Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Канан - Хлопчык з Будучыня!

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    У абмен на неѓмiручасць пажылы мужчына становiцца хлопчыкам-мульцяшкай Конанам. I зараз змушаны выконваць вялiкае мноства мiсiй каб адпрацаваць вечнае жыццё. Але сапраѓды слаѓныя прыгоды чакаюць незлiчонага хлапчука-мультяшку, i гэта выдатна быць дзецюком Конаном.

  КАНАН - Хлопчык з БУДУЧЫНЯ!
  АНАТАЦЫЯ
  У абмен на неѓмiручасць пажылы мужчына становiцца хлопчыкам-мульцяшкай Конанам. I зараз змушаны выконваць вялiкае мноства мiсiй каб адпрацаваць вечнае жыццё. Але сапраѓды слаѓныя прыгоды чакаюць незлiчонага хлапчука-мультяшку, i гэта выдатна быць дзецюком Конаном.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Адзiн чалавек вельмi хацеѓ вярнуцца ѓ сваё дзяцiнства. I наогул жудасна баяѓся старасцi i смерцi. Яму надзвычай хацелася пазбегнуць завядання i старэння, тое, ад чаго пакутуюць iншыя людзi. I ён актыѓна шукаѓ у тым лiку i Iнтэрнеце, хто дапаможа яму стаць зноѓ юнаком.
  I вось знайшоѓ... Адна дзiва экстрасэнс дала аб'яву - вярнуць юнацкасць рэальна!
  Мужчына гадоѓ пад восемдзесят, вядома, з радасцю дзяѓбнуѓ. Вельмi ѓжо вялiкая спакуса. Узяѓ з сабой прыстойна грошай i адправiѓся да дадзенай мегеры.
  Масква горад вялiкi i ѓ ёй усё можна знайсцi.
  Павел Iванавiч Рыбачэнка, вядома, не самы дурны чалавек на свеце i разумеѓ, што можна натрапiць i на махляроѓ.
  Але як спяваецца ѓ песнi:
  Неѓмiручасцi з даѓнiх часоѓ,
  Шукаѓ чалавек дзiвоснай мэтай запалонены...
  У рэлiгii старажытных кнiг,
  I строгiх навуках найпознi часоѓ.
  I рухаѓ не толькi страх,
  Але таксама жаданне прарабiць увесь шлях,
  Убачыць свiтанак, пачуць адказ,
  Да вяршыняѓ нябачаных ведаѓ ступiць!
  Гады пройдуць, мы можам зразумеем,
  Як перасекчы гэтую раку бязмежную,
  Як не знiкнуць у дзiкай вiхуры часоѓ,
  Растварыѓшыся ѓ пустаце светабудовы,
  Гады пройдуць i з'явiцца святло,
  Часу моц лопнуць ѓсе ланцугi,
  У зарыве зорак праз тысячы гадоѓ,
  Усе мы сустрэнемся на нашай планеце!
  I вось прыехаѓ ён, i апынуѓся каля будынку. Там i здымала пакойчык варажбiтка. Сам будынак бiзнэс-цэнтр. I ѓсё па-навуковаму. I жанчына, якая яго сустрэла, таксама была тая яшчэ штучка. На цыганку не падобная. Але i не руская. Нiбы iндыянка, асмуглая скурай, але валасы не чорныя, а светла-карычневыя. Прыгожая, быццам бы маладая. Але адчувае, што ёй ужо шмат год.
  Хай нават на твары нi адзiнай маршчынкi, нi сетачкi, нi плямкi... Але ѓсё роѓна такое адчуваннi што даме з бездакорнай постаццю ѓжо за сорак. Хоць яна i мускулiстая, i не вiдаць слядоѓ узросту. А зубкi, калi ѓсмiхаецца такiя белыя i вельмi буйныя.
  Павел Iванавiч нават падумаѓ, што яны ѓ яе ѓстаѓныя. Але не, хутчэй за ѓсё сапраѓдныя. Наогул, гэтая мадам нечым нагадвала шоѓ-зорку. Накшталт варажбiткi з фiльмаѓ.
  Жанчына запрасiла сесцi i прыемным галаском спытала:
  - Ты, я бачу, вельмi хочаш зноѓ стаць юнаком?
  Павел Iванавiч паводле кiѓнуѓ:
  - Так! I вельмi!
  Жанчына хiхiкнула i адказала:
  - Але за ѓсё ты разумееш у нашым свеце трэба плацiць!
  Павел страсянуѓ лысеючай голай i прасiпеѓ:
  - Я гатовы! За цаной не пастаю!
  I дастаѓ з кiшэнi пачак стодоларавых купюр.
  Варажбiтка пагардлiва фыркнула:
  - Калi б мне патрэбны былi грошы, я б папрасiла сто мiльёнаѓ даляраѓ у якога-небудзь састарэлага мiльярдэра. I ён бы дзеля вечнай маладосцi не адмовiѓ... Няма мне патрэбны не проста грошы!
  Павел здзiѓлена спытаѓ:
  - А што?
  Варажбiтка пацiснула плячыма i адказала:
  - Узамен на вяртанне маладосцi ты станеш маiм слугой, цi нават рабом! - Жанчына выскалiлiся i дадала. - Цi гатовы ты дзеля юнацтва стаць нявольнiкам?
  Павел з нясмелай надзеяй спытаѓ:
  - А юнацтва будзе вечным?
  Варажбiтка актыѓна кiѓнула галавой:
  - Магчыма! Дакладней сказаць, я магу зрабiць так, што ты больш нiколi не састарышся!
  Павел Iванавiч хруснуѓ пальцамi i ѓрачыста сказаѓ:
  - Была не была! Адказ мой ясны, на ѓсё згодзен!
  Варажбiтка шырока ѓсмiхнулася i заѓважыла:
  - Ну добра... У цябе ёсць вышэйшая адукацыя?
  Мужчына кiѓнуѓ:
  - Так! Канечне!
  Экстрасэнс заявiла:
  - Ну i дзiѓна! Мне патрэбен чалавек з iнтэлектам. А цела... Цела я сама зраблю, якое мне трэба!
  Павел Iванавiч нясмела заѓважыѓ:
  - Але спадзяюся я не стану вырадкам?
  Варажбiтка ѓ адказ адмоѓна матнула галавой:
  - Вядома ж не! Мне не патрэбен вырадак! Наадварот, ты будзеш здаровым, сiмпатычным i моцным!
  Павел Iванавiч узрадавана ѓсклiкнуѓ:
  - Я на гэта гатовы!
  Варажбiтка кiѓнула i адказала:
  - Зараз я табе дам распiску, такога зместу. Я Павел Iванавiч Рыбачэнка, раблюся рабом спадарынi Кветачка, да таго часу, пакуль яна не вызвалiць мяне ад службы. Клянуся да гэтага моманту выконваць беспярэчнае ѓсе яе распараджэннi! Узамен атрымлiваючы вечнае юнацтва! I ты падпiшашся крывёй.
  Варажбiтка падмiргнула, i блiснула зубкамi, колеру слановай косткi, яе выгляд быѓ бездакорны, i разам з тым адчувалася, наколькi яна на самай справе старэй чым выглядае. Але гэта нават наадварот, неяк выклiкала да яе большы давер.
  Спадарыня Кветачка рашуча вымавiла:
  Потым я дам, табе юнае i моцнае цела! I ты будзеш пасля гэтага вечна маладым!
  Павел Iванавiч адказаѓ з усмешкай:
  - Ну што ж? Здзелка ёсць здзелка! Служба рана цi позна скончыцца, а маладосць застанецца!
  Варажбiтка злосна заѓважыла:
  - Але ты будзеш маiм слугой! I калi паспрабуеш не паслухацца, то патрапiш проста ѓ пекла! А пакуль, давай я памагу табе праткнуць палец.
  Было крыху балюча . Павел Iванавiч аглядаѓ пакой варажбiткi. Белыя фарбаваныя сцены. Некалькi манiтораѓ. Маса рознага роду датчыкаѓ. Нiбы гэта лабараторыя, а не цэнтр варажбiткi.
  Нават недарэчна неяк падпiсваць гэтую паперку. Цi наѓрад крывавы подпiс якi-небудзь суд палiчыць сапраѓдным. Але... Нешта кажа яму, што гэта не блеф i не розыгрыш.
  Мужчына так-сяк вывеѓ свой подпiс, у выглядзе загагулiны. Пасля чаго прабурчаѓ:
  - Я сваё падпiсаѓ! Цяпер слова за вамi!
  Варажбiтка хiхiкнула i заѓважыла:
  - Ну, што сказаць! Ну, што сказаць... Уладкованыя так людзi! Жадаюць ведаць, жадаюць ведаць! Жадаюць шляхту, што будзе!
  I тут жа перад мужчынам узнiк вялiкi манiтор. Па iм было вiдаць, што iдзе нейкi мульцiк. Iмклiва насiѓся нейкi баец кiдае дзiды, босымi, дзiцячымi ножкамi.
  Варажбiтка ѓхмыльнулася i спытала:
  - Глядзеѓ цi японскi мультсерыял - "Конан - хлопчык з будучынi"?
  Мужчына пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Здаецца, так... Там такi быѓ хлапчук, накшталт бы вельмi моцны!
  Варажбiтка згодна кiѓнула:
  - Угу! Вось я цябе i ѓсялю ѓ яго цела!
  Пажылы мужчына здзiѓлена свiснуѓ:
  - У цела мульцяшкi?
  Варажбiтка ѓпэѓнена пацвердзiла:
  - Вось менавiта! А чаго ты хацеѓ?
  Мужчына разгублена пра булькаѓ:
  - Але ён зусiм дзiця!
  Варажбiтка хiхiкнула:
  - Але ѓ яго, затое сiлы больш, чым у дзясятка дарослых. Ды i ён спрытны, моцны целам, яго вельмi цяжка забiць i пашкодзiць!
  Павел Iванавiч разгублена прамармытаѓ:
  - I што я назаѓжды застануся дзiцем, цi вырасту?
  Варажбiтка аскала зубы i адказала:
  - Вядома назаѓжды застанешся такiм, хлопчыкам гадоѓ адзiнаццацi з д'ябальскай сiлай.
  Перахапiѓшы незадаволены погляд, мужчына дадала.
  - Ну гэта поплатак за неѓмiручасць i самае галоѓнае... Паколькi гэта анiмэ японскае, а японцы вельмi кахаюць мультыкi хентай, то ѓ цябе будзе мужчынская добрая якасць недзiцячых памераѓ. У баявым становiшчы сантыметраѓ 25, што i для дарослага нямала. Так што... Самае галоѓнае ты можаш рабiць i без урону для сябе i свайго лiбiда.
  Павел Iванавiч разгублена заѓважыѓ:
  - Але цi шмат жанчын захоча спаць з дзецюком?
  Варажбiтка ѓ адказ яхiдна вякнула:
  - А з табой жанчыны, такiм чынам, не жадаюць спаць! Дык што цi вялiкая будзе страта? А калi ты ѓ вечнасцi зможаш разбагацець цi стаць iмператарам, то дзяѓчаты будуць хадзiць табунамi за табой незалежна ад таго падобны ты на хлопчыка цi не.
  Мужчына пару секунд павагаѓшыся, рашуча вымавiѓ:
  - Добра згодзен! Галоѓнае, каб кольк стаяѓ i быѓ буйным. А тое, што ты не надта вялiкi? Сiла кампенсуе!
  Варажбiтка заѓважыла з радасным выглядам:
  - Я цябе яшчэ магii i баявым прыёмам нiбы Наруто навучу. I ты станеш непераможным!
  Павел Iванавiч пацвердзiѓ:
  - Можа, так мне гэта i хацелася!
  Варажбiтка пляснула далонькай па каленцы i вымавiла:
  - Сядзь вунь у тое крэсла. Я буду выконваць пераѓтварэнне. Наогул, я ж ведаю, ты хацеѓ стаць не проста зноѓ маладым, а хлапчуком. Менавiта гэта i было тваiм самым гарачым жаданнем. I хлапчуком моцным! Так што на гэты раз пераѓтварэнне павiнна атрымаецца!
  Павел Iванавiч сеѓ у крэсла. Варажбiтка стала апранаць на яго правады i датчыкi. Маѓляѓ, хочаш стаць хлопчыкам, i мы табе гэта задаволiм.
  Бо сапраѓды мара вельмi добрая, аб вечным дзяцiнстве. Мужчына не першай маладосцi, быѓ зараз аблеплены датчыкамi i правадамi з усiх бакоѓ. I вось варажбiтка ѓзяла i як урубiць ток...
  У Паѓла Iванавiча перакасiлася лiтаральна ѓсё перад вачыма. I адчуванне нiбы па мазгах рушылi дубiнкай. Або нават на кожную звiлiну абрынулася кавадла.
  Ладна страсянула... I паплыло перад вачыма, ты нiбы ѓ вогненным марыве. I стала моцна трэсцi ад разрадаѓ. I ѓ галаве пачалi скакаць слова табуны коней крылатыя афарызмы;
  У жыццi шмат гадасцей, але самае брыдкае, што, калi жыццё падыходзiць да канца!
  Жадаеш стаць блiжэй да Бога, прыбi да крыжа малпе ѓ сваёй душы!
  Чалавек адбыѓся калi не ад малпы, то ва ѓсякiм разе перастаѓ быць малпай!
  Калi ты розумам малпа, то лiсiца цябе праглыне, нiбы драпежны ѓдаѓ!
  Няма нiчога бясконцага, акрамя часу, якi патрэбны палiтыкам, каб выканаць абяцанае!
  Калi шмат лаешся, то будзеш скуголiць пабiтым сабакам!
  Не вер таму, у каго чырвоная гаворка, i агонь чырвонага колеру здольны спалiць!
  Нават Бог не можа спрачацца з жанчынай, i выхаваць малпу да ѓзроѓню чалавечай культуры!
  Без кахання няма ѓсмешкi, калi толькi калi гэта не драпежны ашчэра палiтыка!
  Занадта доѓга кручаная ѓ аблоках, бяскрылы палiтыкi пралятае ѓ трубу!
  Дробная душа, заѓсёды мае амбiцыi гiганта!
  У дробнай душы, гiганцкая ганарлiвасць!
  Палiтык - гэта зладзюжка, якi пiша для сябе законы, i лiчаць краiну тэрыторыяй зоны!
  У палiтыка сем пятнiц на тыднi, але, калi трэба выконваць абяцанае - надыходзiць юдзейская субота!
  Адзiнства - гэта добра, калi толькi гэта не спарванне з палiтыкам!
  Палiтык - гэта такая iстота, што хоча зрабiць з цябе авечку свiнскiмi метадамi!
  Свiнскiя метады палiтыкаѓ ператвараюць выбаршчыкаѓ у адбiѓную!
  Пры кiраѓнiку-свiннi жыццё не бывае тоѓстым!
  Зрабiць прэзiдэнтам свiнню - занадта тоѓста!
  Жадаеш стаць прэзiдэнтам, лавi ѓдачы моманты!
  Кiраѓнiк, якi лiчыць выбаршчыкаѓ за бараноѓ - тыповая свiння!
  Бог гэта не толькi ѓсемагутнасць, але i яшчэ i гатоѓнасць пайсцi на крыж, дзеля блiжнiх!
  Кiраѓнiк, якi доѓга сядзiць на троне, выклiкае прасяданне дзяржавы!
  Малады лiдэр, як свежы конь, стары, нiбы з разбiтымi капытамi кабыла!
  У сродках дасягнення Чароѓных вышынь, палiтык сам сатана!
  Палiтык Бог толькi ѓ адным, у прыдумленнi апраѓданняѓ, чаму яго перадвыбарныя абяцаннi былi так па-д'ябальску праваленыя!
  Палiтык як пiва, добры толькi ѓ халодным выглядзе i на стале!
  Палiтык салодкi прамовамi, але горкi асадак ад iх зусiм не пiѓны!
  У палiтыка толькi тады з вуснаѓ праѓда, калi ён перакручвае сам сябе!
  Палiтык каб хоць крыху заладзiцца Бажаством распiнае выбаршчыка па поѓнай!
  Нават мядзведжая сiла не ѓратуе, калi ты розумам калода!
  Лiса - гэта такi звер, што i са льва спусцiць тры шкуры!
  Палiтык тады наймацнейшы, яго выбаршчыкаѓ слабы розумам!
  Палiтык таму зыходзiць мёдам, каб выбаршчык зусiм не распляваѓ!
  Моцна атрымае дубiнкай, той, у каго ѓ галаве пiлавiнне!
  Дуб цар дрэѓ, дубовая башка ператварае ѓ паддадзена любога пня!
  Дуб устойлiвы да гнiлi, дубовая галава поѓная пылу!
  Калi ты пень, то табе хоць кол на башцы чэшы!
  Невядомасць страшыць, але вядомае, часам прымушае проста баяцца!
  Веды нараджаюць упэѓненасць нават калi цяжка, няведанне разгубленасць нават калi лёгка!
  Баязлiвец не той, хто баiцца, а хто адвага выхаваць у сабе лянуецца!
  Страх - гэта слабасць, адвага сiла, але бойся ѓ сабе дэбiла!
  Хто дазваляецца сябе вадзiць за нос, рызыкуе заблудзiцца сярод трох соснаѓ!
  Прымушае хадзiць па крузе бясконцае глупства, з абнуленай кемлiвасцю!
  Не бяда калi не высахла малако на вуснах, горш, калi чэрствасць у сэрцах!
  Чорны хлеб мiласцi, горкая соль пакаяння!
  Мёд з вуснаѓ палiтыка, прыцягвае тых, у каго малако на вуснах не абсохла!
  Палiтык - гэта не злодзей у законе, гэта злодзей, якi выдае законы!
  Палiтык абяцае салодкае жыццё, вылiвае мёд з вуснаѓ, але лапкi ѓ яго лiпкiя як у мухi!
  Красамоѓны палiтык, п'явак упiваецца ѓ кашалёк выбаршчыка!
  Чаму маѓчанне золата, таму што яго аплачваюць!
  Якая самая вялiкая рэч на свеце? Гара выдадзеных палiтыкам абяцанняѓ!
  Палiтык хоча грошай i ѓлады, гатовы парваць любога на часткi!
  Палiтык гэта ѓ першую чаргу лiс, не заѓсёды яркi вонкава, але заѓсёды круцiць хвастом!
  Палiтык рады напоѓнiць ваш кашалёк, толькi аднымi пустымi абяцаннямi!
  Палiтык толькi ѓ адным сумленны, калi кажа - мы, дык свайго я ѓ яго ѓжо няма!
  Чаго больш, чым атамаѓ у сусвеце? Лiчын i масак палiтыкаѓ!
  Што палiтык робiць ахвотней за ѓсё - ачышчае кiшэнi выбаршчыкаѓ!
  Палiтык не заѓсёды стаѓ, але яго абяцаннi заѓсёды павеюць тухляцiнай!
  У палiтыка на тыднi сем пятнiц, але слухаць выбаршчыкаѓ заѓсёды выходны!
  Хто быѓ раней за ѓсё? Палiтыкi, бо яны стварылi хаос!
  Не вер у крутасць палiтыкаѓ-пеѓняѓ, яны заѓсёды спяваюць з чужога голасу лiсiцы!
  Калi палiтык вылiваецца салаѓём, значыць, фанаграму яму вырабiла лiса!
  Хутчэй за рак на гары засвiшча, чым палiтык выканае абяцанае, не чырванеючы!
  Палiтык падобны з начной феяй, толькi звычайна абдзiрае клiентаѓ у дзённы час!
  Чым палiтык падобны на сабаку, калi шмат брэша, то сапраѓды ручны i мае гаспадара!
  Тыя, за каго галасуюць сэрцам, часта аказваюцца ѓ выбаршчыкаѓ у пячонках!
  Палiтык як гарэлка, выбаршчык пячонкай адчуе, што яна смаленая!
  Палiтык выварочвае мазгi нiбы гарэлка, толькi ѓ адрозненнi яе поѓны каламуты!
  Палiтык любiць напусцiць туману, з празрыстай мэтай узбагацiцца!
  У палiтыка шмат абяцанняѓ, але яшчэ больш адгаворак у выпадку iх невыканання!
  Палiтык - гэта лiсiца, але часцей шэрай масцi!
  Палiтык з дубоѓ здымае стружкi, i збiвае па-свiнску жалуды!
  Калi палiтык гаманкi як пiла, то з выбаршчыка дакладна зробiць пня!
  Палiтык любiць казаць пра Бога, таму што сам ён сатана!
  Палiтык хiтры як д'ябал, але анёл у раздачы абяцанак!
  Палiтык любiць хрысцiцца, але яго рукi заѓсёды цягнуцца да кашалька!
  Аддаѓшы голас красамоѓнаму палiтыкану, рызыкуеш потым харкаць крывёй!
  Звычайна людзi выбiраюць памiж катамi ѓ мяшку, ваѓкамi ѓ авечай шкуры, i лiсiцай з пратухлым сырам!
  Калi палiтык выканаѓ сваё абяцанне, паглядзiце на гару, цi не свiшча на ёй рак!
  Лягчэй павесiць калабка, чым прымусiць палiтыка выканаць абяцанае!
  Толькi ѓ адным палiтык паслядоѓны - у пошуках выгады ва ѓласную кiшэню!
  Палiтык мяняе паплечнiкаѓ як пальчаткi, толькi рукi ад гэтага ѓ яго становяцца яшчэ бруднейшымi!
  Палiтык - гэта такая жывёла, што з выбаршчыка робiць аленя!
  Палiтык калi не воѓк у авечай шкуры, дык тыповы баран!
  Палiтык, якi не лiс, то баран, цi алень!
  Палiтык, можа наабяцаць горы, але пасля яго толькi разграбаеш завалы!
  Не спяшайцеся галасаваць за пеѓня, вас жа ён i задзяѓбе з вантробамi!
  Дыктатар, гэта лiсiца, на троне льва, у атачэннi бараноѓ!
  Не хочаш апынуцца аленем, будзь сам хоць крыху лiсой!
  Выйграе выбары той, хто дарма крумкач не лiчыць!
  Галасаваць можна i сэрцам, толькi без розуму, адаб'е пераможца мазгi!
  
  Палiтык - гэта лiсiца якая аддае перавагу сыр зялёнага як колер даляра колеру, ад тых хто лiчыць крумкач!
  Жонка не рукавiца, як пальчаткi станеш мяняць, то сапраѓды спынiшся ѓ адмарозку, ад гарачых прыгод!
  Генiяльныя хлопчыкi робяць куды больш адкрыццяѓ, чым пасрэдныя старыя iнструкцыi!
  У юнацтве ѓ сэрцы агонь, у галаве адкрыцця, а ѓ вынiку перамога!
  Шлях да поспеху не заѓсёды прамы, але не трывае сагнутай у пакоры спiны!
  Палiтык згiнаецца ѓ паклон, каб вышэй задраць нос!
  Палiтык кланяецца, каб потым нагнуць выбаршчыка!
  Палiтык гатовы носам зямлю рыць, каб адказнасць перад выбаршчыкамi пахаваць!
  Усё немагчымае, магчыма ѓ нашым свеце, i жыць паверце вельмi складана, нiбы ѓ працяжнiк!
  Ишак з мяшком золата, лепш праб'е крапасную сцяну, чым мамант са сталёвым таранам!
  Палiтык з залатымi вуснамi, ператварае выбаршчыкаѓ у iшакоѓ, з залатым мяшкамi дароѓ!
  Хто наймацнейшы звер? Вядома, iшак нагружаны мяшком золата! Лiсiца абпалiць жоѓты колер здрады i залатых манет дараѓ!
  Палiтыкi часта махаюць чырвонымi сцягамi, дзеля жоѓтага колеру манет, што бяруць з кiшэняѓ выбаршчыкаѓ, не чырванеючы!
  Чырвоныя прамовы салодкагучных палiтыкаѓ пралiваюць горкiя слёзы мацi, чые сыны згiнулi ѓ крывавай сечы!
  Хто абяцае залатыя горы не варта i ламанага меднага шэлега!
  Палiтык пятляе як заяц, круцiцца як лiсiца, але пры выпадку перагрызе выбаршчыку горла як воѓк!
  Палiтык любiць лiчыць грошы ѓ чужой кiшэнi, але раскашэльваецца як правiла толькi на хабары!
  Палiтык хiтруе з выбаршчыкам як лiсiца з пiражком, толькi з'ядае пад апладысменты!
  Палiтык здымае з выбаршчыка стружку залатым разаком серабрыстых прамоѓ, салодкагучных катаѓ!
  Дуб доѓга гарыць у агнi, але хутка ламаецца ад палымянай гаворкi палiтыка!
  Часам самая вялiкая праблема краiны, малы розум кiраѓнiка!
  Балюча на троне, велiзарная праблема для дзяржавы!
  Палiтык часта папяровы тыгр, i iкластая лiсiца, ён народжаны для подлых гульняѓ, i на хiтрасцi падыходзiць!
  Палiтык не заѓсёды поѓны кашалёк, якога ѓсе любяць, але заѓсёды кiшэнны кашалёк, якi сумленне губiць!
  Чалавек любiць зелянiну ѓ кiшэнi i мары на канапе, толькi грошыкi ѓ тумане, калi ты жывеш у нiрване!
  Палiтык ахвотна быкуе, але ахвотна арэ, хоць прыараць выбаршчыка iмкнуцца з усiм запалам бадлiвай каровы!
  Палiтык што гуляе на нянавiсцi да блакiтных, не счырванее калi зацягне выбаршчыка ѓ азадак!
  Палiтыкi пад чырвонымi сцягамi не чырванеюць ад сораму, пралiваючы пунсовую кроѓ!
  У свеце ты цi шэры воѓк цi белая авечка, цi сытая лiса цi з'едзены заяц, а ѓ палiтыцы нездарма, тыран наводзiць дэмакратыi глянец!
  У палiтыка воѓчыя звычкi, лiсiчны нораѓ, але ѓ глыбiнi душы ён усё роѓна шакаладны заяц, толькi зусiм неядомы для выбаршчыкаѓ!
  Чым з вялiкiм запалам палiтык абяцае, тым хутчэй выбаршчык адубее ад чакання!
  Палiтык падобны на прастытутку, шмат працуе мовай, але задаволiць можа толькi iнтэлектуальнага iмпатэнта!
  Чым адрознiваецца палiтык ад прастытуткi? У прастытуткi клiент заѓсёды мае рацыю, у палiтыка выбаршчык вечна трапляе ѓ няёмкае становiшча!
  Палiтык крыкам певень, амбiцыямi арол, хваткай каршун, прагнасцю варона, але ѓсё роѓна бяскрылы!
  Палiтык часта розумам як бот, але абувае выбаршчыка вар'яцка!
  Абуць палiтык можа любога, але пасля гэтага выбаршчык басяк па жыццi!
  Палiтык запускае руку ѓ ваш кашалёк, калi ѓзмоцнена хрысцiцца, i ставiць падножку, становячыся на каленi!
  Чаму вернiкаѓ называюць авечкамi, iх стрыгуць прайдзiсветы, у якiх няма нiчога святога!
  Калi будзе ты авечкай, будзеш век хадзiць босы, калi будзеш ты казлом, дык застанешся аслом! Калi розумам ты чалавек - то шчаслiвым будзеш век!
  Сапраѓдная лiсiца ѓ палiтыцы здольна не толькi авечку скаблiць, але i са льва спусцiць тры шкуры!
  Мужчына абавязаны жанчыну прапусцiць, але там, дзе яна не трапляе ѓ сiтуацыю, дзе патрабуе не жаночае цярпенне i мужчынскую мужнасць!
  Самы непатапляльны той, хто ѓ ратнай справе не сякерна майстэрскi, i меркаваннем не палена!
  А потым раптам адпусцiла, i стала вельмi лёгка. I Павел Iванавiч адчуѓ бадзёрасць i паток энергii ѓ кожнай клетцы.
  Варажбiтка захоплена адказала:
  - Адбылося! Ты цяпер хлопчык Конан!
  Павел адчуѓ, як з яго спадаюць правады i датчыкi, i ён становiцца вольным. А зверху спускаецца вялiкае люстэрка.
  Варажбiтка захоплена вымавiла:
  - Паглядзi на сябе!
  Павел зiрнуѓ. Яго зрок стаѓ вострым, i хуткiм. У люстэрку ѓзнiк хлапчук. Мускулiсты, у кароценькiх штонiках. Валасы чорныя, якiя аддаюць сiнню. Твар прыемны i прыгожы, загарэлы, цалкам еѓрапейскi. Сама хлапчук вельмi жылiсты, шыя моцная, а вочы чорныя. Зубы, калi ѓсмiхаецца не надвор'ю буйныя. На выгляд гадоѓ i ёсць адзiнаццаць, але мышцы такiя рэльефныя, нiбы ѓ Брус Лi. Як i ѓ мульцяшкi ножкi босыя, але затое вельмi чэпкiя i спрытныя.
  Вельмi спартовы i моцны i трэнiраваны хлопчык.
  Павел Iванавiч зрабiѓ бiцэпсы, яны ѓ яго надзьмулiся трыкутнiкамi. Ён аказаѓся цалкам задаволены:
  - Ды нядрэнная фiгурка! I што я такiм буду назаѓжды?
  Варажбiтка ѓпэѓнена вымавiла:
  - Ты мульцяшка! А мульцяшкi не старэюць! Можа парадавацца, што больш нiколi не станеш старым!
  Павел Iванавiч падскочыѓ, i пляснуѓ над галавой у далонi, i прабурчаѓ:
  - Вось выдатна! Як я сабе добра адчуваю!
  Варажбiтка ѓхмыльнулася i заѓважыла:
  - Але цяпер ты мой раб! Трэба адпрацаваць неѓмiручасць! Ты зразумеѓ!
  Павел Iванавiч захопленага вымавiѓ:
  - Пiянер заѓсёды гатовы!
  Варажбiтка стукнула кулаком па стале i паведамiла:
  - Першае заданне табе, будзе лёгкiм. Выйдзi на вулiцу i там знайдзi пацана Грышку Мiмозу. Набi яму пысу, да сiнякоѓ. З тваёй сiлай гэта няцяжка. I забяры ѓ яго школьны партфель i айфон. Пасля прынясеш мне!
  Павел разгублена развёѓ рукамi:
  - А навошта вам айфон школьнiка?
  Варажбiтка раѓнула:
  - Ты мой раб! Не пытайся, а выконвай! Нi да чаго табе ведаць i абмяркоѓваць загады! Цi ты памрэш, а душа навечна трапiць у пекла!
  Павел-Конан нясмела спытаѓ:
  - А дзе знайсцi Грышку Мiмозу?
  Варажбiтка шпурнула хлапчуку-тэрмiнатару зярнятка:
  - Давай i па iм арыентуйся! Дзе свяцiцца, там i супернiк!
  Павел-Конан, ужо не задаючы пытанне, мiльгаючы голымi, круглымi хлапечымi пяткамi выскачыѓ з офiса. Ён адчуваѓ у сабе энергiю i смагу рухацца.
  Цела i сапраѓды было вельмi моцным i хуткiм. Павел-Конан не чуѓ пад сабой ног. Ён разганяѓся, па лесвiцы iгнаруючы лiфты. I яму было так лёгка, i палёт такi iмклiвы i захапляльны.
  Пасля чаго дзяцюк-тэрмiнатар выскачыѓ на вулiцу. Надвор'е стаяла халаднаватае, толькi што прайшоѓ дождж. Хлапчук-мульцяшка шлёпаѓ па лужынах. Паднiмаѓ пырскi. I яму было добра. I хуткасць прабежкi, нiбы ѓ пародзiстага, скакавага каня. Ва ѓсякiм разе хутчэй, чым у людзей. Не дагнаць так проста.
  Вось дзяцюк, iгнаруючы святлафоры прамчаѓся памiж машынамi. Яго хуткасць быѓ вялiкi, а рэакцыя цудоѓнай. Конан i на самай справе вельмi выдатная мульцяшка. Хуткая, з цудоѓнай рэакцыяй, моцная i цягавiтая. Бракуе яму навучаннi прыёмамi адзiнаборстваѓ i магii. Тады б яшчэ круцейшы быѓ бы чым Наруто. Але нiчога, наперадзе ѓ яго ѓся вечнасць. I энергiя нiколi не скончыцца.
  Хлапчук-мульцяшка пераскочыѓ праз машыну. Усё ж ён бег занадта хутка, i мiнакi агладжвалiся на босанага хлопчыка. I нават прысвiствалi палiцыянты. Але добра, не зважаючы Конан-Павел дабраѓся да двара.
  Там быѓ Грышка Мiмоза. Пацан гадоѓ трынаццацi, з вельмi нахабным выглядам. I глядзеѓ зверам. Убачыѓшы Паѓла-Конана, разрагатаѓся, паказваючы пальцам:
  - Глядзiце жабрак! На абутак грошай няма!
  Конан-Павел кiнуѓся на крыѓдзiцеля, ударыѓ яго нагою ѓ жывот, потым рушыѓ кулаком па патылiцы. Той i павалiѓся як падкошаны. У Конан-Паѓла не дужая сiла. Пасля чаго хлапчук-мульцяшка ѓспомнiѓ, што варта пакiнуць i сiнякi на твары. Павярнуѓ, i ѓрэзаѓ некалькi разоѓ кулаком па пысе.
  Далей забраѓ партфель, вывернуѓ кiшэнi ѓ пошуках айфона. Вылецела куча манет, пара паперак. Iх Конан-Павел прыбраѓ з задавальненнем. Але дзе ж Айфон - куды падзеѓся! Юны ваяѓнiк нават разарваѓ на ахвяры адзенне, агалiѓшы па пояс. Але таксама знайшоѓ урэшце.
  Узяѓ яго сабе... I памчаѓся назад. Справа зроблена! I галоѓнае так лёгка i проста! Нiбы жуйку зжаваць! Так добра ѓсё атрымалася!
  I хлапчук зноѓ нёсся, i насвiстваѓ сабе песеньку:
  - Перарвалася нiтка, нам пагражае злая смерць! I каб жыць - герой абавязаны памерцi!
  I зноѓ пераскокванне праз машыны. Пракручванне сальта, рознага роду развароты.
  Конан-Павел уляцеѓ у офiс. Яго нiхто не спыняѓ. Потым забег наверх да варажбiткi.
  Тая сустрэла яго не надта ветлiва:
  - Ну ты i даеш! Нашто ты забiѓ Грышку?
  Конан-Павел разгублена развёѓ рукамi:
  - Я не забiваѓ яго?
  Варажбiтка хiхiкнула i выскалiлася:
  - Хлопчык Конан, можа падняць над галавой валун больш за тону вагой. Уяѓляеш якi ѓ яго моцны ѓдар. А рушыѓ падлетка па патылiцы! Ты што iдыёт?
  Конан-Павел разгублена развёѓ рукамi:
  - Ну я не думаѓ. Патылiца сама патрапiла пад мой кулак!
  Варажбiтка раѓнула:
  - Карацей кажучы, прымусь дурня Богу малiцца, ён лоб паб'е! Добра яшчэ што гэты хлапчук мне асабiста быѓ i не патрэбен. А айфон i партфель спатрэбяцца. Але вось ты... Ты разумееш, што зараз забойца!
  Конан-Павел цяжка ѓздыхнуѓ i адказаѓ:
  - Ну я не хацеѓ! Наступны раз буду асцярожней!
  Варажбiтка рыкнула, i стукнула абцасам па падлозе:
  - Наступнага разу не будзе. Цябе запомнiла, хлапчук, якi ѓ халады насiцца напаѓголы i пляскае па восеньскiх лужынах. I напэѓна забойцу будзе шукаць палiцыя. Так што ѓ Маскве ва ѓсякiм разе ты не паходзiш!
  Павел-Конан легкадумна бразнуѓ:
  - А калi валасы пафарбаваць у белы колер? Я так стану яшчэ сiмпотней!
  Варажбiтка хруснула пальцамi i адмоѓна матнула галавой:
  - Не! Пакуль ты па Маскве бегаць не будзеш! Я цябе ѓ казачны свет адпраѓлю! Там здабудзеш для мяне сем артэфактаѓ. А потым - будзе вiдаць! Але глядзi, асцярожней з сiлай!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  А пакуль можа быць... - Варажбiтка падмiргнула i адказала з яхiднай ухмылкай. - Зоймешся са мной любоѓю. Заѓсёды марыла паспрабаваць мужчынскую дасканаласць японскай мульцяшкi. Бо ѓ хентаi няма роѓных майстэрству муплiкацыйных японскiх герояѓ.
  Варажбiтка выглядала маладой i бездакорнай фiгурай. Яе можна назваць нават прыгожай. I зразумела Павел-Конан не стаѓ пярэчыць. З такой жанчынай пераспаць дарма - гэта падарунак лёсу. Яна магла б плату за сэкс з сабой запатрабаваць.
  I вось варажбiтка легла на спiну i рассунула ногi. Яе рука ѓзяла мульцяшцы член, якi хутка брыняючы i вырас у дваццаць пяць сантыметраѓ.
  Павел-Конан прашыпеѓ:
  - Цудоѓна!
  Хлапчук увайшоѓ у жанчыну i стаѓ рухаць у яе ѓлоннi сваiм не па гадах буйным мужчынскiм дасканаласцю. Пажадлiвая свiдравiна маментальна завiльгатнець, i жанчына стала стагнала i падмахваюць. Ёй таксама было прыемна з японскай мульцяшкай, у стылi хентай.
  Гэта калi накшталт вонкава гэта вельмi мускулiсты дзiця, але мужчынская дасканаласць як у мульцяшцы ѓ порна, гэта значыць буйное нават для дарослага чалавека.
  I зразумела пажылы, хай i выдатна якая захавалася варажбiтка з такiм вельмi прыемна. Плюс яшчэ мужчыну, дык гадоѓ цэлых семдзесят. I ён зразумела мае досвед зусiм не дзiцячы.
  Праѓда, як i большасць мужчын, аб жанчыне i яе задавальненнi думкi ѓ самую апошнюю чаргу.
  Але варажбiтка тэмпераментная i ёй па грубым нават больш падабацца.
  I яна юрлiва стогне.
  Хлопчык таксама стаѓ стагнаць, i выкiнуѓ белай кашыцы. Ды гэта сапраѓды проста супер...
  Варажбiтка стала зноѓ камячыць, i нават нахiлiѓшыся некалькi разоѓ лiзнула пульсавалы, нефрытавы стрыжань мовай. I ён падняѓся, зноѓ, i брыняючы.
  Пасля Павел-Конан зноѓ увайшоѓ у жанчыну. Тая затрэслася ад аргазму.
  Гэта было весела i крута.
  Потым ён зноѓ скончыѓ ... I зноѓ варажбiтка лiзаѓ языком, гэтую салодкую, такую прыемную на смак ману.
  Яны займалiся каханнем, некалькi гадзiн пакуль не знясiлiлi. Першая здалася варажбiтка i заявiла:
  - Усё хопiць! Ты ж сапраѓдны буйвал па сiле!
  Павел-Конан кiѓнуѓ:
  - Зразумела, я па сiле буйвал! Ну, а наогул пагадзiся выдатна?
  Варажбiтка пагадзiлася:
  - Ды праѓда! Але гэта мне падабаецца, вось так па грубым, i хутка. А вось многiя iншыя жанчыны любяць больш ласкi, i далiкатней, i не так хутка!
  Хлопчык-мульцяшка кiѓнуѓ:
  - Гэта дакладна! Але я ж стаѓ целам як дзiця. I маё мысленне i тэмперамент змянiѓся да ѓзроѓню падлетка!
  Варажбiтка заѓважыла:
  - Вельмi моцнае i хуткае дзiця, а не проста дзяцюк. Каратэ ты займаѓся раней?
  Павел-Конан шчыра сказаѓ:
  - Не! На жаль няма! Ды i падчас маёй маладосцi каратэ было забаронена!
  Варажбiтка са смяшком заявiла:
  - Я гэта ведаю! Але нiчога ѓ юным целе хутка навучышся. Наогул Конан крыху ѓмее бiцца нагамi, у яго ад прыроды нядрэнная расцяжка, але навучы яго тэхнiцы - цэны б такому байцу не было!
  Хлопчык-мульцяшка спытаѓ:
  - Ты мяне будзеш вучыць?
  Варажбiтка пакiвала галавой:
  -Не! Гэта не мая справа хлапчукоѓ каратэ навучаць. У табе будзе спецыяльны настаѓнiк, а можа быць i настаѓнiца. Ну, а пакуль... Пакуль паспi няшмат.
  Я цябе адпраѓлю ѓ iншы свет, i табе трэба набрацца сiлы.
  Павел-Конан упэѓнена заявiѓ:
  - Я зусiм не стамiѓся!
  Кветачка запярэчыла:
  - Не спрачайся! Там табе шмат давядзецца змагацца. Акрамя таго, i ѓ гэтым свеце ѓ цябе таксама будуць заданнi. Так набiрайся сiл жарабец-малалетка. Дарэчы, ты не камплексуеш, што стаѓ хлопчыкам?
  Павел-Конан упэѓнена адказаѓ:
  - Не! Нi грама комплексаѓ!
  Варажбiтка заѓважыла:
  - У тым свеце куды ты патрапiш, табе магчыма давядзецца прыслужваць рыцарам. I да цябе будуць ставiцца як да хлапчука, цi дакладней дзiцяцi ѓ плане павагi. Хоць, шкадаваць няхай ты i дзiця на выгляд не будуць!
  Павел-Конан з уздыхам адказаѓ:
  - Што ж я да гэтага гатовы! Тым больш, неѓмiручасць патрабуе ахвяр!
  Кветачка адзначыла:
  - Кладзiся на канапу. Ты юны i здаровы, таму заснеш без працы. А далей бачна будзе. I сны ѓ цябе прыгожыя зняцца! I гэта не проста сны, збольшага ѓ iх адлюстравана будзе альтэрнатыѓная рэальнасць.
  Павел-Конан праспяваѓ:
  - Я не нiкчэмная казюлька,
  Нiбы нiндзя-чарапашка!
  Пасля чаго рашуча накiраваѓся да канапы. Улёгся на яго i зачынiѓ вочы.
  I вось хлапчука амаль адразу ж накрыла хваля сну.
  I яму снiлася нiбы ён патрапiѓ у часы iмператара Нерона. Бушуе оргiя, i мноства гетэр. Заадно iдзе шляхетны баль.
  Сам iмператар багатырскага целаскладу з тоѓстай шыяй, iграе на лютнi.
  Нерон у сучасным свеце ѓвасабляецца з чымсьцi злым i распусным. Асаблiва пасля неаднаразова экранiзаванага рамана: "Кама Градзешы ".
  Але цi сапраѓды Нерон падпал цi Рым, i цi забiваѓ хрысцiян дакладна не вядома.
  Але ён любiѓ гладыятарскiя баi i гэта дакладна. Вось зараз выйшлi змагацца прама падчас балю два хлопчыкi гадоѓ чатырнаццацi. Яны былi напаѓголыя i загарэлыя. У руках трымалi мячы. I асцярожна ступаючы босымi нагамi, зблiжалiся адно з адным. Шляхетныя асобы i патрыцыi, заапладзiравалi.
  Хлопчыкi сталi секчыся. Пасыпалiся з мячоѓ iскры. Хлопчыкi тупалi, адзiн наступiѓ голай пяткай на вiдэлец i паморшчыѓся.
  Дзецюкi сталi секчыся, i амаль адразу ж атрымалi драпаны. Гэта жорсткi бой.
  Iмператар прагным позiркам глядзеѓ на хлапчукоѓ. Конан-Павел апынуѓся разам з iншымi пацанамi якiя чакалi сваёй чаргi. Хлопчыкi амаль голыя, але мускулiстыя сядзелi на лаѓцы. У адных былi трызубцы, у другiх мячы цi шаблi. Былi хлопчыкi i з сякерамi.
  У другiм баку сядзелi дзяѓчаты. Яны таксама былi амаль голыя, у адных трусiках. Таксама павiнны былi забаѓляць Нерона i яго свiту.
  Зразумела, прыемна глядзець на як б'юцца хлопчыкi цi дзяѓчыны.
  Конан-Павел спытаѓ у хлапчукоѓ:
  - Мы што вось так будзем забiваць адзiн аднаго?
  Старэйшы з хлопчыкаѓ гадоѓ прыкладна пятнаццацi i вельмi мускулiсты адказаѓ:
  - Ды ѓ гэтым наш лёс! Iдучыя на смерць вiтаю iмператара.
  У гэтым момант адзiн з хлопчыкаѓ-гладыятараѓ упаѓ. I адключыѓся, не варушачыся. Раб-маѓр паднёс да босых ног хлапчука паходню. Полымя драпежна лiзнула голую пятку падлетка. Той крыкнуѓ, i паспрабаваѓ ускочыць. I зноѓ упаѓ, атрымаѓшы смяротны ѓдар у шыю. Пасля чаго канчаткова зацiх. Хаця яго зноѓ спрабавалi палiць агнём босыя ножкi. Але хлапчук не мог паварушыцца. Ён зацiх канчаткова.
  Нерон зароѓ:
  - Пераможца дарую жыццё да наступнага бою! А цяпер няхай паб'юцца дзяѓчынкi!
  Вось выйшла першай на памост чароѓная, высокая i мускулiстая бландынка. Яна была толькi ѓ адных плаѓленнях, а грудзi з пунсовымi саскамi аголена. Ножкi зразумела босыя, а ѓ руках меч i шчыт. Дзяѓчынка загарэлая, але валасы светлыя - што вельмi прыгожа.
  Яна пакланiлася iмператару. I падумала, што Нерон, скiнуѓшы кiлаграм дваццаць быѓ бы вельмi нядрэнны выгляд мужчынам.
  Потым пад музыку выбегла iншая ваяѓнiца. Таксама амаль голая ѓ плаѓках сiняга колеру. Але валасы рыжыя. Узброена была трызубцам i сеткай.
  Так што чакаѓся вельмi цiкавы i жорсткi бой. Абедзве дзяѓчыны рослыя i мускулiстыя, з тонкiмi станамi i раскошнымi сцёгнамi. I ѓ абедзвюх прыгажунь мужныя падбародкi, i магутныя шыi.
  Ваяѓнiцы паглядзелi адна на адну. Дзяѓчаты глядзелi адна на адну i свiдравалi позiркамi. Сталi заключаць стаѓкi.
  Нерон з уздыхам заѓважыѓ:
  - Не люблю, калi гiнуць дзяѓчынкi!
  Пятронiй прапанаваѓ:
  - Хай б'юцца без зброi!
  Iмператар Рыма запярэчыѓ:
  - Не! Няхай будзе паѓнавартасная бiтва! Я стаѓлю на рудую!
  Прагучаѓ сiгнал. Абедзве дзяѓчыны мелi грудзi аголеную, загарэлую, з лалавымi саскамi.
  I яны сышлiся. Рудая ѓдарыла трызубцам па шчыце i кiнула сетку. Бландынка вывернулася. Яе вiзавi рушыла трызубцам па нагах, i паспрабавала схапiць сетку. Але бландынка патрапiла ёй па плячы i падрапала рудую. Выступiла кроѓ, i ѓпала на вялiкi стол, дзе бiлiся дзяѓчынкi.
  Пятронiй заѓважыѓ:
  - Тваю любiмiцу паранiлi!
  Нерон лагiчна адзначыѓ:
  - А яно нават нецiкава, калi баi iдуць у адны вароты!
  Рудая зноѓ паспрабавала трызубцам ударыць па босых нагах бландынкi. Ёй нават удалося зачапiць дзяѓчыну ѓ агрубелую пятку. Абедзве прыгажунi былi дасведчанымi гладыятарамi. Яны ѓжо мелi на целах шнары i парэзы.
  Бландынка зноѓ паспрабавала атакаваць. Рудая адказаѓ. I ѓжыла трызубец. I зноѓ iм узмоцнена замахала. Яны сутыкнулiся клiнкамi.
  Рудая ѓсё ж дацягнулася да сеткi i падхапiла яе. Але бландынка паспела ѓдарыць канкурэнтку па сцягне, i тая атрымала рану.
  Цяпер рухацца рудай стала балюча. I яна, кульгаючы, адбягала.
  Бландынка кiнулася за ёй. I трапiла мячом па лапатках. Але рудая адказала, i трызуб трапiѓ бландзiнцы ѓ жывот. I аддрукавалiся тры ѓколы.
  I таксама палiлася кроѓ.
  Нерон з аблiзнуѓ вусны:
  - Не дрэнна!
  Рудая паспрабавала кiнуць сетку. I амаль пачынала яе, але атрымала ѓдар мячом па грудзях. I выпусцiла сетку. Яе босыя ножкi заблыталiся. Бландынка стукнула яе ручкай мяча па галаве. Рудая адключылася i зацiхла.
  Маѓр з паходняй паднёс агонь да босых, панадлiвых ножкамi дзяѓчыны рудай масцi. Зноѓ чуецца пах смаленага мяса, такi далiкатны i прыемны. Рудая ад дзiкага болю ачулася i пацягнулася да трызубца. Але бландынка зноѓ ударыла яе мячом, плазам па галаве. I аглушаная прыгажуня адключылася.
  Ваяѓнiца з белымi валасамi паднеслi да яе грудзей меч i паглядзела на iмператара Нерона.
  Галоѓны хто мiлуе гэта манарх, такi звычай. Нерон працягнуѓ руку, i крыху павагаѓшыся падняѓшы палец уверх.
  Конан-Павел падумаѓ, што iмператар усё ж не такая пачвара, можа мiлаваць.
  Тым часам Тэтрулiян заѓважыѓ:
  - Здаецца сярод хлапчукоѓ з'явiѓся нехта лiшнi!
  Нерон кiѓнуѓ:
  - Вось ён няхай i пазмагаецца!
  Конан-Павел быѓ вымушаны выйсцi. Ён быѓ шорцiках, якiя мала адрознiвалiся ад плавок, i вельмi мускулiсты. Нерон паглядзеѓ на хлапчука, i заѓважыѓ:
  - Сiмпатычнае дзiця! Ну, што ж няхай пазмагацца адразу з двума! I тыя з мячамi, а ён без зброi!
  Пятронiй адзначыѓ:
  - Яны яго хутка заб'юць!
  Нерон запярэчыѓ:
  - У яго такiя мышцы. Гэта Геракл у дзесяць цi адзiнаццаць гадоѓ.
  Выйшла два хлопчыкi гадоѓ чатырнаццацi. Яны былi крыху вышэй Конана-Паѓла, хоць i не так рэльефныя цяглiцамi. Але ѓсё роѓна хлопчыкi мускулiстыя, загартаваныя, трэнiраваныя. Можа, яны нават нядаѓна яшчэ iшачылi на каменяломнях.
  Конан-Павел усмiхнуѓся iм. Дзецюкi-гладыятары нахмурылiся. Прагучаѓ сiгнал i яны, махаючы мячамi, кiнулiся на вiзавi. Хлопчык-мульцяшка схапiѓ меч супернiка босымi пальчыкамi ножак i вырваѓ яго з руку. Iншы ледзь не трапiѓ Конану па галаве. Але дзяцюк рушыѓ яго кулаком па грудзях i збiѓ з ног. Удар быѓ настолькi моцны, што на грудзях расплыѓся сiняк.
  Хлапчук схапiѓ Конана-Паѓла рукамi, але той яго шпурнуѓ нiбы ляльку.
  Потым хлопчык-мульцяшка рушыѓ пяткай у падбародак збiтага хлапчука i зламаѓ яму скiвiцу, адключыѓшы.
  Кiнуты дзяцюк паспрабаваѓ падняцца, але атрымаѓ кулаком па лбе, i адключыѓся нiбы бык пад дубiнкай мяснiка.
  Абодва пацана зацiхлi. Конан-Павел паглядзеѓ на Нерона.
  Той узяѓ i працягнуѓ руку. Затым павярнуѓ вялiкi палец унiз. I зароѓ:
  - Забi iх!
  Конан-Павел разгублена паглядзеѓ на хлапчукоѓ. Амаль голыя, сухiя целы, трэнiраваных падшыванцаѓ, якi не занадта добра кармiлi.
  Нерон жорстка спытаѓ:
  - Ты што не разумееш лацiнскай мовы?
  Конан-Павел кiѓнуѓ:
  - Я разумею вашую вялiкасць!
  Iмператар загадаѓ:
  - Вазьмi ѓ рукi меч, i прабi абодвум хлопчыкамi сэрца!
  Падлеткi выглядалi зусiм бездапаможнымi. На спiнах i баках паджарых целаѓ вiдаць сляды пугi, якiя шчодра раздавалi наглядчыкi ѓ каменяломнях.
  Няма iх забiць Конан-Павел не мог. Хлопчыкi-багатыр сярдзiта тупнуѓ босы, загарэлай, мускулiстай нагой i вымавiѓ:
  - Не!
  Нерон рыкнуѓ:
  - Што не*
  Хлапчук сумленна адказаѓ:
  -Я не магу забiць iх!
  Iмператар прашыпеѓ:
  - Прывесцi падшыванцаѓ у пачуццё!
  Маѓры з паходнямi паднеслi полымя да босых падэшваѓ страцiѓшых стварэнне хлапчукоѓ. Тыя ѓскрыкнулi i ачунялi. Было вiдаць, што дзецюкоѓ-гладыятараѓ хiсталася, i яны збялелi!
  Нерон загадаѓ:
  - У каменяломнi iх! Няхай працуюць, як i раней. А гэтага дзёрзкага хлапчука чакае асаблiвае выпрабаванне! Няхай пазмагаецца з галодным афрыканскiм iльвом!
  Свiта выказала бурную ѓхвалу.
  А iмператар Нерон палiчыѓ патрэбным дадаць:
  - Зразумела дзёрзкi хлапчук будзе ваяваць без усялякай зброi.
  Прыдворныя захiхiкалi. Адна з вясталак дасцiпна заѓважыла:
  - Аддай яго нам уладар. Мы яго заездзiм да самай смерцi!
  Нерон, пахабна ѓсмiхнуѓшыся, заѓважыѓ:
  - У яго дасканаласць магчыма нядосыць вялiкае, каб задаволiць такiх тыгрыц як вы!
  Весталка заѓважыла:
  - А ѓ хлопчыка яшчэ i мова маецца! I гэта нават лепш, чым годнасьць.
  I публiка брыдка зарагатала.
  Iмператар загадаѓ:
  - Ну давайце выводзьце на яго льва - самага лютага.
  Палi бою было абгароджана ад гасцей вельмi высокай з тоѓстымi прутамi.
  Агароджай, так што можна было не баяцца вялiзнага льва.
  Павел-Конан адчуѓ у сабе некаторую нясмеласць. Ён разумеѓ, што гэта
  не зусiм сон. А хутчэй за ѓсё перамяшчэнне ѓ чарговую мiсiю.
  Ведзьма магутная чараѓнiца i адправiла яго з нейкай мэтай у мiнулае.
  Можа, нават не яго свету. Так што леѓ можа парваць, моцнае, але пры гэтым дзiцячае цела мульцяшкi па-сапраѓднаму.
  Вось ужо яго i выводзяць. Звер i сапраѓды вялiзны нават для льва. Добрых паѓтоны вагой. Грыва густая, жоѓтая, хвост доѓгi з пэндзлiкам. Ды гэта сур'ёзны супернiк.
  Павел-Конан выглядае як звычайны хлопчык сярэдняга для адзiнаццацi гадоѓ росту. Гэта значыць, нават для антычнасцi ён невялiкi. Праѓда ѓ яго мышцы, вельмi рэльефныя, i пад тонкай, загарэлай скурай перакочваюцца нiбы дрот.
  Але ѓсё роѓна дзiця ѓ шортах, з голымi пяткамi супраць монстра.
  Свiта Нерона стала заключаць стаѓкi. А галоднага льва прытрымлiвалi на спецыяльным ланцугу. Амаль усе стаѓкi былi на льва. Але галоѓная палюбоѓнiца Нерона Пампея, прыгожая i распусная жанчына якой ужо гадоѓ трыццаць, нягледзячы на ??шорты змагла заѓважыць, што Конан не зусiм дзiця. I рашуча зрабiла стаѓку на хлапчука. Заадно вырашыла, што, калi хлопчык выжыве, абавязкова зацягнуць яго ѓ пасцелю.
  Вось стаѓкi ѓжо заключаны. I льва ѓзялi i спусцiлi з ланцуга. Ён кiнуѓся з дзiкiм ровам, на мускулiстае, прыгожае i моцнае дзiця.
  Павел-Конан, адчуѓшы страх кiнуѓся з усiх ног бегчы. Яе голыя, круглыя пяткi замiльгалi.
  Леѓ не здолеѓ дагнаць хлапчука, i той укараскаѓся па рашотцы вонкi.
  Легiянеры выставiлi дзiды i перашкодзiлi хлапчуку саскочыць у рашоткi.
  Iмператар Нерон буркнуѓ:
  - А ты хуткi! Ну давай забi льва. Калi ты яго пераможаш я цябе дарую i нават вазьму ѓ сваю свiту!
  Паѓлiк-Конан хiхiкнуѓ i адказаѓ:
  - Добра, я спушчу са льва шкуру!
  Хлапчук-мульцяшка адчуѓ у сабе злосць i ѓпэѓненасць у сiлах. Паѓлiк-Конан саскочыѓ, з агароджы. I ѓдарыѓ босай нагой пад бок. Iльва добра страсянула, i ён завыѓ. Кiнуѓся, рыкаючы на дзёрзкае дзiця. Паѓлiк-Конан пусцiѓся наѓцёкi. Яго мускулiстыя ногi такiя хуткiя, што можна i сапраѓды апярэдзiць грамiлу-льва.
  Хлопчык бяжыць i яго пятачкi мiльгаюць. А леѓ за iм па крузе. Але вось Паѓлiк-Конан спынiѓся. I возьме, i ѓрэжа па баку злёгку задыханага льва нагой. Той атрымаѓ жорсткае ѓзварушэнне i вiдаць трэснула рабро. Ён скокнуѓ на хлапчука, але той зрушыѓся i зноѓ як дзюбне па рэбрах. На гэты раз рэальна трэснула ѓ звера. I з-за рота паперлi ружовыя бурбалкi.
  Паѓлiк-Конан нанёс удар босай нагой у скачку. I проста па носе льва. Той, як ад болю зароѓ. I разбiла голая, цвёрдая пятка дзiцяцi да крывi.
  Леѓ скокнуѓ на хлапчука. Той упаѓ на спiну, i перакiнуѓ звера праз сябе.
  I вельмi балюча грымнуѓ леѓ. Нават бурбалкi з пашчы пайшлi куды больш актыѓна, i патокам.
  Хлопчык-мульцяшка праспяваѓ:
  - Станем мы адважней i адважней льва,
  Устоiм хоць раз, у самы жудасны час...
  Усё пошасцi нам будзе трынь -трава!
  I хлапчук зноѓ перакiнуѓ iльва нагамi, якi скочыѓ на яго. Ён часткова памятаѓ прыёмы хлопчыка Конана. Такое вось выдатнае дзiця, якое з-за апраменьвання стала мутантам-багатыром. I яго сiла проста неверагодная, i гэта ѓ целе дзiцяцi, няхай нават i з лiтымi мышцамi.
  Леѓ ужо пускаѓ кроѓ не толькi з пашчы, але i зламаных рэбраѓ. Конан-Паѓлiк пачаѓ бiць яго зноѓ па баках. I косткi ламалiся, храбусцелi. Леѓ ужо замарудзiѓ рухi, i нават пачаѓ адыходзiць.
  Хлопчык-мульцяшка зноѓ ударыѓ яго па рэбрах. А затым схапiѓ рукамi за грыву i шпурнуѓ праз сябе. Леѓ зноѓ упаѓ. Паѓлiк-Конан хацеѓ яго задушыць, але занадта ѓжо тоѓстая ѓ драпежнiка шыя, не абхапiць дзiцячымi, няхай i надзвычай моцнымi рукамi.
  Таму дзяцюк-тэрмiнатар працягнуѓ збiццё звера нагамi. У таго рабiлася ѓсё больш i больш пашкоджанняѓ. Нарэшце ад болевага шоку i страты крывi звер зацiх.
  Iмператар Нерон падняѓся i з захапленнем вымавiѓ:
  - Вось гэта дзiця! Ты выпадкова цi не сын бог Геркулеса, цi Апалона?
  Конан-Паѓлiк падняѓ iльва з плiткi, i падняѓ над галавой i бягом паднёс яго да кратаѓ, проста перад тронам Нерона i ѓсклiкнуѓ:
  - Мая здабыча - твая здабыча!
  Iмператар быѓ вельмi задаволены, i апладзiраваѓ. Затым усмiхаючыся спытаѓ:
  - Як цябе зваць юны раб?
  Хлопчык-багатыр упэѓнена адказаѓ:
  - Конан!
  Нерон абвясцiѓ:
  - Я дарую гэтаму юнаму рабу свабоду i залiчаю яго ѓ сваю асабiстую ахову!
  Свiта заапладзiравала. Пампея шапнула Нерону на вуха:
  - Гэта мудрае рашэнне!
  Нерон кiѓнуѓ хлапчуку. Паѓлiк-Конан перамахнуѓ цераз агароджу, нiбы малпачка. I падышоѓ да Нерона. Iмператар быѓ тоѓсты i магутнага целаскладу. Ён яшчэ малады, i яго можна назваць прыгожым.
  Вядомы сваёй цягай да спеваѓ. А таксама... Любоѓю як да жанчын, так i да прыгожых юнакоѓ.
  Вось i зараз ён паглядзеѓ на хлапчука. Конан прыгожы, i яго мышцы нiбы лiтая сталь. Нерон правёѓ далонню па грудзях хлопчыка-волата i заѓважыѓ:
  - У цябе глянцаваная скура! I прыгажосць юнага Апалона!
  Конан-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Ды вялiкi ... Я гатовы служыць табе!
  Iмператар загадаѓ:
  - Лепш вiна майму новаму воiну!
  I басаногiя рабынi сталi лiць у залатую чару, зялёнае вiно. Конан-Паѓлiк усмiхнуѓся. Цiкава паспрабаваць вiно Старажытнага Рыма ѓжо будучы ѓ новым, юным целе. Гэта нават надзвычай крута.
  Конан-Паѓлiк таксама закусiѓ ножкай фазана. Яна была смачнай i ѓ соѓсе. Вiно таксама на смак вельмi прыемнае. Хлопчык-волаты пiѓ i еѓ не спяшаючыся.
  Iмператар Нерон гладзiѓ яго па мускулiстай спiне. Гэта было брыдка, але Конан-Паѓлiк цярпеѓ. Бiцца з усёй рымскай нават яму - гэта перабор.
  Вось новы гладыятарскi бой. На гэты раз б'юцца дзяѓчынкi.
  Выйшлi прыгажунi ѓ адных толькi плаѓках. Погляд Нерона загарэѓся.
  I яго рука стала гладзiць голую прыслужнiцу рабыню.
  Нерон любiѓ i жанчын, i хлопчыкаѓ-падлеткаѓ. Ён быѓ разбэшчаны.
  А Паѓлiка-Конана стала гладзiць па мышцах Пампея. Яна жанчына,
  Вельмi прыгожая, нават лiчылася першай прыгажуняй Рыма.
  Хоць ёй ужо трыццаць, i яе сын ростам амаль як Конан-Паѓлiк.
  Але яна любiць прыгожых хлопчыкаѓ. Тым больш у юнага волата такая скура.
  Проста нiбы ѓ кракадзiла, i рэльеф мышцы лепшы за любую статую Апалона.
  Пры гэтым хлапчук жывы i прыемна пахне яго юнае моцнае цела.
  Пампея гладзi яго i мацае мышцы. Яе гэта вельмi заводзiць. Хлопчыку-волату таксама прыемныя, далiкатныя рукi прыгожай жанчыны. I ён нават стаѓ буркуюць як котка ад задавальнення. А так рукамi спусцiлася нiжэй, памацала пупок. I затым яе рукi ѓ шорты. Мужчынская дасканаласць хлапчука зараз паѓстала, i стала брыняць, на свае дваццаць пяць сантыметраѓ ва ѓзбуджаным стане.
  Пампея убачыѓшы вялiкi грудок, цяжка задыхала i вымавiла:
  - Ты будзеш гэтай ноччу мой!
  Паѓлiк-Конан прастагнаѓ:
  - Ой цётка! Як добра, я зараз скончу.
  Але Пампея прыбрала рукi. Нерон, паглядзеѓшы на хлапчука, засмяяѓся. Юны волат адчуѓ прыкрасць. I яго мужчынская дасканаласць спала. Цяпер ён проста мускулiсты i надзвычай моцны хлопчык-тэрмiнатар.
  Тым часам адна з дзяѓчын заблыталася ѓ сетцы, i атрымала трызубцам у бок. I стала памiраць, сьцякаючы крывёй. Яе напарнiца таксама параненая ѓ плячо, i калола з лютасцю сваю супернiцу.
  Тая нарэшце зацiхла. I вось маѓр з паходняй падбег да дзяѓчынкi. I паднёс паходню да босых ног. I вось полымя пажадлiва лiзнула голую, круглую, ружовую пятку дзяѓчынкi. Тая ѓскрыкнула, i паспрабавала падняцца.
  А iншая прыгажуня-гладыятар уперла ёй у грудзi трызубец.
  I паглядзела на Нерона.
  Iмператар спытаѓ Конана-Паѓлiка:
  - Ну што памiлаваць яе цi не!
  Добрасардэчны хлопчык упэѓнена адказаѓ:
  - Вядома ж памiлуй!
  Iмператар кiѓнуѓ:
  - Добра! Але ты абслужыш Пампею, а буду на гэта глядзець!
  Конан-Паѓлiк заѓважыѓ:
  - Яна выдатная жанчына, але сэкс справа iнтымнае!
  Нерон запярэчыѓ:
  - Няма сэкс - гэта справа калектыѓнае!
  Свiта, дзе былi i мужчыны, i жанчыны засмяялiся. Гэта выглядала забаѓна. Конан-Паѓлiк па часах антычнасцi даволi буйны.
  Гэта лiчы падлетак, i таму каханне Пампеi глядзелася натуральна.
  Тым больш да хлопчыка-раба ад ужо не занадта маладой, але ѓсё яшчэ цудоѓнай жанчыны.
  Нерон падняѓ палец уверх. Дзяѓчына выблыталi з сеткi, i выцягнулi з поля бою. Што ж лаянка ёсць лаянка.
  Затым бiлiся чатыры на чатыры хлопчыкi. У тых што ѓ чырвоных плаѓленнях мячы прамыя, i круглыя шчыты. А ѓ тых, у каго сiнiя плаѓкi мячы крывыя, i прамавугольныя шчыты. Вось гэта хлопцы.
  Хлапчукам на выгляд гадоѓ чатырнаццаць-пятнаццаць. Яны яшчэ маюць чыстую скуру i далiкатныя твары. Але босыя падэшвы мазолiстыя, ад вострых камянёѓ руднiкоѓ, дзе яны яшчэ нядаѓна працавалi. I целы сухiя, моцныя. Iх добра памылi перад боем, i целы загарэлыя, чыстыя, i босыя ступнi падобна змаглi ададраць ад пылу. Мускулiстыя хлопчыкi глядзяць на трыбуну. У некаторых пачынаюць ад хвалявання брыняць мужчынскiя дасканаласцi. Тым больш многiя з iх практычныя не бачылi ѓ каменяломня жанчын. I таму адчуваѓ вельмi моцнае ѓзбуджэнне, асаблiва бачачы рабынь i аголенай грудзьмi, i саскамi. А тут яшчэ i Пампея агалiла грудзi.
  Дзецюкi захiхiкалi. Яны некаторы час стаялi сябар супраць сябра. Пакуль не iмкнулiся бiцца, бо складалi стаѓкi на каманды. Распусныя жанчыны глядзелi на мускулiстых хлопчыкаѓ-падлеткаѓ з пажадлiвасцю. Хутка гладкую скуру хлапчукоѓ рассякуць парэзы мячоѓ. Пальецца кроѓ, а тым, хто ѓпаѓ, босыя падэшвы прыпалiць або паходня або распаленае жалеза.
  Паѓлiк-Конана дапiѓ вiно, даеѓ фазана i глядзеѓ на бой. У кiно бачыць гладыятарскiя баi прыходзiлася. Тым не менш фiльмаѓ, дзе б бiлiся хлапчукi на рынгу амаль i няма. Так што паглядзець цiкава.
  Нерону падабаюцца безвалосыя целы хлопчыкаѓ i дзяѓчат.
  Так што ён глядзiць з вялiкай прагнасцю.
  Вось нарэшце гучыць сiгнал. I хлапчукi сыходзяцца ѓ бiтве. Гучаць удары клiнкоѓ, i сыплюцца iскры.
  Нерон вымаѓляе з усмешкай:
  - Бой бачу будзе добры!
  Тэмурлiн заѓважыѓ:
  - У вас усё добрае, о вялiкi!
  Iмператар кiѓнуѓ:
  - Дык давайце я праспяваю!
  Сенатар Сенека кiѓнуѓ:
  - Гэта было б мудрае рашэнне аб вялiкi!
  I iмператар Нерон устаѓ у позу аратара i заспяваѓ:
  Вялiзныя, бурныя, хвалi злой крывi,
  Бязмежнай плынню цякуць па зямлi...
  I людзi прызнацца так стогнуць ад болю...
  Пажары палаюць лiтаральна ѓсюды!
  I тут жа перапынiѓся, i тупнуѓ нагой, раѓнуѓшы:
  - Нешта я не ѓ настроi! Давайце бiцеся.
  Адзiн з хлопчыкаѓ ужо цяжка паранены i ѓпаѓ. З яго цякла кроѓ.
  Маѓр падбег i ѓ босым ножкам падлетка сунуѓ паходню. Падэшвы ѓ хлапчука, хоць i мазолiстыя, але ѓся-ткi жывыя. I ён як крыкне ад дзiкага болю. I кiдаецца кульгавая ѓ бой.
  Iмператар крычыць:
  - Ату яго! Ату!
  Хлапчукi зноѓ сутыкаюцца. I зноѓ iх мячоѓ капае кроѓ. Конан-Паѓлiк успомнiѓ кнiгу "Рыцары сарака выспаѓ". Там таксама хлапчукi ваявалi. I гiнулi, i мучалiся шмат. Ды гэта было жыццё поѓнае пакут. Хоць з iншага боку - падлеткi не так цэняць жыццё, i лiчаць сябе несмяротнымi.
  Вось дарослым было б так куды больш стрымна.
  Конан-Паѓлiк бачыѓ, як зноѓ падае хлопчык. I яму зноѓ падносяць паходню да босых пятак. I падлетак-гладыятар зноѓ ускоквае, i зноѓ падае разадраны ѓдарамi.
  I зноѓ бiтва. I зноѓ забiтыя дзецюкi. I ѓсё куды больш крывавае i жорсткае.
  Нарэшце на нагах застаѓся толькi адзiн хлопчык у чырвоных плаѓках.
  Нерон на гэты раз няѓмольны:
  - Дабi астатнiх!
  Атрымалы некалькi драпiн i ѓколаѓ, блiскучы ад поту i крывi хлапчук робiць няѓпэѓненыя крокi, сваiмi босымi, збiтымi нагамi. I пратыкае тых, хто страцiѓ магчымасць рухацца сваiх юных паплечнiкаѓ.
  Чарговы жорсткi бой....
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Пасля балю Пампея, зразумела, адвяла ѓ свае пакоi Конана-Паѓлiка. Хлапчук-багатыр не мог, зразумела, адмовiць, ды яму наадварот вельмi нават хацелася сэксу. У апошнiя гады сваёй мiнулай жыццё цiкавасць да жанчын у яго цалкам згас. I таму Павел Iванавiч Рыбачэнка, вельмi быѓ рады вяртанню юнацтва.
  Калi табе гадоѓ пад восемдзесят, дык, зразумела, ты ѓжо крыху радасцi маеш ад жыцця. Добра яшчэ, што ёсць сiлы ногi цягнуць. I да варажбiткi ён усё ж такi сам дайшоѓ.
  А тут у цябе другое жыццё i вечнае юнацтва. I як не заняцца каханнем з першай прыгажуняй Рыма?
  Хлопчыка-волата вымылi дзяѓчаты-рабынi ѓ ванне, i намазалi мускулiстае цела пахамi.
  Потым накрылi покрывам i нiбы юную дзяѓчыну-наложнiцу адвялi да Пампеi. Тая яго чакала ѓжо зусiм голая. Яе цела было яшчэ даволi свежым i прывабным , але ѓжо паѓнаватым. Вiдаць, было што жанчына спелая, а не юная дзяѓчына.
  Конан-Паѓлiк адчуѓ, што яму яна здалася нейкай старой. Хоць яму самому колькi гадоѓ. Але быццё вызначае прытомнасць. I юнае цела, робiць i ѓспрыманне свету юным.
  Так што хоць ты i ѓ мiнулым жыццi стары, але ѓ гэтым хлопчык-акселерат. I твая дасканаласць не па ѓзросце развiта. Бо ты рэальна мульцяшка японская, i ѓ цябе ёсць здольнасць як у хентаi тварыць цуды ѓ ложку.
  Пампея зрабiла знак. Рабынi скiнулi з хлопчыка-волата пакрывала. I вось ён юны волат перад ёй. I яго дасканаласць ужо ѓ баявым становiшчы.
  Пампея загадала:
  - Давай iдзi да мяне!
  Конан-Паѓлiк кiнуѓся да яе. I ѓжо з сiлавы увайшоѓ у яе ѓлонне. Пампея адчайна адштурхнула i прасiпела:
  - Пачакай! Давай спачатку ласкi!
  Хлапчук-багатыр уздыхнуѓ. I пачаѓ мовай лiзаць ёй пунсовыя саскi.
  Пампея ѓзяла рукi Конана i паклала на сябе, i стала плаѓна рухаць. Яе цела ѓзбуджалася ад дакрананняѓ, моцнага, мускулiстага i вельмi юнага цела.
  Потым яна перавярнула Конана-Паѓлiка на спiну. I сама асядлала яго дасканаласць. I заслiзгала нiбы на арэлях. Пасля чаго сладастрасна застагнала. Конан-Паѓлiк адчуваѓ сябе на вяршынi асалоды. У ранейшым жыццi яму яшчэ не даводзiлася займацца каханнем з такой класнай i выдатнай жанчынай.
  I экстаз усё нарастаѓ, Пампея стагнала, усё гучней i гучней. I вось яны скончылi зараз. Але распуснай жанчыне было мала i яна пусцiла ѓ ход язык.
  I узбуджаная дасканаласць паднялося. Конан-Паѓлiк цяпер ужо дзяѓбцi сам, i гэта доѓжылася даѓжэй, i Пампея скончыла некалькi разоѓ. I потым юны волат спаражнiѓся.
  Але Пампея хацела яшчэ, i зноѓ пусцiла ѓ ход сваю мову. Конан-Паѓлiк зарабiѓ i яго нефрытавы стрыжань зноѓ падняѓся. На гэты раз ён працаваѓ больш за гадзiну, i Пампея канчаткова знясiлела ад каскаду аргазмам.
  Яны скончылi зараз i ѓжо выматаныя заснулi.
  Конану-Паѓлiку снiлiся нейкiя скачкi i перагiны.
  I ён прачнуѓся. Побач з iм свяцiлася воблака i ѓ iм узнiкла выява ведзьмы-чарадзейкi.
  Яна з усмешкай вымавiла:
  - Ты ѓжо першую частку задання выканаѓ. У Пампеi ад цябе будзе дзiця! Слаѓным i моцным iмператарам ён стане!
  Конан-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Гэта добра! Але адкуль ты ведаеш, што гэта сын?
  Чарадзейка ѓпэѓнена заявiла:
  - Мая сiла вялiкая, i што ведаю тое ведаю! Аднак табе давядзецца яшчэ некаторы час пабыць разам з Неронам. Не дай яму знiшчаць хрысцiян, i дапамажы ѓмацавацца на троне здушыѓшы змоѓшчыкаѓ. А калi твой сын народзiцца i атрымае статус спадчыннiка, i асноѓныя небяспекi для Нерона абмiнуць, ты вернешся назад i атрымаеш iншае заданне!
  Конан-Паѓлiк паднёс да галавы далонь нiбы пiянер i выклiкнуѓ:
  - Я заѓсёды гатовы! Пiянер заѓсёды гатовы!
  Чарадзейка з усмешкай адзначыла:
  - I цябе магчыма чакаюць новыя выпрабаваннi i месii паралельна з гэтай. Так што не будзе спакою...
  I яе выява знiкла.
  Конан-Паѓлiк зноѓ заснуѓ... I спалася яму адносна спакойна. Праѓда снiлася нейкая партыя ѓ шахматы. Вельмi праѓда доѓгая. Нiбы постацi абапал збiваюцца, а потым зноѓ растуць як грыбы. I гэта ѓвогуле бяскрыѓдны сон.
  На наступны дзень Нерон забраѓ Конана-Паѓлiка ад Пампеi i загадаѓ павучыцца фехтаванню на мячах у лепшых майстроѓ Рыма. Што ж у сваiм мiнулым жыццi Павел Iванавiч фехтаваннем не займаѓся, так што тэхнiка валодання мячом будзе карыснай. Хуткасць у Конана-Паѓлiка i сiла тым не менш незвычайныя, i дазвалялi перамагаць лепшых майстроѓ i без тэхнiкi.
  Зрэшты, з тэхнiкай нават лепей. Змагаючыся з супернiкамi, хлопчык-волаты некалькi разоѓ лавiѓ мячы i ламаѓ iх босымi пальчыкамi сваiх дзiцячых, але надзвычай моцных ножак. I гэтым шакiраваѓ настаѓнiкаѓ.
  Тым не менш Конан-Паѓлiк узмоцнена трэнiраваѓся. I кiдаѓ дзiды, як рукамi, так i нагамi.
  Гэта вельмi эфэктна. Кiдаеш босымi пальчыкамi ножак дзiду. Яно ляцiць добры кiламетр, прабiваючы мэту. Ранейшы носьбiт - хлопчык-мульцяшка, вельмi спрытна нагамi кiдаѓ дзiды. А яшчэ можна навучыцца ножкамi шпурляць i бумерангi, i iншыя разбуральныя прадметы. I рукамi зразумела таксама. Конан крыху ѓмеѓ i з лука страляць. Цяпер трэба навыкi ѓдасканалiць.
  Конан-Паѓлiк усё ж вывучаѓ тэхнiку бою на мячах. Таксама яго вучылi i бiцца на кулаках i нагамi. Зразумела, найлепшыя настаѓнiкi. Яны дзiвiлiся, сiле, спрыту i хуткасцi хлопчыка. Таксама Конан меѓ вельмi трывалую скуру. Яе не так проста прабiць, i ён мог саскочыць з вялiкай вышынi без пашкоджанняѓ. Ды гэта цуд-хлопчык.
  Нерон падумваѓ i вайне. На ѓсходзе было магутнае царства Парфян распасцiраючая да Iндыi. Акрамя таго таго бунтавалi Юдэi. Так што мелiся быць у будучынi войны.
  Iмператар Нерон выклiкаѓ хлапчука да сябе. Конан-Паѓлiк як звычайна басаногi ѓ адных шортах прыбыѓ на погляд iмператара.
  Уладар Рыма прапанаваѓ:
  - Цяпер у нашай правiнцыi Юдэя бунт. Я адправiѓ туды свайго лепшага палкаводца Цiта. Думаю, ты б мог бы далучыцца да паходу, i там пакрыць сябе славай здзяйсняючы подзвiгi. А потым цябе будзе чакаць Парфянскае царства!
  Конан-Паѓлiк з усмешкай вымавiѓ:
  - Куды паверне дзiду iмператара, туды i я павярнуся!
  Уладар Рыма агрэсiѓна адзначыѓ:
  - Я бачу ты не па гадах мудры хлопчык. Цi не хочаш ты паслухаць мае спевы?
  Конан-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Гэта было вельмi выдатна аб вялiкай!
  Нерон заспяваѓ... Голас у яго быѓ моцны i даволi прыемны. Нешта падобнае з Кабзонам. Сам iмператар быѓ рослы, шыракаплечы, з буйнымi, але ѓжо ладна заплылi тлушчам мускуламi. Тым не менш ён быѓ моцны, мог сагнуць срэбную страву або скруцiць вiдэлец. Нерон быѓ забiты ѓсяго ѓ 31 год. Магчыма яго кiраванне магло б стаць адным з самых працяглых у гiсторыi Рыма, i вельмi слаѓным.
  Але Нерон усё больш раскладаѓся. I ѓ яго былi цiкавыя iдэi. Адным з самых адыёзных правiн нерона было тое, што па яго загадзе забiлi родную мацi.
  Але гэта яшчэ не пахiснула ѓлада. Пакуль яшчэ Нерон не падпал Рым, i не было паѓстання легiянераѓ у Галii. I масавага тэрору супраць акружэння не назiралася.
  Нерон, зрэшты, хацеѓ з'ездзiць у Афiны, i ѓзяць удзел у алiмпiйскiх гульнях. А вось новы яго слуга, цi нават раб мог усе прызы забраць i медалi. I гэтага Нерону вельмi нават не хацелася. Ён сам хацеѓ атрымаць прыз. У першую чаргу за язду на каляснiцы, i ѓстанавiць сабе статую на Алiмпiйскай далiне.
  Зрэшты, гэта яшчэ не ѓсё. Зьявiлiся нейкiя хрысьцiяне. I сярод iх грамадзянiн Рыма апостал Павел. Вось з iм гэта прапаведнiк якраз i хацеѓ сустрэцца.
  Нiбыта хрысцiяне пакланяюцца Езусу Хрысту, якога лiчаць Богам. Пры гэтым гэта Бог быѓ укрыжаваны, i быццам бы ѓваскрос. Толькi потым пра яго нешта не чуваць.
  Самае галоѓнае хрысцiяне супраць сэксу па-за шлюбам, мужаложства, абжорства, п'янства, жорсткiх пакаранняѓ смерцю. А Нерон любiѓ гладыятарскiя баi i мучыць прыгожых жанчын i хлопчыкаѓ. Яму дастаѓляла задавальненне катаванне жанчын i катаванне iх пугай, або скрут саскоѓ абцугамi. Ды i прыгожых хлопчыкаѓ мучыць прыемна.
  А гладыятарскiя баi - без гэтага Нерон жыць не можа. Хоць, шмат рабоѓ - прычым лепшых асобнiкаѓ у гэтых баях гiне.
  Вось зараз Нерон адпусцiѓ хлапчука-волата з загадам бегчы ѓ Палестыну да Цiта. Маѓляѓ ты бегаеш хутчэй, чым самы пародзiсты жарабец пушчаны ѓ галоп, так што да Палестыны, дзе бунтуюць габрэi дабярэшся i сваiх ходам.
  Тым больш на дапамогу юдэям iдзе вялiзная Парфянская Армiя. А Парфiя нямногiм насельнiцтвам i памерамi саступае ѓсяму Рыму. Так што Цiту можа быць вельмi прутка. Ды i юдэi шматлiкiя i фанатычныя. Iм камандуе Кобра, i яго правая рука Варнава . Якi, дарэчы, быѓ адпушчаны замест Iсуса Хрыста.
  Так што лаянка мае быць неабыякая. А хлопчык-багатыр вялiкi воiн. Нерон нават хацеѓ зацягнуць яго сабе ѓ ложак. Але баяѓся. А раптам гэта дзiця, якое забiла голымi рукамi самага магутнага, раней непераможнага льва Рымскай iмперыi, задушыць i Нерона. Небяспечна такога моцнага наложнiка мець. Хоць хлапчук трэба сказаць вельмi нават прыгожых, i яе мышцы такiя рэльефныя - нiколi такога рэзкага i глыбока малюнка цяглiц Нерон не бачыѓ.
  I твар у хлапчука вельмi прыгожы. Праѓда валасы магчыма i фарбаваныя ѓ белы колер, але гэта нават лепей. Жадаецца гэтаму хлапчук падабаецца жанчынам.
  А пакуль iмператар зайшоѓ у катоѓню. Там якраз будуць мучыць дваiх: жонку сенатара i яго сына. Жанчына яшчэ маладая i прыгожая, а хлапчук яшчэ далiкатнага ѓзросту, гадоѓ дванаццацi i можна паглядзець на iх пакуты. А можа нават i самому ѓзяць у iх удзел.
  Ай-так, Нерон - нездарма цябе гiсторыкi лiчылi пачварай.
  З жонкi сенатара каты сарвалi сукенку, тунiку, сандалi, i трусы.... Яна апынулася аголена. Затым тунiку i шорты разам з сандалямi схлусiлi i з хлапчукi.
  Пакiнуѓшы хлопчыка i дарослую жанчыну зусiм голымi, iх падвялi да вяровак.
  Заламалi рукi назад, i рэзка паднялiся на прэнг. I вяроѓкi нацягнулiся.
  Жанчына закрычала ад болю i сораму, тонка скуголiѓ i хлапчук. Яны выцягнулiся на вяроѓках.
  Жонка сенатара была маладая, гадоѓ трыццацi, ужо пачала заплываць тлушчам з пышнымi формамi. Хлопчык жа даволi мускулiсты, фiзiчна развiты i загарэлы.
  Яму было балюча, але дзяцюк сцiснуѓ зубы i замоѓк. А вось яго мацi працягвала плакаць i скуголiць.
  Нерон вырашыѓ, што нядрэнна яму самому пацешыцца. Iмператар узяѓ у рукi бiзун, i выйшаѓ з ценю.
  Жанчына пазнала ѓладара Рыма i заскуголiла:
  - Аб вялiкай лiтасцi. Мы нi ѓ чым не вiнаватыя!
  Нерон ухмыльнуѓся:
  - Твой муж хацеѓ мяне атруцiць!
  Жонка сенатара закрычала:
  - Гэта няпраѓда пра найвялiкшы з найвялiкшых!
  Iмператар панура заявiѓ:
  - Не! Я буду дапытваць цябе, пакуль ты не назавеш саѓдзельнiкаѓ!
  I ѓдарыѓ бiзуном па спiне жонку сенатара. Тая закрычала на ѓсё горла.
  Iмператар ударыѓ яе яшчэ раз, так што лопнула скура.
  Хлопчык залямантаваѓ:
  - Не бiце маю маму!
  Нерон пажадлiва ѓхмыльнуѓся i агрэѓ пугай i хлапчука. Той таксама ѓскрыкнуѓ.
  Iмператар заѓсмiхаѓся. I стаѓ лупiць пугай па чарзе наносячы ѓдары хлопчыка i жанчыну. Ён меѓ цяжкую руку. Скура на спiнах i баках хлопчыка i жанчыны лопалася, сцякала кроѓ. Яны лямантавалi ад дзiкага болю.
  А iмператар усё заводзiѓся i дзейнiчаѓ злей.
  Пакуль нарэшце спачатку жанчына, а затым i дзiця, спаласаваныя ѓ крывавую калатушу не зацiхлi.
  Нерон сцёр з iлба пот i загадаѓ:
  - Прывесцi iх у сябе!
  Каты вылiлi на ахвяры загадзя прыгатаваныя вёдры са студнi. Тыя ачунялi i застагналi.
  Нерон жа ѓзяѓ у рукi паходню. I нядоѓга думаючы, узяѓ i накiраваѓ полымя на босыя падэшвы жанчыны. Пахла смаленым мясам. Жанчына загарлапанiла ва ѓсю глотку. А iмператар ужо полымя сунуѓ пад босыя ножкi хлопчыка. I зноѓ пах смажанага шашлыка, i смаленага мяса i крыкi.
  Нерон стаѓ палiць ахвяры агнём. Яны гарлапанiлi i зноѓ адключылiся. Па загадзе дыктатара iх зноѓ аблiлi ледзяной вадой. I зноѓ Нерон iх стаѓ пячы.
  I хлопчык з жанчынай зноѓ гарлапаняць пакрываючыся апёкамi.
  Няма ѓсё-ткi iмператар Рыма вялiкая скацiна.
  Спрабаваць жанчыну i дзiця, што можа быць горш.
  Хлопчык-багатыр на развiтанне заняѓся каханнем з дзяѓчынай-рабыняй. Ён вельмi стараѓся быць далiкатным i даставiць нявольнiцы задавальненне. Падобна ёй спадабалася, i яна сладастрасна стагнала.
  Прыхапiѓшы з сабой два мячы, якiя былi зроблены па адмысловай замове з асоба загартаванай сталi i лук калчанам поѓным стрэл, хлапчук-багатыр памчаѓся бягом у сталовую.
  I там ён прыхапiѓ з сабой смажанага кабана, рушыѓ далей.
  Цяпер трэба было дабрацца да Палестыны сваiм ходам. I гэта, зразумела, прабежка на вялiкую адлегласць. Праѓда вельмi хуткага хлапчука.
  Конан-Паѓлiк да гэтага гатовы.
  Ну, а для пачатку можна i выпiць цэлае вядро вiна. I потым узяць, i iрвануць у паѓночным кiрунку.
  I босыя, круглыя пяткi хлапчукi замiльгалi. I ён панёсся ѓ напрамку Альпаѓ. Што ж добра прабегчыся. Асаблiва калi лета i спякота.
  Хлапчук бег i на хаду крыху прыдумаѓ;
  Замест бесперспектыѓных танкаѓ: "Леѓ", "Маѓс", i Е-100, Гiтлер загадаѓ лепшым канструктарам засяродзiцца на самаходцы Е-10, зрабiѓшы цуда-машыну. Вагой усяго ѓ дзесяць тон пры рухавiку ѓ 400 конскiх сiл, але пры гэтым абароненую ѓ лоб ад усiх савецкiх гармат, а ѓ борт ад супрацьтанкавых стрэльбаѓ i гарматай здольным прабiваць усе савецкiя танк у лоб да кiламетра.
  Здавалася б, гэта нерэальна. Але канструктара зрабiлi машыну, вышынёй усяго 1,2 метра, толькi з двума членамi экiпажа, якiя размясцiлiся лежачы. I лабавая браня машыны - 82-мiлiметры пад вельмi вялiкiм нахiлам бранi, а бартоѓ - 52-мiлiметры, плюс яшчэ i каткi. I вага была ѓ дзесяць тон пры рухавiку 400 конскiх сiл. А значыць высокая хуткасць i манеѓранасць. А гармата ѓ 75-мiлiметраѓ 48 ЭЛ даѓжыня ствала, як у Т-4 у мадэрнiзаваным варыянце.
  Так з'явiлася да моманту бiтвы на Курскай дузе цудоѓная машынка. I Гiтлер каб павялiчыць колькасць дадзеных самаходак нават адклаѓ аперацыю "Цытадэль". Але, зразумела, фюрара Сталiн не стаѓ чакаць i 15 лiпеня пачаѓ наступ на фашыстаѓ.
  Немцы мелi магутную абарону i гатовы. Баi паказалi, што "Пантэра" у абароне зусiм нядрэнны танк. I выдатна спраѓляецца з задачай. I "Тыгр" таксама нядрэнны, у тым лiку i контратаках.
  Але Е-10 быѓшы i танней i прасцей у вытворчасцi ѓ баявых якасцях пераѓзыходзiць i "Пантэру", i "Тыгр".
  I немцы змаглi прыпынiць савецкi наступ на свае пазiцыi.
  У Сiцылii праѓда саюзнiкi дабiлiся поспеху. I змаглi захапiць спачатку востраѓ, а затым i высадзiцца ѓ Iталii.
  Але нямецкiя войскi раззброiлi iтальянцаѓ, i нанеслi моцны контрудар па саюзнiках.
  А на ѓсходзе немцы самi перайшлi ѓ наступ i акружылi Курск. I стварылi вялiзны кацёл для савецкiх войскаѓ. Вось гэта была прыгода.
  Поспех немцаѓ на ѓсходзе, i ѓзяцце Варонежа Сталiн прапанаваѓ у гэтых умовах Гiтлеру перамiр'е.
  Фюрэр даѓ згоду, але пры ѓмове спынення партызанскай вайны.
  Сталiн на гэта гарантыi не даѓ. I вайна працягнулася з новай сiлай. Немцы развiлi неабыякае наступленне на паѓднёвым напрамку.
  Але партызаны працягвалi дзейнiчаць i асаблiва гераiчнасць выяѓлялi дзецi, у прыватнасцi партызанка Лара.
  16 кастрычнiка 1943 года Ларыса Мiхейка накiравалася з заданнем у вёску. Дзяѓчынка была ѓжо дасведчанай падпольшчыцай i разведчыцай. Iсцi аказалася нялёгка. Грубыя чаравiкi на драѓлянай падэшве моцна нацерлi ногi. Дзяѓчынка з уздыхам разулася i пайшла басанож. Бруд ад начнога марозу, змерз у ледзяныя камякi, i звiнела пад дзiцячымi нагамi. Iсцi басанож было холадна, i нават амаль пакутлiва. Дзяѓчынка каб не змерзнуць дадавала крок. Яе голыя падэшвы, агрубелыя за лета, драпалiся ад цвёрдую паверхню. Дзяѓчынка iшла доѓга, босыя пальчыкi сталi сiнець ад холаду, ступню саднела, у пустым жываце бурчэла ад холаду. Рудыя валасы тырчалi з-пад хусткi, i развявалiся па ветры.
  Маленькая партызанка Лара, каб было не так паскудна напявала песеньку.
  Мы пiянеры дзецi камунiзму -
  Вогнiшча, палатка i звонкi горан!
  Нашэсце праклятага фашызму -
  Якога чакае раз'юшаны разгром!
  
  Што страцiлi мы ѓ бiтвах гэтых?
  А то ѓ баях з ворагам набылi?
  Мы былi раней проста святла дзецi -
  А цяпер воiны Роднай зямлi!
  
  Але Гiтлер зрабiѓ крок да сталiцы нашай,
  Абрынуѓ бомбаѓ без рахунку вадаспад!
  Мы Айчына нават неба прыгажэй -
  Цяпер крывавы наступiѓ заход!
  
  Адкажам на агрэсiю мы жорстка -
  Хоць самi ростам ды нажаль малыя!
  Але меч у руках у далiкатнага падлетка -
  Мацней, чым легiёны Сатаны!
  
  Хай танкаѓ прэ лавiна за лавiнай,
  А мы вiнтоѓку дзелiм на траiх!
  Хай палiцаi подла цэляць у спiну,
  Але Бог Святы пакарае люта iх!
  
  Што мы вырашылi? рабiць справу мiру -
  А для таго нажаль прыйшлося страляць!
  Спакой i так ужо застыѓ.
  Бывае i гвалт мiлаты!
  
  З дзяѓчынкай мы бяжым босыя разам-
  Хоць выпаѓ снег, як вугаль палiць гурбу!
  Але не маюць страху, ведайце дзецi -
  Фашыста ѓгоняць смела куляй у труну!
  
  Вось паклалi фрыцаѓ гiдкiх роту,
  А астатнiя трусы пруць у бегу!
  Мы крушым як касой у баi пяхоту.
  Нам не перашкода юныя гады!
  
  Перамога дасягненне, будзе ѓ Маi,
  Цяпер завея калючы, жорсткi снег!
  Хлопчык бос, сястра яго босая,
  У лахманах дзецi сустрэлi росквiт!
  
  Адкуль у нас бяруцца гэтыя сiлы -
  Цярпець i боль, i холад, тую патрэбу!
  Калi таварыш змераѓ дно магiлы,
  Калi сяброѓка стогне - я памру!
  
