Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Сто Гадођ У Аду РадзI Вечнага Жыцця

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Мiльярдэр Уладзiмiр Вьюнаѓ заключыѓ здзелку з амаль усемагутным Богам-дэмiургам. Той падорыць яму неѓмiручасць, але наѓзамен казачны багатыр павiнен будзе правесцi сто гадоѓ у целе дванаццацiгадовага хлопчыка ѓ розных калонiях-малалетках. Сто гадоѓ дзiцячай турмы, дзеля вечнасцi, калi цябе нават забiць не могуць? Васьмiдзесяцiгадовы мiльярдэр пагадзiѓся, на гэтае выпрабаванне, цяпер яго чакаюць жудасныя, цiкавыя i адносна небяспечныя прыгоды, зрэшты, без рызыкi памерцi, так яго плоць цяпер стала несмяротнай.

  СТО ГАДОђ У АДУ РАДЗI ВЕЧНАГА ЖЫЦЦЯ
  АНАТАЦЫЯ
  Мiльярдэр Уладзiмiр Вьюнаѓ заключыѓ здзелку з амаль усемагутным Богам-дэмiургам. Той падорыць яму неѓмiручасць, але наѓзамен казачны багатыр павiнен будзе правесцi сто гадоѓ у целе дванаццацiгадовага хлопчыка ѓ розных калонiях-малалетках. Сто гадоѓ дзiцячай турмы, дзеля вечнасцi, калi цябе нават забiць не могуць? Васьмiдзесяцiгадовы мiльярдэр пагадзiѓся, на гэтае выпрабаванне, цяпер яго чакаюць жудасныя, цiкавыя i адносна небяспечныя прыгоды, зрэшты, без рызыкi памерцi, так яго плоць цяпер стала несмяротнай.
  ПРАЛОГ
  Уладзiмiр Уюн - ужо вельмi нават немалады мужчына, вельмi баяѓся смерцi. Яго ѓжо не цешыла, нi багацце ѓ шматлiкiя мiльярды даляраѓ, нi маладая жонка i некалькi юных палюбоѓнiц, нi раскошныя палацы i яхты.
  Што толькi ва ѓсiм гэтым калi табе хутка стукне восемдзесят гадоѓ, i ты становiшся лядашчым i старым дзедам.
  Уладзiмiр Уюнаѓ у савецкiя часы быѓ палкоѓнiкам КДБ i своечасова паспеѓ перастроiцца i перакiнуцца на бок новай улады. Там ён удзельнiчаѓ у прыватызацыi i вельмi атрымаѓ поспех у гэтым. Стаѓ мiльярдэрам. I буйнай шышкай. Быѓ i дэпутатам Дзярждумы, i сенатарам, i губернатарам.
  Няѓжо што прэзiдэнтам пабываць не атрымалася.
  Але за ѓсё практычна дасягнуѓ. I стаѓ у канцы канцом самым багатым чалавекам у Расii, i адным з найбагацейшых у свеце.
  Аднак над часам Уладзiмiр Вьюнаѓ не ѓладны. Здароѓе пахiснулася: узрост, ёсць узрост. I багацце ѓ сто мiльярдаѓ долараѓ, калi не больш ужо не ѓ радасць.
  Уладзiмiр, хацеѓ стаць несмяротным. I аддаць быѓ готаѓ за падаѓжэнне жыцця хоць увесь стан.
  I некалькi пошукавых экспедыцый былi пасланы ѓ розныя месцы, каб знайсцi якi-небудзь цудоѓны артэфакт, каб атрымаць найвялiкшы падарунак: вечнае жыццё.
  Уладзiмiр Уюноѓ нават аб'явiѓ конкурс на гэта. Але з'явiлiся шматлiкiя шарлатаны i экстрасэнсы, што абяцалi даць вечную маладосць.
  Але пры гэтым вадзiлi, зразумела, у зман.
  Але ѓ былога палкоѓнiка КДБ Уладзiмiра В'юнова вельмi нават вострае нюх на махляроѓ.
  Хаця ѓсяго не прадугледзiш...
  Ва ѓсякiм разе адны хлапчук, на выгляд гадоѓ дванаццацi паведамiѓ, што можа зрабiць мiльярдэра несмяротным.
  Уладзiмiр, зразумела, з дзiцем сустракацца не захацеѓ. Гэта або махляр або малалетнi шызафрэнiк.
  Але якога было здзiѓленне састарэлага алiгарха, калi ён убачыѓ гэтага белабрысы хлапчука ѓ сябе ѓ кабiнеце.
  Тым больш дзяцюк, вiсеѓ у паветры, склаѓшы адну сваю босу нагу за аднаму.
  Уладзiмiр усклiкнуѓ:
  - Ахова!
  Хлапчук пакiваѓ галавой, у яго была прычоска пад паѓбокс, i засмяяѓся:
  - Не варта iх турбаваць! Яны спяць!
  Алiгарх-палкоѓнiк жорстка спытаѓ:
  - А ты хто такi?
  Хлопчык пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Я... Можна сказаць, што ѓ некаторым родзе Бог!
  Уладзiмiр выхапiѓ, якiя калоцяцца рукамi пiсталет, i зароѓ:
  - Прэч адсюль вар'ят!
  Хлопчык засмяяѓся, i пстрыкнуѓ пальчыкамi, босы, загарэлай ножкi. Пiсталет знiк, а самога алiгарха падняло ѓ паветра.
  Пацан ласкава вымавiѓ:
  - Ну можаш лiчыць мяне прадстаѓнiком звышцывiлiзацыi, якая авалодала шматлiкiмi, вельмi нават шматлiкiмi таямнiцамi светабудовы, i якая можа даць табе тое, што ты хочаш!
  Уладзiмiр, пражыѓшы амаль восемдзесят гадоѓ, навучыѓся кантраляваць свае эмоцыi. Тым больш зразумела, што хлапчук валодае фантастычнай сiлай.
  Можа, гэта i сапраѓды звышцывiлiзацыя? Навуцы iснаванне старэйшых братоѓ па розуме не супярэчыць.
  I ён ласкава вымавiѓ:
  - Чаго ты хочаш дзiця!
  Хлопчык злосна адказаѓ:
  - Знешнасць зманлiвая! Я ѓпершыню пабываѓ на планеце Зямля, калi яшчэ будавалi пiрамiду Хеопса. Так што лепш пяройдзем на вы. Тым больш, вашы грошы для нас - пыл!
  Уладзiмiр паглядзеѓ унiз. Ён вiсеѓ у паветры, нiбы папяровы змей. I ахова была бездапаможная. Цi гэта старэчае трызненне, цi хлапчук сапраѓды валодае д'ябальскай сiлай.
  А жыць жадаецца. I амаладзiцца, растацца з лядашчым целам - вельмi нават вялiкая мара.
  Хлопчык-дэмiург, угадаѓшы яго думкi, вымавiѓ:
  - Калi хочаш вярнуць маладосць i жыць вечна, то трэба плацiць!
  У алiгарха-палкоѓнiка вырвалася:
  - Я не пашкадую ѓсё свайго стану!
  Пацан кiѓнуѓ i пракруцiѓшыся ѓ сальта, заѓважыѓ:
  - Мы можа твой стан i так забраць. Не, чалавечыя грошы нас не цiкавяць!
  Уладзiмiр прашыпеѓ:
  - А што вам трэба ад мяне? Душа?
  Хлапчук-дэмiург пацiснуѓ плячыма:
  - Душа? Ну, гэта ѓжо цiкавейшая прапанова. Але калi ты атрымаеш вечнае цела, то як мы забярэм тваю душу, не парушыѓшы слова аб цялеснай неѓмiручасцi!
  Алiгарх-палкоѓнiк запальчыва вымавiѓ:
  - Я гатовы адпрацаваць цялеснае неѓмiручасць, i вам дакладна служыць! Што хочаце, усё зраблю!
  Пацан кiѓнуѓ, перакруцiѓся яшчэ раз i адказаѓ:
  - Ну добра... Калi ты на ѓсё гатовы, то... Нам, уласна кажучы, ад людзей нiчога не трэба. Мы амаль усемагутныя, i ѓ нас практычна ѓсё ёсць. Але...
  Уладзiмiр напружыѓся ѓ чаканнi. Ён вельмi баяѓся, што жаданае, i такое вабнае неѓмiручасць ад яго сплыве.
  Хлопчык-дэмiург працягнуѓ:
  - Але нам усемагутным сумнавата, i мы кахаем гуляць i забаѓляцца. Вось i ты нас крыху пацешыш.
  Уладзiмiр паводле кiѓнуѓ:
  - Я гатовы на ѓсё!
  Пацан-дэмiург кiѓнуѓ:
  - Гэта выдатна! Вось першы ѓзровень гульнi, дзе прыз неѓмiручасць - ты на працягу ста гадоѓ будзеш знаходзiцца ѓ целе хлопчыка гадоѓ дванаццацi. Згодзен?
  Алiгарх-палкоѓнiк кiѓнуѓ:
  - Я згодзен на гэта!
  Хлопчыка з фенаменальнай сiлай працягнуѓ:
  - I ѓсе гэтыя сто гадоѓ ты правядзеш у дзiцячых калонiях для непаѓналетнiх злачынцаѓ! Згодзен на гэта?
  Уладзiмiр крыху павагаѓся. Але страх перад смерцю быѓ мацнейшы, i ён заявiѓ:
  - Згодзен i на гэта!
  Пацан-дэмiург кiѓнуѓ:
  - Гэта выдатна! Ты будзеш у дзiцячых турмах усе сто гадоѓ у целе хлопчыка гадоѓ дванаццацi. Цябе немагчыма будзе забiць, а так будзеш амаль як самы звычайны хлапчук - гэтага ѓзросту. Праз сто гадоѓ выйдзеш з дзiцячай турмы, i пойдзеш на другi ѓзровень гульнi i выпрабаваннi!
  Алiгарх-палкоѓнiк расчаравана вымавiѓ:
  - Значыць, гэтым сто гадамi, мае выпрабаваннi не канчацца?
  Хлопчык-феномен кiѓнуѓ:
  - Вядома ж не! Занадта лёгка неѓмiручасць не даецца! Ты ж сам сказаѓ, што гатовы на ѓсё. I толькi мая воля вызначыць той момант, калi мы вырашым, адпрацаваѓ ты вечнае жыццё цi не!? А атрымаѓшы свабоду, ты зможаш неѓмiручасцю атрымлiваць асалоду ад ѓсю вечнасць. Хiба гэта не варта выпрабаванняѓ?
  Уладзiмiр згодна кiѓнуѓ сваёй лысай галавой:
  - Вядома, ж варта! Я разумею, што плата не можа быць нiзкай i малой, за такi найвялiкшы падарунак!
  Пацан-дэмiург кiѓнуѓ:
  - Раз ты згодзен, то застаецца толькi подпiс паставiць пад дамову! I тады ты адразу ж станеш хлапчуком, несмяротным, здаровым i юным, але затое ѓ нашай уладзе!
  Палкоѓнiк-алiгарх кiѓнуѓ:
  - Я гэта разумею. А ѓсё ж пытанне можна?
  Хлапчук феномен кiѓнуѓ:
  - Наогул нельга рабу задаваць гаспадарам пытаннi. Але я ведаю загадзя i чытаю твае думкi. Таму адкажу нават калi ты не спытаеш!
  Уладзiмiр кiѓнуѓ:
  - Зразумела!
  Пацан-дэмiург сказаѓ, плыѓным голасам:
  - Цябе, вядома, цiкавiць, у якой калонii табе трэба будзе прабыць сто гадоѓ. Я адкажу, - у розных калонiях СССР i Расii, ты будзеш таптаць зону ад 1926 па 2026 гады ѓ шматлiкiх турмах малалетках.
  Палкоѓнiк-алiгарх заѓважыѓ:
  - Але, калi там убачаць, што не дарослаю, не расту, i вечна дзiця - гэта ж выклiча падазрэннi?
  Хлапчук-феномен засмяяѓся:
  - Не хвалюйся! Мы зробiм так што нiхто цябе не западозрыць. Будзеш у розных дзiцячых турмах, i спазнаеш практычна ѓсё. За сто гадоѓ табе давядзецца шмат чаго выпрабаваць. Але не хвалюйся - забiць цябе немагчыма i гэта галоѓнае. I мiнуць гэтыя сто гадоѓ... Але вось у цябе ѓ гэтым жыццi ѓжо восемдзесят гадоѓ абмiнула i што?
  Уладзiмiр пагадзiѓся:
  - Праляцелi ѓ адно iмгненне!
  Пацан-дэмiург пацвердзiѓ:
  - Вядома! Усе твае выпрабаваннi рана цi позна скончацца! А вечнае, радаснае жыццё будзе наперадзе. Цi так ужо страшныя гэтыя сто гадоѓ дзiцячай калонii, калi наѓзамен цябе чакае вялiкая ѓзнагарода?
  Уладзiмiр паводле кiѓнуѓ:
  - Не! Зусiм не страшныя! Я гатовы!
  Хлапчук-феномен узяѓ лiст босымi пальчыкамi сваiх дзiцячых, загарэлых ножак i прамурлыкаѓ:
  - Пастаѓ подпiс! I ты ѓжо пасля гэтага нiколi не памрэш! Вечнасць будзе назаѓжды!
  Алiгарх-палкоѓнiк удакладнiѓ:
  - Вечнасць у юнацтве?
  Пацан-дэмiург пацвердзiѓ:
  - Ды менавiта вечнасць у юнацтве! Мы табе дазволiм падрасцi, каб стаѓ юнаком, здольным займацца каханнем з жанчынамi!
  Уладзiмiр дастаѓ з кiшэнi ручку. I рашучым рухам паставiѓ подпiс.
  Пасля вымавiѓ:
  - Дзеля шчасця для людзей!
  Хлопчык-феномен паправiѓ:
  - Дзеля шчасця для сябе!
  Алiгарх здрадзiѓ хлапчуку дакумент. Той падхапiѓ яго, зноѓ ужыѓшы сваю босую, спрытную ножку.
  Уладзiмiр не ѓтрымаѓся ад пытання:
  - А чаму вы ѓсё ж у целе хлопчыка?
  Пацан-дэмiург жорстка завiѓ:
  - Калi хочаш нешта спытае, трэба казаць так: вялiкi гаспадар дазвольце звярнуць!
  Алiгарх-палкоѓнiк пакланiѓся i спытаѓ:
  - Вялiкi гаспадар дазвольце звярнуцца.
  Хлопчык-феномен кiѓнуѓ:
  - Дазваляю i адказваю адразу ж! Бо мне ѓжо шмат мiльёна гадоѓ. А цела ѓплывае на ѓспрыманне светабудовы. I калi б я не ѓспрымаѓся б сусвет па-дзiцячы, у мяне ад перагрузкi проста б паехаѓ бы дах. А так знешнасць можа быць любая.
  Перад Уладзiмiрам Уюнавым узнiкла прыгожая, буйная, мускулiстая дзяѓчына з рудымi валасамi. Яна была ѓ кароткай спаднiцы, i яе поѓныя грудзi была толькi ледзь-ледзь прычынена тоненькай палоскай тканiны.
  Дзяѓчына засмяялася i схапiла алiгарха-палкоѓнiка босымi пальчыкамi ножак за нос.
  Той завыѓ:
  - Балiць!
  Дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Нiчога! Цяпер ты зразумеѓ, што я не просты хлопчык! I ѓсе хапi размоваѓ! Гульня пачалася!
  Уладзiмiра В'юнова падхапiѓ вiхура i хутка, хутка закруцiѓ. А затым усю прастору ахапiла агнязарная ѓспышка.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Уладзiмiр Уладзiмiравiч Вьюнаѓ аказаѓся ѓ нейкiм доме. Пахла сенам i хлебам. Гэта нагадала алiгарху-палкоѓнiку сваё далёкае дзяцiнства, дзяцiнства ѓ вёсцы, амаль басаногае. Хоць ужо ѓ тыя часы, хадзiць басанож дзецi неяк саромелiся. Лiчылася, што з беднасцю ѓжо скончана i непрыстойна асаблiва гарадскiм хлопчыкам, фарсiць голымi пяткамi.
  Дом выглядаѓ некалькi архаiчна. Асаблiва люстры са свечкамi. Але бачна, што гэта не бедная хата.
  Уладзiмiр адчуѓ у сваiм целе незвычайную лёгкасць. Сэрца перастала тупа ныць, як i страѓнiк. Наадварот, бадзёрасць, свежасць i вясёлы настрой.
  Уладзiмiр паглядзеѓ на сябе. I ѓбачыѓ цела хлапчука гадоѓ прыкладна дванаццацi i звычайнага для такога ѓзросту росту. Рукi сталi дзiцячымi, гладкiмi з моцнымi косткамi. Адзенне чыстае, новае, на нагах былi невялiкiя, дзiцячыя боцiкi. Вiдаць, ён стаѓ хлопчыкам.
  Уладзiмiр падбег да люстэрка i зiрнуць туды. На яго глядзеѓ тварык хлопчыка, прыгожы, са светлымi, даволi доѓгiмi, але акуратна падстрыжанымi валасамi.
  Хлопчык быѓ падобны на самога Уладзiмiра часоѓ дзяцiнства, але святлей за валасы на галаве, i быѓ куды больш прыгожым. Нечым ён паходзiѓ на зорнага хлопчыка.
  Уладзiмiр усмiхнуѓся, i палюбаваѓся на свае моцныя белыя зубкi. Настрой быѓ вясёлы. На самай справе як ты сябе адчуваеш добра, нават выдатна - i хочацца смяяцца i скакаць.
  З iншага боку, ты памятаеш, што на самой справе, з'яѓляешся дарослым мiльярдэрам, якому хутка 80 гадоѓ.
  Тут у галаве мiльганула трывожная думка: цябе ж чакае сто гадоѓ правесцi ѓ дзiцячай калонii. А ѓ гэтым мала прыемнага. Праѓда зараз табе сапраѓды прыемна.
  У восемдзесят гадоѓ кожны рух прычыняе муку. А тут ты такi бадзёры i свежы. I жадаецца скакаць.
  Уладзiмiр падскочыѓ, i нават крануѓ рукой столi. Пасля чаго прызямлiѓся. Паказаѓ люстэрку язык i праспяваѓ:
  - Усё ж жыццё добрае,
  I праблем нi кукiша!
  Уладзiмiр, цi дакладней зараз Воѓчык, вырашыѓ прагуляцца па вулiцы. Хаця час ужо пазней. I, мяркуючы па ѓсiм, яшчэ халаднавата.
  Хлопчык падбег да дзвярэй i тузануѓ за ручку. Дзверы не адчынялася.
  Нечакана пачуѓся ласкавы галасок:
  - Паѓлушка ѓжо позна! Кладзiся спаць!
  Уладзiмiр азiрнуѓся. Дзверы адчынiла жанчына гадоѓ трыццацi, даволi сiмпатычная i светлавалосая. Яна была тварам падобная на тут мордачку, што бачыѓ Уладзiмiр у люстэрку.
  Напэѓна, гэта мацi - падумаѓ былы мiльярдэр. I адчуѓ у сабе прыкрасць, бо спаць не хацелася, а наадварот было жаданне рухацца i скакаць нiбы козачка.
  Уладзiмiр з прыкрасцю прабурчаѓ:
  - Я не Паѓлуша! I ѓжо дарослы!
  Жанчына кiѓнула:
  - Ды ты ѓжо дарослы Павел! I разумееш, што табе заѓтра ѓ школу i трэба прачнуцца свежым i выспалi. А то будзеш на ѓроках дзяѓбцi носам!
  Уладзiмiр хацеѓ было запярэчыць, але пачуѓся моцны стук у дзверы i грубы голас:
  - Адкрыйце! Мiлiцыя!
  Жанчына пляснула рукамi i праверашчала:
  - Вось гора тое!
  Уладзiмiр успомнiѓ дамову з хлапчуком-дэмiургам, адказаѓ:
  - Гэта, напэѓна, за мной! Час адпрацоѓваць свой абавязак!
  Стук стаѓ гучней i пачуѓся роѓ:
  - Адкрывайце i выламаем дзверы.
  Жанчына падбегла i павярнулi клямку. У хату ѓламалася некалькi чалавек у шэрых шынялях.
  Уладзiмiр мiмаволi падаѓся. Ён адчуѓ натуральны страх мiльярдэра перад мiлiцыяй.
  Наперад выйшаѓ чалавек з пятлiцамi камроты i зароѓ:
  - Павлуша Вьюнов тут маецца!
  Жанчына, адступiѓшы i збялеѓшы адказала:
  - Так, гэта мой сын!
  Кiраѓнiк адказаѓ:
  - Ён арыштаваны па абвiнавачваннi ѓ антысавецкай дзейнасцi i будзе ѓзяты пад варту неадкладна!
  Жанчына пра булькала:
  - Ён зусiм дзiця, яму ѓсяго толькi дванаццаць!
  Афiцэр кiѓнуѓ:
  - Якраз самы ѓзрост для крымiнальнай адказнасцi! Мы яго забiраем!
  Уладзiмiр цi Воѓчык уздрыгнуѓ. Яму вельмi хацелася кiнуцца ѓцякаць. Але ён памятаѓ дамову з дэмiургам. Яго чакае турма? Уладзiмiр, зразумела, не раз мог у мiнулым жыццi загрымець за краты, але ѓсё абыходзiлася. А зараз яму, зразумела, было нават цiкава.
  Да яго падышлi для мiлiцыянера. I правялi:
  - Рукi!
  Воѓчык з уздыхам працягнуѓ свае дзiцячыя лапкi. На iх зашчоѓкнулiся спецыяльныя кайданкi для дзяцей. У савецкiя часы поѓна беспрытульнiкаѓ. I для iх зрабiлi спецыяльныя бранзалеты. Воѓчык-Паѓлiк адчуѓ на дзiцячых запясцях холад металу. Мiлiцыянт штурхнуѓ хлопчыкi ѓ спiну i прашыпеѓ:
  - Iдзi падшыванец, цябе чакае неба ѓ клетачку i сябры ѓ палосачку.
  Хлопчык i былы мiльярдэр рушыѓ разам з мiлiцыянерамi. Яны былi непадобныя на палiцыянтаѓ Расii дваццаць першага стагоддзя. У тых форма чорная, а савецкай мiлiцыi дваццатых гадоѓ белая. Узнiкае асацыяцыя з лекарамi. Але мiлiцыянер можа быць i ёсць лекар лечыць ад хваробы такой як злачыннасць. Але ѓ дадзеным выпадку, памяць падказвае, што Паѓлiк нi ѓ чым не вiнаваты. Але ж на двары 1926 год, i часы жорсткага кiравання камунiстаѓ-бальшавiкоѓ, калi з дзецьмi не цырымонiлiся.
  Няхай нават пакуль пануе НЭП.
  Паѓлушу пасадзiлi ѓ калёсы на канi. Зразумела, што бензiн марнаваць, каб даставiць пацана гадоѓ дванаццацi ѓ турму нiхто не будзе. Ваз, зрэшты, спецыяльны, для перавозкi беспрытульнiкаѓ. У ёй ёсць спецыяльны кручок для ланцужка, i да яго далучылi кайданкi. Цяпер з воза не падскочыш i не ѓцячэш. Рамiзнiк падсцёбнуѓ пару коней бiзуном. I яны падскакалi. У дваццатыя гады аѓтамабiлi яшчэ былi раскошай. Начное, вясновае паветра Украiны было свежым, i прыемным. Пахла ѓжо якая пачала прарастаць травой.
  Тут вясна надыходзiць крыху раней, i прыемна. Паѓлiк-Воѓчык не зразумела хто ён на самой справе, адчуваѓ энергiю юнага, няхай нават i дзiцячага цела. I яму было весела. Нягледзячы на тое, што мiлiцыянты везлi яго ѓ турму. А радасцi гэта абяцала мала. Нават у дваццаць першым стагоддзi ѓ СIЗА ѓмовы далёка не санаторскiя, а тут дваццатыя гады савецкiх часоѓ.
  Воѓчык-Павел падняѓ вочы да неба. Ноч была такая ясная i столькi зор. У восемдзесят гадоѓ мiльярдэр бачыѓ ужо ѓсё роѓна, нават у кантактных лiнзах. А тут яго зрок стаѓ такiм дзiѓна вострым, лепей нават, чым у простага, маладога чалавека. I ты бачыш зараз нават самыя дробныя зоркi. I iх разам дзясяткi тысяч - што выдатна.
  Воѓчык-Паѓлiк любаваѓся небам i ѓдыхаѓ траву. Ён i не заѓважыѓ, як заехалi возы ѓ горад. I вось яны спынiлiся каля высокага плота.
  Гэта была гарадская турма, пабудаваная яшчэ ѓ царскiя часы.
  Воѓк-Паѓлiка адшпiлiлi ад вазы, загадалi ѓстаць i павялi ѓ праз вароты.
  Каля ѓваходу мiлiцыянт прад'явiѓ дакументы i паведамiѓ:
  - Яшчэ аднаго малалетняга забойцу вядзем!
  Хлопчык правялi ѓнутр яго цягнуѓ за сабой мiлiцыянер. Потым яго яны па прыступках ускарабкалiся ѓ сам будынак. Тут былi ѓсюды рашоткi i дзвярныя праёмы. Нягледзячы на познi час канцылярыя праца.
  Мiлiцыянт паведамiѓ:
  - Вось прывялi злачынцу! Трэба глядзець, каб не збег!
  Воѓку-Паѓлiка вывелi на свет. Кiраѓнiк канцылярыi задаѓ дзяжурныя пытаннi:
  - Iмя, прозвiшча, iмя па бацьку, дата нараджэння.
  Затым з незадавальненнем заѓважыѓ пачуѓшы дату 1 жнiѓня 1914 года, гэта сказаѓ Воѓчык па старой памяцi Паѓлушы.
  - Яму яшчэ няма дванаццацi! I жывыя бацькi!
  Мiлiцыянт загадаѓ:
  - Запiшы на 1 красавiка 1914 гады, як раз можна будзе пасадзiць як крымiнальнiка. Нам адпускаць забойцаѓ нi навошта!
  Той не стаѓ спрачацца. Паѓлiка-Воѓку яшчэ некалькi разоѓ спыталi на рахунак бацькоѓ. I павялi ѓ пакой ператрусу.
  Там хлапчука сустрэлi дзве жанчыны ѓ белых халатах. Яны надзелi даволi грубыя пальчаткi i пырснулi на iх спiрту.
  Рушыѓ услед загад:
  - Распранайся!
  Воѓчык-Паѓлiк уздыхнуѓ. Звычайная працэдура ѓ турме - шмон. Без гэтага не абысцiся. Але ѓсё ж неяк непрыемна, калi шманаюць дзяцей i ненатуральна. Зрэшты, яшчэ калi цябе вiнавацяць у забойстве, а не проста ѓ крадзяжы.
  Воѓчык знялi з сябе швэдар, кашулю, штаны, майку, боцiкi, шкарпэткi i застаѓся ѓ адных толькi трусах. Жанчыны ѓважлiва мацалi ѓсё адзенне, правяралi кожнае шво i згiн.
  Затым старэйшая сказала:
  - I трусы здымай!
  Воѓчык-Паѓлiк сумеѓся:
  - Вы ж жанчыны!
  Наглядчыца ѓ белым халаце рыкнула:
  -Я не жанчына, а мiлiцыянер, i выконваю свой абавязак. А ѓ трусах ты можаш схаваць грошы цi маляву.
  Хлопчык неахвотна зняѓ i трусы. Цяпер ён быѓ зусiм голым перад незнаёмымi жанчынамi. Тыя зрэшты не выяѓляючы эмоцый абмацалi i трусы.
  Пасля сталi аглядаць i самога хлопчыка. Жанчына сунула рукi ѓ скураных пальчатках у рот i Воѓчык адчуѓ прысмак спiрту. Яму стала вельмi брыдка калi яму лезлi пальцы за шчокi, праглядзелi неба, сунулiся пад корань мовы. I ледзь не вырвала, калi дайшло да самых гланд. Таксама яму агледзелi i валасы, расчасаѓ iх спецыяльным грабеньчыкам i вушы. Прымусiлi падняць рукi паглядзелi памiж падпахамi.
  Затым старэйшая загадала:
  - Прысядай!
  Воѓчык-Паѓлiк сумеѓся:
  - Навошта?
  Наглядчыца з усмешкай адказала:
  - Ты можаш што хаваць у Папкоѓ. I калi не хочаш, каб туды лезлi пальцамi, дык будзеш прысядаць добраахвотна. I выцягнi рукi наперад.
  Паѓлiк-Воѓчык, чырванеючы ад стылю, стаѓ прысядаць. Юнае цела рухалася лёгка.
  Ён прысеѓ так разоѓ на дванаццаць.
  Наглядчыца ѓ белым халаце сказала:
  - Даволi!
  Потым яна пастрэла памiж пальцамi босых ног i заѓважыла:
  - Ну пакуль усё!
  Так Паѓлiк-Воѓчык прайшоѓ праз першую частку сваёй турэмнай адукацыi шмон. I яго голага ѓвялi ѓ iншы пакой. Там ужо быѓ хлапчук. Амаль равеснiк Воѓкi-Паѓлiка. Стрыжаны нагала, у шортах, у нейкай iрванай майцы з нумарком басаногi дзяцюк. Адразу зразумела, што такi ж вязень. У руках ён трымаѓ ручную машынку для стрыжкi. Вiдаць, хлопчык гадоѓ трынаццацi падзарабляѓ цырульнiкам у турме. Ён усмiхаѓся даволi ветлiва. Воѓчык-Паѓлуша ѓсмiхнуѓся ѓ адказ i крыху павесялеѓ. Ён зараз малалетнi злачынец, i яго вядома ж абавязаны набыць нагала. Тым больш у камерах для беспрытульнiкаѓ поѓна вошай.
  Воѓчык сеѓ у крэсла. Ён бачыѓ перад сабой даволi ѓкормленага i пры гэтым мускулiстага пацана гадоѓ дванаццацi. Яго тварам было вясёлым, а светлыя валасы, доѓгiя i густыя. Можна было па твары нават прыняць Воѓчык за дзяѓчынку. Але вось дзяцюк-вязень пачаѓ стрыгчы Воѓчык. Ён проста ставiѓ машынку i цiснуѓ яе рукамi i зразалi валасы. Было крыху балюча - машынка тупавата. Наглядчыца тым часам адышла, хлопчык-цырульнiк спытаѓ:
  - За што цябе?
  Воѓчык-Паѓлiк адказаѓ:
  - Няма за што, але шыюць забойства!
  Хлапчук з уздыхам кiѓнуѓ:
  - Гэта дрэнна! За крадзеж цябе адправiлi б у мясцовую калонiю Макерэнку, а так могуць i ѓ Сiбiр. А там зiмой холадна.
  Воѓчык-Паѓлiк з уздыхам адказаѓ:
  - Ну дык лёс такi! А ты лягчэй рэж!
  Хлопчык-цырульнiк адказаѓ:
  - Машынка тупая, раз у два тыднi ѓсiх зняволеных стрыгуць нагала, не паспяваем востраць. Машынкi стачиваются.
  I працягнуѓ зразанне. Светлыя валасы Воѓкi-Паѓлiка падалi, i здавалася з кожнай пасмой сыходзiць частка асобы хлапчука.
  Воѓчык-Паѓлiк спытаѓ:
  - А хлопцы тут якiя?
  Хлопчык-цырульнiк адказаѓ:
  - Розныя, але ѓ асноѓным шпана. Могуць пабiць пры прапiсцы.
  Воѓчык-Паѓлiк адказаѓ, зморшчыѓшыся:
  - Я гатовы!
  Было даволi халаднавата сядзець голенькiм, i Воѓчык тузаѓся каб сагрэцца. Цiкава яны што тут усе хлапчукi ходзяць басанож? Аднак да лета яшчэ далёка - толькi пачатак красавiка. Вось яшчэ нават не ѓсе гурбы расталi.
  Воѓчык-Паѓлiк паглядзеѓ на люстэрка. Яго дзiцячы чэрап агалiѓся. Стаѓ амаль голым, i валасы белыя амаль незаѓважныя. Лоб праѓда высокi i прыгожы. Галава, нават стрыжаная пад нулёѓку выглядае прыемна, i ён не падобны на крымiнальнiка. Проста злёгку паѓнаваты хлопчык, з правiльнымi рысамi асобы.
  Скончыѓшы галiць, хлапчук-вязень абцёр галаву, шыю i плечы Паѓлушы ручнiком i даѓ параду:
  - Выклiч на бойку пахана камеры, тады будзеш жыць добра, нават калi цябе паб'юць!
  Паѓлуша-Воѓчык кiѓнуѓ...
  Яго павялi ѓ iншае памяшканне. Там з Паѓлушы пачалi здымаць адбiткi пальцаѓ. Валiкам i чорнай чырвонай змазвалi далонi, i кожны палец адцiскалi на белай паперы. Яго прыцiскала зусiм маладзенькая дзяѓчына. Але рабiла гэта даволi груба. Гэта не так балюча, як зневажальна. Зрэшты, у кiно былы мiльярдэр такое бачыѓ. А вось дзiѓней было, калi прапанавалi зняць адбiткi з падэшвы босых ножак хлапчука. Гэтага ѓ кiно бачыць не даводзiлася. Хлопчык падняѓ нагу i дзяѓчына ѓ белым халаце стала мазаць яе чорнай фарбай.
  Воѓчык-Паѓлiк спытаѓ:
  - А навошта гэта?
  Дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Вы беспрытульнiкi амаль круглыя год бегаеце басанож, ды i калонii таксама абутак з першага красавiка па лiстападзе адбiраецца. Так што па адбiтках вас i будуць лавiць.
  I асцярожна адцiснула дзiцячую падэшву на паперы. Затым i другую.
  Пасля чаго выцерла ступнi хлопчыка анучай са спiртам. Потым Воѓку ѓзважылi i вымералi рост, а таксама размах рук. Пасля чаго ѓжо стрыжанага сфатаграфавалi ѓ профiль, анфас, напалову бокам i ззаду. Спачатку толькi галаву потым i ѓ поѓны рост.
  Потым дзве дзяѓчыны сталi яго аглядаць i перапiсаць прыметы. Яны запiсвалi гэта ѓ тэчку чарнiльнымi ручкамi.
  Воѓчык-Паѓлiк са здзiѓленнем спытаѓ:
  - А вы што так усiх старанна правяраеце?
  Старэйшая наглядчыца рыкнула:
  - Ты забойца! I да цябе асаблiвы падыход малалетнi злачынец!
  Воѓчык-Паѓлiк быѓ ужо бывалы па памяцi стары. Iнакш яму было б вельмi сорамна стаяць голенькiм перад жанчынамi. Вiдаць, што мужчын шмат выбiла грамадзянская вайна i iх не хапае. Таму малалетнiх злачынцаѓ прымаюць жанчыны ѓ СIЗА. I аглядаюць, i запiсваюць кожную радзiмку, апёк цi шнар. Праѓда на целе Паѓлiка-Воѓкi ѓсе апёкi i шнары знiклi. Засталiся толькi рэдкiя маленькiя радзiмкi.
  Скончыѓшы перапiсваць, Воѓк-Паѓлiка павялi па калiдорах далей. Вось ванны пакой. Там на хлопчыка сыпанулi хлоркай, што вельмi непрыемна i раз'ядае вочы, шчыпле шыю плечы. А потым палiлi халоднай вадой са шланга. Бр... Зразумела што цёплая вада ѓ дэфiцыце. Але як гэта непрыемна. Затое канчаткова фарбу i валасы змылi. I стала нашмат чысцей цела.
  Паѓлiка-Воѓчык аблiлi яшчэ раз, у дадзеным выпадку з вядра. I пасля чаго кiнула наглядчыца грубы ручнiк. Хлопчык хутка абцёрся.
  Было холадна i непрыемна. Пасля яго зноѓ павялi, на гэты раз у кладоѓку.
  Там выдалi дзiцячае адзенне зняволенага. Воѓчык-Паѓлiк здзiвiѓся. Далi iрваныя, замытыя шорты, таксама iрваную майку, што вылiняла. I гэта было ѓсё.
  Воѓчык з уздыхам пра булькаѓ:
  -У мяне азяблi ногi, дайце хоць якую-небудзь абутак!
  Наглядчыца строга адказала:
  - Не пакладзена. Ужо красавiк, i ѓ вас гадовая форма адзення. Чаравiкi выйдуць, калi будзе мароз.
  Воѓчык-Паѓлiк цяжка ѓздыхнуѓ. Яго адказаѓ да лавы, i хлапчуку прыйшлося чакаць рашэннi, у якую камеру яго адправяць. Ён так i сядзеѓ напаѓголы, стрыжаны нагола, з дрыготкiмi ад холаду i хвалявання голымi, даволi бледнымi пасля зiмы, нагамi хлапчука.
  Нарэшце рушыла ѓслед распараджэнне.
  - Яго адпраѓце ѓ дзiцячае аддзяленне, у трынаццатую камеру!
  Паѓлiка-Воѓку прымусiлi падняцца i павялi далей. Босыя ногi сышлi з драѓлянай падлогi i адчулi халодны камень лесвiцы, забранай кратамi.
  Прыступкi ѓжо былi ладна сцёрты мноства ног, як босых дзiцячых, так i абутых дарослых.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Паѓлiк-Воѓчык падумаѓ, што пасля васьмiдзесяцi гадоѓ жыцця, ён нарэшце даведаецца, што такое сапраѓдная турма. Толькi не вельмi прыемна пахла ѓ турэмным калiдоры памiж камерамi. Хлапчука суправаджаѓ корпусны мiлiцыянер, загадаѓ закласцi рукi за спiной у кайданках. Толькi пры ѓводзе ѓ камеру Паѓлiка-Воѓку вызвалiлi.
  Пахла парашам. Зразумела, што яшчэ няма ѓнiтазаѓ са змываѓ i юныя зняволеныя спраѓляюць патрэбу прама ѓ карыта. На нарах ляжалi дзецi. Яны паднялi стрыжаныя галоѓкi. Худзенькiя хлопчыкi, даволi бледныя i нездаровага выгляду. Яны спалi проста на голых дошках i ѓ адзеннi. Нi коѓдраѓ, нi матрацаѓ, нi падушак не было. Усе басанож i нiкога старэйшыя за чатырнаццаць на выгляд.
  Параша ледзь наводдаль ад нар. Паѓлiк-Воѓчык увайшоѓ i вымавiѓ недзе чутную фразу:
  - Мiр вашаму дому!
  З нараѓ саскочыѓ хлапчук гадоѓ чатырнаццацi. Ён не быѓ такiм худым i выглядаѓ больш загарэлым i здаровым за астатнiя хлопцы. Акрамя таго ѓ яго на нагах былi тэпцiкi.
  Скрывiѓшы тварык, сказаѓ:
  - Ты хто!
  Воѓчык-Паѓлiк адказаѓ спакойна:
  - Я чалавек!
  Той зароѓ:
  - Артыкул!
  Воѓчык-Паѓлiк спакойна адказаѓ:
  - Мне шыюць забойства, але я невiнаваты!
  Хлапчук-пахан тут жа паспрабаваѓ стукнуць пачаткоѓца кулакоѓ у асобу.
  Воѓчык-Паѓлiк, у якога рэакцыя была хуткай, жвава ѓхiлiѓся.
  Пахан рыкнуѓ:
  - Ты забойца значыць круты!
  I паспрабаваѓ рушыць локцем. Воѓчык-Паѓлiк служыѓ у войску, i меѓ навыкi рукапашнага бою. А ягонае цела, хоць i дзiцячае, але такое хутка. Удар каленам пад дых застаѓ юнага пахана знянацку. Той ад болю сагнуѓся. I Воѓчык-Паѓлiк як рушыць, злёгку падскочыѓшы локцем па патылiцы. Малалетнi пахан упаѓ, страцiѓшы прытомнасць.
  Дзiцячая камера вохнула. Потым вышыла яшчэ двое дзецюкоѓ, некалькi больш худых i басаногiх. Воѓчык сцiснуѓ кулакi. Тыя праз сiлу ѓсмiхнулiся i заверашчалi:
  - Цяпер ты наш новы глядзiць! Будзеш паханам!
  Воѓчык-Паѓлiк адказаѓ:
  - Калi трэба буду!
  Пацан стрыжаны нагола заѓважыѓ:
  - Можаш надзець яго тэпцiкi, старэйшы па камеры мае права на абутак пераможанага!
  Воѓчык скрывiѓся i адказаѓ:
  - Мне гэта ѓ падлу!
  Хлапчукi хiхiкнулi i пагадзiлiся:
  - Так!
  Адзiн з iх груба сарваѓ тапачкi з ляжачага ѓ парашы без прытомнасцi старэйшага па камеры i начапiѓ сабе, на брудныя цёмныя.
  Iншы заѓважыѓ:
  - Тваё месца ля акна!
  Параша i сапраѓды смярдзела, i куды лепш апынуцца ѓ далёкiм месцы камеры ля фортачкi. Так дарэчы знаходзiѓся адзiны на ѓсю камеру матрац.
  Воѓчык-Паѓлуша прылёг. Ён адчуваѓ сабе рэальна выматаны, асаблiва маральна.
  Яго правая рука заѓважыла:
  - ђжо позна! Трэба спаць, бо зранку пагоняць на працу!
  Воѓчык-Паѓлуша здзiвiѓся:
  -Тут ёсць праца?
  Пацан кiѓнуѓ:
  - Так, але яна не цяжкая. Шнуры рэзаць, шчоткi збiраць, цi скрынi збiваць. Гэта лепш, чым у смярдзючай камеры сядзець.
  Воѓчык-Паѓлуша пагадзiѓся:
  - Мусiць лепш!
  Пацан дадаѓ:
  - I яшчэ ѓ нас вучоба тут ёсць. Вучаць i ѓ СIЗА i ѓ калонii. Так што сумаваць не давядзецца.
  Паѓлiк-Воѓчык уздыхнуѓ. Яму, якi мае тры вышэйшыя адукацыi, вучыцца разам з малалетнiмi злачынцамi зусiм не хацелася. Гэта нуда. Лепш усё ж паспаць. Хоць нешта ѓ сне ды ѓбачыш добрае.
  Паѓлiк-Воѓчык бачыѓ нешта звар'яцелае...
  Зрэшты, напрыклад хлапчук Воѓчык-Паѓлуша быѓ зусiм iншага меркавання. Хлопчык пад'ехаѓ на мотаролеры да Львова. У гэтым горадзе ѓжо запанавалi бандэраѓцы i прыбылi першыя калоны з натаѓскай армii. Свайго роду праходзiла адваёва ранейшых тэрыторый.
  Пацан-разведчык разумеѓ, што яго юны ѓзрост не вельмi дапаможа ѓсыпiць пiльнасць мясцовых палiцаяѓ. У Чырвонай Армii шмат хлапечых палкоѓ, i можа яны куды больш устойлiвыя i адданыя справе бальшавiзму, чым меркантыльныя i страцiлыя рамантычны настрой дарослыя.
  Сапраѓды, калi ты дзяцюк грошы для цябе гэта нешта амаль абстрактнае. А вось дарослыя да iх ставяцца трапятлiва, часта нават даражэй, чым да жыцця, асаблiва чужы. Воѓку-Паѓлушу ж захапляла рамантыка - жаданне пабудаваць мiр, у якiм не будуць панаваць меркантыльныя iнтарэсы, подласць i гвалт. Жаданне дамагчыся чагосьцi больш iстотнага, чым проста быць наёмным рабацягам або прагным, пажадлiвым крывасмокам. I хоць хлапчуку-разведчыку ѓсяго адзiнаццаць, а праз месяц будзе дванаццаць гадоѓ, але ён валодае здольнасцямi вундэркiнда. А ягонае сапраѓднае iмя i прозвiшча занадта ѓжо вядомыя, каб называць, iх адкрыта.
  А так прыгожая вядомая выява Воѓкi-Паѓлушы - ён красамоѓны i запамiнальны. Дык вось няхай i хлопчык пабудзе ѓ ролi падобнага ѓзору.
  А ѓвогуле чалавек злая iстота. Чамусьцi многiя камдзiвы паспяшалiся капiтуляваць пры першых жа авiяѓдарах з боку сцярвятнiкаѓ НАТА цi здрадзiць сваiм пачкам долараѓ. Але, ва ѓсякiм разе, зараз Чырвоная Армiя нясе вялiкiя страты i адступае. У такiх умовах найболей эфектыѓныя метады дае партызанская вайна.
  Толькi на Заходняй Украiне нялёгка знайсцi мясцовыя сiлы, якiя б змаглi падтрымаць народныя iнтарэсы i бальшавiцкую iнтыфаду. Але калi пашукаць, дык падполле знойдзецца. Бо ѓ савецкiя часы партызанiлi, у самых здавалася ѓ безнадзейных, для савецкай улады раёнах.
  Воѓчык-Паѓлуша схаваѓ пад елкай мотороллер, i нацягнуѓ на сябе моднае адзенне i красоѓкi. Басанож у горад iсцi нельга - выклiча падазрэннi, тым больш на двары яшчэ сакавiк i даволi холадна. Хлапчукi з Чырвонай Армii дэманстратыѓна пагарджаюць абуткам i iмкнуцца хадзiць i бегаць босымi столькi, наколькi ѓвогуле хапае здароѓя.
  Але ѓвогуле, калi тэмпература плюсавая, да без абутку пры некаторай звычцы можна бегаць без абмежаванняѓ. На снезе, вядома, цяжэй, але загартаваны юных воiн некалькi гадзiн суцэль здольны вытрымаць.
  Воѓчык-Паѓлiк быѓ добра загартаваны, акрамя таго, яго бацька навучыѓ сакрэтным спосабам, якiя паляпшаюць кровазварот, калi ногi i iншыя канечнасцi практычна не мерзнуць. Трэба толькi калоць у вызначаныя кропкi iголкамi, цi прымаць сякiя-такiя травы. Дарэчы, у сярэднiя вякi многiя хлопчыкi абыходзiлiся i без усялякiх хiтрых штучак у суровыя маразы, i нават не кашляла, бегаючы напаѓголымi па гурбах. I iхнiя шызыя ад холаду пяткi не ведалi iншай падэшвы акрамя прыроднай, пакуль не пачынала прабiвацца бародка.
  Воѓчык-Паѓлiк, нават падумаѓ, можна варта было б i мотороллер прыхапiць, але... Машына была яго ѓласнай зборкi, а серыйнага выпуску. Маглi ѓзнiкнуць непатрэбныя падазрэннi - дзе ѓзяѓ i навошта. Акрамя таго мотороллер i на самай справе асаблiвы, i складаны, i кампактны, i можа разганяцца да двухсот трыццацi кiламетраѓ у гадзiну, i нават падскокваць. Не, такая машынка занадта ѓжо прыкметная.
  Акрамя таго хацелася прайсцiся пешшу i паслухаць, пра што думае народ.
  Пры ѓсiм сваiм рамантызме Воѓчык хлопчык вельмi разумным, i яму цiкава, чаму гэтак жывучы i вабiць прывiд доѓгага даляра.
  Няѓжо няма iншых, цiкавейшых каштоѓнасцяѓ? Хоць бо чалавеку больш за ѓсё радасна цешыць сваю iснасць i мамон.
  Пацан iшоѓ, насвiстваючы амерыканскi, бравы марш. Так нiякiх падазрэнняѓ. Будучы даволi буйным хлапчуком, Воѓчык-Паѓлiк ѓ сне выглядаѓ старэйшыя за сваiх гадоѓ i мог цалкам сысцi за тынэйджэра з мясцовай маладзёжнай празаходняй арганiзацыi.
  У яго нават адпаведная павязка на рукаве красавалася з галавой змеi. Гэта значыць змеяносец!
  Як ён стаѓ так прыгожа выглядаць! Стрыжка пад паѓбокс i светлыя валасы - можна заказваць сябе на плакат - Гiтлер-югента!
  Вось наперадзе на разбiтай прасёлкавай дарозе нейкая бабка кульгае. Валачыць здаравенны рукзачок, што, здаецца, вось-вось ён яе раздушыць. Цiкава, што гэта там старая прысабачыла? Можа на продаж у горад Львоѓ, нешта ядомае цягне? Трэба будзе праведаць i зрабiць разведку.
  Апошняя фраза атрымалася такой абсурднай, што дзяцюк мiмаволi захiхiкаѓ i дадаѓ кроку. Нагам у модных красоѓках з нязвычкi горача, i гэта непрыемна. Хоць, вядома, так ён выглядае багацей. А то, калi iх атрад увайшоѓ у зусiм не бедную Славенiю на басаногi атрад падшыванцаѓ, глядзелi са спагадай i страхам. Нiбы яны вар'яты або зусiм галечы. А хлапчукi чаканiлi хуткi крок, так што хрумсцела гурба. Скалiлiся, не зважаючы, на чырвоныя ад сумётаѓ пяткi i сiнiя пальцы. I гледзячы на iх жорсткiя погляды i туга сцiснутыя кулакi, гатовыя засмяяцца, перакошвалi раты ад страху i спалохана адводзiлi вочы.
  Але вось гэтая бабуля, падобна, зусiм выбiлася з сiлы. Воѓчык-Паѓлiк паморшчыѓся - ну чаму ѓзрост, так дзiка нявечыць жанчын. Бо прыгожыя дзяѓчыны, а пажылыя дамы становяцца жудаснымi.
  Нiбы зморшчаная скура, цi горбы цi iншае - эстэтычна. I куды ѓ гэтым выпадку глядзiць Бог? Што яму падабаецца падобная несусветная пачварнасць? А як наконт пачуцця эстэтыкi?!
  Ну, добра, прыйдзе час, i яны i Богам разбяруцца, прымусяць яго адказаць за ѓсе здзекi з чалавецтва. А пакуль давай дапаможам бабульцы, яна ж не вiнаватая, што стала падобнай пачварай!
  Воѓчык-Паѓлуша падскочыѓ да бабкi i ветлiвым тонам, на ѓкраiнскай мове спытаѓ:
  - Вам, я бачу, цяжка, можа аказаць дапамогу?
  Бабулька адхiснулася ад хлапчука i злосна прашыпела:
  - Ды ты пачвар не смей разяѓляць пашчу! Думаеш, я не ведаю, што ты замахнуѓся на маю зелянiну.
  Бабка прынялася размахваць палкай, а яе перапоѓнены заплечнiк расчынiѓся. Васiль яшчэ здалёк улавiѓ моцны пах фарбы, а цяпер i зусiм вылупiѓ вочы. З ёмiстага рукзака тырчалi няѓмела пафарбаваныя ѓ зялёны колер лiсткi пажухлай капусты. А нейкi iдыёт пафарбаваѓ гэтую гнiллю. Плямамi пакрыѓся i сам рукзак, i злёгку заляпала брыдкую i крыклiвую бабку.
  Бабулька старалася ѓрэзаць хлапчуку па галаве палкай, але Васiль лёгка ѓхiлiѓся i перахапiѓ чарговы замах.
  А бабка як залямантуе ва ѓсю глотку:
  - Ой, рабуюць! Злыдзень зелянiна ѓрваць наровiць! Эх, абараняй маю капусту!
  Воѓчык-Паѓлушка iранiчна заѓважыѓ:
  - Вось так заѓсёды! - I дзяцюк-разведчык праспяваѓ. - Хто людзям дапамагае, той марнуе час дарма! Добрымi справамi, праславiцца нельга!
  А бабулька i сапраѓды паходзiла на Шапакляк, толькi была яшчэ больш дзiвосная i агiдная, нават з горбам. Вось узяла свой рукзачок, прыцiснула яго да грудзей, ды так што гарбаты нос улез у афарбаваную капусную зелянiну i як залямантаваѓ, праѓда ѓжо не занадта выразна:
  - Ой, вы баксы мае! Баксы лыкавыя! Абаранiце ад бандытаѓ, ад жудасных маскаляѓ!
  Воѓчык-Паѓлiк раптам адчуѓ сябе Шцiрлiцам, якi апынуѓся на мяжы правалу. Хлапчук рэфлекторна сцяѓся i паказаѓ пальцам на павязку са змяiнай галавой i, артыстычна чаргуючы ѓкраiнскiя словы з ангельскiмi вымавiѓ:
  - Мы ёсць арганiзацыя, якая абараняе пажылых людзей ва ѓсiм свеце! I гэта мы аказваем iм дапамогу, будуем дамы, i даем белы хлеб з шакаладным маслам!
  Бабка крыху супакоiлася i шэптам спытала:
  - А ты выпадкова не амерыканец?
  Воѓчык-Паѓлiк, расцягнуѓшы вусны ѓ найсалодкай усмешцы, на англiйскай мове пацвердзiѓ:
  - Так, вядома, сто працэнтны! - I тут жа бачачы, што бабка ѓ самай распаѓсюджанай у свеце мове не вяжа нi лыка, нi лыка, дадаѓ на ѓкраiнскай. - Я ёсць амерыканскi тынэйджар i байскаѓт!
  Бабулька канчаткова супакоiлася i падабрэлым тонам спытала:
  - I колькi вiл i Мэрсэдэсаѓ я змагу купiць за сваю зелянiну?
  Хлапчук-разведчык, разумеючы, што з вар'ятамi лепш не спрачацца, спакойна адказаѓ:
  - Шмат! Вельмi шмат!
  Але бабка трапiлася настырнай i працягвала пытацца не па гадах мускулiстага i кемлiвага хлопчыка:
  - А колькi гэта шмат!?
  Воѓчык-Паѓлiк сур'ёзным тонам адказаѓ:
  - Ну Мэрсэдэсы яны ж бываюць розных мадыфiкацый. Чым марка навей i раскошней, тым большае яна варта, а значыць i на яе трэба i большая колькасць зелянiны!
  Старая, цяжка дыхаючы паставiла сваю рукзачок i прастагнала, паказваючы на пафарбаваную капусту:
  - Тут кiлаграм шэсцьдзесят не менш! Я баюся, што здохну, калi такую колькасць зелянiны да горада данясу!
  У ваѓка-Паѓлiк гатовы быѓ рассыпацца ѓ гучным смеху, але бачачы, наколькi засмучаны твар да агiднай старой, адказаѓ:
  - А навошта вам несцi! Знайсцi матацыклiста i вас дамчаць да Львова з ветрыкам i камфортам!
  Згорбленая бабка цяжка ѓздыхнула, i сябар цяжка пераборлiвай скорагаворкай затарахцела:
  - Ох, ты мой унучок... Запрасiла я Фёдара-трактарыста, каб ён мяне дамчаѓ. Дык ён iрад спытаѓ, чаго гэта я дурнiца гнiлую капусту ѓ фарбу вымазала. Так я яму дурню i тлумачу - капуста i зелянiна самыя высокiя каштоѓнасцi ѓ свеце! За зелянiну можна купiць усё i Мэрсэдэсы i палацы!
  Воѓчык-Паѓлiк, якi, будучы таленавiтым лазутчыкам, умеѓ разумець сэнс i разбiрацца ѓ самым невыразным i каснамоѓным мармытаннi здагадлiва падказаѓ:
  - А трактарыст паабяцаѓ вас бясплатна даставiць у дурню!
  Старая, перакасiѓшы твар, у злосцi адмахнулася:
  - Амаль так! Толькi не бясплатна, трымай кiшэню шырэй, а за лiтр брагi! Ну, я яго з дурнiцай паслала!
  Хлапчук не вытрымаѓ i гучна разрагатаѓся. Сапраѓды атрымалася памора. Бабуля мабыць наслухалася, што зелянiна i капуста вышэйшыя каштоѓнасцi, але, не зразумеѓшы гумару ѓспрыняла слэнг занадта ѓжо лiтаральна. Ну, а паколькi да вясны гэты овощ паспеѓ пажоѓкнуць, тое яго прадпрымальная бабуля пафарбавала зялёнай фарбай.
  Калi да гэтага дадаць, то пасля публiчнага спальвання ѓ Львове ѓсiх грашовых знакаѓ, што не паспелi прыхаваць у гатоѓцы утварыѓся ладных дэфiцыт, то зразумела з-за чаго даляр здабыѓ вышэйшую каштоѓнасць.
  Бабулька тым часам працягвала гаварыць адкрыта:
  - Ну, раней я б праз Iнтэрнэт таксi б выклiкала, але бальшавiкi, каб выцiснуць павуцiнне Д'ябла ѓсе тэлеграфныя слупы паварочалi. I нават просты тэлефон не бiбiкае! Ох, я няшчасная, тут сяджу i толькi чуткамi харчуюся. Хацела да Барысава схадзiць, дык у яго каня на патрэбы чырвонай армii забралi. У Арэха быѓ такi класны i прыгожы Мэрсэдэс - так бальшавiкi яго кувалдамi распляскалi. Маѓляѓ, занадта раскошная не пралетарская машына! Дык вось яны антыхрысты ѓсё разварочвалi. Таму i давялося самой цягнуць капусту зялёную на рынак!
  Воѓчык-Паѓлуша палiчыѓ патрэбным перапынiць лапатанне бабулi. Хоць ды такая трапiлася бабулька, па ёй прагна плача з кратамi псiхушка!
  - У вас жа не натуральная зелянiна мадам...
  Бабка адразу ѓзбудзiла:
  - Ну i што?
  Хлапчук-разведчык, з цяжкасцю стрымлiваючы рогат, якi вырываѓся з грудзей, растлумачыѓ:
  - А тое, што... За пафарбаваную зелянiну вам могуць прыцягнуць да крымiнальнай адказнасцi!
  Бабулька спалохалася i стала лiловая тварам, яе худыя ногi ѓ нейкiм падабенстве лапцей сталi заплятаѓся, калi бабка падалася назад. А пасiнелыя вусны лепяталi:
  - А за што? Завошта мяне прыцягнуць да адказнасцi?
  Воѓчык-Паѓлiк лагiчна адказаѓ:
  - Вы несяце не натуральную капусту, а якая павяла. Значыць, спрабуеце ѓсунуць фальшывую, у таннай фарбе зелянiна! А гэта ѓжо фальшываманецтва!
  I дзяцюк-лазутчык зрабiѓ сабе страшныя вочы.
  Бабулька заляцела i стала лепятаць:
  - Ды не трэба мяне да адказнасцi. Фарба яшчэ зусiм свежая i натуральная. Яе ѓнук прывёз!
  Воѓк-Паѓлiка панесла, ён сябе адчуваѓ сапраѓдным Астапам Бэндэрам:
  - Дык мы яшчэ i ѓнука, за дапамогу ѓ вырабе фальшывых купюр да адказнасцi прыцягнем. Будзе вам сямейная каталажка.
  Бабка зрэагавала нечакана, кiнула заплечнiк i дала хутчэй за дзёру пакрыкваючы:
  - Гэта не маё! Гэта зусiм не маё! Гэта нават анi не маё!
  Запэцканы ѓ фарбу рукзак застаѓся валяцца на дарозе. Пара хлапчукоѓ падлеткавага ѓзросту глядзела на ѓяѓленне, шырока адкрыѓшы раты. Ад капусты несла не толькi самай таннай фарбай атрутна-зялёнага колеру, але яшчэ i гнiлатой. Так што збiраць важкае барахло, i яшчэ скласцi сабе на спiну не было нi найменшага жадання.
  Тым больш губляць час на бабулек, якiя выжылi з розуму. Але дзiкi рыгот мясцовых тынэйджараѓ не мог не прыцягнуць увагi. Пацан было гадоѓ па чатырнаццаць, i апынулiся вышэй Воѓчык-Паѓлуша i нашмат тоѓсты. Хоць вядома добра навучаны адзiнаборствам былы мiльярдэр iх зусiм не баяѓся. Няхай толькi сунуцца!
  Але тыя, падобна, былi ѓ поѓным захапленнi! Той, якi таѓсцей прарохкаѓ:
  - Ну, ты яе i адшыѓ! Прама як Коган!
  Воѓчык-Паѓлiк у адказ падскочыѓ i пракруцiѓ у паветры круцёлку. Пасля чаго прызямлiѓшыся з усмешкай тэрмiнатара, адказаѓ:
  - А хiба гэты вялiзны рэслер падобнае ѓмее?
  Падлеткi ѓхмыльнулiся ѓ адказ, раѓнуѓ:
  - Не iмкнецца прыкол! Давай патусуйся з намi!
  Ваѓку-Паѓлiку стала цiкава, проста патусавацца з аднагодкамi, абмеркаваць з iмi бягучыя праблемы. Хоць з iншага боку ён паступае не занадта добра - малапiсьменную бабульку папалохаѓ, i зло не пакараѓ!
  Добра было б намылiць морду таму, хто падказаѓ бабцы iдэю гэтай салодкай капусты з зялёнай фарбай.
  У авечку-Паѓлiк, зрэшты, адчуѓ да гарбатай бабкi гiдлiвасць i таму прапанаваѓ:
  - А што давайце як мае быць, перакулiмся! Будзе вельмi нават кiлевая размiнка!
  Хлопцы на мапедах накiравалiся з горада. Воѓчык-Паѓлiк сеѓ ззаду найбольш тонкага пацана, i засвiстаѓ чарговую мелодыю. Настрой, зрэшты, было мiнорным, i ты сябе адчуваеш дасканалым мярзотнiкам.
  На ѓваходзе ѓ Львоѓ натаѓцы ѓжо размясцiлi свой блокпост i правяралi дакументы. Утварылася невялiкая чарга машын. Дзецюкi адразу страцiлi ѓвесь понт, i таѓстун сумна заѓважыѓ:
  - Вось у нас з сабой дакументаѓ i няма. Адправяць у каталажку!
  Воѓчык-Паѓлуша задзiрыста вымавiѓ:
  - Тым лепш! Я iм тады зладжу майдан у турэмнай камеры!
  Тады пара малалетнiх бандэраѓцаѓ зароѓ:
  - Мы зальем Маскву крывёй i дойдзем да Урала!
  Пасля павярнулi мапеды, вiдаць, у пошуках аб'язнога шляху. Воѓчык-Паѓлуша адчуваѓ моцную спакусу добра збiць малалетнiх падонкаѓ, але пакуль сябе лепш не выяѓляць. Думкi пайшлi ѓ iншым напрамку.
  Вось сапраѓды, атрымалася так што ЗША ѓ другой сусветнай вайне ѓсталi на бок СССР, тым самым справакаваѓшы на вайну супраць сябе i Японiю. А што было б пры iншым раскладзе сiл?
  Калi б Амерыка, што, напэѓна, для такой краiны куды больш натуральна аб'ядналася б з Гiтлерам?
  У гэтым выпадку ѓ самыя першыя месяцы вайны цi наѓрад гiсторыя адхiлiлася б ад рэальнай. Ну, ва ѓсякiм разе, значна. ЗША хутчэй за ѓсё максiмум дапамагалi б Трэцяму Рэйху эканамiчна i бомбавымi ѓдарамi. Вядома, пэѓныя праблемы магло б стварыць уступленне Японii ѓ вайну на Далёкiм Усходзе. Тады б савецкiя дывiзii апынулiся б скаванымi ѓ вайне з самураямi i не змаглi б прыняць удзел у абароне Масквы.
  Зрэшты, мусiць, гэта не так страшна, як здаецца на першы погляд. Савецкiя войскi ѓ канцы кастрычнiка спынiлi наступленне немцаѓ, нягледзячы на тое, што войскi з Далёкага Усходу яшчэ не падышлi, а асноѓныя сiлы трапiлi ѓ асяроддзе i аказалiся знiшчаны. Трэба адзначыць, што пэѓны запас трываласцi ѓ савецкiх войскаѓ, i, верагодна, удалося б утрымаць сталiцу i ѓ больш цяжкiх умовах. Хаця магчыма, што сiлаѓ для контрнаступу ѓ гэтым выпадку ѓ Чырвонай Армii не хапiла б.
  Дзецюкi падобна намацалi ѓразлiвае месца, дарогу ахоѓвала мясцовае аддзяленне нацыяналiстаѓ. На варце стаялi падлеткi крыху старэйшыя за новых сябрукоѓ Уладзiмiра-Паѓла. Яны сустрэлi iх мапед вiскам i крыкам.
  Той, якi старэйшы з казлiнай бародкай прасiпеѓ:
  - Што за тут малышня! Можа бiцца прыехалi?
  Воѓчык-Паѓлiк злосна выпалiѓ:
  - Вось уявiце сабе так!
  Верхавод загадаѓ:
  - У гэтым выпадку злазь з мапедыка! Трэба адказваць за кiрмаш!
  Хлапчук-лазутчык спрытна саскочыѓ i адразу ж устаѓ у стойку. Васiлю здавалася, што зараз стаѓ увасабленне Бруса Лi, у яго дзiцячым, але не менш небяспечным варыянце!
  - Ну, давай выходзь сiлай мерацца!
  Верхавод, зрэшты, сам бiцца не стаѓ, а кiѓнуѓ у бок:
  - Нячысцiк разбярыся з iм!
  Перавярнуѓшыся ѓ сальта, выскачыѓ хлапчук у кiмано. Таксама мабыць баец выхаваны па-спартанску, басаногi ѓ прахалоднае надвор'е i хуткi. Трохi старэйшыя i вышэйшыя за Воѓка-Паѓлуша, але таксама яшчэ вельмi юны ваяѓнiк, з чорным поясам.
  Хлапчук-лазутчык крыху збянтэжыѓся. Ён думаѓ, што давядзецца мець справу з чарговым мяшком, а так супраць яго сапраѓдны прафесiянал, спрытны, а не нейкая накачаная гара тупых мышцаѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк па руху "нячысцiка" зразумеѓ, што гэта вельмi моцны супернiк i на ѓсякi выпадак скiнуѓ якiя замiнаюць адчуваць паверхню зямлi красоѓкi.
  Так ён будзе лепш улоѓлiваць кожны рух спрытнага непрыяцеля.
  Абодва хлапчукi сталi сябар насупраць сябра i пакланiлiся. Iншыя малалетнiя бандэраѓцы акружылi iх кольцам, пакiнуѓшы вольную пляцоѓку для паядынку.
  Бой пачаѓся без сiгналу, апанент Воѓкi-Паѓлiка рэзка атакаваѓ свайго апанента ѓ корпус. Хлапчук-разведчык пастаѓшы блок, i адчуѓ не дужую сiлу ѓдару. Нават у набiтай костцы закалола. Не, гэта сапраѓды чорны пояс i выдатны баец i трэба сабраць усе сiлы, каб яго перамагчы.
  Нячысцiк перайшоѓ у наступ, але былы мiльярдэр таксама досыць спрактыкаваны часткова парыраваѓ, а часткова адыходзiѓ ад супернiка, iмкнучыся не прапускаць удары.
  Натоѓп баевiкоѓ вакол гучна гарлапанiѓ:
  - Дык яго, так! Забi белабрысага!
  - Ён баязлiвец! Забi яго!
  Воѓчык-Паѓлiк адчуѓ у адказ у сабе лютасць i перайшоѓ у контрнаступленне. Кулак супернiка прайшоѓся мiмаходзь па яго правай скуле, але i былы мiльярдэр трапiѓ апаненту ѓ грудзi, прымусiѓшы зморшчыцца i адступiць.
  Удар прайшоѓ на сустрэчным руху, на шчытку грудзей надрукавалiся косткi пальцаѓ Воѓкi-Паѓлiка.
  Нячысцiк упершыню паглядзеѓ на свайго супернiка з павагай i прамармытаѓ:
  - А ты зусiм не дрэнны!
  Воѓчык-Паѓлiк, паставiѓшы дынамiчны блок, адказаѓ:
  - I яшчэ больш небяспечны, чым ты думаеш!
  Нячысцiк зноѓ перайшоѓ у наступ. Ён спрабаваѓ больш удараѓ наносiць нагамi, Воѓчык-Паѓлiк некалькi разоѓ ставiѓ сваёй набiтай галёнкай блокi i хiхiкаѓ, iмкнучыся, замесцi супернiка. Але прапусцiѓ раптоѓна з рукi i тут жа адказаѓ.
  У абодвух дзецюкоѓ па меры плынi паядынку дадавалася ѓдараѓ, ранак i гузоѓ. Асобныя ѓдары праходзiлi, як, дарэчы, i павiнна быць у прафесiйным паядынку. Але чара шаляѓ, вагаючыся ѓсё не магла схiлiцца ѓ той цi iншы бок.
  Былы мiльярдэр спрабаваѓ узяць супернiка хiтрасцю, але прафесiйны майстар зусiм не адрознiваѓся прастатой i ствараѓ пасткi самастойна. А кожны новы выпад - то праходзiѓ мiмаходзь, то расквiтаѓ сiнякамi на твары. Зрэшты, хлопчык-лазутчык вяртаѓ з працэнтамi атрыманае. I зноѓ атакаваѓ! У адказ, прапускаючы балючыя штурхялi.
  У абодвух дзецюкоѓ апынулiся разбiтыя насы, i яны цяжка задыхалi. Паядынак станавiѓся ѓсё больш падобным на гладыятарскую схватку або бiтву рэслераѓ. Усё часцей i часцей хлапчукi ѓваходзiлi ѓ захоп i спрабавалi ѓскалыхнуць адзiн аднаго барацьбiтаѓскiмi прыёмамi. Бадалiся галовамi, але нiводзiн не саступаѓ iншаму. Гэтая цвёрдая двубой была канкурэнцыяй роѓных i зацятых.
  Паступова сталi стамляцца не толькi юныя байцы, але i навакольны натоѓп. Рухi i ѓдары станавiлiся ѓсё больш i больш млявымi. Вось нячысцiк з цяжкасцю, цяжка дыхаючы падняѓ на плечы Воѓчы-Паѓлiка i шпурнуѓ яго ѓнiз. Але ѓ самога хлапчука-каратыста падкасiлiся ногi, i ён упаѓ, уткнуѓшыся галавой у моцны прэс пацана-лазутчыка. Тут жа Воѓчык-Паѓлiк скарыстаѓся промахам канкурэнта, i сваiм нагамi моцна прыхапiѓ моцную шыю "нячысцiк" у "замак".
  Такi задушлiвы прыём, прычым вельмi эфектыѓны. Працiѓнiк у адказ паспрабаваѓ ѓскубнуць Воѓк-Паѓлiка, або нават сцiснуць самае адчувальна ѓ мужчыны месца, але нацiск на шыйныя пазванкi апынуѓся такiм моцным, што рукi "нячысцiк" аѓтаматычна абнялi каленi душыць яго пацана.
  Былы мiльярдэр узмацняѓ цiск, падлучаючы да ног корпус i ѓзмацняючы шыйны рычаг. Той адчайна адбiваѓся. Яго сiмпатычны, хоць i пакрыты сiнякамi твар, пачаѓ налiвацца вiшнёвым колерам, а ѓ вачах наймацнейшым чынам муцiлася.
  Воѓчык-Паѓлiк прашыпеѓ:
  - Пастукай далонню, што здаешся!
  "Бес" хацеѓ адказаць няма, але са здушанага горла пачулася толькi булькатанне. Падобна, яго капiтальна сцiснула. Падобны прыём наогул мог аказацца смяротным i, на вайне Ваѓку-Паѓлiку даводзiлася забiваць дарослых i зусiм не дробных мужчын. Так што дарэмна хлопчык-каратыст упарцiѓся. Хоць былому мiльярдэру, а зараз несмяротнаму пацану, i шкада забiваць свайго аднагодка, амаль аднагодка, але гэта ж усёткi вораг - бандэравец. А ворагаѓ не шкадуюць!
  "Бес" пасiнеѓ тварам i зацiх. Воѓчык-Паѓлiк прыслабiѓ хватку. Яго апанент быѓ яшчэ жывы, але без прытомнасцi, яшчэ ледзь i нават яго трэнiраваныя пазванкi зламалiся. Воѓчык зрэшты, таксама знямогся i ад моцнай стомленасцi быѓ не ѓ сiлах падняцца. Хлапчук - ляжаѓ i цяжка дыхаѓ, паклаѓшы нагу на спiну адключанага апанента. Бой яшчэ не быѓ скончаны. Хоць правiлы паядынку i не былi абумоѓлены загадзя старэйшы з бандэраѓцаѓ крыкнуѓ:
  - Давай фiксуй перамогу па фрыколу рэслiнгу!
  Воѓчык-Паѓлiк сабраѓся з сiламi i адчайным намаганнем штурхнуѓ, збiтымi, босымi нагамi супернiка. Той перавярнуѓся толькi напалову. Прыйшлося зноѓ пераводзiць дыханне i зноѓ штурхаць, каб хлапчук-каратыст, нарэшце, лёг бы на спiну. Пасля чаго пакладзеш на грудзi нагу, i чакаеш, пакуль да вас павольна падыдзе суддзя. Або тынэйджар, абраѓшыся сабе роля суддзi. Тады ён возьме i зробiць адлiк.
  Пацан з казацкiм чубам на галаве, стукае павольна i гучна. Васiль адчувае нецярплiвасць. Чаму ѓ галаве ѓзнiкла асацыяцыя з галаском зязюлi. Ну, вось рука з нафарбаванымi пазногцямi падобнага на запарожскага казака хлопца завiсае ѓ паветры, пачынае падаць. I раптам i пры трэцiм удары хлапчук-каратыст млява тузануѓся i скiнуѓ з грудзей босую нагу Воѓкi-Паѓлiка.
  Па шэрагах якiя памкнулiся дзецюкоѓ i юнакоѓ прайшоѓся вуркатанне. Атрымлiвалася, што забаѓнае вiдовiшча працягнецца. Былому мiльярдэру пачуццё прыкрасцi дапамагло сабрацца, i ён адчайна лягнуѓ свайго вiзавi мазолiстым пяткай у падбародак.
  Той адкiнуѓся i зноѓ зацiх, лежачы на спiне. I падняцца яму цяжкавата зараз. Воѓчык-Павел, таксама ѓклаѓшы ѓдар, рэшткi сiл i не мог падабрацца да супернiка.
  Нешта нагадала паядынак Чалубея i Перасвета, калi абодва ваяры: татарскi i рускi аказалiся забiтыя ѓ вынiку адчайнага сутыкнення дзiдамi.
  Праѓда Перасвет усё ж утрымаѓся ѓ сядле, а Чалубей вылецеѓ. Так што руская раць коштам каласальных страт адолела мангола-татараѓ. А гэта дазволiла пазбавiцца ад жорсткага ярмо.
  Але вось зараз трэба было сабрацца i сканцэнтравацца, i прапаѓзцi гэты метр. Праз не магу i праз дзiкую стомленасць.
  Наогул былому мiльярдэру, няхай i грашыма, якi ѓдзельнiчаѓ у найцяжкiх баях на Данбасе яшчэ з красавiка 2014 года не прывыкаць да жорсткiх фiзiчных нагрузак. I чаго гэта ён так расслабiѓся i раскiс? Не, сказалi мы фашыстам, не пацерпiць наш народ, каб рускi хлеб духмяны - называѓся словам брод!
  Воѓчык-Павел надзьмуѓ сабе грудзi i рэзка тузануѓся, падбiраючыся апаненту. Яму ѓдалося перавярнуцца i на гэты раз пакласцi сваю далонь на падрапаныя мускулы-шчыткi.
  Зноѓ да iх падышоѓ аматарскага разлiву рэферы. Ён пастаяѓ некаторы час у нерашучасцi, а затым зноѓ пачаѓ вельмi павольна лiчыць i як мага мацней пляскаць каля вуха юнага ваяѓнiка.
  Той на трэцяй бавоѓне ѓсё ж тузануѓся i, утрыманне не было запатрабавана. Але рука не скiнулася, i рэферы паглядзеѓшы на атамана, узяѓся зноѓ за адлiк.
  Але таксама яшчэ больш павольна, чым раней. Хлапчук-каратыст зноѓ тузануѓся.
  Воѓчык-Павел паспрабаваѓ ткнуць апанента кулакоѓ у скронь, але стомленая i аслабелая рука толькi саслiзнула з потнай галавы супернiка. Былы мiльярдэр апынуѓся на жываце i зноѓ цяжка задыхаѓ. Затым стаѓ з дапамогай рук паднiмацца.
  Атамана нечакана ѓмяшаѓся ѓ паядынак, з бачнасцю прымiрэння вымавячы:
  - Ну добра нiчыя! - I працягнуѓ Воѓк-Паѓлiку сваю шырокую далонь. - Ты паказаѓ сябе моцным ваяѓнiком, i заслугоѓваеш годнага месца ѓ нашай бандзе!
  Воѓчык-Павел на гэта са стомленым выглядам i, з цяжкасцю трымаючыся на нагах, адказаѓ:
  - Трохi патусавацца з вамi, я асабiста не супраць, але... У далейшым пажывем, убачым!
  Воѓчык-Павел гаварыѓ асцярожна, бо адчуваѓ сябе няздольным на сур'ёзны бой. А адразу сказаць не - гэта рызыка атрымаць неабыякiх ляшчоѓ.
  Хаця ѓ цэлым, былы мiльярдэр мог лiчыць, што вытрымаѓ iспыт. Ён бiѓся з сапраѓдным чорным поясам па караце i фактычна перамог. Так застаѓся на нагах, я яго супернiк усё яшчэ ляжыць. Няхай нават фармальна перамога не зафiксаваная ѓтрыманнем. Але хто яшчэ ѓ ягоным узросце здольны на такi вось паядынак.
  Воѓчык-Павел адчуѓ жаданне паесцi, i гэта прыкмета вяртання сiл. Пара дзяѓчынак рынулася да "нячысцiка" i яны прынялiся расцiраць пасiнеѓшы твар хлопчыка-каратыста.
  Бой, вядома, выдаѓся на славу - i ѓсе разыходзiлiся задаволеныя. Ваѓку-Паѓлу паднесцi шклянку з нейкай празрыстай вадкасцю. Хлапчук-шпiталь да такой ступенi стамiѓся, што машыны вылiѓ залпам усё змесцiва i толькi калi асушыѓ да кроплi, раптам зразумеѓ, што гэта гарэлка.
  Дзвесце пяцьдзесят грамаѓ спiртнога, для смяротна стомленага дзiцяцi, гэта вельмi шмат i хлапчук, не вытрымаѓшы дозы, завалiѓся ва ѓжо ѓ сапраѓдны, глыбокi алкагольны накаѓт.
  Дзяѓчаты ѓ скураных куртках i з наколкамi падхапiлi яго за рукi i ногi i панеслi сабе ѓ палатку. А iншыя бандэраѓцы свiсталi i ѓйлюкалi.
  Былы мiльярдэр правалiѓся ѓ цяжкi i адначасова вельмi нават цiкавы сон.
  Наогул, як часта бывае, пападаеш з агню ды ѓ полымя!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Хлапчук разбудзiѓ гук горна. Цяпер у iх быѓ новы працоѓны дзень.
  Пасля ногi босыя ногi Воѓкi-Паѓлiка адубелi, было крыху балюча iмi варушыць. У камеры зацесна. Двое хлопчыкаѓ малодшай, выносiлi парашу.
  Правая рука пахана растлумачыла:
  - Яны гэта робяць яѓкi па чарзе!
  Былых пахан з цяжкасцю ачуѓся i быѓ затарможаны. Удар быѓ моцны i прыйшоѓся сапраѓды ѓ падставу патылiцы. Ад такога няпроста адысцi. Басаногi i ѓ шортах, ён ператварыѓся ѓ звычайнага, стрыжанага нагала хлопчыка. Некалькi разоѓ хлопцы яго ляжалi. Пакуль Воѓчык-Паѓлiн на iх не прыкрыкнуѓ, што маѓляѓ мёртвага льва, можа лягнуць i асёл, а аглушанага тым больш.
  Хлапчукам выдалi ежу. У драѓляных мiсках была баланда, i да яе хлеб.
  Кармiлi не вельмi - яшчэ краiна бедная. Праѓда хлеба давалi нават больш, чым дарослым.
  Хлапчукi сталi есцi драѓлянымi лыжкамi. Прама ѓ камеры. Iм далi на ежу ѓсяго чатыры хвiлiны, i трэба спяшацца.
  А потым вывелi з камеры. Воѓчык-Паѓлiк узрадаваѓся. Тут было дзiцячае аддзяленне i нiкога старэйшыя за пятнаццаць. Толькi старэйшыя па камеры мелi тэпцiкi. А так усё ѓ казённых шортах, i майках з нумаркамi. Хлапчукi гаманiлi i на iх пакрыквалi мiлiцыянеры.
  Воѓчык-Паѓлiк адчуваѓ непрыемныя пахi нямытых, юных целаѓ. Голыя пяткi былi брудныя i чорныя. Тут крана ѓ кожнай камеры няма, як няма i ѓнiтаза са змываѓ, там больш тэлевiзара i халадзiльнiка. I няма iнтэрнэту. Толькi паѓсотнi стрыжаных нагола, хлопчыкаѓ у iрваных шортах i майках, якiм няма дзе памыцца. Толькi раз у тыдзень iх абмываюць са шланга халоднай вадой, а раз у два тыднi згольваюць машынкай вожыкi валасоѓ i стрыгуць тупымi нажнiцамi пазногцi.
  Дзецюкоѓ будуюць i вядуць на працу. Тут можна хоць крыху прайсцiся па свежым паветры, што прыемна. У гэтым каменным мяшку ѓжо не топяць. Праѓда рабят у камеры шмат i яны яе саграваюць. А як разыходзiшся, то i нармальна.
  Праца як папярэдзiлi Паѓла-Воѓку будзе гадзiн на шэсць i не вельмi iнтэнсiѓная, а яшчэ чатыры гадзiны вучобы. Плюс яшчэ i шпацыр у турэмным дворыку. Можна спаравацца патрэбу ѓ агульным туалеце. Горш за ѓсё як нi дзiѓна ѓ выходны дзень. Ён, дарэчы, у дваццатыя гады не нядзеля, а адзiн з пяць. Замест працы i вучобы сядзi ѓ камеры, i толькi дзве гадзiны прагулкi ѓ турэмным двары. I зразумела, седзячы ѓ камеры запаѓняецца параша i смярдзiць. Няма нiчога горш, чым спаць побач з парашам.
  Так што Воѓчык-Паѓлiк мог ацанiць такое набыццё, як можна спаць каля акна, калi цячэ свежае паветра.
  А ѓвогуле турмы вядома тут не вельмi. Камеры перапоѓненыя, драѓляныя нары ѓ два ярусы. А могуць быць i ѓ тры, што яшчэ горш. Праѓда целы маладыя i дзецi моцна спяць, i амаль не храпуць. Тым, хто старэй у турме яшчэ горш.
  Воѓчык-Паѓлiк падумаѓ, што добра, што ён сто гадоѓ павiнен правесцi ѓ дзiцячай калонii, а не на ѓросляку. I як проста сярод хлапчукоѓ выбiцца ѓ паханы. Вось сярод дарослых, проста пабiѓшы старэйшага па камеры, глядзяць не станеш. I за добрага пахана ды iншыя зняволеныя падпiшуцца. А тут высек амаль аднагодка, якi зразумела ѓ турме есць не вельмi добра, i мышцы трэнiруе толькi на працы i ѓжо глядзiць, цi старэйшы па камеры.
  Хлапчук правая рука, пацвердзiѓ:
  - Перадачы можна толькi раз у месяц. Але табе пойдзе чвэрць з кожнай, а астатнiя мы дзелiм пароѓну.
  Воѓчык-Паѓлiк спытаѓ:
  - А чаму мне цэлая чвэрць?
  Хлапчук памочнiк пахана адказаѓ:
  - Паняццi такiя ѓ нас! Зрэшты, тут больш за палову наогул нiякiх перадач не атрымлiваюць. Так што чвэрць не так ужо i многа.
  Воѓчык-Паѓлiк спытаѓ:
  - А на зону калi?
  Хлапчук пацiснуѓ плячыма:
  - Калi ты забойца, то ѓ любым выпадку будзе суд. А тых хто проста басяк адпраѓляюць у калонii па рашэннi камiсii, як дробных зладзюжак бестэрмiнова. А за забойства тэрмiн дадуць, але паколькi ты дзiця ѓ васемнаццаць год павiнны выпусцiць!
  Можа кагосьцi iншага далягляд правесцi шэсць гадоѓ у дзiцячай, працоѓнай калонii i засмуцiла бы, але Воѓку-Паѓлiку матаць тэрмiн гадоѓ сто!
  I на гэтым фоне мiмаволi нават зайздросцiш гэтым хлапчукам, якiм тупаць зону ѓ горшым выпадку некалькi гадоѓ. I яны могуць патрапiць у легендарную дзiцячую працоѓную калонiю Макерэнку цi iмя Максiма Горкага. А матаць тэрмiн на ђкраiне, куды прыемней, чым Сiбiры. Мала верагодна, што ён на адным месцы адмучыць гэтыя сто гадоѓ. Што пайшлi з другога красавiка 1926 гады.
  Вiдаць, давядзецца спазнаць i сiбiрскiя маразы. Або нешта горай.
  Хлапчукоѓ увялi ѓ цэх. Там сапраѓды была простая i ѓвогуле не надта цяжкая праца. Забiваць у цвiкi скрынi, рэзаць шнуры, збiраць шчоткi, цi згiнаць малатком заклёпкi. Простыя, немудрагелiстыя аперацыi, цалкам пасiльныя i даступныя дзецям.
  Больш за шэсць гадзiн нельга i па законе малалеткам працаваць. Плюс яшчэ i перакуры. Нiбыта нiчога тут страшнага.
  Але Воѓк-Паѓлушу падвялi ѓ круцiлцы, разам з трыма iншымi хлопчыкамi. Старэйшы мiлiцыянт строга вымавiѓ:
  - А вы паколькi правiнiлiся, будзеце пампаваць помпа. Заадно i мускулiшкi вырастуць i цягавiтасць выпрацоѓваецца.
  Воѓчык-Павел спытаѓ:
  - А мяне тое за што?
  Старэйшы мiлiцыянт жорстка адказаѓ:
  - Ты пабiѓ старэйшага па камеры, i ѓ цябе цяжкi артыкул. Гэтага мала?
  Воѓчык-Паѓлiк кiѓнуѓ сваёй стрыжанай нагола галавой - пярэчыць не было чаго.
  Прыйшлося упёршыся ѓ камянi босымi нагамi штурхаць тычку рукамi перад сабой. А ён iшоѓ прутка. Хлапчукi таксама штурхалi, упiраючыся сваiмi ножкамi. Тут нiбы знарок пад босыя ногi дзяцей нехта насыпаѓ вострыя каменьчыкi.
  Вiдаць, каб было балючай. Калi хлапчукоѓ-беспрытульнiкаѓ падэшвы ад сталай, амаль кругласутачнай хаднi басанож будуць грубей, то Паѓлiк, у якiм апынуѓся ђладзiмiр былы мiльярдэр з параѓнальна заможнай сям'i. I яго ступнi асаблiва пасля зiмы не такiя грубыя i даволi балюча.
  Воѓчык-Паѓлiк цяжка ѓздыхнуѓ, але пакуль захоѓваѓ бачнасць пакоры. Махавiк раскруцiѓся i iшоѓ лягчэй. Хлапчукi штурхалi, цяжка дыхаючы, але паступова ѓцягваючыся з рытм. Былы мiльярдэр узгадаѓ фiльм, дзе таксама штурхалi кола рабы. Гэта было вельмi нялёгка, асаблiва жанчынам.
  А быѓ фiльм i з Арнольдам Шварцэнэгерам у галоѓнай ролi, дзе ён таксама штурхаѓ кола Конана. I гэта таксама было вельмi цiкава. Пад канец Шварцэнэгер ужо штурхаѓ кола адзiн.
  Воѓчык-Паѓлiк успомнiѓ што ён несмяротны. Ды стомленасцi ён практычныя не адчувае. Толькi босыя падэшвы ног, ад вострых камянёѓ палаюць. Але ж яны хутка прывыкнуць. Так што можна жыць. На самой справе, гэта толькi шэсць гадзiн. А рабы часам круцiлi млынавых жорнаѓ гадзiн шаснаццаць. I не былi пры гэтым незлiчонымi.
  Сапраѓды ѓжо ѓся стомленасць прайшла i адкрылася другое дыханне, ды i боль у пабiтых ступнях прытупiлася, ужо амаль не адчувалася. Чутно дыханне хлапчукоѓ, пах потных, юных целаѓ, якiя даѓно не мытыя. Вiдаць што дзецюкi злёгку накульгваюць i iм па вострых камянях балюча.
  Як працуюць iншыя хлопчыкi асаблiва не вiдаць. Яны за фанерай. I мiлiцыянт стаiць з дубiнай i глядзiць каб хлопцы-вязнi не адлыньвалi.
  Воѓчык-Паѓлiк ужо не адчуваѓ фiзiчнага дыскамфорту, але ѓ маральным плане яму было сумнавата.
  Тым больш што мент крычаѓ:
  - Не размаѓляць, працуйце штрафнiкi!
  Воѓчык-Паѓлiк спрабаваѓ уявiць сабе нешта адцягненае, каб пацешыцца ад манатоннай працы. У яго бiзнэсмэна фантазiя нядрэнная. У савецкiя часы ён нават напiсаѓ некалькi кнiг i атрымаѓ высокiя ганарары. Што моцна дапамагло ѓ тыя часы, калi з'явiлiся кааператывы, i Гарбачоѓ даѓ свабоду бiзнэсу. Добра тады стала.
  Вось дапусцiм такая АI.
  Аляксандр Трэцi не пацярпеѓ у вынiку крушэння цягнiка пад Харкавам i не атрымаѓ моцны ѓдар нырак. У вынiку гэты цар-багатыр змог пажыць даѓжэй. I вось на пасад пакуль не ѓзышоѓ Мiкалай Другi, а кiруе Аляксандр Трэцi.
  Iдзе будаѓнiцтва ТРАНСIБА, экспансiя Расii ѓ Кiтай, i ѓ першую чаргу ѓ Манчжурыю i Карэю. I таксама наспявае вайна з Японiяй. Але ёсць i iстотныя адрозненнi. Па-першае, Аляксандр Трэцi больш валявы i жорсткi цар, чым Мiкалай Другi i таму ТРАНСIБ пабудавалi хутчэй, i ѓ iм не было дзiрка на Байкале. Па-другое, у эканомiцы справы былi лепей, чым пры Мiкалаю Другiм, i Балтыйскую эскадру пабудавалi на два гады раней. I кралi нашмат менш, чым пры мякчэйшым сыне. I Аляксандр Трэцi грошай Кiтаю не даѓ, i японская эскадра аказалася на шэсць вялiкiх караблёѓ слабейшымi.
  Так што шмат што памянялася. I сам цар Аляксандр Трэцi разумеѓ, што вайна непазбежная. Ды i яму гэтага i хацелася. Гады iдуць, цар старэе, а заваёвы прычым невялiкiя пакуль толькi ѓ Сярэдняй Азii. Добра мець мянушку Мiратворац, але Вялiкi лепш. I Аляксандр Трэцi загадзя прызначыѓ адмiрала Макарава камандуючымi Цiхаакiянскай эскадрай.
  I накiраваѓ ёй на сустрэчу Балтыйскую.
  Раптоѓнае нападзенне на расiйскую эскадру ѓ Порт-Артуры не ѓдалося. Нават некалькi японскiх мiнаносцаѓ было пацеплена. I гэта было, таму што адмiрал Макараѓ быѓ напагатове.
  На моры Японiя не змагла атрымаць перавагу. Адбыѓся бой Тога i Макарава. Бой быѓ жорсткi. Абедзве эскадры не страцiлi караблёѓ i разышлiся. Крэйсер "Вараг" не загiнуѓ, так яго адмiрал Макараѓ своечасова разам з кананеркай "Карэец" адвёѓ у Порт-Артур. Так што ѓсё было добра ад пачатку вайны.
  Потым Макараѓ падстроiѓ хiтрую пастку, i два японскiя браняносцы патанулi, i патрапаная эскадра Таго ѓступiла ѓ няроѓны бой. Воѓчык прыняѓ удзел у гэтым баi ѓ якасцi юнгi.
  Хлопчык у бесказырку i тупаючы босымi ножкамi па металiчнай нагрэтай палубе падносiѓ снарады матросам. I рускiя караблi палiлi па ворагу.
  Працавалi нават дванаццацiцалевыя прылады. Воѓчык падскокваѓ нiбы ашалелы заяц.
  На лiнкоры дзе хлопчык ваяваѓ, было шмат жанчын. Яны маладзенькiя, у матросках, i з босымi ножкамi закатанымi па калена. I дзяцюк змагаецца з вялiкiм азартам.
  I вось вiдаць, што рускiя караблi засяродзiлiся на "Мiкаса". I сталi трапляць у яго бранябойнымi снарадамi. Асаблiва эфектыѓнымi былi ѓдары дванаццацi i дзесяцi цалевых гармат. Японскi флагман патрапiѓ пад удар адразу дзесяцi расiйскiх караблёѓ. Узнiкла палачка Наце. I гэта сакрушальны ѓдар.
  Хлопчык i былы мiльярдэр Воѓчык адчуваѓ, як распалiлася сталёвая палуба i абпальвае босыя ножкi юнгi. Але падшыванец не звяртаѓ увагi, i працягваѓ палiць.
  Воѓчык нават заспяваѓ:
  Як жылi мы, змагаючыся,
  I смерцi не баючыся...
  Так i з гэтага часу жыць табе i мне,
  I ѓ зорнай вышынi, i горнай цiшынi,
  У марской хвалi i лютым агнi,
  I ѓ лютым, i лютым агнi!
  I дзяѓчаты ѓ цяльняшках скачуць побач. Было ѓжо даволi сонечна i горача. Некаторыя прыгажунi цяльняшкi спусцiлi i агалiлi свае тулавы. I бачная ѓ дзяѓчын голыя грудзi з пунсовымi саскамi. Вось гэта скажам так - красунi.
  I яны прыгажунi ѓпруцца голымi пяткамi, i як з дванаццацiцалевай гарматы лупнуць. I памкнецца снарад i як урэжа ѓ японскi флагман. I той загарыцца. I будзе надзвычай жорстка. I падае шчогла японскага браняносца. А потым дакладны стрэл знёс палову трубы. "Мiкаса", атрымлiваѓ пашкоджанне за пашкоджаннем. I яго прылады пераварочваюцца ад парываѓ.
  I вось дзяѓчынкi бягом трасучы клубнiчнымi саскамi грудзей падцягнулi важкi снарад у дванаццацiцалевую гармату. I вось iдзе трапны стрэл. I "Мiкаса" нахiляецца, чэрпае ваду кармой i тоне.
  Дзяѓчынкi хорам гарлапаняць:
  - Слава нашым гарматам!
  I тупаюць босымi, хупавымi ножкамi.
  Вось гэта дзеѓкi - проста прыгажунi супер.
  Хлопчык Воѓка, таксама босымi ножкамi тупае i пiшчыць:
  - У перамозе несмяротных iдэй камунiзму,
  Мы бачым будучыню нашай краiны...
  I чырвонаму сцягу нашай Айчыны,
  Мы будзем заѓсёды беззапаветна верныя!
  Вось гэта каманда, i столькi дзяѓчынак. А японскi флагманскi карабель тоне. Адмiрал Макараѓ вельмi агрэсiѓны i разумны флатаводзец. Цяпер ён прэтэндуе на ролю другога Ушакова. Хоць Японiя i не асаблiва аѓтарытэтны супернiк.
  А вось Курапаткiну, мабыць, не дарасцi да ѓзроѓню Суворава. Вiдаць, яму гэта рэальна не дадзена. Ды i японская армiя на сушы даволi слабая.
  Хлопчык Воѓка зноѓ наводзiць прыладу, палiць i крычыць:
  Слаѓся Айчына, наша свабодная,
  Дружбы народаѓ апора на век,
  Сiла законная, воля народная,
  Бо за адзiнства просты чалавек!
  I зноѓ голыя, круглыя пятачкi дзiцяцi пляснуць па метале. Вось гэта сапраѓды крута.
  Пасля таго як флагманскi браняносец быѓ выведзены са строю, японцы канчаткова змяшалiся. I iх караблi выйшлi з гульнi. Што стала надзвычай стрымлiва. I тут ужо нiяк не выстаяць. I дзяѓчаты сталi мiльгаць голымi ножкамi куды энергiчней.
  Выдатная падлога ѓвогуле не любiць насiць абутак. У гэтым iстотнае адрозненне жанчын ад мужчын. Яны аддаюць перавагу бегаць босымi. I гэта iх асаблiвы шарм.
  Воѓчык нават заспяваѓ:
  - Басанож, толькi басанож,
  Пад лiпеньскi гром,
  I пад шум прыбою...
  Басанож, толькi басанож,
  З дзяѓчынай босы,
  Танцаваць з любоѓю!
  Хаця ѓ хлопчыка i не ѓсё выйшла складана. Але затое ад шчырага сэрца.
  А вайна ѓсё iдзе i iдзе з вялiкай iнтэнсiѓнасцю, i здольна давесцi да гiбелi.
  Але японскi флот нясе ѓсё большую шкоду. Вось яшчэ адзiн браняносец тоне.
  Расейскiя снарады бранябойныя, ды i дакладнасць стральбы iмi вышэй, чым у фугасных. Так што Японii на мора дастаецца.
  Тонуць i крэйсера ... Дзяѓчыны навялi гармату, i злавiлi ѓ прыцэл японскi мiнаносец, i як лупяць па iм, вельмi трапна.
  Вось такiя яны баявыя i крутыя ваяѓнiцы.
  Хлопчык Воѓка ѓзяѓ i праспяваѓ, скалячы зубкi:
  Дынi, кавуны, пшанiчныя булкi,
  Шчодры, заможны край...
  А на пасадзе сядзiць у Пецярбургу
  Бацюшка-цар Мiкалай!
  I дзяѓчынкi раптам як залямантуюць:
  - Ты чаго нясеш! Цар зараз Аляксандр! Цябе выпору!
  Бой працягваецца ѓ японцы ѓжо адчайна спрабуюць сысцi.
  I ѓ вынiку самураi страцiлi яшчэ тузiн , iншую караблёѓ i практычныя ѓсе браняносцы i бранябойныя крэйсеры. Пасля чаго iнiцыятыва на моры цалкам перайшла да Расii.
  Але хлопчыка Воѓчык вырашылi пакараць за дурныя песнi. Маѓляѓ на троне ѓжо немалады, але вельмi моцны цар Аляксандр Трэцi, i так спяваць значыць фактычна жадаць смерцi цару. Тым больш спадкаемца Цэсарэвiч якраз Мiкалай.
  Якi яшчэ невядома цi дажыве да свайго ѓзыходжання на пасад.
  Экiпаж браняносцы амаль цалкам складаецца з жанчын. I хлопчыка Воѓчыка за дадзеную песню будуць лупцаваць перад усiм строем.
  I што самае паскуднае, ад чаго сорамна - зусiм голенькiм. I гэта зразумела не можа цешыць. Наадварот...
  З Воѓкi сарвалi матроску, штаны i трусы. Пакiнулi зусiм голага. Загадалi скласцi ззаду рукi i павялi на экзэкуцыю. Хлопчыка суправаджалi дзве моцныя, рослыя жанчына. А эшафоце ѓжо чакаѓ кат. Гэта была жанчына, сапраѓдны волат. Рост за два метры, мышцы нiбы канаты пад скурай. Грудзi як два вядра, а соску нiбы памiдоры. Вось гэта жанчына, ды яшчэ з голым, загарэлым тулавам. Яе можна было б назваць прыгожай, але занадта ѓжо шырокiя ѓ яе плечы, а ногi i сцёгны як ломавага каня. Яна важыць добрых кiлаграм дзвесце, i яе рукi таѓсцейшыя, чым ногi ѓ дарослага, буйнога мужчыны.
  Вось такая яна жанчына кат. Торс аголены, яна ѓ адных толькi трусах, але затое на буйным твары вялiкая маска. Акрамя таго жанчына-мучальнiк яшчэ i боты цяжкiя, памеру волата на сябе начапiла.
  А вось бачная ступа i ѓ ёй вымачаны пруты, для лупцоѓкi. Воѓчык мiжволi здрыгануѓся. Яго дзiцячая мордачка залiлася фарбай ад сораму, яно зусiм голенькiмi перад сотнямi жанчын. I яго будуць рэальна лупцаваць. I гэта так стромка i дрэнна, ды яшчэ i балюча.
  Гэтая жанчына-кат мае iмя Алiмпiяда. Яна такая моцная, што ѓ адзiночку паварочвае дванаццацiцалевую гармату. Хоць Воѓчык з ёй сябраваѓ, а зараз яна яго будзе лупцаваць.
  Босыя ножкi хлопчыка iдуць па метале, палубы. Ён нахiлiѓ галаву, i хацеѓ прыкрыць рукамi сорам. Але жанчыны, якiя iшлi за iм ззаду, схапiлi за рукi i развялi.
  Воѓчык у прыкрасцi зарыпеѓ зубамi. Гэта сапраѓды паскудна. I ты вось так нiбы публiчная дзеѓка голы i босы. Хоць Воѓчык звычайна на караблях увесь час без абутку, нават зiмой. Хаця зiмы ѓ Порт-Артуры даволi суровыя.
  А вось голаму, перад жанчынамi - гэта надзвычай стрэмна i паскудна.
  Вось хлопчык-юнга ѓзбiраецца па прыступках на эшафот.
  Жанчына-кат Алiмпiяда тупае ботамi i раве:
  - Кладзiся на плаху!
  Побач ёй дзве дзяѓчыны-памочнiцы. Яны таксама з аголенымi тулавамi, але ѓ боцiках, масках, трусiках, i на руках пальчаткi.
  Калi Воѓчык лёг, дзяѓчаты-памагатыя замацавалi на яго руках i нагах завесы.
  Затым зацягнулi запясцi i лодыжкi хлопчыка. I зрабiлi гэта мацней.
  Воѓчык цяжка ѓздыхнуѓ. Яшчэ адна дзяѓчына ѓ ваеннай афiцэрскай, параднай форме разгарнула пергамент i стала чытаць абвiнавачанне.
  Ваѓку ставiлася ѓ вiну пажаданне смерцi дзеючаму цару, i недарэчнае выкананне песень.
  Прысуд - дзвесце удараѓ пугай i сто удараѓ палкай па пятках.
  Алiмпiяда кiѓнула.
  Воѓчык уздрыгнуѓ, i закусiѓ губу. Тут галоѓнае не зганьбiцца i не загарлапанiць, а тым больш не заплакаць.
  Алiмпiядзе падалi пугу. Яна ѓзяла яго ѓ свае моцныя рукi. Моцна ѓзмахнула i абрынула ѓдар на спiну Воѓкi. Яна бiла так моцна што скура адразу ж лопнула. Воѓчык з цяжкасцю стрымаѓ крык. Яго дыханне стала цяжкiм.
  Жанчына-кат ударыла пугай зноѓ, ды так што зноѓ лопнула скура.
  Воѓчык маѓчаѓ, сцiснуѓшы зубы. Потым Алiмпiяда ѓзяла ѓ рукi палку. I абрынула ѓдар на босыя, круглыя пяткi хлапчука.
  Боль працяѓ Воѓчык ад падэшваѓ да патылiцы, i ён тузануѓся. Аднак тытанiчным намаганнем стрымаѓ крык.
  Потым Алiмпiяда зноѓ урэзала хлопчыку па спiне. I зноѓ бiзун лiтаральна перасёк скуру напалову.
  Воѓчык маѓчыць i тузаецца. Новы ѓдар пугай крыху нiжэй i па ягадзiцах. I зноѓ лопаецца скура. I потым жанчына кат зноѓ бярэ ѓ руку палку.
  I б'е хлопчыка па босых, дзiцячых пятках. Той перакошваецца ад болю.
  I зноѓ Алiмпiяда за пугу, i па спiне. I зноѓ лопаецца скура, сцякае кроѓ. I пасля двух удараѓ па спiне, б'е па пятках.
  Якiх тытанiчных намаганняѓ варта было хлопчыку стрымаць дзiкiя крыкi, што вырывалiся з-за рота. Нават кроѓ выступiла з-за губы. I Воѓчык сутаргава праглынуѓ.
  Алiмпiяда ж чаргавала ѓдары, i як iх яшчэ шмат. Вось пасля чарговага ѓдару, галава ѓ хлапчука хiснулася i ѓпала. Ён адключыѓся ад болевага шоку.
  Але загадзя стаiць вядро з ледзяной вадой. I памагатая ката вылiвае яго на хлапчука. Светлыя валасы Воѓкi стрэсваюцца. I ён прыходзiць у сябе
  Разам са свядомасцю вяртаецца i боль. I зноѓ Алiмпiяда б'е i па спiне, i па ягадзiцах, а палка абрушвае на пасiнелыя i апухлыя ступнi хлопчыка.
  Пакаранне суровае. Але гэта ѓсё ж лепей, чым атрымаць дзесяць гадоѓ катаргi ѓ Сiбiры. А так калi не памрэ дзяцюк пад катаваннямi, то яшчэ паваюе.
  Воѓчык зноѓ губляе прытомнасць, i зноѓ яго прыводзяць у сябе вядром вады.
  Хлапчук стрымлiвае крыкi. Спрабуе думаць аб нечым iншым. Вось, напрыклад, прынцэсу прадаюць на аѓкцыёне рабыняѓ. I з яе акуратна здымаюць покрыва за покрывам. I агаляюць спачатку галаву з цудоѓнымi светла-жоѓтымi валасамi, навошта плечы, i грудзi. А пад канец сцягна.
  I ганарлiвая найсвятлейшая асоба зусiм голая перад сотнямi мужчын. Пад канец з яе здымаюць у туфлiкi, пакiнуѓшы ѓ чым мацi нарадзiла. I за аголеную да нiткi дзяѓчынку даюць цэлы вялiкi мех золата.
  I Ваѓку нават стала смешна i ён усмiхнуѓся праз сiлу.
  А Алiмпiяда яго пацёр i б'е палкамi па босых пятках ножак. I робiць гэта з велiзарным энтузiязмам. I яе палка так дубасiць, голую, акрываѓленую, распухлую падэшву дзiцяцi.
  Але Воѓчык усё роѓна не крычыць i не вые. Яе спiна i ягадзiцы цалкам распаласаваны, i боль прытупiлася. А босыя падэшвы зусiм адбiты. Але Воѓчык гэты хлопчык не баязлiвец, i ѓсе ѓдары трымае.
  Алiмпiяда жанчына-кат нават успацела, i яе бронзавая ад загару скура блiшчыць нiбы змазаная алеем. Вось такая яна дзяѓчына-багатыр. Ёй хочацца, каб хлопчык застагнаѓ ад болю, i залямантаваѓ. Але хлопчык Воѓка, запароны амаль да самай смерцi маѓчыць, нiбы тытан.
  Жанчына-кат зноѓ ударыла i так падкруцiла пугу, што ѓдар прыйшоѓся па машонцы.
  Воѓчык тоненька ѓскрыкнуѓ i зноѓ страцiѓ прытомнасць. На яго вылiлi вядро вады, але хлопчык не прыходзiѓ у сябе. Дзяѓчына-памочнiца ката памацала хлопчыку пульс i спытала:
  - Шмат яшчэ засталося?
  Алiмпiяда ѓпэѓнена адказала:
  - Дваццаць пугай i дзесяць па пятках!
  Жанчына-афiцэр заявiла:
  - Дайце яму адпачыць, потым выпорем яшчэ раз!
  Воѓчык адвязалi ад лаѓкi. I панеслi на насiлках у карабельны шпiталь. Хлопчык быѓ па-зверску збiты. Але юны, здаровы арганiзм браѓ сваё, i на сабаку ѓсё загаiлася. Нават шнары амаль незаѓважныя на спiне, баках i ягадзiцы засталiся, i садраная скура зноѓ загарэла.
  Яго яшчэ раз адлупцавалi i ѓрэзалi па пятках. Але ѓжо без прысутнасцi жанчын.
  Ды i Алiмпiяда бiла ѓ паѓсiлы, i Воѓчык накульгваючы на адбiтых пятках здолеѓ сысцi на сваiх дваiх.
  А праз дзень ён ужо падскокваѓ i смяяѓся - дзiця што возьмеш, не маркоцiцца i хутка забывае боль.
  I на сушы японцы былi разбiты. А потым падышла яшчэ i Балтыйская эскадра.
  Японiя папрасiла ѓ Расii свету. Умовы аказалiся цяжкiя. Японiя вымушана была аддаць царскай Расii ѓсю Курыльскую граду i востраѓ Тайвань. I заплацiць яшчэ адзiн мiльярд кантрыбуцыi золатам, i аддаць усе свае ацалелыя ваенныя караблi.
  Расiя ѓмацавалася ѓ Маньчжурыi i Карэi. Так Аляксандр Трэцi адносна малой крывёй правёѓ пераможную вайну i ѓмацаваѓ свой аѓтарытэт. Якi i так быѓ высокi. У царскай Расii развiвалася медыцына, расла колькасць школ, смяротнасць змяншалася, а нараджальнасць заставалася высокай. Зразумела, былi праблемы з тым, што зямельныя надзелы драбнелi.
  Сталыпiн правёѓ рэформу i актыѓна стаѓ засяляць Сiбiр. Прамысловасць у Расii таксама ѓзнiмалася. Краiна рыхтавалася да сусветнай вайны. Аляксандр Трэцi ѓсё ж вырашыѓ, што больш бяспечным для Расii саюз з Францыяй i Брытанiяй. Так немцы i аѓстрыйцы пасля перамогi на Захадзе маглi павярнуць на Расiю. Манголiя i Маньчжурыi сталi Жэлтарасiя, i добраахвотна ѓ вынiку рэферэндуму ѓвайшлi ѓ склад Расii. Таксама, як i Карэя.
  Насельнiцтва царскай Расii стала яшчэ больш, чым была ѓ рэальнай гiсторыi.
  А колькасць войска мiрнага часу ѓ тры мiльёны салдат i тысяча палкоѓ. У Нямеччыны войска мiрнага часу ѓсяго ѓ шасцiсот тысяч. Рознiца ѓ пяць разоѓ! Зразумела, у такiх умовах пачынаць вайну - гэта самагубна. У царскай Расii з'явiлiся i танкi, у першую чаргу гусенiчны "Месяц", якi быѓ i лёгкi i, хуткасны ѓ сорак кiламетраѓ за гадзiну. I бамбавiкi з чатырма рухавiкамi. Асаблiва "Iлля Мурамец" якi нясе дзве тон бомбаѓ, i восем кулямётаѓ.
  Вялiкая была па сiле i коннiца царскай iмперыi. У цэлым да першай сусветнай вайны царская Расiя цалкам гатова. I артылерыi ѓ яе хапала i эканомiка на вялiкiм уздыме ѓ тым лiку i з-за адсутнасцi рэвалюцыi.
  Тут, зразумела, немцы задумалiся, а цi варта супраць царскай Расii i пачынаць?
  Тым больш ужо дваццатае стагоддзе i тут неяк нецывiлiзавана ѓступаць у вайну.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Воѓчык-Паѓлiк скончыѓ круцiць кола. Хлапчукоѓ ужо вывелi, i штрафнiкi вызвалiлiся ад працы апошнiмi.
  Воѓчык-Паѓлiк ацанiѓ сталае несмяротным цела, якое практычна не стамiлася, i ѓжо паспеѓшыя пакрыцца свежымi мазалямi дзiцячыя падэшвы. Вось як добра - эльфы-дэмiургi яго не падманулi.
  Так што можна смела глядзець у будучыню.
  Хацелася есцi, i Воѓчык-Паѓлiк разлiчваѓ, што iх пакормяць. Але ѓсё ж яшчэ дваццатыя гады i наступствы разрухi не пераадолены. I хлапчукоѓ кормяць усяго толькi два разы на суткi.
  Так што iдзi на вучобу з пустым жыватом. Што ж можа на галодны страѓнiк галава будзе i лепей працаваць.
  Воѓчык i iншыя хлапчукi па канвоем мiлiцыi iшлi ѓ клас маршыруючы ѓ ногi. Калi хто выбiваѓся на яго крычалi цi нават маглi не моцна ѓдарыць дубiнкай.
  Але ѓ цэлым трэба адзначыць мiлiцыянеры не зверствавалi. Усё ж не трыццаць сёмы пакуль гады, калi ѓвогуле людзi i следчыя неяк азвярэлi, тут неяк усё мякчэй.
  Воѓчык-Паѓлiк i iншыя хлопцы ѓвайшлi ѓ клас. На вокнах былi рашоткi, але затое стале стаяѓ глобус. Два мiлiцыянеры засталiся дзяжурыць. А потым увайшла настаѓнiца, зусiм яшчэ дзяѓчына. Зразумела, што малалетнiя зэкi могуць на такую i кiнуцца. Тым больш некаторым хлопчыкам ужо чатырнаццаць. А гэта ѓжо такi ѓзрост.
  Воѓчык-Паѓлiк уздыхнуѓ, шкада дзяѓчыну. У класе смярдзiць ад нямытых целаѓ, якiя спацелi пасля працы падлеткаѓ, а ёй даводзiцца iх вучыць.
  Iшоѓ урок матэматыкi, а хутчэй нават арыфметыкi. Ваѓку-Паѓлушы з трыма вышэйшымi адукацыямi i ступенню доктара навук гэта ѓсё было сумна, i прымiтыѓна. Ён не паднiмаѓ руку, i проста сядзеѓ i думаѓ пра нешта старонняе. Напрыклад, калi б яго душа ѓсялiлася б не ѓ дзiця, а ѓ Напалеона Банапарта. Тады б ён не пайшоѓ у Расiю, а рушыѓ бы войска на Стамбул. I захапiѓ быѓ Асманскую iмперыю, Афрыку, Iндыю, а потым бы дайшоѓ бы нават да Кiтая. I гэта было б крута!
  Настаѓнiца перапынiла яго думкi:
  - Ёй ты я бачу новенькi. Ану выйдзi да дошкi!
  Воѓчык-Паѓлiк устаѓ i выйшаѓ. Настаѓнiца паглядзела на дзiця. Стрыжаны, басаногi, хлопчык у старых, латаных шортах. У майцы бачныя дзiрку, i праз iх рэльефны прэс. Твар хлапчука прыгожы, мужны, светлыя валасы паголеныя нагала, вочы блакiтныя. Ён мог бы ѓ пiянерскiм гальштуку красавацца на плакаце.
  Воѓчык-Паѓлiк выйшаѓ да дошкi i кiѓнуѓ:
  - Я гатовы!
  Настаѓнiца яго спытала:
  - Ты вучыѓся ѓ школе?
  Воѓчык-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Так!
  Дзяѓчына задала пытанне:
  - У цябе бацькi ёсць?
  Воѓчык-Паѓлiк пацвердзiѓ:
  - I тата i мама. Я не сiрата!
  Настаѓнiца з усмешкай спытала:
  - Як цябе патрапiла патрапiць у СIЗА?
  Хлапчук дзёрзка адказаѓ:
  - Пра гэта няхай мяне следчы пытаецца!
  Дзяѓчына кiѓнула:
  - Тады вырашай!
  I стала яму дыктаваць. Воѓчык-Паѓлiк вырашаѓ гэтыя арыфметычныя задачы, нiбы пстрыкаючы арэшкi. У яго высокi ѓзровень iнтэлекту. I хлопчык гэта рабiѓ нават сумная.
  Настаѓнiца адзначыла:
  - Малайчына, сядай пяцёрка!
  Воѓчык-Паѓлiк пайшоѓ да сябе. Адзiн з хлапчукоѓ падставiѓ падножку, але сам атрымаѓ штурхель ад былога мiльярдэра, якi валодае ѓ несмяротным цела абвостранай рэакцыяй. Тым больш Воѓчык-Паѓлiк i чакаѓ такога падвоху.
  Стрыжаны хлапчук-вязень заскуголiѓ. Мiлiцыянеры пагрозлiва паднялi дубiнкi.
  Настаѓнiца спытала:
  - Ты чаго?
  Хлопчык-зэк адказаѓ:
  - Нiчога. Проста палец ногi ѓдар, i выпадкова яго стукнуѓ.
  Дзяѓчына кiѓнула:
  - Тады iдзi да дошкi вырашай!
  Воѓчык-Паѓлiк адзначыѓ, што даносiць i скардзiцца дзецям-вязням адзiн на аднаго западло. Гэта добра, але з iншага боку давядзецца жыць па паняццях.
  Хлопчык-вязень ля дошкi пачырванеѓ, ён iшоѓ кульгаючы, пасля ѓдару Воѓкi-Паѓлiка. I зараз яму вельмi нават несалодка. А вырашаць выглядае простыя прыклады яшчэ цяжэй. Вось як напружылася мордачка, i наморшчыѓся лобiк. I паспрабуй не вырашы. А побач мiлiцыянеры з дубiнкамi.
  Воѓчык-Паѓлiк зноѓ пачаѓ думаць пра сваё. У класе акрамя глобуса амаль нiчога i няма, хiба што кратаѓ на вокнах. I дошка, з мелам. Парты даволi грубыя, i нязручныя.
  Турэмная школа небагатых часоѓ. I жадаецца ёсць. Усё ж два разы на дзень ёсць занадта ѓжо рэдка. Цiкава, а як кормяць у калонii? Па iдэi лепш, чым дарослых, але ѓ любым выпадку горш, чым дома. Вось тут хлапчукi практычна ѓсе худыя. Праѓда, да ѓзроѓню лагера смерцi iм далёка. I харчавання казённага хапае, каб захоѓваць рухомасць i весялосць.
  Наогул дзецi, нават у турме радуюцца.
  У гэтым iх асаблiвасць, калi пастаянныя ѓсмешкi i хiхiканне часта не да месца.
  I Воѓчык-Паѓлiк адзначыѓ, што i яму хочацца ѓсмiхацца i смяяцца. А iншага боку - пагуляць бы на прыстаѓцы або на персанальным кампутары. У iнтэрнэт бы злазiць. Фiльм якi-небудзь паглядзець. Ды i шмат чаго яшчэ жадаецца.
  У класе даволi халаднавата, i босыя ногi якiя сагрэлiся падчас пампавання помпы зноѓ мерзнуць. А ѓрок нейкi доѓгi. Хлапчук-зэк, кульгаючы вярнуѓся на месца i выклiкалi iншага. А калi будзе пераменка?
  Воѓчык-Паѓлiк паспрабаваѓ уявiць сабе нейкую гiсторыю...
  Па Крымскай, летняй дарозе iшла маленькая цыркавая група. Першым крочыѓ басаногi, бялявы хлопчык гадоѓ дванаццацi. Худзенькi, але жылiсты пацан у шортах, i iшоѓ у спякоту з аголеным тулавам. Тарчалi рэбры, але жылкi як дрот, пад амаль чорнай з-за загару скурай.
  За iм iшла дзяѓчына. Светла-русыя валасы выгарэлi на сонцы, нiбы пераспелая пшанiца. Бровы ѓ дзяѓчыны таксама светлыя, а твар ад пылу i моцнага загару смуглявы як у цыганкi. Але рысы твару вельмi прыгожыя, толькi крыху завостраныя з-за худзiзны. Дзяѓчына стройная, у лёгкай паркалёвай сукенцы вышэй каленаѓ. I таксама босая, хоць не пазайздросцiш тым, хто без абутку, калi яны крочаць па камянiстай дарозе Крыма. Не толькi камянi вострыя, але яшчэ i распаленыя на летнiм сонцы.
  Але дзяѓчаты i хлопчык прывыклi басячыць i ѓ спёку i ѓ сцюжу, i з бронзавых ног, i мазолiстых падэшваѓ не зважаюць на падобныя дробязi.
  За iмi семенiць сiмпатычна iстота. Белае, але з карычневымi палоскамi. Сiмпатычны тыграня-альбiнос. Таксама схуднелы, жудасна галодны, ловiць на хаду матылькоѓ i бурчыць.
  За плячыма дзяѓчыны катрынка ѓ руках сякiя-такiя прыналежнасцi. Нагружаны крыху i хлопчык. Крочаць яны з самай ранiцы. Хлапчук наступiѓ на бутэлечны асколак. I адчуѓ праз мазоль укол, закульгаѓ. I так голыя падэшвы збiтыя, а мазалi свярбуць ад вострых, гарачых камянёѓ.
  Дзяѓчына, усмiхнуѓшыся, заѓважыла:
  - Асцярожней Алежка! На дарогах часам бываюць неспадзеѓкi!
  Хлапчук раззлавана буркнуѓ:
  - Ды нiчога страшнага, нават крывi няма! А вось чым будзем кармiць Бiмба!
  Дзяѓчына цяжка ѓздыхнула i заѓважыла:
  - Ды здаѓ тыграня! Яму трэба мяса! На адных з'едках доѓга не працягне!
  Хлапчук з усмешкай адказаѓ:
  - Тут шмат дач з багатымi людзьмi. Можа, напяем на мяса. А ты Алеся таксама схуднела...
  Дзяѓчына страсянула, i заѓважыла:
  - А мне гэта iдзе! Спрыт нават дадалося!
  I дзяѓчына падскочыла i пракруцiлася на шкарпэтцы. Алежка свiснуѓ ад захаплення, а тыграня зароѓ.
  Пару гадоѓ таму яны былi ѓ адной цыркавой групе, якая звязалася з нарадавольцамi i была разгромлена. Алеся таксама брала ѓдзел, i па чутках нават грымнула генерала. А цяпер блукала па Расii басаногая i непрыкаяная. Узiмку яны перабiралiся ѓ Iран, Iрак, там пляскалi па стромах i давалi ѓяѓленнi. Улетку спускалiся ѓ Расiю. Алесi ведала некалькi моѓ, у тым лiку персiдскую i навучыла Алега.
  Нават пацешна хадзiць па Iране ѓ чадры, але з босымi нагамi. Яны цiснулi ѓяѓленне, а зусiм нядаѓна ѓ iх з'явiѓся Бiмба. Таксама ѓцякач, з нейкай групы. Рэдкi па прыгажосцi звер, але жудасна пражэрлiвы. На яго хутка сышлi запасы, хоць i збiраѓ народа тыграня нямала. Але ѓ апошнiя днi для гурта наступiла цёмная паласа. Чамусьцi прыгожай дзяѓчыне, хлопчыку i тыгранячку-альбiносу не перападала грошай. I яны галадалi. Прычым горш за ѓсё голад пераносiѓ маленькiх драпежнiк.
  Трыумвiрат прысеѓ на скрыжаванне. Алеся дзве маленькiя бульбiны, падзялiла памiж сабой хлопчыкам, а ѓвесь хлеб аддала тыграня. Той прагна злапаѓ i запытаѓ яшчэ. Шкада так скуголiць... Нiбы шчанюк. А якi худнеючы.
  Алеся рашуча ѓстала, i пляснула голымi падэшвамi:
  - Пайшлi! Будзем гаспадароѓ забаѓляць!
  Ужо першая дача iх сустрэла няветлiва. Дворнiк адмовiѓся пускаць i абазваѓ Алесю прастытуткай.
  У другi прыём быѓ лепей. Панi трыццацi пяцi гадоѓ дазволiла ѓвайсцi. Алег пераапрануѓся ѓ трухлявы трыко, i спрытна скакаѓ. Старалася Алеся. Яе дзявочая фiгурка гiмнасткi вельмi спрытная. Бiмба ѓмеѓ крыху, але таксама скокнуѓ цераз абруч, якi Алеся трымала босымi пальчыкамi ножак, з агрубелымi падэшвамi, але не згубiлымi вытанчанасцi. Панi была вельмi задаволеная i спытала Алега:
  - Ты добры клоун!
  Хлопчык пакрыѓджана адказаѓ:
  - Я не клоун, а акрабат i крыху жанглёр!
  Панi папрасiла:
  - Папалiглюй!
  Алег з задавальненнем стаѓ падкiдваць прадметы. У тым лiку i ручку i расчоскi ляжыць на стале.
  Панi, даволi ѓсмiхаючыся, спытала:
  - А гэта жанчына твая мацi?
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не, мая напарнiца!
  Панi кiѓнула:
  - Ды яна занадта маладая... А ѓ цябе бацькi ёсць?
  Хлопчык цiха ѓздыхнуѓ:
  - Я не ведаю сваiх бацькоѓ!
  Панi сумна ѓздыхнула i адказала:
  - Сiротка! Ну добра, у мяне ад ранейшай служанкi засталiся пантофлi! Прынясi iм!
  Лёкай, бурчаѓ, выдалiѓся. Алеся задаволена ѓсмiхнулася. Потым з'явiѓся лёкай. Туфлi ѓжо былi зношаныя, i з трэснутай скурай.
  Панi буркнула:
  - Я сама ѓ даѓгах i больш даць нажаль не магу!
  Алеся ѓзяла абутак i стрымана падзякавала панi. Пасля яны пакiнулi дачу. Дзяѓчына незадаволена прабурчала:
  - За такiя старызнiк больш пятака не дасць. У жмоты! А колькi часу патрацiлi!
  Алег заѓважыѓ:
  - Дзень доѓгi, збяром яшчэ!
  На наступным лецiшчы пашанцавала яшчэ менш. Iх прынялi, але пасля паказу далi толькi талерку аб'едкаѓ са стала. Тыграня зрэшты, iх жыва праглынуѓ. Хоць у гэтым прыбытак.
  Але на чацвёртай дачы, у хлопчыка лопнула чэшка, i прыйшлося далей выступаць басанож не па форме апранутым. А падалi ѓсяго толькi грыѓню.
  На пятай дачы iх не пусцiлi. На шостай аказалася некалькi дзяцей якiя, атачыѓшы тыграня, сталi соваць яму пiрожныя. Пачаставалi i Алежку. Галодны хлопчык слопаѓ з задавальненнем крэм з шакаладам. Але затое iм прыйшлося папрацаваць. Дзецi доѓга не хацелi адпускаць. Уяѓленне паглядзеѓ i пан. Яму асаблiва спадабалася выступленне гiмнасткi Алесi. Ён некалькi разоѓ патрабаваѓ паѓтарыць. Потым таксама пачаставаѓ дзяѓчынку пiрожным. Часу заняло шмат, ужо i сонца схiлялася да захаду. А заплацiлi толькi два грыѓнi.
  Пад канец пан паклаѓ сваю лапу на голую нагу Алесi i пробулькал:
  - З тваёй знешнасцю можна зарабляць вялiкiя грошы iншым шляхам!
  Алеся абцягнулася:
  - Нiколi! Я не пайду на панэль!
  Барын ѓхмыльнуѓся i заѓважыѓ:
  - Цыркачку цяжэй знайсцi выгаднага жанiха, чым даме лёгкiх паводзiн.
  Алеся дасцiпна заѓважыла:
  - Але лягчэй каханне!
  Але 20 капеек гэта таксама грошы. За iх ужо можна бутэльку гарэлкi набыць. Ва ѓсякiм разе, тыграня ѓзялi кавалак мяса. Алеся прадала туфлi за сем капеек. На ежу iм хапала.
  Ужо стала цемнавата, i па дачах не паходзiш. Алеся сказала Алегу:
  - У начлежку не пойдзем?
  Хлопчык упэѓнена кiѓнуѓ:
  - Не пойдзем! Там смярдзiць!
  Алеся пагадзiлася:
  - I да мяне п'яныя валацугi ляпiцца будуць. Знойдзем сабе месца ѓ пячорцы, а перад сном выкупаемся.
  Хлопчык кiѓнуѓ. Яны купалiся ѓ пустыннай затоцы. Вада была цёплая, i салёная. Алег любаваѓся на фiгурку Алесi, вельмi мускулiстая i стройная. Цела яе зусiм не здавалася худым, а было вельмi гарманiчным. Загарэлая, дзяѓчына-гiмнастка. Як яна актыѓна разграбае рукамi i нагамi. Нiбы пантэра, якая выходзiць на паляванне.
  Алег узгадаѓ твор пра "Маѓглi". Там была пацешная гiсторыя пра хлопчыка, якога выхоѓвалi сярод ваѓкоѓ. Нешта падобнае i ѓ iх. Блукаеш сабе, затое вольныя, столькi ѓсяго бачаць. Тыя ж дачы раскошныя, некаторыя з фантанамi i скульптурамi. Вельмi прыгожа. Асаблiва летам у Крыме. А наогул цудоѓная пара лета. Зiмой горш. Нават у Iране i Iраку па начах холадна. Яны часта перамяшчаюцца ѓ начны час, каб не змерзнуць, засынаючы пад адкрытым небам.
  Удосталь накупаѓшыся, хлапчук i дзяѓчына заснулi. Яны юныя, здаровыя, трэнiраваныя. Спяць як дзiкiя звяры: моцна, не зважаючы на цвёрдую паверхню. А што калi цела здаровае не трэба пярын. А на свежым паветры вельмi добрае спiцца.
  Але ѓ адрозненне ад звяроѓ людзi бачаць сны... Алегу снiлася, як ён стаѓ юнгай на пiрацкiм караблi i ваяваѓ. З шабляй, атакуючы ангельскiх салдат у мундзiрах. Рубячы i крэмзаючы непрыяцеляѓ. Вось хлопчык наносiць удар босы нагой у пахвiну. Падскоквае i разбурае ангельцаѓ. Насiцца памiж ворагаѓ. Тыя падаюць, рассечаныя i пакарабачаныя. А хлапчук падхоплiвае другую шаблю. Праводзiць млын, прычым вельмi вiртуозна. Пацан вельмi нават спрытны...
  Але сны расплывiстыя i памятаеш толькi ад iх агульныя рысы.
  На наступны дзень трэба зноѓ iсцi па лецiшчах. Тым больш яны пераб'юцца, а тыграняцi варта пакармiць.
  Дзяѓчына старалася здавацца вясёлай i ѓсмiхалася. Вельмi яна прыгожая, i ёй ахвотна адчынялi дзверы вартаѓнiка. Але вось падавалi куды горш. У першай дачы спадары ахвотна глядзелi iх пантамiму. Асаблiва пану падабалася назiраць за мiльганнем голых, мускулiстых, загарэлых ног Алесi. Але вось падалi толькi з'едкi са стала, якiмi накармiлi тыграня.
  У другой дачы трымалi доѓга, пан нават пагладзiѓ дзяѓчыну за ножку. Панi пачаставала Алежку пiрожным. Далi грыѓню. Наступныя дзве дачы аказалiся пустымi - спадары не прыехалi.
  Алеся разгублена заѓважыла:
  - Так... Стан тут не заробiш!
  Алежка злосна буркнуѓ:
  - Лепш разбоем зарабляць! Выгадней!
  Алеся ѓ адказ паглядзела ѓверх i праспявала:
  - Якое неба блакiтнае. Мы не прыхiльнiкi разбою!
  Наступная дача адрознiвалася вялiзнымi памерамi i дзiѓнай раскошай. Фантаны былi пазалочаныя i бiлi высока ѓ неба. Каля ѓвахода стаялi раскошна апранутыя лёкаi. Алеся нават сумелася свайго адкрыта басяцкага выгляду. Старэйшы з лёкаяѓ крыкнуѓ:
  - Жабракам не падаем!
  Дзяѓчына ѓ адказ усклiкнула:
  - Цыркачы мы! Развеем сум!
  Алеся свiснула, i падняла сваю босую нагу. Белы тыгранячок пераскочыѓ, i смешна перакулiѓся ѓ паветры. Алежка падставiѓ абруч, i Бiмба праскочыѓ у яго i зноѓ перавярнуѓ угору лапкамi.
  Старэйшы лёкай свiснуѓ i прабурчаѓ:
  - Не дрэнна! Можаце прайсцi!
  Хлопчык i дзяѓчына зайшлi ѓ вароты. Убег i белы тыграня. Барын-мацярык якраз адчуваѓ нуду, у сваiм раскошным палацы дачнага тыпу. Седзячы ѓ альтанцы перад раскошным сталом, шляхетны вяльможа жаваѓ тоѓстае мяса i запiваѓ дарагiм вiном з залатога кубка. Побач з iм сядзела маладая, прыгожая жанчына ѓ сукенцы, упрыгожанай каштоѓнасцямi. На верандзе скакала дзяѓчынка гадоѓ сямi ѓ прыбранай сукенцы i вельмi падобная на жонку пана, толькi валасамi святлей.
  Барын упiѓся поглядам у Алесю. Яна дыяметральная супрацьлегласць жонцы. Бландынка супраць брунэткi, стройная, мускулiстая, сухая постаць супраць паѓнаты. Асмуглая шакаладная скура супраць арыстакратычнай бледнасцi. Вядома, шляхетны вяльможа прагна разглядаѓ дзяѓчыну, яе босыя ногi, высокiя грудзi, тонкую талiю. Ды падумаѓ пан, мая жонка патаѓсцела. А гэтая...
  Алеся i Алег прынялiся выконваць нумары. Алесi танцавала ѓ адной камбiнацыi, што так падабалася мужчынам. Алег зараз выступаѓ у трыко i блiскучай майцы. Басанож нават было неяк спрытней, чым у чэшках. Хлапчук круцiѓся, рабiѓ сальта, падскокваѓ. Алеся паднiмала яго на выцягнутую руку. Белы тыграня скакаѓ праз абручы, рукi i ногi, праходзiѓ праз нажнiцы.
  Алеся пракручвала i мелодыю на невялiкай катарынцы. Хлапчук жангляваѓ. Потым жанглявала дзяѓчына, затым яны разам. Цыркачы былi спрытныя, шмат круцiлiся. Алеся нават выконвала падвойнае сальта, i яны разам хадзiлi на руках. Потым тыграня зноѓ скакала праз абручы, якiя Алеся трымала босымi пальцамi ног.
  Падчас паказу дзяѓчынка круцiлася i тое i справы захоплена ѓскрыквала. Барын i яго жонка апладзiравалi стрымана. Але вiдаць было, што яны задаволеныя.
  Пад канец хлопчык i дзяѓчына праспявалi, а галасы ѓ iх выдатныя, паѓнагучныя. Пасля чаго Алеся працягнула шапку для збору грошай. Яна была такой прыгожай, ледзь прыкрытая камбiнацыяй. Барын-мацярык ѓхмыльнуѓся, i заѓважыѓ:
  - Я быѓ, калiсьцi сам жабраком, праѓда, дваранскага роду. А здолеѓ стаць мiльянерам i купiць сабе княскi тытул. Што ж можа калi-небудзь i вы станеце багатымi!
  Алеся з усмешкай адказала:
  - Дзякую вам, ваша сiяцельства!
  Барын суха заѓважыѓ:
  - Але марнатраѓны, не здабудзе багаццi! Таму я прапаную вам прадаць мне вашага звярка.
  Алеся праз сiлу ѓсмiхнулася i вымавiла:
  - Бiмбо наш сябар, ён не прадаецца!
  Барын злосна ѓхмыльнуѓся i заѓважыѓ:
  - Так кажуць звычайна, калi жадаюць заламаць высокую цану! Але мяне вам не правесьцi! Я ведаю што адкуль! Прапаную чырвонец, i не паѓшкi больш!
  Алеся пахiтала галавой:
  - Выбачыце пан, але гэты сябар не прадаецца! Нi за якiя грошы!
  Князь злосна буркнуѓ:
  - Ды вы павiнны радавацца, што я вас пазбаѓляю ад такога цяжару. Тыгра пракармiць трэба цэлае стан. А калi ён вырасце... Думаеце што вам дазволяць блукаць з буйным i небяспечным драпежнiкам па горадзе?
  Алеся збянтэжылася. Сапраѓды, думка аб тым, што рабiць з Бимбо, калi ён падрасце, часам прыходзiла ѓ галаву. Ужо зараз на iх наперакос глядзяць палiцыянты, а што будзе праз некалькi месяцаѓ?
  З Бiмбо ѓ любым выпадку прыйдзецца хутка растацца. Дзесяць рублёѓ таксама грошы. Можна купiць сабе шчанюка i выдрэсiраваць яго. Сабака i ёсць менш, i з iм можна падарожнiчаць не адзiн год. Падкапiць сабе грошы, i можа адкрыць якую-небудзь справу. Або выскачыць замуж... Яна ж прыгожая, фiгурыстая.
  Алеся завагалася, здаровы сэнс падказваѓ, што тыгранячку будзе лепш у князя, чым галадаць з вандроѓнай групай. I што калi развiтвацца з драпежнiкам, то лепш, гэта зрабiць зараз, калi падвярнулася такая магчымасць.
  Але тут дачка пана дзяѓчынка з вышытым жэмчугам банцiкамi забiла ножкамi i закрычала:
  - Хачу тыгра! Жадаю белага тыгра!
  Князь адмахнуѓся i стукнуѓ кулаком:
  - Памаѓчы! Цяпер я раблю бiзнэс!
  Жонка ѓсклiкнула:
  - Не трэба крычаць на дзiця!
  Дзяѓчынка вiдаць была разбэшчаная, i не спалохалася. Але адскочыѓшы, ужо цiшэй прапiшчала:
  - Купi татачка! Купi тыграначка...
  Жонка з усмешкай заѓважыла дачцы:
  - Гэты звярок можа быць небяспечным... Гэта драпежнiк i ён ёсць маленькiх дзяѓчынак!
  Барын хруснуѓ пальцамi i вымавiѓ:
  - Апошняе слова пятнаццаць рублёѓ! Больш хоць на каленi стань, не дадам!
  Алеся пакланiѓшыся, спытала:
  - Можна, нам выдалiцца ваша сiяцельства?
  Князь рыкнуѓ:
  - Не! Самы апошнi раз пытаю, аддаяце тыграня за пятнаццаць целковых?
  Алеся матнула галавой. Барын-мацярык яхiдна папытаѓся:
  - А зваць цябе як?
  Дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Алеся.
  Князь злавесна ѓхмыльнуѓся:
  - А пашпарт у цябе ёсць? Давай, пакажы!
  Алеся здрыганулася i збялела. Князь пляснуѓ у далонi i крыкнуѓ:
  - Узяць iх i выклiкаць палiцыю! Яны ѓ мяне тыгра скралi, i пярсцёнак з дыяментам!
  Дзяѓчынка з захапленнем усклiкнула:
  - Брава тата!
  На Алесю накiнулiся лёкаi. Дзяѓчына не супрацiѓлялася. Яе i Алежку звязала вяроѓкамi, i замкнулi ѓ падвале. Неѓзабаве прыбыла i палiцыя.
  Выслухаѓшы князя, яны надзелi Алесi i Алегу на рукi i ногi кайданы. Прычым, у iх былi спецыяльныя па памерах для дзяцей. У якiя закоѓвалi малалетнiх зладзюжак.
  Пасля чаго дзяѓчыну i хлопчыка завезлi ѓ астрог. Тамака iх падзялiлi. Алега кiнулi ѓ падвал, дзе ѓжо знаходзiѓся тузiн скаваных кайданамi хлапчукоѓ, а Алесю ѓ камеру да жанчын. Было несалодка. У камерах смурод, замест адыходнага месца дзiрка ѓ падлозе, волка, i напаѓцёмна. Хлапчукоѓ трымалi ѓ кайданах, што вельмi няёмка. Рукi i ногi скаваныя. Перамяшчацца па цеснай камеры цяжка. Кармiлi толькi хлебам i вадой, часам давалi падгнiлую садавiну.
  Тут сядзелi да суда. Потым дзецюкоѓ чакала альбо катарга, альбо турэмны прытулак. Жанчын таксама або на катаргу ѓ Сiбiр, або ѓ Сярэднюю Азiю на ѓборку бавоѓны, або ѓ турму з працамi на якой-небудзь фабрыцы за казённыя харчы. А да суда сядзець можна па меркаваннi начальства. Акрамя таго зняволеных яшчэ i лупцавалi.
  Алега i Алесю было загадана вылупцаваць адначасова. Хлопчыка i дзяѓчына агалiлi па поя, i расцягнулi на казлах. Па баках у iх усталi двое палiцыянтаѓ. Вартавыя парадку вымачылi пруты ѓ ступе. Узмахнулi ѓ паветра, збiваючы кропелькi. А затым разам па камандзе абрынулi ѓдары на спiны хлапчукi i дзяѓчаты. Алеся i Алег сцiснулi мацней зубы, каб не крычаць. Лупцоѓка iшла мерна. Палiцыянты лупцавалi з умераным энтузiязмам, проста выконваючы свой абавязак. Хлопчык i дзяѓчына, цяжка дыхаючы, трывалi. Пасля тузiны ѓдараѓ скура лопнула, i закапала кроѓ. Было вельмi балюча.
  Камендант, якi прапiсаѓ сотню ѓдараѓ, усмiхаѓся. Калi адкiнуць капыты караныя такi лёс божае. Iм тое пажыццёвая катарга свецiць. За крадзеж у асаблiва буйных памерах, за замах на князя i яго жонку з дачкой. А тут яшчэ i высветлiлася, што Алесю як саѓдзельнiцу ѓ забойстве губернатара шукаюць. Ва ѓсякiм разе, дзеѓку загоняць навечна ѓ Сiбiр. Як i хлопчыка. Так што можа быць i лепей быць забiтымi.
  Алег i Алеся мужна перанеслi ѓсе сто ѓдараѓ, так i не страцiѓшы прытомнасць. Але iх спiны ператварылiся ѓ крывавую калатушу. Пасля чаго на iх зноѓ надзелi кайданы i кiнулi ѓ астрог.
  Настаѓнiца выйшла. Замест яе прыйшла iншая жанчына, ужо старэйшая за гадоѓ трыццацi, але даволi мiлавiдная.
  Яна стала вучыць рускай мове. Таксама па спрошчанай праграме пачатковых класаѓ.
  I ѓбачыѓшы новенькага Воѓчык-Паѓлiка выклiкала яго да дошкi.
  Жабрак хлопчык у шортах выйшаѓ упэѓнена. Жанчына паглядзела на яго i спытала:
  - Ты выпадкова не верхавод?
  Воѓчык-Паѓлiк упэѓнена адказаѓ:
  - Старэйшы па камеры!
  Жанчына свiснула:
  - Ого! За адну ноч так вырас - малайчына!
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Для гэтага трэба ѓмець бiцца!
  Настаѓнiца з усмешкай спытала:
  - Ты не сiротка выпадкова?
  Воѓчык-Паѓлiк упэѓнена адказаѓ:
  -Не! У мяне жывыя бацькi!
  Жанчына нахмурылася i заѓважыла:
  - Дык чаго ты ѓлез у дзярмо!
  Хлапчук упэѓнена заявiѓ:
  - Я не вiнаваты! Мне шыюць iлжывую справу!
  Жанчына пакiвала галавой:
  -Пры савецкай улада проста так не саджаюць!
  Воѓчык-Паѓлiк упэѓнена адказаѓ:
  - Пры любой уладзе саджаюць невiнаватых!
  Настаѓнiца ѓсмiхнулася i адзначыла:
  - Калi такi разумны, будзеш пiсаць пад дыктоѓку!
  Хлопчык-вязень кiѓнуѓ:
  - Я гатовы!
  Жанчына стала дыктаваць. Воѓчык-Паѓлiк запiсваць. Неѓзабаве ѓся дошка была занята тэкстам.
  Настаѓнiца свiснула:
  - Ты хутка пiшаш, проста вундэркiнд. Колькi табе гадоѓ?
  Воѓчык-Паѓлiк упэѓнена вымавiѓ:
  - Па метрыка толькi адзiнаццаць, але мяне запiсалi на дванаццаць!
  Настаѓнiца заѓважыла:
  - Калi б ты быѓ бы сiратой, то ѓзрост не меѓ бы значэння. А ѓвогуле ты што скраѓ?
  Воѓчык-Паѓлiк пакiваѓ галавой:
  - Мне шыюць забойства!
  Жанчына спытала з усмешкай:
  - Няѓжо i каго?
  Хлапчук-вязень адказаѓ:
  - Не ведаю!
  Мiлiцыянт вымавiѓ з ухмылкай:
  - Ён забiѓ партыйнага работнiка!
  Настаѓнiца пакiвала галавой:
  - Не можа быць!
  Мiлiцыянт пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Гэта ѓжо не наша справа! Але пракурор ордэн на арышт падпiсаѓ. Будзе пакуль у СIЗА, а потым у калонiю, i калi павязе ѓ iмя Горкага, а не то ѓ Сiбiр.
  Настаѓнiца заѓважыла:
  - Такому разумнаму хлопчыку месца ѓ калонii Макаранка. Няма не трэба яго ѓ Сiбiр. Я напiшу яму добрую характарыстыку.
  Мiлiцыянт кiѓнуѓ:
  - Народны суд гэта ѓлiчыць!
  Маладая жанчына кiѓнула хлопчыку-зэку:
  - Сядай табе пяцёрка!
  Воѓчык-Паѓлiк адправiѓся назад на месца. Нiхто на гэты раз не рызыкнуѓ яму ставiць падножкi. Настрой узняѓся. Тым больш было цiкава даведацца самому што такое легендарная калонiя Макаранка.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Воѓчык-Паѓлiк хацеѓ зноѓ аб нечым памарыць, але ѓжо ѓрокi падыходзiлi да канца. Пасля чаго хлопчыкаѓ вывелi з памяшкання. I наступiла самая радасная пара ѓ СIЗА - дзве гадзiны прагулкi на свежым паветры.
  Хлапчукоѓ з розных камер сагналi ѓ турэмны дворык. Зверху была сетка, i ѓжо сонца хiлiлася да захаду. Босыя, у шортах, абарваныя i стрыжаныя хлапчукi крочылi па крузе, падганяемыя мiлiцыянтамi з дубiнкамi. Гэта вось нейкi рух на свежым паветры i адчуванне смаку волi.
  Хлопчыкi да шаснаццацi ѓтрымлiвалiся асобна i маршыравалi таксама не там, дзе старэйшыя. Так што тут толькi дзецi ды падлеткi. Нямала тых, хто нават з выгляду малодшай Воѓкi-Паѓлiка. Ды такая вось тут арыфметыка атрымлiвалася.
  Дзецi i падлеткi маршыравалi па крузе. Стрыжаныя ѓсё без выключэння зразумела вошай поѓна. I амаль усе худыя з рэдкiм выключэннем тых, хто атрымлiваѓ дадатковую пайку або адбiраѓ прадуктовыя перадачы.
  Тым не менш юныя зняволеныя падчас прагулкi ѓсмiхалiся, i цiхенька смяялiся.
  Адзiн з iх, вiдаць не знаёмы яшчэ з удараѓ Воѓкi рушыѓ яго нагой пад зад. Былы мiльярдэр якраз расслабiѓся i прапусцiѓ удар, прычым даволi адчувальны. Цела зрэагавала хутчэй розуму, i Воѓчык-Паѓлiк дзюбнуѓ з развароту ѓ галаву. Хлопчык-зэк крыху старэйшы за таго хацеѓ пакрыѓдзiць, упаѓ ад моцнага ѓдару адключыѓшыся.
  Мiлiцыянты кiнулiся i пачалi бiць Воѓку-Паѓлiка дубiнкамi. Хлапчук з цяжкасцю стрымаѓ сябе, каб не адказаць. Убачыѓшы, што дзяцюк не рэагуе мянты спынiлiся.
  Старэйшы скамандаваѓ:
  - У карцэр яго! I не даваць вячэры!
  На Воѓк-Паѓлiка надзелi кайданкi i адвялi па калiдоры на пару паверхаѓ нiжэй. Стала куды халадней.
  I яго замкнулi ѓ карцэр, дзе толькi голы металiчны ложак, няма святла - зусiм цёмна, i вельмi холадна. Тым больш мент яшчэ i майку сарваѓ, пакiнуѓшы хлопчыка з голым тулавам. Унiзе нават падлога пакрыта iнеем.
  Каб сагрэцца Воѓчык-Паѓлiк стаѓ рабiць крокi ѓ цемры, натыкаючыся на слiзкi ад шацi i слiзi сцяны. Пахла вельмi агiдна i пiшчалi пацукi. Iх даводзiлася адганяць нагамi. Зразумела, што заснуць у такiм становiшчы не атрымаецца.
  I юны вязень, каб забiць час пачатку складаць, нешта цiкавае, каб хутчэй прайшла страшная ноч у карцэры.
  Гiтлер у альтэрнатыѓнай гiсторыi не стаѓ аб'яѓляць вайну ЗША. Сапраѓды не вельмi гэта разумна. Лезцi супраць такога монстра. Тым больш Японiя сапраѓды згоды напасцi на СССР не дала. А раз так, то... Немцы пакуль праявiлi разважлiвасць.
  Спачатку ход вайны не адрознiваѓся ад рэальнага. Няѓжо што японцы перамаглi амерыканцаѓ i бiтве пры Мiдуэй. Пакуль Майнштэйн не нанёс, контрудар. Якi некалькi выйграѓ у сiле. А Роммель здолеѓ спынiць ангельцаѓ у Лiвii. У вынiку адсутнасцi амерыканскiх сiл, Майнштэйн увёѓ у бой на некалькi дывiзiй больш. I немцы змаглi ѓзяць з ходу Курск. Акрамя таго ѓ баях прынялi ѓдзел не толькi "Пантэры", "Тыгры", але i "Львы".
  Немцы пасля ѓзяцця Курска некаторы час стаялi на месцы. Яны збiралi сiлы.
  I ѓ канчатковым вынiку Гiтлер прыняѓ цiкавае рашэнне: Роммеля ѓзмацнiць, а супраць Расii не наступаць.
  Пакуль Брытанiя на канi. А фюрар лiчыць, што трэба захапiць Егiпет i Блiзкi ѓсход.
  I вось у чэрвенi Роммель перайшоѓ у наступ. Адначасова рушыѓ услед напад на Мальту, i высадка там дэсанта.
  Поспех спрыяѓ нацыстам. Асаблiва моцнымi аказалiся "Тыгры" i "Пантэры", што змялi англiйскiя пазiцыi. А Сталiн пакуль чакаѓ, што немцы самi рушаць. Але тут гiтлераѓцы кармiлi дэзiнфармацыяй. Насамрэч Гiтлер хацеѓ у першую чаргу скончыць з Брытанiяй. Акрамя таго фашысты i не ведалi, куды iм сунуцца.
  У напрамку Масквы вельмi трывалая лiнiя абароны, а пад Сталiнградам немцы ѓжо атрымалi.
  Роммель без асаблiвых праблем захапiѓ i Егiпет, i перасёк Суэцкi канал. Затым авалодаѓ i Палестынай, скарыѓшы Iрак i Кувейт. Фашысты замацавалiся на Блiзкiм усходзе.
  I толькi 1 верасня Сталiн загадала наступаць на Курска-Арлоѓскiм кiрунку.
  Але немцы гэта ѓжо чакалi. Iх абарона магутная, а танкi вельмi добрыя для абароны. Асаблiва "Леѓ", якi дзейнiчаючы з-за засады, расстрэльваѓ танкi Расii з вялiкай дыстанцыi.
  Баi доѓжылiся больш за месяц без асаблiвых поспехаѓ Чырвонай армii. Фюрэр прапанаваѓ зiмой Сталiну перамiр'е. Але правадыр СССР не хацеѓ упускаць спрыяльны час. I зноѓ наступала Чырвоная армiя. Зiмой удалося дабiцца поспеху пад Ленiнградам. Блакада была знята. I немцы былi разбiты. Але на паѓднёвым участку фронта, фрыцы выстаялi.
  У iх было шмат танкаѓ. Уключаючы i "Маѓс", магутная абарона. I галоѓнае яны чакалi тамака ѓдару. Ды i падчас наступаѓ высветлiлася, што Чырвоная армiя не зусiм мабiльная. Ды i што нямецкi аѓтамат МР-44 лепшы за савецкi, i нядрэнны ѓ абароне.
  У цэлым на поѓднi Майнштэйн здолеѓ выстаяць. Зрэшты, немцы адмовiлiся ад танка "Леѓ", якi пры вазе 90 тон, амаль не меѓ перавагi, над "Тыграм"-2 у бранi, а яго больш магутная гармата, была залiшняй i менш хуткастрэльнай.
  У траѓнi немцы падцягнулi дадатковыя сiлы. З'явiлiся ѓ небе МЕ-262 з магутным узбраеннем, вельмi хуткасныя i цяжкiя для збiвання.
  У канцы траѓня гiтлераѓцы рушылi на Варонеж. Але савецкiя войскi чакалi гэтага. I ва ѓпартых баях фрыцы прасунулiся за месяц усяго на пяцьдзесят кiламетраѓ.
  Сталiн на гэта адказаѓ магутным ударам у цэнтры, але не здолеѓ дасягнуць поспеху.
  Абмен уколамi працягваѓся i ѓвосень, i ѓзiмку. Але без iстотных змен фронта.
  Немцы паступова перахаплялi iнiцыятыву ѓ паветры, i iх рэактыѓная авiяцыя заваёѓвала панаванне.
  З'явiлiся i першыя самаходкi серыi "Е", лёгкiя, рухомыя, кампактныя, з нiзкiм сiлуэтам, i нядрэнна бранiраваныя.
  У студзенi Чырвоная армiя зноѓ спрабавала наступаць, але ѓгразла ѓ шчыльнай абароне нямецкiх войскаѓ. У сакавiку немцы нечакана ѓдарылi пад Ленiнградам, i зноѓ узялi ѓ блакаду горад. У траѓнi Сталiн ужо сам прапанаваѓ перамiр'е. Нямецкiя рэактыѓныя самалёты асаблiва ХЕ-162 былi мацней i эфектыѓней савецкiх машын. А самаходкi з серыi "Е", несумненна, лепшыя ѓ свеце.
  Гiтлер пагадзiѓся, але запатрабаваѓ:
  - Няхай СССР, плацiць рэпарацый нафтай, сыравiнай i хлебам!
  Сталiн пагадзiѓся...
  I нямецкiя войскi павярнулi на захад. У лiпенi 1945 года быѓ узяты Гiбралтар. А за другую палову года захапiлi i ѓсю Афрыку.
  Наступны год мiнуѓ у паветраным наступе на Брытанiю. ЗША ѓ вайну не ѓмешвалiся. I ѓсё было ѓдала для немцаѓ.
  Вайна памiж Амерыкай i Японiяй усё яшчэ цягнулася. А атамная бомба не была створана.
  У чэрвенi 1947 года немцы ажыццявiлi высадку дэсанта ѓ Брытанii i захапiлi востраѓ.
  А ѓ 1948 годзе, 22 чэрвеня зноѓ аднавiлася вайна ѓсходзе. СССР нарошчваѓ выпуск танка Т-54 як асноѓнага, i IС-4 як цяжкага. У немцаѓ асноѓным танкам стаѓ Е-75, машына даволi магутная. Па бранiраваннi яна была блiзкая да IС-4, а ѓзбраеннем 128-мiлiметровай гарматай у 55 ЭЛ нават пераѓзыходзiла. Натуральна яе перавага над Т-54 было яшчэ большай.
  Вытворчасць МIГ-15 яшчэ толькi разгортвалася. А немцы ѓжо мелi МЕ-262 i ХЕ-262. Мацнейшымi былi i нямецкiя рэактыѓныя бамбавiкi. Яны i ѓ хуткасцi першыя савецкiя машыны дадзенага тыпу пераѓзыходзяць i ва ѓзбраеннi i бомбавай нагрузцы.
  Фашысты вялi асноѓны наступ у напрамку Каѓказа. Якраз 1 жнiѓня ѓ вайну на баку Германii ѓступiла i Турцыя. Асманам таксама хацелася пажывiцца, за кошт савецкiх земляѓ. I яны, зразумела не сталi адмаѓляцца ад як iм здавалася даступнай здабычы.
  Туркам уцiснулася атачыць Ерэван, i захапiць большую частку Батумi. Але на гэтым усе iхнiя поспехi i скончылiся. Асманаѓ спынiлi.
  Але затое фрыцам, якiя выкарыстоѓвалi мноства замежных i афрыканскiх дывiзiй удало да сярэдзiны верасня падысцi да Сталiнграда. За горад на Волзе, як i ѓ сорак другiм годзе разгарнулiся вельмi разлютаваныя баi.
  Гiтлераѓцы шматлiкiя, моцныя, i ѓ iх шмат тэхнiкi. Але загартаваная Чырвоная армiя ѓпарта ваюе.
  I нават грозныя машыны: "Штурмлёѓ", "Штурммаѓс", "Штурммядзведзь" не дапамагаюць фашыстам. Прасоѓваючыся на Каѓказе, гiтлераѓцы падышлi да гарадоѓ Грозны i Арджанiкiдзэ. I таксама аказалiся спыненыя. Баi зацягнулiся да зiмы, пасля чаго фашысты спынiлiся. Чырвоная армiя паспрабавала ѓ снежнi паѓтарыць Сталiнградскае асяроддзе. Але на гэты раз гэта iм не ѓдалося.
  Бо фашысты ѓжо былi навучаны горкiм досведам, i на флангах трымалi буйныя сiлы. Акрамя таго штурмам Сталiнграда камандаваѓ бывалы i вельмi таленавiты палкаводзец Майнштэйн. Якога на мякiне не правядзеш. I фашысты накапалi акопаѓ, i падцягнулi магутныя i большыя забойныя танкi.
  Чырвонае войска не змагло дамагчыся iстотных поспехаѓ, але затое адцягнула значныя сiлы фашыстаѓ ад Сталiнграда. Да самага траѓня немцы толькi абстрэльвалi i бамбiлi горад. I толькi напярэдаднi лета аднавiлiся штурмы. Спрабавалi фрыцы наступаць i на Каѓказе, праз Церскую браму. I iм удалося ѓсяго толькi акружыць Грозны, i ѓзяць Арджанiкiдзэ. У канцы жнiѓня ѓпала таксама i Сухумi.
  Немцы восенню не здолелi ѓзяць Сталiнград, але адрэзалi яго па Волзе i з поѓначы i з поѓдня. Зiмой наступiла чарговае зацiшша. Чырвоная армiя спрабавала наступаць у цэнтры i на Варонежскiм кiрунку, але нямецкiя войскi i зiме гатовыя i адбiлi ѓсе спробы прарвацца.
  Увесну 1950 гады, у канцы красавiка гiтлераѓцы рушылi свае сiлы ѓздоѓж Волгi ѓ паѓднёвым кiрунку. Гэта быѓ ход увогуле стратэгiчна правiльны. Фрыцы збiралiся адрэзаць Каѓказ па сушы.
  Але ѓ iх не адразу ѓдалося. Чырвонае войска гэтага чакалi, i супрацiѓлялася ѓпарта. Акрамя таго фашыстаѓ некалькi замарудзiлася пераѓзбраенне сiл, i асноѓным танкам заставаѓся не занадта дасканалы, i даволi цяжкiя Е-75.
  Выпуск знiшчальнiка МIГ-15 рэзка ѓзрос, i дадзеная машына магла канкурыраваць з нямецкай тэхнiкай. Так што фашыстам не ѓсё так проста.
  А Японiя i ЗША ѓсё яшчэ ваявалi. Немцы захапiлi Iндыю i дапамагалi, маючы агульную мяжу - Японii. Але гэта таксама адцягвала сiлы ад СССР.
  Фашысты змаглi рушыць наперад за лета ѓсяго на семдзесят кiламетраѓ. Толькi крыху iм удалося i па тэрыторыi Калмыкii. Праѓда, упаѓ, якi знаходзiцца ѓ шматмесячнай аблозе горад Грозны. Немцы падышлi ѓ Шалi.
  Узялi фашысты таксама i Гудауту з Зугдзiдзi.
  Практычна ѓся Абхазiя аказалася захоплена. Туркi так-сяк авалодалi Батумi.
  Увосень, калi палiлiся дажджы, немцы канчаткова спынiлiся. Зiмой Чырвоная армiя правяла некалькi наступаѓ, але ѓсе яны аказалiся адбiтыя.
  У немцаѓ рэактыѓная авiяцыя i дыскалёты праводзiлi выдатную разведку, i Чырвонай армii нiяк не ѓдавалася, засяродзiць скрытна сiлы.
  Наступiѓ 1951 год... Немцы некалькi мадэрнiзавалi Е-75, яшчэ больш ушчыльнiѓшы кампаноѓку i ѓсталяваѓшы больш сучасную i дасканалую гармату высокага цiску. Павялiчыѓся i выпуск дыскалетаѓ.
  У траѓнi фашысты зноѓ наступалi ѓздоѓж Волгi. I iм удалося дасягнуць некаторых тактычных поспехаѓ. За лета гiтлераѓцы прасунулiся на сто кiламетраѓ, а ѓ раёне Калмыкii нават выйшлi да Каспiйскага мора.
  СССР знемагаѓ ад вайны. Увосень баi насiлi эпiзадычны характар. А зiмой ужо Чырвоная армiя, праѓда, не моцна калола.
  Наступiѓ 1952 год... Увесну немцы iзноѓ спрабавалi наступаць уздоѓж Волгi. I за лета прасунулiся кiламетраѓ на восемдзесят. На Каѓказе фашысты, нарэшце, узялi Шатой i Ведэна, цалкам захапiѓшы Чачню.
  Увосень, фашысты зноѓ спынiлiся. Перайшлi да абароны. Зiмой стомленае Чырвонае войска таксама практычна не наступала.
  А ѓ сакавiку 1953 году памёр Сталiн. Перавярнулася чарговая старонка гiсторыi.
  Вярхоѓным галоѓнакамандуючым стаѓ Васiлеѓскi, мiнiстрам абароны Жукаѓ, кiраѓнiком ДКА Малянкоѓ, сакратаром КПСС, Мiкiта Хрушчоѓ. А старшынёй рады мiнiстраѓ стаѓ Берыя. У прынцыпе ѓзнiкла калектыѓнае кiраванне. Але пакуль Чырвоная армiя трымалася моцна.
  Гiтлер iзноѓ паспрабаваѓ узяць Сталiнград.
  Але штурм скончыѓся няѓдачай, працягнуѓшыся да глыбокай восенi. А зiмой Чырвоная армiя без асаблiвага поспеху наступала.
  Але вось у 1954 годзе сiтуацыя нечакана пагоршылася. ЗША так i не змаглi стварыць атамную бомбу, i адолець Японiю на моры. 29 траѓня 1954 гады Амерыка заключыла з японцамi немцамi перамiр'е. Сапраѓды, колькi можна забiваць адно аднаго. Амерыка са снежня 1941 года ваюе. I ёй радасцi мала. Немцы дапамагаюць японцам, а iх падводныя лодкi самыя лепшыя ѓ свеце - змрочны тэѓтонскi генiй.
  Фюрар, вызвалiѓшы больш сiл, зноѓ перайшоѓ у наступ уздоѓж Волгi. I здолеѓ, сяго-таго дасягнуць. Яго войскi выйшлi да дэльты Волгi i канчаткова адрэзалi Каѓказ па сушы. Увосень немцы, прасоѓваючыся ѓздоѓж узбярэжжа Каспiйскага мора, занялi Дагестан. Але ѓзiмку зноѓ спынiлiся.
  Толькi бамбiлi i абстрэльвалi. Парадзелая Чырвоная армiя таксама практычна не наступала. Пакуль у маi 1955 года, фашысты не аднавiлi прасоѓванне да Бака.
  I вось да канца жнiѓня 1955 года, гiтлераѓцы i туркi злучылiся разрэзаѓшы Каѓказ на дзве часткi. У вераснi 1955 была ѓзятая сталiца Грузii Тбiлiсi, што вельмi ѓзрадавала фрыцаѓ.
  А ѓ 15 кастрычнiка 1955 г. пачаѓся штурм Баку. Вермахт рыхтаваѓся захапiць багатыя нафтай абшары.
  Але пяцёрка дзяѓчын: Алёнка, Анюта, Ала, Марыя i Матрона пакiнуѓшы Сталiнград, перамясцiлiся ѓ Баку i там ваююць. I дэманструюць надзвычайную стойкасць.
  Алёнка кiдае босымi пальцамi ног гранату, i цвыркае:
  - Слава камунiзму!
  Анюта паддае голай пяткай прэзент смерцi i пацвярджае:
  - Героям слава!
  Рудая Ала дае чаргу. I зноѓ босымi пальцамi ног падкiне гранату i вiскне:
  - I Радзiме слава!
  Марыя таксама як возьме i запусцiць нешта забойнае босай ножкай i выдасць:
  - За святы сацыялiзм!
  А Матрона ѓзяла голым падэшвамi цэлую звязку гранат, як зашпурне, i прараве:
  - За Рускiх, магутных багоѓ!
  I ѓся пяцёрка зараз прараве прывiтанне, i пакажа жамчужныя зубкi, якiя не пэцкаюць. I гэта так выдатна, што ваяѓнiц нiчым не проймеш. Яны з сорак першага года ваююць, а ѓсё яшчэ па-ранейшаму такiя свежанькiя, спраѓныя, прыгожыя.
  Як былi дзяѓчатамi, так i засталiся. А што? З чаго iм старэць! Вайна справа маладых! Лекi супраць маршчын!
  Алёнка босымi пальцамi ног кiдае гранату, яна ѓ адных толькi трусiках, i спявае:
  - Аб Радзiма мая! Жабрацкая краiна! Няѓжо ты так звар'яцела!
  А далей кiдае босымi ножкамi i Анюта. Раскiдвае фашыстаѓ, i крычыць:
  - Я суперас!
  Вогнезарная Ала, таксама шпурнуѓшы прэзент смерцi босымi пальчыкамi, пiскнула:
  - А я рыжы мамант!
  Марыя гэтая дзяѓчыны з залатымi валасамi, i таксама з аголенай грудзi i з клубнiчнымi саскамi, кiдае босы ножкай забойны прэзент смерцi i шэпча:
  - А я залатая дзяѓчынка!
  I Матрона, гэтая дзяѓчына-багатыр. Вось возьме i магутнымi нагамi цэлую бочку з самаробнай узрыѓчаткай, у гiтлераѓцаѓ шпурне. I раскiдае iх на кавалкi iрванага мяса. Якое сябе вось так i дымiцца.
  Ды пяцёрка дзяѓчынак проста пякельная. I куды ѓжо фашыстам супраць iх. Ужо пятнаццаты год дзяѓчаты ваююць. I няма гэтаму нi краю нi канца. I ѓвогуле, колькi можна бiцца?
  Алёнка праспявала са смуткам у голасе:
  Ну колькi можна блiзкiх забiваць?
  Бо чалавек народжаны, павер для шчасця!
  На фронт не адпускае сына мацi
  I нават улетку на вайне непагадзь!
  I дзяѓчына пасля гэтых слоѓ зноѓ з дзiкай сiлай кiдае гранату... Абарона Баку будзе гераiчнай. Гэта вiдавочна ѓсiм. I фрыцам таксама.
  Дык вось!
  Дзяѓчыны з каманды Алёнкi бiлiся ѓ разбураным нацыстамi Баку. Ужо канец лiстапада i стала халадней. З паветра прарвалiся тугi i нават выпаѓ снег.
  Але дзяѓчыны ѓсё роѓна бясстрашна ваююць басанож i ѓ адных трусiках. I не баяцца свежага снежка. Яны пакiдаюць на iм хупавыя, прыгожыя сляды, дзявочымi нагамi.
  Алёнка кiдае гранату босымi пальчыкамi i шчабеча:
  - За Расiю, якую мы не страцiм!
  Анюта таксама запусцiла голай нагой прэзент смерцi i пiскнула:
  - Не! Нiколi не страцiм!
  I прыгожая Ала таксама ѓзяла i выпусцiла, забойнае i смяротнае, прашыпеѓшы:
  - Наш шлях гэта камунiзм!
  Вось i Марыя дзяѓчына ѓ трусiках i з шавялюрай з золата, прапiшчала:
  - Зрынуты будзе фюрар!
  I Матрона цэлую вялiкую нiзку гранат шпурнула босымi нагамi i вякнула:
  - За перамогу камунiзму ва ѓсiм свеце!
  А гiтлераѓцы на захопленых тэрыторыях лютуюць. Вось у прыватнасцi злоѓленага пiянера Сашу выцягнулi на допыт. Сарвалi з хлапчука адзенне, i ѓ адных толькi трусiках вывелi на снег. Уначы мароз, пiянеру холадна. Босыя ногi чырванею i качэнею. Немцы водзяць хвiлiн дваццаць, а потым у горача натопленае памяшканне. I гэта вельмi балюча.
  Хлапчук чырвоны як рак i дрыжыць.
  Яго паводзiлi так некалькi разоѓ. Пасля прывязалi да лавы. I разявiлi рот i ѓставiлi туды варонку. Пачалi лiць ваду. Таксама пакутлiва. Жывот раздзiмаецца, цiсне на лёгкiя, i пiянер задыхаецца. Тады яму на жывот ставяць гарачы прас. I чуецца пах паленага.
  Спачатку жывот. Затым распаленыя да чырвонай палоскi жалеза прыкладваюць да босых падэшваѓ пiянера. Вельмi нават балюча гэта хлапчуку. Ён захрыпеѓ, i заскрыгатаѓ зубамi, але здолеѓ стрымаць крык.
  Потым пiянеру прыклалi i распаленае жалеза да голых грудзей. Хлапчук ад болевага шоку страцiѓ прытомнасць.
  Яму далi пасля катавання пару дзён адляжацца, i зноѓ катаваць. На гэты раз з дапамогай прэнга. Зразумелi да столi i адпусцiлi. Усё цела страсянулi, хлапчуку. Потым зноѓ паднялi.
  Палiцая бiѓ пугай па нагах пiянера. Потым хлапчука секлi распаленым дротам па спiне i ягадзiцах. Пiянер зноѓ страцiѓ прытомнасць. Так нiчога не давiѓшыся Сашу, кiнулi ѓ каземат. Шкура ѓ хлапчука была паранена i падпаленая. Але хлопчык быѓ дзiѓна жывучы. Ужо праз пару дзён стаѓ уставiць i поѓзаць, абмацваць сцены камеры.
  Яго зноѓ прыцягнулi на допыт. Паднялiся на прэнг. Адзiн кат бiѓ пугай па спiне. А iншы палiѓ пяткi i награбае жар. Хлапчук нават не стагнаѓ. Ён аглядаѓ памяшканнем, каб лепш адцягнуцца ад болю. I нават усмiхнуѓся. Сашу лупiлi, пакуль ён не адключыѓся. Знялi з прэнга.
  I палкоѓнiк СС, якi прысутнiчаѓ на допыце, з уздыхам заѓважыѓ:
  - У гэтага дзiцяцi сталёвая воля! Можа, паабяцаем яму свабоду?
  Жанчына кат адказала:
  - Дайце паспрабуем нешта больш дасканалае!
  Ды знайшлi немцы новую муку. Датчыкi да цела падлучылi i ѓрубiлi ток высокай напругi. Жанчына-кат накручвала дынама-машыну, а палкоѓнiк СС задаваѓ пытаннi.
  Сцiснуѓшы з усiх сiл зубы, Сашка маѓчаѓ. Ён ведаѓ, што калi разявiць рот, то пачуецца лямант. I трымаѓся з апошнiх сiл. Зраненая, пакрытая ранамi i язвамi, апёкамi, i пухiрамi скура лiтаральна свяцiлася ад току.
  Хлопчык цяжка дыхаѓ, але цярпеѓ. Выявiѓ нечалавечую мужнасць пад катаваннямi.
  Лекар зрабiѓ знак:
  - Пакуль усё! Можа, спынiцца сэрца!
  Iмпульсы перасталi пускаць. Пiянер расслабiѓся i адключыѓся. Яго аднеслi назад у камеру на насiлках.
  Жанчына-кат прапанавала:
  - Давайце яго ѓ сцяну замуруем! Усё роѓна ён нам нiчога не скажа! Толькi дарма час губляем.
  Палкоѓнiк СС запярэчыѓ:
  - Лепш за ѓсё паспрабуем ласкай!
  Жанчына-кат рацыянальна заѓважыла:
  - Дзе не дапамог боль, ласка не дапаможа! Я такiх фанатыкаѓ ведаю!
  Палкоѓнiк СС хiтра падмiргнуѓ:
  - У мяне iдэя ёсць... А што калi паспрабаваць сыроватку праѓды?
  Жанчына-кат усмiхнулася i заѓважыла:
  - Цiкавая думка! Але яна не заѓжды спрацоѓвае!
  Палкоѓнiк СС усмiхнуѓся i пакiваѓ галавой:
  - Ды гэта дакладна! Iнакш бы на не патрэбны былi б катаваннi! А пакуль свежага хлопчыка апрацуем.
  Воѓчык адвялi ѓ катавальнае памяшканне. Паказалi хлопчыку рознага роду прылады i палаючы запалам камiн. Хлапчук маѓчаѓ. Тады з яго сарвалi адзенне, i на голае цела сталi лiць кiпень. Пiянер не вытрымаѓ i загарлапанiѓ.
  Яго паднялi на прэнг, i немец бiѓ жалезнай i распаленай пугай па нагах. Пакалечаны хлапчук зноѓ крычаѓ, а затым страцiѓ прытомнасць.
  Яго аблiлi ледзяной вадой, i босыя падэшвы ног пiянера падсмажылi языком полымя. Хлопчыка падпалiлi капiтальна, i ён зноѓ страцiѓ прытомнасць. Дзяѓчыну камсамолку распранулi i прыпякалi саскi запаленымi папяросамi. Тая адчайна крычала i курчылася. Потым у яе бюсту прыклалi вялiкую, якая пыхкае запалам сталёвую зорку. I камсамолка страцiла прытомнасць.
  I дзяѓчыну зноѓ раздзiралi распаленымi шчыпцамi. Затым ламалi камсамолцы пальчыкi на нагах. Пачалi з мезенчыка i скончылi вялiкiм. Потым зноѓ iрвалi грудзi. Пакуль дзяѓчына не памерла ад болевага шоку.
  Вось як цешылiся з расiйскiх людзей фашысты. I што вытваралi.
  Надышоѓ снежань 1955 года. Немцы ѓсё яшчэ штурмавалi Баку, гарэлi нафтавыя свiдравiны. I горад завалакло дымам.
  Алёнка i яе каманда адважна змагалiся з фашыстамi. Яны ѓсё яшчэ трымалiся ѓ Баку. Iмкнулiся абаранiць Каѓказ. Хаця на Каѓказе застаѓся толькi Ерэван, не ѓзяты фашыстамi.
  Алёнка кiнула босымi пальцамi ног важкую гранату i праспявала:
  - Камунiсты наперад!
  Анюта таксама шпурнула босай, хупавай нагой прэзент смерцi, i люта прашыпела:
  - I да вышэйшых дасягненняѓ!
  Вогнезарная Ала таксама запусцiла прэзент анiгiляцыi, i прапiшчала:
  - Да максiмальных дасягненняѓ!
  А тут i Марыя як зашпурне лiмонку босымi пальчыкамi ножак i вякне:
  - Расколем Рэйх!
  I прыгожая дзяѓчына-багатыр Матрона ѓзяла i запусцiла важкую бочку з выбухоѓкай i вякнула:
  - I будзем фрыцам амба!
  Але гiтлераѓцы, здаецца, не надта i баяцца. Вось знакамiты лётчык Хафман у чэрвенi 1945 гады ён збiѓ 400 самалётаѓ, завошта атрымаѓ пятую ступень Рыцарскага крыжа Жалезнага крыжа з залатымi дубовымi лiсцем, мячамi i дыяментам. А ѓвесну 1946 гады выйшаѓ на 500 самалётаѓ. За гэта быѓ узнагароджаны ордэнам Германскага арла з Дыяментамi.
  Пасля таго як вясной 1948 года збiѓ ужо 750 самалётаѓ, быѓ удастоены трэцяга рыцарскага крыжа жалезнага крыжа з мячамi дыяментамi. Па дасягненнi ѓ лютым 1950 года 1000 збiтых самалётаѓ узнагароджаны чацвёрты раз рыцарскiм крыжом жалезнага крыжа са срэбным дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi, а таксама Вялiкiм крыжом жалезнага крыжа.
  Нягледзячы на генеральскае званне, Хафман працягваѓ лётаць. Яго не брала не смерць, нi куля, нi авiяцыйны снарад. Да сакавiка 1955 гады ѓ вялiкага аса было ѓжо 2000 збiтых самалётаѓ. За кожныя 500 самалётаѓ Хаффман атрымлiваѓ па Рыцарскiм крыжы жалезнага крыжа з залатым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. А за 2000 самалёт яму была ѓручана персанальная ѓзнагарода: Рыцарскi крыж жалезнага крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. Да снежня 1955 гады ѓ Хаффмана лiчылася 2340 збiтых самалётаѓ.
  Гэта вынiк годны цэлага авiякорпусу. Пры гэтым Хаффмана здаралася, збiвалi, але нi разу не быѓ сур'ёзна паранены.
  Але вось з'явiлася ѓ небе лётчыца Альбiна. Якая iмклiва даганяла Хаффмана самага дзейснага аса другой сусветнай вайны.
  Дзяѓчына ѓжо перавысiла дзве тысячы збiтых самалётаѓ i атрымала таксама ѓнiкальную ѓзнагароду: Рыцарскi крыж жалезнага крыжа з плацiнавым дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi.
  Сакрэт вынiковасцi Альбiны быѓ просты: яна ваявала ѓвесь час басанож i ѓ бiкiнi. I таму не прамахвалася. Зусiм юная дзяѓчына.
  А ѓ паветры бiтвы так кiпяць.
  Альбiна збiвае адной чаргой тузiн савецкiх знiшчальнiкаѓ МIГ-15 i прамаѓляе:
  - Што мне сцюжа, што мне спёка.
  I зноѓ палiць з сямi авiягармат МЕ-462, збiвае адразу сорак савецкiх самалётаѓ, i паѓтарае:
  - Што мне дождж пралiѓной!
  I цiсне дзеѓка-тэрмiнатар, босымi круглымi пяткамi на педалi, агрэсiѓна роѓ:
  - Калi мае сябры са мной!
  Пасля чаго ваяѓнiца зноѓ урэзала i, ведучы агонь, збiѓшы яшчэ дзевяць самалётаѓ, працягнула:
  - Калi мае сябры гарой!
  Ды калi Альбiна ѓ паветры расейскiм самалётам даводзiцца прутка. Наогул такая яна прыгожая дзяѓчына-бландынка. I разбурае ѓсiх запар. На сённяшнi дзень ужо няма самалётаѓ.
  Дзяѓчына прызямлiлася i перасела ѓ штурмавую мадэль самалёта. I ѓзялася за наземныя мэты. У прыватнасцi яны апроч Т-54, палюе на больш магутныя IС-15. Вось гэта танк, створаны савецкiм канструктарам. У iм такая забойная i смяротная гармата.
  Альбiна, ведучы агонь па савецкiх машынах, напявае:
  - Я кахаю ѓсiх бiць, i магу ѓсiх сьцерцi!
  I зноѓ як тузане босымi пяткамi ног.
  Дзяѓчына валодае каласальнай сiлай. Вось яна падбiла васямнаццаць танкаѓ Т-54 i прачырыкала:
  - За Радзiму, за Сталiна наперад!
  I як засмяецца... А на вайне не ѓсё так проста як здаецца. Вось ужо васямнаццаты год iдзе другой сусветнай вайны. I не вiдаць гэтаму нi канца нi краю. Вось ужо сапраѓды нейкая антыѓтопiя.
  Альбiна ѓзяла i захоплена праспявала:
  - У сябе дзяѓчынка дома не бывала нiколi. - Дзяѓчыны падбiла яшчэ шэсць танкаѓ i працягнула. - Нiколi туды не ходзяць замежныя судны. Але ѓ сонечнай Германii, Германii маёй. Такое багацце i няма лагераѓ!
  Дзяѓчына ваюе даѓно. Галоѓнае яе правiла, ваяваць басанож i ѓ бiкiнi, тады нiшто дзяѓчынак не возьме.
  Пакуль дзяѓчаты босыя, i амаль голыя iх батальён практычна не нёс страт. А дзе толькi ваяѓнiцы не пабывалi. I ѓ Афрыцы, i ѓ Iндыi i СССР.
  Па горных сцежках, тысячы кiламетраѓ прайшлi, праскакалi босыя ножкi дзяѓчынак.
  Дзяѓчына Альбiна падскочыла на знiшчальнiку-штурмавiку i прашыпела:
  - Надакучыла мне лухта гарадзiць!
  I ваяѓнiца зноѓ выпусцiла авiяцыйны снарад па даху танк, прабiваючы супернiка:
  - Хачу шчасце сваё падражнiць!
  Альбiна зноѓ страляе, i прычым вельмi трапна. Нiводны снарад мiма не праносiцца.
  Дзяѓчына ѓспамiнае, як яна бегала са сваiм батальёнам дзяѓчынак па пустынi Сахара.
  Яны мiльгаюць босымi пяткамi, i не баяцца спякота. Ваяѓнiцы амаль голенькiя. А калi зусiм прутка, трэба яшчэ i станiкi зняць. I будзе супер.
  Альбiна, пасылаючы забойныя снарады, праспявала:
  - За перамогу прывыклi змагацца! I вясёлыя песнi спяваем!
  Яе напарнiца Альвiна дадала:
  - Узлятаем вышэй сонца! I песня так нясецца! Працiѓнiкаѓ у калапсы разаб'ём!
  I таксама босымi ножкамi як возьме i стукне. Вось гэта дзеѓкi.
  Яны вельмi любяць з юнакамi працаваць мовай. I iм гэта вельмi падабаецца. Насамрэч, такое задавальненне. I яшчэ прыемна, калi крапiвой хвошчаць па голых падэшвах. I ад гэтага яшчэ больш задавальнення!
  Альбiна пабiла IС-15 магутны танк з 203-мiлiметровай гарматай. Вось гэта монстр. I ваяѓнiца праспявала:
  - Найвысокая пазнака! Мы вышэйшы пiлатаж!
  Альвiна прачырыкала ѓ адказ:
  - Яшчэ снарад патрапiѓ у капот, i разляцеѓся самалёт!
  I таксама босымi пальцамi ног нацiсне на кнопку джойсцiка. I як спрацуе. Возьме i рване. Ад савецкiх машын толькi аскепкi iрваныя ляцяць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Але ёсць i савецкiя асы. Вось лётчыца Мiрабела. Дзяѓчына з залатымi валасамi. Самая дзейсная з усiх. Доѓгi час самым пладавiтым лiчыѓся Кажадуб.
  Ён у маi 1945 года абагнаѓ Пакрышкiна. I працягваѓ збiраць ураджай. Кажадуб збiѓ да 1950 года звыш ста пяцiдзесяцi самалётаѓ стаѓ першым лётчыкам i ваяром СССР, мелым шэсць зорак героя СССР. Але восенню 1950 года гэты ѓнiкальны ас загiнуѓ. Доѓгi час яго рэкорд лiчыѓся недасяжным для савецкiх асаѓ, але... Мiрабела змагла яго пабiць. Яна збiла больш за дзвесце самалётаѓ. I атрымала за кожныя 25 машын па зорцы героя СССР.
  Але потым дзяѓчынка, якая ваявала басанож i ѓ адных трусiках стаѓ разбураць немцаѓ так лiха, што адмыслова для яе заснавалi новую ѓзнагароду: плацiнавую зоркi героя СССР. Якую давалi за цэлых сто збiтых самалётаѓ. I ѓ Мiрабелы, такiх назапасiла ѓжо сем. Яна наблiжалася да тысячы збiтых машын. I не было ёй роѓных. А ѓсё таму што ваявала басаногай i ѓ трусiках.
  Мiрабела ѓ адных толькi трусiках iмчыцца на Мiг-15 i малоцiць немцаѓ. Пры гэтым спявае:
  - Будзе Гiтлеру такая чос, што ён здохне пад лябёдкай!
  I дзяѓчына босымi пальцамi ног нацiснула на рычаг i збiла чатырнаццаць фрыцаѓ адной чаргой. Пасля чаго раѓла:
  - Эх, хвост i луска! Дайце дзеѓцы два рублi!
  I Мiрабела летуценна закацiла вочы. Успомнiла сорак першы год. Як тады фашысты прасоѓвалiся па савецкай зямлi.
  Юная дзяѓчына, тады тупала босая па савецкай зямлi. I яе голыя, яшчэ не паспеѓшыя агрубець падэшвы адчувалi кожную шышачку, галiнку, i грудок лесу.
  Мiрабела была галодная i стомленая. Але ѓсё iшла i iшла. Яе нiбы падганяла на ѓсход. Хоць хацелася тады моцна есцi. Дзяѓчынка хапала на хаду ягады, канюшыну, i гузы.
  Дзяѓчына адчувала сябе стомленай. Асаблiва моцна нылi iкры, а збiтыя падэшвы ног палалi.
  Мiрабела каб крыху адцягнуцца ад болю думала сабе. Ну чаму ѓсё ж адбылася такая несправядлiвасць i Нямеччына здолела адрадзiцца. Вось калi б у Расii заставаѓся б цар, то каб было?
  Першая несправядлiвасць здарылася ѓ часы Iвана Грознага, калi Расiя ваявала 25 гадоѓ, але ѓ канчатковым вынiку прайграла вайну палякам, шведам i немцам.
  Хоць так добра ѓсё так пачыналася. Бралi па дваццаць крэпасцяѓ за паѓгода. I Полацак узялi паспяхова. Але што за нешанцаванне? А пачалiся непрыемнасцi з бiтвы пры Чашнiках.
  Менавiта там загiнуѓ Пётр Шуйскi, i яго войска. I гэта шмат што змянiла. Што не магло не знерваваць ход вайны.
  Мiрабела iшла босая па гузах, i яе параненыя ногi раздзiралiся. Дзяѓчына думала, як добра было б прылегчы на сена i заснуць. А яшчэ лепей паесцi. I каб адцягнуцца ѓявiла сабе.
  Маѓляѓ, яна папярэдзiла Пятра Шуйскага, i рускае войска аказалася гатова да бiтвы.
  Нанесла паражэнне гетману i ѓ вынiку ѓзяты Мiнск, i наогул Лiтва стала расiйскай правiнцыяй. А потым i зусiм была заваяваная Польшча. I новы цар Iван Грозны, ёсць кароль i Польшчы i Вялiкi князь Лiтвы. Створана iмперыя.
  Мiрабела праспявала:
  - Вялiкае святло iмперыi,
  Усiм людзям дорыць шчасце...
  У сусвеце нявымерна-
  Нам не знайсцi цудоѓней!
  
