Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Сто РокIв В Аду Заради ВIчного Життя

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Мiльярдер Володимир В'юнов уклав угоду з майже всемогутнiм Богом-демiургом. Той подарує йому безсмертя, але натомiсть казковий багатiй має провести сто рокiв у тiлi дванадцятирiчного хлопчика в рiзних колонiях-малолiтках. Сто рокiв дитячої в'язницi, заради вiчностi, коли тебе навiть убити не можуть? Вiсiмдесятирiчний мiльярдер погодився, на це випробування, тепер на нього чекають моторошнi, цiкавi та вiдносно небезпечнi пригоди, втiм, без ризику померти, так його тiло тепер стало безсмертним.

  СТО РОКIВ В АДУ ЗАРАДИ ВIЧНОГО ЖИТТЯ
  АННОТАЦIЯ
  Мiльярдер Володимир В'юнов уклав угоду з майже всемогутнiм Богом-демiургом. Той подарує йому безсмертя, але натомiсть казковий багатiй має провести сто рокiв у тiлi дванадцятирiчного хлопчика в рiзних колонiях-малолiтках. Сто рокiв дитячої в'язницi, заради вiчностi, коли тебе навiть убити не можуть? Вiсiмдесятирiчний мiльярдер погодився, на це випробування, тепер на нього чекають моторошнi, цiкавi та вiдносно небезпечнi пригоди, втiм, без ризику померти, так його тiло тепер стало безсмертним.
  ПРОЛОГ
  Володимир В'юнов - вже дуже немолодий чоловiк, дуже боявся смертi. Його вже не тiшило, нi статки в багато мiльярдiв доларiв, нi молода дружина i кiлька юних коханок, нi розкiшнi палаци та яхти.
  Що тiльки в усьому цьому якщо тобi скоро стукне вiсiмдесят рокiв, i ти стаєш старим i старим дiдом.
  Володимир В'юнов за радянських часiв був полковником КДБ i вчасно встиг перебудуватися та перекинутися на бiк нової влади. Там вiн брав участь у приватизацiї i дуже досяг успiху в цьому. Став мiльярдером. I великою шишкою. Був i депутатом Держдуми, i сенатором, i губернатором.
  Хiба що президент побувати не вдалося.
  Але практично досяг. I став нарештi найбагатшою людиною в Росiї, i одним iз найбагатших у свiтi.
  Однак над часом Володимир В'юнов не має влади. Здоров'я похитнулося: вiк, вiк. I статки сто мiльярдiв доларiв, якщо не бiльше вже не в радiсть.
  Володимир, хотiв стати безсмертним. I вiддати був готовий за продовження життя хоч увесь стан.
  I кiлька пошукових експедицiй було послано у рiзнi мiсця, щоб знайти якийсь чудовий артефакт, щоб отримати найбiльший подарунок: вiчне життя.
  Володимир В'юнов навiть оголосив конкурс на це. Але з'явилися численнi шарлатани та екстрасенси, що обiцяли дати вiчну молодiсть.
  Але при цьому вели, зрозумiло, в обман.
  Але у колишнього полковника КДБ Володимира В'юнова дуже гостре чуття на шахраїв.
  Хоча всього не передбачиш...
  Принаймнi однi хлопчики, на вигляд рокiв дванадцяти повiдомив, що може зробити мiльярдера безсмертним.
  Володимир, зрозумiло, з дитиною не захотiв зустрiчатися. Це або шахрай або малолiтнiй шизофренiк.
  Але якого було здивування лiтнього олiгарха, коли вiн побачив цього бiлобрисого хлопця у себе в кабiнетi.
  Тим паче пацан, висiв у повiтрi, склавши одну свою босу ногу за другу.
  Володимир вигукнув:
  - Охорона!
  Хлопчик похитав головою, у нього була зачiска пiд напiвбокс, i розсмiявся:
  - Не варто їх турбувати! Вони сплять!
  Олiгарх-полковник жорстко запитав:
  - А ти хто такий?
  Хлопчик знизав плечима i вiдповiв:
  - Я... Можна сказати, що певною мiрою Бог!
  Володимир вихопив, що тремтять руками пiстолет, i проревiв:
  - Забирайся звiдси безумець!
  Хлопчик засмiявся, i клацнув пальчиками, босою, засмаглою нiжкою. Пiстолет зник, а самого олiгарха пiдняло у повiтря.
  Пацан ласкаво вимовив:
  - Ну можеш вважати мене представником надцивiлiзацiї, яка опанувала багато, дуже навiть багато таємниць свiтобудови, i яка може дати тобi те, що ти хочеш!
  Володимир, проживши майже вiсiмдесят рокiв, навчився контролювати свої емоцiї. Тим бiльше зрозумiло, що хлопчик має фантастичну силу.
  Може, це й справдi надцивiлiзацiя? Науцi iснування старших братiв з розуму не суперечить.
  I вiн ласкаво промовив:
  - Чого ти хочеш дитя!
  Хлопчик сердито вiдповiв:
  - Зовнiшнiсть оманлива! Я вперше побував на планетi Земля, коли ще будували пiрамiду Хеопса. Тож краще перейдемо на ви. Тим бiльше, вашi грошi для нас - пилюка!
  Володимир глянув униз. Вiн висiв у повiтрi, наче паперовий змiй. I охорона була безпорадною. Або це старече марення, або хлопчик дiйсно має диявольську силу.
  А жити хочеться. I омолодитися, розлучитися з старим тiлом - дуже велика мрiя.
  Хлопчик-демiург, вгадавши його думки, сказав:
  - Якщо хочеш повернути молодiсть та жити вiчно, то треба платити!
  У олiгарха-полковника вирвалося:
  - Я не пошкодую все свого статку!
  Пацан кивнув i прокрутившись у сальто, помiтив:
  - Ми може твiй стан i так забрати. Нi, людськi грошi нас не цiкавлять!
  Володимир прошипiв:
  - А що вам потрiбно вiд мене? Душа?
  Хлопчик-демiург знизав плечима:
  - Душа? Ну, це вже цiкавiша пропозицiя. Але якщо ти отримаєш вiчне тiло, то як ми заберемо твою душу, не порушивши слово про тiлесне безсмертя!
  Олiгарх-полковник запально мовив:
  - Я готовий вiдпрацювати тiлесне безсмертя, i вам правильно служити! Що хочете, все зроблю!
  Пацан кивнув, перекрутився ще раз i вiдповiв:
  - Ну добре... Якщо ти на все готовий, то... Нам, власне, вiд людей нiчого не потрiбно. Ми майже всемогутнi, i у нас практично все є. Але...
  Володимир напружився в очiкуваннi. Вiн дуже боявся, що бажане, i таке манливе безсмертя вiд нього спливе.
  Хлопчик-демiург продовжив:
  - Але нам всемогутнiм нудно, i ми любимо грати та розважатися. От i ти нас трохи розважиш.
  Володимир згiдно кивнув:
  - Я готовий на все!
  Пацан-демiург кивнув:
  - Це вiдмiнно! Ось перший рiвень гри, де приз безсмертя - ти протягом ста рокiв перебуватимеш у тiлi хлопчика рокiв дванадцяти. Згоден?
  Олiгарх-полковник кивнув:
  - Я згоден на це!
  Хлопчика з феноменальною силою продовжив:
  - I всi цi сто рокiв ти проведеш у дитячих колонiях для неповнолiтнiх злочинцiв! Чи згоден на це?
  Володимир трохи повагався. Але страх перед смертю був сильнiший, i вiн заявив:
  - Згоден i на це!
  Пацан-демiург кивнув:
  - Це вiдмiнно! Ти будеш у дитячих в'язницях усi сто рокiв у тiлi хлопчика рокiв дванадцяти. Тебе неможливо буде вбити, а так будеш майже як звичайнiсiнький хлопчик - цього вiку. Через сто рокiв вийдеш iз дитячої в'язницi, i пiдеш на другий рiвень гри та випробування!
  Олiгарх-полковник розчаровано промовив:
  - Значить, цими сто роками, мої випробування не закiнчуються?
  Хлопчик-феномен кивнув:
  - Звичайно ж нi! Надто легко безсмертя не дається! Ти сам сказав, що готовий на все. I тiльки моя воля визначить той момент, коли ми вирiшимо, чи ти вiдпрацював вiчне життя чи нi!? А отримавши свободу, ти зможеш безсмертя насолоджуватися всю вiчнiсть. Хiба це не варто випробувань?
  Володимир вiдповiдно кивнув своєю лисою головою:
  - Звичайно, варто! Я розумiю, що плата не може бути низькою та малою, за такий величезний подарунок!
  Пацан-демiург кивнув:
  - Якщо ти згоден, то залишається лише пiдпис поставити пiд договiр! I тодi ти одразу ж станеш хлопчиськом, безсмертним, здоровим та юним, зате в нашiй владi!
  Полковник-олiгарх кивнув:
  - Я це розумiю. А все ж таки питання можна?
  Хлопчик феномен кивнув:
  - Загалом не можна рабу ставити господарям питання. Але я знаю наперед i читаю твої думки. Тому вiдповiм навiть якщо ти не спитаєш!
  Володимир кивнув:
  - Зрозумiло!
  Пацан-демiург сказав, плавним голосом:
  - Тебе, звичайно, цiкавить, у якiй колонiї тобi доведеться пробути сто рокiв. Я вiдповiм, - у рiзних колонiях СРСР i Росiї, ти топтатимеш зону вiд 1926 по 2026 в численних в'язницях малолiтках.
  Полковник-олiгарх помiтив:
  - Але якщо там побачать, що не дорослiшаю, не росту, i вiчно дитина - це ж викличе пiдозри?
  Хлопчик-феномен розсмiявся:
  - Не хвилюйся! Ми зробимо так що нiхто тебе не запiдозрить. Будеш у рiзних дитячих в'язницях i пiзнаєш практично все. За сто рокiв тобi доведеться багато чого випробувати. Але не хвилюйся - убити тебе неможливо i це головне. I минули цi сто рокiв... Але ось у тебе в цьому життi вже вiсiмдесят рокiв минуло i що?
  Володимир погодився:
  - Пролетiли в одну мить!
  Пацан-демiург пiдтвердив:
  - Звiсно! Усi твої випробування рано чи пiзно закiнчаться! А вiчне, радiсне життя буде попереду. Чи страшнi цi сто рокiв дитячої колонiї, якщо натомiсть на тебе чекає велика нагорода?
  Володимир згiдно кивнув:
  - Нi! Зовсiм не страшнi! Я готовий!
  Хлопчик-феномен узяв лист босими пальчиками своїх дитячих, засмаглих нiжок i промуркотiв:
  - Постав пiдпис! I ти вже пiсля цього нiколи не помреш! Вiчнiсть буде назавжди!
  Олiгарх-полковник уточнив:
  - Вiчнiсть у юностi?
  Пацан-демiург пiдтвердив:
  - Та саме вiчнiсть у юностi! Ми дозволимо тобi пiдрости, щоб став юнаком, здатним кохатися з жiнками!
  Володимир витяг iз кишенi ручку. I рiшучим рухом поставив пiдпис.
  Пiсля сказав:
  - Заради щастя для людей!
  Хлопчик-феномен поправив:
  - Заради щастя для себе!
  Олiгарх подав хлопчику документ. Той пiдхопив його, знову застосувавши свою босу, спритну нiжку.
  Володимир не втримався вiд запитання:
  - А чому ви все-таки у тiлi хлопчика?
  Пацан-демiург жорстко завив:
  - Якщо хочеш щось запитати, треба казати так: великий господар дозвольте навернути!
  Олiгарх-полковник вклонився i запитав:
  - Великий господар дозвольте звернутися.
  Хлопчик-феномен кивнув:
  - Дозволяю та вiдповiдаю вiдразу ж! Тому що менi вже багато мiльйонiв рокiв. А тiло впливає на сприйняття свiтобудови. I якби я не сприймався б всесвiт по-дитячому, у мене вiд перевантаження просто б поїхав дах. А так зовнiшнiсть може бути будь-якою.
  Перед Володимиром Вьюновим постала гарна, велика, мускулиста дiвчина з рудим волоссям. Вона була в короткiй спiдницi, i її повнi груди були лише трохи прикритi тоненькою смужкою тканини.
  Дiвчина засмiялася i схопила олiгарха-полковника босими пальчиками нiжок за носа.
  Той завив:
  - Боляче!
  Дiвчина з усмiшкою вiдповiла:
  - Нiчого! Тепер ти зрозумiв, що я не простий хлопчик! I всi вистачи розмов! Гра почалася!
  Володимир В'юнов пiдхопив вихор i швидко, швидко закрутив. А потiм весь простiр охопив вогняний спалах.
  . РОЗДIЛ Љ1.
  Володимир В'юнов опинився в якомусь будинку. Пахло сiном та хлiбом. Це нагадало олiгарху-полковнику своє далеке дитинство, дитинство на селi, майже босоного. Хоча вже в тi часи, ходити босонiж дiти якось соромилися. Вважалося, що з бiднiстю вже покiнчено i непристойно особливо мiським хлопчикам, хизуватися голими п'ятами.
  Будинок виглядав дещо архаїчно. Особливо люстри зi свiчками. Але видно, що то не бiдна хата.
  Володимир вiдчув у своєму тiлi надзвичайну легкiсть. Серце перестало тупо нити, як i шлунок. Навпаки, бадьорiсть, свiжiсть та веселий настрiй.
  Володимир глянув на себе. I побачив тiло хлопця рокiв приблизно дванадцяти i звичайного для такого вiку зростання. Руки стали дитячими, гладкими з мiцними кiсточками. Одяг чистий, новий, на ногах були невеликi, дитячi чобiтки. Мабуть, вiн став хлопцем.
  Володимир пiдбiг до дзеркала i поглянув туди. На нього дивилося личко хлопчика, гарненького, зi свiтлим, досить довгим, але акуратно пiдстриженим волоссям.
  Хлопчик був схожий на самого Володимира часiв дитинства, але свiтлiше волоссям на головi, i був набагато красивiшим. Чимось вiн скидався на зоряного хлопчика.
  Володимир посмiхнувся, i помилувався своїми мiцними, бiлими зубками. Настрiй був веселим. Насправдi як ти почуваєшся добре, навiть чудово - i хочеться смiятися i скакати.
  З iншого боку, ти пам'ятаєш, що насправдi є дорослим мiльярдером, якому скоро вiсiмдесят рокiв.
  Тут у головi майнула тривожна думка: адже тебе чекає сто рокiв провести в дитячiй колонiї. А в цьому мало приємного. Правда зараз тобi справдi приємно.
  У вiсiмдесят рокiв кожен рух завдає борошна. А тут ти такий бадьорий та свiжий. I хочеться скакати.
  Володимир пiдстрибнув i навiть торкнувся рукою стелi. Пiсля чого приземлився. Показав дзеркалу мову i заспiвав:
  - Все-таки життя хороше,
  I проблем нi шиша!
  Володимир, чи точнiше тепер Вовка, вирiшив прогулятися вулицею. Хоча час уже пiзнiший. I, зважаючи на все, ще прохолодно.
  Хлопець пiдбiг до дверей i смикнув за ручку. Дверi не вiдчинялися.
  Несподiвано пролунав лагiдний голосок:
  - Павлушка вже пiзно! Лягай спати!
  Володимир озирнувся. Дверi вiдчинила жiнка рокiв тридцяти, досить симпатична i свiтловолоса. Вона була обличчям схожа на тут мордочку, що бачив Володимир у дзеркалi.
  Напевно, це мати - подумав колишнiй мiльярдер. I вiдчув у собi досаду, бо спати не хотiлося, а навпаки було бажання рухатись i скакати немов кiзочка.
  Володимир з досадою пробурчав:
  - Я не Павлуша! I вже дорослий!
  Жiнка кивнула:
  - Та ти вже дорослий Павле! I розумiєш, що тобi завтра до школи i треба прокинутися свiжим i виспав. А то будеш на уроках клювати носом!
  Володимир хотiв було заперечити, але почувся сильний стукiт у дверi i грубий голос:
  - Вiдчинiть! Мiлiцiя!
  Жiнка сплеснула руками i перевiряла:
  - Ось горе яке!
  Володимир згадав умовляння з хлопчиком-демiургом, вiдповiв:
  - Це, мабуть, за мною! Час вiдпрацьовувати свiй обов'язок!
  Стук став гучнiшим i почувся рев:
  - Вiдчиняйте та виламаємо дверi.
  Жiнка пiдбiгла i повернула клямку. У хату вломилося кiлька людей у сiрих шинелях.
  Володимир мимоволi подався. Вiн вiдчув цiлком природний страх мiльярдера перед мiлiцiєю.
  Вперед вийшов чоловiк iз петлицями комроти i проревiв:
  - Павлуша В'юнов тут є!
  Жiнка вiдступила i зблiдла вiдповiла:
  - Так це мiй син!
  Глава вiдповiв:
  - Вiн заарештований за звинуваченням у антирадянськiй дiяльностi та буде взятий пiд варту негайно!
  Жiнка про булькала:
  - Вiн зовсiм дитина, йому лише дванадцять!
  Офiцер кивнув:
  - Саме вiк для кримiнальної вiдповiдальностi! Ми його забираємо!
  Володимир чи Вовка здригнувся. Йому дуже хотiлося кинутися тiкати. Але вiн пам'ятав угоду з демiургом. На нього чекає в'язниця? Володимир, зрозумiло, не раз мiг у минулому життi загримiти за ґрати, але все обходилося. А зараз йому, певна рiч, було навiть цiкаво.
  До нього пiдiйшли для мiлiцiонера. I провели:
  - Руки!
  Вовка зiтхнувши, простягнув свої дитячi лапки. На них заклалися спецiальнi наручники для дiтей. У радянськi часи повно безпритульних. I їм зробили спецiальнi браслети. Вовка-Павлик вiдчув на дитячих зап'ястях холод металу. Мiлiцiонер штовхнув хлопчики в спину i прошипiв:
  - Iди шибеник, на тебе чекає небо в клiтинку i друзi в смужку.
  Хлопчик та колишнiй мiльярдер рушив разом iз мiлiцiонерами. Вони були несхожi на полiцейських Росiї двадцять першого столiття. У них форма чорна, а радянськiй мiлiцiї двадцятих рокiв бiла. Виникає асоцiацiя iз лiкарями. Але мiлiцiонер може бути i є лiкар, що лiкує вiд хвороби такий як злочиннiсть. Але в даному випадку, пам'ять пiдказує, що Павлик нi в чому не винен. Але ж на дворi 1926 рiк i часи жорсткого правлiння комунiстiв-бiльшовикiв, коли з дiтьми не церемонилися.
  Нехай навiть поки що панує НЕП.
  Павлушу посадили у вiз на конi. Зрозумiло, що бензин витрачати, щоб доставити пацана рокiв дванадцяти до в'язницi нiхто не буде. Вiз, втiм, спецiальний, для перевезення безпритульних. У нiй є спецiальний гачок для ланцюжка, i до нього приєднали кайданки. Тепер iз вiзка не пiдскочиш i не втечеш. Вiзник пiдхльоснув пару коней батогом. I вони пiдскакали. У 20-тi роки автомобiлi ще були розкiшшю. Нiчне, весняне повiтря України було свiжим та приємним. Пахло вже почала проростати травою.
  Тут весна настає ранiше, i приємно. Павлик-Вовка не зрозумiло, хто вiн насправдi, вiдчував енергiю юного, нехай навiть i дитячого тiла. I йому було весело. Незважаючи на те, що мiлiцiонери везли його до в'язницi. А радостi це обiцяло мало. Навiть у двадцять першому столiттi у СIЗО умови далеко не санаторськi, а тут двадцятi роки радянських часiв.
  Вовка-Павло звiв очi до неба. Нiч була така ясна i стiльки зiрок. У вiсiмдесят рокiв мiльярдер бачив уже неважливо, навiть у контактних лiнзах. А тут його зiр став таким напрочуд гострим, краще навiть, нiж у простої, молодої людини. I ти бачиш зараз навiть найдрiбнiшi зiрки. I їх разом десятки тисяч - що здорово.
  Вовка-Павлик милувався небом i вдихав трави. Вiн i не помiтив, як в'їхав вiз у мiсто. I ось вони зупинилися бiля високої огорожi.
  Це була мiська в'язниця, збудована ще за царських часiв.
  Вовку-Павлика вiдстебнули вiд воза, наказали встати i повели через ворота.
  Бiля входу мiлiцiонер пред'явив документи та повiдомив:
  - Ще одного малолiтнього вбивцю ведемо!
  Хлопчик провели всередину, його тягнув за собою мiлiцiонер. Потiм його вони по сходах видерлися в саму будiвлю. Тут були всюди ґрати та двернi отвори. Незважаючи на пiзню годину канцелярiя робота.
  Мiлiцiонер повiдомив:
  - Ось привели злочинця! Потрiбно дивитися, щоб не втiк!
  Вовка-Павлика вивели на свiт. Глава канцелярiї поставив черговi питання:
  - Iм'я, прiзвище, по батьковi, дата народження.
  Потiм iз незадоволенням помiтив, почувши дату 1 серпня 1914 року, це сказав Вовка по старiй пам'ятi Павлушi.
  - Йому ще нема дванадцяти! I живi батьки!
  Мiлiцiонер наказав:
  - Запиши на 1 квiтня 1914 року, якраз можна буде посадити як карного злочинця. Нам вiдпускати вбивць нi до чого!
  Той не став сперечатися. Павлика-Вовку ще кiлька разiв спитали на рахунок батькiв. I повели до кiмнати обшуку.
  Там хлопця зустрiли двi жiнки в бiлих халатах. Вони одягли досить грубi рукавички i бризнули спирту.
  Настав:
  - Роздягайся!
  Вовка-Павлик зiтхнув. Звичайна процедура у в'язницi - шмон. Без цього не обiйтись. Але все ж таки якось неприємно, коли шмонають дiтей i неприродно. Втiм, ще коли тебе звинувачують у вбивствi, а не просто у крадiжцi.
  Вовка зняли з себе светр, сорочку, штани, майку, чобiтки, шкарпетки i залишився лише в трусах. Жiнки уважно мацали весь одяг, перевiряли кожен шов та згин.
  Потiм старша сказала:
  - I труси знiмай!
  Вовка-Павлик знiяковiв:
  - Ви ж жiнки!
  Наглядачка в бiлому халатi гаркнула:
  -Я не жiнка, а мiлiцiонер, i виконую свiй обов'язок. А в трусах ти можеш сховати грошi чи малюку.
  Хлопчик неохоче зняв i труси. Тепер вiн був зовсiм голий перед незнайомими жiнками. Тi не виявляючи емоцiй обмацали i труси.
  Потiм почали оглядати й самого хлопчика. Жiнка засунула руки в шкiрянi рукавички в рот i Вовка вiдчув присмак спирту. Йому стало дуже гидко коли йому лiзли пальцi за щоки, переглянули небо, сунулися пiд корiнь язика. I мало не вирвало, коли дiйшло до самих гланд. Також йому оглянули i волосся, розчесавши їх спецiальним гребiнцем i вуха. Змусили пiдняти руки подивилися мiж пахвами.
  Потiм старша наказала:
  - Присiдай!
  Вовка-Павлик знiяковiв:
  - Навiщо?
  Наглядачка з усмiшкою вiдповiла:
  - Ти можеш що ховати у попцi. I якщо не хочеш, щоб туди лiзли пальцями, то присiдатимеш добровiльно. I витягни руки вперед.
  Павлик-Вовка, червонiючи вiд стилю, почав присiдати. Юне тiло рухалося легко.
  Вiн сiв так разiв з дванадцять.
  Наглядачка в бiлому халатi сказала:
  - Досить!
  Потiм вона пострiла мiж пальцями босих нiг i помiтила:
  - Ну, поки все!
  Так Павлик-Вовка пройшов через першу частину своєї тюремної освiти шмон. I його голого ввели до iншої кiмнати. Там уже був хлопчик. Майже ровесник Вовки-Павлика. Стрижений наголо, у шортах, у якiйсь рванiй майцi з номерком босоногий хлопець. Вiдразу зрозумiло, що такий самий ув'язнений. У руках вiн тримав ручну машинку для стрижки. Мабуть, хлопчик рокiв тринадцяти пiдробляв перукарем у в'язницi. Вiн усмiхався доволi привiтно. Вовка-Павлуша усмiхнувся у вiдповiдь i трохи повеселiшав. Вiн тепер малолiтнiй злочинець, i його, звичайно ж, зобов'язанi обрити наголо. Тим бiльше в камерах для безпритульних повно вошей.
  Вовка сiв у крiсло. Вiн бачив перед собою досить вгодовану i при цьому мускулистого пацана рокiв дванадцяти. Його обличчям було веселим, а свiтле волосся, довге i густе. Можна було по личку навiть прийняти Вовку за дiвчинку. Але ось пацан-в'язень почав стригти Вовку. Вiн просто ставив машинку i тиснув її руками i зрiзалося волосся. Було трохи боляче - машинка тупувата. Наглядачка в цей час вiдiйшла, хлопчик-перукар запитав:
  - За що тебе?
  Вовка-Павлик вiдповiв:
  - Нема за що, але шиють вбивство!
  Хлопчик зiтхнувши кивнув:
  - Це погано! За крадiжку тебе вiдправили б до мiсцевої колонiї Макеренка, а так можуть i до Сибiру. А там узимку холодно.
  Вовка-Павлик зiтхнув i вiдповiв:
  - Ну, така доля така! А ти легше рiж!
  Хлопчик-перукар вiдповiв:
  - Машинка тупа, раз на два тижнi всiх ув'язнених стрижуть наголо, не встигаємо заточувати. Машинки сточуються.
  I продовжив зрiзання. Свiтле волосся Вовки-Павлика падало, i здавалося з кожним пасмом йде частина особистостi хлопчика.
  Вовка-Павлик запитав:
  - А хлопцi тут якiсь?
  Хлопчик-перукар вiдповiв:
  - Рiзнi, але переважно шпана. Можуть побити пiд час прописки.
  Вовка-Павлик вiдповiв, скривившись:
  - Я готовий!
  Було досить прохолодно сидiти голенькому, i Вовка смикався щоб зiгрiтися. Цiкаво вони що тут усi хлопчаки ходять босонiж? Проте до лiта ще далеко - лише початок квiтня. Ось ще навiть не всi кучугури розтанули.
  Вовка-Павлик глянув на дзеркало. Його дитячий череп оголився. Став майже голим, i волосся бiле майже непомiтне. Лоб, правда, високий i красивий. Голова, навiть стрижена пiд нульовку, виглядає приємно, i вiн не схожий на карника. Просто злегка повненький хлопчик, з правильними рисами обличчя.
  Закiнчивши голити, хлопчик-в'язень обтер голову, шию i плечi Павлушi рушником i дав пораду:
  - Виклич на бiйку пахана камери, тодi житимеш добре, навiть якщо тебе поб'ють!
  Павлуша-Вовка кивнув...
  Його повели до iншого примiщення. Там iз Павлушi стали знiмати вiдбитки пальцiв. Валиком та чорною червоною змащували долонi, i кожен палець вiдтискали на бiлому паперi. Його придавлювала молоденька дiвчина. Але робила це досить брутально. Це не так боляче, як принизливо. Втiм, у кiно колишнiй мiльярдер таке бачив. А ось дивнiше було, коли запропонували зняти вiдбитки з пiдошви босих нiжок хлопчика. Цього в кiно бачити не доводилося. Хлопчик пiдняв ногу i дiвчина в бiлому халатi почала мазати її чорною фарбою.
  Вовка-Павлик запитав:
  - А навiщо це?
  Дiвчина з усмiшкою вiдповiла:
  - Ви безпритульники майже цiлий рiк бiгаєте босонiж, та й колонiї теж взуття з першого квiтня по листопад вилучається. Так що за вiдбитками вас i ловитимуть.
  I обережно вiдтиснула дитячу пiдошву на паперi. Потiм i другу.
  Пiсля чого витерла ступнi хлопчика ганчiркою зi спиртом. Потiм Вовку зважили та вимiряли рiст, а також розмах рук. Пiсля чого вже стриженого сфотографували у профiль, анфас, наполовину боком та ззаду. Спочатку тiльки голову потiм i на повний зрiст.
  Потiм двi дiвчини почали його оглядати та переписати прикмети. Вони записували це в папку чорнильними ручками.
  Вовка-Павлик здивовано спитав:
  - А ви що так усiх ретельно перевiряєте?
  Старша наглядачка гаркнула:
  - Ти вбивця! I до тебе особливий пiдхiд - малолiтнiй злочинець!
  Вовка-Павлик був уже бувавий старий. Iнакше йому було б дуже соромно стояти голеньким перед жiнками. Видно, що чоловiкiв багато вибила громадянська вiйна та їх не вистачає. Тому малолiтнiх злочинцiв приймають жiнки до СIЗО. I оглядають, i записують кожну родимку, опiк чи шрам. Щоправда, на тiлi Павлика-Вовки всi опiки та шрами зникли. Залишилися лише рiдкiснi маленькi родимки.
  Закiнчивши переписувати, Вовка-Павлика повели коридорами далi. Ось ванна кiмната. Там на хлопчика сипнули хлоркою, що дуже неприємно i роз'їдає очi, щипає шию плечi. А потiм полили холодною водою iз шланга. Бр... Зрозумiло, що тепла вода в дефiцитi. Але як це неприємно. Зате остаточно фарбу та волосся змило. I стало набагато чистiше тiло.
  Павлика-Вовку окатили ще раз, у разi з вiдра. I пiсля чого кинула наглядачка грубий рушник. Хлопчик швидко обтер.
  Було холодно та неприємно. Потiм його знову повели, цього разу до комори.
  Там видали дитячий одяг ув'язненого. Вовка-Павлик здивувався. Дали рванi, запранi шорти, теж рвану майку, що вилиняла. I це було все.
  Вовка з подихом про булькав:
  -У мене змерзли ноги, дайте хоч якесь взуття!
  Наглядачка суворо вiдповiла:
  - Не дозволяється. Вже квiтень i у вас лiтня форма одягу. Черевики вийдуть, коли буде мороз.
  Вовка-Павлик тяжко зiтхнув. Його вiдповiв до лави, i хлопчику довелося чекати на рiшення, в яку камеру його вiдправлять. Вiн так i сидiв напiвголий, стрижений наголо, з тремтячими вiд холоду i хвилювання голими, досить блiдими пiсля зими, ногами хлопця.
  Нарештi було розпорядження.
  - Його вiдправте до дитячого вiддiлення, до тринадцятої камери!
  Павлика-Вовку змусили пiдвестися i повели далi. Босi ноги зiйшли з дерев'яної пiдлоги i вiдчули холодний камiнь сходiв, забраних ґратами.
  Щаблi вже були стертi безлiч нiг, як босих дитячих, так i взутих дорослих.
  . РОЗДIЛ Љ 2.
  Павлик-Вовка подумав, що пiсля вiсiмдесяти рокiв життя вiн нарештi дiзнається, що таке справжня в'язниця. Тiльки не дуже приємно пахло у тюремному коридорi мiж камерами. Хлопця супроводжував корпусний мiлiцiонер, наказав закласти руки за спиною в кайданках. Лише пiд час введення в камеру Павлика-Вовка звiльнили.
  Пахло парашiв. Зрозумiло, що ще немає унiтазiв зi змивiв i юнi ув'язненi потребують прямо корито. На нарах лежали дiти. Вони пiдняли стриженi голiвки. Худенькi хлопчики, досить блiдi та хворого вигляду. Вони спали прямо на голих дошках та в одязi. Нi ковдр, нi матрацiв, нi подушок не було. Все босонiж i нiкого старше чотирнадцяти на вигляд.
  Параша трохи на вiдстанi вiд нар. Павлик-Вовка увiйшов i вимовив десь чутну фразу:
  - Мир вашому дому!
  З нар зiстрибнув хлопчик рокiв чотирнадцяти. Вiн не був таким худим i виглядав бiльш засмаглим i здоровим, нiж iншi хлопцi. Крiм того, у нього на ногах були капцi.
  Скрививши пику, промовив:
  - Ти хто!
  Вовка-Павлик вiдповiв спокiйно:
  - Я людина!
  Той ревiв:
  - Стаття!
  Вовка-Павлик спокiйно вiдповiв:
  - Менi шиють убивство, але я невинний!
  Хлопчисько-пахан одразу спробував ударити новачка куркулiв в обличчя.
  Вовка-Павлик, у якого реакцiя була швидкою, швидко ухилився.
  Пахан гаркнув:
  - Ти вбивця означає крутий!
  I спробував посунути лiктем. Вовка-Павлик служив в армiї i мав навички рукопашного бою. А його тiло, хоч i дитяче, але таке швидко. Удар колiном пiд дих застав юного пахана зненацька. Той вiд болю зiгнувся. I Вовка-Павлик як рушить, трохи пiдстрибнувши лiктем по потилицi. Малолiтнiй пахан впав, знепритомнiвши.
  Дитяча камера охнула. Потiм вишило ще двоє пацанiв, трохи худших i босоногих. Вовка стиснув кулаки. Тi через силу посмiхнулися i зарепетували:
  - Тепер ти наш новий дивиться! Будеш паханом!
  Вовка-Павлик вiдповiв:
  - Якщо треба, буду!
  Пацан стрижений наголо помiтив:
  - Можеш одягнути його тапочки, старший по камерi має право на взуття переможеного!
  Вовка скривився i вiдповiв:
  - Менi це в падлу!
  Хлопчаки хихикнули i погодилися:
  - Правильно!
  Один з них грубо зiрвав тапочки з лежачого бiля парашi непритомного старшого по камерi i начепив собi, на бруднi темнi.
  Iнший помiтив:
  - Твоє мiсце бiля вiкна!
  Параша i справдi смердiла, i куди краще опинитися в дальньому мiсцi камери бiля кватирки. Так, до речi, знаходився єдиний на всю камеру матрац.
  Вовка-Павлуша лiг. Вiн вiдчував собi реально вимотаним, особливо морально.
  Його права рука помiтила:
  - Вже пiзно! Потрiбно спати, бо вранцi поженуть на роботу!
  Вовка-Павлуша здивувався:
  -Тут Є робота?
  Пацан кивнув:
  - Так, але вона не тяжка. Шнури рiзати, щiтки збирати, або ящики збивати. Це краще, нiж у смердючiй камерi сидiти.
  Вовка-Павлуша погодився:
  - Мабуть, краще!
  Пацан додав:
  - I ще у нас навчання тут є. Навчають i в СIЗО, i в колонiї. Тож нудьгувати не доведеться.
  Павлик-Вовка зiтхнув. Йому, який має три вищi освiти, вчитися разом iз малолiтнiми злочинцями зовсiм не хотiлося. Це нудьга. Краще таки поспати. Хоч щось увi снi та побачиш гарне.
  Павлик-Вовка бачив щось божевiльне...
  Втiм, наприклад, хлопчик Вовка-Павлуша був зовсiм iншої думки. Хлопчик пiд'їхав на моторолерi до Львова. У цьому мiстi вже запанували бандерiвцi та прибули першi колони з натовської армiї. Свого роду вiдбувалося вiдвоювання колишнiх територiй.
  Пацан-розвiдник розумiв, що його юний вiк не дуже допоможе приспати пильнiсть мiсцевих полiцаїв. У Червонiй Армiї багато хлоп'ячих полкiв, i може вони куди бiльш стiйкi та вiдданi справi бiльшовизму, нiж меркантильнi та дорослi, що втратили романтичний настрiй.
  Справдi, коли ти хлопець грошi для тебе це щось майже абстрактне. А ось дорослi до них ставляться трепетно, часто навiть дорожче, нiж до життя, особливо чужого. Вовку-Павлушу ж захоплювала романтика - бажання побудувати свiт, у якому панувати меркантильнi iнтереси, пiдлiсть i насильство. Бажання добитися чогось бiльш iстотного, нiж просто бути найманим роботягом або жадiбним, м'ясоїдним кровососом. I хоча хлопчику-розвiднику всього одинадцять, а через мiсяць буде дванадцять рокiв, але вiн має здiбностi вундеркiнда. А його справжнє iм'я та прiзвище надто вже вiдомi, щоб називати їх вiдкрито.
  А так гарний вiдомий образ Вовки-Павлушi - вiн промовистий i незабутнiй. Отож, нехай i хлопчик побуде в ролi подiбного зразка.
  А взагалi людина зла iстота. Чомусь багато комдiв поспiшили капiтулювати при перших авiаударах з боку стерв'ятникiв НАТО або зрадити своїх отримав пачки доларiв. Але принаймнi тепер Червона Армiя зазнає великих втрат i вiдступає. У таких умовах найефективнiшi методи дає партизанська вiйна.
  Тiльки на Захiднiй Українi нелегко знайти мiсцевi сили, якi б змогли пiдтримати народнi iнтереси та бiльшовицьку iнтифаду. Але якщо пошукати, то знайдеться пiдпiлля. Адже за радянських часiв партизанили, у найздавалосяших у безнадiйних, для радянської влади районах.
  Вовка-Павлуша сховав пiд ялинкою мотороллер i натягнув на себе модний одяг та кросiвки. Босонiж у мiсто йти не можна - викличе пiдозри, тим бiльше на подвiр'ї ще березень i досить холодно. Хлопчаки з Червоної Армiї демонстративно зневажають взуття та намагаються ходити та бiгати босими стiльки, наскiльки взагалi вистачає здоров'я.
  Але загалом, коли температура плюсова, до без взуття за певної звички можна бiгати без обмежень. На снiгу, звiсно, важче, але загартований юних воїн кiлька годин цiлком здатний витримати.
  Вовка-Павлик був добре загартований, крiм того, його батько навчив секретним способам, що покращують кровообiг, коли ноги та iншi кiнцiвки практично не мерзнуть. Треба тiльки колоти у певнi точки голками, або приймати деякi трави. До речi, у середнi вiки багато хлопчикiв обходилися i без усяких хитрих штучок у суворi морози, i навiть не кашляли, бiгаючи напiвголими по заметах. I їхнi сизi вiд холоду п'яти не знали iншої пiдошви, крiм природної, поки не починала пробиватися борiдка.
  Вовка-Павлик, навiть подумав, можна було б i мотороллер прихопити, але... Машина була його власного збирання, а серiйного випуску. Могли виникнути непотрiбнi пiдозри - де взяв i навiщо. Крiм того, мотороллер i справдi особливий, i складний, i компактний, i може розганятися до двохсот тридцяти кiлометрiв на годину, i навiть пiдстрибувати. Нi, така машинка надто вже помiтна.
  Крiм того, хотiлося пройтися пiшки i послухати, про що думає народ.
  При всьому своєму романтизмi Вовка хлопчик дуже розумний, i йому цiкаво, чому такий живучий i принадний привид довгого долара.
  Невже немає iнших, цiкавiших цiнностей? Хоча людинi найбiльше радiсно тiшити своє єство i мамон.
  Пацан йшов, насвистуючи американський, бравий марш. Так жодних пiдозр. Будучи досить великим хлопчиком, Вовка-Павлик увi снi виглядав старшим за свої роки i мiг цiлком зiйти за тiнейджера з мiсцевої молодiжної прозахiдної органiзацiї.
  У нього навiть вiдповiдна пов'язка на рукавi красувалася головою змiї. Тобто змiєносець!
  Як вiн став так гарно виглядати! Стрижка пiд напiвбокс та свiтле волосся - можна замовляти себе на плакат - Гiтлер-югента!
  Ось попереду на розбитiй дорозi якась бабця кульгає. Володiє здоровенний рюкзачок, що, здається, ось-ось вiн її розчавить. Цiкаво, що це стара присобачила? Може на продаж у мiсто Львiв щось їстiвне тягне? Треба буде вiдвiдати та зробити розвiдку.
  Остання фраза вийшла такою абсурдною, що пацан мимоволi захихотiв i додав кроку. Ногам у модних кросiвках iз незвички жарко, i це неприємно. Хоча, звичайно, так вiн виглядає багатшим. А то, коли їхнiй загiн увiйшов у зовсiм не бiдну Словенiю на босоногий загiн шибеникiв, дивилися зi спiвчуттям та страхом. Наче вони божевiльнi або зовсiм зубожiлi. А хлопчаки карбували швидкий крок, тож хрумтiв кучугура. Скалилися, не звертаючи уваги, на червонi вiд кучугур п'яти i посинiлi пальцi. I дивлячись на їхнi жорсткi погляди i туго стислi кулаки, готовi розсмiятися, перекошували рота вiд страху i злякано вiдводили очi.
  Але ця бабка, схоже, зовсiм вибилася з сил. Вовка-Павлик скривився - ну чому вiк, так дико спотворює жiнок. Адже гарнi дiвчата, а лiтнi панi стають моторошними.
  Немов зморщена шкiра, або горби чи iнше - естетично. I куди у цьому випадку дивиться Бог? Що йому подобається подiбна несусвiтня потворнiсть? А як щодо почуття естетики?!
  Ну, гаразд, настане час, i вони i Богом розберуться, змусять його вiдповiсти за всi знущання з людства. А поки давай допоможемо старенькiй, вона ж не винна, що стала подiбною потворою!
  Вовка-Павлуша пiдскочив до бабки та ввiчливим тоном, українською мовою запитав:
  - Вам, я бачу, важко, може допомогти?
  Бабуся вiдсахнулася вiд хлопця i злобно прошипiла:
  - Та ти виродок не смiй роззявляти пащу! Думаєш, я не знаю, що ти замахнувся на зелень.
  Бабця почала розмахувати цiпком, а її переповнений рюкзак розкрився. Василь ще здалеку вловив сильний запах фарби, а тепер i зовсiм витрiщив очi. З мiсткого рюкзака стирчали невмiло пофарбованi в зелений колiр листки згаслої капусти. А якийсь iдiот пофарбував цю гнилицю. Плямами покрився i сам рюкзак, i злегка заляпало неприємну та крикливу бабку.
  Бабуся намагалася врiзати парубку по головi, але Василь легко ухилився i перехопив чергове замах.
  А баба як заволає на всю горлянку:
  - Ой, грабують! Лиходiй зелень урвати норовить! Ех, захищай мою капусту!
  Вовка-Павлушка iронiчно зауважив:
  - От так завжди! - I пацан-розвiдник заспiвав. - Хто людям допомагає, той марнує час! Хорошими справами, прославитись не можна!
  А старенька й справдi скидалася на Шапокляк, тiльки була ще дивнiша й гидка, навiть iз горбом. Ось взяла свiй рюкзачок, притиснула його до грудей, та так що горбатий нiс влiз у пофарбовану капустяну зелень i як заволає, правда вже не дуже виразно:
  - Ой, ви бакс мої! Бакси ликовi! Захист вiд бандитiв, вiд жахливих москалiв!
  Вовка-Павлик раптом почув себе Штiрлiцем, який опинився на межi провалу. Хлопчик рефлекторно стиснувся i вказав пальцем на пов'язку зi змiїною головою i, артистично чергуючи українськi слова з англiйськими мовив:
  - Ми є органiзацiя, яка захищає людей похилого вiку в усьому свiтi! I це ми надаємо їм допомогу, будуємо будинки, i даємо бiлий хлiб iз шоколадною олiєю!
  Баба трохи заспокоїлася i пошепки запитала:
  - А ти бува не американець?
  Вовка-Павлик, розтягнувши губи в найсолодшiй посмiшцi, англiйською пiдтвердив:
  - Так, звичайно, сто вiдсоткiв! - I тут же бачачи, що бабця у найпоширенiшiй у свiтi мовi не в'яже нi лика, нi лика, додав українською. - Я є американський тiнейджер та бойскаут!
  Бабуся остаточно заспокоїлася i пiдiбравши тоном запитала:
  - I скiльки вил та Мерседесiв я зможу купити за свою зелень?
  Хлопчик-розвiдник, розумiючи, що з божевiльними краще не сперечатися, спокiйно вiдповiв:
  - Багато! Дуже багато!
  Але бабка попалася настирливою i продовжувала питати не по роках мускулистого та кмiтливого хлопчика:
  - А скiльки це багато!
  Вовка-Павлик серйозно вiдповiв:
  - Ну Мерседеси вони бувають рiзних модифiкацiй. Чим марка новiша i розкiшнiша, тим бiльше вона коштує, а значить i на неї треба i бiльше зеленi!
  Стара, важко дихаючи, поставила свою рюкзачок i простогнала, вказуючи на пофарбовану капусту:
  - Тут кiлограм шiстдесят не менше! Я боюся, що здохну, якщо таку кiлькiсть зеленi до мiста донесу!
  В овка-Павлик готовий був розсипатися в гучному смiху, але бачачи, наскiльки засмучене обличчя до неприємної баби, вiдповiв:
  - А навiщо вам нести! Знайти мотоциклiста i вас домчать до Львова з вiтерцем та комфортом!
  Згорблена бабуся важко зiтхнула, i друг важко розбiрливою скоромовкою затарахтiла:
  - Ох, ти мiй онучок... Запросила я Федора-тракториста, щоб вiн мене домчав. Так вiн iрод запитав, чого це я дура гнилий капусту в фарбу вимазала. Так я йому дурню i пояснюю - капуста та зелень найвищi цiнностi у свiтi! За зелень можна купити всi та Мерседеси та палаци!
  Вовка-Павлик, який, будучи талановитим шпигуном, умiв розумiти сенс i розбиратися в самому невиразному i недорiкуватому бурмотаннi догадливо пiдказав:
  - А тракторист пообiцяв вас безкоштовно доставити до дурницi!
  Стара, перекосивши обличчя, в злостi вiдмахнулась:
  - Майже так! Тiльки не безкоштовно, тримай кишеню ширше, а за лiтр браги! Ну, я його з дурнею послала!
  Хлопчик не витримав i голосно розреготався. Справдi вийшла смiття. Бабуся мабуть наслухалася, що зелень i капуста вищi цiнностi, але, не зрозумiвши гумору, сприйняла сленг занадто вже буквально. Ну, а оскiльки навеснi цей овоч встиг пожовтiти, то його заповзятлива баба пофарбувала зеленою фарбою.
  Якщо до цього додати, то пiсля публiчного спалювання у Львовi всiх грошових знакiв, що не встигли приховати у готiвцi утворився неабиякий дефiцит, то зрозумiло чому долар набув найвищої цiнностi.
  Бабуся тим часом продовжувала вiдвертати:
  - Ну, ранiше я б через Iнтернет таксi викликала б, але бiльшовики, щоб видавити павутиння Диявола всi телеграфнi стовпи повертали. I навiть простий телефон не бiбiкає! Ох, я нещасна, тут сиджу i лише чутками харчуюсь. Хотiла до Борисова сходити, то у нього коня на потреби червоної армiї забрали. У Орiха був такий класний i гарний Мерседес - так бiльшовики його кувалдами розплющили. Мовляв, надто розкiшна не пролетарська машина! Так ось вони антихристи все розвертали. Тому й довелося самiй волочити зелену капусту на базар!
  Вовка-Павлуша вважав за потрiбне перервати клопотання бабусi. Хоча така трапилася бабуся, по нiй жадiбно плаче з ґратами психлiкарня!
  - Адже у вас не натуральна зелень мадам...
  Бабуся одразу збулася:
  - Ну i що?
  Хлопчик-розвiдник, насилу стримуючи рогат, що виривається з грудей, пояснив:
  - А те, що... За фарбовану зелень вам можуть притягнути до кримiнальної вiдповiдальностi!
  Бабуся злякалася i стала лiлова обличчям, її худi ноги в якiйсь подобi лаптей стали заплiтатися, коли баба позадкувала назад. А посинiлi губи лепетали:
  - А за що? За що мене притягнуть до вiдповiдальностi?
  Вовка-Павлик логiчно вiдповiв:
  - Ви несете не натуральну капусту, а пов'яну. Значить, намагаєтеся всунути фальшиву, дешеву фарбу зелень! А це вже фальшивомонетство!
  I пацан-шпигун зробив собi страшнi очi.
  Бабуся заїкала i почала лепетати:
  - Та не треба мене до вiдповiдальностi. Фарба ще зовсiм свiжа та натуральна. Її онук привiз!
  Вовку-Павлика понесло, вiн почував себе справжнiм Остапом Бендером:
  - Так ми ще й онука, за допомогу у виготовленнi фальшивих купюр до вiдповiдальностi притягнемо. Буде вам сiмейна каталажка.
  Бабка зреагувала несподiвано, кинула рюкзак i дала швидше покрикуючи деру:
  - Це не моє! Це зовсiм моє! Це навiть не моє!
  Забруднений у фарбу рюкзак залишився валятися на дорозi. Пара хлопчикiв пiдлiткового вiку дивилася на виставу, широко вiдкривши роти. Вiд капусти несло не тiльки найдешевшою фарбою отруйно-зеленого кольору, але ще й гниллю. Так що збирати важке барахло, i ще скласти собi на спину не було жодного бажання.
  Тим бiльше втрачати час на бабусь, що вижили з розуму. Але дикий ригот мiсцевих тiнейджерiв не мiг не привернути увагу. Пацан було рокiв по чотирнадцять, i виявилися вищими за Вовка-Павлуша i набагато жирнiшi. Хоча, звичайно, добре навчений єдиноборствам колишнiй мiльярдер їх зовсiм не боявся. Хай тiльки сунуться!
  Але тi, схоже, були в захватi! Той, який товстiший прохрюкав:
  - Ну, ти її й вiдшив! Прямо як Коган!
  Вовка-Павлик у вiдповiдь пiдстрибнув i прокрутив у повiтрi вертушку. Пiсля чого приземлившись iз посмiшкою термiнатора, вiдповiв:
  - А хiба цей величезний реслер таке вмiє?
  Пiдлiтки посмiхнулися у вiдповiдь, гаркнув:
  - Не стрiмкий прикол! Давай потусуйся з нами!
  Вовку-Павлику стало цiкаво, просто потусуватись з однолiтками, обговорити з ними поточнi проблеми. Хоча з iншого боку вiн чинить не надто добре - малограмотну стареньку папугав, i зло не покарав!
  Добре було б намилити пику тому, хто пiдказав бабцi iдею цiєї солоденької капусти iз зеленою фарбою.
  В овка-Павлик, втiм, вiдчув до горбатої бабки бридливiсть i тому запропонував:
  - А що давайте як слiд, перекинемось! Буде дуже кiльова розминка!
  Хлопцi на мопедах попрямували з мiста. Вовка-Павлик сiв ззаду найтоншого пацана, i засвистiв чергову мелодiю. Настрiй, втiм, був мiнорним, i ти почуваєшся досконалим мерзотником.
  На входi до Львова натовцi вже розташували свiй блокпост та перевiряли документи. Утворилася невелика черга машин. Пацани вiдразу втратили весь понт, i товстун сумно помiтив:
  - Ось у нас iз собою документiв i немає. Вiдправлять у каталажку!
  Вовка-Павлуша задерикувато вимовив:
  - Тим краще! Я їм тодi влаштую майдан у тюремнiй камерi!
  Тодi пара малолiтнiх бандерiвцiв проревела:
  - Ми заллємо Москву кров'ю та дiйдемо до Уралу!
  Потiм повернули мопеди, мабуть у пошуках об'їзної колiї. Вовка-Павлуша вiдчував сильну спокусу добре побити малолiтнiх покидькiв, але поки що себе краще не виявляти. Думки пiшли в iншому напрямку.
  Ось дiйсно, вийшло так що США у другiй свiтовiй вiйнi стали на бiк СРСР, тим самим спровокувавши на вiйну проти себе та Японiю. А що було б за iншого розкладу сил?
  Якби Америка, що, напевно, для такої країни куди природнiше поєдналася б iз Гiтлером?
  У цьому випадку в першi мiсяцi вiйни навряд чи iсторiя вiдхилилася б вiд реальної. Ну, принаймнi значно. США швидше за все максимум допомагали б Третьому Рейху економiчно та бомбовими ударами. Звiсно, певнi проблеми мiг би створити вступ Японiї у вiйну Далекому Сходi. Тодi б радянськi дивiзiї виявилися б скутими у вiйнi з самураями i не змогли б взяти участь у оборонi Москви.
  Втiм, напевно, це не так страшно, як здається на перший погляд. Радянськi вiйська наприкiнцi жовтня зупинили настання нiмцiв, незважаючи на те, що вiйська з Далекого Сходу ще не пiдiйшли, а основнi сили потрапили в оточення i виявилися знищенi. Треба вiдзначити, що певний запас мiцностi у радянських вiйськ, i ймовiрно, вдалося б утримати столицю i в бiльш важких умовах. Хоча можливо, що сил для контрнаступу в цьому випадку у Червоної Армiї не вистачило б.
  Пацани, схоже, намацали вразливе мiсце, дорогу охороняло мiсцеве вiддiлення нацiоналiстiв. На сторожi стояли пiдлiтки трохи старшi за нових друзiв Володимира-Павла. Вони зустрiли їхнiй мопед вереском i криком.
  Той, що старший з козлячою борiдкою просипiв:
  - Що за тут малеча! Може битися приїхали?
  Вовка-Павлик злiсно випалив:
  - Ось уявiть собi так!
  Ватажок наказав:
  - У цьому випадку злазь з мопедика! Потрiбно вiдповiдати за базар!
  Хлопчик-шпигун спритно зiскочив i одразу ж став у стiйку. Василю здавалося, що тепер став втiленням Брюса Лi, в його дитячому, але не менш небезпечному варiантi!
  - Ну, давай виходь силою мiрятися!
  Ватажок, втiм, сам битися не став, а кивнув убiк:
  - Бiс розберися з ним!
  Перевернувшись у сальто, вискочив хлопчик у кiмоно. Теж мабуть боєць вихований по-спартанськи, босоногий у прохолодну погоду та швидкий. Трохи старший i вищий за Вовка-Павлуша, але теж ще дуже юний воїн, з чорним поясом.
  Хлопчик-шпигун трохи знiяковiв. Вiн думав, що доведеться мати справу з черговим мiшком, а так проти нього справжнiй професiонал, спритний, а не якась накачена гора тупих м'язiв.
  Вовка-Павлик по руху "бiса" зрозумiв, що це дуже сильний суперник i про всяк випадок скинув тi, що заважають вiдчувати поверхню землi кросiвки.
  Так вiн краще вловлюватиме кожен рух спритного ворога.
  Обидва хлопцi стали один навпроти одного i вклонилися. Iншi малолiтнi бандерiвцi оточили їх обручкою, залишивши вiльний майданчик для поєдинку.
  Бiй розпочався без сигналу, опонент Вовки-Павлика рiзко атакував свого опонента у корпус. Хлопчик-розвiдник поставив блок, i вiдчув не дуже силу удару. Навiть у набитiй кiсточцi закололо. Нi, це справдi чорний пояс i видатний боєць i слiд зiбрати всi сили, щоб його перемогти.
  Бiс перейшов у наступ, але колишнiй мiльярдер теж досить досвiдчений частково парирував, а частково вiдступав вiд супротивника, намагаючись не пропускати удари.
  Натовп бойовикiв навколо голосно кричав:
  - То його, так! Вбий бiлобрисого!
  - Вiн боягуз! Убий його!
  Вовка-Павлик вiдчув у вiдповiдь у собi лють i перейшов у контрнаступ. Кулак противника пройшовся побiжно по його правiй вилицi, але й колишнiй мiльярдер потрапив опонентовi в груди, змусивши скривитися i вiдступити.
  Удар пройшов на зустрiчному русi, на щитку грудей надрукувалися кiсточки пальцiв Вовки-Павлика.
  Бiс вперше подивився на свого супротивника з повагою i промимрив:
  - А ти зовсiм непоганий!
  Вовка-Павлик, поставивши динамiчний блок, вiдповiв:
  - I ще небезпечнiше, нiж ти думаєш!
  Бiс знову перейшов у наступ. Вiн намагався бiльше ударiв завдавати ногами, Вовка-Павлик кiлька разiв ставив своєю набитою гомiлка блоки i хихикав, намагаючись, замiсти супротивника. Але раптом пропустив з руки i вiдповiв.
  У обох хлопцiв у мiру перебiгу поєдинку додавали забiй, садна i шишок. Окремi удари проходили, як, до речi, i має бути у професiйному поєдинку. Але чаша терезiв, вагаючись, не могла схилитися в той чи iнший бiк.
  Колишнiй мiльярдер намагався взяти супротивника хитрiстю, але професiйний майстер зовсiм не вiдрiзнявся простотою i створював пастки самостiйно. А кожен новий випад - то проходив побiжно, то розцвiтав синцями на обличчi. Втiм, хлопчик-шпигун повертав iз вiдсотками отримане. I знову атакував! У вiдповiдь пропускаючи хворобливi тички.
  У обох пацанiв виявилися розбитi носи, i вони тяжко задихали. Поєдинок ставав все бiльш схожим на гладiаторську сутичку або бiй реслерiв. Все частiше i частiше хлопцi входили в захоплення i намагалися струсити один одного борцiвськими прийомами. Бiдалися головами, але жоден не поступався iншому. Ця жорстка дуель була конкуренцiєю рiвних та завзятих.
  Поступово стали втомлюватися не тiльки юнi бiйцi, але й натовп, що їх оточував. Рухи та удари ставали дедалi бiльш млявими. Ось демон з труднощами, важко дихаючи, пiдняв на плечi Вовки-Павлика i жбурнув його вниз. Але в самого хлопця-каратиста пiдкосилися ноги, i вiн упав, уткнувшись головою в мiцний прес пацана-шпигуна. Тут же Вовка-Павлик скористався промахом конкурента, i своїми ногами мiцно прихопив сильну шию "бiса" в "замок".
  Такий задушливий прийом, причому дуже ефективний. Противник у вiдповiдь спробував ущипнути Вовку-Павлика, або навiть здавити найчутливiше у чоловiка мiсце, але натиск на шийнi хребцi виявився таким сильним, що руки "бiса" автоматично обiйняли колiна пацана, що душить його.
  Колишнiй мiльярдер посилював тиск, пiдключаючи до нiг корпус та посилюючи шийний важiль. Той вiдчайдушно вiдбивався. Його симпатичне, хоч i вкрите синцями обличчя, почало наливатися вишневим кольором, а в очах дуже мутилося.
  Вовка-Павлик прошипiв:
  - Постукай долонею, що здаєшся!
  "Бiс" хотiв вiдповiсти нi, але зi здавленого горла почулося лише булькання. Схоже, що його капiтально стисло. Подiбний прийом взагалi мiг стати смертельним i, на вiйнi Вовку-Павлику доводилося вбивати дорослих i аж нiяк не дрiбних чоловiкiв. Так що даремно хлопчик-каратист уперся. Хоча колишньому мiльярдеру, а тепер безсмертному пацану, i шкода вбивати свого однолiтка, майже ровесника, але це все-таки ворог - бандерiвець. А ворогiв не шкодують!
  "Бiс" посинiв обличчям i затих. Вовка-Павлик послабив хватку. Його опонент був ще живий, але непритомний, ще трохи i навiть його тренованi хребцi зламалися. Вовка втiм, теж знемог i вiд сильної втоми був не в змозi пiднятися. Хлопчик - лежав i важко дихав, поклавши ногу на спину вiдключеного опонента. Бiй ще не закiнчився. Хоча правила поєдинку i не були застереженi заздалегiдь старший iз бандерiвцiв крикнув:
  - Давай фiксуй перемогу з фриколу реслiнгу!
  Вовка-Павлик зiбрався з силами i вiдчайдушним зусиллям штовхнув, збитими босими ногами супротивника. Той перекинувся лише наполовину. Довелося знову переводити подих i знову штовхати, щоб хлопчик-каратист нарештi лiг би на спину. Пiсля чого покладеш на груди ногу, i чекаєш, доки до вас неквапливо пiдiйде суддя. Або тiнейджер, вибравшись собi роль суддi. Тодi вiн вiзьме та зробить вiдлiк.
  Пацан iз козацьким чубом на головi, стукає повiльно та голосно. Василь вiдчуває нетерпiння. Чому в головi з'явилася асоцiацiя з голоском зозулi. Ну, от рука з нафарбованими нiгтями хлопця, що скидається на запорiзького козака, зависає в повiтрi, починає падати. I раптом i при третьому ударi хлопчик-каратист мляво смикнувся i скинув з грудей босу ногу Вовки-Павлика.
  По рядах пацанiв i юнакiв, що зiбралися, пройшовся рокiт. Виходило, що кумедне видовище продовжиться. Колишньому мiльярдеру почуття досади допомогло зiбратися, i вiн вiдчайдушно лягнув свого вiзавi мозолистою п'ятою в пiдборiддя.
  Той вiдкинувся i знову затих, лежачи на спинi. I пiднятися йому складно тепер. Вовка-Павло, теж вклавши удар, залишки сил i не мiг пiдiбратися до супротивника.
  Щось нагадало поєдинок Челубея та Пересвiту, коли обидва воїни: татарський та росiйський виявилися вбитими в результатi вiдчайдушного зiткнення списами.
  Правда, Пересвiт таки втримався в сiдлi, а Челубей вилетiв. Отже, росiйська рать цiною колосальних втрат здолала монголо-татар. А це дозволило позбутися жорсткого ярмо.
  Але зараз слiд було зiбратися i сконцентруватися, i проповзти цей метр. Через не можу i через дику втому.
  Взагалi колишньому мiльярдеру, нехай i грошима, який брав участь у найтяжчих боях на Донбасi ще з квiтня 2014 року не звикати до найжорстокiших фiзичних навантажень. I чого це вiн так розслабився та розкис? Нi, сказали ми фашистам, не потерпить наш народ, щоб росiйський хлiб запашний - називався словом брiд!
  Вовка-Павло надув собi груди i рiзко сiпнувся, пiдбираючись опоненту. Йому вдалося перевернутися i цього разу покласти свою долоню на подряпанi м'язи-щитки.
  Знову до них пiдiйшов аматорський розлив реферi. Вiн постояв якийсь час у нерiшучостi, а потiм знову почав дуже повiльно рахувати i якнайсильнiше ляскати бiля вуха юного воїна.
  Той на третiй бавовнi все-таки смикнувся i, утримання не було запитано. Але рука не скинулася, i реферi глянувши на отамана, знову взявся за вiдлiк.
  Але також ще повiльнiше, нiж ранiше. Хлопчик-каратист знову сiпнувся.
  Вовка-Павло спробував ткнути опонента кулакiв у скроню, але втомлена й ослабла рука лише зiсковзнула з спiтнiлої голови супротивника. Колишнiй мiльярдер опинився на животi i знову тяжко задихав. Потiм почав за допомогою рук пiднiматися.
  Отамана несподiвано втрутився у поєдинок, з видимiстю примирення промовивши:
  - Ну гаразд нiчия! - I простяг Вовку-Павлику свою широку долоню. - Ти показав себе сильним воїном, i заслуговуєш на гiдне мiсце в нашiй бандi!
  Вовка-Павло на це зi стомленим виглядом i, насилу тримаючись на ногах, вiдповiв:
  - Трохи потусуватись з вами, я особисто не проти, але... Надалi поживемо, побачимо!
  Вовка-Павло говорив обережно, бо почував себе нездатним на серйозний бiй. А вiдразу сказати нi - це ризик отримати неабияких лящiв.
  Хоча загалом колишнiй мiльярдер мiг вважати, що витримав iспит. Вiн бився зi справжнiм чорним поясом з карате i фактично перемiг. Так лишився на ногах, я його супротивник все ще лежить. Нехай навiть формально перемога не зафiксована утриманням. Але хто ще в його вiцi здатний на такий поєдинок.
  Вовка-Павло вiдчув бажання поїсти, i це ознака повернення сил. Пара дiвчат кинулася до "бiса" i вони почали розтирати посинiлий обличчя хлопчика-каратиста.
  Бiй, звичайно, видався на славу - i всi розходилися задоволенi. Вовку-Павлу пiднести склянку з якоюсь прозорою рiдиною. Хлопчик-шпигун настiльки втомився, що машини виплеснув залпом весь вмiст i лише коли осушив до краплi, раптом зрозумiв, що це горiлка.
  Двiстi п'ятдесят грамiв спиртного, для смертельно втомленої дитини, це дуже багато i хлопчик, не витримавши дози, завалився вже у справжнiй, глибокий алкогольний нокаут.
  Дiвчата в шкiряних куртках та з наколками пiдхопили його за руки та ноги та понесли собi в намет. А iншi бандерiвцi свистiли й улюкали.
  Колишнiй мiльярдер провалився у важкий i водночас дуже цiкавий сон.
  Взагалi, як часто буває, потрапляєш з вогню та в пламенi!
  . РОЗДIЛ Љ3.
  Хлопчик розбудив звук горна. Тепер їх чекав новий трудовий день.
  Пiсля ноги босi ноги Вовки-Павлика замерзли, було трохи боляче ними ворушити. У камерi тiсно. Двоє молодших хлопчикiв виносили парашу.
  Права рука пахана пояснила:
  - Вони це роблять черевики!
  Колишнiх пахан ледве прийшов до тями i був загальмований. Удар був сильний i припав точно в основу потилицi. Вiд такого непросто вiдiйти. Босоногий i в шортах вiн перетворився на звичайного, стриженого наголо хлопчика. Декiлька разiв хлопцi його лягали. Поки Вовка-Павич на них не крикнув, що, мовляв, мертвого лева, може лягти й осел, а тим бiльше оглушеного.
  Хлопчакам видали їжу. У дерев'яних мисках була баланда i до неї хлiб.
  Годували не дуже - ще бiдна країна. Щоправда, хлiба давали навiть бiльше, нiж дорослим.
  Хлопчаки стали їсти дерев'яними ложками. Прямо у камерi. Їм дали на їжу лише чотири хвилини, i треба поспiшати.
  А потiм вивели iз камери. Вовка-Павлик зрадiв. Тут було дитяче вiддiлення i нiкого старше за п'ятнадцять. Лише старшi по камерi мали капцi. А так все у казенних шортах та майках з номерками. Хлопчаки галасували i на них покрикували мiлiцiонери.
  Вовка-Павлик вiдчував неприємнi запахи немитих, молодих тiл. Голi п'яти були бруднi та чорнi. Тут крана в кожнiй камерi немає, як немає i унiтазу зi змивiв, там бiльше телевiзора та холодильника. I немає iнтернету. Тiльки пiвсотнi стрижених наголо, хлопчикiв у рваних шортах та майках, яким нема де помитися. Лише раз на тиждень їх омивають зi шланга холодною водою, а раз на два тижнi збривають машинкою їжачки волосся i стрижуть тупими ножицями нiгтi.
  Пацанiв будують та ведуть на роботу. Тут можна хоч трохи пройтися свiжим повiтрям, що приємно. У цьому кам'яному мiшку вже не топлять. Щоправда хлопцiв у камерi багато, i вони її зiгрiвають. А як розходишся, то й нормально.
  Робота, як попередили Павла-Вовку, буде годин на шiсть i не дуже iнтенсивна, а ще чотири години навчання. Плюс ще й прогулянка у тюремному дворику. Можна спарити потребу у загальному туалетi. Найгiрше як не дивно у вихiдний день. Вiн до речi у двадцятi роки не недiля, а один iз п'ять. Замiсть роботи та навчання сиди в камерi, i лише двi години прогулянки у тюремному дворi. I зрозумiло, сидячи в камерi заповнюється параша i смердить. Немає нiчого гiршого, нiж спати поряд з парашею.
  Так що Вовка-Павлик мiг оцiнити таку покупку, як можна спати бiля вiкна, коли тече свiже повiтря.
  А взагалi в'язницi, звичайно, тут не дуже. Камери переповненi, дерев'янi нари у два яруси. А можуть бути i в три що ще гiршi. Правда тiла молодi та дiти мiцно сплять, i майже не хропуть. Тим, хто старший у в'язницi ще гiрший.
  Вовка-Павлик подумав, що добре, що вiн сто рокiв має провести у дитячiй колонiї, а не на вросляку. I як просто серед хлопчикiв вибитися у пахани. Ось серед дорослих, просто побивши старшого по камерi, не дивишся. I за доброго пахана та iншi ув'язненi пiдпишуться. А тут вирубав майже ровесника, який, зрозумiло, у в'язницi їсть не дуже добре, i м'язи тренує тiльки на роботi i вже дивиться, або старший по камерi.
  Хлопчик права рука, пiдтвердив:
  - Передачi можна лише раз на мiсяць. Але тобi пiде чверть iз кожною, а решта ми дiлимо порiвну.
  Вовка-Павлик запитав:
  - А чому менi цiла чверть?
  Хлопчик помiчник пахана вiдповiв:
  - Поняття такi у нас! Втiм, тут бiльше половини взагалi жодних передач не одержують. Так що чверть не так багато.
  Вовка-Павлик запитав:
  - А на зону колись?
  Хлопчик знизав плечима:
  - Якщо ти вбивця, то будь-коли буде суд. А тих, хто просто босяк вiдправляють у колонiї за рiшенням комiсiї, як дрiбних злодюжок безстроково. А за вбивство термiн дадуть, але оскiльки ти дитину у вiсiмнадцять рокiв маєш випустити!
  Може когось iншого перспектива провести шiсть рокiв у дитячiй, трудовiй колонiї i засмутила б, але Вовку-Павлику мотати термiн сто рокiв!
  I на цьому тлi мимоволi навiть заздриш цим хлопчакам, яким тупотiти зону в гiршому випадку кiлька рокiв. I вони можуть потрапити до легендарної дитячої трудової колонiї Макеренка чи iменi Максима Горького. А мотати термiн в Українi, куди приємнiше, нiж Сибiру. Мало ймовiрно, що вiн на одному мiсцi мучить цi сто рокiв. Що пiшли з 2 квiтня 1926 року.
  Видно, доведеться пiзнати й сибiрськi морози. Або щось гiрше.
  Хлопчакiв завели до цеху. Там справдi була проста i взагалi не надто важка робота. Забивати в цвяхи ящики, рiзати шнури, збирати щiтки або згинати молотком заклепки. Простi, нехитрi операцiї, цiлком посильнi та доступнi дiтям.
  Понад шiсть годин не можна i за законом малолiткам працювати. Плюс ще й перекури. Нiби нiчого тут страшного.
  Але Вовку-Павлушу пiдвели у крутилцi разом iз трьома iншими хлопчиками. Старший мiлiцiонер суворо промовив:
  - А ви оскiльки завинили, качатимете насос. Заодно i м'язи виростуть i витривалiсть виробляється.
  Вовка-Павло запитав:
  - А мене те за що?
  Старший мiлiцiонер жорстко вiдповiв:
  - Ти побив старшого по камерi, i ти маєш важку статтю. Цього замало?
  Вовка-Павлик кивнув своєю стриженою наголо головою - заперечувати не було чого.
  Довелося упершись у камiння босими ногами штовхати жердину руками перед собою. А вiн iшов туго. Хлопчаки теж штовхали, упираючись своїми нiжками. Тут нiби навмисне пiд босi ноги дiтей хтось насипав гострi камiнцi.
  Видно, щоб було болючiше. Якщо хлопчакiв-безпритульникiв пiдошви вiд постiйного, майже цiлодобового ходiння босонiж будуть погрубiшими, то Павлик, у якому опинився Володимир колишнiй мiльярдер iз порiвняно заможної родини. I його ступнi особливо пiсля зими не такi грубi та досить боляче.
  Вовка-Павлик важко зiтхнув, але поки що зберiгав видимiсть покiрностi. Маховик розкрутився i йшов легше. Хлопчаки штовхали, важко дихаючи, але поступово втягуючись iз ритмом. Колишнiй мiльярдер згадав фiльм, де точно штовхали колесо раби. Це було дуже нелегко, особливо жiнкам.
  А був фiльм i з Арнольдом Шварценеггером у головнiй ролi, де вiн також штовхав колесо Конана. I це також було дуже цiкаво. Пiд кiнець Шварценеггер уже штовхав один колесо.
  Вовка-Павлик згадав, що вiн безсмертний. Та втоми вiн практично не вiдчуває. Тiльки босi пiдошви нiг, вiд гострого камiння палають. Але ж вони скоро звикнуть. Тож жити можна. Насправдi, це лише шiсть годин. А раби часом крутили млинових жорен годин шiстнадцять. I не були при цьому незлiченнi.
  Справдi, вже вся втома пройшла i вiдкрилося друге дихання, та й бiль у розбитих ступнях притупився, вже майже не вiдчувався. Чути подих хлопчикiв, запах спiтнiлих, юних тiл, якi давно не митi. Видно, що пацани злегка накульгують i їм по гострим камiнням боляче.
  Як трудяться iншi хлопчики особливо не видно. Вони за фанерою. I мiлiцiонер стоїть iз кийком i дивиться щоб хлопцi-в'язнi не вiдлинювали.
  Вовка-Павлик уже не вiдчував фiзичного дискомфорту, але в моральному планi йому було нудно.
  Тим бiльше, що мент кричав:
  - Не розмовляти, працюйте штрафники!
  Вовка-Павлик намагався уявити щось абстрактне, щоб розважитися вiд монотонної роботи. В нього бiзнесмена фантазiя непогана. За радянських часiв вiн навiть написав кiлька книжок та отримав високi гонорари. Що допомогло в тi часи, коли з'явилися кооперативи, i Горбачов дав свободу бiзнесу. Добре тодi стало.
  Ось припустимо така АI.
  Олександр Третiй не постраждав внаслiдок краху поїзда пiд Харковом i не отримав сильного забиття нирок. В результатi цей цар-богатир змiг пожити довше. I ось на престол поки що не зiйшов Микола Другий, а править Олександр Третiй.
  Йде будiвництво ТРАНСИБА, експансiя Росiї до Китаю, i насамперед до Манчжурiї та Кореї. I теж назрiває вiйна iз Японiєю. Але є й суттєва вiдмiннiсть. По-перше, Олександр Третiй бiльш вольовий i жорсткий цар, нiж Микола Другий i тому ТРАНСИБ побудували швидше, i в ньому не було дiрки на Байкалi. По-друге, в економiцi справи були кращими, нiж за Миколи Другого, i Балтiйську ескадру побудували на два роки ранiше. I крали набагато менше, нiж за м'якшого сина. I Олександр Третiй грошей Китаю не дав, i японська ескадра виявилася на шiсть великих кораблiв слабшою.
  Так що багато що змiнилося. I сам цар Олександр Третiй розумiв, що вiйна неминуча. Та й йому цього й хотiлося. Роки йдуть, цар старiє, а завоювання причому невеликi поки що лише в Середнiй Азiї. Добре мати прiзвисько Миротворець, але Великий краще. I Олександр Третiй наперед призначив адмiрала Макарова командувачами Тихоокеанської ескадри.
  I направив їй на зустрiч Балтiйську.
  Раптового нападу на росiйську ескадру в Порт-Артурi не вдалося. Навiть кiлька японських мiноносцiв було потоплено. I це було тому, що адмiрал Макаров був напоготовi.
  На морi Японiя не змогла здобути перевагу. Вiдбувся бiй Того та Макарова. Бiй був жорстокий. Обидвi ескадри не втратили кораблiв та розiйшлися. Крейсер "Варяг" не загинув, так його адмiрал Макаров вчасно разом iз канонеркою "Кореєць" повiв у Порт-Артур. Отже, все було добре з початку вiйни.
  Потiм Макаров пiдлаштував хитру пастку, i два японськi броненосцi потонули, i пошарпана ескадра Того вступила в нерiвний бiй. Вовка взяв участь у цьому бою як юнга.
  Хлопчик у безкозирцi i тупаючи босими нiжками металевою нагрiтою палубою пiдносив снаряди матросам. I росiйськi кораблi палили по вороговi.
  Працювали навiть дванадцятидюймовi знаряддя. Вовка пiдскакував нiби засмажений заєць.
  На лiнкорi , де хлопчик бився, було багато жiнок. Вони молоденькi, у матросках, i з босими нiжками закоченими по колiна. I пацан бореться з великим азартом.
  I ось видно, що росiйськi кораблi зосередилися на "Мiкасо". I стали потрапляти до нього бронебiйними снарядами. Особливо ефективними були удари дванадцяти та десяти дюймових знарядь. Японський флагман потрапив пiд удар одразу десяти росiйських кораблiв. Виникла паличка Натi. I це нищiвний удар.
  Хлопчик i колишнiй мiльярдер Вовка вiдчував, як розпалася сталева палуба та обпалює босi нiжки юнги. Але шибеник не звертав уваги, i продовжував курити.
  Вовка навiть заспiвав:
  Як жили ми, борючись,
  I смертi не боячись.
  Так i вiдтепер жити тобi i менi,
  I в зорянiй висотi, i гiрськiй тишi,
  У морськiй хвилi та лютому вогнi,
  I в лютому, i лютому вогнi!
  I дiвчата в тiльниках стрибають поруч. Було вже досить сонячно та спекотно. Деякi красунi тiльняшки спустили та оголили свої торси. I видно у дiвчат голi груди з червоними сосками. Ось це скажемо так - красунi.
  I вони красунi упруться голими п'ятами, i як iз дванадцятидюймової гармати лупнуть. I помчить снаряд i як врiже в японський флагман. I той загориться. I буде надзвичайно жорстоко. I падає щогла японського броненосця. А потiм влучний пострiл знiс половину труби. "Мiкасо", отримував пошкодження за пошкодженням. I його знаряддя перевертаються вiд розривiв.
  I ось дiвчата бiгом трясучися полуничними сосками грудей пiдтягли важкий снаряд в дванадцятидюймову гармату. I ось слiдує влучний пострiл. I "Мiкасо" нахиляється, черпає воду кормою та тоне.
  Дiвчата хором кричать:
  - Слава нашим гарматам!
  I тупають босими, витонченими нiжками.
  Ось це дiвки - просто красунi супер.
  Хлопчик Вовка, теж босими нiжками тупає i пищить:
  - У перемозi безсмертних iдей комунiзму,
  Ми бачимо майбутнє нашої країни.
  I червоному прапору нашої Вiтчизни,
  Ми будемо завжди беззавiтно вiрнi!
  Оце команда, i стiльки дiвчат. А японський флагманський корабель тоне. Адмiрал Макаров дуже агресивний та розумний флотоводець. Наразi вiн претендує на роль другого Ушакова. Хоча Японiя i особливо авторитетний противник.
  А ось Куропаткiн, мабуть, не дорости до рiвня Суворова. Мабуть, це реально не дано. Та й японська армiя на сушi досить слабка.
  Хлопчик Вовка знову наводить зброю, палить i кричить:
  Слався Батькiвщина, наша вiльна,
  Дружби народiв опора на вiк,
  Сила законна, воля народна,
  Адже за єднiсть проста людина!
  I знову голi, круглi п'ятки дитини шльопнуть по металi. Ось це справдi круто.
  Пiсля того, як флагманський броненосець був виведений з ладу, японцi остаточно змiшалися. I їхнi кораблi вийшли iз гри. Що стало надзвичайно стрiмко. I тут уже не встояти. I дiвчата стали мелькати голими нiжками куди енергiйнiше.
  Прекрасна пiдлога взагалi не любить носити взуття. У цьому суттєва вiдмiннiсть жiнок вiд чоловiкiв. Вони вважають за краще бiгати босими. I це їхнiй особливий шарм.
  Вовка навiть заспiвав:
  - Босонiж, тiльки босонiж,
  Пiд липневий грiм,
  I пiд шум прибою.
  Босонiж, тiльки босонiж,
  З дiвчиною босою,
  Танцювати з коханням!
  Хоча у хлопчика i не все вийшло складно. Зате вiд щирого серця.
  А вiйна все йде i йде з великою iнтенсивнiстю i здатна довести до загибелi.
  Але японський флот несе все бiльшої шкоди. Ось ще один броненосець тоне.
  Росiйськi снаряди бронебiйнi, та й точнiсть стрiльби ними вища, нiж у фугасних. Тож Японiї на море дiстається.
  Тонуть i крейсера ... Дiвчата навели гармату, i зловили в прицiл японський мiноносець, i як лупнуть по ньому, дуже влучно.
  Ось такi вони бойовi та крутi войовницi.
  Хлопчик Вовка взяв i заспiвав, скелячи зубки:
  Динi, кавуни, пшеничнi булки,
  Щедрий, заможний край.
  А на престолi сидить у Петербурзi
  Батюшка-цар Микола!
  I дiвчата раптом як кричать:
  - Ти чого несеш! Цар зараз Олександре! Тебе випоре!
  Бiй триває вже японцi вiдчайдушно намагаються пiти.
  I в результатi самураї втратили ще дюжину , iншу кораблiв i практичнi всi броненосцi та бронебiйнi крейсери. Пiсля чого iнiцiатива на морi повнiстю перейшла до Росiї.
  Але хлопчика Вовка вирiшили покарати за дурнi пiснi. Мовляв на престолi вже немолодий, але дуже мiцний цар Олександр Третiй, i так спiвати означає фактично бажати смертi царевi. Тим паче спадкоємець Цесаревич саме Микола.
  Який ще невiдомо, чи доживе до свого сходження на престол.
  Екiпаж броненосце майже повнiстю складається iз жiнок. I хлопчика Вовку за цю пiсню поруть перед усiм строєм.
  I що найгiрше, вiд чого соромно - зовсiм голенького. I це зрозумiло не може тiшити. Навпаки...
  З Вовки зiрвали матроська, штани та труси. Залишили зовсiм голого. Наказали скласти ззаду руки i повели на розправу. Хлопчика супроводжували двi сильнi, високi жiнки. А на ешафотi вже чекав кат. То була жiнка, справжнiй богатир. Зростання за два метри, м'язи наче канати пiд шкiрою. Груди як два вiдра, а соски наче помiдори. Ось це жiнка, та ще й з голим, засмаглим торсом. Її можна було б назвати красивою, але надто вже широкi у неї плечi, а ноги та стегна як ломового коня. Вона важить добрих кiлограм двiстi, i її руки товстiшi, нiж ноги у дорослого, великого чоловiка.
  Ось така вона жiнка кат. Торс оголений, вона в одних лише трусах, зате на великому обличчi велика маска. Крiм того жiнка-катувальник ще й чоботи важкi, розмiру велетня вiн начепив.
  А ось видно ступа i в нiй вимоченi лозини, для шмагання. Вовка мимоволi здригнувся. Його дитяча мордочка залилася фарбою вiд сорому, воно зовсiм голеньке перед сотнями жiнок. I його реально поруть. I це так стрiмко та погано, та ще й боляче.
  Ця жiнка-кат має iм'я Олiмпiада. Вона така сильна, що сама повертає дванадцятидюймову гармату. Адже Вовка з нею дружив, а тепер вона його пороть.
  Босi нiжки хлопчика ступають по металi, палуби. Вiн нахилив голову i хотiв прикрити руками сором. Але жiнки, що йшли за ним ззаду, схопили за руки i розвели.
  Вовка в досадi заскрипiв зубами. Це справдi паскудно. I ти ось так немов публiчна дiвка голий i босий. Хоча Вовка зазвичай на кораблях постiйно без взуття, навiть узимку. Хоча зими у Порт-Артурi досить суворi.
  А ось голому, перед жiнками - це надзвичайно стрiмко та паскудно.
  Ось хлопчик-юнга пiдiймається сходами на ешафот.
  Жiнка-кат Олiмпiада тупає чоботями i реве:
  - Лягай на плаху!
  Поруч нею двi дiвчини-помiчницi. Вони теж з оголеними торсами, але в чобiтках, масках, трусиках i на руках рукавички.
  Коли Вовка лiг, дiвчата-помiчницi закрiпили на його руках та ногах петлi.
  Потiм затягли зап'ястя та кiсточки хлопчика. I зробили це мiцнiше.
  Вовка тяжко зiтхнув. Ще одна дiвчина у вiйськовiй офiцерськiй, параднiй формi розгорнула пергамент i почала читати звинувачення.
  Вовку ставилося у провину побажання смертi чинному царевi, i недоречне виконання пiсень.
  Вирок - двiстi ударiв батогом i сто ударiв палицею по п'ятах.
  Олiмпiада кивнула.
  Вовка здригнувся, i закусив губу. Тут головне не зганьбиться i не кричати, а тим бiльше не заплакати.
