Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

ГIтлер I Путын У ПрыспаднI

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Гiтлер, зразумела, даѓно ѓ пекле, але калi туды трапiць i дыктатар Пуцiн, якi таксама па жыццi шмат награшыѓ. I на ѓзмоцненым узроѓнi пекла сустрэлiся два дыктатары. Гiтлер ужо даѓно асуджаны i прызнаѓ сваю вiну, i зараз працуе, вучыцца i каецца, а прэзiдэнт Расii Пуцiн хоча даказаць сваю невiнаватасць у судзе святых старцаѓ. Цi атрымаецца яму гэта?!!

  ГIТЛЕР I ПУТЫН У ПРЫСПАДНI!
  АНАТАЦЫЯ
  Гiтлер, зразумела, да?но ? пекле, але калi туды трапiць i дыктатар Пуцiн, якi таксама па жыццi шмат награшы?. I на ?змоцненым узро?нi пекла сустрэлiся два дыктатары. Гiтлер ужо да?но асуджаны i прызна? сваю вiну, i зараз працуе, вучыцца i каецца, а прэзiдэнт Расii Пуцiн хоча даказаць сваю невiнаватасць у судзе святых старца?. Цi атрымаецца яму гэта?
  ПРАЛОГ
  Усемагутны Бог ёсць па словах Iсуса Хрыста - любо?. I настолькi палюбi? Бог свет, што пасла? для выратавання чалавецтва Бога-Сына. I сказа? Бог-Сын, што Айцец сам не судзiць нiкога, i адда? Суд Сыну. Чалавек у вынiку Вялiкай Ахвяры Сына здабы? не?мiручасць i Жыццё Вечнае. Усе людзi па Мiлаце Божай Бяссмертныя i атрымалi вялiкi Дар, быцця i вечнасцi. Аднак, каб не?мiручасць стала радасным, людзi павiнны загладзiць свае грахi знаходжаннем у пекле, i прайсцi там ачышчэнне i выхаванне. Зразумела, грахi ? людзей розныя i ?зро?нi пакарання, i тэрмiны знаходжання ? пекле адрознiваюцца цяжарам правiны.
  Акрамя таго, чалавек каб патрапiць у рай павiнен духо?на вырасцi i падняць свой культурны ?зровень. I пазбавiцца ад сваёй сапсаванасцi, хаця б да зялёнага ?зро?ню на iндыкатары.
  Шэсць узро?ня? у пекла: узмоцнены, разлютаваны, строгi, агульны, аблегчаны i льготны. Па меры адкуплення грахо? грэшнiкi рухаюцца ад больш жорсткага ?зро?ню пекла, да таго, што мякчэй. I рана цi позна ?сё патрапяць у рай. Але буйныя злачынцы чакае до?гае выпра?ленне i выпрабаванне. Можа, нават вельмi до?гае. Але i да самых за?зятых грэшнiка? Усявышнi Гасподзь прая?ляе мiласэрнасць. У прыватнасцi яны маюць права знаходзiцца ? пекле ? юным i здаровым целе. I тут не толькi лiтасць, але ? целе падлетка прытомнасць становiцца больш успрымальнай да веда? i вучэння?.
  I грэшнiка? лягчэй перавыхаваць на паслухмянасць у Богу i любо? да блiзкага свайго.
  Ва ?сякiм разе Пекла - гэта працо?ная, папра?чая ?станова, якая павiнна зрабiць чалавека ? тым лiку i грэшнага лепшым, а не скалечыць.
  Бо нездарма ёсць Каханне!
  I рана цi позна радаснае не?мiручасць чакае ?сiх, i гэтая думка сагравае цяжкае iснаванне нават самым за?зятых грэшнiка?. Хаця iх тэрмiны пакарання вельмi до?гiя. I час у працо?най, папра?чай, дзiцячай, а ?сiмi дзецi Божыя калонii цягнецца павольна.
  Большасць людзей трапляе на агульны рэжым, але на ?змоцненым не пазайздросцiш.
  Вось зразумела Гiтлер патрапi? на ?змоцнены рэжым пекла, i яго тэрмiн вялiкi, калi ?сявышнi Мiласцiвы i Мiласэрны яго не скароцiць. Але i былога фюрара ёсць яшчэ надзея, на лепшую будучыню. Так Мiлата Усявышняга вялiкая.
  Вядома i ?ладзiмiр Пуцiн за до?гi час кiравання паспе? назапасiць грахо? да ?змоцненага ?зро?ня пекла... I апынуцца на адной у два яруса койкi з Гiтлерам не вялiкая радасць... Зрэшты, у пекле ?сё адносна.
  Затое ты вяртаешся ? юнацтва, i ? гады калi ты хлопчык, гадо? чатырнаццацi. А ?жо аднаго гэта вялiкая радасць старому. Як i думка, што ?сё ж рана цi позна ты дасягнеш раю. А у раi - гэта яшчэ страмчэй, чым мiльярдэру на курорце. I вечнае юнацтва наза?жды i неймаверныя задавальненнi, неверагодныя прыгоды i асалоды раю - дастануцца i табе.
  . РАЗДЗЕЛ ?1
  Адольфу Гiтлеру снiцца як ён парыць над Крамлём. Чуцца разрывы кананады. Нямецкiя танкi прарываюцца да Краснай плошчы. Сам фюрар у руках трымае меч, i махае iм. З яго ляза вывяргаюцца маланкi. I гэта вельмi крута....
  У сне так выдатна, няма крата? на вокнах, нi кайдана? нi кайданко?.
  Хоць з пекла зразумела, нiкуды не ?цячэш, але абедзве босыя ножкi хлапчукi-фюрар скаваныя на ноч ланцугом. Нары цвёрдыя, адпалiраванае дрэва без падушкi - толькi невялiкае ?звышэнне пад галаву.
  Спяць у бараку грэшнiкi - вялiкiя злачынцы i найвялiкшыя зладзеi. На ноч iх усiх прыко?ваюць i за ногi, i часта за рукi. Але калi до?гi час ты без за?ваг то замест калодкi ногi ско?ваюць толькi ланцугом. I ты можаш варочацца ? сне. I твае хлапечыя бакi не так адлежваюцца, i можа прыснiцца нешта лепшае, чым кашмар.
  Адольф Гiтлер як тыповы немец дысцыплiнаваны, i яго б'юць рэдка i гушчару па рытуале.
  Горш за ?сё ? самым пачатку зняволення. Тады былога фюрара рэальна падвяргалi катаванням. Але ж Бог любо?.... Нават такога мярзотнiка як Гiтлер трэба зрабiць нармальным чалавекам. А не звесцi з розуму катаваннямi.
  Тым больш фюрар не такi ?жо i злы па прыродзе i шчыра кая?ся.
  Таму перад сном яму толькi дзесяць разо? бiлi гумовым кiем па босых, хлапечых пятках, i да ранiцы ?сё праходзiла.
  А так усё на ?змоцненым рэжыме як ва ?сiх. Чатыры гадзiны вучобы, дванаццаць працы, два разы на дзень ежа, халодны душ перад сном. Толькi адзiн выходны за год. Жахлiва....
  Фюрэр мары? перайсцi на больш жорсткi рэжым. Там першы раз на два тыднi цi нават раз тыдзень выходны. I дзесяць гадзiн працы. Хоць крыху часу з'я?ляецца на заба?кi. I нават перапiска раз у месяц у Гiпернэце. I раз у год спатканне, пры ?заемным жаданнi з дзя?чынай хвiлiн на дваццаць i можаш рабiць што хочаш.
  Яшчэ лепш на строгiм рэжыме, толькi восем гадзiн працы i чатыры вучобы, i выходных па?тара дня на тыдзень. I раз на два месяцы з дзя?чынай.
  А на агульным рэжыме, ужо як у нармальнай заходняй турме ?мовы. Два з паловай выходныя ? тыдзень, шэсць гадзiн працы, i чатыры вучобы, нядрэнная ежа i хатняе адзенне, а таксама модная стрыжка. I з дзя?чынай ужо кожны тыдзень можна.
  Пры гэтым зразумела i знайсцi сябро?ку куды лягчэй. Так на агульным рэжыме большасць людзей i мужчын i жанчын. А на больш жорсткiм рэжыме яшчэ паспрабуй знайсцi жанчыну таксама якая такога ?зро?ню пекла заслужыла.
  Жанчыны вялiкiя злачынцы, куды радзей мужчын буйных грэшнiка?.
  Гiтлер усё гэта ведае. Але так жадаецца яму дзя?чыну. Iграюць юныя гармоны вечнага падлетка.
  I вось ужо замест Крамля перад iм дзя?чынка. I хлопчык-фюрар цягне да яе рукi.
  Яна такая апетытная гэтая жанчына. Фюрар да яе цягнецца ... Вось ужо зрывае з яе станiк, i цалуе вуснамi клубнiчныя соску. I адчувае моцную эрэкцыю...
  У гэты момант яго б'е токам i гучыць строгi голас:
  - Нельга фюрар! Цярпi! Ты на ?змоцненым узро?нi!
  Гiтлер цяжка ?здыхае... Гэта пекла... I ?жо пад'ём.
  Хлапчук саскокваюць з пасцеля?. Апранацца не трэба. Толькi пла?кi з нумаркамi ?сё адзенне ? пекле ?змоцненага ?зро?ню. I запра?ляць пасцелю не трэба. Толькi на строгiм узро?нi з'явяцца пасцельныя прыналежнасцi.
  Зрэшты ? пекле цеплыня....I нават без нiчога спаць лягчэй.
  Стрыжаныя галовы хлапчуко? згiнаюцца ? паклоне. Гаюць вечных дзецюко? нагала, i на больш жорсткiм i строгiм узро?нi. Толькi перайшо?шы ? агульны можна насiць прычоску з кароткiмi валасамi, больш-менш па модзе.
  Хлопчыкi стаяць на каленях i ?слых моляцца. Здзяйсняюць хросны знак.
  Калi хто не захоча малiцца, то ?рэжуць электрашокерам. Як напрыклад, выхавалi Ленiна. Якi спрабава? у пекле бунтаваць. Але потым змiры?ся.
  Няда?на Уладзiмiра Iльiча перавялi з узмоцненага на больш жорсткi.
  Там хоць нейкiя ёсць задавальненнi. А тут цi молiшся, цi вучышся, цi працуеш.
  Праца дарэчы цяжкая - каменяломнi. Але юныя целы да яе ?жо прывыклi i ?цягнулiся.
  Самае лепшае час - гэта вядома вучоба. Лепш вядома чым груды каменя цягаць або разбураць малаткамi камянi.
  Гэтулькi розных веда?. Хоць i закон Божы вучыш, i шмат што звязана з рэлiгiяй.
  Але ёсць яшчэ фiзiка, хiмiя, лiтаратура, навука будучынi, бiялогiя.
  Шмат чаго новага i цiкавага даведаешся...
  Гiтлер стаiць на каленях. Наперадзе бачныя, голыя, хлапечыя пяткi пацана Садама Хусэйна. Яны пакуль яшчэ не запылiлiся. Фюрар уя?ляе што гэта падэшвы дзя?чыны i зно? адчувае эрэкцыю. I тут жа ?дар д'яблкi дубiнкай па стрыжанай верхавiне. А гэта балюча i фюрар-хлопчык ускрыквае.
  Д'ябальцы стаяць за спiнамi. Яны ? палiцэйскай форме i ботах. Падобныя на прыгожых жанчын са злымi тварамi. Д'яблы - гэта вядома ?мо?ная назва. Насамрэч - гэта анёлы наглядальнiцы. Iх мэта выхаванне i пакаранне грэшнiка?.
  Зразумела цi на?рад людзi з раю пагодзяцца працаваць у дзiцячай, працо?най калонii.
  Д'ябальцы службовыя духi. Яны адданыя Богу, i занятыя сваёй працай.
  А сатана не гаспадар Ада. А ?сяго толькi Дух якi служыць каб людзей пры жыццi выпрабаваць на вернасць Богу.
  Так што ? пекле пакуль яшчэ людзi ворагi Богу. Але iх выпра?ляюць.
  Гiтлер iмкнецца выправiцца i гонiць ад сябе думкi аб дзя?чынках.
  Гэта царства хлопчыка? i д'яблыц. Але з дзя?чатамi яшчэ трэба заслужыць сустрэчу.
  Пасля малiтвы хлопчыкi-грэшнiкi iдуць ва ?мывальную. Тамака ёсць у кожнага i мыла i, паста i, зубная шчотка. Але трэба яшчэ крыху памалiцца.
  Малiтва? увогуле вельмi шмат i перад ежай i пасля ежы.
  Кормяць не вельмi, i дзве хвiлiны даюць на гэтым узро?нi на сняданак. Ежа хлеб i вада, але збалансаваная. Нiхто не хварэе. Хлопчыкi смажаныя, але жылiстыя, не здаюцца знясiленымi. I ?се прыгожыя, i правiльнымi целамi.
  У здаровым целе здаровы дух. I мiласэрны Бог дае грэшнiкам, нават у пекле абсалютна здаровае i без заган цела.
  Вось наколькi вялiкая мiласьць Усявышняга.
  Гiтлер з нецярпеннем чакае вучобы. Хоць нешта новае там раскажуць, i за партай лепш, сядзець, чым, напрыклад, штурхаць кола ? помпе.
  Зрэшты, фюрар нават рады, калi ты не малаком лупiш па камянях, а штурхаеш кола. Гэта сумна вядома, але можна думаць пра нешта прыемнае.
  Вось, напрыклад, у мiнулы раз пхаючы кола фюрар злажы? уя?на невялiкi аповяд па альтэрнаты?най гiсторыi.
   Гiтлер не ста? аб'я?ляць вайну ЗША. Ну а амерыканскi кангрэс так i не вырашы?ся ?ступiць у вайну ? Е?ропе. Ход гiсторыi ад гэтага змянi?ся... Японiя выйграла бiтву пры Мiдуэй i моцна ?ладкавалася ? Цiхiм акiяне.
  Роммель так i не здоле? захапiць Егiпет. Але i ангельцы не пайшлi на аперацыю "Паходня".
  Пад Сталiнградам рускiя атрымалi перамогу, але потым Майнштэйн нанёс ва Украiне контрудар. Прычым паколькi не прыйшлося перакiдваць войскi ? Афрыку, то ? контрудары прыняло ?дзел на некалькi нямецкiх дывiзiй больш. Значна фрыцы дадалi i ? авiяцыi. Тым больш на ?сходнi фронт бы? перакiнуты легендарны нямецкi ас Марсэль. I давай ён разбураць савецкiя самалёты.
  Марсэль - гэта легенда ? паветры. Калi ён збi? трыста самалёта?, то Гiтлер спецыяльна для яго ?вё? новую ступень Рыцарскага крыжа з залатымi дубовымi лiстамi. А за чатырыста самалёта? уручы? Ордэн Германскага Арла з дыяментамi. А за пяцьсот Вялiкi крыж Жалезнага крыжа ?ручы?.
  Марсэль у небе вялiкi феномен. I ягоныя савецкiя лётчыкi баяцца.
  У контрудары Майнштэйна прынялi долi i трыццаць новых танка? "Тыгр", якiя ? рэальнай гiсторыi бяздарна згiнулi ? пясках Сахары. А так амерыканцы не лезуць, а ангельцы iмкнуцца любым коштам утрымаць Iндыю i не наступаюць у Егiпце.
  Карацей кажучы, Майнштэйн здоле? адбiць не толькi Харка? i Белгарад, але яшчэ i Курск. I Чырвоная армiя панесла больш страт. I немцы ?тварылi некалькi катло?. А потым узнiкла аператы?ная па?за з-за бездараж.
  У рэальнай гiсторыi была Курская дуга. Але зараз гэта выступ зрэзаны.
  I пытанне дзе наступаць? Iзно? iдзi на Сталiнград не хацелася. Але не ?зя?шы Сталiнград не засцеражэш свае войскi на Ка?казе. Аднак зно? лезцi ? гэты кашмар?
   Наступаць на Маскву? Але там магутная i глыбокаэшаланаваная абарона.
  Тым больш Чырвоная Армiя зрэзала Ржэ?скi выступ, i няма ?клiньвання? у савецкiя пазiцыi. Ленiнград таксама вельмi магутная крэпасць - горад-цытадэль.
  Гэта значыць куды не кiнь - усюды магутная савецкая абарона войска з узрушаючай устойлiвасцю. I тады Гiтлер прыня? рашэнне - нанесцi асно?ны ?дар у Егiпце, i захапiць нафтавыя свiдравiны на Блiзкiм Усходзе.
  I заадно папо?нiць войскi Вермахта каланiяльнымi, арабскiмi дывiзiямi.
  Iдэя была прывабнай. А на ?сходзе зрабiць ста?ку на паветраны наступ i рэакты?ную авiяцыю. У прыватнасцi рэакты?ныя бамбавiкi "Арада", абяцалi стаць грознай сiлай, якая практычна не несла б страт.
  Ва ?сякiм разе на ?сходзе фюрар загада? абароняцца i наступаць у Афрыцы.
  Роммель атрыма? некалькi танкавых дывiзiй у тым лiку з "Пантэрамi" i "Тыграмi". Абодва гэтыя танкi на момант свайго з'я?лення i некаторы час пасля гэтага былi лепшымi ? свеце. Ангельскiя танкi вiдавочна саступалi ?збраеннем. Хоць "Чэрчыль" i бы? не слабейшы за браню. Але яго гармата вiдавочна была недастатковай.
  Нядрэннай машынай бы? i Фоке-Вульф. Гэты знiшчальнiк ме? самае магутнае ?збраенне i лiтаральна змята? супернiка?. Горшую мане?ранасць кампенсавала высокая хуткасць пры пiкiраваннi. Ды i шэсць авiягармат маглi збiць любы самалёт з першага ж заходу. Так што сапра?ды прэсiнг аказа?ся каласальны.
  Ангельцы пападалi пад удары магутных, нямецкiх аса?. Не толькi Марсэля.
  Непрыемным сюрпрызам для Брытанii аказа?ся танк "Тыгр", якi ме? якасную браню i моцную жывучасць. Так што наступленне Ромеля i лiпенi выклiкала ? Брытанii шок.
  Нягледзячы на спякоту немцы прарвалi абарону i паглыбiлiся на сотнi кiламетра? з ходу ?зя?шы Александрыю. I захапiлi дэльту Нiла. У баях вызначы?ся танкавы ас Вiтман на "Тыгры". I новы герой у Трэцяга Рэйха.
  Узыходзiла ? Егiпце i зорка Хафмана, якi хутка стане другiм.
  Геройнiча? i Рудзель.
  Зно? по?на нямецкiх подзвiга?. Роммель камандава? майстэрска i перамага?, утвараючы катлы. Ангельца? было менш i яны горшыя за якасць вермахта.
  У баях прайшла выпрабаванне i штурмавая шруб МР-44 якая была лепшай у свеце i сябе паказала вельмi эфекты?най. У цэлым немцы пабiлi Брытанiю па ?сiх артыкулах i фарсiравалi Суэцкi канал i далей на Iрак i Кувейт, з Палестынай.
  Крыху раней, была захоплена i Мальта. Што было вельмi добрай аперацыяй. Сталiн пакуль не надыходзi? i чака?. Але паражэнне ангельца? ускладнiла становiшча. I зараз фашысты маглi ?дарыць на Ка?каз i з по?дня.
  Са спазненнем, але Чырвоная Армiя пачала ? вераснi наступленне на Курск i Арол. Але немцы яго чакалi i падрыхтавалi магутную абарону.
  У абароне прайшлi выпрабаванне i нямецкiя "Фердынанда". Дадзеная САУ з вельмi магутнай лабавой браняй, паказала сваю эфекты?насць у знiшчэннi танка?.
  Нядрэнная ? абароне i "Пантэра". Немцы супрацi?лялiся ?парта. Савецкiя войскi прасо?валiся вельмi марудна i не маглi выйсцi на аператы?ную прастору.
  Немцы змаглi пазбегнуць абвалу фронту i выстаяць. А Чырвоная армiя прасунулася за два месяцы ?сяго на сотню кiламетра? толькi падышла да Курска i Арла, i з прычыны вялiкага ?рону спынiлася. А немцы захапiлi ?весь Блiзкi Усход. А ? лiстападзе змаглi ?зяць штурмам i Гiбралтар. Франка Гiтлер усёткi ?лама?.
  Акрамя таго Англiя моцна саслабла з-за акты?насцi падводнага флота супернiка. I гэта таксама адбiлася негаты?на.
  Чэрчыль нават ста? схiляцца да сепаратнага свету. Але Гiтлеру захацелася по?насцю падпарадкаваць сабе Чорны кантынент. I ён прапанава? на год перамiр'е Сталiну.
  Хiтры правадыр СССР пагадзi?ся на дадзеную па?зу. Ён разлiчва? на новую зброю.
  Але i Гiтлер веда?, што робiць. Нямеччына захапiла Афрыку, i ?летку 1944 гады пачала высадку ? Брытанii. I на гэты раз удалося фашыстам усё правесцi бездакорна. Рэакты?ная авiяцыя ? гiтлера?ца? захапiла панаванне ? небе. Ды i шрубавыя знiшчальнiкi МЕ-309 i ТАЯ-152 былi вельмi моцныя. А штурмавая вiнто?ка МР-44 у масавай серыi сябе вельмi крута паказала.
  З танка? варта адзначыць "Пантэра"-2 з нiжэйшым сiлуэтам i маленькай вузкай вежай. Дада?шы ва ?збраеннi i бранi новы танк важы? усяго сорак сем тон пры рухавiку ? дзевяцьсот конскiх сiл. I ме? добрыя хадавыя якасцi, з гарматай 88-мiлiметра? 71ЭЛ, i 150 мiлiметра? лабавой бронi. "Тыгр"-2 выпуска?ся невялiкiмi серыямi, з-за таго што з'я?ленне "Пантэра"-2 амаль не саступала ? абароне, i ро?най узбраеннi, пры пераважнай перавазе ? хадавых якасцях адразу ж зрабiла гэты танк састарэлым.
  Як i просты "Тыгр". А вось "Ле?"-2 аказа?ся больш удалай машынай.
  У ёй рухавiк i трансмiсiю размясцiлi разам i ?поперак. У вынiку сiлуэт знiзi?ся, i танк ста? куды лягчэйшым. Ле?-2 пры вазе ? пяцьдзесят тры тоны ме?. Гармату ? 105-мiлiметра? 70 ЭЛ, бартавую браню ? 82-мiлiметра, лабавую ? 150 - i 120-мiлiметра? корпуса з нахiламi. I iлба вежы ? 240-мiлiмера? з нахiламi.
  I рухавiк у тысячу конскiх сiл. Машына, як вiдаць i хадавая, i магутная па ?сiх артыкулах. Ле?-2 апыну?ся надзвычайным.
  Карацей кажучы - усiм хана. I Брытанiя не мае шанца? супраць вермахта.
  Лётчык Марсэль за семсот пяцьдзесят збiтых самалёта? атрыма? новую ?знагароду: Рыцарскi Крыж Жалезнага Крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi.
  I гэта вельмi крутое прымяненне таленту.
  За два тыднi Брытанiя ?пала. I бы? узяты Лондан. А Чэрчыль з ганьбай бег.
  Хоць фармальна вайна яшчэ не скончана, але А?стралiю ?жо захапiлi японцы.
  А Канада хутка выйшла з вайны. Немцы правялi ? жнi?нi i аперацыю "Iкар", захапi?шы Iсландыю. I зараз ЗША iх не маглi дастаць.
  Пасля чаго сталi рыхтаваць новы наступ на СССР. Робячы ста?ку на рэакты?ную авiяцыю i танкi серыi "Е". А таксама i прынцыпова новая зброя як балiстычныя ракеты i дыскалёты.
  ЗША не?забаве падпiсалi мiр з Японiяй. I 20 красавiка 1945 гады Трэцi Рэйх i краiна самурая? дамовiлiся аб сумеснай вайне. А наступ фрыца? пачалося 15 тра?ня калi падсохлi дарогi.
  СССР до?га рыхтава?ся i накапа? мноства ?мацавання?. У сорак чацвёртым годзе з'явiлiся ? Чырвонай Армii - рэакты?ны мiнамёт "Андруша". Таксама ? серыi танкi Т-34-85 i IС-2. I самалёты ЛА-7 i ЯК-3. Зрэшты, ЯК-3 у масавую серыю не пайшо? з-за недахопу якаснага дзюралю. I асно?ным знiшчальнiкам заста?ся ЯК-9. ЛА-7 бы? хуткасцю лепей, але немца? усё ро?на саступа?.
  Самае паскуднае, што СССР страцi? колькасную перавагу ? паветры. Немцы выраблялi куды больш самалёта?, у тым лiку i рэакты?ных.
  У танках пакуль у Германii перавага ? якасцi. I "Пантэра"-2 i "Ле?"-2 больш дасканалыя, i моцныя машыны. У серыi таксама з`явiлiся Е-10, i Е-25. Апошняя самаходка аказалася на рэдкасць удачлiвай. Спалучэнне гарматы ? 88-мiлiметра? у 100 ЭЛ. Лабавой бронi ? 120-мiлiметра? пад вялiкiм нахiлам, бартавы ? 82 - мiлiметра з вагой у трыццаць тон пры рухавiку ? 900 конскiх сiл, i вышыня - па?тара метра. Ды гэта ?жо была машына проста звер.
  Новая гармата рабiла 12 стрэла? за хвiлiну, i прабiвала з дыстанцыi бою ?се савецкiя танкi.
  "Пантэра"-2, нядрэнны танк, але распрацавана "Пантэра"-3. Яна цяжэйшая ? шэсцьдзесят пяць тон, але лепш абаронена i ?зброена. Але пакуль у серыi масава толькi Е-10 i Е-25 i Е-100. Апошнi танк атрыма? рухавiк у 1500 конскiх сiл, што пры вазе ? 130 тон дала яму хуткасць у 40 кiламетра? на шашу. Бартавая браня дадзенага танка 210-мiлiметра? пад нахiлам, а лабавая - 250-мiлiметра? пад нахiламi. I дзве гарматы: 128-мiлiметра? i 75.
  Гэты танк атрыма? назву "Мамант". Ён больш дасканалы чым "Ма?с", i ?шчыльненай кампано?кай. Вельмi добрая абарона са ?сiх ракурса?. Iдэальны танк прарыву i дастаткова шустры.
  Але ?сё ж такi дарагi i даволi цяжкi.
  У СССР у маi з'явi?ся IС-3. Дадзеная машына добра абаронена ? лоб, але цяжэй i горш хадавымi якасцямi, чым IС-2 пры ро?ным узбраеннi. I яшчэ дарагая i больш складаная ? вытворчасцi. У снежнi 1944 гады стала выпускацца СУ-100 больш практычная самаходка, чым ранейшыя мадэлi.
  СССР тое гатовы. Але не да канца. Плюс яшчэ з усходу надыходзiць Японiя.
  ХЕ-162 сябе не апра?да?. Самалёт з цудо?нымi лётнымi характарыстыкамi i танны, просты ? вытворчасцi аказа?ся складзены ва ?пра?леннi i на iм маглi лётаць толькi лётчыкi высокай квалiфiкацыi.
  Пра?да Хафману ён спадаба?ся. Для яго стылю бою iдэальная машына.
  Марсэль аддава? перавагу МЕ-309, надзейны конiк, або ТАЯ-152 з магутнымi ?збраеннямi. Ён бы? снайпер.
  МЕ-262 таксама нядрэнны, але пакуль не зусiм надзейны, але даволi эфекты?ны i жывучы.
  МЕ-163 рэакты?ны выпушчаны ? больш дасканалым варыянце - маленькi, бясхвосты i вельмi хуткi - ракетны знiшчальнiк. Нядрэнная машына МЕ-1100 з крыламi якiя змяняюць стрэлападобнасцю, але яна патрабуе лётчыка? высокай квалiфiкацыi.
  Добрая машына МЕ-262 Х, па ?сiх артыкулах - пышная хуткасць звыш 1100 кiламетра? у гадзiну, стрэлападобнасцю крылы, пяць авиапушек, мане?раная, больш дасканалыя i надзейныя рухавiкi, i практычная для кiравання звычайнымi пiлотамi. Але пакуль не ? серыi.
  Асно?ныя працо?ныя конiкi МЕ-309 i ТАЯ-152. Машыны шрубавыя, але вельмi жывучыя, хуткасныя, i магутным узбраеннем. I гало?нае iх шмат. I СССР пакуль усё яшчэ на ЯК-9 змушаны рабiць ста?ку, i на ПЕ-2, што не вельмi, i слабаваты лётнымi характарыстыкамi IЛ-2, i не шмат каму лепш IЛ-10.
  Ды сiлы няро?ныя.
  Яшчэ немцы ? баях выкарысто?ваю каланiяльную пяхоту. Што праблемна.
  У вайну апроч Японii ?ступiла i Турцыя. I зараз немцы разам з асманамi наступаюць i з-за Зака?каззя. I гэта праблема тая яшчэ.
  Чырвонай Армii прутка.
  Гiтлер у цэлым упэ?нены ? перамозе. ЗША так у вайну з Трэцiм Рэйхам i не ?ступiлi.
  А немцы павялi наступ адразу на некалькiх стратэгiчных кiрунках. Ударылi з Таманскага па?вострава. I Растова-на-Доне, i з Курска да Варонежа, i на Маскву ? цэнтры. I на по?начы на Цiхвiн, для кальца другога Ленiнграда. I Карэлii. I разам з туркамi ? Зака?каззе. I на Iран.
  А на ?сходзе атакавалi самураi. Асно?ны ?дар на Манголiю i Прымор'е з сушы, i па Уладзiвастоку i Петрапа?ла?ску з мора. Нацiснулi капiтальна.
  Наступаць у некалькiх кiрунках - гэта зразумела распыленне сiл.
  Але бо i супернiк каб адбiць змушаны распыляцца. А Трэцяга Рэйха рэзерва? шмат.
  У тым лiку i дывiзii са ?сёй Е?ропы. У вайну пагадзiлася ?ступiць Швецыя, iнакш яе паглыне аперацыя "Белы мядзведзь". Таксама дывiзiю добраахвотнiка? адправiла Швейцарыя. Франка афiцыйна ?ступi? у вайну, аб'явi? мабiлiзацыю. I гэта значныя сiлы.
  Iталiя развяза?шы сабе рукi правяла дадатковыя мабiлiзацыi i адправiла вялiкiя сiлы на ?сход. Салазар пад цiскам Гiтлера таксама ?ступi? у вайну супраць СССР. Ангельскiя i французскiя ?рады пад акупацыяй накiравалi войскi. Уся Е?ропа была пад стрэльбай - усе краiны без выключэння.
  Плюс яшчэ i рускiя часткi Уласава i iншыя.... А таксама арабскiя i афрыканскiя i нават iндыйскiя дывiзii i Iранскiя. Столькi сiл было сабрана. Узбраення на ?сiх не хапала.
  ЗША нават пагадзiлася перадаць немцам вялiкую колькасць а?таматычных вiнтовак i кулямёта?, i а?тамабiля?.
  У танках Трэцi Рэйх лiкам саступа? СССР, прайграючы масавай трыццацьчацвёрцы. Затое абагна? у самаходках. Е-10 i Е-25 можна вырабляць куды прасцей i ? велiзарных колькасцях. А самы масавы танк "Пантэра"-2 вядома лепш Т-34-85 асаблiва лабавой бранёй i ?збраеннем, але ?сё ро?на слабаватая бартамi.
  Немцы пра?да за кошт выкарыстання англiйскай iндустрыi, i больш акты?нага французскай па выпуску танка? СССР абагналi, пры большай моцы. I развiвалi яшчэ i артылерыю. Але ? прыладах Чырвоная Армiя не саступала i гэта давала некаторыя шанцы.
  Затое ? пяхоце ? ворага перавага i мабiльнасцi войска? таксама.
  Рашэнне наступаць на ?сiх франтах адразу распыляла рэзервы Чырвонай Армii i ?водзiла ? зман камандаванне. Самае паскуднае, што СССР саступаючы ? эканамiчным патэнцыяле i людскiх рэсурса? не ме? перспекты?.
  Вораг станавi?ся мацнейшым i мог яшчэ дадаць, а СССР бадай не.
  У цэнтры, дзе найболей моцная была абарона Чырвоная армiя выстаяла. Але на Ка?казе фронт упа?.
  I ?весь па?днёвы фланг абвалi?ся. Ды i на по?начы немцы Цiхвiн усё ж такi ?зялi i, перадушылi артэрыю Ленiнграду.
  Гiтлер радава?ся.... За лета немцы i iх каалiцыя змаглi по?насцю захапiць Ка?каз i выйсцi да Волгi ? раёне Сталiнграда i Астраханi. А ? вераснi i Сталiнград i Астрахань былi ?зяты.
  Вайна аказалася стратэгiчна прайграна. А японцы захапiлi i Манголiю з Прымор'ем.
  Сталiн у гэтых умовах прапанава? фюрару мiр на любых умовах.
  Гiтлер запатрабава? капiтуляцыi. Сталiн адказа? адмовай.
  Немцы пачалi наступ уздо?ж Волгi. Былi ?зяты Куйбыша?, i Сарата?, Тамбо?...
  У снежнi немцы падышлi да Ульяна?ска. Наступiла часовая па?за. Занадта холадна для араба? i чорных салдат. Гiтлер хаце? паберагчы ? баях белую расу i замарозi? наступ да вясны.
  У сорак шостым годзе асно?ным савецкiм адказам стала САУ СУ-100. Прасцейшая ? вытворчасцi, чым Т-34-85 i з магутным i эфекты?ным узбраеннем яна здавалася лепшым вынахадам. Хоць у рэальнай гiсторыi СУ-100 не была занадта масавай.
  У СССР спешна распрацо?ва?ся IС-7, для серыйнай вытворчасцi ён занадта складаны. Калi ? рэальнай гiсторыi, яго i то ? серыю ? мiрны час не пусцiлi, то калi вораг пад Ульяна?скам i цябе ?весь час бамбiць авiяцыя i тое галаву не падняць.
  Замест IС-7, у серыю спешна запусцiлi СУ-130 на шасi IС-2. Дадзеная машына хоць нешта ды магла супраць нямецкiх мастадонта?. Тым больш што ? серыю пайшла ? немца? "Пантэра"-4 яшчэ цяжэйшая, i лепш абароненая i Ле?-3.
  У маi 1946 года пачалося новае наступленне гiтлера?ца?. У абыход Масквы, i са штурмам самой сталiцы. Ленiнград усё яшчэ ? кольцы трымаецца.
  На штурм пагналi чорных i араба?. I шмат лiлося крывi.
  Сталiн загада? - стаяць на смерць!
  Ульяна?ск i Казань праз месяц баё? загiнулi. Немцы таксама ?зялi Арэнбург i Уфу. А праз два месяцы ?па? i Горад Горкi. I Масква апынулася ? атачэннi.
  Ну Сталiн вядома ж бег i схава?ся ? Сiбiры. Абаронай Масквы камандава? Жука?. Баi былi вельмi жорсткiя. Масква трымалася ?парта.
  Але яе падцiскалi. Адначасова немцы дайшлi да ?рала. Узялi Свярдло?ск i Чэлябiнск.
  Масква ?сё яшчэ трымалася. I ?пала толькi ? снежнi 1946 года. Вайна, зрэшты, яшчэ не скончылася... Ста?ка перайшла ? Новасiбiрск.
  I там працягвалася дужанне.
  Немцы зно? пачалi наступаць у маi 1947 года. У iх больш дасканалыя вiды тэхнiкi з'явiлiся. I ? авiяцыi - бясхвостыя бамбавiкi i ? тэхнiцы. Пантэра-4 усё яшчэ важыла семдзесят тон пры рухавiку ? па?тары тысячы конскiх сiл. Была распрацавана "Пантэра"-5 з ранейшым узбраеннем, але вагой у пяцьдзесят пяць тон i рухавiком у 1800 конскiх сiл. Браня па та?шчынi ранейшая, але куты рацыянальнага нахiлу сталi больш.
  У Чырвонай армii з'явiлiся першыя Т-54, але гэта ?жо як мёртваму прыпарку.
  Марсэль за тысячу збiтых самалёта? атрыма? Зорку Рыцарскага крыжа са срэбным дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. За па?тары тысячы самалёта? Зорку Рыцарскага крыжа з залатым дубовым лiсцем мячамi дыяментамi. А за дзве тысячы самалёта? Зорку Рыцарскага крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi.
  Чырвоная Армiя зараз дагарала. Але бiлiся з вялiкай доблесцю. Кажадуб за соты збiты нямецкi самалёт атрыма? чацвёртую залатую зорку героя СССР. Ён ста? першым, хто атрыма? такую ?знагароду чацвёрты раз. Пакрышкiн першы тройчы герой загiну?. Iншыя пакуль не змаглi дарасцi.
  Iшла распрацо?ка i новага а?тамата, але ?жо позна.
  У немца? з'явi?ся МР-54 лягчэйшы па вазе i дасканалы.
  З'явi?ся i МЕ-362. Таксама машына высокага класа. Рудзель атрымаць плацiнавыя дубовыя лiсце i Хаффман.
  Вайна iшла....
  I вось апошняе ваеннае лета. Гiтлера?цы прасо?ваюцца, ламаючы слабеючае супрацi?ленне савецкiх войска?. Усё часцей здаюцца падраздзяленнi Чырвонай Армii без бою, усё больш дэзерцiра?. У вераснi ?па? Новасiбiрск. А снежнi завяршы?ся захоп немцамi i японцамi амаль усiх буйных гарадо? Сiбiры i Сярэдняй Азii.
  У чэрвенi 1948 года была занята Чукотка i ?сё больш-менш значныя населеныя пункты СССР. Вайна перайшла ? партызанскую стадыю. У снежнi 1948 гады бы? забiты ракетным ударам Сталiн. I нарэшце 30 студзеня 1949 гады Берыя падпiса? дамову аб капiтуляцыi Чырвонай армii i войска? НКУС у абмен на амнiстыю i прабачэнне.
  Але яшчэ асобныя вылазкi партызан працягвалiся.
  ЗША стварылi атамную бомбу i аказалiся цяпер недасягальнымi. Зрэшты заваяванае Трэцяму Рэйху i Японii пераварваць i пераварваць не адно пакаленне. Так наступiла пара мiру. У космас немцы зляталi яшчэ падчас вайны на Фа?-4. А 20 красавiка 1955 гады стартава? палёт на Месяц з касмана?тамi.
  У свеце было цяпер тры iмперыi-гегемоны - Трэцi Рэйх, ЗША, i Японiя. Яны жылi адносна мiрна i канкурыравалi ? космасе эканомiцы i навуцы. Хаця мiр i балансава? на мяжы ядзернай вайны. Але была надзея што ?стаканiцца i абыдзецца!
  . РАЗДЗЕЛ ? 2.
  Вось такую гiсторыю злажы? Гiтлер... Яму ? пекле не салодка...
  А вось маньяк Чыкацiла таксама ? целе хлапчука гадо? чатырнаццацi, з прычыны змякчальных абставiн знаходзi?ся на лягчэйшым - узмоцненым узро?нi пекла.
  I наблiжалася спатканне з дзя?чынкай-грашнiцай. Якое давалi толькi раз у год i перапiска разо? два месяцы цi раз у месяц.
  Чыкацiла ва ?сякiм разе здоле? пазнаёмiцца з грэшнiцай. А гэта трэба сказаць удача. Так жанчын на больш жорсткiм пекла, куды менш, чым мужчын.
  Зразумела жанчыны радзей здзяйсняюць буйныя злачынствы, што патрапiць туды дзе грэшнiкi горшыя.
  А на ?змоцненым узро?нi пекла, цi ?жо ?вогуле маньякi адмарожаныя, цi рознага кшталту дыктатары, i кiра?нiкi крывi масця?.
  Андрэй Чыкацiла адразу прызна? вiну i яму вызначылi не самы жорсткi ?зровень пакарання. Акрамя таго, Чыкацiла бы? i не зусiм псiхiчна здаровым, i ? яго цяжкае дзяцiнства, i частку чужых эпiзода? на яго павесiлi.
  Так што Андрэй атрыма? узровень, дзе хоць раз на год можна 20 хвiлiн рабiць з дзя?чынай што хочаш. I тое хоць i рэдкая, але радасць. Прычым паколькi хлопчыка?-грэшнiка? нашмат больш, чым дзя?чынак-грашнiц, то i не кожны год можаш атрымаць шанц на асабiстае спатканне.
  Цела ? Андрэя здаровае, трэнiраванае фiзiчнай нагрузкай. Ён яшчэ занадта малы, каб быць гiперсэксуальным падлеткам, але ?жо суцэль можа як мужчына.
  А хочацца вельмi ... Д'яволi б'юць дубiнкамi з электрашокерам, калi пацана спрабуе аблегчыць пакуты рукой. Толькi ? сне можна, спусцiць напругу.
  Гэта царства хлопчыка? ... На строгiм узро?нi - адзенне кароткiя шорты i майка. Зрэшты, без майкi звычайна дзецюкi-грашнiкi працуюць - жаркавата ? пекле. Яны нiбы рабы з голеныя галовамi.
  А за iмi сочаць д'яблыцы i ледзь замарудзiшся б'юць бiзуном цi дубiнкай.
  Толькi на агульным узро?нi, калi працуеш ужо не ?жываюць фiзiчнае ?здзеянне, i можна ?ладко?ваць "перакуры". Хаця, вядома ж сапра?дны тытунь i алкаголь у пекле пад забаронай нават на льготным узро?нi, акрамя пiва. Толькi ? раi можна заба?ляцца як хочаш. Але навошта праведнiкам такая гадасць - як тытунь i алкаголь? Ёсць шмат куды больш прыемных спосаба? атрымаць асалоду.
  На строгiм узро?нi, калi няма прэтэнзiй можна ? выходны не толькi малiцца, але i пагуляць у футбол, цi нават у хакей. А яшчэ лепш у сякiя-такiя гульнi на кампутары. Пра?да без гвалту... Стралякi i вайсковыя стратэгii, толькi на агульным i лягчэйшых рэжымах.
  Але можна, напрыклад, i мiрную мiсiю кiравання згуляць. Чыкацiла бы? пакараны ? дзевяноста чацвёртым годзе, а ?зяты пад варту яшчэ раней. I таму для яго кампутарныя стратэгii ? навiну i ?першыню ? iх ён згуля? менавiта ? пекле.
  А што пасля смерцi жыццё працягваецца, i пекла гэтае зусiм не яма запо?неная агнём. I ты нiбы хлапчук i целе падлетка ганяеш футбол, i адчуваеш пры гэтым радасць, забываючы аб навакольных цябе рашотках i строгiх наглядчыцах.
  Або, калi гуляеш за якога цара. I крочыш строем выцягваючы шкарпэтку на працу.
  А падчас вучобы даведаешся пра нешта цiкавае... Гэта дзiцячая калонiя з малалетнiмi злачынцамi, якiя маюць дарослую памяць, i асобу... I некаторыя ? пекле не адно стагоддзе.
  Хоць звычайна пераводзяць на лягчэйшыя ?зро?нi. На строгiм напрыклад хоць матрац табе выдадуць. I выходныя часцей i работы меншыя. Можна ? футбол кожны дзень гуляць. I з дзя?чынкамi часцей сустракацца.
  Дзя?чынкi... Як яны iх марыць Чыкацiла. Ён то i маньякам ста? шмат у чым таму, што жанчыны яго не кахалi. А тут такi шанец....
  Калi разабрацца, то ? пекле пасля камеры смяротнiка? амаль што працо?ны рай.
  Цела юнае, здаровае, звыклае да нагрузак. Рабам у каменяломнях i больш даводзiлася працаваць, ды яшчэ i хварэць.
  У пекле нiхто не хварэе - з ласкi Усявышняга Бога! I гэта вялiзны плюс.
  Чыкацiла бы? расстраляны яшчэ не старым. Але тыя, хто трапi? у пекла ? старэчым узросце вечнае юнацтва шанавалi i шчыра дзякавалi Богу за мiласэрнасць i лiтасць!
  Чыкацiла працава?, наносячы ?дары кавадлам па камянях. Яго цела было жылiстым, загарэлым, юным i блiшчала ад поту. Гадо? чатырнаццаць на выгляд, калi скура яшчэ чыстая, гладкая i безвалосая, але ты ?жо не хлопчык i ? табе пачынаюць бушаваць гармоны.
  Чыкацiла, уздыхну?шы, падума?шы, што лепш было быць на пару гадо? малодшай. Не так пакутава? бы ад устрымання. А так i хочацца, i няма з кiм. Наглядчыцы з хлапчукамi спяць вельмi рэдка - iм гэта забаронена. А д'яба гэта не чалавек, а анёл. А анёлы звычайна паслухмяныя.
  Аднак i сярод iх могуць быць анамалii. Няхай i вельмi рэдка. Чыкацiла мары?, каб яго спакусiла якая-небудзь з наглядальнiц. Але яму ? гэтым не шанцавала.
  Зразумела, што ?сёведнага Бога наглядчыца свой грэх не схавае. А iсцi ?жо ? пекла для анёла? неахвота. Хоць каханне i злы, i парой цiка?насць можа быць у д'яблыцы мацней - як гэта пакахаць грэшнiка-мужчыну ? целе падлетка? Можа, гэта крута... Часам цiка?насць i мацнейшая. Тым больш у пекле для анёла? ненашмат горш, чым праца ахо?ваючы юных целам грэшнiка?.
  Вядома, яны тут на зменах, i ? вольны час заба?ляюцца. Але мабыць многiя д'яблыцы хацелi б толькi заба? i задавальнення? без падобнай працы...
  За?тра выхадны i спатканне з дзя?чынкай. Чыкацiла адчайна прыспешвае час, i хоча хутчэй адбою... А там, традыцыйных душ i сон... Няма яшчэ паколькi на дзве гадзiны менш працы, то можна i тэлевiзар паглядзець.
  Вядома, не пакажуць нiчога плюс васямнаццаць. Але могуць што цiкава перадаць навiны з Зямлi. Цiкава ?сё ж як жывуць тыя, хто яшчэ жывы. I цi ?спамiнае хто цябе?
  Чыкацiла яшчэ памятаюць, але гэта нядобрая вядома ж памяць. Але ён зразумела таксама забываецца.
  Вось Гiтлер пакуль яшчэ не забыты i фiльмы здымаюць i мiльёны прыхiльнiка? па ?сiм свеце.
  Ды вялiкая асоба, што ?сiм запомнiлася, i яшчэ не хутка пяройдзе з узмоцненага ?зро?ню на больш жорсткi.
  А там не толькi ты толькi i робiш, што цi вучышся, цi працуеш, цi ? лепшым выпадку спiш. Але яшчэ i дзя?чынак i заба? не бачыш.
  А што ? меры робiцца, табе ? найлепшым выпадку падчас вучобы скажуць.
  Побач з Чыкацiла i iншыя хлопчыкi. Яны мускулiстыя, жылiстыя, падсмажаныя, але невычарпаныя. Ежа простая i на гэтым узро?нi, толькi ? выходны дзень даюць нешта з прыемным густам, цi якi-небудзь фрукт тыпу банана, а раз у месяц салодкае.
  Хлапчукi прыгожыя, целы ? пекле без заган. Тварамi падобныя на тыя каб у юнацтве пры ранейшым жыццi, але рысы асоб больш правiльныя, i без якiх-небудзь дэфекта? тыпу вяснушак цi крывых нос, цi няро?ных брова?.
  Твары розныя, але ?се прыемныя i не аднаго дэгенераты?нага - так целы больш дасканалыя i не старэюць, хоць i не сталеюць, пакуль ты знаходзiцца ? пекле не будзеш старэйшыя за чатырнаццаць.
  А вось у раi ты можаш мець любое цела па жаданнi. Зрэшты, i там амаль усiм мужчыны юнакi, каб не марнаваць час на галенне барод.
  Чыкацiла якi гвалтава? не толькi дзя?чынак, але хлопчыка?, гледзячы на прыгожых дзецюко? адчувае гiдкае жаданне.
  Але за садомскi грэх пакаранне будзе жорсткiм - пераклад на горшы ?зровень Ада, i яшчэ пры гэтым шасцiгадзiннае жорсткае катаванне на прэнгу, з бiзуном i падсмажваннем пятак на агнi i далучэннем электрода? да генiталiй.
  Няма з хлопчыкамi хлопчыку ? пекле нельга. Хоць у апошнi час, ужо iдуць размовы, аб легалiзацыi аднаполых адносiн. У раi дарэчы гэта ?жо да?но можна. Толькi ахвочых мала, дык жанчын усiх масця? можна мець з лiшкам. I не толькi людзей, але бiяробата?!
  Калi жанчыны даступныя, да юнака i не патрэбны. Прынамсi пераважнай большасцi.
  Тым больш у пекле вучаць душыць гомасэксуальныя схiльнасцi. Але без гвалту над асобай.
  Андрэй усё той жа Чыкацiла, толькi ? моцным, здаровым, юным целе, у якiм у цябе ? зубах нiводнай дзiрачкi, i ты пасля дзесяцi гадзiн цяжкай працы, дастаткова яшчэ добрых каб маршыраваць, i нават жартаваць, рызыкуючы атрымаць дубiнкай.
  Д'ябал абгрэла Чыкацiла бiзуном i рыкнула:
  - Эрэкцыя на хлопчыка? нядобра! Выпра?ляйся хутчэй. На агульным узро?нi ? цябе будуць дзя?чаты кожны тыдзень!
  Хлапчукi вакол хiхiкаюць i таксама атрымлiваюць.
  У пекле ?сё пад кантролем. Зняволеныя не могуць прапiсаць цябе цi згвалтаваць - усю вiдэакамеры. Толькi з агульнага ?зро?ню больш вольнае, няшмат. Але ?сё ро?на сочаць каб грэшнiкi адзiн аднаму не гадзiлi.
  Ва ?сякiм разе ? Пекле не бязмежжа блатных, i пакарання без прычыны.
  Проста так юных вязня? Ада бiць забаронена.
  I наогул самi грэшнiкi iмкнуцца сябе стрымлiваць - усё жадаюць хутчэй у рай.
  Тэрмiны зняволення ? Пекле велiзарныя, але i Бог, i Багародзiца, i святыя iх памяншаюць, палягчаючы пакараннi i пераводзячы на ?зровень лягчэй.
  Чыкацiла марыць патрапiць у рай, дзе можна аддавацца выключна заба?кам, i толькi задавальнення, i працуюць толькi па жаданнi.
  Але гэта яшчэ до?га яму чакаць, хаця...
  Прайшло ?жо больш за трыццаць гадо? як Чыкацiла ? пекле. Нiбы час iдзе i павольна, асаблiва калi працуеш у каменяломнi. Але мiнула амаль трыццаць пяць гадо? Ада, i быццам хутка прайшо? час - вось у чым парадокс.
  I ?жо могуць калi палiчаць што Чыкацiла выправi?ся перавесцi ? лягчэйшы круг пекла. Дзе працы менш, а задавальнення? больш. I можна спаць на матрацах, а не голых нарах. А на агульным узро?нi - добрыя чыстыя пасцелi.
  Але пакуль што яму гэта не свецiць. Ёсць нараканнi, асаблiва па эрэкцыi на хлопчыка?. Гэта яго бiсэксуальныя замашкi Чыкацiла.
  Яшчэ горш было ? першыя гады, калi маньяка ? давяршэнне да ?сяго лупцавалi. Але апошнiя амаль пяць гадо? ужо лупцо?ка за забойства знята. Хоць могуць i аднавiць калi будуць вушакi.
  Але Чыкацiла вельмi стараецца...
  Калi яго бiлi, да страты прытомнасцi гэта вельмi балюча. Усё-такi ён забiва? дзяцей - што гiдка. Але Бог Мiласэрны i Мiласэрны не вечна гневаецца, бо любiць мiлаваць!
  Вось нарэшце гучыць до?гачаканы сiгнал працо?най змены. За дзесяць гадзiн загартаванае, юнае цела разгарэлася i злёгку стомлена, але яшчэ не знясiлiла.
  Чыкацiла становiцца ? строй разам з iншымi хлопчыкамi. Пара дзецюко? правiнiлася i працуе ? кайданах. Ланцугi вядома ж шаруюць лодыжкi i запясцi, гэта балюча. Таму iх апранаюць не ?сiм. На ?змоцненым рэжыме пекла, наадварот зняцце ланцуго? - гэта заахвочванне за добрыя паводзiны.
  Усё мяняецца ад узро?ню да ?зро?ню.
  Хлапчукi пастроiлiся, майкi трымаюць пад пахамi i становяцца на каленi. Гэта малiтва пасля заканчэння працы. Прычым, у пекле шмат моляцца на ?сiх узро?нях, нават на iльготным.
  Гэта толькi ? Раi можна малiцца толькi па жаданнi самога чалавека!
  Хлопчыкi на каленях прама?ляюць;
  выкананьне ?сiх добрых Ты есi, Хрысьце мой, спакон радасьцi i вяселля душу маю i выратуй мяне, як адзiн Шматмiласцiвы, Гасподзь, слава Табе.
  годна ёсьць як сапра?ды шчасьлi?цу Цяю Багародзiцу, Прыснаблажаную i Беззаганную i Мацi Бога нашага. Сапра?днейшую Херувiм i сла?нейшую без пара?нання Серафiм, без сцямленьня Бога Слова нарадлiвую, iсную Багародзiцу Цяя ?зьвялiчваем.
  Затым яшчэ пару малiтва? i ?стаюць з калена?. Чыкацiла адчувае сверб камянё?. Глядзiць на босыя, загарэлыя, мускулiстыя ногi хлапчуко?, i адчувае ?зрушанасць. Прыгожыя тут хлопчыкi, але ганi грахо?ныя думкi, iнакш не выберашся з пекла. Лепш думай аб дзя?чынках. Гэта натуральна i таму не злачынна. Нават у пекле дапусцiм сэкс самца i самкi.
  Але ?сё ж Чыкацiла падабацца любавацца голымi, загарэлымi, мускулiстымi целамi хлапчуко?. А калi кагосьцi з iх абпальвае бiзун, то i зусiм адчуваеш кайф.
  Асаблiва калi пры гэтым пырскае пот цi кро?. Але да крывi секлi самога Чыкацiла.
  Яго лупцавалi за забойства дзяцей, але затое не перавялi на ?змоцнены рэжым. I гэта да лепшага.
  Добра ? раi, дзе ты нiбы вечна юны мiльярдэр на курорце. I якiх толькi заба? i задавальнення? там няма. Нават тым, хто на ?змоцненым рэжыме паказваюць рай - каб яны бачылi куды трэба iмкнуцца.
  I што рай - гэта зусiм не месца, дзе маршыруюць пад барабан, i праведнiкi сядзяць за партамi i бiблiю чытаюць.
  А месца - цэлы сусвет з мноствам света?. I там ёсць iншамiране, i планеты iншамарца?. I можна падарожнiчаць па iх, рознымi спосабамi. I столькi ?сяго цiкавага!
  Хлапчукi маршыруюць у душ. Да чысцiнi ? пекле прывучаюць i кожны дзень мыюцца на ?сiх узро?нях апраметнай. Яно тое спаце? ад працы i прыемна. Бруi вады ледзь цёплыя i змываю пот. Можна i выкарысто?ваць гаспадарчае мыла цi нават просты шампунь.
  На агульным узро?нi мыла будзе духмянае i шампунь пахкi, можна i адэкалонам пырснуць на сябе.
  Перад мыццём зно? на каленi i малiтва. Зразумела малiцца надакучае. Чыкацiла гонiць ад сябе благiя думкi. Трэба слухацца.
  А як добра пад душам, станавiцца на душы куды радасней. Хлапчукi-грэшнiкi смяюцца. Адзiн з iх знакамiты злодзей у законе Дыямент. Ён тупа? розныя зоны i памёр, ужо будучы глыбокiм старым.
  А зараз шчэрыцца нiбы i на самай справе дзiця. Тут вось нядрэнна - кожны дзень мыешся, i клiмат добры - не маразы Сiбiры.
  Зрэшты, за дрэнныя паводзiны могуць ужыць i пакаранне холадам.
  Пекла - гэтае месца цёплае, але бывае i ледзяное возера Тацыт. I туды адпра?ляюць тых, хто ? апраметнай буянiць. Такiя, зрэшты, бываюць рэдка. Мала хто хоча працягваць пакуты.
  Пра?да Стенька Разiн спрабава? бунтаваць. Але ? вынiку перакана?шыся што ?ладко?ваць па?станне ? пекле бескарысна i ён змiры?ся. Пра?да пакуль Стенька сядзiць за пасмяротную свавольства на ?змоцненым. А так спачатку бы? на больш жорсткiм, з прычыны змякчальных абставiн - такiх як дапамога бедным, сiротам, шчодрасць Сцяпана, жорсткасць улада?, несправядлiвае пакаранне брата Iвана, i многае iншае.
  Але Стенька Разiн спрабава? падняць мяцеж у пекле. I нават у яго з'явiлiся прыхiльнiкi.
  Але як перамагчы калi д'яблык больш, чым зняволеных i яны будучы анёламi нашмат мацней хлопца?-грэшнiка?, i практычна непаражальныя.
  Ну, а Бог i зусiм практычна Усемагутны i першапачаткова любое па?станне асуджанае на правал.
  Так што Чыкацiла i iншыя зэкi iмкнуцца паводзiць сябе лепш. I мыючыся ? душы душыць эрэкцыю пры выглядзе прыгожых, рэльефных хлапечых цела?. Дыямент таксама спрабава? хлопчыка?, яшчэ калi сам сядзе? на малалетцы.
  I ? яго ?знiкае пры выглядзе мускулiстых папок спантанная эрэкцыя. Але тут за iмi сочаць цвёрда. I д'яба як урэжа дубiнкай па хлапечым дасканаласцi. I раздаецца дзiкi ро? i выццё.
  Ды гэта табе не дзiцячая, працо?ная калонiя сталiнскiх часо?. Тут усё пад кантролем.
  Мноства вiдэакамер, i на стрэме моцныя наглядчыцы. Калi ты камусьцi свой кол у пятую кропку паспееш увагнаць, то табе толькi горш. Будзе катаванне i могуць перавесцi на больш жорсткi рэжым, або ? лепшым выпадку пару гадо? давядзецца насiць кайданы - што вельмi непрыемна. Ну i вядома ж дадае тэрмiну ? пекле.
  Былы злодзей у законе любi? хлопчыка? у мiнулым жыццi, i тут вядома ж пакутава?, ад iх блiзкасцi, але недасяжнасцi.
  Пекла гэта наогул месца, дзе Бог прысутнiчае ва ?сёй строгасцi. I за грэшнiкамi татальны кантроль. Якi аднак мякчэе па ?зро?нях.
  Але калi ты на агульным зграшыш садомскiм грахом, усё ро?на до?га не схаваецца. Так лепш пацярпець i з дзя?чынкай. А то пойдзеш на строгi рэжым табе гало?ку паголяцца i першы год абавязкова надзенуць ланцугi на рукi. А могуць i на ногi, што яшчэ горш.
  Пасля душа зно? на каленi i малiтва. I далей вядуць есцi. На ?змоцненым рэжыме на ежу даюць дзве хвiлiны, а тут чатыры. I ?сё ж хлеб крыху больш падобны на хлеб i смачнейшы. Замест вады бывае сок цi квас па нядзелi.
  Тут крыху лепей...
  Перад ежай зно? малiтва, i на каленях. На агульным рэжыме ?жо моляцца стоячы.
  Чыкацiла з уздыхам мармыча:
  - Лепш бы я памёр маладым!
  Ды ? гэтым выпадку бы? бы агульны, а можа i аблегчаны рэжым. А зараз зно? на каленi i малiся...
  Пасля малiтвы юныя вязнi мыюць руку i палошчуць раты. Перад адбоем крыху можна паглядзець тэлевiзар i пабакланiць адзiн з адным.
  Глядзiць тэлевiзар пасля малiтвы ?ся камера. Нары дра?ляныя ? два ярусы. Амаль голыя... Але цёпла можна спаць без ко?дра?. На босыя ногi потым надзенуць ланцужкi. Але калi добра сябе паводзiць, то могуць i знака заахвочвання на ноч i не прыко?ваць.
  Нары стаяць праз тумбачку. Падобная на малалетку дзевяностых гадо?. Але яны няма. Усе юныя вязнi здаровыя i чыста вымытыя i нiхто не храпе.
  Так што можна сказаць - добра тут. Не мерзнуць...
  Самае гало?нае ? камеры няма парашы, замест яе фекалiаанiгiлятар - якi выпраменьваннем чысцiць арганiзмы, так што тут амаль курорт.
  У цэлым выдатна.
  Тэлевiзар сучасны i дае аб'ёмнага малюнак. Гэта вельмi цiкава, калi пакажуць навiны з планеты Зямля. Зэкi гэтага чакаюць.
  Малiтва на каленях здаецца Чыкацiла такой до?гай. Ды i iншым хлапчукам таксама. Iх голыя целы ?здрыгваюць ад нецярпення. Але вось нарэшце пасля малiтвы д'ябла ?ключыла пультам экран.
  Хлопчыкi селi на кукiшках, тырчаць стрыжаныя гало?кi. А за iмi жорсткiя наглядчыцы з дубiнкамi.
  А навiны вядома ж цiкавыя...
  У ЗША прэзiдэнтам стала чарнаскурая мулатка, якая да гэтага была вiцэ-прэзiдэнтам. У Расii Пуцiн пайшо? на пяты тэрмiн. Ужо некалькi гадо? iдзе вялiкая вайна памiж Расеяй i рухам Талiбан. Вайна працякае жорсткая i крывавая з пераменным поспехам. Ды i ? Сiрыi вельмi акты?ныя партызаны i маджахеды ?сiх масцей. У Венесуэле па? рэжым Мадура, i цяпер новая ?лада будуе шмат вектарную палiтыку.
  У Турцыi таксама змянi?ся рэжым Эрдагана на больш празаходнi i свецкi.
  У Беларусi таксама Лукашэнка сышо?, але хваляваннi не скончылiся, i прэзiдэнты сталi мяняцца як пальчаткi.
  Некалькi паднялася Украiна, вярну?шы кантроль над Данбасам.
  У Расii праблем дадалося. Акрамя вайны з талiбамi на выбарах у Дзярждуму 2026 года перамогу атрымалi камунiсты. Яны нарэшце пазбавiлiся ад Зюганава, якi тармозiць iх, i змаглi прыйсцi да гучнай i ?пэ?ненай перамогi.
  I адносiны памiж Дзярждумай i прэзiдэнтам сталi варожымi.
  Пуцiн, пастарэ?шы ста? больш рэзкiм i нястрыманым. А кiра?нiк камунiста? таксама не Зюгана?, а круцейшы.
  Карацей кажучы, справа дайшла да бунту i расстрэлу Дзярждумы з танка?.
  Але камунiсты сышлi ? падполле i працягнулi барацьбу.
  Вось надыходзiць новы 2029 год... Чыкацiла падума?, што вось-вось будзе яго трыццацi пяцiгоддзе ? пекле.
  У Расii млявыя бунты i эпiзадычныя забасто?кi. Эканамiчная стагнацыя i цынкавыя труны з Афганiстана i Сiрыi. Пуцiн ужо да?но не кацiруецца як герой... Шмат рэпрэсiй i палiт зняволеных.
   А на сёння яшчэ адна прыкрая навiна - на новы год стартава? расiйскi касмiчны карабель да Месяца. I вось вынiк - пацярпе? крушэнне i сем касмана?та? загiнулi.
  I гэтая чарговая непрыемная падзея.
  Дыямент шапну?:
  - Хутка Пуцiн будзе з намi?
  Чыкацiла за?важы?:
  - А можа ?зро?нем вышэй?
  Хлопчыкi-грашнiкi захiхiкалi. Д'яблы замахнулiся дубiнкамi.
  Старэйшая рыкнула:
  - Ма?чаць! Перад шмонам я дам вам пяць хвiлiн на кiрмаш!
  Дыямент адкры? было рот, але зразуме?, што яго зараз вельмi балюча стукнуць i замо?к.
  Iншыя хлапчукi апусцiлi галовы. Пакора перадусiм. Усiм хацелася хутчэй пакiнуць пекла.
  Навiна аб крушэннi была невясёлай. I ? цэлым у Расii часы пайшлi смутныя.
  Чыкацiла падума?: назапашванне негаты?най кармы. Занадта до?га знаходзi?ся Пуцiн ва ?ладзе i яго дрэнная карма назапашвалася. Ды шанцавала Пуцiну занадта ?жо шмат. I павiнна была халява калiсьцi ды скончыцца.
  Тым больш у ЗША прэзiдэнтам стала жанчына. I пры ёй Амерыцы стала куды больш везцi.
  Бо вышэйшыя сiлы не могуць пакры?дзiць жанчыну, i скампраметаваць выдатную падлогу. Ды яшчэ жанчыну з чорнай скурай i цяжкай бiяграфiяй.
  Пасля крызiса?, небывалай у гiсторыi ЗША эпiдэмii каранавiруса - пачалася эпоха ?здыму i росквiту.
  А ? Расii перыяд спаду... i ня?далай вайны, якая з самага пачатку пайшла не таму, што разлiчвалi сама?пэ?неныя расiйскiя генералы.
  Адным з непрыемных сюрпрыза? стала тое, што войскi Таджыкiстана часткова разбеглiся, а часткова перайшлi на бок талiба?. I Расii прыйшлося ратаваць сваю базу цэлай вялiкiх страт.
  Праз некалькi краiн перакiдвалiся расейскiя войскi, i нават была абвешчаная частковая мабiлiзацыя. Насуперак разлiкам баявыя дзеяннi набылi зацяжны i разлютаваны характар. I тая халява што здарылася ? Сiрыi ? Сярэдняй Азii не мiнула.
  Акрамя таго Пуцiн вырашы? заваяваць А?ганiстан любой цаной. I ? бой былi кiнуты каласальныя сiлы. З часо? другой сусветнай вайны, Расii засяродзiла найбуйную групо?ку. I даволi далёка за межамi Расii ваявала больш за мiльён салдат.
  Вайна зацягнулася i каштавала вялiкiх грошай. I эканомiка падсела. Ужо выбары прэзiдэнта Расii 2024 года ?далося звесцi толькi ? адзiн тур толькi пры дапамозе адмiнiстрацыйнага рэсурсу i масавых фальсiфiкацый. Ужо тады былi масавыя пратэсты.
  А на выбарах у Дзярждуму i фальсiфiкацыi не дапамаглi. Трыумф камунiста? якiя скiнулi баласт Зюганава i атрымалi маладога лiдэра.
  Расейскiя войскi коштам велiзарных страт занялi большую частку А?ганiстана, але ?гразлi ? партызанскай вайне.
  Наступiлi на граблi СССР i ЗША, i новая Расея. Ды яшчэ пашанцавала, што тэракт 11 верасня адстрачы? вайну на цэлых дваццаць гадо?. Але ?сё ро?на прыйшло, што павiнна прыйсцi.
  Зно? падрывы i дыверсii, начныя абстрэлы. У Лiвii амерыканцы навялi парадак. У Егiпце дашлi да ?лады праамерыканскiя сiлы. Кiтай пасля працяглага перыяду ?здыму сышо? у стагнацыю, i ЗША зно? выйшлi на першае месца.
  Пакуль сiтуацыя ? Расii напружаная. Хаця быццам бы пратэсты пайшлi на спад. Але гэта праз зiму.
  Вось навiны спорту. Правялi выставачны бой на Новы год Уладзiмiр Клiчко i Фёдар Емяльянчанка. Клiчко выйгра? па ачках. Джошуа яшчэ спрабуе працягнуць кар'еру.
  Навiны скончылiся i хлапчукам-зэкам дазволiлi крыху пагаварыць.
  Дыямент за?важы?:
  - Шкада нашы на Месяц не зляталi!
  Чыкацiла кi?ну?:
  - Ды дрэнная навiна ... А наогул, часам думаеш, нават у пекле лепш, чым на Зямлi.
  Злодзей у законе Крэндэль кi?ну?:
  - Тут ты хоць здаровы i табе каранавiрус не бярэ. I вечнае лета....
  Чыкацiла кi?ну?:
  -Я ад пекла чака? горшага!
  Аляксандр Македонскi таксама гало?кай стрыжанай кi?ну?:
  - Мне тут сумна ... Але лепш узмоцненага. Гульнi з'явiлiся цiкавыя.
  Крэндэль за?важы?:
  - Ты бы? бы ?жо на строгiм цi нават агульным, калi да хлопчыка? не чапi?ся!
  Македонскi з уздыхам вымавi?:
  - Раз у год з дзя?чынкай! Гэта жах як мала. А ? нас прыгожыя хлопчыкi, не лiчылiся скры?леннем у мой час. Тут дарэчы, гавораць хутка дадуць у гэтай справе свабоду!
  Старэйшая д'ябла рыкнула:
  - Не разлiчвай! I ?сё хопiць кiраваць! Мы вам абшманам, а потым малiтва i ? люлю!
  Шмон здавалася пазба?лены сэнсу. Што тут панясеш - не кавадлу. Максiмум якi-небудзь каменьчык. Але ?сё ро?на правяраюць хлапчуко?.
  Д'ябла надзелi медыцынскiя пальчаткi i сталi мацаць юных грэшнiка?.
  Дакрананнi пачалiся з абмацвання вушэй, зазiрання ? ноздры, прычым пры дапамозе пiнцэта. I ? рот ... Гэта непрыемна, калi табе соваюць пальцы ? гуме ? рот.
  Чыкацiла адчу? прыступ млоснасцi. А яму совалi з вялiкай жорсткасцю.
  Далей хлопчыку нацiснулi на пупок прычым моцна, што стала балюча.
  I потым самае непрыемнае. До?гi палец д'яблыцы глыбока тыцну?ся хлопчыку ? пятую кропку. I ста? у ачку круцiцца.
  Тыя хлапчукi што сядзелi раней у турмах моцна бянтэжылiся.
  Дыямент успомнi? як яму таксама совалi палец у азадак у сталiнскiм СIЗА.
  Было гэта ? далёкiм трыццаць сёмым годзе. I будучаму злодзею ? законе ?сяго трынаццаць гадо?. Ягоных бацько? прыйшлi браць позна ?вечары. Калi Аляксей як звалi Брыльянта ? свеце ?жо лёг спаць. Пасля званка ?вайшлi энкеведнiкi. I прыступiлi да ператрусу кватэры. I ? iх бы? ордэн на ?сiх чацвярых у тым лiку сястру Аляксея Таццяну арышт. Тады было сташна.
  Затым яшчэ страшней, калi на запясцi надзелi кайданкi i павезлi ? СIЗА.
  Аляксея абшукалi ? прыёмным пункце. Трое мужчын загадалi распрануцца. Лёшка зня? з сябе да трусо?. Але тут яму сарвалi трусы самi.
  I вiдаць нават не столькi разлiчваючы нешта ? хлопчыка гадо? трынаццацi знайсцi, колькi каб прынiзiць, колькi каб прынiзiць двое ката? трымалi за рукi, а трэцi лапамi начапi?шы гумовыя пальчаткi палез у вузкую азадак хлапчукi. А лапы ? яго буйныя i было балюча, вазелiнам не вышмаравалi.
  I Лёшка залямантава? ад болю i пача? вырывацца. I яму ?дарылi ? твар, набi?шы сiняк пад вокам. Кат з НКВД калупа?ся до?га, вiдавочна атрымлiваючы асалоду ад працэсам катавання. У Лёшкi вырвала i абдало наглядчыка. Тады хлопчыка сталi быць дручкамi i ён адключы?ся. Далей ужо прытомнасць была затуманена. Лёшку абрылi нагала, знялi адбiткi пальца? i босых ножак. Затым так пабiтага i сфатаграфавалi ? профiль, анфас, падлозе бокам i ззаду.
  
  Далей ужо жанчына ? белым халаце перапiсвала з яго прыметы.
  Потым Лёшку адвялi пад душ. Спачатку халодны, затым гарачы са шланга.
  I выдалi робу не па памерах. Без абутку, так i пагналi босага ? камеру.
  Там ужо было больш за сотню стрыжаных хлапчуко?. Моцна смярдзела мочой, потым i калам. Парашу знарок забаранялi выносiць, каб юным вязням было больш пакут.
  I бiлi стала. Вось гэта было сапра?ды пекла, пакуль ты не прытрыва?ся да смуроду. I кармiлi вельмi бедна, часта нават не давалi вады. Калi вада была, то iржавая i смярдзючая.
  На фоне перапо?ненага СIЗА, больш жорсткi ?зровень пекла глядзе?ся як курорт.
  Як зрэшты i лагер для палiтычных малалетак. У iм спецыяльна былi ?мовы горшыя, чым для крымiнальнiка?, што тыпу Асвенцыма. Дыямент гэта прайшо?. I зразумела разуме? што Бог гэта ?сё ж такi Любо?.
  Самае цiкава, што Лёшка здзейснi? у палiтычным дзiцячым лагеры забойства, i трапi? ужо на зону да крымiнальнiка?. I там i працы менш, i кормяць лепей. Так пачалася яго зладзейская кар'ера.
  Ды пры Сталiне мала справядлiвасцi. Бы палiтычным працава? па шаснаццаць гадзiн у дзень. Ста? крымiнальнiкам: толькi чатыры, ну максiмум шэсць гадзiн працы i вучоба.
  Але вучоба ад балды, часта наста?нiка? няма i яны малалетнiя бандыты рэжуцца ? карты. Дыямент хутка навучы?ся выйграваць i бiцца. А праца была далёка не за?сёды i для не ?сiх. I кармiлi малалетак-крымiнальнiка? лепш - па норме, цi больш, плюс падагрэ? абшчаку.
  Дыямент хутка прыблатнi?ся i было ?жо нядрэнна. Ня?жо што ?зiмку халаднавата, няхай яны ? Паволжа, а не ? Сiбiры.
  У цэлым здабудучы а?тарытэт можна жыць i ? турме. У пекле аднак не пакамандуеш - татальны кантроль. I д'яблыцы шманаюць умела.
  Нават калi ты кагосьцi i рэзаеш, то яго адпампуюць - тут медыцына ого, ого! Ды i ?вогуле пасля смерцi ?жо не памiраюць. А вось цябе на прэнг на ?змоцнены ?зровень i не схаваешся.
  Непазбежнасць адплаты дзейнiчае на грэшнiка?, i яны мiрацца як правiла са сваёй доляй. Вось у раi напрыклад i забiць можна. Ды не па-сапра?днаму, але ? гульнi якую ты ад рэальнасцi не адрознiш. Так што лепш пацярпець i патрапiць у рай. Дзе ?се твае мары здзяйсняюцца.
  Шмон нарэшце скончаны. Апошняя малiтва перад сном. I на нары.
  Яны дра?ляныя, з невялiкiм узвышэннем у галаве.
  Але ? юным здаровым целе спаць на iх звыкла. Звычайна грэшнiкi засынаюць без цяжкасця? i бачаць цiкавыя сны.
  