  Пэндзлямi каштоѓнымi,
  Ад краю i да краю...
  Раскiнулася iмперыя,
  Магутная, святая!
  I Мiрабела прыбавiла кроку... Ды Iван Грозны. Цар пры якiм Расея ѓ два разы пашырыла сваю тэрыторыю. Неадназначная асоба. I кат, i адначасова вялiкi кiраѓнiк, якi зрабiѓ шмат для Расii. Пабудавалi пры Iване Грозным вялiкi флот.
  А вось Сталiн таксама не адназначны. I людзей шмат пры iм вырашылi, i ѓдар гiтлераѓцаѓ прашляпiѓ.
  Эх, Сталiна таксама нельга так проста ѓзяць i прабачыць! Але Расея пры iм паднялася, але аказалася пад ударам фашыстаѓ.
  Мiрабела iдзе сабе босая, i напявае:
  - Велiч рускую прызнае планета,
  Ударам мяча разбурылi фашызм,
  Нас любяць i шануюць усе нацыi свету,
  Iдзе народ усёй краiнай у камунiзм!
  I дзяѓчына проста цудоѓная. I тупае сваiмi босымi ножкамi, i не баiцца сучкоѓ.
  Ды вядома ж бiтва пры Чашнiках пераломны пункт вайны. Не лiчачы яшчэ i штурму Полацка. Тады таксама ѓ Расii былi шанцы выстаяць. Калi гэта горад упаѓ усё пасыпалася.
  I палякi, i татары сталi таптаць рускую зямлю. Але ѓ гэтых умовах Расея заваявала Сiбiр. Не ѓсю вядома, але за Уралам.
  Шмат было ѓ Русi здзяйсненняѓ. Але Руска-японская вайна 1904-1905 гады стаiць асабняком. Умудрылiся яе прайграць. I гэта зразумела ганьба. Але Расея ѓ канчатковым вынiку i за гэта змагла ѓзяць рэванш. Ды не шанцавала цару Мiкалаю Другому. А калi б наадварот?
  Мiрабела ѓявiла сабе, што рускi цар быѓ паспяховы. Японiя пераможана, а за ёю i Германiя. Турцыя знiкла з карты свету. I Расея найвялiкшая дзяржава мяжа, якой праходзiць па Одэру. Упусцiлi з-за лютаѓскай рэвалюцыi такую перамогу!
  I гэта зразумела ганьба!
  Мiрабела праспявала:
  Рускiя ѓ баях непераможныя,
  Не пацерпiць слаѓны вiцязь сорам.
  Рускiя моцныя, моцныя, калi адзiныя,
  На ѓдар рушыць услед удар!
  I дзяѓчына зноѓ затупала, сваiмi босымi, стройнымi ножкамi. Ды наела ёй глупства цiснуць, хоча шчасце сваё засудзiць!
  Мiрабела зноѓ праспявала:
  - Славься наша зямля!
  Сталiн гэта слава баявая,
  Сталiн гэта мудрасцi палёт...
  З песнямi змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiнам пойдзе!
  З песнямi змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiнам пойдзе!
  I дзяѓчына зноѓ падскочыла i падскочыла вышэй. Але ѓ яе не вельмi атрымлiвалася.
  Затое зараз у самалёце яна ѓсiх руйнуе, i руйнуе самалёты вермахта.
  Вось ужо выйшла на лiк тысячу! Якая ёй за гэта ѓзнагарода будзе?
  Дзяѓчына не ведала, што ёй прыгатавалi нешта асаблiвае. У прыватнасцi вялiкую, дыяментавую зорку героя СССР.
  Што ж хiба яна гэтага не заслужыла?
  Дзяѓчына праспявала:
  Нам дадзены блiскучай крылы,
  Смеласць нам вялiкая дадзена...
  Сталiнскiм, калгасным багаццем,
  Славiцца савецкая зямля!
  Вось колькi прыгожых дзяѓчат змагаецца на франтах. I iм так хочацца спаравацца. А вайна ѓсё цячэ сабе. Ужо сярэдзiна снежня. Немцы цэлы месяц штурмуюць Баку.
  Дзяѓчыны як заѓсёды ѓ бiтве, i з аѓтаматамi. Страляюць сабе i кiдаюць босымi ножкамi гранаты. Пяцёрка дзярэцца энтузiязмам. I верыць у сваю перамогу.
  Але цяжка. Фашысты ѓжо столькi тэрыторыi захапiлi. I Баку ѓжо амаль цалкам разбурана. Столькi трупаѓ завалiла горад. Немцы гоняць наперад афрыканцаѓ, арабаѓ, iндусаѓ. Iмкнуцца пераламаць ход бойнi. I як гарматнае мяса выкарыстоѓваюць салдат.
  Дзяѓчыны Чырвонага войска скарысталiся непрацяглым зацiшшам, каб папiсаць пра галоѓную надзею Расii: рускiх багоѓ! На iх можна сказаць i ѓся надзея!
  А рускiя Багi моцныя i iх шмат.
  Вось, напрыклад выдатны вечна юны бог славян Каляда.
  Алёнка страляючы, босымi пальцамi ногi пiсала:
  Каляда - Бог Маладога Сонца, Бог Зiмовага Сонца, народжаны ѓ ноч зiмовага сонцавароту, у самую доѓгую ноч года. Ёсць некалькi версiй паходжання iмя Бога Каляды:
  Тут ужо працягнула цудоѓная бландынка Анюта:
  Этымалагiчны слоѓнiк славянскiх моѓ вызначае паходжанне слова "Каляда" ад назвы абраду, звязанага з пачаткам года;
  Паходжанне ад слова "каляд", што значыць "вакол iдучы", або ад слова "каляда", гэта значыць "кругавыя стравы" (версiя Дзмiтрыя Шчэпкiна);
  Пётр Бяссонаѓ лiчыць, што iмя Каляда адбылося ад слова "калода" i звязана з традыцыяй спальвання пня падчас святкавання Каляды;
  Па версii Мiкалая Кастамарава, "Каляда" паходзiць ад "Кола", што азначае круг.
  Далей страляючы i трымаючы пальцамi босых ног ручку, пiша Ала:
  Ва ѓсiх версiях мы бачым, што iмя славянскага Бога Каляды так цi iнакш звязана са святкаваннем нараджэння Маладога Сонца пасля самай доѓгай ночы ѓ годзе. Па павер'ях, перад Калядой надыходзiць Карачун - ноч, калi старое сонца памiрае. Чытайце падрабязней у вялiкiм артыкуле: "Карачун - хто гэта?".
  Далей ужо залатавалосая Марыя працягнула сваiм босымi ножкамi выводзiць прыгожае;
  Бога Каляду славяне ѓшаноѓваюць як Бога Вяшчуноѓ, якi прынёс мудрасць, увасабленне Вышэйшага Бога, Бога, якi накiроѓвае людзей па дарозе Правi. З яго прыходам звязваюць не толькi святло сонца, якое пачынае прыбываць пасля Зiмовага Сонцастаяння, але i святло мудрасцi, ведаѓ.
  А далей працягнула штабнаваць босымi пальцамi i дзяѓчына-волаты Матрона;
  Паводле славянскай мiфалогii Бог Каляда народжаны Маяй-Златагоркай, першай жонкай Дажбога. Мая-Залатагорка пайшла ѓ Навь, не выканаѓшы свайго прызначэння, не нарадзiѓшы дзiця, якое стане новым увасабленнем Вышняга Бога. Тады Род-Творца папрасiѓ Макош змянiць лёс Залатагоркi, Вiй даѓ дазвол на час вярнуць яе душу ѓ свет Явi, а Велес прынёс Дажбогу кольца, здольнае павярнуць час назад. Так разам Багi ѓсё ѓладзiлi, каб мог з'явiцца на свет Каляда, Бог Маладога Сонца.
  Вось i Алёнка зноѓ босымi пальцамi ног пачала спрытна i прыгожа выводзiць пiсьмёны;
  Майю-Залатагорку Багi схавалi ѓ пiнежскiх пячорах, каб сiлы Хаосу не перашкодзiлi ёй нарадзiць Бога Маладога Сонца. Дапамагала Залатагорку Жыва, Багiня Лета. У свой тэрмiн нарадзiла Залатагорка двух дзяцей: Каляду, Бога Зiмовага Сонца i Аѓсеня, Бога Восеньскага Сонца. Так i павялося з таго часу, што ѓсюды iдуць яны адзiн за адным.
  Далей Анюта зноѓ узяла i босымi пальчыкамi ножак як застрачыць;
  Калi прыйшла пара Маi-Златагорцы зноѓ сыходзiць у Наѓ, яе дзяцей Каляду i Аѓсеня перадалi Хорсу, Богу Сонечнага Дыска. Так i выгадаваѓ Хорс разам са сваёй жонкай Зарай-Заранiцай двух юных сонечных Багоѓ.
  I агнязарная Ала працягне, сваё голымi нагамi майстраваць;
  Славянскi Бог Каляда нездарма народжаны ѓ самую доѓгую ноч. Славянскiя мiфы расказваюць, што Багi вырашылi павярнуць час назад, каб змог нарадзiцца Каляда, таму што баялiся, што людзi згорнуць са шляху Правi. Нават Цёмныя Багi дапамаглi нараджэнню Каляды, таму што задача свету Навi - аддзяляць Ява i Праѓ ад Хаосу, якi iмкнецца захапiць свет.
  А тут i Марыя возьме i босымi пальчыкамi ножак возьме i напiша агрэсiѓна;
  Асаблiва ѓшаноѓваюць Каляду вешчуны. Па легендзе Малады Бог Каляда сабраѓ 60 вешчуноѓ з розных народаѓ i перадаѓ iм веды аб тым, як прытрымлiвацца шляху Правi. Каляда ж навучыѓ людзей падлiку часу, дзякуючы чаму яны змаглi крыху далей зазiрнуць у будучыню, перасталi жыць адным днём i пачалi задумвацца аб вынiках сваiх учынкаѓ у далёкай будучынi.
  Тут узяла i Маруся i босымi пальчыкамi похваѓ насвiдравала;
  Самы вядомы сiмвал Каляды - Каляднiк. Гэты ж знак намаляваны на славянскiх Рэзах Роду, абазначаючы Бога Каляду. Каляднiк - свастычны знак з васьмю прамянямi, якiя верцяцца пасалонь, а хвосцiкi прамянёѓ у гэты час загiнаюцца процiсалоннi. Сiмвал Каляднiк носяць, каб засцерагчыся ад няѓдач i бедстваѓ, прыцягнуць дастатак, дабiцца поспехаѓ у працы.
  Калi ты пiшаш гiсторыi, час ляцiць незаѓважна. I вось ужо ранiца, хаця гэтага ѓ карцэры i не вiдаць.
  Дзверы адчыняюцца i варта каманда:
  - Рукi за спiну!
  I на запясцях хлопчыка-зэка зашчоѓкнулi кайданкi. Воѓчык-Павел адчуѓ стомленасць ад доѓга хаднi туды i сюды па карцэры. I ѓ вочы разанула святлом. Яго павялi наверх. Прыступкi чым вышэй, тым цяплей. Хоць босыя ногi пацана хутка агрубелi.
  Яго павялi па калiдорах. Ужо сцены сталi святлейшыя. I мiлiцыянеры ѓвялi ѓ кабiнет. Унутры гарэѓ камiн i было цёпла.
  Старэйшы следчы Марфей быѓ у цёмных акулярах i скуранцы. Тыповы чэкiст. Звычайна ён дапытваѓ дарослых, але тут асаблiвая справа.
  Ён задаѓ дзяжурныя пытаннi:
  - Iмя, прозвiшча, iмя па бацьку, i паходжанне.
  Затым заѓважыѓ:
  - А бацька ѓ цябе кулак!
  Воѓчык-Паѓлiк упэѓнена адказаѓ:
  - Затое ён i падаткаѓ больш плацiць!
  Марфей кiѓнуѓ i спытаѓ:
  - Ты сакратара Панкратава зарэзаѓ!
  Воѓчык-Паѓлiк нясмела адказаѓ:
  -Ня я!
  Старэйшы следчы ѓсумнiѓся:
  - Да ну. Мы толькi праверылi, на нажы твае адбiткi пальцаѓ. Ды ёсць яшчэ i сведкi. Цябе ж не проста так арыштавалi. Так што i доказы, i сведкi, усё супраць цябе!
  Хлопчык цяжка ѓздыхнуѓ i адказаѓ:
  - Клянуся я не вiнаваты!
  Старэйшы следчы рыкнуѓ:
  - Не будзь клятвапарушальнiкам! Лепш папiшы прызнанне i да суда выйдзеш на волю пад заступнiцтва бацькоѓ. А там паколькi ты не дасягнуѓ узросту крымiнальнай адказнасцi атрымаеш умоѓны тэрмiн!
  Воѓчык-Паѓлiк усумнiѓся:
  - Вы мне прабачыце забойства сакратара партыi?
  Марфей усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Не прабачым, вядома. Але зробiм скiдку на ѓзрост, i тое, што ѓ цябе добрыя бацькi. I не адправiм у калонiю. Ты ѓжо пасядзеѓ у карцэры табе, што тут падабаецца?
  Воѓчык-Паѓлiк шчыра адказаѓ:
  - У карцэры няма, але ѓвогуле жыць можна. Хлопцы сiлу паважаюць, а я ѓмею пастаяць за сябе!
  Старэйшы следчы заѓважыѓ:
  - Мы па законе можам пратрымаць цябе ѓ карцэры тыдзень, а то i больш калi захочам. Акрамя таго, хаця гэта i не ѓхваляецца, але мы можам пераквалiфiкаваць тваю справу ѓ тэрарызм. А тады можна будзе на цябе i ѓздзейнiчаць фiзiчна. Так што падумай мой хлопчык! Навошта сабе калечыць сваё жыццё. Ну падпiшаш!
  Хоць гэта i не зусiм разумна, але былы мiльярдэр адказаѓ:
  - Не! Я нiчога не папiшу!
  Марфей кiѓнуѓ:
  - Ну добра! Я дам табе суткi падумаць! А каб галава працавала лепш, ты iх правядзеш без ежы i пiтва ѓ карцэры! Можа, тады паразумнееш!
  Воѓчык-Паѓлiк рыкнуѓ:
  - Вы не маеце права мучыць дзяцей!
  Старэйшы следчы запярэчыѓ:
  - Няма права саджаць малалетнiх парушальнiкаѓ у карцэр у нас ёсць. Тым больш у хлопчыка якога ты ѓдарыѓ нагой у галаву моцнае страсенне мозгу. Ты прыроджаны забойца!
  Воѓчык-Паѓлiк лагiчна заѓважыѓ:
  - I я павiнен верыць, што вы не адправiце ѓ калонiю прыроджанага забойцу!
  Марфей заѓважыѓ:
  - Калонiя Горкага што зусiм побач гэта лiчы дзiцячы, працоѓны лагер, нават без рашотак. А вось у Сiбiры маразы лютыя, а ѓлетку вялiкiя камары, тут ёсць рознiца! Вывядзiце яго ѓ карцэр!
  Хлапчука, з якога так i не знялi кайданкi вывелi з кабiнета.
  Старэйшаму следчаму было крыху шкада хлопчыка, якiя яшчэ дзiця, але калi ѓ такiм узросце ѓжо забiвае, то кiм стане калi вырасце? Будзе ѓвогуле жах.
  А Воѓк-Паѓлiк зноѓ па калiдорах i ѓнiз па прыступках, дзе з кожным крокам усё халадней.
  I вось яго зноѓ падвялi да сталёвых дзвярэй. I не занадта доѓга думаючы зачынiлi.
  I нават кайданкi не знялi. А рукi то ззаду, i гэта непрыемна i няёмка.
  Воѓчык-Паѓлiк прысеѓ на ложак, яна была iх халодных, жалезных палос. Яшчэ толькi пачатку красавiка i пад зямлёй у волкасцi холадна. I жалеза голае, хаця б дошкi заслалi.
  Наогул дзяцей саджаю ѓ карцэры, дзе хоць дошкi ёсць, каб яны смяротна не прастылi. Але гэты карцэр для асоба свавольных.
  Воѓчык-Паѓлiк, адчуваючы холад зноѓ устаѓ i пачаѓ павольна хадзiць. Калi ты несмяротны з цягавiтасцю ѓ цябе ѓсё ѓ парадку.
  А заадно каб час забiць можна i сачыняць;
  У чэрвенi 1944 гады, раздзел генеральнага штаба Гудэрыян, усё ж здолеѓ угаварыць Гiтлера нанесцi раптоѓны, прэвентыѓны ѓдар на поѓднi. Гiтлераѓцы дзюбнулi з тэрыторыi Малдавii i захаду Украiны па збежных напрамках. Камандаваць гэтым паставiлi Майнштэйна як самага дасведчанага i хiтрага твару. Немцам удалося дасягнуць поѓнай тактычнай раптоѓнасцi.
  А танкаѓ у iх было шмат, у тым лiку i найноѓшы, самы магутны "Тыгр"-2. Пры ѓмелым выкарыстаннi дадзеная машына не мела сабе роѓных. Яе лабавая браня не прабiвалася савецкiмi гарматамi, а прылады на вялiкай дыстанцыi дзiвiла тэхнiку Чырвонай Армii.
  Баi паказалi, што савецкiя ѓзброеныя сiлы, не зусiм гатовы да абароны, а камандаванне рэагавала са спазненнем. У немцаѓ была вялiкая перавага ѓ танках, бо найлепшыя савецкiя часткi рыхтавалiся наступаць у Беларусi.
  Гiтлераѓцы нават змаглi ѓтварыць вялiкi кацёл, атачыѓшы некалькi савецкiх войскаѓ. Тактычна-аператыѓны поспех фашыстаѓ прывёѓ да адмены аперацыi "Баграцiён". I Сталiн спешна стаѓ перакiдаць войскi з цэнтра на поѓдзень.
  У Францыi саюзнiкi таксама не дасягнулi поспеху. Гудэрыян разгадаѓ планы высадкi ѓ Нармандыi, i падцягнуѓ загадзя танкi да месца дэсантавання. I ангельцаѓ, амерыканцаѓ скiнулi ѓ мора. Немцы ѓсё яшчэ былi дужыя ѓ машынах. А iх "Пантэра" куды мацнейшыя за "Шэрмана" i "Чэрчыля".
  Разгром савецкiх войскаѓ на Украiне вывеѓ Сталiна з сябе. Правадыр дзейнiчаѓ вельмi бязладна, забаранiѓшы адвод войскаѓ, i адначасова спрабуючы перакiдаць сiлы з цэнтра, прычым вельмi паспешна.
  Майнштэйн скарыстаѓся гэтым, каб бiць супернiка па частках. Савецкiя войскi цярпелi паражэнне за паражэннем. Немцы стваралi новыя катлы. Вось упаѓ i Жытомiр.
  У Францыi Роммель адбiѓ паѓторную спробу высадкi саюзнiкаѓ у лiпенi. У палоне аказалася мноства англiчан i амерыканцаѓ. Вялiкiя страты прычынялi саюзнiкам i нямецкiя падводныя лодкi. У жнiѓнi трэцяя спроба высадкi скончылася чарговым разгромам. Саюзнiкi часова прыпынiлi бамбардзiроѓкi Германii. Занадта шмат салдат трапiла ѓ палон. Немцы ѓ сваю чаргу атрымлiвалi перамогi ва Украiне. Узялi шэраг гарадоѓ, разбiваючы Чырвоную армiю. I нават падышлi да Кiева.
  Сталiн прыняѓ рашэньне адысьцi за Днепр. I адначасова савецкiя войскi паспрабавалi наступаць на Пскоѓ i Талiн. Але гэтая спроба аказалася адлюстраваная. У баях на ѓсходзе немцы ѓмела выкарыстоѓвалi свае танкi. Асаблiва "Пантэру". Вельмi нядрэнны, аказаѓся i найноѓшы аѓтамат МР-44, якi не меѓ сабе роѓных.
  Баявыя дзеяннi паказалi, што пад умелым камандаваннем немцы ѓсё яшчэ здольныя перамагаць.
  Увосень сорак чацвёртага года ѓ гiтлераѓскiя часткi стала паступаць больш дасканалая i лепш абароненая мадыфiкацыi "Пантэры" "Ф". I з'явiѓся "Тыгр"-2 з рухавiком у 1000 конскiх сiл. Саюзнiкi i немцы крыху знiзiлi iнтэнсiѓнасць баявых дзеянняѓ. Бамбаваннi Трэцяга Рэйха спынiлiся. Выпуск узбраенняѓ у Германii працягваѓ нарастаць. МЕ-262 паказаѓ сябе машынай хуткаснай, магутна ѓзброенай, i жывучай.
  Бамбавiк "Арада", таксама прадэманстраваѓ сваю моц. Немцы ѓмацавалiся за Дняпром i падрыхтавалiся да зiмовай кампанii. Яны ѓсё яшчэ разлiчвалi на перамогу.
  Сталiн у студзенi 1945 года распачаѓ наступленне ѓ цэнтры. Коштам вялiзных страт Чырвоная армiя прарвала абарону Вермахта, i змагла прасунуцца за Дняпро. Але лютым магутныя гiтлераѓскiя танкi, у тым лiку найноѓшую "Пантэру", прарвалi абарону на флангу i адсеклi савецкiя часткi. Японцы патапiлi нямецкiя дэсантныя караблi, што збiралiся высадзiцца на Фiлiпiнах.
  Зноѓ узнiклi катлы i разгром. У ЗША Рузвельт прайграѓ выбары i ѓступiѓ рэспублiканцу. Той канчаткова заключыѓ з Трэцiм Рэйхам перамiр'е i спынiѓ пастаѓкi пад ленд-лiз у Расiю. I Брытанiя таксама з вайны выйшла.
  А ѓ немцаѓ з'явiѓся танк Е50. Машына вельмi крутая. За кошт эканомii на кадарным вале i размяшчэннi трансмiсii i рухавiка разам вышыня машыны знiзiлася. Яшчэ больш знiзiла яе i больш дасканалая трансмiсiя з кiроѓнымi заднiмi коламi. Гэта дазволiла немцам пры бранiраваннi "Тыгра"-2 знiзiць вагу танка да 50 тон, а рухавiк разганяць да 1200 конскiх сiл. Куты нахiлу бранiраваных лiстоѓ таксама выраслi, што ѓзмацнiла абарону.
  А гармата ѓ 88-мiлiметраѓ у 100 ЭЛ з вялiкай дакладнасцю, высокай хуткастрэльнасцю ѓ 12 стрэлаѓ у хвiлiну, i гiдрастабiлiзатарам. Вежа была вузейшая i кампактная чым у "Тыгра"-2. Машына атрымалася манеѓранай, спрытнай, для сорак пятага года выдатна абароненай у лоб, i са знiшчальнiкам танкаѓ у гармате.
  Баявое выкарыстанне паказала практычнасць "Е"-50. I эфектыѓнасць у баях - iдэальны танк прарыву. Немцы атрымалi асноѓную машыну, праѓзыходную ѓ сваiх характарыстыках "Пантэра". Баявыя дзеяннi пачалася з вясновага наступлення ѓ цэнтры. I прарыве савецкай абароны.
  Немцы ѓдарылi ноччу, выкарыстоѓваючы iнфрачырвоныя прыборы. I змялi парады, нiбы прамакашку.
  Зноѓ гоняць сотнi тысяч палонных i ѓзялi Смаленск. Затым i Вязьму. У немцаѓ яшчэ i САУ Е-10 i Е-25. З'явiѓся i танк Е-75. Машына з ушчыльненай кампанавальнай схемай i папярочным размяшчэнне рухавiка i трансмiсii. Вышыня машыны знiзiлася, а яна стала нiзкай, прысадзiстай. Таѓшчыня iлба корпуса 200-мiлiметраѓ пад нахiлам, бартоѓ у 125- мiлiметраѓ, кармы 150-мiлiметраѓ пад нахiлам. Вежа яшчэ мацнейшая: 252-мiлiметра лоб, 150-мiлiметраѓ борта i карма пад нахiламi. I гармата 128-мiлiметраѓ. Пры гэтым уклалiся немцы ѓ семдзесят тон, захаваѓшы здавальняючыя хадавыя якасцi пры рухавiку ѓ 1200 конскiх сiл.
  Е-75 стаѓ самым магутным танкам Трэцяга Рэйха з якiя выпускаюцца серыйна. Е-100 у серыю не пайшоѓ, ды i яго кампанавальная схема - састарэлая.
  Немцы да жнiѓня 1945 года падышлi да Масквы i зноѓ акружылi Ленiнград.
  Сталiн пакуль не мог супрацьпаставiць нiчога рэактыѓнай авiяцыi Люфтваффе i, новым танкам серыi Е. Распрацоѓка Т-54 зацягвалася, а IС-3 аказаѓся дарагiм танкам.
  Сталiн прапанаваѓ Гiтлеру перамiр'е. Але той натуральна адмовiѓся. Увосень немцы канчаткова акружылi Маскву, а ѓрад СССР пераехаѓ у Куйбышаѓ.
  Вайна з Японiяй некалькi зацягнулася, з-за тактычных поспехаѓ самураяѓ у бiтве пад Фiлiпiнамi. I Акiнава амерыканцы не ѓзялi. Ды i ядзерны праект забуксаваѓ. У iм сапраѓды столькi падводных камянёѓ.
  I не атрымлiвалася ѓ Сталiна атрымаць нечую дапамогу.
  А ѓ немцаѓ ужо ѓ страi дыскалёты, i рэактыѓны бамбавiк Ю-287.
  У канцы снежня ѓпала Масква. А ѓ лютым немцы пачалi наступленне на Горкi i павярнулi ѓ паѓднёвым напрамку. У сакавiку паѓ Варонеж. Гiтлераѓцы павярнулi на Сталiнград.
  Прыгожыя дзяѓчыны ехалi на САУ Е-15, ужо пацяплела, была вясна, красавiк. Ваяѓнiцы Альбiна i Альвiна з задавальненнем распранулiся i засталiся ѓ адным бiкiнi. Яны ѓдваiх ехалi, лежачы на вельмi практычнай самаходцы. Вышыня ѓсяго 1,4 метра, прылада ад "Пантэры", лабавая браня 82-мiлiметраѓ пад нахiлам у 45 градусаѓ, бартавая ѓ 52-мiлiметра, плюс яшчэ i каткi. Рухавiк - 550 конскiх сiл, пры вазе - 16 тон. Добрая скажам прама машынка. мацней, чым Т-34-85 будзе. I дзяѓчаты iмчацца на ёй. Магутны рухавiк дае цяпло, i ваяѓнiцы пляскаюць босымi ножкамi.
  Альбiна страляе па савецкай трыццацьчацвёрцы. I трапляе сапраѓды ѓ мэту, насвiстваючы:
  - Я немка i вельмi крутая.
  Альвiна таксама разбiвае вежу савецкай машыне i шчабеча:
  - Кахаю па марозе босая!
  Дзяѓчыны нават падскокваюць ад узрушанасцi. I босымi ножкамi круцяць. Да чаго ж яны прыгожыя i сэксуальныя.
  Альбiна пальнула па савецкай машыне. Гармата "Пантэры" б'е моцна i стрыжань снарада уранавы. I прабiвае з вялiкай дыстанцыi. Атрымлiваюць чырвоныя ад немцаѓ. А што яны хацелi? Звязалiся Вермахтам. А ѓ немцаѓ моцны аргумент - дзяѓчаты: босыя i ѓ бiкiнi!
  Альвiна разбiла расiйскую машыну i прачырыкала:
  - Сцеражыцеся нас... Мы крутыя!
  Альбiна атакавала савецкi танк, пратаранiла яму корпус i прашыпела:
  - Я з сямейства кацiных!
  Пасля чаго зноѓ паказала мову. Дзяѓчына ѓявiла сабе, як яна лiжа мовай узбуджанае мужчынскае дасканаласць i сладастрасна застагнала. Ну да чаго раток дзяѓчыны ад такога прыемна.
  Альвiна таксама лупанула па расейскiм танку. Прабiла вежу, адарвала метал, нiбы кавалак пластылiну i прасiпела:
  - Пранёсся сярэдняй сiлы ѓраган!
  Альбiна таксама доѓгi язык ужыла, знесла вежу савецкай машыне i вякнула:
  - Жанчыны крутыя, дзе бераце сiлы!
  I сама сабе падмiргнула. У ёй поѓна рознага роду энергii. I такiя ѓвогуле сiлы. Што не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць. А моц увогуле неймаверная.
  Альвiна хiхiкнула, i прачырыкала, страляючы па трыццацьчацвёрцы:
  - А конiк пабяжыць здаваць бутэлькi!
  Альбiна таксама лупанула, разнесла савецкую машыну i гаѓкнула:
  - I аб чымсьцi запiлоѓкаем на скрыпцы!
  Ды вось гэта пара ваяѓнiц. I на такой шыкоѓнай САУ ездзяць. Супраць iх нiякая сiла выстаяць не ѓ сiлах. Нават калi гэтая сiла i замарожаная ѓ вывяржэннi вулканам.
  Альвiна разбiѓшы савецкую машыну, шчабеча:
  - Нас нiхто не спынiць!
  Альбiна расколаѓ расейскi танк, выдала:
  - Нас нiхто не пераможа!
  Альвiна расстраляѓшы савецкага мастадонта, шыкнула:
  - Белыя ваѓкi цiснуць ворагаѓ!
  Альбiна ѓзяла i таксама дзюбнула снарадам. Растрыбушыла непрыяцеля, i пiскнула:
  - Белыя ваѓкi салют героям!
  Парачка дзяѓчат выглядала вельмi iмпазантна. Яны скалiлiся, iскрылi жамчужнымi зубкамi. I пасылалi прэзенты ва ѓсе бакi.
  А што за САУ Е-15? Вельмi добрая зброя. Малапрыкметная, спрытная, вельмi шустрая, i нядрэнная абарона iлба. Вось ужо сапраѓды годная распрацоѓка. I каткi абодва борты затуляюць. Такая прысадзiстая самаходка.
  Альбiна зараѓла ва ѓсю глотку, распылiся дакладным трапленнем трыццацьчацвёрку:
  - На святой вайне - будзе наша перамога!
  Альвiна разбiла савецкi танк i вякнула:
  - Сцяг iмперскi наперад - слава загiнуѓшым героям!
  I дзяѓчаты хорам праспявала:
  - Нас нiхто не спынiць! Нас нiхто не пераможа! Бабы-арыйкi разбураюць ворага! Бабы-арыйкi таксама героi!
  I падмiргнулi ваяѓнiцы. I выскалiлi сабе зубкi. I выгляд у iх быѓ такi, што нiбы гандлююць салам i каѓбасой.
  Альбiна ѓзяла, прамычала з апломбам, крушачы савецкiя машыны:
  - Злыя арыйкi збiваюцца ѓ зграю! Толькi тады выжыве род! Слабыя гiнуць, iх забiваюць, чысцячы святую кроѓ!
  I абедзве дзяѓчыны хорам праспявалi:
  - Нас нiхто не спынiць! Нас нiхто не пераможа! Нас нiхто не спынiць! Нас нiхто не пераможа! Бабы арыйкi затопчуць ворага! Бабы-арыйкi салют героям!
  Немцы падышлi да Сталiнграда. Успыхнула другая ѓ гiсторыi свету бiтва за горад на Волзе. Толькi на зараз было для СССР складаней. Масква ѓжо ѓзятая, а ѓ немцаѓ ёсць "Штурмтыгры", i яшчэ больш магутныя "Штурмаѓсы".
  Апошняя машына мела рэактыѓны бамбамёт у 600-мiлiметраѓ i ѓсё зносiла. Як урэжа, так цэлы квартал i зносiць. Вось гэта забойная сiла.
  Немцы ѓжо захапiлi амаль усё Паволжа i бралi Сталiнград пры дапамозе пiкiруючых бамбавiкоѓ.
  Горад быѓ узяты за два тыднi, пра што актыѓна раѓла ѓся нямецкая прапаганда. А потым i ѓпаѓ Куйбышаѓ. У вайну ѓступiла Турцыя, iдучы па Каѓказе.
  А немцы лiтаральна равуць ад захаплення. Да канца 1946 гады фашысты вышлi да ђрала. Сталiн бег у Наварасiйск. Балазе Японiя i ЗША ѓсё яшчэ выюць, i даволi спакойна.
  Гiтлер тады, нарэшце, прапанаваѓ мiр. Нямеччыну атрымлiвае заадно i Сярэднюю Азiю. А Сiбiр i Далёкi Усход застаюцца лiтасцiва за Сталiнам.
  Так-сяк дамовiлiся. Падпiсалi мiравое пагадненне. I заключылi мiр. Сярэдняя Азiя аказалася пад Трэцiм Рэйхам. I фашысты працягнулi вайну з Брытанiяй i ЗША. Балазе рукi развязаныя, а мiру ѓсё яшчэ няма.
  Гiтлераѓцы рушылi на Iндыю. А ѓ сакавiку 1947 гады ѓзялi Гiбралтар. I высадзiлiся ѓ Марока. Па найкарацейшай адлегласцi пачалi перакiдвацца ѓ Афрыку. Разгарнулiся разлютаваныя баi. Нямецкi танк Е-50 атрымаѓ больш магутны газатурбiнны рухавiк i пацяжэѓ. Яго вага вырасла да шасцiдзесяцi пяцi тон. Лабавая браня стала ѓ 250 мiлiметраѓ бартоѓ у 170-мiлiметраѓ. Гармата засталася ранейшай, бо суцэль спраѓлялася з танкамi саюзнiкаѓ. Толькi оптыка стала яшчэ лепей. Удасканалiлiся i прыборы начнога бачання.
  Немцы дзейнiчалi дастаткова актыѓна. Захапiлi Марока, Алжыр, Тунiс, Лiвiю. А потым i Егiпет. Перавага ѓ колькасцi i якасцi ѓзбраенняѓ занадта ѓжо адбiваѓся. Амерыканскi "Першынг" не мог справiцца з Е-50, i цярпеѓ паражэнне за паразай. Паступова ѓся Афрыка стала нямецкай. Толькi расцягнутасць камунiкацый замiнала забеспячэнню.
  Адначасова iшла i падводная вайна. У 1947 годзе былi захоплены i Iндыя, i Iран. А ѓ студзенi 1948 гады ѓпала i ПАР. Пачалася падрыхтоѓка ѓварвання ѓ Брытанiю. Амерыканцы прапанавалi Трэцяму Рэйху раздзел сфер уплыву. Гiтлер заявiѓ, што ѓжо занадта позна. I трэба было мiрыцца ѓ саракавым годзе.
  У чэрвенi 1949 гады прайшла паспяховая высадка на Брытанiю. Пасля месяца ѓпартых баёѓ метраполiя ѓпала. Адначасова гiтлераѓцы i каланiяльныя войскi захапiлi Кiтай. Стварылася планетарная пагроза. Восень адбылася высадка ѓ Аѓстралii. А потым японцы i немцы стварылi плацдарм i ѓ Лацiнскай Амерыцы.
  1950 мiнуѓ у наступе на ЗША з поѓдня i поѓначы. Янкi гублялi землi i адступалi. 30 студзеня 1951 гады, Амерыка капiтулявала. Склалася сiтуацыя сусветнага гегемона Трэцяга Рэйха i Японii. Сталiн памёр 5 сакавiка 1953 году. А 20 красавiка 1953 г. Трэцi Рэйх напаѓ на Японiю. Пачалася чарговая вайна. Праз паѓгода Японiя была заваяваная. Так Трэцi Рэйха стаѓ абсалютным гегемонам. 20 красавiка 1955 гады германскiя войскi пачалi наступ i на тое што засталося ад СССР.
  На чале дзяржавы быѓ зараз Малянкоѓ. Берыю арыштавалi i расстралялi. Чырвонае войска атрымала новы танк Т-55 якi зрэшты, саступаѓ нямецкiм маркам. I сiлы былi няроѓныя. На працягу першых некалькiх тыдняѓ баёѓ немцы прасунулiся на тысячу кiламетраѓ з захаду i з усходу. Былi ѓзяты Уладзiвасток, Хабараѓск, Кемерава, шэраг iншых гарадоѓ. Немцы падышлi да Новасiбiрска.
  Але вось Адольф Гiтлер 22 чэрвеня 1956 гады разбiѓся на самалёце. I ва ѓзросце шасцiдзесяцi сямi гадоѓ спынiлася кiраванне вялiкага дыктатара. Так ужо атрымалася...
  Атрымаць у спадчыну фюрэра павiнен быѓ яго самы здольны сын. Але старэйшаму з сыноѓ фюрара яшчэ не было трынаццацi гадоѓ. Так што ѓзнiкла неспакойная сiтуацыя. А вайна з СССР працягваецца. I ѓ гэтых умовах, Майнштэйн паспрабаваѓ здзейснiць ваенны пераварот.
  I зрынуѓ-ткi Шэленберга i яго СС. Так што ѓ фашыстаѓ спынiлася дынастыя Гiтлераѓ. А хто слухаѓ малайчына!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Воѓчык-Паѓлiк крыху вырашыѓ пасядзець. У цемры i холадзе суткi праходзяць марудна. Плюс яшчэ i пакутлiва жадаецца ёсць i пiць. На ложку сядзець холадна.
  Цяпер Воѓчык-Паѓлiк падумаѓ, а можа варта падпiсаць? Усё роѓна яму сто гадоѓ у калонii-малалетцы сядзець - не больш i не менш. А сядзець можна па-рознаму. У смярдзючым i халодным карцэры сядзець, куды не пранiкае нават найменшы праменьчык святла, i бегаюць пацукi - гэта адно. У цяплейшай камеры разам з хлапчукамi, для якiх ты пахан i аѓтарытэт - гэта зусiм iншае. I ѓ Сiбiры мерзнуць i кармiць камароѓ не хацелася.
  Можа, ён вось так усе сто гадоѓ дзiцячай турмы правядзе ѓ ласкавай Украiне, а не ѓ месцах горш, ды яшчэ за палярным кругам.
  Воѓчык-Паѓлiк разумеѓ, што ѓпарцiцца сэнсу няма, асаблiва як былы мiльярдэр. Але ж хлапчукi такiя ѓпартыя. I часам паводзяць сябе насуперак логiцы.
  Воѓчык-Паѓлiк раздушыѓ босымi пальчыкамi ножак найбольш надакучлiвую пацукi, i адкiнуѓ яе.
  Потым устаѓ i зноѓ пачаѓ хадзiць. I заадно складаць;
  У сакавiку 1985 года новым генеральным сакратаром ЦК КПСС, стаѓ не Гарбачоѓ, а Рыгор Раманаѓ. I гэта iстотна змянiла ход гiсторыi. Рыгор Раманаѓ, разумеючы неабходнасць рэформ у эканомiцы, стаѓ укараняць гаспадарчы разлiк i абмежаваныя рынкавыя адносiны. Але ѓ палiтыцы нават стаѓ дзейнiчаць больш жорстка за папярэднiкаѓ. Актыѓна пераследавалi дысiдэнтаѓ, узмацнiлi жорсткасць пакарання за прагулы. Яшчэ больш актывiзавалася распачатая Андропавым барацьба з карупцыяй. I натуральна антыалкагольная кампанiя пайшла яшчэ больш жорстка. Рыгор Раманаѓ не пайшоѓ на дэмакратызацыю, а нават спрабаваѓ закручваць гайкi яшчэ больш жорстка.
  ЗША абрынулi тым часам кошты на нафту. Але ѓ СССР сталi больш жорстка сачыць за пасяѓной i ѓборкай.
  Рыгор Раманаѓ асабiста аб'язджаѓ абшары Расii i ганяѓ нядбайных гаспадароѓ. Вынiкалi i арышты, i дысцыплiнарныя спагнаннi. Iшло амаладжэнне кадравага складу. Прыходзiлi новыя людзi. Выкарыстоѓваѓся метад пугi i пернiка. Масавая барацьба з карупцыяй адбывалася i ѓ Сярэдняй Азii.
  У эканомiцы сталi раставацца з ураѓнiлаѓкай у аплаце працы, i ѓзмацнiлi жорсткасць попыт з начальнiкаѓ. Сталi даваць вялiкiя планы i саджалi тых, хто iх не выконвае. Такiм чынам атрымалася большае паскарэнне эканомiкi.
  Укаранялiся новыя тэхналогii, больш культурныя метады сельскай гаспадаркi. I працягвалася вайна ѓ Аѓганiстане. Савецкая групоѓка нават стала нарошчвацца.
  Войскi набывалi ѓсё большы i большы вопыт, i грамiлi душманаѓ. Але вайна ѓсё яшчэ не сцiхала. Хоць савецкiя войскi i прасавалi маджахедаѓ.
  Адносiны з ЗША заставалiся варожыя. Але як высветлiлася стварыць ПРА, для Амерыкi нерэальна. I пры новым прэзiдэнце Бушы, iзноѓ пачалiся перамовы аб скарачэннi ядзернага патэнцыялу. Аднак кошты на нафту працягвалi падаць. I Садам Хусэйн акупаваѓ Кувейт.
  I нафтавыя кошты рэзка падскочылi. ЗША стала перакiдваць войскi ѓ Саудаѓскую Аравiю. СССР накiраваѓ свой уздужалы флот з авiяносцамi да берагоѓ Кувейта. Пачалося супрацьстаянне памiж Амерыкай i СССР у Персiдскiм залiве.
  Абодва бакi шмат пагражалi, бунтавала Палестына, iшло супрацьстаянне з Iзраiлем. Кувэйт увайшоѓ у склад Iраку, i быѓ нават праведзены рэферэндум на гэтую тэму. А супрацьстаянне з Амерыкай зацягнулася на доѓгiя гады. У 1992 годзе да ѓлады ѓ ЗША прыйшоѓ Клiнтан, i адносiны з СССР крыху пацяплелi. Пайшлi размовы аб скарачэннi ядзернага патэнцыялу. Адначасова назiралася зблiжэнне СССР i Кiтая. Гандлёвыя адносiны выйшлi на новы ѓзровень. Пагаворвалi i аб ваенным саюзе. Кiтай можа ѓступiць у ваенную дамову, у тым лiку i Варшаѓскую. Пачалася грамадзянская вайна ѓ Югаславii.
  Па загадзе Раманава савецкiя войскi ѓвайшлi ѓ сацыялiстычную краiну. Харвацкiя сепаратысты былi разгромленыя. Югаславiя афiцыйна ѓвайшла ѓ Варшаѓскую дамову. Албанiя, дзе быѓ мяцеж iсламiстаѓ, таксама вымушана была далучыцца да блока СССР. Варшаѓская дамова пашырэла i стала мацней. У серыю паступiѓ новы газатурбiнны танк - Т-90. Дадзеная машына была не такой як у рэальнай гiсторыi, а больш шустрай, i лепш бранiраванай.
  Развiвалiся ѓ ваенныя тэхналогii на iншых узроѓнях. У тым лiку i супрацьракетныя. Стваралася сваё ПРА. У ЗША эканомiка расла, Бiл Клiнтан быѓ на вышынi становiшча. Але СССР па плане хутка разьвiваѓся. Жорсткi таталiтарны рэжым i абмежаваныя рынкавыя рэформы дапамагалi рухацца багатай сыравiнай iмпэрыi наперад.
  Спаборнiцтвы ѓ галiне ѓзбраенняѓ працягвалiся. I станавiлiся ѓсё вастрэй. Але Бiл была мякчэйшы хлопец, i з Раманавым яны дамовiлiся скарацiць ядзерныя ѓзбраеннi. Асаблiва стратэгiчны. А войска нiхто ѓшчамляць не стаѓ. У Аѓганiстане душманы былi разбiтыя i маштабныя баявыя дзеяннi спынiлiся. Наладжвалася мiрнае жыццё, расла эканомiка. Афганiстан нават уступiѓ у СЭУ i Варшаѓскi дагавор. Сама краiна стала атэiстычнай.
  Рэжым у СССР заставаѓся таталiтарным i нават больш жорсткiм, чым у Брэжнеѓскiя часы. I гэта давала эфект. Нараджальнасць таксама вырасла - бо аборты былi забароненыя, а супрацьзачаткавых сродкаѓ выраблялася ѓсяго нiчога. З эротыкай праѓда стала крыху вальней. Нават збольшага легалiзавалi i парнаграфiю. Але за гомасэксуалiзм каралi вельмi жорстка. Павялiчылi падаткi на халасцякоѓ, бяздзетныя сямейныя пары, пары, якiя маюць толькi адно дзiця. I заадно паднялi дапаможнiкi на дзяцей, i ѓвялi мацярынскi капiтал.
  Насельнiцтва ѓ СССР павялiчвалася хутчэй, чым у ЗША i эканомiка расла хутчэй. У 2000 г. адбыѓся першы палёт на Марс. Савецкiя касманаѓты пабывалi на Чырвонай планеце. I вярнулiся назад. Гэта чарговая перамога СССР у касмiчнай гонцы. Клiнтана змянiѓ Буш-малодшы. Адносiны з СССР сталi зноѓ пагаршацца. Савецкая Расея стала пранiкаць i ѓ Лацiнскую Амерыку. У Венесуэле прыйшоѓ да ѓлады антыамерыканскi Уга Чавес, якi стаѓ арыентавацца на СССР. А пасля спробы вайсковага перавароту Савецкi Саюз там стварыѓ базу.
  Сiтуацыя абвастрылася неймаверна. Буш-малодшы шмат пагражаѓ, манеѓраваѓ войскамi, але на вайну не адважыѓся.
  Кошты на нафту паднiмалiся. Адносiны з Iранам працягвалi заставацца напружанымi. У СССР быѓ атэiзм i нават больш агрэсiѓны, чым пры Брэжневе. Душылi, зразумела, i Iслам - зачынялi мячэцi, пераабсталявалi мiнарэты. У Сярэдняй Азii i мячэцяѓ практычна не засталося. У некалькi разоѓ скарацiлася i колькасць парафiй у Расii.
  Цiснулi i саджалi i пратэстантаѓ. Адвентыстаѓ i баптыстаѓ афiцыйна забаранiлi як дэструктыѓныя секты. Вернiкаѓ каралi. Камунiста дзiця, якое хрысцiла, выганялi з партыi. З'явiѓся i саюз "Ваяѓнiчых бязбожнiкаѓ". У яго запiсвалi ѓсiх запар. Пераследавалi i цыган, а таксама габрэяѓ.
  Iран доѓгi час дапамагаѓ маджахедам у Аѓганiстане, i з iм адносiны сапсаваныя. Садам Хусэйн, папоѓнiѓшы сваё войска найноѓшымi савецкiмi танкамi пачаѓ наступ. Яго войскi разбiлi Iранскае войска. СССР аказаѓ дапамогу Iраку. Iран распаѓся. Поѓнач гэтай краiны ѓвайшоѓ у склад СССР. Курды, азербайджанцы, i некаторыя iншыя народы атрымалi аѓтаномiю.
  Iрак пашырыѓ свае ѓладаннi. I стаѓ мацней... Ужо з'явiлiся думкi аб паходзе i на Саудаѓскую Аравiю. СССР i ЗША былi ѓ канфрантацыi, якая балансавала на мяжы ядзернай вайны. Але ѓ 2008 годзе памёр Рыгор Раманаѓ. Яму было восемдзесят пяць год. I пераемнiкаѓ стаѓ Генадзь Зюганаѓ. У Амерыцы таксама змянiлася ѓлада, i прыйшоѓ чарнаскуры Абама.
  Сiтуацыя некалькi разрадзiлася. Акрамя таго, сталi пагаршацца адносiны СССР з Кiтаем.
  Паднябесная iмперыя занадта ѓзмацнiлася i абвастрылася канкурэнцыя з-за продажаѓ розных тавараѓ. Экспарт Кiтая канкурыраваѓ з экспартам СССР. У савецкай Расii выраблялася занадта ѓжо шмат тавараѓ, i была развiта i аѓтамабiльная прамысловасць, i лёгкая. Гэта сутыкалася з кiтайскай. Супярэчнасцi закранулi i Манголii i Карэi. Кiтай аказаѓся ѓ сiтуацыi сапернiцтва з Расiйскай iмперыяй.
  Мiмаволi, але двум савецкiм iмперыям цесна ѓ адным бярлогу. I Амерыка з СССР сталi зблiжацца. Зюганаѓ некалькi змякчыѓ палiтыку ѓ галiне рэлiгii, i зноѓ сталi адчыняцца праваслаѓныя прыходы. Некаторая лiбералiзацыя закранула i палiтыку. У прыватнасцi пры Раманаве колькасць зняволеных занадта вырасла. У турму людзей адпраѓлялi за найменшую правiннасць.
  Зюганаѓ аб'явiѓ амнiстыю i змякчыѓ крымiнальны кодэкс. На Захадзе ён займеѓ рэпутацыю лiберала. Аблегчылiся ѓмовы ѓтрымання зняволеных. Узрост крымiнальнай адказнасцi, панiжаны пры Раманаве да дзесяцi гадоѓ, зноѓ узняѓся да чатырнаццацi. Быѓ дапушчаны ѓ абмежаваных дозах i да заходняга Iнтэрнету.
  Спачатку адносiны з ЗША палепшылiся. Але абвастрылася супрацьстаянне СССР i Кiтая ѓ Афрыцы. Там увесь час успыхвалi войны. СССР лiчыѓ Афрыку традыцыйна сваёй вотчынай, i не пускаѓ туды Кiтай. Супрацьстаянне ѓсё абвастралася. ЗША i СССР яшчэ больш зблiзiлiся, выцясняючы кiтайцаѓ з Афрыкi. У тым лiку i вайсковымi аперацыямi.
  У 2012 годзе Абама быѓ пераабраны на новы тэрмiн. Пакуль усё было б нiчога, але ѓспыхнуѓ мяцеж iсламiстаѓ у Сiрыi. А потым пачалiся выступленнi i ѓ Егiпце i ѓ iншых месцах. Асаблiва ѓ Iране, якi быѓ падзелены на зону савецкiх iнтарэсаѓ. Зноѓ войны, кроѓ. Масавыя забойствы.
  СССР патрымаѓ Сiрыю, але мяцеж перайшоѓ на Саудаѓскую Аравiю. Гэта прывяло да росту коштаѓ на нафту i рэзкага ѓсплёску тэрарызму. Заварушылiся iсламiсты i ѓ Сярэдняй Азii. Узрасла колькасць тэрактаѓ.
  У СССР зноѓ сталi закручваць гайкi. Iзноѓ узрост крымiнальнай адказнасцi падняѓся, дакладней, знiзiѓся да дзесяцi гадоѓ. Сталi пераследаваць вернiкаѓ.
  З Iсламам змагалiся пры дапамозе навуковага атэiзму. I тут гайка падкруцiлi капiтальна.
  I ЗША зноѓ абвастрылiся адносiны. А таксама i з Кiтаем. Пры новым прэзiдэнце ЗША Трампе была спроба намацаць саюз з Кiтаем. Але не атрымалася. Цяпер у свеце ѓзнiклi тры цэнтры сiлы: СССР, ЗША i Кiтай. I ѓсе тры варожыя адзiн аднаму.
  Расея i ЗША змагалiся за iсламскi мiр, Кiтай спрабаваѓ таксама ѓлезцi туды i ѓ Афрыку. I чорны кантынент запалаѓ. СССР аказаѓся ѓ цяжкай сiтуацыi, але прасоѓваѓся. ЗША з Кiтаем таксама варагавалi. Свет зноѓ завiс на мяжы ядзернай вайны.
  А тут яшчэ i ѓ Карэi з'явiлася вадародная бомба. Поѓны дурдом. I вось-вось пачнуць абменьвацца ядзернымi ѓдарамi.
  Цiкава сачыненне, але даволi кароткi.
  Можа злажыць нешта больш фундаментальнае? Воѓчык-Паѓлiк зноѓ прысеѓ на ложак. Пiць хацелася мацней, а вось голад, наадварот, прытупiѓся. Узнiкла думка - цi не злавiць нагамi пацука i з'есцi яго? Ну ѓжо не, да гэтага ён яшчэ не дайшоѓ.
  Лепш усё ж крыху пацярпець. А там, калi выклiчуць на допыт, ён прыме рашэньне. Або ѓпарцiцца далей цi ѓзяць на сябе чужую вiну.
  Усё ж у дзiцячай турме жыць можна. А цёмным, халодным, смярдзючым i якi кiшыць пацукамi карцэры занадта ѓжо стрымлiва i кепска.
  Воѓчык-Паѓлiк злавiѓ босымi пальчыкамi дзiцячых ножак чарговы пацук. Раздушыѓ яе кiнуѓ астатнiм. Тыя яе кiнулiся грызцi i пажыраць. Пацукi ж канiбалы.
  Потым устаѓ i зноѓ пачаѓ хадзiць. Што ж рух гэта жыццё. А заадно можна прыдумляць нешта цiкавае.
  Брытанiя пасля нападу Германii на Польшчу, не рызыкнула аб'явiць вайну Трэцяму Рэйху. Усё ж гэта магло прывесцi да каласальных выдаткаѓ, i ахвяр. А Францыя без Англii тым больш. Ды i ѓ рэальнай гiсторыi, гэтыя краiны ваявалi чыста намiнальна. Магчыма разлiчваючы, што Гiтлер, нягледзячы на пакт Молатава - Рыбентропа, усё ж такi нападзе на СССР. А тут вырашылi i намiнальна не ваяваць.
  Адрозненняѓ спачатку не было. I Польшчу разграмiлi, i СССР захад Украiны i Беларусi заняѓ. Але... Тут ужо Гiтлер у якога не было фронту за спiной, стала цiснуць на Сталiна. Цi не занадта шмат чаго той хоча? А хiба Галiцыя, уваходзiла ѓ склад царскай Расii? Цi ня надта шырока замахнулiся камунiсты? А Прыбалтыка? Таксама не тая сфера ѓплыву!
  I ѓзнiклi сур'ёзныя трэннi. Маѓляѓ, спадары камунiсты вы занадта ѓжо шмат чаго хочаце!
  Адносiны адразу ж сапсавалiся. Фюрэр хацеѓ сабе Прыбалтыкi i iншай тэрыторыi, i ѓ яго развязаныя рукi. I Брытанiя падштурхоѓвае да вайны.
  I Фiнляндыя таксама пачынае марзаць. Сталiн спрабаваѓ зладзiць з Нямеччынай. Але фюрар не жадаѓ саступаць Прыбалтыку. Сiтуацыя аказалася напружанай.
  У канфлiкт як заѓсёды ѓмяшалiся фiны. Яны абстралялi савецкiя пазiцыi i ѓспыхнулi баявыя дзеяннi. Савецкiя войскi ѓгразлi ѓ гэтым кiрунку, i Трэцi Рэйх рушыѓ свае палкi. Разгарнулiся бiтвы. У вайну на баку Германii ѓступiла Румынiя, а крыху пазней Iталiя, i што iстотна - Японiя.
  Блiцкрыга немцам дабiцца не ѓдалося, яны змаглi толькi акружыць i ѓзяць Мiнск i Вiльню, але аказалiся спыненыя на рацэ Бярэзiна. На поѓднi гiтлераѓцы яшчэ падчас польскай кампанii захапiлi Львоѓ i Брэст, i змаглi рушыць наперад да Жытомiра. Румыны i венгры, i iтальянцы адрэзалi Адэсу, аблажыѓшы дадзены горад. Саракавы год скончыѓся стабiлiзацыяй франтоѓ. Немцы таксама змаглi захапiць Рыгу, але пакуль таксама аказалiся замарожаныя.
  Фрыцам не хапала танкаѓ i самалётаѓ для рашучага наступу. Чырвоная армiя таксама была не зусiм гатова - амаль усе яе шматлiкiя танкi былi лёгкiя, а авiяцыя састарэлая. Акрамя таго з усходу напiрала Японiя, якая мае шмат пяхоты, але таксама слабая танкамi i авiяцыяй.
  Так што вайна адрознiвалася ад рэальнай. Калi ѓ рэальнай вайне, як у сорак першым годзе, лiнiя фронту была вельмi рухомай, i ѓ абароне нiхто не затрымлiваѓся, то ѓ вайне, распачатай у снежнi 1939 года наадварот лiнiя фронту хутка стабiлiзавалася.
  Чырвоная армiя закапалася ѓ зямлю, роячы акопы i вожыкi. Немцы таксама ѓзводзiлi ѓмацаваннi. Спроба вясной i летам сорак першага года наступаць, абярнулася вялiкiмi стратамi ѓ фрыцаѓ. Iх танкi ѓсё яшчэ былi слабыя, толькi авiяцыя больш-менш адэкватная. Але i то штурмавiк Ю-87 вiдавочна састарэлы.
  Фашысты прасунулiся нязначна, i толькi на поѓднi, дзе Чырвоная армiя не чакала скрытнай перакiдкi немцаѓ, змаглi выйсцi да Дняпра. Упала Вiннiца, i была страчана частка правабярэжнай Украiны. Увосень ужо Чырвоная армiя спрабавала наступаць. Але немцы сядзелi ѓ магутнай абароне. I таксама ѓдалося, толькi нязначна рушаць наперад. Зiмой працягвалiся баi.
  Немцы не рызыкавалi наступаць. А ѓ Чырвонай армii, якая ваявала з цэлай каалiцыяй дзяржаѓ, не хапала сiл. У тым лiку яе скоѓвала i Японiя.
  Самураi мелi шмат пяхоты, i падрыхтаваных рэзерваѓ, i насельнiцтва ѓ сто мiльёнаѓ. I гэта, канешне ж, вялiкая праблема. У сорак другiм годзе немцы, падкапiѓшы за зiму рэзерваѓ, вясной i летам усё ж такi ѓзялi Адэсу, i Кiеѓ. Тут асаблiва вызначыѓся Майнштэйн сталы, сапраѓдным генiем штурмаѓ i аблог. Нядрэнна паказаѓ сябе i Роммель. Таксама цудоѓны палкаводзец. Чырвоная армiя канчаткова пакiнула Правабярэжную Украiну, але затое ѓмацавалася за Дняпром, i Бярэзiнай. Лiнiя фронта канчаткова стабiлiзавалася. Позняй восенню i зiмой савецкiя войскi наступалi ѓ цэнтры i на Рыгу, але не змаглi дасягнуць iстотных поспехаѓ.
  Улетку сорак трэцяга года ѓжо спрабавалi наступаць гiтлераѓцы. У тым лiку i выкарыстоѓваючы новыя цяжкiя танкi "Пантэра", "Тыгр", "Леѓ", i САУ "Фердынанд". Iм удалося прарваць савецкую абарону. Але немцы прасунулiся ѓсяго толькi на трыццаць-трыццаць пяць кiламетраѓ, i нясучы вялiкiя страты ѓ тэхнiцы спынiлiся. Баi паказалi, што самы цяжкi "Леѓ" нягледзячы на магутную гармату i браню не занадта добры. Шмат страчана было i "Фердынандаѓ" на мiнных палях. Слабасць бартавой i кармавой бронi "Пантэры", таксама адбiлася вельмi негатыѓна.
  Савецкiя войскi выстаялi. Але самi таксама падчас восеньскiх i зiмовых баёѓ, толькi адцiснулi немцаѓ на зыходныя тэрыторыi.
  Вайна працягвалася... Сорак чацвёрты год. У немцаѓ новыя танкi "Пантэра"-2, "Тыгр"-2, "Маѓс". У Расii IС-2, i Т-34-85. У авiяцыi ѓ СССР ЛА-7 i ВК-3, у немцаѓ ТАЯ-152, эвалюцыя Фоке-Вульф, i МЕ-309, плюс яшчэ вельмi магутны бамбавiк Ю-288. I крыху пазней першы чатырохматорны Ю-488. Але самае галоѓнае - гэта рэактыѓная авiяцыя. Яна ѓ немцаѓ разьвiвалася хутчэй, чым у рускiх. Хоць баявое ѓжыванне першых МЕ-262 некалькi расчаравала - дарагая рэактыѓная машына аказалася занадта цяжкай i недастаткова манеѓранай. Хоць i хуткасны. Затое ХЕ-162 абяцаѓ стаць машынай i лёгкай, i таннай, i вельмi манеѓранай.
  Лета 1944 года Чырвоная армiя спрабавала наступаць у цэнтры. I гэта было вялiкае наступ. Але фашысты чакалi. У абарончых баях "Маѓс", "Тыгр"-2 i "Пантэра"-2 i "Пантэра" простая паказалi сябе вельмi добрымi танкамi. Немцы таксама ѓжывалi газаметы, i больш дасканалыя ТАЯ-152 якiя маглi быць i знiшчальнiкамi i штурмавiкамi.
  Баi ѓ паветры паказалi, што новая нямецкая шматмэтавая машына вельмi ѓдалая. Больш хуткасная i манеѓраная чым Фоке-Вульф яна мела магутнае ѓзбраенне i бранiраванне. Магла быць i штурмавiком i франтавым бамбардзiроѓшчыкам i знiшчальнiкам. ТАЯ-152 паказаѓ сябе наогул машынай вышэйшага класа.
  Летняе наступленне Чырвонай армii захлынулася i каштавала велiзарнай крывi. Немцы змаглi перахапiць iнiцыятыву, i прасунулiся далей да Дняпра, захапiѓшы амаль усю Беларусь. Але на Дняпры iх спынiлi. Восень прайшла ѓ абменах ударамi. I нiчога асаблiвага не здарылася. Такая маларухомая абарона.
  А зiмой зноѓ баi i спробы Чырвонай армii наступаць. Але не занадта паспяховыя. Пакуль, нарэшце, i немцы вясной спрабавалi нанесцi ѓдар. Упершыню ѓжылi самаходкi з серыi "Е", але не занадта ѓдала, бо САУ лепш для абароны падыходзяць.
  Затое рэактыѓная авiяцыя ѓ фашыстаѓ развiлася. I да лета немцы канчаткова захапiлi панаванне ѓ паветры. ХЕ-162 не меѓ сабе роѓных у лётных характарыстыках, але быѓ танным, i простым у вытворчасцi. Улетку немцы наступалi ѓ абыход Дняпра i змаглi ѓзяць Пскоѓ. Але горад супрацiѓляѓся амаль да сярэдзiны восенi. Аднак праблема была вырашана. Немцы ѓсё ж замацавалiся, i падышлi да Талiна. Горад патрапiѓ у асяроддзе.
  Але трымаѓся вельмi ѓпарта. Так да зiмы i зiмой. Пакуль не наступiѓ 1946 год. Немцы перажылi зiму, i ѓ красавiку спрабавалi наступаць. Але нават перавага ѓ паветры не дапамагала iм. Пасля разлютаваных баёѓ фрыцы спынiлiся. Людскiя рэзервы i Германii i Iталii кончылiся. Унутры Румынii i Венгрыi спелi пратэсты. Усе хацелi хутчэй скончыць вайну на знясiленне.
  Летам немцы яшчэ крыху патыкалiся. Увосень ужо наступала Чырвоная Армiя, якая таксама была на мяжы знясiлення. Але не дамаглася поспеху...
  Так да зiмы i новага 1947 гады... Пасля з'яѓлення сёлета танка Т-54 стала крыху лягчэй. Але i немцы разгарнулi больш дасканалыя Е-50 з нiзкiм сiлуэтам, i магутнай гарматай. Абмен ударамi працягваѓся, бiлiся ѓ паветры. Але ѓжо лiнiя фронта практычна не рухалася. Нават Талiн немцы не маглi ѓзяць.
  Так абменьвалiся ѓколамi, да сорак восьмага года. I там таксама маларухомы фронт. Адзiнае, што летам фашысты змаглi нарэшце авалодаць i Талiнам, але гэта быѓ iх апошнi поспех. У канец скончылася, фашысты супакоiлiся... I толькi бамбiлi выкарыстоѓваючы рэактыѓную авiяцыю. Чырвоная армiя па традыцыi наступала зiмой, але ёй гэта мала дапамагала.
  Вось i 1949 год надышоѓ... Гiтлераѓцы спрабавалi абстрэльваць Ленiнград ракетамi ФАУ i бамбаваць савецкiя пазiцыi. Але амаль не наступалi. Больш стралялi абапал. Чырвоная армiя спрабавала наступаць толькi позняй восенню, але так i не дабiлася поспеху. Вось мiлавала дзесяць гадоѓ з моманту пачатку вайны памiж Нямеччынай i каалiцыяй i СССР. У Чырвонай армii з'явiѓся МiГ-15 рэактыѓны самалёт, i танк IС-10 якi больш-менш ладзiѓ ваенных.
  А ѓ немцаѓ пакуль серыя "Е", да пiрамiдальных танкаѓ, у гэтай гiсторыi iх канструктары не дадумалiся. Затое ѓсё ж такi дыскалёты пайшлi ѓ серыю. А машыны непаражальныя, i вельмi хуткiя.
  Увесну 1950 памёр Мусалiнi. I ѓ Iталii ѓжо адкрыта заявiлi, што пакуль заключаць мiр. Колькi можна ваяваць? Усе ѓжо стамiлiся да вымярэння.
  У Нямеччыне ѓ войска прызывалi ѓжо з чатырнаццацi гадоѓ да шасцiдзесяцi пяцi гадоѓ. I ѓпершыню ѓ небе i ѓ танках ваявалi жанчыны. Выматалiся i румыны, i венгры, i фiны. Шмат загiнула i японцаѓ. Зразумела, i Чырвонае войска i Расея лiмiтава знясiлена. Ужо больш за дзесяць гадоѓ вайны. А воз i цяпер там. I вось у лiпенi 1950 г. было заключана перамiр'е i, пачалiся перамовы. Але тут высветлiлася, што Гiтлер згодзен, толькi калi межы пройдуць па лiнii, якую фашысты ѓжо паспелi, захапiць, плюс выплаты ад Расii рэпарацый. А вось Сталiн быѓ згодзен толькi на межы 1939 гады.
  Высветлiлася, хто Коба не хоча так шмат тэрыторыi саступаць, увайсцi ѓ гiсторыi як якi прайграѓ немцам.
  Абодва ѓпартыя не змаглi дамовiцца... I з 1 студзеня 1951 гады вайна аднавiлася. Чырвоная армiя спрабавала наступаць, але немцы сядзелi ѓ абароне i адбiвалi атакi. Так працягвалася да вясны. А вясной ужо спрабавалi наступаць самi фрыцы, змаглi толькi ѓзяць Нарву.
  Так баi зацягнулiся зноѓ.... Увесь 1951 год мiнуѓ ва ѓколах... Потым надышоѓ 1952 год. У Чырвонай армii на ѓзбраеннi з'явiлiся больш магутныя танкi Т-64, з гарматай большага калiбра i тоѓшчы браней. Але гэта не дало вырашальнай перавагi над серыяй "Е", так немцы таксама ѓдасканальвалi тэхнiку. У паветры ѓ фрыцаѓ, з'явiлiся ХЕ-262 i МЕ-462, якiя пераѓзыходзiлi савецкiя МIГI. I ѓсё неслася па крузе.
  Абмен ударамi, вялiкiя страты, i адсутнасць прагрэсу i вырашальнага поспеху ѓ таго цi iншага боку.
  Нарэшце ѓ сакавiку 1953 году памёр Сталiн. Новы рэжым, у якiм галоѓнымi сталi Малянкоѓ i Берыя зноѓ прапанавалi Гiтлеру перамовы. I ѓ жнiѓнi 1953 гады быѓ складзены, нарэшце, мiр. Германiя атрымала сабе ѓсю Беларусь, правабярэжную Украiну, Прыбалтыку, пскоѓскую вобласць, i Мурманск. Хоць апошнi горад i не быѓ узяты немцамi, але Малянкоѓ i Берыя саступiлi яго немцам. Як маленькую частку Беларусi не захопленую фрыцамi.
  Акрамя таго СССР аддаваѓ немцам бязвыплатна ѓсiх палонных, а сам плацiѓ выкуп за кожную галаву. Плюс яе i рэпарацый, праѓда, даволi ѓмераныя, хлебам i нафтай. Петразаводск адышоѓ Фiнляндыi. Некалькi дробных гарадоѓ пад Ленiнградам таксама. Немцы таксама атрымалi яшчэ i базу ѓ Крыме, прычым на сто гадоѓ, i бязвыплатна, а таксама ѓсiх паволжскiх сваiх людзей.
  Вайна скончылася... Гiтлер, вядома ж, пераможца, але вельмi дарагiм коштам. Каб папоѓнiць змяншэнне мужчынскага насельнiцтва, фюрар дазволiѓ афiцыйна мець чатыры жонкi як у Iсламе, i ѓвёѓ новыя падаткi на халасцякоѓ i бяздзетныя пары, а таксама на пары, якiя маюць толькi адно дзiця.
  Акрамя таго ѓ Трэцiм Рэйху была ѓведзена новая рэлiгiя. Таксама вельмi падобная да Iсламу. Адзiн Бог i яго пасланнiк фюрар. I шматжанства i святая вайна. Толькi вось, вядома ж, без Намаза, i Рамадана. Нават наадварот тыражавалася аголенае цела як у Грэцыi. I жанчыны маглi здрадзiць мужу з мацнейшым i разумным самцом. А калi ён герой Трэцяга Рэйха то тым больш. Гiтлер змог умацаваць новую рэлiгiю i дастаткова хутка. Германiя з новымi землямi ѓзнiмалася эканамiчна. Расла нараджальнасць.
  Але ѓ 20 красавiка 1958 гады ва ѓзросце 69 гадоѓ фюрар на дзень нараджэння разбiѓся ѓ самалёце. Яго дзецi, атрыманыя шляхам штучнага апладнення, былi яшчэ непаѓналетнiмi. I ѓладу захапiѓ больш умераны Шеленберг якi стаѓ пераемнiкам Гiмлера на пасадзе кiраѓнiка СС.
  Фюрар застаѓся жывым богам, але яго дзецi ѓлады не атрымалi. А рэжым паступова мякчэѓ i станавiѓся больш лiберальным. Зрэшты, гэта не перашкодзiла Нямеччыне стаць, другой эканомiкай мiру, амаль дагнаѓшы ЗША. СССР жа быѓ доѓгi час у стагнацыi, а потым i распаѓся... Прыйшлi да ѓлады новыя буржуi, i ѓрад пад моцным уплывам Нямеччыны, ЗША, Брытанii, Францыi i Японii.
  Апошняя краiна доѓга ваявала яшчэ з Кiтаем, але атрымала там сферы ѓплыву, падзялiѓшыся з ЗША. Амерыка стварыла атамную бомбу на 25 гадоѓ пазней, чым у рэальнай гiсторыi i, не запусцiла яе ѓ серыю.
  Германiя крыху раней, але перайшла да выкарыстання мiрнага атама.
  Рэлiгiя ѓ Трэцiм Рэйху засталася гiтлераѓская, i даволi папулярная, але ѓ цэлым дамiнаваць стаѓ атэiзм. А фюрар, вядома ж, застаѓся ѓ гiсторыi.
  Карацей кажучы, свет, у якiм не распалася каланiяльная сiстэма, i вельмi моцнымi былi Брытанiя i Францыя.
  Больш стабiльны i бяспечны... I з сусветнай глабалiзацыяй. Якая ѓсё большае i больш актыѓныя набывала рысы. Спачатку Германiя i Францыя i Брытанiя заключыѓ Еѓразвяз. Пасля да яго далучылася i ЗША i Японiя. А далей i былыя рэспублiкi СССР. I вось у 2020 годзе ва ѓсiм свеце была ѓведзена адзiная валюта, войска i ѓрад. А чалавецтва накiравалася ѓ космас.
  Больш стабiльнасцi, i прадказальнасцi, чым у рэальнасцi! I больш мiру i палётаѓ у космас!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Воѓчык-Паѓлiк стаѓ дзяѓбцi носам. Ужо хацелася i спаць. Але лепей гэта ѓсё пераадолець i рухацца далей. Хаця з iншага боку...
  Воѓчык-Паѓлiк самкнуѓ вочы седзячы на ложку. Але сон быѓ цяжкi. Нiбы ты сядзiш умарожаны ѓ тоѓшчу лёду. Успомнiѓся раман Юрыя Петухова - паѓтара гады ѓ пекле. Вось там гэта было такiм кашмарным, i мукi разнастайныя. Проста кашмар ... I катаванне, калi ты замарожаны ѓ тоѓшчы лёду. Ды вось гэта пекла...
  Воѓку-Паѓлiка разбудзiлi. I ѓ камеру палiѓся колер. Зноѓ мiлiцыянеры вывелi хлопчыка. Пасля карцэра святло сляпiла. Але вочы хутка прызвычаiлiся. На Воѓк-Паѓлiка вылiлi вядро халоднай вады, вiдаць, каб забiць пах.
  Хлапчук чмыхнуѓ i распырскалi ваду. Стала нашмат лягчэй.
  Воѓчык-Паѓлiк пайшоѓ далей. Ух рукi, скаваныя кайданкамi як зацяклi.
  Вось яго зноѓ увялi ѓ знаёмы кабiнет.
  I зноѓ сустракае са здзеклiвай усмешкай старэйшы следчы Марфей:
  - Ну што мой хлопчык ты ѓжо абразумiѓся?
  Воѓчык-Паѓлiк са злосць раѓнуѓ:
  - Не!
  Старэйшы следчы жорстка спытаѓ:
  - Будзеш падпiсваць прызнанне?
  Хлапчук зноѓ буркнуѓ:
  - Не!
  Старэйшы следчы Марфей загадаѓ:
  - Тады зноѓ яго ѓ карцэр, толькi гэтым разам на трое сутак!
  Мiлiцыянт заѓважыѓ з ухмылкай:
  - За трое сутак можна ѓ такiм холадзе i загнуцца!
  Марфей жорстка адказаѓ:
  - Нiчога хлапчук дужы i хорт. I не давайце яму не пiць не есцi!
  Мiлiцыянт заѓважыѓ:
  - Наогул у карцэры пакладзена вада i трыста грам хлеба ѓ суткi.
  Марфей праспяваѓ:
  - Добра вады можаце даць i хлеба. Калi крыху кормяць голад адчуваецца вастрэй, чым пры поѓным голадзе!
  I крыху змякчыѓшы голас, спытаѓ:
  - А можа ты перадумаѓ?
  Ваѓку-Паѓлiку вельмi хацелася сказаць так. Але людзi часам так не выгадзе i не па прагматычным сэнсе ѓпартыя. I Воѓчык-Паѓлiк выдаѓ:
  - Не!
  Марфэй зароѓ:
  - У карцэр яго на трое сутак!
  Хлапчука так i не зняѓшы кайданкi зноѓ вывелi з кабiнета i павялi ѓ падвал. Зняволенне ѓ дзiцячай турме i на самой справе станавiлася вельмi пакутлiвым.
  Воѓчык-Паѓлiк падумаѓ, ну чаго ён упарцiцца. Усё роѓна яму менш за сто гадоѓ з 2 красавiка 1926 года - да 2 красавiка 2026 года не адбыць нiяк. I давядзецца сто гадоѓ быць у дзiцячых папраѓчых установах. I навошта ператвараць самому зняволенне ѓ пекла? Аднак, напрыклад, людзi часта робяць глупства. Як напрыклад Анжалiка замест гарачых абдымкаѓ султана ѓпадабала пакутлiвую смерць, стукнуѓшы яго нажом? Цi разумна гэта было? Вядома ж дурное. I калi б гэта не ѓ мастацкiм творы, а ѓ рэальным жыццi Анжалiка пакутлiвай смерцi нiяк бы не пазбегла б.
  А ён чаго ѓпарцiцца. Лепш сапраѓды падпiсаць. I вярнуцца ѓ камеру, легчы на матрац ля акна, i лавiць захопленыя погляды хлапчукоѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк зноѓ у поѓнай цемры. I ходзiць па камеры, каб сагрэцца, цi даць нагрузку мышцам.
  Заадно можна i паскладаць.
  У сакавiку 1943 гады Гiтлер быѓ падарваны на самалёце. Гэта суцэль магло здарыцца ѓ рэальнасцi, але не здарылася. А тут вось бомба спрацавала i, Гiтлера няма. Герынг афiцыйны пераемнiк ажыццявiѓ ваенны пераварот i расстраляѓ: Гебельса, Бормана, Гiмлера, Кальтэрбрунера. I заявiѓ аб прыпыненнi генацыду габрэяѓ. Узамен Брытанiя i ЗША пагадзiлiся заключыць перамiр'е i пачаць перамовы.
  Наступiла на захадзе паѓза. А на ѓсходзе фашысты нарошчвалi намаганнi. У небе з'явiѓся МЕ-309, а потым i Ю-288 на якiх у рэальнай гiсторыi не хапiла рэсурсаѓ. Немцы аднавiлi працу над танкам "Леѓ", i "Маѓс".
  Сталiн пакуль чакаѓ... Герынг, таксама адчуваѓ ваганнi. Больш асцярожны, чым Гiтлер новы кiраѓнiк Нямеччыны мабыць лiчыѓ, што вельмi рызыкоѓна наступаць на Курскай дузе, не маючы перавагi ѓ сiлах.
  I яму хацелася назапасiць больш танкаѓ асаблiва найноѓшых мадэляѓ. I заадно немцы разлiчвалi захапiць панаванне ѓ паветры.
  Тут у iх быѓ Фоке-Вульф i МЕ-309, але апошнi яшчэ толькi-толькi паступаѓ у серыйную вытворчасць. Нямецкiя знiшчальнiкi таксама мелi моцнае ѓзбраенне i вялiкую хуткасць.
  Але баi не выявiлi асаблiвай перавагi. I Герынг вагаѓся. Вось i лiпень мiнуѓ. У жнiѓнi Чырвоная армiя сама перайшла ѓ наступ. Пачалося яно 5 жнiѓня ѓ напрамку Арла, i Харкава. У параѓнаннi з рэальнай гiсторыяй, немцы мелi больш, танкаѓ, пяхоты, артылерыi, i асаблiва самалётаѓ. З Францыi, Iталii, Балкан, Афрыкi былi перакiнуты значныя сiлы. Акрамя таго, частка гармат была знята з Атлантычнага Вала i лiнii Зiдрых. Шмат перакiнута i зенiтак у Захаду. Пад Арлом была сур'ёзная абарона, i шмат гармат. Акрамя таго ваявалi i "Пантэры" i "Тыгры" i "Фердынанда". А яны ѓ абарончых баях вельмi i вельмi моцныя.
  Немцы чакалi асноѓны ѓдар на Арлоѓскiм кiрунку, i засяродзiлi там больш за сорак дывiзiй, у тым лiку i танкавыя. Асаблiвасцю гэтага наступу была гатоѓнасць немцаѓ, вялiкая колькасць авiяцыi. Абарона ѓ фашыстаѓ аказалася добра падрыхтаванай.
  А баi паказалi, што "Пантэра" выдатны знiшчальнiк танкаѓ. Савецкая ваенная машына забуксавала. Фрыцы ваявалi ѓпарта. Мабэль на арлоѓскiм напрамку адказ войска з пярэдняй лiнii абароны, i захаваѓ iх падчас артпадрыхтоѓкi. А другая лiнiя i трэцяя ваявалi вельмi ѓпарта.
  Шмат сiл было i ѓ Майнштэйна. I там немцы былi гатовыя абараняцца.
  Больш за месяц працягвалася наступленне савецкiх частак. Коштам велiзарных страт чырвоная армiя прасунулася не больш за трыццаць кiламетраѓ i нясучы велiзарныя страты спынiлася. Зрэшты, i немцы былi патрапаны, i не адважылiся перайсцi ѓ контрнаступленне. Сталiн зрабiѓ паѓзу. Чырвонае войска папаѓняла сваiм шэрагi. Асаблiва шмат было страчана танкаѓ. "Пантэра" i "Тыгр" паказалi сябе вельмi эфектыѓна ѓ абароне, як i "Фердынанд". Апошнi знiшчальнiк танкаѓ нават паступiѓ у серыйную вытворчасць. Чаго не было ѓ рэальнай гiсторыi.
  З'явiѓся i доѓгачаканы "Леѓ". Танк быѓ узброены 105-мiлiметровай гарматай i важыѓ 90 тон. Пры гэтым у лабавым бранiраваннi ѓ яго не было перавагi над "Тыграм"-2, якi паступiѓ у серыю крыху раней, чым у рэальнай гiсторыi. Гармата было за рахунак калiбра магутней, але затое саступала ѓ хуткастрэльнасцi. Ледзь тоѓшчы ѓ 100 мiлiметраѓ была браня кармы i бартоѓ.
  "Леѓ" як паказалi баi, саступаѓ у хадавых якасцях i баявых "Тыгру"-2 i пры гэтым быѓ цяжэйшы i даражэйшы. Супраць самага масавага савецкага Т-34-76 яго гармата залiшняя. А з вялiкай дыстанцыi паспрабуй яшчэ патрапiць у падобны танк.
  Толькi лепшая абарона бартоѓ: 100-мiлiметраѓ i пад ухiлам давала гэтаму танку сякiя-такiя магчымасцi ѓ блiзкiм бою. I меншую ѓразлiвасць. Але рухавiк у 800 - конскiх сiл вiдавочна недастатковы для дзевяноста тон. I толькi лабавая браня вежы ѓ 240-мiлiметраѓ, ды яшчэ i пад нахiлам давала поѓную непрабiѓнасць "Льву" ѓ гэтае найбольш паражанае месца.
  Зiмой Чырвоная армiя адчувала сябе больш упэѓнена. А нямецкiя танкi вiдавочна гублялiся ѓ маразы, а iх коѓзанкi паказалi недасканаласць. Савецкiя войскi ѓдарылi ѓ цэнтры. Але там сутыкнулiся з вельмi ѓпартай абаронай. Потым рушыла ѓслед наступ на Арол. Хаця немцы i чакалi яго, але горад утрымаць не змаглi. Хоць баi i зацягнулiся да сярэдзiны студзеня i каштавалi вялiкiх страт Чырвонай армii. Арлоѓскi выступ быѓ зрэзаны. Але за Белгарад баi зацягнулiся, да канца лютага. Змаглi фашысты адбiць наступ i пад Ленiнградам. Тут адбiлася вялiкая колькасць замежных дывiзiй.
  Герынг, быѓшы больш гнуткiм, чым Гiтлер, нават з палякаѓ фармаваѓ дывiзii. Шмат пяхоты, набiралася з заваяваных земляѓ. Акрамя таго ЗША пагадзiлiся прадаць у крэдыт вялiкую колькасць добрых, аѓтаматычных вiнтовак. I тыя папоѓнiлi арсенал Трэцяга Рэйха. Актыѓней стала ваяваць не звязаная другiм фронтам Iталiя, а Балгарыя замянiла сваiмi войскамi нямецкiя на Балканах. Iспанiя таксама павялiчыла пастаѓкi добраахвотнiкаѓ.
  Нават у ЗША нямецкая дыяспара сфармавала добраахвотнiцкую дывiзiю. Немцы нават далi аѓтаномiю Францыi i сабралi ѓсё, што маглi з Захаду.
  I выстаялi ѓ магутных умацаваннях пад Ленiнградам i ѓ цэнтры. Белгарад упаѓ, але ѓзяць Харкаѓ Чырвонай армii не ѓдалося.
  Наступiла вясна. Немцы атрымалi ѓ сваё распараджэнне рэактыѓную авiяцыю, i сталi ѓсё больш актыѓна душыць Чырвонае войска ѓ паветры. Акрамя таго стала ѓзрастаѓ i выпуск самалётаѓ. Парады ѓжо не маглi браць колькасцю. А нямецкi МЕ-309 усё ж занадта добры ѓ хуткасцi i ѓзбраеннi. Яшчэ i ТАЯ-152 з'явiѓся, i МЕ-262. Ды тугавата даводзiлася чырвоным у паветры.
  На сушы савецкiя новыя танк IС-2 i Т-34-85 былi лепей за ранейшыя, але ѓ масавасцi саступалi немцам. Не выпрабоѓваючы праблем з бамбардзiроѓкамi i маючы больш сыравiны, гiтлераѓцы запусцiлi ѓ серыю i "Маѓс". Зрэшты, гэты танк сябе не апраѓдваѓ. Ды яго нельга было прабiць нi ѓ борт, нi ѓ лоб. Але штурмавiк усё роѓна дзiвiѓ гiганта. Ды i хадавыя якасцi "Маѓс" вiдавочна падкачалi. Але машына ѓсё ж магла i рухацца i манеѓраваць i паднiмацца ѓ гару.
  Баi паказалi што "Маѓс", усё ж такi шмат што можа. Асаблiва ѓ абароне, калi гатовы да яе загадзя. Ды i ѓ наступе, дадзеныя танкi iшлi нiбы клiн.
  У траѓнi немцы распачалi наступленне на арлоѓскiм кiрунку. За месяц баёѓ усё ж адбiлi назад Арол, але былi спынены контратакамi. 22 чэрвеня 1944 гады савецкiя войскi паспрабавалi немцаѓ на трываласць у цэнтры. Але таксама не дабiлiся iстотных поспехаѓ. Лiнiя фронту станавiлася ѓсё больш маларухомай, а вайна ператваралася ѓ пазiцыйную на знясiленне.
  Работы над "Пантэрай"-2 зацягнулiся. Немцы спрабавалi стварыць танк з магутным узбраеннем i бранiраваннем, але пры гэтым дастаткова лёгкi i рухомы. Што аказалася няпроста, пры традыцыйнай нямецкай кампанавальнай схеме. З'явiлася на фронце САУ Е-10. Гэтая машына больш-менш задавальняла камандаванне. Але была яшчэ недасканалай. Крыху пазней узнiклi Е-25 i Е-100. Апошняя машына не саступала "Маусу" у абароне, i была лягчэйшай, з нiжэйшым сiлуэтам, i лепшымi хадавымi якасцямi. Е-25 з'явiлася як самаходка. Але яна не мела прынцыповай перавагi над ужо серыйным "Панцарам"-4 з гарматай "Пантэры". I Герынг загадаѓ дапрацаваць дадзеную серыю.
  "Пантэра"-2 нараджалася занадта доѓга, i замест яе быѓ высунуты танк Е-50. Машына атрымалася не занадта ѓдалай. Пры вазе ѓ 65 тон, бранiраванне было па таѓшчынi супастаѓна з "Тыграм"-2 толькi з крыху вялiкiм нахiлам бронi, а гармата была 88-мiлiметраѓ у 100 ЭЛ. Прылада вядома вельмi бранябойнае i дакладнае, з гiдрастабiлiзатарам. I рухавiк пры фарсiраваннi разганяѓся да 1200 конскiх сiл.
  Дрэнна iншае - машына атрымалася цяжкая, даволi высокая, i дарагая. I таксама не вельмi зручная для транспарцiроѓкi.
  А Е-75 атрымаѓся i зусiм вагай у восемдзесят пяць тон. Такi моцна якi падрос "Тыгр"-2. Вежа, праѓда, добрая 252 мiлiметры лоб, 160 мiлiметраѓ борта i пад нахiлам. I гармата 128-мiлiметраѓ, ды яшчэ i зенiткi - дастаткова хуткастрэльная. Машына, забяспечаная рухавiком у 1250-конскiх сiл яшчэ досыць рухомая.
  Зiма 1945 года прайшла ва ѓзаемных спробах прарвацца. Але лiнiя фронту была маларухомай. У сакавiку войскi Майнштэйна акружылi i ѓзялi Белгарад. Але гэтым iх поспехi i абмежавалiся. У маi з'явiлiся савецкiя IС-3. Сталiн прыняѓ рашэнне не распрацоѓваць танкi цяжэйшыя за сорак сямi тон.
  I гэта пры тым, што Е-50 важыѓ 65 тон i лiчыѓся сярэднiм танкам. "Пантэра"-2 так i пайшла ѓ серыю. Затое нарадзiѓся "Леѓ"-2. Паршэ размясцiѓ трансмiсiю i рухавiк разам i спераду, а вежу зрушыѓ назад. "Леѓ"-2 за кошт эканомii на кадарным вале стаѓ нiжэй сiлуэтам, прыкметна лягчэй, i ѓ вазе зраѓняѓся з Е-50, пры прыблiзна падобным бранiраваннi, i ледзь нават лепшым па бартах i iлбе вежы. Такiм чынам "Леѓ"-2 стаѓ лепшым нямецкiм танкам, а яго характарыстыкi перасягнулi ранейшыя машыны.
  Улетку сорак пятага года немцы нiчога iстотнага не дасягнулi. Але iх перавага ѓ паветры яшчэ больш узрасла. Рэактыѓныя бамбавiкi i знiшчальнiкi раздзiралi Чырвоную армiю. I адказаць на гэта не было чым.
  Восень фашысты зноѓ наступалi, i выкарыстоѓваючы новыя танкi, усё ж змаглi авалодаць Курскам, i рушыць наперад да Варашылаѓграда. Узялi Краснадонск.
  Але былi зноѓ спынены. Усё больш абарона станавiлася мацнейшай за напад.
  ЗША ѓ жнiѓнi 1945 года скiнулi бомбы на Хiрасiму i Нагасакi. Але Японiя адмовiлася капiтуляваць. Вайна на Цiхiм акiяне працягвалася. Але Сталiн i Герынг адчулi якая расце моц Амерыкi. Пачалiся спробы намацаць глебу для свету. Але зразумела Трэцi Рэйх не жадаѓ саступаць акупаванае, а СССР не мог пайсцi на мiр з вялiкiмi тэрытарыяльнымi стратамi.
  Узiмку немцы трымалi абарону i самi контратакавалi. Надышоѓ сорак шосты год. Пакуль яшчэ Т-54 быѓ у распрацоѓцы, а цяжэйшыя танкi i зусiм замарожаныя. У немцаѓ асноѓным танкам стаѓ Е-50. Яго злёгку мадэрнiзавалi, знiзiѓшы вышыню i вагу да пяцiдзесяцi пяцi тон, i яшчэ больш павялiчыѓшы куты рацыянальнага нахiлу. Так у СССР усё яшчэ асноѓны танк Т-34-85 немцы лiчылi бранiраванне Е-50. А калi i не, гэта значыць i цяжэйшы Е-75. Яго таксама мадэрнiзавалi. Зрабiлi нiжэй сiлуэт i ѓшчыльнiлi кампаноѓку, знiзiѓшы вагу да сямiдзесяцi тон. Пасля чаго Е-75 стаѓ суцэль адэкватным танкам i яго выпуск нарошчвалi.
  Карыстаючыся тым, што ѓ сорак шостым годзе ѓ СССР яшчэ не было нi рэактыѓнай авiяцыi, нi танкаѓ Т-54 немцы, маючы ѓжо добрую серыю Е i развiтую авiяцыю, пачалi наступ на поѓднi. А тут яшчэ ѓ вайну ѓступiла i Турцыя.
  I ѓлетку, увосень упаѓ Каѓказ. Расея страцiла значныя тэрыторыi. I страцiла шмат нафты.
  Зiмой наступ савецкiх войскаѓ захлынуѓся. Надышоѓ сорак сёмы год. У маi ЗША ѓсё ж пачалi высадку на Японiю. А што iм яшчэ заставалася рабiць? А немцы наступалi на Саратаѓ i Маскву. Пачалi з'яѓляцца танкi Т-54. Яны былi здольныя яшчэ прабiць Е-50 i крыху трымаць нямецкiя гарматы. У цэлым нямецкi танк некалькi пераѓзыходзiѓ савецкi ѓ бранябойнасцi гарматы, i лабавой бранi корпуса, i быѓ блiзкi ѓ лабавой бранi вежы.
  Трохi немец усё ж быѓ мацнейшы. А Е-75 заставаѓся па-за канкурэнцыяй, так пасля IС-3 не было iншых распрацовак. У немцаѓ таксама з'явiѓся i "Леѓ"-3 з больш эфектыѓнай i дакладнай 88-мiлiметровай гарматай у 100 ЭЛ i дванаццаццю стрэламi ѓ хвiлiну. Вага засталася ранейшая ѓ 65 тон, а вось браня стала яшчэ таѓсцейшай i павялiчыѓся нахiл.
  Немцаѓ цалкам уладкоѓвала па бранябойнасцi i дакладнасцi гарматы ѓ 88ЭЛ, тым больш Т-54 пакуль выпускаѓся малымi серыямi, а супраць Т-34-85 бранябойнасцi хапала з запасам.
  Масква, упарта абараняючыся ѓсёткi ѓпала восенню сорак сёмага года. Узiмку баi ледзь сцiхлi. Сталiн прапанаваѓ Нямеччыне мiр, i спыненне партызанскай вайны. Герынг, выйшаѓшы на лiнiю Астрахань-Казань, пагадзiѓся.
  Воѓчык-Паѓлiк перапынiѓ сачыненне. Пачуѓся рыпанне, дзверы ѓ камеру адчынiлiся. Мiлiцыянт сунуѓ пад нос хлопчыку мiску з вадой i рыкнуѓ:
  - На папi малец!
  Воѓчык-Паѓлiк з задавальненнем выпiѓ звычайнай вады са студнi. Потым мент сунуѓ у рот кавалак хлеба, сказаѓшы:
  - Тут толькi трыста грам, больш не пакладзена на суткi!
  Хлопчык, праглынуѓшы хлеб адзначыѓ:
  - Мядзведзь усю зiму толькi лапу смокча i здаровы!
  Пасля чаго дзверы карцэра зачынiлiся i зноѓ стала цёмна.
  Воѓчык-Паѓлiк быѓ так узбуджаны што стаѓ зноѓ хадзiць. I яго кiпучы розум працягваѓ складаць у шалёным тэмпе.
  Апошняя прапанова аб сепаратным свеце Сталiн выкiнуѓ Гiтлеру па некаторых дадзеных у вераснi 1943 года. Зрабiѓ гэта намеснiк Молатава Лiтвiнаѓ падчас вiзiту ѓ Нарвегiю. Цяжкiя страты СССР у ходзе бiтвы на Курскай Дузе, асаблiва ѓ танках, нерашучасць саюзнiкаѓ. Хуткi разгром спрабуе скiнуць фашызм Iталii, некалькi збiлi са Сталiна ваяѓнiчы тон.
  Вярхоѓны галоѓнакамандуючы стаѓ баяцца, што рускiя скончацца крывёй у зацяжной вайне з гiтлерызмам. I вырашыѓ паспрабаваць развязаць з вайной адразу.
  Гэта была ѓжо не першая падобная прапанова. У сорак першым годзе праз балгарскага пасла, перадалi Гiтлеру жаданне другога Брэсцкага дагавора. Сталiн iшоѓ на больш тэрытарыяльныя саступкi, але Гiтлер раскусiѓ, што Коба проста цягне час.
  У студзенi сорак другога года зноѓ была прапанова сепаратнага свету. Нямеччына ѓступiла ѓ вайну з ЗША i прайграла бiтву за Маскву. Але Гiтлер яшчэ верыѓ у рэванш, ды i Сталiн хацеѓ, каб немцы занадта далёка адступiлi б на захад. Абодва бакi мелi занадта далёкiя пазiцыi, для заключэння мiру.
  Паѓторная прапанова Сталiна ѓ канцы жнiѓня 1942 гады, меркавала значнейшыя саступкi немцам. Коба нават быѓ згодзен аддаць Украiну, Беларусь i Прыбалтыку цалкам. Але гiтлераѓцы тады наступалi, а самы прынадны кавалачак - Каѓказ i Бакiнскую нафту Сталiн аддаваць не захацеѓ.
  Пасля Сталiнграда i кантрудара Майнштэйна Вярхоѓны галоѓнакамандуючы прапанаваѓ зноѓ мiр Нямеччыны. Але тэрытарыяльныя саступкi Сталiна былi чыста сiмвалiчнымi. Гiтлер верыѓ, што ѓлетку атрымае новыя перамогi, i зноѓ зможа дыктаваць свае ѓмовы.
  Але яго разлiк не апраѓдаѓся, праѓда, страты савецкiх войскаѓ асаблiва ѓ танках аказалiся нашмат большымi за нямецкiя.
  Аднак зараз абодва бакi блiзкiя да дамоѓленасцi як нiколi. Трэцi Рэйх скаваны ѓ Iталii, спроба наступу правалiлася. Вось-вось абвалiць фронт немцаѓ на левабярэжнай Украiне. Ужо гатовы план абароны па Дняпры. Але Гiтлер усё яшчэ ѓпарта не жадае адводзiць войскi, за водную перашкоду.
  Прапанова Сталiну ѓжо апошняя. Варыянт нулявы - свет без анексiй i кантрыбуцый. Абмен ваеннапалоннымi - усiх на ѓсiх. Складанае пытанне, аб вывезеных рускiх людзях да Нямеччыны. Усiх вярнуць назад цi толькi па жаданнi. Але калi па жаданнi, то немцы будуць ашукваць.
  Вядома, Гiтлеру падобны сепаратны мiр здаецца невыгодным. Нямецкiя войскi яшчэ ѓтрымлiваюць Смаленск, большую частку Украiны i нават Новарасiйск з Таманскiм паѓвостравам, пакуль у немцаѓ пад кантролем Крым, i iх войскi абложваюць Ленiнград.
  Але стратэгiчнае становiшча Трэцяга Рэйха амаль безнадзейнае. Саюзнiкi ѓжо выбiлi з Японii наступальны дух. I стварылi шырокi плацдарм на поѓднi Iталii. У наступным годзе будзе высадка на поѓначы Францыi, цi можа быць на Балканах. У любым выпадку немцаѓ прасуюць. Масiраваныя бамбардзiроѓкi разбураюць ваенныя заводы Трэцяга Рэйха.
  Праѓда выпуск узбраенняѓ пакуль павялiчваецца. Але якасць металу падае.
  I самае галоѓнае рускiя ѓжо наступаюць i на поѓднi i цэнтры. Разлiкi на тое, што пасля крывавай бiтвы на Курскай Дузе, рушыць услед аператыѓная паѓза, не апраѓдалiся. Рускiя працягнулi наступ практычна адразу ж. I кожны дзень прасоѓвалiся на шырокiм фронце. I пад Таганрогам i на Данбасе, i вярхоѓях Дняпра.
  Тэмп прасоѓвання дастаткова хуткi, хай i не рэкордны, але... Самае брыдкае, тое, што немцы не маюць нiякiх перспектыѓ. Рэзервы фармаваць не паспяваюць, у тыле лютуюць партызаны, а былыя саюзнiка, бандэраѓцы i iншыя разбягаюцца або пераходзяць на бок бальшавiкоѓ.
  Таму нягледзячы на тое, што немцам давялося б далёка адступiць на захад амаль генералы, i мiнiстры выказалiся за прыняцце мiру. Герынг i Гiмлер таксама падтрымалi iдэю развязаць на ѓсходзе рукi. Супраць выказаѓ як нi дзiѓна Борман - якога лiчылi разумным прагматыкам i Гебельс.
  Мiнiстр прапаганды меркаваѓ, што Сталiн прапанаваѓ мiр не ад добрага жыцця i хутка бальшавiкi выдыхнуцца, а Нямеччына дарма страцiць вялiкiя землi на ѓсходзе i працоѓную сiлу.
  Шпеер у адказ на гэта ѓказаѓ, што ѓсходнiя землi асаблiва ѓ Беларусi поѓныя партызан. Акрамя таго Сталiн абяцаѓ аднавiць эканамiчныя адносiны з Трэцiм Рэйхам.
  Гiтлер вагаѓся. У рэальнай гiсторыi ён, урэшце, адхiлiѓ прапанову Сталiна, сказаѓшы лiтаральна наступнае.
  - Цяпер не час патрабаваць складаць мiр - наша войска церпiць паразы. Трэба дабiцца рашучых поспехаѓ на франтах!
  Майнштэйн спытаѓ фюрара:
  - А калi мы даможамся рашучых поспехаѓ, то тады заключым мiр?
  - Не, тады мы павiнны дабiцца яшчэ больш рашучых поспехаѓ! Трэба каваць жалеза пакуль горача!
  У рэальнай гiсторыi апошнi рэальны шанец у другой сусветнай вайне для Трэцяга Рэйха сплыѓ.
  Але ѓ альтэрнатыве Майнштэйн ужыѓ дастаткова пераканаѓчы Гiтлера аргумент.
  - Мы сыйдзем мой фюрар, каб вярнуцца!
  Адольф збянтэжыѓся, спытаѓшы:
  - А як?
  - Разграмiм захад, атрымаем рэсурсы ѓ Афрыцы, а затым разгорнемся на ѓсход i ѓжо разам з Японiяй даканаем Сталiна! - Скончыѓ Майнштэйн.
  Гэтая аргументацыя падзейнiчала захапляльна i Гiтлер прыняѓ прапановы Сталiна аб сепаратным свеце.
  Пяць мiльёнаѓ салдат Трэцяга Рэйха не лiчачы палiцэйскiх фармiраванняѓ, сталi пакiдаць усходнi фронт. З 15 верасня 1943 гады ѓсталявалася перамiр'е, i далей пачаѓся адвод германскiх войскаѓ, якi павiнен быѓ бы быць завершаны да новага года.
  Рашэнне аб свеце Трэцяга Рэйха i СССР выклiкала сапраѓдны шок на Захадзе. Атрымлiвалася, што Сталiнскi кулак, якi адцягваѓ вялiкую частку сухапутных падраздзяленняѓ, выйшаѓ з гульнi.
  А зараз капiталiстам прыйшлося, зноѓ сашчапiцца памiж сабой. I Гiтлер перш за ѓсё стаѓ перакiдваць войскi ѓ Iталiю.
  Першымi ѓзмацненне немцаѓ адчулi англiйскiя i амерыканскiя лётчыкi. З усходняга фронту прыляцела велiзарная колькасць дасведчаных асаѓ. Тым больш, самыя дзейсныя нямецкiя пiлоты змагалiся менавiта супраць Чырвонай Армii i сокалаѓ Сталiна. Высветлiлася, што супраць ангельцаѓ асы-арлы б'юцца анi не горш.
  Страты саюзнай авiяцыi ѓзраслi шматразова. Нямецкi авiяпарк вырас адразу больш, чым у два разы, а ѓ якасным стаѓленнi яшчэ ѓ большай меры.
  Але галоѓнае з чым сутыкнулiся саюзнiкi, гэта, зразумела, сухапутныя войскi Вермахта. Яны прайшлi загартоѓку агнём i мячом, змагаючыся з Чырвонай Армiяй. У Брытанii i тым больш ЗША не было i сотай часткi таго досведу, што меѓся ѓ Вермахта.
  Ды нямецкiя "Тыгры" i "Пантэры" значна пераѓзыходзiлi ѓ сваёй моцы "Шэрманы" i "Чэрчылi". Сiтуацыю пагаршала яшчэ i тое, што найноѓшыя "Шэрманы" - М 4 яшчэ не паступiлi ѓ серыйную вытворчасць, а "Пантэры" i "Тыгры" ужо штампавалiся на ѓсю моц.
  Контрнаступленне немцаѓ пачалося 17 кастрычнiка. Як высветлiлася, на сушы вермахт валодаѓ пераважнай перавагай. Праѓда, у паветры ѓсталяваѓся зыбкi парытэт.
  Па страце саюзнiкi неслi значна большыя, чым Люфтвафэ. Майнштэйн рашучым ударам утварыѓ пару катлоѓ, прычынiѓшы жорсткае паражэнне саюзным часткам.
  Англа-амерыканскiя войскi падалiся да ѓзбярэжжа, пад прыкрыццё марскiх дальнабойных гармат. У палон трапiла больш за дзвесце сарака тысяч заходнiх, i звыш ста дваццацi тысяч iтальянскiх. Гэта была першая, з часоѓ наступлення Роммеля буйная перамога гiтлераѓцаѓ на захадзе. Аднак з-за цiску саюзнiкаѓ i iх шматлiкага флота, прасоѓвацца на Сiцылiю - цяжка.
  Грос-адмiрал Дзяннiц атрымаѓ заданне: выбiць караблi супернiка i дабiцца панавання на моры. Выпуск падводных лодак павялiчыѓся да сарака ѓ месяц, сталi выпускацца больш дасканалыя, абцякальныя нiбы акулы, цi кiты, а таксама якiя працуюць на перакiсы вадароду.
  Германскi падводны марскi флот, стаѓ самым шматлiкiм i ѓ якасным стаѓленнi лепшым у свеце.
  Ключавым пунктам бiтвы за Сiцылiю павiнен быѓ стаць штурм Гiбральтару.
  Акрамя таго гiтлераѓцы планавалi, далучыць да канфлiкту i Турцыю. Каб сумесна з асманамi наступаць на Палестыну i Сiрыю, i далей да суэтасцкага канала. Туркi не супраць экспансii, але пабойваюцца ангельцаѓ i амерыканцаѓ.
  8 сакавiка 1944 гады германская авiяцыя нанесла раптоѓны ѓдар па Мальце. Працiѓнiк не чакаѓ, што немцы рызыкнуць, яшчэ да захопу Сiцылii ажыццявiць гэтак дзёрзкую высадку дэсанта. Але нездарма фрыцы загартавалiся на ѓсходзе i тамака навучылiся дзёрзкасцi. Здавалася, што крэпасць на выспе непрыступная, а яна ѓпала за некалькi гадзiн. У палоне аказалася больш за трыццаць пяць тысяч англiчан, дзесяць тысяч амерыканцаѓ. Аказалiся захопленыя вялiзныя трафеi.
  Поспех немцаѓ меѓ i маральнае значэнне. Турцыя дазволiла нямецкiм войскам, праз сваю тэрыторыю iсцi ѓ Палестыну i далей у Суэтскi канал.
  Генералiсiмус Франка працягваѓ вагацца, ён то вельмi нават хацеѓ пашырыць абшары Iспанii i здабыць калонii, але баяѓся паразы. Усё больш актыѓна супрацоѓнiчаѓ з Трэцiм Рэйхам Салазар. А Бразiлiя, бачачы, што шанцы на заваяванне Еѓропы падаюць, i што ёй, хутчэй за ѓсё, давядзецца ѓмыць крывёй - паспяшалася выйсцi з вайны з Германiяй.
  У маi пачалося наступленне нямецкiх войскаѓ на Палестыну. Камандаваѓ iм знакамiты фельдмаршал фон Бок.
  Гiтлер вырашыѓ змянiць гнеѓ на лiтасць, i даць гэтак дасведчанаму фельдмаршала рэабiлiтаваць сябе. На iншых франтах пакуль панавала адноснае зацiшша. Саюзнiкi неслi вялiкiя страты на моры, але пакуль утрымлiвалi Сiцылiю. Але галоѓная бiтва павiнна была разгарнуцца на поѓнач Францыi. У чэрвенi 1944 года была намечана высадка. З-за вялiкiх выдаткаѓ на сусветную вайну, а таксама сувязi з тым, што Атлантычны вал працягваѓ умацоѓвацца, саюзнiкi былi вымушаны паспяшацца.
  Акрамя таго ѓ гiтлераѓцаѓ у серыйнай вытворчасцi з'явiѓся Ме-262. Самалёт яшчэ не больш поѓна тэхнiчна надзейны, але затое вельмi хуткi, з моцным узбраеннем i адрозны жывучасцю.
  У Захаду не было супастаѓнай машыны, i немцы якiя так значна ѓзмацнiлiся ѓ паветраных баях, суцэль маглi скончыць з паветранай перавагай супернiка.
  На поѓначы Францыi размясцiлася каля ста дваццацi цалкам баяздольных дывiзiй, з iх дваццаць адна танкавая. Вялiкая колькасць "Тыграѓ" i "Пантэр". Прычым серыi з'явiлiся ѓжо i "Пантэра"-2 i знакамiты "Каралеѓскi тыгр".
  Так, што ѓ адрозненне ад рэальнай гiсторыi шанцы саюзнiкаѓ аказалiся куды меншымi. Трэба адзначыць, што яшчэ значныя сiлы фрыцаѓ на ѓсялякi выпадак знаходзiлiся ѓ Галандыi i Бельгii. Акрамя таго, актыѓнасць ваѓчыных зграй Дзяннiка, наносiла саюзнаму флоту каласальныя страты.
  I авiяцыя не драмала. У прыватнасцi, кiраваныя па радыё бомбы, вельмi эфектыѓныя для марскiх мэт.
  А вось балiстычныя ракеты Фаѓ-2 не надта сябе апраѓдалi. Але iх зрабiлi менш, чым у рэальнай гiсторыi. Справа ѓ тым, што з лётчыкамi, асаблiва пасля абмену з рускiмi палоннымi ѓ Люфтвафэ стала лягчэй. I з'явiлiся цалкам разумныя - цi патрэбны гэтыя сляпыя беспiлотнiкi? Акрамя таго былы вораг Сталiн нечакана спынiѓся ѓ сябра i нават вырашыѓ дапамагчы немцам.
  А чым больш за ѓсё не хапае Германii? Выпуск авiяцыi ѓ Трэцiм Рэйху перавысiѓ сто самалётаѓ за дзень, i адчуваецца дэфiцыт вопытных асаѓ. Дык няхай у бiтву ѓступяць яшчэ i добраахвотнiкi.
  Сярод тых, каго добраахвотна-прымусова, накiравалi ваяваць з праклятымi капiталiстамi лiчыѓся i хутка стаѓ легендарным Кажадуб.
  Высадка ѓ Нармандыi, нягледзячы на тое, што ѓ самыя першыя днi здавалася, што саюзнiкi паспяховыя, змаглi стварыць тры плацдармы, у канчатковым вынiку скончылася самай буйной, за ѓсю гiсторыю другой сусветнай вайны паразай Захаду.
  Амаль адначасова, немцы захапiлi i Суэтскi канал, перадаѓшы Брытанii артэрыю. А ѓ Скандынавii прайшла аперацыя "Белы мядзведзь" - Швецыя амаль без страт была акупавана за два тыднi.
  Пасля таго як немцы ѓчынiлi правакацыю, Франка нарэшце ѓступiѓ у вайну, на баку Трэцяга Рэйха. Гiтлераѓцы ѓ канцы 1944 гады падчас трохдзённага штурму авалодалi Гiбралтарам.
  Пасля пачалося наступленне ѓ Афрыцы. 1945 году стаѓ годам хуткага разгортвання нямецкай рэактыѓнай авiяцыi. Баi ѓ Афрыцы кiпелi жорсткiя. Амерыканцы перакiдвалi буйныя сухапутныя сiлы на чорны кантынент, праѓда, iм даводзiлася цягнуцца войскамi i забеспячэннем праз увесь Атлантычны акiян.
  Гэта нiбы грымучая змейка па расцягвалася...
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Немцам удалося захапiць i Сiцылiю. Пачалася бiтва за Афрыку, дакладней працягнулася. Гiтлераѓцы выкарыстоѓвалi шматлiкiя падводны флот i зручнейшае размяшчэнне для наступу на чорны кантынент.
  У амерыканцаѓ не занадта ладзiлася ѓ баях з Японiяй. Высадка на Фiлiпiны скончылася поѓным правалам.
  Лiнкары краiны ѓзыходзячага сонца - у тым лiку гiгант "Ямато" нарэшце праявiлi сябе i патапiлi караблi з амерыканскiм дэсантам. Цяжкiя страты рэзка запаволiлi прасоѓванне Нiмiца i Манкурта па Цiхiм акiяне.
  Немцы паступова выраѓноѓвалi бiтву ѓ небе. МЕ-262 i НЕ-162, затым МЕ-1010, i ТАЯ-138. Гэтыя рэактыѓныя знiшчальнiкi забяспечылi якасную перавагу над заходняй колькасцю.
  Пасля смерцi Рузвельта ѓ ЗША рэзка ѓзмацнiлiся пазiцыi iзаляцыянiстаѓ. Яны патрабавалi мiру з Трэцiм Рэйхам, i войны выключна супраць Японii.
  Далес спрабаваѓ праз Швейцарыю намацаць шляхi сепаратнага свету з Германiяй. Але тут узнiкла праблема - заканчваць вайну не хацеѓ сам Гiтлер. Немцы няхай марудна, але iшлi па Марока i Егiпце. Iм ужо ѓдалося захапiць Iрак, а значыць атрымаць доступ да нафты. Вось-вось упадзе i Кувейт. Куды тады Англiя падзенецца? I падводны флот у гiтлераѓцаѓ усё мацней i мацней становiцца. I рэактыѓныя бамбавiкi ѓжо дастаюць Лондан i ѓсё наваколлi, не кажучы ѓжо пра ФАУ-2.
  Гiтлер не хацеѓ мiру, ён разлiчваѓ на большае.
  Але ѓ амерыканцаѓ у кiшэнi аказаѓся моцны козыр.
  З-за таго японцы захавалi кантроль над большай часткай сваiх камунiкацый, першая спроба скiнуць атамную бомбу на Хiрасiму правалiлася. Самурайскiя знiшчальнiкi перахапiлi Б-29, якi iшоѓ без прыкрыцця. I сама машына, i атамная бомба на яе борце загiнулi. Наступны ѓдар, па Хiрасiме адбыѓся 19 жнiѓня. На гэты раз, амерыканцы змаглi вылучыць прыкрыццё i атакавалi з вялiкай колькасцю бамбавiкоѓ. Удар прайшоѓ не занадта чыста, бомба ѓзарвалася за дзесяць кiламетраѓ ад горада, але эфект усё роѓна аказаѓся ѓражлiвым.
  Тут Тарэадора часова перапынiлася. Ёй прынеслi другi сняданак - запяканку з разынкамi. I яшчэ адна шклянка гарбаты. Падсiлкаваѓшыся дзяѓчына адчула сябе нашмат бадзёры. Ручка ляцела куды хутчэй.
  Цяпер атрымалася, што ѓ ЗША ёсць велiчэзнай моцы ядзерная дубiнка, а значыць, Нямеччына са сваiмi саюзнiкамi рызыкуе, атрымаць вельмi моцна па мордзе здачы.
  Але тут уступiѓ у справу трэцi фактар. Доѓгi час якi сядзiць у засадзе, залiзвае раны, прычыненыя другой сусветнай вайной Сталiн, прапанаваѓ упершыню ѓ гiсторыi, правесцi асабiстую сустрэчу з Гiтлерам. Адольф Гiтлер адразу ж пагадзiѓся. Мала таго фюрар Трэцяга Рэйха нават пагадзiѓся, прыехаць дзеля гэтага ѓ Маскву, пад асабiстыя гарантыi бяспекi Сталiна.
  Сустрэча адбылася 2 верасьня 1945 году. Пайшоѓ сёмы год другой сусветнай вайны. У рэальнай жа гiсторыi яна якраз да гэтага моманту i скончылася. А зараз самы яе разгар. Немцы ѓжо выбiлi ангельцаѓ з Кувейта, захаду Iрана, Iрака, разам з туркамi з Егiпта i бiлiся ѓ Лiвii, Судане, на Арабскiм паѓвостраве. А гэтак жа баi кiпелi ѓ Марока, i на подступах да Алжыра.
  У цэлым iнiцыятыва была на баку немцаѓ, але i саюзнiкi ваявалi ѓпарта. Рост падводнага флота Трэцяга Рэйха кампенсаваѓся пабудовай усё новых i новых караблёѓ i больш дасканалымi спосабамi абароны ад ваѓчыных зграй.
  Брытанiю бамбардзiравалi, атакавалi ракетамi. У адказ бамбiлi тэрыторыю Трэцяга Рэйха. Немцы нарошчвалi выпуск узбраенняѓ, асаблiва рэактыѓных самалётаѓ. Фармiравалi замежныя дывiзii, i дывiзii змешанага складу. Выкарыстоѓвалi рабскую працу, i вынаходзiлi новыя вiды ѓзбраенняѓ.
  У прыватнасцi, дыскалёты, аказалiся не толькi надзвычай хуткасным вiдам узбраенняѓ, але i здольнымi набiраць вышыню ѓ стратасферы. I гэта зрабiла iх небяспечнымi i непаражальнымi вышыннымi бамбардзiроѓшчыкамi.
  ТАЯ-400 таксама стаѓ машынай, не мелай сабе роѓных, перасягнуѓшы па ѓсiх артыкулах Б-29. Але найболей здольны гэта зразумела, БД-18 самалёт-крыло. Ён здольны бамбаваць тэрыторыю ЗША i вяртацца ѓ Германiю. Далёкасць палёту рэактыѓнай машыны да 20 тысяч кiламетраѓ.
  Але яе пакуль яшчэ толькi адчуваюць. Але ѓжо ёсць у серыi драбнейшыя бясхвосткi.
  Немцы ѓ якасцi авiяцыi наперадзе саюзнiкаѓ. Танкi серыi "Е" таксама куды мацнейшыя за амерыканскiх "Шэрманаѓ" i "Першынгаѓ". Рэальна нават нямецкая "Пантэра"-2 не мае сабе пакуль годнага апанента. А бо "Пантэра" - 2 машына ѓ серыйнай вытворчасцi - асноѓны германскi танк. Толькi ангельская САУ "Тарцiла" можа з ёй канкураваць. Але важыць падобная машынка - 80 тон. Так што пакуль фашысты б'юць ворага якасцю. Але ѓ адказ супернiк выкарыстоѓвае колькасць. Немцы i iх саюзнiкi ѓсё роѓна перамагаюць... Але фактар ядзернай бомбы i яшчэ ѓжыванне 19 жнiѓня 1945 гады трывожыць Сталiна. Японiя змагла спынiць наступ ангельцаѓ i амерыканцаѓ, але пакуль быѓшы моцна патрапанай на моры наступаць, не можа.
  Правадыр Усiх Часоѓ i народаѓ зразумеѓ. Далей адседжвацца няма сэнсу, i можна апынуцца становiшчы дурной малпы - якая сядзiць на пальме i чакае... пакуль звалiцца бананы. А што дурней, чакаць падзення бананаѓ, калi ты ѓжо i так сядзiш на iх?
  Сталiн усмiхнуѓся Гiтлеру. Фюрар выглядаѓ стомленым, але вясёлым. Абодва дыктатары прыкладна аднаго, крыху нiжэй за сярэднi рост. Абодва вусатыя. Але ѓ Сталiна вусы большыя, з сiвiзной, у Гiтлера зусiм маленькiя i некалькi смешныя. Челка надае маладжавы выгляд нямецкаму тырану. Ды ён i на дзесяць гадоѓ маладзейшы за Iосiфа Вiсарыёнавiча.
  Сталiн прывiтаѓшыся, адразу ж узяѓ быка за рогi:
  - Мы гатовы ѓступiць у вайну з сусветным капiталiзмам i сiянiзмам!
  Гiтлер лiмiтава лагiчна спытаѓ:
  - А на якiх умовах?
  Правадыр усiх часоѓ i народаѓ адказаѓ з тыповай для сябе паказной сумленнасцю:
  - Хто што захопiць, то таго i будзе!
  Гiтлер паглядзеѓ на Сталiна. Правадыр пасля заключэння мiру, быѓ узнагароджаны ордэнам Перамога i другой зоркай героя савецкага саюза. Гэта лагiчна СССР аб'явiѓ сябе пераможцам. Мала таго Сталiну прысвоiлi званне генералiсiмуса. Але мундзiр ён не надзеѓ. Можа i не толькi з-за сцiпласцi. Страцiѓшы дваццаць мiльёнаѓ насельнiцтва, вялiкi правадыр усiх часоѓ i народаѓ, здолеѓ звесцi грандыёзную баталiю ѓсяго толькi ѓнiчыю.
  Народ можа не так зразумець. У СССР вырасла колькасць незадаволеных рэжымам.
  I галоѓнае амаль знiк страх. Пасля такой вайны НКВД сталi куды менш баяцца. Ды i вярнулася з палону мноства людзей, якiя ненавiдзяць савецкую ѓладу i... Наслухалiся антысавецкай прапаганды.
  Але самае галоѓнае Сталiн зразумеѓ: калi даць ЗША час, то яны могуць разгарнуць вытворчасць ядзернай зброi на паток, i пасля Нямеччыны зраѓняюць з зямлёй СССР.
  А магчымы варыянт i мiру з Трэцiм Рэйхам. А потым вайна каалiцыi капiталiстычных драпежнiкаѓ супраць СССР. У кожным разе трэба вярнуць краiну ѓ другую сусветную вайну. Аказаць Гiтлеру дапамогу ѓ разгроме ЗША i каланiяльнай Брытанскай iмперыi.
  А далей бачна будзе! Аперацыю "Навальнiца" па вызваленнi Еѓропы прымянiць нiколi не позна.
  Дарэчы, ЗША i Брытанiя адчайна спрабавалi падштурхнуць Сталiна да вайны-рэваншу. Але занадта ѓжо былi прагныя, i мала прапанавалi. Правадыр патрабаваѓ ад Амерыкi адразу ж без усялякiх папярэднiх умоѓ - перадаць Аляску i Гавайскiя выспы.
  Але амэрыканцы i ангельцы нават у Еѓропе амаль нiчога не хацелi даваць. I на халеру з iмi такi саюз?
  Завошта не плацяць, то нiчога не варта, а за тое, што нiчога не варта трэба расплачвацца даражэй за ѓсё!
  Не захацелi саюзу са Сталiнам супраць Гiтлера, то будзе наадварот. Тым больш абедзьве iхняй iмперыi таталiтарныя i ѓ iх ёсць адзiнае агульнае - нянавiсць да заходняй дэмакратыi i лiбералiзму.
  Гiтлер адказаѓ з не зусiм сабе тыповай лаканiчнасцю, i рацыяналiзмам:
  - Справядлiва! Час заключыць дамову i пачынаць сумесныя баявыя дзеяннi!
  Сталiн з шырокай тыгрынай усмешак, свой ненатуральна буйных зубоѓ адказаѓ:
  - Я ѓжо аддаѓ загад! I дагавор гатовы!
  Фюрэр ухмыльнуѓся i пацiснуѓшы руку адказаѓ:
  - Загад важней дамовы!
  Моцныя сухапутныя войскi СССР увайшлi ѓ Iран i з бою сталi рухацца да Iндыi. А адначасова з надыходам зiмы буйныя сiлы рушылi на Аляску. Зразумела, з'яѓленне ѓ небе савецкiх самалётаѓ, а ѓ моры караблi i падводных лодак дадало саюзнiкам праблем.
  На баку Трэцяга рэйха ѓжо ваявала мноства савецкiх асаѓ. Двое з iх ужо атрымалi рыцарскiя крыжы. Першым узнагароджаным такiм ордэнам стаѓ Кажадуб. У яго быѓ рахунак у 123 знiшчаных англiйскiх i амерыканскiх самалётаѓ. Рэкорд сярод савецкiх добраахвотнiкаѓ.
  Але самы лепшы вынiк да Хафмана - 19 жнiѓня, якраз у дзень бамбардзiроѓкi Хiрасiмы яна збiѓ чатырохсоты самалёт, тым самым уставiѓшы ѓжо трэцi рэкорд. За гэта яго ѓзнагародзiлi ордэнам германскага арла з дыяментамi, а яшчэ раней за 350 самалёт пятай ступенню рыцарскага крыжа жалезнага крыжа з залатымi дубовымi лiстамi, мячамi, i дыяментамi.
  Iндыю прыкрывалi параѓнальна малалiкiя ангельскiя батальёны, а сiпаi каланiяльныя войскi перайшлi на бок Чырвонай армii. Больш жорсткiя баi кiпелi ѓ Iране. Там у Брытанii i ЗША куды больш сiл. Але колькасная перавага, а таксама бясцэнны вопыт ВАВ адбiлiся, i за два з паловай месяцы ѓвесь Iран аказаѓся цалкам вызвалены.
  Жорсткiя баi яшчэ кiпеѓ у Бiрме.
  Але ѓвогуле да новага года Iндыя, Пакiстан, Iран, Блiзкi ѓсход i ѓся сухапутная Азiя апынулiся пад кантролем СССР i Трэцяга Рэйха.
  Пасля чаго на сушы савецкiя войскi ѓступiлi ѓ Афрыку. Плюс зiмой разгарнулася сапраѓдная бiтва за Аляску.
  Амерыканцы пакуль баялiся наносiць ядзерныя ѓдары па СССР i спрабавалi дзяѓбцi Японiю. Але з трох атамных бомбаѓ, да канца года яны змаглi скiнуць толькi адну на Нагасакi.
  Трумэн iстэрычна патрабаваѓ павялiчыць колькасць ядзерных боегаловак, i ѓдасканалiць сродкi iх дастаѓкi.
  Немцы ж надыходзячы ѓ Афрыцы задумалi высадку ѓ Брытанii.
  1946 працякаѓ пад знакам агульных поспехаѓ каалiцыi дыктатарскiх дзяржаѓ. Афрыка на працягу года перайшла пад поѓны кантроль каалiцыi, але высадку ѓ Брытанii саюзнiкi здолелi адбiць.
  ЗША скiнулi атамную бомбу на Уладзiвасток, i яшчэ пяць на Японiю. Адну на Чукотку. I тры на тэрыторыi падкантрольныя Трэцяму Рэйху. У немцаѓ узровень рэактыѓнай авiяцыi i сiстэма СПА выраслi настолькi, што саюзнiкi з трох удач - дзве на Францыю i адну на Нарвегiю - саму Германiю зачапiць не ѓдалося.
  Але пакуль гiтлераѓцы не мелi атамнай бомбы, каб адказаць. Аб свеце гаворка не iшла. Вайна аказалася цяпер ужо без кампрамiсаѓ - на поѓнае знiшчэнне.
  Наступiѓ 1947 год. Пасля захопу Афрыкi i Азii пад кантролем Антызаходняй каалiцыi апынулiся амаль усе рэсурсы Усходняга паѓшар'я. Савецкiя войскi вялi наступленне ѓ Алясцы i Канадзе, немцы спрабавалi стварыць плацдарм у Лацiнскай Амерыцы i нарэшце, скончыць з Брытанiяй-метраполiяй.
  Ангельцы ж ператварылi свой "Востраѓ Свабоды" у непрыступную, марскую крэпасць. Але актыѓнасць ваѓчыных зграй i гераiчных савецкiх падводнiкаѓ прывялi да фактычнай блакады метраполii.
  А на змену сухапутным бiтвам, дашлi марскiя. На моры кiпелi нябачаныя бiтвы. Немцы мацней колькасцю i якасцю падводных лодак - у ЗША i Канады больш буйных надводных караблёѓ. Гэта значыць, абедзве iмперыi адзiн аднаго каштавалi. Або дакладней не iмперыi, сiстэма. Фармальная заходняя дэмакратыя супраць усходняга i германскага мiлiтарызму i таталiтарызму.
  Паядынак сiстэм...I рэсурсаѓ. А людскiх i прыродных рэсурсаѓ - больш у саюза дыктатараѓ. Як нi круцi, але хто мацнейшы, той i павiнен у канчатковым вынiку выйграць.
  Лацiнаамерыканскiя дыктатуры больш сiмпатызавалi фашыстам i мiлiтарыстам, але ѓсяляк iмкнулiся пазбегнуць маштабнага ѓцягвання сваiх краiн у другую сусветную вайну. Акрамя таго Сталiнскi бальшавiзм многiх адпужваѓ. Толькi Аргентына адкрыта далучылася да таталiтарнага саюзу. Немцы там назапашвалi сiлы, i бамбардзiравалi Iталiю.
  А савецкiя войскi спрабавалi развiць поспех на кантынентальнай тэрыторыi Амерыкi. Расцягнутасць камунiкацый, цяжкасцi з забеспячэннем групоѓкi i ѓпартае супрацiѓленне амерыканцаѓ перашкаджалi хуткаму поспеху.
  Савецкiя войскi прасунулiся зiмой, але летам 1947 года ѓжо амерыканцы перайшлi ѓ контрнаступленне. Адбiлася прычым вельмi негатыѓна страта якаснай перавагi СССР над Амерыкай. Распрацоѓка i давядзенне да розуму танка Т-54 моцна затрымалася i па-ранейшаму асноѓнай машынай, быѓ Т-34-85.
  Хадавыя якасцi гэтага танка параѓнальна нядрэнныя, але ад узбраення стала адставаць ад амерыканскага "Першынгу". Тым больш амерыканцы змаглi ѓсталяваць больш магутнае даѓжынёй ствала ѓ 73 ЭЛ i калiбра 90 - мiлiметраѓ зброю. Тым самым атрымаѓшы перавагу ѓ вогненным бою над савецкай машынай. I бранiраванне ѓ асноѓнага амерыканскага танка аказалася крыху лепей.
  IС-3, вядома ж, мог канкураваць са сваiм амерыканскiм апанентам, але гэтая цяжкая машына не была масавай.
  I рэактыѓны МIГ - 15 быѓ пакуль яшчэ ѓ стадыi распрацоѓкi. Так вырашальнага пералому дасягнуць не ѓдалося. Але i амерыканцы не змаглi кiнуць у Цiхi акiян загартаваныя савецкiя войскi, хаця баi кiпелi там страшныя.
  Затое ѓ 1947 годзе каалiцыя дыктатараѓ канчаткова замацавала свой кантроль над Аѓстралiяй i Новай Зеландыяй.
  ЗША скiнулi каля дваццацi атамных бомбаѓ, нанеслi сур'ёзную шкоду тым цi iншым гарадам i структурам, але дастаць змаглi толькi другарадныя гарады i пункты засяроджвання. Але людзей загiнула каля мiльёна, i гэта iстотна. Асаблiва пасля падзення ядзернай бомбы ѓ Афрыцы.
  У 1948 году ѓ Чырвонае войска, стаѓ, нарэшце, серыйна паступаць Т-54. Машына не пазбаѓленая недахопаѓ, але больш магутна ѓзброеная i жывучая, чым ранейшыя 34.
  З'явiлiся i першыя МiГ-15. Зрэшты, i амерыканцы павялiчылi выпуск рэактыѓных машын. Бiтва на знясiленне працягвалася. Савецкiя войскi прасоѓвалiся вельмi павольна, але змаглi ѓсё ж такi канчаткова адваяваць Аляску i стварыць плацдармы ѓ Канадзе. Прасоѓванне iшло серыяй паслядоѓны аперацый, на розных участках фронта. У баях бралi ѓдзел i немцы i японцы.
  Але Гiтлер адлыньваѓ ад пасылкi на амерыканскi кантынент буйных сухапутных сiл. Фюрэра моцна турбавала, што нямецкая нацыя кончылася, што выбiты мiльёны мужчын, а жанчыны не могуць знайсцi сабе мужа. Так што Адольф прыняѓ праз Рэйхстаг - беспрэцэдэнтнае решение6 дазволiць мужчыну мець чатыры жонкi. Католiкi пабурчалi крыху, але пагадзiлiся. Не iсцi ж у канцлагер. А мужыкоѓ у Еѓропе i насамрэч не хапала.
  Калi гiтлераѓцы i пасылалi салдат на забой, то з лiку замежных дывiзiй i каланiяльных войскаѓ. Але i савецкi саюз мог выкарыстоѓваць у бiтвах iндусаѓ i арабаѓ, якiх удалося прыхапiць Сталiну, а таксама кiтайцаѓ.
  1949 год для Амерыкi выдаѓся яшчэ цяжэй. Вайна зацягвалася, i праядалiся рэзервы капiталiстычнай эканомiкi. Акрамя таго саюз дыктатараѓ пераѓзыходзiѓ свабодны свет колькасцю рэсурсаѓ. Асаблiва людскiх... Чырвоная армiя працягвала павольна адцiскаць Амерыку. Тэмп прасоѓвання не перавышаѓ у сярэднiм аднаго - двух кiламетраѓ за дзень. Але за год ужо набягала прыстойная тэрыторыя.
  Вось, напрыклад, падчас першай сусветнай вайны, i некалькi гадоѓ стабiльна трымалася адна i таксама лiнiя фронта. А тут прымушалi Амерыку хоць вельмi марудна, але асядаць.
  Савецкая ваенная прамысловасць павялiчвала выпуск новай тэхнiкi. З'явiѓся ѓ серыйнай вытворчасцi танк IС-7 - верагодна шэдэѓр танкабудавання. Праѓда, вагой у шэсцьдзесят восем тон, але затое мацней за ѓсiх амерыканскiх мадэляѓ.
  У ЗША, праѓда "Першынг" змянiѓ больш дасканалы "Патон", з'явiѓся танк "Аѓраам" са 120-мiлiметровай даѓгаствольнай гарматай. Немцы змаглi развiць пiрамiдальны танк, якi да ѓзроѓню не саступае IС-7, а па бартах нават крыху лепш.
  Атамных бомбаѓ амэрыканцы скiнулi каля трыццацi, але ход вайны гэта iстотна не паѓплывала.
  1950 год... Нарэшце ѓ траѓня немцы i савецкiя войскi высадзiлiся ѓ Брытанii. Метраполiя змагалася амаль два месяцы i нарэшце ѓпала. Гэта ѓжо значны поспех. У Канадзе наступленне па-ранейшаму павольнае, але дакладнае. Самае iстотнае тое, што Янка ѓжо не мае вялiкiх поспехаѓ. На Цiхiм акiяне iх б'юць, страчаны Гавайскi Архiпелаг, i ѓжо японцы высадзiлiся ѓ Панаме, але былi адтуль выбiтыя.
  Краiны Лацiнскай Армерыкi трымаюць нейтралiтэт. Яны i не супраць атакаваць ЗША, але боязна атрымаць ядзернай зброяй на галаву.
  У ЗША ѓжо распрацоѓваюць вадародную бомбу.
  З некаторым спазненнем у 21 снежня 1950 г. праходзяць выпрабаваннi ядзернай зброi ѓ СССР.
  Збольшага затрымка была выклiкана тым, што Сталiн хацеѓ вырабiць некалькi зарадаѓ таемна i схаваць iх ад Гiтлера.
  А Германii ядзерную зброю выпрабавалi 29 красавiка. Пасля чаго ЗША нечакана абвясцiлi, што замарозяць ужыванне ядзернай зброi, калi гэты прыклад рушыць услед СССР i Трэцi Рэйх. Рашэнне збольшага разумнае. Гiтлер нечакана яго патрымаѓ i Сталiну, нiчога не заставалася рабiць, як да яго далучыцца.
  Савецкiя войскi ѓ лютым 1951 года нарэшце ѓступiлi на тэрыторыi кантынентальнай Амерыкi - Аляска не ѓ рахунак.
  Але янкi адчайна трымалiся. Яны праяѓлялi стойкасць i гераiзм. Паказалi сябе нядрэннымi салдатамi. I ѓ амерыканскiм войску, вельмi масава ваявалi жанчыны. Што не зусiм тыпова для Трэцяга Рэйхi i нават СССР. У прыватнасцi Сталiн аддаваѓ перавагу берагчы жанчын i пасылаць у якасцi гарматнага мяса iндусаѓ i кiтайцаѓ з арабамi.
  А ѓ траѓнi 1951 гады ѓ СССР таксама ѓвялi афiцыйна шматжонства. Акрамя таго, што гэта кампенсавала недахоп мужчын, такое рашэнне дапамагала асiмiляцыi ѓскраiн.
  А ѓ Лiстападзе загiнула Таронта, а ѓ снежнi Квебек. Моцны саюзнiк ЗША - Канада выйшла з гульнi.
  1952 г. мог бы стаць апошнiм у другой сусветнай вайне. ЗША задыхалiся ад напружання, iм аб'явiла, нарэшце, вайну Бразiлiя, а разам з ёй iншыя краiны Лацiнскай Амерыкi. У тым лiку i Мексiка. Але Амерыка працягвала ваяваць, адмаѓляючыся капiтуляваць. На працягу года ЗША страцiла амаль трэць тэрыторыi, але бiлiся янкi вельмi шчыльна i ѓпарта, i вайна перайшла на наступны год.
  Сталiну аказалася не наканавана дажыць да капiтуляцыi Злучаных Штатаѓ Амерыкi. Ад цяжкай працы, празмернага курэння, а таксама выпiѓкi, i начных дбанняѓ, правадыра хапiѓ iнсульт i 5 сакавiка 1953 года Iосiф Вiсарыёнавiч памёр.
  Абавязкi старшынi ДКА перайшлi да яго правай руцэ: Берыi. Ну, да гэтага зыходу вайну ѓжо вырашана. Савецка-нямецкiя войскi ѓжо акружылi Вашынгтон i амаль узялi Нью-Ёрк.
  Тое, што засталося ад Амерыкi капiтулявала 9 траѓня 1953 гады. Так скончылася Другая сусветная вайна. Саюз дыктатараѓ перамог, але надзвычай вялiкiм коштам.
  Гiтлер ненадоѓга перажыѓ Сталiна, па iронii лёсу памёр як у дзень яго нараджэння 21 снежня 1955 года. А Мусалiнi памёр яшчэ раней. Берыя як старшыня ДКА успадкоѓваѓ Сталiну, але пасля заканчэння вайны не захацеѓ раставацца з надзвычайнымi паѓнамоцтвамi i быѓ забiты ѓ сябе ѓ кабiнеце.
  Воѓчык-Паѓлiк склаѓ вельмi прыстойную гiсторыю. Часу гэта заняло нямала...
  Потым хлопчык крыху падрамаѓ на жалезным ложку i яму снiлася, зноѓ нешта жахлiвае.
  Воѓчык-Паѓлiк апынуѓся ѓ вежы ѓ адной камеры з Наташай. На iм быѓ дарагi гарнiтур, але месцамi падраны. Шпагу i ѓсю зброю забралi пры паланеннi, i груба абшукалi, забраѓшы грошы i ѓпрыгожваннi. Але пакуль пакiнулi боты i камзол. I ты сядзiш на пучку саломы. Цяпер ты хлопчык прыкладна гадоѓ на трынаццаць у сярэднiя стагоддзi. Гэта значыць крыху менш, чым у дванаццаць для дваццаць першага стагоддзя. Але цела трэнiраванае, прынц зразумела, развiты фiзiчнымi практыкаваннямi i фехтаваннем. Але не такi моцны i хуткi, як калi Воѓчык-Паѓлiк быѓ у несмяротнай плоцi. Але добрае i гэтае цела. Больш-менш здаровае, цэлыя ѓсе зубы, але больш адчувальнае. Вось пры затрыманнi аглушылi дубiнкай i, на галаве ѓспушыѓся важкi гуз.
  Залаты шлем забралi. I прыкавалi за шыю да сцяны. Але ланцуг доѓгi i можна ѓстаць. Побач з iм яго мацi. Наташа крыху змянiлася. Не такая шыракаплечая i мускулiстая, хоць жанчына стройная i моцная, таксама не са слабых, хай i не несмяротная ведзьма. Крыху старэй Наташкi, каля трыццацi гадоѓ па сучасных мерках, i вельмi прыгожая, твар больш далiкатны i не такi жорсткi. Спелая жанчына, ледзь блядней асмуглай ад загару Наташкi, i валасы светлыя, але не якiя аддаюць сiнню, а злёгку залацiстыя.
  Гэта была першая прыгажуня каралеѓства, якая нарадзiла ѓсяго двух дзяцей, i таму займаючыся спортам змагла захаваць дзявоцкую постаць. Па мерках сярэднiх вякоѓ, выглядае проста супер!
  Пакуль каралеву не паспелi абрабаваць, захапiлi ѓ палон спецыяльныя i верныя людзi без супрацiву. I на ёй ёсць упрыгожваннi, вельмi дарагая сукенка, маса каштоѓнасцяѓ, чобаты, вышытыя жэмчугам i золатам. Выдатная маладая жанчына, багатая, i вонкава суцэль спакойная. Пакуль не ѓ кайданах, i Воѓчык-Паѓлiк нават сорамна яго прыкавалi як шчанюка, i што яго гарнiтур месцамi парваны, праколаты, i бачныя плямы крывi.
  Але прынца хацелi ѓзяць жывым, атрымаѓшы вiдаць строгi загад i, не калолi, не секлi, а толькi злёгку аглушылi. Хаця баявы хлопчык адчайна супрацiѓляѓся.
  Але зразумела, што наперадзе iх чакаюць выпрабаваннi больш жорсткiя. Каралева сядзiць на ложку з пярынай i падушкамi, побач з ёй служанка.
  Воѓчык-Паѓлiк успомнiѓся фiльм: "Лэдзi i разбойнiк". Там таксама прыгожую жанчыну, дакладней дзяѓчыну трымалi ѓ больш-менш прымальнай вежы, з ложкам i пярынай i служанкай. А ѓпрыгожваннi забралi толькi перад пакараннем смерцю. I зараз iх чакае пакаранне. Прычым не гуманная сякера ката, а спальванне iнквiзiцыяй на вогнiшчы. Толькi перад гэтым у iх каты будуць жорстка выбiваць патрэбную iм iнфармацыю пра вельмi багатыя, скарбы кароны, i самае галоѓнае пра адну святую рэлiквiю, якая можа даць iнквiзiтарам каласальную сiлу, а можа i ѓладу над светам!
  Воѓчык-Паѓлiк пакурчыѓся, ён адвык ад звычайнага, хай i юнага i здаровага цела. Непрыемна сталёвы аброжак нацiраѓ дзiцячую шыю. I наогул гэта зневажальна сядзець на ланцугi, нiбы сабачцы. А ён крыху меѓ асобу i прынца, гэта значыць ганарлiвую. Калi ты гэта, i ты i не зусiм ты. I гэта зневажальна пачувацца шчанюком.
  Наташа глядзiць на яго. Яна гэта не зусiм яна - знешнасць каралевы. I розум, i ѓспрыманне i яе, i яе. Памяць жа ранейшага носьбiта iснуе. Але ваяѓнiцы-ведзьмы. I ѓ цябе падвойная памяць. I Воѓкi-Паѓлiка, якiх ужо ѓ вялiкай колькасцi розных мiсiй хай нават i чыста ѓ думках, пабываѓ i лiнiях, i прынца, у якога прыгод паменш, але таксама ѓ трынаццаць гадоѓ характар шмат у чым сфармiраваны.
  I звычкi таксама ёсць. Напрыклад, сядзець на бруднаватай саломе непрыемна, i гiдлiва, гарнiтур у прынца прыбраных, i адносна чысты. Ды i есцi хочацца. I папiць бы не мяшала. А чым напояць вязняѓ?
  Будуць iх трымаць на хлебе i вадзе, як простых вязняѓ? Або дадуць нешта больш раскошнае i падыходнае каралям.
  Вось у рамане "Дзесяць гадоѓ праз", у Бастылii, зняволеных нядрэнна кармiлi. Але гэта можа быць проста мастацкая выдумка. Або шляхетных асоб добра кормяць?
  Воѓчык-Паѓлiк уздыхнуѓ i спытаѓ у каралевы Наташы:
  - Будзем гатовы?
  Дзяѓчына найсвятлейшых кровей рашуча заявiла:
  -Заѓсёды гатовыя!
  Хлапчук-прынц хацеѓ нешта яшчэ сказаць, але дзверы даволi вялiкi зарыпелi. Нехта паварочваѓ ключ замка. I вось расхiнулiся з вельмi тоѓстага металу i камеру ѓвайшлi. Некалькi буйных спецыяльна навучаных турэмных вартавых, таксама пара катаѓ у балахонах, двое святароѓ у султанах, i жанчына ѓ манаскiм адзеннi.
  Больш высокi святар кiнуѓ погляд на каралеву i суха вымавiѓ:
  - Забраць у яе ѓсе ѓпрыгожаннi i амулеты!
  Жанчына ѓ манаскай расе падышла да Наташы, i апранаючы пальчаткi з тонкай скуры, пакорлiва вымавiла:
  - Выбачыце вашу вялiкасць, я павiнна абшукаць вас, каб вы не схавалi якога-небудзь амулета, якiм можа перашкодзiць д'яблу, пакаяцца нават на катаваннi!
  Сьвятар строга заѓважыѓ:
  - Гэта не вялiкасць, а падазраваная ѓ вядзьмарстве! Калi яна будзе супрацiѓляцца, варта яе патрымае!
  Наташа з ганарлiвым выглядам вымавiла:
  - Не варта я сама!
  I стала здымаць з сябе ѓпрыгожваннi. Ваѓку-Паѓлiку ѓспомнiѓся раман "Айвенга". З Рэбекi тады таксама знялi ѓсе ѓпрыгожваннi i яркiя ѓсходнiя тканiны. Яна засталася ѓ адным толькi белым балахоне, маленькiя ступнi дзяѓчыны былi босыя. Ды вiдаць не вельмi прыемна па ангельскай колкай зямлi iсцi басанож дзяѓчыне з багатай сям'i з не агрубелымi падэшвамi. А можа i зябка. Дарэчы, у экранiзацыях Айвенга не вiдаць, басанож Рэбека цi не.
  А вось цiкава цi разуюць каралеву Наташу?
  Манахiня склала дыядэму, завушнiцы, пярсцёнкi i бранзалеты ѓ мяшок. Потым ветлiва папрасiла дазволу абмацаць Наташу, каб паглядзець не ѓтаiла цi яна чаго-небудзь.
  Сьвятар строга загадаѓ:
  - Яе мабыць прыйдзецца распрануць!
  Наташа ѓспыхнула, i тупнула нагой у туфлi:
  - Ды як вы можаце!
  Сьвятар рыкнуѓ:
  - Вас павiнны агледзець на прадмет плям ведзьмы! I не бянтэжцеся, на прэнгу вiсець разам з сынам вы будзеце аголенымi! Калi, вядома ж, не прызнаецеся адразу, i не адкрыеце, дзе схаваны скарбы!
  Наташа злосна рыкнула:
  - Нi за што!
  Сьвятар раѓнуѓ у адказ:
  - Трымайце яе! Правядзем больш дбайны ператрус!
  Стражнiкi схапiлi прычым вельмi шчыльна каралеву. А манашка ѓ пальчатках стала расшнуроѓваць яе гарсэт. Наташа адчайна супрацiѓлялася i спрабавала брыкацца. Яе нечакана ѓдарыѓ па твары ахоѓнiк i каралева ѓскрыкнула. Манахiня была вопытная турэмшчыца i вельмi спрытна расшнуравала сукенку i сарвала яе. Затым рушыла ѓслед блузка i спаднiца. Наташа адчула ѓ сабе сорам. Алег сумесь абурэння i адначасова ѓзбуджэння падлетка, пры якiм распранаюць прыгожую жанчыну. Вось з каралевы сарвалi i туфлi, i потым панчохi. Якая ѓ яе хупавая ножка. У Наташы ступнi хоць i прыгожыя былi, але буйныя, i агрубелыя ад пастаяннага хаднi басанож. А ѓ каралевы яны меншыя, i куды больш спешчаныя.
  Вось адну панчоху схлусiлi потым другую. Яшчэ адну спаднiцу спрытна вызвалiла манашка. Каралева засталася босы, i ѓ станiку вышытым дыяментамi, i трусiках. Гэта ѓсё адзенне апальнай найсвятлейшай асобы.
  Манахiня павярнулася да святара, вiдаць, галоѓнага з iнквiзiтараѓ. Той завагаѓся, але ѓ камеру ѓвайшоѓ яшчэ адзiн чалавек у багатай султане i чалме са смарагдамi. Ён люта вымавiѓ:
  - Ну што стаiце, распранайце яе далей! Ведзьма павiнна быць абшукана да канца!
  З каралевы манашка акуратна зняла станiк, затым сцягнула трусiкi. Аголiла ѓлонне Венеры. Наташа хацела яго прыкрыць i лiтаральна згарала са сораму. Але яе рукi трымалi моцныя i трэнiраваныя турэмшчыкi.
  Воѓчык-Паѓлiк адчуѓ у сабе наймацнейшае ѓзбуджэнне. Прыгожую жанчыну распранулi перад падростам, а ѓ сярэднiя стагоддзi, хлопчыкi хоць i не вялiкiя па росце, але вельмi развiтыя. Мужчынская дасканаласць у прынца ѓстала i лiмiтава набрыняла. Так хацелася пусцiць у ход рукi, але ѓ прысутнасцi iншых людзей гэта рабiць сорамна.
  Iнквiзiтар у султане са смарагдамi загадаѓ:
  - Агледзь Чарльз яе цела на прадмет плям ведзьмы ...
  Святар падышоѓ у аголенай, прыгожай, фiгурыстай жанчыне. Каралева ѓвесь час практыкавалася i фехтавала, таму ѓ яе не было лiшняга тлушчу, i нават быѓ бачны прэс, хай i не такi рэльефны як у Наташкi ѓ яе ранейшым целе. Яна прыгожая, але знешне iнквiзiтар захоѓваѓ непранiкальны твар. I яго рукi i пальчатках, ледзь не дакраналiся цела, i агляд каралевы насiѓ дзелавую цiкавасць. Але скура маладой жанчыны, чыстая, гладкая, пяшчотная, бледная, таму што загараць каралева магла рэдка i толькi там, каб яе не бачылi.
  Але вiдавочна было вiдаць, што ѓ яе не будзе заган i плям. Воѓчык-Паѓлiк адчуѓ раптам, што яго ѓзбуджэнне спала. Ён быѓ яшчэ занадта малы цялесна, каб быць перапоѓненым гармонамi, i пакутлiва пакутаваць, калi iх нельга выкiнуць. Але яго маму прынiжаюць, i аглядаюць каты. I гэта ѓжо не ѓзбуджае, а выклiкае гнеѓ. Бурны гнеѓ найсвятлейшага i распешчанага хлапчука.
  Воѓчык-Паѓлiк, скарыстаѓшыся тым, што ланцуг на аброжку даволi доѓгi, падскочыѓ i здолеѓ дацягнуцца нагой да заду iнквiзiтара якi аглядае яго мацi. Удар быѓ балючым, i святар упаѓ. Дагадзiѓ галавой, але не моцнай у жывот каралевы, i тая лягнула яго каленкай у падбародак.
  Iнквiзiтар у султане са смарагдамi загарлапанiѓ:
  - Узяць гэта шчанюка i ѓсыпаць яму, розгамi добранька!
  Сьвятар нiжэй запярэчыѓ:
  - Нельга лупцаваць найсвятлейшую асобу без рашэння суда!
  - А катаваць?
  Сьвятар шэптам адказаѓ:
  - Суд ужо даѓ дазвол на катаваннi, але без калецтва, i толькi каб здабыць iнфармацыю!
  Iнквiзiтар злосна адзначыѓ:
  - А катаванне каб дамагчыся прызнаннi ѓ вядзьмарстве?
  Сьвятар цiха прашаптаѓ:
  - Iмператару патрэбныя скарбы, i ён абяцае нават адпусцiць, хлопчыка i жанчыну, калi яны раскажуць i выдадуць уваход у схованку!
  Iнквiзiтар у султане злосна вымавiѓ:
  - А навошта цягнуць? Будзем катаваць каралеву i прынца прама зараз! Тым больш казаць яны не жадаюць!
  Сьвятар кiѓнуѓ:
  - Сэнсу цягнуць няма! У склеп iх!
  Воѓк-Паѓлiка схапiлi вартаѓнiкi i груба сталi зрываць адзенне. Яны былi вельмi моцнымi, вiдаць спецыяльна падбiралi лепшых вязняѓ ахоѓваць найбольш каштоѓных вязняѓ. Таму яны лiтаральна разарвалi камзол, кашулю, штаны, сарвалi боты. Воѓчык-Паѓлiк апынуѓся зусiм голым, толькi ѓ адных трусах.
  Яму адчапiлi ашыйнiк i пацягнулi па лесвiцы разам з Наташай. Ваѓку-Паѓлiка падумалася, што, напэѓна, вось так у адных трусiках неслi ѓ катоѓню i Хлопчыка-Кiбальчыша. Зрэшты, у Воѓкi-Паѓлiка ѓсё-такi ёсць над рэальным прынцам фора, боль ён адчуе рэальную, але па-сапраѓднаму ѓсё роѓна не памрэ, а вось атожылак каралеѓскага роду куды больш бы баяѓся на яго месцы, бо на Хэпi-энд, яму разлiчваць не даводзiцца. Нават калi i раскажаш сакрэт, усё роѓна спаляць як ведзьмака - лiшняя сведка нiкому не патрэбен.
  Дарога ѓ падвал не надта доѓгая, усё ѓ адной вежы. Вязням знакамiтым наверсе, месца допыту нiжэй.
  Воѓчык-Паѓлiк хоць i чуѓ, што на прылады катаванняѓ лепш не глядзець, цiкава тарашчыѓ вочы. Тут вельмi багаты арсенал iнквiзiцыi. I чаго толькi не было. I абцугi, i крукi, i пруты, i свердзелы, i маса iншых прадметаѓ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Воѓчык-Паѓлiк сустрэла рудая жанчына-кат, спецыялiст па катаваннях дзяцей. Ён паглядзела на прыгожага, мускулiстага хлопчыка, i яе вочы ѓзбудзiла сладастрасны юрлiвасцю.
  Схапiѓшы босую хупавую ножку прыгожага хлапчука, ён прабуркавала:
  - Як прыемна катаваць такога мiлага хлопчыка!
  Спрытна выхапiла з камiна распаленыя шчыпцы i прыклала iх да круглай пятачкi Воѓчык-Паѓлiка. Боль для не агрубелай падэшвы прынца быѓ жахлiвы, i ён тузануѓся, вырываючы з крыкам нагу.
  Рудая жанчына-кат засмяялася i сунула чырвонае ад спякота жалеза да жывата хлопчыка. I як стукне ботам у пахвiну. У Воѓкi-Паѓлiка перахапiла дыханне.
  А рыжуха кiѓнула:
  - На прэнг iх абаiх!
  Катаванне старажытная. Рукi звязваюць за спiной i заломлiваюць, ад чаго саставам вельмi балюча. Воѓчык-Паѓлiка адчуваѓ, як палае абпаленае катаванне, i пухiры бачыѓ на скуры жывата. А вось заламалi яму рукi i пацягнулi ѓгару. I з плячэй вырываюцца суставы. Наташа або каралева канчаткова аголеная. I яе таксама на прэнг уздрыгваюць. Вiдаць, як напружылiся ѓ дзяѓчыны мышцы. Наташа спрабуе брыкацца, але яе цяглiцы не такiя моцныя, а навыкi стромкiя.
  Воѓчык-Паѓлiк адчувае, як яго выгiнае i нахiляецца, але кат рэзка тузае i суставы пракручаны i босыя ногi хлопчыка адарваныя ад падлогi. Вось яго паднiмаюць вышэй. Ногi ѓстаѓляюць у калодку, ад чаго дадатковая вага i куды балючай.
  Воѓчык-Паѓлiк адчувае, як зацiскаюць лодыжкi ѓ калодкi. Яны цяжкiя i з крукамi для таго, каб вешаць гiры i расцягваць ахвяру. Хлопчык сцiснуѓ мацнейшыя зубы, каб не крычаць. Трэба быць мужным на катаваннi.
  Выклiкаць сабе, што насамрэч не балiць. Вось як хлопчык, якога катавалi фашысты. Заганялi iголкi пад пазногцi, а ён уяѓляѓ, што гэта коле вожык.
  Або Мальчыш-Кiбальчыш. Калi яго катавалi, яму надавала сiлы, што ворагi яго яшчэ больш баяцца.
  Вось падвешваюць гiрку за крук. Боль у расцягнутым целе становiцца мацнейшым. А вось i каралева голая, i таксама яе на дубе. Наташа трывае, скiнула зубы i стараецца не рыпець. Яе скура такая белая, не залацiста-алiѓкавая, сгуглая ад загару як звычайна. Маладая жанчына пацее ад болю, ёй таксама вешаюць гiры. Мускулiстае, трэнiраванае цела каралевы напружваецца.
  Воѓчык-Паѓлiк адчувае ѓ сабе ѓзбуджэнне i мужчынскае дасканаласць зноѓ уздымаецца. Рудая чартоѓка рагоча i рыкае:
  - Хлопчык ѓзбудзiла!
  I рэзка парвала трусы i сцiснула яйкi рукамi. А яны ѓ такiя моцныя.
  Воѓчык-Паѓлiк не вытрымаѓ i залямантаваѓ. Ад болевага шоку ѓ яго памутнела ѓ вочы. Здаецца, вось-вось яйкi лопнуць. Гэта сапраѓды такое катаванне, што ламалiся i савецкiя генералы.
  Рудая жанчына-кат прашыпела:
  - Кажы, дзе ѓваход у скарбнiцу?
  Пiсцы рыпнулi пёрамi, гатовыя запiсваць прызнанне, вырванае на прэнгу.
  Воѓчык-Паѓлiк прашыпеѓ:
  - Ды пайшла ты...
  Рудая сцiснула мацней i Воѓчык-Паѓлiк адключыѓся. Ачуѓся ад вядра халоднай вады. Са свядомасцю вярнуѓся i боль. Звязкi расцягнуты на прэнгу, але асаблiва балюча ѓ пахвiне, з напалову раздушанымi яйкамi. Тупа ные i абпаленая абцугамi пятка. Каты вешаюць дадатковыя гiры, ад чаго боль у плячах i звязках узмацняецца. Здаецца, вось-вось рукi i ногi адарвуцца.
  Воѓчык-Паѓлiк спрабуе супакоiць сабе, што парвацца яму не дадуць, i што хутка расцяжэнне скончыцца. А пакуль уявi сабе, што ты пiянер. Або... Вось Наташу капiтальна расцягнуѓ i сталi бiць пугай. Каты секлi без асаблiвай злосцi, нетаропка, каб прычынiць максiмум болю. Доследная Наташа, вiдаць за стагоддзi жыцця i тысячы мiсiй навучылася кантраляваць боль i эмоцыi, i нават не стогне. Мала таго ѓсмiхаецца.
  Настрой i ѓ Воѓчык-Паѓлiк паднiмаецца. А што, калi ѓявiць, што боль - гэта прыемна? Некаторым гэта падабаецца. На спiну хлапчука раптоѓна абрынуѓся не лазовы, а жалезны прут, урэзала сама рудая. Цела прынца скаланулася. Воѓчык-Паѓлiк уздрыгнуѓ i рыкнуѓ:
  - Ну, ты сатана!
  Рудая ѓдарыла яшчэ раз... Лопнула загарэлая скура прынца... Палiлася кроѓ.
  Пасля чаго яна прагыркала:
  - Жароѓню пад ногi i лупiць пугай.
  Калi хвошчаць бiзунамi гэта не так ужо i страшна. А вось босыя падэшвы хлапчукi вышмаравалi алеем, i змясцiлi пад iх жароѓню. Агонь запалаѓ. I гарачыя патокi паветра абрынулiся на дзiцячыя пяткi. Спачатку боль быѓ не такi ѓжо i моцны. Але жар назапашваѓся i палiла мацней. I каралеву Наташу таксама смажылi. I гэта так прыгожа, калi такiя панадлiвыя ножкi дзяѓчыны ѓ агнi.
  Воѓчык-Паѓлiк зноѓ адчуй ѓзбуджэнне, хоць яго яйкi ад моцнага здушвання рукой жанчыны-ката i апухлi. I эрэкцыя аказалася вельмi балючай. А ѓдары пугi па целе, ужо амаль не адчувальныя на фоне болю, якi затапiѓ расцягнутыя звязкi цела, i падсмажваюцца пяткi.
  Вось рудая ѓзяла ѓ рукi жалезны прут з распаленым канцом, i як ткне яго ѓ падпаху Воѓку-Паѓлiку. Зноѓ боль, хлопчык тузаецца, i ледзь не вывiхнуѓ сабе скiвiцу, каб не закрычаць.
  Рудая шамацiць, скаля буйныя, як у каня зубы:
  - Кажы, дзе ѓваход у скарбнiцу!
  I прыпякла ѓ iншую, дзiцячую падпаху прынца. Потым зноѓ апусцiла дубец у камiн. Стала гартаваць. Воѓчык-Паѓлiк выцiснуѓ ѓсмешку, боль запаѓняла дзiцячае цела прынца, але яна ж i выклiкала ѓзбуджэнне, ад чаго адчуваннi былi амаль прыемнымi.
  Рудая чартоѓка, добранька распалiѓшы прут, дастала яго i паднесла да дзiцячага твару Воѓкi-Паѓлiка, зароѓ:
  - Гавары шчанюк! Ну, дзе схаваны скарбы:
  Хлопчык дзёрзка адказаѓ:
  - Дзе? У Карагандзе!
  Распаленае жалеза кранула гладкай, дзiцячай шчокi хлапчукi. Воѓчык-Паѓлiк адчуѓ дзiкi боль i адначасова страх што ён будзе знявечаны. I вельмi захацелася прызнацца. Але потым у галаву стукнула. Ты будзь як пiянер на прэнгу! Iх не змаглi зламаць катаваннi.
  Рудая чартоѓка рыкнула:
  - Будзеш казаць?
  I ѓжо другую шчаку знявечыѓ з болем прут. Воѓчык-Паѓлiк маѓчаѓ. Жанчына-кат павярнула кранiк, i жароѓня пад босымi нагамi хлопчыка запалала мацней. Затым па яе знаку два памагатыя-ката ѓзялi з камiна ѓжо адмысловыя бiзуны з калючага дроту, што распалiлася да чырвона.
  Воѓчык-Паѓлiк здрыгануѓся. Гэта выглядала страшна. Але боль - гэтае ж моцнае адчуванне, а яно можа пры пэѓным настроi думкi быць i прыемным.
  Вось уявi, што цябе венiкам хвошчаць у лазнi. I хлапчук нават заѓсмiхаѓся, калi на яго i без таго збiтае цела абрынуѓся, чырвоны ад жару, калючы дрот.
  Але гэта балюча, вельмi балюча, i ты лiтаральна ѓ цунамi пакутаѓ. Для сярэднiх вякоѓ катуюць i сапраѓды крута. I каралеву Наташу сталi хвастаць распаленым дротам. I яна таксама ѓсмiхаецца, як прастытутка , калi клiент лезе ѓ трусы, i казыча рукой шапiках.
  Ад такiх думак хлапчук-прынц адчувае моцнае ѓзбуджэнне, i яго мужчынскае дасканаласць тырчыць як калок. Рудая злавацца. Падыходзiць да камiна, дастае з агню спецыяльнымi абцугамi, шырокую паласу жалеза. I падносiць яе да грудзей хлопчыка. Кранула аголенай скуры, нацiснула i скалячы зубы вымавiла:
  - Ну, што балюча?
  Воѓчык-Паѓлiк дзёрзка адказаѓ:
  - Нiяк не! Нiбы баба шылам кальнула!
  I атрымаѓ удар вастрыём бота ѓ пахвiну. Боль i сапраѓды моцны, але хлопчык пераканаѓ сябе, што гэта прыемна, i таму не плакаѓ, не крычаѓ, а скалiѓся.
  Рудая злавалася ѓсё больш i больш. Выхапiла распаленыя шчыпцы з агню, i схапiла хлапчука за падбародак. Крутанула. Затым стала ламаць распаленымi абцугамi дзiцячыя хлопчыкi на нагах. I адначасова працягваючы смажыць пяткi.
  Воѓчык-Паѓлiк iстэрычна хiхiкаѓ. Боль быѓ такi, што лiтаральна зводзiла з розуму. Але прынц, адчуваѓ у сабе надзвычай азарт.
  Рудая дзеѓка-кат ламала пальцы на нагах хлапчука i хрыпела:
  - Будзеш казаць? Дзе скарбы?
  Воѓчык-Паѓлiк дзёрзка адказаѓ:
  - Замоѓкнi тупую пачвару! Ня будзе тваё ведай скарб!
  I яму зноѓ ламаюць пальчыкi на нагах. Зрэшты, рудая гарпiя, яшчэ адно катаванне прыдумала. Вось каты ѓставiлi яму ѓ зубы варонку i падлучылi шланг. I давай улiваць у горла лядоѓню ваду. Таксама старажытнае i эфектыѓнае катаванне. Вось ужо ѓ цябе раздзiмаецца жывот i душыць грудную клетку. I адначасова дзеѓка-кат з агнiстай шавялюрай дастае чарговую паласу распаленага жалеза. I прыкладвае яе да перапоѓненага жывот хлапчука. Той рыгае вадой, i мачыцца спантанна.
  I пачынае шыпець жароѓня, што палiць босыя ногi прынца.
  Рудая дае сiгнал катам:
  - Задаволена!
  I з вялiкiм намаганнем ламае апошнi палец босай нагi хлопчыка. Пасля чаго рыкае:
  - Сволач мы цябе зламаем!
  I дзяѓчына-кат дастае вострыя, распаленыя iголкi з iншага камiна, i пачынае калоць хлопчыка Воѓчык-Паѓлiка ѓ нервовыя канчаткi. Гэта страшэнна балюча. Але хлапчук працягвае шчэрыцца. Хоць адначасова яго лупяць распаленым дротам па спiне i баках. А тут яшчэ i салёнай вадзiцай пырскаюць.
  Нiбы ѓзарваѓся бомбамi дзiкi боль. Але ѓсё роѓна, прытомнасць не згасла. Хлапчук быѓ пераѓзбуджаны i таму не адключаѓся. А боль быѓ сумессю пакуты i задавальнення. Як, мусiць, для жанчыны згвалтаванне. Калi яна адначасова з болем адчувае i аргазм.
  Вось i Наташка, мяркуючы па твары блажэнствуе нягледзячы на жароѓню пад босымi нагамi, i ѓдары распаленым дротам па целе.
  Воѓку-Паѓлiку зноѓ дзiцячыя шчокi прыпалiлi, на гэты раз шырэйшай паласой. I падпалiлi паходняй падпахi. Пракалолi доѓгай распаленай iголкай цела наскрозь. Потым зноѓ калолi.
  Пакуты могуць быць рознымi. Iнквiзiцыя старалася. Вось i ѓ пятую кропку сунула жанчына-кат распалены прут. Боль дзiкая i асляпляльная.
  А вось i да валасоѓ хлопчыка паднеслi паходню i падпалiлi. Гэта i зусiм страшна.
  Воѓчык-Паѓлiк холадна буркнуѓ:
  - Па паголеных валасах не плачуць!
  Рудая жанчына-кат у адказ як схопiць хлопчыка распаленымi абцугамi за нос, i рэзка тузане. Воѓчык-Паѓлiк дзяцюк раѓнуѓ:
  - Цiкаѓнай Барбары на кiрмашы нос адарвалi!
  I яму сапраѓды вырвалi палову носа, калечачы хлопчыку. А потым распалены ѓ срацы прут падняѓся вышэй... Прайшоѓ да страѓнiка напоѓненага вадой i прапалiѓ абалонку.
  Воѓчык-Паѓлiк ледзь не страцiѓ прытомнасцi ад болевага шоку, але змог гаркнуць:
  - Не скажу!
  Рудая чортаѓ, узяла i сама стала бiць хлопчыка распаленым дротам у дзiкiм жарсьцi. Затым падскочыла да жароѓнi, i выхапiла распаленыя да бела шчыпцы ѓ спецыяльнай печы, дзе гарэѓ вугаль, i асаблiвы запал як у домнi.
  Жанчына-кат рэзка схапiла распаленым да бела шчыпцамi Воѓчык-Паѓлiка за яйкi i тузанула. Мужчынскi корань вырваѓся, i хлапчук-прынц атрымае такi болевы шок, што па-сапраѓднаму страцiѓ прытомнасць. I звычайнае цела не вытрымала перагрузкi. Душа Воѓкi-Паѓлiка вылецела са знявечанай плоцi катаванага i смяротна разадранага хлопчыка.
  I ѓ галаве бесцялеснай, але здольнай думаць i ѓспрымаць душы, гудзела песня;
  Патрапiѓ у фашысцкi страшны палон,
  Плыву па хвалях болю страшнага!
  Але сьцякаючы крывёй, песнi спяваѓ,
  Бо з сэрцам сябруе пiянер бясстрашным!
  