  Олiмпiадi подали батiг. Вона взяла його у свої сильнi руки. Мiцно змахнула i обрушила удар на спину Вовки. Вона била так сильно, що шкiра вiдразу ж лопнула. Вовка ледве стримав крик. Його дихання стало важким.
  Жiнка-кат ударила батогом знову, та так що лопнула знову шкiра.
  Вовка мовчав, стиснувши зуби. Потiм Олiмпiада взяла в руки цiпок. I обрушила удар на босi, круглi п'яти хлопчаки.
  Бiль пронизав Вовку вiд пiдошв до потилицi, i вiн сiпнувся. Проте титанiчним зусиллям стримався крик.
  Потiм Олiмпiада знову врiзала хлопця по спинi. I знову батiг буквально перетнув шкiру навпiл.
  Вовка мовчить i сiпається. Новий удар батогом трохи нижче i по сiдницях. I знову лопається шкiра. I потiм жiнка кат знову бере в руку палицю.
  I б'є хлопчика по босих, дитячих п'ятах. Той перекошується вiд болю.
  I знову Олiмпiада за батiг, i по спинi. I знову лопається шкiра, стiкає кров. I пiсля двох ударiв по спинi, б'є по п'ятах.
  Яких титанiчних зусиль варто було хлопцевi стримати дикi крики, що виривалися з-за рота. Навiть кров виступила через губи. I Вовка судорожно ковтав.
  Олiмпiада ж чергувала удари i як їх ще багато. Ось пiсля чергового удару, голова у хлопця хитнулася i впала. Вiн вiдключився вiд больового шоку.
  Але наперед стоїть цебро з крижаною водою. I помiчниця ката виливає його на хлопця. Свiтле волосся Вовки струшується. I вiн приходить до тями
  Разом iз свiдомiстю повертається i бiль. I знову Олiмпiада б'є i по спинi, i по сiдницях, а палиця обрушує на посинiлi та опухлi ступнi хлопчика.
  Покарання суворе. Але це все ж таки краще, нiж отримати десять рокiв каторги в Сибiру. А так якщо не помре пацан пiд тортурами, то ще повоює.
  Вовка знову втрачає свiдомiсть, i знову його ведуть вiдром води.
  Хлопчик стримує крики. Намагається думати про щось iнше. Ось, наприклад, принцесу продають на аукцiонi рабинь. I з неї акуратно знiмають покривало за покривалом. I оголюють спочатку голову з чудовим свiтло-жовтим волоссям, навiщо плечi, i груди. А пiд кiнець стегна.
  I горда августiйша особа зовсiм гола перед сотнями чоловiкiв. Пiд кiнець з неї знiмають бiля черевичка, залишивши у чому мати народила. I за оголену до нитки дiвчинку дають цiлий великий мiшок золота.
  I Вовцi навiть стало смiшно, i вiн усмiхнувся через силу.
  А Олiмпiада його потер i б'є цiпками по босих п'ятах нiжок. I робить це з величезним ентузiазмом. I її палиця так дубасить, голу, закривавлену, розпухлу пiдошву дитини.
  Але Вовка все одно не кричить i не виє. Її спина та сiдницi повнiстю розполосованi, i бiль притупився. А босi пiдошви зовсiм вiдбитi. Але Вовка цей хлопчик не боягуз, i всi тримає удари.
  Олiмпiада жiнка-кат навiть спiтнiла, i її бронзова вiд засмаги шкiра блищить наче змащена олiєю. Отака вона дiвчина-богатир. Їй хочеться, щоб хлопчик застогнав вiд болю, i заволав. Але хлопчик Вовка, запоротий майже до самої смертi, мов титан.
  Жiнка-кат знову вдарила i так пiдкрутила батiг, що удар припав по мошонцi.
  Вовка тоненько скрикнув i знову знепритомнiв. На нього вилили вiдро води, але хлопчик не приходив до тями. Дiвчина-помiчниця ката помацала хлопцевi пульс i запитала:
  - Чи багато ще залишилося?
  Олiмпiада впевнено вiдповiла:
  - Двадцять батогом i десять по п'ятах!
  Жiнка-офiцер заявила:
  - Дайте йому вiдпочити, потiм випоремо ще раз!
  Вовку вiдв'язали вiд лави. I понесли на ношах у корабельний лазарет. Хлопчик був по-звiрячому побитий. Але юний, здоровий органiзм брав своє, i на собацi все загоїлося. Навiть шрами майже непомiтнi на спинi, боках та сiдницi залишилися, i здерта шкiра знову загорiла.
  Його ще раз вiдшмагали i врiзали по п'ятах. Але вже без присутностi жiнок.
  Та й Олiмпiада била в пiвсили, i Вовка кульгаючи на вiдбитих п'ятах зумiв пiти на своїх двох.
  А через день вiн уже пiдскакував i смiявся - дитина що вiзьмеш, не сумує i швидко забуває бiль.
  I на сушi японцi були розбитi. А згодом пiдiйшла ще й Балтiйська ескадра.
  Японiя попросила у Росiї свiту. Умови виявилися тяжкими. Японiя змушена була вiддати царськiй Росiї всю Курильську гряду та острiв Тайвань. I заплатити ще один мiльярд контрибуцiї золотом i вiддати всi свої вцiлiлi вiйськовi кораблi.
  Росiя змiцнилася в Маньчжурiї та Кореї. Так Олександр Третiй вiдносно малою кров'ю провiв переможну вiйну та змiцнив свiй авторитет. Котрий i так був високий. У царськiй Росiї розвивалася медицина, зростала кiлькiсть шкiл, смертнiсть знижувалася, а народжуванiсть залишалася високою. Зрозумiло, були проблеми з тим, що земельнi надiли дрiбнiшали.
  Столипiн провiв реформу i став заселяти Сибiр. Промисловiсть у Росiї теж пiднiмалася. Країна готувалася до свiтової вiйни. Олександр Третiй все ж таки вирiшив, що безпечнiший для Росiї союз iз Францiєю та Британiєю. Так нiмцi та австрiйцi пiсля перемоги на Заходi могли повернути на Росiю. Монголiя та Маньчжурiя стали Жовторосiєю, i добровiльно в результатi референдуму увiйшли до складу Росiї. Так само, як i Корея.
  Населення царської Росiї стало ще бiльше, нiж була у реальнiй iсторiї.
  А чисельнiсть армiї мирного часу три мiльйони солдатiв i тисяча полкiв. У Нiмеччинi армiя мирного часу всього шiстсот тисяч. Рiзниця у п'ять разiв! Зрозумiло, за таких умов починати вiйну - це самогубно. У царськiй Росiї з'явилися i танки, насамперед гусеничний "Мiсяць", який був i легкий i, швидкiсний у сорок кiлометрiв на годину. I бомбардувальники iз чотирма двигунами. Особливо "Iлля Муромець" несе двi тонни бомб, i вiсiм кулеметiв.
  Велика була силою i кiннота царської iмперiї. У цiлому нинi до Першої свiтової вiйни царська Росiя цiлком готова. I артилерiї у неї вистачало й економiка на великому пiднесеннi навiть через вiдсутнiсть революцiї.
  Тут, певна рiч, нiмцi задумалися, а чи варто проти царської Росiї i починати?
  Тим бiльше вже двадцяте столiття i тут якось нецивiлiзовано вступати у вiйну.
  . РОЗДIЛ Љ4.
  Вовка-Павлик перестав крутити колесо. Хлопчакiв уже вивели, i штрафники звiльнилися вiд роботи останнiми.
  Вовка-Павлик оцiнив безсмертним тiло, яке практично не втомилося, i вже встигли вкритися свiжими мозолями дитячi пiдошви. Ось як добре - ельфи-демiурги його не обдурили.
  Тож можна смiливо дивитися у майбутнє.
  Хотiлося їсти, i Вовка-Павлик розраховував, що їх нагодують. Але ще двадцятi роки i наслiдки розрухи не подоланi. I хлопчикiв годують лише двiчi на добу.
  Так що йди на навчання iз порожнiм животом. Що ж може на голодний шлунок голова i краще працюватиме.
  Вовка та iншi хлопчаки по конвоєм мiлiцiї йшли до класу, маршуючи в ноги. Якщо хтось вибивався на нього кричали або навiть могли несильно вдарити палицею.
  Але загалом треба вiдзначити мiлiцiонери не звiрствували. Все ж таки не тридцять сьомий поки що року, коли взагалi люди i слiдчi якось озвiрiли, тут якось все пом'якше.
  Вовка-Павлик та iншi хлопцi увiйшли до класу. На вiкнах були грати, але столi стояв глобус. Два мiлiцiонери залишилися чергувати. А потiм увiйшла вчителька, ще зовсiм дiвчина. Зрозумiло, що малолiтнi зеки можуть на таку й кинутися. Тим бiльше, деяким хлопчикам вже чотирнадцять. А це вже такий вiк.
  Вовка-Павлик зiтхнув, шкода дiвчини. У класi смердить вiд немитих тiл, що спiтнiли пiсля роботи пiдлiткiв, а їй доводиться їх навчати.
  Iшов урок математики, а скорiше навiть арифметики. Вовка-Павлуша з трьома вищими освiтами i ступенем доктора наук це все було нудно, i примiтивно. Вiн не пiднiмав руку, просто сидiв i думав про щось стороннє. Наприклад, якби його душа вселилася б не в дитину, а в Наполеона Бонапарта. Тодi б вiн не пiшов у Росiю, а посунув би вiйська на Стамбул. I захопив був Османську iмперiю, Африку, Iндiю, а потiм дiйшов би навiть до Китаю. I це було б круто!
  Вчителька перервала його думки:
  - Їй ти бачу новенький. Ану вийди до дошки!
  Вовка-Павлик пiдвiвся i вийшов. Вчителька подивилася на дитину. Стрижений, босоногий, хлопчик у старих, латаних шортах. У майцi видно дiрку, i через них рельєфний прес. Обличчя хлопця гарне, мужнє, свiтле волосся зголенi наголо, очi блакитнi. Вiн мiг би в пiонерськiй краватцi красуватися на плакатi.
  Вовка-Павлик вийшов до дошки та кивнув:
  - Я готовий!
  Вчителька його запитала:
  - Ти навчався у школi?
  Вовка-Павлик кивнув:
  - Так!
  Дiвчина запитала:
  - У тебе батьки є?
  Вовка-Павлик пiдтвердив:
  - I тато, i мама. Я не сирота!
  Вчителька з посмiшкою запитала:
  - Як тебе потрапило в СIЗО?
  Хлопчик зухвало вiдповiв:
  - Про це нехай мене слiдчий питає!
  Дiвчина кивнула:
  - Тодi вирiшуй!
  I почала йому диктувати. Вовка-Павлик вирiшував цi арифметичнi завдання, наче клацаючи горiшки. Вiн має високий рiвень iнтелекту. I хлопчик це робив навiть нудний.
  Вчителька зазначила:
  - Молодець, сiдай п'ятiрка!
  Вовка-Павлик пiшов до себе. Один з хлопчикiв пiдставив пiднiжку, але сам отримав тичок вiд колишнього мiльярдера, який володiє безсмертним тiлом загостреною реакцiєю. Тим бiльше Вовка-Павлик i чекав такої каверзи.
  Стрижений хлопчик-в'язень заскулив. Мiлiцiонери загрозливо пiдняли палицi.
  Вчителька запитала:
  - Ти чого?
  Хлопчик-зек вiдповiв:
  - Нiчого. Просто палець ноги забив, i випадково його стукнув.
  Дiвчина кивнула:
  - Тодi йди до дошки вирiшуй!
  Вовка-Павлик зазначив, що доносити та скаржитися дiтям-ув'язненим один на одного западло. Це добре, але з iншого боку, доведеться жити за поняттями.
  Хлопчик-ув'язнений бiля дошки почервонiв, вiн йшов кульгаючи, пiсля удару Вовки-Павлика. I зараз йому дуже несолодко. А вирiшувати, схоже, простi приклади ще важче. Ось як напружилася мордочка, i наморщився лобiк. I спробуй не розв'яжи. А поруч мiлiцiонери з кийками.
  Вовка-Павлик знову почав думати про своє. У класi, окрiм глобуса, майже нiчого й немає, хiба що грати на вiкнах. I дошка, з крейдою. Парти досить грубi, та незручнi.
  Тюремна школа небагатих часiв. I хочеться їсти. Все ж таки двiчi на день є надто рiдко. Цiкаво, а як годують у колонiї? За iдеєю краще, нiж дорослих, але в будь-якому разi гiрше, нiж удома. Ось тут хлопчики практично всi худi. Щоправда, до рiвня табору смертi їм далеко. I харчування казенного вистачає, щоб зберiгати рухливiсть та веселiсть.
  Взагалi дiти навiть у в'язницi радiють.
  У цьому їх особливiсть, коли постiйнi посмiшки та хихикання часто не доречнi.
  I Вовка-Павлик зазначив, що йому хочеться посмiхатися i смiятися. А з iншого боку - пограти б на приставцi чи персональному комп'ютерi. В iнтернетi б злазити. Фiльм якийсь подивитися. Та й багато чого хочеться.
  У класi досить прохолодно, i босi ноги, якi зiгрiлися пiд час гойдання насоса, знову мерзнуть. А урок якийсь довгий. Хлопчик-зек, кульгаючи повернувся на мiсце i викликали iншого. А коли буде перерва?
  Вовка-Павлик спробував уявити якусь iсторiю.
  Кримською, лiтньою дорогою йшла маленька циркова група. Першим крокував босоногий, бiлобрисий хлопчик рокiв дванадцяти. Худенький, але жилистий пацан у шортах, i йшов у спеку з оголеним торсом. Стирчали ребра, але жилки як дрiт, пiд майже чорною через засмагу шкiрою.
  За ним iшла дiвчина. Свiтло-русяве волосся вигорiло на сонцi, наче перестигла пшениця. Брови у дiвчини теж свiтлi, а обличчя вiд пилу та сильної засмаги смагляве, як у циганки. Але риси обличчя дуже гарнi, лише трохи загостренi через худорлявiсть. Дiвчина струнка, в легкiй ситцевiй сукнi вище колiн. I теж боса, хоча не позаздриш тим, хто без взуття, якщо вони крокують кам'янистою дорогою Криму. Не тiльки камiння гостре, але ще й розпечене на лiтньому сонцi.
  Але дiвчата i хлопчик звикли босячити i в спеку, i в холод, i з бронзовi ноги, i мозолистi пiдошви не звертають уваги на такi дрiбницi.
  За ними семенить симпатична iстота. Бiле, але з коричневими смужками. Симпатичний тигреня-альбiнос. Теж схудлий, дуже голодний, ловить на ходу метеликiв i бурчить.
  За плечима дiвчини шарманка в руках деякi приналежностi. Навантажений трохи та хлопчик. Крокують вони з раннього ранку. Хлопчик наступив на пляшковий уламок. I вiдчув через мозоль укол, зашкутильгав. I так голi пiдошви збитi, а мозолi сверблять вiд гострого, гарячого камiння.
  Дiвчина, посмiхнувшись, помiтила:
  - Обережнiше Олежка! На дорогах iнодi трапляються сюрпризи!
  Хлопчисько сердито буркнув:
  - Та нiчого страшного, навiть кровi нема! А ось чим годуватимемо Бiмбо!
  Дiвчина важко зiтхнула i помiтила:
  - Та здала тигреня! Йому потрiбне м'ясо! На одних недоїдках довго не протягне!
  Хлопчик з посмiшкою вiдповiв:
  - Тут багато дач iз багатими людьми. Може, напоїмо на м'ясо. А ти Олеся теж схудла...
  Дiвчина струсила, i помiтила:
  - А менi це йде! Спритностi навiть побiльшало!
  I дiвчина пiдстрибнула i прокрутилася на носiннi. Олежка свиснув вiд захоплення, а тигреня загарчало.
  Кiлька рокiв тому вони були в однiй цирковiй групi, яка зв'язалася з народовольцями i була розгромлена. Олеся теж брала участь, i з чуток навiть гримнула генерала. А зараз бродила по Росiї босонога та неприкаяна. Взимку вони перебиралися до Iрану, Iраку, там шльопали по кручами i давали уявлення. Влiтку спускалися до Росiї. Олесi знала кiлька мов, у тому числi перська i навчила Олега.
  Навiть смiшно ходити Iраном у чадрi, але з босими ногами. Вони тиснули на виставу, а зовсiм недавно у них з'явився Бiмбо. Теж утiкач, з якоїсь групи. Рiдкiсний по красi звiр, але страшенно ненажерливий. На нього швидко пiшли запаси, хоч i збирав народу тигреня чимало. Але останнiми днями для групи настала темна смуга. Чомусь гарнiй дiвчинi, хлопчику та тигренку-альбiносу не перепадало грошей. I вони голодували. Причому найгiрше голод переносив маленьких хижакiв.
  Трiумвiрат сiв на роздорiжжя. Олеся двi маленькi картоплини, подiлила мiж собою хлопчиком, а весь хлiб вiддала тигреню. Той жадiбно збив i запитав ще. Шкода так скулить... Немов цуценя. А який худенький.
  Олеся рiшуче встала, i шльопнула голими пiдошвами:
  - Ходiмо! Будемо розважати панiв!
  Вже перша дача їх зустрiла непривiтно. Двiрник вiдмовився пускати, i обiзвав Олесю повiєю.
  На другий прийом був кращий. Паня тридцяти п'яти рокiв дозволила увiйти. Олег переодягся у старе трико, i спритно скакав. Намагалася Олеся. Її дiвоча фiгурка гiмнастки дуже спритна. Бiмбо вмiв трохи, але теж стрибнув через обруч, який Олеся тримала босими пальчиками нiжок, з огрубiлими пiдошвами, але не втратили витонченостi. Бариня була дуже задоволена i спитала Олега:
  - Ти добрий клоун!
  Хлопчик скривджено вiдповiв:
  - Я не клоун, а акробат i трохи жонглер!
  Бариня попросила:
  - Пожоргуй!
  Олег iз задоволенням став пiдкидати предмети. У тому числi i ручку i гребiнець, що лежить на столi.
  Бариня, досить усмiхаючись, запитала:
  - А це жiнка твоя мати?
  Олег заперечливо мотнув головою:
  - Нi, моя напарниця!
  Бариня кивнула:
  - Та вона надто молода... А в тебе батьки є?
  Хлопчик тихо зiтхнув:
  - Я не знаю своїх батькiв!
  Панi сумно зiтхнула i вiдповiла:
  - Сирiтка! Ну гаразд, у мене вiд колишньої служницi залишилися туфлi! Принеси їм!
  Лакей, бурчачи, пiшов. Олеся досить посмiхнулася. Потiм з'явився лакей. Туфлi вже були зношенi, i з шкiрою, що лопнула.
  Бариня буркнула:
  - Я сама у боргах i бiльше дати на жаль не можу!
  Олеся взяла взуття i стримано подякувала панi. Потiм вони покинули дачу. Дiвчина невдоволено пробурчала:
  - За такi старичок бiльше п'ята не дасть. У жмити! А скiльки часу витратили!
  Олег зауважив:
  - День довгий, зберемо ще!
  На наступнiй дачi пощастило ще менше. Їх прийняли, але пiсля вистави дали лише тарiлку недоїдкiв зi столу. Тигреня втiм, їх швидко проковтнув. Хоч у цьому прибутки.
  Але на четвертiй дачi, у хлопчика луснула чешка, i довелося далi виступати босонiж не формою одягненим. А подали лише гривеньник.
  На п'ятiй дачi їх не пустили. На шостiй виявилося кiлька дiтей, якi, оточивши тигреня, стали пхати йому тiстечка. Почастували й Олежку. Голодний хлопчик злапав iз задоволенням крем з шоколадом. Але їм довелося попрацювати. Дiти довго не хотiли вiдпускати. Виставу подивився i пан. Йому особливо сподобався виступ гiмнастки Олесi. Вiн кiлька разiв вимагав повторити. Потiм теж почастував дiвчинку тiстечком. Часу зайняло багато, вже й сонце схилялося до заходу сонця. А заплатили лише два гривеньники.
  Пiд кiнець пан поклав свою лапу на голу ногу Олесi i пробулькал:
  - Iз твоєю зовнiшнiстю можна заробляти великi грошi iншим шляхом!
  Олеся обсмикнулася:
  - Нiколи! Я не пiду на панель!
  Пан посмiхнувся i помiтив:
  - Циркачцi важче знайти вигiдного нареченого, нiж жiнцi легкої поведiнки.
  Олеся дотепно помiтила:
  - Але легше кохання!
  Але двадцять копiйок - це теж грошi. За них уже можна купити пляшку горiлки. У всякому разi, тигреня взяли шматок м'яса. Олеся продала туфлi за сiм копiйок. На їжу їм вистачало.
  Вже стало темно, i по дачах не схожий. Олеся сказала Олеговi:
  - У нiчлiжку не пiдемо?
  Хлопчик впевнено кивнув:
  - Не пiдемо! Там смердить!
  Олеся погодилася:
  - I до мене п'янi волоцюги лiпляться. Знайдемо собi мiсце у печерцi, а перед сном викупаємось.
  Хлопчик кивнув головою. Вони купалися в безлюднiй заплавi. Вода була тепла i солона. Олег милувався на фiгурку Олесi, дуже мускулиста та струнка. Тiло її зовсiм не здавалося худим, а було дуже гармонiйним. Засмагла, дiвчина-гiмнастка. Як вона активно розгрiбає руками та ногами. Наче пантера, яка виходить на полювання.
  Олег згадав твiр про "Мауглi". Там була цiкава iсторiя про хлопчика, якого виховували серед вовкiв. Щось подiбне й у них. Бродиш собi, зате вiльнi, стiльки бачать. Тi ж дачi розкiшнi, деякi з фонтанами та скульптурами. Дуже красиво. Особливо влiтку у Криму. А взагалi чудова пора лiто. Взимку гiрше. Навiть в Iранi та Iраку ночами холодно. Вони часто перемiщаються в нiчний час, щоб не замерзнути, засинаючи просто неба.
  Вдосталь накупавшись, хлопчик i дiвчина заснули. Вони молодi, здоровi, тренованi. Сплять як дикi звiрi: мiцно, не зважаючи на тверду поверхню. А що коли тiло здорове не треба перин? А на свiжому повiтрi дуже добре спитись.
  Але, на вiдмiну вiд звiрiв, люди бачать сни... Олегу снилося, як вiн став юнгою на пiратському кораблi i бився. З шаблею, атакуючи англiйських солдатiв у мундирах. Руб i кромса ворогiв. Ось хлопчик завдає удару босою ногою в пах. Пiдскакує та трощить англiйцiв. Носитися мiж ворогами. Тi падають, розрубанi та покрученi. А хлопчик пiдхоплює другу шаблю. Проводить млин, причому дуже вiртуозно. Пацан дуже спритний...
  Але сни розпливчастi i пам'ятаєш лише вiд них спiльнi риси.
  Наступного дня треба знову йти по дачах. Тим бiльше вони переб'ються, а тигреня слiд погодувати.
  Дiвчина намагалася здаватися веселою та посмiхалася. Дуже вона гарна, i їй охоче вiдчиняли дверi сторожа. Але ось подавали значно гiрше. У першiй дачi панове охоче дивилися їх пантомiму. Особливо пану подобалося спостерiгати за миготiнням голих, мускулистих, засмаглих нiг Олесi. Але ось подали тiльки недоїдки зi столу, якими нагодували тигреня.
  У другiй дачi тримали довго, пан навiть погладив дiвчину за нiжку. Бариня пригостила Олежку тiстечком. Дали гривеньнику. Наступнi двi дачi виявилися порожнiми - панове не приїхали.
  Олеся розгублено помiтила:
  - Так... Стан тут не заробиш!
  Олежка сердито буркнув:
  - Краще розбоєм промишляти! Вигiднiше!
  Олеся у вiдповiдь подивилася вгору i заспiвала:
  - Яке небо блакитне. Ми не прихильники розбою!
  Наступна дача вiдрiзнялася величезними розмiрами та дивовижною розкiшшю. Фонтани були позолоченi та били високо в небо. Бiля входу стояли розкiшно одягненi лакеї. Олеся навiть знiяковiла свого вiдверто босятського вигляду. Старший з лакеїв крикнув:
  - Жебракам не подаємо!
  Дiвчина у вiдповiдь вигукнула:
  - Циркачi ми! Розвiємо смуток!
  Олеся свиснула i пiдняла свою босу ногу. Бiлий тигреня перестрибнув, i смiшно перевернувся в повiтрi. Олежка пiдставив обруч, i Бiмбо проскочив у нього i знову перевернув вгору лапками.
  Старший лакей свиснув i пробурчав:
  - Не погано! Можете пройти!
  Хлопчик та дiвчина увiйшли у ворота. Вбiг i бiлий тигреня. Пан-материк саме вiдчував нудьгу, у своєму розкiшному палацi дачного типу. Сидячи в альтанцi перед розкiшним столом, знатний вельможа жував жирне м'ясо i запив дорогим вином iз золотого кубка. Поруч iз ним сидiла молода, красива жiнка в сукнi, прикрашенiй коштовностями. На верандi стрибала дiвчинка рокiв семи в ошатнiй сукнi i дуже схожа на дружину пана, тiльки волоссям свiтлiшим.
  Барiн уп'явся поглядом в Олесю. Вона дiаметральна протилежнiсть дружинi. Блондинка проти брюнетки, струнка, м'язова, суха фiгура проти повноти. Смаглява шоколадна шкiра проти аристократичної блiдостi. Звичайно, знатний вельможа жадiбно розглядав дiвчину, її босi ноги, високi груди, тонку талiю. Та подумав пан, моя дружина погладшала. А ця...
  Олеся та Олег заходилися виконувати номери. Олесi танцювала в однiй комбiнацiї, що так подобалося чоловiкам. Олег тепер виступав у трико та блискучiй майцi. Босонiж навiть було якось спритнiше, нiж у чешках. Хлопчик крутився, робив сальто, пiдскакував. Олеся пiднiмала його на витягнуту руку. Бiлий тигреня стрибав через обручi, руки та ноги, проходив через ножицi.
  Олеся прокручувала й мелодiю на невеликiй шарманцi. Хлопчик жонглював. Потiм жонглювала дiвчина, потiм вони разом. Циркачi були спритнi, багато крутилися. Олеся навiть виконувала подвiйне сальто, i вони ходили разом на руках. Потiм тигреня знову стрибало через обручi, якi Олеся тримала босими пальцями нiг.
  Пiд час вистави дiвчинка крутилася i те й справи захоплено скрикувала. Барiн та його дружина аплодували стримано. Але було видно, що вони задоволенi.
  Насамкiнець хлопчик i дiвчина заспiвали, а голоси у них чудовi, повнозвучнi. Пiсля чого Олеся простягла шапку для збирання грошей. Вона була така гарна, ледь прикрита комбiнацiєю. Пан-материк посмiхнувся, i помiтив:
  - Я був, колись сам жебраком, щоправда, дворянського роду. А зумiв стати мiльйонером та купити собi князiвський титул. Що ж може колись i ви станете багатими!
  Олеся з усмiшкою вiдповiла:
  - Дякую вам, ваше сiятельство!
  Пан сухо помiтив:
  - Але марнотратний, не набуде багатства! Тому я пропоную вам продати менi вашого звiрка.
  Олеся через силу усмiхнулася i вимовила:
  - Бiмбо наш друг, вiн не продається!
  Пан сердито посмiхнувся i помiтив:
  - Так кажуть зазвичай, коли хочуть заламати високу цiну! Але ж мене вам не провести! Я знаю що до чого! Пропоную червонець, i не пiвки бiльше!
  Олеся похитала головою:
  - Вибачте пан, але цей друг не продається! Нi за якi грошi!
  Князь сердито буркнув:
  - Та ви повиннi радiти, що я вас рятую вiд такого тягаря. Тигра прогодувати потрiбно цiлий стан. А коли вiн виросте... Думаєте, що вам дозволять блукати з великим i небезпечним хижаком по мiсту?
  Олеся знiяковiла. Справдi, думка про те, що робити з Бiмбо, коли вiн пiдросте, часом приходила в голову. Вже зараз на них косо дивляться полiцейськi, а що буде за кiлька мiсяцiв?
  З Бiмбо в будь-якому випадку доведеться скоро розлучитися. Десять карбованцiв теж грошi. Можна купити собi цуценя та видресувати його. Собака i є менше, i з нею можна мандрувати жоден рiк. Пiдкопити собi грошi, i може вiдкрити якусь справу. Або вискочити замiж... Адже вона красива, фiгуриста.
  Олеся завагалася, здоровий глузд пiдказував, що тигреня буде краще у князя, нiж голодувати з бродячою групою. I якщо розлучатися з хижаком, то краще, це зробити зараз, коли пiдвернулася така можливiсть.
  Але тут донька пана дiвчинка з вишитими перлами бантиками забила нiжками i закричала:
  - Хочу тигра! Хочу бiлого тигра!
  Князь вiдмахнувся i стукнув кулаком:
  - Помовч! Нинi я роблю бiзнес!
  Дружина вигукнула:
  - Не треба кричати на дитину!
  Дiвчинка видно була розпещена, i не злякалася. Але вiдскочивши, вже тихiше пропищала:
  - Купи татко! Купи тигреня...
  Дружина з усмiшкою помiтила доньцi:
  - Це звiрятко може бути небезпечним... Це хижак i вiн є маленьких дiвчаток!
  Пан хруснув пальцями i сказав:
  - Останнє слово п'ятнадцять карбованцiв! Бiльше хоч навколiшки стань, не додам!
  Олеся вклонившись, запитала:
  - Можна, нам пiти ваше сiятельство?
  Князь ринув:
  - Нi! Останнiй раз питаю, вiддаєте тигреня за п'ятнадцять карбованцiв?
  Олеся хитнула головою. Барин-материк єхидно довiдався:
  - А звати тебе як?
  Дiвчина з усмiшкою вiдповiла:
  - Олеся.
  Князь зловiсно посмiхнувся:
  - А паспорт у тебе є? Давай покажи!
  Олеся здригнулася i зблiдла. Князь ляснув у долонi i крикнув:
  - Взяти їх та викликати полiцiю! Вони в мене тигра вкрали, i перстень iз дiамантом!
  Дiвчинка iз захопленням вигукнула:
  - Браво тато!
  На Олесю накинулися лакеї. Дiвчина не чинила опiр. Її та Олежку зв'язала мотузками, i замкнули у пiдвалi. Незабаром прибула полiцiя.
  Вислухавши князя, вони одягли Олесi та Олегу на руки та ноги кайдани. Причому вони мали спецiальнi за розмiрами для дiтей. У якi заковували малолiтнiх злодюжок.
  Пiсля чого дiвчину та хлопчика вiдвезли до острогу. Там їх подiлили. Олега кинули в пiдвал, де вже була дюжина скованих кайданами хлопчакiв, а Олесю в камеру до жiнок. Було несолодко. У камерах сморiд замiсть вiдхожого мiсця дiрка в пiдлозi, сиро, i напiвтемно. Хлопчакiв тримали у кайданах, що дуже незручно. Руки та ноги скутi. Пересуватися по тiснiй камерi важко. Годували тiльки хлiбом i водою, iнодi давали фрукти, що пiдгнили.
  Тут сидiли до суду. Потiм на пацанiв чекала або каторга, або тюремний притулок. Жiнок теж або на каторгу в Сибiр, або в Середню Азiю на прибирання бавовни, або в тюрму з роботами на якiйсь фабрицi за казенну їжу. А до суду сидiти можна на розсуд начальство. Крiм того, ув'язнених ще й пороли.
  Олега та Олесю було наказано вiдшмагати одночасно. Хлопчика i дiвчина оголили по поя, i розтягли на козлах. З бокiв у них встало двоє полiцейських. Правоохоронцi вимочили прути у ступi. Змахнули в повiтря, збиваючи крапельки. А потiм разом по командi обрушили удари на спини хлопчаки та дiвчата. Олеся та Олег стиснули мiцнiше зуби, щоб не кричати. Шкiра йшла розмiрено. Полiцейськi лупцювали з помiрним ентузiазмом, просто виконуючи свiй обов'язок. Хлопчик i дiвчина, тяжко дихаючи, терпiли. Пiсля дюжини ударiв шкiра луснула i закапала кров. Було дуже боляче.
  Комендант, який прописав сотню ударiв, посмiхнувся. Якщо вiдкинуть копита каранi така доля божа. Їм довiчна каторга свiтить. За крадiжку в особливо великих розмiрах, за замах на князя та його дружину з дочкою. А тут ще й з'ясувалося, що Олесю, як спiвучасницю у вбивствi губернатора, шукають. У всякому разi, дiвку заженуть надовго до Сибiру. Як i хлопчика. Тож може бути й краще бути забитими.
  Олег та Олеся мужньо перенесли всi сто ударiв, так i не знепритомнiвши. Але їхнi спини перетворилися на криваве мiсиво. Пiсля чого на них знову одягли кайдани i кинули в острог.
  Вчителька вийшла. Замiсть неї прийшла iнша жiнка, старша рокiв тридцяти, але досить миловидна.
  Вона стала вивчати росiйську мову. Теж за спрощеною програмою початкових класiв.
  I побачивши новенького Вовка-Павлика, викликала його до дошки.
  Жебрак у шортах вийшов впевнено. Жiнка подивилася на нього i спитала:
  - Ти випадково не ватажок?
  Вовка-Павлик упевнено вiдповiв:
  - Старший камерою!
  Жiнка свиснула:
  - Ого! За одну нiч так вирiс - молодець!
  Хлопчик помiтив:
  - Для цього треба вмiти битися!
  Вчителька з посмiшкою запитала:
  - Ти не сирiтка випадково?
  Вовка-Павлик упевнено вiдповiв:
  -Нi! У мене живi батьки!
  Жiнка насупилась i помiтила:
  - То чого ти влiз у лайно!
  Хлопчик впевнено заявив:
  - Я не винен! Менi шиють хибну справу!
  Жiнка похитала головою:
  -За радянської влади просто так не садять!
  Вовка-Павлик упевнено вiдповiв:
  - За будь-якої влади саджають невинних!
  Вчителька посмiхнулася i вiдзначила:
  - Якщо такий розумний, писатимеш пiд диктовку!
  Хлопчик-в'язень кивнув:
  - Я готовий!
  Жiнка почала диктувати. Вовка-Павлик записувати. Незабаром уся дошка була зайнята текстом.
  Вчителька свиснула:
  - Ти швидко пишеш, просто вундеркiнд. Скiльки тобi рокiв?
  Вовка-Павлик впевнено сказав:
  - По метрику лише одинадцять, але мене записали на дванадцять!
  Вчителька помiтила:
  - Якби ти був сиротою, то вiк не мав би значення. А загалом ти що вкрав?
  Вовка-Павлик похитав головою:
  - Менi шиють убивство!
  Жiнка запитала з посмiшкою:
  - Невже й кого?
  Хлопчик-в'язень вiдповiв:
  - Не знаю!
  Мiлiцiонер вимовив з усмiшкою:
  - Вiн убив партiйного працiвника!
  Вчителька похитала головою:
  - Не може бути!
  Мiлiцiонер знизав плечима i вiдповiв:
  - Це вже не наша справа! Але прокурор орден на арешт пiдписав. Буде поки що у СIЗО, а потiм у колонiю, i якщо пощастить у iменi Горького, а нi то до Сибiру.
  Вчителька помiтила:
  - Такому розумному хлопцевi мiсце у колонiї Макаренка. Нi не треба його до Сибiру. Я напишу йому хорошу характеристику.
  Мiлiцiонер кивнув:
  - Народний суд це врахує!
  Молода жiнка кивнула хлопчику-зеку:
  - Сiдай тобi п'ятiрка!
  Вовка-Павлик подався на мiсце. Нiхто цього разу не ризикнув йому ставити пiднiжки. Настрiй пiднявся. Тим бiльше було цiкаво дiзнатися, що таке легендарна колонiя Макаренка.
  . РОЗДIЛ Љ5.
  Вовка-Павлик хотiв знову про щось мрiяти, але вже уроки добiгали кiнця. Пiсля чого хлопчикiв вивели iз примiщення. I настала найрадiснiша пора в СIЗО - двi години прогулянки на свiжому повiтрi.
  Хлопчакiв iз рiзних камер зiгнали до тюремного дворика. Зверху була сiтка, i вже сонце хилилося до заходу сонця. Босi, в шортах, обiрванi й стриженi хлопчаки крокували по колу, якi пiдганяли мiлiцiонери з палицями. Це ось якийсь рух на свiжому повiтрi та вiдчуття смаку волi.
  Хлопчики до шiстнадцяти утримувалися окремо i марширували теж там, де старшi. Так що тут лише дiти та пiдлiтки. Чимало тих, хто навiть на вигляд молодший за Вовку-Павлика. Така ось тут арифметика виходила.
  Дiти та пiдлiтки марширували по колу. Стриженi всi без винятку - зрозумiло вошей повно. I майже всi худi з рiдкiсними винятками тих, хто отримував додаткову пайку або вiдбирав продуктовi передачi.
  Проте юнi ув'язненi пiд час прогулянки посмiхалися i тихенько смiялися.
  Один iз них, видно не знайомий ще з ударiв Вовки, рушив його ногою пiд зад. Колишнiй мiльярдер якраз розслабився i пропустив удар, до того ж досить чутливий. Тiло зреагувало швидше за розум, i Вовка-Павлик довбанув з розвороту в голову. Хлопчик-зек трохи старший за те хотiв образити, впав вiд сильного удару вiдключившись.
  Мiлiцiонери кинулися i стали бити Вовка-Павлика кийками. Хлопчик ледве стримався, щоб не вiдповiсти. Побачивши, що пацан не реагує, менти зупинилися.
  Старший скомандував:
  - У карцер його! I не давати вечерi!
  На Вовку-Павлика одягли наручники i вiдвели коридором на кiлька поверхiв нижче. Стало куди холоднiше.
  I його замкнули в карцер, де тiльки голе металеве лiжко, немає свiтла - зовсiм темно i дуже холодно. Тим бiльше, що мент ще й майку зiрвав, залишивши хлопчика з голим торсом. Внизу навiть пiдлога покрита iнеєм.
  Щоб зiгрiтися, Вовка-Павлик став робити кроки в темрявi, натикаючись на слизьки вiд iнею та слизу стiни. Пахло дуже бридко i пищали щури. Їх доводилося вiдганяти ногами. Зрозумiло, що заснути у такому становищi не вдасться.
  I юний в'язень, щоб убити час початку писати, щось цiкаве, щоб швидше пройшла страшна нiч у карцерi.
  Гiтлер в альтернативнiй iсторiї не став оголошувати вiйну США. Справдi, не дуже це розумно. Лiзти проти такого монстра. Тим бiльше, Японiя точно згоди напасти на СРСР не дала. А якщо так, то... Нiмцi поки що виявили розсудливiсть.
  Спочатку перебiг вiйни не вiдрiзнявся вiд реального. Хiба що японцi перемогли американцiв та битву при Мiдвей. Поки Майнштейн не завдав контрудару. Який дещо виграв у силi. А Роммель зумiв зупинити англiйцiв у Лiвiї. Внаслiдок вiдсутностi американських сил, Майнштейн увiв у бiй на кiлька дивiзiй бiльше. I нiмцi змогли взяти з ходу Курськ. Крiм того, в боях взяли участь не тiльки "Пантери", "Тигри", а й "Леви".
  Нiмцi пiсля взяття Курська якийсь час стояли на мiсцi. Вони збирали сили.
  I зрештою Гiтлер ухвалив цiкаве рiшення: Роммеля посилити, а проти Росiї не наступати.
  Поки що Британiя на конi. А фюрер вважає, що слiд захопити Єгипет та Близький схiд.
  I ось у червнi Роммель перейшов у наступ. Одночасно був напад на Мальту, i висадка там десанту.
  Успiх сприяв нацистам. Особливо сильними виявилися "Тигри" та "Пантери", що зiм'яли англiйськi позицiї. А Сталiн поки вичiкував, що нiмцi самi рушать. Але тут гiтлерiвцi годували дезiнформацiєю. Насправдi Гiтлер хотiв насамперед покiнчити з Британiєю. Крiм того, фашисти i не знали куди їм поткнутися.
  У напрямку Москви дуже мiцна лiнiя оборони, а пiд Сталiнградом нiмцi вже одержали.
  Роммель без особливих проблем захопив i Єгипет, i перетнув Суецький канал. Потiм опанував i Палестину, пiдкоривши Iрак та Кувейт. Фашисти закрiпилися на Близькому Сходi.
  I лише 1 вересня Сталiн наказала наступати на Курсько-Орловському напрямi.
  Але нiмцi на це вже чекали. Їхня оборона потужна, а танки дуже хорошi для захисту. Особливо "Лев", який, дiючи через засiдку, розстрiлював танки Росiї з великої дистанцiї.
  Бої тривали понад мiсяць без особливих успiхiв Червоної армiї. Фюрер запропонував узимку Сталiну перемир'я. Але вождь СРСР не хотiв упускати сприятливий час. I знову наставала Червона армiя. Взимку вдалося досягти успiху пiд Ленiнградом. Блокаду було знято. I нiмцi виявилися розбитими. Але на пiвденнiй дiлянцi фронту фрицi встояли.
  Вони мали багато танкiв. Включно з "Маусом", потужна оборона. I головне вони чекали там удару. Та й пiд час наступу з'ясувалося, що Червона армiя не цiлком мобiльна. Та й що нiмецький автомат МР-44 кращий за радянський, i непоганий в оборонi.
  Загалом на пiвднi Майнштейн зумiв встояти. Втiм, нiмцi вiдмовилися вiд танка "Лев", який при вазi дев'яносто тонн майже не мав переваги над "Тигром"-2 у бронi, а його потужнiша гармата була надмiрною i менш скорострiльною.
  У травнi нiмцi пiдтягли додатковi сили. З'явилися в небi МЕ-262 з потужним озброєнням, дуже швидкiснi та важкi для збивання.
  Наприкiнцi травня гiтлерiвцi рушили на Воронеж. Але радянськi вiйська чекали на це. I в завзятих боях фрицi просунулися за мiсяць лише на п'ятдесят кiлометрiв.
  Сталiн на це вiдповiв потужним ударом у центрi, але не зумiв досягти успiху.
  Обмiн уколами продовжувався i восени, i взимку. Але без суттєвих змiн фронту.
  Нiмцi поступово перехоплювали iнiцiативу в повiтрi, i їхня реактивна авiацiя завойовувала панування.
  З'явилися першi самохiдки серiї "Е", легкi, рухливi, компактнi, з низьким силуетом, i непогано броньованi.
  У сiчнi Червона армiя знову намагалася наступати, але загрузла у щiльному захистi нiмецьких вiйськ. У березнi нiмцi несподiвано вдарили пiд Ленiнградом i знову взяли в блокаду мiсто. У травнi Сталiн вже сам запропонував перемир'я. Нiмецькi реактивнi лiтаки особливо ХЕ-162 були сильнiшими i ефективнiшими за радянськi машини. А самохiдки iз серiї "Е", безперечно, найкращi у свiтi.
  Гiтлер погодився, але зажадав:
  - Нехай СРСР, платить репарацiї нафтою, сировиною та хлiбом!
  Сталiн погодився...
  I нiмецькi вiйська повернули на захiд. У липнi 1945 року було взято Гiбралтар. А за другу половину року захопили i всю Африку.
  Наступний рiк пройшов у повiтряному наступi на Британiю. США у вiйну не втручалися. I все було вдало для нiмцiв.
  Вiйна мiж Америкою та Японiєю все ще тягнулася. А атомна бомба була створена.
  У червнi 1947 року нiмцi здiйснили висадку десанту в Британiї i захопили острiв.
  А в 1948 роцi, 22 червня знову вiдновилася вiйна на сходi. СРСР нарощував випуск танка Т-54 як основного, та IС-4 як важкого. У нiмцiв основним танком став Е-75, машина досить сильна. За бронювання вона була близька до IС-4, а озброєнням 128-мiлiметровою гарматою 55 ЕЛ навiть перевершувала. Природно її перевага над Т-54 була ще бiльшою.
  Виробництво МIГ-15 ще тiльки розгорталося. А нiмцi вже мали МЕ-262 та ХЕ-262. Сильнiшими були й нiмецькi реактивнi бомбардувальники. Вони i в швидкостi першi радянськi машини цього типу перевершують i в озброєннi та бомбовому навантаженнi.
  Фашисти вели основний наступ у напрямку Кавказу. Саме 1 серпня у вiйну за Нiмеччини вступила i Туреччина. Османам теж хотiлося поживитись, за рахунок радянських земель. I вони, очевидно, не стали вiдмовлятися вiд як їм здавалося доступної видобутку.
  Туркам вдавалося оточити Єреван, i захопити бiльшу частину Батумi. Але на цьому всi їхнi успiхи закiнчилися. Османiв зупинили.
  Зате фрицям, якi використовували безлiч iноземних та африканських дивiзiй, удало до середини вересня пiдiйти до Сталiнграда. За мiсто на Волзi, як i в сорок другому роцi, розгорнулися дуже запеклi бої.
  Гiтлерiвцi численнi, сильнi, i вони мають багато технiки. Але загартована Червона армiя завзято бореться.
  I навiть грiзнi машини: "Штурмльов", "Штурммаус", "Штурмведмiдь" не допомагають фашистам. Просуваючись на Кавказi, гiтлерiвцi пiдiйшли до мiст Грозний та Орджонiкiдзе. I теж виявилися зупиненi. Бої затяглися до зими, пiсля чого фашисти зупинилися. Червона армiя спробувала у груднi повторити Сталiнградське оточення. Але цього разу їм це не вдалося.
  Оскiльки фашисти вже були навченi гiрким досвiдом, i флангах тримали великi сили. Крiм того, штурмом Сталiнграда командував досвiдчений i дуже талановитий полководець Майнштейн. Якого на м'якiнi не проведеш. I фашисти накопали окопiв, i пiдтягли потужнi та бiльшi забiйнi танки.
  Червона армiя не змогла досягти iстотних успiхiв, зате вiдволiкала значнi сили фашистiв вiд Сталiнграда. До самого травня нiмцi лише обстрiлювали та бомбили мiсто. I лише напередоднi лiта вiдновилися штурми. Пробували фрицi наступати i Кавказi, через Терськi ворота. I їм вдалося лише оточити Грозний, i взяти Орджонiкiдзе. Наприкiнцi серпня впала також i Сухумi.
  Нiмцi восени не змогли взяти Сталiнград, але вiдрiзали його по Волзi i з пiвночi i з пiвдня. Взимку настало чергове затишшя. Червона армiя пробувала наступати в центрi та на Воронезькому напрямку, але нiмецькi вiйська та зими готовi та вiдбили всi спроби прорватися.
  Весною 1950 року, наприкiнцi квiтня гiтлерiвцi рушили свої сили вздовж Волги у пiвденному напрямку. Це був хiд загалом стратегiчно правильний. Фрiцi мали намiр вiдрiзати Кавказ по сушi.
  Але у них не одразу вдалося. Червона армiя цього чекали, i чинила опiр завзято. Крiм того, фашистiв трохи сповiльнилося переозброєння сил, i основним танком залишався не надто досконалий, i досить важкi Е-75.
  Випуск винищувача МIГ-15 рiзко зрiс, i машина могла конкурувати з нiмецькою технiкою. Тож фашистам не все так просто.
  А Японiя та США все ще воювали. Нiмцi захопили Iндiю та допомагали, маючи спiльний кордон - Японiї. Але це теж вiдволiкало сили СРСР.
  Фашисти змогли просунутися за лiто лише на сiмдесят кiлометрiв. Лише трохи їм удалося i по територiї Калмикiї. Щоправда, впало мiсто Грозний, що знаходиться в багатомiсячнiй облозi. Нiмцi пiдiйшли до Шалi.
  Взяли фашисти також i Гудауту iз Зугдiдi.
  Майже вся Абхазiя була захоплена. Турки абияк опанували Батумi.
  Восени, коли полилися дощi, нiмцi остаточно зупинилися. Взимку Червона армiя провела кiлька наступiв, але вони виявилися вiдбитi.
  У нiмцiв реактивна авiацiя та дисколети проводили чудову розвiдку, i Червоної армiї нiяк не вдавалося, зосередити потай сили.
  Настав 1951 рiк... Нiмцi дещо модернiзували Е-75, ще бiльше ущiльнивши компонування та встановивши сучаснiшу i досконалу гармату високого тиску. Збiльшився i випуск дисколiтiв.
  У травнi фашисти знову наступали вздовж Волги. I їм удалося досягти деяких тактичних успiхiв. За лiто гiтлерiвцi просунулися на сто кiлометрiв, а в районi Калмикiї навiть вийшли до Каспiйського моря.
  СРСР знемагав вiд вiйни. Восени бої мали епiзодичний характер. А взимку вже Червона армiя, щоправда, не сильно колола.
  Настав 1952 рiк... Навеснi нiмцi знову намагалися наступати вздовж Волги. I за лiто просунулися кiлометрiв на вiсiмдесят. На Кавказi фашисти, нарештi, взяли Шатою та Ведено, повнiстю захопивши Чечню.
  Восени фашисти знову зупинилися. Перейшли до оборони. Взимку втомлена Червона армiя також мало наступала.
  На березнi 1953 року помер Сталiн. Перекинулася чергова сторiнка iсторiї.
  Верховним головнокомандувачем став Василевський, мiнiстром оборони Жуков, головою ДКО Маленков, секретарем КПРС, Микита Хрущов. А головою ради мiнiстрiв став Берiя. У принципi виникло колективне управлiння. Але поки що Червона армiя трималася мiцно.
  Гiтлер знову спробував взяти Сталiнград.
  Але штурм закiнчився невдачею, продовжившись до глибокої осенi. А взимку Червона армiя без особливих успiхiв наступала.
  Але в 1954 роцi ситуацiя несподiвано погiршилася. США так i не змогли створити атомну бомбу i здолати Японiю на морi. 29 травня 1954 року Америка уклала з японцями нiмцями перемир'я. Справдi, скiльки можна вбивати одне одного. Америка iз грудня 1941 року воює. I їй радощiв мало. Нiмцi допомагають японцям, а їхнi пiдводнi човни найкращi у свiтi - похмурий тевтонський генiй.
  Фюрер, вивiльнивши бiльше сил, знову перейшов у наступ уздовж Волги. I зумiв, чогось досягти. Його вiйська вийшли до дельти Волги та остаточно вiдрiзали Кавказ по сушi. Восени нiмцi, просуваючись уздовж узбережжя Каспiйського моря, зайняли Дагестан. Але взимку знову зупинилися.
  Тiльки бомбардували i обстрiлювали. Порiдлiла Червона армiя теж практично не наступала. Поки що у травнi 1955 року, фашисти не вiдновили поступ до Баку.
  I ось до кiнця серпня 1955 року, гiтлерiвцi та турки з'єдналися розрiзавши Кавказ на двi частини. У вереснi 1955 була взята столиця Грузiї Тбiлiсi, що дуже втiшило фрицiв.
  А 15 жовтня 1955 року почався штурм Баку. Вермахт готувався захопити багатi на нафту простори.
  Але п'ятiрка дiвчат: Оленка, Анюта, Алла, Марiя та Мотрена залишивши Сталiнград, перемiстилися до Баку i там борються. I демонструють надзвичайну стiйкiсть.
  Оленка кидає босими пальцями нiг гранату, i цвiрiнькає:
  - Слава комунiзму!
  Анюта пiддає голою п'ятою презент смертi та пiдтверджує:
  - Героям слава!
  Руда Алла дає чергу. I знову босими пальцями нiг пiдкине гранату i верескне:
  - I Батькiвщинi слава!
  Марiя теж як вiзьме i запустить щось забiйне босою нiжкою i видасть:
  - За святий соцiалiзм!
  А Мотрона взяла голими пiдошвами цiлу зв'язку гранат, як закине, i прореве:
  - За Руських, могутнiх богiв!
  I вся п'ятiрка одразу прореве вiтання, i покаже перлиннi зубки, якi не брудняться. I це так здорово, що войовниць нiчим не проймеш. Вони з сорок першого року воюють, а як i ранiше, такi свiженькi, справнi, гарнi.
  Як були дiвчатами, так i лишилися. А що? З чого їм старiти! Вiйна справа молодих! Лiки проти зморшок!
  Оленка босими пальцями нiг метає гранату, вона лише в трусиках, i спiває:
  - О Батькiвщина моя! Злиденна країна! Невже ти так збожеволiла!
  А далi метає босими нiжками та Анюта. Розкидає фашистiв i кричить:
  - Я суперас!
  Вогняна Алла, теж шпурнувши подарунок смертi босими пальчиками, пискнула:
  - А я рудий мамонт!
  Марiя ця дiвчини з золотим волоссям, i теж з оголеними грудьми i з полуничними сосками, кидає босою нiжкою забiйний подарунок смертi i шепоче:
  - А я золота дiвчинка!
  I Мотрена, ця дiвчина-богатир. Ось вiзьме й потужними ногами цiлу бочку iз саморобною вибухiвкою, у гiтлерiвцiв жбурне. I розкидає їх на шматки рваного м'яса. Яке себе так i димитися.
  Так п'ятiрка дiвчат просто пекельна. I куди вже фашистам проти них. Вже п'ятнадцятий рiк дiвчата воюють. I немає цього краю нi кiнця. I взагалi, скiльки можна битися?
  Оленка заспiвала зi смутком у голосi:
  Ну скiльки можна ближнiх вбивати?
  Адже людина народжена, повiр для щастя!
  На фронт не вiдпускає сина мати
  I навiть влiтку на вiйнi негода!
  I дiвчина пiсля цих слiв знову з дикою силою кидає гранату... Оборона Баку буде героїчною. Це очевидно для всiх. I фрицям також.
  Так ось!
  Дiвчата з команди Оленки билися у руйнованому нацистами Баку. Вже кiнець листопада i стало холоднiше. З повiтря прорвалися туги i навiть випав снiг.
  Але дiвчата все одно безстрашно борються босонiж i в одних трусиках. I не бояться свiжого снiгу. Вони залишають на ньому витонченi, гарнi слiди, дiвочими ногами.
  Оленка кидає гранату босими пальчиками i щебече:
  - За Росiю, яку ми не втратимо!
  Анюта теж запустила голою ногою подарунок смертi i пискнула:
  - Нi! Нiколи не втратимо!
  I гарна Алла теж взяла i випустила, забiйне та смертельне, прошипiвши:
  - Наш шлях це комунiзм!
  Ось i Марiя дiвчина в трусиках i з шевелюрою iз золота, пропищала:
  - Повалений буде фюрер!
  I Мотрона цiлу велику зв'язку гранат шпурнула босими ногами i вдарила:
  - За перемогу комунiзму у всьому свiтi!
  А гiтлерiвцi на захоплених територiях лютують. Ось, зокрема, спiйманого пiонера Сашка витягли на допит. Зiрвали з хлопця одяг, i в одних лише трусиках вивели на снiг. Вночi мороз, пiонер холодно. Босi ноги червонiють i коченi. Нiмцi водять хвилин двадцять, а потiм у жарко натоплене примiщення. I це дуже боляче.
  Хлопчик червоний як рак i тремтить.
  Його вели так кiлька разiв. Потiм прив'язали до лави. I розкрили рота i вставили туди вирву. Стали лити воду. Теж болiсно. Живiт роздмухується, тисне на легенi, i пiонер задихається. Тодi йому на живiт ставлять гарячу праску. I чується запах паленого.
  Спочатку живiт. Потiм розпеченi до червоної смужки залiза прикладають до босих пiдошв пiонера. Дуже навiть боляче це хлопчику. Вiн захрипiв i заскреготiв зубами, але зумiв стримати крик.
  Потiм пiонеру приклали розпечене залiзо до голих грудей. Хлопчик вiд больового шоку знепритомнiв.
  Йому дали пiсля тортур пару днiв вiдлежатися, i знову катувати. Цього разу за допомогою диби. Зрозумiли до стелi та вiдпустили. Все тiло струснули, хлопчику. Потiм знову пiдняли.
  Полiцая бив батогом по ногах пiонера. Потiм хлопчика сiкли розпеченим дротом по спинi та сiдницях. Пiонер знову знепритомнiв. Так нiчого не довившись Сашка, кинули в каземат. Шкура у хлопця була поранена i пiдпалена. Але хлопчик був напрочуд живуч. Вже за кiлька днiв став вставити i повзати, обмацувати стiни камери.
  Його знову притягли на допит. Пiднялися на дибу. Один кат бив батогом по спинi. А другий палив п'яти i нагрiбав жар. Хлопчик навiть не стогнав. Вiн оглядав примiщенням, щоб краще вiдволiктися вiд болю. I навiть усмiхнувся. Сашка лупили, поки вiн не вiдключився. Зняли з диби.
  I полковник СС, який був присутнiй на допитi, зiтхнувши помiтив:
  - У цiєї дитини сталева воля! Може, пообiцяємо йому волю?
  Жiнка кат вiдповiла:
  - Дайте спробуємо щось досконалiше!
  Та знайшли нiмцi нове борошно. Датчики до тiла пiдключили та врубали струм високої напруги. Жiнка-кат накручувала динамо-машину, а полковник СС ставив запитання.
  Стиснувши з усiх сил зуби, Сашко мовчав. Вiн знав, що коли розкриє рота, то пролунає крик. I тримався з останнiх сил. Поранена, вкрита ранами та виразками, опiками, i пухирями шкiра буквально свiтилася вiд струму.
  Хлопчик важко дихав, але терпiв. Виявив нелюдську мужнiсть пiд тортурами.
  Лiкар зробив знак:
  - Поки все! Може, серце зупиниться!
  Iмпульси перестали пускати. Пiонер розслабився та вiдключився. Його вiднесли назад у камеру на ношах.
  Жiнка-кат запропонувала:
  - Давайте його в стiну замуруємо! Все одно вiн нам нiчого не скаже! Тiльки даремно час втрачаємо.
  Полковник СС заперечив:
  - Найкраще спробуємо ласкою!
  Жiнка-кат рацiонально помiтила:
  - Де не допомiг бiль, ласка не допоможе! Я таких фанатикiв знаю!
  Полковник СС хитро пiдморгнув:
  - У мене iдея є... А що, якщо спробувати сироватку правди?
  Жiнка-кат усмiхнулася i помiтила:
  - Цiкава думка! Але вона не завжди спрацьовує!
  Полковник СС усмiхнувся i похитав головою:
  - Так це вiрно! Iнакше б не потрiбнi були тортури! А поки що свiжого хлопчика обробимо.
  Вовку вiдвели до тортур. Показали хлопцевi рiзного роду iнструменти та палаючий жаром камiн. Хлопчик мовчав. Тодi з нього зiрвали одяг i на голе тiло стали лити окрiп. Пiонер не витримав i закричав.
  Його пiдняли на дибу, i нiмець бив залiзним i розпеченим батогом по ногах. Покалiчений хлопчик знову кричав, а потiм знепритомнiв.
  Його облили крижаною водою, i босу пiдошву нiг пiонера пiдсмажили язиком полум'я. Хлопчика пiдпалили капiтально, i вiн знову знепритомнiв. Дiвчину комсомолку роздiли i припiкали соски запаленими цигарками. Та вiдчайдушно кричала i корчилася. Потiм у її погруддя приклали велику, пишучу жаром сталеву зiрку. I комсомолка знепритомнiла.
  I дiвчину знову мучили розпеченими щипцями. Потiм ламали комсомолцi пальчики на ногах. Почали з мiзинчика i закiнчили великим. Потiм знову рвали груди. Поки що дiвчина не померла вiд больового шоку.
  Ось як потiшалися з росiйських людей фашисти. I що творили.
  Настав грудень 1955 року. Нiмцi все ще штурмували Баку, горiли нафтовi свердловини. I мiсто заволокло димом.
  Оленка та її команда вiдважно билися з фашистами. Вони все ще трималися у Баку. Намагалися вiдстояти Кавказ. Хоча на Кавказi залишився лише Єреван, не взятий фашистами.
  Оленка кинула босими пальцями нiг важку гранату i заспiвала:
  - Комунiсти вперед!
  Анюта теж жбурнула босою, витонченою ногою подарунок смертi, i люто прошипiла:
  - I до найвищих досягнень!
  Вогняна Алла теж запустила презент анiгiляцiї, i пропищала:
  - До максимальних здобуткiв!
  А тут i Марiя як закине лимонку босими пальчиками нiжок i в'якне:
  - Розколемо Рейх!
  I гарна дiвчина-богатир Мотрона взяла i запустила важку дiжку з вибухiвкою i в'янула:
  - I будемо фрицям амба!
  Але гiтлерiвцi, схоже, не надто бояться. Ось знаменитий льотчик Хаффман у червнi 1945 року вiн збив 400 лiтакiв, за що отримав п'яту ступiнь Лицарського хреста Залiзного хреста iз золотим дубовим листям, мечами та дiамантами. А навеснi 1946 вийшов на 500 лiтакiв. За це був нагороджений орденом Нiмецького орла iз Дiамантами.
  Пiсля того як навеснi 1948 року збив уже 750 лiтакiв, був удостоєний третього лицарського хреста залiзного хреста з мечами дiамантами. По досягненнi в лютому 1950 року 1000 збитих лiтакiв нагороджено вчетверте лицарським хрестом залiзного хреста зi срiбним дубовим листям мечами i дiамантами, а також Великим хрестом залiзного хреста.
  Попри генеральське звання, Хаффман продовжував лiтати. Його не брала не смерть, анi куля, анi авiацiйний снаряд. До березня 1955 року великий ас був уже 2000 збитих лiтакiв. За кожнi 500 лiтакiв Хаффман отримував по Лицарському хресту залiзного хреста iз золотим дубовим листям мечами та дiамантами. А за 2000 лiтак йому було вручено персональну нагороду: Лицарський хрест залiзного хреста з платиновим дубовим листям мечами та дiамантами. До грудня 1955 року Хаффман вважав 2340 збитих лiтакiв.
  Це результат вартий цiлого авiакорпусу. При цьому Хаффмана траплялося, збивали, але жодного разу не було серйозно поранено.
  Але з'явилася в небi льотчиця Альбiна. Яка стрiмко наздоганяла Хаффмана найрезультативнiшого аса Другої свiтової вiйни.
  Дiвчина вже перевищила двi тисячi збитих лiтакiв i отримала також унiкальну нагороду: Лицарський хрест залiзного хреста з платиновим дубовим листям, мечами та дiамантами.
  Секрет результативностi Альбiни був простий: вона боролася весь час босонiж i в бiкiнi. I тому не промахувалася. Дуже молода дiвчина.
  А у повiтрi битви собi так киплять.
  Альбiна збиває однiєю чергою дюжину радянських винищувачiв МIГ-15 i вимовляє:
  - Що менi холоднеча, що менi спека.
  I знову палить iз семи авiагармат МЕ-462, збиває вiдразу сорок радянських лiтакiв, i повторює:
  - Що менi дощ проливний!
  I тисне дiвка-термiнатор, босими круглими п'ятами на педалi, агресивно ревучи:
  - Коли мої друзi зi мною!
  Пiсля чого войовниця знову врiзала i, ведучи вогонь, збивши ще дев'ять лiтакiв, продовжила:
  - Коли мої друзi горою!
  Та коли Альбiна у повiтрi росiйським лiтакам доводиться туго. Взагалi така вона вродлива дiвчина-блондинка. I трощить усiх пiдряд. На сьогоднi вже немає лiтакiв.
  Дiвчина приземлилася та пересiла у штурмову модель лiтака. I взялася за наземнi цiлi. Зокрема вони крiм Т-54, полюють на потужнiшi IС-15. Ось це танк, створений радянськими конструкторами. У ньому така забiйна i смертоносна гармата.
  Альбiна, ведучи вогонь по радянських машинах, спiває:
  - Я люблю всiх бити, i можу всiх розтрощити!
  I знову як смикне босими п'ятами нiг.
  Дiвчина має колосальну силу. Ось вона пiдбила вiсiмнадцять танкiв Т-54 i прочирикала:
  - За Батькiвщину, за Сталiна вперед!
  I як розсмiяється... А на вiйнi не все так просто, як здається. Ось уже вiсiмнадцятий рiк триває Друга свiтова вiйна. I не видно цьому нi кiнця, нi краю. Ось уже справдi якась антиутопiя.
  Альбiна взяла i захоплено заспiвала:
  - У себе дiвчисько вдома не бувало нiколи. - Дiвчата пiдбила ще шiсть танкiв та продовжила. - Нiколи туди не ходять iноземнi судна. Але в сонячнiй Нiмеччинi, Нiмеччинi моїй. Такий достаток i немає таборiв!
  Дiвчина воює давно. Головне її правило, боротися босонiж i в бiкiнi, тодi нiщо дiвчат не вiзьме.
  Поки дiвчата босi, i майже голi їхнiй батальйон практично не нiс втрат. А де тiльки войовницi не побували. I в Африцi, i в Iндiї та СРСР.
  По гiрських стежках тисячi кiлометрiв пройшли, проскакали босi нiжки дiвчат.
  Дiвчина Альбiна пiдскочила на винищувачi-штурмовику i прошипiла:
  - Набридло менi нiсенiтниця городити!
  I войовниця знову випустила авiацiйний снаряд по даху танк, пробиваючи супротивника:
  - Хочу своє щастя подразнити!
  Альбiна знову стрiляє, i до того ж вкрай влучно. Жоден снаряд повз нього не проноситься.
  Дiвчина згадує, як вона бiгала зi своїм батальйоном дiвчат по пустелi Сахара.
  Вони миготять босими п'ятами, i не бояться спеки. Войовницi майже голенькi. А коли зовсiм туго, треба ще й бюстгальтери зняти. I буде супер.
  Альбiна, посилаючи забiйнi снаряди, заспiвала:
  - За перемогу звикли боротися! I веселi пiснi спiваємо!
  Її напарниця Альвiна додала:
  - Злiтаємо вище сонця! I пiсня так мчить! Противникiв у колапси розiб'ємо!
  I теж босими нiжками як вiзьме та стукне. Ось це дiвки.
  Вони дуже люблять з юнаками працювати язиком. I це їм дуже подобається. Насправдi таке задоволення. I ще приємно, коли кропивою хльостають по голих пiдошвах. I вiд цього ще бiльше насолоди!
  Альбiна побила IС-15 потужний танк iз 203-мiлiметровою гарматою. Оце монстр. I войовниця заспiвала:
  - Найвища мiтка! Ми найвищий пiлотаж!
  Альвiна прочирiкала у вiдповiдь:
  - Ще снаряд потрапив у капот, i розлетiвся лiтак!
  I теж босими пальцями нiг натисне кнопку джойстика. I як спрацює. Вiзьме та рвоне. Вiд радянських машин тiльки уламки рванi летять.
  . РОЗДIЛ Љ6.
  Але є й радянськi аси. Ось льотчиця Мiрабела. Дiвчина з золотим волоссям. Найрезультативнiша з усiх. Довгий час найбiльш плiдним вважався Кожедуб.
  Вiн у травнi 1945 року обiгнав Покришкiна. I продовжував збирати врожай. Кожедуб збив до 1950 року понад сто п'ятдесят лiтакiв став першим льотчиком i воїном СРСР, що має шiсть зiрок героя СРСР. Але восени 1950 року цей унiкальний ас загинув. Довгий час його рекорд вважався недосяжним для радянських асiв, але... Мiрабела спромоглася його побити. Вона збила понад двiстi лiтакiв. I здобула за кожнi двадцять п'ять машин за зiркою героя СРСР.
  Але потiм дiвчисько, яке билося босонiж i в одних трусиках стало трощити нiмцiв так хвацько, що спецiально для неї заснували нову нагороду: платинову зiрки героя СРСР. Яку давали за цiлих сто збитих лiтакiв. I у Мiрабели, таких накопичило вже сiм. Вона наближалася до тисячi збитих машин. I не було їй рiвних. А все тому, що боролася босонога i в трусиках.
  Мiрабела в одних трусиках мчить на Мiг-15 i молотить нiмцiв. При цьому спiває:
  - Гiтлеру буде така трiпка, що вiн здохне пiд лебiдкою!
  I дiвчина босими пальцями нiг натиснула на важiль i збила чотирнадцять фрицiв однiєю чергою. Пiсля чого проревела:
  - Ех, хвiст та луска! Дайте дiвцi два карбованцi!
  I Мiрабела замрiяно закотила очi. Згадала сорок перший рiк. Як тодi фашисти просувалися радянською землею.
  Юна дiвчина тодi тупала боса по радянськiй землi. I її голi, ще не встигли огрубiти пiдошви вiдчували кожну шишечку, гiлочку, i горбок лiсу.
  Мiрабела була голодна i втомлена. Але все йшло i йшло. Її нiби пiдганяло на схiд. Адже хотiлося тодi сильно їсти. Дiвчисько хапала на ходу ягоди, конюшина, i шишки.
  Дiвчина почувала себе втомленою. Особливо сильно нили iкри, а збитi пiдошви нiг палали.
  Мiрабела, щоб трохи вiдволiктися вiд болю, думала собi. Ну чому все ж таки сталася така несправедливiсть i Нiмеччина зумiла вiдродитися. Ось як у Росiї залишався б цар, то щоб було?
  Перша несправедливiсть сталася за часiв Iвана Грозного, коли Росiя воювала двадцять п'ять рокiв, але зрештою програла вiйну полякам, шведам та нiмцям.
  Адже так добре все так починалося. Брали по двадцять фортець за пiвроку. I Полоцьк узяли успiшно. Але що за невдача? А почалися неприємностi з битви при Чашниках.
  Саме там загинув Петро Шуйський, та його вiйсько. I це багато що змiнило. Що не могло не засмутити перебiг вiйни.
  Мiрабела йшла боса по шишках, i її пораненi ноги мучилися. Дiвчина думала, як добре було б прилягти на сiно та заснути. А ще краще поїсти. I щоб вiдволiктися уявила собi.
  Мовляв, вона попередила Петра Шуйського, i росiйська армiя виявилася готовою до битви.
  Завдала поразки гетьмановi i в результатi взято Мiнськ, i взагалi Литва стала росiйською провiнцiєю. А потiм взагалi була пiдкорена Польща. I новий цар Iван Грозний, є король Польщi та Великий князь Литви. Створено iмперiю.
  Мiрабела заспiвала:
  - Велике свiтло iмперiї,
  Усiм людям дарує щастя...
  У всесвiтi незмiрному-
  Нам не знайти чудовiше!
  
  Кистями дорогоцiнними,
  Вiд краю до краю...
  Розкинулася iмперiя,
  Могутня, свята!
  I Мiрабела додала кроку... Та Iван Грозний. Цар, у якому Росiя вдвiчi розширила свою територiю. Неоднозначна особистiсть. I кат, i водночас великий iмператор, який зробив багато для Росiї. Збудували за Iвана Грозного великий флот.
  А ось Сталiн також не однозначний. I людей багато при ньому вирiшили, i удар гiтлерiвцiв промайнув.
  Ех, Сталiна теж не можна так просто взяти та пробачити! Але Росiя за нього пiднялася, але опинилася пiд ударом фашистiв.
  Мiрабела йде собi боса, i спiває:
  - Велич росiйську визнає планета,
  Ударом меча розтрощили фашизм,
  Нас люблять i цiнують усi нацiї свiту,
  Крокує народ усiєю країною в комунiзм!
  I дiвчина просто чудова. I тупає своїми босими нiжками, i не боїться сучкiв.
  Так, звичайно ж, битва при Чашниках переломна точка вiйни. Не рахуючи ще й штурму Полоцька. Тодi теж Росiя мала шанси встояти. Коли це мiсто упало все посипалося.
  I поляки, i татари стали топтати росiйську землю. Але за цих умов Росiя пiдкорила Сибiр. Не всю звичайно, але за Уралом.
  Багато було в Русi звершень. Але Росiйсько-японська вiйна 1904-1905 стоїть особняком. Умудрилися її програти. I це очевидно ганьба. Але Росiя, зрештою, i за це змогла взяти реванш. Хай не щастило царевi Миколi Другому. А якби навпаки?
  Мiрабела уявила, що росiйський цар виявився успiшним. Японiя переможена, а за нею i Нiмеччина. Туреччина зникла з карти свiту. I Росiя - найбiльша держава кордону, якою проходить Одером. Впустили через лютневу революцiю таку перемогу!
  I це очевидно ганьба!
  Мiрабела заспiвала:
  Росiяни в боях непереможнi,
  Не потерпить славний витязь сором.
  Росiйськi сильнi, сильнi, коли єдинi,
  На удар буде удар!
  I дiвчина знову затупала своїм босими, точеними нiжками. Та наїло їй дурiсть тиснути, хоче своє щастя засудити!
  Мiрабела знову заспiвала:
  - Славься наша земля!
  Сталiн це слава бойова,
  Сталiн це мудростi полiт...
  З пiснями борючись i перемагаючи,
  Наш народ за Сталiним пiде!
  З пiснями борючись i перемагаючи,
  Наш народ за Сталiним пiде!
  I дiвчина знову пiдскочила i пiдскочила вище. Але в неї не дуже виходило.
  Зате тепер у лiтаку вона всiх нищить, i руйнує лiтаки вермахту.
  Ось уже вийшла на тисячу! Яка їй за це нагорода буде?
  Дiвчина не знала, що їй приготували щось особливе. Зокрема велику дiамантову зiрку героя СРСР.
  Що ж хiба вона цього не заслужила?
  Дiвчина заспiвала:
  Нам данi блискучi крила,
  Смiливiсть нам велика дана...
  Сталiнським, колгоспним достатком,
  Славиться радянська земля!
  Ось скiльки вродливих дiвчат бореться на фронтах. I їм так хочеться спаритись. А вiйна все тече собi. Вже середина грудня. Нiмцi цiлий мiсяць штурмують Баку.
  Дiвчата як завжди у битвi, i з автоматами. Стрiляють собi та метають босими нiжками гранати. П'ятiрка б'ється ентузiазмом. I вiрить у свою перемогу.
  Але тяжко. Фашисти вже стiльки територiї захопили. I Баку вже майже повнiстю зруйновано. Стiльки трупiв завалило мiсто. Нiмцi женуть уперед африканцiв, арабiв, iндусiв. Намагаються переламати хiд бiйнi. I як гарматне м'ясо використовують солдатiв.
  Дiвчата Червоної армiї скористалися нетривалим затишшям, щоби пописати про головну надiю Росiї: росiйських богiв! На них можна сказати i всю надiю!
  А росiйськi Боги сильнi та їх багато.
  Ось, наприклад, прекрасний вiчно юний бог слов'ян Коляда.
  Оленка стрiляючи, босими пальцями ноги писала:
  Коляда - Бог Молодого Сонця, Бог Зимового Сонця, народжений у нiч зимового сонцевороту, у найдовшу нiч року. Є кiлька версiй походження iменi Бога Коляди:
  Тут уже продовжила чудова блондинка Анюта:
  Етимологiчний словник слов'янських мов визначає походження слова "Коляда" вiд назви обряду, пов'язаного з початком року;
  Походження вiд слова "колед", що означає "навколо iдучий", або вiд слова "коледа", тобто "круговi наїдки" (версiя Дмитра Щепкiна);
  Петро Безсонов вважає, що iм'я Коляда походить вiд слова "колода" i пов'язане iз традицiєю спалювання пня пiд час святкування Коляди;
  За версiєю Миколи Костомарова, "Коляда" походить вiд "Коло", що означає коло.
  Далi стрiляючи i тримаючи пальцями босих нiг ручку, строчила Алла:
  У всiх версiях ми бачимо, що iм'я слов'янського Бога Коляди так чи iнакше пов'язане зi святкуванням народження Молодого Сонця пiсля найдовшої ночi року. За повiр'ями, перед Колядою настає Корачун - нiч, коли старе сонце вмирає. Читайте докладнiше у великiй статтi: "Карачун - хто це?".
  Далi вже златовласа Марiя продовжила своїми босими нiжками виводити гарне;
  Бога Коляду слов'яни шанують як Бога Волхвiв, що принiс мудрiсть, втiлення Вишнього Бога, Бога, що спрямовує людей дорогою Прави. З його приходом пов'язують як свiтло сонця, яке починає прибувати пiсля Зимового Сонцестояння, а й свiтло мудростi, знань.
  А далi продовжила строчити босими пальцями i дiвчина-богатир Мотрона;
  Згiдно з слов'янською мiфологiєю Бог Коляда народжений Майєю-Златогiркою, першою дружиною Дажбога. Майя-Золотогiрка пiшла в Нав, не виконавши свого призначення, не народивши дитину, яка стане новим втiленням Вишнього Бога. Тодi Род-Творець попросив Макошь змiнити долю Золотогiрки, Вiй дав дозвiл на якийсь час повернути її душу у свiт Явi, а Велес принiс Дажбогу кiльце, здатне повернути час назад. Так разом Боги все владнали, щоб з'явився на свiт Коляда, Бог Молодого Сонця.
  Ось i Оленка знову босими пальцями нiг стала швидко i гарно виводити письмена;
  Майю-Золотогiрку Боги сховали в пiнезьких печерах, щоб сили Хаосу не завадили їй народити Бога Молодого Сонця. Допомагала Золотогiрцi Жива, Богиня Лiта. У свiй термiн народила Золотогiрка двох дiтей: Коляду, Бога Зимового Сонця та Авсеня, Бога Осiннього Сонця. Так i повелося з того часу, що всюди йдуть вони один за одним.
  Далi Анюта знову взяла i босими пальчиками нiжок як застрочить;
  Коли прийшла пора Майє-Золотогiрцi знову йти в Навь, її дiтей Коляду та Авсеня передали Хорсу, Богу Сонячного Диска. Так i виростив Хорс разом зi своєю дружиною Зорею-Заряницею двох юних сонячних Богiв.
  I вогняна Алла продовжить своє голими ногами майструвати;
  Слов'янський Бог Коляда недарма народжений найдовшої ночi. Слов'янськi мiфи розповiдають, що Боги вирiшили повернути час назад, щоб змiг народитись Коляда, бо боялися, що люди згорнуть iз шляху Прави. Навiть Темнi Боги допомогли народженню Коляди, тому що завдання свiту Навi - вiдокремлювати Яв i Праву вiд Хаосу, який прагне захопити свiт.
  А тут i Марiя вiзьме та босими пальчиками нiжок вiзьме та напише агресивно;
  Особливо шанують Коляду волхви. За легендою Молодий Бог Коляда зiбрав 60 волхвiв з рiзних народiв i передав їм знання про те, як слiдувати шляху Прави. Коляда ж навчив людей обчисленню часу, завдяки чому вони змогли трохи далi зазирнути в майбутнє, перестали жити одним днем i почали замислюватися про результати своїх вчинкiв у далекому майбутньому.
  Тут узяла й Маруся i босими пальчиками пiхв свердлила;
  Найвiдомiший символ Коляди - Колядник. Цей знак зображений на слов'янських Резах Роду, позначаючи Бога Коляду. Колядник - свастичний знак з вiсьма променями, що обертаються посолонь, а хвостики променiв у цей час загинаються протисолонь. Символ Колядник носять, щоб уберегтися вiд невдач i лих, залучити достаток, досягти успiхiв у роботi.
  Коли ти пишеш iсторiї, час летить непомiтно. I ось уже ранок, хоч цього в карцерi й не видно.
  Дверi вiдчиняються i слiдує команда:
  - Руки за спину!
  I на зап'ястях хлопчика-зека заклали наручники. Вовка-Павло вiдчув утому вiд довго ходiння туди-сюди по карцеру. I в очi рiзануло свiтлом. Його повели нагору. Щаблi чим вище, тим теплiше. Хоча босi ноги пацана швидко огрубiли.
  Його повели коридорами. Вже стiни стали свiтлiшими. I мiлiцiонери завели до кабiнету. Усерединi горiв камiн i було тепло.
  Старший слiдчий Марфей був у темних окулярах та шкiрянцi. Типовий чекiст. Зазвичай вiн допитував дорослих, але тут особлива рiч.
  Вiн поставив черговi запитання:
  - Iм'я, прiзвище, по батьковi та походження.
  Потiм помiтив:
  - А тато в тебе кулак!
  Вовка-Павлик упевнено вiдповiв:
  - Натомiсть вiн i податкiв бiльше платить!
  Марфей кивнув i спитав:
  - Ти секретаря Панкратова зарiзав!
  Вовка-Павлик несмiливо вiдповiв:
  -Не я!
  Старший слiдчий засумнiвався:
  - Та НУ. Ми тiльки перевiрили, чи на ножi твої вiдбитки пальцiв. Та є ще й свiдки. Адже тебе не просто так заарештували. Тож i докази, i свiдки, всi проти тебе!
  Хлопчик важко зiтхнув i вiдповiв:
  - Клянуся я не винний!
  Старший слiдчий ринув:
  - Не будь клятвозлочинцем! Краще попиши визнання i до суду вийдеш на волю пiд заступництвом батькiв. А там, оскiльки ти не досяг вiку кримiнальної вiдповiдальностi, отримаєш умовний термiн!
  Вовка-Павлик засумнiвався:
  - Ви вибачте менi вбивство секретаря партiї?
  Марфей усмiхнувся i вiдповiв:
  - Не пробачимо, звичайно. Але зробимо знижку на вiк, i те, що в тебе добрi батьки. I не вiдправимо до колонiї. Ти вже посидiв у карцерi тобi, що тут подобається?
  Вовка-Павлик вiдповiв:
  - У карцерi нема, але взагалi жити можна. Хлопцi шанують силу, а я вмiю постояти за себе!
  Старший слiдчий зауважив:
  - Ми за законом можемо протримати тебе в карцерi тиждень, а то й бiльше, якщо захочемо. Крiм того, хоч це й не схвалюється, але ми можемо переквалiфiкувати твою справу на тероризм. А тодi можна буде на тебе i фiзично впливати. Тож подумай мiй хлопчик! Навiщо собi калiчити своє життя? Ну, пiдпишеш!
  Хоча це й не зовсiм розумно, але колишнiй мiльярдер вiдповiв:
  - Нi! Я нiчого не попишу!
  Марфей кивнув:
  - Ну добре! Я дам тобi добу подумати! А щоб голова працювала краще, ти їх проведеш без їжi та пиття у карцерi! Може, тодi порозумнiшаєш!
  Вовка-Павлик гаркнув:
  - Ви не маєте права мучити дiтей!
  Старший слiдчий заперечив:
  - Немає права саджати малолiтнiх порушникiв у карцер у нас є. Тим бiльше, у хлопчика якого ти вдарив ногою в голову сильний струс мозку. Ти природжений убивця!
  Вовка-Павлик логiчно зауважив:
  - I я маю вiрити, що ви не вiдправите в колонiю природженого вбивцю!
  Марфей помiтив:
  - Колонiя Горького, що зовсiм поруч, це вважай дитячий, трудовий табiр, навiть без ґрат. А ось у Сибiру морози лютi, а влiтку великi комарi, тут рiзниця! Виведiть його до карцеру!
  Хлопця, з якого так i не зняли кайданки, вивели з кабiнету.
  Старшому слiдчому було трохи шкода хлопчика, який ще дитина, але якщо в такому вiцi вже вбиває, то ким стане коли зросте? Буде взагалi жах.
  А Вовку-Павлика знову коридорами i вниз сходами, де з кожним кроком все холоднiше.
  I ось його знову пiдвели до сталевих дверей. I не надто довго думаючи закрили.
  I навiть кайданки не зняли. А руки ззаду, i це неприємно i незручно.
  Вовка-Павлик сiв на лiжко, вона була їхньою холодною, залiзною смугою. Ще тiльки на початку квiтня i пiд землею в вогкостi холодно. I залiзо голе, хоч би дошки постелили.
  Загалом дiтей саджу в карцери, де хоч дошки є, щоб вони смертельно не застудилися. Але цей карцер для особливо непокiрних.
  Вовка-Павлик, вiдчуваючи холод, знову встав i став повiльно ходити. Коли ти безсмертний iз витривалiстю в тебе все гаразд.