  Вось маньяку Чыкацiла снiцца ...
  . РАЗДЗЕЛ ? 3.
  Маньяк Чыкацiла ? адкупленне грахо? ста? хлопчыкам-мульцяшкай Конанам. Гэта хлопчык герой японскага анiмэ. Але воляй магутнай чарадзейкi ? яго ?сялiлася душа, самага вядомага i распiяренного расiйскага маньяка.
  I вось хлопчык-мульцяшка Чыкацiла гатовы бiцца.
  На выгляд гэта дзiця гадо? адзiнаццацi ? шорцiках, босы, i з рэльефнай мускулатурай i голымi, загарэлым тулавам. Ад Конана яго адрознiвалi толькi светлыя валасы.
  I зараз якраз японскай мульцяшцы трэба было прыняць удзел у абароне Порт-Артура.
  Гара Высокая - гэта ключавы пункт абароны расiйскiх пазiцый.
  Хлопчык-мульцяшка здрыгану?ся. Ён у адных шорцiках, а тут ужо лiстапад i холадна. Босыя ножкi крочаць па мокрым снезе.
  Чуецца грукат гармат. Японцы ?се сiлы кiнулi каб узяць гару Высокая. Пасля чаго гiбель Порт-Артурскай эскадры стане непазбежнай.
  Хлопчык-мульцяшка бачыць гару крыху збоку. На яе пруць японцы.
  Рускiя часткi адстрэльваюцца са стрэльба? i кулямёта?.
  Чыкацiла бяжыць у гару. Хлапчука за?важаюць салдаты. Але яны не перашкаджаюць яму. Светлавалосы хлопчык у шортах не выклiкае падазрэння?.
  Каратэ-дзяцюк ускарабка?ся i адразу зарадзi? босы ножкай у падбародак самураю. Той, атрыма?шы ?дар, зляце? з гары.
  Чыкацiла пiскну?:
  - Адзiн нуль!
  I зно? голая круглая пятка хлопчыка ?разiла ?дара? у грудзi. А наступнага самурая каратэ-дзяцюк пабi? кулаком.
  Чыкацiла-Кона праспява?:
  - Нас чакае поспех - я страмчэй усiх!
  I вось побач з iм з'явi?ся яшчэ адзiн хлопчык Лёшка Брыльянт. I ён таксама ?ступi? у жорсткi бой. Гэта яшчэ адна мульцяшка. I разам з iм яшчэ i чатыры дзя?чыны ? бiкiнi.
  Вось цэлая шасцёрка агрэсi?ных вая?нiц уступiла ? бой. I давай так за?зята разбураць самурая? без усялякага жалю. I японцам падалося неба ? а?чынку i пайшло татальнае разбурэнне i знiшчэнне. Усё, што пагражала по?ным разгром.
  I дзя?чынкi секлi i мячамi, i кiдалi босымi пальчыкамi ножак забойныя i ?дарныя гарошынкi смерцi, i по?нага знiшчэння. I жалю да японца? не было.
  Чыкацiла ?зя? i босы пятак падкiну? выбухны пакет i цэлая рота самурая? апынулася разарваная на шматкi.
  Хлопчык-тэрмiнатар праспява?:
  - Расiйскi воiн смерцi не баiцца,
  Нас смерць на полi лаянцы не страшыць...
  З ворагам адважна вiцязь будзе бiцца,
  I нават памiраючы пераможа!
  Бой iдзе з каласальным размахам i бачны велiзарны свiтанак думкi i энергii.
   Дзя?чыны-вая?нiцы i хлопчыкi секлiся ?жо некалькi гадзiн запар.
  Вось яны сталi штабнаваць з кулямёта?. I таксама выкарысто?ваючы босыя пальчык ножак.
  Хлопчык Чыкацiла страля?, скошва? ворага? i напява?, укладваючы адну шэраг за другой:
  - Стану я адважней i адважней iльва!
  Хлопчык Брыльянт зразаючы самурая?, i выбiваючы горы вякну?:
  - А што льва! Нават адважней насарога!
  Вiкторыя гэтая рудая мегера, галавой дзявочай пяткай падкiнула нешта надзвычай забойнае.
  Выбiлi масу японца? i пiскну?:
  - На найвялiкшы расклад!
  Надзея, збiваючы супернiка? нiбы кеглi бiтай, прабуркавала, выскалi?шы зубкi:
  - За новую Русь!
  Алена выпусцiла маланку з пунсовых саско? i прабуркавала:
  - За велiч планеты Зямля!
  Зоя пальнула каскадным пульсарам з пупка, i скалячы зубкi i выпускаючы з iх сонечныя зайчыкi, вякнула:
  - За выдатныя дасягненнi!
  Надзея ?зяла i з пунсовага соску паслала забойны праменьчык разбурэння, i пра булькала:
  - Слава Айчыне!
  Вiкторыя, скошваючы насядалi японца?, прачырыкала:
  - Душу сэрца аддамо,
  Мы сваёй святой айчыне!
  Выстаiм i пераможам -
  I не пашкадуем жыцця!
  I яе пунсовыя соску як дзя?буць разбуральна i спальвае цэлы батальён маланкай.
  Зоя праверашчала:
  - Нашу крутую перамогу!
  I таксама па непрыяцелю як рэзка ?рэжа...
  Надзея правякала выскалi?шы тварык i агрэсi?на пiскну?шы:
  - За Айчыну нашу мацi!
  I яе босыя пальчыкi ножак зно? як запусцяць забойную гранату.
  Вось колькi адбываецца знiшчэння? i разбурэння?. Японца? жа без усялякага жалю змятае шасцёрка.
  Хлопчык Чыкацiла радок па ворагах, пiшчыць:
  - За вялiкi камунiзм!
  Дыямент дадае:
  - У труну загонiм рэваншызм!
  Так што агнявая падтрымка, толькi лёгкая палявая артылерыя. Рускiя вайско?цы могуць весцi шчыльны агонь. У стылi свiдра? супраць ангельца?. Тыя таксама спрабавалi ? свой час браць лабавую атаку. Але ангельцы яшчэ мелi выбар, здзяйсняць напрыклад абыходныя мане?ры i спрабаваць атачыць бурскае апалчэнне. Што яны няхай i спазненнем i рабiлi. А японцам фарты не абысцi прыходзiцца лезцi на штурм.
   Андрэй Чыкацiла страляе па японцах, з кулямёта. Цяпер увесь малюнак як на далонi i ты, не ведаючы прамашкi, цвiзiш. Жо?тыя твары забiтых салдат перакошаны злосцю. За iмi лезуць iншыя яшчэ больш лютыя самураi. Але i гэтых ты выкошваеш, здабываючы ?сё больш i мацнейшую ?пэ?ненасць. Не прайсцi вам японцы такi рубеж.
   Шарэнгi падаюць за шэрагамi. Распадаюцца ланцугi, i з'я?ляюцца ?сё новыя i новыя падраздзяленнi. Маларослыя байцы, чапляюцца за калючы дрот, iрвуць яго i зно? падаюць. Завальваюць цэлай гарой трупы. Потым на гэтую гару яшчэ пласт забiтых, потым яшчэ адзiн. I так пакуль не вырасце цэлы ?згорак.
   Калi кулямёт у Андрэя Чыкацiлы пераграваецца, хлопчык бярэцца за iншы. Няхай японцы захлынуцца крывёй. Там-сям ужо ?спыхваюць рукапашныя сутычкi. Але хлапчук вядзе агонь - адна куля адзiн цi нават два-тры трупы. Японцы пруць вельмi густа, i кулямёт можа прабiць адразу некалькi з iх. Так што няхай захлынуцца i ванiтамi.
   Няма нiчога супраць Японii, хлапчук-тэрмiнатар не мае. Наадварот вельмi яны адважныя самураi, нiчога не баяцца. Лезуць i лезуць, не страшна памiраць. Але гiбель па большай частцы атрымалася бязглуздая. Няхай, аднак, засыплюць усе трупамi.
   Вось зно? змянiлi кулямётную стужку, i хлапчук босымi нагамi ?ста? на яе, усё ж так цяплей. Ужо верхавiна лета на носе, але падзьмулi вятры з по?начы, i марозiк бярэцца ладны. Жадаецца хутчэй паразмяцца мячом i рукапашнай бiтвай. Нарэшце хлапчук ужо пасля трыццатай зрасходаванай до?гай стужкi, не ?трыма?шыся, кiну?ся ? атаку з мячом. I зараз ужо хлопчыка-супермэна не спынiць.
   Калi так хутка рухаешся, секчы, нiбы Iлля Мурамец - на права вулiца, на лева завулак. Млын, i тузiн ссечаных гало?. Прыём матылёк i тузiн iншы. Прыём веер i тузiн трэцi. А трупы цёпленькiя, бегаючы па iх босымi нагамi, адчуваеш асалоду.
   Не тое, што з гэтымi... ботамi! Вось Лёшка малайчына, таксама стараецца басанож бiцца. I пакуль трымаецца, хаця лапкi сталi чырвонымi як у гусака.
   Японцы ?сё лезуць i лезуць. Каб паскорыць iх знiшчэнне, даводзiцца адскочыць назад i зно? узяцца за кулямёт.
   Ды iх кулямётамi, калi кожная куля труп або некалькi трупа? усё ж вынiшчаеш хутчэй, чым мячамi. Адна кулямётная стужка тысяча патрона?. Дык беражыцеся самураi! Вы яшчэ паскачаце.
   Страляючы, хлапчук падума? аб тым, што Японii ? той вайне моцна павезла. Асаблiва ? тым, што ?спыхнула рэвалюцыя. Ну, да моманту зняволення мiру, японцы ?жо знясiлiлi на сушы, i iх суцэль маглi рускiя дабiць. Генерал Самсона?, дакладней Лiневiч маючы ?двая больш войска?, i атрымлiваючы ?сё новае i новае папа?ненне, мог бы i сам атакаваць самурая?. Але замест гэтага рускiя часткi перайшлi тады да абароны. Японцы зрэшты, ужо не маглi лезцi на штурм. Так што мiр iм бы? патрэбней, чым Расii.
  Вось страляе Зоя з кулямёта?... Страчыць са страшнай сiлай, ворага? скошваючы без жалю.
  I вось нацiскае пунсовым саском дзя?чына на рагатку i вось выкiдваецца забойны падарунак разбурэння.
  Зоя праспявала:
  - Перарвалася нiтку,
  Нам пагражае злая смерць...
  Каб рускiм жыць,
  Вораг павiнен проста памерцi!
  Алена, строчачы па вузкавокiх салдатах, i выбiваючы чарговую па лiку шарэнгу вякнула:
  - За Айчыну - нашу мацi!
  Хлопчык-мульцяшка працягва? штабнаваць, збiваючы ворага? з паднябеснай iмперыi i думаючы.
   У 1922 году Японiя не рызыкнула на новую вялiкую вайну. Прымор'е бальшавiкi захапiлi. Шмат хто моцна лая? тагачаснага iмператара, што ён не скарыста?ся слабасцю нелегiтымнага камунiстычнага рэжыму i не забра? сабе Далёкi ?сход. Чаму тады японцы прамарудзiлi не зусiм зразумела.
   У 1904 году Японiя вырашылася на вайну, у спрыяльны зыход якой для самурая? амаль нiхто не веры?. Але ? 1922 годзе японцы не адважылiся разбiць аслабленую грамадзянскай вайной Чырвоную Армiю. Прычым у iх была падтрымка ?сяго капiталiстычнага свету.
   Наогул бальшавiкам, вядома ж, павезла. Антанта цалкам магла раздзялiць Расiю, i Чырвоная Армiя для iх не сапернiк. Тут Андрэй Чыкацiла не разуме? некаторых рэча?.
   Чаму Захад у дваццатым годзе фактычна злi? белагвардзейскi рух. Нават калi ? белых не было шанца? узяць Маскву, дык утрымаць некаторыя тэрыторыi за сабой цалкам рэальна. Ды i Расiя магла вельмi моцна аслабець, пры зацягваннi такой вайны. Незразумела таксама, чаму Антанта не абаранiла буржуазныя ка?казскiя ?рады. У iх жа нават была дамова аб ваеннай падтрымцы. Зразумела, што тагачасная жабрака Чырвоная Армii Антантэ не сапернiк, асаблiва ? тэхнiчным плане. Але чамусьцi Англiя i Францыя выявiлi пасi?насць.
  Вось Вiкторыя ?зяла i босымi нагамi запусцiла цэлую бочку ?зры?чаткi зробленай з пiлавiння.
  I як iрванула i дзiкай сiлай. I прабуркавала:
  - За цара i iмперыю!
  Зоя працягваючы штабнаваць па супернiку, вельмi агрэсi?на рыкнула, i далей чарга, выкошваючы непрыяцеля.
  Пасля чаго ра?ла:
  - Будзе вам труна самураi!
  Алена круша супернiка, i нагрувашчваючы курганы трупа?, выбiваючы да смерцi супернiка, i дзейнiчаючы з неймавернай сiлай, забiваючы ? труну арды самурая?, правiшчала:
  - За перамогу над ворагамi!
  Надзея, не даючы супернiку нi найменшых шанца?, i скошваючы яго нiбы забойнай касой, i выразаючы японца?, вымавiла:
  - Порт-Артур, Порт-Артур -
  Мiкалай цябе не садзьму?!
   Маглi ангельцы, напрыклад i ?трымаць за сабой Крым. Высадзiлi б там войскi з танкамi, цi на?рад бы iх праз Перашыек бы выбiлi, чырвоныя... У Сярэдняй Азii маглi ангельцы з французамi дапамагчы буржуазным рэспублiкам. Ды i ?вогуле шмат чаго магло быць непрыемнага, для савецкай Расii, але на шчасце абышлося. Хоць, вядома ж, захацела б Японiя тады ?трымаць за сабой Прымор'е, сiл бы выбiць ад туды самурая? у дваццатыя гады сапра?ды б не знайшлося. Японцы суцэль маглi арганiзаваць тамака марыянетачны рэжым накшталт Маньчжурскага.
   Калi Андрэй Чыкацiла чыта? "Сэрца Банiвура" яго таксама зацiкавiла. Чаму японцы не ?ступiлi ? бiтву з Чырвонай Армiяй, а так проста аддалi Прымор'е бальшавiкам. Прычым, бiцца прыйшлося б самураям не з усёй Савецкай Расiяй, а толькi з ДВНР. Гэта значыць Далёка-?сходняй народнай рэспублiкай. А гэта для тагачаснай Японii i зусiм не супернiк.
   У першай сусветнай вайне японцы амаль без страт забралi нямецкiя ?ладаннi ? Цiхiм Акiяне, i сталi яшчэ мацней, чым былi ? 1904. I не зусiм зразумела, чаму ? iх хапiла смеласцi i нахабства тады, i не хапiла таго ж самага ? 1922 годзе. Зразумела, ЗША i Брытанiя акты?на падтрымалi б японца? у барацьбе з бальшавiкамi.
   Вось гэта Андрэй Чыкацiла не мог зразумець, дзiвячыся, нават калi ён бы? дзiцем. Тым больш, што японцы спачатку Уладзiвасток акупавалi, але потым неяк без бою адтуль вышмаравалiся. I ?весь Далёкi Усход заняць Японii не сорамна, але дзерцiся за яго самураi не сталi...
   Хоць колькi адвагi: iдуць на штурм, гiнуць тысячамi, i нават дзясяткамi тысяч, але наступаюць нiбы бiяробаты. I няма ? японца? паняцця страху цi iнстынкту самазахавання. Калi б не iх шасцёрка, дык i не ?трымалi б горад-крэпасць.
   У рэальнай гiсторыi Порт-Артур ужо да гэтага часу загiну?. А тут сабралi самураi амаль усе сухапутныя сiлы.
  Вiкторыя босымi пальчыкамi ножак кiнула бумеранг са свастыкай i зрэзала адразу тузiн гало? рыкну?шы:
  - За Веру, цара i Айчыну!
  I дзя?чаты нiшчаць японца? i хлопчыкi....
   Хлапчук, замянi?шы перагрэты кулямёт, на ?жо астылы i не добрым словам, памяну? Курапаткiна:
   - Гэты асёл не карыстаецца спрыяльным момантам! Падобна нам прыйдзецца самi перабiць усiх японскiх салдат. - Алег шпурну? босымi пальцамi ног гранату, аскепкi пасеклi цэлую кучу японскiх салдат i дзяцюк працягну?. - Вось менавiта Курапаткiна i трэба было судзiць, за падобнае злачыннае бяздзеянне.
   Хлапчук зно? шпурну? нагамi гранату, а затым сталi кiдаць босымi пальцамi вечкi ад кансервавых слоiка?. Так адразу двух зайцо? забiваеш: i японца? дадаткова знiшчаеш, i голыя ногi саграваюцца. Усё марозiк градуса? за дваццаць, а калi сцямнее i больш будзе. А так ты ? руху i саграваешся. Акрамя таго можна яшчэ i затупленыя ляза брытв кiдаць, i iголкi. Ды i наогул колючага i рэжучага смецця ? крэпасцi шмат.
   Так што самурая? б'юць рукамi i нагамi. Прычым з дыстанцыi... Хлапчук крыкну?:
   - Памiралi адважна самураi - пад напорам сталi i агню!
   Надзея вяла агонь з кулямёта? выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак, але ? яе апроч гэтага былi нарыхтаваны сякiя-такiя сюрпрызы. Напрыклад, малюсенькiя хiмiчныя мiны. Тут вядома, трэба быць вельмi асцярожнымi ? iх ужываннi каб не прытруцiць сваiх жа салдат. Але таленавiтая ? матэматыцы крузе Архiмеда i Пельмана, Надзея ?сё разлiчыла.
   I калi самураi ?жо ?варвалiся ? суседнi форт - прыгожая дзя?чынка голымi ножкамi перашчо?кнула ультрагукавых дэтанатар. I малюсенькiя ампулы з моцным i з'едлiвым газам лопнулi, накры?шы зараз плошчу ? дзесяць тысяч гектара?.
   Вось гэта сапра?ды зброя Баго?-дэмiурга?, якая б i ? дваццаць першым стагоддзi аказалася б зусiм не лiшняй. За час перамiр'я генiяльная Наташка разам з унучатым пляменнiкам самога Мендзялеева, вырабiла яд вельмi таксiчны, але хутка якi раскладаецца ? паветры. I яго атрутнае дзеянне як раз i заснавана на асаблiвым спосабе звязвання кiслароду.
   Адразу па?тара японскiх корпус апынулася забiта за пятнаццаць-дваццаць секунд... I выгляд якiя гiнуць у кароткай агонii дзясятка? тысяч салдат, працверазi? японскае камандаванне.
   Зайграла музыка рэтырады, i страцi?шы за час дадзенага штурму звыш ста пяцiдзесяцi тысяч салдат японцы падалiся назад. Рускiя асцярожна пераследвалi японца?, але таксама пабойвалiся газа?, цi якой-небудзь засады. Бiтва скончылася, нiбы i не пачыналася.
   Але Андрэй Чыкацiла яшчэ не на сек, нешта шмат сабралася ? хлапчуку энергii, i ён кiну?ся пераследваць вузкавокiх. Вось як даганяеш iх i сячэш, нiбы грызеш семечкi. Ну як не паказаць сваё майстэрства, калi супернiк i не адбiваецца.
   Але вось нечаканыя паварот насустрач хлапчуку зно? выскачы? нiндзя ? чорным балахоне. Iзно? сапра?дны бой на майстэрства.
   Андрэй Чыкацiла як ужо добра разагрэты атакава? свайго вiзавi. Той выкiну? адразу тры дыскi, але двое аказалiся рассечаныя на лёце мячамi, а трэцi прамча?ся мiма, ледзь не зачапi?шы пацану-тэрмiнатару вуха. Нiндзя свiсну? i на Японскай сказа?:
   - Рускi Наруто!
   Андрэй Чыкацiла ахвотна пацвердзi?:
   - Вядома, гэта крута!
   Мячы скрыжавалiся, пасыпалiся iскры. Нiндзя парырава? выпады i адступi?. Андрэй сам кiну? кавалак металу босымi пальцамi. Працi?нiк зрэагава?, але хлапчук прадбачы?, куды той увернецца i сам секану?, пад вострым вуглом, абводзячы клiнок. Працi?нiка зачапiла, лопнула ахо?ная скура i засалела на баку кро?.
   Нiндзя адскочы?, яго паранiлi i даволi глыбока, а калi б удар з размахам то i зусiм перасекла б напалову. Рускi Наруто, падобна, легендарны баец, вельмi ?жо хутка ? яго мiльгаюць клiнкi.
   Нiндзя спрабуе зно? кiнуць, але прапускае ?дар галёнкай у каленку, а Андрэй Чыкацiла з задавальненнем злавi? свастыку-бумеранг зубамi. Супернiк спрабуе, атакаваць, але сам атрымлiвае клiнком па руцэ. Бiцэпс надсечаны, i хлапчук, ужо не спыняючыся, праводзiць цэлую серыю. Дзевяты ?дар спатрэбiцца ? шыю... Ну i бычыная шыя ? нiндзя пад абаронай, толькi напалову надсечаная. Але нiчога яшчэ некалькi ?змаха?, моцны ?дар з падваротам корпуса i галава канчаткова аддзелена ад цела.
   Так нiндзя скончы? кар'еру на па?ночна-заходнiм фронце.
   Хлапчук-тэрмiнатар усклiкну?:
   -Банзай па-руску!
   Пасля чаго жаданне бiцца крыху сцiхла. Дакладней, бо японцы i так ужо адыходзяць.
  Ноч з 22 на 23 Лiстапада 1904 выдалася i халоднай i адначасова гарачай. Барэйка перакана? Кандраценку не спяшацца, дык тыя хто атакава? японца? невядомыя. Можа нават памiж самураямi пайшла асабiстая разборка, а так можна патрапiць пад удар тых i тых.
   Стомлены Кандраценка так i засну? на скрынi з боепрыпасамi. А тым часам ужо пачало вiднець.
   Па меры таго як з цёмна праступалi контуры бiтвы, сталi бачныя шматлiкiя пагоркi рассечаных i расстраляных японца?. Дзя?чаты не толькi секлi, але яшчэ захапiлi каля па?сотнi кулямёта?, сем гармат з боекамплектам. На самурая? зно? абрыну?ся лiвень куль, прычым да харта дачкi Сварога Алены, далучылася i дачка Пяруна Надзея. Страты японца? сталi ?жо каласальныя, i амаль незаменныя. Да адзiнаццацi гадзiн ранiцы, захлынулася апошняя атака i наступiла часовае зацiшша.
   Апо?днi прыбылi генералы Кандраценка i Смiрно?. Абодва ?жо бывалыя ваякi былi шакаваныя такой каласальнай навала трупа? у адным месцы. Палегла за адну ноч i ранiцу больш за сорак пяць тысяч японскiх салдат i афiцэра?. А перад генераламi па?стала толькi багата запырсканы крывiшчам чацвёрка дзя?чат у бiкiнi, i двое хлапчуко?-атлета? у пашытай з асаблiва трывалай тканiны шортах, да якой не лiпла чырвоная i любая iншая вадкасць.
   Усё гэта нагадвала дзi?нае трызненне i абодва генерала нават ушчыкнулi адзiн аднаго. Але двухметровы з капейкамi паручнiк Барэйка працягну? дзя?чатам-рэйнджарам рукi i прабасi?:
   - Ёсць жанчыны ? нашых паселiшчах!
   Магутная, рудая Вiкторыя жорстка пацiснула магутную лапу Барэйкi ? адказ i па-фiласофску вымавiла:
   - Ёсць жанчыны ? нашых паселiшчах! Што лiха стругаюць труны!
   Светлавалосая як першы снег Надзея паказала на некалькi збянтэжаных хлапчуко?:
   - I iм пацiснi, яны ваявалi не горш за нас!
   Барэйка цiсну? руку мякка. Сапра?дны гiгант ростам з Мiкалая Валуева, а вагой можа i больш. Твар пра?да не такi вузкалобы, а хутчэй нешта ? iм ад Iллi Мурамца, тым больш Барэйка паспе? адгадаваць бараду. Пра?да паручнiк-гiгант не анёл, з п'ю ?ладко?ва? дэбошы i шматлiкiх пабiва?. Але ? цэлым душа ? яго як прынята казаць бадзёрая.
   Кандраценка няголены, з адрослымi вусамi, вельмi падобны на Чапаева, як яго адлюстравалi ? фiльме. Смiрно? жа наадварот паголены гладка, у пазалочаным пенсе, глядзiцца прафесарам з эпалетамi. За iмi жменя салдат i матроса?.
   Тэхнiчная Алена прамудрая паказала iм у першую чаргу захопленыя трафеi, а агнязарная д'ялiца Вiкторыя без сарамлiвасцi стала залазiць у рэчавыя ранцы японца?, прыгаворваючы:
   - Там у iх сухая пайка ёсць... У гарнiзона кожная дробка хлеба на рахунку.
   Дачка Белабога Зоя як вельмi адчувальная дзя?чына-медыум за?важыла:
   - Хлопцы, хутчэй забiрайце кулямёты i гарматы: праз пару гадзiн японцы пачнуць абстрэльваць гару, усе прылады на ёй засяродзяць, так што тут не аднаго цэлага забойнага апарата не застанецца!
   Кандраценка занепакоена спыта?:
   - А як жа вы?
   Агрэсi?ная Вiкторыя адказала за добрасардэчную Зою:
   - А мы вельмi моцныя, рускiя ведзьмы, нас не снарады не аскепкi не возьмуць. Вось так крыху паспiм... А там будзем секчы зно?!
   Блакiтнаватая Алена з гэтым пагадзiлася:
   - Пакуль будзе грымець кананада японцы на штурм не пойдуць. Так што на гары пакiдаць каго-небудзь рацыi няма. А потым калi самурая палезуць мы iх як i ? мiнулы раз пасячэм!
   Iскрамётная Надзея малюючы на першым восеньскiм снезе сваiмi босымi пальчыкамi арнамент, пацвердзiла:
   - Дакладна! Японскi генеральны штаб прыня? рашэннi ?се свае намаганнi засяродзiць на гэтай гары. Так, што на iншых франтах у вас будзе пакуль перадышка.
   Жорсткая i тэхнiчная Алена строга загадала:
   - Адна?ляйце разбуранае! За эскадру не хвалюйцеся - пакуль мы тут гару Высокую не возьмуць. А супернiк хутка маючы з намi справа выматаецца.
   Андрэй Чыкацiла палiчы? патрэбным таксама вякнуць:
   - А мы яшчэ i яго лiнейныя караблiкi патопiм!
   Па радах салдат i матроса? пранёсся ?хвальны гул. Пасля чаго ?се прынялiся хутка выносiць шматлiкiя трафеi.
   Японцы адкрылi агонь ужо падчас сонечнага заходу. Яны сапра?ды засяродзiлi на гары ?сё, што маглi. Але дзя?чыны-мутанты i хлопчыкi-рэйнджары да гэтага моманту зачынiлiся ? падвале форта i пагрузiлiся ? стан глыбокай, адна?ленчай медытацыi. А японцы няхай марнуюць свае снарады на пустое месца. Жадаюць тактыка Антанты, так няхай яе i апрабуюць.
   Генерал-губернатар Стессель даведа?шыся аб тым, што адбылося на гары Высокая до?гi час адма?ля?ся паверыць. Трохi схуднелы, але ?сё яшчэ гладкi сано?нiк крыча?:
   - Гэта вашыя эратычныя фантазii! Бабы з мячамi - трызненне!
   Камендант крэпасцi генерал Смiрно? разгублена пацiсну? плячыма i нясмела адказа?:
   - Калi б я iх не ?бачы? на ?ласныя вочы, то нiколi б i не паверы?. Але факты ?партая рэч!
   Стэсэль груба рыкну?:
   - Глупства i яшчэ раз глупства!
   Тады Смiрно? цалкам лагiчна прапанава?:
   - Можа ваша правасхадзiцельства, вам з iмi асабiста пазнаёмiць?
   Аднак губернатар на такую прывабную прапанову адказа? адмовай i папрасi? паклiкаць хутчэй Фока.
   Пажылы немец да?но ?жо працава? на японскую разведку, i нямала нагада? рускiм. Сам Фок знешне вельмi падобны на Гобсека, так таленавiта апiсанага Бальзакам, i не менш прагнага. Фактычна менавiта грошы i заахвоцiлi Фока ?ступiць у сувязь з агентамi мiкада. Меркантыльныя меркаваннi вышэй за ?сё.
   Аднак навiна, што Высокая гара не ?зятая i з'явiлiся чатыры жахлiва моцныя i д'ябальскi прыгожыя ведзьмы(басаногiх хлапчуко? вядома не прымалi ? разлiк!), хутчэй нават узрадавала Фока. Зараз можна запатрабаваць ад шпiёнскай сеткi Японii, дадатковага ганарару, за тое каб новую, казачную пошасць вапны.
   А грошыкi рахунак кахаюць... I чым цяжэй прыходзiцца самураям пад Порт-Артурам, тым больш i даражэй ацэньваюцца паслугi прафесiйнага шпiёна Фока.
   Таму генерал-немец з усмешкай прапанава?:
   - Праз пару дзён правядзi сустрэчу i ?знагародзi, чым можаш дзя?чат! А мы тым часам падумаем...
   Прыбраць небяспечнага чалавека, не так ужо i проста. Вось Кандраценка да гэтага часу жывы - гэты генерал хахол, вельмi ?мелы камандуючы, i Порт-Артур пакуль цэлых чатыры з паловай месяцы трымае стабiльную лiнiю абароны. А ?сяго аблога до?жыцца ?жо больш за па?года i Японiя заканчваецца крывёй...
   Акрамя мноства забiтых, знайшлося на Высокай гары яшчэ некалькi прыцiснуты трупамi, пакамячаных, але жывых японца? - якiх узялi ? палон.
   Адзiн з iх капiтан Наката, былы буйны адвакат з Токiа да? вельмi цiкавыя паказаннi.
   Аказваецца Японiя ?жо зараз знаходзiлася ? надзвычай цяжкiм фiнансавым i эканамiчным становiшчы. Запасы ваенных матэрыяла? падыходзiлi да канца, навучаныя людскiя рэзервы змяншалiся. Салдаты асаднага войска вельмi стомлены i знясiлены з прычыны дрэннага i з нiзкай якасцю харчавання. У самой Японii жадаюць найхутчэйшага зняволення. Але пры гэтым настойваюць узяць як мага хутчэй Порт-Артур - iнакш Краiна ?зыходнага Сонца нiчога ад гэтай вайны не набудзе. Ды i Расея не захоча мiру. Бо не гледзячы на ?се паразы ? Манчжурыi ? Курапаткiна куды больш кавалерыi i пяхоты. Ды i ва ?сiх гэтых паразах японцы гублялi салдат не менш за рускiх.
   Ну будзь Курапаткiна такiм матрацам, а май ён хоць трохi ад Аляксандра Суворава, ход вайны бы? бы iншым.
   Але ?сё ро?на рускае войска ? Манчжурыi расце i кожны месяц павялiчваецца на два карпусы. А любой баязлiвасцi i бяздарнасцi ёсць мяжа, калi асаднае войска сабе не развяжа рукi, то да Новага года перавага Курапаткiна ? пяхоце стане двухразовай, у коннiцы трохразовай, а ? артылерыi больш, чым у па?тара разу - трэба шмат супернiку прылад для аблогi.
   А з такой вялiкай перавагай, можа як-небудзь былы мiнiстр абароны i зладзiцца?
   Паручнiк Барэйка з гэтай нагоды ?згада? гiсторыю з удзелам Тамерлана i Мулы Насрэддзiна.
   Зычны голас рускага афiцэра пла?на грыме? над пакарабачанымi снарадамi акопамi;
   - Калi аблога Дэлi моцна зацягнулася, Тамерлан ста? дыктаваць пiсцу, што тылавым службам варта адправiць на падмогу.
   - Дашлiце пяцьдзесят тысяч навучанай пяхоты, дваццаць пяць тысяч вершнiка?, шэсцьсот балiста? i трыста катапульт, а нават яшчэ дзвесце баявых слано?...
   Вярхо?ны каган азiрну?ся на пакорлiва сагну?шыся Мулу Насрэддзiна i мяккiм тонам спыта?:
   - Можа мы нешта забiлi наймудрэйшы?
   Мула адмо?на пакiва? галавой i дзёрзка звярну?ся да пiсца:
   - Парвi лiст, i выкiнь пергамент у кошык - нiчога гэтага нам зусiм не трэба!
   Тамерлан здзiвi?ся i спыта? мудраца:
   - А што нам тады трэба!
   Насрэддзiн упэ?неным тонам адказа?:
   - Хай дашлюць разумнага палкаводца!
   Словы вельмi эрудыяванага паручнiка Барэйка былi сустрэты ?хваляльным смехам рускiх салдат.
   Iншай важнай навiной было i тое, што разлiк на ?ступленне Нямеччыны ? вайну на боку Японii не апра?да?ся. Кайзер Вiльгельм нават аказа? дапамогу эскадры Каляднага ? якой зараз разам з шасцю караблямi контр-адмiрала Бабушкiна будзе налiчваць пяцьдзесят адно судна. Калi сумаваць да гэтага i паскубленую першую Цiхаакiянскую эскадру ? Порт-Артуры, то сумарная агнявая моц японскi i расiйскiх флато? можна сказаць зра?нялася. А калi яшчэ атрымаецца купiць сем цяжкiх крэйсера? у Аргенцiны, тое дасягне перавагi.
   Так што Кандраценка засну? з вясёлым настроем, хоць японцы i засяродзiлi на гары Высокая ?весь свой запал.
   . РАЗДЗЕЛ ? 4.
  У Генадзя Васiльевiча Давiдзiнi радасны дзень. Са строга ?зро?ню пекла яго пераводзяць на агульны.
  I гэта значыць, што зараз можна атрымаць прыстойнае хатняе адзенне, мець два з паловай днi выхадных у тыдзень i доступ да iндустрыi заба? куды больш багаты чым раней.
  Генка бы? такiм жа хлапчуком як i ?се астатнiя. Ён невялiкi грэшнiк, але паколькi па п'янцы бi? мацi, атрыма? не як большасць людзей - агульны ?зровень, а строгi. Ну i былi iншыя грахi ? п'яным трызненнi.
  Пра?да памёр Генадзь Васiльевiч у пакутах i нават у труне не выпраста?ся. Таму, на строгiм узро?нi ён пабы? лёт дваццаць. Што па мерках пекла з вечным юнацтвам вязня? тэрмiн невялiкi.
  А на агульным рэжыме - камеры ?жо на ?зро?нi добрай заходняй турмы для малалетак. Па два-тры чалавекi, i тэлевiзар, а таксама суседнi душ i ванная. Туалет таксама замяняе фекалiаанiгiлятар.
  Генка ?здыхну?. Яму пры паступленнi пагалiлi галаву нагала, i выдалi паласатую пiжаму i грубыя чаравiкi. Апошнiя зрэшты апраналi толькi на пабудову. А працавалi звычайна босымi i ? шортах, што ? цёплым пекле нават зручней. Раз у два месяцы, а пры добрых паводзiнах раз у месяц можна сустракацца з дзя?чынкамi i рабiць што жадаеш.
  Пра?да праблема ? тым, што дзя?чын-грашнiц на строгiм узро?нi менш, чым мужчын. I рэальна спатканнi бываюць куды радзей. Тым больш Гена не былi яркай асобай, усяго толькi просты рабацяга, i нiчым у мiнулым жыццi не вызначы?ся. I не занадта цiкавы для жанчын.
  Але на агульным узро?нi хлопчыка? i дзя?чынак ужо прыкладна паро?ну, i тут ужо немалыя шанцы мець спатканне кожны тыдзень, зразумела з сэксам, цi адразу цi крыху пазней.
  Генка нават здзiвi?ся што ? пекле ёсць сэкс. Але гэта вiдавочна адзiн з плюса?.
  Хлопчыка-грэшнiка д'ябла абшманалi па традыцыi зазiраючы ? рот i калупаючыся ? срацы. Ды i корань жыцця агалiлi скурку i добранька памялi, смеючыся, калi ён зацвярдзе?.
  Генка згара? ад сораму. Потым памалi?ся на каленях. Прычым даволi до?га.
  Старэйшая наглядчыца за?важыла:
  - На агульным узро?нi становiцца на каленi пры малiтве не абавязкова. Можна i стоячы. I кармiць там будуць лепей. Зрэшты, i тут ты не скончы?ся.
  На строгiм узро?нi ?жо была ? меню гароднiна i капуста, i на выходныя салодкае i пiрожнае. Увогуле бананы i садавiна i салодкае ?жо кожны дзень.
  Прычым, наглядчыца адзначыла:
  - Некаторыя людзi добрую ежу ?першыню паспрабавалi толькi ? апраметнай. Ды i ты жы? даволi бедна.
  Генка ?здыхну?. Ранейшае жыццё было ? яго не радасным. Служба ? войску i зусiм абярнулася кашмарам. У пекле хоць не было крымiнальнага бязмежжа. Усё пад кантролем i па законе. Хаця гэта таксама напружвае.
  Асаблiва калi хочаш рукаблудзiць.
  Толькi ? сне часам адчуваеш палёгку i зняцца дзя?чынкi. Або на спатканнi.
  З ласкi Божай часам дзя?чатам-грэшнiцам дазваляюць адразу з некалькiмi мужчынамi i ? цябе ёсць.
  Але гэта хутчэй выключэнне. Цяжка на верхнiх узро?нях пекла знайсцi сабе сябро?ку. Бо жанчыны радзей здзяйсняюць злачынствы i сур'ёзныя грахi.
  Звычайна на строгiх узровень пападаюць на час тыя хто ме? у мiнулым жыццi судзiмасць, цi павiнен бы? бы яе мець, але змог пазбегнуць на Зямлi пакарання.
  Калi нехта дапусцiм забi?, i яго не злавiлi, то як мiнiмум павiнен на строгiм адсядзець свой тэрмiн. I то калi без абцяжваючых абставiн.
  Акрамя таго забойцам бiлi гумовымi палкамi па босых пятках. Хлопчыкi-грэшнiкi ад падобных удара? лямантавалi - гэта балюча, асаблiва калi б'юць майстрыхi.
  Генку таксама за мацi пакаралi. I калi па босы пятцы б'е дубiнка боль аддаецца прама ? патылiцы. На шчасце Генадзь Васiльевiч збiва? сваю мацi нячаста, але за кожнае яе збiццё яго бiлi палкамi па голай падэшве сто разо?, i хлапечыя ногi сiнелi апухалi. Але за ноч праходзi? боль, загойвалася i зно? на працу.
  Часам забойцам босыя падэшвы смажылi на жаро?нi. Але таксама ?мерана, i гэта скарачала знаходжанне на строгiм рэжыме. Жорсткiя забойцы, серыйныя, групавыя маньякi iшлi на больш жорсткай. А больш адыёзныя садысты, i дыктатары на ?змоцнены. Зразумела, на ?змоцнены рэжым патрапi? i Сталiн. Але гэта ?жо iншая гiсторыя.
   Генку добра вымылi ? душы. Упершыню хлопчык у пекле ?зя? у рукi духмянае было i мяккi шампунь. Цяпер, ужо задавальнення? будзе больш. I ты сам рэгулюеш тэмпературу вады.
  Генка паласка? сваё мускулiстае, загарэлае цела пад струменьчыкамi вады, i яму было так радасна i весела. Зроблены крок да раю. I зараз можна будзе пагуляць у кампутар нават нешта ваеннае. I дзя?чынку знайсцi прасцей. I ?жо па тэлевiзары можна лёгкую эротыку, баевiкi i крутую фантастыку глядзець у вольны час.
  I часу куды больш для заба?.
  На агульным узро?нi нават раз на месяц экскурсiя ? рай. I гэта вельмi цудо?на. Хоць пяройдзеш на аблегчаны ?жо ? рай паездка раз у тыдзень.
  Добра было б паглядзець, як рай выглядае насамрэч. Па гравiявiзары iм вядома ж паказвалi яго не раз.
  Будынкi там вельмi прыгожыя i вычварныя, а людзi лётаюць нiбы анёлы.
  Выглядаюць яны юнымi, але крыху буйнейшыя за гадо? шаснаццацi-сямнаццацi. У пекле ж гадо? чатырнаццаць-трынаццаць. I нават тыя, хто ? мiнулым жыццi бы? вельмi буйным, невялiкiя. Затое карлiкi ? пекле наадварот бываюць ростам вышэй, чым у мiнулым жыццi. У рабят рознiца ? росце - усяго ? адзiн, два сантыметры.
  Ды тут целы падобныя на ранейшыя, але не зусiм. Так што хлапчукi прыгожыя, мускулiстыя i амаль аднолькавыя па памерах.
  Калi ты ? мiнулым жыццi бы? маляня, то гэта табе добра. Але калi бы? рослым, i ганары?ся сваiмi памерамi, то, магчыма, табе i прыкра.
  Генадзь Васiльевiч не бы? нi высокiм, нi нiзкiм i яго такi стан рэча? задавальня?.
  А цяпер ён апрану? пасля душа зручныя кеды, трыко i спарты?нае адзенне, i набы? цалкам прыстойны выгляд.
  I ручнiком перад гэтым выцерся мяккiм i аксамiцiстым. Ды ? пекле не так ужо i дрэнна.
  Цяпер яго павядуць у камеру. Генка адчу? зразумелае хваляванне. Калi яго вялi на строгi рэжым, таксама была асцярога, што iншыя зняволеныя пекла, будуць здзекавацца з яго i бiць.
  Але д'яблыцы цi дакладней наглядчыцы за ?сiм сочаць, i юныя зэкi пад пастаянным наглядам. Так што прапiскi не iснуе. I гэта вельмi цудо?на. Але, з iншага боку, нават сунь руку ? шорты, каб суняць бунтуе дасканаласць як табе непазбежна ?рэжуць шокавай дубiнкай.
  Генка стара?ся крочыць ганарлiва. Яго пра?да бянтэжыла ?ласная стрыжаная нагала гало?ка, на якой не паспелi яшчэ вырасцi валасы.
  Тут турма таксама з кратамi, але сцены белыя, наглядчыцы больш вясёлыя i iх твары не злыя.
  Тут ужо б'юць дубiнкамi куды радзей. I звычайна не прызначаюць дадатковых пакарання?. Хаця бываюць i выключэннi. Напрыклад, калi ? цябе было шмат дробных грашко?, гэта значыць выбар - раз у тыдзень па пятках дубiнкамi атрымлiваць, цi на строгiм узро?нi некалькi гадо? правесцi. Звычайна выбiралi ?дары па пятках, або лупцо?ку спiны i ягадзiц.
  Зрэдку траплялiся падлеткi. Калi на строгi ?зровень Гену вялi ? кайданках, то на гэты раз ён проста трыма? рукi за спiной. Юныя зняволеныя здавалiся вясёлымi i задаволенымi. Нiбы гэта бы? летнiк для падлетка?. I модныя кароткiя стрыжкi ва ?сiх.
  Нагала не забаронена, але нiхто не хоча. Новенькага яны сустракалi насцярожаным позiркам, але гучна эмоцыi не выказвалi i не тыкалi пальцамi.
  Па-першае, i гадо? iм ужо нямала, i тут таксама ёсць дысцыплiна i вучаць парадку.
  Генадзя адказа? у трохмясцовую камеру. Таксама рашотка на акне, але камера прасторная i з тэлевiзарам плоскага вялiкага экрана. Акуратныя чыстыя ложкi з прасцiнамi i падушкамi. I нават малюнкi на сьценах. Вясёлая камера. Ёсць i ванны пакой за дзвярыма.
  Перад уваходам Генка ?па? на каленi i вымавi? малiтву.
  Наглядчыца за?важыла:
  - Можаш i без кален! Тут правiлы мякчэй! Пакуль тут толькi адзiн зняволены, двух перавялi на надзелены ?зровень. Так што не хвалюйся. Пакуль можаш паглядзець тэлевiзар, а за?тра на вучобу i працу. У выходныя днi вучоба дзве гадзiны, гадзiна малiтвы, i далей заба?кi. У нядзелю спатканне з дзя?чынкай. Прычым, мы табе дапаможам, калi будуць праблему дзя?чыну знайсцi. Гэта лепш рукаблуда. Апошняе тут ужо не так строга, але ?сё ро?на не ?хваляецца. Сiлкаванне чатыры разы на дзень. На ?змоцненым i больш жорсткiм толькi два разы на дзень ядуць. Ну цябе кармiлi тры разы. У працы магчымы выбар i можна ?ладко?ваць кожную гадзiну перакуры.
  Калi заробiш можаш купiць смартфон. Ну добра гэта табе амаль курорт. Будзеш сябе паводзiць гадо? праз дваццаць-трыццаць пяройдзеш на аблегчаны ?зровень. А там яшчэ больш заба? i смачней ежа! Мы вашыя правы зняволеныя выконваем!
  Генка падума?, што пасля дваццацi гадо? на строга, агулам гадо? дваццаць пройдуць даволi хутка.
  На самой справе, чаго хвалявацца. Генадзь Васiльевiч пасля смерцi больш за ?сё бая?ся небыцця. Або пекла ? стылi возера вогненнага. А тут аказалася ?сё лягчэй i весялей.
  Генка прылёг на ложак i ?зя? у рукi джойсцiк. На строгiм рэжыме iм уключала тэлевiзар наглядчыца i хлапчукi глядзелi, што iм належыць. А тут можна ?жо паглядзець па ?ласным жаданнi. I гэта, вядома ж, проста выдатна.
  Да?но ?жо Генка не глядзе? тэлевiзар як хацелася. Ён памёр у 2007 годзе. На другiм тэрмiне Пуцiна. I памiра? зусiм нялёгка, хаця гадо? яму было ?сяго толькi сорак. Прыкра памерцi такiм маладым, не паспе?шы нават недзе ? тым свеце пабываць. Але жыццё ?сё ж не скончана. I нават наадварот, прабы?шы больш за дваццаць гадо? у месцы, якiя нагадваюць правiльную зону расiйскага ?зору, ён трапi? ужо ? турму заходнее?рапейскую для малалетак. А як добра ? юным целе, калi нiчога не балiць. I басанож хадзiць прыемна.
  На строгiм хлапчукi маглi здымаць чаравiкi. Сапра?ды ? грубых чаравiках i ? спякоту пакута. I неяк няправiльна, каб на ?змоцненым i больш жорсткiм рэжыме, грэшным рабятам было камфортней. Так яны таксама былi напа?голыя.
  I на агульным мусiць за межамi турмы, на поле хлапчукi толькi ? шортах працуюць пад ласкавым сонейкам.
  Нагам у кедах горача i хлопчык-грэшнiк разу?ся. I так стала лепей. I камфортней.
  Вось бы зараз дзя?чынку.
  На агульным узро?нi парнуху глядзець яшчэ нельга, але лёгкую эротыку з голымi сiськамi можна. I вельмi хацелася бачыць аголеных жанчын. Больш за дваццаць гадо? у пекле, ён бачы? або д'яблыц ва ?нiформе, або жанчын у фiльмах тыпу плюс дванаццаць.
  А зараз можаш паглядзець на голую жаночую азадак, цi грудзi i гэта такi кайф!
  Гену нават закалацiла, калi запалiлася на экране таблiцы выбар фiльма?. А ? пекле картатэка багатая. Не толькi тое, што ?жо знята на Зямлi, але сёе-тое ёсць знятае людзьмi ? раi, i не толькi зразумела людзьмi.
  Набор жанра? каласальны. Але Генка найперш шукае эротыку. Нават мужчынская дасканаласць устала.
  Адно з пакут пекла - гэта тваё незадаволенае лiбiда. Цела яшчэ вельмi юнае i гармоны не ? самым пiку, але ?жо даюць аб сабе шляхта. I ты пера?збуджаешся ад думак. Добра адцягвае цяжкая фiзiчная праца, але не да канца. А на вучобе...
  I цяжка калi вакол толькi хлопчыкi. Царства стрыжаных хлапчуко?, гледзячы на якiх таксама адчуваеш часам узбуджэнне. Няхай ты нават i натурал. Але калi дзя?чынак няма, а вакол голыя, прыгожыя, загарэлыя, мускулiстыя целы, з чыстай юнай скурай з'я?ляюцца ?сё часцей нядобрыя думкi.
  Кажуць нават ёсць iдэя хлапчуко? i дзя?чынак трымаць у пекле разам i ? адных камерах. Былi i iдэi зрабiць грэшнiка? увогуле дзецьмi дзесяцi гадо?, каб грэшныя гармоны не гулялi.
  Але сутнасць якраз у тым, каб грэшныя людзi навучылiся кантраляваць сваiмi эмоцыi, i душылi звярыныя iнстынкты. I асаблiва аднаполага кахання. А быць нармальнымi гетэрасексуальнымi i хлопчыкi любяць дзя?чат, а дзя?чаты хлопчыка?.
  Генадзь Васiльевiч нарэшце знайшо? опцыю: фiльмы пра каханне.
  I нацiсну? на кнопку.
  Спiс аказа?ся вялiкiм. У алфавiтным парадку лiтаральна рабiла ад назва?.
  Генка збянтэжы?ся ... i нацiсну? першы па спiсе.
  Пача? глядзець. Гэта было нешта касмiчнае, накшталт фантастыкi. Рознага роду зорныя бiтвы. I баi вельмi жорсткiя.
  Правады-змеi злёгку супакоiлiся, а вось неба стала цямней, а касмiчнай бiтвай можна было назiраць i з зямлi. Адважная чацвёрка звераць зрэшты,
   магла ?сё гэта бачыць ва ?сёй па?наце.
   Архiмаршал Буль-Буль праз шматлiкiя модулi-галаграмы, цяжка?ло?най скорагаворкай аддава? загады генералам-дамiно, у дадзеным выпадку гэта былi ?жо
  не звяркi i спараджэнне жывёлы фантастыкi:
   - Выконвайце пабудову "касая падсечка", правы фланг падцягнуць! Абаронiм сузор'е Бурбалкi!
   Два маршалы кiра?нiкi флагманскiх ультра-лiнкора? у выглядзе велiчэзнай бутэлькi з-пад шампанскага i крыламi матылька, гаркнулi:
   - Наш дэвiз: чатыры словы! Спi?ся сам - спяi iншага!
   У галаве Архiмаршала мiльганула строгая тварык iмператрыцы-пустышкi. У яе бы? самы высокi ранг - пустышка. А вочы найсвятлейшая асоба хавала,
   за такiмi крута наварочанымi акулярамi, што здавалася яны, выпальваюць нутро. А галасок пры гэтым бы? такi мяккi i ласкавы:
   - Вырашальная бiтва трох зорных павiнна быць выйграна хiтрасцю! I новай магiчнай зброяй!
   Архiмаршал пралепята?:
   - Вядома найвялiкшая з найвялiкшых! Мы прыменiм, такi вiд магii, што...
   Iмператрыца рэзка перабiла, малюнак чэрапа ? акулярах стала больш вуглаватым i яркiм:
   - Усё не так проста мая дурненькая дамiношка. Справа ? тым, што ? вашу разборку могуць уступiць прынцыпова iншыя сiлы! Так што глядзi, беражы кожны карабель!
   Архiмаршал вядома хаце? бы рушыць услед радзе, але не атрымлiвалася. Бiтва станавiлася ?сё больш маля?нiчай, дадаючы ? фарбах.
   Цыгарэта-мiнаносец раскалолася ад траплення зараджанай магiяй ракеты, прычым два абломкi, сталi на вачах дэфармавацца i мяняць форму. А затым iрванулi,
   разам звярну?шыся, чырвона-сiнiх галубо? з пяццю дзюбамi кожны. Сiмвалiзуючы свет птушкi памяншалiся i бляднелi на вачах.
   Амаль адразу ж адказа? у бутэлек-зоркалёта?, як ад прываротнага зелля раздзьмула крэйсер, пасля чаго ён амаль маментальна паменшы?ся, звярну?шыся ? куранячка.
   Маршал-дамiно прапiшча? ад страху:
   - Кураня плазменны i гiперплазменны! Нафарбава? губкi паляце?! Космас крадзены, дарэшты маразменны! Даста? да кропкi бязмежжа!
   Два i эсмiнцы, кветка-цыгарэта, i гiбрыд "Фальксвагена" i ласта?кi сутыкнулiся. Матрычная абарона, вiдаць, не вытрымала iмклiвага сцiску,
   караблi маментальна спляскала, ад чаго дэтанава? боекамплект. Выбух, вядома, не цягну? на выблiск звышновай, ды яшчэ i форма вывяржэння паходзiла на
  сумесь пабiтага памiдора i дамкрата. Некалькi дзесятка? зьнiшчальнiка? трох iмпэрыя?, адкiнула гравiя ?дарнай хваляй! Дзя?чына-афiцэр срэбная фiшка,
   ледзь на разбiлася аб панэль ручнога кiравання.
  Рэакцыя была аператы?най мiнiяцюрнай казя?кай робат, пырсну? на яе рэгенеруючым растворам:
   - Прыгажуня! Паберажы гало?ку! Яна ж не казённая!
   Дзева-фiшка агрызнулася:
   - Затое казарма казённая!
   Побач iрванула адразу пяць брыганцiн i рассыпалася ад прамога траплення термопреонновой ракеты трацiна каласальнай, трохсот кiламетровага дрэдноута сузор'я Недакурка.
   Судзячы па ?сiм, зарад бы? папярэдне вымочаны ? маскiровачным зеллi, i яго не ?зялi архiрадары!
   Але i сузор'е Тачкi, амаль адразу злавiла адказ. Тры фрэгаты абвуглi, як аблiтая бензiнам папера. Камандзiр аднаго з iх маркiз дэ Фiг
   пра-кукарэкал пацiраючы залаты, апла?лены бок:
   - Гэта фiшка гарачая, так паддало стракача.
   Здавалася, што бязмежным космасе, зараз успыхваюць мiльярды хлапушак, а ? гэтай частцы сусвету бушуе ня?я?ны феерверк.
   Зоркалёты выбухаюць, i гэта самi ?спышкi, як нацюрморты генiяльных мастако? авангардыста?. Вось адно зарыва, на выгляд як яблыня, густа
  усеянае чырвонымi i белымi кветкамi, iншае ? форме ветразя, з якога вылазяць востра заменчаныя стрэлы.
   Трэцi цэлая гара гiбрыда сподак i цыркуля?, дзясяткам канцо?, i зiготкiх як кашто?ныя камянi...
   Кожны выбух па-свойму непа?торны, але памiраць, не гледзячы на гэта ?сё ро?на страшна.
   Лiнкор прусако?-бiрулёк падбiты, ад траплення? кiнезкваркавых прамянё?, i ?льтраядзерных iмпульса?, утварылiся велiзарныя кратэры, а сам зоркалёт скаланула,
  ды так што салдаты пасыпалася як гарох. Прычым iх кiдала, ад сцяны да сцяны, прымушаючы пераварочвацца на лета. Прыкладна так гуляюць у бiрулькi i дзецi,
  вядома самыя маленькiя з iх, проста трасуць. Лейтэнант Гора вылая?ся:
   - Так нельга жыць. Ну чаго квадратныя скацiны!
   I пастара?ся выбрацца з кухоннага камбайна. Робат-кухар пача? дапамагаць яму, выцягваючы афiцэра i пiлiкаючы:
   - Толькi мундзiр не запэцкайце вашу высакароддзе!
   Гора ?сё ж запэцка?ся ? сумесь сiнтэзаванай печанi апельсiнавай акулы, i натуральнае фiле жырафа-кальмара.
   Фу, гэта лепш, чым булкi з амiяку! Дарэчы з прастытуткамi ён якраз расплацi?ся кубiкам метану.
   I не думайце, што шлюхi пратрацiлi: метан бы? спрасаваны да ядра?, i калi б, не магiчнае заклiнанне нейтралiзуючае гравiтацыю,
   то ён важы? бы дзесяць мiльёна? тон. Пра?да касмiчныя блытанiны, абслужылi не толькi яго, але яшчэ i чатырох "братко?", а гэта клас.
   I яму за гэта будзе дадатак.
   Пакуль Гора аддава?ся вясёлкавым успамiнам, па падлозе прабеглi язычкi полымя, i як скокнуць лейтэнанту ? зад, прапалi?шы мундзiр.
  Тут у субтытрах было яго iмя - Гора1
   Гора ?скочы? i пабег па калiдоры рову:
   - Як балюча перцам сыпануць, надра? да кр...
   У яго ?пi?ся сноп гiперплазмы, у пярэднiм ворывiку дэтанавалi зарады. Звышсветлавы паток знёс галаву i большую частку тулава.
   Так бiрулька-афiцэр дагулялася. Зрэшты, нiжнiя тараканавыя лапкi па iнэрцыi, зрабiлi яшчэ некалькi крока?.
   Лiнкор гарэ?, а салдаты ? панiцы разбягалiся ? пошуку выратавальных модуля?. Паветра злавеснае сiфанiл, кiсларод уступi? у рэакцыю з фторам,
  iх сотня? шчылiн вывяргалiся зараджаныя часцiцы. Камандзiр лiнкора Дцел, адчу? моцную спакусу, выпусцiць сабе кiнезкваркавых iмпульс пад вус.
   Дык гэта было прыгожа генерал - застрэлi?ся.
   Самка-бiрулька тузанула яго абодвума лапамi за вусiшчы:
   - Так нельга Дцел, цябе проста разнясе, па кутах, ды страхо?кi не атрымаеш.
   Генерал адразу ажы?:
   - Яшчэ ? нас ёсць страхо?ка? Так рвём ласты, далей ад калапсу.
   Ад'ютант паказала на дзверы:
   - Вось там наш транспарт гатовы!
   Дцел заскочы? было ? выратавальны модуль, але там наткну?ся таракана-бiрульку ? чалме. Генерал усклiкну?:
   - Што ты вядзьмак тут робiш?
   Штатны чара?нiк прасiпе?:
   - Я адчуваю вакол сябе чорную дзiрку. Проста кашмарныя магiчныя ?цечкi. Ты хоць маеш элементарнае ?я?ленне?
   Дцел пробулькал:
   - А мне пляваць на ?се ?я?леннi! Трэба бегчы! Ратаваць сваё хiтынавае покрыва.
   Вядзьмак да? генералу дарогу:
   - Лiтасцi прашу!
   Дцел заскочы?, пры гэтым прымудры?ся выдатна стукнуцца галавой, аб якая рэгулюе струменi кiнезэнергii ?стано?ку. Чарадзей касмiчнай эпохi прадухiлi?:
   - Будзе балюча, але гэта яшчэ дробязь! Хiба цябе не бянтэжыць, што зоркi вакол нас зусiм чужыя?
   Генерал пагразi? выпраменьвальнiкам:
   - Мяне твая балбатня бянтэжыць! Замо?кнi фатон!
   Ледзь яны вырвалiся, як лiнкор расцвi? прамянiстым выблiскам, а па вакууме прайшлi, пералiвiстыя блiкi. Адкiнутыя фрэгаты,
   ледзь пазбеглi сутыкненнi з iншымi караблямi, толькi цуд выра?нялi курс у касмiчным штарме.
   А тым часам два дзясяткi грэйфера? фiшак-васьмiножак прымудрылася прарвацца да хваста пабудовы флота дамiно i з платформа? атакаваць рамонтныя судны.
   Асаблiва зверскаму нацiску падвергнулася Навукова-тэхнiчная станцыя, дзе прайгравалi розныя вiды ?збраення?, i рэгенеравалi зоркалёты.
   Напэ?на, грэйферы дзейнiчалi па адмысловым плане, так загадай агонь выключна па квазiрэактары, iгнаруючы рухомыя батарэi, i якiя кружацца па спiралях платформы.
   Грэйферы валодалi адной асаблiвасцю, маглi злёгку змяняць форму, што рабiла iх яшчэ больш небяспечным.
   Навукова-тэхнiчная станцыя, памерамi не саступала Венеры, з адгалiнаваннямi нават разы ? два больш. Гэта нагадвала атаку лянiвага буйвала адважнымi сляпнямi.
   Пра?да, у адрозненне ад прыроднага аналага, у iх бы? немалы шанец на тое, каб звалiць быка.
   Грэйфер запала?, як вата ? спiрце, ад траплення? ахо?ных платформ, але капiтан Кгю, адважна павё? зоркалёт на таран.
   Ён мабыць ужо бачы?, райскiх гурый, цi не хаце? выходзiць на модулi....
   На станцыi ?знiкалi незлiчоныя пажары, але iх хутка тушылi буйныя, шматфункцыянальныя робаты i пажарныя чара?нiкi. Апошнiя ?здзейнiчалi на фiзiчныя
   канстанты вакууму, iмкнучыся заплацiць i перабудаваць квазiкрышталiчную рашотку прасторы. Камандава? iмi чара?нiк Ху-ху.
   Гэта бы? прадста?нiк расы Вiльфабак, галава як мецелка, а цела цалкам чалавечае, толькi ногi тры.
  I вiльфабак, мармыта? як стары Хатаббыч:
   - Трах-тыбi-дох, Тибы-дох! Каб агонь хутчэй здох!
   Генерал-дамiно прыкрыкнула:
   - Ды ты лепш фрэйферы праклянi, а то будзеш вось лыпаць вочкамi!
   Ху-ху ? адказ забi? абцасамi трох сваiх ног, заспяваючы:
   - Вочкамi, хлоп, хлоп! Ножкамi топ-топ-то.
   Генерал усадзi? кiнезлёта, вядома мiма, але так што вядзьмак адчу? мiмалётнае пагладжванне алмазным грэбнем.
   А сiлавы iмпульс прабi? за сто метра?, пяцiметровую iрваную, падо?жную дзiрку ? бранi. Некалькi дамiнак падскочылi i завiшчалi ад страху як трусы.
   Генерал разара?ся:
   - Ды ты вядзьмарскае насеньне!
   Ху-ху, раптам як вырасце разо? у дзесяць i закрычыць:
   - Ты, ЧМА з кiнезлётам, чаго лапы распусцiла. Эпалеты ? пустой башцы, як папера да сарцiра!
   Спесь з генерала адразу зляцела, нiжняя скiвiца адвiсла ад страху:
   - Ва-ва-ва!
   - Хрэн з аладкай на! - Ху-ху, завы? як зграя ва?ко?, i архiягонь, ста? адыходзiць.
   Тым часам на таран пайшо? другi грэйфер. Пакiну?шы падобна сiгнальнай ракеце, дымны залацiстым лiмонам хвост, ён трапi? амаль сапра?ды ? стык на аканто?цы
  вакол бронi-саркафага вялiзнага квазiраактара. Станцыя сталi прасядаць, контуры дрыжаць i расплывацца.
   Ху-ху не занадта до?га думаючы суну? патройны гiперэлектрычны вiдэлец у нос.
   - Тэхнамагiя аднак! Гiпертак, вельмi смачны, лапкi не аблiжаш, але i цвёрдым кавалкам не падавiшся!
   Тут Гена Давiдзяня не вытрыма?, i спыта?ся, карыстаючыся часовым зацiшшам, на вулiцах:
   - А што такое гiперток?
   Наглядчыца па скайпе адчуваючы сябе ?сезнайкай, паблажлiва адказала:
   - Што такое звычайны ток ведаеш?!
   Генадзь кi?ну?, а?таматычна адказа?:
   - Вядома! Гэты накiраваны рух электрона?!
   Наглядчыца iранiчна ?сьмiхнулася:
   - Вось менавiта, а гiперток, гэта калi электрона? iснуюць сотнi вiда?, i яны рухаюцца не ? трох, а ? многiх дзясятках вымярэння?, з хуткасцю ?
  мiльёны разо? вышэй светлавой. Зразуме? мой хлопчык.
   Генадзь, пацiраючы джойсцiк, аб перакуленую тытанавы рукамыйнiца, прамармыта?:
   - Вядома, зразуме?, але не клiч мяне хлопчыкам! Мне ты сама ведаеш хутка мне дваццаць адзiн, гэта дзякуючы амаладжальны магii, я такi маладзенькi.
   Наглядчыца падкалола:
   - I Ленiн такi малады! У чырвонай кашульачцы маладзенькi такi. Лысiну надры? у скокi пайшо? круты!
   Генадзь хаце? адказаць, але ? гэтым момант Навукова-тэхнiчная станцыя ?зарвалася. Разам вызвалiлася энергiя эквiвалентная трыльёнам бомб скiнутых на Хiрасiму.
  Цяпер гэта ?жо сапра?дная звышновая зорка, ад якой адыходзiла анiгiляцыйнымi, сляпучымi вочы шчупальцамi карона. Па?сотнi крэйсера? i пара дрэдноута?-бутэлек,
   былi адкiнута, каласальнай энергiяй, ро?най якой людзям будзе дадзена стварыць толькi ? далёкай будучынi. Буйныя караблi, асаблiва дрэдна?ты,
   якiя дасягнулi ? да?жынi трохсот пяцiдзесяцi кiламетра?, круцiлiся як пушчаныя моцнай рукой а?стралiйскага абарыгена бумерангi.
   А якога даводзiлася iх экiпажам. Камандзiр дрэдноута дзесяцi-зорны генерал Лiс, прачырыка? сутыкну?шы з эратычным робатам:
   - Што бляшанка, хочаш мяне пацалаваць!
   Не пазба?леная вытанчанасцi машына, праспявала, крыштальнай трэллю:
   Велiзарныя космасу прасторы,
   Табе каханне не надакучыць!
   Сдуй у кварка? пыл - лясы i горы,
   Так сiла ? слове сэкс!
   Круцячыся цэнтрабежная сiла, злёгку змякчэлая антыгравам падкiнула Лiс да столi. Сано?нiк заскака? як мячык. А эратычны робат, будучы забяспечаным
   больш дасканалым амартызатарам толькi праспява?:
   - Бу-бу-бу! З'елi рагу! Фу-фу-фу! Прыём кун-фу!
   Генерал завы?, ды з такiм надрывам, што здавалася, звязкi лопнуць:
   - Ды ня?жо, нельга вынайсцi нейтралiзатар iнэрцыi.
   Замест робата адказала адно-зорны генерал тэхнар:
   - Вядома можна! Дакладней, нашы навуко?цы да?но над гэтым працуюць, а пакуль гэтага няма сыдзе i кiнезпружынка!
   Дзесяцi-зорны генерал загада? лiтаральна надрываючыся:
   - Ды я неадкладна, загадаю вас закантаваць у гiперплазме, калi вы не выра?няеце курс карабля!
   Эратычны робат здзеклiва праспява?:
   - Генерал! Бедны генерал! Хутка жыццё змянiцца тваё! Позу ты ад шлюхi пераня?, на панэль iсцi лёс "кура"!
   Лiс, урэза?шыся ? падлогу, ды яшчэ трапi? у валiзку з грошы. Купюры са звыштрывалай з уключэннем квазiрадыёакты?ных элемента? пластмасы ?звiлiся ? паветра.
  Здавалася, гэта незвычайна густы восеньскi зарапад, прычым некаторыя тонкiя пластмаскi былi ? форме трыкутнiка?, кружочка?, дубовых i кляновых лiсця.
   Такую вялiкую суму ная?нымi генерал Лiс прыгатава? нездарма, ён хаце? перакупiць у фiшак пару чара?нiко?, i вылiчыць такiм чынам месца, дзе Гiпермаршал Давi-давi замыка? частка трафея?.
  . РАЗДЗЕЛ ? 5.
  Антон Шэлеста? нарэшце перайшо? на льготны рэжым прабы?шы некалькi гадо? на аблегчаным.
  На льготным рэжыме ? цябе ?жо не проста камера, а цэлая кватэра, i ?жо няма завал i рашотак.
  Ды i на апранутым рэжыме, ужо нядрэнная ? цябе камера з персанальным кампутарам i выхадам у Гiпернет. Але ?сё яшчэ чатыры гадзiны вучобы i чатыры працы. Выходных пра?да палова дзелi - тры, чатыры днi. У выходныя толькi вучоба i заба?кi. I ? кожны выходны можна сустракацца з дзя?чынкамi.
  Але на льготным вучобе ?сяго дзве гадзiны, працы толькi дзве гадзiны, чатыры, пяць выходных у тыдзень з гадзiнай вучобы. I маса заба? i задавальнення?, уключаючы магчымасць гуляць па вулiцах раю.
  Гэта ?жо амаль санаторый. На льготным узро?нi пекла, адразу могуць аказацца толькi святыя, пакутнiкi, хто мае вялiкiя заслугi перад хрысцiянствам, i маленькiя дзецi, якiя не паспелi награшыць. Паступова да льготнага ?зро?ню iдуць i зняволеныя з цяжэйшых этапа? пекла, а далей, ужо рай.
  У раi як гаворыцца вучоба i праца па жаданнi, i малiтва таксама, а заба?кi i задавальненнi неймаверныя.
  Сказаць, што ты як вечна юны мiльярдэр на курорце - значыць нiчога не сказаць. Тамака наогул - такi цудо?ны рай, што можна любыя мары атрымаць на талерцы.
  Антон Шэлеста? вельмi задаволены. Сёння выходны. Наогул з дзя?чатамi можна i кожны дзень на льготным узро?нi пекла.
  Але падлетак пакуль кахае толькi адну дзя?чыну. I ёй захо?вае вернасць, што -зрэшты, не абавязкова. А ? яе зараз экскурсiя ? рай.
  I Антон уключы? кiно, дзе можна паказаць дадзеную альтэрнатыву.
  Напрыклад, у сакавiку 1943 года памiж Трэцiм Рэйхам i саюзнiкамi было заключана перамiр'е. Гiтлер пагадзi?ся спынiць пераслед габрэя?, у абмен на замарозку баявых дзеяння? на Захадзе. Мала таго Захад спынi? паста?кi ? СССР пад Лэнд-лiз. I гэта аказала ?плы?, на ход баявых дзеяння?.
  Гiтлер занадта до?га зацягва? з наступам на Курскай дузе. Ён адклада? аперацыю "Цытадэль", перакiдваючы найно?шыя танкi - "Пантэра" i "Тыгр". Апошнi раз фюрар адкла? наступленне ? лiпенi.
  Яму хацелася выпрабаваць у баях яшчэ i больш дасканалы i магутны "Тыгр"-2, а таксама знiшчальнiк МЕ-309. Таксама немцы хацелi яшчэ i "Ма?с" у наступе выпрабаваць. I падагнаць "Пантэру-2".
  I ? вынiку Сталiн загада? сам наступаць 1 жнi?ня. I адразу на двух кiрунках - Белгарадска-Харка?скiм, i Арло?скiм. Немцы ? адрозненне ад рэальнай гiсторыi былi мацнейшымi. Яны вывелi групо?ку Роммеля з Афрыкi i перакiнулi частку сiл з Францыi i Балкан. На Балканах немца? замянiлi балгары i iтальянцы. Такiм чынам з Афрыкi выйшла восем нямецкiх дывiзiй i дзясятак iтальянскiх, з Балкан сем нямецкiх, а з Францыi дваццаць дывiзiй, у тым лiку i танкавыя.
  З-за таго што бамбардзiро?кi Трэцяга Рэйха спынiлiся, то выпуск узбраення? бы? на сорак працэнта? вышэйшы, чым у рэальнай гiсторыi. Больш iшло i танка?, i самалёта?. "Тыгр"-2 ста? масава выпускацца з тра?ня 1943 гады, паступi? у серыю МЕ-309, а таксама бамбавiк Ю-288. I гэта стала сур'ёзна.
  I "Ма?с" пайшо? у серыю... Немцы былi гатовыя да бойкi. Iх абарончыя рубяжы былi вельмi моцныя.
  Ды i "Пантэра" ужо ? першыя днi баё? паказала сябе вельмi эфекты?ным танкам ад абароны. Яна рабiла пятнаццаць стрэла? у хвiлiну, i брала трыццацьчацвёркi з двух кiламетра?.
  Ды "Фердынанд" таксама машын звер. I калi ?жо ?рэжа, то ?рэжа. Такiя тут баявыя машыны. I браня лабавая мiлiметра? у дзвесце.
  Баi паказалi, што фрыцы моцныя. А яшчэ i дзя?чаты сталi ваяваць на iх баку i гэта крута.
   Шарлота страляючы, праспявала:
  - I зно?...
  Герда таксама пальну?шы з хуткастрэлкi падтрымала:
  - Працягваецца...
  Фрыда з надрывам скончыла:
  - Бой...
  Шарлота, не спыняючы стралянiны выдала:
  - Кiпiць...
  Фрыда, лупану?шы, рыкнула:
  - Гiперплазмы...
  Герда выскалi?шыся i выпусцi?шы снарад дадала:
  - Пажар...
  Шарлота завывала i пяля па савецкiх гарматах, прычым без промаху выдала:
  - I Герынг...
  Фрыда, лупану?шы, вiскнула:
  - Такi...
  Герда працягнула, паля з завываннем:
  - Малады!
  Шарлота працягваючы, што з эльфiйкi ?зяць, бязбожна круцячы савецкую песню цвiко?. I гэта атрымлiвалася да крайнасцi дурное i вульгарна.
  - I юны...
  На жаль, Фрыда лупанула, як за?сёды, i дадала:
  - Пi?ны...
  Герда стрэлам скончыла:
  - Наперадзе!
  Пасля чаго вая?нiцы ведучы агонь крыху змянiлi песенную тэматыку. Яны ж зараз не зусiм людзi, а на палову эльфiйкi. А значыць, што з iх небарака i возьмеш! Могуць толькi не спяваць, а ра?цi, прычым нешта зусiм ужо несусветнае. Такая ? iх цi разумееш карма. Песнi вядома ж атрымалiся вульгарныя.
  Шарлота ведучы агонь зацягнула:
  - Вышлi...
  Герда лупану?шы з хуткастрэлкi падтрымала:
  - Звяры...
  Фрыда цвiко?, працягнула:
  - З трамвая...
  Шарлота лупячы, i Кромса працягнула сваё завывание:
  - На...
  Герда пальну? выдала:
  -Куту ....
  Фрыда дзюбну?шы, працягнула:
  - Варта...
  Шарлота выпусцi?шы прэзент са сваёй д'ябальскай трапнасцю чыркнула:
  -Пi?ная ...
  Герда разану?шы снарадам вякнула:
  - Тут...
  Фрыда выдала плясканне гасцiнец i пiснула:
  - Уварва?ся...
  Шарлота страляючы, як зарыкае зверам:
  - Цар ....
  Герда выдыхнула паля, за?зятыя словы:
  - Звяро?...
  Фрыда выпускаючы снарады, ляснула:
  - Дайце ....
  Шарлота адчайна паля, вякнула:
  - Пiва...
  Герда спустошы?шы казённую частку ствала, дадала:
  - Хутчэй...
  Фрыда страляючы, закрычала:
  - Слон ....
  Шарлота выпускаючы снарад, за снарадам вякнула:
  - Прыжмуры?...
  Герда дзюбну?шы яшчэ раз, пiскнула:
  - Правы...
  Фрыда вякнула, лупячы:
  - Вока...
  Шарлота як заспявае ? апантанай чарзе...
  - Пайшо?...
  I тут якраз снарады ? дзя?чат-тэрмiнатара? скончылiся. Прыйшлося iм павярнуць назад, каб папо?нiць з грузавiка баявы камплект. Але забеспячэнне ? Трэцiм Рэйху выдатнае i павучхi на вялiкi жаль зно? вярнуцца.
  Па дарозе назад дзя?чаты пачалi абмярко?ваць наступную тэму. Шарлота гэтая рудая чарто?ка выказала сваё меркаванне:
  - Я думаю, пасля ?зяцця Масквы, наступнай нашай мэтай стане Лондан!
  Герда хiхiкнула i пацвердзiла:
  - Вядома, мы пойдзем вызваляць ангельца? ад сiянiсцкага рабства!
  I ?се тры дзя?чынкi аглушальна разрагаталiся. Iм гэта здавалася вельмi нават весяла.
  Фрыда выказала здагадку:
  - А давайце i Амерыку вызвалiм ад прагных сiянiста?. I таксама ад засiлля каляровых. А то зусiм янкi бальшавiкi задралi.
  Герда раптам як нечакана заспявае:
  Калi ?сё ?станем супраць янкi,
  Зьнiшчым мы па?ночны альянс...
  Не дапамагу нават тамага?кi...
  Бо Бог за зло аддасць!
  Зразумела з боку дзя?чат-тэрмiнатара? выглядае смешна апеляцыя да Бога. Калi ?лiчыць, што Трэцi Рэйх гэтае ?васабленне Антыхрыста. Але вось паколькi, яшчэ пакуль зменяць боекамплект мiнуе час, рудая д'яблыца Шарлота разшумелася. Пачу?шы апошнюю фразу Герды яна прабурчала:
  - Бога няма!
  Вая?нiца-херувiм пiскнула:
  - Як гэта не?
  Шарлота настойваючы працягнула:
  - Зразумела не, медыцынскi факт!
  Герда задала самае натуральнае пытанне:
  - А хто ствары? Сусвет?
  Шарлота амаль адразу ж адказала:
  - Сусвет iснуе i iснавала за?сёды. Яна толькi змяняла сваё iснаванне i складнiк увесь час ператвараючыся, i мадыфiкуючыся.
  Герда пацерла босай ножкай сабе за вушкам. Хоць мела гены павучыхi, а не сабакi, i недаверлiва за?важыла:
  -А як гэта iснавала за?сёды? Павiнна ж быць прычына яе ?знiкнення.
  Шарлота вырашыла бiць сваю рэлiгiйную напарнiцу яе ж зброяй:
  - А як гэта ?семагутны Бог iснава? за?сёды? Павiнна быць прычына Яго ?знiкнення!
  Герда зно? пацерла голай ножкай, на гэты раз сябе па лобiку i сумневам за?важыла:
  - Неспавядальныя шляхi Гасподнiя.
  Шарлота па-свойму лагiчна за?важыла:
  - Дык гэта не адказ.
  Герда тады выказала здагадку:
  - Давайце ?спрымем за аксiёму, той несумненны факт, што Гасподзь Бог iснуе, i iснава? за?сёды i будзем ад яго адштурхо?вацца.
  Шарлота лагiчна парыравала тым жа метадам:
  - Давайце ?спрымем тады таксама, за аксiёму, той несумне?ны факт, што матэрыя i сусвет iснуюць за?сёды i iснавалi за?сёды i будзем ад яго адштурхо?вацца.
  Фрыда, якая была трэцяй у гэтай спрэчцы зарагатала i за?важыла:
  - Так... Гэта дыялог нямых i глухiх. Дык вы не зможаце прыйсцi нi да якой выразнай высновы.
  Шарлота з гэтым не пагадзiлася:
  - У мяне над Гердай ёсць перавага. Напрыклад, калi зыходзiць з таго, што першапрычынай усяго з'я?ляецца Усемагутная асоба Бога, то ? далейшым вытворнае ад яго: чалавек атрымалася слабейшым i тэхнiчна не прасунутым. А калi лiчыць, што прычынай i першапрычынай з'я?ляецца ?семагутная, але безасобасная прырода, то атрымаецца, яна спарадзiла больш дасканалага i прасунутага чалавека. Так атрымлiваецца, што адбы?ся пераход ад простага да складанага. А ? крэацыянiсцкай мадэлi наадварот ад складанага да простага. Аднак зараз мы назiраем працэс паступовага ?складнення, у якiм усё пачынаючы ад тэхнiкi, развiваецца эвалюцыйным шляхам. Ды i ? чалавека аб'ём мозгу ?весь час павялiчваецца. Гэта значыць выказаць здагадку што першасна гэта безасабовая матэрыя, ад якога эвалюцыйным шляхам развiлося больш складанае, лагiчна, чым наадварот, быццам бы i абсалютна ?семагутнай i дасканалай асобы пайшлi пустазельныя ?цёкi ? асобе чалавецтва.
  Фрыда ажывiлася i за?важыла:
  - Ды я чытала сякую-такую рэлiгiйную лiтаратура. Калi ёй верыць, дык Адам бы? больш дасканалы, чым чалавек цяперашнi i развiты iнтэлектуальна. I што людзi адлучы?шыся ад Бога, пайшо?шы шляхам граху, сталi старэць i слабець, але... Цяпер мы назiраем зваротны працэс: рост магутнасцi чалавека i яго ?зрушаючае iнтэлектуальнае развiццё. Асаблiва падчас войн! Успомнi на якiх танках мы пачыналi вайну ? сорак першым, i што маем зараз! Каласальная атрымлiваецца рознiца!
  Герда раздражнёна прашаптала:
  - Гэта ?сё падкопы!
  Немцы адбiлi савецкi наступ на ?сiх кiрунках. I самi нанеслi зруйнавальныя ?дары.
  А ? небе на МЕ-309 ваявалi прыгожыя, босыя дзя?чыны ? бiкiнi. Яны ваявалi вельмi сур'ёзна. I лiтаральна ламалi супернiка, нiбы непрыяцелi адбi?ныя.
  Альбiна пальнула па супернiках пры дапамозе босых пальчыка? ножак i збiла савецкую машыну.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - За вялiкiя арыйскiя iдэi!
  Альвiна таксама як дзюбне па супернiку, i яго капiтальна расколе, i праваркуе:
  - Слава новым iдэям!
  I нацiсне сваiм пунсовым саском па супернiку.
  А вось савецкiя дзя?чына з артылерысцкай батарэi вядуць па фашысцкiх катах стралянiну. Яны iмкнуцца адбiць нацiск, колькасна i якасна пра?зыходнага ворага.
  Дзя?чынкi з савецкага батальёна таксама вельмi сiмпатычныя, i ? кароценькiх спаднiцах, грудзьмi прычыненых аднымi станiкамi. Iх голыя ножкi мiльгаюць, а самi вая?нiцы энергiчна перабiраюць снарады.
  Адна з нiз, Акулiна лейтэнант-наводчыца, падае снарады босымi нагамi, а сама ?перлася рукамi ? кола гарматы. I хай на iх зверху сыплюцца снарады, а з паднябесся ляцяць бомбы, усё ро?на дзя?чат не паразразаць i не зламаць. Яны адважна бiлiся i будуць бiцца.
  Анюта наводзiць прыладу... "Ма?с" не прабiваецца, але па iм дзя?чына ?сё ро?на страляе. А раптам, пашанцуе i браня паддасца. У гэтым выпадку немцу давядзецца заказваць сабе труну з музыкай.
  Басаногая дзя?чына вясёлая, хоць разумее, што шанца? выбрацца з падобнай кругавароцi ? iх вельмi мала. Вось напрыклад iдуць у наступ "Штурма?сы". Гэта машыны падобныя "Штрумтыгру", толькi куды буйней i на падо?жанай шасi "Ма?са". I калi з 600-мiлiметровага бамбамета вылятае важкая ракета, то гэта папросту жудасная рэч.
  На Анюту пасыпалiся камякi апаленай зямлi, i апла?лены грунт пасля разрыву. Але дзя?чына зусiм не сумелася. Наадварот, паставiла свае босыя ножкi, каб адчуць прыемны масажык ад аскепка?. I радасна праспявала:
  Радзiма i войска - гэта два слупы,
  На якiх трымаецца планета!
  Грудзi абаронiм мы цябе краiна,
  Усiм народам раць твая апетая!
  
  Аблокi прахалоду, ну а сонца спёка,
  А?тамат нацёр плячо салдату...
  Наза?жды Радзiма мы з табой -
  Выкапаем магiлу супастату!
  Анюта ?жо паспела пабываць у фашысцкiм палоне i там яе жорстка бiлi палкамi па пятках. Дзя?чына стагнала i кiдалася, але нiкога так i не выдала. Што ёй гэтыя ?се ?дары. Яна ж камсамолка. Iншая справа што фашысты ?жо прарвалi перадавую лiнiю абароны i пагражаюць адолець i гэтую. Анюта ведае i страляе. Хоць гэта i надзвычай складана, варта патрапiць у ствол "Ма?са", i тады нямецкi танк страцiць магчымасць весцi агонь i яго давядзецца адвозiць у тыл на рамонт. А гэта ?жо праблема для фрыца?.
  I вось Анюта пасля некалькiх промаха? удалося адбiць "Тыгру"-2 ствол. Пасля чаго дзя?чынка радасна праспявала:
  - Наша вашай не саступiць!
  I зно? стрэлiла. Акулiна параiла ёй выкарысто?ваць пры стральбе босыя ногi, дык гэта куды больш практычна. Прыгожая дзя?чынка з гэтым збольшага пагадзiлася. I справы пайшлi куды больш паспяхова. Усе прылады 85-мiлiметровага калiбра, супраць нямецкiх танка? нядосыць магутнае. А так калi лупiць па рулi, то шанцы на поспех з'я?ляюцца.
  Анюта спрабуе ?явiць сабе блакiтную панараму i на ёй якiя рухаюцца жо?тыя кропкi. Вось гэта густа-зялёны сiлуэт фашысцкага танка. Ты бачыш яго нiбы вялiзнага слана. Так вазьмi i лупанiну мастадонты па хобаце. Тады i перавага супернiка ? вагавых катэгорыях апынецца для яго бескарысным.
  I вось чарговы "Тыгр"-2 губляе свой хабаток. I яму становiцца вельмi кепска.
  Акулiна спявае ва ?сю глотку:
  - Ех хвост, луска - не злавi? фрыц ведай ляшча!
  Батарэя цалкам складаецца з дзя?чын-басаножак i таму iх мабыць вышэйшыя сiлы лiтуюць, а снарады не кранаюць. У кожнай з iх свая школа i ?ласны лёс. Вось Акулiна ? дзяцiнстве марыла вынайсцi лекi даруючае не?мiручасць. Вельмi ёй здавалася смерць страшным i несправядлiвым рашэннем. Бо тое, што людзi памiраюць гэта жудасна. I хоць дзя?чына верыла ? не?мiручасць душы, якая першасная ? пара?наннi з целам, але ?сё ж. Свет - гэта не шахматная дошка, зня? з яе постаць i зно? паставi?. Няма светабудова аказалася жорсткiм. А чаму чалавек павiнен старэць i памiраць? Асаблiва Акулiну абуралi старыя - жудаснае гэта пачварнасць.
  Хiба чалавек не падобны да кветкi, i не вянок тварэння? Чалавек павiнен быць i заставацца несмяротным. I не па?стала яму нi ? якiм разе хварэць i адпра?ляцца на тое святло. Бо чалавек павер народжаны для шчасця.
  А пра якое шчасце можа iсцi размова, калi людзi губляюць сваiх родных i блiзкiх? Калi ён - асоба марнее? Не, гэта няправiльна i нядобра. I Акулiна пагрузiлася ? медыцынскую лiтаратуру. Не?забаве дзя?чына прыйшла да высновы, што адной хiмii для не?мiручасцi мала, i варта вынайсцi, нешта прынцыпова новае i эфекты?нае.
  Можа, нават якое-небудзь выпраменьванне. Якое ? адрозненне ад радыеакты?нага, не знiшчала б, а ацаляла. Потым пачалася вайна i стала не да не?мiручасцi. Акулiна некаторы час працавала ? тыле. Але страты Чырвонай армii раслi, на фронт усё часцей i часцей прызывалi дзя?чат, i пайшла i медычка. Спачатку яна працавала медсястрой, а потым перабралася i на батарэю. Ужо не раз Акулiна была на мяжы ад смерцi. Але кожны раз заставалася жывой i нават без сур'ёзных ранення?.
  Бедная дзя?чына, у якой столькi розных праблем было ? жыццi. А зараз да iх наблiжаюцца фашысцкiя танкi.
  А вось яшчэ адна прыгажуня шатэнка Таццяна. Дзя?чынка падносiць снарады, падцягвае скрынi. Таксама галаногая, i знаходзiць нават у гэтым задавальненне - усёткi лiпень на двары, самы спякотны месяц у годзе. Тут добра, усе дзя?чыны сабралiся даволi сiмпатычныя, якiя выклiкаюць ворагам айчыны трапятанне. Таццяна цягне скрыню i спявае:
  Саюз непарушны, рэспублiк свабодных,
  Згуртавала не грубiянства, не сiла, не страх...
  А добрая воля людзей адукаваных -
  Мiр, сябро?ства, святло, розум i смеласць у марах!
  
  Сла?ся Айчына, наша свабодная,
  Сябро?ства ?сiх нацый апора на стагоддзе,
  Сiла законная, воля народная,
  Бо за Адзiнства просты чалавек!
  I пад такiя словы ёй весялей i скрынi ?жо не здаюцца такiмi ?жо цяжкiмi. I разгiнаецца дзя?чына лёгка. Яна такая чаро?ная. I бадзёрая, дзя?чына. Вось нямецкi дыверсант падпа?зае з гранатай да
  брустверу. Таццяна падхапляе босы нагой цытрыну, i выдзiраючы хупавымi пальчыкамi, чэку шпурляе яе ? супернiка. Адразу тры нямецкiя шпiёны падлятаюць уверх, спаласаваныя ? палёце аскепкамi. А Таццяна, скрыжава?шы голыя, загарэлыя ножкi паказала iм дулю. Як нi круцi яна сiмпатычная дзя?чына. I ня?жо яна таксама можа загiнуць?
  А вось камандуючая iх батарэяй маёр Варонiна. Ёй ужо трыццаць гадо?, але стан ад сталага руху стройная, як у юнай дзя?чыны. Валасы ? яе белыя, i таму сiвiзна не прыкметная, а тварык ад свежага паветра румяны i чысты, нi адзiнай маршчыны. Маргарыта Варонiна праваявала з фактычна з першых дзён вайны. Не занадта атрымала поспех у ?знагароджаннях, калi ?лiчыць што ваявала ?жо больш за шэсць гадо? i забiла асабiста не адну сотню немца?. Маргарыта нi разу не была сур'ёзна паранена i не ляжала ? шпiталi. Яе нават называлi: Маргарыта жалезная. Але жанчына маральна змучылася ад зацяжной вайны маральна.
  Яе босыя ногi мазолiстыя, i амаль не пыльныя. Яна прызвычаiла сябе бегаць босы яшчэ да вайны па снезе. I цяпер ужо больш за шэсць гадо? не апранала бот. У сорак першым годзе, яна каб вытрымаць абяцанне ваявала на самым па?днёвым участку каля Растова. Толькi дзякуючы сiбiрскiм мазям пазбегла абмаражэннi. Але вытрымала без абутку, прайшла суровае выпрабаванне па расiйскiх гурбах. I працягнула вайну.
  Яе не занадта шанавалi, а яна нiколi не настойвала на сваiх подзвiгах. Так што ?знагароды назапашвалiся павольна, але дакладна. I зараз яна ?жо даслужылася да маёра i мае ордэн славы ?сiх трох ступеня?. А вось зоркi героя якую Маргарыта ?жо да?но заслужыла пакуль няма. Але вая?нiца асаблiва i не шкадуе.
  Гало?нае - выжыць у гэтай вайне. I тут у яе ёсць адмысловы абярэг Пяруна. Ён дазваляе ? любой лаянцы выратаваць чатырох чалавек. Саму Маргарыту i трох iншых людзей на яе выбар.
  Сама жанчына-маёр азначыла траiх у выратаванне: Акулiну, Анюту, Таццяну. Добрыя дзя?чыны i вельмi здольныя. Вось iх гармата, ужо пецярых немца? ствалы адстрэлiлi. А зараз Анюта трапiла ? гусенiцу "Пантэры". Нямецкi танк спынi?ся i задымi?.
  Маргарыта крычыць дзя?чынкам:
  - Так трымаць!
  Тыя адказваюць на ?сё горла:
  - Ёсць так трымаць!
  Маргарыта з захапленнем усклiкнула:
  - Не! Нас нiхто не спынiць. На нiхто не пераможа!
  I шосты "Ма?с" страцi? рулю. Нямецкiя танкi даволi хуткiя, але шматлiкiя супрацьтанкавыя равы i вожыкi перашкаджаюць iм прасо?вацца. Дзя?чаты дружна цэляць, Акулiна дапамагае наводзiць прыладу, яна iмклiвая як нiхто iншы з байцо?. Таццяна таксама моцная i дакладная. Вось зно? робяць стрэл. I на гэты раз снарад трапi? у гусенiцу "Льву".
  Лупiць па гусенiцах "Тыгра"-2 бескарысна, бо малыя ко?занкi робяць машыну, дакладней яе хадавую частку фактычна непаражальнай. Затое па до?гiм рулi эфекты?на i павабна.
  Анюта прама?ляе нiбы сапра?дны матрос:
  - Ну-ка ад шрубы!
  Акулiна падтрымлiвае чарто?ку-херувiма:
  - Мы са смех вясёлым дойдзем,
  Да вялiкiх будынка? Рэйха Берлiна...
  Будзем шчаслiвыя з мiлым удваiх,
  Наша войска непераможнае!
  I зно? нямецкi танк так апантана задымi?, i пача? пускаць металiчныя абломкi ва ?се бакi.
  Захапляецца энтузiязмам увесь дзявочы гарматны батальён заспява?;
  Калiсьцi чалавек не веда? мары,
  Не мог зразумець знямогу палкай думкi!
  Гледзячы на свет блiскучай зоркi -
  Не веда? паняццi святой Айчыны.
  
  Ён бы? жывёлай, грубым дзiкуном.
  Стра?нiк сыты - вось i ?ся ?цеха!
  Адзiн iнстынкт - як крумкача дзя?бе,
  А голад апускае ? бездань пекла!
  
  Тады ?сё было проста да дошкi,
  I ? гэтым нават звярам шчасце!
  А дух жадае вечнай прыгажосцi -
  У яго паверце зрабiць лепш улады!
  
  Тады мы людзi знаходзiм думку -
  Ды з ёй прыходзiць жудаснае пакута!
  Але ты за веданне юнак змагайся -
  Узвысiць усiх разумнае вучэнне!
  
  Тады не будзеш до?га ты пакутаваць,
  Надыдзе час - маладосць навекi!
  Уваскрэсне i бацька табе i мацi,
  Сыдуць у кашмары не быцья калекi!
  
  Але думкi таксама злы бываюць сябар -
  Яны палаюць вугальным пажарам!
  Калi бяруць iншага на спалох,
  Калi несмяротным валодаюць дарма!
  
  Нажаль ты павiнен гне? свой перамагчы-
  Стварыць iншае ? славе светабудову!
  Такая будзе ? сэрцы тваiм моц,
  Што паражэнне таксама ? навучанне!
  Бiтва на Курскай дузе скончылася ?нiчыю. I наступiла па?за. Немцы ? серыю падагналi "Пантэра"-2. Дадзеная машына была больш дасканалая з вузкай вежай, i сiлуэтам нiжэй.
  Вага машыны вырасла, крыху ?кла?шыся ? сорак сем тон, ад чаго хадавыя якасцi нават палепшылiся за кошт рухавiка ? дзевяцьсот конскiх сiл. А вось узбраенне i бранiраванне ?зраслi значна. Лоб вежы ста? у 150-мiлiметра?, а барты 60-мiлiметра?, лоб корпуса ? 120-мiлiметра? пад нахiлам у сорак пяць градуса? i борта 60-мiлiметра?. А гармата ? 88-мiлiметра? i 71 эл. Такое прылады прабiвае з дыстанцыi кiламетр 193-мiлiметра бранi пад нахiлам 30 градуса?. Так што машына вельмi сур'ёзная i разбуральная.
  Ну, што на такую адказаць? Толькi тым, што будуць змагацца таксама дзя?чаты басанож i ? бiкiнi. Тады i танк не абавязкова павiнен быць дасканалым.
  Вось ужо зiма. I ? бой iдзе адзiн з першы танкам IС-2. I экiпаж Алены на iм. Дзя?чыны зразумела басанож i ? бiкiнi. Яны гатовыя змагацца з гiтлера?скай нячысцю, за якой стаiць ЗША.
  Так што бой трэба суровы.
  Алена пальнула пры дапамозе босых пальчыка? ножак. Уразiла гiтлера?скую машыну i пiскнула:
  - За Айчыну!
  Е?фрасiння таксама як дзюбне па супернiку, ?разiць яго ? борт i аглушальна смеючыся, дада?:
  - За Русь-матухну!
  Танк IС-2 дзя?чынкi пафарбавалi перад боем у белы колер. I яго на снезе практычныя не вiдаць. I яны дзя?буць па непрыяцелю вельмi трапна.
  Лiзавета, нiбы страляючы па супернiку, i трапна дзiвячы ворага, суцэль лагiчна за?важыла:
  - Я Робiн Гуд ? бiкiнi!
  Алена з гэтым пагадзiлася:
  - Сапра?ды ты рэальна сапра?дны Робiн Гуд!
  I як возьме i голай пяткай нацiсне на гашэтку.
  Чацвёрка Е на IС-2 - гэта вялiкая сiла. Хаця i Герда сур'ёзны сапернiк на Пантэры-2.
  Абодва танка прыкладна ? адной вагавой катэгорыi. Нямецкi мае танчэй браню па бартах, але лепш абаронены ? лоб, асаблiва вежай i нiжняй часткай корпуса. I гармата нямецкая больш бранябойная i хуткастрэльная.
  Пра?да ? савецкай прылады разавыя страты мабыць мацней. Ды гэта вядома вялiкi плюс, але нямецкая гармата дакладней. I што iстотна, "Пантэра"-2 куды спрытней i мане?раней.
  Так што Герда мае плюс. I калi яна босымi пальчыкамi ножак на кнопку нацiсне, тое мала не здасца.
  I яшчэ нямецкiя дзя?чыны вельмi кахаюць мужчын, i гэта таксама iх сiла, асаблiва калi яны папрацуюць мовай з пульсавалымi нефрытавымi стрыжнямi.
  . РАЗДЗЕЛ ? 6.
  Зiмой Чырвоная армiя не дабiлася вырашальнага пералому. Лiнiя фронта засталася стабiльнай. I практычна нерухомы.
  Наступны год у немца? з'явiлася ? серыi рэакты?ная авiяцыя i эвалюцыя Фоке-Вульф - ТА-152. Выдатная машына з магутным узбраеннем i прыстойнай хуткасцю. Гэта сур'ёзна...
  У СССР пакуль яшчэ толькi новыя танкi IС-2 i Т-34-85. I гэта таксама было сур'ёзным крокам.
  Увесну немцы пачалi новы наступ. Яны старалiся перахапiць iнiцыятыву.
   Пачатак наступ 21 тра?ня запалiлася грымотамi дзясяткамi тысяч прылад, i вылетам адначасова больш за семдзесят тысяч бамбавiко? з напалмавымi бомбамi, i вагай зарода? да дзесяцi тон. Пачалася самая грандыёзная бiтва другой сусветнай вайны. Працi?нiк перайшо? Рубiкон, i iрвану? да Масквы. Грукаталi нямецкiя танкi, ляскалi мяльчэйшыя машыны. На савецкiя пазiцыi насо?валася арды са сталi, нiбы коннiца Чынгiсхана ? та?шчэзнай бранi. Iшлi наперад масiвы, i найперш найбольш абароненыя "Ма?сы" i "Карале?скiя львы", "Тыгры"-2 iх выкарысто?валi нiбыта тарана.
  Яшчэ раней прайшлi тэлетанкi - "Шахматны конь". Яны ?зрывалi мiнныя палi, i расчышчалi нямецкiм машынам дарогi да савецкiх пазiцый. Выкарысто?ва?ся i "Змей Гарыныч", калi выкiдвалiся наперад начыненыя ?зры?чаткай шлангi i вычышчалася ?сё запар.
  Дзя?чыны-эльфiйкi Фрыда, Шарлота, Герда ? найно?шым танка "Пантэра"-3 i рухаюцца на вастрыё атакi. Прыгожыя вая?нiцы ? плоскай машына вагой у 75 тон, яны скаляцца адзiн аднаму i пастрэльваюць з гарматы пакуль яшчэ ранейшага 105-мiлiметровага калiбра.
  Шарлота з усмешкай за?важыла:
  - Вось ужо прайшло больш за тры гады як пачалася вайна з Расiяй. А Масква да гэтага часу не ?зятая!
  Фрыда з абурэннем за?важыла:
  - Затое хутка будзе ?зяты Ка?каз. I гэта мабыць нават самае важнае!
  Герда з усмешкай адказала:
  - Там зразумела, такiя цудо?ныя горы i цудо?ныя мясцiны, але... Вайна звычайна заканчваецца з падзення сталiцы. I пакуль яна не ?зятая нельга весцi размову аб нашай перамозе!
  Шарлота неахвотна пагадзiлася:
  - Не нельга!
  Новы танк "Пантэра"-3 пакуль на эксперыментальным выпрабаваннi. У iм усё настолькi а?таматызавана, што хапiла б i двух чальцо? павозкi. Але галаногiя дзя?чынкi аддаюць перавагу абыходзiцца ?трох. Хаця iм ад гэтага не лягчэй.
  I прэ гiганцкi танк на савецкiя пазiцыi. Ён цяжкi, але добра абаронены i гармата 105-мiлiметра? у 100ЭЛ. I гэта сур'ёзна.
  Прэ наперад гэты монстр...
  I савецкiя снарады ад гэтага танка адскокваюць.
  Герда за?важыла:
  - Утрох цяжкавата!
  Шарлота з усмешкай адзначыла, пальну?шы ? супернiка пры дапамозе босых пальчыка? ножак.
  Рудая прабуркавала:
  - Няхай будзе наша Радзiма ? славе!
  Фрыда адзначыла са смяшком:
  - Слава арыйскаму духу!
  I таксама голай пяткай нацiсне i савецкi танк падаб'е. I прабуркуе:
  - За новыя сiлы!
  Вось тут i прэ масi?ная моц танка.
  Але, з iншага боку, савецкiя дзя?чыны б'юцца. I вая?нiцы з Расii таксама басанож.
  Бiтвы кiпяць жорсткiя i прасо?ваюцца фрыцы, прарываючы глыбокаэшаланаваную абарону. I ?сё iдзе не зусiм па плане.
  Лiзавета пальнула з IС-2 па супернiку i прачырыкала:
  - За Айчыну - нашу мацi!
  Кацярына адзначыла, дзя?баючы супернiка:
  - За нашыя перамены, за Русь!
  Алена таксама ?зяла i дзюбанула па непрыяцелю, праваркава?шы:
  - I за Русь усё супер!
  Е?фрасiння паслала забойны падарунак разбурэння босымi пальчыкамi i прачырыкала:
  - За Айчыну!
  Чацвёрка на IС-2 працавала i страляла, дастаткова дакладна. I даволi сапра?ды вельмi жвава пападала ? непрыяцеля?.
  Ну што ж, немцы працягваюць прарывацца. I рухаюцца ? баявым напрамку.
  Вось ужо лета i фронт лiтаральна рассыпаецца. Але дзя?чаты працягваюць весцi баявыя дзеяннi i паказваць свой вышэйшы клас.
   Лiзавета пасля гэтых сло? нахмурылася. Пасля адносна i тое не занадта паспяховай зiмы, справы на франтах пайшлi горш. У Курску, нягледзячы на лiкавую перавагу, савецкiя войскi пацярпелi цяжкае паражэнне. Ды i цяпер распачатае адносна паспяхова контрнаступленне байцо? пад Варонежам церпiць фiяска Немцы зайшлi ? тыл i перарэзалi камунiкацыi. I зараз дзя?чатам на танку даводзiцца адыходзiць.
   Але ?сёткi добра, калi ? машыне адны жанчыны ад iх такi прыемны пах, не тое, што ад потных мужчын. I iх экiпаж такi зладжаны. I чацвёрка падабралася на рэдкасць прыгожая.
   Лiзавета рашуча прама?ляе:
   - Мы пераможам, я гэта цвёрда ведаю! Нават адступi?шы да Далёкага Усходу!
   Рудая А?рора, плясну?шы голай, дакладны ножкай па вадзе, скрывi?ся, адказала, салдацкай, песняй:
   - Нарэшце-то нам далi загад наступаць! Адбiраць нашы пядзi i крывi! Але мы памятаем, як сонца адправiлася назад i ледзь не зайшло на ?сходзе!
   Кацярына i Алена палаца адказалi:
   -Добра сказана!
   Галаногая А?рора ?жо празой дадала:
   - На фашыста? ?ся Е?ропа працуе, ды яшчэ плюс рэсурсы ? Афрыцы. Так што нам трэба падняць вельмi цяжкую штангу!
   Басаногая Лiзавета стукнула кулаком па вадзе:
   - Падымем i парвем! А зараз хопiць! Ужо асвяжылiся i зно? у танк!
  Прыгажунi пярэчыць не сталi. Пот з моцных, загарэлых цела? змылi i добра. У дзя?чат раскошныя сцягна, i вузкiя талii, а жывот з рэльефным прэсам. Яны i на самой справе, нiбы статуi антычных багiнь. А ножкi такiя стройныя, i адначасова мускулiстыя, пад алi?кавай скурай перакочваюцца шарыкi i сталёвы дрот цяглiц.
   Пра такiх дзя?чат гавораць: каня на скаку спынiць, у палаючую хату ?войдзе!
   Хаця вяртацца ? гарачы танк i неахвота. Алена плюхнула з вядра на браню, каб машына хоць трохi халаднавата стала.
   Лiзавета на гэта жорстка за?важыла:
   - Як мужчыны ? форме ? такiх сталёвых трунах змагаюцца? А мы амаль голыя!
   Басаногая А?рора, скалячы буйныя, жамчужныя зубкi, зарагатала.
   - Гэта пагадзiцеся вельмi цiкавая iдэя - даслаць пад ленд-лiз бiкiнi!
   Кацярына зло адказала, стукну?шы голай ножкай аб гусенiцу танка:
   - Ды выдатная. Мiнiмум расходу тканiны, максiмум гонару!
   Алена, таксама тузаючы, толькi на гэты раз грудзьмi, прасiпела:
   - Лепш бы яны лiшнi танк даслалi! Або самалёт!
   Басаногая Лiзавета панура за?важыла:
   - Ды дрэнь у iх танкi!
   Рудая А?рора, караскаючыся на вежу, запярэчыла:
   - Не зусiм! Найно?шы "Чэрчыль" вельмi нават нядрэнны, асаблiва ? бранi!
   Бландынка Лiзавета нахмурыла лобiк i спытала:
   - Ты ездзiла на "Чэрчылi"?
   Агнязарная чарто?ка шэптам адказала:
   - Не! Але я зусiм выпадкова даведалася, што ? яго лабавая браня ? 102 - мiлiметра!
   Прыгожая Лiзавета акруглiла тварык, пастукала хупавымi, босымi пальчыкамi па бранi "трыццацьчацвёркi" i за?важыла:
   - Удвая то?шчы, чым у нас? Ну што ж нядрэнна!
   Алена, прыбудо?ваючыся на месцы кiро?цы, спытала:
   - А калiбр гарматы?
   Галаногая А?рора шчыра адказала:
   - Не ведаю... Але хутчэй за ?сё цi 75 цi 76 - мiлiметра?. Прыкладна супаста?ны з нашым.
   Басаногая А?рора, прыбудо?ваючы наводчыцай, за?важыла:
   - Дык можа i хадавыя якасцi ? яго горай?
   Галаногая А?рора пацiснула моцнымi, мускулiстымi плячыма:
   - Магчыма ... Але ? ангельца? ужо з'явi?ся рухавiк у 600-конскiх сiл "Метэор", так што я не думаю, што танк "Чэрчыль" трунная машына!
   Прыгожая Лiзавета задала iншае пытанне:
   - А якiя ? нас найно?шыя распрацо?кi?
   Рудая д'ядзелiца ласкавым галаском праспявала:
   - Гэта ж вялiкi сакрэт... Верыш цi не?
   Лiзавета, трасучы босымi ножкамi, пявуча адказала:
   - Я табе, вядома, веру! За падобныя пытаннi, можна вельмi проста... У лагер загрымець - там, дзе беленькi мядзведзь!
   Галаногая Алена, заводзячы машыну, за?важыла:
   - Чуткi ходзяць, што хутка з'явiцца монстар - сем гармат, i дзве рэакты?ныя пускавыя ?стано?кi як на "Кацюшах".
   Вогнезарная А?рора свiснула i закруцiла галавой:
   - Ды такi монстр нават не павернецца!
   Алена напышлiва вымавiла:
   - Але затое як дасць балюча!
   Т-34-85 зара?ла. Прыйшлося падвысiць голас, каб перакрычаць матор.
   Старэйшы лейтэнант Лiзавета рыкнула:
   - Я чула, што хутка з'явiцца новы IС, з вельмi то?стай браней, i двума рухавiкамi. Так што немцам будзе хана!
  