  I я скажу вам цвёрда каты,
  Што радасьць гнюсную, вылiлi вы дарэмна!
  Мяне скажа слабы прамаѓчы,
  Бо боль пакутлiвы i папросту жудасны!
  
  Але ведаю, цвёрда веру я,
  Фашызм скiнуты будзе ѓ бездань!
  Абдасць вас злосных полымя бруя,
  А ѓсе хто загiнулi, весялячыся, уваскрэснуць!
  
  I нашая вера ѓ камунiзм моцная,
  Узляцiм як сокал, станем зорак усiх вышэй!
  Хай ракi мёда пацякуць вiны,
  Увесь свет, парад зычны горан пачуе!
  
  I аѓтамат сцiснуѓшы моцна пiянер,
  Па вышэй у неба юны паглядзi-ка!
  I пакажы вагальным прыклад,
  Твой гальштук яркi, як у колеры гваздзiка!
  
  Айчына для мяне ты значыць усе,
  Родная мацi i сэнс усяго юнага жыцця!
  Няхай пакуль нялёгкае быцьце,
  Пакутуе наш народ пры злым фашызме!
  
  Але волю хлопчык чырвоны напружы,
  Плюнь у морду з пякельнай свастыкай бандыту!
  Хай здрыгануцца ѓ шаленстве ворагi,
  I будуць чырвонай армiяй разбiтыя!
  