  А заразом, щоб час убити можна i поскладати;
  У червнi 1944 року, голова генерального штабу Гудерiан, все ж таки зумiв умовити Гiтлера завдати раптового, превентивного удару на пiвднi. Гiтлерiвцi довбали з територiї Молдови та заходу України за схожими напрямками. Командувати цим поставили Майнштейна як найдосвiдченiшої i найхитрiшої особи. Нiмцям вдалося досягти повної тактичної раптовостi.
  А танкiв у них було багато, включаючи i найновiший, найпотужнiший "Тигр"-2. При вмiлому використаннi ця машина не мала собi рiвних. Її лобова броня не пробивалася радянськими гарматами, а знаряддя великої дистанцiї вражала технiку Червоної Армiї.
  Бої показали, що радянськi збройнi сили не цiлком готовi до оборони, а командування реагувало iз запiзненням. У нiмцiв була велика перевага в танках, тому що найкращi радянськi частини готувалися наступати в Бiлорусiї.
  Гiтлерiвцi навiть змогли утворити великий казан, оточивши кiлька радянських армiй. Тактично-оперативний успiх фашистiв призвiв до скасування операцiї "Багратiон". I Сталiн швидко став перекидати вiйська з центру на пiвдень.
  У Францiї союзники теж не досягли успiху. Гудерiан розгадав плани висадки в Нормандiї i пiдтягнув заздалегiдь танки до мiсця десантування. I англiйцiв, американцiв скинули у море. Нiмцi все ще були сильнi у машинах. А їх "Пантера" куди сильнiша за "Шермана" i "Черчiлля".
  Розгром радянських вiйськ в Українi вивiв Сталiна iз себе. Вождь дiяв дуже сумбурно, заборонивши вiдведення вiйськ, i водночас намагаючись перекидати сили з центру, причому дуже поспiшно.
  Майнштейн скористався цим, щоб бити супротивника частинами. Радянськi вiйська зазнавали поразки за поразкою. Нiмцi створювали новi казани. Ось упав i Житомир.
  У Францiї Роммель вiдбив повторну спробу висадки союзникiв у липнi. У полонi опинилося безлiч англiйцiв та американцiв. Великих збиткiв завдавали союзникам i нiмецькi пiдводнi човни. Торiшнього серпня третя спроба висадки закiнчилася черговим розгромом. Союзники тимчасово призупинили бомбардування Нiмеччини. Занадто багато солдатiв потрапило в полон. Нiмцi, у свою чергу, здобували перемоги в Українi. Взяли низку мiст, розбиваючи Червону армiю. I навiть пiдiйшли до Києва.
  Сталiн вирiшив вiдiйти за Днiпро. I одночасно радянськi вiйська спробували наступати на Псков i Таллiнн. Але ця спроба виявилася вiдбитою. У боях Сходi нiмцi вмiло використовували свої танки. Особливо "Пантеру". Дуже хороший, виявився i новий автомат МР-44, який не мав собi рiвних.
  Бойовi дiї показали, що пiд умiлим командуванням нiмцi все ще здатнi перемагати.
  Восени сорок четвертого року в гiтлерiвськi частини стала надходити досконалiша i краще захищена модифiкацiї "Пантери" "Ф". I з'явився "Тигр"-2 iз двигуном у 1000 кiнських сил. Союзники та нiмцi дещо знизили iнтенсивнiсть бойових дiй. Бомбардування Третього Рейху припинилося. Випуск озброєнь у Нiмеччинi продовжував наростати. МЕ-262 показав себе машиною швидкiсною, потужно озброєною та живучою.
  Бомбардувальник "Арадо" теж продемонстрував свою мiць. Нiмцi змiцнилися за Днiпром та приготувалися до зимової кампанiї. Вони ще розраховували на перемогу.
  Сталiн у сiчнi 1945 року розпочав наступ у центрi. Цiною величезних втрат Червона армiя прорвала оборону Вермахту i змогла просунутися за Днiпро. Але у лютому потужнi гiтлерiвськi танки, включаючи нову "Пантеру", прорвали оборону на фланзi i вiдсiкли радянськi частини. Японцi потопили нiмецькi десантнi кораблi, що мали намiр висадитися на Фiлiппiнах.
  Знову виникли котли та розгром. У США Рузвельт програв вибори та поступився республiканцю. Той остаточно уклав з Третiй Рейх перемир'я i припинив поставки пiд ленд-лiз до Росiї. I Британiя теж iз вiйни вийшла.
  А у нiмцiв з'явився танк Е-50. Машина дуже крута. За рахунок економiї на кадарному валi та розташування трансмiсiї та двигуна разом висота машини знизилася. Ще бiльше знизило її i досконалiша трансмiсiя з провiдними заднiми колесами. Це дозволило нiмцям пiд час бронювання "Тигра"-2 знизити вагу танка до 50 тонн, а двигун розганяти до 1200 кiнських сил. Кути нахилу броньованих листiв також зросли, що посилило захист.
  А гармата у 88-мiлiметрiв у 100 ЕЛ з великою точнiстю, високою скорострiльнiстю у 12 пострiлiв за хвилину, та гiдростабiлiзатором. Вежа була вужча i компактнiша нiж у "Тигра"-2. Машина вийшла маневреною, спритною, для сорок п'ятого року добре захищеною в лоб, i з винищувачем танкiв у гарматi.
  Бойове використання показало практичнiсть "Е"-50. I ефективнiсть у боях - iдеальний танк прориву. Нiмцi отримали основну машину, яка перевершує у своїх характеристиках "Пантеру". Бойовi дiї розпочалися з весняного наступу в центрi. I прорив радянської оборони.
  Нiмцi вдарили вночi, використовуючи iнфрачервонi прилади. I зiм'яли поради, мов промокашку.
  Знову женуть сотнi тисяч полонених i взяли Смоленськ. Потiм i Вязьму. У нiмцiв ще й САУ Е-10 та Е-25. З'явився танк Е-75. Машина з ущiльненою компонувальною схемою та поперечним розташуванням двигуна та трансмiсiї. Висота машини знизилася, а вона стала низькою, присадкуватою. Товщина чола корпусу 200-мм пiд нахилом, бортiв в 125 -мм, корми 150-мм пiд нахилом. Башта ще сильнiша: 252-мiлiметри лоб, 150-мiлiметрiв борту та корми пiд нахилами. I гармата 128-мiлiметрiв. При цьому вклалися нiмцi сiмдесят тонн, зберiгши задовiльнi ходовi якостi при двигунi в 1200 кiнських сил.
  Е-75 став найпотужнiшим танком Третього Рейху з серiйно, що випускаються. Е-100 у серiю не пiшов, та й його компонувальна схема - застарiла.
  Нiмцi до серпня 1945 року пiдiйшли до Москви i знову оточили Ленiнград.
  Сталiн поки що не мiг протиставити нiчого реактивної авiацiї Люфтваффе i, новим танкам серiї Е. Розробка Т-54 затягувалася, а IС-3 виявився дорогим танком.
  Сталiн запропонував Гiтлеру перемир'я. Але той, природно, вiдмовився. Восени нiмцi остаточно оточили Москву, а уряд СРСР переїхав до Куйбишева.
  Вiйна з Японiєю дещо затягнулася через тактичнi успiхи самураїв у битвi пiд Фiлiппiнами. I Окiнава американцi не взяли. Та й ядерний проект забуксував. У ньому справдi стiльки пiдводного камiння.
  I не виходило Сталiну отримати чиюсь допомогу.
  А у нiмцiв уже в строю дисколет, i реактивний бомбардувальник Ю-287.
  Наприкiнцi грудня впала Москва. А у лютому нiмцi почали наступ на Горький i повернули у пiвденному напрямку. У березнi впав Воронеж. Гiтлерiвцi повернули до Сталiнграда.
  Вродливi дiвчата їхали на САУ Е-15, вже потеплiло, була весна, квiтень. Войовницi Альбiна та Альвiна iз задоволенням роздяглися i залишилися в одному бiкiнi. Вони вдвох їхали, лежачи на практичнiй самохiдцi. Висота всього 1,4 метра, знаряддя вiд "Пантери", лобова броня 82-мiлiметрiв пiд нахилом 45 градусiв, бортова 52-мiлiметри, плюс ще й ковзанки. Двигун 550 кiнських сил, при вазi в 16 тонн. Гарна скажемо прямо машинка. Сильнiше, нiж Т-34-85. I дiвчата мчать на нiй. Потужний двигун дає тепло, i войовницi шльопають босими нiжками.
  Альбiна стрiляє по радянськiй тридцятьчетвiрцi. I потрапляє точно в цiль, насвистуючи:
  - Я нiмкеня i дуже крута.
  Альвiна теж розбиває вежу радянськiй машинi i щебече:
  - Люблю по морозу боса!
  Дiвчата навiть пiдскакують вiд збудження. I босими нiжками крутять. До чого вони красивi i сексуальнi.
  Альбiна пальнула по радянськiй машинi. Гармата "Пантери" б'є сильно i сердечник снаряда урановий. I пробиває з великої дистанцiї. Отримують червонi вiд нiмцiв. А що вони хотiли? Зв'язалися Вермахтом. А у нiмцiв сильний аргумент - дiвчата: босi й у бiкiнi!
  Альвiна розбила росiйську машину i прочирикала:
  - Стережiться нас... Ми крутi!
  Альбiна атакувала радянський танк, протаранила йому корпус i прошипiла:
  - Я з родини котячих!
  Пiсля чого знову показала мову. Дiвчина уявила собi, як вона лиже язиком збуджену чоловiчу досконалiсть i хтиво застогнала. Ну до чого рота дiвчини вiд такого приємно.
  Альвiна теж лупнула по росiйському танку. Пробила вежу, вiдiрвала метал, наче шматок пластилiну i просипала:
  - Пронiсся середньої сили ураган!
  Альбiна теж довгий язик застосувала, знесла вежу радянськiй машинi i в'якнула:
  - Жiнки крутi, де берете сили!
  I сама собi пiдморгнула. У нiй повно рiзноманiтних енергiї. I такi взагалi сили. Що не в казцi сказати, нi пером описати. А мiць взагалi неймовiрна.
  Альвiна хихикнула, i прочiрiкала, стрiляючи по тридцятьчетвiрцi:
  - А коник побiжить здавати пляшки!
  Альбiна теж лупнула, рознесла радянську машину i гавкнула:
  - I про щось запилюємо на скрипцi!
  Та ось це пара войовниць. I на такiй розкiшнiй САУ їздять. Проти них нiяка сила встояти неспроможна. Навiть якщо ця сила i заморожена у виверженнi вулканом.
  Альвiна розбивши радянську машину, щебече:
  - Нас нiхто не зупинить!
  Альбiна розколiв росiйський танк, видала:
  - Нас нiхто не переможе!
  Альвiна розстрiлявши радянського мастодонта, шикнула:
  - Бiлi вовки давлять ворогiв!
  Альбiна взяла i теж довбанула снарядом. Розпорошила ворога, i пискнула:
  - Бiлi вовки салют героям!
  Парочка дiвчат виглядала дуже вражаюче. Вони скалилися, iскрили перлинними зубками. I надсилали презенти на всi боки.
  А що це за САУ Е-15? Дуже гарна зброя. Малопомiтний, спритний, дуже спритний, i непоганий захист чола. Ось уже справдi гiдна технологiя. I ковзанки обидва борти прикривають. Така присадкувата самохiдка.
  Альбiна проревiла на всю горлянку, розпилися точним попаданням тридцятьчетвiрку:
  - На священнiй вiйнi - буде наша перемога!
  Альвiна розбила радянський танк i в'якнула:
  - Прапор iмперський вперед - слава загиблим героям!
  I дiвчата хором проспiвали:
  - Нас нiхто не зупинить! Нас нiхто не переможе! Баби-арiйки трощать ворога! Баби-арiйки теж герої!
  I пiдморгнули войовницi. I вишкiрили собi зубки. I вигляд у них був такий, що нiби торгують салом та ковбасою.
  Альбiна взяла, промичала з апломбом, руйнуючи радянськi машини:
  - Злi арiйки збиваються у зграю! Тiльки тодi виживе рiд! Слабкi гинуть, їх убивають, очищаючи священну кров!
  I обидвi дiвчата хором заспiвали:
  - Нас нiхто не зупинить! Нас нiхто не переможе! Нас нiхто не зупинить! Нас нiхто не переможе! Баби арiйки затопчуть ворога! Баби-арiйки салют героям!
  Нiмцi пiдiйшли до Сталiнграда. Спалахнула друга iсторiя свiту битва за мiсто на Волзi. Тiльки зараз було для СРСР складнiше. Москва вже взята, а нiмцi мають "Штурмтiгри", i ще потужнiшi "Штурммауси".
  Остання машина мала реактивний бомбомет 600-мiлiметрiв i все зносила. Як рiже, так цiлий квартал i зносить. Ось це забiйна сила.
  Нiмцi вже захопили майже все Поволжя i брали Сталiнград за допомогою пiкiруючих бомбардувальникiв.
  Мiсто було взято за два тижнi, про що активно ревла вся нiмецька пропаганда. А потiм i впав Куйбишев. У вiйну вступила Туреччина, просуючись Кавказом.
  А нiмцi буквально ревуть вiд захоплення. До кiнця 1946 фашисти вийшли до Уралу. Сталiн утiк у Новоросiйськ. Добре, що Японiя i США все ще виють, i досить спокiйно.
  Гiтлер тодi нарештi запропонував свiт. Нiмеччину отримує заразом i Середню Азiю. А Сибiр та Далекий Схiд залишаються милостиво за Сталiним.
  Якось домовилися. Пiдписали мирову угоду. I уклали мир. Середня Азiя опинилася пiд Третiм Рейхом. I фашисти продовжили вiйну з Британiєю та США. Благо руки розв'язанi, а свiту ще немає.
  Гiтлерiвцi рушили на Iндiю. А у березнi 1947 року взяли Гiбралтар. I висадились у Марокко. По найкоротшiй вiдстанi почали перекидатися до Африки. Розгорнулися запеклi бої. Нiмецький танк Е-50 отримав потужнiший газотурбiнний двигун i важчав. Його вага зросла до шiстдесяти п'яти тонн. Лобова броня стала у 250 мiлiметрiв бортiв у 170-мiлiметрiв. Гармата залишилася незмiнною, тому що цiлком справлялася з танками союзникiв. Тiльки оптика стала ще кращою. Удосконалилися й прилади нiчного бачення.
  Нiмцi дiяли досить активно. Захопили Марокко, Алжир, Тунiс, Лiвiю. А потiм i Єгипет. Перевага в кiлькостi та якостi озброєнь занадто вже давалася взнаки. Американський "Першинг" не мiг впоратися з Е-50, i зазнав поразки за поразкою. Поступово вся Африка стала нiмецькою. Тiльки розтягнутiсть комунiкацiй заважала постачанню.
  Водночас точилася i пiдводна вiйна. В 1947 були захопленi i Iндiя, i Iран. А в сiчнi 1948 року впала i ПАР. Почалася пiдготовка вторгнення до Великобританiї. Американцi запропонували Третьому Рейху розподiл сфер впливу. Гiтлер заявив, що вже надто пiзно. I треба було миритися у сороковому роцi.
  У червнi 1949 року пройшла успiшна висадка на Британiю. Пiсля мiсяця завзятих боїв метрополiя впала. Одночасно гiтлерiвцi та колонiальнi вiйська захопили Китай. Створилася планетарна загроза. Осiнь вiдбулася висадка в Австралiї. А потiм японцi та нiмцi створили плацдарм i в Латинськiй Америцi.
  1950 пройшов у наступi на США з пiвдня i пiвночi. Янки втрачали землi та вiдступали. 30 сiчня 1951 року Америка капiтулювала. Склалася ситуацiя свiтового гегемона Третього Рейху та Японiї. Сталiн помер 5 березня 1953 року. А 20 квiтня 1953 року Третiй Рейх напав на Японiю. Почалася чергова вiйна. Через пiвроку Японiя була пiдкорена. Так Третiй Рейх став абсолютним гегемоном. 20 квiтня 1955 року нiмецькi вiйська почали наступ i те що залишилося вiд СРСР.
  На чолi держави був тепер Малєнков. Берiю заарештували та розстрiляли. Червона армiя отримала новий танк Т-55, який, втiм, поступався нiмецьким маркам. I сили були нерiвнi. Протягом перших кiлькох тижнiв боїв нiмцi просунулися на тисячу кiлометрiв iз заходу та зi сходу. Було взято Владивосток, Хабаровськ, Кемерово, ряд iнших мiст. Нiмцi пiдiйшли до Новосибiрська.
  Але Адольф Гiтлер 22 червня 1956 року розбився на лiтаку. I у вiцi шiстдесяти семи рокiв перервалося управлiння великого диктатора. Так уже вийшло...
  Наслiдувати фюреру мав його найздiбнiший син. Але старшому iз синiв фюрера ще не було тринадцяти рокiв. Тож виникла неспокiйна ситуацiя. А вiйна iз СРСР триває. I в цих умовах Майнштейн спробував здiйснити вiйськовий переворот.
  I скинув-таки Шелленберга та його СС. Тож у фашистiв перервалася династiя Гiтлерiв. А хто слухав молодець?
  . РОЗДIЛ Љ7.
  Вовка-Павлик трохи вирiшив посидiти. У темрявi та холодi доба проходить повiльно. Плюс ще й болiсно хочеться їсти та пити. На лiжку сидiти холодно.
  Зараз Вовка-Павлик подумав, а може, варто пiдписати? Все одно йому сто рокiв у колонiї-малолiтцi сидiти - не бiльше та не менше. А сидiти можна по-рiзному. У смердючому та холодному карцерi сидiти, куди не проникає навiть найменший промiнець свiтла, i бiгають щури - це одне. У теплiшiй камерi разом iз хлопчиками, для яких ти пахан та авторитет - це зовсiм iнше. I в Сибiру мерзнути i годувати комарiв не хотiлося.
  Може, вiн ось так усi сто рокiв дитячої в'язницi проведе в лагiднiй Українi, а не в мiсцях гiрших, та ще й за полярним колом.
  Вовка-Павлик розумiв, що упиратися немає сенсу, особливо як колишнiй мiльярдер. Але ж хлопчаки такi впертi. I часом поводяться всупереч логiцi.
  Вовка-Павлик розчавив босими пальчиками нiжок найбiльш набридливого щура, i вiдкинув її.
  Потiм пiдвiвся i знову почав ходити. I заодно складати;
  У березнi 1985 року новим генеральним секретарем ЦК КПРС став не Горбачов, а Григорiй Романов. I це суттєво змiнило перебiг iсторiї. Григорiй Романов, розумiючи необхiднiсть реформ економiки, став впроваджувати госпрозрахунок i обмеженi ринковi вiдносини. Але в полiтицi навiть став дiяти жорсткiше за попередникiв. Активно переслiдували дисидентiв, посилили покарання за прогули. Ще бiльш активiзувалась розпочата Андроповим боротьба з корупцiєю. I звичайно антиалкогольна компанiя пiшла ще жорсткiше. Григорiй Романов не пiшов на демократизацiю, а навiть намагався закручувати гайки ще жорсткiше.
  США тим часом обрушили цiни на нафту. Але в СРСР стали бiльш жорстко стежити за посiвною та прибиранням.
  Григорiй Романов особисто об'їжджав простори Росiї та ганяв недбайливих господарiв. Наслiдували i арешти, i дисциплiнарнi стягнення. Iшло омолодження кадрового складу. Приходили новi люди. Використовувався метод батога та пряника. Масова боротьба з корупцiєю вiдбувалася й у Середнiй Азiї.
  В економiцi стали розлучатися з зрiвнялiвкою в оплатi працi, i посилили попит iз начальникiв. Стали давати великi плани i садили тих, хто їх не виконує. Таким чином, вийшло бiльше прискорення економiки.
  Впроваджувалися новi технологiї, культурнiшi методи сiльського господарства. I тривала вiйна в Афганiстанi. Радянське угруповання навiть почало нарощуватися.
  Вiйська набували все бiльшого i бiльшого досвiду, i громили душманiв. Але вiйна все ще не вщухала. Хоча радянськi вiйська i пресували моджахедiв.
  Вiдносини зi США залишалися ворожi. Але, як з'ясувалося створити ПРО, для Америки нереально. I за нового президента Буша, знову почалися переговори про скорочення ядерного потенцiалу. Проте, цiни на нафту продовжували падати. I Садам Хусейн окупував Кувейт.
  I нафтовi цiни рiзко пiдскочили. США стала перекидати вiйська до Саудiвської Аравiї. СРСР направив свiй змiцнiлий флот з авiаносцями до берегiв Кувейту. Почалося протистояння мiж Америкою та СРСР у Перськiй затоцi.
  Обидвi сторони багато загрожували, бунтувала Палестина, йшло протистояння з Iзраїлем. Кувейт увiйшов до складу Iраку i був навiть проведений референдум на цю тему. А протистояння з Америкою затягнулося довгi роки. У 1992 роцi до влади в США прийшов Клiнтон, i вiдносини з СРСР трохи потеплiшали. Пiшли розмови щодо скорочення ядерного потенцiалу. Одночасно спостерiгалося зближення СРСР та Китаю. Торговi вiдносини вийшли нового рiвня. Подейкували i про вiйськовий союз. Китай може вступити у вiйськовий договiр, у тому числi Варшавський. Почалася громадянська вiйна у Югославiї.
  За наказом Романова радянськi вiйська увiйшли до соцiалiстичної країни. Хорватськi сепаратисти були розгромленi. Югославiя офiцiйно увiйшла до Варшавського договору. Албанiя, де був заколот iсламiстiв, теж змушена була приєднатися до блоку СРСР. Варшавський договiр розширився i став сильнiшим. До серiї надiйшов новий газотурбiнний танк - Т-90. Дана машина була не такою як у реальнiй iсторiї, а бiльш спритною, i краще броньованою.
  Розвивалися у вiйськовi технологiї iнших рiвнях. У тому числi й протиракетнi. Створювалося своє ПРО. У економiка зростала, Бiлл Клiнтон був на висотi становища. Але СРСР за планом швидко розвивався. Жорсткий тоталiтарний режим та обмеженi ринковi реформи допомагали рухатися багатою сировиною iмперiї вперед.
  Змагання у сферi озброєнь тривали. I ставали все гострiшими. Але Бiлл м'який був хлопець, i з Романовим вони домовилися скоротити ядернi озброєння. Особливо стратегiчний. А армiю нiхто не утискав. В Афганiстанi душмани було розбито i масштабнi бойовi дiї припинилися. Налагоджувалося мирне життя, зростала економiка. Афганiстан навiть вступив до РЕВ та Варшавського договору. Сама країна стала атеїстичною.
  Режим у СРСР залишався тоталiтарним i навiть жорсткiшим, нiж у Брежнєвськi часи. I це давало ефект. Народжуванiсть теж зросла - тому що аборти були забороненi, а протизаплiдних засобiв вироблялося нiчого. З еротикою правда стало трохи вiльнiше. Навiть частково легалiзували й порнографiю. Але за гомосексуалiзм карали дуже жорстко. Збiльшили податки на холостякiв, бездiтнi сiмейнi пари, пари, якi мають лише одну дитину. I заразом пiдняли допомогу на дiтей, i ввели материнський капiтал.
  Населення у СРСР збiльшувалося швидше, нiж у США та економiка зростала швидше. 2000 року вiдбувся перший полiт на Марс. Радянськi космонавти вiдвiдали Червону планету. I повернулися назад. Це чергова перемога СРСР у космiчних перегонах. Клiнтона змiнив Буш-молодший. Вiдносини iз СРСР стали знову погiршуватися. Радянська Росiя стала проникати й у Латинську Америку. У Венесуелi прийшов до влади антиамериканський Уго Чавес, який став орiєнтуватися на СРСР. А пiсля спроби воєнного перевороту Радянський Союз там створив базу.
  Ситуацiя загострилася неймовiрно. Буш-молодший багато загрожував, маневрував вiйськами, але на вiйну не наважився.
  Цiни на нафту зростали. Вiдносини з Iраном залишалися напруженими. У СРСР був атеїзм i навiть бiльш агресивний, нiж за Брежнєва. Тиснули, зрозумiло, i Iслам - закривали мечетi, переобладнали мiнарети. У Середнiй Азiї та мечетей практично не залишилося. У кiлька разiв скоротилася i кiлькiсть парафiй у Росiї.
  Тиснули i садили i протестантiв. Адвентистiв та баптистiв офiцiйно заборонили як деструктивнi секти. Вiруючих карали. Комунiста дитину виганяли з партiї. З'явився i союз "Войовничих безбожникiв". До нього записували всiх поспiль. Переслiдували i циган, i навiть євреїв.
  Iран довгий час допомагав моджахедам в Афганiстанi i з ним стосунки зiпсованi. Садам Хусейн, поповнивши свою армiю новiтнiми радянськими танками, почав наступ. Його вiйська розбили Iранську армiю. СРСР надав допомогу Iраку. Iран розпався. Пiвнiч цiєї країни увiйшла до складу СРСР. Курди, азербайджанцi та деякi iншi народи отримали автономiю.
  Iрак розширив свої володiння. I став сильнiшим... Вже з'явилися думки про похiд i на Саудiвську Аравiю. СРСР та США були у конфронтацiї, яка балансувала на межi ядерної вiйни. Але у 2008 роцi помер Григорiй Романов. Йому було вiсiмдесят п'ять рокiв. I наступникiв став Геннадiй Зюганов. В Америцi також змiнилася влада, i прийшов чорношкiрий Обама.
  Ситуацiя дещо розрядилася. Крiм того, стали погiршуватися вiдносини СРСР з Китаєм.
  Пiднебесна iмперiя надто посилилася i загострилася конкуренцiя через продаж рiзних товарiв. Експорт Китаю конкурував iз експортом СРСР. У радянськiй Росiї вироблялося дуже багато товарiв, i була розвинена i автомобiльна промисловiсть, i легка. Це стикалося з китайською. Суперечностi торкнулися i Монголiї та Кореї. Китай опинився у ситуацiї суперництва з Росiйською iмперiєю.
  Мимоволi, але двом радянським iмперiям тiсно в одному барлозi. I Америка iз СРСР стали зближуватися. Зюганов дещо пом'якшив полiтику областi релiгiї, i знову почали вiдкриватися православнi парафiї. Деяка лiбералiзацiя торкнулася й полiтики. Зокрема за Романова кiлькiсть ув'язнених занадто зросла. У в'язницю людей вiдправляли за найменшу провину.
  Зюганов оголосив амнiстiю та пом'якшив кримiнальний кодекс. На Заходi вiн отримав репутацiю лiбералу. Полегшилися умови утримання ув'язнених. Вiк кримiнальної вiдповiдальностi, знижений за Романова до десяти рокiв, знову пiднявся до чотирнадцяти. Був допущений в обмежених дозах до захiдного Iнтернету.
  Спочатку вiдносини зi США покращилися. Але загострилося протистояння СРСР та Китаю в Африцi. Там постiйно спалахували вiйни. СРСР вважав Африку традицiйно своєю вотчиною, i пускав туди Китай. Протистояння все загострювалося. США та СРСР ще бiльше зблизилися, витiсняючи китайцiв iз Африки. В тому числi й вiйськовими операцiями.
  У 2012 роцi Обама було переобрано на новий термiн. Поки все було б нiчого, але спалахнув заколот iсламiстiв у Сирiї. А потiм почалися виступи i в Єгиптi та iнших мiсцях. Особливо в Iранi, який був подiлений на зону радянських iнтересiв. Знову вiйни, кров. Масовi вбивства.
  СРСР потримав Сирiю, але заколот перейшов Саудiвську Аравiю. Це призвело до зростання цiн на нафту та рiзкого сплеску тероризму. Заворушилися iсламiсти й у Середнiй Азiї. Зросла кiлькiсть терактiв.
  У СРСР знову почали закручувати гайки. Знову вiк кримiнальної вiдповiдальностi пiднявся, точнiше, знизився до десяти рокiв. Почали переслiдувати вiруючих.
  З Iсламом боролися з допомогою наукового атеїзму. I тут гайку пiдкрутили капiтально.
  I США знову загострилися стосунки. А також iз Китаєм. За нового президента США Трамп була спроба намацати союз з Китаєм. Але не вийшло. Тепер у свiтi виникло три центри сили: СРСР, США та Китай. I всi три ворожi один до одного.
  Росiя та США боролися за iсламський свiт, Китай намагався також влiзти туди i до Африки. I чорний континент запалав. СРСР опинився у тяжкiй ситуацiї, але просувався. США з Китаєм теж ворогували. Свiт знову завис на межi ядерної вiйни.
  А тут i в Кореї з'явилася воднева бомба. Повний дурдом. I ось-ось почнуть обмiнюватись ядерними ударами.
  Цiкавий твiр, але досить короткий.
  Може написати щось фундаментальне? Вовка-Павлик знову сiв на лiжко. Пити хотiлося сильнiше, а от голод, навпаки, притупився. Виникла думка - чи не зловити ногами щура i з'їсти його? Ну нi, до цього вiн ще не дiйшов.
  Краще таки трохи потерпiти. А там, коли викличуть на допит, вiн ухвалить рiшення. Або впертись далi або взяти на себе чужу провину.
  Все-таки у дитячiй в'язницi жити можна. А темному, холодному, смердючому карцерi, що кишить щурами, надто вже стрiмко i погано.
  Вовка-Павлик упiймав босими пальчиками дитячих нiжок чергового щура. Розчавив її кинув рештi. Тi її кинулися гризти та пожирати. Адже щури канiбали.
  Потiм пiдвiвся i знову почав ходити. Що ж рух це життя? А заразом можна покласти щось цiкаве.
  Британiя пiсля нападу Нiмеччини на Польщу не ризикнула оголосити вiйну Третьому Рейху. Все ж таки це могло призвести до колосальних витрат i жертв. А Францiя без Англiї тим паче. Та й у реальнiй iсторiї цi країни воювали суто номiнально. Можливо розраховуючи, що Гiтлер, незважаючи на пакт Молотова - Рiббентропа, таки нападе на СРСР. А тут вирiшили й номiнально не воювати.
  Вiдмiнностей спочатку не було. I Польщу розгромили, i СРСР захiд України та Бiлорусiї зайняв. Але... Тут уже Гiтлер у якого не було фронту за спиною, почала тиснути на Сталiна. Чи не забагато той хоче? А хiба Галичина входила до складу царської Росiї? Чи не надто широко замахнулися комунiсти? А Прибалтика? Адже теж не та сфера впливу!
  I виникли серйознi тертя. Мовляв, панове комунiсти ви надто багато чого хочете!
  Вiдносини одразу ж зiпсувалися. Фюрер хотiв собi Прибалтики та iншої територiї, i в нього розв'язанi руки. I Британiя пiдштовхує до вiйни.
  I Фiнляндiя теж починає хортнути. Сталiн намагався порозумiтися з Нiмеччиною. Але фюрер не хотiв поступатися Прибалтикою. Ситуацiя виявилася напруженою.
  У конфлiкт як завжди втрутилися фiни. Вони обстрiляли радянськi позицiї та спалахнули бойовi дiї. Радянськi вiйська загрузли в цьому напрямку, i Третiй Рейх посунув свої полки. Розгорнулися битви. У вiйну за Нiмеччини вступила Румунiя, а трохи пiзнiше Iталiя, i що значно - Японiя.
  Блiцкрига нiмцям добитися не вдалося, вони змогли лише оточити та взяти Мiнськ та Вiльно, але виявилися зупиненi на рiчцi Березина. На пiвднi гiтлерiвцi ще пiд час польської компанiї захопили Львiв та Брест та змогли просунутися до Житомира. Румуни та угорцi, i iталiйцi вiдрiзали Одесу, обложивши це мiсто. Сороковий рiк закiнчився стабiлiзацiєю фронтiв. Нiмцi також змогли захопити Ригу, але поки що теж виявилися замороженi.
  Фрiцам не вистачало танкiв та лiтакiв для рiшучого наступу. Червона армiя теж була не зовсiм готова - майже всi її численнi танки були легкi, а застарiла авiацiя. Крiм того зi сходу напирала Японiя, яка має багато пiхоти, але теж слабка танками та авiацiєю.
  Тож вiйна вiдрiзнялася вiд реальної. Якщо реальної вiйнi як i сорок першому року лiнiя фронту була дуже рухливою, й у оборонi нiхто не затримувався, то вiйнi, розпочатої груднi 1939 року навпаки лiнiя фронту швидко стабiлiзувалася.
  Червона армiя закопалася в землю, роючи окопи та їжаки. Нiмцi теж зводили укрiплення. Спроба навеснi i влiтку сорок першого року наступати обернулася великими втратами у фрицiв. Їхнi танки все ще були слабкi, тiльки авiацiя бiльш-менш адекватна. Але й штурмовик Ю-87 явно застарiв.
  Фашисти просунулися незначно, i лише на пiвднi, де Червона армiя не очiкувала потайного перекидання нiмцiв, змогли вийти до Днiпра. Пала Вiнниця, i було втрачено частину правобережної України. Восени вже Червона армiя намагалася наступати. Але нiмцi сидiли у потужнiй оборонi. I теж вдалося, лише трохи просунуться. Взимку тривали бої.
  Нiмцi не ризикували наступати. А у Червоної армiї, яка боролася з цiлою коалiцiєю держав, не вистачало сил. У тому числi її сковувала й Японiя.
  Самураї мали багато пiхоти, i пiдготовлених резервiв, i населення сто мiльйонiв. I це, звичайно, велика проблема. У сорок другому роцi нiмцi, пiдкопивши за зиму резервiв, навеснi та влiтку все-таки взяли Одесу та Київ. Тут особливо вiдзначився Майнштейн, що став справжнiм генiєм штурмiв i облог. Непогано показав себе i Роммель. Теж чудовий полководець. Червона армiя остаточно залишила Правобережну Україну, зате змiцнилася за Днiпром, i Березиною. Лiнiя фронту остаточно стабiлiзувалася. Пiзньої осенi та взимку радянськi вiйська наступали в центрi та на Ригу, але не змогли досягти iстотних успiхiв.
  Влiтку сорок третього року вже намагалися наступати гiтлерiвцi. У тому числi й використовуючи новi важкi танки "Пантера", "Тигр", "Лев" та САУ "Фердинанд". Їм удалося прорвати радянську оборону. Але нiмцi просунулися лише на тридцять-тридцять п'ять кiлометрiв, i зазнавши великих втрат у технiцi зупинилися. Бої показали, що найважчий "Лев" незважаючи на потужну гармату та броню не надто гарний. Багато було втрачено i "Фердинандiв" на мiнних полях. Слабкiсть бортової та кормової бронi "Пантери" також позначилася дуже негативно.
  Радянськi вiйська встояли. Але самi теж пiд час осiннiх та зимових боїв лише вiдтiснили нiмцiв на вихiднi територiї.
  Вiйна тривала... Сорок четвертий рiк. У нiмцiв новi танки Пантера-2, Тигр-2, Маус. У Росiї IС-2 i Т-34-85. В авiацiї у СРСР ЛА-7 та IЧ-3, у нiмцiв ТА-152, еволюцiя Фокке-Вульф, та МЕ-309, плюс ще дуже потужний бомбардувальник Ю-288. I трохи згодом перший чотиримоторний Ю-488. Але найголовнiше це реактивна авiацiя. Вона у нiмцiв розвивалася швидше, нiж у росiян. Хоча бойове застосування перших МЕ-262 дещо розчарувало - дорога реактивна машина виявилася надто важкою та недостатньо маневреною. Хоч i швидкiсний. Натомiсть ХЕ-162 обiцяв стати машиною i легкою, i дешевою, i дуже маневреною.
  Лiто 1944 року Червона армiя намагалася наступати у центрi. I це був великий наступ. Але фашисти чекали. В оборонних боях "Маус", "Тигр"-2 та "Пантера"-2 та "Пантера" проста показали себе дуже хорошими танками. Нiмцi також застосовували газомети, i бiльш досконалi ТА-152, якi могли бути i винищувачами, i штурмовиками.
  Бої у повiтрi показали, що нова нiмецька багатоцiльова машина дуже вдала. Бiльш швидкiсна i маневрена, нiж Фокке-Вульф, вона мала потужне озброєння та бронювання. Могла бути i штурмовиком i фронтовим бомбардувальником та винищувачем. ТА-152 показав себе машиною вищого класу.
  Лiтнiй наступ Червоної армiї захлинувся i коштував величезної кровi. Нiмцi змогли перехопити iнiцiативу i просунулися далi до Днiпра, захопивши майже всю Бiлорусiю. Але на Днiпрi їх зупинили. Осiнь пройшла в обмiнах ударами. I нiчого особливого не сталося. Такий малорухливий захист.
  А взимку знову бої та спроби Червоної армiї наступати. Але не надто успiшнi. Поки, нарештi, i нiмцi навеснi намагалися завдати удару. Вперше застосували самохiдки iз серiї "Е", але не дуже вдало, тому що САУ краще для оборони пiдходять.
  Натомiсть реактивна авiацiя у фашистiв розвинулася. I до лiта нiмцi остаточно захопили панування у повiтрi. ХЕ-162 у вiдсутностi собi рiвних у льотних характеристиках, але був дешевим, i простим у виробництвi. Влiтку нiмцi наступали в обхiд Днiпра та змогли взяти Псков. Але мiсто чинило опiр майже до середини осенi. Проте проблему було вирiшено. Нiмцi все ж таки закрiпилися, i пiдiйшли до Таллiнна. Мiсто потрапило в оточення.
  Але тримався дуже вперто. Так до зими та взимку. Поки не настав 1946 рiк. Нiмцi пережили зиму, i у квiтнi намагалися наступати. Але навiть перевага у повiтрi не допомагала їм. Пiсля запеклих боїв фрицi зупинилися. Людськi резерви та Нiмеччини та Iталiї виснажувалися. Усерединi Румунiї та Угорщини зрiли протести. Усi хотiли якнайшвидше закiнчити вiйну на виснаження.
  Влiтку нiмцi ще трохи потикалися. Восени вже наступала Червона Армiя, яка теж була на межi виснаження. Але не досягла успiху...
  Так до зими i нового 1947 року... Пiсля появи цього року танка Т-54 полегшало. Але й нiмцi розгорнули досконалiшi Е-50 з низьким силуетом i потужною гарматою. Обмiн ударами продовжувався, билися в повiтрi. Але вже лiнiя фронту мало рухалася. Навiть Таллiнн нiмцi не могли взяти.
  Так обмiнювалися уколами до сорок восьмого року. I там теж малорухливий фронт. Єдине, що влiтку фашисти змогли нарештi оволодiти i Таллiнном, але це був їхнiй останнiй успiх. Насамкiнець виснаживши, фашисти заспокоїлися... I тiльки бомбардували використовуючи реактивну авiацiю. Червона армiя за традицiєю наступала взимку, але це мало допомагало.
  Ось i 1949 рiк настав... Гiтлерiвцi намагалися обстрiлювати Ленiнград ракетами ФАУ i бомбардувати радянськi позицiї. Але майже не наступали. Бiльше стрiляли з обох бокiв. Червона армiя намагалася наступати тiльки пiзно восени, але так i не досягла успiху. Ось миловало десять рокiв з моменту початку вiйни мiж Нiмеччиною та коалiцiєю та СРСР. У Червоної армiї з'явився МIГ-15 реактивний лiтак, i танк IС-10, який бiльш-менш влаштовував вiйськових.
  А у нiмцiв поки що серiя "Е", до пiрамiдальних танкiв, у цiй iсторiї їхнi конструктори не додумалися. Зате дисколети пiшли в серiю. А машини невразливi i дуже швидкi.
  Навеснi 1950 року помер Муссолiнi. I в Iталiї вже вiдкрито заявили, що поки що укладатиме мир. Скiльки можна воювати? Усi вже втомилися до вилiку.
  У Нiмеччинi армiю закликали вже з чотирнадцяти рокiв до шiстдесяти п'яти рокiв. I вперше в небi та в танках воювали жiнки. Вимоталися i румуни, i угорцi, i фiни. Багато загинуло й японцiв. Зрозумiло, i Червона армiя та Росiя гранично виснажена. Вже понад десять рокiв вiйни. А вiз i нинi там. I ось у липнi 1950 було укладено перемир'я i почалися переговори. Але тут з'ясувалося, що Гiтлер згоден, тiльки якщо кордони пройдуть лiнiєю, яку фашисти вже встигли захопити, плюс виплати вiд Росiї репарацiй. А ось Сталiн був згоден лише на межi 1939 року.
  З'ясувалося, хто Коба не хоче так багато територiї поступатися, увiйти в iсторiї як той, хто програв нiмцям.
  Обидва затятi не змогли домовитися... I з 1 сiчня 1951 року вiйна вiдновилася. Червона армiя намагалася наступати, але нiмцi сидiли в оборонi та вiдбивали атаки. Так тривало до весни. А навеснi вже намагалися наступати самi фрицi, змогли лише взяти Нарву.
  Так бої затяглися знову... Весь 1951 рiк пройшов у уколах... Потiм настав 1952 рiк. У Червоної армiї на озброєннi з'явилися потужнiшi танки Т-64, з гарматою бiльшого калiбру i товщi бронi. Але це не дало вирiшальної переваги над серiєю "Е", тому нiмцi теж удосконалювали технiку. У повiтрi у фрицiв з'явилися ХЕ-262 i МЕ-462, якi перевершували радянськi МIГИ. I все мчало по колу.
  Обмiн ударами, великi втрати, i вiдсутнiсть прогресу та вирiшального успiху у тiєї чи iншої сторони.
  Нарештi, у березнi 1953 року помер Сталiн. Новий режим, у якому головними стали Маленков та Берiя знову запропонували Гiтлеру переговори. I у серпнi 1953 року було укладено, нарештi, свiт. Нiмеччина отримала собi всю Бiлорусiю, правобережну Україну, Прибалтику, Псковську область та Мурманськ. Хоча останнє мiсто не було взято нiмцями, але Маленков i Берiя поступилися його нiмцям. Як маленьку частину Бiлорусiї, не захоплену фрицями.
  Крiм того, СРСР вiддавав нiмцям безоплатно всiх полонених, а сам платив викуп за кожну голову. Плюс її та репарацiї, щоправда, досить помiрнi, хлiбом та нафтою. Петрозаводськ вiдiйшов до Фiнляндiї. Декiлька дрiбних мiст пiд Ленiнградом теж. Нiмцi також отримали ще й базу в Криму, причому на сто рокiв, i безоплатно, а також усiх своїх поволзьких людей.
  Вiйна закiнчилася... Гiтлер, звичайно, переможець, але дуже дорогою цiною. Щоб заповнити спад чоловiчого населення, фюрер дозволив офiцiйно мати чотири дружини як в Iсламi, i ввiв новi податки на холостякiв та бездiтнi пари, а також на пари, якi мають лише одну дитину.
  Крiм того, у Третьому Рейху була введена нова релiгiя. Теж дуже схожа на Iслам. Один Бог та його посланець фюрер. I багатоженство та священна вiйна. Тiльки ось, звичайно, без Намаза, i Рамадану. Навiть навпаки тиражувалася оголене тiло, як у Грецiї. I жiнки могли зрадити чоловiка з сильнiшим i найрозумнiшим самцем. А якщо вiн герой Третього Рейху, то тим бiльше. Гiтлер змiг змiцнити нову релiгiю та досить швидко. Нiмеччина з новими землями пiднiмалася економiчно. Росла народжуванiсть.
  Але у 20 квiтня 1958 року у вiцi 69 рокiв фюрер на день народження розбився у лiтаку. Дiти, отриманi шляхом штучного заплiднення, були ще неповнолiтнiми. I влада захопив бiльш помiрний Шелленберг, який став наступником Гiмлера на посадi глави СС.
  Фюрер залишився живим богом, але його дiти влада не отримала. А режим поступово пом'якшувався i ставав лiберальнiшим. Втiм, це не завадило Нiмеччинi стати другою економiкою свiту, майже наздогнавши США. СРСР був довгий час у стагнацiї, а потiм i розпався... Прийшли до влади новi буржуї, i уряд пiд сильним впливом Нiмеччини, США, Британiї, Францiї та Японiї.
  Остання країна довго воювала ще з Китаєм, але отримала там сфери впливу, подiлившись iз США. Америка створила атомну бомбу на двадцять п'ять рокiв пiзнiше, нiж у реальнiй iсторiї, i не запустила її в серiю.
  Нiмеччина трохи ранiше, але перейшла до використання мирного атома.
  Релiгiя в Третьому Рейху залишилася гiтлерiвською, i досить популярною, але загалом домiнувати став атеїзм. А фюрер, звiсно, залишився в iсторiї.
  Коротше кажучи, свiт, у якому не розпалася колонiальна система, i дуже сильними були Британiя та Францiя.
  Бiльш стабiльний та безпечний... I зi свiтовою глобалiзацiєю. Яка все бiльше i бiльш активнi набувала рис. Спочатку Нiмеччина та Францiя та Британiя уклав Євросоюз. Потiм до нього приєдналася США та Японiя. А далi й колишнi республiки СРСР. I ось у 2020 роцi у всьому свiтi було запроваджено єдину валюту, армiю та уряд. А людство кинулося до космосу.
  Бiльше стабiльностi, i передбачуваностi, нiж у реальностi! I бiльше миру та польотiв у космос!
  . РОЗДIЛ Љ8.
  Вовка-Павлик почав клювання носом. Вже хотiлося спати. Але краще все це подолати i рухатися далi. Хоча з iншого боку.
  Вовка-Павлик зiмкнув очi, сидячи на лiжку. Але сон був тяжкий. Немов ти сидиш заморожений у товщу льоду. Згадався роман Юрiя Пєтухова - пiвтора роки у пеклi. Ось там це було таким кошмарним, i муки рiзноманiтнi. Просто жах... I тортури, коли ти заморожений у товщi льоду. Та ось це пекло...
  Вовка-Павлика розбудили. I в камеру полився колiр. Знову мiлiцiонери вивели хлопчика. Пiсля карцеру свiтло злiпило. Але очi швидко звикли. На Вовка-Павлика вилили вiдро холодної води, мабуть, щоб убити запах.
  Хлопчик пирхнув i розбризкав воду. Стало набагато легше.
  Вовка-Павлик пiшов далi. Ух руки, скутi наручниками, як затекли.
  Ось його знову ввели до знайомого кабiнету.
  I знову зустрiчає зi знущальною посмiшкою старший слiдчий Марфей:
  - Ну, що мiй хлопчик ти вже надумався?
  Вовка-Павлик злiсно гаркнув:
  - Нi!
  Старший слiдчий жорстко запитав:
  - Пiдписуватимеш визнання?
  Хлопчик знову буркнув:
  - Нi!
  Старший слiдчий Марфей наказав:
  - Тодi знову його в карцер, тiльки цього разу на три доби!
  Мiлiцiонер помiтив з усмiшкою:
  - За три доби можна в такому холодi i загнутись!
  Марфей жорстко вiдповiв:
  - Нiчого хлопчика мiцний i хорт. I не давайте йому не пити не їсти!
  Мiлiцiонер зауважив:
  - Загалом у карцерi покладено воду та триста грам хлiба на добу.
  Марфей проспiвав:
  - Гаразд води можете дати i хлiба. Коли трохи годують голод вiдчувається гострiше, нiж за повного голоду!
  I трохи пом'якшивши голос, спитав:
  - А може, ти передумав?
  Вовку-Павлику дуже хотiлося сказати так. Але люди часом так не вигодi i не за прагматичним змiстом упертi. I Вовка-Павлик видав:
  - Нi!
  Марфей ревнув:
  - У карцер його на три доби!
  Хлопця так i не знявши кайданки знову вивели з кабiнету та повели до пiдвалу. Висновок у дитячiй в'язницi i справдi ставало дуже болючим.
  Вовка-Павлик подумав, що вiн упертий. Все одно йому менше ста рокiв з 2 квiтня 1926 - до 2 квiтня 2026 не вiдбути нiяк. I доведеться сто рокiв бути у дитячих виправних установах. I навiщо перетворювати самому ув'язнення на пекло? Однак, наприклад, люди часто роблять дурницi. Як наприклад Анжелiка замiсть жарких обiймiв султана вiддала перевагу болiснiй смертi, вдаривши його ножем? Чи розумно це було? Звичайно ж безглуздо. I якби це не в художньому творi, а в реальному життi Анжелiка болiсної смертi нiяк би не уникла.
  А вiн чогось упирається. Краще справдi пiдписати. I повернутись у камеру, лягти на матрац бiля вiкна, i ловити захопленi погляди хлопчикiв.
  Вовка-Павлик знову у темрявi. I ходить камерою, щоб зiгрiтися, або дати навантаження м'язам.
  Заодно можна i покласти.
  У березнi 1943 року Гiтлера було пiдiрвано на лiтаку. Це цiлком могло статися насправдi, але не сталося. А тут ось бомба спрацювала i Гiтлера немає. Герiнг офiцiйний наступник здiйснив вiйськовий переворот та розстрiляв: Геббельса, Бормана, Гiммлера, Кальтербрунера. I заявив про зупинення геноциду євреїв. Натомiсть Британiя та США погодилися укласти перемир'я та розпочати переговори.
  Настала на заходi пауза. А на сходi фашисти нарощували зусилля. У небi з'явився МЕ-309, а потiм i Ю-288, на яких у реальнiй iсторiї не вистачило ресурсiв. Нiмцi вiдновили роботу над танком "Лев" та "Маус".
  Сталiн поки вичiкував... Герiнг, теж вiдчував вагання. Обережнiше, нiж Гiтлер новий iмператор Нiмеччини мабуть вважав, що дуже ризиковано наступати на Курськiй дузi, не маючи переваги в силах.
  I йому хотiлося накопичити бiльше танкiв особливо нових моделей. I заразом нiмцi розраховували захопити панування в повiтрi.
  Тут у них був Фокке-Вульф i МЕ-309, але останнiй ще тiльки вступав у серiйне виробництво. Нiмецькi винищувачi також мали сильне озброєння та велику швидкiсть.
  Але бої не виявили особливої переваги. I Герiнг вагався. Ось i липень минув. У серпнi Червона армiя сама перейшла у наступ. Почалося воно 5 серпня у напрямку Орла та Харкова. У порiвняннi з реальною iсторiєю, нiмцi мали бiльше танкiв, пiхоти, артилерiї, i особливо лiтакiв. З Францiї, Iталiї, Балкан, Африки було перекинуто значних сил. Крiм того, частина гармат була знята з Атлантичного Валу та лiнiї Зiдрiх. Багато перекинуто i зенiток у Заходi. Пiд Орлом була серйозна оборона i багато гармат. Крiм того, боролися i "Пантери", i "Тигри", i "Фердинанди". А вони в оборонних боях вельми сильнi.
  Нiмцi чекали на основний удар на Орловському напрямку, i зосередили там понад сорок дивiзiй, у тому числi й танковi. Особливiстю цього наступу була готовнiсть нiмцiв, велика кiлькiсть авiацiї. Оборона у фашистiв виявилася добре пiдготовленою.
  А бої показали, що "Пантера" - вiдмiнний винищувач танкiв. Радянська вiйськова машина забуксувала. Фрiци воювали. Мобiль на орловському напрямку вiдповiдала вiйську з передньої лiнiї оборони i зберегла їх пiд час артпiдготовки. А друга лiнiя та третя билися вкрай завзято.
  Багато сил було й у Майнштейна. I там нiмцi були готовi оборонятися.
  Бiльше мiсяця тривало настання радянських частин. Цiною величезних втрат червона армiя просунулася не бiльше тридцяти кiлометрiв i зазнавши величезної шкоди зупинилася. Втiм, i нiмцi виявилися пошарпаними, i не наважилися перейти в контрнаступ. Сталiн зробив паузу. Червона армiя поповнювала своїми лавами. Особливо багато було втрачено танкiв. "Пантера" та "Тигр" показали себе вкрай ефективно в оборонi, як i "Фердiнанд". Останнiй винищувач танкiв навiть надiйшов у серiйне виробництво. Чого не було у реальнiй iсторiї.
  З'явився i довгоочiкуваний "Лев". Танк був озброєний 105-мiлiметровою гарматою та важив дев'яносто тонн. При цьому в лобовому бронюваннi у нього не було переваги над "Тигром"-2, який надiйшов у серiю трохи ранiше, нiж у реальнiй iсторiї. Гармата була за рахунок калiбру потужнiша, зате поступалася у скорострiльностi. Ледве товще в 100 мiлiметрiв була броня корми та бортiв.
  "Лев" як показали бої, поступався у ходових якостях та бойових "Тигру"-2 i при цьому був важчим i дорожчим. Проти наймасовiшого радянського Т-34-76 його гармата надмiрна. А з великої дистанцiї спробуй ще потрапити до подiбного танку.
  Лише найкращий захист бортiв: 100-мiлiметрiв i пiд ухилом давав цьому танку деякi можливостi у ближньому бою. I меншу вразливiсть. Але двигун у 800 - кiнських сил явно недостатнiй для дев'яноста тонн. I лише лобова броня вежi в 240-мiлiметрiв, та ще й пiд нахилом давала повну непробивнiсть "Леву" в це найбiльш вражаюче мiсце.
  Взимку Червона армiя почувала себе впевненiше. А нiмецькi танки явно губилися у морози, а їхнi ковзанки показали недосконалiсть. Радянськi вiйська вдарили у центрi. Але там зiткнулися з дуже затятою обороною. Потiм був наступ на Орел. Хоча нiмцi й чекали на нього, але мiсто утримати не змогли. Хоча бої i затяглися до середини сiчня i коштували значних втрат Червоної армiї. Орловський виступ був зрiзаний. Але за Бєлгород бої затяглися, до кiнця лютого. Змогли фашисти вiдбити i пiд Ленiнградом. Тут далася взнаки велика кiлькiсть iноземних дивiзiй.
  Герiнг, будучи гнучкiшим, нiж Гiтлер, навiть iз полякiв формував дивiзiї. Багато пiхоти набиралося з пiдкорених земель. Крiм того, США погодилися продати в кредит велику кiлькiсть хороших, автоматичних гвинтiвок. I тi поповнили арсенал Третього Рейху. Найактивнiше почала воювати не пов'язана другим фронтом Iталiя, а Болгарiя замiнила своїми вiйськами нiмецькi на Балканах. Iспанiя також збiльшила постачання добровольцiв.
  Навiть у США нiмецька дiаспора сформувала добровольчу дивiзiю. Нiмцi навiть дали автономiю Францiї та зiбрали все, що могли iз Заходу.
  I встояли у потужних укрiпленнях пiд Ленiнградом та у центрi. Бiлгород упав, але взяти Харкiв Червоної армiї не вдалося.
  Настала весна. Нiмцi отримали у своє розпорядження реактивну авiацiю, i стали все активнiше придушувати Червону армiю у повiтрi. Крiм того, постiйно зростав i випуск лiтакiв. Поради вже не могли брати кiлькiстю. А нiмецький МЕ-309 все ж таки надто хороший у швидкостi та озброєннi. Ще й ТА-152 з'явився та МЕ-262. Та туга доводилося червоним у повiтрi.
  На сушi радянськi новi танк IС-2 i Т-34-85 були кращi за колишнi, але в масовостi поступалися нiмцям. Не маючи проблем iз бомбардуваннями та маючи бiльше сировини, гiтлерiвцi запустили в серiю i "Маус". Втiм, цей танк себе не виправдовував. Та його не можна було пробити нi в борт, нi в чоло. Але штурмовик все одно вражав гiганта. Та й ходовi якостi "Маус" явно пiдкачали. Але машина все ж таки могла i рухатися i маневрувати i пiднiматися в гору.
  Бої показали що "Маус", все-таки багато може. Особливо в оборонi, якщо готовий до неї наперед. Та й у наступi, цi танки йшли немов клин.
  У травнi нiмцi розпочали наступ на орловському напрямку. За мiсяць боїв все ж таки вiдбили назад Орел, але були зупиненi контратаками. 22 червня 1944 року радянськi вiйська спробували нiмцiв на мiцнiсть у центрi. Але теж не досягли суттєвих успiхiв. Лiнiя фронту ставала все бiльш малорухливою, а вiйна перетворювалася на позицiйну на виснаження.
  Роботи над "Пантерою"-2 затягнулися. Нiмцi намагалися створити танк iз потужним озброєнням та бронюванням, але при цьому досить легкий та рухливий. Що виявилося непросто, за традицiйної нiмецької компонувальної схеми. З'явилася на фронтi САУ Е-10. Ця машина бiльш-менш влаштовувало командування. Але була ще недосконалою. Трохи пiзнiше виникли Е-25 та Е-100. Остання машина не поступалася "Маусу" у захистi, i була легшою, з нижчим силуетом, та кращими ходовими якостями. Е-25 виникла як самохiдка. Але вона мала принципової переваги над вже серiйним " Панцер " -4 з гарматою " Пантери " . I Герiнг наказав доопрацювати цю серiю.
  "Пантера"-2 народжувалася надто довго, i замiсть неї було висунуто танк Е-50. Машина вийшла не надто вдалою. При вазi в 65 тонн, бронювання було по товщинi можна порiвняти з "Тигром"-2 тiльки з трохи бiльшим нахилом бронi, а гармата була 88-мiлiметрiв на 100 ЕЛ. Зброя звичайно дуже бронебiйна i точна, з гiдростабiлiзатором. I двигун при форсуваннi розганявся до 1200 кiнських сил.
  Погано iнше - машина вийшла важка, досить висока, дорога. I теж не дуже зручна для транспортування.
  А Е-75 вийшов взагалi вагою у вiсiмдесят п'ять тонн. Такий "Тигр"-2, що сильно пiдрiс. Вежа, щоправда, гарна 252 мiлiметри лоб, 160 мiлiметрiв борту та пiд нахилом. I гармата в 128-мiлiметрiв, та ще й зенiтки - досить скорострiльна. Машина, з двигуном в 1250-кiнських сил ще досить рухлива.
  Зима 1945 пройшла у взаємних спробах прорватися. Але лiнiя фронту була малорухливою. У березнi вiйська Майнштейна оточили та взяли Бiлгород. Але цим їхнi успiхи й обмежились. У травнi з"явилися радянськi IС-3. Сталiн вирiшив не розробляти танки важче сорока семи тонн.
  I це при тому, що Е-50 важив шiстдесят п'ять тонн i вважався за середнiй танк. "Пантера"-2 так i пiшла у серiю. Натомiсть народився "Лев"-2. Порше розташував трансмiсiю та двигун разом та спереду, а вежу змiстив назад. "Лев"-2 за рахунок економiї на кадарному валi став нижче силуетом, помiтно легше, i у вазi зрiвнявся з Е-50, при приблизно подiбному бронюваннi, i навiть кращим по бортах i лобi вежi. Таким чином "Лев"-2 став найкращим нiмецьким танком, а його характеристики перевершили колишнi машини.
  Влiтку сорок п'ятого року нiмцi нiчого суттєвого не досягли. Але їхня перевага в повiтрi ще бiльша. Реактивнi бомбардувальники та винищувачi терзали Червону армiю. I вiдповiсти на це не було чим.
  Осiнь фашисти знову наступали, i використовуючи новi танки, все-таки змогли опанувати Курськ i просунутися до Ворошиловграда. Взяли Краснодонськ.
  Але було знову зупинено. Все бiльше оборона ставала сильнiшою за напад.
  США у серпнi 1945 року скинули бомби на Хiросiму та Нагасакi. Але Японiя вiдмовилася капiтулювати. Вiйна на Тихому океанi тривала. Але Сталiн та Герiнг вiдчули зростаючу мiць Америки. Почалися спроби намацати ґрунт для свiту. Але, зрозумiло, Третiй Рейх не хотiв поступатися окупованим, а СРСР не мiг пiти на свiт з великими територiальними втратами.
  Взимку нiмцi тримали оборону та самi контратакували. Настав сорок шостий рiк. Поки що Т-54 був у розробцi, а важчi танки взагалi замороженi. У нiмцiв головним танком став Е-50. Його трохи модернiзували, знизивши висоту i вагу до п'ятдесяти п'яти тонн, i ще бiльше збiльшивши кути рацiонального нахилу. Так СРСР все ще основний танк Т-34-85 нiмцi вважали бронювання Е-50. А якщо нi, то й важчий Е-75. Його також модернiзували. Зробили нижче силует та ущiльнили компонування, знизивши вагу до сiмдесяти тонн. Пiсля чого Е-75 став цiлком адекватним танком та його випуск нарощували.
  Користуючись тим, що в сорок шостому роцi СРСР ще не мав нi реактивної авiацiї, нi танкiв Т-54 нiмцi, маючи вже хорошу серiю Е i розвинену авiацiю, почали наступ на пiвднi. А тут ще у вiйну вступила Туреччина.
  I влiтку восени впав Кавказ. Росiя втратила значнi територiї. I втратила багато нафти.
  Взимку наступ радянських вiйськ захлинувся. Настав сорок сьомий рiк. У травнi США все ж таки почали висадку на Японiю. А що їм ще залишалося робити? А нiмцi наступали на Саратов та Москву. Почали з'являтися танки Т-54. Вони були здатнi ще пробити Е50 i трохи тримати нiмецькi гармати. Загалом нiмецький танк дещо перевершував радянський у бронебiйностi гармати, i лобової бронi корпусу, i був близьким у лобовiй бронi вежi.
  Трохи нiмець все ж таки був сильнiшим. А Е-75 залишався поза конкуренцiєю, тому пiсля IС-3 не було iнших розробок. У нiмцiв також з'явився i "Лев"-3 з бiльш ефективною та точною 88-мiлiметровою гарматою в 100 ЕЛ та дванадцятьма пострiлами за хвилину. Вага залишилася колишня в 65 тонн, а ось броня стала ще товщi i збiльшився нахил.
  Нiмцiв цiлком влаштовувала по бронебiйностi та точностi гармати в 88ЕЛ, тим бiльше Т-54 поки що випускався малими серiями, а проти Т-34-85 бронебiйностi вистачало iз запасом.
  Москва, вперто обороняючись, все-таки впала восени сорок сьомого року. Взимку бої трохи стихли. Сталiн запропонував Нiмеччинi мир i припинення партизанської вiйни. Герiнг, вийшовши на лiнiю Астрахань-Казань, погодився.
  Вовка-Павлик перервав твiр. Почувся скрип, дверi в камеру вiдчинилися. Мiлiцiонер сунув пiд нiс хлопцевi миску з водою i рикнув:
  - На попий хлопець!
  Вовка-Павлик iз задоволенням випив звичайної води з колодязя. Потiм мент сунув у рот шматок хлiба, сказавши:
  - Тут тiльки триста грамiв, бiльше не належить на добу!
  Хлопчик, проковтнувши хлiб, зазначив:
  - Ведмiдь усю зиму тiльки лапу смокче i здоровий!
  Пiсля чого дверi карцера зачинилися i знову стало темно.
  Вовка-Павлик був такий збуджений, що став знову ходити. I його кипучий розум продовжував складати в шаленому темпi.
  Остання пропозицiя про сепаратний свiт Сталiн викинув Гiтлеру за деякими даними у вереснi 1943 року. Зробив це заступник Молотова Литвинова пiд час вiзиту до Норвегiї. Тяжкi втрати СРСР пiд час битви на Курськiй Дузi, особливо в танках, нерiшучiсть союзникiв. Швидкий розгром Iталiї, яка намагалася скинути фашизм, дещо збили зi Сталiна войовничий тон.
  Верховний головнокомандувач став побоюватися, що росiяни спливуть кров'ю у затяжнiй вiйнi з гiтлеризмом. I вирiшив спробувати розв'язатись з вiйною вiдразу.
  Це була вже не перша подiбна пропозицiя. У сорок першому роцi через болгарського посла передали Гiтлеру бажання другого Брестського договору. Сталiн йшов бiльш територiальнi поступки, але Гiтлер розкусив, що Коба просто тягне час.
  У сiчнi сорок другого року знову була пропозицiя сепаратного свiту. Нiмеччина вступила у вiйну зi США та програла битву за Москву. Але Гiтлер ще вiрив у реванш, та й Сталiн хотiв, щоб нiмцi надто далеко вiдступили на захiд. Обидвi сторони мали надто далекi позицiї для укладання миру.
  Повторна пропозицiя Сталiна наприкiнцi серпня 1942 року передбачала бiльш значнi поступки нiмцем. Коба навiть був згоден вiддати Україну, Бiлорусь та Прибалтику цiлком. Але гiтлерiвцi тодi наступали, а найласiший шматочок - Кавказ та Бакинську нафту Сталiн вiддавати не захотiв.
  Пiсля Сталiнграда та контрудара Майнштейна Верховний головнокомандувач запропонував знову свiт Нiмеччини. Але територiальнi поступки Сталiна були суто символiчними. Гiтлер вiрив, що влiтку здобуде новi перемоги i знову зможе диктувати свої умови.
  Але його розрахунок не виправдався, щоправда, втрати радянських вiйськ, особливо в танках, виявилися набагато бiльшими за нiмецькi.
  Проте тепер обидвi сторони близькi до домовленостi як нiколи. Третiй Рейх скований в Iталiї, спроба настання провалилася. Ось-ось обвалить фронт нiмцiв на лiвобережнiй Українi. Вже готовий план оборони щодо Днiпра. Але Гiтлер все ще вперто не бажає вiдводити вiйська за водну перешкоду.
  Пропозицiя Сталiну вже остання. Варiант нульовий - свiт без анексiй та контрибуцiй. Обмiн вiйськовополоненими - всiх на всiх. Складне питання про вивезених росiйських людей до Нiмеччини. Всiх повернути назад або лише за бажанням. Але якщо за бажанням, то нiмцi будуть обманювати.
  Звичайно, Гiтлеру такий сепаратний свiт здається невигiдним. Нiмецькi вiйська ще утримують Смоленськ, бiльшу частину України i навiть Новоросiйськ з Таманським пiвостровом, поки у нiмцiв пiд контролем Крим, та їхнi вiйська беруть в облогу Ленiнград.
  Але стратегiчне становище Третього Рейху майже безнадiйне. Союзники вже вибили iз Японiї наступальний дух. I створили великий плацдарм на пiвднi Iталiї. Наступного року буде висадка на пiвночi Францiї, або, можливо, на Балканах. У будь-якому разi нiмцiв пресують. Масованi бомбардування руйнують вiйськовi заводи Третього Рейху.
  Щоправда, випуск озброєнь поки що збiльшується. Але якiсть металу падає.
  I найголовнiше росiяни вже наступають i Пiвднi i центрi. Розрахунки те що, що пiсля кривавої битви на Курськiй Дузi, пiде оперативна пауза, не справдилися. Росiяни продовжили наступ майже вiдразу. I щодня просувалися на широкому фронтi. I пiд Таганрогом, i на Донбасi, i верхiв'ях Днiпра.
  Темп просування досить швидкий, нехай i не рекордний, але... Найнеприємнiше, що нiмцi не мають жодних перспектив. Резерви формувати не встигають, у тилу лютують партизани, а колишнi союзники, бандерiвцi та iншi розбiгаються чи переходять на бiк бiльшовикiв.
  Тому незважаючи на те, що нiмцям довелося б далеко вiдступити на захiд майже генерали, i мiнiстри висловилися за прийняття миру. Герiнг та Гiммлер теж пiдтримали iдею розв'язати на сходi руки. Проти висловив хоч як дивно Борман - якого вважали розумним прагматиком i Геббельс.
  Мiнiстр пропаганди вважав, що Сталiн запропонував свiт не вiд доброго життя i незабаром бiльшовики видихнулися, а Нiмеччина задарма втратить великi землi на сходi та трудову силу.
  Шпеєр у вiдповiдь на це зазначив, що схiднi землi особливо в Бiлорусiї сповненi партизанiв. Крiм того, Сталiн обiцяв вiдновити економiчнi вiдносини з Третiм Рейхом.
  Гiтлер вагався. У реальнiй iсторiї вiн, зрештою, вiдхилив пропозицiю Сталiна, сказавши буквально таке.
  - Зараз не час вимагати укладати свiт - наша армiя зазнає поразки. Потрiбно досягти рiшучих успiхiв на фронтах!
  Майнштейн запитав фюрера:
  - А якщо ми досягнемо рiшучих успiхiв, то тодi укласти мир?
  - Нi, тодi ми повиннi досягти ще бiльш рiшучих успiхiв! Треба кувати залiзо поки що гаряче!
  У реальнiй iсторiї останнiй реальний шанс у Другiй свiтовiй вiйнi для Третього Рейху сплив.
  Але в альтернативi Майнштейн застосував досить переконливий Гiтлер аргумент.
  - Ми пiдемо мiй фюрер, щоб повернутися!
  Адольф злякався, запитавши:
  - А як?
  - Розгромимо захiд, отримаємо ресурси в Африцi, а потiм розвернемося на схiд i вже разом iз Японiєю доконаємо Сталiна! - Закiнчив Майнштейн.
  Ця аргументацiя подiяла чарiвно i Гiтлер прийняв пропозицiї Сталiна про сепаратний свiт.
  П'ять мiльйонiв солдатiв Третього Рейху крiм полiцейських формувань, стали залишати схiдний фронт. З 15 вересня 1943 року встановилося перемир'я, i далi почалося вiдведення нiмецьких вiйськ, який мав би бути завершений до нового року.
  Рiшення про мир Третього Рейху та СРСР викликало справжнiй шок на Заходi. Виходило, що вiдволiкає бiльшу частину сухопутних пiдроздiлiв Сталiнський кулак вийшов iз гри.
  А тепер капiталiстам довелося знову зчепитися мiж собою. I Гiтлер насамперед став перекидати вiйська до Iталiї.
  Першими посилення нiмцiв вiдчули англiйськi та американськi льотчики. Зi схiдного фронту прилетiло безлiч досвiдчених асiв. Тим бiльше, найрезультативнiшi нiмецькi пiлоти боролися саме проти Червоної Армiї та соколiв Сталiна. З'ясувалося, що проти англiйцiв аси-орли б'ються анiтрохи не гiрше.
  Втрати союзної авiацiї зросли багаторазово. Нiмецький авiапарк вирiс одразу бiльш нiж у два рази, а в якiсному вiдношеннi ще бiльшою мiрою.
  Але головне, з чим зiткнулися союзники, це, зрозумiло, сухопутнi вiйська Вермахту. Вони пройшли загартування вогнем i мечем, борючись iз Червоною Армiєю. У Британiї i бiльше США був i сотої частини досвiду, що був у Вермахта.
  Та нiмецькi "Тигри" та "Пантери" значно перевершували у своїй потужностi "Шермани" та "Черчiллi". Ситуацiю посилювало ще й те, що новi "Шермани" - М 4 ще не надiйшли в серiйне виробництво, а "Пантери" та "Тигри" вже штампувалися на повну силу.
  Контрнаступ нiмцiв розпочався 17 жовтня. Як з'ясувалося, на сушi вермахт мав переважну перевагу. Щоправда, у повiтрi встановився хисткий паритет.
  За втратою союзники несли значно бiльшi, нiж Люфтваффе. Майнштейн рiшучим ударом утворив пару котлiв, завдавши жорстоку поразку союзним частинам.
  Англо-американськi вiйська подалися до узбережжя, пiд прикриття морських далекобiйних знарядь. У полон потрапило понад двiстi сорок тисяч захiдних, i понад сто двадцять тисяч iталiйських. Це була перша, з часiв Роммеля велика перемога гiтлерiвцiв на заходi. Однак через тиск союзникiв та їх численний флот просуватися на Сицилiю - важко.
  Гросс-адмiрал Деннiц отримав завдання: вибити кораблi супротивника та домогтися панування на морi. Випуск пiдводних човнiв збiльшився до сорока на мiсяць, стали випускатися бiльш досконалi, обтiчнi наче акули, або кити, а також працюючi на перекисi водню.
  Нiмецький пiдводний морський флот, став найчисельнiшим i якiсно кращим у свiтi.
  Ключовим пунктом бою за Сицилiю мав стати штурм Гiбралтару.
  Крiм того, гiтлерiвцi планували, пiдключить до конфлiкту i Туреччину. Щоб разом з османами наступати на Палестину та Сирiю, i далi до суетостського каналу. Турки не проти експансiї, але побоюються англiйцiв та американцiв.
  8 березня 1944 року нiмецька авiацiя завдала раптового удару по Мальтi. Противник не очiкував, що нiмцi ризикнуть ще до захоплення Сицилiї здiйснити таку зухвалу висадку десанту. Але недарма фрицi загартувалися на сходi i там навчилися зухвалостi. Здавалося, що фортеця на островi неприступна, а вона впала за кiлька годин. У полонi опинилося понад тридцять п'ять тисяч англiйцiв, десять тисяч американцiв. Виявились захопленi величезнi трофеї.
  Успiх нiмцiв мав i моральне значення. Туреччина дозволила нiмецьким вiйськам, через свою територiю йти в Палестину i далi Суетський канал.
  Генералiссимус Франко продовжував вагатися, вiн дуже хотiв розширити простори Iспанiї i знайти колонiї, але побоювався поразки. Все активнiше спiвпрацював з Третiм Рейхом Салазар. А Бразилiя, бачачи, що шанси на завоювання Європи падають, i що їй, швидше за все, доведеться вмити кров'ю - поспiшила вийти з вiйни з Нiмеччиною.
  У травнi розпочався наступ нiмецьких вiйськ на Палестину. Командував ним знаменитий фельдмаршал фон Бок.
  Гiтлер вирiшив змiнити гнiв на милiсть i дати настiльки досвiдченому фельдмаршалу реабiлiтувати себе. На iнших фронтах поки що панував вiдносний затишок. Союзники зазнавали великих втрат на морi, але поки що утримували Сицилiю. Але головна битва мала розгорнутися пiвнiч Францiї. У червнi 1944 року було намiчено висадження. Через великi витрати на свiтову вiйну, а також через те, що Атлантичний вал продовжував змiцнюватися, союзники були змушенi поквапитися.
  Крiм того, у гiтлерiвцiв у серiйному виробництвi з'явився Ме-262. Лiтак ще не повнiше технiчно надiйний, зате дуже швидкий, з сильним озброєнням i вiдрiзняється живучiстю.
  Захiд не мав порiвнянної машини, i нiмцi, якi так значно посилилися в повiтряних боях, цiлком могли покiнчити з повiтряною перевагою супротивника.
  На пiвночi Францiї розташувалося близько ста двадцяти цiлком боєздатних дивiзiй, їх двадцять одна танкова. Велика кiлькiсть "Тигрiв" та "Пантер". Причому серiї з'явилися вже i "Пантера-2" i знаменитий "Королiвський тигр".
  Так, що на вiдмiну вiд реальної iсторiї шанси союзникiв виявилися значно меншими. Слiд зазначити, що ще значнi сили фрицiв про всяк випадок перебували у Голландiї та Бельгiї. Крiм того, активнiсть вовчих зграй Денника, завдавала союзному флоту колосальної шкоди.
  I авiацiя не спала. Зокрема, керованi по радiо бомби дуже ефективнi для морських цiлей.
  А ось балiстичнi ракети Фау-2 не дуже себе виправдали. Але їх зробили менше, нiж у реальнiй iсторiї. Справа в тому, що з льотчиками, особливо пiсля обмiну з росiйськими полоненими в Люфтваффi полегшало. I з'явилися цiлком розумнi - чи потрiбнi цi слiпi безпiлотники? Крiм того, колишнiй ворог Сталiн несподiвано припинився в друга i навiть вирiшив допомогти нiмцям.
  А чим найбiльше бракує Нiмеччини? Випуск авiацiї в Третьому Рейху перевищив сто лiтакiв на день i вiдчувається дефiцит досвiдчених асiв. Тож нехай у битву вступлять ще й добровольцi.
  Серед тих, кого добровiльно-примусово, направили воювати з проклятими капiталiстами вважався i Кожедуб, який незабаром став легендарним.
  Висадка в Нормандiї, незважаючи на те, що в першi днi здавалося, що союзники успiшнi, змогли створити три плацдарми, зрештою закiнчилася найбiльшою, за всю iсторiю другої свiтової вiйни поразкою Заходу.
  Майже одночасно нiмцi захопили i Суетський канал, передавши Британiї артерiю. А у Скандинавiї пройшла операцiя "Бiлий ведмiдь" - Швецiя майже без втрат була окупована за два тижнi.
  Пiсля того як нiмцi влаштували провокацiю, Франко нарештi вступив у вiйну на боцi Третього Рейху. Гiтлерiвцi наприкiнцi 1944 року пiд час триденного штурму опанували Гiбралтар.
  Пiсля цього почалося наступ в Африцi. 1945 року став роком швидкого розгортання нiмецької реактивної авiацiї. Бої в Африцi вирували жорстокi. Американцi перекидали великi сухопутнi сили на чорний континент, щоправда, їм доводилося тягнутися вiйськами та постачанням через Атлантичний океан.
  Це нiби гримуча змiйка розтягувалася...
  . РОЗДIЛ Љ9.
  Нiмцям вдалося захопити i Сицилiю. Почалася битва за Африку, точнiше, продовжилася. Гiтлерiвцi використовували численнi пiдводний флот та зручнiше розташування для наступу на чорний континент.
  У американцiв не надто ладилося у боях iз Японiєю. Висадка на Фiлiппiни закiнчилася повним провалом.
  Лiнкори країни вранiшнього сонця - у тому числi гiгант "Ямато" нарештi проявили себе i потопили кораблi з американським десантом. Тяжкi втрати рiзко уповiльнили просування Нiмiца i Манкурта Тихим океаном.
  Нiмцi поступово вирiвнювали битву у небi. МЕ-262 i НЕ-162, потiм МЕ-1010 та ТА-138. Цi реактивнi винищувачi забезпечили якiсну перевагу над захiдною кiлькiстю.
  Пiсля смертi Рузвельта США рiзко посилилися позицiї iзоляцiонiстiв. Вони вимагали миру з Третiм Рейхом i вiйни виключно проти Японiї.
  Даллес намагався через Швейцарiю намацати шляхи сепаратного свiту з Нiмеччиною. Але тут виникла проблема - закiнчувати вiйну не хотiв сам Гiтлер. Нiмцi нехай повiльно, але просувалися Марокко та Єгипту. Їм уже вдалося захопити Iрак, а отже отримати доступ до нафти. Ось-ось упаде i Кувейт. Куди тодi Англiя подiнеться? I пiдводний флот у гiтлерiвцiв дедалi сильнiшим i сильнiшим стає. I реактивнi бомбардувальники вже дiстають Лондон i всi околицi, не кажучи вже про ФАУ-2.
  Гiтлер не хотiв миру, вiн розраховував на бiльше.
  Але в кишенi виявився сильний козир.
  Через це японцi зберегли контроль над бiльшою частиною своїх комунiкацiй, перша спроба скинути атомну бомбу на Хiросiму провалилася. Самурайськi винищувачi перехопили Б-29, що йшов без прикриття. I сама машина, i атомна бомба на її борту загинули. Наступний удар по Хiросiмi був 19 серпня. Цього разу американцi змогли видiлити прикриття та атакували з великою кiлькiстю бомбардувальникiв. Удар пройшов не надто чисто, бомба вибухнула за десять кiлометрiв вiд мiста, але ефект все одно виявився вражаючим.
  Тут Тореадора тимчасово перервалась. Їй принесли другий снiданок - запiканку з родзинками. I ще одна склянка чаю. Пiдкрiпившись дiвчина вiдчула себе набагато бадьорiше. Ручка летiла значно швидше.
  Тепер вийшло, що в США є величезної потужностi ядерна палиця, а значить, Нiмеччина зi своїми союзниками ризикує отримати дуже сильно по пику здачi.
  Але тут вступив у справу третiй чинник. Тривалий час що сидить у засiдцi, зализывающий рани, заподiянi Другої свiтової вiйною Сталiн, запропонував вперше у iсторiї, провести особисту зустрiч iз Гiтлером. Адольф Гiтлер одразу ж погодився. Мало того, фюрер Третього Рейху навiть погодився, приїхати заради цього до Москви, пiд особистi гарантiї безпеки Сталiна.
  Зустрiч вiдбулася 2 вересня 1945 року. Пiшов сьомий рiк Другої свiтової вiйни. У реальнiй iсторiї вона саме до цього моменту i закiнчилася. А зараз її розпал. Нiмцi вже вибили англiйцiв iз Кувейту, заходу Iрану, Iраку, разом iз турками з Єгипту i билися в Лiвiї, Суданi, на Арабському пiвостровi. А також бої кипiли в Марокко, i на пiдступах до Алжиру.
  У цiлому нинi iнiцiатива була за нiмцiв, а й союзники билися завзято. Зростання пiдводного флоту Третього Рейху компенсувалося будiвництвом нових i нових кораблiв i досконалiшими способами захисту вiд вовчих зграй.
  Британiю бомбардували, атакували ракетами. У вiдповiдь бомбардували територiю Третього Рейху. Нiмцi нарощували випуск озброєнь, особливо реактивних лiтакiв. Формували iноземнi дивiзiї та дивiзiї змiшаного складу. Використовували рабську працю i винаходили новi види озброєнь.
  Зокрема, дисколети виявилися не лише надзвичайно швидкiсним видом озброєнь, а й здатними набирати висоту в стратосферi. I це зробило їх небезпечними та невразливими висотними бомбардувальниками.
  ТА-400 теж став машиною, яка не має собi рiвних, перевершивши за всiма статтями Б-29. Але найбiльш здатний це очевидно, БД-18 - лiтак-крило. Вiн здатний бомбардувати територiю США i повертатися назад до Нiмеччини. Дальнiсть польоту реактивної машини до 20 тисяч кiлометрiв.
  Але її поки що лише вiдчувають. Але вже є в серiї дрiбнiшi безхвостки.
  Нiмцi як авiацiя попереду союзникiв. Танки серiї "Е" теж куди сильнiшi за американськi "Шермани" i "Першинги". Реально навiть нiмецька "Пантера"-2 не має поки що гiдного опонента. Адже "Пантера" - 2 машини в серiйному виробництвi - основний нiмецький танк. Тiльки англiйська САУ "Тортiла" може з нею конкурувати. Але важить подiбна машинка - 80 тонн. Так що поки що фашисти б'ють ворога якiстю. Але у вiдповiдь супротивник використовує кiлькiсть. Нiмцi та їхнi союзники все одно перемагають... Але чинник ядерної бомби та ще застосування 19 серпня 1945 року турбує Сталiна. Японiя змогла зупинити наступ англiйцiв i американцiв, але поки сильно пошарпаний на морi наступати, не може.
  Вождь усiх часiв i народiв зрозумiв. Далi вiдсиджуватися немає сенсу, i можна виявитися в положеннi дурної мавпи - яка сидить на пальмi i чекає... поки звалюватися банани. А що дурнiше, чекати падiння бананiв, якщо ти вже й так сидиш на них?
  Сталiн усмiхнувся до Гiтлера. Фюрер виглядав стомленим, але веселим. Обидва диктатори приблизно одного, трохи нижче середнього зросту. Обидва вусатi. Але в Сталiна вуса бiльше, з сивиною, у Гiтлера зовсiм маленькi i трохи смiшнi. Чубчик надає молодого вигляду нiмецькому тирану. Та вiн i на десять рокiв молодший за Йосипа Вiссарiоновича.
  Сталiн привiтавшись, вiдразу ж узяв бика за роги:
  - Ми готовi вступити у вiйну зi свiтовим капiталiзмом та сiонiзмом!
  Гiтлер гранично логiчно запитав:
  - А на яких умовах?
  Вождь усiх часiв i народiв вiдповiв з типовою показною чеснiстю:
  - Хто що захопить, того й буде!
  Гiтлер подивився на Сталiна. Вождь пiсля укладання миру був нагороджений орденом Перемога i другою зiркою героя радянського союзу. Це логiчно СРСР оголосив себе переможцем. Мало того Сталiну надали звання генералiсiмуса. Але мундир вiн не надiв. Може й не лише через скромнiсть. Втративши двадцять мiльйонiв населення, великий вождь усiх часiв i народiв, зумiв звести грандiозну баталiю лише внiчию.