  
   Босая А?рора праспявала жартам:
   - Танк раскапаем, ён зно? пачне ? дзве нормы забiваць, пачне ? могiлкi паста?ляць i вам хана!
   I ?ся чацвёрка разрагаталася. Машына паступова набiрала абарачэннi. Не гледзячы на ?сю легендарнасць трыццацьчацвёркi i Т-34-85, гэта бы? даволi цяжкi ва ?пра?леннi танк. У прыватнасцi пераключэнне каробкi перадач патрабавала значных намагання?. Моцная галаногая Алена спра?лялася, часам ёй дапамагала рудая нагой. Але затое сама каробка магла зламацца.
   Таму трыццацьчацвёрку i не ставiлi на максiмальную перадачу. Так што танк еха? больш павольна, чым мог бы. I iснавала рызыка, што днём, яго выявяць праславутыя "штукi", Ю-187, i ТАЯ-152 вельмi небяспечны пiкiруючы бамбавiк.
   Босая Лiзавета, гэта разумела, i разлiчвала хутчэй дабрацца да лесу. Там iх танк не занадта тое i адрознiш.
   Галаногая А?рора насвiствала пад носiк песеньку. Рудая за?сёды ? пры?знятым настроi, нават калi паведамляе сумную навiну.
   Наташа ?спомнiла пачатак вайны. Здарылася гэта апо?днi, калi аб'явiлi па радыё. Але ?жо зранку папа?злi злавесныя чуткi. Потым паведамiлi па радыё, што Нямеччына без аб'я?лення вайны напала на СССР. Адразу ж некалькi жанчын кiнулася ? слёзы.
   Настрой у людзей было змяшаным. Тыя, што маладзейшыя, i адурманеныя прапагандай нават узрадавалiся: ма?ля?, у два тыднi скруцiм немца? i iм будзе гамон. Старшыя наадварот загаравалi.
   Лiзавета таксама адчула трывогу. Яе старэйшы брат загiну? на фiнскай вайне, а сярэднi вярну?шыся, расказа? шмат страшнага. Ва ?сякiм разе, было ясна, што ?зровень Чырвонага войска не такi высокi, як пра гэта цьвердзiць прапаганда. I што камандаванне не на вышынi, а многiя танкi гараць як запалкi.
   Аб немцах жа афiцэры казалi з павагай... Усёткi заваявалi амаль усю Е?ропу. А хто старэйшы за памята? i першую сусветную. Тады кайзера?скiя войскi дайшлi да Дняпра, i Расея пайшла на зневажальны Брэст-Лiто?скi мiр.
   Так што галаногая Лiзавета выдатна знервавалася. Не хацелася зно? хаваць сваiх блiзкiх, а тым больш ваяваць з такiм моцным супернiкам як Нямеччына i яе сатэлiты. На Брытанiю ж надзеi мала. Як бы гэтыя пажадлiвыя драпежнiкi не аб'ядналiся б супраць Расii.
   Першыя днi i тыднi пацвердзiлi самыя песiмiстычныя прагнозы. Немцы наступалi i бралi адзiн горад за другiм. Ужо праз некалькi дзён упа? Менск. А менш як праз месяц Смаленск. Лiзавета пайшла добраахвотнiкам на фронт. Яна дзя?чыны моцная, i вельмi загартаваная.
  
  Танкiсткай стала выпадковая, да гэтага ваявала ? пяхоце. Немцы працягвалi наступаць. Частка, у якой змагалася дзя?чына, патрапiла ? акружэнне. Наташа прабiралася да сваiх i наткнулася на кiнуты танк. Разам з ёй была Алена i ?дваiх дзя?чаты змаглi завесцi машыну. I нават вывелi яе за лiнiю фронту.
   За гэта атрымалi па медалi, i iх вызначылi ? танкавыя войскi. Падрыхто?ка была вельмi кароткай - усяго па?тара месяца. Дзя?чыны паспелi прыняць удзел у абароне Масквы.
   Тут ужо здавалася, што вось-вось нашы на гранi. Перадавыя часткi фрыца? бачылi ? бiноклi Крэмль, уступi?шы ? прыгарады сталiцы. Але здары?ся цуд.
   Ворага? не толькi спынiлi, але i здолелi перайсцi ? контрнаступленне. Апошнюю аперацыю нiхто i не планава?. Яна працякала спантанна, але ад гэтага была яшчэ больш паспяховай. Гiтлера?цы адыходзiлi, кiдалi тэхнiку i лiтаральна замярзалi на марозе.
   А трыццацьчацвёркi паказалi сваю добрую якасць - праходнасць. Немцы захрасалi ? сумётах, а вiцязi рухалiся i грамiлi ворага.
   Пасля таго як пагроза Маскве была лiквiдаваная, усе думалi, што зараз i надалей нашы будуць наступаць. I што гiтлера?цам хрыбет зламаны.
   Але зараз зно? стала ?сё па-iншаму! Нiбы ? страшнай казцы! Пра пярэкрут! Калi чорнае становiцца белым, а белае чорным.
   А зараз стала нашмат горш. Утвары?ся кацёл, з якога даводзiцца выбiрацца.
   Святлана высунулася з танка. Т-34-85 машына, у якой апроч пруткай скрынкi перадач, ёсць яшчэ i такi недахоп, як дрэнная обзорность. З-за гэтага гэты танк страчвае значную частку сваiх баявых якасця?. Нямецкi Пантэра-2 падобнага недахопу пазба?лены, i праз яго адносна добра ?сё бачна.
   Дзя?чына нават залазiлi ? захоплены трафей, адзначаючы больш камфортныя ?мовы працы экiпажа, i добрую оптыку немца. Пра?да 88-мiлiметровая гармата далёка не слабаватая, i яшчэ снарад у тры разы лягчэйшы за савецкi.
   Рудая чарто?ка таксама паспрабавала высунуцца. Але двум дзя?чынам зацесна глядзець праз адзiн люк. Яны пачалi штурхацца.
   Галаногая А?рора жорстка рыкнула:
   - Гэта ?сё ж маё месца! Ты наводчыца i павiнна сядзець у прыцэла!
   Кацярына агрызнулася:
   - Я наадварот, павiнна ?сё бачыць! А ты лепей ведай сваё месца!
   Дзя?чаты сталi дужацца. Сплялiся мускулiстымi, загарэлымi целамi, напружвалi моцныя мышцы. Нават з iх станiкi ад натугi спа?злi.
   Лiзавета закрычала на iх, потым тузанула абедзвюх за пальцы босых ног, прымусi?шы, супакоiцца:
   - Мала таго, што немцы заядаюць, дык яшчэ бiцца з вамi трэба! Паберажыце свой запал для фашыста?!
   Дзя?чаты спынiлi цiскаць адзiн аднаго, але звярнулiся да камандзiра хорам:
   - А як нам сачыць?
   Лiзавета прыняла Салановае (бы? такi вядомы сенатар Солан!) рашэнне:
   - Будзеце вылазiць па чарзе!
   Галаногая А?рора капрызна за?важыла:
   -А бландынка мухлеваць будзе!
   Кацярына зло адказала:
   - Ты б пама?чала б рудая - бессаромная!
   Лiзавета рыкнула:
   - Хопiць! Або я адкiдаю вас па курыных нагах! Будзеце мяняць сябра па маёй камандзе!
   Дзя?чыну адна адной паказалi языкi i... засталiся тырчаць удваiх у люку.
   Галаногая Лiзавета халодным тонам вымавiла:
   - Ты рудая сядзь, застаецца Святлана!
   Агнязарная А?гусцiна непадробна абурылася:
   - Яна ?жо да?но тут стаiць! Я ж з'явiлася няда?на! I па iдэi менавiта мне варта яе змянiць!
   Лiзавета, падвысi?шы голас, i пусцi?шы металу, рыкнула:
   - Загады камандзiра падчас вайны не абмярко?ваюцца, а выконваюцца... Цi мне цябе высячы?
   Вогнезарная д'ялiца-басаножка неахвотна схавалася ? цесную, гарачую вежу прабурча?шы:
   - Загад камандзiра ? час вайны, калi вакол кулi свiшчуць! Выкананы кахання i велiзарнай цаны, святы, для рускiх салдат!
   Лiзавета за?смiхалася. Канфлiкт бы? дазволены, а хутка лес, i яны будуць надзейна накрыты. Тут зоркая Кацярына раптам крыкнула:
   - Наперадзе немец на танку!
   Вось гэта ?жо сур'ёзна... Прычым Лiзавета спалохалася не столькi танкавага бою, колькi таго, што фашыст выклiча па рацыi штурмавiкi. Зрэшты, ёсць надзея, што дзеля самотна савецкага танка фрыцы не паляцяць.
   Хоць немец схава?ся за стогам старога сена, Кацярына здолела яго разгледзець. Гэта была Пантэра-2, прычым у найно?шай мадыфiкацыi з руляй да?жынi 100 ЭЛ. Калiбр той жа 88-мiлiметра?, затое пачатковая хуткасць у снарада нашмат вышэй.
   Пантэра-2 у ранейшай мадыфiкацыi мог прабiць на дыстанцыi не далей за 1000 метра? i то не напэ?на ? лоб. Савецкая трыццацьчацвёрка магла тэарэтычна дастаць да кiламетра ? борт, але на практыцы з метра? пяцьсот. Але на гэты раз, шанцы амаль зра?нялiся. А оптыка ? гiтлера?ца лепшая.
  Нягледзячы на ?сю рызыку, Алена ?ключыла босай пяткай апошнюю перадачу. Трыццацьчацвёрка зара?ла яшчэ мацней, так што заклала рукi, а сам танк заходзi? ходырам. Але зараз у iх куды цяжэй патрапiць. Немец стаiць на месцы i чакае савецкую машыну.
   Па нерухомай мэце патрапiць, лягчэй, але калi тваю машыну так трасе...
   Кацярына спускаецца i з дапамогай галаногай А?роры наводзiць i робiць першы стрэл.
   Снарад разрываецца за дзесяць метра? наперадзе немца.
   Галаногая Лiзавета строга папярэджвае:
   - Асцярожней! У нас засталося не так ужо i шмат снарада?!
   Кацярына, нядбайна кi?ну?шы светленькай гало?кай, адказвае:
   - Гэта толькi прыстрэлачны стрэл!
   Басаногая А?рора здзеклiва праспявала:
   - За?тра будзе лепш, чым учора! За?ра будзе лепш, чым учора! Добры дзень сонца!
   Галаногая Кацярына крыху па гуку, але выразна вымавiла:
   - Адцягнi!
   Дзя?чына зно? паспрабавала нацэлiць. Немец бы? яшчэ далёка. Нават малаверагодна, што яго браню 60-мiлiметра? у борт праб'е прыладу ЗIС-85 з такой дыстанцыi. Фашыст пакуль не страля?, але лавi? мiшэнь. Маленькая вежа Т-34 дробная мэта. У яе з адлегласцi цяжка патрапiць, асаблiва калi танк вось, так на ?сiх парах iмчыцца.
   Галаногая Кацярына завагалася. Стрэлiць зараз цi потым, падышо?шы блiжэй. Трыццацьчацвёрку ? руху трасе, i ?зяць дакладны прыцэл немагчыма. Трэба або спынiцца, або падысцi дастаткова блiзка, а яшчэ лепш ушчыльную.
   Басаногая Алена прама?ляе, сцiскаючы кулакi:
   - На славу Радзiмы святой!
   Галаногая Кацярына, нарэшце, рашаецца i страляе. Снарад выплё?ваецца са ствала. Дзя?чына суправаджае яго разумовым канвоем.
   Ужо блiжэй, прыкладна за па?тара метра, ад немца. Улiчваючы, што з прыцэла трыццацьчацвёркi дрэнна бачна, то гэта добры вынiк. Напа?голая А?рора, якая, высунулася ? момант стрэлу, гучна гаркнула:
   - Амаль яшчэ ледзь-ледзь!
   Кацярына злосна прамармытала:
   - Ледзь не лiчыцца!
   Рудая д'яблыца прабуркавала:
   - Фюрэра дамо па мордзе, пераб'ецца як-небудзь! Мы зараз ледзь-ледзь падобныя, на звiхнутыя ледзь-ледзь!
   Кацярына нецярплiва штурхнула прыгажуню ножкай:
   - Калi можаш, замо?кнi!
   Басаногая А?рора прабурчала:
   - Цаглiны!
   Нарэшце i немец не вытрыма?, стрэлi?... Снарад праляце? са свiстам у небяспечнай блiзкасцi ад машыны. Але фрыц не патрапi?. Аб чым ён дума?? Падазрава?, што ? экiпажы сядзяць такiя прыгажунi цi палi? машынальна? Пантэра-2 мае камандзiрскую вежу i нядрэнную обзорность. У сорак чацвёртым годзе гэты танк ста? масавым. Немцы з яго дапамогай дабiлiся буйных поспеха?, захапi?шы тэрыторыi ? чатыры Германii межа? 1937 года i, усяго за пяць месяца?.
   Танк паказа? по?най дастатковасць. Асаблiва супраць IС-2. У канцы сорак чацвёртага года з'явi?ся варыянт з большай да?жынёй ствала, i такiм чынам пачатковай хуткасцю снарада. Немец разлiчвае ?разiць супернiка, хоць 34 i праблемная машына. Часам рускiя прымудраюцца патрапiць з вялiкай дыстанцыi, i ? руху. Трэба пляснуць супернiка як муху.
   Галаногая Лiзавета, разумеючы, што шанец на трапленне за?сёды ёсць шэпча:
   - Ленiн, партыя, камсамол!
   Мiльганула шалёная думка, а не цi звярнуцца да Бога? Але камсамолцы не належыць верыць у Бога. Ды i ?вогуле калi Ён ёсць, то чаму дапускае ?сё гэта? Хiба клапатлiвы Творца дапусцi? бы такое бязмежжа? А таксама старасць i смерць?
   Амаль голая Лiзавета, мабыць, больш смерцi баялася састарэць i стаць пачварнай. Як гэта ?сё не эстэтычна. I сапра?ды калi выказаць здагадку, што чалавек смяротны, дзеля развiцця i прагрэсу, то нявечыць людзей старасцю, неяк не з рукi. А дзе эстэтыка творцы? Ня?жо яму падабаюцца маршчынiстыя i гарбатыя бабулi?
   Прыгожая Лiзавета гэтага не магла растлумачыць i зрабiла выснову - Бог выдумка людзей! А насамрэч ёсць эвалюцыя. I можа быць прыйдзе час, калi чалавек раза?ецца да такога ?зро?ню, што зможа i мёртвых уваскрашаць! I тады загiну?шыя на вайне адродзiцца ? свеце светлага камунiзму!
   Галаногая Лiзавета прашаптала:
   - Дай Бог перамогi нашай атэiстычнай партыi!
   Красуня Кацярына супакоiлася i, стрэлiла ? трэцi раз... Снарад здавалася, чыркну? па бранi, але зно? праляце? мiма. А вось усадзi? немец... Вось чорт, патрапi?!
   Вежу страсянула, пачу?ся звон. На шчасце, нахiльная браня адбiла стрэл у рыкашэт.
   Але гало?нае фрыц з усё яшчэ прыстойнай адлегласцi здоле? дагадзiць у хутка якi едзе танк з маленькай вежай. А гэта значыць, што танкiст там сядзiць дасведчаны, i наступным разам можа не аповесцi...
   Галаногая, блiскучая ад поту А?рора машынальна ?ставiла снарад. Кацярына звярнулася з малiтвай да... Артэмiдзе! Мабыць багiня палявання здалася слушней у дадзеным выпадку за ?сё. I дзя?чына стукнула босай нагой у востры кут. Галаногая Кацярына за?важыла ? сябе, што калi яна злуецца, то страляе лепей. I... закрыла вочы, пакла?шыся на iнтуiцыю...
   Чацвёрты стрэл...
   Басаногая Лiзавета цiха прашаптала:
   - Саван нябёса? як покрыва!
   А напа?голая А?рора, зно? вызiрну?шы з-за люка, прагарлапанiла:
   - Дакладна ? яблычак! Уразiла ? вежу!
   Снарад пралама? нямецкi танк на стыку. Узнiк пажар i пача? рвацца баявы камплект. Тут рудая не зусiм такто?на за?важыла:
   - Пашанцавала! I толькi з чацвёртага раза!
   Галаногая Лiзавета паспяшалася паправiць рудую А?рору:
   - Пры такой трасянiне i нядрэнна! З чацвёртай-то спробы!
   Басаногая Кацярына нечакана ?стала на бок рыжухi:
   - Не! Яна мае рацыю, лепш патрапiць было з першага разу!
   Алена стала патроху скiдаць хуткасць, iмкнучыся перарухаць рычагi босымi ножкамi як мага больш пла?на. Трыццацьчацвёрка запавольвалася. Танк знешне глядзе?ся даволi грубавата, але затое паказа? сваю эфекты?насць на практыцы. У немца по?насцю адарвала вежу, i корпус раскало?ся ад дэтанацыi на дзве часткi.
   Алена стала патроху скiдаць хуткасць, iмкнучыся перарухаць рычагi босымi ножкамi як мага больш пла?на. Трыццацьчацвёрка запавольвалася. Танк знешне глядзе?ся даволi грубавата, але затое паказа? сваю эфекты?насць на практыцы. У немца по?насцю адарвала вежу, i корпус раскало?ся ад дэтанацыi на дзве часткi.
   Але адзiн фрыц усё ж паспе? вылезцi з машыны, i стаi?ся за кустамi, прыкiну?шыся мёртвым. Па загадзе Лiзаветы, Алена спынiла танк. Напа?голыя А?рора i Кацярына выскачылi з трыццацьчацвёркi. Рудая падскочыла да немца i, дэманструючы незвычайную сiлу, падняла яго адной рукой за шкiрку. Зрэшты, фашыст аказа?ся не толькi маленькага росту. Гэта i на самай справе нейкi дзяцюк, дзiцячы тварык, худзенькае цела, нават вусы яшчэ не прабiлiся.
   Мускулiстая рыжуха спытала на нямецкай:
   - Ты што такi маларазвiты дыстрафiк, цi на самай справе шкет?
   Хлопчык спалохана прамармыта?:
   - Я не шкет. Я з Юнгфолька, праходзi? на танку стажыро?ку!
   Галаногая А?рора зарагатала:
   - З Юнгфолька? Ды табе, што яшчэ чатырнаццацi год няма?
   Хлопчык кi?нулi i адказа?:
   - Мне ?сяго толькi адзiнаццаць! Мяне дзядзька ?зя? пракацiцца. Не адпра?ляйце мяне ? Сiбiр! - I дзяцюк захныка?.
   Басаногая Кацярына, якая разумела нядрэнна па-нямецку, прапанавала:
   - Можа, адпусцiм да сваiх дзяцей?
   Вогнезарная А?рора люта выскалiлiся:
   - Адпусцiць да сваiх немца? Нiколi!
   Мядовая бландынка-наводчыца рацыянальна за?важыла:
   - Калi мы такога шкета прывядзем у якасцi палоннага над намi ?сё пацяшацца будуць!
   Камандзiр Кацярына таксама высунулася i, паглядзе?шы на хлопчыка, за?важыла:
   - Нейкi ён худаваты. - I дзя?чына па-нямецку спытала. - Ты i сапра?ды з Юнгфолька?
   Хлапчук адказа?:
   - Ды спадарыня...
   Кацярына лагiчна за?важыла:
   - Калi мы забярэм яго з сабой, то можам адправiць у добры дзiцячы дом. А калi адпусцiм да сваiх, то глядзiш дзiця i заб'юць!
   Галаногая А?рора нечакана запярэчыла:
   - Дзе ты бачыла добрыя дзiцячыя дамы? Я сама дзетдома?ка, i на малалетцы-калонii пабывала, i хачу сказаць няма рознiцы!
   Кацярына павярнулася да А?роры i рыкнула:
   - Ты рудая сядзела на малалетцы? Я гэта за?сёды падазравала!
   Топну?шы босай нагой А?рора пагардлiва фыркнула i за?важыла:
   - Наша калонiя была такой акты?най, што ? ёй i злодзея? не было! Тыпу пiянерыi, але з вельмi строгай дысцыплiнай. Я нават бандыцкай мовы толкам не ведаю!
   Кацярына пагадзiлася з гэтым:
   - Бывае... Я таксама наведвала калонiю, i там усе выхаванцы такiя культурныя i акуратныя, што ? пiянерлагеры рэдка такiх знойдзеш. Ну, добра, магчыма нямецкае дзiця стане ? нас iзгоем, i гуманней яго будзе адпусцiць!
   Галаногая А?рора зморшчылася i прапанавала:
   - Можа яго пакiнуць у нас. Няхай будзе сынам палка, мы яго i рускай мове навучым...
   Лiзавета панура паглядзела на напа?голую А?рору i рыкнула:
   - Цацка табе патрэбна?
   Рудая жорстка за?важыла:
   - А што з намi горш, чым жыць у фашысцкiм звярынцы?
   Кацярына выпадкова наступiла на якое вылiлася маторнае масла i зараз выцiрала, босую, хупавую ножку аб траву. Але пыл упарта лiпла. Дзя?чына-наводчыца падтрымала А?рору:
   - Ды хлопчыку i сапра?ды будзе лепш з намi, чым з гэтым гiтлера?скiм зверам! Ён маленькi, худзенькi, змясцiцца ? танку! Мы яго ваяваць навучым i здзяйсняць подзвiгi!
   Лiзавета панура за?важыла:
   - Трыццацьчацвёрка i так цесны для нас чацвярых танк. А тут яшчэ хлапчука саджаць. Зрэшты, справа не толькi ? гэтым. Будуць потым пра нас балбатаць усякiя гадасцi!
   Прыгожая рудая А?рора злосна за?важыла:
   - Ты занадта дрэнна думаеш аб iншых людзях. Ня будуць!
   Алена таксама высунулася з танка i прасiпела:
   - Дзя?чаты давайце жыць дружна ... У канчатковым вынiку пакiнуць цi хлопчыка, гэта не мы вырашым, а камандзiр часткi ... Ну, а пакуль возьмем дзiця з сабой i пракацi? з ветрыкам!
  . РАЗДЗЕЛ ? 7
   Галаногая Лiзавета неахвотна кi?нула i рыкнула:
   - Вось убачыце, камандзiр нам яго цягаць забаронiць. Тут вайна, а не дзiцячы садок!
   Басаногая А?рора працягнула руку хлапчуку i на чыстай нямецкай мове вымавiла:
   - Цяпер я твая мама! Ты будзеш жыць i харчавацца з намi!
   Хлопчык у адказ плаксiва адказа?:
   - Не трэба цётка, я дадому хачу!
   Рудая А?рора пагрозлiва пакiвала галавой:
   -Не! Ты ? нас у палоне! Калi не хочаш у Сiбiр, то будзеш з намi!
   Хлапчук хаце? разра?цца, але намаганнем волi стрыма? свае слёзы. Ды i мужчыне не па?стала плакаць. Кацярына ?зяла пацана на рукi i занесла ? машыну. Сапра?ды ?пяцёх у танку стала цясней. I дзя?чыны не дробныя, i машына занадта ?жо цесная. Зло?лены маленькi немец сядзе? цiшэй вады нiжэй травы.
   Танк заеха? у лес. I своечасова, якраз праляцелi два штурмавiкi знакамiтыя Ю-187. Сам па сабе гэты самалёт не занадта страшны ? паветраных баях, але вельмi сапра?ды кiдае бомбы, можа патрапiць i ? асобны танк.
   Лiзавета з усмешкай за?важыла:
   - А мы ледзь з-за гэтага хлопчыка не прапусцiлi час. Разнеслi б наш танк на аскепкi.
   Кацярына пацiснула плячыма:
   - Мы выйгралi танкавую дуэль з амаль ро?ным супернiкам, i мяркуючы па ?сiм дасведчаным стралком. Да гэтага таксама падбiлi некалькi гармат i ацалелi. З нашых таварыша? напэ?на не ?сiм там павезла!
   Лiзавета паглядзела на сваё цела i за?важыла:
   - Мы ?се чатыры такiя гладзенькiя, без шнара?... Як бы фартуна нам не адпомсцiла б!
   Галаногая А?рора пакiвала галавой:
   - Звычайна добры пачатак мае на ?вазе i нядрэнны канец. Як бы там нi было, жывыя мы пакуль яшчэ!
   Кацярына пацерла пальцамi босых ног сабе носiк, i прапанавала:
   - Можа быць, спынiмся i перакусiм. З ранiцы не е?шы!
   Лiзавета пагадзiлася:
   - Давай! Заадно i дзiця накормiм!
   Абед выда?ся сцiплым: сала, хлеб i цыбуля. Армейскага пайка на ?сiх не хапала, вось i атрымалi падарунак у вёсцы. Дзя?чаты паелi, далi i хлопчыку. Той вiдаць усё яшчэ бая?ся i з'е? толькi тоненькi лустачку сальца i хлеба. Але ? Кацярыны знайшлося яшчэ крыху малака, пра?да скiслага.
   Пасля ежы дзя?чыны расслабiлiся i заспявалi...
  За Расею б'юцца лiхiя дзя?чаты,
  Яны ганарлiвыя вельмi i Сварога сыны....
  Лупiць наша прыгажуня трапна так з а?тамата,
  Не здолеюць зламаць слугi нас сатаны!
  
  Ваявалi мы адважна, з фашызмам ваявалi,
  Пераможам злосны вермахт хоць супернiк моцны...
  Хутка веру ?бачым камунiзму мы далi,
  Залацiцца лiстотай, яркiм з дрэва клён!
  
  Няма краiны нашай лепшай, камунiзму прыгажэй,
  Каб нашая Айчына прамянiста цвiла...
  На планеце наступiць лёгкакрылае шчасце,
  I выканацца хутка лепшага жыцця мара!
  
  Верце наша Расiя, стане шчасцем вялiкiм,
  Будзе кiраваць Марыя, Лада мацi Баго?...
  Спынiм мы нацiск пякельны вермахта дзiкi,
  I не трэба лiшнiх i завучаных сло?!
  
  Не здолее супернiк вырваць сэрца дзя?чынак,
  Мы байцы навастрылi востры, шалёны меч...
  Галасочак прыгажунь вельмi нават ведай званок,
  I фашысцкiя орды мы здолеем рассячы!
  
  Ведайце мы камсамолкi нiколi не здадзiмся,
  Усiх фашыста? пакладзем, самым вострым клiнком...
  Нашых дзя?чат золатам няхай засвецяцца твары,
  А фашысту па мордзе саданем кулаком!
  
  Па гурбах суровым дзе?ка босая iмчыцца,
  З а?тамата акты?на громам маланак пiша...
  Вам фашыстам засталося толькi ?тапiцца,
  Таму што Айчына крэпасцю маналiт!
  
  Мы разграмiм фашыстам хоць у iх сiла мiру,
  Дзядзька Сэм вырашы? фрыцам у бiтве сей падыграць.
  Стварылi сабе з Адольфа кумiра,
  А зараз атрыма? супраць iх рускiх раць!
  
  Вось кiпяць злыя лаянкi, у бiтве гэтай камсамолкi,
  Яны разбураюць нацыста? няхай у няро?най барацьбе...
  Галасочак дзя?чынкi са срэбра такi звонкi,
  Не паддасца красуня Гiтлеру-Сатане!
  
  Наша руская доля - перамагаць бесперапынку,
  Хоць фашыста? армада i не ведае лiкi...
  А мы Адольфу крутому ? скiвiцу ?рэзалi моцна,
  На паддалася наскоку працо?ная Масква!
  
  Намела ?жо гурбы, а дзя?чынкi босыя,
  Голай пяткай мiльгаюць, нiбы зайкам след...
  Камсамолкi такiя, у бiтву лiхiя,
  Што супернiк паверце не ?бачыць свiтанак!
  
  Не давайце фашыстам вы ? бiтву лiтасцi,
  Будзе ? пекле iхняе войска, нiбы чорцiк гарэць...
  Мы атрымаем з рук Iсуса ?знагароды,
  Будзе вельмi лютым, рускiх дзевак мядзведзь!
  
  Калi трэба звернем, усе заснежаныя горы,
  I пастаiм у сусвеце святла рай камунiзм...
  Нам адкры?шы стрэл на шчасце з гармат "А?роры",
  I скiнуты бы? у пекла жорсткi фашызм!
  
  Сталiнград не падда?ся, мы пад iм выстаялi,
  Хоць са сталi i пекла ?варвалася арда...
  Дзе?кi ножкай босай гранаты кiдала,
  Таму што Айчына камсамолак адна!
  
  Веру будзем у Берлiне хоць даводзiцца прутка,
  У фашыста? "Пантэры", "Тыгры", "Львы", "Фердынанд"!
  Нацягнула дзя?чынка на плячу кальчугу,
  Таму камсамолкi ? лаянцы лютай талент!
  
  Дзя?чыны юнай сэрца аддадзена Iсусу,
  Таксама Ленiн i Сталiн у гарачай веры жывуць...
  Каб не было больш сумнева? майстэрскiх,
  Скажам цвёрда i моцна, што Адольфу капут!
  
  Прэзiдэнта-дракона зруйнуем мы мячамi,
  I разбурым яго банду мы на стагоддзi...
  Мы затопчам фашызму арды дзе?кi нагамi,
  Няхай спо?нiцца святла, святая мара!
  
  Дайце людзi свабоду, сваiм думкам i пачуццям,
  Каб ззяла як Сонца камунiзму зорка...
  Таму нам будзе кашы з маслам так густа,
  Стане вечнае юнацтва сястры нам наза?жды!
  
  Вось прыйдзе святла, зазiхацiць Айчына...
  Будзе ? славе Айчына нам на стагоддзi...
  Мы пастаiм вяршынi ты павер камунiзму,
  Сiла Рускага духу, ведай баец вялiкая!
  
  Вось Расея гатова стаць дабрэй i прыгажэй,
  I дапамагчы ?сяму свету на шчасце раю iсцi...
  Мы здольныя сусвету заваяваць гранi нават,
  Сусвету без краю да шчасця сiл прывесцi!
  
  Але не будзе Расii пад пятай Рэйха злога,
  Таму што мае да лаянкi дакладны талент...
  У танцы нашым дзя?чынкi, да таго заваднога,
  Што атрымае красуня вер любы вынiк!
  
  Хутка эра надыдзе прамянiстага сонца,
  Калi слава Айчыны будзе пышна цвiсцi...
  Наша войска лiха з пякельным вермахтам б'ецца,
  I здолее арду злосных фрыца? зруш!
  
  Сла?ся Лада святая, Багародзiца наша,
  Пяруна ты нарадзiла, i Ярылу вяко?...
  Не атрымае веры беспрасветная каша,
  Калi шмат выдаткуеш ты без утрымання сло?!
  
  Самы гало?ны кiра?нiк гэта Сталiн вялiкi,
  Яму Ленiн наймудрэйшы шлях у Эдэм завяшча?...
  Таму што Iосiф гэта святло валадар,
  I нейкiм моманце для людзей iдэал!
  
  Не здолеюць фашысты абдурыць Айчыну,
  I адрэзаць ад Волгi, ад Сiбiры Маскву...
  Будуць жыць у гэта веру - рускiя пры камунiзме,
  А Адольфа дзяржаву - я дзя?чынка сатру!
  
  Хутка будзе перамога, гэта дакладна як Сонца,
  Хутка стане ззянне, як квазара прамянi...
  I Расii паверце, камунiзм раза?ецца,
  Ну, а калi не верыш лепш ты пама?чы!
  
  Уваскрэсяць хутка мёртвых камунiзму навука,
  Яе мудрасць без граня?, як квазар вялiкая...
  Пераможам мы фашыста? сваёй бадзёрасцю духу,
  На спакусу не дамося залатога мяшка!
  
  Ну карацей абмiне, гэта пякельны час,
  Мы дзя?чынкi ? Берлiн у чырвоным колеры ?войдзем...
  I скончыцца наш, бязмежны цяжар,
  Бо сваё шчасце з боем возьмем!
   Алена некаторы час спявала разам з усiмi, але затым усё ж завяла рухавiк, i машына зно? загрукала. Нялёгкай сысцi ад пераследу 34 з яе гучным рухавiком. Дызель таксама мае масу недахопа?.
   Радыёсувязь не працавала, i даводзiлася проста перцi на ?сход. Практычна рухацца ?сляпую. Напа?голая Лiзавета час ад часу высо?валася з люка. Спрабавала, туды ?глядацца i рудая А?рора. А Кацярыну ад спякоты размарыла i, дзя?чына заснула.
   Хлопчык сядзе? на адным месцы i таксама задзя?б носам. Лiзавета ж думала, куды ёй пракласцi маршрут. Iдэй рознага роду хапала. Але якая, пры гэтым прывядзе да выратавання?
   Патрапiць да фашыста? у палон не хацелася. Па?голая Лiзавета ?жо бачыла, чым гэта багата на прыкладзе Дар'i. Бедная дзя?чына аказалася зло?ленай падчас разведвальнага рэйду. Фашысты спачатку яе распранулi i добранька выдралi бiзунамi. Потым пагналi басанож па снезе ? суседнюю вёску. А там з абмарожанымi нагамi прымусiлi танчыць на вуглях.
  Бедная Дар'я адчувала вялiкiя пакуты. Потым яе паднялi на прэнг i амаль голую прымусiлi вiсець, пакуль дзя?чына не акалела ад холаду. Так што Лiзавета памiнала, што iх чакаюць у выпадку палону - катаваннi i пакаранне.
  
  
   Наогул дзi?на, што такi культурны народ як немцы аказа?ся такiм, проста звышнатуральна жорсткiм. Напа?нагая Лiзавета сама дзiвiлася таму, што фашысты проста нi да каго не адчувалi жалю. Катавалi нават дзяцей i, гэта выклiкала здзi?ленне...
   Асаблiва калi пiянера? сцябалi калючым, распаленым дротам. Брр! Ня?жо ? гiтлера?ца? замест сэрца камень?
   Падчас руху дзя?чыны ?бачылi некалькiх савецкiх байцо?, якiя прадзiраюцца праз лес.
   Прыгожая Лiзавета загадала спынiць танк i прапанавала падвесцi салдат. Так унутры не было месца, байцы размясцiлiся на бранi - вежы i карпусы. Нават узялiся за рукi, што не звалiцца.
   Салдаты былi маладзенькiя, амаль ва ?сiх нават не было яшчэ шчацiння, толькi маёр старэйшы за астатнiх. Галаногая А?рора, будучы, як i большасць рудых жанчын, тэмпераментнай, стала падлашчвацца з байцамi. Нават узяла рукi самага сiмпатычнага i паклала сабе на грудзi.
   Лiзавета строга прыкрыкнула на рудую шэльму:
   - Трымай сябе ? руках!
   Юнак, пачырване?шы, прыбра? рукi, а напа?голая А?рора заро?:
   - Ну, хiба табе не шкада гэтых хлопчыка?, якiя адвыклi ад жаночай ласкi?
   Прыгожая Лiзавета, памякчэ?шы, адказала:
   - Але не на вачах ва ?сiх гэта рабiць ... Калi нiхто не бачыць, то займайся чым хочаш!
   Галаногая А?рора ? прыкрасцi трасянула сцёгнамi. Блiзкасць, сiмпатычных юнако? ?збуджала. I рудая валодаючы гарачай крывёй, зведвала пакуты, што не можа прама зараз задаволiць юрлiвасць тыгрыцы. У адным бiкiнi Кацярына таксама ?збудзiла, ёй захацелася мужчыну, але яна ?мела трымаць сябе ? руках. Хаця ?жо намецiла сабе ахвяру сярод юнако?, што на бранi. Вось той светленькi з чорнымi краямi. Калi яны спыняцца на начлег, тады i...
   Галаногая Лiзавета таксама адчула ? сабе жаданне, але выхаванне камсамолкi пратэстуе супраць звярыных iнстынкта?. Нельга ж вось з першым сустрэчным, толькi таму, што ён сiмпатычны займацца каханнем. Хоць гэта дае задавальненне.
   Лiзавета гонiць ад сябе гэтыя думкi, але чым больш яна стараецца, тым больш хочацца. На шчасце, наперадзе з'явi?ся яшчэ адзiн савецкi танк. Прычым, мяркуючы па памерах i форме - КВ.
  Дзя?чына адцягнулася, а галаногая А?рора, паколькi рацыя не працавала, дала сiгналы сцяжкамi. Ёй адказалi з савецкага танка. Ма?ля?, усё ? парадку, хутка выйдзем з катла.
   Адна толькi Алена выглядала ?стрывожанай - палiвы магла i не хапiць.
   Дзя?чынка-бландынка крыкну? рудай:
   - Прасiгналь, што нам трэба палiва.
   Галаногая А?рора дала сiгнал. I ёй адказалi. Што хутка патрапiць грузавiк забеспячэння i будзе лепей. Рудая пагладзiла салдата па яшчэ безбародым твары i... рэзка цмокнула ? вусны. Юнак зно? пачырване?. Маёр, хмурачыся, спыта?:
   - А чаму мяне ты не цалуеш?
   Напа?голая А?рора бестакто?на адказала:
   - Стараваты ты!
   Маёр з кры?дай у голасе адказа?:
   - Мне ?сяго толькi трыццаць тры гады. Узрост Хрыста!
   Галаногая А?рора пагардлiва фыркнула:
   - Я ? Бога не веру! - Як каза? Ленiн: Бог гэта ?сяго толькi iлюзiя, але гэта вельмi шкодная iлюзiя, яна ско?вае розум!
   Маёр са смуткам у голасе запярэчы?:
   - Я ? Бога таксама не веры?, але са мной здары?ся такi дзi?ны выпадак, што толькi умяшаннем вышэйшых сiл гэта можна растлумачыць!
   Рудая чарто?ка была настроена скептычна:
   - Усё можна растлумачыць з матэрыялiстычных пазiцый. Трэба толькi мець адпаведныя веды.
   Маёр пацiсну? плячыма, яго валасы ?жо былi з сiвiзной, i ён сапра?ды здава?ся як мiнiмум гадо? за сорак. Галаногая А?рора пакуль яшчэ аддавала перавагу маладзейшым хлопцам. I не надта цiкавiлася маёрам, як мужчынам. Хаця цiкава, што такое ён незвычайнае ?бачы?? Можа быць чарцей?
   Па?голая А?рора правяла босай падэшвай па вострай частцы зброi. Пятцы стала казытлiва, i агнязарная прыгажуня ?смiхнулася.
   Пасля чаго спытала ? маёра:
   - I што вы такое бачылi?
   Той нечакана адказа?:
   - Ведаеш, я табе гэта раскажу пры наступнай сустрэчы!
   Напа?голая А?рора скептычна за?важыла:
   - Але ж цябе могуць i забiць?
   Маёр з знарочыстай абыякавасцю сказа?:
   - Значыць лёс такi! Як i вас прыгажуня!
   Рудая сур'ёзна адказала:
   - Я ведзьма, а ведзьмы на вайне не гiнуць!
   Маёр зарагата? i пагладзi? дзя?чыну па агнязарнай гало?цы:
   - Ведзьма-атэiст... Гэта так цiкава!
   Галаногая А?рора сур'ёзна адказала:
   - Адно iншаму не перашкаджае! Акрамя таго, не верачы ? пекла, куды смялей займаешся вядзьмарствам!
   Маёр яшчэ хаце?, нешта адказаць, як у танка КВ, якi iшо? наперадзе, упiлiся адразу тры снарады. Старанна замаскiрава?шыся, немцы ?чынiлi засаду. Прычым адзiн танк бы? найно?шай мадыфiкацыяй "Пантэра"-2 з да?гаствольнай 88-мiлiметровай гарматай, здольнай з не блiзкай дыстанцыi прабiць i лабавую браню IС-2. Зно? дзя?чатам прыйшлося ?ступiць у няро?ны бой. Але мабыць такi ? iх лёс - бiцца i перамагаць! I супраць гэтага нiчога нельга нават з iх гераiзмам зрабiць!
   Хоць, калi атрымлiваеш перамогi ? гэтым, то ?ся i хараство! Няма страху!
   Галаногая Лiзавета па?нагучна заспявала;
   Кат фашысцкi вырывае плечы,
   Вось прэнг, абцугi, свердзела пад рукой!
   Ён хоча цела душу пакалечыць,
   Нiкчэмны каты, а на выгляд круты!
  
   Абяцае ён грошы, у мора параходы,
   Што нават тытул можа падарыць!
   На самай справе пусцiць вас у выдаткi,
   Бо для яго ты проста труп i дзiчына!
  
   Яму ахвота ведаць пра справу нашу,
   Што новых у ланцугi бедных закаваць!
   Таму пагонiць шчодра лажу,
   Каб забы?ся бацьку i нават мацi!
  
   Але Радзiме служыць мы будзем моцна,
   Нас не зламаць жорсткасцю кат!
   Сагнецца ад парыву ветру галiнка,
   I чуецца нема?лят голых плач!
  
   Ды прайгра? я першы цяжкi раунд,
   Але адыграцца дасць Усявышнi шанец!
   А пасля сам пашлю ворага ? нака?т,
   Кулак мой моцна скiвiцу гаду дасць!
  
   Айчына мне дае такiя сiлы,
   Што можна боль усе катаваннi адолець!
   I выйсцi з бяздоннай гэтай магiлы,
   Каб не зжор, разгневаны мядзведзь!
  
   Яшчэ крыху i выратаванне блiзка -
   Даб'емся мы перамогi над ворагам!
   Жыць пад покрывам святла камунiзму,
   Каб залiвала Сонца золатам дом!
  Ну што ж з такiмi дзя?чынкамi, ад ворага здольныя выстаяць ваяры Чырвонай Армii. I будуць яны бiцца адважна.
  Тым не менш фашысты зно? прарвалiся да Сталiнграда i за горад на Волзе iдуць жорсткiя баi.
  Дзя?чыны i тут ваююць гераiчна. Нiбы яны сапра?дны несмяротны батальён.
  Вось напрыклад, Алёнка ? адчайнай контратацы, i кiдае босымi пальчыкамi ножак выбухны пакет з вугалю пераварочваючы "Пантэру".
  I гэта ?сяго толькi баi на подступах да горада, што вельмi нават жорстка.
  Анюта, страляючы па фашыстам верашчыць:
  - Слава часам камунiзму!
  А Ала пунсовым саском нацiсне на кнопку базукi i ?пэ?нена ?разiць супернiка наповал.
  Пасля чаго прачырыкае:
  - Непакорны нi кроку назад,
  Непакорны - герой Сталiнград...
  Непакорны ва ?се часы,
  З намi Расiя - святая краiна!
  Марыя прачырыкала, ссякаючы непрыяцеля? i падмiргваючы:
  - За Русь святую - слава!
  Алiмпiяда дасцiпна адказала скошваючы немца?:
  - За СССР!
   2 верасня 1944 гады, разлютаваныя бiтвы разгарнулiся за горад на Волзе. Жаночы снайперскi батальён пад камандаваннем капiтана Наташкi Кактусавай заня? абарончую пазiцыю ? развалiнах на вулiцы Валадарскага. Дзя?чаты з а?таматамi i стрэльбамi, абвяза?шыся звязкамi гранат, хавалiся за руiнамi.
   Сама Наташка ? плямiстай гiмнасцёрцы на голае цела, у кароткiх штанах, i басаногая. Прыгожая, i фiгурыстая дзя?чына, з моцнымi сцёгнамi, тонкай талiяй, кароткай стрыжкай пад па?бокс. Твар вельмi выразны, з мужным падбародкам, блакiтнымi шырока расста?ленымi вачамi. Русыя валасы пашарэлi ад пылу, высокiя грудзi, жорсткi погляд. Капiтан Наташа ваюе ?жо больш за два гады i нягледзячы на маладосць вельмi шмат пабачыла. Ногi ? дзя?чынкi ?сё ? ранках i ?дарах. Дзя?чыне спрытней перасо?вацца басанож, чым грубых i нязграбных ботах.
   Голая падэшва адчувае найменшую вiбрацыю глебы, папярэджвае аб блiзкасцi мiны, а сама мацi-зямля дадае цягавiтасцi. Ступнi ? дзя?чыны з аднаго боку агрубелi, i не баяцца распаленага металу, цi вострага друзу руiн, але з другога боку не страцiлi адчувальнасцi i гнуткасцi, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танка?.
   Мiлая Наташка трымае ? руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапа?зцi да грознага нямецкага танка "Ле?", якi палiвае вулiцы з кулямёта?.
   Побач з ёй па?зе Мiрабела. Таксама басаногая, дык усе дзя?чаты з батальёна, апынулiся ад бота?, пераймаючы свайму камандзiру. Яе пыльныя падэшвы точаць калi дзя?чына па?зе на карачках. Жо?тыя валасы ? Мiрабэлы брудныя, i до?гiя... Ледзь уюцца. Сама дзя?чына стройная, худзенькая, невялiкага росту. Яе можна нават прыняць за дзя?чынку, з вузкiмi плячыма, а ?я?най вялiкай галавой.
   Але Мiрабела выпрабавала ?жо шмат. Паспела пабываць i фашысцкiм палоне, перажы?шы жорсткiя катаваннi, i руднi, адкуль нейкiм неспасцiжным цудам здолела бегчы. Хоць гледзячы на ??яе дзiцячае, далiкатнае тварык не калi не скажаш, што ёй бiлi гумовымi палкамi па пяткамi, прапускалi праз цела ток.
   Мiрабела страляе... Салдат Трэцяга Рэйха, у дадзеным выпадку араб падае мёртва, пысай уздымаючы пясок i друз.
   Наташка падсо?вае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папа?зе дзевяноста тонны "Ле?" i яго падарве. Блакiтныя вочы дзя?чынкi зiхацяць, нiбы сапфiры на смуглом ад загару i пылу твары.
   Досвед падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазiцыю. "Ле?" мае 100-мiлiметра? бартавой бранi, ды яшчэ пад нахiлам. Трыццацьчацвёркi не могуць яго прабiць, шанец ёсць толькi ? цяжкiх Кевешак. Але гусенiцы гэта мэта. Гало?нае пазбавiць машыну рухомасцi...
   Святлана дае чаргу з а?тамата... Салдат, невядома якой нацыянальнасцi падае. Немцы, скары?шы большую частку ?сходняга па?шар'я, берагуць арыйскую кро? i кiдаюць у бой каланiяльныя войскi: араба?, афрыканца?, iндуса?, розных азiята?, i е?рапейца?. Узрасла таксама i колькасць паляка? - якiя з пялёнак прывучаныя ненавiдзець бальшавiцкую Расiю. Ваююць тут i ?краiнскiя нацыяналiсты, i данскiя казакi, i чачэнцы, i ?весь ка?казскi каганат. Гiтлер падня? цэлы iнтэрнацыянал.
   Ворага? шмат...
   Святлана спрытна ?хiляецца ад кулямётнай чаргi. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капiтан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блiзка праляце? прэзент буйнога калiбра. Дзя?чына перахрысцiлася, шапну?шы:
   - Нас не спынiць нават куля!
   Мiрабела адстрэльваецца... Яшчэ адна дзя?чына Анжалiка - вельмi рудая, вышэй сярэдняга росту, i мускулiстая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмi сiмпатычная дзя?чынка, з раскошнымi сцёгнамi, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокiмi плячыма, i высокiмi грудзьмi.
   Анжалiка вядзе бой у адных трусiках, гiмнасцёрка разарвалася на шматкi, i рассыпа?шыся на пыл, а новае абмундзiраванне, праз Волгу не паста?ляюць. Дай Бог перакiнуць яшчэ боепрыпасы, i кропельку ежы, для выматаных савецкiх войска?.
   Так што Анжалiка амаль голая, яе ногi падрапаны, асаблiва каленi. У падэшву правай нагi патрапi? асколак, i яна балiць, цяжка ступаць.
   Рудая, пыльная, амаль голая Анжалiка крывiць свой прыгожы, але разам з тым i жорсткi твар. Дзя?чына, страляючы, прама?ляе:
   - Над намi Гасподзь, Масква i Сталiн!
   I зразае атакавалых гiтлера?ца?, сама ледзь паспяваючы, адкацiцца.
   З-за руiн i вузкiх вулачак, грозным нямецкiм танкам цяжка развярнуцца. Вось амаль двухсот тонныя "Ма?сы" i зусiм не могуць праехаць...
   Як i меркавала Святлана "Ле?" праеха? крыху, i ?ткну?ся кучу смецця. Разда?ся выбух. Гусенiца лопнула, адляцела пара пашкоджаных катко?.
   Паранены танк спынi?ся i з яго ствала вылеце? снарад...
   Недзе грымну? наводдаль, пайшо?шы ? руiны. Бландынка Святлана, нiбы змейка прашыпела:
   - Вось гэта мой разлiк! Адкрылi рахунак...
   Дзя?чына-капiтан зно? вымушана адпа?заць. Немцы i iх сатэлiты не могуць выкарысто?ваць у завалах сваю тэхнiчную перавагу. Па вiне ?партага Гiтлера арды Трэцяга Рэйха ?гразлi ? пазiцыйных баях у даволi вялiкiм i добра ?мацаваным горадзе.
   Мiрабела шпурляе гранату. Прымушаючы рабiць падбiтых немца? цi араба? сальта, пераварочваючыся. У аднаго з гiтлера?скiх баевiко? адрывае руку, i на ёй вiсяць, англiйскi гадзiннiк з компасам.
   Мiрабела з усмешкай прама?ляе:
   - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
   I прыгожая дзя?чынка стрэсвае з пыльнай пяткi, кавалак прылiплай керамiкi.
   Анжалiка таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, по?ных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, i свярбяць. А паспрабуй памыцца. Зно? даводзiцца закопвацца, калi пiшуць нямецкiя пiсталет-кулямёты. I прапа?заць па-пластунску.
   Батальён дзя?чат трымае пазiцыi, хаця iдзе артабстрэл. I iрвуць цяжкiя снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нiшто не зломiць мужнасць савецкiх гераiнь.
   Вось Святлана бачыць, як прапа?зае "Пантэра". Ну, гэты танк ужо не такi страшны.
   Можна прабiць яго ? борт. Дзя?чынка, чхнула, выплюнула якi лез у вытанчаны рот пыл. Узяла ? руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпа?зцi не?заметку. Але вакол столькi дыму.
   Анжалiка стала падбiрацца, упiраючыся ? дрэн босымi пальцамi ног i локцямi. Яна нагадвала кошку, якая высочвае мышаня. Дзя?чына памятала вайну з таго страшнага лета сорак першага года, калi вермахт вераломна ?варва?ся ? абшары СССР. Было нi дзя?чыне, амаль дзя?чынцы страшна? Спачатку так, але потым прывыкаеш. I ?жо сталыя парывы снарада? успрымаеш, як пасрэдны шум.
   Вось i зараз узарвалася зусiм побач. Дзя?чына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нiбы зграя дзiкiх пчол аскепкi. Анжалiка шэпча патрэсканымi вуснамi:
   - У Iмя справядлiвасцi Госпадзе!
   Дзя?чына паскарае па?зок i вось з разбегу шпурляе гранату, з прыробленым выбухам-пакетам. Прэзент ляцiць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Нямецкi танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
   Святлана з усмешкай шэпча:
   - Дзякуй табе за ?сявышнi Iсус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
   Пантэру разносiць. Адарваны, до?гi ствол закопваецца ? друз. Лабавая браня, адарва?шыся ад бартавой, нагадвае савок.
   Святлана, чые вочы, на карычневым ад пылу i загару твары зiхацяць васiлькамi, прама?ляе:
   - Чым больш у ворага дубо?, тым мацнейшая наша абарона!
   Анжалiка вельмi сэксуальная, у сваiх чорных трусiках, i голым, пыльным, моцным целам. Дзя?чынка вельмi спрытная. Яна ?мее кiдаць аскепкi шкла босымi пальцамi ног.
   Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькi прадмет. I ?пiлiся, проста фашысту ? горла. Прыгожая Анжалiка залапатала:
   - А я сэкс-сiмвал, i сiмвал смерцi!
  . РАЗДЗЕЛ ?8
   Дзя?чына, пасля чаго зно? папа?зла страляючы. Вяла агонь i Святлана.
   Красуня-капiтан, Наташка, ссекшы фашыста, прачырыкала:
   - Жыццё ланцуг, а дробязi ? iм звёны...
   Мiрабела стрэлiла, размаiла фрыцу галаву i дадала:
   - Нельга звяну не надаваць значэння!
   Святлана, зно? трапна стрэлi?шы, прасiпела:
   - Але цыклiцца на дробязях нiяк нельга...
   Мiрабела сапра?ды пальну?шы, дадала:
   - Iнакш ланцуг ахiне цябе!
   Яшчэ адна дзя?чына Алiмпiяда, таксама вельмi прыгожая, разам з пiянерам Сярожкам прыгатавала мiну на провадзе. Яны ?дваiх штурхнулi яе... Пралезла падступная казя?ка ? гусенiцу "Тыгра"-2. I як iрване гэтую да?гаствольную нямецкую машыну.
   Белабрысы хлопчык Сяргей усклiкну?:
   - Наша Раша, вам параша!
   I ледзь паспе? адскочыць, мiльгану?шы, чорнымi, збiтымi пятачкамi, ад падальнага даху.
   Алiмпiяда пагладзiла хлопчыка па шыi i вымавiла:
   - Ты вельмi шустры!
   Пiянер прабра?ся на фронт i прыста? да жаночага батальёна. Хлапчук нават вельмi вынаходлiвы. Напрыклад, самалёцiкi рабi?, каб збiваць фашысцкiя штурмавiкi. Калi паднiмаюцца Фоке-Вульфы, цi ТАЯ-152, тое раздаецца неверагодна аглушальны ро?.
   Немцы наносяць удары пад сiмфонiю Вагнера. Такая велiчная мелодыя.
   Алiмпiяда з прыкрасцю выма?ляе:
   - Усё яшчэ нас спрабуюць узяць на спалох!
   Хлапчук-пiянер з пафасам праспява?:
   - Расiйскi воiн смерцi не баiцца,
   Нас смерць пад зорным небам не возьме!
   За Русь святую моцна будзе бiцца,
   Я зарадзi? магутны кулямёт!
   Алiмпiяда, рослая мускулiстая дзя?чына, з шырокiмi сцёгнамi i плячыма - тыповая сялянка. Адзенне падарвалася падчас баё? у лахманы, моцныя ногi босы, валасы сплеценыя ? дзве касы i моцна прапылiлiся.
   Завушнiцы ?сяго адзiнаццаць гадо?, хударлявы ад недаядання, падрапаны i брудны хлопчыка, у адных толькi шортах. Белыя ад прыроды валасы, у хлопчыка сталi шэрымi, а рэбры прасвечваюць скрозь, тонкую загарэлую i брудную скуру. Ногi жудасна збiтыя, i ? апёках, ударах, з пухiрамi. Пра?да лёс захо?ва? дзiця ад сур'ёзных ранення?.
   Алiмпiяда на яго фоне здаецца вялiкай i то?стай, хаця дзя?чына зусiм не тлустая, а з моцным, трэнiраваным мясам на касцях. Прычым, голад здавалася, зусiм не адбi?ся на яе мажнай i буйнай постацi.
   Дзя?чына страляе з цяжкай супрацьтанкавай стрэльбы. У лоб нямецкiя машыны не прабiць, а вось у гусенiцы ёсць шанц.
   I здаравенны "Ле?" атрыма?шы важкай выбухо?кай у хадавую частку, ста?, нiбы за?зяты курэц пускаць дымок.
   Завушнiца праспява? з яхiдцай:
   - Фрыц смярдзючы не падума?шы, ля пад'езда закуры?! Ён, вядома ж, вялiкую, непрыемнасць атрыма?!
   Алiмпiяда, мiльгаючы мускулiстымi, загарэлымi iкрамi, адбiла босымi, прыгожымi нагамi чачотку. Дзя?чына праспявала:
   - З iконы мiльгаюць святых рускiх асобы... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу фрыца?! А калi хто больш фашыста? загудзе - нiхто вас, паверце, за тое не асудзiць!
   Пасля чаго перазарадзiла супрацьтанкавую стрэльбу i зно? стрэлiла. Нямецкi транспарцёр зно? пусцi? струмень дыму.
   Дзявочы батальён наносi? фрыцам iстотны ?рон. Але i сам нёс страты. Вось адну дзя?чыну разарвала напалову, i яе тварык ста? такiм, нягледзячы на пыл бледным.
   Большая частка Сталiнграда ?жо захоплена фашыстамi, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца i здавацца.
   Святлана тым часам спрабуе прабiць "Тыгр". Магутная нямецкая машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб палiць з гарматы. Дзя?чыне даводзiцца закопвацца ? зямлю, i друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
   Святлана цiха шэпча:
   - Мама тата даруй!
   Мiрабела кiнула ? "Тыгр" гранату, тая ?зарвалася на лбе. Дзя?чына прашыпела:
   - Пра тое, што святло вучэнне зiмой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Гiтлер гад чумны!
   Анжалiка, разбiваючы прыцэл фашыстам, i палiваючы iх чаргой, працадзiла:
   - У труне, я фюрара ?бачыла зараз! I рушыла ?богаму нагою прама ? вока!
   Рудая дзя?чына i сапра?ды шпурнула босымi пальцамi гранату ? танк. Дагадзiла ? ствол... Рушы? услед выбух i рулю "Тыгру" пакарэжыла.
   Баязлiвы немец узя? i пада?ся назад.
   Святлана прагугнявiла праз ноздры:
   - Наша, вашай не саступiць!
   Мiрабела ссекла куляй гiтлера?скага наймiта i праспявала:
   - А злодзей то не жартуе! Рукi ногi, ён рускiм вяро?камi круцiць! Зубы ? самае сэрца ?тыкае... Айчыну да дна выпiвае!
   Святлана хiхiкну?шы, ра?нула:
   - Фюрар дзiка гарлапанiць, надрываецца!
   Мiрабела пальну?шы, дадала:
   - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
   Вось з'явi?ся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкi, i бункеры. Прычым, да пазiцый савецкiх войска? не наблiжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём нямецкiя кулямётчыкi.
   Святлана бачыць, што падабрацца да пазiцый фрыца? нерэальна. Затое ? небе Фоке-Вульф. Адна з такiх машын падлятае блiжэй да савецкiх пазiцый. Дзя?чаты па ёй адчыняюць агонь.
   Анжалiка шпурляе гранату, i люта прама?ляе:
   - У глыбокай смерцi - прабачэння няма!
   Пасля чаго дзя?чына, дае чаргу з а?тамата. Хутка адкочваецца. Хутка пад'язджае пара?нальна новы нямецкi танк "Пантэра"-2 з маленькай вежай i нiжэйшым сiлуэтам.
   Некалькi дзя?чынак кiдаюць у нямецкую машыну гранаты. Тая, атрыма?шы прэзенты, застывае i не ? сiлах павярнуцца.
   Анжалiка свiснула, прашыпе?шы:
   - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пасцi!
   "Пантэра"-2 агрызнулася i стрэлiла са сваёй больш магутнай прылады.
   Агнiсты слуп раскало? паветра, i маментальна нагрэ? i наэлектралiзава? атмасферу.
   Анжалiка хiхiкнула, снарады праляцелi мiма напа?голай дзя?чынкi. Рудая бессаромная трасянула сцёгнамi i вывела:
   - А Ньютан ворага? разбi?, скiну? ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавi?, свой закон Ньютана!
   Сталiнград увесь ахоплены пажарышчамi, калi здавалася языкi агню, лiжуць неба i трашчаць фiялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя iскры! А кожная iскрынка, нiбы вырвалася з пякельнага замка прывiд.
   Святлана, звалi?шы нямецкага байца, блiснула блакiтнымi вачыма, праспявала:
   - Чаго ты скуголiла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псiхушка!
   Мiрабела на распе? праспявала, ведучы агонь па фашыстах:
   - Як добра прылегчы на тра?ку i фрыцам па галаве паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, i з а?тамата кулi слаць!
   Дзя?чына дзiка хiхiкнула, i перавярнулася з жывот на спiну. Зрабiла ножкамi веласiпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф атрыма?шы аскепкамi пад чэрава, жвава узня?ся вышэй. Вiдаць, вострыя аскепкi яго падранiлi. Фашысцкае стварэнне загарэлася, i стала губляць кавалачкi абламаных крыла?.
   Святлана, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасiпела:
   - Вось гэта семафор! На борце вiсiць сякера!
   Нямецкi самалёт узарвала, раскiдваючы ва ?се дальнiя куткi неба абломкi. I куды фашысцкi ас дзе?ся. Зрабi? свой апошнi разварот. У тлен пайшо? кат, а не пiлот!
   Мiрабела чхнула, рассейваючы пыл i, вымавiла:
   - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
   Анжалiка зно? кiнула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапi?шы ? вока, выйша? у фрыца, праз патылiцу:
   - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
   Немцы i iх сатэлiты паспрабавалi прасо?вацца, закiдваючы наперадзе гранатамi. Такая тактыка супраць дзя?чат не дзейнiчала. Вось Сярожка разгарну? катапульту, i як садане па ворагу ? адказ.
   Хлопчык-пiянер заро?:
   - Санта Кла?с якi раздзiрае пашчу Гiтлеру!
   Зарад катапульты, упi?ся ? нато?п фашыста?, прымусi? iх разлятацца, i пры гэтым пераварочвацца ? паветры. Фрыцы падалi, i разбiвалiся аб абломкi сцен.
   Танк "Тыгр"-2 страцi?шы ра?навагу, сутыкну?ся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
   Святлана за?смiхалася i адказала:
   - Ну, а Сярожка малайчына!
   Хлопчык агрэсi?на ра?ну?:
   - Пiянер за?сёды гатовы!
   Дзя?чынка ? адказ матнула босай ножкай.
   Дзя?чына-капiтан зно? пачала цвiзiць. А Алiмпiяда паказытала Сяргею вузкую ступню, якая яна ? яго цвёрдая! Нездарма хлопчык не баiцца бегаць па пажарышчы.
   Мiрабела на распе?, вымавiла:
   - Юнацтва гэта добра - старасць гэта дрэнна!
   Анжалiка гэта не маркотная рыжуха пагадзiлася:
   - Няма нiчога горш старасцi! Гэта i сапра?ды, самае агiднае стан з усiх магчымых!
   I дзя?чынка зрабiла скачок з пераваротам. Ёй прадставiлiся на хвiлiну агiдныя бабкi. Не, не пара?наць, старую жанчыну з дзя?чынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
   Анжалiка ?зяла i праспявала:
   - Цякуць за годам, гады караванам,
   Бабулька расцiрае ? ступе хну...
   I што ж з стройным маiм табарам,
   Як задзелася юнацтва не разумею!
   Святлана блiснула вачыма, звалiла немца трапленнем у пахвiну i за?важыла:
   - Не! Усё ж такi на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
   Алiмпiяда паклала ? катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мiнамёта. Дзя?чына прашыпела:
   - Не пасуй, а пасуй!
   Завушнiца шаркну?, тонкай, але спрытнай ножкай, i ра?ну?:
   - Фрыцам фас!
   I граната разам з узры?-пакетам з усяго размаху праляцела ? пазiцыi Гiтлера?ца?.
   Ды не дава?ся iм Сталiнград. Трэцi месяц з канца чэрвеня iдзе штурм, а горад усё ?зяць не ?даецца. На iншых участках фронта гiтлера?цы дасягнулi поспеха?, але толькi не на гэтым.
   Святлана стрэлiла з пiсталета, i заро?:
   - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабiць светабудову вельмi складаным!
   I патрапiла ? бензабак матацыкла. Машына выбухнула, i агнязарныя вiхуры, асвятлiлi задымлены пейзаж. А немец бы? разарваны агнiстай лапай.
   Дзя?чынка-капiтан пракрычала:
   - Люблю я забiваць зло! I гэта найвышэйшае дабро!
   Мiрабела лупанула немца? чаргой i прашыпела:
   - Пагуляем дзiкабраз!
   Анжалiка адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькi чарнаскурых засталося ляжаць на пакрытым дзiдай друзу:
   - Забi ворага! - Прашаптала дзя?чынка.
   Мiрабела гуллiва праспявала:
   - Нафарбава?шы Гiтлера памадай, Майнштэйна лакам для валасо?, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
   Святлана, ведучы агонь, прашыпела:
   - Давай вечарам, Адольф павесiцца... Хопiць галаву дурыць! Давай увечары, ляцi крэчатам - каб фашыста? моцна бiць!
   Мiрабела ? лютасцi вымавiла, збiваючы каску з галавы штурмавiка:
   - Мы можам! I мы зробiм!
   Дзя?чыны з батальёна "Ленiн", спынiлi прасо?ванне iншаземнага войска. Фрыцы прасо?валiся наперад, лiтаральна закiдваючы трупамi прастору. Не дапамага? i танк "Ле?", з якiм звязвалiся надзеi. Вось мадыфiкацыя машыны са 150-мiлiметровай гарматай.
   Анжалiка збiвае прылiплы да аголенага соску камень. У дзя?чыны такiя прыгожыя i по?ныя грудзi. Дзя?чынка з дапамогай нагi кiдае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, i кiдок праходзiць далей.
   "Ле?" атрыма? па гусенiцы разры?, i спынi?ся. Стрэлi? са сваёй магутнай пашчы. Грукат, i абвал.
   Анжалiка, сплё?ваючы, прама?ляе:
   - Рускi воiн ад болю не стогне!
   I зно? дзя?чынка страляе. I робiць гэта на рэдкасць трапна. Якi высуну?ся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
   Рудая, амаль голая дзя?чынка прама?ляе:
   - Дарэмна супернiк лiчыць, што рускiх здоле? ён зламаць! Хто адважны, той у баi нападае, ворага? будзем люта бiць!
   I Анжалiка перакочвае мышцы прэса, якi ? яе вельмi нават рэльефны.
   Эх, да чаго ж дзя?чаты прыгожыя! Дык не хочацца, каб хоць адна з iх загiнула.
   Прабегла Сталенiда... Вельмi прыгожая дзя?чына, з пухнатымi, белымi валасамi. Яна неяк прымудраецца мазаць iх якiм зеллем, каб яны не пэцкацца.
   Дзя?чына вельмi прыгожая, з фiгуркай Венеры, толькi больш падцягнутай i рэльефнай. Адзення на ёй, толькi станiк i трусiкi. Усё астатняе ?жо падарвалася. Але якiм вытанчанасцю адрознiваюцца ножкi! Гэта не дзя?чына, а пячатка дасканаласцi, вянок прыгажосцi.
   Яна i перасо?ваецца па-асаблiваму, нiбы вавёрачка. А босыя ножкi так i мiльгаюць, i пятачкi, на здзi?ленне застаюцца чыстымi. Сталенiда страляе, i фашыст атрымлiвае язву ? грудзях.
   Дзя?чына прама?ляе:
   - Вернасць Радзiме - вышэйшае слова!
   Анжалiка са смяшком за?важыла:
   - Здымай станiк i заставайся як я ? трусах!
   Сталенiда адмо?на матнула галавой:
   - Гэта непрыстойна!
   Анжалiка страсянула сцёгнамi, трапна пальнула i праспявала:
   - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымi грудзьмi так хадзiць - вельмi непрыстойна!
   Сталенiда хiхiкнула i за?важыла:
   - Навошта даста?ляць радасць фрыцам, глядзець на нашу прыгажосць!
   Анжалiка рашуча адказала:
   - Прыгажосць у нас смяротная!
   Стальная дзе?ка хiхiкнула i пальнула па ТАЯ-200. Машына фашыста? загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
   - Смерць злу!
   Анжалiка хiхiкнула:
   - I жыццё дабру!
   Сталенiда ?бачы?шы, што немец падае, рыкнула:
   - Вось гэта найвышэйшая кашто?насць! Не думайце фашысты, што вы перамаглi!
   Анжалiка як заспявае:
   - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбiць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыста? разбiць!
   Прыгожая дзя?чына, i яе голыя грудзi так i ходзiць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ?змацняюць пажару.
   Святлана зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фрыцах з пiсталет-кулямёта, i ра?нула:
   - Я вас спакладаю!
   I сапра?ды фашысты атрымалi смяротныя прэзенты i труны! А дзя?чына паказала iм дулю, збудуем босыя пальцы ног. I засвiстала, як салавей-разбойнiк. Прычым праз пальчыкi нiжнiх канечнасця?.
   Капiтан-дзя?чынка вельмi разумная. I блiскучая. I зусiм не жорсткая. Ёй таксама часам станавiцца шкада салдат ворага, у якiх могуць аказацца дзецi, што будуць плакаць па забiтых бацьках.
   Святлана зрэшты, гонiць ад сябе такiя думкi, дык ад iх хочацца расплакацца. А не рускiя ж прыйшлi да немца?, каб рабаваць i забiваць. Не, гэта немцы i цэлая агрэсi?ная зграя iншаземца? з усяго свету ?варвалася на расiйскiя абшары.
   Святлана перахрысцiлася, i стрэлiла ? якi спрабуе не?заметку падабрацца да пазiцый рускiх фрыца... У таго выцек выбiтае куляй вока i мозг.
   Дзя?чына-капiтан за?смiхалася i вымавiла, дасцiпна:
   - Прама вока ? вока, да галавы галава!
   Святлана сапра?ды стрэлi?, i патрапiла ? матацыкл з каляскай. Машына стала рвацца, i кулямёт адляце?, некалькi разо? перавярну?ся. Потым яго дула ?пiлася ? друз.
   Дзя?чына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. I зно? прыцэлiла. Яе вясёлая, юная мордачка даволi выскалiлiся. Дзя?чынка праспявала:
   - Не, сказалi мы фашыстам, не пацерпiць наш народ, каб рускi хлеб духмяны, называ?ся словам брод!
   Мiрабела зрабiла вельмi дакладны стрэл, ад якога запала? Фоке-Вульф, i праверашчала:
   Для нягоднiка вядома выбар ясны,
   За долары ён Русь гатовы здрадзiць...
   Але рускi чалавек, тым i выдатны-
   Што жыццё за Радзiму гатовы аддаць!
   Дзя?чына, зрабiла сальта i паказала гiтлера?цам дулю, i пракруцiлася, i кулi не краналi прыгажуню.
   З'явiлася Анжалiка, гэтая прыгажуня, амаль голая, i мурзатая нiбы чарто?ка, шпурнула адразу двума ножкамi гранаты. I праверашчала:
   - Тое, што я маю, тое... Фрыцам у востры бок!
   Алiмпiяда паправiла Анжалiку:
   - Вострым, у бок, а не ? востры бок!
   Дзя?чына хiхiкнула i скаланула сваiмi кавуновымi грудзьмi, i запусцiла гранату выкарысто?ваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр" атрыма? па рулi, i вывярну?ся гэты крывы твор мастацтва.
   Пасля чаго гiтлера?скае стварэнне падалася назад. Стала па?зцi нiбы чарапаха якую заспе? пажар.
   Святлана праспявала, весела падмiргваючы:
   - I "Тыгр" адыходзiць i немцы хаваюцца!
   Дзявочы батальён мане?рава? пад ударамi, авiяцыi з паветра i цяжкi гармат. Вось ударылi рэакты?ныя бамбаметы, паднялiся ? неба разбiтыя, распаленыя стромы. I загарэлiся камянi. На шчасце нi адна з дзя?чын, не загiнула, затое адправiлiся на тое святло мужчыны - якiх не гэтак шкада! I ляцяць душы - адны ? рай, а iншыя ? пекла! Дзе ?жо чэрцi з вiламi чакаюць тых, хто не веры? у Езуса.
   Анжалiка самая сэксуальная з вая?нiц у лютасцi: ну ня?жо фашысты са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазiцыi савецкiх войска? i забiваць чырвоных ваяро??
   I дзя?чына прыхапiла босымi нагамi гранату i закруцiлася ? каскадах сальта. I круцiлася ?сё больш i хутчэй. I потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерцi ? шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногi красунi мiльганулi, i граната ?ляцела ? шырокае рулю. I магутная машына спачатку падавiлася, а затым i iрванула. Два "Карале?скiя тыгры", што стаялi па бартах "Штурмтыгра", былi падкiнуты, i разляцелiся ? розныя бакi. З iх сарвала каткi, i тыя пасыпалiся, лятучы, як каралi, якiя трэснулi каралi.
   Выбухная хваля падкiнула Анжалiку, i дзя?чына паляцела дагары нагамi. I яе пераварочвала, разгойдвала i шпурляла. Але красуня ?сё ж прызямлiлася, востры друз, i раскрышаныя камянi ?пiлiся ? яе голыя падэшвы. Дзя?чыне было балюча, i нават праз мазолiсты ступню, прабiла вастрыё.
   Але Анжалiка знайшла ? сабе сiлы ?стаць i прагарлапанiць:
   - Вы фашысты будзеце ? попеле!
   Святлану, i iншых дзя?чат падкiнула выбухной хваляй, i нават крыху памяла. Але нi адна з прыгожых вая?нiц не загiнула. Дзя?чаты сустрэлi ?раганным i трапным агнём. Здушы?шы гiтлера?ца?, якiя выскачылi, i iншых агрэсi?ных насякомых абложнiка? СССР.
   Мiрабела праспявала з вялiкiм натхненнем:
   - I калi труба Гасподняя нас на бiтву, з камсамолам будзем разам мы сябры! I па волi Госпада на нябесным пераклiчку буду я!
   Анжалiка, абтрасаючы пыл з пабiтых у кро? падэшва? i, праспявала:
   - Ленiн, партыя, камсамол! Фюрара мы адпра?ляем у дурдом!
   Дзя?чыны аглушальна сталi рагатаць, а Завушнiца з трывогай i прыкрасцю вымавi?:
   - А мая катапульта, не такая дакладная - як гэтыя голыя i моцныя ножкi Анжалiкi!
   Алiмпiяда, пагульваючы цяглiцамi рук, заявiла:
   - Ну, нiчога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  Сталiнград трыма?ся ?парта. Але на Ка?казе сiтуацыю пагоршыла ?ступленне ? вайну Турцыi.
  Адкрыццё другога фронту з мiльённым асманскiм войскам гэта вядома ж дадало праблем.
  Баi разгарнулiся i ? Зака?каззе. I паперлi туркi з вялiкiм нацiскам...
  Увосень i ?зiмку ? вынiку разлютаваных баё? Ка?каз упа?... I апыну?ся акупаваны гiтлера?цамi i туркамi.
  Адчайна бiлiся на Ка?казе ?се народы Расii.
  Зрэшты, нядрэнна б'юцца i савецкiя дзя?чаты на СУ-100.
  Хаця становiшча Расii i здаецца безнадзейным. Але вая?нiцы разам з Лiзаветай ваююць нiбы арлiцы.
  Кацярына нацiскае босымi пальчыкамi ножак на рычажок. Пасылае снарад якi прабiвае гiтлера?скую машыну Е-50 у борт i раве:
  - За вялiкi чырвоны i барвовы камунiзм!
  Алена таксама лупанула з гарматы выкарысто?ваючы голую, хупавую ножку. Яна сапра?ды ?разiла танк супернiка.
  Дзя?чынка прачырыкала:
  - За маю цудо?ную Расiю!
  Эфрасiя агрэсi?на за?важыла, ведучы вельмi трапны агонь:
  - Слава нашай Айчыне!
  I таксама выкарысто?вае босыя, точаныя ножкi.
  Савецкая машына вельмi моцная i баявая. А страляе практычна трапна.
  СУ-100 здольная прабiць Е-50 у борт. Але дзя?чыны нават у iлоб яе прабiваюць пападаючы ? заману цi ?сутыч. I дзiвяць метал наскрозь.
  Лiзавета, выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак, стрэлiла ? супернiка. I прачырыкала:
  - З блакiтнага ра?чука...
  Кацярына таксама пальнула, на гэты раз нацiсну?шы на рычажок пунсовым саском i прабуркавала:
  - Пачынаецца рака...
  Алена, агрэсi?на выскаляючыся, i шыпячы, выдала:
  - Ну, а сябро?ства пачынаецца...
  I голай пяткай таксама нацiснула на рычажок.
  Эфрасiя прабуркавала, ведучы агонь па непрыяцелю:
  - З усмешкi!
  Дзя?чыны працуюць на СУ-100 вельмi акты?на. I разбураюць варожую тэхнiку.
  А на подступах да Бака пiянеры рыюць акопы. Тут хлопцы розных нацыянальнасцей. Шмат у прыватнасцi i светлых галовак мiльгае. Ёсць i рыжыя i чорныя i русыя дзецi.
  Адно iх аб'ядно?вае: вера ва ?рачыстасць камунiзму i босыя ножкi. Зразумела, што не ва ?сiх падчас вайны ёсць абутак, i таму ? знак салiдарнасцi ?се дзецi фарсяць голымi, круглымi пятачкамi. Зiма ? Зака?каззе даволi мяккая, i калi рухаешся i працуеш рыдлё?камi холаду не такiя i страшныя.
  Дзецi працуюць з энтузiязмам, i спяваюць:
  Узвейцеся вогнiшчамi, сiнiя ночы,
  Мы пiянеры - дзецi працо?ных...
  Наблiжацца эра светлых гадо?,
  Клiч пiянера? - за?сёды будзь гатовы!
  Клiч пiянера? - за?сёды будзь гатовы!
  I вось зно? гучыць сiгнал трывогi. Хлопчыкi i дзя?чынкi скачуць на дно акопа. А зверху ?жо пачынаюць iрвацца снарады: працуе варожая артылерыя.
  Пашка з прасiла Машку:
  - Ну, ты думаеш, мы ?стоiм?
  Дзя?чынка ?пэ?нена адказала:
  - Устоiм хоць раз, у самы цяжкi час!
  Пiянер Сашка лагiчна адзначы?:
  - Наш гераiзм непахiсны.
  Хлопчык пастука? голай падэшвай па камянях. Мабыць хлапчук набi? сабе самавiтыя мазалi.
  Дзя?чынка Тамара за?важыла:
  - Мы будзем змагацца не ведаючы страху,
  Мы будзем секчыся не кроку назад...
  Хай густа прасякнута крывёю кашуля
  Больш ворага? звярнi вiцязь у пекла!
  Хлопчык Руслан, пiянер з чорным валасамi, адзначы?:
  - Мiнуць стагоддзi, надыдзе эпоха,
  У якой не будзе пакуты i хлуснi...
  За гэта бярыся да апошняга ?здыху
  Служы сваёй Радзiме, ты ад душы!
  Хлопчык Алег, худзенькi i бялявы прачырыка?, вершы:
  Няма не згасне зоркi,
  Позiрк сакалiны, арлiны...
  Голас народа звонкi -
  Шэпт прыцiсне змяiны!
  
  Сталiн жыве ? маiм сэрцы,
  Каб мы не ведалi смутку,
  У космас адчынiлi дзверцы,
  Зоркi над намi зiхацелi!
  
  Веру ?весь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  I заззяе Сонца,
  Шлях асвяцi?шы камунiзму!
  Хлопчыкi i дзя?чынкi дружна заапладзiравалi.
  Але вось ужо ляцяць рэакты?ныя штурмавiкi i скiдаюць бомбы. I гэта агрэсi?ны заход.
  Алег i Сашка паднялi рагатку i запусцiлi прэзент смерцi. I бочачка ?разiла гiтлера?скi штурмавiк.
  Дзя?чынка Наташка праспявала:
  - Камсамол не толькi ?зрост,
  Камсамол мой лёс!
  Пакорым я веру космас,
  Будзем жывыя наза?жды!
  Ахмед хлопчык пiянер з Азербайджана з усмешкай адказа?:
  - Ты яшчэ не камсамолка Наташка!
  Дзя?чынка злосна тупнула босай ножкай i адказала, пявуча;
  Побач з бацькамi, з песняй вясёлай,
  Мы выступае за камсамолам...
  Наблiжацца эра светлых гадо?,
  Клiч пiянера? - за?сёды будзь гатовы!
  Клiч пiянера? - за?сёды будзь гатовы!
  Алег таксама тупну? босы, дзiцячай ножкай i заро?:
  Мацней молат сцiснi пралетарый,
  З тытана рукой ламаючы ярмо...
  Мы праспяваем нашай Радзiме тысячу арый,
  Прычым святло нашчадкам, дабро!
  Дзецi ? захапленнi. I сапра?ды, немцы адбамбiлi, i толькi адной дзя?чынка асколак трапi? у босую, круглую, ружовую пятачку.
  Пiянерка ?скрыкнула, але тут жа прыкусiла губу.
  I вось яны падрыхтавалiся адбiваць атаку. I ?жо iдуць танкi з фашыстамi. Рухаюцца грозныя Е-100. Такiя магутныя i небяспечныя машыны.
  У iх такая абарона. Што не праб'еш нi з аднаго ракурсу. Не пад адным кутом не праб'еш. Адзiны шанец - гэта разбiць гусенiцы.
  Дзецi гатовы да бойкi, i махаюць босымi ножкамi. Вось яны на дроце штурхаюць пад гусенiцы фашыстам пакеты з самаробнай узры?чаткай. Тая спрацо?вае i разбурае каткi танкам армii Роммеля.
  I гэта грозна выглядае.
  . РАЗДЗЕЛ ? 9
  Сашка пiшчыць:
  - Слава камунiзму!
  Хлопчык Пашка страляе разам з Алегам з рагаткi i верашчыць:
  - Пiянерам слава!
  Хлопчык Руслан разам з дзя?чынкай Суфiр падцягвае дротам мiну пад немца i крычыць:
  - Слава СССР!
  Дзецi з Азербайджана i рускiя хлопцы ваююць. Загарэлыя, худзенькiя, басаногiя пiянеры, супраць каласальнай армады танка?.
  Дзя?чынка Тамара тупае хупавай, маленькай, босай ножкай i прама?ляе:
  - Слава Расii слава!
  Пiянер Ахмет пацвярджае, ведучы агонь па супернiку:
  - Мы разам дружная сям'я!
  Хлопчык Рамзан, рыжанькi азербайджанец пацвярджае, падбiваючы машыну:
  - Са слове мы сто тысяч Я!
  Дзецi дружныя... Вось i армянская дзя?чынка Азатуi, таксама спрытна пры дапамозе дроту перакладае выбухны пакет пад гусенiцу фашыста, i пiшчыць:
  - СССР сям'я народа?!
  Iншая армянская дзя?чынка Агас, кажа:
  - Не сагнемся па фашызме:
  I босымi пальчыкамi ножак падцягнула дзя?чынка дрот. Многiя азербайджанскiя i армянскiя дзецi маюць светлыя валасы, i iх не адрознiць ад славянскiх дзяцей, якiх таксама шмат. Хто ад немца? сышо? далей, iншыя рускiя сем'i сялiлiся ? Азербайджане яшчэ i пры царах.
  На Ка?казе шмат славян. Шмат змешаных пар. Ды i дзецi звычайна больш светлыя валасы маюць чым iх бацькi. А славяне-хлопцы загарэлi так, што не адрознiш ад мясцовых. Тым больш што дзецi звычайна больш падобныя, чым дарослыя.
  Так што iнтэрнацыянальны савецкi батальён з хлопчыка? i дзя?чынак змагаецца, i ?се яны адзiныя, i вельмi падобныя. Iх голыя пятачкi, мiльгаюць пры руху.
  I сно? дзецi дасылаюць прэзенты смерцi. Шамiль i Сярожка абодва хлопчыкi-пiянеры, цягнуць дрот. I вось нямецкi Е-50 спыняецца з прабiтай гусенiцай.
  Хлопчыкi хорам спяваюць:
  Саюз непарушны, рэспублiк свабодных,
  Згуртавала не грубая сiла, не страх...
  А добрая воля людзей адукаваных,
  А сябро?ства i розум, i смеласць у марах!
  I дзецi ? захапленнi. Усмiхаюцца белымi, ро?нымi зубкамi. I яны шчаслiвыя, хаця iм i пагражае гiбель.
  А немцы пруць. Падбiтыя танкi страляюць з гармат i страчаць кулямёты.
  Некаторыя нямецкiя машыны забяспечаны гранатамётамi i вельмi небяспечныя.
  Хлопчык Максiмка i дзя?чынка Зара з Азербайджана i яны ?пiраючыся босымi ножкамi падцягнулi мiну пад супернiка i падбiлi фашысцкага мастадонты.
  I прааралi ва ?сю глотку:
  - За СССР!
  Дзецi такiя вясёлыя.
  Пiянеры Абас i Уладзiмiр таксама выкарысто?ваю зброю. У дадзеным выпадку катапульту i разбiваюць гiтлера?цу гусенiцу Е-75. Пасля чаго хлопчыкi праспявалi:
  - За велiч планеты пад покрывам камунiзму!
  Алег i Абдула таксама пiянеры розных народа?, але з адзiным сэрцам, таксама запускаюць узры?чатку. Здзi?ляюць Е-100 i спяваюць...
  Мы адкрылi нацыям планеты,
  У космас шлях, да нябачаных мiро?...
  Гераiчнасць подзвiгi апеты
  Каб сцерцi навечна смерцi шнар!
  