  СССР - святая краiна,
  Што падарыла камунiзм народам!
  Як мацi сваё нам сэрца аддала,
  За шчасце, мiр, надзею i свабоду!
  Воѓчык-Паѓлiк прачнуѓся, калi ѓ камеру ѓвайшлi мiлiцыянеры. Яны далi зноѓ папiць з мiскi вады. Добра, хоць вада была чыстая, без пяску. А потым далечы i сутачную пайку хлеба. Беднавата, вядома.
  Але марыць голадам у карцэры нельга па законе. Паѓлiк-Воѓчык паеѓ падзякаваѓ, канваiрам.
  I зноѓ апынуѓся ѓ цемры. Падумаѓ, што калi наступным разам павядуць да следчага, то чым вяртацца ѓ карцэр лепш падпiсаць. На самай справе навошта добраахвотна ператвараць сваё жыццё ѓ пекла. Сто гадоѓ пайдуць як сон у iмгненне вока. I навошта сябе лiшнi раз мучыць. А так можна атрымаць асалоду ад ѓлады над хлапчукамi, што ѓжо дастаѓляе задавальненне. Бо гэта так прыемна панаваць над сабе падобнымi. А тут ты можаш толькi цiснуць пацукоѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк каб адцягнуцца ад цемры, холаду, пiску i смуроду зноѓ стаѓ складаць;
  Чарговая АI. Фюрэр загадаѓ зрабiць новыя танкi серыi "Е", у выглядзе самаходак, i прыцягнуѓ да гэтага лепшых адмыслоѓцаѓ. Немцы засяродзiлiся на САУ Е-10. У вынiку чаго да чэрвеня 1943 года быѓ увасоблены ѓ метале маленькi шэдэѓр. Машына шчыльнай кампаноѓкi - трансмiсiя i рухавiк разам, вышыня ѓсяго метр трыццаць пяць сантыметраѓ. Пры вазе дзесяць тон машына мела лабавую браню 60 мiлiметраѓ, хто кампенсаваѓся вялiкiм вуглом рацыянальнага нахiлу i бартавую 30-мiлiметраѓ. Усяго два члены экiпажа. Гармата ѓ 75-мiлiметраѓ калiбра - 48 ЭЛ. I рухавiк 400 конскiх сiл забяспечвае хуткасць парадку 80-90 кiламетраѓ за гадзiну.
  Задаволеная простая ѓ вытворчасцi i лёгкая самаходка, нiзкая, малапрыкметная, лёгка маскiраваная, абяцала стаць вельмi перспектыѓны, i галоѓнае масавай прыладай. Каб яго выпрабаваць Гiтлер, у якi раз адклаѓ наступ на Курскай дузе. Сталiну гэта ѓжо надакучыла i 1 жнiѓня савецкiя войскi ѓдарылi першымi. У двух напрамках - арлоѓскiм i харкаѓскiм. Але на поѓднi мацнейшая групоѓка Майнштэйна адбiла савецкiя ѓдары. А на поѓначы немцы супрацiѓлялiся больш упарта, чым у рэальнай гiсторыi. Iх "Пантэры", "Тыгры", "Фердынанда" ѓ абароне куды мацней, чым у наступленнi. I дзейнiчалi эфектыѓна. Паказала сябе вельмi баяздольнай i САУ Е-10. Савецкiя войскi змаглi ѓзяць Арол толькi 30 кастрычнiка. I тое таму, што частка нямецкiх сiл аказалася, адцягненая на вайну ѓ Iталii.
  Да сярэдзiны лiстапада наступ савецкiх войскаѓ канчаткова спынiѓся. Чырвоная армiя панесла вялiзныя страты, асаблiва ѓ танках. Сталiн нават завагаѓся. I хацеѓ прапанаваць перамiр'е. Але Жукаѓ, i iншыя, звярнулi ѓвагу - што немцаѓ заѓсёды бiлi зiмой. I хутчэй за ѓсё так будзе i на гэты раз. Мо так яно i было б, калi не САУ Е-10. Дадзеная машына хутка стала масавай. У лоб яна не прабiвалася Т-34-76 з-за вялiкага кута рацыянальнага нахiлу бранi ѓ сорак градусаѓ ад гарызанталi.
  У борт машына некалькi ѓразлiвей, але нiзкi сiлуэт ужо сама па сабе нядрэнная абарона, плюс хуткасць i манеѓранасць. Акрамя таго самаходка вельмi разгортвалася, становячыся сваiм самым абароненым бокам.
  Але самае галоѓнае гэта тэхналагiчнасць i малая вага. Яна выраблялася з вялiкiх i ва ѓсё нарастальных колькасцях, i па снезе ездзiла нават лепш, чым Т-34, а тым больш серыя КВ.
  Немцы нават згарнулi вытворчасцi Т-4 i Т-3 дзеля Е-10, i скарацiлi выпуск "Тыграѓ" i "Пантэр", дзеля Е-10. Машына, iдэальна падыходзiла для дужання з савецкiмi танкамi, i добрая i для наступу i для абароны. Савецкiя войскi спрабавала наступаць на Харкаѓ у снежнi i студзенi, але трапiлi ѓ пастку Майнштэйна i пацярпелi поѓнае паражэнне. Мала таго немцам нават удалося развiць поспех i ѓзяць Курск, i Арол.
  Крыху лепшыя справы для Чырвонай армii iшлi ѓ цэнтры. Там з баямi ѓдалося прасунуцца, на пяцьдзесят-шэсцьдзесят кiламетраѓ, але рэзервы пайшлi на закрыццё пралома на паѓднёвым флангу i не атрымаѓшы падтрымкi савецкiя войскi спынiлiся.
  На Ленiнградскiм фронце, Чырвоная армiя з упартымi баямi прасунулася ѓсяго на пятнаццаць кiламетраѓ i спынiлася, нясучы велiзарныя страты.
  Немцы змаглi перажыць, на гэты раз зiму i пазбегнуць катастрофы. Некалькi горш для фрыцаѓ справы iшлi ѓ Iталii. Там саюзнiкi змаглi ѓзяць Неапаль. Але таксама панеслi каласальныя страты, страцiѓшы частку баявога духа. Дарэчы, малы памер Е-10 рабiѓ яго добрым сродкам для барацьбы з ворагам ва ѓмовах панавання супернiка ѓ паветры.
  Наступiла вясна. Стала цяплець. Немцы абзавялiся i новай машынай Е-15. Фактычна гэта была мадэрнiзацыя Е-10. Толькi браня стала таѓсцейшай. Лабавая ѓ 82-мiлiметра пад вялiкiм нахiлам. Бартавая 52-мiлiметры, плюс каткi. Гармата надтачыла ствол да 70 ЭЛ як у "Пантэры". Вага танка ѓзрасла да 16 тон, але гэта кампенсавалася больш магутным у 550 конскiх сiл рухавiком. Новая САУ, не прабiвалася ѓ лоб Т-34-85, i мела вялiкую верагоднасць нахiльнай браней адправiць у рыкашэт i снарады цяжкага, савецкага танка IС-2. Е-15 захаваѓ усе добрыя якасцi ранейшай мадэлi - нiзкi сiлуэт, малапрыкметнасць, хуткасць i манеѓранасць, але стаѓ больш жывучым, а яго прабiвала на дыстанцыi бою ѓсе танкi антыгiтлераѓскай каалiцыi. Акрамя таго ѓ немцаѓ з'явiѓся ѓ серыi i рэактыѓны знiшчальнiк МЕ-262, вельмi хуткi, моцна ѓзброены i галоѓнае жывучы. Асаблiвасцю дадзенага самалёта, было тое, што два рэактыѓных рухавiка дазвалялi зрабiць машыну цяжэйшай, а такiм чынам лепш абароненай. Ды i чатыры 30-мiлiметровыя авiягарматы, плюс рэактыѓны снарады, гэтае вельмi магутнае ѓзбраенне.
  Сур'ёзнай машынай стаѓ i ѓнiверсальны ТА-152. Падобна Фокке-Вульф дадзены самалёт апынуѓся шматмэтавым: i штурмавiком, i знiшчальнiкам, i франтавым бамбавiком. Сапраѓдны баявы конiк, толькi больш хуткасны i манеѓраны чым F-190. Так што немцы кардынальна ѓзмацнiлiся.
  Аднак пагроза высадкi саюзнiкаѓ у Нармандыi, замiнала фрыцам пачаць вялiкi наступ на СССР. Гiтлер змушаны быѓ узмацняць свае войскi ѓ Францыi i Iталii. Вайна на два фронты цяжкая. А Сталiн таксама ѓзмацняецца. Штампуе новыя танкi: IС-2 i Т-34-85. А таксама новыя самалёты больш хуткасны ЛА-7, i больш манеѓраны ЯК-3. Зрэшты, апошнi, не замянiѓ ЯК-9 з прычыны сваёй дарагоѓлi. А ѓ немцаѓ з'явiѓся i бамбавiк Ю-288, вельмi магутны, i хуткасны.
  Сталiн завагаѓся, i зноѓ прапанаваѓ фюрару перамiр'е, на адзiн год.
  Гiтлер гэтую прапанову не без ваганняѓ прыняѓ. Трэба развязаць з другiм фронтам. А пакуль немцы нарошчвалi выпуск САУ Е. Е-15 увесну апрабавала сябе ѓ бiтве з IС-2. Цяжэйшая савецкая машына прабiвалася з дыстанцыi кiламетр у iлоб, а то i далей. А сама мела шанец прабiць толькi не далей за 500 метраѓ, i то ѓ меншасцi выпадкаѓ з таго, што вялiкi кут нахiлу бранi даваѓ моцны рыкашэт.
  Немцы канчаткова знялi з вытворчасцi "Тыгр", i адмовiлiся ад запуску ѓ серыю "Тыгр"-2, а таксама амаль спынiлi выпуск "Пантэры". Так Е-15 па ѓсiх артыкулах перасягнула "Пантэру", быѓшы ѓ некалькi разоѓ танней, тэхналагiчным i лягчэй. А замест "Тыгра"-2 была распрацавана САУ Е-25, з 88-мiлiметровай гарматай 71ЭЛ, i пры вазе ѓ 26 тон, з лабавой браняй у 120-мiлiметраѓ, i бартавы ѓ 82-мiлiметра. Гэта значыць лягчэйшая i танная чым "Тыгр"-2 не меней абароненая, але затое незаѓважная, з нiзкiм сiлуэтам, i хуткасная. Рухавiк у 700 конскiх сiл суцэль дастатковы, для вялiкiх хуткасцяѓ.
  Адзiны плюс "Тыгра"-2 гэта верцiцца вежа. Але улiчваючы вялiкую хуткасць развароту Е-25 i нiзкую павароту вежы "Тыгра"-2, то i гэта не мае значэння.
  Перамiр'е пачалося з 1 чэрвеня 1944 года. А 6 чэрвеня пачалося ѓварванне саюзнiкаѓ у Нармандыю. Немцы не адгадалi нi даты высадкi, нi месца. Але затое атрымалi магчымасць выкарыстоѓваць войскi з усходняга фронта.
  У тым лiку i серыю Е якая паказала сваю каласальную ѓнiверсальнасць i эфектыѓнасць. I "Чэрчыль" i "Шэрман", пасавалi перад Е-15, якi iх прабiваѓ, а сам быѓ куды эфектыѓней i лепш. Ды i рэактыѓныя нямецкiя самалёты, з вельмi эфектыѓнай 30-мiлiметровай авiягарматай, куды мацнейшыя.
  Баi паказалi, што вынiшчылi ЗША i Брытанii ѓ асноѓным узброеныя кулямётамi, супраць МЕ-262 i ТАЯ-152 вельмi слабыя. Няѓжо што колькасцю вялiкiя. Затое нямецкiя асы самыя дзейсныя ѓ свеце.
  Баi ѓ Нармандыi зацягнулiся да канца жнiѓня i скончылiся поѓным разгромам саюзнiкаѓ. Страцiѓшых толькi палоннымi больш за семсот тысяч чалавек.
  У вераснi немцы пачалi наступленне ѓ Iталii. Якое, працягвалася два месяцы, пакуль увесь поѓдзень краiны Мусалiнi не аказаѓся захоплены фашыстамi. Потым быѓ удар i па Сiцылii. У снежнi i гэты востраѓ захапiлi гiтлераѓцы. Баi вялiся вельмi жорсткiя. Але немцы былi куды мацнейшыя. I тэхнiка ѓ iх лепей, i авiяцыя, i танкi, i аѓтамат МР 44, i больш загартаваныя, навучаныя i дысцыплiнаваныя войскi. I зразумела камандаванне мелыя больш баявога досведу з вельмi моцным i фанатычным супернiкам.
  Разбiѓшы саюзнiкаѓ, немцы атакавалi Мальту, разбамбiлi, а затым высадзiлi дэсант. А затым i Гiбралтар. I нiчога Франка iншага не заставалася, як пагодзiцца прапусцiць фрыцаѓ.
  Фашысты рушылi па Афрыцы. I ѓжо Брытанiя, якую даставалi падводныя лодкi, стала весцi перамовы аб замiрэннi. Захапiць Англiю, асаблiва да заканчэння перамiр'я з СССР уяѓлялася нерэальным. Прайшоѓшы да Егiпта, i вярнуѓшы сабе французскiя валадарствы, фюрар пагадзiѓся на статут-кво. Немцы атрымалi сабе нафту Лiвii i Нiгерыi з Камерунам, i развязаныя рукi. Брытанiя ѓздыхнула вальней. Тым больш у гiтлераѓцаѓ з'явiлiся рэактыѓныя бамбавiкi "Арада", здольныя разбураць Брытанiю практычна бяскарна. I гэта зразумела пудзiла.
  Гiтлер лiчыѓ, што ѓ любым выпадку трэба хутчэй скончыць з Савецкiм Саюзам. Iнакш Сталiн ашукае яго лупанет.
  Так што 1 чэрвеня 1945 гады вайна з СССР аднавiлася. Гiтлераѓцы да гэтага часу падрыхтавалi новую САУ Е-50, больш бранiраваную, з моцнай прыладай. Лабавая браня склала 160 мiлiметраѓ пад вялiкiм нахiлам, бартавая 125 мiлiметраѓ, плюс яшчэ i экраны ѓ 50-мiлiметраѓ, i гармата ѓ 88-мiлiметраѓ у 100 ЭЛ даѓжыня ствала. Пры вазе машыны ѓ пяцьдзесят тон i рухавiку пры фарсiраваннi дасягае 1200 конскiх сiл. Ды новая САУ мела выдатную абарону са ѓсiх ракурсаѓ i здольнасць нiшчыць савецкiя танкi. Пры гэтым застаючыся ѓ нiзкiм сiлуэтам, малапрыкметнай i просты ѓ вытворчасцi. Адметная асаблiвасць - моцная абарона бартоѓ сумарна 175-мiлiметраѓ, плюс каткi. I iлба ѓ вялiкiм кутом рацыянальна нахiлу бронi. Акрамя 88-мiлiметровай гарматы, усталёѓвалася i 105-мiлiметровая. САУ Е-25 таксама зрэшты, не губляла сваёй актуальнасцi.
  Немцы шмат увагi надалi i распрацоѓцы паѓнавартаснага танка Е-50. Машына дзякуючы больш шчыльнай кампаноѓцы абяцала стаць унiверсальнай.
  Больш за iншых работы прасунулiся па танку Е-100. Гэта ѓжо была не САУ, а машына з якая верцiцца вежай. Але дзве гарматы абцяжарвалi вежу. I шмат разоѓ прыйшлося перапрацоѓваць гэты праект. I атрымалася нешта не надта зручнаварымае. Ва ѓсякiм разе, якое саступае, у баявой эфектыѓнасцi ранейшым серыям Е. СССР пакуль захоѓваѓ у масавым выпуску Т-34-85, i толькi запусцiѓ IС-3, не распрацоѓваючы танкi цяжэй сарака сямi тон. Так што Е-100 выглядаѓ экзотыкай. Куды больш рацыянальнай выглядала САУ штурмавой мадыфiкацыi Е-50. Яна, ва ѓсякiм разе, глядзелася больш рацыянальна.
  Наступ немцаѓ пачалося на паѓднёвым напрамку. Фрыцы прарвалi савецкую абарону, i выйшлi да Варонежа...
  Некалькi ѓгразлi ѓ баях за гэты горад. Савецкiя войскi зачапiлiся за Варонеж, i вельмi ѓпарта абаранялi гэты горад. Змагалiся сапраѓды тытанiчна. I не думалi саступаць цi здавацца.
  Гiтлераѓцы кiнулi ѓ бой "Штурмтыгры", i САУ Е-50 з бамбаметам. Выкарыстоѓвалi i рэактыѓную авiяцыю. Баi кiпелi вельмi ѓпартыя. Варонеж аказаѓся моцна разбураны Больш за месяц працягваѓся штурм горада. У рэшце рэшт, савецкiя войскi пакiнулi гэты населены пункт. Але i гiтлераѓцы страцiлi шмат сiлы i часу. Наступ уздоѓж Дона развiвалася павольна. Чырвонае войска прымушала фашыстаѓ паслядоѓна прарываць адну абарончую лiнiю за iншы. I вымотвала фрыцаѓ.
  Горш справы iшлi ѓ паветры. Нямецкi МЕ-262 паказаѓ сабе машынай хуткаснай i жывучай, а рэактыѓны НЕ-162 аказаѓся самым манеѓраным i хуткасным знiшчальнiкам свету. I нямецкая 30-мiлiметровая гармата вельмi эфэктыѓная. З аднаго траплення збiвала савецкiя машыны.
  Хафман асвоiѓ НЕ-162, якi больш за ѓсё падыходзiѓ да яго манеры бiцца на гранiчна блiзкiх дыстанцыях. За чатырыста збiтых самалётаѓ гэты ас атрымаѓ другi ѓ гiсторыi Трэцяга Рэйха Рыцарскi Крыж Жалезнага Крыжа з залатымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi.
  У небе з боку СССР ваяваѓ у якасцi асноѓнага знiшчальнiка ЯК-9 i ён не мог цягацца з немцамi ѓ хуткасцi. Як зрэшты, i ЯК-3, i ЛА-7. Нямецкiя машыны таксама пераѓзыходзiлi савецкiя ва ѓзбраеннi.
  Адзiная ѓ чым не была перавага ѓ ТАЯ-152 i МЕ-262 гэтая манеѓранасць па гарызанталi. Але ХЕ-162 пераѓзыходзiѓ савецкiя машыны i ѓ манеѓранасцi. Пад канец года з'явiѓся больш дасканалы нямецкi рэактыѓны бамбавiк Ю-287, якi стварыѓ чырвоным войскам сур'ёзныя праблемы.
  У строй паступiлi i рэактыѓныя штурмавiкi. Якiя вельмi жывучыя, i iмклiвыя.
  I ѓ танках у немцаѓ была якасная перавага. Гэтаму зрэшты, савецкая iндустрыя спрабавала супрацьстаяць колькасцю. У вялiкiх аб'ёмах выпускаѓся танк Т-34-85. Некалькi менш схадзiла IС-3 машына даволi складаная ѓ вытворчасцi, хоць з лепшай лабавой абаронай, чым IС-2. Паколькi дапрацоѓка Т-54 затрымоѓвалася, стаѓ нарошчвацца выпуск i СУ-100 з больш магутнай прыладай, здольным хоць нешта супрацьпаставiць немцам.
  Але i фашысты не стаялi на месцы. Атрымаѓшы доступ у афрыканскай сыравiне, i маючы людскiя рэсурсы Еѓропы, Блiзкага ѓсходу, значнай часткi СССР Трэцi Рэйх рабiѓ узбраеннi ѓ велiзарных колькасцях. I Расея, страцiѓшы значную частку тэрыторыi i пазбавiѓшыся паставак па ленд-лiз, трывiяльна не магла абагнаць Нямеччыну колькасцю тэхнiкi.
  Адзiнае што Трэцi Рэйх быѓ змушаны фармаваць велiзарную колькасць замежных падраздзяленняѓ. I нават у нямецкiх дывiзiях была вялiзная колькасць хiвi. З-за гэтага баяздольнасць Вермахта змяншалася.
  Праѓда, колькасцю салдат фашысты не саступалi. У iх палова Афрыкi, i Блiзкi Усход, i амаль уся Еѓропа, i сотнi тысячаѓ былых савецкiх грамадзян.
  Фашысты выйшлi на лукавiну Дона i апынулiся спыненыя. Тут яшчэ i Гiтлер загадаѓ наступаць на Маскву. Але там абарона савецкiх войскаѓ аказалася самай трывалай. Фашысты прасунуся ад трыццацi да пяцiдзесяцi кiламетраѓ коштам каласальных страт, i спынiлiся, калi на iх пасыпаѓся снег.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Мэт гiтлераѓская Германiя не дасягнула, здолеѓшы, захапiѓшы параѓнальна невялiкую тэрыторыю. I нават не выйшаѓшы да межаѓ максiмальнага прасоѓвання ѓ сорак другiм годзе. А якiя былi надзеi. Тым больш надыходзiла зiма. I Чырвоная армiя актывiзавалася.
  Але зiмой баi кiпелi на роѓных. Iзноѓ асноѓным нямецкiм танкам стала Е-25. Простая ѓ вытворчасцi, лёгкая i манеѓраная яна выдатна ваявала па снезе. У паветры немцы захоѓвалi i нават узмацнялi перавагу. З'явiлася ѓ серыi больш дасканалая мадыфiкацыя МЕ-262 Х, са стрэлападобнасцю крыламi, i ТАЯ-183. Узнiклi i самалёт Б-18 з бясхосты мадыфiкацыi, i больш дасканалыя ракетныя знiшчальнiкi МЕ-263 здольныя лётаць па паѓгадзiны, маленькiя i вельмi манеѓраныя.
  Авiяцыя Люфтвафэ развiлася. А СССР пакуль не мог запусцiць у серыю рэактыѓныя самалёты i безнадзейна прайграваѓ.
  Гэта перашкодзiла яму перахапiць зiмой iнiцыятыву i дабiцца iстотных поспехаѓ. Немцы адбiлi атакi, i нават у сакавiку змаглi зноѓ па сушы адразаць Ленiнград. Такiм чынам, склалася сапраѓды крытычная сiтуацыя.
  Увесну фашысты аднавiлi наступы. Яны бiлi ѓсюды, дзе толькi маглi. Выкарыстоѓвалi тактыку масiраваных бамбардзiровак. Акрамя таго на ѓзбраенне панцвале паступiѓ турбагенератарны рухавiк. Гэта дазволiла, нарэшце, атрымаць доѓгачаканы танк Е-75 непрабiѓны са ѓсiх ракурсаѓ, але не якi страцiѓ рухомасцi, i досыць хуткасны.
  Дадзеная нямецкая машына з прычыны сваёй унiверсальнасцi, i хуткастрэльнасцi гарматы аказалася эфектыѓным варыянтам.
  Фрыцы змаглi заблытаць савецкую разведку, i нанесцi раптоѓны ѓдар па Цiхвiну, узяѓшы Ленiнград у падвойнае кольца, i прарваѓшыся да Масквы з поѓначы.
  Чырвоная армiя паспрабавала наступаць у раёне Варонежа, але Майнштэйн прадбачыѓ гэта. Ён дазволiѓ савецкiм войскам скамячыць больш слабых iтальянцаѓ, i затым выканаѓ якi падсякае ѓдар, утварыѓшы вялiкi кацёл. Фрыцы скарысталiся прабiтым брэшам i рушылi свае армады ѓ абыход Масквы. I Майнштэйну ѓдалося нават захапiць Разань, перарэзаѓшы камунiкацыi.
  Але ѓ сорак шостым годзе сiтуацыя для немцаѓ была яшчэ цяжкай. ЗША i Брытанiя ѓ жнiѓнi пасля скiнутага тузiна атамных бомбаѓ, змаглi прымусiць капiтуляваць Японiю. I ѓ вераснi 1946 года, Брытанiя i ЗША выйшлi з рэжыму перамiр'я, не даючы дабiць СССР. У немцаѓ да гэтага часу ѓ серыi з'явiлiся дыскалёты - непрабiѓныя для стралковай зброi, але больш здольныя да тарана. Самi фрыцы з дыскалетаѓ весцi агонь не маглi, але затое i самi засталiся з-за ламiнарнага струменя непаражальнымi. Велiзарная хуткасць дыскалетаѓ дазваляла наганяць самалёты i таранiць ворага.
  ЗША i Брытанiя, пачалi баявыя ѓ кастрычнiку са спробы ядзернага ѓдару. Але сутыкнулiся з больш дасканалымi нямецкiмi знiшчальнiкамi. Тыя збiлi тры амерыканскiя бамбардзiроѓшчыкi, якiя спрабуюць прарвацца да Берлiна.
  Немцы ѓжо мелi дасканалую сiстэму радарнай абароны i абвесткi.
  У лiстападзе рушыла ѓслед высадка дэсанта ѓ Марока. Фашысты змаглi пры дапамозе падводных лодак, у тым лiку i на перакiсы вадароду патапiць частку амерыканскiх судоѓ.
  Дэсант панёс вялiкiя страты. Але ѓ гэты час гiтлераѓцы ѓжо амаль акружылi Маскву, i iмкнулiся дабiць СССР, чыя моц палохала Трэцi Рэйх.
  Таму войскаѓ нямецкiх у Марока было мала, i амерыканцы здолелi-ткi стварыць плацдарм. I сталi нарошчваць групоѓку. Але падаленая адлегласць, актыѓнасць нямецкага падводнага флота, рабiлi iх намаганнi пакуль не небяспечнымi. У канцы снежня 1946 гады кольца вакол Масквы стулiѓся. Сталiца аказалася ѓ асяроддзi. У студзенi i лютым кiпелi ѓпартыя баi.
  Спроба дэблакiраваць сталiцу Расii правалiлася. А ѓ канцы сакавiка, быѓ узяць Крэмль. Хаця савецкiя часткi яшчэ ѓ Маскве супрацiѓлялiся да канца красавiка.
  ЗША i Брытанiя, захапiлi да гэтага часу палову Марока. Вялi актыѓны, але не занадта паспяховы паветраны наступ на Трэцi Рэйх. Немцы выкарыстоѓвалi новыя знiшчальнiкi ХЕ-262 такiя ж танныя i манеѓраныя як i ХЕ-162, але лепш абароненыя i мацней узброеныя.
  Баi паказалi Люфтвафэ мацней за амерыканцаѓ, у паветры, асаблiва якасцю самалётаѓ i падрыхтоѓкай асаѓ. А таннасць i простая ѓ вытворчасцi з ХЕ-262 дазваляла некалькi выраѓнаваць сiтуацыю з колькаснай перавагай саюзнiкаѓ.
  Пасля падзення Масквы, i галоднага Ленiнграда, немцы некалькi развязалi сабе рукi. Пачалося наступленне на Каѓказ, у вайну ѓступiлi на баку Трэцяга Рэйха Турцыя. Адначасова ѓ траѓнi немцы наступалi i на горад Горкi. Сталiн зноѓ прапанаваѓ перамiр'е Гiтлеру. Фюрэр прыняѓ прапанову, але не адразу. Спачатку фашысты захапiлi Каѓказ, Горкi, Казань. Фюрэр хацеѓ цвёрда стаць на Волзе, i выбiць Чырвоную армiю. Праѓда вайна на ѓсходзе зацягнулася да Аѓгуста. Але 1 верасня было заключана пагадненне, на кабальных умовах.
  СССР абавязаѓся плацiць Нямеччыне данiну, i пазбаѓляѓся значнай сваёй тэрыторыi. Акрамя таго Сталiн абавязаны быѓ паставiць у Нямеччыну большую частку абсталявання з Урала, лепшых iнжынераѓ, i выдаць немцам практычны ѓсю сваю тэхнiку.
  Сталiн, адчуваючы бескарыснасць супрацiву, пагадзiѓся i на гэта. Але затое захаваѓ за сабой права мець войска, i распрацоѓваць новыя вiды ѓзбраення. Некаторыя гарады на Волзе - у прыватнасцi Куйбышаѓ i Саратаѓ засталiся за СССР, як i Ульянаѓск. Мяжы былi праведзены па прынцыпе - што захапiлi, тое i ёсць тваё. Архангельск зрэшты, фашысты паспелi ѓзяць.
  А зараз вайна перайшла на Захад. Якi здолеѓ пару атамных бомбаѓ скiнуць на Еѓропу.
  Але пакуль яшчэ былi ваганнi. Занадта моцныя ѓ немцаѓ знiшчальнiкi. Акрамя таго, вельмi эфектыѓна паказалi сябе i нямецкiя ракеты: зямля-паветра. Здольныя наводзiцца на гук або цяпло, яны наносiлi вялiкiя страты саюзнiкам.
  Вагаѓся i Трумэн. Вайна з Трэцiм Рэйхам каштавала амерыканцам занадта ѓжо дорага.
  Але вось фашысты перакiнулi буйныя сiлы ѓ Афрыку, у кастрычнiку 1947 гады разграмiлi тамака ЗША i Брытанiю. А ѓ снежнi нямецкiя войскi ѓвайшлi ѓ Iндыю, скарыѓшы i гэтую калонiю. Пачаѓся вялiкi наступ фашыстаѓ у Афрыцы.
  1948 год мiнуѓ у абмене ѓдарамi. Немцы даставалi па камунiкацыях з дапамогай падводных лодак i рэактыѓных бамбавiкоѓ. Яны выкарыстоѓвалi вельмi магутныя ТАЯ-500 i ТАЯ-600, а таксама рэактыѓны найноѓшы мастадонт Ю-387 i знiшчальнiк МЕ-362. Выдатна сябе паказалi i нямецкiя дыскалёты. Яны таранiлi, неслi ролю разведкi, i непаражальныя.
  Фашысты да лета захапiлi ПАР i Мадагаскар, акупаваѓшы Афрыку. А на восень запланавана ѓварванне ѓ Брытанiю.
  Але пакуль што кiпела бiтва ѓ паветры. Хафман пасля 500 збiтых самалётаѓ атрымаѓ ордэн Германскага арла з дыяментамi. А пасля таго як у кастрычнiку 1948 года дасягнуѓ тысячы, яго ѓзнагародзiлi новым ордэнам спецыяльна заснаванай ступенню Рыцарскi крыж Жалезнага Крыжа з плацiнавымi дубовымi лiстамi, мячамi i дыяментамi.
  Хафман стаѓ другiм узнагароджаным гэтым знакам найвышэйшага адрознення. Рудзель таксама атрымаѓ яго, i крыху раней Хаффмана. Абодва гэтыя героi апынулiся на недасягальнай вышынi.
  Сярод танкiстаѓ вылучыѓся Крыгман. Дадзены танкавы ас быѓ самым дзейсным, хоць i не занадта шчодра ѓзнагароджаным. Крыгман быѓ наводчыкам i чалавекам прыстойным. Калi лiк яго танкаѓ перавысiѓ пяцьсот, то быѓ узнагароджаны, нарэшце, Рыцарскiм крыжом Жалезнага крыжа з дубовым лiсцем, i золатам i з дыяментамi крыжом знiшчальнiка танкаѓ.
  4 лiстапада 1948 гады пачалася аперацыя Паѓночны Гамбiт, па высадцы ѓ Брытанii. Ангельцы не чакалi, што немцы вырашацца на аперацыю ѓ лiстападзе, i апынулiся заспеты знянацку. Адбiлася i актыѓнасць нямецкай авiяцыi i падводных лодак. Так што высадка праходзiла пад перавагай фашыстаѓ. Нажаль, такая Палада.
  Чэрчыля ѓжо не было ва ѓладзе. А без яго ѓсё разладзiлася. Амерыканцы, вядома, дапамагалi ангельцам, але iх нядосыць. Немцы выкарыстоѓвалi найноѓшы танк Е-50 У, з больш дасканалай абаронай, i ѓсяго двума чальцамi павозкi. Праѓда, у гэтым свеце ѓ фашыстаѓ не з'явiлася пiрамiдальных танкаѓ. Але ѓсё роѓна Е-50 У, меѓ вышыню менш за два метры, i пераѓзыходзiѓ амерыканскiя "Патоны" i ангельскiя "Каленкуры".
  Брытанiя ѓпала ѓ сярэдзiне снежня. Тады i завяршылася аперацыя па прымусе ангельцаѓ да мiру. У студзенi 1949 гады была захоплена i Iрландыя.
  Гiтлер аб'явiѓ сябе пераможцам. Немцы пачалi наступленне на Iндакiтай. I прасоѓванне да Японii. ЗША пакуль яшчэ працягвалi вайну, але ѓжо не маглi дастаць Нямеччыну. Фашысты зрэшты, некалькi ѓгразлi ѓ Кiтаi. Шматлiкае праамерыканскае войска Чан Кайшы, i Чырвонае войска Мао аб'ядналiся супраць Вермахта.
  Кiтайцаѓ вельмi шмат i ваююць яны ѓпарта. Некалькi лягчэй гiтлераѓцы пакарылi В'етнам, Тайланд, i далей Iнданезiю. А восенню сорак дзевятага года высадзiлiся i ѓ Аѓстралii.
  Баi расцягнулiся. Наступiѓ 1950 год. Гiтлер не захацеѓ мiру з ЗША. Хоць новы прэзiдэнт Эйзенхаѓэр i прапаноѓваѓ падзялiць сферы ѓплыву, абяцаючы немцам свабоду ва ѓсходнiм паѓшар'i. Галоѓны фашыст хацеѓ улады над светам. Хаця дастаць ЗША i вельмi цяжка.
  1 траѓня 1950 года адбылася гiстарычная сустрэча двух дыктатараѓ Гiтлера i Сталiна. Пасля чаго Нямеччына i СССР заключылi звяз супраць Амерыкi. Сталiн разумеѓ, што сiл перамагчы Трэцi Рэйх у яго ѓсё роѓна няма, а вось Аляску вярнуць не перашкодзiць. Акрамя таго, фашысты абяцалi спынiць браць з СССР рэпарацый. Што таксама вельмi нядрэнна.
  Сталiн пачаѓ наступ з Чукоткi. Ён адправiѓ войскi, у прыватнасцi найноѓшы танк IС-7 на Аляску. Немцы таксама пайшлi дадзеным маршрутам. Восень 1950 года прайшла ѓ бiтвах, дзе якасць бiла колькасць. Фашысты прасоѓвалiся разам з Чырвонай армiяй. Баi паказалi, што нямецкi танк Е-50 застаецца лепшым у свеце, хоць i IС-7 добры.
  А вось у амерыканцаѓ з тэхнiкай прутка. "Патон" не цягне. Яго гармата саступае i Т-54, i IС-7, прычым апошняму нашмат, а браня тым больш. Нямецкi Е-50 У блiзкi па ѓзроѓнi да IС-7, толькi прылада менш калiбра, але больш хуткастрэльная i дакладная, з большай даѓжынёй ствала. Толькi нямецкi танк у Трэцiм Рэйху асноѓны, а савецкi IС 7 не такi масавы. Ёсць у фашыстаѓ i яшчэ мастадонты. Е-75, таксама нiзкi кампактны, таѓсцейшай браней i больш калiбра гарматай. I Е-100 У таксама двухгарматны, але адна прылада бамбамёт, а другая супрацьтанкавая ѓ 88-мiлiметраѓ, але для "Патона" сыдзе. Крыху лепшы амерыканскi "Лiнкольн". Ён мае гармата ѓ 120-мiлiметраѓ з пачатковай хуткасцю снарада вышэй за 1070 метраѓ за секунду.
  Дадзены зрэшты, танк мае масу недапрацовак, i часта ламаецца. Але затое хоць здольны прабiць зблiзку ѓ лоб IС 7 i Е50.
  У авiяцыi немцы па-за канкурэнцыяй i гэта факт. Вось з'явiѓся ѓ iх i МЕ-462, i бясхостыя бамбавiкi, што ѓсё зменяць. Яны лётаюць на вялiзныя адлегласцi. А яшчэ i дыскалёты - машыны, якiм няма роѓных. I супраць iх бяссiльная любая авiяцыя.
  1950 год мiнуѓ у вельмi ѓпартых i разлютаваных баях. Аляска была заваяваная. Наступная зiма пачалася з прасоѓвання па Канадзе. Танкi каалiцыi рухалiся, прасякаючыся праз амерыканскiя войскi. Тыя спрабавалi супрацiѓляцца. "Паттон" атрымаѓ больш даѓгаствольную, але ѓсё роѓна недастатковую гармату. Амерыканцы спрабавалi скiдаць на Чырвонае войска i немцаѓ атамныя бомбы, але ѓсё роѓна гэта iм мала дапамагала. Роля асобнага салдата ѓсё ѓзрастала.
  У баях фашысты прымянiлi новых салдат з генамi пацука. Эксперымент зрэшты, мiнуѓ не зусiм удала. Новыя байцы аказалiся моцнымi, але не занадта кемлiвымi.
  Зрэшты, амерыканцы ѓ адказ, спрабавалi некаторыя вiды допiнгу, для сваiх салдат. I тыя, увогуле, некалькi падвышалi сваю сiлу, але вырашальнай перавагi не дамагалiся.
  Калi каалiцыя прайшла Канаду i ѓступiла на тэрыторыю ЗША, супрацiѓ стаѓ больш жорсткiм. Час ад часу iшлi контратакi.
  Амерыканцы спрабавалi выкарыстоѓваць для стральбы па савецкiх i нямецкiх танках ракеты. I гэта хоць даражэй, але ѓсё ж больш эфектыѓна. Адным са спосабаѓ вайны, стала выкарыстанне лёгкiх бронетранспарцёраѓ, якiя стралялi ракетамi. I наносiлi пэѓныя страты каалiцыi.
  Але Амерыка паступова здавала пазiцыi. Вось ужо i Лос-Анджэлес упаѓ. I падышлi гiтлераѓцы да Фiладэльфii. Стала неяк вельмi трывожна.
  Да канца 1951 года больш за палову тэрыторыi ЗША апынулася пад кантролем каалiцыi. А да сакавiка 1952 гады Амерыка капiтулявала. Там i абмiнула трывожная i небяспечная пара вайны.
  Наступiла часовае зацiшша. Сталiн у сакавiку 1953 году памёр. Гiтлер пакуль яшчэ жывы. I робiць наступ якраз на 20 красавiка 1955 года.
  У Трэцяга Рэйха да гэтага моманту з'явiлiся адмысловыя танкi з керамiкi, i вугляпластыку. I фашысты рвуцца на ѓсход. Яны жадаюць захапiць, тое, што яшчэ засталося ад СССР. Але 9 траѓня 1955 гады Адольф Гiтлер разбiѓся падчас пералёту ѓ самалёце. I перапынiлася эпоха нябачанага тырана. Фюрэра пераѓзыходзячага Чынгiсхана. I якi здолеѓ зрабiць такое, пра што iншыя тыраны толькi маглi марыць.
  Чырвоная армiя працягвала ѓпарта супрацiѓляцца лезам наперад ордам Гiтлера.
  Але нажаль сiлы няроѓныя... Хоць Чырвонае войска i ѓжыла новыя танкi Т-64, якiя зрэшты не змаглi спынiць фашыстаѓ.
  Ды вайна аказалася амаль аднабаковай. У Трэцяга Рэйха ѓвесь мiр, у СССР толькi палова Расii.
  Так завяршылася заваёва. Сумнае i сумнае...
  Воѓчык-Паѓлiк пасля такога сачынення зрабiѓ паѓзу i крыху падрамаѓ седзячы ложкi. Калi ѓ цябе голае тулава класцiся на ледзяны метал неяк стрэмна.
  Сон Воѓчык-Паѓлiку прыйшоѓ вельмi своеасаблiвы.
  Так што баявыя дзеяннi пайшлi для Чырвонай Армii яшчэ горш, чым у рэальнай гiсторыi. I прарывацца сталi фрыцы хутчэй. I план "Барбароса", перавыконваѓся. Чырвоная Армiя i зусiм завальваецца.
  I вось ужо гiтлераѓскiя полчышчы падыходзяць да Масквы. Тут трэба, каб гiтлераѓскую армаду сустрэла ѓпартае супрацiѓленне.
  Але вось азнакi шасцёрка байцоѓ уступае ѓ бой. Адна надзея на Воѓк-Паѓлiка, Маргарыту, Наташу, Зою, Аѓгусцiну, Святлану. Яны здольныя ворагаѓ разам спынiць i разграмiць, ператварыць у попел.
  Такая вось дзiкая i прыгожая каманда дзяѓчынак сабралася. А супраць iх Дыяментавы туз i яго банда. Ну, гэта не страшна...
  А гiтлераѓцы ѓжо абцякаюць з розных бакоѓ Маскву.
  Тады Воѓчык-Паѓлiк i дзяѓчаты зноѓ уступiлi ѓ бiтву, дапамагаючы Расii, дакладней СССР.
  Тут да iх далучылася яшчэ басаногая дзяѓчынка Маргарыта. Таксама дарослая жанчына пiсьменнiца стала дзяѓчынкай гадоѓ дванаццацi ѓ абмен на неѓмiручасць i выконвае мiсiю.
  Воiны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапiлiся з гiтлераѓцамi дваццатага.
  Вельмi ѓжо шмат салдат у фашыстоѓскай карычневай iмперыi. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Воѓчык-Паѓлiк, секчы гiтлераѓцаѓ мячамi, як пяхоту, так i танкi зароѓ:
  - Нiколi не саступiм!
  I ад босай нагi хлапчукi паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ламаючы працiѓнiкаѓ, скалячы зубкi, буркнула:
  - У свеце подзвiгу знойдзецца месца!
  I ад босы ножкi дзяѓчынкi разляцелiся атрутныя iголкi, дзiвячы гiтлераѓцаѓ i iх самалёты , i танкi.
  Наташа таксама шпурнула босымi пальцамi ног, забойнае i завыла:
  - Нiколi не забудземся i не даруем.
  I яе мячы прайшлiся ѓ млыне па фашыстах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запiшчала:
  - За новы парадак!
  I ад яе босых ножак разляцелiся новыя iголкi. I што ѓ вока, што ѓ горла гiтлераѓскiм салдатам i самалётам.
  Ды вiдаць было, што ваяѓнiцы заводзяцца i лютуюць.
  Аѓгустына секла белых салдат i танкi, прапiшчала:
  - Наша жалезная воля!
  I ад яе босай нагi ляцiць новы, забойны падарунак. I падаюць такнi i белыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кiдае iголкi сваiмi босымi ножкамi i пiшчыць:
  - За Расiю-матухну будзе перамагаць!
  Юны ваяѓнiк Воѓчык-Паѓлiк надыходзiць супраць гiтлераѓцаѓ. Хлопчык-тэрмiнатар сячэ карычневыя войскi.
  I пры гэтым пальчыкi голых ножак пацана выкiдваюць iголкi з ядам, яны раздзiраюць ствалы i збiваюць самалёты.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русi!
  I ѓ руху раскройвае ѓсiм галовы i пысы.
  Маргарыта таксама разбурае працiѓнiкаѓ.
  Яе босыя ножкi так i мiльгаюць. Гiтлераѓцы гiнуць у вялiкiх колькасцях. Ваяѓнiца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  I тут дзяѓчынка як возьме i сячэ...
  Маса трупаѓ фашысцкiх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе гiтлераѓцаѓ разам з танкамi, i напявае:
  - Русь вялiкая i прамянiстая,
  Я дзяѓчынка вельмi дзiѓная!
  I ад яе босых ножак ляцяць дыскi. Якiя перапiлоѓваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкi. I кiдае босымi пальцамi ног забойныя iголкi - збiвае танкi i самалёты.
  I пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубiнушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгусцiна, секчы гiтлераѓцаѓ i нiшчачы карычневых салдат, вiскоча:
  - Увесь кудлаты i ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кiдаѓся з дубiнай!
  I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць у супернiка, тое, што заб'е i слана, а танк тым больш.
  А потым прапiшчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка гiтлераѓцаѓ. Босымi ножкамi па iх запускае прэзенты смерцi.
  Праводзiць мячамi млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ i вiскоча:
  - Вялiкая будзе перамога!
  I зноѓ дзяѓчына ѓ дзiкiм руху.
  I яе босыя ножкi запускаюць смяротныя iголкi, знiшчаючы танкi i самалёты.
  Воѓчык-Паѓлiк падскочыѓ. Пракруцiѓся хлопчык у сальта. Пасек масу гiтлераѓцаѓ у скачку.
  Кiнуѓ босымi пальцамi ножак iголкi i пра булькаѓ:
  - Славiцца мая прыгожая мужнасць!
  I зноѓ дзяцюк у бiтве.
  Маргарыта пераходзiць у наступ. Рэзае ѓсiх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. I босыя пальчыкi ножак кiдаюць прэзенты смерцi, танкi i самалёты гараць.
  Дзяѓчынка ѓ дзiкiм наступленнi. Вынiшчае карычневых воiнаѓ без цырымонiй.
  I падскоквае раз-пораз, i перакручваецца!
  I ляцяць ад яе прэзенты анiгiляцыi.
  А гiтлераѓцы сабе падаюць мёртва. I цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пiшчыць:
  - Я ёсць амерыканскi каѓбой!
  I зноѓ яе босыя ножкi кiнуѓ iголку.
  А затым яшчэ i тузiн iголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмi крутая.
  I босымi ножкамi кiдае, i з трубачкi плюецца.
  I крычыць на ѓсё горла:
  - Я зiготкая смерць! Вам застаецца толькi памерцi!
  I зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з гiтлераѓскiх трупаѓ. I таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангi знiшчэння.
  А карычневыя воiны ѓсё падаюць i падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  I ад голай пятачкi дзяѓчыны ляцiць тузiн iголак. Якiя проста ѓ горла гiтлераѓцам упiваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней i зусiм мёртвыя.
  Аѓгусцiна ѓ наступленнi. Разбурае карычневыя войскi. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. I такая яна выдатная ваяѓнiца.
  Смерч праносiцца па фашысцкiх войсках.
  Дзяѓчына з рудымi валасамi раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  I ѓ наступе красуня з агнязарнымi валасамi.
  Аѓгусцiна ѓ дзiкiм экстазе раве:
  - Багi вайны ѓсё парвуць!
  I ваяѓнiца ѓ наступе.
  I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi шмат вострых, атрутных iголкi.
  Святлана ѓ бiтве. I такая блiскучая i баявая. Яе голыя ножкi столькi ѓсяго забойнага выкiдваюць. Не чалавек, а смерць з валасамi бландынкi.
  Хоць калi разыйдзецца, то ѓжо i не спынiш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  I ѓ руху басаногай дзяѓчыны ѓсё больш i больш лютасьцi.
  Воѓчык-Паѓлiк у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е гiтлераѓцаѓ.
  Яго босыя ножкi кiдаюць вострыя iголкi - раздзiраючы танкi i самалёты.
  Юны ваяѓнiк пiшчыць:
  - Шалёная iмперыя - усiх разарве!
  I зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасцi. I малоцiць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусцiла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, i адразу сотню гiтлераѓцаѓ i дзесяць танкаѓ уверх падкiне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  I правядзе млын мячамi - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакi.
  Вось паскорыла рухi Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воiнаѓ. I пры гэтым гарлапанiць:
  - Перамога iмперыю Расiю чакае.
  I давай знiшчаць гiтлераѓцаѓ узмоцненымi тэмпамi.
  Наташа - гэта дзеѓка-тэрмiнатар.
  Не думае спыняцца i запавольвацца i танкi , i самалёты збiваюцца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нiбы наразаюць мясную i металiчную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сiле!
  I таксама босыя пальчыкi ног такiя iголкi кiдаюць.
  I маса людзей з прабiтымi горламi, валяецца курганамi трупаѓ, а таксама разбiтых танкаѓ i збiтых самалётаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. I ѓсiх разбурае нiбы гэта робат з гiперплазмы.
  Разнесла ѓжо нi адну сотню гiтлераѓцаѓ. Але ѓсё павялiчвае тэмп. I ваяѓнiца яшчэ i раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  I зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  I ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. I тры сотнi гiтлераѓцаѓ i тузiн танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмелiцеся нашу зямлю захоплiваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. I не дае нi грама перадышкi. Дзiкае дзяѓчына-тэрмiнатар.
  I сячэ непрыяцеляѓ i гiтлераѓцаѓ нiшчыць. I маса карычневых байцоѓ ужо завалiлася ѓ канаву i па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзiла дзiкую бiтву.
  Воѓчык-Паѓлiк зноѓ у баi. I прасоѓваецца, махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя гiтлераѓцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку-пiсьменнiку ѓспамiнаецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
  Алег Рыбачэнка пiшчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
  Пацан-генiй зароѓ:
  - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькi забiтых гiтлераѓцаѓ. I перабiлi карычневых байцоѓ самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Разбурае карычныя i сталёвыя войскi i раве:
  - Вялiкi ѓдарны полк! Мы ѓсiх уганяем у труну!
  I яе мячы як рубануць па гiтлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалiлася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсiх лепш!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  I па непрыяцелю дзюбне.
  I возьме, i разнясе частку супернiкаѓ i танкi i нават самалёты.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. I б'е супернiкаѓ, i сама нiкому спуску не дасць.
  Колькi гiтлераѓцаѓ ужо перабiла.
  А яе зубкi такiя вострыя. А вочкi такiя сапфiравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарнiцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  I зноѓ дзяѓчына мячамi масу гiтлераѓцаѓ зарубiць.
  Зоя ѓ руху i раскроiла шмат карычневых воiнаѓ.
  А ножкi босыя кiдаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi гiтлераѓцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажунi.
  Аѓгусцiна надыходзiць, i працiѓнiц разбурае. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  I свае зубы дзеѓка возьме i выскалiць!
  I рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
  I ѓся лiтаральна зыходзiць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроiла масу чэрапаѓ i вежаѓ танкаѓ. Ваяѓнiца, якая скалiць зубкi.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
  I зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi, што дзiвяць пяхоту i самалёты.
  Воѓчык-Паѓлiк скача i падскоквае.
  Басаногi хлопчык кучу iголак выпускае, збiвае танкi, i спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнiк як пакладзена на вышынi.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзiцем. Толькi вельмi моцным i мускулiстым.
  Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк праспяваѓ:
  - Няхай не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
  I зноѓ ад яго босых ножак адляцелi смяротныя i паражальныя iголкi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нiчога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды свiтанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кiнула забойным каскадам iголак па гiтлераѓцам i iх танкам, працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквiтнеюць ружы траѓня!
  I ваяѓнiца як кiне босымi пальцамi ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гiтлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай iмперыi растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бiтве. Скача нiбы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. I столькi гiне гiтлераѓцаѓ i падаюць самалёты.
  Дзяѓчына iхняя i мячамi, i гранамi на вугалi, i дзiдамi. I iголкамi.
  Пры гэтым яшчэ i раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  I слава рускiх знойдзе!
  Босыя пальчыкi ножак кiдаюць новыя iголкi, прабiваючы супернiкаѓ.
  Зоя ѓ дзiкiм руху. Надыходзiць на гiтлераѓцаѓ. Рассякае iх на дробныя кавалачкi.
  Ваяѓнiца кiдае босымi пальцамi iголкi. Прабiвае супернiкаѓ, i як зараве:
  - Поѓная наша перамога блiзкая!
  I праводзiць мячамi дзiкi млын, змятаючы танкi. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусцiна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усiм кашмарам кашмар.
  I калi ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме i засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялiкая мара!
  I вось яе мячы ѓ дзеяннi i рассякаюць мяса i метал.
  Святлана таксама пераходзiць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, i валяцца самалёты i танкi.
  Бландынка-тэрмiнатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  I вось ляцiць ад яе забойная гарошынка.
  Воѓчык-Паѓлiк зноѓ сотню гiтлераѓцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. I яшчэ бомбу возьме i кiне.
  Невялiкая памерамi, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкi.
  Хлопчык-тэрмiнатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробiць у бiтве.
  I сьсячэ масу карычневых байцоѓ. I прасякае вялiкiя прасекi.
  Дзяѓчынка вiскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  I ѓрэжа з новай сiлай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоцiць гiтлераѓцаѓ. Не вельмi iм супраць такiх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла i праспявала:
  - Бег на месцы агульны прымiраючы!
  I ваяѓнiца такiм каскадам удараѓ вылiлася па супернiках.
  I яшчэ босымi ножкамi дыскi кiне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацiлася i гарэлi танкi.
  Баявая прыгажуня яна. Лупiць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усiх руйнуе пагалоѓна. I яе мячы, нiбы нажнiцы смерцi.
  Дзяѓчына проста хараство. I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi атрутныя iголкi.
  Здзiѓляюць супернiкаѓ. Прабiваюць iм горла i робяць труны, прымушаюць выбухаць танкi i самалёты.
  Зоя ѓзяла i прапiшчала:
  - Калi ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапанiла з захапленнем:
  - Значыць, вiнаватая ты!
  I босымi пальцамi ног як кiне тое, што забiвае капiтальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  I ад яе голых ножак як праляцiць лязо. I ѓразiць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
  Аѓгусцiна ѓ руху. Iмклiвая i непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якiя ѓ яе яркiя валасы. Нiбы пралетарскi сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - iсная мегера.
  А сячэ супернiкаѓ - быццам нарадзiлася з мячамi ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусцiна ѓзяла i прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  I вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, адламаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Вялiкая i класная дзяѓчына!
  Аѓгусцiна з гэтым ахвотна пагадзiлася:
  - Я ваяѓнiца, што загрызе любога!
  I зноѓ босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойнае.
  Святлана ѓ бiтве не саступае супернiкам. Не дзяѓчына, а скончыць з такой ведзьмай у полымi.
  I вiскоча:
  - Якое неба блакiтнае!
  Аѓгусцiна, выпусцiѓшы босай ножкай лязо, зразаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Мы не прыхiльнiкi разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, i збiваючы самалёты, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя пiснула, кiдаючы iголкi босымi, загарэлымi ножкамi:
  - Яму з тры карабы нахлусiш!
  Наташа, секчы гiтлераѓцаѓ, дадала:
  - I рабi з iм за грош!
  I ваяѓнiцы возьмуць i падскочаць. Такiя яны крывавыя i крутыя. Наогул у iх маса рызыкi.
  Воѓчык-Паѓлiк у баi глядзiцца - вельмi нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цiкавасць у хлопца...
  Хлопчык-генiй запусцiѓ нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ i ѓ гiтлераѓцаѓ i танкаѓ, пiскнуѓ:
  - Суцэль спартовы!
  I абодва - хлопчык i дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Воѓчык-Паѓлiк, секчы карычневых салдат, пробулькал:
  - I будзе вялiкая перамога за намi!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсiх забiваем - босымi нагамi!
  Дзяѓчынка i сапраѓды такi вось актыѓны тэрмiнатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  I запусцiла ваяѓнiца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу гiтлераѓцаѓ i вежаѓ танкаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знiшчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  I ад яе босых ножак паляцелi новыя iголкi. I ѓразiлi масу байцоѓ i самалётаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставiм супернiку мат!
  I паказала мову.
  Аѓгусцiна махаючы нагамi, i кiдаючы свастыкi з вострымi бакамi, булькнула:
  - Сцяг iмперскi наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзiла:
  - Слава загiнуѓшым героям!
  I дзяѓчаты хорам загарлапанiлi, круша гiтлераѓцаѓ:
  - Нас нiхто не спынiць!
  I вось ляцяць ад босых ножак ваяѓнiц дыск. Iрвецца мяса i зносяцца вежы танкаѓ.
  I зноѓ выццё:
  - Нас нiхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола працiѓнiкаѓ i крылатых сцярвятнiкаѓ, i выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  I ад яе босых пальчыкаѓ як вылецiць вельмi нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруцiцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкi нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Воѓчык-Паѓлiк пра булькаѓ:
  - Ох, рана, дае ахова!
  I падмiргнуѓ ваяѓнiцам. Тыя ѓ адказ смяюцца i скаляць зубкi.
  Наташа секла гiтлераѓцаѓ i пiшчала:
  - У нашым свеце няма радасцi, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам i барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзiлася:
  - Калi няма сiл, то так...
  Але мы ваяѓнiцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кiнула босымi пальцамi ног у супернiка iголкi, падарвала масу танкаѓ, i праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  I да подзвiгу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ, зносячы вежы танкам.
  Зоя вельмi iмклiвая краля. Вось цэлую бочку ѓ гiтлераѓцаѓ запусцiла. I разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапiшчала:
  - Не спынiцца, нашы пяткi зiхацяць!
  I дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓгусцiна ѓ бiтве таксама не слабая. Так малоцiць гiтлераѓцаѓ. Нiбы са снапа ланцугамi выбiвае.
  I секчы працiѓнiкаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пiрог!
  Рудая чартоѓка i сапраѓды арэ ѓ бiтве, нiбы чорцiк у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. I ад яе гiтлераѓцам дастаецца.
  I калi яна ѓрэжа, так i ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскi вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калi ад яе босай ножкi паляцелi пырскi металу, што расплаѓляе чэрапы i вежы танкам:
  - Слава Расii, вельмi нават слава!
  Танкi рвуцца наперад...
  Дывiзii ѓ чырвоных кашулях -
  Вiтае рускi народ!
  Вось дзяѓчаты за гiтлераѓцаѓ узялiся. Так iх рассякаюць i рэзаюць. Не ваяѓнiцы, а рэальна пантэры, якiя сарвалiся з ланцуга.
  Воѓчык-Паѓлiк у баi i атакуе гiтлераѓцаѓ. Б'е iх без жалю, расьсякае танкi, i верашчыць:
  - Мы як быкi!
  Маргарыта, крышачы карычневую армiю, i рассякаючы танкi, падхапiла.
  - Мы як быкi!
  Наташа ѓзяла i завыла, рассякаючы карычневых байцоѓ разам з танкамi:
  - Хлусiць не з рукi!
  Зоя раздзiрала гiтлераѓцаѓ, пiскнула:
  - Няма не з рукi!
  I таксама возьме i выпусцiць зорачку босай нагой i прыкончыць масу фашыстаѓ.
  Наташка ѓзяла i запiшчала:
  - Тэлевiзар наш гарыць!
  I ад яе голенькiм ножкi ляцiць забойны пучок iголак.
  Зоя, таксама круша гiтлераѓцаѓ i iх танкi, пiскнула:
  - Наша сяброѓства маналiт!
  I зноѓ такое кiдае, што ва ѓсе бакi кругi расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знiшчэнне супернiкаѓ.
  Дзяѓчына босымi пальчыкамi ножак возьме i запусцiць тры бумерангi. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу лiтасцi! Будзе труп!
  I зноѓ ад босай пяткi адлятае забойнае.
  Аѓгусцiна таксама цалкам лагiчна заѓважыла:
  - Толькi не адзiн труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла i басанож прайшлася па крывавых лужынах. I шмат перабiла гiтлераѓцаѓ.
  I як прараве:
  - Маса забойства!
  I вось дзюбне галавой па гiтлераѓскаму генералу. Зламае яму чэрап i выдасць:
  - Банзай! Патрапiш у рай!
  Святлана вельмi лютая ѓ наступе, асаблiва збiваючы танкi, пiшчыць:
  - Не будзе вам лiтасцi!
  I ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузiн iголак. Як яна ѓсiх прабiвае, самалёты завальваюцца. I вельмi нават ваяѓнiца iмкнецца, паразразаць, i перабiць.
  Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк пiшчыць:
  - Слаѓны молат!
  I хлопчык таксама босай ножкай кiдае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкi. Мудрагелiсты гiбрыд.
  I маса гiтлераѓцаѓ завалiлася.
  Воѓчык-Паѓлiк прароѓ:
  - Банзай!
  I хлапчук зноѓ у дзiкiм нападзе. Не, у iм проста клекоча сiла, i булькаюць вулканы!
  Маргарыта ѓ руху. Усiм распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкiне паѓсотнi iголак зараз. I маса забiтая рознага роду непрыяцеляѓ, падбiла i танкаѓ, i самалётаѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасцi:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба нiколi!
  Вышэй нос i хвост трымай трубой.
  Ведай, што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсiѓная кампанiя. Дзяѓчынка як лупане i выгукне:
  - Прэзiдэнт-дракон стане трупам!
  Наташа ѓ баi проста тэрмiнатар нейкi. I рыкаючы прабiла:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлiвай!
  I ад яе босай ножкi адляцела граната. I па гiтлераѓцах як цвiкоѓ. I разнясе масу мастадонтаѓ i крылатых, пякельных машын.
  Вось гэта ваяѓнiца! Усiм ваяѓнiцам - ваяѓнiца!
  Зоя таксама ѓ наступе. Такая лютая краля.
  I ѓзяла i пра булькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  I сячэ па гiтлераѓцам трайны млын!
  А Аѓгусцiна зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства i подласцi. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  I як босымi пальцамi ножак возьме i кiне. I масу завалiся воiнаѓ карычневай iмперыi, а таксама i iх танкаѓ i самалётаѓ.
  Рудая пракрычала:
  - За намi Расiя i чорны Бог!
  Ваяѓнiца з вельмi вялiкiм баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш i не совацца. Як вежы танкам адрывае i крылы фашысцкiм самалётам.
  Аѓгустына прашыпела:
  - Усiх здраднiкаѓ сатрэм у парашок!
  I падмiргне напарнiцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусiм тое, што можа даць спакой. Хiба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скiнем!
  Аѓгустына пацвердзiла:
  - Усiх заб'ем!
  I ад яе босых ножак, зноѓ ляцiць прэзент татальнай анiгiляцыi! I столькi танкаѓ i самалётаѓ зараз разарвалася ѓ дробную стружку.
  Воѓчык-Паѓлiк праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓгустына, раздзiраючы гiтлераѓцаѓ голымi рукамi, секчы iх мячамi, i кiдаючы iголкi босымi пальцамi ног, знiшчаючы зараз танкi i самалёты, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, руйнуючы карычневых ваяроѓ, пiскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  I давай секчы супернiкаѓ з дзiкай разлютаванасцю.
  Воѓчык-Паѓлiк, рассякаючы працiѓнiкаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбiт ёсць не кiтайскi,
  А дэбют паверце тайскi!
  I зноѓ ад босай ножкi хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск. Ён зрэзаѓ i вежы танкам, i хвасты самалётам.
  Маргарыта, секчы воiнаѓ карычневай iмперыi i браню танкаѓ, праспявала:
  - А каго ѓ баi знойдзем,
  А каго ѓ баi знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткi разарвём!
  На часткi разарвём!
  Добра папрацавалi яны тады з гiтлераѓцамi... I Савецкая Расiя перамагла пры штурме Маскве карычневую iмперыю.
  Вайна яшчэ не скончылася, але ѓжо ѓ СССР з'явiѓся шанц перамагчы гiтлераѓцаѓ самiм. Так што шасцёрцы зноѓ прыйшлося перапынiць выкананне сваёй, супер i круты мiсii.
  Воѓку-Паѓлiка абудзiѓ прыход наглядчыкаѓ. Яны прынеслi зноѓ яму пайку - трыста грамаѓ хлеба, i вады.
  Хлопчык-вязень з задавальненнем паеѓ i папiѓ. Трохi ѓзбадзёрыѓся i заѓважыѓ:
  - А ѓ турме нядрэнна - ежа, пiтво i дах над галавой бясплатныя!
  Мiлiцыянт з ухмылкай адзначыѓ:
  - А ты жалезны дзяцюк, не губляеш! Вось бы ѓсе былi б такiмi!
  Воѓчык-Паѓлiк лагiчна заѓважыѓ:
  - Тады б мiлiцыя стала б не патрэбна!
  Мiлiцыянт паведамiѓ, што засталiся адны суткi, i потым хлапчука-зэка павядуць зноѓ на допыт следчаму.
  Воѓчык-Паѓлiк згодна кiѓнуѓ:
  - Добра, я вытрымаю!
  Пасля чаго яго зноѓ зачынiлi ѓ карцэры. У цемры ѓсё ж сёе-тое хлопчык сваiм незвычайна вострым зрокам бачыць. Вось можна, у прыватнасцi, палавiць i падушыць пацукоѓ. Гэта будзе вельмi цiкава. Ловiш сабе пацука, i душыш.
  Мiльгаюць думкi, а не паспрабаваць бы сырой? А што ж кiтайцы ядуць зародкi пацукоѓ сырымi?
  Хлопчык-вязень ад з пацукоѓ узяѓ i пракусiѓ скуру.
  Але потым усёткi выкiнуѓ, брыдка.
  Пасля чаго хлопчык зноѓ устаѓ i стаѓ хадзiць. Заадно можна i нешта цiкавае паскладаць.
  Iспанскi дыктатар Франка у адрозненне ад рэальнай гiсторыi, даѓ згоду нямецкiм войскам атакаваць англiйскую крэпасць Гiбралтар. У абмен Iспанiя атрымлiвала некаторыя Брытанскiя i французскiя землi ѓ Афрыцы.
  Штурм пад камандаванне Майнштэйна прайшоѓ ноччу з 25 лiстапада 1940 года па 26. Як высветлiлася, ангельцы не зусiм аказалiся гатовыя да падобнага ваеннага ходу i, гiтлераѓцам удалося захапiць такую магутную крэпасць з наскоку.
  Яе падзенне аказала значныя змены на ход вайны. Вермахт атрымаѓ магчымасць перакiдваць сiлы па найкарацейшай адлегласцi ѓ Афрыку, а ангельцам быѓ блакiраваны ѓваход у Мiжземнае мора з Усходу.
  Нямецкае камандаванне ѓвяло некалькi дывiзiй у экватарыяльную Афрыку. Акрамя таго корпус Ромеля быѓ перакiнуты ѓ Лiвiю, на некалькi месяцаѓ раней за рэальнасць.
  Ангельцы ѓ сваю чаргу адмовiлiся ад наступу супраць iтальянцаѓ у Эфiопii i сталi ѓзмацняць свае пазiцыi ѓ Егiпце. Аднак Роммель паспеѓ апярэдзiць iх, i ѓ вынiку прэвентыѓнага ѓдару разбiѓ каланiяльныя войскi, захапiѓшы Александрыю i Каiр. Становiшча Брытанii ѓ Афрыцы ѓскладнiлася. Немцы ѓжо выйшлi да Суэцкага канала i пагражалi далейшым прасоѓваннем на Блiзкi Усход. Акрамя таго з'явiлася магчымасць прасоѓвацца i да Судана.
  Праѓда, не занадта ѓдала складалiся справы iтальянцаѓ у Грэцыi, але падыход дадатковых сiл з Нямеччыны выратаваѓ становiшча.
  У Гiтлера з'явiлася дылема: наступаць на СССР цi дабiць Брытанiю? Поспехi Вермахта ѓ Афрыцы падштурхнулi да другога рашэння - развязаць сабе рукi на Захадзе. Хоць вайсковыя падрыхтоѓкi СССР i выклiкалi фюрару асцярогi.
  Чырвоная армiя ѓзмацнялася, але немцы таксама не сядзелi, склаѓшы рукi. Выпуск танкаѓ у 1941 годзе ѓ параѓнаннi з 1940 годам падвоiѓся, а авiяцыi вырас амаль у два з паловай разы.
  Фашысты правялi бамбардзiроѓку i высадку дэсанта на Мальце. Затым Роммель прарваѓ абарону i на Суэцкiм канале, i ѓвайшоѓшы ѓ паѓсталы супраць брытанскага валадарства арабскi Iрак. Немцы параѓнальна лёгка пакарылi i Кувейт, i ѓвесь Блiзкi Усход. Сталiн жа прытрымлiваѓся чакальнай тактыкi. А Чэрчыль упарта працягваѓ вайну. Вермахт дайшоѓшы да Iрана, павярнуѓся на Поѓдзень Афрыкi.
  Падыходзiѓ да канца 1941 год. Выпуск падводных лодак павялiчваѓся, а Брытанiя губляла сваё калонii. ЗША паводзiлi сябе пасiѓна. Але Японiя не магла сядзець, склаѓшы рукi i, нанесла 7 снежня ѓдар па Перу-Харбар. Пачалася новая вайна на Цiхiм акiяне. I Гiтлеру прыйшлося зноѓ адмовiцца ад планаѓ наступу на СССР.
  Трэба дапамагчы японцам, захапiць Iран i Iндыю, а таксама Паѓднёвую Афрыку. I галоѓнае саму Брытанiю. Тым больш амерыканскiя бамбавiкi гэта не цацка. Яны могуць прычынiць Трэцяму Рэйху масу непрыемнасцяѓ. А зручней за ѓсё наносiць бомбавыя ѓдары менавiта з тэрыторыi Брытанii.
  Так што фюрар быѓ змушаны i ѓ 1942 году адмовiцца ад iдэй уварвання на ѓсход.
  Рызыка, што Сталiн сам адкрые фронт iснаваѓ, але... Трэба ведаць характар Сталiна. Вельмi стрыманы ён у замежнай палiтыцы. Вайна з Фiнляндыяй зрабiла Чырвонага дыктатара яшчэ больш асьцярожным.
  Пакуль СССР збiрае сiлы. Колькасць авiяцыi на 1 студзеня 1942 года дасягнула трыццацi дзвюх тысяч машын, а танкаѓ, больш за дваццаць пяць тысяч, плюс яшчэ тры тысячы танкетак. Усяго Сталiн задумаѓ завяршыць камплектаванне 20 механiзаваных карпусоѓ, з агульным лiкам танкаѓ у 32 тысячы машын, з iх найноѓшых КВ розных марак i Т-34, у 16, 5 тысяч. Плюс яшчэ iшла распрацоѓка танкаѓ Т-50, праѓда машына аказалася лёгкай.
  Немцы, сутыкнуѓшыся з "Матыльдай" i некаторым крэйсернымi танкамi, а таксама маючы звесткi аб тым, што ангельцы распрацоѓваюць цяжкiя танкi, таксама пачалi майстраваць сваiх мастадонтаѓ. У першую чаргу "Тыгр" з 88-мiлiметровай гарматай, i браней непрабiѓнай гарматай у 75 - мiлiметраѓ з доѓгiм ствалом.
  Звесткi аб савецкiм танкабудаваннi таксама мелiся. Танк КВ-2 маршыравалi на першамайскiм парадзе на Краснай плошчы, i трыццацьчацвёрцы мелiся некаторыя дадзеныя.
  Ва ѓсякiм разе, калi Шпеер узначалiѓ iмперскае мiнiстэрства ѓзбраенняѓ i боепрыпасаѓ распрацоѓкi ѓ тэхнiцы пайшлi хутчэй. Гiтлеру захацелася мець лепшыя ѓ свеце танкi, i цяжэйшыя вагай. Але пакуль Нямеччына СССР вiдавочна саступала. I лiкам машын i iх якасцю. У Аѓгусце 1941 гады пачалася вытворчасць танка КВ-3. Машына атрымалася даволi цяжкая 68 тон, затое ѓзброеная 107-мiлiметровай гарматай з пачатковай хуткасцю снарада 800 метраѓ за секунду. Гэта забяспечвала ёй перавага над "Тыграм", якога дарэчы яшчэ i не запусцiлi ѓ серыю.
  Яшчэ больш магутным аказаѓся КВ-5 з вагой 125 тон i двума гарматамi. Праѓда такая цяжкая машына стварала савецкаму войску больш праблем, чым карысцi. А ѓ 1942 годзе на ѓзбраенне быѓ прыняты варыянт i КВ-4 вагой 107 тон. СССР мог па праве ганарыцца, сваiмi самымi цяжкiмi танкамi ѓ свеце, ды i самымi магутнымi.
  Але затое ѓ авiяцыi Нямеччына развiлася нядрэнна. Ю-188 пайшоѓшы ѓ серыю, развiваѓ хуткасць супастаѓную са знiшчальнiкамi. Прыстойна глядзеѓся i ДА-217. Актыѓна распрацоѓвалiся i рэактыѓныя самалёты. Так Брытанiя была галоѓнай мэтай, то рэактыѓным бамбардзiроѓшчыкам надавалася нашмат больш увагi, чым у рэальнай гiсторыi.
  Немцы актыѓна выкарыстоѓвалi рабскую працу. Увозiлi з Афрыкi велiзарную колькасць неграѓ. Чарнаскурыя працоѓныя былi паслухмяныя, цягавiтыя, але нiзкай квалiфiкацыi. Iх выкарыстоѓвалi на дапаможных працах.
  Але кантралюючы Еѓропу, немцы маглi набраць дастаткова колькасць i квалiфiкаванай працоѓнай сiлы.
  Шпеер нават здолеѓ уламаць Гiтлера, не праводзiць пакуль праграму знiшчэння габрэяѓ, а выкарыстоѓваць iх пры вытворчасцi авiяцыi i тэхнiкi.
  Стаѓка была зроблена паветраны наступ супраць Брытанii i масiраваную падводную вайну.
  Аднак уступленне ѓ канфлiкт Амерыкi, дадало фрыцам галаѓнога болю, i прымусiла рэзка павялiчыць колькасць ваѓчыных зграй.
  Германiя была вымушана са спазненнем раскручваць вытворчасць бамбавiкоѓ i стратэгiчнай авiяцыi. У першую чаргу Ю-288 i Ю-488 з чатырма маторамi. Але iх распрацоѓка i давядзенне да розуму патрабавала чакай. МЕ-109 мадыфiкацыi "Ф" у цэлым быѓ годным апанентам для ангельскiх машын. Але распрацоѓка МЕ-209 пацярпела няѓдачу, як i МЕ-210.
  Няѓдалым аказаѓся i пiкiруючы бамбавiк ХЕ-177. Затое Шпеер адыграѓ колькасцю. Акрамя таго Фоке-Вульф стаѓ самым магутным па ѓзбраеннi знiшчальнiкам, кампенсаваѓшы некаторыя слабасцi МЕ-109. Ды i лётная школа ѓ немцаѓ аказалася лепей, англiйскай i тым больш амерыканскай. У маi 1942 года гiтлераѓцы захапiлi ПАР. А ѓ Мадагаскар прыбылi амерыканская эскадра. Бiтва пад Мiдуэй апынулася амерыканцамi прайграна: капiтан трэцяга рангу, якi сыграѓ вырашальную ролю ѓ гэтым баталii, апынуѓся па iронii лёсу на Мадагаскары. У ЗША хацелi захаваць базу ѓ Афрыцы i не даваць фашыстам расслабiцца. Але гэта значна пагоршыла iхняе становiшча ѓ Цiхiм акiяне.
  Праѓда i японцы дзейнiчалi не зусiм на вышынi. Бiтва за Гавайскi архiпелаг зацягнулася.
  Фашысты атрымалi пад свой кантроль Афрыку, i вялiзныя запасы стратэгiчнай сыравiны, а таксама захапiлi Iндыю i Iран. Рэсурсы пад кантролем Трэцяга Рэйха вялiзныя, але iх яшчэ трэба пераварыць.
  Паветраная бiтва за Брытанiю не такая адназначная. Пастаянна павялiчваючы выпуск самалётаѓ, немцы прэсiнгавалi, але татальнага дамiнавання не было. Адбiвалася i недахоп моцы стратэгiчнай авiяцыi, i дапамога ЗША, i тое падводных лодак недастаткова. Ды i цуда-тарпеда з якой звязвалася столькi надзей падкачала.
  Фюрэр так i не вырашыѓся ѓ 1942 году ажыццявiць высадку ѓ Брытанii. Стаѓка была зроблена на ѓзмацненне марской моцы i падводнага флота. Заадно будавалiся авiяносцы i лiнкоры. Вытворчых магутнасцяѓ хапала, але на ѓсё патрабавалася час.
  Балiстычныя ракеты класа А таксама патрабавалi даводкi. Затое масава сталi вырабляцца робаты-снарады ФАУ-1. Адносна танныя машыны, на простым палiве, мелi тую несумнеѓную вартасць, што не мелi патрэбу ѓ пiлотах.
  Гiтлеру, атрымаѓшы доступ да неабмежаваных прыродных рэсурсаѓ, i запасам працоѓнай сiлы, жадаѓ зберагчы жыццi нямецкiх лётчыкаѓ. ФАУ-1 як простыя ѓ вытворчасцi i беспiлотныя здалiся аптымальным рашэннем. I тысячы такiх робатаѓ-снарадаѓ абрынулiся з восенi 1942 года на Лондан.
  Адначасова немцы паскорылi распрацоѓку рэактыѓнага бамбавiка "Арада" i балiстычных ракет.
  Сталiн працягваѓ чакаць i збiраць сiлы. У 1942 году СССР выпусцiѓ пяць з паловай тысяч новых танкаѓ КВ i Т-34, i каля тысячы старых марак, каля пяцiсот новых лёгкiх Т-50 i Т-60 i дзвесце плывучых. Узмацнiѓся i самалётны парк - каля пятнаццацi тысяч новых i старых машын увайшло ѓ строй. Нават узнiк дэфiцыт лётчыкаѓ. Вытворчасць "Кацюш" узрастала павольна.
  Фашысцкая Германiя выпусцiла больш за трыццаць тысяч самалётаѓ, але несла адчувальныя страты ѓ баях. Танкаѓ немцы выпусцiлi каля шасцi з паловай тысяч. Больш за ѓсё Т-3 i новай мадыфiкацыi Т-4 з даѓгаствольнай 75-мiлiметровай гарматай. Найноѓшых "Тыграѓ" выраблена крыху больш за сотню, а "Пантэры" яшчэ толькi ѓ вопытных экзэмплярах.
  Затое ѓ серыю стаѓ паступаць аѓтамат МР-44 канструкцыi Шмайстра. У адрозненне ад рэальнай гiсторыi, не прыйшлося распрацоѓваць аѓтамат з улiкам дэфiцыту каляровых металаѓ. А гэта паскорыла распрацоѓку прасцейшай штурмавой вiнтоѓкi, з легiраванай сталлю.
  Так што ѓ стралковай зброi немцы сталi атрымлiваць перавагу. Але iм таксама патрабаваѓся час, каб аѓтамат пераѓзброiѓ усе войскi.
  А вось у падводным флоце, дзе выпуск дасягнуѓ сарака-пяцiдзесяцi субмарын у месяц, у немцаѓ i на самай справе няма роѓных.
  З'явiлiся вельмi хуткасныя падводныя лодкi на перакiсы вадароду. Паскорылiся работы i ѓ ядзернай праграме. Добра, што рэсурсаѓ вельмi шмат. I нават памылка нямецкiх фiзiкаѓ, што графiт не падыходзiць у якасцi запавольвацеля не аказалася катастрафiчнай. Фабрык па вытворчасцi цяжкай вады пабудавалi некалькi, у тым лiку i ѓ Афрыцы.
  Так што не мыццём, дык катаннем, але ядзерны рэактар у фашыстаѓ зарабiѓ у снежнi 1942 года. Нават крыху раней, чым у амерыканцаѓ. У iх пасля параз на Цiхiм акiяне пачалiся неабыякiя разборкi. I фiнансаванне ядзернай праграмы прыкметна зрэзалi.
  Пачатак 1943 года адзначылася аб'яѓленне Гiтлерам Татальнай Вайны i ѓвядзенне на акупаваных тэрыторыях усеагульнай працоѓнай павiннасцi. Масiраваныя ѓдары Фаѓ-1 па Лондане сябе не зусiм апраѓдалi. Ангельцы навучылiся часткова адбiваць падобныя ѓдары, але немцы бралi колькасцю.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  А вось падводная вайна аказалася па-сапраѓднаму пагiбельнай для Брытанii. Выпуск узбраенняѓ на востраве з-за недахопу сыравiны рэзка ѓпаѓ. Метраполiя аказалася на мяжы падзення. Акрамя таго, фашысты захапiлi Мадагаскар, а японцы разам з гiтлераѓцамi ѓварвалiся ѓ Аѓстралiю i параѓнальна хутка дабiлiся яе капiтуляцыi.
  Хоць Сталiн i разумеѓ усю небяспеку чакальнай тактыкi, але заставаѓся верны сабе, не залазячы ѓ бойку. Няхай лепш капiталiсты сябе вынiшчаць да канца. А мы будзем глядзець...
  Але такая тактыка мела i недахопы. Карыстаючыся вялiзнымi рэсурсамi Трэцi Рэйх ужо рыхтаваѓ вайну i супраць СССР. Выпуск танкаѓ у Трэцiм Рэйху дасягнуѓ у 1943 году ѓ сярэднiм 1200 машын у дзень, плюс яшчэ i трыста пяцьдзесят САУ. Прычым самаходкi зусiм не слабыя. "Фердынанда", "Шмялi", "Ягдпантэра". Улiчваючы, што немцы амаль не неслi страт у танках, то ѓ iх папаѓненне панцвале адбывалася ѓжо ѓ два разы хутчэй, чым у Чырвонай армii. I колькасны разрыѓ у тэхнiцы на карысць СССР пачаѓ скарачацца.
  У якасным стаѓленнi, у фрыцаѓ з'явiѓся "Каралеѓскi тыгр" па вазе падобны з КВ-3, па прабiѓнай сiле прылада нават некалькi праѓзыходны за рахунак якасцi снарада i мацнейшым лэбавым браняваннем. Ну, а звышцяжкiя савецкiя КВ-5 i КВ-4 аказалiся вельмi ѓжо тэхнiчна ненадзейнымi, асаблiва iх хадавая частка. Так што баявое выкарыстанне падобных монстраѓ аказалася пад сумневам.
  А Сталiн яшчэ загадаѓ стварыць КВ-6 з сямю прыладамi i двума рэактыѓнымi ѓстаноѓкамi. Машыну тое зрабiлi. Але яна аказалася настолькi цяжкай i доѓгай, што яе i на цягнiку не правязеш, нi ѓ баi не разгорнеш. Т-34-76 машына суцэль удалая, але слабей у лэбавым бою, чым "Пантэра" цi "Тыгр". А КВ-1 i КВ-2 супастаѓныя з немцамi па вазе, але ѓ баданнi "Пантэрам" i "Тыграм" саступаюць. Нямецкi Т-4 зраѓняѓся з трыццацьчацвёркай у бранiраваннi i перасягнуѓ ва ѓзбраеннi, обзорности i оптыцы, i гэта пры роѓнай вазе, цi нават меншым, калi параѓноѓваць цяжэйшыя мадыфiкацыi.
  Карацей фрыца падцягнулi i якасць на вышыню. А з'яѓленне МЕ-309 i МЕ-262 дало перавагу i ѓ якасцi авiяцыi. Як i Ю-488 лепшы чатырох маторны бамбавiк. А за iмi i рэактыѓныя мадэлi. Такiя як Ю-287 i "Арада".
  У вераснi 1943 гiтлераѓцы, нарэшце, ажыццявiлi паспяховую высадку ѓ Брытанii. Пасля двух тыднёвых баёѓ - Англiя капiтулявала. I хоць Чэрчыль бег у Канаду, зыход вайны на Захадзе здаваѓся прадвызначаным.
  Рузвельт, страцiѓшы свайго галоѓнага саюзнiка i асцерагаючыся якая расце моцы Трэцяга Рэйха папытаѓ мiры.
  Гiтлер пасля абмеркаванняѓ са сваiм асяроддзем, паставiѓ ЗША ѓмова: адмова ад ядзернай праграмы i прызнанне ѓсiх заваёѓ Японii i Трэцяга Рэйха. А таксама вываду войскаѓ з Iсландыi, якую фрыцы i так ужо фактычна абклалi падводным флотам. Кантроль Краiны Узыходзячага Сонца над Гаямi, дзе яшчэ не спынялiся баi. Акрамя таго Гiтлер патрабаваѓ матэрыяльнага кампенсавання для Трэцяга Рэйха i Японii за ѓсе разбурэннi, i ваенныя выдаткi прычыненыя ЗША i Брытанiяй.
  Хоць умовы мiры i апынулiся вельмi цяжкiмi, Рузвельту з вялiкай цяжкасцю ѓдалося прадушыць iх прыняцце ѓ кангрэсе i сенаце.
  Вялiкую ролю ѓ саступлiвасцi ЗША згулялi намёкi Сталiна, што не супраць, далучыцца да каалiцыi дзяржаѓ восi, i прынамсi гатовы адваяваць Аляску.
  Перамог амерыканскi прагматызм, што апынуѓся вышэй энтузiязму i эмоцый. Акрамя таго ѓ немцаѓ ядзерная праграма развiвалася хутчэй, амерыканскай i гэта было багата ѓ будучынi катастрофай.
  Першая фаза другой сусветнай вайны завяршылася. Але фюрар хацеѓ зараз скончыць з СССР.
  Нечакана чакальная тактыка Сталiна i яго вернасць справе мiру ва ѓсiм свеце згуляла злавесны жарт. Супраць Iосiфа апынуѓся Трэцi Рэйх i Японiя з усiмi рэсурсамi Усходняга паѓшар'я, у тым лiку i Аѓстралiю, i некаторыя плацдармы i на Заходнiм святле.
  Краiна ђзыходнага Сонца, праѓда, яшчэ не дабiла Кiтай, але суцэль магла адкрыць i другi фронт. Гiтлер жа актыѓна фармаваѓ каланiяльныя войскi, i замежныя легiёны. Заадно павялiчваѓся i выпуск узбраенняѓ.
  У першай палове 1944 гады выпуск танкаѓ i САУ у Трэцiм Рэйху дасягнуѓ i перавысiѓ сто машын у дзень. Пантэра-2 па сваiм узроѓнi абыйшла ѓсе савецкiя машыны. З'явiѓся i больш дасканалы нямецкi танк "Леѓ", а неѓзабаве i "Каралеѓскi леѓ".
  I галоѓнае серыйна развiлася рэактыѓная авiяцыя. У адказ у СССР у серыю пайшлi танк Т-34-85 i IС-1 i IС-2, серыю КВ таксама нiхто з вытворчасцi не здымаѓ. Самым масавым серыйным танкам Трэцяга Рэйха на 1944 год стала "Пантэра"-2, а СССР Т-34-85. Цяжэйшыя мадэлi выпускалiся ѓ значна прыкладна раз, у дзесяць малодшых колькасцях. I немцы не хацелi моцна турыць вагi пры савецкiх дарогах i Сталiн стаѓ адчуваць недавер да серыi КВ, ды i ИСы атрымалiся занадта сырымi.
  Аднак нямецкая "Пантэра"-2 з 88-мiлiметровай гарматай калiбра 71 Л, пераѓзыходзiла Т-34-85 у бранябойнай сiле гарматы, у лабавым бранiраваннi i крыху ѓ бартавым, а таксама не саступала ѓ хадавых якасцi з рухавiком у 900 конскiх сiл i вагай у 47 тон. Нават калi вага нямецкага танка вырасла да 50,2 тон i гэта аказалася не смяротна.
  А рэактыѓнай нямецкай авiяцыi i зусiм не было дастойнага апанента.
  Гiтлер вырашыѓ, што лепш не цягнуць гуму, i пачаѓ вайну 22 чэрвеня 1944 гады. Кiнуѓшы на СССР трыста пяцьдзесят сваiх i замежных дывiзiй, i сто дваццаць дывiзiй сатэлiтаѓ. На баку Трэцяга Рэйха выступiлi: Румынiя, Венгрыя, Славакiя, Харватыя, Фiнляндыя, Швецыя, Iталiя, Партугалiя, Iспанiя, Балгарыя, Аргенцiна, Турцыя.
  Немцы таксама выкарыстоѓвалi ѓ Вермахце велiзарную колькасць замежнiкаѓ i хiвi. Усяго Трэцi Рэйх толькi ѓ першым эшалоне шпурнуѓ у бой дванаццаць з паловай мiльёнаѓ салдат, з якiх немцаѓ па нацыянальнасцi не больш за сорак працэнтаѓ. Сатэлiты дадалi яшчэ мiльёны тры. Усяго ѓ першым эшалоне амаль шаснаццаць мiльёнаѓ пяхоты, танкаѓ каля трыццацi трох тысяч, самалётаѓ больш за пяцьдзесят пяць тысяч, гармат i мiнамётаѓ каля двухсот пяцiдзесяцi.
  СССР пасля мабiлiзацыi разгарнуѓ трынаццаць з паловай мiльёнаѓ салдат, але частку сiл прыйшлося трымаць на Далёкiм Усходзе i ѓнутраных акругах. У першым эшалоне было восем мiльёнаѓ салдат, каля трыццацi тысяч танкаѓ, амаль сорак тысяч самалётаѓ, каля двухсот тысяч гармат i мiнамётаѓ.
  Такiм чынам на баку Трэцяга Рэйха падвойная перавага ѓ пяхоце, i пяцiразовае ѓ мабiльнасцi сiлы, пры больш якасным аѓтамаце. Праѓда, у СССР шмат кулямётаѓ, амаль парытэт.
  Рознiца ѓ танках не вялiкая, але працэнт састарэлых машын у СССР вышэйшы, як i танкаѓ больш раннiх выпускаѓ.
  У рэактыѓнай нямецкай авiяцыi няма апанента, ды i шрубавыя самалёты ѓ Трэцяга Рэйха больш хуткасныя i лепш узброеныя. Праѓда, савецкiя машыны пераѓзыходзяць у гарызантальнай манеѓранасцi.
  У артылерыi i мiнамётах блiжэй за ѓсё суадносiны сiл да роѓнасцi. I колькасцi i якасцi.
  Праѓда флот у Трэцяга Рэйха асаблiва падводны, шматкроць мацнейшы за савецкi. Як дарэчы i ѓ Японii.
  Акрамя таго ѓ гiтлераѓцаѓ ёсць ужо балiстычныя ракет класа А ѓ серыйнай вытворчасцi, i ѓзляцелi першыя дыскалёты.
  У цэлым фашысты будуць мацнейшыя, i Сталiн цалкам слушна рыхтаваѓ, няхай i са спазненнем абарону. Але шмат чаго не паспелi. Лiнiя Сталiна аказалася не зусiм адноѓлена, а самае галоѓнае войскi недастаткова навучаны трымаць абарону. Хаця iх адчайна перавучвалi.
  Лiнiя памежная Молатава, за тры гады форы была ѓ цэлым завершана, але размяшчалася занадта ѓжо блiзка да мяжы, i не мела дастатковай глыбiнi. Акрамя таго Сталiн загадаѓ будаваць i трэцi эшалон за Дняпром, але i гэта было распачата толькi пасля капiтуляцыi ЗША.
  Праѓда, акрамя савецкiх войскаѓ можна разлiчваць на часткi НКУС, чыю колькасць давялi да мiльёна салдат i апалчэнне. Гэта каля чатырох мiльёнаѓ чалавек, толькi ѓ заходнiх гарадах. Хоць вядома iх баяздольнасць нашмат горш, чым рэгулярных частак.
  Немцы, як i рэальнай гiсторыi, нанеслi асноѓны ѓдар у цэнтры, падсека Беластоцкi выступ i Львоѓскi кулак. Самыя першыя днi баёѓ паказалi, што немцы, нягледзячы на вялiкую колькасць замежных падраздзяленняѓ, вядуць наступ больш-менш зладжана. А вось савецкiя войскi часта губляюцца.
  Акрамя таго баяздольнасць ѓкраiнскiх частак аказалася сумнеѓнай. Шмат дэзерцiраѓ i тых, хто здаѓся ѓ палон у самыя першыя днi вайны.
  Стрымаць супернiка ѓ прымежных бiтве не ѓдалося. I тут Сталiн дапусцiѓ памылку, забаранiѓшы адыход частак на асноѓную лiнiю i патрабуючы выправiць фронт. Памылка, праѓда, была выпраѓлена, але са спазненнем. Немцы змаглi захапiць Менск ужо 28 чэрвеня, праламаѓшы лiнiю Сталiна ѓ цэнтры.
  Блытанiна толькi ѓзмацнялася. 30 чэрвеня здаралася чаканае ѓступленне ѓ вайну Японii i яе сатэлiтаѓ. Так пра перакiдку войскаѓ з Далёкага Усходу прыйшлося пакуль забыцца.
  Прарыѓ немцаѓ у цэнтры ѓсё пашыраѓся. Узнiкла вялiзная пралом, якую адчайна спрабавалi заткнуць. Але фашысты прасоѓвалiся i 16 лiпеня ѓварвалiся ѓ Смаленск.
  Кiнуѓшы ѓ бой усе наяѓныя рэзервы, i ставячы пад стрэльбу апалчэнцаѓ Сталiн i Жукаѓ змаглi прыпынiць наступ фрыцаѓ у цэнтры. Але Гiтлер павярнуѓ войскi на поѓдзень. Фашысты стварылi вялiзны кацёл у Кiеве, i захапiлi практычна ѓсю Украiну.
  Блакавалi Ленiнград, уварвалiся ѓ Крым. Ход баявых дзеянняѓ вельмi моцна паходзiѓ на 1941 год, нiбы неадступная карма. Але адрозненнi былi i даволi iстотныя. СССР у 1941 годзе размяшчаѓ некаторымi вольнымi рэзервамi, а цяпер усё было i так мабiлiзавана. I калi ѓ кастрычнiку адбыѓся штурм, дык высветлiлася, што трымаць абарону амаль няма чым.
  Гiтлераѓцы да пачатку лiстапада 1944 года акружылi Маскву, прымусiѓшы Сталiна бегчы ѓ Куйбышаѓ.
  Фашысты ѓ адрозненнi ад рэальнай гiсторыi, размяшчалi значнай колькаснай перавагай. У iх хапiла дывiзiй для абыходу Масквы з Поѓначы i поѓдня. А вось у савецкiх частак занадта ѓжо ѓсё распаѓзлося па розных франтах.
  Рэальна ѓ 1941 годзе Сталiн пасля мабiлiзацый атрымаѓ над Вермахтам перавагу ѓ колькасцi асабовага складу, а самалётаѓ i танкаѓ у яго было ѓ чатыры разы больш, чым у Трэцяга Рэйха з самага пачатку вайны. I зроблена за першыя пяць месяцаѓ вайны тэхнiкi СССР у рэальнай гiсторыi больш.
  Але зараз i гiтлераѓцаѓ усе казыры, на баку i колькасць i якасцю ѓзбраенняѓ i асабовага складу. А ѓ Чырвонай армii тыя ж болькi што i 1941 году. У тым лiку не жаданне ѓкраiнцаѓ, прыбалтаѓ, i шматлiкiх малых народаѓ памiраць за савецкi лад. Масавыя здрады i перабяганнi пацярпелых ад рэпрэсiй, раскулачаных i iншых пакрыѓджаных усiх масцей. У тым лiку i iдэйных ворагаѓ савецкай улады.
  А тое, што немцы яшчэ i перамаглi Захад, толькi павялiчвае колькасць здраднiкаѓ.
  Таму нядзiѓна, што Масква акружана, а немцы захапiлi Данбас, Варонеж i iдуць да Сталiнграда.
  Зiма ѓ 1944 году на бяду не такая марозная i снежная як у 1941. Масква зрэшты, гераiчна пратрымалася да канца снежня 1944 гады. Але аказалася, зразумела, узятая. Сталiнград упаѓ у студзенi 1945 года, i баi за яго аказалiся не занадта працяглымi. У лютым i пачатку сакавiка немцы i iх сатэлiты поѓнасцю захапiлi Каѓказ i Бакiнскiя нафтавыя свiдравiны.
  Далей наступ iшло па Волзе. На Саратаѓ, на Куйбышаѓ, i далей Арэнбург i Казань.
  Сталiн бег у Свярдлоѓск. У маi ѓпала Казань. Улетку немцы i японцы працягнулi рух у глыбiню Расii. Супрацiѓленне савецкiх войскаѓ падала. 5 жнiѓня 1945 гады быѓ узяты Свярдлоѓск. А 3 верасня 1945 гады Сталiн, нарэшце, пагадзiѓся на капiтуляцыю. У абмен на ѓласнае жыццё i свабоду.
  Другая сусветная вайна завяршылася. Але свет панаваѓ нядоѓга. Правёѓшы выпрабаваннi ядзернай зброi, Гiтлер пераканаѓся ѓ яго фенаменальнай разбуральнай моцы.
  Цяпер атрымлiвалася, што Японiя i ЗША ѓсё яшчэ стаяць на шляху да сусветнага панавання Трэцяга Рэйха. I хоць фюрар заваяваѓ больш землi, чым Чынгiсхан, Аляксандр Македонскi, Напалеон, iмператар Траян, i Сулейман Цудоѓны разам узятыя, ён вырашыѓ разграмiць i Японiю.
  Праз роѓна тры гады пасля заканчэння другой сусветнай вайны сто балiстычных, мiжкантынентальных ракет з магутнымi ядзернымi зарадамi накрылi разам краiну Узыходзячага Сонца.
  А затым пачалося наступленне сухапутных частак Вермахта i флоту. Немцы параѓнальна хутка захапiлi ѓладаннi Японii ѓ Азii, а саму метраполiю зраѓнялi з зямлёй атамнымi бомбамi.
  Доѓгi супрацiѓ аказвалi цiхаакiянскiя ѓладаннi краiны Узыходзячага сонца. Але да чэрвеня 1949 гады i ѓсё было скончана. Цяпер заставалася толькi разграмiць ЗША. Тым больш нагода мелася. Амерыканцы насуперак дамове ѓсё ж распрацоѓвалi ядзерную зброю i правялi яе таемнае выпрабаванне.
  Гiтлер пачаѓ вайну 1 студзеня 1950, скiнуѓшы на новы год адразу трыста ядзерных ракет.
  Сакрушальны ядзерны ѓдар знiшчыѓ сто найбуйнейшых амерыканскiх гарадоѓ i забiѓ некалькi дзясяткаѓ мiльёнаѓ людзей. Дадалося яшчэ адно найвялiкшае злачынства Адольфа Гiтлера да найдаѓжэйшага спiсу, адыёзных злачынстваѓ.
  Потым пачалося ѓварванне ѓ Канаду, i з поѓдня разам з Лацiна-Амерыканскiмi дыктатурамi. Амерыканцы былi аслаблены i шакаваны, але змагалiся адчайна. Яны разумелi, што паражэнне для iх абазначае - толькi рабства i павольную, пакутлiвую смерць.
  Таму гэта была самая адчайная з усiх вайны. I доѓжылася яна яшчэ больш за год, прымусiѓшы Трэцi Рэйх скiнуць яшчэ каля двух сотняѓ ядзерных зарадаѓ, i ператварыць многiя ѓрадлiвыя землi ѓ радыеактыѓную пустыню.
  Але мэта ѓсёткi дасягнута i апошнi супернiк Трэцяга Рэйха зрынуты. А ѓслед за гэтым пачаѓся працэс так званай сусветнай глабалiзацыi. Адзiнай сусветнай валютай стала нямецкая марка. Нават фармальна незалежныя краiны аказалiся зведзены да ѓзроѓню калонiй Трэцяга Рэйха, пры захаваннi толькi абмежаванага мясцовага самакiравання.
  Габрэi i цыганы былi пастаѓлены па-за законам: iх вышуквалi i знiшчалi. СС праводзiла масавыя чысткi, i лютавала. Наступiѓ сапраѓдны кашмар - гадзiна дракона. Або нават дакладней эпоха. Фюрэр будаваѓ сапраѓдную сусветную таталiтарную iмперыю з прэтэнзiяй касмiчнай экспансii.
  У 1959 году падчас iмпрэзы сямiдзесяцiгоддзi фюрара адбылася афiцыйная каранацыя, сусветны плебiсцыт - якi ѓзаконiѓ тытул суперiмператара. А калi Адольф Гiтлер памёр у 1967 годзе, яго тытул i ѓлада атрымаѓ у спадчыну сын.
  Планета Зямля да гэтага часу ѓжо заснавала селiшчы на Месяцы i на Марсе з Венерай, i актыѓна рыхтавалася да экспансii, у вонкавыя зорныя мiры... Фашысты жадалi сусветнай iмперыi - пабудовы Зорнага Рэйха, каб пагрузiць у кашмар увесь светабудову. I вось у 2001 годзе пачалася першая мiжзоркавая экспедыцыя з пяцi зоркалётаѓ, якiя накiравалiся да Альфа-Цэнтаѓра. Палёт доѓжыѓся дзесяць гадоѓ, пакуль дасягнулi зоркi, i столькi ж пайшло на вяртанне назад. У 2037 годзе зоркалёты ѓпершыню змаглi перавысiць хуткасць святла.
  Наступiѓ перыяд зорных войн. Дакладней, пакуль чалавецтва не сустракала на сваiм шляху якiх-небудзь сур'ёзных формаѓ жыцця. Але ѓ фантастыцы такая тэма была вельмi моднай. I мадэлявалiся падзеi пад касмiчную i крутую.
  Сачыненне аказалася на вельмi аптымiстычнай ноце. Хаця пачалося больш, чым спрэчна.
  Воѓчык-Паѓлiк яшчэ адчуваѓ у сабе энергiю. I можна яшчэ прыдумаць нешта падобнае, на любiмую тэму АI. Але другая сусветная вайна ѓжо надакучыла.
  Ня лепш прыдумаць нешта больш сучаснае i актуальнае.
  Хлопчык-вязень босымi пальчыкамi ножак задушыѓ чарговы надакучлiвы пацук. Пасля адчуѓшы ѓ сабе прылiѓ натхнення стаѓ складаць.
  У жнiѓнi 1999 года Ельцын прапанаваѓ новую кандыдатуру на пасаду прэм'ера, заадно абвясцiѓшы Пуцiна афiцыйна пераемнiкам. Але вось Зюганаѓ i яго атачэнне вырашылi: на выбары iсцi лепш у думе, але патаргавацца, нiколi не перашкодзiць. А раптам, што-небудзь ды атрымаем?! Ды i ѓвага СМI пераключыцца на Дзярждуму, а ад блока Айчына адцягнуць галасы, i iнфармацыйная ѓвага не перашкодзiць.
  Карацей кажучы, усе тры левыя фракцыi кансалiдавана выступiлi супраць кандыдатуры Пуцiна. А Зюганаѓ яшчэ i абвiнавацiѓ у карупцыi былога нама Сабчака. Большая частка фракцыi "Яблоко" таксама не падтрымала кандыдатуру пераемнiка Ельцына. Карацей кажучы, з першага разу сцвярджэнне не адбылося i... Узнiкла напружаная паѓза. Ельцын прабурчаѓ нешта невыразнае. Пагразiѓ, думе... I прапанаваѓ на пасаду прэм'ера Мiхася Касцьянава.
  Новы кандыдат таксама ладзiѓ алiгархаѓ. Але мог быць непрыемны думе.
  Камунiсты патаргавалiся, памычалi нешта невыразнае. Другi раз Касцьянава адхiлiлi. Але ѓ трэцi... Чым чорт не жартуе! Ну не захацелi, няхай i на кароткi час губляць свае цёплыя, наседжаныя месцы камунiсты. I зацвердзiлi Мiхася Касцьянава з трэцяй спробы.
  Так i змянiѓся ход гiсторыi...
  Баевiкоѓ з Дагестана выцiснулi. Але штурмаваць вахабiцкiя вёскi не сталi. У сваю чаргу i Басаеѓ не стаѓ наступаць на Дагестан. Мiхаiл Касцьянаѓ сустрэѓся з Масхадавым i паабяцаѓ апошняму дапамогу.
  У Чачнi зрэшты, наспяваѓ канфлiкт. Басаеѓ абвiнавацiѓ Масхадава ѓ здрадзе. Салман Радуеѓ i Хатаб далучылiся да яго. Пачалася грамадзянская вайна. Масхадава падтрымалi ѓмераныя палявыя камандзiры i Расiя. Басаева падтрымлiвалi радыкальныя групоѓкi. Захад на словах быѓ за Масхадава.
  Баявыя дзеяннi iшлi з пераменным поспехам. Кадыраѓ i Ямадаеѓ сталi на бок Масхадава.
  Чара вагай вагалася ѓ той цi iншы бок. Чачэнцы i мноства замежных наймiтаѓ ваявалi. Расiя свае войскi не ѓводзiла.
  Выбары ѓ Дзярждуму адбылiся, як i ѓ рэальнай гiсторыi 17 снежня 1999 гады. Партыя ѓлады паспрабавала стварыць блок "Адзiнства". Але ён не дабiѓся вялiкага поспеху, i толькi з цяжкасцю пераадолеѓ пяцiпрацэнтны бар'ер.
  У парламент прайшлi: першае месца блок камунiстаѓ "За перамогу", далей "Бацька па бацьку - уся Расiя" на чале з Прымаковым, потым ЛДПР Жырыноѓскага( дадзеную партыю актыѓна прапiяры пракрамлёѓскiя СМI, i гэта спрацавала!), чацвёртае месца заняла "Яблоко". Далей "Адзiнства" на чале з Шайгу, i шостае самае апошняе на гранi пяцiпрацэнтнага бар'ера "Саюз правых сiл".
  Дума атрымалася даволi стракатай, але камунiсты не ѓтрымалi свайго дамiнавання. Хоць i меѓ больш за ѓсiх. Але шмат прайшло па аднамандатных акругах i прыхiльнiкаѓ Прымакова, амаль дагнаѓшы левых. ЛДПР амаль не панесла страт, але ѓсё ж паменшылася на некалькi мандатаѓ. Праѓда, затое па аднамандатных акругах прайшлi некаторыя бiзнесмены i крымiнальныя аѓтарытэты ѓ парламент. Яблык паменшыѓся мацней. Новыя партыi з'явiлiся: СПС, i "Адзiнства".
  Пачалася перадвыбарная кампанiя ѓ прэзыдэнты. Касьцянаѓ стаѓ афiцыйным пераемнiкам i iшоѓ ад партыi ѓлады. Вылучылiся таксама Прымакоѓ, Зюганаѓ, Жырыноѓскi, Яѓлiнскi, Лужкоѓ, i iншыя.
  Такая вось пайшла забаѓкалаѓка.
  Выбары мелi iнтрыгу. У прыватнасцi асноѓныя фаварыты Прымакоѓ, Лужкоѓ, Зюганаѓ iшлi ноздра ѓ ноздру. Але да iх хутка наблiзiѓся Касцьянаѓ. Яго вельмi актыѓна раскручвалi СМI пракрамлёѓскай арыентацыi, а такiя дамiнаваѓ на тэлебачаннi. Акрамя таго Касцянаѓ змог дамовiцца з Гусiнскiм, i той стаѓ пiярыць за пэѓную плату кандыдата ад Крамля.
  Мэр Масквы Лужкоѓ пад цiскам следчых пракуратуры, пагадзiѓся на прэм'ерства пры прэзiдэнце Касцьянаве. I зняѓ кандыдатуру сваю на карысць прадстаѓнiка Крамля. Жырыноѓскi таксама вельмi хацеѓ пасады, пры цары. Але крамлёѓскiя аналiтыкi вырашылi зберагчы яго на другi тур. Прымакова багата палiвалi брудам.
  На выбарах у другi тур выйшлi Зюганаѓ i Касцьянаѓ. Прычым, камунiст нумар адзiн нават сабраѓ больш галасоѓ, чым у прэм'ера. Але ѓ другiм туры Жырыноѓскi, якi заняѓ чацвёртае месца, атрымаѓ пасаду сакратара савета бяспекi. А Прымакоѓ, якi заняѓ трэцяе, быѓ вылучаны на пасаду старшынi канстытуцыйнага i вярхоѓнага суда. Яѓлiнскi атрымаѓ пасаду першага вiцэ-прэм'ера эканомiкi. Карацей кажучы, усе навалiся на Зюганава. Але ѓ другiм туры Касцьянаѓ перамог з вялiкай цяжкасцю. Рознiца ѓсяго ѓ тры працэнты, ды i тыя сфальсiфiкаваны.
  Але вось Ельцын канчаткова сышоѓ, i наступiла новае жыццё.
  У Чачнi палала грамадзянская вайна. Басаеѓ i Хатаб не паддавалiся. Расея дапамагала Масхадаву, але свае войскi не задзейнiчала. Кошты на нафту раслi, эканомiка паднiмалася. 11 верасня 2001 года здарыѓся тэракт у Нью-Йорку. I пачалася вайна Амерыкi ѓ Аѓганiстане. А потым i ѓ Iраку.
  Але кошты на нафту працягвалi расцi. Эканомiка Расii ѓзнiмалася. У 2004 годзе Касцьянаѓ упэѓнена перамог у першым жа туры. А камунiсты прайгралi выбары ѓ думу. Зрэшты, Зюганаѓ быѓ другiм i на гэты раз. Узнiмалася эканомiка дастаткова хутка. У Чачнi вайна працягвалася, але Масхвадаву ѓдалося захапiць асноѓныя населеныя пункты, i барацьба перайшла ѓ партызанскую фазу.