  Народ може негаразд зрозумiти. У СРСР зросла кiлькiсть незадоволених режимом.
  I головне майже зник страх. Пiсля такої вiйни НКВС стали значно менше боятися. Та й повернулося з полону безлiч людей, якi ненавидять радянську владу та... Наслухалися антирадянської пропаганди.
  Але найголовнiше Сталiн зрозумiв: якщо дати США час, то вони можуть розгорнути виробництво ядерної зброї на потiк i пiсля Нiмеччини зрiвняють iз землею СРСР.
  А можливий варiант i миру iз Третiм Рейхом. А згодом вiйна коалiцiї капiталiстичних хижакiв проти СРСР. У будь-якому разi треба повернути країну у другу свiтову вiйну. Надати Гiтлеру допомогу у розгромi США та колонiальнiй Британськiй iмперiї.
  А далi буде видно! Операцiю "Гроза" щодо звiльнення Європи застосувати нiколи не пiзно.
  До речi, США та Британiя вiдчайдушно намагалися пiдштовхнути Сталiна до вiйни-реваншу. Але надто вже були жадiбнi, i мало пропонували. Вождь вимагав вiд Америки вiдразу без жодних попереднiх умов - передати Аляску i Гавайськi острови.
  Але американцi та англiйцi навiть у Європi майже нiчого не хотiли давати. I на бiса з ними такий союз?
  За що не платять, то нiчого не варто, а за те, що нiчого не варто треба розплачуватися найдорожче!
  Чи не захотiли союзу зi Сталiним проти Гiтлера, то буде навпаки. Тим паче обидвi їхньої iмперiї тоталiтарнi i вони мають єдине спiльне - ненависть до захiдної демократiї та лiбералiзму.
  Гiтлер вiдповiв з не зовсiм своєрiдною лаконiчнiстю, i рацiоналiзмом:
  - Справедливо! Настав час укласти договiр i починати спiльнi бойовi дiї!
  Сталiн з широкою тигриною усмiшок, свiй неприродно великих зубiв вiдповiв:
  - Я вже наказав! I договiр готовий!
  Фюрер посмiхнувся i, потиснувши руку, вiдповiв:
  - Наказ важливiший за договiр!
  Сильнi сухопутнi вiйська СРСР увiйшли до Iрану i з бою стали просуватися до Iндiї. А одночасно з настанням зими великi сили рушили на Аляску. Зрозумiло, поява в небi радянських лiтакiв, а море кораблi i пiдводних човнiв додало союзникам проблем.
  На боцi Третього рейху вже боролося безлiч радянських асiв. Двоє вже отримали лицарськi хрести. Першим нагородженим таким орденом став Кожедуб. Вiн мав рахунок у 123 знищених англiйських та американських лiтакiв. Рекорд серед радянських добровольцiв.
  Але найкращий результат до Хаффмана - 19 серпня, якраз у день бомбардування Хiросiми вона збив чотирисотий лiтак, тим самим уставивши вже третiй рекорд. За це його нагородили орденом нiмецького орла з дiамантами, а ще ранiше за 350 лiтак п'ятим ступенем лицарського хреста залiзного хреста iз золотим дубовим листям, мечами, i дiамантами.
  Iндiю прикривали порiвняно нечисленнi англiйськi батальйони, а сипаї колонiальнi вiйська перейшли на бiк Червоної армiї. Жорстокiшi бої кипiли в Iранi. Там у Британiї та США значно бiльше сил. Але чисельна перевага, а також безцiнний досвiд ВВВ далися взнаки, i за два з половиною мiсяцi весь Iран виявився повнiстю звiльнений.
  Жорстокi бої ще кипiли у Бiрмi.
  Але загалом нового року Iндiя, Пакистан, Iран, Близький схiд i вся сухопутна Азiя опинилися пiд контролем СРСР i Третього Рейху.
  Пiсля чого на сушi радянськi вiйська вступили до Африки. Плюс узимку розгорнулася справжня битва за Аляску.
  Американцi поки що побоювалися завдавати ядерних ударiв по СРСР i намагалися довбати Японiю. Але з трьох атомних бомб до кiнця року вони змогли скинути лише одну на Нагасакi.
  Трумен iстерично вимагав збiльшити кiлькiсть ядерних боєголовок та вдосконалити засоби їх доставки.
  Нiмцi ж наступаючи в Африцi, задумали висадку в Британiї.
  1946 протiкав пiд знаком спiльних успiхiв коалiцiї диктаторських держав. Африка протягом року перейшла пiд повний контроль коалiцiї, але висадку у Британiї союзники зумiли вiдбити.
  США скинули атомну бомбу на Владивосток i ще п'ять на Японiю. Одну на Чукотку. I три на територiї пiдконтрольнi Третьому Рейху. У нiмцiв рiвень реактивної авiацiї та система ППО виросли настiльки, що союзники з трьох удач - двi на Францiю та одну на Норвегiю - саму Нiмеччину зачепити не вдалося.
  Але поки що гiтлерiвцi не мали атомної бомби, щоб вiдповiсти. Про свiт не йшлося. Вiйна опинилася тепер уже без компромiсiв - на повне знищення.
  Настав 1947 рiк. Пiсля захоплення Африки та Азiї пiд контролем Антизахiдної коалiцiї виявилися майже всi ресурси Схiдної пiвкулi. Радянськi вiйська вели наступ в Алясцi та Канадi, нiмцi намагалися створити плацдарм у Латинськiй Америцi i нарештi покiнчити з Британiєю-метрополiєю.
  Англiйцi ж перетворили свiй "Острiв Свободи" на неприступну, морську фортецю. Але активнiсть вовчих зграй та героїчних радянських пiдводникiв призвели до фактичної блокади метрополiї.
  А на змiну сухопутним битвам прийшли морськi. На морi вирували небаченi битви. Нiмцi сильнiшi за кiлькiсть i якiсть пiдводних човнiв - у США та Канади бiльше великих надводних кораблiв. Тобто обидвi iмперiї один одного коштували. Або точнiше не iмперiя, система. Формальна захiдна демократiя проти схiдного та нiмецького мiлiтаризму та тоталiтаризму.
  Поєдинок систем ... I ресурсiв. А людських та природних ресурсiв - бiльше у союзу диктаторiв. Як не крути, але хто сильнiший, той i повинен зрештою виграти.
  Латиноамериканськi диктатури бiльше симпатизували фашистам i мiлiтаристам, але всiляко намагалися уникнути масштабного втягування своїх країн у другу свiтову вiйну. Крiм того, Сталiнський бiльшовизм багатьох вiдлякував. Тiльки Аргентина вiдкрито приєдналася до тоталiтарного союзу. Нiмцi там накопичували сили i бомбардували Iталiю.
  А радянськi вiйська намагалися розвинути успiх на континентальнiй територiї Америки. Розтягнутiсть комунiкацiй, проблеми з постачанням угруповання та завзятий опiр американцiв заважали швидкому успiху.
  Радянськi вiйська просунулися взимку, але влiтку 1947 вже американцi перейшли в контрнаступ. Далася взнаки причому дуже негативно втрата якiсної переваги СРСР над Америкою. Розробка та доведення до розуму танка Т-54 сильно затрималася i, як i ранiше, основною машиною, був Т-34-85.
  Ходовi якостi цього танка порiвняно непоганi, але озброєння стало вiдставати вiд американського "Першингу". Тим бiльше що американцi зумiли встановити бiльш потужну довжину ствола в 73 ЕЛ i калiбру 90 - мiлiметрiв зброю. Тим самим отримавши перевагу у вогненному бою над радянською машиною. I бронювання у основного американського танка виявилося трохи кращим.
  IС-3, звичайно, мiг конкурувати зi своїм американським опонентом, але ця важка машина не була масовою.
  I реактивний МIГ - 15 був поки що на стадiї розробки. Такого вирiшального перелому досягти не вдалося. Але й американцi не змогли кинути в Тихий океан загартованi радянськi вiйська, хоча бої вирували там страшнi.
  Натомiсть 1947 року коалiцiя диктаторiв остаточно закрiпила свiй контроль над Австралiєю та Новою Зеландiєю.
  США скинули близько двадцяти атомних бомб, завдали серйозної шкоди тим чи iншим мiстам та структурам, але дiстати змогли лише другоряднi мiста та пункти зосередження. Але людей загинуло близько мiльйона, i це суттєво. Особливо пiсля падiння ядерної бомби в Африцi.
  У 1948 роцi в Червону армiю став нарештi серiйно надходити Т-54. Машина не позбавлена недолiкiв, але потужнiше озброєна i живуча, нiж колишнi тридцятьчетвiрки.
  З'явилися й першi МIГ-15. Втiм i американцi збiльшили випуск реактивних машин. Битва на виснаження тривала. Радянськi вiйська просувалися вкрай повiльно, але змогли остаточно вiдвоювати Аляску i створити плацдарми у Канадi. Просування йшло серiєю послiдовних операцiй, на рiзних дiлянках фронту. У боях брали участь i нiмцi та японцi.
  Але Гiтлер ухилявся вiд посилки на американський континент великих сухопутних сил. Фюрера дуже турбувало, що нiмецька нацiя виснажувалась, що вибитi мiльйони чоловiкiв, а жiнки не можуть знайти собi чоловiка. Так що Адольф прийняв через Рейхстаг - безпрецедентне рiшення6 дозволити чоловiковi мати чотири дружини. Католики трохи побурчали, але погодилися. Не йти ж у концтабiр. А мужикiв у Європi справдi не вистачало.
  Якщо гiтлерiвцi i посилали солдатiв на забiй, то серед iноземних дивiзiй i колонiальних вiйськ. Але й радянський союз мiг використати у битвах iндусiв та арабiв, яких вдалося прихопити Сталiну, а також китайцiв.
  1949 рiк для Америки видався ще важчим. Вiйна затягувалася, i проїдали резерви капiталiстичної економiки. Крiм того, союз диктаторiв перевершував вiльний свiт кiлькiстю ресурсiв. Особливо людських... Червона армiя продовжувала повiльно витiсняти Америку. Темп просування не перевищував у середньому одного - двох кiлометрiв на день. Але за рiк уже набiгала пристойна територiя.
  Ось, наприклад, пiд час першої свiтової вiйни, i кiлька рокiв стабiльно трималася одна i лiнiя фронту. А тут змушували Америку хоч надто повiльно, але просiдати.
  Радянська вiйськова промисловiсть збiльшувала випуск нової технiки. З'явився у серiйному виробництвi танк IС-7 - ймовiрно шедевр танкобудування. Щоправда, вагою в шiстдесят вiсiм тонн, зате сильнiше за всi американськi моделi.
  У США, щоправда, "Першинг" змiнив бiльш досконалий "Патон", з'явився танк "Авраам" з 120-мiлiметровою довгоствольною гарматою. Нiмцi змогли розвинути пiрамiдальний танк, що до рiвня не поступається IС-7, а по бортах навiть трохи краще.
  Атомних бомб американцi скинули близько тридцяти, але перебiг вiйни це суттєво не вплинуло.
  1950 рiк... Нарештi, у травнi нiмцi i радянськi вiйська висадилися в Британiї. Метрополiя боролася майже два мiсяцi i нарештi впала. Це вже суттєвий успiх. У Канадi наступ, як i ранiше, повiльний, але вiрний. Найiстотнiше те, що Янка вже не має великих успiхiв. На Тихому океанi їх б'ють, втрачено Гавайський Архiпелаг, i навiть японцi висадилися в Панамi, але були звiдти вибитi.
  Країни Латинської Армерики тримають нейтралiтет. Вони й не проти атакувати США, але боязно отримати ядерну зброю на голову.
  У вже розробляють водневу бомбу.
  З деяким запiзненням у 21 грудня 1950 року проходять випробування ядерної зброї в СРСР.
  Частково затримка була викликана тим, що Сталiн хотiв виготовити кiлька зарядiв таємно та приховати їх вiд Гiтлера.
  А у Нiмеччинi ядерну зброю випробували 29 квiтня. Пiсля чого США несподiвано оголосили, що заморозять застосування ядерної зброї, якщо цей приклад наслiдуватиме СРСР i Третiй Рейх. Рiшення частково розумне. Гiтлер несподiвано його потримав i Сталiну, нiчого не залишалося робити, як до нього приєднатися.
  Радянськi вiйська у лютому 1951 року нарештi вступили на територiї континентальної Америки - Аляска не береться до уваги.
  Але американцi вiдчайдушно трималися. Вони виявляли стiйкiсть та героїзм. Показали себе непоганими солдатами. I в американськiй армiї дуже масово воювали жiнки. Що не характерно для Третього Рейху i навiть СРСР. Зокрема Сталiн вважав за краще берегти жiнок i посилати як гарматне м'ясо iндусiв та китайцiв з арабами.
  А у травнi 1951 року в СРСР теж запровадили офiцiйно багатоженство. Крiм того, що це компенсувало брак чоловiкiв, подiбне рiшення допомагало асимiляцiї околиць.
  А в листопадi впало Торонто, а в груднi Квебек. Сильний союзник США - Канада вийшла з гри.
  1952 року мiг би стати останнiм у Другiй свiтовiй вiйнi. США задихалися вiд напруги, їм оголосила нарештi вiйну Бразилiя, а разом з нею iншi країни Латинської Америки. У тому числi й Мексика. Але Америка продовжувала битися, вiдмовляючись капiтулювати. Протягом року США втратила майже третину територiї, але билися янкi дуже щiльно, i вiйна перейшла наступного року.
  Сталiну не судилося дожити до капiтуляцiї Сполучених Штатiв Америки. Вiд важкої роботи, непомiрного курiння, а також випивки та нiчних пильнування вождя вистачив iнсульт i 5 березня 1953 року Йосип Вiссарiонович помер.
  Обов'язки голови ДКО перейшли до його правої руки: Берiя. Ну, до цього результату вiйну вже вирiшено. Радянсько-нiмецькi вiйська вже оточили Вашингтон та майже взяли Нью-Йорк.
  Те, що залишилося вiд Америки, капiтулювало 9 травня 1953 року. Так закiнчилася Друга свiтова вiйна. Спiлка диктаторiв перемогла, але надзвичайно великою цiною.
  Гiтлер ненадовго пережив Сталiна, за iронiєю долi, померши як у день його народження 21 грудня 1955 року. А Муссолiнi помер ще ранiше. Берiя як голова ДКО успадковував Сталiну, але пiсля закiнчення вiйни не захотiв розлучатися з надзвичайними повноваженнями та був убитий у себе в кабiнетi.
  Вовка-Павлик написав досить пристойну iсторiю. Часу це зайняло чимало.
  Потiм хлопчик трохи подрiмав на залiзному лiжку i йому снилося, знову щось жахливе.
  Вовка-Павлик опинився у вежi в однiй камерi з Наталкою. На ньому був дорогий костюм, але подекуди порваний. Шпагу i всю зброю забрали пiд час полону, i грубо обшукали, забравши грошi та прикраси. Але поки що залишили чоботи та камзол. I ти сидиш на пучку соломи. Зараз ти хлопчик приблизно рокiв на тринадцять у середнi вiки. Тобто трохи менше, нiж у дванадцять на двадцять першого столiття. Але тiло треноване, принц, зрозумiло, розвинений фiзичними вправами та фехтуванням. Але не такий сильний i швидкий, як колись Вовка-Павлик був у безсмертнiй плотi. Але гарне i це тiло. Бiльш-менш здорове, всi цi зуби, але бiльш чутливе. Ось при затриманнi оглушили кийком i, на головi здулася важка шишка.
  Золотий шолом забрали. I прикували за шию до стiни. Але ланцюг довгий i можна встати. Поруч iз ним його мати. Наталя трохи змiнилася. Не така широкоплеча i мускулиста, хоча жiнка струнка й мiцна, теж не зi слабких, хай i безсмертна вiдьма. Трохи старшого вiку Наташки, близько тридцяти рокiв за сучасними мiрками, i дуже красива, обличчя нiжнiше i не таке жорстке. Зрiла жiнка, трохи блiдша за смагляву вiд засмаги Наташки, i волосся свiтле, але не вiддає синьовою, а злегка золотисте.
  Це була перша красуня королiвства, яка народила лише двох дiтей, i тому займаючись спортом, змогла зберегти дiвочу фiгуру. За мiрками середньовiччя, виглядає просто супер!
  Поки королеву не встигли пограбувати, захопили у полон спецiальнi та вiрнi люди без опору. I на нiй є прикраси, дуже дорога сукня, маса коштовностей, сапоги, вишитi перлами та золотом. Прекрасна молода жiнка, багата i зовнi цiлком спокiйна. Поки не в кайданах, i Вовка-Павлик навiть соромно його прикували як цуценя, i що його костюм подекуди порваний, проколотий, i видно плями кровi.
  Але принца хотiли взяти живим, отримавши строгий наказ i, не кололи, не рубали, а лише трохи оглушили. Хоча бойовий хлопчик вiдчайдушно чинив опiр.
  Але зрозумiло, що попереду на них чекають випробування жорсткiшi. Королева сидить на лiжку з периною та подушками, поруч iз нею служниця.
  Вовка-Павлик згадався фiльм: "Ледi та розбiйник". Там теж гарну жiнку, точнiше дiвчину тримали у бiльш-менш прийнятнiй вежi, з лiжком i периною та служницею. А прикраси забрали лише перед стратою. I зараз на них чекає страта. Причому не гуманна сокира ката, а спалювання iнквiзицiєю на багаттi. Тiльки перед цим у них катувальники жорстоко вибиватимуть потрiбну їм iнформацiю про дуже багатi, скарби корони, i найголовнiше про одну священну релiквiю, яка може дати iнквiзиторам колосальну силу, а може й владу над свiтом!
  Вовка-Павлик зiщулився, вiн вiдвик вiд простого, нехай i молодого i здорового тiла. Неприємно сталевий нашийник натирав дитячу шию. I взагалi це принизливо сидiти на ланцюгу, наче собачцi. А вiн трохи мав особистiсть i принца, тобто горду. Коли це ти, i ти i не зовсiм ти. I це принизливо почуватися цуценям.
  Наталя дивиться на нього. Вона це зовсiм вона - зовнiшнiсть королеви. I розум, i сприйняття її, i її. Адже пам'ять колишнього носiя iснує. Але войовницi-вiдьми. I маєш подвiйну пам'ять. I Вовки-Павлика, яких вже у великiй кiлькостi рiзних мiсiй нехай навiть i чисто подумки, побував i лiнiях, i принца, у якого менших пригод, але теж у тринадцять рокiв характер багато в чому сформований.
  I звички також є. Наприклад, сидiти на бруднiй соломi неприємно, i гидливо, костюм у принца ошатних, i вiдносно чистий. Та й їсти хочеться. I попити б не заважало. А чим напоїть в'язнiв?
  Триматимуть їх на хлiбi та водi, як простих в'язнiв? Або дадуть щось бiльш розкiшне та вiдповiдне королям.
  Ось у романi "Десять рокiв по тому", у Бастилiї, ув'язнених непогано годували. Але це може бути просто мистецька вигадка. Чи знатних осiб добре годують?
  Вовка-Павлик зiтхнув i спитав у королеви Наташi:
  - Будемо готовi?
  Дiвчина найяснiших кровей рiшуче заявила:
  -Завжди готовi!
  Хлопчик-принц хотiв щось ще сказати, але дверi досить великi заскрипiли. Хтось повертав ключ замку. I ось вiдчинилися з дуже товстого металу, i камеру увiйшли. Декiлька великих спецiально навчених тюремних стражiв, також пара катiв у балахонах, двоє священикiв у султанах, i жiнка в чернечому вбраннi.
  Вищий священик кинув погляд на королеву i сухо промовив:
  - Забрати у неї всi прикраси та амулети!
  Жiнка в чернечiй рясi пiдiйшла до Наташi, i надягаючи рукавички з тонкої шкiри, смиренно вимовила:
  - Вибачте вашу величнiсть, я маю обшукати вас, щоб ви не сховали якогось амулету, яким може завадити дияволу, покаятися навiть на тортурах!
  Священик суворо зауважив:
  - Це не величнiсть, а пiдозрювана у чаклунствi! Якщо вона чинитиме опiр, варта її потримає!
  Наташа з гордим виглядом вимовила:
  - Не варто я сама!
  I почала знiмати з себе прикраси. Вовку-Павлику згадався роман "Айвенго". З Ребеки тодi теж зняли всi прикраси та яскравi схiднi тканини. Вона залишилася в одному лише бiлому балахонi, маленькi ступнi дiвчини були босими. Та видно не дуже приємно англiйською колкою землi йти босонiж дiвчинi з багатої сiм'ї з не огрубiлими пiдошвами. А може й мерзлякувато. До речi, в екранiзацiях Айвенго не видно, босонiж Ребекка чи нi.
  А ось цiкаво чи розводять королеву Наташу?
  Черниця склала дiадему, сережки, кiльця i браслети в мiшок. Потiм ввiчливо попросила дозволу обмацати Наташу, щоб подивитися чи не приховала вона чогось.
  Священик суворо наказав:
  - Її мабуть доведеться роздягнути!
  Наташа спалахнула, i тупнула ногою в туфлi:
  - Та як ви смiєте!
  Священик гаркнув:
  - Вас маємо оглянути на предмет плям вiдьми! I не соромтеся, на дибi висiти разом iз сином ви будете оголеними! Якщо, звичайно, не зiзнаєтеся вiдразу, i не вiдкриєте, де схованi скарби!
  Наташа сердито гаркнула:
  - Нiзащо!
  Священик гаркнув у вiдповiдь:
  - Тримайте її! Проведемо бiльш ретельний обшук!
  Стражники схопили причому дуже щiльно королеву. А черниця в рукавичках почала розшнуровувати її корсет. Наталя вiдчайдушно чинила опiр i пробувала брикатися. Її несподiвано вдарив по обличчю охоронець i королева скрикнула. Черниця була досвiдчена тюремниця i дуже спритно розшнурувала сукню i зiрвала її. Потiм була блузка i спiдниця. Наталя вiдчула в собi сором. Олег сумiш обурення та одночасно збудження пiдлiтка, при якому роздягають гарну жiнку. Ось iз королеви зiрвали i туфлi, а потiм панчохи. Яка у неї витончена нiжка. У Наташi ступнi хоч i гарнi були, але великi, i огрубiлi вiд постiйного ходiння босонiж. А у королеви вони меншi, i куди бiльш знiженi.
  Ось одну панчоху збрехали потiм iншу. Ще одну спiдницю спритно звiльнила черниця. Королева залишилася босою, i в бюстгальтерi вишитому дiамантами, i трусиках. Це весь одяг опальної найгустiшої особи.
  Черниця повернулася до священика, мабуть головного з iнквiзиторiв. Той завагався, але в камеру зайшов ще один чоловiк у багатiй султанi та чалмi зi смарагдами. Вiн люто вимовив:
  - Ну, що стоїте, роздягайте її далi! Вiдьма має бути обшукана до кiнця!
  З королеви черниця акуратно зняла лiфчик, потiм стягнула трусики. Голе лоно Венери. Наталя хотiла його прикрити i буквально згорала зi сорому. Але її руки тримали сильнi та тренованi тюремники.
  Вовка-Павлик вiдчув у собi сильне збудження. Гарну жiнку роздiлили перед пiдростом, а в середнi вiки, хлопчики хоч i не великi за зростанням, але дуже розвиненi. Чоловiча досконалiсть у принца встала i гранично набрякла. Так хотiлося пустити в хiд руки, але в присутностi iнших це робити соромно.
  Iнквiзитор у султанi зi смарагдами наказав:
  - Оглянь Чарльз її тiло на предмет вiдьмових плям...
  Священик пiдiйшов до оголеної, гарної, фiгуристої жiнки. Королева постiйно вправлялася i фехтувала, тому в неї не було зайвого жирку, i навiть було видно прес, нехай i не такий рельєфний, як у Наташки в її колишньому тiлi. Вона вродлива, але зовнi iнквiзитор зберiгав непроникне обличчя. I його руки i рукавички ледь не торкалися тiла, i огляд королеви носив дiловий iнтерес. Але шкiра молодої жiнки, чиста, гладка, нiжна, блiда, бо загоряти королева могла рiдко i тiльки там, щоб її не бачили.
  Але явно було видно, що вона не матиме вад i плям. Вовка-Павлик раптом вiдчув, що його збудження спало. Вiн був ще занадто малий тiлесно, щоб бути переповненим гормонами, i болiсно страждати, коли їх не можна викинути. Але його маму принижують i оглядають кати. I це не збуджує, а викликає гнiв. Бурхливий гнiв найяснiшого i розпещеного хлопчика.
  Вовка-Павлик, скориставшись тим, що ланцюг на ошийнику досить довгий, пiдскочив i зумiв дотягнутися ногою до заду iнквiзитора, який оглядав його матiр. Удар був болючим, i священик упав. Догодив головою, але не сильною в живiт королеви, i та лягнула його колiном у пiдборiддя.
  Iнквiзитор у султанi зi смарагдами загорлав:
  - Взяти це цуценя i всипати йому, рiзками гарненько!
  Священик нижче заперечив:
  - Не можна пороти найяснiшу особу без рiшення суду!
  - А катувати?
  Священик пошепки вiдповiв:
  - Суд вже дав дозвiл на тортури, але без калiцтв, i тiльки щоб добути iнформацiю!
  Iнквiзитор сердито вiдзначив:
  - А тортури щоб домогтися визнання у чаклунствi?
  Священик тихо прошепотiв:
  - Iмператору потрiбнi скарби, i вiн обiцяє навiть вiдпустити, хлопчика та жiнку, якщо вони розкажуть i видадуть вхiд у схованку!
  Iнквiзитор у султанi сердито вимовив:
  - А навiщо тягнути? Будемо катувати королеву та принца прямо зараз! Тим бiльше, говорити вони не хочуть!
  Священик кивнув:
  - Сенсу тягнути немає! У пiдвал їх!
  Вовку-Павлика схопили стражники i стали зривати одяг. Вони були дуже сильними, видно спецiально пiдбирали найкращих в'язнiв охороняти найцiннiших в'язнiв. Тому вони буквально розiрвали камзол, сорочку, штани, зiрвали чоботи. Вовка-Павлик виявився дуже голим, лише в одних трусах.
  Йому вiдчепили нашийник i потягли сходами разом iз Наталкою. Вовку-Павлику подумалося, що, напевно, ось так в одних трусиках несли до тортур i Мальчиша-Кiбальчиша. Втiм, у Вовки-Павлика все-таки є над реальним принцом фора, бiль вiн вiдчує реальну, але по-справжньому все одно не помре, а от син королiвського роду куди бiльше б боявся на його мiсцi, тому що на Хепi-енд, йому розраховувати не доводиться. Навiть якщо й розкажеш секрет, все одно спалять як чаклуна - зайвий свiдок нiкому не потрiбен.
  Дорога до пiдвалу не надто довга, все в однiй вежi. В'язням знатним нагорi, мiсце допиту нижче.
  Вовка-Павлик хоч i чув, що на знаряддя тортур краще не дивитись, цiкаво витрiщав очi. Тут дуже багатий арсенал iнквiзицiї. I чого тiльки не було. I клiщi, i гаки, i прути, i свердла, i багато iнших предметiв.
  . РОЗДIЛ Љ 10.
  Вовка-Павлик зустрiла руда жiнка-кат, фахiвець iз тортур дiтей. Вiн подивилася на гарного, м'язистого хлопчика, i її очi збудилися хтивою пожадливiстю.
  Схопивши босу витончену нiжку гарненького хлопчика, вiн пробуркотiла:
  - Як приємно катувати такого милого хлопчика!
  Спритно вихопила з камiна розпеченi щипцi i приклала їх до круглої п'яточки Вовка-Павлика. Бiль для не огрубiлої пiдошви принца був жахливий, i вiн сiпнувся, вириваючи з криком ногу.
  Руда жiнка-кат засмiялася i сунула червоне вiд жару залiзо до живота хлопчика. I як ударить чоботом у пах. У Вовки-Павлика перехопило подих.
  А рижуха кивнула:
  - На дибу їх обох!
  Катування стародавнє. Руки пов'язують за спиною та заламують, вiд чого складам дуже боляче. Вовка-Павлика вiдчував, як палає обпалене катування, i пухирi бачив на шкiрi живота. А ось заломили йому руки i потягли вгору. I з плечей вириваються суглоби. Наташа чи королева остаточно оголена. I її теж на дибу здригають. Видно, як напружилися у дiвчини м'язи. Наташа намагається брикатися, але її м'язи не такi сильнi, а крутi навички.
  Вовка-Павлик вiдчуває, як його вигинає i нахиляється, але кат рiзко смикає i суглоби прокрученi, босi ноги хлопчика вiдiрванi вiд пiдлоги. Ось його пiднiмають вище. Ноги вставляють у колодку, вiд чого додаткова вага i куди болючiша.
  Вовка-Павлик вiдчуває, як затискають щиколотки в колодки. Вони важкi та з гачками для того, щоб вiшати гирi та розтягувати жертву. Хлопчик стиснув сильнiшi зуби, щоб не кричати. Треба бути мужнiм на тортурах.
  Переконувати, що насправдi не болить. Ось як хлопчик, якого катували фашисти. Заганяли голки пiд нiгтi, а вiн уявляв, що це коле їжачок.
  Або Мальчиш-Кiбальчиш. Коли його катували, йому надавало сили, що його вороги ще бiльше боятися.
  Ось пiдвiшують гирку за гачок. Бiль у розтягнутому тiлi стає сильнiшим. А ось i королева гола, i теж її на дубi. Наташа терпить, скинула зуби i намагається не рипiти. Її шкiра така бiла, не золотисто-оливкова, згугла вiд засмаги як завжди. Молода жiнка потiє вiд болю, їй теж вiшають гирi. М'язисте, треноване тiло королеви напружується.
  Вовка-Павлик вiдчуває у собi збудження i чоловiча досконалiсть знову здiймається. Руда чортiвка регоче i гарчить:
  - Хлопчик збудився!
  I рiзко порвала труси та стиснула яйця руками. А вони такi сильнi.
  Вовка-Павлик не витримав i заволав. Вiд больового шоку в нього помутнiло в очi. Здається, ось-ось яйця лопнуть. Це справдi таке катування, що ламалися i радянськi генерали.
  Руда жiнка-кат прошипiла:
  - Говори, де вхiд до скарбницi?
  Писки рипнули пiр'ям, готовi записувати зiзнання, вирване дибки.
  Вовка-Павлик прошипiв:
  - Та пiшла ти...
  Руда стиснула сильнiше i Вовка-Павлик вимкнувся. Отямився вiд вiдра холодної води. Зi свiдомiстю повернувся i бiль. Зв'язки розтягнутi дибки, але особливо боляче в паху, з наполовину роздавленими яйцями. Тупо ниє i обпалена клiщами п'ята. Кати вiшають додатковi гирi, вiд чого бiль у плечах та зв'язках посилюється. Здається, що ось-ось руки та ноги вiдiрвуться.
  Вовка-Павлик намагається заспокоїти собi, що порватись йому не дадуть, i що скоро розтягнення скiнчиться. А поки що уяви собi, що ти пiонер. Або... Ось Наташу капiтально розтяг i стали бити батогом. Кати сiкли без особливої злостi, неквапливо, щоб завдати максимум болю. Досвiдчена Наташа, видно за столiття життя та тисячi мiсiй навчилася контролювати бiль та емоцiї, i навiть не стогне. Мало того, посмiхається.
  Настрiй i у Вовка-Павлика пiднiмається. А якщо уявити, що бiль - це приємно? Декому це подобається. На спину хлопця раптово обрушився не вербовий, а залiзний прут, врiзала сама руда. Тiло принца тряслося. Вовка-Павлик здригнувся i гаркнув:
  - Ну, ти Сатана!
  Руда вдарила ще раз... Лопнула засмагла шкiра принца... Полилася кров.
  Пiсля чого вона прогарчала:
  - Жаровню пiд ноги i бити батогом.
  Коли плескають батогами це не так вже й страшно. А ось босi пiдошви хлопчаки змастили олiєю, i помiстили пiд них жаровню. Вогонь запалав. I гарячi потоки повiтря впали на дитячi п'яти. Спочатку бiль був не такий вже й сильний. Але жар накопичувався i палило сильнiше. I королеву Наташу теж смажили. I це так гарно, коли такi спокусливi нiжки дiвчини у вогнi.
  Вовка-Павлик знову вiдчуй збудження, хоча його яйця вiд сильного стискання рукою жiнки-ката й опухли. I ерекцiя виявилася дуже болiсною. А удари батога по тiлу, вже майже не вiдчутнi на тлi болю, що затопила розтягнутi зв'язки тiла, i п'яти, що пiдсмажуються.
  Ось руда взяла в руки залiзний прут iз розпеченим кiнцем, i як ткне його в пахву Вовку-Павлику. Знову бiль, хлопчик сiпається, i мало не вивихнув щелепу, щоб не закричати.
  Руда шелестить, скеля великi, як у коня зуби:
  - Говори, де вхiд до скарбницi!
  I припалила в iншу, дитячу пахву принца. Потiм знову опустила прут у камiн. Стала гартувати. Вовка-Павлик видавив усмiшку, бiль заповнювало дитяче тiло принца, але ж вона й викликала збудження, вiд чого вiдчуття були майже приємними.
  Руда чортiвка, гарненько розжаривши прут, дiстала його i пiднесла до дитячого обличчя Вовки-Павлика, проревiвши:
  - Говори щеня! Ну, де схованi скарби:
  Хлопчик зухвало вiдповiв:
  - Де? В Карагандi!
  Розпечене залiзо торкнулося гладкої, дитячої щоки хлопця. Вовка-Павлик вiдчув дикий бiль i одночасно страх, що вiн буде понiвечений. I дуже захотiлося зiзнатися. Але потiм у голову вдарило. Ти як пiонер на дибi! Адже їх не змогли зламати тортури.
  Руда чортiвка гаркнула:
  - Говоритимеш?
  I вже iншу щоку понiвечив з болем прут. Вовка-Павлик мовчав. Жiнка-кат повернула краник, i жаровня пiд босими ногами хлопчика запалала сильнiше. Потiм по її знаку два помiчники-кати взяли з камiна вже особливi батони з колючого дроту, що розпалася до червона.
  Вовка-Павлик здригнувся. Це виглядало страшно. Але бiль - це сильне вiдчуття, а воно може при певному настрої думки бути i приємним.
  Ось уяви, що тебе вiником хльостають у лазнi. I хлопчисько навiть посмiхнувся, коли на його i без того побите тiло обрушився, червоний вiд жару, колючий дрiт.
  Але це боляче, дуже боляче, i ти буквально у цунамi страждань. Для середньовiччя катують i справдi круто. I королеву Наташу стали хльоснути розпеченим дротом. I вона теж усмiхається, як повiя , коли клiєнт лiзе в труси, i лоскоче рукою кицьку.
  Вiд таких думок хлопчик-принц вiдчуває сильне збудження, i його чоловiча досконалiсть стирчить як кiлочок. Рудий сердитися. Пiдходить до камiна, дiстає з вогню спецiальними щипцями, широку смугу залiза. I пiдносить її до грудей хлопчика. Торкнулася оголеної шкiри, натиснула i скеля зуби вимовила:
  - Ну що боляче?
  Вовка-Павлик зухвало вiдповiв:
  - Нiяк нi! Наче баба шилом кольнула!
  I отримав удар вiстрям чобота в пах. Бiль i справдi сильний, але хлопчик вселив собi, що це приємно, i тому не плакав, не кричав, а скалився.
  Руда сердилась дедалi бiльше. Вихопила розпеченi щипцi з вогню, i схопила хлопця за пiдборiддя. Крутанула. Потiм почала ламати розпеченими щипцями дитячi хлопчики на ногах. I водночас продовжуючи смажити п'яти.
  Вовка-Павлик iстерично хихотiв. Бiль був такий, що буквально зводив з розуму. Але принц вiдчував у собi надзвичайний азарт.
  Руда дiвка-кат ламала пальцi на ногах хлопчика i хрипiла.
  - Говоритимеш? Де скарби?
  Вовка-Павлик зухвало вiдповiв:
  - Замовкни тупу чудовисько! Не буде твiй знай скарб!
  I йому знову ламають пальчики на ногах. Втiм, руда гарпiя, ще одне катування вигадала. Ось кати вставили йому в зуби вирву i приєднали шланг. I давай вливати у горло холодну воду. Теж давнє та ефективне катування. Ось уже в тебе роздмухується живiт i тисне грудну клiтку. I одночасно дiвка-кат iз вогненною шевелюрою дiстає чергову смугу розпеченого залiза. I прикладає її до переповненого живiт хлопчика. Той ригає водою i мочитися спонтанно.
  I починає шипiти жаровня, що палить босi ноги принца.
  Руда дає сигнал катам:
  - Задоволена!
  I з великим зусиллям ламає останнiй палець босої ноги хлопчика. Пiсля чого гарчить:
  - Сволота ми тебе зламаємо!
  I дiвчина-кат дiстає гострi, розпеченi голки з iншого камiна, i починає колоти хлопчика Вовку-Павлика в нервовi закiнчення. Це страшенно боляче. Але хлопчик продовжує скелятися. Хоча одночасно його луплять розпеченим дротом по спинi та боках. А тут ще й солоною водою бризнуть.
  Немов вибухнув бомбами дикий бiль. Але все одно, свiдомiсть не померкла. Хлопчик був перезбуджений i тому не вимикався. А бiль був сумiшшю страждання та задоволення. Як, мабуть, для жiнки зґвалтування. Коли вона одночасно з болем вiдчуває оргазм.
  От i Наташка, судячи з лиця блаженствує незважаючи на жаровню пiд босими ногами, i удари розпеченим дротом по тiлу.
  Вовку-Павлику знову дитячi щоки припалили, цього разу ширшою смугою. I пiдпалили смолоскипом пахви. Прокололи довгою розпеченою голкою тiло наскрiзь. Потiм знову кололи.
  Борошна можуть бути рiзними. Iнквiзицiя намагалася. От i в п'яту точку засунула жiнка-кат розпечений прут. Бiль дикий i слiпучий.
  А ось i до волосся хлопчика пiднесли смолоскип i пiдпалили. Це зовсiм страшно.
  Вовка-Павлик холодно буркнув:
  - По поголеному волоссi не плачуть!
  Руда жiнка-кат у вiдповiдь як схопить хлопця розпеченими щипцями за нiс, i рiзко смикне. Вовка-Павлик пацан гаркнув:
  - Цiкавiй Варварi на базарi носа вiдiрвали!
  I йому справдi висмикнули половину носа, спотворюючи хлопчика. А потiм розжарений у дупi прут пiднявся вище... Пройшов до шлунка, наповненого водою i пропалив оболонку.
  Вовка-Павлик мало не знепритомнiв вiд больового шоку, але змiг гаркнути:
  - Не скажу!
  Руда чортiв, взяла i сама почала бити хлопця розпеченим дротом у дикому шаленi. Потiм пiдскочила до жаровнi, i вихопила розпеченi до бiлого щипцi в спецiальнiй печi, де горiло вугiлля, i особливий жар, як у домнi.
  Жiнка-кат рiзко схопила розпеченим до бiлого щипцями Вовку-Павлика за яйця i смикнула. Чоловiчий корiнь вирвався, i хлопчик-принц отримає такий больовий шок, що по-справжньому знепритомнiв. I звичайне тiло не витримало навантаження. Душа Вовки-Павлика вилетiла з понiвеченої плотi катованого i смертельно розтерзаного хлопчика.
  I в головi безтiлесної, але здатної мислити та сприймати душi, гула пiсня;
  Потрапив у фашистський страшний полон,
  Пливу хвилями болю страшного!
  Але стiкаючи кров'ю, пiснi спiвав,
  Адже iз серцем дружний пiонер безстрашним!
  
  I я скажу вам твердо кати,
  Що радiсть мерзенну, вилили даремно!
  Мене скаже слабкий промовчи,
  Адже бiль болiсний i просто жахливий!
  
  Але знаю, твердо вiрю я,
  Фашизм скинутий буде у прiрву!
  Обдасть вас злiсних полум'я струмiнь,
  А всi хто впали, веселячись, воскреснуть!
  
  I наша вiра в комунiзм сильна,
  Злетимо як сокiл, станемо зiрок усiх вище!
  Нехай рiчки меду потечуть вина,
  Весь свiт, порад гучний горн почує!
  
  I автомат стиснувши мiцно пiонер,
  По вище в небо юний глянь!
  I покажи хитаючим приклад,
  Твоя краватка яскрава, як у кольорi гвоздика!
  
  Вiтчизна для мене ти значиш усе,
  Рiдна мати та сенс усього юного життя!
  Нехай поки нелегке бути,
  Страждає наш народ за злого фашизму!
  
  Але волю хлопець червоний напруження,
  Плюнь у морду з пекельною свастикою бандиту!
  Нехай здригнутися в сказi вороги,
  I будуть червоною армiєю розбитi!
  
  СРСР священна країна,
  Що подарувала комунiзм народам!
  Як мати своє нам серце вiддала,
  За щастя, мир, надiю та свободу!
  Вовка-Павлик прокинувся, коли до камери зайшли мiлiцiонери. Вони дали знов попити з миски води. Добре, хоч вода була чиста, без пiску. А потiм дали i добову пайку хлiба. Скудно, звичайно.
  Але морити голодом у карцерi не можна за законом. Павлик-Вовка поїв подякував, конвоїрам.
  I знову опинився у темрявi. Подумав, що якщо наступного разу поведуть до слiдчого, то чим повертатися до карцера краще пiдписати. Насправдi навiщо добровiльно перетворювати своє життя на пекло. Сто рокiв пiдуть як сон миттю. I навiщо себе зайвий раз мучити. А так можна насолодитися владою над хлопчиками, що вже приносить задоволення. Адже це так приємно панувати над подiбними. А тут ти можеш тiльки давити щурiв.
  Вовка-Павлик щоб вiдволiктися вiд темряви, холоду, писку i вони знову став складати;
  Ще одна АI. Фюрер наказав зробити новi танки серiї "Е" у виглядi самохiдок i залучив до цього найкращих фахiвцiв. Нiмцi зосередилися на САУ Е-10. Внаслiдок чого до червня 1943 року було втiлено у металi маленький шедевр. Машина щiльного компонування - трансмiсiя та двигун разом, висота всього метр тридцять п'ять сантиметрiв. При вазi десять тонн машина мала лобову броню в 60 мiлiметрiв, хто компенсувався великим кутом рацiонального нахилу i бортову в 30-мiлiметрiв. Усього два члени екiпажу. Гармата 75-мiлiметрiв калiбру 48 ЕЛ. I двигун у 400 кiнських сил забезпечує швидкiсть близько 80-90 кiлометрiв на годину.
  Задоволена проста у виробництвi i легка самохiдка, низька, малопомiтна, що легко маскувалася, обiцяла стати дуже перспективною, i головне масовою зброєю. Щоб його випробувати Гiтлер, вкотре вiдклав наступ на Курськiй дузi. Сталiну це вже набридло i 1 серпня радянськi вiйська вдарили першими. У двох напрямках - орловському та харкiвському. Але на пiвднi сильнiше угруповання Майнштейна вiдбило радянськi удари. А на пiвночi нiмцi чинили опiр бiльш завзято, нiж у реальнiй iсторiї. Їхнi "Пантери", "Тигри", "Фердинанди" в оборонi куди сильнiшi, нiж у наступi. I дiяли ефективно. Показала себе боєздатною i САУ Е-10. Радянськi вiйська змогли взяти Орел лише 30 жовтня. I те, що частина нiмецьких сил виявилася, вiдволiкається на вiйну в Iталiї.
  До середини листопада настання радянських вiйськ остаточно зупинилося. Червона армiя зазнала величезних втрат, особливо в танках. Сталiн навiть завагався. I хотiв запропонувати перемир'я. Але Жуков та iншi звернули увагу - що нiмцiв завжди били взимку. I найiмовiрнiше так буде i цього разу. Може, так воно й було б, як не САУ Е-10. Ця машина швидко стала масовою. У лоб вона не пробивалася Т-34-76 через великий кут рацiонального нахилу бронi в сорок градусiв вiд горизонталi.
  У борт машина дещо вразливiша, але низький силует вже сам по собi непоганий захист, плюс швидкiсть i маневренiсть. Крiм того, самохiдка дуже розгорталася, стаючи своєю найзахищенiшою стороною.
  Але найголовнiше це технологiчнiсть та мала вага. Вона вироблялася з бiльших i у дедалi бiльших кiлькостях, i снiгом їздила навiть краще, нiж Т-34, а тим паче серiя КВ.
  Нiмцi навiть згорнули виробництва Т-4 та Т-3 заради Е-10, i скоротили випуск "Тигрiв" та "Пантер", заради Е-10. Машина iдеально пiдходила для боротьби з радянськими танками, i хороша i для наступу, i для оборони. Радянськi вiйська пробувала наступати на Харкiв у груднi та сiчнi, але потрапили в пастку Майнштейна i зазнали нищiвної поразки. Мало того, нiмцям навiть вдалося розвинути успiх i взяти Курськ, i Орел.
  Дещо кращi справи для Червоної армiї були в центрi. Там з боями вдалося просунутися на п'ятдесят-шiстдесят кiлометрiв, але резерви пiшли на закриття пролому на пiвденному фланзi i не отримавши пiдтримки радянськi вiйська зупинилися.
  На Ленiнградському фронтi, Червона армiя з затятими боями просунулась всього на п'ятнадцять кiлометрiв i зупинилася, зазнавши величезних збиткiв.
  Нiмцi змогли пережити цього разу зиму i уникнути катастрофи. Дещо гiрше для фрицiв справи були в Iталiї. Там союзники зумiли взяти Неаполь. Але теж зазнали колосальних втрат, втративши частину бойового духу. До речi, малий розмiр Е-10 робив його добрим засобом боротьби з ворогом за умов панування противника у повiтрi.
  Настала весна. Стало теплiти. Нiмцi обзавелися i новою машиною Е-15. Фактично це була модернiзацiя Е-10. Тiльки броня стала товщою. Лобова в 82-мiлiметри пiд великим нахилом. Бортова у 52-мiлiметри, плюс ковзанки. Гармата подовжила ствол до 70 ЕЛ як у "Пантери". Вага танка зросла до 16 тонн, але це компенсувалося потужнiшим у 550 кiнських сил двигуном. Нова САУ, що не пробивалася в лоб Т-34-85, i мала велику ймовiрнiсть похилою бронею вiдправити в рикошет та снаряди важкого, радянського танка IС-2. Е-15 зберiг всi переваги колишньої моделi - низький силует, малопомiтнiсть, швидкiсть i маневренiсть, але став бiльш живучим, а його пробивала на дистанцiї бою всi танки антигiтлерiвської коалiцiї. Крiм того, у нiмцiв з'явився в серiї i реактивний винищувач МЕ-262, дуже швидкий, сильно озброєний i головне живучий. Особливiстю даного лiтака було те, що два реактивнi двигуни дозволяли зробити машину важчою, а отже краще захищеною. Та й чотири 30-мiлiметровi авiагармати, плюс реактивнi снаряди, це дуже потужне озброєння.
  Серйозною машиною став унiверсальний ТА-152. Подiбно до Фокке-Вульф цей лiтак виявився багатоцiльовим: i штурмовиком, i винищувачем, i фронтовим бомбардувальником. Справжнiй бойовий кiнь, тiльки бiльш швидкiсний i маневрений нiж F-190. Тож нiмцi кардинально посилилися.
  Однак загроза висадки союзникiв у Нормандiї заважала фрицям почати великий наступ на СРСР. Гiтлер змушений був посилювати свої вiйська у Францiї та Iталiї. Вiйна на два фронти тяжка. А Сталiн також посилюється. Штампує новi танки: IС-2 та Т-34-85. А також новi лiтаки бiльш швидкiсний ЛА-7 i бiльш маневрений ЯК-3. Втiм, останнiй не замiнив ЯК-9 внаслiдок своєї дорожнечi. А у нiмцiв з'явився i бомбардувальник Ю-288, дуже потужний, i швидкiсний.
  Сталiн завагався, i знову запропонував фюреру перемир'я, на рiк.
  Гiтлер цю пропозицiю не без вагань прийняв. Потрiбно розв'язатись з другим фронтом. А поки що нiмцi нарощували випуск САУ Е. Е-15 навеснi випробувала себе у битвi з IС-2. Тяжка радянська машина пробивалася з дистанцiї кiлометр в лоб, а то й далi. А сама мала шанс пробити лише не далi 500 метрiв, i то у меншостi випадкiв з того, що великий кут нахилу бронi давав сильний рикошет.
  Нiмцi остаточно зняли з виробництва "Тигр" i вiдмовилися вiд запуску в серiю "Тигр"-2, а також майже припинили випуск "Пантери". Так Е-15 за всiма статтями перевершила "Пантеру", будучи в кiлька разiв дешевшою, технологiчнiшою i легшою. А замiсть "Тигра"-2 була розроблена САУ Е-25, з 88-мiлiметровою гарматою 71ЕЛ, i при вазi 26 тонн, з лобовою бронею 120-мiлiметрiв, i бортовою 82-мiлiметра. Тобто легша i дешевша за "Тигр"-2 не менш захищена, зате непомiтна, з низьким силуетом, i швидкiсна. Двигун 700 кiнських сил цiлком достатнiй, для великих швидкостей.
  Єдиний плюс "Тигра"-2 це вежа, що обертається. Але з огляду на велику швидкiсть розвороту Е-25 i низьку повороту вежi "Тигра"-2, то це не має значення.
  Перемир'я розпочалося з 1 червня 1944 року. А 6 червня почалося вторгнення союзникiв до Нормандiї. Нiмцi не вгадали нi висадки, нi мiсця. Зате отримали можливiсть використовувати вiйська зi схiдного фронту.
  У тому числi i серiю Е, яка показала свою колосальну унiверсальнiсть та ефективнiсть. I "Черчiлль" i "Шерман" пасували перед Е-15, який їх пробивав, а сам був куди ефективнiший i кращий. Та й реактивнi нiмецькi лiтаки, з дуже ефективною 30-мiлiметровою авiагарматою, куди сильнiшi.
  Бої показали, що винищили США та Британiї в основному озброєнi кулеметами, проти МЕ-262 та ТА-152 дуже слабкi. Хiба що великою кiлькiстю. Натомiсть нiмецькi аси найрезультативнiшi у свiтi.
  Бої у Нормандiї затяглися до кiнця серпня i закiнчилися повним розгромом союзникiв. Втратили лише полоненими понад сiмсот тисяч людей.
  У вереснi нiмцi розпочали наступ в Iталiї. Яке тривало два мiсяцi, поки весь пiвдень країни Муссолiнi не був захоплений фашистами. Потiм був удар i по Сицилiї. У груднi й цей острiв захопили гiтлерiвцi. Бої велися дуже запеклi. Але нiмцi були значно сильнiшими. I технiка у них краща, i авiацiя, i танки, i автомат МР 44, i бiльш загартованi, навченi та дисциплiнованi вiйська. I, зрозумiло, командування мають бiльше бойового досвiду з дуже сильним i фанатичним противником.
  Розбивши союзникiв, нiмцi атакували Мальту, розбомбили, а потiм висадили десант. А потiм i Гiбралтар. I нiчого Франка iншого не залишалося, як погодиться пропустити фрiцiв.
  Фашисти рушили Африкою. I вже Британiя, яку дiставали пiдводнi човни, почала вести переговори про перемир'я. Захопити Англiю, особливо до закiнчення перемир'я з СРСР було нереальним. Пройшовши до Єгипту i повернувши собi французькi володiння, фюрер погодився на статус-кво. Нiмцi отримали собi нафту Лiвiї та Нiгерiї з Камеруном i розв'язанi руки. Британiя зiтхнула вiльнiше. Тим бiльше, що у гiтлерiвцiв з'явилися реактивнi бомбардувальники "Арадо", здатнi руйнувати Британiю практично безкарно. I це очевидно лякало.
  Гiтлер вважав, що в будь-якому випадку треба швидше покiнчити з Радянським Союзом. Iнакше Сталiн обдурить його лупне.
  Тож 1 червня 1945 року вiйна з СРСР вiдновилася. Гiтлерiвцi до цього часу пiдготували нову САУ Е-50, бiльш броньовану, iз сильним знаряддям. Лобова броня склала 160 мiлiметрiв пiд великим нахилом, бортова 125 мiлiметрiв, плюс ще й екрани 50-мiлiметрiв, i гармата 88-мiлiметрiв у 100 ЕЛ довжина стовбура. При вазi машини в п'ятдесят тонн i двигунi при форсуваннi, що досягає 1200 кiнських сил. Так нова САУ мала вiдмiнний захист з усiх ракурсiв та здатнiсть винищувати радянськi танки. При цьому залишаючись у низькому силуетi, малопомiтному i простому у виробництвi. Вiдмiнна риса - сильний захист бортiв сумарно 175-мiлiметрiв, плюс ковзанки. I чоло у великому кутi рацiонально нахилу бронi. Крiм 88-мiлiметрової гармати, встановлювалася i 105-мiлiметрова. САУ Е-25 теж, втiм, не втрачало своєї актуальностi.
  Нiмцi багато уваги придiлили розробцi повноцiнного танка Е-50. Машина завдяки щiльнiшiй компоновцi обiцяла стати унiверсальною.
  Бiльше iнших роботи просунулися танком Е-100. Це вже була не САУ, а машина з вежею, що обертається. Але двi гармати обтяжили вежу. I багато разiв довелося переробляти цей проект. I вийшло щось не надто зручне. У всякому разi, що поступається, у бойовiй ефективностi колишнiм серiям Є. СРСР поки що зберiгав у масовому випуску Т-34-85, i лише запустив IС-3, не розробляючи танки важче за сорок семи тонн. Тож Е-100 виглядав екзотикою. Куди рацiональнiшою виглядала САУ штурмової модифiкацiї Е-50. Вона, принаймнi, виглядала бiльш рацiонально.
  Наступ нiмцiв розпочався на пiвденному напрямку. Фрiци прорвали радянську оборону, i вийшли до Воронеж...
  Дещо загрузли в боях за це мiсто. Радянськi вiйська зачепилися за Воронеж i дуже вперто обороняли це мiсто. Воювали воiстину титанiчно. I не думали поступатися чи здаватися.
  Гiтлерiвцi кинули у бiй "Штурмтiгри", та САУ Е-50 з бомбометом. Використовували та реактивну авiацiю. Бої кипiли вкрай завзятi. Воронеж виявився сильно зруйнованим. Понад мiсяць тривав штурм мiста. Зрештою, радянськi вiйська залишили цей населений пункт. Але й гiтлерiвцi втратили масу сили та часу. Наступ уздовж Дону розвивався повiльно. Червона армiя змушувала фашистiв послiдовно проривати одну оборонну лiнiю за iншою. I виснажувала фрицiв.
  Гiршi справи були в повiтрi. Нiмецький МЕ-262 показав собi машиною швидкiсною та живучою, а реактивний НЕ-162 виявився найманевренiшим та швидкiсним винищувачем свiту. I нiмецька 30-мiлiметрова гармата є дуже ефективною. З одного влучення збивала радянськi машини.
  Хаффман освоїв НЕ-162, який найбiльше пiдходив до його манери битися на гранично близьких дистанцiях. За чотириста збитих лiтакiв цей ас отримав другий в iсторiї Третього Рейху Лицарський Хрест Залiзного Хреста iз золотим дубовим листям, мечами та дiамантами.
  У небi з боку СРСР бився як основний винищувач Як-9 i вiн не мiг тягатися з нiмцями в швидкостi. Втiм, i ЯК-3, i ЛА-7. Нiмецькi машини також перевершували радянськi в озброєннi.
  Єдина в чому не була перевага у ТА-152 та МЕ-262 це маневренiсть по горизонталi. Але ХЕ-162 перевершував радянськi машини й у маневреностi. Пiд кiнець року з'явився досконалiший нiмецький реактивний бомбардувальник Ю-287, який створив червоним вiйськам серйознi проблеми.
  До ладу надiйшли i реактивнi штурмовики. Якi дуже живучi, та стрiмкi.
  I в танках у нiмцiв була якiсна перевага. Втiм, радянська iндустрiя намагалася протистояти кiлькiстю. У бiльших обсягах випускався танк Т-34-85. Дещо менше сходило IС-3 машина досить складна у виробництвi, хоча з кращим лобовим захистом, нiж IС-2. Оскiльки доопрацювання Т-54 затримувалося, став нарощуватися випуск i СУ-100 з потужним знаряддям, здатним хоч щось протиставити нiмцям.
  Але й фашисти не стояли дома. Отримавши доступ до африканської сировини, i маючи людськi ресурси Європи, Близького сходу, значної частини СРСР Третiй Рейх озброєний у величезних кiлькостях. I Росiя, втративши значну частину територiї та втративши постачання по ленд-лiз, тривiально не могла обiгнати Нiмеччину кiлькiстю технiки.
  Єдине, що Третiй Рейх був змушений формувати величезну кiлькiсть iноземних пiдроздiлiв. I навiть у нiмецьких дивiзiях була величезна кiлькiсть хiвi. Через це боєздатнiсть Вермахту знижувалася.
  Щоправда, кiлькiстю солдатiв фашисти не поступалися. Вони мають половину Африки, i Близький Схiд, i майже всю Європу, i сотнi тисяч колишнiх радянських громадян.
  Фашисти вийшли на закрут Дону i виявилися зупиненi. Тут i Гiтлер наказав наступати на Москву. Але там оборона радянських вiйськ виявилася наймiцнiшою. Фашисти просунулися вiд тридцяти до п'ятдесяти кiлометрiв цiною колосальних втрат i зупинилися, коли на них посипався снiг.
  . РОЗДIЛ Љ 11.
  Цiлей гiтлерiвська Нiмеччина не досягла, зумiвши, захопивши порiвняно невелику територiю. I навiть не вийшовши до меж максимального поступу в сорок другому роцi. Адже якi були надiї. Тим паче наступала зима. I Червона армiя активiзувалась.
  Але взимку бої кипiли на рiвних. Знову основним нiмецьким танком стала Е-25. Проста у виробництвi, легка i маневрена вона чудово боролася снiгом. У повiтрi нiмцi зберiгали i навiть посилювали перевагу. З'явилася в серiї досконалiша модифiкацiя МЕ-262 Х, зi стрiлоподiбними крилами, та ТА-183. Виникли i лiтак Б-18 з безхостiй модифiкацiї, i досконалiшi ракетнi винищувачi МЕ-263 здатнi лiтати по пiвгодини, маленькi i дуже маневренi.
  Авiацiя Люфтваффе розвинулася. А СРСР поки що не мiг запустити в серiю реактивнi лiтаки i безнадiйно програвав.
  Це завадило йому перехопити взимку iнiцiативу i досягти iстотних успiхiв. Нiмцi вiдбили атаки, i навiть у березнi змогли знову по сушi вiдрiзати Ленiнград. Таким чином склалася воiстину критична ситуацiя.
  Весною фашисти вiдновили наступи. Вони били всюди, де тiльки могли. Використовували тактику масованих бомбардувань. Крiм того, на озброєння панцвалi надiйшов турбогенераторний двигун. Це дозволило, нарештi, отримати довгоочiкуваний танк Е-75 непробивний з усiх ракурсiв, але не втратив рухливостi, i досить швидкiсний.
  Ця нiмецька машина через свою унiверсальнiсть, i скорострiльнiсть гармати виявилася ефективним варiантом.
  Фрiцi змогли заплутати радянську розвiдку i завдати раптового удару по Тихвiну, взявши Ленiнград у подвiйне кiльце, i прорвавшись до Москви з пiвночi.
  Червона армiя спробувала наступати у районi Воронежа, але Майнштейн передбачав це. Вiн дозволив радянським вiйськам зiм'яти слабших iталiйцiв, а потiм виконав пiдсiкаючий удар, утворивши великий котел. Фрiцi скористалися пробитою лошкою i рушили свої армади в обхiд Москви. I Майнштейну вдалося навiть захопити Рязань, перерiзавши комунiкацiї.
  Але в сорок шостому роцi ситуацiя для нiмцiв була ще тяжка. США та Британiя в серпнi пiсля скинутої дюжини атомних бомб змогли змусити капiтулювати Японiю. I у вереснi 1946 року Британiя та США вийшли з режиму перемир'я, не даючи добити СРСР. У нiмцiв до цього часу в серiї з'явилися дисколети - непробивнi для стрiлецької зброї, але здатнi до тарану. Самi фрицi з дисколетiв вести вогонь не могли, зате й самi залишилися через ламiнарний струмiнь невразливим. Величезна швидкiсть дисколетiв дозволяла наздоганяти лiтаки та таранити ворога.
  США та Британiя розпочали бойовi у жовтнi зi спроби ядерного удару. Але зiткнулися з досконалiшими нiмецькими винищувачами. Тi збили три американськi бомбардувальники, якi намагаються прорватися до Берлiна.
  Нiмцi вже мали досконалу систему радарного захисту та оповiщення.
  У листопадi вiдбулася висадка десанту в Марокко. Фашисти змогли за допомогою пiдводних човнiв, у тому числi i на перекисi водню, потопити частину американських суден.
  Десант зазнав великої шкоди. Але в цей час гiтлерiвцi вже майже оточили Москву, i прагнули добити СРСР, чия потужнiсть лякала Третiй Рейх.
  Тому вiйськ нiмецьких у Марокко було мало, i американцi змогли створити плацдарм. I почали нарощувати угруповання. Але вiддалена вiдстань, активнiсть нiмецького пiдводного флоту, робили їхнi зусилля наразi небезпечними. Наприкiнцi грудня 1946 року кiльце навколо Москви зiмкнулося. Столиця опинилася в оточеннi. У сiчнi та лютому кипiли запеклi бої.
  Спроба розблокувати столицю Росiї провалилася. А наприкiнцi березня був взятий Кремль. Хоча радянськi частини ще у Москвi чинили опiр до кiнця квiтня.
  США та Британiя захопили на той час половину Марокко. Вели активний, але не надто успiшний повiтряний наступ на Третiй Рейх. Нiмцi використовували новi винищувачi ХЕ-262 такi ж дешевi та маневренi як i ХЕ-162, але краще захищенi та сильнiше озброєнi.
  Бої показали Люфтваффе сильнiше за американцiв, у повiтрi, особливо якiстю лiтакiв та пiдготовкою асiв. А дешевизна та проста у виробництвi з ХЕ-262 дозволяло дещо вирiвняти ситуацiю з кiлькiсною перевагою союзникiв.
  Пiсля падiння Москви, i зголоднiв Ленiнграда, нiмцi трохи розв'язали собi руки. Почалося наступ на Кавказ, у вiйну вступили за Третього Рейху Туреччина. Водночас у травнi нiмцi наступали на мiсто Горьки. Сталiн знову запропонував перемир'я Гiтлеру. Фюрер прийняв пропозицiю, але не одразу. Спочатку фашисти захопили Кавказ, Горький, Казань. Фюрер хотiв твердо стати на Волзi i вибити Червону армiю. Щоправда, вiйна на сходi затяглася до серпня. Але 1 вересня було укладено угоду на кабальних умовах.
  СРСР зобов'язався платити Нiмеччинi данину i позбавлявся значної своєї територiї. Крiм того, Сталiн повинен був поставити в Нiмеччину бiльшу частину обладнання з Уралу, кращих iнженерiв, i видати нiмцям практичну всю свою технiку.
  Сталiн, вiдчуваючи марнiсть опору, погодився i це. Зате зберiг за собою право мати армiю, i розробляти новi види озброєння. Деякi мiста на Волзi - зокрема Куйбишев та Саратов залишилися за СРСР, як i Ульяновськ. Кордони були проведенi за принципом - що захопили, то є твоє. Архангельськ, втiм, фашисти встигли взяти.
  А тепер вiйна перейшла на Захiд. Котрий зумiв кiлька атомних бомб скинути на Європу.
  Але поки що були вагання. Надто сильнi у нiмцiв винищувачi. Крiм того, дуже ефективно показали себе i нiмецькi ракети: земля-повiтря. Здатнi наводитися на звук або тепло, вони завдавали велику шкоду союзникам.
  Вагався i Трумен. Вiйна з Третiм Рейхом коштувала американцям дуже дорого.
  Але фашисти перекинули великi сили в Африку, в жовтнi 1947 року розгромили там США i Британiю. А у груднi нiмецькi вiйська увiйшли до Iндiї, пiдкоривши i цю колонiю. Почався великий наступ фашистiв в Африцi.
  1948 пройшов в обмiнi ударами. Нiмцi дiставали по комунiкацiях за допомогою пiдводних човнiв та реактивних бомбардувальникiв. Вони використовували дуже потужнi ТА-500 та ТА-600, а також реактивний найновiший мастодонт Ю-387 та винищувач МЕ-362. Чудово себе показали i нiмецькi дисколети. Вони таранили, несли роль розвiдки, i невразливi.
  Фашисти до лiта захопили ПАР та Мадагаскар, окупувавши Африку. А на осiнь заплановано вторгнення до Британiї.
  Але поки що кипiла битва у повiтрi. Хаффман пiсля 500 збитих лiтакiв отримав орден Нiмецького орла iз дiамантами. А пiсля того як у жовтнi 1948 року досяг тисячi, його нагородили новим орденом спецiально заснованим ступенем Лицарський хрест Залiзного Хреста з платиновим дубовим листям, мечами та дiамантами.
  Хаффман став другим нагородженим цим знаком найвищої вiдзнаки. Рудель теж отримав його, i трохи ранiше за Хаффмана. Обидва цi герої опинилися на недосяжнiй висотi.
  Серед танкiстiв видiлився Крiгман. Цей танковий ас був найрезультативнiшим, хоч i не надто щедро нагородженим. Кригман був навiдником i порядною людиною. Коли рахунок його танкiв перевищив п'ятсот, то був нагороджений, нарештi, Лицарським хрестом Залiзного хреста з дубовим листям, золотом i з дiамантами хрестом винищувача танкiв.
  4 листопада 1948 року розпочалася операцiя Пiвнiчний Гамбiт, по висадцi у Британiї. Англiйцi не очiкували, що нiмцi вирiшуватимуться на операцiю в листопадi, i виявилися застигнутi зненацька. Далася взнаки й активнiсть нiмецької авiацiї та пiдводних човнiв. Тож висадка проходила пiд перевагою фашистiв. На жаль, така Паллада.
  Черчiлля вже не було при владi. А без нього все розладналося. Американцi, звичайно, допомагали англiйцям, але їх замало. Нiмцi використовували новий танк Е-50, з бiльш досконалим захистом, i всього двома членами екiпажу. Щоправда, на цьому свiтi у фашистiв не з'явилося пiрамiдальних танкiв. Але все одно Е-50 У, мав висоту менше двох метрiв, i перевершував американськi "Патони" та англiйськi "Коленкури".
  Британiя впала в серединi грудня. Тодi й завершилася операцiя з примусу англiйцiв до миру. У сiчнi 1949 року була захоплена й Iрландiя.
  Гiтлер оголосив себе переможцем. Нiмцi розпочали наступ на Iндокитай. I поступ до Японiї. США поки що продовжували вiйну, але вже не могли дiстати Нiмеччину. Втiм, фашисти трохи загрузли в Китаї. Численна проамериканська армiя Чан Кайшi i Червона армiя Мао об'єдналися проти Вермахту.
  Китайцiв дуже багато i борються вони завзято. Дещо легше гiтлерiвцi пiдкорили В'єтнам, Таїланд, i далi Iндонезiю. А восени сорок дев'ятого року висадилися й у Австралiї.
  Бої розтягнулися. Настав 1950 рiк. Гiтлер не захотiв миру зi США. Хоча новий президент Ейзенхауер i пропонував роздiлити сфери впливу, обiцяючи нiмцям волю у схiднiй пiвкулi. Головний фашист хотiв влади над свiтом. Хоча дiстати США дуже важко.
  1 травня 1950 року вiдбулася iсторична зустрiч двох диктаторiв Гiтлера та Сталiна. Пiсля чого Нiмеччина та СРСР уклали союз проти Америки. Сталiн розумiв, що сил перемогти Третiй Рейх у нього все одно немає, а Аляску повернути не завадить. Крiм того, фашисти обiцяли припинити брати з СРСР репарацiї. Що теж дуже непогано.
  Сталiн почав наступ iз Чукотки. Вiн вiдправив вiйська, зокрема новий танк IС-7 на Аляску. Нiмцi теж пiшли цим маршрутом. Осiнь 1950 року пройшла в битвах, де якiсть була кiлькiсть. Фашисти просувалися разом iз Червоною армiєю. Бої показали, що нiмецький танк Е-50 залишається найкращим у свiтi, хоча i IС-7 хороший.
  А ось у американцiв iз технiкою туго. "Патон" не тягне. Його гармата поступається i Т-54 i IС-7, причому останньому набагато, а броня тим бiльше. Нiмецький Е-50 близький за рiвнем до IС-7, тiльки знаряддя менше калiбру, але бiльш скорострiльне i точне, з бiльшою довжиною ствола. Тiльки нiмецький танк у Третьому Рейху основний, а радянський IС 7 не такий масовий. Має фашистiв i ще мастодонти. Е-75, теж низький компактний, товстiшою бронею i бiльше калiбру гарматою. I Е-100 теж двогарматний, але одна зброя бомбомет, а друга протитанкова в 88-мiлiметрiв, але для "Патона" зiйде. Трохи краще за американський "Лiнкольн". Вiн має гармату 120-мiлiметрiв з початковою швидкiстю снаряда вище 1070 метрiв за секунду.
  Втiм, танк має масу недоробок, i часто ламається. Зате хоч здатний пробити поблизу в лоб IС 7 та Е 50.
  В авiацiї нiмцi поза конкуренцiєю i це факт. Ось з'явився у них i МЕ-462, i безхости бомбардувальники, що всi зминають. Вони лiтають на величезнi вiдстанi. А ще й дисколети - машини, яким немає рiвних. I проти них безсила будь-яка авiацiя.
  1950 пройшов у дуже завзятих i запеклих боях. Аляска була пiдкорена. Наступна зима почалася з просування Канадою. Танки коалiцiї рухалися, прорубаючись через американськi вiйська. Тi намагалися чинити опiр. "Паттон" отримав бiльш довгоствольну, але все одно недостатню гармату. Американцi намагалися скидати на Червону армiю i нiмцiв атомнi бомби, але це їм мало допомагало. Роль окремого солдата зростала.
  У боях фашисти застосували нових солдатiв iз генами щури. Експеримент, втiм, пройшов не зовсiм вдало. Новi бiйцi виявилися сильними, але не дуже кмiтливими.
  Втiм, американцi у вiдповiдь пробували деякi види допiнгу для своїх солдатiв. I тi загалом трохи пiдвищували свою силу, але вирiшальної переваги не домагалися.
  Коли коалiцiя пройшла Канаду i вступила на територiю США, опiр став бiльш жорстоким. Iнодi слiдували контратаки.
  Американцi намагалися використовувати для стрiлянини по радянських та нiмецьких танках ракети. I це хоч дорожче, але все-таки ефективнiше. Одним iз способiв вiйни стало використання легких бронетранспортерiв, якi стрiляли ракетами. I завдавали певної шкоди коалiцiї.
  Але Америка поступово здавала позицiї. Ось уже й Лос-Анджелес упав. I пiдiйшли гiтлерiвцi до Фiладельфiї. Стало дуже тривожно.
  До кiнця 1951 року бiльше половини територiї США опинилося пiд контролем коалiцiї. А до березня 1952 року Америка капiтулювала. Там i минула тривожна i небезпечна пора вiйни.
  Настало тимчасове затишшя. Сталiн у березнi 1953 року помер. Гiтлер поки що живий. I робить наступ саме на 20 квiтня 1955 року.
  У Третього Рейху на цей момент з'явилися особливi танки з керамiки та вуглепластику. I фашисти рвуться на схiд. Вони хочуть захопити те, що ще залишилося вiд СРСР. Але 9 травня 1955 Адольф Гiтлер розбився пiд час перельоту в лiтаку. I перервалася епоха небаченого тирана. Фюрера, що перевершив Чингiсхана. I того, хто зумiв зробити таке, про що iншi тирани тiльки могли мрiяти.
  Червона армiя продовжувала вперто чинити опiр ордам Гiтлера, що лiзли вперед.
  Але на жаль сили нерiвнi... Хоча Червона армiя й застосувала новi танки Т-64, якi, втiм, не змогли зупинити фашистiв.
  Та вiйна виявилася майже односторонньою. Третiй Рейх має весь свiт, у СРСР лише половина Росiї.
  Так завершилося завоювання. Сумне та сумне...
  Вовка-Павлик пiсля такого твору зробив паузу i трохи подрiмав сидячи лiжка. Коли в тебе голий торс лягати на крижаний метал якось стрiмко.
  Сон Вовка-Павлику прийшов дуже своєрiдний.
  Отже, бойовi дiї пiшли для Червоної Армiї ще гiрше, нiж у реальнiй iсторiї. I прориватися стали фрицi швидше. I план "Барбаросса" перевиконувався. Червона Армiя взагалi завалюється.
  I ось уже гiтлерiвськi полчища пiдходять до Москви. Тут треба, щоб гiтлерiвську армаду зустрiло завзятий опiр.
  Але знамення шiстка бiйцiв вступає в бiй. Одна надiя на Вовка-Павлика, Маргариту, Наталю, Зою, Августину, Свiтлану. Вони здатнi ворогiв разом зупинити i розгромити, перетворити на попiл.
  Така ось дика i гарна команда дiвчат зiбралася. А проти них Дiамантовий туз та його банда. Ну, це не страшно.
  А гiтлерiвцi вже обтiкають iз рiзних бокiв Москву.
  Тодi Вовка-Павлик та дiвчата знову вступили у бiй, допомагаючи Росiї, точнiше СРСР.
  Тут до них приєдналася босонога дiвчинка Маргарита. Теж доросла жiнка письменниця стала дiвчинкою рокiв дванадцяти в обмiн на безсмертя та виконує мiсiю.
  Воїни iз двадцять першого столiття знову зчепилися з гiтлерiвцями двадцятого.
  Дуже багато солдатiв у фашистської коричневої iмперiї. Вони течуть собi нескiнченною рiчкою.
  Вовка-Павлик, рубаючи гiтлерiвцiв мечами, як пiхоту, i танки проревiв:
  - Нiколи не поступимося!
  I вiд босої ноги хлопця полетiв гострий диск!
  Маргарита, крушивши супротивникiв, скелячи зубки, буркнула:
  - У свiтi подвигу знайдеться мiсце!
  I вiд босої нiжки дiвчинки розлетiлися отруйнi голки, вражаючи гiтлерiвцiв та їхнi лiтаки та танки.
  Наташа теж жбурнула босими пальцями нiг, вбивча i провила:
  - Нiколи не забудемо i не пробачимо.
  I її мечi пройшлися в млинi фашистами.
  Зоя, розрубуючи ворогiв, запищала:
  - За новий порядок!
  I вiд її босих нiжок розлетiлися новi голки. I що в око, що в горло гiтлерiвським солдатам та лiтакам.
  Та видно було, що войовницi заводяться i лютують.
  Августина рубаючи бiлих солдатiв та танки, пропищала:
  - Наша залiзна воля!
  I вiд її босої ноги летить новий, вбивчий подарунок. I падають такнi та бiлi бiйцi.
  Свiтлана рубає мiрошнику, її мечi як блискавка.
  Фашисти валяться, як зрiзанi снопи.
  Дiвчина метає голки своїми босими нiжками i пищить:
  - За Росiю-матiнку перемагатиме!
  Юний воїн Вовка-Павлик настає проти гiтлерiвцiв. Хлопчик-термiнатор рубає коричневi вiйська.
  I при цьому пальчики голих нiжок пацана викидають голки з отрутою, вони розривають стволи та збивають лiтаки.
  Пацан реве:
  - Слава Майбутньої Русi!
  I в русi розкроює всiм голови та морди.
  Маргарита теж трощить супротивникiв.
  Її босi нiжки так i миготять. Гiтлерiвцi гинуть у великiй кiлькостi. Войовниця кричить:
  - За новi рубежi!
  I тут дiвчинка як вiзьме та рубане...
  Маса трупiв фашистських солдатiв.
  А ось Наташа у наступi. Рубить собi гiтлерiвцiв разом iз танками, i спiває:
  - Русь велика i промениста,
  Я дiвчина дуже дивна!
  I вiд її босих нiжок летять диски. Якi перепилюють горла фашистам. Та ось це дiвка.
  Зоя у наступi. Рубить коричневий солдат з обох руку. Плює з трубочки. I метає босими пальцями нiг вбивчi голки - збиває танки та лiтаки.
  I при цьому спiває собi:
  - Ех, палицею ухнем,
  Ех, кохана сама пiде!
  Августина, рубаючи гiтлерiвцiв i винищуючи коричневих солдатiв, верещать:
  - Весь кудлатий i в шкурi звiриною,
  На ОМОН вiн кидався з кийком!
  I босими пальчиками нiжок як запустить у супротивника, те, що вб'є i слона, а танк тим паче.
  А потiм пропищає:
  - Вовкодави!
  Свiтлана у наступi. Рубить, край гiтлерiвцiв. Босими нiжками на них запускає презенти смертi.
  Проводить мечами млин.
  Розкришила масу бiйцiв i верещить:
  - Велика прийде перемога!
  I знову дiвчина у дикому русi.
  I її босi нiжки запускають смертельнi голки, знищуючи танки та лiтаки.
  Вовка-Павлик пiдстрибнув. Прокрутився хлопчик у сальто. Порубав масу гiтлерiвцiв у стрибку.
  Метнув босими пальцями нiжок голки i про булькав:
  - Славитися моя гарна мужнiсть!
  I знову пацан у битвi.
  Маргарита переходить у наступ. Кромсає всiх ворогiв поспiль. Її мечi крутiшi за лопатi млина. I босi пальчики нiжок метають подарунки смертi, танки та лiтаки горять.
  Дiвчина в дикому наступi. Винищує коричневих воїнiв без церемонiй.
  I пiдскакує раз у раз, i перекручується!
  I летять вiд неї презенти анiгiляцiї.
  А гiтлерiвцi собi падають мертво. I цiлi кургани з трупiв нагромаджуються.
  Маргарита пищить:
  - Я є американський ковбой!
  I знову її босi нiжки кинув голку.
  А потiм ще й дюжину голок!
  Наталя у наступi теж дуже крута.
  I босими нiжками кидає, i з трубочки плюється.
  I кричить на все горло:
  - Я блискуча смерть! Вам залишається лише померти!
  I знову красуня у русi.
  Зоя штурмує завал iз гiтлерiвських трупiв. I також вiд її босих нiжок вилiтають бумеранги знищення.
  А коричневi воїни все падають та падають.
  Зоя кричить:
  - Босонога дiвка, вас переможе!
  I вiд голої п'яточки дiвчини летить дюжина голок. Якi прямо в горло гiтлерiвцям упиваються.
  Тим падають мертво.
  А точнiше й зовсiм мертвi.
  Августина у наступi. Крушить коричневi вiйська. Її мечi у двох рук мчать. I така вона чудова войовниця.
  Смерч проноситься фашистськими вiйськами.
  Дiвчина з рудим волоссям реве:
  - Майбутнє, приховано! Але буде переможним!
  I в наступi красуня з вогняним волоссям.
  Августина в дикому екстазi реве:
  - Боги вiйни все порвуть!
  I войовниця у наступi.
  I її босi нiжки метають дуже багато гострих, отруйних голок.
  Свiтлана у битвi. I така блискуча i бойова. Її голi нiжки стiльки всього вбивчого викидають. Не людина, а смерть iз волоссям бiлявки.
  Адже якщо розiйдеться, то вже й не зупиниш.
  Свiтлана спiває:
  - Життя не буде медом,
  Та скачiть хороводом!
  Нехай здiйсниться мрiя -
  На раба чоловiка перетворює краса!
  I в русi босонога дiвчини все бiльше i бiльше лютi.
  Вовка-Павлик у наступi все пришвидшується. Хлопчик б'є гiтлерiвцiв.
  Його босi нiжки метають гострi голки - розриваючи танки та лiтаки.
  Юний воїн пищить:
  - Шалена iмперiя - всiх розiрве!
  I знову хлопчик у русi.
  Маргарита бурхлива дiвчина у своїй активностi. I молотить ворогiв.
  Ось вона запустила голою нiжкою, горошинку з вибухiвкою. Та рвоне, i одразу сотню гiтлерiвцiв i десять танкiв нагору пiдкине.
  Дiвчинка кричить:
  - Перемога до нас все одно прийде!
  I проведе млин мечами - стовбури танкiв летять у рiзнi боки.
  Ось прискорила рухи Наташа. Дiвчина зрубує коричневих воїнiв. I при цьому репетує:
  - Перемога на iмперiю на Росiю чекає.
  I давай винищувати гiтлерiвцiв посиленими темпами.
  Наташа - це дiвка-термiнатор.
  Не думає зупинятися i сповiльнюватись i танки , i лiтаки збиваються.
  Зоя у наступi. Її мечi наче нарiзають м'ясний i металевий салат. Дiвчина кричить на всю горлянку:
  - Наше спасiння в силi!
  I теж босi пальчики нiг такi голки кидають.
  I маса людей з пробитими горлами валяється курганами трупiв, а також розбитих танкiв i збитих лiтакiв.
  Августина шалене дiвчисько. I всiх трощить немов це робот iз гiперплазми.
  Рознесла вже жодну сотню гiтлерiвцiв. Але все збiльшує темп. I войовниця ще й реве.
  - Я непереможна така! Сама у свiтi крута!
  I знову красуня в атацi.
  I вiд її босих пальчикiв нiжок вилiтає горошинка. I три сотнi гiтлерiвцiв та дюжину танкiв розiрвав потужний вибух.
  Августина проспiвала:
  - Ви не посмiєте нашу землю захоплювати!
  Свiтлана теж у наступi. I не дає нi грама перепочинку. Дика дiвчина-термiнатор.
  I рубає ворогiв та гiтлерiвцiв винищує. I маса коричневих бiйцiв уже завалилася в канаву та дорогами.
  Шiстка розбушувалася. Влаштувала дику битву.
  Вовка-Павлик знову у бою. I просувається, махає обома мечами. I хлопчик-термiнатор проводить млин. Падають убитi гiтлерiвцi.
  Маса трупiв. Цiлi гори кривавих тiл.
  Хлопчику-письменнику згадується дика стратегiя. Де також разом змiшувалися конi та люди.
  Олег Рибаченко пищить:
  - Горе вiд розуму!
  А грошей буде темрява!
  I хлопчик-термiнатор у новому русi. I його босi нiжки щось вiзьмуть та й метнуть.
  Пацан-генiй проревiв:
  - Майстер клас та фiрма "Адiдас"!
  Дiйсно крута з крутих вийшла вистава. А скiльки вбитих гiтлерiвцiв. I перебили коричневих бiйцiв найбiльше з найбiльших.
  Маргарита теж у бою. Крушить коричнi та сталевi армiї та реве:
  - Великий ударний полк! Ми всiх вганяємо у труну!
  I її мечi як рубають по гiтлерiвцях. Маса коричневих бiйцiв уже завалилася.
  Дiвчинка прогарчала:
  - Я пантери навiть крутiший! Доведiть, що всiх найкраще!
  I вiд голої п'яти дiвчинки як вилетить горошинка iз потужною вибухiвкою.
  I по ворогу довбає.
  I вiзьме, i рознесе частину супротивникiв та танки i навiть лiтаки.
  А Наталя в авторитетi. I б'є супротивникiв i сама нiкому спуску не дасть.
  Скiльки гiтлерiвцiв уже перебили.
  А її зубки такi гострi. А очi такi сапфiровi. Ось це дiвка - найголовнiший кат. Хоча у неї всi напарницi - кати!
  Наталя кричить:
  - Шалена я! Буде вам пеня!
  I знову дiвчина мечами масу гiтлерiвцiв зарубає.
  Зоя рухалася i розкроїла багато коричневих воїнiв.