  Пад Святым сцягам Расii,
  У свеце, сябро?стве, шчасцi i каханнi...
  Стануць людзi ?сёй зямлi шчаслiвейшыя,
  Пякельная цемра развеецца ? далечынi!
  Баявыя тут дзецi...
  Абдуррахман i Святлана - азербайджанскi хлопчык i дзя?чынка з Беларусi разам нацягнулi дрот, i падбiлi фашысцкi танк. I праспявалi:
  - Вялiкае iмя святой Расii,
  Ззяе над светам - як сонечны прамень...
  Я веру ? адзiнстве мы станем шчаслiвей,
  Пакажам народам усiм правiльны шлях!
  Дзецi вельмi адважныя. I гiтлера?цы проста ? шоку ад такога ?партага, i лютага супрацiву.
  Абудуррахман гэта пiянер, атрыма? асколкам у голую падэшву. Прабiла мазолiстым паверхню дзiцячай ножкi.
  Хлопчык прашыпе?:
  - А мне балюча!
  Святлане таксама трапiла ? круглую пятку, i падрапала плячо. Але дзя?чынка прашыпела:
  - Пiянера? не зламаць!
  Азiм i Колька таксама таранiлi нямецкую машыну.
  Хлопчыкi навялi пры дапамозе дроту i праспявалi:
  Працi?нiк падступны пайшо? у наступ,
  Але веру не здрыганецца, савецкi народ...
  Ворага чакае разгром i забыццё,
  А слава Расii мацней заквiтнее!
  Ворага чакае: разгром i забыццё,
  А слава Расii мацней заквiтнее!
  Дзецi адважныя i не згiнаюцца. I яны жадаюць выйграць. I спяваюць, i ваююць.
  Немцы нясуць вялiкiя страты. Пра?да ? асно?ным у iх разбiты гусенiцы i каткi. А гэта не смяротна.
  Горш пiянерам, якiя трапiлi ? палон.
  Хлопчыка Абдулхамiда, калi ён трапi? у палон, гiтлера?цы паднялiся на прэнг. Уставiлi босыя ногi пiянера ? калодку, i сталi на крукi вешаць гiры. А затым распалi? агонь. I голыя пяткi пацана лiза? агонь. А на спiну абрыну?ся пуга. Бiлi до?га. А затым сталi фашысты ламаць распаленымi абцугамi рэбры.
  Хлапчук, памiраючы пад катаваннямi, калi яму паламала чырвонае ад спякота жалеза рэбры, заспява?:
  Берлiн ужо амаль пад нашай уладай,
  У бiноклi бачым пракляты Рэйхстаг...
  Спадзяюся, хутка будзе мiр i шчасце;
  Якi апiшу ? сваiх вершах!
  
  Расiя камунiзм светам адкрыла,
  Яна сям'ёю стала людзям усiм.
  Але суну? Вермахт да нас свiное рыла,
  I кро? зараз фантанам плёскае з вен!
  
  Што фюрар забы?ся ? нас выпадкова,
  Жада? здабыць зямелькi i рабо?!
  Пайшо? фашызм з паходам вельмi далёкiм -
  I вось кашмар рэальны, пякельных сно?!
  
  Просты хлопец хлопчык басаногi,
  Няда?на чырвоны гальштук павяза?.
  Жада? ён мiр пабудаваць сам без бога,
  Але з неба раптам выкiну?ся напалм!
  
  Прыйшлося бегчы на фронт, нам самаволкай,
  Нiхто не хоча, браць такiх юнако?!
  Але справi?ся дзяцюк-баец у вiнто?кай,
  Годным аказа?ся шлях бацько?!
  
  Змагалiся дзе i хiтрасьцю, i сiлай,
  А слабасць таксама горкая нажаль...
  Таварышам прыйшлося капаць магiлы,
  Страгаць у мароз хваёвыя труны!
  
  Я пiянер прывык зараз да пакут,
  У разведку iшо? босы, гурба хрумста?.
  Магчыма за нявер'е пакаранне,
  Што Iсуса ведаць я не хаце?!
  
  Але што такое тры гадзiны Галгофы?
  Тры гады з лiшкам працякло войны!
  У любым селiшчы плачуць горка ?давы,
  Як паляглi ? могiлкi краiны сыны!
  
  Я выжы?, бы? кантужаны, паранены куляй,
  Але на шчасце сам заста?ся на нагах!
  Нямеччыны мы сапра?ды абавязак вярнулi,
  Тым фашызм растаптаны намi ? прах!
  
  Я памужне?, але ?сё яшчэ хлапчук,
  Вус не прабi?ся, але ?жо тытан!
  Ды дарослы, i мабыць нават занадта,
  Бо сэрца стала цвёрдым як метал!
  
  Зорка героя - вышэйшая ?знагарода.
  Сам Сталiн мне яе павер, уручы?!
  Сказа?: з такiх як ты прыклад браць трэба,
  Куюць байцы да дзвярэй у Эдэм ключы!
  
  Але сягоння адкладзi храбрац вiнто?ку,
  Вазьмi ты, абцугi, молат i працуй!
  Пабудуй з дрэва паруснiк i лодку,
  I самалёт ствары, каб птушкай уверх!
  Вось гэта сапра?ды гераiчная сага кiно... Але ?сё ро?на прайграная.
  I Ка?каз захоплены.
  А ?весну 1945 гады, гiтлера?цы пачалi наступ на Сарата?. Iх войскi рухалiся нiбы лавiна.
  А цяпер чацвёрка атрымала яшчэ больш магутны, i дасканалы "Е"-50 або "Пантэра"-3, якi адрознiваецца моцным узбраеннем i абаронай.
  Вая?нiцы адчувалi сябе вельмi ?пэ?нена. Кiраванне танка самае сучасна з джойсцiкамi. Найно?шая машына. Нават рухавiк газатурбiнны. А вось по?на яшчэ i "Пантэр"-2. Трыццацьчацвёрка любога ?зро?ню не сапернiк падобнай машыны.
  Герда напа?ляжала ? крэсле. Яна была бiкiнi. Дзя?чаты ?жо прывыклi змагацца напа?голыя. Гарачыя пяскi пустынi абпальвалi iх босыя ногi, каменьчыкi гор калолi босыя падэшвы. Але вая?нiцы зусiм не зламалiся i не сцерлiся ? парашкi.
  Камандзiр экiпажа, узнагароджаная мноствам узнагарод, прашыпела:
  - А вось зараз i Расiя супраць нас! Чакаюць новыя прыгоды, i перамогi!
  I страсянула сваёй белай, як сьнег галавой. Натуральная бландынка, вельмi прыгожая i загарэлая.
  Шарлота ?хмыльнулася. Гэтая дзя?чына мела медна-чырвоныя валасы, што гарэлi нiбы полымя. Таксама прыгажуня, з бронзавым загарам. У бiкiнi, загарэлая, мускулiстая. З босымi ножкамi, якiя пратопалi i па гарачым пяску, i па вострых камянях.
  
  Вогнезарная д'ялiца за?важыла:
  - Рускiя, мабыць, самыя фанатычныя нашы супернiкi!
  Крысцiна падала свой голас. У яе валасы медна-жо?тыя, таксама гараць як полымя, але з залацiстым адценнем. I той жа загар, мускулы, i прыгажосць. Выразнае i разам з тым далiкатнае твар. I бiкiнi. Ножкi, якiя адтапалi многiя мiлi па цвёрдай i пякучай паверхнi, але не страцiлi вытанчанасцi, i плы?ных лiнiй. Босыя пальчыкi акуратна падстрыжаныя, i вельмi спрытныя.
  Рыжа-жо?тая дзя?чына спытала:
  - А чаму ты так думаеш?
  За яе адказала Магда. У гэтай дзя?чыны валасы бела-залатыя, мядовая бландынка. Вельмi прыгожая, мускулiстая, з выразным тварам, i сапфiрава-iзумруднымi вачыма. Ножкi таксама загартаваныя, з круглымi пятачкамi, i ро?нымi пальчыкамi. Мабыць, у Магды найболей далiкатны тварык, амаль рахманы, нягледзячы на мужны падбародак. Герда, напрыклад, выглядае больш жорсткiм. Крыху мякчэй Крысцiна, i не гэтак яна разбэшчаная як гэта нiбы ведзьма Шарлота.
  Магда за?важыла:
  - У iх таталiтарны як у нас строй. Яны таму больш цвёрдыя!
  Герда ?хмыльнулася i адказала:
  - Савецкiя танкi - гэта куча металалому. Нам iх не трэба баяцца!
  Рудая Шарлота нацiснула босымi пальцамi ногi на кнопкi джойсцiка. Пальнула па абарончым дзоце. Снарад 105-мiлiметровай удары? у савецкую зброю, i перавярну? яе. Ста? рвацца баявы камплект, i дэтанаваць снарады.
  Рудая ведзьма прашыпела:
  - Я страшны вiцязь - на каленi дзiкуны! Ворага? Айчыны я каштарыс з твару зямлi!
  I выска? жамчужных зубо?, i бляск смарагдавых вачэй. Дзя?чыны i сапра?ды вышэйшага класа.
  Крысцiна хiхiкнула i адказала:
  - Цяпер стрэлю я!
  I таксама пальнула па супернiку. Стрэлiла савецкая 76-мiлiметровая гармата. Снарад трапi? у нахiльны лоб Е-50. I сышо? у рыкашэт. Толькi бразнула дзя?чынкам па вушах.
  Герда пляснула босымi ножкамi i прачырыкала:
  - Якi пасаж!
  I сама зрабiла наступны стрэл... Нямецкiя танкi расстрэльвалi савецкi ?мацаваны раён. Працава? i Е-100. Дадзеная машына таксама апынулася вытворнай ад "Ма?са". Не занадта ?дала iдэi двухгарматнага танка. Е-100 ужо зняты з вытворчасцi.
   Замест яго ? серыю паступаюць штурмавыя мадыфiкацыi серыi "Е". Але гэты пакуль працуе. I выпускае снарады.
  Шарлота прарэзлiва хiхiкае, i трасе босай ножкай:
  - Вайна ёсць жудасны стан, але захапляе як гульня!
  I дзя?чына стрэлiла, прычым вельмi трапна.
  Крысцiна выскалiла свае жамчужныя зубкi. Яна пажадлiвая, драпежнiца пантэра.
  Савецкiя гарматы вядуць агонь, а перад iмi i мiнныя палi. Рухаюцца нямецкiя тэлетанкi. I працуюць з дзiкiм ровам штурмавыя бамбаметы.
  Памежныя слупы валяцца. Гiтлера?скiя полчышчы, перасеклi мяжу.
  Магда не надта дасцiпна за?важыла, пастука?шы босай ножкай аб браню:
  - Мы змятаем моцную абарону, але мецелкi сталёвыя!
  Вая?нiцы падмiргну? адзiн аднаму. Савецкая абарона была дастаткова магутнай. Асаблiва шмат выкладзена мiн. I гэта затрымлiвала немца?. Але рушыць наперад усё ж атрымо?валася.
  Працавалi па савецкiх пазiцыях бамбаметы, а зверху яшчэ i заходзiлi штурмавiкi. Неслiся ? глыбiню абароны Чырвонай армii i ТА-400, адна з самых грозных мадыфiкацый бамбавiко?. Цэлых шэсць рухавiко?, у тым лiку i рэакты?ныя. I бамбуюць, разбураюць савецкiя гарады.
  Герда пастрэльваючы, за?важыла з ухмылкай:
  - У баi мы звяры, але з розумам чалавека!
   I зно? пальнула. Разбiла савецкую гармату. Наогул гэта дзе?ка вышэйшага эшалона. I такая вось крутая.
  Е-50 расстрэльва? савецкiя пазiцыi, сам практычна не атрымлiваючы пашкоджання?. Нахiльная браня машыны з цэментаванай сталлю давала выдатны рыкашэт. Савецкiя снарады нават не маглi, як трэба падрапаць немца?.
  Крысцiна ?спомнiла выпрабаваннi "Тыгра". Тады гэта бы? першы сэрыйны нямецкi танк. Нiводны са снарада? не мог прычынiць "Тыгру" шкоды. Ангельцы сыпалiся пад яго ?дарамi. Але вось семнаццацiфутавая гармата, прабiла ? лоб. Тады дзя?чаты ледзь не загiнулi. I гэта запомнiлася вая?нiцы. Як блiзка яны апынулiся каля кашчавай старой з касой, адчу?шы яе ледзяное дыханне.
  Дзя?чына пацерла сваю босую падэшву аб кут. Ёй вельмi захацелася выскачыць з танка i прабегчыся. Яна ж такая непасрэдная вая?нiца.
  Крысцiна праспявала з апломбам:
  - Сiнi туман, i ?сюды падман!
  Вая?нiцы захiхiкалi... Вiдок у iх бы? вельмi сэксуальны i эратычны.
  А гармата працавала i страляла. Яна i не думала спыняцца. Усё пасылала снарад па снарад. Разбiваючы ? трэскi i аскепкi савецкiя пазiцыi.
  Гучала ззаду з рэпрадуктара? песня;
  Салдат за?сёды здаровы,
  Салдат на ?сё гота?...
  I пыл як з дывано?,
  Мы выбiваем з дарог!
  I не спынiцца,
  I не змянiць ногi -
  Ззяюць нашы твары,
  Блiшчаць боты!
  I зно? абвальваецца моц рэакты?нага бамбамету на савецкiя пазiцыi. I зно? разбурэннi i цэлыя ?мацаваныя раёны падкiдвае ?верх. I гарматы адлятаюць у самыя розныя бакi.
  Некалькi дзясятка? нямецкiх танка? вядуць агонь адначасова i, разбураючы, усё запар.
   Герда сябе адчувае Багiрай, якая выйшла на паляванне. Вось першая лiнiя савецкай абароны ?жо разбурана. Але байцы Чырвонай армii яшчэ корпаюцца i страляюць па немцах.
  Сярод тых, хто змагаецца, ёсць i пiянеры. Юныя ленiнцы добраахвотна далучылiся да Чырвонай Армii. Большасць хлапчуко? басанож i ? шортах. Носяцца сабе, мiтусяцца.
  I гiнуць пiянеры...
  Шарлота ведучы агонь, рыкнула:
  - А на пiянера?, вось якая справа, уся краiна глядзела!
  Пальнула па расейцах, i Крысцiна, атрутна прашыпе?шы:
  - Мы сокаламi глядзiм, арламi парым!
  I зно? выпусцiла агнязорную ?смешку. Цудо?ныя дзя?чынкi...
  Некалькi нямецкiх танка? перабiралася пад зямлёй. I яны з'явiлiся ? тылы савецкiх войска?, уносячы панiку i радок з кулямёта?. Гiтлера?цы заявiлiся, нiбы камары, з апраметнага кашмару.
  Е-50 убачы? у оптыку рух трыццацьчацвёркi. Герда выскалiлася, стала наводзiць ствол. Савецкая машына з маленькай вежай Т-34-76 i вельмi рухомая. Паспрабуй у такую i патрап. Дзя?чынка ?жо досыць дасведчаная, але савецкая машына ?сё ж непадобная на амерыканскi Шэрман .
  А адлегласць да рускай амаль пяць кiламетра?.
  Дзя?чына чухае сваю босу пятку, Шарлота казыча ёй памiж пальчыкамi. Дзя?чынкi хiхiкаюць.
  Потым Герда страляе па рускай машыне. Снарад праносiцца зусiм побач, ледзь не чыркаючы па бранi... Але ?сё ро?на мiма. Герда ? прыкрасцi стукае кулаком па метале.
  Магда падказвае напарнiцы:
  - Ты ? корпус лупi! Там патрапiць будзе лягчэй!
  Герда перадае джойсцiк Магда i шэпча:
  - Дык ты гэта рабi сама!
  Магда захоплена праспявала:
  - Зямля ? iлюмiнатары, зямля ? iлюмiнатары ... - Дзя?чына ?зяла босымi пальчыкамi джойсцiк, i нацiснула на кнопку, працягваючы спяваць. - Зямля ? iлюмiнатары бачная!
  I яе снарад сапра?ды трапi? у падмурак савецкага танка. Машына лопнула, i раскалолася. Пачала гарэць... Савецкiя снарады рвалiся ?нутры чэрава.
  Магда трасянула босымi пальчыкамi, i прасiпела:
  - Вось бачыце, як я ?зялася! А вы кажаце...
  Шарлота прашыпела, выскалi?шы iклы:
  - Мы зно? гаворым, на розных мовах!
  Зьявiлiся новыя савецкiя машыны. Першымi iшлi трыццацьчацвёркi. Рухомыя i шматлiкiя машынкi. Далей рухалiся з серыi БТ. Гэта ?жо састарэлы колава-гусенiчны тып. Прасо?валiся i зусiм дапатопныя Т-26, што не здольныя iнакш як драпнуць нямецкую браню. Больш за магутныя i цяжкiя КВ, прасо?валiся ? самым канцы. I мноства пяхотнiка?.
  Крысцiна хiхiкну?шы, рыкнула:
  - Ну, мы iм i пакажам!
  Нямецкiя машыны адкрылi агонь з вялiкай дыстанцыi, iмкнучыся прыцiснуць савецкую пяхоту да зямлi. Разбуралi яны таксама i танкi, i iншую жы?насць.
  У небе з'явiлiся i савецкiя штурмавiкi: знакамiтыя Iлы. Яны атакавалi нямецкi строй. Iм насустрач iмчалiся гiтлера?скiя знiшчальнiкi. Iшла сапра?дная звалка. Нямецкiя знiшчальнiкi ХЕ-262, вельмi спрытныя i спрытныя з мане?ранасцю. Атакуюць савецкую тэхнiку, прэсуючы нiбы прасам.
  Шарлота зно? пальнула. Патрапiла ? савецкую БТ, i прабурчала:
  - Гэта лiрыка не казка... Казка будзе наперадзе!
  Е-50 спынi?ся i адлюстро?ва? савецкую контратаку. Не занадта дасведчанае камандаванне кiнула танкавы рэзерв фактычна на забой. I патрапiлi расiйскiя машыны нiбы куры ? ашчып. I дралi iх капiтальна.
  Герда выстрала, праламала лоб трыццацьчацвёрцы i прашыпела:
  - Што ж Стваральнiк - параненае пекла!
  Шарлота таксама пальнула, знайшо?шы мэту, савецкiя машыны рухалiся прамалiнейна, i дзя?чаты паспелi прыстраляцца. Ды i ?вогуле гэтая чацвёрка з феномена?.
  Рудая гарпiя праспявала:
  - Усiх забiвае наша атрута!
  I вая?нiцы працягнулi весцi агонь, скалячы свае такiя моцныя, i буйныя нiбы ? конiка? зубкi.
  Крысцiна прачырыкала з апломбам:
  - Усiх забiвае наша атрута!
  Магда, падбi?шы 34, ра?нула:
  - Такi ? нас вынiк!
  Дзя?чынкi разышлiся...
  Але б'юцца i савецкiя прыгажунi. Экiпаж Лiзаветы на Т-34-85. Вельмi мужныя дзя?чыны. I таксама б'юцца басанож i ? бiкiнi.
  Iх машына змагаецца супраць нямецкiх "Пантэр". Пакуль яшчэ дадзеная машына ? страi, але ?сё часцей трапляюцца найно?шыя танкi серыi Е.
  Лiзавета страляе пры дапамозе босых пальчыка? ножак. Прабiвае супернiка ? борт з дыстанцыi i пiшчыць:
  - Слава эпосе Сталiна!
  Кацярына таксама стрэлiла пры дапамозе босых пальчыка? ножак i за?важыла:
  - Не такая ?жо гэта i слава!
  Алена, запярэчыла, выскалi?шы зубы:
  - Мы народжаныя перамагаць!
  I таксама пальнула выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак...
  Пры гэтым дзя?чына цяжка ?здыхнула. У галаве пранеслiся невясёлыя думкi. Вайна пачалася з параз. Немцы прарвалi абарону i ?пэ?нена рухалiся наперад.
  Алена тады ?цякала на ?сход. Яе туфлi развалiлiся ? самыя першыя ж днi. I прыйшлося пляскаць басанож. А гэта з нязвычкi балюча. Ногi ? дзя?чынкi былi ?се ? ранках, ударах, збiтыя страшна. I яна ?жо не магла нармальна хадзiць, а спатыкалася. Але не гледзячы на гэта рухалася i iшла. Моцна схуднела ? паходзе Алена - адна скура i косцi. Затое загарэла, а яе валасы сталi яшчэ святлей выгараць на сонцы. А босыя падэшвы падвалiлi i агрубелi. I яна дабралася да лiнii фронту i працягнула ваяваць. I баi зно? кiпелi.
  Алена па большай частцы ваявала ? пяхоце. У тым лiку ?дзельнiчала i ? абароне Масквы i Сталiнграда.
  Але ?жо на Курскай дузе перасела на танк. Там i ?тварылася iх дзявочая чацвёрка: Лiзавета, Алена, Кацярына, Ефрасiя - чатыры "Е". Вая?нiцы пра?дзiва легендарныя. Якiя ваявалi басанож i ? бiкiнi нават у мароз, i давалi фрыцам па рагах.
  Танк "Пантэра" з якiм дзя?чынкi сутыкнулiся на Курскай дузе, бы? вельмi небяспечнай машынай. Прабiць яе ? лоб было немагчыма. А яна сама брала з вялiкай дыстанцыi. Плюс яшчэ i хуткастрэльная.
  Так каб прабiцца трэба было кiраваць танкам з вялiкiм мастацтвам i не даць патрапiць у сябе.
  Лiзавета гэта i рабiла. Хаця яна больш страляла ? руху. А кiравала танкам Э?фрасiння.
  Патрапiць у руху з трыццацьчацвёркi амаль немагчыма. Але дзя?чаты ?мудралiся трапляць. I бiлiся з каласальнай мужнасцю.
  Кацярына таксама вядзе агонь вельмi трапна.
  На Курскай дузе дзя?чынкi пакрылi сябе i славай i атрымалi ордэны.
  А зараз у кожнай з iх зорка героя СССР.
  Вось гэта дзя?чаты што трэба! Проста вая?нiцы класа вышэйшай!
  Кацярына праспявала:
  Веру ?весь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  I заззяе сонца -
  Шлях асвяцi?шы камунiзму!
  Сапра?ды гэта дзя?чаты, якiя выклiкаюць зайздрасць у сябровак. Не тое, што Герда i яе каманда.
  Вось падчас адпачынку, i яна i яе банда не до?га думаючы пiянера памучылi.
  Спачатку хлопчыка гадо? трынаццацi распранулi да гола. Потым сталi яго шчыпаць. А пасля калоць iголкамi. Прычым спачатку iголкi былi лядо?нi, але затым iх распалiлi на вогнiшчы.
  I гэта было сапра?ды вельмi балюча.
  Шарлота пракалола хлапчуку пупок i прабуркавала:
  - Я пякельная мегера!
  Пасля чаго ?зяла ? рукi распалены да красна прут i стала iм прыпякаць босыя, крыху агрубелыя падэшвы хлапчукi. Атрымлiваючы асалоду ад пры гэтым яго дзiкiмi крыкамi.
  А Крысцiна ?зяла i распалi?шы шчыпцы, стала лопаць пiянеры пальчыкi босых ножак. Пачала з мезенца, робячы гэта павольна i разам з тым жорстка. I пальчыкi дзiцяцi трэскалiся, i ламалiся. I было пiянеру так балюча, што хлопчык некалькi разо? губля? прытомнасць.
  Магда ткнула белым ад джала ломiкам пад лапатку. I дзяцюк як зараве.
  Замучылi пiянера да смерцi. I гэта аказалася проста выдатна. А катаваннi працягвалiся.
  Вось так працягваецца. Пал i Сарата? i Куйбыша?. I гiтлера?цы прыступiлi да штурму Масквы.
  У гэтых умовах выратаваць Расiю можа толькi дэсант пападальнiка?. I Антон Шэлеста? адпра?ляецца ? крутую мiсiю разам з дзя?чынкамi.
  Ды становiшча Чырвонай Армii проста ?жо абсалютна безнадзейнае. I тут СССР можа выратаваць толькi цуд.
   Але вось азнакi шасцёрка байцо? уступае ? бой. Адна надзея на Антон, Маргарыту, Наташу, Зою, А?гусцiну, Святлану. Яны здольныя ворага? разам спынiць i разграмiць, ператварыць у попел.
   Такая вось дзiкая i прыгожая каманда дзя?чынак сабралася. А супраць iх Та?стапуз i яго банда. Ну, гэта не страшна...
   А гiтлера?цы ?жо абцякаюць з розных бако? Маскву.
   Тады Антон i дзя?чаты зно? уступiлi ? бiтву, дапамагаючы Расii, дакладней СССР.
   Тут да iх далучылася яшчэ басаногая дзя?чынка Маргарыта. Таксама дарослая жанчына пiсьменнiца стала дзя?чынкай гадо? дванаццацi ? абмен на не?мiручасць i выконвае мiсiю.
   Воiны з дваццаць першага стагоддзя зно? сашчапiлiся з гiтлера?цамi дваццатага.
   Вельмi ?жо шмат салдат у фашысто?скай карычневай iмперыi. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
   Антон Шэлеста? рубячы гiтлера?ца? мячамi, як пяхоту, так i танкi заро?:
   - Нiколi не саступiм!
   I ад босай нагi хлапчукi паляце? востры дыск!
  Пасля чаго дзяцюк як засвiшча, што вароны завалiся ? прытомнасць, прабiваючы наскрозь iх чэрапа.
   Маргарыта, ламаючы працi?нiка?, скалячы зубкi, буркнула:
   - У свеце подзвiгу знойдзецца месца!
   I ад босы ножкi дзя?чынкi разляцелiся атрутныя iголкi, дзiвячы гiтлера?ца? i iх самалёты i танкi.
   Наташа таксама шпурнула босымi пальцамi ног, забойнае i завыла:
   - Нiколi не забудземся i не даруем.
   I яе мячы прайшлiся ? млыне па фашыстах.
   Зоя, рассякаючы непрыяцеля?, запiшчала:
   - За новы парадак!
   I ад яе босых ножак разляцелiся новыя iголкi. I што ? вока, што ? горла гiтлера?скiм салдатам i самалётам.
   Ды вiдаць было, што вая?нiцы заводзяцца i лютуюць.
   А?густына секла белых салдат i танкi, прапiшчала:
   - Наша жалезная воля!
   I ад яе босай нагi ляцiць новы, забойны падарунак. I падаюць такнi i белыя байцы.
   Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
   Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
   Дзя?чына кiдае iголкi сваiмi босымi ножкамi i пiшчыць:
   - За Расiю-матухну будзе перамагаць!
   Антон Шэлеста? надыходзiць супраць гiтлера?ца?. Хлопчык-тэрмiнатар сячэ карычневыя войскi.
   I пры гэтым пальчыкi голых ножак пацана выкiдваюць iголкi з ядам, яны раздзiраюць ствалы i збiваюць самалёты.
   Пацан раве:
   - Слава Будучай Русi!
   I ? руху раскройвае ?сiм галовы i пысы.
  А затым зно? свiст, i падзенне крумкач, якiя нават прабiваюць наскрозь даху танка?.
   Маргарыта таксама разбурае працi?нiка?.
   Яе босыя ножкi так i мiльгаюць. Гiтлера?цы гiнуць у вялiкiх колькасцях. Вая?нiца крычыць:
   - За новыя рубяжы!
   I тут дзя?чынка як возьме i сячэ...
   Маса трупа? фашысцкiх салдат.
  I таксама засвiшча, маса крумкач у непрытомным стане завальваецца на арды фрыца?, прабiваючы нават танкi.
  . РАЗДЗЕЛ ?10
   А вось Наташа ? наступе. Сячэ сабе гiтлера?ца? разам з танкамi, i напявае:
   - Русь вялiкая i прамянiстая,
   Я дзя?чынка вельмi дзi?ная!
   I ад яе босых ножак ляцяць дыскi. Якiя перапiло?ваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзе?ка.
   Зоя ? наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкi. I кiдае босымi пальцамi ног забойныя iголкi - збiваеце танкi i самалёты.
   I пры гэтым спявае сабе:
   - Эх, дубiнушка ахнем,
   Эх, каханая самая пойдзе!
   А?гусцiна, секчы гiтлера?ца? i нiшчачы карычневых салдат, вiскоча:
   - Увесь кудлаты i ? шкуры звярынай,
   На АМАП ён кiда?ся з дубiнай!
   I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць у супернiка, тое што заб'е i слана, а танк тым больш.
   А потым прапiшчыць:
   - Ва?кадавы!
   Святлана ? наступе. Сячэ, рэзка гiтлера?ца?. Босымi ножкамi па iх запускае прэзенты смерцi.
   Праводзiць мячамi млын.
   Раскрышыла масу байцо? i вiскоча:
   - Вялiкая будзе перамога!
   I зно? дзя?чына ? дзiкiм руху.
   I яе босыя ножкi запускаюць смяротныя iголкi, знiшчаючы танкi i самалёты.
   Антон Шэлеста? падскочы?. Пракруцi?ся хлопчык у сальта. Пасек масу гiтлера?ца? у скачку.
   Кiну? босымi пальцамi ножак iголкi i пра булька?:
   - Славiцца мая прыгожая мужнасць!
   I зно? дзяцюк у бiтве.
   Маргарыта пераходзiць у наступ. Рэзае ?сiх непрыяцеля? запар. Яе мячы страмчэй лопасця? млына. I босыя пальчыкi ножак кiдаюць прэзенты смерцi, танкi i самалёты гараць.
   Дзя?чынка ? дзiкiм наступленнi. Вынiшчае карычневых воiна? без цырымонiй.
   I падскоквае раз-пораз, i перакручваецца!
   I ляцяць ад яе прэзенты анiгiляцыi.
   А гiтлера?цы сабе падаюць мёртва. I цэлыя курганы з трупа? нагрувашчваюцца.
   Маргарыта пiшчыць:
   - Я ёсць амерыканскi ка?бой!
   I зно? яе босыя ножкi кiну? iголку.
   А затым яшчэ i тузiн iголак!
  А потым дзецi хорам як засвiшчуць, што цэлыя хмары крумкач валяцца на фашыста?, лiтаральна тараня iм галавы, i прабiваючы чэрапа, нiбы свердзелам.
   Наташа ? наступе таксама вельмi крутая.
   I босымi ножкамi кiдае, i з трубачкi плюецца.
   I крычыць на ?сё горла:
   - Я зiготкая смерць! Вам застаецца толькi памерцi!
   I зно? красуня ? руху.
   Зоя штурмуе завал з гiтлера?скiх трупа?. I таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангi знiшчэння.
   А карычневыя воiны ?сё падаюць i падаюць.
   Зоя крычыць:
   - Басаногая дзе?ка, вас пераможа!
   I ад голай пятачкi дзя?чыны ляцiць тузiн iголак. Якiя проста ? горла гiтлера?цам упiваюцца.
   Тым падаюць мёртва.
   А дакладней i зусiм мёртвыя.
   А?гусцiна ? наступленнi. Разбурае карычневыя войскi. Яе мячы ? дзвюх рук нясуцца. I такая яна выдатная вая?нiца.
   Смерч праносiцца па фашысцкiх войсках.
   Дзя?чына з рудымi валасамi раве:
   - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
   I ? наступе красуня з агнязарнымi валасамi.
   А?гусцiна ? дзiкiм экстазе раве:
   - Багi вайны ?сё парвуць!
   I вая?нiца ? наступе.
   I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi шмат вострых, атрутных iголкi.
   Святлана ? бiтве. I такая блiскучая i баявая. Яе голыя ножкi столькi ?сяго забойнага выкiдваюць. Не чалавек, а смерць з валасамi бландынкi.
   Хоць калi разыйдзецца, то ?жо i не спынiш.
   Святлана спявае:
   - Жыццё не будзе мёдам,
   Та скачыце карагодам!
   Хай выканаецца мара
   У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
   I ? руху басаногай дзя?чыны ?сё больш i больш лютасьцi.
   Хлопчык Антон у наступе ?сё паскараецца. Хлопчык б'е гiтлера?ца?.
   Яго босыя ножкi кiдаюць вострыя iголкi - раздзiраючы танкi i самалёты.
   Юны вая?нiк пiшчыць:
   - Шалёная iмперыя - усiх разарве!
   I зно? хлапчук у руху.
   Маргарыта бурная дзя?чына ? сваёй акты?насцi. I малоцiць непрыяцеля?.
   Вось яна запусцiла голай ножкай, гарошынку з узры?чаткай. Тая рване, i адразу сотню гiтлера?ца? i дзесяць танка? уверх падкiне.
   Дзя?чынка крычыць:
   - Перамога да нас усё ро?на прыйдзе!
   I правядзе млын мячамi - ствалы танка? ляцяць у розныя бакi.
   Вось паскорыла рухi Наташа. Дзя?чына ссякае карычневых воiна?. I пры гэтым гарлапанiць:
   - Перамога iмперыю Расiю чакае.
   I давай знiшчаць гiтлера?ца? узмоцненымi тэмпамi.
   Наташа - гэта дзе?ка-тэрмiнатар.
   Не думае спыняцца i запавольвацца i танкi, i самалёты збiваюцца.
   Зоя ? наступе. Яе мячы нiбы наразаюць мясную i металiчную салату. Дзя?чына крычыць ва ?сю глотку:
   - Наша выратаванне ? сiле!
   I таксама босыя пальчыкi ног такiя iголкi кiдаюць.
   I маса людзей з прабiтымi горламi, валяецца курганамi трупа?, а таксама разбiтых танка? i збiтых самалёта?.
   А?густына шалёная дзя?чынка. I ?сiх разбурае нiбы гэта робат з гiперплазмы.
   Разнесла ?жо нi адну сотню гiтлера?ца?. Але ?сё павялiчвае тэмп. I вая?нiца яшчэ i раве.
   - Я непераможная такая! Самая ? свеце крутая!
   I зно? прыгажуня ? нападзе.
   I ад яе босых пальчыка? ножак, вылятае гарошынка. I тры сотнi гiтлера?ца? i тузiн танка? разарва? магутны выбух.
   А?густына праспявала:
   - Вы не асмелiцеся нашу зямлю захоплiваць!
   Святлана таксама ? наступе. I не дае нi грама перадышкi. Дзiкае дзя?чына-тэрмiнатар.
   I сячэ непрыяцеля? i гiтлера?ца? нiшчыць. I маса карычневых байцо? ужо завалiлася ? канаву i па дарогах.
   Шасцёрка разбушавалася. Наладзiла дзiкую бiтву.
   Антон Шэлеста? зно? у баi. I прасо?ваецца, махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя гiтлера?цы.
   Маса трупа?. Цэлыя горы крывавых цела?.
   Хлапчуку-тэрмiнатару прыгадваецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
   Антон Шэлеста? пiшчыць:
   - Гора ад розуму!
   А грошай будзе цемра!
   I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
   Пацан-генiй заро?:
   - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
   Сапра?ды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькi забiтых гiтлера?ца?. I перабiлi карычневых байцо? самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
  А яшчэ калi i засвiшча, то крумкач на фашысцкiя палкi валiцца ? каласальных колькасцях. I забiтых столькi i так дзюбы крумкач даху танка? прабiваюць. А яшчэ i самалёты мiнаюць.
   Маргарыта таксама ? баi. Разбурае карычныя i сталёвыя войскi i раве:
   - Вялiкi ?дарны полк! Мы ?сiх уганяем у труну!
   I яе мячы як рубануць па гiтлера?цам. Маса карычневых байцо? ужо завалiлася.
   Дзя?чынка прабурчала:
   - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ?сiх лепш!
   I ад голай пяткi дзя?чынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узры?чаткай.
   I па непрыяцелю дзюбне.
   I возьме, i разнясе частку супернiка? i танкi i нават самалёты.
   А Наташа ? а?тарытэце. I б'е супернiка?, i сама нiкому спуску не дасць.
   Колькi гiтлера?ца? ужо перабiла.
   А яе зубкi такiя вострыя. А вочкi такiя сапфiравыя. Вось гэта дзе?ка - самы гало?ны кат. Хоць у яе ?се напарнiцы - каты!
   Наташа крычыць:
   - Шалёная я! Будзе вам пеня!
   I зно? дзя?чына мячамi масу гiтлера?ца? зарубiць.
   Зоя ? руху i раскроiла шмат карычневых воiна?.
   А ножкi босыя кiдаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi гiтлера?ца?. Вось гэта дзя?чыны - рэальна прыгажунi.
   А?гусцiна надыходзiць, i працi?нiц разбурае. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
   - Вам не пазбегнуць труны!
   I свае зубы дзе?ка возьме i выскалiць!
   I рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
   I ?ся лiтаральна зыходзiць гневам.
   Святлана ? руху. Вось раскроiла масу чэрапа? i вежа? танка?. Вая?нiца, якая скалiць зубкi.
   Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
   - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
   I зно? ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi, што дзiвяць пяхоту i самалёты.
   Антон Шэлеста? скача i падскоквае.
   Басаногi хлопчык кучу iголак выпускае, збiвае танкi, i спявае:
   - Адпра?ляемся ? паход, адчыняе буйны рахунак!
   Юны вая?нiк як пакладзена на вышынi.
   Гадо? яму ?жо нямала з улiкам пекла, але ён выглядае дзiцем. Толькi вельмi моцным i мускулiстым.
   Антон Шэлеста? праспява?:
   - Няхай не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
   I зно? ад яго босых ножак адляцелi смяротныя i паражальныя iголкi.
  I зно? хлапчук свiшча, дзясяткi тысяч злодзея? сыплюцца на ворага?, i прашываюць iм каскi.
   Маргарыта з захапленнем праспявала:
   - Нiчога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды свiтанак!
   Дзя?чынка зно? кiнула забойным каскадам iголак па гiтлера?цам i iх танкам, працягнула:
   - Цемра сыдзе! Расквiтнеюць ружы тра?ня!
   I вая?нiца як кiне босымi пальцамi ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гiтлера?ца? падляцела ? паветра. Ды войска карычневай, пякельнай iмперыi растае прама на вачах.
   Наташа ? бiтве. Скача нiбы кобра. Узрывае непрыяцеля?. I столькi гiне гiтлера?ца? i падаюць самалёты.
   Дзя?чына iхняя i мячамi, i гранамi на вугалi, i дзiдамi. I iголкамi.
   Пры гэтым яшчэ i раве:
   - Перамога веру, прыйдзе!
   I слава рускiх знойдзе!
   Босыя пальчыкi ножак кiдаюць новыя iголкi, прабiваючы супернiка?.
   Зоя ? дзiкiм руху. Надыходзiць на гiтлера?ца?. Рассякае iх на дробныя кавалачкi.
   Вая?нiца кiдае босымi пальцамi iголкi. Прабiвае супернiка?, i як зараве:
   - По?ная наша перамога блiзкая!
   I праводзiць мячамi дзiкi млын, змятаючы танкi. Вось гэта сапра?ды дзе?ка як дзе?ка!
   А вось кобра А?гусцiна перайшла ? наступ. Вось гэта баба - усiм кашмарам кашмар.
   I калi ?сячэ, дык значыць усячэ.
   Пасьля чаго рудая возьме i засьпявае:
   - Раскрыю ?се чэрапы! Я вялiкая мара!
   I вось яе мячы ? дзеяннi i рассякаюць мяса i метал.
   Святлана таксама пераходзiць у наступ. Няма ? гэтай дзя?чыны тармазо?. Як пасячэ, так маса трупа? завалена, i валяцца самалёты i танкi.
   Бландынка-тэрмiнатар раве:
   - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
   I вось ляцiць ад яе забойная гарошынка.
   Антон зно? сотню гiтлера?ца?, пранёсшы метэорам, зрэжа. I яшчэ бомбу возьме i кiне.
   Невялiкая памерамi, але забойная яна...
   Як разарве на дробныя абры?кi.
   Хлопчык-тэрмiнатар завы?:
   - Бурная маладосць страшных машын!
   Маргарыта зно? такое зробiць у бiтве.
   I сьсячэ масу карычневых байцо?. I прасякае вялiкiя прасекi.
   Дзя?чынка вiскоча:
   - Ламбада - наш танец на пяску!
   I ?рэжа з новай сiлай.
  I дзецi як зно? засвiшчаць i абрынуць крумкач на галовы фашыстам.
   Наташа ? наступе яшчэ люцей. Так малоцiць гiтлера?ца?. Не вельмi iм супраць такiх дзя?чат выстаяць.
   Наташа ?зяла i праспявала:
   - Бег на месцы агульны прымiраючы!
   I вая?нiца такiм каскадам удара? вылiлася па супернiках.
   I яшчэ босымi ножкамi дыскi кiне.
   Вось млын правяла. Маса гало? карычневага войска адкацiлася i гарэлi танкi.
   Баявая прыгажуня яна. Лупiць сабе такую жо?тую армаду.
   Зоя ? руху, усiх руйнуе пагало?на. I яе мячы, нiбы нажнiцы смерцi.
   Дзя?чына проста хараство. I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi атрутныя iголкi.
   Здзi?ляюць супернiка?. Прабiваюць iм горла i робяць труны, прымушаюць выбухаць танкi i самалёты.
   Зоя ?зяла i прапiшчала:
   - Калi ? кране няма вады...
   Наташа прагарлапанiла з захапленнем:
   - Значыць, вiнаватая ты!
   I босымi пальцамi ног як кiне тое, што забiвае капiтальна. Вось гэта сапра?ды дзя?чына з дзя?чын.
   I ад яе голых ножак як праляцiць лязо. I ?разiць масу байцо?, зразаючы вежы з танка?.
   А?гусцiна ? руху. Iмклiвая i непа?торная ? сваёй красе.
   Якiя ? яе яркiя валасы. Нiбы пралетарскi сцяг лунаюць. Вось гэта дзя?чына - iсная мегера.
   А сячэ супернiка? - быццам нарадзiлася з мячамi ? руках.
   Рудая, чортавая шэльма!
   А?гусцiна ?зяла i прашыпела:
   - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
   I вось яна зно? раскрышыла масу байцо?.
   Антон Шэлеста? буркну?:
   - Тое, што трэба! Вось гэта дзе?ка!
   Маргарыта, кiну?шы босай ножкай кiнжал, адлама?шы вежу танка, пацвердзiла:
   - Вялiкая i класная дзя?чына!
   А?гусцiна з гэтым ахвотна пагадзiлася:
   - Я вая?нiца, што загрызе любога!
   I зно? босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойнае.
   Святлана ? бiтве не саступае супернiкам. Не дзя?чына, а скончыць з такой ведзьмай у полымi.
   I вiскоча:
   - Якое неба блакiтнае!
   А?гусцiна, выпусцi?шы босай ножкай лязо, зраза?шы вежу танка, пацвердзiла:
   - Мы не прыхiльнiкi разбою!
   Святлана, рассякаючы непрыяцеля?, i збiваючы самалёты, прачырыкала:
   - На дурня не патрэбен нож.
   Зоя пiснула, кiдаючы iголкi босымi, загарэлымi ножкамi:
   - Яму з тры карабы нахлусiш!
   Наташа, секчы гiтлера?ца?, дадала:
   - I рабi з iм за грош!
   I вая?нiцы возьмуць i падскочаць. Такiя яны крывавыя i крутыя. Наогул у iх маса рызыкi.
   Антон Шэлеста? у баi глядзiцца - вельмi нават стыльна.
   Маргарыта праспявала:
   - Удар моцны, а цiкавасць у хлопца...
   Хлопчык-тэрмiнатар запусцi? нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэза? пару сотня? гало? i ? гiтлера?ца? i танка?, пiскну?:
   - Суцэль спартовы!
   I абодва - хлопчык i дзя?чынка ? по?ным ажуры.
   Антон, секчы карычневых салдат, пра булька?:
   - I будзе вялiкая перамога за намi!
   Маргарыта ? адказ прашыпела:
   - Мы ?сiх забiваем - босымi нагамi!
   Дзя?чынка i сапра?ды такi вось акты?ны тэрмiнатар.
   Наташа ? наступе праспявала:
   - На святой вайне!
   I запусцiла вая?нiца востры дыск-бумеранг. Той праляце? па дузе, ссек масу гiтлера?ца? i вежа? танка?.
   Зоя дадала, працягваючы знiшчэнне:
   - Будзе наша перамога!
   I ад яе босых ножак паляцелi новыя iголкi. I ?разiлi масу байцо? i самалёта?.
   Дзя?чына-бландынка выдала:
   - Ставiм супернiку мат!
   I паказала мову.
   А?гусцiна махаючы нагамi, i кiдаючы свастыкi з вострымi бакамi, булькнула:
   - Сцяг iмперскi наперад!
   Святлана ахвотна пацвердзiла:
   - Слава загiну?шым героям!
   I дзя?чаты хорам загарлапанiлi, круша гiтлера?ца?:
   - Нас нiхто не спынiць!
   I вось ляцяць ад босых ножак вая?нiц дыск. Iрвецца мяса i зносяцца вежы танка?.
   I зно? выццё:
   - Нас нiхто не пераможа!
   Наташа падляцела ? паветра. Распарола працi?нiка? i крылатых сцярвятнiка?, i выдала:
   - Мы ёсць ва?чыцы, смажым ворага!
   I ад яе босых пальчыка? як вылецiць вельмi нават забойны дыск.
   Дзя?чына нават перакруцiцца ? экстазе.
   А потым буркне:
   - Пятачкi нашы любяць агонь!
   Ды дзя?чыны па-сапра?днаму сэксуальныя.
   Антон Шэлеста? пра булька?:
   - Ох, рана, дае ахова!
   I падмiргну? вая?нiцам. Тыя ? адказ смяюцца i скаляць зубкi.
  Дружны свiст i хмары крумкач валяцца на галовы фашыстам. I вежы танка? ад удара? дзюб расколваюцца.
   Наташа секла гiтлера?ца? i пiшчала:
   - У нашым свеце няма радасцi, без барацьбы!
   Хлапчук запярэчы?:
   - Часам i барацьба не ? радасць!
   Наташа пагадзiлася:
   - Калi няма сiл, то так...
   Але мы вая?нiцы за?сёды здаровыя!
   Дзя?чына кiнула босымi пальцамi ног у супернiка iголкi, падарвала масу танка?, i праспявала:
   - Салдат за?сёды здаровы,
   I да подзвiгу гатовы!
   Пасля чаго Наташа зно? секанула непрыяцеля?, зносячы вежы танкам.
   Зоя вельмi iмклiвая краля. Вось цэлую бочку ? гiтлера?ца? запусцiла. I разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
   Пасля чаго прапiшчала:
   - Не спынiцца, нашы пяткi зiхацяць!
   I дзя?чына ? баявым ажуры!
   А?гусцiна ? бiтве таксама не слабая. Так малоцiць гiтлера?ца?. Нiбы са снапа ланцугамi выбiвае.
   I секчы працi?нiка? - спявае:
   - Сцеражыся будзе карысць,
   Будзе восенню пiрог!
   Рудая чарто?ка i сапра?ды арэ ? бiтве, нiбы чорцiк у табакерцы.
   А вось Святлана як б'ецца. I ад яе гiтлера?цам дастаецца.
   I калi яна ?рэжа, так i ?рэжа.
   Ад яе крывавыя пырскi вылятаюць.
   Святлана жорстка за?важыла, калi ад яе босай ножкi паляцелi пырскi металу, што распла?ляе чэрапы i вежы танкам:
   - Слава Расii, вельмi нават слава!
   Танкi рвуцца наперад...
   Дывiзii ? чырвоных кашулях -
   Вiтае рускi народ!
   Вось дзя?чаты за гiтлера?ца? узялiся. Так iх рассякаюць i рэзаюць. Не вая?нiцы, а рэальна пантэры, якiя сарвалiся з ланцуга.
   Антон у баi i атакуе гiтлера?ца?. Б'е iх без жалю, расьсякае танкi, i верашчыць:
   - Мы як быкi!
   Маргарыта, крышачы карычневую армiю, i рассякаючы танкi, падхапiла.
   - Мы як быкi!
   Наташа ?зяла i завыла, рассякаючы карычневых байцо? разам з танкамi:
   - Хлусiць не з рукi!
   Зоя раздзiрала гiтлера?ца?, пiскнула:
   - Няма не з рукi!
   I таксама возьме, i выпусцiць зорачку босай нагой i прыкончыць масу фашыста?.
   Наташка ?зяла i запiшчала:
   - Тэлевiзар наш гарыць!
   I ад яе голенькiм ножкi ляцiць забойны пучок iголак.
   Зоя, таксама круша гiтлера?ца? i iх танкi, пiскнула:
   - Наша сябро?ства маналiт!
   I зно? такое кiдае, што ва ?се бакi кругi расплываюцца. Вось гэта дзе?ка - чыстае знiшчэнне супернiка?.
   Дзя?чына босымi пальчыкамi ножак возьме i запусцiць тры бумерангi. А трупа? ад гэтага стала яшчэ больш.
   Пасля чаго прыгажуня выдасць:
   - Не дамо ворагу лiтасцi! Будзе труп!
   I зно? ад босай пяткi адлятае забойнае.
   А?гусцiна таксама цалкам лагiчна за?важыла:
   - Толькi не адзiн труп, а шмат!
   Пасля таго дзя?чына ?зяла i басанож прайшлася па крывавых лужынах. I шмат перабiла гiтлера?ца?.
   I як прараве:
   - Маса забойства!
   I вось дзюбне галавой па гiтлера?скаму генералу. Зламае яму чэрап i выдасць:
   - Банзай! Патрапiш у рай!
   Святлана вельмi лютая ? наступе, асаблiва збiваючы танкi, пiшчыць:
   - Не будзе вам лiтасцi!
   I ад яе босых пальчыка? адлятае тузiн iголак. Як яна ?сiх прабiвае, самалёты завальваюцца. I вельмi нават вая?нiца iмкнецца, паразразаць, i перабiць.
   Антон Шэлеста? пiшчыць:
   - Сла?ны молат!
   I хлопчык таксама босай ножкай кiдае такую крутую зорку ? выглядзе свастыкi. Мудрагелiсты гiбрыд.
   I маса гiтлера?ца? завалiлася.
   Антон заро?:
   - Банзай!
   I хлапчук зно? у дзiкiм нападзе. Не, у iм проста клекоча сiла, i булькаюць вулканы!
   Маргарыта ? руху. Усiм распарэ жываты.
   Дзя?чынка ножкай выкiне па?сотнi iголак зараз. I маса забiтая рознага роду непрыяцеля?, падбiла i танка?, i самалёта?.
   Маргарыта праспявала ? плане бадзёрасцi:
   - Раз, два! Гора не бяда!
   Сумаваць не трэба нiколi!
   Вышэй нос i хвост трымай трубой.
   Ведай, што верны сябар за?сёды з табой!
   Вось такая яна агрэсi?ная кампанiя. Дзя?чынка як лупане i выгукне:
   - Прэзiдэнт-дракон стане трупам!
   Наташа ? баi проста тэрмiнатар нейкi. I рыкаючы прабiла:
   - Банзай! Хутчэй за атрымлiвай!
   I ад яе босай ножкi адляцела граната. I па гiтлера?цах як цвiко?. I разнясе масу мастадонта? i крылатых, пякельных машын.
   Вось гэта вая?нiца! Усiм вая?нiцам - вая?нiца!
   Зоя таксама ? наступе. Такая лютая краля.
   I ?зяла i пробулькала:
   - Бацька наш - сам Белы Бог!
   I сячэ па гiтлера?цам трайны млын!
   А А?гусцiна заро? у адказ:
   - А мой Бог - чорны!
   Сапра?ды рыжуха - гэта само ?васабленне падступства i подласцi. Для ворага? зразумела. А для сябро? яна душка.
   I як босымi пальцамi ножак возьме i кiне. I масу завалiся воiна? карычневай iмперыi, а таксама i iх танка? i самалёта?.
   Рудая пракрычала:
   - За намi Расiя i чорны Бог!
   Вая?нiца з вельмi вялiкiм баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш i не совацца. Як вежы танкам адрывае i крылы фашысцкiм самалётам.
   А?густына прашыпела:
   - Усiх здраднiка? сатрэм у парашок!
   I падмiргне напарнiцам. Ды гэтая агнязарная дзе?ка - не зусiм тое, што можа даць спакой. Хiба што спакой смяротны!
   Святлана, круша непрыяцеля?, выдала:
   - Чаргой вас скiнем!
   А?густына пацвердзiла:
   - Усiх заб'ем!
   I ад яе босых ножак, зно? ляцiць прэзент татальнай анiгiляцыi! I столькi танка? i самалёта? зараз разарвалася ? дробную стружку.
   Антон праспява? у адказ:
   - Будзе по?ны банзай!
   А?густына, раздзiраючы гiтлера?ца? голымi рукамi, секчы iх мячамi, i кiдаючы iголкi босымi пальцамi ног, знiшчаючы зараз танкi i самалёты, выдала:
   - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
   Наташа, руйнуючы карычневых ваяро?, пiскнула:
   - Карацей кажучы - банзай!
   I давай секчы супернiка? з дзiкай разлютаванасцю.
   Антон Шэлеста?, рассякаючы працi?нiка?, выда?:
   - Гэты гамбiт ёсць не кiтайскi,
   А дэбют паверце тайскi!
   I зно? ад босай ножкi хлопчыка паляце? востры, рэжучы метал дыск. Ён зрэза? i вежы танкам, i хвасты самалётам.
   Маргарыта, секчы воiна? карычневай iмперыi i браню танка?, праспявала:
   - А каго ? баi знойдзем,
   А каго ? баi знойдзем...
   З тым жартаваць не станем -
   На часткi разарвём!
   На часткi разарвём!
   Добра папрацавалi яны тады з гiтлера?цамi... I Савецкая Расiя перамагла пры штурме Маскве карычневую iмперыю.
   Вайна яшчэ не скончылася, але ?жо ? СССР з'явi?ся шанц перамагчы гiтлера?ца? самiм. Так што шасцёрцы зно? прыйшлося перапынiць выкананне сваёй, супер i круты мiсii.
  . РАЗДЗЕЛ ? 11.
  Азiк Азiма? таксама пакуль бы? у пекле. Вядома, старому прыемна было апынуцца ? целе падлетка. Яго знаходжанне на агульным узро?нi скончылася i вядомага пiсьменнiка-фантаста перавялi на аблегчаны.
  Тут ужо можна i паглядзець па гравiявiзары i мультфiльмы, калi хочаш.
  Азiк перачытва? серыял, у выходны, пасля таго як адбылася служба з малiтвай. I зараз увесь дзень вольны;
  Дзя?чынка тым часам уключыла матрыцу вiртуальных iлюзiй. Па паветры панеслiся самалёты, прычым вельмi здаровыя i буйныя. Яны неслi мноства бомба? пад крыламi. Але пры гэтым выглядалi вельмi архаiчна.
  Ва?ка ?зрадавана заскака? i закрыча?:
  - Вось гэта да! Бамбошкi ляцяць!
  Дзя?чынка-тэрмiнатар праспявала:
  - Будзе проста вышэйшы клас! З намi Кара, Карабас!
  Лiсяня даста? з-за пояса важкi бластер, i навё? яго на супернiка. Пасля чаго свiсну?:
  - Баявое мерапрыемства! Даеш паток гiперплазмы!
  I са ствала прадста?нiка рудай фауны, як лупанет чымсьцi падобным на дзiцячыя мыльныя бурбалкi. Але калi яны патрапiлi ? бамбавiк, то велiчэзная машына затрэслася, i лiтаральна заблыталася ? павуцiннi разбуральных iскра?.
  Кракадзiл Гена даста? нешта куды больш вялiкае моцна падобнае на гранатамёт часо? в'етнамскай вайны, але ?тыканы рычажкамi i кнопкамi. Пасля чаго кракадзiл як возьме i цвiко?, ды яшчэ не забы?шыся, пстрыкнуць хвастом, ад чаго па паветры панеслася сапра?днае цунамi, i ра?не:
  Ёсць у нас ракеты, самалёты,
  Самым магутны кракадзiла дух...
  За штурвалам зубы ? сталь пiлоты -
  Будзе вораг разгромлены ? пыл i пух!
  Мурзiлка таксама выхапi? зброю, але больш вычварную i простую, а менавiта рагатку. Але запусцi? пры гэтым шпунцiк з антыматэрыяй.
  I зно? як iрване, i разляцiцца ад траплення чарговы самалёт супернiка.
  Чабурашка вякну?:
  - Наша перамога над ворагамi, хай будзе непазбежная!
  I звярок з лiку мульцяшак даста? трубку якой плююцца. I давай ёю цьвiзiць па супернiку.
  I як плюне, так самалёт непрыяцеля i рассыпаецца ? пыл. Прычым попел пры падзеннi ператвары?ся ? рознага роду цукеркi, лядзяшы, ватрушкi i iншыя смачныя рэчы.
  Вечныя дзецi ? захапленнi запляскалi ? далонi i сталi хапаць смачныя. I яны лёталi i пасылалi маланкi з указальны пальца?. А некаторыя хлопчыкi i дзя?чынкi скiнулi абутак i лупiлi босымi пальчыкамi сваiх ножак, пасылаючы бурбалкi i пульсары.
  Кракадзiл Гена адзначы?:
  - Вельмi нават пацешная вайна!
  Дзя?чынка голай, круглай пяткай падкiнула шарык, той узляце? i ?разi? магутны бамбавiк з тузiнам крыла?. Той узя? i раскало?ся. А з яго трэснутага чэрава палiлiся бруi лiманаду, шакаладнага кактэйлю, i iншых шыпучых напоя?. А таксама сталi падаць порцыi марожанага i iншых ласунка?.
  Дзя?чынка нават кружачыся ? захапленнi праспявала;
  Бушуе ? сусвеце вайна,
  Мядовыя пернiкi з макам.
  А таксама ляцiць пасцiла,
  Цукеркi i булкi са смакам!
  Лiсяня па-фiласофску адзначы?:
  - А калi ? людзей вайна была горам!
  Во?к, шпурну?шы сабе ? рот шакаладку, адзначы?:
  - Добра было б сюды шакаладнага зайца!
  I шэры праспява?:
  - Дзе шакаладны заяц, ты ласкавы мярзотнiк i салодкi на ?се сто? Дзе шакаладны заяц цябе я пакусаю, i вельмi ведай лёгка!
  Во?к паспрабава? узляцець, але гэта ? яго атрымалася не вельмi ?дала. Ён плюхну?ся з усяго размаху ? струмень згушчанага малака, i мёда, змяшанага з шакаладкамi.
  Ва?чара завы? i праро?:
  - Гэта агiдна...
  Тут яго падхапiлi нечыя моцныя рукi. Ва?няны звер завiс. А яго павалок хлапчук у цылiндры i з тырчалымi з пашчы iкламi.
  Чабурашка пазна? яго i ?склiкну?:
  - Глядзi Вампiреныш завiта?!
  Хлапчук кi?ну?. Ён выгляда? хударлявым, да?гарукiм, i ? белых пальчатках. Апрануты старамодна. I гэтым выдзяля?ся з iншых дзяцей. Падмiргну? Чабурашку, паставi?шы ва?ка, якi бы? увесь абляпаны салодкiм на клумбе.
  Пасля праспява?;
  - Мараць гром i маланка,
  Жах страх на могiлках.
   Армiя духо?ная...
  Я вампiр на капiшчы!
  Во?к, аблiзваючыся, i рыка незадаволена за?важы?:
  - Усё салодкае i прыкрае. А жадаецца чагосьцi мяснога!
  Вампiрэныш таксама кi?ну?:
  - Я вось кахаю кро?. Асаблiва чалавечую.
  Мурзiлка нахмуры?ся:
  - Ты што забiва? людзей?
  Хлопчык-вампiр адмо?на матну? галавой:
  - Не! Гэта не абавязкова. Я мульцяшка i нiкога не магу з людзей зрабiць вампiрам. Крыху папi? крывi i адвалi?!
  Чабурашка са смяшком за?важы?:
  - Лепш сiнтэтычную пi. А то ведаеш, можна iкламi людзям занесцi заразу!
  Вампiрэньш з уздыхам за?важы?:
  - А што ? нашым свеце не зараза? Усе мы ? нейкай меры дзецi адной малпы!
  Во?к агрызну?ся i рыкну?:
  - Ну ?жо няма! Я да малпы нiякага дачынення не маю!
  Кракадзiл Гена пацвердзi?:
  - I я таксама... Нават не сысуна!
  Вампiрэныш кi?ну? i даволi жудасна ?смiхну?ся:
  - Магчыма! Чалавек, зрэшты, ста? у апошнi час куды больш падобны на малпу. Хай не вонкава, але па паводзiнах сапра?ды!
  Чабурашка адзначы?:
  - Малпачкi, малпачкi - не пакуль паставiць банкi!
  Мурзiлка здзi?лена спыта?:
  - Ты гэта навошта? Прычым тут слоiкi?
  Звярок з вушкамi лагiчна адказа?:
  - Я маю на ?вазе рыфму! Гэта значыць, так лепш атрымлiваецца рыфма!
  Кракадзiл Гена заро?:
  - Ясна адразу што не Пушкiн,
  Напiса? гэтыя прыпе?кi!
  Вампiрэньш крутану?ся, узлятаючы ?верх i пераварочваючыся ? сальта, праспява?:
  Хтосьцi рэйтынг свой пабудава? на крывi,
  У яго гранiтны каменьчык у грудзях!
  Мурзiлка згодна кi?ну?:
  - Наша сябро?ства маналiт -
  I на тым яна стаiць!
  Кракадзiл Гена адкусi? ад пiрожнага на якiя рассыпалася бомба, скiнутая з самалёта i адзначы?:
  - Смачка!
  Во?к заро?:
  - Хачу зайчацiны!
  I тут зверху на ва?ка як абрынецца смажаная, вельмi то?стая i важкая катлета. I прыцiснуць капiтальна шэрага.
  Во?к пабулька?:
  - У iмя iдэй пацыфiзму!
  Вампiрэныш, праро?, у яго руках блiснулi як алмазы на сонцы дзве шаблi:
  - Не! Пацыфiзм не для нас!
  Дзя?чынка пiскнула, у яе руках з'явiлiся таксама шаблi, якiя зiхацяць нiбы зоркi. I яна кiнулася на Вампiрэныша. Клiнкi скрыжавалiся i пасыпалiся iскры.
  Юны крывасмок за?важы?:
  - Для чалавека ты нядрэнна фехтуеш!
  Дзя?чынка хiхiкнула i адказала:
  - А ты не дрэнны для мульцяшкi!
  Вампiрэныш за?важы?:
  - Можаш клiкаць мяне Дракула-малодшы!
  Дзя?чынка запярэчыла:
  - Не! Так занадта складана! Можа проста Драка!
  Вампiрэныш за?важы?:
  - Ёсць адзiн Драко з Гары Потэра! А я непа?торны!
  Дзя?чынка змянiла прычоску на сямiколерную i пiскнула:
  - Дык чаго табе ра?няцца на графа Дракулу! Будзь самiм сабой!
  Вампiрэныш кi?ну? i праспява?:
  - Сюрпрыза? казачных по?ным по?ны сусвет,
  Яна чаро?ная i незвычайная!
  А да будучынi цалкам падаць рукой,
  Не пераймай кумiру - будзь самiм сабой!
  Дзя?чынка кi?нула i адзначыла:
  - Называйце мяне проста - прынцэса!
  Юны вампiр кi?ну?:
  - Прынцэса! Можа прынцэса цырка!
   Дзя?чынка прачырыкала:
  - Цырк, цырк, цырк - гэта класна!
  Хлопчык-вампiр i дзя?чынка прынцэса працягвалi секчыся.
  Мурзiлка адзначы?:
  - А мы яе iмя так i не даведалiся!
  Чабурашка адзначы?:
  - А маёй пароды таксама не пазналi! Да гэтага часу спрачаюцца, хто мой продак!
  Во?к тым часам упi?ся зубамi ? катлету, i адчайна пажыра? зайчацiну. Ён бы? запэцканы не толькi шакаладам, крэмам, згушчаным малаком, але i тлушчам i мясным сокам.
  Звер-мульцяшка ро?, грызу мяса i вiску:
  - Ну заяц! Ну пачакай!
  Мурзiлка хiхiкну? i адзначы?:
  - Ай-так, во?к!
  Чабурашка кi?ну?:
  - Мне больш падабаецца вунь той з Iвана Царэвiча! У таго ва?ка бы? куды шырэйшы кругагляд!
  Кракадзiл Гена зно? пальну? па самалётах. Збi? машыну, якая ? палёце рассыпалася на мноства цукерак, пачка? марожанага разнастайных форма?, пончыка?, завiтушкi, шакаладак i iншага.
  Вечныя дзецi кiдалiся на гэта i пажыралi. Самi стралялi з рагатак, выбiваючы патокi апетытных ласуно?.
  Тыя падалi ?нiз цi наадварот луналi ? вышынi. Мноства цукровай ваты пырхала па паветры з вялiкай сiлай.
  Кракадзiл Гена сам хапа? смачнае буйнымi зубамi, i ро?:
  - Слава эпосе багацця i няма чэрга?!
  Дзя?чынка адзначыла, пасмейваючыся i фехтуючы з юным вампiрам:
  - Усё будзе вышэйшы клас! Усё будзе вышэйшы клас - я гэта ведаю! Я гэта ведаю!
  Вампiрэныш працягва? махацца, адразу двума мячамi. I секся адчайна. Дзейнiчаючы з баявой сiлай. Але дзя?чынка яму не саступала. Яна была сапра?дная дзiкунка. I босымi пальчыкамi ножак часам кiдала ? маладога вампiра прэзенты смерцi.
  Дакладней рознага роду тоненькiя дыскi, цi кавалачкi торта.
  Вампiрэныш змага?ся вельмi ?пэ?нена i напява?:
  - Ану давай трыбушы, а ну давай трыбушы,
  Я вып'ю кро? ад душы, я вып'ю кро? ад душы!
  Я спадчыннiк вялiкiх вампiра?!
  Дзя?чынка-прынцэса адзначыла, выскалi?шы зубкi:
  - Стану я адважней i адважней iльва!
  I раптам яе шабля як зрэжа пасму валасо? у вампiрэныша. I гэта вельмi прыгожа. Вось гэта яна баявая прынцэса.
  Во?к працягва? круцiцца i завываць. Яму вiдавочна было вельмi стрымна. I даволi балюча, жывот успух ад абжорства. Трэба ж цэлы цэнтнер зайчацiны з'е?! Вось гэта велiзарная порцыя катлеты памерамi з добры а?тамабiль цi бегемота.
  Во?к заро?:
  - Я шэры дэман i вельмi моцна пакутую,
  Мне вельмi дрэнна, i я амаль памiраю!
  Дзя?чынка адцягнулася ад паядынку i адзначыла:
  - Трэба шэраму дапамагчы!
  I дзя?чынка-прынцэса босымi пальчыкамi ножак як возьме i пстрыкне. I вось палiлася з рапто?на якi ?знiк у паветры шланга бруя газiро?кi. I яна як абдасць, запэцканага i пузатага ва?ка з "Ну пачакай". Во?к возьме i закруцiцца, лiтаральна захлынаючыся ад газiро?кi. А затым шэрага як вырве.... З iкластай пашчы паляцелi лядзяшы, цукеркi, карамелькi, рознага роду Чупа-Чупсы, i дражэ. Затое жывот у ва?ка паменша?, i ста? плоскi.
  Во?к прабухце?:
  - Як хораша!
  Дзя?чынка ? адказ праспявала:
  - Добра! Усё будзе добра, я гэта ведаю! I ?сла?ляю!
  Чабурашка лагiчна за?важы?:
  - Ва?ка адмылi i прачысцiлi стра?нiк. Так ён ста? куды сiмпотней!
  Кракадзiл Гена з ухмылкай адзначы?:
  - Во?к - гэта па лбе пстрык!
   Дзя?чынка дасцiпна адказала:
  - Кахаю мыць кацянят! Гэта прыемна i коцiку, i прынцэсе!
  Вампiрэныш адзначы?, скалячы iклы:
  - Я назва? цябе вядома б бабай Ягой!
  Дзя?чынка за?важыла:
  - Баба Яга не адна, iх цэлая калекцыя з розных казак. Так што некаторыя з iх вельмi сiмпатычныя дзя?чыны!
  Чабурашка адзначы?:
  - А я вось у Японii - сэкс-сiмвал!
  Дзя?чынка хiхiкнула:
  - З такiмi вушкамi, i ? Японii ты сапра?ды сiмвал! Тыпу супершпiёна!
  Чабурашка рыкну?:
  - У Японii - народ i мафiя адзiныя!
  Лiсяня, якое таксама выпацкалася па самыя вушкi крэмам i шакаладным малаком, пiскнула:
  - Калi мы адзiныя - мы непераможныя!
  Дзя?чынка-прынцэса адбiла шаблямi чарговы выпад юнага вампiра i прачырыкала:
  - За вялiкiя рубяжы перамогi!
  Лiсяня задала цалкам заканамернае пытанне:
  - А каго ты збiраешся перамагаць?
  Дзя?чынка-прынцэса адказала, прычым лагiчна:
  - У першую чаргу лянота!
  Кракадзiл Гена згодна кi?ну?:
  - Будзеш ленавацца i табе жабы на галаву сядуць!
  Чабурашка нагада?:
  - Мы вось збiралi з пiянерамi металалом, i ты Гена ?се люкi з вадаправода выкра?!
  Зубастая мульцяшка вякнула:
  - Гэта ты мне вушасты падказа?!
  Чабурашка ? адказ прачырыка?:
  - Гена наш падказку кахае,
  Генка ? сябро?стве з ёй жыве...
  Але падказка Гену губiць,
  I да двоек давядзе!
  Мурзiлка лагiчна за?важы?:
  - Вам абодвум не перашкодзi? бы ?рок чыстапiсання i правiльнай гаворкi!
  Кракадзiл Гена адзначы?:
  - Больш за ?сё кро? - льецца ад чырвоных прамо?!
  Вампiрэныш нават пераста? на хвiлiну бiцца i адзначы?:
  - Гэты разумны выраз!
  Гена кi?ну? i праспявала:
  - У мяне розуму цэлая палата,
  Гена кракадзiл - ты жывеш багата!
  Чабурашка лагiчна адзначы?:
  - Звычайна кажуць - багаты Бурацiна!
  Мурзiлка засмяя?ся:
  - Якi Бурацiна? Бурацiна лiманад?
  Мультяшка юнага вампiра засмяялася i адказала:
  - Бурацiна.... Лiманад - быць збiтым будзе рады!
  Дзя?чынка-прынцэса ? адказ праспявала:
  - Ён не вучоны, не паэт, а пакары? усё белае святло!
  Яго па?сюль даведаюцца! Скажыце, як яго клiчуць?
  Зубастая мульцяшка з зялёным хвастом прагарлапанiла:
  - Кракадзiл Гена!
  - Кракадзiл Гена!
  Дзя?чынка-прынцэса прачырыкала:
  - Iшла вялiкая перамена,
  Крэсла злама? на часткi Гена!
  Ён зялёны кракадзiл,
  Але ламае крэсла - дэбiл!
  Гена, зразумела, ста? здабываць у адказ з сумкi шматствольны, ручны плазмамёт. Ды гэта сур'ёзна.
  Мурзiлка прапiшча?:
  - Лягчэй Гена яна ?сяго толькi дзiця!
  Кракадзiл рыкну?:
  - Дзвесце пяцьдзесят гадо? - гэта не дзiця!
  Чабурашка адзначы?:
  - Усе людзi дзецi i iх трэба шкадаваць!
  Дзя?чынка з усмешкай, якая зiхацела жамчужынамi праспявала:
  - Ведаеш сэрцам мы не дзецi! У цябе сябры свае!
  Вампiрэныш адзначы?:
  - I мае сябры не нулi!
  Дзя?чынка-прынцэса адзначыла:
  - У некаторых народа? - нуль - гэты дасканалы лiк!
  Кракадзiл Гена бразну?:
  - На нуль дзялiць нельга!
  Дзя?чынка-генiй за?важыла:
  - Як i падзялiць дзiрку ад бублiка!
  Мурзiлка праспява?:
  - Партыi абаранак, народу дзiрка ад абаранка,
  Вось так выглядае мульцяшная рэспублiка!
  Вампiрэныш за?важы?:
  - Рэспублiка, не манархiя! А вось Кашчэй несмяротны прэтэндуе на ролю манарха i нават iмператара!
  Кракадзiл Гена, ра?ну?:
  - Я стану iмператарам бо гэта вельмi проста!
  Вампiрэныш праспява?:
  - Мы ?сё глядзiм у Напалеоны,
  Двуногiх стварэння? мiльёны...
  На iх пастаю я поспех,
  I выста?лю народ на смех!
  Дзя?чынка-прынцэса запляскала ? далонi:
  - Брава! Такi пасаж?
  Гена кракадзiл буркну?:
  - А можа пасатыжы?
  Чабурашка прапiшча?:
  - Зеленахвостыя ? Парыжы,
  Патрэбныя як у лазнi пасатыжы!
  Гена не на жарт пакры?дзi?ся:
  - Зеленахвостыя гэта зусiм не мая парода! I ?вогуле не блытайце мяне з iмi!
  Чабурашка хiхiкну? i адзначы?:
  - Затое я iстота ?нiкальная!
  Лiсяня, якое было запэцканае звыш меры, праспявала:
  - Салодкая, салодкая кро?,
  Праз гадзiну гэта проста зямля...
  Во?к мокры i злы перабi?:
  - Вось я табе руды ?се кiшкi выпушчу!
  Лiсяня пляснула лапкамi i за?важы?:
  - А з чаго ты ?зя? што я табе гэта дазволю!
  Вампiрэныш адзначы?:
  - Можа, хопiць абжырацца цукеркамi? Зоймемся нечым больш сур'ёзна?
  Дзя?чынка за?важыла з усмешкай:
  - А што можа быць больш сур'ёзнае? Вось у нас якi супер рай!
  Лiсяня са смяшком адзначы?:
  - Людзi запалi ? дзяцiнства i здабылi шчасце! I гэта iм падабаецца!
  Дзя?чынка-прынцэса нагадала:
  - Чалавек сам сабе выкава? шчасце! Мы настолькi развiлi сваю навуку, што змаглi папо?нiць усе свае запатрабаваннi. I стала жыць нашмат лепш! Дакладней, дабiлiся абсалютнага шчасця. А шчасце - гэта быць як дзiця, вясёлым, i не думаць аб дрэнным i якiх-небудзь клопатах!
  Чабурашка кi?ну?:
  - А калi яшчэ i школы няма, то i зусiм лепата!
  Дзя?чынка-прынцэса кi?нула:
  - Ды вучоба ? школе сумны занятак! Куды лепш заба?ляцца i гуляць! Наогул самая цiкавая гульня - гэта вайна!
  I басаногая прыгажунi круглай пяткай урэзала ? апельсiн. Той падляце? i трапi? у важкi бамбавiк, памерамi падобны на сапра?дны авiялайнер. Ён лопну? i рассыпа?ся на мноства пiрожных, марожаных, пончыка?, i цукерак, розных форма? i кветак.
  Дзецi ?жо амаль усе самалёты разбiлi. Але працягвалi вылятаць новыя машыны i iх разбуралi.
  Мурзiлка за?важы?:
  - Сапра?дная вайна куды трагiчней!
  Дзя?чынка-прынцэса са смяшком адзначыла:
  - Як сказаць! Любiлi ж раней гуляць у вайну! I не толькi дзецi!
  Вампiрэныш кi?ну? i нагада?:
  - Гладыятарскiя баi былi ? Старажытным Рыме! I гэта выдатна!
  Кракадзiл Гена кi?ну?:
  - Ведаю! Лондан - гэта сталiца Парыжа, а Парыж гэта сталiца Рыма, а Рым....
  Мурзiлка падказа?:
  - Рым - гэта сталiца Вялiкай Рымскай iмперыi!
  Кракадзiл Гена кi?ну?:
   - Ды Рымскай iмперыi! I гэта выдатна!
  Вампiрэныш удакладнi?:
  - Рым - гэта сталiца Iталii!
  Кракадзiл Гена заро?:
  - Я ёсць Юлiй Цэзар!
  Мурзiлка за?важы?:
  - Навошта табе быць Юлiям? Ты Гена i так добры!
  Чабурашка згодна кi?ну?:
  - Нас дзецi любяць больш, чым Юлiя Цэзара!
  Вампiрэныш заро?:
  - Цэзар рэйтынг свой пабудава? на крывi,
  У яго гранiтны каменьчык у грудзях!
  Лiсяня за?важы?:
  - Наша тусо?ка ?вогуле-то цудо?ная! А праспяваць чагосьцi не жадаем!
  Дзя?чынка-прынцэса заспявала:
  - Лёс мой не пашкадуй дабра,
  А значыць будзь прыемная i мiлая!
  Лiсяня хiхiкну? i адзначы?:
  - Ды гэта песенька! А лепей нiчога няма!
  Мурзiлка агрэсi?на кi?ну?.
  - Ды чагосьцi асаблiвага, касмiчнага!
  Во?к, якi бы? мокры, злы, i не надта добра адмыты, буркну?:
  - Ды лепш бы ?се паляцелi б да чортавай бабулi!
  Чабурашка за?важы?:
  - Вось iменна? Што калi чортава бабуля за ?сiм гэтым i стаiць?
  Мурзiлка ?хмыльну?ся i спыта?:
  - А доказы ? нас ёсць?
  Вушасты звярок напружы?ся:
  - Доказы вы кажаце?
  Мурзiлка ?пэ?нена кi?ну?.
  - Або факты! Вось як каза? Шэрлак Холмс - трэба мець спачатку факты, а не тэорыю. Калi стварыць тэорыю загадзя, то пад яе будуць падтасо?ваць усе факты!
  Чабурашка кi?ну?:
  - Лагiчна! А калi мульцяшку Шэрлака Холмса нам самiм запрасiць!
  Мурзiлка рашуча матну? галавой:
  -Не!
  Кракадзiл Гена буркну?:
  - А чаму б i не?
  Мурзiлка лагiчна за?важы?:
  - У нас павiнен свой гонар быць! I не кладзецца пад Шэрлака Холмса!
  Чабурашка пагадзi?ся:
  - Гэта канкуруючая кантора! Не пойдзе!
  Мурзiлка адзначы?:
  - Ды ?жо галава ад усяго гэтага трашчыць! Версiй становiцца ?сё больш i больш!
  Лiсяня лагiчна адзначы?:
  - Калi сустракаюць два шпiка ? iх тры версii! Так што базарыць можна практычна да бясконцасцi!
  Кракадзiл Гена кi?ну?:
  - Камбiнацый не злiчыць!
  Мурзiлка буркну?:
  - Дык можа лепш у шахмацiшкi згуляць, чым займацца падобным, бязмежным пераборам iсцiн i версiй?
  Лiсяня пiскну?:
  - Чур я белымi!
  Кракадзiл Гена прапанава?:
  - Не ?жо лепш хай спачатку нам дзя?чынка праспявае!
  Юная прынцэса кi?нула i пацвердзiла:
  - З задавальненнем!
  I здольнасць вечнага юнацтва заспявала;
  У космасе шмат розных дзвярэй,
  Злы гiперплазмы бушуюць патокi!
  Веды далi масу ключо?,
  Былi мы людзi, а зараз багi!
  
  На зоркалётах - iмчым па хвалях,
  Пяняцца кваркi ? вiхурах эфiру!
  Што я нашчадкам сваiм перадам,
  Дзецям iншага, бурнага свету!
  
  Вакуум цёплы, грэе сэрцы,
  Зоркi вакол - як твары закаханых!
  Служым прагрэсу - няма канца,
  А на Зямлi шамацяць далiкатна клёны!
  
  Дзе мы ступаем, там святло цвiце,
  Громы бiтва? - музыка жыцця!
  Выступiм смела ? новы паход,
  Свята паслужым вечнай Айчыне!
  
  Хай будуць ахвяры - космас суровы,
  Шмат розных вiда? i рас!
  Занадта велiзарная бездань мiро?,
  Увечары сябар, а пад ранiцу здрадзiць!
  
  Але для Айчыны, няма перашкод,
  Ведае любы: дзiцячы дух гэта сiла!
  Не застрашыць i геена i пекла,
  Не заключыць у палон i гiбель-магiла!
  
  Анiгiляваць можна толькi плоць,
  Ну, а душа верна Радзiме служыць!
  Бяды i смутку - усё перамагчы,
  Трэба - зацягнем пояс тужэй!
  
  Вось нанеслi паражэнне ворагам,
  Мы чалавецтва - пуп светабудовы!
  Сунецца мярзота - сустрэне ?дар,
  Нам не да твару: мяккасць, скруха i рыданнi!
  
  Космас для нас, ста? як унутраны двор,
  Хуткi палёт памiж зорак, як шпацыр!
  Хоць бязмежны нябесны дыван,
  Перакроiць яго зможам - не жарт!
  Кракадзiл Гена свiсну?:
  - Гэта крута!
  Мурзiлка пагадзi?ся:
  - У дзя?чынкi вызначана вакальныя талент!
  Вампiрэныш таксама праспява?, ва ?нiсон;
  Твой вялiкi дар, нанясе ?дар!
  Дзя?чынка-прынцэса зно? заспявала, складаючы на хаду;
  Няхай будзе шчасце людзям усiм навекi,
  Лашчачы зоркi, весела дурэючы i смеючыся!
  Сумуюць толькi безнадзейныя калекi,
  У самой справе , чалавек з'я?ляецца прынцам ?сiх !
  
  Я не шукала ? бурных водах прынца,
  Бо для мяне прызнанне - секчы ворага? мячом!
  I нават у марах - бойка злая снiцца,
  Вайна прыгожая, хоць жахлiвая - палi арду агнём!
  
  Вось зоркалёт упа? у цемры згараючы,
  Аскепкi самацветамi рассыпалiся ? гарах!
   I скалы сталi нiбы апярэнне папугая,
   Калi прыгожа, знiкае боль i страх!
  
  Зараз танчу, нiбы я цыганка,
  Босыя ножкi акрапiла кро?!
  Ведай кананада - лепшая катрынка,
  Разбураць усiх - сама гарачае каханне!
  
  Гвалт - гэта дна не ведае вiр,
  Затрымалася ? сэрцы вострая iголка!
  А на iншых планетах людзi стогнуць,
  Лёс такi iм "прыз" паднёс!
  
  Б'юся я ад захаду да свiтання,
  I нават Д'ябал здзiвi?ся сам!
  У паэмах доблесьць дзевы гэтай апеты.
  А запал яе чытаю па вуснах!
  
  Ды помста меж i мер зусiм не ведае,
  Калi Русь пакры?дзi? - дурань не знайдзi!
  Зямля Айчыны - лепш месца ? раi,
  Цэмент - iдэя, людзi - цэгла!
  
  А на душы, жорстка ные рана,
  Загiну? мой хлопец - абараняючы край!
  I Радзiма растаптана, папрана,
  Я як у ланцугах, аб помсце мацуйся!
  