  Хрыстос дабраславiѓ нас пiянераѓ,
  Сказаѓ, Айчына Богам вам дадзена!
  Вось такая найпершая за ѓсiх вера,
  Савецкая, святая краiна!
  Дзяѓчынка спявала вельмi кранальна i паѓнагучна. У дранай жабрачай сукенцы халаднавата, але калi iдзеш хутка гэта сагравае. Лара чымсьцi нагадвае Герду, якая валачэцца па абледзянелай восеньскай дарозе ѓ пошуках Кая. Але на рахунку партызанкi ѓжо ёсць узарваны мост, некалькi дробных дыверсiй i маса здабытых звестак аб перамяшчэннi гiтлераѓцаѓ.
  Настрой у Лары - брыдкае. I не толькi таму, што пайшла з дому завiдна i, не паснедаѓшы. I не толькi таму, што босыя, збiтыя аб беражкi лёду дзявочыя ступнi гараць агнём i жудасна ныюць.
  Самае сумнае - гэта здабытыя навiны з фронту. Немцы ѓжо захапiлi амаль вестку Каѓказ, акрамя Баку i Ерэвана, упаѓ Архангельск i шэраг гарадоѓ на поѓначы. Да Масквы гiтлераѓцам усяго толькi пару сотняѓ кiламетраѓ. Японiя з усходу насядае, праглынуѓшы цалкам Манголiю i Прымор'е i падышоѓшы да Алма-Аты.
  Няма нiякай радасцi ад вестак з фронту. I Лара хмурыцца ад гэтага. Ужо трэцi год вайны, а перамен да лепшага не назiраецца. Няѓжо яны асуджаныя прайграць? I няма нiякiх шанцаѓ на пералом? Праѓда пакуль сталiца стаiць, ёсць i надзея!
  Лара каб сябе супакоiць успомнiла Жану Дарк . Англiчане захапiлi больш за палову Францыi, i сталiцу Парыж. Тым не менш, французы змаглi пераламаць ход вайны, i спаганi ангельцаѓ са сваёй краiны. Магчыма, тое самае адбудзецца i зараз. Галоѓнае каб не знiк народ i яго дух.
  Босыя ножкi Лары праламалi скарынку лёду ѓ лужыне, гэта было казытлiва для нарослых на падэшве мазалёѓ. Дзяѓчынцы становiцца весялей i яна прамаѓляе:
  - А я дзiкунка... Дзiкае i бясстрашнае!
  На белым iнэi засталiся босыя сляды. Мокрым нагам холадна i дзяѓчынка амаль пераходзiць на бег, здаецца што пад падэшвай пякучыя вугольчыкi. Калi б не была Лара загартаваная тысячамi пройдзенымi памiж сёлаѓ вёрст, у яе б крывавiлiся агрубелыя падэшвы.
  А так балюча i палае, але крыху прытуплена, i жорсткая падэшва вытрымлiвае.
  Загартаваная пастаяннымi пераходамi дзяѓчынка бегла доѓга, у яе адкрылася другое дыханне, яна сагрэлася, i нават крышачку спатнела. Толькi вельмi ѓжо хварэлi збiтыя падэшвы, i занылi натруджаныя iкры.
  Але i вёска, трэба падысцi да жоѓтай хаткi i назваць пароль.
  Дзяѓчынка стукнула тры разы. З'явiлася маладая, даволi прывабная жанчына ѓ сялянскай сукенцы. Яна з падазрэннем паглядзела на жабрачку, з чырвонымi ад холаду нагамi i спытала:
  - Ты з добрай весткай, або чорта зграяй!
  Лара машынальна адказала:
  - Чарцей не бывае, а Бог Адзiн!
  Жанчына паѓтарыла водгук:
  - Бог Адзiн, а святых шмат!
  I працягнула дзяѓчынцы руку.
  - Заходзь мiлая, вiдаць прамерзла з дарогi!
  Лара ѓвайшла, несучы грубыя чаравiкi ѓ руках. Дастала з драѓлянай падэшвы шыфр. Жанчына ѓзяла яго ѓ рукi, схаваѓ за рукаѓ, свiснула:
  - Прынясi тазiк з цёплай вадой сынок!
  З'явiѓся бялявы хлапчук гадоѓ дзесяцi. Худзенькi, у простай сялянскай адзежы, басенькi , але вясёлы.
  Жанчына ласкава загадала:
  - Памый ногi госцi!
  Лара збянтэжана закруцiла галавой:
  - Я сама. Не панi!
  Жанчына адмахнулася:
  - Я чула, пра цябе Лара. Ты шмат непрыемнасцяѓ прычынiла фрыцам, i цябе нават прадставiлi да ордэна "Вялiкай Айчыннай вайны".
  Дзяѓчынка цяжка ѓздыхнула. Хлопчык узяѓ у рукi маленькi кавалак гаспадарчага мыла i пачаѓ церцi жорсткiя, падрапаныя ѓ ранках i ѓдарах ножкi дзяѓчынкi.
  Жанчына спачувальна вымавiла:
  - Ты босая iшла ѓ такi мароз?
  Лара кiѓнула, адказаѓшы:
  - Чаравiкi вельмi грубыя, не па памеры, нацерла пяткi. Ды i мне басанож звыклей, i ножкам лягчэй!
  Жанчына з усмешкай вымавiла:
  - Так i прастыць нядоѓга. А абутак дастаць асаблiва для дзяцей цяжка, пад акупацыяй народ збяднеѓ. Але вось дзет Мiхей выдатны лапцi пляце, можа замовiць i табе па памеры? Гэта лепш, чым драѓляныя чаравiкi!
  Лара адмахнулася:
  - Ай, не трэба... Я нiколi ѓ дзяцiнстве не хварэла, i без абутку пахаджу. А так у лапцях, я адчую сябе жабраком мацней, чым босая.
  Жанчына сама пацерла Ларэ ножку, шурпатую падэшву i заѓважыла:
  - Яна ѓ цябе як у сялянкi, жорсткая! Але шлях трэба няблiзкi. Можа, паясi на дарогу?
  Лара, якую ѓжо другi дзень мучыѓ голад, кiѓнула:
  - Вось гэта можна!
  Абед аказаѓся сцiплым. Жанчына была ѓдава i гадавала пецярых дзяцей. Усе атрымалi па бульбiне ѓ мундзiры i кубку малака. Лара ѓжо была даволi высокай, i ѓ яе фармавалася постаць, абяцаючы неѓзабаве ператварыцца ѓ квiтнеючую i прыгожую дзяѓчыну. Адной бульбiны, было, зразумела, мала для якi расце арганiзма. Але папрасiць яшчэ пры такой беднасцi сумлення не хапала. Дзецi худыя, але вясёлыя, увесь час усмiхалiся i пасмейвалiся.
  Лара аблiзала сабе пальцы i выпiла смачнае малако да кроплi. Есцi захацелася нават больш, чым да абеду. Але яна ѓжо прывыкла харчавацца надгаладзь. Нiчога ѓжо бульбiна, зжаваная разам лупiнай, i тлустае малако сёе-тое дало для арганiзма. А там, можа, трапiць на хату багацей i партызану пракормяць.
  Жанчына перадала Лары шрыфт. Дзяѓчынка схавала яго ѓ драѓляную падэшву цяжкага чаравiка. Пасля адносна цёплай хаты на вулiцы яе абдало холадам. Жанчына падбегла да яе i накiнула на плечы хустку. Лара адкiнула назад:
  - Не трэба! Вы такiя бедныя! Няхай будзе лепш дзецям!
  Удава пацалавала дзяѓчынкi на развiтанне i вымавiла:
  - Ну, з Богам! Жадаю дайсцi!
  Лара рушыла па замерлай дарозе. Каб сагрэцца перайшла на бег. З поѓначы дзьмуѓ халодны вецер, неба ѓ аблоках, i дзень выдаѓся марозным. А яна ѓ адной толькi старой сукенцы вышэй кален, i босымi, чырвонымi нагамi. Пасля цёплай вады, на ледзяным ветры яшчэ халадней. Нiбы абцугi хапаюць за голыя пяткi.
  Лара бяжыць, iмкнучыся трымаць дыханне. Дык хоць крыху цяплей. Пад босымi, барвовымi нагамi ледзяная скарынка. Успомнiѓся расказ пра Зою Касмадзям'янскую. Як ёй было пакутлiва, босы па снезе. Нездарма фашысты прымянiла падобнае катаванне.
  А Лары загрукалi зубы, i яна прыбавiла кроку. Падумала, што дарма не ѓзяла хустку. У другой палове дня, кастрычнiцкi мароз толькi ѓзмацнiѓся. Але ж яна савецкая пiянерка i павiнна вытрымаць. Абы хапiла сiл. Цела ѓ яе натрэнiраванае шматлiкiмi пераходамi, i зможа ѓсё перанесцi. Няхай нават кожны крок выбухае болем! Хуткi бег, у рэшце рэшт, стаѓ саграваць Лару. Стала цяплей, i ад чырвоных, як вараныя ракi ножак дзяѓчынкi нават пайшла пара. Боль аслабла, i адкрылася другое дыханне. Што ж яна паказала, што можа... Як тая Герда, што iмчалася босая ѓ люты мароз у палац снежнай каралевы. I хоць наперадзе яшчэ добрых дваццаць вёрст Лара была ѓпэѓнена - дабяжыць!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  З'явiлася нiбы анёл з цемры, або дэман са святла, чарадзейка. Яна блiснула нiбы маланка i заявiла, выскалiѓшы буйныя конскiя зубкi:
  - Цябе чакае чарговая мiсiя! Ты мой слуга i павiнен ваяваць так дзе я табе загадаю!
  Паѓлiк-Конан пакланiѓся i вымавiѓ:
  - Адказ мой ясны - на ѓсё згодзен!
  Чарадзейка ѓпэѓнена заявiла:
  - Цяпер цябе чакае бiтва з войскам Кiтая! Але ты будзеш ваяваць там не адзiн, i гэта будзе бой супер!
  I яна махнула чароѓнай палачкай. I закруцiлася завея i светлавыя патокi залiлi пацана-волата.
  Хлопчык i дзяѓчынка, а таксама чатыры дзяѓчыны-ведзьмы аказалiся ѓ паѓднёвай Сiбiры i адлюстроѓвалi нацiск кiтайцаѓ. Гэта была малавядомая вайна, калi ва ѓладзе ѓ Кiтаi былi маньчжуры, якiя праводзiлi актыѓную экспансiю ѓ розных рэгiёнах Азii.
  I вось яны атакавалi рускiх на раёне Тыбета. I рэальнай гiсторыi, iм удалося забраць частку тэрыторыi. Тым больш Расiя ѓ той момант была аслаблена сялянкай i казачай вайной Стенькi Разiна. Ды i войскi перакiдваць прыйшлося б на вельмi вялiкае адлегласцi.
  Але несмяротныя хлопчык i дзяѓчынка, i чатыры дзяѓчыны-тэрмiнатары прыйшлi на дапамогу рускаму форту.
  Велiзарнае кiтайскае войска пайшло на штурм, толькi што пабудаванай рускай крэпасцi. I сiлы былi вiдавочна няроѓнымi.
  Рускiх усяго тысяча, а кiтайцаѓ дзвесце тысяч. I здавалася зусiм няма шанцаѓ выстаяць.
  Але шасцёрка воiнаѓ класа - супер гатовая бiцца.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка на сцяне. Несмяротны хлопчык, на выгляд гадоѓ дванаццацi кiдае босымi пальцамi ног iголкi. I дзiвiць надыходзячых кiтайцаѓ. Адразу тузiн.
  Кiдае босымi пальцамi ножак iголкi i Маргарыта. Дзяѓчынка вынiшчае супернiкаѓ i пiшчыць:
  - Мая вялiкая сiла!
  I адважна ваюе.
  Наташа таксама босымi пальцамi ножак як кiне магутны бумеранг. Як раскрышыць супернiкаѓ, i прапiшчыць:
  - У iмя вялiкай славы!
  Далей ужо Зоя сячэ мячамi кiтайцаѓ, i заадно кiдае босымi ножкамi iголкi з атрутай. I напявае сабе:
  - На прасторах Русi,
  Мы здолеем усiх выратаваць!
  I зноѓ мячы апускаюцца на супернiкаѓ. I калi ѓжо сякуць, то без усялякага жалю.
  А вось калi Аѓрора пачала разбураць, i кiдаць босымi пальцамi ножак бумерангi, то гэта i зусiм поѓнае знiшчэнне. I кiтайцы забiтыя падаюць пад ударамi рудай д'ялiцы.
  А дзяѓчына раве:
  - Усё паламаю i разарву!
  I абедзвюма мячамi як возьме i сячэ!
  А ад яе босай пяткi ляцiць востры, i колючы дыск. Гэта ѓвогуле дзяѓчына татальнай смерцi.
  А вось i Святлана ѓ вырашальным баi. Як давай мучыць кiтайцаѓ, i рассякаць iх на дробныя кавалкi мячамi.
  Пракруцiла дзяѓчына матылька, i сем воiнаѓ паднябеснай iмперыi засечана.
  А затым ад босых пальцаѓ ножак i ляцяць вострыя, атрутныя iголкi. I дзiвяць кiтайцаѓ.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка дзярэцца з жоѓтымi ваярамi. Яго мячы мiльгаюць нiбы прапелер.
  Хлопчык са смакам спявае:
  - Я буду наймацнейшым чэмпiёнам свету,
  Мы пераможам Амерыку, Кiтай!
  I зноѓ хлопчык кiдае босымi пальцамi дзiцячых ножак вострыя гульнi. I падаюць адразу два тузiны забiтых кiтайцаѓ.
  Вось такая бiтва. У рэальнай гiсторыi, царская Расiя дапятроѓскiх часоѓ страцiла частку сваёй тэрыторыi. Але тут рускiя вiцязi ваююць i не збiраюцца саступаць.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка б'ецца i спявае:
  - Але мы вiцязi поѓныя рускага духу,
  Катам нiколi не пачуць, наш здушаны стогн!
  I зноѓ хлопчык кiдае вельмi вострыя, i з моцным, звараным ведзьмамi атрутай, вельмi тонкiя iголкi!
  Дзяѓчынка Маргарыта побач з iм. I таксама яе ножкi шпурляюць такiя забойныя iголкi. А рукi сякуць нападаючых кiтайцаѓ. Ваяѓнiца разбурае супастаѓ, i напявае:
  - Я такая крутая, нiбы дэман усiх краiн...
  Дзiма, Дзiма, Бiлан! Дзiма, Дзiма Бiлан!
  Уладар усiх краiн!
  Наташа таксама сячэ кiтайцаѓ i напявае:
  - У вячэрняй свiтанку, не дамо перамагчы Сатане!
  I ад яе босых ножак таксама ляцяць забойныя iголкi.
  Далей ворагаѓ разбурае Зоя. I ад гэтай дзяѓчыны нiбы зыходзяць флюiды каласальнай энергii.
  I ад босых ножак прыгажунi ляцяць бумерангi, i вострыя iголкi.
  Ваяѓнiцы ежыць:
  - Я вялiкая басаногая мара i прыгажосць!
  I зноѓ шпурне ѓ супернiкаѓ нешта надзвычай забойнае.
  А вось калi Аѓрора праводзiць млын i ссякае кiтайцаѓ, то гэта i зусiм - вышэйшы пiлатаж анiгiляцыi.
  А потым рудая кiне босымi пальцамi ног пранiзлiвыя iголкi. I падаюць забiтыя жоѓтыя ваяры.
  А вось калi Святлана лупiць. I адначасова ад яе голых ножак ляцiць цэлы пучок iголак, якiя ѓсё пранiзваюць i забiваюць.
  А ваяѓнiцы пiшчыць:
  - Так, так, так - атрымай фашыст у пятак!
  I яе босыя ножкi зноѓ па кiтайцах забойнае выкiнуць.
  Наташа, секчы жоѓтых воiнаѓ мячамi, заѓважыла:
  - З фашыстамi было i лягчэй i цяжэй!
  Святлана, правёѓшы млын, заѓважыла:
  - А з намi дзяѓчатамi заѓсёды лёгка!
  Аѓрора, прайграла прыём веер, i буркнула:
  - А са мной наогул не засумуеш!
  I ад яе босых ножак ляцiць забойнае джала.
  А Зоя як возьме i прапiшчыць:
  - Мы не тараканы, мы дзяѓчаты - вялiкай славы!
  I зноѓ ад яе босых ножак нешта вылецiць, i па непрыяцелю прыкладзецца.
  Дзяѓчынкi ѓзялi за працу на сумленне.
  Гэта крэпасць амаль адзiны апорны пункт рускiх у гэтым раёне. Ёсць яшчэ пара якiя будуюцца гарадоѓ. Добра, што кiтайцы не сунулiся за Амур. Але Расея ѓ рэальнай гiсторыi кавалак сваёй тэрыторыi страцiла. Вельмi агрэсiѓная дынастыя ва ѓладзе ѓ Кiтаi. Аднак дзяѓчыны - гэта тое, што здольна i Люцыпара палiцы звярнуць ва ѓцёкi.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка сячэ кiтайцаѓ. I пры гэтым хлопчык спявае:
  - Найвысокi будзе клас...
  I вось ляцiць кiнуты босай ножкай хлопчыка бумеранг i лямант:
  - Усiх пасячэ дзiкабраз!
  Маргарыта таксама кiнула ѓ супернiка тое, што з'яѓляецца забойствам. Размалявала яго на часткi, i пiскнула:
  - Я басаногая мара i вялiкая прыгажосць!
  I яе ножка кiдае дзiкiя дыскi.
  Далей у баi Наташка. I таксама ѓ непрыяцеля кiдае тое, што расколвае супернiкаѓ.
  I робiць гэта вельмi спрытна.
  А яе босыя ножкi шпурляюць чарговыя, забойныя iголкi.
  Далей у Зоя ѓ баi. I таксама кiдае ѓ супернiка, рознага роду свастыкi i бумерангi.
  I выкошвае непрыяцеля.
  Пасля чаго як правае:
  - Слава добраму цару!
  А вось у баi i Аѓрора. Таксама непрыяцеляѓ з Кiтая нiшчыць. I калi ѓжо кiне, то кiне забойнай сiлай.
  I пры гэтым праспявае:
  - Ды ѓ iмя рускай Зямлi!
  I таксама ад яе босых ножак разлятаюцца забойныя зарады.
  Святлана таксама спуску непрыяцелю не дае. I ад яе босых ножак ляцiць тое, што прыносiць вiдавочную смерць.
  I ваяѓнiца напявае:
  - Не саступiм нiколi! Не прыйдзе на Русь бяда!
  I зноѓ кiтайцаѓ як закране. I возьме без цырымонiй пасячэ.
  Шасцёрка ваяѓнiкоѓ i ваяѓнiц б'е моцна. I сячэ непрыяцеля, i кiдае босымi ножкамi.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, секчы кiтайцаѓ, праспяваѓ:
  - Зорны баец, дарма трубiць твой рог -
  Край твой далёкi ѓ сумнеѓнай славе...
  Полымя бiтвы дрыжыць памiж радкоѓ -
  У аднабаковай гульнi без правiл!
  I босы ножкi хлопчыка ляцiць чарговы бумеранг, якi цэлай тузiне кiтайцаѓ перарэзаѓ глоткi.
  Хлопчыка як бачым баец.
  I Маргарыта таксама ѓ бiтве. I так яе босыя ножкi працуюць. Яна нiшчыць непрыяцеляѓ без усялякiх сумневаѓ вельмi крута.
  I яе мячы нiбы каты.
  Ваяѓнiца ежыць:
  - Ды будзе слава!
  Наташа таксама вядзе агонь босымi ножкамi, i кiдае забойнае. А заадно i мячамi актыѓна сячэ.
  Адначасова пiшчыць:
  - Мой антураж - казённы экiпаж!
  Далей у баi Зоя. Таксама чартоѓка найвышэйшага ѓзроѓню анiгiляцыi. Як правядзе мячамi матылька. А затым возьме i босымi ножкамi паражаючыя элементы кiдае.
  Пасля чаго прае:
  - Войска радуецца - наступаючы!
  I цэлы шэраг скошаных кiтайцаѓ падае.
  Дзяѓчына сабе спявае:
  - Зоя любiць забiваць! Ах, гэтая Зоя!
  А вось i Аѓрора ѓ iмклiвым наступе. Або дакладней агрэсiѓнай абароне. I пры дапамозе босых ножак выбiвае непрыяцеляѓ.
  А заадно i пiшчыць. А калi пройдуць яе шаблi нiбы лопасцi культыватара, то тры тузiны кiтайцаѓ разарвуць на кавалкi!
  А Аѓроры правiшча:
  - Мiлагучныя акорды, сцяг Расii вельмi ганарлiвы!
  I вось яе голая пятка як угодзiць кiтайскаму генералу ѓ падбародак. Той возьме i завалiцца.
  Зоя ѓ баi агрэсiѓная. Сячэ сабе непрыяцеляѓ, i вiшча:
  - Усiх сумнем i прыб'ем!
  I ад босых ножак такiя кiнжалы ляцяць.
  Святлана таксама спуску нiкому не дае. I нiшчыць непрыяцеляѓ, нiбы каса траву зразае. Кiтайцы завальваюцца.
  Дзяѓчына вiскоча:
  - Шалёная iголка! Вунь з двара!
  Паѓлiк-Конан Рыбачэнка як зрэжа ѓдарамi мячоѓ кучу жоѓтых воiнаѓ. I потым босымi ножкамi зорачку кiдае i праарэ:
  - Маё войска ѓсiх мацней!
  Хлапчук-тэрмiнатар як вiдаць на самым пiку знiшчэння непрыяцеляѓ. I дзейнiчае з каласальным азартам.
  I ад яго босых пальцаѓ ног чарговы падаруначак смерцi адлятае. I як завальвае кiтайцаѓ, якiя лезлi на сцяну.
  Жоѓтыя воiны фанатыкi. Iх ужо цэлыя курганы трупаѓ навалiла. А яны ѓсё лезуць i лезуць, i лезуць!
  Але хлопчык i дзяѓчынка проста ѓвасабленне забойнай моцы. I калi яны сякуць, то пырскi крывi ва ѓсе бакi ляцяць i вельмi далёка.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Гераiчнасць подзвiг апеты,
  Мы ёсць заваёѓнiкi планет!
  Маргарыта гэтая няѓрымслiвая дзяѓчынка праспявала:
  - Не спынiмся нi iмгненне.
  Чуецца чыйсьцi здушаны крык!
  I таксама ад босы ножкi дзяѓчынкi ляцяць разбуральныя i забойныя iголкi. Якiя дзiвяць кiтайцаѓ, нiбы снапы пшанiцы. Ды дзяѓчынка Маргарыта - рэальны тэрмiнатар.
  Наташа, секчы кiтайцаѓ, праспявала:
  - I думала дзеѓка, жоѓтых круша,
  Што жыць добра, i што жыццё добрае!
  Пасля чаго зноѓ ад яе босых ножак ляцяць iголкi.
  Зоя, правяла шаблямi млын i пiскнула:
  - Я ворагаѓ усё замачу, i паверце, не жартую!
  I ножкi ваяѓнiцы запусцiлi некалькi зорачак.
  А прыгажуня праспявала:
  - Ваенны акт - б'ю ѓ пятак!
  Аѓрора, секчы без лiшнiх эмоцый, выдала:
  - Вялiкi поспех нас чакае! Паверце, страмчэй не бывае!
  I таксама як босымi ножкамi, тое, што забiвае, запусцiць.
  Пасля чаго прапiшчыць:
  - Я крывавая кобра!
  Святлана кiтайцам лiтасцi не дае. I нiшчыць, нiбы гэта мурашкi. I заадно напявае:
  - Смецце не будзе дарогi,
  Вынось хутчэй ногi!
  I вось ад яе босых пальцаѓ ножак зноѓ ляцяць забойныя прэзенты. Такая вось найкруцейшая баба!
  I таксама раве:
  - Будзе наша перамога, на святой вайне!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка дзейнiчае ѓсё больш актыѓна. I сячэ з абедзвюх рук, i нават узяѓ у рот трубку i плюецца па кiтайцах iголкамi. Вынiшчае працiѓнiкаѓ i пiшчыць сабе:
  - Вось такая ѓ нас перамога -
  Поѓны ход i заход!
  I зноѓ хлапчук-тэрмiнатар як рубанет. I адначасова кiне тое, што забiвае без жалю.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Адчайна дзяѓчынка. I калi ѓжо запусцiць сваёй босай ножкай бумеранг, то гэта ѓжо не менш за тузiн ссечаных кiтайцаѓ.
  Пасля чаго дзяѓчынка праспявае:
  - Ох, вялiкi ѓ мяне верталёт,
  Ну а сэрца ад шчасця спявае!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi ляцiць забойчая зорачка. Ды гэта прыгажуня самага вышэйшага пiлатажу. I смерць сее направа i налева.
  Наташа таксама нiшчыць кiтайцаѓ усiмi спосабамi.
  I пры гэтым напявае:
  - Пiск, пiск, пiска...
  Олiвер знайшоѓся Твiст!
  I ад яе босай ножкi ляцiць смяротны прэзент.
  Вось i Зоя падцягнулася... Узяла i плюнула па ворагу з трубачкi. Потым секла млын мячамi. Затым яе босыя ножкi ѓзялi i запусцiлi пякельны прэзент смерцi.
  I павалiлiся кiтайцы. Нiбы iх злiзала агнямётам.
  А тут у баi i Аѓрора. Таксама iмклiвая дзяѓчынка. I рудая смерць, i пякельны пякучы прамень. I возьме, стане секчы.
  Няма такой нiшто не спынiць.
  Нават танк "Маѓс".
  Вось Аѓрора i цвiкоѓ па кiтайцах. Што надзвычай крута i з шалёнай сiмволiкай i мячом.
  А мячы ѓ рудай гарпii нi спыняцца, нi на iмгненне.
  Пры гэтым Аѓрора пiшчыць:
  - Мая Радзiма - Радзiма камунiзму!
  I таксама ад яе босай ножкi, як вылет нешта надзвычай забойнае.
  I зноѓ дзеѓка ѓ залёце.
  А яшчэ тут Аѓрора ѓспомнiла, як сапраѓды ваявала з "Маѓсам", у адной з альтэрнатыѓных гiсторый. Тады саюзнiкi заключылi з Трэцiм Рэйхам перамiр'е, i карыстаючыся адсутнасцю бамбардзiровак, немцы запусцiлi ѓ вытворчасць "Маѓсы".
  Ды гэтыя танкi сапраѓды пёрлi як звяры. I iх пасоѓванне было страшным.
  Але не для дзяѓчат-тэрмiнатараѓ. Яны змагалiся з гiтлераѓцамi стрымана i iмклiва адначасова.
  I паказалi мацi Кузьмы! А бiлiся ваяѓнiцы адважна.
  Вось i цяпер рудая Аѓрора як разане мячамi. I выкасiць непрыяцеляѓ, нiбы культыватарам.
  Пасля чаго прапiшчыць:
  - Забiваю пагалоѓна!
  Святлана ж таксама ѓ бiтве не баяецца. Кiтайцаѓ нiшчыць. I адначасова босымi ножкамi тое, што сее смерць, кiдае.
  А заадно вiскоча:
  - Касмiчная бравада -
  Будзе вялiкая серэнада!
  I падмiргне непрыяцелям!
  Пасля чаго з трубачкi плюне!
  А далей ужо Конан-Паѓлiк Рыбачэнка як разыдзецца. I давай па кiтайцах не толькi iголкi, але i бумерангi нагамi кiдаць.
  Такi вось iмклiвы хлопчык-тэрмiнатар трапiѓся.
  А заадно i спявае:
  - Нас не спыняць ворагi,
  Калi слабы дапамажы!
  I не бяжы, не бяжы...
  Калi толькi не наперад!
  I Конан-Паѓлiк як свiсне.
  А Маргарыта ѓзяла i босымi пальцамi ножак шпурнула разбуральнае i смяротна забойнае. I заадно праспявала:
  - Вось гэта будзе пасланне кобры!
  I дзяѓчынка як падмiргне i пiсне!
  Наташа таксама ѓ баi не прамашка. Узяла i босымi пальчыкамi кiнула вострую свастыку. Прабiла масу кiтайцаѓ i пiскнула:
  - За маю Радзiму!
  А тут яшчэ i Зоя ѓ баi. I таксама босымi ножкамi ѓ непрыяцеляѓ зарады кiдае.
  I пiшчыць з аскалам зубоѓ:
  - Я такая ваяѓнiца, рэальна тэрмiнатар!
  Пасля чаго дзяѓчына мячамi лупiць. I правiшча ва ѓсё горла.
  - Банзай!
  Дзяѓчына, як вiдаць, змагацца, не перастане. I секчы будзе без лiшнiх антымонiй.
  Аѓрора таксама як возьмецца за знiшчэнне. Кiтайцаѓ разбурае сабе, без усялякага сарказму. I падаюць жоѓтыя ваяры, нiбы iх напалову разарвалi.
  А рудая дзяѓчына крычыць:
  - Полымя камунiзму над светам!
  I зноѓ возьме, i сячэ двума мячамi. А потым з трубкi выплюне. I па непрыяцелю ѓсадзiць.
  Ды Аѓрора - гэта хараство i сама дасканаласць.
  Хаця Святлана не горш. I таксама кiтайцам учынiла натуральнае збiццё i смертазабойства.
  I яе босыя ножкi кiдаюць у жоѓтых ваяром прэзенты знiшчэння. Ды робяць гэта ѓсё на высокай хвалi.
  Святлана верашчыць:
  - Бой будзе крывавы, святы i правы!
  I ад яе босай ножкi зноѓ нешта забойнае сарвалася. I па кiтайцах як возьме i стукне!
  Вось ужо дзяѓчынкi рэальна разышлiся. I спуску нi кропелькi не даюць. Вось гэта бабы - усiм бабам бабы!
   Конан-Паѓлiк Рыбачэнка ѓ хвацкiм нацiску. Ужо шмат тысяч яны кiтайцаѓ перабiлi. Аслабеѓ нацiск воiнаѓ гэтай жоѓтай iмперыi.
  Конан-Паѓлiк прапiшчаѓ:
  - Вышэйшая мера перамогi!
  Маргарыта ѓзяла i босымi пальчыкамi кiнула забойнае, i тое, што вастрэйшая за брытву.
  Пасля чаго дзяѓчынка праспявала:
  - Мы кiдаем бурам выклiк,
  Чаму i чаму?
  Жыць на свеце без сюрпрызаѓ
  Немагчыма нiкому!
  Маргарыта выплюнула па кiтайцах цэлую чаргу з трубкi i працягнула:
  - Хай удачы - няѓдачы,
  I скаканне ѓверх i ѓнiз!
  Толькi так, а няйначай -
  Толькi так, а няйначай...
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз! Сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз! Сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз!
  I толькi ѓверх - нi мiлiметра ѓнiз!
  Дзяѓчынка дэманстравала суцэль баявы настрой.
  Наташа таксама ѓ самым эпiцэнтры бiтвы. Нiбы вывяргаецца вулкан. I кiдае босымi пальцамi ножак iголкi. Уражвае супернiкаѓ. I пакiдае з iх трупы.
  Пасля чаго дзяѓчына праспявала з аскалам зубоѓ:
  - Мы такiя тэрмiнатары, нiбы робаты мары, i вялiка прыгажосцi!
  I вось дзяѓчынка як сячэ наводмаш мячамi. I высячэ масу народу.
  Зоя таксама ѓ самай гушчы бою. Змагаецца сабе i скалiць зубкi i раве:
  - Не спынiць нас нiхто!
  I ад яе босы ногi па кiтайцах пранёсся дыск. Якi перарэзаѓ масу глыток. I захлынулася войскi паднябеснай iмперыi.
  А дзяѓчаты ѓсё больш i больш насядаюць.
  Вось Аѓрора як запусцiць тое, што рэжа метал. Ссячэ масу галоѓ, якiя склалiся ѓ курганы. I падскочыць, падляцiць, i возьме, прараве:
  - Маё iмя мой кулак!
  I зноѓ двума шаблямi памахае, i кiтайцам выпускае кiшкi. Але пры гэтым нi кропелькi не сумецца.
  А яе босыя ножкi запускаюць забойныя бумерангi. Якiя галовы скошваюць шэрагамi.
  Пасля чаго рудая ваяѓнiца вiскоча:
  - Не будзем мы ѓ кабелi!
  Хай будзе шчасце на Зямлi!
  I возьме яшчэ з трубкi сваiм раток пунсовым плюне. I заваляцца воiны паднябеснай iмперыi, нiбы кулi з мукой.
  Вось i Святлана ѓ баi праявiла.
  Яна перакулiла на супернiкаѓ кiпячай вады. I тыя абвараныя возьмуць i вельмi дзiка загарлапаняць.
  Святлана пiскне:
  - Мой забой!
  I яшчэ босай ножкай шпурне пару бумерангаѓ. Разрубiць масу кiтайцаѓ.
  I выцiскае масу трупаѓ.
  Вось так пападанцы працуюць.
  I сякуць сабе iмперыю Кiтая, без лiшнiх цырымонiй. Не, яны нават тактам асаблiвым валодаюць.
  Ужо лiк забiтых кiтайцаѓ iдзе на дзясяткi тысяч. А дзяѓчаты толькi весяляцца i падскокваюць нiбы мячыкi.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка таксама паказвае самы круты з усiх пiлатажоѓ што толькi можна сабе ѓявiць.
  I хлопчык сячэ двума мячамi так што рукi i ногi, i галовы ва ѓсе бакi ляцяць.
  Конан-Паѓлiк крычыць:
  - Будзе, веру я наша рашучая перамога!
  Маргарыта босай ножкай, кiнуѓшы разбуральнае, пацвердзiла:
  - Ды будзе!
  I ѓся шасцёрка стала секчы яшчэ больш актыѓна.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Пасля таго як амаль усё кiтайскае двухсоттысячнае войска было знiшчана - шасцёрка ваяѓнiкоѓ рушыла далей у глыб паднябеснай iмперыi. Каб не даць кiтайцам зноѓ вярнуцца да рускiх гарадоѓ у Сiбiры.
  Вось ваяѓнiкi атакавалi жоѓтых воiнаѓ у найблiжэйшым буйным горадзе.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, секчы жоѓтых байцоѓ, i размахваючы абодвума мячамi, прароѓ:
  - Во i рускiх цароѓ!
  I ад яго босых ног паляцелi вострыя iголкi. Уразiлi кiтайскiх байцоѓ.
  Маргарыта, рубячы жоѓтых воiнаѓ мячамi, узяла i праспявала:
  - Цяпер мы робiм гiсторыю!
  I ад яе босы ножкi паляцелi ѓ жоѓтых ваяроѓ iголкi.
  Далей ужо Наташка ѓ баi. Таксама кiдае прэзенты смерцi i верашчыць:
  - Будучыня за намi! Слава Вялiкай Расii!
  I яе босая, точаная ножка такое выкiне са страшнай сiлай. I раскрые кiтайцаѓ у крывавую калатушу.
  Зоя таксама сячэ адчайна. I разнесла напалову кiтайскага генерала. I перасекла яго косцi.
  Пасля чаго завыла:
  - За маю вялiкую перамогу!
  I босымi ножкамi зноѓ запусцiць забойны прэзент. I выб'е шмат кiтайскiх байцоѓ.
  А вось калi Аѓрора ѓ бiтве - гэта ѓвогуле жах. Яна перасякае кiтайскiх салдат напалову, i босымi ножкамi запускае забойныя прэзенты. I так разбурае жоѓтае войска.
  Няма Аѓрору i сапраѓды называюць ведзьмай чырвонага колеру. I яна непераможная.
  I ад яе босых пальцаѓ адлятаюць смяротныя iголкi. Пападаюць у кiтайцаѓ i тыя завальваюцца, нiбы кулi з пяском.
  Аѓрора раве ва ѓсю глотку:
  - Рускiя мяне ведаюць,
  I вялiкай называюць!
  I зноѓ прыгажуня як кiне iголку смертаносную. I працiѓнiк прышпiлены нiбы жук.
  Аѓрора пра булькала:
  - Марыць можна, размроiцца кепска!
  I зноѓ дзяѓчына як лупанет бумерангам.
  Ды гэтая рудая - не фунт солi з'ела ѓ ратнай справе. Калi ѓжо малоцiць, то малоцiць.
  I зноѓ iмклiвая i агнязарная дзяѓчына ѓ нападзе.
  А тут у бой рвецца Святлана. I так усiх сячэ i знiшчае. А яе мячы нiбы блiскучыя маланкi.
  А ад босых ножак ляцяць iголкi.
  Дзяѓчына зараѓла:
  - Вялiкая мая сiла -
  Са мной гуляць, што сябраваць з кракадзiлам!
  Хлопчык Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, як заѓсёды, у нападзе. Iмклiвы ён мангуст. Сячэ i кiдае зорачкi па непрыяцелю.
  I юны ваяѓнiк крычыць:
  - У наступ пойдзем,
  Усiх кiтайцаѓ разаб'ём!
  I вось хлапчук у нападзе.
  А дзяѓчынка Маргарыта ѓ вялiкiм азарце руйнуе жоѓтыя войскi. I яе босыя пальчыкi кiдаюць падарункi смерцi.
  А дзяѓчына раве:
  - За мной будзе перамога!
  I зноѓ ад яе босай ножкi iмчыцца цэлы дожджык iголак.
  А iголкi то забойныя i атручаныя.
  Маргарыта ѓ наступленнi. Кiтайцам супраць яе вельмi прутка. А дзяѓчына само ѓвасабленне жаху.
  Хоць i прыгожая ваяѓнiца.
  I вось ад яе босай ножкi зноѓ адлятае кавалачак смерцi. Якi дзiвiць непрыяцеляѓ.
  Наташа ѓ дзiкiм палёце. Рассякае кiтайцаѓ на часткi. I яе мячы не ведаюць лiтасцi.
  Ваяѓнiца раве:
  - Будзе наша вялiкая перамога!
  I ад босых ножак прыгажунi зноѓ ляцяць вельмi смяротныя i небяспечныя iголкi.
  Яны дзiвяць кiтайцаѓ у вялiкiх колькасцях. Што ж дзяѓчыны вельмi крутыя.
  I ѓ наступе не даюць нiкому спуску.
  А вось Зоя не ведае, нiколi слова няма. Яна прарываецца да супернiкаѓ. I яе мячы нiбы каты.
  Зоя ва ѓсю глотку крычыць:
  - Не ведаю лiтасцi - толькi смерць!
  I яе босыя ножкi такое кiнуць, што кiтайцам не выстаяць!
  I наадварот ваяѓнiца паскараецца з кожнай хвiлiнай. Вось гэта каток у наступе.
  Аѓрора таксама такая завадная дзяѓчына. Не адступае i не здаецца. I ѓсё ёй удаецца.
  Вось кiнула босымi пальцамi ног сталёвы веер. Зрэзала кiтайскiх салдат i прашыпела:
  - У чырвонай iмперыi, будзе вогнiшча, якое сагрэе ѓсю планету!
  I зноѓ ад яе босы ножкi ляцiць тое, што менавiта забiвае.
  I ваяѓнiца зноѓ на вялiкай вышынi становiшча.
  А вось i Святлана ѓ бiтве. Не адыходзiць ад плана. I сячэ сабе з дзiкiм напорам. I ад яе босых ножак ляцiць востры дыск. Якi лiха падразае супернiкаѓ.
  Святлана пiшчыць з дзiкай лютасцю:
  - Разарву вас усiх!
  I дзяѓчына ѓ iмклiвым наступе. I яе босыя ножкi такiя спрытныя.
  Далей у баi рвецца Конан-Павел Рыбачэнка. Вось гэта адчайны хлапчук-тэрмiнатар. У iм задзейнiчаны каласальныя сiлы i напор дзiкага пацана.
  I вось дзiця як кiне босы ножкай бумеранг. Ды i супернiкi пазбавiлiся двух дзясяткаѓ галоѓ адразу.
  Вось гэта сапраѓды - рэальна забойная сiла.
  Конан-Павел праспяваѓ:
  - Мой почырк просты -
  Я не люблю цягнуць ката за хвост!
  I ад голай пяткi хлопчыка паляцела лязо, i як дзюбне кiтайцаѓ. Тыя лiтаральна страцiлi дух i мужнасць.
  Конан-Павел жа з дзiкiм ашалелам заѓважыѓ:
  - Нiколi не кажы, слова няма!
  Хлапчук у нападзе... Тут яму прыгадаѓся Уладзiмiр Клiчко. Ды мог бы гэты баксёр, i вярнуцца на рынг. А чаму б i не паспрабаваць? Калi ёсць яшчэ здароѓе, то сам Бог загадаѓ табе бiцца!
  Хлопчык-тэрмiнатар у нападзе. Разбурае кiтайцаѓ i спявае:
  Юны сябар заѓсёды будзь юным,
  На спакой не спяшайся...
  Будзь вясёлым, дзёрзкiм, шумным -
  Бiцца трэба - так бiлiся!
  Чалавекам з крутасцю -
  Каб бiѓ ты ѓсiх запар!
  Вечны хлопчык я з душою,
  Што нараджае вынiк!
  Вечны хлопчык я душой,
  I не кроку вер назад!
  Юны ваяѓнiк i вечнае дзiця ѓ апантаным нападзе на кiтайцаѓ. Ён пакажа сябе з самага лепшага боку.
  Маргарыта таксама разбурае жоѓтых воiнаѓ i напявае:
  - Нiколi мы не здадзiмся!
  I зрэзала масу кiтайцаѓ, са смяшком дадала:
  - Не, павер нiколi!
  I дзяѓчынка зноѓ кiнула вострыя, атрутныя iголкi.
  Яна ѓ iмклiвым i непаѓторным руху.
  Наташа ѓ баi iмклiвая i грозная, нiбы валькiрыя. Б'ецца адважна. I збiвае кiтайцаѓ.
  Яна часта ваявала ѓ небе. Была цудоѓнай лётчыцай-асам. Даводзiлася бiцца ёй i ѓ пяхоце.
  Але вось зараз Наташка ѓзялася за кiтайцаѓ. I давай малацiць з усёй лютасцю.
  I ад яе босых ножак ляцяць бумерангi i iголкi. Яна руйнуе непрыяцеля.
  Дзяѓчына пры гэтым спявае:
  - Але веру сонечны свiтанак,
  Развее змрок турэмнага засценка!
  Зоя атакуе кiтайцаѓ. I разбiвае з намёртва. I яе босыя ножкi выбiваюць непрыяцеляѓ без усялякага прыпынку.
  Ваяѓнiца ѓ руху. Яна нiбы кобра што скача i скача сабе.
  Дзяѓчына з залатымi валасамi крычыць:
  - Будучыня за намi,
  Мы як вiцязi-джэдаi!
  I вось яна з развароту возьме i ѓлепiць.
  Далей у нападзе Аѓрора. Сакрушальная i баявая дзяѓчынка рудай масцi. Перайшла ѓ наступ, яшчэ больш узняѓшы тэмп. Яе мячы, нiбы лопасцi млына.
  Вогнезарная красуня выдала:
  - Будзе такое шчасце ѓсяму свету!
  I зноѓ дзяѓчынка пераходзiць у дзiкi тэмп. Вось гэта сапраѓдная багiня вайны.
  Святлана таксама спявае, падскокваючы:
  - Сотня за сотняй, палка за палком,
  Рускiя вiцязi сякуць мячом!
  I вось яе босыя пальчыкi ножак кiнуць тое, што не адбiць шчытом.
  Вось гэта дзеѓка. Сапраѓдная мегера.
  Наташа шчабеча з аскалам зубоѓ:
  - Не табе мяне вучыць!
  I кiне голай ножкай смерць.
  Аѓрора згаджаецца:
  - Нас вучыць наогул няма чаму!
  Ваяѓнiцы паскараюць рухi. Вось ужо амаль увесь гарады завалены трупамi. Ды кiтайцы нарвалiся на знiшчэнне. Усяго шэсць чалавек, а працуюць, на цэлае войска.
  Конану-Паѓлу Рыбачэнку прыгадалася гiсторыя аднаго пападанца з роду эльфаѓ. Ён апынуѓся ѓ Трэцiм Рэйху, i змог пераканаць каб яго накiравалi ѓ Люфтвафэ.
  Ды эльф хоць i невялiкi ростам, але вельмi хуткi, моцны з цудоѓнай рэакцыяй. Наогул эльфы пераѓзыходзяць людзей у фiзiчных кандыцыях i хуткасцi мыслення. А ѓ ѓжо ѓ самалёце эльф, ды яшчэ каралеѓскай крывi адчувае сабе нiбы сам арол.
  I вось гэты воiн змог збiць вось так да дня нараджэння фюрара 20 красавiка 1944 гады 538 самалётаѓ супернiка, а яго самога не збiвалi нi разу.
  За першыя дзвесце самалётаѓ эльф атрымаѓ Рыцарскi Крыж Жалезнага крыжа з дубовымi лiстамi мячамi i дыяментамi. За трыста ѓжо ордэн Германскага арла з дыяментамi. За чатырыста Рыцарскi крыж Жалезнага крыжа з залатым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. А за пяцьсот юбiлейных самалётаѓ - Вялiкi Крыж Жалезнага крыжа. Такiм чынам у эльфа сабралася рэкордная колькасць узнагарод i ѓ гэтым плане ён абставiѓ нават Германа Герынга i атрымаѓ званне палкоѓнiка.
  Хоць ваяваѓ на самалёт як радавы.
  Дык вось хоць i з'явiѓся ѓ Люфтвафэ такi выбiтны ас, аднак на ход вайны ён паѓплываѓ не занадта моцна. На самай справе, калi ѓзяць першых шэсць асаѓ Люфтваффе ѓ рэальнай гiсторыi, то яны збiлi ѓ агульнай складанасцi больш за паѓтары тысячы самалётаѓ. Ну, цi шмат гэта дапамагло вермахту?
  Хоць магчыма колькасць збiтых самалётаѓ i была завышана прапагандай Гебельса.
  Многiя ѓ гэтых лiчбах моцна сумнявалiся.
  Але эльф сапраѓды збiѓ такую колькасць машын, а сам не страцiѓ нiводнага знiшчальнiка.
  Але вось тады Конан-Павел Рыбачэнка з iм сустрэѓся i спытаѓ:
  - Навошта ты прыстаѓ да Трэцяга Рэйху, якi лiчыцца сiлай зла?
  Эльф лагiчна заѓважыѓ:
  - Таму што сiлы дабра ѓ свеце наогул няма! Думаеш, Сталiн i хаѓруснiкi святыя?
  Конан-Паѓлiк з усмешкай заѓважыѓ:
  - Але ѓ СССР ты, збiѓшы столькi самалётаѓ, лiчыѓся б Богам з вялiкай лiтары! А так табе належыць быць запляваным i праклятым!
  Эльф сапраѓды заѓважыѓ:
  - У кастрычнiку сорак другога года, калi стаѓ бiцца за Рэйх, яшчэ зыход вайны не быѓ вiдавочны. А што думаеш, у мяне няма шанцаѓ быць у лiку пераможцаѓ?
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка шчыра адказаѓ:
  - Калi ты перабяжыш у СССР, думаю, цябе даруюць i прымуць. Герояѓ i вялiкiх воiнаѓ усюды цэняць!
  Эльф прамянiста ѓсмiхнуѓся i адказаѓ:
  - За прапанову дзякуй! Але калi другая сусветная вайна скончыцца, я вярнуся на сваю планету з узнагародамi... I безумоѓна мне будзе ѓжо ѓсё роѓна што Нямеччына прайграла. Галоѓнае што я паказаѓ сябе героем i ѓвайшоѓ у гiсторыю авiяцыi, як самы лепшы ас усiх часоѓ i народаѓ!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка заѓважыѓ у прыкрасцi:
  - Колькi з-за цябе добрых хлопцаѓ загiнула!
  Эльф пiскнуѓ, лагiчна нагадаѓ:
  - Ёсць i Рудзель ... Ён таксама Звышчалавек!
  Конан-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Рудзель ... Ды гэта нiбы герой комiксаѓ!
  Эльф прабурчаѓ:
  - Я быѓ i ёсць i буду ваяром! Так што паспрабую давесцi свой рахунак да тысячы!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка ѓсумнiѓся:
  - А паспееш? 9 траѓня 1945 гады Трэцi Рэйх капiтулюе!
  Эльф лiслiва спытаѓ:
  - Ты можаш расказаць дакладней, калi i дзе i ѓ якi час, якiмi сiламi будуць наступаць чырвоныя i саюзнiкi?
  Конан-Паѓлiк здзiѓлена спытаѓ:
  - А гэта табе, навошта трэба?
  Эльф шчыра адказаѓ:
  - Я хачу трывiяльна зацягнуць вайну, каб весялосць доѓжылася даѓжэй!
  Конан-Паѓлiк тады дастаѓ пiсталет i адказаѓ:
  - Я мог бы цябе застрэлiць, але я не буду гэтага рабiць!
  Эльф здзiвiѓся:
  - А чаму?
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка рашуча заявiѓ:
  - Няхай табе пакарае тваё сумленне!
  I яны расталiся...
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка падумаѓ, што ѓсё ж ён дарма не грымнуѓ гэтага эльфа. Колькi яшчэ самалётаѓ ён саб'е. Проста будзе жах.
  I хлапчук босымi пальцамi ног зноѓ запусцiѓ бумеранг смерцi.
  Маргарыта ѓ баi актыѓна знiшчае кiтайцаѓ. Яе босыя ножкi так трапна лупяць забойнымi прэзентамi, што проста дзiву даешся.
  Дзяѓчынка разраду супермэнаѓ.
  А яе актыѓнасць у бiтве, нiбы ѓ звярка ласкi.
  Не, такую дзяѓчынку нiхто i нiколi не застрашыць, нават калi кiтайцаѓ стане мiльярда два.
  Зрэшты, што рабiць Маргарыце?
  Яна абараняе сваю Радзiму.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, секчы кiтайцаѓ, праспяваѓ:
  - Няма выдатней Радзiмы Расii,
  За яе змагайся i не трусь...
  У светабудове няма краiны прыгажэй -
  Усёй сусвету паходня святла Русь!
  Хлопчыка як падскочыць i разгонiцца, усiх забiваючы нагамi.
  Наташка таксама б'ецца i спявае:
  Фатальны год, можаце мне не верыць,
  Тысяча дзевяцьсот дзевяноста дзевяць...
  Хопiць хадзiць заваднымi кругамi,
  Д'ябал паверне залатымi рагамi!
  I дзяѓчына зноѓ босымi ножкамi кiне забойны прэзент.
  Зоя таксама ѓ баi, завялася i б'ецца. Актыѓная дзяѓчынка. I калi ѓжо сячэ мячамi, дык усё далёка ляцiць.
  А яе босыя ножкi так актыѓна кiдаюць прэзенты. I столькi выбiваюць непрыяцеляѓ.
  Ды ѓ кiтайцаѓ вiдавочна чорныя днi.
  Аѓрора б'е без усялякага жалю. I яе босыя ножкi - гэта нешта больш, чым смяротнае. Гэта ѓвогуле багiня анiгiляцыi.
  I ѓ ёй тысяча чарцей.
  Святлана малоцiць кiтайцаѓ з вялiкiм азартам, i вiскоча:
  - Будучыня, гэта ѓ тым,
  Каб нам не быць катом!
  I яе голыя ножкi зноѓ нешта кiнуць, i непрыяцеляѓ разарвуць.
  Баявая дзяѓчынка - вышэйшы пiлатаж у ёй!
  Ачысцiѓшы горад ад кiтайцаѓ, шасцёрка перадыхнула. Адразу ж завалiлi кабана, i засмажылi яго цэлым.
  Разрэзалi на часткi i сталi есцi.
  Наташа заѓважыла:
  - Вось у Вальтару Скота рыцары шмат з'ядалi за раз!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка хiхiкнуѓ i нагадаѓ:
  - У Дзюма таксама! Вось як Портас з'ядаѓ цэлага барана!
  Наташка засмяялася:
  - Барана? А чаму б не кабана?
  Конан-Паѓлiк праспяваѓ у адказ:
  Усё твая праклятая радня,
  Мой дзядзька, што дастаѓся кабану...
  Калi быѓ жывы - папярэджваѓ мяне -
  Нельга з людаедаѓ браць жонку!
  Маргарыта пацвердзiла:
  - Гэта дзiкая песня! А жадаецца чагосьцi больш душэѓнага!
  Конан-Паѓлiк заѓважыѓ:
  - Душэѓнае? Гэта добра!
  I хлапчук нешта праспяваѓ...
  Але Аѓрора яго перабiла i заѓважыла:
  - Трэба не спяваць, а дзейнiчаць.
  I дзяѓчынка дастала з-за пояса айфон. Конан-Паѓлiк усмiхнуѓся, Наташа перадала яму свой i прапанавала:
  - Згуляй з рудай у танкi!
  Аѓрора пагадзiлася:
  - Люблю гэтую гульню!
  I дзяѓчына-багатыр стала набiраць параметры.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка ѓзяѓся за танкавы парк.
  Аѓрора папярэдзiла:
  - Адзiн танк на адзiн! Паспрабуй двубой!
  Хлапчук пагадзiѓся:
  - Гэта ѓ самы раз!
   Конан-Паѓлiк абраѓ самы круты савецкi танк саракавых гадоѓ - IС-7. Выдатная машына, так i не стала серыйнай. Усё ѓ яе ёсць i браня, i ѓзбраенне, i хуткасць. Сапраѓдная нiмба!
  У Аѓроры Е-75. Машына некалькi горш. I цяжэй, i менш хуткасць, запас ходу, крыху слабейшы i гармата. У IС-7 130 мiлiметраѓ супраць 128 у Е-75. Браня ѓ немца, мабыць патаѓсцей, але гэта кампенсуецца вялiкiм нахiлам у IС-7. I барты ѓ фрыца вышэй... Усё так, але...
  Аѓрора перакладае Е-75 на ѓзровень М... I машына паляпшаецца. I рухавiк больш магутны i сiлуэт куды нiжэй, i гармата стала даѓжэй ствалом. Ды зараз i браня патаѓсцела. Нямецкi танк усё ж важыць дзевяноста пяць тон, супраць шасцiдзесяцi васьмi ѓ савецкага. I пасля мадэрнiзацыi мае падобную кампанавальную схему i зараз будзе больш магутны.
  А IС-7 i так застаѓся без развiцця. Так у рэальнай гiсторыi яго нiхто не прагназаваѓ.
  Ну, што ж Конан-Паѓлiк давай упрагайся.
  Хлапчук, зрэшты, не губляецца. Раз супернiк мадэрнiзаваѓся, то i дзяцюк нешта зробiць i выкарыстоѓвае пёравыя снарады. I будзе тады вельмi добры бой.
  IС-7 iдзе на зблiжэнне. Але ѓсё ж такi лепш у хадавых якасцях немца.
  Аѓрора страляе са сваёй больш даѓгаствольнай гарматы. Але патрапiць усё роѓна не можа.
  А хлапчук-тэрмiнатар зблiжаецца i накручвае гусенiцы. Вiдаць хлапчук цалкам упэѓнены сабе.
  Аѓрора пасля чарговага стрэлу, вывела мараль:
  - Мыш здольная загрызцi слана!
  I бiтва працягнулася, Конан-Паѓлiк увагнуѓ снарад 130-мiлiметровай гарматы ѓ стык корпуса i выйграѓ. Нягледзячы на ѓсе хiтрыкi.
  Але ѓвогуле ѓ танках саракавых гадоѓ ёсць розныя машыны. Вельмi грозная праектная - "Каралеѓскi Леѓ". Вага сто тон, гармата 210-мiлiметраѓ калiбр, лабавая браня мiлiметраѓ 300 пад нахiлам, бартоѓ 200-мiлiметраѓ, а рухавiк 1800-конскiх сiл.
  Вось гэта машына нават IС-7 можа прабiць толькi ѓ борт i зблiзку. I гэта рэальна грандыёзна!
  Аѓрора праспявала з аскалам зубоѓ:
  - Вось гэта арляня, ляцiць вышэй за сонца!
  I замоѓкла...
  Пасля яды шасцёрка рушыла далей па кiтайскiх гарадах. Пакуль трэба дабiцца заключэння мiру i адбiць у маньчжураѓ жаданне нападаць.
  Дзяѓчаты i хлопчык атакавалi кiтайцаѓ i многiх зноѓ перабiлi мячамi i босымi пальцамi ног.
  Потым ваяѓнiцы, учынiлi стрэльбы з захопленых гармат. I масу забiлi кiтайцаѓ.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Можа, лепш гуляць ад абароны? А то неяк брыдка атрымлiваецца?
  Аѓрора запярэчыла:
  - Ёсць паняцце прэвентыѓная вайна!
  Конан-Паѓлiк нагадаѓ:
  - Вiктар Сувораѓ таксама спрабаваѓ даказаць, што вайна фашысцкай Германii супраць СССР была прэвентыѓная!
  Аѓрора выскалiлiся i рыкнула:
  - А хiба не так яно i ёсць?
  Конан-Паѓлiк пакiваѓ галавой:
  - Сумнеѓна!
  Маргарыта нагадала:
  - Я чытала гэтую кнiгу. Яна на першы погляд выглядае пераканаѓча. Але калi капнуць глыбей...
  Аѓрора згодна кiѓнула:
  - СССР рыхтаваѓ наступальную вайну i гэта факт!
  Маргарыта адзначыла:
  - СССР i пасля вайны рыхтаваѓ наступальную вайну. Але наступ так i не пачаѓ!
  Конан-Паѓлiк лагiчна заѓважыѓ:
  - Калi Сталiн i планаваѓ наступ, то ѓ пазнейшы перыяд, завяршыѓшы спачатку ѓкамплектаванне сваiх дывiзiй танкамi i iншай тэхнiкай. Ды i найноѓшая авiяцыя яшчэ толькi-толькi стала паступаць у часткi, яе нават лётчыкi не асвоiлi!
  Аѓрора таксама лагiчна запярэчыла:
  - Калi савецкае войска пераѓзбройвалася, то i нямецкая таксама не стаяла на месцы. Пакуль СССР штампаваѓ найноѓшыя самалёты, i фрыцы нарошчвалi выпуск найноѓшай тэхнiкi.
  Прамаруджванне перавага Сталiна не павялiчыла б. Хутчэй наадварот, фашысты, маючы патэнцыял Еѓропы, маглi б дагнаць Расiю ѓ колькасцi тэхнiкi пры лепшай якасцi!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка ѓсумнiѓся:
  - З чаго ты ѓзяла, што ѓ iх якасць была лепшая?
  Аѓрора шчыра адказала:
  - Але ж перамагалi ѓ сорак першым годзе! Калi бiлi, саступаючы лiкам, то пераѓзыходзiлi, мабыць, i тэхнiкай у якасцi!
  Хлапчук-генiй усумнiѓся:
  - Я так не думаю!
  Маргарыта заѓважыла:
  - Сорак першы год - гэта загадка. Чаму фармальна мацнейшае Чырвонае войска прайгравала бiтву за бiтвай. А потым стаѓшы фармальна, ды i фактычна слабейшымi - стала перамагаць?
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка адказаѓ:
  - Гэта вялiкая загадка другой сусветнай вайны!
  Наташа выказала здагадку:
  - Тут было ѓмяшанне вышэйшых сiл!
  Конан-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Нешта i сапраѓды было!
  Аѓгустына прабурчала:
  - Нашы iдалы пакрыты крывёй, нашы Багi - багi вайны!
  Зоя пагадзiлася:
  - Пакрыты крывёй i багi вайны!
  Пасля Конан-Паѓлiк i Аѓрора сталi гуляць у стратэгiю другая сусветная вайна. Аѓрора за Гiтлера, Конан-Паѓлiк за Сталiна.
  Тут ужо iшоѓ абмен рэальнымi ѓдарамi. Аѓрора выкарыстоѓвала код жулiка i маса танкаѓ серыi "Е", прарвалася да Масквы. Таго i Алег ужыѓ код жулiка i IС-7 як дзяѓбуць па немцах. I сышлiся каса на камень. I маса трунаѓ. Няхай i вiртуальных.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка гуляе са смакам, i яго войскi прарываюць нямецкую абарону. Ствараюць катлы. Аѓрора зноѓ пускае код жулiка. Iдзе вельмi дзiкi абмен хадамi.
  Хлапчук-генiй праспяваѓ:
  - Дзесьцi на Каме - мы не ведаем самi,
  Дзесьцi на Каме - матухны ракi!
  Не дастаць рукамi, не дайсцi нагамi,
  Ну, а калi трэба рушым качаргамi!
  I савецкiя танкi грамяць фашыстаѓ. Страмчэй IС-7 нiчога няма. I можна смела бiцца з "Маѓсамi" i "Е"-100. Савецкi танк такiх монстраѓ не баiцца.
  Яны цяжэйшыя, але не значыць, што мацнейшыя.
  I Конан-Паѓлiк надыходзiць, iмклiва перамяшчаецца з машынамi. I ѓ iм нiбы тысяча чарцей.
  Хлопчык-вундэркiнд спявае:
  - Будзем фрыцаѓ грамiць, чыкi - чыкi - чыкi - та!
  I вось чарговы бар'ер узялi савецкiя войскi. Яны нiбы генii баёѓ i боек!
  Аѓрора, зрэшты, таксама не простая. I дзейнiчае з агрэсiѓным нацiскам. Кiдае новыя i новыя i новыя сiлы пад колы Чырвонай армii.
  I рудая ваяѓнiца спявае:
  - Не спыняць мяне ворагi! Я заваю прастор сусвету!
  I ѓ бой iдуць новыя, i новыя палiцы.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка з радасцю праспяваѓ:
  Буяюць у шаленстве фрыцы,
  Рухаѓ наперад вораг палiцы...
  Але вар'ятаѓ арыйцаѓ -
  Рускiя сустрэнуць у штыкi!
  У скуру свiную ѓп'юцца,
  Будзе зрынуты вораг у прах -
  Рускiя люта б'юцца,
  Моц салдацкi кулак!
  I хлопчык ажыццяѓляе чарговы абыходны манеѓр, i бярэ войскi Аѓроры ѓ кольца.
  Ды дзяцюк шустры, слоѓ няма.
  Аѓрора булькнула:
  - Не, не буду я здавацца, а заѓсёды ѓмела бiцца!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка пагадзiѓся:
  - Здавацца не будзем! Мы вас проста знiшчым!
  I вось савецкiя войскi зноѓ надыходзе. I ѓжо код жулiка фрыцам не дапамагае.
  Тады Аѓрора хiтра мяняе опцыю. I ѓ вайну на яе баку ѓступаюць Брытанiя i ЗША. Воiны гэтай армады ѓ бiтве панеслiся. I давай прасаваць непрыяцеля.
  Але савецкiя танкi IС-7 з яшчэ большай лёгкасцю знiшчаю " Шэрманы " i "Першынгi" ЗША, а таксама англiйскi танк "Чэрчыль".
  Самi пры гэтым не атрымлiваючы пашкоджанняѓ.
  Аѓрора прабурчала:
  - Ну, ты i чарцяня маленькае!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Воiны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапiлiся з кiтайцамi сямнаццатага.
  Вельмi ѓжо шмат салдат у паднябеснай iмперыi. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Конан-Павел Рыбачэнка, секчы кiтайцаѓ мячамi, зароѓ:
  - Нiколi не саступiм!
  I ад босай нагi хлапчук паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ломячы працiѓнiкаѓ, буркнула:
  - У свеце подзвiгу знойдзецца месца!
  I ад босы ножкi дзяѓчынкi разляцелiся атрутныя iголкi, дзiвячы кiтайцаѓ.
  Наташа таксама шпурнула босымi пальцамi ног, забойнае i завыла:
  - Нiколi не забудземся i не даруем.
  I яе мячы прайшлiся ѓ млыне па кiтайцах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запiшчала:
  - За новы парадак!
  I ад яе босых ножак разляцелiся новыя iголкi. I што ѓ вока, што ѓ горла кiтайскiм салдатам.
  Ды вiдаць было, што ваяѓнiцы заводзяцца i лютуюць.
  Аѓрора сячы жоѓтых салдат, прапiшчала:
  - Наша жалезная воля!
  I ад яе босай нагi ляцiць новы, забойны падарунак. I падаюць жоѓтыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Кiтайцы валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кiдае iголкi сваiмi босымi ножкамi i пiшчыць:
  - За Расiю-матухну будзе перамагаць!
  Конан-Павел Рыбачэнка наступае супраць кiтайцаѓ. Хлопчык-тэрмiнатар сячэ жоѓтыя войскi.
  I пры гэтым пальчыкi голых ножак пацана выкiдваюць iголкi з ядам.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русi!
  I ѓ руху раскройвае ѓсiм галовы i пысы.
  Маргарыта таксама разбурае працiѓнiкаѓ.
  Яе босыя ножкi так i мiльгаюць. Кiтайцы гiнуць у вялiкiх колькасцях. Ваяѓнiца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  I тут дзяѓчынка як возьме i сячэ...
  Маса трупаѓ кiтайскiх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе кiтайцаѓ i напявае:
  - Русь вялiкая i прамянiстая,
  Я дзяѓчынка вельмi дзiѓная!
  I ад яе босых ножак ляцяць дыскi. Якiя перапiлоѓваюць горлы кiтайцам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ жоѓтых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкi. I кiдае босымi пальцамi ног забойныя iголкi.
  I пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубiнушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓрора, секчы кiтайцаѓ i вынiшчаючы жоѓтых салдат, вiскоча:
  - Увесь кудлаты i ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кiдаѓся з дубiнай!
  I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць у супернiка, тое што заб'е i слана.
  А потым прапiшчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка кiтайцаѓ. Босымi ножкамi па iх запускае прэзенты смерцi.
  Праводзiць мячамi млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ i вiскоча:
  - Вялiкая будзе перамога!
  I зноѓ дзяѓчына ѓ дзiкiм руху.
  I яе босыя ножкi запускаюць смяротныя iголкi.
  Конан-Павел Рыбачэнка падскочыѓ. Пракруцiѓся хлопчык у сальта. Пасек масу кiтайцаѓ у скачку.
  Кiнуѓ босымi пальцамi ножак iголкi i пра булькаѓ:
  - Славiцца мая прыгожая мужнасць!
  I зноѓ дзяцюк у бiтве.
  Маргарыта пераходзiць у наступ. Рэзае ѓсiх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. I босыя пальчыкi ножак кiдаюць прэзенты смерцi.
  Дзяѓчынка ѓ дзiкiм наступленнi. Вынiшчае жоѓтых воiнаѓ без цырымонiй.
  I падскоквае раз-пораз, i перакручваецца!
  I ляцяць ад яе прэзенты анiгiляцыi.
  А кiтайцы сабе падаюць мёртва. I цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пiшчыць:
  - Я ёсць амерыканскi каѓбой!
  I зноѓ яе босыя ножкi кiнуѓ iголку.
  А затым яшчэ i тузiн iголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмi крутая.
  I босымi ножкамi кiдае, i з трубачкi плюецца.
  I крычыць на ѓсё горла:
  - Я зiготкая смерць! Вам застаецца толькi памерцi!
  I зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з кiтайскiх трупаѓ. I таксама ад яе босы ножак вылятаюць бумерангi знiшчэння.
  А жоѓтыя воiны ѓсё падаюць i падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  I ад голай пятачкi дзяѓчыны ляцiць тузiн iголак. Якiя прама ѓ горла кiтайцам упiваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней i зусiм мёртвыя.
  Аѓрора ѓ наступе. Разбурае жоѓтыя войскi. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. I такая яна выдатная ваяѓнiца.
  Смерч праносiцца па кiтайскiх войсках.
  Дзяѓчына з рудымi валасамi раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  I ѓ наступе красуня з агнязарнымi валасамi.
  Аѓрора ѓ дзiкiм экстазе раве:
  - Багi вайны ѓсё парвуць!
  I ваяѓнiца ѓ наступе.
  I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi шмат вострых, атрутных iголкi.
  Святлана ѓ бiтве. I такая блiскучая i баявая. Яе голыя ножкi столькi ѓсяго забойнага выкiдваюць. Не чалавек, а смерць з валасамi бландынкi.
  Хоць калi разыйдзецца, то ѓжо i не спынiш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  I ѓ руху дзяѓчыны ѓсё больш i больш лютасьцi.
  Конан-Павел у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е кiтайцаѓ.
  Яго босыя ножкi кiдаюць вострыя iголкi.
  Юны ваяѓнiк пiшчыць:
  - Шалёная iмперыя - усiх разарве!
  I зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасцi. I малоцiць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусцiла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, i адразу сотню кiтайцаѓ уверх падкiне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  I правядзе млын мячамi.
  Вось паскорыла рухi Наташа. Дзяѓчына ссякае жоѓтых воiнаѓ. I пры гэтым гарлапанiць:
  - Перамога iмперыю Расiю чакае.
  I давай знiшчаць кiтайцаѓ узмоцненымi тэмпамi.
  Наташа - гэта дзеѓка-тэрмiнатар.
  Не думае спыняцца i запавольвацца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нiбы наразаюць мясную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сiле!
  I таксама босыя пальчыкi ног такiя iголкi кiдаюць.
  I маса людзей з прабiтымi горламi, валяецца курганамi трупаѓ.
  Аѓрора шалёная дзяѓчынка. I ѓсiх разбурае нiбы гэта робат з гiперплазмы.
  Разнесла ѓжо нi адну сотню кiтайцаѓ. Але ѓсё павялiчвае тэмп. I ваяѓнiца яшчэ i раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  I зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  I ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. I тры сотнi кiтайцаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓрора праспявала:
  - Вы не асмелiцеся нашу зямлю захоплiваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. I не дае нi грама перадышкi. Дзiкае дзяѓчына-тэрмiнатар.
  I сячэ непрыяцеляѓ i кiтайцаѓ нiшчыць. I маса жоѓтых байцоѓ ужо завалiлася ѓ канаву i па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзiла дзiкую бiтву.
  Конан-Павел Рыбачэнка зноѓ у баi. I прасоѓваецца махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя кiтайцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку прыгадваецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
  Конан-Павел Рыбачэнка пiшчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
  Пацан-генiй зароѓ:
  - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое i крутых атрымалася ѓяѓленне. А колькi забiтых кiтайцаѓ. I перабiлi жоѓтых байцоѓ самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Разбурае жоѓтыя войскi i раве:
  - Вялiкi ѓдарны полк! Мы ѓсiх уганяем у труну!
  I яе мячы як рубануць па кiтайцах. Маса жоѓтых байцоѓ ужо завалiлася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсiх лепш!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  I па непрыяцелю дзюбне.
  I возьме, i разнясе частку працiѓнiкаѓ.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. I б'е супернiкаѓ, i сама нiкому спуску не дасць.
  Колькi кiтайцаѓ ужо перабiла.
  А яе зубкi такiя вострыя. А вочкi такiя сапфiравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарнiцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  I зноѓ дзяѓчына мячамi масу кiтайцаѓ зарубiць.
  Зоя ѓ руху i раскроiла шмат жоѓтых воiнаѓ.
  А ножкi босыя кiдаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi кiтайцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажунi.
  Аѓрора надыходзiць, i працiѓнiц разбурае. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  I сваю зубы дзеѓка возьме i выскалiць!
  I рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
  I ѓся лiтаральна зыходзiць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроiла масу чэрапаѓ. Ваяѓнiца, якая скалiць зубкi.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
  I зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi.
  Конан-Павел Рыбачэнка скача i падскоквае.
  Басаногi хлопчык кучу iголак выпускае i спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнiк як пакладзена на вышынi.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзiцем. Толькi вельмi моцным i мускулiстым.
  Конан-Павел Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Няхай не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
  I зноѓ ад яго босых ножак адляцелi смяротныя i паражальныя iголкi.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нiчога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды свiтанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кiнула забойным каскадам iголак па кiтайцах i працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквiтнеюць ружы траѓня!
  I ваяѓнiца як кiне босымi пальцамi ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча кiтайцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска паднябеснай iмперыi растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бiтве. Скача нiбы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. I столькi гiне кiтайцаѓ.
  Дзяѓчына iхняя i мячамi, i гранамi на вугалi, i дзiдамi. I iголкамi.
  Пры гэтым яшчэ i раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  I слава рускiх знойдзе!
  Босыя пальчыкi ножак кiдаюць новыя iголкi, прабiваючы супернiкаѓ.
  Зоя ѓ дзiкiм руху. Надыходзiць на кiтайцаѓ. Рассякае iх на дробныя кавалачкi.
  Ваяѓнiца кiдае босымi пальцамi iголкi. Прабiвае супернiкаѓ, i як зараве:
  - Поѓная наша перамога блiзкая!
  I праводзiць мячамi дзiкi млын. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓрора перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усiм кашмарам кашмар.
  I калi ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме i засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялiкая мара!
  I вось яе мячы ѓ дзеяннi i рассякаюць мяса.
  Святлана таксама пераходзiць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена.
  Бландынка-тэрмiнатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  I вось ляцiць ад яе забойная гарошынка.
  Конан-Павел зноѓ сотню кiтайцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. I яшчэ бомбу возьме i кiне.
  Невялiкая памерамi, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкi.
  Хлопчык-тэрмiнатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробiць у бiтве.
  I сьсячэ масу жоѓтых байцоѓ. I прасякае вялiкiя прасекi.
  Дзяѓчынка вiскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  I ѓрэжа з новай сiлай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоцiць кiтайцаѓ. Не вельмi iм супраць такiх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла i праспявала:
  - Бег на месцы агульны прымiраючы!
  I ваяѓнiца такiм каскадам удараѓ вылiлася па супернiках.
  I яшчэ босымi ножкамi дыскi кiне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ жоѓтай армii адкацiлася.
  Баявая прыгажуня яна. Лупiць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усiх руйнуе пагалоѓна. I яе мячы, нiбы нажнiцы смерцi.
  Дзяѓчына проста хараство. I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi атрутныя iголкi.
  Здзiѓляюць супернiкаѓ. Прабiваюць iм горла i робяць труны.
  Зоя ѓзяла i прапiшчала:
  - Калi ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапанiла з захапленнем:
  - Значыць, вiнаватая ты!
  I босымi пальцамi ног як кiне тое, што забiвае капiтальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  I ад яе голых ножак як праляцiць лязо. I ѓразiць масу байцоѓ.
  Аѓрора ѓ руху. Iмклiвая i непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якiя ѓ яе яркiя валасы. Нiбы пралетарскi сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - iсная мегера.
  А сячэ супернiкаѓ - быццам нарадзiлася з мячамi ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓрора ѓзяла i прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  I вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Конан-Павел Рыбачэнка буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, пацвердзiла:
  - Вялiкая i класная дзяѓчына!
  Аѓрора з гэтым ахвотна пагадзiлася:
  - Я ваяѓнiца, што загрызе любога!
  I зноѓ босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойнае.
  Святлана ѓ бiтве не саступае супернiкам. Не дзяѓчына а скончыць полымя.
  I вiскоча:
  - Якое неба блакiтнае!
  Аѓрора, выпусцiѓшы босай ножкай лязо, пацвердзiла:
  - Мы не прыхiльнiкi разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя пiснула, кiдаючы iголкi босымi, загарэлымi ножкамi:
  - Яму з тры карабы нахлусiш!
  Наташа, секчы кiтайцаѓ, дадала:
  - I рабi з iм за грош!
  I ваяѓнiцы возьмуць i падскочаць. Такiя яны крывавыя i крутыя. Наогул у iх маса рызыкi.
  Конан-Павел Рыбачэнка ѓ баi глядзiцца - вельмi нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цiкавасць у хлопца...
  Хлопчык-генiй запусцiѓ нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ i ѓ кiтайцаѓ i пiскнуѓ:
  - Суцэль спартовы!
  I абодва - хлопчык i дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Конан-Паѓлiк, секчы жоѓтых салдат, пра булькаѓ:
  - I будзе вялiкая перамога за намi!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсiх забiваем - босымi нагамi!
  Дзяѓчынка i сапраѓды такi вось актыѓны тэрмiнатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  I запусцiла ваяѓнiца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу кiтайцаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знiшчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  I ад яе босых ножак паляцелi новыя iголкi. I ѓразiлi масу байцоѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставiм супернiку мат!
  I паказала мову.
  Аѓрора махаючы нагамi, i кiдаючы свастыкi з вострымi бакамi, булькнула6
  - Сцяг iмперскi наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзiла:
  - Слава загiнуѓшым героям!
  I дзяѓчаты палаца загарлапанiлi, крышачы кiтайцаѓ:
  - Нас нiхто не спынiць!
  I вось ляцяць ад босых ножак ваяѓнiц дыск. Iрвецца мяса.
  I зноѓ выццё:
  - Нас нiхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распорола працiѓнiкаѓ i выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  I ад яе босых пальчыкаѓ як вылецiць вельмi нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруцiцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкi нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка пра булькал:
  - Ох, рана, дае ахова!
  I падмiргнуѓ ваяѓнiцам. Тыя ѓ адказ смяюцца i скаляць зубкi.
  Наташа секла кiтайцаѓ i пiшчала:
  - У нашым свеце няма радасцi, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам i барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзiлася:
  - Калi няма сiл, то так...
  Але мы ваяѓнiцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кiнула босымi пальцамi ног у супернiка iголкi i праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  I да подзвiгу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ.
  Зоя вельмi iмклiвая краля. Вось цэлую бочку ѓ кiтайцаѓ запусцiла. I разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапiшчала:
  - Не спынiцца, нашы пяткi зiхацяць!
  I дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓрора ѓ бiтве таксама не слабая. Так малоцiць кiтайцаѓ. Нiбы са снапа ланцугамi выбiвае.
  I секчы працiѓнiкаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пiрог!
  Рудая чартоѓка i сапраѓды арэ ѓ бiтве, нiбы чорцiк у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. I ад яе кiтайцам дастаецца.
  I калi яна ѓрэжа, так i ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскi вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калi ад яе босай ножкi паляцелi пырскi металу, што расплаѓляе чэрапа.
  - Слава Расii, вельмi нават слава!
  Танкi рвуцца наперад...
  Дывiзiя ѓ чырвоных кашулях -
  Вiтае рускi народ!
  Вось дзяѓчаты за кiтайцаѓ узялiся. Так iх рассякаюць i рэзаюць. Не ваяѓнiцы, а рэальна пантэры, якiя сарвалiся з ланцуга.
  Конан-Паѓлiк у баi i атакуе кiтайцаѓ. Б'е iх без жалю i верашчыць:
  - Мы як быкi!
  Маргарыта, ламаючы жоѓтае войска, падхапiла:
  - Мы як быкi!
  Наташа ѓзяла i завыла, рассякаючы жоѓтых байцоѓ:
  - Хлусiць не з рукi!
  Зоя раздзiрала кiтайцаѓ, пiскнула:
  - Няма не з рукi!
  I таксама возьме, i выпусцiць зорачку босай нагой.
  Наташка ѓзяла i запiшчала:
  - Тэлевiзар наш гарыць!
  I ад яе голенькiм ножкi ляцiць забойны пучок iголак.
  Зоя, таксама круша кiтайцаѓ, пiскнула:
  - Наша сяброѓства маналiт!
  I зноѓ такое кiдае, што ва ѓсе бакi кругi расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знiшчэнне супернiкаѓ.
  Дзяѓчына босымi пальчыкамi ножак возьме i запусцiць тры бумерангi. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу лiтасцi! Будзе труп!
  I зноѓ ад босай пяткi адлятае забойнае.
  Аѓрора таксама цалкам лагiчна заѓважыла:
  - Толькi не адзiн труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла i басанож прайшлася па крывавых лужынах. I шмат перабiла кiтайцаѓ.
  I як прараве:
  - Маса забойства!
  I вось дзюбне галавой па кiтайскiм генералу. Зламае яму чэрап i выдасць:
  - Банзай! Патрапiш у рай!
  Святлана вельмi лютая ѓ наступе пiшчыць:
  - Не будзе вам лiтасцi!
  I ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузiн iголак. Як яна ѓсiх прабiвае. I вельмi нават ваяѓнiца iмкнецца, паразразаць, i перабiць.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка пiшчыць:
  - Слаѓны молат!
  I хлопчык таксама босай ножкай кiдае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкi. Мудрагелiсты гiбрыд.
  I маса кiтайцаѓ завалiлася.
  Конан-Паѓлiк прароѓ:
  - Банзай!
  I хлапчук зноѓ у дзiкiм нападзе. Не, у iм проста клекоча сiла, i булькаюць вулканы!
  Маргарыта ѓ руху. Усiм распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкiне паѓсотнi iголак зараз. I маса забiтая рознага роду непрыяцеляѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасцi:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба нiколi!
  Вышэй нос i хвост трымай трубой.
  Ведай, што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсiѓная кампанiя. Дзяѓчынка як лупане i выгукне:
  - Прэзiдэнт-дракон стане трупам!
  Наташа ѓ баi проста тэрмiнатар нейкi. I рыкаючы пра булькала:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлiвай!
  I ад яе босай ножкi адляцела граната. I па кiтайцах як цвiкоѓ. I разнясе.
  Вось гэта ваяѓнiца! Усiм ваяѓнiцам - ваяѓнiца!
  Зоя таксама ѓ наступе. Такая лютая краля.
  I ѓзяла i пра булькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  I сячэ па кiтайцах трайны млын!
  А Аѓрора зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства i подласцi. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  I як босымi пальцамi ножак возьме i кiне. I масу завалiся воiнаѓ паднябеснай iмперыi.
  Рудая пракрычала:
  - За намi Расiя i чорны Бог!
  Ваяѓнiца з вельмi вялiкiм баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш i не совацца.
  Аѓрора прашыпела:
  - Усiх здраднiкаѓ сатрэм у парашок!
  I падмiргне напарнiцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусiм тое, што можа даць спакой. Хiба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скiнем!
  Аѓрора пацвердзiла:
  - Усiх заб'ем!
  I ад яе босых ножак, зноѓ ляцiць прэзент татальнай анiгiляцыi!
  Конан-Паѓлiк праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓрора, раздзiраючы кiтайцаѓ голымi рукамi, секчы iх мячамi, i кiдаючы iголкi босымi пальцамi ног, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, разбураючы жоѓтых воiнаѓ, пiскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  I давай секчы супернiкаѓ з дзiкай разлютаванасцю.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, рассякаючы працiѓнiкаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбiт ёсць не кiтайскi,
  А дэбют паверце тайскi!
  I зноѓ ад босай ножкi хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск.
  Маргарыта, секчы воiнаѓ паднябеснай iмперыi, праспявала:
  - А каго ѓ баi знойдзем,
  А каго ѓ баi знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткi разарвём!
  На часткi разарвём!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Пасля збiцця кiтайцаѓ можна крыху i перадыхнуць. Але нажаль не занадта паспяваеш паслабiцца.
  Новыя жоѓтыя орды напаѓзаюць.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка iх зноѓ сячэ, i раве:
  - На святой вайне - рускiя не прайграюць!
  Маргарыта кiдае босымi пальчыкамi ножак смяротныя прэзенты i пацвярджае:
  - Нiколi не прайграюць!
  Конан-Паѓлiк хацеѓ нешта яшчэ сказаць...
  Але вось iх часова перанесла загавор ведзьмы ѓ iншую субстанцыю.
  I Конан-Паѓлiк Рыбачэнка стаѓ пiянерам у адным з нямецкiх лагераѓ. I з iм перамясцiлася i Маргарыта.
  Ну не ѓвесь час з кiтайцамi секчыся.
  - Слава Радзiме! - паѓтарыѓ пiянер Конан-Паѓлiк Рыбачэнка выгук, i моѓчкi, стрываѓ удар па плячах, хоць ён прыйшоѓся дакладна па адным з мiнулых апухлых рубцоѓ. А ад другога, i зусiм рассяканне - палiлася крывiшчы! I куды толькi сiла i фенаменальная жывучасць падзелася.
  Маргарыта здзiѓлена i ѓдзячна паглядзела на Паѓлiка-Конана Рыбачэнку i пра нешта яго спытала на англiйскай мове. Вундэркiнду Паѓлiку-Конану Рыбачэнку падумалася - мусiць, пытаецца зноѓ, што я бачыѓ у сне - цi ёсць сiнхроннасць? Хлапчук усмiхнуѓся ѓ адказ сястры па зброi i павёѓ даволi шырокiмi для дзесяцiгадовага ѓзросту плячыма. Вiдаць, Маргарыта зразумела, што Конан-Паѓлiк Рыбачэнка проста хацеѓ паказаць, што не здаѓся i сам не зразумеѓ, што пасунула яго прагарлапанiць у стылi пралетарскага кiно.
  Ды i не толькi яго, а яшчэ гэтага хударлявага, нагала стрыжанага Марата Казея. Але падбадзёрвальна падмiргнуѓшы кiѓнула мужнаму хлапчуку...
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка раптам пакрыѓдзiѓся i, задушыѓшы боль у голасе, заѓважыѓ:
  - Бравада гэта ѓсё!
  Маргарыта шэптам запярэчыла:
  - Не не бравада! Гэта як сказаць - слова паражае багнетам!
  Конан-Паѓлiк сур'ёзна заѓважыѓ:
  - Лепш забiць аднаго фашыста, чым праклясцi сотню фрыцаѓ!
  Падняѓся шум, роѓ матораѓ i гам, вершнiкi з СС i лекараѓ-катаѓ - саскоквалi долу, рассядльвалi сваiх больш падобны на мутантаѓ, чым коней - жывёл. Палоннiц пасадзiлi на траву - ланцужком. Праверылi кайданы: так яны аказалiся шчыльна скаваныя.
  I Конан-Паѓлiк Рыбачэнка не надта здзiвiѓся, убачыѓшы, як менавiта да яго падышоѓ адзiн з малодшых эсэсаѓцаѓ-урачоѓ. Па-нямецку груба сказаѓ - дзiцяня прымата ѓставай - пхаючы пiянера-хлапчука наском мяккага бота ѓ сцягно або нават крыху вышэй, па нырках. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка напружыѓся... i тут умяшалася крутая Аѓрора. Вогнезарная д'ялiца (Так яе празвалi ѓ войсках з ненатуральнага i яркага рудага колеру валасоѓ i нежаночай цягавiтасцi i сiлы!) нешта насмешлiва растлумачыла - i гэтая насмешка была не над Конанам-Паѓлiкам.
  Вiдаць, яе адчуѓ i фашысцкi доктар! Гiтлеравец ударыѓ Аѓрору ѓ мускулiстае плячо нагой. Тая толькi хiхiкнула. Тады фашыст ударыѓ з развароту, рэзка перакулiѓшы на дзёрзкую дзяѓчынку гнуткую спiну.
  Паѓлiка-Конана ад узварушэння тузанула ѓбок. Аѓрора тут жа села зноѓ i моѓчкi, паказала скаваныя рукi. Тоѓсты прафесар гукнуѓ малодшага паплечнiка, i той нечакана апусцiѓ галаву. Потым зламаѓ галiнку сухога верасу, паказаѓ Конану-Паѓлiку Рыбачэнку. Памахаѓ перад носам - хлапчук мiжволi адхiснуѓся. Доктар-фашыст зноѓ зрабiѓ выгляд, як бярэ ахапак, матнуѓ галавой, зрабiѓ нейкi дзiѓны рух. Не зразумець, як быццам эсэсавец лыжкай есць...
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка раззлавана бразнуѓ па-нямецку:
  - Вы што чалавечымi словамi гаварыць не можаце.
  Фрыц вылупiѓся: недачалавек, ведае язык расы спадароѓ?
  Юны Рыбачэнка-малодшы зразумеѓ, што дарма выдаѓ сябе, раскрыѓ тое, што лепш трымаць у сакрэце, але... Слова не верабей - упусцiш, не зловiш. Праѓда, тоѓсты лекар бамбiза напусцiѓ на сябе абыякавы выгляд, слова забiѓ вымаѓленую хлапчуком нямецкую фразу. Зноѓ паѓтарыѓ ранейшы жэст i паказаѓ складзены ахапак.
  I Конан-Паѓлiк Рыбачэнка зразумеѓ - пасылаюць яго як слугу па дровы...
  Атрымлiваць пабоi зноѓ пасля ганарлiвай адмовы не хацелася. Ды i шанец упускаць нiяк нельга.
  Што ж, а чаго з сябе гонар цэнтурыёна цi дакладней патрыцыя ламаць. Думка аб уцёках, зразумела, прыйшла - прыспела адразу, як толькi пстрыкнулi пад вялiкiм ключом цяжкiя кайданкi. Хоць можа больш лагiчна сказаць, што яна наогул не сыходзiла! Але аказалася думка падобная на перапалоханага труса, якi бяжыць у святле фар, не ведаючы, што ѓжо, у сутнасцi, злоѓлены. А яшчэ - як толькi Конан-Паѓлiк Рыбачэнка адышоѓ ад стаянкi - хлопчык убачыѓ, што следам iдзе пярэварацень-воѓк. Адзiн з тых дзiѓных прывучаных мутантаѓ што ахоѓваюць калону прыгнаную СС. Пры гэтым нiхто з канвою ѓ бок спешна караскацца па асыпку босанага хлапчука, дэманстратыѓна не глядзiць.
  Хоць Конан-Паѓлiк Рыбачэнка i адчуваѓ, што, хутчэй за ѓсё, прыхаваная камера здымае яго рухi. Нават дзiѓна, наколькi фрыцы тэхнiчна рушылi наперад. Калi нашыя не адкажуць годна, тое дрэнна будзе.
  Камянiсты асып балюча калола ѓжо паджылую падэшву безабаронных дзiцячых ног. Моцна збiтыя ступнi ѓжо пачалi грубець, але гэты працэс даволi балючы, калi ты ступаеш на вострыя камянi.
  Тут у яго ѓжо не зусiм цела ранейшай мульцяшкi, а больш уразлiвага хлапчука-пiянера.
  Конан-Паѓлiк цiха вохкаѓ, iмкнучыся не паказаць, што яму балюча i не глядзець на зноѓ якая праступiла кроѓ. Але тут яго нiбы захлiснула цунамi невытлумачальнага.
  Страх iмгненна, прычым не вытлумачальна, пазбавiѓ хлапчука-пiянера ѓласных думак i жаданняѓ. Толькi захацелася павярнуцца ѓ бок пярэваратня (?). Пад позiркам нечалавечых вачэй нацысцкай звяругi Конан-Паѓлiк Рыбачэнка мiжволi заледзянеѓ i застыѓ. Але тут жа свежага пiянера абдало палаючым запалам, i хлопчык заварушыѓся, як аѓтамат з завода. Наламаѓ раслi ѓ расколiнах, яшчэ не зазелянелыя пасля зiмы, сухiя ствалiкi бярозак i кiпарысаѓ - шмат, ледзь дацягнуць. Склаѓ у вялiкi, празрысты мяшочак, адвалок, не адрознiваючы дарогi да стаянкi.
  Басаногi i ѓжо не такi трывалы як раней нязломнай плоццю мульцяшкi Конан-Паѓлiк Рыбачэнка падчас шляху адчайна спрабаваѓ перамагчы якi пазбаѓляе мужнасцi жах. Пiянер-выдатнiк ён цi не! Але гэтая нагадвала спробу няѓмелага плыѓца ѓтрымацца на вадзе. То вынырне, то зноѓ захлiствае...
  Воѓк-пярэварацень iшоѓ за iм: час ад часу, спыняючыся i прынюхваючыся да пакiнутым хлапчуком босым слядам.
  Пiянер-генiй адчуѓ палёгку ад хвалi жаху толькi, калi вярнуѓся ѓ размяшчэнне лагера.
  Гнюсныя нелюдзi-фашысты на Конана-Паѓлiка Рыбачэнку, здаецца, i не глядзелi. Хаця насамрэч пара эсэсаѓцаѓ не спускала погляду. Толькi калi ён склаѓ прынесенае, старэйшы доктар-кат, зiрнуѓшы мелькам, перакiнуѓ хлапчуку нешта... эге! Конан-Паѓлiк канчаткова ачуѓся. Прагна схапiѓ, думаючы, што можа за працу, выдалi шакаладку цi чагосьцi звыш паяння. I вылупiѓся - ляжалi, крэмень i крэсiва. Крэмень аказаѓся, хутчэй за ѓсё, кварцам. А крэсiва - падобна на кавалак напiльнiка. Як усiм гэтым карыстацца - развiты пiянер Паѓлiк-Конан у тэорыi ведаѓ i нават з цiкавасцю, таксама як Рабiнзоны Палесся паспрабаваѓ бы... калi б не дзiѓныя акалiчнасцi.
  Конан-Паѓлiк пакратаѓ нагой адсырэлыя галiны, потым рукой i пакiваѓ галавой.
  - Труць... - Цiха сказаѓ па-руску пiянер, нечакана кашлянуѓ i паѓтарыѓ. - Труць патрэбен. - I з цяжкасцю ѓтрымаѓся ад пераходу на нямецкую прамову. - Так не загарыцца.
  Конан-Паѓлiк паглядзеѓ на iх... Незразумела, навошта фрыцам, у якiх ёсць i запальнiцы, i запалкi i, напэѓна, нават з сабой агнямёт - гэты дзедаѓскi спосаб атрымання агню спатрэбiѓся. Жадаюць праверыць кемлiвасць пiянераѓ. Робяць замеры разумовага развiцця савецкага чалавека? Або, трывiяльна здзекуюцца над палонным хлапчуком? Хто iх зразумее гэтыя нiбы з iншай планеты!
  Гiтлераѓцы пераглянулiся, выскалiлiся. Самым дзiѓным i... i жудасным для Конан-Паѓлiк Рыбачэнка тое, што ѓ асобы ѓ iх аказалiся не злыя, не жорсткiя, нават не насмешлiвыя няма! Вельмi цiкаѓныя нiбы разглядаюць дзiѓнага звярка, асаблiва яркая цiкавасць прапiсаны ѓ старэйшага прафесара нiбы наѓмысна якi зняѓ акуляры. Абыякавасцi нi кроплi, так цiкава - як навукоѓцы сочаць за эксперыментам.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка паѓтарыѓ шэптам, стараючыся справiцца з хваляваннем у голасе:
  - За зiму ѓсё адсырэла! Не пойдзе!
  У вачах хутчэй найгранае, чым шчырае неразуменне, але зноѓ без злосцi. Але потым адзiн з маладых - не той, якi раскоѓваѓ Конана-Паѓлiка - бурчаѓ, устаѓ, пацягнуѓся, пацёр пад смех астатнiх эсэсаѓцаѓ, адбiты аб сядло зад... Конана-Паѓлiка не занадта здзiвiла, што частка немцаѓ выкарыстоѓвае для перамяшчэння коней - гаручае дэфiцыт. Хаця ж чамусьцi паѓзуць за iмi транспарты? Нацыст-вораг прынёс ад складзеных сёдлаѓ каробку, з якой дастаѓ нешта... Пiянер i былы пенсiянер падумаѓ, што вату, але не. Аддалена падобна на камяк з тонкiх нiтак. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, узяѓшы гэта ѓ рукi, зразумеѓ - сухi мох.
  Iзноѓ пiянера-вундэркiнда здзiвiла, чаму гэта фрыц, ды яшчэ лекар траву ѓ запашке цягае... Можа гэта мох не так ужо i просты?
  Ну, хопiць думаць, галава балiць. Трэба здавацца - прасцей i дурней, чым ты ёсць. Як нi дзiѓна, але трут заняѓся адразу - Паѓлiк-Конан не ѓдараѓ крэменем аб крэсiва, а плаѓна скроб (дзесьцi чытаѓ) - i iскры сыпалiся градам. А складаць вогнiшчы (цяпер ён склаѓ звычайны "будан") ён умеѓ ужо некалькi гадоѓ, большую частку жыцця. Неѓзабаве агонь заскакаѓ на ѓсю моц - бяроза добра гарыць i сырая. Тут маладыя канваiры з СС ажывiлiся, сталi ѓганяць у зямлю па баках вогнiшча металiчныя стаякi.
  А ѓ Конан-Паѓлiк Рыбачэнка пайшла кругам галава, нешта надзвычай з'едлiвае запаѓзло ѓ нос i маментальна адключыла прытомнасць ад рэальнасцi. Затое зараз накацiла неверагоднае па рэалiстычнасцi бачанне.
  Нават асоба дзiцяцi змянiлася, ён сябе ѓяѓляѓ няшчаснай сiроткай, пры жывых бацьках. Прычым, тата з мамай не кiнулi няма - пазбавiлi продкаѓ правоѓ за даѓгi i адправiлi хлапчука ѓ папраѓчы, турэмны прытулак. Без вiны, але калi твае бацькi завiнавацiлiся, то i ты па судовым рашэннi ѓ дыктатарскай, касмiчнай iмперыi - злачынец-малалетка.
  Прытулак для дзяцей размяшчаѓся ѓ прамысловым раёне сталiцы i сапраѓды нагадваѓ турму. Усюды рашоткi, камеры-баракi. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка ѓ рэалiстычным бачаннi начаваѓ на драѓляных дрэнна абструганых нарах. Побач ляжалi iншыя хлапчукi, як з роду людзей, так i iншапланецяне. Нiякiх коѓдраѓ, матрацаѓ, падушак, натруджанае i нярэдка збiтае цела ляжыць на голым дрэве. Прычым на ноч нагу прыкоѓваюць за ланцуг, каб не збеглi. У камеры дзяцей каля сотнi, вельмi душна, целы потныя, збiтыя побач у куце параша, няма нават каналiзацыi. I гэта ѓ Дзяржаве, чые зоркалёты барозняць абшары галактыкi, а сцягi вянчаюць дзясяткi тысяч населеных мiроѓ! Зрэшты, хлопцы iмкнуцца справiць патрэбу на вулiцы, прыкладна дзве трацiны сутак у iх займае праца. Самай цяжкай лiчыцца ѓ цэху, пыльная i нудная. Ад яе жудасна стамляецца спiна i рукi, а перад вачыма пачынае "глючыць", аперацыi простыя, але працаёмкiя патрабуюць паѓтораѓ. Прыямнейшая праца, на свежым паветры ѓ поле цi на будоѓлi. Дзяцей каб яны менш стамлялiся i атрымлiвалi разрадку, iмкнуцца чаргаваць на розных працоѓных працэсах. Але ѓсё роѓна цела балiць, многiя хлопчыкi, у прытулку - людзей амаль палова стаяць у сне.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка нервова варочаецца, ланцуг звiнiць, кольца расцерла да крывi нагу. Гучыць сiрэна, гэта значыць уздым, на працу. Дзiцячае цела яшчэ не адпачыла, iншыя хлапчукi - голыя чалавечай расы i касматыя атожылкi iншых мiроѓ з працай паднiмаюцца. Назапашаная за месяцы рабства стомленасць аддаецца тупым болем у цяглiцах. Ланцугi, якiмi кiруе ѓмантаваны чып, злятаюць з ног аѓтаматычна, яны зроблены з вельмi трывалага сплава, якi немагчыма перапiлаваць. З'яѓляюцца наглядчыкi, гучаць грозныя вокрыкi.
  Хлапчукоѓ вядуць мыцца, гэта не зойме шмат часу, вада з бачкоѓ ржавая. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка палошча рот, плюхае каб змыць пот. У камеры няма вентыляцыi, i сон прапахлае потым памяшканнi не ѓ стане асвяжыць. Пасля чаго iх вядуць на сняданак, ёсць прыходзiцца стоячы, крэслы малалетнiм зэкам няма чаго. Кормяць хлебам i сiласом, мяса дарагое i дзецям не пакладзена, так што аддаюць перавагу сплаѓляць падножны корм. Зрэшты, конь вегетарыянка, а як працуе, у той час драпежнiкi, паеѓшы мяса, кладуцца спаць. Побач з Конанам-Паѓлiкам яго сябар Цiмур. Iм абодвум гадоѓ у гэтым бачаннi дакладней iншай рэальнасцi па дванаццаць, узрост для моцных хлопчыкаѓ пераломны, калi вельмi цяжка змiрыцца з рабскай доляй.
  Цiмур, папiваючы крапiѓны сок у дрэнна вымытым шкляначцы, са стогнам вымавiѓ:
  - I што зноѓ на працу ѓ гэты цэх! Я не хачу!
  - Так i не хачу стаяць i дзесяць тысяч разоѓ паѓтараць адно i, таксама рух. - адказаѓ, вожычыся ад непрыемных успамiнаѓ, Конан-Паѓлiк Рыбачэнка.
  - Можа, папросiмся на палявыя работы! - Цiмур летуценна паглядзеѓ на неба, дзе на гэтай планеце свяцiла адразу тры зоркi. - У прыватнасцi карасi-персiкi прыбiраць. Яны такiя смачныя, асаблiва тыя, што з залацiстымi плаѓнiкамi, а як наглядчык прагна не глядзiць усё роѓна сёе-тое сарваць можна, i ѓ рот.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка цяжка ѓздыхнуѓ:
  - Я б таксама ѓпадабаѓ менавiта такую на ѓлоннi ласкавай прыроды працу. - I тут увасобленаму пiянеру стала весялей. - Робата-назiральнiка можна падмануць, тут ужо большую частку сачыльнага абсталявання раскрылi!
  Сняданак скончаны, i iх вядуць на разводку...
  Дзяцей будуюць на пляцы, хлопчыкi чалавечага роду iмкнуцца трымацца разам, иногалакты трымаюць строй па росце. Iх падзяляюць на атрады згодна з узростам i памерам. Тут хлапчукi ад пяцi да шаснаццацi гадоѓ, а таксама, касматыя i ѓ лускi малалеткi прадстаѓнiкi iншых мiроѓ.
  Аб'ядноѓвае iх толькi адзенне, цi дакладней яе амаль поѓная адсутнасць, толькi адны шорцiках з iндыфiкацыйным нумарком на хлапчуках.
  Да iх iмперыя адносiцца па прынцыпе, больш выцiснуць для сябе карысцi, з тых, хто перастаѓ лiчыцца грамадзянiнам! Эканомiя ва ѓсiм, на вопратцы, абутку, зрэшты, некаторыя хлопчыкi i ѓ свабодным жыццi, нiколi не ведалi чаравiкаѓ.
  Затое палкамi i гумовым стэкам па босых пятках атрымлiвалi нярэдка. Галовы голеныя, раз на два тыднi лазня, дзе iх шпараць. Потым тупой машынкай тут жа згольваюцца, тое не шмат што паспела адгадуй. Дзецюкi маршыруюць босымi нагамi па вострых камянях. Калi Конану-Паѓлiку гэта звыкла i яго агрубелая ступня не адчувае болi, то самыя маленькiя дзеткi збiваюць сабе пяткi i голыя пальчыкi да крывi.
  Уся ахова складаецца з iншапланецян якiя прадстаѓляюць самыя жорсткiя ѓ сусвеце расы, толькi начальнiк прытулку пажылая фраѓ Понтус , глядзiць сваiмi зверскiмi вачамi садыста.
   Тыгра -насарог якi выконвае ролю наглядчыка дае даручэннi, дзе хто сёння будзе працаваць, дакладней укалываць да страты прытомнасцi. Конан-Паѓлiк, апусцiѓшы кашчавыя плечы, глядзiць на другую палову двара. Там дзяѓчынкi, ад маленькiх да амаль дарослых. Апранутыя як жабрачкi ѓ дзiравы рыззё з самага грубiянскага палатна. Твары высмаглыя, вочы здаюцца вялiкiмi i сумнымi. Рубiшча кароткае, з-пад яго вiдаць худыя, але жылiстыя ногi. Дзяѓчынкi таксама босыя i ѓсё без выключэння брыты нагала. Гэта мабыць зроблена, для таго каб iх прынiзiць, лiшнi раз паказаць, што яны нiшто. А бо тут зусiм не злачынцы сабраны - няшчасныя кiнутыя дзецi.
  Вось аб'яѓляюць, што групе хлапчукоѓ iсцi ѓ швейны цэх, на працу самага нуднага i знясiльваючага профiля. Тут Цiмур не вытрымлiвае i крычыць з надрывам:
  - Я не хачу так працаваць! Пашлiце мяне на плантацыi цi ѓ сад.
  Хлапчукi замерлi, загарэлыя, худыя целы напружылiся.
   Понтус вiдавочна ѓзрадавалася, новай нагоды для экзэкуцыi:
  - Учора вы паводзiлi сябе цiха, i я баялася, што ваша сям'я застанецца без нагляднага ѓрока. Што ж хлапчука прагоняць пяць разоѓ праз строй.
  Па шэрагах дзяцей прайшло хваляванне.
  - Вось менавiта так. - Безапеляцыйным тонам вымавiла наглядчыца. - Раздайце ѓсiм розгi.
  Удары наносiлiся спецыяльнымi калючымi прутамi. Iх звычайна самi хлапчукi зрывалi з зараснiкаѓ, у перыяды, калi працы не было. Зрэшты, сапраѓды нават тады дзяцей прымушалi, няхай нават без карысцi для iмперыi лашчыць, напрыклад паѓдня капаць яму i паѓдня закопваць.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка паглядзеѓ на свае дзiцячыя рукi, яны былi ѓ мазалях пальцы збiты.
  Аѓтаматычна хлопцы разбiралi пруты, Алег здавалася, што яны - прылады катаванняѓ - абпальваюць пальцы, а ногi пацяжэлi. Яму не хацелася бiць свайго сябра, але запярэчыць не хапала мужнасцi. Ён амаль нiчога не бачыѓ i балюча стукнуѓся вялiкiм пальцам нагi аб якi ляжыць камень. Як нi дзiѓна, але пачуццё болю дапамагло сабрацца i, туман перад вачыма развеяѓся. Крок стаѓ цвярдзей, хоць палец i пасiнеѓ.
  Iх пабудавалi паѓкругам у доѓгi шэраг. Цiмура прывязалi рукамi за палкi i вывярнулi плечы, каб было зручней лупцаваць якi правiнiѓся хлопчыка. Хлопцы жмурацца, i iмкнуцца адвесцi вочы. Па загадзе фраѓ Понтус плюхнулi расола, пасыпаѓшы худую, але жылiстую спiну блакiтнай соллю. Мяркуючы па тым, як хлапчук зморшчыѓся яго пачало палiць.
  Начальнiца прытулак прыцмокнула вуснамi:
  - Цяпер вы ѓсё атрымаеце ѓрок. Бiце мацней, хто схалтурыць, будзе сам асуджаны на расправу.
  Памочнiк у дадзеным выпадку пацук-насарог выскалiѓ iклы:
  - Мы жыва з iмi разбярэмся! Прамармытаѓ монстр.
  Пацана рушылi памiж шэрагамi. Хлопчыкi павольна падымалi пруты i на спiну Цiмура абрынулiся першыя ѓдары. Мяркуючы па рубцах, на спiне i баках хлапчука каралi не раз, так што ён толькi ѓздыхнуѓ, i цяжка задыхаѓ, як i ѓсе дзецюкi iмкнучыся стрымаць крыкi.
  - Мацней бiце! - крыкнула Пантус . - Няхай загарлапанiць.
  Першымi ѓдары нанеслi самыя маленькiя хлапчукi, якiм проста не хапала сiл, каб прычынiць сур'ёзны боль. Але потым сталi бiць дзецюкi старэй. Спiну дзiцяцi рассеклi чырвоныя палосы, закапала кроѓ. Боль, узмоцненая блакiтнай соллю прымусiла Цiмуру ѓскрыкнуць, ён нават упаѓ, унiзе была забiтая дошка да цвiкамi i ѓкалола грудзi.
  - Не трэба! - закрычаѓ хлопчык. - Я буду працаваць усюды, дзе вы скажаце.
  - Вядома, будзеш! - Адказаѓ Понтус . - Але спачатку лупцоѓка.
  Учорашнiя таварышы былi занадта ѓзняты i бiлi свайго ѓчорашняга субрата. I людзi i иногалакты бiлi з аднолькавай разлютаванасцю. Хлопчык крычаѓ, яго босыя ногi пакiдалi крывавыя сляды. Пацук-насарог агрызнуѓся i сам урэзаѓ пацану дубiнай па голых, загарэлых нагах. Яму хацеѓ прычынiць пабольш, болi хлапчуку. Удар прыйшоѓся па жылiстых шчыкалатках, а наступны па пятках. Цiмур вiскнуѓ i абвiс. Тады катаванне ѓсадзiѓ у ягадзiцу тоѓстую iголку, улiваючы вадкасць.
  - Правiльна! - Сказала Понтус . - Цяпер ён хутчэй памрэ, чым адключыцца. Нiхто не ѓцячэ ад пакарання.
   Конан-Паѓлiк Рыбачэнка стаяѓ амаль у самым канцы шарэнгi, i яму здавалася, што гэта на яго абрынулiся ѓдары пугi. Цiмуру падвялi, сам хлапчук толькi тузаѓся, крычаѓ i плакаѓ. Круглы тварык стаѓ пунсовым ад болю, яго перакасiла грымаса пакуты.
  Убачыѓшы Конана-Паѓлiка, ён прашаптаѓ, збялелымi вуснамi:
  - Пашкадуй!
  Хлопчык завагаѓся: замёр.
  Пацук-насарог крыкнуѓ:
  - Ну, чаго каштуеш! Бi!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка адказаѓ:
  - Не, я не магу! Ён мой сябар!
  Пацук-насарог выскалiѓся:
  - Хочаш, каб тое ж самае было табе?
  Конан-Паѓлiк задрыжаѓ увесь збялеѓшы:
  - Не, але!
   Понтус перапынiла яго:
  - Хопiць! Хлопчык падпiсаѓ сам сабе прыгавор. Чаго вартыя мардавароты. Усыпце яму добранька i падвесiць на прэнг, каб iншыя iм любавалiся.
  Конана-Паѓлiка выштурхнулi са строю, пацягнулi да казлоѓ. Хлапчук спрабаваѓ супрацiѓляцца, але тыгры-насарогi справiлiся з iм як з кацянём. Добра вывернулi рукi, косцi захрумсцелi. Паклалi на дошкi, хлопчык адчуѓ шчакой i жыватом шурпатасць лязо тырчаць цвiкоѓ. Яны ѓпiлiся ѓ мускулiстыя, грудзi, падбародак, пярэднюю частку сцёгнаѓ, каленi. Шчоку разадрала да крывi.
  - Ой, не трэба! - папрасiѓ Конан-Паѓлiк.
  - Трэба! - заявiѓ пацук- насарог, каб усiм быѓ прыклад.
  Хлопчык адчуѓ, як на яго спiну льюць расол, а затым сыплюць соль. Шчыпле як ад гарчычнiкаѓ. Конан-Паѓлiк паморшчыѓся, яму вышмаравалi мазолiстыя ступнi (апошнi раз ён у той дзiѓнай памяцi, што ѓсплыла ѓ гэтым бачаннi - апранаѓ сандалi гадоѓ шэсць таму), яны амаль адразу сталi дзiка чухацца. Пацук-насарог усадзiѓ у ягадзiцу iголку, ён пакалоѓ груба i балюча, пякучая вадкасць увайшла ѓнутр.
  - Цяпер табе будзе вельмi жудасна, i ты не страцiш прытомнасць. - Прахрыпела пачвара, скалячы фiзiяномiю, ён стаѓ бы заiкацца i прадзюсар жахлiва!
  - За што? - прастагнала нявiнна зняволенае ѓ вязнiцу дзiця. - Дзеля Хрыста праявiце мiласэрнасць.
  Пацук-насарог, пырскаючы атрутнай слiной, адказаѓ:
  - Я ѓ гэтыя казкi аб добрым Езусе не веру! Наогул, калi Бог ёсць, то ён зло i жорсткасць. I чым больш ты зла i пакуты прычынiш блiзкаму свайму, тым больш магутнасцi i асалоды атрымаеш на тым свеце.
  - Абсурд! - Сказаѓ, бляднеючы ад жаху, а раптам Божачка i сапраѓды, такi, хлапчук.
  - Убачыш! - Спараджэнне касмiчнага Тартара захiхiкала. - Але не спадзявайся, сёння ты не памрэш.
   Понтус гаѓкаючым тонам, скамандавала:
  - Прыступайце! Няхай запомнiць на вечнасць пацалункi пугi!
  Палонны пiянер-вундэркiнд задрыжаѓ, пачуѓшы пранiзлiвы свiст, i тут моцнае страсенне ѓдар, ад якога лопнула скура на спiне. Пацукi-насарогi бiлi моцна, але пры гэтым стрымлiвалi сiлу, каб не забiць. Крык вырываѓся з горла хлапчука, ён скалануѓся, выступiлi слязу. Пракусiѓшы да крывi губу, хлопчык стрымаѓся. Праз iмгненне рушыѓ услед яшчэ адзiн удар, якi скалынае ѓсё цела. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка глыбока ѓздыхнуѓ, боль, узмоцнены соллю i расолам, быѓ невыносны.
   Понтус крыкнула:
  - Працягвайце!
  Iзноѓ свiст i ѓдары! Рассякае да самай косткi. Хлапчук прапалiла да самых вантроб. Здавалася, адбiваюць жывот. Нягледзячы на ??ѓсе намаганнi, частка крыку пратачылася з-за шчыльна сцiснутых вуснаѓ.
  - Мама!
  Зноѓ удары! Па спiне, памiж вострых лапатак, i, нарэшце, па босых пятках. Хлопчык ускрыквае, у яго няма больш сiл, сябе стрымлiваць. Лямант вывяргаецца як вулкан з горла i як здаецца носа. Понтус задаволеная:
  - Вось цяпер я бачу, вы яго на сумленне б'яце. Лупiце яго добранька, але не забiце!
  З кожным ударам боль станавiцца мацнейшым. Слёзы змешваюцца з крывёй i падаюць на тапчан. Крывавыя палосы на спiне злучаюцца, злiваюцца ѓ барвянае месiва, тонкiя белыя костачкi хлапчукi пачынаюць агаляцца. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка задыхаецца, яму не хапае паветра, дрот упiѓся ѓ згiнальныя лодыжкi. Босыя пяткi гудуць ад страсення, грубая мазолiстая скура падаецца не адразу, але ѓсё роѓна выступаюць кропелькi крывi. Удары ѓзмацняюцца, здаецца, што маланка праходзiць па нервовых канчатках да самага хрыбта. Iншыя хлопчыкi маѓчаць, ухвалiць не дазваляе сумленне, асудзiць не дае страх перад расправай. Вiдаць, як панiклi галовы хлапчукоѓ, але вочы сочаць за экзэкуцыяй. Цiкаѓна i казыча нервы, большасць ужо былi пароты падобным, цi больш выдасканаленым спосабам. Думаеш абы не мяне, i часам у думках з'едлiвасць: крычыць, а вядома ж вытрымаѓ, не такi слабак як Конан-Паѓлiк.
  Збiццё ѓжо iдзе па аголеным костках, спiна, бакi, сцягна суцэльная рана. Калi б не ѓкол стымулятара хлапчука быѓ бы запорат да смерцi - памёр ад болевага шоку. А так ён пагрузiѓся ѓ нешта страшнейшае за Дантоѓскага Ада. Гэта калi кожная малекула, кожная клетка, кожная жылка прасякнута кашмарным болем.
  Пiянер Конан-Паѓлiк Рыбачэнка адчайна стараѓся адцягнуцца ад болю. Успамiнаючы сваiх бацькоѓ, шчаслiвую эпоху далёкага дзяцiнства ён як бы адштурхоѓваѓся нагамi, ад распаленай бурлiвай лавы пакут, але яна яго зноѓ засмоктвала, накрывала з галавой. Так яны i плыѓ па акiяне катаванняѓ, мара аб смерцi як збавiцельнiцы ад пакут. Успомнiлiся словы Аб'яѓлення святога Iаана. - I будуць яны хацець памерцi, але не могуць. Вось як доля чакае грэшнiкаѓ, якiя катаюць дзяцей. Гасподзь аддасць iм сто разоѓ, i самае галоѓнае пакаранне як кажа Iсус у Евангелле ад Матфея, будзе вечным. I пойдуць адны ѓ жыцьцё вечнае, другiя ѓ муку вечнае. Гэта хоць неяк суцяшае, прачынаецца нянавiсць да ворагаѓ, жаданне выжыць i перамагчы. Хлопчык прымудраецца выгукнуць:
  - Вы за гэта заплацiце, за кожную разлiтую слязiнку дзiцяцi адкажаце ѓ дзень Божага Суда.
  - Заткнiся сучонак! - раве пацук-насарог.
  - Праѓду вам не задушыць. - Выдыхнуѓ пiянер.
  - На яшчэ атрымлiвай!
  Яго зноѓ б'юць, укладваючы ѓсю лютасьць, ламаючы косцi, але боль ужо дайшоѓ да такога парога, што проста не можа стаць мацнейшым. Гэта жалеза, якое можна распалiць да вызначанай тэмпературы, а пасля яно расцякаецца.
   Понтус гэта разумее, у старой (Дакладней на выгляд ёй гадоѓ сорак не больш, але рэальна перавалiла за пару стагоддзяѓ), вялiкi досвед катаѓ:
  - Ну, усё хопiць! А то здохне! Трохi зняволенага падлечым i падвергнем яго катаванням з дапамогай кампутара. У мяне як раз праграма ёсць "катавання Алiмпiйцаѓ".
  Пацук-насарог, знарочыста пазяхаючы, кажа:
  - А цяпер яго куды? У лазарэт?
  - Няма на прэнг! - Адрэзала без апеляцый наглядчыца. Няхай павiсiць у навучанне астатнiм. Калi толькi ѓколы для падтрымкi сэрца. I яшчэ няхай Цiмура прагоняць яшчэ раз праз строй, а астатнiя ѓдары няхай даатрымае ад вас. Некалi вiдовiшча разводзiць. Працаваць трэба!
   Iнамiран з бiзуном нахiлiѓ галаву, i варухнуѓ касматымi вушамi:
  - Слухаюся гаспадыня. Ну, праганiце яго яшчэ раз.
  На Цiмура абрынулiся новыя ѓдары. На гэты раз, нiхто не адважыѓся запярэчыць. Патрапiць у рукi катаѓ не было нi найменшага жадання. Цiмур крычыць раз-пораз падае. Яго паднiмаюць i зноѓ збiваюць. Другая серыя ѓдараѓ ужо падыходзiць да канца. Засталося толькi некалькi хлапчукоѓ. Адзiн з iх самы старэйшы, гадоѓ шаснаццацi, ужо прабiваецца бародка i вiдаць вусы. Ён вiдавочна вагаецца, наносiць удар, але робiць гэта лёгка, ледзь дакранаючыся.
  Фраѓ Понтус у лютасцi:
  - Гэтага лянiвага юнака падвесiць на прэнг i прывязаць камень да ног. Няхай мучыцца.
  Хлапчука хапаюць, ён напружвае свае рэльефныя мускулы, плён цяжкай працы i крычыць:
  - Ну, чаго вы глядзiце, дзецюкi бiце iх!
  Хлопчыкi ѓздрыгваюць, па шэрагах праносiцца гул, але не хапае рашучасцi кiнуцца на сваiх катаѓ.
  Юнака валакуць, кожны пацук-насарог як мiнiмум у сем разоѓ яго цяжэй. Адбiвацца бессэнсоѓна. Але тут адбываецца падзеi, на ѓзроѓнi тых, што мяняюць лёсы iмперыi. Раздалiся два стрэлы i пацук-насарогi падаюць, спiны монстраѓ разрэзаныя, зеѓраюць глыбокiя варонкi. Хлопец вызвалiѓся i ѓпаѓ, але тут жа ѓскочыѓ з крыкам:
  - Бачыце, ёсць божае правасуддзе.
  З'явiѓшыся, як анёл з цемры, залатавалосая так падобная на сястру па зброi Маргарыту дзяѓчынка адказала:
  - Хутчэй нават чалавечае. Ведайце, здзелка з Д'яблам не гарантуе раю на Зямлi i цёплага месца ѓ пекле. Абапiрацца на Сатану што сядзець на электрычным крэсле!
  Другая на гэты агнязарная Аѓрора звонка:
  - Тое, што тут дзеецца, сюжэт для жахлiва. Так рабiць з дзецьмi. Знiмiце хлопчыка з прэнга.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка трасянуѓ галавой i... ачуѓся. Ён не ляжаѓ, падчас бачання, а проста стаяѓ на месцы... Зрэшты - гэта было не бачанне, а проста маментальны перанос у iншы свет, са сваiмi неверагоднымi, хоць i жорсткiмi прыгодамi.
  Прычым прайшло зусiм няшмат часу. Нацысты ѓсё яшчэ займалiся
  Прыгатаваннямi ежы. А бо гэты жудасны дурман, якi ѓзнiк пры ѓдыханнi, дыму ад дзiѓнага моху , лекараѓ-эсэсаѓцаѓ, казаѓ зусiм не кароткiм.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка тут жа падумаѓ, чаму на гэтых фрыцаѓ не падзейнiчала. Яны ж накшталт без фiльтрацыйных масак? I чаму такi кашмар у гэтай галюцынацыi. Што яны з iм робяць?
  Але самi гiтлераѓцы паводзiлi сябе цалкам натуральна, нават сталi неяк ветлiва, намякаючы, што, маѓляѓ, можа паесцi з намi.
  Сапраѓды прыцягнулi пару здаравенных ляжак сагнанай у мясцовых жыхароѓ каровы. Потым адзiн гiтлеравец прывалок здаравенны кацёл, а другi фашыст разам з Алегам пайшоѓ па ваду. Зноѓ дапытлiваму пiянеру здалося дзiѓным, два скураныя вёдры, а звычайны метал цi дрэва на худы канец. Прычым адно эсэсавец, што таксама не зусiм тыпова цягнуѓ сам.
  Пiянер трымаѓся на нагах не зусiм упэѓнена, занадта ѓжо рэальнымi па адчуваннi ѓдары на гэтай экзэкуцыi i нашчадак Ламаносава здагадваѓся, што за гэтым стаiць, нешта большае, чым простая цi нават не простая галюцынацыя.
  Вада цякла за сотню крокаѓ ад лагера, серабрыстай, блiскучай крышталем струменем з-пад двух вiслых балконам камянёѓ. Конан-Паѓлiк Рыбачэнка прагна сунуѓся да яе. Хлопчык толькi зараз адчуѓ, што ѓнутры ѓсё спяклося ѓ камень цi дакладней у вугаль. Прагна прыпаѓ да прыемнай прахалоды i... атрымаѓ у вуха.
  Адны з эсэсаѓцаѓ якi схаваѓся за камянiстай сцяной, нешта перашчоѓкнуѓ на панэлi складанага прыбора i па пацучыным хiхiкнуѓ.
  Удар нанесены фашыстам без злосцi, але з такой сiлай, што Конана-Паѓлiка шпурнула на камянi, чуць левым вухам ён перастаѓ, i гэты бок галавы рэальна анямеѓ.
  Грамiла-лекар у халаце i залатым ланцугом разрагатаѓся i рыкнуѓ:
  - Бокс! Бокс!
  