  Эканамiчны рост у Расii суправаджаѓся i павелiчэннем вайсковай моцы. Але адносiны з Амерыкай заставалiся дружалюбнымi. Касцянаѓ пазбягаѓ антызаходняй рыторыкi, i iмкнуѓся да добрасуседскiх адносiн. Пасля заканчэння тэрмiну прэзiдэнцкiх паѓнамоцтваѓ новым прэзiдэнтам быѓ абраны Алег Дзерыбаска. Найбуйнейшы алiгарх працягнуѓ ранейшы курс Касцьянава i лiбералаѓ.
  Адносiны з Амерыкай заставалiся дружалюбныя. Мала таго Расея нават уступiла ѓ НАТА. Дзерыбаска ѓмацаваѓ сваю ѓладу. Але праз эканамiчны крызiс сiтуацыя ѓ краiне пагоршылася. На выбарах 2012 года, Зюганаѓ здолеѓ зноѓ выйсцi ѓ другi тур. Але пацярпеѓ паражэнне ѓ другiм. Дэрыбаска прыняѓ шэраг законаѓ, якiя абмяжоѓваюць дзейнасць камунiстаѓ. I правёѓ папраѓку ѓ канстытуцыю, якая адмяняе абмежаванне прэзiдэнта на два тэрмiны запар.
  Камунiстаѓ да выбараѓ 2016 года не дапусцiлi, i Дзерыбаска быѓ пераабраны на трэцi тэрмiн у першым жа туры. Адначасова Расея вяла разам з Амерыкай баявыя дзеяннi ѓ Сiрыi. Адносiны памiж Захадам i Расiяй дружалюбныя. А заробак у доларах ужо перавысiѓ 1200. Адначасова ѓ Расii прайшла кампанiя па зносе помнiкаѓ Ленiну, а мумiю правадыра вынеслi з маѓзалея.
  Гэта ѓсё ахрысцiлi: Ленiнапад. Ленiна, праѓда, пахавалi разам з мацi па-чалавечы. Узровень жыцця ѓ Расii працягваѓ расцi. Тэлебачанне было цiкавым. Iснавала шматпартыйнасць, але дамiнавала "Адзiная Расiя". СМI адносна свабодныя i часам пашчыпвалi Дзерыбаска. Дзярждума нават атрымала некаторыя дадатковыя правы. У прыватнасцi дэпутаты маглi дзвюма трацiнамi галасоѓ зняць асобнага мiнiстра, i двойчы на працягу трох месяцаѓ вынесцi вотум недаверу. Але гэта на практыцы нiчога парламенту не давала, бо права прызначаць i здымаць усiх мiнiстраѓ заставалася за прэзiдэнтам. Акрамя таго, парламент атрымаѓ права дзвюма трацiнамi галасоѓ прысвойваць узнагароды. I найперш узнагароджаннi пасыпалiся на Алега Дзерыбаску. Адносна малады ѓ сорак гадоѓ стаѓ прэзiдэнтам Расii, алiгарх не меѓ жадання каму-небудзь аддаваць сваю ѓладу. У знешняй палiтыцы прытрымлiваѓся праамерыканскага курса, але часам рабiѓ i крытычныя выказваннi.
  У адносiнах да рэжыму Лукашэнка заняѓ жорсткую палiтыку. Не прызнаѓ выбары прэзiдэнта Беларусi ѓ 2010 годзе. Сiтуацыя ѓ Беларусi за эканамiчны крызiс рэзка абвастрылася. Пракацiлiся масавыя беспарадкi. А ѓ адказ на рэпрэсii Расii i Захад увялi вельмi жорсткiя эканамiчныя санкцыi. Скончылася гэта ѓ 2013 годзе ваенным пераваротам, у вынiку чаго Лукашэнка быѓ скiнуты.
  Новым прэзiдэнтам Дзерыбаска паставiѓ маладую жанчыну Вольгу Карач. Беларусь увайшла ѓ рублёвую зону. А на рэферэндуме жнiѓня 2018, канчаткова далучылася да Расii. Што яшчэ больш умацавала аѓтарытэт Алега Дзерыбаска. У 2020 на выбарах прэзiдэнта Расii за дзейнага кiраѓнiка дзяржавы прагаласавала, больш за 90 працэнтаѓ. Заработная плата перавысiла паѓтары тысячы долараѓ. А ѓ 2021 годзе адбыѓся першы палёт на Марс. Ён працягнуѓся амаль год i аказаѓся сенсацыйна паспяховым. У Казахстане прайшлi пасля адыходу Назарбаева масавыя беспарадкi, i Расiя забрала сабе шэсць рускiх абласцей. Яшчэ больш пашырыѓшы iмперыю.
  Кiтай жа запаѓ у стан стагнацыi. I ѓзнiк у iм крызiс перавытворчасцi.
  Пачалiся хваляваннi i патрабаваннi дэмакратызацыi. Сапраѓды аднапартыйная сiстэма ѓсiм надакучыла. Як i палачная дысцыплiна. Людзям хацелася большай свабоды. Ды i насельнiцтвы ѓ Кiтая занадта ѓжо шмат. На ѓсiх усяго не хапала. Так што ѓспыхнула рэвалюцыя, якая перарасла ѓ грамадзянскую вайну. I пацякла кроѓ... I маса забойстваѓ, ахвяр i разбурэнняѓ.
  Кiтай стаѓ развальвацца...
  Ды цiкавае атрымалася сачыненне, але нейкае занадта кароткае, можа, яшчэ нешта ѓпiхнуць перад тым, як легчы спаць?
  I Паѓлiк-Воѓчык пачаѓ зноѓ складаць;
  Так i наступiѓ непераадольны ѓплыѓ, якi адключыѓ саюзныя сiлы з 1 студзеня 1943 года. Патрапаны корпус Ромеля спынiѓся на мяжы з Лiвiяй. I ѓсе бамбардзiроѓкi фашысцкай Германii спынiлiся. Спробы ляцець у бок Лондана таксама абарочвалiся праваламi. Нямецкiя самалёты не разбiвалiся, але адкiдалiся. Здарылася раней нябачанае цуд, падзел свету тэамагiчнай сiлай.
  Аднак спачатку немцам гэта не надта дапамагала. Сталiнград, дакладней групоѓку Паѓлюса ѓ iм, мабыць, было ѓжо не ѓратаваць. I савецкiя войскi ѓпэѓнена рухалiся наперад. Паспяхова прайшло наступленне па Варонежам i ѓ iншых напрамках Амаль як у рэальныя тэрмiны Чырвоная армiя вызвалiла Курск, Белгарад, Харкаѓ.
  Аднак пасля перакiдвання загартаваных дывiзiй Роммеля з Афрыкi i тых сiл, якiя ѓ рэальнай гiсторыi былi таксама без усякай карысцi кiнуты ѓ Алжырскiя i Тунiскiя пустынi знакамiты контрудар Майнштэйна прыкметна выйграѓ у сiле. Бо ѓ iм прынялi ѓдзел значна больш нямецкiх сiл, асаблiва авiяцыi.
  Ды i трыццаць новенькiх "Тыграѓ", што без толку ѓгразлi ѓ Сахары, апынулiся зусiм не лiшнiмi.
  Тут i адбылося першае iстотнае разыходжанне з рэальнай гiсторыяй. Майнштэйн нанёс контрудар на чатыры днi раней i маючы нашмат больш сiл, прасоѓваѓся хутчэй. Харкаѓ быѓ адбiты на дзевяць дзён раней, Белгарад на дванаццаць, прычым з ходу, а галоѓнае быѓ узяты Курск, якi ѓ рэальнай гiсторыi фрыцам не паддаѓся.
  Колькасць нямецкiх сiл аказалася задзейнiчана значная. Немцы выкарыстоѓвалi i перакiнутыя рэзервы з Францыi, практычныя ѓсе баяздольныя танкавыя часткi, i галоѓная авiяцыя. Як нi круцi, але амаль палову Люфтвафэ адцягваѓ Заходнi фронт, так што значныя сiлы ѓ паветры ѓ ворага дадалiся. I гэта сказаѓ падчас нямецкага падобнага на ѓдар сярпа контрнаступлення.
  Ды i Майнштэйн у рэальнай гiсторыi перайграѓ савецкiх генералаѓ, а тут у яго на дваццаць дывiзiй больш сухапутных сiл i з улiкам канцэнтрацыi рэсурсаѓ у тры разы больш самалётаѓ. I Фоке-Вульф зусiм нядрэнны пры пiсьменным выкарыстаннi: хуткасць вялiкая, узбраенне магутнае. Што iстотна Ф-190 больш эфектыѓны пры лiкавай перавазе. Бо яго магутнае ѓзбраенне дазваляе збiць самалёт з аднаго заходу, а сам ён можа сысцi за рахунак высокай хуткасцi пiкiравання.
  Савецкiя войскi пацярпелi тактычную паразу, i пакiнулi Курск, шмат салдат i афiцэраѓ патрапiла ѓ акружэнне. Часткова адны загiнулi, iншыя, праѓда такiх, меншасць трапiлi ѓ палон, многiя i вырвалiся, страцiѓшы праѓду тэхнiку.
  Страты савецкiя войскi панеслi каласальны i наступленне iх аказалася спынена. Але i нямецкiя танкi не маглi развiць поспех з-за вясновай бездаражы.
  Узнiкла часова раѓнавага сiл.
  Аднак у вайну магла ѓступiць i новая сiла: Японiя. У самураяѓ таксама рукi аказалiся развязаныя. Амерыка не даступная, але i не атакуе. Праѓда пакуль моцнае сухапутнае войска Японii цiсне на Кiтай. Тут у Чан Кайшы вельмi складанае ѓзнiкла становiшча. Цi спрабаваць дамовiцца з японцамi, цi ваяваць, але ѓжо не атрымлiваючы падтрымкi грашыма i зброяй са ЗША, Брытанii i iншых краiн.
  Натуральна немцы прагнулi адкрыццi другога фронту, каб адцягнуць частку сiл супернiка з усходу. Усё ж у iх страты былi панесены адчувальныя. Асаблiва шмат сiл адабраѓ Сталiнград. Савецкiя войскi таксама страцiлi вельмi шмат, i частка i войскаѓ апынулася ѓ Харкаѓскiм i Курскiм катле.
  Фашысты нарошчвалi выпуск узбраенняѓ. Дзякуючы адсутнасцi бамбардзiровак, фрыцы змаглi павялiчыць выпуск танкаѓ на больш значную лiчбу, як да статку i авiяцыi. Бамбардзiроѓкi мацней перашкаджалi фашыстам, чым гэта прынята лiчыць. Тым больш у рэальнай гiсторыi Нямеччына павялiчвала выпуск тэхнiкi шмат у чым дзякуючы перабудове эканомiкi на ваенны лад i ѓсё больш i больш актыѓнаму выкарыстанню рабскай працы, а не таму, што бамбiлi iх слаба.
  Немцы пакуль чакалi i будавалi новыя танкi, навучалi экiпажы, робячы стаѓку на сучасную тэхнiку. Заадно заставалася адкрытым пытанне, дзе пачынаць наступленне? Курскага выступу ѓжо не было. А гэта натуральная зачэпка. А так i самi немцы, i Гiтлер вагалiся. Была iдэя ѓзяць штурмам Ленiнград. Хоць у гэтым выпадку прыйшлося б прарывацца, праз магутныя ѓмацаваннi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14.
  Паѓторна iсьцi на Сталiнград нямецкiм генэралам не хацелася. Але выбар прама скажам, не шырокi. Няѓжо, што наступаць на саму Маскву. У асяроддзi фашысцкiх верхаводаѓ узнiклi сур'ёзныя рознагалоссi. Майнштэйн, Гудэрыян i Роммель нават выказалiся ѓ тым сэнсе, што лепш наогул не наступаць, а няхай рускiя сунуцца самi i завабiць iх у пастку.
  Альтэрнатыѓны план прадугледжваѓ пачаць наступ з Таманскага паѓвострава i з Растова-на-Доне, гэты добра ѓмацаваны горад фрыцы змаглi абаранiць, перакiнуѓшы падмацаванне з Балканскай групоѓкi, замянiѓшы свае акупацыйныя войскi балгарскiмi, i iтальянскiмi.
  Фюрэр, якому падабалiся аперацыi, калi войскi прарываюцца па збежных напрамках, усё больш i больш схiляѓся да гэтага плана, але марудзiѓ з яго рэалiзацыяй. У прыватнасцi танк "Пантэра" аказаѓся капрызным i часта ламаѓся, так што патрабавалiся яго дапрацоѓкi. Няхай дадатковае навучанне экiпажаѓ. I "Тыграѓ" фюрару жадалася наштампаваць пабольш.
  Сталiн у канчатковым вынiку гэта надакучыла. Асцерагаючыся, што другi фронт адкрые якая дамаглася буйных поспехаѓ паѓднёвым Кiтая Японiя, чыя колькасць сухапутнага войска ѓжо перавысiла сем мiльёнаѓ салдат i дадзеных аб якi расце ваенным патэнцыяле Трэцяга Рэйха, ён сам загадаѓ пачаць наступ на Курскам i Данбаскiм кiрунку. Ваганнi Гiтлера, iмкненне фюрара сфармiраваць дывiзii з сотнямi "Тыграѓ" i "Пантэр" прывялi да апярэджання.
  Зрэшты, савецкiя войскi, пачаѓшы наступ 7 лiпеня 1943 гады, самi не мелi вырашальнай перавагi ѓ сiлах. Супраць 6600000 савецкiх салдат i афiцэраѓ дзейнiчала 5560000 нямецкiх войскаѓ, каля мiльёна 250 тысяч воiнаѓ сатэлiтаѓ. Мусалiнi пасля знiкнення пагроза наступлення з захаду i поѓдня значна павялiчыла колькасць iтальянскiх войскаѓ на ѓсходзе. Узрасла i колькасць iспанскiх падраздзяленняѓ. Даслаѓ дывiзiю "добраахвотнiкаѓ" i Салазар. Змагалiся i французскiя легiёны, румыны, больш актыѓна венгры, албанцы, i з усёй Еѓропы замежныя дывiзii ѓ СС.
  Такiм чынам, савецкае войска не мела перавагi ѓ колькасцi, але разнамаснасць каалiцыi, знiжала якасць сiл супернiка. У танках i артылерыi ѓ Чырвонай Армii некаторая лiкавая перавага. Але пакуль, мабыць "Тыгры" i "Пантэры", пакуль не маюць сабе роѓнага па агнявой моцы i бранiраванню апанента. Ды i Т-4 набыѓ перавагу ѓ агнявой моцы прылады над Т-34-76. Але затое ѓ СССР ёсць рэактыѓная артылерыя, а ѓ немцаѓ, нягледзячы на наяѓнасць распрацовак у прыватнасцi газаметаѓ гэта развiта слабавата.
  У авiяцыi прыкладны лiкавы парытэт. Нямецкiя знiшчальнiкi МЕ-109 "Г", Фоке-Вульф мацней, праѓда, чым савецкiя машыны ва ѓзбраеннi i хуткасцi, але крыху слабей у манеѓранасцi. А дасведчаных i дзейсных асаѓ у Нямеччыны, нажаль, больш. Бамбавiк Ю-188, мабыць, лепш у лётных характарыстыках, чым ПЕ-2 i ТУЮ-3. I на ѓзбраеннi стаѓ паступаць П-288. Праѓда толькi-толькi ён стаѓ укараняцца, як i МЕ-309.
  Але ѓ любым выпадку не маючы перавагi ѓ сiле, Чырвоная Армiя разгарнула наступ на загадзя падрыхтаваную абарону супернiка. I сутыкнулася з упартым супрацiвам. Але савецкiя войскi напорысты ѓ наступе, не лiчачыся са стратамi, яны лезлi наперад. Хоць у сярэднiм тэмп прасоѓвання аказаѓся i невысокi адзiн-два кiламетры за дзень. Працiѓнiк агрызаѓся i паспяваѓ абкопвацца зноѓ. Тэмп не менш гераiчнае прасоѓванне працягвалася. Да сярэдзiны жнiѓня коштам вялiкiх страт савецкiя войскi рушылi да ста кiламетраѓ, падышлi да Курска разгарнулi ѓпартыя баi за сам горад, падышоѓшы яшчэ i да Белгараду.
  19 жнiѓня 1943 года Японiя, пераадолеѓшы ваганнi, адкрыла фронт на Далёкiм Усходзе. Да гэтага часу пацярпеѓшы шэраг параз, рэжым Чан Кайшы пайшоѓ на выгадны для самураяѓ мiр. Японцы атрымлiвалi кантроль над важнымi камунiкацыямi, i пазбаѓлялiся неабходнасцi весцi цяжкую партызанскую вайну ѓ дрэнна арганiзаванымi, але затое вельмi шматлiкiмi кiтайскiмi войскамi. Затое Чан Кайшы быѓ абяцана падтрымка ѓ вайне з Чырвонай Армiяй Мао Дзедуна. У Японii ѓжо з'явiлiся ѓсе сродкi для вядзення вайны з СССР. I яны вырашылi не чакаць дажджлiвай восенi, i суровай сiбiрскай зiмы. Не кажучы аб тым, што Гiтлер вайну ЗША яшчэ ѓ 1941 году абвясцiѓ, а самураi яго не падтрымалi. Адкрыццё другога фронту ѓ 1942 годзе, магло б выратаваць гiтлераѓцаѓ ад зруйнавальнага разгрому пад Сталiнградам.
  Рашэнне Японii было чаканым. Тым не менш, у нападзе на Уладзiвасток самураi дабiлiся тактычнай раптоѓнасцi, i нанеслi сур'ёзную шкоду савецкаму Цiхаакiянскаму флоту.
  Немцы ѓ канцы жнiѓня паспрабавалi контратакаваць, выкарыстоѓваючы масу найноѓшых танкаѓ. Але iх паѓднёвы контрудар змог дасягнуць адносных поспехаѓ. Савецкае камандаванне ѓжо прадбачыла такую магчымасць, адвяло войскi на зыходныя рубяжы. Толькi агульнавайсковая 31 армiя трапiла ѓ кацёл i па большай частцы аказалася знiшчана.
  Тым не менш, савецкiя войскi, не дасягнулi сваёй мэты, i панеслi вельмi значны ѓрон, не здолеѓшы адваяваць тэрыторыi. Асаблiва шмат было страчана больш за шэсць з паловай тысяч танкаѓ, супраць каля васьмiсот нямецкiх. У танкавым парку колькасная перавага перайшла да гiтлераѓцаѓ. У вераснi немцы змаглi зраѓняцца з СССР у выпуску самалётаѓ па сотнi ѓ дзень, а ѓ Лiстападзе прыкладна ѓ машынах, нарошчваючы выпуск "Пантэры" да 650-700 танкаѓ у месяц. Тут большую ролю адыграла выкарыстанне рэсурсаѓ акупаваных краiн у першую чаргу Францыi, а таксама Бельгii i Галандыi, дзе ѓвялi працоѓную павiннасць.
  Немцы з некаторым спазненнем у вераснi пачалi даѓно запланаваны наступ з Растова-на-Доне i з Таманскага паѓвострава. I наткнулiся на ѓпартую савецкую абарону. А Японiя вяла наступ на Манголiю, захапiѓшы Улан-Батар i Прымор'е. Але там прасунуѓшыся нязначна.
  Гэта адцягнула значныя рэзервы i пасля паѓтара месяца самых жорсткiх баёѓ, нямецкiя групоѓкi злучылiся. Але страты фрыцаѓ таксама аказалiся вельмi iстотнымi, i яны былi вымушаныя спынiцца. Але гэты тактычны поспех справакаваѓ уступленне ѓ вайну Турцыi, i адкрыццё трэцяга фронта ѓ Закаѓказзе.
  Цяпер даводзiлася адбiваць i ѓ гэтым напрамку.
  Да зiмы лiнiя фронту на Далёкiм Усходзе стабiлiзаваць. Японцы прасунулiся ѓ раёне Прымор'я ад пяцiдзесяцi да ста дваццацi кiламетраѓ, захапiлi большую палову Манголii разам з Улан-Батарам, але iх наступленне прыпынiлася. Туркi падышлi да Ерэвана i атакавалi Батумi, апошнi горад iм удалося захапiць на дзве трацiны. Самi немцы прасунуся за восень не вельмi моцна. I пакуль яшчэ не авалодалi iнiцыятывай.
  Вайна станавiлася ѓсё пераважна пазыцыйнай, i зацяжной. На знясiленне, i на тэхналагiчную перавагу. За 1943 год СССР павялiчыѓ выпуск самалётаѓ у паѓтара раза з 25 тысяч да 37 тысяч. Фашысцкая Нямеччыны ад звыш 15 тысяч да 32 тысяч, больш, чым у два разы. У апошнiя месяцы года немцы зраѓнялi свае паказчыкi з савецкiмi вытворчымi вынiкамi ѓ самалётах. I ѓ танках i САУ таксама - пры якаснай перавазе. А СССР трэба яшчэ адбiвацца i ад Японii. Акрамя таго, некаторая колькасць самалётаѓ i танкаѓ вырабляецца ѓ Iталii, i ѓ iншых краiнах сатэлiтаѓ Трэцяга Рэйха. Няхай i не занадта шмат. Плюс яшчэ немцы, карыстаючыся адсутнасцю вайны сталi здабываць i пастаѓляць для сваiх патрэб нафту з Лiвii.
  Так што паступова дэфiцыт энерганосьбiтаѓ у Трэцiм Рэйху слабеѓ. Акрамя таго нядрэннай крынiцай сыравiны абяцалi стаць Афрыканскiя французскiя валадарствы.
  Так, што гiтлераѓцы маглi сябе забяспечваць нядрэнна. У адказ чырвоныя канструктары Сталiну прыгатавалi новыя тыпы танкаѓ з 85-мiлiметровымi i 122-мiлiметровымi гарматамi. Немцы некалькi прытармазiлi працы над "Пантэрай"-2. Нялёгка атрымаць танк з магутным узбраеннем, моцным бранiраваннем, i адносна рухомы. А "Каралеѓскi тыгр" атрымаѓся занадта ѓжо цяжкiм у 68 тон. Адносна паспяховай абяцала быць толькi мадэрнiзацыя "Пантэры". А танк Т-4 судзячы па ѓсiм свае магчымасцi вычарпаѓ. Паступова з новага 1944 гады выпуск гэтай машыны стаѓ змяншацца. Каб поѓнасцю спынiцца ѓ красавiку.
  Савецкае камандаванне распачало некалькi наступальных аперацый узiмку. I Таманскiм паѓвостраве, i ѓ цэнтры, i на Ленiнградскiм напрамку, i пад Курскам. Але нiдзе не ѓдалося дабiцца iстотнага поспеху. Працiѓнiк ужо меѓ колькасную перавагу ѓ жывой сiле i ѓ танках, i ѓ авiяцыi. Толькi боязь надвор'я прымушала фрыцаѓ прытрымлiвацца абарончай тактыкi.
  Негатыѓную ролю адыгрывала i ѓзрослая колькасць дэзерцiраѓ i здраднiкаѓ, а таксама тое, што немцы развiлi вышынную авiяцыю, што больш эфектыѓна займалася разведкай з паветра.
  Акрамя таго савецкае камандаванне крыху няправiльна падыходзiла да працэсу канцэнтрацыi сiл. У прыватнасцi сама тактыка пачынаць наступную аперацыю на iншым участку яшчэ да завяршэння папярэдняй, мела сэнс пры лiкавай перавазе. Як у першую сусветную вайну раздзiраючы немцаѓ. Але калi вораг цябе лiкам пераѓзыходзiць, тое гэта замiнала на асобным участку дамагчыся перавагi ѓ сiлах.
  Калi б Сталiну ѓдалося б стварыць перавагу на асобным участку фронту прыкладна пры суадносiнах тры да аднаго, то можа i быѓ бы, дасягнуты тактычны поспех.
  А так на адным участку iдзе наступ, на iншым рыхтуюцца, а рэальна немцам i iх саюзнiкам лягчэй адбiваць. Тым больш ужо з'явiлiся ѓ фрыцаѓ вышынныя, хуткасныя разведчыкi з цудоѓнай оптыкай, якiя дазвалялi, адсочваюць перамяшчэнне войскаѓ. А зiмой маскiравацца складаней, а ноч не панацэя, дык у нямецкiх разведчыкаѓ з'явiлiся нядрэнныя прыборы начнога бачання.
  "Каралеѓскi тыгр" як планаваны танк прарыву затрымаѓся з серыйнай вытворчасцю i аказаѓся не зусiм удалым. "Пантэра"-2 якую Гiтлер загадаѓ узмацнiць бранiраваннем да непрабiвальнасцi IС-2, i ѓсталяваць рухавiк у 900 конскiх сiл, важыла ѓ 51 тону, нават з улiкам усталёѓкi алюмiнiевага кажуха якi зэканомiѓ 800 кiлаграм. Затое бартавую браню з'явiлася магчымасць узмацнiць да 82 мiлiметраѓ пад рацыянальным нахiлам. Гэта зрабiла нямецкi танк не такiм ужо ѓразлiвым з бартоѓ, як ранейшыя мадэлi. Але зноѓ "Пантэра"-2 i "Леѓ"-2 у больш дасканалай кампанавальнай схеме пакуль толькi ѓ працэсе распрацоѓкi.
  Затое за зiму немцы поѓнасцю ѓзялi пад кантроль французскiя ѓладаннi ѓ Афрыцы, уключаючы i "Пятлю Нiгера". А там i нафта, i газ i баксiты, i яшчэ большыя запасы ѓрану асаблiва ѓ Конга. Дэ Голя злавiлi - без дапамогi саюзнiкаѓ ён нiчога не каштаваѓ, а Скарэлi спрацаваѓ чыста i ѓмела.
  Такiм чынам, да траѓня 1944 гады праблемы з нафтай былi ѓ асноѓным вырашаныя. З Лiвii ѓжо ѓсю iшлi пастаѓкi, i заставалася толькi свiдраваць усё новыя i новыя свiдравiны.
  Але ѓ маi немцы яшчэ наступаць былi не гатовы. Акрамя састарэлага па сваёй канструкцыi "Тыгра" ѓ iх не было сур'ёзнага танка прарыву. Праѓда "Тыгр" ужо вырабляѓся масавага i дзякуючы высокай якасцi бронi i таѓшчынi бартоѓ, а таксама хуткастрэльнай, дакладнай гармате мог гуляць ролю хай i не iдэальнага, але менш нiштаватага танка якi ѓзломвае абароту войскаѓ СССР.
  Нямецкае камандаванне пасля серыi спрэчак вярнулася да ранейшага плана 1942 гады. А менавiта пачаць наступленне на флангах. Узяць у падвойнае кольца Ленiнград, i прарывацца да Сталiнграда. Тым больш, пасля таго як Вермахт пакiнуѓ Ржэѓска-Вяземскi выступ, быѓ страчаны зручны плацдарм для наступу на Маскву. Так што да сталiцы адносна далёка.
  План гiтлераѓцаѓ таксама не аптымальны, але... У Швецыi прайшлi датэрмiновыя выбары ѓ парламент, дзе ѓражлiвай перамогi дабiлiся нацысты. Краiна з насельнiцтвам у восем мiльёнаѓ чалавек, i з развiтой эканомiкай аказалася гатова ѓступiць у вайну супраць СССР. Самай папулярнай фiгурай стаѓ Карл Дванаццаты. Шведы прагнулi рэваншу за ранейшыя паразы i знявагi падчас прайгранай Пётр першаму i Аляксандру першаму войн. Такiм чынам, супраць СССР ужо ваявала ѓся Еѓропа. Прычым Франка i Салазар вырашылi ѓступiць у вайну афiцыйна, што прэтэндаваць на сваю частку здабычы. Толькi адна Швейцарыя засталася фармальна нейтральнай, але i яна выслала дывiзiю добраахвотнiкаѓ.
  Колькасць перавагi апынулася на баку нацысцкай каалiцыi. Акрамя таго да сярэдзiны траѓня 1944 гады немцы ѓжо мелi ѓ страi каля тысячы рэактыѓных самалётаѓ МЕ-262. Машыны самой па сабе дастаткова ѓдалай, але з недапрацаванымi рухавiкамi. Але паступова маторы падцягвалiся, станавiлiся больш магутнымi, надзейнымi змяншаѓся выдатак палiва.
  Наступ пачаѓся на поѓднi. Фрыцы спрабавалi паѓтарыць план распрацаваны АКВ яшчэ для аперацыi "Блау" у студзенi 1942 года, але затым самавольна зменены Гiтлерам. Калi вядзеш наступ на Сталiнград i з поѓдня i з поѓначы, па збежных напрамках. Але спачатку немцам трэба было прарвацца да Дона. Фашысцкiя "Тыгры" перайшлi ѓ атаку, але сутыкнулiся з моцнай лiнiяй абароны. Прасоѓванне фрыцаѓ аказалася павольным, яны ѓгразлi ѓ глыбокаэшаланаванай абароне савецкiх войскаѓ. Прайшоѓшы за першыя дзесяць дзён усяго 35-40 кiламетраѓ у напрамку Варонежа.
  Затым фашысты за два тыднi ѓпартых баёѓ прасунулiся ѓсяго на дзясятак кiламетраѓ i з прычыны вялiкiх страт былi вымушаныя, спынiцца.
  Больш паспяхова развiвалася наступленне на поѓднi. Там войскаѓ савецкiх менш, i абароняцца складаней. Шматлiкiя "Пантэры", "Тыгры", "Фердынанда" ( гэтая САУ апынулася больш масавай з-за адсутнасцi стратэгiчных бамбардзiровак!) i першыя мадэлi "Ягдтыгр" i асаблiва эфектыѓнай "Штурмтыгр". Немцы ѓдалося прарваць першыя лiнii абароны i выйсцi на аператыѓную прастору.
  Адначасова ѓ наступ перайшло i японскае войска. Самураi павялiчылi колькасць свайго танкавага парку i iх новыя сярэдняй вагi машыны, практычна не саступалi ва ѓзбраеннi i хадавых якасцях Т-34-76, а лабавой бранi нават пераѓзыходзiлi, саступаючы зрэшты, у абароне з бартоѓ.
  Наступ Японiя вяла ѓ Манголii, дзе куды цяжэй вытрымлiваць абарону. Савецкае камандаванне сутыкнулася з дэфiцытам рэзерваѓ, адбiваючыся на ѓсе тры франты. Ды i страты асабовага складу падчас зiмовага наступу былi немаленькiя.
  Наступ немцаѓ на Цiхвiн, а фiнаѓ i шведаѓ з боку Беламарканала адбiвалася з цяжкасцю. Прасоѓвалiся фашысты павольна, але амаль безупынна. У сярэдзiне чэрвеня на поѓднi войскi Майнштэйна ѓварвалiся ѓ Сталiнград. Пачалася другая Сталiнградская бiтва. А да пачатку лiпеня пасля падзення Цiхвiна i Волхава, фiны, шведы i немцы злучылiся - утварыѓшы другое кольца вакол горада Ленiна.
  Такiм чынам склалася вельмi цяжкая сiтуацыя для савецкiх ваенных сiл.
  Але Сталiнград Майнштэйну нiяк не паддаваѓся. I гэта перашкодзiла немцам развiць наступленне ѓ iншых кiрунках. На поѓднi яны як у 1942 годзе дайшлi толькi да Церскай брамы: угразнуѓшы пад Грозным i Арджанiкiдзэ. Цяжкiя баi працягвалiся i на Варонежскiм кiрунку. Да верасня савецкiя войскi вымушаны былi адысцi за Дона. Вось iронiя лёсу да канца кастрычнiка лiнiя фронту на поѓднi паѓтарыла 1942 у момант найбольшага прасоѓвання фашыстаѓ.
  Горш было на поѓначы, дзе Ленiнград аказаѓся ѓ татальным коле блакады. Акрамя таго немцы, фiны i шведы змаглi разрэзаць абарону Чырвонай Армii на Карэльскiм паѓвостраве адрэзаѓшы па сушы Мурманск ад асноѓнай часткi СССР.
  Каля сарака савецкiх дывiзiй аказалiся ѓ iзаляцыi. Зрэшты, iх колькасцi было далёка да штатнай. Швецыя выставiла каля дваццацi пяцi дастаткова добра аснашчаных дывiзiй. Разам з загартаванымi фiнамi i нямецкiмi войскамi яны атрымалi лiкавую перавагу. А перакiдваць рэзервы на Карэльскi паѓвостраѓ вельмi складана.
  Наогул Чырвоная Армiя не магла атрымаць патрэбных папаѓненняѓ, так японцы аказалiся нечакана моцныя, iх колькасць разам з марыянеткавымi войскамi перавысiла пяць мiльёнаѓ, i гэта фактычна паѓнаважкi другi фронт. Так што супраць немцаѓ i iх саюзнiкаѓ даводзiлася толькi адбiвацца.
  Паступова зона кантролю савецкiх войскаѓ у Карэлii скарачалася, i Мурманск аказаѓся цалкам блакiраваны i фактычна асуджаны. Так у моры панаваѓ варожы флот i асаблiва падводныя лодкi, так што наладзiць забеспячэнне не было чым.
  Нажаль, але ѓ лiстападзе 1944 у СССР не было рэзерваѓ, каб паѓтарыць пералом 1942 гады. Практычна ѓсе выдаткавалi, каб не дапусцiць страты Каѓказа. Акрамя таго немцы больш прафесiйна вялi штурм Сталiнграда, i туды нiбы ѓ варонку Тартара прыходзiлася стала перакiдваць рэзервы. Сталiн загадаѓ утрымлiваць горад на Волзе любой цаной. Але ва ѓмовах панавання авiяцыi супернiка ѓ паветры кошт апынулася неймаверна высокая.
  Тым больш, што Майнштэйн у адрозненнi ад Паѓлюса не спяшаѓся i бераг салдат. У вынiку чаго суадносiны страт склалiся не на карысць Чырвонай Армii.
  Гiтлер прыспешваѓ Майнштэйна, але хiтры фельдмаршал умеѓ адхiнацца i вытрымлiваць цiск.
  Адны з моцных вiдаѓ узбраенняѓ сталi "Штурмтыгры". Яны мелi надзвычай магутныя бамбаметы кiдаюць снарады вагой трыста дваццаць кiлаграм. Прычым снарады рэактыѓныя i куды больш магутныя, чым гаѓбiчныя. Можна iх назваць годным адказам на "Кацюшы", няхай i на гусенiцах. Акрамя таго некаторыя бамбаметы ѓсталёѓвалiся i на грузавiках, з большай далёкасцю стральбы.
  Выкарыстоѓвалi немцы i газаметы. I зразумела рэактыѓныя бамбавiкi.
  У снежнi японцы захапiлi практычна ѓсю Манголiю i ѓшчыльную падышлi да Уладзiвастока, часткова захапiѓшы Прымор'е i Хабараѓск. Але генерал мароз прымусiѓ iх спынiцца.
  Карыстаючыся гэтым, Чырвоная Армiя арганiзавала серыю контрудараѓ на нямецкiх флангах, што спрабавалi захапiць, што засталося ад Сталiнграда. Якая хоць i малая частка горада ѓтрымлiвалася i напачатку 1945 гады. Немцы дабiлiся ѓ 1944 годзе пэѓных поспехаѓ, але нават не змаглi заваяваць Каѓказ i атрымаць Бакiнскай нафты. Праѓда для ѓласных патрэб iм хапала пакуль i Румынскай, Венгерскай, Лiвiйскай, i Камерунскай i Нiгерыйскай.
  Ленiнград пакуль яшчэ трымаѓся ѓ блакадзе. У iм былi загадзя створаны буйныя запасы харчавання i боепрыпасаѓ, так што горад мог перажыць i гэтую зiму, працягваючы скоѓваць значныя сiлы Вермахта i яго саюзнiкаѓ.
  Савецкае кiраѓнiцтва паспела зрабiць i стратэгiчныя запасы сыравiны ѓ горадзе Ленiна для вытворчасцi зброi. Так што пакуль фашыстам гэта не надта шмат дало.
  А вось Мурманск аказаѓся поѓнасцю заблакаваны. З дзесяцi транспартаѓ фрыцы, якiя iшлi да горада, дапiлi дзевяць.
  У студзенi савецкае камандаванне спрабавала праверыць на трываласць немцаѓ у цэнтры. Аднак пабiць вельмi магутную i развiтую ѓ iнжынерных адносiнах абарону не ѓдалося. Максiмальнае прасоѓванне склала пяць-шэсць, у лепшым выпадкi не больш за восем кiламетраѓ. А страты савецкiх дывiзiй аказалiся вельмi адчувальныя. У большасцi частак да паловы складу.
  Але частка нямецкiх сiл адцягнула, дазваляючы ѓтрымлiваць Сталiнград... У сакавiку немцы самi пачалi наступ на Церскай браме. Iм удалося прарваць лiнiю савецкай абароны i акружыць Грозны i Арджанiкiдзэ, але ѓ фрыцы ѓперлiся ѓ лiнiю Ведэна, Шалi i далей па гарадах.
  Сам горад Грозны яшчэ ѓ поѓнай блакадзе пратрымаѓся да траѓня. У траѓнi ж канчаткова загiнуѓ Сталiнград. Ад горада i яго прыгарадаѓ, а таксама танкавага завода, нават практычна не засталося руiн.
  Нямецкая каалiцыя таксама выдыхалася, але фюрар хацеѓ перамогi. У студзенi прайшлi першыя паспяховыя выпрабаваннi дыскалета, якi развiѓ хуткасць да двух гукавых i ѓзняѓся да 18 кiламетраѓ у вышыню. У Маi дыскалет ужо развiѓ чатыры гукавыя хуткасцi i падскочыѓ на вышыню 30 кiламетраѓ.
  Але новая машына пры ѓсiх сваiх моцных, i нават унiкальных лётных характарыстыках, аказалася ѓразлiвай для стралковага агню i дарагой. Праблема ѓразлiвасцi неѓзабаве была вырашана пускам ламiнарнай стругi, але гэта павялiчыла выдатак палiва i знiзiла палётны час машыны. Ды i сам дыскалет у ламiнарным "футры" не мог весцi эфектыѓнага агню.
  Але пачатак эпохi "лятаючых талерак" было пакладзена. Акрамя таго немцы абзавялiся моцным козырам: танкамi новага пакалення класа "Е". Яны адрознiвалiся пры падобным з "Каралеѓскiм тыграм" i "Пантэрай" вагой значна больш шчыльнай i дасканалай кампанавальнай схемай, нiзкiм сiлуэтам i тоѓстай браней.
  У серыйнай вытворчасцi i на палях бiтваѓ сябе паказалi прыстойна "Пантэра"-2 i "Тыгр"-2, а затым i "Тыгр"-3. Апошняя машына з больш шчыльнай кампаноѓкай i маленькай вежай валодалi моцным бранiраваннем i рухавiком у 1080 конскiх сiл. "Маѓсы" так i не прыжылiся. Але прыстойна паказала сябе мадыфiкацыя "Пантэр" - "Ф".
  З-за недахопу якiя легуюць элементаѓ савецкiя танкi мелi не занадта якасную браню i пакуль "Пантэра" i з 75-мiлiметровай гарматай суцэль спраѓлялася са сваёй роляй. А 120-мiлiметровая пад нахiлам лабавая браня, абараняла ад 85-мiлiметровай савецкай гарматы Т-34-85 дастаткова надзейна. Але, мабыць, СУ-100 савецкая самаходка апынулася годным апанентам якая ѓзмацнiла бранiраванне "Пантэры". Т-4 быѓ ужо зняты з вытворчасцi. I з серыйных танкаѓ "Пантэра" аказалася самым лёгкiм.
  Першай перадавой па сваёй кампанавальнай схеме стаѓ серыйны танк "Леѓ". Вежа гэтага танка была зрушана назад, а трансмiсiя, рухавiк i каробка перадач размясцiлiся адным блокам спераду. У вынiку сiлуэт у машыны атрымаѓся нiзкi, i бранiраванне пры магутнай 105 мiлiметровай гарматы супастаѓнае з "Каралеѓскiм тыграм", а iлба вежы яшчэ больш магутны.
  Зрушэнне вежы назад давала "Льву" яшчэ i тая перавага, што пры перасоѓваннi па лесе дзьмула яго даѓгаствольнай прылады не так чаплялася за ствалы дрэѓ.
  Гiтлераѓцы спрабавалi таксама i iншыя схемы, а таксама бамбавалi савецкiя пазiцыi моцнай авiяцыяй.
  Японiя таксама спрабавала наступаць i канчаткова адразаць Уладзiвасток ад Вялiкай зямлi.
  Немцы ѓ чэрвенi i лiпенi спрабавалi прарвацца да Масквы. Але савецкая лiнiя абароны выдалася вельмi трывалай, i фашысты неслi каласальныя страты. Нават танк "Леѓ" не зусiм адэкватны ѓ наступе, у першую ж чаргу з-за недастатковага прычынення бартоѓ.
  Савецкае камандаванне ѓсё больш актыѓна i актыѓна выкарыстоѓвала калiбр гарматы ѓ 100 мiлiметраѓ. Ясна, што ѓ СССР няма рэсурсаѓ, каб пабiць варожыя танкi, такiмi ж танкамi, але можна масiравана выкарыстоѓваць супрацьтанкавую артылерыю.
  Е-100 у першапачатковай мадэлi апынуѓся занадта цяжкiм у 140 тон, i бартавым бранiраваннем у 120-мiлiметраѓ (лоб 240 мiлiметраѓ!), хай нават i пад нахiлам. Гэтага ѓжо было недастаткова. Не кажучы аб тым, што i "Маѓсы" безнадзейна адсталi ѓ сваёй кампаноѓцы.
  Рэальна танк "Леѓ" i САУ - Е-10, Е-25 былi перадавымi нямецкiмi машынамi, дзе размяшчэнне рухавiка, трансмiсii i каробкi перадач сумясцiлася. Аднак немцы выпускалi масу адсталай тэхнiкi. Напрыклад "Пантэры", "Тыгры", "Ягдтыгры", "Ягдпантэры" з даволi высокiмi сiлуэтамi, якiя адстаюць у распрацоѓцы.
  Не зусiм удала апынулася i "Е"-70. Машына атрымалася з магутнай гарматай у 128-мiлiметраѓ i перадавой кампанавальнай схемай, але з-за iмкнення захаваць баявы камплект не менш за 80 стрэлаѓ i не выходзячы за рамкi 70 тон, яе броневая абарона аказалася супастаѓная з "Каралеѓскiм тыграм" - узору 1944 года. для прарыву. "Тыгр"-3 i то абаронены лепей. Затое на Е-70 быѓ паспяхова выпрабаваны рухавiк з турбанагнеталем моцай у 1200 конскiх сiл, што дазваляла развiваць танку на шашы хуткасць у 60 кiламетраѓ за гадзiну.
  У любым выпадку нямецкiя танкi неслi вялiкiя страты, як i пяхота. Шмат гублялi i замежныя дывiзii, i сатэлiты Трэцяга Рэйха.
  Да сярэдзiны жнiѓня немцы рушылi ѓ цэнтры толькi на 40-50 кiламетраѓ, i не змаглi выйсцi на аператыѓную прастору. А страты аказалiся вялiзнымi. У вераснi гiтлераѓцы распачалi новы наступ на поѓднi... За паѓтара месяца найцяжкiх баёѓ супернiк прарваѓся да Каспiйскага мора, адрэзаѓшы Каѓказ па сушы.
  Але савецкае камандаванне здолела наладзiць забеспячэнне морам, праѓда, коштам велiзарных страт. У лiстападзе фрыца коштам велiзарных намаганняѓ i вялiкай страт выйшлi да дэльце Волгi. У снежнi лiнiя фронта стабiлiзавала. Разрыѓ памiж франтамi Каѓказа i асноѓнай савецкай тэрыторыi вырас. Акрамя таго японцы здолелi адрэзаць Уладзiвасток, узяѓшы савецкi горад у аблогу.
  Мурманск здолеѓ, нягледзячы на ??блакаду гераiчна пратрымацца да снежня 1945 года. Але ѓсё роѓна ѓпаѓ...
  У 1946 годзе баявыя дзеяннi працягнулiся... Становiшча савецкай групы войскаѓ на Каѓказе аказалася надзвычай цяжкiм. Яны адрэзаны па сушы, i ёсць пагроза канчатковай страты Баку.
  Сталiн адчуваѓ у сабе надзвычайнае нервовае i фiзiчнае знясiленне. Жорсткiя баi разгарнулiся ѓ напрамку Цiхвiна. Была спроба выратаваць акружаны Ленiнград. У самiм горадзе запасаѓ ежы засталося ѓжо менш, чым на паѓгода i харчовыя карткi зноѓ урэзалi.
  Спачатку савецкiя войскi прарвалi лiнiю фронту, але затым праѓзыходны колькасцю танкаѓ вораг, здолеѓ правесцi контрудар i нават адрэзаць частку савецкiх войскаѓ. Люты прайшоѓ у разлютаваных баях як на поѓначы, так i на поѓднi, дзе савецкiя войскi спрабавалi супернiка, i спрабавалi адбiць Сталiнград. I апошняе часткова ѓдалося. Савецкiя танкi ѓварвалiся ѓ горад, але, нажаль, не змаглi адтуль выбiць фашыстаѓ.
  Затое ѓспыхнула трэцяя Сталiнградская бiтва. Дабiлiся савецкiя войскi адносна буйных поспехаѓ i пад Варонежам. Але i там фрыцы, выкарыстоѓваючы вялiкую колькасць танкавых падраздзяленняѓ i сваю тэхналагiчную перавагу, змаглi аднавiць становiшча. У сакавiку ѓ баявых дзеяннях сталi прымаць масавы ѓдзел дыскападобныя верталёты i дыскалёты. Немцы некалькi ѓдасканалiлi лятаючыя талеркi, i змаглi наносiць iмi ракетныя ѓдары па савецкiх пазiцыях. Але на практыцы дыскалёт не апраѓдваѓ надзей, як цуда-зброя.
  Падобна таму, як балiстычная ракета фон Браѓна апынулася занадта дарагi i нiзкай дакладнасцi, каб яе актыѓнае выкарыстанне ѓ баявых дзеяннях сябе апраѓдала.
  Затое ѓ немцаѓ з'явiлiся бясхвостыя рэактыѓныя бамбавiкi здольныя несцi да дзесяцi тон грузаѓ, пралятаць адлегласць да 16 тысяч кiламетраѓ (!).
  Савецкая рэактыѓная авiяцыя пакуль, нажаль, адставала, i ѓ паветры вораг панаваѓ амаль татальна. Ва ѓсякiм разе, не можа шрубавая авiяцыя ѓ прынцыпе перасягнуць у лётных характарыстыках рэактыѓную. А ѓласныя распрацоѓкi занадта спазнiлiся. Ды i пераход з шрубавай авiяцыi на рэактыѓную занадта ѓжо балючы.
  I лётчыкаѓ перавучваць трэба i ѓзлётна-пасадачныя палосы даѓжэць, i палiва спецыяльнага тыпу рыхтаваць. Ну i самi рухавiкi яшчэ выпрабоѓваць i адладжваць!
  Немцы аказалiся адцягнутыя на Сталiнград... Як нi дзiѓна, але Трэцi Рэйх i ѓся каалiцыя выдыхалiся, а Чырвоная армiя была падобная птушцы Фенiкс. I красавiк, i травень прайшоѓ у разлютаваных баях пад Сталiнградам. I нават у чэрвенi Чырвоная армiя ѓсё яшчэ спрабавала наступаць, скоѓваючы супернiка. Але ѓ лiпенi, нягледзячы на спякоту гiтлераѓцы ѓсё ж рушылi ѓздоѓж узбярэжжа Каспiйскага мора ѓ напрамку да Баку. Прасоѓванне iшло вельмi марудна. У сярэднiм за дзень па 1,5 кiламетра. Дагестан агрызаѓся... Савецкiя войскi душылi фрыцаѓ i iх саюзнiкаѓ па ѓсiх азiмутах.
  Бiлi ворага i ѓ цэнтры, i на поѓначы. Не пускалi да Архангельска... Але ѓ вераснi тэмп нямецкага пасоѓвання на Каѓказе паскорыѓся. Сiлы Каѓказскай групоѓкi моцна знясiленыя, а морам з дзесяцi транспартаѓ прыплывала ва ѓмовах панавання авiяцыi супернiка ѓ паветры ад сiлы два-тры. У канцы кастрычнiка фашысты ѓсё ж уступiлi ѓ Азербайджан. А ѓ лiстападзе рушылi да Бака. А ѓ пачатку снежня фрыцы злучылiся з туркамi, у Грузii...
  Яшчэ да сакавiка iшлi баi на Каѓказе, а Ерэван увогуле пратрымаѓся да чэрвеня 1947 года.
  Усю зiму Чырвоная армiя нястомна спрабавала наступаць. Моцна яны патрапалi каалiцыю. Хоць японцы, у рэшце рэшт, у красавiку i ѓзялi Уладзiвасток, але гэта толькi дазволiла СССР мацней асесцi за Амурам.
  Хоць Чырвоная Армiя i зiмой i ѓ сакавiку не дабiлася сваiм наскокамi адчувальных поспехаѓ, але ѓрок каалiцыi наносiла ладны. Унутры краiн Германскiх сатэлiтаѓ, усё мацней абвастралася сiтуацыi. Людскiя рэсурсы кончылiся, а страты былi велiзарныя. Эканамiчны цяжар i зусiм рабiѓся невыносным. Нават поспехi на франтах радавалi еѓрапейскага абывацеля ѓсё менш i менш. Жаданне свету расло ѓсё мацней i мацней.
  Але Гiтлер упарта хацеѓ дабiць СССР. Хоць разлiкi на тое, Чырвоная армiя страцiць баяздольнасць пасля страты Баку i не апраѓдалiся. За 1946 год СССР вырабiѓ рэкордную колькасць узбраенняѓ каля 60 тысяч самалётаѓ i 40 тысяч танкаѓ i САУ, 250 тысяч гармат i мiнамётаѓ. Ды савецкая авiяцыя ѓ асноѓным гэта знiшчальнiк ЯК-9, усё яшчэ не зняты з вытворчасцi штурмавiк IЛ-2. ЯК-3 i ЛА-7 выпушчаны ѓ невялiкiх колькасцях. Усё яшчэ ѓ вытворчасцi ПЕ-2, i ТУЮ-3. Ды авiяцыя можна лiчыць састарэлая супраць рэактыѓных монстраѓ супернiка, але на ёсць. Як i Т-34-85, IС-3 i СУ-100, астатнiя машыны ѓ малых колькасцях.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  А ѓ 1947 году на ѓзбраенне стаѓ паступаць Т-54, якi павiнен быѓ бы скончыць з якаснай перавагай нямецкай тэхнiкi. Вядома, Т-54 з вагай у 36 тон, не мог быць мацней усiх танкаѓ супернiка, але ён суцэль мог змагацца "Пантэрамi" i "Тыграмi".
  Асноѓным нямецкiм танкам стаѓ "Е"-50, якi атрымаѓ назву "Леѓ"-3. Машына падобная са "Львом", але з больш магутным рухавiком у 1200 конскiх сiл, i тоѓстай браней. Пры вазе ѓ 75 тон, таѓшчыня бартавой бранi ѓ нямецкага танка вырасла да 140 -мiлiметраѓ, а iлба склала 240 - мiлiметраѓ з прыладай у 105 -мiлiметраѓ i даѓжынёй ствала ѓ 100 эль. Новая нямецкая машына павiнна стаць асноѓнай. Яна пераѓзыходзiць савецкую ва ѓзбраеннi i бранiраваннi, але больш, чым у два разы цяжэй.
  Зрэшты, Т-54 яшчэ толькi пачынае паступаць у вытворчасць.
  Але лета 1947 гады выдаецца яшчэ больш гарачым. Немцы спрабуюць зноѓ наступаць на Маскву. Яны таксама прарываюцца да Саратава. Баi зацягваюцца да позняй восенi. Саратаѓ фрыцам усё ж удаецца ѓзяць. Але ѓ раёне Масквы, iм удалося прасунуцца на максiмум на шэсцьдзесят-семдзесят кiламетраѓ. I Ржэѓ i Вязьма, праѓда, апошнюю напалову акружылi, засталiся за СССР.
  Масква не заваяваная, i зiму гiтлераѓцам i iх азвярэлай каалiцыi даводзiцца сустракаць у акопах. На гэты раз савецкае камандаванне беражэ людзей i збiрае сiлы. У прыватнасцi танк Т-54. А 31 снежня 1947 гады прайшло паспяховае выпрабаванне МIГ-15, якi павiнен скончыць з германскай манаполiяй на рэактыѓную авiяцыю ѓ паветры.
  Праѓда, у лютым 1948 года, упаѓ пасля шматгадовай аблогi Ленiнград. Вельмi цяжкi ѓдар па прэстыжы савецкай улады.
  Становiшча СССР у маi 1948 года перастаѓляецца безнадзейным. У немцаѓ i iх каалiцыi пад кантролем Каѓказ, далей Волга да Саратава, i Тамбова з Варонежам. Потым на ѓсход ад Арла, амаль побач з Тулай, потым у Вязьме i пад Самым Ржэвам, аж да самага Архангельска.
  Ну што ѓ такой сытуацыi можна яшчэ зрабiць? Плюс у японцаѓ пад кантролем усе Прымор'е па рацэ Амур i захоплены адзiны саюзнiк: Манголiя.
  I за сем гадоѓ вайны страчана земляѓ, на якiх да акупацыi жыло не менш за палову насельнiцтва СССР, а можа i больш. Чырвоная армiя за сем гадоѓ вайны страцiла беззваротна не менш за дваццаць мiльёнаѓ салдат i афiцэраѓ. Не лiчачы тых, хто стаѓ параненым або калекам. Акрамя вялiкiх страт i ад масiраваных бамбардзiровак, артабстрэлаѓ i голаду.
  Нават з улiкам эвакуiраваных сем'яѓ у Сталiна пад кантролем засталося не больш за сто мiльёнаѓ жывой сiлы, напэѓна, можа i менш. З iх кожны пяты прызваны ѓ армiю. Каля дваццацi мiльёнаѓ розныя войскi. Да станкоѓ дазволiлi ставiць дзяцей з пяцi гадоѓ, i пенсiянераѓ, i iнвалiдаѓ першай, другой групы.
  Краiна максiмальна мабiлiзавана. Выпуск узбраенняѓ у 1947 году толькi ледзь-ледзь знiзiѓся... Так што пакуль ставiць крыж на краiне Рад вельмi нават рана!
  Сам Сталiн ва ѓсякiм разе, так не лiчыѓ. Ды i Гiтлер таксама хацеѓ дацiснуць Расiю - атрымаць адразу ѓсё! Так што кампрамiсам i не пахла.
  Улетку немцы пачалi новы наступ на Маскву. Яны ѓсё яшчэ разлiчвалi, што змогуць зламаць сталiцу i скончыць з СССР. З боку Чырвонай армii Маскву прыкрывала больш за тры мiльёны салдат i апалчэнцаѓ. У iх на ѓзбраеннi было дванаццаць тысяч танкаѓ i САУ. Праѓда Т-54 усяго каля пяцiсот, у асноѓным ваявалi Т-34-85 i СУ-100. IС-3 да гэтага часу ѓжо зняты з вытворчасцi. Танкаѓ IС-4 выпушчана з-за тэхналагiчнай ненадзейнасцi дадзенага мастадонты, вельмi мала. Было выпушчана шэсць танкаѓ IС-7, але ѓ серыйную вытворчасць гэтая машына не пайшла. Хоць, мусiць, дарма. Яна магла прабiваць сваёй 130-мiлiметровай гарматай 240-мiлiметровую браню 75 тоннага "Леѓ"-3. Праѓда ѓ немцаѓ з'явiѓся больш дасканалы танк "Каралеѓскi Леѓ" вагой у 100 тон з рухавiком у 1800 конскiх сiл, i 128-мiлiметровай з вельмi даѓгаствольнай гарматай з пачатковай хуткасцю снарада ѓ 1260 метраѓ у секунду.
  Але Сталiн неяк астудзеѓ да цяжкай тэхнiкi, i аддаваѓ перавагу: хай лепш маленькi, але ѓдаленькi.
  Але затое чацвёрка ваяѓнiц: Зоя, Вiкторыя, Алена, Надзея так не лiчылi. I яны якраз атрымалi пад сваё кiраванне танк IС-7. Прычым, i пад нумарам сем. Так чацвёрка гэтую машыну вырабiлi за свой кошт. Дзяѓчаты знайшлi ѓ Сiбiры залатыя злiткi, i падарылi iх у фонд мiнiстэрства абароны. А цяпер iм захацелася самi пастраляць з гэтае цудоѓнай машыны.
  I якраз надыходзiѓ знамянальны дзень 22 чэрвеня 1948 года. Гiтлераѓскiя войскi якраз вялi насельнiцтва, iмкнучыся абысцi i акружыць савецкi горад Ржэѓ.
  I чацвёрка дачок рускiх Багоѓ-дэмiургаѓ як заѓсёды ѓ крытычны для Расii момант вырашыла ѓмяшацца! Яны ж заѓсёды ратуюць у патрэбны час i месца сваю Радзiму - Русь!
  Дзяѓчынкi зразумела басанож.
  Чатыры дзяѓчыны ѓ адным танку гэта выдатна. Пахне ѓнутры не бензiнам або агiдным мужчынскiм потам, а дарагiмi i пры гэтым натуральнымi духамi. Прыгожыя дзяѓчынкi, як звычайна ѓ бiкiнi, з поясам вакол сцёгнаѓ - у якiм хаваюць складаныя мячы i лукi. А сам танк вялiкi, але з нiзкай вежай. Вельмi ѓдалы твор мастацтва, блiскае прыгажосцю i дызайнам. Толькi вежа складанай формы, розная па таѓшчынi i браня сагнутая пад прэсам. Гэта значыць, танк атрымаѓся занадта дарагiм i складаным у вытворчасцi. Так што дзяѓчатам трэба з iм быць больш уважлiвымi.
  Гармата калiбра ѓ 130 мiлiметраѓ i пачатковай хуткасцю снарада ѓ 900 метраѓ у секунду. Раней гэты калiбр выкарыстоѓваѓся на крэйсерах - прылада марская, пераробленае для стральбы па наземных цэлях. Снарад цяжкi, амаль трыццаць кiлаграм. I звычайна ѓ такiм танку патрэбен яшчэ другi зараджаючы. Але, зразумела, дзяѓчаты выдатна абыходзяцца i без яго.
  Яны ж рэальна, не толькi прыгожыя, але i моцныя. У самiм танку вельмi цесна, з-за таго, што боекамплект даведзены да сотнi снарадаѓ. Але дзяѓчаты толькi пацiраюць рукi ад прадчування таго, што хутка пачнецца.
  Вось сапраѓды, нiбы зара ѓзыходзiць над планетай. I разам з ёй гучыць гул сотняѓ варожых танкаѓ. Абапiраючыся на рэсурсы заваяванай Еѓропы, Данбаса, Каѓказа i мноства iншых земляѓ, у тым лiку выкарыстоѓваючы Афрыканскiх рабоѓ i працу ваеннапалонных, гiтлераѓцы кожны дзень вырабляюць па дзвесце пяцьдзесят танкаѓ i самаходак. Сярод iх тэхнiкi ёсць i такiм монстар як "Штурммаѓс" з рэактыѓным бамбамётаѓ у 600 -мiлiметраѓ калiбр, i маленькi да 10 тон вагой выведвальны плывучы танк "Ласка". Ёсць i Е-150 празваны "Мамант". Машына падобная на Каралеѓскi леѓ сваiм дызайнам, пляскатая, але з яшчэ страмчэй больш магутнай 150-мiлiметровай гарматай, i таксама з даѓжэзным ствалом. I браня яшчэ тоѓшчы. "Пантэры" ѓжо зняты з вытворчасцi, але яшчэ ѓ армii сустракаюцца. "Тыгр"-4 з 88-мiлiметровай гарматай, яшчэ ѓ страi, але таксама ѓнiфiкаваны са "Львом". Толькi гармата ѓ "Тыгра" менш калiбрам, што дазволiла паменшыѓшы памеры танка атрымаць машыну падобную па бранiраваннi i запасе снарадаѓ, але на пятнаццаць тон лягчэй. Ад гэтага "Тыгр"-4 мае пры вазе ѓ 60 тон i рухавiку 1200 конскiх сiл адносна нядрэнныя хадавыя якасцi, лепшыя, чым у "Леѓ" - 3. Танк "Мамант" пры ѓсё ѓ 150 тон i рухавiку ѓ 1800 конскiх сiлы, прыкладна роѓны ѓ хадавых якасцях савецкаму IС-3, развiваючы хуткасць на шашу ѓ 40 кiламетраѓ у гадзiну. Лоб "Маманта" мае лабавую браню ѓ 350 - мiлiметраѓ, а борт у 250...
  I менавiта "Маманты" рухаюцца наперадзе. Тыповая нямецкая тактыка -"клiна" або "свiннi". I нельга не прызнаць, што ѓ гэтым ёсць рацыянальна зерне. Нават 203 - мiлiметровая савецкая палявая гармата не можа прабiваць нахiленую лабавую браню "Маманта" з арыгiнальнай формай вежы без верха i даху. I "Мамант" не па сiлах узяць штурмавiка. Вытворчасць МIГ-15 яшчэ толькi пачынае раскручвацца, i нямецкая авiяцыя пакуль яшчэ тут пануе.
  Вось гэта заѓсёды здзiѓляла Алега Рыбачэнку: як дзяѓчынкi прымудраюцца адначасова аказвацца адразу ж у многiх светабудовах? Але калi ѓлiчыць, што за iмi стаiць Усемагутная Сiла Рададаѓцы, Рода, то ѓ гэтым нiчога дзiѓнага няма! Бо Род Адзiн у Разнастайнасцi. I разнастайнасць Усемагутнага Рускага Бога-Стваральнiка Роду надзвычай вялiкай лiчбай выяѓляецца. Таксама i незлiчоная колькасць Сусветаѓ створаных Iм. I колькасць сыноѓ i дачок Рададаѓца значная. Белабог i Чарнабог - гэта два першыя Сыны, прычым яны не народжаны, а адвечныя. Нават цяжка зразумець як падобнае ѓ прынцыпе магчыма... Адвечная таксама жаночая чацвёртая выява Лада. Такiм чынам, чатыры выявы Роду i Рададаѓцы спрадвечныя i iснавалi заѓсёды. А астатнiя народжаныя i ѓ той жа час у пэѓным сэнсе слова таксама спрадвечныя. I калi вышэйшыя Багi-дэмiургi гэта Сыны i Дочкi Роду, то людзi гэта Яго ѓнукi, i таксама кожны чалавек нясе ѓ сабе Боскую Часцiнку Усемагутнага Рададаѓца.
  З-за гэтага i слугi, служанкi Усемагутнага, Усюдыiснага, Вечнага, Усёведнага Роду здольныя быць адразу i шмат у розных месцах.
  А вось зараз яны з усмешкай глядзяць на "Маманты". Браня танк IС-7 зусiм не перашкаджае агляду. Добрая машына, але мае яшчэ адзiн недахоп: уразлiвая - калi снарад пападае ѓсутыч памiж корпусам i вежай. У гэтым выпадку адбываецца наступнае: няма рыкашэту, бо памiж корпусам i вежай зазор, i машына рызыкуе падарвацца.
  Вiкторыя наводзiць гармату, а Зой падае снарад. Алена пакуль спынiла танк. Унутры пакуль не горача, яшчэ толькi ѓстае Сонца, але што будзе потым. А як жа прыгожыя дзяѓчынкi, гледзячы на iх цела, цяжка не налюбавацца.
  Вiкторыi аддае перавагу весцi агонь з вялiкай дыстанцыi. На першы погляд "Мамант" i ёсць мамант. У яго няма слабых месцаѓ, або зазор у лабавой частцы бронi. Яна выканана так, што спераду гэта машына сапраѓдны прас з падвойным рацыянальным нахiлам бронi, i не прабiваецца сродкамi супрацьтанкавай абароны супернiка.
  Або дакладней перавернуты з вострым кутом нос карабля.
  Але ж Вiкторыя не дарма дачка i служанка Самога Чарнабога - Бога вайны i Зла! Яна дакладна ведае, дзе i як трэба наносiць удар. Вогнезарная ваяѓнiца ѓперлася пятачкамi аб сталёвы беражок, i першы свой снарад паслала нацiскам носiкам на пускавы механiзм.
  Снарад вылецеѓ павольна, ва ѓсякiм разе, ва ѓспрыманнi дзяѓчат-ваяѓнiц. Зоя павяла сваiмi вейкамi. Яны ѓ яе пышныя, чорныя, i доѓгiя. Толькi мiргнула, i нямецкi "Мамант" аказаѓся рассядланы. Яго лабавая браня трэснула, а наступным крокам стала дэтанацыя баявога камплекта. I iрванула танк, ды так, што з капытоѓ яго вежу сарвала. А потым выявiлася чэрава i з яго пасыпалiся агнiстыя iскрынкi i маса чалавечых трупаѓ.
  Вiкторыя прыцмокнула пышнымi губкамi, i прачырыкала:
  - Я не люблю пусты заход! Мой першы ход, i не апошнi ход!
  Надзея сама падала другi снарад, да супернiка яшчэ кiламетраѓ сем i зароѓ:
  - Вось там мы лупiм непрыяцеля па-руску! Гэта значыць бязлiтасна!
  Прыгожыя дзяѓчаты, i такiя як мы бачым бязлiтасныя. Але цi можна шкадаваць, такога цвёрдага i падступнага ворага як фашысты?
  Вось узрываецца чарга пакамячаны як яечная шкарлупiна кувалдай "Мамант". А што вытвараѓ камандзiр гэтага танка гаѓпман Лiфердорф?
  Тут ужо ѓ Воѓкi-Паѓлiка галава перагрузiлася. I яна бухнуѓся на ложак. Лёг цалкам. I голае цела несмяротнага хлапчука ѓжо настолькi абвыкла да холаду, што ён без усялякiх заднiх ног, практычна маментальна заснуѓ.
  I яму снiлася такое...
  I вось рускiя Багi-дэмiургi вырашылi кiнуць у бой цэлы дэсант пападанцаѓ. I ѓ першую чаргу шасцёрку несмяротных. Вечнага хлопчыка Воѓка-Паѓлiка, i яго сяброѓку дзяѓчынку-пiсьменнiцу Маргарыта Каршунова. I яшчэ чатыры дзяѓчыны-ведзьмы.
  Ну што ж... Азербайджанскае войска прыступае да штурму Сцяпанакерта.
  Iдуць вырашальныя баi, за сталiцу Нагорнага Карабаха. I бiтва вельмi жорсткая.
  З неба атакуюць беспiлотнiкi. Незлiчоным струменем насоѓваецца натапыранае сталлю i стваламi армада. Азербайджанцаѓ вельмi шмат i iх войска гатова да подзвiгаѓ.
  Хлопчык i дзяѓчаты тупнулi босымi ножкамi, будзе горача. А ворагаѓ колькi тут i танкаѓ, i самалётаѓ, што птушкi кружаць у неба. Салдаты паѓзуць на пазiцыi армян нiбы мурашкi, а памiж iмi танкi. А ѓ небе нiбы рой казурак незлiчоныя самалёты. I ѓсё так грозна i небяспечна.
  Адна шасцёрка герояѓ, дзе толькi не пабывала i гатова так бой любога войска.
  Воѓчык-Паѓлiк узмахнуѓ магiчнымi мячамi. Яны падаѓжэлi i зрэзалi дроны, нiбы ножыкi алеем. Пасля чаго хлапчук босымi пальчыкамi ножак кiнуѓ пару гарошынак з выбухоѓкай.
  Азербайджанскiя танкi ѓзарвалiся.
  Хлопчык праспяваѓ:
  - Слава эпосе рускага мяча!
  Маргарыта таксама махнула клiнкамi. Разанула па верталётах. А затым дзяѓчынка босымi пальчыкамi ножак кiнула разбуральныя iголкi.
  Разарвала супернiкаѓ i пiскнула:
  - За справу камунiзму!
  А вось i Наташа ѓ нападзе... Як сячэ мячамi па авiяцыi Азербайджана. I раскроiць варожыя самалёты. А затым босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойны бумеранг, раздзiраючы салдат усходняй, каѓказкай iмперыi.
  А потым як з пупка ды лупне маланкай. А затым скiне станiк i з пунсовага соску запусцiць пульсарам.
  Разарве масу салдат Алiева, i прараве:
  - Слава эпосе савецкiх людзей!
  А тут i Зоя секчыся з дзiкай ярасцю. Таксама мiнае падаѓжаючы мячамi, i зразаючы вежы ля танкаѓ.
  А затым пальчыкi голых ножак, як пякучую субстанцыю запусцяць. А потым ад голай пяткi пойдзе прэзент смерцi.
  А малiнавыя саскi выпусцяць каскад маланкi па верталётах. А затым з пупка дзюбне чымсьцi смяротным.
  За вось змагаецца i Аѓгусцiна. Такая вось дзяѓчынка смяротная. I з лалавых саскоѓ маланкi. I босымi пальчыкамi ножак кiдае пульсары. I промнем з пупка смяротна дадаѓ па войсках Алiева.
  А мова пакажа i рыкне:
  - За Русь матухну!
  Вось i Святлана ѓ баi вельмi агрэсiѓная. I яе мячы даѓжэючы ссякаюць i самалёты, i танкi.
  А з клубнiчнага соску як выпусцiць патокi татальнай смерцi. А затым iх пупка забойным дзюбне. А пасля яе босыя ножкi такое прыменяць, што масу ворагаѓ разарве. Азербайджан патрапiѓ пад раздачу. Даказваючы ѓсiм, што сiлай цяжка перамагчы.
  Асаблiва калi Расея на баку Арменii. А Арменiя ѓсё ж такi Праваслаѓная, а значыць i блiзкая.
  Дыктатар Алiеѓ ты не на тых напаѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк секануѓ мячамi, якiя рэзка падаѓжэлi па робах i самалётах Азербайджана, i зрэзаѓ iх. Затым босымi пальчыкамi дзiцячых ножак выпусцiѓ забойную, разбуральную маланку, што расплавiла масу танкаѓ супернiка.
  А затым хлапчук-тэрмiнатар як засвiшча. I маса крумкач завалiлася ѓ глыбокую прытомнасць, i абрынулася на каѓказскую армiю дыктатара Алiева.
  Хлопчык пiскнуѓ:
  - За саюзнiкаѓ Расii!
  Маргарыта Каршунова таксама б'ецца адчайна i дзёрзка. Праводзiць мячамi млын. Затым яе босыя дзявочыя ножкi, як запусцяць прэзент рэальнай i небяспечнай смерцi.
  Затым дзяѓчынка дзюбне разрадам з пупка, выпарыѓшы масу танкаѓ i самалётаѓ Азербайджана.
  А потым Маргарыта як засвiшча. I вароны дываном пасыплюцца на галовы азербайджанскiх салдат. I прашыбуць iм рэальна вежы i адарвуць крылы.
  Дзяѓчынка пiскнула:
  - За нашы мiрныя iнiцыятывы i Праваслаѓнае брацтва.
  Наташа зноѓ у адчайным нападзе. Яе мячы вырабляюць капiтальнае разбурэнне. I столькi самалётаѓ i танкаѓ рассечана. А затым босыя пальчыкi ножак кiнуць гарошынкi анiгiляцыi, i разарвуць масу супернiкаѓ, адрываючы вежы з танкаѓ. А потым дзяѓчынка з пунсовага соску б'е пульсарам, па войску Алiева.
  А тут яшчэ i з пупка каскад маланак, такi забойны. А пад канец з улоньня Венеры як паляцiць паток магаплазмы.
  Ваяѓнiца раѓла:
  - За нашых саюзнiкаѓ!
  Далей сячэ Зоя. Баявая дзяѓчына прымяняе прыём верталёт. А затым яе босыя ножкi як выпускаюць прэзент смерцi. А з малiнавых саскоѓ вылятаюць забойныя маланкi, якiя дзiвяць супернiкаѓ. А затым з пупка патокi пульсараѓ.
  А з грота Венеры, новыя порцыi разбурэнняѓ азербайджанскiх салдат, i танкаѓ з самалётамi.
  Дзяѓчына правiшчала:
  - Слава камунiзму!
  Аѓгустына зноѓ у баi як каскадная маланка. I вось яе мячы зразаюць нiбы бараду пад корань. I босыя пальчыкi ножак кiдаюць прэзент татальнай анiгiляцыi. А затым з лалавых саскоѓ вылятаюць прамянi лазераѓ, што разразаюць азербайджанскiя танкi i самалёты.
  А вось з пупка як пальнет маланка з разбурэннем.
  I вось як з улоння Венеры пойдзе пякельнае цунамi смерцi, якое нясе несумнеѓную гiбель усяму што нападае на Арменiю. I маса самалётаѓ, танкаѓ, Дронов капiтальна згарэла.
  Дзяѓчына праспявала з лютасцю:
  - За Расiю i Арменiю дружна вып'ем!
  Святлана таксама ѓ баi гарачэй няма куды. I сячэ войскi Алiева без жалю. I босымi пальчыкамi ножак шпурляе гарошынкi анiгiляцыi, ламаючы супернiка.
  А з клубнiчных саскоѓ вылятаюць патокi татальнага разбурэння, што масу танкаѓ i самалётаѓ Азербайджана перавярнула. Нават каткi ва ѓсе бакi паляцелi.
  А з пупка цэлы паток маланак, што пераплавiлi масу байцоѓ Алiева.
  А затым яшчэ i ѓлонне Венеры як паляцiць прылiѓная хваля магiчнай плазмы i войскам Алiева канец.
  Святлана зароѓ:
  - За меч на славу Рускага Хрыста!
  Воѓчык-Паѓлiк i дзяѓчаты тады далi бой азербайджанцам капiтальны. I выкарыстоѓвалi моцную магiю. Дзяѓчынкi нават з улоння Венеры выкiдвалi струменi магiчнай энергii i цунамi магii. I выбiвалi воiнаѓ Алiева, нiбы кеглi шарыкам.
  Воѓчык-Паѓлiк не толькi сек пеклi каѓказскiя танкi мячамi, але яшчэ i свiстаѓ. I вароны таранiлi азербайджанскiя самалёты. Разбуралi iх дашчэнту.
  Маргарыта Каршунова таксама як возьме, ды млын мячамi правядзе, зразаючы каѓказскiх байцоѓ. А затым босымi ножкамi возьме i запусцiць наймагутны пульсар.
  I разбурае азербайджанцаѓ нiбы таранным метадам. А як дзяѓчынка як засвiшча, i павалiлiся вароны на пякельныя каѓказскiя самалёты.
  Дзяѓчынка прагарлапанiла:
  - За камунiзм ва ѓсiм свеце!
  Наташа таксама ѓ нападзе на азербайджанцаѓ. I вось яе мячы возьмуць i рубануць наѓскасяк. I вось яе босыя ножкi як запусцяць нешта забойна, што iрве варожыя машыны на часткi.
  Пасля чаго дзяѓчына з пунсовых саскоѓ выпусцiць гарачыя, забойныя пульсары. I тыя ѓрэжуць па каѓказскiх ордах. А дзяѓчына яшчэ i з пупка маланкай па азербайджанцах шуганет. I ѓсiх рэальна засмажыць, зробiць шашлыком.
  Але яшчэ страмчэй, калi з улоння Венеры выкiнецца струмень энергii. I змяце вялiкую масу азербайджанцаѓ.
  Вось гэта баба з блакiтнымi валасамi. I прараве:
  - Слава Айчыне!
  I зноѓ з пунсовага соску выпусцiѓшы прэзент знiшчэння, забiваючы каѓказскiх воiнаѓ, дадала:
  - У каго вялiкi жывот, той з голаду памрэ!
  Зоя таксама секла нiбы капусту супернiкаѓ. Зрэзала iх з вялiкай лёгкасць, нiбы стружкi здымала. I босымi пальцамi ног як шпурнула анiгiляцыйнай бамбёшку. I разнесла непрыяцеляѓ.
  А затым з малiнавых саскоѓ грымне: з правага па танках, з левага па самалётах! I вельмi эфектыѓна расквасiць супернiкаѓ.
  А затым з круглага пупка серыяй маланак. I спапялiць салдат Алiева, ператвараючы iх у скваркi.
  А тут яшчэ з грота Венеры цэлае тарнада анiгiляцыйнай энергii, возьме i вылецiць.
  Дзяѓчына прагарлапанiла, дасцiпна:
  - Птушка высокага палёту, нос не задзiрае, у аблоках не лунае!
  Аѓгусцiна непасрэдна ѓ бiтве ѓдзельнiчае. Не дзяѓчына, а проста тыгрыца. I iрве лiтаральна ворагаѓ кiпцюрамi. I сячэ, не даючы шанцаѓ мячамi.
  I вось яе босыя ножкi запускаюць вельмi забойны прэзент анiгiляцыi. Раздзiраючы працiѓнiкаѓ на дробныя прамакаткi. I пазбаѓляючы найменшых шанцаѓ на выратаванне.
  А вось з рубiнавых саскоѓ вылятаюць маланкi, якiя лiтаральна спальваюць, нiбы паперу азербайджанцаѓ.
  А з пупка выкiдваецца пульсар. I як рэзанет па пякельных каѓказскiх танках. I зрывае з iх вежы.
  А з улоння Венеры вывяргаецца чарговы струмень магiчнай плазмы. I калi ён спалiць, дык мала войскам Алiева не здасца.
  А ваяѓнiца кажа сабе:
  - Хто хоча стаць iльвом, не маючы ваѓчынай хваткi, застанецца пры птушыных правах!
  Святлана зноѓ у руху. Сячэ метал мячамi. I босымi пальчыкамi ножак запускае забойныя гранаты. Раздзiрае i спальвае азербайджанцаѓ.
  Пры гэтым дзяѓчына не забываецца i з клубнiчных саскоѓ пасылаць маланкi.
  А вось з пупка як выкiне, разбуральнае, i расплаѓляючае метал.
  А вось з грота Венеры возьмецца i вылецiць прамень лазера, што ѓсiх возьме i разрэжа.
  А потым прарычыць:
  - Птушыныя правы часцей за ѓсё маюць аслы розумам, i авечкi характарам!
  Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк працягваѓ вельмi ѓпэѓнена ваяваць, дэманструючы сiлу тытана. Вось ён сячэ азербайджанцаѓ мячамi. А затым босымi пальчыкамi дзiцячых ножак запусцiць больш за забойчую гранату. Разарве масу азербайджанцаѓ.
  Пасля чаго дзяцюк як засвiшча i перапалоханыя грыфы i вароны як на каѓказскiя Алiева войскi возьмуць i пакачацца. I збiваць самалёты сталi без жалю.
  Воѓчык-Паѓлiк дасцiпна заѓважыѓ:
  - Бяскрылы той, у каго мазгi курыцы!
  Маргарыта Каршунова працягвала круцiць круцёлкi мячамi. Ссякала без ваганняѓ азербайджанцаѓ. I адначасова босымi дзiцячымi ножкамi кiдала прэзенты знiшчэння. I раздзiрала нiбы фальгу сваей.
  А як засвiшча, i павалiць крумкач на пякельныя каѓказскiя войскi. Усiх iх памыць у парашкi. I вось калi азербайджанцы пад ударамi птушак, то iм больш за прутка - раскрышылi.
  А Маргарыта скажа:
  - Не прэтэндуй на месца арла з курынымi мазгамi, i птушынымi правамi!
  Наташка як падскочыць, i секане мячамi. Разрубiць войскi Алiева ѓ капусту. Кiне босы ножкай падарунак анiгiляцыi. Вынiшчыць масу азербайджанцаѓ i пiскне ва ѓсю глотку:
  - Калi ты характарам мокрая курыца, то ѓсохнеш з голаду!
  I з пунсовых саскоѓ выпусцiць забойны разрад току. Сатрэ масу войскаѓ Азербайджана. А потым з пупка пульсарам як рушыць. I ѓсiх супостатаѓ разарвае на часткi.
  I вось з улоння Венеры як выкiнецца струмень цунамi, што спальвае ѓсiх пякельнай плазмай.
  Вось гэта дзеѓка.
  А Зоя ѓ наступленнi дзiкiм усiх без лiшнiх паѓзаѓ лупiць. I рассякае на самыя дробныя часткi. Пакiдаючы лiтаральна абвугленыя кавалкi. А як босай ножкай нешта неверагодна разбуральнае кiдае. А затым з малiнавых саскоѓ як вылецiць тое, што прыносiць самую ѓражлiвую смерць, i татальную гiбель.
  А пасля з пупка такое дзiкае выскачыць, i раздзiрае як тыгр магiчнай плазмы.
  I ѓ заключэнне з грота Венеры падарунак, якi нясе без шанцаѓ войскам Алiева рэальную гiбель.
  Пасля чаго дзяѓчына прагарлапанiла:
  - З курынымi мазгамi не знясеш залатых яек!
  Аѓгусцiна зрэзала мячамi вежы ля каѓказскага Алiева танкаѓ. А затым босымi пальчыкамi ножак запусцiла прэзент смерцi. А вось iх лалавых саскоѓ дзяѓчыны вылецелi агнязарныя маланкi. I спалiлi кучу азербайджанцаѓ.
  А затым з пупка вылецiць цэлае тарнада знiшчэння.
  А вось з улоння Венеры вылятае разбурэнне, якое прыносiць поѓную перамогу, i знiшчэнне.
  Аѓгусцiна дасцiпна адзначыла:
  - Певень яшчэ можа знесцi залатыя яйкi, але характарам курыцы толькi трапляеш у няёмкае становiшча!
  Святлана таксама ѓ баi гарачая. Як мячамi сячэ па азербайджанцах i расквасiць iх у капусту перакiслую. I вось босымi пальцамi ножак пашле прэзент знiшчэння. Размялее непрыяцеляѓ у пацяруху.
  А з клубнiчных саскоѓ вылецяць забойныя маланкi. Прагуюць азербайджанцаѓ на часткi. А вось i пупок пашле хвалю таталiтарнага знiшчэння каѓказцаѓ Алiева.
  А ѓ заключэнне з грота Венеры як вылецiць бурбалка магiчнай плазмы, якi ѓсiх ворагаѓ зараз расплавiць. I будуць танкi дымiцца, i рвацца снарады ѓнутры iх.
  А Святлана як прараве:
  - Чаму ѓсё лунаеш у аблоках, таму што мазгi курыныя!
  Воѓчык-Паѓлiк змагаецца з усё вялiкiм шаленствам. Ён як возьме i ворагаѓ сячэ. Iх усiх раскрышыць i рассячэ на дробныя часткi.
  А затым босы, дзiцячай ножкай кiне гранату i разарве на кавалкi.
  Пасля хлопчык зноѓ свiснуѓ i збiѓ шмат самалётаѓ.
  Пасля чаго агучыѓ думку:
  - Будзь ты хоць сiлай мядзведзь, але з курынымi мазгамi застанешся аслом!
  Маргарыта Магнiтная секанула з усяго размаху мячамi. Потым босай ножкай дзяѓчынка шпурнула забойны гасцiнец смерцi. Разарвала азербайджанцаѓ на абрыѓкi касцей i скуры. А затым як засвiшча, што паваляцца кучамi вароны на азербайджанцаѓ.
  Пасля чаго Маргарыта вякнула:
  - Калi ѓ цябе курыныя мазгi, то пасля сустрэчы з лiсой паляцяць пёры!
  Наташа дзярэцца з азербайджанцамi вельмi актыѓна. I вось яе босыя ножкi шпурляюць нешта д'ябальскi забойнае. А мячы зразаюць вежы.
  А потым з пупка маланкi рубнуць...
  А пунсовыя соску выпусцяць забойныя пульсары. А затым возьме дзяѓчына i з улоння Венеры агнязарнае тарнада выпусцiць. I на часткi супернiкаѓ расшчамiла.
  Пасля чаго дзяѓчына прачырыкала:
  - Каб зрабiць са свiннi адбiѓную, трэба мець ваѓчыную хватку, i лiсiную выкрутлiвасць!
  Зоя ѓзяла i правяла мячамi млын. Рассекла ѓсе машыны, i разбеглiся ва ѓсе бакi каткi. I вось босыя ножкi дзяѓчыны-тэрмiнатара запусцiлi бамбёшкi, анiгiляцыi. I тыя, праляцеѓшы сталi рваць непрыяцеляѓ.
  А вось малiнавыя соску як возьмуць i выпусцяць маланкi разбурэння. А затым з пупка вылецiць прамень лазера.
  А вось i грот Венеры выкiне паток жорсткага тарнада, што мiнае каѓказскiя Алiева войскi.
  I дзяѓчына раве:
  - Дакладней пойдзеш на спякотнае лiсiцы з курынымi мазгамi!
  Аѓгустына таксама б'ецца цяпер так, што завялася нiбы будзiльнiк. I сячэ азербайджанцаѓ без жалю i шкадавання. Босымi ножкамi шпурляе гранаты, раздзiрае супернiкаѓ.
  А з лалавых саскоѓ ляцяць каскадныя маланкi. А вось з пупка дзюбне чымсьцi зусiм забойным. I парве азербайджанцаѓ на часткi. А вось i з грота Венеры вылецiць магiчнае тарнада смерцi i знiшчэннi.
  Пасля чаго дзяѓчына раѓне:
  - Калi характар як у мокрай курыцы, будзеш сушыцца без грошай на вулiцы!
  Святлана таксама дзярэцца вельмi задзiрлiва. I мячамi сячэ, i босымi ножкамi забойныя прэзенты смерцi кiдае. А потым возьме i з клубнiчных саскоѓ выкiне каскад бурбалак магiчнай плазмы.
  А далей з пупка б'е адна маланка за iншы.
  А вось з грота Венеры як пальецца ѓраган татальнага разбурэння i поѓнага знiшчэння.
  Святлена прагарлапанiла:
  - Курыныя мазгi робяць бяскрылым, курачы характар адпраѓляе ѓ ашчып!
  . РАЗДЗЕЛ Љ16
  Воѓчык-Паѓлiк зароѓ i секануѓ мячамi з разваротамi i знiшчэннем. I ѓзяѓ босымi дзiцячымi ножкамi запусцiѓ гранату. Разарваѓ масу азербайджанцаѓ. I потым як засвiшча. I куча крумкач руйнуе хмару самалётаѓ войска Алiева.
  Хлопчык зароѓ:
  - Хто кураня ѓ душы, той лiсiны корм у будане!
  Ваѓку-Паѓлiку нават крыху надакучыла секчы i кiдаць босымi ножкамi гранаты ѓ азербайджанцаѓ. Хлапчук зноѓ вымавiѓ афарызм:
  - Хочаш жыць як белы чалавек, будзь хоць крыху рудым у хiтрасцi!
  Маргарыта Магнiтная кiнула босымi пальчыкамi ножак забойчую падачку знiшчэння. Парвала масу азербайджанскiх салдат. А затым дала чаргу з пупка лазерам.
  А пасля гэтага ѓзяла, засвiстала, i кучу самалётаѓ па нiшчыла.
  I праверашчала:
  - У сапраѓдных белых людзей, не бывае пры няѓдачах бледнага выгляду!
  Пасля чаго дзяѓчынка босымi пальчыкамi ножак зноѓ кiнула падарунак анiгiляцыi, прачырыкаѓ:
  - Калi ты курыца мазгамi, пойдзеш на булён лiсiцы справамi!
  Наташа выпусцiла з пунсовага соску пульсар знiшчэння i вякнула:
  - Будзь птушкай арлiнага палёту, але не май пеѓневага залёту!
  Зоя агрэсiѓна заѓважыла, таксама з малiнавага соску скiнуѓшы прэзент поѓнага знiшчэння:
  - Хто шмат петушыцца, не паеѓшы кашы - той будзе кукарэкаць у парашы!
  Аѓгусцiна з лалавага соску скiнуѓшы пульсар анiгiляцыi, буркнула:
  - Калi палiтык шмат петушыцца, выбаршчыкi потым выюць ваѓкамi!
  Святлана клубнiчным саском вывяргаючы як вулкан маланку, i прашыпела:
  - Палiтык, якi шмат брэша, але мала стараецца, да сабачага жыцця давядзе народ!
  Воѓчык-Паѓлiк секануѓ, круцячыся мячамi. Шпурнуѓ босы, дзiцячай ножкай гранату i адзначыѓ:
  - Палiтыкi сваволяць як дзецi, але iх прыёмы старыя, як сама палiтыка!
  Пасля чаго хлопчык свiснуѓ, разабраѓшыся з войскам Алiева, збiваючы крумкач як пясок з джынсаѓ, i зноѓ муркаѓ:
  - Палiтык - гэта варона, якая марыць аб троне арла, толькi дзюбай не дарасла!
  Маргарыта рацыянальна адзначыла, таксама шпурнуѓшы босай ножкай пасланне знiшчэння:
  - Палiтык хоча iльвiнага трона, але розумам часта толькi бязрогая карова!
  Наташа выпусцiла маланку з пупка i раѓнула:
  - Леѓ не павiнен быць авечкай, але хоць крыху лiсiцы яму не перашкодзiць, каб не апынуцца ѓ аслах!
  Зоя ѓзяла i босымi пальчыкамi ножак запусцiла прэзент гiбелi. Потым малiнавымi саскамi выплюнула пульсар i вякнула:
  - Будзь ты хоць артыкул леѓ, але з курынымi мазгамi табе гарантавана сабачае жыццё!
  Аѓгустына лупанула з рубiнавых саскоѓ маланкай смерцi i пiскнула:
  - Хто на месяц шмат брэша, таго жыццё ѓ будку апускае!
  Святлана правяла круцёлку. Затым з клубнiчных саскоѓ дала разрадам i вiскнула:
  - Калi палiтык абяцае вам жураѓля ѓ небе, то ён лiчыць выбаршчыка дзятлам!
  Воѓчык-Паѓлiк, свiстам збiваючы крумкач, рацыянальна адзначыѓ:
  - Калi ѓ цябе драѓляная галава, то сапраѓды дасi дуба!
  Маргарыта, зноѓ разануѓшы непрыяцеляѓ, выдала:
  - Калi ты галавой як дуб, абдзяруць як лiпку!
  Наташа дасцiпна заѓважыла, з пунсовага саска выпускаючы магутны падарунак смерцi i руйнуючы войскi Алiева:
  - Для выбаршчыкаѓ дубоѓ, у палiтыка суцэльная лiпа!
  Зоя, секчы азербайджанцаѓ, i з малiнавых саскоѓ пасылаючы прамянi смерцi, адзначыла:
  - Калi ты тупы як валёнак, быць табе вечна абутым!
  Аѓгустына дасцiпна адзначыла, з рубiнавых саскоѓ пасылаючы гiбель:
  - Нiшто так не перашкаджае кожны дзень, лопаць смажанiна як курыны розум!
  Святлана дзюбнула з клубнiчных саскоѓ i выдала:
  - Калi ѓ цябе курыная памяць, забудзешся, як парыць арлом!
  Воѓчык-Паѓлiк кiнуѓ босай ножкай падшыванца падарунак знiшчэння i прапiшчаѓ:
  - Курыца не птушка - курыны розум не розум!
  Маргарыта босай ножкай запусцiла тое, што не дасць памерцi без болю. Затым свiснула, дзiвячы крумкачамi азербайджанцаѓ i, прапiшчала:
  - Выбiрае пеѓняѓ у прэзiдэнты выбаршчык з курынымi мазгамi!
  Наташа з пунсовага саска дзюбанула гарачым i вельмi пякучым i выдала:
  - Палiтык што шмат петушыцца, прыцягвае толькi тых, хто мае курыныя мазгi!
  Зоя, ведучы агонь па непрыяцелях, са сваiх малiнавых саскоѓ, заѓважыла:
  - Хто ѓсцешыѓся на лiсiную прамову палiтыка, курыца розумам, i авечка характарам!
  Аѓгустына дзяѓбаючы пякучымi пульсарамi з рубiнавых саскоѓ, адзначыла:
  - Для палiтыка мова гэта i меч, i бiзун, i ключ, але выбаршчыка ён у першую чаргу садзiць пад замак!
  Святлана ѓрэзала маланкай з клубнiчнага саска. Раскрышыла масу самалётаѓ i танкаѓ войска Азербайджана i Алiева, выдаѓшы:
  - Курыны пух мяккi, але на якiх жорсткiх нарах спяць тыя, у каго курыныя мазгi!
  Воѓчык-Паѓлiк пагадзiѓся, свiснуѓшы чарговы раз:
  - Мяккi характар кiраѓнiка часта прыводзiць да жорсткага падзення дзяржавы!
  Маргарыта, дабiваючы, пасвiстваючы i пасылаючы крумкач на галовы, дабiваючы апошнiх азербайджанцаѓ, дадала:
  -З курыным мазгамi, i характарам кураня, стане як свiная адбiѓная!
  Дзяѓчаты папрацавалi вельмi крута i босымi нагамi i напрыканцы з улоння Венеры выпусцiлi хвалi цунамi. I пойдзе агнязаны i пякельны шквал. I ѓсё спалiць дашчэнту.
  I доблесныя войскi Алiева абвуглi.
  Ды тут iх асноѓная маса ѓжо перамолата i блiзкая перамога.
  Каманда перамясцiлася на iншы ѓчастак фронта i там стала актыѓна дзейнiчаць. Працiѓнiк бо вельмi моцны i шматлiкi.
  Воѓчык-Паѓлiк сек войскi Алiева мячамi. Адначасова яго босыя, дзiцячыя ножкi кiдалi прэзенты смерцi, знiшчаючы ворагаѓ Расii i саюзнай Расii Арменii. Стромкi хлопчык лагiчна заѓважыѓ:
  - Вось дзiѓна забiваць азербайджанцаѓ. Добры народ, i шчасная краiна!
  Маргарыта, секчы воiнаѓ каѓказскай iмперыi Алiева, i рассякаючы байцоѓ, кiдкамi босымi ножкамi дыскаѓ, зразаючы вежы танкаѓ i хвасты самалётаѓ, адзначыла:
  - Ды гэта брыдка так з азербайджанцамi паступаць. Нечым гэта нагадвае гiстарычныя стратэгii. Ёсць два шляхi: ваяваць, цi будаваць рай на зямлi. У залежнасцi ад выбару ты атрымлiваеш мiсii. Як той казаѓ, у ваеннай мiсii, рай пабудаваць, будзе складаней!
  Воѓчык-Паѓлiк, ссек масу азербайджанцаѓ адным узмахам якi падаѓжэѓ мячамi, i пакiваѓ адмоѓна галавой:
  - Гэта яшчэ як сказаць. Я вось заѓважыѓ, што ѓ гульнi "Клеапатра", у ваенных мiсiях, як правiла, няма праблем з пiвам. А ѓ мiрных часам, ячмень можна толькi вазiць, i гэта спараджае праблемы.
  Маргарыта правяла круцёлку, ссякаючы працiѓнiкаѓ у тым лiку i самалёты i танкi, i масу верталётаѓ з Армii Алiева, i скалячы зубкi, праспявала:
  - Рэкi, моры, пралiвы... Колькi ад iх шкоды!
  Воѓчык-Паѓлiк кiнуѓшы босымi пальчыкамi сваёй дзiцячай нагi, выбухны пакет з пiлавiння, падняѓшы разбурэннем цэлы батальён з танкамi амерыканскай i расiйскай вытворчасцi ѓ паветра, голай пяткай паддаѓ яе гарошынку, i праспяваѓ:
  - Губiць людзей не пiва! Губiць людзей вада!
  Хлапчук-тэрмiнатар, сапраѓды, завадны нiбы хлопчык з мультфiльма пра Конана.
  I зноѓ свiшча, абвальваючы крумкач на азербайджанцаѓ.
  Наташа, секчы працiѓнiкаѓ i скалячы зубкi, праводзячы млын, агрэсiѓна выскалiлiся. Вось яна, якая ваяѓнiца завадная. I вось яе босыя пальчыкi ножак, як шпурнуць выбухны пакет забойчай сiлы, раздзiраючы на дробныя часткi ваяроѓ каѓказскай iмперыi Алiева.
  Дзяѓчына з пунсовых саскоѓ пашле маланку. Спалiць пару сотняѓ азербайджанцаѓ, i пра варкатае:
  - Будзе эра найвялiкшага камунiзму!
  I пасля чаго як пакажа мову. Вось гэта дзяѓчынка, самы высокi ѓ ёй клас.
  Зоя таксама сячэ непрыяцеляѓ. Не дае iм спуску i шанцаѓ. I праводзiць мячамi прыём матыль. Зразае супернiкаѓ, рассякае азербайджанцаѓ дзясяткамi. А затым босымi пальчыкамi ножак запусцiць выбухны пакет з пiлавiння. парве непрыяцеляѓ, i прачырыкае:
  - Слава вялiкай Расii цароѓ i пераможцаѓ!
  I з малiнавага соску як выпусцiць прэзент смерцi i пульсар знiшчэння.
  Вось змагаецца i Аѓгусцiна - баявая дзяѓчына экстра-класа. Вось яна возьме i голай пяткай запусцiць у непрыяцеля, гарошынку з узрыѓчаткай. Разарве на шматкi непрыяцеляѓ.
  А пасля з лалавых саскоѓ як выпалiць разрадам маланкi. I спалiць непрыяцеляѓ дашчэнту.
  I праарэ ва ѓсю глотку:
  - Слава Айчыне камунiзму!
  Святлана таксама б'ецца з моцным энтузiязмам. I сячэ ворагаѓ з дзiкiм шаленствам i лютасцю. I босымi пальчыкамi ножак шпурляе гранату з вугольчыкаѓ, якая раздзiрае натоѓп азербайджанцаѓ. А затым клубнiчныя соску як выпусцяць маланкi. I спаляць батальён байцоѓ каѓказкай iмперыi Алiева. Вось гэта дзяѓчына, чыстая ведзьма i тэрмiнатар.
  Святлана праспявала:
  - Я вялiкая ваяѓнiца сямi мораѓ,
  I спяваю вось дзiвосна - нiбы салавей!
  I засмяецца ва ѓсё горла.
  Агдам раней захоплены азербайджанцамi ѓпаѓ, з трэскам.
  I азербайджанцы былi разбiтыя. Але каб канчаткова замацуецца, трэба ѓзяць яшчэ i Зардаб i Агжарберы.
  Воѓчык-Паѓлiк, Маргарыта Коршунава i каманда дзяѓчынак-ведзьмаѓ штурмуе Зардаб.
  I яны ваююць, нiбы сапраѓдныя волаты. Хаця на выгляд яшчэ i дзецi. А дзяѓчаты-ведзьмы выглядаюць гадоѓ на дваццаць хаця iм ужо столькi гадоѓ, што людзi столькi не жывуць.
  Воѓчык-Паѓлiк рассек войскi Алiева на сцяне, правёѓшы мячамi прыём каракацiца. Затым босымi пальчыкамi ножак кiнуѓ забойнай сiлы гранату, раздзiраючы на шматкi азербайджанцаѓ. Пасля хлапчука па традыцыi засвiшча, збiваючы крумкач на галовы, салдатам каѓказскай iмперыi Алiева.
  Воѓчык-Паѓлiк праспяваѓ:
  - I ляцела на зямлю злосных монстраѓ кiпячая цемра!
  I хлапчук зноѓ правёѓ мячамi цэлы млын. I так ён разбурае супернiкаѓ, i лiтаральна вынiшчае.
  Маргарыта таксама сячэцца як волат. Дзяѓчынка мячамi як размахалася, у поѓныя абароты. I голай пяткай паддасць прэзент смерцi. I азербайджанцаѓ знiшчае без жалю i сумневаѓ.
  Дзяѓчынка ѓзяла i праспявала:
  - Будзе жвавы камунiзм, знiшчаны ѓраз фашызм!
  Галаногi хлопчык Воѓка-Паѓлiк правёѓ прыём самавар, секчы азербайджанцаѓ i, адзначыѓ:
  - Знiшчаны адразу фашызм!
  Бой станавiѓся ѓсё больш i больш некiравальны.
  Асаблiва калi Наташка стала босымi пальчыкамi ножак кiдаць зорачкi, кожная з якiх знiшчала па сотнi азербайджанцаѓ зараз. А ѓжо калi з пунсовых саскоѓ б'ецца маланкамi, i спалiць працiѓнiкаѓ.
  Дзяѓчынка прабуркавала:
  - Я самая моцная ѓ свеце, ворагаѓ замачу ѓсiх у сарцiры!
  Зоя, ведучы агонь па непрыяцелях, пiскнула:
  - Слава камунiзму!
  I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць забойчую гранату, самай разбуральнай сiлы.
  I яна ѓвогуле дзяѓчынка супер. З малiнавага соску запускае самыя дзiкiя i апантаныя маланкi.
  Аѓгусцiна ссякаючы азербайджанцаѓ, i рассякаючы працiѓнiкаѓ, войкнула:
  - За перамены ѓ лепшы бок!
  I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць забойнай сiлы выбухны пакет з пiлавiння. I разарве працiѓнiкаѓ.
  А пасля лалавымi саскамi як паддасць разрад разбуральных маланак i анiгiляцыi.
  Святлана, грамячы супернiкам мячамi, i голай пяткай паддаѓшы гранату, прабуркавала:
  - За камунiзм!
  I з клубнiчнага соску такое забойнае выпусцiць, што ѓсiм чарцям становiцца моташна.
  Воѓчык-Паѓлiк, не зважаючы на стрэлы - яны ѓ несмяротных, не трапляюць, узлез на сцяну. Правёѓ мячамi прыём млына.
  Ссек кучу азербайджанцаѓ, а затым босымi пальчыкамi дзiцячых ножак кiнуѓ забойны прэзент смерцi.
  Разарваѓ кучу працiѓнiкаѓ i зароѓ:
  - Слава эпосе камунiзму з царскай каронай!
  Пасля чаго хлапчук-тэрмiнатар як возьме i засвiшча. I хмары крумкач пасыплюцца за галовы воiнам каѓказскай iмперыi Алiева.
  Маргарыта Коршунава таксама сячэ воiнаѓ Азербайджана. I праводзiць круцёлку, зразаючы воiнаѓ каѓказскай iмперыi Алiева. I голай пяткай дзяѓчынка пасылае прэзент знiшчэнне, дзiвячы супернiка.
  Пасля чаго раве:
  - Слава новаму арыйскаму камунiзму!
  I дзяѓчынка возьме i з пупка як выпусцiць маланку... Так цэлая куча азербайджанцаѓ i згарыць.
  Пасля чаго дзецi хорам засвiшчаць, i тысячы варон валяцца на галовы каѓказскiх воiнаѓ Алiева.
  Наташа, секчы працiѓнiкаѓ, i босымi пальчыкамi ножак кiдаючы iголкi, прабуркавала:
  - Слава Вялiкай Расii!
  I з пунсовага соску як выпусцiць забойчую маланку. I цэлы батальён азербайджанцаѓ спалiць.
  Зоя, секчы непрыяцеляѓ, i босымi пальчыкамi ножак кiдаючы гранаты, прашыпела:
  - За велiч Расii!
  I з малiнавага соску як дзюбне чымсьцi вельмi забойным. I раскрышыць супернiкаѓ.
  Аѓгусцiна таксама б'ецца, з крайняй ступенню агрэсiѓнасцi. Разбурае супернiкаѓ, i з лалавых саскоѓ пасылае забойнай маланкi разрады. I голай пяткай паддасць выбухны пакет з пiлавiння, што раздзiрае непрыяцеляѓ.
  Пасля чаго як праарэ:
  - За камунiзм ва ѓсiм сусвеце!
  I з пупка ѓсадзiць маланкай!
  Вось гэта дзеѓка - усiм дзеѓкам дзеѓка!
  Святлана таксама ваюе. I сячэ непрыяцеляѓ абедзвюма мячамi. Яны ѓ яе даѓжэюць, з аднаго ѓзмаху скошваюць дзясяткi чалавек. А затым дзяѓчына босымi пальчыкамi ножак, шпурляе чарговы, забойны падарунак смерцi i раздзiрае супернiкаѓ. А як яе клубнiчныя соску выпусцяць нешта разбуральнае i непараѓнальнае?
  Святлана гарлапанiць:
  - За арыйскiя iдэi камунiзму!
  I з пупка як выпусцiць цэлы каскад забойных маланак. Вось гэта дзеѓка - усё дзеѓкам, дзеѓка!
  Воѓчык-Паѓлiк працягвае бiцца. Хлопчык сячэ мячамi, кiдае дыскi пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, i свiшча. Вароны, атрымаѓшы сардэчныя прыступы выбiваюць супернiкаѓ капiтальна, i не даюць нi найменшых шанцаѓ на выратаванне.
  I хлапчук спявае:
  - Я кахаю твае абшары,
  Я люблю твае лясы i горы!
  Неба i зямля, i роля мая!
  Маргарыта, секчы азербайджанцаѓ, i босымi ножкамi кiдаючы пакеты смерцi, i рассякаючы супернiкаѓ вякала:
  - Над краiнаю сонца свецiць...
  Аддаючы гонар...
  У цябе краiна родная -
  Усё на свеце ёсць!
  I зноѓ дзяѓчынка як засвiшча, i на непрыяцеляѓ пасыплюцца забойныя падарункi анiгiляцыi. Шмат перабiлi воiнаѓ Азербайджана.
  Зноѓ хлопчык-вязень быѓ абуджаны. Мiлiцыянты аб'явiлi, што трое сутак у карцэры скончылiся. I яго зноѓ вядуць да старэйшага следчага Марфея.
  Воѓчык-Паѓлiк, апынуѓшыся па-за карцэрам прыжмурыѓся на святло. На яго зноѓ вылiлi вядро вады. I змылi бруд i кроѓ раздушаных пацукоѓ. Пасля чаго зноѓ павялi наверх.
  Воѓчык-Паѓлiк паспрабаваѓ парваць кайданкi. I яны затрашчалi, калi хлопчык пачаѓ распраѓляць плечы. Мiлiцыянт прыкрыкнуѓ:
  - Не ламай бранзалеты, ён дэфiцыт!
  Воѓчык-Паѓлiк засмяяѓся i паказаѓ мову. Потым зноѓ рушыѓ наверх, тупаючы босымi, дзiцячымi, пыльнымi ѓ крывi пацукоѓ ножкамi.
  На ѓваходзе ѓ кабiнет хлопчыка прымусiлi голыя ножкi выцерцi мокрай анучай. I яны сталi чысцей.
  Зноѓ Марфэй, у сваiх чорных акулярах сустрэѓ Воѓку-Паѓлiка панура. Задаѓ дзяжурныя пытаннi:
  - Iмя, прозвiшча, iмя па бацьку!
  Потым зноѓ спытаѓся:
  - Ты добранька падумаѓ, абразумiѓся?
  Воѓчык-Паѓлiк рашуча заявiѓ:
  - Не!
  Следчы рыкнуѓ:
  - Што не!
  Хлопчык-вязень рашуча вымавiѓ:
  - Нiчога я падпiсваць не буду! Я не вiнаваты!
  Марфей жорстка заявiѓ:
  - А калi ѓжо тыдзень карцэра?
  Воѓчык-Паѓлiк прабурчаѓ:
  - Мяне i гэта не спынiць!
  Старэйшы следчы заѓважыѓ:
  - А ты жалезны хлопец! Бачу, што цябе так голымi рукамi не возьмеш. Ну добра, нам тваё прызнанне ѓжо не патрэбна. Усе доказы i сведкi ѓжо ёсць, i суд вынесе табе прысуд. А пакуль, мы цябе памыем, i ты вернешся да сваiх таварышаѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Добра! Я ѓжо засумаваѓ па хлопцах!
  Марфей усмiхнуѓся, пара зубоѓ у яго былi жалезныя i заѓважыѓ:
  - А ѓсё ж дарма ты ѓпарцiшся. Патрапiѓ у калонiю Горкага, а так... Ну гэта вырашыць суд, але ты ж яшчэ такi смаркаты, можа б i пашкадавалi б у выпадку пакаяння!
  Воѓчык-Паѓлiк рашуча заявiѓ:
  - Калi ѓ Сiбiр, дык у Сiбiр. Яе таксама паглядзець цiкава!
  Старэйшы следчы загадаѓ мiлiцыянтам:
  - Давайце яго на працу. Няхай вернецца да сваiх.
  Воѓк вывелi ѓ кут, яшчэ раз аблiлi вядром вады. Потым вярнулi, iрваную, зацiраную майку з вышытым на ёй нумарком. I нарэшце знялi кайданкi, але загадалi iсцi, заклаѓшы рукi назад.
  Воѓчык-Паѓлiк адчуваѓ у сабе эмацыйны ѓздым. Ён усё ж здолеѓ вытрымаць усе катаваннi i допыты, i заѓпарцiць следчага. Няхай гэта нават нiчога i не дасць. Тым больш прайшлi першыя пяць дзён са ста гадоѓ зняволення. I рахунак можна сказаць адкрыты. I гэта зразумела вельмi нават выдатна. Можна адзначыць маленькi юбiлей.
  Воѓку-Паѓлiка завялi ва ѓжо знаёмы будынак, дзе хлапчукi-зэкi млява стукалi малаткамi. Працы на ѓсiх не хапала. Яшчэ не трыццатыя гады, а па НЭП, ёсць нават невялiкi працэнт беспрацоѓных.
  З'яѓленне Воѓкi-Паѓлiка было сустрэта прывiтальным гулам. Воѓк-Паѓлiка падобна пацаны запаважалi. I за тое, што не колецца, i за тое, што рэшту можа даць. Можа, за апошняе нават болей. Мянты закрычалi на хлапчукоѓ, прыгразiѓшы дубiнкамi i тыя замоѓклi.
  Воѓк-Паѓлiка адвялi зноѓ да помпы. Адно з хлопчыкаѓ вызвалiлi, даслаѓшы збiваць хлопчыкi. А ты штрафнiк штурхай. Яшчэ працы больш за пяць гадзiн.
  Воѓчык-Паѓлiк штурхае, i амаль не адчувае стомленасцi. Толькi вельмi ѓжо хочацца есцi. Ён крыху схуднеѓ, i скура, страцiѓшы частку тлушчу стала здавацца танчэй. I рэбры праступiлi, але жылы сталi нават больш рэзкiмi. Накшталт мы ён так нават стаѓ сушэй i прыгажэй. Штурхай сабе палку. А босыя падэшвы сталi такiмi мазолiстымi i грубымi, што ступаць па вострых камянях нават было казытлiва i прыемна.
  Воѓчык-Паѓлiк зноѓ пачаѓ у думках складаць;
  Некаторыя нямецкiя танкi дадзенага класа Е-150 былi ѓзброеныя гаѓбiцамi i рэактыѓным бамбаметамi ѓ 450 - мiлiметраѓ. Штурмавая мадыфiкацыя танка прарыву!
  Вось, нягледзячы на адсутнасць магчымасцi, дакладна прыцэлiцца адзiн з "Мамантаѓ" робiць стрэл у бок пазiцый савецкiх войскаѓ. I раве пушчаны вагой у паѓтоны снарад з сумесi выбуховых рэчываѓ.
  Грухнула наперадзе пяцiсот метраѓ ад танка, у якiм сядзелi дзяѓчаты-рэйнджары. Нягледзячы на самавiты недалёт, iрванула з такой сiлай, што страсянула савецкую машыну. А састарэлая Т-34-85, якая была блiжэй да эпiцэнтра выбуху, перавярнулася, i нават пару разоѓ перакруцiлася ѓ паветры.
  Вiкторыя свiснула, праз ноздры, што зрэшты, у яе атрымалася аглушальна гучна i, прагарлапанiла:
  - Ого! Ну, б'е бамбамёт!
  Алена, энергiчна падаючы чарговы снарад, заѓважыла:
  - Крумчэй, чым наш "Андрюша" мабыць, будзе!
  Вiкторыя замест адказу навяла ствол, беручы пад прыцэл штурмавую мадыфiкацыю "Маманта". Сапраѓды, пра што ёй весцi размовы? Перад табой вораг, якога трэба знiшчыць. Ды дапаможа ёй у гэтым сiла Усемагутнага Чарнабога. Вядома, шматлiкiя людзi пакутуюць ад зла, i выпрабаваннi Багоѓ-дэмiургаѓ якiм яны падвяргаюць чалавецтва - без усялякага сумневу, жорсткiя. Асаблiва калi на Русь прыйшло мангола-татарскае ярмо: плата за адступ ад спрадвечных, Рускiх Багоѓ.
  Але менавiта ѓ гэтых выпрабаваннях i куецца душа ваяѓнiц. А калi вярнуцца да ранейшай глыбокай пашаны, то тады шматлiкiя найцяжкiя праблемы чалавецтва будуць вырашаныя.
  А вось зараз пасланы агнязарнай д'ялiцай снарад рашучым чынам, вырашае праблему мясцовага маштабу.
  Велiчэзны, падобны на прас "Мамант" атрымлiвае трапленне прама жарало сваёй шырачэннай прылады. Нават хiтры каѓпачок яму не надта дапамагае. Дакладней Вiкторыя падлавiла якраз момант, калi ён пачаѓ адкрывацца. I як iрване мастадонт. Боепрыпасы дэтанавалi: i зруйнавальны выбух разарваѓ штурмавую мадэль Е-150. Нiбы лопнуѓ посуд, бiтком набiтых пякельнымi джынамi. Пара дзясяткаѓ нямецкiх аказалася перавернута i знявечана якая прайшла цунамi выбухной хваляй... Падарунак, атрыманы ад Вiкторыi, выглядаѓ смяротным гасцiнцам, i не толькi выглядаѓ такiм, але i з'яѓляѓся насамрэч!
  Ваяѓнiца Вiкторыя смачна прыцмокнула поѓнымi губкамi i прачырыкала:
  - Та-та-та! Прыгажосць! Змачна грымнулi ката!
  Зоя ѓвяла снарад зноѓ у казённую частку. Рудая д'ялiца пальнула, i наступны стрэл дастаѓ новы "Мамант" з узрушаючым эфектам. I гэта дагадзiла таксама ѓ штурмавую мадэль... Страты сярод самых цяжкiх танкаѓ прарыву аказалiся адчувальныя.
  Зрэшты, ёсць САУ яшчэ больш масiѓная: "Штурммаѓс" з рэактыѓным бомбамётам у 600-мiлiметраѓ. Яна ѓвесь 250 тон i ѓ яе цэлых два матора ѓ 1800 конскiх сiл кожны. Вось ён "Штурммаѓс" адчыняе агонь з вялiкай дыстанцыi... Неяк Вiкторыя гэты стрэл прашляпiла, можа быць разлiчвала гэты тоѓсты кавалак узяць на закуску.
  Наогул для немцаѓ у нападзе: танкi асноѓны таран. Бо пяхота на штурм савецкiх, наймагутных умацаванняѓ усеяных, нiбы вожык iголкамi кулямётамi, i гарматамi не пайдзе. Спачатку рухаюцца танкi, а затым бронетранспарцёры.
  Дык вось "Штурммаѓс" гэта самы жудасны i магутны мастадонт прарыву. Яго прылада па сваёй разбуральнай сiле не саступае "Доры", у перамяшчаецца машына на гусенiцах.
  Снарад вагой дзве тоны iрвануѓ за спiной IС-7. На гэты раз страты, нанесеныя савецкiм машынам, аказалiся значнымi. Пара дзясяткаѓ танкаѓ было знiшчана, а да паѓсотнi атрымалi адчувальныя пашкоджаннi.
  Моцна страсянула i IС-7. Надзея нават атрымала скрыняй са снарадамi па галаве, а Вiкторыя ѓрэзалася лбом аб казённую частку 130-мiлiметровай гарматы. Пацярпелi i Зоя, i Алена. А сам танк сарваѓся з месца i праехаѓ крыху наперад.
  Агнязарная д'ялiца ѓ лютасьцi прагарлапанiла:
  - Пракляты фюрар! Каб ты здох!