  У iншым сусвеце, нават сонца? тры штукi,
  Планета хоць пышная, але паветра сухое!
  I да чорта ?се прамудрасцi, навукi,
  Мой гiперлазер - зда?ся i патух!
  . РАЗДЗЕЛ ? 12.
  Мурзiлка перапынi? каманду, якая без меры распялася:
  - Я думаю пакуль хопiць! Трэба ляцець на Марс!
  Кракадзiл Гена з гэтым пагадзi?ся, пстрыкну?шы хвастом:
  - Гэта лепшы варыянт!
  Чабурашка хiхiкну?, i ?ключы? галаграму камп-бранзалета. У ёй узнiкла выява прыгожых дзя?чат, якiя гулялi на клюшках у хакей.
  Вушасты звярок, прабуркава?:
  - Гэта будзе выдатны прэзент у нашым расследаваннi!
  Дзя?чынка-прынцэса кi?нула гало?кай з валасамi зiготкiмi нiбы сусальнае золата:
  - Давайце пакажам свой найвышэйшы клас! Паляцелi...
  Мурзiлка нацiсну? на кнопку джойсцiка, i побач з iм аказа?ся гравiяцыкл з каляскай.
  Двiнiкi-мульцяшкi Вiнцiк i Шпунцiк выцягнулiся, нiбы пiянеры ?скiну?шы рукi ? салюце i пiскнулi:
  - Машына да запуску i палёту гатова!
  Лiсяня ?пэ?нена вымавi?:
  - Гэтыя хлопцы, хай i кланаваныя, нiколi не падвядуць! Можаце ляцець на Марс!
  Вампiрэныш прачырыка?:
  - Я хачу ляцець з вамi!
  Мурзiлка ?пэ?нена кi?ну?.
  - Гэта можна! Мы з радасцю цябе возьмем!
  Дзя?чынка-прынцэса адзначыла:
  - А я i просiцца не буду! Сама калi захачу палячу!
  Гена, Мурзiлка, Чабурашка i вампiрэныш заскочылi на гравiяцыкл. Машына загудзела, i рванулася ?верх.
  Мурзiлка адчу? iмгненную перагрузку. Затым уключы?ся антыгравiтатар, якi стабiлiзава? патокi гравiтона?.
  Гена адзначы? з ухмылкай:
  - Гагарыну i не снiлiся нашы дасягненнi!
  Чабурашка засмяя?ся, скалячы зубкi:
  - Бы? Гагарын - сла?ны хлопец....
  Вампiрэныш запярэчы?:
  - На мой погляд у Дыснею заслугi перад чалавецтвам нашмат вышэй!
  Гена пацiсну? плячыма i за?важы?:
  - Мой хросны бацька не Дысней!
  Мурзiлка ? адказ узя? i выня? з матрыцы Гiпернета марозiва ? шакаладзе i з ананасам, i працягну? па пачку сябрам:
  - Давайце нацешымся прахалодай!
  Вампiрэныш запярэчы?:
  - Марозiва добра, а кро? яшчэ лепш!
  Кракадзiл Гена адкусi? крыху i заро?:
  Любяць дзiцячыя мульцяшкi i вiно i шашлыкi,
  Толькi кажу вампiрам, затупiце вы iклы!
  I з вока юнага крывасмока як лупанет маленькая маланка.
  Пасля чаго ён як возьме i марожанае кусне сваiмi iкламi.
  Вось гэта мульцяшкi.
  Вакол у космасе по?на руху. Шмат праносiцца зоркалёта? самых разнастайных канструкцый. Большасць з iх кiруюцца робатамi.
  Вось гэта цудо?ныя тэхналогii.
  Вось адзiн з касмiчных караблё? падобны на кроплю, пры гэтым усеяную стваламi гармат. Баявая машына.
  Вампiрэныш за?важы? з трывогай:
  - Калi справа дойдзе да рэальнай касмiчнай вайны, то цi змогуць выстаяць iнфантыльныя людзi!
  Кракадзiл Гена за?важы?, скалячы зубы:
  - Дзецi таксама любяць ваяваць! Яны гэта робяць з вялiкiм энтузiязмам!
  Чабурашка паправi?:
  - Хутчэй нават з вялiзным!
  Вампiрэныш пагадзi?ся:
  - Вечныя дзецi таксама вельмi нават разумныя! I такое часам вырабляюць i вынаходзяць!
  Мурзiлка дасцiпна за?важы?:
  - Я змагу стаць акадэмiкам, i нават грос-акадэмiкам, бо лётаю з вялiкай хуткасцю!
  I iстота жо?тага колеру ?зяла i даела марожанае. I выкiнула палачку.
  Так у палёце ператварылася ? ружовую кветку. Вось гэта дзя?чынка з вялiкай лютасцю агню.
  Прынцэса нагнала iх, выкарысто?ваючы ? палёце пояс. Яна крыкнула Мурзiлцы:
  - Нiкуды не пойдзеш - станеш проста як вош!
  Кракадзiл Гена агрызну?ся i адказа?:
  - А можа i страмчэй любой рэптылii!
  Вось ужо Марс з'явi?ся перад камандай. Ды планета старажытная. Але жыцця на iм так i не было выя?лена.
  Затое пабудавалi большую колькасць гарадо? i розных збудавання?.
  Вось пiрамiда з блакiтнага каменя зiхацiць ... Яна велiзарная, вышэй Гiмалая?, i яе вiдаць здалёку.
  Дзецi катаюцца з яе нiбы з велiчэзнай горкi. Гэтае вельмi ?ражлiвае вiдовiшча.
  Дзя?чынка-прынцэса прачырыкала:
  - Пiрамiды, пiрамiды, пiрамiды,
  Адкрываем да космас вiды!
  Мурзiлка згодна кi?ну?:
  - Марс робiць уражанне!
  Вампiрэныш капрызна заявi?:
  - А, па-мойму, нiчога асаблiвага!
  Тым часам планета станавiлася ?сё буйнейшай i запа?няла прастору. У ёй было нешта адрознае ад Месяца i планеты Зямля. У прыватнасцi, вялiкая колькасць чырвоных рубiна? на вежах. I агульная прыгажосць планеты. А таксама шмат помнiка? воiнам, дзя?чат у бiкiнi i хлапчуко? з мускулiстымi, аголенымi тулавамi ? шортах. Статуi трымалi ? руках зброю, трызубцы, мячы, лукi. I з iх бiлi фантаны.
  Хлапчукi-статуi былi ? асно?ным на выгляд гадо? чатырнаццацi-пятнаццацi з рэльефнымi цяглiцамi, як, зрэшты, i дзя?чынкi. Частка статуй басанож, частка ? сандалях. I гэтыя статуi былi ? руху, i зброяй трэслi.
  Заадно выпускалiся i фантаны.
  Шмат дзяцей насiлася па паветры. Дарослыя людзi, прынялi аблiччы вечных рабят i ?спрынялi iх мысленне. Пастаянна вясёлыя i скаляцца, i iх усмешкi такiя прамянiстыя.
  Дзя?чынка-прынцэса адзначыла:
  - Выдатны чалавечы свет!
  Мурзiлка адказа? з упэ?ненасцю:
  - Шчасце мы разумеем па-свойму!
  Вампiрэныш кi?ну?:
  - Зараз бы я чалавечай крывi папi? бы!
  Кракадзiл Гена ? адказ заспява?:
  Няхай ракi крывi цякуць па зямлi,
  Хай стогнуць ад болю - пажары ?сюды!
  Чабурашка хiхiкну? i адзначы?:
  - Кракадзiл хоча крывi!
  Тут да iх падляцела на ступе прыгожая дзя?чына з валасамi колеру полымя. Яна страсянула венiкам i прапiшчала:
  - Баба Яга - босая нага! Гатова з вамi сябраваць!
  Мурзiлка кi?ну? з усмешкай:
  - Вы такiя прыгожыя!
  Дзя?чына кi?нула з аскалам жамчужных зубо?:
  - Я павiнна як жанчына захо?ваць прыгажосць! I не толькi захо?ваць, але i памнажаць!
  Чабурашка крутану? указкай з вастрыём, за?важы?шы:
  - Ды гэта для жанчыны самае высокае захапленне! Быць прыгожай i памнажаць сваю складнасць i весялосць!
  Кракадзiл Гена дасцiпна дада?:
  - Такая баба Яга, можа рабiць дабро!
  Дзя?чына з агнiстымi валасамi, прапанавала:
  - Я вам загадаю загадку, i калi атрымаецца падару разма?лялы клубок!
  Мурзiлка скептычныя вымавi?:
  - А калi не ?гадаем?
  Баба Яга босымi пальчыкамi ножак выпусцiла пяро i адказала:
  - Тады Мурзiлка мне падорыць сваю ручку з алмазным пяром!
  Жо?ты звярок запярэчы?:
  - Ручку так проста я не аддам! Яна кашто?ны артэфакт!
  Баба Яга кi?нула сваёй медна-чырвонай гало?кай:
  - Ды i мой клубочак не просты. Ён можа знайсцi любое месца ? сусвеце i разма?ляць умее!
  Кракадзiл Гена кi?ну?:
  -Ведаю! Гэта кашто?ны артэфакт! Хочаш, я за яго свой пiянерскi гальштук паста?лю!
  Баба Яга пагардлiва фыркнула:
  - А навошта мне гэтая чырвоная ануча?
  Кракадзiл Гена пакры?дзi?ся i праспява?:
  - Мой гальштук колеру чырвонага,
  I гэтым я ганаруся...
  Ручом пралье небяспечнага,
  I будзе ты не трусь!
  Баба Яга кi?нула i вымавiла:
  - Дык цi гатовыя вы сваю ручку, супраць майго клубка!
  Мурзiлка вякну?:
  - А ты пакажы свой клубок!
  Баба Яга пстрыкнула пальцамi. У iх сапра?ды з'явi?ся клубок з залатымi нiткамi i з маленькiмi крылцамi. У клубку раскры?ся раток i прапiшчала:
  -Прывiтанне Мурзiлка!
  Мультяшка жо?тага колеру здзiвiлася:
  - Ён ведае маё iмя?
  Клубочак пацвердзi?:
  - Вядома ж ведаю! Я ?вогуле шмат чаго ведаю!
  Кракадзiл Гена выклiкну?:
  - Я за такi клубок, гатовы паставiць не толькi чырвоны гальштук, але i сваю трубку!
  Баба Яга пагардлiва фыркнула:
  - I што толку ? тваёй трубцы?
  Кракадзiл Гена пахвалi?ся:
  - З яе можна курыць, хоць сто гадо? запар, i не дадаваць тытуню!
  Дзя?чына з рудымi валасамi буркнула:
  - Курыць - здаро?ю шкодзiць! Лепш выкiнь яе!
  Чабурашка нагада?:
  - Памятаеш Гена ты абяца?, уступаючы ? шэрагi пiянерыi - кiнуць палiць!
  Зялёная мульцяшка прахрыпела:
  - Тое, што, я абяца? тое закон!
  Баба Яга хiхiкнула, i паказала iклы:
  - Дык вы яшчэ i пiянеры? Пацешна, а я думала, вы дарослыя мульцяшкi.
  Кракадзiл Гена лагiчна запярэчы?:
  - Гераiзм не мае ?зросту...
  Чабурашка падхапi?:
  - У сэрцы юным каханне да краiны!
  Мурзiлка дада?:
  - Заваяваць можа гранi космасу...
  Дзя?чынка-прынцэса пiскнула:
  - Ашчаслiвiць усiх-усiх на Зямлi!
  Баба Яга згодна кi?нула, i клубочак на яе далонi падскочы?. Дзя?чына з чырвонымi валасамi спытала:
  - Дык будзеце вырашаць маю загадку?
  Мурзiлка рашуча кi?ну?.
  - Валяй! Я гатовы паставiць на кон сваю ручку!
  Баба Яга з усмешкай вымавiла:
  - Чаму ? калабка цэлых пяць ног!
  Кракадзiл Гена свiсну?:
  - Вось гэта загадка на парадокс!
  Чабурашка за?важы? з iронiяй:
  - Гэта хохма не мелая адказу!
  Дзя?чына з рудай прычоскай хiхiкнула:
  - А чаго вы хацелi? Каб дала вам заданне па вышэйшай матэматыцы?
  Мурзiлка з усмешкай кi?ну?:
  - Гэта добрае пытанне. Але калi ?лiчыць, што ён дадзены з iронiяй, дык i адказ павiнен быць iранiчным!
  Баба Яга кi?нула:
  - Гэта дакладна! Так што мацуйся мой хлопчык!
  Мурзiлка ?зя? i з задавальненнем праспява?;
  Калабок з цеста бок,
  Але ?смешкай недалёкi...
  Далi знiжку на пяць ног,
  Ён зрабiць усё адразу змог!
  Iх выдатна, калi пяць -
  Можна i футбол згуляць!
  Баба Яга хiхiкнула i пiскнула:
  - Ды гэты адказ можна i залiчыць! А якая зорка самая вялiкая ? сусвеце?
  Мурзiлка сур'ёзна адказа?:
  - А гэта ?жо другое пытанне! Ну давай клубочак!
  Кракадзiл Гена кi?ну?:
  - Так! Дагавор даражэй за грошы!
  Баба Яга хiхiкнула i адзначыла:
  - А мой клубочак не прадаецца проста так... Ён сам выбiрае гаспадара!
  Пачу?ся пiск:
  - Сапра?ды, я так проста не прадаюся!
  I клубочак у пазалоце паказа? сваю до?гую i тонкую мову.
  Кракадзiл Гена адзначы?:
  - Можа табе ?рэзаць па вушах?
  Клубок буркну?:
  - У мяне няма вушэй!
  Мурзiлка спыта? з усмешкай:
  - Ты разумны?
  Клубачак тузану?ся i адказа?:
  - Вядома! Я мульцяшка з казкi!
  Мурзiлка павярну?ся да Бабы Ягi i прагырка?:
  - Ты ? парушэнне закона хацела разыграць разумную iстоту!
  Рудая дзя?чына тупнула босай ножкай i пiскнула:
  - У казцы такiя клубкi можна прадаваць i абменьваць. Гэта аксiёма! Гэта любы законнiк пацвердзiць!
  Вампiрэныш за?важы?, варушачы iкламi:
  - А яна мае рацыю! Гэта вы ?жо з клубочкам дамовiцца павiнны!
  Мурзiлка пацiсну? плячыма i адказа?:
  - Я разумная iстота няволiць не маю права! Няхай скача на ?се чатыры бакi!
  Пазалочаны клубочак разрагата?ся i адказа?:
  - Вы вельмi мудра зрабiлi. Аднак вы ж кагосьцi шукайце?
  Мурзiлка згодна кi?ну?:
  - Зразумела шукаю! Хiба я не правы?
  Залаты клубочак за?важы?:
  - Я магу вас прывесцi ? любое месца ? сусвеце!
  Мурзiлка набычы?шыся, вымавi?:
  - Тады прывядзi нас кампутарнаму хулiгану!
  Залаты клубочак прапiшча?:
  - Да якога канкрэтна?
  Мурзiлка пацiсну? плячыма i адказа?:
  - А мы гэтага пакуль i самi не ведаем!
  Клубок прапiшча? з усмешкай, на ?сю шырыню:
  - Дык i я гэтага не ведаю!
  Чабурашка прапанава?:
  - А можа, ты нас да Кашчэя даставiш?
  Мурзiлка нахмуры?ся:
  - Гэта чаго да Кашчэя?
  Звярок з вялiкiмi вушамi, лагiчна выказа? здагадку:
  - Таму ён самы разумны сярод мульцяшак!
  Мурзiлка цалкам рацыянальна за?важы?:
  - Магчыма Кашчэй i ёсць кiбернетычны хулiган!
  Чабурашка кi?ну?, перабiраючы вушкамi:
  - Вось мы яго i скруцiм! Прама на месцы!
  Залаты клубочак пацвердзi?:
  - Кашчэй несмяротны ведае ?сё! У iм каласальная касмiчная сiла!
  Мурзiлка рашуча матну? галавой:
  - Дык вядзi нас да Кашчэя!
  Клубочак адлюстрава? кi? i прапiшча?:
  - А за гэта вы адгадайце яшчэ адну загадку!
  Мурзiлка з уздыхам адказа?:
  - Ну добра задавай!
  Залаты клубочак раскры?шы рот сказа?:
  - А ?сё ж якая самая вялiкая зорка ? сусвеце!
  Чабурашка пабулька?:
  - А выпадкова не квазар?
  Кракадзiл Гена перабi?:
  - Маецца на ?вазе толькi адна зорка!
  Мурзiлка рашуча заявi?:
  - Гэта таксама пытанне на пачуццё гумару, i адказ павiнен быць з гумарком!
  Вампiрэныш кi?ну? i за?важы?:
  - Добра было б парася ? кетчупе!
  Чабурашка адмахну?ся:
  - Закажы праз Гiпернет!
  Юны пляменнiк Дракула капрызна вякну?:
  - У Гiпернэце свiнiна сiнтэтычная!
  Чабурашка лагiчна за?важы?:
  - А на смак i пах нiякай рознiцы няма. Як у прыватнасцi ты п'еш сiнтэтычную кро? i чмурэеш!
  Вампiрэныш ра?ну?:
  - Сiнтэтычную галiма! Я хачу натуральную!
  Мурзiлка кi?ну? i за?важы?, напяваючы:
  - Пуцяводная зорка - гэта сумленне наша,
  У сусвеце не знайсцi гэты свяцiлы прыгажэй!
  I яна такi памер больш не бывае,
  Тая сусветная зорка ?се светы месцiць!
  Залаты клубочак пацвердзi?:
  - Выдатны адказ! Што ж я вас завяду да Кашчэя! Толькi пытанне, Кашчэе?-мульцяшак нават без клона? не менш за тузiн з розных казак. Дык то вам...
  Мурзiлка адказа?:
  - Вядзi да таго Кашчэя што ажанi?ся з Аленай Прамудрай. Ён, мусiць, самы навуковец!
  Залаты клубочак пацвердзi?:
  - Гэта можна! Ён не занадта далёка ад сюды!
  Мурзiлка набычы?ся:
  - Як гэта не занадта далёка?
  Клубок пiскну?:
  - Зусiм побач - парсека? сто цi не дзвесце цi трыста! I мы даляцiм туды...
  Кракадзiл Гена за?важы?:
  - На гравiяцыкле сто парсэка? не возьмеш! Тут зоркалёт патрэбен!
  Мурзiлка кi?ну? i адказа?:
  - У нас ёсць зоркалёт!
  Чабурашка хiхiкну? з ухмылкай:
  - Ён гэта значыць, але, як за?сёды, на рамонце!
  Мурзiлка прапанава?:
  - Закажам новы!
  Кракадзiл Гена запярэчы?:
  - Гэта вялiкiх грошай будзе каштаваць. Зоркалёты каштуюць нятанна, i iх бясплатна не раздаюць!
  Мурзiлка з уздыхам за?важы?:
  - А калi на грамадскiм транспарце?
  Чабурашка згодна кi?ну?:
  - Можаш, паспрабаваць... дзе Кашчэй жанаты на Алене Прамудрай?
  Залаты клубочак ахвотна адказа?:
  - У сузор'i Вялiкай Мядзведзiцы. А дзе дакладней, я вам прывяду!
  Мурзiлка кi?ну?, за?важы?шы:
  - Можна, на кiнезпрасторавым цягнiку даехаць! Гэта даволi камфортна i каштуе iсныя капейкi!
  Вампiрэныш злосна заявi?:
  - Я з вамi не паеду!
  Кракадзiл Гена ра?ну?:
  - А мы вас вашу крывавую высокасць i не запрашалi! Гэта нашае следства i мы шукаем злачынца!
  Вампiрэныш праро?:
  - Ста?лю сто тысяч долара?, што вы яго не знойдзеце!
  Мурзiлка хiхiкну? i адказа?:
  - Колькi вяровачцы не вiцца, а канец знойдзецца!
  Гена кракадзiл заро?:
  - Прымаю ста?ку! Рыхтуй сто тысяч долара?!
  Вампiрэныш падскочы? да кракадзiла, i плясну? далонню:
  - Па рукам! Гатовы спрачацца вам гэта не пад сiлу!
   I яны пабiлiся аб заклад. I гэта было цiкавым заклад.
  А затым тройца села на гравiяцыкл i iрванула да касмапорта. За iмi ляцела дзя?чынка-прынцэса, а вампiрэныш адправi?ся ? парк заба?.
  На далонi ? Мурзiлкi падскоква? пазалочаны клубок. Ён раз-пораз задава? пытаннi:
  - А якая ? вас крымiнальная справа была самая цiкавая?
  Мурзiлка па-фiласофску адказа?:
  - Сказаць, што было самым цiкавым - немагчыма! Бо па-свойму ?сё цiкава!
  Клубочак настойва?, падскокваючы i варушачы до?гай мовай:
  - А што ж самае цiкавае?
  Мурзiлка ?хмыльну?ся i пачуха? верхавiну, адказа?:
  - Мусiць, справа аб выкраданнi караля? каралевы. Гэтае цiкавае было расследаванне. I мы ? iм атрымалi поспех!
  Залаты клубочак прабуркава?, паказваючы язычок:
  - А ? чым канкрэтна вы атрымалi поспех? Хто аказа?ся злачынцам?
  Мурзiлка з уздыхам адказа?:
  - Той, ад каго менш за ?сё чакалi каверзу - хлопчык-с-пальчык. Мы то думалi, што ён стано?чая мульцяшка, а ён аказа?ся такiм, непасрэдным...
  Кракадзiл Гена за?важы?:
  - Лепш бы ? гульнi рэзацца, чым крадзяжом зарабляць! Я вось, напрыклад, у частцы набыцця? дока!
  Чабурашка хiхiкну? у адказ:
  - Ты не дока, а докер! I што такога Генка набы??
  Кракадзiл праспява?, падскокваючы:
  - Я набы? вялiкi талент, i будзе класны вынiк!
  Каля будынка касмапорта на Марсе, бi? у неба фантан: у выглядзе юнака-падлетка з рэльефным торсам, i прыгожай, таксама вельмi мускулiстай дзя?чыны. Струмень у фантана было цэлых - чырвоная, жо?тая i зялёная. I яны выносiлiся на цэлы кiламетр у вышыню.
  Мурзiлка адзначы? з усмешкай:
  - Усё тут вая?нiчае i класнае!
  Клубочак за?важы?:
  - Некалькi аднастайны дызайн. Запар людзi ? якасцi помнiка? i выключна хлапчукi i дзя?чынкi!
  Кракадзiл Гена запярэчы?:
  - Вось паглядзi ёсць помнiк i мульцяшцы!
  Сапра?ды з супрацьлеглага боку касмапорта стаяла статуя Бурацiна i Мальвiны. Прычым абедзве мульцяшкi трымалi ? руках залатыя ключыкi.
  Мурзiлка адзначы?, прыжмуры?шы вочкi:
  - Такiм чынам маё хараство! Усё проста цудо?на!
  Клубачак прашалахце?:
  - Бурацiна, Бурацiна, буры хлапчук,
  Прыгатуй такi ты моцны - лазерны наган!
  Чабурашка буркну?:
  - Лазерны наган - выдатна!
  Пасля чаго трыяда следчых па асобых справах рушыла ? касмапорт.
  Бiлеты можна замовiць i праз Гiпернет. Усё практычна. Стартуюць гiперцягнiкi.
  На самай справе тут раскошна i блiшчаць зоркалёты пазалотай.
  Кракадзiл Гена нават праспява?:
  - Золата, золата, золата...
  Золата падае з неба...
  Наша планета расколатая,
  Будзе по?на ведаю хлеба!
  Гiперцягнiкi былi па?пустыя. Многiя аддавалi перавагу ?ласным зоркалётам.
  Трыяда ?вайшла ? экспрэс што iшо? да Вялiкай Мядзведзiцы. Гэта дастаткова вялiкая акула. Унутры зразумела таксама раскошна. Нават вiсяць карцiны старажытных майстро?. Зразумела не арыгiналы, а дакладныя копii, у абсыпаных самацветамi рамах.
  Якiя служаць у асно?ным робаты, у выглядзе чалавечы дзяцей. Яны апрануты вельмi прыгожа i кланяюцца.
  У Мурзiлкi пара сапра?дных людзей папрасiла а?тограф. Зразумела, яны таксама як дзецi на выгляд, але вельмi вясёлыя i рухомыя мордачкi. Скаляцца белымi зубкамi.
  Мурзiлка i Чабурашка распiсалiся. Але кракадзiл Гена праiгнарава?.
  Пасля чаго тры?мвiрат адправi?ся ? раскошную каюту. Там была i ванная з фекалiаанiгiлятарам, i асобны пакой кожнаму.
  Зрэшты, мульцяшкi аддалi перавагу быць разам у гасцiнай. I сталi абмярко?ваць навiны...
  Праграма навiн паведамiла, што праз пару дзён адбудзецца першае ? гiсторыi чалавецтва ?васкрашэнне з мёртвых. I той, хто праз раку iндывiдуальнага часу пазбегне смерцi, будзе Юрый Гагарын. Сышлiся на першым касмана?це.
  Акрамя таго, паведамiлi, што на адной з планет знойдзена база вандро?ца?. Што даказала, што людзi зусiм не адзiная звышцылiзацыя ? сусвеце.
  Пра?да база зно? аказалася пустой. Але на ёй нашы сляды звышметала i радыяцыi.
  Мурзiлка за?важы? з уздыхам:
  - Вандро?нiкi могуць стаць для нас праблемай!
  Кракадзiл Гена кi?ну?:
  - Зразумела! I гэта стане сумным урокам для нас!
  Чабурашка запярэчы?:
  - А можа наадварот, столькi яшчэ цудо?нага нас будзе чакаць наперадзе! I мы паднiмемся i вышэй!
  Пазалочаны клубочак за?важы?:
  - Ёсць версiя што вандро?нiкi гэта проста людзi з будучынi! Што зрэшты, вельмi шматлiкае тлумачыць!
  Кракадзiл Гена ?зя? i праспява?:
  Вядома, складана прадказаць,
  Што чалавека хутка чакае...
  Здаем iспыты на пяць -
  I пагрузiлiся ? самалёт!
  Чабурашка пiскну?:
  - Ды iспыты, здаючы толькi на пяць!
  I каманда праспявала, скалячы зубкi:
  Сла?ся Айчына нашай свабодная,
  Самае класнае ? свеце рэча?...
  Сiла законная, воля народная,
  Не адолее нас нават Кашчэй!
  . РАЗДЗЕЛ ? 13.
  Адольф Гiтлер стая? пад прахалоднымi бруямi душа. Хлопчык-фюрэр адчува? асалоду пасля дванаццацi гадзiн цяжкай працы ? каменяломнях, як прыемна абмыць стомленае, мускулiстае, дзiцячай цела.
  Вядома, яго жылi як сталь, i фiзiчна ты загартаваны, але дванаццаць гадзiн працы без выходных - цяжка. I мышцы тупа ныюць.
  I хутка сон ... Бедная вячэра - зрэшты дастатковы каб цела падлетка не было знясiлена, i не балела. А потым малiтвы i адыход да сну. Ты будзеш спаць на нарах, i кайданак прышчо?кнуць да босай нагi хлапчука-фюрэра.
  I толькi ? сне апынешся на волi i зможаш убачыць нешта цiкавае.
  Вось, напрыклад, з альтэрнаты?най гiсторыi, дзе ?сё пайшло па-iншаму...
  Гiтлер не аб'явi? вайну ЗША. I Амерыка сама не ?ступiла ? бiтву з Трэцiм Рэйхам. А гэта прывяло да адсутнасцi бамбардзiровак i другога фронту.
  Трэцi Рэйх уграз пад Сталiнградам. Але на ?сходнi фронт бы? пераведзены лепшы на той момант нямецкi ас Марсэль. I ? вынiку чаго савецкiя самалёты сталi гарэць нiбы паходнi.
  Англiчане без Амерыкi не рызыкнулi наступаць у Егiпце. Сiтуацыю абвастрыла i тое, што Японiя выйграла бiтву пад Мiдуэй. I захапiла iнiцыятыву на Цiхiм акiяне.
  Пад Сталiнградам нямецкая разведка змагла часткова разглядзець засяроджванне савецкiх войска? на флангах групы войска? "Б". I перагрупавала сiлы. У вынiку чаго атакi савецкiх войска? былi адбiтыя. Акрамя таго наступ пачалося ? нялётнае надвор'е. I гэта таксама адбiвалася адмо?на.
  Марсэль хутка набiра? рахункi, i за трыста збiтых савецкiх самалёта?, атрыма? упершыню ? Вермахце другi Рыцарскi Крыж Жалезнага крыжа з дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi. Савецкiм лётчыкам iмя Марсэля выклiкала дзiкi жах, i ён бы? страшны - празваны чорным д'яблам.
  Чырвонае войска не змагло прарваць нямецкую абарону нi ? цэнтры, нi на по?днi. I ?гразла ? наступе - якое аказалася бескарысным. Да канца снежня баявыя дзеяннi зацiхлi. У студзенi пра?да была праведзена аперацыя "Iскра", але немцы змаглi адбiць савецкi наступ i на Ленiнградскiм напрамку.
  У Трэцiм Рэйху была абвешчана татальная вайна i рэзка ?зрос выпуск узбраення?. У тым лiку найно?шых "Пантэр" i "Тыгра?". Таксама паступi? у серыю i танк "Ле?". Дадзеная машына была па форме падобная на "Пантэр", але важыла 90 тон i мела гармата 105-мiлiметра? i 70 ЭЛ да?жыня ствала калiбр. Зрэшты, "Ле?" з самага пачатку паказа? свае недахопы - нiзкую хуткасць, частыя паломкi, меншую хуткастрэльнасць гарматы.
  Да плюса? танка "Ле?", можна аднесцi вельмi магутную абарону iлба вежы ? 240-мiлiметра? i нядрэнную ? 150-мiлiметра? iлба корпуса. Таксама барты былi абаронены адносна здавальняюча ? 82-мiлiметра бранi пад нахiламi. I савецкiя 76-мiлiметровыя гарматы яго не прабiвалi.
  Ле? такiм чынам нара?не з Фердынандам ста? машынай прарыву.
  А асно?ны ?дар гiтлера?цы наносiлi з боку Сталiнграда ?здо?ж Волгi.
  I гэта iм атрымо?валася суцэль паспяхова.
  У баях, зрэшты, бралi ?дзел i прыгожыя дзя?чыны абапал.
  Вось напрыклад, б'ецца Алеся з а?таматам i з ёй Мiрабела. Дзя?чыны вельмi прыгожыя.
  I яны паляць надзвычай трапна.
  Алеся нават праспявала:
  - Як птушка крылцамi трымцiць!
  Мiрабела адзначы?, са смяшком скаля зубкi:
  - I ? гэтым будзе наша хараство!
  I таксама прыгажуня як дасць чаргу, i затым босымi пальчыкамi ножак шпурне забойны падарунак анiгiляцыi.
  Але аднымi дзя?чынкамi не абаронiшся. У Гiтлера сабрана на ?частку прарыву больш за восемдзесят па?накро?ных дывiзiй. У тым лiку i танкавыя, эсэса?скiя. I яны капiтальна здольныя прарывацца. Вось гэта сапра?ды сiлы дэманскiя.
  Танкi "Ле?" i самаходкi "Фердынанд", пруць сабе наперад, i ламаюць савецкую лiнiю абароны.
  А на небе яшчэ самалёты лютуюць. МЕ-309 нямецкi знiшчальнiка?, якi паказвае найвышэйшы пiлатаж i наймагутнае ?збраенне. Сем вогненных кропак - не жарт.
  МЕ-309 у хуткасцi i ?збраеннi не мае сабе ро?ных. У яго тры авiяпушкi ? 30-мiлiметра? кожная, i чатыры кулямёты ? 14-мiлiметра?.
  Супраць такой машыны, вiдавочна не выстаяць няшчаснаму ЯК-9, з адной 20-мiлiметровай гарматай i кулямётам.
  Так што немцы зараз захапiлi панаванне ? паветры. I давай савецкiя машыны разбураць.
  Карацей кажучы, за па?тара месяца дайшлi да Астраханi i выйшлi да Каспiйскага мора. Што вельмi крута. I немцы перакрылi Чырвонай Армii кiсларод на Ка?каз.
  Цяпер стала вельмi стрымлiва...
  Але супраць гiтлера?ца? ваююць пiянеры i пiянеркi.
  Атрад дзяцей уста? на iх шляху. Хлопчыкi i дзя?чынкi ?зялiся за рагаткi i вiнто?кi.
  Вось яны страляюць з рагаткi выпусцi?шы пакет самаробнай узры?чаткi па танку. Нямецкая машына атрымалi прабоiну i спынiлася.
  Завушнiца i Танька ?скiнулi рукi ? верх, i тупнулi босымi, дзiцячымi ножкамi прара?:
  - Слава Сталiну!
  I дзецi пабеглi, мiльгаючы маленькiмi, чорнымi ад бруду пяткамi.
  Пiянер Алег i дзя?чынка Лара таксама запусцiлi нацiскам босымi пальчыкамi ножак на кнопку базукi i пiскнулi:
  - За Айчыну СССР!
  I зно? нямецкi танк узя? i спынi?ся.
  Пiянеры проста ? захапленнi.
  Завушнiца ?пёрся босымi ножкамi i праверашча?:
  - За Радзiму-мацi!
  Але нажаль гераiчнасць пiянера? не ратуе. Немцы наступаюць уздо?ж узбярэжжа Каспiйскага мора. Ды яшчэ i Турцыя ?ступiла ? вайну пагоршы?шы становiшча.
  Сталiн у гэтай сiтуацыi прапанава? Гiтлеру мiр... Фюрэр заявi? што згодзен толькi на капiтуляцыю.
  Да новага года гiтлера?цы захапiлi ?весь Ка?каз i злучылiся з туркамi.
  У гэтых умовах фюрар ужо не хаце? наступаць на Маскву. I ён прапанава? Сталiну мiр. Але савецкi дыктатар адмовi?ся.
  Узiмку немцы пачалi наступленне ? Егiпце, i правялi яго паспяхова. Змаглi захапiць увесь Блiзкi Усход. I гэта сур'ёзнае аказалася дасягненне вермахта.
  А ? тэхнiцы адзначылася з'я?леннем "Пантэры"-2, машыны нядрэнна абароненай i добра ?зброенай з магутнай гарматай i рухавiком.
  "Пантэра"-2 была зараз асно?ным танкам панцвале. I яе моц зразумела каласальная. Але яшчэ больш небяспечны, калi кiруюць ёю вельмi стромкiя дзя?чынкi.
  Герда пальнула з 88-мiлiметровай гарматы пры дапамозе босых пальчыка? ножак i вякнула:
  - Я дзя?чына класа супер!
  Шарлота ?пэ?нена пацвердзiла, страляючы па савецкiх машынах:
  - А я гiпер!
  Крысцiна адзначыла, збiваючы супостата? снарадамi, i паказваючы велiзарную трапнасць:
  - Я вышэйшы клас!
  I Магда пацвердзiла, размалява?шы супернiка ? парашок:
  - Я наймацнейшая ? свеце!
  Дзе?кi вядома ж тут самыя небяспечныя ? сусвеце. I iх паказчыкi - проста суперчэмпiёнкi.
  Новы танк "Тыгр"-2 выпушчаны з больш магутным рухавiком у 1000 конскiх сiл. Ды машына скажам так магутная i хуткая адначасова.
  А хто ?стоiць супраць "Тыгра"-2?
  Немцы пачалi наступ на Сарата?, наносячы асно?ны ?дар уздо?ж Волгi ? абыход Масквы. I прасо?валiся iх войскi дастаткова хутка.
  Новыя савецкiя танкi IС-2 i Т-34-85 усё ж такi саступалi "Пантэры"-2 i не маглi супраць яе выстаяць.
  А ? немца? з'явi?ся яшчэ i Ле?-2 з больш шчыльнай кампанавальнай схемай. Рухавiк i трансмiсiя былi размешчаны разам i спераду танка, што дазволiла зменшыць вышыню машыны, а вежа б зроблена ?жо i менш. "Ле?"-2 такiм чынам ста? лягчэй на трацiну, пры захаваннi ранейшай та?шчынi бронi i ?збраеннi. А рухавiк ста? больш магутны ? тысячу конскiх сiл. I Ле? ста? машынай вельмi рухомай i не такой грувасткай. А "Ма?сы", дык у серыю i не пайшлi - занадта ?жо цяжкiя.
  Замест iх пайшла распрацо?ка больш дасканалых Е-100.
  Але i гэты танк вайско?ца? не задавальня?. Асно?най машынай павiнна была стаць "Пантэра"-3 цi Е-50. I такая махiна акты?на распрацо?валася.
  Сарата? i Куйбыша? былi ?зяты хутка. Да лiпеня 1944 года немцы падышлi да Ульяна?ска i прыступiлi да штурму гэтага горада.
  Савецкiя дзя?чыны мужна ваявалi.
  Алёнка дала чаргу i шпурнула босымi пальчыкамi ножак пакет з выбуховай сумессю.
  - За камунiзм!
  Анюта таксама дала чаргу i нацiснула пунсовым саском грудзей на кнопку самаробнай базукi i ?разiла нямецкi танк, пасля чаго прабуркавала, скалячы зубкi.
  - За Сталiна!
  I рудая Ала таксама далей чарга. Скасiла гiтлера?ца?, затым голай пяткай паддала пакет смерцi i прабуркавала:
  - За нашу цудо?ную Айчыну!
  Вось i Марыя страляе дастаткова трапна. I яе клубнiчны сасок пасылае гарошынку смерцi пад танк.
  I дзя?чына раве:
  - За Айчына наша!
  I Алiмпiяда цэлую звязку гранат як паддасць голымi падэшвамi, сваiх моцных ног i вякне:
  - За вялiкую Русь!
  Вось ляцяць Фоке-Вульф, ХЕ-129, i амерыканскiя Р-47, Р-51. Амерыка ?жо не саромеючыся амаль адкрыта ваюе на баку Трэцяга Рэйха. Фармальна амерыканскiя лётчыкi - добраахвотнiкi. Але фактычна яны ?дзельнiкi вайны накiраваныя ?радам i алiгархамi ЗША.
  Дзецi ?зброеныя хто стрэльбамi, хто самаробнымi базукамi залеглi. Алег Рыбачэнка i Маргарыта з Аксанай як больш вопытныя ваякi ?зялi ? рукi самаробныя з труб базукi-безадкаткi. I як урэжуць па машыне, якая нiзка ляцiць.
  Хлопчык i бялявыя дзя?чынкi ?перлiся босымi ножкамi i нацiснулi пла?на на спускавы кручок. I зарады ?разi? два амерыканскiя штурмавiкi i нямецкi Фоке-Вульф.
  Некалькi стрэла? раздалося з акопа? - вялi агонь i пiянеры.
  Алег Рыбачэнка прачырыка?:
  - Хоць на выгляд усяго босы хлапчук,
  Вус не прабi?ся, але ?жо тытан...
  У бiтвах дарослы хлопец нават занадта,
  I нанясе забойны ?дар!
  I вось хлопчык босымi пальчыкамi ножак тузае за нiтачкi, i крылатыя змеi тараняць нямецкiя i амерыканскiя штурмавiкi. Тузiн самалёта? саюзнiка? i Трэцяга Рэйха зараз выбухае.
  Алег Рыбачэнка i дзве прыгожыя, у адных купальных касцюмах дзя?чаты зно? нацiскаюць на пускавыя гаплiкi, падбiваючы чарговыя машыны капiталiстычнай каалiцыi.
  Хлопчык голай пяткай раздушы? жучка i заро?:
  - Пройдуць пекла тыя часы,
  Упадзе Трэцi Рэйх...
  Ня будуць панаваць Сатана,
  Змагайся не дрэйф!
  Iншыя хлопчыкi таксама накiро?ваю змеi босымi ножкамi. I вось штурмавiкi каалiцыi натыкаюцца на маленькiя, але смяротныя лятаючыя прэзенты. Маса самалёта? гiне. Яны разрываюцца ? паветры, i расколваюцца на абломкi.
  Гараць гiтлера?скiя лётчыкi... I ацалелыя штурмавiкi ? спешцы раскiдваючы ракеты i бомбы разлятаюцца.
  Алег Рыбачэнка пiшчыць:
  - Слава вялiкай Расii!
  Пiянеры хлопчыкi i дзя?чынкi хорам падхоплiваюць:
  - Слава СССР!
  Дзя?чынка Маша крычыць ва ?сю глотку, шлёпаючы, босы, мурзатай ножкай:
  - Сталiну слава!
  Хлопчык Пашка дадае:
  - I Алежцы слава! Ён генiй!
  Акопы дзяцей добра замаскiраваны, i ? вынiку разрыва? бомба? i ракет толькi два хлопчыкi i дзя?чынка атрымалi невялiкiя драпiны. I гэта пры тым, што ?тварылiся страшныя варонкi, i маса разбурэння? i выверта? плат зямлi...
  А дзе-нiдзе грунт ад жару гарэ? i дымi?ся.
  Адна з дзя?чынак устала голай падэшвай i апякла ножку, ад чаго ?скрыкнула:
  - Смерць Герынгу!
  Дзецi былi по?ныя энтузiязму. Камсамолкi Маргарыта i Аксана гатовы да бойкi.
  Алег Рыбачэнка заспява?, складаючы на хаду:
  Нарадзi?ся я касмiчнай эпосе,
  Дзе па галактыках насiлiся караблi...
  Справы людзей зусiм павер нядрэнныя,
  Вайну на часткi вiцязь разарвi!
  
  Але загадалi Багi-дэмiургi,
  Ты хлопчык сваiм продкам дапамажы...
  Вазьмi ты гiпербластэр у хлопца рукi,
  I Гiтлера на часткi разарвi!
  
  Ну што хлапчукi народжаныя ваяваць,
  Яны лiхiя воiны павер...
  Бо рускiя за?сёды ?мелi бiцца,
  Няхай будзе знiшчаны драпежны звер!
  
  Ды славiцца краiна мая святая,
  Вялiкi наш родны СССР...
  Бяжыць дзя?чынка па снезе босая,
  Паказваючы мужнасцi прыклад!
  
  I я б'юся апантана з фашызмам,
  Вялiкi рускi хлопчык пiянер...
  I будзе наша вера з камунiзмам,
  Хоць дапамагае фрыцам прагны Сэм!
  
  Паверце, рускiм проста не зламацца,
  Народы ?сё згуртуюцца ? Масквы...
  Я вiцязь зусiм не з душой паяцца,
  Мы Сталiну як Госпаду верныя!
  
  Нiхто зламаць не можа пiянера?,
  Яны не дзецi - а сыны Баго?...
  Мы будзем пакаленнем прыклада?,
  Не палiчыць фюрар той раго?!
  
  Ды наша слава нашай Радзiмы лунае,
  Вышэй за самыя ? снег верце гор...
  Дзя?чынка па снезе бяжыць босая,
  Уганяючы голай пяткай фрыца ? труну!
  
  Не верце, што моцныя зараз фашысты,
  Хаця iх "Шэрман" прадставi? Сэм...
  Не пашкадуем нават верце жыццю,
  Надыдзе час бурных змен!
  
  Айчына цудо?ная як сонца,
  Гуллiвая Бацька?шчына - наша мацi...
  I валасiнка дзя?чынкi золатам ?ецца,
  Здолеем фрыца? на шматкi разарваць!
  
  Мы пiянеры дзецi камунiзму,
  Мы служым i Сварогу i Хрысту...
  Разгонiм арды гiдкiя фашызму,
  Перамогу я Айчыне прынясу!
  
  Расiя гэта Радзiма планеце,
  У ёй самыя каханыя мары...
  Шчаслiвыя ведай i дарослыя i дзецi,
  Не трэба проста лiшняй мiтуснi!
  
  Калi прыйдзе Усявышнi будзе сонца,
  На Марсе стануць яблынi квiтнець...
  Адзiны i кiтайцы i японцы,
  Амерыканцу з рускiм па шляху!
  
  Аб'яднаюць iдэi камунiзму,
  I вера ведайце ? Ленiна мару...
  Адкiнем у рысу брыдоту мы цынiзму,
  Пабудуем у сусвеце прыгажосць!
  
  За нас Марыя i святая Лады,
  Мы шануем Богам, i Маркса "Капiтал"...
  Хай будзе пiянерам усiм узнагарода,
  Для нас Сварог i Сталiн iдэал!
  
  Фашысты ведайце не пройдуць таранам,
  У нас ёсць воля, сiлы, ведайце моц...
  Мы скрушым ворага трайным ударам,
  I звярнуцца фюрара хутка ? вош!
  
  Хай будзе наша сла?ная Расiя,
  Як вечны каласок у садзе цвiсцi...
  Таварыш Сталiн ты ? нас месiя,
  З табой мы будзем у камунiзм iсцi!
  
  Калi хвiлiн навальнiцы, лiхалеццi,
  Скончыцца крывавая вайна...
  Раптам пасталеюць нашы дзецi,
  Надыдзе шчасце вечнага часу!
  Але нягледзячы на ???сю мужнасць Чырвонай Армii Ульяна?ск усёткi ?па?.
  I немцы акружылi i Казань... А з по?начы заткнулi гiганцкi кацёл...
  Сталiн у гэтых умовах пагадзi?ся на капiтуляцыю, пры ?мове захавання сваёй шкуры.
  Гiтлер пагадзi?ся на гэта ... I СССР бы? на працягу некалькiх месяца? цалкам акупаваны.
  Трэцi Рэйх атрыма? сабе ?сё. I вайна была скончана на ?сходзе.
  Але яшчэ заставалася Брытанiя i ЗША.
  У сорак пятым годзе немцы ?зялi пад кантроль усю Афрыку. А ? сорак шостым адбылася высадка ? Брытанii. Практычна ?весь ангельскi флот бы? затоплены падводнымi лодкамi Трэцяга Рэйха. I высадка прайшла на ?ра. У баях прыняла ?дзел i "Пантэра"-4. Пры вазе ? семдзесят тон, дадзеная машына мела лабавую браню ? 250-мiлiметра? i бартавую ? 170-мiлiметра? пад нахiламi. I гармату ? 105-мiлiметра? да?жынёй ствала ? 100 ЭЛ. Пры гэтым бы? усталяваны найно?шы рухавiк у 1500 конскiх сiл - газатурбiнны. "Пантэра"-4 апынулася танкам якi практычна непаражальны са ?сiх ракурса? стральбы, i якiя дзiвяць усiм машыны, нават рэдкую ? брытанскiх частках "Чарапаху".
  Брытанiя ?пала за дзесяць дзён. I гэта бы? уражлiвы блiцкрыг.
  Але вось здабыта чарговая перамога Вермахта... I зараз засталося дабiць ЗША.
  Тут самае цяжка - гэта вядома ж дабрацца, праз акiян. Але ? немца? ужо даволi вялiкi флот. I спачатку захоплена Iсландыя, потым Грэнландыя, а потым i на Канаду.
  Дзя?чынкi нямецкiя б'юцца адчайна.
   Так што дзя?чынкi штурмуюць сталiцу Канады Квебек з усёй шалёнай лютасцю галоднай гiены.
   Герда стрэлiла выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак. Разбiла амерыканскi мiнамёт i прабуркавала:
   - Ганарыцца потым са сталi рака.
   Пальнула i агнязарная Шарлота, разнесла марцiру капiталiстычнага войска. I таксама праспявала:
   - I вецер фламiнга ляцiць у аблокi!
   Крысцiна таксама рушыла босымi пальчыкамi ножак. Разбiла га?бiцу, скамячыла сталь. I прачырыкала:
   - Мяне ты зразумееш...
   Магда ? сваю чаргу прымянiла босыя пальчыкi для стральбы пры дапамозе кнопак джойсцiка. Разнесла гармату ? 122-мiлiметры, i вякнула:
   - I лепш краiны не знойдзеш!
   Герда ?хмыльнулася... Вайна i ёй абрыдла. Самае гало?нае не толькi што ты не ведаеш калi будзе канец, але... Як раз канец уя?ля?ся дастаткова блiзкiм.
   Масква ?жо знаходзiлася пад ударам i ? атачэннi. I вось-вось бы? бы ?зяты крута ?зяты Крэмль, калi б не капiтуляцыя Сталiна. Не, пра?да горад вялiкi i да Крамля далекавата. Але ?сё ро?на зразумела, што падзенне сталiцы не за гарамi. I куды сыдзе тады Сталiн? У Свярдло?ск?
   Узiмку да ?рала цяжка дабiрацца - было б калi б СССР не зда?ся! Але гэта вая?нiц не палохае.
   Герда ?явiла сабе, як яна басанож бяжыць па снезе... Гэта здалося вельмi нават пацешна. Нiбы цёзка са снежнай каралевы. Нават у нейкай ступенi падобнае можна назваць узрушаючым. Казка хлусня, але ? ёй намёк - добрым малайцам урок. А дзе?кам тым больш!
   Герда ?спомнiла, як яна насiла дзiця Гiтлера пад сэрцам i ?смiхнулася. Ды пацешна зацяжарыць шляхам штучнага абнасеньвання. Фюрар, вядома ж, паклапацi?ся аб уласным нашчадстве. Цяпер найвялiкшы злачынец усiх часо? i народа? будзе жыць у сваiх дзецях невядома, колькi яшчэ гадо? i зiм!
   А можа нават тысячагоддзя?!
   Для Герды, зразумела, фюрар не злачынец, а найвялiкшы дзяржа?ны дзеяч. Той, каму не было ? гiсторыi планет Зямля ро?ных! I не толькi для Герды. Многiя i савецкiя воiны з павагай i трапятаннем выма?ляюць гэтае iмя.
   Хаця ?сё яшчэ разлiчваюць, што вайну ?дасца пераламаць.
   У Сталiна зрэшты, застаецца ?сё менш i менш сiл...
   Герда нацiснула босымi, хупавымi пальчыкамi на кнопку джойсцiка. Разнесла прыладу тыпу зенiткi. I прапiшчала:
   - Неба хмурыцца, хутка грымне гром!
   Шарлота нядобра паглядзела на напарнiцу. Якраз знадворку танкi i маросi?, дробны, агiдны дожджык.
   Вая?нiца нацiснула на джойсцiк босай пятачкай i вякнула:
   - У лiрычнай зале... Мыш белая!
   Крысцiна скрывiлiся. Пальнула па савецкай зенiтцы i выдала:
   - Дождж пойдзе па вулiцы бляшаным вядром!
   Дзя?чына пацерла рукой сваю жорсткую пятку i прабуркавала:
   - Пабегаць бы яшчэ ....
   Магда дасцiпна за?важыла, таксама нацiсну?шы босымi пальчыкамi на кнопку пульта кiравання танка:
   - Пабегаць не ?цякаючы!
   I паслала ашчэраную ?смешку!
   Герда нахмурылася. У дзяцiнстве яна марыла стаць вая?нiцай. Такая вось была агрэсi?ная дзя?чынка. Але яшчэ раней, у яе была жаданка - патрапiць у чара?нiцы.
   Гэта наогул не крута, а вельмi нават выдатна... Каб навучыцца чараваць, i кiраваць мiрам. А таксама шматлiкае выправiць.
   Вось, напрыклад старыя такiя брыдкiя, i непрыгожыя! Ня?жо такое правiльна? Вядома ж, не! Жанчына павiнна быць за?сёды вечна маладой i прыгожай!
   Герда марыла стварыць свой сусвет, у якiм усе дзя?чаты i юнакi не старэюць, не хварэюць i вечна прыгожыя, несмяротныя! Вось гэта было б цудо?нае светабудова!
   Ну чаму наш свет так не дасканалы? I хто ? гэтым вiнаваты! Герда часам задавалася такiм пытаннем. I не знаходзiла адказу. З аднаго боку Бог за ?сё ? адказе. Ён усемагутны, i нават д'ябал яго тварэнне. Так што... Але ?явiць сабе кахаючага Бога ператвараючага жанчын у пачвар? Як гэта можна дапусцiць?
   Герда сама не знаходзiла адказу. Задала пытанне ксяндзу... Той адказа? ёй дзяжурнай фразай:
   - Гэта наступствы граху!
   Герда пачухала патылiцу i адказала:
   - Хiба разумны бацька будзе нявечыць свавольных дзяцей?
   Ксёндз не знайшо? чаго адказаць...
   А Герда дадала з усмешкай:
   - Ну, зграшы? чалавек, дык пакарай яго па справядлiвасцi, а не ператварай у вырадка! Iнакш ты сам яшчэ горшы за яго!
   Сапра?ды дзя?чынка суцэль лагiчна разважала. I не знаходзiла рацыянальнага тлумачэння чаму Бог нявечыць жанчын. Бо i манашкi выродлiвыя. I нiчым не лепш за грэшнiц. Што блытана, што манашка - сутнасць адно да старасцi становяцца страшыдламi. I няма тут iм прыгажосцi... А Герда вельмi баялася стаць бабулькай. Быць пачварай? Ды лепш смерць!
   Таму, стала марыць аб кар'еры вая?нiцы. Каб у выпадку чаго памерцi малады i на полi лаянцы! Каб у старасцi не мучыцца!
   Добра жыць малады... А што старасць? Такi паскудны стан! I нiякай эстэтыкi!
   Герда любiла чытаць казкi пра эльфа?. Вось гэта сапра?ды iстоты. I жывуць шмат стагоддзя? i не старэюць. Вечна юныя, прыгожыя, здаровыя, i вясёлыя гэтыя эльфы. Вось бы людзi былi б, такiмi як яны!
   I заняцца каханнем з эльфам. Уявiце сабе такога палюбо?нiка: цела прыгожага, мускулiстага падлетка, а досвед кахання стагоддзя?. Якiм мастацтвам i ласкай адрознiваюцца ? ложку эльфы. Колькi разнастайных прыёма? ведаюць. I самых дзi?ных i сэксуальных поз.
   Герда за?важыла, што лепш за ?сё займацца каханнем з юнакамi цi нават падлеткамi. Яны звычайна нясмелыя i асцярожныя, любяць цябе лашчыць i цалаваць грудзей. Ды i юныя целы куды прыемней для судотыку жаночай скурай. А што валасаты тулава не занадта прывабны. I ты хiстаешся цела, i цябе гладзяць.
   Добра яшчэ, калi мужчына робiць табе масаж. I асаблiва калi гэты масаж i далiкатны, i грубiянскi адначасова. Прыемна, калi моцнае жаночае цела камячаць дужыя рукi.
   Герда ?явiла гэта сабе i нават застагнала ад узрушанасцi. Як гэта цудо?на.
   Шарлота нацiснула босымi пальчыкамi на джойсцiк i прачырыкала:
   - У рацэ кракадзiлы, на фронце дэбiлы!
   I разбiла на часткi трыццацьчацвёрку... Ды паскудная рудая д'ябла. Забiвае амерыканца?.
   Нацiснула босым пальчыкам на кнопку i Крысцiна, прачырыка?:
   - Усяму патрэбны сябры!
  . РАЗДЗЕЛ ? 14.
  У пекле i на ?змоцненым рэжыме зместу, бываюць радасныя днi. Калi, напрыклад, ты сустракаеш новенькiх.
  Уладзiмiр Пуцiн угразну?шы ? А?ганiстане i якi паспе? з вялiкай крывёй здушыць выступы народа ? розных гарадах i сёлах Расii - зразумела заслужы? узмоцнены ?зровень апраметнай.
  Пад канец пра?лення ? Пуцiна ?сё не ладзiлася. Узбунтавалiся чачэнцы, i вылiлася велiзарная колькасць крывi, успыхну? i неабыякая чырвоная майдан. У Расii стабiльнасць i спакой да?но толькi снiлiся. I састарэлы дыктатар страцi? сваю ?дачлiвасць. I ? канчатковым вынiку ?спыхнула рэвалюцыя.
  I столькi крывi пралiлося ? Расii. Загарэлася вялiкая вайна. I Уладзiмiр Пуцiн увайшо? у гiсторыю як крывавы тыран. I маса людзей загiнула.
  Таму смерць дыктатара выклiкала ? Расii ?сеагульную весялосць, хоць у краiне ?сё яшчэ палала грамадзянская вайна.
  А Уладзiмiра Уладзiмiравiча вызначылi на ?зровень узмоцненага пекла. Пра?да Пуцiн адмовi?ся каяцца i яшчэ яму ме?ся быць суд. Вось Гiтлер адразу ж раская?ся i атрыма? з-за гэтага скiдку.
  А Пуцiн хоча судовага працэсу.
  Атрыма?шы звычайнае для пекла цела чатырнаццацiгадовага хлапчука былы прэзiдэнт Расii бы? па традыцыi цяжкiх узро?ня? пекла пастрыжаны нагала, i скурпулёзна абшуканы д'ябламi. Потым прыня? душ... Далей малiтвы на каленях. I сцiплая вячэра на хлебе i вадзе... I паколькi дзень у апраметнай падышо? да канца, то хлопчыка Пуцiна пасля малiтвы адправiлi спаць.
  На трох'ярусных нарах, на голых дошках спалi стрыжаныя хлопчыкi. Ранейшага партнёра Гiтлера перавялi на больш лёгкi ?зровень. I Уладзiмiр Пуцiн апыну?ся на ложку з Адольфам Гiтлерам i Садамам Хусэйнам.
  Хлопчыкi малiлiся на каленях перад сном. Потым усталi, бразгаючы ланцугамi.
  I пацiснулi адзiн аднаму рукi.
  Усе яны былi стрыжаныя нагола, мускулiстыя i загарэлыя, даволi прыгожыя. Амаль дзiцячыя рысы асоба? захо?валi некаторыя iндывiдуальныя асаблiвасцi з дзяцiнства дыктатара?. Але ? цэлым даведацца было цяжка.
  У пекле каб аблегчыць перавыхаванне давалi больш дасканалыя чым зямныя целы. I таму ?се дзецюкi былi сiмпатычныя, без фiзiчных заган.
  I неяк не верылася, што гэта найвялiкшыя злачынцы розных краiн i народа?.
  Пуцiн пацiсну? рукi Гiтлеру i Хусэйну. Пасля чаго прадставi?ся:
  - Я прэзiдэнт Расii Уладзiмiр Пуцiн!
  Гiтлер i Садам Хусэйн страсянулi галовамi:
  - Чулi! Аднак ты давё? краiну да рэвалюцыi! I ста? чарговым крывавым ня?дачнiкам!
  Пуцiн хаце? нешта запярэчыць, як тут жа па?сталi дзве д'яблыцы i ?рэза хлопчыкам-злачынцам па спiнах дубiнкамi з элеткрошокерамi. Пасля чаго прааралi:
  - Усiм спаць! За?тра навiчок ты чатыры гадзiны павучышся, i дванаццаць паколваешся нiбы раб у каменяломнях, i табе будзе не да размо?, а зараз на нары!
  Хлопчык-дыктатар залез на ложак. Пад iм было голае дрэва, адшлiфаванае мноствам цел. Нi падушкi, нi ко?дры, нi прасцiны. Толькi крыху ?звышша на галаве. Пра?да цёпла i голаму спаць нармальна. Толькi вось босую, дзiцячую ножку прышпiлiлi ланцугом.
  I гэта яшчэ нiчога, маглi былi зусiм зацiснуць у калодку i рукi i ногi. Але пакуль да суда, ён звычайны зняволены ?змоцненага ?зро?ню.
  Уладзiмiр Пуцiн чу? ро?нае, здаровае дыханне хлапчуко? у турэмным бараку. Тут як у сталiнскiм лагеры. I жадаюць усе юныя зняволеныя ? адных пла?ках. Гэта пекла i яго верхнi ?зровень.
  На якiм, зрэшты, у зняволеных таксама ёсць правы - напрыклад на сон. Але ? незнаёмым месцы не спiцца.
  Перад разумовым поглядам Пуцiна прабягала яго ранейшая, фантастычная i дзi?ная кар'ера.
  Пуцiн не надта веры? у Хрысцiянства, хаця веда?, што навука ?жо практычна даказала, што душа ? чалавека ?сё ж такi ёсць. Пра?да, што адбываецца на тым свеце. Праводзiся эксперыменты з гiпнозам, i людзi сапра?ды ?спамiналi свае мiнулыя ?васабленнi. Нават бывалi выпадкi, калi ?зна?лялi абстано?ку, каб у мiнулым, i гэта правяралася кампетэнтным органамi.
   Ды i iснаванне бiяплазмы - а?ры даказана i нават зроблены здымкi. Пуцiн веда? пра гэтыя эксперыменты. I тое, што Кашпiро?скi i Чумак уздзейнiчалi i мелi невядомую сiлу. I ?стано?лена навукова, што тэлекiнез iснуе. Ды досыць ашуканца?, у гэтай справе, але ёсць i сапра?дныя феномены. Хоць зараз вядома мастацтва iлюзiянiста? развiлося каласальна. Вось Дэвiд Каперфiльд такiя рэчы i без усялякiх звышздольнасця? вытварае. Але ФСБ здольна праводзiць чыстыя эксперыменты, якiя выключаюць падман. I людзi, якiя могуць перарухаць прадметы i чытаць думкi сапра?ды iснуюць. Месiнг, напрыклад, сапра?ды ме? здольнасцi i гiпнозу i тэлепатыi.
   Наконт гiпнозу, то нават сам Пуцiн уме? крыху гiпнатызаваць. Iх навучалi ? разведцы падобным навыкам. Але тут трэба мець здольнасцi ад Бога, цi каго яшчэ тамака. Уладзiмiр Уладзiмiра? не бы? феноменам, ме? iнтэлект вышэйшы за сярэднi, але ненашмат. I да гiпнозу ? яго былi здольнасцi нязначна вышэйшыя за сярэднiя чалавечыя. Але каб выклiкаць нешта чалавеку са слабой воляй i гэтага магло хапiць. Або ?весцi ? лёгкую стадыю гiпнозу, або сярэднюю чалавека з падвышанай адчувальнасцю.
   Былi ? разведцы людзi больш здольныя i таленавiтыя за яго. Цяпер, пра?да аб гэтым не прынята ?спамiнаць цi казаць.
   Сам Пуцiн, пачынаючы кар'еру, мары? у лепшым выпадку даслужыцца да генэрала. А тое, што лёс яму падрыхтуе трон прэзiдэнта Расii i паднiме на небывалую вышыню, пра гэта i думак не было. Ды ?жо фартуна капрызная. I часам Пуцiн сам дзiвi?ся свайму фенаменальнаму шанцаванню. Даслужы?шыся да падпалко?нiка, ён пасля вываду войска? з ГДР аказа?ся не надзел. Да палiтыкi вялiкiх здольнасцей не было. Ён нават зараз выдатна разумее, што не з'я?ляецца выдатным аратарам. I пачынаць палiтычную кар'еру было праблематычна. Малы рост, не вельмi прыемная знешнасць, слабаваты голас, адсутнасць дару красамо?ства.
   Але вось Сабчак запрасi? яго ? каманду па рэкамендацыi начальства. Тады яшчэ самi перспектывы Сабчака былi невiдавочныя. Але ён хутка набiра? папулярнасць. Пуцiна пра?да бянтэжыла, празаходняя арыентацыя дэмакрата?. Бралi яны грошы ? дзядзькi Сэма, i ? iншых капiталiста? без сарамлiвасцi. I iх iнфармацыйнымi магчымасцямi карысталiся. I яшчэ Ельцын бы? у ЗША i атрыма? ухвалу дзярждэпу. Таксама ста? прапiхвацца.
   Пуцiн як разведчык не любi? Захад, але пра гэта ма?ча?. Ён не лез у спрэчкi, не выступа? на мiтынгах, проста выконва? працу.
   Сабчак здоле? выбрацца ? мэры Ленiнграда. Потым гэты горад ста? Санкт-Пецярбургам. Ельцын выйгра? выбары прэзiдэнта Расii. Што таксама было цалкам чакана. Тым больш асно?ны кандыдат ад камунiста? Юрый Рыжко? бы? слабаваты, ды i лепшых i не было. Неяк не адрознiвалася камунiстычная вярхушка красамо?ствам, цi здольнасцямi да публiчнай палiтыкi.
   На гэтым фоне i Жырыно?скi - чалавек з вулiцы, але якi валодае красамо?ствам i агрэсi?насцю змог заняць трэцяе месца. Зрэшты, вiдавочна дадзены палiтык бы? не?ра?наважаны i ?весь час уступа? у скандалы. Ды i паходжаннем у яго былi праблемы. Слабавата выступi? Макашо? - радыкальны камунiст i прыхiльнiк цвёрдай рукi.
   Пуцiн нiкому не сказа? гэтага, але прагаласава? менавiта за Макашова. Яму не падабалiся дэмакраты, але рабiць кар'еру можна было толькi зь iмi. Iсцi да камунiста? не ?я?лялася перспекты?ным. Так што пакуль ён бы? з тымi, каго i не любi?. Але выгляду не падава?. Падчас жнi?ня 1991 года, ён паступi? разумна i прагматычна, няхай i эгаiстычна: счака? крыху i падтрыма? Ельцына. А iншага выйсьця i не было. ГКЧ аказалiся без падтрымкi большасцi народа i нават армii. Можа ? iх i бы? шанец, але ? той момант яны яго ?пусцiлi. А навошта становiцца на бок якi прайгра??
   Акрамя таго нават у армii iдэi дэмакратыi аказалiся настолькi папулярныя, што спробу ?стана?лення дыктатары большая частка ваенных, нават генералiтэту ?спрыняла на дыбкi. Ды i легiтымнасцi ? ГКЧП не было. Гарбачова i тое паралiзаваць не змаглi. Ды i Янае? - хiба моцная асоба? Якi з яго дыктатар!
   Пасля гэтага ?жо Ельцын атрыма? рэальную ?ладу, а Гарбачо? ста? англiйскай каралевай. А потым у Белавежскай пушчы канчаткова замацава?ся распад СССР. Асабiста Пуцiну гэта было не зусiм прыемна, але дэманстрава? по?ную ляяльнасьць новай улады. Усё ж разведчык, уменне прыкiдвацца, хiтраваць, выкручвацца. I асабiсты эгаiзм, калi думаеш больш пра сябе, i суцяшаеш - а што я магу адзiн? Загiнуць i згарэць у полымi можна. А толку з гэтага?
   Вось Жырыно?скi падтрыма? ГКЧП i бы? ледзь не забаронены. Але, вiдаць, у Крамлi вырашылi пагуляць у дэмакратыю. Ды i сам Жырыно?скi не зусiм самастойная фiгура, з адыёзнымi поглядамi i выказваннямi. Пуцiн даведа?ся пазней, што Каржако?, якi мае вялiкi ?плы? на Ельцына прапанава? выкарысто?ваць Жырыно?скага як пудзiла супраць Захаду. Ма?ля?, не будзеце нам дапамагаць, i прыйдзе гэта расейскi Гiтлер. I вас ядзернымi бомбамi закiдае. Ельцын паслуха? свайго фаварыта.
   Жырыно?скi не бы? забаронены. Мала таго СМI яму надавала вельмi шмат увагi i нездарма. Iшо? пiяр палохала. А бо розных скандальных палiтыка? у Расii ? дзевяностыя гады было бачна-нябачна. А пераважная частка ?вагi надавалася Жырыно?скаму.
   Асаблiва вялiкi скандал зрабi? навагоднi зварот Жырыка.
   Як ён сказа?: вы хочаце, каб на новы год у вас былi ананасы i шампанскае? Абярыце мяне прэзiдэнтам i тады ? вас будуць ананасы i шампанскае. Iх вам дасць Захад, а iнакш я на яго скiну атамную бомбу!
   Вось гэта да! Пэрл!
   Але Жырыно?скаму даравалi, каб палохаць што, ма?ля?, не будзеце даваць нам грошай, вось такi Гiтлер з ядзернымi ракетамi прыйдзе да ?лады! I гэта часткова спрацо?вала...
   Ну i Бог з гэтым Жырыкам. Сам Пуцiн ста? намам Сабчака. Не выдзяля?ся, за пра?ду не змага?ся. Красцi не перашкаджа?, i сам не грэбава?. А што рабiць? Пачнi барацьбу з карупцыяй цябе або заб'юць або пасадзяць, а зацкава i выганяць з пасады напэ?на. Так што даводзiлася быць такiм, як i ?се службо?цы ? дзевяностыя гады: ты мне, я табе. Ды i асабiсты дабрабыт расце. Дык навошта сабе жыццё псаваць? Ва ?сякiм разе, алiгархi i моцныя свету гэтага не лiчылi Пуцiна небяспечным i пра?далюбцам i гэта ? будучынi, вельмi дапамагло яго кар'еры.
   У 1995 годзе на выбарах у думу перамаглi камунiсты. Да выбара? прэзiдэнта засталося па?года. З'явiлiся думкi падрыхтаваць запасныя аэрадромы. Тады яму ?сё ж павезла - фартуна, або вышэйшыя сiлы падмаглi, не зблiзiцца i не засвяцiцца занадта з камунiстамi. Хаця здавалася, што Зюгана? непазбежна пераможа. Але супраць камунiста? правялi сапра?ды вiртуозную перадвыбарчую кампанiю. I здарылася неверагоднае - Ельцын, якi разбуры? СССР i давё? да галечы большую частку Расii, ды яшчэ якi прайгра? вайну ? Чачнi - перамог!
   Тут, вядома, шмат было цiкавых хадо?. I дэнансацыя дамовы па СНД. I тое, што Зюгана? выгляда? знешне непрыемна i старавата, залiшне кансерваты?на. I Жырыно?скi, якi пача? выбары з агрэсi?ных нападак на камунiста? i затым прапанава? саюз Зюганаву. Таксама аказалася не на карысць левым, бо СМI разнеслi, што ?жо прэм'ерам будзе Жырыно?скi, што шмат каго адпудзiла.
   Зюгана? прайгра?, але разам з iм пацярпе? паражэнне i Сабчак. Даволi нечакана атрымалася, што мэр буйнога горада прымудры?ся злiць свайму наму. Ды яшчэ i частка крамлё?скай элiты не падтрымала Сабчака, i нават узбудзiла потым на яго крымiнальную справу. Пуцiну тут пашанцавала двойчы: ягоныя кантакты з камунiстамi засталiся без наступства?. А потым Чубайс узя? яго ? Маскву. Ды ?жо - неверагодная ?дача! Твой патрон прайграе, ты падлашчваешся з камунiстамi, якiя прайгралi раптам. А цябе забiраюць у Маскву з павышэннем.
   Магчыма, адыграла ролю, што Пуцiн больш за ?сiх ма?ча?, i менш за ?сё бы? акты?ны ? кампанii Сабчака. Ва ?сякiм разе, яго палiчылi сваiм хлопцам. I умелым, казаць на сваёй мове. Чубайс ста? новым заступнiкам - i постаць трэба сказаць вельмi ?плывовая i мелая сувязi на Захадзе.
   Пуцiн i сам сустрака?ся з прадста?нiкамi Захаду, i выклiка? iм думку, што ён iх чалавек. Узначалi? мiжнародны аддзел ва ?пра?леннi справамi прэзiдэнта. Таксама высокi пост. I зно? паказа? сваю надзейнасць. Алiгархi думалi, што яны i надалей будзе дазваляць красцi, прадста?нiкi захаду палiчылi яго сваiм. I рэкамендавалi на пасаду дырэктара ФСБ з вялiкай асабiстай уладай i ?плывам.
   Хiтрасцю вядома шмат можна дасягнуць. Вось не?забаве i Iван Рыбкiн страцi? уладу. Хоць здавалася, бы? мякчэй воску, i хамелеон яшчэ той. I ?сё неяк удавалася Пуцiну. Страцi? пасты i ?плы? Чубайс, затое Беразо?скi ста? гало?ным апекуном, ды i Дзячэнка таксама. I як атрымалася ?сё выдатна. Нават прыход да ?лады Прымакова не пашкодзi? Пуцiну. Ста? i сакратаром рады бяспекi i кiра?нiком ФСБ. Потым i Прымако? нечакана ?па?, яго месца заня? Сцяпашын. А ?жо ты i сам думаеш, а чаму выбралi не цябе? Пасты амаль паралельныя. Сцяпашын увогуле рэжыму лаяльны, але з самага пачатку бы? кампрамiснай фiгурай.
   Алiгархi шукалi чалавека, якi мог быць адначасова кiраваным i здольным здушыць небяспечную апазiцыю. Але яшчэ бы? i патрэбен чалавек, якi ме? бы шанцы на выбарах прэзiдэнта.
   Вось Беразо?скi, Абрамовiч, Валошын, дачка Ельцына Дзячэнка сабралi малую параду i запрасiлi Пуцiна. I Беразо?скi проста тады спыта?: а цi пацягнеш выбары? Бо досведу публiчнай палiтыкi няма нiякага.
   Уладзiмiр адказа? з усмешкай i даволi лагiчна: калi Ельцына з серыяй правала? удалося раскруцiць з чатырох працэнта?, то чаму прапаганда не можа зрабiць з амаль з бязгрэшнага i не замешанага ? скандалах сiлавiка героя. А калi трэба нешта сказаць, то ён зможа! Ды i вайна ? Дагестане пачалася, i калi вайско?ца? не вязаць то перамога будзе.
   Трэба адзначыць, што выбiраць асаблiва не было з каго. Сцяпашына ?жо знялi i ён пакры?дзi?ся. Хаця Сцяпашын аб'екты?на не горшы за Пуцiна. У яго нават вонкавыя дадзеныя лепш: вышэй рост, больш прыемная асоба. I Сцяпашын, што немалаважна, ужо абiра?ся ? Вярхо?ны савет па аднамандатнай акрузе, тады яшчэ малавядомы. Значыць, здольнасцi да публiчнай палiтыкi ёсць. А ? Пуцiна калi яны.
   Але Сцяпашын ужо праляце?, i элiта не ведала, за каго зачапiцца. Ну не Нямцова ж соваць. Самы напрошваецца шлях зрабiць пераемнiкам Лужкова. У таго ?сё ёсць: i папулярнасць, i заслугi, i сувязi з элiтай i алiгархамi. Гало?нае паспяховасць мэра Масквы рабiла ягоныя шанцы на перамогу рэальнымi.
   Але Беразо?скi ? канфлiкце з Лужковым. А рабiць ста?ку на малавядомую фiгуру бесперспекты?на. Лебедзь здава?ся рызыко?ным, i ? плане шанца? на перамогу, i ? плане паводзiн пасля поспеху на выбарах. Раптам пачне ламаць сваiх.
   Пуцiн жа так прызвычаi? iх усiх сваiм падтакваннем, што яны яго сур'ёзна сталi лiчыць бязвольным i кiраваным. Думалi, што будзе марыянетка на троне. А на пасад як-небудзь працягнуты. Асаблiва калi Прымакова ад выбара? адключыць, а з Зюганавым i Ельцын справi?ся. Лёс Пуцiна вiсе? на валаску. Таццяна Дзячэнка прапано?вала ?сё ж выбраць Лужкова, якi дакладна алiгархам не вораг. А што Пуцiн усё ж з органа?, дык цi мала што.
   Вырашы?, тут як нi дзi?на прадста?нiк дэярждэпа ЗША. Вось гэта сапра?ды недарэка. Усе расiйскiя мiнiстры i палiтыкi ?жо паспелi вельмi негаты?на выказацца наконт бамбардзiровак Югаславii. Акрамя Пуцiна. I кiра?нiк Дзярждэпа мабыць палiчы?, што раз Пуцiн аб Югаславii не каза?, то ён i ёсць самы празаходнi палiтык у ельцынскiм асяроддзi. Ды сапра?ды ма?чанне золата. I чару шаля? перавесiла. Здары?ся цуд - i ты ?жо прапанаваны прэм'ерам i аб'я?лены афiцыйным пераемнiкам. Засталася толькi фармальнасць: зацвярджэнне думай. Тут маглi быць праблемы, але не смяротныя. Цi на?рад камунiсты пайдуць на роспуск парламента, пазбавi?шыся наседжаных месца?. Ды яшчэ страцi?шы перавагi падчас выбара?.
   Сцвярджэнне прайшло без сенсацый, i ?сяго ? 231 мандат, ледзь не правалi?шыся. А была рызыка, што яшчэ элiта перагледзiць.
   Пасля гэтага i атрыма? ты рэальную ?ладу... Але яшчэ наперадзе было шмат дужання. Хоць i сам лiчы, не чака? падобнага. Не дума?, i не мары? аб троне. Ды фартуна, вядома ж, пераменлiвая, але яго неяк кахала.
   Вайна ? Дагестане выклiкала турботу. Як павядуць сябе мясцовыя жыхары, змучаныя ранейшым, ня?мелым кiраваннем Ельцына. Цi не паспрабуюць камунiсты скарыстацца смутай i ?зняць народ супраць рэжыму. Цi не накiнуцца ?сё разам на пераемнiка.
   Але камунiсты збаялiся выступаць, дагестанцы не падтрымалi вахабiта?, у Чачнi адбы?ся раскол з баевiкамi. I зно? рэдкая ?дача: выбухi ? Маскве i Валгадонску якiя зрабiлi вайну на Ка?казе i яго асабiста такiм папулярным...
   Хаатычныя скокi думкi, i перавароты раптам перапынiлiся, прытомнасць адключылася.
  I Уладзiмiру Пуцiну стала снiцца нейкае трызненне сiвой кабылы. Што, зрэшты, натуральна калi ты перахвалява?ся i апыну?ся ? апраметнай. I праводзiш першую ноч на ?змоцненым узро?нi пекла.
   Сенсацыя на выбарах прэзiдэнта Расii ? сакавiку 2018 года, перамагла Ксенiя А?чаркова. Гэты вынiк аказа?ся вялiкай сенсацыяй. Бо многiя лiчылi, што дзейны прэзiдэнт Расii непераможны! Але здарылася, што чаро?ная, сэксуальная, маладая жанчына, свежы палiтык - аказалася куды прывабней ранейшых састарэлых палiтыкана?. Магчыма, на руку Ксенii згуляла тое, што - усе былi настолькi ?пэ?неныя ? перамозе дзеючага прэзiдэнта, што большасць выбаршчыка? дзеля смеху, прагаласавалi за сiмпотную дзя?чынку. Гэта значыць мiльёны людзей вырашылi - раз зыход выбара? прадвызначаны, то ад майго голасу нiчога не залежыць.
   Дык чаму не прагаласаваць сэрцам - за экстравагантную прыгажуню. Так разважылi занадта ?жо многiя, i практычна ?ся моладзь пагало?на!
   Дзесяткi мiльёны асобных галасо? злiлiся разам i нарадзiлася свята душы i вялiзная сенсацыя!
   Перамога! У першым жа туры сабра?шы больш за шэсцьдзесят працэнта? галасо? перамагла свецкая львiца Ксенiя А?чарова! I па ?сiм свеце лiтаральна грымнула!
   Але выбар народа, ёсць выбар народа! I дзейны прэзiдэнт бы? вымушаны змiрыцца. I перадаць па?намоцтвы сваёй сэксуальнай пераемнiцы!
   Падчас прыняцця прысягi Ксенiя выкiнула свой першы конiк - з'явiлася ? адным бiкiнi i басанож. Паклала на канстытуцыю запыленую, голую падэшву, сваёй хупавай, загарэлай ногi. I пракукарэкала!
   Потым пра?да штурхнула прамову, блiсну?шы аратарскiмi здольнасцямi. I выканала энергiчны танец з падскокваннем i расцяжкай. Добра танчыла маладая жанчына, нават станiк скiнула застаючыся крутой i недаступнай у сваёй ганарлiвай галiзне.
   Што ж iна?гурацыя прайшла цудо?на i скандальна. А потым пачалiся працо?ныя буднi. На пасаду прэм'ера Ксенiя прапанавала сваю сэксуальную сябро?ку Таццяну. Дэпутаты пабурчалi, але зацвердзiлi - каму ахвота сваё крэсла губляць. Тым больш грозная вая?нiцы атачыла думу войскамi.
   А потым былi легалiзаваны аднаполыя шлюбы, марыхуана, i прастытуцыя. Камунiсты паспрабавалi рыпнуць i апынулiся тут жа забароненыя ?казам прэзiдэнта. Акцыi пратэсту не мелi масавага характару. Збольшага з-за ?краiнскага прыкладу, збольшага з-за таго, што грошай на падагрэ? майдана - нiхто не выдзяля?!
   Ксенiя расставiла на ?се кiруючыя пасады сваiх маладых сябро? i сябровак. Урад сфармiрава?ся з прадста?нiко? шоу-бiзнесу i бiзнесу. Нямала было i замежнiка? у першую чаргу амерыканца? i немца?.
   Ксенiя значна павялiчыла аклады чыно?нiкам i дэпутатам Думы. I дазволiла дэпутатам займацца бiзнэсам. Так што парламент прая?ля? паслухмянасць новаму прэзiдэнту. Былi прыняты законы, якiя дазваляюць чыно?нiкам атрымлiваць падарункi на вялiкiя сумы грошай, i легалiзаваны многiя карупцыйныя схемы.
   Ксенiя таксама значна скарацiла выдаткi на палiцыю, спецслужбы, i асаблiва войска. Многiх афiцэра? звольнiлi, але затое далi высокiя пенсii i прыпiсалi стаж. Паднялi заробкi i працо?ным, i бюджэтнiкам. Увялi бясплатны праезд у грамадскiм транспарце.
   Ксенiя праводзiла папулiсцкую палiтыку. Па тэлебачаннi зараз круглыя суткi круцiлi порна, эротыку i амерыканскiя баевiкi. Iнтэрнэт ста? бясплатным, а ? школах перайшлi на татальнае тэсцiраванне. I акрамя таго сталi выкладаць Кама-Сутру i Сэкспрасвет. Прэзерватывы сталi бясплатнымi.
   Ксенiя самая завяла сабе тузiн палюбо?нiка? - дэманструючы сэксуальную раскаванасць. На самай справе, навошта табе толькi адзiн - калi навокал столькi маладых i прыгожых мужчын i ?се яны такiя розныя.
   У знешняй палiтыцы Ксенiя стала зблiжацца з ЗША i ?хiляцца ад Кiтая. Адмянiла ?се льготы, якiя мелi ?сходнiя кампанii, каб у Расii. Пачала высяляць кiтайца? з Сiрыi. Уступiла ? НАТА. Асада скiнулi i паставiлi кампрамiсную фiгуру на яго месца. Ксенiя набыла папулярнасць у ЗША. З тры?мфам з'ездзiла ? Кiе?, i аддала назад Данбас, у абмен на гарантыi i амнiстыю.
   Потым уступiла ? Е?развяз. У думе нiхто не пярэчы? - камунiста? арыштавалi, а астатнiя толькi апладзiравалi новаму, лiберальнаму курсу. Утварылася магутная асацыяцыя, у якую ?вайшлi Украiна i Беларусь. У Беларусi змянiлася ?лада, надакучлiвы ?сiм дыктатар атрыма? адступныя i сышо? "добраахвотна", ва Украiне наступiла стабiлiзацыя i ?здым. Ствары?ся магутны Е?раазiяцкi саюз.
   Састарэлы Назарбае? пайшо? i ? Казахстане прыйшлi да ?лады маладыя лiбералы. Стварылася новая сiстэма. Якая хутка набiрала эканамiчную моц. У думу прайшлi выбары, i абнавi?ся склад. У ЗША змянi?ся прэзiдэнт, ранейшы несiстэмны сышо?.
   Яго пераемнiк - дэмакрат, абра? курс на глабалiзацыю. А ? Кiтаi пача?ся крызiс. Страцi?шы падсiлко?ванне ? асобе Расii, i Е?ропы, сутыкну?шыся з аб'яднанымi народамi, гэты монстар ста? губляць свае пазiцыi. Акрамя таго ? самой Паднябеснай iмперыi пракацiлiся хвалi пратэсту супраць панавання кампартыi. Новая кiтайская буржуазiя хацела дэмакратыi i лiквiдацыi панавання адной партыi. Пралiлася кро? i хваля пратэста? усё нарастала.
   У вынiку чаго адбы?ся раскол Кiтая, i паднябесная iмперыя абрынулася ? хаос. Расiя ж перажывала небывалы эканамiчны ?здым, ста?шы лiдэрам Е?раазiяцкага саюза. Скарацiлася злачыннасць, у тым лiку i на сэксуальнай глебе. Кожны грамадзянiн Расii атрыма? права з дванаццацi гадо? наведваць бардэль амаль бясплатна.
   Па?ночная Карэя перажыла цяжкi палiтычны крызiс, рэвалюцыю, аказалася свабоднай. Потым аб'ядналася з Па?днёвай Карэяй i ?вайшла ? Е?раазiяцкi саюз. Узнiкла наймагутнае аб'яднанне, якое складалася з усё новыя i новыя краiны. I паступова ? свеце згасалi войны, стваралася адзiная палiтычная i эканамiчная прастора. Раздзельныя часткi Кiтая таксама ?вайшлi ? склад Асацыяцыi Свабоды.
   Потым бы? арганiзаваны адзiны Сусветны ?рад, якi ?значалiла Ксенiя А?чаркова.
   Планета стала адзiнай, i чалавецтва вырашала калекты?на ?се свае праблемы. Бы? рэалiзаваны кiраваны тэрмаядзерны сiнтэз, затым адкрыта тэрмакваркавая рэакцыя, якую прадказала генiяльны пiсьменнiк i фiзiк Алег Рыбачэнка.
   Пачалася экспансiя ? космас. Якая вылiлася спачатку ? засваенне Сонечнай Сiстэмы, потым суседнiх зорак i галактык. Навука змагла перамагчы старасць, i Ксенiя А?чарова стала вечна маладой i прыгожай, кiра?нiцай планеты зямля. I ?се людзi сталi вечна маладымi i прыгожымi, i здаровымi.
   Так працягвалася, пакуль людзi не дасягнулi краю сусвету. Але вось дасягну?шы вяршынi росквiту i ?семагутнасцi, людзi сутыкнулiся з цывiлiзацыяй з iншага сусвету. I ?першыню за тысячы гадо? людзям прыйшлося прыняць удзел у маштабнай мiжусяленскай вайне.
   I зно? Ксенiя А?чаркова блiснула сваёй генiяльнасцю. I зямляне, якiя ?вабралi ? сябе ?весь сусвет сталi атрымлiваць зно? перамогу за перамогай.
   А потым чалавецтва навучылася i мёртвых уваскрашаць, i само пачало ствараць сусвет. I надышо? Гiперкамунiзм, калi магчымасцi людзей абмяжо?вала толькi ?я?ленне, але вядома чалавечая фантазiя не мае межа?. I людзi сталi ствараць уласныя светабудовы. Калi кожны чалавек мог мець свой сусвет, цi нават мноства сусвета? з падданымi i рабамi.
   I Ксенiя А?чаркова, ператвары?шыся ? гiпер?семагутнае Надбоства, якое ?васобiла ?се мары чалавецтва за?важыла:
   - Чалавецтва распiналi па по?най, i не грэх стаць хоць крыху багамi!
  . РАЗДЗЕЛ ? 15.
  А Гiтлеру, якi ляжа? крыху нiжэй за Пуцiна на нарах, снi?ся працяг свайго ранейшага, такога цудо?нага сну;
  У Немцы i iх саюзнiкi захапiлi Канаду i перанёс баявыя дзеяннi непасрэдна ? Злучаныя Штаты.
  Бiтвы кiпяць у самой Амерыцы
  Але ? гэты дзень цi вечар скончыць паляванне, босаногаму хлопчыку Фрыдрыху было не наканавана. Амерыканскiя войскi з боку Фiладэльфii i Чыкага нанеслi моцны, якi падсякае ?дар у фланг надыходзячым на Разань гiтлера?скiм войскам.
   I басанога ? пла?ках хлапчука гадо? трынаццацi як лепшага з лепшых ужо ноччу кiнулi на месца прарыву.
   Фрыдрых на сваiм МЕ-362 з павялiчаным боекамплектам, адразу ж расставi? усе кропкi над i. Пра?да усюдыiсныя НЕ-362 крыху прымудрылiся яго апярэдзiць. У тым лiку i легендарны Хафман, лепшы ас РI, для якога менавiта Чыкагская бiтва i стала гадзiнай тры?мфу.
   Але вядома ж збiваць самалёты на?скiдку, ды яшчэ з дыстанцыi пяць-шэсць кiламетра? i "маляню" не пад сiлу. Хаффман, карыстаючыся вар'яткай хуткасцю сваёй машыны, выкарысто?вае тактыку рэзкага зблiжэння i далейшага догляду. У яго, дарэчы для гэтага амаль аптымальнае ?збраенне 30 - мiлiметровыя гарматы раннiх мадэля? НЕ-362 - дакучлiвай "Саламандры". Машыны, якая паказала сябе вельмi добра ? баях, i гало?нае iдэальнай для палявання, i тактыкi парыравання рапто?ных авiяналёта?.
   Фрыдрых, зрэшты, паспе? збiць толькi сорак дзевяць самалёта?, разнёсшы паветранае прыкрыццё, пасля чаго перайшо? на танкi.
   У перадсвiтальнай iмгле машыны здаюцца ?ючнымi мурашкамi, якiя ?збiраюцца ? гару. Гало?ны працо?ны конiк "Першынг", у iншым светабудове танк перамогi. Лёгкая здабыча для якi ?па? у баявы транс Фрыдрыха. Астатняе яшчэ драбней "Шэрман", "Ведзьма", але ёсць i САУ-155 "Вялiкi Том" для прарыву ?мацавання? i САУ-240 - наогул монстар.
   А вось i пара танка? навейшы i буйнейшы "Вашынгтон"-11, мабыць самыя першыя мадэлi... Фрыдрых ужо ? звыклай адключанай свядомасцi ?ганяе снарады сапра?ды ? адкiдныя люкi машын, каб яны рвалiся знутры. Боекамплект у яго дазваляе, а ?се тры гарматы мадэлi МР-103, з высокай пачатковай хуткасцю снарада. У шкоду, пра?да, кулямётнаму ?збраенню, але ад апошняга хлопчык Фрыдрых наогул аказа?ся, каб не запавольваць хуткасць ад лiшняй вагi i палепшыць мане?ранасць машын.
   Калi "Вашынгтон"-11 iрвану?, у аднаго з iх дэтанава? боекамплект, хлапчук адчу? раптам велiзарную ганарыстасць, i нават выве?:
   - Здрадзiць можна любому, а змянiць толькi сабе!
   I вось ганьба здрады, нiбы па ?змаху чаро?най палачкi, знiкла, а Фрыдрых страсяну? дрымоту.
   Хельга, бiлiся добра, два самалёты i восем танка?, чатыры САУ - вынiку для адно вылету i для простага чалавека - выдатны. Але гэта адзiн вылет... Па вяртаннi рушы? услед ужо калi расцвiло другi...
   Калi не лiчыць трох Качак-2, больш авiяцыi не было i асно?ны ?дар прыйшлося наносiць па такiх калонах. Тут можа гало?нае, што стрымлiвала Фрыдрыха, гэта тое, што танкi ? адрозненне ад першай хвалi самалёта? не збiвалiся ? кучу i трэба было як бы саскрабаць яршым, робячы аблёты.
   А ваявалi амерыканскiя войскi гераiчна. Вось, напрыклад, колькi вёрткiх, але слабабранiраваных "Ведзьмы"-3, задрала ?верх хабаткi. Вялiкая хуткасць дадзенай САУ, рухомасць "Ведзьмы" дазваляла хутка затыкаць ёю прары?, але вяла да каласальных страт. Калi б не панаванне ? паветры, то валi? бы фрыцам капiтальна.
   Зрэшты, i парачка "Фердынанда?"-4 была знiшчана - мовiлася слабасць бартавога прычынення браней гэта магутнай САУ, адно з лепшых знiшчальнiка? танка? за ?сю гiсторыю войн.
   Хельга ваявала ? адным, хупавым амерыканскiм бiкiнi. Мускулiстая, крыху вышэй сярэдняга росту дзя?чына, з фiгурай багiнi. Вельмi прыгожая вая?нiца, яна падабалася Фрыдрыху больш, чым занадта расла (i ? каго атрымалася) дачка Паршэ, хоць апошняя i была спадкаемнiцай аднаго з найбагацейшых стана? Нямеччыны. Але з ёй хлапчук, хоць i мог жанiцца адначасова з Хельгай, не занадта дабрачынi?. Хоць тая i разумная чарто?ка.
   Маргарэт гало?ная жонка фюрара павiнна хутка нарадзiць... Хоць можа быць i не так хутка... Чорт пабяры, час на вайне iдзе павольна. Вельмi пакутлiва марудна. Вось, здаецца, такое разумовае адчуванне, што бiтва пад Чыкага до?жыцца як мiнiмум некалькi гадо?, хоць яшчэ i месяцы не мiнула - дваццаць дзевятае кастрычнiка... Псiхалогiя ?спрымання асаблiвая...
   Зрэшты, гэты дзень прайшо? адносна хутка. А вось трыццатага кастрычнiка 1947 гады Фрыдрых iзно? заня?ся паляваннем. Нацiск супернiка на сцягу вычарпа?ся. Хоць Фiладэльфiя па-ранейшаму, недасягальная для фрыца?.
   Фрыдрых вырашы?, што ён абавязкова зловiць Вайтэштэйна i скончыць з зацягнутай аблогай катла, наблiзi?шы канец вайне. Колькi ж можна, вось так по?заць i скакаць, сiтавiна, нарэшце, унесцi яснасць.
   А для пачатку, паколькi ён Гiтлер-Бiсмарк ужо накшталт бы фельдмаршал-маёр i мае фармальна ? падпарадкаваннi эскадрыллю дэсанта, усё вылiчыць, ня?ло?нага генерала войска i ?начы вырабiць захоп. Звышразвiтая Iнтуiцыя ?жо падказала хлопчыку Фрыдрыху, дзе можна знайсцi, у якiм прыкладна квадраце хаваецца Ватуцiн. Ды i генерал армii зусiм не адрознiва?ся пасi?насцю, аддаючы загады i патрабуючы стаяць да смерцi. Нават Масква да гэтага часу не ?зятая, бой iдзе за кожны дом, а то i пад'езд. Гэты горад ужо пара?но?ваюць са Сталiнградам.
   Фрыдрых на развiтанне пацалава? у салодкiя вусны Хельгу i шэптам вымавi?:
   - Я iду на рызыко?ную справу... Можа, i не вярнуся...
   Дзя?чына ? адказ усмiхнулася:
   - Ты не можаш прайграць! Таму што Фрыдрых Бiсмарк - гэта ?васабленнi арыйскага духу. Духа, якi несмяротны!
   Юны вая?нiк кi?ну? сябро?цы ? адказ:
   - Так яно ? прынцыпе i ёсць, але... Нельга быць сама?пэ?неным... - Па?за i даданне. - Менавiта сама?пэ?ненасць i вядзе да мноства правала?. А то i аднаго, дзеля гiбелi часам хапае.
   Хельга злосна тупнула босай, дзявочай ножкай:
   - Ты не загiнеш... Я чаму з табой!
   Фрыдрых запярэчы?:
   - Я не хачу, падвяргаць небяспекi цябе. Калi, напрыклад падчас бою, думаць не толькi аб сабе або аб мэце задання, а яшчэ турбавацца ад каханай... Гэта адцягвае i абмяжуюць. Можа падвесцi ? самы непрыдатны момант. - Юнак пакла? дзя?чыне рукi на плечы i паглядзе? ёй прама ? вочы. - Ты мяне разумееш?
   Хельга нечакана лёгка пагадзiлася:
   - Я разумею... Акрамя таго пра цябе ? мяне застанецца не толькi памяць.
   Фрыдрыху раптам стала цiкава, зрэнкi яго вачэй звузiлiся.
   - Гэта ты пра што?
   Хельга ?смiхнулася ? адказ i з нявiнным выглядам адказала:
   - Я, вядома, не зусiм упэ?нена, але... Здаецца, што цяжарная!
   Бiсмарк свiсну?:
   -Ну ну! Зрэшты, па табе не вiдаць, стан стройная!
   Хельга пацiснула мускулiстымi плячыма:
   - Дык яшчэ i месяца не прайшло... Але ж ты таксама гэтага хаце??
   Фрыдрых шчыра адказа?:
   - Што б ты пайшла ? дэкрэт i больш не рызыкавала, змагаючыся на фронце, то так - хаце?! А астатняе... Можа, хопiць, табе лятаць?
   Хельга з прыдыханнем вымавiла:
   - Гэта бiтва скончыцца, а там вiдаць будзе. Мне здаецца, вышэйшыя сiлы не дадуць загiнуць дзеве, што носiць ва ?лоннi сына жывога бога.
   Фрыдрых падмiргну? блакiтнымi вачыма ? адказ:
   - Магчыма! Але тым больш падстава? скончыць з гэтай вайной як мага хутчэй.
   I пацалава?шыся яшчэ раз, моцна абня?шыся на развiтанне, яны расталiся. Ноч выдалася халадней звычайнай, ужо трыццаць першае чысло, а там глядзi i Лiстапад, апошнi месяц восенi. Фрыдрых iшо?, дакладней, бег на заданне, як i звычайна, у адных пла?ках, каб голай скурай лепш адчуваць напружанне сiлавых лiнiй i тэаплазмы планеты зямля. Хлапчук рва?ся ? бой, у яго знiкла, нiбы i нiколi не было пачуццё сораму, за сваю здраду. Мацёры ва?чаня адчу? пах крывi, i ?жо не мог i не жада? скiдаць рызыку.
   Для спецаперацыi Фрыдрых змянi? узбраенне, дада?шы кулямёта? i пакiну?шы на ?сялякi выпадак толькi адну гармату. Танка? у асяроддзi засталося фактычныя мiзэр i бiцца давядзецца ? асно?ным з пяхотай. Юны Бiсмарк лёгка знаходзi? сабе апра?данне - рускiя ?сё ро?на не перамогуць увесь свет, дык чаму не паскорыць iх паражэнне, i тым самым захаваць жыццi мiльёна? людзей. Свайго роду подласць на дабро. Тым больш Фрыдрыху Бiсмарку ?жо няма куды вяртацца, а ? яго ? Трэцiм рэйху ?жо фактычныя сям'я i стан, якi хутка расце. Ды i можа гэта наогул не яго продкi, а ра?належны падобны сусвет, свайго роду дубляж матэрыi i прасторы.
   А значыць, няма сэнсу сябе пакараць!
   Сумленне нельга падмануць, але можна абдурыць!
   Фрыдрых на спецзаданне папрасi? усяго шасцярых памочнiка?, адзiн з iх Хафман. Наогул першапачаткова iдэя - усё прарабiць аднаму. Але Бiсмарк, прыкiну?шы, вырашы?, што яму не перашкодзiць атрымаць досвед камандавання i групай. Бо ?весь час не будзеш ваяваць як радавы лётчык на адным самалёце. Трэба ? сабе i камандзiрскiя якасцi выпрацо?ваць. I вось ляцiць у жорсткi бой адразу сем i ?сяго сем. Дзi?ная каманда i цiкавыя суадносiны сiл. Але ваююць уменнем, калi не могуць скамячыць лiкам! Фрыдрых хоча паспець пакуль цёмнага, але пры гэтым ляцiць максiмальна нiзка. Астатнiя чальцы каманды гэтак жа на МЕ-362 - чатыры i Не-362.
   Ноч по?ная выблiска? i лютых гарматных грымота?. Амерыканскiя войскi адказваюць куды радзей, але ?сё ро?на не стаяць як мяшок пад ударамi панчара на месцы. Як абкладзены чарадой мядзведзь удзесяцярае сiлы раскiдваючы вялiкiя зграi сабак, творачы цуды сiлы i адвагi. Дык вось бомбы i сыплюцца на iх пазiцыi, i не вытрымлiваць падобнага прэсiнгу.
   Але нямецкiя самалёты пакуль не страляюць, каманда ёсць каманда. А Фрыдрых запа? у глыбокi транс, яго цела само вядзе машыну да мэты. У галаве ? сваю чаргу, як чыркаюць запалкi ?спыхваюць афарызмы;
   Лягчэй напарстком вычарпаць акiян, чым прыйсцi да вызначанай высновы ? рэлiгiйнай дыскусii!
   Рэлiгiя, як правiла, з'я?ляецца антыподам цярпiмасцi!
   Размовы пра палiтыку часцей за ?сё прыводзяць да мардабою!
   Золата не ржавее ад крывi, не цьмянее ад поту, не крышыцца ад слёз!
   Дубiна гэта кулак, меч гэта нож у кулаку!
   Калi хочаш кiраваць краiнай - навучыся загадваць сабой!
   Калi ? суседа пусты кашалёк - свой здаецца па?ней!
   Лепш папасцiцца самому, чым чуць стогны памiраючага ад голаду дзiця!
   Часам час для ?лiку памылак - застаецца толькi ? магiле!
   Рэвалюцыя прыменiць бiзун, каб наблiзiць iмгненне, калi на чалавека нiколi не абрынуцца бiзун!
   Лепшы рухавiк прагрэсу гэта боль калi б не хварэлi стомленыя ногi чалавек, не прыдума? а?тамабiль!
   Толькi перажы?шыся па?нату пакут - зможа ацанiць па?нату асалоды!
   Жадаеш стаць богам, навучыся любiць блiзкага свайго, бо Бог ёсць любо?!
   Выбары адзiнае поле бiтвы, дзе перамагае не ?менне, а лiк!
   Во?к i вегетарыянец па-рознаму глядзяць на свет, асаблiва адлюстраваны ад дня талеркi!
   Калi каралю здраджваюць жахлiва, але яшчэ горш, калi кароль здраджвае ?ласнаму сумленню!
   Усмешка шырэй, порах сушэй, клiнок вастрэй, а сэрца злей!
   Вайна пекла для цела, чысцец для душы, рай для паэзii!
   Нельга перамагчы ?сiх - не перамогшы сябе!
   Самы страшны звер, гэты, што жыве побач цi ?сярэдзiне твайго сэрца!
   Часам мяккасць - сiнонiм здрады!
   Усё генiяльнае проста ? сваёй парадаксальнасцi!
   Горкi хлеб здрады, мёд распусты, слёзы нявiнных!
   Самы просты спосаб задаволiць запатрабаваннi - гэта прыцiшыць амбiцыi!
   Галодны стра?нiк адчувае больш радасцi ад скарынкi чорнага хлеба, чым набiты чэрава, ад ананаса з рабчыкамi!
   Часам доблеснае паражэнне кашто?ней - баязлiвай перамогi!
   Золата такi метал, чым вышэй проба, тым мацней аддае крывёю!
   Адвага падвойвае сiлы, кемлiвасць уцвярдае, а розум прыносiць перамогу!
   Часам думка аб самагубстве пада?жае жыццё!
   Без подзвiгу жыццё - бездапаможны сурагат iснавання!
   Вайна без ахвяр, што тэатр без акцёра?!
   Толькi закаханы ? смерць, можа па-сапра?днаму ацанiць любаты жыцця!
   Кахаць жыццё ?сё ж натуральней чым любiць смерць - апошняе занадта ?жо нагадвае ката ? мяшку!
   Выдатна ?сё тое, што да перамогi вядзе: узяць уверх над ворагам - ну, а сродкi не ? рахунак!
   Золата мяккае, але сэрца робiць чэрствым!
   Веды ? галаве нягоднiка, небяспечней мускулатуры дурня!
   Д'ябал прыдума?, гарэлку, грошы i нафту! Усё ? аднолькавай ступенi пагiбельна!
   Адзiн якi правiнi?ся варта двух нявiнных - першы iрве жылы iмя дрэнны досвед, а другiя разлiчваюць на iндульгенцыю!
   Хто эканомiць на войску, згалець на кантрыбуцыi!
   Не тое зброю што забiвае, а тое, што здольна заняволiць!
   Смерць як дрэнная ежа, ванiтуе, выварочвае кiшкi, але часам рады i гэтаму!
   Пакуты чакання ? адрозненне ад радавых не праходзяць з часам!
   Немагчыма знiшчыць толькi пустату i глупства!
   На апошнiх словах Фрыдрых выразна ?бачы? мэту i загада? пiкiраваць на яе. Адначасова юны тэрмiнатар адкры? агонь з усiх кулямётных ствало?. Разры?ныя i буйнакалiберныя кулi прашывалi брустверы, рэзаючы салдат працi?нiка, ламаючы iм косцi, выбiваючы фантанчыкi каламутна-карычневай крывi.
   А два танкi "Вашынгтон"-7 баявога ахо?вання Фрыдрых знiшчы? ужо падчас прыкрыцця. Адным рухi пальца прабi? iм даху. Выкасi? усiх, хто была ? межах па?кiламетра. А затым адразу пасадзi? машыну на пакапаную траншэямi зямлю. I яшчэ да канчаткова пасадкi саскочы? з лета.
   Хлапчук сiгану? у бункер i зладзi? у iм жудасную ? стылi гангстэра? разборку. I пры гэтым юны тэрмiнатар спява?;
   Я нiбы ?зляце? на сiвага каня,
   Што за iшак так раве падомнаю?
   Мне сам Сатана ведайце людзi радня -
   Распра?люся з любой, што бунтуе краiнай!
  