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Конан-Паѓлiк вярнуѓся назад у часы Нерона. I цяпер бег, тупаючы босымi ножкамi па камянiстай дарожцы. Хлопчык-волаты iмчаѓся, i адчуваѓ сябе некалькi выматаны ѓ бачаннi пра пiянераѓ, а да гэтага боем з кiтайцамi.
  Вось гэта прыгоды. Цяпер трэба было крыху перадыхнуць. Конан-Паѓлiк абраѓ найблiжэйшы стог сена. Адрэзаѓ крыху ад кабана якi быѓ у яго за спiной i гэта немалая вага. Узяѓ яго з'еѓ, кавалак мяса. I адчуѓ цяжар, пасля чаго заснуѓ.
  I яму снiлася чарговае бачанне, няхай нават i не пра яго самога.
  Хлапчук гадоѓ трынаццацi быѓ арыштаваны разам з бацькам. Бацька зразумела вядомы бунтар, якi пралiѓ патокi крывi. Але сын яшчэ зусiм дзiця. Якi з яго спытай.
  Але памочнiк Карнiла былога вайсковага атамана расцанiѓ iнакш. I прапанаваѓ хлапчука дапытаць з прыхiльнасцю - а раптам ведае, дзе знаходзяцца скарбы бацькi.
  Сына Стэнькi Разiна прывялi ѓ катавальны склеп. Хлапчук стараѓся глядзець прама i трымацца ганарлiва. Хаця ѓнутры быѓ страшна. Развешаны катавальныя прылады, палае камiн. Каты ѓ чырвоных касках.
  Самаса падышоѓ да хлапчука, працягнуѓ руку, трасянуѓ за каѓнер i грозна спытаѓ:
  - Раскажаш, дзе цётка хаваѓ скарбы, адпусцiм на волю. Не - будзем катаваць!
  Сын Стенькi Разiна Грышка адважна адказаѓ:
  - Я вам нiчога не скажу! I табе тым больш!
  Самаса раѓнуѓ:
  - Спрабаваць падшыванца!
  I асабiста пацягнуѓ за каѓнер, зрываючы кафтан з хлапчука. Грышку распранулi, i пацягнулi на прэнг. Хлапчук адчайна спрабаваѓ адбрыквацца. Але вопытныя каты ѓдарам па шыi абезрухомлiвалi Грышку. Потым замацавалi яго рукi ззаду i сталi паднiмаць за вяроѓку. Хлапчук заскрыгатаѓ зубамi. Кат схапiѓ пацана за тулава i трасянуѓ, правярнуѓшы ѓ суставах. Грышка цяжка задыхаѓ, але стрымаѓ крык.
  Дзяк, якi дыктуе пiсцам, прагугнявiѓ:
  - Кажы злодзей, дзе твой цётка хаваѓ скарбы.
  Хлапчук з пагардай у голасе адказаѓ:
  - Нават каб i ведаѓ, то не сказаѓ бы!
  Самаса загадаѓ кату:
  - Бi! Дзесяць удараѓ з беражэннем !
  Кат размерана наносiѓ удары. Цела Грышкi дрыжала. На дзясятым ударам катальнiк замёр. I паглядзеѓ на Самосу. Падчас экзэкуцыi хлапчук маѓчаѓ, закусiѓшы губу.
  Дзяк, прагугнявiѓ:
  - Кажы злодзей, дзе дзядзька прыхоѓваѓ скарбы?
  Грышка крыкнуѓ:
  - Не скажу!
  Самаса рыкнуѓ:
  - Пяць удараѓ без зберажэння!
  Кат абрынуѓ на хлопчыка ѓдар з размаху, скалынаючы ѓсё цела. Грышка ѓскрыкнуѓ, але прыкусiѓ губу. Рушыѓ услед другi ѓдар. Таксама размашысты i моцны. Грышка працягваѓ маѓчаць. I зноѓ трэцi ѓдар, закапала кроѓ з рассечанай скуры.
  Самаса панура глядзеѓ на тое, як парюць хлапчука. Канешне, сынок мог i не ведаць, дзе Стэнька схаваѓ скарб. I нават, мабыць, сапраѓдныя скарбы. Але варта дапытаць хлапчука. I вырваць з яго таямнiцы.
  Пасля пятага ѓдару кроѓ закапала актыѓна.
  Дзяк паѓтарыѓ пытанне. Грышка маѓчаѓ.
  Самаса загадаѓ:
  - Прыпячы яму пятку.
  Кат дастаѓ кавалак распаленага жалеза, i паднёс яго да босай падэшвы хлапчука. Той скалануѓся, перакасiѓся, i .... страцiѓ прытомнасць.
  Адала падумала, што Пiцера нядрэнна было б прапусцiць, праз гэта, каб ён не забiваѓ бяззбройных i старых. Нядобра паступiѓ Пiцер. А якi б ён быѓ бы ѓ рэальным, кантактным баi? Не спалохаѓся б?
  Сын Стенькi Разiна Грышка, дарэчы, ведаѓ, дзе схаваны адзiн са скарбаѓ бацькi, але маѓчаѓ. Яго прывялi ѓ сябе, вылiѓшы вядро ледзяной вады. Потым Самаса загадаѓ:
  - Прыпячыце жалезам i другую пятку!
  На гэты раз хлапчук не адключыѓся, спрабаваѓ тузацца, але босыя ногi Грышкi зацiснутыя ѓ калодцы.
  Самаса прашыпеѓ:
  - Яшчэ пяць бiзуноѓ, без беражэннi !
  Пасля пятага ѓдару, светлая галава хлапчука матнулася, i Грышка страцiѓ прытомнасць.
  Дасведчаны ѓ катоѓнi дзяк параiѓ:
  - Дай яму адысцi! Дзiця ѓсё ж, яшчэ адкiнецца!
  Самоса сурова сказаѓ:
  - Зняць шчанюка! Абцерцi гарэлкай, i пакласцi на ложак... Няхай адыдзе! Назаѓтра працягнем катаванне!
  Грышку знялi з прэнга i працерлi рассячэннi, сумессю спiрту i воды. Хлопчык тузаѓся: гарэлка палiць. Потым Грышку далi гарачага булёна, замкнулi ѓ натопленай камеры. Але на ѓсякi выпадак прыкавалi пацана за шыю ланцугом i далi заснуць. Хлапчук спаѓ на жываце, ложак быѓ мяккiм. На катаваннi ѓ катаѓ ахвяры часта памiраюць, а Самаса хацеѓ ведаць, дзе Стенька прыхаваѓ свае скарбы.
  Даѓшы Грышку адысцi i паспаць, на наступны дзень хлопчыка зноѓ прывалаклi ѓ катоѓню. Зноѓ паднялiся на прэнг. Ужо расцягнутым суставам Грышкi стала балючай. Да ног хлапчукi павесiлi гiркi. Каб мацней расцягнуць мышцы. Потым кат, усмiхаючыся, паднёс распаленае жалеза i прыклаѓ да грудзей Грышкi. Хлапчук заскрыгатаѓ зубамi ад дзiкага болю.
  Самаса зароѓ:
  - Кажы злодзей!
  Пахла смаленым. Пах смажанага мяса ѓзмацняѓся. Вочы ѓ Грышкi ад болевага шоку перакасiлiся, i хлопчык зноѓ страцiѓ прытомнасць. Кат адабраѓ жалеза ад грудзей i вымавiѓ:
  - Дужы хлопчык...
  Самаса рыкнуѓ:
  - Трэба яго раскалоць... Жароѓню да ног!
  Кат вышмараваѓ падэшвы хлапчука алеем, i на адлегласцi распалiѓ жароѓню. Ужо падпаленым пяткам было вельмi балюча. Хлапчук цяжка дыхаѓ. Раняѓ сумесь поту i крывi, скрыгатаѓ зубамi, але маѓчаѓ. Хаця гэта яму дорага каштавала. Высiлкi былi адчайныя.
  Самаса люта рыкаѓ:
  - Будзеш казаць! Гэй, заплечны бi!
  Кат абрынуѓ удары на Грышку. На дзясятым удары галава хлопчыка млява матнулася i завалiлася. Апрытомнеѓ хлапчук не адразу, нават пасля таго як на яго вылiлi вядро вады. Самаса стукнулi Грышку па твары i загадаѓ:
  - Яшчэ бi!
  Дзяк заѓважыѓ:
  - Падохне оголец.
  Самаса прагыркаѓ:
  - Чорт! Знiмiце яго з прэнга! Заѓтра працягнем!
  Грышку зноѓ знялi з катоѓнi i аднеслi ѓ пакой. Хлопчык бiѓся i тузаѓся. Пагрузiѓся ѓ цяжкi, вар'яцкi сон. Потым ачуѓся i заплакаѓ. Але як толькi з'явiѓся турэмшчык, змоѓк i зло паглядзеѓ на яго. Той шпурнуѓ дзецюку хлеба з квасам. Шанцаѓ уцячы ѓ хлапчука не было, тым больш яго прыкавалi за шыю.
  На наступны дзень Грышку катавалi крыху па-iншаму. Паднялi ѓ столi, падняѓшы рукi на дыбе, а потым адпусцiлi. Такi дзiкi боль, што
  перарывае дыханне. Хлапчука паднiмалi тройчы, пакуль ён не страцiѓ прытомнасць.
  Пасля чаго кат зноѓ бiѓ пугай, i прыпалiѓ жывот распаленым жалезам. Добра памучыѓшы хлапчука, яго адпусцiлi i завялi ѓ камеру. Нiчога дабiцца катам не ѓдалося.
  На наступны дзень, Грышку паднялi на прэнг, пад босымi нагамi распалiлi жароѓню, а па спiне i ягадзiцах былi распаленым дротам. Хлапчук некалькi разоѓ на працягу катавання губляѓ прытомнасць, але прыходзiѓ у сябе. Пакуль каты самi не стамiлiся, спынiѓшы катаваннi.
  На наступны дзень хлопчыка расцягнулi, i кат сталi ламаць пальцы ног распаленымi абцугамi, а таксама цiснуць рэбры. Грышка некалькi разоѓ ускрыкваѓ, але патрабаваннi штосьцi сказаць - адказваѓ мыканнем.
  I зноѓ атрымлiваѓ пугай.
  Прайшло два тыднi. Дзiцячае цела Грышкi ѓжо змучана катаваннямi. Боль усюды. Нi засталося, нi крывiнкi, нi жылкi не кранутым болем. Спачатку калi яго бiлi i палiлi, хацелася кiнуцца i прыглушыць выбухi ѓ целе. Але калi боль ахапiла ѓсю сутнасць, яна прытупiлася.
  Самаса i сам бачыѓ, што шанцы выбiць штосьцi ѓ Грышкi растаюць на вачах. Каты паспрабавалi новы сродак. Знайшлi муку. Валасы ѓ Грышкi пагалiлi, i сталi капаць на цемя халодную ваду. Катаванне жорсткая i эфектыѓная. Праз некалькi гадзiн здаецца, што ѓ мозгу ѓзрываюцца бомбы. Грышка амаль аслеп i аглух. Ён ужо не чуѓ слоѓ вымаѓляемых катам i Самасой .
  Тыя здалiся, зноѓ пацягнулi на прэнг. Не разумеючы, што любы боль для хлапчука быѓ толькi ѓцехай - адцягваючы ад больш страшнай язвы ѓ мозгу.
  Ад агню i ѓдараѓ бiзуном пасвятлела ѓ вачах.
  Грышка ачуѓся i змог разглядзець катаѓ. Вось катаванне падкладвае гiркi да калодкi, у якой зацiснулi хлапчуку ногi. Боль у руках i плячах становiцца мацнейшым, але ён адцягвае ад пекла ѓ мазгах.
  Самаса раве ва ѓсю глотку. Ён сам рыжы, з барадой:
  - Кажы шчанюк, дзе бацька хаваѓ скарбы!
  Грышка матае галавой. У адказ варта ѓдар якi страсянае цела, лупяць моцна. Iншы кат пад босымi нагамi хлапчукi награбае запал пад дыбай. Жудасна, але не так ужо страшна.
  Вось стаiць Карнiла, хросны бацька Стенькi Разiна i былы вайсковы атаман. Састарэлы, з сiвой барадой. У яго поглядзе ёсць нават падабенства спачуванне катуемаму дзiцяцi. Побач стаiць баярын у бабровай шапцы. Яму вiдавочна горача ѓ катавальным памяшканнi. I на твары вiдавочны iнтарэс да катавання хлопчыка. Катаванне працягваецца. Грышка раптам адчуѓ у сабе прылiѓ сiл i заспяваѓ:
  Ты Разiн мне цар i бацька,
  Падняѓ у раз народ супраць ярма...
  Я веру, надыдзе пакутам канец,
  Будзе баярам, толькi канчукi i дуля!
  
  Селянiн, рабочы зараз пад ярмом,
  Задушаны баярствам просты пралетарый...
  Але веру, што ѓсiх крывасмокаѓ смецем,
  Праспяваем нашай Радзiме тысячу арый!
  
  Бо ѓ кожным двары стогне ахвяра баяраѓ,
  Усюды ёсць калы i прэнг...
  Яны нават горш лiчы басурман,
  Спрабуюць, у пакуце дрыгай!
  
  Але Разiн у бiтвах прайшоѓ,
  Усе патрэбныя далонi i сцежкi...
  З перамогай казак наш вольны прыйшоѓ,
  Каб iрваць усе баярскiя папы!
  
  Не, ведайце, сумневы паверце ѓ нас,
  Бо мы за народ, без сумневу...
  Цяпер надыходзiць прасвятленнi гадзiну,
  На славу iншых пакаленняѓ...
  
  Ты Разiн свабоды i гонару - верхавод,
  Прайшоѓся па нашай Расii...
  Хачу, каб ты стаѓ для нас гасудар,
  А лепш сусветнай месiяй!
  
  Ды будзе, тады справядлiвасць павер,
  Навечна надыдзе прамень святла...
  I будзе разадраны дэспата звер,
  Здолеем дачакацца свiтанку!
  
  Бiтва iдзе пад Сiмбiрскам - барацьба,
  Мы ѓ лютасьцi буяныя ваяры ведайце!
  I стаць пераможцам веру лёс,
  Прашу па мазгах барах дайце!
  
  Хоць Разiн па-геройску ѓ бiтве загiнуѓ,
  Але ѓ вечнасцi аблiчча яго святое ...
  Ён бо без сумневу вiцязь, джыгiт,
  I будзе, ты вер Крэмль у iмгненне ѓзяты!
  
  Скончыцца рабства i ярмо баяраѓ,
  I сонца ѓзыдзе над планетай...
  Навекi знiкнуць пакуты, падман,
  А Разiн у паэмах апеты!
  Пакуль хлопчык спяваѓ, усе i каты, i "публiка" замёршы, слухалi. Але на апошнiх словах Самаса ѓзарваѓся i залямантаваѓ на ѓсё горла:
  - Бi! Забi яго!
  Кат абрынуѓ на хлапчука лютыя ѓдары. Ужо губляючы прытомнасць, Грышка прашаптаѓ:
  - Будзе народ Расеi вольным!
  Акрываѓленага хлопчыка знялi з дыбкi i аднеслi. Самаса выцер пот з iлба i прашыпеѓ:
  - Даволi! Хопiць з нас! Чацвертаваць гаденыша i справу з канцом!
  Карнiла няѓпэѓнена вымавiѓ:
  - А цi правiльна гэта дзiця чвартаваць? Ды яшчэ публiчна? Можа прыдушыць яго ѓ камеры?
  Самаса прагыркаѓ, стукаючы па падлозе абцасамi:
  - Не! Пакараць смерцю! I публiчна - чвартаваннем!
  Баярын пацвердзiѓ, сцiскаючы кулак:
  - Ды будзе так! Сцвярджаю смяротны прысуд!
  Самаса зларадна ѓсмiхнуѓся:
  - Чацвертуюць Грышку! Усё разiнскае насеньне вывядзем!
  Тут Адала адцягнулася. Яна вымушана аддаваць каманду страляць. I па Таронта б'е ракета бамбамёта вагой дваццаць тон. Нясе сабе смерць i жах. Адала выпраѓляе агнiсты хвост сваiм разгубленым позiркам.
  Ох лепей бы яна была лётчыцай. Як гэта выдатна i рамантычна. Вось такая лётчыца-налётчыца.
  У небе вельмi выдатна. Дзяѓчына нахiлiла галаву i стала ѓспамiнаць хоць нешта добрае. Але ѓ галаву нiчога не прыходзiла. Акрамя аповесцi пра сына Стенькi Разiна.
  Хлапчук ляжаѓ на ложку, i пакручваючыся ѓ сне трызнiѓ. Цяжка спаць, калi ѓсё тваё цела параненае, а язвы яшчэ i раз'едзены соллю i гарэлкай. Апошнiя пятнаццаць дзён - суцэльная пакута. Катаваньнi начамi i цяжкае трызненне днём.
  Хлапчуку прымроiѓся яго бацька. Магутны i моцны Сцяпан падбадзёрыѓ сына:
  - Трымайся малец! Народ будзе памятаць пра цябе, як ты прыняѓ смерць!
  Грышка ѓ трызненнi адказаѓ:
  - А што мяне чакае смерць?
  Сцяпан упэѓнена заявiѓ:
  - Наша будучыня туман. I не вядома, што чакае наперадзе. Але твае апошнiя хвiлiны ѓ жыццi будуць найважнейшымi. Не стушуйся! Захавай мужнасць!
  Грышка не зусiм упэѓнена адказаѓ:
  - Я буду цвёрдым... Але ты бацька... Няѓжо наша правая справа загiнула?
  Сцяпан заявiѓ грамавым голасам:
  - Ну, ужо не! Мяне могуць пакараць смерцю, але прыйдзе iншы Разiн, а за iм яшчэ Разiн i нiчога з гэтым нашы ворагi не здолеюць зрабiць! Будуць новыя стагоддзi, будзе змена пакаленняѓ... Але за Разiным прыйдзе, уладар буры Ленiн!
  Грышка, таксама здабудучы ѓпэѓненасць, заявiѓ:
  - Веру, ты яшчэ вернешся!
  Хлапчук ачуѓся. Цела тупа ныла i скура саднела. Пачуѓся скрыгат у дзверы i ѓ камеру зайшоѓ кат.
  Буйны катаванне ласкавым тонам вымавiѓ:
  - Здароѓ Грышка!
  Хлопчык, раптам адчуѓшы ѓ сабе сiлы, адказаѓ:
  - Каты не жывуць, каб ты здох!
  Пакутнiк дабрадушна кiѓнуѓ:
  - А ты смелае шчаня. Розных я бачыѓ i перамучыѓ... Але такога, як ты не бачыѓ! Такi маленькi, а сапраѓдны крэмень!
  Грышка сцiпла адказаѓ:
  - Ува мне дух майго бацькi!
  Кат з ухмылкай прапанаваѓ:
  - Давай заключым здзелку...
  Хлапчук бразнуѓ ланцугом, i знайшоѓ у сабе сiлы падняцца з ложка i сесцi. Грышка з цiкавасцю спытаѓ:
  - А якую здзелку?
  Кат шэптам прапанаваѓ:
  - Давай ты мне раскажаш, дзе знаходзiцца скарб твайго бацькi, а я... Я здыму аброжак i вынесу цябе ѓ мяшку на волю.
  Грышка на iмгненне завагаѓся. Сапраѓды, калi ашукаць ката. Сказаць яму iлжывае месца, а самому скарыстаць момант i збегчы. Захаваць сабе жыццё i пакiнуць ворагаѓ з носам? Спакуса была вялiкая. Але ѓспомнiѓся хлапчуку бацька. Хiтрасцю i падманам купiць сабе жыццё? Не, ён павiнен годна памерцi на эшафоце!
  Грышка трасянуѓ свой голенай, у ранках i шышках галавой:
  - Не!
  Пакутнiк усмiхнуѓся i заѓважыѓ:
  - Заѓтра цябе караюць! Гэта сапраѓды... Катаванняѓ ужо не будзе, а iншых да пакарання няма гатовых!
  Грышка ѓздрыгнуѓ, але адважна адказаѓ:
  - Ну, караюць смерцю... Усе мы смяротныя!
  Кат з ухмылкай дадаѓ:
  - Цябе не проста абезгаловяць! А кiнуць на кола! Адсякуць спачатку рукi, потым ногi, i толькi потым галаву. Ты гэтага хочаш?
  Хлапчук здрыгануѓся, стаѓ бялейшы, i прамармытаѓ:
  - Раз лёс такi... Паспрабую толькi прыняць смерць годна!
  Кат усмiхнуѓся i заѓважыѓ:
  - Твайго бацьку ѓжо адвезлi ѓ Маскву. Там яшчэ катаюць круцейшы тым цябе. А далей чакае таксама кола з чвартаваннем. А цябе... Шкада, што караюць! Ты моцны хлопчык, i нядрэнна было б яшчэ памучыць цябе!
  Грышка жорстка адказаѓ:
  - На тым свеце, цябе памучаць!
  Кат пакiнуѓ камеру. А Грышка павярнуѓся, стукнуѓ кулаком сябе ѓ падбародак. Аддалося болем у расцягнутых на дыбе жылах. Можа дарма ён так? Варта выявiць разважлiвасць, i падмануць ката. А наперадзе, яго чакае...
  Хлапчук з цяжкасцю падняѓ i паглядзеѓ на сваю пакрытую писугами i апёкамi руку? Няѓжо яе адсякуць? Грышка паглядзеѓ на сваю нагу. Таксама ѓся збiтая, падэшвы спаленыя, пальцы зламаныя. Але ѓзысцi на эшафот усё роѓна ён, мусiць, зможа. I яму адсякуць i ногi i рукi i нарэшце галаву. А потым душа паляцiць на неба...
  Ён яшчэ дзiця, i не паспеѓ награшыць. Прайшоѓ выпрабаванне агнём i бiзуном. Хутчэй за ѓсё наперадзе чакае заслужаны рай, цi ѓ горшым выпадку кароткае знаходжанне ѓ чысцец. Цiкава, цi запросяць яму святара для споведзi? Зрэшты, гэта ѓжо не важна. Грышка не адчуваѓ за сабою грахоѓ i не баяѓся цяпер непазбежнай сустрэчы з Богам. А ѓ раi добра, дзiвосны сад, дзе вечнае лета, а анёлы гуляюць на арфах. Чым не месца, заслужанае для хлопчыка якi перанёс найжорсткiя катаваннi?
  Гэта лепш, чым вiсець на прэнгу, калi табе скуру раздзiрае пугу i ламаюць пальцы распаленым жалезам. Тамака ты ѓжо назаѓжды застанешся хлопчыкам, i будзеш вечна юным i здаровым.
  Пачулася бразганне дзвярэй. З'явiлася дзяѓчына з падносам, i два вартавыя, а таксама Самаса. Выкiд усмiхнуѓшыся, паведамiѓ:
  - Апошнi раз у жыццi спяваеш добра шчанюк! Карнiла шчодры! А там табе рукi i ногi абсякуць!
  Грышка жорстка адказаѓ:
  - I табе будзе пакаранне... Не на Зямлi, дык на небе!
  Самаса рыкнуѓ:
  - Шчанюк! Паглядзiм, як ты закрычаш на коле!
  Грышка мужна вымавiѓ:
  - Смерць часам дорыць неѓмiручасць, а здрада забыццё!
  Самаса злосна бразнуѓшы дзвярыма, пайшоѓ. Застаѓся толькi кат. Грышка амаль ветла кiѓнуѓ:
  - Вось якiя балi спраѓляем! I памiраць не захочаш!
  Кат з хiтрым выглядам спытаѓ у хлопчыка:
  - А пра сваю душу ты не думаѓ?
  Грышка шчыра адказаѓ:
  - Я не адчуваю за сабой грахоѓ, каб каяцца .
  Кат на гэта кiѓнуѓ:
  - Ну, радуйся аголец. Заадно выпi чарку вiна. Нябось першую ѓ сваiм жыццi.
  Грышка ѓзяѓся, ёсць гусь. Пасля турэмнай баланды ежа здавалася на рэдкасць смачнай. Хлапчуку жаваць было крыху балюча, але мяса здавалася салодкiм. I праглыналася актыѓна.
  Кат заѓважыѓ:
  - Калi не твой хросны дзед Карнiла, ты б не атрымаѓ такiх баляѓ.
  Грышка з сур'ёзным выглядам спытаѓ:
  - А чаго ён хоча?
  Пакутнiк сапраѓды адказаѓ:
  - Атрымаць скарбы Сцяпана. Iнакш бы ён i не паварушыѓся б.
  Грышка абыякавым тонам адказаѓ:
  - Няхай скарбы ляжаць у зямлi. I паслужаць будучым паѓстанням!
  Кат захоплена вымавiѓ:
  - Ну, ты i арол! Сапраѓдны ваяѓнiк! Ну, што ж жадаю табе поспеху!
  I катаванне пакiнуѓ хлапчука. Грышка пацяжэѓ пасля яды i чаркi моцнага вiна. Вочы стулiлiся, i хлапчук пагрузiѓся ѓ сон. Яму снiлiся баi, i рознага роду здарэння. Нiбы ён казачны рыцар, якi сячэ тысячы байцоѓ.
  Махне ѓправа - вулiца, налева завулак!
  I потым лётае на драконе. Нiбы казачны волат...
  Назаѓтра Грушку разбудзiлi. Хлапчук упершыню добранька выспаѓся i адчуѓ сябе больш бадзёра. Яго паднялi каты. Надзелi на параненае цела, радзюгу. I паднялi, павялi на кару. Грышка бачыѓ на досвiтку фарбу, i вострыя дзiды.
  Хлапчук iшоѓ у залозах, што было няёмка. Яго вывелi на двор. Босымi, скалечаным нагам хлопчыка было цяжка ступаць на камянi. Але Грышка сцiснуѓшы зубы цярпеѓ, i стараѓся трымацца проста. Хоць кожны крок спаленых ступняѓ даваѓся з болем. Ён так i выйшаѓ на плошчу.
  Людзi ѓбачылi хлопчыка. Брытага, усяго ѓ ранках i сiняках, з босымi спаленымi нагамi, схуднелага.
  Грышка хутчэй выклiкаѓ жаль, чым нянавiсць. Многiя, асаблiва жанчыны, спачувальна ѓздыхалi.
  Хлапчук падмiргнуѓ iм i вымавiѓ:
  - Маѓляѓ, дзе наша, не прападала!
  I рушыѓ далей. Адмысловага страху не было. Грышка быѓ упэѓнены, што ён не заслужыѓ сабе пекла. А рай куды лепшы за зямное, жорстка iснаванне.
  Месца пакарання акружалi адборныя, маскоѓскiя стральцы. Шмат аховы, i гаспадарлiвых казакоѓ. Здавалася, што зусiм караюць смерцю не дзiця, а дзяржаѓнага злачынцу касмiчных маштабаѓ.
  Хлапчук няцвёрда, хiстаючыся, залез па лесвiчцы, ступаючы абпаленымi нагамi, па дубовых дошках.
  На пласе блiшчала, вялiзная, заменчаная сякера. Ходзiѓ масiѓны кат у чырвона балахоне. Стаяла i кола, прызначанае для чацвяртавання.
  Грышка перахрысцiѓся. Рухаць рукамi, праѓда, балюча.
  Вяшчальнiк пачаѓ зачытваць абвiнавачанне:
  - Гэты сын Стенькi Разiн Грышка, вiнаваты: ва ѓкрывальнiцтве скарбаѓ, арганiзацыi атрадаѓ бунтароѓ, у пакараннях i рабаваннях баяраѓ, у гвалце жанчыны i iншым. Таму прыгаворваецца да чацвяртавання на коле i вечнай анафеме. Хай будзе прыведзены прысуд у выкананне.
  Грышка ѓздрыгнуѓ, але застаѓся стаяць на месцы i трымацца проста. Дзяк прашыпеѓ:
  - Ну, што злодзей гатовы пакаяцца перад народам?
  Грышка падумаѓ. Ды ёсць яму ѓ чым каяцца. Хлапчук пакланiѓся i вымавiѓ:
  - Прабачыце данскiя казакi. Вiнаваты перад вамi, што не вызвалiѓ вас ад ярма баярскага.
  Самаса адчайна залямантаваѓ:
  - Пакараць яго хутчэй!
  Да хлапчука кiнулiся памагатыя ката. Грышка, пераадольваючы боль у руках, сам сарваѓ сабе радзюгу. Перад народам адкрылiся язвы i раны прычыненыя катамi. Потым Грышку заламалi рукi i кiнулi на кола.
  Кат занёс над хлапчуком сякеру. "Цяпер пачнецца": падумаѓ Грышка.
  Але ѓ гэты момант прагучаѓ горан i вяшчальнiк абвясцiѓ:
  - Царская ласка! Выгляду маленства Рыгора, смяротнае пакаранне замяняецца продажам у рабства! Ды будзе так! Хлапчука паднялi з эшафота, i адказаѓ у памяшканне. Для Грышкi пачалося новае жыццё.
  Спачатку яго пакармiлi кашай, i далi папiць малака. Хлапчука прыкавалi за шыю ланцугом i дазволiлi ляжаць на саломе. Прыйшоѓ лекар. Пачаѓ працiраць раны гарэлкай. Гэта было балюча, але Грышка маѓчаѓ.
  Лекар адзначыѓ:
  - Пацан жывучы, зажыве як на сабаку!
  Грышка, паеѓшы моцна заснуѓ... Яму снiлiся рознага роду кашмары.
  На наступны дзень яму зноѓ далi паесцi i павялi, надзеѓшы кайданы на рукi i ногi. Хлапчук быѓ голым, але на яго накiнулi плашч.
  Яго суправаджала варта i Самаса.
  Босыя ножкi крыху падвалiлi ѓ ступаць было лягчэй. Грышка стараѓся рабiць выгляд, што яму не балюча. I ганарлiва ѓскiнуѓ паголеную галаву, з ужо распачатай адрастаць шчацiннем светлых валасоѓ.
  Яго вялi па вулiцы, i мiнакi азiралiся. Стаяла цёплае i сонечнае надвор'е.
  Грышка спрабаваѓ бадзёрыцца. Ну ѓ рабства i што з таго? Ён працы не баiцца! Калi нават давядзецца мацаць у каменяломнях ён гэта вытрымае i ѓцячэ. Знойдзе спосаб. Або паднiме паѓстанне падобна легендарнаму Спартаку.
  Хлапчука ѓвялi ѓ мураваны будынак i павялi наверх. Пакрытыя пухiрамi босыя ножкi дзiцяцi прыемнага астуджала каменная прахалода.
  Вось яго ѓвялi ѓ памяшканне. Там ля дзвярэй стаялi двое вялiзных аголеных па пояс, мускулiстых воiнаѓ. Далей гарэла лампада, i пышны канапа. На iм напаѓляжала жанчына ѓ паранджы i халаце. I побач стаялi мускулiстыя слугi i пара служанак. Прычым яны былi голыя па пояс, i кароткiх спаднiцах, але сандалях i таксама з закрытым тварам. Але грудзi пры гэтым аголена i соску падфарбаваны.
  Погляд на аголеныя грудзi выклiкаѓ у Грышкi моцнае хваляванне i ён пачырванеѓ. Яго ѓзрост якраз, калi ѓ юных мужчын праяѓляецца цiкавасць да супрацьлеглага полу. I выгляд юных прыгожых грудзей, так узбуджае.
  Жанчына ѓ раскошнай паранджы i пышнай сукенцы прабуркавала:
  - Раздзеньце яго!
  З Грышы сарвалi плашч. Ён быѓ зусiм голы. I мужчынская дасканаласць ужо цалкам развiтая тырчала, i ад чаго было так сорамна. Сам хлапчук быѓ добра складзены, мускулiсты, i шматлiкiя сляды катаванняѓ, нават надавалi яму зачараванне.
  Жанчына засмяялася, гледзячы на хваляванне Грышкi. I прабуркавала:
  - Добры хлопчык! Ты я бачу цалкам гатовы.
  Суправаджаючы Грышка Самаса адказаѓ:
  - Яму цана сто залатых рублёѓ спадарыня!
  На той час гэта была вялiкая сума. Добрага каня можна было купiць за тры рублi.
  Жанчына засмяялася i адказала:
  - Ён яшчэ дзiця, i на турэцкiх рынках дастаткова рабоѓ! Чыста з-за павагi да вас i таму, што мне падабацца гэтым хлапчук я заплачу за яго пяцьдзесят рублёѓ!
  Самаса заѓважыѓ:
  - Ваявода хоча, каб сын бунтара ѓкалываѓ у каменяломнях у Крыме, цi ѓ Турцыi! Яму не вельмi хочацца, што малалетнi злачынец замест бiзуна наглядчыка атрымлiваѓ асалоду ад у абдымках юрлiвай ханшы!
  Жанчына засмяялася i адказала:
  - Ды я разумею... Вам шмат крывi прыпсаваѓ Сценька Разiн i вы хочаце адыграцца на яго сыне! Я ваш суцешу, мне падабацца мучыць i зневажаць прыгожых хлопчыкаѓ. А калi ён мне надакучыць, я яго адпраѓлю на руднi!
  Даю семдзесят пяць рублёѓ, i гэта маё апошняе слова!
  Самаса кiѓнуѓ:
  - Дамовiлiся вялiкая!
  На самай справе наѓрад цi за змучанага хлапчука гадоѓ трынаццацi выручыш больш за некалькi рублёѓ на таргах. А тое, што немаладая ханша любiць катаваць i мучыць прыгожых хлопчыкаѓ гэта ѓсё ведалi. Тым больш яна любiла юнаю плоць. Але калi ѓ хлапчукоѓ прабiвалася барада, iх асляплялi, вырывалi мовы, i адпраѓлялi на руднi, дзе яны павольна, але дакладна памiралi.
  Так што не скажаш, што Грышку моцна пашанцавала. Але прыгоды юнага героя яшчэ толькi пачынаюцца... I самае цiкавае - наперадзе!
  Конан-Паѓлiк прачнуѓся, пасля гэтага сну, вельмi бадзёрым i поѓным сiл. I пасля чаго зноѓ кiнуѓся бегчы.
  Ды так што яго босыя, дзiцячыя, ружовыя, круглыя пяткi замiльгалi.
  Ён ужо быѓ свежым i вырашыѓ сам на бегу, а шлях доѓгi складаць аповед.
  I няхай будзе ад падобнага апавядання вельмi весела i цiкава.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Гiтлер пасля захопу Югаславii i Грэцыi, вырашыѓ часова адмовiцца ад нападзення на СССР. У прыватнасцi, фюрар баяѓся, што не паспее ѓзяць Маскву да зiмы. Акрамя таго, яго ваенныя аташэ ѓ Маскве бачылi на парадзе 1 траѓня, танкi КВ-2, i Т-34, якiя зрабiлi моцнае ѓражанне асаблiва КВ-2.
  Ну i Гiтлер вырашыѓ, што да з'яѓлення ѓ Нямеччыны цяжкiх танкаѓ на СССР нападаць не варта.
  А лепей пакуль засяродзiцца на Брытанii i яе калонiях. Заадно атрымаѓшы каласальныя рэсурсы i развязаѓшы рукi на другiм фронце.
  У першую чаргу трэба было ѓзмацнiць групоѓку Роммеля - чатырма адборнымi танкавымi дывiзiямi з тэхнiкай. А заадно захапiць базу на Мальце.
  Ужо маючы досвед высадкi на востраве Крыт - гiтлераѓцы правялi спачатку бамбардзiроѓкi Мальты, а затым адчайную высадку. I iм удалося гэта зрабiць больш паспяхова, пазбегнуѓшы вялiкiх страт.
  Пасля чаго перакiдка войскаѓ Роммелю пайшла хутчэй. Акрамя таго, фюрар зноѓ сустрэѓся з Франкам. I жорсткай форме запатрабаваѓ прапусцiць войска да Гiбралтара.
  Франка з гэтым няхай i неахвотна пагадзiѓся.
  А тым часам у Афрыку iшла перакiдка сiл. У тым лiку i першых жаночых батальёнаѓ, бо фюрар захацеѓ, каб i жанчыны прынялi ѓдзел у вайне. А што ѓ фюрара адбылося прасвятленне, i ён зразумеѓ - што без жанчын жыць нельга на свеце няма!
  I ѓ баi жанчына сапраѓдны звер, здольная на шматлiкае.
  Рота дзяѓчат з асаблiвага батальёна СС "ваѓчыцы" пералятала на транспартным самалёце Ме-323 у Тунiс. Дзяѓчыны-ваяѓнiцы былi ѓсе як на падбор, юныя i яшчэ не замужам. Пераважна высокiя спартовыя бландынкi, колер нямецкай нацыi, яе кроѓ i сок.
  Дзве дзяѓчынкi мядовая бландынка i вогненна-рудая вылучаюцца сярод iншых ваяѓнiц, таксама, дарэчы, годных подыѓма сваёй прыгажосцю, i сур'ёзнасцю ѓ поглядзе. Калi ѓсе астатнiя ваяѓнiцы былi з лiку, адносна дасведчаных байцоѓ, якiя паспелi панюхаць пораху ѓ Францыi i Балканах. Але не так, каб занадта ѓжо моцна, за хуткаплыннасцi баявых дзеянняѓ i не жаданнi, пасылаць дзяѓчынак у самае пекла. Яны ѓжо бiлiся, то гэтыя дзве былi зусiм юныя, амаль дзяѓчынкi самы апошнi, хто замянiѓ загiнуѓшых падчас авiяналёту. Вядома таксама навучаныя з усёй нямецкай педантычнасцю, але яшчэ такiя нявiнныя iм жа ледзь споѓнiлася шаснаццаць. Сапраѓдныя ружы, кiнутыя ѓ пустынi.
  Вогненна-рудая "ваѓчыца" спытала ѓ сваёй сяброѓкi бландынкi:
  - У Брытанскiм войску шмат неграѓ. Яны вельмi грубыя i жорсткiя, а ѓявi Герда, што будзе, калi ты патрапiш у палон i, пачнуцца катаваннi?
  Мядовая бландынка спакойна адказала:
  - Я пастараюся не трапляцца ѓ палон Шарлота, але калi ѓсё ж такi будзе воля Гасподняя, не выдам ворагам нiчога!
  Рудавалосая Шарлота шэптам вымавiла:
  - Ходзяць чуткi, што хутка пачнецца вялiкая вайна на ѓсходзе з Расiяй. I ѓжо падцягваюцца войскi, канцэнтруюць сiлы. Нездарма ж у войска прызвалi столькi пяхоты, дзеѓкi гавораць, што вёсках, амаль не засталося мужчын!
  Герда з уздыхам пагадзiлася:
  - Ды гэта было б жудасна! Весцi вайну, з рускiмi: жорсткiмi i фанатычнымi, з iх бязмежнымi прасторамi i суровымi зiмамi... Гэта будзе, нешта жудаснае!
  Рудавалосая запярэчыла:
  - Рускiя не змаглi перамагчы, нават малюсенькую фiнскую войска, а мы разбiлi, найбуйныя сiлы супернiка! Пад намi ѓжо ѓся Еѓропа, а Роммель разбурае ангельцаѓ у Афрыцы. Чаму ты думаеш, вы прайграем?
  Герда неахвотна адказала:
  - У рускiх вялiкае насельнiцтва, i бязмежныя прасторы. Яны паглынуць занадта шмат войскаѓ! А калi мы не паспеем узяць сталiцу Расii да зiмы, то нашы воiны будуць элементарна замярзаць, а тэхнiка знервуецца, i ѓгразне ѓ гурбах, гэта будзе элементарна жудасна!
  Шарлота энергiчна закруцiла галавой:
  - Ой, не трэба казаць аб такiх гадасцях, давай лепш праспяем якi-небудзь раманс. Аб каханнi...
  Герда нявiнна ѓсмiхаючыся, пагадзiлася:
  - Вядома, лепш за ѓсё праспяем!
  Дзяѓчыны "Ваѓчыцы" заспявалi, сваiмi чыстымi, крыштальнымi галасамi:
  Жамчужная, дрыготкая прычоска,
  Хвалюецца, трымцiць мае грудзi!
  Я дзяѓчына як нясмелая бярозка,
  Баюся, i варухнуцца i ѓздыхнуць!
  
  I што на вушка шэпча свежы вецер?
  Хрумсцiць пад нажной босаю пясок...
  I няма мяне шчаслiвей на планеце,
  Калi з табой крочу я ѓ лясок!
  
  Адкрый каханы мне вялiкую таямнiцу,
  Як сэрца ѓдалося прычараваць!
  Але тваё аблiчча такое сумнае?
  Па лбе прайшла маршчын найтонкiх нiтку!
  
  Мне юнак з сумам адказвае;
  Надоѓга разлучыць з табой вайна!
  Каб знайсцi нам месца ѓ пушчах раю,
  Зрынуты павiнен у пекла сатана!
  
  У адказ кiѓнула стройная бярозка,
  Ты ж мне больш, чым сардэчны сябар!
  Хоць можа зыход бiтвы слёзны,
  Але з намi Бог Iсус-пастух!
  
  Развеем пекла дэманаѓ - злыя ценi,
  Каб гаi расцвiталi зелянiнай!
  Пагладзь мне загарэлыя каленi,
  Мацней мiлым абдымi мяне!
  
  А ён адказаѓ нiбы дзеве жартам,
  Сказаѓ пад звон разгалiстых галiн;
  - А будзеш чакаць мяне ты год галубка?
  Моцная спакуса гарачых жураѓлёѓ!
  
  У адказ яму сказала я так строга,
  - Не буду цывiльнай ля станка стаяць!
  I мне да густу ратная дарога,
  Жадаю ваяваць, злосных перамагаць!
  
  Прыйшла на пункт - ссекла галiны-косы,
  Мне далi новы з дыскам аѓтамат!
  Хоць трава плачуць, нiбы жэмчуг расы,
  Навошта нявiннасць - стала як салдат!
  
  Затым, што Радзiма мне ѓсiх даражэйшая,
  Айчына вышэй зорак гарыць у душы!
  Не тое нутро, што барнiчаць на ложы,
  А начаваць з вiнтоѓкай у будане!
  