  А нiжки босi метають голки. Кожна голка вбиває кiлькох гiтлерiвцiв. Ось це дiвчата - реально красунi.
  Августина настає, i супротивникiв трощить. I при цьому ще не забуває прокричати:
  - Вам не уникнути труни!
  I свої зуби дiвка вiзьме та й вискачить!
  I руда така... Волосся майорить на вiтрi, наче пролетарський прапор.
  I вся буквально виходить гнiвом.
  Свiтлана в русi. Ось розкроїла масу черепiв та веж танкiв. Войовниця, яка скеляє зубки.
  Показує язичок. А потiм плюється з трубочки. Пiсля чого завиває:
  - Будете ви мертвими хлопцi!
  I знову вiд її босих нiжок летять смертоноснi голки, що вражають пiхоту та лiтаки.
  Вовка-Павлик стрибає та пiдскакує.
  Босоногий хлопчик купу голок випускає, збиває танки, i спiває:
  - Вирушаємо у похiд, вiдкриває великий рахунок!
  Юний воїн як належить на висотi.
  Рокiв йому вже чимало, але вiн виглядає дитиною. Тiльки дуже сильним i мускулистим.
  Хлопчик Вовка-Павлик заспiвав:
  - Нехай не за правилами гра - прорвемося фраєра!
  I знову вiд його босих нiжок вiдлетiли смертельнi голки.
  . РОЗДIЛ Љ 12.
  Маргарита iз захопленням проспiвала:
  - Нiчого неможливого нема! Вiрю, буде свободи свiтанку!
  Дiвчинка знову кинула вбивчим каскадом голок по гiтлерiвцям та їхнiм танкам, продовжила:
  - Темрява пiде! Розквiтнуть троянди травня!
  I войовниця як кине босими пальцями нiжок горошинку, так одразу ж тисяча гiтлерiвцiв пiдлетiла у повiтря. Та армiя коричневої, пекельної iмперiї тане прямо на очах.
  Наташа у битвi. Стрибає немов кобра. Вибухає ворогiв. I стiльки гине гiтлерiвцiв та падають лiтаки.
  Дiвчина їхня i мечами, i гранами на вугiллi, i списами. I голками.
  При цьому ще й реве:
  - Перемога вiрю, прийде!
  I слава росiян знайде!
  Босi пальчики нiжок кидають новi голки, пробиваючи супротивникiв.
  Зоя у дикому русi. Настає на гiтлерiвцiв. Розрубує їх на дрiбнi шматочки.
  Войовниця метає босими пальцями голки. Пробує противникiв, i як зареве:
  - Повна наша перемога близька!
  I проводить мечами дикий млин, змiтаючи танки. Ось це справдi дiвка як дiвка!
  А ось кобра Августина перейшла у наступ. Ось це баба - усiм кошмарам кошмар.
  I якщо врубить, то значить врубає.
  Пiсля чого руда вiзьме i заспiває:
  - Розкрию всi черепи! Я велика мрiя!
  I ось її мечi у дiї i розрубують м'ясо та метал.
  Свiтлана теж переходить у наступ. Немає у цiєї дiвчини гальм. Як порубає, так маса трупiв завалена, i валяться лiтаки та танки.
  Блондинка-термiнатор реве:
  - Як буде добре! Як буде добре - я це знаю!
  I ось летить вiд неї забiйна горошинка.
  Вовка-Павлик знову сотню гiтлерiвцiв, пронiсши метеором, зрiже. I ще бомбу вiзьме та й кине.
  Невелика розмiрами, але вбивча вона...
  Як розiрве на дрiбнi уривки.
  Хлопчик-термiнатор провiв:
  - Бурхлива молодiсть страшних машин!
  Маргарита знову таке влаштує у битвi.
  I зрубає масу коричневих бiйцiв. I прорубує великi просiки.
  Дiвчинка вищить:
  - Ламбада - наш танець на пiску!
  I врiже з новою силою.
  Наталя в наступi ще шаленiша. Так молотить гiтлерiвцiв. Не дуже їм проти таких дiвчат встояти.
  Наташа взяла i заспiвала:
  - Бiг на мiсцi загальний примиряючий!
  I войовниця таким каскадом ударiв вибухнула супротивниками.
  I ще босими нiжками диски метне.
  Ось млин провела. Маса голiв коричневої армiї вiдкотилася i горiли танки.
  Бойова красуня вона. Бити собi таку жовту армаду.
  Зоя в русi, всiх руйнує поголовно. I її мечi, наче ножицi смертi.
  Дiвчина просто приваблива. I її босi нiжки кидають дуже отруйнi голки.
  Вражають ворогiв. Пробивають їм горло i роблять труни, змушують вибухати танки та лiтаки.
  Зоя взяла i пропищала:
  - Якщо у кранi немає води...
  Наташа промовила iз захопленням:
  - Виходить, винна ти!
  I босими пальцями нiг як метне те, що вбиває капiтально. Ось це справдi дiвчина з дiвчат.
  I вiд її голих нiжок як пролетить лезо. I вразить безлiч бiйцiв, зрiзаючи вежi з танкiв.
  Августина у русi. Стрiмка та неповторна у своїй красi.
  Яке у неї яскраве волосся. Немов пролетарський прапор майорiють. Ось це дiвчина - справжня мегера.
  А рубає супротивникiв - нiби народилася з мечами у руках.
  Руда, бiсова бестiя!
  Августина взяла i прошипiла:
  - Бичача буде голова - не збожеволiти!
  I ось вона знову розфарбувала безлiч бiйцiв.
  Хлопчик Вовка-Павлик буркнув:
  - Те що треба! Оце дiвка!
  Маргарита, метнувши босою нiжкою кинджал, вiдламавши вежу танка, пiдтвердила:
  - Велика та класна дiвчина!
  Августина iз цим охоче погодилася:
  - Я войовниця, що загризе будь-кого!
  I знову босими пальчиками нiжок запустить убивчу.
  Свiтлана у битвi не поступається супротивникам. Не дiвчина, а покiнчити з такою вiдьмою в полум'ї.
  I верещать:
  - Яке блакитне небо!
  Августина, випустивши босою нiжкою лезо, зрiзавши вежу танка, пiдтвердила:
  - Ми не прихильники розбою!
  Свiтлана, розрубуючи ворогiв, i збиваючи лiтаки, прочирикала:
  - На дурня не потрiбен нiж.
  Зоя пискнула, метаючи голки босими, засмаглими нiжками:
  - Йому з три короби набрешеш!
  Наташа, рубаючи гiтлерiвцiв, додала:
  - I роби з ним за грiш!
  I войовницi вiзьмуть i пiдстрибнуть. Такi вони кривавi та крутi. Загалом у них маса азарту.
  Вовка-Павлик у бою виглядає - дуже стильно.
  Маргарита заспiвала:
  - Удар сильний, а iнтерес у хлопця...
  Хлопчик-генiй запустив ногою щось подiбне до гвинта вертольота. Зрiзав пару сотень голiв i в гiтлерiвцiв та танкiв, пискнув:
  - Цiлком спортивний!
  I обидва - хлопчик i дiвчинка у повному ажурi.
  Вовка-Павлик, рубаючи коричневих солдатiв, пробулькал:
  - I буде велика перемога за нами!
  Маргарита у вiдповiдь прошипiла:
  - Ми всiх вбиваємо - босими ногами!
  Дiвчинка i справдi такий активний термiнатор.
  Наташа в наступi проспiвала:
  - На священнiй вiйнi!
  I запустила войовниця гострий диск-бумеранг. Той пролетiв дугою, зрубав масу гiтлерiвцiв i веж танкiв.
  Зоя додала, продовжуючи винищення:
  - Буде наша перемога!
  I вiд її босих нiжок полетiли новi голки. I вразили масу бiйцiв та лiтакiв.
  Дiвчина-блондинка видала:
  - Ставимо противнику матюк!
  I показала мову.
  Августина махаючи ногами, i кидаючи свастики з гострими краями, булькнула:
  - Прапор iмперський уперед!
  Свiтлана охоче пiдтвердила:
  - Слава загиблим героям!
  I дiвчата хором кричали, руйнуючи гiтлерiвцiв:
  - Нас нiхто не зупинить!
  I ось летять вiд босих нiжок войовниць диск. Рветься м'ясо та зносяться вежi танкiв.
  I знову вий:
  - Нас нiхто не переможе!
  Наталя пiдлетiла у повiтря. Розпорола супротивникiв i крилатих стерв'ятникiв, i видала:
  - Ми є вовчицi, смажимо ворога!
  I вiд її босих пальчикiв як вилетить дуже вбивчий диск.
  Дiвчина навiть перекрутитись в екстазi.
  А потiм буркне:
  - П'яточки нашi люблять вогонь!
  Так, дiвчата по-справжньому сексуальнi.
  Вовка-Павлик про булькав:
  - Ох рано, дає охорона!
  I пiдморгнув войовницям. Тi у вiдповiдь смiються i скалять зубки.
  Наташа рубала гiтлерiвцiв i пищала:
  - У нашому свiтi немає радостi, без боротьби!
  Хлопчик заперечив:
  - Iнодi й боротьба не на радiсть!
  Наташа погодилася:
  - Якщо немає сил, то так...
  Але ми войовницi завжди здоровi!
  Дiвчина метнула босими пальцями нiг у супротивника голки, пiдiрвала масу танкiв, i заспiвала:
  - Солдат завжди здоровий,
  I до подвигу готовий!
  Пiсля чого Наташа знову рубала ворогiв, зносячи вежi танкам.
  Зоя дуже швидка краля. Ось цiлу дiжку в гiтлерiвцiв запустила. I розiрвала з одного вибуху кiлька тисяч.
  Пiсля чого пропищала:
  - Не зупинитися, нашi п'яти виблискують!
  I дiвчина у бойовому ажурi!
  Августина у битвi теж не слабка. Так молотить гiтлерiвцiв. Немов iз снiпа ланцюгами вибиває.
  I рубаючи супротивникiв - спiває:
  - Бережись буде користь,
  Буде восени пирiг!
  Руда чортiвня i справдi оре в битвi, неначе чортик у табакерцi.
  А ось Свiтлана як б'ється. I вiд неї гiтлерiвцям дiстається.
  I якщо вона врiже, так i врiже.
  Вiд неї кривавi бризки вилiтають.
  Свiтлана жорстко помiтила, коли вiд її босої нiжки полетiли бризки металу, що розплавляє черепи та вежi танкам.
  - Слава Росiї, дуже слава!
  Танки рвуться вперед.
  Дивiзiї в червоних сорочках
  Вiтає росiйський народ!
  Ось дiвчата за гiтлерiвцiв взялися. Так їх розрубують i шматують. Чи не войовницi, а реально пантери, що зiрвалися з ланцюга.
  Вовка-Павлик у бою та атакує гiтлерiвцiв. Б'є їх без жалю, розтинає танки, i верещить:
  - Ми як бики!
  Маргарита, ламаючи коричневу армiю, i розтинаючи танки, пiдхопила:
  - Ми як бики!
  Наташа взяла i провила, розрубуючи коричневих бiйцiв разом iз танками:
  - Брехати не з руки!
  Зоя розривала гiтлерiвцiв, пискнула:
  - Нi, не з руки!
  I теж вiзьме i випустить зiрочку босою ногою i прикiнчить масу фашистiв.
  Наташка взяла i запищала:
  - ТБ наш горить!
  I вiд її голої нiжки летить забiйний пучок голок.
  Зоя, також круша гiтлерiвцiв та їхнi танки, пискнула:
  - Наша дружба монолiт!
  I знову таке метне, що на всi боки кола розпливаються. Ось це дiвка - чисте винищення противникiв.
  Дiвчина босими пальчиками нiжок вiзьме та запустить три бумеранги. А трупiв вiд цього побiльшало.
  Пiсля чого красуня видасть:
  - Не дамо вороговi пощади! Буде труп!
  I знову вiд босої п'яти вiдлiтає вбивче.
  Августина теж цiлком логiчно помiтила:
  - Тiльки не один труп, а багато!
  Пiсля того дiвчина взяла i босонiж пройшла по кривавих калюжах. I багато перебила гiтлерiвцiв.
  I як прореве:
  - Маса вбивства!
  I ось довбає головою по гiтлерiвському генералу. Зламає йому череп та видасть:
  - Банзай! Потрапиш до раю!
  Свiтлана дуже люта в наступi, особливо збиваючи танки, пищить:
  - Не буде вам пощади!
  I вiд її босих пальчикiв вiдлiтає дюжина голок. Як вона всiх пробиває, лiтаки завалюються. I дуже навiть войовниця намагається розрiзати, i перебити.
  Хлопчик Вовка-Павлик пищить:
  - Чудовий молот!
  I хлопчик теж босою нiжкою кидає таку круту зiрку у виглядi свастики. Вигадливий гiбрид.
  I маса гiтлерiвцiв завалилася.
  Вовка-Павлик проревiв:
  - Банзай!
  I хлопчик знову в дикiй атацi. Нi, в ньому просто клекоче сила, i булькають вулкани!
  Маргарита у русi. Усiм розпоре животи.
  Дiвчинка нiжкою викине пiвсотнi голок зараз. I маса вбита рiзного роду ворогiв, пiдбила i танкiв, i лiтакiв.
  Маргарита заспiвала у планi бадьоростi:
  - Раз два! Горе не бiда!
  Упадати не треба нiколи!
  Вище нiс i хвiст тримай трубою.
  Знай, що вiрний друже завжди з тобою!
  Ось така вона агресивна компанiя. Дiвчинка як лупне i вигукне:
  - Президент-дракон стане трупом!
  Наташа у бою просто термiнатор якийсь. I ревiння пробулькала:
  - Банзай! Швидше отримуй!
  I вiд її босої нiжки вiдлетiла граната. I по гiтлерiвцях як цвяхне. I рознесе масу мастодонтiв та крилатих, пекельних машин.
  Оце войовниця! Всiм войовницям - войовниця!
  Зоя теж у наступi. Така люта краля.
  I взяла i про булькала:
  - Батько наш - сам Бiлий Бог!
  I рубане по гiтлерiвцям потрiйний млин!
  А Августина проревела у вiдповiдь:
  - А мiй Бог - чорний!
  Справдi рижуха - це саме втiлення пiдступностi та пiдлостi. Для ворогiв, зрозумiло. А для друзiв вона душка.
  I як босими пальцями нiжок вiзьме та метне. I масу завалися воїнiв коричневої iмперiї, i навiть їх танкiв i лiтакiв.
  Руда прокричала:
  - За нами Росiя та чорний Бог!
  Войовниця iз дуже великим бойовим потенцiалом. Нi пiд таку краще й не потикатися. Як вежi танкам вiдриває й крила фашистським лiтакам.
  Августина прошипiла:
  - Усiх зрадникiв зiтремо на порошок!
  I пiдморгне напарницям. Та ця вогняна дiвка - не зовсiм те, що може дати спокiй. Хiба що спокiй смертельний!
  Свiтлана, крушивши ворогiв, видала:
  - Чергою вас зметем!
  Августина пiдтвердила:
  - Усiх уб'ємо!
  I вiд її босих нiжок, знову летить презент тотальної анiгiляцiї! I стiльки танкiв i лiтакiв разом розiрвалося на дрiбну стружку.
  Вовка-Павлик заспiвав у вiдповiдь:
  - Буде повний банзай!
  Августина, розриваючи гiтлерiвцiв голими руками, рубаючи їх мечами, i метаючи голки босими пальцями нiг, знищуючи разом танки та лiтаки, видала:
  - Коротше кажучи! Коротше кажучи!
  Наташа, руйнуючи коричневих воїнiв, пискнула:
  - Коротше кажучи - банзай!
  I давай рубати супротивникiв iз дикою запеклiстю.
  Вовка-Павлик, розрубуючи супротивникiв, видав:
  - Цей гамбiт є не китайський,
  А дебют повiрте тайському!
  I знову вiд босої нiжки хлопчика полетiв гострий метал металу. Вiн зрiзав i вежi танкам, i хвости лiтакам.
  Маргарита, рубаючи воїнiв коричневої iмперiї та броню танкiв, проспiвала:
  - А кого в бою знайдемо,
  А кого в бою знайдемо...
  З тим жартувати не станемо -
  На частини розiрвемо!
  На частини розiрвемо!
  Добре попрацювали вони тодi з гiтлерiвцями... I Радянська Росiя перемогла пiд час штурму Москвi коричневу iмперiю.
  Вiйна ще не закiнчилася, але вже у СРСР з'явився шанс перемогти гiтлерiвцiв самим. Так що шiстцi знову довелося перервати виконання своєї, супер та крутої мiсiї.
  Вовка-Павлик розбудив прихiд наглядачiв. Вони принесли знову йому пайку - триста грам хлiба та води.
  Хлопчик-ув'язнений iз задоволенням поїв i попив. Трохи пiдбадьорився i помiтив:
  - А у в'язницi непогано - їжа, питво та дах над головою безкоштовнi!
  Мiлiцiонер з усмiшкою зазначив:
  - А ти залiзний пацан, не губиш! От би всi були б такими!
  Вовка-Павлик логiчно зауважив:
  - Тодi мiлiцiя стала б не потрiбна!
  Мiлiцiонер повiдомив, що залишилися одну добу, i потiм хлопчика-зека поведуть знову на допит слiдчому.
  Вовка-Павлик згiдно кивнув:
  - Добре, я витримаю!
  Пiсля чого його знову закрили у карцерi. У темрявi все ж таки дещо хлопчик своїм надзвичайно гострим зором бачить. Ось можна, зокрема, половити i подушити щурiв. Це буде дуже цiкаво. Ловиш собi щура, i давиш.
  Миготять думки, а не спробувати б сирої? А що ж китайцi їдять зародки щурiв сирими?
  Хлопчик-в'язень вiд щурiв взяв i прокусив шкiру.
  Але потiм таки викинув, гидко.
  Пiсля чого хлопчик знову пiдвiвся i став ходити. Заодно можна щось цiкаве поскладати.
  Iспанський диктатор Франко, на вiдмiну вiд реальної iсторiї, дав згоду нiмецьким вiйськам атакувати англiйську фортецю Гiбралтар. В обмiн Iспанiя отримувала деякi британськi та французькi землi в Африцi.
  Штурм пiд командування Майнштейна пройшов вночi з 25 листопада 1940 року по 26. Як з'ясувалося, англiйцi не цiлком виявилися готовими до подiбного вiйськового ходу i гiтлерiвцям вдалося захопити таку потужну фортецю з наскоку.
  Її падiння зробило значнi змiни на перебiг вiйни. Вермахт отримав можливiсть перекидати сили по найкоротшiй вiдстанi до Африки, а англiйцям було блоковано вхiд у Середземне море зi Сходу.
  Нiмецьке командування запровадило кiлька дивiзiй до екваторiальної Африки. Крiм того, корпус Роммеля був перекинутий до Лiвiї, на кiлька мiсяцiв ранiше реальностi.
  Англiйцi, у свою чергу, вiдмовилися вiд наступу проти iталiйцiв в Ефiопiї i стали посилювати свої позицiї в Єгиптi. Проте Роммель встиг випередити їх, i внаслiдок превентивного удару розбив колонiальнi вiйська, захопивши Олександрiю та Каїр. Становище Британiї у Африцi ускладнилося. Нiмцi вже вийшли до Суецького каналу та загрожували подальшим просуванням на Близький Схiд. Крiм того, з'явилася можливiсть просуватися i до Судану.
  Щоправда, не надто вдало складалися справи iталiйцiв у Грецiї, але пiдхiд додаткових сил iз Нiмеччини врятував становище.
  У Гiтлера виникла дилема: наступати на СРСР чи добити Британiю? Успiхи Вермахту в Африцi пiдштовхнули до другого рiшення - розв'язати руки на Заходi. Хоча вiйськовi приготування СРСР i вселяли фюреру побоювання.
  Червона армiя посилювалася, але нiмцi теж не сидiли, склавши руки. Випуск танкiв у 1941 роцi порiвняно з 1940 роком подвоївся, а авiацiї вирiс майже у два з половиною рази.
  Фашисти провели бомбардування та висадку десанту на Мальтi. Потiм Роммель прорвав оборону i на Суецькому каналi, i увiйшовши до арабського Iраку, який повстав проти британського панування. Нiмцi порiвняно легко пiдкорили i Кувейт, i весь Близький Схiд. Сталiн же дотримувався вичiкувальної тактики. А Черчiлль уперто продовжував вiйну. Вермахт, дiйшовши до Iрану, повернувся на Пiвдень Африки.
  Добiгав кiнця 1941 рiк. Випуск пiдводних човнiв збiльшувався, а Британiя втрачала колонiї. США поводилися пасивно. Але Японiя не могла сидiти, склавши руки i, завдала 7 грудня удару по Перу-Харбор. Почалася нова вiйна на Тихому океанi. I Гiтлеру довелося знову вiдмовитись вiд планiв наступу на СРСР.
  Потрiбно допомогти японцям, захопити Iран та Iндiю, а також Пiвденну Африку. I головне - саму Британiю. Тим бiльше, американськi бомбардувальники це не iграшка. Вони можуть заподiяти Третьому Рейху масу неприємностей. А найзручнiше завдавати бомбових ударiв саме з територiї Британiї.
  Отже, фюрер був змушений i в 1942 роцi вiдмовитися вiд iдей вторгнення на схiд.
  Ризик, що Сталiн сам вiдкриє фронт, iснував, але... Треба знати характер Сталiна. Дуже стриманий вiн у зовнiшнiй полiтицi. Вiйна з Фiнляндiєю зробила Червоного диктатора ще обережнiшим.
  Поки що СРСР накопичує сили. Чисельнiсть авiацiї на 1 сiчня 1942 досягла тридцяти двох тисяч машин, а танкiв, бiльше двадцяти п'яти тисяч, плюс ще три тисячi танкеток. Загалом Сталiн задумав завершити комплектування 20 механiзованих корпусiв, iз загальним числом танкiв в 32 тисячi машин, їх нових КВ рiзних марок i Т-34, в 16, 5 тисяч. Плюс ще йшла розробка танкiв Т-50, щоправда, машина виявилася легкою.
  Нiмцi, зiткнувшись з "Матiльдою" та деякими крейсерними танками, а також маючи вiдомостi про те, що англiйцi розробляють важкi танки, теж почали майструвати своїх мастодонтiв. В першу чергу "Тигр" з 88-мiлiметровою гарматою, i бронею гарматою, що не пробивається, в 75 - мiлiметрiв з довгим стовбуром.
  Вiдомостi про радянське танкобудування теж були. Танк КВ-2 марширували на першотравневому парадi на Червонiй площi, i 34 були деякi данi.
  У всякому разi, коли Шпеєр очолив iмперське мiнiстерство озброєнь та боєприпасiв, розробки в технiцi пiшли швидше. Гiтлеру захотiлося мати найкращi у свiтi танки, i важчi вагою. Але поки що Нiмеччина СРСР явно поступалася. I числом машин та їх якiстю. У серпнi 1941 року розпочалося виробництво танка КВ-3. Машина вийшла досить важка 68 тонн, зате озброєна 107-мiлiметровою гарматою з початковою швидкiстю снаряда 800 метрiв за секунду. Це забезпечувало їй перевагу над "Тигром", якого, до речi, ще й не запустили в серiю.
  Ще потужнiшим виявився КВ-5 iз вагою 125 тонн i двома гарматами. Правда, така важка машина створювала радянськiй армiї бiльше проблем, нiж користi. А в 1942 роцi на озброєння було прийнято варiант i КВ-4 вагою 107 тонн. СРСР мiг по праву пишатися своїми найважчими танками у свiтi, та й найпотужнiшими.
  Зате в авiацiї Нiмеччина розвинулася непогано. Ю-188, пiдiйшовши в серiю, розвивав швидкiсть, порiвнянну з винищувачами. Пристойно виглядав i ДО-217. Активно розроблялися реактивнi лiтаки. Так, Британiя була головною метою, то реактивним бомбардувальникам придiлялося набагато бiльше уваги, нiж у реальнiй iсторiї.
  Нiмцi активно використовували рабську працю. Ввозили з Африки величезну кiлькiсть негрiв. Чорношкiрi робiтники були слухнянi, витривалi, але низька квалiфiкацiя. Їх використали на допомiжних роботах.
  Але контролюючи Європу, нiмцi могли набрати достатню кiлькiсть квалiфiкованої робочої сили.
  Шпеєр навiть вдалося вламати Гiтлера, не проводить поки програму знищення євреїв, а використовувати їх при виробництвi авiацiї i технiки.
  Ставка була зроблена повiтряний наступ проти Британiї та масовану пiдводну вiйну.
  Проте вступ у конфлiкт Америки, додало фрицям головний бiль, i змусило рiзко збiльшити кiлькiсть вовчих зграй.
  Нiмеччина була змушена iз запiзненням розкручувати виробництво бомбардувальникiв та стратегiчної авiацiї. Насамперед Ю-288 та Ю-488 - з чотирма моторами. Але їх розробка та доведення до ладу вимагало часу. МЕ-109 модифiкацiї "Ф" загалом був гiдним опонентом для англiйських машин. Але технологiя МЕ-209 зазнала невдачi, як i МЕ-210.
  Невдалим виявився i бомбардувальник ХЕ-177, що пiкiрує. Натомiсть Шпеєр вiдiграв кiлькiстю. Крiм того, Фокке-Вульф став найпотужнiшим по озброєнню винищувачем, компенсувавши деякi слабкостi МЕ-109. Та й льотна школа у нiмцiв виявилася кращою, англiйською i тим бiльше американською. У травнi 1942 року гiтлерiвцi захопили ПАР. А до Мадагаскару прибули американська ескадра. Битва пiд Мiдвей виявилася американцями програна: капiтан третього рангу, який так зiграв вирiшальну роль у цьому баталiї, виявився за iронiєю долi на Мадагаскарi. У США хотiли зберегти базу в Африцi та не давати фашистам розслабитись. Але це значно погiршило їхнє становище в Тихому океанi.
  Щоправда, i японцi дiяли не зовсiм на висотi. Битва за Гавайський архiпелаг затяглася.
  Фашисти отримали пiд свiй контроль Африку i величезнi запаси стратегiчної сировини, а також захопили Iндiю та Iран. Ресурси пiд контролем Третього рейху величезнi, але їх ще треба переварити.
  Повiтряна битва за Британiю не така однозначна. Постiйно збiльшуючи випуск лiтакiв нiмцi пресингували, але тотального домiнування не було. Давалася взнаки i брак потужностi стратегiчної авiацiї, i допомога США, i то пiдводних човнiв недостатньо. Та й диво-торпеда, з якою зв'язувалося стiльки надiй, пiдкачала.
  Фюрер так i не наважився в 1942 здiйснити висадку в Британiї. Ставка була зроблена на посилення морської могутностi та пiдводного флоту. Заодно будувалися авiаносцi та лiнкори. Виробничих потужностей вистачало, але на все був потрiбен час.
  Балiстичнi ракети класу А також вимагали доведення. Натомiсть масово стали виконуватись роботи-снаряди ФАУ-1. Вiдносно дешевi машини, на простому паливi, мали ту безперечну гiднiсть, що не потребували пiлотiв.
  Гiтлеру, отримавши доступ до необмежених природних ресурсiв i запасiв робочої сили, хотiв зберегти життя нiмецьких льотчикiв. ФАУ-1 як простi у виробництвi та безпiлотнi видалися оптимальним рiшенням. I тисячi таких роботiв-снарядiв обрушилися з осенi 1942 року на Лондон.
  Водночас нiмцi прискорили розробку реактивного бомбардувальника "Арадо" та балiстичних ракет.
  Сталiн продовжував вичiкувати i накопичувати сили. У 1942 роцi СРСР випустив п'ять з половиною тисяч нових танкiв КВ i Т-34 i близько тисячi старих марок, близько п'ятисот нових легких Т-50 i Т-60 i двiстi плаваючих. Посилився i лiтаковий парк - близько п'ятнадцяти тисяч нових i старих машин увiйшло до ладу. Навiть виник дефiцит льотчикiв. Виробництво "Катюш" зростало повiльно.
  Фашистська Нiмеччина випустила понад тридцять тисяч лiтакiв, але зазнала вiдчутних втрат у боях. Танкiв нiмцi випустили близько шести з половиною тисяч. Найбiльше Т-3 та нової модифiкацiї Т-4 з довгоствольною 75-мiлiметровою гарматою. Нових "Тигрiв" вироблено трохи бiльше сотнi, а "Пантери" ще тiльки в досвiдчених екземплярах.
  Зате в серiю став надходити автомат МР-44 конструкцiї Шмейстера. На вiдмiну вiд реальної iсторiї, не довелося розробляти автомат iз урахуванням дефiциту кольорових металiв. А це прискорило розробку простiшої штурмової гвинтiвки, з легованою сталлю.
  Тож у стрiлецькiй зброї нiмцi стали отримувати перевагу. Але їм теж потрiбен був час, щоб автомат переозброїв усi вiйська.
  А ось у пiдводному флотi, де випуск досяг сорока-п'ятдесяти субмарин на мiсяць, у нiмцiв справдi немає рiвних.
  З'явилися дуже швидкiснi пiдводнi човни на перекисi водню. Прискорилися роботи та в ядернiй програмi. Добре, що ресурсiв дуже багато. I навiть помилка нiмецьких фiзикiв, що графiт не пiдходить як сповiльнювач не виявилася катастрофiчною. Фабрик з виробництва важкої води збудували кiлька, зокрема й у Африцi.
  Тож не миттям, то катанням, але ядерний реактор у фашистiв запрацював у груднi 1942 року. Навiть трохи ранiше, нiж американцi. У них пiсля поразок на Тихому океанi почалися серйознi розбiрки. I фiнансування ядерної програми помiтно урiзали.
  Початок 1943 ознаменувалося оголошення Гiтлером Тотальної Вiйни i введення на окупованих територiях загальної трудової повинностi. Масованi удари Фау-1 по Лондону себе не виправдали. Англiйцi навчилися частково вiдбивати такi удари, але нiмцi брали кiлькiстю.
  . РОЗДIЛ Љ 13.
  А ось пiдводна вiйна виявилася справдi згубною для Британiї. Випуск озброєнь на островi через нестачу сировини рiзко впав. Метрополiя опинилася на межi падiння. Крiм того, фашисти захопили Мадагаскар, а японцi разом з гiтлерiвцями вторглися в Австралiю i порiвняно швидко досягли її капiтуляцiї.
  Хоча Сталiн i розумiв всю небезпеку вичiкувальної тактики, але залишався вiрним собi, не влазячи в бiйку. Нехай краще капiталiсти себе винищуть до кiнця. А ми дивитимемося...
  Але така тактика мала недолiки. Користуючись величезними ресурсами, Третiй Рейх уже готував вiйну i проти СРСР. Випуск танкiв у Третьому Рейху досяг у 1943 роцi в середньому 1200 машин на день плюс ще й триста п'ятдесят САУ. Причому самохiдки зовсiм слабкi. "Фердинанди", "Джмелi", "Ягдпантера". Враховуючи, що нiмцi майже не зазнавали втрат у танках, то у них поповнення панцвалi вiдбувалося вже вдвiчi швидше, нiж у Червоної армiї. I кiлькiсний розрив у технiцi на користь СРСР став скорочуватися.
  У якiсному вiдношеннi, у фрицiв з'явився "Королiвський тигр" за вагою подiбний до КВ-3, за пробивною силою знаряддя навiть дещо перевершує за рахунок якостi снаряда та сильнiшим лобовим бронюванням. Ну, а надважкi радянськi КВ-5 i КВ-4 виявилися дуже технiчно ненадiйними, особливо їхня ходова частина. Отже, бойове використання подiбних монстрiв опинилося пiд сумнiвом.
  А Сталiн ще наказав створити КВ-6 iз сiмома знаряддями та двома реактивними установками. Машину щось зробили. Але вона виявилася настiльки важкою та довгою, що її i на поїздi не провезеш, нi в бою не розгорнеш. Т-34-76 машина цiлком вдала, але слабша в лобовому бою, нiж "Пантера" або "Тигр". А КВ-1 i КВ-2 можна порiвняти з нiмцями за вагою, але у баданнi "Пантерам" та "Тиграм" поступаються. Нiмецький Т-4 зрiвнявся з тридцятьчетвiркою в бронюваннi i перевершив у озброєннi, оглядовостi та оптицi, i це за рiвної ваги, або навiть меншої, якщо порiвнювати бiльш важкi модифiкацiї.
  Коротше фриця пiдтягнули якiсть на висоту. А поява МЕ-309 та МЕ-262 дала перевагу i як авiацiя. Як i Ю-488, найкращий чотири моторний бомбардувальник. А за ними й реактивнi моделi. Такi як Ю-287 та "Арадо".
  У вереснi 1943 року гiтлерiвцi нарештi здiйснили успiшну висадку в Британiї. Пiсля двох тижневих боїв - Англiя капiтулювала. I хоча Черчiлль утiк у Канаду, результат вiйни у країнах здавався наперед вирiшеним.
  Рузвельт, втративши свого головного союзника i побоюючись зростаючої могутностi Третього Рейху, попросив миру.
  Гiтлер пiсля обговорень зi своїм оточенням поставив США умову: вiдмова вiд ядерної програми та визнання всiх завоювань Японiї та Третього Рейху. А також виведення вiйськ з Iсландiї, яку фрицi й так уже фактично обклали пiдводним флотом. Контроль Країни Вранiшнього Сонця над Гаями, де ще не припинялися бої. Крiм того, Гiтлер вимагав матерiальної компенсацiї для Третього Рейху та Японiї за всi руйнування, i вiйськовi витрати завданi США та Британiєю.
  Хоча умови мири i виявилися вкрай важкими, Рузвельту насилу вдалося продавити їх прийняття в конгресi та сенатi.
  Велику роль у поступливостi США вiдiграли натяки Сталiна, що не проти приєднатися до коалiцiї держав осi, i як мiнiмум готовий вiдвоювати Аляску.
  Перемiг американський прагматизм, що виявився вищим за ентузiазм i емоцiї. Крiм того, у нiмцiв ядерна програма розвивалася швидше, американською i це загрожує в майбутньому катастрофою.
  Перша фаза Другої свiтової вiйни завершилася. Але фюрер хотiв тепер покiнчити з СРСР.
  Несподiвано вичiкувальна тактика Сталiна та його вiрнiсть справi свiту у всьому свiтi зiграло зловiсний жарт. Проти Йосипа виявився Третiй Рейх i Японiя з усiма ресурсами Схiдної пiвкулi, включаючи i Австралiю, i деякi плацдарми i на Захiдному свiтлi.
  Країна Вранiшнього Сонця, щоправда, ще не добила Китай, але цiлком могла вiдкрити i другий фронт. Гiтлер активно формував колонiальнi вiйська, i iноземнi легiони. Заодно зростав i випуск озброєнь.
  У першiй половинi 1944 року випуск танкiв та САУ у Третьому Рейху досяг i перевищив сто машин на день. Пантера-2 за своїм рiвнем обiйшла всi радянськi машини. З'явився i досконалiший нiмецький танк "Лев", а незабаром i "Королiвський лев".
  I головне серiйно розвинулася реактивна авiацiя. У вiдповiдь у СРСР у серiю пiшли танк Т-34-85 та IС-1 та IС-2, серiю КВ теж нiхто з виробництва не знiмав. Наймасовiшим серiйним танком Третього Рейху на 1944 стала "Пантера"-2, а СРСР Т-34-85. Бiльш важкi моделi випускалися значно - приблизно раз, у десять менших кiлькостях. I нiмцi не хотiли сильно гнати ваги при радянських дорогах i Сталiн став вiдчувати недовiру до серiї КВ, та й IСи вийшли надто сирими.
  Проте нiмецька "Пантера"-2 з 88-мiлiметровою гарматою калiбру 71 Л, перевершувала Т-34-85 у бронебiйнiй силi гармати, у лобовому бронюваннi та трохи у бортовому, а також не поступалася у ходових якостi з двигуном у 900 кiнських сил та вагою 47 тонн. Навiть коли вага нiмецького танка зросла до 50,2 тонн, i це виявилося не смертельно.
  А реактивної нiмецької авiацiї зовсiм не було гiдного опонента.
  Гiтлер вирiшив, що краще не тягнути гуму, i розпочав вiйну 22 червня 1944 року. Кинувши на СРСР триста п'ятдесят своїх та iноземних дивiзiй, i сто двадцять дивiзiй сателiтiв. На боцi Третього Рейху виступили Румунiя, Угорщина, Словаччина, Хорватiя, Фiнляндiя, Швецiя, Iталiя, Португалiя, Iспанiя, Болгарiя, Аргентина, Туреччина.
  Нiмцi також використовували у Вермахтi величезну кiлькiсть iноземцiв та хiвi. Усього Третiй Рейх лише у першому ешелонi жбурнув у бiй дванадцять з половиною мiльйонiв солдатiв, з яких нiмцiв за нацiональнiстю не бiльше сорока вiдсоткiв. Сателiти додали ще мiльйона три. Загалом у першому ешелонi майже шiстнадцять мiльйонiв пiхоти, танкiв близько тридцяти трьох тисяч, лiтакiв понад п'ятдесят п'ять тисяч, гармат та мiнометiв близько двохсот п'ятдесяти.
  СРСР пiсля мобiлiзацiї розгорнув тринадцять з половиною мiльйонiв солдатiв, але частину сил довелося тримати Далекому Сходi та внутрiшнiх округах. У першому ешелонi було вiсiм мiльйонiв солдатiв, близько тридцяти тисяч танкiв, майже сорок тисяч лiтакiв, близько двохсот тисяч гармат i мiнометiв.
  Таким чином на сторонi Третього Рейху є подвiйна перевага у пiхотi, та п'ятикратна у мобiльностi сили, у бiльш якiсному автоматi. Щоправда, СРСР багато кулеметiв, майже паритет.
  Рiзниця в танках не велика, але вiдсоток застарiлих машин у СРСР вищий, як i танкiв раннiх випускiв.
  Реактивна нiмецька авiацiя не має опонента, та й гвинтовi лiтаки у Третього Рейху бiльш швидкiснi i краще озброєнi. Щоправда, радянськi машини перевершують у горизонтальнiй маневреностi.
  В артилерiї та мiнометах найближче спiввiдношення сил до рiвностi. I кiлькостi та якостi.
  Правда флот у Третього Рейху особливо пiдводний, багаторазово сильнiший за радянський. Як i в Японiї.
  Крiм того у гiтлерiвцiв є вже балiстичнi ракети класу А в серiйному виробництвi, i злетiли першi дисколети.
  Загалом фашисти будуть сильнiшими, i Сталiн цiлком резонно готував, хай i iз запiзненням оборону. Але багато чого не встигли. Лiнiя Сталiна виявилася недостатньо вiдновлена, а найголовнiше вiйська недостатньо навченi тримати оборону. Хоча їх вiдчайдушно переучували.
  Лiнiя прикордонна Молотова, за три роки фори була в цiлому завершена, але розташовувалась надто близько до кордону, i не мала достатньої глибини. Крiм того, Сталiн наказав будувати i третiй ешелон за Днiпром, але й це було розпочато лише пiсля капiтуляцiї США.
  Щоправда, крiм радянських вiйськ, можна розраховувати на частини НКВС, чию чисельнiсть довели до мiльйона солдатiв i ополчення. Це близько чотирьох мiльйонiв людей, лише у захiдних мiстах. Хоча звичайно їхня боєздатнiсть набагато гiрша, нiж регулярних частин.
  Нiмцi, як i реальної iсторiї, завдали основного удару в центрi, пiдсiку Бiлостоцький виступ та Львiвський кулак. Найпершi днi боїв показали, що нiмцi, незважаючи на велику кiлькiсть iноземних пiдроздiлiв, ведуть наступ бiльш-менш злагоджено. А ось радянськi вiйська часто губляться.
  Крiм того, боєздатнiсть українських частин виявилася сумнiвною. Багато дезертирiв i тих, хто здався в полон у найпершi днi вiйни.
  Стримати супротивника у прикордонних битвах не вдалося. I тут Сталiн припустився помилки, заборонивши вiдхiд частин на основну лiнiю i вимагаючи виправити фронт. Помилка, щоправда, була виправлена, але iз запiзненням. Нiмцi змогли захопити Мiнськ вже 28 червня, проламавши лiнiю Сталiна у центрi.
  плутанина тiльки посилювалася. 30 червня траплялося очiкуване вступ у вiйну Японiї та її сателiтiв. Так про перекидання вiйськ з Далекого Сходу довелося поки що забути.
  Прорив нiмцiв у центрi все розширювався. Виникла величезна пролом, яку вiдчайдушно намагалися заткнути. Але фашисти просувалися i 16 липня увiрвалися до Смоленська.
  Кинувши у бiй усi готiвковi резерви, i ставлячи пiд рушницю ополченцiв Сталiн та Жуков змогли призупинити наступ фрицiв у центрi. Але Гiтлер повернув вiйська на пiвдень. Фашисти створили величезний котел у Києвi та захопили практично всю Україну.
  Блокували Ленiнград, вторглися до Криму. Хiд бойових дiй дуже сильно скидався на 1941 рiк, наче невiдступна карма. Але вiдмiнностi були досить iстотнi. СРСР 1941 року мав у своєму розпорядженнi деякi вiльнi резерви, а зараз все було i так мобiлiзовано. I коли у жовтнi пройшов штурм, то з'ясувалося, що тримати оборону майже нема чим.
  Гiтлерiвцi до початку листопада 1944 року оточили Москву, змусивши Сталiна втекти до Куйбишева.
  Фашисти на вiдмiну вiд реальної iсторiї, мали значну чисельну перевагу. Вони вистачило дивiзiй для обходу Москви з Пiвночi та пiвдня. А ось у радянських частин надто вже все розповзлося по рiзних напрямках.
  Реально в 1941 Сталiн пiсля мобiлiзацiй отримав над Вермахтом перевагу в кiлькостi особового складу, а лiтакiв i танкiв у нього було в чотири рази бiльше, нiж у Третього Рейху вiд початку вiйни. I вироблено за першi п'ять мiсяцiв вiйни технiки СРСР у реальнiй iсторiї бiльше.
  Але тепер i гiтлерiвцi всi козирi, на сторонi i кiлькiсть i якiстю озброєнь та особового складу. А у Червоної армiї тi ж болячки як i 1941 року. У тому числi не бажання українцiв, прибалтiв та багатьох малих народiв помирати за радянський лад. Масовi зради та перебiг постраждалих вiд репресiй, розкуркулених та iнших скривджених усiх мастей. У тому числi й iдейних ворогiв радянської влади.
  А те, що нiмцi ще й перемогли Захiд, лише збiльшує кiлькiсть зрадникiв.
  Тому не дивно, що Москва оточена, а нiмцi захопили Донбас, Воронеж та йдуть до Сталiнграда.
  Зима в 1944 роцi на бiду не така морозна i снiгова як у 1941 роцi. Москва втiм, героїчно протрималася до кiнця грудня 1944 року. Але виявилася, зрозумiло, взята. Сталiнград упав у сiчнi 1945 року, i бої за нього виявилися не надто тривалими. У лютому та на початку березня нiмцi та їхнi сателiти повнiстю захопили Кавказ та Бакинськi нафтовi свердловини.
  Далi наступ йшов Волгою. На Саратов, на Куйбишев, i далi Оренбург та Казань.
  Сталiн утiк у Свердловськ. У травнi впала Казань. Влiтку нiмцi та японцi продовжили рух у глибину Росiї. Опiр радянських вiйськ падало. 5 серпня 1945 року було взято Свердловськ. А 3 вересня 1945 року Сталiн нарештi погодився на капiтуляцiю. В обмiн на власне життя та свободу.
  Друга свiтова вiйна завершилася. Але свiт панував недовго. Провiвши випробування ядерної зброї, Гiтлер переконався у його феноменальнiй руйнiвнiй потужностi.
  Тепер виходило, що Японiя та США все ще стоять на шляху до свiтового панування Третього Рейху. I хоча фюрер завоював бiльше землi, нiж Чингiсхан, Олександр Македонський, Наполеон, iмператор Троян, i Сулейман Чудовий разом узятi, вирiшив розгромити i Японiю.
  Через три роки пiсля закiнчення Другої свiтової вiйни, сто балiстичних, мiжконтинентальних ракет з потужними ядерними зарядами накрили разом країну Вранiшнього Сонця.
  А потiм почався наступ сухопутних частин Вермахту та флоту. Нiмцi порiвняно швидко захопили володiння Японiї в Азiї, а саму метрополiю зрiвняли iз землею атомними бомбами.
  Тривалий опiр чинили тихоокеанськi володiння країни Вранiшнього сонця. Але до червня 1949 року все було скiнчено. Тепер залишалося лише розгромити США. Тим бiльше, привiд був. Американцi всупереч угодi все ж таки розробляли ядерну зброю i провели її таємне випробування.
  Гiтлер розпочав вiйну 1 сiчня 1950 року, скинувши на новий рiк вiдразу триста ядерних ракет.
  Нищiвний ядерний удар знищив сто найбiльших американських мiст i вбив кiлька десяткiв мiльйонiв людей. Додалося ще один найбiльший злочин Адольфа Гiтлера до найдовшого списку, найодiознiших злочинiв.
  Потiм почалося вторгнення до Канади, i з пiвдня разом iз Латино-Американськими диктатурами. Американцi були ослабленi та шокованi, але билися вiдчайдушно. Вони розумiли, що поразка їм означає - лише рабство i повiльну, болiсну смерть.
  Тому це була найвiдчайдушнiша з усiх вiйни. I тривала вона ще бiльше року, змусивши Третiй Рейх скинути ще близько двох сотень ядерних зарядiв, i перетворити багато родючих земель на радiоактивну пустелю.
  Але мети все-таки досягнуто i останнiй противник Третього Рейху повалений. А за цим, почався процес так званої свiтової глобалiзацiї. Єдиною свiтовою валютою стала нiмецька марка. Навiть формально незалежнi країни були зведенi до рiвня колонiй Третього Рейху, за збереження лише обмеженого мiсцевого самоврядування.
  Євреї та цигани були поставленi поза законом: їх вишукували та знищували. СС проводила масовi чищення, i лютувала. Настав справжнiй жах - година дракона. Або навiть точнiше, епоха. Фюрер будував справжню всесвiтню тоталiтарну iмперiю iз претензiєю космiчної експансiї.
  У 1959 роцi пiд час святкування сiмдесятирiччя фюрера вiдбулася офiцiйна коронацiя, всесвiтнiй плебiсцит - який узаконив титул суперiмператора. А коли Адольф Гiтлер помер у 1967 роцi, його титул та влада успадкував син.
  Планета Земля до цього часу вже заснувала поселення на Мiсяцi та на Марсi з Венерою, i активно готувалася до експансiї, до зовнiшнiх зоряних свiтiв... Фашисти хотiли вселенської iмперiї - побудови Зоряного Рейху, щоб занурити у кошмар усю свiтобудову. I ось у 2001 роцi розпочалася перша мiжзоряна експедицiя з п'яти зорельотiв, якi прямували до Альфа-Центавру. Полiт тривав десять рокiв, поки досягли зiрки, i стiльки пiшло на повернення назад. 2037 року зорельоти вперше змогли перевищити швидкiсть свiтла.
  Настав перiод зоряних вiйн. Точнiше поки що людство не зустрiчало на своєму шляху будь-яких серйозних форм життя. Але у фантастицi така тема була дуже модною. I моделювалися подiї пiд космiчну та круту.
  Твiр виявився на дуже оптимiстичнiй нотi. Хоча почалося бiльш нiж спiрно.
  Вовка-Павлик ще вiдчував у собi енергiю. I можна ще покласти щось подiбне, на улюблену тему АI. Але друга свiтова вiйна вже набридла.
  Не краще придумати щось сучаснiше та актуальнiше.
  Хлопчик-ув'язнений босими пальчиками нiжок задушив чергового набридливого щура. Пiсля того, як вiдчув у собi приплив натхнення, став складати.
  Торiшнього серпня 1999 року Єльцин запропонував нову кандидатуру посаду прем'єра, заодно оголосивши Путiна офiцiйно наступником. Але Зюганов i його оточення вирiшили: на вибори йти краще в думi, але поторгуватися, нiколи не завадить. А раптом, щось та отримаємо?! Та й увага ЗМI переключиться на Держдуму, а вiд блоку Батькiвщини вiдтягнути голоси, та iнформацiйна увага не завадить.
  Коротше кажучи, всi три лiвi фракцiї консолiдовано виступили проти кандидатури Путiна. А Зюганов ще й звинуватив у корупцiї колишнього заступника Собчака. Бiльшiсть фракцiї "Яблуко", теж не пiдтримало кандидатуру наступника Єльцина. Коротше кажучи, з першого разу твердження не вiдбулося i... Виникла напружена пауза. Єльцин пробурчав щось невиразне. Погрозив, думi... I запропонував на посаду прем'єра Михайла Кастьянова.
  Новий кандидат також влаштовував олiгархiв. Але мiг бути неприємний думi.
  Комунiсти поторгувалися, помчали щось невиразне. Вдруге Кастьянова вiдхилили. Але в третiй... Чим чорт не жартує! Ну, не захотiли, хай i на короткий час втрачати свої теплi, насидженi мiсця комунiсти. I затвердили Михайла Кастьянова iз третьої спроби.
  Так i змiнився перебiг iсторiї...
  Бойовикiв iз Дагестану видавили. Але штурмувати ваххабiтськi села не стали. У свою чергу, i Басаєв не став наступати на Дагестан. Михайло Кастьянов зустрiвся з Масхадовим та пообiцяв останньому допомогу.
  У Чечнi, втiм, назрiвав конфлiкт. Басаєв звинуватив Масхадова у зрадi. Салман Радуєв та Хаттаб приєдналися до нього. Почалася громадянська вiйна. Масхадова пiдтримали помiрнi польовi командири та Росiя. Басаєва пiдтримували радикальнi угруповання. Захiд на словах був за Масхадова.
  Бойовi дiї йшли зi змiнним успiхом. Кадиров i Ямадаєв стали на бiк Масхадова.
  Чаша вагою вагалася у той чи iнший бiк. Чеченцi та безлiч iноземних найманцiв билися. Росiя своїх вiйськ не вводила.
  Вибори до Держдуми вiдбулися, як i реальної iсторiї 17 грудня 1999 року. Партiя влади спробувала створити блок "Єднiсть". Але вiн не досяг великого успiху, i лише насилу подолав п'ятивiдсотковий бар'єр.
  У парламент пройшли: перше мiсце блок комунiстiв "За перемогу", далi "По батьковi - вся Росiя" на чолi з Примаковим, потiм ЛДПР Жириновського (цю партiю активно пропiарили прокремлiвськi ЗМI, i це спрацювало!), четверте мiсце посiло "Яблуко". Далi "Єднiсть" на чолi з Шойгу, i шосте останнє на межi п'ятивiдсоткового бар'єру "Союз правих сил".
  Дума вийшла досить строкатою, але комунiсти не втримали свого домiнування. Хоч i мав найбiльше. Але багато пройшло одномандатними округами i прихильниками Примакова, майже наздогнавши лiвих. ЛДПР майже не зазнала втрат, але все ж таки зменшилася на кiлька мандатiв. Щоправда, зате по одномандатних округах пройшли деякi бiзнесмени та кримiнальнi авторитети до парламенту. Яблуко зменшилося сильнiше. Новi партiї з'явилися: УПС та "Єднiсть".
  Почалася передвиборча кампанiя у президенти. Кастьянов став офiцiйним наступником i пiшов вiд партiї влади. Висунулися також Примаков, Зюганов, Жириновський, Явлiнський, Лужков та iншi.
  Така ось пiшла розважання.
  Вибори мали iнтригу. Зокрема основнi лiдери Примаков, Лужков, Зюганов йшли нiздря в нiздрю. Але до них швидко наблизився Кастьянов. Його дуже активно розкручували ЗМI прокремлiвської орiєнтацiї, а такi домiнували на телебаченнi. Крiм того, Кастьянов змiг домовитися з Гусинським, i той став пiарити за певну плату кандидата вiд Кремля.
  Мер Москви Лужков пiд тиском слiдчих прокуратури погодився на прем'єрство при президентi Кастьяновi. I зняв свою кандидатуру на користь представника Кремля. Жириновський теж дуже хотiв посади, за царя. Але кремлiвськi аналiтики вирiшили зберегти його на другий тур. Примакова рясно поливали брудом.
  На виборах у другий тур вийшли Зюганов та Кастьянов. Причому комунiст номер один навiть зiбрав бiльше голосiв, нiж прем'єр. Але в другому турi Жириновський, котрий посiв четверте мiсце, отримав посаду секретаря ради безпеки. А Примаков, який обiйняв третє, був висунутий на посаду голови конституцiйного та верховного суду. Явлiнський отримав посаду першого вiце-прем'єра економiки. Коротше кажучи, всi навалися на Зюганова. Але в другому турi Кастьянов перемiг насилу. Рiзниця всього в три вiдсотки, та й тi сфальшованi.
  Але Єльцин остаточно пiшов, i настало нове життя.
  У Чечнi спалахнула громадянська вiйна. Басаєв та Хаттаб не пiддавалися. Росiя допомагала Масхадову, але вiйська не задiяла. Цiни на нафту зростали, економiка зростала. 11 вересня 2001 року стався теракт у Нью-Йорку. I розпочалася вiйна Америки в Афганiстанi. А потiм i в Iраку.
  Але цiни на нафту продовжували зростати. Економiка Росiї пiднiмалася. У 2004 роцi Кастьянов впевнено перемiг у першому ж турi. А комунiсти програли вибори у думу. Втiм, Зюганов був другим i цього разу. Пiднiмалася економiка досить швидко. У Чечнi вiйна тривала, але Масхвадову вдалося захопити основнi населенi пункти, i боротьба перейшла партизанську фазу.
  Економiчне зростання в Росiї супроводжувалося i збiльшенням вiйськової могутностi. Але стосунки з Америкою залишалися дружнiми. Кастьянов уникав антизахiдної риторики, i прагнув добросусiдських вiдносин. Пiсля закiнчення термiну президентських повноважень новим президентом було обрано Олега Дерибаско. Найбiльший олiгарх продовжив колишнiй курс Кастьянова та лiбералiв.
  Вiдносини з Америкою залишалися дружнiми. Мало того, Росiя навiть вступила в НАТО. Дерiбаско змiцнив свою владу. Але через економiчну кризу ситуацiя в країнi погiршилася. На виборах 2012 року Зюганов зумiв знову вийти у другий тур. Але зазнав поразки у другому. Дерибаско ухвалив низку законiв, що обмежують дiяльнiсть комунiстiв. I провiв поправку до конституцiї, яка скасовує обмеження президента на два термiни поспiль.
  Комунiстiв до виборiв 2016 року не допустили, i Дерiбаско було переобрано на третiй термiн у першому ж турi. Водночас Росiя вела разом iз Америкою бойовi дiї в Сирiї. Вiдносини мiж Заходом та Росiєю дружнi. А зарплата в доларах вже перевищила 1200. Водночас у Росiї пройшла компанiя зi знесення пам'ятникiв Ленiну, а мумiю вождя винесли з мавзолею.
  Це все назвали: Ленiнопад. Ленiна, щоправда, поховали разом iз матiр'ю по-людськи. Рiвень життя у Росiї продовжував зростати. Телебачення було цiкавим. Iснувала багатопартiйнiсть, але домiнувала "Єдина Росiя". ЗМI щодо вiльнi та iнодi пощипували Дерибаско. Держдума навiть набула деяких додаткових прав. Зокрема, депутати могли двома третинами голосiв зняти окремого мiнiстра, i двiчi протягом трьох мiсяцiв винести вотум недовiри. Але це практично нiчого парламенту не давало, так право призначати i знiмати всiх мiнiстрiв залишалося за президентом. Крiм того, парламент отримав право двома третинами голосiв присвоювати нагороди. I насамперед нагородження посипалися на Олега Дерибаску. Вiдносно молодий у сорок рокiв став президентом Росiї, олiгарх у вiдсутностi бажання комусь вiддавати свою владу. У зовнiшнiй полiтицi дотримувався проамериканського курсу, але iнодi робив критичнi висловлювання.
  Щодо режиму Лукашенка зайняв жорстку полiтику. Не визнав вибори президента Бiлорусiї у 2010 роцi. Ситуацiя в Бiлорусiї через економiчну кризу рiзко загострилася. Прокотилися масовi заворушення. А у вiдповiдь на репресiї Росiї та Захiд запровадили дуже жорсткi економiчнi санкцiї. Скiнчилося це у 2013 роцi вiйськовим переворотом, внаслiдок чого Лукашенка було повалено.
  Новим президентом Дерiбаско поставив молоду жiнку Ольгу Карач. Бiлорусь увiйшла до рубльової зони. А на референдумi серпня 2018 року остаточно приєдналася до Росiї. Що ще бiльше змiцнило авторитет Олега Дерiбаски. У 2020 роцi на виборах президента Росiї за чинного главу держави проголосувало понад 90 вiдсоткiв. Заробiтна плата перевищила пiвтори тисячi доларiв. А 2021 року вiдбувся перший полiт на Марс. Вiн тривав майже рiк i виявився сенсацiйно успiшним. У Казахстанi пройшли пiсля вiдходу Назарбаєва масовi заворушення, i забрала собi шiсть росiйських областей. Ще бiльше розширивши iмперiю.
  Китай же впав у стан стагнацiї. I виникла в ньому криза надвиробництва.
  Почалися хвилювання та вимоги демократизацiї. Справдi, однопартiйна система всiм набридла. Як i палична дисциплiна. Людям хотiлося бiльшої волi. Та й населення Китаю дуже багато. На всiх не вистачало. Тож спалахнула революцiя, яка переросла у громадянську вiйну. I потекла кров... I маса вбивств, жертв та руйнувань.
  Китай почав розвалюватися...
  Та цiкавий вийшов твiр, але якийсь надто короткий, може, ще щось впхнути перед тим, як лягти спати?
  I Павлик-Вовка став знову складати;
  Так i настав непереборний вплив, який вiдключив союзнi сили з 1 сiчня 1943 року. Пошарпаний корпус Роммеля зупинився на кордонi з Лiвiєю. I всi бомбардування фашистської Нiмеччини припинилися. Спроби летiти у бiк Лондона також оберталися провалами. Нiмецькi лiтаки не розбивалися, але вiдкидалися. Сталося ранiше небачене диво, розподiл свiту теомагiчною силою.
  Однак спочатку нiмцям це не надто допомагало. Сталiнград, точнiше, угруповання Паулюса в ньому, мабуть, було вже не врятувати. I радянськi вiйська впевнено просувалися вперед. Успiшно пройшов наступ Воронежем та iнших напрямах. Майже як у реальний термiн Червона армiя звiльнила Курськ, Бiлгород, Харкiв.
  Однак пiсля перекидання загартованих дивiзiй Роммеля з Африки та тих сил, якi в реальнiй iсторiї були теж без будь-якої користi кинутi в Алжирськi та Тунiськi пустелi знаменитий контрудар Майнштейна помiтно виграв у силi. Оскiльки в ньому взяло участь значно бiльше нiмецьких сил, особливо авiацiї.
  Та й тридцять новеньких "Тигрiв", що без толку загрузли в Сахарi, виявилися зовсiм не зайвими.
  Тут i вiдбулася перша iстотна розбiжнiсть iз реальною iсторiєю. Майнштейн завдав контрудару на чотири днi ранiше i маючи набагато бiльше сил, просувався швидше. Харкiв був вiдбитий на дев'ять днiв ранiше, Бiлгород на дванадцять, причому з ходу, а головне було взято Курськ, який у реальнiй iсторiї фрицям не пiддався.
  Кiлькiсть нiмецьких сил виявилася задiяною значною. Нiмцi використовували i перекинутi резерви з Францiї, практичнi всi боєздатнi танковi частини та головна авiацiя. Хоч як крути, але майже половину Люфтваффе вiдволiкав Захiдний фронт, так що значнi сили у повiтрi у ворога додалися. I це сказав на ходi нiмецького схожого на удар серпа контрнаступу.
  Та й Майнштейн у реальнiй iсторiї переграв радянських генералiв, а тут у нього на двадцять дивiзiй бiльше сухопутних сил i з урахуванням концентрацiї ресурсiв утричi бiльше за лiтаки. I Фокке-Вульф дуже непоганий при грамотному використаннi: швидкiсть велика, озброєння потужне. Що значно Ф-190 найефективнiший за чисельної переваги. Тому що його потужне озброєння дозволяє збити лiтак з одного заходу, а вiн може пiти за рахунок високої швидкостi пiкiрування.
  Радянськi вiйська зазнали тактичної поразки, i залишили Курськ, багато солдатiв i офiцерiв потрапило в оточення. Частково однi загинули, iншi, щоправда, меншiсть потрапили в полон, багато хто й вирвався, втративши правда технiку.
  Втрати радянськi вiйська зазнали колосального i настання їх виявилося зупинено. Але й нiмецькi танки не могли розвинути успiх через весняне бездорiжжя.
  Виникла тимчасова рiвновага сил.
  Однак у вiйну могла вступити i нова сила Японiя. У самураїв теж руки розв'язанi. Америка не доступна, але не атакує. Щоправда, поки сильна сухопутна армiя Японiї тисне на Китай. Тут у Чан Кайшi дуже складне становище. Або намагатися домовитися з японцями, або воювати, але вже не отримуючи пiдтримки грошима та зброєю зi США, Британiї та iнших країн.
  Звичайно нiмцi прагнули вiдкриття другого фронту, щоб вiдвернути частину сил противника зi сходу. Все ж таки в них втрати були вiдчутнi. Особливо багато сил забрав Сталiнград. Радянськi вiйська теж втратили дуже багато, i частина й вiйськ опинилась у Харкiвському та Курському котлi.
  Фашисти нарощували випуск озброєнь. Завдяки вiдсутностi бомбардувань, фрицi змогли збiльшити випуск танкiв бiльш значну цифру, як i авiацiї. Бомбардування сильнiше заважали фашистам, нiж прийнято вважати. Тим бiльше в реальнiй iсторiї Нiмеччина збiльшувала випуск технiки багато в чому завдяки розбудовi економiки на вiйськовий лад i все бiльш активному використанню рабської працi, а не тому, що бомбили їх слабо.
  Нiмцi поки що вичiкували та будували новi танки, навчали екiпажi, роблячи ставку на сучасну технiку. Заодно залишалося вiдкритим питання, де розпочинати наступ? Курського виступу не було. А це природна зачiпка. А так i самi нiмцi, i Гiтлер вагалися. Була думка взяти штурмом Ленiнград. Хоча в цьому випадку довелося б прориватися через потужнi змiцнення.
  . РОЗДIЛ Љ 14.
  Повторно йти на Сталiнград нiмецьким генералам не хотiлося. Але вибiр прямо скажемо, не широкий. Хiба що наступати на саму Москву. Серед фашистських ватажкiв виникли серйознi розбiжностi. Майнштейн, Гудерiан i Роммель навiть висловилися в тому сенсi, що краще взагалi не наступати, а нехай росiяни поткнутися самi i залучимо їх у пастку.
  Альтернативний план передбачав розпочати наступ з Таманського пiвострова та з Ростова-на-Дону, це добре укрiплене мiсто фрицi змогли вiдстояти, перекинувши пiдкрiплення з Балканського угруповання, замiнивши свої окупацiйнi вiйська на болгарськi та iталiйськi.
  Фюрер, якому подобалися операцiї, коли вiйська прориваються по напрямах, що сходяться, все бiльше i бiльше схилявся до цього плану, але зволiкав з його реалiзацiєю. Зокрема танк "Пантера" виявився примхливим i часто ламався, тому були потрiбнi його доопрацювання. Нехай додаткове навчання екiпажiв. I "Тигрiв" фюреру хотiлося наштампувати якомога бiльше.
  Сталiн зрештою це набридло. Побоюючись, що другий фронт вiдкриє пiвденному Китаю Японiя, що досягла великих успiхiв, чия чисельнiсть сухопутної армiї вже перевищила сiм мiльйонiв солдатiв i даних про зростаючий вiйськовий потенцiал Третього Рейху, вiн сам наказав розпочати наступ на Курському та Донбаському напрямку. Коливання Гiтлера, прагнення фюрера сформувати дивiзiї iз сотнями "Тигрiв" та "Пантер" призвели до попередження.
  Втiм, радянськi вiйська, розпочавши настання 7 липня 1943 року, самi не мали вирiшальної переваги в силах. Проти 6600000 радянських солдатiв i офiцерiв дiяло 5560000 нiмецьких вiйськ, близько мiльйона двохсот п'ятдесяти тисяч воїнiв сателiтiв. Муссолiнi пiсля зникнення загроза наступу iз заходу та пiвдня значно збiльшила кiлькiсть iталiйських вiйськ на сходi. Зросла i чисельнiсть iспанських пiдроздiлiв. Надiслав дивiзiю "добровольцiв" i Салазар. Воювали i французькi легiони, румуни, бiльш активно угорцi, албанцi, i з усiєї Європи iноземнi дивiзiї до СС.
  Таким чином, радянська армiя не мала переваги в чисельностi, але розмаїтiсть коалiцiї, знижувало якiсть сил противника. У танках та артилерiї у Червоної Армiї певна чисельна перевага. Але поки що, мабуть "Тигри" та "Пантери", поки що не мають собi рiвного по вогневiй потужностi та бронюванню опонента. Та й Т-4 отримав перевагу у вогневiй силi зброї над Т-34-76. Зате в СРСР є реактивна артилерiя, а в нiмцiв, незважаючи на наявнiсть розробок зокрема газометiв, це розвинуте слабко.
  В авiацiї зразковий чисельний паритет. Нiмецькi винищувачi МЕ-109 "Г", Фокке-Вульф сильнiшi, правда, нiж радянськi машини у озброєннi та швидкостi, але трохи слабшi у маневреностi. А досвiдчених та результативних асiв у Нiмеччини, на жаль, бiльше. Бомбардувальник Ю-188, мабуть, краще в льотних характеристиках, нiж ПЕ-2 та ТУ-3. I на озброєння став надходити Ю-288. Правда тiльки вiн став впроваджуватися, як i МЕ-309.
  Але в жодному разi не маючи переваги в силi, Червона Армiя розгорнула наступ на заздалегiдь пiдготовлену оборону супротивника. I зiткнулася з упертим опором. Але радянськi вiйська наполегливi в наступi, не зважаючи на втрати, вони лiзли вперед. Хоча в середньому темп просування виявився i невисокий один-два кiлометри на день. Противник огризався i встигав окопуватись знову. Темп не менш героїчне просування тривало. До середини серпня цiною великих втрат радянськi вiйська просунулися до ста кiлометрiв, пiдiйшли до Курська, розгорнули завзятi бої за саме мiсто, пiдiйшовши ще й до Бiлгорода.
  19 серпня 1943 року Японiя, подолавши коливання, вiдкрила фронт Далекому Сходi. До цього часу зазнавши ряду поразок, режим Чан Кайшi пiшов на вигiдний для самураїв свiт. Японцi отримували контроль над важливими комунiкацiями, i позбавлялися необхiдностi вести важку партизанську вiйну в погано органiзованими, зате дуже численними китайськими вiйськами. Натомiсть Чан Кайшi була обiцяна пiдтримка у вiйнi з Червоною Армiєю Мао Дзедуна. У Японiї вже з'явилися всi засоби для ведення вiйни з СРСР. I вони вирiшили не чекати дощової осенi i суворої сибiрської зими. Не кажучи про те, що Гiтлер вiйну США ще 1941 року оголосив, а самураї його не пiдтримали. Вiдкриття другого фронту в 1942 роцi могло б врятувати гiтлерiвцiв вiд нищiвного розгрому пiд Сталiнградом.
  Рiшення Японiї було цiлком очiкуваним. Тим не менш, у нападi на Владивосток самураї досягли тактичної раптовостi, i завдали серйозної шкоди радянському Тихоокеанському флоту.
  Нiмцi наприкiнцi серпня спробували контратакувати, використовуючи масу нових танкiв. Але їхнiй пiвденний контрудар змiг досягти лише вiдносних успiхiв. Радянське командування вже передбачало подiбну нагоду, вiдвело вiйська на вихiднi рубежi. Лише загальновiйськова 31 армiя потрапила в котел i здебiльшого виявилася знищена.
  Тим не менше, радянськi вiйська, не досягли своєї мети, i зазнали дуже значної шкоди, не зумiвши вiдвоювати територiї. Особливо багато було втрачено понад шiсть з половиною тисячi танкiв, проти близько восьмисот нiмецьких. У танковому парку чисельна перевага перейшла до гiтлерiвцiв. У вереснi нiмцi змогли зрiвнятися з СРСР у випуску лiтакiв по сотнi на день, а в листопадi приблизно в машинах, нарощуючи випуск "Пантери" до 650-700 танкiв на мiсяць. Тут велику роль зiграло використання ресурсiв окупованих країн насамперед Францiї, i навiть Бельгiї та Голландiї, де запровадили трудову повинность.
  Нiмцi з деяким запiзненням у вереснi розпочали давно запланований наступ iз Ростова-на-Дону та з Таманського пiвострова. I натрапили на запеклу радянську оборону. А Японiя вела наступ на Монголiю, захопивши Улан-Батор та Примор'я. Але там просунувшись трохи.
  Це вiдвернуло значнi резерви i пiсля пiвтора мiсяця найжорстокiших боїв, нiмецькi угруповання з'єдналися. Але втрати фрицiв теж виявилися дуже суттєвими, i вони змушенi були зупинитися. Але цей тактичний успiх спровокував вступ у вiйну Туреччини i вiдкриття третього фронту в Закавказзi.
  Тепер доводилося вiдбивати й у цьому напрямi.
  До зими лiнiя фронту Далекому Сходi стабiлiзувати. Японцi просунулися в районi Примор'я вiд п'ятдесяти до ста двадцяти кiлометрiв, захопили бiльшу половину Монголiї разом з Улан-Батором, але їх настання зупинилося. Турки пiдiйшли до Єревану та атакували Батумi, останнє мiсто їм вдалося захопити на двi третини. Самi нiмцi просунуся за осiнь не дуже. I поки що не опанували iнiцiативу.
  Вiйна ставала все бiльшою мiрою позицiйною, i затяжною. На виснаження i на технологiчну перевагу. За 1943 рiк СРСР збiльшив випуск лiтакiв у пiвтора рази з 25 тисяч до 37 тисяч. Фашистська Нiмеччина вiд понад 15 тисяч до 32 тисяч, бiльш нiж вдвiчi. В останнi мiсяцi року нiмцi зрiвняли свої показники iз радянськими виробничими результатами в лiтаках. I в танках i САУ теж - за якiсної переваги. Адже СРСР треба ще вiдбиватися i вiд Японiї. Крiм того, кiлька лiтакiв i танкiв виробляється в Iталiї, i в iнших країнах сателiтiв Третього Рейху. Нехай i не надто багато. Плюс ще нiмцi, користуючись вiдсутнiстю вiйни, стали добувати i постачати для своїх потреб нафту з Лiвiї.
  Так що поступово дефiцит енергоносiїв у Третьому Рейху слабшав. Крiм того, непоганим джерелом сировини обiцяли стати Африканськi Французькi володiння.
  Тож гiтлерiвцi могли себе постачати непогано. У вiдповiдь червонi конструктори Сталiну приготували новi типи танкiв з 85-мiлiметровими та 122-мiлiметровими гарматами. Нiмцi дещо пригальмували роботи над "Пантерою"-2. Нелегко отримати танк з потужним озброєнням, сильним бронюванням та вiдносно рухливим. А "Королiвський тигр" вийшов надто важким у 68 тонн. Щодо успiшної обiцяла бути лише модернiзацiя "Пантери". А танк Т-4, судячи з усього, свої можливостi вичерпав. Поступово з нового 1944 випуск цiєї машини став знижуватися. Щоб повнiстю припинитись у квiтнi.
  Радянське командування здiйснило кiлька наступальних операцiй узимку. I на Таманському пiвостровi, i в центрi, i на Ленiнградському напрямку, i пiд Курськом. Але нiде не вдалося досягти суттєвого успiху. Противник уже мав чисельну перевагу у живiй силi i в танках, i в авiацiї. Тiльки страх погоди змушувала фрицiв дотримуватися оборонної тактики.
  Негативну роль вiдiгравало i зростання дезертирiв i зрадникiв, i навiть те, що нiмцi розвинули висотну авiацiю, що найефективнiше займалася розвiдкою з повiтря.
  Крiм того, радянське командування дещо неправильно пiдходило до процесу концентрацiї сил. Зокрема сама тактика розпочинати наступну операцiю на iншiй дiлянцi ще до завершення попередньої, мала сенс за чисельної переваги. Як у першу свiтову вiйну розсмикуючи нiмцiв. Але якщо ворог тебе числом перевершує, то це заважало на окремiй дiлянцi здобути перевагу в силах.
  Якщо Сталiну вдалося б створити перевагу на окремiй дiлянцi фронту приблизно при спiввiдношеннi три до одного, то може i був би, досягнутий тактичний успiх.
  А так на однiй дiлянцi йде наступ, на iншiй готуються, а реально нiмцям та їхнiм союзникам легше вiдбивати. Тим бiльше вже з'явилися у фрицiв висотнi, швидкiснi розвiдники з чудовою оптикою, якi дозволяли вiдстежувати пересування вiйськ. А взимку маскуватися складнiше, а нiч не панацея, то у нiмецьких розвiдникiв з'явилися непоганi прилади нiчного бачення.
  "Королiвський тигр" як запланований танк прориву затримався iз серiйним виробництвом та виявився не цiлком вдалим. "Пантера"-2, яку Гiтлер наказав посилити бронюванням до непробивностi IС-2, i встановити двигун в 900 кiнських сил, важила в 51 тонну, навiть з урахуванням установки алюмiнiєвого кожуха, що заощадив 800 кiлограм. Проте бортову броню з'явилася можливiсть посилити до 82 мiлiметрiв пiд рацiональним нахилом. Це зробило нiмецький танк не таким уразливим з бортiв, як колишнi моделi. Але знову "Пантера"-2 i "Лев"-2 у бiльш досконалiй компоновочнiй схемi поки що лише в процесi розробки.
  Натомiсть за зиму нiмцi повнiстю взяли пiд контроль французькi володiння в Африцi, включаючи i "Петлю Нiгера". А там i нафта, i газ i боксити, i ще бiльшi запаси урану, особливо в Конго. Де Голля впiймали - без допомоги союзникiв вiн нiчого не коштував, а Скоррелi спрацював чисто та вмiло.
  Таким чином, до травня 1944 проблеми з нафтою були в основному вирiшенi. З Лiвiї вже всю йшли поставки, i залишалося тiльки бурити все новi й новi свердловини.
  Але в травнi нiмцi ще не були готовi. Окрiм застарiлого за своєю конструкцiєю "Тигра" у них не було серйозного танка прориву. Правда "Тигр" вже вироблявся масового i завдяки високiй якостi бронi i товщинi бортiв, а також скорострiльнiй, точнiй гарматi мiг грати роль нехай i не iдеального, але бiльш-менш стерпного танка, що зламує обороту вiйськ СРСР.
  Нiмецьке командування пiсля серiї суперечок повернулося до колишнього плану 1942 року. А саме розпочати наступ на флангах. Взяти в подвiйне кiльце Ленiнград i прориватися до Сталiнграда. Тим бiльше, пiсля того як Вермахт залишив Ржевсько-Вяземський виступ, було втрачено зручний плацдарм для наступу на Москву. Тож до столицi вiдносно далеко.
  План гiтлерiвцiв теж не є оптимальним, але... У Швецiї пройшли достроковi вибори до парламенту, де вражаючої перемоги здобули нацисти. Країна з населенням у вiсiм мiльйонiв, i з розвиненою економiкою виявилася готова вступити у вiйну проти СРСР. Найпопулярнiшою фiгурою став Карл Дванадцятий. Шведи жадали реваншу за колишнi поразки та приниження в ходi програної Петру першому та Олександру першому воєн. Отже, проти СРСР уже воювала вся Європа. Причому Франко та Салазар вирiшили вступити у вiйну офiцiйно, що претендувати на свою частину видобутку. Лише одна Швейцарiя залишилася формально нейтральною, але вона вислала дивiзiю добровольцiв.
  Чисельна перевага виявилася на боцi нацистської коалiцiї. Крiм того, до середини травня 1944 року нiмцi вже мали в строю близько тисячi реактивних лiтакiв МЕ-262. Машини самої по собi є досить вдалою, але з недоробленими двигунами. Але поступово мотори пiдтягувалися, ставали потужнiшими, надiйними знижувалась витрата палива.
  Наступ почався на пiвднi. Фрiци намагалися повторити план, розроблений ОКВ ще для операцiї "Блау" в сiчнi 1942 року, але потiм самовiльно змiнений Гiтлером. Коли ведеш наступ на Сталiнград i з пiвдня i з пiвночi, за напрямками, що сходяться. Але спочатку тут нiмцям слiд прорватися до Дону. Фашистськi "Тигри" перейшли в атаку, але зiштовхнулися iз мiцною лiнiєю оборони. Просування фрицiв виявилося повiльним, вони загрузли у глибокоешелонованiй оборонi радянських вiйськ. Пройшовши за першi десять днiв лише 35-40 кiлометрiв у напрямку Воронежа.
  Потiм фашисти за два тижнi завзятих боїв просунулися лише на десяток кiлометрiв i через великi втрати були змушенi зупинитися.
  Бiльш успiшно розвивався наступ Пiвднi. Там вiйськ радянських менше, i обороняться складнiше. Численнi "Пантери", "Тигри", "Фердинанди" (ця САУ виявилася бiльш масовою через вiдсутнiсть стратегiчних бомбардувань!) та першi моделi "Ягдтигр" i особливо ефективної "Штурмтигр". Нiмцi вдалося прорвати першi лiнiї оборони та вийти на оперативний простiр.
  Одночасно на наступ перейшла i японська армiя. Самураї збiльшили чисельнiсть свого танкового парку та їх новi середньої ваги машини, практично не поступалися в озброєннi та ходових якостях Т-34-76, а лобовiй бронi навiть перевершували, поступаючись втiм у захистi з бортiв.
  Наступ Японiя вела в Монголiї, де важче витримувати оборону. Радянське командування зiштовхнулося з дефiцитом резервiв, вiдбиваючись попри всi три фронти. Та й втрати особового складу пiд час зимового настання були чималi.
  Наступ нiмцiв на Тихвiн, а фiнiв та шведiв з боку Бiломорканалу вiдбивався насилу. Просувалися фашисти повiльно, але майже безперервно. У серединi червня Пiвднi вiйська Майнштейна увiрвалися у Сталiнград. Почалася друга Сталiнградська битва. А на початку липня пiсля падiння Тихвiна та Волхова, фiни, шведи та нiмцi з'єдналися - утворивши друге кiльце навколо мiста Ленiна.
  Таким чином, склалася вкрай важка ситуацiя для радянських вiйськових сил.
  Але Сталiнград Майнштейну не пiддавався. I це завадило нiмцям розвинути наступ у iнших напрямках. На пiвднi вони як у 1942 роцi дiйшли лише до Терської брами: загрузнувши пiд Грозним i Орджонiкiдзе. Тяжкi бої тривали i на Воронезькому напрямку. До вересня радянськi вiйська змушенi були вiдiйти за Доном. Ось iронiя долi до кiнця жовтня лiнiя фронту на пiвднi повторила 1942 в момент найбiльшого просування фашистiв.
  Гiрше було на пiвночi, де Ленiнград опинився у тотальному кiльцi блокади. Крiм того нiмцi, фiни та шведи змогли розрiзати оборону Червоної Армiї на Карельському пiвостровi, вiдрiзавши по сушi Мурманськ вiд основної частини СРСР.
  Близько сорока радянських дивiзiй опинилися в iзоляцiї. Втiм, їхня чисельнiсть була далекою до штатної. Швецiя виставила близько двадцяти п'яти досить добре оснащених дивiзiй. Разом iз загартованими фiнами та нiмецькими вiйськами вони отримали чисельну перевагу. А перекидати резерви на Карельський пiвострiв дуже складно.
  Взагалi Червона Армiя не могла отримати потрiбних поповнень, так японцi виявилися несподiвано сильними, їхня кiлькiсть разом з марiонетковими вiйськами перевищила п'ять мiльйонiв, i це фактично повноважний другий фронт. Тож проти нiмцiв та їхнiх союзникiв доводилося лише вiдбиватися.
  Поступово зона контролю радянських вiйськ у Карелiї скорочувалася, i Мурманськ виявився повнiстю блокованим i фактично приреченим. Так у морi панував ворожий флот i особливо пiдводнi човни, так що налагодити постачання не було чим.
  На жаль, але у листопадi 1944 СРСР не мав резервiв, щоб повторити перелом 1942 року. Майже всi витратили, щоб не допустити втрати Кавказу. Крiм того, нiмцi бiльш професiйно вели штурм Сталiнграда, i туди нiби у вирвi Тартара доводилося постiйно перекидати резерви. Сталiн наказав утримувати мiсто на Волзi за всяку цiну. Але в умовах панування авiацiї противника у повiтрi цiна виявилася неймовiрно високою.
  Тим бiльше, що Майнштейн, на вiдмiну вiд Паулюса, не поспiшав i берег солдатiв. Внаслiдок чого спiввiдношення втрат склалося не на користь Червоної Армiї.
  Гiтлер квапив Майнштейна, але хитрий фельдмаршал умiв ухилятися i витримувати тиск.
  Однi iз сильних видiв озброєнь стали "Штурмтiгри". Вони мали надзвичайно потужнi бомбомети снаряди вагою триста двадцять кiлограм. Причому снаряди реактивнi i значно потужнiшi, нiж гаубiчнi. Можна їх назвати гiдною вiдповiддю на "Катюшi", хай i на гусеницях. Крiм того, деякi бомбомети встановлювалися i на вантажiвках, з бiльшою дальнiстю стрiлянини.
  Використовували нiмцi та газомети. I, зрозумiло, реактивнi бомбардувальники.
  У груднi японцi захопили практично всю Монголiю i впритул пiдiйшли до Владивостока, частково захопивши Примор'я та Хабаровськ. Але генерал мороз змусив їх зупинитись.
  Користуючись цим, Червона Армiя органiзувала серiю контрударiв на нiмецьких флангах, намагалися захопити, що залишилося вiд Сталiнграда. Яка хоч i мала частина мiста утримувалась i на початку 1945 року. Нiмцi досягли у 1944 роцi певних успiхiв, але навiть не змогли пiдкорити Кавказ i отримати Бакинську нафту. Щоправда для потреб їм вистачало поки що i Румунської, Угорської, Лiвiйської, i Камерунської i Нiгерiйської.
  Ленiнград поки що тримався у блокадi. У ньому були заздалегiдь створенi великi запаси продовольства та боєприпасiв, так що мiсто могло пережити i цю зиму, продовжуючи сковувати значнi сили Вермахту та його союзникiв.
  Радянське керiвництво встигло зробити i стратегiчнi запаси сировини у мiстi Ленiна для виробництва зброї. Так що поки що фашистам це не надто багато дало.
  А ось Мурманськ виявився повнiстю заблокованим. З десяти транспортiв фрицi, що йшли до мiста, допили дев'ять.
  У сiчнi радянське командування намагалося перевiрити на мiцнiсть нiмцiв у центрi. Проте побити дуже потужну та розвинену в iнженерному вiдношеннi оборону не вдалося. Максимальне просування склало п'ять-шiсть, у кращому випадку не бiльше восьми кiлометрiв. А втрати радянських дивiзiй виявилися дуже вiдчутними. Здебiльшого частин до половини складу.
  Але частина нiмецьких сил вiдвернула увагу, дозволяючи утримувати Сталiнград... У березнi нiмцi самi почали наступ на Терських воротах. Їм удалося прорвати лiнiю радянської оборони та оточити Грозний та Орджонiкiдзе, але у фрицi вперлися у лiнiю Ведено, Шалi i далi мiстами.