   Уселiся чарцяняты ? дурныя мазгi,
   I скачуць галопам раззлаваным думкi!
   Баланс падвядзем - сотра ?раз нулi,
   Ад безданi напасцi сiстэму ачысцi!
  
   Куды я скачу, нават сам не разумею,
   У галаве гiперплазменная вiхура праносiлася!
   Не дай ты сабе скарыцца лайну,
   Каб славы паток на свет месяцовы пралi?ся!
  
   Цячэ бесперапынным патокам вайна -
   Такi занятак чакае чалавека...
   А жадаецца выпiць хмельнага вiна
   I мiрна працягнуць з памерам гутарку.
  
   Але ведай слабасць i нуда пройдзе
   Знойдзеш чалавек, ты поспех i паклiканне!
   Мы як пiянеры iмкнемся ? паход -
   Бо ваяр круты не тупой назва!
  
   Бабах i iрваную, вось трупа? гара,
   Працi?нiка разгублены, бяжыць адступае!
   Мы зможам разгром давесцi да канца,
   Хоць сабака апраметнай залiвiста брэша!
  
   Што рабiць нам у свеце - фантазii няма,
   Нарадзiлiся мы, нiбы напалм мозг раздзiрае!
   Навечна нам будзе як юнацкасцi гадо? -
   А месца ? пекле стане лепшым, чым у раi!
  
   Што хоча салдат? Каб до?жылася вайна -
   Яму мiр i нуда, i слабасцi мозгу!
   Дагонiм супернiка мы да труны -
   Але ведай, што здаваць вая?нiкам позна!
  
   Вынiку не будзе, i выбару няма -
   Скончылi справу i адразу iншае!
   Бо гэта толькi старт, прэвенты?ны разбег,
   Бо ратая служба дзея добрае!
   Высцiлаючы свой шлях трупамi, Фрыдрых дабра?ся i да генерала армii. Ударам ногi выбi? з дрыжачых рук зброю i праро?:
   - Хенд Хох!
   Вайтэшэйн лая?ся:
   - Крылаты ва?чаня.
   Фрыдрых ужо па-ангельску рыкну?:
   - Ды Iван! Тут можна гуляць камунiзм на трубе, але як не гуляй - усё гуляеш адбой. I калi ёсць тыя, хто прыходзiць да цябе, знойдуцца i тыя, хто прыйдзе па цябе!
   Вайтэшэйна перакасiла, ён глядзе? на жудаснага ад ненатуральнага рэзкага рэльефу хлопчыка з здзеклiвай усмешачкай хвосткiмi ?дарамi салдат, якiя ?кладалiся пад раздачу, i вякну?:
   - Ты сапра?дны Д'ябал.
   Фрыдрых не падтрыма? гуллiвага тону i жорстка вымавi?:
   - Хопiць! Цяпер аддай загад усiм здацца ? палон, захавай i свае i чужыя жыццi! Колькi лiцца рускай i нямецкай крывi...
   Генерал армii Вайтэшэйн жорстка вымавi?:
   - Не! Лепш памерцi, чым здрадзiць!
   Фрыдрых кiну? босымi пальчыкамi пяць атрутных iголак (зброi войска? СС спецыяльнага прызначэння), высекшы якiя спрабавалi ?бегчы - адборных салдат аховы. I ?хмыльну?ся:
   - А твая згода i не трэба! Я сам загадаю здацца ад твайго iмя...
   Ватуцiн разгублена вякну?:
   - А код пазы?нога?
   Фрыдрых цынiчна ?хмыльну?ся.
   - А ён мне вядомы .... Iнакш як бы я цябе знайшо?.
   Ватуцiн у роспачы кiну?ся на пякельнага падлетка з кiнжалам, але праляце? мiма i, стукну?шыся ? сцяну страцi? прытомнасць. А Фрыдрых маментальна якi набра? шыфр, беспамылкова iмiтуючы голас камандуючае адда? загад усiм падпарадкаваным войскам неадкладна здацца. Юны ас каза? упэ?нена i цвёрда, сумленне супакоена лагiчным тлумачэнне - усё ро?на яны асуджаныя на смерць, так лепш захаваць iм жыцця, ды i тысячам нямецкiх салдат таксама.
   А падрабiць чужы голас можа i Галкiн, так чаго гэтага не ?мець Фрыдрыху - хлопцу не простаму, а цалкам рэальнаму Звышчалавеку - сапра?днаму арыйцу i iндывiду новага пакалення ? самым прамым сэнсе.
   Астатнiя члены яго каманды, падобна, не гэтак удачлiвыя. Аднаго забiлi яшчэ трое зрэшты, досыць лёгка, каб бiцца параненыя, у тым лiку i безжурботны малы Хаффман.
   Але загад нiбы якi зыходзi? асабiста ад генерала войска аказа? уплывы i непасрэдна на iх напады спынiлiся.
   Фрыдрых некалькi разо? па?тары? загад, пасля чаго каб забiць час прыня?ся, трымаючы ? iдэальна правiльнай формы пальчыках ногi пяро накiдваць новыя стромкiя афарызмы;
   Разумных i сумленных людзей шмат, але расста?лены яны так спрытна, што нiколi не змешваюцца!
   Баязлiвасць першая прыкмета паслухмянасцi. А паслухмянасць - душа салдата! А душа салдата залог перамогi - каб перамагчы трэба, быць баязлi?цам! Такi парадокс вайны!
   : Бог у кожным чалавеку, Бог кожны чалавек, калi толькi ? яго высокая мараль, i душа не жывёлы!
   Забiць у iмя Хрыста, усё ро?на, што забiць Хрыста!
   Лепш працаваць на трэнiро?ках, чым адпачываць у магiле!
   Калi зламаны меч, рука цягнецца да кiнжалы!
   Можна прасiць банальшчыну, цi стрываць абразы, але нельга апра?даць банальнай абразы!
   Усё цвёрдае далiкатна i тленна, а ? мяккiм устойлiвасць, сiла ёсць. А хто не верыць у гэта, несумненна, я пакажу мову, якой можна есцi! Усе зубы раскрышылiся ? пыл, а ён жывы - прама?ляю я бах!
   Сталасць у сэксе - губiць каханне!
   Разлiчваць на поспех, усё ро?на, што дражнiць Бога i раздражняць смерць!
   Залатыя яблычкi лепш за ?сё растуць, калi дрэвы палiваеш крывёй!
   Ёсць тры рэчы: чыя кашто?насць нязменная: Усявышнi, бацькi i Радзiма!
   Самы цiкавы тэатр - гэта тэатр ваенных дзеяння?, толькi плата за ?ваход празмеру высокая!
   Затое ? тэатры ваенных дзеяння? слёзы - за?сёды сапра?дныя i кожны акт урок на ?сё жыццё!
   Талент толькi тады станавiцца генiем, калi памножаны на каласальную працавiтасць!
   Прамаруджванне крадзе ла?ры, паспешнасць прыносiць поспех!
   Сапра?дны хiрург гэта той, хто здольны зрабiць складаную аперацыю не?заметку!
   Не той баксёр хто б'е, а той, хто збiвае!
   Прыгажосць за?сёды атрутная - самыя яркiя грыбы мухаморы, i яд як жаночыя чары - кружыць галаву i атручвае сэрца!
   Прыродны розум можа падпарадкаваць натуральную сiлу, але нiколi прыроджаная сiла не падпарадкуе розум!
   Памерцi ганарлiвым, лепш, чым жыць пакорлiвым!
   Хто трымае жыццё за горла хутчэй за яе пазбавiцца, чым той, хто адпусцi? птушаня шчасця на волю!
   Прыгажосць марнее, мужнасць застаецца вечнай!
   Меч занадта востры, каб на iм трымалася магутнасць дзяржавы, лiслiвасць занадта салодкая, каб ёй вечна паiць народ!
   Кемлiвасць салдата кампенсуе пралiк генерала, але будаваць разлiк на ёй што капаць яму iголкай!
   Цяжка запалiць, тое, што ?жо палае i патушыць, тое, што ?жо згарэла!
   Гарачы мужчынскi тэмперамент, сушыць мазгi i прапальвае дно кашалька!
   Дакладней прапальвае дзюру ? кiшэнi - гарачае сэрца!
   Самую то?стую мошну прабiвае наскрозь цвёрды фалас!
   Для мужчыны самае лепшае люстэрка залатое!
   На манеце i маршчыны - упрыгожванне мужчыны!
   Вайна можа быць без пераможцы - але якi прайгра?, знойдзецца за?сёды!
   Чалавечая немач гало?ны рухавiк прагрэсу!
   Жадаеш быць першым, працуй як апошнi!
   Генiяльнасць радня боскасцi, пры чым годная радня!
   Можна трошкi служыць Радзiме, але нельга трошкi здрадзiць!
   ! Я думаю, значыць - iсную, я iсную - значыць, жыву, я жыву - значыць, жыву шчаслiва!
   Палавыя партнёры як ежа - патрабуюць разнастайнасцi i вострых спецый!
   Рэвалюцыю робяць з чыстым сэрцам, але не ? белых пальчатках, на шляху да шчасця кола патрабуюць змазкi крывёй!
   Часцей за ?сё здраджваюць не з-за подласцi, а з-за слабасцi, хоць менавiта слабасць схiляе да подласцi!
   Наогул закон, што iржавы механiзм, працуе толькi пры залатой змазцы!
   Хiтрасць i разлiк: як муж i жонка нараджаюць перамогу - сумленнасць трэцi лiшнi!
   Самае бяздоннае тварэнне ? свеце - шклянка гарэлкi, падзенне ? яго бясконца, а дно на могiлках!
   Не кожны зэк злачынец, не кожны злачынец зэк!
   Лягчэй вярблюду прайсцi праз iгольчастую вушка, чым выдацца без блата!
   Прафесiйны суддзя як прафесiйная прастытутка - рознiца толькi ? памеры ганарару i рангу суценёра!
   Палiтыкi як глiсты, толькi пры выгнаннi выцiскаюць больш крывi з кiшак!
   Кро? лепшае ?гнаенне для вырошчвання мужнасцi падрастаючага пакалення!
   Агрэсi?на-паслухмяная большасць думае стра?нiкам, а не сэрцам, дык ён куды больш па аб'ёме.
   Зрэшты, атэiстычнае вучэнне самае лагiчнае, яно дэманструе сталасць чалавецтва, у той час як любая рэлiгiя, асацыяцыя з дзяцiнствам!
   Бог гэта моцны Бацька аб трывалае калена, якога, хоча абаперцiся слабое дзiця!
   Рэдка ? каго можна запалiць iскру таленту, калi навокал сырасць таталiтарызму!
   Часцей думаюць пра будучыню тыя, хто не задаволены мiнулым i спалоханы сучаснасцю!
   Лягчэй збiць Месяц каменем, чым прымусiць палiтыка? выконваць перадвыбарныя абяцаннi!
   Прыкры гуманiзм у народнай краiне, дарэчны як цукар у бацвiннi!
   Вечныя тры рэчы: Бог, час i чалавечае глупства!
   Калi хочаш перамагаць; забудзься тры словы: цяжка, не магу, хопiць!
   Свiння за?сёды знойдзе бруд, пацук шчылiну, а гультай адгаворку!
   Мараль аднаго кораня са словам пэцкаць! Часцей за ?сё яе выкарысто?ваюць, каб запэцкаць цноту i адмыць загану!
   I вядома ж нямецкiя танкi серыi Е сябе вельмi небяспечнымi i баявымi машынамi паказалi. Куды амерыканцам да iх. Такая сiла ? фашыста? надышла.
   Асаблiва калi танкавы экiпаж Герды ? нападзе i разбурае войскi ЗША.
   У яе машына серыi Е-50, спрытнюга i iмклiвая. У яе ствол да?жынёй у 100 ЭЛ i калiбр гарматы 105-мiлiметра?. Калi такая гармата дзюбне.
   Герда нацiснула босымi пальчыкамi ножак на кнопку джойсцiка, выпусцiла снарад, нiбы ?разi?шы супернiка i пiскнула:
   - Слава Трэцяму Рэйху!
   Шарлота гэтая рудая дзя?чынка таксама лупанула выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак, па амерыканцах i прачырыкала, скалячы зубкi:
   - Нашым непераможным войскам слава!
   Крысцiна таксама дзюбанула босымi пальчыкамi спрытных, точаных ножак i вякнула:
   - Гераiзму вермахта слава!
   Магда, выкарысто?ваючы до?гiя хупавыя пальчыкi голых ножак, таксама лупанула i правiшчала:
   - Непераможнаму вермахту слава!
   I чатыры дзя?чыны як возьмуць i праравуць, ва ?сю глотку:
   - Мы сапра?дныя арлiцы, i гераiчнасцi по?ныя! I лятаем нiбы птушкi, адважнай Радзiмы сыны!
   Герда зно? стрэлiла пры дапамозе босых пальчыка? ножак. Уразiла амерыканскую машыну i прашыпела:
   - Не, не сыны, а дочкi!
   Шарлота стрэлiла ? амерыканскую машыну, адарвала ёй вежу i прачырыкала:
   - Вядома ж дачкi i вельмi гераiчныя!
   Крысцiна лупанула па супернiку. Прабiла непрыяцеля наскрозь, i прашыпела, выскалi?шыся зубкамi:
   - Мы ёсць сапра?дныя машынкi смерцi!
   Магда таксама пальнула па супернiку. Разбiла варожую браню, пратаранiла лоб непрыяцеля i вякнула:
   - I мы самыя дасканалыя машынкi, што ёсць на свеце!
   I дзя?чынкi хорам завылi:
   - Слава Германii, слава, танкi рвуцца наперад! Дывiзii Трэцяга Рэйха вiтае адважны народ!
   Карацей кажучы, у немца? сапра?ды справы клеiлiся, i iх войскi атрымлiвалi адну перамогу за другой.
   У ЗША вядома ж моцная эканомiка, але яны прайгравалi ? якасьцi тэхнiкi. Асаблiва танка? i рэакты?най авiяцыi. Немцы ?жо мелi МЕ-262 Х у серыйнай вытворчасцi, i гэты самалёт бы? i жывучым хуткасць больш за 1150 кiламетра? за гадзiну, i ?збраенне пяць авiяцыйных 30-мiлiметровых гармат. Супраць падобнай машыны амерыканцам не выстаяць.
   Была ? немца? i птушка ХЕ-262, простая ? вытворчасцi, амаль цалкам з дрэва, вельмi лёгкая i мане?раная. Але ХЕ-262 з прычыны занадта малой масы i высокай хуткасцi, i спрошчанай бы? складзены ва ?пра?леннi i патрабава? высокай квалiфiкацыi лётчыка?. Затое ён выдатна падыходзi? для стылю Хафмана, якi дзейнiча? у зблiжэннi. I з блiзкай дыстанцыi разбура? амерыканца?.
   Але акрамя Хаффмана, яшчэ i дзве дзя?чынкi дзейнiчалi: Альбiна i Альвiна. Яны перавысiлi кожная па трыста збiтых самалёта? i атрымалi Рыцарскiя крыжы жалезнага крыжа са срэбным дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi. Рыцарскiя крыжы з залатымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi мелi пакуль толькi Хафман якi збi? больш за пяцьсот самалёта?, i Рудэль, легендарны штурмавiк якi падбi? больш за пяцьсот танка?, i мноства iншых наземных мэт. I яшчэ семнаццаць самалёта?.
   У Трэцiм Рэйху зацвердзiлi яшчэ i шостую ступень Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi, таму хто дасягне тысячы збiтых самалёта?, або такой жа колькасцi разбiтых танка?.
   У дадзеным Рыцарскiм крыжы павiнна было начэплена не менш за сотню дыямента?, i ён бы? бы буйней, чым iншыя Рыцарскiя крыжы. Так што ?знагарода не толькi атрымлiвалася ганаровая, але i дарагая.
   Альбiна i Альвiна ляцяць па небе. Збiваюць сабе самалёты янкi i напяваюць скрозь зубы:
   - Прыгожыя дзя?чаты,
   Вялiкiя сябро?кi...
   Бы грозныя хлопцы -
   I класныя патугi!
   Альбiна пры дапамозе босых пальчыка? ножак навяла авiяцыйную гармату, лупанула па амерыканцы i пiскнула:
   - Агеньчыкi вясёлых вачэй!
   I падмiргнула напарнiцы. Тая зрэзала свайго вiзавi. Разнесла супернiка ? дробныя трэскi, выкарысто?ваючы босыя пальчык ножак, i прачырыкала:
   - За камунiзм i нашы сла?ныя перамогi!
   Альбiна паправiла напарнiцу, збiваючы самалёт янкi:
   - За арыйскi камунiзм!
   I абедзве дзя?чыны разрагаталiся.
   Тым часам вайна працягвалася. Амерыканцы вiдавочна прайгравалi, лепшаму па тэхнiцы i вывучцы ворагу, ды яшчэ выкарысто?валага замежныя дывiзii.
   У прыватнасцi ? янкi асно?ны танк "Шэрман". Ну куды яму супраць асно?нага нямецкага Е50. Машына ? гiтлера?ца? мела лабавую браню ? 250-мiлiметра?, бартавую ? 170-мiлiметра?, i вага ? семдзесят тон пры рухавiку ? 1200 конскiх сiл з фарсiраваннем матора.
   Трэба адзначыць, што "Шэрман" не мог прабiць немца нават у борт, бо браня ? Е-50 нахiльная. Нават "Шэрман" з семнаццацiфутавай гарматай, "Светлячок" не вельмi бра? у борт немца. А бо дадзены танк не бы? масавым.
   А сам амерыканскi танк гiтлера?цы ?пэ?нена бралi з пяцi кiламетра?. Тым больш у яго высокi сiлуэт. Крыху лепшым бы? у амерыканца? "Першынг". Але гэты танк не бы? такiм масавым як "Шэрман" i ?сё ро?на яго 90-мiлiметровай гарматы бракавала для эфекты?най дужання.
   Толькi "Звышпёршынг", мог прабiць нямецкi Е-50 у борт. Балазе гармата i калiбра ? 90-мiлiметра? i да?жынёй ствала ? 73 ЭЛ. Але затое хуткастрэльнасць усяго чатыры стрэлу ? хвiлiну супраць дванаццацi ? нямецкага Е-50, i вага пяцьдзесят тон для рухавiка ? 500 конскiх завялiкi. Ды i браня недастатковая. У лоб нямецкага асно?нага мастадонты амерыканца? усё ро?на не прабiва?. А бы? у фрыца? яшчэ i Е-75 з гарматай калiбра 128-мiлiметра? i та?шчынёй бартавой бранi ? 210-мiлiметра? пад нахiламi, з яшчэ лепшай абаронай i рухавiком у 1500 конскiх сiл.
   Так што з самага пачатку ЗША прайгравалi. Толькi танк Т-93, дакладней самаходка вагой у дзевяноста тры тоны, i та?шчынёй лабавой бронi ? 305-мiлiметра? i гарматай у 155-мiлiметра? магла змагацца з нямецкiм мастадонтамi ? лоб.
   Але хадавыя якасцi дадзенай самаходкi былi няважнымi, як i хуткастрэльнасць. I немцы яе знiшчалi авiяцыяй.
   Так што амерыканцы ? цэлым не мелi поспеху, i безнадзейна прайгравалi.
   I нямецкiя войскi падыходзiлi ?сё блiжэй i блiжэй да Нью-Йорка i Вашынгтона.
   Трумэн ста? малiць Гiтлера аб мiры.
   Але фюрар хаце? толькi без усялякiх умова? по?най капiтуляцыi. Вашынгтон бы? акружаны. I гiтлера?цы пачала штурм сталiцы ЗША.
   Танкавы экiпаж Герды ваява? за светлае за?тра. I без лiшнiх праблем перамага?.
   Дзя?чына нават стала страляць не толькi босымi пальчыкамi ножак, i пунсовымi саскамi грудзей. I гэта выдатна дапамагала.
   Шарлота таксама пальнула нацiсну?шы лалавымi саскамi на кнопку джойсцiка i праверашчала:
   - Велiч камунiзму ? тым, каб быць не рыбай, а кiтом!
   Крысцiна, ведучы агонь, нацiскаючы на кнопкi джойсцiка, адзначыла:
   - А мы немцы i пабудуем найвялiкшы з камунiзма?!
   Магда, страляючы малiнавымi саскамi па супернiках, агрэсi?на выдала:
   - Самы светлы камунiзм! Толькi ?верх, нi кроку ?нiз!
   Герда босымi пальчыкамi ножак навё?шы гармату, i перавярну?шы трапным стрэлам амерыканскую га?бiцу, пацвердзiла:
   - За арыйскi камунiзм!
   Пасля падзення Вашынгтона, Амерыка не?забаве капiтулявала. I здарылася гэта 31 студзеня 1948 гады.
   Скончылася другая сусветная вайна. I прыход Гiтлера да ?лады, пасты супа?, з капiтуляцыяй Амерыкi.
   Здавалася, надышо? працяглы перыяд свету. Сапра?ды ?се войны скончаны, ЗША захопленыя i чаго яшчэ жадаць? Але заставалася яшчэ адна звышдзяржава з калонiямi: Японiя. I Гiтлер хаце? i яе заваяваць.
  . РАЗДЗЕЛ ?16
  20 красавiка 1953 гады пачалася новая вайна за перадзел мiру. СССР усё яшчэ iснава? ва ?сечаным выглядзе. Ваенныя што прыйшлi да ?лады пасля Сталiна, паставiлi фармальным гало?най урада Вазнясенскага. Гэты лiдэр здоле? часткова аднавiць эканомiку Расii. I прапанава? Гiтлеру ?дзел СССР у вайне супраць Японii. Той пагадзi?ся, але пры ?мове, што Расея верне сабе толькi раней захопленае самураямi Прымор'е, востра? Сахалiн i Курыльскую граду.
   Так што Вазнясенскi атрымлiва? новы шанец адрадзiць СССР, i часткова рэабiлiтаваць iмпэрыю.
   Баi разгарнулiся на по?ную сiлу.
   Алёнка i яе каманда змагалiся на новым, эксперыментальным танку Т-11. Дадзеная машына была цяжкай i выдатна абароненай. Яе лабавая браня дасягала 300 мiлiметра? пры вазе машыны ? шэсцьдзесят восем тон i гармате ? 130-мiлiметра? калiбрам. А пакуль яшчэ ? СССР асно?ны танк Т-54, якi таксама зусiм нядрэнны.
   А Алёнка са сваiмi напарнiцамi вядзе агонь з магутнай гарматы з вялiкай дыстанцыi. Японцы, вядома ж, маюць свае машыны. Вось у прыватнасцi i Е-75, скапiяваную з нямецкай мадэлi па лiцэнзii. Але дадзены танк ужо некалькi састарэлы.
   А Алёнка яго падбiвае выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак. I яна пасылае снарад сапра?ды ?сутыч.
   Дзя?чына цвiркае:
   - Слава эпосе камунiзму! Слава Ленiну ? сэрцах!
   Сапра?ды гэта прыгажуня найвышэйшага ?зору.
   Анюта таксама страляе, выкарысто?ваючы босыя пальчыкi точаных ножак i пiшчыць:
   - Я вая?нiца вельмi крутая, i такая нiбы лялька завадная!
   Вядзе агонь па чарзе i Ала. Гэтая дзя?чына лупанула па самураях i выдала:
   - У iмя святла, цяпла i ветру!
   I таксама зразумела выкарысто?ваючы босыя ножкi.
   А потым пасадзiла i Марыя. Гэта дзя?чына каласальнай душэ?най сiлы. Разбiла японскi танк, i праверашчала:
   - За магутны камунiзм!
   I паддала голай пяткай.
   А пад канец пальнула пры дапамозе босай ножкi i Маруся. Дзя?чына ?разiла супернiка i прашыпела:
   - Слава эпосе лепшага свету!
   I як засвiшча... Вось гэта сапра?ды вельмi нават крутая дзе?ка.
   Савецкi танкавы экiпаж выдатна працуе i набiрае рахункi. Дзя?чыны зразумела хутка выходзяць у лiдэры. У iх i машына лепшая з лепшых для Чырвонага войска.
   А Герда ваюе на пiрамiдальным танку. Гэтая машына ?жо больш дасканалая i ? ёй усяго толькi два чальцы павозкi.
   Яны разам з Шарлатай вядуць агонь па японцах, i дзейнiчаюць вельмi эфекты?на.
   Герда выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак нацiснула на кнопкi джойсцiка i ?разiла японскую машыну, прашыпе?шы:
   - I ляцелi долу самураi пад напорам сталi i агню!
   Шарлота ща ёй таксама пальнула, выкарысто?ваючы босыя пальчыкi сваiх точаных ножак i прашыпела:
   - Але наш вермахт ад тайгi да брытанскiх мора?, усiх у мiльёны разо? мацнейшыя!
   У iншым пiрамiдальным танку ваююць Магда i Крысцiна.
   Дзя?чыны-тэрмiнатары вельмi баявой i каласальнай сiлы.
   I вось Крысцiна страляе, выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак i прабiвае японца.
   Пасля чаго верашчыць:
   - Наша эпоха з перамогамi наперадзе!
   Магда таксама страляе па супернiку. Зносiць з самурая вежу i верашчыць:
   - I здзяйсненнi чакаюць яшчэ страмчэй!
   I зно? босымi пальчыкамi ножак нажывае на сiстэму, зносячы непрыяцеля?.
   Ды тут дзя?чынкi, якiя i каня на скаку спыняць i ? палаючую хату ?войдуць.
   Вая?нiцы адольвалi супернiка i бралi паступова ?верх.
   Японiя прайгравала. А немцы выкарысто?валi грозную зброю - дыскалёты.
   Гэтыя лятаючыя талеркi не ведалi сабе ро?ных.
   Вось Агата i Адала ваююць на дыскалёце. Вая?нiцы кiруюць машынай з дапамогай джойсцiка?, i разгортваюць гэты наймагутны агрэгат. I так разбураюць супернiка?. I лупяць цеплавымi промнямi з паветра. Лiтаральна знiшчаючы моц сапернiка?.
   Агата вядучы агонь па непрыяцелю, раве:
   - Шалёны мой запал!
   I голай, круглай пяткай як нацiсне.
   Адала страляючы па ворагах, упэ?нена зая?ляе:
   - Гэта толькi ?лада!
   I таксама босыя пальчыкi ножак выкарысто?вае, супраць ворага.
   Дзя?чынкi канкрэтна разышлiся. I такiя скажам прама баявыя прыгажунi.
   Што ад Японii цi на?рад што застанецца.
   Краiна ?зыходнага Сонца прайгравала. I нажаль гэта здавалася амаль безнадзейнай справай.
   Самураi сутыкнулiся з тэхналагiчнай перавагай. I вельмi сур'ёзным супернiкам у плане аператы?нага планавання.
   Японiя перамагала ? свой час Расiю, але зараз прайгравала каалiцыi.
   Пад канец Трэцi Рэйх нават нанёс ядзерны ?дар па астравах, i краiна ?зыходзячага сонца капiтулявала.
   У вынiку чаго завяршылася заваёва каласальных земля?. Зрэшты, Трэцi Рэйх яшчэ крыху паваява? у Лацiнскай Амерыцы, i правё? дадатковыя захопы тэрыторыi.
   Але вось калi ?весь мiр пад Трэцiм Рэйхам, пакуль яшчэ вольны СССР дражнiць фюрара.
   I 20 красавiка 1957 года пачынаецца агрэсiя супраць Расii. I каласальныя сiлы прасо?ваюцца на СССР.
   На што разьлiчваць у гэтых умовах Чырвонай Армii? Сiлы ?жо вельмi няро?ныя.
   Але мабыць нейкiя разлiкi ? рускiх i iншых нацыянальнасця? усё ж такi ёсць.
   I яны б'юцца вельмi нават адчайна.
   Наташа, Зоя, А?гусцiна, Святлана ваююць з гiтлера?цамi.
   Дзя?чыны па традыцыi басанож i ? бiкiнi. I гэта iх крэда. Яны б'юцца з дзiкiм азвярэннем.
   Наташа, ведучы агонь з а?тамата, за?важае:
   - У чым мы добрыя, што ?меем бiцца!
   Зоя, страляючы па супернiку, пагадзiлася:
   - Умеем!
   I кiнула босымi пальчыкамi ножак гранату.
   А?гусцiна штабнавала па фашыстах з кулямёта, i вялiкiм азартам, прагарлапанiла, кiну?шы голай пяткай гранату:
   - Я знiшчальнiк зла!
   Святлана, таксама ведучы агонь па супернiку, i трапна страляючы, выкошваючы ворага? i кiну?шы босай ножкай пакет з выбухо?кай з-за якога перавярну?ся танк, забiяцка выдала:
   - Я сатру Трэцi Рэйх у парашок!
   I дзя?чына зно? паказала язык.
   Вось гэта вая?нiцы. З iмi ты можаш ваяваць практычна супраць любога монстра. I нават гiтлера?скага.
   Наташа, страляючы па гiтлера?цам, i абараняючы Маскву, праспявала:
   - Нас цiсне ярмо арды,
   Нас прыгнёт ярмо басурман...
   Зоя, ведучы агонь па фрыцах, i запускаючы босымi пальчыкамi ножак забойнае прасiпела:
   Але ? нашых жылах кiпiць,
   Неба славян...
   А?гусцiна страляючы па фашыстах, i дзеяннi вельмi энергiчна, паддаючы гранату голай пяткай, працягнула:
   I ад чудскiх бераго?,
   Да бераго? Калымы...
   Святлана з дзiкiм азартам напявала, пагульваючы цяглiцамi ног, i плiткамi прэса выдала:
   Усё гэта наша Зямля,
   Усё гэта мы!
   I тут дзя?чаты трэба сказаць былi з вялiкай ганарлiвасцю i каласальнай агрэсiяй.
   Iх нiхто не спынiць, iх нiшто не пераможа. Злыя ва?чыцы душаць ворага, злыя тыгрыцы - салют героям.
   Цi можа быць гераiням. Вось гэта азартныя дзя?чынкi самага высокага палёту птушкi.
   I калi б'юцца, то ?жо ад душы.
   I Алёнка са сваiм экiпажам на танку Т-13. Машына, якая гатова супрацьстаяць нямецкiм, пiрамiдальным кампазiцыям. Дзя?чына страляе па супернiку, i спявае:
   - Нашы танкi, гэта проста цуд,
   Ад пустыня?, да па?ночных мора?!
   Разарвем цябе павер Юда,
   Будзе знiшчаны страшны звер!
   Анюта пацвердзiла з лютасцю, таксама пальну?шы па супернiку пры дапамозе босых пальчыка? ножак:
   - Я непрыяцеля парву i сатру ? парашок.
   Ала па чарзе зарадзiла ? супернiка пры дапамозе босых пальчыка? ножак i прачырыкала:
   - За велiч камунiзму чырвонага колеру!
   Марыя таксама лупанула па непрыяцелю, зрабi?шы трапны стрэл голай нiжняй канечнасцю i заро?:
   - За прыгожыя перамогi!
   Маруся таксама пры дапамозе босых пальчыка? ног рушыла непрыяцеля, нiбы яго ?разi?шы i вякнула:
   - За самыя вышэйшыя iдэi камунiзму!
   Пяцёрка бiлiся з фашыстамi, нiбы тэрмiнатары.
   А ? небе ваявалi i савецкiя лётчыцы. Вось у прыватнасцi Анастасiя Вядзьмакова i Акулiна Арлова.
   Яны бiлiся нiбы былiнныя волаты-самкi. Выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак пасылалi авiяцыйныя снарады. Здзi?лялi непрыяцеля? вельмi трапна.
   Анастасiя нацiснула пунсовым саском на кнопку джойсцiка, уразiла фашыста i прачырыкала:
   - Слава iдэям камунiзму!
   Ведучы агонь па супернiку, выкарысто?ваючы клубнiчныя соску, напа?голая Акулiна таксама прабуркавала:
   - Героям СССР слава!
   Вось такiя тут гарачыя i моцныя дзя?чынкi. Як яны ваююць, нiбы сапра?дныя звяры. I ? iх звышчалавечая рызыка i каласальная сiла.
   Анастасiя, круша гiтлера?ца?, праспявала:
   - Над няшчаснай планетай завiсла,
   Злосных фрыца? кiпячая цемра...
   Акупант свая сякера ненавiсная,
   Завастры? i сячы галава!
  
   Чалавек ён аднак не пешка,
   I не вечна хадзiць пад ярмом...
   Ператворыць злых ворага? у галавешкi,
   Уладарам стане мiро?!
   А тут яшчэ i Лiзавета на танк Т-55. Машына з больш магутнай, чым у Т-54 гарматай у 105-мiлiметра? i гатовая з ворагамi ваяваць.
   Дзя?чыны ? танку зразумела ? адным толькi бiкiнi.
   Лiзавета нацiснула босымi пальчыкамi ножак на кнопку джойсцiка страляючы дастаткова дакладна ? непрыяцеля, i прабуркавала:
   - За Расiю камунiзму!
   Затым па чарзе стрэлiла i Кацярына, выкарысто?ваючы для стральбы пунсовы сасок грудзей.
   Уразiла гiтлера?скi танк i прабуркавала:
   - За поспехi ? буда?нiцтве камунiзму!
   Алена таксама пальнула па супернiку, выкарысто?ваючы босымi пальчыкi ножак. Разнесла ствол пiрамiдальнага танка, усё гэта зрабiла трапна.
   Пасля чаго прачырыкала:
   - Самы светлы ? нас будзе камунiзм!
   Далей лупанула i Э?фрасiя, хоць яна звычайна ?сяго толькi кiро?ца. Але дзя?чына ?рэзала вельмi трапна, адбiваючы ? танка гiтлера?ца? рулю.
   Пасля чаго праваркавала:
   - Наш камунiзм ярчэй сонца!
   Дзя?чыны на танку босыя i ? бiкiнi вельмi хораша i харызматычна глядзяцца. А ? iх грудзей з такiмi пунсовымi саскамi.
   Лiзавета праспявала з захапленнем;
   Зьнiшчым ярмо павер фашызму,
   Калi трэба горы зварочу.
   Будзе эра, эра камунiзму,
   У нябёсы я з песняй палячу!
   I зно? дзя?чына пунсовым саском нацiсне на кнопку джойсцiка i ?рэжа па гiтлера?цам.
   Так што фюрару мала не здасца.
   З такiмi дзя?чынкамi зразумела, што СССР яшчэ жывы, i не зламаць яго так проста Гiтлеру.
  Хлопчыкi ? пекле прачнулiся. Пад'ём пача?ся з таго, што з дзецюко? саскочылi ланцугi. I хлопчыкi-грэшнiкi сталi на каленi. У iх тырчалi босыя, круглыя пяткi.
  Яны прама?лялi ютранню малiтву.
   Вос - станавiцца са сну prezh - de all - to - of Drew - of - of - рэча?, стаць blah - th - th - wei - але перш - становячыся - Laa сам перад усiм - vi - AH - праводны Бог, i Sauveur - Shaya крыж - Ной зна - IU - набор, аб - з - не - B: 1
  У iмя Айца, i Сына, i Сьвятога Духа, Амiн.
  Затем немно ? го подо ? жди, пока все чув ? ства твои не при ? дут в тиши ? ну и мыс ? ли твои не оста ? вят все зем ? ное, и тогда про ? из ? но ? си сле ? ду ? ю ? щие молит ? вы, без поспеш ? но ? сти и со вни ? ма ? ни ? ем сардэчным:
  Вымавiлi гэта тройчы запар.
  Пасля чаго хлапчукi-дыктатары i грэшнiкi з юнымi целамi рушылi на шмон. Д'яблы мацалi прыгожых i мускулiстых падлетка?. Рукi ? пальчатках мацалi па жылiстых, загарэлых целах. Уладзiмiр Пуцiн адчу?, што ?казальны палец наглядчыцы ?вайшо? у яго хлапечую азадак. Ды д'яблыцы калупалiся ? попках дзецюко?. Пуцiн схапi? за руку i тут жа атрыма? разрад дубiнкай па плячы. I апякло зарадам. I гэта было балюча, хлопчык-прэзiдэнт крыкну?.
  Д'яволi крыкнула:
  - Не тузайся хлопчык, пакуль цёткi мацаюць цябе.
  Шмон насi? больш характар знявагi. Ну што тут за ноч у барак можна пранесцi, тым больш пры вiдэаназiраннi.
  А пад канец памацалi i мужчынскае дасканаласць, агалi?шы скуру i памя?шы. I заадно ?знагародзiлi шокавымi ?дарамi, тых грэшнiка?-хлапчуко? у каго набраклi члены ад грубых дакранання? рук наглядчыц д'яблыц.
  Вось такi здзек i прынiжэнне.
  Потым зразумела зно? малiтва, з пастано?кай на каленi. I павялi ? ванны пакой. Там хлапчукi мыюцца i чысцяць зубы. I зно? пасля мыцця на каленi i малiтва.
  Малiтва? шмат... Вельмi ?сё рэгламентавана. I ? сталовай малiтва займае куды больш часу, чым сама ежа. На яе даюць усяго дзве хвiлiны.
  Хлеб i вада, зрэшты. Хлапчукi, зрэшты, падсмажаныя i не выглядаюць знясiленымi. Целы жылiстыя, трэнiраваныя.
  Вiдаць, калорый i вiтамiна? у ежы хапае. Проста гэта сцiснутыя акалiчнасцi цяжкiх узро?ня? пекла.
  Некаторыя хлапчукi ? кайданах. Звычайна на ?змоцненым узро?нi ?сiм пакладзены кайданы, але з некаторых здымаюць за добрыя паводзiны. I носяць толькi до?гiя ланцугi на руках. А хто больш свавольны i кайданы на ногi.
  Уладзiмiр Пуцiн палiчы? патрэбным ма?чаць i падпарадкуюцца - цалей будзеш. Проста так д'яблы амаль не б'юць.
  Жывот пасля сняданку напа?пусты, але голад знiк. Кормяць на гэтым узро?нi ?се два разы на дзень.
  А зараз чатыры гадзiны вучобы. У пара?наннi з каменяломнямi, дзе iшачат хлопцы - гэта амаль райскi час.
  На ?змоцненым узро?нi кахаюць вучыцца. За партай сядзець усё ж лепш, чым грузiць друз, штурхаць ваганетку, лупiць кавадлам па камянях або круцiць кола ?пiраючыся босымi дзiцячымi нагамi ? вострыя камянi.
  , А так вучыцца куды лепш...
  I перад вучобай малiтва на каленях...
  Школьныя класы са светлымi сценамi i рознага роду малюнкамi. Звычайная сучасная школа. Толькi вучнi, стрыжаныя нагола, у адных пла?ках з нумаркамi i яшчэ ланцугамi на руках. I гэта вельмi смешна.
  Няма нават у калонii малалетку юныя вязнi голымi не ходзяць i ланцугамi не звiняць.
  Пуцiн адчувае моцнае прынiжэньне i разам з тым страх. I ? гэтым месцы яму трэба правесцi шмат гадо?...
  Пекла пра?да не наза?жды, але надо?га. А час на ?змоцненым узро?нi пекла iдзе вельмi марудна. Вось Гiтлер правё? ужо амаль восемдзесят пяць гадо? i паспе? прывыкнуць да яго парадка?.
  Яны з iм пасля малiтвы сядзяць за адной партай. Рукi ? ланцугах склалi.
  Сталь бразнула.
  Каля парт стаялi наглядчыцы-д'ябалкi i трымалi дубiнкi напагатове.
  Вiдаць, было яны гатовы ? любы момант ударыць...
  Цяпер першы ?рок зразумела звязаны з разборам Бiблii. Вывуча?ся Iсая, i дзецi-вязнi чыталi ?слых.
  Затым выкладчыца з дубiнай задавала пытаннi.
  Спачатку, зразумела, услых i даволi гучна прачыталi;
  Бачанне Iсаi, сына Амосавага, якое ён бачы? пра Юдэю i Ерусалiм, у днi Азii, Ёафама, Ахаза, Эзэкii - царо? Юдэйскiх.
  Юныя вязнi хорам прама?лялi;
   2 Слухайце, нябёсы, i ?важай, зямля, бо Гасподзь кажа: Я выхава? i ?звысi? сыно?, а яны абурылiся супраць Мяне.
  Тут д'ябальнiца-выкладчыца задала
   пытанне:
  Што значыць абурылiся супраць Бога?
  Рушылi ?след рознага роду адказы. Пуцiн ма?ча?. I чытанне працягнулася.
  Гiтлер пада? голас, пасля ?здыму рукi i жэсту што яму дазваляюць казаць:
  Габрэi не выконвалi запаведзi Божыя, i не слухалiся свайго Айца. Хоць вонкава i ?шано?валi ?сявышняму за?зята. Вось Бог i паставi? iм у вiну што крывадушнае пакланенне, тое самае, што i не ведаюць!
   3 Вол ведае ?ладальнiка свайго, i асёл - ясьлi гаспадара свайго; а Iзраiль ня ведае Мяне, народ Мой не разумее.
  Далей дзецi-вязнi працягнулi чытанне ?слых. Пасля чаго зно? сталi адказваць на пытаннi. Рознага роду вялiкiя злачынцы, цяпер у выглядзе хлопчыка? у ланцугах, са стрыжанымi гало?камi, i худзенькiмi рэбрамi, былi такiя бяскры?дныя на выгляд i пакорлiвыя. I адказвалi
  Разумна i з сэнсам.
   4 Нажаль, народ грэшны, народ абцяжараны беззаконнямi, племя зладзея?, сыны пагiбельныя! Пакiнулi Госпада, пагарджалi Сьвятога Iзраiлевага, - павярнулiся назад.
  Потым зно? пачалi чытаць услых. Уладзiмiр Пуцiн лавi? сябе на думцы, што гэта выглядае не зусiм дарэчы. Што вучнi ? ланцугах i стрыжаныя нагала i амаль галышом. Такой не павiнна быць школа. I што iх б'юць як сапра?дных рабо?-дзецюко?. Але калi прызнаць, што гэта яны заслужылi.
   5 У што вас бiць яшчэ, якiя працягваюць сваю ?партасьць? Уся галава ? струпах, i ?сё сэрца счэзла.
  Юныя вязнi працягнулi чытанне. I рабiлi гэта палаца.
  Наста?нiца-д'ябалка адзначыла:
  - З ласкi Усявышняга, вам далi здаровае цела ? пекле. I вы атрымлiвае бiзуном, але язвы ? вас не гнояцца.
  Усе хорам усклiкнулi:
  - Слава Усявышняму лiтасцiваму i лiтасцiваму.
  
   6 Ад падэшвы ногi да цемры галавы няма ? яго здаровага месца: язвы, плямы, якiя гнояцца раны, неабчышчаныя i неабвязаныя i не змякчэлыя алеем.
  Далей чытанне працягнулася, i гучалi словы ?рачыстыя.
  Пасля было паказана кiно, усё гэта маля?нiча i ? колеры. I наколькi гэтая карцiна рабiла на ?сiх уражанне. I вiдаць было спусташэнне Iзраiля.
  Гiтлер шапну? Пуцiну:
  - Вось бачыш, я тут не прычым!
  Але ? д'яблыц-наглядальнiц вельмi тонкi слых i фюрара тут жа агрэлi i вельмi моцна дубiнкай. I пасыпалiся iскры з голага, загарэлага цела хлапчука-дыктатара.
  Д'яволi-наста?нiк рыкнула:
  - Не шаптацца! Або атрымаеце!
   7 Зямля ваша спустошана; гарады вашыя спалены агнём; палi вашыя ? вашых вачах зьядаюць чужыя; усё апусцела, як пасля спусташэння чужымi.
  I зно? хлопцы сталi зачытваць урывак з Iсаi. I гэта рабiлi з вялiкiм энтузiязмам. Тым часам д'яблыцы нечакана па босых пятках дзецюко? ударылi дубiнкамi. Дасталася i Пуцiну якi ?скрыкну? ад болю i знявагi. 8 I засталася дачка Сiёна, як намёт у вiнаграднiку, як будан у агародзе, як абложаны горад.
  Пасля яны зно? сталi чытаць. Зразумела перахрысцi?шыся.
  Пасля чаго зно? адказвалi на пытаннi. Гiтлер гэты хлопчык цягну? руку, але яму слова не далечы.
  Садам Хусэйн цалкам лягiчна адказа?:
  - Гасподзь за?сёды клапацiцца аб людзях i iх духо?най чысцiнi. I зразумела не дапусцi? iх маральнага збяднення, да?шы магчымасць працягнуць няхай да маральнага ?дасканалення!
  Д'яволi-наста?нiца за?важыла, агрэсi?на рыкну?шы:
  - I вам нягоднiкi i мярзотнiкi да? Усявышнi Бог вялiкi шанец! I вы абавязаны гэта шанаваць!
  I сэрцам быць разам з Богам!
   9 Калi б Гасподзь Саваоф не пакiну? нам невялiкай рэшты, дык мы былi б тое самае, што Садома, прыпадобнiлiся б да Гаморы.
   10 Слухайце слова Гасподняе, князi Садомскiя; слухай закон Бога нашага, народ Гаморскi!
  Дзецi-вязнi працягнулi чытанне. Гiтлер ме? вельмi задаволены выгляд. Габрэя? назвалi народам Гаморскiм. Але разважлiва ма?ча?. Iншыя юныя вязнi адказвалi па-рознаму.
  Але ?вогуле бы? агульны сэнс - для Госпада гало?нае гэта захаванне запаведзя?, а не ахвяры. I што яму гэтыя ахвяры i зусiм не патрэбны. I Усявышняму Богу нават шкада гэтых жывёл.
   11 Навошта Мне мноства ахвяра? вашых? кажа Гасподзь. Я перанасыцi?ся цэласпаленьнямi барано? i тлушчам укормленага быдла, i крывi цялят i ягнят i казло? не хачу.
  Далей бы? зно? паказаны фiльм. I кадры глядзелiся яркiя. Гiтлер павесяле?, яго блакiтныя дзiцячыя вочкi блiшчалi. Ма?ля? сам Бог асуджае габрэя?. Але д'яблыцы бачачы ?смешку на твары фюрара нахмурылiся.
  I давай яго збiваць дубiнкамi. Гiтлер залямантава? ад дзiкага болю.
  Наста?нiца-д'ябла загадала:
  - I ногi яго таксама ланцугом скаваць, няхай мучыцца з тыдзень звыш меры! Знайшо? чаму радавацца бандыт сусветнага маштабу!
  Гiтлеру зашчо?кнулi шчыкалаткi босых, дзiцячых ног. I ?рэзалi зно? па пятках. Бiлi моцна, i падэшвы ? хлапчука-фюрара апухлi.
  Потым д'ядзела-наста?нiца звярнулася да Пуцiна:
  - А ты чаго ма?чыш?
  Той дзёрзка адказа?:
  - Не ты па-першае, а вы, я ?сёткi прэзiдэнт!
  Д'яволi кi?нула:
  - Трымаешся ? пекле? А агеньчыка да пятак паспрабаваць не хочаш?
  Пуцiн адчу? моцны страх i буркну?:
  - Не, не трэба!
  Д'явалiца-наста?нiца заявiла:
  - Пакуль пяць удара? па пятках, але ? наступны раз павiсiш ты на прэнгу!
  . РАЗДЗЕЛ ? 17.
   12 Калi вы прыходзiце зья?ляцца перад аблiччам Маiм, хто патрабуе ад вас, каб вы тапталi двары Мае?
  
  Генадзь Васiльевiч Давiдэня тым часам ужо на агульным рэжыме працава? i вучы?ся. Яму было ?жо не так стромка, як на строгiм. Але зразумела ён мары? перайсцi ? надзелены рэжым, а адтуль на льготны i ? рай.
  Час ляце? марудна. Асаблiва шэсць гадзiн, калi ты фiзiчна працуеш. У дадзеным выпадку хлопчык Генка круцi? кола помпы. Для моцнага цела падлетка, гэта не вельмi цяжка, але сумна. I думкi лунаюць у аблоках. Можна, напрыклад, разумова ?я?ляць сабе якую-небудзь гiсторыю. Тыпу гэтай...
  Жы?-бы? адзiн хлопчык-прынц Альберт. I ? яго бы? багаты двор, выдатныя бацькi, што кiравалi квiтнеючай, i вельмi багатай дзяржавай. I ? хлопчыка было
  абсалютна ?сё, што мець у часы позняга сярэднявечча. Зразумела, у яго тэлевiзара i кампутара не было, але шмат было iншых заба?.
  Вось, напрыклад, прынц вельмi любi? рыцарскiя турнiры. Iх праводзiлi пра?да па новых правiлах, каб максiмальна засцерагчы ?дзельнiка?, i да калецтва? i тым больш
  забойствы даходзiла рэдка.
  Прынц i сам бра? удзел у турнiрах, хоць яму было ?сяго толькi трынаццаць гадо?, i пра цуд за?сёды перамага? больш старэйшых i дарослых сапернiка?.
  Вось i цяпер хлопчык надзе? адмысловыя даспехi з мяккiмi пракладкамi i адлiваныя з тытана - якi i трывалы, i лёгкi адначасова, i правяра? дзiду.
  З iм зараз павiнен пазмагацца сын суседняга караля. Прыкладна яго росту, i ?зросту найсвятлейшы хлапчук.
  Наста?нiк паведамi? прынцу, што трэба не ?дарыць у бруд тварам i перамагчы.
  Прынц напышлiва вымавi?:
  -Я гатовы! Я перамага? вялiкiх i буйных мужчын! Што мне нейкi равеснiк!
  Наста?нiк з уздыхам за?важы?:
  - Не буду хаваць прынц. Табе паддавалiся!
  Прынц у лютасцi пiскну?:
  - Што? Як ты смееш такое казаць!
  Наста?нiк цiха вымавi?:
  - Ва ?сякiм разе гэты хлопчык таксама, як i ты ? сваiм карале?стве перамага? вялiкiх i дарослых мужчын! I таксама чэмпiён!
  Прынц тупну? нагой па траве i заявi?:
  - Ну добра, калi трэба яго перамагчы, я выйграю абавязкова!
  I хлопчык адправi?ся трэнiравацца. I ?змоцнена рыхтава?ся да паядынку.
  Але вось на наступны дзень наступi? паядынак. I два прынцы павiнны былi сысцiся адзiн з адным.
  Паядынак павiнен бы? працягвацца да таго часу, пакуль адзiн хлапчук не выб'е iншага з сядла. Прынц Альберт бы? светлавалосы, а яго супернiк Людовiк ме? рудыя валасы.
  Абодва хлапчукi надзелi даспехi i селi на сваiх невялiкiх памерамi, але жвавых коней. Альберт праспява? упэ?неным тонам:
  - I нават вораг хрыпе? часам,
  Хаваючы страх, што я кароль!
  Што я кароль!
  I хлапчукi ?дарылi шпорамi сваiх коней па баках. I панеслiся адзiн аднаму насустрач. Хлопчыкi былi прыкладна адной вагi, i аднолькава трэнiраваныя. Таму сутыкну?шыся
  у абодвух сагнулiся эластычныя дзiды. I яны раз'ехалiся, не прычынi?шы пашкоджання? адзiн аднаму.
  Альбер за?важы?:
  - Ён мацней, чым я дума?!
  Хлопчык Людовiк з прыкрасцю адзначы?:
  - Ды ?парты дзяцюк!
  I вось абодва прынцы зно? з'ехалiся i сутыкнулiся. Пачу?ся скрыгат ад удара? коркам па тытанавых латах. I зно? нiводзiн не саступi? iншаму. Хлопчыкi лаялiся,
  i зло паглядзелi адзiн на аднаго.
  Альберт летуценна вымавi?:
  - Падсмажыць бы табе пяткi!
  Людовiк за?важы?:
  - Я табе заваюю i падня?ся на прэнг!
  Хлопчыкi i сапра?ды былi злыя i лютыя.
  Вось яны сышлiся i сутыкнулiся трэцi раз. I гэта была забава. Колькi крывi разам пралiлося. Дакладней толькi ва ?я?леннi найсвятлейшых дзецюко?. На справы яны так
  адзiн аднаго i не выбiлi. Раз'ехалiся каб сысцiся зно?. I гэта нагадвала ?партае супрацьстаянне тытана?.
  Прынцэса Маргарыта, сястра Людовiка, за?важыла:
  - Неяк неразумна хлопчыкам вось так бадацца. Можа, яны лепшыя на мячах?
  Дзецюкi з'язджалiся без толку яшчэ дзесяць разо?, i капiтальна выдыхлiся. Пасля чаго бы? аб'я?лены перапынак на абед i адпачынак. Хлопчыкi былi i далей гатовы да подзвiга? i барацьбы
  за перамогу.
  Альберт бы хмурным, яму так i не ?далося выбiць супернiка з сядла. А бо да гэтага ?весь час атрымо?валася. I гэта, зразумела, выклiкала пачуццё наймацнейшай прыкрасцi.
  Хлопчык е? залатой лыжкай i вiдэльцам, i люта пазiра? вакол сябе. Раптам ён убачы? дзя?чынку. Яна была бялявая i ? прыбранай раскошнай сукенцы нiбы казачная
  прынцэса. I што дзi?на, бачы? яе толькi Альберт, а астатнiя нiбы не за?важалi.
  Дзя?чынка падышла да хлопчыка i з усмешкай яго спытала:
  - Не можаш адолець ворага?
  Альберт люта рыкну?:
  - Так! Ён на рэдкасць упарты!
  Дзя?чынка ?смiхнулася i адказала:
  - Можна, атрымаць дар непераможнага воiна! I выйграваць усе турнiрныя сутычкi!
  Альберт ажывi?ся i прабурча?:
  - Гэта як?
  Дзя?чынка кi?нула:
  - А так ... Але трэба ?замен пагадзiцца, напрыклад прадаць душу!
  Хлопчык энергiчна i адмо?на закруцi? галавой:
  - Няма душу я не прадам!
  Дзя?чынка кi?нула галавой i адказала:
  - Малайчына! Прадаць душу можа толькi той, хто мае, а хто яе мае той не прадасць!
  Альберт з усмешкай вымавi?:
  - Я могуць даць золата! Шмат золата!
  Дзя?чынка пацiснула плячыма:
  - Мне не трэба чалавечае золата! Я магу яго рабiць цэлыя горы. Але калi ты не хочаш прадаваць душу, дык прадай сваё цела!
  Альберт са здзi?леннем спыта?:
  - Цела? А гэта яшчэ як?
  Дзя?чынка-Сатана адказала:
  - А вось! Ты падпiшаш крывёй дамову, што ?замен на дар перамагаць у турнiрах, аддаеш сваё смяротнае цела Д'яблу ? вечнае карыстанне!
  Хлопчык пацiсну? плячыма i за?важы?:
  - Смяротнае ? вечнае карыстанне?
  Дзя?чынка згодна кi?нула:
  - Вось менавiта! I табе ад гэтага вялiкая выгада - ты нiколi не састарышся!
  Прынц усмiхну?ся:
  - Вось як! Тады падпiсваю!
  Дзя?чынка-Сатана працягнула пергамент з пячаткай, дзе была напiсана ?мова Д'ябла i медную iголку.
  Хлапчук укало? сябе ? палец i капну? крывёю на залатое пяро. Пасля чаго выве? подпiс. Такую пунсовую i прыгожую царскай асобы.
  Дзя?чынка блiснула вачыма i прачырыкала:
  - Цяпер ты мой!
  I перад вачыма Альберта ?сё як закруцiлася, i перавярнулася.
  Хлопчык не паспе? i вокам мiргнуць як апыну?ся ? пустынi. Iшо? караван i загадай звязаных вяро?кай дзяцей-рабо?. Альберт адчу? боль у звязаных руках, i ж паленне ? босых
  дзiцячых падэшвах, i моцную стомленасць у целе. Плюс яшчэ i горла перасохла ад смагi. I саднiла скуру. Альберт кiну? погляд на сябе. Як ён змянi?ся. Замест раскошнай
  i багатага адзення голае цела, у адных толькi пла?ках. Альберт здзiвi?ся таму, як ён схудне? i загарэ? да чарноцця. Цела хлопчыка высахла, i сам ён ста? больш падобны на
  мумiю. Босыя падэшвы сталi вельмi грубымi i мазолiстымi, але ?сё ро?на адчувалi пякучы жар пустынi. Альберт яшчэ хвiлiну таму былы шляхетным прынцам ператвары?ся ?
  хлопчыка-раба. I ён успомнi?... Вось ужо шмат дзён палонных хлапчуко? вядуць па пустынi, на нявольнiцкi рынак. I яны галодныя i мучаныя смагай брыдуць, i гарачыя пяскi
  пустынi абпальваюць iх босыя ножкi.
  Альберт бачыць, як у пераходзе схуднела яго няда?нае такое прыгожае i мускулiстае цела. I рэбры тырчаць пад тонкай, абястлушчанай, шакаладнай i пыльнай скурай, нiбы
  кошык. А на спiне i баках бачныя i садняць свежыя сляды бiзуна i ?жо загойданыя. Хлопчык адчу? у сабе моцны сорам i прынiжэнне - яго асобу найсвятлейшай крывi паласавалi
  бiзунамi, нiбы нейкага прасталюдзiна. I хлопчык-прынц пагардлiва фыркну?. I атрыма? бiзуном па спiне. Што апякло хлапчука i болем, i прынiжэннем.
  Альбер лая?ся i атрыма? зно? бiзуном па рэбрах. Хлапчука найсвятлейшы крывей перапа?ня? гне?, але адначасова i захлiсну? моцны страх. Прынц зразуме?, што
  Сатана якi прыня? аблiчча прыгожай i прыбранай дзя?чынкi атрыма? уладу над яго целам. I што зараз ён навечна раб Д'ябла. I вось першае выпрабаванне - ты нявольнiк.
  Прынц скурчы?ся ад страху i дада? кроку. Рушы? далей па пустынi. I побач з iм крочылi хлопчыкi цi крыху старэйшыя цi каламуцiся маладзейшыя за яго. Прынц ста? рабом.
  I зараз яго жыццё змянiлася ? горшы бок. Прычым радыкальна ? горшую.
  Хлопчык уздыхну? i цягну?ся разам з караванам. Яму прыгада?ся Фа?ст Гётэ. Там таксама сатана спакусi? прафесара прадаць душу. Але ?замен Фа?ст атрыма? i маладосць i
  выдатную дзя?чыну Маргарыту, i багаццем i, пашана i, улада. А што атрыма? ён Альберт? Цяпер амаль голы крочыць са звязанымi рукамi пад бiзуном наглядчыка?
  I гэта што дакладна?
  Альберт засмуцi?ся, натруджаныя пераходам мышцы, асаблiва iкры нылi, а яшчэ распалi?ся пясок прыпякаючы босыя падэшвы дзiцячых ног праз скарынку мазалё?. Ды гэта кашмар.
  Плюс табе мучаць: слаба i тупа голад, i куды больш пакутлiва смага. Каб адцягнуцца ад непрыемных адчування? Альберт паспрабава? паразважаць. Сатана гэта самы
  выдатны, разумны i дасканалы анёл. Калi гэта так, дык яму нешта Альберта трэба? I зразумела, што самаму дасканаламу анёлу ? сусвеце не трэба золата, цi
  нейкая ?лада што ёсць у каралё?. Адзiнае што Люцыпар шануе - гэта ?лада над душамi. Але што яму дасць уладу над целам Альберта.
  Бо не проста ж так Сатана падпiса? дамову. Нейкая мэта ? яго ёсць. Пра?да калi ?зяць Фа?ста, то што трэба ад яго Люцыпару? Душа? Але большасць людзей
   i так iдзе ? пекла i ва ?ладу Сатаны. Зразумела, што толькi гэтага вельмi мала.
  Можа, Люцыпар жада? пагуляць, i праверыць, калi чалавек захоча сказаць: спынiся iмгненне - ты выдатна! Але ? дадзеным выпадку Альберт перажывае жудаснае iмгненне.
  Хоць, калi б'юць голенькiм, прыгожага хлопчыка бiзуном, гэтым можа быць камусьцi i цiкава. але хiба самаму дасканаламу анёлу трэба гэта? Прынц ужо цалава?ся
  з дзя?чатамi i прая?ля? цiкавасць да супрацьлеглага полу, але яшчэ не любi? жанчын як дарослы. Але ?жо ? сне яны яму з'я?лялiся. I гэта было па-свойму вельмi цiкава.
  Альберт уздыхну? ... У чатырнаццаць гадо? яму ?жо сталi б шукаць нявесту, i гэта было б выдатна. Ён бы змог зрабiць найлепшы i гарачы выбар.
  Альберт уздыхну?. Спераду яго голыя, худыя, спаласаваныя бiзуном хлапчукi i ззаду таксама. I выгляд у iх змучаны i стомлены. Альберт падума?, а што далей?
  I вось нарэшце прывал. Iм далi крыху папiць, паесцi i зно? пагналi ?жо да заходу сонца.
  Альберт пасля таго, як пае? i папi? адчува? у сабе жаданне паспаць. А даводзiлася крочыць па пустынi. I замест далiкатных абдымка? Маргарыты яго сцябае жорсткi бiзун.
  Хлопчык iшо? i дума?. Ну, якi ён усёткi iдыёт што пагадзi?ся на ?году з Сатанай. Вё? жа самы шчаслiвы i багаты для свайго часу лад жыцця.
  Ме? усё што можа пажадаць хлапчук. I тут так падставi?ся.
  Альберт успомнi? што папярэджвалi, быццам сатана вораг роду чалавечага i ад яго добрага не чакай! I што вельмi недарэчна паддавацца на яго абяцанкi. А вось зараз ты
  бы? прынц, а ста? хлопчыкам-рабом. I тут вельмi нават табе стрымлiва.
  Альберт бы? схiльны ва?ком выць i час ад часу яго абпальвала бiзун. На самой справе, што ён атрыма?? Ён жа i бы? хлопчыкам, а зараз вось апыну?ся ? рабстве.
  Так ён i дакрочы? да таго зайшло сонца. I рабам дазволiлi зно? паесцi, папiць, i адправiцца спаць. I гэта вельмi нават цiкавае ба?ленне часу.
  Альбер лёг на пясок побач з iншым напа?голым хлапчуком. Скруцi?ся абаранкам i засну?. I яму снiлася...
  Вось ён удзельнiчае ? турнiку байцо? разам з Айвенга i Рычардам Iльвiнае Сэрца. Гэта вельмi баявая каманда.
  Альберт на сваiм беласнежным скакуне. Ён хлапчук, а навокал дарослыя, буйныя рыцары. Некаторыя нават насмiхаюцца з дзiцяцi. Але Альбер упэ?нены ? сабе.
  Вось гучыць гонг i першы бой.
  Супраць яго барон фон Бабеф. Такi вялiкi, то?сты, сапра?дны бык i на шчыце ? яго бык з рагамi. Ён як мiнiмум у тры разы цяжэйшы за Альберта.
  Хлопчык кi?ну? i прапiшча?:
  - Чым больш шафа, тым гучней ён падае!
  Барон фон Бабеф як прараве:
  - Я раздушу шчанюка!
  I вось яны сыходзяцца. У супернiка Альберта, конь велiзарны варонай.
  Хлопчык трымае свой шчыт. Вось супернiк наносiць удар, i Альберт злёгку зрушваецца ? бок. I важкая дзiда саслiзгвае са шчыта. А хлопчык-прынц уражвае
  супернiка прама ? забрала i той падае.
  Альберт смяецца i спявае:
  - Падайце нiцма, нiцма, нiцма,
  Вам гэтае права дадзена!
  Перад каралём, падайце нiцма,
  У золь i бруд усё ро?на!
  Першы супернiк бы? бiты. Потым з'явi?ся наступны. Iм бы? граф Болевентура. Ён таксама вельмi магутны ваяр i даволi спрытны.
  Альберт усмiхну?ся i за?важы?:
  -Сла?ся Бацька?шчына мая,
  Усе мы родная сям'я!
  I вось хлапчук паскака? на супернiка. I граф Болевентура панёсся на хлапчука.
  Альберт мурка?:
  - Люта рвуцца ? бiтву атлеты,
  Кожны ? перамогу верыць горача...
  А мы з гэтага часу разам з Д'яблам пры гэтым,
  I нам любы бар'ер ёсць па плячо!
  Вось яны сышлiся разам з графам Болевентурай. I зно? хлапчук зрушы?ся ? бок, прымусi?шы саслiзнуць дзiду, i як урэжа сваiм прама ? горла. I напышлiвы граф
  як паляцiць.
  I другi бой дзяцюк выйгра?.
  Наступны яго супернiкi герцаг дэ Гiз. Таксама вельмi моцны i магутны баец. Прычым усла?лены ? шматлiкiх турнiрах i спаборнiцтвы. I дзе толькi герцаг дэ Гiз i
  не ?дзельнiча? i чаго толькi не паказва?. Ды гэта вораг сур'ёзны.
  Хлопчык Альберт нават у захапленнi праспява?:
  - I бачу я сур'ёзнага,
  У сне Iвана Грознага...
  Зямля ? Сiбiры раздадзена,
  Табе Родная Русь!
  Тут Альберт злавi? сябе на слове - навошта Родная Русь? Якое яна мае да яго дачыненне?
  Хлапчук у цэлым настроены па-баявому.
  I вось яны абодва селi на коней. Прынц на белага, а супернiк на чырвона-рудага. I яны панеслiся адзiн аднаму насустрач.
  Альберт здава?ся зусiм маленькiм на фоне гэтага рудага гiганта.
  Хлопчык агрэсi?на выказа?ся:
  - Маленькая змейка - самая атрутная!
  I вось герцаг дэ Гiз чыя дзiда была да?жэй паспрабава? ударыць хлапчука па корпусе даспеха?, а не цэлiць у шчыт. Хаця гэта i было не па правiлах. Але Альберт спрытна выверну?ся.
  Узя? i паднырну? пад дзiду. Затым з усяго размаху як рушы? супернiку ? забрала, яшчэ ?змацнi?шы рух корпусам. Герцаг дэ Гiз ад моцнага ?дару лiтаральна ?па?.
  Хлапчук прачырыка?:
  - Слава сла?ным рыцарам!
  А дэ Гiза павалаклi з поля бою. Ягоны конь, даспехi i зброя даставалiся пераможцу.
  Альберт праспява?:
  Мы сокаламi глядзiм,
  Арламi парым...
  Мы ? вадзе не тонем,
  У агнi не гарым!
  I ? баi не стогнам,
  Над намi херувiм!
  Хлопчык сапра?ды апыну?ся вельмi цудо?ным байцом, здольным на шматлiкае.
  I вось яго наступны сапернiк: сам рыцар Iльвiнае Сэрца. Брава можна павiншаваць сябе з такiм канкурэнтам. I што гэта будзе бiтва, што трэба.
  Альберт у радасцi праспява?:
  Увесь свет у нас у руках,
  Мы зоркi кантынента?...
  Разбiлi па кутах -
  Праклятых канкурэнта?!
  Хлопчык i сапра?ды нiбы баявы i натапыраны пе?нiк. Бо гэта сам Кароль Ле? Рычард Iльвiнае Сэрца.
  Альберт заро?:
  - Калi ты ле?, то заравi,
  З намi перамогi ?сёй матухны-Зямлi!
  Каб было весела ? кампанii такой,
  Што кожны хлопчык чалавек круты!
  Альберт крыху перад боем перакусi?. Яму прынеслi смажанага гусака з гарнiрам, i невялiкi бiсквiтны торцiк ? выглядзе трыкуткi. Так што хлопчыку давялося добра
  паесцi. Побач з iм сядзела прынцэса i ?сё пыталася аб тым якiя Альберт здзяйсня? подзвiгi. Хлопчык ахвотна расказва?, прывiраючы.
  - Вось я сышо?ся з сямiгаловым драконам. I мы сталi секчыся. Я яму ссякаю галаву. Яна падае, i тут жа замест адной ссечанай галавы, вырастаюць дзве!
  Дзя?чынка-прынцэса свiснула:
  - Вось тыя на! А як такога дракона можна ?вогуле перамагчы, калi галовы ? яго толькi павялiчваюцца?
  Альберт упэ?нена адказа?:
  - А ты ссячы галаву, i прысып рану супернiка соллю! I тады ?жо ссечаная галава не вырасце!
  Юная прынцэса прабуркавала:
  - Якi ты разумны!
  Прынц напышы?ся i сказа?:
  - Ну чаму, я Спiноза па розуме!
  Пасля абеду хлопчык адправi?ся стайню. Начапi? на сябе даспехi i зно? ускочы? на каня.
  Прынц выпраменьва? упэ?ненасць у перамозе, i смагу бойкi.
  Хлопчык значнай саступалi ? росце i вазе Рычарду Iльвiнае Сэрца. Тым больш, што кароль Англii бы? вельмi фiзiчна моцны - лама? падковы. I супраць такога волата
  паспрабуй ты выстаяць.
  Але хлапчук настроены на барацьбу. I гэта яго завода змяняецца. Хлопчыку хацелася раптам адчуць як яго цалуе ? вусны прынцэса i наколькi гэта салодка i прыемна.
  Вось яны выйшлi на рысталiшча. I па сiгнале гонга сталi зблiжацца.
  Альберт праспява?:
  - Та-та-та-та! Стукаюць капыты,
  Тра-та-та-та! Удары? лучемет...
  Армiя француза? на галаву разбiта,
  А войска Iспанii нiхто не разаб'е!
  I вось яны зблiзiлiся. Рычард Iльвiнае сэрца цяжкi дзiдай пастара?ся супернiка кальнуць. Але Альберт ухiлi?ся, i ?дары? ворага ? забрала. Але на гэты Рычард Iльвiнае
  сэрца, хоць з цяжкасцю, але змог утрымацца ? сядле. Хаця здавалася, што гэты прыём захапляльны. I абодва вершнiкi раз'ехалiся, а суддзi зафiксавалi першы бой - нiчыя.
  Рычард Iльвiнае сэрца рыкну?:
  - А ён спрытны чарцяня!
  Граф Балiста адзначы?:
  -А вы ваша вялiкасць схавайце ? дзiду iголку з атрутай!
  Рычард Iльвiнае сэрца запярэчы?:
  - Гэта подла, а я высакародны кароль, i акрамя таго бескарысна, у гэтага чарцяня не патрапiць!
  Граф Балiстра пакланi?ся:
  - Як ведаеце вашую вялiкасць!
  Альберта тым часам рыхтава?ся да другога захода. I тут перад iм з'явiлася зно? вельмi прыгожая з залацiстымi валасамi ? раскошнай сукенцы, дзя?чынка-Сатана.
  Яна блiснула жамчужнымi зубкамi i прабуркавала:
  - Ну, што мой мiлы хлопчык, табе падабаецца перамагаць?
  Тут Альберт успомнi? i прасiпе?:
  - А ты з мяне раба зрабiла!
  Дзя?чынка адказала з усмешкай:
  - Кожнаму сваё! Тваё цела, зараз у маёй уладзе!
  Альберт рыкну?:
  -Падман!
  Дзя?чынка адзначыла тупну?шы ножкай у кашто?ным туфлiку:
  - Усё сапра?ды! Цяпер ты перамагаеш на любых турнiрах!
  Альберт паглядзе? на прыгожую залатавалосую дзя?чынку. Ня?жо гэта сам сатана? Але Люцыпар бо анёл, i не мае чалавечага цела з'я?ляючыся духам. Таму можа прымаць
  любое аблiчча, у тым лiку i прыгожага нявiннага з выгляду дзiцяцi. Ды гэта ?ражвае.
  Дзя?чынка-Сатана кi?нула:
  -Змагайся, а што да твайго цела... Залежыць усё што ? жыццi ёсць ад паднябеснай высi...Але наш гонар, але наш гонар ад нас адных залежыць!
  Альберт кi?ну? i памча?ся ? бой.
  Вось яны зно? з'ехалiся з вялiкiм майстрам турнiрных баё? Рычардам Iльвiнае Сэрца. I гэта бы? жорсткi бой. Рычард набра? максiмальную хуткасць, спрабуючы
  скiнуць дзёрзкага юнака, дакладней дзiця. Альберт бы? сабраны i гатовы. Ухiлi?шыся ад пажадлiвага ?дару дзiдай караля, хлопчык рушы? сваёй зброяй прама па шыi.
  I магутны Рычард Iльвiнае сэрцы ?першыню ? гiсторыi турнiрных баё? вылеце? з сядла. Удар па горле вельмi ?жо адчувальны i забойны аказа?ся.
  Вяшчальнiк аб'явi? пераможцам Альберта. Так вялiкi кароль сярэднiх стагоддзя? i сапра?дная легенда, розных балад i казак, герой крыжовых пахода?, апыну?ся зрынуты
  усяго толькi хлопчыкам гадо?, трынаццацi ? якога нават не прабiвалiся вусiкi, i толькi-толькi ён пачына? пазiраць на дзя?чынак.
  Такая вось вялiкая сенсацыя паядынку.
  Зрэшты, гэта яшчэ не канец. У фiнале самы цiкавы бой з самiм Айвенга. Хоць Айвенга ?жо дваццаць пяць гадо?, ён выглядае малодшай i ? яго амаль не расце барада i
  вусы. Ад чаго ён худзенькi i невысокi паходзiць на падлетка. Яго перавага ? росце i вазе над Альбертам невялiкай дзелi. Хаця зразумела, што мужчына гадо? дваццацi пяцi,
  будзе буйнейшы за падлетка гадо? трынаццацi ? любым выпадку.
  Прынц Альбер бачы?, як Айвенга перамага? куды больш высокiх i цяжкiх рыцара?, чым ён сам. I разуме?, што гэта небяспечны супернiк. З якiм бiцца, будзе няпроста.
  Але ? любым выпадку чакае фiнал, i хто пераможа, той атрымае кашто?ны прыз. Хоць цi шмат толку ад прыза атрыманага ? сне?
  да прынца Альберта зно? з'явiлася дзя?чынка-Сатана. Яна трасянула залатымi кудзеркамi i адказала:
  -Не бойся! Хутка ты прачнешся i зно? апынешся хлопчыкам-рабом! Але калi ты чыта? Бiблiю, то ведаеш, што ?сявышнi падвярга? сваiх слуг жорсткаму выпрабаванню.
  I табе трэба пераадолець цяжкасцi, каб адужэць i загартавацца душой i целам!
  Альбер кi?ну? з усмешкай:
  - Хоць цела без душы, не цела, але як слабая душа без цела!
   I хлопчык-прынц засмяя?ся, выскалi?шы зубкi.
  I вось яны выйшлi на рысталiшча - гэтая баявая пара. Усла?лены Айвенга, i ?зыходзячая зорак турнiра?: прынц Альберт. I вось яны далiкатны мужчына i звычайных памера? для
  трынаццацi гадо? хлопчык сыходзяцца разам. Конь у Айвенга прыгожы i таксама белы, як i ? Альберта. I гэта выдатна, калi два спрытных i тэхнiчных ваяры збiраюцца бiцца
  па рыцарскiх правiлах.
  I вось гучыць гонг i сыходзяцца два выдатныя байцы. Скачуць насустрач адзiн аднаму. I трасуць дзiдамi. I вось яны збiлiся. Айвенга спрытны, i здоле? патрапiць са шчыт Альберту.
  Пра?да дзiда саслiзнула. А Альберт цэлi? у забрала, але таксама не патрапi?. I гэта не вельмi ?дала ? яго атрымалася. Айвенга ? апошнi момант прыбра? галаву, i дзiда
  слiзганула па шлеме.
  Вось першы раунд завяршы?ся ?нiчыю. I зно? на конях раз'ехалася рыцары ? розныя бакi. Пяць хвiлiн па?зы, i яны з'язджаюцца зно?. I скачуць з вялiкай энергiяй i сiлай.
  Альберт зараз бачы?, што яго вiзавi валодае высокай хуткасцю i спрытнасцю. I яго хуткасць будзе добрай дапамогай.
  Вось яны зно? сыходзяцца. На гэты раз Айвенга цэлi? у забрала, але Альберт ухiлi?ся, i трапi? дзiдай у цэнтр шчыта. Ад удару дзiда зламалася, але Айвенга прымудры?ся выстаяць
  у сядле. Так што паядынак зно? абярну?ся нiчыёй.
  Абодва рыцары раз'ехалiся ? розныя бакi. Тут Альберту зно? з'явiлася дзя?чынка-Сатана. Яна была прыгожай i вясёлай. Дзя?чынка-Люцыпар прабуркавала:
  - Ну, што мой хлопчык ты гатовы да бою?
  Альберт жартам праспява?:
  Салдат за?сёды здаровы,
  Салдат на ?сё гота?...
  I пыл як з дывано?,
  Мы выбiваем з дарог,
  I не спынiцца,
  I не змянiць ногi...
  Ззяюць нашы твары -
  Блiшчаць боты!
  Дзя?чынка-Сатана кi?нула:
  - Ды ты я бачу гатовы! I цалкам здаровы!
  Альберт з усмешкай прачырыка?:
  -Я змагацца мае намер адчайна!
  Дзя?чынка-Сатана адказала з усмешкай:
  -Ты адважны баец! Ну i трэцяя сутычка стане вырашальнай!
  Вось абодва байцы зно? на рысталiшчы. I гатовы з'язджацца адзiн з адным. Альберт, наладжваючыся, праспява?:
  - Хто абвык за перамогу дужацца,
  З намi разам няхай заспявае...
  Хто вясёлы той смяецца...
  Хто хоча той даб'ецца,
  Хто шукае, той за?сёды знойдзе!
  I вось яны сталi з'язджацца, падхлiстваючы коней. I iхнiя дзiды варушылiся ? алюры. Альберт на гэты раз прыдума? хiтрасць. I дазволi?шы супернiку рушыць сябе ? забрала, хлопчык
  толькi ? самы апошнi момант ухiлi?ся, як ударыць дзiдай у нагу Айвенга. Той крыкну? i паляце? з каня наперад, дагары нагамi. I зно? гучыць урачыстае - перамога!
  I вось прынца Альберта аб'я?ляюць пераможцам. I ?ручаюць яму прыз: залатога каня. Хлопчык бярэ яго сабе, а ён цяжкi, не падняць аднаму. Чатыры мускулiстыя дзя?чаты-сялянкi,
  падхапiлi скакуна. I панеслi яго на сваiх плячах.
  Альберт праспява?:
  - Хлопчык-каратыст,
  Ты атрымаеш прыз!
  I тут з'явiлася дзя?чынка-Сатана i кi?нула:
  - Да?но я марыла аб такiм жарабцы з чыстага золата!
  Альберт здзiвi?ся:
  - А хiба вы маеце патрэбу ? золаце!?
  Дзя?чынка-Сатана з усмешкай адказала:
  - Вядома ж не! Але гэты конь зроблены рыцарскiмi майстрамi i ? iм асаблiвая магiчная энергiя. А кашто?ныя магiчныя артэфакты патрэбны нават самаму дасканаламу i прыгожаму.
  анёлу ? сусвеце!
  Хлопчык-прынц кi?ну?:
  - Я перастану быць рабом?
  Дзя?чынка-Сатана адмо?на пакруцiла галавой:
  - Пакуль няма! Ты яшчэ не адпрацава? свой дар! Але пагадзiся, што Чынгiсхан бы? калiсьцi рабом!
  Юная прыгажуня тупнула абцасам. Конь знiк. А прынц Альберт не паспе? мiргнуць вокам, як... прачну?ся!
  Зно? ён усяго толькi басаногi хлопчык у адных пла?ках. Якому даюць на сняданак порцыю бурды i запрагаюць разам з iншымi хлапчукамi ? калёсы. На гэты раз адзiн з
  вярблюда? упа?, i дзяцей вырашылi заадно прымусiць цягнуць павозку.
  Знайшлi новую муку, цягаючы груз, i падганяючы рабят бiзунамi. Альберт цягну? павозку нiбы бычок плужок. I адчува? сябе зусiм не мажорна. Яго настрой бы? пахмурны.
  Хлопчык каб узбадзёрыцца праспява?:
  На валаску лёс твой,
  Ворагi по?ныя адвагi...
  Але дзякуй Богу ёсць сябры,
  Але дзякуй Богу ёсць сябры...
  I дзякуй Богу ? сябро?,
  Ёсць шпагi!
  Калi твой сябар у крывi,
  Ад ахвяра ёсць каханнi...
  Ты зможаш стаць яму,
  Падабенствам бацькi...
  Але сябрам не клiч,
  Ты баязлi?ца i хлуса!
  Хлапчук адчува? сябе вельмi нават захоплена i па-баявому, пасля такой песнi. I штурха? з энергiяй фурманку, упiраючыся босымi, дзiцячымi ножкамi ? распалены пясок.
  i адчува? сябе нiбы сапра?дным рыцарам з ордэна Зоркi.
   . РАЗДЗЕЛ ? 18.
  Адольф Гiтлер i Уладзiмiр Пуцiн яшчэ прайшлi ?рокi па лiтаратуры, хiмii i фiзiцы. Пасля чаго зразумела чарговая малiтва, i адпра?ка ? каменяломнi. Праца, якую называюць працатэрапiяй для грэшнiка?.
  Гiтлер i Пуцiн удваiх штурхаюць тачку наверх, а потым бягуць унiз, i зно? хлопчык штурхаюць. Яны лiтаральна блiшчаць ад поту нiбы загарэлыя целы змазаныя маслам. Вельмi жадаецца пiць, але для гэтага павiнна наступiць час.
  Тыпова рабства як у сапра?дных рабо?, i ледзь павольней працуеш - б'юць бiзуном. Ды так што саднiць скура. Пра?да ? пекле ?сё вельмi хутка i бясследна гоiцца.
  Усявышнi Бог ёсць любо?, i Ён мiласэрней за чалавека, i юныя рабы не хварэюць i не памiраюць ад перагрузак, i iх iмкнуцца не калечыць. А калi нават i прыцiсне кагосьцi выпадкова груда, то без лiшнiх разваг адновяць.
  Тут у апраметнай медыцына на вышынi. Так ва ?сiм ёсць клопат Усявышняга аб сваiх аблудных дзецях.
  Хаця праца i цяжкая... Пуцiн iмкнецца трымацца i трываць, не зрываючыся да непадпарадкавання.
  А Адольф Гiтлер, абвыкшы за восемдзесят пяць гадо? пекла i рухаючыся механiчна сёе-тое нават складае.
  Робур Заваё?нiк бы? моцна аглушаны разрадам маланак. Але не загiну?. Яго ?нiверсальны апарат выкiнула на сушу. I хоць ён разбi?ся, усё ж шанцы паправiць яго былi.
  I каманда на некаторы час растварылася на абшарах ЗША, i займалася пошукам розных дэталя?, для апарата.
  У Амерыцы вiдаць палiчылi што Робур загiну?, тым больш, што заста?ся ? жывых сведка з палiцыi, якi пацвердзi?, што апарат бы? уражаны маланкай.
  А хутка пачалася руска-японская вайна. З Расiяй у ЗША былi дзелавыя адносiны, але дэмакратычная прэса не любiла самадзяржа?ную iмперыю.
  Вядома, у Расii цар ме? усю па?нату ?лады: выкана?чую, заканада?чую i судовую. I прагрэсi?ная грамадскасць хацела парламента i свабоды слова i сумлення.
  Так што паразе царскай Расii ? ЗША цешылiся... I ? канчатковым вынiку бы? падпiсаны мiр, якi змянi? баланс сiл у Цiхiм акiяне.
  А Робур удасканалi? машыну... Зрабi? яе з узрушаючымi ?ласцiвасцямi.
  Здольную не толькi рухацца па сушы, вадзе, пад вадой, i ? паветры, але яшчэ ? дзвюх стыхiях: космасе i пад зямлёй.
  I паколькi дабрабыт планеты Зямля не цiкавiла Ромула, ён палёце да Месяца.
  З iм у экiпажы было дзве дзя?чыны: Альбiна i Альвiна. Апарат Робура слiзга? па касмiчнай паверхнi. Ён бы? невялiкi, але выкарысто?ва? энергiю тэрмаядзернага сiнтэзу, калi вадарод ператвара?ся ? гелiй.
  Адначасова падчас палёту стваралася вакол машыны па?прасторавае поле i яна магла пранiкаць, праз самыя цвёрдыя пакрыццi.
  Робур ляце?, пагладжваючы каленку дзя?чыне... I адначасова дума?. Гадо? яму ?жо нямала. "Альбатрос", бы? створаны ? тыя часы, калi толькi зараджалася самалётабудаванне ? васьмiдзесятыя гады мiнулага стагоддзi. Рабуру ?жо тады гадо? было за сорак. Ён зрабi? самалёт, якi не ме? ро?ных i ? рэальнай гiсторыi 21-га стагоддзя, напрыклад, у такiм паказчыку як працягласць палёту. Пра?да скорасць у яго толькi для свайго часу рэкордная.
  Потым яму ?далося стварыць нешта супер супер.... I здзiвiць увесь свет. А пад канец выдаць увогуле нешта фантастычнае.
  Але табе самому ?жо за шэсцьдзесят i гэта сумна. Вiдаць, што Ромул старэе.
  Жадалася бы, вядома, вярнуць маладосць. Толькi вось як гэтага дасягнуць?
  У адной старажытнай кнiзе Робур вычыта?, што на Месяцы ёсць такi камень, што дакрананне да яго здольна вярнуць юнацтва любому целу.
  Вось зараз ён слiзгае па вакууме. Альбiна таксама жанчына-навуко?ца ?ключыла спецыяльны пеленгатар каб злавiць выпраменьвання каменя. Жанчына-бландынка з трывогай за?важыла:
  - Мяне таксама палохае старасць!
  Рабур згодна кi?ну?:
  - Гэта жудасна! Няма ранейшай свежасцi i бадзёрасцi, i сон цябе не асвяжае па-маладому, i ?сё часцей балiць галава.
  Альвiна з уздыхам кi?нула:
  - Мы таксама ?жо не юныя, хоць выглядаем выдатна. I магчымасць састарэць дзя?чынак так палохае!
  I абедзве вынаходнiцы стукнулi абцасiкамi па метале.
  Але Месяц усё ж наблiжа?ся. I апарат Рабура бы? на вышынi хуткасця?.
  Унутры яго выконвалася зямная гравiтацыя. I гэта, зразумела, выдатна.
  Альбiна за?важыла:
  - На Месяцы няма паветра!
  Рабур з усмешкай заявi?:
  - У нас ёсць нядрэнныя скафандр. Акрамя таго, месяцовы камень знаходзiцца ? самым цэнтры спадарожнiка. I яго так проста не дастаць. Але наш апарат на шчасце ?нiкальны.
  Альвiна адзначыла:
  - I мы таксама датычныя да яго стварэння! Памятаеш, як мы яго распрацо?валi?
  Альбiна ахвотна дадала:
  - Асаблiва тэрмаядзерны сiнтэз вадароду - калi машына працуе на адной вадзе i вельмi до?га!
  Рабур кi?ну? сiвой галавой:
  - Ды мае праца?нiцы мы стварылi ?нiверсальны апарат якi апярэдзi? свой час на сотнi гадо?. Але гэтага мала! Атрыма?шы ? дар маладосць, нам трэба будзе сёе-тое зрабiць i на Зямлi!
  Альвiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Трэба захапiць уладу над светам!
  Альбiна з сумневам пацiснула, сваiмi не па-жаночаму шырокiмi плячамi:
  - Гэта нядрэнная iдэя, але адной, нават такой дасканалай машынкi мала трэба стварыць цэлае войска!
  Робур за?важы?:
  - Па?прасторавае поле здольнае праходзiць праз любую матэрыю можа генераваць i магутны лазер, якi разразае нават лiнкоры. Так што мы здольныя зрабiць неабыякую сiлу.
  Альвiна прачырыкала, скалячы зубкi:
  - Ударная лазера, пякельная моц,
  Здольна любую бяду перамагчы!
  Вось ужо Месяц ста? памерамi на экране як таз, i працягва? павялiчвацца. Былi бачныя кратэры i моры Месяца. Яе паверхня шараватая i адначасова мiгатлiвая.
  Альбiна скiнула боцiк, агалi?шы босую, точаную ножку. Яе пальчыкi варушылiся i ? iх узнiкла калода карт.
  Прыгажуня прапанавала:
  - Згуляем?
  Альвiна хiхiкнула i адказала:
  - Можна паспрабаваць! Гэта была б цiкавая гульня!
  Робур агрэсi?на за?важы?:
  - Не самавiта ? карты гуляць! Можа, чаго цiкавейшага зможам раскруцiць?
  Альбiна пацiснула плячыма i адказала:
  - А што вы прапануеце? Можа быць шахматы?
  Рабур кi?ну?:
  - Гэта гульня вялiкiх розума?. Што ж можа быць паспрабуем?
  Альвiна запярэчыла:
  - А наогул часу мала, хутка мы прытулiмся. Можа, быць лепш, сапра?ды ? карты па хуткiм перакiнемся.
  Рабур пагадзi?ся:
  - Я блiц не прызнаю! Гуляць у шахматы трэба ?думлiва. Так што лепш у карты!
  Альбiна стала тасаваць калоду босымi пальчыкамi точаных ножак. Потым раздала карты. Ромул атрыма? казырную шасцёрку i пача? хадзiць першым. Пайшла гульня... Яны паспелi правесцi ?сяго пару партый. Першая завяршылася ?нiчыю, а другую Альбiна апынулася ? дурнях. Ад чаго дзя?чына моцна пакры?дзiлася i праспявала:
  - Карты на сняданак, карты на абед,
  Карты на вячэру, вось i ?весь сакрэт!
  Рабур з усмешкай за?важы?:
  - Не шанцуе ? картах - павязе ? каханнi!
  На гэтым увогуле ?сё i скончылася. Апарат крану? паверхнi i шчыльна прылунi?ся. Цяпер трэба было стаць першымi ? гiсторыi чалавецтва касмана?тамi, якiя закранулi паверхнi зямнога спадарожнiка.
  Дзя?чатам зразумела вельмi хацелася выйсцi басанож, але вакуум дыктуе свае законы. Так што яны не занадта ахвотна надзелiся ? скафандры.
  Рабур таксама апыну?ся ? скафандры. Ён адчува? сабе вельмi ?пэ?нена.
  Вось яны ?ступiлi на паверхню месяца. Крочылi марудлiва. I адразу ж падскочылi - гравiтацыя на Месяцы куды менш, чым на планеце Зямля.
  Робур за?важы? з задаволеным выглядам:
  - Мы першыя людзi на Месяцы! Як гэта цудо?на!
  Альбiна з усмешкай праспявала:
  - Месяц, месяц - кветкi, кветкi,
  Мы ?се з любо?ю давяраем -
  Надзеi i мары! Надзеi i мары!
  Альвiна за?важыла з усмешкай:
  - Мы ?сiм можам, i нават да Месяца даляцелi!
  Трыяда тупала па месяцам паверхнi i нават спрабавала падскокваць. Скачкi атрымлiвалiся до?гiя. А калi апускаешся падзенне нiбы ? сне.
  Выглядае безумо?на прыгожа.
  Робур праспява?:
  - Добра быць на Месяцы,
  У гэтай казачнай краiне!
  Альбiна лагiчна за?важыла:
  - На Месяцы добра, таму што мы на iм самыя першыя. А наогул тут не кветак, нi травы, нi блакiтнага неба. Гэта значыць не занадта выдатна.
  Альвiна з гэтым пагадзiлася, тупну?шы абцасам па пяску. Пасля чаго яе падкiнула ?гару.
  Дзя?чына прабурчала:
  - Не самае лепшае, калi вакол пясок i кратэры!
  Рабур ухмыльну?ся i вымавi?:
  - Знаходзьце лепшае ? горшым, а не наадварот! А тут па-свойму, трэба сказаць цудо?на!
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Ды па-свойму тут зусiм нядрэнна! Але... усё ро?на жыццё не салодкае!
  Альвiна паправiла сваю напарнiцу:
  - Тут увогуле жыцця няма!
  Рабур яшчэ зрабi? некалькi скачко?. Затым уста? на галаву i прайшо?ся на руках. Яму гэта вiдаць вельмi падабалася. Але ён не хлапчук. Яму ?жо за шэсцьдзесят. I до?га хадзiць на руках несалiдна i стомна. Жадаецца чагосьцi iншага - больш практычнага.
  Робур рашуча заявi?:
  - Хопiць! Зараз паляцiм да самога цэнтру Месяца i дакранемся да каменя даруе вечную маладосць!
  Абедзве дзя?чо хорам усклiкнулi:
  - Вядома ж паляцiм! Мы хочам вечнага юнацтва!
  I вось трыяда пабегла, да сваёй дзiвоснай машыны, якая паходзiла знешне на акулу-барракуд, з коламi, якiя зрэшты былi высо?ныя.
  I вось дзя?чынкi i пажылы мужчына заскочылi ? гэты апарат. Яны гэта зрабiлi вельмi хораша.
  Хоць вядома ж на Месяцы таксама выдатна. А зараз чакалася яшчэ больш цiкавае падарожжа ?нутр.
  Рабур садзячыся за штурвал свой дзi?най машыны праспява?:
  - Хлапчук бачыць у марах а?тамат -
  Яму ж танк мiлейшы за "Лiмузiна"...
  З нараджэнне зразумелы гэты расклад,
  Што ? свеце перамагае толькi сiла!
  I вось было ?ключана па?прасторавае поле, i машына падобная на баракуду накiравалася ? глыбiнi месяца, узрыхляючы паверхню планеты.
  Апарат спачатку закалацiла, а затым ён ста? паглыбляцца ? месяцовы грунт.
  Трасцi машыну стала менш. А затым яна i зусiм супакоiлася, i пайшла ? глыбiню нiбы па алеi.
  Альбiна прачырыкала:
  - Любую гару мы праб'ем,
  Любую шыю - мы згорнем!
  Альвiна гэта ахвотна пацвердзiла:
  - Зразумела згарнем, праб'ем!
  I дзя?чына скiнула з ножак боцiкi. Яе напарнiца рушыла ?след прыкладу.
  I пакуль Робур сядзе? за штурвалам, дзя?чынкi сталi памiж сабой гуляць у карты.
  Яны гэта рабiлi пры дапамозе босых пальчыка? ножак, прычым вельмi энергiчна. Гулялi, кiдалi карты i адбiвалiся.
  Але хутка iм гэта надакучыла. I дзя?чаты вырашылi згуляць у шахматы. Сапра?ды ? карты гуляць сам-насам не занадта цiкава. А вось у шахматы, само сабой - гэта супер.
  Альбiна з усмешкай адзначыла:
  - Шахматы 0 гэта гульня для iнтэлiгенцыi!
  Альвiна з гэтым пагадзiлася:
  - Зразумела! Мы ёсьць вышэйшая iнтэлектуальная элiта!
  Альбiна кi?нула. I яе босыя пальчыкi ножак вынялi з шафкi бутэльку шампанскага. Дзя?чына адкруцiла корак, i выпусцiла пышную брую. Ёй патрапiла па мордачцы. I аблiло выдатную i яшчэ свежую фiзiяномiю дзя?чыну.
  Бландынка-навуковец вякнула:
  - Гэта не прадукты?на!
  Альвiна з гэтым пагадзiлася:
  - Дык сябе абляпаць вельмi глупства!
  Альбiна ?зяла босымi пальчыкамi перасунула чорную постаць. Пайшла цiкавая гульня. Абодва бакi гулялi хутка. I пайшло ?заемнае ?складненне фiгур. I ?сё звялося да спрашчэння?. А потым i нiчыёй.
  Дзя?чаты крыху пасядзелi над апусцелай дошкай.
  Потым зно? расставiлi фiгуры.
  На гэты раз Альбiна гуляла белымi. Яе сапернiца прымянiла Стараiндыйскую абарону, узнiк варыянт Земiша. Белыя загадай наступ супраць караля. Альбiна нават ахвяравала постаць. Але выйгрышу не было.
  Зно? нiчыя...
  Дзя?чаты пацiснулi адно аднаму рукi.
  Затым Альбiна вырашыла праспяваць, яе галасок бы? па?нагучны, i вельмi сакавiты, а босыя ножкi пляскалiся падчас спева?;
  Афарбаваны космас у цёмнае, змрочнае святло,
  I зоркi-iльдзiнкi пацьмянелi на арбiтах...
  Мне хочацца кахання, у адказ я чую няма,
  Сэрца дзя?чынак дашчэнту разбiтыя!
  