  Прыйдзе перамога, у гэта веру свята,
  Бо наша справа - правая заѓсёды!
  Ну, усмiхнiцеся радасней хлопцы,
  Нас чакае, паверце добры лёс!
  Разам з iмi спявала ѓся роды, пры гэтым дзяѓчаты разгойдвалi галовамi i паляпвалi далонькамi. Але тут iх iдылiя перапынiлася, завыла сiрэна i ѓ небе з'явiлiся ангельскiя самалёты! Спiтфайры спрабавалi атакаваць караван забеспячэння. Насустрач iм адважна кiнулiся МЕ-109 з канвою суправаджэння. Вогненна-рудая Шарлота нават падскочыла ад радасцi:
  - Вось яна пачынаецца бiтва ѓ паветры! Гэта будзе крута!
  Герда ѓзбуджана пацвердзiла:
  - Вось зараз нашы, iм паддадуць!
  Ангельскiх Спiтфайраѓ было васямнаццаць, а нямецкiх "Месераѓ" пятнаццаць, не вялiкая рознiца. Забiлi кулямётныя чэргi i авiяцыйныя гарматы. Шарлота пасмейваючыся, паказала пальчыкам:
  - Вось паглядзi, як нашы iх малоцяць! Прыгажосць!
  Герда па-фiласофску вымавiла:
  - У бойцы выйграе не наймацнейшы, а подлейшы настолькi, каб яе справакаваць, а самому не залазiць!
  - Вайна гэтае спаборнiцтва, дзе ѓсiх дысквалiфiкуюць яшчэ да пачатку старту! - падтрымала Шарлота.
  Ён з ангельскiх " Спiтфайраѓ " ужо загарэѓся, i стаѓ падаць, услед за iм стаѓ падаць i нямецкi... Бой стаѓ разгарацца з яшчэ большай разлютаванасцю. Ангельскiя самалёты мелi кулямётнае ѓзбраенне, а ѓ немцаѓ былi гарматы ѓ адных 20- мiлiметраѓ адна штука, у iншых цэлых тры 20- мiлiметровых прылады, але такiх машыны, было толькi дзве... Хуткасныя характарыстыкi i манеѓранасць амаль аднолькавыя, мабыць, нават у МЕ -109 нават вага паменш i вiражы ён робiць хутчэй. Але i ангельцы не гэтак простыя, вось тры iх знiшчальнiкi iрванулi да транспарта, не зважаючы на агонь прычынення. Якiя знаходзяцца ѓнутры дзяѓчаты залямантавалi:
  - Ну-ка хлопцы не прапускайце! Фарсiраваным агеньчыкам плi!
  Шарлота як завiшча:
  - Фоер ! Фаер !
  Ме-323 вялiкi транспарт здольны несцi, да 200 чалавек дэсанта, у iм шэсць кулямётаѓ абарончага ѓзбраення. Яны размешчаны сiстэмай "вожык" i пачынаюць штабнаваць... Знiшчальнiкi паляць, i кулi буйнога калiбра ѓтыкаюцца ѓ ашалёѓку i прабiваюць пакрыццё. Дзяѓчыны-ваяѓнiцы адскокваюць, пры гэтым вiскочуць, як свiнкi:
  - У сукiны львята.
  Адну з дзяѓчынак зачапiла, i яна б'ецца ѓ канвульсiях. Да яе падскоквае дзяѓчына-доктар i тут жа канстатуе:
  - Прабiла навылёт! - I робiць ёй перавязку. - Тая супакойваецца i iмкнецца стрымаць стогны.
  Але вось " Месершмiт " заходзiць ангельскаму знiшчальнiку ѓ тыл, дакладныя стрэлы i той загараецца i падае. Дзяѓчыны равуць:
  - Выдатна! Гэта наш хлопец!
  У гэты момант кулямётчык якi прыкрывае фюзеляж (а гэта мужчына) падае прабiты куляй навылёт. Герда кiдаецца як маланка, чапляецца за дрот i падае, у яе злятаюць боцiкi. Маладая дзяѓчына мiльгаючы босымi, ружовымi пятачкамi парай скачкоѓ праз збiтыя целы, падскоквае да кулямёта i нацiскае на гашэтку. Са ствала выплёѓваецца свiнец i " Спiтфаер " губляе кiраванне, пачынае завальвацца ѓ лейцар.
  Дзяѓчаты-ваѓчыцы захоплена вiскочуць, i скандуюць:
  - Шайбу! Шайбу! Германiя супраць Брытанiя два -нуль!
  Герда зрэшты, другi знiшчальнiк збiць не паспела, яго знiшчылi нямецкiя лётчыкi. Паветраныя баi хуткаплынныя, i страцiѓшы больш за палову знiшчальнiкаѓ, ангельцы звярнулiся ва ѓцёкi. Рахунак быѓ 11 супраць 3 на карысць немцаѓ. Дзяѓчыны ѓ адказ усклiкалi, так радасна i цiснулi адзiн аднаму рукi. Хвалiлi i Герду, якая, не разгубiлася i запiсала ѓ свой актыѓ першы збiты самалёт, сваю ахвяру! Дзяѓчына пачырванела ад моцнага хвалявання i прамармытала:
  - Ды я сама сябе не памятала! Гэта было нешта такое? Зусiм ужо неймавернае! Я як у трансе...
  Шарлота з незадаволенай ухмылкай прамармытала:
  - А я вось сабе не магу, прабачыць прамаруджання. Так проста ѓзяла пры тармазiла!
  Камандзiр рота Мадлен суцешыла Шарлоту:
  - Наперадзе яшчэ столькi баёѓ! Вось яна Афрыка!
  Шарлота хiхiкнула i састрыла:
  - Маленькiя дзецi няма за што на свеце, не хадзiце дзецi ѓ Афрыку гуляць! У Афрыцы акулы, у Афрыцы гарылы, а Афрыцы вялiкiя кракадзiлы! Але Вялiкi Рэйх; нам сказаѓ - не дрэйф!
  Усе дзяѓчаты хорам засмяялiся. Як гэта было класна...
  Сталiца Тунiса, таксама носiць назву, Тунiс у ёй размяшчаецца асноѓная база нацыстаѓ у Афрыцы. Галоѓны саюзнiк Германii: Мусалiнi ѓступiѓ у другую сусветную вайну толькi 17 чэрвеня, за пяць дзён да капiтуляцыi Францыi. Ён хацеѓ "перамагчы", дакладней штурхнуць, ужо зрынутага ворага, каб атрымаць немалыя тэрытарыяльныя набыццi. Ну, а ѓ выпадку няѓдачы Германii, самому адкрыць другi паѓднёвы фронт супраць Трэцяга Рэйха! Iтальянскае войска дзейнiчала, не вельмi паспяхова i не гледзячы на пераважную лiкавую перавагу, змагло коштам велiзарных страт прасунуцца толькi не некалькi кiламетраѓ. Але так Мусалiнi не асаблiва паспяхова ѓступiѓ у вайну. У далейшым iтальянцы ваявалi вельмi малаѓдала. Бiты ѓ Грэцыi, нягледзячы на лiкавую перавагу, у Эфiопii, маючы амаль у пяць разоѓ больш сiл, чым ангельцы, i ѓ Лiвii страцiѓшы амаль усю тэрыторыю з ужо распачатымi распрацоѓвацца нафтавымi свiдравiнамi. Але Роммель малады генерал, якi ѓступiѓ у нацысцкую партыю, яшчэ да прыходу Гiтлера да ѓлады, нанёс па ангельцам наймацнейшы контрудар. Прычым ён пачаѓ наступ яшчэ да перакiдання асноѓных сiл маючы ѓсяго дзесяць танкаѓ i пяцьдзесят замаскiраваных пад танк грузавiка. Iмклiвым кiдком, быѓ запалонены лепшы брытанскi генерал Каленкор, а амаль уся Лiвiя вярнулася пад кантроль гiтлераѓцаѓ. Аднак добра ѓмацаваная крэпасць Толбук , гэтак бяздарна здадзеная iтальянцамi, усё яшчэ трымаецца! У Роммеля ѓсяго дзвесце танкаѓ, прычым усе Т-1 i Т-2, гэта значыць лёгкiя, а яшчэ дзвесце iтальянскiх гэта наогул кулямётныя танкеткi вагай у 2,7 тоны. Вядома, з такiмi сiламi цяжка бiцца з Мацiльдамi: якiя маюць лабавую браню ѓ 78 - мiлiметраѓ i 70 - мiлiметровымi "Кромвелямi". Пакуль фронт часова стабiлiзавацца, абодва бакi збiраюць сiлы...
  Рота СС высадзiлiся ѓ аэрапорце i, на iх адразу ж падзьмуѓ распаленае Афрыканскае паветра. Яшчэ б лета, чэрвень i Афрыка! Дзяѓчаты зрэшты, старалiся мацавацца i не паказаць, што iм горача. А тут яшчэ Мадлен загадала:
  - Здзейснiм марш кiдок праз пустыню! А заадно выпрабуем сонцаахоѓныя крэмы, будзеце скакаць у купальнiках!
  Дзяѓчаты незадаволена зморшчылiся: зноѓ над iмi ладзяць эксперыменты. Хоць вядома ѓ купальнiку ѓ такую спякоту куды прыемней, чым мундзiры, ды яшчэ бронекамiзэльках, якiя таксама могуць прымусiць апрануць.
  Дзяѓчыны хутка пераапранулiся ѓ купальнi гарнiтуры, размаляваныя пад колер пустынi, пачала мазацца ахоѓным, крэмам, якi, дарэчы, яшчэ павiнен iм дапамагчы хутчэй загарэць. Герда дапамагала мазацца Шарлоце, а тая Гердзе. Рыжавалосая заѓважыла:
  - Вось якiя ѓсё ж Тунiсе, на ѓскраiнах трушчобы, толькi ѓ цэнтры паѓсотнi каменных дамоѓ i дзясятак мячэцяѓ. Я вось чытала казкi i чакала ѓбачыць у арабаѓ цудоѓныя палацы з фантана i садамi!
  Герда з уздыхам адказала:
  - Нажаль, калi б у нашым свеце была як у казцы! Нажаль, мiр бязлiтасны наш, несправядлiвы, каварны! Сьцякае i пакутуе ѓ пакутах плоць!
  Шарлота працягнула:
  - Але чалавек разумны, прагрэсам слаѓны! Хоць здаецца, забыѓся яго Гасподзь!
  Застаѓшыся адных купальнiках, i злёгку перад нанясеннем крэму спаласнуѓшыся ѓ прахалоднай вадзе, дзяѓчыны-прыгажунi адчувалi некаторае палягчэнне. Калi ѓ самым самалёце, было яшчэ не так горача, то ѓ аэрапорце i горадзе проста пекла. Праѓда iншыя ваѓчыцы ѓжо паспелi паваяваць у Грэцыi, дзе i красавiку цёпла, але ѓсё ж не так, як у Афрыцы летам.
  Пасля душа дзяѓчыны былi ѓ скураных плясканнi, але Мадлен i загадала:
  - Узяць у рукi iншы крэм i добранька вышмараваць падэшвы! Вы будзеце здзяйсняць марш-кiдок праз пустыню басанож! Што мiргаеце - зразумелi, так прыступайце.
  Дзяѓчаты мазалi сабе хупавыя ступнi босых, дзявочых ножак, без асаблiвага энтузiязму. Бо пясок Сахары, гэта амаль распаленая патэльня. Праѓда, тут яшчэ блiзка да ѓзбярэжжа, i часта трапляюць зарослыя травой лугi. Але бегчы голымi падэшвамi па камянях, жвiру, пяску, што напалiла Афрыканскае Сонца? Гэта ѓвогуле дзiкасць!
  Зрэшты, дзяѓчаты не такiя ѓжо пяшчоты, праграма падрыхтоѓкi элiты ѓключае марш-кiдкi для дзяѓчынак з Жаночага нямецкага саюза, прычым таксама нярэдка басанож, i па перасечанай мясцовасцi. Так, што ваяѓнiцы не спрачаюцца! Наогул для фашысцкай Нямеччыны характару, цяга да розных эксперыментаѓ. Гiтлер гарачы прыхiльнiк тэорыi Нiцшэ аб Звышчалавеку, або чалавеку будучынi. Ён павiнен быць мацнейшым, хуткiм, разумным i жорсткiм, чым сучасных чалавек. Праѓдзiвы нямецкi салдат павiнен быць: моцным, хуткiм, загартаваным - таму, што ён арыец! Але i арыйкi, якiя нараджаюць волатаѓ, самi павiнны быць волатамi, а сiлу трэба выхоѓваць! Таму найболей добра падрыхтаваных дзяѓчын узмоцнена трэнiруюць, гартуюць, выхоѓваюць! Вось i iх роды, генетычна адораных прыгажунь, павiнна мiнуць экстрэмальную загартоѓку ѓ афрыканскiх пустынях: каб давесцi, што арыйцу i арыйцы ѓсе выпрабаваннi па плячы, i не таго бар'ера якi не можа ѓзяць - непераможны i бравы салдат Трэцяга Рэйха!
  I вось рота, пакiнуѓшы ваеннае мястэчка, бяжыць па вузенькiх, камянiстых вудах Тунiса.
  Босыя дзявочыя пяткi колюць чорныя, вострыя каменьчыкi дарогi, i жорстка пячэ. Але змазка i сапраѓды злёгку змякчае апёкi, i калi бяжыш хутка, не так моцна пячэ, хоць сонца перавалiла за поѓдзень i тэмпература максiмальная. Зрэшты, мурзатыя арабскiя дзеткi драбнеюць, чорненькiмi пятачкамi, без усялякага крэму i нават не моршчацца. Вiдаць набiлi сабе мазалi на падэшвах. На амаль голых дзяѓчат у купальнiках, i з развiтымi мускулiстымi целамi, мужчыны-арабы глядзяць; разявiѓшы роты, а жанчыны хутчэй раздаюцца ѓ бакi, яшчэ мацней хутаючыся ѓ чорную паранджу.
  А дзяѓчаты бягуць; трымаючы на плячы аѓтаматы i кожная заплечнiк з прыпасамi i гранатамi. А гэта ѓ агульнай складанасцi кiлаграм дваццаць... Нават калi ѓлiчыць, што дзяѓчат падабралi фiзiчна моцных, i ѓжо не першых год трэнiруюцца ѓ спартанскiх умовах, то гэта ѓсё роѓна вага, асаблiва калi спякота за пяцьдзесят градусаѓ у ценi, а пераадолець неабходна марафонскую дыстанцыю .
  Герда бяжыць, iмкнучыся дыхаць як мага больш правiльна, каб даѓжэй хапiла б сiл. Яна хаця не так ужо i шмат пражыла, але апошнiя яе восем гадоѓ, прайшлi ѓ спецшколе, для дзяцей генетычнай элiты. Але гэта зусiм не значыць, што яны жылi ѓ камфортных умовах. Наадварот уздым у пяць ранiцы, аблiванне ледзяным душам, цвёрдая зарадка, гадзiннiкавая прабежка i далей пары гадзiн працы. Затым вучоба, перад абедам, зноѓ трэнiроѓкi, у тым лiку i баявыя спарынгi. Ваенная падрыхтоѓка, вучоба, трэнiроѓкi, да дзесяцi гадзiн, пасля чаго адбой. Кармiлi, праѓда, нядрэнна, але мяса не давалi, гароднiна, садавiна, рыба, кандытарскiя вырабы i прысмакi, толькi на дзень нараджэння фюрара, Каляды i 1 Мая. Вольнага часу практычна няма, усё найстрога рэгламентавана... З iх рыхтавалi людзей будучынi якiя павiнны былi загадваць Зямлёй. Сам Гiмлер кiраѓнiк СС трымаѓ пад кантролем падобную праграму.
  Што думала Герда пра фашыстаѓ i Гiтлера? То чаму i вучылi, што Гiтлер найвялiкшы генiй усiх часоѓ i народаѓ, непераможны палкаводзец i будучы кiраѓнiк Зямлi. А гэтак жа, што накшталт першага арыйца Iсуса Хрыста, намеснiк Усявышняга Бога загадаѓ заваяваць гэты i iншыя касмiчныя мiры!
  I сапраѓды Германiя перамагала, i вера ѓ фюрара мацнела! Але вось зараз, яна ѓжо фактычна на вайне. Яны бягуць, карычневыя ад змазкi дзяѓчаты па пустынi, босыя нажачкi прыпякае сумесь пяску i жвiру, i ѓжо пачынае адчувацца нарастаючая стомленасць; боль у лытках, спiне, i сухасць у роце. Але ж яна сапраѓдная арыйка, i нiколi не зламаецца! Хутчэй няхай лопне сэрца, чым яна здасца. Ды i не ѓпершыню Гердзе, вось бегаць. Падушыцца яны здзяйсняла марш-кiдок па горах. Басаногая, дзяѓчынка Герда з пiсталет-кулямётам на плячы, бегла па вострых камянямi перавала, дарэшты парэзаѓшы падэшвы, так што па камянях заставалiся крывавыя сляды, але прайшла свой шлях да канца. Так, што яна зараз здасца? Не! I яшчэ раз не! Будзе бiцца да канца, пакуль не пройдзе дыстанцыю. Праѓда нiколi, ён не бег пры такой спякоце, але... З чагосьцi i трэба было пачынаць, каб прайсцi да канца выпрабавання i паверыць, у будучую Перамогу! I не Нямеччыны: у гэтым яна i не сумняваецца, а перамогi менавiта над самiм сабой!
  Вось ужо станавiцца лягчэй, i адчыняецца другое дыханне ѓ трэнiраваных лёгкiх... Сонца, ужо схiляецца да заходу i задушлiвая спякота адыходзiць. Павольна, амаль незаѓважна, але адступае!
  Рудавалосая Шарлота таксама пакутуе, але мацавацца. Яны з Гердай даѓнiя сяброѓкi, нават койкi ѓ дзявочай казарме стаялi ѓ iх побач. Нярэдка яны спарынгавалi адзiн з адным. Дзве сяброѓкi пазбаѓленыя дзяцiнства i рана пасталелыя. Зрэшты, бо жыццё дужанне, вечнае дужанне. I магчыма найвялiкшай трагедыяй для чалавецтва i для кожнага асобнага чалавека, стане, калi няма за што стане змагацца!
  Упершыню Шарлота ѓбачыла Гiтлера на мiтынгу; калi яе самой было ѓсяго пяць гадоѓ. Тады ён яшчэ не быѓ фюрэрам Вялiкай Нямеччыны, а ѓсяго толькi адным з апазiцыйных палiтыкаѓ. Але ѓ адчувалася, нешта асаблiвае: невымоѓная харызма гэтага лiдэра, з маленькiмi вусiкамi! Пра што канкрэтна казаѓ будучы фюрар, Шарлота не памятала. Адольф Гiтлер выступаѓ вельмi эмацыйна, энергiчна размахваѓ кулакамi, часта вымаѓляѓ словы: Вялiкая Германiя, доблесць, гонар, рыцарства, сiла, годнасць! I ѓвесь натоѓп проста рыкаѓ у неапiсальным захапленнi. А якiя былi апладысменты. I ѓжо тады Шарлота зразумела, што перад ёй Бог увасобi!
  Дык ёй запомнiѓся гэты дзень! Яе бацькi любiлi фюрара, яго задаѓга да прыходу Гiтлера да ѓлады. Уступiлi ѓ партыю ѓ канцы дваццатых гадоѓ, калi шанцы нацыстаѓ на прыход да ѓлады здавалiся прывiднымi, а гiтлераѓцы набiла па два-тры працэнты галасоѓ! Ну, што ж, фюрар ужо тады быѓ фюрэрам i сапраѓдным правадыром! Але спатрэбiѓся жорсткi крызiс, якi ѓзрушыѓ да падставы ѓсе асновы грамадства, каб Нямеччына ѓ iм знайшла свайго лiдэра. Дзяѓчынка расла ѓ суровых умовах элiтнай казармы, дзе правяла восем гадоѓ, але нi разу ѓ душы не зненавiдзела фюрара.
  Нават калi яе i iншых сябровак жорсткага лупцавалi шырокiмi (каб не рассячы скуру!) рамянямi, або адпраѓлялi ѓ карцэр, дзе даводзiлася штурхаць перад сабой кола. Таксама выдасканалена пакаранне, прыдуманае ѓ СС. Ты круцiш колы, а целе прылеплены датчыкi, з якiх б'е ток. Чым хутчэй ты яго круцiш, тым электрычнасць лупiць слабей, а калi запавольваешся мацней. Свайго роду сумесь пакарання за правiны i фiзiчнай трэнiроѓкi. Iх гартавалi i трэнiравалi ѓ Стылi старажытнай Спарты, якой захаплялiся i Гiтлер, i яго галоѓны палiцыянт, i кат Трэцяга Рэйха Гiмлер !
  Як казаѓ фюрар: "нямецкi хлопчык павiнен з дзяцiнства трываць пабоi i абвыкаць да жорсткасцi!". Ну, а Гiмлер распаѓсюджваѓ падобны тэзiс i на дзяѓчынак! Так ён кахаѓ цытаваць Нiцшэ - жорсткасць, жорсткасць, i яшчэ раз жорсткасць якая цэментуе нацыю!
  Дыстанцыя паѓсотнi цi нават крыху больш за кiламетры ѓжо пройдзена, каласальная нагрузка ѓ такую спякоту i з грузам, для такiх маленькiх дзяѓчынак. Герда, Шарлота ѓжо не адчувалi сваiх цел, яны беглi як самнамбулы, адчуваючы нешта iрвуць мышцы, i тупы боль у галаве. Але вось ужо iдзе каманда:
  - Перайсцi на крок! Для першага разу дастаткова!
  Дзяѓчынкi запавольваюцца i iдуць ужо хуткiм крокам. Пяткi пачынаюць свярбець, яшчэ мацней. Герда шапнула Шарлоце:
  - З пекла ѓ чысцец!
  Сяброѓка не пагадзiлася:
  - З чысцiлiшча ѓ рай!
  Камянiстая глеба скончылася i босыя, змучаныя ножкi дзяѓчат уступаюць на мяккую, смарагдавую траѓку. Герда ѓсклiкнула:
  - А як шчасце, пасля катавання калючымi камянямi, i пякучымi пяскамi пустынi, крочыць, нiбы аксамiтнаму натуральнаму дыване!
  На гэты раз Шарлота ахвотна пагадзiлася:
  - Вядома, гэта сапраѓды рай! Пасля такога суровага марш-кiдка! Але я думаю, будзе яшчэ цяжэй.
  Калi дзяѓчыны, нарэшце, выйшлi на пляцоѓку, Мадлен спынiлася iх i загадала легчы на спiну. Грубiянска памацала першаму дзясятку ваяѓнiц ступнi i вымавiла з вiдавочным задавальненнем:
  - Цудоѓна! I скура не лушчыцца, i пухiроѓ на падэшве няма. I нават пятачкi не запылiлiся, засталiся ружовенькiмi , нiбы вы толькi што выйшлi з ванны! - Расла Мадлен, зрабiла паѓзу, i сябар з хуткасцю маланкi кiнула кiнжал. Лязо мiльганула як пушаны школьнiкам з люстэрка сонечны зайкi, i вастрыё цьвiкамi прыбiѓ буйнога, чорнага скарпiёна. Голас афiцэра СС стаѓ грубейшы, а прыгожыя рысы дзявочага твару больш жорсткiя. - Заѓтра будзем бегчы з ранiцы да вечара. Што тварыкi крывiце - арыйкi вы цi не? Калi так павiнны вытрымаць, тых, хто ѓпадзе, прыстрэлiм на месцы! На першы, другi разлiчыся.
  Пасля пералiку, дзяѓчат яшчэ прымусiлi адцiскацца, i рабiць прэс, а потым мiласэрна адправiлi спаць. Пакуль можаце расслабiцца.
  Вось так адбылося перакiданне прыгожых дзяѓчынак у пустыню Сахара. А вось i Гiбралтар штурмуюць гiтлераѓцы.
  Магда i Крысцiна ѓдзельнiчаюць у нападзе на дадзеную англiйскую крэпасць. Зразумела, дзяѓчынкi басанож у нападзе i ѓ бiкiнi. Iмчацца прама ѓ бой.
  Магда бландынка з лёгкай жаѓцiзнай валасоѓ, а Крысцiна мае валасы сумесь чырвонага i жоѓтага.
  Дзяѓчыны вядуць агонь з пiсталет-кулямётаѓ, збiваючы ангельцаѓ i напяваюць.
  Гоп-стоп, зараз лiтасцi не прасi,
  Гоп-стоп, i на месяц не галасi!
  Ты дзеѓка - крута з аѓтаматам,
  Вынiшчаць усiх трэба!
  I за гэта будзе слаѓная ѓзнагарода!
  Ваяѓнiцы i на самой справе паказваюць свой вышэйшы клас. А пры штурме Гiбральтару выкарыстоѓваюцца нямецкiя штурмавiкi Ю-87, якiя ѓражваюць сваёй дакладнасцю. I паказваюць якiя яны крутыя У баях пры штурме Гiбральтару, спрабуе свае сiлы i легендарныя штурмавы лётчык Рудэль . Ён у рэальнай гiсторыi стаѓ сапраѓднай легендай. Але i зараз гэты грозны ваяѓнiк шчымiць ангельцаѓ. I Гiбралтар уздрыгвае пад ударамi.
  I вось легендарная крэпасць упала. I над ёй лунае сцяг са свастыкай.
  Гiтлер абвясцiѓ:
  - Чорны кантынент будзе наш!
  Пасля падзення Гiбральтару, немцы атрымалi магчымасць перакiдваць войскi ѓ Афрыку па найкарацейшай адлегласцi. I гэта дазваляла iм поѓнасцю акупаваць чорны кантынент.
  Адначасова немцы вырашылi ѓзяць i Таѓбук . I там разгарнулiся неабыякiя баi.
  Герда так i не паспела праспяваць. Разбудзiлi дзяѓчынку, перапынiѓшы гераiчны сон. Але на гэты раз загаду бегчы не было. Ваяѓнiцы -ваѓчыцы атрымалi распараджэнне рыць акопы.
  Дзяѓчыны прынялi за працу з умераным энтузiязмам. Шарлота гуллiва пажартавала:
  - Гэта мы супернiку яму роем!
  Герда адказала ёй:
  - Ну што ж! Капаць не лепш, чым бегчы, але затое трэнiруецца спiна i перадплечча.
  Рыць сапраѓдны рэдут на сонцапёку не вялiкая радасць. Але, нажаль, прыходзiцца. Дзяѓчаты нават сталi спяваць свой традыцыйны марш. Праца пайшла весялей.
  Шарлота задумалася ....
  Вось як уладкованы мiр, нешматлiкiя блажэнствуюць, а большасць арэ. А што яна асабiста можа канкрэтна зьмянiць. Толькi для сябе асабiста! А значыць эгаiзм, таксама ѓ некаторым сэнсе балазе. Вось рой, сабе рой... Нават некалi нацешыцца, чымсьцi забароненым або прыемным да вар'яцтва. Дарэчы, чаго гэта яны вырашылi абкопвацца? Мяркуючы ѓсяму, дзяѓчаты знаходзяцца крыху на ѓсход, моцна ѓмацаванага Талбука . I ѓсярэдзiне яго знаходзяцца не iнфантыльныя каланiяльныя войскi, а гвардзейская аѓстралiйская дывiзiя, i так вялiкая частка лепшай дэсантнай дывiзii, а гэтак жа прыстойная колькасць тэхнiкi - асаблiва танкаѓ. Таму Толбук i непрыступны, у iм адборных войскаѓ не менш, тым нямецкi частак Роммеля( Iтальянцаѓ вядома нават больш, чым салдат з Германii, але макароннiкi ваююць вельмi кепска!). Так, што пакуль браць крэпасць штурмам нерацыянальна. Iншы магчымасцю, быѓ бы ѓдар па Егiпце, пакiнуѓшы Толбук у блакадзе, але... Колькi трэба сiл для блакады? Калi б хаця б iтальянцы маглi выстаяць, то можна было пакiнуць iх i зрабiць стаѓку ѓ наступе на нямецкiя войскi. Так што Роммель асуджаны, таптацца на месцы.
  Ух, ну i спякота, сёння самы працяглы дзень у годзе 22 чэрвеня. Дарэчы менавiта сёння, як хадзiлi чуткi, i мусiлi нямецкiя войскi напасцi на СССР. Але пакуль аб гэтым не чуваць. Ух, яна былi асабiста не супраць, каб яе перавялi ѓ прахалодную Расiю - ваяѓнiцу задзяѓблi спякота. А там, напрыклад можна будзе басанож прабегчыся па снежку, тым самым паказаѓшы рускiм сiлу сапраѓдных арыек.
  Першая сусветная вайна, дзе немцы перамагалi рускiх нягледзячы на iх лiкавую перавагу, выйграѓшы амаль усе буйныя бiтвы пакiнула аб усходнiм фронце ѓ асяроддзi германскiх афiцэраѓ добрую памяць.
  А бо яшчэ iрдзяная прапаганда хлусiць сцвярджаючы, што 23 лютага Чырвоная армiя разграмiла падлогу Псковам i Нарвай адборныя нямецкiя войскi. На самай справе войска кайзера ѓзяла Пскоѓ амаль без бою, а гарнiзон Нарвы паспяшаѓся капiтуляваць, яшчэ да падыходу якi высадзiѓ дэсанту. Наогул з 18 да 23 лютага немцы проста iшлi маршамi, i толькi густыя, дакладней пышныя снягi i недахоп палiва для аѓтамабiляѓ (ды i самой тэхнiкi) абцяжарвала рух.
  Шарлота некалькi грэблiва ставiлася да рускiх. Яны i Японii прайгралi, i яшчэ раней ангельцам i жабнiкам падчас Крымскай. Фi! Агiдна нават. Дзе ѓжо iм параѓнацца з немцамi - прыроджанымi ваярамi! Праѓда, рускiя выхваляюцца, што разграмiлi Напалеона, але ж насамрэч Банапарт прайграѓ надвор'ю. А рускiя землi з багатым чарназёмам - гэта не Афрыка з пустынямi, а сапраѓдная мара, аб сялянскiм плузе. Вось там бы атрымаць сабе маёнтак i рабоѓ.
  Шарлота спытала Герду:
  - Пагадзiся б ты марыла адправiцца ѓ Расiю!
  Герда закруцiла галавой:
  - Сапраѓды кажучы, не. Хаця ѓ плане клiмату там i лепш, чым тут!
  Шарлота дзiка скрывiлася:
  - Ты што баiшся рускiх салдат, або рускай зiмы?
  Герда адмоѓна закруцiла галавой:
  - Ды не! Гэта было б нават цiкава, колькi б вытрымала на iх лютым марозе, басанож i ѓ адным купальнiку. Але сутнасць не ѓ гэтым?
  Шарлота скрывiлася:
  - А ѓ чым? Баiшся загiнуць?
  Герда i тут адмахнулася:
  - Ды не! Я баязлiвец, але цi бачыш рускiя гэта такi народ... Якi звычайна б'ецца да канца i адольвае самых устойлiвых!
  Шарлота стросшы з галавы пот, пырскi разляцелiся i, упаѓшы на распалены пясок, брыдка зашыпелi, запярэчыла:
  - А яны ж капiтулявалi ѓ першую сусветную вайну. Падпiсалi з намi ганебны свет, так што пасля гэтага, ты будзе сцвярджаць, быццам яны непераможныя i б'юцца да канца!
  Герда з уздыхам запярэчыла:
  - Так вед i мы капiтулявалi ѓ першую сусветную вайну.
  Шарлота агрызнулася:
  - Гэта было здрада нашага ѓрада!
  - Так i ѓ iх здрада з боку рэвалюцыянераѓ i бальшавiкоѓ! - выпалiла Герда. - Быццам ты не ведаеш, хто такi Ленiн!
  Шарлота пакруцiла пальцаѓ ля скронi:
  - На жаль ведаю!
  На гэтым сяброѓкi скончыѓ размову, горла перасыхае, размаѓляць балюча, а наперадзе ѓжо дамоклаѓ меч свяцiла.
  Калi сонца перавалiла за зенiт, а затым стала памiраць, а ценi даѓжэюць, высветлiлася, што дзяѓчаты прыступiлi да працы не дарма.
  Вось ужо калi самае пекла скончылася, пачуѓся гул матораѓ i нейкi рух з боку Талбука .
  Мадлен скамандавала:
  - Дзяѓчыны рыхтуйцеся! - Затым яе голас стаѓ нашмат вартаѓнiком. - Ваѓчыцы ѓ стрэльбу!
  Вось, нарэшце, i з'явiлiся ѓдалечынi на лiнii форта сiлуэты танкаѓ. Яны рухаюцца павольна, але неяк злавесна. Дзяѓчаты прыгатавалi свае супрацьтанкавыя стрэльбы. Такiя вось падствольнiкi , лёгкiя безадкаткi . Iх выбухная моц зрэшты, не на ѓсякi танк падыходзiць.
  Мадлен, камандуе, дакладней папярэджвае:
  - Агню без загаду не адчыняць. Наперадзе iдуць Кромвелi i Мацiльды. Лабавая браня танка "Кромвель" семдзесят сантыметраѓ, а "Мацiльды" восемдзесят. Нашы падствольнiкi iх не возьмуць. Так, што страляць будзеце, толькi па гусенiцах.
  Дзяѓчаты хорам вякнулi:
  - Так сапраѓды таварыш камандзiр!
  Герда гуллiва малюючыся, заѓважыла:
  - Аднак "Кромвель" так ну прас падобны!
  Сапраѓды гэты адзiн з самых масавых ангельскiх танкаѓ, паходзiѓ на банальны прас сваёй скошанай лабавой часткай. Тым не менш, прабiць падобны танк было вельмi цяжка. Тут патрэбен калiбр не менш за 75, што пакуль для нямецкай армii рэдкасць. Гармата 88 - мiлiметраѓ яшчэ лепш падыходзiць, але iх у Роммеля няшмат, ды перавозiць такую штучку махiну вельмi цяжка, асаблiва па пустынi.
  А вось i "Мацiльда". Лепшае даваеннае тварэнне брытанскага танкабудавання. Восемдзесят мiлiметраѓ лабавой бронi, пры вазе ѓсяго 27 тон. Гэта значыць, у сярэдняга танка лабавая браня тоѓшчы, чым у цяжкiх савецкiх КВ, ды яшчэ i яшчэ скошчаная як нос карабля. Герда падумала, што "Мацiльду" рыхтавалi вiдаць для вайны супраць СССР. У рускiх ужо з'явiлiся гарматы ѓ 76 - мiлiметраѓ, а значыць здольныя прашываць тое, што слабейшае. Сама "Мацiльда" зрэшты, узброена не занадта добра, 47 калiбр, але затое тры кулямёты.
  Дзяѓчаты зрэшты, стрымана. Танкаѓ рухаецца ѓсяго крыху больш за трыццаць, а за iмi танкеткi i пяхота. Частка пяхотнiкаѓ на матацыклах з каляскамi. Танкетак, крыху больш за паѓсотнi, але вось мотапяхоты прэ прыстойна. Герда спытала Шарлоту:
  - Адкуль у iх у блакадзе столькi тэхнiкi?
  Шарлота усмiхаючыся, як гарпiя адказала:
  - Ды ѓ iх бляшанкамi нiколi праблем не было. Жадаюць нас прамацаць на трываласць. Як сказаць не здрыгануцца цi нашы хлопцы!
  Герда запярэчыла:
  - Не хлопцы, а дзяѓчаты! Ды яшчэ i такiя крутыя ...
  А яшчэ ззаду танкетак i матацыклаѓ iшла пяхота. Ангельскiя салдаты беглi, крыху нахiлiѓшыся, а ѓ руках трымалi стрэльбы i пiсталет-кулямёты. Чуѓся ляск гусенiц, i скрыгат пяску.
  Шарлота азiрнулася ( накшталт бы нiчога страшнага, па баках пазiцыi, што займаюць дзяѓчаты, таксама сядзяць у засадзе жалезныя, нямецкiя хлопцы!). Пакуль з боку частак вермахта нiводнага стрэлу. Усё цiха i спакойна. Герда шапнула:
  - Мы як iндзейцы ѓ засадзе, але пры гэтым самi рызыкуем страцiць свае скальпы!
  Шарлота ѓ адказ з асаблiвай пагардай фыркнула:
  - З такiм настроем наогул не варта iсцi на бой!
  . РАЗДЗЕЛ Љ10
  А вось у ангельцаѓ нервы апынулiся горай, цi можа яны хацелi зрабiць на ворага ѓражанне i таму танкi зараз ахуталi дымам, прагрукаталi стрэлы. У след за iмi забiлi кулямёты, а таксама далечы са стрэльбаѓ залп пяхотнiкi. Немцы захоѓвалi маѓчанне, чакаючы калi супернiк наблiзiцца.
  I вось калi да ворагаѓ засталося ѓсяго сотня метраѓ - Мадлен скамандавала:
  - Агонь!
  Дзяѓчаты ѓжо аѓтаматычна паспелi ѓзгаднiць сабе ахвяры i пальнулi з падстволькаѓ па гусенiцах. Балазе ѓ ангельскiх танкаѓ яны выдатна бачныя. Герда стрэлiла, i радасна ѓсклiкнула, правая вусень браняноснай "Мацiльды" аказалася разбiта. Дзяѓчынка ѓкруцiла:
  - "Мацiльда" атрымала мат!
  , таксама ѓдалося падбiць "Кромвель", дзяѓчына радасна абзнулася
  - Рэвалюцыя буржуа ѓ Германii не пройдзе!
  Пасля чаго абедзве дзяѓчынкi засмяялiся. Iншыя ваѓчыцы лупiлi з падствольнiкаѓ досыць трапна, у вынiку чаго ѓсе трыццаць чатыры англiйскiя танкi спынiлiся. Мадлен усклiкнула:
  - Ангельцы ѓсё трасуцца, iх нiкчэмнасць праз край! Калi немачкi б'юцца - лепш у бойку не ѓступай!
  Сапраѓды жанчыны такая парода, што валодаюць асаблiвым дарам у стральбе. I дзiвяць на рэдкасць трапна. Так што ѓдарная моц англiчан аказалася паралiзаванай.
  Праѓда Брытанiя краiна не слабая i машыны, якiя спынiлiся, сталi палiць у адказ. Толькi якi ѓ iх недахоп... Дзьмулi ѓнiз дрэнна апускаюцца, так што.... Мадлен камандуе :
  - Тыя дзяѓчаты, што не разрадзiлi свае падствольнiкi , хай абяруць ахвяры сярод танкетак.
  Шарлота хiхiкнула:
  - А танкеткi, ах танкеткi - з iх зробiм цукеркi!
  Што такое танкетка? Гэта машына, падобная на маленькi танк, часам гусенiчная, часам колёсная . Важыць праѓда ѓсяго дзве-тры тоны цi чатыры з паловай тоны. Цяжэйшыя мадыфiкацыi маюць яшчэ i гармату. Такую вось маленькую... мiлiметраѓ 20 яе калiбр, але для пяхоты вельмi небяспечная. Дарэчы танкетку можна прабiць i ѓ лоб, асаблiва калi патрапiць у корпус, дзе браня напэѓна не ад рыкашэцiць. У некаторых дзяѓчат у прыватнасцi ёсць яшчэ i дадатковы камплект да падствольных гранатамётаѓ. Яны хуценька перазараджваюць далiкатна, нiбы дзiця пагладжваючы ствалы. Затым адкрываюць агонь на паражэнне.
  Шарлота нават праспявала:
  - Мы паѓтараем простыя рухi - трапны ѓдар на паражэнне!
  Танкеткi рэагуюць на трапленнi па-рознаму. У Герды, напрыклад сталёвая ахвяра ѓзарвалася, а ѓ Шарлоты перакасiѓшыся стала абсоѓвацца. Дзяѓчаты нават павiскваюць ад захаплення, нiбы iх лашчаць прыгожыя хлопцы. А адказ выплёѓваюць смерць.
  Герда нават лiзнула "язом падствольнiк" , адчула металiчны прысмак. Амаль усе танкеткi падбiты. Матацыклы ѓ ангельцаѓ сталi прытармажваць. Нават здалёк было вiдаць як перакасiлiся ѓ аѓстралiйцаѓ рожы. Атака грознай Брытанii вiдавочна захлыналася...
  Шарлота адклаѓшы падствольнiк ѓзяла ѓ рукi пiсталет-кулямёт i, нацiснуѓшы на сабачку вымавiла:
  - Я далiкатны цырульнiк, бо няма нiчога далiкатней смерцi!
  Герда завыла:
  - Вось такiх касмачоѓ, як брытанцы i падстрыгчы не грэх!
  Стралянiна з боку ангельцаѓ стала хаатычнай, а тут яшчэ забiлi нямецкiя буйнакалiберныя кулямёты i стукнулi аскепкавымi снарадамi гарматы. Спачатку бiлi прылады дробнага калiбра, яны зрэшты, таксама выраблялi ладныя спусташэннi, а затым зарабiѓ сярэднi калiбр у 75-мiлiметраѓ. Калi б'е такi калiбр, i снарады рассыпаюцца на аскепкi...
  Шарлота з задавальненнем пацерла далонi:
  - Вось гэта iм каша- малаша !
  Адзiн ангельцаѓ быѓ неграм, ды яшчэ такiм вялiзным: футаѓ сем з паловай, не менш. Ён быѓ у бронекамiзэльцы i роѓ як паранены кабан. Паколькi буйны матацыкл, на якiм ехаѓ чарнаскуры быѓ падбiты, то ён саскочыѓ з яго i пабег на пазiцыi. Герда злавесна ѓсмiхнулася:
  - Ды гэта быѓ добры хлопец.
  Стрэл басаногай бландынкi запал дакладны, прама ѓ пахвiну бранiраванаму "Атэла". Негры ѓскрыкнуѓ: выпрабаваѓшы спрасаваны "аргазм". Герда адпусцiла жарт:
  Мы дзяѓчаты - слаѓныя хлопцы,
  Доблесць пацвердзiм сталёвым мячом!
  Кулю ѓ лоб падонкам з аѓтамата,
  Яйкi неграм лысым адарвём!
  Шарлота нават ледзь не падавiлася ад здзiѓлення:
  - Дык ты яшчэ так лаяцца ѓмееш! Ну, ты i сяброѓка!
  Герда падмiргнула ѓ адказ:
  - А што? Я вельмi разнастайная!
  Частка ангельцаѓ залегла i адстрэльвалася. Бой разрастаѓся, вось адна з куль праляцела так блiзка ад галавы Шарлоты, што нават зрэзала жмут валасоѓ. Здавалася, што ѓпаѓ кавалачак яркага полымя. Шарлота машынальна перажагналася:
  - У гэтых цырульнiкаѓ рукi пад хрэн заточаныя!
  Герда працягваючы весцi прыцэльную стралянiну, адказала:
  - Ку- кукен квакiн !
  Шарлота, нягледзячы на ??ѓсю занятасць сутычкай, усё ж не ѓтрымалася ад пытання:
  - Што ты такое сказала?
  Герда хiтра падмiргнула:
  - Гэта цi разумееш латынь! Выраз, якое абазначае татальны капут!
  Шарлота ѓ адказ зрэзала доѓгай чаргой яшчэ пецярых англiчан, якiя неѓчасна ѓскочылi, заявiла:
  - Лiшак розуму - раѓнасiльны яго недахопу!
  Герда i тут знайшла, чым запярэчыць:
  - Не, ты не правы! Прыбраць розум лёгка, а дадаць цяжка.
  Шарлота абклаѓшы яшчэ аднаго араба, тут вырашыла пагадзiцца:
  - Ды што казаць! Наогул немагчыма! Чарка вiна - не дадасць розуму! Другая i трэцяя - зводзiць з розуму!
  Але, не гледзячы на страту баявога духу, ангельцы ѓсё яшчэ былi небяспечныя. Вось адной з ваѓчыц, чарнавалосай мiлцы ѓ бiкiнi пара куль трапiла ѓ галаву, прымусiѓшы коратка ѓскрыкнуѓшы зацiхнуць назаѓжды. Шкада такiм кароткiм аказалася жыццё ѓ дзяѓчыны, нiбы матылi-аднадзёнкi. Некалькi ваѓчыцаѓ атрымалi раненнi. Шарлота выказалася:
  - Шмат ёсць розных асаѓ, толькi шмат пiд ....
  Герда перапынiла:
  - Лаяцца матам падчас бою дрэнная прымета...
  Вымавiѓшы гэта дзяѓчынка, як раз увагнала кулю ѓ вока супернiку. Ёй нават стала неяк моташна, вось забiваеш, забiваеш .... Канца гэтаму нябачна. Шарлота таксама не адставала i нават стала падлiчваць забiтых. Наогул, калi падумаць забойства дадае чалавеку сiл? Справядлiвае забойства, вядома ж, дадае i ѓзмацняе карму. Ты як бы сiлкуешся энергiяй непаѓнавартасных iндывiдаѓ. I становiшся ѓ тысячы разоѓ мацнейшым. Як гавораць - воiны-волаты. Або дакладней ваяѓнiцы-багатыркi. Вось аѓстралiйскi хлопец - амаль хлопчык страцiѓ палову чэрапа. Шарлота заѓважыла:
  - Лепш адзiн раз забiць, чым тысячу разоѓ праклясцi!
  Герда пагадзiлася:
  - Вядома! Можна вось так перашчоѓкаць усiх! Дзе твой напор аѓтамат, люты плявок у мазгах зарапад.
  Шарлота дадала:
  - Вас ангельцам адбой, ну ѓ геенну запой! Проста дожджык па даху тваёй генерал!
  Герда таксама пачала падлiчваць знiшчаных асобiн. Сапраѓды, што ёй прыгажунi цырымонiцца. Але вось яшчэ пытанне, цi ставiць ёй свечкi за спачын цi не? Бо хоць i дрэнныя людзi - ворагi, але ѓсё ж людзi. Як, напрыклад, рабiлi спартанцы ѓ такiх выпадках. Мусiць, высакародна.
  Герда вымавiла:
  - Ты ведаеш Шарлота, давай пасля бой сходзiм у блiжэйшы храм i памолiмся за забiтых намi, каб iх душы з чысцец накiравалiся прама ѓ рай.
  Рудавалосая ваяѓнiца скрывiлася:
  - А можа, яшчэ i мячэць сходзiм? Ну, ты i сентыментальная Герда. Прама як твая цёзка з казачкi Андэрсана. А бо наш мiр, гэта не арэна для танных сантыментаѓ.
  Ваяѓнiца бландынка пацiснула моцнымi плячыма:
  - Як сказаць? Мне б не хацелася, што ѓ выпадку маёй гiбелi, цела затапталi ѓ гной, ды яшчэ памачылiся зверху. Ты робiш дабро, i яно табе вяртаецца...
  - Вяртаецца куляй! - агрызнулася Шарлота.
  Герда абклаѓшы яшчэ дваiх, заѓважыла:
  - А ты не пазяхай, тады цябе i куля не знойдзе!
  Шарлота скрывiла тварык:
  - Куля дурнiца i штык не прафесар, а снарад не дацэнт! Але кадзiлам ад аѓтаматнай чаргi не абаронiшся!
  Герда тут заѓважыла:
  - Адзiн вядомы паэт пiсаѓ - каб да штыка прыраѓнялi пяро!
  Тут бландынцы ледзь падрапала куляй вуха. Зрэшты, Герда нават не здрыганулася. А што калi куля свiшча, то значыць, яна праляцела мiма. Шарлота адобрыла:
  - Вось гэтыя паводзiны годна сапраѓднай арыйкi!
  Герда парыравала:
  - Шчодрасць на камплiменты, маскiруе беднасць розуму, i смагу нажывы!
  Шарлота крыкнула:
  - Давядзе цябе да магiлы падобная фiласофiя!
  Правей Герды паранiла таксама светленькую прыяцельку. Хаця дзяѓчына пакуль малазнаёмая ѓсё роѓна яе шкада. Але яна не стогне, наадварот выцiснула ѓсмешку. Затым прынялася выцягваць мовай кулю. Герд папаѓзла да яе:
  - Дай я табе дапамагу...
  Тая ѓ адказ агрызнулася:
  - Адчапiся! Лепш вядзi агонь i вынiшчай ѓшывых iльвянят. Гэта ѓ вас выдатна атрымоѓваецца.
  Герда абклаѓшы кароткай чаргой траiх (ужо ѓ яе пiсталет-кулямёт, так распалiѓся, што ствол стаѓ чырванець, нават дзiѓна, што ён пакуль не заклiнаваѓ!), рыкнула:
  - На выдатна, на вайне нiколi не бывае! Абавязкова, нешта ды недаробленае!
  Прыяцелька (яе клiкалi Уэлен) заявiла:
  - Вось бы да твайго мовы, ды яшчэ прыкруцiць гашэтку кулямёта! Так бы стала ѓсiх разбураць.
  Герда засмяялася, ды вельмi гучна. Тут адзiн з ангельцаѓ крыкнуѓ:
  - Вы ѓсе бошы шлюхi!
  Герда ѓ адказ з сiлай кiнула аскепкавую гранату:
  - Ад альфонсаѓ чую!
  Шарлота агрызнулася, i таксама кiнула гранату. Крыкнула:
  - На такiя падарункi мы заѓсёды шчодрыя!
  Уэлен выняла з пляча кулю i выплюнула яе:
  - На смак ты лепш, чым навобмацак!
  У тыле ангельцаѓ з'явiлiся падмацаваннi, яшчэ тузiн танкаѓ. Ды "Мацiльды", а астатнiя закупленыя ѓ ЗША " Макавеi". Апошнiя танкi, была без вежы, але затое з тры гарматамi кожны. Шарлота свiснула:
  - Угу! Вось гэта машыны-дыназаѓры!
  Герда нервова зморшчылася:
  - Ты ведаеш дыназаѓр, цалкам можа растаптаць сысуна, калi яно тармозiць мазгамi. Усё маса...
  Шарлота перабiла:
  - А тут ты не правы. Чалавек думае ѓ дзесяць разоѓ хутчэй, чым рухаецца. Гэта значыць, нас у першую чаргу падводзяць не мазгi, а цела!
  Герда стрэльнула вочкамi:
  - Ды цела... Душа звычайна моцная.
  Шарлота хiхiкнула:
  - Душа зграшыла, а цела ѓ адказе!
  "Макавеi" былi вельмi цiхаходнымi, таму i "Мацiльды" не спяшалiся. Зрэшты, дзяѓчаты не нервавалiся , у iх яшчэ заставалiся сякiя-такiя сюрпрызы, у прыватнасцi пару дзясяткаѓ супрацьтанкавых зарадаѓ. Але ѓ дадзеным выпадку iм сябе паказаць не ѓдалося. Пачуѓся грукат i аж тры снарады накiравалiся ѓ бок ангельскiх танкаѓ. Вось адзiн "Макавей" адразу ж апынуѓся падбiты, у яго шырачэнным корпусе ѓтварылася дзiрка. Ангельцы зрэшты, не разгубiлiся i нават зрабiлi беспаспяховую спробу адкрыць агонь на хаду. Зрэшты, адкуль вялi стралянiну старанна замаскiраваныя гарматы Роммеля, вызначыць было цяжка. Вось рушыѓ услед яшчэ залп, i перакасiла вежу "Мацiльда". Герда весела ѓсмiхнулася:
  - А што? Зенiтка, то хуткастрэльная!
  Шарлота ѓ прыкрасцi прабурчала:
  - Нам так зусiм нiчога не застанецца.
  Услед за "Макавеямi" з'явiлiся новыя танкеткi, а таксама некалькi "Крамвэляѓ". Прычым, мяркуючы па аблезлай фарбе, гэтыя машыны выкапалi з пяску. Таксама пруць, хочуць узяць нахрапам. Шарлота пальчыкамi, дзявочай, босай ножкi злавiла павука i бесцырымонна раздушыла яго:
  - Вось тое ж чакае ѓсiх ангельцаѓ!
  Герда адобрыла:
  - Брава! Так трымаць!
  88-мiлiметровыя зенiткi працягвалi весцi прыцэльны агонь. Iх хуткастрэльнасць была высокая, але i трапнасць не пасавала. Супернiк агрызаѓся вельмi бязладна i не мог прычынiць iстотнай шкоды. Ну, а ваѓчыцы змагацца з пяхотай, якой прыбывала ѓсё больш i больш.
  Шарлота заѓважыла:
  - Ангельцы так неэканомныя ѓ выкарыстаннi людскiх рэсурсаѓ. Проста дзiѓна, што iм удалося захапiць палову свету!
  Герда таму вельмi прыемнаму для немцаѓ нагоды выказалася:
  - Яны мастакi, нас закiдваць трупамi! Супраць гэтага нiяк не папрэш, ух вельмi трупы смярдзяць!
  Шарлота тоненька хiхiкнула:
  - Ды газавая атака, рэч сур'ёзная.
  Ангельскiя танкi паѓзлi нiбы чарапахi, i вось ад "Макавеяѓ" неѓзабаве засталiся толькi груды металу. А вось больш шустрай "Мацiльдэ" ѓдалося праскочыць, але яе ваѓчыцы тут жа перабiлi гусенiцу, як заѓсёды трапна ѓразiѓшы з падствольнiка .
  Герда аблiзнулася:
  - Вось гэта па-нашаму! Па эсэсаѓскiм!
  "Кромвелi", дакладней iх экiпажы жудасна нервавалiся, тузалi за штурвалы i па памылцы душылi ѓласных салдат. Нават гусенiцы, ад пяску i крывi сталi бруднымi i чырвона-карычневымi. Пры гэтым танкi падкручвалiся на месцы, а вежы спрабавалi нязграбна круцiцца. Герда скалiла зубкi i спявала:
  - Дзесьцi растуць незабудкi. Мама пячэ пiражкi! Рэйха ѓ пашчы не зубкi, а са снарадаѓ iклы!
  "Кромвелi" вельмi дурное працягвалi тыркацца, i цiснулi сваiх жа салдат, яшчэ больш узмоцненымi тэмпамi. Нават нямецкiя зенiткi змоѓклi, каб не перашкаджаць танкам, выконваць "ганаровую" мiсiю. Шарлота люта рыкнула:
  - Дык мы зараз разыдземся! Можа, ад буры выратуемся!
  Але вось некалькi "Крамвэляѓ" усё ж здолела выраѓняцца i iрвануць да пазiцый, што займалi дзяѓчаты. Але iх амаль адразу ж спынiлi трапныя стрэлы. Мабыць ваѓчыцы ѓ рызыцы бою, проста забаранiлi сабе прамахвацца. Ангельцы сутыкнулiся з сапраѓды нямецкай устойлiвасцю. Вось адна з танкетак, страцiѓшы рэшткi мужнасцi, павярнула назад. Генерал аѓстралiец нешта скамандаваѓ i, у яе паляцелi гранаты. Смяротна параненая машына, запалала, а затым яшчэ i снарады, сталi рвацца ѓнутры. Вось такое вiдовiшча.
  У Герды ад перагрэву заклiнаваѓ пiсталет-кулямёт, i, адклаѓшы кавалак жалеза ѓбок, якi стаѓ бескарысным, пачала весцi агонь з самазараднай стрэльбы. А што, вельмi нядрэнная тактыка! Хуткастрэльнасць нiжэй, але затое прыцэльнасць вышэй. Тое самае нават крыху раней зрабiлi i астатнiя дзяѓчыны-ваяѓнiцы. Шарлота заѓважыла:
  - Вайна вучыць эканомii. Прычым на фронце, нават больш, чым у тыле!
  Герда неахвотна пагадзiлася:
  - Ды вучыць! Але колькi гэтых iльвянят на нас прэ! Няѓжо ангельцы, вось так кiнулi на нас усе свае сiлы!
  Шарлота з хiтрынкай адказала:
  - Сапраѓды кажучы, я менавiта на гэта i разлiчваю!
  Герда здзiвiлася:
  - Разлiчваеш? Жадаеш, каб мы загiнулi? У такiя юныя гады знайсцi смерць?
  Шарлота ласкава падмiргнула:
  - Не ѓ гэтым справа! Проста падумай, што адбываецца калi супернiк у адным месцы засяроджвае ѓсе сiлы?
  Герда адразу ж адказала:
  - Станавiцца на гэтым участкi мацней. Яна можа i прарваць лiнiю фронта.
  - А на iншых?
  - Мацней! - Герда раптам здагадалася - Дык значыць пакуль супернiк кiдае на нас усе свае сiлы, астатнiя нашы войскi могуць штурмам авалодаць варожай цытадэллю!
  Шарлота перакацiѓшыся, цмокнула сяброѓку ѓ потную, падрапаную шчочку:
  - Разумнiца! Нарэшце сама здагадалася! Так, што Талбук не стане рэкордным горадам, якi так доѓга трымаѓся супраць Вермахта.
  Герда заѓважыла:
  - А Талбук ужо такiм горадам стаѓ. I спадзяюся не адзiн з варожых гарадоѓ, яго рэкорд не паб'е! Бо мы...
  Шарлота перабiла:
  - Казаць што мы непераможныя, пакуль бiтва не скончылася дрэнная прымета. I ты гэта ведаеш!
  Герда зло блiснула сваiмi сапфiравымi вачыма ѓ адказ:
  - Быць вернiкам, гэта не значыць забабонным. Пра гэта нават у катэхiзiсе гаворыцца!
  Шарлота ѓжо якi раз, удала пальнуѓшы са стрэльбы i зразаѓшы чарговага "касатыка", суцэль сур'ёзна прапанавала:
  - Праспявай мая сяброѓка! Вось вядома лепш спяваць, чым стагнаць!
  Герда нечакана састрыла:
  - Лепш стагнаць ад аргазму, чым спяваць ад болю!
  Шарлота стала злей:
  - Ну, што ты двух слоѓ звязаць не можаш i таму кажаш пошласць. Ану спявай i гучней.
  I Герда заспявала, спачатку нiбы нягучна, але з кожным новым куплетам я галасок мацнеѓ.
  Вось ён надышоѓ час выпрабавання-лёсу,
  Запоѓнiѓ жах нашы светлыя далiны!
  Я кажу табе - смерць гiдкая сыдзi,
  Нам не патрэбныя - крывавыя карцiны!
  
  Вось дзева нясмела крочыць ледзь дыхаючы,
  Як быццам злосны рок падвярнуць пакараннем!
  I цеплiцца несмяротная душа,
  Не трэба дух байца мучыць бояззю!
  
  Ваѓчыца злоснай сiлы не баiцца,
  Ёй лаянка паверце, па сэрцы мiлая!
  Ён сяброѓ сваiх не шые з паркалю,
  I розум востры як ялiнкi iголка!
  
  Вось калi танк паѓзе з тупейшым руляй,
  Яго з падстволкi можна падстрэлiць!
  Каб супостата як бурбалка раздзьмула,
  Каб быѓ ён знiшчаны нiбы дзiчыну!
  Мы дзяѓчаты вялiкiя патрыёткi,
  Любоѓ да зброi ѓ мяне ѓ крывi!
  Вось якi робiцца па полi замалёѓкi,
  I ператвараем сiлу зла ѓ нулi!
  
  Прыгожыя ѓ нас народзяцца дзецi,
  Калi вайну прайду ѓсю да канца!
  I стане ѓсiм утульна на планеце,
  Мы Бога будзе шанаваць мацней Айца!
  
  Кiдок гранаты "Кромвель" горача палiць,
  А што далей? Мусiць, канец!
  Я цалавала хлопца прагна ѓ Маi,
  Няѓжо будзе мёртвым малайчына!
  
  Не веру - чалавек заѓсёды несмяротны,
  Народжаны ён горы, космас пакараць!
  Вы ѓсе людзi Радзiмы паверце,
  Што будзе як шаша нябесная роѓнядзь!
  
  Скончым з болем, сiлай Езуса,
  Завошта пакутаваѓ Усявышнi на крыжы?
  Каб чалавек пазбавiѓся ад гнюсу,
  Адкрыѓ дарогу да дабратворнай мары!
  
  Навука, розум служыць няхай прагрэсу,
  Каб мара разам звярнулася ѓ яву!
  Каб жыць нам было вельмi цiкава,
  Каб леѓ пацалаваѓ, лашчачы лань!
  
  За гэта будзем люта змагацца,
  Няма лепшай мэты - радасць на Зямлi!
  Няхай над Айчынай ярчэй свецiць сонца,
  А зоркi як алмазы на дыване!
  Атака ангельцаѓ канчаткова выдыхлася. Апошнiя падбiтыя танкi спынiлiся каля выкапаных нямецкiх траншэй. I толькi пяхота, а новыя прыбылыя матацыклiсты ѓсё яшчэ не пакiдалi спроб вырвацца з цiскоѓ. Змучаныя доѓгiм пераходам шурпатыя ад прылiплага да поту пяску дзяѓчынкi адстрэльвалiся ѓжо апошнiмi патронамi. Герда паправiѓшы штык-нож, сказала Шарлоце:
  - Ну, што ѓрукапашную?
  Дзяѓчынка адказала:
  - Ды ѓрукапашную! Гэта будзе слаѓнае паляванне, хоць для многiх яно стане апошнiм! Толькi чакай загада камандзiра!
  Герда шапнула:
  - Загад камандзiра падчас вайны выкананы каханнi i велiзарнай цаны!
  Было зрэшты, бачна, што сярод брытанскiх салдат няма адзiнства. Частка з iх залегла i не хацела бегчы наперад, а астатнiя некалькi нясмела тапталiся на месцы. У дзяѓчат-ваяѓнiц ужо заставалiся лiчаныя стрэлы, хоць першапачаткова быѓ цэлы мяшок боепрыпасаѓ прынесенай кожнай ваѓчыцай. Ды гэта яны дзяѓчаты, прыгожыя, басаногiя, у адных вельмi трывалых бiкiнi ваяѓнiцы элiтнага жаночага батальёна СС. Аддзяленнi, у якiм ваявалi лепшыя асобiны Германii, ды яшчэ бязлiтасна натрэнiраваныя. Свайго роду праграма па стварэннi людзей будучынi - Звышчалавека апетага генiяльным Фрыдрыхам Нiцшэ. Дзяѓчаты iмкнулiся выбiраць сабе кожная сваю ахвяру i не губляць дарма нiводнага патрона. А тут зьявiлiся яшчэ танкi. I адкуль толькi бяруцца гэтыя "Мацiльды", наштампавалi iх вышэй за дах. Але вось ужо, здаецца: дасягнуты, мяжа доѓгацярпення, Мадлен ѓжо гатова аддаць загад да рукапашнай сутычкi, як раптам. З далёкiх аблокаѓ загучала грандыёзная сiмфонiя Вагнера. Гэтая музыка такая каласальная i цудоѓная, здольная давесцi сапраѓднага арыйца да татальнага ашалеласцi. А ворага ѓвагнаць у штопар. Кiнуѓшы погляд у неба, Шарлота ѓсклiкнула:
  - Ды гэта нашы бамбавiкi "Штука".
  Герда раѓнула:
  - Штукi зробяць не адзiнкавую разборку!
  Што можна сказаць пра грозны Ю-87, пiкiроѓшчык-легенда, сiмвал нямецкага "Блiцкрыга"? Гэтая машына, проста iдэальна( для свайго часу, калi яшчэ не было такiх магутных i эфектыѓных сiстэм кампутарнага навядзення), падыходзiць для знiшчэння наземных мэт i асаблiва пяхоты, ды i танкаѓ таксама.
  Мадлен гучна гаркнула:
  - Закапацца ѓ пясок, хутчэй i па схаваць галовы!
  I вось па англiчанах былi ѓдары, "Мацiльды" ѓзрываюць i пераварочваюцца. Герда адчула, як аскепкi, нiбы грабеньчык прайшлiся па валасах i драпнулi па вушку. Зачапiла i Шарлоту, а адной дзяѓчыне i зусiм не павезла, раскроiла чарапок. Але на шчасце, гэта ѓжо былi апошнiя ахвяры. Цяпер атака ангельцаѓ канчаткова захлынулася, а над галоѓным мiнарэтам Талбука ѓзвiѓся сцяг са свастыкай! Гэта сцяг быѓ велiзарны, i выклiкаѓ жах большай палове свету:
  Шарлота выклiкнула:
  - Вось гэта да! Нарэшце!
  Герда здзiвiлася:
  - Мы перамаглi? Неяк не верыцца!
  Шарлота хiхiкнула:
  -Так-так-так-так!
  Ацалелыя ангельцы таксама прынялiся выкiдваць белыя анучы. Вось гэта была перамога, то пра што можна толькi марыць, стоячы перад вонкава непрыступнай армадай адбылося.
  Герда ѓсклiкнула:
  - Радасць, радасць стала! Будзем шчаслiвыя заѓсёды! Сцяг наш колерам рдяным паказвае шлях ...
  Шарлоту нейкi чорт пацягнуѓ за язык, i яна бразнула:
  - У нiкуды!
  А вось Мадлен пачула, яна, як на злосць была побач, а гул у гэтым момант прыцiх. Камандзiр роты рыкнула:
  - Вось так? Сцяг са свастыкай вядзе, па-твойму, у нiкуды. Мы з табой яшчэ разбяромся, а пакуль трэба будаваць палонных.
  Сапраѓды, сярод тых, хто здаѓся, было шмат параненых, прычым цяжка. З iмi фашысты паступiлi "лiтасцiва", кантрольны стрэл у галаву i поѓны парадак. Тых, хто быѓ паранены лёгка, паставiлi ѓ асобную калону - iх можна вылечыць i выкарыстоѓваць як працоѓную сiлу. Герда, зрэшты, раптам адчула ѓкол сумлення, калi бачыла расправу на цяжкапараненымi i скалечанымi. У Трэцiм Рэйху ѓсё было падпарадкавана, патрабаваннi мэтазгоднасцi. А таму непатрэбных прыбiралi. Сама Герда нягледзячы на ѓсю муштру, i ѓжо самавiтая (асаблiва пасля гэтага бою!) колькасць трупаѓ на сваiм рахунку, заставалася добрай i вельмi сентыментальнай. Вось па пыльнай, загарэлай шчочцы нават скацiлася горкая слязiнка. Да чаго ж брудная рэч вайна, як яна мяняць характар i ацэнку чалавека.
  Шарлота таксама нервавалася; што яшчэ прыдумае жорсткая Мадлен. Як яе пакараюць. Бо ѓ ваенны час камандзiр можа проста загадаць расстраляць, нават не тлумачачы прычыны. Хоць да гэтай справы хутчэй за ѓсё не дойдзе. Бо яны элiта, i ѓ выпадку расстрэлу, ды яшчэ пры сведках, могуць пачаць капацца, што навошта, навошта. Яны ваяѓнiцы каштоѓныя, а гарматнае мяса.
  Роту зрэшты, ладна пакалашмацiла. Тры дзяѓчыны загiнулi, пяць атрымалi сур'ёзныя раненнi, амаль палова лёгкiя, а падрапалiся i смяротна стамiлiся ѓсе без выключэння. Падлiк стратаѓ правялi крыху пазней, а пакуль будавалi палонных i лiчылi захопленыя трафеi. А гэтак жа дзяѓчаты зладжвалi ѓ асобны стос кiнутую супернiкам зброю. Хоць наступiла ноч, але было досыць светла, асаблiва дзякуючы поѓнага месяца. Герда заѓважыла:
  - А ты ведаеш Шарлота ѓ такое надвор'е, звычайна вельмi актыѓныя пярэваратнi. Асаблiва былыя нябожчыкi!
  Рудавалосая ваяѓнiца скрывiла тварык:
  - Калi ж казкам то так. Але ж вы дарослыя дзяѓчаты. Дакладней мы дарослыя дзяѓчыны, i самi накшталт ваѓкалакаѓ. Няхай нават жаночага полу i вельмi прыгожых.
  Перад вачыма Герды, дакладней у яе свежай памяцi мiльгануѓ эпiзод мiнулага бою, як пасля падзення бомбы разляталiся целы ангельцаѓ. Сярод iх, быѓ адзiн - мабыць з лiку абарыгенаѓ Аѓстралii, морда з тоѓстымi вуснамi i пляскатым носам - проста жудасць. А вочы ... Проста мой ласкавы i далiкатны звер, я так кахаю цябе, павер. Галава не даляцела да Герды ѓсяго метраѓ дзесяць! I гэта нiбы...
  Забiтых дзяѓчат у адрозненне ад простых салдат не маглi пахаваць проста так. Iх целы загарнулi ѓ цэлафанавыя пакеты i пасля цырымонii развiтання i адпявання (гэта зрабiѓ спецыяльны святар са свастыкай на рукаве!), адправiлi з самалётам у Германiю.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Святар быѓ асаблiвы эсэсаѓскi ѓ чырвонай форме, i з тварам прафесiйнага забойцы. Гiтлер даѓно хацеѓ заснаваць у Трэцiм Рэйху новую рэлiгiю. Праѓда, складанне альтэрнатыѓнага багаслоѓя сутыкнулася з цяжкасцямi. Некалькi славалюбiвых фiлосафаѓ штурхалi кожны ѓласную мадэль i тэорыю. А абраць агульнае мог толькi сам фюрар. Але прыняцце новай рэлiгii, дзе крыж замянiѓ бы свастыку, дакладней свастыка замянiла б крыж, азначала б непазбежны раскол у грамадстве, ды яшчэ якраз напярэдаднi другой сусветнай вайны. Гiтлер вырашыѓ адкласцi рэфармацыю да лепшых часоѓ! Нажаль, нават фюрар здавалася здольны згарнуць горы i змянiць законы прыроды змушаны лiчыцца з чалавечымi забабонамi. Шарлота рудавалосая, а руды колер, колер хiтрасцi i не стандартнага мыслення ѓздыхнула. У адрозненне ад Герды, гэта забойцы з душой ягня, яна не любiла Хрыста шчыра лiчачы яго слабаком i габрэем. Сапраѓды Бiблiя гэта поѓны адстой. Сам факт, што габрэi народ абраны Богам выклiкае толькi смех i абурэнне. Каб Бог абраѓ... Брр... Шарлота перапынiла разважаннi i дапамагла загрузiць забiтых да спецыяльны кантэйнер. Сапраѓды дзiѓна, што чалавек, вянок светабудовы настолькi далiкатны, што яго можна забiць. Бо хiба можна знiшчыць дасканалае... Зрэшты казаць аб дасканалым чалавеку смешна. Гэта iстота, даволi мала прыстасаваная для жыцця, асаблiва чалавечыя дзецi. I чаму так? Гэта выклiкае сумневы ѓ натуральнай плынi рэчаѓ у эвалюцыi. Бо чалавек гэта найвышэйшая сфера i нiхто не можа запярэчыць, што гэта менавiта так. Таму атэiзм i лагiчны. Бо слабасцi чалавека тлумачацца тым, што яна яшчэ амаль у самым пачатку лесвiцы эвалюцыi. Гэта значыць, пакуль ты слабы, але ѓ будучынi можаш стаць моцным.
  Хрысцiянская ж мараль мяркуе: што ты народжаны лайном i такiмi ж лайном i застанешся, толькi сваё прынiжэньне будзеш несцi вечна. Ну, а само значэнне паняцця iслам азначае пакора... А быць пакорлiвым значыць быць нiкчэмнасцю, што для сапраѓднага ганарлiвага чалавека, больш за непрымальна.
  Ваѓчыцы тым часам былi заняты ѓборкай трупаѓ i зборам тэхнiкi. Ужо была ноч, самая светлая ѓ годзе. Трупы ѓжо пачалi струменiць удушлiвы заворак. Шарлота зморшчылася: ну чаму ѓ людзях столькi лайна! Чалавек - хадзячая памыйнiца! Хоць па iдэi чалавеку трэба быць - Звышчалавекам! У гэтым ёсць асаблiвы сэнс - розум, якi дорыць i фiзiчную дасканаласць. Ух ужо гэтыя людзi... дакладней людцы. Ну чым яны лепшыя за жывёлу, калi вось так смярдзяць! Трэба проста сябе пераадольваць, каб дакранацца да трупаѓ i скiдаць iх... Гердзе пашанцавала яна рые разам з iншымi салдатамi глыбокую i шырокую яму, куды i скiнуць трупы. Зрэшты, Шарлота крыху схiтравала, кiнулася дапамагаць кiнуты супернiкам танк "Кромвель". Ну, нiчога, гэтая махiна. Ваяѓнiца выказалася:
  - Тэхнiка ѓ лайне.
  Басаногая бландынка Кэт таксама з яе роты запярэчыла:
  - Тэхнiка не прычым, калi людзi гнiлыя!
  Шарлота пагадзiлася:
  - Iржавую тэхнiку лягчэй ачысцiць, чым асвяжыць прагнiлага чалавека! Найдужэйшая цяглiца нямоглая - калi розум слабы!
  Кет пхаючы ручанькамi танк, хiхiкнула:
  - Ну, ты i Салон! А дакладней Сакрат у спаднiцы, так мудрагелiста выяѓляецца. А вось Гiтлер як сказаѓ: бiць, бiць i яшчэ раз бiць!
  Шарлота рыкнула:
  - Бi, але не адбiвайся!
  Востранькiя бiцэпсы ѓ Кет надзьмулiся, яна штурхала танк з-за ѓсiх сiл, а жывоцiк правалiѓся ад напругi. Шарлота таксама не мухлявала. Дзяѓчына старалася ва ѓсю, i нават падпявала:
  - Не трэба думаць пра каханне! Вагi вялiзныя хутчэй штурхнi! Бо гэта наш суровы спорт - не мясцовы, сусветны рэкорд!
  Кэт падспявала:
  - Ставiм новыя рэкорды, каб вырасла зямля! Удвая, утрая вышэй за норму - каб цвiла краiна мая!
  Шарлота працягнула:
  - А рэкорды тыя крутыя - больш гадаѓ замачы! Мы дзяѓчаты не благiя - крушым з перцам цэглу!
  Рудавалосая ваяѓнiца нават у экстазе як урэжа галавой па бранi. I пасля гэтага прыслухалася да музыкi. А затым напружылася яшчэ мацней. Усё ж дзiѓна, што ангельцы якiя адчуваюць такое трапяткое стаѓленне да манархii, назвалi танк iмем Кромвеля, бунтара, рэвалюцыянера. Ды яшчэ карала караля Карла першага. Як гэта насуперак логiцы, называць iмем забойцы новы крэйсерны танк, з дастаткова магутнай браняй. Хоць гармата страляе асколачнымi, а не супрацьтанкавымi снарадамi. Шарлота нясмела лiзнула браню язычком i пасля чаго смачна выплюнула:
  - Гарчыць злёгку!
  Кэт заѓважыла:
  - Калi нам пасля гэтага бою не дадуць узнагароды, то гэта будзе найвышэйшай несправядлiвасцю!
  Шарлота з уздыхам заѓважыла:
  - Па iдэi трэба шчодра ѓзнагародзiць усiх ваяѓнiц нашага батальёна, цi дакладней роты. Усе ваявалi як героi, нiхто не збаяѓся, i ѓ кожнай самае меншае пад нагамi тузiн трупаѓ. Я сама забiла больш за сорак "iльвянят". I што ѓсiх узнагародзiць - гэта было б справядлiва!
  Кэт кiѓнула:
  - А чаму б i не! Тым больш за тры нашы сяброѓкi так i засталiся ляжаць на пяску. Дык гэта жудасна. Усе гэтыя бесперапынныя войны, у гiсторыi чалавецтва. Вайна гэта, вядома ж, цiкава, але людзi гiнуць!
  Шарлота раптам як заспявае:
  - Людзi гiнуць за метал! Людзi гiнуць за метал! Сатана там кiраваць баль, там кiруе баль! Сатана там кiруе баль, i лье напалм!
  Дзяѓчаты засмяялiся i нарэшце загрузiлi "Кромвель" на платформу. Пры гэтым Шарлота прымудрылася сабе адцiснуць вялiкi пальчык правай, босы ногi. Дзяѓчына зморшчылася, i выдала:
  - Па нагах як па асфальце! Набiрай бемоль не альту!
  Гумар гумарам, а праца працуй. Ваѓчыхi ѓкалывалi, нiбы на катарзе, але пры гэтым скалiлi зубкi. Шарлота i тут старалася вылучыцца. Яшчэ мясiстыя сцягна так трэслiся ѓ апантанай напрузе. Кет паскудная, заѓважыла:
  - Танец гэта танец!
  Шарлота тут здзiвiлася:
  - А гэта ты да чаго?
  Кет растлумачыла:
  - Мы як у балеце танчым, але пры гэтым яшчэ i з абцяжарваннямi. Я чула, што баксёраѓ таксама выкарыстоѓваюць падобную методыку трэнiнгу - даюць у рукi гiры i скачы перад люстэркам!
  Шарлота з цяжкасцю стрымала смех:
  - Ну так! Гэта я разумею класны метад! Калi гiры пудовыя, то пасля абцяжарванняѓ у адных пальчатках рукi будуць проста лётаць!
  Кет заѓважыла:
  - Узляцець жадаюць шматлiкiя, але большасць чакае лёс Iкара, бо пёры славалюбства змацаваныя воскам маладушнасцi!
  Шарлота хiтранька хiхiкнула:
  - Ты я бачу таксама фiлосаф! Наогул...
  Кет абарвала:
  - Сярод ваѓчыц тупых няма! Мы ѓсе адукаваныя, ну чытанне Фрыдрыха Нiцшэ ѓваходзiць у абавязковую праграму.
  Шарлота тут спытала:
  - Нiцшэ? Гэта найцiкавы фiлосаф. Але вось умоѓ Звышчалавека ѓ яго мала дакладна вызначаны. Наогул Нiцшэ цягне ѓ бок першабытнаабшчыннага ладу, гэта значыць у каменны век, што мне асабiста не да спадобы.
  Кэт здзiвiлася:
  - А чаму?
  Шарлота жвава хiхiкнула:
  - Справа ѓ тым, што ѓ Нiцшэ мала асветлена, дакладней нават зусiм яе ацэненая роля навукова-тэхнiчнага прагрэсу. То як ён уплывае на чалавека, прычым у лепшы бок. Ды i наогул спроба iдэалiзаваць каменны век - называючы яго залатым недарэчная. Насамрэч эвалюцыйным шляхам людзi iдуць ад простага да складанага, ад горшага да лепшага. Напрыклад, як iмклiва мяняюцца самалёты, ад найпростых да наймацнейшых. Такiя паняццi як хуткасць, манеѓранасць i гэтак далей.
  Кет хiхiкнула i праспявала:
  - Да чаго дайшоѓ прагрэс - да не бачаных цудаѓ! Але чагосьцi бракуе, круцiць хвост якi хiтруе нячысцiк!
  Шарлота дадала прычым пявуча:
  - Забытыя клопаты! Трэцi Рэйх рулiць! Хутка будуць робаты! Сплясканы паразiт!
  Цягаць, i працуе, дзяѓчатам прыйшлося да росквiту, вось ужо стала зусiм светла i трупы ворагаѓ нарэшце закапалi, здавалася, можна легчы спаць, але не тут было. Няма дзяѓчатам, усё ж далi паесцi, прычым з нагоды перамогi, яны нават прыкусiлi трафейнай тушонкай. Мадлен скамандавала:
  - Гэта для вас вялiкi гонар паспытаць ежу свайго ворага!
  Шарлота i тут вякнула:
  - Не, гэта для ангельцаѓ велiзарны гонар, што мы пагадзiлiся жэрцi iх дзярмо!
  Мадлен зло блiснула вачыма:
  - Ну, не, гэта ѓжо пераходзiць усе межы. Ты Шарлота застаешся без ежы! Мала таго цябе падвергнуты своеасаблiвай катаваннi. У прыватнасцi мне здаецца, што твой прэс занадта ѓжо друзлы, а мышцы не рэльефныя. Так, што новае трэнiровачнае пакаранне выпрабуем на табе!
  Тут нехта пацягнуѓ за язык Герду:
  - Я не хачу пакiнуць Шарлоту пакутаваць у адзiноце. Няхай мяне таксама мучаць.
  Мадлен крыва ѓсмiхнулася:
  - Ну, малайчына дзяѓчынка. Такая адданасць, дакладней сяброѓства. Будзеце трываць абедзве! I галодныя заставайцеся абедзве!
  Герда змоѓкла, пах тушонкi казытаѓ ноздры галоднай стомленай дзяѓчыны. А тут яшчэ i астатнiя сяброѓкi сталi перабольшана гучна чмякаць.
  Але галоѓнае катаванне было яшчэ наперадзе. Мадлен i на самай справе прыдумала нешта выдасканаленае. Дзяѓчат падвесiлi рукамi за дрот, што вельмi ѓпiлася ѓ запясце, а да ног прыкавалi ланцуг. Прычым калi ты трымаеш ногi, раѓналежна зямлi, робячы кут, то сталёвы ланцуг трохi не дастае, то лiста жалеза. Але калi ты апускаеш ногi, то кончык вярыгi пампуецца металу, якi ѓ сваю чаргу злучаны з крынiцай напругi. I тваё цела прабiвае наскрозь электраразрад . Вось такое цiкавае катаванне.
  Мадлен драпежна аблiзнула вусны:
  - Вось прэс у вас стане такiм дужым... Вы дзяѓчаты, яшчэ будзеце дзякаваць мне за трэнiроѓку!
  Шарлота iстэрычна хiхiкаючы, заявiла:
  - А чаго цягнуць, давайце падзякуем за трэнiроѓку адразу! За нашае шчаслiвае дзяцiнства дзякуй вялiкай СС!
  Мадлен пагразiла пальчыкам:
  - Вам дзяѓчаты давядзецца правiсець так цэлыя суткi. Затое, нарэшце, вы зможаце адчуць сябе сапраѓднымi мужчынамi!
  Шарлоты пакiвала галавой:
  - Усе доследы паказваюць, што жанчына, калi яе правiльна трэнiраваць куды больш цягавiтая i небяспечная за мужчын!
  Мадлен жорстка абарвала:
  - Яшчэ адно слова i дадам суткi новых выпрабаванняѓ!
  Дзяѓчаты замоѓклi, трымаць кут цяжка, асаблiва калi доѓга i да ног прыкаваны ланцуг. Вось так i вiсi як соску. Мадлен пайшла, не развiтваючыся, пакiнуѓшы дзяѓчат дык вось пакутаваць. Герда адчула некаторы цiск унiзе жывата, ланцуг шаравалi лодыжкi, адцягвала ногi. Дзяѓчына раптам спакусiлася магчымасцю праверыць, што будзе калi закрануць ланцугом жалеза. А што паспрабаваць...
  Удар токам быѓ настолькi моцны, што загартаваная Герда мiжволi ѓскрыкнула. Нiбы распалены кол прабiѓ цела ад пятак да патылiцы. У мышцах адчуваѓся зуб, а галава захварэла. Герда рыкнула:
  - Вось гэта цяга да эксперыментаѓ!
  Шарлота паѓжартам дадала:
  - Добра эксперыментаваць на... Ворагах! Зрэшты, я не ѓ крыѓдзе за ѓрок.
  Дзяѓчыны на некаторы час замоѓклi. Шарлота падумала: ну да чаго ж мудрагелiсты лёс. Вось зараз немцы атрымалi перамогу, усе радуюцца, а яны вымушаныя вiсець як грушы, ды яшчэ мучыцца. Каму пiрагi i пышкi, а каму сiнякi i гузы! Вось цiкава, што далей. Цяпер пасля падзення Талбука , можна пачаць наступленне на Егiпет, яшчэ да перакiдкi дадатковых падмацаванняѓ. На самай справе навошта чакаць, калi ѓ Егiпце, быццам бы i шмат войскаѓ, але яны як сказаць... Не зусiм баяздольныя, занадта шмат арабаѓ i неграѓ, якiя разбягаюцца пры выццi сiрэны. А калi прамарудзiць, то ангельцы паспеюць вывесцi нямала багаццяѓ, асаблiва з Александрыi i Каiра. Няма трэба стукнуць барзджэй i аправiць супернiка ѓ накаѓт. Афрыка гэта цэлы кантынент, але падзенне Егiпта - ключ яшчэ i да Азii. Захапiѓшы запасы нафты, баксiтаѓ i iншых металаѓ Нямеччына, нарэшце, пазбавiцца ад усякай залежнасцi ад СССР. А можа нават i заваюе Расею! Паход на ѓсход... Даѓняя мара арыйцаѓ! А што потым? Можа нават касмiчная экспансiя, як гэта любяць апiсваць у фантастычных раманах. Палёты да зоркамi i новыя светы. Тамака дзе напрыклад жывуць гiбрыды морквы i жабы... Гэта бо выдатна, нешта такое чаго раней не было, i не знойдзеш аналогу на Зямлi. Бо iншыя мiры, напоѓненыя непрыступным святлом, а значыць, нямецкiя войскi павiнны авалодаць iмi штурмам. Бо няма нiчога ярчэй за сонца, акрамя зорак! Шарлота спытала Герду:
  - Ну, вось я цябе не разумею, навошта ты напрасiлася на муку? Хiба табе падабацца вiсець вось так на прэнгу? Ды яшчэ жывоцiк балiць.
  Герда выцiснула падабенства ѓсмешкi:
  - А ты ведаеш i нядрэнна! Я вось, напрыклад, даѓно заѓважала, што прэс у мяне крыху адстае. Таму i падцягнулася.
  Шарлота панура заѓважыла:
  - Ну не ведала, што нас прымусяць трэнiраваць прэс. Я асабiста думала, што будуць бiць дубiнкамi па пятках. Цi можа нават сцябаць калючым дротам. Зрэшты, калi гэта табе дастаѓляе радасць...
  Герда ѓжо гучней вымавiла:
  - Ведаеш, не мучы душу! Можа, лепей пагаворым пра нешта iншае.
  Шарлота згодна кiѓнула:
  - Ды пагаворым! Праспявай кветку не саромся! Бо пры прыгажосцi такой сястрыца, ты вiдаць песнi складаць, вялiкая майстрыха.
  Герда вырашыѓшы, што лепш ужо такiм спосабам адцягнуцца ад болю, заспявала, прычым ад мужчынскага iмя:
  Мiгацяць зоркi ѓ цемры ночы,
  I бляск срэбнага месяца!
  Красуня хмурыць мiла вочы,
  З ёй мы навек заручаны!
  
  Заход барвовы быѓ панурым,
  Але ѓспыхне яркая зара!
  I вецер стаѓ вясёлым, шумным,
  Надзьмуѓся ветразь карабля!
  
  Душа мая - цяжкi камень,
  Чакаюць выпрабаваннi байца!
  А над галавой няхай роѓ сьцяг,
  Пройдзем усе стромы да канца!
  
  Не зарасце сэрца мохам .
  Iмклiвы арляня лёт!
  Хоць кроѓ бурлiць, хвацкiм палётам,
  Я накiруюся стралой у палёт!
  
  Паклон адвесiлi мне вярбы,
  Погляд Бог Усявышнi звярнуѓ!
  Хоць ты непатрабавальны,
  Табе дадам у бiтве сiл!
  
  Бо служыць, сапраѓды ты Айчыне,
  Але плоць слабая, дух занямог!
  Не пашкадуеш ведаю жыцця,
  Не дай сябе згарнуць у барановы рог!
  
  Грахi адмаю дзён мiнулых,
  Што было ѓ мiнулым няхай сыдзе!
  Вось бачыш, спеюць у садзе грушы,
  Эскiз акрэслiць самалёт!
  
  Служы Айчыне ѓсёй моцай,
  Забудзься што ѓ свеце ёсць спакой!
  Каб не палiѓ пажарам гаi,
  Каб добра ѓсiм жыць з табой!
  
  На гэта проста я адказаѓ:
  Гасподзь я буду зямлю капаць!
  Каб смяялiся ѓ шчасце дзецi,
  Каб не прыйшлося сваiх мiрыць!
  
  Бо добрае, ад нас адных залежыць,
  Вырашае кожны - выбар па сабе!
  А ад цябе iдуць Усявышнi нiткi,
  Ты трымаеш светабудову ѓ кулаку!
  
  Мы таксама будзе за цябе трымацца,
  Бо Радзiма свяцей не знайсцi!
  Страляючы, анямелi моцна пальцы,
  А нам яшчэ няма нават дваццацi!
  
  Перамога гэта плод недасяжны;
  Для тых, хто слабы, баязлiвы цi дурны!
  Але па плячы салдат усе вяршынi,
  Возьмем, мы вага празмерны гэты на пуп!
  
  Вось так б'юцца галаногiя дзяѓчынкi. I гэта прыгожа.
  Гiтлер, зразумела, гэтым задаволены. I Таѓбук упаѓ, пасля чаго пачаѓся вялiкi наступ у Егiпце. Што крута.
  Фашысты трэба сказаць на белым канi наступаюць i адчуваюць у сабе каласальны парыѓ.
  Ваяѓнiцы тут проста найвышэйшы клас. А так б'юцца, што не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць.
  I фашысты ѓсё пруць i пруць па Афрыцы ѓ Егiпет.
  I зразумела разам з iмi i дзяѓчынкi-басаногiя, i амаль аголеныя.
  Самыя горшыя асцярогi ваяѓнiц не пацвердзiлiся. Вiсець занадта доѓга iм не прыйшлося(часам i добрым людзям вязе!). Мадлен з'явiлася як анёл з цемра i крыкнула:
  - Усе дзяѓчаты на выхад! Сам Роммель дадзены нам загад перабазавацца. Хутчэй за ѓсё, ударым без усялякай паѓзы i, нас кiдаюць у самае пекла. Вы, вядома ж, пабяжыце разам з усiмi.
  Герда i Шарлота радасна ѓсклiкнулi:
  - Радыя старацца спадарыня гаѓпман .
  Жывёлы ѓ дзяѓчат ужо пачалi хварэць ад напругi, няхай звычайны чалавек паспрабуе зрабiць хоць хвiлiну кут без вагi, а яны ѓжо правiселi добрыя гадзiны дзве ды з немаленькай вагай.
  А зараз ужо iншы ѓзровень выпрабаванняѓ, басанож i бiкiнi па пустынi, а спiне заплечнiк, зброя i прыпасы ѓсiх вiдаѓ. Так, маѓляѓ, хочаш цi не, а бяжы. I вось так пыляць босымi пяткамi i дзяѓчаты ѓ летнi поѓдзень па Сахары. Гарачыя афрыканскiя пяскi прыпякаюць голыя дзявочыя падэшвы, ужо моцна загрубелыя, iх нават не вышмаравалi ахоѓным крэмам. Ваѓчыцы з батальёна СС нават у нейкай ступенi бравiруюць сваёй непаражальнасцю, i цярпеннем. Маѓляѓ, немку нiшто не зламае. Шарлота з гэтай нагоды выдала:
  Боль у душы маёй бушуе дзiкiм штормам,
  I вогнiшча ѓ грудзях бязлiтасна палае!
  Я кахаю цябе - у адказ ты глядзiш ганарлiва,
  Лёд у аскепкi сэрца разбiвае!
  Герда пахвалiла сяброѓку:
  - Ну, гэта выдатна! Вельмi добра!
  Шарлота дадала:
  - А калi ѓвойдзем у Егiпет, то будзе яшчэ лепш!
  Параѓнальна невялiкае прыкрыццё з нямецкiх i iтальянскiх войскаѓ размяшчалася ѓздоѓж мяжы Егiпет - Лiвiя. Яшчэ рэзерв базаваѓся ѓ некаторым аддаленнi, на выпадак спробы прарыву ангельцаѓ. Пакуль зрэшты, войска Брытанii не планавала шырокамаштабных наступаѓ, ды i войскаѓ для гэтага было засяроджана нядосыць. Зрэшты, з Судана ѓсё перакiдвалiся, i перакiдвалiся падмацаваннi. Iталiя ѓ свой час мела моцныя пазiцыi на афрыканскiм кантыненце, але пацярпела паражэнне ѓ першую чаргу з прычыны бяздарнасцi камандавання i дрэнна забеспячэння. Асаблiва найцяжкай была нядаѓняя страта Эфiопii. Весцi паралельную вайну рэжыму Мусалiнi нiяк не ѓдавалася. Наогул сам Дучэ, не быѓ такiм яркiм i харызматычным лiдэрам як Гiтлер. Выйграць выбары чорнарушачнiкам не ѓдалося, а Мусалiнi атрымаѓ уладу толькi дзякуючы сваiм здольнасцям да iнтрыгаѓ. Яму ѓ прыватнасцi ѓдалося пераканаць асяроддзi караля, што ён будзе самым паслухмяным i эфектыѓным прэм'ерам. Затым былi рэформы ѓ войску, вельмi малазначныя, заадно была павялiчана працягласць працоѓнага дня. Выдаткi на абарону зрэшты былi павялiчаны, вырас i без таго яшчэ з часоѓ першай сусветнай вайны прыстойны флот. Некаторыя дасягненнi былi i ѓ авiяцыi, i аѓтамабiлебудаваннi. Але ѓ цэлым Мусалiнi так i не здолеѓ пабудаваць таталiтарную дзяржаву( ён быѓ першым хто абвясцiѓ гэтак адкрыта заклiк - будаваць менавiта таталiтарную дзяржаву!). Узровень карупцыi ѓ кiраѓнiцтве Iталii быѓ найвышэйшы, узровень ваеннай вытворчасцi - асаблiва танкаѓ мiзэрны. Наогул самы цяжкi танк Iталii, па сутнасцi танкетка - вагой 2,7 тоны. Трэба адзначыць, што i авiяцыя ѓсё больш адставала ад сучасных патрабаванняѓ. Бiлiся iтальянцы слабавата i прайгравалi капiтальна, нягледзячы на лiкавую перавагу. Так што Мусалiнi было, што паставiць у прэтэнзiю. Дучэ дзейнiчаѓ млява, яго паражэнне ѓ Грэцыi падштурхнула да свавольства i Югаславiю, прымусiѓшы фашыстаѓ адмовiць ад наступу 15 траѓня, што магло вырашальным чынам адбiцца на ходзе ѓсёй вайны. Напрыклад, у Кастрычнiку 1941 года подступы да Масквы былi аголеныя, пасля акружэння асноѓных сiл. Не загразнi нямецкая тэхнiка пад пралiѓнымi дажджамi i мокрым снегам, яны маглi авалодаць сталiцай СССР з ходу. Тут фашыстам не хапiла лiтаральна двух-трох тыдняѓ добрага, сухога надвор'я. А тэхнiка немцаѓ, да расiйскага бруду была не гатовая! Хоць вядома падзенне сталiцы, яшчэ не азначала канца вайны, але магчыма сам горад мог яшчэ абараняцца дастаткова доѓга. Але ѓ выпадку акружэння. Зрэшты, гэта ѓжо з вобласцi фантасткi. Фюрэр зрэшты, калi быѓ i на самай справе генiяльным палкаводцам i палiтыкам, мог напрыклад увосень-узiмку 1940 гады перакiнуць некалькi дывiзiй, каб дапамагчы Iталii разграмiць Грэцыю. Ды i ѓ Эфiопii хаця б два-тры нямецкiя дывiзii гарантавалi б ад краху. Не такi ѓжо Гiтлер генiй, шмат магчымасцей упусцiѓ. А тое, што iтальянцы не ѓтрымаюцца ѓ Афрыцы, гэта было ѓжо падчас грамадзянскай вайны ѓ Iспанii больш, чым вiдавочна. Фюрэр любiѓ Мусалiнi. Але Дучэ, ва ѓсякiм разе, прычыняѓ Гiтлеру толькi галаѓны боль. Дарэчы яго ѓлада ѓ Iталii не была абсалютнай, быѓ яшчэ кароль, якi мог Мусалiнi нават адхiлiць ад пасады( i адхiлiѓ у 1943 годзе!). Гэты дуалiзм таксама не спрыяѓ росквiту i вайсковаму ѓмацаванню Iталii. Дарэчы ёсць сведчаннi, што Мусалiнi быѓ супраць вайны з СССР. Магчыма гэта, праѓда, бо толькi прысутнасць нямецкiх войскаѓ i магла выратаваць Iталiю, якая горда прэтэндуе на ролю новага Рыма. Мусалiнi сябе параѓноѓваѓ з Цэзарам, але здолеѓ дамагчыся толькi адной буйнай заваёвы - Эфiопii, i то хутка яе страцiѓшы. Тым самым пацвердзiѓшы прыказку, утрымаць заваяванае цяжэй, чым заваяваць!
  Роммель жа тады яшчэ генерал, быѓ палкаводзец умелы i дзёрзкi. Ужо ѓ Францыi ён дастаткова ярка праявiѓ сябе. На думку большасцi заходнiх гiсторыкаѓ, вялiкi палкаводзец, чые лепшыя якасцi не былi праяѓлены, з-за таго, што яго не надзялiлi шырынёй паѓнамоцтваѓ. Акрамя таго iтальянскiя войскi пастаянна падводзiлi Роммеля. Зрэшты, зараз "Лiс пустынi" на ѓздыме. Разгром асноѓнай Брытанскай базы на Мальце абяцаѓ значнае паляпшэнне забеспячэння. Ну, а ѓдар па ангельцам трэба было наносiць неадкладна. У Талбуку , захопленыя вялiкiя запасы зброi i палiва, так што запасаѓ хопiць. Але марудзiць, i даваць супернiку перабудавацца нiяк нельга. Роммель таму вырашыѓ ударыць без паѓзы, заадно выкарыстоѓваючы перавагу ѓ паветры. Напрыклад, Ю-87, знакамiтая "Штука" сябе пакажа ва ѓсёй красе. А значыць можна раскалоць фронт i перамагчы ворага без усялякага прамежку. Вось войскi ѓжо пруць з узятага Талбука , а канвоi пакiнуты толькi адны "макароннiкi" (iтальянцы).
  Але да мяжы з Егiптам дзяѓчатам яшчэ трэба дабегчы, што зрэшты, для iх задача суцэль пасiльная. Але, нажаль, не за адзiн дзень.
  Натхнёныя перамогай дзяѓчаты ѓстанавiлi свой асабiсты рэкорд, прабегшы нават iльвiную частку ночы. Толькi калi стала расцвiтаць Мадлен дазволiла ѓжо не якiя спалi трэцiя суткi ваѓчыцам, падрамаць прыкрыѓшыся плашчамi-палаткамi.
  Сон у ваяѓнiцы Герды быѓ перапынены моцным ударам па босых, ружовых, дзявочых пятках. Выйшаѓшы з крывава-салодкага марыва сну, дзяѓчаты крыху размялiся зарадкай, папiлi вады i iрванулi як скакавыя, ды яшчэ парасеныя бiзуном конi. Вось так скачыце дзяѓчынкi-ваяры, абпальвайце сабе ножачкi, так каб падэшва расчырванелася...
  Шарлота ѓ прыкрасцi падумала: ну калi яны, нарэшце, дабягуць да мяжы з Егiптам. I тады замест выматваючага марафону i вар'ятаѓ сноѓ - будзе сапраѓдная вайна! Бо што страшней за нуду? Маючая нуднасць!
  Герда на бегу спытала Шарлоту:
  - А ты што таксама вар'яты сны з баямi бачыла?
  Рудавалосая ваѓчыха ахвотна адказала:
  - Ды бачыла! Спачатку захоп амерыканскага толi крэйсера, толi грос-эсмiнца (у любым выпадку гэта карабель крэйсернага тыпу!). Затым нейкiх монстраѓ i амерыканскае мястэчка. Яго мы пакуль яшчэ не разграмiлi, але крушым янкi капiтальна!
  Герда хiхiкнула:
  - Ах, дзяѓчынкi - ды вы налётчыцы! Кашалькi, i кулямёты як наводчыцы! Эх справы бедавыя, танкi завадныя! Дзе мяжа Нямеччыны - землi ѓсе чужыя!
  Дзяѓчыны праспявалi:
  - Дзе землi бязмежнай Германii? Усюды дзе жыве чалавек! Дзе розуму блукаюць таварышы - галактык сустракаем росквiт! А можа сусвету бязмежныя - прасторы навечна возьмем! Рознымi далёкiмi краiнамi - што мы заваёѓваем мячом!
  Песня была пацешнай i натхняла бегчы хутчэй. Шарлота падумала: вось ёсць мiр, ёсць i вайна, а ёсць i бег. Тое, што апявалi грэцкiя фiлосафы. Асаблiва яны кахалi прыгажосць цела, але аддавалi перавагу мужчынскую... Вось перакруты, можа яны гадзiнай i блакiтныя...
  Эх грэкi... Такая культура! Найстаражытнейшая ѓ Еѓропе, развiццё фiласофii як асноѓнага кiрунку навукi i спазнаннi свету! I разам з тым як яны дэградавалi, пасля заваявання Рымам, раз-пораз, апыняючыся пад ярмом той цi iншай краiны. Вось зараз яны ѓваходзяць у камiсарыят Германii. Хоць Гiтлер, нарэшце, прымусiць iх працаваць! Вось фюрар зараз увёѓ усеагульную працоѓную павiннасць i для немцаѓ i для заваяваных народаѓ. Гэта, несумненна, цяжка, але пры гэтым неабходна! Хоць Шарлота лiчыла, што для перамогi ѓжо сучаснай нямецкай тэхнiкi дастаткова. Ды ѓ Нямеччыне няма пакуль нiводнага танка, здольнага прабiць лабавую браню "Матыльды" цi "Кромвеля", але ангельцам гэта ѓсё роѓна не дапамагае. Вось напрыклад залацiста-ружовы бархан чымсьцi паходзiць на "Кромвель" свайго роду танк -прас. Здаецца, што ён плаѓна рухаецца... Вось гэты бархан i водблiскi пералiвiстых тонаѓ i пяскоѓ пустынi... Такiя вось сонечныя гульнi... Ну чаму на iх планеце толькi адно свяцiла? Гэта так сумна i несправядлiва. Хоць нямецкая навука, несумненна, вынайдзе спосаб зрабiць новыя свяцiлы, якiя дораць людзям радасць!
  Ужо мiнуѓ абед, i Мадлен ѓсё ж такi дазволiла дзяѓчатам крыху перавесцi дух i выпiць вадзiцы. Затым зноѓ прабежка, i... Вось нарэшце i прыгода. Наперадзе паказаѓся караван на вярблюдах. Толькi вось адразу ж кiдалася ѓ вочы залiшняя нервовасць бедуiнаѓ. Яны i справа тузалi галовамi, а рожы чырвоныя. Самае падазрона, што ѓ поглядах, якiя яны кiдалi на мускулiстых дзяѓчат, у бiкiнi чыталася не юрлiвасць, а страх.
  Дзяѓчаты нядоѓга думаючы спынiлiся i прынялiся аглядаць караван. Амаль адразу ж сюрпрызы, знайшлi рацыi, нават невялiкую радыёстанцыю, зброi i мiны. Знайшлiся таксама i пiсталет-кулямёты. Адзiн з "бедуiнаѓ" паспрабаваѓ было рыпнуцца , але быѓ практычна адразу ж застрэлены.
  Ваяѓнiцы крычалi звонкiм, дзявочым хорам:
  -Хто не з намi - той супраць нас! Хто тузанецца - стане трупам!
  Палонных было ѓсяго дванаццаць - трынаццатага прыстрэлiлi. Пасля чаго бегчы, стала весялей. Можна энергiчна падсмоктваць вярблюдаѓ, да якiх прывязалi няѓдачлiвых дыверсантаѓ. А яшчэ час ад часу сцябаць палонных бiзунамi, атрымлiваць асалоду ад iх крыкамi. Ды яшчэ i падпяваючы...
  Ужо позна ѓначы ваяѓнiцы нарэшце дабралiся да базы, апынуѓшыся зусiм недалёка ад егiпецкай мяжы. Сама база была палявая, але абсталявана нядрэнна. Плюс яшчэ стаяла ѓ аазiсе, недалёка размяшчалася невялiкае, арабскае паселiшча. Ваяѓнiцы, зноѓ спалi пад адкрытым небам, але заснулi пры гэтым амаль шчаслiвымi. Можа ѓжо заѓтра будуць баi i наступ. Зрэшты, у сне Гердзе i Шарлоце прыйшлося зноѓ перажываць прыгоды...
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Мадлен, выбудаваѓшы дзяѓчат грозна i, адначасова радасна абвясцiла iм:
  -Заѓтра група войскаѓ "Афрыка" пераходзiць у наступ. Такiм чынам, дзяѓчаты, нам давядзецца бiцца, па-сапраѓднаму. Чаго зрэшты, я гэта бачу вачам - жадаецца i вам! А таму загад, здзейснiць рэйд у тыл супернiка, прамацаць яго пабудовы. Зразумела дзяѓчаты? А цяпер пералiчымся !
  Рота паменшылася да дзевяноста пяцi ваяѓнiц (тры былi забiтыя, а яшчэ дзве былi параненыя настолькi цяжка, што засталiся ляжаць у шпiталi). У некалькiх ваяѓнiц яшчэ з'явiлiся на стройных, мускулiстых целах шнары, а пара дзяѓчын, апынулiся перавязанымi. Стомленыя працяглымi пераходамi ваѓчыцы выглядалi не вельмi ваяѓнiча - схуднелi, што нават праступалi рэбры. Дзяѓчаты нервова чухалi аб пясок ступнi, абпаленыя i агрубелыя яны занадта ѓжо свярбелi i па-зверску свярбелi. Наогул калi ёсць на зямлi месца горш дантоѓскага пекла, то яны яго знайшлi для сябе ѓ Афрыцы. Зрэшты, ваяѓнiцы не раскiсалi, а мабыць нават бравiравалi, тым што iм даводзiцца адчуваць такiя вось жорсткiя пазбаѓленнi. Свайго роду мараль: чым больш цяжкасцей, тым лепш. Характэрная для нацызму, асаблiва ѓ радыкальна варыянце Гебельса прапаганда аскетызму i духоѓных каштоѓнасць у процiвагу заходняй буржуазнай iдэалогii спажывання. Вось так счарнелыя ад загару i пылу дзяѓчынкi, ледзь прычыненыя бiкiнi, i абчэпленыя зброяй, глядзяцца, нiбы карыкатура на амерыканскiя баевiкi. А недалёка размешчана нямецкая база i мяжа з Егiптам.... Адтуль дзьме гарачы ветрык, даносiцца пах гарэлага, а воблачкi на небе такiя рэдкiя... проста астраѓкi ѓ Цiхiм акiяне. Ружовыя барханы пад уздзеяннем паветраных мас злёгку варушацца, нiбы палонныя тытаны жадаюць скiнуць магiю паганскiх багоѓ, але пры гэтым затыхаюцца ѓ бяссiллi.
  Герда вельмi цiха шапнула Шарлоце:
  - I калi, нарэшце...
  Рудавалосая адказала яшчэ цiшэй:
  - Вельмi хутка! Яшчэ нахлёбаемся!
  Мадлен аглушальнае прагарлапанiѓ:
  - Бягом, крокам марш (такая каманда гучыць як адкрытае здзек!)
  Прыгажунi iрванулi, iх агрубелыя, абпаленыя пятачкi замiльгалi на фоне залацiстага, амаль дымлiвага пяску. Не гледзячы на тое, што сонца наблiжалася да зенiту, дзяѓчатам давялося зноѓ бегчы. Вось так амаль галышом, з самавiтым грузам за плячамi...
  Герда хмурачыся, заѓважыла:
  - Днём нас на вялiкай адлегласцi ѓбачаць i расстраляюць!
  Шарлота не пагадзiлася:
  - Тут усё не так ужо i змрочна. Могуць нас не заѓважыць... Дакладней, увесь разлiк будуецца на тым, што нармальны чалавек не пабяжыць у такую вось пякельную спякоту па пустынi.
  - Тым больш басанож! - Хiхiкнула Герда.
  А вецер, мабыць, яшчэ гарачэй. Заѓтра першае лiпеня... Самы гарачы месяц лета, на самым гарачым кантыненце планеты Зямля. А дзяѓчатам даводзiцца бегчы, цягнучы з сабой зброю i самавiты боекамплект. Шарлота прыгадала адно фантастычнае апавяданне, дзе гаворка iшла пра далёкую будучыню. Магутная звышцывiлiзацыя , забаранiла розным вiдам i росам у галактыцы весцi памiж сабой сапраѓдныя маштабныя войны. Ну, а паколькi памiж зорнымi iмперыямi стала ѓзнiкаюць тыя цi iншыя спрэчкi, тое праводзiць абмежаваныя бiтвы - малымi сiламi i пры прыкладна роѓнай зброi.
  Накшталт бы разумная з пункта гледжання гуманiстычнага мыслення iдэя, але... Рэальна "Армiя выратавання" звышцывiлiзацыi сама набiрала салдат для гэтых бiтваѓ, выбiраючы самых баязлiвых, самых няѓмелых, або перакананых пацыфiстаѓ - якiя апынулiся ѓ войскi з-за меркантыльных меркаванняѓ. Ды яшчэ засылалi ѓ войскi правакатараѓ, каб сарваць бiтву яшчэ да яго пачатку... Карацей гэта была пародыя на войны, пакуль не знайшоѓся чалавек, што здолеѓ дадзеную недасканалую сiстэму паламаць. Вось гэта i ёсць яго паклiканне - прафесiя салдат, душа ваяѓнiка. I канец нечаканы Галiвудскi - тут не абышлося без удзелу жанчыны!
  Усё як пакладзена - што за твор, без праѓдзiвага кахання i запалу?
  Задумаѓшыся Шарлота, наступiла босай нагой, на аблом кактуса, яе кальнула, але дзяѓчынка нават не звярнула на гэта ѓвагi ...
  Паламаць недасканалы парадак без вайны, а значыць i доблесцi ѓ светабудове не радаснай будучынi атрымалася, у канчатковым вынiку з дапамогай кахання. А Шарлота кахала пакуль толькi ѓ марах, цi ѓ марах. Яна была гарачай i адначасова распуснай нявiннiцай. А свой бурны тэмперамент разраджала ѓ трэнiроѓках i войнах. А што такое ёсць каханне - тое завошта льецца бурна кроѓ!
  Рудавалосая стрэсла з сябе кропелькi поту. Дзiѓна, але паэты часцей за ѓсё рыфмуюць каханне i кроѓ. Мабыць, гэта звязана з тым, што ѓ самцоѓ развiта цяга да гвалту ѓ адносiнах да самкi. Чалавек зрэшты не жывёла, у тым плане, што здольны думаць рацыянальна... Але з iншага боку, хрысцiянская мараль яму цалкам чужая. То чаму вучыць Езус для мужчыны i асаблiва мужчыны моцнага настолькi ненатуральна i выклiкае ярае адрыньванне, што поспех Хрысцiянства быѓ насуперак логiцы... Зрэшты не толькi Хрысцiянства, любой рэлiгii ѓласцiвая пэѓная парадаксальнасць i накладанне на чалавека, тых цi iншых абмежаванняѓ. Прычым, часта зусiм ужо неразумных...
  Рэлiгii бываюць рознымi не толькi па назвах, але i ѓ адносiнах людзей да гэтых рэлiгiй. У адзiн i той жа храм могуць хадзiць людзi з абсалютна рознымi ѓяѓленнямi аб рэлiгii i веры. Значыць, рэлiгiйная вера - паняцце неадназначнае (хоць, з пункту гледжання фiласофii - гэта доля ѓсiх паняццяѓ). I як жа нам быць? Што разумець пад рэлiгiйнай верай? Судзячы па ѓсiм, прыйдзецца прытрымвацца традыцыйнага пункта гледжання: "Рэлiгiйная вера дае чалавеку ѓпэѓненасць у дасягненнi жаданай мэты (выратавання душы, нядзелi, вечнага жыцця i да т.п.)" - гэта цытата з адной кнiгi пра фiласофiю. На думку Шарлоты, гэта занадта спрошчаны погляд (калi не сказаць няправiльны). Але паколькi тэма складаная, то i паспрабуем яе спрасцiць. Няхай пакуль рэлiгiйная вера, будзе толькi надзеяй на светлую будучыню ѓ замагiльным жыццi. Хоць... Тут Шарлота гiдлiва паморшчылася: (цi такая ѓжо светлая будучыня тамака чакае людзей?). Ужо той фактар, што не будзе магчымасцi атрымлiваць грахоѓныя задавальненнi, робiць знаходжанне ѓ раi цi Царстве Нябесным пакутлiвым, калi не для ѓсiх, то для большасцi якiя жывуць на зямлi! Хоць Зямля ѓладкована так недасканала, ну што можа быць больш гiдкай гадасцю на густ, чым чарка дужага шнапсу? Але з iншага боку, для чалавека слабога i баязлiвага Царства Нябеснае, дзе выключана сама па сабе магчымасць гвалту - гэта, вядома ж, сапраѓдны рай! Калi, вядома ж, знаходжанне ѓ падобным раi не будзе занадта ѓжо адрознiвацца, ад жывёльнага iснавання авечкi, якую пасуць, на тлустым, вечна зялёным лузе. Але, вядома ж, падобная вера не мае эмпiрычных пацверджанняѓ. Пытанне: як можна верыць у тое, чаму няма нiякiх доказаѓ?
  З iншага боку паспрабуй, павер ва Усемагутнага Бога, калi жыццё на планеце Зямля не рай i, бачачы, напрыклад дзяцей памiраючы ад раку: неяк не рацыянальна, але так верыць! I не толькi з пазiцыi розуму, але i элементарнай логiкi. Вось, напрыклад, уявiце такую сiтуацыю; Бацька, якi валодае бясконцай сiлай, бачыць, як на яго дзiця накiнуѓся, жадаючы згвалтаваць маньяк. Натуральнай рэакцыяй нармальнага i адказнага Айца было б спынiць злачынцу i пакараць яго. I вядома ж у першую чаргу абаранiць сваё дзiця( бо ѓсе людзi дзецi Божыя!). Але калi пры гэтым Бацьку бачыць, як маньяк раздзiрае яго дачку, але i пальцам не паварушыць у яе абарону, хоць для яго гэта лёгенькая справа, то скажаце вы аб такiм таце? Ну вядома любы нармальны чалавек скажа: ды гэта не Бацька, а падонак!
  Але ж тое ж самае цалкам справядлiва можна сказаць i пра ђсявышняга Бога, якi абыякава глядзiць на шматлiкiя катаваннi, забойствы, гвалты, смяротныя хваробы, галодных людзей, калек, пракажоных... Можна шмат старонак пералiчваць чалавечыя няшчасцi, у тым лiку тыя якiм падвяргаюцца на Зямлi нявiнныя чалавечыя дзецi, цi добрыя людзi. А дзе ѓ гэты час знаходзiцца iх нiбыта ѓсемагутны Айцец, чаму ён хаваецца ад сваiх дзяцей i абыякавы да пакут? Чаму ѓвогуле iснуе боль i пакуты?
  Акрамя таго кожнае тварэнне ѓ той цi iншай сутнасцi адлюстроѓвае характар i чалавечыя якасцi Творцы. Як, напрыклад пiсьменнiк у момант напiсання рамана, эмацыйна перажывае ѓсе падзеi, якiя адбываюцца з яго героямi. I ѓ сваiм творы, знаходзiць адбiтак яго ѓласны светапогляд i душа.
  Сувязi з чым i ѓзнiкла думка, цi не з'яѓляецца зло адлюстраваннем характару i асабiстых якасцяѓ самога Усявышняга Бога?
  Шарлота крыху адцягнулася ад мудрых думак i агледзела пустыню. Так пакуль суцэльнай лiнii фронту не iснавала, той факт, што iм пакуль не сустрэлiся англiйскiя войскi, нягледзячы на тое, што дзяѓчаты, ужо пранiклi на тэрыторыю Егiпта - асаблiвага здзiѓлення не выклiкае. Паспрабуй наогул у такую спякоту вырой траншэю, ды яшчэ на многiя сотнi кiламетраѓ пяску. Iншая справа, што iх рота, вядома ж, не будзе паглыбляцца да бясконцасцi i рана цi позна куды ѓваткнецца. Сонца ѓжо пачало падаць на Захад, а значыць, пачне спадаць спякота. Вось цiкава, на якiм кантыненце iснуе рай, i аптымальная тэмпература? Дзе тваё цела можа адчуваць толькi асалоду i ѓ якiм месцы .... Але наогул калi Усявышнi iснуе, то чаму ён сваiм родным дзецям (а ѓсе мы родныя дзецi Усемагутнага Бога!), стварае столькi праблем? Вось на гэтыя пытаннi доѓгi час спрабавалi знайсцi адказы, тыя цi iншыя фiлосафы.
  Вера i розум, як вучыѓ Клiмент, якi жыѓ жахлiва даѓно, не супярэчаць адзiн аднаму. У навуках, заснаваных на розуме, iснуе субардынацыя. Нiжэйшыя навукi вядуць да фiласофii, а фiласофiя - да тэалогii. Таму фiласофiя абавязковая для багаслоѓаѓ, паколькi яна дае ѓ рукi багаслова прыладу аргументацыi, прыладу спрэчкi, для таго каб распаѓсюджваць i абараняць хрысцiянства.
  У спрэчцы з гносцiкамi Клiмент адмаѓляе iх падыход да суадносiн веры i розуму... Ён кажа, што суадносiны веры i розуму гарманiчныя. Кожная здольнасць чалавечая (i вера, i розум) неабходна для якой-небудзь мэты. Вера мае некаторую перавагу, яна адкрывае аб'екты пазнання, яна больш простая, лёгкая, бо верай валодаюць усе людзi. Яна даецца ѓ гатовым выглядзе, i ѓ пазнаннi заѓсёды прысутнiчае элемент веры.
  Некалькi iншых поглядаѓ прытрымлiваѓся Тэртулiян. Асноѓная тэза Тэртулiяна складаецца ѓ тым, што чалавецтва, вынайдучы фiласофiю, занадта ѓсё скрывiла. Чалавек павiнен жыць больш проста, не звяртаючыся да залiшняй мудрасьцi ѓ выглядзе розных фiласофскiх сiстэм. Ён павiнен звярнуцца да натуральнага стану праз хрысцiянскую веру, аскетызм i самапазнанне. Вера ѓ Езуса Хрыста ѓжо ѓтрымлiвае ѓсю iсцiну ва ѓсёй паѓнаце, яна не мае патрэбы нi ѓ якiм доказе i нi ѓ якой фiласофii. Вера навучаючы пераконвае, а не пераконваючы навучае. Не трэба нiякага пераканання. Фiласофы не маюць нiякай цвёрдай асновы ѓ сваiх вучэннях. Такой асновай можа быць толькi Евангелле, толькi Добрая Вестка. I пасля пропаведзi Евангелля ѓ хрысцiян, ужо няма неабходнасцi нi ѓ якiм даследаваннi.
  У тлумачэннi Святога Пiсання Тэртулiян пазбягаѓ усякага алегарызму, разумеючы Святое Пiсанне толькi лiтаральна. Усялякае алегарычнае тлумачэнне ѓзнiкае тады, калi чалавек лiчыць, што ён, калi можна так сказаць, крыху разумнейшы за Аѓтара Святога Пiсання. (Тут Шарлота нядобра выскалiлася, бо атрымлiваецца, Тертуллиан ставiць габрэйскi розум куды вышэй спазнанняѓ i iнтэлектуальных здольнасцяѓ iншых народаѓ!) Калi Гасподзь жадаѓ сказаць менавiта гэта, то Ён гэта i сказаѓ. Чалавек у сваёй ганарыстасцi прыдумляе ѓсялякiя алегарычныя тлумачэннi, якiя толькi адводзяць хрысцiян ад iсцiны. Калi нешта незразумела, калi нешта здаецца супярэчлiвым цi супярэчыць iншым палажэнням, гэта азначае, што iсцiна, схаваная ѓ Бiблii, пераѓзыходзiць нашае разуменне. Гэта толькi даказвае боганатхненне праѓды, дадзенай нам у Пiсаннi. Гэта найвышэйшая iсцiна, у якую можна толькi верыць, а не падвяргаць яе нейкiм сумневам i тлумачэнням. I тым больш трэба верыць, чым менш яна трывiяльная i чым больш парадаксальная. Таму Тэртулiян заяѓляе, што ён верыць, бо яго вера абсурдна. Абсурднасць хрысцiянства ёсць найвышэйшая мера яго праѓдзiвасцi, найвышэйшае сведчанне яго Боскага паходжання.
  Рыжавалосая ваяѓнiца пасля гэтых слоѓ зарагатала, ледзь гучней пакладзенага. Некалькi беглых напарнiц азiрнулiся на яе, але нiчога не сказалi. Адна Герда ѓсё зразумела:
  - Мусiць, iзноѓ, нешта зуверскi смешнае ѓспомнiла?
  Шарлота адмоѓна страсянула агнязарнай грывай:
  - Хутчэй, мабыць, дурное, чым смешнае.
  Герда здагадалася:
  - Зноѓ, мусiць, звязанае з Хрысцiянскай рэлiгiяй i мараллю?
  Шарлота хiхiкнула:
  - Ды ты Беласнежка незвычайна разумная i здагадлiвая. Вось часам калi падумаць, да чаго перакручваюцца фiлосаф i багасловы. Напрыклад, Тэртулiян, цалкам шчыра лiчыць, што галоѓны крытэр iсцiнай веры гэта яе абсурднасць i не лагiчнасць!
  Герда ласкава ѓхмыльнулася:
  - А што ѓ нашым свеце можна назваць абсалютна лагiчным? Якую з'яву можна растлумачыць i апiсаць з матэматычнай дакладнасцю? Усё ѓ нас у той цi iншай ступенi iрацыянальна да крайнасцi. Так, што логiка часта пасуе. А вось калi ѓзяць, напрыклад Iслам - якi сэнс у здзяйсненнi намаза пяць разоѓ на дзень. Каб дастаць Усявышняга механiчнымi малiтвамi?
  Шарлота пагадзiлася:
  - I тут дакладна! У той цi iншай рэлiгii, ёсць шмат лiшняга, у чым знайшло ѓ сабе адлюстраванне чалавечых слабасцяѓ i страхаѓ. Кожная рэлiгiя вучыць у першую чаргу паству - прымаць усё верай i без лiшнiх разваг, i патрабаванняѓ доказаѓ. Гэта для ѓсiх святароѓ тыпова.
  Герда не зусiм пагадзiлася:
  - Ну некаторыя старажытныя фiлосафы напрыклад Аѓгусцiн, досыць лагiчна загадай палемiку, i спрабавалi прывесцi ѓ гарманiчны баланс - веру i розум.
  Рудавалосая ваяѓнiца з уздыхам адказала:
  - Да Аѓгусцiна, уласна кажучы, хрысцiянскай фiласофii, як такой, яшчэ не было, рабiлiся толькi спробы фiласофстваваць, абапiраючыся на палажэннi i дагматы Святога Пiсання, асновы хрысцiянства. Ты гэта ведаеш Гердачка ?
  На фоне амаль чорнага, як шакаладка цела, валасы ѓ найпрыгажэйшай дзяѓчыны Герды, адрознiвалiся беласцю свежага снега. Яна сама была анёлам i загаварыла серабрыстым галаском:
  - Уяѓляе цiкавасць спроба растлумачыць iснаванне зла пры добрым i ѓсемагутным Богу. З аднаго боку, Аѓгустын паказвае на тое, што зло прыходзiць у свет з небыцця, з якога Бог творыць свет. А паколькi небыццё як такое не iснуе, тое не iснуе i зло. Бог не мог стварыць свет, падобны да сябе, бо Бог не можа стварыць Бога. Любое тварэнне заѓсёды нiжэй за Бога, таму любое тварэнне ёсць недахоп дабрынi.
  Шарлота яе перабiла:
  - А чаму менавiта так, Гэта значыць iзноѓ узнiкае праблема - што Бог не ѓсемагутны, бо тварыць здзейсненае яму не па сiлах! Гэта значыць Аѓгусцiн ставiць пад сумненне галоѓны царкоѓны дагмат - Усемагутнасць Бога. Ды яшчэ i прыпiсвае пэѓныя якасцi небыццю.
  Шарлота жорстка перапынiла сваю рудавалосую пасiю:
  - Даслухай спачатку да канца! - Затым працягнула куды мякчэй. - Зло i ёсць гэты недахоп, адсутнасць дабрынi. Зло iснуе толькi ѓ гэтым аспекце - як недахоп дабрынi. Гэтак жа, як iснуе цень - недахоп святла; сам па сабе цень не мае субстанцыяльнай асновы. Аѓгусцiн успрымае i iншую антычную традыцыю тлумачэння iснавання ѓ свеце зла - стаiчную, паводле якой зло i дабро знаходзяцца ѓ гармонii. Мы спазнаем зло толькi тады, калi ведаем дабро. З iншага боку, нам часта здаецца злом тое, што насамрэч з'яѓляецца дабром. Таму зло - гэта частка агульнага парадку свету. Аѓгусцiн падзяляе натуральнае i маральнае зло. Натуральнае зло - зло, якое iснуе ѓ свеце як бы анталагiчна; маральнае зло - зло, якое iснуе ѓ чалавеку як яго грэх. Натуральна, зла анталагiчна не iснуе, мiр - гэта балазе, хоць i ѓ меншай ступенi, чым Бог. Iснуе маральнае зло ѓ чалавеку, як яго воля. Хоць воля ёсць дабро, але яна недасканалая, таму гэта дабро не абсалютна.
  Герда скончыла i неяк нявiнна ѓсмiхнулася Шарлоце. Вогнезарная ваяѓнiца спакойным i роѓным голасам (нiбы зусiм не задыхалася ад хуткага бегу з прыстойнай нагрузкай) адказала:
  -Але зноѓ-такi калi прыпiсваць небыццю такiя якасцi як зло, то яно атрымлiваецца зусiм не тое, чаго ѓвогуле не iснуе. Бо мець пэѓныя якасцi i рысы характару можа толькi рэальна iснуючы аб'ект. А калi небыццё гэта нешта большае, чым абсалютна нiчога, то яго стварыѓ? Бо ѓ Бiблii сказана, выразна: Iм створана ѓсё бачнае i нябачнае, усё зямное i нябеснае! I цi можна зло лiчыць натуральным, i хiба Усемагутны Бог (У сiлу святасцi сваёй i любовi да Тварэння, сваiм дзецям!) не абавязаны змагацца i перамагчы зло яшчэ ѓ зародку (што вядома ж яму па сiлах!).
  Напарнiца Фруда, шатэнка, чые валасы ѓжо выгарэлi на Сонца да беласцi, заѓважыла:
  - У вас вельмi цiкавая размова. Калi ѓлiчыць, як мы моцна выматалiся, то гэта нас пацешыць. Але вось якiя можна зрабiць высновы наконт балансу памiж верай i розумам?
  Шарлота усмiхаючыся, адказала, цэлай прамовай:
  -Спробы сярэднявечных фiлосафаѓ дамагчыся гармонii памiж верай i розумам, як правiла, абарочвалiся мноствам прарэх у любым вучэннi. З iх самае праблемнае, тое, што большая частка ѓсiх бед i пакут чалавек зыходзiць ад прыроды свету створанага Усявышнiм, а не ад свабоднай волi. Напрыклад, засуха, землятрусы, iншыя стыхiйныя бедствы, а галоѓнае старасць - следства навязаных Богам законаѓ гэтага свету. Вучэнне аб вечных пакутах у пекле (а дакладней у геене вогненнай, таксама спараджала мноства пытанняѓ, аб суразмернасцi пакарання, цi не ѓшаноѓвае Гасподзь тым самым боль i грэх, справядлiва Хрысту прыпiсваць якасцi горшыя, чым у любога тырана!). Бо сапраѓды ѓзнiкаѓ парадокс: дакладнае адлюстраванне сутнасцi Айца, той, каму належыць увесь суд Iсус, выракае на бясконцыя пакуты ѓ геене - большую частку чалавецтва. Бо ѓ пiсаннi сказана, што ѓсе мёртвыя ад нараджэння ѓ вачах Божых i трэба перажыць нараджэнне звыш, каб увайсцi ѓ царства Божае. Iсус жа кажа-што шырокая брама вядуць да пагiбелi i многiя iдуць iмi. Шмат званых, але мала абраных - таксама словы Бога Хрыста!
  Дзяѓчына на бегу зрэзала вастрыём кiнжала, пустыннага крывасмока i працягнула:
  -Узнiкаѓ парадокс дабрыня Бога iдучага на крыж, i жахлiвая жорсткасць, у адносiнах да людзей, прычым у большасцi сваёй нядрэнным, а проста выяѓляюць душэѓную i фiзiчную слабасць. Гэта значыць як, напрыклад, пiсаѓ Фрыдрых Нiцшэ - калi выказаць здагадку, што iснуе якая валодае ѓсемагутнасцю асоба, тое яе ѓздзеянне на мiр сумесь задавальнення i садызму. Але Творца сусвету не можа валодаць такiмi якасцямi характару, з прычыны сваёй стваральнай функцыi... Такiм чынам Творца як асоба не iснуе. З пункту гледжання розуму гэтае цалкам лагiчнае сцвярджэнне. Бо нiхто не стане адмаѓляць, што Айцец жорстка мучыць i якi нявечыць сваiх дзяцей( як на Зямлi, так i ѓ пекле!), з'яѓляецца пачварай. Акрамя таго калi разважаць аб усiм што напiсана ѓ Бiблii, i аб галоѓным законе ђсявышняга: адплата за грэх - смерць( а дакладней бясконцае катаванне - i будуць яны пакутаваць дзень i ноч павек стагоддзяѓ!). Тое атрымлiваецца, што чалавек з яго няхай i недасканалым правасуддзем i крымiнальным кодэксам - дабрэй Усемагутнага i Бясконца мудрага Творцы Сусвету. А Усемагутны Iсус (Сумесна з Айцом!) мучыць, у тым лiку i проста баязлiвых людзей у возеры серным i вогненным мiльярды мiльярдаѓ гадоѓ!
  Фруда люта агрызнулася:
  - I правiльна Бог з iмi робiць! З баязлiѓцамi i трэба так паступаць! А менавiта ѓ геенну i мучыць iх вечна!
  Шарлота хутка скончыла:
  -Натуральна па меры iнтэлектуальнага развiцця чалавецтва, растуць сярод у першую чаргу навукоѓцаѓ i прадстаѓнiкоѓ новых фiласофскiх школ антырэлiгiйныя i антыбiблейскiя настроi. Розум з гуманiстычным светапоглядам не можа мiрыцца з уяѓлення аб Усявышнiм як аб ката. Хоць вядома i сам гуманiстычны светапогляд недасканалы!
  Фруда ѓ адказ збiла сваёй хупавай, басенькай ножкай каралеѓскага скарпiёна i заявiла:
  - Вядома слова гуманiзм - азначае чалавечнасць. Але чалавеку якраз па натуры ѓласцiва быць агрэсiѓным i эгаiстычным. У гэтым ёсць некаторая парадаксальнасць у дадзеным азначэннi.
  - Ды ёсць! - Шарлота замоѓкла. Яна выматалася i ѓвогуле выказала, усё тое, што хацела. Тым больш ужо пачало цямнець i ценi iмклiва даѓжэлi. Спякота зрэшты, адыходзiла павольна, як адважныя рускiя салдаты на Барадзiнскiм полi. Што ж яна зноѓ у эпiцэнтры. У эпiцэнтры выпрабаванняѓ i загартоѓкi. Дарэчы ваѓчыцы ѓжо некалькi адаптавалiся да спякоты i нi адна з iх, не страцiла прытомнасць.
  Ваѓчыца прыгадала, як iх выхаванак, якiя павiнны былi выгадаваць салдат i людзей далёкай будучынi, прымушалi басанож бегчы па лiстападаѓскiм брудзе. Ледзяная скарынка ламалася, пад толькi злёгку агрубелымi, голымi ступнямi дзяѓчынак. Гэта было так балюча, бадай што, нават больш ад холаду, чым механiчных пашкоджанняѓ. I яны беглi ѓначы, калi вакол нi агеньчыка, цёмна i ... Будзь Шарлота адна, то ёй было б i страшна, але з астатнiмi сяброѓкамi так памяркоѓна. Тым больш iм выклiкалi, што адмысловая праграма загартоѓкi i сiлкаваннi, зробiць iх несмяротнымi i яны нiколi не ператворацца ѓ выродлiвых старых! Апошнiя асобiны чалавечага полу, жудасна карабацiлi Шарлоту. Ну як Гасподзь Бог мог стварыць падобную гiдоту, i дапусцiѓ, каб яго дзяцей так нявечылi.
  А Гiмлер абяцаѓ, што ѓжо пры iх пакаленнi, вялiкая германская, арыйская навука скончыць са старасцю i ѓсiмi вiдамi хвароб. I ѓ гэта верылi, бо хацелi верыць!
  Ужо надышла поѓная ды яшчэ пахмурная ноч (усё ж да ѓзбярэжжа не так ужо i далёка вецер нагнаѓ з мора хмары), калi дзяѓчаты нарэшце дабеглi да мэты.
  Перад iмi апынулася англiйская база, ды яшчэ i з аэрадромам. Прычым, мяркуючы па вышкамi, калючым дроце, i бетанаваным узлётна-пасадачным палосам яе абсталявалi даѓно. Ангельцы яшчэ ѓ 1882 году акупавалi Егiпет, усталяваѓшы тамака марыянетачны рэжым. Цяпер тое самае планавалi ажыццявiць i немцы.
  Мадлен прынялася разглядаць базу i аэрадром у адмысловы, мудрагелiста накручаны вайсковы бiнокль. Да яе далучылiся яшчэ некалькi дзяѓчат-капралаѓ. Мадлен, якая ѓжо мае вопыт вайны, пачынаючы з Iспанii, а таксама ѓ Польшчы, Францыi i Югаславii, прыкiдвала шанцы. Аэрадром быѓ абаронены дастаткова моцна, у тым лiку i зенiтнай артылерый. Ды i самалётаѓ на iм сабралася мноства. Дарэчы дзiѓна, што ангельцы трымаць столькi авiяцыi ѓ адным месцы, не раззасяродзiѓшы , яе па палявых аэрадромах? Можа тут iлжывая мэта, а рэальныя самалёты размешчаны ѓ iншым месцы? Кулямётных вышак дастаткова шмат, нават стаiць тры танкi "Мацiльда" i чатыры "Кромвелi". Калi сунуцца, то не абысцiся без крывi.
  Мадлен жорстка загадала:
  - Шарлота i Герда загад пракрасцiся на тэрыторыю аэрадрома i высветлiць якiя самалёты там знаходзяцца.
  Дзяѓчаты паслухмяна кiѓнулi галоѓкамi: загад, ёсць загад, i яго трэба выканаць. А якiм чынам - гэта ѓжо iх праблема. Герда i Шалота хуткiм крокам адправiлiся да аэрадрома. Вогнезарная ваяѓнiца прапанавала:
  - Давай зловiм мовы i забярэм у яго форму. Потым перапрануѓшыся, прасякнем на аэрадром. Там крыху павесялiцца!
  Герда крыху разгублена заѓважыла:
  - Трэба спачатку знайсцi гэтай мовы. Тут ты думаеш, яны па пустынi шнырыць? I можна iх вось так вылоѓлiваць натоѓпамi?
  Шарлота свiснула вуснамi:
  - Вядома. Напрыклад, каля танкаѓ свая ахова, яны ж за перыметрамi вышак стаяць. Там можна i вартавых паздымаць, а пры аказii...
  - Танк захапiць i пракацiцца? - Крывенька ѓсмiхнулася Герда.
  Шарлота згодна кiѓнула:
  - А што гэта цалкам магчыма. Хаця нам далi загад толькi правесцi разведку. Паднiмаць без каманды шум... Сама ведаеш, чым багата на вайне праява iнiцыятывы!
  Герда цяжка ѓздыхнула:
  - На жаль, вельмi добра ведаю!
  Дзяѓчаты, амаль не хаваючыся, бегам накiравалiся да танкаѓ. Вартавыя былi таксама з лiку неграѓ - дымiлi папяросамi, i практычныя нiчога не бачылi. Толькi адзiн з iх быѓ белай расы, прычым, здаецца, афiцэр. Але i ён быѓ пад ладным хмяльком. Герду падобнае здзiвiла: як сябе паводзяць ангельцы? Яны што не баяцца дыверсiй, нападаѓ арабаѓ, цi дзёрзкай вылазкi немцаѓ? Праѓда, магчыма змучаныя пакутлiвай спякотай, а таксама невясёлымi навiнамi з фронту, звычайна стрымана ангельцы сталi бухаць. Наогул - гэта Герда ѓспамiнала па падручнiках: тыпаж ангельца, як халоднага суб'екта i без эмоцый не больш за, чым мiф. Акрамя таго шатландцы i iрландцы выпiць не дурнi. Ну, а негры ѓ гэтых адносiнах зусiм завал - шызеюць ад мiзэрнай дозы, як, дарэчы, i японцы.
  Дзяѓчаты нiколi нiчога даруюць. Захоп галавы, i кiнжалам па горле, нiбы ѓ сонную артэрыю - гэта раз. Але ёсць прыёму i эфектней, iм прыбралi другую пару вартавых, стукнула далонькай у падбародак, потым крутануѓ, злёгку прыѓзняѓшы галаву. Хрусць i шыя згорнутая.
  Шарлота падмiргнула сяброѓцы:
  - Вось так мы проста iх здымаем. Як грушы з дрэѓ!
  Герда мякка запярэчыла:
  - Ёсць спосаб яшчэ прасцейшы - напрыклад стрэл з бясшумнай зброi. А так свае ручанькi пэцкаць - нядобра.
  Шарлота пагардлiва, як вялiкая драпежная котка чмыхнула:
  - Прызямлёны ты чалавек Герда. Не ѓ табе рамантыка асалоды прыгажосцю бою. Усё вось так прымiтыѓна. Няѓжо страляць ды яшчэ зблiзку цiкава?
  Герда перапынiла сяброѓку:
  - Ты вось лепш паглядзi, тут яшчэ i восьмы танк ёсць. Яго даволi спрытна пад стог сена замаскiравалi. Але я адразу ж зразумела, з чаго гэта траву нас сонца высушвае, калi яе нават вярблюд не захоча пасля гэтага есцi.
  Шарлота пагадзiлася:
  - Ды гэта цалкам лагiчнае назiранне. Танк, трэба будзе паглядзець якi. Мусiць з лiку найноѓшых...
  Герда крыху падграбла сена i тут жа свiснула:
  - Ого, ды ѓ яго дзьмула разборнае. Упершыню бачу такую тэхнiку. Мусiць, амерыканская, будзь яны неладныя!
  Шарлота перапынiла Герду:
  - А цяпер прасякнем на аэрадром. Толькi тамака яшчэ i сабакi бегаюць. Гэта яшчэ праблема з праблем.
  Герда паспяшалася, супакоiць сяброѓку:
  - Я ѓмею ѓплываць на сабак i таму пайду адна. Балазе афiцэр з лiку белых гладка паголены i сярэдняга росту. Яго мундзiр будзе мне ѓ пару. Твар я ѓжо мяняю.
  Дзяѓчына i сапраѓды, iмклiва наводзiла макiяж. А што iх гэтаму таксама вучылi ѓ спэцшколе. Шарлота не стала пярэчыць:
  - Ты iдзi, а я пакуль разбяруся з новым танкам. У iм таксама ёсць нешта карыснае для Германскай ваеннай навукi. Але вось Герда, прашу цябе, доѓга не затрымлiвайся, як толькi скончыш агляд, так бiтву ж назад.
  Дзяѓчына-бландынка з усмешачкай адказала:
  - Я зраблю ѓсё вельмi хутка. Наколькi гэта ѓвогуле магчыма.
  Шарлота ѓжо не звяртала на сяброѓку нiякай увагi, а цалкам занялася вывучэннем танка. Тут яна выявiла некалькi адкрыццяѓ. Першае, танк меѓ дзве звараныя прылады. Даѓгаствольную 76-мiлiметровую гармату з разборным руляй i 47-мiлiтравую кароткаствольную для стральбы асколачнымi снарадамi. У цэлым узбраенне дастаткова багатае, асаблiва для 1941 года.
  Дзяѓчынка разграбла паверхню i выявiла на люку эмблему арлана i надпiс на ангельскай: "Зроблена ѓ ЗША". Шарлота вылаялася:
  - Ну, а як заѓсёды падазравала - гэта амерыканская халтура. Мабыць паставiлi Брытанii па нашай душы! I неѓздагад iм, што нямецкiя танкi за гэта пройдуцца па Нью-Ёрку.
  Адкрыць люк было не так проста, але дзяѓчат, вядома ж навучалi i гэтаму. Так што ѓзяць падобна перашкоду, было справай гонару.
  Герда тым часам досыць спрытна iмiтавала п'яную хаду i падышла да ѓваходу на аэрадром. I тут жа адчула рознiцу памiж брытанскiм i нямецкiм менталiтэтам. Гультай голас вартавога спытаѓ:
  - А па якой справе ты Пiцер.
  Герда коратка адказала:
  - Па асабiстым!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  Ды гiсторыя што злажыѓ Павел-Конан была велiзарнай, i хлапчук ужо iмчаѓся па Альпах. Яго босыя ногi так агрубелi, што нiчога не баялiся. Пацан зразумела стамiѓся i нямога паспаѓ.
  Але i ѓ сне яго пераследвалi прыгожыя i сэксуальныя дзяѓчынкi, якiя апанавалi ѓсю прытомнасць.
  Герда апынулася ѓнутры аэрадрома. Яна аглядала самалёты, i прыкмячала, усё, уключаючы масленiчныя плямы на фюзеляжах, разлiты бензiн i iншае. Тут ёй адразу стала зразумела, што з больш за дзвесце самалётаѓ як мiнiмум дзве трацiны, па-майстэрску вырабленыя камуфляжы. Тым не менш сустракалiся i сапраѓдныя машыны, у тым лiку i магутныя "Ланкастэры" здольныя несцi да шасцi тон авiябомбаѓ. Да Герды падбеглi два бульдогi. Дзяѓчына ласкава пагладзiла iх i пайшла далей. Калi на адным параѓнальна невялiкiм участку знаходзiцца столькi самалётаѓ, гэта робiць уражанне, асаблiва на рамантычныя натуры.
  Вось гэтыя крылатыя машыны, як яны выглядаюць сваiмi шэрагамi, ну зусiм вылiтыя рыцары тэѓтонскага ордэна якiя прыйшлi заваёѓваць славян. Толькi куды больш масiѓны i страшныя. Немцы, як правiла, аддавалi перавагу вельмi масiѓныя, добра якiя абараняюць рыцара даспехi. Пры гэтым няхай нават платай стане знiжэнне рухомасцi воiна. Але ѓ сучасным свеце, быѓ узяты шлях на выкарыстанне манеѓраных знiшчальнiкаѓ. Той жа Ме-109 пакуль важыць менш за сваiх ангельскiх апанентаѓ.
  А тут стаяць гэтыя крылатыя рыцары i чагосьцi чакаюць, а пахне ад iх грукатлiвай i смяротнай тэхнiкаѓ дваццатага стагоддзя.
  Герда зрэшты, iсцi не асаблiва прыемна, яе дзявочыя ножкi адвыклi ад ботаѓ, i iх ужо пачало шараваць. Тым больш ангельцы не выявiлi вялiкай фантазii: размясцiѓшы сапраѓдныя самалёты з аднаго боку, нават бачная чырвоная палiчка размежавання. Ну, гэта, увогуле, зразумела навошта, каб ангельскiя лётчыкi, ды яшчэ з п'яных вачэй нiчога не пераблыталi. А так ужо можна вяртацца.
  Герда накiравалася назад, i нават стала хiстацца мацней. Тут яе назад выпусцiлi, не пытаючыся, i толькi аѓчаркi абнюхаѓшы, злёгку заскуголiлi. Герда цiха iм шапнула:
  - Нiчога хутка вы зменiце гаспадароѓ!
  I зноѓ павольна назад... I вецер стаѓ намнога свяжэйшы, хутка ѓжо пачне вiднець...
  А Шарлота тым часам, разабралася з танкам... Гэта была эксперыментальная мадэль Мп-16 "Д". Увогуле танк досыць магутны i сiстэмай гiдраѓлiчнага кiравання кулямётамi( у стылi, дакладней у сiстэме, характэрнай для найноѓшых знiшчальнiкаѓ!). З вялiкiм боекамплектам, i сiстэмай аѓтаматычнай падзарадкi. Танк для свайго часу найноѓшы, i нават незразумела чаму ангельцы выявiлi падобную нядбайнасць, яго ахоѓваючы? Можа тут спрацавала характэрнае для многiх нацый фанабэрыя, чужое не можа быць добрым, а значыць, яго i не трэба берагчы!
  Да прыбыцця Герды, агнязарная красуня-ваяѓнiца, дазаправiла танк i праверыла боекамплект. Бландынка-воiн, скiнуѓшы з ножак багiнi вайны ненавiсныя боты i, хутка далажыла абстаноѓку сваёй напарнiцы.
  Шарлота перадала, пачута Мадлен i тут тужэй яе тварык заззяла:
  - Гердачка зараз нашы дзяѓчынкi атакуюць супернiка. А нам дазволiѓ урэзаць па ворагу неадкладна, выкарыстоѓваючы гэтыя танкi.
  Белая ваяѓнiца ѓсклiкнула:
  - Гэта, тое пра што марылi! Ну што машына на хаду?
  Шарлота пацвердзiла:
  - Працуе. У амерыканцаѓ танкi заѓсёды лепшыя за танкiстаѓ.
  Сапраѓды машына завялася з першага ж абарачэння. Што цiкава маторы шумелi не гучна. Дзяѓчаты напрыклад ведалi, што Т-34 у рускiх грукоча, так што... Гэты танк суцэль можна выкарыстаць супраць брытанскiх каланiяльных войскаѓ, каб тубыльцаѓ разганяць.
  I ваяѓнiцы паперлi на здаравеннай у пяцьдзесят пяць тон машыне. Зрэшты, кiравалася яна досыць лёгка, хоць вядома горш, чым лягчэйшы Т-4. Матораѓ утаропiлi на Мп-16 адразу пяць, але гэта, мабыць, нават падвышала жывучасць танка ѓ баi.
  Дзяѓчыны нядоѓга думаючы адкрылi агонь па кулямётных вышках. Першае трапленне асколачным снарадам i, ляцяць уверх нагамi бiтыя "львяты".
  У ангельцаѓ, як трэба было чакаць, напад выклiкаѓ панiку. Стралянiна была бязладнай, а дзяѓчаты ѓмудралiся яшчэ падключыць i кулямёты. Шарлота хацела, было накрыць трапным стрэлам "Ланкастэр", але па рацыi Мадлен ёй жорстка загадала:
  - Самалёты супернiка лiтасцi, мы iх захопiм цэлымi i цэлымi.
  Ну, што ж шкадаваць так, лiтаваць. Лепш разбураць вышкi i выбiраць чалавечыя ахвяры. Такiмi вось трапнымi трапленнямi.
  Астатнiя ваяѓнiцы, тым часам (яны ѓжо падабралiся блiжэй) селi ѓ брытанскiя танкi. На адкрыццi люкаѓ сышло толькi паѓхвiлiны, а далей разварушванне. Увогуле дзяѓчаты, нават амаль не звярталi ѓвагi на аэрадром, а проста рушылi да англiйскай базы. Заадно яны дзiвiлi казармы, дзе размяшчалiся салдаты супернiка, а так спячыя пiлоты.
  Мадлен раѓла як мядзведзiца падчас цечкi:
  - Па складзе з гаручым не страляць! Ён нам самiм спатрэбiцца!
  Шарлота i Герда змялi пару кулямётных вышак, выкарыстоѓваючы вялiкую масу свайго танка. Дзяѓчатам лiтаральна зводзiла жываты ад смеху. Маѓляѓ, якiя яны ѓсё ж такi крутыя.
  Але галоѓную працу ѓсё ж выконвалi кулямёты. Трэба было не пускаць варожых лётчыкаѓ да самалётаѓ, не даваць iм узляцець. А вось некалькi ваяѓнiц самi парвалiся да ангельскiх машын i селi за штурвалы. А што можна зараз i па базе ѓрэзаць, балазе ѓ iх i падобная лётная падрыхтоѓка прадугледжана. Ды i самалёты стаяць запраѓленыя з поѓным боекамплектам. Вось такая маша- малаша атрымлiваецца.
  Герда дакладным стрэлам разнесла невялiкую танкетку, якая выскачыла з гаража. Восем танкаѓ з экiпажамi ваѓчыцаѓ, пачалi люта разбураць вялiзную ангельскую базу. Танкi без асаблiвых цырымонiй змялi вароты i ѓсё залiвалi свiнцом. Вось нават казармы запалалi. З iх выскоквалi разгубленыя ангельцы i тубыльцы ѓсiх выглядаѓ. Тут ужо i бiтва, па сутнасцi не было, а iшло проса татальнае збiццё. Праѓда асобныя салдаты Брытанii i кулямётныя вышкi адстрэльвалiся. Нават па бранi танка стукалi свiнцовыя градзiнкi. Шарлота рыкнула як раз'юшаная пантэра:
  - Ну, што вы аматары вустрыц i аѓсянкi, нарэшце зразумелi, што такое сапраѓдная вайна. Вельмi хутка мы будзем у Лондане!
  Герда праспявала, скалячы зубкi:
  Таварыш фюрар у бiтву павядзе,
  Вызваляць Бамбей, Нью-Ёрк i Лондан!
  Мы сiянiстам выставiм пераможны рахунак,
  А над планетай сцяг свецiць ганарлiва!
  Шарлота адмоѓна закруцiла галавой:
  - Не, гэта зусiм не тая песня, што натхняе на подзвiгi! А трэба па-iншаму!
  I агнязарная, якая смяецца ваяѓнiца як дзюбне з кулямёта. Так у розныя бакi i паляцелi шматкi мяса, а тузiн ангельцаѓ зараз завалiѓся.
  А сам цяжкi танк, давай цiснуць салдат супернiка, "разгладжваючы" iх прасам. Пад гусенiцамi захрумсцелi костачкi. А супернiк тут як стаѓ разбягацца ва ѓсе бакi. Але вось выскачыла варожая "Мацiльда". Так па ёй Герда лупянены бранябойным.
  - Атрымай "аѓсянiк" гранату, праспявай на памяць серэнаду!
  На гэты раз снарад трапiѓ прама ѓсутыч памiж вежай i корпусам, i танк добра трасянуѓ, адвяло ѓ бок. Бензабак пры гэтым дэтанаваѓ, i тут жа iрванула чырвона-рудым полымем.
  Герда не ѓтрымалася ад вастрынi:
  - Мацiльда атрымлiвае мацюк - пацешным будзе вынiк!
  Шарлота пляснула сваю напарнiцу па сцёгнах:
  - А ты малайчына, мая сяброѓка! Вось так i далей спявай!
  Усё ж мабыць хтосьцi з ангельцаѓ па памылцы, а можа i наѓмысна пальнуѓ па цыстэрне з гаручым. Грухнула i расцвiла брудна-карычневы куст з бензiнавага полымя. Герда дала доѓгую чаргу са хуткастрэльнага, штурмавага 9-мiлiметровага кулямёта. Каля сарака англiйскiх салдат, завалiлася на месцы. А некалькi параненых без усялякага жалю растапталi шырокiя гусенiцы амерыканскага танка. Герда яхiдна хiхiкнула:
  - Гэта вам не губная памада! Якое ператварыцца аладкi!
  Шарлота не забылася ѓставiць:
  - Як не круцi, а аладкi штампаваныя танкам - лепш каровiных фекалiяѓ!
  Дзяѓчаты хутка разнеслi яшчэ тры танкеткi. Герда наводзiла, а Шарлота падавала снарады, а зараджанне ажыццяѓлялася аѓтаматычна. А самi атрымалi снарадам па бранi. Накшталт i не страшна, для 80-мiлiметровай абароны вежы, але гудзiць капiтальна. Шарлота завiшчала:
  - Вось яны гасцiнцы маркiза Карабаса! Можа iх чым-небудзь больш востранькiм падперчым i падсолiм?
  Герда расколаѓ снарадам яшчэ аднаго " монстрыка " праспявала:
  - Што за стравы, што за стравы - захапiць бы ѓсё з сабой! Шкада ваюем не часта - рэдкi звер, такi забой!
  Шарлота раптам стукнуѓшы сябе па лбе, успомнiла:
  - А бо даѓно ад цябе Герда, мы песень не чулi! Праспявай квiтнiць не саромся!
   Жамчужнавалосая ваяѓнiца заспявала, прычым яе галасок быѓ, сiрэне побач з ёй рабiць няма чаго:
  Выкiнем супостату Божы гнеѓ,
  Не зробiць сям'ю маю бяздомнай!
  Бо наш атрад адважных у бiтве паннаѓ,
  Што свiдруюць позiркам блакiтным i цяжкiм!
  