  Саме мiсто Грозний ще у повнiй блокадi протрималося до травня. У травнi остаточно впав Сталiнград. Вiд мiста та його передмiсть, а також танкового заводу, навiть практично не залишилося руїн.
  Нiмецька коалiцiя теж видихалася, але фюрер хотiв перемоги. У сiчнi пройшли першi успiшнi випробування дисколету, що розвинув швидкiсть до двох звукових i пiднявся до 18 кiлометрiв у висоту. У травнi дисколет уже розвинув чотири звуковi швидкостi i пiдскочив на висоту 30 кiлометрiв.
  Але нова машина при всiх своїх сильних i навiть унiкальних льотних характеристиках виявилася вразливою для стрiлецького вогню i дорогою. Проблема вразливостi незабаром була вирiшена пуском ламiнарної струги, але це збiльшило витрату палива та знизило польотний час машини. Та й сам дисколет у ламiнарнiй "шубi" не мiг вести ефективного вогню.
  Але початок епохи "лiтаючих тарiлок" було покладено. Крiм того, нiмцi обзавелися сильним козирем: танками нового поколiння класу "Е". Вони вiдрiзнялися при подiбному з "Королiвським тигром" i "Пантерою" вагою набагато щiльнiшою i досконалiшою схемою компонування, низьким силуетом i товстою бронею.
  У серiйному виробництвi та на полях битв себе показали пристойно "Пантера-2" i "Тигр"-2, а потiм i "Тигр"-3. Остання машина з бiльш щiльною компоновкою i маленькою вежею мали сильне бронювання i двигун в 1080 кiнських сил. "Мауси" так i не прижилися. Але пристойно показала себе модифiкацiя "Пантер" - "Ф".
  Через брак легуючих елементiв радянськi танки мали не надто якiсну броню i поки що "Пантера" i з 75-мiлiметровою гарматою цiлком справлялася зi своєю роллю. А 120-мiлiметрова пiд нахилом лобова броня захищала вiд 85-мiлiметрової радянської гармати Т-34-85 досить надiйно. Але, мабуть, СУ-100 радянська самохiдка виявилася гiдним опонентом "Пантери", що посилила бронювання. Т-4 вже знято з виробництва. I з серiйних танкiв "Пантера" виявилася найлегшою.
  Першою передовою за своєю схемою компонування став серiйний танк "Лев". Башта цього танка була змiщена назад, а трансмiсiя, двигун та коробка передач розташувалися одним блоком спереду. В результатi силует у машини вийшов низький, i бронювання при потужнiй 105 мiлiметровiй гарматi можна порiвняти з "Королiвським тигром", а чоло вежi ще потужнiше.
  Змiщення вежi назад давало "Леву" ще й ту перевагу, що при пересуваннi лiсом дуло його довгоствольної зброї не так чiплялося за стовбури дерев.
  Гiтлерiвцi пробували також iншi схеми, а також бомбардували радянськi позицiї сильною авiацiєю.
  Японiя теж намагалася наступати та остаточно вiдрiзати Владивосток вiд Великої землi.
  Нiмцi у червнi та липнi намагалися прорватися до Москви. Але радянська лiнiя оборони видалася дуже мiцною, i фашисти зазнавали колосальної шкоди. Навiть танк "Лев" не цiлком адекватний у наступi, насамперед через недостатнє прикриття бортiв.
  Радянське командування все активнiше i активнiше використовувало калiбр знаряддя 100 мм. Зрозумiло, що СРСР не має ресурсiв, щоб побити ворожi танки, такими ж танками, але можна масовано використовувати протитанкову артилерiю.
  Е-100 у початковiй моделi виявився надто важким у 140 тонн, та бортовим бронюванням у 120-мiлiметрiв (чоло 240 мiлiметрiв!), нехай навiть i пiд нахилом. Цього вже було замало. Не кажучи про те, що i "Мауси" безнадiйно вiдстали у своєму компонуваннi.
  Реально танк "Лев" та САУ - Е-10, Е-25 були передовими нiмецькими машинами, де розташування двигуна, трансмiсiї та коробки передач поєдналося. Проте нiмцi випускали масу технiки, що вiдставала. Наприклад "Пантери", "Тигри", "Ягдтигри", "Ягдпантери" з досить високими силуетами, що вiдстають у розробцi.
  Не цiлком вдало виявилася i "Е"-70. Машина вийшла з потужною гарматою в 128-мiлiметрiв i передовою компонувальною схемою, але через прагнення зберегти бойовий комплект не менше 80 пострiлiв i не виходячи за рамки 70 тонн, її броньовий захист виявився зiставним з "Королiвським тигром" - зразка 1944 року. для прориву. "Тигр"-3 i то захищений краще. Зате на Е-70 був успiшно випробуваний двигун з турбонагнеталем потужнiстю 1200 кiнських сил, що дозволяло розвивати танку на шосе швидкiсть 60 кiлометрiв на годину.
  У будь-якому разi нiмецькi танки зазнавали великих втрат, як i пiхота. Багато втрачали i iноземнi дивiзiї та сателiти Третього Рейху.
  До середини серпня нiмцi просунулися в центрi лише на 40-50 кiлометрiв i не змогли вийти на оперативний простiр. А втрати виявилися величезними. У вереснi гiтлерiвцi розпочали новий наступ на пiвднi... За пiвтора мiсяцi важких боїв супротивник прорвався до Каспiйського моря, вiдрiзавши Кавказ суходолом.
  Але радянське командування зумiло налагодити постачання морем, щоправда, цiною величезної шкоди. У листопадi фриця цiною величезних зусиль i великої шкоди вийшли до дельти Волги. У груднi лiнiя фронту стабiлiзувала. Розрив мiж фронтами Кавказу та основною радянською територiєю зрiс. Крiм того, японцi зумiли вiдрiзати Владивосток, взявши радянське мiсто в облогу.
  Мурманськ зумiв, незважаючи на блокаду, героїчно протриматися до грудня 1945 року. Але все одно впав...
  У 1946 роцi бойовi дiї продовжилися... Становище радянської групи армiй на Кавказi виявилося надзвичайно важким. Вони вiдрiзанi суходолом, i є загроза остаточної втрати Баку.
  Сталiн вiдчував у собi надзвичайне нервове та фiзичне виснаження. Жорстокi бої розгорнулися у напрямi Тихвiна. Була спроба врятувати оточений Ленiнград. У самому мiстi запасiв їжi залишилося вже менш нiж на пiвроку i продуктовi картки знову урiзали.
  Спочатку радянськi вiйська прорвали лiнiю фронту, але потiм переважаючий кiлькiстю танкiв ворог, зумiв провести контрудар i навiть вiдрiзати частину радянських вiйськ. Лютий пройшов у запеклих боях як на пiвночi, так i на пiвднi, де радянськi вiйська пробували супротивника, i намагалися вiдбити Сталiнград. I останнє частково вдалось. Радянськi танки увiрвалися до мiста, але, на жаль, не змогли звiдти вибити фашистiв.
  Натомiсть спалахнула третя Сталiнградська битва. Досягнули радянськi вiйська щодо великих успiхiв i пiд Воронежем. Але i там фрицi, використовуючи велику кiлькiсть танкових пiдроздiлiв та свою технологiчну перевагу, змогли вiдновити становище. У березнi в бойових дiях стали брати масову участь дископодiбнi гелiкоптери, i дисколет. Нiмцi дещо вдосконалили лiтаючi тарiлки i змогли завдавати ними ракетних ударiв по радянських позицiях. Але на практицi дисколет не виправдовував сподiвань, як чудо-зброю.
  Подiбно до того, як балiстична ракета фон Брауна виявилася надто дорогою та низькою точностi, щоб її активне використання у бойових дiях себе виправдало.
  Натомiсть у нiмцiв з'явилися безхвостi реактивнi бомбардувальники, здатнi нести до десяти тонн вантажiв, пролiтати вiдстань до 16 тисяч кiлометрiв (!).
  Радянська реактивна авiацiя поки що, на жаль, вiдставала, i в повiтрi ворог панував майже тотально. У всякому разi, не може гвинтова авiацiя в принципi перевершити в льотних характеристиках реактивну. А власнi розробки надто запiзнилися. Та й перехiд з гвинтової авiацiї на реактивну надто болiсний.
  I льотчикiв переучувати треба i злiтно-посадковi смуги подовжувати, i спецiального типу паливо готувати. Ну i самi двигуни ще випробовувати та налагоджувати!
  Нiмцi виявилися вiдволiканими на Сталiнград... Як не дивно, але Третiй Рейх i вся коалiцiя видихалися, а Червона армiя була подiбна до птаха Фенiкс. I квiтень, i травень пройшов у запеклих боях пiд Сталiнградом. I навiть у червнi Червона армiя все ще намагалася наступати, сковуючи супротивника. Але в липнi, незважаючи на спеку, гiтлерiвцi все ж таки рушили вздовж узбережжя Каспiйського моря в напрямку до Баку. Просування йшло дуже повiльно. В середньому на день по 1,5 кiлометра. Дагестан огризався... Радянськi вiйська тиснули фрицiв та його союзникiв за всiма азимутам.
  Били ворога i в центрi, i на пiвночi. Не пускали до Архангельська... Але у вереснi темп нiмецького поступу на Кавказi прискорився. Сили Кавказького угруповання сильно виснаженi, а морем iз десяти транспортiв припливала за умов панування авiацiї противника повiтря вiд сили два-три. Наприкiнцi жовтня фашисти все ж таки вступили до Азербайджану. А в листопадi просунулися до Бака. А на початку грудня фрицi з'єдналися з турками, у Грузiї...
  Ще до березня точилися бої на Кавказi, а Єреван узагалi протримався до червня 1947 року.
  Усю зиму Червона армiя невтомно намагалася наступати. Сильно вони пошматували коалiцiю. Хоча японцi, зрештою, у квiтнi i взяли Владивосток, але це лише дозволило СРСР мiцнiше осiсти за Амуром.
  Хоча Червона Армiя i взимку i в березнi не досягла своїх наскокiв вiдчутних успiхiв, але урок коалiцiї наносила неабиякий. Усерединi країн Нiмецьких сателiтiв все сильнiше загострювалася ситуацiя. Людськi ресурси виснажувалися, а втрати були величезнi. Економiчний тягар i зовсiм ставав нестерпним. Навiть успiхи на фронтах радували європейського обивателя дедалi менше. Бажання свiту зростало все сильнiше i сильнiше.
  Але Гiтлер уперто хотiв добити СРСР. Хоча розрахунки те що, Червона армiя втратить боєздатнiсть пiсля втрати Баку i справдилися. За 1946 СРСР зробив рекордну кiлькiсть озброєнь близько 60 тисяч лiтакiв i 40 тисяч танкiв i САУ, 250 тисяч гармат i мiнометiв. Так радянська авiацiя в основному це винищувач ЯК-9, ще не знятий з виробництва штурмовик IЛ-2. ЯК-3 та ЛА-7 випущенi у невеликих кiлькостях. Все ще у виробництвi ПЕ-2, та ТУ-3. Так авiацiя можна вважати застарiла проти реактивних монстрiв супротивника, але є. Як i Т-34-85, IС-3 та СУ-100, iншi машини в малих кiлькостях.
  . РОЗДIЛ Љ 15.
  А в 1947 роцi на озброєння став надходити Т-54, який мав би покiнчити з якiсною перевагою нiмецької технiки. Звичайно, Т-54 з вагою в 36 тонн, не мiг бути сильнiшим за всi танки противника, але вiн цiлком мiг змагатися "Пантерами" i "Тиграми".
  Основним нiмецьким танком став "Е"-50, який отримав назву "Лев"-3. Машина подiбна до "Лева", але з бiльш потужним двигуном в 1200 кiнських сил, i товстою бронею. При вазi в 75 тонн, товщина бортової бронi у нiмецького танка зросла до 140 мiлiметрiв, а лоба склала 240 мiлiметрiв зi знаряддям в 105 мiлiметрiв i довжиною стовбура в 100 ель. Нова нiмецька машина має стати основною. Вона перевершує радянську в озброєннi та бронюваннi, але бiльш нiж у два рази важче.
  Втiм, Т-54 ще тiльки починає надходити у виробництво.
  Але лiто 1947 року видається ще спекотнiшим. Нiмцi намагаються знову наступати на Москву. Вони також прориваються до Саратова. Бої затягуються до пiзньої осенi. Саратов фрицям таки вдається взяти. Але в районi Москви їм вдалося просунутися на максимум на шiстдесят-сiмдесят кiлометрiв. I Ржев та Вязьма, щоправда, останню наполовину оточили, залишилися за СРСР.
  Москва не пiдкорена, i зиму гiтлерiвцям та їхнiй озвiрiлiй коалiцiї доводиться зустрiчати в окопах. Цього разу радянське командування береже людей i збирає сили. Зокрема, танк Т-54. А 31 грудня 1947 року пройшло успiшне випробування МIГ-15, який повинен покiнчити з нiмецькою монополiєю на реактивну авiацiю у повiтрi.
  Щоправда, у лютому 1948 року впав пiсля багаторiчної облоги Ленiнград. Дуже тяжкий удар по престижу радянської влади.
  Становище СРСР травнi 1948 року переставляється безнадiйним. У нiмцiв та їхньої коалiцiї пiд контролем Кавказ, далi Волга до Саратова, i Тамбова з Воронежем. Потiм на схiд вiд Орла, майже поруч iз Тулою, потiм у Вязьмi та пiд Самим Ржевом, аж до самого Архангельська.
  Ну, що в такiй ситуацiї можна ще зробити? Плюс у японцiв пiд контролем все Примор'я на рiчку Амур i захоплений єдиний союзник: Монголiя.
  I за сiм рокiв вiйни втрачено земель, на яких до окупацiї жило не менше половини населення СРСР, а може й бiльше. Червона армiя за сiм рокiв вiйни втратила безповоротно щонайменше двадцять мiльйонiв солдатiв i офiцерiв. Крiм тих, хто став пораненим або калiкою. Крiм великих втрат вiд масованих бомбардувань, артобстрiлiв i голоду.
  Навiть з урахуванням евакуйованих сiмей у Сталiна пiд контролем залишилося не бiльше ста мiльйонiв живої сили, мабуть, може й менше. З них кожен п'ятий призваний до армiї. Близько двадцяти мiльйонiв рiзних вiйськ. До верстатiв дозволили ставити дiтей з п'яти рокiв i пенсiонерiв, i iнвалiдiв першої, другої групи.
  Країна гранично мобiлiзована. Випуск озброєнь у 1947 роцi лише трохи знизився... Так що поки що ставити хрест на країнi Рад дуже рано!
  Сам Сталiн у всякому разi, так не рахував. Та й Гiтлер теж хотiв дотиснути Росiю - отримати одразу все! Тож компромiсом i не пахло.
  Влiтку нiмцi розпочали новий наступ на Москву. Вони все ще розраховували, що зможуть зламати столицю та покiнчити з СРСР. З боку Червоної армiї Москву прикривало понад три мiльйони солдатiв та ополченцiв. У них на озброєннi було дванадцять тисяч танкiв та САУ. Правда Т-54 всього близько п'ятисот, переважно боролися Т-34-85 i СУ-100. IС-3 на цей час вже знято з виробництва. Танкiв IС-4 випущено через технологiчну ненадiйнiсть даного мастодонту, дуже мало. Було випущено шiсть танкiв IС-7, але серiйне виробництво ця машина не пiшла. Хоча, мабуть, дарма. Вона могла пробивати своєю 130-мiлiметровою гарматою 240-мiлiметрову броню 75-тонного "Лев"-3. Правда у нiмцiв з'явився досконалiший танк "Королiвський Лев" вагою в 100 тонн з двигуном в 1800 кiнських сил, i 128-мiлiметровою з дуже довгоствольною гарматою з початковою швидкiстю снаряда в 1260 метрiв за секунду.
  Але Сталiн якось охолодiв до важкої технiки, i вважав за краще: нехай краще маленький, але далеко.
  Зате четвiрка войовниць: Зоя, Вiкторiя, Олена, Надiя так не рахували. I вони якраз отримали пiд своє керування танк IС-7. Причому i пiд номером сiм. Так четвiрка цю машину виготовили власним коштом. Дiвчата знайшли в Сибiру золотi зливки i подарували їх у фонд мiнiстерства оборони. А тепер їм захотiлося самi пострiляти з цiєї чудової машини.
  I саме наставав знаменний день 22 червня 1948 року. Гiтлерiвськi вiйська саме вели населення, прагнучи обiйти i оточити радянське мiсто Ржев.
  I четвiрка дочок росiйських Богiв-демiургiв як завжди у критичний для Росiї момент вирiшила втрутитися! Адже вони завжди рятують у потрiбний час i мiсце свою Батькiвщину - Русь!
  Дiвчата очевидно босонiж.
  Чотири дiвчата в одному танку це здорово. Пахне всерединi не бензином чи гидким чоловiчим потом, а дорогими i при цьому натуральними парфумами. Гарнi дiвчата, як завжди в бiкiнi, з поясом навколо стегон - у якому ховають складнi мечi та луки. А сам танк великий, але iз низькою вежею. Цiлком вдалий витвiр мистецтва, блищить красою та дизайном. Тiльки вежа складної форми, рiзна по товщинi та броня зiгнута пiд пресом. Тобто танк вийшов надто дорогим та складним у виробництвi. Отже, дiвчатам слiд з ним бути уважнiшими.
  Гармата калiбру в 130 мiлiметрiв i початковою швидкiстю снаряда в 900 метрiв в секунду. Ранiше цей калiбр використовувався на крейсерах - знаряддя морське, перероблене для стрiлянини за наземними цiлями. Снаряд важкий, майже тридцять кiлограм. I зазвичай у такому танку потрiбен ще другий зарядник. Але, зрозумiло, дiвчата чудово обходяться без нього.
  Адже вони реально, не тiльки красивi, але сильнi. У самому танку дуже тiсно, бо боєкомплект доведений до сотнi снарядiв. Але дiвчата тiльки потирають руки вiд очiкування того, що скоро почнеться.
  Ось справдi, неначе зоря сходить над планетою. I разом iз нею звучить гул сотень ворожих танкiв. Спираючись на ресурси пiдкореної Європи, Донбасу, Кавказу та безлiчi iнших земель, у тому числi використовуючи Африканських рабiв та працю вiйськовополонених, гiтлерiвцi щодня виробляють по двiстi п'ятдесят танкiв та самохiдок. Серед їхньої технiки є i таким монстром як "Штурммаус" з реактивним бомбометом у 600-мiлiметрiв калiбр, i маленький до 10 тонн вагою розвiдувальний плаваючий танк "Ласка". Є i Е-150 прозваний Мамонт. Машина схожа на "Королiвський лев" своїм дизайном, плеската, але з ще крутiше бiльш потужною 150-мiлiметровою гарматою, i теж з довжелезним стволом. I броня ще товща. "Пантери" вже знято з виробництва, але ще в армiї зустрiчаються. "Тигр"-4 з 88-мiлiметровою гарматою ще в строю, але теж унiфiкований зi "Львом". Тiльки гармата у "Тигра" менша за калiбр, що дозволило зменшивши розмiри танка отримати машину подiбну до бронювання та запасу снарядiв, але на п'ятнадцять тонн легше. Вiд цього "Тигр"-4 має при вазi в 60 тонн i двигунi 1200 кiнських сил вiдносно непоганi ходовi якостi, кращi, нiж у "Лев" - 3. Танк "Мамонт" при все в 150 тонн i двигунi в 1800 кiнських сили, приблизно дорiвнює в ходових якостях радянському IС-3, розвиваючи швидкiсть на шосе 40 кiлометрiв на годину. Лоб "Мамонта" має лобову броню 350 - мiлiметрiв, а борт - 250...
  I саме "Мамонти" рухаються попереду. Типова нiмецька тактика - "клина" або "свинi". I не можна не визнати, що в цьому є рацiональне зерно. Навiть 203-мiлiметрова радянська польова гармата не може пробивати похилу лобову броню "Мамонта" з оригiнальною формою вежi без верху та даху. I "Мамонт" не пiд силу взяти штурмовику. Виробництво МIГ-15 ще тiльки починає розкручуватися, i нiмецька авiацiя поки що тут панує.
  Ось це завжди дивувало Олега Рибаченка: як дiвчата примудряються одночасно опинятися вiдразу ж у багатьох свiтобудовах? Але якщо врахувати, що за ними стоїть Всемогутня Сила Рододавця, Рода, то нiчого дивного в цьому немає! Адже Рiд Єдин у рiзноманiтностi. I рiзноманiття Всемогутнього Росiйського Бога-Творця Роду надзвичайно великою цифрою виражається. Також i незлiченна кiлькiсть Всесвiтiв створених Ним. I число синiв та дочок Рододавця значно. Бiлобог i Чорнобог - це два першi Сини, причому вони не народженi, а споконвiчнi. Навiть важко зрозумiти як подiбне в принципi можливе... Двiчна також жiноча четверта iпостась Лада. Таким чином, чотири iпостасi Роду та Рододавця споконвiчнi i iснували завжди. А решта народжених i в той же час у певному сенсi слова також предвiчнi. I якщо вищi Боги-демiурги це Сини та Дочки Роду, то люди це Його онуки, i теж кожна людина несе у собi Божественну Частицю Всемогутнього Рододавця.
  Через це i слуги, служницi Всемогутнього, Всюдисущого, Вiчного, Всезнаючого Роду здатнi бути вiдразу i багато в рiзних мiсцях.
  А ось зараз вони з усмiшкою дивляться на "Мамонти". Броня танк IС-7 зовсiм не заважає огляду. Хороша машина, але має ще один недолiк: уразлива - якщо снаряд потрапляє встик мiж корпусом та вежею. У цьому випадку вiдбувається таке: немає рикошету, тому що мiж корпусом i вежею зазор, i машина ризикує вибухнути.
  Вiкторiя наводить гармату, а Зой подає снаряд. Олена поки що зупинила танк. Усерединi поки що не спекотно, ще тiльки встає Сонце, але що буде потiм. А як все-таки красивi дiвчата, дивлячись на їхнi тiла, важко не помилуватися.
  Вiкторiї волiє вести вогонь iз великої дистанцiї. На погляд " Мамонт " i є мамонт. У нього немає слабких мiсць або зазорiв у лобовiй частинi бронi. Вона виконана так, що спереду це машина справжня праска з подвiйним рацiональним нахилом бронi i не пробивається засобами протитанкової оборони супротивника.
  Або точнiше перевернутий iз гострим кутом нiс корабля.
  Але ж Вiкторiя не дарма дочка i служниця Самого Чорнобога - Бога вiйни i Зла! Вона точно знає, де i як слiд завдавати удару. Вогняна Войовниця вперлася п'ятами об сталеву кромку, i перший свiй снаряд послала натисканням носиком на пусковий механiзм.
  Снаряд вилетiв повiльно, принаймнi, у сприйняттi дiвчат-войовниць. Зоя повела своїми вiями. Вони у неї пишнi, чорнi та довгi. Тiльки мигнула, i нiмецький "Мамонт" виявився розсiданий. Його лобова броня трiснула, а наступним кроком стала детонацiя бойового комплекту. I рвонуло танк, та так, що з копит його вежу зiрвало. А потiм розкрилося черево i з нього посипалися вогнянi iскорки та маса людських трупiв.
  Вiкторiя прицмокнула пишними губками, i прочирiкала:
  - Я не люблю порожнiй захiд! Мiй перший хiд i не останнiй хiд!
  Надiя сама подала другий снаряд, до супротивника ще кiлометрiв сiм i проревела:
  - Ось там ми лупимо ворога по-росiйськи! Тобто жорстоко!
  Красивi дiвчата, i такi, як ми бачимо безжальнi. Але чи можна щадити такого жорсткого i пiдступного ворога як фашисти?
  Ось вибухає черга зiм'ята як яєчна шкаралупа кувалдою "Мамонт". А що творив командир цього танка гаупман Лiфердорф?
  Тут уже у Вовки-Павлика голова перевантажилася. I вона бухнувся на лiжко. Лiг цiлком. I голе тiло безсмертного хлопчика вже настiльки звикло до холоду, що вiн без усяких заднiх нiг практично моментально заснув.
  I йому снилося таке...
  I ось росiйськi Боги-демiурги вирiшили кинути у бiй цiлий десант попаданцев. I насамперед шiстку безсмертних. Вiчного хлопчика Вовка-Павлика, та його подругу дiвчинку-письменницю Маргарита Коршунову. I ще чотири дiвчини-вiдьми.
  Ну що ж... Азербайджанська армiя розпочинає штурм Степанакерта.
  Iдуть вирiшальнi бої, за столицю Нагiрного Карабаху. I битва вкрай запекла.
  З неба атакують безпiлотники. Незлiченним потоком насувається ощетiнило сталлю i стовбурами армада. Азербайджанцiв дуже багато i їхня армiя готова до подвигiв.
  Хлопчик i дiвчата тупнули босими нiжками, буде спекотно. А ворогiв скiльки тут i танкiв, i лiтакiв, що птахи кружляють у небо. Солдати повзуть на позицiї вiрмен як мурахи, а мiж ними танки. А в небi наче рiй комах незлiченнi лiтаки. I все так грiзно та небезпечно.
  Одна шiстка героїв, де тiльки не побувала i готова так бiй будь-якої армiї.
  Вовка-Павлик змахнув магiчними мечами. Вони подовжилися i зрiзали дрони, наче ножики олiєю. Пiсля цього хлопчик босими пальчиками нiжок кинув пару горошинок з вибухiвкою.
  Азербайджанськi танки вибухнули.
  Хлопчик заспiвав:
  - Слава епосi росiйського меча!
  Маргарита теж махнула мечами. Рiзнула по вертольотах. А потiм дiвчинка босими пальчиками нiжок кинула руйнiвнi голки.
  Розiрвала супротивникiв i пискнула:
  - За справу комунiзму!
  А ось i Наташа в атацi... Як рубає мечами з авiацiї Азербайджану. I розкриє ворожi лiтаки. А потiм босими пальчиками нiжок запустить убивчий бумеранг, розриваючи солдатiв схiдної кавказької iмперiї.
  А потiм як з пупка та лупне блискавкою. А потiм скине лiфчик i з червоного соска запустить пульсаром.
  Розiрве масу солдатiв Алiєва, i прореве:
  - Слава епосi радянських людей!
  А тут i Зоя рубатись з дикою люттю. Теж мiнає подовжуючи мечами, i зрiзаючи башти бiля танкiв.
  А потiм пальчики голих нiжок, як пекучу станцiю запустять. А потiм вiд голої п'яти пiде презент смертi.
  А малиновi соски випустять каскад блискавки вертольотами. А потiм з пупка довбає чимось смертельним.
  За ось бореться i Августина. Таке ось дiвчисько смертоносне. I з рубiнових соскiв блискавки. I босими пальчиками нiжок кидає пульсари. I променем iз пупка смертельно додав по вiйськах Алiєва.
  А мова покаже i рине:
  - За Русь матiнку!
  Ось i Свiтлана у бою дуже агресивна. I її мечi подовжуючи зрубують i лiтаки, i танки.
  А з полуничного соска як випустить потоки тотальної смертi. А потiм їх пупка забiйним довбає. А пiсля неї босi нiжки таке застосують, що масу ворогiв розiрве. Азербайджан потрапив пiд роздачу. Доводячи всiм, що силою важко перемогти.
  Особливо коли Росiя на боцi Вiрменiї. А Вiрменiя все-таки православна, а отже, i близька.
  Диктатор Алiєв ти не на тих напав.
  Вовка-Павлик рубав мечами, якi рiзко подовжилися по дронах та лiтаках Азербайджану, i зрiзав їх. Потiм босими пальчиками дитячих нiжок випустив убивчу, руйнiвну блискавку, що розплавила масу танкiв супротивника.
  А потiм хлопчик-термiнатор як засвистить. I маса ворон завалилася в непритомнiсть, i обрушилася на кавказьку армiю диктатора Алiєва.
  Хлопчик пискнув:
  - За союзникiв Росiї!
  Маргарита Коршунова теж б'ється вiдчайдушно i зухвало. Проводить мечами млин. Потiм її босi дiвочi нiжки, як запустять подарунок реальної та небезпечної смертi.
  Потiм дiвчинка довбає розрядом з пупка, випарувавши масу танкiв i лiтакiв Азербайджану.
  А потiм Маргарита як засвистить. I ворони килимом посиплються на голови азербайджанських солдатiв. I прошибуть їм реально вежi та вiдiрвуть крила.
  Дiвчинка пискнула:
  - За нашi мирнi iнiцiативи та Православне братство.
  Наташа знову у вiдчайдушнiй атацi. Її мечi роблять капiтальну руйнацiю. I стiльки лiтакiв та танкiв розрубано. А потiм босi пальчики нiжок кинуть горошинки анiгiляцiї i розiрвуть масу супротивникiв, вiдриваючи вежi з танкiв. А потiм дiвчисько з червоного соска б'ється пульсаром, по армiї Алiєва.
  А тут ще й iз пупка каскад блискавок, такий убивчий. А пiд кiнець iз лона Венери як полетить потiк магоплазми.
  Войовниця проревела:
  - За наших союзникiв!
  Далi рубає Зоя. Бойова дiвчина застосовує прийом вертольоту. А потiм її босi нiжки випускають подарунок смертi. А з малинових соскiв вилiтають забiйнi блискавки, що вражають ворогiв. А потiм iз пупка потоки пульсарiв.
  А з гроту Венери, новi порцiї руйнувань азербайджанських солдатiв та танкiв з лiтаками.
  Дiвчина просичала:
  - Слава комунiзму!
  Августина знову у бою як каскадна блискавка. I ось її мечi зрiзають наче бороду пiд корiнь. I босi пальчики нiжок метають подарунок тотальної анiгiляцiї. А потiм iз рубiнових соскiв вилiтають променi лазерiв, що розрiзають азербайджанськi танки та лiтаки
  А ось з пупка як пальне блискавка з руйнуванням.
  I ось як з лона Венери пiде пекельне цунамi смертi, що несе безперечну загибель усьому, що нападає на Вiрменiю. I маса лiтакiв, танкiв, дронiв капiтально згорiла.
  Дiвчина заспiвала з люттю:
  - За Росiю та Вiрменiю дружно вип'ємо!
  Свiтлана теж у бою гаряче нiкуди. I рубає вiйська Алiєва без найменшої жалостi. I босими пальчиками нiжок жбурляє горошинки анiгiляцiї, ламаючи супротивника.
  А з полуничних соскiв вилiтають потоки тотальної руйнацiї, що масу танкiв i лiтакiв Азербайджану перевернула. Навiть ковзанки на всi боки полетiли.
  А з пупка цiлий потiк блискавок, що переплавили масу бiйцiв Алiєва.
  А потiм ще й лона Венери як полетить приливна хвиля магiчної плазми та вiйськам Алiєва кiнець.
  Свiтлана ревла:
  - За меч на славу Росiйського Христа!
  Вовка-Павлик та дiвчата тодi дали бiй азербайджанцям капiтальний. I використали сильну магiю. Дiвчата навiть iз лона Венери викидали потоки магiчної енергiї та цунамi магiї. I вибивали воїнiв Алiєва, наче кегли кулькою.
  Вовка-Павлик не тiльки рубав пекельнi кавказькi танки мечами, а ще й свистiв. I ворони таранили азербайджанськi лiтаки. Руйнували їх вщент.
  Маргарита Коршунова теж як вiзьме, та млин мечами проведе, зрiзаючи кавказьких бiйцiв. А потiм босими нiжками вiзьме та запустить найпотужнiший пульсар.
  I руйнує азербайджанцiв наче таранним методом. А як дiвчинка як засвистить, i повалилися ворони на пекельнi кавказькi лiтаки.
  Дiвчинка прокричала:
  - За комунiзм у всьому свiтi!
  Наталя теж в атацi на азербайджанцiв. I ось її мечi вiзьмуть i рубануть навскоси. I ось її босi нiжки як запустять щось убивчо, що рве ворожi машини на частини.
  Пiсля чого дiвчина з яскраво-червоних соскiв випустить жаркi, вбивчi пульсари. I тi врiжуть за кавказькими ордами. А дiвчина ще й з пупка блискавкою азербайджанцями шуганет. I всiх реально засмажить, зробить шашликом.
  Але ще крутiше, коли з лона Венери вивернеться потiк енергiї. I змете велику масу азербайджанцiв.
  Ось це баба з блакитним волоссям. I прореве:
  - Слава Вiтчизнi!
  I знову з червоного соска випустивши подарунок знищення, вбиваючи кавказьких воїнiв, додала:
  - У кого великий живiт, той з голоду помре!
  Зоя теж рубала наче капусту супротивникiв. Зрiзала їх з великою легкiстю, наче стружку знiмала. I босими пальцями нiг як шпурнула анiгiляцiйну бомбу. I рознесла ворогiв.
  А потiм iз малинових соскiв гримне: з правого по танках, з лiвого по лiтаках! I дуже ефективно розквасить супротивникiв.
  А потiм iз круглого пупка серiєю блискавок. I спопелить солдат Алiєва, перетворюючи їх на шкварки.
  А тут ще з грота Венери цiле торнадо анiгiляцiйної енергiї вiзьме i вилетить.
  Дiвчина кричала, дотепно:
  - Птах високого польоту, нiс не задирає, у хмарах не витає!
  Августина безпосередньо у битвi бере участь. Не дiвчина, а просто тигриця. I рве буквально ворогiв пазурами. I рубає, не даючи шансiв мечами.
  I ось її босi нiжки запускають дуже вбивчий подарунок анiгiляцiї. Розриваючи супротивникiв на дрiбнi промокашки. I позбавляючи найменших шансiв на порятунок.
  А ось з рубiнових соскiв вилiтають блискавки, що буквально спалюють, наче папiр азербайджанцiв.
  А з пупка викидається пульсар. I як рiзає по пекельних кавказьких танках. I зриває з них башти.
  А з лона Венери викидається черговий потiк магiчної плазми. I якщо вiн спалить, то мало вiйськам Алiєва не здасться.
  А войовниця промовляє собi:
  - Хто хоче стати левом, не маючи вовчої хватки, залишиться за пташиних прав!
  Свiтлана знову рухається. Рубить метал мечами. I босими пальчиками нiжок запускає вбивчi гранати. Розриває та спалює азербайджанцiв.
  При цьому дiвчина не забуває i з полуничних соскiв посилати блискавки.
  А ось з пупка як вивернеться, руйнiвне i розплавляє метал.
  А ось iз грота Венери вiзьметься i вилетить промiнь лазера, що всiх вiзьме та розрiже.
  А потiм ричить:
  - Пташинi права найчастiше мають вiслюки розумом, i вiвцi характером!
  Хлопчик Вовка-Павлик продовжував впевнено боротися, демонструючи силу титану. Ось вiн рубає азербайджанцiв мечами. А потiм босими пальчиками дитячих нiжок запустить бiльш нiж вбивчу гранату. Розiрве масу азербайджанцiв.
  Пiсля чого пацан як засвистить i переляканi грифи i ворони як на кавказькi вiйська Алiєвi вiзьмуть i поваляться. I збивати лiтаки стали без жалостi.
  Вовка-Павлик дотепно помiтив:
  - Безкрилий той, у кого мiзки курки!
  Маргарита Коршунова продовжувала крутити вертушки мечами. Зрубувала без вагань азербайджанцiв. I водночас босими дитячими нiжками кидала презенти знищення. I розривала нiби фольгу сваї.
  А як засвистить, i повалить ворон на пекельне кавказьке вiйсько. Усiх їх випрає в порошки. I ось коли азербайджанцi пiд ударами птахiв, то їм бiльш нiж туго розкришили.
  А Маргарита як скаже:
  - Не претендуй на мiсце орла з курячими мiзками та пташиними правами!
  Наташка як пiдстрибне, i рубане мечами. Розрубає вiйська Алiєва в капусту. Кине босою нiжкою подарунок анiгiляцiї. Винищить масу азербайджанцiв i пискне на всю горлянку:
  - Якщо ти характером мокра курка, то усохнеш з голоду!
  I з червоних соскiв випустить вбивчий розряд струму. Зiтрiть масу вiйськ Азербайджану. А потiм iз пупка пульсаром як рушить. I всiх супостатiв розшматує на частини.
  I ось з лона Венери як вивернеться потiк цунамi, що спалює всiх пекельною плазмою.
  Ось це дiвка.
  А Зоя в наступi дикому всiх без зайвих пауз б'є. I розсiкає на найдрiбнiшi частини. Залишаючи буквально обвугленi шматки. А як босою нiжкою щось неймовiрно руйнiвне метне. А потiм з малинових соскiв як вилетить те, що приносить вражаючу смерть, i тотальну загибель.
  А потiм з пупка таке дике вискочить i розриває як тигр магiчної плазми.
  I на закiнчення з грота Венери подарунок, що несе без шансiв вiйськам Алiєва справжню загибель.
  Пiсля чого дiвчина кричала:
  - З курячими мiзками не знесеш золотих яєць!
  Августина зрiзала мечами вежi бiля кавказьких Алiєвих танкiв. А потiм босими пальчиками нiжок запустила подарунок смертi. А ось їхнiх рубiнових соскiв дiвчата вилетiли вогнянi блискавки. I спалили купу азербайджанцiв.
  А потiм iз пупка вилетить цiле торнадо знищення.
  А ось з лона Венери вилiтає руйнування, яке приносить повну перемогу, та знищення.
  Августина дотепно зазначила:
  - Пiвень ще може знести золотi яйця, але характером курки лише впадаєш в халепу!
  Свiтлана також у бою гаряча. Як мечами рубане по азербайджанцям i розквасить їх у капусту, що перекис. I ось босими пальцями нiжок пошле подарунок знищення. Розмеле ворогiв у потерть.
  А з полуничних соскiв вилетять убивчi блискавки. Пропалять азербайджанцiв на частини. А ось i пупок надiшле хвилю тоталiтарного винищення кавказцiв Алiєва.
  А на закiнчення з грота Венери як вилетить мiхур магiчної плазми, який всiх ворогiв разом розплавить. I танки димляться, i рвуться снаряди всерединi них.
  А Свiтлана як реве:
  - Чому все витаєш у хмарах, бо мiзки курячi!
  Вовка-Павлик бореться з дедалi бiльшим шаленством. Вiн як вiзьме i ворогiв рубане. Їх усiх розкришить i розсiче на дрiбнi частини.
  А потiм босою, дитячою нiжкою кине гранату та розiрве на шматки.
  Пiсля цього хлопчик знову свиснув i збив масу лiтакiв.
  Пiсля чого озвучив думку:
  - Будь хоч силою ведмiдь, але з курячими мiзками залишишся ослом!
  Маргарита Магнiтна рубала з усього розмаху мечами. Потiм босою нiжкою дiвчинка жбурнула вбивчий кiнець смертi. Розiрвала азербайджанцiв на уривки кiсток та шкiри. А потiм як засвистить, що поваляться купами ворони на азербайджанцiв.
  Пiсля чого Маргарита в'якнула:
  - Якщо в тебе курячi мiзки, то пiсля зустрiчi з лисицею полетить пiр'я!
  Наталя б'ється з азербайджанцями дуже активно. I ось її босi нiжки жбурляють щось диявольсько вбивче. А мечi зрiзають башти.
  А потiм iз пупка блискавки рубнуть...
  А червонi соски випустять убивчi пульсари. А потiм вiзьме дiвчина i з лона Венери вогняне торнадо випустить. I на частини супротивникiв розщемила.
  Пiсля чого дiвчина прочирiкала:
  - Щоб зробити зi свинi вiдбивну, треба мати вовчу хватку, i лисячу спритнiсть!
  Зоя взяла i провела мечами млин. Розсiкла всi машини, i розбiглися на всi боки ковзанки. I ось босi нiжки дiвчини-термiнатора запустили бомби, анiгiляцiї. I тi, що пролетiли, стали рвати ворогiв.
  А ось малиновi соски як вiзьмуть i випустять блискавки руйнування. А потiм iз пупка вилетить промiнь лазера.
  А ось i грот Венери виверне потiк жорсткого торнадо, що змiнює кавказькi Алiєвi вiйська.
  I дiвчина реве:
  - Найвiрнiше пiдеш на спекотне лисицi з курячими мiзками!
  Августина теж б'ється тепер так що завелася мов будильник. I рубає азербайджанцiв без жалостi та жалю. Босими нiжками жбурляє гранати, розриває супротивникiв.
  А з рубiнових соскiв летять каскаднi блискавки. А ось з пупка довбає чимось абсолютно вбивчим. I порве азербайджанцiв на частини. А ось i з грота Венери вилетить магiчне торнадо смертi та винищення.
  Пiсля чого дiвчина гаркне:
  - Якщо характер як у мокрої курки, сушитимешся без грошей на вулицi!
  Свiтлана теж б'ється дуже задерикувато. I мечами рубає, i босими нiжками вбивчi подарунки смертi метає. А потiм вiзьме i з полуничних соскiв виверне каскад мiхурiв магiчної плазми.
  А далi з пупка б'є одна блискавка за iншою.
  А ось з грота Венери як ллється ураган тотальної руйнацiї та повного знищення.
  Свiтлена проорала:
  - Курячi мiзки роблять безкрилим, курячий характер вiдправляє в ощип!
  . РОЗДIЛ Љ 16
  Вовка-Павлик загарчав i рубанув мечами з розворотами та винищуванням. I взяв босими дитячими нiжками, запустив гранату. Розiрвав масу азербайджанцiв. I потiм як засвистить. I купа ворон зламає хмару лiтакiв армiї Алiєва.
  Хлопчик ревiв:
  - Хто курча в душi, той лисий корм у куренi!
  Вовку-Павлику навiть трохи набридло рубати i кидати босими нiжками гранати в азербайджанцiв. Хлопчик знову вимовив афоризм:
  - Хочеш жити як бiла людина, будь хоч трохи рудим у хитрощi!
  Маргарита Магнiтна кинула босими пальчиками нiжок убивчу подачку знищення. Порвала масу азербайджанських солдатiв. А потiм дала чергу з пупка лазером.
  А пiсля цього взяла, засвистiла, i купу лiтакiв по винищувала.
  I перевiряла:
  - У справжнiх бiлих людей, не буває при невдачах блiдого вигляду!
  Пiсля чого дiвчинка босими пальчиками нiжок знову кинула подарунок анiгiляцiї, прочiрiкавши:
  - Якщо ти курка мiзками, пiдеш на бульйон лисицi справами!
  Наташа випустила з яскраво-червоного соска пульсар знищення i в'якнула:
  - Будь птахом орлиного польоту, але не май пiвнячого зальоту!
  Зоя агресивно помiтила, теж з малинового соска скинувши подарунок повного знищення:
  - Хто багато петушиться, не поївши кашi - той кукарекатиме у парашi!
  Августина з рубiнового соска скинувши пульсар анiгiляцiї, буркнула:
  - Якщо полiтик багато петушиться, виборцi потiм виють вовками!
  Свiтлана полуничним соском викидаючи як вулкан блискавку, i прошипiла:
  - Полiтик, який багато гавкає, але мало намагається, до собачого життя доведе народ!
  Вовка-Павлик рубанув, крутячись мечами. Шпурнув босою, дитячою нiжкою гранату i вiдзначив:
  - Полiтики пустують як дiти, але їхнi прийоми старi, як сама полiтика!
  Пiсля чого хлопчик свиснув, розiбравшись з армiєю Алiєва, збиваючи ворон як пiсок iз джинсiв, i знову промуркотiв:
  - Полiтик - це ворона, яка мрiє про трон орла, тiльки дзьобом не доросло!
  Маргарита рацiонально вiдзначила, теж шпурнувши босою нiжкою послання знищення:
  - Полiтик хоче левового трону, але розумом часто лише безрога корова!
  Наташа випустила блискавку з пупка i гаркнула:
  - Лев не повинен бути вiвцею, але хоч трохи лисицi йому не завадить, щоб не опинитися в ослах!
  Зоя взяла i босими пальчиками нiжок запустила подарунок загибелi. Потiм малиновими сосками виплюнула пульсар i в'янула:
  - Будь ти хоч статтю лев, але з курячими мiзками тобi гарантоване собаче життя!
  Августина лупнула з рубiнових соскiв блискавкою смертi i пискнула:
  - Хто на мiсяць багато гавкає, того життя в будку опускає!
  Свiтлана провела вертушку. Потiм iз полуничних соскiв дала розрядом i верескнула:
  - Якщо полiтик обiцяє вам журавля у небi, то вiн вважає виборця дятлом!
  Вовка-Павлик, свистом збиваючи ворон, рацiонально вiдзначив:
  - Якщо в тебе дерев'яна голова, то точно даси дуба!
  Маргарита, знову рiзавши ворогiв, видала:
  - Якщо ти головою як дуб, обдерти як липку!
  Наташа дотепно помiтила, з червоного соска випускаючи потужний подарунок смертi та руйнуючи вiйська Алiєва:
  - Для виборцiв дубiв, у полiтика суцiльна липа!
  Зоя, рубаючи азербайджанцiв, та з малинових соскiв посилаючи променi смертi, зазначила:
  - Якщо ти тупий як валянок, тобi бути вiчно взутим!
  Августина дотепно зазначила, що з рубiнових соскiв посилаючи загибель:
  - Нiщо так не заважає щодня, лопати спекотне, як курячий розум!
  Свiтлана довбанула з полуничних соскiв i видала:
  - Якщо в тебе куряча пам'ять, забудеш, як ширяти орлом!
  Вовка-Павлик кинув босою нiжкою шибеника подарунок знищення i пропищав:
  - Курка не птах - курячий розум не розум!
  Маргарита босою нiжкою запустила те, що не дозволить померти без болю. Потiм свиснула, вражаючи воронами азербайджанцiв i пропищала:
  - Вибирає пiвнiв у президенти виборець iз курячими мiзками!
  Наташа з червоного соска довбанула гарячим i дуже пекучим i видала:
  - Полiтик що багато петушиться, приваблює лише тих, хто має курячi мiзки!
  Зоя, ведучи вогонь по ворогах, зi своїх малинових соскiв, помiтила:
  - Хто втiшився на лисячу мову полiтика, курка розумом, i вiвця характером!
  Августина довбаючи пекучими пульсарами з рубiнових соскiв, зазначила:
  - Для полiтика мова це i меч, i батiг, i ключ, але виборця вiн перш за все садить пiд замок!
  Свiтлана врiзала блискавкою iз полуничного соска. Розкришила масу лiтакiв та танкiв армiї Азербайджану та Алiєва, видавши:
  - Курячий пух м'який, але на яких жорстких нарах сплять тi, у кого курячi мiзки!
  Вовка-Павлик погодився, свиснувши вкотре:
  - М'який характер правителя часто призводить до жорсткого падiння держави!
  Маргарита, добиваючи, посвистуючи i посилаючи ворон на голови, добиваючи останнiх азербайджанцiв, додала:
  -З курячим мiзками, i характером курча, стане як свиняча вiдбивна!
  Дiвчата попрацювали дуже круто та босими ногами i наостанок iз лона Венери випустили хвилi цунамi. I пiде огнезаний i пекельний шквал. I все спалить вщент.
  I доблеснi вiйська Алiєва обурилися.
  Та тут їх основна маса вже перемелена i близька перемога.
  Команда перемiстилася на iншу дiлянку фронту i стала активно дiяти. Противник дуже сильний i численний.
  Вовка-Павлик рубав вiйська Алiєва мечами. Одночасно його босi, дитячi нiжки метали презенти смертi, знищуючи ворогiв Росiї та союзної Росiї Вiрменiї. Крутий хлопчик логiчно зауважив:
  - Ось дивно вбивати азербайджанцiв. Хороший народ, та благополучна країна!
  Маргарита, рубаючи воїнiв кавказької iмперiї Алiєва, i розсiкаючи бiйцiв, кидками босими нiжками дискiв, зрiзуючи вежi танкiв та хвости лiтакiв, зазначила:
  - I це некрасиво так з азербайджанцями чинити. Чимось це нагадує iсторичнi стратегiї. Є два шляхи: воювати чи будувати рай на землi. Залежно вiд вибору ти отримуєш мiсiї. Як то кажуть, у вiйськовiй мiсiї, рай збудувати, буде складнiше!
  Вовка-Павлик, зрубав масу азербайджанцiв одним помахом мечами, що подовжився, i похитав негативно головою:
  - Це ще як сказати. Я ось помiтив, що у грi "Клеопатра", у вiйськових мiсiях, як правило, немає проблем iз пивом. А в мирних часом ячмiнь можна тiльки возити, i це породжує проблеми.
  Маргарита провела вертушку, зрубуючи супротивникiв у тому числi i лiтаки i танки, i масу гелiкоптерiв з Армiї Алiєва, i скелячи зубки, проспiвала:
  - Рiчки, моря, протоки... Скiльки вiд них шкоди!
  Вовка-Павлик кинувши босими пальчиками своєї дитячої ноги, вибуховий пакет з тирси, пiднявши руйнуванням цiлий батальйон з танками американського та росiйського виробництва у повiтря, голою п'ятою пiддав її горошинку, i заспiвав:
  - Губить людей не пиво! Губить людей вода!
  Хлопчик-термiнатор, справдi, заводний немов хлопчик iз мультфiльму про Конана.
  I знову свистить, обрушуючи ворон на азербайджанцiв.
  Наташа, рубаючи супротивникiв i скелячи зубки, проводячи млин, агресивно вишкiрилася. Ось вона, яка войовниця заводна. I ось її босi пальчики нiжок, як жбурнуть вибуховий пакет убивчої сили, розриваючи на дрiбнi частини воїнiв кавказької iмперiї Алiєва.
  Дiвчина з червоних соскiв надiшле блискавку. Спалить пару сотень азербайджанцiв, i про муркотить:
  - Буде ера найбiльшого комунiзму!
  I пiсля цього як покаже мову. Ось це дiвчисько, найвищий у нiй клас.
  Зоя теж рубає ворогiв. Не дає їм спуску та шансiв. I проводить мечами прийом метелик. Зрiзає супротивникiв, розтинає азербайджанцiв десятками. А потiм босими пальчиками нiжок запустить вибуховий пакет iз тирси. Розiрве ворогiв, i прочирикає:
  - Слава великої Росiї царiв та переможцiв!
  I з малинового соска як випустить презент смертi та пульсар знищення.
  Ось бореться i Августина - бойова дiвчина екстра-класу. Ось вона вiзьме i голою п'ятою запустить у ворога, горошинку з вибухiвкою. Розiрве на шматки ворогiв.
  А потiм iз рубiнових соскiв як випалить розрядом блискавки. I спалити ворогiв вщент.
  I прокриче на всю горлянку:
  - Слава Батькiвщинi комунiзму!
  Свiтлана теж б'ється iз сильним ентузiазмом. I рубає ворогiв з диким шаленством i люттю. I босими пальчиками нiжок жбурляє гранату iз вугiльцiв, яка розриває натовп азербайджанцiв. А потiм полуничнi соски як випустять блискавки. I спалять батальйон бiйцiв кавказькою iмперiї Алiєва. Ось це дiвчина, чиста вiдьма та термiнатор.
  Свiтлана проспiвала:
  - Я велика войовниця семи морiв,
  I спiваю от дивовижно - немов соловей!
  I розсмiяється на все горло.
  Агдам ранiше захоплений азербайджанцями впав, з трiском.
  I азербайджанцi було розбито. Але щоб остаточно закрiпиться, треба взяти ще й Зардаб та Агжарберi.
  Вовка-Павлик, Маргарита Коршунова та команда дiвчаток-вiдьом штурмує Зардаб.
  I вони борються, як справжнi богатирi. Хоча на вигляд ще й дiти. А дiвчата-вiдьми виглядають рокiв на двадцять, хоча їм уже стiльки рокiв, що люди стiльки не живуть.
  Вовка-Павлик розрубав вiйська Алiєва на стiнi, провiвши мечами прийом каракатицi. Потiм босими пальчиками нiжок метнув убивчої сили гранату, розриваючи на шматки азербайджанцiв. Пiсля хлопчика за традицiєю засвистить, збиваючи ворон на голови солдатам кавказької iмперiї Алiєва.
  Вовка-Павлик заспiвав:
  - I летiла на землю злiсних монстрiв кипляча пiтьма!
  I хлопчик знову провiв мечами цiлий млин. I так вiн трощить супротивникiв, i буквально винищує.
  Маргарита теж рубається наче велетень. Дiвчинка мечами як розмахалася, на повнi оберти. I голою п'ятою пiддасть подарунок смертi. I азербайджанцiв знищує без жалостi та сумнiвiв.
  Дiвча взяла i заспiвала:
  - Буде жвавий комунiзм, знищений фашизм!
  Голоногий хлопчик Вовка-Павлик провiв прийом самовару, рубаючи азербайджанцiв i зазначив:
  - Знищено одразу фашизм!
  Бiй ставав дедалi бiльше некерований.
  Особливо коли Наталка стала босими пальчиками нiжок метати зiрочки, кожна з яких знищувала по сотнi азербайджанцiв разом. А вже якщо з червоних соскiв б'ється блискавками, i спалить ворогiв.
  Дiвча проворкувала:
  - Я найсильнiша у свiтi, ворогiв замочу всiх у сортирi!
  Зоя, ведучи вогонь по ворогах, пискнула:
  - Слава комунiзму!
  I босими пальчиками нiжок як запустить вбивчу гранату, найруйнiвнiшої сили.
  I вона взагалi дiвчисько супер. З малинового соска запускає найдикiшi та шаленi блискавки.
  Августина зрубуючи азербайджанцiв i розсiкаючи супротивникiв, охнула:
  - За змiни на краще!
  I босими пальчиками нiжок як запустить убивчої сили вибуховий пакет iз тирси. I розiрве супротивникiв.
  А пiсля рубiнових соскiв як пiддасть розряд руйнiвних блискавок i анiгiляцiї.
  Свiтлана, громячи противником мечами, i голою п'ятою пiддавши гранату, проворкувала:
  - За комунiзм!
  I з полуничного соска таке вбивче випустить, що всiм чортам стає нудно.
  Вовка-Павлик, не зважаючи на пострiли - вони в безсмертних, не влучають, пiднявся на стiну. Провiв мечами прийом млин.
  Зрубав купу азербайджанцiв, а потiм босими пальчиками дитячих нiжок кинув убивчий подарунок смертi.
  Розiрвав купу супротивникiв i проревiв:
  - Слава епосi комунiзму з царською короною!
  Пiсля чого хлопчик-термiнатор як вiзьме та засвистить. I хмари ворон посиплються за голови воїнам кавказької iмперiї Алiєва.
  Маргарита Коршунова також рубає воїнiв Азербайджану. I проводить вертушку, зрiзуючи воїнiв кавказької iмперiї Алiєва. I голою п'ятою дiвчинка посилає подарунок знищення, вражаючи супротивника.
  Пiсля чого реве:
  - Слава новому арiйському комунiзму!
  I дiвчинка вiзьме i з пупка, як випустить блискавку... Так цiла купа азербайджанцiв i згорить.
  Пiсля чого дiти хором засвисчать, i тисячi ворон валяться на голови кавказьких воїнiв Алiєва.
  Наташа, рубаючи супротивникiв, i босими пальчиками нiжок метаючи голки, проворкувала:
  - Слава Великiй Росiї!
  I з червоного соска як випустить вбивчу блискавку. I цiлий батальйон азербайджанцiв спалить.
  Зоя, рубаючи ворогiв, i босими пальчиками нiжок кидаючи гранати, прошипiла:
  - За велич Росiї!
  I з малинового соска як довбає чимось дуже вбивчим. I розкришить супротивникiв.
  Августина теж б'ється, з крайнiм ступенем агресивностi. Крушить супротивникiв, i з рубiнових соскiв посилає вбивчу блискавку розряди. I голою п'ятою пiддасть вибуховий пакет iз тирси, що розриває ворогiв.
  Пiсля чого як проорет:
  - За комунiзм у всьому всесвiтi!
  I з пупка всадить блискавкою!
  Ось це дiвка - усiм дiвкам дiвка!
  Свiтлана також бореться. I рубає ворогiв обома мечами. Вони у неї подовжуються, з одного помаху скошують десятки людей. А потiм дiвчина босими пальчиками нiжок, жбурляє черговий, вбивчий подарунок смертi та розриває супротивникiв. А як її полуничнi соски випустять щось руйнiвне та неповторне?
  Свiтлана репетує:
  - За арiйськi iдеї комунiзму!
  I з пупка як випустить цiлий каскад забiйних блискавок. Ось це дiвка - все дiвкам, дiвко!
  Вовка-Павлик продовжує битися. Хлопчик рубає мечами, метає диски за допомогою босих пальчикiв нiжок i свистить. Ворони, отримавши серцевi напади, вибивають супротивникiв капiтально, i не дають жодних шансiв на порятунок.
  I хлопчик спiває:
  - Я люблю твої простори,
  Я люблю твої лiси та гори!
  Небо i земля, i моя роль!
  Маргарита, рубаючи азербайджанцiв, i босими нiжками кидаючи пакети смертi, i розрубуючи супротивникiв в'якала:
  - Над країною сонце свiтить...
  Вiддаючи честь...
  У тебе країна рiдна
  Все у свiтi є!
  I знову дiвчинка як засвистить, i на ворогiв посиплються вбивчi подарунки анiгiляцiї. Багато перебили воїнiв Азербайджану.
  Знову хлопчик-в'язень був збуджений. Мiлiцiонери оголосили, що три доби у карцерi закiнчилися. I його знову ведуть до старшого слiдчого Марфея.
  Вовка-Павлик, опинившись поза карцером, примружився на свiт. На нього знову вилило вiдро води. I змили бруд та кров розчавлених щурiв. Пiсля чого знову повели нагору.
  Вовка-Павлик спробував порвати кайданки. I вони затрiщали, коли хлопчик почав розправляти плечi. Мiлiцiонер крикнув:
  - Не ламай браслети, вiн дефiцит!
  Вовка-Павлик засмiявся i показав мову. Потiм знову рушив нагору, тупаючи босими, дитячими, курними нiжками.
  На входi до кабiнету хлопчика змусили голi нiжки витерти мокрою ганчiркою. I вони стали чистiшими.
  Знову Марфей, у своїх чорних окулярах зустрiв Вовка-Павлика похмуро. Задав черговi питання:
  - Iм'я прiзвище по батьковi!
  Потiм знову спитав:
  - Ти добряче подумав, одумався?
  Вовка-Павлик рiшуче заявив:
  - Нi!
  Слiдчий ринув:
  - Що нi!
  Хлопчик-в'язень рiшуче промовив:
  - Нiчого я не пiдписуватиму! Я не винен!
  Марфей жорстко заявив:
  - А якщо вже тиждень карцеру?
  Вовка-Павлик пробурчав:
  - Мене це не зупинить!
  Старший слiдчий зауважив:
  - А ти залiзний хлопець! Бачу, що тебе так голими руками не вiзьмеш. Ну гаразд, нам твоє визнання вже не потрiбне. Усi докази та свiдки вже є, i суд винесе тобi вирок. А поки ми тебе помиємо, i ти повернешся до своїх товаришiв.
  Вовка-Павлик кивнув:
  - Добре! Я вже скучив за хлопцями!
  Марфей усмiхнувся, пара зубiв у нього були залiзними i помiтив:
  - А все-таки даремно ти впираєшся. Потрапив у колонiю Горького, а так... Ну це вирiшить суд, але ж ти ще такий сморкатий, може, й пошкодували б у разi покаяння!
  Вовка-Павлик рiшуче заявив:
  - Якщо в Сибiр, то в Сибiр. Її також подивитися цiкаво!
  Старший слiдчий наказав мiлiцiонерам:
  - Давайте його на роботу. Нехай повернеться до своїх.
  Вовку вивели у куток, ще раз обкотили вiдром води. Потiм повернули, рвану, запрану майку з вишитим на нiй номером. I нарештi зняли кайданки, але вели йти, заклавши руки назад.
  Вовка-Павлик вiдчував у собi емоцiйне пiднесення. Вiн таки зумiв витримати всi тортури та допити, i перевперти слiдчого. Нехай це навiть нiчого не дасть. Тим бiльше пройшли першi п'ять днiв iз ста рокiв ув'язнення. I рахунок можна сказати вiдкритий. I це очевидно дуже здорово. Можна вiдзначити маленький ювiлей.
  Вовку-Павлика завели до вже знайомої будiвлi, де хлопчаки-зеки мляво стукали молотками. Роботи на всiх не вистачало. Ще не тридцятi роки, а щодо НЕП, є навiть невеликий вiдсоток безробiтних.
  Поява Вовки-Павлика була зустрiнута вiтальним гулом. Вовка-Павлика схоже пацани поважали. I за те, що не колеться, i за те, що здавання може дати. Може, за останнє навiть бiльше. Менти закричали на хлопчакiв, пригрозивши кийками i тi замовкли.
  Вовку-Павлика знову вiдвели до насоса. Один iз хлопчикiв звiльнили, вiдправивши збивати хлопчики. А ти штрафник штовхай. Ще роботи понад п'ять годин.
  Вовка-Павлик штовхає i майже не вiдчуває втоми. Тiльки дуже вже хочеться їсти. Вiн трохи схуд, i шкiра, втративши частину жиру, стала здаватися тоншою. I ребра проступили, але жили стали навiть рiзкiшими. Начебто ми вiн так навiть став сухiшим i красивiшим. Пхати собi палицю. А босi пiдошви стали такими мозолистими i грубими, що ступати по гострому камiнню навiть було лоскiтно i приємно.
  Вовка-Павлик знову подумки складав;
  Деякi нiмецькi танки даного класу Е-150 були озброєнi гаубицями та реактивним бомбометами у 450 - мiлiметрiв. Штурмова модифiкацiя танка прориву!
  Ось, незважаючи на вiдсутнiсть можливостi, точно прицiлиться один iз "Мамонтiв" робить пострiл у бiк позицiй радянських вiйськ. I реве пущений вагою в пiвтонни снаряд iз сумiшi вибухових речовин.
  Гримнуло попереду п'ятсот метрiв вiд танка, в якому сидiли дiвчата-рейнджери. Незважаючи на солiдний недолiт, рвонула з такою силою, що струснуло радянську машину. А застарiла Т-34-85, яка була ближче до епiцентру вибуху, перекинулася, i навiть кiлька разiв перекрутилася в повiтрi.
  Вiкторiя свиснула, через нiздрi, що втiм, у неї вийшло оглушливо голосно i, промовила:
  - Ого! Ну б'є бомбомет!
  Олена, енергiйно подаючи черговий снаряд, помiтила:
  - Крутiше, нiж наш "Андрюша", мабуть, буде!
  Вiкторiя замiсть вiдповiдi навела ствол, беручи пiд прицiл штурмову модифiкацiю "Мамонта". Справдi, про що їй вести розмови? Перед тобою ворог, якого треба знищити. Хай допоможе їй у цьому сила Всемогутнього Чорнобога. Звичайно, багато людей страждають вiд зла, i випробування Богiв-демiургiв яким вони пiддають людство - без жодного сумнiву, жорстокi. Особливо коли на Русь прийшло монголо-татарське ярмо: плата за вiдступ вiд споконвiчних, росiйських богiв.
  Але саме в цих випробуваннях i кується душа войовниць. А якщо повернутися до колишнього поклонiння, то тодi багато найважчих проблем людства буде вирiшено.
  А ось нинi посланий вогнезорою дияволицею снаряд рiшучим чином вирiшує проблему мiсцевого масштабу.
  Величезний, скидається на праску "Мамонт" отримує попадання прямо жерло своєї широченої зброї. Навiть хитрий ковпачок йому не надто допомагає. Точнiше Вiкторiя пiдловила саме момент, коли вiн почав вiдкриватися. I як рвоне мастодонт. Боєприпаси детонували: i нищiвний вибух розiрвав штурмову модель Е-150. Немов луснула посудина, битком набита пекельними джинами. Пара десяткiв нiмецьких виявилася перевернутою i понiвеченою вибуховою хвилею, що пройшла цунамi... Подарунок, отриманий вiд Вiкторiї, виглядав смертоносним гостинцем, i не тiльки виглядав таким, а й був насправдi!
  Войовниця Вiкторiя смачно прицмокнула повними губками i прочирiкала:
  - Та-та-та! Краса! Смачно гримнули кота!
  Зоя ввела снаряд знову до казенної частини. Руда дияволиця пальнула, i наступний пострiл дiстав новий "Мамонт" iз приголомшливим ефектом. I це потрапило також у штурмову модель... Втрати серед найважчих танкiв прориву виявилися вiдчутними.
  Втiм, є САУ ще масивнiша: "Штурммаус" iз реактивним бомбометом у 600-мiлiметрiв. Вона весь 250 тонн i в неї цiлих два мотори в 1800 кiнських сил кожен. Ось вiн "Штурммаус" вiдкриває вогонь з великої дистанцiї... Якось Вiкторiя цей пострiл прошляпила, можливо розраховувала цей жирний шматок взяти на закуску.
  Взагалi для нiмцiв в атацi танки основний таран. Бо пiхота на штурм радянських, найпотужнiших укрiплень усiяних, наче їжачок голками кулеметами, i гарматами не пiде. Спочатку рухаються танки, а потiм бронетранспортери.
  Так ось "Штурммаус" це найжахливiший i найпотужнiший мастодонт прориву. Його знаряддя за своєю руйнiвною силою не поступається "Дорi", в машину перемiщається на гусеницях.
  Снаряд вагою двi тонни рвонув за спиною IС-7. Цього разу шкода завдана радянським машинам виявилася значною. Пара десяткiв танкiв було знищено, а до пiвсотнi отримали вiдчутнi ушкодження.
  Сильно струснуло i IС-7. Надiя навiть отримала ящиком зi снарядами по головi, а Вiкторiя врiзалася чолом у казенну частину 130-мiлiметрової гармати. Постраждали i Зоя, i Олена. А сам танк зiрвався з мiсця i проїхав трохи вперед.
  Вогняна диявола в лютi кричала:
  - Клятий фюрер! Щоб ти здох!
  Було вiд чого журитися. Дуже сильний снаряд у реактивних бомбометiв. Мабуть, навiть небезпечнiше, нiж бомба такої ваги чи сотня гостинцiв вiд гаубицi. Тим бiльше, що якийсь дурень розташував радянськi танки занадто щiльно. А треба зосередити. Тим, що противник може i балiстичними ракетами шуганути, i головне з повiтря позицiї накрити.
  Проте, гармата на щастя не втратила можливостi стрiляти. Олена та Зоя синхронно поцiлували казенну частину зброї, завантаживши туди снаряд. А Вiкторiя для вiрностi навiть зробила пострiл босими пальчиками нiг.
  Презент анiгiляцiї полетiв високою дугою. Стовбур бомбомета був, пiднятий i ковпачок вiдкритий. Бо нiмцi думали, що потрапити у широку частину ствола буде неможливо. Проте вогняна диявола все передбачала i вiдчувала. Останнiй її снаряд потрапив у щойно закладену бомбу.
  I тепер рвонуло одразу шiстдесят тонн бойового комплекту. I пара сотень нiмецьких танкiв виявилася пiдiрваною та знищеною на мiсцi, а кiлька сотень отримали пошкодження. Втiм, цi збитки не обмежилися. Ще один "Штурммаус" i п'ять "Штурмтигрiв" вiд струсу детонували, багаторазово збiльшуючи завданi збитки. Вiд чого вибухали новi танки...
  Вiкторiя блиснула вискаленими зубками i досить промуркотiла:
  - Як добре вийшло! А є ще на свiтi такi мужики - як жiнку побачать, то одразу дурнi!
  Надiя логiчно помiтила:
  - Коли великий Перун втiлювався, вiн був бабником. Той самий Iлля Муромець: його позашлюбний син!
  Зоя пiдтвердила подiбний лiкнеп:
  - Це точно! Причому Iлля провiв тридцять три роки на Олiмпi, а не сидiв на печi!
  Олена спiвуче промуркотiла:
  - На печi сидить Ємеля... То його пiшов тиждень!
  I вкотре Вiкторiя пальнула... Немає все-таки щось особливе, романтичне в кожнiй битвi. Особливо коли ведеш вiйну з подiбними нелюдами. Ось, наприклад, оберштунбанфюрер Клаус-с. Взимку вiн влаштував жорстоку забаву. Гiтлерiвцi вибрали у селах дiтей симпатичнiшi та привезли їх до хати. Причому хлопцi були нi партизанами, нi пiдпiльниками. З них не став добувати iнформацiю чи катувати.
  Просто переодягнули у нову пiонерську форму i босонiж вигнали на мороз. Потiм змусили бiгти по кучугурах, миготивши червоними вiд стужi п'яточками, а босими слiдами спустили собак.
  Це було жорстоке, безглузде полювання. Фашисти, таким чином, тривiально бавилися i задовольняли свої садистськi iнстинкти. Нiхто з хлопцiв i дiвчат не залишився живим. Тих, кого не порвали собаки, iзувери-гiтлерiвцi тривiально пiдвiсили на вертепи i живцем засмажили на багаттi. Про що вони думали, коли хлопчики i дiвчатка покривалися пухирями, i волали пожиранi полум'ям? Що було в серцях цих нелюдiв? Невже нiхто з них не згадав про свою власну сiм'ю, своїх дiтей? Теж бiлявих i схудлих вiд харчування за картками.
  Але якщо фрицi втратили людську подобу i так поводяться: гiрше нiж варвари, опустившись на рiвень людожерiв, то й кiнець їм нехай буде бiльш, нiж жорстокий!
  Вiкторiя, яка бачила тiньовий бiк речей та вiдчувала шкiрою та серцем подiбнi звiрства не прощала.
  Бо в прагненнi покарати грiшника: Чорнобог нещадний i благородний. I Великий Рододавець, i Бiлобог, i Чорнобог, i Лада - борються за справедливiсть. Але якщо Лада i Бiлобог використовують переважно добро i ласку, то у Чорнобога методи куди жорсткiшi, але ще ефективнiшi. Але, на жаль, нелегко перемогти зло добром, а тим паче злом!
  Нiмцi зазнають величезних втрат вiд вогню Вiкторiї. А з наближенням танкiв противника у них зростають втрати. Е-25... Одна з найефективнiших самохiдок, з екiпажем у двi людини, та 88-мiлiметровою гарматою. Висота машини всього 1,4 метра, i вiн чудовий винищувач танкiв. Мабуть, щоправда її знаряддя недостатньо потужне для Т-54, зате з лишком перевершує броню Т-34-85. А останнiй танк все ще наймасовiший.
  Е-25 намагаються прорватися на ближню дистанцiю, але Вiкторiя напоготовi. Але поступово i в IС-7 добiгають кiнця снаряди. Щоправда, нiмцi й самi видихаються. Ось у лоб IС-7 кiлька разiв потрапляли снаряди вiд "Тигра"-4 та "Лев"-3... Радянська машина з честю витримала випробування, але тiльки всерединi її сильно брязкало. Ось уже останнi снаряди пущенi в хiд.
  А згори вже атакую реактивнi штурмовики фашистiв. Олена розвертає машину i уникає ворожих некерованих ракет. Нi, не дасть вона сама свiй танк ударити з повiтря. Не на ту дiву вiйни фашисти напали.
  . РОЗДIЛ Љ 17.
  Войовниця легко ухилялася вiд вибухових ракет i бiля її танка раз у раз палахкотiли фонтани розiрваних ракет i бомб... Радянських МIГ-15 ще недостатньо чисельний, щоб протистояти МЕ-362 i МЕ-2010, найбiльш досконалим лiтакам Третього Рейху. Крiм того, i у гiтлерiвцiв з'явилася нова марка: МЕ-462 з сiмома вогненними точками: шiстьма 30-мiлiметровими вiдносно легкими i компактними гарматами, i 50-мiлiметровою центральною зброєю. Остання гармата була здебiльшого знаряддям для стрiлянини по наземних цiлях, але й у повiтрi була серйозною небезпекою. МЕ-462 володiв високим ступенем живучостi, i тому чудово пiдходив на роль штурмовика та бомбардувальника. На жаль МIГ-15 поки що залишався лише винищувачiв, i далеко не наймасовiшим. У небi боровся ЯК-9, гвинтова машина - свого роду дiдусь авiацiї. Ну не зовсiм дiдусь, але в серiю пiшла така машина ще 1942 року i шiсть борються на нiй. I досi ця машина наймасовiша.
  Причому є як i спрощена модель: камiкадзе. Тут явно наслiдування японського варiанту, але з росiйським героїзмом. Зазвичай у камiкадзе записуються пiдлiтки. Вони виконують ритуал хрещення та освячення Православним батюшкою, а потiм, чотири рази перехрестившись, сiдають у кабiну. Виник звичай знiмати перед цим одяг, щоб не пропало даремно добро i летiти на смерть в одних плавках.
  Ось тринадцятирiчний хлопчик йде на таран важкого, реактивного штурмовика ХЕ-384. Про що думає хлопчик Пашка? Мабуть, не про те, що вiн так мало пожив. I мабуть не райськi гурiї йому мерехтять, коли вiн включає граничну швидкiсть форсованого, найпростiшого двигуна.
  Жити, звичайно, хочеться, дуже хочеться особливо в такому вiцi, коли ти тiльки-но вiдкриваєш для себе новий свiт. Ти вже не дитина i усвiдомлюєш цiннiсть життя, яке втiм ще як слiд i не почав їсти.
  Але хлопчик мабуть ненавидить фашизм значно сильнiше, нiж любить життя. I тому смiливо йде на таран. Остання думка та крик перед смертю: Слава Великої Росiї!
  I ось нiмецький ас не встигає ухилитися вiд вiдчайдушного кидка виробленого росiйським хлопчиком.
  Розрив знищує тiло, а душа, вирвавшись iз кайданiв, здiймається до вершин! Фашистське порiддя бiси тягнуть у пекло, або пекло!
  А четвiрка красунь виходить з-пiд обстрiлу, вiдчуваючи доблесними переможницями! Нiмецька атака в обхiд Ржева видихнулася!
  Але знову iронiя долi четвiрку вiдкликає грiзний вигук Чорнобога. Мовляв, втрутилися ви один раз, i тепер слiд зробити паузу... Суть проблеми ж їм стане скоро зрозумiлою.
  Запеклi бої пiд Москвою продовжуються. Нiмцi та їх сателiти напирають, зi сходу посилюють тиск самураї. Японiя скопiювала танк Т-34-85 та СУ-100. I їхнi машини вже достатньо досконалi, щоб боротися iз радянською технiкою на рiвних. Або майже на рiвних. Особливо небезпечною ситуацiя стала коли вiйська Японiї наприкiнцi липня увiрвалися в Алма-Ату i захопили столицю Казахстану. А гiтлерiвцi у свою чергу рушили до Уральська, прагнучи з'єднатися з армiєю Країни Вранiшнього Сонця. У центрi фашисти зрештою змогли опанувати Вязьму.
  I тут Червона Армiя зробила контратаку, щоб вибити японцiв iз Алма-Ати.
  Знову дiвчата у танку, але цього разу замiсть IС-7 вони у Т-54. Занадто жирно перекидати таку важку та досконалу машину з-пiд Москви до Алма-Ати.
  Але ситуацiя на фронтах склалась критична. Пiвнiчне угруповання гiтлерiвських вiйськ пiдiйшло до Тверi, i наблизилося Калiнiну. Пiсля падiння Ленiнграда розв'язалися великi сили в шведiв та в усiх пiвнiчного угруповання.
  Четвiрку дiвчат вiдправили битися на пiвденно-схiдну дiлянку фронту. А ось Хлопчик Вовка-Павлик волею росiйських богiв перемiстився в перiод альтернативного ведення другої свiтової вiйни. Це коли СРСР бореться один, без союзникiв проти величезної фашистської коалiцiї та всiєї Європи.
  Чорнобог сказав вiдважному хлопцевi:
  - А Бог темного боку речей та зла, але при цьому покровитель росiйського народу! Тебе приставляється честь боротися на боцi Червоної Армiї! - Тут король ночi додав. - I я навiть даю тобi можливiсть вибрати вiйська, за якi ти хотiв би боротися!
  Вовка-Павлик надув собi груди i з пафосом промовив:
  - Я хочу бути льотчиком на МIГ-15! Стати найкращим радянським асом!
  Чорнобог пiдтвердив:
  - Нехай буде так!
  Найрезультативнiшим радянським асом вважався Кожедуб. Вiн виявився єдиним, радянським льотчиком, який змiг перевищити бар'єр у сто збитих лiтакiв. I Кожедуб у травнi 1946 став першим радянським чотири рази героєм СРСР. Iншому видатному асу Покришкiну Сталiн категорично заборонив лiтати. Останню свою пiдтверджену 59 перемогу Покришкiн здобув у листопадi 1944 року. Пiсля чого отримав звання генерала. А зараз Покришкiн навiть був пiдвищений до маршала авiацiї та теж отримав четверту зiрку героя СРСР. Чотири рази героєм СРСР був також i маршал Жуков. Крiм того, рахунок Покришкiна був офiцiйно збiльшений ще на п'ятнадцять машин, якi ранiше не були пiдтвердженi. Країнi потрiбнi герої.
  Ще два радянськi льотчики перевищили кiлькiсть збитих лiтакiв у 75 штук i стали тричi героями РСРСР. Двiчi героїв лiтакiв, що збили понад п'ятдесят, було вже близько вiсiмдесяти. Хоча треба визнати останнiми роками облiкова полiтика змiнилася, i НКВС навiть намагалася приписати кiлькiсть пiдбитих лiтакiв, нiж урiзати.
  В умовах, коли вiйна йшла не найкращим чином, країна потребувала нових героїв. Так що багато асiв, особливо останнiх рокiв вiйни, були дутими величинами.
  Зрозумiло, дивно, що хлопчик рокiв дванадцяти без зайвих розмов вручили такий ще рiдкiсний i дорогий винищувач, як МIГ-15. Але Чорнобог, зрозумiло, зiграв свою позитивну роль.
  Найбiльш масовий радянський винищувач ЯК-9 за своїми льотними, технiчними характеристиками, i озброєнню, був абсолютно неконкурентоспроможний у битвi з реактивною авiацiєю противника. МIГ-15 можу конкурувати у своїй якостi з нiмцям. Швидкостi у фрицiв були, щоправда, вище й озброєння потужнiше, зате маневренiсть у легкого МIГ-15 як мiнiмум не гiрша. Крiм того, радянська наука не стояла на мiсцi. Удосконалювалася i оптика лiтака, i льотнi характеристики.
  Крiм того, 37-мiлiмерова гармата досить потужна, щоб збивати навiть важкi лiтаки супротивника. Нехай навiть не з одного пострiлу.
  Нiмцi вважали найголовнiшим: броню та озброєння, вiд цього у них реально страждала маневренiсть та швидкiсть виконання вiражiв.
  Зiрванець Вовка-Павлик бiгцем попрямував до свого лiтака. У хлопчика буквально виблискували п'яти, тим бiльше, що вiн човгав босонiж по калюжах. Насправдi ще лiто, i в самому машинi спека. Навiщо iнший одяг, крiм плавок?
  Пацан-термiнатор заскочив у машину. Крила у МIГ-15 стрiлоподiбнi, а сам винищувач здається дуже витонченим. Рукотворнi соколики ЯК-9, що стоять по сусiдству з ним, здаються зробленими дуже незграбно. На жаль, так воно й є. Машини споруджувалися грубо, їх здебiльшого майстрували жiнки та дiти з найдешевших матерiалiв. ЛА-7 так i не став масовою моделлю, а легший i маневренiший ЯК-3 вимагав якiсного дюралю. Отже, поки що МIГ-15 на вагу золота.
  Хлопчик мав загальне уявлення, як керувати реактивними винищувачами. А ця машина на щастя не надто складна. Зараз саме йде авiаналiт, i реактивний винищувач легко вiдривається вiд злiтно-посадкової смуги.
  Хлопчик посмiхається Вовка-Павлик. Дюралевий кiнь виявився слухняним. Можливо, i Чорнобог трохи допомiг добре навченому пацану. Або дався взнаки досвiд польотiв на бiльш сучасних, але цiлком схожих реактивних машинах - крутiше, нiж ця.
  А ось i нiмецькi бомбардувальники. Грiзний ТА-600: вiсiм двигунiв i здатнi нести без навантаження двадцять тонн, i його обороняє 18 авiагармат, а також реактивнi снаряди.
  Взагалi нiмцi вже активно розробляють i ракети, що самонаводяться, якi орiєнтуються на фотоелементи i тепло. I в цьому випадку, звичайно, вести поєдинок з фашистськими стерв'ятниками стане складнiше, але ж i росiйськi конструктори, що-небудь та придумають!
  Хлопчик входить у бiй з МЕ-362. Це основний нiмецький винищувач iз двома моторами та п'ятьма вогневими точками. За вогневою потужнiстю у противника навiть перевага: чотири 30-мiлiметровi гармати i одна 37-мiлiметрова. У МIГ-15, двi 23-мiлiметровi та одна 37-мiлiметрова. Але хлопчику це наплювати. Босi п'яти натискають на педалi, йдучи вiд вогняних струменiв супротивника, снаряд iз найважчої гармати потрапляє встик мiж крилами. I грiзний, сильно броньований МЕ-362 розколюється.
  Юний Вовка-Павлик, будучи хлопчиком, досить облизується, немов вiдкусивши вiд шоколадної цукерки:
  - Один нуль! Вiдкриваємо рахунок!
  У новiй радянськiй машинi є фотоелемент, який фiксує попадання. Поки таких винищувачiв мало, можна розоритися i на перевiрочнi кадри. Тим бiльше, ситуацiї, коли ворог на поступах до Москви, взяв Ленiнград, i Кавказ, будь-яка перемога виглядає цiнною та зовсiм не зайвою!
  А що там скеляє роги Золота Орда? З нею якось та розберуться!
  Пацан-термiнатор, спритно йде вiд пострiлiв, i робить у польотi млина, змушуючи вiдразу три ворожi винищувачi вiд однiєї черги палахкотiти, отримавши пошкодження в хвости. А ось i легший МЕ-2010. Ця машина має тiльки один двигун, розташований у фюзеляжi та дуже схожа на МIГ-15 своїм дизайном. Тiльки лiхтар кабiни краплеподiбний, а стрiлоподiбнiсть крил регулюється. Ну, це навiть краще... Хоча зазвичай на таких машинах лiтають аси високого класу.
  Ну-да... Нiмець встиг утекти вiд пострiлу, ледь не розпушив Олегу живiт. Судячи формою хреста на фюзеляжi, це ас нагороджений дiамантами до лицарського хреста залiзного хреста. А їх вручають тим нiмецьким асам, що досягли цифри збитих машин 250 штук. У нiмцiв таких на цей день лише двадцять три льотчики. А найвидатнiший це, безсумнiвно, Хаффман. Справжнє бiлобрисий чортеня, якого вже не раз збивали, але який завжди примудрявся виживати.
  Хаффман став другим пiсля Руделя нагородженим золотим дубовим листям до лицарського хреста з дiамантами. Рудель теж, наче заговорений джокер, продовжував кар'єру. I був це штурмовий термiнатор нагороджений за тисячу пiдбитих танкiв - небувалий у Третьому Рейху випадок: платиновим листям до Лицарського хреста Залiзного Хреста, iз золотим дубовим листям, мечами та дiамантами, а також солiдною до цього премiєю.
  Хаффману Гiтлер кiлька разiв забороняв лiтати, але треба вiддати належне: бiлобрисий чортеня виявляв наполегливiсть при проривi на фронт. Пiсля чотирьох сотень збитих лiтакiв вiн отримав золоте листя до хреста. Пiсля п'ятисот отримав орден Нiмецького орла, а пiсля шестисот платинового листя до Лицарського хреста. Рудель якого збивали сорок п'ять разiв, i який половину своїх танкiв набрав уже борючись iз протезом, вижив, але на сорок шостий раз таки потрапив у полон.
  Сталiн вiдмовився видати Руделя, навiть за величезний викуп у 100 мiльйонiв золотих нiмецьких марок - цiна чотириста танкiв серiї "Лев"-3. Але самого Руделя утримували в полонi з шаною.