  Было ад чаго бедаваць. Вельмi магутны снарад у рэактыѓных бамбаметаѓ. Мабыць, нават больш небяспечны, чым бомба такой вагi цi сотня гасцiнцаѓ ад гаѓбiцы. Тым больш, што нейкi дурань размясцiѓ савецкiя танкi занадта шчыльна. А трэба засяродзiць. Тым што супернiк можа i балiстычнымi ракетамi шугануць, i галоѓнае з паветра пазiцыi накрыць.
  Тым не менш, гармата на шчасце не страцiла здольнасцi страляць. Алена i Зоя сiнхронна пацалавалi казённую частку гарматы, загрузiѓшы туды снарад. А Вiкторыя для вернасцi нават зрабiла стрэл босымi пальчыкамi ног.
  Прэзент анiгiляцыi паляцеѓ па высокай дузе. Ствол бамбамета быѓ, падняты i каѓпачок прыадчынены. Бо немцы думалi, што патрапiць у шырокую частку ствала будзе немагчыма. Аднак агнязарная д'ялiца ѓсё прадбачыла i адчувала. Апошнi яе снарад трапiѓ у толькi што закладзеную бомбу....
  I зараз iрванула адразу шэсцьдзесят тон баявога камплекта. I пара сотняѓ нямецкiх танкаѓ аказалася падарванай i знiшчанай на месцы, а некалькi сотняѓ атрымалi пашкоджаннi. Зрэшты, гэтыя страты не абмежавалiся. Яшчэ адзiн "Штурммаѓс" i пяць "Штурмтыграѓ" ад страсення дэтанавалi, шматразова павялiчваючы нанесеную шкоду. Ад чаго выбухалi новыя танкi...
  Вiкторыя блiснула выскаленымi зубкамi i даволi прамурлыкала:
  - Як добра атрымалася! А ёсць яшчэ на свеце такiя мужыкi - як жанчыну ѓбачаць, дык адразу дурнi!
  Надзея лагiчна заѓважыла:
  - Калi вялiкi Пярун увасабляѓся, ён таксама быѓ бабнiкам. Той жа самы Iлля Мурамец: яго пазашлюбны сын!
  Зоя пацвердзiла падобны лiкбез:
  - Гэта дакладна! Прычым Iлля правёѓ трыццаць тры гады на Алiмпе, а зусiм не сядзеѓ на печы!
  Алена пявуча прамурлыкала:
  - На печы сядзiць Ямеля... То яго пайшоѓ тыдзень!
  I каторы раз Вiкторыя пальнула... Няма ѓсё ж нешта асаблiвае, рамантычнае ѓ кожнай бiтве. Асаблiва калi вядзеш вайну з падобнымi катамi. Вось, напрыклад, оберштунбанфюрэр Клаѓс. Узiмку ён зладзiѓ жорсткую забаву. Гiтлераѓцы выбралi ѓ вёсках дзяцей больш сiмпатычныя i прывезлi iх у хату. Прычым хлопцы не былi нi партызанамi, нi падпольшчыкамi. З iх не стаѓ здабываць iнфармацыю цi катаваць.
  Проста пераапранулi ѓ новую пiянерскую форму i басанож выгналi на мароз. Потым прымусiлi бегчы па гурбах, мiльгаючы пунсовымi ад сцюжы пятачкамi, а па босых слядах спусцiлi сабак.
  Гэта было жорсткае, бессэнсоѓнае паляванне. Фашысты, такiм чынам трывiяльна забаѓлялiся i задавальнялi свае садысцкiя iнстынкты. Нiхто з хлопцаѓ i дзяѓчат не застаѓся ѓ жывых. Тых, каго не парвалi сабакi, зуверы-гiтлераѓцы трывiяльна падвесiлi на батлейкi i жыѓцом засмажылi на вогнiшчы. Пра што яны думалi, калi хлопчыкi i дзяѓчынкi пакрывалiся пухiрамi, i галасiлi пажыраныя полымем? Што было ѓ сэрцах гэтых катаѓ? Няѓжо нiхто з iх не ѓспомнiѓ сваю ѓласную сям'ю, сваiх дзяцей? Таксама бялявых, i схуднелых ад харчавання па картках...
  Але калi фрыцы страцiлi чалавечае аблiчча i так сябе паводзяць: горш чым варвары, апусцiѓшыся на ѓзровень людаедаѓ, то i канец iм няхай будзе больш, чым жорсткi!
  Вiкторыя, якая бачыла ценявы бок рэчаѓ i адчувала скурай i сэрцам падобныя зверствы не даравала.
  Бо ѓ iмкненьнi пакараць грэшнiка: Чарнабог бязлiтасны i высакародны. I Вялiкi Рададаѓца, i Белабог, i Чарнабог, i Лада - змагаюцца за справядлiвасць. Але калi Лада i Белабог выкарыстоѓваюць пераважнага дабро i ласку, то ѓ Чарнабога метады куды больш жорсткiя, але гэтага яшчэ больш эфектыѓныя. Але, нажаль, нялёгка перамагчы зло дабром, а тым больш злом!
  Немцы нясуць вялiзныя страты ад агню Вiкторыi. А па меры наблiжэння танкаѓ супернiка ѓ iх узрастаюць страты. Е-25... Адна з найболей эфектыѓных самаходак, з павозкай у два чалавека, i 88-мiлiметровай гарматай. Вышыня машыны ѓсяго 1,4 метра, i ён выдатны знiшчальнiк танкаѓ. Мабыць, праѓда яе прылада нядосыць магутнае для Т-54, але затое з лiшкам пераѓзыходзiць браню Т-34-85. А апошнi танк усё яшчэ самы масавы.
  Е-25 спрабуюць прарвацца на блiзкую дыстанцыю, але Вiкторыя напагатове. Але паступова i ѓ IС-7 падыходзяць да канца снарады. Праѓда немцы i самi выдыхаюцца. Вось у лоб IС-7 некалькi разоѓ пападалi снарады ад "Тыгра"-4 i "Леѓ"-3... Савецкая машына з гонарам вытрымала выпрабаванне, але толькi ѓсярэдзiне яе моцна звiнела. Вось ужо апошнiя снарады пушчаны ѓ ход...
  А зверху ѓжо атакую рэактыѓныя штурмавiкi фашыстаѓ. Алена разгортвае машыну i адыходзiць ад варожых некiравальных ракет. Не, не дасць яна сама свой танк ударыць з паветра. Не на тую дзеву вайны фашысты напалi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Кiраѓнiца лёгка ѓхiлялася ад выбухаючых ракет i каля яе танка раз-пораз шугалi фантаны разарваных ракет i бомбаѓ... Савецкiх МIГ-15 яшчэ недастаткова шматлiкi, каб супрацьстаяць МЕ-362 i МЕ-2010, найбольш дасканалым самалётам Трэцяга Рэйха. Акрамя таго i ѓ гiтлераѓцаѓ з'явiлася новая марка: МЕ-462 з сямю агнiстымi кропкамi: шэсць 30-мiлiметровымi адносна лёгкiмi i кампактнымi гарматамi, i 50-мiлiметровай цэнтральнай прыладай. Апошняя гармата была па большай частцы прыладай для стральбы па наземных цэлях, але i ѓ паветры ѓяѓляла сабой сур'ёзную небяспеку. МЕ-462 валодаѓ высокай ступенню жывучасцi, i таму выдатна падыходзiѓ на ролю штурмавiка i бамбавiка. Нажаль МIГ-15 пакуль заставаѓся толькi знiшчальнiкаѓ, i далёка не самым масавым. У небе ваяваѓ ЯК-9, шрубавая машына - свайго роду дзядуля авiяцыi. Ну не зусiм дзядуля, але ѓ серыю пайшла такая машына яшчэ ѓ 1942 году i шэсць ваююць на ёй. I да гэтага часу гэтая машына самая масавая.
  Прычым ёсць ЯК i спрошчанай мадэлi: камiкадзэ. Тут вiдавочна перайманне японскаму варыянту, але з рускiм гераiзмам. Звычайна ѓ камiкадзэ запiсваюцца падлеткi. Яны выконваюць рытуал хрышчэння i асвячэнне Праваслаѓным бацюшкам, а затым, чатыры разы перахрысцiѓшыся, садзяцца ѓ кабiну. Паѓстаѓ звычай здымаць перад гэтым адзенне, каб не прапала дарма дабро i ляцець на смерць у адных плаѓках.
  Вось трынаццацiгадовы хлапчук iдзе на таран цяжкага, рэактыѓнага штурмавiка ХЕ-384. Пра што думае хлопчык Пашка? Мусiць, не аб тым, што ён так мала пажыѓ. I мабыць не райскiя гурыi яму здаюцца, калi ён ѓсякае лiмiтавую хуткасць фарсiраванага, найпростага рухавiка.
  Жыць, вядома, хочацца, вельмi хочацца асаблiва ѓ такiм узросце, калi ты толькi-толькi адчыняеш для сябе новы свет. Ты ѓжо не дзiця i ѓсведамляеш каштоѓнасць жыцця, якую зрэшты, яшчэ як след i не пачаѓ смакаваць.
  Але хлапчук мабыць ненавiдзiць фашызм куды мацней, чым кахае жыццё. I таму адважна iдзе на таран. Апошняя думка i крык перад смерцю: Слава Вялiкай Расii!
  I вось нямецкi ас не паспявае ѓхiлiцца ад адчайнага кiдку вырабленага рускiм хлопчыкам.
  Разрыѓ знiшчае цела, а душа, вырваѓшыся з кайданоѓ, узнiкае да вяршыняѓ! Фашысцкае вырадак нячысцiкi валакуць у пекла, цi пекла!
  А чацвёрка прыгажунь выходзiць з-пад абстрэлу, адчуваючы доблеснымi пераможцамi! Нямецкi напад у абыход Ржэва выдыхлася!
  Але зноѓ iронiя лёсу чацвёрку адклiкае грозны воклiч Чарнабога. Маѓляѓ, умяшалiся вы адзiн раз, i зараз трэба зрабiць паѓзу... Сутнасць жа праблемы iм стане хутка зразумелая.
  Разлютаваныя баi пад Масквой працягваюцца. Немцы i iх сатэлiты напiраюць, з усходу ѓзмацняюць цiск самураi. Японiя скапiявала танк Т-34-85 i СУ-100. I iх машыны ѓжо дастаткова дасканалыя, каб змагацца з савецкай тэхнiкай на роѓных. Або амаль на роѓных. Асаблiва небяспечнай сiтуацыя стала калi войскi краiны ѓзыходзячага Сонца ѓ канцы лiпеня ѓварвалiся ѓ Алма-Ату i захапiлi сталiцу Казахстана. А гiтлераѓцы ѓ сваю чаргу рушылi да Уральска, iмкнучыся злучыцца з войскам Краiны ђзыходнага Сонца. У цэнтры фашысты, у рэшце рэшт, змаглi авалодаць Вязьмай.
  I тут Чырвоная Армiя распачала контратаку, каб выбiць японцаѓ з Алма-Аты.
  Зноѓ дзяѓчаты ѓ танку, але на гэты раз замест IС-7 яны ѓ Т-54. Занадта тлуста перакiдаць такую цяжкую i дасканалую машыну з-пад Масквы да Алма-Аты.
  Але сiтуацыя на франтах склалася крытычная. Паѓночная групоѓка гiтлераѓскiх войскаѓ падышла да Цверы, i наблiзiлася Калiнiну. Пасля падзення Ленiнграда развязалiся буйныя сiлы ѓ шведаѓ i ва ѓсiх паѓночнай групоѓкi.
  Чацвёрку дзяѓчат аправiлi бiцца на паѓднёва-ѓсходнi ѓчастак фронту. А вось Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк па волi рускiх багоѓ перамясцiѓся ѓ перыяд альтэрнатыѓнага вядзення другой сусветнай вайны. Гэта калi СССР ваюе адзiн, без саюзнiкаѓ супраць вялiзнай фашысцкай каалiцыi i ѓсёй Еѓропы.
  Чарнабог сказаѓ адважнаму хлопчыку:
  - А Бог цёмнага боку рэчаѓ i злы, але пры гэтым заступнiк рускага народа! Цябе прыстаѓляецца гонар ваяваць, на баку Чырвонай Армii! - Тут уладар ночы дадаѓ. - I я нават даю табе магчымасць выбраць войскi, за якiя ты б хацеѓ змагацца!
  Воѓчык-Паѓлiк надзьмуѓ сабе грудзi i з пафасам вымавiѓ:
  - Я хачу быць лётчыкам на МIГ-15! Стаць лепшым савецкiм асам!
  Чарнабог пацвердзiѓ:
  - Ды будзе так!
  Самым дзейсным савецкiм асам лiчыѓся Кажадуб. Ён аказаѓся адзiным, савецкiм лётчыкам, якi змог перавысiць бар'ер у сто збiтых самалётаѓ. I Кажадуб у траѓнi 1946 гады стаѓ першым савецкiм чатыры разы героем СССР. Iншаму выбiтнаму асу Пакрышкiн Сталiн катэгарычна забаранiѓ лётаць. Апошнюю сваю пацверджаную 59 перамогу Пакрышкiн атрымаѓ у лiстападзе 1944 года. Пасля чаго атрымаѓ званне генерала. А зараз Пакрышкiн нават быѓ павышаны да маршала авiяцыi i таксама атрымаѓ чацвёртую зорку героя СССР. Чатыры разы героем СССР з'яѓляѓся таксама i маршал Жукаѓ. Акрамя таго лiк Пакрышкiна быѓ афiцыйна павялiчаны яшчэ на пятнаццаць машын, якiя раней не былi пацверджаны. Краiне патрэбны героi.
  Яшчэ два савецкiя лётчыкi перавысiла колькасць збiтых самалётаѓ у 75 штук i сталi тройчы героямi ССССР. Двойчы герояѓ самалётаѓ, якiя збiлi больш за пяцьдзесят, было ѓжо каля васьмiдзесяцi. Хаця трэба прызнаць у апошнiя гады ѓлiковая палiтыка змянiлася, i НКУС нават старалася прыпiсаць колькасць падбiтых самалётаѓ, чым урэзаць.
  Ва ѓмовах, калi вайна iшла не самай лепшай выявай, краiна мела патрэбу ѓ новых героях. Так што многiя асы, асаблiва апошнiх гадоѓ вайны, былi дзьмутымi велiчынямi.
  Зразумела, дзiѓна, што хлапчук гадоѓ дванаццацi без лiшнiх размоваѓ уручылi такi яшчэ рэдкi i дарагi знiшчальнiк як МIГ-15. Але Чарнабог, зразумела, адыграѓ сваю станоѓчую ролю.
  Тым больш самы масавы савецкi знiшчальнiк ЯК-9 па сваiх лётных, тэхнiчных характарыстыках, i ѓзбраеннi, быѓ абсалютна неканкурэнтаздольны ѓ бiтве з рэактыѓнай авiяцыяй супернiка. МiГ-15 магу канкураваць у сваёй якасцi з немцам. Хуткасцi ѓ фрыцаѓ былi, праѓда, вышэй i ѓзбраенне помощнее, але затое манеѓранасць у лёгкага МiГ-15 як мiнiмум не горш. Акрамя таго, савецкая навука не стаяла на месцы. Удасканальвалася i оптыка самалёта, i лётныя характарыстыкi.
  Акрамя таго 37-мiлiмеравая гармата досыць магутная, каб збiваць нават цяжкiя самалёты супернiка. Няхай нават i не з аднаго стрэлу.
  Немцы лiчылi самым галоѓным: браню i ѓзбраенне, ад гэтага ѓ iх рэальна пакутавала манеѓранасць i хуткасць выканання вiражоѓ.
  Свавольнiк Воѓчык-Паѓлiк бегам накiраваѓся да свайго самалёта. У хлапчука лiтаральна зiхацелi пяткi, тым больш, што ён шлёпаѓ басанож па лужынах. На самай справе, яшчэ лета, i на самай машыне спякота. Навошта iншае адзенне, акрамя плаѓленняѓ?
  Пацан-тэрмiнатар заскочыѓ у машыну. Крылы ѓ МiГ-15 стрэлападобныя, а сам знiшчальнiк здаецца вельмi нават хупавым. Якiя стаяць па суседстве з iм рукотворные саколiкi ЯК-9 здаюцца зробленымi вельмi нават сякерна. Нажаль, так яно i ёсць. Машыны будавалiся грубiянска, iх у асноѓным майстравалi жанчыны i дзецi з самых танных матэрыялаѓ. ЛА-7 так i не стаѓ масавай мадэллю, а лягчэйшы i манеѓраны ЯК-3 патрабаваѓ якаснага дзюраля. Так што пакуль МIГ-15 на вагу золата.
  Хлапчук меѓ агульнае ѓяѓленне, як кiраваць рэактыѓнымi знiшчальнiкамi. А гэтая машын на шчасце не надта складаная. Цяпер якраз iдзе авiяналёт, i рэактыѓны знiшчальнiк лёгка адрываецца ад узлётна-пасадачнай паласы.
  Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк усмiхаецца. Дзюралевы конь аказаѓся паслухмяным. Магчыма, i Чарнабог крыху дапамог выдатна навучанаму пацану. Або мовiѓся досвед палётаѓ на больш сучасных, але суцэль падобных рэактыѓных машынах круцейшы, чым гэтая.
  А вось i нямецкiя бамбавiкi. Грозны ТА-600: восем рухавiкоѓ i здольныя несцi без перагрузкi 20 тон, i яго абараняе 18 авiягармат, i яшчэ рэактыѓныя снарады.
  Наогул немцы ѓжо актыѓна распрацоѓваюць i саманаводныя ракеты, якiя арыентуюцца на фотаэлементы i цеплыня. I ѓ гэтым выпадку, вядома, весцi паядынак з фашысцкiмi сцярвятнiкамi стане складаней, але ж i рускiя канструктары, што-небудзь ды прыдумаюць!
  Хлапчук уступае ѓ бiтву з МЕ-362. Гэта асноѓны нямецкi знiшчальнiк з двума маторамi i пяццю агнявымi кропкамi. Па агнявой моцы ѓ супернiка нават перавага: чатыры 30-мiлiметровыя гарматы i адна 37 - мiлiметровая. У МiГ-15, дзве 23-мiлiметровыя i адна 37-мiлiметровая. Але хлапчуку гэта напляваць. Босыя пяткi нацiскаюць на педалi, сыходзячы ад вогненных бруй супернiка, снарад з самай важкай гарматы пападае ѓсутыч памiж крыламi. I грозны, моцна бранiраваны МЕ-362 расколваецца....
  Юны Воѓчык-Паѓлiк, будучы хлопчыкам, даволi аблiзваецца, нiбы адкусiѓшы ад шакаладнай цукеркi:
  - Адзiн - нуль! Адкрываем рахунак!
  У новай савецкай машыне ёсць фотаэлемент, якi фiксуе трапленне. Пакуль такiх вось знiшчальнiкаѓ мала, можна згалець i на праверачныя кадры. Тым больш, сiтуацыi, калi вораг на паступах да Масквы, узяѓ Ленiнград, i Каѓказ, любая перамога выглядае каштоѓнай i зусiм не лiшняй!
  А што там шчэрыць рогi Залатая Арда? З ёй як-небудзь ды разбяруцца!
  Пацан-тэрмiнатар, спрытна сыходзiць ад стрэлаѓ, i робiць у палёце млына, прымушаючы адразу тры варожых знiшчальнiка ад адной чаргi палыхаць, атрымаѓшы пашкоджаннi ѓ хвасты. А вось i лягчэйшы МЕ-2010. Гэтая машына мае толькi адзiн рухавiк, размешчаны ѓ фюзеляжы i вельмi падобная на МIГ-15 сваiм дызайне. Толькi лiхтар кабiны кропляпадобны, а стрэлападобнасць крылаѓ рэгулюецца. Ну, гэта нават лепш... Хаця звычайна на падобных машынах лётаюць асы высокага класа.
  Ну-так... Немец паспеѓ уцячы ад стрэлу, ледзь не распушыѓ Алегу жывот. Мяркуючы па форме крыжа на фюзеляжы, гэта ас узнагароджаны дыяментамi да рыцарскага крыжа жалезнага крыжа. А iх уручаюць тым нямецкiм асам, што дасягнулi лiчбы збiтых машын 250 штук. У немцаѓ такiх на гэты дзень усяго дваццаць тры лётчыкi. А самы выбiтны гэта, несумненна, Хафман. Сапраѓдны бялявы чарцяня, якога ѓжо не раз збiвалi, але якi заѓсёды прымудраѓся выжываць.
  Хафман стаѓ другiм пасля Рудэля ѓзнагароджаным залатым дубовым лiсцем да рыцарскага крыжа з дыяментамi. Рудзель таксама, нiбы загавораны джокер працягваѓ кар'еру. I быѓ гэта штурмавы тэрмiнатар узнагароджаны за тысячу падбiтых танкаѓ - небывалы ѓ Трэцiм Рэйху выпадак: плацiнавым лiсцем да Рыцарскага крыжа Жалезнага Крыжа, з залатымi дубовымi лiсцем, мячамi i дыяментамi, а таксама самавiтай да гэтага прэмiяй.
  Хафману Гiтлер некалькi разоѓ забараняѓ лётаць, але трэба аддаць належнае: белабрысы чарцяня выяѓляѓ настойлiвасць пры прарыве на фронт. Пасля чатырох сот збiтых самалётаѓ ён атрымаѓ залатое лiсце да крыжа. Пасля пяцiсот атрымаѓ ордэн Германскага арла, а пасля шасцiсот плацiнавыя лiсце да Рыцарскага крыжа. Рудзель якога збiвалi сорак пяць разоѓ, i якi палову сваiх танкаѓ набраѓ ужо змагаючыся з пратэзам, выжыѓ, але на сорак шосты раз трапiѓ у палон.
  Сталiн адмовiѓся выдаць Рудэля, нават за вялiзны выкуп у 100 мiльёнаѓ залатых нямецкiх марак - кошт чатырыста танкаѓ серыi "Леѓ"-3. Але самога Рудзеля ѓтрымлiвалi ѓ палоне з пашанай.
  Хаффман давёѓ сваё святло ѓжо 860 машын... Гiтлер паабяцаѓ, што пры дасягненнi тысячы, у парадку выключэнне Хаффману будзе падараваны Вялiкi Крыж Рыцарскага крыжа - узнагарода, якую па звычаi атрымлiвалi выключна вайскаводы.
  Няма ѓ сваiм першым бою хлопчык Воѓчык-Паѓлiк сутыкнуѓся не з Хафманам, але з супернiкам больш, чым годным. I яны абодва паказвалi цуды манеѓру.
  Хлапчук, не жадаючы губляць часу на зацяжны бой ужыѓ арыгiнальны прыём. А менавiта стрэл, нагамi ѓсляпую, паклаѓшыся на адчуванне малюнка... I гэта ѓжо не першы раз спрацавала... Фашыста зачапiла снарадам i яго ахоплены агеньчыкам знiшчальнiк, каменем памчаѓся ѓнiз.
  Юны Воѓчык-Паѓлiк пераключыѓся на наступную мэту. На гэты раз МЕ-362 стаѓ новай ахвярай, яму хлапчук агнуѓ тры снарады ѓ лiхтар... I гэта выдатна... А вось яшчэ адзiн тып нямецкага знiшчальнiка - ТАЯ-283. Гэты знiшчальнiк ужо атрымаѓ мянушку "Вампiр", у яго падоѓжаны фюзеляж i зноѓ рыла свiное.
  I хлапчук-ас ужо ас, падразае яму нутро. А затым яшчэ адзiн ТАЯ-283 адкасiѓся зрэзаны. Ну i вось зараз самая тоѓстая мэта: ТАЯ-600. I дзяцюк пальнуѓ з дыстанцыi ... Патрапiѓ у рухавiк, прабiѓшы яго браню i, выскачыѓ назад. Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк быѓ вымушаны зноѓ сутыкнуцца з МЕ-362. Авiяпушкi пальнулi, i адарвалiся нямецкiя крылы. Хлапчук басанож цiснуѓ на рычагi i адчуваѓ да патылiцы ментальную карцiну, вось i чатыры магутных нямецкiх знiшчальнiка, запалалi. I пайшлi закопваць дзюбамi да паверхнi, планеты.
  Пацан-ас выскалiѓся. Вось i НЕ-362, лёгкая аднаматорная машына з пенапласту. Манеѓраная, але далiкатная... Пяць iх нарынула на хлапчука-лётчыка, i раскалолiся нiбы ледзяшы падальныя на каменьчыкi.
  Хлапчук Воѓчык-Паѓлiк зарагатаѓ, i зрабiѓ нос фрыцам. Але зноѓ зайсцi для нападу ТАЯ-600 яму перашкодзiѓ ХЕ-477, двухмесны авiямонстр: трынаццаццю гарматамi: дзесяць 30-мiлiметровых дзве 37-мiлiметровыя i адна 75-мiлiметровая для ѓдараѓ па наземных цэлях.
  Хлапчук здолеѓ гэтую дванаццацi тону гарылу зрэзаць, толькi выпусцiѓшы амаль увесь баявы камплект.
  А апошнiм сваiм стрэлам сапраѓды ѓ хвост Ю-288 ужо таксама маральна састарэлай шрубавай машыне Люфтвафэ.
  Пасля чаго давёѓшы свой рахунак да васямнаццацi збiтых машын, хлапчук пабiѓ рэкорд, раней устаноѓлены немцам Геленам, семнаццаць збiтых машын. Таксама легендарная асоба Гелен: адзiны генерал-фельдмаршал авiяцыi, якi лётаѓ, як радавы лётчык на рэактыѓных знiшчальнiках: ды яшчэ бiѓся вельмi паспяхова. Падчас таго легендарнага бою ён перакрыѓ вынiк Хафмана ѓ шаснаццаць самалётаѓ, але i сам быѓ збiты. Гелен выжыѓ, але атрымаѓ пашкоджанне спiны, якiя скончылi з яго лётнай кар'ерай, i нямецкi маршал быѓ змушаны перайсцi на акадэмiчную працу. I стаѓ трэцiм узнагароджаным плацiнавым лiсцем да Рыцарскага крыжа, залатымi дубовымi лiсцем, мячамi i дыяментамi.
  Але вось зараз юны Воѓчык-Паѓлiк у два разы перакрыѓ савецкi рэкорд i на адзiн самалёт нямецкi!
  I гэта зрабiѓ басаногi хлапчук да гэтага не якi меѓ досвед падобных бiтваѓ.
  Але ж гэта толькi першы вылет! А зараз машыну, не якая атрымала нi адной драпiнкi, дазаправяць i загрузяць боекамплект i яна таксама ѓзляцiць.
  Амаль увесь абслуговы персанал: дзiцячы, занадта ѓжо шмат загiнула дарослых, як праца тут такая, што дзесяцiгадовыя хлопчыкi i дзяѓчынкi зладзяцца. Калi Воѓчык-Паѓлiк прылёг, на яго адразу ж прыкрыкнула пажылая жанчына:
  - Чаго разлёгся гультай, давай дапамагай астатнiм!
  Хлапчук-вундэркiнд, якi яшчэ зусiм не стамiѓся, калi толькi маральна тут жа спружынкай ускочыѓ, i выклiкнуѓ:
  - З задавальненнем!
  I панёсся дапамагаць рабятам. Ён ужо досыць вялiкi, каб камфортна кiраваць знiшчальнiкам, але не настолькi дарослы, каб палiць(да чаго благая i дурная звычка!) з лётчыкамi, большая частка з якiх таксама маладняк - хоць маладняк ужо галiцца. А ёсць i пажылыя хлопцы з сiвымi вусамi!
  Хлапчук кiнуѓся працаваць i дзейнiчаѓ энергiчна. Пацан-терминатор поѓны энтузiязму, яго вострыя лапаткi скакалi памiж рабiзна калыхаюцца цяглiц пад загарэлай да колеру шакаладу скурай. Алег пацягнуѓ з сабой скрыню з авiяснярадамi, дакладней тры скрынi. I паѓтара цэнтнера павалок на сабе.
  Сiвавусы лётчык, каѓказкай знешнасцi, i герой СССР, залапатаѓ:
  - Дарагi хлопчык! Надарвешся, адпачнi!
  Воѓчык-Паѓлiк ганарлiва адказаѓ:
  - Працуючы, адпачываю!
  Ён дацягнуѓ скрынi. Пажылы каѓказскi ас працягнуѓ хлапчуку-вундэркiнду цыгарэту:
  - Натуральны "Казбек"! Зацягнiся дарогай!
  Бывалы Воѓчык-Паѓлiк дзёрзка адказаѓ:
  - Усё атрута з атрутаѓ няхай i натуральная! Толькi дыхавiца ад яго i бясплоддзе!
  - Што бясплоддзе?! - Каѓказец спалохана затушыѓ цыгарэту. - Яго твар выцягнуѓся. - А ты ѓ гэтым упэѓнены!
  Хлапчук з цяжкасцю здушыѓ слёзы i сур'ёзна адказаѓ:
  - Стогадовы вопыт!
  Дзецюкi захiхiкалi i не якiя з не грэбавалi падбiраць недакуркi. Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк вырашыѓ з iмi пагаварыць у цвёрдым духу, каб паводзiлi сябе годна пiянераѓ. А так нават не да твару такое i па крымiнальных мерках падбiраць недакуркi.
  Юны Воѓчык-Паѓлiк з цяжкасцю дачакаѓся сваёй чаргi i ѓляцеѓ зноѓ у МiГ-15. Немцы прэсiнгавалi падчас наступу на Маскву, i бамбiлi фактычна кожную гадзiну. Хлапчук-вiцязь i былы мiльярдэр улез ва ѓжо знаёмую кабiну, i апусцiѓся на зручнае для яго падлеткавага, мускулiстага цела крэсла. I як параѓнальна лёгка адрываецца МIГ-15. Зараз у СССР ёсць яшчэ толькi ЯК-23 з двума 23-мiлiметровымi гарматамi, рэактыѓная машына. Яна лягчэй, але не так моцна ѓзброена.
  Воѓчык-Паѓлiк бачыць, як памяншаецца аэрадром, i павялiчваюцца фашысцкiя сцярвятнiкi. Хлапчук на гэты раз дзейнiчае куды больш упэѓнена, i страляе на дыстанцыi. I вядзе агонь, выкарыстоѓваючы малюнак бою i адчуваючы свайго выдатнага каня. Стаѓ гваздаць i самыя масавыя МЕ-362 сталi лопацца лiхтарамi. I знiшчальнiка, сталi з адарванымi галовамi i падалi ѓ iх.
  Хлапчук пажадлiва праспяваѓ:
  - Мы ваѓкi неба i мядзведзi ветру! Але лепш хлеба i крыху перцу!
  Хлопчык Воѓка-Паѓлiк зрэзаѓ адзiнаццаць знiшчальнiкаѓ МЕ-362 у адной чарзе i хiхiкнуѓ. Ды яшчэ чарга i праспяваѓ:
  - Рускi арол над планетай,
  Крылы, расправiѓшы, узляцiць!
  Вораг будзе прызваны да адказу -
  А наш кулак маналiт!
  Прыгожыя вершы i дванаццаць машын з iх НЕ-362 чатыры, МЕ-362 чатыры, дзве ТАЯ-383, дзве АР-383. Дзве апошнiх гэта ѓжо шматмэтавыя бамбавiкi!
  Цэлых дваццаць тры машыны - збiта! I перабiты свой уласны рэкорд! Хлапчук-вундэркiнд смяецца, i паказвае мову.
  Юны Воѓчык-Паѓлiк перайшоѓ у атаку на ТАЯ-600, даѓно пара гэтага монстра замачыць. Жывучы год. Адной бронi на iм вiсiць цэлых чатыры тоны. Паспрабуй, вазьмi. Але хлопчык-вундэркiнд, вырашыѓ на гэты раз скончыць з непрыяцеляѓ любой цаной.
  I вось ён дае чаргу i залiвае адтуль, злiваецца свiнцовая градзiна. Дакладней струмень градзiнак...
  Юны Воѓчык-Паѓлiк праспяваѓ:
  - Раз! Два! Чатыры - пяць! Будзем чараваць!
  Але ТАЯ-600, упаѓ толькi, калi ѓ яго ѓляцеѓ апошнi авiяснарад. Дакладней захiстаѓся i стаѓ планаваць унiз, i рыхтаваѓся пляснуцца ... I ѓжо не выратавацца немцам, ён выскачылi з лiхтара кабiны з дапамогай катапульты.
  Загiнула дваццацi нямецкiх самалёта. Рахунак стаѓ сорак дзве машыны! Усяго два самалёты-вылеты, а ѓжо перавыканана норма залатога звання героя СССР. А дзяцюк яшчэ толькi пачаѓ разгоняцца.
  Вярнуѓшыся, спрытны хлопчык Воѓчык-Паѓлiк кiнуѓся дапамагаць загружаць свой бамбавiк. Дакладней знiшчальнiк, але можна i пару сотняѓ кiлаграм павесiць. Чатыры бамбёшкi будуць скiнуты на сухапутную тэрыторыю. Мы будзем бамбаваць - вырашыѓ хлапчук-вiцязь i былы мiльярдэр! Двое дзецюкоѓ яшчэ малодшай дапамагалi яму i глядзелi з павагай. Тым больш Воѓчык-Паѓлiк цяжкiя скрынi перамяшчаѓ слова кавалкi пенапласту.
  Хлапчук паляцеѓ трэцi раз, на лаянку. I iмчаѓся нiбы люты, раз'юшаны конь. I яму хацелася бiцца... На гэты раз бiцца прыйшлося з некалькiмi знiшчальнiкамi. Немцы спрабавалi манеѓраваць. Хлопчыку прыйшлося перамяшчацца, i гэта прывяло да страты тэмпа. Атрымалася збiць толькi восем машын. Але потым дзяцюк адарваѓся i здолеѓ скiнуць чатыры бомбы. Выбухнуѓ "Мамант", i два "Тыгра"-4, а таксама адзiн "Штурмтыгр". Апошнi, узарваѓшыся, пашкодзiѓ некалькi суседнiх танкаѓ.
  I вярнуѓся назад, ужо маючы пяцьдзесят збiтых нямецкiх самалётаѓ.
  Але вось чацвёрты вылет аказаѓся адносна няѓдала. Толькi тры збiтыя самалёты... Пяты вылет ужо лепей, адзiнаццаць падбiтых машын з iх магутны ТАЯ-600. Усяго шэсцьдзесят адзiн самалёт!
  Але колькасць шэсць аказалася няѓдалай. Хлапчук адчуваѓ сябе занадта ѓжо самаѓпэѓненым. А нямецкiя машыны не траплялiся, i ён памчаѓся за лiнiю фронту. I тут з галавы Алега Рыбачэнкi вылецела, што могуць i з сушы збiць. Немцы ѓляпiлi ракетамi зямля-паветра, калi з зенiткi ѓ суперас не трапiць. Ракеты рвануѓ практычна побач, i збiты дзяцюк-ас паляцеѓ унiз. I тады ён узяѓ i выплюнуѓ сябе з дапамогай катапульты.
  Дакладней катапультуючага прылады... Нажаль, такая дарагая i яшчэ рэдкая машына страчана. Якi жах!
  А фашысты i на самай справе распрацавалi нядрэнныя сродкi СПА - ракеты, якiя наводзяцца на гук. I хлопчык Воѓчык-Паѓлiк не адразу сцямiѓ, што ракеты такiя можна збiць. Жадалася збiць даражэйшыя МЕ-362. Або злавiць даражэйшага МЕ-462.
  Хлапчук ад злосцi нават не скарыстаѓся парашутам. Не варта сябе лiтаваць. Прызямленне на траѓку без тармажэння цвёрдае, але суцэль памяркоѓнае. Пацану ѓпiлiся ѓ голыя пяткi калючкi, але гэта яго толькi ѓзбадзёрыла. Дрэнна толькi што такая вось дарагая страчана.
  Эх добра, калi дзеѓкi пляскаюць босымi ножкамi i кiдаюць iм дыскi.
  Праца на помпе зацягнулася на лiшнiх яшчэ гадзiн пяць. Дзецюкi ѓжо цяжка дыхалi i накульгвалi. Замест вучобы яны круцiлi гэтую помпу. Каб праява жорсткасцi, да дзяцей-вязням.
  Але вось хлапчукоѓ адпусцiлi. Дазволiлi iсцi назад у свае камеры. Перад гэтым нават загадалi распрануцца i вылiлi па вядры ваду на голыя целы.
  Пасля чаго Воѓчык-Паѓлiк накiраваѓся на адпачынак у камеру. Хлопчыкаѓ чакала доѓгачаканую вячэру. Плюс увечар можна паесцi i прадуктовыя перадачы.
  Яго завялi ѓ ранейшую камеру. Хлопчыкi былi вельмi рады, што вярнуѓся пахан.
  Правая рука паведамiѓ:
  - Усё ѓ парадку! Сёння будзе смачнае!
  Воѓчык-Паѓлiк згодна кiѓнуѓ:
  - Я ѓ гэта веру! Усё будзе добра, калi не нагадаюць.
  Хлопчыкi расселiся, Воѓчык-Паѓлiк пацiснуѓ iм рукi. Вось iм прынеслi пярловую кашу, хлеб i нешта падобнае на гарбату. Дзецюкi былi галодныя i хутка з'елi. Потым была i перадача. Воѓчык-Паѓлiк падзялiѓ каѓбасу i сала пароѓну памiж усiмi. Незалежна ад масцi.
  Старэйшы пасля яго хацеѓ быѓ запярэчыць, але Воѓчык-Паѓлiк крыкнуѓ:
  - Нiякiх нiкому прывiлеяѓ, нават мне. Будзем усё пароѓну, як у камуне.
  Хлапчукi-вязнi асаблiва тыя, хто малодшай ухвальна закiвалi, i падтрымалi гудам.
  Пасля ежы дзецюкi трохi пабазарылi. Пыталiся, што было ѓ Паѓлiкам-Воѓкам. Цi дапытваѓ яго следчы з прыхiльнасцю. Цi не былi? Калi б'юць, то дзецюкам западло скардзiцца. Але можна самiм адпомсцiць i як было ѓ карцэры.
  Воѓчык-Паѓлiк заслужыѓ павагу тым, што не зламаѓся i нiчога не падпiсаѓ.
  Потым хлапчукi ѓляглiся. Стамiлiся яны за дзень. А ранiцою даволi рана ѓставiць. А ѓ калонii ѓвогуле ѓздым у пяць гадзiн ранiцы. Так што дзецюкi туды асоба i не рвуцца. Працы там шмат, а кормяць крыху лепш, чым СIЗА. Адно плюс - свежае паветра, асаблiва калi цёпла. Ну гэта не наймацнейшае суцяшэнне.
  А там Воѓчык-Паѓлiк прылёг на адзiн матрац каля акна, i хутка заснуѓ. I яму зноѓ снiлася вельмi крутое i цiкавае;
  На гэты раз Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ разам з камандай з вечнай дзяѓчынкi Маргарыты Каршуновай i чатырох дзяѓчат-ведзьмаѓ ваяваѓ з азербайджанцамi на пазiцыi, дзе каѓказскiя сiлы Алiева надзвычай моцныя.
  I яны спальваюць iх акiяны з танкамi, самалётамi i чортавымi беспiлотнiкамi, дронамi.
  Там адзiн армянскi полк адважных ваяѓнiкоѓ ваяваѓ супраць трохсот азербайджанскiх дывiзiй. У рэальнай гiсторыi, толькi з дапамогаю магутнага марскога каѓказскага флота атрымалася азербайджанцам здушыць армянскiя пазiцыi з вялiкай верагоднасцю.
  Дзяѓчаты i хлопчык, узброiѓшыся магiчнымi шаблямi, сустрэлi азербайджанцаѓ кiдкамi пальцамi босых ножак шмат разавых iголак.
  Тыя, пралятаючы дзiвiлi да смерцi заразных воiнаѓ.
  Хлопчык Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ узяѓ i секануѓ мячамi насядалi азербайджанцаѓ. А затым кiнуѓ босымi дзiцячымi ножкамi iголкi...
  Тузiн прабiтых воiнаѓ Алiева асеѓ на траву.
  Пацан-тэрмiнатар прароѓ:
  - Квазарна!
  I як засвiшча ва ѓсю глотку. Якiя пачалi злятацца да поля бою вароны, сталi завальвацца ѓ прытомнасць. Прабiваючы пры падзеннi дзюбамi азербайджанскiя чэрапы.
  Воѓчык-Павел Вьюнаѓ праспяваѓ:
  - Слава цару Аляксандру Трэцяму!
  Маргарыта таксама сячэ чароѓнымi шаблямi азербайджанцаѓ, што спрабуюць атакаваць пазiцыi гераiчных армянскiх войскаѓ.
  Дзяѓчынка са кучаравымi, залацiстымi валасамi, крычыць:
  - Слава вялiкай Айчыне!
  I босымi пальчыкамi ножак вечнае дзiця кiдае iголкi, якiя смяротна дзiвяць азербайджанскiх салдат, а таксама iх танкi i самалёты каѓказскай iмперыi Алiева.
  А затым прыгажуня як засвiшча... I на азербайджанцаѓ пасыпалiся аглушаныя дзяѓчынкай-салаѓём вароны. А адзiн грыф як возьме i дзюбне. Адразу пецярых воiнаѓ iмперыi пякельнага каѓказскага Сонца завалiла ад падзення адной буйной птушкi.
  Наташа таксама ѓ баявым патэнцыяле вельмi актыѓная. I вось правяла мячамi млын, ссекла дзясятак азербайджанцаѓ. А затым шпурнула босымi пальцамi ножак тузiн iголкi, абклаѓшы масу азербайджанцаѓ. А пасля гэтага ѓзяла i з пунсовага соску як запусцiць маланку. Адразу палова сотнi азербайджанцаѓ засмажылася жыѓцом. Вось гэта дзяѓчына.
  I прараве:
  - За Расiю вялiкiх цароѓ!
  А Зоя ѓзяла i таксама мячамi рэзка iх падоѓжыѓшы секанула. Раскрымсала масу азербайджанцаѓ. I босай ножкай запусцiла дыск. Той праляцеѓ, адрэзаѓшы больш за тузiн галоѓ.
  А ваяѓнiцы яшчэ з малiнавага соску пульсарам дадалi. Перакульваючы масу азербайджанскiх салдат.
  Пасля чаго прагарлапанiла:
  - За Расiю вялiкi iдэй!
  Аѓгустына таксама змагаецца з надзвычайным гераiзмам. Гэта рудая мегера проста тэрмiнатар з тэрмiнатараѓ.
  Правядзе мячамi млын. А затым матылька iмклiвым размахам. А потым возьме i босымi пальцамi ножак кiне бумеранг з алмазнымi лёзамi.
  Той праляцiць i вернецца назад. Але ѓжо пару дзясяткаѓ галоѓ зрэзаѓшы начыста. А затым з лалавых саскоѓ дзяѓчына выпусцiць маланку. Якая палыхне, i вялiкую масу азербайджанцаѓ апалiць.
  А рудая чартоѓка як праарэ:
  - Будзе вам кава, будзе вам i какава з гарбатай!
  Святлана паказала мову. Таксама правяла мячамi камбiнацыю. Рассекла масу азербайджанцаѓ. А затым босымi пальцамi ног выпусцiѓ гарошынку з магутнай узрыѓчаткай. I цэлую сотню азербайджанцаѓ зараз разарвала на самыя дробныя шматкi.
  Ваяѓнiца клубнiчнымi саскамi выпусцiла маланкi. Папалiла масу азербайджанцаѓ, распаѓсюджваючы пах смажаных шашлыкоѓ.
  I завыла:
  - Самурай, самурай -
  Бiцца з рускiм - не рай!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Ды шасцёрка воiнаѓ узялася за азербайджанцаѓ часоѓ прэзiдэнта Расii другога, а пакуль яшчэ Пуцiна, капiтальна.
  Воѓчык-Паѓлiк шаблямi зрабiѓ прыём матыль, зразаючы азербайджанскiх воiнаѓ. А затым босы, хлапечай ножкай кiне вострыя i колкiя iголкi, забiваючы супернiкаѓ.
  А пасля зноѓ як засвiшча салавей-разбойнiк. I на азербайджанскiя войскi паваляцца цэлыя шматкi аглушаных крумкачоѓ.
  Хлапчук-тэрмiнатар прапiшчаѓ:
  - Маленькi хлопчык знайшоѓ агнямёт,
  Монстрам каѓказскiм, нажаль, не шанцуе!
  Маргарыта таксама секла азербайджанцаѓ адчайна. Але яшчэ пры гэтым i босымi ножкамi шпурляла тоненькiя дыскi. Яны адсякалi галовы салдатам краiны Пякельнага каѓказскага Сонца.
  Дзяѓчынка заадно свiстала, i аралы:
  - За Русь святую!
  I вароны завальвалiся, молацячы азербайджанцаѓ нiбы град.
  Не толькi вечныя дзецi i чатыры дзяѓчыны-ведзьмы ваявалi. Армянскi полк супраць трохсот азербайджанскiх дывiзiй дэманстраваѓ нязломную стойкасць. I разбураѓ iх танкi i самалёты.
  Наташа тым часам узяла, секла млын мячамi. Размалявала варожых воiнаѓ. А потым босымi нагамi запусцiла чарговы бумеранг. Перарэзала азербайджанцам глоткi.
  I з пунсовага соску палыхнула пульсарам, праспяваѓшы:
  - Слава найвялiкшай Расii!
  Зоя таксама не давала супернiкам шанцаѓ. Яна секла, раз-пораз падаѓжаючы мячы. А затым босымi пальцамi ножак кiдала атрутныя iголкi. А пасля яе малiнавыя саскi вывяргалi цэлыя каскады маланак.
  Ваяѓнiца спявала:
  - Русь - гэта наша краiна!
  Буду ёй вечна верная!
  А як з пупка дзяѓчыны вылет пульсар. Ды раскрышыць азербайджанцаѓ у iрваныя абрыѓкi скуры.
  Аѓгусцiна таксама не дае азербайджанцам спуску i шанцаѓ. Медна-чырвоныя валасы дзяѓчыны-тэрмiнатара лунаюць па ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
  А босыя, дакладныя ножкi кiдаюць, вельмi нават забойныя прэзенты смерцi.
  Ваяѓнiца пры гэтым выкiдвае з лалавых саскоѓ пякучыя кавалкi магiчнай плазмы. I не забываючы прараѓцi:
  - Слава Айчыне - жыць пры камунiзме!
  А затым са свайго круглага пупка як улепiць маланкай.
  Святлана таксама ѓ бiтве. Яна дзяѓчынка надзвычай крутая. I таксама малоцiць азербайджанцаѓ мячамi. I босыя, хупавыя ножкi кiдаюць цэлыя кiнжалы смерцi. Што адсякаюць азербайджанцам галовы.
  А з клубнiчных саскоѓ яшчэ як выдасць каронны разрад. I гэта сапраѓды больш, чым смяротна.
  А ваяѓнiца яшчэ i з пупка паддасць прэзентам анiгiляцыi.
  I заспявае:
  - Слава вялiкай Русi! Бог здолее нас выратаваць!
  А армянскiя салдаты страляюць па азербайджанцах са знакамiтай вiнтоѓкi супрацьтанкавай Мосiна. Працуе i пара кулямётаѓ. Паляць гарматы. Працуе i адзiн з першых армянскiх гравiямiнамётаѓ. Ён гэтых каѓказскiх стварэнняѓ нiбы касой зразае.
  Нядрэнна падрыхтавалiся салдаты армянскай армii. Б'юць трапна i вельмi дысцыплiнаваныя.
  Вось гэта сон, у якiм ты абараняеш Арменiю - крут!
  Воѓчык-Паѓлiк, секчы азербайджанцаѓ падумаѓ: як гэта ѓмудрылiся нашы хлопцы каѓказскай армii Алiева прайграць?
  Гэта ѓвогуле ганебна! Хоць у армян i рускiх усё лепш. Вось як салдаты-славяне пратыкаюць штыкамi маленькiх, у каронках, каѓказскiх салдат. Засталося толькi каб перамагчы. I армянскае войска вельмi гераiчнае. Вось адна руская дзяѓчына-кулямётчыца па войсках якi цi ледзь не цэлы Сусвет палiць. У кароткай спаднiцы i босая гэтая дзеѓка, але пасылае кулi трапна.
  А Воѓчык-Паѓлiк сячэ мячамi. А затым яшчэ i босымi дзiцячымi ножкамi шпурне бумеранг, зразаючы супернiка. А калi дзяцюк засвiшча ...
  I зноѓ вароны як стануць падаць на азербайджанцаѓ. У каѓказскiх байцоѓ пасля гэтага ѓжо не застаецца шанцаѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ гэты вечны хлопчык пiскнуѓ:
  - Слава маёй касмiчнай Айчыне!
  Маргарыта, гэтая вечная дзяѓчынка таксама ѓ гарачай бiтве. I сячэ шаблямi, вельмi лiха. I як засвiшча, што куча крумкач зверху трапляе i башкi азербайджанцам па прабiвае. I босымi, дзiцячымi ножкамi так бумерангi кiдае, што ваяры краiны ѓзыходзячага каѓказскага сонца дзясяткамi валяцца.
  Маргарыта прабуркавала:
  - Расiя мiлая мая - народаѓ дружная сям'я!
  Наташка секанула азербайджанцаѓ мячамi. Пусцiла босымi пальчыкамi цэлы пучок iголак. Тыя ѓзялi i вырашэцiлi азербайджанцаѓ. Дзяѓчына, зрэшты, i з пунсовых саскоѓ запусцiць каронным разрадам не забылася.
  А як з пупка выкiне маланку з забойным вынiкам.
  Дзяѓчынка пiскнула:
  - Я буду так супер!
  Зоя таксама ѓ дзiкiм баi змагаецца. I яе мячы зiхацяць нiбы бушуе навальнiца, сыплюцца струменi вогненных iскраѓ. I босыя ножкi дзяѓчыны-тэрмiнатар кiдаюць iголкi, якiя нiбы вожыкам усеваюць азербайджанцаѓ.
  А з малiнавых саскоѓ вылятаюць смяротныя пульсары анiгiляцыi. Ваяѓнiца вельмi баявая на выгляд i на справе.
  Прыгажуня рассякае азербайджанцаѓ, не даючы iм лiтасцi.
  I баявая i басаногая дзяѓчынка вiскоча:
  - Слава Айчыне!
  Аѓгусцiна ѓ баi не ведае спакою, i ёй апантаная лютасць клекоча. I сячэ непрыяцеляѓ нiбы шаблямi капусту. I яе вочы гараць нiбы смарагды. I босыя ножкi, нiбы лопасцi шруб выкiдваюць пасланнi знiшчэння.
  А саскi лалавага колеру пасылаюць на азербайджанцаѓ такiя струменi магiчнай плазмы, што супраць яе нiшто не можа выстаяць.
  Але калi з пупка Аѓгустыны як вылецiць паток магiчнай маланкi. I разнясе цэлую масу непрыяцеляѓ.
  Дзяѓчына зараѓла ва ѓсю глотку:
  - Слава Усемагутнаму Богу Роду!
  Святлана ваюе з дзiкай чарадой. I дзяѓчына як правядзе ѓдар з матыльком. I босымi ножкамi як запусцiць новы бумеранг. Ваяѓнiца класа гiпер i натуральная бландынка.
  А як з клубнiчнага соску выпусцiць цунамi кляксы магii. I ѓзяла разнёс супернiка, нiбы лёд разляцеѓся пад ударамi мяча. А з пупка яе дзюбнула каронным разрадам.
  Святлана прачырыкала:
  - Дзеѓка любiць забiваць,
  Вось гэта дзеѓка!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ ваюе, нiбы рэальны тытан. Хлопчык-тэрмiнатар такi адчайны баец. I босымi дзiцячымi ножкамi выпусцiць некалькi дыскаѓ, што разразаюць непрыяцеляѓ.
  А як пацан-каратэ праводзiць млын.
  А калi возьме i засвiшча ва ѓсю глотку. Што цэлая маса крумкач як возьме i павалiцца ѓнiз. I пратаранiць башкi азербайджанскiх байцоѓ.
  А затым з трубкi плюне... I адарвала мужчынскiя дасканаласцi цэлай сотнi азербайджанцаѓ. Тыя ад болевага шоку ѓзялi i замаркоцiлiся.
  Хлапчук-мiльярдэр правiшчаѓ, i голай пяткоѓ па каѓказскiх войсках i запусцiць прэзент анiгiляцыi:
  - За камунiзм у Расii!
  Маргарыта ѓ дзiкай лютасцi як плюне на азербайджанцаѓ, а з яе пашчы вылецелi патокi магiчнай плазмы. I пажыралi яны азербайджанцаѓ да самых шкiлетаѓ.
  Ваяѓнiца - гэта дзяѓчынка з залацiстымi валасамi.
  А яе босыя ножкi так кiдаюць калючае i забойнае, што ад азербайджанцаѓ адлятаюць толькi кавалкi iрванага мяса.
  А дзяѓчаты таксама разышлiся не на жарт...
  Вось нават трусiкi з сябе скiнулi. Пасля чаго знiшчэнне азербайджанцаѓ пайшло куды больш эфектыѓна.
  Наташа правяла каскад удараѓ па жоѓтых салдатах. I вось яе босыя ножка кiнула некалькi гранат, i разарве цэлы батальён азербайджанцаѓ. А затым з пунсовых саскоѓ выпусцiць хвалю, якая нясе знiшчэнне каѓказскiх байцоѓ, нiбы каскад войска цунамi.
  А з пупка возьме забойчая маланка як вылет, i спалiць азербайджанскую кагорту, i ад iх толькi абвугленыя трупы засталiся.
  А пад канец як з улоння Венеры дзяѓчынкi-прыгажунi вылецiць забойны пульсар, якi разрастаючыся ѓ памерах, узяѓ накацiѓся, i цэлы полк азербайджанцаѓ спалiѓ зараз.
  Ваяѓнiца раѓла:
  - За вялiкi камунiзм!
  Зоя ѓзяла i правяла камбiнацыю, надтачыѓшы мячамi. I юная знешне ваяѓнiца ѓзяла i дыскамi як запусцiць, у сумесi з бомбай-гарошынкай. I парве масу азербайджанцаѓ. А затым з малiнавых саскоѓ як возьме сабе i выпусцiць новы паток маланак. I разарваць непрыяцеляѓ у трэскi, i фальгу самай дробнай стружкай.
  А затым з пупка як садане лазернымi прамянямi. I азербайджанцаѓ масу масавую зрэжа.
  А напрыканцы як з грота Венеры ваяѓнiца з валасамi колеру сусальнага золата выкiне шалёны струмень энергii. I змяце азербайджанскую гвардыю. Вось гэта байцы крутыя.
  Ваяѓнiца крычала ва ѓсю глотку:
  - Слава камунiзму Сталiна i цара Аляксандра Трэцяга!
  А вось i Аѓгустына ѓ бiтве шалёная нiбы агрэсiѓная i непераможная кобра. А яе агнязарныя валасы, зiхацiць яна нiбы чырвонае золата.
  I правядзе мячамi камбiнацыю, ад якой зразаѓся азербайджанскiх сiл батальён пад корань.
  А затым босыя пальчыкi ножак запусцiлi такiя ляза, што раскрамсалi азербайджанцаѓ у мясную салату.
  А з рубiнавых саскоѓ як паляцiць цэлы паток забойных маланак i разбiвае азербайджанцаѓ.
  Ну, калi клякса з плазмы магii вылецiць i прапалiць цэлы азербайджанскi полк.
  А калi з лона Венеры круты, рудай дзяѓчынкi выплюхнуѓся цэлы ком энергii, то адразу некалькi тысяч азербайджанцаѓ узяло i, распаѓсюджваючы апетытны пах цэлага статка маманта засмажаных на патэльнi ѓзяло i стала з скарыначкай шашлыкамi.
  Ваяѓнiца прараве:
  - Аляксандр Трэцi - лепшы з цароѓ!
  Святлана вельмi агрэсiѓная дзеѓка. I правяла камбiнацыю сваiмi доѓгiмi мячамi. I рассекла непрыяцеляѓ, нiбы зрабiла нарэзку каѓбасы тонкiмi лустачкамi. А потым босымi пальчыкамi ножак запусцiла бомбу смерцi. Парвала непрыяцеляѓ, нiбы смерцi каскад.
  А потым з клубнiчных саскоѓ выдасць паток разбурэння неабыякай колькасцi. I разносячы азербайджанцаѓ.
  А як з пупка маланкi панесцiся i разносяць азербайджанцаѓ, без усялякай рэальнай жалю, i нерэальнай таксама.
  Але самае забойнае вывяргае грот Венеры. Гэта сапраѓды забойнае з забойных, нiбы Гiпертэадарная зброя!
  I як праляцiць гэты дзiкi паток цунамi з магii, i сатрэ ѓ попел многiя тысячы азербайджанцаѓ.
  Дзяѓчына буркнула:
  - Я чэмпiёнка свету!
  Воѓчык-Уладзiмiр В'юноѓ пагадзiѓся з гэтым:
  - Суперчэмпiёнка!
  Хлапчук правёѓ патройны млын шаблямi. А затым босай ножкай шпурнуѓ шматразовую гранату. I так парвала батальён армii краiны пякельнага каѓказскага сонца.
  Пацан-карате як засвiшча... Ладна скапiѓшы хмара крумкач i грыфаѓ ѓзяла i пасыпалася на азербайджанцаѓ.
  I па галавах, i давай iрваць непрыяцеляѓ з заразнай iмперыi.
  Воѓчык-Паѓлiк нават успомнiлася, як у адным свеце троль дапамог Гiтлеру перамагчы СССР. Ён так загаварыѓ нямецкiх салдат, i тыя сталi непаражальныя. I яшчэ здолеѓ стварыць танк "Пантэра" пры вазе ѓ сорак тон вышынёй у паѓтара метра, i бранёй i ѓзбраеннем "Тыгра"-2 Фашысты захапiлi ѓвесь свет. I давай тамака ѓсiх будаваць... I пайшоѓ праект азелянення Афрыкi. Вось гэта троль....
  Яны тады ну такая яго iлжывая, але цiкавая памяць у сне - Уладзiмiр-Павел i басаногая i прыгожая каманда дзяѓчынак, Гiтлера з гэтага мiру ѓ 20 красавiка 1957 гады ѓзялi i выкралi, i ператварылi яго ѓ хлопчыка-раба прымусiѓшы круцiць кола. А чаго фюрар хацеѓ? Думаѓ рускiя дзеѓкi яму проста так дадуць па рагах?
  Воѓчык-Павел правёѓ чарговую камбiнацыю пяцiразовага млына. Рассек азербайджанцаѓ i пiскнуѓ:
  - Цар Аляксандр Трэцi - сама дасканаласць!
  Маргарыта ѓзяла i правяла шаблямi трайную арлiцу i ссекла ѓ капусту сотню азербайджанцаѓ.
  I босымi ножкамi выпусцiла дзяѓчынка бамбёшку, што разнясе тут армаду азербайджанскiх салдат.
  I вось хлопчык i дзяѓчынка як дружна засвiшчаць. I столькi крумкач з неба трапляе, i вострымi дзюбамi, прашыбуць башкi ѓсiм гэтым азербайджанскiм палкам.
  Працавала шасцёрка столькi актыѓна, што ѓсе тры дывiзii краiны Пякельнага Каѓказскага Сонца аказалiся знiшчаны. Перабiлi iх рускiя ваяѓнiцы i вечны хлопчык.
  Але гэтага, вядома ж, мала. Застаецца яшчэ шматлiкi азербайджанскi флот. Ну што ж воiны Арменii павiнны разумець, што значыць звязацца з Расiяй i Арменiяй. Асаблiва з шасцёркай ведзьмаѓ i чараѓнiкоѓ.
  Баявая група падзялiлася на тры часткi i давай, бягом па моры кiдацца на азербайджанскiя караблi.
  Раз яны вырашылi знiшчыць эскадру, гэта значыць, што напэѓна i салiдарнасцi.
  Вось Воѓчык-Паѓлiк i Маргарыта падбеглi да блiжэйшага азербайджанскага браняносца. Шаблямi хлопчык i дзяѓчынка пасеклi масу маракоѓ флоту краiны пякельнага каѓказскага сонца. Босымi дзiцячымi ножкамi кiнулi iголкi, усейвалi палубы трупамi. I ѓзялi захапiлi штурвал.
  Разгарнулi браняносец i як тараняць у суседняга супернiка. I як возьме i трэсне браня. I адразу два караблi сталi ламацца i тануць.
  Баявая пара крыкнула:
  - Зорны ваяр ударам мяча,
  Перакiнуѓ дэманскую раць...
  Звярнулася ѓся ѓ прах саранча,
  Рускi дух вам ворагi не зьнемагчы!
  Наташа i Зоя захапiлi суседнi каѓказскi браняносец. Яны секлi азербайджанцаѓ мячамi. А затым босымi ножкамi кiнулi бумерангi. I са сваiх колеру саспелых макаѓ саскоѓ выпусцiлi маланкi. А потым i пульсары з пупкоѓ спрацавалi.
  А ѓ заключэнне з улоння Венеры вылецелi такiя забойныя падарункi злой старой з касой. I ѓсiх гэтых азэрбайджанцаѓ так паклалi, што яны сталi рэальнымi трупамi.
  Пасля чаго дзяѓчынкi павярнулi штурвалы i браняносцы азербайджанцаѓ узялi i сутыкнулiся.
  Абедзве дзяѓчыны ва ѓсю глотку рыкнулi:
  - Слава самай вялiкай Расii ѓ свеце!
  I засмяюцца чартоѓкi ва ѓсю глотку!
  А вось i Аѓгусцiна са Святланай захапiлi сваю здабычу. Таксама папрацавалi мячамi. Далей кiдалi iголкi босымi нагамi. Стралялi лалавымi саскамi. I пупкi дзяѓчынак працавалi на славу. А пад канец з грота Венеры як лупанет забойным расолам, i патокам магiчнай энергii.
  Пасля чаго дзяѓчаты захапiлi гэты браняносец i павярнулi яго на суседа, i пратаранiлi непрыяцеля, фактычна да смерцi.
  I адразу два вялiкiя караблi краiны пякельнага каѓказскага сонца патанулi.
  Вось так шасцёрка магiчных, несмяротных ваяѓнiкоѓ узялася за патапленне флота iмперыi заразных азербайджанцаѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк В'юноѓ i Маргарыта Коршунава, новы браняносны крэйсер захапiлi. Таксама секлi шаблямi, i кiдалi дзiцячымi ножкамi падарункi анiгiляцыi. Але, ня толькi гэта. Яшчэ яны свiсталi, ды так, што рыбы вар'яцелi, i кiдалiся на матросаѓ-азербайджанцаѓ, рассякаючы iх плаѓнiкамi на часткi.
  Пасля чаго хлопчык i дзяѓчынка сутыкнулi караблi азербайджанцаѓ адзiн з адным i патапiлi iх.
  Пякельныя каѓказскiя салдаты танулi, i пускалi бурбалкi.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ адзначыѓ:
  - Будзе вельмi крута,
  У моры вельмi каламутна!
  Маргарыта, хiхiкнуѓшы адзначыла:
  - Камунiзм не сыдзе з Расii!
  Наташа i Зоя зноѓ у нападзе. Яны ваяѓнiцы бязлiтасныя. Але i прыгожыя. Дзяѓчына з блакiтнымi валасамi i шавялюрай колеру сусальнага золата.
  Вось яны пасеклi супернiкаѓ мячамi. Кiдалi босымi ножкамi дыскi з алмазнымi беражкамi. Саскамi пунсовымi вывяргалi маланкi. Пупкамi пускалi пульсары.
  I з улоння Венеры выкiдвалi, так неспасцiжна агрэсiѓныя каскады смерцi i анiгiляцыi.
  А затым узялi i, таранiлi браняносны крэйсер аб браняносны крэйсер.
  I лопнуѓ метал, i затанулi азербайджанцы без лiшнiх цырымонiй i праблем.
  Наташа i Зоя ѓсклiкнулi:
  - Слава найвялiкшай царскай Расii!
  Аѓгусцiна i Святлана таксама ѓ атацы не падкачалi. Яны рубануць пару разоѓ мячамi. Кiнулi дыскi босымi нагамi, раздзiраючы воiнаѓ Алiева на часткi. А затым з лалавых саскоѓ выпусцяць такi, велiзарны пульсар, што прыносiць знiшчэнне.
  А пупкi выкiнуты бягучыя маланкi. Вось гэта дзяѓчаты вельмi лiхiя i крутыя.
  А потым з грота Венеры як дзюбне, тым, што нi кроплi лiтасцi непрыяцелям не пакiдае.
  Дзяѓчыны разгортваюць штурвал, i зараз браняносныя крэйсеры сутыкаюцца. I з грукатам лопаецца браня. Ваяѓнiцы трэба сказаць вельмi крута папрацавалi.
  I прааралi ва ѓсю глотку:
  - Слава самаму лепшаму цару Аляксандру Трэцяму! I за новага прэзiдэнта Расii - Уладзiмiра В'юнова!
  Дванаццаць самых буйных караблёѓ азербайджанскага флота знiшчаны. Цяпер можна ѓзяцца за драбнейшыя.
  Воѓчык-Паѓлiк i Маргарыта зноѓ у атацы. Кiдаюцца на крэйсер з асаблiвай асманскай Сусвету. Робяць усё хутка i вельмi ѓмела. А менавiта размахнулiся шаблямi, ссеклi матросаѓ. Затым пальцамi босых ног кiнулi iголкi, прыбiѓшы азербайджанцаѓ.
  Нават свiстаць не трэба. Павярнулi крэйсера, i сутыкнулi iх iлбамi. Тыя з трэскам лопнулi бранёй.
  Воѓчык-Паѓлiк пiскнуѓ:
  - Цар Мiкалай наш чалавек!
  Наташа i Зоя зноѓ у бiтве. Крэйсер зачысцiлi ѓдарамi мячоѓ i кiдкамi босымi пальцамi iголак. Ну, яшчэ з пунсовых саскоѓ дзюбнулi маланкамi.
  Але гэтым i абмежавалiся. Узялi, крутанулi штурвалы i сутыкнулi караблi.
  Наташка праспявала:
  - I ѓ зорнай вышынi...
  Зоя прачырыкала ва ѓсю глотку:
  - I горнай цiшынi!
  Тым часам Аѓгусцiна i Святлана таксама зачысцiлi iншы крэйсер, i разгарнулi яго на таран. Пасля чаго раѓнулi:
  - Марскi хвалi i лютым агнi!
  Воѓчык-Паѓлiк i Маргарыта асядлалi другi крэйсер i таксама паслалi яго ѓ таран. Хлопчык i дзяѓчынка босымi ножкамi кiдалi iголкi i раптам як свiснуць... Рыбы падскочылi i хвастамi азербайджанцам па мордзе. I заразныя байцы валяцца мёртва.
  Хлапчук-тэрмiнатар i былы мiльярдэр адзначыѓ:
  - Наша тэхнiка!
  I зноѓ крэйсеры сутыкаюцца адзiн з адным.
  Наташа i Зоя зноѓ у нападзе. I таксама мячы надтачылi i секлi. А затым голымi пяткамi шпурнулi кiнжалы. Пракалолi байцоѓ краiны Пякельнага Каѓказскага Сонца. I прааралi:
  - Слава Айчыне!
  Пасля чаго зноѓ сутыкнулi крэйсера разам.
  А вось у сутыкненнi i Аѓгусцiна са Святланай. Яны пратаранiѓ таксама крэйсерам крэйсер. I пры гэтым з клубнiчных саскоѓ пальнулi маланкамi.
  Дзяѓчыны разышлiся не малы жарт.
  Вось тут Воѓчык-Паѓлiк В'юноѓ i Маргарыта вырашылi паступiць крыху прасцей. Сталi дзецi свiстаць, нiбы зменныя бiялагiчныя палi. I паднялiся раз'юшаныя рыбы i акулы. I давай рваць разам усiм маракоѓ запар. А хлопцы iхнiя шаблямi сталi дабiваць. I рассякаць на дробныя кавалкi мяса.
  А затым босымi пальчыкамi ножак хлопчык i дзяѓчынка запусцiлi забойныя iголкi. Пракалолi працiѓнiкаѓ, нiбы вожыкам усеялi ѓсе iголкамi.
  I некалькi крэйсераѓ аказалася адразу ж без людзей.
  А потым Наташа i Зоя i ѓзялi i з лона выпусцiлi пульсары. Тыя секлi крэйсера прама ѓ борт. I прабiлi метал.
  Караблi з Азербайджана вялiкага Сусвету ѓзялi i затанулi.
  Дзяѓчаты пiскнулi i гарлапанiлi:
  - Хлопчыкi бываюць розныя, i добра, што яшчэ не заразныя!
  Аѓгустына i Святлана таксама ѓзялi босымi пальцамi ног кiнулi бомбы, якiя прабiлi барты крэйсераѓ iмперыi пякельнага заразнага сонца. А затым з пупкоѓ саданулi маланкамi, якiя таксама прабiлi караблi Азербайджана-Сусвету.
  А пасля ѓзялi i паслалi са свайго ѓлоння такiя забойныя прэзенты смерцi, што гэта аказаѓся татальны жах.
  I раскалашмацiлi крэйсера азербайджанцаѓ у сталёвыя трэскi.
  Наташа прапiшчала:
  - Слава Айчыне!
  Рудая мегера рыкнула:
  - Вялiкая слава!
  Воѓчык-Павел Вьюнаѓ i Маргарыта Коршунава зноѓ у руху. Вось яны ѓзялi i босымi дзiцячымi ножкамi кiнулi цэлы сноп вельмi тонкiх, але атрутных iголак. Пракалолi тысячу матросаѓ. I свiстам паднялi новую хвалю акул.
  Тыя наляцелi на азербайджанцаѓ i давай iх кусаць i iрваць. Адразу некалькi крэйсераѓ аказалася, у вынiку чаго без экiпажаѓ.
  Маргарыта пiкнула:
  - За маю плынь i перамогу!
  I босымi ножкамi дзяѓчынка чарговы прэзент смерцi пашле.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ пагадзiѓся:
  - Наша перамога будзе вiдавочнай!
  Наташа i Зоя таксама не такiя простыя. Вельмi спрытныя iх ножкi босыя. Як пусцяць гранаты, так тыя прабiваюць крэйсера прама ѓ борт. А затым возьмуць i з пунсовых саскоѓ патокамi плазмы пекануць. I ѓсiх ворагаѓ разб'юць.
  А калi з лона Венеры па агнязарным пульсары вылецела, то яны караблi раскалолi на дробныя часткi зараз. I адразу па пяцi крэйсераѓ...
  Ды лiха працуе шасцёрка. Вось ужо ѓсе крэйсеры ѓ азербайджанцаѓ або патоплены, або без каманды. I вечна юныя ваяѓнiкi пераходзяць на эсмiнцы i мiнаносцы.
  Воѓчык-Паѓлiк В'юноѓ i Маргарыта топяць драбнейшыя караблi, куды прасцей: кiдаючы босымi ножкамi гранаты павышанай магутнасцi. Тыя эсмiнцы або мiнаносцы без асаблiвых праблем расколваюць.
  А вось яшчэ адзiн вельмi эфектыѓны спосаб: свiстаць. У гэтым выпадку рыбы i дэльфiны, i акулы кiдаюць на борт мiнаносца i пераварочваюць яго зараз.
  I таксама, такiм чынам, вельмi эфектыѓна топяць.
  Наташа i Зоя не простыя ваяѓнiцы. Не надта доѓга думаючы, босымi, хупавымi ножкамi гранаты кiнуць. Тыя мiнаносцы разносяць на шматкi. Затым з пунсовых саскоѓ па непрыяцелям малоцяць. I караблi азербайджанскiя тонуць без праблем.
  А калi прыгажунi яшчэ i возьмуць з пупкоѓ, дзяѓбуць разрадамi маланак. Што таксама забойна для заразы.
  А потым з улоння Венеры запусцяць нешта надзвычай разбуральнае i неспасцiжна магутнае. I як раскрышыць гэта ѓсё масу сталёвых караблёѓ.
  А вось i Аѓгусцiна i Святлана ѓ д'ябальскай бiтве. I не даюць Азербайджану -Сусвету нi найменшых шанцаѓ.
  Босыя ножкi дзяѓчат возьмуць i запусцяць рашучым размахам прэзенты смерцi. I раскрышаць каранавiрусы без рознага роду забабонаѓ. Зробяць iх фiгуральна трупамi. I патопяць масу мiнаносцаѓ, i эсмiнцаѓ. Прычым яшчэ i прымуць ва ѓдар i забойныя пульсары з лалавых саскоѓ. А далей без лiшнiх цырымонiй i прамянi магiчных лазераѓ з пупкоѓ. Якiя калi ѓжо дзяѓбуць, то дзяѓбуць не даючы спуску.
  А самы забойны прэзент нясецца з грота Венеры. Вось гэта шары з магутнай магiчнай гiперплазмы. Яны спальваюць караблi iмперыi Пякельнага Каѓказскага Сонца, нiбы мятла з пучкоѓ бластэр.
  Аѓгустына рыкнула:
  - Слава Айчыне цара Мiкалая!
  Святлана з гэтым пагадзiлася:
  - Нашым героям вялiкая слава!
  I дзяѓчаты босымi пальчыкi ножак прыклалi да вуснаѓ, i як засвiшчаць. Дэльфiны, рыба, акулы возьмуць i ашалеюць. Абрынуцца на азербайджанцаѓ без лiшнiх цырымонiй. I перавернуць iх у поѓнай адпаведнасцi з ажурам.
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ, бачачы, як гiнуць азербайджанскiя караблi, узяѓ босай дзiцячай ножкай запусцiѓ дыск. Той праляцеѓ i ѓдарыѓ у трубу, з якой iшоѓ дым. I мiнаносец краiны Пякельнага заразнага Сонца ѓзарваѓся, нiбы наткнуѓшыся на мiну.
  Хлопчыку ѓспомнiѓся паядынак у iншым сусвеце з "Маѓсам"-2. Гэты танк важыѓ чатырыста тон, i быѓ узброены рэактыѓным бомбамётам калiбра 750-мiлiметраѓ. Але адважны дзяцюк не разгубiѓся, а ѓзяѓ i шпурнуѓ гарошынку прама ѓ ствол мастадонты. Той так iрвануѓ, калi зрэагаваѓ баявы камплект, што цэлая сотня гiтлераѓскiх танкаѓ перавярнулася.
  Воѓчык-Паѓлiк В'юноѓ i Маргарыта i зараз кiнулi босымi ножкамi тузiн гарошын, i столькi ж мiнаносцаѓ азербайджанцаѓ патапiлi.
  Наташа дзюбанула з улоння Венеры разрадам i пiскнула:
  - Даб'ем iх пацаны!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ ахвотна пацвердзiѓ:
  - Вядома ж, даб'ём!
  I ѓся шасцёрка як возьме i засвiшча... Накатная хваля рыб i акул затапiла апошнiя караблi, iмперыi пякельнага каѓказскага сонца.
  Аѓгусцiна адзначыла:
  - Хтосьцi губляе, а хтосьцi знаходзiць!
  Хлопчык-генерал са смяшком раѓнуѓ, босай ножкай шпурнуѓшы гарошынку з антычасцiцай, патапiѓшы заключны мiнаносец:
  - Мы народжаныя, каб казку зрабiць бадыллю! Слава i Расii, i ЗША, i Арменii, i ѓсяму чалавецтву!
  Маргарыта падхапiла з энтузiязмам:
  - Героям Расii i ЗША вялiкая слава!
  Воѓчык-Паѓлiк прачнуѓся пад гукi горана. Яшчэ адна ноч у няволi абмiнула. I надыходзiць новы дзень. Дзень у дзiцячай турме ѓ СIЗА, дзе сядзяць хлопчыкi, якiм яшчэ няма шаснаццацi. I тут ты ѓжо асвоiѓся i адчуваеш сябе нiбы рыба ѓ вадзе. I будзе ѓсё добра. Хлопчык табе ѓсмiхаюцца i настрой паднiмаецца.
  Толькi вельмi ѓжо хочацца пачысцiць рот зубной пастай i спаласнуць цёплай вадой. Але тут у турме дваццатых гадоѓ, дваццатага стагоддзя нават рукамыйнiцы няма. Ды прымiтыѓ. Лепш бы ён сеѓ бы ѓ дзiцячую, працоѓную калонiю дваццаць першага стагоддзi. Тамака амаль як у санаторыi, можна нават на кампутары пагуляць. I ѓ басейне паплаваць. Жыццё будзе нiбы малiна.
  Воѓчык-Паѓлiк паснедаѓ баландай з хлебам. Не смачна, але ж дзецi вечна галодныя i ѓсё з'ядуць.
  Потым iх зноѓ вядуць працаваць. Гэтая працатэрапiя - як заѓсёды ёсць сiмвал прагрэсу.
  Воѓчык-Паѓлiк бачыць, што стаѓленне ѓсiх хлопцаѓ, нават старэйшых, гадоѓ пятнаццацi да яго стала куды больш паважлiвым. На самай справе не спалохаѓся голенькiм сядзець у карцэры пакрытым iнеем. I ѓдар у дзiцяцi нiбы слана, i вельмi разумны. А мазгi на малалетцы шануюцца. А дарослякi шануюцца яшчэ больш.
  Воѓчык-Паѓлiк крочыць ганарлiва. Усё б добра, але мянты ѓвесь час падладжваюць гадасцi.
  Прама, вядома, не збiваюць, але iзноѓ працаваць паставiлi на помпу. Маѓляѓ штурхай.
  I зразумела на цэлы дзень да вячэры. Вiно вырашылi такому разумнаму хлопцу як Воѓчык-Паѓлiк вучыцца не абавязкова. I рабят з iм на аднаго менш. А значыць, траiм штурхаць будзе куды цяжэй.
  Ну што. Воѓчык-Паѓлiкi i чакаѓ, што старэйшы следчы будзе рабiць яму гадасцi. Не без гэтага.
  Але ѓсё роѓна ён нiчога не падпiша. I будзе паводзiць сябе максiмальна хорта. Нават узнiкла спакуса ѓрэзаць нагой па мянце. Хаця вядома ж гэта будзе дадатковае злачынства. Але што адзiн тэрмiн, што два. У любым выпадку сто гадоѓ адседзець давядзецца. I раней, чым 2 красавiка 2026 года з турмы не выйдзеш. Цi дакладней з дзiцячай турмы, бо ты гэтыя сто год будзеш заставацца дзiцем.
  А пакуль каб палепшыць час, i крыху адцягнуцца, можна i паскладаць;
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  У канцы сорак трэцяга года ѓ серыйную вытворчасць паступiла ѓ Трэцiм Рэйха САУ Е-10. Дадзеная машына атрымалася даволi ѓдалай. Нiзкi сiлуэт, вялiкi кут рацыянальнага нахiлу бронi, выдатная рухомасць i манеѓранасць, хуткастрэльная гармата. I пры малой вазе, прастаце вытворчасцi, i таннасцi. САУ наогул прасцей i танней за танкi. I пры гэтым нiжэй сiлуэтам i малапрыкметней. А тут машынка ѓсяго вагой дзесяць тон. Некалькi слабаватая лабавая браня ѓ 60-мiлiметраѓ, але затое вялiкi кут нахiлу, з высокай верагоднасцю рыкашэту. Ды i нiзкi сiлуэт робiць машыну незаѓважнай, цяжкай для траплення. А рухавiк у 400 конскiх сiл, пры вазе ѓ 10 тон забяспечвае выдатную рухомасць.
  I ѓсяго толькi два члены экiпажа. А адсутнасць якая верцiцца вежы, з лiшкам кампенсуе, здольнасць САУ да хуткiх паваротаѓ. Машына то кароткая. I рухавiк размешчаны разам з трансмiсiяй папярочна.
  Карацей кажучы, атрымлiвалiся эфектыѓная, i галоѓная простая ѓ вытворчасцi самаходка.
  Спачатку падчас вайны гэта адбiвалася малаважна. Але ѓжо ѓ баях за Адэсу, нямецкiя САУ прыкметна пашкадавалi Чырвоную Армiю. Зьявiлася i новая мадыфiкацыя Е-15. У яе стала таѓсцей браня ѓ 82-мiлiметра лабавая i 52 мiлiметра бартавая. Прылада была ѓсталявана ад "Пантэры", прычым са хуткастрэльнасцю ѓ 20-стрэлаѓ у хвiлiны. Вага машыны ѓзрасла да 16 тон, але гэта кампенсаваѓ новы рухавiк у 550 конскiх сiл.
  Е-15 стала самаходкай унiверсальнай i цудоѓнай. Небяспечнай нават для IС-2 i непрабiѓнай у лоб снарадамi трыццацьчацвёрак.
  У час высадкi дэсанта ѓ Нармандыi, саюзнiкi сутыкнулiся з дадзенай самаходкай. I панеслi вялiзныя страты.
  У Беларусi савецкай наступ пачаѓся крыху пазней. Бо баi за Адэсу занадта ѓжо зацягнулiся. Немцы паспелi ѓзмацнiць свой танкавы парк. I ѓ першую чаргу Е-15. Машынай у баявой эфектыѓнасцi праѓзыходнай "Пантэра", але куды таннейшай i лёгкай.
  Савецкiя войскi ѓ Беларусi не дасягнулi поспеху. Яны завялi ѓ баях з Е-15. Дадзеная САУ вельмi ѓдала маскiравалася ѓ лясах, i дзяѓбаць савецкiя часткi.
  А машын такога роду аказалася вельмi шмат. Чырвонае войска прыпынiла прасоѓванне.
  Не змаглi развiць наступленне i саюзнiкi. Iм удалося толькi стварыць адзiн вялiкi плацдарм, але далей яны не рушылi наперад. Баi зацягнулiся да позняй восенi. Нiхто нiкога нi каго не здолеѓ адолець. Немцы ѓтрымалi фронт. З'явiлася ѓ iх i новая САУ Е-25. Пры вазе ѓ дваццаць шэсць тон, дадзеная машына была ѓзброена 88-мiлiметровай гарматай "Каралеѓскага тыгра", мела браню ѓ 120-мiлiметраѓ iлба пад вуглом нахiлу ѓ 45 градусаѓ i 82 мiлiметра бартавой бронi, плюс яшчэ i каткi, якiя поѓнасцю за. I рухавiк у 700 конскiх сiл, з папярочным размяшчэннем разам з трансмiсiяй.
  Дадзеная САУ была роѓная ва ѓзбраенне "Тыгру"-2, у бранiраваннi яму практычныя не саступала. Але пры гэтым куды спрытней, нiжэй сiлуэтам, незаѓважней, i танней. Вядома, гэтая новая серыя была ѓнiверсальнай. Вытворчасць танкаѓ "Пантэра", "Тыгр", "Тыгр"-2, Т-4 аказалася згорнута. На карысць новых САУ.
  Немцы адбiлi наступ савецкiх войскаѓ у Беларусi. I нават распачалi наступ з Захаду Украiны ѓ напрамку Малдавii.
  Зiмовы наступ фрыцаѓ аказаѓся тактычна раптоѓным. А iх новыя самаходкi выдатна рухалiся па снезе. У вынiку чаго ѓтварыѓся кацёл, на захадзе Украiны, i на мяжы з Румынiяй. Савецкiя войскi адышлi да Жытомiра. Вельмi ѓжо iх шкадавала, новая больш дасканалая нямецкая тэхнiка.
  У лютым скарыстаѓшыся пагаршэннем надвор'я, гiтлераѓцы атакавалi саюзнiкаѓ у Нармандыi. У баях прыняла ѓдзел i САУ Е-50. Першапачаткова немцы збiралiся зрабiць паѓнавартасны танк. Але гэта патрабавала чакай i сродкаѓ. I атрымалася самаходка. З некалькiмi вiдамi зброi. Гармата 88-мiлiметраѓ 100 эл, прылада ѓ 105 мiлiметраѓ эл71, i 128-мiлiметраѓ 55 эл. Лабавая браня пры вазе ѓ 50 тон дасягнула 160-мiлiметраѓ, пад вуглом у сорак пяць градусаѓ, а бартавая 120-мiлiметраѓ, плюс яшчэ i прычыненне шчытком у 50-мiлiметраѓ паверх каткоѓ абаранiѓшы бакi. I рухавiк пры фарсiве ѓ 1200-конскiх сiл.
  Карацей кажучы, машына атрымалася супер! Непрабiѓная ѓ лоб для ѓсiх гармат саюзнiкаѓ. Ды i ѓ борт таксама. А вось непрыяцеля яна магла прабiць з вельмi вялiкай дыстанцыi.
  Унiверсальная САУ прарыву.
  Саюзнiкi ѓ вынiку нямецкага ѓдару былi разгромлены. Сталiн тым часам паводзiѓ сябе пасiѓна, i не дапамагаѓ. Тым больш, што незадоѓга да гэтага Чырвоная армiя пацярпела паражэнне на поѓднi. У сакавiку рэшткi войскаѓ саюзнiкаѓ капiтулявалi. У палоне аказалася больш за восемсот пяцьдзесят тысяч чалавек.
  Зруйнавальная параза! Плюс яшчэ i рэактыѓная авiяцыя даставала саюзныя войскi. А ѓ красавiку сканаѓ Рузвельт. I Трумэн адразу ж прапанаваѓ Трэцяму Рэйху перамiр'е. Чэрчыль падтрымаѓ падобнае.
  Сталiн у лютасьцi загадаѓ наступаць у цэнтры. У Беларусi загрымелi баi.
  Усё б яшчэ нiчога, але надта ж моцны Вермахт.
  САУ Е-100 стала чарговай распрацоѓкай канструктараѓ Трэцяга Рэйха. Машына ѓяѓляла сабой тужэй серыю нiзкасiлуэтных, з вялiкiмi кутамi рацыянальнага нахiлу бронi машын. Яе ѓзбраенне склала 174-мiлiметровая даѓгаствольная гармата. А лабавая браня дасягнула 250-мiлiметраѓ пад вялiкiм нахiлам, а бартавая 200-мiлiметраѓ, плюс яшчэ шчыткi ѓ 50-мiлiметраѓ па-над каткамi.
  Машына зусiм непрабiѓная савецкiмi гарматамi нi пад якiмi ракурсамi, вагой крыху больш за сто тон, i рухавiком у 1800 конскiх сiл.
  Але яе ѓзбраенне ѓсё ж залiшняе, i лепш падыходзiць для стральбы па небранiраваных цэлях.
  Больш практычная гэта ѓсё-ткi САУ Е-25 з браняй досыць трывалай, i гарматай досыць бранябойнай. Або нават Е-50. А Е-100 празмерны монстар.
  Але вось канец красавiка 1945 гады, i Чырвоная армiя надыходзiць па Беларусi. Iдуць баi з праѓзыходнымi тэхнiкай сiламi фашыстаѓ. У СССР ёсць ужо СУ-100, але яны нямецкiм машынам саступаюць.
  За цэлы месяц баёѓ савецкiя войскi рушылi ѓ цэнтры толькi на трыццаць-сорак кiламетраѓ. I спынiлiся. Пасля ѓ наступе ѓжо гiтлераѓцы.
  Яны прарываюць савецкую лiнiю фронту. Бяруць на поѓднi Жытомiр i блакуюць Кiеѓ. Чырвоная армiя адступае да Дняпра. У цэнтры фашысты прарываюцца паѓночней i бяруць Пскоѓ. Сiтуацыя напальваецца.
  Сталiн прапануе Гiтлеру перамiр'е. Фюрэр адчувае сябе на канi. Рэактыѓная авiяцыя Люфтвафэ лютуе ѓ паветры. У жнiѓнi фашысты падыходзяць да Смаленска.
  У баях прымае ѓдзел IС-3. Пакуль нямецкiя самаходкi "Е" лепшыя ѓ свеце. Савецкая машына толькi лепш абаронена ѓ лоб вежы. Але нiжняя частка бранi дае рыкашэт. Ды i машына больш складаная па форме, i дарагая. Сталiн жудасна нярвуецца. У вераснi фашысты паварочваюць на поѓдзень.
  Прасоѓваюцца ѓ абыход Кiева. Дабiваюцца некаторых поспехаѓ. У кастрычнiку ѓтварыѓся кацёл.
  Некалькi соцень тысяч савецкiх салдат трапiла ѓ акружэнне. Аднак частка з iх здолела вырвацца. У небе панавалi нямецкiя рэактыѓныя самалёты. Асаблiва настырным быѓ просты ѓ вытворчасцi, i з вельмi добрымi лётнымi характарыстыкамi ХЕ-162. Супраць яго рускiм вельмi складана выстаяць. I рэактыѓныя бамбавiкi даставалi. Яны амаль не неслi страт, i ѓсю паспявалi.
  Сталiн не ведаѓ, што рабiць i псiхаваѓ. Зiмой фашысты акружылi Смаленск i занялi палову Данбаса, а таксама блакiравалi Крым. Прасоѓвалiся фрыцы, праѓда, павольна. Савецкiя войскi супрацiѓлялiся вельмi ѓпарта. I былi загартаваны папярэднiмi бiтвамi. Але ѓсё ж...
  Зьявiѓся новы нямецкi танк Е-75. У дадзеным выпадку гэта была не самаходка, а менавiта танк з якая верцiцца вежай. Нямецкiя канструктары зрабiлi машыну новай ушчыльненай кампаноѓкай. I пры гэтым iмкнулiся зрабiць яе непрабiѓнай са ѓсiх ракурсаѓ. Лабавая браня корпуса дасягнула двухсот мiлiметраѓ iлба, ста шасцiдзесяцi бартоѓ i кармы пад нахiлам, а вежа 252 на 180-мiлiметраѓ i таксама з нахiламi. Акрамя таго машына здабыла магутную гармату 105-мiлiметраѓ даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ. Але дадзены цуд атрымаѓся цяжкiм. Амаль восемдзесят тон. Хаця за кошт эканомii на кадарным вале i знiзiѓся корпус, а вежа была вузейшая.
  I ѓпершыню ѓ германскiм i сусветным танкабудаваннi быѓ устаноѓлены газатурбiнны рухавiк у 1500 конскiх сiл.
  Нямецкi танк у бранiраваннi вельмi здавальняючы. Найноѓшая гармата валодала добрай хуткастрэльнасцю i гiдрастабiлiзатарам, а таксама дакладнасцю i кучнасцю. Мабыць, для барацьбы з танкамi яна i найлепшая ѓ свеце. Але вага машыны ѓсё ж завышаны. Для такой шчыльнай кампаноѓкi некалькi гэта не вельмi добрае.
  Затое ѓпершыню атрымаѓся танк здольны трымаць удары савецкiх машын з практычна ѓсiх ракурсаѓ, i сам якi дзяѓбе. Нешта накшталт палепшанага "Тыгра"-2.
  Немцы зiмой адбiлi кантрудары Чырвонай армii. Насоѓвалася вясна 1946 года. Японiя да гэтага моманту яшчэ трымалася супраць Амерыкi. Але ѓжо падвергнулася ядзерным бамбардзiроѓкам. Зрэшты, ЗША працягнулi перамiр'е. Чэрчыль упаѓ. Лейбарысты таксама працягнулi перамiр'е. Дапамога па ленд-лiз аказвалi, але чыста сiмвалiчную. Так што гэта iстотнай ролi не адыгрывала. Трумэн заявiѓ, што няхай два дыктатары знiшчаць адзiн аднаго.
  Так чакаць дапамогi няма ад каго. Трэцi Рэйха ѓ сакавiку пачаѓ наступ на поѓднi. Гiтлераѓцы ѓзялi Арол, Курск, Белгарад. I ѓ канцы красавiка выйшлi да Варонежа. Аднак таксама панеслi ѓрон. I вымушаны былi спынiцца. Прычым падвяргаючыся пастаянным контратакам.
  Сiтуацыю для Чырвонага войска пагоршыла з'яѓленне больш дасканалай мадыфiкацыi МЕ-262 Х, i дыскалетаѓ. У паветры пакуль у Расii не было паѓнацэннага баявога рэактыѓнага знiшчальнiка. Усё яшчэ ваявалi ЯК-9, самы масавы серыйны знiшчальнiк. Немцы ѓжо амаль адмовiлiся ад шрубавай авiяцыi, акрамя шматмэтавага ТА-152 эвалюцыi Фоке-Вульф.
  У траѓнi ѓжо Сталiн загадаѓ ударыць па цэнтры. Немцы зрэшты, адбiлi наступ. Iх самаходкi былi дасканалымi для свайго часу.
  У СССР жа распрацоѓвалiся Т-54. Машыны здольныя ваяваць на роѓных з Е-25, а можа i нават трохi iх i лепш.
  Адказам для цяжэйшых мастадонтаѓ абяцаѓ стаць I-7.
  Двух хлопчыкаѓ што круцiлi кола помпы разам у Воѓкам-Паѓлiкам замянiлi. Надта ѓжо моцна яны басаногiя дзецi-вязнi стамiлiся.
  I паставiлi двух iншых падшыванцаѓ. Што трэба сказаць практычна. У вось Воѓк-Паѓлiка падмяняць не сталi - хай хутчэй ён выматаецца.
  Але адважны хлапчук працягваѓ круцiць, пхаючы шост i ѓпiраючыся босымi, дзiцячымi ножкамi.
  Заадно працягваючы складаць;
  Крымская вайна выйграецца. Гэта цалкам рэальна. Тым больш расейцы былi блiзкiя да перамогi. Толькi бяздарнасць Меньшыкава гэтаму перашкодзiла. Але дапусцiм, цар змянiѓ камандаванне на Мураѓёва. I той разбiѓ ангельцаѓ i французаѓ.
  Пасля паразы ѓ Крыме, у Францыi палыхнула рэвалюцыя. Напалеон Трэцi скiнуты. Брытанiя таксама выйшла з вайны. Туркi губляюць Карс i церпяць паражэнне. Потым рускае войска бярэ Эрзерум i Танрог.
  У 1956 годзе Мiкалай першы ѓсё ж пагаджаецца на свет. Расiя атрымлiвае частку Румынii, i Закаѓказзя. У тым лiку i турэцкiя землi. Карс, Эрзерум, Танрог становяцца расiйскiмi. Акрамя таго ѓ Iерусалiме праваслаѓныя атрымлiваюць кавалак зямлi.
  Аѓтаномiю ѓручылi i Балгарыi. Расея прыкметна пашырэла на поѓднi. Але Асманская iмперыя яшчэ танна абышлася.
  У 1861 годзе царская Расiя далучыла без вайны значныя тэрыторыi на ѓсходзе. Прычым, нават больш, чым у рэальнай гiсторыi, бо аѓтарытэт рускай зброi шанаваѓся вышэй.
  Мiкалай першы падчас грамадзянскай вайны ѓ ЗША падтрымаѓ паѓднёвыя штаты. Бо быѓ кансерватарам, i супернiкам адмены прыгоннага права. I не хацеѓ даваць чарнаскурым роѓныя з белымi правы.
  У Эѓропе адбылiся некаторыя зьмены ѓ параѓнаньнi з рэальнай гiсторыяй. Аѓстрыя перамагла Сардынскае каралеѓства, i ѓключыла яго ѓ свой склад. У самой Францыi iшла грамадзянская вайна памiж прыхiльнiкамi Напалеона Трэцяга i рэспублiканцамi. Акрамя таго да iх далучылiся i марксiсты.
  Бунтавалi балгары i чарнагорцы з сербамi супраць Турцыi. Румынiя хацела поѓнай незалежнасцi.
  Расея таксама наблiзiлася i да Iрака. Курды бунтавалi супраць турак.
  Адужэлая Аѓстрыя прапанавала Расii саюз супраць Асманскай iмперыi. Каб падзялiць канчаткова Балканы.
  Цар Мiкалай першы пагадзiѓся. Але ѓ траѓнi 1863 гады раптоѓна сканаѓ. Зрэшты, яго сын Аляксандр Другi ахвотна падтрымаѓ намеры бацькi. Пачалася ѓ 1864 вайна з Турцыяй. Ён доѓжылася паѓтара гады i скончылася ѓзяццем Канстанцiнопаля.
  Адмена прыгоннага права крыху затрымалася. Расiя вяла войны i ѓ Сярэдняй Азii, i Аляксандр баяѓся, што рашучыя рэформы аслабяць дзяржаву. Замест гэтага паступова скарачалася колькасць прыгонных. Iшло эвалюцыйнае перараджэнне краiны. Будавалiся новыя заводы i чыгункi. Фармiравалася войска новага ѓзору.
  Але рэформы праходзiлi марудна. Справы i так знешне глядзелiся шчасна, i не было вялiкага жадання перамен.
  Грамадзянская вайна ѓ ЗША зацягнулася. Абрагам Лiнкальн быѓ забiты. I неѓзабаве памiж поѓначчу i поѓднем папiсалi перамiр'е. Краiна засталася расколатай. А на поѓднi захавалася рабства. Горш за ѓсё было ѓ Францыi. Краiна моцна аслабла. Тулон змаглi прыхапiць сабе аѓстрыйцы. Iмперыя Габсбургаѓ стала надзвычай моцнай. Яна ѓключыла ѓ сябе i Харватыю, Боснiю, частку Сербii i захад Румынii.
  Нямеччына паспрабавала аб'яднацца, але сутыкнулася з аѓстрыйцамi. У 1870 г. адбылася вайна памiж iмперыямi. Больш за шматлiкiя аѓстрыйцы перамаглi прусакоѓ.
  Поѓдзень Германii адышоѓ Аѓстрыi. Сталай магутнай дзяржавай, наймацнейшай у Еѓропе.
  Аляксандр Другi доѓгi час знаходзiѓся ва ѓладзе. Ён захапiѓ зямлi ѓ Сярэдняй Азii, i поѓнач Афганiстана. Потым была вайна з Iранам, якая завяршылася далучэннем i гэтых земляѓ, аж да Пакiстана. Зрэшты, Брытанiя i Расiя, у рэшце рэшт, змаглi дамовiцца, аб падзеле сфер уплыву. Аѓстрыя далучыла да сябе i Неапальскае каралеѓства. А таксама частка папскай вобласцi.
  Мала таго Аѓстрыйцы ѓварвалiся ѓ Лiвiю i Алжыр. Далей на Марока. Пачалася экспансiя iмперыi ѓ Афрыку.
  Аляксандр другi вельмi асцярожна праводзiѓ рэформы i так i не адмянiѓ прыгон. У вынiку не было руху нарадавольцаѓ, i палявання тэрарыстаѓ на цара. Аляксандр другi пражыѓ значна даѓжэй, чым у рэальнай гiсторыi. Ён нават змог перажыць Аляксандра Трэцяга, i ѓ 1901 годзе адразу ж перадаць уладу Мiкалаю другому.
  Расея правяла яшчэ вайну з Турцыяй. Канчаткова падзялiѓшы Асманскую iмперыю. I выйшаѓшы праз Мiжземнае мора да Палестыны. Брытанiя ѓключыла ѓ свой склад Егiпет i Судан. Аѓстрыя Лiвiю, Алжыр, Марока i працягнула рух на поѓдзень да пятлi Нiгера.
  Францыя спрабавала ваяваць, але пацярпела паражэнне, i пацерла ѓсе свае землi на поѓднi. Аѓстрыйцы таксама далучылi да сябе захад Германii, а таксама Эльзарц i Латарынгiю. Прусiя ѓ 1903 годзе ѓвайшла ѓ склад Аѓстрыi.
  Расiя пры цары Мiкалаi Другiм уступiла ѓ вайну з Японiяй. Але на гэты, супернiк у Японii быѓ куды мацней. Акрамя таго Расiя магла адправiць браняносцы i з Персiдскага залiва, што нашмат блiжэй. Да гэтага моманту Блiзкi ѓсход ужо поѓнасцю быѓ пад кантролем царскай iмперыi. А мяжа прайшла па Суэцкiм канале з Брытанскiмi калонiямi.
  Вайна з Японiяй пасля першапачатковых няѓдач, пайшла больш паспяхова, калi прыбылi караблi з Iрана. Усё ж у Расii была занадта ѓжо вялiкая перавага ѓ сiлах.
  Сухапутнае царскае войска налiчала куды больш палкоѓ, чым самураi. Адбiвалася i перавага ѓ насельнiцтве Расii. Але ѓсё роѓна доѓгi час поспех не iшоѓ да рускiх. Нават упаѓ Порт-Артур. Але потым у жнiѓнi 1905 гады, удвая праѓзыходныя рускiя сiлы, усяго разбiлi японцаѓ. I пагналi iх на поѓдзень.
  У вераснi Порт-Артур зноѓ быѓ абложаны. А лiстападзе пасля ѓпартага штурму i бамбардзiровак узяты. На сушы японцаѓ да студзеня 1906 гады, разграмiлi цалкам. Толькi на моры, пакуль яшчэ iх флот дамiнаваѓ.
  Але царская iмперыя будавала новыя караблi. Спускала на ваду браняносцы. I паступова дабiвалася перавагi.
  ЗША тым часам заставалiся падзеленымi. I вялiкай ролi ѓ знешняй палiтыцы не адыгрывалi. Францыя аказалася ѓрэзанай i аслабленай. Толькi Аѓстрыя набракла, стаѓшы сусветнай дзяржавай. Ну, зразумела, разам з Брытанiяй.
  Пасля перамоваѓ Японiя, якая страцiла больш за мiльён салдат забiтымi, усё ж пайшла на свет. Расея захавала свае заваёвы, i зрабiла Карэю пратэктаратам. Японiя захавала Курылы. Усё ж паспяховыя дзеяннi на моры адбiлiся.
  Абодва бакi засталiся амаль па нулях. Хiба што ѓплыѓ Расii ѓ Карэi i Манчжурыi яшчэ больш адужэѓ. Утварылася Жэлтарасiя. Кiтай паступова дзялiлi з Брытанiяй i Аѓстрыяй.
  Але мiрнае становiшча заставалася зманлiвым. Аѓстрыйцы iмкнулiся да экспансii. Iмi рухала смага панавання. Амбiцыi былi i ѓ Брытанii. Расея таксама хацела свайго пашырэння на ѓсiх кiрунках. Узнiкла тры вялiзныя iмперыi: Аѓстрыя, Расiя, Брытанiя - якiя сапернiчалi.
  ЗША былi падзелены на дзве краiны. Прычым на поѓднi i дваццатым стагоддзi захоѓвалася рабства.
  Аѓстрыя была абсалютнай манархiяй, як Расея. Прычым фармальна ѓ Расii да гэтага часу дзейнiчала прыгоннае права. Самым вялiкiм царом лiчыѓся Аляксандр Другi - пры якiм Расiя дабiлася найбольшых заваёѓ. Мiкалай натуральна зайздросцiѓ свайму дзеду. Так што вайна была непазбежнай. Аѓстрыйцы хацелi разбiць Расiю i ѓзяць усе Балканы сабе. Расея планавала вярнуць сабе ѓсе славянскiя землi, i разграмiць нямецкую iмперыю.
  Саюзнiкам Расii магла стаць рэспублiканская Францыя. Але ѓ гэтай дзяржавы слабаватая армiя i флот. Аѓстрыя старалася аб'яднацца з Брытанiяй супраць Расii. Але ангельцы хiтравалi. У 1915 годзе ѓсё ж успыхнула вайна памiж Аѓстрыяй i Расiяй. Нагодай стала забойства спадкаемца.
  Хаця Расiя тут была не прычым. Аѓстрыя мабiлiзавала войска i 1 жнiѓня аб'явiла вайну. У адрозненне ад рэальнай гiсторыi, гэта была вялiзная iмперыя. Яна складалася з усе германскiя землi, палову Балкан, Iталiю, палову Францыi, калонii ѓ Афрыцы i Iндакiтаi. Расiя зрэшты, таксама была шырэйшая, чым у рэальнай гiсторыi. У яе складзе звыш таго, што было - Iран, Турцыя, Блiзкi ѓсход, большая частка Афганiстана, Поѓнач Кiтая, Манголiя, Тыбет, Карэя, Аляска. I нават частка Канады, i палова Балканаѓ. Як бачым рэсурсы буйныя. I прамысловая вытворчасць развiтая.
  Аѓстрыя моцная, але з прычыны кансерватызму некалькi адстае. Але таксама шматлiкае войска.
  Абодва бакi ѓсталi адзiн насупраць аднаго. Насоѓвалiся аѓстрыйскiя палкi павольна. У Расii ѓжо былi на ѓзбраеннi лёгкiя ѓсюдыходы "Месяц"-2, верагодна, лепшыя лёгкiя танкi таго часу.
  Амаль з самага пачатку аѓстрыйцы панеслi вялiзны ѓрон, i трапiлi ѓ катлы. Царскае войска адкiнула iх ад Варшавы. I заняла ѓ Галiцыi Львоѓ. А затым атачыла крэпасць Пярэмышлi.
  Аѓстрыя адчайна спрабавала наступаць, але прайгравала. У канцы снежня рускiя ѓзялi Кракаѓ, i падышлi да Кёнiгсберга.
  На наступны год рускiя пачалi новы наступ. Прарвалi ѓ Букавiне, узялi Пярэмышлi, i Познань. Канчаткова блакiравалi Кiнiгсберг. Вясна стала для аѓстрыйцаѓ вельмi цяжкай. Але 30 Мая 1916 гады ѓ вайну, супраць Расii ѓступiла Англiя. А праз месяц i Японiя. Сiтуацыя зноѓ ускладнiлася.
  Рускi флот не мог супрацьстаяць Брытанii i стаѓ цярпець паражэнне за паразай. Ангельскiя войскi на сушы паспяшалiся на дапамогу да аѓстрыйцаѓ.
  Улетку рускiя войскi, нягледзячы на ѓсе цяжкасцi, дабiлiся некаторых поспехаѓ. Быѓ узяты Кёнiгсберг. Прасунулiся крыху да Одэру. Адбiлi спробу наступлення англiчан з Егiпта. Увосень стала больш складана. Японцы зноѓ высадзiлiся ѓ Карэi, i рушылi да Порт-Артура. Iх падтрымлiвалi ангельскiя войскi i караблi.
  На заходнiм фронце ж iшлi баi. Але абарона стала маларухомай. Узiмку рускае войска адбiла спробу аѓстрыйцаѓ i ангельцаѓ наступаць на Кракаѓ.
  Наступiѓ семнаццаты год. Порт-Артур абараняѓся гераiчна. А ѓ флоце з'явiѓся новы вялiкi адмiрал Калчак. Вельмi таленавiты палкаводзец нанёс некалькi адчувальных параз англiчанам i японцам. Некалькi знiзiѓшы iх патэнцыял. Улетку семнаццатага гара, рускае войска рушыла на Iндыi. Пры падтрымцы мясцовага насельнiцтва расейскiя войскi ѓступiлi ѓ Дэлi.
  Увосень быѓ узяты i Бамбей. На заходнiм фронце рускае войска адбiла ѓсе напады аѓстрыйцаѓ i ангельцаѓ. Узiмку расейскiя войскi нават распачалi наступ у Польшчы. Прасунулiся да самага Одэра. Поспеху спрыяла, тая акалiчнасць, што ангельскiя каланiяльныя войскi ѓ маразы страцiлi баяздольнасць, а славянскiя аѓстрыйскiя палкi адмовiлася ваяваць з рускiмi.
  У 1918 годзе рускiя войскi пачалi наступленне на Егiпет i дабiлiся поспеху, вызвалiѓшы Каiр. Мясцовае насельнiцтва падтрымлiвала расейскiя войскi.
  На заходнiм фронце кiпелi баi. Сiтуацыя для рускiх абвастрылася. Ангельцы кiнулi ѓ бой танкi. I гэта ѓскладнiла абстаноѓку. Але панiкi не было, i з напорам дужалiся рускiя салдаты вельмi мужна. I ангельцаѓ скiнуѓшы з плацдармаѓ, зноѓ выкiнулi за Одэр.
  Увосень i ѓзiмку рускiя змаглi яшчэ рушыць наперад за захад. А вясной дзевятнаццатага года падысцi да Будапешта.
  У Афрыцы рускiя войскi вызвалiлi Лiвiю i Судан. На ѓсходзе ѓвайшлi ѓ Бiрму i далей на Iндакiтай. Порт-Артур змог выстаяць падчас шматмесячнай аблогi i яго дэблакiравалi. Расейскi флот набiраѓ абароты, i асаблiва паспяхова дзейнiчалi падводныя лодкi. Яны даволi такiя актыѓныя i для свайго часу эфэктыѓныя.
  Увосень дзевятнаццатага года, акружаны Будапешт быѓ узяты. Рускiя выбiлi аѓстрыйцаѓ i з захаду Грэцыi, i Харватыi. Ангельцы цярпелi паражэнне за паразай. Узiмку рускiя войскi канчаткова выцiснулi з Вугоршчыны аѓстрыйцаѓ, i падышлi да Вены. Надышоѓ дваццаты год. Рускiя войскi выбiлi японцаѓ з Карэi, i практычна цалкам захапiлi Iндакiтай. Паспяхова прасовалася царскае войска i ѓ Афрыцы.
  Вясной дваццатага года iмператар Аѓстрыi Iосiф трэцi прапанаваѓ Расii перамiр'е. Iмператар Мiкалай другi на гэта пагадзiѓся, але Брытанiя катэгарычна выступiла супраць.
  Рускае войска, улетку выкарыстоѓваючы новыя танкi Мендзялеева атачыла Вену. Сталiца Аѓстрыi ѓпала. Пасля чаго пачалiся масавыя дэзерцiрствы i рэшта ѓ палон. У вераснi 1920 года паѓ Берлiн. А снежань уся тэрыторыя Аѓстрыi ѓ Еѓропе аказалася падкантрольнай Расii.
  Вайна, зрэшты, працягвалася яшчэ i ѓ 1921 годзе. Брытанiя ѓпарта не хацела мiру, але губляла свае калонii ѓ Афрыцы. Пакуль да восенi не паѓ дамiнiён ПАР. А ѓ наступным 1922 рушыла ѓслед высадка ѓ Брытанiю, якая завяршылася трыѓмфам царскай Расii. Адначасова прыцiснулi на мора i Японiю, прымусiѓшы заключыць выгадны царскай iмперыi мiр.
  Карацей кажучы, вайна ѓ 1922 годзе скончылася, а Расея стала сусветным гегемонам.
  Цар Мiкалай Другi стаѓ удачлiвым манархам. Дакладней нават вялiкiм. Такiм чынам, у гiсторыi Расii адбылiся пярэкруты. I вельмi шмат што змянiлася.
  Цар Мiкалай другi кiраваѓ паспяхова ѓ адрозненнi ад рэальнай гiсторыi. Пакуль у 1935 годзе ѓ чэрвенi яго не змянiѓ Аляксей другi. Але ад iншай мацi быѓ спадчыннiк i таму здаровы.
  А ЗША пакуль яшчэ заставалiся другараднай дзяржавай. Расея далучыла да сябе i Аѓстралiю. Iшла паступовая унiфiкацыя свету.
  Алёнка накiдала такое апавяданне. А сама працягвала кiдаць босымi ножкамi гранаты ѓ японцаѓ.
  Што абяцала Расii, самая iдэя свету без рэвалюцыi. Тут варажыць можна доѓга. Ва ѓсякiм разе, выйграць змагла б Русь першую сусветную вайну i гэта была б звышдзяржава. Другая ѓ свеце па тэрыторыi пасля Брытанii. А ѓ выпадку распаду апошняй у будучынi магла стаць i першай. Варажыць тут можна доѓга i па-рознаму.
  Зноѓ замялi хлапчукоѓ. Прычым прывялi толькi аднаго. Ужо было даволi позна. Але на самой справе хочуць памучыць, i прычым добра Воѓк-Паѓлiка. Калi карцэр яго не зламаѓ, то няхай будзе тады цяжкая праца. Але страшны следчы Марфей хоча любой цаной дабiць i зламаць адважнага i свавольнага пацана.
  Але Воѓчык-Паѓлiк асаблiвы i трымаецца. I пераадольвае цяжкасцi па-стаiчнаму.
  Вось Гiтлер стаѓ ахвярай замаху ѓ траѓнi 1942 гады. I ѓ вынiку прыйшлi да ѓлады больш умераныя, у адносiнах антысемiтызму, колы на чале з Герынгам. У вынiку, Брытанiя i ЗША спачатку згарнулi баявыя дзеяннi, а затым i афiцыйна заключылi перамiр'е з Трэцiм Рэйхам. Пры такiм раскладзе, спачатку, падчас баявых дзеянняѓ гэта не занадта мовiлася. Немцы перакiнулi некалькi якiя вызвалiлiся дывiзiй з Афрыкi i Еѓропы.
  Iм удалося пазбегнуць прарыву савецкiх войскаѓ у цэнтры, i крыху больш атрымаць поспех у Сталiнградзе. Савецкiя войскi ѓсё роѓна правялi свае Каны, але з крыху меншым эфектам. Тактычнай раптоѓнасцi ѓдалося дасягнуць, але ѓ фрыцаѓ аказалася больш рэзерваѓ, i яны змаглi прабiць калiдор для забеспячэння групоѓкi Паѓлюса. Асаблiва негатыѓна адсутнасць другога фронта адбiвалася на авiяцыi. Люфтвафэ захоѓвала перавагу ѓ паветры, i гэта, зразумела, стварала праблемы ѓ наступе.
  Не ѓдалося праламаць фашысцкi фронт i ѓ цэнтры. Баi пад Сталiнградам зацягнулiся. Вермахту, якога не адцягвала Афрыка, i можна было да мiнiмуму зменшыць прысутнасць у Францыi i на Балканах, стала лягчэй. Наогул, савецкiя войскi ѓ 1942 годзе толькi крыху пераѓзыходзiлi немцаѓ лiкам, таму, пары дзясяткаѓ паѓнакроѓных дывiзiй з захаду, аказалася дастатковым, каб пазбегнуць катастрофы. Хаця, напэѓна, фашысты маглi пазбегнуць разгрому i пры рэальных сiлах, калi б больш умела i рацыянальна расстаѓлялi свае войскi.
  Але без другога фронту, да пералому не хапiла Чырвонай армii лiчаных батальёнаѓ.
  Утрымаѓшы зiмой фронт, немцы вясной падкапiлi сiлы татальнай мабiлiзацыяй, i ѓжо ѓ канцы траѓня перайшлi ѓ наступ, выкарыстоѓваючы цяжкiя танкi "Тыгр", "Леѓ" i "Пантэра". У вынiку баёѓ да канца 1943 года фашысты змаглi захапiць цалкам Каѓказ. А ѓвесну 1944 гады пачалося наступ войскаѓ Вермахта на Саратаѓ i Пензу. Чырвонае войска павольна адыходзiла.
  У баях прынялi ѓдзел "Тыгр"-2, "Леѓ"-2 i "Пантэра"-2. Машыны некалькi больш дасканалыя, чым ранейшыя. I зразумела рэактыѓныя знiшчальнiкi.
  Амерыка ж прайграла бiтву пад Мiдуэй i пакуль не занадта мела поспех, хоць i не адцягвалася на вайну з Трэцiм Рэйхам.
  Японцы пакуль пераiгрывалi амерыканцаѓ тактычна, i трымалi фронт i перыметр абароны па астравах.
  Разлiк самураяѓ будаваѓся на тым, што ЗША усвядомiѓшы бясплоднасць сваiх спроб перахапiць iнiцыятыву, выдыхнуцца.
  Немцы ѓлетку захапiлi Пензу, Ульянаѓск, i падышлi да Казанi.
  Сталiн нiчога не мог зрабiць. Яго войска страцiла баявы дух.
  Заставалася толькi адно - здавацца! I куды толькi Iосiф Вiсарыёнавiч падзенецца?
  Увосень фрыца захапiлi i Казань з горадам Горкiм. I абышлi Маскву з тылу.
  Сталiн аказаѓся блакаваны. I адмовiѓся пакiнуць сталiцу. Зiма сорак чацвёртага, сорак пятага года - фактычна апошняй. У канцы лютага сталiца ѓпала, а Iосiф Вiсарыёнавiч загiнуѓ пад абстрэлам.
  Берыя спешна падпiсаѓ капiтуляцыю.
  СССР быѓ падзелены на часткi. I атрымалася некаторае падабенства федэрацыi з марыянеткавым урадамi.
  Потым рушыла ѓслед наступ i супраць Брытанii. Герынг таксама славалюбiвы дыктатар. А на самай справе, чаму б абзавядучыся дыскалетамi i наймацнейшай рэактыѓнай авiяцыяй мiру не павярнуць на Захад.
  Балазе Японiя пакуль трымаецца. I вось у другую палову сорак пятага года, Трэцi Рэйха захоплiвае Поѓнач Афрыкi i Блiзкi ѓсход.
  У першую палову сорак шостага года - усю Афрыку i Iндыю, i Аѓстралiю. А ѓ жнiѓнi 1946 гады высадка ѓ Брытанii i тамака перамога!
  Няѓжо гэта не крута?
  Засталiся толькi ЗША. Атамная бомба крыху затрымалася ѓ распрацоѓцы. А ѓ Германii i Японii пад кантролем усё ѓсходняе паѓшар'е.
  Плюс яшчэ грозная рэактыѓная авiяцыя, дыскалёты што непаражальныя, i падводныя лодкi на перакiсы вадароду. А таксама яшчэ i распрацоѓкi экранапланаѓ.
  Ну, Амерыцы прыйшлося неяк прутка. Сорак сёмы гады прайшоѓ у падвойным прэсiнгу. Душылi i з усходу i захаду. Прасоѓвалiся з Аргенцiны Бразiлii. I праз Iсландыю, Грэнландыю, Канаду.