  Гасподзь на лаянку святую натхнiѓ,
  Загадаѓ Айчыне ѓ веры пакланяцца!
  I дараваѓ Усявышнi бездань сiл,
  Душы адкрыѓшы незлiчоныя багаццi!
  
  Вось Дух кахання ѓва мне вогнiшчам гарэѓ,
  Каханне Хрыста бязмежную спазналi!
  Каб рабiць больш добрых спраѓ,
  Каб адкрылiся паднябессi далi!
  
  Нам патрэбны натоѓпы апладысментаѓ,
  Што Радзiме больш патрэбна, тое ѓ сэрцах!
  Я адчуваю далiкатнае дыханне,
  Што ѓяѓляла ѓ дзёрзкiх толькi марах!
  
  Ды ѓ свеце шмат гiдкай мiтуснi,
  Але толькi Айчына ѓ святле велiчная!
  У паэме занадта шмат косак,
  Аб як мне верш, ды не пачаць спачатку!
  
  Але мiр толькi толькi здаецца маркотным,
  Калi грымяць прылады - экстаз!
  Над намi грозна рыюць херувiмы,
  Такая крывавая, выдалася зла гадзiна!
  
  Але выпрабаваннi Радзiмы маёй,
  Мышцы, косцi, сталлю ѓмацавалi!
  Нясецца кавалькада тых коней,
  На чыiх мы праскакалi вярсты, мiлi!
  
  Ды выпрабаваць прыйшлося ладна пакут,
  Мясiць пустыню босымi нагамi!
  Але мужнасцi пажар бо не патух,
  Мы разлiчымся з лiшкам з даѓгамi!
  
  Мы дзяѓчаты, i воiны Русi,
  Няма нiчога, для нас важней гонару!
  Ты праѓду светаданню данясi,
  I будзем з Iсусам вечна разам!
  
  Але царства, што паѓстане ѓ нябёсах,
  Не будзе мiрным, бо спакой - магiла!
  Часам ваюеш нават у яркiх снах,
  Бо рыцары ѓ баях непераможныя!
  Герда скончыла на верхняй ноце, але Шарлота тут яе злёгку ткнула нагой, прама голай пяткай, у моцны, загарэлы прэс:
  - А чаго гэта ты пра Русь спяваеш? Мы ж немкi, а не рускiя. Зусiм ашалела Беласнежка!
  Герда адчайна замахала галавой, у той час як рукi не пераставiлi кiраваць кулямётам:
  - Прабач! Пераблытала Расiю з Прусiяй! Занадта цяжка i страляць, i складаць адначасова!
  Шарлота нiбы сiрэна хiхiкнула:
  - На рахунак як складаць - гэта пытанне дыскусiйнае, а вось страляць - лёгка i проста!
  Сапраѓды шматлiкiя ангельскiя афiцэры i салдаты, выхапiѓшы белыя хусткi, прынялiся энергiчна здавацца ѓ палон. Пры гэтым яны былi настолькi спалоханыя, што лопалi ѓсякую лухту, а то i зусiм вылi. Некалькi тысяч ашалелых ад страху, каланiяльных салдат (арабаѓ i неграѓ), а таксама некалькi сотняѓ, не менш баязлiвых бледнатварых ангельцаѓ, паднялi ѓ верх рукi. Нават з танкаѓ паказалiся белыя анучы. Як кажуць - знайшлi iншы спосаб абароны - надзейней актыѓнай бронi!
  Дзяѓчыны захiхiкалi - вось так i трэба паступаць - нiколi не саступаць!
  Шарлота выскачыла з танка i знарок прабеглася басанож па палаючай каляiне. Герда зрэшты, не думала саступаць сваёй сяброѓцы, i голыя, дзявочыя ногi так i мiльгалi. Агрубелыя дзявочыя пятачкi лашчылi языкi блакiтнага полымя. Але ваяѓнiцы-ваѓчыцы толькi даволi павiсквалi ѓ адказ.
  Вось негр не стрымаѓ юрлiвасцi, кiнуѓся на iх i атрымаѓ сакрушальны ѓдар ад Шарлоты ѓ сонечнае спляценне, пасля чаго канчаткова зацiх.
  Гэта як высветлiлася, была апошняя ѓспышка супрацiву. Цяпер ангельскiя салдаты канчаткова былi зламаны. Палонных стаялых на нагах аказалася больш за тры тысячы. Зрэшты, каля пяцiсот не здольных з-за раненняѓ устаць брытанцаѓ ваѓчыцы бесцырымонна застрэлiлi: навошта пакутуе, i лiшняй абузай абцяжарваць вермахт. Як казаѓ Гiмлер : мiласэрнасць не павiнна перавышаць межаѓ эканамiчнай мэтазгоднасцi.
  Дзяѓчаты загадалi палонным рыць ямы, каб складаць туды забiтых. Ужо стала зусiм светла, i дым разносiѓся на вялiкую адлегласць.
  Герда сябар прыгадала фiльм, як у гэтым выпадку адзiн з галоѓных герояѓ пасля нялёгкай перамогi сумна зацягнуѓся трубкай. Зрэшты, гэтым разам перамога была досыць лёгкай, але адна з дзяѓчын усё ж знайшла сваю смерць, пяць прыгажунь былi параненыя, прычым некаторыя - дакладней дзве досыць цяжка.
  У небе з заходняга боку з'явiлiся нямецкiя самалёты. Дзяѓчаты сустрэлi iх радаснай весялосцю. Мадлен таксама абвясцiла:
  - Нашы войскi паспяхова наступаюць. Так што нам некалi стаяць на месцы. Палонныя няхай самi сябе звяжуць, i мы iх запрэм у ангары, пакiнуѓшы дзесятак ваѓчыц для аховы. А астатнiя працягнуць iмклiвы рух за ворагам.
  Шарлота i Герда моцна баялiся, што iм даручаць ахову ваеннапалонных, бо дзяѓчаты ѓжо ѓвайшлi ѓ рызыку i, iм хацелася бiцца. Але мабыць iх баявыя якасцi зрабiлi ѓражанне на Мадлен i, яна аб'явiла iм.
  - Давайце дазапраѓце i папоѓнiце боекамплект танка. Паедзеце на iм далей. У вас я бачу, добра атрымлiваецца бiцца! Тым больш вы не асаблiва буйныя i для танка куды лепш падыходзiце.
  Дзяѓчаты гаркнулi:
  - Рады старацца таварыш камандзiр!
  - Каб лягчэй было спраѓляцца з гарматай i кулямётамi з вамi паедзе Фруда! - Абсекла Мадлен i бягом рынулася растлумачыць мэты iншым дзяѓчатам. Грозная ваѓчыха таксама была басанож, i хоць яе ножкi нельга было назваць маленькiмi, форма была цалкам прыгожай, пекла i е самой ѓсяго дваццаць два гады, толькi празмерная па развiццi мускулатура робiць Мадлен з выгляду цяжэй i старэй. Пры гэтым ён дзiѓна хуткая.
  Пакуль дзяѓчаты рабiлi дазапраѓку i папаѓнялi боекамплект, Фруда закiдала iх пытаннямi:
  - Вы былi ѓнутры iх авiябазы, зусiм адзiнокiя. Асаблiва ты Герда... Хiба не страшна?
  Бландынка коратка адказала:
  - Не! З чаго нам мусiць быць страшна! Мы ж сапраѓдныя арыйкi!
  Фруда з уздыхам адказала:
  - Вы самыя юныя з нас, i да адпраѓкi ѓ Афрыку не мелi досведу. Вось у нас усе дзяѓчаты ѓжо атрымалi менавiта баявы досвед, i панюхалi порах. У дарэчы здаецца амаль дзяѓчынкамi, з такiм вось нявiннымi тварыкамi.
  Шарлота люта агрызнулася:
  - Затое забiваем зусiм не бязвiнна. А ѓвогуле да чаго гэтая размова. Ты што шукаеш сваркi?
  Фруда рашуча адпрэчыла:
  - Вядома ж, не! Але я вам прызнаюся, хаця ѓпершыню панюхала порах яшчэ 1 верасня 1939 года ѓ Польшчы. Гэта значыць нават раней большасцi дзяѓчат у роце, яны правiла пачалi сваё баявое хрышчэнне з палёѓ Францыi, але ѓсё яшчэ адчуваю страх. - Дзяѓчына сарамлiва апусцiла зялёныя вочы. - Асаблiва бярэ мандраж перад пачаткам бою.
  Герда пагладзiла Фруду па разадраным, мускулiстым плячы:
  - Прызнаюся сапраѓды, бывае i мне няѓтульна. Хоць тая фiзiчная нагрузка, што мы адчуваем так стамляе, што нават марыш пазбавiцца ад тленнага цела.
  Шатэнка з выгарэлымi валасамi пацiснула плячыма:
  - Ну не ведаю! I мяне вымотвае капiтальна, не менш за вас, а ѓсё роѓна пакутлiвы страх застаецца. Акрамя таго, цi iснуе такая рэч як душа? Вялiкi i мудры фюрар пра гэта нiколi не казаѓ, i нi ѓ адной са сваiх прац не пiсаѓ.
  Шарлота адказала за Герду:
  - А гэта не мае прынцыповага значэння. Для нас галоѓнае як мага больш забiваць ворагаѓ, i як мага менш падвяргаць сваё жыццё рызыцы. Натуральна калi ѓ адваротным выпадку - асцярожнасць не абернецца здрадай!
  Фруда тут пагадзiлася:
  - Хто не лiтуе жыццё ѓ баi, той захавае годнасць i пры дзяльбе трафеяѓ!
  Герда пацвердзiла:
  - Хто ѓкрадзе перамогу, страцiць яе плён, бо апошнiя гнiюць ад падмочанай рэпутацыi!
  Пасеѓшы ѓ танк, дзяѓчаты вывесiлi ангельскiя сцягi i вось проста так паехалi. А ѓсяго ехала цэлых пятнаццаць захопленых у ангельцаѓ, браняваных i зусiм нядрэнна ѓзброеных машын. Так што адчуваннi былi самыя ѓзвышаныя, нiбы ваяѓнiцы iшлi на парадзе.
  Шарлота адзначыла:
  - Вось гэта лепата! Мы вязем з сабой ката! Будзе, бачу бойка - атрымае забiяка!
  Герда без асаблiвага энтузiязму запярэчыла:
  - Гэта зусiм не смешна! На гэта i ѓсмiхнуцца грэшна!
  Тут Шарлота завялася:
  - Што за наогул азначае паняцце грэх. Вось ты Герда спяваеш аб Iсусе Хрысце, а табе нават не ѓсвядомiць , што галоѓны Бiблейскi закон - адплата за грэх смерць проста абсурдэн! Абсалютна пазбаѓлены логiкi!
  Фруда паспяшалася дадаць:
  - Вядома! Iнакш, якiя мы салдаты, калi не парушаем запаведзь - не забi!
  Тут Герда знайшлася, чым запярэчыць:
  - Наогул-то ѓ арыгiнале - гэтая сёмая запаведзь гучыць так - не здзяйсняй злога забойства! Гэта значыць, тут гаворка iдзе менавiта аб забойстве, а не пазбаѓленнi чалавека жыцця. Тут ёсць некаторыя нюансы!
  Шарлота зло абсекла:
  - Яшчэ i спасылкi на пераклад з iѓрыту. Ды што яшчэ можа быць больш агiдным! Наогул у Бiблii шмат абсурднага, але самае абсурднае - гэта яе прэтэнзii на ролю слова Божага i на бязгрэшнасць! I пры гэтым Езус блытаецца ѓ элементарных рэчах!
  Герда тут жорстка запярэчыла:
  - Не трэба так сцвярджаць, пры чым катэгарычна. У нечым блытаецца, а ѓ нечым празорлiвец. А ѓвогуле, у Бiблii шмат ужо спраѓджаных прароцтваѓ.
  Шарлота энергiчна закруцiла агнязарнай галоѓкай:
  - Гэта зусiм не так, i я гэта табе дакажу!
  Герда зморшчылася:
  - Ну, паспрабуй, табе карты ѓ рукi!
  Шарлота пачала казаць:
  У святых кнiгах усiх рэлiгiй вяшчунствам, гэта значыць - прадказанням будучынi, прыналежыць найважнае месца. Ёсць такiя прароцтва i ѓ Бiблii. Большасць з гэтых прароцтваѓ ужо занадта нявызначаныя. У развiтальнай гутарцы з апосталамi Iсус па-прароцку казаѓ: 'Тады пачуеце аб войнах i аб ваенных чутках... Бо належыць таму быць... Паѓстане народ на народ i царства на царства, i будуць роѓнядзi, моры i землятрусы' (Евангелле ад Матфея. 24:5-6). Але дакладна такое адбывалася ѓ свеце i да прароцтваѓ Хрыста, так працягваецца да гэтага часу. Якi ѓ такiм разе кошт тых прароцтваѓ, у якiх 'прадбачацца' падзеi, якiя адбываюцца без усялякага прароцтва?
  Частка бiблейскiх прароцтваѓ пiсалiся заднiм лiкам, - пасля таго, як гэтыя падзеi ѓжо адбылiся. Праѓда, часам, прарокi адважвалiся прадказваць i будучыя падзеi, але пры гэтым, як правiла, траплялi ѓ няёмкае становiшча.
  Так, Бог праз прарокаѓ абяцае нашчадкам Давiда вечнае цараванне (2 Царстваѓ, 7:11-16), але царства Давiда распалася на Iзраiль i Юдэю ѓжо пасля смерцi яго сына Саламона, а нашчадкi (атожылкi) цара Давiда былi часткова знiшчаны спачатку ѓ асiрыйскiм царом Артаксэрксам, а затым - пад корань, пагалоѓна вавiлонскiм царом Навухаданосарам. (Ерамiя, 52:9-11, 22:28-30).
  Бог праз прарока Ерамiю абяцае навекi знiшчыць, абязлюдзiць Егiпет ад Суеца да Эфiопii (28:8-14), але гэтага абяцання Бог не выканаѓ i да гэтага дня.
  I яшчэ пра прароцтвы Ерамii. Яго вуснамi Бог абяцае аддаць у рукi Навухаданосара Егiпет (29:19); навекi знiшчыць Цiр (26:3-14; 27;36; 28;19). Але Навухаданосар не ѓзяѓ i не спрабаваѓ узяць Егiпет. А што да горада Тыра, дык ён ня быѓ узяты Навухаданосарам, ня быѓ узяты i Аляксандрам Македонскiм i да гэтага часу нi на адзiн дзень не спыняѓ свайго iснаваньня . Зрэшты, праз 16 гадоѓ пасля свайго прароцтва сам Ерамiя прызнае, што горад Цiр працягвае iснаваць цэлым (26:1; 29:8-14). Пазней сам Iсус Хрыстос дарма напрарочыѓ гiбель гэтага непахiснага Тыра (Мацвей, 11:21-22; Лука, 10:14).
  Той жа Ерамiя ад iмя Бога абвясцiѓ, што цар Еханiя за свае грахi будзе пакараны тым, што ѓ яго не будзе дзяцей (22:28-30). Але Мацвей называе Еханiю адным з продкаѓ Iсуса Хрыста (Матфей, 1:11-12). Якiм чынам Iсус здолеѓ народзiцца ад далёкага продка, у якога не было дзяцей?
  Пасля апошняй заявы Фруда яхiдна хiхiкнула. А Герда заѓважыла:
  - Гэта ѓмоѓнае прароцтва!
  Шарлота пагардлiва фыркнула:
  - Але так можа любы iлжэаракул сказаць! Ты слухай далей! - Ружавалосая д'ябла працягнула, бо танкi i не занадта хутка могуць iсцi па пустынi, ды яшчэ такiя даволi цяжкiя i час пабалбатаць... Голас Шарлоты гучаѓ усё больш упэѓнена i больш упэѓнена:
  Ерамiя ад iмя Бога прадказвае юдзейскаму цару Седэкii паланенне Навухаданосарам, але абяцае яму спакойную смерць i набожныя пахаваннi (34:2-5). Але, як потым аказалася, Навухаданосар перабiѓ усiх сваякоѓ Седэкii , а яго самога асляпiѓ, кiнуѓ у вязнiцу, дзе той i памёр (52:9-11). Нiчога сабе спакойная смерць i набожныя пахаваннi!
  Такое ж "спакойнае i цiхамiрнае" жыццё напрарочана цару Iосii (4 Царстваѓ, 22:18-20). Пасля такога прароцтва Ёсiя быѓ смяротна паранены егiпцянамi ѓ баi каля Мегiда (Там жа, 35:20-24).
  Прарок Iсая пiсаѓ, што Ерусалiм будзе стаяць вечна: што ѓ яго не ѓвойдзе нiводзiн нячысты чалавек, - не ѓвойдзе не габрэй. Але адразу ж пасля гэтага прароцтва Iерусалiм быѓ узяты i разбураны Навухаданосарам (586 год да нашай эры), потым быѓ узяты i разбураны да заснавання рымлянамi (70 год нашай эры); браѓся i разбураѓся персамi, арабамi, крыжакамi, туркамi, ангельцамi i французамi, а цяпер у iм пражывае столькi ж 'чыстых' габрэяѓ, як i 'нячыстых' арабаѓ, еѓрапейцаѓ, неграѓ...
  Хрысцiяне, як правiла, не вельмi ѓчытваюцца ѓ прароцтва адносна падзей да нараджэння Iсуса Хрыста. Iх больш цiкавяць прароцтва самога Iсуса Хрыста i яго апосталаѓ, гэта значыць - прароцтва кнiг Новага Запавету. Асаблiва хвалююць iх вяшчунствы пра Другое Прышэсьце Iсуса Хрыста (пра Страшны Суд, пра Армагедон).
  Не будзем тычыцца нi iншых прароцтваѓ, нi дэталяѓ прароцтваѓ пра Другое Прышэсьце Iсуса Хрыста. Спынiмся толькi на адным найважнейшым пытаннi: Калi наступiць Другое Прышэсце? Звернемся да слоѓ самога Iсуса Хрыста. Вядомы амерыканскi прапаведнiк i аратар Бiлi Грэхем падлiчыѓ, што пра другое прышэсце Хрыста ѓ Бiблii прарочыць 380 разоѓ. Спынiмся на кардынальных i найболей ясных з iх.
  Шарлота хацела было працягнуць, як па рацыi прагучаѓ сiгнал:
  - Наперадзе рухаецца калона англiйская танкаѓ. Усё прыгатавацца!
  Герда ѓ разгубленасцi заѓважыла:
  - Вось ужо сама не ведаю, што горш - здзейснiць злое забойства або слухаць падобную ерасць !
  Фруда запярэчыла:
  - Шарлота якраз кажа чыстую праѓду i разважае лагiчна. Тым больш, што Бiблii дастаткова, дакладна i жорстка гаворыцца аб iлжэпрароках. Так што бi ворага яго ж прыладай.
  Вогнезарная ваяѓнiца-д'ябла дадала:
  - Вось глядзi, лепш як мы будзем бiць ворага яго ѓласнай зброяй! I не толькi на iдэалагiчным фронце. Я яшчэ з нагоды Бiблii выкажуся. А пакуль правер бранябойныя снарады Беласнежка!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14.
  Хлопчык-багатыр вылез з сена, дзе заснуѓ. Паеѓ смачнае мяса кабана. I нават стаѓ баяцца не сапсавацца цi яно. Праѓда ѓ гарах даволi халаднавата i нiчога страшнага няма.
  А тамака можна працягнуць сваё складанне.
  Фашысты наступалi па Егiпце i атрымлiвалi адну перамогу за iншы. I зразумела наперадзе ѓсiх у авангардзе баявыя i прыгожыя, i вядома ж басаногiя дзяѓчынкi: бландынка i рудая.
  Так што ѓсё добра.
  I можна далей ваяѓнiцам ваяваць.
  Герда ѓжо без усялякай злосцi агрызнулася:
  - Ну, вядома ж, такую элементаршчыну , я i сама магу зрабiць! За каго ты мяне прымаеш! Я лэдзi вайны!
  Фруда дапамагаючы зараджаць гармату, праспявала:
  - Лэдзi вайны! Хто яшчэ можа з табою параѓнацца! Лэдзi вайны будзем мы хутка ѓ англiйскай сталiцы!
  Па радыё прагучаѓ нiзкi амаль мужчынскi голас Мадлен:
  - Прапусцiць калону i страляць у борт!
  Дзяѓчаты раѓнулi ѓ адказ:
  -Зiг Хайль!
  Вядома, трэба мець жалезныя нервы, каб прапусцiць нiчога не падазравалага супернiка блiжэй, затым мiма сябе. Тут наперадзе iдуць сярэднiя танкi, "Кромвелi" i "Мацiльды", а далей лёгкiя танкеткi. Тузiну захопленых танкаѓ трэба дзейнiчаць сiнхронна, каб кожны ѓразiѓ сваю ахвяру. Гэта свайго роду выкананне музычнай сiмфонii. Калi адна хоць адна нота сарвецца, уся кампазiцыя будзе фальшывай i страцiць званне шэдэѓра. А што ж гэта вайна! Больш за ѓсё прыхiльнiкаѓ збiрае ваеннае мастацтва, ды слёзы пры гэтым заѓсёды шчырыя, а на бiс нi ѓ кога няма жадання клiкаць!
  Герда шапнула:
  - Дапамажы нам святая Багародзiца!
  Мадлен скамандавала:
  - Агонь!
  I тузiн ствалоѓ адразу выплюнуѓ снарады. Борта "Мацiльд" i "Крамвэлей" абаронены нашмат горш, а значыць iм... Шарлота ѓсклiкнула:
  - Прабiты кардонкi!
  Герда тут жа, зараджаючы гармату па новым, заѓважыла:
  - Ну i дурныя ангельцы! Нават не спыталi ѓ нас пароля, толькi ѓбачылi сцягi, дык адразу ж прынялi нас за сваiх!
  Шарлота хiхiкнула:
  - Гэта iх брытанскi менталiтэт!
  Буйных танкаѓ было дваццаць пяць i дванаццаць дзяѓчаты-ваѓчыцы знiшчылi адразу. Затым яны паспелi перш, чым разгублены вораг зрэагаваѓ, даць i другi залп, па супернiку.
  I яшчэ тузiн ахвяр, разбiтыя танкi, нiбы шкiлеты акул выкiнутых на бераг, на гарачы, жоѓты пясок. I пры гэтым яны яшчэ дымяць, цёмна-карычневыя струменьчыкi паѓзуць у неба. Здаецца, што гэта кодла змей. Прычым паѓзуны, нiбы знявечаныя няправiльнай эвалюцыяй. I шыпенне проста дзiѓна, наколькi можа быць такiм ванiтным.
  Танкi ангельцаѓ зараз спынiлiся i застылi. Адзiны ацалелы цяжкi танк нязграбна паспрабаваѓ разгарнуцца. Герда праспявала:
  - Прыгажосць! Прыгажосць! Мы вязем з сабой ката!
  Шарлота падспявала:
  - Не ѓ мяшку, а ѓ дулi! З бранябойнай куляй!
  Фруда хiхiкнула:
  - Будзе вас сабакi - пасля нашай бойкi!
  Пасля чаго прынялiся за танкеткi. Ну iх можна i ѓ лоб разбураць. Частка ангельскiх танкiстаѓ не вытрымала i кiнуѓшы тэхнiку накiравалася ѓ павальныя ѓцёкi. Некаторыя танкеткi з больш дасведчанымi кiроѓцамi ѓсё яшчэ працягвалi адстрэльвацца. Вось у танк Мп-16 патрапiѓ снарад, якi аддаѓся глухiм гудам у бранi.
  Герда паказаѓ ружовы язычок:
  - Героi нашы на разгоне - брытанец дурны не дагонiць!
  Шарлота гучна рыкнула:
  - Здавайцеся хутчэй!
  Фруда пацвердзiла:
  - I не бойцеся нас! Палонных бiць рамянём па попе, забараняе чырвоны крыж!
  Герда разбiѓшы снарадам упартую танкетку, заявiла:
  - Я цябе грамiла! I цэгла ѓсiм у рыла!
  Бiтва скончылася, некалькi танкетак спрабавалi сысцi, але iх бесцырымонна падбiлi. Ваѓчыхi выпусцiлi немы вiск захаплення:
  - Вось гэта да! Гэты бой не глупства!
  Аднак на гэтай бiтве яшчэ не скончылася. З'явiся англiйскiя грузавiкi i матацыклiсты. Герда лупанула асколачным па блiжэйшай машыне, тая рассыпалася, а бакi з гаручым проста дэтанавалi . Шарлота блiснула зубкамi:
  - Шок! Гэта па нашаму!
  Фруда ѓдакладнiла:
  - Лепш забiць, чым угаворваць!
  Герда яшчэ больш канкрэтызавала:
  - Лепш адзiн раз ударыць, чым сто разоѓ сказаць! Яшчэ лепш сто разы ѓрэзаць, чым маѓчаць...
  Шарлота перабiла:
  - У ангельцы, ужо бягуць! Давай за iмi!
  Дзяѓчаты палiлi дастаткова трапна, Герда нi разу не прамахнулася, але танкi ѓсё ж па хуткасцi не параѓнаць з грузавiкамi. Акрамя таго i "Кромвелi" тут былi не найноѓшым маторам "Метэор" у 600 конскiх сiл, а больш слабым у 400. Мабыць пакуль яшчэ не паспелi пераѓзброiць гэты крэйсерскi танк. Больш слабай была i "Мацiльда", а што казаць аб цяжкавагавым Мп-16.
  Так што дзяѓчаты крыху адсталi. Ды тут яшчэ i вецер падзьмуѓ насустрач, пачалi збiрацца хмары. Шарлота заѓважыла:
  - Вось зараз пральецца дожджык!
  Герда ѓзрадавалася:
  - Тым лепш! А то ѓ гэтым танку вельмi горача! I сам грэецца, ды сонца палiць!
  Фруда пацвердзiла:
  - Ну так! А то колькi можна смажыцца!
  Шарлота не падзяляла аптымiзму:
  - Пясок раскiсне i, мы спынiмся!
  Герда заявiла:
  - А мяне асабiста гэта не палохае!
  Хмары збiралiся вельмi хутка i неба пацямнела, нiбы i сапраѓды наступiла месячнае зацьменне. Шарлота зароѓ:
  - Вось i вер пасля гэтага ѓ Бога!
  Герда свiснула:
  - А што? Чаму не вер! Хiба Хрыстос не даказаѓ, што ён сапраѓдны Бог?
  Па даху танка загрукалi буйныя кропелькi трапiчнага дажджу. Раззлаваная Шарлота зноѓ пачала гаварыць;
  У гутарках са сваiмi вучнямi Хрыстос запэѓнiваѓ iх, што ѓсе яны, яго апосталы, дажывуць i на свае вочы ѓбачаць Яго Другое прышэсце ѓ славе. 'Сапраѓды кажу вам: не паспееце абысцi гарадоѓ Iзраiлевых (у Палестыне), як прыйдзе Сын Чалавечы' (Мацвей,10:23). , Якi будзе iсьцi ѓ Царстве сваiм' (Мацвея, 16:28; Марка, 9:3).
  Звяртаючыся да сваiх 12 апосталаѓ, сярод якiх быѓ i Юда, якi пазней здрадзiѓ Хрысту, Iсус кажа: 'Праѓдзiва кажу вам, што вы, якiя рушылi за Мною, - у пакiбыццё, калi сядзе Сын Чалавечы на троне славы Сваёй, сядзеце i вы на дванаццацi тронах судзiць дванаццаць каленаѓ Iзраiлевых' (Матфея, 19:28). Аказваецца, Iсус Хрыстос падчас вымаѓлення сваёй гаворкi яшчэ не ведаѓ пра будучую здраду Юды, i ѓпэѓнена прарочыць яму месца на адным з тронаѓ суддзi народаѓ!
  Дождж ужо лiѓ як з вядра. Герда тут заявiла:
  - Ды Iсус хацеѓ даць шанец, у тым лiку i Iудзе?
  Шарлота выразна запярэчыла:
  - Тут не аб шанцах iдзе гаворка, а канкрэтным прадказаннi. А калi Iсус Усемагутны i Усебачны Бог, то як ён можа ѓвогуле памыляцца. Тым больш калi фюрар, што абяцае, то як правiла канкрэтна!
  Герда ѓздыхнуѓшы, вымавiла, банальнасць:
  - Не ѓсiм дадзена пранiкнуць у таямнiцы намеры ђсявышняга!
  Фруда гнеѓна страсянула грывай:
  - А што ты можаш распавесцi, пра другое прышэсце Усемагутнага Бога, яѓленага ѓ целе праз Iсуса?
  Шарлота хiхiкнуѓшы, адказала:
  - Ды нiчога асаблiвага! Я толькi працытую бiблiю. Дакладней распавяду, што напiсана ѓ Евангелле, без усякiх скажэнняѓ. А высновы вы рабiце самi!
  Герда яхiдна заѓважыла:
  - Але ж, ты без каментароѓ i ѓласных высноваѓ вядома ж не абыдзешся.
  Фруда зло ѓхнула, i нават урэзала пальчыкамi босы ножкi па бранi, звонку бушаваѓ трапiчны, якi пагражаѓ змыць усё i ѓся залева. Яна рыкнула:
  - Не замiнай прафесару нас адукоѓваць!
  Шарлота з iранiчнай усмешкай працягнула;
  - Iсус Хрыстос неаднаразова казаѓ, што яго сучаснiкi ѓбачаць Другое Прышэсьце, Страшны суд, Армагедон i Канец свету (Матфея,24:34; Марка, 13:10; Лукi 21:31-32).
  Вогнезарная ваяѓнiца цытавала, не горш за самага прасунутага Багаслова.
  -Апостал Павел было прадказваѓ, што яго слухачы, i ён разам з iмi, жывымi сустрэнуць Другое Прышэсьце Хрыста, але насустрач Яму будуць iсцi пасля ѓваскрослых памерлых (1 Фесаланiкiйцаѓ ( Санунянам ), 4:15-17). У Апакалiпсiсе Хрыстос настойлiва падкрэслiвае: 'Се хутка граду!' (22:12, 20), 'Ужо стаю каля дзвярэй i стукаюся!' (3:20). Майце на ѓвазе, што Апакалiпсiс пiсаѓся ѓ другой палове 1-га стагоддзя, а цяпер ужо на парозе 3-е тысячагоддзе. Нешта гэтае прарочае 'Хутка' ѓжо вельмi-вельмi-вельмi падзацягнулася .
  Герда тут зноѓ уставiла:
  - Тысяча гадоѓ у Госпада як адзiн дзень, а адзiн дзень як тысяча гадоѓ!
  Шарлота i тут запярэчыла:
  - Гэта на кантэкст глядзець трэба! I разумець значэнне ѓ комплексе iншых прароцтваѓ.
  Фруда пагадзiлася:
  - Вядома! Я вось калi чытала Бiблiю, сама думала, што другое прышэсце павiнна адбыцца дастаткова хутка. Дакладней здзiвiлася, чаму яно ѓжо даѓно не здарылася.
  Шарлота ухмыляючыся, працягнула захапляльнае тлумачэнне:
  - Праѓда, усялякiмi тлумачэннямi i багаслоѓскiмi хiтрыкамi прапаведнiкi хрысцiянства спрабавалi апраѓдаць якое зацягнулася Другое Прышэсьце Iсуса Хрыста, адысцi ад сапраѓднага значэння прарочых слоѓ Новага Запавету. 'Апакалiпсiс' з-за няздзейсненых вяшчунстваѓ у 3 стагоддзi выключылi было з Новага Запавету i абвясцiлi кнiгай апакрыфiчнай, ерэтычнай i не богаѓгоднай. Толькi ѓ 692-м годзе пастановай Трульскага сабора Апакалiпсiс вярнулi ѓ Новы Запавет i прызналi яго кнiгай боганатхнёнай . А словы Апакалiпсiсу: "Хутка граду", як i прароцтва Iсуса Хрыста, пачалi адносiць да блiжэйшага заѓтрашняга дня. Такiм чынам на працягу апошнiх паѓтары тысячы гадоѓ кожны надыходзячы год тым цi iншым прапаведнiкам хрысцiянства аб'яѓляѓся годам канца свету, Страшнага суда, наступу райскага блажэнства для праведнiкаѓ. Часам для пацверджання падобных сцвярджэнняѓ прыцягвалiся ' ясныя: як божы дзень' указаннi бiблейскiх прарокаѓ.
  Фруда тут вырашыла ѓдакладнiць:
  - А чаму б i не назваць сучасных "прарокаѓ"?
  Шарлота пагразiла пальчыкам небу:
  - Вось пра гэта i пагаворым. За апошнiя два стагоддзi найбольш уражлiвыя падлiкi часу Прышэсця Хрыста былi зроблены амерыканскiм баптыстам Мiлерам. Выдаѓшы днi з прароцтваѓ Данiiла за гады (ёсць у Бiблii такiя тэксты!), прывязаѓшы адлiк часу да памылковага года аднаѓлення Iерусалiмскага Храма i году смерцi Iсуса Хрыста, ён прыйшоѓ да зняволення, Другое прышэсце Хрыста адбудзецца ѓ 1843 годзе. Падлiкi Мiлера аказалi вялiкi ѓплыѓ на ѓвесь хрысцiянскi свет. Усе i ѓсюды чакалi Страшнага Суда ѓ 1843 годзе, частка вернiкаѓ натоѓпамi рушыла ѓ Палестыну, у Язафатаву далiну, на святыя горы. У 1843 годзе канец свету не наступiѓ. Мiлер зрабiѓ паѓторныя разлiкi i прызнаѓся ѓ сваёй памылцы на адзiн год. Страшны суд быѓ перанесены на 1844 год. Частка хрысцiян расчаравалася ѓ Мiлера i перасталi прыслухоѓвацца да яго. Але частка засталася пры iм, утварыѓшы i цяпер iснуючую царкву Адвентыстаѓ сёмага дня. З таго часу адвентысты чакаюць прышэсьця Хрыста з дня на дзень.
  Фруда рэзка ѓспамiнала:
  - А гэтыя Сведкi Iеговы. Можа i яны, нешта напрарочылi?
  Шарлота коштам вялiзнага намаганнi ѓтрымала смех:
  - Ну вядома без iх не абышлося!
  Герда незадаволена, як пантэра, у якой вырвалi костку, рыкнула:
  - А цi варта казаць аб гэтых ерэтыках?
  Шарлота з iронiяй адказала:
  - Аб чуме лепш не казаць, але аб прафiлактыцы дадзенай заразы нагадаць неабходна! Дык вось слухайце. У канцы мiнулага стагоддзя амерыканскi суддзя Рутэрфорд вылiчыѓ, што Хрыстос прыйдзе ѓ 1914 годзе i задаволiць для верных яму дзяцей 1000-гадовае царства божае на зямлi. Тыя, хто яму паверыѓ, аб'ядналiся ѓ таварыства даследчыкаѓ Бiблii 'Вежа Вартавыя' ( Watch Tower ) i назвалi сябе Сведкамi Iеговы. У 1914 годзе вылiлася Першая Сусветная вайна, у чым iеговiсты ѓбачылi навуковае пацверджанне падлiкаѓ Рутэрфорда i пачатак Армагедона. Першая Сусветная вайна скончылася ѓ 1918 годзе, а райскага жыцця на зямлi для iеговiстаѓ не наступiла.
  Рыжавалосая д'ялiца хiхiкнула, а затым працягнула:
  - Кiраѓнiкi iеговiстаѓ зноѓ скрупулёзна "вылiчылi", што ѓ 1914 годзе Хрыстос уступiѓ толькi ѓ нябесны храм, i выкiнуѓ адтуль Сатану. (Аказваецца ѓ нябесным храме; увесь час знаходзiѓся не Бог, а сатана; што да 1914 года кiраваѓ светам не Бог, а сатана!) Уступiѓшы ѓ нябеснае свяцiлiшча, Iсус Хрыстос падзатрымаѓся ѓ iм для таго, каб ачысцiць i асвяжыць храм ад духу сатаны. Грунтоѓна выветрыѓшы нябесны храм, Iсус абавязкова спусцiцца на зямлю для ѓладкавання 1000-гадовага царства iеговiстаѓ на Зямлi. Улiчваючы ѓсе гэтыя новыя "навуковыя адкрыццi" Рутэрфорд 18 сакавiка 1918 года ѓ Бруклiнскай Акадэмii навук (заснавана iеговiстамi для абслугоѓвання навуковых патрэб сваiх вернiкаѓ) прамаѓляе гаворка на тэму: "Мiльёны тых, хто цяпер жыве, нiколi не памруць". Прамова выдадзена брашуркай, а потым значна пашырана i да гэтага часу служыць навуковым кiраѓнiцтвам для сучасных iеговiстаѓ. Пасля гэтага Рутэрфорд прызначыѓ пачатак апошняга Армагедона на 15 кастрычнiка 1932 года.
  Герда тут выказалася сама:
  - I, вядома ж, зноѓ трапiѓ пальцам у неба. Там можа лепш, чым казаць аб розных ерасях, праспяваем цi зменiм тэму. Вось, напрыклад палёты ѓ космас, чым не гутарка. Як у прыватнасцi будуць выглядаць жыхары iншых мiроѓ.
  Шарлота хацела было, нешта сказаць, як iх перапынiѓ голас Мадлен з рацыi:
  - Танкi не пройдуць зараз па пяску. А таму загадваю вам - спаць! Усё спаць, акрамя дзвюх назiральнiц. Пясок у пустынi сохне хутка, i праз некалькi гадзiн мы адновiм рух.
  Фруда пагадзiлася:
  - Вядома, давайце паспiм! Бо нам яшчэ бiцца i бiцца!
  Дзяѓчаты скруцiлiся ѓ прасторнай вежы i звыкла, без усялякiх лiшнiх думак, амаль iмгненна заснулi.
  Герда i Шарлота зноѓ апынулiся ѓ сваiм феерычным сне. Можа гэта нават не выпадковасць, а нейкiя вокны ѓ паралельныя светы i альтэрнатыѓную ѓ часе рэальнасць.
  А што, бо прарочыя сны былi i зараз ёсць вельмi распаѓсюджаная з'ява. А чаму? Розныя ёсць версii, асаблiва калi прыняць, што час не ёсць абсалютнае паняцце, i таксама мае мноства розных вектараѓ i напрамкаѓ. I часам узнiкаюць мудрагелiстыя камбiнацыi, накладаннi розных часоѓ, эпох, цывiлiзацый. Прычым далёка не заѓсёды зямнога паходжання.
  
  Пакуль Герда ладзiла пабоiшча, яе напарнiца не адставала. Трэба прызнаць, што Шарлота не гледзячы на свой актыѓны антаганiзм да царквы, зусiм не была такой ужо д'ябла i тым больш садысткай. У прыватнасцi, перабiѓшы байцоѓ, якiя атакавалi яе, i выбiѓшы з янкi баявы дух, яна вырашыла дапамагчы дзецям у порце. Патэлефанаваѓшы сваiм, яна сцiсла паведамiла:
  - Падплывайце, я ѓжо прыйшла! - А затым з вясёлай iронiяй дадала. - Дакладней пракрочыла па трупах!
  Каля ѓвахода стаяла некалькi катэраѓ з кулямётамi, з iх згружалiся людзi, але Шарлоту яны не заѓважылi. Герда прыслухалася, знаёмы голас карлiка шаптаѓ у камору.
  - Слухай "Праколата-кувалда", можа падчас такога бою клiент i не прыйдзе, але затое, як толькi ён з'явiцца сустрэнь яго магутным накатам агню.
  Хрыплы, iржавы, да млоснасцi агiдны голас адказаѓ:
  - У мяне "Кардон" - адна з найноѓшых мадэляѓ. Браткi, сцягнулi проста са зборачнага цэха.
  - Грошай i хабара, у каѓказцаѓ шмат. - заявiѓ, яшчэ больш картавячы, карлiк. - Так што дзесяць працэнтаѓ за навядзенне мала.
  - Ды мы больш не плацiм гномiк! - Голас якi гаварыѓ тыпу стаѓ на паѓтона нiжэй, ад чаго мiлагучнасць, яшчэ больш знiзiлася.
  - Вядома, гэта прынята ѓ вас, але можа, будзе выключэнне! - Запiшчаѓ карлiк.
  - А не трасеш мамонам, што мы цябе самога замочым. - Голас стаѓ куды больш рыпучым, а танальнасць наадварот паднялася.
  - Не, я ж вам прывёѓ не апошняга клiента. - Выродлiвы лiлiпут нервова загрукаѓ пальцамi па цвёрдай паверхнi.
  - Навошта ты прыхапiѓ з сабой смаркатых малалетак? - строга прагугнявiѓ бандыт.
  - Каб у iх падазрэнняѓ не выклiкаць. А то яшчэ падумаюць, што я iх кiнуѓ. Акрамя таго, каѓказцы таксама могуць ахову наняць. - нервова скуголiѓ карлiк.
  - А ты ѓпэѓнены, што гэта каѓказцы? - У пытаннi гучала неабыякае падазрэнне.
  - У мяне абсалютны слых, грузiнскi акцэнт натуральны i бездакорны! - Выдыхнуѓ лiлiпут.
  - Што ж чмур, пакуль паверым табе, але калi што... - Гук нiбы лязом кiнжала правялi па ржавым метале.
  Дзецi ѓсхлiпвалi, скрэблi босымi нагамi падлогу, Шарлота магла праслухаць, ды iх семнаццаць i два дзясяткi бандытаѓ у засадзе.
  - Ну што я наогул прадбачыла гэта! Цяпер пераб'ем блатных! - Вогнезарная ваяѓнiца, кiнула ѓ свой пунсовы рот арэшак, i прама разам са шкарлупiнай перамалацiла зубамi.
  Пасля чаго дзяѓчына рушыла ѓ абыход праз пiрс акуная разгарачаныя хуткiм бегам ногi ѓ ваду. Прайшлася на руках, зламаѓшы шыю на шляху вартавому, i зайшла ѓ тыл падонкам. Двух яна зараз зрэзала, кiнуѓшы дыск-бумеранг. Бандыты не ѓяѓлялiся ёй сур'ёзным супернiкам, але была небяспека, што перастраляюць дзяцей або шпурнуць у iх гранату. Таму яна не стала прыдумляць складаных пабудоѓ, дала бясшумную чаргу па галовах. Цяпер засталiся толькi верхавод "Праколата-кувалда" i карлiк няправiльнай арыентацыi. Дзяѓчына падскочыла да iх, ударыѓшы верхавода нагой у хрыбет. Яна зламала яго, нягледзячы на наяѓнасць у галоѓнага бандыта бронекамiзэлькi. Абязрушаны "Праколата-кувалда" ѓпаѓ не ѓ сiлах паварушыцца. Карлiк прымудрыѓся кiнуць асколачную, гранату пхаючы ботам яе да дзяцей. ОГУ - гэта такая рэч, што яшчэ горш, чым Ф-1, ужо балюча густа ляцяць аскепкi, не даючы рабятам шанцаѓ, ды выбухоѓкi больш.
  Рызыкуючы застацца на ѓсё жыццё калекам або загiнуць, Шарлота кiнулася жыватом на гранату. Адкiнуць яе ѓ бок проста не хапала часу. Праѓда, на ёй былi артэфакты "Браня".
  - Во i iмя справядлiвасцi!
  Iрванула, ледзь падкiнула дзяѓчыну ѓверх, аскепкi ѓпiлiся ѓ жывот, прычыняючы боль. На шчасце броннiк i каменьчыкi змякчылi ѓдар. А ад босых нагах, асаблiва з улiкам знiжэння па незразумелых прычынах дзеяння артэфакта дасталася.
  Аскепкi амаль зрэзалi вялiкi палец правай нагi, а таксама цалкам сярэднi, пашкодзiлi мезенец, распаролi ступню. На левай пашкоджанняѓ было не менш, ды i боль моцны. Шарлота, тым не менш, ускочыла i ѓрэзала карлiку па плячы, зламаѓшы яму костку. Ён, дзiка лямантуючы, упаѓ.
  I дзяцей на шчасце нiхто не пацярпеѓ. Шарлота пашкадавала, што скiнула спецыяльныя боты, бо яны цалкам маглi адбiць гэтыя аскепкi. Праѓда застацца калекай ёй не пагражае, усё цалкам аднавiцца, але колькi болю, асаблiва пры бегу ёй трэба будзе перажыць.
  - Дзiкi жах! - Сказала дзяѓчына.
  Высiлкам волi яна лакалiзаваѓ боль, хутка вышмаравала раны лекамi i надзела боты, каб пазбегнуць заражэння брудам. Бiнтаваць не трэба, кроѓ маментальна згортваецца.
  - Вось так мы паранiлiся! - Дзяѓчына-ваѓчыца падмiргнула дзецям. - Я так за вас перапалохалася малекулы.
  - Вы жанчына? - са здзiѓленнем спытаѓ самы высокi хлопчык, на выгляд гадоѓ чатырнаццацi з важкiмi сiнякамi на круглым твары.
  - А што хiба жанчын воiнаѓ не бывае!? - абурыла ваяѓнiца.
  - Такiх каб знiшчыла цэлую банду з кулямётам няма! - Хлапчук развёѓ рукамi, яго разбiты нос зусiм распух.
  Схуднелая з завастрыѓся носiкам дзяѓчынка яго перабiла:
  - У кiно такiя бываюць. Я бачыла!
  - Так - то кiно, а не жыццё. - Хлопчык затрос галавой, страсаючы з валасоѓ пыл. - Жыццё адрознiваецца ад кiнафiльма, што ѓсе жахi ѓ наяѓнасцi, а ѓсё вабноты не даступныя!
  - Добра, як паступiм з карлiкам, ён хацеѓ вас знiшчыць? - Шарлота грозна звяла разам бровы.
  - Гэта жорсткi садыст, ён збiваѓ нас бiзуном i токам, марыѓ голадам, а дзяѓчынак такое прымушаѓ рабiць, што i сказаць непрыстойна. - дрыготкiм голасам вымавiѓ не раз бiты хлапчук.
  - Добра я яго падвешу рубам за крук, каб памёр не адразу. А вы выконвайце за мной, а падвяду вас так акуратна, каб у бяспечным забрала падводная лодка. - Шарлота пальчыкамi босы ножкi раздушыла буйнага таракана-мутанта.
  - Мы будзем вельмi рады!
  Не гледзячы на пабоi i дрэнны кармленне, дзецi бегалi добра, брудныя пяткi мiльгалi ѓ пыле. Праѓда, неслiся як вiдаць, што iх нiбы апарыла кiпенем.
  Шарлота падхапiла карлiка з сабой, выбiраючы месца, дзе б яго не адразу знялi. Была ж рызыка што ранiцай вырадка-выкрутанца знойдуць, i ён выжыве.
  На возеры было занадта шмат катэраѓ, i нават стаяла пераробленая пад падабенства баявога карабля баржа. На ёй у прыватнасцi захоѓваѓся бензiн.
  - Вось i выдатна! - Шарлота навяла РПГ i стрэлiла па высокай дузе. - Такiм чынам, мы вас i праб'ем.
  Баржа ѓспыхнула, а пажар спарадзiѓ панiку. Сама Шарлота толькi драпежна ѓсмiхнулася:
  - Звычайна каб выратаваць аднаго даводзiцца забiць iншага! Гэта, несумненна, жорсткi закон, але ён аднаѓляе прыродную раѓнавагу вiдаѓ!
  Кацер, атрымаѓшы некалькi трапленняѓ асаблiва, пасля таго як быѓ разбiты руль, перавярнуѓся. А iншы, проста ѓрэзаѓся ѓ траѓлер. Шарлота вяла агонь, з максiмальна iнтэнсiѓнасцю выкарыстоѓваючы трафейны "Кардон". Ва ѓмелых руках страшная зброя. Катэры ѓзрывалi адзiн за адным, пажар узмацняѓся. Вось з'явiѓся i стаѓ знiжацца верталёт нямецкi "Крэчат-м". Таксама магутная машына, не якая саступае лятаючаму танку М-34, толькi вось мадэль навейшая.
  - З падствольнiка мы верталёты збiваѓ, а "Кардон" яго не возьме? Або ѓсё ж возьме, калi сапраѓды ѓразiць шчылiны з браняшклом.
  Дзяѓчыне захацелася праверыць, i яна дала доѓгую чаргу. Патрапiла! Па ёй праѓда ѓрубiлi ѓ адказ, i Шарлота схавалася за жалезабетонны каѓпак. Круцёлка стала завальвацца ѓ бок. У цэлым вiдаць i кулямёт супраць верталёта сiла.
  - Ангельцы былi намi бiтыя, ва ѓсе часы. Можа толькi рускiя маглi бiцца з немцамi на роѓных Праѓда шведскi кароль неяк сказаѓ: няма на свеце лепшага байца, чым рускi салдат, i большага самадура, чым рускi генерал! - Цi гэта не Карла Дванаццатага слова?
  Шарлота дала яшчэ некалькi чэргаѓ, забiваючы матросаѓ, баевiкоѓ салдат. У яе рацыi тонка запiшчала:
  - Падобна, ты разлiчыла шлях! Дзе дзецi?!
  - Вы iх можаце разгледзець з дапамогай цеплавiзара, я ж пасля сябе пакiнула толькi трупы. - Хiхiкнула, скалячы зубкi, агнязарная ваяѓнiца.
  - У гэтым ты малайчына, вялiкая дока! - У голасе гучала непадробнае здзiѓленне.
  - Ну што бачыце? - агрызнулася Шарлота.
  - Падобна, вызваленыя хлопцы збiлiся ѓ зграю! Яны могуць разбегчыся пры выглядзе нас. Прывядзi iх! - Ужо мякчэй папрасiлi ваяѓнiцу.
  - Усё прыходзiцца рабiць самой. Ну добра! Да вас толькi адна просьба, што рабiць з карлiкам няправiльнай арыентацыi?
  - Былым гаспадаром дзяцей? - Удакладнiлi ѓ Шарлоты.
  - Так! Я яго хачу павесiць на крук! - рыкнула агнязарная, справядлiвая д'ябла.
  - Не трэба! Аддай яго нам i падонка пакараюць па законе. Атрымае пажыццёвае зняволенне. - Заявiлi праз рацыю.
  - Гэта таксама нядрэнна! Але раптам уцячэ! - занепакоiлася Шарлота.
  - А ты што чула, пра гэта? - Голас стаѓ куды стражэй.
  - Цi мне не ведаць, што спецслужбы шмат што хаваюць асаблiва свае правалы. Я ѓжо даѓно расталася з ружовымi iлюзiямi. - Размаѓляючы, Шарлота збiла далонню здаравеннага памерам з шынок жука.
  - Тут можа i правы. Але не хвалюйся, не ѓцячэ. Мы яму не дамо занадта доѓга пражыць! - хiхiкнулi ѓ адказ.
  - Добра, занясу яго вам! А калi тэрмiн будзе меншы за пажыццёвае, то сама яго знайду i прыкончу! - Апошнiя словы агнязарная д'яблыца зароѓ так, што нават казуркi-мутанты, сталi разлятацца на ѓсе бакi.
  Дзяѓчына, прыхапiѓшы кулямёт i карлiка, пабегла да дзяцей. Яна магла знайсцi iх паху. Язвы зоны на бедных хлопцах гнiлi i крынiчылi водар. Па дарозе пару разоѓ Шарлоце прыйшлося адкрываць агонь. Вось яна падбегла да хлопцаѓ, тыя убачыѓшы яе ѓскочылi i пабеглi на сустрэчу:
  - Цётка, дакладней багiня-справядлiвасць справядлiвасць прыйшла! - узрадавана залапаталi дзецi.
  - Ну так! Гэта я! Вашага патрона адправяць у турму, дзе ён будзе памiраць доѓгiя гады, а вас вылечаць, i вы мiлыя мае будзеце вучыцца ѓ лепшых школах найбагацейшай краiны. - Упэѓнена, як быццам ужо сама стала Усемагутным Богам, заявiла Шарлота.
  - Выдатна! Але можна кожны з нас ударыць яго кулаком! - папрасiѓ старэйшы хлапчук. I збянтэжана дадаѓ. - Не дзеля помсты, а дзеля справядлiвасцi.
  - Дазваляю! - Абсекла ваяѓнiца. - Лепш быць злым каршуном, чым добрым дзятлам!
  Дзецi падыходзiлi i бiлi карлiка па хворым плячы, прычыняючы страшны боль. То вiшчаѓ. Шарлота сама пакутавала пасля прабежкi, у босыя, дзявочыя ногi нiбы ѓпiлiся ѓ кiнжалы. Але ѓсмешка не сыходзiла з яе мiлага твару.
  - Ну добра прыгажуны хопiць! - Сказаѓ якi з'явiѓся афiцэр спецатрада СС.
  - А, нарэшце, тое! Нешта вы марудзiце! - агрызнулася агнязорная д'яблыца.
  - Нам нельга свяцiцца. Акрамя таго, скажу ад сябе не падабацца, мне, тое вар'яцтва што вы задаволiлi! - Пакiваѓ галавой сiвавалосы, але падцягнуты i стройны афiцэр.
  - Шкадаеш амерыканцаѓ? - Пагардлiва, скрозь ноздры фыркнула Шарлота.
  - Вы за адну ноч забiлi янкi больш, чым яны страцiлi за дзесяць гадоѓ вайны ѓ Аѓганiстане! - Афiцэр зрабiѓ у знак здзiѓлення рукамi васьмёрку.
  - Ну i заслужана iм! - Вогнезарная ваяѓнiца, пляѓком збiла чарговага жука, ды яшчэ пры гэтым мутанта-гнаявiка.
  - Ага! Памiж дзякуючы ЗША ѓ Трэцi Рэйх з Аѓгана скарацiѓся паток наркотыкаѓ. I ѓвогуле, што было лепш, калi б мы ваявалi адначасова i з рускiмi Iванамi, i з Янкi Амерыкi? Выдатна б тады атрымалася. - Афiцэр хiтра, па-ленiнску прыжмурыѓся.
  - Адна рота такiх дзяѓчынак i хлапчукоѓ як мы, можна далучыць Аѓганiстан i Iндыю на правах калонii да Трэцяга Рэйху! - Шарлота пагрозлiва сцiснула бiцэпс, пагульваючы мускулатурай рукi.
  - Ого, ну i ѓ вас амбiцыi. "Апошнi кiдок на Марс" чыталi? - ухмыльнуѓся афiцэр СС.
  - Правiльная кнiга! Я асабiста прыхiльнiца не шматпалярнага свету, а планеты, дзе адзiн гаспадар Вялiкая Германiя. У чалавечага статка павiнен быць адзiн пастух, а ѓсiм светам кiруе адзiны дыктатар! Тады чалавецтва зможа, нарэшце, выйсцi да зорак i стварыць Гiперѓселенскую iмперыю! Уявiце сабе свет, дзе кожны немец валодае планетай. Хоць не, чаго адной нiкчэмнай планетай, а цэлага сусвету! - У экстазе прагарлапанiла агнязарная чартоѓка Шарлота.
  Дзецi заскаквалi ѓ падводную лодку, туды ж унеслi i карлiка. Палкоѓнiк адзначыѓ:
  - Ды ты разважаеш як Гiтлер. I мабыць дзярэш у фюрэры.
  - Ну чаму нельга рвацца?! Бо немцы самы таленавiты народ на Зямлi i суцэль варты, стаць стрыжневай нацыяй. Мы нiкога не будзем прыгнятаць, у будучынi нават негры атрымаюць па планеце, а можа нават сусвету. - Ашчэрыла зубы ва ѓсмешцы ваѓчыха, але вочы працягвалi заставацца сур'ёзнымi.
  - Ведаеш Шарлота, табой будзе займацца псiхолаг. А пакуль я думаю, знайдзi Герду i пакiнь горад.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  Хлопчык-багатыр працягваѓ бегчы, i наблiжацца да Грэцыi, i адначасова складаць на хаду.
  Кашмарна-цудоѓны сон працягваѓся...
  - Чаму? Мы ж не ѓсiх забiлi! - Агнязарная д'ялiца, была да чырвонасцi абураная. Жавалкi на голых ножках так i пагульвалi.
  - А што вам мала трупаѓ! Акрамя таго вам нiхто не даваѓ усталёѓкi знiшчыць усiх! - абурыѓся афiцэр СС.
  - Калi мы жадаем пераканаць янкi: што напад здзейснена турэцкiм султанам, то павiнны быць бязлiтаснымi. I ѓвогуле нам загады аддае не палкоѓнiк, а генерал-лейтэнант! - Шарлота тузанула шыяй i злавiла зубкамi матылька. Потым са злосцю яе выплюнула.
  - Маеш на ѓвазе "Фрыц-булава". Ён у свой час дапамагаѓ афганцам ваяваць супраць амерыканцаѓ, таму затаiѓ на iх злосць! - Палкоѓнiк СС, выцягнуѓ з-за пояса шасцiствольны пiсталет.
  - А я ѓ свой час паклялася, што заб'ю за кожнага немца па сотнi амерыканцаѓ. Так што гэта толькi пачатак! - Вогнезарная ваяѓнiца, зрабiла пальчыкамi хупавай голай ножкi стрычку i каменьчык, на лёце звалiѓ буйнага, калючага жука-мутанта.
  Пасля гэтага Шарлота паспешна выклiкала генерал-лейтэнанта.
  - Мне патрэбен "Фрыц-булава"!
  - Палкоѓнiк Бiдэрбургер паведамляе, што генерал спiць! - Празвiшчаѓ ламаным дамкратам, галасок кастрата.
  - А чаго ён спiць?! - абурылася рудавалосая д'яблыца.
  - Дык ужо чатыры гадзiны ночы, ён жа таксама чалавек хоць i ѓ пагонах. - заскуголiѓ палкоѓнiк. - Да чалавека трэба ставiцца чалавечна!
  - Выдатна! Адзiн дрыхне, iншы чытае маралi! - агрызнулася агнявалосая красуня-тэрмiнатар.
  - Нiчога не магу зрабiць! - Палкоѓнiк быѓ гатовы разраѓцца.
  - Мы падсмажылi Нью-Сарай! - Рыкнула Шарлота, блiскаючы зубамi.
  - Зразумела! - Голас стаѓ яшчэ больш кiслым.
  - Эвакуiравалi дзяцей! - Вымавiѓшы гэта агнязарная д'ялiца, дзюбанула з падствольнiка , i яшчэ адзiн амерыканскi верталёт маркi "Барракуда", расцвiѓ агеньчыкам i пачаѓ хуценька падаць.
  - Адкуль дзецi? - Якi сядзiць на другiм баку правады палкоѓнiк, вiдавочна здзiвiѓся.
  - Ахвяры тэрарыстаѓ! - Шарлота правяла рубам далонi па горле.
  - Малайцы! Так трымаць! - Голас стаѓ бадзёры i ѓжо не здаваѓся такiм размазаным.
  Рудавалосая красуня дала кароткую чаргу, зразаѓшы пецярых баевiкоѓ у шлемах з антэнамi, якiя тырчаць ва ѓсе бакi. Пасля чаго рыкнула:
  - Але вось зараз думаем дабiць спецпрызна янкi i групоѓку "Устойлiвасць" або пашкадаваць тых, хто застаѓся.
  Голас зноѓ скiс:
  - Такi цяжкi выбар!
  - А палкоѓнiк што прапануе? - Шарлота шпурнула невялiкую, але начыненую крывымi iголкамi гранату. I зноѓ крыкi, выццё i стогны смяротна параненых салдат.
  - Спынiцца! Справа накшталт ужо зроблена, а лiшняя кроѓ нi навошта! - Пачаѓ, было афiцэр СС.
  - Можа ён i мае рацыю! Час схаваць iклы! - Тут па рацыi, пацвердзiла Герда. Зрэшты, гэта не перашкодзiла бландынцы-тэрмiнатару, зразаць трох "лiпучых" мужчын.
  Але агнязарная панна-тэрмiнатар не згаджалася:
  - Вось гэта якраз ткi вельмi сумнеѓна! Усё праѓдападабенства нападу чорнага султана iдзе да чорта. Мы перамагаем i тут адыходзiць.
  - Ну добра! Я прапаную вам наступнае. Забiце двух верхаводаѓ адмiрала Гейнэ Джэферсана i Астапа Бэндэра, а пасля адступайце! - выцiснуѓ з сябе палкоѓнiк.
  - Гэта значыць кампрамiсны варыянт! - Шарлота пальчыкамi, дзявочай ножкi перасмыкнула сабачку подствольника .
  - Жыццё суцэльны кампрамiс. - заѓважыѓ, цяжка ѓздыхаючы, палкоѓнiк.
  Шарлота звярнулася да напарнiцы:
  - Герда, ты мяне чуеш?
  - Вядома! - Адразу ж адказала бландынка-тэрмiнатар.
  - Дзе ты? - занепакоiлася тэрмiнатар з вогненнымi валасамi.
  - Толькi што замачыла адмiрала з Пiндостана , падпалiла гасцiнiцу i зараз еду на танку "Гепард" падпальваючы ѓсё, што рухаецца.
  - Гэта добра! Джэферсан i яго намы сапраѓды забiтыя? - Шарлота не зусiм давярала сваёй занадта ѓжо рэлiгiйнай i добрай напарнiцы.
  - Мёртвай не бывае! - Герда нават хiхiкнула ѓ адказ i аблiзала пышныя, зiготкiя як рубiны губкi.
  - Выдатна! А дзе Астап? - Спытала, здзiмаючы пыл Шарлота.
  - Тут ёсць праблема. У кампутары iнфармацыя адсутнiчае. Акрамя таго, я лiчыла, што калi ты з iм спала, то ён твой! - Хiхiкнула, скаля, тоненькiя iклы бландынка-тэрмiнатар.
  - Наiѓнае меркаванне! З кiм спiш той i твой! Ну, гэта памора! - i агнязарная д'ябла захiхiкала.
  - У цэлым такiя вось справы, не маю паняцце пра Аста Бэндэра! - Герда цяжка ѓздыхнула.
  - Атакуй штаб-кватэру групоѓкi "Устойлiвасць" можа быць, там каго-небудзь знойдзеш! - Шарлота на гэты разбiла варожага салдата, пляѓком iголкi.
  - Я якраз да яе i пад'язджаю! - Узрадавана прараѓла беласнежная ангелiца смерцi.
  Шарлота павярнулася да ѓжо iншага палкоѓнiка:
  - Дзеля сяброѓства народаѓ iду на кампрамiс са сваiм сумленнем, але ѓ наступны раз ад мяне не дачакаецеся лiтасцi!
  - Гоп-стоп! Цяпер лiтасцi не прасi! Ну добра атакуй мерсi. - падкалоѓ мясiсты эсэсавец .
  - Мiж iншым, мадмуазель. - Шарлота скрывiлася.
  - Не прынцыпова, не важна, так адважна. Усё роѓна вы мяснiкi! - Палкоѓнiк затрос другiм падбародкам.
  - А ты магчыма папросту шпiён! - Вогнезарная Д'яволiца нядобра блiснула вачыма.
  - Абражаеш? - Палкоѓнiк здрыгануѓся.
  - Канстатую факты! - Рыкнула ваяѓнiца, i як стрэльне, што... Пасыпалася крывавая стружка.
  - Ты яшчэ не нарадзiлася, а прайшоѓ скрозь агонь i ваду ѓ Белай Прусii i ваяваѓ на Блiзкiм усходзе! - Афiцэр зрабiѓ нязграбную спробу надзьмуцца.
  - Затое тут расслабiѓся. Увогуле нам з табой казаць няма пра што. Я проста атакую i б'ю!
  Дзяѓчына, на ѓсiх хуткасцях зiхоцячы акрываѓленымi, босымi ступнямi пабегла ѓ бок, дзе неслася стральба. Яе ножкi ѓжо не хварэлi.
  Герда парай залпаѓ падпалiла штаб-кватэру групоѓкi "Стабiльнасць". Убачыѓшы аѓтамабiль, такi дарагi, пазалочаны з жамчужнымi ѓзорамi, прама ля ѓваходу ѓ офiс, дзяѓчына не ѓтрымалася:
  - Гэта крута! Няма квазарна!
  I наехала гусенiцамi на машыну. З боку ѓ неба бiлi пяць струек фантана з рыбак на чале з царом Нэптунам. Гэта само па сабе было прыгожа, а некалькi трупаѓ надавалi вiдовiшча вельмi экзатычны выгляд.
  Герда адзначыла:
  - Залiшняя раскоша прыкмета легкадумнасцi, легкадумнасць прадвеснiк хуткага спусташэння!
  Страляць па фантане не хацелася, i дзяѓчына проста разгарнула кулямёты ѓверх i дала чаргу па снайперах i гарматныя гнязды. Затым, набраѓшы хуткасць, таранiла дзверы.
  - Амерыка, Амерыка спасцiг яе прагрэс, куды нi кiнеш погляду, працоѓным няма месцаѓ! Паслугi толькi кiлера, заѓсёды ѓ iх у гонары! Раскручваць прапелеры i могiлкi помсты! - Заспявала, дурную, але жудасна смешную песню голасам раскручанай i не паспеѓ ахрыпнуць прымадонны дзяѓчына.
  Выскачыѓ з танка, яна рушыла да офiса. Машынка пракралася першай, але пакуль слядоѓ Астапа Бэндэра (ну ѓ яго i мечка i прозвiшча) не выявiла. Камандаваѓ яго намеснiк Алi Чугаеѓ. Па нацыянальнасцi ѓзбек, былы рэкецiр i даволi нядрэнны баксёр. Алi крычаѓ:
  - Якiя апошнiя зводкi!
  - Нас атакавалi з мора знiшчана адзiнаццаць катэраѓ, дзве баржы гараць, пашкоджаны траѓлер! - Надрыѓна раѓлi шакалы ѓ адказ!
  - Гэта прыстойна нас дасталi! Дзе самы галоѓны адмiрал, якi нас зусiм задраѓ? - Рыкаѓ Алi.
  - Не адказвае, але з яго гатэля iдзе дым i выпiрае агонь! - У галасах ужо чулася дрыгаценне.
  - Падобна i там напад. Колькi ж атакавалай сiлы? - Дарэчы, кажучы, Алi не гледзячы на крымiнальнае мiнулае, не любiѓ блатных слоѓ i выглядаѓ цалкам рэспектабельна.
  - А хто разбярэ! Тут войскi супернiка, нiбы нябачнiкi, то з'яѓляюцца, то знiкаюць! - Бандыты былi гатовыя заплакаць.
  - Гэта або рускi спецпрызн, або чорны султан. Даѓно мы яго спрабуем злавiць, але нiяк не ѓдаецца. - Шыпеѓ сам па сутнасцi мацёры баявiк.
  - Няхай давядуць рахунак да мiльярда i яго самi саѓдзельнiкi выдадуць! - Крычаѓ шакал.
  Герда хоць слухала гэта, не спынялася нi на iмгненне. Дзяѓчына iшла наперад, атакавала, бiла, рэзала. Марыю больш захапляла магчымасць паласнуць кiнжалам, чым проста застрэлiць. Сапраѓды, калi выкiдваеш кулю, то гэтага не адчуваеш, ну хiба што лёгкую аддачу. Праѓда захапiла парачку англiйскiх кулямётаѓ. Яны спрабавалi весцi крыжаваны агонь, але падвяло наяѓнасць мёртвага сектара. Герда пажадлiва аблiзнула вусны:
  - Будзе на кiм адыграцца. Жыццё ланцуг, а кампрамiсы звёны - без дагавораѓ жыццё, не жыццё пакута!
  Нагой бландынка-тэрмiнатар адкiнула вялiзны, памерам сабаку коллi пацука; так упала на спiнку i iстэрычна затрэсла лапкамi. Затым, падняла два дыскi-бумерангi i запусцiла ѓ ворагаѓ. Тыя пракруцiлiся i зрэзалi сваiх супернiкаѓ.
  - Вось так! Не зразумееш, што лепш кiнуць цi стрэльнуць. Хто не мае ѓ баi трапнасцi, акасее ѓ пекле магiлы!
  Шарлота рыкаючы, адказала ёй:
  - Самае аптымальнае гэта ѓцячы!
  - Што ж ты гэтага не iдзеш? - Скрывiлася бландынка-тэрмiнатар.
  - Я зачышчаю паѓднёвы бок горада! - адказала д'ябла-ваѓчыца.
  Шарлота i сапраѓды рушыла далей ад порта, iмкнучыся сабраць пабагацейшы ѓраджай смерцi. Арганiзаванага супрацiву ѓжо не было.
  Герда таксама не стаяла на месцы. Прыхапiла ангельскiя кулямёты "каралеѓскi бульдог". Вядома, аѓтамат з уранавымi кулямi таксама добра. А тут такiя залпы: усё змятаюць запар, толькi што цягнуць на сабе арматуру цяжкавата. Паверх за паверхам, забiтыя iх дабiваеш.
  Праѓда, ужо на перадапошнiм рубяжы Герду чакала чарговае выпрабаванне. Яе атакаваѓ баец, падобна, таксама прычынены артэфактам "мега-браня". Ва ѓсякiм разе, нават суцэльны свiнцовы струмень кулямёта яго не браѓ. Сам аб стрэлiѓ з АКМ-110, таксама без эфекту, хоць дзяѓчына адчула лёгкi жар.
  - Ад гэтых не прабiваных у мяне ванiтуе. - заявiла Герда.
  - А што ты птушка думала? - Бандыт, падобна, здагадаѓся, што перад iм дзяѓчына.
  - Ды рознае! У прыватнасцi як бы нам пазмагацца на кiнжалах. - Бландынка-тэрмiнатар злёгку агалiла правую частку грудзей, згарнуѓшы вiшнёвым саском.
  - Калi табе абрыдла жыццё давай! - грукатала пажадлiва ѓсмiхнуѓся.
  У супернiка быѓ сапраѓдны меч. Рэчыца сур'ёзная здольная паказытаць не толькi дзяѓчыну.
  Герда ѓзважыла даволi доѓгi кiнжал, ён з такога цвёрдага металу, што да гэтага часу не затупiѓся.
  - У цябе перавага ѓ даѓжынi, а ѓ мяне ѓ розуме!
  - Жанчыны, асаблiва бландынкi разумнымi не бываюць. Калi хочаш захаваць сваё жыццё, устань на каленi i зрабi, мне прыгожы i гарачы зьменiцца! - Рыла ѓ бандыта стала такiм агiдным
  - Сваёй непрыстойнай прапановай ты сам сабе падоѓжыѓ пакуты. - Дзяѓчына скокнула на свайго супернiка. Той хупава адступiѓ, парыраваѓшы выпад:
  - Не дрэнна для шлюхi!
  - Я прыстойная жанчына, дакладней дзяѓчына. - Герда адчула, што чырванее.
  - Я бачу нявiннiца! Ня цалаваная! - Яхiдна ѓсмiхнуѓся амбал.
  - Ты што прарок? - Герда ѓстала босы, дзявочай ножанькай на галавешку i адчула агрубелай падэшвай, лёгенькi апёк.
  - Цалкам магчыма! Зрэшты, сёе-тое можна адгадаць, гледзячы ѓ адны вочы! - I яхiднае хiхiканне ѓ адказ.
  Герду здзiвiла, адкуль ён ведае, што яна бландынка, бо пад камуфляжам нiчога не вiдаць. Не такая ѓжо яна дурнiца, каб усiм раскрываць сваю асобу. Ну, а тое, што Герда нявiннiца, гэтага ѓвогуле нiхто не ведае акрамя ФСБ. Можа гэта агент ЦРУ?
  Дзяѓчына зрабiла складаны выпад, але супернiк парыраваѓ, адступiѓшы i ѓ сваю чаргу, правёѓ зваротную серыю.
  Герда выразна, у стылi лядовай фiгурысткi адхiлiлася, не, усё ж ён рухаѓся павольней яе як чалавек вельмi майстэрскi, не нiжэй майстра спорту мiжнароднага класа па фехтаваннi, але менавiта як звычайны бялковы тып. Марыя была хутчэй i паспрабавала гэта скарыстаць. Дзяѓчына зрабiла пару выпадаѓ, потым правяла прыём "каракацiца", але не змагла зачапiць супернiка.
  - У цябе цудоѓная мускулатура. - сказаѓ ужо крыху iншым тонам баец. - Такiя дакладныя iкры, бачныя iдэальныя мышцы без кропелькi тлушчу. Нават дзiѓна, што жанчына можа мець такое сухое цела.
  - Цябе гэта дзiвiць? - Спытала, адчуваючы неабыякую прыкрасць Герда.
  - Збольшага так! Не хацелася цябе забiваць! - Суб'ект неяк па-асаблiваму агiдна ѓхмыльнуѓся.
  У гэты момант у Герду ѓпiлiся некалькi аѓтаматных чэргаѓ. Адна з куль па датычнай ударыла ѓ бронекамiзэльку.
  - Вось чорт! Ты мяне загаворваеш, а тым часам iншыя падонкi страляюць! - прабурчала бландынка-тэрмiнатар.
  - Селявi ! Такое жыццё! Не я заб'ю па-сабачы, як гэта зрабiлi б астатнiя. Так што гарантую табе труну нявiннiца. - I атрутная ѓсмешка ѓ адказ.
  У галаве ѓ Герды мiльганула думка:
  - А не набылi яго вочы пад уздзеяннем артэфакта ѓласцiвасцi iкс-прамянёѓ. У гэтым выпадку яму бачная кожная мая жылка, i нават рухi прэса. Гэтым i тлумачыцца тое, што ён такi жвавы i адгадвае мяне.
  - Ну добра больш марудзiць няма сэнсу! - пiскнула лэдзi вайны.
  Дзяѓчына атакавала супернiка ѓсё сiламi i нават нагамi. Ён адступаѓ, з цяжкасцю парыруючы. Герда не звяртала ѓвагi на стрэлы хоць раз тры яе няхай у аслабленым выглядзе, але трапiлi. Прызвычаiѓшы апанента да вызначанай паслядоѓнасцi рухаѓ, ён ужо парыраваѓ аѓтаматычна. Дзяѓчына напружыла мышцы, нiбыта для ѓдару, сама выкруцiѓшыся, выканала падсечку i спрытна падставiла кiнжал. Яе супернiк наляцеѓ на вастрыё горлам. Праѓда лязо яго мяча змагло разадраць Гердзе, развiтую i хупавыя грудзi, нават кроѓ выступiла.
  - Ну, вось яшчэ адзiн монстр зрынуты. Але наогул я ѓжо стала знемагаць ад падобнага напору! - Дзяѓчынка стрэсла кропелькi поту.
  У гэты момант, грозны вокрык у рацыях прымусiѓ дзяѓчат ачуцца...
  - Заводзь маторы! Ужо можна ехаць далей за прыгажуню.
  Шарлота iрванула за тумблер:
  - Наперад "Тарзаны" абараняй свае колеры! Не канапы, не кiшэнi, а Масква мая мара!
  Ужо была светлая пустынная ноч, i дзяѓчаты нават пасвiствалi ад нецярпення. Iм вiдавочна хацелася крывi.
  Фруда рычала, як тыгрыца:
  - А што парвём грэлку!
  Шарлота яхiдна адказала:
  - Парваць грэлку розуму вялiкага не трэба! Куды рацыянальна разразаць танк!
  Герда паправiла яе:
  - Не! Лепш разарваць браню танка!
  Шарлота пусцiла парачку жуйных бурбалкi з-за рота. А затым выказалася:
  - I чаму ѓ свеце столькi вырадкаѓ, i яшчэ больш уродства?
  Герда на гэта адказала:
  - А таму, жыць немагчыма па розуме!
  Фруда спытала Шарлоту:
  - А яшчэ чаго-небудзь ты пра рэлiгiю расказаць можаш?
  Вогнезарная д'яблыца падмiргнула смарагдавымi вочкамi:
  - А вам гэта будзе цiкава?
  Фруда адказала:
  - Вядома! Яшчэ ѓ нас цэлую гадзiну, калi не болей самавiтага ходу!
  Шарлота адзначыла:
  - Мусiць, мы iдзем у самой Александрыi, цi да базы, што поруч сталiцы Егiпта.
  Герда вякнула:
  - Ну, куды iдзем, датуль i дойдзем!
  Шарлота пачала казаць:
  Увесь Новы Запавет, за выключэннем Апакалiпсiсу, апiсвае зямное жыццё Iсуса Хрыста i ролю Яго ѓ выратаваннi роду чалавечага. Але апiсаньне Ягонага жыцьця, вучэньня, сьмерцi i ѓваскрэсеньня напiсана настолькi супярэчлiва, што нiводнаму хрысьцiянскаму багаслу дагэтуль тая i не ѓдалося напiсаць суцэльнай бiяграфii самога Iсуса Хрыста.
  Герда парыравала:
  - Дык жа ж i ѓвесь свет, пакуль нiкому не ѓдалося заваяваць, а вялiкаму фюрару атрымаецца!
  Фруда незадаволена буркнула:
  - Не перабiвай белабрысая!
  Шарлота, не звяртаючы ѓвагi, працягнула:
  - Багасловы да гэтага часу не могуць, напрыклад, усталяваць, калi нарадзiѓся Хрыстос i колькi гадоѓ ён пражыѓ на зямлi. У Евангеллi ад Матфея напiсана, што Iсус нарадзiѓся пры цары Iродзе (памёр у 4 годзе да нашай эры), а ѓ Лукi - пры кiраѓнiку Сiрыi Квiрынii (стаѓ кiраѓнiком у 6 годзе нашай эры). Выходзiць, што Iсус Хрыстос нараджаѓся двойчы: пры цары Iродзе, а затым не менш чым праз 10 гадоѓ, другi раз - пры Квiрынii .
  Вогнезарная д'ябла зрабiла паѓзу, пару глыткоѓ з бiклагi i працягнула:
  Царкоѓнiкi да гэтага часу не могуць устанавiць: у якiм годзе нашай эры быѓ распяты Iсус Хрыстос. Каталiцкая царква прытрымлiваецца даты 27 года, пратэстанты - 30 гады, а праваслаѓныя - 33. Але сведчанне Евангелля ад Яна дае падставы лiчыць, што Езусу ѓ дзень смерцi было крыху больш за 40 гадоѓ (2,19-21; 8:56-58). У 3 стагоддзi шэраг бачных тэолагаѓ лiчылi, што Езусу Хрысту ѓ дзень смерцi споѓнiлася роѓна 49 гадоѓ.
  Той жа Ян паведамляе, што Iсус Хрыстос памёр на крыжы ѓ пятнiцу напярэдаднi юдзейскага свята Вялiкадня. А сама пасха была ѓ суботу, калi Iсус быѓ пахаваны ѓ труне (19:14,31). Але астатнiя тры евангелiсты - Мацей, Марк i Лука - аднадушна сцвярджаюць, што Iсус Хрыстос напярэдаднi iудзейскага Вялiкадня адзначыѓ са сваiмi вучнямi свята, а быѓ распяты i памёр у самы дзень iудзейскага Вялiкадня. Прычым яны, як i Ян, сцвярджаюць, што Iсус Хрыстос памёр у пятнiцу. Калi прытрымлiвацца ѓсiх чатырох евангелляѓ, то варта прызнаць, што Iсуса распялi ѓ пятнiцу, i што гэтая пятнiца была адначасова i ѓ самы дзень Вялiкадня i днём раней - напярэдаднi свята Вялiкадня.
  Хiстаючы палаючай як паходня галавой, Шарлота скончыла:
  Навукоѓцы вылiчылi, што падчас намеснiцтва Пiлата (26-36 гады) iудзейскi Вялiкдзень тройчы - у 27, 30 i 33 гадах - прыпадала на пятнiцу, але нiводнага разу не была ѓ суботу. Такiм чынам, Пiлат нiяк не мог пакараць смерцю Iсуса Хрыста ѓ той час, пра якi кажа евангелiст Ян, але мог тройчы пакараць яго ѓ той час, пра якi кажуць Мацей, Марк i Лука. Карацей кажучы, калi сэнс яшчэ, нешта тут абмяркоѓваць!
  Герда ѓ своеасаблiвай манеры пагадзiлася:
  - Думаю, што не! Але вось магу прывесцi некаторыя доказы Богадушнасцi Бiблii, як сказаць ад адваротнага!
  Фруда iстэрычна замахала рукамi:
  - Не! Лепш не трэба!
  Герда скрывiлася:
  - А што трэба?
  Шарлота адказала за Фруду:
  - Лепш праспявай, чаго-небудзь! У цябе гэта добра атрымлiваецца!
  I Герда як заѓсёды з натхненнем i пачуццём заспявала:
  Калi снарады рвуцца, то не гром,
  I месяц, нiбы серп крывавы!
  Арол з раскiнутым крылом,
  Ён увасабленне дзяржавы!
  