  Хаффман довiв своє свiтло вже 860 машин... Гiтлер пообiцяв, що при досягненнi тисячi, як виняток Хаффману буде наданий Великий Хрест Лицарського хреста - нагорода, яку за звичаєм отримували виключно полководцi.
  Немає у своєму першому бою хлопчик Вовка-Павлик зiткнувся не з Хаффманом, але з суперником бiльш нiж гiдним. I вони обоє показували чудеса маневру.
  Хлопчик, не бажаючи гаяти часу на затяжний бiй, застосував оригiнальний прийом. А саме пострiл, ногами наослiп, поклавшись на вiдчуття малюнка... I це вже не вперше спрацювало... Фашиста зачепило снарядом i його вогнем винищувач, каменем помчав униз.
  Юний Вовка-Павлик перейшов на наступну мету. Цього разу МЕ-362 став новою жертвою, йому хлопчик вогнув три снаряди у лiхтар... I це здорово... А ось ще один тип нiмецького винищувача - ТА-283. Цей винищувач уже отримав прiзвисько "Вампiр", у нього подовжений фюзеляж i знову копало свиняче.
  I хлопчисько-ас уже ас, пiдрiзає йому нутро. А потiм ще один ТА-283 скосився зрiзаний. Ну i ось тепер найжирнiша мета: ТА-600. I хлопець пальнув з дистанцiї... Потрапив у двигун, пробивши його броню i вискочив назад. Хлопчик Вовка-Павлик змушений був знову зiткнутися з МЕ-362. Авiапушки пальнули, i вiдiрвалися нiмецькi крила. Хлопчик босонiж тиснув на важелi i вiдчував до потилицi ментальну картину, от i чотири могутнi нiмецькi винищувачi запалали. I пiшли заривати дзьобами до поверхнi, планети.
  Пацан-ас оскалився. Ось i НЕ-362, легка одномоторна машина iз пiнопласту. Маневрена, але тендiтна... П'ять їх нахлинуло на хлопчика-льотчика, i розкололися немов бурульки, що падали на камiнцi.
  Хлопчик Вовка-Павлик розреготався, i зробив нiс фрицям. Але знову зайти для атаки ТА-600 йому завадив ХЕ-477, двомiсний авiамонстр: тринадцятьма гарматами: десять 30-мiлiметрових двi 37-мiлiметровi i одна 75-мiлiметрова для ударiв по наземних цiлях.
  Хлопчик зумiв цю дванадцяти тонну горилу зрiзати, лише випустивши майже весь бойовий комплект.
  А останнiм своїм пострiлом точно в хвiст Ю-288 вже теж застарiлої гвинтовiй машинi Люфтваффе.
  Пiсля чого, довiвши свiй рахунок до вiсiмнадцяти збитих машин, хлопчик побив рекорд, ранiше встановлений нiмцем Геленом, сiмнадцять збитих машин. Теж легендарна особистiсть Гелен: єдиний генерал-фельдмаршал авiацiї, який лiтав, як рядовий льотчик на реактивних винищувачах: та ще бився дуже успiшно. Пiд час того легендарного бою вiн перекрив результат Хаффмана у шiстнадцять лiтакiв, але й сам був збитий. Гелен вижив, але отримав пошкодження спини, що покiнчили з його льотною кар'єрою, i нiмецький маршал змушений був перейти на академiчну роботу. I став третiм нагородженим платиновим листям до Лицарського хреста, золотим дубовим листям, мечами та дiамантами.
  Але зараз юний Вовка-Павлик вдвiчi перекрив радянський рекорд i на один лiтак нiмецький!
  I це зробив босоногий хлопчик, який до цього не мав досвiд подiбних битв.
  Але ж це лише перший вилiт! А зараз машину, яка не отримала жодної подряпини, дозаправлять i завантажать боєкомплект i вона теж злетить.
  Майже весь обслуговуючий персонал: дитячий, надто багато загинуло дорослих, як робота тут така, що десятирiчнi хлопчики i дiвчатка впораються. Коли Вовка-Павлик лiг, на нього одразу ж прикрикнула жiнка похилого вiку:
  - Чого розлiгся бездельник, давай допомагай iншим!
  Хлопчисько-вундеркiнд, який ще зовсiм не втомився, якщо тiльки морально одразу ж пружинкою схопився, i вигукнув:
  - Iз задоволенням!
  I помчав допомагати хлопцям. Вiн вже досить великий, щоб комфортно управляти винищувачем, але не настiльки дорослий, щоб курити (до чого погана i дурна звичка!) з льотчиками, бiльша частина з яких теж молодняк - хоча молодняк, що вже голиться. А є й лiтнi хлопцi iз сивими вусами!
  Хлопчик кинувся працювати i дiяв енергiйно. Пацан-термiнатор сповнений ентузiазму, його гострi лопатки стрибали мiж брижами м'язiв пiд засмаглою до кольору шоколаду шкiрою. Олег потягнув iз собою ящик з авiаснярадами, точнiше три ящики. I пiвтора центнери поволок на собi.
  Сивий льотчик, кавказькою зовнiшностi, i герой СРСР, залопотiв:
  - Дорогий хлопче! Надiрвешся, вiдпочинь!
  Вовка-Павлик гордо вiдповiв:
  - Працюючи, вiдпочиваю!
  Вiн дотяг ящики. Лiтнiй кавказький ас простягнув хлопчику-вундеркiнду сигарету:
  - Натуральний "Казбек"! Затягни дорогою!
  Досвiдчений Вовка-Павлик зухвало вiдповiв:
  - Все отрута з отрут нехай i натуральна! Тiльки задишка вiд нього та безплiддя!
  - Що безплiддя? - Кавказець злякано загасив цигарку. - Його обличчя витягнулося. - А ти в цьому певен!
  Хлопчик ледве придушив сльози i серйозно вiдповiв:
  - Сторiчний досвiд!
  Пацана захихотiли i не якi не гидували пiдбирати недопалки. Хлопчик Вовка-Павлик вирiшив поговорити з ними в жорсткому дусi, щоб вели себе гiдно пiонерiв. А так навiть не личить таке i за кримiнальними мiрками пiдбирати недопалки.
  Юний Вовка-Павлик насилу дочекався своєї черги i влетiв знову до МIГ-15. Нiмцi пресингували пiд час наступу на Москву, i бомбили фактично щогодини. Хлопчик-вiтязь i колишнiй мiльярдер влiз у вже знайому кабiну, i опустився на зручне для його пiдлiткового, мускулистого крiсла. I як порiвняно легко вiдривається МIГ-15. Зараз у СРСР є ще тiльки ЯК-23 iз двома 23-мiлiметровими гарматами, реактивна машина. Вона легша, але не так сильно озброєна.
  Вовка-Павлик бачить, як зменшується аеродром i збiльшуються фашистськi стерв'ятники. Хлопчик цього разу дiє куди впевненiше, i стрiляє на дистанцiї. I веде вогонь, використовуючи малюнок бою i вiдчуваючи свого чудового коня. Став гвоздити i масовi МЕ-362 стали лопатися лiхтарями. I винищувачi стали з вiдiрваними головами i падали в них.
  Хлопчисьок плотоядно проспiвав:
  - Ми вовки неба та ведмедi вiтру! Але краще за хлiб i трохи перцю!
  Хлопчик Вовка-Павлик зрiзав одинадцять винищувачiв МЕ-362 в однiй черзi та хихикнув. Та ще черга й заспiвала:
  - Росiйський орел над планетою,
  Крила, розправивши, злетить!
  Ворог буде покликаний до вiдповiдi
  А наш кулак монолiт!
  Гарнi вiршi та дванадцять машин з них НЕ-362 чотири, МЕ-362 чотири, двi ТА-383, двi АР-383. Двi останнi це вже багатоцiльовi бомбардувальники!
  Цiлих двадцять три машини - збито! I перебито свiй власний рекорд! Хлопчик-вундеркiнд смiється i показує мову.
  Юний Вовка-Павлик перейшов в атаку на ТА-600, давно настав час цього монстра замочити. Живий рiк. Однiєї бронi на ньому висить цiлих чотири тонни. Спробуй вiзьми. Але хлопчик-вундеркiнд, вирiшив цього разу покiнчити з ворогами за всяку цiну.
  I ось вiн дає чергу i заливає звiдти, зливається свинцева градина. Точнiше потiк градинок.
  Юний Вовка-Павлик заспiвав:
  - Раз! Два! Чотири п'ять! Будемо чаклувати!
  Але ТА-600 впав лише, коли в нього влетiв останнiй авiаснаряд. Точнiше захитався i став планувати вниз, i готувався шльопнутись... I вже не врятуватися нiмцям, вiн вискочив iз лiхтаря кабiни за допомогою катапульти.
  Загинуло двадцять нiмецьких лiтакiв. Рахунок став сорок двi машини! Усього два лiтаки-вильоти, а вже перевиконано норму золотого звання героя СРСР. А пацан ще тiльки почав розганятися.
  Повернувшись, прудкий хлопчик Вовка-Павлик кинувся допомагати завантажувати свiй бомбардувальник. Точнiше винищувач, але можна i кiлька сотень кiлограм повiсити. Чотири бомби будуть скинутi на сухопутну територiю. Ми бомбитимемо - вирiшив хлопчик-вiтязь i колишнiй мiльярдер! Двоє пацанiв ще молодшi допомагали йому i дивилися з повагою. Тим бiльше що Вовка-Павлик важкi ящики перемiщував слово шматки пiнопласту.
  Хлопчик полетiв утретє, на лайку. I мчав немов лютий, розлючений кiнь. I йому хотiлося битися... Цього разу битися довелося з кiлькома винищувачами. Нiмцi намагалися маневрувати. Хлопчику довелося пересуватися, i це призвело до втрати темпу. Вдалося збити лише вiсiм машин. Але потiм хлопець вiдiрвався i зумiв скинути чотири бомби. Вибухнув "Мамонт", i два "Тигра"-4, а також один "Штурмтигр". Останнiй вибухнув, пошкодив кiлька сусiднiх танкiв.
  I повернувся назад, маючи вже п'ятдесят збитих нiмецьких лiтакiв.
  Але четвертий вилiт виявився вiдносно невдало. Тiльки три збитi лiтаки... П'ятий вилiт уже кращий, одинадцять пiдбитих машин iз них потужний ТА-600. Лише шiстдесят один лiтак!
  Але число шiсть виявилося невдалим. Хлопчик почував себе надто самовпевненим. А нiмецькi машини не траплялися, i вiн помчав за лiнiю фронту. I тут iз голови Олега Рибаченка вилетiло, що можуть i з сушi збити. Нiмцi влiпили ракетами земля-повiтря, якщо з зенiтки в суперас не потрапити. Ракети рвонув майже поряд, i збитий пацан-ас полетiв униз. I тодi вiн узяв та виплюнув себе за допомогою катапульти.
  Точнiше катапультуючого пристрою... На жаль, така дорога i ще рiдкiсна машина втрачена. Який жах!
  А фашисти й справдi розробили непоганi засоби ППО - ракети, що наводяться на звук. I хлопчик Вовка-Павлик не вiдразу зрозумiв, що такi ракети можна збити. Хотiлося збити дорожчi МЕ-362. Або зловити дорожчого МЕ-462.
  Хлопчик вiд злостi навiть не скористався парашутом. Не варто щадити себе. Приземлення на траву без гальмування тверде, але цiлком терпиме. Пацану вп'ялися в голi п'яти колючки, але це його тiльки пiдбадьорило. Погано тiльки що така дорога втрачена.
  Ех добре, коли дiвки човгають босими нiжками i метають їм диски.
  Робота на насосi затяглася на зайвi ще годинi п'ять. Пацани вже важко дихали i накульгували. Замiсть навчання вони крутили цей насос. Щоб виявити жорстокiсть, до дiтей-ув'язнених.
  Але хлопчикiв вiдпустили. Дозволено йти назад у свої камери. Перед цим навiть наказали роздягнутися та вилили по вiдру воду на голi тiла.
  Пiсля чого Вовка-Павлик вирушив на вiдпочинок у камеру. Хлопчикiв чекала довгоочiкувана вечеря. Плюс увечерi можна поїсти i продуктовi передачi.
  Його ввели до колишньої камери. Хлопчики були дуже радi, що повернувся пахан.
  Права рука повiдомив:
  - Все гаразд! Сьогоднi буде смачно!
  Вовка-Павлик згiдно кивнув:
  - Я в це вiрю! Все буде гаразд, якщо не нагадають.
  Хлопчики розсiлися, Вовка-Павлик стиснув їм руки. Ось їм принесли перлову кашу, хлiб та щось схоже на чай. Пацани були голоднi i швидко з'їли. Згодом була i передача. Вовка-Павлик роздiлив ковбасу та сало порiвну мiж усiма. Незалежно вiд мастi.
  Старший пiсля нього хотiв заперечити, але Вовка-Павлик крикнув:
  - Жодних нiкому привiлеїв, навiть менi. Будемо все порiвну, як у комунi.
  Хлопчаки-в'язнi особливо тi, хто молодше схвально закивали, i пiдтримали гулом.
  Пiсля їжi пацани трохи побазарили. Запитували, що було у Павликом-Вовцi. Чи допитував його слiдчий iз пристрастю. Чи не були? Якщо б'ють, то хлопцям западло скаржитися. Але можна самим помститися i як було у карцерi.
  Вовка-Павлик заслужив на повагу тим, що не зламався i нiчого не пiдписав.
  Потiм хлопчаки вляглися. Втомилися вони за день. А ранком досить рано вставити. А в колонiї взагалi пiдйом о п'ятiй годинi ранку. Так що пацани туди особливо не рвуться. Роботи там багато, а годують трохи краще, нiж СIЗО. Одне плюс - свiже повiтря, особливо коли тепло. Ну це не найсильнiша втiха.
  А там Вовка-Павлик лiг на єдиний матрац бiля вiкна i швидко заснув. I йому знову снилося дуже круте та цiкаве;
  Цього разу Вовка-Павлик В'юнов разом iз командою з вiчної дiвчинки Маргарити Коршунової та чотирьох дiвчат-вiдьом бився з азербайджанцями на позицiї, де кавказькi сили Алiєва надзвичайно сильнi.
  I вони спалюють їхнi океани з танками, лiтаками та чортовими безпiлотниками, дронами.
  Там один вiрменський полк вiдважних воїнiв боровся проти трьохсот азербайджанських дивiзiй. У реальнiй iсторiї лише за допомогою потужного морського кавказького флоту вдалося азербайджанцям придушити вiрменськi позицiї з великою ймовiрнiстю.
  Дiвчата та хлопчик, озброївшись магiчними шаблями, зустрiли азербайджанцiв кидками пальцями босих нiжок багато разових голок.
  Тi, пролiтаючи, вражали до смертi заразних воїнiв.
  Хлопчик Вовка-Павлик В'юнов узяв i рубанув мечами азербайджанцiв, що насiдали. А потiм кинув босими дитячими нiжками голки...
  Дюжина пробитих воїнiв Алiєва осiла на траву.
  Пацан-термiнатор прорепетував:
  - Квазарно!
  I як засвистить на всю горлянку. Ворони, що почали злiтатися до поля бою, стали завалюватися в непритомнiсть. Пробиваючи при падiннi дзьобами азербайджанськi черепи.
  Вовка-Павло В'юнов заспiвав:
  - Слава царевi Олександру Третьому!
  Маргарита теж рубає чарiвними шаблями азербайджанцiв, якi намагаються атакувати позицiї героїчних вiрменських вiйськ.
  Дiвчинка з кучерявим, золотистим волоссям, кричить:
  - Слава Великої Вiтчизнi!
  I босими пальчиками нiжок вiчна дитина кидає голки, якi смертельно вражають азербайджанських солдатiв, а також їхнi танки та лiтаки кавказької iмперiї Алiєва.
  А потiм красуня як засвистить... I на азербайджанцiв посипалися оглушенi дiвчинкою-солов'ям ворони. А один гриф як вiзьме i довбає. Вiдразу п'ятьох воїнiв iмперiї пекельного кавказького Сонця завалило вiд падiння одного великого птаха.
  Наталя теж у бойовому потенцiалi дуже активна. I ось провела мечами млин, зрубала десяток азербайджанцiв. А потiм шпурнула босими пальцями нiжок дюжину голки, уклавши масу азербайджанцiв. А пiсля цього взяла i з червоного соска як запустить блискавку. Вiдразу половина сотнi азербайджанцiв засмажилася живцем. Ось це дiвчина.
  I прореве:
  - За Росiю великих царiв!
  А Зоя взяла i теж мечами рiзко їх подовживши рубанула. Розкромсала масу азербайджанцiв. I босою нiжкою запустила диск. Той пролетiв, вiдрiзавши бiльше дюжини голiв.
  А войовницi ще з малинового соска пульсаром додали. Перекидаючи масу азербайджанських солдатiв.
  Пiсля чого прокричала:
  - За Росiю великий iдей!
  Августина також бореться з приголомшливим героїзмом. Це руда мегера просто термiнатор iз термiнаторiв.
  Проведе мечами млин. А потiм метелика стрiмким розмахом. А потiм вiзьме i босими пальцями нiжок кине бумеранг iз алмазними лезами.
  Той пролетить i повернеться назад. Але вже кiлька десяткiв голiв зрiзавши начисто. А потiм iз рубiнових соскiв дiвчина випустить блискавку. Яка спалахне, i велику масу азербайджанцiв обпалить.
  А руда чортiвка як проорет:
  - Буде вам кава, буде вам та какао з чаєм!
  Свiтлана показала мову. Теж провела мечами комбiнацiю. Розрубала масу азербайджанцiв. А потiм босими пальцями нiг випустив горошинку iз потужною вибухiвкою. I цiлу сотню азербайджанцiв разом розiрвало на найдрiбнiшi клаптики.
  Войовниця полуничними сосками випустила блискавки. Попалила масу азербайджанцiв, розповсюджуючи запах смажених шашликiв.
  I провила:
  - Самурай, самурай -
  Битися з росiйською - не рай!
  . РОЗДIЛ Љ 18.
  Та шiстка воїнiв взялася за азербайджанцiв часiв президента Росiї другого, а поки що Путiна, капiтально.
  Вовка-Павлик шаблями зробив прийом метелик, зрiзуючи азербайджанських воїнiв. А потiм босою, хлоп'ячою нiжкою кине гострi та колкi голки, вбиваючи супротивникiв.
  А потiм знову як засвистить соловей-розбiйник. I на азербайджанськi вiйська поваляться цiлi пластiвцi оглушених ворон.
  Хлопчик-термiнатор пропищав:
  - Маленький хлопчик знайшов вогнемет,
  Монстрам кавказьким, на жаль, не щастить!
  Маргарита теж рубала азербайджанцiв вiдчайдушно. Але ще при цьому i босими нiжками жбурляла тоненькi диски. Вони вiдсiкали голови солдатам країни Пекельного кавказького Сонця.
  Дiвчинка заодно свистiла, i репетувала:
  - За Русь святу!
  I ворони завалювалися, молотячи азербайджанцiв наче град.
  Не тiльки вiчнi дiти та чотири дiвчини-вiдьми боролися. Вiрменський полк проти трьохсот азербайджанських дивiзiй демонстрував непохитну стiйкiсть. I трощив їх танки та лiтаки.
  Наташа тим часом взяла, рубала млин мечами. Розфарбувала ворожих воїнiв. А згодом босими ногами запустила черговий бумеранг. Перерiзала азербайджанцям горлянки.
  I з червоного соска спалахнула пульсаром, проспiвавши:
  - Слава найбiльшої Росiї!
  Зоя також не давала супротивникам шансiв. Вона рубала, подовжуючи мечi. А потiм босими пальцями нiжок металу отруйнi голки. А пiсля її малиновi соски вивергали цiлi каскади блискавок.
  Войовниця спiвала:
  - Русь - це наша країна!
  Буду їй завжди вiрна!
  А як iз пупка дiвчини вилiт пульсар. I розкришить азербайджанцiв на рванi уривки шкiри.
  Августина теж не дає азербайджанцям узвозу та шансiв. Мiдно-червоне волосся дiвчини-термiнатора майорить за вiтром, наче пролетарський прапор.
  А босi, точенi нiжки метають, навiть убивчi подарунки смертi.
  Войовниця при цьому викидає з рубiнових соскiв пекучi шматки магiчної плазми. I не забуваючи проревiти:
  - Слава Вiтчизнi - жити за комунiзму!
  А потiм зi свого круглого пупка як манить блискавкою.
  Свiтлана також у битвi. Вона дiвчинка надзвичайно крута. I також молотить азербайджанцiв мечами. I босi, витонченi нiжки кидають цiлi кинджали смертi. Що вiдрубують азербайджанцям голови?
  А iз полуничних соскiв ще як видасть коронний розряд. I це справдi бiльше, нiж смертельно.
  А войовниця ще й iз пупка пiддасть презентом анiгiляцiї.
  I заспiває:
  - Слава великої Русi! Бог зможе нас врятувати!
  А вiрменськi солдати стрiляють по азербайджанцям iз знаменитої гвинтiвки протитанкової Мосiна. Працює пара кулеметiв. Палять знаряддя. Працює i один iз перших вiрменських гравiомiнометiв. Вiн цих кавказьких тварiв наче косою зрiзає.
  Непогано пiдготувалися солдати вiрменської армiї. Б'ють влучно i дисциплiнованi.
  Ось це сон, у якому ти захищаєш Вiрменiю - крутий!
  Вовка-Павлик, рубаючи азербайджанцiв, подумав: як це примудрилися нашi хлопцi кавказької армiї Алiєва програти?
  Це взагалi ганебно! Адже в вiрменiв та росiян все краще. Ось як солдати-слов'яни протикають багнетами маленьких, у коронках, кавказьких солдатiв. Залишилося лише трiшки щоб перемогти. I вiрменська армiя дуже героїчна. Ось одна росiйська дiвчина-кулеметниця по вiйськах, який ледь не цiлий Всесвiт палить. У короткiй спiдницi i боса ця дiвка, але посилає кулi влучно.
  А Вовка-Павлик рубає мечами. А потiм ще й босими дитячими нiжками жбурне бумеранг, зрiзаючи супротивника. А коли хлопець засвистить...
  I знову ворони як падають на азербайджанцiв. У кавказьких бiйцiв пiсля цього не залишається шансiв.
  Вовка-Павлик В'юнов цей вiчний хлопчик пискнув:
  - Слава моїй космiчнiй Вiтчизнi!
  Маргарита, ця вiчна дiвчинка теж у битвi гаряча. I рубає шаблями, дуже лихо. I як засвистить, що купа ворон зверху потрапляє i башки азербайджанцям пробиває. I босими, дитячими нiжками так бумеранги метає, що воїни країни кавказького сонця, що сходить, десятками валяться.
  Маргарита проворкувала:
  - Росiя мила моя - народiв дружна сiм'я!
  Наташка рубала азербайджанцiв мечами. Пустила босими пальчиками цiлий пучок голок. Тi взяли та зрешетували азербайджанцiв. Дiвчина, втiм, i з червоних соскiв запустити коронним розрядом не забула.
  А як iз пупка викине блискавку iз вбивчим результатом.
  Дiвча пискнула:
  - Я так супер!
  Зоя теж у дикому бою бореться. I її мечi виблискують нiби вирує гроза, сиплються потоки вогняних iскор. I босi нiжки дiвчини-термiнатор метають голки, якi наче їжачком усiюють азербайджанцiв.
  А з малинових соскiв вилiтають смертельнi пульсари анiгiляцiї. Войовниця дуже бойова на вигляд i справi.
  Красуня розрубує азербайджанцiв, не даючи їм пощади.
  I бойове i босонога дiвчисько верещать:
  - Слава Вiтчизнi!
  Августина в бою не знає спокою, i нею шалена лють клекоче. I рубає ворогiв наче шаблями капусту. I її очi горять наче смарагди. I босi нiжки, немов лопатi гвинтiв, викидають послання знищення.
  А соски рубiнового кольору посилають на азербайджанцi такi потоки магiчної плазми, що проти неї нiщо не може встояти.
  Але коли з пупка Августини, як вилетить потiк магiчної блискавки. I рознесе цiлу масу ворогiв.
  Дiвчина проревела на всю горлянку:
  - Слава Всемогутньому Боговi Роду!
  Свiтлана бореться з дикою плетеною. I дiвчина як проведе удар iз метеликом. I босими нiжками, як запустить новий бумеранг. Войовниця класу гiпер та натуральна блондинка.
  А як iз полуничного соска випустить цунамi ляпки магiї. I взяла рознiс супротивника, наче лiд розлетiвся пiд ударами меча. А з пупка її довбало коронним розрядом.
  Свiтлана прочiрiкала:
  - Дiвка любить вбивати,
  Оце дiвка!
  Вовка-Павлик В'юнов бореться, наче реальний титан. Хлопчик-термiнатор такий запеклий боєць. I босими дитячими нiжками випустить кiлька дискiв, що розрiзають ворогiв.
  А як пацан-карате проводить млин.
  А якщо вiзьме i засвистить на всю горлянку. Що цiла маса ворон як вiзьме та звалиться вниз. I протаранить голови азербайджанських бiйцiв.
  А потiм iз трубки плюне... I вiдiрвало чоловiчi досконалостi цiлої сотнi азербайджанцiв. Тi вiд больового шоку взяли i занурилися.
  Хлопчик-мiльярдер провiзжав, i голий п'ят по кавказьких вiйськах i запустить презент анiгiляцiї:
  - За комунiзм у Росiї!
  Маргарита в дикiй лютi плюне на азербайджанцiв, а з її пащi вилетiли потоки магiчної плазми. I пожирали вони азербайджанцiв до скелетiв.
  Войовниця - це дiвчинка iз золотистим волоссям.
  А її босi нiжки так метають колюче та забiйне, що вiд азербайджанцiв вiдлiтають лише шматки рваного м'яса.
  А дiвчата теж розiйшлися не на жарт...
  Ось навiть трусики з себе скинули. Пiсля чого знищення азербайджанцiв пiшло значно ефективнiше.
  Наталя провела каскад ударiв по жовтих солдатiв. I ось її босi нiжки кинули кiлька гранат, i розiрве цiлий батальйон азербайджанцiв. А потiм з червоних соскiв випустить хвилю, що несе знищення кавказьких бiйцiв, наче каскад вiйська цунамi.
  А з пупка вiзьме вбивча блискавка як вилiт, i спалитиме азербайджанську когорту, i вiд них лише обвугленi трупи залишилися.
  А пiд кiнець як з лона Венери дiвчинки-красунi вилетить убивчий пульсар, який, розростаючись у розмiрах, узяв накотився, i цiлий полк азербайджанцiв спалив разом.
  Войовниця проревела:
  - За великий комунiзм!
  Зоя взяла та провела комбiнацiю, подовживши мечами. I юна зовнi войовниця взяла i дисками як запустить, у сумiшi iз бомбою-горошинкою. I порве масу азербайджанцiв. А потiм iз малинових соскiв як вiзьме собi i випустить новий потiк блискавок. I розiрвати ворогiв у трiски, i фольгу найдрiбнiшою стружкою.
  А потiм з пупка як садане лазерним промiнням. I азербайджанцiв масу масову зрiже.
  А на закiнчення, як з грота Венери, войовниця з волоссям кольору сусального золота викине шалений потiк енергiї. I змете азербайджанську гвардiю. Ось це бiйцi крутi.
  Войовниця прокричала на всю горлянку:
  - Слава комунiзму Сталiна та царя Олександра Третього!
  А ось i Августина в битвi скажена нiби агресивна i непереможна кобра. А її вогняне волосся, сяє вона немов червоне золото.
  I проведе мечами комбiнацiю, вiд якої зрiзався азербайджанськi сили батальйон пiд корiнь.
  А потiм босi пальчики нiжок запустили такi леза, що розрiзали азербайджанцiв у м'ясний салат.
  А з рубiнових соскiв як полетить цiлий потiк вбивчих блискавок i розбиває азербайджанцiв.
  Ну коли клякса з плазми магiї вилетить i пропалить цiлий азербайджанський полк.
  А коли з лона Венери круте, руде дiвчисько виплеснувся цiлий ком енергiї, то одразу кiлька тисяч азербайджанцiв взяло i, поширюючи апетитний запах цiлого стада мамонта засмажених на сковорiдцi взяло i стало з скоринкою шашликами.
  Войовниця прореве:
  - Олександр Третiй - найкращий iз царiв!
  Свiтлана дуже агресивна дiвка. I провела комбiнацiю своїми довгими мечами. I розрубала ворогiв, наче зробила нарiзку ковбаси тонкими скибочками. А потiм босими пальчиками нiжок запустила бомбу смертi. Порвала ворогiв, неначе смертi каскад.
  А потiм iз полуничних соскiв видасть потiк руйнування неабиякої кiлькостi. I розносячи азербайджанцiв.
  А як з пупка блискавки помчати i розносять азербайджанцiв, без жодної реальної жалю, i нереальної теж.
  Але найвбивче викидає грот Венери. Це справдi забiйна з забiйних, наче Гiпертеорядерна зброя!
  I як пронесеться цей дикий потiк цунамi з магiї, i зiтре в попiл багато тисяч азербайджанцiв.
  Дiвчина буркнула:
  - Я чемпiонка свiту!
  Вовка-Володимир В'юнов погодився з цим:
  - Суперчемпiонка!
  Хлопчик провiв потрiйний млин шаблями. А потiм босою нiжкою жбурнув багаторазову гранату. I так порвала батальйон армiї країни пекельного кавказького сонця.
  Пацан-карате як засвистить... Хмара ворон i грифiв, що добряче скопила, взяла i посипалася на азербайджанцiв.
  I по головах, i давай рвати ворогiв iз заразної iмперiї.
  Вовка-Павлик навiть згадалося, як у одному свiтi троль допомiг Гiтлеру перемогти СРСР. Вiн так заговорив нiмецьких солдатiв, i вони стали невразливими. I ще зумiв створити танк "Пантера" при вазi в сорок тонн заввишки пiвтора метри, i бронею та озброєнням "Тигра"-2 Фашисти захопили весь свiт. I давай там усiх будувати... I пiшов проект озеленення Африки. Ось це троль.
  Вони тодi ну така його помилкова, але цiкава пам'ять увi снi - Володимир-Павло i босонога i гарна команда дiвчат, Гiтлера з цього свiту в 20 квiтня 1957 року взяли i викрали, i перетворили його на хлопчика-раба, примусивши крутити колесо. А чого ж фюрер хотiв? Думав росiйськi дiвки йому просто так дадуть по рогах?
  Вовка-Павло провiв чергову комбiнацiю п'ятиразового млина. Розрубав азербайджанцiв i пискнув:
  - Цар Олександр Третiй - сама досконалiсть!
  Маргарита взяла i провела шаблями потрiйну орлицю i зрубала в капусту сотню азербайджанцiв.
  I босими нiжками випустила дiвчинка бомбу, що рознесе тут армаду азербайджанських солдатiв.
  I ось хлопчик i дiвчинка як дружно засвистять. I стiльки ворон з неба потрапляє, i гострими дзьобами, прошибають башки всiм цим азербайджанським полкам.
  Працювала шiстка стiльки активно, що всi три дивiзiї країни Пекло Кавказького Сонця виявилися знищенi. Перебили їх росiйськi войовницi та вiчний хлопчик.
  Але цього, звiсно, мало. Залишається ще численний азербайджанський флот. Ну що ж, воїни Вiрменiї повиннi розумiти, що означає зв'язатися з Росiєю та Вiрменiєю. Особливо з шiсткою вiдьм та магiв.
  Бойова група роздiлилася на три частини i давай, бiгом морем кидатися на азербайджанськi кораблi.
  Якщо вони вирiшили знищити ескадру, це означає, що напевно i знищать.
  Ось Вовка-Павлик та Маргарита пiдбiгли до найближчого азербайджанського броненосця. Шаблями хлопчик i дiвчинка порубали масу морякiв флоту країни пекельного кавказького сонця. Босими дитячими нiжками кинули голки, усеювали палуби трупами. I взяли захопили штурвал.
  Розгорнули броненосець i як таранять у сусiднього супротивника. I як вiзьме та трiсне броня. I одразу два кораблi стали ламатися та тонути.
  Бойова пара крикнула:
  - Зоряний воїн ударом меча,
  Перекинув бiсiвську рать...
  Звернулась вся на порох саранча,
  Росiйський дух вам вороги не попрати!
  Наташа та Зоя захопили сусiднiй кавказький броненосець. Вони рубали азербайджанцiв мечами. А потiм босими нiжками кинули бумеранги. I зi своїх кольорiв стиглих макiв соскiв випустили блискавки. А потiм i пульсари з пупкiв спрацювали.
  А на закiнчення з лона Венери вилетiли такi вбивчi подарунки злої старої з косою. I всi цi азербайджанцi так поклали, що вони стали реальними трупами.
  Пiсля чого дiвчата повернули штурвали та броненосцi азербайджанцiв взяли та зiткнулися.
  Обидвi дiвчата на всю горлянку гаркнули:
  - Слава найбiльшої Росiї у свiтi!
  I розсмiяються чортiвки на всю горлянку!
  А ось i Августина зi Свiтланою захопили свою здобич. Теж попрацювали мечами. Далi метали голки босими ногами. Стрiляли рубiновими сосками. I пупки дiвчат працювали на славу. А пiд кiнець iз грота Венери як лупе вбивчим розсолом, i потоком магiчної енергiї.
  Пiсля чого дiвчата захопили цей броненосець i повернули його на сусiда, i протаранили ворога, практично до смертi.
  I одразу два великi кораблi країни пекельного кавказького сонця потонули.
  Ось так шiстка магiчних, безсмертних воїнiв взялася за потоплення флоту iмперiї заразних азербайджанцiв.
  Вовка-Павлик В'юнов та Маргарита Коршунова, новий броненосний крейсер захопили. Теж рубали шаблями, i кидали дитячими нiжками подарунки анiгiляцiї. Але не тiльки це. Ще вони свистiли, та так, що риби божеволiли, i кидалися на матросiв-азербайджанцiв, розтинаючи їх плавцями на частини.
  Пiсля чого хлопчик та дiвчинка зiштовхнули кораблi азербайджанцiв один з одним та потопили їх.
  Пекельнi кавказькi солдати тонули, i пускали бульки.
  Вовка-Павлик В'юнов зазначив:
  - Буде дуже круто,
  У морi дуже каламутно!
  Маргарита, хихiкнувши вiдзначила:
  - Комунiзм не пiде з Росiї!
  Наташа та Зоя знову в атацi. Вони войовницi безжальнi. Але й гарнi. Дiвчина з блакитним волоссям i шевелюрою кольору сусального золота.
  Ось вони порубали супротивникiв мечами. Кидали босими нiжками диски з дiамантовими кромками. Сосками червоними викидали блискавки. Пупками пускали пульсари.
  I з лона Венери викидали, так незбагненно агресивнi каскади смертi та анiгiляцiї.
  А потiм взяли i, таранили броненосний крейсер об броненосний крейсер.
  I луснув метал, i затонули азербайджанцi без зайвих церемонiй та проблем.
  Наташа та Зоя вигукнули:
  - Слава найбiльшої царської Росiї!
  Августина та Свiтлана теж в атацi не пiдкачали. Вони рубають пару разiв мечами. Метнули диски босими ногами, розриваючи воїнiв Алiєва на частини. А потiм iз рубiнових соскiв випустять такий, величезний пульсар, що приносить знищення.
  А пупки викинуть блискавки. Ось це дiвчата дуже лихi i крутi.
  А потiм з грота Венери як довбає, тим, що нi краплi пощади ворогам не залишає.
  Дiвчата розгортають штурвал, i тепер броненоснi крейсери стикаються. I з гуркотом лопається броня. Войовницi треба сказати дуже круто попрацювали.
  I прокричали на всю горлянку:
  - Слава найкращому царевi Олександру Третьому! I за нового президента Росiї - Володимира В'юнова!
  Дванадцять найбiльших кораблiв азербайджанського флоту знищено. Тепер можна взятися за дрiбнiшi.
  Вовка-Павлик та Маргарита знову в атацi. Впадають на крейсер з особливого османського Всесвiту. Роблять все швидко i дуже вмiло. А саме розмахнулись шаблями, зрубали матросiв. Потiм пальцями босих нiг кинули голки, прибивши азербайджанцiв.
  Навiть свистiти не треба. Повернули крейсера i зiштовхнули їх лобами. Тi з трiском лопнули бронею.
  Вовка-Павлик пискнув:
  - Царю Миколою наша людина!
  Наташа та Зоя знову у битвi. Крейсер зачистили ударами мечiв та кидками босими пальцями голок. Ну, ще з червоних соскiв довбали блискавками.
  Але цим обмежилися. Взяли, крутанули штурвали та зiштовхнули кораблi.
  Наташка заспiвала:
  - I в зорянiй висотi...
  Зоя прочирикала на всю горлянку:
  - I гiрськiй тишi!
  Тим часом Августина та Свiтлана теж зачистили iнший крейсер i розгорнули його на таран. Пiсля чого гаркнули:
  - Морськiй хвилi та лютому вогнi!
  Вовка-Павлик i Маргарита осiдлали iнший крейсер i теж послали його в таран. Хлопчик i дiвчинка босими нiжками кидали голки i раптом як свиснуть... Риби пiдстрибнули i хвостами азербайджанцям по мордi. I заразнi бiйцi валятимуться мертво.
  Хлопчик-термiнатор та колишнiй мiльярдер зазначив:
  - Наша технiка!
  I знову крейсери стикаються один з одним.
  Наташа та Зоя знову в атацi. I теж мечi подовжили i рубанули. А потiм голими п'ятами жбурнули кинджали. Прокололи бiйцiв країни Пекло Кавказького Сонця. I прокричали:
  - Слава Батькiвщинi!
  Пiсля чого знову зiштовхнули крейсера разом.
  А ось у сутичцi й Августина зi Свiтланою. Вони протаранили теж крейсером. I при цьому з полуничних соскiв пальнули блискавками.
  Дiвчата розiйшлися немалий жарт.
  Ось тут Вовка-Павлик В'юнов та Маргарита вирiшили вчинити трохи простiше. Стали дiти свистiти, наче змiннi бiологiчнi поля. I пiднялися розлюченi риби та акули. I давай рвати разом усiм морякiв поспiль. А хлопцi їх шаблями стали добивати. I розрубати на дрiбнi шматки м'яса.
  А потiм босими пальчиками нiжок хлопчик та дiвчинка запустили вбивчi голки. Прокололи супротивникiв, наче їжачком усеяли все голками.
  I кiлька крейсерiв виявилося вiдразу без людей.
  А потiм Наташа та Зоя i взяли i з лона випустили пульсари. Тi рубанули крейсера прямо в борт. I пробили метал.
  Кораблi з Азербайджану великого Всесвiту взяли та затонули.
  Дiвчата пискнули i кричали:
  - Хлопчики бувають рiзнi, i добре, що ще не заразнi!
  Августина та Свiтлана теж взяли босими пальцями нiг кинули бомби, якi пробили борти крейсерiв iмперiї пекельного заразного сонця. А потiм iз пупкiв саданули блискавками, якi теж пробили кораблi Азербайджану-Всесвiту.
  А потiм взяли i надiслали зi свого лона такi вбивчi презенти смертi, що це виявився тотальний жах.
  I розколошматили крейсера азербайджанцiв у сталевi трiски.
  Наталка пропищала:
  - Слава Вiтчизнi!
  Руда мегера гаркнула:
  - Велика слава!
  Вовка-Павло В'юнов та Маргарита Коршунова знову в русi. Ось вони взяли i босими дитячими нiжками кинули цiлий снiп дуже тонких, але отруйних голок. Прокололи тисячу матросiв. I свистом пiдняли нову хвилю акул.
  Тi налетiли на азербайджанцiв i давай їх кусати та рвати. Вiдразу кiлька крейсерiв виявилося, внаслiдок чого без екiпажiв.
  Маргарита пiкнула:
  - За мою течiю та перемогу!
  I босими нiжками дiвчинка черговий подарунок смертi пошле.
  Вовка-Павлик В'юнов погодився:
  - Наша перемога буде очевидною!
  Наталя та Зоя теж не такi простi. Дуже спритнi їхнi нiжки босi. Як пустять гранати, то тi пробивають крейсера прямо в борт. А потiм вiзьмуть i з червоних соскiв потоками плазми пальнут. I всiх ворогiв розб'ють.
  А коли з лона Венери вогняним пульсаром вилетiло, то вони кораблi розкололи на дрiбнi частини разом. I одразу по п'ять крейсерiв...
  Та лихо працює шiстка. Ось уже всi крейсери в азербайджанцiв чи то потопленi, чи то без команди. I вiчно юнi воїни переходять на есмiнцi та мiноносцi.
  Вовка-Павлик В'юнов i Маргарита топлять дрiбнiшi кораблi, куди простiше: кидаючи босими нiжками гранати пiдвищеної потужностi. Тi есмiнцi чи мiноносцi без особливих проблем розколюють.
  А ось ще один дуже ефективний спосiб: свистiти. У цьому випадку риби i дельфiни, акули кидають на борт мiноносця i перевертають його разом.
  I теж, таким чином, дуже ефективно топлять.
  Наташа та Зоя не простi войовницi. Не дуже довго думаючи, босими, витонченими нiжками гранати кинуться. Тi мiноносцi розносять на шматки. Потiм з червоних соскiв по ворогах молотять. I азербайджанськi кораблi тонуть без проблем.
  А коли красунi ще й вiзьмуть iз пупкiв, довбануть розрядами блискавок. Що теж вбивче для зарази.
  А потiм з лона Венери запустять щось надзвичайно руйнiвне та незбагненно могутнє. I як розкришить це все масу сталевих кораблiв.
  А ось i Августина та Свiтлана у диявольськiй битвi. I не дають Азербайджану - Всесвiту жодних шансiв.
  Босi нiжки дiвчат вiзьмуть i запустять рiшучим розмахом подарунки смертi. I розкришать коронавiрусiв без рiзного роду забобонiв. Зроблять їх фiгурально трупами. I потоплять масу мiноносцiв та есмiнцiв. Причому ще й вiзьмуть у удар i вбивчi пульсари iз рубiнових соскiв. А далi без зайвих церемонiй та променi магiчних лазерiв iз пупкiв. Якi якщо вже довбануть, то довбануть не даючи спуску.
  А найвбивчiший презент мчить з грота Венери. Ось це кулi iз потужної магiчної гiперплазми. Вони спалюють кораблi iмперiї Пекло Кавказького Сонця, наче мiтла з пучкiв бластерiв.
  Августина рикнула:
  - Слава Батькiвщинi царя Миколи!
  Свiтлана iз цим погодилася:
  - Нашим героям велика слава!
  I дiвчата босими пальчики нiжок приклали до губ, i як засвистять. Дельфiни, риба, акули вiзьмуть i розлютуються. Впадуть на азербайджанцiв без зайвих церемонiй. I перевернуть їх у повнiй вiдповiдностi до ажуру.
  Вовка-Павлик В'юнов, бачачи, як гинуть азербайджанськi кораблi, взяв босою дитячою нiжкою запустив диск. Той пролетiв i вдарив у трубу, з якої йшов дим. I мiноносець країни Пекельного заразного Сонця вибухнув, наче наткнувшись на мiну.
  Хлопчику згадався поєдинок в iншому всесвiтi з "Маусом"-2. Цей танк важив чотириста тонн i був озброєний реактивним бомбометом калiбру 750-мiлiметрiв. Але вiдважний пацан не розгубився, а взяв i жбурнув горошинку прямо в ствол мастодонту. Той так рвонув, коли зреагував бойовий комплект, що цiла сотня гiтлерiвських танкiв перекинулася.
  Вовка-Павлик В'юнов i Маргарита i зараз кинули босими нiжками дюжину горошин, i стiльки ж азербайджанцiв потопили мiноносцiв.
  Наташа довбанула з лона Венери розрядом i пискнула:
  - Доб'ємо їх пацани!
  Вовка-Павлик В'юнов охоче пiдтвердив:
  - Звичайно ж, доб'ємо!
  I вся шiстка як вiзьме i засвистить... Хвиля риб i акул, що накотилася, затопила останнi кораблi, iмперiї пекельного кавказького сонця.
  Августина зазначила:
  - Хтось втрачає, а хтось знаходить!
  Хлопчик-генерал зi смiшком гаркнув, босою нiжкою жбурнув горошинку з античастинкою, потопивши останнiй мiноносець:
  - Ми народженi, щоб казку зробити буллю! Слава i Росiї, i США, i Вiрменiї, i всьому людству!
  Маргарита пiдхопила з ентузiазмом:
  - Героям Росiї та США велика слава!
  Вовка-Павлик прокинувся пiд звуки горна. Ще одна нiч у неволi минула. I настає новий день. День у дитячiй в'язницi у СIЗО, де сидять хлопчики, яким ще немає шiстнадцяти. I тут ти вже освоївся i почуваєшся наче риба у водi. I буде все гаразд. Хлопчик тобi посмiхається i настрiй пiднiмається.
  Тiльки дуже хочеться почистити рот зубною пастою i сполоснути теплою водою. Але тут у в'язницi двадцятих рокiв, двадцятого столiття навiть умивальника немає. Так примiтив. Краще б вiн сiв у дитячу, трудову колонiю двадцять першого столiття. Там майже як у санаторiї можна навiть на комп'ютерi пограти. I у басейнi поплавати. Життя буде нiби малина.
  Вовка-Павлик поснiдав баландою iз хлiбом. Не смачно, але ж дiти завжди голоднi i всi з'їдять.
  Потiм знову їх ведуть працювати. Ця працетерапiя - як завжди є символом прогресу.
  Вовка-Павлик бачить, що ставлення всiх хлопцiв, навiть старших, рокiв п'ятнадцяти до нього стало значно поважнiшим. Справдi, не злякався голеньким сидiти в карцерi вкритим iнеєм. I удар у дитини наче слона, i дуже розумний. А мiзки на малолiтку цiнуються. А дорослi цiнуються ще бiльше.
  Вовка-Павлик крокує гордо. Все б добре, але менти постiйно пiдлаштовують гидоти.
  Прямо, звiсно, не б'ють, але знову працювати поставили на насос. Мовляв, штовхай.
  I зрозумiло на цiлий день до вечерi. Вино вирiшили такому розумному хлопцевi, як Вовка-Павлик, вчитися не обов'язково. I хлопцiв iз ним на одного менше. А отже, трьом штовхати буде важче.
  Ну що. Вовка-Павлики i очiкував, що старший слiдчий робитиме йому гидоту. Не без цього.
  Але все одно вiн нiчого не пiдпише. I поводитиметься максимально борзо. Навiть виникла спокуса врiзати ногою по менту. Хоча, звичайно ж, це буде додатковий злочин. Але що один термiн, що два. У будь-якому разi сто рокiв вiдсидiти доведеться. I ранiше, нiж 2 квiтня 2026 року, з в'язницi не вийдеш. Або точнiше з дитячої в'язницi, тому що ти цi сто рокiв залишатимешся дитиною.
  А поки щоб скрасити час, i трохи вiдволiктися, можна i покласти;
  . РОЗДIЛ Љ 19.
  Наприкiнцi сорок третього року до серiйного виробництва надiйшла до Третього Рейху САУ Е-10. Ця машина вийшла досить успiшною. Низький силует, великий кут рацiонального нахилу бронi, вiдмiнна рухливiсть та маневренiсть, швидкострiльна гармата. I при малiй вазi, простотi виробництва, i дешевизнi. САУ взагалi простiше i дешевше за танки. I при цьому нижчий за силует i малопомiтний. А тут машинка всього вагою десять тонн. Дещо слабка лобова броня в 60-мiлiметрiв, зате великий кут нахилу, з високою ймовiрнiстю рикошету. Та й низький силует робить машину непомiтною, важкою для влучення. А двигун у 400 кiнських сил, при вазi у 10 тонн забезпечує чудову рухливiсть.
  I лише два члени екiпажу. А вiдсутнiсть вежi, що обертається, з лишком компенсує, здатнiсть САУ до швидких поворотiв. Машина коротка. I двигун розташований разом iз трансмiсiєю поперечно.
  Коротше кажучи, виходили ефективна i головна проста у виробництвi самохiдка.
  Спочатку пiд час вiйни це позначалося трохи. Але вже в боях за Одесу нiмецькi САУ помiтно пожалували Червону Армiю. З'явилася нова модифiкацiя Е-15. У неї стала товщi броня 82-мiлiметра лобова i 52 мiлiметра бортова. Зброя була встановлена вiд "Пантери", причому зi скорострiльнiстю в 20 пострiлiв за хвилину. Вага машини зросла до 16 тонн, але це компенсував новий двигун у 550 кiнських сил.
  Е-15 стала самохiдкою унiверсальною та чудовою. Небезпечний навiть для IС-2 i непробивних в лоб снарядами тридцятьчетвiрок.
  Пiд час висадки десанту в Нормандiї, союзники зiштовхнулися iз цiєю самохiдкою. I зазнали величезних втрат.
  У Бiлорусiї радянської наступ почався трохи пiзнiше. Бо бої за Одесу надто вже затяглися. Нiмцi встигли посилити свiй танковий парк. I насамперед Е-15. Машиною в бойовiй ефективностi перевершує "Пантеру", але куди бiльш дешевою i легкою.
  Радянськi вiйська в Бiлорусiї не досягли успiху. Вони зiв'яли в боях з Е-15. Ця САУ дуже вдало маскувалася в лiсах i довбала радянськi частини.
  А машин такого роду виявилося дуже багато. Червона армiя припинила просування.
  Не змогли розвинути наступ та союзники. Їм вдалося лише створити один великий плацдарм, але далi вони не просунулися. Бої затяглися до пiзньої осенi. Нiхто нiкого нi кого не змiг подолати. Нiмцi утримали фронт. З'явилася в них нова САУ Е-25. При вазi в двадцять шiсть тонн, дана машина була озброєна 88-мiлiметровою гарматою "Королiвського тигра", мала броню в 120-мiлiметрiв чола пiд кутом нахилу в 45 градусiв та 82 мiлiметри бортової бронi, плюс ще й ковзанки, якi повнiстю за. I двигун у 700 кiнських сил, з поперечним розташуванням разом iз трансмiсiєю.
  Ця САУ дорiвнювала озброєння "Тигру"-2, у бронюваннi йому практично не поступалася. Але при цьому куди спритнiше, нижче силуетом, непомiтнiше, i дешевше. Звiсно, ця нова серiя була унiверсальною. Виробництво танкiв "Пантера", "Тигр", "Тигр"-2, Т-4 виявилося згорнуто. На користь нових САУ.
  Нiмцi вiдобразили наступ радянських вiйськ у Бiлорусiї. I навiть розпочали наступ iз Заходу України у напрямку Молдови.
  Зимовий наступ фрицiв виявився тактично раптовим. А їхнi новi самохiдки чудово рухалися снiгом. Внаслiдок чого утворився котел, на заходi України, та на кордонi з Румунiєю. Радянськi вiйська вiдiйшли до Житомира. Дуже вже їх жалила, нова досконалiша нiмецька технiка.
  У лютому, скориставшись погiршенням погоди, гiтлерiвцi атакували союзникiв у Нормандiї. У боях взяли участь i САУ Е-50. Спочатку нiмцi мали намiр зробити повноцiнний танк. Але це вимагало часу та коштiв. I вийшла самохiдка. З кiлькома видами зброї. Гармата 88-мм 100 ЕЛ, зброя в 105 мм ЕЛ71, i 128-мм 55 ЕЛ. Лобова броня при вазi 50 тонн досягла 160-мiлiметрiв, пiд кутом у сорок п'ять градусiв, а бортова 120-мiлiметрiв, плюс ще й прикриття щитком у 50-мiлiметрiв поверх ковзанок захистивши боки. I двигун при форсивi у 1200-кiнських сил.
  Коротше кажучи, машина вийшла супер! Непробивна в лоба для всiх гармат союзникiв. Та й у борт теж. А ось ворога вона могла пробити з дуже великої дистанцiї.
  Унiверсальна САУ прориву.
  Союзники внаслiдок нiмецького удару виявилися розгромленi. Сталiн тим часом поводився пасивно, i допомагав. Тим бiльше, що незадовго до цього Червона армiя зазнала поразки на пiвднi. У березнi залишки вiйськ союзникiв капiтулювали. У полонi опинилося понад вiсiмсот п'ятдесят тисяч чоловiк.
  Нищiвна поразка! Плюс ще й реактивна авiацiя дiставала союзнi вiйська. А у квiтнi помер Рузвельт. I Трумен вiдразу ж запропонував Третьому Рейху перемир'я. Черчiлль пiдтримав таке.
  Сталiн люто наказав наступати в центрi. У Бiлорусiї загримiли бої.
  Все б ще нiчого, але дуже сильний Вермахт.
  САУ Е-100 стала черговою розробкою конструкторiв Третього рейху. Машина була туже серiю низькосилуетних, з великими кутами рацiонального нахилу бронi машин. Її озброєння склала 174-мiлiметрова довгоствольна гармата. А лобова броня досягла 250-мiлiметрiв пiд великим нахилом, а бортова - 200-мiлiметрiв, плюс ще щитки в 50-мiлiметрiв поверх ковзанок.
  Машина зовсiм непробивна радянськими гарматами нi пiд якими ракурсами, вагою трохи бiльше ста тонн, i двигуном 1800 кiнських сил.
  Але її озброєння все ж таки надмiрне, i краще пiдходить для стрiльби за неброньованими цiлями.
  Бiльш практична це все-таки САУ Е-25 з бронею досить мiцною, i гарматою досить бронебiйною. Або навiть Е-50. А Е-100 - надмiрний монстр.
  Але кiнець квiтня 1945 року, i Червона армiя настає Бiлорусiєю. Iдуть бої з переважаючими технiкою силами фашистiв. У СРСР вже є СУ-100, але вони нiмецьким машинам поступаються.
  За цiлий мiсяць боїв радянськi вiйська просунулися в центрi лише на тридцять-сорок кiлометрiв. I зупинилися. Пiсля наступу вже гiтлерiвцi.
  Вони проривають радянську лiнiю фронту. Беруть на пiвднi Житомир та блокують Київ. Червона армiя вiдступає до Днiпра. У центрi фашисти прориваються на пiвнiч i беруть Псков. Ситуацiя загострюється.
  Сталiн пропонує Гiтлеру перемир'я. Фюрер почувається на конi. Реактивна авiацiя Люфтваффе лютує у повiтрi. Торiшнього серпня фашисти пiдходять до Смоленську.
  У боях бере участь IС-3. Поки що нiмецькi самохiдки "Е" найкращi у свiтi. Радянська машина лише краще захищена у лоб вежi. Але нижня частина бронi дає рикошет. Та й машина складнiша за формою, i дорога. Сталiн дуже нервує. У вереснi фашисти повертають на пiвдень.
  Просуваються в обхiд Києва. Добиваються певних успiхiв. У жовтнi утворився казан.
  Кiлька сотень тисяч радянських солдатiв потрапило в оточення. Проте частина їх змогла вирватися. У небi панували нiмецькi реактивнi лiтаки. Особливо настирливим був простий у виробництвi, i з дуже добрими льотними характеристиками ХЕ-162. Проти нього росiйським дуже складно встояти. I реактивнi бомбардувальники дiставали. Вони майже не несли втрат, i всю встигали.
  Сталiн не знав, що робити та психовав. Взимку фашисти оточили Смоленськ i зайняли половину Донбасу, а також блокували Крим. Просувалися фрицi, щоправда, повiльно. Радянськi вiйська чинили опiр вкрай завзято. I були загартованi попереднiми битвами. Але все ж...
  З'явився новий нiмецький танк Е-75. В даному випадку це була не самохiдка, а саме танк з вежею, що обертається. Нiмецькi конструктори зробили машину новим ущiльненим компонуванням. I при цьому намагалися зробити її непробивною з усiх ракурсiв. Лобова броня корпусу досягла двохсот мiлiметрiв чола, ста шiстдесяти бортiв та корми пiд нахилом, а вежа 252 на 180-мiлiметрiв i теж iз нахилами. Крiм того, машина знайшла потужну гармату 105-мiлiметрiв довжиною ствола в 100 ЕЛ. Але це диво вийшло важким. Майже вiсiмдесят тонн. Хоча за рахунок економiї на кадарному валi знизився корпус, а вежа була вже.
  I вперше у нiмецькому та свiтовому танкобудуваннi було встановлено газотурбiнний двигун у 1500 кiнських сил.
  Нiмецький танк у бронюваннi дуже задовiльний. Нова гармата мала хорошу скорострiльнiсть i гiдростабiлiзатор, а також точнiсть i купчастiсть. Мабуть, для боротьби з танками вона i найкраща у свiтi. Але вага машини все ж таки завищена. Для такого щiльного компонування дещо це не дуже добре.
  Зате вперше вийшов танк здатний тримати удари радянських машин з практично всiх ракурсiв, i сам довбає. Щось на кшталт покращеного "Тигра"-2.
  Нiмцi взимку вiдбили контрудари Червоної армiї. Насувалась весна 1946 року. Японiя на цей момент ще трималася проти Америки. Але вже зазнала ядерних бомбардувань. Втiм, США продовжили перемир'я. Черчiлль упав. Лейбористи також продовжили перемир'я. Допомога з ленд-лiзу надавали, але суто символiчну. Тож це суттєвої ролi не грала. Трумен заявив, що нехай два диктатори знищать один одного.
  Так чекати на допомогу немає вiд кого. Третiй Рейх у березнi почав наступ на пiвднi. Гiтлерiвцi взяли Орел, Курськ, Бiлгород. I наприкiнцi квiтня вийшли до Воронеж. Проте теж зазнали шкоди. I змушенi були зупинитись. Причому зазнаючи постiйних контратакiв.
  Ситуацiю для Червоної армiї посилило поява досконалiшої модифiкацiї МЕ-262 Х, i дисколетiв. У повiтрi поки Росiя не мала повноцiнного бойового реактивного винищувача. Все ще боролися Як-9, наймасовiший серiйний винищувач. Нiмцi вже майже вiдмовилися вiд гвинтової авiацiї, окрiм багатоцiльової ТА-152 еволюцiї Фокке-Вульф.
  У травнi Сталiн наказав ударити по центру. Втiм, нiмцi вiдбили наступ. Їхнi самохiдки були досконалими для свого часу.
  У СРСР розроблялися Т-54. Машини здатнi боротися на рiвних з Е-25, а може навiть трохи їх i краще.
  Вiдповiддю для бiльш важких мастодонтiв обiцяв стати I-7.
  Двох хлопчикiв що крутили колесо насоса разом у Вовкою-Павликом замiнили. Надто вже вони босоногi дiти-в'язнi втомилися.
  I поставили двох iнших шибеникiв. Що треба сказати практично. У ось Вовка-Павлика замiнювати не стали - нехай швидше вiн вимотається.
  Але вiдважний хлопчик продовжував крутити, штовхаючи жердину i упираючись босими, дитячими нiжками.
  Заодно продовжуючи писати;
  Кримська вiйна виграється. Це цiлком реально. Тим паче росiяни були близькi до перемоги. Тiльки бездарнiсть Меньшикова цьому завадила. Але припустимо, цар змiнив командування на Муравйова. I той розбив англiйцiв та французiв.
  Пiсля поразки у Криму, у Францiї спалахнула революцiя. Наполеон Третiй скинутий. Британiя також вийшла iз вiйни. Турки втрачають Карс i зазнають поразки. Згодом росiйська армiя бере Ерзерум i Танрог.
  У 1956 роцi Микола перший все ж таки погоджується на свiт. Росiя отримує частину Румунiї i Закавказзя. У тому числi турецькi землi. Карс, Ерзерум, Танрог стають росiйськими. Крiм того, в Єрусалимi православнi отримують шматок землi.
  Автономiю вручили й Болгарiї. Росiя помiтно розширилася Пiвднi. Але iмперiя Османа ще дешево вiдбулася.
  У 1861 царська Росiя приєднала без вiйни значнi територiї на сходi. Причому навiть бiльше, нiж у реальнiй iсторiї, оскiльки авторитет росiйської зброї цiнувався вище.
  Микола перший пiд час громадянської вiйни США пiдтримав пiвденнi штати. Бо був консерватором, i противником скасування крiпацтва. I не хотiв давати чорношкiрим рiвнi з бiлими права.
  У Європi вiдбулися деякi змiни, порiвняно з реальною iсторiєю. Австрiя перемогла Сардинське королiвство i включило його до свого складу. У самiй Францiї йшла громадянська вiйна мiж прихильниками Наполеона Третього та республiканцями. Крiм того, до них приєдналися i марксисти.
  Бунтували болгари та чорногорцi iз сербами проти Туреччини. Румунiя хотiла повної незалежностi.
  Росiя також наблизилася до Iраку. Курди бунтували проти туркiв.
  Змiцнiла Австрiя запропонувала Росiї союз проти iмперiї Османа. Щоб роздiлити остаточно Балкани.
  Цар Миколай перший погодився. Але у травнi 1863 року раптово помер. Проте його син Олександр Другий охоче пiдтримав намiри батька. Почалася 1864 року вiйна з Туреччиною. Вiн тривав пiвтора роки i закiнчився взяттям Константинополя.
  Скасування крiпосного права дещо затрималося. Росiя вела вiйни i в Середнiй Азiї, i Олександр побоювався, що рiшучi реформи послаблять державу. Натомiсть поступово скорочувалася кiлькiсть крiпакiв. Йшло еволюцiйне переродження країни. Будувалися новi заводи та залiзницi. Формувалася армiя нового зразка.
  Але реформи проходили повiльно. Справи i так зовнi виглядали благополучно i не було великого бажання змiн.
  Громадянська вiйна США затяглася. Авраама Лiнкольна було вбито. I незабаром мiж пiвночi та пiвднем пописали перемир'я. Країна залишилася розколотою. На пiвднi збереглося рабство. Найгiрше було у Францiї. Країна сильно ослабла. Тулон змогли прихопити собi австрiйцi. Iмперiя Габсбургiв стала надзвичайно сильною. Вона включила i Хорватiю, Боснiю, частину Сербiї i захiд Румунiї.
  Нiмеччина спробувала об'єднатись, але зiткнулася з австрiйцями. У 1870 вiдбулася вiйна мiж iмперiями. Численнiшi австрiйцi перемогли прусакiв.
  Пiвдень Нiмеччини вiдiйшов вiд Австрiї. Могутньою державою, що стала могутньою в Європi.
  Олександр Другий тривалий час був при владi. Вiн захопив землi в Середнiй Азiї, а пiвнiч Афганiстану. Потiм була вiйна з Iраном, яка завершилася приєднанням цих земель, аж до Пакистану. Втiм, Британiя та Росiя зрештою змогли домовитися про подiл сфер впливу. Австрiя приєднала себе i Неапольське королiвство. Також частина папської областi.
  Мало того Австрiйцi вторглися до Лiвiї та Алжиру. Далi на Марокко. Почалася експансiя iмперiї до Африки.
  Олександр другий дуже обережно проводив реформи i не скасував крiпацтво. В результатi не було руху народовольцiв i полювання терористiв на царя. Олександр другий прожив значно довше, нiж у реальнiй iсторiї. Вiн навiть змiг пережити Олександра Третього, i в 1901 вiдразу ж передати владу Миколi другому.
  Росiя ще провела вiйну з Туреччиною. Остаточно подiливши Османську iмперiю. I вийшовши через Середземне море до Палестини. Британiя включила до свого складу Єгипет та Судан. Австрiя Лiвiю, Алжир, Марокко i продовжила рух на пiвдень до петлi Нiгеру.
  Францiя пробувала воювати, але зазнала поразки i потерла всi свої землi на пiвднi. Австрiйцi також приєднали до себе захiд Нiмеччини, а також Ельзарц та Лотарингiю. Пруссiя у 1903 роцi увiйшла до складу Австрiї.
  Росiя за царя Миколи Другого вступила у вiйну з Японiєю. Але на цей противник у Японiї був куди сильнiший. Крiм того, Росiя могла вiдправити броненосцi i з Перської затоки, що набагато ближче. На цей момент Близький схiд вже повнiстю був пiд контролем царської iмперiї. А кордон пройшов Суецьким каналом iз Британськими колонiями.
  Вiйна з Японiєю пiсля початкових невдач пiшла успiшнiше, коли прибули кораблi з Iрану. Все ж таки у Росiї була надто велика перевага в силах.
  Сухопутна царська армiя налiчувала значно бiльше полкiв, нiж самураї. Давалася взнаки i перевага в населеннi Росiї. Але все одно довгий час успiх не йшов до росiян. Навiть упав Порт-Артур. Але потiм у серпнi 1905 року, що вдвiчi перевершують росiйськi сили, всього розбили японцiв. I погнали їх на пiвдень.
  У вереснi Порт-Артур знову виявився обложений. А у листопадi пiсля завзятого штурму та бомбардувань взято. На сушi японцiв до сiчня 1906 року розгромили повнiстю. Тiльки на морi, поки що їх флот домiнував.
  Але царська iмперiя будувала новi кораблi. Спускала на воду броненосцi. I поступово вимагала перевага.
  США тим часом залишалися роздiленими. I великої ролi у зовнiшнiй полiтицi не грали. Францiя виявилася урiзаною та ослабленою. Тiльки Австрiя набухла, ставши свiтовою державою. Ну, зрозумiло разом iз Британiєю.
  Пiсля переговорiв Японiя, яка втратила понад мiльйон солдатiв убитими, все ж таки пiшла на свiт. Росiя зберегла свої завоювання i зробила Корею протекторатом. Японiя зберегла Курили. Все ж таки успiшнi дiї на морi далися взнаки.
  Обидвi сторони залишилися майже нулями. Хiба що вплив Росiї у Кореї та Манчжурiї ще бiльше змiцнiв. Утворилася Жовторосiя. Китай поступово дiлили iз Британiєю та Австрiєю.
  Але мирне становище залишалося оманливим. Австрiйцi прагнули експансiї. Ними рухала жадоба панування. Амбiцiї були у Британiї. Росiя теж хотiла свого розширення на всiх напрямках. Виникло три величезнi iмперiї: Австрiя, Росiя, Британiя - якi суперничали.
  США були подiленi на двi країни. Причому Пiвднi i ХХ столiттi зберiгалося рабство.
  Австрiя була абсолютною монархiєю, як Росiя. Причому формально у Росiї досi дiяло крiпацтво. Найбiльшим царем вважався Олександр Другий - у якому Росiя домоглася найбiльших завоювань. Микола природно заздрив своєму дiдовi. Тож вiйна була неминучою. Австрiйцi хотiли розбити Росiю та взяти всi Балкани собi. Росiя планувала повернути всi слов'янськi землi, i розгромити нiмецьку iмперiю.
  Союзником Росiї могла стати республiканська Францiя. Але у цiєї держави слабка армiя i флот. Австрiя намагалася об'єднатися iз Британiєю проти Росiї. Але англiйцi хитрували. У 1915 роцi все ж таки спалахнула вiйна мiж Австрiєю та Росiєю. Приводом стало вбивство спадкоємця престолу.
  Хоча Росiя тут була не до чого. Австрiя мобiлiзувала армiю та 1 серпня оголосила вiйну. На вiдмiну вiд реальної iсторiї це була величезна iмперiя. Вона включала всi нiмецькi землi, половину Балкан, Iталiю, половину Францiї, колонiї Африцi та Iндокитаї. Росiя втiм, теж була ширша, нiж у реальнiй iсторiї. У її складi понад те, що було - Iран, Туреччина, Близький схiд, бiльшiсть Афганiстану, Пiвнiч Китаю, Монголiя, Тибет, Корея, Аляска. I навiть частина Канади, половина Балкан. Як бачимо великi ресурси. I промислове виробництво розвинене.
  Австрiя сильна, але внаслiдок консерватизму дещо вiдстає. Але також численна армiя.
  Обидвi сторони стали навпроти одного. Насувалися австрiйськi полки повiльно. У Росiї вже були на озброєннi легкi всюдиходи "Мiсяць"-2, ймовiрно, кращi легкi танки того часу.
  Майже з самого початку австрiйцi зазнали величезної шкоди, i потрапили в казани. Царська армiя вiдкинула їхню вiдмiннiсть вiд Варшави. I зайняла у Галичинi Львiв. А потiм оточила фортеця Перемишль.
  Австрiя вiдчайдушно намагалася наступати, але програвала. Наприкiнцi грудня росiяни взяли Кракiв i пiдiйшли до Кенiгсбергу.
  Наступного року росiяни розпочали новий наступ. Прорвали в Буковинi, взяли Перемишль та Познань. Остаточно блокували Кiнiгсберг. Весна стала для австрiйцiв дуже важкою. Але 30 травня 1916 року у вiйну проти Росiї вступила Англiя. А за мiсяць i Японiя. Ситуацiя знову ускладнилася.
  Росiйський флот не мiг протистояти Британiї i став зазнавати поразки за поразкою. Англiйськi вiйська на сушi поспiшили на допомогу австрiйцям.
  Влiтку росiйськi вiйська, попри всi труднощi, досягли певних успiхiв. Було взято Кенiгсберг. Просунулися трохи до Одера. Вiдбили спробу наступу англiйцiв iз Єгипту. Восени стало складнiше. Японцi знову висадилися в Кореї i рушили до Порт-Артура. Їх пiдтримували англiйськi вiйська та кораблi.
  На захiдному фронтi ж точилися бої. Але оборона стала малорухливою. Взимку росiйська армiя вiдбила спробу австрiйцiв та англiйцiв наступати на Кракiв.
  Настав сiмнадцятий рiк. Порт-Артур оборонявся героїчно. А у флотi з'явився новий великий адмiрал Колчак. Дуже талановитий полководець завдав кiлька чутливих поразок англiйцям та японцям. Дещо знизивши їх потенцiал. Влiтку сiмнадцятого гора росiйська армiя рушила на Iндiї. За пiдтримки мiсцевого населення росiйськi вiйська вступили до Делi.
  Восени було взято i Бомбей. На захiдному фронтi росiйська армiя вiдбила всi атаки австрiйцiв та англiйцiв. Взимку росiйськi вiйська навiть розпочали наступ у Польщi. Просунулися аж до Одера. Успiху сприяла та обставина, що англiйськi колонiальнi вiйська в морози втратили боєздатнiсть, а слов'янськi австрiйськi полки вiдмовилася воювати з росiянами.
  У 1918 роцi росiйськi вiйська почали наступ на Єгипет i досягли успiху, звiльнивши Каїр. Мiсцеве населення пiдтримувало росiйськi вiйська.
  На захiдному фронтi вирували бої. Ситуацiя для росiян загострилася. Англiйцi кинули у бiй танки. I це ускладнило ситуацiю. Але панiки був, i з натиском боролися росiйськi солдати дуже мужньо. I англiйцiв скинувши iз плацдармiв, знову викинули за Одер.
  Восени та взимку росiйськi змогли ще просунутися за захiд. А навеснi дев'ятнадцятого пiдiйти до Будапешта.
  В Африцi росiйськi вiйська звiльнили Лiвiю та Судан. На сходi увiйшли до Бiрми i далi на Iндокитай. Порт-Артур змiг встояти пiд час багатомiсячної облоги та його деблокували. Росiйський флот набирав обертiв, i особливо успiшно дiяли пiдводнi човни. Вони досить такi активнi та для свого часу ефективнi.
  Восени дев'ятнадцятого року оточений Будапешт був узятий. Росiяни вибили австрiйцiв i iз заходу Грецiї, i з Хорватiї. Англiйцi зазнавали поразки за поразкою. Взимку росiйськi вiйська остаточно видавили з Угорщини австрiйцiв i пiдiйшли до Вiдня. Настав двадцятий рiк. Росiйськi вiйська вибили японцiв iз Кореї, i майже повнiстю захопили Iндокитай. Успiшно просувалася царська армiя й у Африцi.
  Весною двадцятого року iмператор Австрiї Йосип третiй запропонував Росiї перемир'я. Iмператор Микола другий погодився на це, але Британiя категорично виступила проти.
  Росiйська армiя, влiтку використовуючи новi танки Менделєєва оточила Вiдень. Столиця Австрiї впала. Пiсля чого почалися масовi дезертирства та здавання в полон. У вереснi 1920 року впав Берлiн. А в груднi вся територiя Австрiї в Європi виявилася пiдконтрольною Росiї.
  Вiйна, втiм, тривала ще й у 1921 роцi. Британiя вперто не хотiла свiту, але втрачала колонiї в Африцi. Поки що до осенi не впав домiнiон ПАР. А наступного 1922 року пiшла висадка в Британiю, яка завершилася трiумфом царської Росiї. Одночасно притиснули на море та Японiю, змусивши укласти вигiдний царськiй iмперiї мир.
  Коротше кажучи, вiйна в 1922 закiнчилася, а Росiя стала свiтовим гегемоном.
  Цар Микола Другий став щасливим монархом. Точнiше навiть великим. Отже, iсторiя Росiї вiдбулися перевертыши. I дуже багато змiнилося.
  Цар Микола другий правил успiшно на вiдмiну вiд реальної iсторiї. Поки що у 1935 роцi у червнi його не змiнив Олексiй другий. Але вiд iншої матерi був спадкоємець i тому здоровий.
  А США поки що залишалися другорядною державою. Росiя приєднала себе i Австралiю. Iшла поступова унiфiкацiя свiту.
  Оленка накидала таку розповiдь. А сама продовжувала кидати босими нiжками гранати у японцiв.
  Що обiцяла Росiї, сама iдея свiту без революцiї. Тут можна гадати довго. У всякому разi, виграти змогла б Русь першу свiтову вiйну i це була наддержава. Друга у свiтi за територiєю пiсля Британiї. А у разi розпаду останньої у майбутньому могла стати i першою. Ворожити тут можна довго i по-рiзному.
  Знову замiли хлопчакiв. Причому привели лише одного. Вже було пiзно. Але справдi хочуть помучити, i до того ж добряче Вовка-Павлика. Якщо карцер його не зламав, то нехай тодi буде важка робота. Але страшний слiдчий Марфей хоче за всяку цiну добити i зламати вiдважного та норовливого пацана.
  Але ж Вовка-Павлик особливий i тримається. I долає труднощi стоїчно.
  Ось Гiтлер став жертвою замаху у травнi 1942 року. I в результатi прийшли до влади помiрнiшi, щодо антисемiтизму, кола на чолi з Герiнгом. В результатi Британiя та США спочатку згорнули бойовi дiї, а потiм i офiцiйно уклали перемир'я з Третiм Рейхом. При такому розкладi спочатку на ходi бойових дiй це не надто позначилося. Нiмцi перекинули кiлька дивiзiй, що вивiльнилися, з Африки та Європи.
  Їм вдалося уникнути прориву радянських вiйськ у центрi, i трохи бiльше досягти успiху в Сталiнградi. Радянськi вiйська все одно провели свої Канни, але з дещо меншим ефектом. Тактичної раптовостi вдалося досягти, але у фрицiв виявилося бiльше резервiв i вони змогли пробити коридор для постачання угруповання Паулюса. Особливо негативно вiдсутнiсть другого фронту позначалося на авiацiї. Люфтваффе зберiгало перевагу у повiтрi, i це, зрозумiло, створювало проблеми у наступi.
  Не вдалося проламати фашистський фронт у центрi. Бої пiд Сталiнградом затяглися. Вермахту, якого не вiдволiкала Африка, i можна було до мiнiмуму знизити присутнiсть у Францiї та на Балканах, полегшало. Взагалi, радянськi вiйська в 1942 лише трохи перевершували нiмцiв числом, тому, пари десяткiв повнокровних дивiзiй iз заходу, виявилося достатнiм, щоб уникнути катастрофи. Хоча, мабуть, фашисти могли уникнути розгрому i за реальних сил, якби вмiло i рацiональнiше розставляли свої вiйська.
  Але без другого фронту до перелому не вистачило Червоної армiї лiчених батальйонiв.
  Утримавши взимку фронт, нiмцi навеснi пiдкопили сили тотальною мобiлiзацiєю, i вже наприкiнцi травня перейшли в наступ, використовуючи важкi танки "Тигр", "Лев" та "Пантера". В результатi боїв, до кiнця 1943 фашисти змогли захопити цiлком Кавказ. А навеснi 1944 року почався наступ вiйськ Вермахту на Саратов та Пензу. Червона армiя поволi вiдступала.
  У боях взяли участь "Тигр"-2, "Лев"-2 та "Пантера"-2. Машини дещо досконалiшi, нiж колишнi. I очевидно реактивнi винищувачi.
  Америка ж програла битву пiд Мiдвей i поки що не надто процвiтала, хоча i не вiдволiкалася на вiйну з Третiм Рейхом.
  Японцi поки що перегравали американцiв тактично, i тримали фронт i периметр оборони на островах.
  Розрахунок самураїв будувався у тому, що США усвiдомивши безплiднiсть своїх спроб перехопити iнiцiативу, видихнутися.
  Нiмцi влiтку захопили Пензу, Ульяновськ i пiдiйшли до Казанi.
  Сталiн нiчого не мiг вдiяти. Його армiя втратила бойовий дух.
  Залишалося лише одне - здаватися! I куди тiльки Йосип Вiссарiонович подiнеться?
  Восени фриця захопили i Казань iз мiстом Горьким. I обiйшли Москву з тилу.
  Сталiн був блокований. I вiдмовився покинути столицю. Зима сорок четвертого, сорок п'ятого року, фактично останньої. Наприкiнцi лютого столиця впала, а Йосип Вiссарiонович загинув пiд обстрiлом.
  Берiя швидко пiдписав капiтуляцiю.
  СРСР був подiлений на частини. I вийшла деяка подоба федерацiї з марiонетковими урядами.
  Потiм був наступ i проти Британiї. Герiнг теж честолюбний диктатор. А насправдi, чому б обзавестися дисколетами та найсильнiшою реактивною авiацiєю свiту не повернути на Захiд.
  Благо Японiя поки що тримається. I ось у другу половину сорок п'ятого року, Третiй Рейх захоплює Пiвнiч Африки та Близький схiд.
  У першу половину сорок шостого року - всю Африку та Iндiю та Австралiю. А у серпнi 1946 року висадка у Британiї i там перемога!
  Хiба це не круто?
  Залишилися лише США. Атомна бомба дещо затрималася у розробцi. А у Нiмеччини та Японiї пiд контролем уся схiдна пiвкуля.
  Плюс ще грiзна реактивна авiацiя, дисколети що невразливi, та пiдводнi човни на перекисi водню. Також ще й розробки екранопланiв.
  Ну Америцi довелося якось туго. Сорок сьомого року пройшов у подвiйному пресингу. Тиснули i зi сходу i заходу. Просувалися з Аргентини Бразилiї. I через Iсландiї, Гренландiї, Канади.
  Затискали... США капiтулював у сiчнi 1948 року.
  Настала над свiтом Японо-нiмецька влада. Поки що через п'ять рокiв у 1953 роцi не спалахнула вiйна i мiж Нiмеччиною та Японiєю. Як то кажуть. До кiнця. Японiя за рахунок великої територiї та населення, але поступаючись фрицям технiчно, протрималася лише рiк.
  I настав мир у всьому свiтi. Жорстка, єдина та ефективна влада.
  З прицiлом на космiчну експансiю, та стрибок до зiрок!
  Такi ось вийшли мiхури.
  Можна скласти щось таке, крутiше;
  А це теж можливо... Припустимо, Сталiн випередив би Гiтлера i вдарив би 12 червня 1941 року.
  Нiмецькi вiйська неготовi до оборони зазнають поразки за поразкою. А Червона армiя успiшно просувається. I ось у серпнi впав Берлiн. А до кiнця вересня вся Європа стала радянською.
  Ось це вже куди приємнiше.
  Сталiн далi захоплює Iспанiю та Португалiю. Бере Гiбралтар.
  Радянськi вiйська входять до Африки. Просуваються далi. Але поки що не можуть здолати Британський фронт.
  Але Чорний континент приречений. Так само як i Iндiя. Японiя вступає у вiйну проти США та Британiї. I досягає успiхiв.
  У сорок другому роцi вся Африка стала радянською.
  I Сталiн веде наступ на Англiю з повiтря. А також будує пiдводний флот. Терзає Британiю i дуже сильно.
  Але у вiйнi ще й США. Треба пiдтягувати флот та армiю. Серiя КВ показала надмiрну вагу та громiздкiсть. Її замiнили IС.
  I через Аляску починається вторгнення дуже великих радянських сил.
  США вiдчайдушно пручаються. Але проти них сильнiшi радянськi танки та САУ.
  Поки нарештi ... До кiнця сорок третього року США не капiтулюють перед СРСР.
  А в сорок п'ятому роцi Сталiн розпочинає вiйну i з Японiєю. Ну, куди проти радянської армiї самураям.
  До сорок сьомого року весь свiт пiд єдиною червоною, комунiстичною владою. Владою жорсткою, але ефективною.
  I теж будуватись у всьому свiтi комунiзм iз перспективою космiчної експансiї. Сталiн вмирає, але його замiнює надiйний Берiя. I дуже навiть непогано справи у свiтi.
  Економiка розвивається за планом. Жити ставати все краще та краще. I ось до 2018 року людство створило поселення у всiх куточках Сонячної системи. I перша мiжзоряна експедицiя вирушає до iнших зiрок.
  Так завершилася боротьба єднiсть людства.
  У будь-якому разi єдина, всесвiтня влада - це благо! I скiльки можна дробити сили людей на безглузду боротьбу мiж країнами. Даєш загальну глобалiзацiю та полiтичну iнтеграцiю.
  . РОЗДIЛ Љ 20.
  Вовка-Павлик остаточно вимотався. Втомилися й мiлiцiонери. Крутив вiн уже бiльше дванадцятої години це жорнiв.
  Нарештi йому дали пайку - шматок хлiба з водою. I замкнули на нiч у насосi - мовляв, спи на камiннi.
  Якби Вовка-Павлик був пов'язаний договором з демiургами вiн би без жодних сумнiвiв спробував би втекти. А нi. Потрiбно добре виспатися, а так ранок вечора мудрiший.
  Тим бiльше увi снi знову буде щось круте та цiкаве;
  Хлопчик колишнiй мiльярдер та дiвчинка колишня вiдома письменниця, а також чотири дiвчини-вiдьми опинилися у пiвденному Сибiру та вiдображали натиск китайцiв. Це була маловiдома вiйна, коли влада в Китаї мала маньчжури, якi проводили активну експансiю в рiзних регiонах Азiї.
  I ось вони атакували росiян на Тибетському районi. I реальної iсторiї їм вдалося забрати частину територiї. Тим бiльше що Росiя на той час була ослаблена селянкою i козачою вiйною Стеньки Разiна. Та й вiйська перекидати довелося б дуже великi вiдстанi.
  Але безсмертнi хлопчик i дiвчинка i чотири дiвчата-термiнатори прийшли на допомогу росiйському форту.
  Величезна китайська армiя пiшла на штурм, щойно побудованої росiйської фортецi. I сили були явно нерiвними.
  Росiйських лише тисяча, а китайцiв двiстi тисяч. I здавалося, зовсiм немає шансiв встояти.
  Але шiстка воїнiв класу - супер готова битися.
  Вовка-Павлик В'юнов на стiнi. Безсмертний хлопчик, на вигляд рокiв дванадцяти, кидає босими пальцями нiг голки. I вражає китайцiв, що наступають. Вiдразу дюжину.
  Кидає босими пальцями нiжок голки та Маргарита. Дiвчинка винищує супротивникiв i пищить:
  - Моя велика сила!
  I хоробро бореться.
  Наташа теж босими пальцями нiжок як метне сильний бумеранг. Як розкришить супротивникiв, i пропище:
  - В iм'я великої слави!
  Далi вже Зоя рубає мечами китайцiв, i заразом метає босими нiжками голки з отрутою. I спiває собi:
  - На теренах Русi,
  Ми зумiємо всiх урятувати!