  Мы любiм вельмi адважна ваяваць,
  За Радзiму вельмi люта бiцца...
  Iспыт у мужнасцi здамо iзно?,
  Я вiцязь святла - не з душой паяца!
  
  Калi ламалi вермахт мы,
  Бiлiся дзя?чаты адважна пад Масквою...
  Адбiлi рой карычневай арды,
  Хоць супернiк у сваяцтве з Сатанаю!
  
  Мы босыя дзя?чынкi на гурбу,
  не сталi супостата ведай палохацца...
  I вiламi фашыста прама ? бок,
  Сабра?шы, гранды ? кучу са скуры ранца!
  
  Але што ж наша мужнасць ва ?сiм,
  Калi Меркурый мералi нагамi.
  Любога, хто нас прэ разаб'ём,
  Не топчуць край, родны ботамi!
  
  Ды славiцца расiйская Зямля,
  Мы людзям шлях да сусвету паказалi...
  народа свету ?сё адна сям'я -
  Убачым хутка камунiзму далечы!
  
  Ды можаш верыць, цi хоць не вер,
  Але чалавек народжаны тварэннем моцным...
  Не адолее наша сябро?ства звер,
  Бо супраць нас павер ворагi бяссiльныя!
  
  У iмя нашай Радзiмы святой,
  Я буду з любой нячысцю змагацца...
  Дзя?чынка па снезе бяжыць босы,
  няма нават думкi, каб баязлiва здацца!
  
  Нас мiльёны лютых байцо?,
  Якiя ? бiтве адзiныя...
  Праславiм веру дзядо? i бацько?,
  Бо дзя?чаты ? баях непераможныя!
  
  Сварог нам найвостры ? лаянцы да?,
  Сказа? дзя?чаты люта бiцеся ...
  Няхай увасобiцца Божы iдэал,
  А перамогшы вы з сiратой дзелiцеся!
  
  Хай будзе наша ? славе веру Русь,
  Якая ? бiтвах без страху...
  За Радзiму змагайся i не трусь,
  Прасякнута хоць крывёю ?ся кашуля!
  
  Ды няма сумнева? - усiх ворага? смецям,
  Мы народжаныя ёсць племя волата?...
  Пад сцягам з трохкаляровым кумачом,
  Няхай будуць людзi ? вечнасцi адзiныя!
  
  Вось новая эпоха настае,
  Адкрылiся людзям космасу абшары...
  Нейкiх насякомых лiха б'е,
  Пакiну?шы да д'ябла глупства, размовы!
  
  Ды чалавек зусiм павер не вош,
  А той, хто вечна перамагаць нарадзi?ся...
  Таму ты сла?ны герб не дрыжыкi,
  Хоць супернiк папросту ашале?!
  
  Не будзем супостату саступаць,
  Нi на Зямлi, нi нават у сiнiм небе...
  Вы запiшыце дзецюкi ? сшытак,
  Што зоркалёт узляцiць як жвавы лебедзь!
  
  Што Зямлю вельмi адважна абаронiм,
  Такiя ведай мы адважныя дзя?чаты...
  Вось крылы распасцiрае херувiм,
  У iм Бога кiнутая граната!
  
  Няма нiколi дзя?чынак не сметуць,
  Нас не паставяць ведайце на каленi...
  Як было раней Гiтлеру капут,
  Так стане ? славе радасць пакалення?!
  
  Карацей даляцiм мы да зоркi,
  I будзем у свеце Панны, Арыёна...
  Спа?няцца вялiкiя мары,
  Парадак будзем будаваць сла?ны, новы!
  
  I час веру хутка я прыйдзе,
  Калi загiну?шыя ? баях уваскрэснуць...
  Перамог адкрыем бясконцы рахунак,
  Атрымае прыз хто ? бойцы самы чыстых!
  
  Людзей на свеце ведаю прымiрым,
  Адзiн: араб, iндус i правасла?ны...
  Усiх асвятлiць Усявышнi Гаспадар,
  I будзе наша доля, вядома, сла?ная!
  
  Ды чакае людзей усiх шчасце наперадзе,
  I вечнасць у хвалебна радасцi навекi...
  Скончацца правалы i нулi,
  I вылечвацца слабыя, калекi!
  
  Вось будзе людзям шчасце на стагоддзi,
  Хоць мiльярды гадо? мiнуць у славе...
  Бо сiла розуму людзей моцная,
  Мы нарадзiлiся ? касмiчнай дзяржаве!
  
  Сусвет мы скорым жартам,
  Галактык трасы да канца ?звядзем...
  Пройдземся вакуум у каханнi круцячы,
  Праславiм Бога Iсуса Iмя!
  
  I самi станем зоркi ?раз тварыць,
  Узвядзём гарады да?жынёй у парсекi...
  Паля?нiчы ператварыцца хутка ? дзiчыну,
  А вышэй за ?сiх няхай будуць людзi!
  Цэлую паэму праспявала Альбiна, а Альвiна яе сваiм звонкiм галаском падхапiла. I дзя?чынкам было на рэдкасць весела i шыко?на.
  Потым дзя?чаты расклалi трэцюю партыю ? шахматы. I сталi гуляць больш удумлiва.
  Альвiна гуляла белымi, i шукала хiтрыя хады. Змагалася i Альбiна.
  Абедзве дзя?чыны схiлiлiся над дошкай, i ледзь не сутыкалiся лбамi i насамi.
  Гульня iшла. А Робур тым часам наблiжа? сваю казачную машыну да цэнтру Месяца. Прасо?ванне ? грунце - гэта дзi?на. На самой справе падобнае можна ацанiць як цуд. Але жыцця на Месяцы няма. I гэта праблемна.
  Рабур вё? машыну i дума?. У прыватнасцi, калi Бог? I калi ёсць, дык якi ён? Цi сапра?ды такi, як у Бiблii цi iншай? Рабур пацiсну? плячыма.
  Дзяцiнства ? яго было цяжкiм, i ён патрапiла ? папра?чую ?станову для падлетка?. Але нiчога выжы? i нават ста? верхаводам.
  А скалацi?шы першапачатковы капiтал, з бандыта пераквалiфiкава?ся ? бiзнесмены. I гэта сталася яго новым полем дзейнасцi.
  Затым Робур захапi?ся авiяцыяй. I пазнаёмi?ся з двума тады юнымi дзя?чынамi - Альбiнай i Альвiнай. I яны змаглi зрабiць унiкальны самалёт. Якi лёта? i валода? вялiзным запасам ходу.
  Вось гэтае вялiкае адкрыццё.
  Нават двух прафесара? з ЗША ён пракацi? на сваiм "Пiянеры". Пра?да, яны зрабiлi подла, збеглi i нават пашкодзiлi машыну. Але нiчога ён iх дарава?.
  Затым, крыху яшчэ палята?... Час iшо?.... I Альбiна i Альвiна захацелi стварыць машыну, якая i лётала, i ездзiла, i плавала. I гэта ?далося зрабiць.
  Робур пача? было ?жо падумваць аб уладзе над светам ... Хоць адзiн апарат свет зразумела не заваюе.
  Але зразумела як лiчы? Робур - аб'яднанне чалавецтва пайшло б на балазе. Спынiлiся б войны, знiк бы голад, i iншыя праблемы проста б вырашылiся б.
  Але як аб'яднаць людзей без чарговай вялiкай вайны? Вось гэта сапра?ды праблема.
  Робур не хаце? забiваць людзей, але i сусветным дыктатарам, стаць яму вельмi хацелася. Вось узнiкла супярэчнасць i нялёгкая дылема. I тут вядома ж былi думкi аб Богу - цi ёсць Ён?
  Робур - гэтага не веда?, як не ведалi падобнага мабыць вельмi многiя людзi. Дакладней практычна ?сё. I апынiся Рымскi тата атэiстам - гэта не занадта б здзiвiла Робура.
  Самы гало?ны аргумент супраць iснавання Бога - багацце ? свеце зла i несправядлiвасцi. I калi Бог дапускае зло i пакуты мiльярда? людзей, то чаму? Яму бракуе цi сiлы цi каханнi? Зрэшты, чаму калi Творца Сусвету iснуе, Ён абавязкова павiнен быць дасканаласцю?
  А можа, наадварот? Тварэнне - гэта адлюстраванне характару Творцы, i яно недасканала ад таго, што Бог сам не дасканалы.
  Ва ?сякiм разе калi ? цябе, напрыклад балiць зуб, то ты гатовы лезцi на сценку i клясцi i ?весь свет, i Бога, якi прыдума? такую агiдную рэч як карыес! Ды тут ужо не да радасцi ? жыццi. Зрэшты, на старасць гадо? шмат розных больак чалавека атакуе.
  А бо i гэта не самае горшае, што ёсць. Вось узяць, напрыклад рак? Гэта ?вогуле горш за чуму. I як з людзей можна так здзекавацца?
  А яшчэ горш за ?сё старасць. Вось гэта Рабура больш за ?сё i палохала. Накшталт бы ён як бы i здаровы, i нават яшчэ моцны.
  Але нешта мяняецца з гадамi. I, напрыклад, ужо сон не асвяжае па-маладому i стамляешся хутчэй. Адбiваецца на цягавiтасцi, i хуткасцi. I жанчыны не так прываблiваюць.
  Не тое, што было ? юнацтве. Або нават у маладыя гады. Ты старэеш, i гэта вельмi блага.
  Адно з самых непрыемных прая? старасцi - гэта знешнiя змены, у прыватнасцi маршчыны i сiвiзна, i нават з'я?ленне залысiн. I гэта таксама непрыемна. I жывот пачынае расцi нягледзячы на трэнiро?кi. I сiла ? табе ?жо не клекоча вулканам.
  Альбiна i Альвiна маладзейшыя, але гадо? сорак iм ужо ёсць. I дзя?чыны вельмi камплексуюць аб сваёй знешнасцi. Хаця выглядаюць i трыццацi не даць. Але вiдавочна баяцца стаць старымi.
  I гэта iх вельмi засмучае... Тым больш у Альбiны захварэ? зуб, i прыйшлося ставiць пломбу. А з пломбай зуб рана цi позна цалкам разбурыцца.
  Ды нявесела i дзя?чынкам.
  А месяцовы камень здольны вярнуць маладосць. Прычым, магчыма, i наза?жды!
  I гэта выдатна. Тым больш калi ты смяротны рацыя заваё?ваць свет магчыма i няма. Пасля тваёй смерцi ён зно? распадзецца. А вось так можна ?сталяваць вечнае, стабiльнае, трывалае, i накiраванае для дабра людзей кiраванне. Робур хаце? не?мiручасцi не толькi дзеля сябе, але i дзеля чалавецтва. Каб яно набыло трываласць i стабiльнасць, i пры гэтым дынамiчна развiвалася i ляцелi зоркалёты пакараць iншыя светы, за межамi сонечнай сiстэмы.
  Чалавецтва рана цi позна авалодае тэрмаядзернай энергiяй i створыць магутную бомбу. I калi ? гэты час будуць iснаваць розныя краiны, дык гэта можа прывесцi да ядзернай вайны i знiкнення чалавецтва.
  Так што адзiная ?лада патрэбная. I ? гэтым выратаванне людзей...
  Кампутар выда? папярэджанне - яны наблiжаюцца да цэнтра Месяца, так што мэта вельмi блiзкая.
  . РАЗДЗЕЛ ? 19.
  I вось у самым цэнтры Месяца знаходзiцца пустотелая ёмiстасць. I ?нутры яе нiбы сапфiр зiхацiць кашто?ны, памерамi з кавун камень. Ён вельмi прыгожы, з мноствам граня?.
  I здольны падарыць вечнае юнацтва любому, хто закране яго. Пра?да, паспрабуй яшчэ ? цэнтр Месяца дабрацца. Нiбы чара?нiкi схавалi скарбы ? глыбiнi спадарожнiка Зямлi.
  Вось дзiвосны апарат Робура пераадоле? цвёрды грунт Месяца i выйша? да цэнтр.
  Там панавала бязважкасць, але ? апараце генiя з ЗША штучная гравiтацыя.
  Але вось калi трыяда выпырхнула з апарата, то яны аказалiся пры по?най адсутнасцi гравiтацыi ? самым цэнтры Месяца.
  I паплылi ? паветры, якое знаходзiлася ? гэтай ёмiстасцi.
  Альбiна выклiкнула:
  - Якi прыгожы камень! Проста цуд!
  Альвiна за?важыла:
  - Ды крута! А як атрымаць нам зараз вечную маладосць?
  Робур упэ?нена адказа?:
  - Трэба зняць пальчаткi i прыкласцi абедзве далонi i так патрымаць хвiлiну. У нас увойдзе энергiя юнацтва, i мы станем вечна маладымi!
  Альбiна свiснула:
  - Ого! Так проста!
  Альвiна лагiчна адзначыла:
  - А ?сё генiяльна проста! Толькi бяздарнасць усё ?складняе!
  Рабур кi?ну?:
  - Тут цёпла! Рукi не адмарозiце. Давайце знiмем пальчаткi.
  I вялiкi вучоны ста? сцягваць з сябе пальчаткi. Дзя?чынкi рушылi ?след за iм. У прыгажунь рукi такiя далiкатныя, i разам з тым загарэлыя, з до?гiмi фарбаванымi пунсовым колерам пазногцямi.
   Альвiна прачырыкала:
  - Ох нашы рукi, рукi працо?ныя!
  Альбiна ва ?нiсон дадала:
  - А мы дзя?чынкi - самыя крутыя!
  Першым да каменя прыкла? рукi Рабур. Магутны, пажылы мужчына з захапленнем вымавi?:
  - А ён такi гарачы!
  Затым прыклалi рукi i Альбiна з Альвiнай. Дзя?чыны замерлi, адчуваючы як у iх уваходзiць цеплыня i энергiя.
  Робур вiсе?, ён таксама адчува?, як па iм праносяцца прыемныя электрычныя разрады. I гэта было скажам там выдатна. I вось ён убачы?, што i дзя?чат таксама трасе. I яны адчуваюць.
  Рабур правё? мовай. Пары зубо? не хапала, але вось яны пачалi ?жо расцi. I скура на руках у мужчыны прама на вачах становiцца больш далiкатнай i не гэтак грубай.
  Твару свайго не вiдаць, але Альбiна ?жо выклiкнула:
  - Патрон у цябе сiвiзна знiкае!
  Рабур кi?ну?:
  - Я гэтага i чака?! Але на вас дзя?чыны не гэтак прыкметна амаладжэнне - вы i так выглядаеце супер!
  Альбiна з захапленнем праспявала:
  - Ах дзяцiнства, дзяцiнства ты куды спяшаешся,
  Ах дзяцiнства, дзяцiнства ты куды ляцiш!
  Альвiна працягнула песеньку:
  - Яшчэ не найгралася я зусiм з табой,
  Дзя?чынкай стала босы i круты!
  Альбiна хiхiкнула:
  - А ? цябе Ромул ужо i барада знiкла!
  Генiяльны вынаходнiк кi?ну?:
  - Барада? Тады можа хопiць?
  I паспрабава? адарваць рукi ад каменя, якi дорыць юнацкасць. Але не тут было.
  I яны далонi капiтальна прылiплi.
  Рабур буркну?:
  - Гэта яшчэ што такое?
  Альбiна i Альвiна таксама затросся ... Нечакана цела буйных, рослых дзя?чат сталi памяншацца.
  I яны завойкалi ад прыкрасцi.
  Адчу? што i яго буйное цела рослага, амаль двухмятровага мужчыны стала скурчвацца i Робур.
  I гэта яго збянтэжыла. Свежы юнак затросся мацней. Але ?сё ро?на адляпiцца не ?давалася. Дзя?чынкi таксама не маглi адклеiцца.
  I яны памяншалiся ?жо за?важна.
  Альбiна нават прабуркавала:
  - Упасцi ? дзяцiнства - гэта не значыць памаладзець!
  Альвiна дасцiпна дадала:
  - Маладзея целам, не будзе нема?лём розумам!
  Робур адчу?, што скафандр павiс на iм як мех. Ён паменшы?ся вельмi значна.
  Дзя?чаты сталi дзецьмi, i зараз iм можна даць гадо? дзесяць. Да шчасця працэс памяншэння спынi?ся. I цяпер усе тры фiгуры былi з абвiсаючымi скафандрамi i невялiкiмi целамi.
  Зрэшты, Робур нарэшце адляпi? рукi i адляце? у ?верх. Дзве дзя?чынкi таксама адарвалiся i закруцiлiся.
  Альбiна пiскнула:
  - Давайце ? зваротна! I iрванула да апарата ? форме акулы.
  Рабур таксама скакну? туды, i ?след за iм Альвiна.
  Больш за ?сё iм хацелася скiнуць скафандры i паглядзець на сябе ? люстэрка.
  I вось яны ?нутры. Адразу зняць з сябе скафандры не ?даецца. I рукi трасуцца.
  Але нарэшце шлемы зняты, а з iмi i астатняе.
  Цяпер вiдаць, Робуру, што рослыя дзя?чаты ператварылiся ? дзя?чынак. А сам генiяльны вынаходнiк.
  Робур кiну? погляд на люстэрка. I ?бачы? перад сабой мускулiстага хлопчык ростам у метр сорак пяць. Зусiм яшчэ дзiця, загарэлае, басаногi, такiм якiм i бы? Робур у дзесяць гадо?. Ня?жо што мускулы больш рэльефныя, чым дзяцiнстве. А мордачка такая мiлая i капрызная.
  Альбiна хiхiкнула:
  - Цяпер ты хлопчык Робур!
  Альвiна са смяшком дадала:
  - Хлопчык-тыран!
  Альбiна пажадлiва ?смiхнулася:
  - Будзе кiраваць басаногi хлопчык планетай Зямля!
  Рабур лая?ся:
  - А вы хто? Дзе?кi! Цi хацелi вы быць такiмi?
  Альбiна за?важыла з уздыхам:
  - Ды гэта вiдавочны перабор! Але нiчога, у гэтым ёсць i свае плюсы!
  Альвiна ? прыкрасцi за?важыла:
  - Нешта плюса? я не бачу! Цяпер нам балюча будзе займацца каханнем з мужчынамi. Юнацтва - гэта добра, але ? дзяцiнстве шмат сваiх проблем1
  Робур рыкну?, дакладней пiскну?:
  - Але мне тое яшчэ горш! Якая жанчына захоча кахання са мной?
  Альбiна хiхiкнула i адказала:
  - Ды з такой маленькай штучкай, ты жанчынам не патрэбен. I хiба толькi ? якасцi сына!
  Рабур пагразi? кулачком:
  - Я iм стану бацькам. Сапра?дным бацькам усёй планеты Зямля!
  Альвiна агрэсi?на адзначыла, тупну?шы босай, дзiцячай ножкай:
  - Падрасцеш i станеш бацькам, паразумнееш!
  Альбiна з усмешкай за?важыла:
  - Цi не падрасцеш! Будзе дзяцiнства наза?жды!
  Рабур заро?:
  - Застаемся мы дзецьмi наза?жды,
  Змяняюцца ?сяго толькi гады!
  I ? прыкрасцi таксама тупну?, дзiцячай, босай ножкай. Ясна з яго спала адзенне, i цяпер ты голенькi. Хiба што абгарнеш, вакол сцёгна? тканiна.
  Рабур адчува? сябе ашуканым, i нiбы абрабаваным. Замест амаладжэння ён запа? у дзяцiнства.
  Пра?да фiзiчна сябе адчува? цудо?на. I бы? павышаны настрой. Вельмi хацелася смяяцца i падскокваць.
  Але, зразумела, ён не гэтага чака?. Акрамя таго непрыемна пазбавiцца высокага, амаль у два метры росту, калi ты iдзеш у нато?пе i цябе далёка вiдаць.
  Замест гэтага ты зараз нейкi шча?лiк. I гэта не самае лепшае. Але з другога цябе перапа?няе энергiя.
  Як каза? Энгельс: быццё вызначае прытомнасць. I дзiцячае цела душыць смутак i цябе безумо?на цягне на рознага роды подзвiгi. I хочацца, падскокваць i рухацца нiбы ты завадны конiк.
  Рабур загада?:
  - Ну ?сё! Мы амаладзiлiся, нават занадта. А зараз паляцелi на Зямлю!
  Альбiна разгублена спытала:
  - I што мы там у дзiцячых целах будзем рабiць?
  Робур рашуча заявi?:
  - Будзем заваё?ваць свет!
  Альвiна запляскала ? ладкi i затупала дзiцячымi ножкамi:
  - Гэта выдатна!
  Альбiна з энтузiязмам праспявала:
  - Увесь свет у нас у руках,
  Мы зоркi кантынента?...
  Разбiлi па кутах -
  Праклятых канкурэнта?!
  Робур энергiчна пацвердзi?, матаючы галавой:
  - Ды разбiлi! I гэта крута!
  Альвiна паправiла:
  - Яшчэ не разбiлi, але абавязкова разаб'ём!
  Альбiна агрэсi?на праспявала:
  - Не стрываць дзя?чынкам прынiжэньня,
  Славу пацвердзiм сталёвым мячом.
  Не пацерпiм больш абразы -
  У трэскi ?сiх фашыста? разаб'ём!
  Рабур жорстка за?важы?:
  - Пра фашыста? спяваць яшчэ рана! Мусалiнi яшчэ нiхто, а Гiтлера нават у войска служыць па стане здаро?я не ?зялi!
  Альвiна падмiргнула прафесару i заявiла:
  - Тады паляцелi выпра?ляць чужыя памылкi! Можа, быць мiр i сапра?ды стане лепшым!
  Хлопчык Робур пацвердзi?:
  - Ды стане лепш у маiм кахаючым кулаку!
  I невялiкая, але спрытная i ?нiверсальная машына рванула з цэнтра Месяца, прагрызаючы грунт, прычым не пакiдаючы пасля сябе калiдора?.
  Альбiна з усмешкай праспявала:
  - Ёсць у чалавецтва тэхнiка жалезная,
  Безумо?на патрэбная i вельмi карысная...
  Альвiна з энтузiязмам працягнула:
  Але, а мне прыемней, цуды народныя,
  Абрус з самабранкай, туфлi хуткаходныя...
  Хлопчык Робур з энтузiязмам праспява?:
  - Веру што з казкай, людзi не развiтваюцца,
  I сябрамi вернымi, наза?жды застануцца!
  Сапра?ды трыумвiрат паказа? свой самы вышэйшы клас. Дакладней, яны дасягнулi сваёй мэты i памаладзелi. А зараз трэба, нешта зрабiць яшчэ больш значнае.
  Хлопчык Робур у штурвала. Ён кiруе з дапамогай джойсцiка, i памяншэнне росту яму зусiм не замiнае. I настрой паднiмаецца.
  На самай справе няхай ты i хлопчык, але затое нiколi не пастарэеш. I гэта радуе. Значыць, наперадзе ? цябе радаснае жыццё. I ты будзеш кiраваць планетай Зямля вечна.
  У яго ж такi апарат у руках: можа i лятаць па паветры, i па космасе. I плаваць на вадзе i пад вадой, i нават перасо?вацца пад зямлёй. А яшчэ ? яго i гармата з гравiялазерам.
  Якое войска супраць яго выстаiць? А па?прасторавае поле дазваляе перасо?вацца не толькi пад зямлёй, але яго машыну абсалютна непаражальнай. Гэта значыць, яго ?разiць нiхто не ? сiлах. Нi адна зброя на планеце зямля не здольна яго лятальны апарат прабiць.
  I Робур адчувае сябе вельмi ?пэ?нена. I дзве дзя?чыны якiя аказалi дапамогу гэтаму тэхнiчнаму генiю, i дапамога iстотную таксама адчуваюць сабе вясёлымi i шчаслiвымi. Цяпер яны нiколi не пастарэюць. I гэта iм выклiкае вялiкую радасць.
  А што з таго, што яны дзя?чаткi? Ёсць шмат iншых спосаба? заба?ляцца, чым займацца каханнем з смярдзючымi мужчынамi. А вось цiкава было б пагуляць у вайну. I гэта верагодна самае лепшае заба?ка. А пакуль Альбiна i Альвiна зно? гуляюць у шахматы. Альбiна белымi зрабiла ход: Е2-Е4, а яе сапернiца абрала Сiцылiянскую абарону. I зразумела знакамiты варыянт Дракона. Вельмi дынамiчная абарона са сланом на вялiкай дыяганалi. Пра?да ? белых ёсць магчымасць зачапiцца за пешку, што рушыла наперад.
  I атака iдзе ?заемная i жорсткая. Кожны атакуе караля на сваiм участку.
  I вядома ж дзя?чыны ваююць на ро?ных. Дакладней, хутчэй яны не дзя?чаты ?жо, а дзя?чынкi. Але бiтва ? iх вядома ж вельмi разлютаванае.
  Альбiна ахвяравала пешку, а яе сапернiца якасць. Барацьба пайшла ? агрэсi?ным рэчышчы.
  Дзя?чынкi босымi ножкамi рабiлi хады, i шчэрылi свае зубкi колеру слановай косцi.
  Альвiна адзначыла:
  - Мы гуляем па-дзiцячы ? недзiцячую гульню!
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Ды мы гуляем! I я ?пэ?нена, што буду перамагаць!
  Дзя?чынкi i сапра?ды выдатныя. I босыя пальчыкi iх дзiцячых ножак, пераста?ляюць постацi.
  Вось зно? ахвяры, i абмен ударамi... А Робур рухаецца да паверхнi Месяца.
  Зразумела пад грунтам, хуткасць нiжэй, чым у вакууме, але ?сё ро?на вельмi нават высокая.
  Рабур у руху, падума?, што зараз хлопчык. Але цi вырасце ён яшчэ цi застанецца дзiцем? Гэта пытанне цiкавае. Можа, i так i не так.
  Але ? целе небывалая энергiя ? Рабура i бадзёрасць. Так што можна цешыцца.
  I магчыма нiколi ? яго не заболят зубы, i ён за?сёды будзе мець выдатны зрок. Ды i сiла ? яго недзiцячая. А якiя рэльефныя сталi мускулы, проста Геракл-малалетка. I выдатна ён можа паказаць сабе калi давядзецца ? бойцы.
  Рабур нават праспява?:
  - Тое, што людзi кажуць,
  Нам не абыякава...
   Важны толькi вынiк -
  Прабiвай выдатна!
  I голай, круглай пяткай хлопчык нацiсну? на педаль. I тузанулася яго машынка.
  Улада над светам прывабная i салодкая. Але разам з тым - гэта i каласальная адказнасць. I гэта Робур разумее. У гiсторыю трэба ?вайсцi нi тыранам, не самадурам, а вялiкiм кiра?нiком, якi выратуе чалавецтва. I пабудуе сапра?дны рай на планеце Зямля. I людзi будуць яго шчыра славiць.
  Робур з энтузiязмам праспява?:
  - Не буду хiтраваць,
  Мне хочацца кiраваць...
  Але не машынай iржаваю,
  А цэлаю дзяржаваю!
  Дзя?чаты пачу?шы гэтую песню засмяялiся. I таксама хацелi нешта праспяваць. Але ? галаву не занадта прыйшо? прыдатны маты?.
  Зрэшты, дзя?чынкi працягвалi гуляць. Але вось адбылiся размены, i пазiцыя стала мёртва-нiчыйнай. Але яны працягвалi важдацца, i працяглы час пакутаваць.
  Рабур адначасова дума?, што ? свеце слава неда?гавечная. I практычна ?се iмперыi распадалiся i прыходзiлi ? заняпад. Нiбы была нейкая сiла, што замiнала iнтэграцыi чалавецтва. Вось зараз у свеце некалькi ёсць немаленькiх iмперый. Самая вялiкая - гэта Брытанская, i другая Расiйская. I ?жо Расея апынулася ? заняпадзе, прайгра?шы вайну Японii, што вялiкая ганьба.
  Белая раса прайграла жо?тай, i тут радавацца няма чаму. Але, з iншага боку, дзi?на шмат рознага роду выпадковасця? i ня?дач было ? царскай Расii якiя прывялi да паразы. Нiбы вышэйшыя сiлы ?мяшалiся. Хаця калi яны вышэйшыя сiлы? Зрэшты, цi змог бы Чынгiсхан без заступнiцтва вышэйшых сiл заваяваць палову свету? Бо колькi той Манголii? А хто сам Чынгiсхан - дзiкун, якi i пiсаць, i чытаць не ?ме?.
  Так што тут, вiдаць, нейкiя сiлы яму сапра?ды дапамагалi. Пра?да стварыць трывалую iмперыю яны не маглi. Дакладней заваёвы разбойнiка? былi нетрывалымi, i краiна трывiяльна павалiлася. Дакладней дзяржаву Чынгiсхана спачатку разарвалi нашчадкi, а затым яна i зусiм знiкла.
  Рымская iмперыя была трывалей, але i яна спачатку раскалолася на дзве часткi, а затым iх растапталi заходнюю варвары, усходнюю арабы i туркi.
  Царская Расiя як кантынентальная iмперыя выглядае трывалей Брытанскай, але цяпер у яе цяжкiя часы - бунты i паражэнне ад японца?. А апошняе вельмi кры?дна.
  Рускi народ здольны шмат дараваць дзеля бляску ваенных перамог i iмперскай велiчы. А калi цябе б'юць, ды яшчэ японцы якiх а?тарытэтным супернiкам не лiчаць, гэта кры?дна ?двая, i вiнавацяць у першую чаргу зразумела цара. А з iм разам i ?сю сiстэму манархiчнай улады.
  Робур пацiсну? плячыма - ён стоадсоткавы амерыканец i яму на Расею пляваць. А вось Альбiна i Альвiна маюць славянскую кро?, i iх паражэнне царскай Расii ад Японii моцна засмуцiла.
  Але Рабур адказа? iм: правiць планетай Зямля павiнен яго генiй, а нi нейкiя там Раманавы. I што ён Робур створыць вечную iмперыю, у якую ?войдуць усе заселеныя светы ? сусвеце. А можа не толькi ? гэтым, але i ? iншых сусветах. I тады будзе Мегагiперусяленская iмперыя, якая будзе валодаць фантастычнай магутнасцю i сiлай!
  Робур падума?, што раза?ецца навука i больш не будзе старых i старых, усе будуць вечна юнымi i прыгожымi. I юнакi будуць безбародымi, са прыгожымi мордачкамi. I дзя?чаты нiколi не завянуць.
  Робур праспява? з энтузiязмам:
  - Я буду вечна маладым, вечна п'яным! I вечна крутым i за?зятым!
  Дзя?чынкi ? адказ захiхiкалi i паказалi мовы. Яны скажам так - пацешныя.
  I зараз падобныя знешне да дзя?чынак.
  Альбiна адзначыла з усмешкай, праспява?шы:
  - Прывiдна ?сё ? гэтым свеце бушуючым,
  Ёсць толькi iмгненне за яго i трымайся...
  Жыццё толькi iмгненне памiж мiнулым i будучыняй,
  I менавiта ён называецца жыццё!
  Альвiна выскалi?шы зубкi, за?важыла:
  - Не занадта складана ? цябе атрымлiваецца!
  Альбiна адзначыла з усмешкай:
  - Нешта не iдзе ? мяне паэзiя!
  Альвiна праспявала ? адказ:
  Спра?дзi?ся праклён грознай, пякельнай весткi,
  Змеркла сонца ? жалобе краiна...
  Пазба?лены забойца сумлення i гонару
  Не завагалася крывавая рука!
  Альбiна з вялiкiм энтузiязмам падхапiла:
  - Забойца злы фiгляр i замежнiк,
  Зжэр нямала дзявочых сэрца?...
  Змянi? на фрак ён свой паходны ранец,
  Перарва? палёт тэрмiны круты падлюга!
  Альвiна з натхненнем працягнула напяваць дзiцячым галаском:
  Аблiчча прамянiстае Пушкiна-паэта,
  Крывавай пенай смерцi акружаны...
  Носьбiт Пушкiн дабрынi i святла,
  За гэта куляй у сэрцы ?ражаны!
  Альбiна з велiзарным захапленнем працягнула напяванне, цудо?нага раманса:
  Струменем асляпляльным, прамянiстым...
  Лiлiся словы паэта i вершы...
  Любi? людзей усiм сэрцам сваiм чыстым,
  У творы святла зло та?рава? грахi!
  Альвiна з вялiкiм энтузiязмам працягнула напяваць:
  Алмазам вострым яго слова было,
  Усю сiлу склада, ён пяром данёс...
  Творы? выдатна, людзям усiм на дзiва,
  Паэзiю ?звысiлi, Бог да зор!
  Альбiна з лютасцю працягнула складаць i спяваць:
  Няма граня? таленту паэта,
  Аскепкам зорным у небе няма лiку...
  Забойцу прыцягне Гасподзь да адказу,
  А Пушкiн будзе з намi наза?жды!
  I дзя?чынкi запляскалi босымi, точанымi ножкамi.
  Робур падвё? лагiчны вынiк i таксама праспява?:
  -Ах Пушкiн, ты дзiвак не мае рацыю,
  Увесну хварэць нам не па?стала ...
  Бо пах рэзкай, далiкатнай травы,
  Здольны ?сiх сагнаць з канапы!
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Ды вясна - гэта выдатная пара! Асаблiва травень!
  Альвiна з энтузiязмам праспявала:
  - А за акном бушуе месяц травень,
  Ты за яго змагайся i мацуйся!
  Вось нарэшце-то грунт Месяца скончы?ся, i iх казачна цудо?ны апарат вылеце? у вакуум. I як кажуць - выйша? на аператы?ны прастор.
  Альбiна праспявала з энтузiязмам:
  - Зямля ? iлюмiнатары, зямля ? iлюмiнатары, зямля ? iлюмiнатары бачная...
  Альвiна падхапiла з усмешкай:
  - Як сын сумуе аб мацi, як сын сумуе аб мацi, сумуем мы аб Зямлi яна адна!
  Вечны хлопчык Робур падхапi? гэтыя спевы:
  - А зоркi тым не менш, а зоркi тым не менш,
  Крыху блiжэй, але ?сё таксама халодныя!
  Альбiна з натхненнем працягнула:
  - I як гадзiннiк зацьмення, i як гадзiннiк зацьмення! Чакаем святла i зямныя бачым сны!
  Альвiна працягнула спяваць з вялiкiм запалам, у сваiм чаро?ным голасе:
  - А снiцца нам не вуркатанне касмадрома... Не гэтая ледзяная сiнь!
  Хлопчык-касмана?т Робур падхапi? з энтузiязмам:
  - А снiцца, нам трава, трава ля дома! Зялёная, зялёная трава!
  Пасля чаго яны дадалi хуткасцi i панеслiся да Зямлi.
  Рабур з задавальненнем праспява?:
  -Мы паедзем, мы памчамся, на аленях ранiцай раннiм i адчайна ?варвемся прама ? снежны свiтанак!
  Альбiна з вялiкiм энтузiязмам падхапiла:
  - Ты ?бачыш, што дарма называюць по?нач крайнiм...
  Альвiна дадала з лютасцю пляскаючы вуснамi:
  - Ты ?бачыш ён бязмежны, я табе яго дару!
  I дзя?чынка тупнула босай, дакладны ножкай.
  Хлопчык Робур прашыпе?:
  - У апошняй вайне пераможца? няма,
  Нiхто не ?ратуецца ад залпу ракет...
  Альвiна з энтузiязмам даспявала:
  - Дашлем мы з вялiкiм пякельным выбухам прывiтанне!
  Альбiна працягнула з лютасцю:
  - I пышны з руж, мы нарвалi букет!
  I дзя?чынка зашлёпалi, дакладнымi, дзiцячымi ножкамi, выскакваючы:
  - Адзiн два тры! Пражэктара працяры!
  Вось усё блiжэй i блiжэй яны падлятаюць да Зямлi.
  Блакiтны шарык усё павялiчваецца. I гэта вельмi здорава. Значыць, хутка яны апынуцца на сваёй планеце.
  Хлопчык Робур цiсну? голымi, дзiцячымi пяткамi i завыва?:
  - Бачыш у небе зацьменне,
  Грозны дэмана? прыбой...
  Пякельнае лунае знак,
  Зграi касмiчнай выццё!
  Альвiна з энтузiязмам падхапiла:
  - Авадон праклён ?стае,
  Авадон татальная смерць...
  Авадон i мёртвых палiцы...
  Авадон шалёны вядзе!
  Альбiна дадала з лютасцю:
  Авадон! Авадон! Авадон!
  Хлопчык Робур заро?:
  Брудны, шалёны маньяк,
  Хоча стаць правадыром дзяржавы...
  Але выклiкаючы дзiкi страх...
  Альвiна скончыла думку:
  - Ён памрэ ? балоце iржавым!
  Альбiна, скалячы зубкi, працягнула:
  - Аплесцi спрабуючы свет,
  Альвiна тупнула босай, дзiцячай ножкай i працягнула:
  - Павуцiннем пякельнага запалу!
  Альбiна заспявала з лютасцю:
  - Пракажоны чэрап i вампiр....
  Альвiна прашыпела, тупаючы босай, дзiцячай ножкай:
  - З ненаеднай во?чай пашчай!
  Робур адзначы? з усмешкай юнага садыста:
  - Буянiць у шаленстве САТО,
  Руха? наперад вораг палiцы...
  Але ката?-супостата?,
  Дзя?чыны сустрэнуць у штыкi!
  Альбiна падхапiлi, i яе босыя ножкi былi ? руху:
  - У скуру свiную ?п'юцца,
  Будзе зрынуты вораг у прах!
  Альвiна з пякельным апломбам працягнула:
  Жанчыны люта б'юцца-
  Дужы дзя?чынкi кулак!
  Альбiна дадала не зусiм у рыфму:
  - I босая пятка ? дзевак таксама моцная!
  Рабур пацвердзi?:
  - Браня моцная i танкi нашы хуткiя!
  Альвiна з гэтым пагадзiлася:
  - Ды вельмi хуткiя! Проста маланка!
  Альбiна з лютасцю праспявала:
  - Ёсць жанчыны ? нашых паселiшчах,
  Што водзяць жартам самалёт...
  Альвiна дадала, з лютасцю:
  - Не ведаюць красунi сумневы,
  Жартам супостата зб'е!
  Рабур прабурча? з шаленствам вечнага дзiцяцi:
  - Яны народжаныя для перамогi,
  Каб розум у вяках прасла?ляць!
  Альбiна дадала з усмешкай вечнай дзя?чынкi:
  - Бо нашы вялiкiя дзяды,
  За iх збiралi ?раз раць!
  Вось гэта дзя?чынкi проста артыкул супер. I яны хоць зараз дзецi, але агрэсi?насцi не страцiлi.
  Робур з захапленнем адзначы?, скалячы мiлую, дзiцячую мордачку:
  - Я наймацнейшы ? гэтым свеце,
  I ?сiх замачу ? сарцiры!
  Хлопчык-прафесар нават тупну? дзiцячай ножкай па падлозе, ён бы? по?ны энтузiязму.
  Вось ужо яны ?ваходзяць у атмасферу планеты Зямля. Даволi хутка даляцелi. I iм гэта спадабалася.
  Трыумвiрат проста ? захапленнi. Вось яны зно? на зямлi...
  Альбiна з натхненнем праспявала:
  - I ? зорнай вышынi, i горнай цiшынi,
  У марской хвалi i лютым агнi!
  I лютым, i лютым агнi!
  Альбiна ?ключыла агляд са здзi?леннем за?важыла:
  - Нешта ? гэтым свеце не так!
  Рабур нахмуры?ся i сур'ёзна спыта?:
  - I што канкрэтна не так?
  Хлопчык-прафесар вылупi? вочы.
  Альбiна адказала з сумневам у голасе:
  - Мы цяпер у мiнулым, якраз на пару гадо? таму!
  Альвiна з энтузiязмам усклiкнула:
  - Тым лепш! Дапаможам царскай Расii перамагчы Японiю!
  Рабур якi ста? хлопчыкам бы? рады пабiцца:
  - Сапра?ды дапаможам! Я рады за?сёды дапамагчы белай расе!
  Альбiна кi?нула:
  - За нашу Русь-матухну!
  . РАЗДЗЕЛ ? 20.
  Бiтва войска? Курапаткiна i японца? iшла па звычайным сцэнары. Спачатку рускiя адлюстро?ваюць напады самурая?, затым тыя пачынаюць абыходзiць па флангу i Курапаткiна адступае.
  Але ? дадзены момант не спрацавала такая тактыка. Баявая машына ? форме акулы i гравiялазернай гарматай узнiкла перад японскiмi войскамi.
  Рабур скамандава?:
  - Плi за белую расу!
  А Альбiна нацiснула на кнопкi джойсцiка пры дапамозе босых пальчыка? дзiцячых ножак. I ?дарыла па японцах бруя, разразаючы пяхоту i кавалерыю.
  Альвiна нацiснула голай пяткай пасылаючы чарговую брую з iншай лазернай гарматы i прабуркавала:
  - За Русь-матухну!
  I дзецi засмяялiся, крышачы японца?. У розныя бакi разляталiся рукi i ногi самурая?.
  Робур прачырыка? дзiцячым галаском:
  - Я самы круты ? свеце!
  I голай пяткай хлопчык нацiсну? на рычаг, абвальваючы на японца? смяротны струмень.
  Воiны ?зыходзячага сонца гiнулi за раз сотнямi i тысячы, гэта была грандыёзная бiтва.
  Лiкам японца? было больш, чым па афiцыйных дакументах, бо самураi не ?лiчвалi свае тылавыя часткi. Так што ? японца? у баях вiдавочная перавага ? колькасцi. Што збольшага апра?двае асцярожнасць Курапаткiна.
  А страт японцы неслi за?жды больш, чым рускiя ва ?сiх баях.
  I яны пад канец вайны саступалi рускай армii ? колькасцi больш, чым у два разы. I калi б не дурны бунт, то краiна Узыходзячага Сонца была б разгромлена дашчэнту.
  А вось зараз каманда i трох чалавек: хлопчык i дзве дзя?чынкi, разбурае самурая?. Хоць у iх дзвесце пяцьдзесят тысяч салдат - нашмат больш, чым па афiцыйных дадзеных. I гэта толькi тут, а яшчэ дзвесце тысяч стаiць пад Порт-Артурам.
  А мора магутны, пабудаваных амерыканцамi i ангельцамi флот. Але супраць iх зброя, створанае патройным генiем.
  Рабур скошваючы самурая?, напявае:
  - Грозна парыць над планетай...
  Альбiна, пасылаючы пры дапамозе босых пальчыка? ножак хвалю, дадае:
  - Рускi, двухгаловы арол!
  Альвiна, з агрэсiяй выбiваючы масу войска? японца?, што лезуць лавiнай, выдала:
  - У песнях народа апеты...
  Рабур гэты вечны хлопчык лупану? з касым захопам i пiскну?:
  - Iзно? ён велiч здабы?!
  Альбiна, нацiскаючы босымi, дзiцячымi пальчыкамi разбурала непрыяцеля. Яна такая цудо?ная дзя?чынка. I паменшы?шыся ? памерах, стала яшчэ больш дзёрзкай i харто?.
  I нават напявала:
  - Я не нiкчэмная казюлька, супернiндзя-чарапашка!
  Альвiна, таксама нацiскаючы босымi пальчыкамi на кнопкi джойсцiка, вельмi дасцiпна дадала:
  - Будзеш ты як прамакатка - гэта вельмi крута!
  Хлопчык Робур заро?:
  - Мы самыя моцныя ? свеце...
  Альбiна нацiснула босымi пальчыкамi ножак i пiскнула:
  - Ясна як двойчы два чатыры!
  Альвiна таксама нацiснула голай, круглай, ружовай дзiцячай пяткай на кнопку i прачырыкала, выбiваючы японца?:
  - Замочым у сарцiры!
  Хлопчык Рабур крышачы самурая? i ?зводзячы цэлыя курганы трупа?, усклiкну? ва ?сю глотку:
  - За рускага цара!
  Альбiна штабнавала па японцах пры дапамозе босых пальчыка? дзiцячых ножак i буркавала:
  - Наша святая вялiкая Расiя,
  Шчодры заможны край!
  Альвiна дзя?бала японца? пры дапамозе голай, круглай, ружовай, дзiцячай пяткi i верашчала:
  - На троне сядзiць Бог-месiя,
  Бацюшка-цар Мiкалай!
  Хлопчык Робур скошваючы воiна? iмперыi ?зыходзячага сонца, нацiскаючы дзiцячымi, босымi ножкамi на кнопкi джойсцiка, выда?:
  - Веру не будзе палаць пякельным запалам,
  Чырвоны сямнаццаты год!
  Альбiна зразаючы японца? з дапамогай босых пальчыка?, сваiх точаных ножак, выдала:
  - Толькi Бацька?шчына палае пажарам!
  Альвiна рассякаючы самурая? i душачы голай, ружовай пяткай, на кнопкi, пiскнула:
  - Лiха Японiю б'е!
  Хлопчык-прафесар, дзё?б голай дзiцячай пяткай па клавiятуры разнёс цэлы батальён краiны ?зыходзячага сонца i заро?:
  - Веру ? сваю зорку,
  Я падману лёс!
  Альбiна дасцiпна за?важыла, скошваючы чарговы батальён японца?, i паказа?шы мову:
  - На святой вайне, будзе наша перамога!
  Альвiна выбiваючы масы самурая?, i набi?шы цэлы курган трупа?, дасцiпна за?важыла:
  - Сцяг iмперскi наперад - слава загiну?шым героям!
  Рабур страляючы з гравiялазернай гарматы, накры? японскую батарэю. Гарматы карабацiлiся i скручвалiся ? барановы рог. Хлопчык-прафесар паказа? язык i мурка?:
  - Нас нiшто не спынiць, нас нiхто не пераможа!
  I голая, дзiцячая пятка як нацiсне на кнопку. I зно? прамень гравiтацыйнага лазера як улепiць па японцах.
  Гэта было проста гiпер.....
  Альбiна з захапленнем адзначыла, беручыся за чарговую батарэю, i наводзячы на мэту пры дапамозе босых ножак:
  - Наша сiла ? кулаку!
  Альвiна строгая японца?, нiбы здымаючы з iх крывавую стружку, i голай пяткай нацiскаючы на кнопку джойсцiка, выдала:
  - Мы ?сiх мацней!
  За Японiю ?зялiся воiны трыумвiрата вельмi жорстка. I нiшчылi, i спальвалi нiбы касмiчныя каметы якiя павалiлiся на зямлю.
  Рабур гэты вечны хлопчык праспява?:
  - I ляцелi долу самураi, пад напорам сталi i агню!
  Альбiна аглушальна засмяялася, i дасцiпна выдала:
  - Але выведка даклала сапра?ды,
  I як нацiсне голай, круглай пяткай на кнопку.
  Альвiна падтрымала, босымi, дзiцячымi пальчыкамi душачы на кнопкi джойсцiка i круша супернiка:
  - I пайшо? у атаку батальён!
  Робур страляючы па японцах, гэта вечны хлопчык, заро?:
  - Мы ваявалi з запалам бязгрэшнай!
  Альбiна спальваючы непрыяцеля? гравiтацыйнымi лазерамi, i пагульваючы босымi ножкамi, выдала:
  - Наш атрад са сталi i моцны!
  Вось так iх барракуда непаражальная для агню самурая?, i iмклiвая з трох гравiтацыйных лазерных гармат, знiшчыла чвэрць мiльёна японскiх салдат. Трэба аддаць належнае самураям - яны змагалiся да канца. Але ?сё ро?на прайгралi.
  I засталiся ад армii японскай толькi ражкi i ножкi. Дакладней, толькi горы распiлаваных на часткi трупа?, i куча пакарабачанага i дымнага металу.
  Ды па Японii ?рэзалi вельмi моцна. I частка яе сiл была лiквiдавана з бляскам.
  Рабур i яго дзя?чынкi падзаправiлiся вадой з ручая. А таксама паелi трафейных ангельскiх кансерва?, захопленых у знiшчанай японскай армii.
  I рушы да тых войска?, што блакiравалi Порт-Артур. I войскi самурая? насо?валiся нiбы прылi?ная хваля.
  Але вось апарат у выглядзе баракуды атакава? войска Ногi. I куды зараз войскам краiны ?зыходзячага сонца падзецца?
  За iх узялася бязлiтасная каманда. I такое павяло знiшчэнне.
  Робур дзiцячай ножкай нацiсну? на кнопку джойсцiка, пасылаючы смяротныя прамянi i заро?:
  - Ворагi Айчыны марш у геенну!
  Альбiна нацiснула на кнопкi босымi пальчыкамi ножак, ссекла цэлы батальён самурая? i вякнула:
  - Не спыняць Русь ворагi!
  Альвiна таксама нацiснула голай пяткай на кнопкi джойсцiка, i асляпляльна выскаляючыся, прабуркавала:
  - За Айчыну - нашу мацi!
  Рабур круша самурая? i разгортваючы лятальны апарат, гэтае вечнае дзiця заро?:
  - За новы камунiстычны лад!
  Альбiна, знiшчаючы японца?, праспявала:
  Апорная канструкцыя кахання....
  Альвiна, круша самурая?, прабуркавала:
  Мы нiбы ? небе жура?лi!
  Робур знiшчаючы японца?, за?важы?:
  - Хутчэй ужо як каршуны!
  Альбiна, хiхiкнула, строчачы па самураях, i выкарысто?ваючы свае босыя пальчыкi ножак, выдала:
  - За палёт да зор!
  Альвiна, агрэсi?на заявiла, крышачы японца?, i выкошваючы iх нiбы нагрувашчванне кургана?:
  - За найвялiкшыя часы!
  Робур агрэсi?на адзначы?, скошваючы нiбы касой траву i прабуркава? дзiцячым галаском:
  - Мы самыя крутыя!
  Альбiна, строчачы па японцах, i ?жы?шы голую пятку, прагыркала:
  - За вялiкi настрой!
  Альвiна, круша самурая?, i нагрувашчваючы цэлыя курганы трупа?, i масу пакарабачаных цела?, завыла:
  - За Бацька?шчыну класа гiпер!
  Рабур заро?, скалячы дзiцячыя зубкi:
  - Усё будзе наогул супер!
  I давай дзя?баць па японцах.
  Альбiна, строчачы па самураях, i выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак, узяла i завыла:
  - Мы будзем усiх у труне закопваць!
  Альвiна, агрэсi?на выкошваючы японца?, i крышачы iх выкарысто?ваючы голыя пяткi, выдала:
  - За татальны тэрор!
  I як зно? выбiваючы самурая?. Вось гэта iх суцэльны, забойны Галiвуд.
  I Альбiна ? экстазе заспявала;
  Век дваццаць першае вельмi бурнае стагоддзе,
  У iм вiрусы бушуюць, тэрарысты...
  Але ?сё ж на пiку жыцця чалавек,
  I людзi гэта ведай не пацыфiсты!
  
   Мы зможам веру я злятаць на Марс,
  Прастор Венеры папросту адбудаваць...
  Усё будзе проста ведаю вышэйшы клас,
  I кожны чалавек народжаны героем!
  
  Ды наша справа развiваць прагрэс,
  Каб было чалавецтву цудо?на...
  Хоць атакуюць проста пякельных дэман,
  Звязацца з дзе?кай босаю небяспечна!
  
  Мы камсамолкi дачкi Зямлi,
  Ворага без усякай нясмеласцi ?роем...
  Народы на планеце гэтай сям'i,
  I стане чалавек зараз героем!
  
  Не будзе злосць кiраваць гэта ведай,
  Пад сцягам святога камунiзму...
  Калiсьцi бы? генсек, а раней цар,
  Мы разам адбiлi меч фашызму!
  
  Пакажам людзям шчасця мы прыклад,
  Усё зможам зрабiць да вяршынi свету...
  Была Расiя - ста? СССР,
  I зрабi?ся Хрыстос любовi кумiрам!
  
  Iдуць стагоддзi бурныя гады,
  Мы Сiры?с так лiха абляцелi...
  Пабудавалi на зорках горада -
  Паднялiся з планеты-зыбкi!
  
  Бо з намi Лада, i магутны Сварог,
  Што стварылi мiр такi ?жо зорны...
  Няхай будзе найвялiкшы Белы Бог,
  Вучыцца ведайце папросту не позна!
  
  Уваскрэснуць хутка мёртвыя ты ведай,
  Рай на планеце стане ?раз пабудаваны...
  Надвор'е гэта проста вечны травень,
  Маштаб у будо?лi папросту велiзарны!
  
  Мы створым палёты да канца,
  Дасягнем краю папросту сусвету...
  Сварог вялiкi замянi? бацьку,
  Сваёй славай у бiтвах нязменнай!
  
  Ды было цяжка, ведаю цяжка,
  Ворагi на Русь ардою наступалi...
  I завiрухай калючай мела,
  Але прабiвалiся камунiзму далi!
  
  Гасподзь Сварог нам молат моцны да?,
  Каб ворага? Расii iм разбуралi...
  I нанясем такiм лiчы ?дар -
  Працi?нiка мы папросту адшылi!
  
  У вачах дзя?чынкi камсамол пажар,
  Гарыць каскадам пякельным вiдаць полымя...
  Я Радзiме такое ведайце дам,
  Падымем мы вышэй за сонца сцяг!
  
  Ты чалавек лiчы цяпер арол,
  Узлятаеш вышэй зорак суцэльнага сусвету...
  Над светам каршак кiпцюры працягну?,
  I зарадзi? свядомасцю нятленнай!
  
  Нельга Расею папросту забiць,
  Як супастат падступны не спрабава?...
  Паля?нiчы ператварыцца хутка ? дзiчыну,
  З Айчынай ваяваць ворагу небяспечна!
  
  Дзя?чынка рушыць босаю нагою,
  I выляцяць фашыста ведайце зубы...
  А калi баба рушыць качаргой,
  Гэта значыць зайгралi смерцi трубы!
  
  Усё ? нашым свеце будзе пазiты?,
  Любая справа спорыцца хлопцы...
  Пакажам несумненны крэаты?,
  I будзем мы штабнаваць з а?тамата!
  
  Ворага? лёгка паверце разнясём,
  Травою пыльнай скосiм без сумневу...
  Расею ад бяды вялiкi выратуем,
  Няхай будзе ? сэрцы - Iсус i Ленiн!
  
  Да самых высокiх у свеце зорак,
  Здольныя даляцець судны зямныя...
  Усю сiлу склада нам паэт данёс,
  У iмя нашай матухны-Расii!
  
  Багiня Лада прасла?ляе Русь,
  Яна покрыва вялiкае рассцiлае...
  За Радзiму змагайся i не трусь,
  Круцейшы за нас вядома не бывае!
  Бiлiся калiсьцi дзе?кi пад Масквой,
  Змагалiся фiгуральна волаты...
  Але Гiтлер бо ? саюзе з Сатанай,
  А мы са Сварогам - ведай непераможныя!
  
  Хоць стая? мароз што стыне кро?,
  Дзя?чынка iмчалася па гурбах босай...
  Краiне падорыць шчасце i любы,
  Яе з золата срэбра косы!
  
  Гасподзь Усявышнi ведае ?се сэрцы,
  I дзя?чат так моцна, Божа любiць...
  Яны будуць змагацца да канца,
  Iнакш супастат краiну загубiць!
  
  Вось чаму ?сё ? свеце ёсць падман,
  Калi акуляры вы ружы колер надзелi...
  I навявае вораг суцэльны туман,
  Сем пятнiц супостата на тыднi!
  
  Мы выкуем сабе лiчы браню,
  I меч найвострай веды булатнай сталi...
  Айчыну не расцягнуць па рублi,
  Ну чаму вы конi прытамiлiся?!
  
  За?важце ?сё выдатна стане раптам,
  Калi мы з сiлай Божай збяромся...
  Ты сокал пра?ды, а не хлусьнi певень,
  Я веру ? камунiзм у баi прарвемся!
  
  За нашу сiлу, i ? пашане Русь,
  За чырвоны сцяг i мiлую Расiю...
  За Украiну i за Беларусь,
  Выканаем найвялiкшую мiсiю!
  
  Мы будзем у славе Ладу прасла?ляць,
  Кахаць Сварога, Бога мацi Марыю...
  Ацэнка будзе безумо?на пяць...
  Бо вера сiлу падарыла!
  
  Што нам Батый i злосны Чынгiсхан,
  Што i Гiтлер, раць Напалеона...
  Не адолее нiводзiн нас хан,
  Нi арды няхай iх нават мiльёны!
  
  У Расii мы дзя?чынкi нарадзiлiся,
  На славу Iльiча i Iсуса...
  Цяпер ляцiм арлiцы толькi ?верх,
  Каб паказаць вялiкае мастацтва!
  
  Масква сталiца мiру i кахання,
  Мы космасу прасторы падграбаем...
  Хоць не пабудуеш шчасця на крывi,
  Набегi басурман усiх адбiваем!
  
  Ды не даруе слабасцi нам вораг,
  Яму паляванне дзе?кам пяткi пячы...
  Часам агрэсi?ны ва?калак,
  Здольны разарваць i зло стукнуць!
  
  Але ворагу мяжу не аддамо,
  Дасягнем рубяжо? любога сусвету...
  Над намi золатакрылы херувiм,
  Сваёй сiлай у бiтвах нязменнай!
  