  Мяняе час рахунак цароѓ,
  I ѓ вечнасцi наш град заснаваны!
  Хай будзе сцёрты ѓ дзярмо злыдзень,
  У руках магутны серп i молат!
  
  Ворагаѓ жорстка я сомну,
  Сатру халеру з чала свету!
  Пастаѓлю доблесць у раздзел,
  Героям пояс з парфiру!
  
  Хоць ты ворагамi акружаны,
  Юда з подлаю здрадай!
  Але заваюем старажытны трон,
  I раскiнем па сусвеце!
  
  Але агiдны гаротны Садома,
  Прэ супастат такi падступны!
  Але чакае нячыстых ордаѓ разгром,
  Пад небам далiкатным, прамянiстым!
  
  Чаго панiк кiраѓнiком герой?
  Нас чакаюць палаты Альбiёна!
  Няхай будзе слаѓным гэты бой,
  Круцейшы волат Бурбона!
  
  Чараѓнiк шалёна грымеѓ,
  Ляцелi з ровам самалёты!
  Але перамагаць у тым наш надзел,
  Няхай у славе прускiя пiлоты!
  
  Як льецца вадаспадам кроѓ,
  Для ѓсiх выгод важней гонар!
  Святое чыстае каханне,
  За справу праѓды будзе помста!
  
  Вось Радзiма, палi, стагi,
  Дзяѓчаты басанож з сярпамi!
  Ты мне ѓсiм сэрцам дарагая,
  Мы аб спакоi не марылi!
  
  Лаянка гэта дадзенасць назаѓжды,
  Зямля вольная - далей космас!
  Сусвету вечнага берага,
  Мы збiраем у сумку зоркi!
  Прыгожую ды яшчэ ѓ цудоѓным выкананнi, песню нечакана перапынiѓ гнеѓны голас Мадлен:
  - Наперадзе блокпост ангельцаѓ. Прыгатавацца да ѓдару!
  Герда нядбайным рухам закiнула снарад i зрабiла пальцы веерам:
  - Што ж разбярэмся ... У стылi СС!
  Шарлота праспявала:
  - Адбiѓную, нiбы лес, з'есцi ѓ печы салдат СС!
  Фруда так жудасна зморшчылася, нiбы была двухгаловым пярэваратнем i надзела на тулава, сваю другую пякельную сутнасць:
  - Няма агнязарная, ты складаць не ѓмееш!
  Блокпост ангельцаѓ быѓ нядрэнна абсталяваны i нават на стрэме, стаяла "Мацiльда". Зрэшты, ваѓчыцы толькi пасмяялiся над падобнымi мерамi засцярогi. Герда люта, але пры гэтым карыкатурна жмурачыся, заѓважыла:
  - Вось як заѓсёды страва паспела...
  Рушыѓ услед загад, i кулямётныя чэргi зараз накрылi каравульных, а трапны стрэл збiѓ кулямётную вышку, перш чым прагучалi зваротныя стрэлы. Тут жа пачулiся крыкi i прынiжаныя просьбы аб здачы. Бою па сутнасцi не было... Нават "Мацiльду" рэзаць не прыйшлося, яе проста без усялякiх цырымонiй захапiлi. Шарлота, якая ледзь паспела, зрэзаць кароткай чаргой дваiх неграѓ, заявiла:
  - Ну, калi сапраѓды казаць.... Усiх перамагаю пагалоѓна!
  Аднак Фруда не захацела падтрымаць гуллiвы тон рудавалосай ваѓчыцы.
  - Мы пабiлi не туз, гэта максiмум цягне на шасцёрку!
  Шарлоты скрывiла рыла:
  - Курачка па зярнятку дзяѓбе, аѓтамат па кулi страляе, музыка па нотах гуляе, i толькi ѓяѓленне захоплiвае ѓсё i адразу!
  Герда адобрыла, агнязарную напарнiцу:
  - А што прыгожа сказана! Вось толькi куды палонных дзянём!
  Шарлота нядбайна адмахнулася:
  - Ты што не чуеш, як за намi грузавiкi едуць!
  Герда з незвычайным спрытам, падкiнуѓшы сваёй, дзявочай босы нажны снарад, узрадавана вымавiла:
  - Ну, што ж тады i дазапраѓку зробiм на хаду!
  Калона танкаѓ i машын суправаджэння, якiя дагналi iх, працягнула рух. Трэба было яшчэ шматлiкае паспець, пакуль супернiк у панiцы i разбягацца ад зруйнавальных удараѓ Вермахта.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 16.
  Хлопчык-багатыр ужо ѓ Грэцыi, яму весела i нават квазарна ад бегу, i перамяшчэння. Ён жа мульцяшка. I ѓ Грэцыi цёпла i наогул цудоѓна. Столькi розных храмаѓ багам i багiням.
  I можна сапраѓды атрымлiваць асалоду ад архiтэктурай. I якую-небудзь жанчыну ѓзяць i прыцiснуць да дрэва, i апрацаваць. Так каб яна ѓздрыгвала ад аргазмаѓ.
  I гэта проста трывiяльна шык. I наогул скажам так - супер!
  I заадно можна працягнуць сачыненне з вялiзнымi абаротамi.
  Блiжэй да поѓдня танкi, рухаючыся сваiм ходам, ужо падыходзiлi да прадмесцяѓ Александрыi. Па дарозе, аднак, не абышлося без эксцэсаѓ, два танкi ѓсталi, заглухлi маторы. Дзяѓчаты зрэшты, хутка адрамантавалi iх i каб не губляць дарма час падзаправiлi свае машыны. Герда тут адзначыла:
  - Вось бачыце, нават тэхнiка не вытрымлiвае!
  Шарлота на гэта адказала:
  - Тэхнiка створана людзьмi, а тварэнне не можа быць мацнейшым за стваральнiка!
  Герда яхiдна ѓставiла:
  - Вось ты зараз i пацвердзiла, што таксама верыш у ѓсявышняга!
  Шарлота хiхiкнула ѓ адказ:
  - Ну так! Вядома ж, веру! Павiнен жа нехта падарыць свет Германii. Толькi ж у Бога якi апякуецца тваёй вялiкай Радзiме - гэта адно! А ѓ бiблейскага габрэйскага бажка, гэта зусiм iншае! У гэта i сутнасць вучэння, па нацызму: у што верыць - у тое, што разумна!
  Герда тут усмiхаючыся, пагадзiлася:
  - Верыць у Бога сваёй Радзiмы... Гэта вядома куды разумней, чым нюхаць габрэйскую, iнтэлектуальную памыйнiцу!
  Фруда, якая разам з усiмi дазапраѓляла бакi тут адзначыла:
  - А вось дзiѓна! Гiтлер казаѓ, што габрэi загубiлi духоѓнасць i ѓнеслi ѓ свет матэрыялiзм i атэiзм. Але з iншага боку менавiта юдэi аѓтары монатэiзму. Гэта значыць тут як бы палка аб двух канцах.
  Шарлота падказала:
  - I Хрысцiянства таксама прыйшло ад габрэяѓ! Фу... Малайчына Нiцшэ выкрыѓ гэтую заразу. Стварыѓ правiльнае i рацыянальнае вучэнне, без казак i iлюзiй. Чалавек павiнен абапiрацца на ѓласныя сiлы, а не разлiчваць на...
  Герда тут перабiла:
  - Ну вядома, я нiколi не казала, што Iсус будзе за нас ваяваць, а тым больш, што трэба разлiчваць на малiтву. Акрамя таго хiба Герда баялася ѓ баi цi адмаѓлялася страляць. Хто мяне можа папракнуць?
  Шарлота паляпала сяброѓку па моцным, хоць i хупавым плячы:
  - Нiхто i нiколi! Ты смелая дзяѓчына!
  Фруда раптам яхiдна ѓставiла:
  - I, нажаль, усяго толькi дзяѓчына!
  Герда нахмурылася:
  - А што ты гэтым хочаш сказаць?
  Фруда набычыѓшыся, вымавiла:
  - Нават забiѓшы тысячу ворагаѓ, ты не прынясеш больш, карысцi Радзiме, чым нарадзiѓшы аднаго, а лепш шмат нашчадкаѓ!
  Герда ахвотна ж праѓда пагадзiлася:
  - Гэта i будзе! Ангельцы слабыя i я спадзяюся, мы яшчэ зможам авалодаць Лонданам да зiмы!
  Шарлота тут ужо была мала аптымiстычная:
  - Як сказаць. Трэба будзе знiшчыць вялiзны, першы ѓ свеце флот. Хоць нашы падводныя лодкi ѓжо прабiлi ладныя праломы, падпалiѓшы льву кончык хваста.
  Фруда праспявала:
  - У бойцы баязлiвасць глупства - усiм паставiм сiнякоѓ! Можна жыць i без хваста, але паспрабуй без мазгоѓ! Галава, галава - разумная галоѓка, а да разумнай галавы, ды яшчэ спрыт!
  Герда на гэта вельмi мiла ѓсмiхнулася:
  - Гэта прыгожая песенька! I дасцiпная! Сама напiсала?
  Фруда тут нечакана выявiла шчырасць:
  - Не, гэта руская народная! Вы рускую мову ведаеце!
  Герда i Шарлота хорам вымавiлi:
  - Вядома, ведаем! Гэта адзiн самых галоѓных патэнцыйных ворагаѓ Трэцяга Рэйха, i нам з iм магчыма яшчэ давядзецца ваяваць!
  Фруда тады спытала:
  - Ну, а фальклор рускi ведаеце?
  Герда крыху сумеѓшыся, адказала:
  - Трохi ведаю... Напрыклад казку - "Маша i Мядзведзь". Яна мне падабацца тым, што Маша як бы сiмвалiзуе хiтрую Нямеччыну, а мядзведзь прастадушную Расiю.
  Шарлота свiснула:
  - А што мы быццам бы на СССР i ездзiм! Аднак рускiя, нягледзячы на багацце ѓласнай зямлi, заѓсёды квапiлiся на чужыя тэрыторыi. Успомнiм паход князя Алега на Канстанцiнопаль або Святаслава якi заваяваѓ не менш Аляксандра Македонскага.
  Герда дадала:
  - Так i македонцы, таксама славяне...
  Шарлота закруцiла галавой:
  - Ты забылася, чаму нас вучылi: македонцы гэта арыйская частка старажытных грэкаѓ.
  Шарлота тут i вельмi важка запярэчыла:
  - Сам фюрар у апошняй прамове, калi адправiѓ пасланне з вiншаваннем, узяццi Талбука сказаѓ! Нашы подзвiгi, подзвiгi армii Вермахта, несумненна зацямняць i паходы Славянiна Аляксандра i карсiканца Напалеона! А фюрар, як вядома не памыляецца!
  Фруда таксама заѓважыла:
  - Вось i я думаю, войны з Расiяй сёлета не будзе. У Афрыку прыбываюць усе новыя дывiзii Вермахта i СС, а значыць, менш застаецца сiл для вайны з СССР. Таму калi ѓдар на ѓсходзе i рушыць услед, то пасля капiтуляцыi Брытанii!
  Шарлота тут падала думка:
  - Усё ж фюрар дарма ад нападу сёлета адмовiѓся! Цяпер яму ѓжо будзе цяжка заспець рускiх знянацку. Магчыма, Сталiн якраз разлiчваѓ, што Гiтлер не скончыѓшы з Брытанiяй, на яго не палезе!
  Герда зрэшты, тут была не згодна:
  - Мудры палiтык павiнен заѓсёды трымаць порах сухiм, а войска ѓ стане поѓнай баявой гатовасцi! Гэта аксiёма любой вайны i разумнай палiтычнай стратэгii. Так што савецкiя войскi, што цалкам разумна меркаваць, проста занялi месцы ѓ абароне i чакаюць нас.
  Фруда з выглядам вялiкага стратэга дадала:
  - У СССР ёсць танкi па бранiраваннi не горш, чым "Мацiльды" i "Кромвелi", але з больш магутнай гарматай. Так што нам трэба самiм нарасцiць свае браняваныя мускулы i толькi, затым ударыць. Так, што Гiтлер як заѓсёды i практычна ѓсюды мае рацыю!
  Заправiѓшыся i паправiѓшы танкi ваѓчыцы працягнулi шлях. Сярэдняя хуткасць машын не перавышала не гледзячы на разгон матораѓ трыццацi пяцi кiламетраѓ за гадзiну, хоць калона i выйшла на шашу. Зрэшты "Кромвелi" маглi б i хутчэй, але прытармажвалi "Мацiльды". А сонца няѓмольна паѓзло да зенiту. Зрэшты, за дзесяць гадзiн плюс час дазапраѓкi ѓдало пакрыць большую частку адлегласцi. Усё ж Александрыя не так ужо i далёка ад Лiвiйскай мяжы.
  Над дзяѓчатамi некалькi разоѓ праляталi нямецкiя самалёты, але пад свой уласны агонь калона не трапляла, падобна Роммель добра адладзiѓ узаемадзеянне войскаѓ i сувязь. Вось у небе з'явiѓся тузiн бiпланаѓ Хе-123.
  Герда (яна высунула галаву з вежы i тая i ехала, iнакш знаходжанне ѓ распаленым танку было катаваннем) са здзiѓленнем адказала:
  - Ого i гэтыя дзядкi тут?
  Шарлота паказаѓшы пальцам у неба, адказала:
  - Ты ведаеш бiпланы, з двух раѓналежна размешчаных крылаѓ ствараюць большы аэрадынамiчны супрацiѓ, але затое лепш завiсаюць, i ѓ iх нiжэй хуткасць пры пiкiраваннi. Гэта значыць, у якасцi штурмавiка, калi па блiзкасцi няма знiшчальнiкаѓ, то яны вельмi эфектыѓныя. Ну, а пасля разгрому Мальты i серыi нашых удараѓ, у ангельцаѓ няма чым прыкрываць неба над Егiптам. Так што рашэнне выкарыстоѓваць i Хе-123 апошнi самалёт бiпланавай канструкцыi, трэба назваць рацыянальным i ѓ цэлым прагматычным, размаѓлялым аб генiяльнасцi фюрара!
  Герда заѓважыла:
  - Вось гэта да! Усё для фронту, усё для перамогi!
  Фруда адзначыла:
  - Аднак як горача ѓ танку, у яго амаль не працуе вентыляцыя. Нешта амерыканцы не даглядзелi.
  Шарлота адзначыла:
  - У "Кромвелях" i "Матыльдах" яшчэ ёсць вентыляцыя, хоць i не ва ѓсiх, а тут танк вiдавочна не прыстасаваны да пустынi. Яшчэ дзiѓна, як у яго маторы не заклiнавала.
  Фруда пагардлiва фыркнула:
  - Школа аѓтамабiлебудавання ѓ ЗША самая старажытная. I вядома маторы самi па сабе нядрэнныя, толькi вось iх пяць, а не адзiн.
  - Але гэта ж падвышае жывучасць танка ѓ баi! - адзначыла Герда. - Хоць можа сам танк з-за гэтага збiраць цяжэй.
  Шарлота заѓважыла над лiнiяй удалечынi самалёт i свiснула:
  - А гэта што за цуд?
  Герда прыжмурылася i вымавiла:
  - " Спiтфайры " , ляцяць з усходу на захад, тры штукi... Можа гэта нават i нашы.
  Шарлота не пагадзiлася:
  - Могуць быць i нашы, але... Даведацца ангельскага лётчыка, можна па манеры вядзення самалёта. Вось паглядзi больш уважлiва. Гэта ж тыповы брытанскi стыль! Так што...
  Герда пакратала кулямёт:
  - Гэта штурмавы калiбр 13, 7. Можна паспрабаваць збiць!
  Фруда запярэчыла:
  - А чаму страляць будзеш менавiта ты! У мяне больш досведу!
  Шарлота рыкнула ѓ адказ:
  - Няхай лепш палiць Герда! Ён збiвае з першага стрэлу i без усялякага доследы.
  Бландынка-тэрмiнатар адкiнула валасы i пацалавала кулямёт:
  - Мiлка не падвядзi мяне, калi ласка! Бi!
  Кулямёт страляе... I не гледзячы на вялiкую вышыню " Спiтфайр " загараецца, Герда працягвае палiць, другi гарыць, а трэцi як iрване. Бабах i ѓ небе ѓспыхнуѓ агнiсты камяк, дакладней нават невялiкi на такой адлегласцi камячок.
  Шарлота свiснула:
  - Вiртуозна! I як у цябе атрымалася?
  Герда сцiпла адказала:
  - " Спiтфайр " гэта знiшчальнiк, а не штурмавiк, у яго слабаватая абарона знiзу. Калi сапраѓды патрапiць, то кулямёт праб'е бензабак.
  Фруда дадала:
  - У гэтай мадэлi, дарэчы, рухавiк занадта ѓжо гаручы, пажаранебяспечны. Падпалiць не цяжка! Так што тую галоѓнае патрапiць, сапраѓды ѓ фюзеляж са слабаватым брушкам. Нiякага цуду, суцэльная матэматыка i разлiк!
  Шарлота, нягледзячы на гэта, дадала:
  - Усё роѓна Герда малайчына.
  Па рацыi пачуѓся сярдзiты голас Мадлен:
  - Як вы асмелiлiся страляць без каманды! Добра яшчэ, што тамака сапраѓды сядзелi ангельцы. А калi б гэта былi нашы на захопленых самалётах, цi тым больш дзяѓчаты-ваѓчыцы. Вы ж бачылi як частку маёй роты села на трафейных крылатых коней!
  Герда паѓжартам адказала:
  - Я сэрцам нашых заѓсёды чую! А хто чужы той не мой!
  Шарлота дзёрзка дадала:
  - А колькi маглi гэтыя трое нашых хлопцаѓ збiць? Вы пра гэта не думалi?
  Мадлен зло адказала:
  - Калi будзе паѓза ѓ бiтвах, вы за дзёрзкасць адкажаце! А пакуль што ж змагайцеся, калi можаце! А вы бачу, можаце!
  Пейзаж вакол не блiскаѓ разнастайнасцю, пустыня, барханы, пара ѓжо кiнутых блокпастоѓ. Яшчэ трапiлася арабскае паселiшча. Там знаходзiѓся англiйскi грузавiк, чатыры матацыклы з каляскай. Гэтых прыкончылi ѓ пяць секунд, нельга назваць нават сутычкай, так проста разня.
  Толькi блiжэй да ѓскраiны Александрыi яны, нарэшце, сустрэлi яшчэ не кiнуты блокпост i нават падабенства двух дотаѓ. Адзiн з iх быццам бы нават мармуровы i пяццю гарматамi.
  Шарлота драпежна аблiзнула пунсовыя губкi:
  - Вось, нарэшце, у нас сур'ёзная праца! А то толькi вiшанькi зрываем! Не вайна, а карнавал - як бы чорт не разарваѓ!
  Герда па-добраму пажартавала:
  - А iрве звычайна альбо ад шчасця, альбо ад самагонкi!
  Шарлота яхiдна, як самка тхара заѓважыла:
  - I самагонкi для разгону, потым вiнца да канца!
  Зрэшты, i тут бой аказаѓся кароткiм, хапiла адно залпу, каб вывесцi са строю гарматы, а кулямёты выкасiлi сотнi тры пяхоты. Толькi адзiн ангелец паспеѓ шпурнуць гранату. Аскепкi ѓдарылi па бранi " Акрамявеля ", а адзiн распароѓ негру, штаны, адарваѓшы годнасць. Дзяѓчаты-ваѓчыцы дружна засмяялiся, а Шарлота састрыла:
  - Вось так мы выконваем сваю селекцыйную функцыю!
  Фруда дадала:
  - Кастрыруючы непаѓнавартасных!
  Адной толькi Гердзе стала шкада салдацiка. Ды i наогул гэтых хлопцаѓ якiя апынулiся не ѓ патрэбны час i не ѓ патрэбным месцы. Вось дзот калi ѓ яго трапiлi снарады, пакарабацiѓся, нiбы стары чаравiк пры сушцы. Сцены разышлiся шырокiмi расколiнамi, за якiя хочацца зачапiцца i ѓ iх патануць. А гэта ж жудасна. Або грымасы забiтых хлопцаѓ, у большасцi сваёй маладых, няхай нават яны пераважна каляровыя. Такi аказаѓся вынiк немаведама кiм распачатай вайны. Хаця так Брытанiя аб'явiла вайну Германii першай i за гэта будзе расплачвацца. Але гiнуць толькi пешкi, а Чэрчыль, хутчэй за ѓсё, паспее ѓцячы на катэры кудысьцi ѓ джунглi цi ЗША. А мацi будуць надрывацца па сваiх сынах. Зрэшты, можа быць надыдзе час, калi людзi не толькi не будуць забiваць адзiн аднаго, а перамогуць старасць, i...
  Герда спытала Шарлоты:
  - А вось мы разумная, шмат фантастыкi прачытала. Адкажы, якiм чынам можна сiлай навукi ѓваскрэсiць мёртвага?
  Рудавалосая д'ялiца яхiдна сыранiзавала:
  - А ты ѓжо ва ѓваскрэсенне Хрыста, якi прыйдзе i ѓваскрэсiць усiх мёртвых, не верыш?
  Бландынка-ваѓчыца тут жа знайшлася:
  - Большасць вяшчунстваѓ у Бiблii гэта найчыстая алегорыя. Таму кажуць, уваскрэсiць Хрыстос, а на самой справе людзi ѓваскрэсяць сваiх братоѓ i продкам праз розум, праз Iсуса. А што ж казалi апосталы - святы дух прапаведуе, насамрэч маецца на ѓвазе, што прапаведую людзi рухомыя Святым духам!
  Фруда хiхiкнула:
  - А што? Лагiчна! Можна i так вытлумачыць!
  Шарлота дэманстратыѓна пазяхнула:
  - I што ж будзем абмяркоѓваць казкi? А вось-вось новы бой...
  Герда зрабiла выгляд, што здзiвiлася:
  - А ты што не хочаш ведаць, што цябе чакае пасля смерцi? Цi цябе задавальняе тупое нябыт?
  Вогнезарная ваяѓнiца ажывiлася:
  - А калi ты так ставiш пытанне, то так, мне жыццё пасля смерцi таксама вельмi цiкавае. Аб гэтым суцэль можна пагаварыць, хоць...
  Фруда перапынiла:
  - А чаго хаця! Тэма найцiкавая. Вось, напрыклад шматлiкiя, у тым лiку i адважныя афiцэры Вермахта, лiчылi, што пачаѓшы вайну з саюзнiкамi, фюрар распачаѓ безнадзейную справу. У супернiка магутная лiнiя абароны, шматлiкiя калонii i рэсурсы. А ѓ нас няма многiх сыравiнных рэсурсаѓ, так неабходных для вайны. Ды яе ѓ супернiка куды больш тэхнiкi, чым у нас!
  Герда хутка дадала:
  - Ды я сама бачыла, што немкi плакалi ад гора, калi даведалiся, што Брытанiя аб'явiла нам вайну. Гэта быѓ, як сказаць...
  Шарлота падказала:
  - Нiбы падабенства цiхай панiкi!
  Герда ѓзрадавана закiвала галавой:
  - Вось менавiта, якраз накшталт гэтага!
  Фруда працягнула, хiтра ѓсмiхаючыся:
  - Дык чаму б нам не выказаць здагадку, што калi наша вялiкая нацыя на чале з найвялiкшым генiем усiх часоѓ i народаѓ змагла стварыць тое, што здавалася немагчымым, то i навука здолее ѓзяць вышыню!
  Шарлота ѓсклiкнула на ѓсю глотку:
  - Ды гэта генiяльнае меркаванне! Ну што ж у мяне ёсць сякiя-такiя на гэты конт меркавання!
  Фруда зрабiла выгляд, што здзiвiлася:
  - Няѓжо прама i ёсць? А я такая наiѓная, цi бачыце не ведала!
  Шарлота прапусцiѓшы гэтую шпiльку, мiма вушэй пачала тлумачыць:
  - Па-першае, цалкам магчыма, як гэта апiсвалi многiя фантасты, пачынаючы з Марка Твена, а то i раней падарожжа ѓ часе. У гэтым выпадку можна ѓзяць чалавека з мiнулага ѓ момант, калi ён памiрае i забраць у будучыню.
  Герда ѓздыхнула:
  - Гучыць прыгожа, але калi не знойдуць труп, то гэта выклiча вялiкiя, няма проста вялiзныя падазрэннi, асаблiва калi гэта рабiць масава.
  Шарлота адмоѓна пакiвала галавой:
  - Не ѓ дадзеным выпадку, усё можна зрабiць вельмi чыста, а менавiта, пакiнуць замест забiтага i нават памерлага ад старасцi цi хваробы чалавека, бiямакет . Бо прайграць фiзiчную копiю чалавека цалкам па сiле навуцы будучынi, прычым я мяркую не занадта падаленага!
  Фруда ѓзрадавана ѓсклiкнула:
  - А што? Гэта лагiчна! Усе мае загiнулыя сяброѓкi насамрэч не памерлi, а ѓ момант смерцi перанесены ѓ будучыню. I зараз атрымлiваюць асалоду ад мiру, дакладней светабудовы, дзе Трэцi Рэйх мегаѓселенская iмперыя!
  Герда знарочыста паморшчылася:
  - Ну ну! Вы што думаеце можна перанесцi жывога чалавека, у момант смерцi дык вось неѓзаметку для навакольных?
  - А чаму б i не! - Усклiкнула Шарлота. - Бо iснуе ж мастацтва маскiроѓкi. А ѓ далёкай будучынi яго давядуць тое дасканаласцi. Так што незаѓважныя для нас перасоѓваннi ѓ прасторы суцэль магчымыя!
  Фруда нават дадала:
  - А выказаць здагадку iншае было проста поѓнай адсутнасцю дыялектычнага мыслення. Гэта значыць толькi гнiлы кансерватар можа думаць iнакш!
  Герда не супакойвалася:
  - А калi ён чалавек памёр ад хваробы цi старасцi?
  Шарлота прыклала палец да вуснаѓ i хiтра шапнула:
  - Ды не! У тым i справа, што не памёр! Нiхто, ва ѓсякiм разе, з годных людзей увогуле нi на iмгненне не памiрае. Мы сапраѓдныя арыйцы ѓ сутнасцi несмяротныя i жывем нават у выпадку гiбелi. Якой па сутнасцi i не! Ну, а амаладзiць, цi вылечыць любую, нават самую безнадзейную хваробу для навукi будучынi, тым больш навукi арыйскай плеѓ, элементарная справа! Гэта значыць, нiхто i нiколi не ѓбачыць смерцi!
  Герда нервова хiхiкнула:
  - Ну так, а целы нашы будуць нават не бялковыя!
  Шарлота пацвердзiла:
  - Вядома ж не бялковыя! Бо бялок самы няѓстойлiвы элемент у прыродзе. Навошта дасканалым арыйцу складацца з бялку.
  Герда здзеклiва ѓсмiхнулася:
  - А з чаго гэта сапраѓднаму арыйцу складацца, калi не з бялку. Можа са сталi, няма нават лепш тытана, толькi вось незразумела як у гэтым выпадку згiнаць канечнасцi.
  Фруда выказала здагадку:
  - Можа гэта будзе вадкi тытан, цi якая-небудзь вадкакрысталiчная структура?
  Шарлота актыѓна закруцiла галавой:
  - Ды не! Я думаю, будзе iнакш. Вось вы ведаеце, што такое плазма?
  Фруда апярэдзiѓшы Герду, амаль прагарлапанiла:
  - Так плазма бывае розная; ёсць плазма крывi, а ёсць тая плазма, што ѓтвараецца ѓнутры зорак у вынiку тэрмаядзернай рэакцыi.
  Твар Шарлоты набыѓ выгляд знаѓцы-ѓсезнайкi:
  - Ну вось! А вось уявiце сабе звышплазму , цi дакладней такую субстанцыю якой я прыдумала арыгiнальную назву: прынцэпс-плазма! I вось з яе дапамогай можна набыць такiя вось цудоѓныя ѓласцiвасцi цела... Нават не казачныя, а гiперказачныя !
  Герда перапытала:
  - А чаму назва такая вось прынцэпс-плазма?
  Шарлота ахвотна патлумачыла:
  - Таму то прынцэпс па латынi абазначае першынствуючы або галоѓны! Было нават паняцце прынцыпата. I падобная субстанцыя, здольная на такое... Напрыклад, змяняць памеры, i здабываць з аднаго атама энергii больш, чым тысячы метагалактык са ѓсiмi зоркамi i планетамi. Або яшчэ страмчэй...
  Развагi прычым вельмi забаѓныя перапынiѓ грозны аклiк Мадлен:
  - Наперадзе ворагi! Цяпер будзе сапраѓдная бойка!
  Захопленыя узрушаючай любое ѓяѓленне гутаркай дзяѓчаты i не заѓважылi, як апынулiся ѓ Александрыi, на той момант найбуйнейшым горадзе Егiпта i яго сталiцы (Каiр пакуль на другiх ролях!). Сам горад з багаццем найстаражытных будынкаѓ i помнiкаѓ усiх выглядаѓ, прычым некаторыя гэтак адкрытыя, што дзiвiшся, як iх не разбурылi пурытанскi выхаваныя арабы, быѓ дзiвосны. Але дзяѓчатам было на гэты раз не да любаванняѓ. I перад iмi i сапраѓды былi ворагi, прычым у вялiкай колькасцi. Тэхнiка ѓсiх вiдаѓ, танкi, самаходкi, грузавiкi, багацце пяхоты. Але вiдаць, што ангельцы i iх шматлiкiя каланiяльныя войскi напалоханы. Гэта была проста панiка . У горадзе месцамi ѓжо палалi пажары i валяючыся абгарэлыя i зрашэчаныя кулямi iрваныя трупы. Было вiдаць, што аматары аѓсянкi гатовыя драпаць хоць на Месяц, каб пазбавiцца ад найжорсткага прэсiнгу нямецкiх войскаѓ. Але тут супернiк ужо побач, у прыватнасцi штурмавiкi, Ю-87 i Хе-123, бамбавiкi Ю-88, i Да-217 малацiлi без перапынку. Ангельскiх самалётаѓ нават не было бачна.
  Тысячы ангельскiх салдат i сотнi грузавiкоѓ, дзясяткi танкаѓ паходзiлi на зброд, або перапалоханы цыганскi табар якi пераследуюць бязлiтасныя iнквiзiтары. Хаця ѓ "цыган" неяк занадта шмат металу. Але мiтуснi i вiск звыш усякай меры.
  Мадлен загадала:
  - Яшчэ блiжэй! Ударым ва ѓпор. У першую чаргу трэба вывезцi са строю танкi, яны адзiныя хто яшчэ можа драпнуць. Для пяхоты i грузавiкоѓ пойдуць кулямёты!
  Герда раптам адчула, як моцна б'ецца ѓ яе сэрца. Наблiжаецца момант вялiкага жнiва, калi, нарэшце...
  - Агонь! - раве Мадлен (што за благая звычка, так гарлапанiць, трэба ѓмеламу камандзiру прывучаць сваiх падначаленых слухацца без крыку).
  З невялiкай дыстанцыi прамахнуцца нельга, грымiць залп, кармавая i баравая браня ангельскiх танкаѓ лопаецца, нiбы алейныя бурбалкi!
  Шарлота ѓскрыквае:
  - Вось так мы iм далi!
  I пачалося... Ангельцы i iх наймiты апынулiся i на самай справе ѓ стане наймацнейшай панiкi, у яе самым дзiвосным выразе. Частка салдат кiнулася наѓцёкi, а многiя нават адкрылi бязладнае стралянiну, дзiвячы адзiн аднаго! Вось адзiн i неграѓ стаѓ размахваць палашом, крэмзаючы блiжэйшых напарнiкаѓ. А затым у экстазе як рубанет, сам сабе па назе! Вось гэта i на самай справе жахлiвасць. Брр... Некаторых зусiм яшчэ нядаѓна такiх бравых i крутых байцоѓ Брытанii ад страху пайшла з-за рота кроѓ, прычым нават без трапленняѓ са боку немцаѓ.
  Ну, а дзяѓчаты часу, канешне ж, не гублялi. Яны вялi апантаны агонь, лiтаральна залiваючы ѓсё свiнцом. Герда лупiла адразу з двух кулямётаѓ i бачыла, як пад яе ѓдарамi кладуцца скошаныя шэрагi. Прычым параѓнанне з удары сярпа занадта слабае, тут з улiкам агрэсiѓнай працы астатнiх дзяѓчат, была робата тысячы сiласаѓборачных камбайнаѓ. Калi хто i хацеѓ тут навесцi хоць найэлементарнейшы парадак, то не мог! Проста не мог, так падобнае ѓ такiм хаосе было немагчыма! А дзяѓчаты разбуралi, выпускаючы снарады з максiмальна магчымай хуткасцю, яны iх падавалi i перадавалi хутка, так былi прывучаны да ѓсяго. А тут яшчэ з верху зноѓ "Штукi"( празваныя на савецкiм фронце лапцежнiкамi П-87). Пры гэтым яшчэ i аглушальнае выццё сiрэн, i музыка Вагнера. Такое ѓсё гэта робiць уражанне на аѓсянiкаѓ. А дзяѓчатам-тэрмiнатарам застаецца толькi страляць i нiшчыць як мага хутчэй. Збiрай ураджай i старайся не спазнiцца зрываць са стала салодкае. Калi б'юць з танкаѓ, аскепкавыя снарады гэта ѓражвае. Але калi лупяць кулямёты буйных калiбраѓ, раздзiраючы салдат на часткi, гэта б'е па мазгах удвая.
  Вось яшчэ i зверху падаюць шматлiкiя, але пры гэтым невялiкiя па памерах бамбёшкi. У СССР iх празвалi "калядныя яйкi". Яны паказалi вялiкую эфектыѓнасць ва ѓдарах па аэрадромах, пашкоджваючы адразу мноства самалётаѓ i накрываючы iх саванам анiгiляцыi.
  Але ѓ гэтым свеце вайны з СССР няма, i ѓжо Англii трэба адчуваць на сабе д'ябальскi вынаходства, германскай навукi. Выпрабоѓваць вельмi цвёрдае ѓздзеянне. У гэтых умовах ужо нельга здацца, а можна толькi загнуцца.
  Герда бачыла, як адбываецца пякельная стрыжка, як кладуцца пад яе ѓдарамi нiбы кеглi, шэрагi ашалелых ад страху людзей. А Шарлота страляючы, паварочвае босымi ножкамi рычагi, душачы на iх i прымушаючы танк рухацца i, бязлiтасна цiснуць гэты зброд. Косцi храбусцелi пад гусенiцамi, на каткi нават сталi намотвацца кiшкi. Тут нават бязлiтасная Фруда папярэдзiла:
  - Ды не душы ты iх так, вусень заклiнуе!
  Шарлота буркнула ѓ адказ:
  - Ды добра, я з iмi iнтэлiгентна!
  Герда ѓ сваю чаргу раптам адчула, нягледзячы на ролю бязлiтаснага ката, такi душэѓны ѓздым, што нават заспявала;
  Не не магу ставiцца да ѓсiх роѓна,
  Мы накiравалiся да крутых берагоѓ!
  Яркiя ѓ фарбах незгасальных хвалi,
  Iмчыцца Гальфстрым ад пустынi да снягоѓ!
  
  Зоркi начныя на небе зiхацяць,
  Здаецца, нiбы дрымучы раптам вымахаѓ лес!
  Чую дыханне цудоѓнае лета i траѓня,
  Бог Усемагутны ѓ душы бескарыслiвай уваскрос!
  
  Вось па алеях гулялi мы Кёльна,
  Прамова натхнёная шчодра лiлася!
  I я злавiла, сябе ѓ тым не вольна,
  Што адчула звярыную, бурную страсць!
  
  Гульнi цароѓ вялiкiх магутных,
  Нас прывялi на святую, жорсткую лаянку!
  Людзi поѓныя памылкай дрымучым,
  Iх спалохай i спакойна душы i мучы!
  
  Злы Юда скончыѓ асiнай,
  У пекла загналi сэксата нiжэй магiл!
  Мы ѓ атаку нясемся дружынай,
  Веру што, праѓда за намi, i мы пераможам!
  Колькi сябровак i сяброѓ у сечы ѓпала,
  Сам Везельвул пекла трон пiльнуе!
  I без бацькi надрываецца беднае дзiця,
  Але здабылi ѓсе ваяѓнiкi славу, пашану!
  
  Але наш апошнi прычал занадта далёкi,
  Кожны з нас з вераю ѓ Творцы прысягаѓ!
  I не плацiць нашай Радзiме цяжкiя данiны,
  Не пагуляе па сёлах палаючы жар!
  
  Вось як часам так вычварна выходзiць,
  У свеце не казка, але ѓсё ж жывуць цуды!
  Але выбаѓляць цябе будзе не маленькi хобiт,
  А Iсуса Усявышняга Бога рука!
  
  Толькi тым Ён правiцы працягне,
  Хто маладушнасцю душонку не змог апаганiць!
  Хто абаранiѓ свет айчыны родныя пядзi,
  Хто не дазволiѓ раць дружную ѓ сутычцы разбiць!
  
  Вось для каго i пашана - павага,
  Хоць i прыйшлося нам нямала дзяѓчаты пакутаваць!
  Я папрашу ѓ Айчыны нiзка прабачэння,
  I пацалую шчаслiвую, добрую мацi!
  Герда спявала i страляла, кропелькi поту капалi на расклеенае жалеза кулямёта, падобна дзяѓчыны ѓжо вынiшчылi не адну тысячу. Арганiзаваным супрацiвам нiколi i не пахла, а вось зараз пачалося альбо ѓцёкi цi буханне на каленi з выкiдваннем белага сцяга. Вось ужо з бакоѓ з'явiлiся атрады дэсантнiкаѓ з павязкамi са свастыкай. Шарлота выклiкнула:
  - Нашы войскi ѓ горадзе! Александрыя наша!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Конан-Паѓлiк моцна стамiѓся ад бегу i зноѓ заснуѓ, з'еѓшы частку таго кабана, што нёс за спiною.
  I гэта трэба сказаць вельмi смачна.
  А ѓ сне можна паглядзець на выдатных дзяѓчат, што так лiха ваююць.
  Дзяѓчаты не стаялi на месцы. Яны зганялi перапалоханых, якiя страцiлi чалавечае аблiчча ангельцаѓ, падганяючы ѓдарамi прыкладаѓ. Мадлен мабыць, каб даставiць ваяѓнiцам радасць i паказаць абсалютную ѓладу - загадала:
  - Выбраць па палоннаму i няхай пацалуе па тры разы кожную вашу ножку.
  Весела хiхiкаючы ваѓчыцы так i рабiлi. Герда сунула сваю босую, запыленую ад машыннага алею i пяску пустынi нагу пад нос палоннаму светлавалосаму хлопцу. Юнак пачырванеѓ, але спрачацца не стаѓ, тым больш, што дзяѓчына ѓ бiкiнi, была проста няѓяѓна прыгожая. Але першых пацалунак быѓ занадта нясмелы i Герда зло прыкрыкнула:
  - Гэй ты не мухлюй! Шчыльней прыцiскайся губкамi.
  Ножкi дзяѓчыны адцiснулi пахам танка, а пасля смачнага пацалунку ѓ юнака зарыпеѓ пясок на зубах, а яшчэ амаль безвалосы твар пачырванеѓ ад прынiжэння.
  Герда гледзячы на ??яго, раптам адчула жаданне i тое, што ѓнiзе жывата i памiж ног як бы раздзiмаюць вугольчыкi, што i пакутлiва балюча i разам з тым, цяжка прыемна.
  У iншых ваяѓнiц так гарэлi вочы, i чыталася ѓ поглядах узрушанасць i жаданне мужчынскi ласкi. Шарлота схапiла свайго палоннага араба за валасы i прымусiла пацалаваць сябе ѓ прэс.
  Мадлен, якой таксама пацалавалi ножкi, грозна крыкнула ваяѓнiц:
  - I не думайце нават! Сапраѓдным арыйкам нельга сукупляцца з асобiнамi найнiзкай расы! Так што загад: рушыць рабам нагой па мордзе!
  Ваѓчыцы рэфлекторна, праѓда, не на поѓную сiлу ѓдарылi, сваiх нявольнiкаѓ, хаця пры гэтым, некаторыя з iх усё ж страцiлi прытомнасць. Герда ѓсадзiла накшталт не смяротна, але дагадзiла галёнкай у скронь. Хлопец адсек, намёртва, пасля чаго бландынка-тэрмiнатар пачала пляскаць, яго па шчака, а затым рыѓком, пацалавала хлопца ѓ вусны. Той адразу ж прыйшоѓ у сябе. Герда шапнула яму:
  - А цябе кахаю, назавi сваё iмя, каб змагла цябе знайсцi пасля вайны?
  Юнаку шапнуѓ:
  - Дзiк Рэкешэнт з Ольстэру!
  Герда ѓзрадавалася:
  - Рэкешэнт рэдкае прозвiшча, я цябе знайду!
  Скончыѓшы са смеццем, нястомныя дзяѓчаты, зноѓ замiльгалi, босымi, якiя нацярпелiся ѓ пустынi. Пасля чаго кiнулi запраѓляць танкi i чысцiць фiльтры, асобныя вузлавыя дэталi, правяраючы iх на трываласць. Як толькi палонных пабудавалi iншыя часткi, якiя надышлi, а ѓ танках замянiлi масла i зноѓ заправiлi пад завязку, яны рушылi на ѓсход. Прычым ужо амаль наступiла ноч. Такая вось не занадта ѓжо цёмная, летняя.
  Шарлота па-фiласофску заѓважыла:
  - Дзень змяняе ноч, толькi паразы нiколi не зменяць, чараду перамог Трэцяга Рэйха. Да Суэцкага канала, нам не павiнны сустрэцца, якiя-небудзь сур'ёзныя абарончыя рубяжы супернiка!
  Фруда была настроена не так аптымiстычна:
  - Не думаю дурнiчка, што ѓсё так проста! Ды Егiпет ужо наш, але далей нам давядзецца ѓступiць у Палестыну, каб дайсцi да Iрака, а гэта...
  Герда перабiла яе:
  - Я вось хацела палюбавацца на Егiпецкiя пiрамiды! Бо толькi яны, i кiтайская сцяна, якiя захавалiся да нашых дзён цуды свету!
  Шарлота пакiвала галавой:
  - Мы iдзем занадта блiзка да ѓзбярэжжа Мiжземнага мора. А каб убачыць пiрамiды, трэба зрушыцца крыху на поѓдзень. А час губляць нельга, тэрмiнова перакрыць Суэтскi канал неабходна. У яго ж вельмi важнае стратэгiчнае значэнне!
  Герда з прыкрасцю вымавiла:
  - Мне не трэба тлумачыць яго стратэгiчнае значэнне, зразумела як ён зразаць шлях у Афрыку.
  Фруда тут жа адзначыла:
  - Калi абмiнем Сiнайскi паѓвостраѓ, можам сутыкнуцца з сур'ёзным супрацiвам. А Палестыне шмат габрэйскiх паселiшчаѓ, прычым некаторыя з iх маюць умацаваннi, свайго роду невялiкiя, жылыя фарты!
  Шарлота хiхiкнула:
  - Вось вось! Барацьба з сiянiзмам пераходзiць у рашучую стадыю. Тут нiхто не папракне фюрара ѓ бяздзейнасцi. А нас тым болей.
  Герда з турботай вымавiла:
  - Габрэйскiя селiшчы, могуць сур'ёзна запаволiць наша пасоѓванне на ђсход. Хаця...
  Шарлота перабiла:
  - Хiба габрэi - гэта прыроджаныя воiны? Хутчэй iх паклiканне гандляваць, спекуляваць i гуляць на бiржы! Вось чыя нацыя з'яѓляецца сапраѓдным чынам увасабленне ваяѓнiц i ваяѓнiц па праве нараджэння - гэта нямецкая!
  Фруда тут скаля конскiя зубы, пагадзiлася:
  - Вядома, калi габрэй нараджаецца з кашальком, дык немец з вiнтоѓкай!
  Герда ѓдакладнiла:
  - Якiя нарадзiлiся хлопчыкаѓ заѓсёды можна распазнаць па тым да чаго яны цягнуцца: габрэй да грошай, немец да зброi, рускi... Вось прама не ведаю!
  Шарлота здзеклiва выгукнула:
  - Ды да падушкi навошта яшчэ! Жудасна лянiвы народ!
  Герда не пагадзiлася:
  - Ды няма рускiя жанчыны, працавалi ѓ нас у полi i былi вельмi працавiтыя. Я гэта памятаю, тады была яшчэ дзяѓчынкай. Што цiкава, iх жанчыны загартаваныя, жадаюць босыя па снезе ѓзiмку i пры гэтым усмiхаюцца i спяваюць песнi! Як дарэчы i мы ѓ элiтным лагеры рабiлi, але гэтыя " славяначкi " наогул не абувалiся нi разу, i спалi ѓ нетопленым хляве!
  Шарлота нахмурыла лобiк:
  - Да ну! Тады асноѓная пагроза нашым заваёвам зыходзiць ад Расii! Яны небяспечная нацыя, якая можа...
  Фруда перабiла:
  - Кожная нацыя небяспечная, калi ты сам слабы... А рускiя. У iх ёсць даволi грозныя танкi КВ-2 i Т-34, якiя, у прыватнасцi, яны прадэманстравалi нашым прадстаѓнiкам на Першамайскiм парадзе ѓ Маскве. Танк КВ, вырабляе ѓражанне - памерамi i вялiкай гарматай. Танк Т-34 выглядае не гэтак грозна, але яго гармата ѓсёткi большага калiбра, чым у нашых танкаѓ. Так што могуць узнiкнуць праблемы з тэхнiкай...
  Шарлота абурылася:
  - Няма чаго рабiць камплiменты рускiм! Мы ѓсё роѓна пераможам. У ангельцаѓ у Афрыцы больш войскаѓ i куды больш магутныя танкi, але тым не менш яны сыплюцца, як снапы жыта! Так што закрыем гэтую тэму!
  Фруда тут лёгка пагадзiлася:
  - Вядома ж, закрыем, а калi Расея на нас нападзе, будзем бiць, а не размаѓляць!
  Тут дзяѓчатам прыйшлося адцягнуцца. Наперадзе рухалася свежанькая калона брытанскiх войскаѓ, танкi i мноства грузавiкоѓ. Ну, што з iмi цырымонiцца, тым больш, што танкi былi лёгкiя, з плоскiмi вежамi, хоць перавага нахiльнага размяшчэння бранi, прадэманстравалi яшчэ на першых "Макавеях".
  Шарлота свiснула:
  - Плацiць прымусiм па рахунках - культуру Вермахта прасунем! I можа быць да Егiпецкiх пяскам, мы землi ѓключым у Рэйх яшчэ iншыя!
  Праѓда Александрыя, знаходзiлася ѓ дэльце, i тамака былi не пяскi, а сапраѓдны раслiнны рай. Нават дзiѓна як рэзка абрывалася пустыня, i пачыналася густае покрыва кустоѓ, травы i дрэѓ самых разнастайных вiдаѓ!
  Ужо наблiжаѓся росквiт i нягледзячы на выключаныя фары варожыя машыны, вельмi нават добра вiдаць... Але яны ѓжо выглядаюць зусiм не страшнымi, а выклiкаюць хутчэй асацыяцыю з апетытным шашлыком, якi паляванне заглынуць цалкам, сваiм дзявочым раток.
  Фруда аблiзнула губкi:
  - Як дзiѓна, я цяпер не адчуваю нi кропелькi, нi нават фатончыка , страху...
  Герда на гэта адказала:
  - Гэта цалкам натуральна - перамогi робяць нас адважней i мацней!
  Яны ѓжо амаль падышлi ѓ шчыльную, як рушыла ѓслед жорсткая каманда Мадлен:
  - Агонь!
  Хоць першае трапленне i было стоадсоткавым, ангельцы на гэты раз запанiкавалi не адразу. Тым больш у гэтай калоне было куды менш неграѓ i арабаѓ. Танкеткi паспрабавалi адказаць, але змаглi гэта зрабiць толькi пасля другога залпу. Некалькi дзясятак дробных снарадаѓ выплюнулiся з кароценькiх дулаѓ, але колькасць трапленняѓ аказалася мiнiмальнай. Зрэшты, танку, дзе ехала вясёлая жаночая сёмуха, крыху не пашанцавала, у вежу трапiѓ 47-мiлiметровых снарад, якi прымусiѓ звiнець браню.
  Герда рыкнула:
  - Вось гэта гасцiнец!
  Шарлота пацвердзiла:
  - Ды не з сытных!
  Зрэшты, энтузiязм недольвят - апынуѓся не стоек! Яны трошкi пачырыкалi, i адразу ж у кусты... Дакладней звесiлi рулi. Але толькi, праѓда, пасля чацвёртага залпу. Падаючы снарад, Герда ѓпусцiла:
  - I зноѓ гарматы зараджай, сам чорт табе не рады! Я рыцар не пiрат!
  Адну з "Мацiльдаѓ" яны зрэшты, проста збiлi ѓдарам масiѓнага корпуса. Шарлота выказалася:
  - А ну-ка давайка , на рынг выхад! Пешка iдзе, разбурае, усiх б'е, дзiкiм манеѓрам у ферзi!
  Дзясятак цудам ацалелых танкетак беспаспяхова спрабаваѓ сысцi, але i iх накралi, а вось па грузавiках i матацыклах былi кулямёты. Ды як бiлi, што ажно ствалы дымiлiся. А грузавiкi, раз-пораз выбухалi, цi давалi казла...
  Фруда адзначыла:
  - Вось гэта бой, вось гэта бой - Трэцi Рэйх супраць Брыгаѓ - сто - нуль!
  Шарлота сцiснула кулакi i праспявала:
  - Нацыстам сумнявацца няма ѓ сабе прычыны! Стромкi ѓдар, адчайных хлопцаѓ! На танках ездзяць сапраѓдныя мужчыны - гэта смяротны хакей, гэта смяротны хакей!
  Вось дзяѓчаты з разгону на сваiм 50-тонным монстры збiлi адразу тры грузавiкi, прымусiѓшы iх сцiснуцца гармонiкам. Некаторыя ангельцы спрабавалi кiдаць гранаты, але тыя толькi адскоквалi ад бранi, i бiлi аскепкамi. Наогул падчас 1941 гады, яшчэ не было эфектыѓных супрацьтанкавых гранат, кумулятыѓных вядома. Ды i як граната праб'е, асаблiва лабавую браню танка? Так, што "Тыгры" i "Пантэры", якiх падбiвалi дзясяткамi з дапамогай звычайных гранат, ды яшчэ ѓ 1941 году! Гэта мiф! Казачка!
  А вось Герда раптам як заспявае, прычым страляючы яшчэ больш смяротна:
  Танк магутная i тоѓстая браня,
  На Айчыну звер з аскалам дзiкiм прэ!
  Атакуе сiла цёмная мяне,
  А на сэрцы палiць пацiснуѓ i плавiць лёд!
  
  Атрымалася, дык у пустыню забралiся,
  Палiць дзяѓчатам ступнi босыя пясок!
  Вораг падступны нiбы хiтры, рыжы лiс,
  Рулю дыхае агiдным смуродам мне скронь!
  
  Ну, навошта мяне гэтая Афрыка здалася?
  Лезе ѓ галаву шалёная панна думка!
  Ды мяне не прыцягвае злая ѓлада,
  Хоць i абавязак загадвае: змагайся i змагайся!
  
  Вось Сахара i аскому ѓ зубах,
  Пiць паляванне, няма нi кропелькi вады!
  Мы босыя бабы, дзяѓчынкi ѓ пясках,
  Бо Сонца плавiць боты!
  
  А па небе " Харыкмераѓ " жудасных цемра,
  Вось "Ланкастэр" груз смяротны разгрузiѓ!
  Кiруе баль на гэтым полi Сатана,
  Хоць Усявышнi нам Айцец i Спадар!
  
  Бомба падае, вось раздаецца выбух,
  Уверх аскепкi, вострыя паднялiся!
  Пашкадуй Творца ты дзетак маiх,
  Зрабi так, каб мацi вярнулiся!
  
  Вось сяброѓка, ад ранення памерла,
  Заканчваецца крывёй мой таварыш!
  Дзе знойдзецца гэта анёлаѓ мятла,
  Што ачысцiць Зямлю ад пажарышчаѓ!
  
  Нам не трэба людзi верце нiѓ чужых,
  Радзiма ѓ сэрцах за ѓсё даражэй!
  Каб жыць пад мiрным небам, не тужыць,
  У гэтым Езус каляд дапаможа!
  
  Але пакуль закапалася з ранай я ѓ пяску,
  Супостата блiжэй падпускаю!
  Што не быць мне ѓ апраметнай у злой нудзе,
  Я гранату ѓ магутны танк кiдаю!
  
  Ды вядома нялёгка прабiць браню,
  Але колы гаду перабiлi!
  I Хрыста, што мiласэрней няма малю,
  Каб мы, вядома, перамаглi!
  
  Хай прыйдзецца вiдаць крывёю сцякаць,
  У палон не здамся, няма такога кроку!
  Таму што мы Айчыны раць,
  I пад акупанта я не лягу!
  
  Вось яшчэ ледзь-ледзь, хоць раны паляць.
  Самаходку грозную падбiла!
  Ангельцы нiкчэмныя бягуць,
  I перакасiла, бачу рыла!
  
  Блiзкi, гэта адчуваю канец,
  Вiдаць дзецям бедаваць без мамы!
  Пасталеѓшы, будзь кожны малайчына,
  Стань варты ты Вялiкай славы!
  Не гледзячы на сумны канец песенькi, злы лёс чакала менавiта ангельскiх салдат, пара палкоѓ якiх была або знiшчана, або звярнулася ѓ павальна ѓцёкi, прычым большая частка трусоѓ паступiла неразумна - кiнуѓшы тэхнiку.
  Дзяѓчыны-ваѓчыцы прынялiся пераследваць iх. Шарлота раѓла:
  - Не, не будзе вам лiтасцi! Вам пятля на векi гады!
  Фруда яе падтрымала:
  - Нi секунды прамаруджвання! Мы зробiм вам пакута!
  Адна толькi Герда была настроена больш мiрна:
  - Ну чаго вы так? Трэба быць больш чалавечнымi да людзей!
  Шарлота парыравала:
  - Пра што ж ты бестурботная, востры лепей дзева вачэй! Бо чалавек, бесчалавечна да аслоѓ ставiцца часам!
  Фруда дадала:
  - I аслы да людзей таксама! Ведаеце, як мы клiчам ангельцаѓ - недольвята ! Вось ёсць паняцце недачалавек, а ёсць i недольвенак !
  Шарлота хiхiкнула скрозь зубы ваѓчыцы:
  - Вядома, але памiж iмi няма iстотнай рознiцы!
  Мяжа ѓ знiшчэннi ѓцякае пяхоты мог пакласцi толькi запас патронаѓ да кулямётаѓ, хоць ён быѓ i не малы! Але магчыма наперадзе чакалiся яшчэ бiтвы i ваѓчыцы аддавалi перавагу проста цiснуць гусенiцамi. Праѓда пара танкаѓ за гэта паплацiлася, пашкодзiѓшы гусенiцы аб звязку гранат, некаторыя ангельцы з дэсанта апынулiся не такiм ужо баязлiвымi лохамi. Гэта крыху азмрочыла перамогу, хоць нi адна з дзяѓчынак не была забiтая цi параненая. Мадлен вырашыла не губляць часу i загадала рухацца далей, а астатнiм дзяѓчатам-ваѓчыцам, калi рамонт не занадта зацягнецца, даганяць, арыентуючыся па радыё маяку.
  Пасля чаго машыны папаѓзлi на ѓсход. Хуткасць некалькi знiзiлася, бо шаша аказалася недабудаванай. Сонца ѓсё вышэй i вышэй узнiмалася ѓ неба, а з iм нарастаѓ i жар.
  Шарлота сумна заѓважыла:
  - Сонца ѓстае - радасцi няма! Вось цiкава, калi на Зямлi такое месца, дзе тэмпература заѓсёды прыемная для цела?
  Герда адказала на гэта:
  - На Зямлi няма, але ѓ Эдэме ёсць!
  Шарлота хiхiкнула:
  - I ты кажаш Эдэм? А што гэта такое?
  Герда спакойна адказала:
  - Месца куды такая дрэнная дзяѓчынка, як ты сапраѓды не патрапiць!
  Фруда паспяшалася iх супакоiць:
  - Не трэба так ужо заводзiцца. Ваѓчыцы жывуць зграямi i не грызуцца...
  Дзяѓчаты змоѓклi, рабiлася ѓсё больш гарачая, а ворагi больш не траплялiся. Але i заснуць немагчыма, пакуль няма загада, хаця ѓжо трэцiя суткi на нагах.
  Пакуль дзяѓчыны пакутавалi iншы зусiм не такi прыемны тып, ужо злёгку прызабыты палкоѓнiк Дэс перажываѓ таксама не лепшыя часы. З iм здарылася ѓвогуле тое, што i павiнна было здарыцца, па законах жанру са злыднем. Арабы яму ѓсё ж прымудрылiся падсыпаць дурману, i ён разам з Гансам прачнуѓся звязаным i вехцем ѓ роце.
  Далей пачалося... штодзённае. Бедуiны не сталi iх катаваць, палiць агнём або заганяць iголкi пад пазногцi, але ѓжо само знаходжанне звязаным у пустынi - гэта сур'ёзнае i пакутлiвае катаванне. Кармiлi палонных бедна, маленькi сухi праснак у дзень, а вады давалi таксама недастаткова, для Сахары. Зрэшты, i забiваць палонных не спяшалiся. Праз тыдзень тупога палону, нарэшце галоѓны важак качэѓнiкаѓ зрабiѓ ласку асабiста падысцi да Дэса i загадаѓ на дрэннай ангельскай:
  - Развяжыце яго!
  Рукi ѓ Дэса зусiм анямелi, ён iх не адчуваѓ. Апошнi тыдзень быѓ для яго сапраѓдным пеклам, у сваiм крайнiм выразе. А апошнi сон i зусiм жахлiвы, калi плоць лiтаральна згрызалi, буйныя, калючыя пацукi. А пасля iх прыйшлося плаваць у фекалiях i глiстах...
  Так што калi яго развязалi, палкоѓнiк нечакана выцiснуѓ з сябе:
  - Дзякуй шэйх!
  Правадыр племя спытаѓ, бязбожна караючы словы:
  - Ты багаты немец, з князёѓ?
   Дэс машынальна адказаѓ:
  - Я палкоѓнiк, мой бацька просты мяснiк.
  Важак усмiхнуѓся, некалькiх зубоѓ у роце не хапала, што рабiла шчыльнага араба падобным на баксёра. Ён тыцнуѓ пальцам у грудзi палкоѓнiку СС:
  - Ты ѓ цябе ѓзнагарода крыж! Ты каштоѓны i магутны ваяр. Тваё камандаванне заплацiць за цябе выкуп?
  Тут Дэс здрыгануѓся ...выратаваннем i не пахне! Справа ѓ тым, што Роммель абвясцiѓ, што нiколi не заплацiць выкуп за палоннага вайскоѓца. А хто адважыцца выкрасцi нямецкага салдата будзе знiшчаны разам з сям'ёй. Таму...
  Палкоѓнiк выцiснуѓ з сябе:
  -Вядома ж, не!
  Важак зморшчыѓся:
  - Ну што ж? У iмя Алаха мiласэрнага закапаем вас у пустынi. Жыѓцом закапаем, што не лiць кроѓ палоннага. Ды скароцiць Усявышнi вам днi ѓ Пекле!
   Дэс тут жа залапатаѓ:
  - Камандаванне вам не заплацiць, але я магу сам прапанаваць, нешта каштоѓнае...
  Важак выцягнуѓ сваю тоѓстую шыю:
  - Што ѓ цябе, нешта ёсць.
  Палкоѓнiк энергiчна закiваѓ галавой:
  - Вядома пра прамянiсты нашчадак прарока. Ты станеш найбагацейшым шэйхам на зямлi i ва ѓсёй...
  Кiраѓнiк бедуiнаѓ перабiла, i перайшоѓ на французскую, якая была ѓжо значна лепшая за ламаную ангельскую:
  - А з чаго я паверу, што ѓ цябе ёсць грошы, калi твой бацька просты мяснiк, гэта значыць просты люд, а вам немцам плацяць малое заробак?
   Дэс суцэль пераканаѓча растлумачыѓ:
  - Галоѓныя багаццi мы не атрымлiваем па спадчыне, а зарабляем самi. Дакладней сказаць захоплiваем самi. Бо столькi ваеннай здабычы, я нарабаваѓ у краiнах Еѓропы... I вядома ж маючы не малы чын, здолеѓ забяспечыць сабе поѓную скарбонку.
  Правадыр зняла чалму i пачухаѓ верхавiну вымавiѓ:
  - Дай мудрасцi мне Алах, Усемагутны i Мiласэрны! - Затым вымавiѓшы - Алах Акбар! - Некалькi разоѓ пакланiѓшыся ѓ той бок, дзе на яго думку павiнна знаходзiцца Мека ѓжо лiслiва прамовiѓ:
  - Ну, што няверны... Ты мяне пераканаѓ. Пiшы сваiм сваякам, што я патрабуючы за цябе выкуп. - Тут кiраѓнiк бедуiнаѓ задумаѓся i нешта стаѓ падлiчваць на пальцах. Пасля чаго працягнуѓ. - У выглядзе ста ангельскiх фунтаѓ золата. Або колькасць золата, памерам да конскую галаву!
   Дэс сам сабе свiснуѓ, ну i амбiцыi, але на словах заявiѓ:
  - Што ж гэта цалкам прымальна. Толькi мяне хацелася б, каб разам са мной свабоду атрымаѓ i мой любiмы слуга Ганс.
  Важак паблажлiва махнуѓ рукой:
  - А яго яго яшчэ пяць фунтаѓ па ангельскай стандартнай меры золата i ён твой!
   Дэс зрабiѓ выгляд, што яго гэта задавальняе:
  - Што ж я вам удзячны за праяѓленую ѓ iмя Алаха мiласэрнасць.
  Правадыр працягнуѓ яму чарнiльную, французскай вытворчасцi ручку:
  - Вось ты напiшаш зараз, каму сам ведаеш лiст з просьбай выкупу. - Тут кiраѓнiк павысiѓ тон. Ну, чаго марудзiш!
   Дэс спакойна, нават лянiва растлумачыѓ:
  - Рукi анямелi! Цэлы тыдзень сядзеѓ прывязаны да воза.
  Правадыр разумна кiѓнуѓ:
  - Ды ведаю пасля вяровак заѓсёды так. Але мiласэрны Алах, я думаю табе кровазварот адновiць!
  У Дэса хапiла смеласцi сказаць:
  - Слабага умiшкам i Усемагутны Бог не ѓ сiлах зрабiць шчаслiвым!
  Правадыр здзiвiѓся:
  - Ну, ты фiлосаф. А чаму б табе не прыняць Iслам?
  Палкоѓнiк, агiдна ѓсмiхнуѓшыся, адказаѓ:
  - Калi б гэта трэба было б для маёй кар'еры, то я хоць будыстам стаѓ. А так дзеля чаго пяць разоѓ на дзень здзяйсняць намаз i цэлы месяц Рамадан пакутаваць ад голаду i смагi!
  Правадыр у адказ тонка захiхiкаѓ, i падмiргнуѓ:
  - Вось ён прагматызм няверных. Усе намеры толькi аб асабiстай выгадзе. А калi Шайтан пацягне ѓ пекла, дзе будуць катаваць дэманы. Вось тады ты будзеш гатовы здзяйсняць намаз i пяцьдзесят разоѓ у дзень!
   Дэс асмялеѓ:
  - Калi б Iслам быѓ бы праѓдзiвай рэлiгiяй, то прававерных заѓсёды падтрымлiваѓ бы Усемагутны Алах. I ѓ гэтым выпадку Тунiс нi калi, бы не стаѓ нiкчэмнай французскай калонiяй. Калi вы маеце рацыю, то чаму падпарадкоѓваецеся няверным?
  Правадыр разьвёѓ сухiмi чорнымi ад загару i бруду рукамi:
  - Усе мы грэшныя, i магчыма Алах вырашыѓ паслаць нам выпрабаваннi за грахi. Зрэшты, ты ж таксама ѓ нас у палоне i падпарадкоѓваешся тым, хто на твой погляд няверныя. Ды i мiр, дзе няма войн, i ѓсе прававерныя мусульмане, занадта ѓжо сумны. А таму... Дарэчы хлапчук Алi так жа i не назваѓ вам дакладнага месца скарбу?
  Палкоѓнiк Дэс у прыкрасцi раѓнуѓ:
  - Ды ён нас спрытна падмануѓ, трапiся мне гэты паршывец, з яго шкуру спусцiѓ бы!
  Правадыр па-добраму ѓхмыльнуѓся:
  - А мы ѓжо яму скуру спусцiлi. Дапытвалi як належыць, спачатку па добраму, замет бiлi хлопчыка пугай па босых пятках. Ён нiчога не казаѓ. Так i агеньчык паспрабаваѓ. Мы праѓда яго катавалi з зберажэннем, каб не адкiнуѓся, але яму добра дасталася. Клянецца, што нiчога дакладна не ведае. Цяпер адлежваецца пасля катаванняѓ, але на маладым усё як на сабаку зажыве i, праз пару тыдняѓ зноѓ пачне бегаць. Вось не ведаю, нават як яго далей ламаць? Можа ён i сапраѓды нiчога не ведае?
  Палкоѓнiк Дэс прапанаваѓ:
  - А на яго свiнога распаленага тлушчу палiце. Тады ён вам раскажа i таго яго не ведае!
  - Тлушчу свiннi! - Правадыр захiхiкаѓ. - Нуда для прававернага мусульманiна гэта прынiжэньне i страх вышэй усякага ѓяѓлення. - Верхавод раптам стаѓ яшчэ больш ласкавым. - Ведаеш, у нас ёсць некалькi жанчын, не жонак няма, а натуральных нявольнiц. Iх нiхто за людзей не лiчыць... Жадаеш ноч правесцi з самай прыгожай з iх?
   Дэс змучаны доѓгiм устрыманнем адразу ж пагадзiѓся:
  - Вядома ж, не адны мужчына не адмовiцца ад добрай цялушкi!
  Шэйх пагразiѓ пры гэтым пальцам:
  - Але за гэта ты мне яшчэ звыш золата падарыш, некалькi пiсталет-кулямётаѓ нямецкай вытворчасцi. Мне таксама сiла патрэбная i надзейная абарона! Бо сам ведаеш, мiр ва ѓладзе Шайтана!
   Дэс з запалам кiѓнуѓ, адчуваючы, як паступова, праз наймацнейшы боль (палкоѓнiк СС зусiм не быѓ баязлiѓцам!), яго здранцвелыя канечнасцi пачынаюць ажываць:
  - У дадзены момант у гэтым няма нiякiх сумневаѓ! Хоць упэѓнены калi ѓбачу тваю шыкоѓную рабыню, то змяню меркаванне!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Хлопчык-багатыр прачнуѓся. Вылез з сена. Стрэснуѓ з валасоѓ травiнкi. I зноѓ накiраваѓся ѓ бок Палестыны. На гэты раз яму трэба было ѓплаѓ, пераплысцi пралiѓ Басфор, i перайсцi з Еѓропы ѓ Азiю. А там ужо да Палестыны не так ужо i далёка.
  Хлопчык плыве па цёплым моры, заграбае рукамi i нагамi.
  I адначасова працягвае складаць;
  Блiжэй да вечара заклiнавала перагрэтая скрынка першач i таго танка на якiм ехала вясёлая i гарэзная тройца дзяѓчат. Гэта, вядома ж, было заканамерна, такая спякота, дрэнная вентыляцыя i вялiкая вага амерыканскага танка. Мадлен не дазволiла iншым змяншаць ход i загадала; хутка правiць, а затым яшчэ хутчэй даганяць.
  Фруда цiха заѓважыла:
  - На верхняй перадачы i нельга так доѓга ездзiць, яшчэ добра, што столькi гадзiн мы пратрымалiся.
  Ужо разгортваючыся Мадлен, буркнула:
  - I ты за гэта адкажаш!
  Дзяѓчаты засталiся адны, гарачы пясок пасля лазнi танка дастаѓляѓ босым, дзявочым ступням хутчэй задавальненне, чым боль. Герда нават заѓважыла:
  - А я б аддала перавагу б прабежку па пустынi, чым так парыцца ѓ гэтай труне з руляй.
  Шарлота пацвердзiла:
  - I я таксама!
  У некаторым аддаленнi ад танкаѓ рухалiся грузавiкi забеспячэння. Адзiн з iх прытармазiѓ. Пара мужчын марскiх пяхотнiкаѓ, у запыленых камуфляжах i з трохдзённым шчацiннем, выскачыѓшы з машыны, спытала ваѓчыц:
  - Вам дапамагчы?
  Фруда з уздыхам заявiла:
  - Нам патрэбны механiк... - А потым раптам дадала. - Пажадана маладзей.
  У грузавiку якраз апынуѓся такi, маладзенькi яшчэ безбароды (вялiкая перавага ѓ пустынi, дзе i не паголiшся як след!), з валасамi паспеѓшымi выгарэць на сонцы. Пяхотнiк, хмурачыся, заѓважыѓ:
  - Гэта практыкант з вучылiшча, не ведаю толькi, цi дапаможа вам такi смактунак!
  Шарлота перабiла:
  - А я што, па-вашаму старая! Наадварот, новае пакаленне, не так скавана прымхамi старой сiстэмы буржуазнага свету!
  Пехацiнцы на гэта не адказалi, а проста вярнулiся назад у грузавiк, праѓда, не паехалi далей. Юны механiк быѓ у шортах i сандалях на босую нагу, ад чаго здаваѓся зусiм ужо хлапчуком, хоць i быѓ даволi высокi i стройны. Яго погляд упаѓ на магутную, Фруду, а калi крануѓ Герды юнак раптам пачырванеѓ. Такая прыгожая i раскошная бландынка, чые любаты ледзь прычыненыя бiкiнi, занадта ѓжо вялiкая спакуса для хлопчыка, можа яшчэ нават i нявiннiка (хоць у Трэцiм Рэйху, мараль была зусiм не пурытанская!). Фруда нiзкiм, мужчынскiм голасам вымавiла:
  - Ну, што пакуль устаѓ шланг у бак i запраѓ нас пад завязку. Мы ѓ механiцы разбiраемся лепш.
  Юнак адважыѓся адказаць:
  - Я наогул быѓ круглым выдатнiкам ... Дакладней i цяпер вучуся на выдатна!
  Шарлота пагардлiва скрывiѓся:
  - А што ты i амерыканскую тэхнiку ведаеш? Можаш выправiць каробку перадач ?
  Хлапчук цвёрда заявiѓ:
  - Я гэта ѓжо рабiѓ, з танкамi Т-1, Т-2, Т-3, Т-5, i нават з чэшскiмi... Хоць няма хлушу, толькi з нямецкiмi мадэлямi!
  Фруда падкалола хлопца:
  - Ды ты сапраѓдны патрыёт! Толькi вось... Запраѓляй пакуль гаручае.
  Юнак не стаѓ спрачацца, сабе даражэй, тым больш аб роце ваѓчыц-прыгажунь, ужо грымела слава па ѓсiм афрыканскiм корпусе. Нават быццам, яны любяць гвалтаваць мужчын. Вось апошняе якраз юнага механiка менш за ѓсё пудзiла. Ён нават хацеѓ гэтага, спякота толькi распальвала жаданне, а ѓ яго ѓзросце ѓ здаровых хлопцаѓ гармоны так i гуляюць!
  Шарлота ѓсё, зразумеѓшы, зноѓ асядлала свайго канька:
  - Ну, вось Iсус быѓ чалавек з вiдавочным зрухам! Ён вучыѓ, хто глядзiць на жанчыну з жаданнем, таго ѓ геенну! А хiба гэта не скрыѓленне?
  Герда выразна запярэчыла:
  - Не! Гэта проста алегорыя! На самой справе Хрыстос, несумненна, любiѓ жанчын. I ѓвогуле, я не хачу ѓ дадзены момант размаѓляць пра рэлiгiю. Давайце лепш абмяркуем, якiя яшчэ могуць варыянты ѓваскрэсення з мёртвых, акрамя перамяшчэння ѓ часе!
  Шарлота рыкнула:
  - Уваскрэсення сiлай навукi?
  Герда пацвердзiла:
  - Вось менавiта сiлай навукi! Акрамя таго як сказаць, можа перамяшчэння ѓ мiнулае i зусiм немагчымыя. Ну, дапусцiм законы прыроды такiя, што нават самая перадавая навука iх абысцi не можа!
  Шарлота моцна зморшчылася:
  - Ну чаму ты думаеш, што гэта не па плячы навуцы. Вось падарожжа ѓ часе даѓняя мара людзей, як i лятаць па паветры. Была казка - стала быль i мы зараз лятаем хутчэй за птушак. Дык чаго гэта мы не зможам, скарыѓшы паветраную стыхiю, утаймаваць i абшары часу! Гэта дыялектыка!
  Герда на гэта адказала:
  - А таму! Вось з якой мэтай найперш выкарыстоѓваюць навуковае адкрыццё?
  - З ваеннай! - Замест Шарлоты адказала Фруда. - А з якой яшчэ - гэта робяць! Як казаѓ Гiтлер: вайна натуральны стан чалавека!
  Герда ѓзрадавана пацвердзiла:
  - Вось менавiта! А вы ѓявiце сабе, што ѓ прынцыпе iснуе магчымасць перасоѓвання ѓ часе. Тады любая краiна цi нацыя можа спусцiцца ѓ мiнулае i знiшчыць, свайго супернiка ѓ зародку, пакуль у яго яшчэ ѓ руках каменная сякера. А гэта ѓ сваю чаргу паѓплывае i на сучаснасць. Гэта значыць атрымаецца, што загубiѓшы сваё супернiка, выканаѓцы гэтага ѓ будучынi салiдарнасцi самi сябе. Бо нават найменшая зачэпка ѓ часе можа выклiкаць такую лавiну...
  Шарлота перапынiла бландынку-фiлосафа:
  - Ну-ды чытала! Эфект матыля, ад якога вымерлi дыназаѓры! Ну, што ж...
  Фруда дапоѓнiла:
  - Герберт Уэльс звярнуѓ увагу на падобную праблему: што будзе, калi трапянец заб'е свайго дзядулю. Таксама пытанне цiкавае!
  Шарлота суцэль сур'ёзна вымавiла, не забываючы пры гэтым калупацца ѓ скрынцы перадач i ѓжо нават прыняѓшыся за трансмiсiю:
  - Я думаю, з гэтым праблем не будзе!
  Фруда скептычна скрывiлася:
  - Гэта яшчэ чаму?
  Вогнезарная ваяѓнiца хутка адказала:
  - А таму, што... Увесь мiр будучынi, прычым не гэтак ужо далёка будзе пад кантролем Трэцяга Рэйха. А значыць, усё перасоѓваннi ѓ часе возьме пад кантроль СС. I не санкцыянаванае ѓмяшанне будзе ѓжо немагчымае. А нашы людзi, спецыялiсты найвышэйшага класа зробяць замену такiм чынам, што нiхто i не заѓважыць! Нават прыборы не зафiксуюць ваганняѓ эфiру. Так што не трэба нас палохаць! Будучыня стане сляпуча светлай, а iдэi нацыянал-сацыялiзму абавязкова перамогуць!
  Фруда паскрэбла сабе падбародак:
  - А што? Гэта цалкам лагiчна, бо замена трупа бiямакетам , мусiць да скрыѓлення прасторы не прывядзе!
  Шарлота паправiла:
  - Нават не трупа! Мяркую, што нiводны з жывых на зямлi нiколi не памiраѓ i не памрэ. Таму i смерцi няма - ва ѓсякiм разе, для людзей.
  Герда падхапiѓшы пальчыкамi босы ножкi гаечны ключык i спрытна перакiнуѓшы яго ѓ правую руку заѓважыла:
  - А якi сэнс нам уваскрашаць ворагаѓ Трэцяга Рэйха i фiзiчна i iнтэлектуальна непаѓнавартасных людзей?
  Шарлота ѓсмiхнулася:
  - Калi навуцы будучынi па сiлах перасоѓванне ѓ часе i ѓваскрэсенне мёртвых, тое вылячэнне хворых i выпраѓленне фiзiчных i разумовых заган ёй суцэль па сiлах! Так што не думайце, аб сабе дрэнныя, i не шкадуйце забiтых вамi хлопцаѓ. У свеце светлай будучынi, кат падыдзе да сваёй ахвяры, пяшчотна абдыме i пацалуе. I ѓсе будуць шчаслiвыя ѓ бязмежным светабудове, магчыма нават ствараючы сябе сусвет!
  Фруда сярдзiта закалацiла парыжэлай ад пустыннага пылу галавой:
  - Вось ты i размроiлася. А я вось не так аптымiстычна ацэньваю магчымасцi прагрэсу. У прыватнасцi мы нават з гэтай паршывай трансмiсiяй i каробкай перадач справiцца не можам. Ну i як пасля гэтага выпраменьваюць бязмежны аптымiзм?
  Шарлота проста адказала:
  - Моѓчкi!
  Герда наадварот разважлiва вымавiла:
  - Ведаеце калi рабiлi самыя першыя ѓ свеце самалёты, то таксама знаходзiлi скептыкi, што сцвярджалi, быццам у прынцыпе не могуць узлятаць апараты цяжэйшыя за паветра. Але вось час паказаѓ, што мелi рацыю менавiта тыя немцы, што гераiчна змагалiся за на першы погляд безнадзейную справу!
  Фруда амаль iстэрычна тузаючы стартар, не пагадзiлася:
  - Чаму безнадзейнае! Вось, напрыклад, ёсць птушка або кажан, цяжэйшы за паветра i пры гэтым лётаюць. А вось паспрабуй знайсцi ѓ прыродзе аналаг дырыжаблю?
  Герда падхапiла:
  - Або знайдзi стварэнне, якое б перамяшчалася ѓ часе. Вось адкуль у мяне i скепсiс. Аналаг самалёту ѓ прыродзе ёсць, а машыне часу няма!
  Шарлота i тут знайшла пярэчанне:
  - Але дзяѓчынка мая, цягнiк не скапiяваны з зайца, а танк з насарога! (Герда пры гэтай аналогii хiхiкнула). Але iх скорасць ад гэтага не пацярпела, а хутчэй нават наадварот. Так што, мы не пераймаем прыродзе. Чалавек сам вяршыцель лёсу i творца свайго свету.
  Юны механiк, якi даѓно заправiѓ поѓны бак уступiѓ у размову:
  - Вы так цiкава размаѓляеце... Такiя мудрыя тэмы. А вось скажыце, несмяротная душа iснуе?
  - Так! - Хутка вымавiла Герда.
  - Не! - Маментальна парыравала Шарлота.
  - Гэтага нiхто напэѓна не ведае! - падвяла вынiк Фруда.
  Рослы хлапчук сумна кiѓнуѓ:
  - Гэта значыць i меркаваная нядзеля з мёртвых, гэта толькi ваша мара i ѓласнае меркаванне?
  Рыжавалосая д'ябла, заявiла:
  - Усё ѓ нашым свеце. Дакладней любое сцвярджэнне, чыё-небудзь асабiстае меркаванне. Толькi вось скрыѓленнi асобы не заѓсёды на балазе сусвету! Прычым я маю на ѓвазе зусiм не сэкс...
  Юнак пры апошнiх словах пачырванеѓ i апусцiѓ вочы. А пальцы на руках дробна, дробна дрыжалi. Герда адчула спагаду да хлопца:
  - Ты шукаеш сваё першае каханне? I дзе яе яшчэ шукаць як не на вайне!
  Хлопец зрабiѓ крок ёй на сустрэчу. Ну, да чаго дэ яна прыгожая, нават такая, пыльная, у машынным алеi. Гэта нават робiць яе сэксуальней... Герда, таксама адчувае любоѓную знямогу, i робiць крок у адказ. Вось датыкаюцца сябар з сябрам юныя свежыя вусны сыходзяцца выгiб у выгiб...
  Фруда нечакана перарывае iх:
  - Не, так не пойдзе! Нельга каб ваѓчыха атрымлiвала свой першы досвед кахання з хлопцам, чыйго iмя не ведае, i пазнаёмiлася ѓсяго гадзiну таму. Гэта будзе зусiм ужо па жывёле.
  Хлапчук, густа пачырванеѓшы, адступiѓ назад i сябар выпалiѓ:
  - Мяне клiчуць Клаѓс!
  Фруда адмахнулася:
  - Усё роѓна гэтага мала! Вядома, я разумею вайна, i можна так i сысцi на той свет нявiннiкам, але першы досвед заѓсёды асаблiвы. Вось я б магла з табой Клаѓс заняцца, скiнуць тваю напругу, таму што куды старэйшыя за гэтых прыгажунь i ты ѓ мяне далёка не першы!
  Юнак адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Я таксама хачу, каб у мяне першы раз быѓ па каханнi, не як у прымiтыѓнай жывёлы падчас цечкi.
  Фруда ѓсмiхаючыся, кiѓнула хлапчуку:
  - Тады давай лепш дапамажы нам паправiць гэта амерыканская труна на гусенiцах.
  Хлопец узяѓся за справу з энтузiязмам. Але справы нiяк не рухалiся. Прайшло ѓжо тры гадзiны, была глыбокая летняя ноч. Фруда праскрыпела зубамi:
  - Мда ! Вось ужо не шанцуе, мы падобна тут надоѓга!
  Юнак на гэта адказаѓ:
  - У кампанii з такiмi дзяѓчатамi як вы час ляцiць не прыкметна i хочацца заставацца назаѓжды, у гэтай салодкай пяшчоце.
  Герда i хлопец падчас рамонту iмкнулiся як мага гушчару дакранацца адзiн аднаго. Юнак нават агалiѓ тулава, якi апынуѓся даволi рэльефным, мускулiстым у плiтачках, ад чаго практыкант стаѓ здавацца бландынцы-ваѓчыцы значна прыгажэй. Няѓжо што некалькi тонкаваты ѓ косткi, што рабiла яго не суцэль iдэальным, прадстаѓнiком маладога пакалення па мерцы арыйскай прыгажосцi. Бялявая Герда, таксама схуднела падчас прабежак, як i астатнiя дзяѓчаты (акрамя Мадлен, якая хоць бегала на раѓней з усiмi, але жэрла за пецярых, прычым часта на хаду). Зрэшты, шырокакосная Фруда, таксама захавала масiѓнае целасклад, якое падкрэслiвалi не па-жаночаму магутныя ключыцы. Можа таму яна i не спадабалася, гарачаму юнаку, занадта ѓжо мужчынская, нягледзячы на ??раскошныя грудзi.
  Юныя ѓмiлаваныя зрэшты, датыкалiся асцярожна i нiбы выпадкова, але пры гэтым на большае не iшлi. А вось Шарлота стала адчуваць уколы рэѓнасцi. Бо яна таксама вельмi прыгожая, i мабыць нават сэксуальней, так руды колер куды гарачэй белага. А чаму гэты сiмпатычны юнак запаѓ менавiта на яе. Праѓда ѓ суцяшэнне Шарлота прыводзiла думка, што Герда, будучы рэлiгiйнай, не захоча страцiць некранутасць да вяселля, а юныя мужчыны ѓсе такiя ѓлюблiвыя. Гэта ж iх фiзiялогiя!
  Фруда таксама адчувала ѓколы рэѓнасцi, яе хацелася мужчынскi ласкi, а марскiя пяхотнiкi ѓжо паспелi з'ехаць. Ну, не гвалтаваць жа хлопца! Магутная ваѓчыца прапанавала:
  - Давайце злёгку перакусiм! А то можа дах паехаць валтузнi з механiзмам вялiкiх пакут.
  Герда i Шарлота дружна пагадзiлася:
  - Вось гэта правiльна, бо мы галодныя!
  У танку( амерыканцы народ гаспадарчы) у адмысловай тэрмiчнай скрынi захоѓвалiся кансервы, як агароднiнныя, так i мясныя. Хлопец сцiпла стаяѓ збоку, пакуль Фруда не крыкнула яму:
  - Ну чаго застыѓ як балван! I так худнеючы як Кашчэй. Iдзi спяваеш з намi, сiл набярыся!
  Юнак прысеѓ i тут жа прыцiснуѓся да Герда, а тая прытулiлася да яго. Шарлота з падкалола:
  - А ты ведаеш у хрысцiянстве, блуд ёсць самы страшны грэх!
  Пара пасля гэтых слоѓ адхiлiлася сябар ад сябра, нiбы ад удару электрычным токам. А Фруда засмяялася:
  - Вось яно ваша першае каханне! Не бойцеся галубкi... Толькi не пераходзiце гранi.
  Герда тут рашуча вымавiла:
  - Нiчога сур'ёзнага да вяселля! А вяселле пасля вайны!
  Пасля гэтых слоѓ юнак скрывiѓся так, што вiдаць нават, мiжволi па шчацэ прабегла сляза.
  Шарлота прапанавала Гердзе:
  - Ну, навошта ты так адшыла хлопца! Лепш даваць праспявай! У цябе ж голас багiнi Венеры, i твой хлопчык адразу верне сабе добры настрой!
  Бландынка-ваѓчыца без лiшнiх спрэчак заспявала, прычым укладваючы ѓ кожны радок сваю душу:
  Але што за пачуццё дзiѓнае каханне,
  У iм холад лёду i ѓраз палае полымя!
  I страсцi лепш ты не перакалоѓ,
  Калi яна нястрымна наляцiць!
  