  Зацiскалi... ЗША капiтуляваѓ у студзенi 1948 гады.
  Наступiла над светам Япона-Германская ѓлада. Пакуль праз пяць гадоѓ у 1953 году не ѓспыхнула вайна i памiж Нямеччынай i Японiяй. Як кажуць. Да канца. Японiя за рахунак вялiкай тэрыторыi i насельнiцтвы, але саступаючы фрыцам тэхнiчна, пратрымалася толькi год.
  I надышоѓ мiр ва ѓсiм свеце. Жорсткая, адзiная i эфектыѓная ѓлада.
  З прыцэлам на касмiчную экспансiю, i скачок да зорак!
  Такiя вось атрымалiся бурбалкi.
  Можна злажыць i нешта такое, больш крутое;
  А гэта таксама магчыма... Дапусцiм, Сталiн апярэдзiѓ бы Гiтлера i ѓдарыѓ бы 12 чэрвеня 1941 гады.
  Нямецкiя войскi негатовыя да абароны церпяць паражэнне за паражэннем. А Чырвонае войска паспяхова прасоѓваецца. I вось у жнiѓнi паѓ Берлiн. А да канца верасня ѓся Еѓропа стала савецкай.
  Вось гэта ѓжо куды прыямнейшае.
  Сталiн далей захоплiвае Iспанiю i Партугалiю. Бярэ Гiбралтар.
  Савецкiя войскi ѓваходзяць у Афрыку. Прасоѓваюцца далей. Але пакуль не могуць адолець Брытанскi фронт.
  Але Чорны кантынент асуджаны. Дакладна таксама як i Iндыя. Японiя ѓступае ѓ вайну супраць ЗША i Брытанii. I дабiваецца поспехаѓ.
  У сорак другiм годзе ѓся Афрыка стала савецкай.
  I Сталiн вядзе наступ на Англiю з паветра. А таксама будуе падводны флот. Раздзiрае Брытанiю i вельмi нават моцна.
  Але ѓ вайне яшчэ i ЗША. Трэба падцягваць флот i войска. Серыя КВ паказала залiшнюю вагу i грувасткасць. Яе замянiлi IСы.
  I праз Аляску пачынаецца ѓварванне вельмi нават буйных савецкiх сiл.
  ЗША адчайна супрацiѓляюцца. Але супраць iх мацнейшыя савецкiя танкi i САУ.
  Пакуль нарэшце...Да канца сорак трэцяга года ЗША не капiтулююць перад СССР.
  А ѓ сорак пятым годзе Сталiн пачынае вайну i з Японiяй. Ну, куды ѓжо супраць савецкiм войску самураям.
  Да сорак сёмага года, увесь свет пад адзiнай чырвонай, камунiстычнай уладай. Уладай цвёрдай, але эфектыѓнай.
  I таксама будавацца па ѓсiм свеце камунiзм з даляглядам касмiчнай экспансii. Сталiн памiрае, але яго замяняе надзейны Берыя. I вельмi нават нядрэнна справы ѓ свеце iдуць.
  Эканомiка развiваецца згодна з планам. Жыць станавiцца ѓсё лепшым i лепшым. I вось да 2018 года чалавецтва стварыла селiшчы ва ѓсiх кутках Сонечнай сiстэмы. I першая мiжзоркавая экспедыцыя адпраѓляецца да iншых зорак.
  Так завяршылася барацьба за адзiнства чалавецтва.
  У любым выпадку адзiная, сусветная ѓлада - гэта дабро! I колькi можна драбiць сiлы людзей на бессэнсоѓную барацьбу памiж краiнамi. Даеш усеагульную глабалiзацыю i палiтычную iнтэграцыю.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Воѓчык-Паѓлiк канчаткова выматаѓся. Стамiлiся i мiлiцыянеры. Круцiѓ ён ужо больш за дванаццаць гадзiн гэта жорнаѓ.
  Нарэшце яму далi пайку - кавалак хлеба з вадой. I замкнулi на ноч у помпе - маѓляѓ спi на камянях.
  Не будзь Воѓчык-Паѓлiк звязаны дагаворам з дэмiургамi ён бы без усялякiх сумневаѓ паспрабаваѓ бы збегчы. А дык не. Трэба добра выспацца, а так ранiцу вечара мудрагелiсцей.
  Тым больш у сне зноѓ будзе нешта крутое i цiкавае;
  Хлопчык былы мiльярдэр i дзяѓчынка былая вядомая пiсьменнiца, а таксама чатыры дзяѓчыны-ведзьмы аказалiся ѓ паѓднёвай Сiбiры i адлюстроѓвалi нацiск кiтайцаѓ. Гэта была малавядомая вайна, калi ва ѓладзе ѓ Кiтаi былi маньчжуры, якiя праводзiлi актыѓную экспансiю ѓ розных рэгiёнах Азii.
  I вось яны атакавалi рускiх на раёне Тыбета. I рэальнай гiсторыi, iм удалося забраць частку тэрыторыi. Тым больш Расiя ѓ той момант была аслаблена сялянкай i казачай вайной Стенькi Разiна. Ды i войскi перакiдваць прыйшлося б на вельмi вялiкае адлегласцi.
  Але несмяротныя хлопчык i дзяѓчынка, i чатыры дзяѓчыны-тэрмiнатары прыйшлi на дапамогу рускаму форту.
  Велiзарнае кiтайскае войска пайшло на штурм, толькi што пабудаванай рускай крэпасцi. I сiлы былi вiдавочна няроѓнымi.
  Рускiх усяго тысяча, а кiтайцаѓ дзвесце тысяч. I здавалася зусiм няма шанцаѓ выстаяць.
  Але шасцёрка воiнаѓ класа - супер гатовая бiцца.
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ на сцяне. Несмяротны хлопчык, на выгляд гадоѓ дванаццацi кiдае босымi пальцамi ног iголкi. I дзiвiць надыходзячых кiтайцаѓ. Адразу тузiн.
  Кiдае босымi пальцамi ножак iголкi i Маргарыта. Дзяѓчынка вынiшчае супернiкаѓ i пiшчыць:
  - Мая вялiкая сiла!
  I адважна ваюе.
  Наташа таксама босымi пальцамi ножак як кiне магутны бумеранг. Як раскрышыць супернiкаѓ, i прапiшчыць:
  - У iмя вялiкай славы!
  Далей ужо Зоя сячэ мячамi кiтайцаѓ, i заадно кiдае босымi ножкамi iголкi з атрутай. I напявае сабе:
  - На прасторах Русi,
  Мы здолеем усiх выратаваць!
  I зноѓ мячы апускаюцца на супернiкаѓ. I калi ѓжо сякуць, то без усялякага жалю.
  А вось калi Аѓрора пачала разбураць, i кiдаць босымi пальцамi ножак бумерангi, то гэта i зусiм поѓнае знiшчэнне. I кiтайцы забiтыя падаюць пад ударамi рудай д'ялiцы.
  А дзяѓчына раве:
  - Усё паламаю i разарву!
  I абедзвюма мячамi як возьме i сячэ!
  А ад яе босай пяткi ляцiць востры, i колючы дыск. Гэта ѓвогуле дзяѓчына татальнай смерцi.
  А вось i Святлана ѓ вырашальным баi. Як давай мучыць кiтайцаѓ, i рассякаць iх на дробныя кавалкi мячамi.
  Пракруцiла дзяѓчына матылька, i сем воiнаѓ паднябеснай iмперыi засечана.
  А затым ад босых пальцаѓ ножак i ляцяць вострыя, атрутныя iголкi. I дзiвяць кiтайцаѓ.
  Паѓлiк-Воѓчык Вьюнаѓ дзярэцца з жоѓтымi ваярамi. Яго мячы мiльгаюць нiбы прапелер.
  Хлопчык са смакам спявае:
  - Я буду наймацнейшым чэмпiёнам свету,
  Мы пераможам Амерыку, Кiтай!
  I зноѓ хлопчык кiдае босымi пальцамi дзiцячых ножак вострыя гульнi. I падаюць адразу два тузiны забiтых кiтайцаѓ.
  Вось такая бiтва. У рэальнай гiсторыi, царская Расiя дапятроѓскiх часоѓ страцiла частку сваёй тэрыторыi. Але тут рускiя вiцязi ваююць i не збiраюцца саступаць.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ б'ецца i спявае:
  - Але мы вiцязi поѓныя рускага духу,
  Катам нiколi не пачуць, наш здушаны стогн!
  I зноѓ хлопчык кiдае вельмi вострыя, i з моцным, звараным ведзьмамi атрутай, вельмi тонкiя iголкi!
  Дзяѓчынка Маргарыта побач з iм. I таксама яе ножкi шпурляюць такiя забойныя iголкi. А рукi сякуць нападаючых кiтайцаѓ. Ваяѓнiца разбурае супастаѓ, i напявае:
  - Я такая крутая, нiбы дэман усiх краiн...
  Дзiма, Дзiма, Бiлан! Дзiма, Дзiма Бiлан!
  Уладар усiх краiн!
  Наташа таксама сячэ кiтайцаѓ i напявае:
  - У вячэрняй свiтанку, не дамо перамагчы Сатане!
  I ад яе босых ножак таксама ляцяць забойныя iголкi.
  Далей ворагаѓ разбурае Зоя. I ад гэтай дзяѓчыны нiбы зыходзяць флюiды каласальнай энергii.
  I ад босых ножак прыгажунi ляцяць бумерангi, i вострыя iголкi.
  Ваяѓнiцы ежыць:
  - Я вялiкая басаногая мара i прыгажосць!
  I зноѓ шпурне ѓ супернiкаѓ нешта надзвычай забойнае.
  А вось калi Аѓрора праводзiць млын i ссякае кiтайцаѓ, то гэта i зусiм - вышэйшы пiлатаж анiгiляцыi.
  А потым рудая кiне босымi пальцамi ног пранiзлiвыя iголкi. I падаюць забiтыя жоѓтыя ваяры.
  А вось калi Святлана лупiць. I адначасова ад яе голых ножак ляцiць цэлы пучок iголак, якiя ѓсё пранiзваюць i забiваюць.
  А ваяѓнiцы пiшчыць:
  - Так, так, так - атрымай фашыст у пятак!
  I яе босыя ножкi зноѓ па кiтайцах забойнае выкiнуць.
  Наташа, секчы жоѓтых воiнаѓ мячамi, заѓважыла:
  - З фашыстамi было i лягчэй, i цяжэй!
  Святлана, правёѓшы млын, заѓважыла:
  - А з намi дзяѓчатамi заѓсёды лёгка!
  Аѓрора, прайграла прыём веер, i буркнула:
  - А са мной наогул не засумуеш!
  I ад яе босых ножак ляцiць забойнае джала.
  А Зоя як возьме i прапiшчыць:
  - Мы не тараканы, мы дзяѓчаты - вялiкай славы!
  I зноѓ ад яе босых ножак нешта вылецiць, i па непрыяцелю прыкладзецца.
  Дзяѓчынкi ѓзялi за працу на сумленне.
  Гэта крэпасць амаль адзiны апорны пункт рускiх у гэтым раёне. Ёсць яшчэ пара якiя будуюцца гарадоѓ. Добра, што кiтайцы не сунулiся за Амур. Але Расея ѓ рэальнай гiсторыi кавалак сваёй тэрыторыi страцiла. Вельмi агрэсiѓная дынастыя ва ѓладзе ѓ Кiтаi. Аднак дзяѓчыны - гэта тое, што здольна i Люцыпара палiцы звярнуць ва ѓцёкi.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ сячэ кiтайцаѓ. I пры гэтым хлопчык спявае:
  - Найвысокi будзе клас...
  I вось ляцiць кiнуты босай ножкай хлопчыка бумеранг i лямант:
  - Усiх пасячэ дзiкабраз!
  Маргарыта таксама кiнула ѓ супернiка тое, што з'яѓляецца забойствам. Размалявала яго на часткi, i пiскнула:
  - Я басаногая мара i вялiкая прыгажосць!
  I яе ножка кiдае дзiкiя дыскi.
  Далей у баi Наташка. I таксама ѓ непрыяцеля кiдае тое, што расколвае супернiкаѓ.
  I робiць гэта вельмi спрытна.
  А яе босыя ножкi шпурляюць чарговыя, забойныя iголкi.
  Далей у Зоя ѓ баi. I таксама кiдае ѓ супернiка, рознага роду свастыкi i бумерангi.
  I выкошвае непрыяцеля.
  Пасля чаго як правае:
  - Слава добраму цару!
  А вось у баi i Аѓрора. Таксама непрыяцеляѓ з Кiтая нiшчыць. I калi ѓжо кiне, то кiне забойнай сiлай.
  I пры гэтым праспявае:
  - Ды ѓ iмя рускай Зямлi!
  I таксама ад яе босых ножак разлятаюцца забойныя зарады.
  Святлана таксама спуску непрыяцелю не дае. I ад яе босых ножак ляцiць тое, што прыносiць вiдавочную смерць.
  I ваяѓнiца напявае:
  - Не саступiм нiколi! Не прыйдзе на Русь бяда!
  I зноѓ кiтайцаѓ як закране. I возьме без цырымонiй пасячэ.
  Шасцёрка ваяѓнiкоѓ i ваяѓнiц б'е моцна. I сячэ непрыяцеля, i кiдае босымi ножкамi.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнов секчы кiтайцаѓ, праспяваѓ:
  - Зорны баец, дарма трубiць твой рог -
  Край твой далёкi ѓ сумнеѓнай славе...
  Полымя бiтвы дрыжыць памiж радкоѓ -
  У аднабаковай гульнi без правiл!
  I босы ножкi хлопчыка ляцiць чарговы бумеранг, якi цэлай тузiне кiтайцаѓ перарэзаѓ глоткi.
  Хлопчыка як бачым баец.
  I Маргарыта таксама ѓ бiтве. I так яе босыя ножкi працуюць. Яна нiшчыць непрыяцеляѓ без усялякiх сумневаѓ вельмi крута.
  I яе мячы нiбы каты.
  Ваяѓнiца ежыць:
  - Ды будзе слава!
  Наташа таксама вядзе агонь босымi ножкамi, i кiдае забойнае. А заадно i мячамi актыѓна сячэ.
  Адначасова пiшчыць:
  - Мой антураж - казённы экiпаж!
  Далей у баi Зоя. Таксама чартоѓка найвышэйшага ѓзроѓню анiгiляцыi. Як правядзе мячамi матылька. А затым возьме i босымi ножкамi паражаючыя элементы кiдае.
  Пасля чаго прае:
  - Войска радуецца - наступаючы!
  I цэлы шэраг скошаных кiтайцаѓ падае.
  Дзяѓчына сабе спявае:
  - Зоя любiць забiваць! Ах, гэтая Зоя!
  А вось i Аѓрора ѓ iмклiвым наступе. Або дакладней агрэсiѓнай абароне. I пры дапамозе босых ножак выбiвае непрыяцеляѓ.
  А заадно i пiшчыць. А калi пройдуць яе шаблi нiбы лопасцi культыватара, то тры тузiны кiтайцаѓ разарвуць на кавалкi!
  А Аѓроры правiшча:
  - Мiлагучныя акорды, сцяг Расii вельмi ганарлiвы!
  I вось яе голая пятка як угодзiць кiтайскаму генералу ѓ падбародак. Той возьме i завалiцца.
  Зоя ѓ баi агрэсiѓная. Сячэ сабе непрыяцеляѓ, i вiшча:
  - Усiх сумнем i прыб'ем!
  I ад босых ножак такiя кiнжалы ляцяць.
  Святлана таксама спуску нiкому не дае. I нiшчыць непрыяцеляѓ, нiбы каса траву зразае. Кiтайцы завальваюцца.
  Дзяѓчына вiскоча:
  - Шалёная iголка! Вунь з двара!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ як зрэжа ѓдарамi мячоѓ кучу жоѓтых воiнаѓ. I потым босымi ножкамi зорачку кiдае i праарэ:
  - Маё войска ѓсiх мацней!
  Хлапчук-тэрмiнатар як вiдаць на самым пiку знiшчэння непрыяцеляѓ. I дзейнiчае з каласальным азартам.
  I ад яго босых пальцаѓ ног чарговы падаруначак смерцi адлятае. I як завальвае кiтайцаѓ, якiя лезлi на сцяну.
  Жоѓтыя воiны фанатыкi. Iх ужо цэлыя курганы трупаѓ навалiла. А яны ѓсё лезуць i лезуць, i лезуць!
  Але хлопчык i дзяѓчынка проста ѓвасабленне забойнай моцы. I калi яны сякуць, то пырскi крывi ва ѓсе бакi ляцяць i вельмi далёка.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ праспяваѓ:
  - Гераiчнасць подзвiг апеты,
  Мы ёсць заваёѓнiкi планет!
  Маргарыта гэтая няѓрымслiвая дзяѓчынка праспявала:
  - Не спынiмся нi iмгненне.
  Чуецца чыйсьцi здушаны крык!
  I таксама ад босы ножкi дзяѓчынкi ляцяць разбуральныя i забойныя iголкi. Якiя дзiвяць кiтайцаѓ, нiбы снапы пшанiцы. Ды дзяѓчынка Маргарыта - рэальны тэрмiнатар.
  Наташа, секчы кiтайцаѓ, праспявала:
  - I думала дзеѓка, жоѓтых круша,
  Што жыць добра, i што жыццё добрае!
  Пасля чаго зноѓ ад яе босых ножак ляцяць iголкi.
  Зоя, правяла шаблямi млын i пiскнула:
  - Я ворагаѓ усё замачу, i паверце, не жартую!
  I ножкi ваяѓнiцы запусцiлi некалькi зорачак.
  А прыгажуня праспявала:
  - Ваенны акт - б'ю ѓ пятак!
  Аѓрора, секчы без лiшнiх эмоцый, выдала:
  - Вялiкi поспех нас чакае! Паверце, страмчэй не бывае!
  I таксама як босымi ножкамi, тое, што забiвае, запусцiць.
  Пасля чаго прапiшчыць:
  - Я крывавая кобра!
  Святлана кiтайцам лiтасцi не дае. I нiшчыць, нiбы гэта мурашкi. I заадно напявае:
  - Смецце не будзе дарогi,
  Вынось хутчэй ногi!
  I вось ад яе босых пальцаѓ ножак зноѓ ляцяць забойныя прэзенты. Такая вось найкруцейшая баба!
  I таксама раве:
  - Будзе наша перамога, на святой вайне!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ дзейнiчае ѓсё больш актыѓна. I сячэ з абедзвюх рук, i нават узяѓ у рот трубку i плюецца па кiтайцах iголкамi. Вынiшчае працiѓнiкаѓ i пiшчыць сабе:
  - Вось такая ѓ нас перамога -
  Поѓны ход i заход!
  I зноѓ хлапчук-тэрмiнатар як рубанет. I адначасова кiне тое, што забiвае без жалю.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Адчайна дзяѓчынка. I калi ѓжо запусцiць сваёй босай ножкай бумеранг, то гэта ѓжо не менш за тузiн ссечаных кiтайцаѓ.
  Пасля чаго дзяѓчынка праспявае:
  - Ох, вялiкi ѓ мяне верталёт,
  Ну а сэрца ад шчасця спявае!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi ляцiць забойчая зорачка. Ды гэта прыгажуня самага вышэйшага пiлатажу. I смерць сее направа i налева.
  Наташа таксама нiшчыць кiтайцаѓ усiмi спосабамi.
  I пры гэтым напявае:
  - Пiск, пiск, пiска...
  Олiвер знайшоѓся Твiст!
  I ад яе босай ножкi ляцiць смяротны прэзент.
  Вось i Зоя падцягнулася... Узяла i плюнула па ворагу з трубачкi. Потым секла млын мячамi. Затым яе босыя ножкi ѓзялi i запусцiлi пякельны прэзент смерцi.
  I павалiлiся кiтайцы. Нiбы iх злiзала агнямётам.
  А тут у баi i Аѓрора. Таксама iмклiвая дзяѓчынка. I рудая смерць, i пякельны пякучы прамень. I возьме, стане секчы.
  Няма такой нiшто не спынiць.
  Нават танк "Маѓс".
  Вось Аѓрора i цвiкоѓ па кiтайцах. Што надзвычай крута i з шалёнай сiмволiкай i мячом.
  А мячы ѓ рудай гарпii нi спыняцца, нi на iмгненне.
  Пры гэтым Аѓрора пiшчыць:
  - Мая Радзiма - Радзiма камунiзму!
  I таксама ад яе босай ножкi, як вылет нешта надзвычай забойнае.
  I зноѓ дзеѓка ѓ залёце.
  А яшчэ тут Аѓрора ѓспомнiла, як сапраѓды ваявала з "Маѓсам", у адной з альтэрнатыѓных гiсторый. Тады саюзнiкi заключылi з Трэцiм Рэйхам перамiр'е, i карыстаючыся адсутнасцю бамбардзiровак, немцы запусцiлi ѓ вытворчасць "Маѓсы".
  Ды гэтыя танкi сапраѓды пёрлi як звяры. I iх пасоѓванне было страшным.
  Але не для дзяѓчат-тэрмiнатараѓ. Яны змагалiся з гiтлераѓцамi стрымана i iмклiва адначасова.
  I паказалi мацi Кузьмы! А бiлiся ваяѓнiцы адважна.
  Вось i цяпер рудая Аѓрора як разане мячамi. I выкасiць непрыяцеляѓ, нiбы культыватарам.
  Пасля чаго прапiшчыць:
  - Забiваю пагалоѓна!
  Святлана ж таксама ѓ бiтве не баяецца. Кiтайцаѓ нiшчыць. I адначасова босымi ножкамi тое, што сее смерць, кiдае.
  А заадно вiскоча:
  - Касмiчная бравада -
  Будзе вялiкая серэнада!
  I падмiргне непрыяцелям!
  Пасля чаго з трубачкi плюне!
  А далей ужо Воѓчык-Паѓлiк Уюн як разыйдзецца. I давай па кiтайцах не толькi iголкi, але i бумерангi нагамi кiдаць.
  Такi вось iмклiвы хлопчык-тэрмiнатар трапiѓся.
  А заадно i спявае:
  - Нас не спыняць ворагi,
  Калi слабы дапамажы!
  I не бяжы, не бяжы...
  Калi толькi не наперад!
  I Воѓчык-Паѓлiк як свiсне.
  А Маргарыта ѓзяла i босымi пальцамi ножак шпурнула разбуральнае i смяротна забойнае. I заадно праспявала:
  - Вось гэта будзе пасланне кобры!
  I дзяѓчынка як падмiргне i пiсне!
  Наташа таксама ѓ баi не прамашка. Узяла i босымi пальчыкамi кiнула вострую свастыку. Прабiла масу кiтайцаѓ i пiскнула:
  - За маю Радзiму!
  А тут яшчэ i Зоя ѓ баi. I таксама босымi ножкамi ѓ непрыяцеляѓ зарады кiдае.
  I пiшчыць з аскалам зубоѓ:
  - Я такая ваяѓнiца, рэальна тэрмiнатар!
  Пасля чаго дзяѓчына мячамi лупiць. I правiшча ва ѓсё горла.
  - Банзай!
  Дзяѓчына, як вiдаць, змагацца, не перастане. I секчы будзе без лiшнiх антымонiй.
  Аѓрора таксама як возьмецца за знiшчэнне. Кiтайцаѓ разбурае сабе, без усялякага сарказму. I падаюць жоѓтыя ваяры, нiбы iх напалову разарвалi.
  А рудая дзяѓчына крычыць:
  - Полымя камунiзму над светам!
  I зноѓ возьме, i сячэ двума мячамi. А потым з трубкi выплюне. I па непрыяцелю ѓсадзiць.
  Ды Аѓрора - гэта хараство i сама дасканаласць.
  Хаця Святлана не горш. I таксама кiтайцам учынiла натуральнае збiццё i смертазабойства.
  I яе босыя ножкi кiдаюць у жоѓтых ваяром прэзенты знiшчэння. Ды робяць гэта ѓсё на высокай хвалi.
  Святлана верашчыць:
  - Бой будзе крывавы, святы i правы!
  I ад яе босай ножкi зноѓ нешта забойнае сарвалася. I па кiтайцах як возьме i стукне!
  Вось ужо дзяѓчынкi рэальна разышлiся. I спуску нi кропелькi не даюць. Вось гэта бабы - усiм бабам бабы!
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ у хвацкiм нацiску. Ужо шмат тысяч яны кiтайцаѓ перабiлi. Аслабеѓ нацiск воiнаѓ гэтай жоѓтай iмперыi.
  Воѓчык-Паѓлiк прапiшчаѓ:
  - Вышэйшая мера перамогi!
  Маргарыта ѓзяла i босымi пальчыкамi кiнула забойнае, i тое, што вастрэйшая за брытву.
  Пасля чаго дзяѓчынка праспявала:
  - Мы кiдаем бурам выклiк,
  Чаму i чаму?
  Жыць на свеце без сюрпрызаѓ
  Немагчыма нiкому!
  Маргарыта выплюнула па кiтайцах цэлую чаргу з трубкi i працягнула:
  - Хай удачы - няѓдачы,
  I скаканне ѓверх i ѓнiз!
  Толькi так, а няйначай -
  Толькi так, а няйначай...
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз! Сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз! Сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз!
  I толькi ѓверх - нi мiлiметра ѓнiз!
  Дзяѓчынка дэманстравала суцэль баявы настрой.
  Наташа таксама ѓ самым эпiцэнтры бiтвы. Нiбы вывяргаецца вулкан. I кiдае босымi пальцамi ножак iголкi. Уражвае супернiкаѓ. I пакiдае з iх трупы.
  Пасля чаго дзяѓчына праспявала з аскалам зубоѓ:
  - Мы такiя тэрмiнатары, нiбы робаты мары, i вялiка прыгажосцi!
  I вось дзяѓчынка як сячэ наводмаш мячамi. I высячэ масу народу.
  Зоя таксама ѓ самай гушчы бою. Змагаецца сабе i скалiць зубкi i раве:
  - Не спынiць нас нiхто!
  I ад яе босы ногi па кiтайцах пранёсся дыск. Якi перарэзаѓ масу глыток. I захлынулася войскi паднябеснай iмперыi.
  А дзяѓчаты ѓсё больш i больш насядаюць.
  Вось Аѓрора як запусцiць тое, што рэжа метал. Ссячэ масу галоѓ, якiя склалiся ѓ курганы. I падскочыць, падляцiць, i возьме, прараве:
  - Маё iмя мой кулак!
  I зноѓ двума шаблямi памахае, i кiтайцам выпускае кiшкi. Але пры гэтым нi кропелькi не сумецца.
  А яе босыя ножкi запускаюць забойныя бумерангi. Якiя галовы скошваюць шэрагамi.
  Пасля чаго рудая ваяѓнiца вiскоча:
  - Не будзем мы ѓ кабелi!
  Хай будзе шчасце на Зямлi!
  I возьме яшчэ з трубкi сваiм раток пунсовым плюне. I заваляцца воiны паднябеснай iмперыi, нiбы кулi з мукой.
  Вось i Святлана ѓ баi выявiла...
  Яна перакулiла на супернiкаѓ кiпячай вады. I тыя абвараныя возьмуць i вельмi дзiка загарлапаняць.
  Святлана пiскне:
  - Мой забой!
  I яшчэ босай ножкай шпурне пару бумерангаѓ. Разрубiць масу кiтайцаѓ.
  I выцiскае масу трупаѓ.
  Вось так пападанцы працуюць.
  I сякуць сабе iмперыю Кiтая, без лiшнiх цырымонiй. Не, яны нават тактам асаблiвым валодаюць.
  Ужо лiк забiтых кiтайцаѓ iдзе на дзясяткi тысяч. А дзяѓчаты толькi весяляцца i падскокваюць нiбы мячыкi.
  Воѓчык-Паѓлiк Уюн таксама паказвае самы круты з усiх пiлатажаѓ што толькi можна сабе ѓявiць.
  I хлопчык сячэ двума мячамi так што рукi i ногi, i галовы ва ѓсе бакi ляцяць.
  Воѓчык-Паѓлiк крычыць:
  - Будзе, веру я наша рашучая перамога!
  Маргарыта босай ножкай, кiнуѓшы разбуральнае, пацвердзiла:
  - Ды будзе!
  I ѓся шасцёрка стала секчы яшчэ больш актыѓна.
  Воѓк-Паѓлiка разбудзiлi, вылiѓшы без усялякiх цырымонiй вядро вады. Хлопчык ускочыѓ, фыркаючы i адплёѓваючы з сябе ваду. Ды гэта не занадта прыемнае абуджэнне, але затое падбадзёрлiвае, i якое дае каласальную энергiю.
  Хлопчык-вязень ускочыѓ i ѓбачыѓ вакол сябе пяць мянтоѓ.
  Яны, хiхiкаючы сказалi:
  - Ну, што працоѓны конiк. Давай зноѓ запрагайся.
  Воѓчык-Паѓлiк жорстка запатрабаваѓ:
  - Дайце спачатку паесцi!
  Мянты загiгiгалi. Але ѓсё ж сунулi мiску з баландай i хлебам. Хлеб быѓ больш-менш нармальны. Усё ж ужо грамадзянская вайна некалькi гадоѓ як абмiнула, i ѓраджаi прыстойныя, голаду няма.
  Воѓчык-Паѓлiк выпiѓ вадкую баланду, i з'еѓ з задавальненнем хлеб.
  Мянты, хiхiкнуѓшы заявiлi:
  - Цяпер помпа будзеш круцiць ты адзiн!
  Хлапчук-вязень кiѓнуѓ. Выявiѓ бачнасць пакоры.
  Упёрся ѓ шост. Той не паддаваѓся. Тады хлопчык з усяе сiлы штурхнуѓ, адштурхваючыся босымi нагамi ад вострых камянёѓ.
  Кола са скрыпам рушыла. Спачатку было вельмi цяжка, потым раскруцiѓшыся яно пайшло лягчэй.
  Двое мiлiцыянераѓ засталося глядзець, каб няшчасны, стрыжаны, напаѓголы хлопчык-раб не спынiѓся.
  Гэта было падобна расцягнутай у часе катавання. Але Воѓчык-Паѓлiк цярпеѓ, i працягваѓ штурхаць лiтаральна праз сiлу. I яго несмяротнае цела было на рэдкасць цягавiтым. I можна вытрымаць нават гэтую - залiмiтавую нагрузку.
  Хлопчык-вязень штурхаѓ, i каб крыху суняць боль, у якi пакутуе ад нагрузкi цяглiцах, працягваѓ складаць;
  У iм Гiтлер усё ж вырашыѓся ажыццявiць высадку дэсанта ѓ Брытанii. I як нi дзiѓна гэтая авантура ѓвянчалася поѓным поспехам. Ну, што ѓ немцаѓ шанцы на паспяховую высадку ѓ Брытанii былi, лiчылi многiя спецыялiсты. Тым больш, што абарона Англii не была iдэальнай, а баяздольных сухапутных войскаѓ у краiны Альбiёна мала.
  Ды i гiтлераѓскiя войскi пераѓзыходзiлi брытанскiя ѓ баяздольнасцi i вывучцы.
  Немцы задзейнiчалi ѓ высадцы дэсанта свой уласны гандлёвы флот i караблi ѓжо заваяваных дзяржаѓ. Так што авантура "Марскi леѓ", прайшла на ѓра.
  Менш за два тыднi спатрэбiлася для перамогi, а Сталiн як пры разгроме Францыi, так i не адважыѓся ѓдарыць Гiтлеру ѓ спiну.
  Самае цiкавае было потым. Немцы паставiлi на Брытанскi пасад прагерманскага караля, i нацыянал-сацыялiстычны ѓрад. I падгрэблi пад сваё фактычнае ѓпраѓленне калонii. Хоць фармальна Брытанiя i Францыя толькi вярнулi немцам iх ранейшыя валадарствы, фактычна нямецкiя карпарацыi атрымалi нечуваныя палёгкi i магчымасцi ѓзбагачэння.
  А таксама магчымасць фармаваць каланiяльныя войскi i выкарыстоѓваць у прамысловасцi дзесяцi мiльёнаѓ рабоѓ амаль з усяго свету.
  I фюрар вырашыѓ: а чаму б яму не скончыць з бальшавiзмам? I пачаѓ у 1943 годзе вайну на ѓсходзе. Немцы перад уварваннем старанна рыхтавалiся. Нямецкая разведка данесла, што СССР ёсць моцныя цяжкiя i сярэднiя танкi, а таксама сучасная авiяцыя.
  Але затое ѓ Гiтлера нашмат больш i абсталяваннi i працоѓнай сiлы.
  Таму фашысты рызыкнулi пачаць вайну, толькi абзавядучыся "Тыграмi", "Львамi" i "Пантэрамi". Але i СССР ёсць Т-34 i серыя танкаѓ КВ, у тым лiку i КВ-5 вагой у сто тон. Так што фрыцы не дабiлiся iстотнай якаснай перавагi. Толькi танк "Леѓ" вагой дзевяноста тон i 105-мiлiметровай гарматы з доѓгiм ствалом, меѓ перавагу над танкамi КВ-3, КВ-4 i КВ-5. У дадзеных машынах была супрацьтанкавая гармата калiбра 107-мiлiметраѓ, але якая саступае "Льву" у пачатковай хуткасцi снарада. I вядома ж шматлiкiя Т-34-76 параѓнальна танныя, i простыя ѓ вытворчасцi танк, але дастаткова эфектыѓныя. Асноѓным нямецкiм танкам заставаѓся мадэрнiзаваны Т-4, якi баявымi якасцямi не занадта пераѓзыходзiѓ трыццацьчацвёркi. Хоць меѓ больш даѓгаствольную гармату i лепшы снарад. Але i тое далёка не на ѓсiх мадэлях. Не было адчувальнай перавагi ѓ якасцi.
  Затое некалькi падраѓнялiся колькасцю, выкарыстоѓваючы рэсурсы Еѓропы, Афрыкi i вялiзная колькасць рабскай сiлы наштампавалi мноства рознай тэхнiкi. У тым лiку магутныя ва ѓзбраеннi Фоке-Вульф, МЕ 309, Ю-288 i iншыя вiды грозных сцярвятнiкаѓ.
  Рэактыѓная авiяцыя, праѓда, да лаянкi не паспявала. Але гэта яшчэ не трагедыя.
  Даволi нядрэнны ѓ фрыцаѓ з'явiѓся i пiсталет-кулямёт з прамежкавым патронам. Але i расейцаѓ ёсьць уласныя распрацоѓкi. Самае галоѓнае фрыцы не змогуць разлiчваць на раптоѓнае нападзенне. Але затое ѓ iх ёсць магутны саюзнiк на Усходзе - Японiя. А ѓ яе рукi ѓ адрозненне ад рэальнай гiсторыi развязаны.
  ЗША, баючыся вайны на два фронты i пiкнуць, не смелi, калi краiна Узыходзячага Сонца ѓсе калонii Брытанii i Францыi ѓ Азii прыхапiла. I зараз Расiю чакалi суровыя выпрабаваннi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 21.
  Баявыя дзеяннi разгарнулiся ѓ прымежнай паласе. Неѓзабаве высветлiлася, савецкiя войскi маюць масу недахопаѓ, але ваююць гераiчна. Але ѓсё ж, даводзiцца адступiць да Дняпра. Як высветлiлася, i танкi серыi КВ недапрацаваныя, i яшчэ горш таксама не iдэальных нямецкiх "Пантэр" i "Тыграѓ" i асаблiва "Льва" - якi раз-пораз ламаѓся.
  Гэта значыць нямецкi танк-гiгант не апраѓдаѓ надзей, хоць у баданнi быѓ мацнейшы за ѓсiх мадэляѓ КВ. Апошнiя зрэшты, таксама ѓвесь час ламалiся i захрасалi. Асаблiва КВ-4 вагой 107 тон i лабавой бранёй 180-мiлiметраѓ. Найноѓшы з танкаѓ, але самы пры гэтым ненадзейны. Не апраѓдалi сябе i плывучыя машыны. Занадта слабое бранiраванне дазваляла расстрэльваць машыны з супрацьтанкавых стрэльбаѓ i фаѓстпатронаѓ.
  Толькi Т-34 паказаѓ сябе нядрэнным танкам, толькi нядосыць магутным i абароненым.
  "Пантэра" часта ламалася, але падавала надзеi. "Тыгр" у наступе, мабыць, самы эфектыѓных, хоць i некалькi састарэлы i занадта цяжкi.
  У баях бралi ѓдзел, як нямецкiя, так i каланiяльныя войскi. Акрамя таго частка сiл пайшла на адбiццё японскай агрэсii.
  Самураi зрэшты, не занадта атрымалi поспех, i змаглi толькi блакаваць Уладзiвасток.
  Так што лiнiя фронта стабiлiзавалася ѓ канцы 1943 гады на Дняпры. Кiеѓ застаѓся савецкiм. А зiмой Чырвоная армiя правяла некалькi наступальных аперацый, падышоѓшы да Мiнска. Нямецкая тэхнiка не лепшым чынам ваявала зiмой, але некаторыя пралiкi савецкага камандавання i перакiдка значных сiл i тэхнiкi дазволiлi фрыцам пазбегнуць поѓнага разгрому.
  Танкi "Леѓ" i "Маѓс" паказалi сваю поѓную безгрунтоѓнасць i iх знялi з вытворчасцi. А што дарагiя, цяжкiя, i зiмой практычныя не здольныя перамяшчацца.
  Для Чырвонай армii пагоршылася сiтуацыя ѓ паветры: бо з'явiлiся рэактыѓныя самалёты Люфтвафэ. Асаблiва МЕ-262 - вялiзная хуткасць, магутнае ѓзбраенне, i моцная браня. Улетку немцы кiнулi ѓ бой больш дасканалыя "Тыгр"-2 i "Пантэра"-2, здолеѓшы крыху змянiць суадносiны сiл.
  Дадзеныя машыны, асаблiва "Пантэра"-2 больш дасканалыя, i з магутнымi рухавiкамi. Не так часта як раней ламаюцца i здольныя непасрэдна бiць. Ды i японцы актывiзавалiся. Сталi наступаць на Манголiю. Станавiлася ѓсё цяжэй i цяжэй.
  У ход пайшлi арабскiя i афрыканскiя дывiзii. Савецкiя войскi зноѓ адышлi да Дняпра i страцiлi Эстонiю. Адступiлi таксама i да Кiева. Затое ѓзiмку зноѓ пачалi перамагаць, прарваѓшыся да самага Нёмана. Але гэта быѓ апошнi посьпех. У серыйную вытворчасць пайшлi танкi "Е" з больш дасканалай хадавой часткай, нiзкiмi сiлуэтамi, шчыльнай кампаноѓкай, i вялiкiмi рацыянальнымi кутамi нахiлу бранi. Акрамя таго рэактыѓная авiяцыя Люфтвафэ захапiла канчатковае панаванне ѓ паветры. I ѓвесну 1945 гады пачалося нямецкае контрнаступленне ѓ Беларусi. Супернiк выкарыстаѓ новыя больш дасканалыя ѓ кампанавальнай схеме танкi, якiя не саступалi ѓ баявых якасцях савецкiм машынам, а можа нават i вельмi прыкметна пераѓзыходзiлi iх.
  Асаблiва Е-50, праѓзыходны "Тыгр"-2 ва ѓзбраеннi i бранiраваннi, але лягчэйшы i з рухавiком у 1200 конскiх сiл.
  Сiтуацыю пагоршыла i тое, што Японiя скапiявала савецкiя танкi i здолела наладзiць iх масавую вытворчасць i таксама абзавялася рэактыѓнай авiяцыяй.
  У СССР жа пакуль працы над найноѓшым Т-54 замарудзiлiся, а рэактыѓныя самалёты i зусiм прабуксоѓвалi.
  ЗША праводзiлi палiтыку самаiзаляцыi, гандлявалi i з СССР i з Нямеччынай i Японiяй, пацiху рабiлi атамную бомбу.
  Прытрымлiвалiся чакальнай тактыкi, цешачыся, што таталiтарныя рэжымы нiшчаць адзiн аднаго.
  Але паколькi войны не было фiнансаванне ядзернай зброi, не было прыярытэтным. Тым больш Савецкi Звяз i не думаѓ здавацца. Летам i восенню немцаѓ затрымалi ѓ баях пад Смаленскам, а зiмой савецкiя войскi распачалi спробу контрнаступлення. Але прайшло не так паспяхова як раней, бо нямецкая тэхнiка здолела прыстасавацца да зiмы.
  САУ Е-25 iдэальна падыходзiла для знiшчэння танкаѓ, маючы i хуткасць i нiзкi сiлуэт.
  Акрамя таго ѓ фрыцаѓ з'явiлiся дыскалёты. Гэтыя непаражальныя для стралковай зброi лятальныя апараты, з унiкальнымi характарыстыкамi, аказалiся здольныя разрэзаць самалёты. Абцякальны iх ламiнарны струмень апынуѓся настолькi магутнай, што - дыскалет не збiць не з якой зброi!
  Сапраѓды машына Ноѓ-Хаѓ.
  1946 выдаѓся для СССР цяжкiм. Немцы ѓтрымалiся пад Смаленскам, i нават акружылi гэты горад.
  Яны кiдалi ѓ якасцi гарматнага мяса чарнаскурых, арабаѓ, iндусаѓ. I з'явiлiся больш дасканалыя мадыфiкацыi Е50.
  А потым павярнулi на поѓдзень. Стварылася пагроза ѓсходняй Украiне. Супернiк, кiдаючы ѓ бой мноства рознага роду танкаѓ у першую чаргу серыi "Е" паступова адольваѓ. Але кожны крок каштавалi гiтлераѓцам вельмi дорага. Яны рухалiся павольна, паслядоѓна прарываючы адну за другой савецкiя лiнii абароны. I выкарыстоѓваючы сваю перавагу ѓ паветры. Да канца года фашысты ѓсё ж выйшлi да Дона. А японцы рушылi да Магадана.
  Але памiж Трэцiм Рэйхам i краiнай Узыходзячага Сонца ѓзнiклi трэннi.
  Узiмку савецкiя войскi распачалi супраць самураяѓ контрнаступленне i ѓ канчатковым вынiку прымусiлi iх адысцi за Амур.
  Фашысты баючыся ѓзмацнення Японii, паводзiлi сябе пасiѓна.
  Але затое немцы ѓвесну пачалi наступ з Дону на Каѓказ. У вайну на баку Трэцяга Рэйха ѓступiла i Турцыя. Разлютаваныя баi разгарнулiся за Сталiнград. Толькi позняй восенню гiтлераѓцы змаглi яго ѓзяць, але пры гэтым панеслi такiя вялiкiя страты, што мусiлi спынiцца. Вайна ѓжо цягнулася пяты год. Наступiѓ 1948. У СССР з'явiѓся ѓ серыйнай вытворчасцi танк Т-54 i IС-7, якiя, прынамсi не саступалi нямецкiм Е-50 i Е-75. Ды i знiшчальнiк МiГ-15 падаваѓ надзеi.
  Толькi супраць дыскалетаѓ не было процiяддзя, але яны занадта дарагiя i не серыйныя.
  Нацысцкi фюрар ужо стаѓ прамацваць глебу для мiру. Але Сталiн настойваѓ на вайне да поѓнай перамогi. Iзноѓ рушыѓ услед абмен ударамi. Немцы выкарыстоѓвалi каланiяльныя дывiзii, што давала iм лiкавую перавагу, i ѓсё яшчэ былi мацнейшымi ѓ паветры. Такiм чынам, iм удалося прасунуцца ѓ нiзоѓi Волгi i выйсцi да Каспiйскага мора. Акрамя таго ѓ фашыстаѓ з'явiлiся больш дасканалыя газатурбiнныя рухавiкi на танках, што дазволiла Е-50 пасля мадэрнiзацый утрымаць сваю перавагу ѓ бранi i ѓзбраеннi, над лягчэйшым Т-54. Немцы давялi вагу Е-50 да сямiдзесяцi тон, што пры 1500 конскiх сiл газатурбiннага рухавiка яшчэ не крытычна. Зразумела, трыццацi шасцi тонны Т-54 не мог перасягнуць нямецкiх. А IС-7 аказаѓся занадта працаёмкiм у вытворчасцi, каб стаць масавым танкам.
  Прылада ж IС-4 недастаткова бранябойна супраць серыi Е.
  1948 год мiнуѓ у разлютаваных баях. Гiтлераѓцы павольна прасоѓвалiся па Каѓказе. Да канца года працягвалiся баi. I на наступны 1949 год iшоѓ зiмовы штурм Баку. I толькi да канца вясны Трэцi Рэйх i яго сатэлiты ѓстанавiлi кантроль над усiм Каѓказам. З прычыны крайняга знясiлення сiл, пасля шасцi гадоѓ бесперапынных баёѓ, Сталiн прапанаваѓ перамiр'е.
  Сапраѓды колькi можна калашмацiць адзiн аднаго. А СССР паказаѓ сябе ѓ вайне з праѓзыходнымi сiламi, суцэль годна.
  Стомленыя немцы пагадзiлiся. Тым больш самы тоѓсты кавалак: Бакiнская нафту заваяваны, а Масква фашыстам не моцна i патрэбна.
  Да Амерыкi ж так проста не дацягнешся.
  Некалькi гадоѓ краiны адпачывалi, пакуль не абзавялiся ядзернымi бомбамi. Пасля чаго i зусiм войны нiхто i не хацеѓ. Сталiн памёр у сакавiку 1953 года. Яго пераемнiкам стаѓ Малянкоѓ. У Нямеччыне пакуль яшчэ кiраваѓ маладзейшы вегетарыянец Гiтлер, хоць у яго таксама былi некаторыя праблемы са здароѓем. Атамныя бомбы яшчэ толькi сталi вырабляецца. Iшоѓ 1954 год. I менавiта тым часам у СССР апынуѓся пападанец. Трэба сказаць, Расея страцiла па перамiр'i шмат. Смаленская вобласць, i частка Ленiнградскай, нямецкiя. Фiны са шведамi адхапiлi Петразаводск i Мурманск. Далей мяжа прайшла па Доне, Волзе уключаючы нямецкi Сталiнград i палову дэльты, а таксама частка Астраханi.
  Ня вельмi гэта добра
  Прымор'е па Амур, Уладзiвасток i Хабараѓск Японскiя. СССР страцiѓ цалкам: Украiну, Прыбалтыку, Беларусь, Каѓказ. I натуральна з гэтым нiхто не хацеѓ мiрыцца. Але пачынаць вайну з такiм магутным супернiкам як Трэцi Рэйх занадта рызыкоѓна. Асаблiва пасьля сьмерцi Сталiна. Многiя думалi, што пасля таго як пайшоѓ у iншы свет такi такi, мужны i валявы чалавек, нiхто не асмелiцца кiнуць выклiк фашыстам.
  Бо i барацьба за ѓладу пачалася не жартоѓная.
  Тым больш, што Гiтлер, гэта найвялiкшы заваёѓнiк пакуль яшчэ жывы. I таталiтарны рэжым, якi кантралюе палову свету - яго вельмi моцны i працягвае ѓзмацняцца.
  Аднак цуды i ѓ жыццi здараюцца!
  Дык вось пападанец прыдумаѓ, новы вiд бронi, якi павiнен даць савецкаму танкабудаванню вырашальная перавага. А атамных бомбаѓ яшчэ не так ужо шмат i абодвух бакоѓ, каб гэта нешта вырашала. Тым больш у свеце аказалася заключана пагадненне: не прымяняць ядзерную зброю.
  Яно ж можа знiшчыць жыццё на Зямлi.
  Нават Адольф Гiтлер заявiѓ, што нiколi не прыме атамную бомбу першым. Хоць верыць падобнаму паддонку i дэмагогу нельга.
  Аднак новая зброя з выкарыстаннем ведаѓ 21-га стагоддзя павiнна даць шанец на перамогу.
  Але савецкае кiраѓнiцтва паверыла трапятцы з будучых часоѓ. Зьявiлiся найноѓшыя танкi, самалёты i лазерная зброя. I ѓ 1955 годзе якраз 1 траѓня, Чырвоная армiя перайшла ѓ рашучае контрнаступленне. Баi кiпелi вельмi жорсткiя. Вораг быѓ моцны, шматлiкi, але саступаѓ тэхнiчна. I савецкiя войскi наступалi, пераадольвалi жорсткае супрацiѓленне.
  Занадта ѓжо вялiкае насельнiцтва Трэцяга Рэйха.
  Вось быѓ адбiты Смаленск. Потым Чырвоная армiя ѓступiла ѓ Мiнск. Тут прыйшлося адбiваць нацiск iмклiвых дыскалетаѓ супернiка якiя развiваюць хуткасць у 10-12 гукавых. I якiя дамагаюцца каласальных вынiкаѓ.
  Але супраць iх знайшлiся больш дасканалыя ѓльтрагукавыя гарматы i цеплавыя прамянi.
  Немцаѓ малацiлi. Савецкiя танкi i самалёты сталi непрабiѓнымi для супернiка.
  Фрыцы дзiвiлiся, як гэта танкi вагай у сорак тон, непаражальныя супраць прылад самых вялiкiх калiбраѓ.
  А лазер увогуле апынуѓся цуда-зброяй. Тым чаму фрыцы не маглi супрацьстаяць. I тады Чырвонае войска пасля поспехаѓ у Беларусi павярнула на поѓдзень i ѓвайшла ѓ Кiеѓ. Гэта азначала сабой найбуйнейшае дасягненне савецкай тэхнiкi i масавага гераiзму народа. Нямецкi фронт на ѓсходзе павалiѓся, i гiтлераѓцы запыталi лiтасцi. Але iх нiчога не магло выратаваць.
  Ды i пра якi свет можа iсцi гаворка, калi вайна iдзе з людаедамi?
  Савецкiя войскi ѓступiлi ѓ Варшаву, i там зрабiлi кароткую паѓзу для перагрупоѓкi.
  Заадно i вызвалiлi Румынiю, дзе адбыѓся антыгерманскi пераварот.
  Потым працягнулi наступленне да Берлiна. Немцы кiдалi ѓ бой сваё найноѓшае вынаходнiцтва: пiрамiдальныя танкi, якiя цяжка прабiвалiся з усiх ракурсаѓ, але i гэта фашыстам мала дапамагала. Бо супраць лазера гэта не самы лепшы варыянт.
  Любая браня бяссiльная супраць прамяня з тэмпературай у мiльёны градусаѓ.
  Iншая справа, што лазерных усталёвак, асаблiва кiшэнных бластер, пакуль бракавала. Але тыя, што былi, уносiлi сумятню ѓ нямецкiя рады i правакавалi панiку.
  I адзiн баец мог разнесцi за бой палову дывiзii.
  Даставалася фрыцам, i ад асаблiвай гравiямагнiтнай сталi. Яе не бралi нават 210-мiлiметровыя даѓгаствольныя гарматы танкаѓ "Каралеѓскi леѓ"-3, i не маглi прабiць рэактыѓныя бамбамёты. I галоѓнае лятаючыя талеркi ѓжо не давалi фашыстам нiякай перавагi, а наадварот, савецкiя лазеры лёгка прабiвалi ламiнарны струмень, выводзячы дыскалёты з ладу.
  Самiм гiтлераѓцам вынайсцi лазер - слаба!
  Атрымалi фашысты вiдавочны i жорсткi разгром. Амерыканцы, спалохаѓшыся мошчы краiны саветаѓ, уступiлi ѓ вайну на баку Германii. I нават ужылi атамную бомбу.
  Хоць на што разлiчвалi янкi - незразумела.
  Iх стратэгiчныя бамбавiкi змаглi прарвацца да Ленiнграда i скiнуць чатыры прэзенты. Яшчэ дзве атамныя бомбы ѓпалi на вызвалены ад японцаѓ Уладзiвасток, а адна на Петрапаѓлаѓск-Камчацк. Гэта падступны ѓдар не застаѓся без адказу. Пасля падзення Берлiна, Чырвоная Армiя павярнула, i пачала вызваленне Амерыкi з Аляскi. Туды накiравалiся новыя непаражальныя танкi з адмысловымi гравiямагнiтнымi ѓключэннямi. Яны прайшлi заслоны з гармат янкi, нiбы сякера праз фальгу. I прасоѓвалiся ѓпэѓнена, увайшоѓшы ѓ Канаду.
  Амерыканскiя танкi яшчэ горшыя за нямецкiя. I ѓ iх няма нiякiх шанцаѓ.
  А ѓ Еѓропе савецкiя войскi вызвалiлi Парыж i нават высадзiлiся ѓ Брытанскай метраполii. Заадно пераадолеѓшы Пiрэнеi, занялi Лiсабон i праз Гiбралтар уступiлi ѓ Афрыку. Нiхто ѓжо не мог спынiць запушчаны механiзм наступу Чырвонай Армii. А калi ѓжо рускi Iван абудзiѓся i ѓступiѓ у лаянку, то тут ужо мала не здасца нiкому. Тым больш што шмат ужо вырашала тэхнiчная перавага. Супраць якога ѓжо ты нiяк не папрэш. I атамная бомба здавалася толькi бяскрыѓднай хлапушкай.
  А хто баiцца ядзернай зброi: той лох!
  Вось Чырвоная армiя, уступiла на тэрыторыю ЗША. Яна рухалася з баямi. Амерыканцы спачатку ваявалi ѓпарта, але затым пачалi разбягацца пад няѓмольнымi авiяѓдарамi i лазернымi пучкамi. Хто мог перамагчы супернiка са зброяй дваццаць першага стагоддзя.
  Навука спалучалася з камунiстычным ладам!
  Асаблiва небяспечнымi аказалiся савецкiя дыскалёты, з лазерамi. Яны высадзiлiся каля Белага дома, i перабiлi прэзiдэнцкую ахову, узяѓшы кiраѓнiка дзяржавы ѓ палон. Пасля чаго ад Амерыкi засталiся толькi ражкi i ножкi. Была падпiсана капiтуляцыя.
  Досыць ганаровая для Амерыкi.
  Пасля чаго прайшлi выбары, на якiх прадказальную перамогу атрымалi камунiсты. Ну, а потым, рушыла ѓслед просьба - добраахвотна ѓступiць у СССР. I зразумела пацверджаная рэферэндумам. I тое самае ва ѓсiх краiнах спачатку Еѓропы, а затым i Афрыкi.
  Добры спосаб кансалiдацыi чалавецтва!
  Са склад СССР уступiла таксама Японiя. Толькi ѓ Кiтаi ѓзнiкла часовае ваганне. Але Мао застрэлiлi, i таксама прайшоѓ рэферэндум з аднагалосным вынiкам.
  Кiтайцы былi толькi рады, разумеючы што жыць iм стане лепш!
  Карацей кажучы, да 1958 года ѓсе краiны свету сталi часткай СССР. Адольф Гiтлер быѓ асуджаны сусветным трыбуналам да растрэлу. Хаця, хутчэй за ѓсё фюрара варта было павесiць. Але асабiста Малянкоѓ лiтасцiва замянiѓ шыбенiцу - стрэлам у сэрца.
  Ды прымудрыѓся Гiтлер дажыць, да сваёй смяротнай кары. А застрэлiцца самому ѓ фюрара не хапiла мужнасцi.
  Потым планета стала адзiнай. Замест таго каб трацiць столькi сiл на барацьбу адна з адной, краiны свету зарабiлi ѓ адной запрэжцы. Хоць падумаць, што навука магла б развiвацца нашмат хутчэй. Бо ѓ розных краiнах адны i тыя ж НДI, працуюць на адну i тую ж тэматыку. Ды яшчэ i сакрэт адна.
  I вiрусы з чарвякамi праз Iнтэрнэт пускаюць.
  Калi б навукова-даследчыя iнстытуты свету працавалi ѓзгоднена адзiн з адным i абменьвалiся iнфармацыяй, то навука развiвалася б куды хутчэй.
  А так з-за боязi шпiянажу, колькi iнфармацыi хаваецца ад навуковага свету. Вялiкiя страты наносiлi прагрэсу, i войны, падчас якiх гiнулi лепшыя людзi.
  I падрывалася матэрыяльная база ѓсiх краiн-удзельнiц.
  Хаця з iншага боку вайна i паскарае прагрэс, служыць своеасаблiвым стымулам для навукi. Але ѓ дадзеным выпадку аб'яднанне намаганняѓ чалавецтва рэзка ѓзмацнiла касмiчную экспансiю. Вось ужо ѓ 1967 г. адбыѓся першы палёт на Марс. А праз дзесяць гадоѓ савецкi касманаѓт пабываѓ на самай далёкай плане Сонечнай сiстэмы - Плутоне. А ѓ 2011 годзе запусцiлася ѓ палёт першая мiжзоркавая экспедыцыя на фонавай ракеце.
  Гэта найвялiкшая падзея ѓ гiсторыi чалавецтва.
  I высветлiлася эксперыментальна - магчымы рух хутчэй за хуткасць святла. У 2013 годзе савецкi зоркалёт перавысiѓ светлавую хуткасць. А ѓ 2015 годзе першы савецкi касманаѓт лiха ѓступiѓ на адну з планет зоркi Сiрыюс.
  У 2018 годзе ѓжо тузiн планет за межамi сонечнай сiстэмы аказаѓся абжыты.
  Так волаты ступалi на зорныя мiры чырвоныя ваяры. I гэта яшчэ толькi пачатак касмiчнай экспансii.
  Усё расце ѓраганнымi тэмпамi.
  Чалавецтва даволi хутка рассялялася па галактыцы. Стваралiся новыя больш дасканалыя зоркалёты, навука развiвалася ѓсё больш i больш бурна. Термокварковый, а ѓ далейшай i термопреонновый сiнтэз забяспечылi доступ да каласальных мас энергii. I гэта дазваляла людзям пераадольваць усе большыя i большыя прасторы. Так яны перамясцiлiся ѓ суседнюю галактыку. Там сутыкнулiся з варожай бялковай формай жыцця на паѓправаднiках.
  Што ж i такое бывае!
  Пачалася першая ѓ гiсторыi чалавецтва мiжгалактычная вайна. У ёй аказалiся задзейнiчаны наймацнейшыя вiды ѓзбраенняѓ. I рознага роду палi, у тым лiку i кiнезпрасторавыя.
  А што? I магаядзерная зброя таксама ѓ людзей ёсць!
  Або яшчэ нешта круцейшы!
  У ходзе гэтай вайны зямляне адкрылi для сябе машыну часу. I прынялiся здабываць загiнуѓшых воiнаѓ з часоѓ другой сусветнай вайны, перамяшчаючы iх у зорныя светы.
  I не даючы рэальна памерцi!
  Так узнiкла цэлае пакаленне новых i разам з тым старых байцоѓ - якiя прайшлi рубку другой сусветнай i першай зорнай. Яны навострывалi сваё падвойнае майстэрства, паднiмалi ѓзровень узброеных сiл СССР на фенаменальныя касмiчныя высi.
  Так што вынаходлiвасць моцная!
  I вось пасля ѓпартых баёѓ, iмперыя паѓправаднiковых iншамiран аказалася разгромлена. I такiм чынам чалавецтва перавярнула яшчэ адну старонку ѓласнай гiсторыi. А наступным крокам стала экспансiя да галактычных звышскопiшчаѓ.
  Мы скорым прастор сусвету: зiхацяць у маршы боты!
  Як высветлiлася, што хаця планет у сусвеце нямала, разумная форма жыцця даволi рэдкая. I сустрэць тым больш якую-небудзь, звышцывiлiзацыю не ѓяѓлялася магчымым. I гэта дазваляла чалавецтву пачувацца досыць камфортна, засяляючыся па розных мiрах, па галактыках, па звышскопiшчах.
  I адначасова вырашыѓшы праблему падаѓжэння жыцця, навучыѓшыся амалоджваць арганiзмы.
  I вось людзi даляцелi да краю сусвету. Убачылi неверагодную пустэчу прасторы i вырашылi... Што далей? I вось быѓ пабудаваны найноѓшы зоркалёт, здольны пралятаць каласальныя адлегласцi. I людзi панеслiся да новых мiроѓ. Праляцеѓшы некалькi сотняѓ трыльёнаѓ святлалёт, яны нарэшце дамчалiся да iншага светабудовы. I там таксама былi зоркi, планеты каметы. I нарэшце, сустрэлася звышцывiлiзацыя. Але чалавецтва размаѓляла з ёй на роѓных, бо само стала звыш усялякай мерай цывiлiзаваным.
  А што хiба i ѓ Бiблii не прадказана, што чалавек прыпадобнiцца багам?
  Людзi навучылiся ѓваскрасаць мёртвых. У тым лiку памерлых вельмi даѓно, i нават тых, чым прах быѓ развеяны па ветры.
  Уваскрэсiлi практычна ѓсiх, нават ахвяр аборту, i злачынцаѓ. Апошнiх, у тым лiку i Гiтлера адправiлi ѓ камфартабельныя лагеры, на перавыхаванне.
  Так што чалавецтва набыло i ѓсемагутнасць i шчасце. I людзi ѓжо спрабавалi i самi стваралi галактыкi, ператвараючыся ѓ творцаѓ-дэмiургаѓ.
  Усе фiзiчныя законы сталi чалавецтву падуладныя.
  Воѓчык-Паѓлiк моцна стамiѓся, i спатыкнуѓшыся ѓпаѓ. I атрымаѓ удар дубiнкай па босых пятках. Потым мiлiцыянты вылiлi на яго два вядры ледзяной вады.
  Хлопчык-вязень ачуняѓ. Пад смешкi вартавых парадку стаѓ зноѓ круцiць кола помпы ѓ адзiночку. У яго адкрылася другое дыханне.
  А каб было не так сумна Воѓчык-Паѓлiк стаѓ зноѓ складаць;
  Гiтлер паступiѓ мудрэйшае i не стаѓ аб'яѓляць вайну Амерыцы. Японiя ѓсё роѓна выйграла бiтву пад Мiдуэй, але затое не змагла захапiць Гавайскi Архiпелаг. Ды гэта буйная няѓдача для Краiны ђзыходнага Сонца.
  Вайна ѓ гэтым бачаннi i для немцаѓ пайшла няѓдала. Гiтлераѓцы прымудрылiся пацярпець паражэнне пад Сталiнградам. I пакацiлiся на захад. Праѓда Майнштэйн нанёс контрудар i часткова аднавiѓ становiшча. Падчас бiтвы на Курскай дузе гiтлераѓцы з прычыны адсутнасцi бамбардзiровак з боку ЗША змаглi больш зрабiць танкаѓ i самалётаѓ.
  Прайшоѓ баявую абкатку i "Леѓ". Праѓда дадзеная машына паказала сябе не зусiм эфектыѓна. Яе гармата была залiшне магутнай i недастаткова хуткастрэльнай. Адзiная добрая абарона бартоѓ рабiла танк жывучым. Але гэтую праблему вырашалi таранам. Зрэшты, баi прынялi больш зацяжны i разлютаваны характар. У паветры прасавалi фашысцкiя знiшчальнiкi Фоке-Вульф, i з'явiлiся найноѓшыя МЕ-309.
  У Афрыцы Роммель адступiѓ на ѓсход Лiвii i здолеѓ адбiць ангельскi наступ.
  Бiтва пад Кавалкам працягнулася з 5 лiпеня па 23 верасня. Савецкiя войскi змаглi ѓзяць Арол, i Белгарад, але Харкаѓ утрымалi фашысты. Страты Чырвонай Армii аказалiся занадта вялiкiя, i прыйшлося ѓзяць аператыѓную паѓзу, для папаѓнення сiл.
  Немцы, не будучы скаванымi заходнiм фронтам, актыѓна фармавалi замежныя дывiзii. I маглi яшчэ ѓтрымлiваць пазiцыi. Хутка рос i выпуск танкаѓ, самаходак. Некаторыя нямецкiя машыны, у прыватнасцi лёгкiя САУ, маглi дастаткова ѓдала дзейнiчаць i зiмой.
  Аднак у цэлым танкi "Пантэра" i "Тыгр" для зiмовага часу аказалiся не зусiм удалымi. А яшчэ горш iшло справу са "Львом" i "Фердынандам". У канчатковым вынiку "Леѓ" быѓ канчаткова зняты з вытворчасцi. Затое "Тыгр"-2 з'явiѓся ѓ серыi. Баi паказалi, што новы танк добра абаронены ѓ лоб, але слабаваты хадавымi якасцямi.
  Узiмку немцы пацярпелi паражэнне. I былi выбiтыя з усходняй Украiны. Але змаглi адысцi за Дняпро, i ѓ сакавiку наступленне савецкiх войскаѓ прыпынiлася. Праѓда Чырвоная армiя змагла ѓзяць i Смаленск. Але для наступу пад Ленiнградам сiл ужо не хапiла. Усё ж няма фактара заходняга фронту i бамбардзiровак з боку ЗША.
  А значыць фашыстам куды лягчэй.
  Да лета немцы папоѓнiлiся свае сiлы, новымi танкамi ѓключаючы "Пантэру"-2 i абзавялiся рэактыѓнай авiяцыяй. Летняя спадарожка наступлення Чырвонай Армii ѓ цэнтры аказалася не зусiм удалай. Немцы мелi моцную, развiтую ѓ iнжынерных адносiнах абарону. Акрамя таго, сама канфiгурацыя фронту падказвала, што бiць парады могуць толькi ѓ цэнтры. Каб на поѓднi не фарсiраваць Дняпро. На поѓначы ж у немцаѓ наймагутная абарона.
  Негатыѓным для Чырвонага войска фактарам стала некаторае знiжэнне выпуску танкаѓ, на фоне раскруцiлася вытворчасцi "Пантэр" i больш дасканалага "Тыгра"-2. Ды i развiццё рэактыѓнай авiяцыi, стварала некаторыя неспрыяльныя далягляды. Хоць МЕ-262 i быѓ яшчэ далёка недасканалым знiшчальнiкам, але яго высокая хуткасць i магутнае ѓзбраенне: чатыры 30-мiлiметровыя гарматы - адбiвалася.
  Ва ѓсякiм разе, у баях за Беларусь савецкiя войскi сутыкнулiся з магутнай бранятанкавай дубiнай супернiка. Тым больш вытворчасць Т-34-85 яшчэ толькi пачынала раскручвацца, асноѓным савецкiм танкам быѓ слабейшы Т-34-76, ды i IС-2 таксама з'яѓляѓся недапрацаванай машынай.
  Майнштэйну ѓдалося падсекчы савецкiя войскi ѓтварыць пару катлоѓ. Немцы нават адразу ж авалодалi Смаленскам. Толькi увёѓшы ѓ бой буйныя рэзервы стаѓкi, удалося пазбегнуць поѓнага разгрому i спынiць гiтлераѓцаѓ.
  Але фашысты паказалi сваю моц. Пагоршыла становiшча i з'яѓленне лягчэйшай, i дасканалай Е-10, якая, магла замянiць цяжэйшыя i дарагiя машыны. I яшчэ больш дасканалай i магутнай Е-25. А таксама нарошчванне выпуску "Пантэры"-2 з магутнай 88-мiлiметровай прыладай.
  Зрэшты, i Чырвоная армiя была моцная. Зiмой савецкiя войскi зноѓ спрабавалi атакаваць у цэнтры. Але фашысты мелi вельмi вялiкi танкавы парк. Яны нарасцiлi колькасць тэхнiкi. Акрамя таго з'явiлася больш дасканалая мадыфiкацыя "Тыгр"-2 з рухавiком у тысяч конскiх сiл. I новы танк "Леѓ"-2. Дадзеная машына выпускалася з размяшчэннем трансмiсii i рухавiка разам i спераду танка. Гэта дазволiла ѓшчыльнiць кампанавальную схему i зменшыць вышыню машыны. Вага "Льва" ѓцiснулася да шасцiдзесяцi тон пры захаваннi бранiравання i ѓзбраення ѓ ранейшым варыянце пры рухавiку тысячу конскiх сiл. Акрамя таго павялiчылася i хуткастрэльнасць гарматы да васьмi стрэлаѓ за хвiлiну, i на яе быѓ устаноѓлены гiдрастабiлiзатар i прыбор начнога бачання.
  Новы "Леѓ" быѓ ужо больш здавальняючай машынай.
  Хоць на практыцы больш удачлiва глядзелася Е-10. Лабавая браня дадзенай САУ вырасла да 82-мiлiметраѓ пад вялiкiм нахiлам, а вага дасягнуѓ 16 тон, але гэта кампенсавалася больш магутным у 550 конскiх сiл рухавiком.
  Немцы ѓ студзенi сорак пятага года адбiлi савецкi наступ. А ѓ лютым i самi спрабавалi наступаць, але не надта ѓдала. Прасунулiся на трыццаць-сорак кiламетраѓ. Пасля спынiлi iх савецкiя рэзервы. У баях удзельнiчалi новыя савецкiя СУ-100, якiя супрацьстаялi ѓзрослым нямецкiм танкам. У прыватнасцi звычайная "Пантэра" з восенi выходзiла ѓ мадыфiкацыi F з больш моцным лабавым бранiраваннем i не прабiвалася 85-мiлiметровай гарматай. А "Пантэра"-2 тым больш.
  У Афрыцы таксама кiпелi бiтвы. Падкапiѓшы сiлы, спрабаваѓ наступаць Мантгомеры. Але Роммель адбiѓ усе атакi ангельцаѓ. Баi паказалi высокую эфектыѓнасць САУ Е-10, асаблiва з гарматай "Пантэры", здольнай прабiваць нават "Чэрчыль". Нядрэнна ваявала i "Пантэра". У ангельцаѓ занадта мала танкаѓ з моцным узбраеннем, i "Пантэра" трымала снарады. Баi паказалi слабасць узбраення "Чэрчыля" i яго недастатковыя хадавыя якасцi. А "Кромвель" атрымаѓся яшчэ горш.
  Роммель змог абыйсцi ангельцаѓ i ѓ сакавiку ѓтварыѓся вялiкi кацёл. Ангельцы былi змушаныя адыходзiць. Яны панеслi вялiкiя страты i пакiнулi Таѓбук. Толькi ѓ раёне Эль-Амана зняѓшы частку сiл з японскага фронту брытанскае войска, спынiла Роммеля. I тое таму што той не атрымаѓ падмацаванняѓ.
  Немцы раптам у сакавiку пачалi наступленне ѓ паѓднёвым кiрунку. Падсякаючы савецкую групоѓку ад Смаленска да Данбаса. Упершыню масава былi прыменены прыборы начнога бачання i наступленне начамi.
  Фрыцы змаглi дабiцца тактычнай раптоѓнасцi, так Сталiн больш баяѓся за Маскоѓскi накiрунак. Гiтлераѓцы дабiлiся пэѓных поспехаѓ, захапiѓшы Палтаву, Харкаѓ, больш за палову Данбаса. Крым пакуль заставаѓся блакiраваным савецкiмi войскамi. Але ѓ траѓнi гiтлераѓцы аднавiлi наступ i злучылiся са сваiмi блакiраванымi па сушы часткамi.
  Савецкае камандаванне ѓ сорак пятым годзе аказалася ѓ цяжкiм становiшчы. У серыю паступiлi нямецкiя танкi Е, больш дасканалыя, а ѓ небе ѓсё больш актыѓна панавала рэактыѓная авiяцыя. Горш iншае. Танк Т-44 аказаѓся недастаткова дапрацаваным для серыйнай вытворчасцi, i даводзiлася ѓ якасцi асноѓнай машыны выкарыстоѓваць састарэлы Т-34-85. А значыць нямецкiя машыны асаблiва "Пантэра"-2, i найноѓшыя Е-50 апынулiся мацней.
  Толькi IС-3 пайшоѓ у серыю, але гэтага аказалася недастаткова. У чэрвенi гiтлераѓцы захапiлi Белгарад i Арол. I паспрабавалi стварыць кацёл пад Курскам. Чырвоная армiя i з цяжкасцю i, пастаянна контратакуючы, стрымала фрыцаѓ. Але гэта каштавала ёй немалога ѓрону. Сталiн прапанаваѓ фашыстам перамiр'е. Гiтлер пагадзiѓся, але толькi на шэсць месяцаѓ.
  Невялiкая паѓза была на карысць вермахту, якi ѓ жнiѓнi пачаѓ вялiкi наступ у Егiпце. У вераснi Егiпет поѓнасцю апынуѓся пад кантролем фрыцаѓ. Фашысты таксама ѓзялi Гiбралтар. Франка пад моцным цiскам, усё ж пагадзiѓся прапусцiць нямецкiя войскi.
  Развiваючы поспех, гiтлераѓцы занялi i Iрак, i Кувейта, захапiлi Палестыну.
  Усё б яшчэ нiчога, але 21 снежня 1945 года, якраз у дзень нараджэння Сталiна ЗША прымянiлi супраць Японii ядзерную зброю. Трэба адзначыць, што Амерыка не скаваная заходнiм фронтам, пачынальна з канца сорак трэцяга года, стала наступаць на японскiя пазiцыi. Прасоѓвалiся янкi павольна, коштам вялiзных страт, але дакладна.
  Галоѓная прычына - пераважная перавага ЗША ѓ эканомiцы. Амерыканцы выпускалi ѓ пяць-шэсць разоѓ больш самалётаѓ, чым Японiя, спускалi на ваду ѓсё новыя i новыя караблi.
  Так пераважнай колькасцю бралi ѓгару. Ды i яшчэ японскае камандаванне не заѓсёды было на вышынi.
  Вось ужо ѓ лiстападзе сорак пятага амерыканцы высадзiлiся на Фiлiпiнах.
  Пасля чаго Б-29, усё ж прарвалiся да Японii. I скiнулi адну бомбу на Хiрасiму. А другая аказалася страчаная з-за дзеяння знiшчальнiкаѓ.
  Але ѓрок усяму свету падалi. Фюрэр занерваваѓся. I прапанаваѓ Сталiн падоѓжыць перамiр'е. А можа нават i зусiм заключыць мiр.
  Але Сталiн заявiѓ, што ён згодзен толькi пры ѓмове вяртання ѓсiх савецкiх тэрыторый. Гiтлер прапаноѓваѓ падзел: на падставе заваяваных тэрыторый. Дамовiцца абодвум дыктатарам не ѓдалося.
  Фюрэр вырашыѓ, што трэба дабiць СССР. А ад Амерыкi абаранiцца, выкарыстоѓваючы рэактыѓныя самалёты.
  I зразумела дыскалёты, якiя валодаюць надзвычайнай забойнай сiлай i каласальнымi хуткасцямi.
  У сакавiку 1946 гады выкарыстоѓваючы больш дасканалыя танкi серыi Е, у першую чаргу Е-50 у цяжкай мадыфiкацыi, гiтлераѓцы перайшлi ѓ наступ. Першапачаткова танк Е-50 важыѓ каля пяцiдзесяцi тон i меѓ браню "Тыгр"-2, але з вялiкiмi нахiламi. Ушчыльненне кампаноѓкi танка дазваляла гiтлераѓцам паменшыць вагу машыны, не змяншаючы абароны. Е-50 быѓ забяспечаны вельмi дакладнай i бранябойнай гарматай 88-мiлiметраѓ у 100 ЭЛ, i гiдрастабiлiзатарам. У лоб танк трымаѓ снарады амаль усiх супрацьтанкавых прылад СССР. Але бартавая абарона ѓ 82-мiлiметры няхай i пад нахiламi была яѓна недастатковай. Але новую мадыфiкацыю Е-50 усталявалi газатурбiнны рухавiк у 1500 конскiх сiл, узмацнiлi бранiраванне падняѓшы вагу да 70-тон. Новы танк ужо меѓ 250-мiлiметраѓ лабавой бронi i 150-мiлiметраѓ пад нахiлам бартоѓ.
  Яго лепшая абароненасць зрабiла суцэль надзейную машыну прарыву.
  У СССР пачалася вытворчасць IС-4, якi не саступае нямецкаму танку ѓ абароне. Але савецкая машына атрымалася некалькi сыраватай. Ды i гармата нямецкая больш дасканалая, хуткастрэльная i бранябойная.
  Галоѓнае Т-54 яшчэ не дапрацаваны, i не паступiѓ у серыю. А немцы, выкарыстоѓваючы працоѓную сiлу са ѓсёй Еѓропы, выраблялi танкi ѓ вялiкiх колькасцях. Самаходкi Е-25, i Е-10 былi простыя ѓ вытворчасцi, але добра абароненыя. I iх выраблялася вельмi шмат. Яны маглi супрацьстаяць савецкiм машынам.
  I пры гэтым гэта тэхнiка цалкам эфектыѓная. I здольная, наступаць у зiмовы час, i з добрай праходнасцю. Гiтлераѓцы наладзiлi вытворчасць больш дасканалай тэхнiкi. I змаглi вырашыць праблему колькасцi. У тым лiку i за рахунак афрыканскiх рабоѓ.
  У красавiку ѓ вайну ѓступiла i Турцыя. Фашысты ѓзялi Варонеж, i высалiся на Таманскiм паѓвостраве
  Прасоѓвалiся, выкарыстоѓваючы сваю колькасную перавагу. У баях бралi ѓдзел i арабскiя дывiзii. Шмат было i iтальянцаѓ, а таксама салдат з усёй Еѓропы. Тых жа французаѓ.
  У канцы траѓня гiтлераѓцы падышлi да Сталiнграда. Пачалася паѓторная бiтва за горад. На гэты раз, фашысты разлiчвалi на "Штурмтыгры" i рэактыѓную авiяцыю.
  Баi за Сталiнград зацягнулiся. Але гiтлераѓцы дабралiся да Грознага i Арджанiкiдзэ. Турцыя разам з немцамi акружыла Ерэван, i ѓзяла Батумi.
  Сiтуацыя абвастрылася да мяжы. У баях нямецкiя танкi паказалi сваю сiлу. А рэактыѓная авiяцыя канчаткова заваявала панаванне ѓ паветры.
  У СССР пакуль не было рэактыѓных самалётаѓ, i магчымасцяѓ бiцца на роѓных.
  Да канца жнiѓня 1946 года Сталiнград упаѓ. Немцы ѓмацавалiся на Волзе. У вераснi яны выйшлi да Каспiйскага мора, адрэзаѓшы Каѓказ па сушы.
  Стварылася крытычнае становiшча. Сталiн спрабаваѓ вырашыць праблему лютасцю, i новымi танкамi IС-7. У кастрычнiку Чырвоная армiя паспрабавала адбiць у немцаѓ Варонеж. Удар прыйшоѓся на iтальянскiя войскi, i абарону прарвалi.
  Але Майнштэйн прадбачачы гэта, нанёс удар буйнымi танкавымi карпусамi савецкiм войскам у фланг i адсек iх па Доне. Баi паказалi, што танкi серыi Е ѓ хадавых якасцях не саступаюць савецкiм. I разлiк на лепшую праходнасць увосень надвор'е не апраѓдаѓся. А паветраны прэсiнг нарастаѓ.
  У лiстападзе 1946 года ѓпала Баку. А ѓ снежнi ѓвесь Каѓказ аказаѓся пад фашыстамi.
  Але тым часам ЗША нанеслi яшчэ некалькi ядзерных удараѓ па Японii. I захапiлi Фiлiпiны, Акiнава. Але самураi пакуль яшчэ не збiралiся капiтуляваць.
  Наступiѓ новы 1947 год. СССР запусцiѓ, нарэшце, у серыю не суцэль дапрацаваныя Т-54 i IС-7. Гэтыя танкi маглi хоць неяк супрацьстаяць фашыстам. У немцаѓ з'явiѓся Е-75, са 105-мiлiметраѓ гарматай 100 ЭЛ, i вагой каля васьмiдзесяцi тон. Што кампенсавалася газатурбiнным рухавiком у 1800 конскiх сiл. Е-75 яшчэ больш ушчыльнiѓ кампаноѓку, падняѓшы таѓшчыню бартавой бранi да 200-мiлiметраѓ, а ѓ лабавой 250-мiлiметровай павялiчыѓшы кут нахiлу.
  Новы нямецкi танк - пераѓзыходзiѓ без усялякiх сумневаѓ IС-7, у абароне, праѓда, на дванаццаць тон быѓ цяжэй. Крыху больш за бранябойнай была ѓ яго i гармата. Танк Е-50 наадварот стаѓ на пяць тон лягчэй, але яго бартавая браня таѓсцейшая на 20-мiлiметраѓ. За рахунак ушчыльнення кампаноѓкi.
  Гэтыя абодва танкi сталi асноѓнымi. I iх выпуск узрастаѓ. Немцы ѓсё яшчэ дамiнавалi ѓ Афрыцы i на Блiзкiм усходзе. А iх перавага ѓ паветры асаблiва пасля з'яѓлення ТАЯ-500 рэактыѓных, i бясхвосты Б-28 толькi павялiчвалася.
  Бамбардзiроѓкам падвяргалiся савецкiя гарады i заводы. Гэта знiжала выпуск узбраенняѓ. Асаблiва на фоне найвострага недахопу працоѓнай сiлы.
  У сакавiку 1947 года гiтлераѓцы пачалi наступленне на Саратаѓ i адначасова на Маскву. Фашысты разлiчвалi на сваю моц.
  У баях прымалi ѓдзелы i САУ Е-50 больш простыя ѓ вытворчасцi, i вышынёй усяго 1,5 метра. Яны выдатна спраѓлялiся з задачай - дужанне з танкамi. I разварочвалiся вельмi хутка.
  Савецкiя войскi ваявалi гераiчна, але няѓхiльна паддавалiся. У траѓнi загiнуѓ пасля гераiчнай абароны Саратаѓ, а гiтлераѓцы ѓзялi Вязьму. У сярэдзiне лiпеня была ѓзята i Куйбышаѓ. Фашысты ѓпэѓнена рухалiся, захапiѓшы i Калiнiн, падышоѓшы да Тулы.
  У канцы жнiѓня фрыцы авалодалi i Ульянаѓскiм. Адначасова паѓ i Уральск, з Гур'евым.
  А ѓ канцы верасня, фашысты завяршылi акружэнне Масквы. Так быѓ, дасягнуты каласальны поспех.
  Баi за сталiцу зацягнулiся яшчэ да канца снежня. Але 31 якраз напярэдаднi новага года, капiтулявалi рэшткi гарнiзона.
  Адначасова немцы ѓзялi Разань i Казань. Але ѓ студзенi 1948 года капiтулявала пад ядзернымi ѓдарамi Японiя.
  I ЗША звярнулiся да Нямеччыны i СССР - маѓляѓ, канчайце з вайной! Iнакш i вы атамнымi бомбамi атрымаеце. Фашысты да гэтага моманту акружылi Горкi i ѓжо дабiвалi СССР. I iм вельмi не хацелася паддавацца амерыканскаму шантажу.
  У лютым 1948 года Германiя аднавiла наступленне на ѓсходзе. Асноѓны ѓдар немцы нанеслi ѓ напрамку Сярэдняй Азii, дзе клiмат цяплей. У вынiку савецкiя войскi саступiлi, i здалi Ташкент, Душанбэ, Ашхабад. А ѓ маi фашысты рушылi да Свярдлоѓска. Чырвоная армiя супрацiѓлялася не так актыѓна. Адбiлася маральнае ѓзрушэнне. Узрасла колькасць перабежчыкаѓ i здрад.
  ЗША пакуль не вырашалiся ѓступiць у вайну з Трэцiм Рэйхам. Тым больш, што дыскалёты з iх шалёнай хуткасцю палохалi амерыканцаѓ. Такiя машыны маглi i над Нью-Ёркам засвяцiцца, будучы зусiм непаражальнымi.
  Пасля ѓзяцця Свярдлоѓска, Сталiн бег у Новасiбiрск. Немцы рухалiся па пятах. У СССР у серыю ѓступiѓ новы танк IС-11. Дадзеная машына была распрацавана ѓ вялiкай спешцы, i стала самым цяжкiм з савецкiх танкаѓ у гiсторыi, узброенай 203-мiлiметровай гарматай, лабавой бранёй у 400-мiлiметраѓ, i вагой сто дваццаць пяць тон. Дадзеная машына не магла пад бомбамi i сувязi са стратай мноства заводаѓ вырабляцца серыйна. Але яна, затое прайшла баявое хрышчэнне.
  1948 год абмiнуѓ. Гiтлераѓцы ѓзялi Новасiбiрск. Але зiмой ваяваць у маразы вельмi цяжка. Наступiѓ наступны 1949 год. Увесну фашысты працягнулi пасоѓванне па Сiбiры. Чырвоная армiя супрацiѓлялася з лютасцю асуджанай.
  Амерыканцы пакуль не ѓмешвалiся. Яны толькi нарошчвалi свой ядзерны патэнцыял. I распрацоѓвалi больш дасканалыя спосабы дастаѓкi да мэты.
  Але i гiтлераѓцы не сядзелi на месцы. У iх зьявiѓся пiрамiдальны танк АГ. Дадзеная машына, не мела сабе роѓных у абароне.
  Да канца 1949 гады ѓсе буйныя гарады СССР апынулiся ѓзятыя пад кантроль Нямеччынай. Сталiн бег у лясы. Адначасова гiтлераѓцы амаль без страт захапiлi Iндыю, выбiѓшы адтуль ангельцаѓ. I ѓмацавалiся ѓ Афрыцы. ЗША зноѓ не рызыкнулi ѓступiць у вайну, хаця i пагражалi шмат i гучна.
  А фашысты пакуль сталi пераварваць заваяванае. Наступiла часовае зацiшша. Фюрэр таксама стварыѓ разам з вучонымi атамную бомбу. I абодва бакi замерлi ѓ чаканнi.
  Наступiла эпоха халоднай вайны. Трэцi Рэйх кантраляваѓ дзве трацiны Афрыкi. Зямлi да Бiрмы, усю тэрыторыю СССР, а таксама Еѓропу.
  Фашысты пад шумок занялi сваiмi войскамi i Швецыю, i Швейцарыю. Астатнiя краiны Еѓропы змушаныя былi падпiсаць кабальныя эканамiчныя дамовы.
  Немцы атрымалi вялiзную сiлу. I выкарыстоѓваючы таталiтарную сiстэму, змяшаную з рынкавай эканомiкай сталi развiвацца. Адначасова ведучы пошук новага ѓзбраення.
  У лiстападзе 1955 года самалёт з Гiтлерам пацярпеѓ крушэнне. I перапынiлася кiраванне Чынгiсхана дваццатага стагоддзя якi заваяваѓ масу зямлi.
  Пераемнiкам стаѓ Шэленберг, якi замянiѓ на пасадзе кiраѓнiка СС Гiмлера. Развiццё Германii працягвалася. Пакуль, нарэшце, у 1980 годзе не было створана выпраменьванне, здольнае нейтралiзаваць атамныя зарады.
  I пачалася новая вайна. На гэты раз Трэцяя сусветная.
  . ЭПIЛОГ
  Воѓчык-Паѓлiк прыкметна выматаѓся. Але ѓсё-такi ѓжо стала так позна, што i мiлiцыя захацела спаць.
  Яны дазволiлi хлапчуку-вязню прылегчы. Адзiн з iх нават выявiѓ мiласэрнасць кiнуѓшы пук саломы.
  Перад сном хлопчыку далi паесцi хлеба i прасяной кашы на вадзе. Воѓчык-Паѓлiк хутка з'еѓ. Падумаѓ, што яшчэ адзiн дзень са ста гадоѓ ён адмучыѓ. I магчыма, дарма ён ператварыѓ знаходжанне ѓ дзiцячай у турме ѓ сапраѓднае пекла i катаргу, хоць тут жыць у прынцыпе можна.
  Але адступаць i здавацца зусiм не хацелася. I хлопчык-зэк вырашыѓ: "стаяць да смерцi".
  А пакуль ён лёг на салому, выцягнуѓ свае босыя, збiтыя, вельмi мазолiстыя, дзiцячыя ножкi i заснуѓ.
  I яму снiлася працяг дзiѓнага сну;
  Пасля таго як амаль усё кiтайскае двухсоттысячнае войска было знiшчана - шасцёрка ваяѓнiкоѓ рушыла далей у глыб паднябеснай iмперыi. Каб не даць кiтайцам зноѓ вярнуцца да рускiх гарадоѓ у Сiбiры.
  Вось ваяѓнiкi атакавалi жоѓтых воiнаѓ у найблiжэйшым буйным горадзе.
  Воѓчык-Паѓлiк, секчы жоѓтых байцоѓ, i размахваючы абодвума мячамi, прароѓ:
  - У iмя рускiх цароѓ!
  I ад яго босых ног паляцелi вострыя iголкi. Уразiлi кiтайскiх байцоѓ.
  Маргарыта, рубячы жоѓтых воiнаѓ мячамi, узяла i праспявала:
  - Цяпер мы робiм гiсторыю!
  I ад яе босы ножкi паляцелi ѓ жоѓтых ваяроѓ iголкi.
  Далей ужо Наташка ѓ баi. Таксама кiдае прэзенты смерцi i верашчыць:
  - Будучыня за намi! Слава Вялiкай Расii!
  I яе босая, точаная ножка такое выкiне са страшнай сiлай. I раскрые кiтайцаѓ у крывавую калатушу.
  Зоя таксама сячэ адчайна. I разнесла напалову кiтайскага генерала. I перасекла яго косцi.
  Пасля чаго завыла:
  - За маю вялiкую перамогу!
  I босымi ножкамi зноѓ запусцiць забойны прэзент. I выб'е шмат кiтайскiх байцоѓ.
  А вось калi Аѓрора ѓ бiтве - гэта ѓвогуле жах. Яна перасякае кiтайскiх салдат напалову, i босымi ножкамi запускае забойныя прэзенты. I так разбурае жоѓтае войска.
  Няма Аѓрору i сапраѓды называюць ведзьмай чырвонага колеру. I яна непераможная.
  I ад яе босых пальцаѓ адлятаюць смяротныя iголкi. Пападаюць у кiтайцаѓ i тыя завальваюцца, нiбы кулi з пяском.
  Аѓрора раве ва ѓсю глотку:
  - Рускiя мяне ведаюць,
  I вялiкай называюць!
  I зноѓ прыгажуня як кiне iголку смертаносную. I працiѓнiк прышпiлены нiбы жук.
  Аѓрора пра булькала:
  - Марыць можна, размроiцца кепска!
  I зноѓ дзяѓчына як лупанет бумерангам.
  Ды гэтая рудая - не фунт солi з'ела ѓ ратнай справе. Калi ѓжо малоцiць, то малоцiць.
  I зноѓ iмклiвая i агнязарная дзяѓчына ѓ нападзе.
  А тут у бой рвецца Святлана. I так усiх сячэ i знiшчае. А яе мячы нiбы блiскучыя маланкi.
  А ад босых ножак ляцяць iголкi.
  Дзяѓчына зараѓла:
  - Вялiкая мая сiла -
  Са мной гуляць, што сябраваць з кракадзiлам!
  Хлопчык Воѓка-Паѓлiк Уюн як заѓсёды ѓ атацы. Iмклiвы ён мангуст. Сячэ i кiдае зорачкi па непрыяцелю.
  I юны ваяѓнiк крычыць:
  - У наступ пойдзем,
  Усiх кiтайцаѓ разаб'ём!
  I вось хлапчук у нападзе.
  А дзяѓчынка Маргарыта ѓ вялiкiм азарце руйнуе жоѓтыя войскi. I яе босыя пальчыкi кiдаюць падарункi смерцi.
  А дзяѓчына раве:
  - За мной будзе перамога!
  I зноѓ ад яе босай ножкi iмчыцца цэлы дожджык iголак.
  А iголкi то забойныя i атручаныя.
  Маргарыта ѓ наступленнi. Кiтайцам супраць яе вельмi прутка. А дзяѓчына само ѓвасабленне жаху.
  Хоць i прыгожая ваяѓнiца.
  I вось ад яе босай ножкi зноѓ адлятае кавалачак смерцi. Якi дзiвiць непрыяцеляѓ.
  Наташа ѓ дзiкiм палёце. Рассякае кiтайцаѓ на часткi. I яе мячы не ведаюць лiтасцi.
  Ваяѓнiца раве:
  - Будзе наша вялiкая перамога!
  I ад босых ножак прыгажунi зноѓ ляцяць вельмi смяротныя i небяспечныя iголкi.
  Яны дзiвяць кiтайцаѓ у вялiкiх колькасцях. Што ж дзяѓчыны вельмi крутыя.
  I ѓ наступе не даюць нiкому спуску.
  А вось Зоя не ведае, нiколi слова няма. Яна прарываецца да супернiкаѓ. I яе мячы нiбы каты.
  Зоя ва ѓсю глотку крычыць:
  - Не ведаю лiтасцi - толькi смерць!
  I яе босыя ножкi такое кiнуць, што кiтайцам не выстаяць!
  I наадварот ваяѓнiца паскараецца з кожнай хвiлiнай. Вось гэта каток у наступе.
  Аѓрора таксама такая завадная дзяѓчына. Не адступае i не здаецца. I ѓсё ёй удаецца.
  Вось кiнула босымi пальцамi ног сталёвы веер. Зрэзала кiтайскiх салдат i прашыпела:
  - У чырвонай iмперыi, будзе вогнiшча, якое сагрэе ѓсю планету!
  I зноѓ ад яе босы ножкi ляцiць тое, што менавiта забiвае.
  I ваяѓнiца зноѓ на вялiкай вышынi становiшча.
  А вось i Святлана ѓ бiтве. Не адыходзiць ад плана. I сячэ сабе з дзiкiм напорам. I ад яе босых ножак ляцiць востры дыск. Якi лiха падразае супернiкаѓ.
  Святлана пiшчыць з дзiкай лютасцю:
  - Разарву вас усiх!
  I дзяѓчына ѓ iмклiвым наступе. I яе босыя ножкi такiя спрытныя.
  Далей у баi рвецца Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ. Вось гэта адчайны хлапчук-тэрмiнатар. У iм задзейнiчаны каласальныя сiлы i напор дзiкага пацана.
  I вось дзiця як кiне босы ножкай бумеранг. Ды i супернiкi пазбавiлiся двух дзясяткаѓ галоѓ адразу.
  Вось гэта сапраѓды - рэальна забойная сiла.
  Воѓчык-Паѓлiк праспяваѓ:
  - Мой почырк просты -
  Я не люблю цягнуць ката за хвост!
  I ад голай пяткi хлопчыка паляцела лязо, i як дзюбне кiтайцаѓ. Тыя лiтаральна страцiлi дух i мужнасць.
  Воѓчык-Паѓлiк жа з дзiкiм шаленствам заѓважыѓ:
  - Нiколi не кажы, слова няма!
  Хлапчук у нападзе... Тут яму прыгадаѓся Уладзiмiр Клiчко. Ды мог бы гэты баксёр, i вярнуцца на рынг. А чаму б i не паспрабаваць? Калi ёсць яшчэ здароѓе, то сам Бог загадаѓ табе бiцца!
  Хлопчык-тэрмiнатар у нападзе. Разбурае кiтайцаѓ i спявае:
  Юны сябар заѓсёды будзь юным,
  На спакой не спяшайся...
  Будзь вясёлым, дзёрзкiм, шумным -
  Бiцца трэба - так бiлiся!
  Чалавекам з крутасцю -
  Каб бiѓ ты ѓсiх запар!
  Вечны хлопчык я з душою,
  Што нараджае вынiк!
  Вечны хлопчык я душой,
  I не кроку вер назад!
  Юны ваяѓнiк i вечнае дзiця ѓ апантаным нападзе на кiтайцаѓ. Ён пакажа сябе з самага лепшага боку.
  Маргарыта таксама разбурае жоѓтых воiнаѓ i напявае:
  - Нiколi мы не здадзiмся!
  I зрэзала масу кiтайцаѓ, са смяшком дадала:
  - Не, павер нiколi!
  I дзяѓчынка зноѓ кiнула вострыя, атрутныя iголкi.
  Яна ѓ iмклiвым i непаѓторным руху.
  Наташа ѓ баi iмклiвая i грозная, нiбы валькiрыя. Б'ецца адважна. I збiвае кiтайцаѓ.
  Яна часта ваявала ѓ небе. Была цудоѓнай лётчыцай-асам. Даводзiлася бiцца ёй i ѓ пяхоце.
  Але вось зараз Наташка ѓзялася за кiтайцаѓ. I давай малацiць з усёй лютасцю.
  I ад яе босых ножак ляцяць бумерангi i iголкi. Яна руйнуе непрыяцеля.
  Дзяѓчына пры гэтым спявае:
  - Але веру сонечны свiтанак,
  Развее змрок турэмнага засценка!
  Зоя атакуе кiтайцаѓ. I разбiвае з намёртва. I яе босыя ножкi выбiваюць непрыяцеляѓ без усялякага прыпынку.
  Ваяѓнiца ѓ руху. Яна нiбы кобра што скача i скача сабе.
  Дзяѓчына з залатымi валасамi крычыць:
  - Будучыня за намi,
  Мы як вiцязi-джэдаi!
  I вось яна з развароту возьме i ѓлепiць.
  Далей у нападзе Аѓрора. Сакрушальная i баявая дзяѓчынка рудай масцi. Перайшла ѓ наступ, яшчэ больш узняѓшы тэмп. Яе мячы, нiбы лопасцi млына.
  Вогнезарная красуня выдала:
  - Будзе такое шчасце ѓсяму свету!
  I зноѓ дзяѓчынка пераходзiць у дзiкi тэмп. Вось гэта сапраѓдная багiня вайны.
  Святлана таксама спявае, падскокваючы:
  - Сотня за сотняй, палка за палком,
  Рускiя вiцязi сякуць мячом!
  I вось яе босыя пальчыкi ножак кiнуць тое, што не адбiць шчытом.
  Вось гэта дзеѓка. Сапраѓдная мегера.
  Наташа шчабеча з аскалам зубоѓ:
  - Не табе мяне вучыць!
  I кiне голай ножкай смерць.
  Аѓрора згаджаецца:
  - Нас вучыць наогул няма чаму!
  Ваяѓнiцы паскараюць рухi. Вось ужо амаль увесь гарады завалены трупамi. Ды кiтайцы нарвалiся на знiшчэнне. Усяго шэсць чалавек, а працуюць, на цэлае войска.
  Вовку-Паѓлiку Вьюнову ѓспомнiлася гiсторыя аднаго пападанца з роду эльфаѓ. Ён апынуѓся ѓ Трэцiм Рэйху, i змог пераканаць каб яго накiравалi ѓ Люфтвафэ.
  Ды эльф хоць i невялiкi ростам, але вельмi хуткi, моцны з цудоѓнай рэакцыяй. Наогул эльфы пераѓзыходзяць людзей у фiзiчных кандыцыях i хуткасцi мыслення. А ѓ ѓжо ѓ самалёце эльф, ды яшчэ каралеѓскай крывi адчувае сабе нiбы сам арол.
  I вось гэты воiн змог збiць вось прама да дня нараджэння фюрара 20 красавiка 1944 гады 538 самалётаѓ супернiка, а яго самога не збiвалi нi разу.
  За першыя дзвесце самалётаѓ эльф атрымаѓ Рыцарскi Крыж Жалезнага крыжа з дубовымi лiстамi мячамi i дыяментамi. За трыста ѓжо ордэн Германскага арла з дыяментамi. За чатырыста Рыцарскi крыж Жалезнага крыжа з залатым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. А за пяцьсот юбiлейных самалётаѓ - Вялiкi Крыж Жалезнага крыжа. Такiм чынам у эльфа сабралася рэкордная колькасць узнагарод i ѓ гэтым плане ён абставiѓ нават Германа Герынга i атрымаѓ званне палкоѓнiка.
  Хоць ваяваѓ на самалёт як радавы.
  Дык вось хоць i з'явiѓся ѓ Люфтвафэ такi выбiтны ас, аднак на ход вайны ён паѓплываѓ не занадта моцна. На самай справе, калi ѓзяць першых шэсць асаѓ Люфтваффе ѓ рэальнай гiсторыi, то яны збiлi ѓ агульнай складанасцi больш за паѓтары тысячы самалётаѓ. Ну, цi шмат гэта дапамагло вермахту?
  Хоць магчыма колькасць збiтых самалётаѓ i была завышана прапагандай Гебельса.
  Многiя ѓ гэтых лiчбах моцна сумнявалiся.
  Але эльф сапраѓды збiѓ такую колькасць машын, а сам не страцiѓ нiводнага знiшчальнiка.
  Але вось тады Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ з iм сустрэѓся i спытаѓ:
  - Навошта ты прыстаѓ да Трэцяга Рэйху, якi лiчыцца сiлай зла?
  Эльф лагiчна заѓважыѓ:
  - Таму што сiлы дабра ѓ свеце наогул няма! Думаеш, Сталiн i хаѓруснiкi святыя?
  Воѓчык-Паѓлiк з усмешкай заѓважыѓ:
  - Але ѓ СССР ты, збiѓшы столькi самалётаѓ, лiчыѓся б Богам з вялiкай лiтары! А так табе належыць быць запляваным i праклятым!
  Эльф сапраѓды заѓважыѓ:
  - У кастрычнiку сорак другога года, калi стаѓ бiцца за Рэйх, яшчэ зыход вайны не быѓ вiдавочны. А што думаеш, у мяне няма шанцаѓ быць у лiку пераможцаѓ?
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ шчыра адказаѓ:
  - Калi ты перабяжыш у СССР, думаю, цябе даруюць i прымуць. Герояѓ i вялiкiх воiнаѓ усюды цэняць!
  Эльф прамянiста ѓсмiхнуѓся i адказаѓ:
  - За прапанову дзякуй! Але калi другая сусветная вайна скончыцца, я вярнуся на сваю планету з узнагародамi... I безумоѓна мне будзе ѓжо ѓсё роѓна што Нямеччына прайграла. Галоѓнае, што я паказаѓ сябе героем i ѓвайшоѓ у гiсторыю авiяцыi, як найлепшы ас усiх часоѓ i народаѓ!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ заѓважыѓ у прыкрасцi:
  - Колькi з-за цябе добрых хлопцаѓ загiнула!
  Эльф пiскнуѓ, лагiчна нагадаѓ:
  - Ёсць i Рудзель... Ён таксама Звышчалавек!
  Воѓчык-Павел кiѓнуѓ:
  - Рудзель... Ды гэта нiбы герой комiксаѓ!
  Эльф прабурчаѓ:
  - Я быѓ i ёсць i буду ваяром! Так што паспрабую давесцi свой рахунак да тысячы!
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ усумнiѓся:
  - А паспееш? 9 траѓня 1945 гады Трэцi Рэйх капiтулюе!
  Эльф лiслiва спытаѓ:
  - Ты можаш расказаць дакладней, калi i дзе i ѓ якi час, якiмi сiламi будуць наступаць чырвоныя i саюзнiкi?
  Воѓчык-Паѓлiк здзiѓлена спытаѓ:
  - А гэта табе, навошта трэба?
  Эльф шчыра адказаѓ:
  - Я хачу трывiяльна зацягнуць вайну, каб весялосць доѓжылася даѓжэй!
  Воѓчык-Паѓлiк тады дастаѓ пiсталет i адказаѓ:
  - Я мог бы цябе застрэлiць, але я не буду гэтага рабiць!
  Эльф здзiвiѓся:
  - А чаму?
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ рашуча заявiѓ:
  - Няхай табе пакарае тваё сумленне!
  I яны расталiся...
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ падумаѓ, што ѓсё ж ён дарма не грымнуѓ гэтага эльфа. Колькi яшчэ самалётаѓ ён саб'е. Проста будзе жах.
  I хлапчук босымi пальцамi ног зноѓ запусцiѓ бумеранг смерцi.
  Маргарыта ѓ баi актыѓна знiшчае кiтайцаѓ. Яе босыя ножкi так трапна лупяць забойнымi прэзентамi, што проста дзiву даешся.
  Дзяѓчынка разраду супермэнаѓ.
  А яе актыѓнасць у бiтве, нiбы ѓ звярка ласкi.
  Не, такую дзяѓчынку нiхто i нiколi не застрашыць, нават калi кiтайцаѓ стане мiльярда два.
  Зрэшты, што рабiць Маргарыце?
  Яна абараняе сваю Радзiму.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнов секчы кiтайцаѓ, праспяваѓ:
  - Няма выдатней Радзiмы Расii,
  За яе змагайся i не трусь...
  У светабудове няма краiны прыгажэй -
  Усёй сусвету паходня святла Русь!
  Хлопчыка як падскочыць i разгонiцца, усiх забiваючы нагамi.
  Наташка таксама б'ецца i спявае:
  Фатальны год, можаце мне не верыць,
  Тысяча дзевяцьсот дзевяноста дзевяць...
  Хопiць хадзiць заваднымi кругамi,
  Д'ябал паверне залатымi рагамi!
  I дзяѓчына зноѓ босымi ножкамi кiне забойны прэзент.
  Зоя таксама ѓ баi, завялася i б'ецца. Актыѓная дзяѓчынка. I калi ѓжо сячэ мячамi, дык усё далёка ляцiць.
  А яе босыя ножкi так актыѓна кiдаюць прэзенты. I столькi выбiваюць непрыяцеляѓ.
  Ды ѓ кiтайцаѓ вiдавочна чорныя днi.
  Аѓрора б'е без усялякага жалю. I яе босыя ножкi - гэта нешта больш, чым смяротнае. Гэта ѓвогуле багiня анiгiляцыi.
  I ѓ ёй тысяча чарцей.
  Святлана малоцiць кiтайцаѓ з вялiкiм азартам, i вiскоча:
  - Будучыня, гэта ѓ тым,
  Каб нам не быць катом!
  I яе голыя ножкi зноѓ нешта кiнуць, i непрыяцеляѓ разарвуць.
  Баявая дзяѓчынка - вышэйшы пiлатаж у ёй!
  Ачысцiѓшы горад ад кiтайцаѓ, шасцёрка перадыхнула. Адразу ж завалiлi кабана, i засмажылi яго цэлым.
  Разрэзалi на часткi i сталi есцi.
  Наташа заѓважыла:
  - Вось у Вальтару Скота рыцары шмат з'ядалi за раз!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ хiхiкнуѓ i нагадаѓ:
  - У Дзюма таксама! Вось як Портас з'ядаѓ цэлага барана!
  Наташка засмяялася:
  - Барана? А чаму б не кабана?
  Воѓчык-Паѓлiк праспяваѓ у адказ:
  Усё твая праклятая радня,
  Мой дзядзька, што дастаѓся кабану...
  Калi быѓ жывы - папярэджваѓ мяне -
  Нельга з людаедаѓ браць жонку!
  Маргарыта пацвердзiла:
  - Гэта дзiкая песня! А жадаецца чагосьцi больш душэѓнага!
  Воѓчык-Паѓлiк заѓважыѓ:
  - Душэѓнае? Гэта добра!
  I хлапчук нешта праспяваѓ...
  Але Аѓрора яго перабiла i заѓважыла:
  - Трэба не спяваць, а дзейнiчаць.
  I дзяѓчынка дастала з-за пояса айфон. Воѓчык-Паѓлiк усмiхнуѓся, Наташа перадала яму свой i прапанавала:
  - Згуляй з рудай у танкi!
  Аѓрора пагадзiлася:
  - Люблю гэтую гульню!
  I дзяѓчына-багатыр стала набiраць параметры.
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ узяѓся за танкавы парк.
  Аѓрора папярэдзiла:
  - Адзiн танк на адзiн! Паспрабуй двубой!
  Хлапчук пагадзiѓся:
  - Гэта ѓ самы раз!
  Воѓчык-Паѓлiк абраѓ самы круты савецкi танк саракавых гадоѓ - IС-7. Выдатная машына, так i не стала серыйнай. Усё ѓ яе ёсць i браня, i ѓзбраенне, i хуткасць. Сапраѓдная нiмба!
  У Аѓроры Е-75. Машына некалькi горш. I цяжэй, i менш хуткасць, запас ходу, крыху слабейшы i гармата. У IС-7 130 мiлiметраѓ супраць 128 у Е-75. Браня ѓ немца, мабыць патаѓсцей, але гэта кампенсуецца вялiкiм нахiлам у IС-7. I барты ѓ фрыца вышэй... Усё так, але...
  Аѓрора перакладае Е-75 на ѓзровень М... I машына паляпшаецца. I рухавiк больш магутны i сiлуэт куды нiжэй, i гармата стала даѓжэй ствалом. Ды зараз i браня патаѓсцела. Нямецкi танк усё ж важыць дзевяноста пяць тон, супраць шасцiдзесяцi васьмi ѓ савецкага. I пасля мадэрнiзацыi мае падобную кампанавальную схему i зараз будзе больш магутны.
  А IС-7 i так застаѓся без развiцця. Так у рэальнай гiсторыi яго нiхто не прагназаваѓ.
  Ну, што ж Воѓчык-Паѓлiк давай упрагайся.
  Хлапчук, зрэшты, не губляецца. Раз супернiк мадэрнiзаваѓся, то i дзяцюк нешта зробiць i выкарыстоѓвае пёравыя снарады. I будзе тады вельмi добры бой.
  IС-7 iдзе на зблiжэнне. Але ѓсё ж такi лепш у хадавых якасцях немца.
  Аѓрора страляе са сваёй больш даѓгаствольнай гарматы. Але патрапiць усё роѓна не можа.
  А хлапчук-тэрмiнатар зблiжаецца i накручвае гусенiцы. Вiдаць хлапчук цалкам упэѓнены сабе.
  Аѓрора пасля чарговага стрэлу, вывела мараль:
  - Мыш здольная загрызцi слана!
  I бiтва працягнулася, Воѓчык-Павел уваткнуѓ снарад 130-мiлiметровай гарматы ѓ стык корпуса i выйграѓ. Нягледзячы на ѓсе хiтрыкi.
  Але ѓвогуле ѓ танках саракавых гадоѓ ёсць розныя машыны. Вельмi грозная праектная - "Каралеѓскi Леѓ". Вага сто тон, гармата 210-мiлiметраѓ калiбр, лабавая браня мiлiметраѓ 300 пад нахiлам, бартоѓ 200-мiлiметраѓ, а рухавiк 1800-конскiх сiл.
  Вось гэта машына нават IС-7 можа прабiць толькi ѓ борт i зблiзку. I гэта рэальна грандыёзна!
  Аѓрора праспявала з аскалам зубоѓ:
  - Вось гэта арляня, ляцiць вышэй за сонца!
  I замоѓкла...
  Пасля яды шасцёрка рушыла далей па кiтайскiх гарадах. Пакуль трэба дабiцца заключэння мiру i адбiць у маньчжураѓ жаданне нападаць.
  Дзяѓчаты i хлопчык атакавалi кiтайцаѓ i многiх зноѓ перабiлi мячамi i босымi пальцамi ног.
  Потым ваяѓнiцы, учынiлi стрэльбы з захопленых гармат. I масу забiлi кiтайцаѓ.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ заѓважыѓ:
  - Можа, лепш гуляць ад абароны? А то неяк брыдка атрымлiваецца?
  Аѓрора запярэчыла:
  - Ёсць паняцце прэвентыѓная вайна!
  Воѓчык-Паѓлiк нагадаѓ:
  - Вiктар Сувораѓ таксама спрабаваѓ даказаць, што вайна фашысцкай Германii супраць СССР была прэвентыѓная!
  Аѓрора выскалiлiся i рыкнула:
  - А хiба не так яно i ёсць?
  Воѓчык-Паѓлiк пакiваѓ галавой:
  - Сумнеѓна!
  Маргарыта нагадала:
  - Я чытала гэтую кнiгу. Яна на першы погляд выглядае пераканаѓча. Але калi капнуць глыбей...
  Аѓрора згодна кiѓнула:
  - СССР рыхтаваѓ наступальную вайну i гэта факт!
  Маргарыта адзначыла:
  - СССР i пасля вайны рыхтаваѓ наступальную вайну. Але наступ так i не пачаѓ!
  Воѓчык-Паѓлiк лагiчна заѓважыѓ:
  - Калi Сталiн i планаваѓ наступ, то ѓ пазнейшы перыяд, завяршыѓшы спачатку ѓкамплектаванне сваiх дывiзiй танкамi i iншай тэхнiкай. Ды i найноѓшая авiяцыя яшчэ толькi-толькi стала паступаць у часткi, яе нават лётчыкi не асвоiлi!
  Аѓрора таксама лагiчна запярэчыла:
  - Калi савецкае войска пераѓзбройвалася, то i нямецкая таксама не стаяла на месцы. Пакуль СССР штампаваѓ найноѓшыя самалёты, i фрыцы нарошчвалi выпуск найноѓшай тэхнiкi.
  Прамаруджванне перавага Сталiна не павялiчыла б. Хутчэй наадварот, фашысты, маючы патэнцыял Еѓропы, маглi б дагнаць Расiю ѓ колькасцi тэхнiкi пры лепшай якасцi!
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ усумнiѓся:
  - З чаго ты ѓзяла, што ѓ iх якасць была лепшая?
  Аѓрора шчыра адказала:
  - Але ж перамагалi ѓ сорак першым годзе! Калi бiлi, саступаючы лiкам, то пераѓзыходзiлi, мабыць, i тэхнiкай у якасцi!
  Хлапчук-генiй i былы мiльярдэр усумнiѓся:
  - Я так не думаю!
  Маргарыта заѓважыла:
  - Сорак першы год - гэта загадка. Чаму фармальна мацнейшае Чырвонае войска прайгравала бiтву за бiтвай. А потым стаѓшы фармальна, ды i фактычна слабейшымi - стала перамагаць?
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ адказаѓ:
  - Гэта вялiкая загадка другой сусветнай вайны!
  Наташа выказала здагадку:
  - Тут было ѓмяшанне вышэйшых сiл!
  Воѓчык-Паѓлiк кiѓнуѓ:
  - Нешта i сапраѓды было!
  Аѓгустына прабурчала:
  - Нашы iдалы пакрыты крывёй, нашы Багi - багi вайны!
  Зоя пагадзiлася:
  - Пакрыты крывёй i багi вайны!
  Пасля Воѓчык-Паѓлiк i Аѓрора сталi гуляць у стратэгiю другая сусветная вайна. Аѓрора за Гiтлера, Воѓчык-Паѓлiк за Сталiна.
  Тут ужо iшоѓ абмен рэальнымi ѓдарамi. Аѓрора выкарыстоѓвала код жулiка i маса танкаѓ серыi "Е", прарвалася да Масквы. Тога i Воѓчык-Паѓлiк ужыѓ код жулiка i IС-7 як дзяѓбуць па немцах. I сышлiся каса на камень. I маса трунаѓ. Няхай i вiртуальных.
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ гуляе са смакам, i яго войскi прарываюць нямецкую абарону. Ствараюць катлы. Аѓрора зноѓ пускае код жулiка. Iдзе вельмi дзiкi абмен хадамi.
  Хлапчук-генiй i былы мiльярдэр, праспяваѓ:
  - Дзесьцi на Каме - мы не ведаем самi,
  Дзесьцi на Каме - матухны ракi!
  Не дастаць рукамi, не дайсцi нагамi,
  Ну, а калi трэба рушым качаргамi!
  I савецкiя танкi грамяць фашыстаѓ. Страмчэй IС-7 нiчога няма. I можна смела бiцца з "Маѓсамi" i "Е"-100. Савецкi танк такiх монстраѓ не баiцца.
  Яны цяжэйшыя, але не значыць, што мацнейшыя.
  I Воѓчык-Павел надыходзiць, iмклiва перамяшчаецца з машынамi. I ѓ iм нiбы тысяча чарцей.
  Хлопчык-вундэркiнд i былы мiльярдэр спявае:
  - Будзем фрыцаѓ грамiць, чыкi-чыкi-чыкi-та!
  I вось чарговы бар'ер узялi савецкiя войскi. Яны нiбы генii баёѓ i боек!
  Аѓрора, зрэшты, таксама не простая. I дзейнiчае з агрэсiѓным нацiскам. Кiдае новыя i новыя i новыя сiлы пад колы Чырвонай армii.
  I рудая ваяѓнiца спявае:
  - Не спыняць мяне ворагi! Я заваю прастор сусвету!
  I ѓ бой iдуць новыя, i новыя палiцы.
  Воѓчык-Паѓлiк Уюнаѓ з радасцю праспяваѓ:
  Буяюць у шаленстве фрыцы,
  Рухаѓ наперад вораг палiцы...
  Але вар'ятаѓ арыйцаѓ -
  Рускiя сустрэнуць у штыкi!
  У скуру свiную ѓп'юцца,
  Будзе зрынуты вораг у прах -
  Рускiя люта б'юцца,
  Моц салдацкi кулак!
  I хлопчык ажыццяѓляе чарговы абыходны манеѓр, i бярэ войскi Аѓроры ѓ кольца.
  Ды дзяцюк шустры, слоѓ няма.
  Аѓрора булькнула:
  - Не, не буду я здавацца, а заѓсёды ѓмела бiцца!
  Воѓчык-Паѓлiк Вьюнаѓ пагадзiѓся:
  - Здавацца не будзем! Мы вас проста знiшчым!
  I вось савецкiя войскi зноѓ надыходзе. I ѓжо код жулiка фрыцам не дапамагае.
  Тады Аѓрора хiтра мяняе опцыю. I ѓ вайну на яе баку ѓступаюць Брытанiя i ЗША. Воiны гэтай армады ѓ бiтве панеслiся. I давай прасаваць непрыяцеля.
  Але савецкiя танкi IС-7 з яшчэ большай лёгкасцю знiшчаю "Шэрманы" i "Першынгi" ЗША, а таксама англiйскi танк "Чэрчыль".
  Самi пры гэтым не атрымлiваючы пашкоджанняѓ.
  Аѓрора прабурчала:
  - Ну, ты i чарцяня маленькае!
  I ѓзяла i засьпявала, скалячы зубкi;
  Па хрустальным люстэрку возера;
  На каньках, нiбы ластаѓка iмчуся!
  Я сэрца сваё не маразiла -
  Аддала табе слаѓная Русь!
  