  Так што перамозе дзя?чын блiзкая,
  Мы Стэлзаната ведайце не баiмся,
  Любо? да Айчыны мiлая i чыстая,
  I калi трэба з войскам пазмагаемся!
  Вось цэлую паэму прысвечаную будучынi праспявалi дзя?чынкi, з вялiкай лютасцю.
  I пасля чаго ?зялi i голымi пяткамi як нацiснулi на кнопкi дабiваючы апошнiх японца?.
  I вось войска Ногi перастала iснаваць. Амаль палова мiльёна японца? адправiлася на тое святло. I гэта вельмi здорава.
  А зараз засталося разграмiць флот. I тады ад Японii застануцца толькi ражкi i ножкi.
  Альбiна прачырыкала, скалячы зубкi:
  - Наблiжацца гадзiна, калi мы пераможам!
  Альвiна з гэтым пагадзiлася:
  -I паваляцца ? бездань турэмныя скляпеннi!
  Рабур агрэсi?на пацвердзi?:
  - Нас нiхто не назаве слабакамi!
  I хлопчык нацiсну? босымi ножкамi на кнопкi джойсцiка.
  Вайна як вiдаць iдзе да свайго завяршэння.
  I вось iх барракуда рухаецца ? напрамку флота самурая?. I гэта сапра?ды ход гросмайстра. I не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
  Альбiна прачырыкала:
  - Слава новай, сусветнай iмперыi!
  Хлопчык Робур удакладнi? са смакам:
  - Маёй сусветнай iмперыi!
  Пасля чаго прафесар-дзiця плясну? босай ножкай па метале. Ад чаго пачу?ся звон.
  З дапамогай радара японскi флот знойдзены. Ён якраз курсiруе каля Порт-Артура, iмкнучыся не выпусцiць блакiраваную Цiхаакiянскую эскадру.
  Альвiна - гэтая вечная дзя?чынка, праспявала тупая босай, дзiцячай ножкай:
  - Яркае сонца надзеi,
  Iзно? над краiнаю ?стае...
  Руская армiя лiха,
  У моры Японiю б'е!
  Альбiна з натхненнем працягнула, таксама голай, круглай, дзiцячай пяткай нацiскаючы на кнопкi:
  Рускi арол над планетай,
  Крылы расправi?шы ?зляцiць...
  Вораг будзе прызваны да адказу,
  Будзе зрынуты, пабiты!
  I вось барракуда-апарат выпускае свой першы прамень па караблях Японii.
  I гравiтацыйныя лазеры, дзiвяць са сваёй фенаменальнай касмiчнай моцай флагман краiны ?зыходзячага сонца.
  I вось самы вялiкi браняносец у самурая?, на якiм знаходзi?ся знакамiты адмiрал Тога ста? тануць. I яго лiтаральна рэзалi на дробныя кавалачкi гравiтацыйныя лазеры, зробленыя якiя атрымалi вечнае юнацтва генiямi.
  Робур - гэты вечны хлопчык, нацiскаючы босымi, дзiцячымi ножкамi на кнопкi, i скалячы зубкi прабуркава?:
   Мы топчам Меркурый нагамi,
  I да Марса пракладзена траса!
  Альбiна, душачы супернiка голай пяткай, дадала:
  - Падымем мы хвалi цунамi,
  Узвысiцца белая раса!
  Альвiна дасцiпна адзначыла, ведучы агонь па супернiку выкарысто?ваючы босыя пальчыкi ножак:
  - Мы самыя моцныя ? свеце!
  I чарговы японскi карабель пайшо? на дно. Вось гэта сапра?ды былi дзе?кi.
  Хаця i ператварылiся генiяльныя вая?нiцы ? дзяцей, але iх баявая эфекты?насць толькi ад гэтага вырасла. I ? iх бы? цудо?ны, разбуральнай сiлы апарат. Якi лiтаральна спальва? усе японскiя караблi.
  Рабур нават крышачы японца?, праспява?:
  - На прасторах Радзiмы цудо?най...
  Альбiна, пасылаючы прэзенты, забойнай сiлы, i лiтаральна выпальваючы супернiка?, выдала:
  - Атрымлiваючы асалоду ад у бiтве i працы....
  Альвiна з лютасцю падхапiла, выпусцi?шы па непрыяцелю разрады пякельнай смерцi:
  - Мы склалi радасную песню...
  Робур нацiсну?шы на кнопку босымi пальчыкамi, сваiх дзiцячых ножак, падхапi? з энтузiязмам:
  - Пра вялiкага сябра i правадыра!
  Альбiна з велiзарным энтузiязмам, разбурала японца?, i тапiла iх караблi, прымушаючы пускаць бурбалкi i гарэць, а сама напявала:
  - Робур - гэта слава баявая!
  Альвiна з вялiкiм азартам, тапiла флот самурая?, i распiло?вала iх пасудзiны, заспявала:
  - Робур - нашаму юнацтву палёт!
  Робур сам падхапi? песеньку аб сабе, душачы голай, круглай, дзiцячай пяткай на кнопкi i ро?:
  - З песнямi змагаючыся i перамагаючы....
  Альбiна з велiзарным энтузiязмам працягнула, выкарысто?ваючы пры гэтым босыя пальчыкi ножак:
  - Чалавек за Рабурам пойдзе!
  I ?ся тройца агрэсi?на праспявала, топячы японскi флот, i не пакiдаючы варожым караблям нi найменшага шанцу:
  - З песнямi змагаючыся i перамагаючы,
  Чалавек за Рабурам пойдзе!
  I вось сапра?ды топяць караблi яны капiтальна. I прымушаюць iсцi на дно.
  Першыя дванаццаць браняносца? i браняносных крэйсера? пацеплены. I цяпер юныя байцы ?зялiся, за драбнейшыя пасудзiны. Каб нiчога i нiкому не ?далося б уцалець.
  Робур адзначы? з усмешкай:
  - Калi кволы адразу ? труну....
  I босая, дзiцячая ножка хлопчыка-прафесара адправiла чарговую порцыю разбуральных прамянё?.
  Альбiна хiхiкнула, i адзначыла, затапляючы японскiя судны:
  - За велiч планеты, i вышэйшыя паступленнi камунiзму!
  I яе голая пятка зно? як нацiсне на кнопкi.
  Альвiна працягваючы разбураць, японца? i выкарысто?ваючы босыя, пальчыкi дзiцячых ножак, вякнула:
  - За выбiтны спорт!
  I дзя?чынкi хорам праспявалi:
  - Вочы, заспаныя дзяцюк рукой пратры,
  Адкры? ты для сябе цяжкi спорт...
  Вагi велiзарныя хутчэй лёгка парвi,
  Ты ?сталюеш сусветны рэкорд!
  I Альбiна дадала, крышачы японца? на моры:
  - Сапра?ды сусветны рэкорд!
  . РАЗДЗЕЛ ? 21.
  Японскi флот страцi?шы найбуйныя караблi, i пазбавi?шыся адмiрала? ста? разбягацца. I барракудзе прыйшлося яго пераследваць i дадаць гравiтацыйнымi лазерамi.
  Альвiна нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi, прабуркавала, выскалi?шы зубкi:
  - Мы вас даб'ём, да самага канца!
  Альбiна пацвердзiла, голай, круглай, ружовай пяткай нацiсну?шы на кнопачкi i рыкаючы:
  - Узыходзячае сонца - стане заходзячым!
  Рабур таксама як дзюбне забойным разрадам па супернiку, i выпалiць чарговы эсмiнец, прымусi?шы яго плавiцца.
  Пасля чаго прараве:
  - На абардаж!
  Альвiна хiхiкнула, i круцячы сцёгнамi, скалячы зубкi, прабуркавала:
  - Японii будзе канец!
  Альбiна з гэтым пагадзiлася, душачы на кнопкi:
  - Ты гэта зразуме? юнак!
  Дзя?чынкi яшчэ такiя смаркатыя на выгляд, а затое баявыя. I ад японскiх караблё? застаюцца толькi бурбалкi.
  Робур пераследуючы японца? заспява?:
  Не сыдзе, не сыдзе супернiк,
  А гэта веру я!
  Не сыдзе, не сыдзе супернiк,
  Вырасла пеня!
  I хлопчык зно? нацiсне голай, круглай, дзiцячай пяткай на кнопкi джойсцiка.
  I лупiць па японцах, разрэза?шы мiнаносец на дзве амаль ро?ныя часткi.
  Альбiна агрэсi?на адзначыла, босымi пальчыкамi ножак душачы на кнопкi джойсцiка:
  - Гэта стане ?сё трывiяльна супер!
  I чарговы японскi караблiк тоне.
  Альвiна акты?на топячы японца?, выдала:
  - Я касмiчная дзя?чына вайны!
  I паказала мову. Пасля чаго стала падскокваць, нiбы на патэльнi.
  Вось гэта дзя?чынкi - вышэйшы клас!
  Рабур ваюючы з японцамi, напява?:
  Робур, Робур, Робур -
  Электронныя арэлi!
  Альбiна, нацiскаючы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi джойсцiка, агрэсi?на дадала:
  Робур, Робур, Робур -
  Ногi ? рукi паляцелi!
  Альвiна, голай, дзiцячай пяткай нацiсну?шы на кнопку джойсцiка i патапi?шы чарговы японскi карабель, вякнула:
  - I я нiкому не скажу, што я Рабура кахаю! Рабура люблю!
  Альбiна дадала, нацiскаючы босымi ножкамi на кнопку джойсцiка:
  - Робура кахаю! I ?сiх размету!
  Вось гэта была каманда. I такiя дзецi топяць японца? без усялякага жалю.
  Робур падума?, што Мiкалай Другi дзякуючы iх умяшанню з цара-ня?дачнiка, ператвары?ся ? вялiкага. I гэта скажам так проста выдатна. I ён Робур - найвялiкшы генiй усiх часо? i народа?.
  Такую зброю стварыць. Ён хоча ?ладзе над светам, а цяпер дапамагае рускаму цару. Але ж за?сёды можна павярнуць зброю i супраць Расii.
  Ён Робур змагаецца ? першую чаргу за самога сябе. I робiць гэта вельмi паспяхова.
  Альвiна таксама дзюбнула па супернiку пры дапамозе босых пальчыка? ножак i прабуркавала:
  -Цэсарэвiч Мiкалай,
  Калi валадарыць прыйдзецца...
  Альбiна, круша непрыяцеля? пры дапамозе сваёй голенькай, ружовай пятачкi, што так спрытна нацiскае, выдала:
  - Нiколi не забывай,
  Кро? патокам бурным льецца!
  I хлопчык Рабур пацьвердзi?:
  - Яшчэ як льецца! I мы ворагу ?рэжам!
  Альбiна, топячы чарговы японскi карабель, узяла i праспявала:
  - Бурнае свята Сатаны,
  Пралi? кро? на свет!
  Альвiна, распiлава?шы пры дапамозе босых пальчыка? ножак миноносец, агрэсi?на выдала:
  - I святы меч вайны,
  Рассек сакрэт!
  Робур за?важы? з дзiцячай усмешкай:
  - Ды мы рассеклi сакрэт, i паказалi сваю каласальную сiлу!
  I вось чарговы японскi карабель тапiцца. Ужо амаль не засталося ? Японii судо?. Тонуць апошнiя мiнаносцы. I гэта вельмi крута.
  Рабур з задавальненнем праспява?:
  - Караблi ляжаць разбiтыя,
  Куфары стаяць раскрыты.
  Iзумруды i рубiны расцякаюцца дажджом!
  Альбiна з вялiкiм задавальненнем, смакуючы словы, даспявала:
  - Калi хочаш быць багатым,
  Калi хочаш быць шчаслiвым...
  Альвiна душачы босымi пальчыкамi ножак, дадала:
  - Заставайся хлопчык з намi,
  Будзеш нашым каралём!
  I абедзве дзя?чыны хорам усклiкнулi:
  - Будзеш нашым каралём!
  Будзеш нашым каралём!
  I зарагачуць абедзве багiнi i класныя дзя?чынкi.
  Але вось японскi флот дабiты. I пацеплены апошнiя пасудзiны. Цяпер вайна амаль скончана.
  Альбiна з пажадлiвай усмешкай за?важыла:
  - Трэба дапамагчы Расii раз i наза?жды пазбавiцца ад японскай пагрозы!
  Альвiна з гэтым пагадзiлася, тупну?шы босай нагой:
  - Зразумела трэба!
  Робур гэты агрэсi?ны, вечны хлопчык адказа?:
  - А я не i не супраць! Будзем канкрэтна разбураць ворага?!
  I вось iх казачны па сiле апарат накiрава?ся да бераго? Японii. Насамрэч трэба знiшчыць японскiя войскi i ? самой метраполii.
  Альбiна праспявала, скалячы зубкi:
  - Пакуль стукае гадзiннiк, пакуль стукае гадзiннiк,
  Пакуль стукае гадзiннiк - не вешайце насы!
  Альвiна з лютасцю, працягнула, пастукваючы голай, круглай пяткай:
  Пакуль стукаюць сэрцы, пакуль стукаюць сэрцы,
  За лепшае - змагайцеся да канца!
  Рабур пацiсну? дзiцячымi плячыма. Забiваць японца? яму было лёгка. Цi змог бы ён таксама лёгка забiваць i белых? Вядома ж здоле?! Ён хоча ?ладзе над светам! У гэтым яго рызыка i агрэсi?ная iдэя. Калi забiваеш дзеля таго, каб наблiзiць iмгненне, калi людзi нiколi не будуць забiваць адзiн аднаго!
  I будзе шчасце ва ?сiм сусвеце!
  Рабур нават праспява? з захапленнем:
  Дзе гэта было, калi гэта было,
  У дзяцiнстве, а можа ? сне...
  Бусел на даху гняздо для каханай,
  Свiл па вясне!
  Альбiна за?важыла:
  - Гэта ?жо не актуальна! У пара?наннi з нашым апаратам, бусел нiхто!
  Робур запярэчы?:
  - Бусел - гэта жывое, а наша штучнае!
  Альвiна праспявала з захапленнем:
  - Такi дабрадушны i мiрны,
  Але ?сё ж такi звер ёсць круты....
  Вам здаецца я сувенiрны,
  Але мiшка на справе жывы!
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Бескарысна прасiць у лютага звера лiтасцi!
  I вось iх барракуда на японскай тэрыторыi. З дапамогай радара i радыёперахопу вышуквае войскi, i займаецца iх знiшчэннем. I разбурае прама скажам капiтальна.
  Робур зразаючы батальён японца? з гарматамi, прама?ляе:
  - Мы робiм касмiчныя цуды!
  Альбiна, дзя?баючы самурая?, выдала:
  - Яна глядзела ? нябёсы!
  Альвiна, круша японца?, прабуркавала:
  - За новы камунiзм Робура!
  I паказала мову. Вось гэта дзя?чынка - проста супер!
  Рабур вынiшчы?шы з дзя?чатамi пару палко? самурая?, зно? перамясцi?ся. I дзейнiча? вельмi iмклiва. Яго рухi на ?нiверсальным апараце былi як за?сёды вельмi нават хуткiя.
  Альбiна адзначыла са смяшком, скалячы зубкi, i душачы босымi пальчыкамi ножак на кнопкi:
  - Мы ёсць дзя?чаты каласальнай грацыi!
  Альвiна запярэчыла:
  - Не грацыi, а арганiзацыi!
  I голай пяткай нацiсне!
  Праца ? iх нялёгкая, бо японскiя войскi ? метраполii не сабраны ? адным месцы, а рас сканцэнтраваны. I iх даводзiцца лупiць па частках.
  Што безумо?на стварае пэ?ныя праблемы.
  Робур заняты пошукам з дапамогай радара. I з iм разам японца? шманаюць i знiшчаюць дзя?чынкi. Даводзiцца лётаць па мностве раёна?.
  Робур у палёце складае крылатыя афарызмы;
  Дыктатар - гэта баксёр, якi б'е за?сёды нiжэй пояса чужымi рукамi, не слухае гонгу i сам сабе суддзя!
  Бокс - гэта кулачны бой у мяккiх пальчатках, палiтыка бой на мовах без белых пальчатак!
  Баксёры на кулаках, палiтыкi на мовах, баксёры па правiлах сумленна, палiтыкi па бязмежжы ганебна!
  Жанчына - гэта таксама баксёр, толькi яна найбольш смяротная, калi цалкам скiдвае адзенне!
  Прафесiяналы ? боксе б'юцца з аголеным тулавам, прафесiяналкi на палiння агаляюць не толькi тулава!
  Баксёрскi бой абмежаваны ? часе правiламi, супрацьборства палiтыка?, не ведае часовых межа? i правiла?!
  Баксёры б'юцца на публiцы адкрыта, палiтыкi ваююць пад дываном, а калi i вылазяць каб куснуць мовай нiжэй пояса!
  Упарты баксёр - гэта пахвальна, але палiтыкi часцей за ?сё ?парцiцца ? памылках!
  Палiтык рвецца ? львы, але адстойваннi памылковай кропкi зрок тыповы баран, i ?парты асёл, якi вiнавацiць сам сабе!
  Бокс яркае i прыгожае вiдовiшча, палiтыка таксама слепiць, але глядзець на яе агiдна, а слухаць у сто разо? горш!
  Палiтык мае часам яркае апярэнне па?лiна i красамо?ства сала?я, у зносiнах з выбаршчыкамi ?сё ро?на застаецца бяскрылай свiннёй!
  У боксе кашто?ны до?гiя рукi, у палiтыцы до?гiя мовы, якiя куды больш забойныя для цэлай краiны!
  Баксёр кулаком можа абкласцi на рынгу толькi аднаго апанента, палiтык пад дываном, до?гай мовай уся дзяржава ператворыць у развалiны!
  Самы цягавiты марафонец - гэта палiтык, яму часам дабегчы да трона не хапае i жыцця!
  Бягун разлiчвае сiлы на гадзiну, палiтык нават самы ашчадны не напасе сiлы на вечнасць!
  Палiтык часцяком гамафобiй, але пры абавязкова вялiкая заднiца, чысцюля, але свiнячыць па по?най!
  Палiтык не за?сёды значны твар, але абавязкова вялiзная азадак!
  Выбаршчыкi ?спрымаюць палiтыка, за якога галасуюць як казачнага прынца, але за?сёды атрымлiваюць голага караля на трон!
  Дыктатар, уя?ляе сябе па?лiнам у дыяментах i iмператарам у пурпурных адзеннях, але, калi выбаршчык патрабуе справаздачы - аказвае голым каралём i абскубанай, мокрай курыцай!
  Жаночая воля як дыямент у калье, палiтычнае бязвольнасць камень, прывязаны да пятлi на шыi!
  Жанчыну можна пара?наць з дыяментам, мужчыну з крэменем, а палiтыка са згусткам фекалiя?!
  Праз сiлу можна бiцца з магутным ворагам, але нiякiя сiлы не прымусяць выслухаць гаворка палiтыка да канца, навяжыся ён табе хоць тройчы сябрам!
  Усё ? свеце патрабуе намаганнi, толькi пад манатоннае мармытанне палiтыка заснуць не складае працы!
  У боксе часта разбiваюць насы, а ? палiтыцы за?сёды застаешся з носам!
  Баксёрскi нос крывы, у палiтыцы шлях каб выбаршчыка пакiнуць з носам таксама звiлiсты!
  У боксе часам несумленна лiчаць акуляры, на выбарах за?сёды ганебныя галасы!
  У боксе важна i як б'ешся, i як лiчаць галасы i ? караля рынга крыху форы, у палiтыцы ?сё ро?на як галасуюць, а падлiк цалкам у руках таго, хто на троне!
  У спорце ты можаш стаць манархам з аголеным тулавам, а ? палiтыцы ?сё ?жо i так голыя каралi!
  У спорце можна выпацець i запылiцца, але ? палiтыцы ты запэцкаешся напэ?на i нiякiм душам не змыеш смярдзючы бруд!
  Салдат можа абрасцi шчацiннем, але быць прыемным навобмацак для жанчыны, а палiтык як гладка не голiцца выклiкае адчуванне пацалунку з рэптылiяй!
  Салдат - гэта арол у рангу вераб'я, палiтык - гэта мокрая курыца ? рангу iндыка!
  Салдат хоць i не яркi формай, i часам выконвае дурныя загады, але ? адрозненнi ад палiтыка-папугая не спявае з чужога голасу!
  Салдат - гэта праца?нiк-мурашка вайны, а палiтыкан зверху сыпле дзярмо, з'я?ляючыся то?стым трутнем тылу!
  Салдат адважаны нават абрыдшы, палiтык баязлiвы, нават петушась!
  Салдат высакародны, але не вольны, палiтык подлы, i таксама, у сутнасцi, раб запалу!
  Салдат - гэта ле? няхай яшчэ недаростак, а палiтыка лiсiца i ?жо пераростак!
  Салдат падобны да анёла ? пекле, а палiтык - гэта свiння, якая гуляе падчас чумы!
  Босаму хлопчыку камфортней бегчы па снезе, чым абутаму палiтыку лавiраваць памiж струменьчыкамi!
  Хлапчук нават на марозе галышом шчаслiвейшы, чым стары, аблiты памыямi прамовы палiтыкана!
  Жанчына не так баiцца апынуцца голай i босы, як таго, што палiтык-мужчына яе абуе, i здзярэ тры шкуры!
  Жанчына на выгляд нясмелая, але мала што можа яе па-сапра?днаму спалохаць, дыктатар-мужчына грозны на выгляд, але кiдаецца ад уласнага ценю!
  Для дыктатара ма?чанне золата, толькi калi падданыя без наракання зносяць залажэнне мовай у кiшэню!
  Дыктатар запэ?нiвае што ён цвёрды як скала, але на паверку тыран усяго толькi тупарылы камень!
  Дзя?чына збiвае ножкi, калi бяжыць басанож па вострых камянях, палiтык збiвае з панталыку, калi нясецца абуты памiж струменьчыкамi!
  Босую жаночую пятку можа пракалоць вострае, абутага палiтыкам выбаршчыка не праб'е нават дасцiпнасць!
  Жанчына хутчэй аддасць перавагу хадзiць у мароз босы, чым быць абутай палымянымi прамовамi палiтыка?!
  У мароз гарачае сэрца не астыне, а палымяная гаворка палiтыкана не сагрэе!
  У сэрцы ? патрыёта полымя, а ад палiтыка толькi дзярмо ? пячонках!
  Салдат мае палымянае сэрца патрыёта, а палiтыкi стра?нiк прадажнага стра?са i горла прагнага пiтона!
  Салдат захо?вае гонар - яна дорага каштуе, палiтык распрадае бессаромнасць, якое гроша ламанага не варта, але абыходзiцца ? тры дорага!
  Салдат мае шэры шынель, i шмат шэрага рэчыва ? галаве, палiтык мае по?сць шэрага ва?ка, i iмкнуцца ? шэрыя кардыналы!
  Палiтыкi дзеля чырвонага сло?ца пасылаюць салдат пралiваць кро?, i дзеля чорнага дзялка - здраджваюць каханню!
  Салдат можа запэцкаць цела, але застаецца чысты душой, а палiтыку каб адмыцца ад духо?нага бруду, не дапаможа нiякая ванная!
  Салдату даводзiцца забiваць дзеля Радзiмы дрэнных хлопца?, палiтык дзеля сваiх амбiцыяй забiвае ?сё добрае!
  Салдат, забiваючы не забойца, палiтык абяцаючы - не выконвае!
  Салдат часам робiць немагчымае не шкадуючы сябе, палiтык нiчога не робiць з магчымага без карысцi ? сваю кiшэню, не шкадуючы iншых!
  Салдат - гэта ле?, якому не хапае пад камандаваннем барано?, палiтык - гэта лiсiца, якую слухаюцца толькi бараны з курынымi мазгамi!
  Салдат не за?сёды можа стаць iльвом, але гало?нае яму не аказацца аслом, з якога спусцiлi тры шкуры!
  , Салдат далёка не за?сёды паводзiць сябе як анёл, але ? глыбiнi душы адданы Богу, палiтык за?сёды вылiвае анёльскiя прамовы з пасыламi раю, але i на паверхнi духу вiдаць, што адданы Сатане!
  Салдат можа застацца i без бота? падчас бiтвы, палiтык жа абувае, у любой сiтуацыi!
  Салдат носiць маскiровачную форму каб выжыць дзеля Айчыны, палiтык жа хамелеон каб забiць маральна выбаршчыка, дзеля захопу трона!
  Салдат у баi кiдаецца як сабака на дзiка, палiтык у тыле, шмат брэша i свiнiць!
   Добра салдату быць моцным як дуб пры сустрэчы з ворагам, горш аказацца тупым як пень пры кантакце з палiтыкам!
  Кат сячэ галовы сякерай, салдат коле ? горла багнетам, палiтык капае на мазгi мовай, i душыць за шыю лiпучымi словамi!
  Салдату лепш быць лютым ва?ком, чым баязлiвым трусам, асаблiва пры сустрэчы з удавам-палiтыкам!
  Салдат можа быць лютым на выгляд, але ? глыбiнi рахманым ягняткам, палiтык з анёльскiм выглядам на паверку тыповая свiння!
  Салдаты за?сёды храбрацы, нават адыходзячы здзяйсняюць толькi тактычны мане?р, палiтыкi за?сёды баязлiвыя, нават атакуючы, яны здзяйсняюцца стратэгiчную падлянку!
  Салдат дзярэцца з ро?нымi i моцнымi па загадзе, палiтык нападае на слабога, па ?ласным самавольстве!
  Сапра?дны салдат не за?сёды радавiты, але за?сёды выконвае свой абавязак, палiтык нават з карале?скiм радаводам, за?сёды не выконвае абяцання?!
  Салдат часам карыстаецца падчас адпачынку прастытуткамi, палiтык за?сёды i ? працы, i ? адпачынку прастытутка якая выкарысто?вае выбаршчыка?!
  Салдат прастытуткам плацiць заробленае сваёй крывёй, палiтык сам прастытутка i яму плацяць за тое, каб ён папсава? кро? выбаршчыкам!
  Салдат страляе, пасылаючы кулю ворагу ? грудзi, палiтык забiвае, падсо?ваючы свiнню ? кiшэню, i жо?ць у пячонку!
  Салдат у баi ?ра крычыць, палiтык таксама не ма?чыць, але калi ваяр у лаянцы бiт, то таму што крык нажаль не шчыт!
  Салдат не за?сёды зорка, але слава яго подзвiга? з вякамi не цьмянее, палiтык за?сёды мецiць на ролю свяцiла, але бяссла?е яго пакрываецца цвiллю!
  Салдат працуе вострым штыком i коле на сумленне, палiтык б'е лынды пры дапамозе мовы, чые вастрынi пазба?лены сумлення!
  Салдат можа выпiць лiшняга вiна i абгадзiцца, але не будзе падобна палiтыку вылiваць у хмелi без меры сло?ны панос!
  Басанож дзя?чынка гатовая бегчы за сваiм умiлаваным без страху, але з якога перапуду выбаршчык дазваляе сябе абуваць палiтыкам!
  Палiтык, гэта лiсiца, для якой выбаршчыкi жыхары куратнiка, але пажыраючы мяса тых, у каго iнтэлект курыцы палiтыкан абавязкова падсуне свiнню!
  Салдаты - гэта байцо?скiя пе?нi, што нясуць залатыя яйкi, для iндыко?-генерала? якiх у сваю чаргу пажыраюць палiтыкi-лiсы!
  Салдат бяжыць у атаку верачы ? перамогу, палiтык у тыле, пры любым зыходзе насвiняе байцу адступленнем ад прынцыпа?!
  Салдаты часам адступаюць, бо шчасце пераменлiвае, палiтыцы ж за?сёды здаюць, iхняе шчасце ? падлянцы i падсо?ваннi свiннi!
  Басанож хлапчук занадта спрытны, каб дазволiць палiтыкану загнаць сябе пад абцас!
  Калi босыя ножкi дзя?чынкi зраненыя вострымi камянямi, яны раняць сэрца мужчыны, а вось палiтыкi якiя прымушаюць сёрбаць капусту лапцем, адбiваюць пячонку выбаршчыкам!
  Салдат не шукае смерцi, хоча жыць, палiтык не шукае спосабу выканаць перадвыбарныя абяцаннi - хоча нажывацца на выбаршчыках!
  Салдат за?сёды юны сэрцам, нават пасiве?шы, палiтык стары прайдзiсвет, якi сядзiць у пячонках, i лысы чорт нават з густой шавялюрай!
  У старажытнасцi ? салдата бы? меч, потым яго замянi? а?тамат каб лягчэй забiваць ворага?, а ? палiтыка ? часы зброю мову - смяротнай якой вынайсцi немагчыма!
  Салдат - гэта свайго роду машына вайны, але застаецца чалавекам, у палiтыцы ж няма нiчога чалавечага ён механiзм вайны супраць разумных довада?!
  Лепш лыжка да абеду, чым сёрбаць капусту лапцем!
  Калi ? палiтыцы цяжка пасябраваць як ва?кам у зграi, давайце хоць не будзем свiнячыць адзiн аднаму седзячы на канапе!
  Палiтыкi грызуцца як ва?кi i падкладаюць адзiн аднаму свiнню як лiсы!
  Палiтык яшчэ можа схаваць ва?чыныя iклы пад авечай скурай, але нiшто не схавае свiны пятак!
  Палiтык, якi не можа схаваць свiны пятак ад выбаршчыка? не каштуе i ламанага гроша!
  Палiтык так насвiняе выбаршчыкам, што яны завыюць ва?камi!
  Палiтык без ва?чынай хваткi, але з звычкамi свiннi давядзе выбаршчыка да сабачага жыцця!
  Палiтык хрысцiцца рукамi, залазiць у кiшэню мовай, а душу топча ботамi!
  Калi ? палiтыка на тыднi сем пятнiц, то выбаршчыку застаецца бяздзейны дзень нараджэння ? панядзелак!
  Ня бяда нарадзiцца народзiцца ? панядзелак, бедства абраць дыктатара ? нядзелю!
  Зрабi?шы выбар на карысць тырана на выбарах у нядзелю, рызыкуеш атрымаць сабе суцэльны панядзелак!
  Выбiраючы жалезную руку, ты атрымлiваеш на шыю сталёвы ланцуг!
  Усё ж лепей ва ?ладзе жалезная рука, чым касцяная нага анархii!
  Самая жорсткая ?лада лепш за по?ную анархiю, лягчэй вынесьцi аднаго тырана, чым тысячу братко?!
  Сапра?дны кiра?нiк павiнен быць для народа як казачны прынц, а не голы кароль!
  Казачных прынца? у палiтыцы вельмi мала - затое суцэльныя голыя каралi!
  Прынц - гэта будучы кароль, голы кароль - гэта банкрут у сучаснасцi!
  Жанчына чакае казачнага прынца, але атрымлiвае голага караля, выбаршчык месiю, а атрымлiвае бязвольнага лiцадзея, або беспрынцыповага тырана!
  Жанчына чакае прынца пакуль не жанiцца, выбаршчык чакае выканання перадвыбарных абяцання?, пакуль рак на гары не свiсне!
  Палiтык майстар хлуснi i гросмайстар апра?дання?, а ва ?меннi навiнiць i зусiм чэмпiён свету!
  У палiтыка толькi адзiн шанец зрабiць першае ?ражанне, i пастаянная магчымасць свiнiць!
  Палiтык ведае, што двойчы два чатыры, але спрабуе давесцi, што, дада?шы яму яшчэ два тэрмiны, вы атрымаеце цэлы свет!
  Палiтык хоча мець сiлу i трон iльва, але па сiле ён у лепшым выпадку певень, а па становiшчы лiсiца рое нару з мэтай падкласцi свiнню!
  Выбаршчык павiнен мець сталёвыя нервы, каб не пакрыцца iржой ад сло?нага дажджу палiтыкана!
  Лягчэй паверыць у тое, што неба абрынецца на зямлю, чым у тое, што дыктатар заслужы? узвышэнне да нябёса?!
  Палiтык гатовы вылiваць абяцаннi сала?ём за?сёды, а выконваць абяцанае, калi рак на гары свiсне!
  Чаму так цяжка выканаць перадвыбарныя абяцаннi - вачыма можна з'есцi кiта, але рот раздзярэ вялiкая лыжка!
  Выканаць можна ?сё што малюе ?я?ленне, калi гэта не абяцаннi палiтыкана, абдзеленага разумнай фантазiяй!
  Палiтык гатовы прадаць душу Д'яблу дзеля ?лады, але Сатана не купляе што не варта i ламанага гроша i само iдзе ? рукi дарма!
  Палiтык не можа стаць Богам, але ?меннi насвiнячыць ён сам сатана!
  Выбаршчык хоча чысцiнi ? палiтыцы, каб есцi мяса, але атрымлiвае ад бруднага палiтыкана толькi адзiн гатунак - падкладзеную свiнню!
   У кухара-палiтыка адзiн гарнiр - локшына на вушы, i адзiн гатунак мяса - падкладзеная свiнiна, на трэцяе дзiрка ад бублiка з мёдам абяцання? з ра?чука красамо?ства, i ? заключэнне каша бярозавая i сыр у пастцы!
  Палiтык - гэта кухар, якi пад салодкiя прамовы гатуе неядомыя стравы, каб лягчэй было самому заглынуць выбаршчыка!
  Палiтык - гэта кухар, якi шчодра кормiць выбаршчыка мёдам прамо?, але нават мёд горкi, калi ? iм тонеш!
  Калi дыктатар з мiнай хiтрай свае тэрмiны абнулi?, гэта значыць выбаршчык зно? лапцем атрыма?!
  Воiн дзярэцца за?сёды за правую справу, палiтык жа ?се трафеi вядзе налева!
  Воiн страляе з левай рукi за правую справу, палiтык жа мовай, адводзiць налева ?се дасягненнi!
  Вайна - гэта супрацьлегласць акiяну кахання, але таксама патрабуе фантан крывi!
  Воiн не Бог па сiле, але анёл па высакароднасцi!
  У салдата жалезная каска, сталёвы штык, i залатое сэрца, але палiтык яго i ? медны грош не шануе!
  Салдат часта гоняць на бойню як барано?, але яны львы сэрцам, а палiтык што рыкае львом - тыповы баран!
  Салдат таксама можа спалохацца смерцi, але ?сё ж яго больш страшыць ганьба, а палiтык трасецца за сваё жыццё, а гонар страцi? да?но!
  Салдаты, адоле?шы ворага святкуюць перамогу, палiтык падману?шы выбаршчыка святкуе баязлi?ца!
  Хлапчук можа быць добрым ваяром, але палiтык нiколi не пасталее да адказнасцi перад выбаршчыкам!
  Лепш быць басаногiм хлопчыкам, чым дазволiць палiтыканам абуць цябе i выкрасцi маладосць!
  Дзя?чына - гэта пышная кветка, якi можа завянуць, але нiколi не страцiць водару, палiтык - гэта куча гною, ён можа ?злезцi на трон, але смярдзець ад гэтага будзе толькi мацней!
  Салдат-гэта сапра?дны мужчыны, палiтык - гэта сварлiвая баба ? штанах!
  У салдата лютасць высакародная нiбы ро? iльва, а ? палiтыка iстэрыя подлая, слова бляянне барана!
  У салдата рэдка бывае выходны, а ? палiтыка сем пятнiц на тыднi, а яго выбаршчыкi святкуюць дзень нараджэння ? панядзелак!
  Салдат, упа?шы адцiскаецца, палiтык вечна маральна падае i адцiскае ? сваю кiшэню!
  Салдат часам змушаны поласцi па брудзе застаючыся чалавекам, а палiтык у чыстым адзеннi i аблiты адэкалонам застаецца свiннёй!
  Салдат i гонар аддае i з гонарам застаецца, палiтык падсо?вае свiнню i застаецца свiннёй!
  У салдата гузiкi ? рад, у палiтыка як у вепрука зад!
  Салдат вушкi бравы дзецi, а палiтыка? пайшлi ? псiхушкi!
  Чалавек кажуць паходзiць ад малпы, а палiтык адразу вiдаць так i заста?ся свiннёй!
  Праца з малпы зрабi? чалавека, а палiтыка паддывановая барацьба ператварыла ? сумесь лiсы са свiннёй!
  Працо?ны працаваць i часам выпiвае спiртное, палiтык свiнячыць, i за?сёды вывяргае ванiты сло?нага паноса!
  Салдат расце ад бою да бою, палiтык ад адной выбарчай кампанii да iншай, усё больш ператвараецца ? прастытутку!
  У салдата гараць вочы юным азартам байца, у палiтыка як на злодзеi гарыць шапка, з абыякавасцю прапаленага цынiка!
  У салдата выбар: грудзi ? крыжах цi галава ? кустах, а ? палiтыка на выбарах адны крыжы забiтыя на спадзяваннях, выбаршчыка? i галовы капусныя!
  Салдат нават малы ростам мужнасцю гiгант, палiтык нават з высокiм становiшчам - сумленнем пiгмей!
  Салдат хоча ? падарунак за подзвiг жаночае цела, а палiтык незаслужана ставiць на рак усю краiну!
  У салдата за?сёды ёсць час i месца для подзвiгу, але не за?сёды ?даецца яго здзейснiць, палiтык у пастаянным цэйтноце абавязкова паспее падкласцi свiнню, i нагадаць на галаву!
  Палiтык - гэта адзiнае бяскрылае стварэнне ? прыродзе якое ?сiм гадзiць на галаву!
   Кожны школьнiк ведае, што двойчы два чатыры, толькi палiтыкi замест прымнажэння лiчба?, вырабляюць пастаяннае дзяленне ? сваю кiшэню!
  Салдат вучыцца, набiваючы гузы, палiтык iмкнецца прызвычаiць выбаршчыка? да думкi, што можна квiтнець калi бiць лынды!
  Кожны салдат баец, рознiца толькi ва ?зро?нi, кожны палiтык прастытутка, рознiца толькi ? рангу суценёра!
  Салдат збольшага кат, бо таксама пралiвае кро?, палiтык па по?най падлюга, бо капае на мазгi!
  Калi генерала запрашаюць на вяселле, то жа?нер атрымлiвае запрашэнне ратаваць Радзiму, каб вяселлi гулялiся ? свабоднай краiне!
  . РАЗДЗЕЛ ? 22.
  Апошнiм буйным скопiшчам войска? была iмператарская гвардыя. Гэта адборныя самураi ля рэзiдэнцыi мiкада. Менавiта за iх i ?зялiся ваяры дзiцячага тры?мвiрату.
  Яны хацелi скончыць з японскай пагрозай раз i наза?жды!
  Вечны хлопчык Робур нацiсну? босымi пальчыкамi сваiх дзiцячых ножак на кнопку джойсцiка, i лупану? забойнай сiлай разбурэння, i спальвання воiна? краiны ?зыходзячага сонца.
  Рабур скалячы зубкi, праспява?:
  - Я ?сiх мацней у свеце,
  I замачу ? сарцiры!
  Альбiна са смяшком адзначыла, скалячы дзiцячыя iклы i напяваючы:
  - Адзiн два тры! Ворага? усiх разарвi!
  I дзя?чынка як нацiсне на кнопкi джойсцiка босымi, точанымi ножкамi. Яна вая?нiца проста ?зро?ню гiпер.
  Альвiна дзюбанула па самураях, пры дапамозе голай, хупавай, ружовай пяткi i прабуркавала:
  - За Айчыну - нашу мацi!
  Альбiна за?важыла са скептычнай усмешкай:
  - А гэта будзе выдатна? I што значыць нашу мацi?
  Альвiна выскалi?шыся, адказала:
  - Да?но зразумець ядра мацi - розумам дзя?чынак разумець!
  I зно? давай выпальваць i распiло?ваць гвардыю. I рабiла яна гэта вельмi за?зята.
  Рабур тым часам наводзi? сваiмi босымi, дзiцячымi, загарэлымi ножкамi на працi?нiка зброi i дума? пра сэнс быцця.
  Вось у кожнага чалавека, ёсць у жыццi свая мiсiя. I супраць гэтага не папрэш. Напрыклад, ён Робур рабi? найвялiкшыя адкрыццi ? тэхнiцы, i гэта яму ?давалася. А зараз трэба ашчаслiвiць чалавецтва ?ласнай дыктатурай. I гэта ёсьць яго гало?ная мiсiя.
  I Рабур крышачы японца? праспява?:
  - Вось прыйдзе мiсiя, i тады Расея, замест Мiкалая абярэ мяне!
  I вось колькi забiтых японца?. Проста цэлыя нагрувашчваннi трупа?. Гiнуць гвардзейскiя палкi iмператара, якi ме? вар'яцтва звязацца з Расiяй. Зрэшты, калi б толькi з царскай Расiяй, то гэта яшчэ толькi па?бяды, а тут супраць яго тэхнiчны генiй Рабура. I гэта сапра?ды вялiкая праблема.
  Робур зно? ста? услых выма?ляць крылатыя афарызмы, якiя лёгка зрывалiся з яго дзiцячай мовы;
  Раскаяны дэман лепш загiну?шага анёла!
  Лепшы спосаб усталяваць справядлiвасць - пакараць усiх!
  Кожнаму гароднiну свой час, а сабаку ланцуг да абеду i павадок да вячэры!
  Загадвае мудрая галава, а хапаюць спрытныя пальцы. Адно немагчыма без другога - розум без цела, як душа без плоцi!
  Не за?сёды мудры на троне, але за?сёды з царом у галаве!
  Не плюй нават кропляй у сваё мiнулае, калi не хочаш у будучынi патрапiць у акiян блявiны!
  Нават самая маленькая рэальная добрая справа, пераважыць самыя велiчэзныя летуценнi i пражэкты!
  Забiць па сiлах апошняму дурню, затое ?васкрэсiць здольны сапра?дны першы генiй!
  Чалавецтва альбо раза?ецца да Усемагутнага Бажаства, альбо апусцiцца да малпавага ?боства, але на адным узро?нi заставацца таксама немагчыма, як стаяць на рабры манеце падчас землятрусу!
  Адзiн раз лепш секчы мячом, чым тысячу разо? прыгразiць цэглай!
  Жадаеш стаць шчаслiвым - удала ажанiся, хочаш здабыць мудрасць - ажанiся ня?дала!
  Шлюб, бракаваны тады, калi ? жанiха рукi заточаныя пад тое, што не дасць задавальнення нявесце!
  Забiць можа i дзiця, а для ?васкрашэння трэба саспець да ?зро?ню дэмiурга!
  Ле? пажадлiвы цар звяро?, але самая забойная - гэта хiтрасць лiсiцы!
  Калi асёл ста? царом, лiсiца ?явiла сябе Богам, а астатнiм прыйшлося араць як iшакам!
  У шахматах ёсць устойлiвыя правiлы, у палiтыцы ?стойлiва пануе гульня без правiл i прававое бязмежжа!
  Шахматы гульня для вялiкiх розума? па выразных правiлах, палiтыка зусiм не гульня, для велiзарных нягоднiка? па расплывiстым паняццях!
  Самы вялiкi розум, нямоглы растлумачыць апошняму дурню - чаму палiтыка суцэльная вар'яцтва!
  Вынаходства кола - вялiкае адкрыццё на карысць чалавецтва, але ?менне палiтыка? вадзiць выбаршчыка? па крузе - найвялiкшы праклён!
  Для разумнага вяро?ка - выручалачка каб выбрацца з яра, для дурня ж - гэта пятля, i да бяды адвага!
  Пудовы кулак мае пяць пальца?, але хто iм б'е не мае i грама сумлення!
  Больш балюча падаць легкавернаму выбаршчыку з залатых гор, абяцаных палiтыканамi!
  Чым вышэй золата гара абяцання? палiтыкана, чым дакладней з яе зляце?шы выбаршчык згорне шыю!
  Часам палiтыкан падтрымлiвае выбаршчыка - як пятля павешанага!
  У рамястве бываюць майстры на ?се рукi, у палiтыцы ж майстэрства на адну мову!
  Нават самыя ?мелыя рукi не могуць усё паправiць, але затое ня?мелыя палiтыканы мовамi, здольныя ?сё разламаць!
  Найдужэйшы чалавек рукамi не паднiме i тоны, але палiтыкан мовай не слаба апусцiць цэлую дзяржаву!
  Кобра перад тым, як выпусцiць у цела яд шыпiць, а палiтык вылiваецца сала?ём атручваючы душу!
  Змяя пускае яд праз iклы, палiтык выпускае атруту праз мову, забiваючы нашмат дакладней!
  Пра?да часам горкая, але яго соль iсцiны гаючая, палiтык за?сёды салодкi, але яго мёд выклiкае дыябет расчараваннi!
  Бывае мёд з вусна? палiтыкана без хлеба, але не бывае працо?нага хлеба без солi iсцiны!
  Палiтыку пры поглядзе на дыктатара зайздросна, лiць кро? смачней, чым мазаць у рот павiдла!
  Дыктатар горкi як палын, але соль пра?ды ? iм толькi ? пячонках у падданых!
  У палiтыка-дэмакрата салодкая гаворка, у палiтыка-дыктатара спачатку гаворка, а затым галава з плячэй!
  Для таго каб зрабiць кар'еру ? палiтыцы трэба ведаць тры правiлы: ма?чанне - золата, гаворка - павiнна быць як мёд, абяцаючы ? тры кораба, бяры з лобi ? тры дарога!
  Палiтыкi гавораць адно, а робяць iншае, за адным выключэннем - сумаваць iм сапра?ды не будзе!
  Калi мужчыну абуваюць ён спусташаецца, а калi жанчына скiдае абутак, то памнажае свой стан!
  Не кожны мужчына можа прэтэндаваць нават месца анёла, але кожная жанчына ?жо ? патэнцыял багiня!
  Нарэшце гвардыя знiшчана по?насцю, ды i палац часткова разбураны.
  Цяпер трэба прымусiць мiкада падпiсаць безумо?ную капiтуляцыю перад Расiяй i затым правесцi рэферэндум па ?ключэннi Японii ? склад рускай iмперыi.
  Вядома, гэта гало?нае ...
  Дзя?чынкi надзелi самаробную браню i выйшлi з лятальнага апарата.
  Iм нiхто не супрацi?ля?ся.
  Мiкада чака? iх разам з мiнiстрамi. Пры выглядзе басаногiх дзя?чынак, сано?нiкi збянтэжылiся i пачырванелi.
  Альбiна загадала:
  - На каленi!
  Мiкада i мiнiстры пакорлiва апусцiлiся. Яны дрыжалi ад страху.
  Альвiна загадала:
  - А цяпер цалуйце сляды нашы ног!
  I каб быць больш перакана?ча з кiшэннага бластера зрэзала двух целаахо?нiка? iмператара. А затым акунула ? кро? што пралiлася з забiтых свае босыя ножкi. Услед за ёй афарбавалася ? пунсовую вадкасць i Альбiна.
  Пасля чаго дзя?чынкi пакiнулi чырвоныя, хупавыя, невялiкiя сляды сваiх ножак.
  Iмператар i мiнiстры пакорлiва цалавалi iх. I гэта было наймацнейшым прынiжэннем Японii.
  Затым, зразумела трэба падпiсаць безумо?ную капiтуляцыю краiны ?зыходзячага сонца.
  Альбiна i Альвiна прымусiлi распiсацца ?весь кабiнет мiнiстра?.
  А затым мiкада зно? ста? на каленi i пацалава? голыя, скрыва?леныя падэшвы вечных дзя?чынак.
  Так адбылася акупацыя Японii i по?ная перамога.
  Але пакуль што трэба дачакацца прыбыцця рускiх войска?. Ва ?сякiм разе было абвешчана па радыё, што Японiя капiтулюе.
  Робур бы? вельмi задаволены, i вечны хлопчык усклiкну?:
  - Я перамог цэлую iмперыю!
  I разрагата?ся... Пакiдаць баявую машыну было небяспечна, але сядзець аднаму сумна.
  I вечны хлапчук, якi атрыма? у дар не?мiручасць, вырашы? працягнуць калекцыю крылатых высло?я?;
   Каб радавацца перамозе i не аплакваць горыч паражэння?, патрэбен пот працавiтасцi i iскра таленту!
  Салдат чуе сэрцам, калi трэба iсцi ? атаку, а палiтык, якi да?но ? пячонках пасылае на забой!
  Салдата часам наведваюцца сумневы ? кампетэнтнасцi камандаванне, але палiтык без усякiх сумнева? не кампетэнтны, што ва ?меннi хлусiць!
  Салдат - гэта сын арла, якi дзюбае супостата i пырхае ? небе, палiтык - сын лiсiцы, што гадзiць на галаву, i свiнячыць у кулуарах!
  У баi адважны перамог яго да пачатку бойкi, баязлiвец прайгра?, не ?ступi?шы ? бiтву, палiтык збянтэжы? яшчэ да дзяльбы трафея?!
  У бiтве за?сёды сiлы няро?ныя, хтосьцi мацнейшы, хтосьцi слабейшы, а палiтыцы ?сё аднолькава добра ?меюць свiнячыць!
  У баi салдат пiша з а?тамата, а палiтык у тыле без толку барабанiць мовай!
  Салдата не трэба стымуляваць на подзвiг - ён за?сёды гатовы, а палiтык у любы момант табе насвiняць!
  У салдата як у коткi дзевяць жыцця?, а ? палiтыка як у чорта - мiльён масак!
  Салдат нават хварэючы цялесна - здаровы маральна, а палiтык за?сёды апантаны балючым жаданнем насвiнячыць выбаршчыку!
  Робаты не могуць хварэць, сапра?дныя салдаты не здаюцца, а палiтыкi ад прыроды не здольныя не насвiняць!
  Вая?нiца - гэта тройчы воiн, палiтык - гэта мiльён разо? свiння!
  Салдат гэта ? першую чаргу чалавек, а ? другую воiн, палiтык гэта ? першай ступенi свiння, а ? другой лiсiца!
  Басанож жанчына можа абагнаць любога абутага мужчынку, без абутку нагам лёгка, без мазго? пражыць цяжка!
  Жанчына не саромеецца выста?ляць напаказ голую пятку, значна горш, калi чалавек абуты вас i сарва? тры шкуры!
  Палiтык можа перцi як танк, але яго браня як жэле з сло?нага паноса!
  Салдат можа ? паходзе зашывець, але палiтык, якi знаходзiцца ? тыле, - гэта ?жо гнаявая вош па прызваннi, ды яшчэ ?весь час свiнячыць!
  Палiтык - гэта той баран, з якога не атрымаеш во?ны на валёнкi, а сам будзеш сёрбаць капусту лапцямi!
  Свiння дае людзям мяса i сала, а палiтык свiняча толькi вешае локшыну на вушы, i падкладае сыр у пастку!
  У палiтыка гаворка суцэльная каша i салянка абяцання?, i да яе яшчэ крыху сыра ад пасткi, такая ежа выклiкае толькi язву расчаравання!
  Салдат любiць жанчын i Радзiму, палiтык сам як капрызная жанчына i любiць уладу над Радзiмай!
  Салдат хоча здзейснiць подзвiг i стаць героем, палiтык за?сёды знаходзiць магчымасць здзейснiць подласць, i атрымаць узнагароду!
  Калi салдат не лiчыць зоркi, то рана цi позна заслужыць iх на пагоны, але палiтык лiчачы сябе зоркай, не заслужы? i крыжа на магiлу!
   Салдат не за?сёды знаходзiць месца пад сонцам, але яго душа светлая, палiтык часам займае месца свяцiла, але духам сам чорт!
  Салдат шукае славы i хоча выжыць, палiтык ужо знайшо? ганьбу i хоча жыць на шырокую нагу!
  Салдат гонар аддае, i застаецца з гонарам, палiтык падсо?вае свiнню, i сам застаецца шалупiвымi кнарам!
  Служба салдата не дазваляе расцi жывата, але страцi?шы жывот, воiн прырост бяссмерце ? чалавечых сэрцах, i палiтык, адпрацава?шы свой жывот, застаецца толькi ? печанi!
  Салдат не лiтуе жывата i не мае пуза за тое каханы дзя?чынкамi, палiтык за жывот трасецца i нагуля? мамон, i за гэта ненавiдзiм выбаршчыкамi!
  Босая дзя?чына шчаслiвей за старую якую абулi шарлатаны, абяцаючы вечную маладосць i багацце, але замест юнай скуры, садралi тры шкуры!
  Салдат не зусiм агульны пакуль ён не саступае яму ? вынаходлiвасцi i мужнасцi, палiтык не зусiм сатана, але для таго, каб зрабiць подласць ён усё яшчэ ёсць чаму павучыцца ? д'ябла!
  Голая жаночая пятка круглая i панадлiвая, голыя каралi якiмi па?стаюць перад намi палiтыкi, калi з iх зрываюць маску, круглявыя гаворкай, але выклiкаюць агiду!
  Лётчык не народжаны крылатым, крылы ён атрымлiвае ? барацьбе, палiтык не народжаны насатым, але выбаршчыка? пакiдае з носам без цяжкасцi!
  Салдацкае майстэрства нараджаецца ? пакутах, палiтычная вiртуознасць спараджае пакуты ? выбаршчыка?!
  Салдат яшчэ не майстар, але вучыцца ад бою да бою, палiтык ужо да?но не анёл, i сатаннее ад адной выбарчай кампанii да iншай!
  Народжаны по?заць лётаць не можа, але раб ад нараджэння здольны ?зляцець на трон, калi ? яго ?партасць дзятла, iнтэлект савы i арлiны кругагляд!
  Перамагае наймацнейшы на вайне, а самая вялiкая сiла ? хiтрасцi, таму лiс за?сёды будзе браць уверх над iльвом!
  Салдат бярэ не гэтулькi сiлай, колькi кемлiвасцю, мозг наймацнейшая частка цела хоць не мае цяглiц, а мова самая шкодная, хоць i за зубамi!
  Салдат падцягвае рамень, каб лягчэй было бегчы, палiтыка прымушае выбаршчыка? зацягваць паясы, i яны разбягаюцца!
  Салдат мае духо?ныя крыла i арол ? яго душы, палiтык мае пенi свiннi ? яго духу, i горш, чым свiння ? яго душы!
  Мова мужчыны ахвотна лiжа голую пятку жанчыны, але яшчэ больш ахвотна дурныя мужчыны дазваляюць сябе абуць мовастым палiтыкам!
  Мовы ? палiтыка? до?гiя, але вельмi кароткiя рукi, каб выканаць абяцанае беспамерным ротамi!
  У каго iнтэлект мухi дзюбаюць на мёд прамо? палiтыка?, а ? каго прагнасць пацука, кiдаюцца на бясплатны сыр у пастцы!
  Палiтыкi рэдка бываюць дурнямi, наадварот часцей за дурнi тыя, хто аддае голас салодкагучным палiтыканам, рызыкуючы за гэта атрымаць па вушах, i застацца без портак!
  - Палiтык i сам кiшэннiк, i з'я?ляецца кiшэнным, i кiшэню мае без дна, але дастаць з яго можа для выбаршчыка? толькi дулю!
  Захопнiк топча зямлю ботамi, а жанчына топча мужчыну босымi нагамi, зямля стогне ад болю, мужчына буркуе ад захаплення!
  Салдат не жадае забiваць, але выконвае свой абавязак на сумленне, палiтык прагне крывi, i не мае i грама сумлення!
  Салдат не хамяк каб рабiць запасы, i не суслiк каб хавацца, i не пацук каб грызцi сваiх, але зубы ? яго сапра?ды iльвiныя, калi ён б'ецца за правае справу!
  Салдат - гэта баявая адзiнка, палiтык проста вая?нiчы нуль!
  Палiтык - гэта не салдат i не воiн, але вельмi эфекты?на забiвае до?гiм мовай i зрывае дах з завес!
  Дыктатар здымае стружку з пнё? таксама выкарысто?ваючы до?гую мову, пiлу красамо?ства!
  Самая моцная костка - гэта мова, калi ён не коснамо?ны!
  Калi палiтык коснамо?ны, то ? палемiцы ён не збярэ костак!
  Палiтык - гэта яшчэ той фрукт, нiколi не саспее каб накармiць выбаршчыка?, але гнiлы з моманту выставы на ацэнку галасаваннем!
  Палiтык - гэта фрукт, якi пралiваецца сокам красамо?ства ператварае выбаршчыка? у гароднiну!
  Бутэлька гарэлкi ? паловы лiтра больш смяротным, чым дзясятак Гiтлер, так што давайце вып'ем за тое, што рускiя i ?сiх нас забiваюць толькi спiртам!
  Хлопчык голай пяткай выбiвае зубы ворагу, дарослы якога абулi палiтыцы застаецца бяззубым сабакам, што вые на месяц!
  Гучная слава прыходзiць да салдата нялёгка, але яна разумная, а вось палiтык раз-пораз нарываецца на гучныя скандалы благой славы!
  Салдат воiн святла, незалежна ад таго, якую iдэю ён змагаецца за, палiтык брыдоту цемры, незалежна ад таго, пад якiм сцягам ён стаiць пад!
  Усё ро?на пад якiм сцягам салдат, гало?нае, каб у яго сэрцы палала адвага, i палiтыка колер афарбо?кi не мае значэння, усё ён баязлiва будзе ? выбаршчыка ? пячонках!
  Салдат пад дрэнным сцягам заслуго?вае большай павагi, чым палiтык пад правiльнымi лозунгамi, але па-за залежнасцю ад базару падкладае свiнню!
  Камунiзм - гэта рай, якi людзi хоць пабудаваць на зямлi мазолiстымi рукамi, але палiтыкi-свiннi ператвараюць планету апраметную, руйнуючы добрае до?гiмi мовамi!
  Салдат за Радзiму за?сёды гарой, палiтык толькi тармозiць камень, яго свiнню баец урой, каб не гады? занадта!
  Жанчына можа быць мо?чкi добрым салдатам, а палiтык нават у штанах паскудная, балбатлiвая баба!
  Палiтыкi маюць до?гiя мовы i безразмерныя амбiцыi, але Зямлю захапiць, рукi кароткiя, а розум яшчэ менш!
  Не выхваляйся тэхнiкай са сталi, калi ? цябе дух як жэле, то i дубiнкай дзiкуны баязлi?цу далi, i на небе, i на зямлi!
  Палiтык, меле лухту, ад якой не мука на хлеб, а суцэльная мука, з локшынай на вушы выбаршчыкам!
  Салдат - гэта рыцар што ваюе з цмокам, але гэты цмок на самай справе ? тыле i мае не сем гало?, а мiльён масак, i незлiчоную колькасць свiных лычо?!
  Салдату каб не стаць абскубанай курыцай даводзiцца быць гусём, палiтык каб засмажыць выбаршчыка? на шашлык, з задавальненнем насвiнячыць, не па-таварыску!
  Салдаты бываюць зусiм хлапчукамi, але сталеюць ад бою да бою, палiтыкi незалежна ад узросту, ад адной выбарчай кампанii да iншай упадаюць у яшчэ большы маразм!
  Салдат можа быць безбародым, але сла?ным ваяром, а палiтык у любой сiтуацыi не можа не пакiнуць хваста!
  Хлопчык марыць стаць ваяром арлом, але незразумела адкуль бяруцца палiтыкi-свiннi на столькi брудныя, што пра iх i мроiць брыдка!
  Хлопчык прыроджаны баец хутчэй пабяжыць басанож па снезе, чым дазволiць сябе абуць палiтыку i ператварыць у валёнак!
  Аголеная жанчына - гэта не абскупаная курыца, яна з любога мужчыны здыме порткi i нават напышлiвага кiра?нiка ператворыць у голага караля!
  Хлопчык вырастае ? салдата, а кiм бы? у юнацтве палiтык, калi з яго вырасла такая вялiкая свiння?
  Прастытутка з клiентамi сумленная - грошы ? абмен на задавальненне, а палiтык скончаны ?рун, галасы выбаршчыка? i падаткi ? абмен на суцэльнае расчараванне!
  Палiтык - гэта вельмi дарагая прастытутка, ад якой не толькi рызыкуеш атрымаць пранцы мозгу, але i свiнню ? кiшэню!
  Палiтык - гэта такая разнавiднасць прастытуткi, каб замест таго, каб зняць з сябе адзенне, здзiрае тры шкуры з выбаршчыка? i заражае, праз тэлевiзар!
  У адну раку двойчы не ?ваходзяць, але ?весь час якi свiнае мярзотнiка, могуць пераабраць тузiн разо?!
  Жывёлы i дзецi не любяць ежу без солi, але чаму дарослыя людзi так дзя?буць на салодкую прамову палiтыкана?, пазба?леных солi iсцiны!
  Соль iсцiны бывае горкай, але валодае гаючай сiлай, гаворка палiтыка салодкая, але выклiкае дыябет розуму!
  Чалавек не жадае быць пешкай, але кар'еру ? войскi пачынаюць з радавых, палiтык не жадае гуляць па правiлах, i кар'еру ? палiтыцы вядзе з бязмежжа!
  Палiтык, якi абражае гея?, сам ладная азадак, i не мае мужчынскай добрай якасцi!
  Салдат два разы не загiне, палiтык жа тройчы здрадзiць, i мiльён разо? ашукае!
  Двум смерцям не бываць, i з босага боты не здымеш, але палiтыкi прымудраюцца забiваць увесь час, i здзiраць тры шкуры!
  Дзя?чына не баiцца басанож бегчы па снезе, яна баiцца, як бы жанiх не апыну?ся тупым валёнкам, абутым па вушы!
  Салдат на вайне становiцца больш юным i сталым адначасова, палiтык у паддывановай барацьбе, старэе i мацюкаецца, адначасова апускаючыся да ?зро?ню дзiкага звера!
  Салдат прыватна тэрмiновай службы i становiцца прафесiяналам на вайне, палiтык не ведае тэрмiна?, i прафесiянал на прысваеннi перамогi!
  Салдат павiнен быць крэмень, але не каменець сэрцам, палiтык ужо да?но мае замест сэрца камень, але мае цвёрдасць гумы!
  Добры салдат у баi падобны да д'ябла - што трэба тушыць агонь, умелы палiтык у подласцi - гэта сам сатана, а выконваць абяцаннi - тыповы шланг!
  Салдат можа памерцi на полi бою, але гэта лепш, чым загiнуць пад патокам салодкай хлуснёй ад палiтыка? у мiрны час!
  Хто нарадзiцца ваяром, памрэ героем, хто ста? палiтыкам, ужо мёртвы мярзотнiк, i хадзячы труп!
  Палiтыка - гэта калi кажуць адно, маюць на ?вазе iншае, робяць трэцяе, атрымлiваецца чацвёртае, а ?сё ро?на выходзiць бокам i застаецца мярзотаю ? пячонках!
  У палiтыцы брато? няма, але досыць бедных сваяко?, няма казачных прынца?, але лiшак голых каралё?, няма пра?ды нават на iмгненне, але хлуснi хопiць не на адно пакаленне!
  Любо? прыходзiць, калi вы не чакаць, палiтыкi прытрымлiвацца, калi вы не тэлефануеце!
  Каханнi ?се ?зросты пакорлiвыя, палiтыкам усе подласцi па плячы!
  Палiтык - гэтая пачвара, якое выдае сябе за прыгажуна, але нiякая раскошная амунiцыя не схавае свiны пятак i ва?чыныя iклы!
  Салдат таксама ? некаторым родзе пачвара, таму што забiвае на поле лаянцы, але ? адрозненне ад палiтыка ён у ро?ных умовах, а вось выбаршчык за?сёды ? пройгрышы!
  Жанчына хоча любовi i шчасця для сябе i сваёй сям'i, палiтык у першую чаргу зацiка?лены ? псуючы iншых, i апантаны любо?ю да грошай!
  Жанчына падобная на ружу: вабны водар, яркая знешнасць, вострыя шыпы, а на каго паходзiць палiтык, якi дзiвiць смуродам, убогiм знешнасцю, i колкасцю кактуса?
  Жанчына, гэтае ?васабленне прыгажосцi i, чысцiнi, хай не за?сёды iдэальна, а вось палiтык за?сёды будзе эталонам подласцi i пачварнасцi!
  Басаногi хлапчук не так часта хулiганiць i залазiць у кiшэню, як палiтык творыць гадасцi i падкладае свiнню!
  Дзiця любiць гуляцца са зброяй, але ён хараство, палiтык любiць iм бразгаць, але замест страху выклiкае агiду i смех!
  Чалавек адбы?ся як кажуць навуко?цы ад малпы, палiтык хоць i тыповы прымат, асаблiва паспяховым людзям, мае сваяцтва з шакалам!
  Чалавек мае Боскую творчую прыроду, але распiнаем палiтыкамi, што проста чорт па натуры i робяць бязмежжа!
  Палiтык - гэта Д'ябал ? целе, толькi не валадар пекла, а творца апраметнай на Зямлi, у якой чэрцi выходзяць з-пад кантролю i спараджаюць хаос!
  Салдату суддзя Бог i час, палiтык жа i без суда мярзотнiк, i яго бязмежжа не ведае часовых рамак!
  Салдат не шукае спакою, i бура таксама не вабiць, палiтык подзвiгi закапае, вельмi зайздросны паразiт!
  Салдат часам воiн нехаця, i яму не хочацца забiваць, але выконвае свяшчэнны абавязак перад Радзiмай, палiтык жа добраахвотны здраднiк, якому падабацца вiнавацiць, не выконваць абавязацельства? перад выбаршчыкамi!
  Салдат вырашае ? баях галаваломкi, палiтык будуючы хiтрыя камбiнацыi, не можа вырашыць справу мiрам!
  Палiтык - гэта такi генерал, што замест эпалета? носiць картачныя пагоны дурня, сам, зрэшты, з'я?ляючыся лiсiцай!
  Салдат можа прайграцца ? карты, але палiтык i не гуляючы, носiць пагоны з шасцёрак!
  Салдат баец суцэль круты, калi ён ладзiць з галавой, палiтык гэта ведай свiння, з арла атрымае вераб'я!
  Салдат ведае, што такое страх, але пераадольвае сябе, палiтык ведае, што такое гонар, але пракручвае яго пад сябе!
  Калi жанчына не баiцца фарсiць голымi ножкамi, не дазваляе сябе абуваць ботам, значыць яна нарадзiлася ? кашулi!
  Воiн, якi не дазволiць з сябе зняць тры шкуры - нарадзi?ся ? кашулi!
  Жанчына не саромейся хадзiць басанож, бойся апынуцца пад абцасам у валёнка!
  Не хочаш глынаць вастрыё клiнка - абзавядзiся тады вострым розумам i сталёвы вытрымкай!
  Вастрыё шпагi дурня здольна праткнуць цела, але па-сапра?днаму ?разiць сэрца здольнае толькi вострае слова мудраца!
  Салдат - гэта д'ябал, у якога чыстае сэрца, палiтык прэтэндуе на ролю Бога, але перапо?нены бруднымi думкамi!
  Не саромейся жанчына сваёй галiзны ? пошуках прынца-мужчыны, саромiць выйсцi замуж за голага караля!
  Жанчына, якая пры дапамозе голых ног здзiрае з мужчыны тры шкуры нарадзiлася ? кашулi!
  Жанчына што нарадзiлася ? кашулi аголенай плоццю абувае мужчыну, нават калi ён не по?ны валёнак!
  Жанчыне важней нарадзiцца ? кашулi, чым атрымаць раскошную сукенку ад голага караля!
  Лепш жанчыне хадзiць голы, чым дазволiць з сябе садраць тры шкуры по?наму валёнку, лепш босы, чым абуты тупым ботам!
  Калi басаногая жанчына, агалi?шы грудзi зрывае апладысменты, а не абразы i свiст, значыць яна нарадзiлася ? кашулi i не дасць сябе абуць!
  Жаночыя слабасцi абарочваюцца прыцягальнай сiлай, а калi мужчына праявiць слабiну, то яго заштурхаюць у балота бяссiлля!
  Жанчына павiнна ?мець прабачаць, калi жадае быць паспяховай, мужчына калi жадае чагосьцi дасягнуць, не павiнен даваць сабе спуску!
  Месца арла атрымлiвае той, хто ?мее вылiвацца сала?ём i не лiчыць крумкач!
  Той, хто шмат лiчыць крумкач, зусiм бяскрылы, i не мае дзюбы!
  Хто прадае Радзiму за золата, той не варта ламанага гроша i акрыецца iржой здрады пад высакародным металам!
  Рабуючы нашчадка?, зруйнуешся да пустаты, бо ?сё патоне ? бяздонным вiры злачынства? мiнулага!
  Воiн павiнен быць мудрым як сава, адважным як арол, i не лiчыць у баi крумкач, каб не аказацца абскупанай курыцай!
  Не бяда, калi мала гадо?, по?нае бедства, калi не хапае мазго? i кемлiвасцi ? любым узросце!
  Хлапчук хоча быць салдатам i патрапiць на вайну, каб стаць героем, палiтык хоча быць палкаводцам, адсядзецца ? тыле, i здзейснiць подласць!
  Салдат хоча кашы з мясам, але атрымлiвае кашу бярозавую ад камандзiра? i падкладзеную пратухлую свiнню ад палiтыкана?!
  У баi патрэбен не толькi востры штык i сталёвая шабля, але i востры розум i сталёвыя нервы, з залатымi рукамi вынаходнiка!
  Народу патрэбны не манарх на троне, а цар у галаве, не срэбная мова палiтыкана?, а срэбныя рублiкi ? кашальку!
  Розум i адвага як муж i жонка нараджаюць перамогу толькi ? пары, ды i хросная мацi любога поспеху - поспех, зусiм не будзе трэцiм лiшнiм!
  Маладосць зялёна, але салодкая, старасць гарчыць i аддае цвiллю, а жанчына як муха да саладосцi, хвароба як авад да старасцi!
  Лепш быць маладым выбаршчыкам, чым старым палiтыкам, маладосць таксама дзя?бе на салодкую прамову, але не пераносiць локшыны на вушах!
  У юнацтве любая справа спрачацца, а ? старасцi i гультайства стопарыцца!
  У юнацтве ад працы больш радасцi, чым са старасцi ад гультайства, дык вып'ем за тое, каб юнацтва не канчалася без усякай працы!
  Дзя?чына добрая ? юнацтве, лыжка да абеду, а палiтык у магiле!
  Хлопчыкi з голымi пяткамi шчаслiвейшыя за дарослых, з якiх палiтыкi спусцiлi тры шкуры i капiтальна абулi да вушэй!
  Пакуль Робур гэта склада?, прыбылi дзя?чынкi, з афiцыйным дакументам аб капiтуляцыi Японii. Так завяршылася гэтая сла?ная вайна. Але наперадзе ? Роммеля яшчэ шмат розных спра? i праблем. Ва ?сякiм разе, яны ?трох перамаглi зусiм не слабую дзяржаву.
  Альбiна з усмешкай спытала Рабура:
  - А каго зараз будзем разбураць?
  Вечны хлопчык пацiсну? плячыма i выказа? здагадку:
  - Можа быць возьмемся за Расею з мэтай ра?навагi?
  Альвiна суцэль лагiчна запярэчыла:
  - Тады не было сэнсу разбураць нам Японiю! А калi мы ?жо змянiлi баланс сiл, то трэба трымацца!
  Робур тупну? босы, дзiцячай ножкай i заявi?:
  - Але вы бачыце, для нас заваяваць увесь мiр суцэль рэальна! Мы толькi што паказалi сiлу!
  Альбiна з гэтым суцэль пагадзiлася:
  - Ды паказалi! Але акрамя сiлы, трэба паказаць яшчэ i мудрасць!
  Вечны хлопчык задума?ся. Забiваць сотнямi тысяч людзей - гэта нядобра. Але i ?ладу над светам захапiць усё ж такi трэба. Але як гэта зрабiць не забi?шы мiльёны жа?нера? i афiцэра?? Ды яшчэ пры гэтым трэба было i здушыць бунты па?сталага народа, калi такое адбудзецца. Тут ужо можна так акрывавiцца, як нiкому iншаму ? гiсторыi чалавецтва.
  Але ? галаве Рабура мiльганула думка:
  - Трэба стварыць тэлепатычны апарат якi аддава? бы разумовыя каманды ?сяму чалавецтву. Нешта тыпу гiпнозу з дапамогай радыёхваль, i тады мы будзем, рэальна кiраваць усiм сусветам.
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Патрэбныя адмысловыя гравiямагнiтныя хвалi гiпнозу. I тады мы маментальна пераадолеем любую перашкоду i падпарадкуем увесь свет! I ?се нацыi будуць скакаць пад намi i выконваць любыя каманды!
  Альвiна дадала, скалячы зубкi:
  - I гэта будзе надзвычай выдатна!
  I дзя?чынка-тэрмiнатар тупнула босы, точанай ножкай.
  Хлопчык Робур згодна кi?ну?:
  - Мы распрацуем падобны апарат i ?сiх без выключэння лёгка падпарадкуем сабе. I тады будзе абсалютная ?лада над сьветам!
  Альбiна хiхiкнула i праспявала:
  - Людзi гiнуць за метал, за метал,
  Будзе Робур кiраваць баль! Кiраваць баль!
  Альвiна з гэтым пагадзiлася, падмiргну?шы напарнiцы:
  - Наша ?лада, падобна ?ладзе святой Тройцы будзе вечна! I не проста вечнай, але чалавечнай!
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Калi цвёрдая рука i мэты чалавечныя, для чалавека ты Усявышнiм стань!
  Робур кi?ну?, i нацiсну? голай, круглай, дзiцячай пяткай на кнопку, паднiмаючы свой апарат уверх i напяваючы:
  Той, хто сэрцы i душы пазба?лены,
  Будзе дабрынёй адразу скрушаны!
  Дзя?чынкi хорам, ва ?сё горла ?склiкнулi:
  Служыць нам жаданнем халодны разлiк -
  Ворага? перамагчы, ну, а сродкi не рахунак!
  . ЭПIЛОГ
  Хлопчыкi-дыктатары Гiтлер i Пуцiн жылi па строгiм распарадку дня ва ?змоцненым узро?нi пекла. Самае цяжкае - гэта вiдавочна дванаццаць гадзiн працы ? каменяломнi, дзе практычна дзецi працуюць басанож i ? адных пла?леннях падганяюцца пугай наглядчыц.
  Гэта нiбы ? серыяле пра Iндыяна Джонсана, дзе таксама былi малалетнiя рабы.
  Але Усявышнi Бог - лiтасцiвы i мiласэрны клапацi?ся нават пра самых за?зятых нягоднiка? у гiсторыi чалавецтва. Так што апроч катаржнай працы, у злачынца?-грэшнiка? было чатыры гадзiны вучобы. Ну яшчэ сон, калi ты можаш бачыць што за?годна i знаходзiць у гэтым радасьць.
  А так усюды рашоткi, i бразгаюць ланцугi, i бiзун лупiць за найменшую правiннасць, а то i за тое, што ты крыху павольней працуеш.
  А пасля дванаццацi гадзiн працы, пад прахалодным душам стаяць так прыемна. I зубы чысцiць па ранiцах, калi ты мыешся перад ежай.
  Кормяць - на хлебе i вадзе, але нiхто не больш - значыць ежа здаровая.
  Уладзiмiр Пуцiн памёр ужо даволi старым i мог ацанiць лiтасць i мiласэрнасць Пана Бога, якi дава? усiм без выключэння юныя, здаровыя, без фiзiчных заган цела.
  Чаго нават цары на планеце Зямля былi пазба?лены. Так што пекла - гэта царства стрыжаных i прыгожых хлопчыка?, яшчэ не настолькi дрэнны, як у чымсьцi чалавечы свет.
  I Уладзiмiр Пуцiн гэта змушаны бы? прызнаць, як i Адольф Гiтлер - што ?сявышнi сапра?ды вельмi добры i лiтасцiвы, калi нават такiм нягоднiкам як яны дае целы лепш, чым у чалавечым жыццi i дорыць вечнае юнацтва.
  А што пекла на лёгкiх узро?нях - амаль санаторый. На аблегчаным нават рашотак ужо амаль няма, як i на льготным. Увогуле яшчэ ёсць рашоткi, але тамака як у заходняй турме для непа?налетнiх, гэта значыць даволi камфортна. I чым лягчэй узровень пекла, тым лепш i адносiны, i ежа.
  Уладзiмiр Пуцiн, зрэшты, за?парцi?ся i захаце? суда святых. Гэта калi судзяць цябе дваццаць чатыры праведнiкi раю.
  Але рэальны досьвед кажа, што праведнiкi якраз даюць больш жорсткiя i працяглыя тэрмiны, чым лiтасьцiвае рашэньне ?сявышняга. I што за?сёды ёсць шанец у любога перайсцi датэрмiнова на лягчэйшы ?зровень, пры добрых паводзiнах i пакаяннi.
  Вось Адольф Гiтлер пастаянна каецца i па-нямецку паводзiць сябе ?зорна.
  Так што ? яго ёсць шанец хутка патрапiць з узмоцненага ?зро?ню, на больш жорсткi, а там хоць раз у год, можна дваццаць хвiлiн рабiць з дзя?чынай што хочаш!
  Уладзiмiра Пуцiна ? выглядзе хлопчыка ? кайданах павялi ? суд. Босыя ножкi падлетка тупалi па камянiстай градзе. Было няёмка крочыць у кайданах, асаблiва саромелiся нажныя ланцугi з кольцамi.
  Пуцiн падума?, а можа пакуль не позна адмовiцца ад суда сьвятых старца?. Можа, гэта не самая лепшая iдэя, тым больш у яго лычык у гармату. Яшчэ на пасадзе нама Сабчака, ён бра? удзел у крымiнальных разборках i здзяйсня? злачынства. Былi i заказныя забойствы, у тым лiку даволi гучныя, адно з iх нават паказалi ? перадачы Ня?зорава. I там намякнулi, што магчыма - гэта зыходзiць ад улада?. I нездарма. У Пуцiна лычык было шмат у чым у гармату.
  Ды i Ле? Рохлiн таксама не проста так загiну?. I гэта самае загадкавае забойства, таксама не без яго абышлося. Так што жыццёвы шлях у Пуцiна бы? адзначаны з самага пачатку кар'еры дзевяностых гадо? - крывёй. I зусiм ён не бы? такiм ужо бяскры?дным як здава?ся алiгархам. Хоць, мабыць, глядзе?ся хутчэй камiчным, чым грозным сваiмi абяцаннямi мачыць у сарцiры.
  Наогул, прапаганда на тэлебачанне здольная ?нушыць усё што за?годна i прамыць мазгi людзям любога калiбра.
  Як, напрыклад, гэта было ? дзевяноста шостым годзе, калi народ замбавалi i пераканалi галасаваць за алкаголiка Эльцына. I так, i зараз людзям прамылi мазгi.
  Ды i камунiсты дурныя, не задушылi Пуцiна адразу i далi яму ?мацавацца.
  I збольшага - гэта было выклiкана страхам: што пойдуць за Львом Рохлiным. Ды i Зюгана? i яго каманда - гэта вiдавочныя трусы. У прыватнасцi, яны маглi выкарысто?ваць забойства Рохлiна для арганiзацыi масавых беспарадка?. Але Зюгана? як тыповая палiтычная прастытутка схава? галаву ? пясок.
  I камунiсты неяк аддалi перавагу забыць забойства Рохлiна. Тым больш Зюгана? здрадзi? Льва i пазбавi? яго паста ? Дзярждуме старшынi камiтэта па абароне.
  I гэта сапра?ды паходзiла на ?хiленне канкурэнта. Сам Пуцiн шмат зрабi? для Ельцына i яго сям'i, таму i атрыма? статус пераемнiка. Плюс i фенаменальнае шанцаванне. I крывавая вайна ? Чачэнii.
  Адна антытэрарыстычная аперацыя до?жылася афiцыйна больш за дзесяць гадо?. I скончылася фактычнай перамогай чачэнца?. I Расея стала iх даннiкам.
  А сродкi масавай iнфармацыi падалi гэта ?сё як гучную перамогу. I вельмi многiя паверылi ? гэта. Хоць столькi крывi было пралiта дарма.
  Сам Пуцiн ста? тыранам i пабудава? рэйтынг на касьцях. Хаця ?сё гэта былi яшчэ кветачкi. Далей рабiлася ?сё больш крывавым i крутым. I ?сё больш подласцi i крадзяжы. I ?сё больш i больш падступства i праява? цынiзму. У адной Чачнi было забiта больш за сто дваццаць тысяч чалавек, i гэта толькi пачатак.
  У Крыме ?далося падкупiць мясцовых камандзiра? i абышлося больш прыстойна. Але ?жо на Данбасе колькасць ахвяр перавысiла восемдзесят тысяч, хаця можна было б абысцiся i без забiтых, уключы?шы ЛНР i ДНР у склад Расii. Але гэта так i не было зроблена.
  Пуцiн вiдавочна тармазi?... I выкарысто?ва? канфрантацыю з захадам, для вырашэння ?ласных праблем унутры краiны. У прыватнасцi спецыяльна каб справакаваць скандал напярэдаднi выбара? прэзiдэнта - атруцiлi Скрыпаля?. I гэта дапамагло, дада?шы галасы. Хаця разумныя людзi маглi б i за?важыць: што менш падста? галасаваць за Пуцiна стала - каму патрэбны агрэсар i атручнiк?
  Колькi было на яго сумленнi злачынства?? Уключаючы i ?хiленне занадта шмат дасведчанага Беразо?скага. I спрытна яго пракруцiлi спецслужбы, не пакiну?шы i слядо?.
  Дык вось усё i пакацiлася... Пуцiн ста? падтрымлiваць сусветную рэакцыю i ?сiх дыктатара? у свеце. I яго палiтыка была дэструкты?най разбуры?шы i Венесуэлу, i Сiрыю, справакава?шы там абвастрэнне грамадзянскай вайны.
  I лiлося шмат прытулку, лiк на забойствы iшо? на дзясяткi тысяч.
  Пуцiн таксама падтрыма? i дыктатара Лукашэнку, i дыктатарскi Азербайджан у вайне з дэмакратычнай Арменiяй. Ён усюды станавi?ся нас бок дэспатыi i а?тарытарных рэжыма?.
  I ? Афганiстане ён здрадзi? Па?ночны альянс i пача? флiртаваць з талiбамi.
  Але тыя ?мацава?шыся, натуральна паперлi на Таджыкiстан. А мясцовае войска Рахмонава разбеглася. I расiйская база ? Таджыкiстане была акружана i знiшчана. I прыйшлося Расii зно? ваяваць у Афганiстане. I гэта было жорстка.
  Напэ?на, не трэба было наступаць на Кабул, але Пуцiна раззлава?ся i хаце? перамог. У вынiку вайна атрымалася жорсткая i бязлiтасная, з мiльёнамi ахвяр. I ? яе сталi ?цягвацца i iншыя краiны.
  Так што Уладзiмiр Пуцiн паспе? сабе набраць кораб злачынства? супаста?ны з Гiтлерам.
  I iдэя суда святых старца?( умо?ная назва, так вонкава старцы падобныя на юнако? гадо? семнаццацi!) была хутчэй рызыко?най.
  Бо для Бога адзiн раская?ся грэшнiк, за?годна, чым сотня праведнiка? якiм каяцца няма ? чым. У Пуцiна грахо? вельмi шмат, i ? тым лiку пералюб. I палюбо?нiцы ? яго былi, i не толькi Кабаева, i ён iх шчодра адорва?.
  I дочкi мелi мужо?-мiльярдэра?. У гэтым плане Пуцiн яшчэ горшы за Гiтлера: той ва ?сякiм разе бы? хоць i забойца, але бяссрэбранiк. А Пуцiн i сам шмат кра?, i на палюбо?нiц марнава?, i свайму асяроддзю дава?. Так што ?змоцнены ?зровень пекла, ён аб'екты?на заслужы?. I суд прысяжных яму толькi можа дадаць тэрмiн - так ты судзiшся з Богам, а не каешся, уста?шы на каленi перад Усявышнiм.
  Так што Пуцiн рэальна можа правесцi ? пекле часу больш, чым Гiтлер. I гэта стромна. Вось былога прэзiдэнта Расii апалiла жорсткiм ударам бiзуна. Ён, задума?шыся сышо? у бок. А калi цябе б'юць - гэта непрыемна.
  I бiць вось так могуць не адно стагоддзе. Хлопчык Пуцiн зно? цяжка ?здыхну?.
  Грэха? у яго шмат, у тым лiку i тыя, што шырокай публiкi невядомы. Тыпу сагнанага яшчэ ? дзяцiнстве ровара, крадзяжы пiражко? з прыла?ка. Серада вядома ? якой рос будучы дыктатар Расii - была крымiнальная, а сям'я ? яго бедная. Так што па дробязях ён яшчэ ? дзяцiнстве падкрада?. А пару разо? нават ледзь не загрыме? у спецшколу, i на малалетку. Але ? яго знайшлiся заступнiкi: дзед бы? поварам у Сталiна - асоба са сувязямi адмазала, i нават падчысцiла ?се архiвы.
  Так што Пуцiн змог пазбегнуць непрыемнасця?. Але грахi ? яго i тады ?жо былi. I ? тым лiку не самыя прыстойныя. Уключаючы i празмерную цягу да жанчын, i рознага роду эксперыменты падлетка?. I чаго толькi ? яго не здаралася. Уключаючы i даносчык на таварыша?. Ды гэта было вельмi сорамна часам.
  I на судзе гэта ?сплыве. Не лепей было б пакаяцца, чым трапляць пад разборку. I заадно разлiчваць, што тэрмiны скасуць.
  Былi i некаторыя грахi якiя толькi пад падазрэннем. Напрыклад, загад прыбраць Салмана Радуева, якi занадта шмат веда? - i гэта подла забiваць палоннага.
  I законны прэзыдэнт Чачэнii Аслан Масхада? зда?ся, але бы? прыстрэлены: судовы працэс бы? Пуцiну не патрэбны.
  I шмат чаго яшчэ... Вось колькi грахо?. I маса спрэчных рашэння?, уключаючы ?звышэнне Рамзана Кадырава якi забi? першага рускага ? пятнаццаць гадо?, i наогул ста?ка на адкрытых нягоднiка? у той цi iншай гульнi. Мноства розных iнтрыг i подласцей, пра якiя мала хто ведае, i нiколi магчыма, ва ?сякiм разе на планеце Зямля не даведаецца.
  А тут грахi ?сё вядомыя, ад iх не схаваешся. Уключаючы i тое, што Сабчак не выпадкова памёр, праз тыдзень калi сказа? - што наступным прэзiдэнтам будзе ён.
  Зрэшты, як i Барыс Ельцын - якi веда? таксама занадта ?жо шмат i бы? патэнцыйна небяспечны.
  Не гаворачы аб тым, што пры Мядзведзеве пэ?ныя колы спрабавалi наехаць на Пуцiна, абвiнавачваючы ва ?сiх смяротных грахах.
  Ды i тэракт 11 верасня ? ЗША Пуцiн мог бы спынiць, калi б хаце?. I гэта таксама на судзе яму паставяць у вiну. I апра?дацца будзе цяжэй. А мала таго ? раi ?се будуць ведаць яго грахi, як i частка пекла. Цi трэба яму такое?
  Уладзiмiр Пуцiн пахмурне?... На самой справе на што ён разлiчвае? Ня?жо ён не вiнаваты? I што чакае на судзе - новыя падрабязнасцi грахо?? Уключаючы i рукаблуддзе на фота голай жанчыны, i падабраны з урны недакурак цыгарэты?
  Гэтага ён цi што хоча? Можа, зараз паведамiць, што ён адма?ляецца ад суда прысяжны i прызнае сваю вiну. У Iмя ?сявышняга Бога - лiтасцiвага i лiтасцiвага!
  Пуцiн спынi?ся i зно? атрыма? бiзуном па спiне. Ды гэта зно? боль, ад якога мiжволi ?скрыкваеш.
  Хлопчык-прэзiдэнт зно? робiць крокi босымi ножкамi. Няма ён лепш зробiць заяву проста на судзе. I гэта будзе крутым выкрутам. Або хоць нейкай логiкай.
  Пуцiн зно? iдзе i ?здыхае. Ды яму вядома ж павезла, нават у тым, што перадвыбарную кампанiю яны з Сабчаком правалiлi. Сапра?ды перамажы Сабчак - Пуцiн i надалей застава?ся б ягоным намам, а так атрыма? перавод у Маскву ад Чубайса. У любым выпадку - паражэнне абярнулася кар'ерным узлётам.
  Пра?да былi ? Ельцына сумневы: Пуцiн, якi прайгра? выбары ? Пiцеры, цi здольны будзе выцягнуць перадвыбарную кампанiю ? маштабах Расii?
  Але Барыса Мiкалаевiча, здоле? угаварыць Барыс Абрамовiч - спасылаючыся на ная?насць медыя-тэхналогiй. I што народу яны мазгi змогуць прамыць. I сапра?ды капiтальна прамылi.
  Наогул трон Пуцiн абавязаны ? першую чаргу Барысу Абрамовiчу Беразо?скаму i Анатолю Барысавiчу Чубайсу, а таксама Раману Абрамовiчу i Валошыну. Зрэшты, апошнi i сам шасцёрка. А з Беразо?скiм паступiлi па-сталiнску - прыбралi таго, хто больш за ?сiх зрабi? для прыходу Пуцiна да ?лады.
  А далей, было ?жо прасцей.
  Дзiвiшся часам глупства i блiзарукасцi сваiх палiтычных канкурэнта?. Напрыклад, лiбералы падтрымалi рэформу рады федэрацый.
  Хаця iх i папярэджвалi разумныя людзi, што Пуцiн умацава?шы становiшча лiберала? з Дзярждумы прыбярэ. Так яно i атрымалася надалей. I Саюз Правых Сiл, i "Яблоко" прыбралi з парламента. I няхай яшчэ радуюцца, што пасадзiлi толькi Хадарко?скага, а не ?сю каманду оптам.
  Але лiбералы, аб'ядна?шыся з камунiстамi маглi б рэформу рады федэрацыi заблакаваць. У гэтым выпадку прыйшлося б цi выйсцi за рамкi канстытуцыйнага поля цi часова змiрыцца, да новых выбара? у Дзярждуму. У любым выпадку лiбералы зрабiлi даволi глупства.
  Пра?да Пуцiн кiну? iм костка: судовая рэформа з лiбералiзацыяй крымiнальнага кодэкса, i падатковая рэформа - якая знiзiла падаткi на багатых да трынаццацi адсотка?.
  Так што лiбералы маглi быць у прынцыпе задаволенымi - iм абяцалi ?замен зно? дапамагчы прайсцi ? Дзярждуму. Але Пуцiн сваё слова не стрыма?. I прыбра? лiберала?.
  Мог супраць рэформы Рады Федэрацый выступiць i Прымако?, тым больш яго блок звязаны з губернатарамi. Але i яны збаялiся. Прымакова нават прыстрашылi. I той пайшо? на попятную. У цэлым удалося ?ладу ?мацаваць.
  А потым i выбары губернатара? адзначыць пад шумок чарговага тэракту.
  Прычым i тут у Пуцiна было лычык у гармату. Бо пры жаданнi яго можна было б прадухiлiць. Як i захоп закладнiка? у Маскве.
  Колькi людзей загiнула...
  I за гэта з яго таксама спытаюць на судзе. Людзi не ?се ведаюць, а Усявышнi Бог ведае, што можна было крывi i пазбегнуць! I колькi было забiта ? таксама ж Чачнi дарма! Законны прэзiдэнт Чачнi Аслан Масхада?, хаце? перамова? i мiру. А замест гэтага дзесяцi тысяч трупа?. Бескарысна забiтых людзей, якая так i не скарылася Чачэнii.
  I гэта таксама не ?се грахi. А А?ганiстане Пуцiн спачатку зда? талiбам увесь унутраны супрацi?. Затым спрабава? падлашчвацца. Але сiлавiкi цiснулi.
  У прыватнасцi кожны год у Расii гiнуць дзясяткi тысяч людзей ад наркотыка? што вырошчвае Талiбан. I ?се гэтыя зараснiкi опiумнага маку вы бамбаваць.
  Акрамя таго ? Сяргея Шайгу была ?пэ?ненасць у непераможнасцi расiйскiх войска?. Ды i пасля каранавiруса вайна ? А?ганiстане не здавалася такой ужо крывавай i цяжкай. А генералы Расiйскай армii прагнулi рэваншу за паражэнне СССР ад душмана?. Таму ?дар па Таджыкiстане бы? справакаваны.
  Хоць талiбы i самi сталi занадта сама?пэ?неныя як бы перамогшы ЗША i здабудучы ваенную моц. I плюс яшчэ ? А?ганiстане шмат таджыка?, якiя хацелi ?з'яднання са сваёй Радзiмай, i зараз былi пад талiбамi. I гэта вяло да канфлiкту.
  Унутраныя праблемы, падзенне папулярнасцi асабiста Пуцiна, i Адзiнай Расii штурхалi да пошуку новых перамог у ратнай справе. Ды i жаданне было проста ? Пуцiна паваяваць i паказаць сваю сiлу. Проста рвалiся расiйскiя войскi ? бой.
  Не гаворачы аб тым, што праблему з наркотыкамi трэба было вырашаць. А для талiба? - гэта велiзарная крынiца даходу. Яны ад яго проста так не адмовяцца.
  Плюс яшчэ i Кiтая былi думкi аслабiць Расiю i сутыкнуць яе з iсламскiм светам. Моцная Расея Кiтаю ?жо не патрэбна. Пасля таго як ЗША аслаблi, кiтайцам вельмi захацелася далучыць да сябе Сiбiр, i Далёкi Усход да Урала. Там i нафта i газ, i шмат чаго яшчэ, а таксама найбуйнейшыя ? свеце запасы прэснай вады.
  Кiтай вядома ж бы? зацiка?лены, каб Расея раскалолася па этнiчнай прыкмеце, i рэлiгiйнай. I тады можна будзе захапiць яе з вантробамi.
  I тут яны таксама прыклалi руку да вайны, i сталi прадаваць талiбам зброю.
  Але Пуцiн усё ро?на вё? вайну маштабна i наступа? на Кабул. I спрабава? захапiць увесь А?ганiстан. I гэта вельмi амбiцыйныя планы. Але нажаль загiнулi мiльёны людзей, i дзясяткi тысяч расiйскiх салдат, а перамога так i не прыйшла.
  Ды яшчэ i камунiсты выйгралi выбары ? Дзярждуму i пайшло ?сё i паехала.
  Пуцiн пача? лiць кро? i сваiх грамадзян на мiтынгах. Сыход састарэлага Зюганава прывё? да таго, што маладзейшыя лiдэры камунiста? паводзiлi сябе куды агрэсi?ней. I масавыя выступленнi iшлi па нарастальнай. I ?сё часцей гiнулi манiфестанты.
  I сутыкненнi станавiлiся ?сё агрэсi?ней i злей. I ?жо дайшла справа да стралянiны. I вось успыхнула рэвалюцыя. Тое, што чакалася, тое i здарылася.
  Сыход старой апазiцыi, вялiкiя страты ? А?ганiстане, цяжкасцi ? эканомiцы, мноства iншых правала?, усё гэта адбiвалася на сiтуацыi ? Расii.
  Акрамя таго, асабiста Пуцiна ненавiдзелi, нiбы Мусалiнi iтальянцы пасля серыi правала?. Забы?шыся на ранейшыя дасягненнi Дучэ. Ды яшчэ i Чачня, i па?ночны Ка?каз узбунтавалiся. I такiм чынам Пуцiн апыну?ся пад канец пра?лення ня?дачнiкам. Як, зрэшты, многiя цары i кiра?нiкi, што не паспелi своечасова пайсцi.
   Фартуна яна пераменлiвая - можна ?спомнiць i Гiтлера, Напалеона, Людовiка Чатырнаццатага, Iвана Грознага i iншых. Практычна ?се кiра?нiкi, што занадта до?га сядзелi на троне, перажывалi падзенне. I калi iм нават не здраджвала поспех у войнах, то яны загразалi ? оргiях i жорсткасцях. Як напрыклад Чынгiсхан, Тамерлан, Лiзавета Англiйская, i некаторыя iншыя.
  Зрэшты i Кацярына Другая хоць войн i не прайгравала, але апусцiлася да карупцыi i распусты, i шматлiкiх дурасцей, уключаючы Пацёмскiя вёскi.
  Ды Пуцiну не трэба было абнуляць тэрмiны - абгадзiцца можна паспець капiтальна. I сапсаваць у народзе ?ражанне аб самiм сабе. I увайсцi ? гiсторыю чарговым кiра?нiком, якi добра пача?, але дрэнна скончы?.
  Зрэшты, Пуцiн, вядома ж, сам бы? вiнаваты: занадта ?жо яму хацелася рэваншу за паразу СССР у А?ганiстане. Але ён прымудры?ся ?лезцi ? вайну, практычна без саюзнiка?, нават без Iрана, i краiн Дагавора аб калекты?най бяспецы.
  I мусiць каштавала проста адбiць Таджыкiстан i не лезцi далей у глыбiню А?ганiстана. Затым наступаць трэцi раз на адны i тыя ж граблi. Спачатку СССР, потым ЗША, а потым i пуцiнская Расiя. Прычым, зразумела з наркотыкамi змагацца трэба, але для гэтага дастаткова проста выпалiць плантацыi маку напалмам. А не лезцi буйнымi танкавымi калонамi ? горы. Але ? Пуцiна разгулялiся амбiцыi. У ЗША дарэчы, прэзiдэнтам стала жанчына, i яна аказалася, паспяховым i любiмым лiдэрам. З часо? Клiнтана ? ЗША была сталая незадаволенасць прэзiдэнтамi. I вось з'явiлася Камала. Гэтая мулатка, з вялiкiм розумам i цвярозым разлiкам.
  Так яна змагла ? Расii каляровы майдан усё ж распалiць.
  Нездарма кажуць - жанчынам шанцуе. I жанчына здольная на шматлiкае.
  Пуцiн iшо? сабе па камянях, адчуваючы як грубую падэшву хлапчука-дыктатара колюць вострыя канцы i дума?.
  А вось ужо штылi палаца правасуддзя вiднеюцца. Хутка ён будзе там i па?стане перад судом святых старца?.
  Дык усё ж можа прызнацца?
  Пуцiн у роспачы праспява?:
  Мы самыя моцныя ? свеце,
  Ворага? усiх замочым у сарцiры.
  Не верыць Расiя слязам...
  А злым алiгархам дамо па мазгах!
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"