  Выдатней у свеце пачуццi не знайсцi,
  Але разам з тым i няма бяды жудасней!
  Калi з каханай разышлiся шляхi,
  Калi як пара памчалася ѓ неба шчасце!
  
  Што ѓ нашым свеце стварае каханне,
  Яна як стрыжань пуп вялiкага сусвету!
  Але пралiваем за сябровак мы кроѓ,
  Бо побач жыццё i гiдкi пах тлену!
  
  Хто першы здзейснiѓ забойства грэх,
  Што спакусiла кiнуць рай Адама!
  Ад шчасця адмовiѓся чалавек,
  Сам загубiѓ сябе, жорстка заѓзята!
  
  Вось рэѓнасць атрутная змяя,
  Ёй вiдаць заразiѓся братка Каiн!
  Не адбылася добрая сям'я,
  У магiлы цемры пайшоѓ няшчасны Авель!
  Ды што такое робiць каханне,
  Ён вядзе нас да зорак праз стагоддзi!
  Але да чаго часам пакутуе плоць,
  Але чаму старэем, мы адкажыце!
  
  Гасподзь на гэта мудра гаворыць;
  Не трэба думаць - быццам грымне фiнiш!
  I стане прыгажэй сонца пахмурны выгляд,
  Ты новы прамянiсты свет убачыш!
  
  Вось верне нам юны колер каханне,
  Мы станем з ёй мацней, чым былi раней!
  Перад Усявышнiм слова мне замаѓ ,
  Хрыстос Вялiкi Бог Святы - надзея!
  
  Гасподзь у адказ: вас уваскрэсiць мара,
  Магутнай мудрасцi, бязмежная навука!
  Тады жыць людзям вечна - назаѓжды,
  Бо жыццё вядома стаялая штука!
  На апошнiм радку бурныя апладысменты. Песня настолькi натхнiла дзяѓчат, што яны разам з хлопцам заѓзята прынялiся за рамонт, i праз пятнаццаць хвiлiн танк завёѓся. Пяць рухавiкоѓ, што не зусiм тыпова гучна раѓлi i чуѓся брыдкi пах гару. Шарлота прыкрыла носiк i пажартавала:
  - Падобна, танк захоѓвае вернасць ранейшым гаспадарам i вырашыѓ узбунтавацца, што замарыць нас чаднымi газамi!
  Герда жартам, праспявала:
  - Газы, газы , газы , усюды газы ! Неграѓ усiх замачым адразу! Адчыняць не трэба, адчыняць не трэба рахунак! Той, хто чорны, тое памрэ!
  I дзяѓчаты разрагаталiся, перабiраючы голенькiмi ножкамi i нават прымудраючыся перабiраць пальчыкамi рычажкi. I танк дадаваѓ ходу, а роѓ матора стаѓ цiшэй. Чаму i браня перастала трэсцiся...
  Клаѓс адзначыѓ:
  - Як добра сядзець у вежы носьбiта смерцi, калi з табой амаль ушчыльную тры такiя выдатныя i прыгожыя дзяѓчыны. Ну чаму жанчыны ѓ войску такiя рэдкiя?
  Герда з уздыхам адказала:
  - А таму, што i прыгожыя хлопчыкi не часта сустракаюцца! Не ѓсё прыгожа ѓ нашым свеце!
  Шарлота тут жа яхiдна ѓставiла:
  - I гэта ёсць галоѓны доказ, што Бога няма!
  Герда энергiчна закруцiла галавой:
  - Не, ёсць i Бiблiя Божае слова!
  Шарлота пакiвала галавой:
  - Давай спачатку разбярэмся з пытаннем: што ёсць Бог?
  Уплыѓ iдэi Бога на духоѓную (ды i на матэрыяльную) культуру ѓсяго чалавецтва, народа, краiны - аж да асобнай асобы было вельмi i вельмi значным, у мностве аспектаѓ вельмi i вельмi плённым. Вядома, iдэя Бога i ѓсё тое, што звязвалася з iдэяй Бога, несла на сабе i з сабой вельмi i вельмi шмат шкоднага для чалавечай культуры, для чалавечага прагрэсу, для асобнай асобы чалавека. Я не бяруся падлiчваць абсалютна ѓсе плюсы i мiнусы Iдэi Бога i ѓсяго таго, што звязана ѓ мiнулым i сучаснасцi з гэтай iдэяй, для таго, каб такiм чынам у вынiку паказаць у цэлым станоѓчы цi ѓ цэлым адмоѓны вынiк. Чалавецтва iснавала i развiвалася пры наяѓнасцi ѓ яго веры ѓ Бога з iдэяй Бога. I гэтая вера, гэтая iдэя заѓсёды была i да гэтага часу з'яѓляецца важным як заахвочвальным, так i складовым момантам гiсторыi чалавецтва, якая, у цэлым, iдзе i iшла па ѓзыходзячай лiнii. Прымем гэта як гэта. Прымем i пастараемся разабрацца ѓ сутнасцi самой iдэi Бога.
  Паняцце, якое пазначаецца словам "Бог" (па-нямецку - Theos , па-латынi - Deus , па-нямецку - Gott , па-ангельску - God i гэтак далей), рэлiгiйнага паходжання. Але ѓ сiлу шэрагу прычын, аб якiх цяпер распаѓсюджацца няма дзе, у працэсе гiстарычнага развiцця, скажам так, - чалавечага духу паняцце Бога разраслося, набракла па сваiм аб'ёме i ѓ той жа час вытанчылася па канкрэтным зместу (згодна з лагiчным законам аб зваротных суадносiнах аб'ёму i зместу паняццi: чым шырэйшы аб'ём паняцця, тым бяднейшы яго змест, чым багацейшы змест паняцця, тым меншы яго аб'ём) да такой ступенi, што выйшла за рамкi рэлiгii, iншымi словамi, - выпала з улоння якая нарадзiла яго рэлiгii.
  Але паняцце "Бог" выйшла за рамкi рэлiгii (выпала з рэлiгii) не зусiм. Яго корань i львiная частка яго зместу i зараз знаходзiцца ѓ рэлiгii. Больш за тое, па-за рэлiгiяй паняцце нерэлiгiйнага Бога становiцца не толькi незразумелым, але i, калi меркаваць строга, - зусiм залiшнiм. Калi б не было рэлiгii, - уявiм сабе гэта тэарэтычна, - нi ѓ якiм Богу духоѓная культура або яе элементы не мела б патрэбу. Калi прыняць за зыходнае, што чалавек, як разумнае ( Homo Sapiens Карла Лiнея), грамадскае ( Zoon Politikon Арыстоцеля) i стваральнае прылады працы (A toolmaker Animal Адама Смiта) iстота з'явiлася 40 тысяч гадоѓ таму назад (а гэта, сапраѓды, так), то першыя прыкметы Бога ѓ яго свядомасцi ѓзнiклi/сфармавалiся 20-15 тысяч гадоѓ таму. I апошняе таксама - сапраѓды, так. Як у сучаснага чалавека, так i ѓ чалавека першабытнага ѓяѓлення i паняцця, у тым лiку ѓяѓлення i паняцця аб Богу, былi i ёсць непасрэдным прадуктам яго духоѓнай, разумнай, iнтэлектуальнай дзейнасцi. З гэтага пункту гледжання ѓяѓленнi паняцця аб Богу з'яѓляюцца прадуктам выключна свядомасцi чалавека. Сапраѓды: уяѓленнi i разуменнi Бога зараджаюцца i жывуць у свядомасцi чалавека; па-за свядомасцю чалавека няма паняццяѓ пра Бога, па-за свядомасцю чалавека няма веры ѓ Яго iснаванне. Толькi атэiсты пры гэтым дазваляюць iснаваць Богу выключна ѓ суб'ектыѓным духу свядомасцi, а рэлiгiйныя людзi вераць, што па-за iх свядомасцю, у рэальнасцi, iснуе нешта, што адпавядае iх уяѓленням/паняццям пра Бога.
  Адкладаючы ѓ бок усе знешнiя фактары i прычыны, якiя штурхалi чалавека да стварэння веры ѓ Бога, спынiмся на чыста духоѓных, што адбываецца выключна ѓ свядомасцi, у адрыве ад матэрыяльнага быцця, фактарах i працэсах зараджэння i фармiравання паняццяѓ / уяѓленняѓ аб Богу.
  Такiм чынам, мы прыйшлi да кансенсусу, што найпершыя ѓяѓленнi пра Бога створаны першабытным чалавекам; створаны не адразу з узнiкненнем самога чалавека, а крыху пазней. Вернiкi хрысцiяне, юдэi i мусульмане могуць па гэтым пытаннi не выходзiць з кансэнсусу з атэiстамi, калi будуць працягваць пра сябе лiчыць, што першабытнымi, якiя толькi што выйшлi з рук Творцы, людзьмi былi Адам i Ева. Але, паводле паведамленняѓ Бiблii, Адам i Ева не верылi ѓ Бога i не малiлiся яму. Першую, варта прызнаць - няѓдалую спробу памалiцца Богу распачалi першыя сыны Адама i Евы - Каiн i Авель. У вынiку няѓдала склаѓшагася наступства першага малення Богу адна палова народжанага чалавецтва знiшчыла другую палову народжанага чалавецтва: старэйшы сын Адама i Евы - Каiн забiѓ малодшага сына Адама i Евы - Авеля (Быццё, 4:1-8). I толькi праз (130+ 150+90+815) 1.185 гадоѓ, толькi ѓ чацвёртым пакаленнi ад першых людзей, уласна, праѓнукi Адама i Евы, як напiсана ѓ Бiблii, "тады ѓпершыню пачалi заклiкаць iмя Госпада" (Быццё, 4:26; 5:10). Так што, i атэiсты, i багасловы павiнны без усялякiх дыскусiй пагодзiцца на тое, што вера ѓ Бога i рэлiгiя бiялагiчна (антрапалагiчна) не прыроджаныя чалавеку, iншымi словамi - Бог не стварыѓ чалавека гэтакай "рэлiгiйнай жывёлай". Чалавек не з прыроды, не з рук Творцы, выйшаѓ вернiкам у Бога. Вернiкам у Бога ён стаѓ пасля даволi працяглага часу свайго iснавання ѓжо ѓ чалавечым грамадстве . Як першабытны чалавек ствараѓ уяѓленне пра Бога, а потым верыѓ у гэтага Бога? Гэта нам дазваляе зразумець псiхалогiя развiцця свядомасцi чалавека ад узросту дзiцячага - да ѓзросту дарослага. Вядома, што падобна таму, як чалавек ва ѓлоннi мацi падчас паспявання паскорана "прабягае" па ѓсiх прыступках эвалюцыi свайго бiялагiчнага развiцця ад клеткi-эмбрыёна - да бiялагiчнага выгляду Homo Sapiens , так якое нарадзiлася дзiця прабягае ѓ такiм жа хуткiм тэмпе сваё гiстарычнае развiццё ад поѓнага дзiкуна, цi там трагладыту, - да сучаснага цывiлiзаванага чалавека. Што ж тычыцца развiцця ѓ свядомасцi чалавека (або: развiццё свядомасцю чалавека, што адно i тое ж) уяѓленняѓ/паняццяѓ пра Бога, то логiка менавiта такога развiцця пацвярджаецца багаццем археалагiчнага i этнаграфiчнага матэрыялу.
  Такiм чынам, свядомасць першабытнага чалавека была зусiм "чыста", гэта была гiстарычна неразвiтая свядомасць. У прытомнасцi першабытнага чалавека, як i ѓ прытомнасцi дзiцяцi, свет гуляѓ усiмi фарбамi, гукамi, густамi, пахамi. Свядомасць першабытнага чалавека, як i свядомасць дзiцяцi, было запоѓнена канкрэтна-пачуццёвымi ѓяѓленнямi, у выяве якiх ён успрымаѓ свет. Ён не бачыѓ нiякай рознiцы памiж тым, што ён бачыѓ, чуѓ, нюхаѓ, смакаваѓ i тым, што ёсць вакол яго. Для яго быѓ толькi той свет, якi адбiваѓся ѓ яго пачуццях. Спачатку першабытны чалавек толькi ѓсведамляѓ навакольны яго свет i сябе ѓ гэтым свеце. Ён адчуваѓ сябе толькi адным са складовых прадметаѓ, рэчаѓ, iстот гэтага свету. А калi саспелi аб'ектыѓныя i суб'ектыѓныя, iндывiдуальныя i грамадскiя ѓмовы для пазнання гэтага свету, то гэты свет ён пачаѓ спазнаваць па аналогii з сабой, а менавiта - праз увасабленне. Для таго каб зразумець навакольны яго свет, ён навакольныя яго прадметы i з'явы прыпадобнiѓ да самога сябе, гэта значыць, - надзялiѓ навакольныя яго прадметы i з'явы асобаснымi ѓласцiвасцямi; прадставiѓ iх сабе як iстоты, якiя падобна яму бачаць, чуюць, нюхаюць, адчуваю боль, холад, радуюцца, злуюцца i гэтак далей. З гэтымi, якiя ѓжо сталi ѓ яго свядомасцi "асобамi", ён спрабуе ѓсталяваць асобасныя сувязi: угаварыць, упрасiць, адпудзiць, задобрыць i гэтак далей. Чаму чалавек увасабiѓ з'явы i прадметы навакольнай яго рэчаiснасцi? Па-першае, таму, як мы ѓжо адзначылi, што такая спецыфiка неразвiтай i яшчэ незамутненай чыстай свядомасцi першабытнага чалавека (i дзiцяцi). Ён у сваёй свядомасцi асвойваѓся з навакольным светам шляхам распаѓсюджвання на яго сваiх ведаѓ аб самiм сабе. А па-другое, якое арганiчна звязана з па-першае, таму, што навакольная рэчаiснасць была яму невядомая. Вось гэтае ѓвасабленне з'яѓ i прадметаѓ навакольнага асяроддзя i засеяла (вырасцiла) у свядомасцi чалавека першыя ѓяѓленнi i насенне ѓваходаѓ уяѓленняѓ паняццяѓ пра Бога. Засяродзьцеся i не забывайце, што мы зараз спрабуем улавiць першыя парасткi паняццяѓ уяѓленняѓ аб Богу толькi ѓ свядомасцi чалавека, адцягваючыся ад знешнi фактараѓ i прычын. Запомнiце, гэта вам спатрэбiцца, калi захочаце пацешыцца багаслоѓем або глыбока задумацца над паняццем Бога: у свядомасцi чалавека Бог (багi) з самага пачатку былi нi чым iншым, як увасабленнем невядомага Развiццё ѓяѓленняѓ паняццяѓ пра Бога ѓ працэсе эвалюцыi рэлiгii.
  Трохi разабраѓшыся ѓ рэчаiснасцi, чалавек асоба вылучыѓ у навакольным асяроддзi тыя прадметы, з'явы i фактары, ад якiх вiдавочна i блiзка залежала яго жыццё. З iмi ён у першую чаргу спрабаваѓ наладзiць патрэбныя яму асобасныя, чалавекападобныя ѓзаемаадносiны. Якiя пасялiлiся i якiя iснуюць у свядомасцi чалавека ѓвасабленыя ѓяѓленнi аб прадметах i з'явах рэлiгiязнаѓцы i этнографы завуць духамi: духi жывёл, духi стыхiйных сiл прыроды, духi ѓрадлiвасцi, духi хатняга агменю i гэтак далей.
  Калi адцягнуцца ад iншых элементаѓ рэлiгii, то фармаванне першых уяѓленняѓ пра Бога было фармаваннем першых формаѓ рэлiгii. Уяѓленне/паняцце пра Бога першабытных людзей было такiм жа прымiтыѓным, як i тыя людзi, якiя яго, уяѓленне/паняцце пра Бога, стваралi. У свядомасць чалавека гэтыя духi былi жывымi, асобаснымi iстотамi i чымсьцi нагадвалi вонкавы выгляд дрэва, лясы, рэкi, агню, жывёлы... З часам у свядомасцi чалавека выгляд духаѓ, багоѓ, Бога набываѓ выгляд чалавека (антрапаморфнае ѓяѓленне пра Бога). Паводле Бiблii, Бог стварыѓ чалавека паводле вобразу свайго i паводле падабенства свайго (Быццё, 1:26-27). Чалавек адплацiѓ (аддзячыѓ, адпомсцiѓ) Богу тым жа: стварыѓ сабе Бога таксама па выяве свайму i па падабенстве сваiм.
  У працэсе далейшага гiстарычнага развiцця ѓяѓленне/паняцце пра Бога ѓ свядомасцi чалавека змянялася па двух параметрах: 1. адбывалася скарачэнне колькасцi i рост персанальнай велiчы i магутнасцi кожнага пакiнутага ѓ разрадзе звышнатуральных iстот асобнага Бога; 2. патанчалася i вытанчалася канкрэтна пачуццёвае ѓяѓленне/паняцце пра Бога. Такiм чынам, разам з эвалюцыйным развiццём рэлiгii ѓяѓленне/паняцце пра Бога рухалася ѓ кiрунку: духi - багi - Бог, што адпавядала рэлiгii пандэманiзму - палiтэiзму - монатэiзму i ѓ той жа час ад уяѓлення/паняцце Бога канкрэтна-пачуццёвага да Бога абстрактнага. У апошнiм крайнiм выпадку ѓяѓленне пра Бога губляла свае канкрэтна-пачуццёвыя, скажам - матэрыяльныя формы (абрысы), вытанчалася i зусiм страцiла iх, канкрэтна-пачуццёвыя формы (абрысы). Бог такiм чынам стаѓ Адной i да таго ж абстрактнаапiсальнай Iстотай: Усемагутнай, Усюдыiснай, Усеблажэннай , Уседаволенай , Вечнай, Нязменнай i гэтак далей. У хрысцiянскiм багаслоѓi, па праваслаѓным катэхiзiсе, Пану Богу прыпiсваецца 10 абстрактных якасцяѓ, а ѓ магаметанскiм багаслоѓi Алаху такiх абстрактных якасцяѓ прыпiсваецца 100 . . На ролю такой рэлiгii Абстрактнага Манатэiзму ѓ цяперашнi час афiцыйна прэтэндуе толькi чатыры рэлiгii: хрысцiянства, iслам, юдаiзм, сiкхiзм. Але больш-менш пасьлядоѓна такiя прэтэнзii выказваюцца толькi ѓ пiсаньнi багасловаѓ гэтых рэлiгiяѓ. У свядомасцi масы вернiкаѓ хрысцiян, магаметан, юдаiстаѓ, сiкхаѓ Бог не застаецца ѓ сваёй адзiноце, а акружаны чэляддзю анёлаѓ, джынаѓ, святых i iншага баласту звышнатуральных, богападобных, iстот. А Бог хрысцiянскай рэлiгii, па словах сярэднявечнага багаслова Апанаса Александрыйскага, хоць i "Адзiн, але не Адзiнокi". Ён, хрысцiянскi Бог, Адзiн у Трох асобах: Бог Айцец, Бог Сын i Бог Дух святы. Па словах багасловаѓ, Бог - Адзiн, але вернiк можа памалiцца асобна Богу Айцу, асобна - Богу Сыну i асобна - Богу Духу святому. Хрысцiянская царква забяспечыла сваiх вернiкаѓ адпаведнымi асобнымi малiтвамi Тром асобным: Богу Айцу, Богу Сыну i Богу Духу святому. Вось такая атрымлiваецца пятрушка!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  Вось хлопчык-багатыр, Конан-Паѓлiк выбраѓся на суседнi бераг. I цяпер зноѓ ты бяжыш басанож па горных сцежках, а голыя пяткi ступаюць на вострыя камянi.
  Хлопчык-тэрмiнатар бяжыць i адначасова складае;
  Герда перапынiла зацягнуты маналог Шалоты:
  - Хопiць! Думаеш, нам цiкава, тваю лекцыю слухаць?
  Агнязарная д'ябла выпусцiла зубамi сонечны зайчык i падкалола:
  - Ты сябе лiчыш веруючай, а пры поглядзе на хлопца ѓ цябе ѓзнiклi юрлiвыя думкi, а залацiстая скура так i хоча сутыкнуцца з яго плоццю. А ты ведаеш, што за гэта цябе чэрцi пасадзяць на патэльню?
  Юны Клаѓс адсунуѓся i нават пачаѓ нацягваць на сябе майку. Фруда спынiла яго:
  - Не варта! Ты прыгожы, i не павiнен саромецца сябе. А наогул лепш раскажы Шарлота, якiя яшчэ iснуюць магчымасцi ѓваскрашэння з мёртвых сiлай навукi?
  Шарлота выскаляючыся, адказала:
  - Тут трэба глыбей капнуць у магчымасцi, чалавечай псiхiкi. I самога мыслення людзей. Бо сама па сабе думка суцэль матэрыяльная, яна пакiдаецца сляды ѓ галаѓным мозгу i памяцi.
  - Лагiчна! - Пагадзiлася Фруда.
  Шарлота працягнула:
  - Але пакiдае сляды не толькi ѓ рэчыве галаѓнога мозгу. Уся прастора сусвету можа таксама ѓспрымаць нашы думкi, учынкi, эмоцыi. I на гэтай прасторы нашы думкi эмоцыi i малiтвы таксама пакiдаюць след, як выявы святла, прайграваюць кадры ѓ кiнастужцы.
  Герда заѓважыла:
  - Гэта накшталт вучэннi аб ноосферы Вярнадскага.... Зрэшты, я пра яго чула толькi бокам вуха i не зусiм улавiла сутнасць...
  Шарлота пагардлiва фыркнула:
  - Вярнадскi? Ды хiба рускiя здольныя стварыць якую-небудзь зграбную i лагiчную сiстэму? Для iх характэрна, сякерная праца. Я вось прыдумала сёе-тое лепшае.
  Фруда набычылася:
  - I што ты прыдумала агнязарная?
  Дзяѓчына, ухмыльнуѓшыся, вымавiла:
  - А вось такую сiстэму. Справа ѓ тым, што i наша душа гэта фактычна вялiкая энергетыка, якая распылiлася па ѓсёй прасторы.
  Герда перабiла:
  - Ну i глупства, дакладней лухта ты панесла Шарлота!
  Вогнезарная ваяѓнiца адразу ж паправiлася:
  - Я мела на ѓвазе iншае! Не тое, зусiм! Справа ѓ тым iнтэлектуальны патэнцыял нашых думак учынкаѓ зусiм не знiкае бясследна, а працягвае iснаваць нават у нашым заблытаным свеце! Гэта значыць душа, таксама як добры кiнафiльм запiсваецца ѓ прынцэпс-ноосферы, там яна непаѓторная i вечная iснуе ѓ асаблiвым субсветы . Гэта, вядома ж, не пекла i рай, а нешта асаблiвае - гiперутварэнне духоѓнай прынцэпс-наасферы. Там шмат што як у нас, але вельмi шмат i па iншаму.
  Герда пагардлiва фыркнула:
  - Зноѓ мары. А выснова якая?
  Шалота амаль не думаючы адказала:
  - Ды просты! Мы можам гэтую душу выняць са свету прынцэпс-наасферы i перамясцiць у любое, адвольна выбранае намi цела! Гэта значыць зрабiць элементарную замену!
  Герда хацела, нешта сказаць, як яе Фруда крыкнула:
  - Ого падобна папрацавалi нашы сяброѓкi! I нядрэнна папрацавалi!
  Сапраѓды, была бачная цэлая калона пабiтых грузавiкоѓ i танкаѓ, раздушаных матацыклаѓ i некалькi сотняѓ трупаѓ. Ужо зноѓ сонца было ѓ зенiце i, расплясканая плоць брыдка смярдзела. Герда свiснула:
  - Даведаюся почырк Мадлен!
  Шарлота нахмурылася:
  - Нiчога добрага! Iзноѓ мы застанемся без узнагарод. Я так разлiчвала на жалезны рыцарскi крыж!
  Фруда нязграбна паспрабавала суцешыць:
  - Ды не трэба так смуткаваць! Гэта ж усяго толькi жалезная бляшанка !
  На гэта Шарлота ѓзарвалася:
  -Ну! За такiя прамовы можна i ѓ Гестапа дагадзiць! Зрэшты, я адпомшчу вам па-iншаму.
  - Як? - здзiвiлiся ваѓчыцы-дзяѓчаты.
  - Буду зноѓ вам лекцыю па рэлiгii чытаць! - Вогнезарная д'яблыца жорстка блiснула вачыма i яе гаворка панеслася якая мучыць вушы скорагаворкай;
  Абстрактны манатэiзм - гэта вышэйшая i апошняя прыступка эвалюцыйнага развiцця рэлiгiйнай iдэi Бога, вышэйшая i апошняя прыступка развiцця самой рэлiгii. Завяршаючы сваё ѓнутранае развiццё ѓяѓленне - паняцце Бога ѓ Абстрактным манатэiзме колькасна скарацiлася да сваёй лiмiтавай колькасцi - да аднаго. Далейшае скарачэнне Бога лiквiдуе Бога ѓвогуле. Не будзе нiводнага Бога. Не будзе ѓ свядомасцi вернiка хаця б аднаго Бога - не будзе i рэлiгii. Гэта з аднаго боку. А з iншага боку эвалюцыйнае развiццё рэлiгiйнага ѓяѓлення/паняцця пра Бога пазбаѓляла i пазбаѓляла Бога ѓласцiвых яму некалi ѓ мiнулым канкрэтна-пачуццёвых формаѓ. Да пазбаѓлялася да таго, што пазбавiла Бога ѓсiх канкрэтна-пачуццёвых формаѓ, пазбавiла яго, якiх бы там нi было бачных формаѓ. Для апiсання рэшткаѓ, такога вытанчанага Бога яму пакiнулi якасць "Дух" i супрацьпаставiлi гэтую якасць духу матэрыi. "Дух плоцi i костак не мае", - казаѓ Iсус Хрыстос (Лукi, 24:39). "Бог ёсць Дух" настойлiва падкрэслiваюць аѓтары кнiг Новага запавету (Iаана, 4:24; 2-ы да Карынфянаѓ, 3:17). Але i ѓ збавеннi Бога канкрэтна-пачуццёвых якасцяѓ ёсць мяжа такога "збавення". Як бы, не пазбаѓлялi Бога якасцяѓ цi ѓласцiвасцяѓ матэрыяльных, чалавекападобных уласцiвасцяѓ Ён у рэлiгiйнай свядомасцi вернiка павiнен заставацца, па-першае, iстотай, а па-другое, iстотай з уласцiвымi яму якасцямi чалавечай асобы. Бог у рэлiгii - iстота асобаснае, Бог - гэта асоба. А ѓ якасцi такога Бог, як i чалавек, валодае такiмi састаѓнымi чалавечай псiхiкi, як розум, пачуццё i воля. У Бога ѓсiх без выключэння рэлiгiй Бог, як i ѓсякая чалавечая асоба, мае розум, мае пачуццi, мае волю. Ён, Бог, ведае, Ён адчувае, Ён свабодна прымае рашэннi i дзейнiчае паводле прынятых iм рашэнняѓ. Рэлiгiйныя свядомасцi i багаслоѓскiя пiсаннi могуць па-рознаму вымяраць узровень боскiх ведаѓ, адчуваннi i волi. Галоѓнае пры гэтым не мера боскага розуму, пачуццяѓ i волi, а iх наяѓнасць. Калi ж пазбавiць Бога розуму, пачуцця i волi, дык такi Бог перастае быць Богам для вернiка. Для вернiка значэнне Бога заключаецца не столькi ѓ тым, што ён Ёсць, што Ён iснуе, i якi Ён на выгляд, а ѓ тым, - што да Яго, Усеведаючага , Усемагутнага i Любячага (Спачувальнага), можна звярнуцца, упрасiць, у рэшце рэшт. - пагаварыць i "адвесцi (аблегчыць) душу". Увесь комплекс рэлiгii трымаецца на тым, што вернiкаѓ, якiя звяртаюцца да Бога, Бог чуе, Бог ведае, у iх бедах i радасцях Бог не пакiне. У пасланнi да яѓрэяѓ апостал Павел аб гэтым пiсаѓ так: "Бо трэба, каб прыходзiлы да Бога верыѓ, што Бог ёсць i тым, хто шукае Яго - аддае" (11:6).
  У рэлiгiязнаѓстве прыпiсванне Богу канкрэтна-пачуццёвага вiду жывёл называецца заамарфiзмам; прыпiсванне Богу канкрэтна-пачуццёвага выгляду чалавека называецца антрапамарфiзмам; прыпiсванне Богу уласцiвасцяѓ чалавечай псiхiкi завецца антрапапатызмам (ад грэцкiх слоѓ " антрапас " - чалавек i " патос " - пачуццё, боль). На жаль, у нашай лiтаратуры паняццi антрапапатызму змешваюцца i паглынаюцца паняццем анрапамарфiзму . Бог можа быць не зааморфным, можа быць не антрапаморфным, але ён не можа быць не антрапапатычным .
  Шарлота некалькi выдыхлася, выкiнуѓшы такую доѓгую кулямётную чаргу. Фруда на гэта заѓважыла:
  - Вось што значыць чытаць вельмi шмат рэлiгiйнай лiтаратуры! Вось дае дзяѓчына-ваѓчыца!
  Рыжавалосая бясаѓка агрызнулася:
  - Я яшчэ не скончыла лекцыю.
  Фруда люта выскалiлiся:
  - А можа табе хопiць?
  Герда i Клаѓс нечакана, дружна запярэчылi:
  - Не, не хопiць! Працягвай, нам цiкава!
  Фруда панура адзначыла:
  - Добра, адукай нас! Але ведай усявышнi зусiм не дзядуля на нябёсах!
  Шарлота тут ахвотна пагадзiлася:
  - Ну вядома ж не дзяѓчына! I не стары, а вечны, несмяротны. Так, ён - не Дзядуля па форме зямнога Дзядулi, але Ён, Бог, абавязкова - Дзядуля па асобасных, псiхалагiчных, якасцях зямнога Дзядулi. Так! Бог - па псiхалогii Дзядуля. Бог - Дзядуля! З якiмi асабiстымi якасцямi Дзядулi? - Гэта ѓжо залежыць ад сiстэмы вераванняѓ канкрэтнай рэлiгii, ад сiстэмы вераванняѓ канкрэтнай царквы, секты цi ерасi; гэта ѓ найвялiкшай веры залежыць ад асобасных уласцiвасцяѓ пэѓнага вернiка.
  На асобасным узроѓнi ѓ свядомасцi вернiка Бог творыцца або па законах аналогii (у злога, помслiвага вернiка i Бог злы, помслiвы; у добрага вернiка i Бог добры; у далiкатнага, iнтэлiгентнага вернiка i Бог - далiкатны, iнтэлiгентны) або ж па законах кантраснай кампенсацыi ( у дурнога вернiка Бог вельмi разумны, у бездапаможнага - Бог усемагутны, у баязлiвага - Бог мужны, у беднага - Бог багаты; у хворага - Бог вылечнiк;
  Пры апошнiх словах юнак Клаѓс усклiкнуѓ:
  - Ну да чаго ж дакладна гэта прыкмечана! Сапраѓды кожны выбiрае па сабе: жанчыну, рэлiгiю, дарогу! Д'яблу служыць цi прароку - кожны выбiрае па сабе!
  Шарлота адмахнулася ад юнака i працягнула:
  - Вышэй мы казалi пра тое, што ѓяѓленне-паняцце Бога нельга пазбавiць якасцi цi ѓласцiвасцi iстоты (аднае iстоты або шматлiкiх iстот, але Бог заѓсёды iстота, хоць i iстота адмысловага роду) i асобасных якасцяѓ. Але гэта "немагчыма" можна прыкладаць да матэрыяльных рэчаѓ. Але для свядомасцi, як i для самога Бога, не, нiчога немагчымага. Паколькi свядомасць рэалiзуе сябе ѓ словах, то ѓ словах можна выказаць нават невыказнае, можна выказаць i тое, чаго няма, i тое, чаго i быць не можа. У свеце матэрыяльным ёсць шмат немагчымага, а ѓ свеце свядомасцi - усё магчыма. У Бiблii ѓ дачыненнi да Бога гэтая ж думка выказана словамi евангельскага Iсуса Хрыста: "Немагчымае чалавекам магчыма Богу", "Богу ж усё магчыма" (Лукi, 18:27; Матфея, 19:26; Марка, 10:27; 14:36) .
  Бог, як назоѓнiк i iстота, не можа страцiць сваю вылiчальнасць . Ён можа быць толькi Адзiн, цi Некалькi, цi Шмат. На мяжы Аднаго Бог цi ёсць цi яго няма. Трэцяга ѓ гэтым плане памiж Ёсць i Няма не iснуе. I гэтая мяжа iснавання ѓ адзiнцы - менш не бывае - наѓрад цi тое адзiнае, што ѓласцiва як свету матэрыяльнаму, так i свету духоѓнаму. Гегель неяк заѓважыѓ, што Бог - гэта iдэальны пункт, да якога свядомасць чалавека толькi прывязвае пэѓныя якасцi. Пункт можа быць цi яго можа не быць. Але i якасцi да яго могуць прывязвацца па волi свядомасцi цi не прывязвацца наогул. У такiм выпадку, без усякiх якасцяѓ (уласцiвасцяѓ) Бог застаецца толькi створанай свядомасцю нявызначаным, iдэалагiчным i абстрактным пунктам. Але калi свядомасць стварае, хаця б i на словах, такое паняцце Бога, - Бога без усялякiх якасцяѓ, без усялякiх вызначанасцяѓ, то такi Бог адразу ж выпадае са сферы рэлiгii ѓ сферу фiласофскага абстрактнага мыслення. Бог без асобасных якасцяѓ - гэта толькi на словах Бог. Бог рэальных рэлiгiй заѓсёды Бог асобасны, прыдатны для асабiстых зносiн са сваiмi вернiкамi.
  
   Блез Паскаль, супастаѓляючы бiблейскага, якi з'яѓляецца прадметам рэлiгiйнага веравання, бiблейскага Бога, з фiласофскай канцэпцыяй абстрактнага Бога, пiсаѓ: "Бог - гэта Бог Абрагама, Iсаака, Якава, а не Бог фiлосафаѓ". Пры гэтым навуковец i манах- янсенiт Паскаль цытаваѓ Бiблiю, у якой якi з'яѓляецца вернiкам юдэям Бога стала заяѓляѓ: "Я Бог Абрагама, Iсаака, Якава" (Быццё, 28:13; Зыход, 3:6; Матфея, 22:32; Марка, 12:26).
  Такiм чынам, мы моцна ѓразумелi, што ва ѓсiх без выключэння рэлiгiях Бог - iстота асабiстая; страцiѓшы прыкметы (якасцi) асобы Бог перастае быць Богам вернiкаѓ i, лiтаральна, непрымальны ѓ сферы рэальнай рэлiгii.
  Герда i гэта пацвердзiла:
  - Ну, вядома ж, Усявышнi гэта асоба! А як iнакш. Пантэiзм у прынцыпе не прымальны !
  Фруда запярэчыла:
  - А Платон i Арыстоцель думалi iнакш!
  Шарлота мiла ѓсмiхнулася i стала плесцi i далей размову:
  - Варта сказаць, што канцэпцыя Адзiнага i абстрактна магчымага да апiсання Бога ѓпершыню была створана ѓ сферы фiласофскага, а не рэлiгiйнага мыслення, была створана фiлосафамi, а не служыцелямi культу або тэолагамi. Фiласофскую канцэпцыю Адзiнага Бога спачатку выкарыстоѓвалi стваральнiкi хрысцiянскай рэлiгii, а затым праз хрысцiянства - iсламу i, нарэшце, ужо ѓ 10 стагоддзi, праз хрысцiянства i iслам - творцы сучаснага юдаiзму. Сiкхскi манатэiзм аформiѓся пад уплывам iсламу ѓжо ѓ 16 стагоддзi бурнай i плённай дзейнасць Нанака (1469 - 1538), заснавальнiка сiкхiзму.
  Не трэба паддавацца багаслоѓскiм выклiканням, як гэта часта бывае, i паѓтараць услед за iмi, што Бiблейскi Бог - гэта Бог монатэiстычны. Тэкст Бiблii Старога Запавету, як мiленькi, ясна i не двухзначна сведчыць аб iснаваннi многiх багоѓ. Рэлiгiя старажытных яѓрэяѓ бiблейскiх часоѓ у лепшым выпадку можа быць прызнана рэлiгiяй генатэiзму, якi прызнаваѓ iснавання многiх багоѓ, сярод якiх Бог Яхве апекаваѓся толькi яѓрэямi i быѓ, на iх думку, мацнейшым за багоѓ iншых народаѓ.
  Фруда зморшчылася:
  - I нам сапраѓдным арыйкам-ваѓчыцам абмяркоѓваць габрэйскiя прымхi. Жудасць!
  Клаѓс па-фiласофску, нават дзiѓна для яго юнага ѓзросту адзначыѓ:
  - Габрэi спрабуюць свой комплекс непаѓнавартаснасць кампенсаваць, казкамi пра толькi iм i выключна iм якi належыць Усемагутным Богу!
  Герда тут не стала аспрэчваць:
  - Я вось таксама не веру трухляваму запавету, i ѓ абранасць Усявышнiм Творцам такога народа як габрэi. Ужо балюча гэта не праѓдападобна!
  Вогнезарная прапаведнiца невядома чаго працягнула, без усялякiх канкрэтных адказаѓ;
  -Выпаѓшы са сферы рэлiгii ѓ вобласць фiласофскага мыслення, Бог начыста пазбаѓляецца ад асобасных зносiн з вернiкамi, з чалавекам наогул. Але на фiласофскiм Богу яшчэ застаюцца радзiмыя плямы яго рэлiгiйнага паходжання i яго рэлiгiйных функцый.
  У рэлiгii Бог - iстота вышэйшага парадку, а ѓ фiласофii Бог - канцэпцыя вышэйшага (па сваiм лагiчным аб'ёме або ѓласцiвасцях; па параметрах маралi парадку; па прыгажосцi, па справядлiвасцi i гэтак далей) парадку. Як бачым i там i тут Бог - "вышэйшая", але ѓ рэлiгii iстота, а ѓ фiласофii - канцэпцыя.
  У рэлiгii Бог - увасабленне невядомага, у фiласофii Бог - канцэпцыя аб невядомым. Як бачым, i ѓ рэлiгii, i ѓ фiласофii Бог тулiцца ѓ вобласцi (сферы, дзiрцы) невядомага, але ѓ рэлiгii гэта невядомае ѓвасабляецца, а ѓ фiласофii - аб гэтым невядомым ствараецца тэарэтычная канцэпцыя, тэарэтычныя дапушчэнне.
  У рэлiгii Бог прызначаны для задавальнення практычных патрэб чалавека, а ѓ фiласофii канцэпцыя Бога прызначана для тэарэтызавання аб невядомым, як аб вядомым.
  Клаѓс выцер з iлба пот i зiрнуѓ у люк. Сонца ѓжо павольна, нiбы буек падчас прылiву, спаѓзала з неба. Юнак заявiѓ:
  - Ох, нарэшце, тое стане лягчэй.
  А Фруда заахвоцiла дзяѓчынку:
  - А што? Хлусi далей!
  Шарлота тут не на жарт пакрыѓдзiлася:
  - Я хлушу! Ды нi кроплi няпраѓды! Адна толькi логiка! I веды!
  Фруда люта адмахнулася:
  - Ты мабыць нямецкага фальклору не разумееш.
  Шарлота замест лаянкi працягнула лекцыю;
  -У вынiку шматвяковага багаслоѓскага i фiласофскага тэарэтызавання для апiсання ѓяѓленняѓ-паняццяѓ пра Бога выпрацавана шэраг катэгорый, створана шэраг сiстэмных канцэпцый пра Бога.
  Так для апiсання суадносiн Бога свету (Сусвету) ужываюцца катэгорыi:
  Iманентны (ад лацiнскага слова immanens - якi знаходзiцца, уласцiвы чаму-небудзь) - тое, што неаддзельна, непадзельна з чым-небудзь. Гэтая катэгорыя ѓжываецца ѓ тым выпадку, калi трэба падкрэслiць, што Бог неаддзельны ад свету (Сусвету), не супрацьпастаѓлены свету, а як бы знаходзiцца побач, блiзка ѓнутры гэтага свету. Як казаѓ апостал Павел: " Бог недалёка ад кожнага з нас, бо мы Iм жывем, i рухаемся, i iснуем "(Дзеi, 17: 28). У крайнiм выпадку "Iманентны" пры дадатковых удакладненнях можа азначаць, што Бог як бы разлiты ѓ прыродзе або злiты з прыродай i з усiмi яе складовымi часткамi.
  Трансцэндэнтны (ад лацiнскага слова transcendent , transcendentis ) - тое, што выходзiць за межы, залiмiтавы. Гэтая катэгорыя ѓжываецца ѓ тым выпадку, калi трэба падкрэслiць карэннае, прынцыповае адрозненне Бога ад свету, ад прадметаѓ i з'яѓ гэтага свету. Апостал Павел у пасланнi да Цiмафея пiша: "Бог жыве ѓ непрыступным святле. Яго нiхто з людзей не бачыѓ, i бачыць не можа" (10. Цiмафею, 6:16).У крайнiм выпадку "Трансцэндэнтны" пры дадатковых удакладненнях можа азначаць, што памiж Богам i светам, яго прадметамi i з'явамi няма нiчога агульнага, нiякiх зносiн; Бог - сам па сабе, а свет - сам па сабе; што свет цалкам незалежны ад Бога, прадстаѓлены самому сабе. Часам выраз "Трансцэндэнтны" ѓжываецца для таго, каб падкрэслiць прынцыповую непазнальнасць Бога, якi не толькi выдалены, але i рашуча па ѓсiх параметрах супрацьпастаѓлены свету i асаблiвасцям свядомасцi чалавека, якi жыве ѓ гэтым свеце.
  Пры гэтых словах Клаѓс перабольшана гучна ѓздыхнуѓ:
  - Гледзячы на нашы пакуты, а таксама пакуты iншых людзей у аддаленасць i неспасцiжнасць Усявышняга яшчэ як паверыш!
  Фруда тую некаторай прыкрасцю заѓважыла:
  - А колькi часу заняла ѓ гэтай ваѓчыцы чытанне розных фiласофскiх трактатаѓ. Усё, што можна было выкарыстоѓваць з карысцю, для больш патрэбнай справы!
  Шарлота паспяшалася супакоiць:
  - Трохi! Я вельмi хутка чытаю!
  Фруда кiѓнула, зляцела некалькi кропелек поту:
  - Ну, тады ганi далей!
  Рудавалосая д'ябла ѓсмiхаючыся, працягнула;
  У гiсторыi фiласофскай i багаслоѓскай думкi выпрацаваны розныя канцэпцыi Бога, якiя атрымалi такiя назвы:
  Дэiзм (ад лацiнскага слова Deus - Бог) - фiласофская канцэпцыя, якая прызнае iснаванне Бога-Творцы, але адмаѓляе яго ѓмяшанне ѓ справы i падзеi свету. Па вучэннi дэiзму Бог стварыѓ свет, уклаѓ у яго свае мэты i законы. Бог, паводле ѓяѓленняѓ некаторых дэiстаѓ, - iстота, якая ѓ найвышэйшай ступенi валодае ѓсiмi дасканаласцямi, галоѓныя з якiх - Усемагутнасць, Мудрасць, Самадастатковасць. Бог стварыѓ свет сваёй Усемагутнасцю, стварыѓ гэты свет па прынцыпе свайго Усеведання. Але пасля стварэння Мiру Бог адышоѓ ад яго i нiяк не ѓмешваецца ѓ яго падзеi i працэсы. У гэтым плане дэiзм уяѓляе Бога iстотай трансцэндэнтным свеце.
  Сярод iншага, дэiсты аргументуюць свой пункт гледжання i наступным чынам. Калi б Бог умешваѓся ѓ падзеi i працэсы свету, то гэта сведчыла б, што Бог нешта ѓ гэтым свеце зрабiѓ не так, памылiѓся i вымушаны ѓвесь час выпраѓляць сваё тварэнне. А выпраѓляць самога сябе - гэта няварта Бога з яго Усемагутнасцю, Усезнаѓствам i iншымi яго дасканалымi ѓласцiвасцямi; выпраѓляць - гэта азначае прызнаваць, што Ён, Бог, не здолеѓ, не здольны стварыць свет дасканалым.
  
  Паколькi Бог, паводле вучэння дэiстаѓ, аддалены ад створанага iм свету, то Яго, Бога, як бы i няма для гэтага свету, няма для чалавека. Да дэiстычнага Бога не даходзяць i нiяк не ѓздзейнiчаюць на яго малiтвы вернiкаѓ. Калi б Бог прыслухоѓваѓся да малiтваѓ вернiкаѓ i ѓмешваѓся ѓ падзеi свету ѓ адпаведнасцi з рытуаламi богаслужэння, то, кажуць паслядоѓныя дэiсты, аказалася б, што Богам кiруюць вернiкi i жрацы; што самiм светам кiруе не Бог па сваiх адвечных i непарушных законах, а што светам кiруюць жрацы i вернiкi праз гвалт над Богам...
  Герда акруглiла вочы:
  - Генiяльна! А бо i на самай справе - недасканаласць мiру выпраѓляе войска Вермахта!
  Шарлота працягнула пералiчэннi;
  Пантэiзм (ад грэцкiх слоѓ " pan ", усё i " theos " бог - Бог усюды i ва ѓсiм) - фiласофская канцэпцыя, якая прызнае iснаванне неразлучнага са светам Бога. Па меркаваннi пантэiстаѓ, Бог не толькi прысутнiчае ѓ свеце, але як бы разлiты ѓ гэтым свеце, - "якi ѓсюды гэты i ѓся напаѓняй " (якi ѓсюды прысутнiчае i ѓсё сабой напаѓняе), як спяваецца ѓ праваслаѓна-царкоѓнай малiтве "Цару Нябесны". Пантэiсты кажуць, што Бог - гэта ѓсё iснуючае, а ѓсё iснуючае, у сваю чаргу, - гэта i ёсць Бог; што свет цi iдэнтычны з Богам цi з'яѓляецца выразам прыроды Бога. Пантэiсты, як правiла, бачаць свет у яго адзiнстве, i само адзiнства свету абвяшчаюць боскiм.
  Найважнейшы прадстаѓнiк класiчнай формы пантэiзму фiлосаф Спiноза лiчыѓ, што Бог - гэта сiнонiм Прыроды. " Deus sive Natura " (Бог, або Прырода) - любiмы выраз фiлосафа пантэiста. Бог праяѓляе сябе ѓ гэтым свеце па законах прыроды, бо законы прыроды - гэта законы Бога, Бог - гэта Прырода. Прырода-Бог дзейнiчае па сваiх нязменных законах. Ён, як i Прырода, безасабовы ... Малiтвы да Бога могуць псiхалагiчна супакойваць вернiка, але нiяк не могуць уздзейнiчаць на прыроду.
  Клаѓс пачухаѓ верхавiну:
  - Але ж спякота спадае! Значыць, нашы малiтвы пачуты!
  Шарлота з цяжкасцю стрымлiваючы смех рушыла далей у сваiм словаблудстве;
  -Атэiзм (ад грэцкiх слоѓ "a" i " theoc " - даслоѓна "без бога") - светапогляд, якi не дапускае iснавання якога б там нi было - няхай гэта будзе iманентнага цi трансцэндэнтнага, дэiстычнага цi пантэiстычнага - Бога. Атэiзм накiраваны на тое, каб успрымае гэты свет такiм, якiм ён ёсць насамрэч, без дадаткаѓ да гэтага свету чужых яму звышнатуральных iстот.
  Тэiзм (ад грэцкага слова " Theos " - Бог) - фiласофская канцэпцыя, якая прызнае iснаванне Бога, прызнае перыядычныя ѓмяшаннi Бога ѓ падзеi гэтага свету. Тэiстычная канцэпцыя Бога блiзкая да рэлiгiйнага светапогляду, але пры гэтым, як правiла, тэiсты на словах не прытрымлiваюцца поглядаѓ на Бога нейкай пэѓнай рэлiгii. Нельга змаѓчаць аб тым, што ѓсе тэiсты па сваiх асабiстых перакананнях з'яѓляюцца прыхiльнiкамi той цi iншай канкрэтнай рэлiгii, у рамках якой i фiласофствуюць. Як правiла, тэiзм стаiць на пазiцыях монатэiстычнага i абстрактна апiсванага Бога, але пакiдае за iм уласцiвыя Богу ѓласцiвасцi асобы, - Розуму, Пачуццi i Волi.
  Паводле тэiзму, Бог адначасова i трансцэндэнтны свету (а таму пераѓзыходзiць свет, узвышаецца над светам i не можа быць спазнаны чалавекам) i ѓ той жа час iманентны свету (а таму не пакiдае гэты свет сам на сам; перыядычна, па патрэбах, умешваецца ѓ справы свету , творыць цуды, праз малiтвы мае зносiны з вернiкамi). Спалучэннi трансцэндэнтнасцi Бога з яго iманентнасцю - лагiчна невырашальная тэiстамi праблема, але без такога спалучэння нiяк нельга ѓтрымаць сябе ѓ рамках рэлiгiйнага светапогляду. Усё гэта прымушае тэiстаѓ цярпець сваю лагiчную бязладзiцу i тупа паѓтараць загаворы аб сумяшчальнасцi трансцэндэнтнасцi i iманентнасцi Бога.
  Герда тут не вытрымала i зноѓ умяшалася:
  - А хто яшчэ прапаведуе ѓ нашым сучасным i адукаваным свеце гэтую лухту?
  Шарлота цярплiва растлумачыла;
  -Прыкладам сучаснага тэiзму могуць быць творы, так званага Iнстытута Тварэння ( Institut of Creation ), якi знаходзiцца ѓ ЗША, але мае сваiх адэптаѓ ва ѓсiх краiнах распаѓсюджвання хрысцiянства. Тэiзмам песцяцца адзiнкi навукоѓцаѓ, якiя застаюцца вернiкамi людзьмi. Тэiстычныя крыѓленнi такiх навукоѓцаѓ фрагментарныя, па-фiласофску слабыя i па ѓсiх параметрах тэарэтычна неплацежаздольныя. Яны прарываюцца на свет божы i становяцца здабыткам галоснасцi як спробы прымiрэння рэлiгiйнага сумлення гэтых навукоѓцаѓ з iх навуковымi пошукамi, якiя абуральна супярэчаць рэлiгiйным устаноѓкам. Прыкладам тэiзму можа быць таксама сiндалогiя - "навука", якая вывучае па замове i пад кiраѓнiцтвам каталiцкай царквы розныя артэфакты i святыя прадметы.
  Фруда рыкнула:
  - Амерыканцы па ѓсiм свеце распаѓсюджваюць сваю культурную заразу!
  Шарлота ѓ знак згоды працягнула;
  -Талогiя або тэалогiя - тэарэтычна аформлены светапогляд (веравызнанне) той цi iншай канкрэтнай рэлiгii, цэрквы, секты. Багаслоѓе - гэта тэарэтычная апалогiя канкрэтных рэлiгiйных вераванняѓ. У адрозненне ад тэiзму тэалогiя заѓсёды - веравызнаѓчая. У раскрыццi зместу ѓяѓленняѓ-паняццяѓ аб Богу тэалогiя карыстаецца рознымi метадамi выкладу, у тым лiку i тэарэтычнымi. Пры гэтым багата выкарыстоѓваецца логiка з яе метадамi доказаѓ i абвяржэнняѓ, фiласофскiя экскурсы, рознага роду кульбiты. Але ѓсё гэта накiравана на тое, - i толькi на тое! - каб пацвердзiць веравызнаѓчыя ѓяѓленнi/паняццi пра Бога, якiя выкладзены ѓ святым пiсаннi (Бiблii, Каране, Трыпiтахах , Зенд-Авесце, Кнiзе Мармона i гэтак далей). Вядома ж, i, у зацверджаных узорах веравучэння (Сiмвалах веры. Веравызнаѓчых кнiгах, Катэхiзiсах i таму падобнае бязглуздзiца) дадзенай рэлiгii.
  Клаѓс з сумневам вымавiѓ:
  - А атэiзм, па-твойму, дакладны?
  Шарлота цалкам шчыра вымавiла:
  - Ён, прынамсi, больш сумленна!
  -Гэта яшчэ чаму? - абурылася Герда.
  Шарлота стрымана адказала;
  - А таму! У дыскусiях з атэiзмам багасловы запар i побач хаваюць твар сваёй веравызнаѓчай сутнасцi, прыкрываючыся тэiзмам, а часам нават дэiстычнымi ды пантэiстычнымi "меркаваннямi". Але гэта, проста, чарговая сарамлiвая i хлуслiвая выкрут багаслова. Добра паскрэбце тэiстычную шкуру такога апанента i пад ёй вы абавязкова выявiце танзуру, ражкi ды ножкi чыстакроѓнага веравызнаѓчага багаслова, а значыць i своекарыслiвага пры гэтым!
  Катэгорыi "Iманентны" i "Трансцэндэнтны" выкарыстоѓваюцца не толькi для апiсання выявы i сутнасцi Бога. Яны знаходзiлi i да гэтага часу знаходзяць сваё прымяненне ѓ фiласофскай думцы для зразумення i апiсання шэрагу анталагiчных i гнасеалагiчныя праблем. У вынiку рамкi разумення гэтых катэгорый сталi больш змястоѓнымi i значна шырэйшымi, чым тыя, якое яны маюць у вузкай вобласцi апiсання бажаства. Але само апiсанне таго Бога, якi прапануецца рэлiгiямi сучаснаму цывiлiзаванаму вернiку ды яшчэ адукаванымi тэолагамi, без ужывання катэгорый "Iманентны" i "Трансцэндэнтны" абысцiся не можа.
  Што ж тычыцца дэiзму, пантэiзму, атэiзму, тэiзму i багаслоѓя, то гiстарычна i па сутнасцi ѓсе яны не вычэрпвалi i не вычэрпваюць свой змест выключна апiсаннем уяѓленняѓ-паняццяѓ Бога. Ва ѓсiх у iх рамкi светапогляднага бачання значна i значна шырэй. Практычна яны, за выключэннем багаслоѓя (тэалогii), ператварылiся ѓ магутныя фiласофскiя плынi, якiя са сваiх пунктаѓ гледжання спрабуюць разгледзець усе аспекты светапогляду. Вядома, у аснове iх светапогляду падспудна ляжыць кардынальнае для iх - уяѓленне-паняцце аб Богу. Усе яны спрабуюць стварыць суцэльны светапогляд пры дапушчэннi iснавання або адсутнасцi Бога. Да таго ж, кожны з iх у той цi iншай меры ѓзаемадзейнiчае з iншымi пералiчанымi намi кiрункамi фiласофскай i багаслоѓскай думкi. Так, дэiзм i пантэiзм у адмаѓленнi асобаснага Бога па многiх аспектах iдуць у нагу з атэiзмам. Але ѓ той жа час сваiмi абгрунтаваннямi iснавання Бога асаблiвага роду, дэiзм i пантэiзм падыгрываюць тэiзму i багаслоѓю, забяспечвае iх магутнымi фiласофскiмi i навуковымi аргументамi, чым спрытна карыстаюцца i тэiсты, i багасловы. Але дэiзм i пантэiзм у многiх аспектах забяспечваюць каштоѓным тэарэтычным матэрыялам таксама апалагетаѓ атэiстычнага светапогляду.
  Фруда тут адзначыла:
  - I атэiзм аднастайнасцю не адрознiваецца! Дакладней, дакладнай навуковай канцэпцыяй!
  Шарлота развяла рукамi, словы грабячы па марскiх хвалях:
  - Вядома ж не аднастайны атэiзм! Калi ж асобна прыгледзецца да атэiстычнага светапогляду i сучасных атэiстычных рухаѓ, то ѓ iх можна выявiць шмат як узаемна дапаѓняльных, так i ѓнутрана якiя раздзiраюць элементаѓ. З гэтага пункту гледжання i ѓ мiнулым, i ѓ сучаснасцi iснуе некалькi вiдаѓ атэiзму. Да iх можна аднесцi акрамя, як гаворыцца, адкрытых i паслядоѓных да канца атэiстаѓ, а таксама агностыкаѓ, вальнадумных, тых жа дэiстаѓ i пантэiстаѓ, антыклерыкалаѓ, гуманiстаѓ, ваяѓнiчых атэiстаѓ (ёсць i такiя), марксiсцкiх атэiстаѓ, атэiстаѓ па Фрэйдзе, паслядоѓнiкаѓ Бертрана Расэла i iншыя.
  Для апiсання i аналiзу хаця б асноѓных аспектаѓ дэiзму, пантэiзму, тэiзму, атэiзму i багаслоѓя патрэбны асобныя даследаваннi i асобны выклад. Я паставiла перад сабой задачу сцiсла выказаць сутнасць i асноѓныя зыходныя пазiцыi падыходу да разумення ѓяѓленняѓ - паняццяѓ пра Бога названых светапоглядных напрамкаѓ. У мяне цеплiцца надзея, што прапанаваны мною наведвальнiкам атэiстычнага сайта матэрыял дапаможа iм, асаблiва моладзi, больш канкрэтна i больш паспяхова, эфектыѓна абменьвацца думкамi па такiм важнейшым прадмеце светапогляду, якiм з'яѓляецца паняцце - уяѓленне пра Бога.
  Шарлота за скончыла i ѓ гэты момант Фруда прагарлапанiѓ:
  - Ваѓчыцы, а ѓ нас бензiн на зыходзе.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Хлопчык-багатыр усё яшчэ бяжыць, перасякаючы Малую Азiю. I вось вакол горы, вострыя камянi грады. Босае дзiця тупае голым падэшвамi па вострых камянях.
  Але яго ступнi гэтай мульцяшкi-супермэна так агрубелi, i такiя жорсткiя што iм зусiм не балюча.
  Конан-Паѓлiк бяжыць i працягвае складаць на хаду;
  Шарлота здзiѓлена запляскала вейкамi:
  - Нiчога сабе! Трэба ж "лахануцца"!
  Герда падмiргнуѓшы, усмiхаючыся, заявiла:
  - А што гэта законы фiзiкi. Прычым устаноѓленыя нiкiм iншым як Усемагутным Богам, супраць якога так агрэсiѓна настроiлася Шарлота. Вось цяпер, здаецца, мы спазнiлiся да раздачы ордэнаѓ i шышачак!
  Фруда паспяшалася супакоiць Герду:
  - Нiчога страшнага, зараз звяжам па рацыi з камандаваннем i, да нас вышлюць грузавiк з гаручым матэрыялам.
  Вогнезарная ваяѓнiца пагадзiлася:
  - Ды гэта будзе лепшым выхадам!
  Фруда злёгку паскурчыѓшыся (баялася атрымаць добрую чосу), выйшла на сувязь з Мадлен. Тая зрэшты, была настроена дастаткова прыязна:
  - Мы ѓжо выйшлi да Суэцкага канала i пакуль спынiлiся. Праз сто кiламетраѓ вы нас дагонiце. Грузавiкi будуць максiмум праз дзве гадзiны.
  Фруда ѓсмiхнулася:
  - Я рада! А нам што рабiць!
  Мадлен жорстка з асаблiвым акцэнтам вымавiла:
  - А вам спаць! Я сама выспалася на хаду, у крэсле танка. А мае дзяѓчынкi-ваѓчыцы зараз адпачываюць! Так, што i вы пакуль што ѓ калыску!
  Фруда ѓзрадавана ѓсклiкнула:
  - Усе дзяѓчаты адбой! Да хуткага спаткання.
  Ваѓчыхi не доѓга, думаючы адключыѓ, а Клаѓс паклаѓ светлую галоѓку Герды сабе на голыя загарэлыя грудзi. Тэрмiнатар-бландынка, амаль адразу ж апынулася ѓ сваiм шматсерыйным сне.
  Разгарнуѓшыся, дзяѓчына дала чаргу прымусiла замаѓчаць стралялi. Унiз паляцела некалькi АК i М-26. Гердзе, нават стала смешна, яна падкалола няѓдачлiвых ваяк:
  - Вось вы самi кiдаеце зброю.
  Шарлота перапынiла яе:
  - Усё ѓ парадку цi ѓ цябе светлая ваѓчыца?
  Герда выскалiѓшы ѓжо паспеѓшыя пакрыцца крывёю зубы, смеючыся, адказала:
  - Толькi што ѓ мяне была бiтва на роѓных вынiк пара ѓдараѓ, i лёгкая рана!
  - Нядрэнна, а я пакуль проста дабiваю. Астапа Бэндэра не знайшла? - У апошнiх словах агнязарнай ваяѓнiцы чуѓся, цэлы вадаспад пагарды.
  - Пакуль няма! - Абсекла ваѓчыца-тэрмiнатар.
  - Шкада! Захапi яго намеснiка жывым! - Амаль лiслiва папрасiла гарэзлiвая Шарлота.
  - Пастараюся. - буркнула Герда.
  - I заадно забяры ѓ таго монстра, што ты звалiла артэфакты! - гаркнула рудавалосая д'яблыца, разам з гэтымi словамi абклаѓшы зараз пецярых наймiтаѓ-бандытаѓ.
  - Я менавiта гэта i раблю! - пакрыѓджана заявiла Герда, таксама не перастаючы весцi агонь. Яе босенькiя ножачкi пакiдалi вельмi мiлыя панадлiвыя сляды.
  Сапраѓды здабыча была багатай. Цэлых восем "панцыра", два амаль не сустракаемых каменя "Пагляд" якiя дазваляюць глядзець скрозь сцены i адзенне. Камень кахання, i два "Плюсы" i адзiн невядомай "Гестапа" i СС класiфiкацыi.
  - Ды гэта ѓжо сёе-тое! - вымавiла з натхненнем прымадонны Герда.
  - Табе вязе i мне шанцуе. Сустрэнемся, падзелiмся! - Рыкнула Шарлота.
  - Само сабою! - Хiхiкнула бландынка-тэрмiнатар.
  Узброеная да зубоѓ Герда паднялася на апошнi паверх. Тут ужо мала было народу. Чатыры аѓтаматчыкi. Дзяѓчына зрабiла iм нос. Тыя стрэлiлi, вылупiѓшы вочы на непаражальнай байца.
  - Якiя вы наiѓныя хлопчыкi. - Герда стрэлiла iм нажныя косткi, болевы шок моцны, адключае прытомнасць, але затое чалавек застаецца жывы. - Ну, няѓжо вы думаеце, я пайшла б, так адкрыта, не будучы ѓпэѓненай, у поѓнай бяспецы.
  Браняваныя дзверы апынулiся зачыненымi, але ваяѓнiца-бландынка проста ѓзарвала сцяну, абвалiѓшы бетон, як шулер картачны домiк. Пасля чаго састрыла:
  - I гэтыя малпавыя хiтрасцi не дапамагаюць!
  Дзяѓчына заскочыла ѓнутр. Яе выгляд стаѓ вясёлым. Алi Чугаеѓ трымаѓ у руцэ РПГ - 29, гатовы стрэлiць у любы момант.
  - Асцярожней на такой дыстанцыi цябе пасячэ аскепкамi! - Нiбы праяѓляючы клопат у басаногай дзеве - раѓнуѓ бандыт.
  - Мне ѓсё роѓна! - Хiхiкнула Герда. А потым дадала.
  - Разлiчваеш на рай узбек? Або як у вас гэта Джылга...
  - Я атэiст! У царкоѓныя казкi не веру! - прарыпеѓ гнiлымi зубамi азiят.
  Герда здзеклiва ѓсмiхнулася:
  - Я ѓсё роѓна пайду ѓ бок! - Дзяѓчына стрэлiла з пальчаткi пальца, iголкай. Яна паралiзавала канечнасцi байца.
  - Вось так усё вельмi нават проста! - Хiхiкнула бландынка-ваѓчыца.
  - Ты хто такi! - Прахрыпеѓ узбек.
  Герда вырвала РПГ з застылых рук, i пляснула Алi па носе. А затым так ласкава вымавiла:
  - Жыць хочаш?
  - Вядома! - У голасе наймiта-тэрарыста загучала надзея. Крывая скiвiца пры гэтым цокала.
  - Раскажы, куды сышоѓ Астап Бэндэр? - Галасок у Герда стаѓ яшчэ ядавiцейшы.
  - Ведаю я вас! Як толькi скажу, вы мяне адразу заб'яце. - Узбек зноѓ затросся.
  - Але навошта? - Басаногая бландынка-тэрмiнатар выяѓляла рэдкую наiѓнасць.
  - Я ж лiшнi сведка, якi вам дарма не патрэбен! - Заявiѓ, трасучыся ад страху азiят.
  Герда нават не ѓсмiхнулася.
  - Майго твару ты не бачыш, постаць бясформенная, голас зменены. Цi наѓрад ты зможаш даць досыць поѓнае навядзенне Iнтэрполу або ЦРУ, каб мяне злавiлi. Тым больш абавязкова застануцца тыя, хто бачыѓ мой сiлуэт. А тое, што мы байцы высокага класа, гэта i так зразумела, без сведкаѓ!
  - I якая выснова? - Зноѓ у голасе Чугуева з'явiлася надзея.
  - Няма рацыi цябе забiваць! А вось табе ёсць рацыя расказаць! - З нацiскам вымавiла Герда, у гэты момант у праёме з'явiѓся салдат у процiвагазе i яго тут жа садзьмуѓ трапны стрэл.
  - I якi? - Алi сталь крыху спакайней.
  - Па-першае, захаваеш жыццё! - Весела вымавiла Герда.
  - Гэта самае галоѓнае. - Даволi ѓхмыльнуѓся бандыт.
  - Па-другое, што не менш важна, прыбярэш свайго шэфа. У гэтым выпадку ѓ цябе цудоѓныя шанцы ѓзначалiць групоѓку "Устойлiвасць". - Бландынка-тэрмiнатар зрэзе яшчэ дваiх " жмурыкаѓ ".
  - Або яе агрызак. - Алi цяжка ѓздыхнуѓ.
  - Вы з дапамогай амерыканцаѓ хутка адновiце свой уплыѓ i колькасць. Так што гэта ня стане праблемай. - Герда кiнула пальчыка босы ножанькi каменьчык, разбiѓшы дакладным трапляем у лоб, яшчэ аднаго адмарозка.
  - Магчыма! - Чугуеѓ павесялеѓ.
  - I трэцяе! Галоѓны амерыканскi генерал забiты, i тое, што ваш верхавод застаѓся жывым раззлуе ЦРУ. У гэтым выпадку яны спусцяць на вашу арганiзацыю ѓсiх сабак. А так усё будзе прасцей: вока за вока, зуб за зуб, верхавод за верхавода! Зразумеѓ мяне! - Герда для пераканаѓчасцi пасадзiла чаргу вынесла семярых баевiкоѓ, якiя паспрабавалi пракрасцiся ѓ памяшканне.
  - Вы ѓсё выдатна адлюстравалi! Добра, калi прысягнеце, што захавайце мне жыццё, выдам. - Ужо пагадзiѓся Алi.
  - У мяне строгi прынцып, нiколi не клясцiся. А казаць заѓсёды праѓду. Ды i выбару ѓ цябе няма, акрамя як верыць, iнакш я табе засуну распаленую качаргу ѓ азадак. - прабурчала ваяѓнiца-ваѓчыца.
  - Добра, ён знаходзiцца ѓ падземным бункеры. Каб увайсцi туды трэба павярнуць хвост срэбнай рыбкi. Тамака дарэчы захоѓваецца яшчэ пяць мiльёнаѓ даляраѓ i мiльён Еѓра. - Паспяшаѓся запэѓнiць жудаснага тэрмiнатара ѓзбек.
  - Калi ты не схлусiѓ - то будзеш жыць. А пакуль паспi, мая радасць. - Герда нядбайна перадавiла сонную артэрыю намеснiку верхавода.
  Унiз спусцiцца было прасцей, ворагаѓ было мала, а тых, хто яшчэ клалi штабелямi. Зрэшты, Герда, было амаль сумна, як у кампутарнай гульнi пасля праходжання самага складанага этапу, калi застаюцца толькi ѓскосныя ѓзроѓнi.
  - Схлусiѓ ён цi не! Але сваю задачу мы па-любому выканалi.
  Не пашкоджаны фантан выпускаѓ крыху сiняватую ваду. Уначы ён быѓ падсветлены i здаваѓся таямнiчым. Герда дакранулася хваста i завагалася. Раптам гэта прывядзе ѓ дзеянне вялiкую колькасць узрыѓчаткi. Калi iрване, то iрване капiтальна.
  Праѓда ѓ гэтым выпадку i будынак абрынуцца, Алi Чугаеѓ загiне, а ѓ iм дзяѓчына не выявiла вялiкай цягi да самаахвяравання. Павярнуѓшыся Гёрла, кiнула ѓнутр сваю палачку-ратавалачку дыск-бумеранг. Ён праляцеѓ ледзь, не крануѓшы сцяны. Кагосьцi зачын, пачуѓся перадсмяротны ѓскрык.
  - Добрая зброя! - Сказала, скалячы раток Герда. - Само ведае, каго забiваць.
  Дзяѓчына падхапiла пальцамi дыск, кроѓ да гэтага металу нiколi не прылiпала.
  Заскочыла, панёсшыся на ѓсiх хуткасцях, унiз загадай стромкiя прыступкi, на iх два трупа.
  - Выбачыце, калi ласка. - Дзяѓчына пакланiлася. - Ну, вось так незнарок атрымалася.
  Неастылыя трупы маѓчалi, на разрэзаных твары з'явiлася падабенства грымасы. Тут Гердзе здалося, што мярцвяк шапнуѓ:
  - Ды пайшла ты!
  - Якiя вы не ветлiвыя! - I ѓдар касталомнай ножкай.
  Дзяѓчына рушыла далей, улавiла трывожнае дыханне, тры чалавекi стаяла ѓ засадзе за дзвярыма. Чым прыглушыць iх? Гранатай?
  - Не занадта прымiтыѓна! - Шапнула бландынка-тэрмiнатар.
  Герда сiганула з лесвiцы ѓнiз, пашырыѓшы ногi. Прызямлiлася, нахiлiлася, прапусцiѓшы над галавой чаргу. Раз рушыла лбом аднаму ѓ сонечнае спляценне, а двум iншым рукамi ѓ пахвiну.
  - Вось хуткая банальная кастрацыя.
  Трое байцоѓ абселi, бой скончыѓся.
  У наступным пакоi нiкога не было, але вось у канцы калiдора трывожна дыхаѓ чалавек. Прычым даволi буйны. Герда бачыла фатаграфiю Астапа Бэндэра ѓ кампутары, двухметровы волат. Нават здымаѓся разам з братамi Кажадубамi. Герда любiла гэтых байцоѓ асаблiва Уладзiмiра-Вольфавiча. Цяпер вось Бэндэр яе чакае, напэѓна застыѓ з падствольнай гранатамётам. Хутчэй за ѓсё, так упадабаны мясцовым РПГ-39, таксама ж не малая моц i не занадта дарагi.
  Забiць зрэшты, не цяжка, але хацелася б зiрнуць у вочы, пагаварыць перад смерцю.
  - Забiць часам можна, адабраць надзею нiколi нельга! Надзея самы каштоѓны з тых дароѓ, што не збядняюць дарылага! - шапнула афарызмы Герда.
  Дзяѓчына моцна задумалася. Адкрыць дзверы не чуваць амаль немагчыма, ён абавязкова або бляск ценi, або рыпанне тытана. А з iншага боку пакой iзаляваная, нават вентыляцыя аѓтаномная. Праѓда, можна спрабаваць прасцейшы нават дзiцячы варыянт.
  Герда на дыбачках падышла да дзвярэй, дзякуй боцiкам - што так своечасова сарвалiся, прывязала да ручкi дрот i, адышоѓшыся на бяспечную адлегласць, нацягнула. Дзверы тузанулiся, i тут жа рушыла ѓслед умоѓны рэфлекс. Стрэл i выбух. Запуск зарада гранатамёта абламаѓ тытан. Аскепкi разляцелiся ѓ розныя бакi, пякучы дождж ледзь не зачапiѓ дзяѓчыну.
  - Ну, вось ты i раскрыѓся мiленькi! Няма непрабiѓной бронi, але ёсць непераможная ѓпартасць! Герда кiнулася да праёму, пакуль не развеяѓся пыл. Яе хуткасць дапамагла ёй своечасова прарвацца, да самога супернiку. Той паспеѓ, ускiнуць найноѓшы АКМ-323, але дзяѓчына, нырнуѓ рыбкай, унiз выбiла зброю. Потым яны счапiлiся.
  Двухметровы волат важыѓ не менш за сто трыццаць пяць кiлаграм, i меѓ магутныя мышцы. Герда не мела i сямiдзесяцi, але за пяць секунд вывярнула яму руку, прымусiѓшы застагнаць ад болю. Бэндэр прамармытаѓ:
  - Ды хто ты такi!
  - Воiн Алаха! - Раѓнула, вельмi грубым мужчынскiм голасам бландынка-тэрмiнатар.
  - Хлусiш! Такiя прыёмы вывучаюць толькi ѓ прускiм спецназе! - роѓ у адказ верхавод бандытаѓ.
  - А што ѓ Нямеччыне, ва ѓсiм Трэцiм Рэйху няма мусульман? - пакрыѓдзiлася Герда.
  - Я ѓсё зразумеѓ, гэта правакацыя Гестапа. Вы хочаце, каб Амерыка дапамагла вам у паляваннi на Турэцкага султана вось, i наладжваеце правакацыi. - пiскнуѓ Бэндэр.
  - Ты памыляешся няверны! - Бландынка-ваѓчыца згарнула зубамi.
  - Я ѓжо перадаѓ на базу ЗША, што пруская правакацыя. Вам не церпiцца аднавiць Трэцi Рэйх гэта турму, дакладней канцлагер народаѓ! - Голас верхавода стаѓ тоѓшчы.
  Герда машынальна бразнула:
  - Трэцi Рэйх не турма, а брацкая сям'я. I народы зусiм не хацелi яго развалу!
  - Так ужо прама i не хацелi. А воля, выяѓленая на Украiнска-каѓказскiм рэферэндуме? - Бэндэр вiдавочна спрабаваѓ адцягнуць увагу дзяѓчыны. Тая зрэшты была напагатове i паклала двух вельмi вялiкiх баевiкоѓ з галовамi ваѓкалакаѓ.
  - Там пастаноѓка пытання была не карэктная. За незалежнасць вы цi залежнасць. На iншым рэферэндуме ѓкраiнцы i каѓказцы хацелi жыць у Трэцiм Рэйху, i ты гэта ведаеш! - Герда адчувала, што з ёй вось-вось здарыцца iстэрыка.
  - Наогул дзiѓны забойца! Ты ж прыйшоѓ мяне замачыць так мачы. А дыскусii толькi скалынаюць паветра! - Бэндэр ужо адчуваѓ сябе, ладна прынiжаным.
  - Мне патрэбна не толькi твая смерць... - Пачала, была ваяѓнiца.
  - Капуста ѓ бранiраванай скрынi, калi хочаш, падавiся ёй! - Рыкнуѓ Бэндэр.
  - I грошы не самае галоѓнае! - Герда пакiвала галавой.
  - Вядома для вас галоѓнае гэтае служэнне Трэцiм Рэйху. - Верхавода банд пагардлiва плюнуѓ.
  - А хiба вы не бачыце, у што ЗША ператвараюць Украiну, Каѓказ i нават Сiбiр? - Вочы бландынкi-тэрмiнатара зазiхацелi.
  - У квiтнеючую Заходнюю дзяржаву, а калi мы жылi ѓ Трэцiм Рэйху ѓ найбагатай краiне свету: цукар, масла, хлеб, былi па талонах. Мы хлапчукi бегалi напаѓгалодныя, а цяпер, прынамсi, пазбаѓлены ад гэтага прынiжэння! - Бэндэр усё прыкiдваѓ, як схапiць упушчаную зброю.
  - Гэта вiна здраднiкаѓ усiх масцяѓ! - Герда зрэзала супернiкаѓ дакладнай чаргой.
  - I пры Герынгу не было сытасцi! - вякнуѓ кiраѓнiк групоѓкi "Устойлiвасць".
  - Герынг быѓ алiгархам. Нарадзiѓся i жыѓ у вялiзнай раскошы, таму стаѓ капiталiстам, адкiнуѓшы iдэю народнай дзяржавы. Вы ж, гэта ведаеце! - агрызнулася Герда
  - Добра! Забiвай мяне хутчэй! Усё роѓна я раскажу ѓсiм, што гэта пруская правакацыя Гестапа! - Бэндэр нават зароѓ.
  Герда завагалася, было падазрона, што здаровы, малады чалавек сам напрошваецца на смерць. Нешта тут не тое.
  - I вам нiчога не шкада? - З прыдыханнем спытала яна.
  - Не! - Коратка абсек верхавод, блiснуѓшы вачыма.
  - Дык хоць памолiцеся! - Герда перахрысцiлася.
  - Я каталiк! - выпалiѓ Бэндэр.
  - Тым больш! - Настойвала ваѓчыха.
  - Але не фанатычны. - Было вiдаць, што Астап Бэндэр хрысцiцца неахвотна. - Ну, цяпер задаволеная?
  Герда стала шаптаць малiтву, а звонкi голас Шарлоты перапынiѓ яе:
  - Ды канчай з iм хутчэй, сыходзiм!
  - А навошта спяшацца? - з наiѓнасцю дурнiчкi спытала Герда.
  - Хутка свiтае, а нам яшчэ трэба забраць зброю з падлодкi! - Шалота нават здзiвiлася, " тупiзе " напарнiцы.
  - Добра! - Герда спытала цiхiм голасам у Астапа. - Вы раскаялiся i змiрылiся перад Госпадам Iсусам.
  - Балюча мне гэта трэба! - Рыкнуѓ, хрыпя Бэндэр.
  - Тады з вялiкiм смуткам у душы я забiваю вас. Занадта шмат вы ведаеце. Веды добра, але не ѓ гэтым выпадку! - Герда стукнула рабром далонi ѓ лоб, а затым, калi Бэндэр абмяк, сцiснула шыйныя храсткi.
  - Гэта жудасна! - Адкiнуѓшы труп, дзяѓчына старанна праверыла памяшканне, цi няма тут утоеных камер. Аказалася што ёсць. Герда сцерла ѓсе запiсы i разбiла iх. Несумненна, прыхапiла грошы. Два камянi "браня" што былi на верхаводы. Нейкi невядомы артэфакт, фiялетавага ѓ зялёную крапiнку колеру. Ну i ѓсё, верхавод групоѓкi "Устойлiвасць" не быѓ асоба нашпiгаваны каменьчыкамi. Вось можа, таму i загiнуѓ гэтак бяздарна. Дзяѓчына яшчэ крыху пакруцiлася, з дапамогай прыбора праверыла наяѓнасць "жучкоѓ".
  - Не, падобна, што тут усё чыста! - заявiла Герда. Апошнi раз, ветлiва пакланiѓшыся трупу, адправiлася наверх. - Усё быццам бы добра. Я зладзiлася з заданнем, а на сэрца цяжар i боль. Можа гэта з-за багаццi крывi. - Сказала яна сама сабе.
  Дзяѓчына хутка выдалiлася, зверху чацвёра салдат супернiка паспрабавалi сунуцца, але былi скошаны адным кiдкi дыска-бумеранга.
  - Я добры цырульнiк, падраѓняю вам космы. - Праявiла прыгажуня чорны гумар.
  Герда выбралася вонкi. Тут яе спытала Шарлота:
  - Ну, як ты?
  - Страляю, паѓднёвая частка горада ѓ асноѓным зачышчана! - Бландынка-тэрмiнатар паказала направа.
  - Я забiла больш! - Рыкнула Шарлота.
  - А я вырашыла праблему Бэндэра. Цяпер у нас усе мэты вырашылiся! - узрадавалася Герда.
  - Гэта добра! Прыхапi танк "Гепард", тых, хто ацалеѓ, паганяем! - люта хiхiкнула агнязорная ваѓчыца-тэрмiнатар.
  - Я сама думала, што гэты цудоѓны асобнiк германскай навукi, спатрэбiцца нашым даследчыкам! - Бландынка-ваѓчыца сцiпла апусцiла вочы.
  - Удачлiвая ты Герда, верхаводаѓ забiла, супертанк захапiла! - У голасе Шарлоты адчувалася вiдавочная зайздрасць.
  - Затое ты дзяцей выратавала, а гэта самая дарагая ѓзнагарода! - Усклiкнула беласнежная ваяѓнiца.
  - Што ж табе прыкра святоша! - Шарлота зрабiла беспаспяховую спробу пакалашмацiць прыяцельку па шчацэ.
  Герда тут выскачыла i рушыла да танка. Па шляху яе спрабавалi абстраляць з кулямёта, але гэтая спроба апынулася вартым жалю брэхам прыгнечанай шаѓкi.
  - Так, нават нецiкава! - Стрэл i чацвёра кулямётчыкаѓ з перадсмяротным крыкам паляцелi з даху. - Нядрэнна мяне вiтаеце хлопчыкi. - Сказала ваяѓнiца.
  А вось i танк, па форме лабавая частка "Гепарда" нагадвае шчупаковую галаву або савецкi танк IС-3. Машына праѓда мела для свайго часу цудоѓныя бранявыя i не важныя хадавыя якасцi. Прабыла на ѓзбраеннi прыкладна год, а затым яе змянiѓ меней эстэтычны, але больш практычны IС-4( адкуль такiя веды. Ну i трызненне, падумала ваяѓнiца-ваѓчыца). Герда раскiнула розумам, што немцы ѓ чымсьцi падобныя на японцаѓ, пераймаючы чужыя iдэi. У прыватнасцi "Пантэра" шматлiкае запазычала ѓ Т-34, i была нават больш магутным i цяжка бранiраваным танкам, прыкладна на чатырнаццаць тон цяжэй савецкага. Але галоѓны свой недахоп дарагоѓлю яна не зжыла. Вось i "Леапард"-5 пераѓзыходзiць i "Амбрамс" i Т-90, а можа нават у бранi i Т-100, але занадта ѓжо дарагi. А значыць для масавай вытворчасцi не прыдатны.
  Праѓда каля танка ѓ засадзе засела два кулямёты, i БМП. Што ж трэба з iмi разабрацца. У прыватнасцi прымянiць гранаты!
  ОГРУ-6, з лiку трафейных суцэль падыдуць. Цяпер модна ѓ якасцi аскепкаѓ выкарыстоѓваць iголкi. Пры выбуху яны круцяцца i раздзiраюць на часткi плоць. Зброя негуманная, але затое эфектыѓная. Герда падкiнула гранаты ѓ руках, разлiчыѓшы траекторыю. Тыя пракруцiлiся па звiлiстай траекторыi, i хваля аскепкаѓ, заглушыла кулямётчыкаѓ.
  Дзяѓчына перажагналася:
  - Узляцяць вашыя душы пад гул самалёта, пакiнулi пуп зямлi! У бязмежных абшарах здавацца нешта, кветка распусцiлася ѓдалечынi! - Праспявала яна падабенства малiтвы.
  Цяпер засталося скончыць з БМП. Таксама даволi сур'ёзная праблема. Гэтая машына падобная ваѓкадаву, тым больш не расiйская мадэль, а германскi "Алiгатар" - 5, з актыѓнай браняй i двума 98-мiлiметровымi гарматамi, чатырма кулямётамi вагай у сорак шэсць тон. Такi можа ѓзяць толькi РПГ - 39, ужо РПГ - 27 цi 29 не дзейнiчае. Даволi нiзкая машына, з вялiкiм нахiлам бранявых лiстоѓ, нават патрапiць цяжка. А гарматы зенiтныя хуткастрэльныя.
  Герда прыгадала дакументальныя здымкi (з нейкага трызнення альтэрнатыѓнай рэальнасцi!), наколькi хуткастрэлы быѓ германскi "Тыгр", асаблiва каралеѓскi. I, тым не менш, быѓ выпадак, калi хлапчук гадоѓ чатырнаццацi ѓзарваѓ сябе разам з гранатай, каля цыстэрнаѓ з гаручым. У вынiку здарыѓся пажар, i згарэла трыццаць новенькiх тыграѓ з iх дзесяць каралеѓскiх. Гэта быѓ подзвiг годны цэлай дывiзii, а зрабiѓ гэта адзiн дзяцюк. Вядома не без шанцавання, ды ѓскосна яму дапамаглi партызаны, якiя iрвуць рэйку i назапасiлi сваiмi дыверсiямi на вакзале вялiкая колькасць тэхнiкi. Але вось аддаць сваё жыццё i не як шахiд што разлiчвае на гарэм i басейны з мядовых вiн, а маючы атэiстычнае выхаванне за Радзiму. Цi магла б гэта зрабiць сама Герда?
  Дзяѓчына перадумала з РПГ падарваць "Алiгатар" можа кожны, а што калi знiшчыць яго голымi рукамi.
  Герда пачала кароткiмi перабежкамi прабiрацца да машыны. Яна старалася рухацца так, каб яе не заѓважылi. Гэта цяжка, даводзiлася хавацца за трупы. Але ѓ канчатковым вынiку амаль удалося. Яе заѓважылi зусiм блiзка, ударылi кулямёты.
  - Нямецкiя свiннi! - Пракрычалi на iспанскай.
  Герда ледзь паспела заскочыць пад чэрава, машына завялася i прыйшла ѓ рух, стараючыся раздушыць смелую дзяѓчынку. Дзяѓчына ѓчапiлася ѓ крук, падкалупнула шарнiр. Яна выдатна разбiралася ѓ механiцы i вось вусень зляцела з колаѓ.
  - Вось вырадачнае пачварнасць! - прамармытаѓ iспанец.
  Яго напарнiк дадаѓ:
  - У морда! Падобна, пруская свiння зачапiлася!
  - Дай я зганю яго. - Баец страсянуѓ магутнымi бiткамi.
  -Затым рызыкаваць кавалеру! Ён жа цябе застрэлiць! - Напарнiк паспрабаваѓ утрымаць грамiла.
  - А я агнямётам! - Агрызнуѓся нiзкi бас.
  - Дзейнiчай Марцiнiта !
  Iспанец з люлькай i бакам выпаѓз з вежы. Яго вочы злосна зiхацелi:
  - Смажу прускую свiнню, i будзе шашлык!
  Полымя палыхнула, спусцiѓшыся на дно БМП. Герда не стала адчуваць надзейнасць артэфакта "Браня" супраць агню. Хаця яно, безумоѓна, змякчала разбуральныя наступствы. Дзяѓчына пагладзiла дыск-бумеранг.
  - Колькi разоѓ я табой карысталася, паслужы яшчэ раз. - Герда акуратна пацалавала вуснамi, сваю кiдальную зброю. Пасля запусцiла. Цяжкасць у тым, што кiдаць прыходзiлася, не бачачы мэту ѓсляпую, арыентуючыся толькi на слых, уздрыгваннi корпуса i iнтуiцыю:
  - Ды ѓсё не так ужо i салодка!
  Тым не менш, унутранае вуха не падвяла Герду, лязо зразала адразу дваiх немцаѓ. Высунуѓ цiкаѓную галаву афiцэра i агнямётчыка зблытаѓшы бiтву i вечарынку. Герда хуценька заскочыла наверх, у кабiне заставалася толькi двое, але яны не маглi ѓсачыць за iмклiвымi рухамi дзяѓчыны.
  - Як заѓсёды спазнiлiся! На вайне, выпусцiѓшы секунду - можна страцiць вечнасць! - адзначыла разведчыца з СС.
  Цяпер усярэдзiне яна зрабiла наладу "Алiгатара" i выклiкала Шарлоту:
  - У мяне дзве найноѓшыя айчынныя машыны. Iх адразу адвесцi цяжка, раздвойвацца я пакуль не ѓмею.
  Вогнезарная ваяѓнiца адказала:
  - Зразумела, я ѓжо iду да цябе!
  У гэты момант запiшчала ѓ навушнiках, i пачуѓся голас генерал-лейтэнанта:
  - Ну, як праходзiць зачыстка?
  - Выдатна! Верхаводы знiшчаны, а забiлi, думаю не менш за дзве тысячы на дваiх! - засмяялася Шарлота.
  - Вы што звар'яцелi. Я загадваю неадкладна спынiцца, i пакiнуць Нью-Сарай! - пракрычаѓ начальнiк.
  - А вы што не жадаеце поѓнага знiшчэння групоѓкi "Устойлiвасць"? - здзiвiлася ваяѓнiца.
  - Не! Гэта не ѓ нашых iнтарэсах. Ды i ѓвогуле, чаму вы думаеце, што мы не можам выкарыстоѓваць у сваiх мэтах праамерыканскiя групоѓкi. Напрыклад, на Украiне ѓплыѓ гестапа i СС, пасля прыходу да ѓлады блакiтна -аранжавых лiдэраѓ нават вырасла. - ужо спакайней вымавiѓ генерал-лейтэнант.
  - Я гэта заѓсёды падазравала! Заадно выдатная нагода ѓляпiць патрэбныя Трэцяму Рэйху кошту на зброю! Мы вас расчаравалi? - Хiхiкнула Шарлота.
  - Не, у прынцыпе я рады! Двое байцоѓ СС i "Гестапа" за адну ноч нiколi не знiшчала столькi добра ѓзброеных хлопцаѓ, прычым якiя маюць не малы баявы вопыт. Гэта сенсацыйная навiна, якая дэманструе неймаверныя рубяжы бiяiнжынерыi. А значыць i поспех нашых даследаванняѓ па стварэннi Звышчалавека! - Натхненне генерала было непадробным.
  - Слабаваты амерыканскi спецпрызн! - заявiла, хiхiкая Герда.
  - Не скажы. Амерыканскiя рэйнджары маюць досвед правядзення спецаперацый i баёѓ па ѓсiм свеце. Ды i тэхнiчна аснашчаны лепш за нашых. Толькi апошнiм часам мы сталi iх крыху абганяць дзякуючы ѓзросламу фiнансаванню i новым калонiям. I тое толькi ѓ некаторых кiрунках. А калi браць стан войскаѓ у масе... - Генерал-лейтэнант перабольшана гучна ѓздыхнуѓ.
  - Добра, гэта ѓжо не мае значэння! У нас ёсць два машыны: танк "Гепард"-6, i "Алiгатар"-5, найноѓшыя мадэлi. Вам было б цiкава атрымаць iх?
  - Вядома, гэтая эксперыментальная зброя. Нам спатрэбiлася б вывучыць некаторыя нямецкiя ноѓ-хаѓ, пабудаваныя ѓ ЗША. У прыватнасцi ядзерная тэхнiка i першыя рэактыѓныя гравiё -рэактары. былi запазычаныя з Амерыкi, але рабiлi iх нямецкiя навукоѓцы.
  Шарлота пастукалася ѓ браню:
  - Прывiтанне Герда! Вось я з'явiлася, крывёю абагрылася.
  - Давай заскочы ѓ "Гепард" атрыманы загад: сыходзiм! - рыкнула бландынка-тэрмiнатар.
  - Я пацвярджаю гэта! - нiбы нашкодзiѓшы прапар гаркнуѓ генерал.
  - Чула! Але мне так спадабаѓся працэс вайны, што цяжка адарвацца. А як табе? - падмiргнула смарагдавым вокам Шарлота.
  Герда хацела адказаць станоѓча, але тут перад вачыма мiльганулi шматлiкiя трупы, iх разбiтыя твары, адны перакошаныя болем, другiя быццам бы блажэнныя. Ёй нават стала блага:
  - Не, хопiць сённяшняя ноч, перайшла ѓсе межы, сыходзiм!
  Шарлота з фантастычнай хуткасцю прарвалася да "Гепарда". Двое прысутных на бранi байцоѓ былi скiнуты. Дзяѓчына шляхам не складаных манiпуляцый адкрыла люк, заскочыѓшы ѓнутр.
  Герда таксама не губляла час дарма, узяла i начапiла гусенiцу на кола (i адкуль узялося столькi сiлы ѓ руках!). Яе з настойлiвасцю дзятла, якi стукаѓ у браню, спрабавалi абстраляць. Дзяѓчына не хацела адказваць, але калi абстрэл стаѓ занадта настойлiвым. Прамармытала:
  - Ну чаму людзi не шануюць, дабрыню i стрыманасць. - Герда секунднай чаргой заткнула плюючыя свiнцом пашчы.
  Шарлота адказала ёй:
  - Чалавек падпарадкоѓваецца сiле, паважае жорсткасць, пагарджае мяккасцю i не шануе дабрыню!
  - Сабачыя iнстынкты! - Герда стала настолькi брыдка, нiбы яна апускалася ѓ фекалii.
  - Выпрацавалiся ѓ вынiку эвалюцыi! - канстатавала агнязарная ваѓчыца.
  - А можа, прыдуманы, Сатанай? - прапанавала Герда.
  - Нават калi Люцыпар iснуе, тое гэта светлы i высакародны анёл. Так вучыць Бiблiя. Бо Гасподзь стварыѓ яго дасканалым i добрым. - Шарлота з задавальненнем уключыла каробку перадач, за шэсць секунд танк разагнаѓся да сарака кiламетраѓ. Яна дала чаргу ѓдалячынь, але расстрэльваць уласна не было каго, толькi адзiн выпадкова ацалелы баявiк урэзаѓся ѓ пакарэжаную зямлю. Разадраны гарнiзон, больш не мог супрацiѓляцца. Так вайна перастала быць цiкавай.
  - Бедныя хлопчыкi, колькi вас мы паклалi! - Нават няѓмольная Шарлота паплакала.
  Герда хацела ёй нешта сказаць, але сон зноѓ пачаѓ знiкаць, вяртаючы не менш кiношную рэальнасць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 21.
  Хлопчык-багатыр стамiѓся i выматаѓся ад хуткага бегу з грузам за плячыма.
  Ён зноѓ паеѓ i закапаѓся проста ѓ пясок. Гэта вельмi практычна трэба сказаць.
  I заснуѓ, каб зноѓ убачыць у сне прыгожых дзяѓчат i палюбавацца на iх прыгоды.
  Прачнуѓшыся, дзяѓчаты раптам выявiлi, што Клаѓс i Фруда ѓжо заправiлi цяжкi амерыканскi танк. На недаѓменнае пытанне, юнак iм адказаѓ:
  - А нам больш i не трэба, для таго каб сунуць шланг. А далей вы можаце быць i страмчэй добранька, выспаѓшыся.
  Фруда кiѓнула ѓ знак ухвалы:
  - А мы падрамлем на хаду. Праз пяць кiламетраѓ будзе даволi прыстойная, выкладзеная яшчэ з часоѓ фараона дарога, i мы зможам паспаць проста ѓ танку.
  Хлопец пацвердзiѓ:
  - Вядома! Тым больш ужо ноч i куды халаднавата.
  Герда i Шарлота буркнулi ѓ адказ:
  - Ну, што ж танкi мы i так давядзём да канца шляху!
  Герда пасля гэтага нават праспявала:
  - Трафейны танк наперад ляцi ѓ Нью-Ёрку прыпынак! Iншага няма ѓ нас шляху - падаражэла гарэлка!
  Шарлоце, падобная песенька вiдавочна не па нутры:
  - Ну вось як заѓсёды ты Герда спяваеш, нешта брыдкае i гiдкае. А можа лепей выканаць прыгожы, патрыятычны гiмн?
  Ваѓчыца-бландынка ѓ адказ засмяялася i закруцiла босымi, загарэлымi ножкамi. Юнак схапiѓ дзяѓчынку за шчыкалатку i пачаѓ далiкатна гладзiць яе прыгаворваючы:
  - Мiлая багiня, пяшчоты i чысцiнi! Вечная вершы - мне ѓсмiхаешся ты!
  Герда былi прыемныя дакрананнi хлапечых, з лёгкiмi мазалямi рук i яна забуркавала ад захаплення:
  - Цудоѓна i блажэнна!
  Клаѓс папрасiѓ Герду:
  - Праспявай мне, калi ласка, раманс пра каханне!
  Бландынка-ваѓчыца пакiвала галавой:
  - Не! Не хачу! Наогул раманс пра каханне звычайна спявае хлопец дзяѓчыне, а не наадварот!
  Клаѓс сумеѓся i пачырванеѓ:
  - Ды я, нажаль, не ѓмею складаць песнi! Няма ѓ мяне такога дару!
  Герда на гэта жорстка запярэчыла:
  - Не праѓда! Я вось бачу, што ёсць! Ты галоѓнае пачнi, а таму словы табе самi прыбягуць у галаву! Натхненне - гэта таксама справа нажыѓная! Ужо павер майму досведу! Толькi трэба каб словы аб каханнi былi шчырыя i паветраныя:
  Юнак уздыхнуѓ, крыху пракашляѓся i спачатку нясмела, а затым з усё большым i нарастаючым напорам, якая набiраецца ѓпэѓненасцю, заспяваѓ:
  Валасы твае беласнежныя,
  Скура залацiсты атлас!
  Страсць мая палае бязмежная,
  Юны запал зусiм не згас!
  