  А вясною дрэвы зялёныя;
  I кiпiць жыццём юная крынiца!
  Там уцёкi растуць абноѓленыя,
  Там лiстоты смарагд шамацiць!
  
  Якiя прыгожыя вы воды глыбокiя;
  Адбiваецца Сонейка святло!
  Збожжа ѓ полi налiлiся сокамi,
  Iх у рубiны афарбаваѓ свiтанак!
  
  Быць нявiннай Арханёлы патрабуюць;
  Чысцiню ѓсiм да вяселля захоѓваць!
  I працаваць, ступнi сцiснуць у раз хлебныя,
  Прасцi з шоѓку найтанчэйшую нiтку!
  
  Але не тое я паклiканне адчуваю,
  У маiм, сэрца рава чарцей!
  Чым весцi жыццё такое, сумнае;
  На вайну лепш - там зло забi!
  
  Вось перад намi абшары заморскiя;
  Пад капытамi цукар пустыняѓ!
  Няма прахалоды, што нежыць пад хвоямi,
  То глядзi, што праглыне ѓпiр!
  
  На вайне я спазнала пакуты,
  Выносячы забiтых сваiх!
  А якiя бываюць рыданнi,
  Плач дзетак-сiротак босых!
  
  Але з iншага боку прыгоды,
  Шмат рызыкi, ты жыццём жывеш!
  А даруе ђсявышняе прабачэнне?
  Ды не патрэбен нам рай - дзе ты вош!
  
  Чалавек бо такое стварэнне -
  Што гiдзiцца яму цiхi спакой!
  Будуе потым сваiм светабудова,
  Насаджаючы парадак круты!
  
  А Айчына Вялiкая матухна;
  Ты Расiя Святая краiна!
  Нiбы аксамiт твае галькi, каменьчыкi,
  Па якiх бегла боса!
  
  Але прыйшоѓ час, сутнасць падступная,
  Падкралася з засады каханне!
  Спакусiлася , знайшла сябе хлопца я,
  Вось такая прадажная плоць!
  
  Будзь, вядома, ён адданы Айчыне:
  Не здарылася б подлай бяды!
  Але такi лёс чалавецтва,
  Што мы людзi, па сутнасцi жывёлы!
  
  Ён шпiён апынуѓся, бязлiтасны,
  Планы нашыя без гонару здаваѓ!
  Хоць гэта не дзiцячыя свавольствы,
  Калi вам супастат здраджваѓ!
  
  Атрымалiся справы нядобрыя,
  Вось дывiзiя наша ѓ катле!
  I злавiлi фашысты за косы,
  Вось стала я ѓ кабале!
  
  Дзень i ночы голая працую,
  Адгружаю i друз руду!
  I зiмою i летам я босая,
  А за тачкай трушком бягу!
  
  Плётка раздзiрае мяне i не мiлуе,
  I гвалт спазнала спаѓна!
  Ох, якiя мы сталi голь сiрыя,
  Скалiць зубы злыдзень Сатана!
  
  Нiколi вы нашчадкi раю,
  Не iдзiце краiну здраджваць!
  Не заменiце сэрца манетаю,
  Наша Радзiма; Бог, Сумленне, Мацi!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"