  Дзяѓчына мая ты прыгожая,
  Ножкай басанож па пяску!
  Мы з табой такiя шчаслiвыя,
  Без цябе жыць не змагу!
  
  А ѓ адказ мне скажа прыгажуня:
  Хлопчык ты прыстойны жанiх!
  Таксама мне павер, вельмi падабаешся,
  Дух кахання нiяк не панiк!
  
  Але вось жыццё штука падступная,
  Грошы кiруюць мiрам, павер!
  I мамон тоѓсты вось галоѓнае,
  Чалавек чалавеку - звер!
  
  Я ѓ адказ сказаѓ вока не хаваная ;
  Ведаю, беднасць злы спадарожнiк нас!
  Мы з табой гальба басапятая ,
  Нiбы Джэмса Смiта апавяданне!
  
  Але каханне меж не ведае,
  Няма ѓ ёй перашкод меж!
  Як Гасподзь Святы наказаѓ нам,
  I абраз блажэнных святло твараѓ!
  
  Так што вось дай мы пажэнiмся,
  У шчасце стануць дзецi расцi!
  I тады жыццё наша закруцiцца,
  На шырокiм у свеце шляху!
  
  Дзева адразу стала халодная,
  Крыдзiнкi з'явiлiся ѓ вачах!
  Схлынула запал высакародная,
  I разлютаванне ѓ рысах!
  
  Не, я не застануся басячком,
  I набуду ведай палац!
  А табе галоднаму хлопчыку,
  Толькi з каровай худой вянок!
  
  Што ж я з каханай пасварыѓся,
  Думаѓ, улезь ад гора ѓ пятлю!
  Трэба страцiць столькi сумлення,
  Толькi трапiся брыдоту, заб'ю!
  
  Але вось вайна на шчасце ѓспыхнула,
  Адразу добраахвотнiкам на фронт!
  Хоць дарога колецца iголкамi,
  Стаѓ я набiраць маннам рахунак!
  
  Дык вось бiтвай бiтва,
  Чэрцi мы ѓ баi i ѓ каханнi!
  I вайна iдзе да завяршэння,
  На рахунку растуць ѓшыркi нулi!
  
  Але вось атрымалася трагедыя,
  Праляцеѓ шалёны, злы снарад!
  Не хацеѓ такога паверце я,
  Але косткi ссыпалiся ѓ шэраг!
  
  Вось душа мая ѓ небе плавае,
  Каля магiлы дзева стаiць!
  I вочы крыштальныя заплаканы,
  Унiз ён пакутуючы глядзiць!
  
  -Нарэшце я дурная зразумела,
  Зло людзей - расце на грошах!
  Першабытнае жыццё вольнае,
  Ну, а зараз пануе страх!
  
  Няма мне ѓ паднябессi прабачэння,
  У бездань мiр iду ѓ манастыр!
  Выконваць кожны дзень спевы,
  Iсус мне Айцец - павадыр!
  Вось узяла i чаравiчкi скiнула,
  Басанож па гурбах iдзе!
  I Хрыста праслаѓляючы ѓ кручынцы,
  Песнi звонка пра Бога спявае!
  Юнак расспяваѓся сапраѓдным рамансам, i дзяѓчаты яму падпявалi. I было так весела i разам з тым крыху сумна. Герда, чыю ножку хлапчук працягваѓ лашчыць, пагладзiла Клаѓса ѓ адказ па выгарэлым на Сонца валасам i заявiла:
  - У цябе ёсць талент! I талент выдатны... Не быѓ бы ты салдатам, дык стаѓ бы вядома ж паэтам!
  Клаѓс на гэта сцiпла заявiѓ:
  - Салдатам, дакладней генералам я думаю стаць лепш, чым проста складаць, няхай нават складана!
  Шарлота на гэта запярэчыла:
  - Тут ты не зусiм маеш рацыю! Пяро часам дзiвiць дакладней штыка. Хоць i Герда трэба сказаць вельмi нават нядрэнна спявае, а яшчэ лепш пiша!
  Клаѓс на гэта ахвотна пагадзiѓся:
  - Ды я веру ѓ гэта! Яна складае цудоѓна. Нiбы салавей... - Юнак тут стукнуѓ кулаком па бранi танка. - Не, параѓнанне з гэта птушкай проста прынiжае падобную прыгажосць i выдатнасць. Хутчэй гэта нават...
  - Цмок! - падказала Фруда. - Залаты цмок!
  Шарлота тут нечакана перапынiла iх:
  - Эге хлопцы... Наперадзе два танкi едуць. Прычым нам на сустрэчу.
  Фруда папярэдзiла:
  - Не заманiцеся страляць! Гэта могуць быць i нашыя!
  Вогнезарная ваяѓнiца скрывiла тварык:
  - Ой, як я баюся! Хаця ѓвогуле танкаѓ трое.
  Герда высунула з люка. Ужо нясмелы росквiт, нiбы навагодняя ёлка, запальваѓ свiтанак на Усходзе. Вось вiдаць як лiнiю гарызонту, павольна залiвае фарбай чырвань. Як шэрыя барханы становяцца, ледзь ружовае, нiбы асобы дзяѓчат глядзяць на нешта непатрэбнае. На гэтым фоне тры танкi два "Кромвелi" i адзiн "Вальдэнс", глядзелiся неяк недарэчна...
  Герда выказала здагадку:
  - Гэта, хутчэй за ѓсё якi-небудзь авангард брытанскiх войскаѓ. Давайце ѓстанем у засаду цi нават закапаемся ѓ пясок...
  Фруда перабiла ваѓчыцу-бландынку:
  - Цi наѓрад гэта авангард. Не думаю я, што ангельцы так ужо шмат войскаѓ, паспелi перакiнуць у Егiпет. Хутчэй за ѓсё - гэта асколак разбiтых танкавых англiйскiх дывiзiй. I мы гэты асколак уставiм у керамiчную вазу!
  Шарлота ѓжо паспела наглядзецца на "Кромвела", "Вальдэнс" меѓ ён iх адрозненне 76,2 - мiлiметровую гармату, з большай даѓжынёй ствала i яшчэ адну з боку 47-мiлiметровую. Гэта значыць танк высокi, вагай у сорак тры тоны i на фоне "Крамвэляѓ" цiхаходны. Праѓда яго гармата даволi небяспечная i не параѓнаць з кароценькай "Крамвэляй" i дробнакалiбернай "Матыльд". Сам танк зрэшты, амерыканскi вырадак, трымаѓ удар дрэнна. Ён нават знешне паходзiѓ на жалезнага дрывасека з казкi "Чараѓнiк iзумруднага горада", дакладней на тварэннi Унфiна Джуйса . А на фоне барханаѓ падобная пачвара цалкам магла сысцi для здымак Галiвудскага жахлiва.
  Шарлота свiснула:
  - Ба! Фасмагорыя !
  Фруда загадала:
  - Хай Герда, якая, не прамахваецца, звалiць яго адным дакладным выстралам. Гарматы "Крамвэляѓ" кароткаствольныя i для нас не небяспечныя!
  Герда прыжмурыѓшыся, вымавiла:
  - Вядома, жа не небяспечныя, але ж страшныя! Так, што тут ужо нiзашто не схаваешся!
  "Вальдэнс" ужо ѓ прыцэле 76-мiлiметровай гарматы. Герда ѓ думках шэпча малiтву, ёй здалося, што адзiн з барханаѓ ператварыѓся ѓ пiрацкую брыганцiну, i ад туды яе сiгналяць - глядзi не прамахнiся.
  Лёгкi рух пальцаѓ i шасцiкiлаграмовы снарад нясецца да вырадка... Параза прама ѓ цэнтр клепанай бранi i грамiла як кiкбаксёр атрымалы нагой у сонечнае асядае.
  Шарлота свiснуѓ, з запалам адобрыла:
  - Вось гэта добры плявок, а зараз яшчэ залп!
  Але гэта не спатрэбiлася. Са падобных на прас веж высунулiся счырванелыя, ашаломленыя ангельцы i энергiчна замахалi белымi хусткамi. Фруда рыкнула:
  - Вось гэта перамога! Адным снарадам!
  Вогнезарная ваяѓнiца праспявала:
  - У каго найкруцейшы выгляд! Каго хочаш пераможа! З аднаго размаху!
  Герда сцiпла заявiла:
  - Тут i дыстанцыя невялiкая! Ну што не патрапiць у такую дылду?!
  Клаѓс па-дзiцячы спытаѓ:
  - А ты самалёт з гарматы збiць можаш?
  Герда пацiснула атлетычнымi плечыкамi:
  - Яшчэ не спрабавала бiць з такой гарматы. Але ѓ прынцыпе, чаму б не рызыкнуць! Шкада пакуль мэт не вiдаць!
  Фруда коратка адказала:
  - Яшчэ будуць! - А затым загадала. - Гэтых недольвят у Бухенвальд!
  Разгарнуѓшыся, палонныя ангельскiя танкi, рушылi пад канвоем далей да Суэцкага каналу.
  Шарлота скрозь зубы вымавiла:
  - Вось чарговы наш карт-бланш! Карт-бланш, выдадзены фартунай!
  Фруда з атрутнай ухмылкай адказала:
  - Як кажуць рускiя натуры - дурнiца! - Пасля гэтых слоѓ яна патэлефанавала Мадлен. Капiтанка ваѓчыцаѓ паведамiла:
  - Цяпер сапёры наводзяць пантавыя пераправы, i мы пераправiмся праз Суэтскi канал. Далей працягнем рух да Iерусалiма. А ѓ вас як справы?
  Фруда выхваляючыся, адказала:
  - Адзiн танк знiшчаны, а два палонныя мы зараз вядзем. Карацей кажучы, маленькая перамога па вялiкай дарозе. А так я асабiста баялася, што можа быць, толькi час дарма страцiлi падчас гэтай гонкi.
  Мадлен паспяшалася супакоiць дзяѓчынку:
  - Ну i што ж... Гэта ѓжо нядрэнна! Наогул вам могуць уручыць жалезны крыж першай ступенi. Рыцарскi хутчэй не, надта юныя... Так што можаце парадавацца... Я буду вам асабiста хадайнiчаць.
  Фруда пакланiлася:
  - Вы, такая ласкавая вялiкая! I такiя справядлiвыя!
  Мадлен скончыла цвярдзей:
  - Да нас ужо кiламетраѓ восемдзесят, мы па шляху крыху яшчэ падрапалi ангельцаѓ. Нажаль, засоѓны мост, праз канал, злёгку пашкоджаны i танкi па iм не праедуць, але аднавiць суцэль магчыма. Так што едзьце i дадайце ходу.
  Сувязь перапынiлася, i дзяѓчаты засвiсталi, а пасля скалячыся:
  - Чакае перамога! Чакае перамога! Тых, хто прагне кайданы разбiць! Чакае перамога, чакае перамога! Мы здолеем увесь свет перамагчы!
  Пасля гэтага Шарлота выскачыла з танка i кiнулася бегчы па пустынi. За ёй адразу ж выскачыла i Герда. Ранiшняе сонца не так мардавала, пясок яшчэ не распалiѓся i па iм ляцець на злом галавы босым дзявочым ступням, было прыемна. Герда таксама злёгку затлумiла сабе галаву, як гэта класна.
  Фруда i Клаѓс засталiся ѓ машыне, кiруючы танкам. Герда прапанавала Клаѓсу:
  - Фруда i адна справiцца. Давай прабяжыся басанож разам з намi. Ведаеш, як гэта прыемна.
  Клаѓс збянтэжыѓся:
  - А балюча не будзе?
  Дзяѓчаты пагардлiва i гучна фыркнулi:
  - Ты мужчына i павiнен трываць.
  Клаѓс паслухаѓся i саскочыѓ у пясок. Яму наѓрад цi было больш за шаснаццаць i ногi хлапчука безвалосыя, загарэлыя, амаль не адрознiвалiся ад дзявочых, хiба што былi крыху святлейшыя. Як нi дзiѓна юнак быѓ далiкатней дзяѓчынак i, яму адразу ж закалола ступнi. Зрэшты, Клаѓс трымаѓся мужна i нават усмiхаѓся. Шарлота ж не знайшла нiчога больш разумнага як пачаць лiшнi раз дэманстраваць свае найглыбокiя i фундаментальныя веды. Ёй мабыць жадалася блiснуць сваё начытанасцю. А Герда i Клаѓс проста беглi, трымаючыся за рукi i не звярталi на яе лепет нiякай увагi. Хоць Шарлота i на самой справе казала вельмi разумныя рэчы;
  Аналiзуючы грамадскае быццё, рэальны працэс жыццядзейнасцi людзей, сацыяльная фiласофiя не можа не абапiрацца ѓ сваiх вывадах на вынiкi канкрэтных даследаванняѓ прыватных грамадскiх навук. Сацыяльная фiласофiя запазычае метады дзеляѓ навук, даследуючы грамадскiя працэсы. Сацыяльная фiласофiя абагульняе канкрэтны навуковы матэрыял гiсторыi, псiхалогii, этнаграфii, сацыялогii, культуралогii, палiталогii i iншых навук.
  Але пры гэтым яна iмкнецца даць агульную карцiну сацыяльнага свету ѓ цэласнасцi, выявiць iнтэгратыѓныя ѓласцiвасцi розных працэсаѓ, якiя адбываюцца ѓ грамадстве.
  Фруда, якая чула гэта краем вуха, хiхiкнула:
  - Вось чорт! У элiтнай школе для лепшых нямецкiх дзяѓчынак, трэба было бiць палкамi па босых пятках, чым штурхаць падобную мудыстыку.
  Шарлота працягвала:
  Але разам з сацыяльнай фiласофiяй ёсць i навукi, якiя вывучаюць грамадскае жыццё. Гэта, напрыклад, гiсторыя, культуралогiя, сацыялогiя i iнш. Так, гiстарычная навука мае справу не з агульным як такiм, а з канкрэтнай праявай заканамернасцяѓ грамадскага развiцця ѓ пэѓным рэгiёне, у пэѓнага народа ѓ тых цi iншых канкрэтна-гiстарычных умовах. Апавядаючы аб паслядоѓнай сувязi падзей, гiсторык адбiрае з багатага фактычнага матэрыялу мiнулага найболей характэрнае i тыповае. Гiсторыя - гэта тое, што адбываецца з канкрэтнымi людзьмi, з ёй канкрэтызуюцца падзеi грамадскага жыцця ѓ рэальным часе i прасторы. Гiсторыя ёсць галiна адзiнкавых падзей, у якой iснуюць i праз якую праяѓляюцца агульныя i асаблiвыя рысы сацыяльнай арганiзацыi, рэальныя адносiны падабенства i падабенства канкрэтных чалавечых таварыстваѓ.
  Прадметам культуралогii з'яѓляецца вывучэнне сукупнасцi ѓсiх каштоѓнасцей, створаных грамадствам, i спосабаѓ засваення гэтых каштоѓнасцей чалавекам. Культуралогiя аналiзуе не агульныя заканамернасцi развiцця грамадства, а iх праява ѓ развiццi культуры.
  Фруда як сабака пачухаѓ сабе за вухам, сваёй дзявочай наженькай i зноѓ выказалася:
  - А не мне не больш за трыццаць - споѓнiлася стагоддзяѓ!
  А агнязарная ваяѓнiца шпарыла i шпарыла, нiбы ѓ кулямёты заклiнавала гашэтку;
  Найбольшую складанасць складае развядзенне прадметаѓ сацыялогii i сацыяльнай фiласофii. Сацыяльная фiласофiя i сацыялогiя адзiныя ѓ сваiм iмкненнi зразумець грамадства ѓ яго сiстэмнасцi, як якое не зводзiцца да сумы ѓтваралых яго частак. Падобны падыход адрознiвае фiласофска-сацыялагiчнае пазнанне грамадства ад прыватных сацыяльных навук, якiя вывучаюць асобныя часткi цэлага ѓ iх адноснай самастойнасцi, унутранай логiцы функцыянавання i развiцця. Сацыялогiя заклiкана вывучаць законы будовы, функцыянавання i развiцця гiстарычна-канкрэтных тыпаѓ сацыяльнай арганiзацыi, якiя аб'ядноѓваюць роднасныя ѓ сацыякультурным стаѓленнi краiны i народы. Так, сацыялогiя феадалiзму аналiзуе законы генезiсу дадзенай сiстэмы грамадскiх адносiн, фазы яе самаразвiцця, пераходу ад ранняга феадалiзму да позняга, механiзмы яе паступовага самаразбурэння, ператварэння ѓ iншы тып грамадскага прылады. Канкрэтная сацыялогiя iдзе яшчэ далей, вывучаючы ѓстойлiвыя, якiя ѓзнаѓляюцца асаблiвасцi самаразвiцця, уласцiвыя не тыпам грамадскай арганiзацыi, а рэальным сацыяльным арганiзмам.
  Суадносiны сацыяльнай фiласофii з iншымi грамадскiмi навукамi носяць дыялектычны характар, абумоѓлены iх узаемнай сувяззю i ѓзаемадзеяннем. Уплыѓ сацыяльнай фiласофii на такiя навукi, як эканомiка, сацыялогiя, палiталогiя, гiсторыя, права, статыстыка i г.д., абумоѓлены, перш за ѓсё, тым, што сацыяльная фiласофiя разглядае грамадскае жыццё на больш высокiм узроѓнi абагульненняѓ, чым iншыя грамадскiя навукi. Сацыяльная фiласофiя выступае ѓ якасцi агульнай метадалогii пазнання сацыяльных з'яѓ для больш канкрэтных грамадскiх навук, разглядаючы найболей агульныя заканамернасцi i тэндэнцыi развiцця грамадства.
  Фруда пакруцiла пальцам ля скронi:
  - Я-то ведаю, што больш за ѓсiх любiѓ слова дыялектыка менавiта дзядуля Ленiн. Асаблiва спалучэнне - дыялектычнае адзiнства. Толькi яшчэ пытанне, цi разумеѓ Уладзiмiр Iльiч, што гэта канкрэтна значыць?
  Гэтая метадалагiчная i агульнатэарэтычная функцыi сацыяльнай фiласофii ѓ адносiнах да iншых грамадскiх навук выяѓляюцца ѓжо ѓ фармулёѓках яе асноѓных тэм i пытанняѓ: сутнасць грамадства, прыродныя асновы грамадскага жыцця, грамадства як цэласная сацыяльная сiстэма, асноѓныя сферы грамадскага жыцця, матэрыяльнае i духоѓнае жыццё грамадства, сэнс гiсторыi , фiласофскiя праблемы чалавека i да т.п.
  Акрамя таго, сацыяльная фiласофiя фармулюе найболей агульныя заканамернасцi, прынцыпы i катэгорыi сацыяльнага спазнання i тым самым непазбежна пранiкае ѓ саму тканiну iншых грамадскiх навук, дапамагае iм у фармулёѓцы пэѓных катэгорый i метадаѓ даследавання. Напрыклад, у тэорыi права пры тлумачэннi такiх яе катэгорый i пытанняѓ, як правасвядомасць, права, прававая справядлiвасць, гуманiзм права, тлумачэнне норм права (закона), прававы нiгiлiзм i г.д. немагчыма абысцiся без разумення асноѓных фiласофскiх катэгорый. У сваю чаргу, сама сацыяльная фiласофiя адчувае ѓплыѓ грамадскiх навук, якi складаецца перш за ѓсё ѓ тым, што яна абагульняе дадзеныя грамадскiх навук i развiваецца на гэтай аснове.
  Шарлоце, тут прыйшлося перапынiцца, у небе з'явiѓся знiшчальнiк, прычым вiдавочна ангельскага паходжання. " Спiтфайр " з нагоды, якога Чэрчыль неяк сказаѓ: "Гэта не проста добры знiшчальнiк - гэта Спiтфайр ! Зрэшты, агнязорная ваяѓнiца нават арабавалася ..."
  - Вось цяпер Герда паспрабуй, збi знiшчальнiк з танкавай гарматы!
  Бландынка-тэрмiнатар адразу ж адказала:
  - Вядома ж, саб'ю! - I кiнулася ѓ танк. Толькi голенькiя, дзявочыя пятачкi замiльгалi. Клаѓс iрвануѓ услед за ёй i, гэта была як бы гонка за лiдэрам. Шарлота ѓ адказ працягнула смяцiць словамi;
  Кожны тып культуры адрознiваецца ѓласным менталiтэтам, рэлiгiйнымi ѓстаноѓкамi, палiтычнай i эканамiчнай арганiзацыяй. У канчатковым рахунку, усе асаблiвасцi, якiя характарызуюць той цi iншы тып культуры, канцэнтруюцца вакол галоѓных каштоѓнасцяѓ культуры. У iдэацыянальнай сiстэме Бог звышпачуццёвы i звышрацыянальны з'яѓляецца асноѓнай каштоѓнасцю культуры. Для пачуццёвай культуры характэрна прызнанне пачуццёвай рэальнасцi ѓ якасцi адзiна iснуючай i выступае тым самым як асноѓны каштоѓнасны арыенцiр. Iдэалiстычная культура прызнае ѓзаемадапаѓняльнасць звышпачуццёвых i пачуццёвых каштоѓнасцяѓ. Гiстарычна iснавалыя таварыствы класiфiкуюцца ѓ адпаведнасцi з прапанаванай схемай. Так, напрыклад, iдэацыйнай сiстэме адпавядаюць культуры сярэднявечнай Еѓропы i брахманскай Iндыi, пачуццёвай сiстэме - еѓрапейская культура XVI-XX стст., а iдэалiстычнай - заходнееѓрапейская культура XIII-XIV стст. Гiстарычнае развiццё мыслiцца ѓ дадзенай канцэпцыi як змена тыпаѓ культур.
  Герда тым часам паспрабавала навесцi на мэту зброю, але " Спiтфайр " раптам нечакана рэзка пайшоѓ уверх, нiбы адчуѓ, што яго хочуць збiць. Зрэшты, бландынка-ваѓчыца хацела пальнуць з 37-мiлiметровай гарматы, лiчачы, што калiбр 76 мiлiметраѓ занадта ѓжо тоѓста. Але ѓся праблем у тым, што абедзве гарматы спараныя, i наводзiць iх можна толькi разам. Фруда вылаялася:
  - Вось ён наш нямецкi педантызм...
  - I амерыканскi дэбiлiзм! - скончыла за яе Герда. А Шарлота працягвала садзiць i садзiць:
  Аѓтары культуралагiчных канцэпцый, вылучаючы тыпы культур i цывiлiзацый i тым самым структуруючы гiстарычны матэрыял, iмкнуцца пазбегнуць уяѓленняѓ аб гiсторыi як аб прагрэсiѓным, заканамерным развiццi. Прынцып культуралагiчнага плюралiзму супрацьпастаѓлены iдэi адзiнства сусветнай гiсторыi. Такiм чынам, праблема перыядызацыi гiстарычнага працэсу аказваецца непарыѓна звязанай з праблемай адзiнства i разнастайнасцi гiсторыi.
  Клаѓс падштурхнуѓ Герду пад локаць:
  - Ну чаго стаiш! Давай страляй!
  Ваяѓнiца-бландынка агрызнулася:
  - Можа, сам стрэлiш разумнiк.
  Да iх далятаѓ лопат агнязарнай ваяѓнiцы;
  Даследуючы праблему рухаючых сiл гiстарычнага працэсу, заснавальнiкi гiстарычнага матэрыялiзму вылучылi матэрыяльную вытворчасць у якасцi галоѓнай дэтэрмiнанты гiстарычнага развiцця. На гэтай падставе гiсторыя падзялялася на розныя этапы ѓ залежнасцi ад узроѓню развiцця матэрыяльнай вытворчасцi. Для характарыстыкi этапаѓ развiцця грамадства ѓ гiстарычным матэрыялiзме была распрацавана катэгорыя грамадска-эканамiчных форм.
  На канец Герда стрэлiла, але ѓжо было позна, з-за вялiкай вышынi i тузанiны снарад праляцеѓ мiла.
  Фруда агрэсiѓна выскалiлiся:
  - Што не можаш патрапiць!
  Герда пхнула юнака ѓ грудзi:
  - Гэта мне перашкодзiѓ. Усё лезе рукамi, каб пагладзiць. Адвалi адсюль агiдны!
  Клаѓс адсунуѓся, рыкнуѓшы:
  - Ну i вельмi мне гэта трэба! Я i сябру дзеву прыгажэйшаю знайду.
  Фруда тут жа паправiла:
  - А затым дзеву? Табе патрэбна дасведчаная жанчына, старэйшая... Так што маляня iдзi да мяне.
  I Клаѓс мабыць, каб дапячы Гердзе, прытулiѓся да масiѓных, жаночых грудзей капрала. Тая яго прыцiснула да сябе мацней i пацалавала ѓ лоб. Зрэшты, нягледзячы на тое, што прыгожае цела юнака i ѓзбуджала жывёльную юрлiвасць, пазбавiць хлопца нявiннасцi прама ѓ танку было занадта, нават для лiберальнай маралi СС.
  Герда адвярнулася, маѓляѓ, яе ѓсё роѓна, але правае вока мiмаволi заслязiлася. А Шарлота ѓсё яшчэ раѓла;
  Грамадская i iндывiдуальная свядомасць характарызуе i прыроднае асяроддзе, а таксама самога сябе i iншага чалавека. Людзi па-рознаму ацэньваюць рэчаiснасць у залежнасцi ад свайго самаадчування, узроѓня адукацыi, выхавання i т.д. Iндывiдуальнае свядомасць ёсць па сваёй сутнасцi свядомасць грамадскае, у якiм пераламляецца ѓвесь змест апошняга. Свядомасць iндывiда ѓбiрае з грамадскай свядомасцi веды, нормы, адзнакi, засвойвае iх, робiць сваiмi, прыстасоѓвае для свайго жыцця. Грамадская i iндывiдуальная свядомасць знаходзяцца ѓ пастаянным узаемадзеяннi. Асоба выбарча адносiцца да грамадскай свядомасцi, паколькi мае месца свабода волi. Але i грамадская свядомасць фармуецца за рахунак iндывiдуальнай свядомасцi. Але грамадская свядомасць выбарча ставiцца да iндывiдуальнай свядомасцi. Толькi тое з iндывiдуальнай свядомасцi, што працуе на сацыяльна значную патрэбу, што выклiкае цiкавасць, можа ѓвайсцi ѓ сферу грамадскай свядомасцi. Iндывiдуальная свядомасць не павiнна развiвацца толькi па сваёй волi. Яно не павiнна цалкам замыкацца на сваiх iндывiдуальных запатрабаваннях i iнтэрасах. Дрэнна, калi чалавек празмерна выпiнае сваё "Я". Трэба прыслухоѓвацца да досведу iншых, паважлiва ставiцца да меркавання iншых. У той жа час дрэнна, калi iндывiдуальная прытомнасць раствараецца ѓ калектыѓнай свядомасцi, калi яно не здольна выйсцi за межы поглядаѓ сваёй групы i, цалкам падпарадкавана гэтай свядомасцi.
  - Ды заткнiся ты! - Праарала Фруда. - Iначай сапраѓды застрэлю!
  Шарлота анi не спалохалася, нават паказала ѓ адказ мову, але размовы, спынiла. Герда i Клаѓс выскачылi з танка i панеслiся. Далей дзяѓчаты беглi, моѓчкi, толькi час ад часу пасвiстваючы.
  Вось наперадзе ѓжо воды Суэцкага канала.... На атрад Мадлен усё роѓна ѓмудрылiся напароцца раптоѓна. Аксамiт насуперак законам фiзiкi апынуѓся высокi i, крут прыкрыѓшы атрад танкаѓ.
  Фруда "спяшаѓшыся", даклала становiшча i заявiла:
  - Ну, увогуле, пакуль мы не выбiлiся з графiка...
  Мадлен хмурна кiѓнула:
  - Вольна! Выбiлiся вы цi не, гэта ѓжо мне вырашаць. Як казаѓ фюрар: Армiяй камандую я i гаѓпманы ! Так, што слухай мяне ѓважлiва... Цяпер мы пачнем пераправу, а затым...
  Яе словы перапынiѓ чыйсьцi воклiч:
  - Я чую гул ад мноства ангельскiх самалётаѓ...
  Мадлен нахмурыла бровы:
  - Ну вось! Самая паскудная частка вайны. Але нiчога мы ѓсё роѓна будзем бiцца, i хутка падаспеюць нашы знiшчальнiкi.
  Фруда ѓпэѓнена вымавiла:
  - Вядома ж, падаспеюць! I абрынуць на ворага такi пласт жалеза i выбухоѓкi, што ён пакоцiцца да Iндыi!
  Мадлен паправiла ваяѓнiцу:
  - Не! Да Кiтая! А зараз усiм па танках!
  Пры ѓсiх сваiх недахопах, амерыканскi танк меѓ адзiн плюс - рулю магло паднiмацца ѓверх пад досыць высокiм кутом. Праѓда ѓ гэтым быѓ i мiнус, механiзм гарматы i сам экiпаж маглi пасекчы праз проразi маскi аскепкi i кропелькi свiнцу. Але Герду гэта натуральна не бянтэжыла. Дзяѓчына рашуча навяла гармату ѓверх, хоць у вачах Фруды i чыталася сумнеѓ:
  - З танкавай гарматы па самалётах? Ды так не бывае дзяѓчынка!
  Герда паправiла:
  - Ва ѓсiх войсках, акрамя непераможнага войска Трэцяга Рэйха!
  I каб не марнаваць час на спрэчкi, бландынка-тэрмiнатар адразу ж стрэлiла, ледзь толькi ѓ небе мiльганулi "Ланкастэр". Яна бiла з 37-мiлiметровай гарматы, тым больш, што запас куды драбнейшых снарадаѓ яшчэ не быѓ выдаткаваны, ды i гэтая прылада куды хуткастрэльней 76-мiлiметраѓкi.
  Вось чатырохматорны лятаючы монстар адразу ж пераламаѓся ѓ паветры, i расцвiѓ, нiбы бутон руж, з хвастамi з полымя. Затым новы стрэл... I зноѓ трапленне.
  Клаѓсу раптам стала сорамна i юнак стаѓшы на каленi, пацалаваѓ Герду ѓ шчыкалатку, а затым у злёгку запыленую босую, дзявоцкую ступню. Бландынка-тэрмiнатар, не звяртаючы на яго нiякай увагi, працягвала страляць. У амерыканскай гарматы, быѓ недахоп, яна не магла страляць сiнхронна з буйнакалiбернай, але затое хуткастрэльнасць дзякуючы аѓтаматычнай падзарадцы i перазарадцы на вышынi. I самалёты выбухалi, прычым пападалi i iншыя ваѓчыцы.
  Ангельцы спачатку не занадта разгубiлiся, але затым, бачачы, як iх паспяхова разбураюць, пачалi скiдаць бомбы, куды патрапiла. Герда драпежна жмурылася, скалiла зубы, нават пару разоѓ пацалавала казённую частку гарматы. Ангельскiя самалёты, былi нiбы сцярвятнiкi, якiх не варта было шкадаваць. Наадварот кожнае трапленне выклiкала дзiкае захапленне, было вiдаць, што супернiк, нават баiцца скiнуць бомбы пад ледзь прысыпаныя пясочкам танкi. Але некалькi гасцiнцаѓ, усё ж такi дагадзiла па пантавай пераправе. Пачуѓся трэск i разрывы. Як мiнiмум трое мужчын-сапёраѓ загiнулi. Яшчэ асколкам раскроiла чэрап дапамагаѓшаму нацыстам арабу, а чорнавокаму мясцоваму хлопчыку адсекла руку. Арабскi дзяцюк упаѓ i падобна адразу ж захлынуѓся ѓ салёнай вадзе пралiва. Зрэшты, гэта быѓ апошнi акт мужнасцi брытанскiх лётчыкаѓ. Ужо балюча смяротныя стрэлы ваѓчыц, асаблiва Герды, якая, давяла свой рахунак да сямнаццацi. Атрымаѓшы такi жорсткi ѓрок, парадзелая паветраная эскадра павярнула назад. А бландынка-тэрмiнатар, нiбы паляѓнiчы курапатку, звалiла васемнаццатага клiента! Герда вывела афарызм:
  - Лiкам не ваююць, але па колькасцi ѓзнагароджваюць! Лiчачы, плануючы - не аблiчышся ваюя!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 22.
  Вось Конан-Паѓлiк зноѓ бяжыць. Ён набiрае хуткасць. I ѓжо пад босымi нагамi хлапчукi гарачыя пяскi пустынi. I ён яго голыя падэшвы не абпальваюць.
  А хлапчук-тэрмiнатар бяжыць сабе, i працягвае складаць;
  Пасля такой дзiѓнай сутычкi, дзяѓчаты ѓсё ж вымушаны былi страцiць час для аднаѓлення пераправы. Зрэшты, плаваць у цёплай, як сырадой вадзе куды прыемней, чым насiцца галышом i басанож па распаленай пустынi. Хоць пры гэтым i даводзiцца працаваць. Шалаѓлiвая Шарлота адзначыла:
  - Мы шмат зрабiлi цяпер, але яшчэ больш зробiм на Блiзкiм Усходзе. Так што яшчэ час збiраць ураджай не прайшло!
  Герда мякка запярэчыла:
  - Салдат прайграе не тады калi знемагае, а калi супакойваецца - бо ѓ першым выпадку выбаѓляе жалезная воля, а ѓ другiм топiць лянiвае балота бязвольства!
  Рыжавалосая заѓважыла:
  - Калi воля, а калi i бязвольнасць! Спадзяюся, хутка падгоняць новую тэхнiку.
  Герда рашуча заявiла:
  - Тэхнiка груда металу, калi атрафаваны мозг i груда мылiц, калi адмовiлi мускулы!
  Шарлота дадала:
  - У чым чалавек перасягнуѓ Бога - у адрозненне ад Усявышняга здолеѓ стварыць свайго далакопа!
  Фруда замахала на рудавалосую рукамi:
  - Толькi не аб рэлiгii. Больш падобную тэму закранаць не трэба!
  Шарлота запляскала вочкамi:
  - А пра што ты хочаш пагаварыць?
  Герда нясмела выказала здагадку:
  - Давайце абмяркуем, каб было, калi б Нямеччына выйграла першую сусветную вайну!
  Шарлота пры гэтых словах узрадавалася:
  - Вось правiльна. Самая свецкая гутарка. Кахаю па разважаць, што было б i чаго не было. I што ж скажа Герда.
  Бландынка-тэрмiнатар адказала:
  -Давайце на секунду ѓявiм, што план Шлiфена здзейснiѓся. Францыя разгромлена. Рускiя войскi разбiты i адкiнуты ва Усходнюю Польшчу. Заходняя Польшча дастаецца Нямеччыне. Уся вайна i наступныя за ёй перамовы бакоѓ, якiя ваявалi, заканчваюцца не пазней за 1915 год. Да якiх наступстваѓ прывёѓ бы такi ход падзеяѓ? Якой была б сусветная гiсторыя ѓ такой сiтуацыi?
  Да сяла маѓчаѓ Клаѓс задаѓ цалкам натуральнае пытанне:
  - А што такое план Шлiфена ? Я чуѓ не раз падобны тэрмiн, але шчыра кажучы не маю пра гэта нi найменшага паняцця.
  За Герду адказала Шарлота:
  -Трохi iнфармацыi аб плане Шлiфена . Пачнём з гiсторыi. Пасля Франка-Прускай вайны ѓ 1870, французская правiнцыя Эльзас-Латарынгiя ( Alsace-Lorraine ), у якой пражывалi немцы i французы, стала часткай Германскай iмперыi. Прагная рэваншу Трэцяя французская рэспублiка паклялася вярнуць сабе тэрыторыi, якiмi Францыя валодала больш за дзвесце гадоѓ. Францыя была iзаляваная, але пасля прыходу маладога Вiльгельма Другога на трон у 1888, а таксама паступовага аддалення Германii ад Расii i Брытанii, у Нямецкага кiраѓнiцтва стаѓ узмацняцца страх наконт магчымасцi вайны на абодва фронты.
  Клаѓс на гэта заявiѓ:
  - А вы ведаеце, хоць шматлiкiя мае аднагодкi i незадаволена бурчалi, але фюрар паступiѓ вельмi мудра, падпiсаѓшы пакт аб ненападзе са Сталiнам.
  Шарлота скалячы жамчужныя зубкi, i працягваючы наводзiць панты, працягнула:
  - Толькi гiсторыя можа даць адназначны адказ - што мудра, а што не! Францыя, пераможаная ѓ 1870 годзе за нейкiя два тыднi, усё ж была разгледжана немцамi як краiна, якая прадстаѓляе пагрозу. У той жа час на ѓсходзе знаходзiлася Расiйская iмперыя, вайна з якой магла б быць вельмi цяжкай, асаблiва калi цару ѓдалося б мабiлiзаваць насельнiцтва далёкай часткi iмперыi. А што насельнiцтва Расii ѓ 1913 году 180 мiльёнаѓ, i ѓсё на адным кантыненце i маюць адзiнае грамадзянства. У адрозненнi, напрыклад, ад Брытанii. Пасля падпiсання ѓ 1904 годзе англа-французскага пагаднення ( Entente Cordiale ), кайзер Вiльгельм папрасiѓ Альфрэда фон Шлiфена распрацаваць такi план, якi б дазволiѓ Германii весцi вайну на двух франтах адначасова, i, у снежнi 1905 года фон Шлiфен прыступiѓ да працы.
  Герда тут жа адзначыла:
  - Вось чаго нам трэба было чакаць, памятаючы старажытнагрэчаскую прыказку: "За двума зайцамi пагонiшся - нi аднаго не зловiш!"
  Шарлота кiѓнуѓ галавой, адказала:
  - Тут я, вядома ж, згодна, але... Верагодна дыпламатычным шляхам гэта аказалася занадта цяжка, практычна немагчыма дамагчыся. Тут згуляла ролю ѓпартасць цара Мiкалая Першага, цьфу яго другога.... I iнтрыгi Брытанii, а можа i ЗША. Магчыма, i кайзер апынуѓся не суцэль пераканаѓчым...
  Герда тут адзначыла:
  - Думаю, не трэба было аб'яѓляць вайну Расii. Не выключана, першым Мiкалай Другi не рызыкнуѓ бы напасцi! Або iншы варыянт, наступ супраць рускiх, з часавай адмовай ад нападу французаѓ.
  Шарлота на гэта спакойна з дэманстратыѓным пазяхаючым адказала:
  - Якраз Шлiфен хацеѓ пачаць з жабятнiкаѓ, у якiх не было свайго Напалеона Банапарта. У аснове плана ляжала iдэя хуткага захопу Францыi. План прадугледжваѓ 39 дзён для таго, каб захапiць Парыж, i 42 днi для канчатковай капiтуляцыi Францыi. Па разлiках графа, гэтага часу павiнна было хапiць, каб не даць Узброеным сiлам Расiйскай iмперыi мабiлiзавацца, i напасцi на ђсходнюю Прусiю. План быѓ заснаваны на магчымасцi немцаѓ захапiць Францыю настолькi хутка, каб у супернiка не было часу на мабiлiзацыю войскаѓ, а затым быѓ прадугледжаны разварот войскаѓ у бок Расii. У планы Германii ѓваходзiла таксама жаданне захапiць такiя нейтральныя краiны, як Люксембург, Бельгiя i Нiдэрланды."
  Герда працягвала ѓпарцiцца:
  - Але вось у гэтым выпадку, як раз i не трэба было аб'яѓляць Расii вайну, ды i наогул уладкоѓваць балканскi крызiс, тым больш, што Сербiя пагадзiлася практычна з усiм умовамi Германii цi дакладней Аѓстра-Венгрыi. Так бы i ѓдар нямецкiх войскаѓ стаѓ раптоѓней, i працяглага другога фронта не ѓзнiкла.
  Фруда коратка адзначыла:
  - Лагiчна!
  Шалота на гэта заявiла:
  - Вы ведаеце не так ужо лёгка вырашыцца на вайну. Асаблiва калi няма нагоды...
  Клаѓс спытаѓ агнязарную ваяѓнiцу :
  - А хiба ѓрокi гiсторыi ѓлiчваць не варта?
  Шарлота тут жа кiѓнула:
  - Варта адпаведныя рабiлi нашыя генералы. Напрыклад, такiя. Доѓгi час войскам Германii не ѓдавалася ѓзяць Парыж (у 1870 аблога Парыжа доѓжылася месяцамi, у адрозненне ад запланаваных 39 дзён), але ѓсё ж, пасля доѓгiх баёѓ, яны прайшлi праз Заходнюю частку горада. Сутнасць плана заключалася не ѓ тым, каб захоплiваць гарады i гандлёвыя цэнтры краiны, а ѓ тым, каб прымусiць французскае войска здацца, i захапiць як мага больш воiнаѓ у палон, гэта значыць паѓтарыць ход Франка-Прускай вайны.
  Герда дапамагла ѓставiць чарговую дэталь у збудаванне (дзяѓчаты размаѓлялi не вылазячы з вады). Дзяѓчына-ваѓчыца заявiла:
  - Гэта, увогуле-то, было суцэль рэальна, хоць...
  Перабiѓшы Герду, Шарлота працягнула:
  - Але на жаль, некаторыя дэталi, якiя пасля прывялi да краху, былi незаѓважныя для нямецкага камандавання: i Шлiфен , i чалавек, якi пасля выконваѓ план, Гельмут фон Мальте , былi спакушаны магчымасцю абкласцi французскую армiю з двух бакоѓ. Натхненнем каторы раз паслужыла гiсторыя, а менавiта поѓнае паражэнне армii Старажытнага Рыма ѓ бiтве пры Канах у 216 годзе, i менавiта гэтую бiтву вельмi скурпулёзна вывучыѓ Шлiфен . Па сутнасцi, яго план быѓ даволi вялiкiм пераасэнсаваннем плана Ганiбала.
  Клаѓс адобрыѓ i нават забiѓ нагамi па вадзе:
  - Вось гэта якраз ткi правiльна! Ганiбал генiй - вышэй за Цэзар!
  Герда не пагадзiлася:
  - Якраз наадварот Цэзар вышэй Ганiбала менавiта тым, што здолеѓ выйграць партызанскую вайну ѓ галаѓ, чаго аднавокаму палкаводцу так i не ѓдалося зрабiць з Рымам.
  Вогнезарная ваяѓнiца на гэта рыкнула:
  - Я мяркую, што збоку, Ганнiбала не трэба было прапаноѓваць Рыму мiр, а быѓ сэнс адразу ж iсцi на сталiцу.
  Герда тут жа дадала:
  - А з боку кайзера, не трэба было аб'яѓляць вайну Расii!
  Шарлота не зусiм пагадзiлася:
  - Гэта яшчэ як сказаць, у прынцыпе можна было выстаяць i на два фронты. Мабiлiзацыя рускай армii праходзiла вельмi марудна з-за дрэннага стану i пакрыцця краiны чыгункамi. Ну, натуральна, вельмi iнэртнай бюракратычнай машыны i проста неймавернай карупцыi ѓ расейскiм кiраѓнiцтве. Пасля хуткай перамогi над Францыяй Германiя вырашыла засяродзiць свае сiлы над Усходнiм фронтам. План складаѓся ѓ тым, каб пакiнуць 9% войска ѓ Францыi, а пакiнутыя 91% накiраваць у Расею. Кайзер Вiльгельм Другi выказаѓся так: "Мы будзем снедаць Парыжам, а на абед будзе Санкт-Пецярбург"!
  Клаѓс усклiкнуѓ:
  - Вось гэта па-нашаму! Вядома, Расея не сыдзе! Спадзяюся мы яшчэ будзем тупаць па Чырвоным пляцы!
  Шарлота пацвердзiла:
  - Вядома ж, будзем! Захоп Блiзкага Усходу дазваляе нам, у выпадку вайны з СССР, нанесцi ѓдар практычна адразу па Азербайджане, а значыць завалодаць i Бакiнскай нафтай.
  Герда праявiла цiкаѓнасць:
  - А што ж канкрэтна ѓ выпадку нашай перамогi было!
  Шарлота на гэта адказала з глыбокiм уздыхам:
  - Спачатку неабходна ѓспомнiць да якiх наступстваѓ прывёѓ ход падзей у Бягучай не самой на жаль салодкай рэальнасцi.
  Першае: Брытанiя выходзiць з вайны, маючы велiзарны абавязак перад Амерыкай. Народ стамiѓся ад вайны, дух нацыi зламаны. Праѓда, сёе-тое ѓдалося прыхапiць; багаты нафтай Iрак, Намiбiю з буйным алмазнымi i залатаноснымi радовiшчамi.
  Другое: Францыя панесла жахлiвыя матэрыяльныя i людскiя страты, што ставiць пад пытанне яе далейшае развiццё як сусветнай дзяржавы. (Хаця Францыя яшчэ лiчылася такой аж да 1940 гады, кровапусканне 1914-1918 гадоѓ падарвала сiлы нацыi, у вынiку чаго французскi прагрэс быѓ занадта павольным, i ѓ 1940 году часткi нашага доблеснага Вермахта паставiлi ѓсё на свае месцы).
  Трэцяе: Амерыка выйшла на вядучыя пазiцыi ѓ свеце, еѓрапейскiя краiны, якiя ѓдзельнiчалi ѓ вайне, сталi даѓжнiкамi Амерыкi, амерыканскiя вайскоѓцы атрымалi першы досвед глабальных ваенных аперацый. Амерыка пачынае разбег, якi прывядзе яе альбо да ролi адзiнай супердзяржавы ѓ свеце, альбо ператварыць груду дымлiвых галавешак. Наш Гiтлер нiчога не даруе i нiколi не прайграе!
  Клаѓс, плёскаючыся вадой, пагадзiѓся:
  - Ну, гэта дакладна! Фюрар нiкому спуску не дасць! Хаця, напрыклад я чуѓ, што ѓ рускiх ёсць танкi, памерамi з трохпавярховым дом!
  Вогнезарная ваѓчыха хiхiкнула:
  - Гэта iм цяпер не дапаможа! Чацвёртае; Расii адбылася рэвалюцыя з вядомымi наступствамi. Дзеля справядлiвасцi трэба прызнаць, што Сталiн гэта, вядома ж не такая бязвольная баба як Мiкалай Другi, i бальшавiкоѓ ёсць хрыбет i важкiя кулакi!
  Далей ужо загаварыла Герда:
  Ну i вядома самае паскуднае; для Нямеччыны паражэнне стала нацыянальнай катастрофай, даѓгi краiны велiзарныя, народ дэмаралiзаваны, эканомiка ѓ найглыбокай яме, флот стаiць на прыколе ѓ Скапа-Флоу, калонii страчаныя, войска амаль распушчана (цi ледзь рэйхсвер 20-х гадоѓ можна лiчыць паѓнавартаснай армiяй), набiраюць сiлу рэвалюцыйныя рухi.
  Клаѓс паспяшаѓся дадаць:
  Былi i iншыя наступствы, тыпу распаду Аѓстра-Венгрыi, але гэтыя, без усялякага сумневу, найважнейшыя. Потым Амерыка пачне заваёѓваць усе новыя i новыя пазiцыi ѓ свеце, Англiя будзе iх губляць, на месцы Расii паѓстане iндустрыяльны СССР, у Нямеччыне да ѓлады прыйдзе наш фюрар Гiтлер i т.д. Вынiкi вядомыя i яны не адназначныя. Сам факт, што Нямеччына атрымала ѓ вынiку правадыром, такога вялiкага генiя як фюрар, шматлiкае здольны з лiшкам перакрыць!
  Шарлота з напорам скончыла::
  - Безумоѓна, што пераможцам у Першай Сусветнай вайне ( У другой сусветнай адназначна можа перамагчы толькi Трэцi Рэйх) была толькi адна краiна - Амерыка. Можна сказаць, што некаторыя выгады ад вайны атрымала Японiя, але ж на перамогу гэта не цягне!
  Фруда са злосцю вымавiла:
  - Вось ужо гэтыя здраднiкi японцы! Як здыхлятнiкi ѓчапiлiся ѓ нашы калонii. А яшчэ гавораць - высакародныя самураi!
  Шарлота знiзiѓшы голас, працягнула:
  -Разгледзiм, што было б, калi б перамагла Германiя. Такiм чынам, у пачатку 1915 года ѓсе кантынентальныя краiны заключылi мiр. Германiя значна павялiчыла свае калонii (пакуль толькi фармальна), разграмiла ѓсiх сваiх еѓрапейскiх ворагаѓ i па-ранейшаму мае другi флот у свеце пасля брытанскага. Амерыка не паспела ѓмяшацца ѓ вайну. Далей падзеi могуць пайсцi па двух варыянтах.
  Варыянт першы: Брытанiя працягвае дужанне.
  Клаѓс на гэта заявiѓ:
  - Улiчваючы ѓпартасць ангельцаѓ гэта найболей, верагодна! Бо не папрасiѓ жа яны мiру ѓ 1940 году, пасля разгрому Францыi. Цi наѓрад у iх хопiць адвагi на гэта i зараз!
  Шарлота выпусцiла з вачэй сонечны зайчык:
  - Тым горш для iх! Далейшыя дзеяннi могуць развiвацца па наступным сцэнары. Цэнтральныя дзяржавы, аказаѓшы цiск на Iталiю, робяць яе сваiм саюзнiкам i пачынаюць барацьбу за Мiжземнае мора. Аб'яднаныя флаты Iталii i Аѓстра-Венгрыi, вядома, не выцесняць Англiйскi Флот з гэтага ТВД, але адцягнуты на сябе частка яго сiл. Гэта будзе спрыяць Германii ѓ правядзеннi генеральнай марской бiтвы. Акрамя таго, рэсурсы Нямеччыны не скаваныя сухапутнай вайной, i яна можа прыступiць да падрыхтоѓкi падводнай вайны. Яшчэ адзiн варыянт - палегчыѓшы ѓмовы мiру для Францыi (напрыклад, пакiнуѓшы ёй больш калонiй) Нямеччына наѓзамен патрабуе яе ѓдзелу ѓ вайне супраць Англii, выкарыстаючы яе калонii як плацдарм для дзеянняѓ супраць брытанскiх калонiй. I, нарэшце, Германiя магла б перакiнуць войскi ѓ Турцыю, i заваяваць блiзкi Усход, узяѓшы пад свой кантроль Суэцкi канал. Для Брытанii гэта была б катастрофа.
  Клаѓс нервова хiхiкнуѓ:
  - Тое, што якраз зрабiлi мы... Вось толькi пакуль танкi пераправiць не можам!
  Шарлота прыгразiла пальчыкам:
  - Толi яшчэ будзе ой-ой-ой! Зрэшты, выснову можна зрабiць адназначную. Бо такiм чынам, застаѓшыся сам-насам з усёй Еѓропай, Брытанiя непазбежна пацерпiць паражэнне. Вiдавочна, што Амерыка не паспее ѓмяшацца ѓ вайну да гэтага часу, акрамя таго, у святле хуткай перамогi Нямеччыны неабходнасць такога ѓмяшання за акiянам будзе ацэньвацца як вельмi сумнеѓная.
  Фруда жорстка заявiла:
  - Янкi натуральна не асмелiцца ѓмяшацца!
  Вогнезарная ваяѓнiца, скалячы зубкi, дадала:
  -Значыць такiя вось пiрагi: Брытанiя альбо церпiць разгром, альбо зводзiць вайну ѓ нiчыю, коштам эканамiчнага заняпаду i страты значнай часткi флота, што аѓтаматычна азначае страту панавання на моры са ѓсiмi вынiкаючымi з гэтага для каланiяльнай iмперыi наступствамi. Таму больш верагодна, што Брытанiя будзе дзейнiчаць па iншым варыянце.
  - Якому ж? - пацiкавiлася Фруда.
  Шарлота расцягнула яшчэ шырэй свае пунсовыя губкi ѓ пажадлiвай усмешцы:
  - Варыянт другi - дзе кожны герой. Брытанiя заключае ганаровы свет. Умова ѓ свету адна - Брытанiя юрыдычна прызнае новую сiлавую рэальнасць у свеце, у выглядзе прызнання былых французскiх калонiй нямецкай тэрыторыяй. Для Нямеччыны такi мiр таксама выгодны, бо не трэба расходаваць рэсурсы на працяг вайны, не трэба рызыкаваць сваiм флотам, якому, хутчэй за ѓсё, не атрымаецца зладзiцца з брытанскiм. - Перахапiѓшы недаверлiвыя погляды суразмоѓцаѓ, дадала. - Нажаль, фартуна сляпая. Акрамя таго, не варта чакаць умяшаннi новых краiн у вайну, а можна засяродзiцца на працягу свайго эканамiчнага развiцця i засваеннi вялiзных каланiяльных уладанняѓ. Хутчэй за ѓсё, падзеi развiвалiся б менавiта па такiм сцэнары. I ѓсё гэта прывяло б да зусiм неверагоднага для чалавека з нашай слаѓнай рэальнасцi ходу гiсторыi...
  Шарлота замоѓкла, а Герда паспрабавала было адкрыць рот, як адна з дзяѓчынак як закрычыць:
  - Трывога! Насоѓваецца трапiчны ѓраган. Я гэта адчуваю!
  Мадлен адразу ж скамандавала:
  - Зварочваемся! Грызетка нiколi не памыляецца ѓ такiх прагнозах!
  Ваяѓнiцам-ваѓчыцам прыйшлося i на самай справе згортваць свой скарб i эвакуiравацца. Зрэшты, не толькi Грызетка, але i астатнiя дзяѓчаты адчулi, як раптам стала рэзка, у стылi ледзяной антыѓтопii халадаць, нягледзячы на тое, што сонца якраз знаходзiлася ѓ зенiце. Яны працавалi зладжана, ужо без усялякiх жартаѓ i лiшнiх слоѓ.
  Паспелi якраз своечасова, пасля чаго наляцеѓ такi вецер, што пыл не даваѓ бачыць на дыстанцыi больш за два метры.
  Дружная чацвёрка схавалася ѓ даволi прасторным танку, дзе, дарэчы, было цяплей, i размясцiлася паѓкругам.
  Клаѓс некалькi недарэчна спытаѓ:
  - Ну, што наступiѓ канец свету?
  Шарлота адказала:
  - Не! Гэта максiмум не некалькi гадзiн! Нiяк не больш!
  Па рацыi паслухаѓся строгi, амаль мужчынскi голас Мадлен:
  - Можаце пакуль паспаць мiлыя дзяѓчаты! Далей да самага Багдаду давядзецца iсьцi маршамi, каб нагнаць упушчаны час!
  Ваѓчыхi ваяѓнiцы дружна з прысвiстам гаркнулi:
  - Ёсць усiм спаць!
  Герда i Шарлота лёгкiя такiм чынам, каб iх аголеныя целы прыцiскалiся адна з правага боку, а другая з левага да юнага Клаѓса. Заснулi яны амаль маментальна, тут мовiлася i стомленасць i звычка засыпаць адразу, як толькi атрыманы загад (звычка выратавальная ва ѓмовах хранiчнага дэфiцыту сну i адпачынку ва ѓмовы казармы i элiтнай школы!). Пры гэтым як i трэба было чакаць, яны на пару апынулiся ѓ сваiм бясконцым сне-серыяле.
  Зрабiѓшы яшчэ некалькi "дзяжурных" стрэлаѓ: "ужо балюча настырнымi былi гэтыя адмарозкi, што падалi забiтыя чэргамi. Герда вярнулася да дыскусii:
  - Я мяркую, што Люцыпар i на самай справе першапачаткова быѓ добры, узвышаны i высакародны анёл. Але ѓ яго сэрцы пасялiлася грэх i ганарыстасць! Так атрымалася, што пад уплывам граху - таямнiцы беззаконня добрае ѓ душы галоѓнага анёла стала адмiраць, i ѓзнiкла злосць.
  Божа мой, да чаго ты прыгожы i чысты,
  Веру я, што твая праѓда бясконцая!
  Ты аддаѓ на крыжы сваё слаѓнае жыццё,
  А зараз у маiм сэрцы гарэць будзеш вечна!
  
  Ты Гасподзь прыгажосць - радасць, мiр i любоѓ,
  Увасабленне бязмежнага, яркага святла!
  Ты пралiѓ за людзей каштоѓную кроѓ,
  Выратаваная бязмежнай ахвярай планета!
  З вялiкiм натхненнем праспявала Герда. З яе сапфiравых вачэй выкацiлiся дзве жамчужныя слязiнкi, яны слiзганулi па атласнай шчочцы i капнулi ѓнiз. Дзяѓчыне стала вельмi брыдка, за сваю жорсткасць. Шарлота ѓлавiла яе настрой:
  - Цяпер нам трэба забраць зброю "Стынгеры" i перадаць iх тэрарыстам. Такi ѓ нас першапачатковы план. Трэба ѓвайсцi ѓ давер турэцкаму султану.
  Герда пацерла саднюю пятку аб метал, босая ступня пакрылася дробнымi пухiрамi i выцiснула:
  - Цалкам разумнае меркаванне. Але спачатку пакiнем горад, Нью-Сарай злёгку надакучыѓ.
  Шарлота трапным стрэлам зрэзала бiплан, якi мiльгануѓ у небе, той задымiѓ хвастом i пайшоѓ у пiку ѓнiз:
  - А мне падабацца. Стварыць сярод Чарнахараѓскiх прастораѓ даволi прыстойны анклаѓ не кожнаму пад сiлу!
  Герда ѓ прыкрасцi ѓздыхнула:
  - У гэтым банду "Устойлiвасць" не папракнеш.
  Танк i БМП кацiлi з горада, паступова яны разганялi сваю хуткасць, iмкнучыся выцiснуць максiмум. Нямецкi "Гепард" разагнаѓся да васьмiдзесяцi пяцi кiламетраѓ за гадзiну, А БМП пераскочыла за сто.
  - Не ганi так Герда, раптам нарвешся на засаду! - рыкнула ѓ трывозе Шарлота.
  - Тады пасаджу супернiка на два ствала! - Ашчэрылася бландынка-тэрмiнатар.
  Па дарозе iм трапiлiся тры матацыклы, адзiн нават стрэлiѓ з мiнамёта. Зрэшты, расстрэльваць iх у стылi кампутарнай гульнi вельмi нават прыемна.
  - Мы валадары вогненных трас. - заявiла, павiскваючы ад захаплення Шарлота. - Затым, строга спытала палкоѓнiка. - Змацуючы сэрца мы выйшлi з гульнi. Гэта было цяжка, але нажаль неабходна!
  - А што вы хацелi зрабiць гэтую тэрыторыю незаселенай. У нашыя стратэгiчныя планы гэта не ѓваходзiць! - прароѓ у адказ палкоѓнiк.
  - Добра, але ѓплыѓ групоѓкi "Устойлiвасць" падарвана. Значыць, трэба будзе вам сёе-тое змянiць у палiтыцы ѓнутры зоны. - З выглядам прафесара падказала агнязарная лэдзi.
  - Вядома, але гэта вырашыць вышэйшае кiраѓнiцтва. А пакуль ловiце гэтага чорта турэцкага султана! - Абсек камандзiр.
  Мiнуѓшы вал дзяѓчыны, заехалi ѓ джунглi. Наперадзе свяцiлiся анамалii.
  - Сам горад, магчыма, мае нейкую абарону ад гэтых цудаѓ. - заѓважыла, хмурачы лобiк Герда. - Расчынiѓшы яе прыроду, мы маглi iстотна рушыць наперад у засваеннi зоны.
  - Вядома, маглi! Але ж гэта робяць i без нас! Лепшыя вучоныя Трэцяга Рэйха працуюць! - Рыкнула ѓ адказ Шарлота.
  - А што навукоѓцы, да гэтага часу не навучылiся лячыць ФЛПIД i рак. Колькi людзей памiрае ѓ пакутах. Вось я б гэтым занялася! - Герда надзьмула шчокi i сцiснула кулакi з такой сiлай, што яшчэ косткi пачырванелi.
  - У Трэцiм Рэйху сiстэму аховы здароѓя трэба мадэрнiзаваць па прыкладзе Белага Марса( Выдатны жарт, гумар нябожчыкаѓ!). Бо грошай хапае, можна зрабiць яе бясплатнай i даступнай усiм. - Шарлота падняла да верху пальцы, затым зноѓ пальнула. - Акрамя таго, было лепш, калi б хлопцы i дзяѓчаты служылi б разам, ствараючы змешаныя роты. Падумаць толькi юнака ѓ самым свiтаннi сiл i лiбiда на два гады, а раней на чатыры гады пазбаѓлялi жаночай ласкi. Нездарма выраслi так рэзка злачынствы на сэксуальнай глебе. Сэкс лепшыя лекi ад усiх душэѓных хвароб, але, нажаль, дарагiя i цяжкадаступныя! - Заѓважыла Шарлота.
  - У цябе я бачу толькi гэта ѓ галаве! - З пагардай заявiла Герда.
  - Цалкам нармальны iнстынкт! Хто не любiць сэксу, той не любiць жыцця, i не шануе радасцi цела! А ѓ каго цела не адчувае свабоды, то i душа стамляцца ѓ засценку! А, увогуле мы пад'язджаем! - Шарлота ткнула пальчыкам наперад, збiѓшы пры гэтым тоѓстага, квадратнага чмяля.
  Танк i БМП аб'ехалi анамалiю, потым яшчэ адну варонку. Пацягнула свежымi разрадамi. Анамалiя пацягнула свае шчупальцы, амаль нябачныя, але адчувальныя, так што завiбравала браня, нiбы па ёй застукалi каменьчыкi.
  - Гэта даволi цiкава, я адчуваю хвалi, вельмi дробнага дыяпазону, яны награваюць пакрыццё! - Сказала, злёгку па-жаночаму нервуючыся, Герда.
  - Я таксама не бервяно! Ды гэта ѓжо сёе-тое! Акрамя таго, нашы танкi - гэта навала металу i могуць прыцягнуць негатыѓную энергiю! - Твар Шарлоты пачырванела, яна адчувала ѓсё нарастальнае напружанне, розных палёѓ.
  - Можа паспрабаваць асколачным снарадам! Страсенне паветра зменiць параметры фону. - прапанавала бландынка-тэрмiнатар.
  - Не, лепш проста абыдзем! - Дзяѓчына патрэсла джойсцiкам. - Наогул, мы немцы гэта разумна прыдумалi. Замест руля i кнопак, выкарыстоѓваць у якасцi кiравання элемент гульнявой прыстаѓкi. Нездарма германскiя "Мэрсэдэс" i БМВ такiя папулярныя машыны, нават амерыканскi прэзiдэнт iх паважае, пры ѓсёй фанабэрыi янкi.
  Пад гусенiцы сунуѓся пацукабан , звер шчоѓкнуѓ iкламi i кiнуѓся пад машыну.
  Трэск ламаючых рэбраѓ, i разлiтай крывi, абвясцiѓ, што стварэнне тыраць.
  Яшчэ дзясятак падобных монстраѓ знялi кулямётныя чэргi, яны падалi, а мяса лiтаральна рвалася на часткi.
  - I з iмi скончана з гарантыяй. - заявiла, крывячыся дзяѓчына.
   Пацукасакi , i iншыя пачвары ад танкаѓ шарахалiся, мабыць прымаючы iх за небяспечных звяроѓ-мутантаѓ.
  - Глядзi яны нас баяцца! - Герда, па-дзiцячы паказала пальцам.
  - Не вялiкая заслуга, ты б таксама спалохалася. - Адказала, паказваючы язычок Шарлота.
  Потым дзяѓчаты ѓсё ж замарудзiлi ход i выехалi на пратоку. Дзве машыны, танк i БМП усталi на прыкол.
  - Ну што, падобна, сяго-таго мы дасягнулi! Вось i наша падлодка ѓсплывае! - З задавальненнем, адзначыла Герда.
  - Даѓно пара! - Рыкнула Шарлота.
  З-пад вады паказалiся асновы тытанавай лодкi. Дзiѓная машына паднялася па пратоцы ѓгору. Яна часткова дублiравала функцыi танка, але натуральна пераѓзыходзячы ва ѓнiверсалiзме.
  З яе чэрава выскачылi ѓжо знаёмыя байцы ѓ экзоскелетах, а таксама палкоѓнiк. Яны сталi перадаваць юным ваяѓнiцам распакаваныя "мега-стынгеры".
  - Вось некалькi штук гэтай мадыфiкацыi мы возьмем сабе для вывучэння. - заявiѓ, прыкра пыжась палкоѓнiк. - А астатняе, не навочнаму сябар турэцкаму султану.
  - Мне не вельмi падабацца iдэя прынесцi такi шчодры дарунак ворагу Трэцяга Рэйха. - Шарлота ссунула бровы.
  - Гэта данайскi дар. Па-першае, мега-стынгеры стануць зусiм бескарыснымi ѓ баi. А па-другое... - пачаѓ, было палкоѓнiк.
  - Я ведаю! - бесцырымонна перабiла Герда.
  - Што ты ведаеш? - Палкоѓнiк зараз насцярожыѓся.
  - Што, па-другое. Вы паставiлi на кожны мега-стынгер пазыѓны з прыёмам. Вы ѓ гэтым выпадку зможаце адсочваць перасоѓванне непрыяцеля! - Усклiкнула здагадлiвая бландынка-тэрмiнатар.
  - Ды свайго роду жучкi! - перабiла Шарлота. - Гэта вельмi проста, для звяроѓ такога росту!
  - Вы адгадалi! Ды мы такiм спосабам будзем адсочваць усе iх тузанiны. А вось будуць кiдацца яны класна. - Суровы, ужо немалады прадстаѓнiк спецслужбаѓ усмiхнуѓся.
  - Ну, добра тады мы прымем дарунак! - Дзяѓчаты з задавальненнем пляснулi, адзiн аднаго ѓ далонi.
  - Акрамя таго, у вашыя танкi таксама будуць уведзены жучкi. Бо напэѓна знойдуцца сведкi, што вы iх сагналi, а так перадасце iх турэцкаму султану. I чарговы падарунак яму i ѓ нас мэт для адсочвання будзе больш! - Палкоѓнiк хiтра падмiргнуѓ.
  Герда згодна кiѓнула:
  - Напэѓна падступны турэцкi султан захоча туды сам залезцi. Бо гэта вельмi, здаецца, уладалюбiвы тэрарыст асабiста, выпрабуе новую тэхнiку.
  - I мы таксама. " Гiпержучкi " змогуць перадаваць вiдэамалюнак з танка i БМП. Выразнае i акуратнае, а таксама часткова агляд па-за танкам. Мы будзем за супернiкам стала сачыць! - Прадстаѓнiк спецслужбаѓ кiнуѓ у рот никотинозаменную жуйку з дадаткамi фтору (Зубы гэтым умацоѓваюцца!).
  Пасля паѓзы Шарлота спытала:
  - А што за тэхнiка?
  Палкоѓнiк дастаѓ маленькiя крышталi, працягнуѓ на далонi:
  - Мiнi-электронiка, iм можна надаць любую форму. Мы iх так схаваем у прыборах танка, што супернiк нiяк не заѓважыць. Павер, нават амерыканскiя эксперты не змогуць нiчога выявiць. Гэта можна схаваць у панэль цi пад выгляд лаку.
  - Ого, я не ведала, што нашы, такое ѓмеюць! - Вогнезарная ваяѓнiца ѓ захапленнi правяла язычком сабе па губка.
  - Тут не толькi нашы. За вялiкiя грошы купiлi некалькiх амерыканскiх навукоѓцаѓ i двух рускiх, а таксама iндуса. Не кажучы аб тым, што тое-сёе нашы людзi выкралi з навукова-даследчых iнстытутаѓ ЗША i Канады. Супраць апанаванага турэцкага султана кiнуты ѓсе сiлы навукi непераможнага Трэцяга Рэйха. Лепшыя кадры i розумы. Так што дзяѓчаты вы не самотныя, за вашым плячом дыханне магутнай краiны! - Пафас палкоѓнiка быѓ не зусiм дарэчны ѓ дадзенай аѓдыторыi, але юныя дзяѓчаты, адказалi з энтузiязмам.
  - Мы гэта адчуваем! Слава магутнай Германii!
  Байцы спецназа замацавалi Гiпержучкi на танку i БМП. Усё ѓважлiва заладзiлi, а "мега-стынгеры" пагрузiлi на адмысловую каляску. Пакуль рабiлi падобныя падрыхтоѓкi, палкоѓнiк спытаѓ:
  - Колькi прыкладна з улiкам карабля вы прыкончылi людзей. Герда крыху задумалася i адказала:
  - Я асабiста каля тысячы чатырохсот!
  Шарлота выскаляючыся, пацвердзiла:
  - А я прыкладна таксама тысячу трыста. Мы бiлiся на роѓных!
  - I дзве тысячы васьмiсот у вынiку. Добрая разборка, цягне на жалезны крыж з дубовым лiсцем, а можа нават i мячамi!). Мы занясем гэта ѓ аналаг паспяховых дзеянняѓ спецназа. Вас магчыма таемна ѓзнагародзяць! Ведаеце, для спецвойскаѓ увялi, яшчэ акрамя крыжоѓ - новую ѓзнагароду рубiнавую зорку. З яе дапамогай вы атрымаеце права на пазачарговае воiнскае званне вы хто дарэчы! - спытаѓ, чамусьцi хмурачыся палкоѓнiк.
  - Герда Белая смерць! - радавы войскi СС Трэцяга Рэйха.
  - Шарлота Вогненная Сатана! - радавы войскi СС Вялiкай Германii або Трэцяга Рэйха.
  - Верце, вас абавязкова зробяць у афiцэры, зрабiѓшы обер -лейтэнантамi.
  У небе прамiльгнула птушка-мутант, у цемры блiснуѓ голы чэрап, з зубамi выгнутымi як маланка. У цэлым цудоѓны асобнiк для ужасцiк. Страляць зрэшты, не прыйшлося, птушка-рэптылiя праляцела мiма.
  Шарлота ѓсё ж дзюбнула з аѓтамата, кулi патрапiлi ѓ буйную памерамi з знiшчальнiк, стварэнне. Рэптылiя войкнула i ѓзарвалася. Паветраная хваля кiѓнула дрэвы.
  - Прыгожа я нарабiла, яе! Толькi пёры ѓ яе трывалей легаванай сталi, трэба патрапiць сапраѓды ѓ зад, пад хвост. Пасля чаго выбухае прыродны газ, i кiслата што назапасiлася ва вантробах. - заявiла, выхваляючыся не занадта патрэбным поспехам Шарлота.
  - Птушка Руѓфi , такая асаблiвая, дзiкая, небяспечная. Але даволi рэдкая, можна было i пашкадаваць. - млява пазяхнуѓ палкоѓнiк.
  - А яна трупамi сiлкуецца i заразу разносiць. Былi выпадкi, калi жывых салдат ела, ды ну яе апраметную! Ды i наогул мы з вамi забалбаталiся! - Рыкнула Шарлота.
  Палкоѓнiк тут ужо ахвотна пагадзiѓся.
  - Так, вядома ж, забалбатаць звыш усякай меры. Таму ѓ мяне ёсць прапанова лепей. Няхай самая вядомая прымадонна Герда выканае, для нас, наконт такой яркай перамогi песеньку.
  Герда не выявiла асаблiвага энтузiязму:
  - Цяпер я вiдавочна не ѓ голасе i не ѓ настроi. Можа iншым разам?
  Шарлота запярэчыла:
  - Iншага разу можа i не быць! Акрамя таго, у песнi варта толькi пачаць, i далей усё iдзе вельмi нават лёгка. Ну, не саромейся, а я табе падпяю!
  Герда пару разоѓ моцна кашлянула, каб прачысцiць горла i заспявала, сваiм анёльскiм галаском:
  Па светазданню я стомленая блукаю,
  Як шмат у iм жорсткага i злога!
  Але Госпада толькi аб адным прашу,
  Каб абаранiѓ, свет блiзкага, роднага!
  
  Вайна, не ведаючы межаѓ, да мяне прыйшла,
  Сваiм крылом бязлiтасным накрыла!
  Меч завостраны, не ведаючы чахла,
  Вось злы дракон сваё прасунуѓ рыла!
  
  Але прускi рыцар, магутны волат,
  Зламаць яго не можа пекла апраметнае!
  Сказаѓ зладзюжкамi - сумленне ты не стыр,
  Бо сумленнасць наша - ведай надзею!
  
  Таць спалохаѓся - бачыць страшны меч,
  За беззаконне - жорсткая адплата!
  Мы лiхаiмцам, можам зараз спалiць,
  А Радзiме высокая ѓзнагарода!
  
  Хто не любiѓ - не ведае гэтых пакут,
  Што прынясе рашэнне iншае!
  Але нашае вогнiшча, паверце, не патух,
  Нас хопiць, калi разам двое!
  
  Адлiк вядома строгi Бог iдзе,
  Ён слабым, нясмелым - зусiм не абарона!
  Такi ѓжо людзям - быѓ пастаѓлены рахунак,
  Што раць якiя жывуць у бразгаткi пабiтая!
  Але чалавек як калок-росток,
  Калi ён верыць - ведайце, не звяне!
  Уцёкi прагрэсу ведайце, не ѓсох,
  Касмiчныя бачым у небе далi!
  
  Што нам у гэтым свеце - патрэбен бо поспех,
  Такая чалавецтва натура!
  Вясёлы, юны раздаецца смех,
  I вырастае новая культура!
  
  Кансерватызм жорсткi наш кат,
  Скавалi ланцугi думка людзей як камень!
  Але калi цяжка салдат не плач,
  Мы будзем, верце воiны ва ѓдары!
  
  Перамога доѓгачаканая прыйшла,
  А хто б яшчэ ѓ гэтым сумняваѓся!
  Думка чалавек вострая iголка,
  Хто волат, той не гульня паяца!
  
  Планета шчасце веру, здабудзе,
  Мы станем - ведаю ѓсе мiлыя, прыгожыя!
  А злосцi выплацiць нам справядлiвы рахунак,
  Нальюцца шчодра каласкамi нiвы!
  
  Не ведаем мы спакою, у тым доля,
  Наколькi эвалюцыя жорсткая!
  У сусвеце бязмежнае бязмежжа,
  У iм кожнае стварэнне самотна!
  
  На лепшае, разлiчваем мы,
  Што будзе шчасце i знiкне страх!
  I стануць як роднымi ѓсе сыны,
  А новы шлях апiшам мы ѓ вершах!
  . ЭПIЛОГ
  Хлопчык-волаты нарэшце прыбыѓ да Цiта ѓ стаѓку. Той яшчэ не ведаѓ, што Нерон дашле яму свайго целаахоѓнiка i прыняѓ юнага ваяѓнiка вельмi насцярожана. Але Конан-Паѓлiк паказаѓ яму пергамент з пячаткай i подпiсам самога iмператара Нерона.
  I недавер развеялася. Тым больш хлопчык-волаты лёгка скамячыѓ пальцамi спачатку рук, а затым i ног па меднай манеце паказаѓшы сваю фенаменальную сiлу.
  А прыбыѓ юны ваяѓнiк якраз своечасова. Цар Парфii сабраѓ усе сiлы i атрымаѓшы амаль пяцiразовую лiкавую перавагу разам з паѓсталымi юдэямi паспрабаваѓ атакаваць войска Цiта. Сiлы былi няроѓныя, хоць у рымлян, мабыць, лепшая зброя i арганiзацыя.
  Цiт заняѓ загадзя падрыхтаваную, умацаваную пазiцыю. I там стаѓ адлюстроѓваць нацiск, праѓзыходны сiл цара Керза . I панеслiся на рымлян парфянскiя i юдзейскiя палкi.
  Хлопчык-мульцяшцы падняѓ лук i нацягнуѓ цецiву. I выпусцiѓ па ворагах стралу. А затым босымi пальчыкамi ножак шпурнуѓ дзiда, i прабiѓ адразу трох парфянскiх воiнаѓ.
  Конан-Паѓлiк праспяваѓ:
  - За вялiкi камунiзм Нерона!
  Пасля чаго хлапчук зноѓ кiнуѓ босы, дзiцячай, але моцнай ножкай дзiда i зноѓ стрэлiѓ з лука.
  Затым Конан-Паѓлiк стаѓ кiдаць босымi нагамi дроцiкi i страляць без перапынку з лука. I стрэлы, i дроцiкi так i лёталi. I прабiвалi, як парфян, так i юдэяѓ.
  Конан-Паѓлiк гэта рабiѓ энергiчна.
  I разам з iм пачалi змагацца i дзяѓчынкi, i дзяѓчынка Маргарыта далучылася да лаянкi.
  Вельмi ѓжо шмат салдат у Парфянскай iмперыi. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка, секчы парфянцаѓ мячамi, зароѓ:
  - Нiколi не саступiм!
  I ад босай нагi хлапчук паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ломячы працiѓнiкаѓ, буркнула:
  - У свеце подзвiгу знойдзецца месца!
  I ад босы ножкi дзяѓчынкi разляцелiся атрутныя iголкi, дзiвячы парфянцаѓ.
  Наташа таксама шпурнула босымi пальцамi ног, забойнае, выпусцiла разрад маланкi, з пунсовага саска сваiх загарэлых грудзей i аглушальна, завыла:
  - Нiколi не забудземся i не даруем.
  I яе мячы прайшлiся ѓ млыне па парфянцаѓ.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, i пасылаючы разрады пульсаѓ з малiнавых саскоѓ, запiшчала:
  - За новы парадак!
  I ад яе босых ножак разляцелiся новыя iголкi. I што ѓ вока, што ѓ горла кiтайскiм салдатам.
  Ды вiдаць было, што ваяѓнiцы заводзяцца i лютуюць.
  Аѓгустына сячэ смуглых салдат, з рубiнавых саскоѓ выпускаючы каскады маланак, прапiшчала:
  - Наша жалезная воля!
  I ад яе босай нагi ляцiць новы, забойны падарунак. I падаюць асмуглыя байцы.
  Святлана сячэ млын, з клубнiчных саскоѓ выпускае каронныя разрады, яе мячы як маланка.
   Парфянцы валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кiдае iголкi сваiмi босымi ножкамi i пiшчыць:
  - За Расiю-матухну будзе перамагаць!
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка наступае супраць парфянцаѓ. Хлопчык-тэрмiнатар сячэ асмуглыя войскi.
  I пры гэтым пальчыкi голых ножак пацана выкiдваюць iголкi з ядам.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русi!
  I ѓ руху раскройвае ѓсiм галовы i пысы.
  Маргарыта таксама разбурае працiѓнiкаѓ.
  Яе босыя ножкi так i мiльгаюць. Парфянцы гiнуць у вялiкiх колькасцях. Ваяѓнiца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  I тут дзяѓчынка як возьме i сячэ...
  Маса трупаѓ парфянскiх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе, з пунсовых саскоѓ пасылае маланкi. Сячэ сабе кiтайцаѓ i напявае:
  - Русь вялiкая i прамянiстая,
  Я дзяѓчынка вельмi дзiѓная!
  I ад яе босых ножак ляцяць дыскi. Якiя перапiлоѓваюць горлы парфянцам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ смуглых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкi. I кiдае босымi пальцамi ног забойныя iголкi, i малiнавымi саскамi вывяргае пульсары.
  I пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубiнушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгустына, секчы парфянцаѓ i нiшчачы смуглых салдат, лалавымi саскамi вывяргаючы прэзенты смерцi, вiскоча:
  - Увесь кудлаты i ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кiдаѓся з дубiнай!
  I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць у супернiка, тое, што заб'е i слана.
  А потым прапiшчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ , крэмсаючы парфянцаѓ. Босымi ножкамi па iх запускае прэзенты смерцi. I з клубнiчных саскоѓ вылятаюць кляксы магаплазмы.
  Праводзiць мячамi млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ i вiскоча:
  - Вялiкая будзе перамога!
  I зноѓ дзяѓчына ѓ дзiкiм руху.
  I яе босыя ножкi запускаюць смяротныя iголкi.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка падскочыѓ. Пракруцiѓся хлопчык у сальта. Пасек масу парфянцаѓ у скачку.
  Кiнуѓ босымi пальцамi ножак iголкi i пра булькаѓ:
  - Славiцца мая прыгожая мужнасць!
  I зноѓ дзяцюк у бiтве.
  Маргарыта пераходзiць у наступ. Рэзае ѓсiх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. I босыя пальчыкi ножак кiдаюць прэзенты смерцi.
  Дзяѓчынка ѓ дзiкiм наступленнi. Вынiшчае смуглых ваяроѓ без цырымонiй.
  I падскоквае раз-пораз, i перакручваецца!
  I ляцяць ад яе прэзенты анiгiляцыi.
  А парфянцы сабе падаюць мёртва. I цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пiшчыць:
  - Я ёсць амерыканскi каѓбой!
  I зноѓ яе босыя ножкi кiнуѓ iголку.
  А затым яшчэ i тузiн iголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмi крутая. Пры дапамозе пунсовых саскоѓ шле маланку за маланкай.
  I босымi ножкамi кiдае, i з трубачкi плюецца.
  I крычыць на ѓсё горла:
  - Я зiготкая смерць! Вам застаецца толькi памерцi!
  I зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з парфянскiх трупаѓ. I таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангi знiшчэння. I малiнавыя саскi пасылаюць цэлыя каскады бурбалак, усiх сминая i руйнуючы.
  А асмуглыя воiны ѓсё падаюць i падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  I ад голай пятачкi дзяѓчыны ляцiць тузiн iголак. Якiя проста ѓ горла парфянцам упiваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней i зусiм мёртвыя.
  Аѓгусцiна ѓ наступленнi. Разбурае асмуглыя войскi. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. I такая яна выдатная ваяѓнiца. I рубiнаѓ соску пры справе, усiх выпальваючы, i ператвараючы ѓ шкiлеты абвугленага выгляду.
  Смерч праносiцца па парфянскiх войсках.
  Дзяѓчына з рудымi валасамi раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  I ѓ наступе красуня з агнязарнымi валасамi.
  Аѓгусцiна ѓ дзiкiм экстазе раве:
  - Багi вайны ѓсё парвуць!
  I ваяѓнiца ѓ наступе.
  I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi шмат вострых, атрутных iголкi.
  Святлана ѓ бiтве. I такая блiскучая i баявая. Яе голыя ножкi столькi ѓсяго забойнага выкiдваюць. Не чалавек, а смерць з валасамi бландынкi.
  Хоць калi разыйдзецца, то ѓжо i не спынiш. Асаблiва калi з клубнiчных саскоѓ ляцяць забойныя маланкi.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  I ѓ руху дзяѓчыны ѓсё больш i больш лютасьцi.
  Конан-Паѓлiк у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е парфянцаѓ.
  Яго босыя ножкi кiдаюць вострыя iголкi.
  Юны ваяѓнiк пiшчыць:
  - Шалёная iмперыя - усiх разарве!
  I зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасцi. I малоцiць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусцiла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, i адразу сотню парфянцаѓ уверх падкiне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  I правядзе млын мячамi.
  Вось паскорыла рухi Наташа. Дзяѓчына ссякае смуглых ваяроѓ. Яе пунсовыя соску ѓсё больш iнтэнсiѓна вывяргаюць патокi маланак i магоплазымы . I пры гэтым гарлапанiць:
  - Перамога iмперыю Расiю чакае.
  I давай знiшчаць парфянцаѓ узмоцненымi тэмпамi.
  Наташа, гэта дзеѓка-тэрмiнатар.
  Не думае спыняцца i запавольвацца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нiбы наразаюць мясную салату. А малiнавыя саскi вывяргаюць лютыя струменi магаплазмы i маланак. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сiле!
  I таксама босыя пальчыкi ног такiя iголкi кiдаюць.
  I маса людзей з прабiтымi горламi, валяецца курганамi трупаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. I ѓсiх разбурае нiбы гэта робат з гiперплазмы.
  Разнесла ѓжо нi адну сотню цi нават тысячу парфянцаѓ. Але ѓсё павялiчвае тэмп. З лалавых саскоѓ вывяргае патокi энергii. I ваяѓнiца яшчэ i раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  I зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  I ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. I тры сотнi парфянцаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмелiцеся нашу зямлю захоплiваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. I не дае нi грама перадышкi. Дзiкае дзяѓчына-тэрмiнатар.
  I сячэ непрыяцеляѓ i парфянцаѓ нiшчыць. I маса смуглых байцоѓ ужо завалiлася ѓ канаву i па дарогах. А ваяѓнiца ѓсё больш агрэсiѓна выкарыстоѓвае палёты маланак па парфянскiх байцах са сваiх клубнiчных i буйных саскоѓ.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка зноѓ у баi. I прасоѓваецца махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя парфянцы .
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку прыгадваецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка пiшчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
  Пацан-генiй зароѓ:
  - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое i крутых атрымалася ѓяѓленне. А колькi забiтых парфянцаѓ. I перабiлi смуглых байцоѓ самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Разбурае асмуглыя войскi i раве:
  - Вялiкi ѓдарны полк! Мы ѓсiх уганяем у труну!
  I яе мячы як рубануць па кiтайцах. Маса смуглых байцоѓ ужо завалiлася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсiх лепш!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  I па непрыяцелю дзюбне.
  I возьме, i разнясе частку працiѓнiкаѓ.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. I б'е супернiкаѓ, i сама нiкому спуску не дасць.
  Колькi кiтайцаѓ ужо перабiла.
  А яе зубкi такiя вострыя. А вочкi такiя сапфiравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарнiцы - каты! I з пунсовых саскоѓ пасылае прэзенты анiгiляцыi.
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  I зноѓ дзяѓчына мячамi масу парфянцаѓ зарубiць.
  Зоя ѓ руху i раскроiла шмат смуглых ваяроѓ. I выпускала з малiнавых саскоѓ разрады маланак.
  А ножкi босыя кiдаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi парфянцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажунi.
  Аѓгусцiна надыходзiць, i працiѓнiц разбурае. Рубiнавымi саскамi магоплазменные кляксы раскiдвае, паля парфянцаѓ. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  I сваю зубы дзеѓка возьме i выскалiць!
  I рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
  I ѓся лiтаральна зыходзiць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроiла масу чэрапаѓ. Ваяѓнiца, якая скалiць зубкi. I саскамi колеру пераспелыя трускаѓкi вывяргае маланкi.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
  I зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка скача i падскоквае.
  Басаногi хлопчык кучу iголак выпускае i спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнiк як пакладзена на вышынi.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзiцем. Толькi вельмi моцным i мускулiстым.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Няхай не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
  I зноѓ ад яго босых ножак адляцелi смяротныя i паражальныя iголкi.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нiчога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды свiтанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кiнула забойным каскадам iголак па парфянцам i працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквiтнеюць ружы траѓня!
  I ваяѓнiца як кiне босымi пальцамi ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча парфянцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска як бы Персiдскай iмперыi растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бiтве. Скача нiбы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. I столькi гiне парфянцаѓ. I ад яе пунсовых саскоѓ адлятаюць цэлыя каскады маланак i каронных разрадаѓ.
  Дзяѓчына iхнiх смуглых ваяроѓ i мячамi, i гранамi на вугалi, i дзiдамi. I iголкамi.
  Пры гэтым яшчэ i раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  I слава рускiх знойдзе!
  Босыя пальчыкi ножак кiдаюць новыя iголкi, прабiваючы супернiкаѓ.
  Зоя ѓ дзiкiм руху. Надыходзiць на парфянцаѓ. Рассякае iх на дробныя кавалачкi. I малiнавымi саскамi вывяргае масавымi воплескамi пляѓкi магоплазмы.
  Ваяѓнiца кiдае босымi пальцамi iголкi. Прабiвае супернiкаѓ, i як зараве:
  - Поѓная наша перамога блiзкая!
  I праводзiць мячамi дзiкi млын. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусцiна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усiм кашмарам кашмар. I лалавымi саскамi вывяргае струменi маланак, што змятаюць непрыяцеляѓ.
  I калi ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме i засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялiкая мара!
  I вось яе мячы ѓ дзеяннi i рассякаюць мяса.
  Святлана таксама пераходзiць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена. I з клубнiчных саскоѓ як пасыпле разрадамi забойных маланак.
  Бландынка-тэрмiнатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  I вось ляцiць ад яе забойная гарошынка.
  Конан-Паѓлiк зноѓ сотню парфянцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. I яшчэ бомбу возьме i кiне.
  Невялiкая памерамi, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкi.
  Хлопчык-тэрмiнатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробiць у бiтве.
  I сьсячэ масу смуглых байцоѓ. I прасякае вялiкiя прасекi.
  Дзяѓчынка вiскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  I ѓрэжа з новай сiлай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоцiць парфянцаѓ. Не вельмi iм супраць такiх дзяѓчат выстаяць. I асаблiва калi пунсовыя як пялёсткi ружы саскi маланкi вывяргаюць.
  Наташа ѓзяла i праспявала:
  - Бег на месцы агульны прымiраючы!
  I ваяѓнiца такiм каскадам удараѓ вылiлася па супернiках.
  I яшчэ босымi ножкамi дыскi кiне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ асмуглай армii адкацiлася.
  Баявая прыгажуня яна. Лупiць сабе такую смуглую армаду.
  Зоя ѓ руху, усiх руйнуе пагалоѓна. I яе мячы, нiбы нажнiцы смерцi. I з яе малiнавых саскоѓ вылятаюць надзвычай забойныя разрады.
  Дзяѓчына проста хараство. I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi атрутныя iголкi.
  Здзiѓляюць супернiкаѓ. Прабiваюць iм горла i робяць труны.
  Зоя ѓзяла i прапiшчала:
  - Калi ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапанiла з захапленнем, i з пунсовых саскоѓ такi разбуральны зарад запусцiць, што маса парфянцаѓ ляцiць у пякельнае пекла, а вiск у дзяѓчыны забойны:
  - Значыць, вiнаватая ты!
  I босымi пальцамi ног як кiне тое, што забiвае капiтальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  I ад яе голых ножак як праляцiць лязо. I ѓразiць масу байцоѓ.
  Аѓгусцiна ѓ руху. Iмклiвая i непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якiя ѓ яе яркiя валасы. Нiбы пралетарскi сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - iсная мегера. I рубiнаѓ саскi з яе выплёѓваюць тое, што смерць воiнам парфянскай прыносiць.
  А сячэ супернiкаѓ - быццам нарадзiлася з мячамi ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусцiна ѓзяла i прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  I вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ. А затым як засвiшча. I тысячы крумкач ад страху завалiлася ѓ прытомнасць. I па голеныя макаѓкi парфянцаѓ ударылi. I косткi праламалi, прымусiѓшы пырскаць крывёй.
  Конан-Паѓлiк Рыбачэнка буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  I хлопчык тэрмiнатар таксама засвiшча... I тысячы крумкач атрымаѓшы сардэчныя прыступы на галовы парфянцаѓ траплялi, паражаючы iх самым смяротным боем.
  А затым дзяцюк-каратэ дзiцячай пяткай падкiнуѓ бамбiку, выбiваючы парфянскiх салдат, i прароѓ:
  - За вялiкi камунiзм!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, пацвердзiла:
  - Вялiкая i класная дзяѓчына!
  I таксама засвiшча збiваючы крумкач.
  Аѓгусцiна з гэтым ахвотна пагадзiлася:
  - Я ваяѓнiца, што загрызе любога!
  I зноѓ босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойнае. I з рубiнаѓ зiхоткiх саскоѓ выпусцiць разрад маланкi.
  Святлана ѓ бiтве не саступае супернiкам. Не дзяѓчына, а кончык полымя. Саскамi колеру трускаѓкi як выкiне масу маланак, i папялiла масу парфянцаѓ.
  I вiскоча:
  - Якое неба блакiтнае!
  Аѓгусцiна, выпусцiѓшы босай ножкай лязо, i лалавымi саскамi пускаючы пляѓкi плазмы, пацвердзiла:
  - Мы не прыхiльнiкi разбою!
  I дзяѓчаты з хлопчыкам дабiлi апошнiх парфянскiх салдат. А Конан-Паѓлiк прабiѓ дроцiкам наскрозь з цара Керза .
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"