  I знову мечi опускаються на супротивникiв. I якщо вже рубають, то без жодної жалостi.
  А ось коли Аврора стала трощити, i метати босими пальцями нiжок бумеранги, то це зовсiм знищення. I китайцi битi падають пiд ударами рудої дияволицi.
  А дiвчина реве:
  - Все зламаю i розшматую!
  I обома мечами як вiзьме та рубане!
  А вiд її босої п'яти летить гострий i колючий диск. Це взагалi дiвчина тотальної смертi.
  А ось i Свiтлана у вирiшальному бою. Як давай терзати китайцiв i розрубати їх на дрiбнi шматки мечами.
  Прокрутила дiвчина метелика, i сiмох воїнiв пiднебесної iмперiї зарубано.
  А потiм вiд босих пальцiв нiжок i летять гострi, отруйнi голки. I вражають китайцiв.
  Павлик-Вовка В'юнов б'ється iз жовтими воїнами. Його мечi миготять наче пропелер.
  Хлопчик зi смаком спiває:
  - Я буду найсильнiшим чемпiоном свiту,
  Ми переможемо Америку, Китай!
  I знову хлопчик метає босими пальцями дитячих нiжок гострi iгри. I падають одразу два дюжини вбитих китайцiв.
  Ось така битва. У реальнiй iсторiї царська Росiя допетровських часiв втратила частину своєї територiї. Але тут росiйськi витязi борються i не збираються поступатися.
  Вовка-Павлик В'юнов б'ється i спiває:
  - Але ми витязi повнi росiйського духу,
  Катам нiколи не почути, наш здавлений стогiн!
  I знову хлопчик метає дуже гострi, i з сильною, звареною вiдьмами отрутою, дуже тонкi голки!
  Дiвчинка Маргарита поруч iз ним. I теж її нiжки жбурляють такi вбивчi голки. А руки рубають нападаючих китайцiв. Войовниця трощить супостатiв, i спiває:
  - Я така крута, наче демон усiх країн...
  Дiма, Дiма, Бiлан! Дiма, Дiма Бiлан!
  Король всiх країн!
  Наташа теж рубає китайцiв i спiває:
  - У вечiрнiй зорi, не дамо перемогти Сатанi!
  I вiд її босих нiжок теж летять убивчi голки.
  Далi ворогiв трощить Зоя. I вiд цiєї дiвчини наче виходять флюїди колосальної енергiї.
  I вiд босих нiжок красунi летять бумеранги та гострi голки.
  Войовницi пищить:
  - Я велика босонога мрiя та краса!
  I знову шпурне в супротивникiв щось надзвичайно вбивче.
  А ось коли Аврора проводить млин i зрубує китайцiв, то це взагалi - вищий пiлотаж анiгiляцiї.
  А потiм руда метне босими пальцями нiг пронизливi голки. I падають убитi жовтi воїни.
  А ось коли Свiтлана лупне. I одночасно вiд її голих нiжок летить цiлий пучок голок, якi все пронизують i вбивають.
  А воїнки пищить:
  - Так, так, так - отримай фашист у п'ятак!
  I її босi нiжки знову по китайцях вбивче викинуть.
  Наташа, рубаючи жовтих воїнiв мечами, помiтила:
  - З фашистами було i легше, i важче!
  Свiтлана, провiвши млин, помiтила:
  - А з нами дiвчатами завжди легко!
  Аврора, вiдтворила прийом вiял, i буркнула:
  - А зi мною взагалi не скучиш!
  I вiд її босих нiжок летить убивче жало.
  А Зоя як вiзьме i пропищає:
  - Ми не таргани, ми дiвчата - великої слави!
  I знову вiд її босих нiжок щось вилетить, i по ворогу додасться.
  Дiвчата взяли за роботу на совiсть.
  Ця фортеця майже єдиний опорний пункт росiян у цьому районi. Є ще пара мiст, що будуються. Добре, що китайцi не сунулися за Амур. Але Росiя у реальнiй iсторiї шматок своєї територiї втратила. Дуже агресивна династiя у владi у Китаї. Однак дiвчата - це те, що здатне i Люцифера полицi звернути втечу.
  Вовка-Павлик В'юнов рубає китайцiв. I при цьому хлопчик спiває:
  - Найвищий буде клас...
  I ось летить кинутий босою нiжкою хлопчика бумеранг i крик:
  - Усiх посiче дикобраз!
  Маргарита теж кинула у супротивника те, що є вбивством. Розкришила його на частини, i пискнула:
  - Я босонога мрiя i велика краса!
  I її нiжка метне дикi диски.
  Далi у бою Наташка. I теж у ворога метає те, що розколює супротивникiв.
  I робить це дуже спритно.
  А її босi нiжки жбурляють черговi, вбивчi голки.
  Далi у Зоя у бою. I теж мечет у противника, рiзного роду свастики та бумеранги.
  I викошує ворога.
  Пiсля чого як провоє:
  - Слава доброму царевi!
  А ось у бою та Аврора. Теж ворогiв iз Китаю винищує. I якщо вже метне, то кине забiйною силою.
  I при цьому заспiває:
  - Та в iм'я росiйської Землi!
  I також вiд її босих нiжок розлiтаються вбивчi заряди.
  Свiтлана також спуску ворогу не дає. I вiд її босих нiжок летить те, що приносить явну смерть.
  I войовниця спiває:
  - Не поступимось нiколи! Не прийде на Русь лихо!
  I знову китайцiв як зачепить. I вiзьме без церемонiй посiпати.
  Шiстка воїнiв та войовниць б'є мiцно. I рубає ворога, i кидає босими нiжками.
  Вовка-Павлик В'юнов рубаючи китайцiв, проспiвав:
  - Зоряний боєць, дарма трубить твiй рiг -
  Край твiй далекий у сумнiвнiй славi.
  Полум'я битви тремтить мiж рядками -
  В одностороннiй грi без правил!
  I босий нiжки хлопчика летить черговий бумеранг, який цiлiй дюжинi китайцiв перерiзав горлянки.
  Хлопчика, як бачимо боєць.
  I Маргарита теж у битвi. I так її босi нiжки працюють. Вона винищує ворогiв без жодних сумнiвiв вкрай круто.
  I її мечi наче кати.
  Войовниця пищить:
  - Хай буде слава!
  Наташа теж веде вогонь босими нiжками i метає вбивче. А заразом i мечами активно рубає.
  Одночасно харчує:
  - Мiй антураж - казенний екiпаж!
  Далi у бою Зоя. Теж риса найвищого рiвня анiгiляцiї. Як проведе мечами метелика. А потiм вiзьме i босими нiжками вражаючi елементи метне.
  Пiсля чого провоє:
  - Армiя трiумфує - наступаючи!
  I цiла шеренга скошених китайцiв падає.
  Дiвчина собi спiває:
  - Зоя любить убивати! Ах, ця Зоя!
  А ось i Аврора у стрiмкому наступi. Або точнiше агресивну оборону. I за допомогою босих нiжок вибиває ворогiв.
  А заразом i пищить. А коли пройдуть її шаблi наче лопатi культиватора, то три дюжини китайцiв розiрвуться на шматки!
  А Авроре промовить:
  - Благозвучнi акорди, прапор Росiї дуже гордий!
  I ось її гола п'ята як потрапить китайському генералу в пiдборiддя. Той вiзьме i завалиться.
  Зоя у бою агресивна. Рубить собi ворогiв, i верещать:
  - Усiх сумнiваємо та приб'ємо!
  I вiд босих нiжок такi кинджали летять.
  Свiтлана теж узвозу нiкому не дає. I винищує ворогiв, наче коса траву зрiзає. Китайцi завалюються.
  Дiвчина вищить:
  - Шалена голка! Геть iз двору!
  Вовка-Павлик В'юнов як зрiже ударами мечiв купу жовтих воїнiв. I потiм босими нiжками зiрочку метне i прокриче:
  - Моя армiя всiх сильнiша!
  Хлопчик-термiнатор як видно на самому пiку знищення ворогiв. I дiє iз колосальним азартом.
  I вiд його босих пальцiв нiг ще один подаруночок смертi вiдлiтає. I як завалює китайцiв, що лiзуть на стiну.
  Жовтi воїни фанатики. Їх уже цiлi кургани трупiв навалило. А вони всi лiзуть i лiзуть i лiзуть!
  Але хлопчик та дiвчинка просто втiлення вбивчої сили. I коли вони рубають, то бризки кровi на всi боки летять i дуже далеко.
  Вовка-Павлик В'юнов заспiвав:
  - Героїзму подвиг оспiваний,
  Ми є пiдкорювачами планет!
  Маргарита ця невгамовна дiвчинка заспiвала:
  - Не зупинимося жодної митi.
  Чується чийсь здавлений крик!
  I теж вiд босої нiжки дiвчинки летять руйнiвнi та вбивчi голки. Вражаючi китайцiв, наче снопи пшеницi. Так, дiвчинка Маргарита - реальний термiнатор.
  Наташа, рубаючи китайцiв, заспiвала:
  - I думала дiвка, жовтих круша,
  Що жити добре, i що життя гарне!
  Пiсля чого знову вiд її босих нiжок летять голки.
  Зоя, провела шаблями млин i пискнула:
  - Я ворогiв все замочу, i повiрте, не жартую!
  I нiжки войовницi запустили кiлька зiрочок.
  А красуня заспiвала:
  - Вiйськовий акт - б'ю у п'ятак!
  Аврора, рубаючи без зайвих емоцiй, видала:
  - Великий успiх на нас чекає! Повiрте, крутiше не буває!
  I теж як босими нiжками, що вбиває, запустить.
  Пiсля чого пропишiть:
  - Я кривава кобра!
  Свiтлана китайцям пощади не дає. I винищує, наче це мурахи. I заразом спiває:
  - Смiттю не буде дороги,
  Винось швидше ноги!
  I ось вiд її босих пальцiв нiжок знову летять убивчi подарунки. Така ось найкрутiша баба!
  I теж реве:
  - Буде наша перемога, на священнiй вiйнi!
  Вовка-Павлик В'юнов дiє все активнiше. I рубає з обох рук, i навiть узяв до рота трубку i плюється по китайцях голками. Винищує противникiв i пищить собi:
  - Ось така у нас перемога.
  Повний хiд та захiд!
  I знову хлопчик-термiнатор як рубанет. I водночас кине те, що вбиває без жалостi.
  Маргарита теж у бою. Вiдчайдушна дiвчинка. I якщо вже запустить своєю босою нiжкою бумеранг, це вже не менше дюжини зрубаних китайцiв.
  Пiсля чого дiвчинка заспiває:
  - Ох, великий у мене гелiкоптер,
  Ну, а серце вiд щастя спiває!
  I вiд голої п'яти дiвчинки летить убивча зiрочка. Та це красуня найвищого пiлотажу. I смерть сiє праворуч i лiворуч.
  Наталя теж винищує китайцiв усiма способами.
  I при цьому спiває:
  - Писк, писк, писка...
  Олiвер знайшовся Твiст!
  I вiд її босої нiжки летить смертельний подарунок.
  От i Зоя пiдтяглася... Взяла i плюнула по вороговi з трубочки. Потiм рубала млин мечами. Потiм її босi нiжки взяли i запустили пекельний подарунок смертi.
  I впали китайцi. Неначе їх злизало вогнеметом.
  А тут у бою й Аврора. Теж стрiмке дiвчисько. I руда смерть, i пекельний промiнь. I вiзьме, рубатиме.
  Немає такої нiчого не зупинить.
  Навiть танк "Маус".
  Ось Аврора i цвяхне по китайцях. Що надзвичайно круто i з шаленою символiкою та мечем.
  А мечi бiля рудої гарпiї не зупиняться, анi на мить.
  При цьому Аврора пищить:
  - Моя Батькiвщина - Батькiвщина комунiзму!
  I теж вiд її босої нiжки, як вилiт щось надзвичайно забiйне.
  I знову дiвка у зальотi.
  А ще тут Аврора згадала, як справдi боролася з "Маусом", в однiй iз альтернативних iсторiй. Тодi союзники уклали з Третiм Рейхом перемир'я, i, користуючись вiдсутнiстю бомбардувань, нiмцi запустили у виробництво "Мауси".
  Так цi танки справдi перли як звiрi. I їхнє просування було страшним.
  Але не для дiвчат-термiнаторiв. Вони билися з гiтлерiвцями холоднокровно i швидко одночасно.
  I показали матiр Кузьми! А билися войовницi вiдважно.
  Ось i зараз руда Аврора як рiзає мечами. I викосить ворогiв, наче культиватором.
  Пiсля чого пропишiть:
  - Убиваю поголовно!
  Свiтлана ж теж у битвi не боїться. Китайцiв винищує. I водночас босими нiжками те, що сiє смерть, кидає.
  А заразом вищить:
  - Космiчна бравада -
  Буде велика серенада!
  I пiдморгне ворогам!
  Пiсля чого iз трубочки плюне!
  А далi вже Вовка-Павлик В'юнов якось розiйдеться. I давай по китайцях не лише голки, а й бумеранги ногами кидати.
  Такий ось стрiмкий хлопчик-термiнатор попався.
  А заразом i спiває:
  - Нас не зупинять вороги,
  Якщо слабкий допоможи!
  I не бiжи, не бiжи...
  Якщо не вперед!
  I Вовка-Павлик як свисне.
  А Маргарита взяла й босими пальцями нiжок кинула руйнiвне i смертельне вбивство. I заразом заспiвала:
  - Оце буде послання кобри!
  I дiвчинка як пiдморгне та пискне!
  Наталя теж у бою не промах. Взяла i босими пальчиками кинула гостру свастику. Пробила масу китайцiв i пискнула:
  - За мою Батькiвщину!
  А тут ще й Зоя у бою. I теж босими нiжками у ворогiв заряди метає.
  I пищить iз оскалом зубiв:
  - Я така войовниця, реально термiнатор!
  Пiсля чого дiвчина мечами лупне. I провизжить на все горло.
  - Банзай!
  Дiвчина, як видно, боротися, не перестане. I рубатиме без зайвих антимонiй.
  Аврора теж вiзьметься за винищення. Китайцiв трощить собi, без жодного сарказму. I падають жовтi воїни, наче їх розiрвали навпiл.
  А руда дiвчина кричить:
  - Полум'я комунiзму над свiтом!
  I знову вiзьме, i рубає двома мечами. А потiм iз трубки виплюне. I по ворогу всадить.
  Так Аврора - це краса i сама досконалiсть.
  Хоча Свiтлана не гiрша. I теж китайцям влаштувала натуральне побиття та смертовбивство.
  I її босi нiжки кидають у жовтих воїном презенти знищення. Нехай роблять це все на високiй хвилi.
  Свiтлана верещить:
  - Бiй буде кривавий, святий та правий!
  I вiд її босої нiжки знову щось забiйне зiрвалося. I по китайцях як вiзьме та вдарить!
  Ось уже дiвчата реально розiйшлися. I спуску жодної крапельки не дають. Ось це баби - усiм бабам баби!
  Вовка-Павлик В'юнов у хвацькому натиску. Вже багато тисяч вони перебили китайцiв. Ослабнув натиск воїнiв цiєї жовтої iмперiї.
  Вовка-Павлик пропищав:
  - Найвищий захiд перемоги!
  Маргарита взяла i босими пальчиками кинула вбивче, i те, що гострiше за бритву.
  Пiсля чого дiвчинка заспiвала:
  - Ми кидаємо бурям виклик,
  Чому i чому?
  Жити на свiтi без сюрпризiв
  Неможливо нiкому!
  Маргарита виплюнула по китайцях цiлу чергу з трубки i продовжила:
  - Нехай удачi - невдачi,
  I стрибання вгору i вниз!
  Тiльки так, а не iнакше -
  Тiльки так, а не iнакше...
  Хай живе сюрприз!
  Сюрприз! Сюрприз!
  Хай живе сюрприз!
  Сюрприз! Сюрприз!
  Хай живе сюрприз!
  I тiльки вгору - нi мiлiметра вниз!
  Дiвчинка демонструвала бойовий настрiй.
  Наталя теж у самому епiцентрi бою. Немов викидається вулкан. I метає босими пальцями нiжок голки. Вражає супротивникiв. I залишає з них трупи.
  Пiсля чого дiвчина заспiвала з оскалом зубiв:
  - Ми такi термiнатори, як роботи мрiї, i велике краси!
  I ось дiвчисько як рубане з розмаху мечами. I вирубає масу народу.
  Зоя теж у самiй гущавинi бою. Бореться собi i скеля зубки i реве:
  - Не зупинить нас нiхто!
  I вiд її босої ноги китайцями пронiсся диск. Який перерiзав масу ковток. I захлинулася армiя пiднебесної iмперiї.
  А дiвчата дедалi бiльше насiдають.
  Ось Аврора як запустить те, що рiже метал. Срубає масу голiв, що склалися в кургани. I пiдскочить, пiдлетить, i вiзьме, прореве:
  - Моє iм'я - мiй кулак!
  I знову двома шаблями помахає, i китайцям випускає кишки. Але при цьому нi крапельки не знiяковiти.
  А її босi нiжки запускають убивчi бумеранги. Якi голови скошують шеренгами.
  Пiсля чого руда войовниця верещить:
  - Не будемо ми у кабелi!
  Хай буде щастя на Землi!
  I вiзьме ще з трубки своїм ротом червоним плюне. I заваляться воїни пiднебесної iмперiї, наче кулi з мукою.
  Ось i Свiтлана у бою виявила...
  Вона перекинула на супротивникiв окропу. I тi ошпаренi вiзьмуть i дуже дико закричать.
  Свiтлана пискне:
  - Мiй забiй!
  I ще босою нiжкою жбурне пару бумерангiв. Розрубає масу китайцiв.
  I вичавлює масу трупiв.
  Ось так влучники працюють.
  I рубають iмперiю Китаю, без зайвих церемонiй. Нi, вони навiть володiють тактом.
  Вже рахунок убитих китайцiв iде на десятки тисяч. А дiвчата тiльки веселяться i пiдскакують, мов м'ячики.
  Вовка-Павлик Вьюнов теж показує найкрутiший з усiх пiлотажiв, що тiльки можна собi уявити.
  I хлопчик рубає двома мечами так що руки i ноги, i голови на всi боки летять.
  Вовка-Павлик кричить:
  - Буде, вiрю я наша рiшуча перемога!
  Маргарита босою нiжкою, кинувши руйнiвне, пiдтвердила:
  - Так буде!
  I вся шiстка почала рубати ще активнiше.
  Вовка-Павлика розбудили, вилив без жодних церемонiй вiдро води. Хлопчик схопився, пирхаючи i вiдпльовуючи воду. Та це не надто приємне пробудження, зате бадьоре i дає колосальну енергiю.
  Хлопчик-в'язень схопився i побачив навколо себе п'ять ментiв.
  Вони, хiхiкаючи, промовили:
  - Ну що робоча конячка. Давай знову впрягайся.
  Вовка-Павлик зажадав:
  - Дайте спочатку поїсти!
  Менти загигигали. Але все-таки сунули миску з баландою та хлiбом. Хлiб був бiльш-менш нормальний. Все-таки вже громадянська вiйна кiлька рокiв як минула, i врожаї пристойнi, голоду немає.
  Вовка-Павлик випив рiдку баланду i з'їв iз задоволенням хлiб.
  Менти, хихикнувши, заявили:
  - Тепер насос крутитимеш ти один!
  Хлопчик-в'язень кивнув головою. Виявив видимiсть покiрностi.
  Уперся в жердину. Той не пiддавався. Тодi хлопець щосили штовхнув, вiдштовхуючись босими ногами вiд гострого камiння.
  Колесо зi скрипом рушило. Спочатку було дуже важко, потiм розкрутившись воно пiшло легше.
  Двоє мiлiцiонерiв залишилося дивитись, щоб нещасний, стрижений, напiвголий хлопчик-раб не зупинився.
  Це було схоже на розтягнуту в часi катування. Але Вовка-Павлик терпiв i продовжував штовхати буквально через силу. I його безсмертне тiло було надзвичайно витривалим. I можна витримати навiть це - позамежне навантаження.
  Хлопчик-в'язень штовхав, i щоб трохи вгамувати бiль, що страждав вiд навантаження м'язах, продовжував складати;
  У ньому Гiтлер таки зважився здiйснити висадку десанту у Британiї. I як не дивно, ця авантюра увiнчалася повним успiхом. Ну, що у нiмцiв шанси на успiшну висадку у Британiї були, вважали багато фахiвцiв. Тим бiльше, що оборона Англiї була iдеальною, а боєздатних сухопутних вiйськ у країни Альбiону мало.
  Та й гiтлерiвськi вiйська перевершували британськi у боєздатностi та виучцi.
  Нiмцi задiяли у висадцi десанту свiй власний торговий флот i кораблi вже завойованих держав. Так що авантюра "Морський лев" пройшла на ура.
  Менше двох тижнiв знадобилася для перемоги, а Сталiн як за розгрому Францiї, так i не наважився вдарити Гiтлеру в спину.
  Найцiкавiше було потiм. Нiмцi поставили на Британський престол пронiмецького короля i нацiонал-соцiалiстичний уряд. I пiдгребли пiд своє фактичне керування колонiї. Хоча формально Британiя та Францiя лише повернули нiмцям їхнi колишнi володiння, фактично нiмецькi корпорацiї отримали нечуванi пiльги та можливостi збагачення.
  А також можливiсть формувати колонiальнi вiйська та використати в промисловостi десять мiльйонiв рабiв майже з усього свiту.
  I фюрер вирiшив: а чому б йому не покiнчити з бiльшовизмом? I розпочав у 1943 роцi вiйну на сходi. Нiмцi перед вторгненням старанно готувалися. Нiмецька розвiдка донесла, що СРСР є сильнi важкi та середнi танки, а також сучасна авiацiя.
  Зате у Гiтлера набагато бiльше i обладнання та робочої сили.
  Тому фашисти ризикнули розпочати вiйну, лише обзавiвшись "Тиграми", "Левами" та "Пантерами". Але i СРСР є Т-34 i серiя танкiв КВ, включаючи i КВ-5 вагою сто тонн. Так що фрицi не досягли суттєвої якiсної переваги. Лише танк "Лев" вагою дев'яносто тонн i 105-мiлiметрової гармати з довгим стволом, мав перевагу над танками КВ-3, КВ-4 i КВ-5. У цих машинах була протитанкова гармата калiбру 107-мiлiметрiв, але поступається "Леву" на початковiй швидкостi снаряда. I звичайно ж численнi Т-34-76 порiвняно дешевi, i простi у виробництвi танки, але досить ефективнi. Основним нiмецьким танком залишався модернiзований Т-4, який бойовими якостями не надто перевершував тридцятьчетвiрки. Хоча мав бiльш довгоствольну гармату та кращий снаряд. Але й то не на всiх моделях. Не було вiдчутної переваги як.
  Зате трохи пiдрiвнялися кiлькiстю, використовуючи ресурси Європи, Африки та величезну кiлькiсть рабської сили наштампували безлiч рiзноманiтної технiки. У тому числi потужнi у озброєннi Фокке-Вульф, МЕ 309, Ю-288 та iншi види грiзних стерв'ятникiв.
  Реактивна авiацiя, щоправда, до лайки не встигала. Але це ще не трагедiя.
  Досить непоганий у фрицiв з'явився i пiстолет-кулемет iз промiжним патроном. Але й росiян є власнi розробки. Найголовнiше фрицi не зможуть розраховувати на раптовий напад. Зате вони мають потужний союзник на Сходi - Японiя. А в неї руки, на вiдмiну вiд реальної iсторiї, розв'язанi.
  США, боячись вiйни на два фронти i пiкнути, не смiли, коли країна Вранiшнього Сонця всi колонiї Британiї та Францiї в Азiї прихопила. I тепер на Росiю чекали суворi випробування.
  . РОЗДIЛ Љ 21.
  Бойовi дiї розгорнулися у прикордоннiй смузi. Незабаром з'ясувалося, що радянськi вiйська мають масу недолiкiв, але борються героїчно. Але все ж таки, доводиться вiдступити до Днiпра. Як з'ясувалося, i танки серiї КВ недопрацьованi, i ще гiрше теж не iдеальних нiмецьких "Пантер" та "Тигрiв" i особливо "Лева" - який раз у раз ламався.
  Тобто нiмецький танк-гiгант не виправдав надiй, хоча в боданнi був сильнiший за всi моделi КВ. Останнi втiм теж постiйно ламалися i застрягали. Особливо КВ-4 вагою 107 тонн i лобовою бронею 180-мiлiметрiв. Найновiший з танкiв, але самий у своїй ненадiйний. Не виправдали себе i плаваючi машини. Занадто слабке бронювання дозволяло розстрiлювати машини з протитанкових рушниць та фаустпатронiв.
  Лише Т-34 показав себе непоганим танком, лише недостатньо потужним та захищеним.
  "Пантера" часто ламалася, але подавала надiї. "Тигр" у наступi, мабуть, найефективнiший, хоч i дещо застарiлий i надто важкий.
  У боях брали участь як нiмецькi, i колонiальнi вiйська. Крiм того, частина сил пiшла на вiдображення японської агресiї.
  Самураї втiм, не надто досягли успiху, i змогли лише блокувати Владивосток.
  Тож лiнiя фронту стабiлiзувалася наприкiнцi 1943 року на Днiпрi. Київ лишився радянським. А взимку Червона армiя провела кiлька наступальних операцiй пiдiйшовши до Мiнська. Нiмецька технiка не найкраще воювала взимку, але деякi прорахунки радянського командування та перекидання значних сил та технiки дозволили фрицям уникнути повного розгрому.
  Танки "Лев" та "Маус" показали свою повну неспроможнiсть та їх зняли з виробництва. А що дорогi, важкi, i взимку практично не здатнi пересуватися.
  Для Червоної армiї погiршилася ситуацiя у повiтрi: оскiльки з'явилися реактивнi лiтаки Люфтваффе. Особливо МЕ-262 - величезна швидкiсть, потужне озброєння та сильна броня. Влiтку нiмцi кинули в бiй бiльш досконалi "Тигр"-2 та "Пантера"-2, зумiвши трохи змiнити спiввiдношення сил.
  Данi машини, особливо "Пантера"-2 бiльш досконалi, та з потужними двигунами. Не так часто як ранiше ламаються i здатнi безпосередньо бити. Та й японцi активiзувалися. Стали наступати на Монголiю. Ставало все важчим i важчим.
  У хiд пiшли арабськi та африканськi дивiзiї. Радянськi вiйська знову вiдiйшли до Днiпра та втратили Естонiю. Вiдступили також до Києва. Зате взимку знову перемагали, прорвавшись до самого Нiману. Але це був останнiй успiх. У серiйне виробництво пiшли танки "Е" з бiльш досконалою ходовою частиною, низькими силуетами, щiльною компоновкою та великими рацiональними кутами нахилу бронi. Крiм того, реактивна авiацiя Люфтваффе захопила остаточне панування в повiтрi. I навеснi 1945 року розпочався нiмецький контрнаступ у Бiлорусiї. Противник використав новi бiльш досконалi в компоновочнiй схемi танки, якi не поступалися бойовими якостями радянським машинам, а може навiть i дуже помiтно перевершували їх.
  Особливо Е-50, що перевершує "Тигр"-2 у озброєннi та бронюваннi, але легший i з двигуном у 1200 кiнських сил.
  Ситуацiю посилило i те, що Японiя скопiювала радянськi танки i зумiла налагодити їхнє масове виробництво i теж обзавелася реактивною авiацiєю.
  У СРСР поки роботи над новiтнiм Т-54 сповiльнилися, а реактивнi лiтаки взагалi пробуксовували.
  США проводили полiтику самоiзоляцiї, торгували i з СРСР i з Нiмеччиною та Японiєю, потихеньку робили атомну бомбу.
  Дотримувалися вичiкувальної тактики, радiючи, що тоталiтарнi режими винищують один одного.
  Але оскiльки вiйни був фiнансування ядерної зброї, був прiоритетним. Тим бiльше, Радянський Союз i не думав здаватися. Влiтку та восени нiмцiв затримали у боях пiд Смоленськом, а взимку радянськi вiйська зробили спробу контрнаступу. Але пройшло не так успiшно, як ранiше, тому що нiмецька технiка зумiла пристосуватися до зими.
  САУ Е-25 iдеально пiдходила для винищення танкiв, маючи швидкiсть i низький силует.
  Крiм того, у фрицiв з'явилися дисколети. Цi невразливi для стрiлецької зброї лiтальнi апарати з унiкальними характеристиками виявилися здатними розрiзати лiтаки. Обтiкаючий їх ламiнарний струмiнь виявився настiльки потужним, що дисколет не збити не з якої зброї!
  Справдi, машина - Ноу-Хау.
  1946 видався для СРСР важким. Нiмцi втрималися пiд Смоленськом i навiть оточили це мiсто.
  Вони кидали як гарматне м'ясо чорношкiрих, арабiв, iндусiв. I з'явилися досконалiшi модифiкацiї Е-50.
  А потiм повернули на пiвдень. Створилася загроза схiднiй Українi. Противник, кидаючи у бiй безлiч рiзноманiтних танкiв насамперед серiї " Е " поступово долав. Але кожен крок коштували гiтлерiвцям дуже дорого. Вони просувалися повiльно, послiдовно прориваючи одну за одною радянськi лiнiї оборони. I використовуючи свою перевагу в повiтрi. До кiнця року фашисти все ж таки вийшли до Дону. А японцi просунулися до Магадана.
  Але мiж Третiм Рейхом та країною Вранiшнього Сонця виникли тертя.
  Взимку радянськi вiйська зробили проти самураїв контрнаступ i зрештою змусили їх вiдiйти за Амур.
  Фашисти побоюючись посилення Японiї, поводилися пасивно.
  Але нiмцi навеснi почали наступ з Дону на Кавказ. У вiйну за Третього Рейху вступила i Туреччина. Запеклi бої розгорнулися за Сталiнград. Лише пiзно восени гiтлерiвцi змогли його взяти, але при цьому зазнали таких великих втрат, що змушенi були зупинитися. Вiйна вже тривала п'ятий рiк. Настав 1948. У СРСР з'явився в серiйному виробництвi танк Т-54 та IС-7, якi, як мiнiмум, не поступалися нiмецьким Е-50 та Е-75. Та й винищувач МIГ-15 подавав надiї.
  Лише проти дисколетiв не було протиотрути, але вони надто дорогi та не серiйнi.
  Нацистський фюрер уже почав промацувати ґрунт для свiту. Але Сталiн наполягав на вiйнi до перемоги. Знову пiшов обмiн ударами. Нiмцi використовували колонiальнi дивiзiї, що давало їм чисельну перевагу, i все ще були сильнiшими в повiтрi. Таким чином, їм вдалося просунутися до низов'я Волги i вийти до Каспiйського моря. Крiм того, у фашистiв з'явилися досконалiшi газотурбiннi двигуни на танках, що дозволило Е-50 пiсля модернiзацiй утримати свою перевагу в бронi та озброєннi, над легшим Т-54. Нiмцi довели вагу Е-50 до сiмдесяти тонн, що за 1500 кiнських сил газотурбiнного двигуна ще не критично. Зрозумiло, тридцяти шести тонний Т-54 не мiг перевершити нiмецьких. А IС-7 виявився надто трудомiстким у виробництвi, щоб стати масовим танком.
  Зброя ж IС-4 недостатньо бронебiйна проти серiї Е.
  1948 пройшов у запеклих боях. Гiтлерiвцi повiльно просувалися Кавказом. До кiнця року тривали бої. I наступного 1949 року йшов зимовий штурм Баку. I лише до кiнця весни Третiй Рейх та його сателiти встановили контроль над усiм Кавказом. Зважаючи на крайнє виснаження сил, пiсля шести рокiв безперервних боїв, Сталiн запропонував перемир'я.
  Справдi, скiльки можна колошматити один одного. А СРСР показав себе у вiйнi з переважаючими силами, цiлком гiдно.
  Втомленi нiмцi погодилися. Найбiльш жирний шматок: Бакинська нафта завойований, а Москва фашистам не сильно i потрiбна.
  До Америки так просто не дотягнешся.
  Декiлька рокiв країни вiдпочивали, поки не обзавелися ядерними бомбами. Пiсля чого взагалi вiйни нiхто й не хотiв. Сталiн помер у березнi 1953 року. Його наступником став Маленков. У Нiмеччинi поки що правив молодший вегетарiанець Гiтлер, хоча у нього теж були деякi проблеми зi здоров'ям. Атомнi бомби тiльки-но стали вироблятися. Йшов 1954 рiк. I саме в цей час у СРСР виявився влучник. Треба сказати, Росiя втратила через перемир'я багато. Смоленська область, та частина Ленiнградської, нiмецькi. Фiни зi шведами вiдчепили Петрозаводськ та Мурманськ. Далi кордон пройшов Доном, Волзi включаючи нiмецький Сталiнград i половину дельти, i навiть частина Астраханi.
  Не дуже це добре
  Примор'я по Амур, Владивосток i Хабаровськ Японськi. СРСР втратив повнiстю: Україну, Прибалтику, Бiлорусь, Кавказ. I звичайно з цим нiхто не хотiв миритися. Але починати вiйну з таким могутнiм супротивником, як Третiй Рейх, надто ризиковано. Особливо пiсля смертi Сталiна. Багато хто думав, що пiсля того, як пiшов у свiт iнший такий великий, мужнiй i вольовий чоловiк, нiхто не посмiє кинути виклик фашистам.
  Адже й боротьба за владу розпочалася не жартiвлива.
  Тим бiльше, що Гiтлер, це найбiльший завойовник, поки що живий. I тоталiтарний режим, що контролює половину свiту - його дуже мiцний i продовжує посилюватися.
  Проте дивно i в життi трапляються!
  Так от попаданець придумав новий вид бронi, який повинен дати радянському танкобудуванню вирiшальну перевагу. А атомних бомб ще не так багато й обох сторiн, щоб це вирiшувало. Тим бiльше у свiтi було укладено угоду: не застосовувати ядерну зброю.
  Адже воно може знищити життя на Землi.
  Навiть Адольф Гiтлер заявив, що нiколи не прийме атомної бомби першою. Хоча вiрити подiбному пiддонку та демагогу не можна.
  Проте нова зброя з використанням знань двадцять першого столiття має надати шанс на перемогу.
  Але радянське керiвництво повiрило влучнику з майбутнiх часiв. З'явилися новi танки, лiтаки та лазерна зброя. I в 1955 роцi якраз 1 травня, Червона армiя перейшла у рiшучий контрнаступ. Бої кипiли дуже запеклi. Ворог був сильний, численний, але поступався технiчно. I радянськi вiйська наступали, долали найзапеклiший опiр.
  Надто вже велике населення Третього Рейху.
  От був вiдбитий Смоленськ. Потiм Червона армiя вступила до Мiнська. Тут довелося вiдбивати тиск швидких дисколетiв супротивника, що розвивають швидкiсть в 10-12 звукових. I колосальних результатiв, що домагаються.
  Але проти них знайшлися бiльш досконалi ультразвуковi гармати та тепловi променi.
  Нiмцiв молотили. Радянськi танки та лiтаки стали непробивними для супротивника.
  Фрiци дивувалися, як це танки вагою сорок тонн, невразливi проти знарядь найбiльших калiбрiв.
  А лазер взагалi виявився чудо-зброєю. Тим чому фрицi було неможливо протистояти. I тодi Червона армiя пiсля успiхiв у Бiлорусiї повернула на пiвдень та увiйшла до Києва. Це знаменувало найбiльше досягнення радянської технiки та масового героїзму народу. Нiмецький фронт на сходi впав, i гiтлерiвцi запросили пощади. Але їх нiчого не могло врятувати.
  Та й про який свiт може йтися, якщо вiйна йде з людожерами?
  Радянськi вiйська вступили до Варшави i там зробили коротку паузу для перегрупування.
  Водночас i звiльнили Румунiю, де стався антинiмецький переворот.
  Потiм продовжили наступ до Берлiна. Нiмцi кидали в бiй свiй новiтнiй винахiд: пiрамiдальнi танки, що важко пробивалися з усiх ракурсiв, але i це фашистам мало допомагало. Тому що проти лазера це не найкращий варiант.
  Будь-яка броня безсила проти променя з температурою мiльйони градусiв.
  Iнша рiч, що лазерних установок, особливо кишенькових бластерiв, поки що не вистачало. Але тi, що були, вносили сум'яття до нiмецьких лав i провокували панiку.
  I один боєць мiг рознести за бiй половину дивiзiї.
  Дiставалося фрицям i вiд особливої гравiомагнiтної сталi. Її не брали навiть 210-мiлiметровi довгоствольнi гармати танкiв "Королiвський лев"-3 i не могли пробити реактивнi бомбомети. I головне лiтаючi тарiлки вже не давали фашистам жодної переваги, а навпаки, радянськi лазери легко пробивали ламiнарний струмiнь, виводячи дисколети з ладу.
  Самим гiтлерiвцям винайти лазер - слабко!
  Отримали фашисти очевидний та жорстокий розгром. Американцi, злякавшись мощi країни рад, вступили у вiйну за Нiмеччини. I навiть застосували атомну бомбу.
  Хоча на що розраховували американцi - незрозумiло.
  Їхнi стратегiчнi бомбардувальники змогли прорватися до Ленiнграда та скинути чотири презенти. Ще двi атомнi бомби впали на звiльнений вiд японцiв Владивосток, а одна на Петропавловськ-Камчатськ. Це пiдступний удар не залишився без вiдповiдi. Пiсля падiння Берлiна, Червона Армiя повернула i почала звiльнення Америки з Аляски. Туди вирушили новi невразливi танки з особливими гравiомагнiтними включеннями. Вони пройшли заслони з гармат янкi, немов сокира через фольгу. I просувалися впевнено, увiйшовши до Канади.
  Американськi танки ще гiршi за нiмецькi. I вони не мають жодних шансiв.
  А у Європi радянськi вiйська звiльнили Париж i навiть висадилися у Британськiй метрополiї. Заодно здолавши Пiренеї, зайняли Лiсабон i через Гiбралтар вступили до Африки. Нiхто вже не мiг зупинити запущений механiзм настання Червоної Армiї. А якщо вже росiйський Iван прокинувся i вступив у лайку, то тут мало не здасться нiкому. Тим бiльше, що багато вже вирiшувало технiчну перевагу. Проти якого вже ти не попреш. I атомна бомба здавалася лише невинною хлопушкою.
  А хто боїться ядерної зброї: той лох!
  Ось Червона армiя вступила на територiю США. Вона просувалася iз боями. Американцi спочатку билися завзято, але потiм почали розбiгатися пiд невблаганними авiаударами та лазерними пучками. Хто мiг перемогти супротивника зi зброєю двадцять першого столiття.
  Наука поєднувалася з комунiстичним устроєм!
  Особливо небезпечними виявилися радянськi дисколети з лазерами. Вони висадилися бiля Бiлого дому i перебили президентську охорону, взявши главу держави в полон. Пiсля чого вiд Америки залишилися лише рiжки та нiжки. Було пiдписано капiтуляцiю.
  Достатньо почесна для Америки.
  Пiсля чого вiдбулися вибори, на яких передбачувану перемогу здобули комунiсти. Ну, а потiм, пiшло прохання - добровiльно вступити до СРСР. I очевидно пiдтверджена референдумом. I те саме у всiх країнах спочатку Європи, а потiм i Африки.
  Гарний спосiб консолiдацiї людства!
  Зi складу СРСР вступила також Японiя. Лише у Китаї виникло тимчасове коливання. Але Мао застрелили, i теж пройшов референдум iз одностайним результатом.
  Китайцi були тiльки радi, розумiючи, що жити їм стане краще!
  Коротше кажучи, до 1958 року всi країни свiту стали частиною СРСР. Адольфа Гiтлера було засуджено всесвiтнiм трибуналом до розстрiлу. Хоча, швидше за все, фюрера варто було повiсити. Але особисто Маленков милостиво замiнив шибеницю - пострiлом у серце.
  Та примудрився Гiтлер дожити, до смертi. А застрелитися самому у фюрера не вистачило мужностi.
  Потiм планета стала єдиною. Замiсть витрачати стiльки сил на боротьбу одна з одною, країни свiту заробили в однiй упряжцi. Адже подумати, що наука могла б розвиватися набагато швидше. Адже в рiзних країнах однi й тi ж НДI, працюють на одну й ту саму тематику. Та ще й секретять один вiд одного.
  I вiруси iз хробаками через Iнтернет пускають.
  Якби науково-дослiднi iнститути свiту працювали узгоджено один з одним i обмiнювалися iнформацiєю, то наука розвивалася б значно швидше.
  А так через побоювання шпигунства, скiльки iнформацiї ховається вiд наукового свiту. Велику шкоду завдавали прогресу, i вiйни, пiд час яких гинули найкращi люди.
  I вибухала матерiальна база всiх країн-учасниць.
  Хоча з iншого боку вiйна i прискорює прогрес, є свого роду стимулом для науки. Але у разi об'єднання зусиль людства рiзко посилило космiчну експансiю. Ось уже 1967 року вiдбувся перший полiт на Марс. А через десять рокiв радянський космонавт побував на найдальшому планi Сонячної системи - Плутонi. А у 2011 роцi запустилася у полiт перша мiжзоряна експедицiя на фоновiй ракетi.
  Це найбiльша подiя iсторiї людства.
  I з'ясувалося експериментально - можливий рух швидше за швидкiсть свiтла. У 2013 роцi радянський зорелiт перевищив свiтлову швидкiсть. А в 2015 роцi перший радянський космонавт лихо вступив на одну iз планет зiрки Сiрiус.
  У 2018 роцi вже дюжина планет за межами сонячної системи виявилася обжитою.
  Так богатирськi ступали на зорянi свiти червонi воїни. I це ще лише початок космiчної експансiї.
  Все зростає ураганними темпами.
  Людство досить швидко розселялося по галактицi. Створювалися новi досконалiшi зорельоти, наука розвивалася дедалi бiльше бурхливо. Термокварковий, а надалi i термопреонновий синтез забезпечили доступ до колосальних мас енергiї. I це дозволяло людям долати все бiльшi та бiльшi простори. Так вони перейшли в сусiдню галактику. Там зiткнулися iз ворожою бiлковою формою життя на напiвпровiдниках.
  Що ж таке буває!
  Почалася перша iсторiя людства мiжгалактична вiйна. У нiй задiянi найсильнiшi види озброєнь. I рiзного роду поля, включаючи i кiнепросторовi.
  А що? I магоядерна зброя теж має людей!
  Або ще щось крутiше!
  У ходi цiєї вiйни земляни вiдкрили собi машину часу. I почали витягувати загиблих воїнiв iз часiв Другої свiтової вiйни, перемiщуючи їх у зорянi свiти.
  I не даючи реально померти!
  Так виникло цiле поколiння нових i водночас старих бiйцiв - якi пройшли рубку другої свiтової та першої зiркової. Вони вiдточували свою подвiйну майстернiсть, пiднiмали рiвень збройних сил СРСР на феноменальнi космiчнi височi.
  Тож винахiдливiсть сильна!
  I ось пiсля запеклих боїв iмперiя напiвпровiдникових iномiрян виявилася розгромлена. I в такий спосiб людство перевернуло ще одну сторiнку власної iсторiї. А наступним кроком стала експансiя до галактичних надскопи.
  Ми пiдкоримо простiр всесвiту: сяють у маршi чоботи!
  Як з'ясувалося, хоча планет у всесвiтi чимало, розумна форма життя досить рiдкiсна. I зустрiти тим бiльше якусь, надцивiлiзацiю було неможливо. I це дозволяло людству почуватися досить комфортно, заселяючись по рiзних свiтах, галактиках, надскупченнях.
  I водночас вирiшивши проблему продовження життя, навчившись омолоджувати органiзми.
  I ось люди долетiли до краю всесвiту. Побачили чудову порожнечу простору i вирiшили... Що далi? I ось було побудовано новий зорелiт, здатний пролiтати колосальнi вiдстанi. I люди помчали до нових свiтiв. Пролетiвши кiлька сотень трильйонiв свiтлолiт, вони нарештi домчалися до iншого свiтобудови. I там також були зiрки, планети комети. I, нарештi, зустрiлася надцивiлiзацiя. Але людство розмовляло з нею на рiвних, бо саме стало понад будь-якою мiрою цивiлiзованим.
  А що хiба й у Бiблiї не передбачено, що людина уподiбниться до богiв?
  Люди навчилися воскресати мертвих. У тому числi померлих дуже давно, i навiть тих, чим порох був розвiяний за вiтром.
  Воскресили майже всiх, навiть жертв аборту, i злочинцiв. Останнiх, у тому числi й Гiтлера, вiдправили в комфортабельнi табори, на перевиховання.
  Отже людство набуло i всемогутностi та щастя. I люди вже пробували i самi створювали галактики, перетворюючись на творцiв-демiургiв.
  Усi фiзичнi закони стали людству пiдвладнi.
  Вовка-Павлик сильно втомився i спiткнувшись упав. I отримав удар кийком по босих п'ятах. Згодом мiлiцiонери вилили на нього два вiдра крижаної води.
  Хлопчик-в'язень прийшов до тями. Пiд смiшки правоохоронцiв став знову крутити колесо насоса поодинцi. У нього вiдкрилося друге дихання.
  А щоб було не так нудно, Вовка-Павлик став знову складати;
  Гiтлер вчинив мудрiше i став оголошувати вiйну Америцi. Японiя все одно виграла битву пiд Мiдвей, зате не змогла захопити Гавайський Архiпелаг. Так це велика невдача для Країни Вранiшнього Сонця.
  Вiйна у цьому баченнi й для нiмцiв пiшла неуспiшно. Гiтлерiвцi примудрилися зазнати поразки пiд Сталiнградом. I покотилися на захiд. Правда Майнштейн завдав контрудару i частково вiдновив становище. У ходi битви на Курськiй дузi гiтлерiвцi через вiдсутнiсть бомбардувань з боку США змогли бiльше зробити танкiв та лiтакiв.
  Пройшов бойову обкатку та "Лев". Щоправда, ця машина показала себе не цiлком ефективно. Її гармата була надмiрно потужною i недостатньо скорострiльною. Єдиний гарний захист бортiв робив танк живучим. Але цю проблему вирiшували тараном. Втiм, бої набули бiльш затяжного та запеклого характеру. У повiтрi пресували винищувачi фашистiв Фокке-Вульф, i з'явилися новi МЕ-309.
  В Африцi Роммель вiдступив на схiд Лiвiї та зумiв вiдбити англiйський наступ.
  Бiй пiд Куском тривало з 5 липня до 23 вересня. Радянськi вiйська змогли взяти Орел та Бiлгород, але Харкiв утримали фашисти. Втрати Червоної Армiї виявилися надто великi, i довелося взяти оперативну паузу для поповнення сил.
  Нiмцi, не будучи скутими захiдним фронтом, активно формували iноземнi дивiзiї. I ще могли утримувати позицiї. Швидко зростав i випуск танкiв, самохiдок. Деякi нiмецькi машини, зокрема легкi САУ, могли вдало дiяти i взимку.
  Проте загалом танки "Пантера" та "Тигр" для зимового часу виявилися не цiлком вдалими. А ще гiрше було з "Львом" i "Фердинандом". Зрештою "Лев" був остаточно знятий з виробництва. Натомiсть "Тигр"-2 з'явився у серiї. Бої показали, що новий танк добре захищений у лоб, але слабенький ходовими якостями.
  Взимку нiмцi зазнали поразки. I були вибитi зi Схiдної України. Але змогли вiдiйти за Днiпро, i у березнi наступ радянських вiйськ припинився. Щоправда, Червона армiя змогла взяти i Смоленськ. Але для наступу пiд Ленiнградом сил уже не вистачило. Все ж таки немає фактора захiдного фронту i бомбардувань з боку США.
  А значить фашистам значно легше.
  До лiта нiмцi поповнилися свої сили, новими танками включно з "Пантером"-2 i обзавелися реактивною авiацiєю. Лiтня попутка настання Червоної Армiї в центрi виявилася не цiлком вдалою. Нiмцi мали сильну, розвинену в iнженерному вiдношеннi оборону. Крiм того, сама конфiгурацiя фронту пiдказувала, що бити поради можуть тiльки в центрi. Щоби на пiвднi не форсувати Днiпро. На пiвночi ж у нiмцiв найпотужнiша оборона.
  Негативним для Червоної армiї фактором стало деяке зниження випуску танкiв, на тлi виробництва "Пантер", що розкрутилося, i бiльш досконалого "Тигра"-2. Та й розвиток реактивної авiацiї створювало деякi несприятливi перспективи. Хоча МЕ-262 i був ще далеко недосконалим винищувачем, але його висока швидкiсть i потужне озброєння: чотири 30-мiлiметровi гармати - давалося взнаки.
  У всякому разi, в боях за Бiлорусiю радянськi вiйська зiткнулися з потужним бронетанковим кийком противника. Тим бiльше, виробництво Т-34-85 ще тiльки починало розкручуватися, основним радянським танком був слабший Т-34-76, та й IС-2 теж був недоробленою машиною.
  Майнштейну вдалося пiдсiкти радянськi вiйська утворити пару казанiв. Нiмцi навiть з ходу оволодiли Смоленськом. Лише ввiвши у бiй великi резерви ставки, вдалося уникнути повного розгрому та зупинити гiтлерiвцiв.
  Але ж фашисти показали свою силу. Погiршило становище i поява легшої, i досконалої Е-10, яка могла замiнити бiльш важкi i дорогi машини. I ще бiльш досконалою та потужною Е-25. А також нарощування випуску "Пантери"-2 з потужним 88-мiлiметровим знаряддям.
  Втiм, i Червона армiя була сильною. Взимку радянськi вiйська знову намагалися атакувати у центрi. Але фашисти мали дуже великий танковий парк. Вони наростили кiлькiсть технiки. Крiм того з'явилася досконалiша модифiкацiя "Тигр"-2 з двигуном у тисячi кiнських сил. I новий танк "Лев"-2. Дана машина випускалася з розташуванням трансмiсiї та двигуна разом та спереду танка. Це дозволило ущiльнити компонувальну схему та знизити висоту машини. Вага "Льва" втиснулася до шiстдесяти тонн при збереженнi бронювання та озброєння в колишньому варiантi при двигунi в тисячу кiнських сил. Крiм того, збiльшилася i скорострiльнiсть гармати до восьми пострiлiв за хвилину, i на неї було встановлено гiдростабiлiзатор та прилад нiчного бачення.
  Новий "Лев" був уже бiльш задовiльною машиною.
  Хоча практично удачливiше виглядала Е-10. Лобова броня цiєї САУ зросла до 82-мiлiметрiв пiд великим нахилом, а вага досягла 16 тонн, але це компенсувалося потужнiшим у 550 кiнських сил двигуном.
  Нiмцi у сiчнi сорок п'ятого року вiдобразили радянський наступ. А у лютому й самi намагалися наступати, але не надто вдало. Просунулися на тридцять-сорок кiлометрiв. Потiм зупинили їхнi радянськi резерви. У боях брали участь новi радянськi СУ-100, якi протистояли нiмецьким танкам, що зросли. Зокрема, звичайна "Пантера" з осенi виходила в модифiкацiї F з сильнiшим лобовим бронюванням i не пробивалася 85-мiлiметровою гарматою. А "Пантера"-2, тим бiльше.
  В Африцi теж вирували битви. Пiдкопивши сили, намагався наступати Монтгомерi. Але Роммель вiдбив усi атаки англiйцiв. Бої показали високу ефективнiсть САУ Е-10, особливо з гарматою "Пантери", здатною пробивати навiть "Черчiлль". Непогано боролася i "Пантера". У англiйцiв замало танкiв iз сильним озброєнням, i "Пантера" тримала снаряди. Бої показали слабкiсть озброєння "Черчiлля" та його недостатнi ходовi якостi. А "Кромвель" вийшов ще гiршим.
  Роммель змiг оминути англiйцiв i у березнi утворився великий казан. Англiйцi змушенi були вiдступати. Вони зазнали великих втрат i залишили Толбук. Лише у районi Ель-Амана знявши частину з японського фронту британська армiя, зупинила Роммеля. I те, що той не отримав пiдкрiплень.
  Нiмцi раптово у березнi розпочали наступ у пiвденному напрямку. Пiдсiкаючи радянське угруповання вiд Смоленська до Донбасу. Вперше масово були застосованi прилади нiчного бачення та наступ ночами.
  Фрiцi змогли досягти тактичної раптовостi, так Сталiн бiльше побоювався за Московський напрямок. Гiтлерiвцi досягли певних успiхiв, захопивши Полтаву, Харкiв, бiльше половини Донбасу. Крим поки що залишався блокованим радянськими вiйськами. Але у травнi гiтлерiвцi вiдновили наступ i з'єдналися зi своїми блокованими сушею частинами.
  Радянське командування в сорок п'ятому роцi опинилася у важкому становищi. У серiю надiйшли нiмецькi танки Е, досконалiшi, а небi все активнiше панувала реактивна авiацiя. Найгiрше iнше. Танк Т-44 виявився недостатньо доопрацьованим для серiйного виробництва, i доводилося як основна машина використовувати застарiлий Т-34-85. А значить нiмецькi машини особливо "Пантера"-2, i новiтнi Е-50 виявилися сильнiшими.
  Тiльки IС-3 пiшов у серiю, але цього виявилося замало. У червнi гiтлерiвцi захопили Бiлгород та Орел. I спробували створити казан пiд Курськом. Червона армiя насилу i, постiйно контратакуючи, стримала фрицiв. Але це коштувало їй чималої шкоди. Сталiн запропонував фашистам перемир'я. Гiтлер погодився, але лише на шiсть мiсяцiв.
  Невелика пауза була на користь вермахту, який у серпнi розпочав великий наступ у Єгиптi. У вереснi Єгипет повнiстю опинився пiд контролем фрицiв. Фашисти також взяли Гiбралтар. Франко пiд сильним тиском все ж погодився пропустити нiмецькi вiйська.
  Розвиваючи успiх, гiтлерiвцi зайняли i Iрак, i Кувейту, захопили Палестину.
  Все ще нiчого, але 21 грудня 1945 року, якраз у день народження Сталiна США застосували проти Японiї ядерну зброю. Слiд зазначити, що Америка не скута захiдним фронтом, починаючи з кiнця сорок третього року, стала наступати на японськi позицiї. Просувалися янкi повiльно, цiною величезних втрат, але вiрно.
  Головна причина - переважна перевага США в економiцi. Американцi випускали в п'ять-шiсть разiв бiльше лiтакiв, нiж Японiя, спускали на воду дедалi новi кораблi.
  Так переважною кiлькiстю брали вгору. Та ще й японське командування не завжди було на висотi.
  Ось уже у листопадi сорок п'ятого американцi висадилися на Фiлiппiнах.
  Пiсля чого Б-29 все ж таки прорвалися до Японiї. I скинули одну бомбу на Хiросiму. А друга виявилася втраченою через дiї винищувачiв.
  Але урок усьому свiту виклали. Фюрер занервував. I запропонував Сталiн продовжити перемир'я. А може навiть зовсiм укласти свiт.
  Але Сталiн заявив, що вiн згоден лише за умови повернення всiх радянських територiй. Гiтлер пропонував роздiл: виходячи з завойованих територiй. Домовитися обом диктаторам не вдалося.
  Фюрер вирiшив, що треба добити СРСР. А вiд Америки захиститись, використовуючи реактивнi лiтаки.
  I зрозумiло дисколети, якi мають надзвичайну забiйну силу i колосальнi швидкостi.
  У березнi 1946 року використовуючи досконалiшi танки серiї Е, насамперед Е-50 у важкiй модифiкацiї, гiтлерiвцi перейшли у наступ. Спочатку танк Е-50 важив близько п'ятдесяти тонн i мав броню Тигр-2, але з великими нахилами. Ущiльнення компонування танка дозволяло гiтлерiвцям зменшити вагу машини, не знижуючи захисту. Е-50 був забезпечений дуже точною та бронебiйною гарматою 88-мiлiметрiв у 100 ЕЛ, та гiдростабiлiзатором. У лоб танк тримав снаряди багатьох протитанкових знарядь СРСР. Але бортовий захист у 82-мiлiметри нехай i пiд нахилами був явно недостатнiм. Але нову модифiкацiю Е-50 встановили газотурбiнний двигун у 1500 кiнських сил, посилили бронювання, пiднявши вагу до 70-тонн. Новий танк уже мав 250-мiлiметрiв лобової бронi та 150-мiлiметрiв пiд нахилом бортiв.
  Його найкраща захищенiсть зробила цiлком надiйну машину прориву.
  У СРСР почалося виробництво IС-4, який не поступається нiмецькому танку в захистi. Але радянська машина вийшла дещо сируватою. Та й гармата нiмецька бiльш досконала, скорострiльна та бронебiйна.
  Головне Т-54 ще не доопрацьовано, i не вступив до серiї. А нiмцi, використовуючи робочу силу з усiєї Європи, виробляли танки у великiй кiлькостi. Самохiдки Е-25, та Е-10 були простi у виробництвi, але добре захищенi. I їх було дуже багато. Вони могли протистояти радянським машинам.
  I при цьому ця технiка цiлком ефективна. I здатна наступати в зимовий час i з гарною прохiднiстю. Гiтлерiвцi налагодили виробництво досконалiшої технiки. I спромоглися вирiшити проблему кiлькостi. У тому числi за рахунок африканських рабiв.
  У квiтнi у вiйну вступила Туреччина. Фашисти взяли Воронеж i висiли на Таманському пiвостровi.
  Просувалися, використовуючи свою чисельну перевагу. У боях брали участь та арабськi дивiзiї. Багато було i iталiйцiв, а також солдатiв з усiєї Європи. Тих же французiв.
  Наприкiнцi травня гiтлерiвцi пiдiйшли до Сталiнграда. Почалася повторна битва за мiсто. Цього разу фашисти розраховували на "Штурмтiгри" та реактивну авiацiю.
  Бої за Сталiнград затяглися. Але гiтлерiвцi дiсталися Грозного та Орджонiкiдзе. Туреччина разом з нiмцями оточила Єреван i взяла Батумi.
  Ситуацiя загострилася до краю. У боях нiмецькi танки виявили свою силу. А реактивна авiацiя остаточно завоювала панування у повiтрi.
  У СРСР поки що не було реактивних лiтакiв, i можливостей битися на рiвних.
  До кiнця серпня 1946 Сталiнград упав. Нiмцi змiцнилися на Волзi. У вереснi вони вийшли до Каспiйського моря, вiдрiзавши Кавказ суходолом.
  Створилося критичне становище. Сталiн намагався вирiшити проблему лютiстю та новими танками IС-7. У жовтнi Червона армiя спробувала вiдбити у нiмцiв Воронеж. Удар припав на iталiйськi вiйська i оборону прорвали.
  Але Майнштейн передбачивши це, завдав удару великими танковими корпусами радянським вiйськам у фланг i вiдсiк їх по Дону. Бої показали, що танки серiї Е у ходових якостях не поступаються радянським. I розрахунок на кращу прохiднiсть восени не виправдався. А повiтряний пресинг наростав.
  У листопадi 1946 року впала Баку. А у груднi весь Кавказ опинився пiд фашистами.
  Але тим часом США завдали ще кiлькох ядерних ударiв по Японiї. I захопили Фiлiппiни, Окiнаву. Але самураї поки що не збиралися капiтулювати.
  Настав новий 1947 рiк. СРСР запустив, нарештi, у серiю не цiлком доопрацьованi Т-54 та IС-7. Цi танки могли хоч якось протистояти фашистам. У нiмцiв з'явився Е-75, з 105-мм гарматою 100 ЕЛ, i вагою близько вiсiмдесяти тонн. Що компенсувалося газотурбiнним двигуном у 1800 кiнських сил. Е-75 ще бiльше ущiльнив компонування, пiднявши товщину бортової бронi до 200-мiлiметрiв, а в лобовiй 250-мiлiметровiй збiльшивши кут нахилу.
  Новий нiмецький танк - перевершував без жодних сумнiвiв IС-7, у захистi, щоправда, на дванадцять тонн був важчим. Дещо бiльш бронебiйною була у нього i гармата. Танк Е-50 навпаки став на п'ять тонн легшим, але його бортова броня товща на 20-мiлiметрiв. За рахунок ущiльнення компонування.
  Цi обидва танки стали основними. I їхнiй випуск зростав. Нiмцi досi домiнували в Африцi та на Близькому сходi. А їхня перевага в повiтрi особливо пiсля появи ТА-500 реактивних, i безхвостi Б-28 тiльки збiльшувалося.
  Бомбардуванням пiддавалися радянськi мiста та заводи. Це знижувало випуск озброєнь. Особливо на тлi найгострiшої нестачi робочої сили.
  У березнi 1947 року гiтлерiвцi розпочали наступ на Саратов та одночасно на Москву. Фашисти розраховували на свою мiць.
  У боях брали участь i САУ Е-50 простiшi у виробництвi, i висотою всього 1,5 метра. Вони чудово справлялися iз завданням - боротьба з танками. I розверталися дуже швидко.
  Радянськi вiйська билися героїчно, але неухильно пiддавалися. У травнi загинув пiсля героїчної оборони Саратов, а гiтлерiвцi взяли Вязьму. У серединi липня було взято i Куйбишева. Фашисти впевнено просувалися, захопивши i Калiнiна, пiдiйшовши до Тулi.
  Наприкiнцi серпня фрицi опанували й Ульяновський. Одночасно впав i Уральськ, iз Гур'євим.
  А наприкiнцi вересня фашисти завершили оточення Москви. Так було, досягнуто колосального успiху.
  Бої за столицю затягнулися ще до кiнця грудня. Але 31 якраз напередоднi нового року капiтулювали залишки гарнiзону.
  Одночасно нiмцi взяли Рязань та Казань. Але у сiчнi 1948 року капiтулювала пiд ядерними ударами Японiя.
  I США звернулися до Нiмеччини та СРСР - мовляв, кiнчайте з вiйною! Iнакше ви атомними бомбами отримаєте. Фашисти на той час оточили Горький i вже добивали СРСР. I їм дуже не хотiлося пiддаватися американському шантажу.
  У лютому 1948 Нiмеччина вiдновила наступ на сходi. Основного удару нiмцi завдали в напрямку Середньої Азiї, де клiмат теплiший. В результатi радянськi вiйська поступилися i здали Ташкент, Душанбе, Ашхабад. А у травнi фашисти рушили до Свердловська. Червона армiя чинила опiр менш активно. Далося взнаки моральне потрясiння. Зросла кiлькiсть перебiжчикiв та зрад.
  США поки що не наважувалися вступити у вiйну з Третiм Рейхом. Тим бiльше, що дисколети з їхньою божевiльною швидкiстю лякали американцiв. Такi машини могли над Нью-Йорком засвiтитися, будучи абсолютно невразливими.
  Пiсля взяття Свердловська, Сталiн утiк у Новосибiрськ. Нiмцi рухалися п'ятами. У СРСР у серiю вступив новий танк IС-11. Ця машина була розроблена у великiй поспiху, i стала найважчим з радянських танкiв в iсторiї, озброєної 203-мiлiметровою гарматою, лобовою бронею 400-мiлiметрiв, i вагою сто двадцять п'ять тонн. Дана машина не могла пiд бомбами i зв'язку з втратою багатьох заводiв вироблятися серiйно. Але вона зате пройшла бойове хрещення.
  1948 пройшов. Гiтлерiвцi взяли Новосибiрськ. Але взимку воювати у морози дуже важко. Настав наступний 1949 рiк. Навеснi фашисти продовжили просування Сибiром. Червона армiя чинила опiр з люттю приреченої.
  Американцi поки що не втручалися. Вони лише нарощували свiй ядерний потенцiал. I розробляли досконалiшi способи доставки до мети.
  Та й гiтлерiвцi не сидiли на мiсцi. Вони з'явився пiрамiдальний танк АГ. Ця машина не мала собi рiвних у захистi.
  До кiнця 1949 року всi великi мiста СРСР були взятi пiд контроль Нiмеччиною. Сталiн утiк у лiси. Одночасно гiтлерiвцi майже без втрат захопили Iндiю, вибивши звiдти англiйцiв. I змiцнилися в Африцi. США знову не ризикнули вступити у вiйну, хоч i загрожували багато i голосно.
  А фашисти поки що стали перетравлювати завойоване. Настало тимчасове затишшя. Фюрер також створив разом iз вченими атомну бомбу. I обидвi сторони завмерли в очiкуваннi.
  Настала епоха холодної вiйни. Третiй Рейх контролював двi третини Африки. Землi до Бiрми, всю територiю СРСР, i навiть Європу.
  Фашисти пiд шумок зайняли своїми вiйськами i Швецiю, Швейцарiю. Iншi країни Європи змушенi були пiдписати кабальнi економiчнi договори.
  Нiмцi набули величезної сили. I використовуючи тоталiтарну систему, змiшану iз ринковою економiкою стали розвиватися. Водночас ведучи пошук нового озброєння.
  У листопадi 1955 року лiтак з Гiтлером зазнав аварiї. I перервалося правлiння Чингiсхана двадцятого столiття, який завоював масу землi.
  Наступником став Шелленберг, який замiнив посадi глави СС Гiммлера. Розвиток Нiмеччини продовжувався. Поки що, нарештi, в 1980 роцi не було створено випромiнювання, здатне нейтралiзувати атомнi заряди.
  I розпочалася нова вiйна. На цей раз Третя свiтова.
  . ЕПIЛОГ
  Вовка-Павлик помiтно вимотався. Але все-таки вже стало так пiзно, що i мiлiцiя захотiла спати.
  Вони дозволили хлопчику-в'язню прилягти. Один iз них навiть виявив милосердя кинувши пук соломи.
  Перед сном хлопцевi дали поїсти хлiба та пшоняної кашi на водi. Вовка-Павлик швидко з'їв. Подумав, що ще один день зi ста рокiв вiн вiдмучив. I можливо, даремно вiн перетворив перебування у дитячiй у в'язницi на справжнє пекло та каторгу, хоча тут жити в принципi можна.
  Але вiдступати i здаватися не хотiлося. I хлопчик-зек вирiшив: "стояти на смерть".
  А поки вiн лiг на солому, витяг свої босi, збитi, дуже мозолистi, дитячi нiжки i заснув.
  I йому снилося продовження чудового сну;
  Пiсля того, як майже вся китайська двохсоттисячна армiя була знищена - шiстка воїнiв рушила далi вглиб пiднебесної iмперiї. Щоб не дати китайцям знову повернутись до росiйських мiст у Сибiру.
  Ось воїни атакували жовтих воїнiв у найближчому великому мiстi.
  Вовка-Павлик, рубаючи жовтих бiйцiв, i розмахуючи обома мечами, прорепетував:
  - В iм'я росiйських царiв!
  I вiд його босих нiг полетiли гострi голки. Вразили китайських бiйцiв.
  Маргарита, рубаючи жовтих воїнiв мечами, взяла та заспiвала:
  - Тепер ми робимо iсторiю!
  I вiд її босої нiжки полетiли до жовтих воїнiв голки.
  Далi вже Наталка в бою. Теж метає презенти смертi та верещить:
  - Майбутнє за нами! Слава Великiй Росiї!
  I її боса, точена нiжка таке викине зi страшною силою. I розкриє китайцiв у криваве мiсиво.
  Зоя теж рубає вiдчайдушно. I рознесла навпiл китайського генерала. I перетнула його кiстки.
  Пiсля чого провила:
  - За мою велику перемогу!
  I босими нiжками знову запустить убивчий подарунок. I виб'є багато китайських бiйцiв.
  А от коли Аврора у битвi - це взагалi жах. Вона перетинає китайських солдатiв навпiл, i босими нiжками запускає вбивчi подарунки. I так трощить жовту армiю.
  Нi Аврору i справдi називають вiдьмою червоного кольору. I вона непереможна.
  I вiд її босих пальцiв вiдлiтають смертельнi голки. Попадають у китайцiв i тi завалюються, наче кулi з пiском.
  Аврора реве на всю горлянку:
  - Росiяни мене знають,
  I великою називають!
  I знову красуня як метне голку смертоносну. I супротивник приколоти немов жук.
  Аврора про булькала:
  - Мрiяти можна, помрiяти погано!
  I знову дiвчина як лупе бумерангом.
  Та ця руда - не фунт солi з'їла у ратнiй справi. Якщо вже молотить, то молотить.
  I знову стрiмка та вогняна дiвчина в атацi.
  А тут у бiй рветься Свiтлана. I так усiх рубає i знищує. А її мечi немов блискучi блискавки.
  А вiд босих нiжок летять голки.
  Дiвчина проревела:
  - Велика моя сила -
  Зi мною грати, що дружити з крокодилом!
  Хлопчик Вовка-Павлик Вьюнов, як завжди в атацi. Швидкий вiн мангуст. Рубить i метає зiрочки по ворога.
  I юний воїн кричить:
  - У наступ пiдемо,
  Усiх китайцiв розiб'ємо!
  I ось хлопчик в атацi.
  А дiвчинка Маргарита у великому азартi нищить жовтi вiйська. I її босi пальчики кидають подарунки смертi.
  А дiвчина реве:
  - За мною буде перемога!
  I знову вiд її босої нiжки мчить цiлий дощик голок.
  А голки то забiйнi та отруєнi.
  Маргарита у наступi. Китайцям проти неї дуже важко. А дiвчина саме втiлення страху.
  Хоч i гарна войовниця.
  I ось вiд її босої нiжки знову вiдлiтає шматочок смертi. Що вражає ворогiв.
  Наташа у дикому польотi. Розтинає китайцiв на частини. I її мечi не знають пощади.
  Войовниця реве:
  - Буде наша велика перемога!
  I вiд босих нiжок красунi знову летять навiть смертельнi i небезпечнi голки.
  Вони вражають китайцiв у великiй кiлькостi. Що ж дiвчата дуже крутi.
  I настав не дають нiкому спуску.
  А ось Зоя не знає, нiколи слова нема. Вона проривається до супротивникiв. I її мечi наче кати.
  Зоя на всю горлянку кричить:
  - Не знаю пощади - тiльки смерть!
  I її босi нiжки так метнуть, що китайцям не встояти!
  I навпаки, войовниця прискорюється з кожною хвилиною. Ось це ковзанка у наступi.
  Аврора теж така заводна дiвчина. Чи не вiдступає i не здається. I все їй вдається.
  Ось метнула босими пальцями нiг сталевий вiяло. Зрiзала китайських солдатiв i прошипiла:
  - У червонiй iмперiї, буде багаття, яке зiгрiє всю планету!
  I знову вiд її босої нiжки летить те, що саме вбиває.
  I войовниця знову на великiй висотi становища.
  А ось i Свiтлана у битвi. Чи не вiдступає вiд плану. I рубає собi з диким натиском. I вiд її босих нiжок летить гострий диск. Який лихо пiдрiзає супротивникiв.
  Свiтлана пищить iз дикою люттю:
  - Розiрву вас усiх!
  I дiвчина у стрiмкому наступi. I її босi нiжки такi спритнi.
  Далi у бою рветься Вовка-Павлик В'юнов. Ось це вiдчайдушний хлопчик-термiнатор. У ньому задiянi колосальнi сили та натиск дикого пацана.
  I ось дитина як метне босою нiжкою бумеранг. Та й супротивники втратили два десятки голiв вiдразу.
  Ось це справдi - реально забiйна сила.
  Вовка-Павлик заспiвав:
  - Мiй почерк простий -
  Я не люблю тягнути кота за хвiст!
  I вiд голої п'яти хлопчика полетiло лезо, i як довбане китайцiв. Тi буквально втратили дух i мужнiсть.
  Вовка-Павлик же з диким шаленством помiтив:
  - Нiколи не говори, слово нi!
  Хлопчик в атацi... Тут йому пригадався Володимир Кличко. Та мiг би цей боксер i повернутися на ринг. А чому б i не спробувати? Якщо ще є здоров'я, то сам Бог велiв тобi битися!
  Хлопчик-термiнатор в атацi. Крушить китайцiв i спiває:
  Юний друг завжди будь юним,
  На спокiй не поспiшай...
  Будь веселим, зухвалим, галасливим -
  Битися треба - так бiйся!
  Людиною з крутiстю -
  Щоб бив усiх пiдряд!
  Вiчний хлопчик я з душею,
  Що народжує результат!
  Вiчний хлопчик я душею,
  I не кроку вiр назад!
  Молодий воїн i вiчна дитина в шаленiй атацi на китайцiв. Вiн покаже себе з найкращого боку.
  Маргарита теж трощить жовтих воїнiв i спiває:
  - Нiколи ми не здамося!
  I зрiзала масу китайцiв, зi смiшком додала:
  - Нi, повiр нiколи!
  I дiвчинка знову кинула гострi, отруйнi голки.
  Вона у стрiмкому та неповторному русi.
  Наташа в бою стрiмка i грiзна, наче валькiрiя. Б'ється вiдважно. I збиває китайцiв.
  Вона часто боролася у небi. Була чудовою льотчицею-асом. Доводилося битися i в пiхотi.
  Але зараз Наташка взялася за китайцiв. I давай молотити з усiєю люттю.
  I вiд її босих нiжок летять бумеранги та голки. Вона руйнує ворога.
  Дiвчина при цьому спiває:
  - Але вiрю сонячний свiтанок,
  Розвiє морок тюремного катiвня!
  Зоя атакує китайцiв. I розбиває iз намертво. I її босi нiжки вибивають ворогiв без жодної зупинки.
  Войовниця у русi. Вона немов кобра що стрибає i скаче собi.
  Дiвчина iз золотим волоссям кричить:
  - Майбутнє за нами,
  Ми як витязi-джедаї!
  I ось вона з розвороту вiзьме та влiпить.
  Далi в атацi Аврора. Нищiвна i бойова дiвчина рудої мастi. Перейшла в наступ, ще бiльш пiднявши темп. Її мечi, мов лопатi млина.
  Вогняна красуня видала:
  - Буде таке щастя всьому свiту!
  I знову дiвчисько переходить у дикий темп. Оце справжня богиня вiйни.
  Свiтлана теж спiває, пiдстрибуючи:
  - сотня за сотнею, полиця за полком,
  Росiйськi витязi рубають мечем!
  I ось її босi пальчики нiжок кинуть те, що не вiдобразити щитом.
  Ось це дiвка. Справжня мегера.
  Наташа щебече з вискалом зубiв:
  - Не тобi мене вчити!
  I метне голою нiжкою смерть.
  Аврора погоджується:
  - Нас вчити взагалi нема чого!
  Войовницi прискорюють рухи. Ось уже майже всi мiста заваленi трупами. Та китайцi нарвались на винищення. Усього шiсть чоловiк, а працюють, на цiлу армiю.
  Вовку-Павлику В'юнову згадалася iсторiя одного попаданца з роду ельфiв. Вiн опинився в Третьому Рейху, i змiг переконати, щоб його направили в Люфтваффi.
  Та ельф хоч i невеликий на зрiст, але дуже швидкий, сильний iз чудовою реакцiєю. Взагалi ельфи перевершують людей у фiзичних кондицiях та швидкостi мислення. А вже в лiтаку ельф, та ще й королiвської кровi вiдчуває собi немов сам орел.
  I ось цей воїн змiг збити прямо до дня народження фюрера 20 квiтня 1944 року 538 лiтакiв противника, а його самого не збивали жодного разу.
  За першi двiстi лiтакiв ельф отримав Лицарський Хрест Залiзного хреста з дубовим листям мечами та дiамантами. За триста вже орден Нiмецького орла iз дiамантами. За чотириста Лицарський хрест Залiзного хреста iз золотим дубовим листям мечами та дiамантами. А за п'ятсот ювiлейних лiтакiв - Великий Хрест Залiзного хреста. Таким чином, у ельфа зiбралася рекордна кiлькiсть нагород i в цьому планi вiн обставив навiть Германа Герiнга i отримав звання полковника.
  Хоча бився на лiтак як рядовий.
  Так от хоч i з'явився в Люфтваффi такий видатний ас, проте на перебiг вiйни вiн вплинув не дуже. Справдi, якщо взяти перших шiсть асiв Люфтваффе в реальнiй iсторiї, то вони збили загалом понад пiвтори тисячi лiтакiв. Ну, чи багато це допомогло вермахту?
  Хоча можлива кiлькiсть збитих лiтакiв i була завищена пропагандою Геббельса.
  Багато хто з цих цифр сильно сумнiвався.
  Але ельф чесно збив таку кiлькiсть машин, а сам не втратив жодного винищувача.
  Але тодi Вовка-Павлик Вьюнов з ним зустрiвся i запитав:
  - Навiщо ти причепився до Третього Рейху, який вважається силою зла?
  Ельф логiчно зауважив:
  - Тому що сили добра у свiтi взагалi нема! Думаєш, Сталiн та союзники святi?
  Вовка-Павлик з усмiшкою помiтив:
  - Але в СРСР ти, збивши стiльки лiтакiв, вважався б Богом iз великої лiтери! А так тобi слiд бути запльованим i проклятим!
  Ельф чесно помiтив:
  - У жовтнi сорок другого року, коли почав битися за Рейх, ще кiнець вiйни не був очевидним. А що думаєш, у мене немає шансiв бути серед переможцiв?
  Вовка-Павлик В'юнов чесно вiдповiв:
  - Якщо ти перебiжиш до СРСР, думаю, тебе вибачать i приймуть. Героїв та великих воїнiв скрiзь цiнують!
  Ельф променисто посмiхнувся i вiдповiв:
  - За пропозицiю дякую! Але коли друга свiтова вiйна скiнчиться, я повернуся на свою планету з нагородами... I, безумовно, менi буде все одно що Нiмеччина програла. Головне, що я показав себе героєм i увiйшов до iсторiї авiацiї, як найкращий ас усiх часiв та народiв!
  Вовка-Павлик В'юнов помiтив у досадi:
  - Скiльки через тебе добрих хлопцiв загинуло!
  Ельф пискнув, логiчно нагадав:
  - Є i Рудель... Вiн теж надлюдина!
  Вовка-Павло кивнув:
  - Рудель... Та це нiби герой комiксiв!
  Ельф пробурчав:
  - Я був i є i буду воїном! Тож спробую довести свiй рахунок до тисячi!
  Вовка-Павлик В'юнов засумнiвався:
  - А встигнеш? 9 травня 1945 року Третiй Рейх капiтулює!
  Ельф вкрадливо запитав:
  - Ти можеш розповiсти точнiше, коли i де i коли, якими силами наступатимуть червонi та союзники?
  Вовка-Павлик здивовано спитав:
  - А це тобi, навiщо треба?
  Ельф вiдповiв:
  - Я хочу тривiально затягнути вiйну, щоб веселощi тривали довше!
  Вовка-Павлик тодi дiстав пiстолет i вiдповiв:
  - Я мiг би тебе застрелити, але я не робитиму цього!
  Ельф здивувався:
  - А чому?
  Вовка-Павлик В'юнов рiшуче заявив:
  - Нехай тобi покарає твоє сумлiння!
  I вони розлучилися...
  Вовка-Павлик Вьюнов подумав, що все ж таки вiн даремно не грюкнув цього ельфа. Скiльки ще лiтакiв вiн зб'є. Просто буде жах.
  I хлопчик босими пальцями нiг знову запустив бумеранг смертi.
  Маргарита у бою активно винищує китайцiв. Її босi нiжки так влучно б'ють забiйними презентами, що просто дивуєшся.
  Дiвчина розряду суперменiв.
  А її активнiсть у битвi, немов у звiрка ласки.
  Нi, таке дiвчисько нiхто i нiколи не залякає, навiть якщо китайцiв стане мiльярди два.
  Що робити Маргарите?
  Вона захищає Батькiвщину.
  Вовка-Павлик В'юнов рубаючи китайцiв, проспiвав:
  - Немає прекраснiшої за Батькiвщину Росiї,
  За неї бiйся i не лякайся...
  У свiтобудовi немає країни красивiшої -
  Всесвiту смолоскип свiтла Русь!
  Хлопчика як пiдстрибне i розженеться, всiх забиваючи ногами.
  Наташка також б'ється i спiває:
  Фатальний рiк, можете менi не вiрити,
  Тисяча дев'ятсот дев'яносто дев'ять...
  Досить ходити заводними колами,
  Вiн поверне золотими рогами!
  I дiвчина знову босими нiжками кине забiйний презент.
  Зоя також у бою, завелася i б'ється. Активне дiвчисько. I якщо вже рубає мечами, то все далеко летить.
  А її босi нiжки так активно кидають презенти. I стiльки вибивають ворогiв.
  Так, у китайцiв явно чорнi днi.
  Аврора б'є без жодної жалостi. I її босi нiжки - це щось бiльше, нiж смертоносне. Це взагалi богиня анiгiляцiї.
  I в нiй тисяча чортiв.
  Свiтлана молотить китайцiв з великим азартом, i верещать:
  - Майбутнє, це в тому,
  Щоб нам не бути котом!
  I її голi нiжки знову щось метнуть, i ворогiв пошматують.
  Бойове дiвчисько - вищий пiлотаж у ньому!
  Очистивши мiсто вiд китайцiв, шiстка передихнула. Вiдразу ж завалили кабана, i засмажили його загалом.
  Розрiзали на частини та стали їсти.
  Наталя помiтила:
  - Ось у Вальтера Скотта лицарi багато з'їдали зараз!
  Вовка-Павлик В'юнов хихикнув i нагадав:
  - У Дюма теж! Ось як Портос з'їдав цiлого барана!
  Наташка розсмiялася:
  - Барана? А чому б не кабана?
  Вовка-Павлик заспiвав у вiдповiдь:
  Все твоє прокляте рiдне,
  Мiй дядько, що дiстався кабану...
  Коли був живий - попереджав мене -
  Не можна з людожерiв брати дружину!
  Маргарита пiдтвердила:
  - Це дика пiсня! А хочеться чогось душевнiшого!
  Вовка-Павлик зауважив:
  - Душевне? Це добре!
  I хлопчик щось заспiвав...
  Але Аврора його перебила i помiтила:
  - Треба не спiвати, а дiяти.
  I дiвчисько дiстало з-за пояса айфон. Вовка-Павлик усмiхнувся, Наташа передала йому свiй i запропонувала:
  - Зiграй iз рудою в танки!
  Аврора погодилася:
  - Люблю цю гру!
  I дiвчина-богатир почала набирати параметри.
  Вовка-Павлик В'юнов взявся за танковий парк.
  Аврора попередила:
  - Один танк на один! Спробуй дуель!
  Хлопчик погодився:
  - Це якраз!
  Вовка-Павлик вибрав найкрутiший радянський танк сорокових рокiв - IС-7. Чудова машина, яка так i не стала серiйною. Все має i броню, i озброєння, i швидкiсть. Справжня нiмба!
  У Аврори Е-75. Машина дещо гiрша. I важча, i менша швидкiсть, запас ходу, трохи слабша i гармата. У IС-7 130 мм проти 128 у Е-75. Броня у нiмця, мабуть, товстiша, але це компенсується великим нахилом у IС-7. I борти у фриця вищi... Все так, але...
  Аврора переводить Е-75 на рiвень М... I машина покращується. I двигун потужнiший i силует куди нижчий, i гармата стала довшою за стовбур. Та тепер i броня погладшала. Нiмецький танк таки важить дев'яносто п'ять тонн, проти шiстдесяти восьми у радянського. I пiсля модернiзацiї має подiбну компонувальну схему i тепер буде сильнiшим.
  А IС-7 i так лишився без розвитку. Так у реальнiй iсторiї його нiхто не прогнозував.
  Ну, що ж Вовка-Павлик давай впрягайся.
  Хлопчик, втiм, не губиться. Раз противник модернiзувався, то й пацан щось зробить та використовує пiр'янi снаряди. I буде тодi дуже гарний бiй.
  IС-7 йде на зближення. Але все-таки все ще краще у ходових якостях нiмця.
  Аврора стрiляє зi своєї бiльш довгоствольної гармати. Але потрапити все одно не може.
  А хлопчик-термiнатор зближується i накручує гусеницi. Видно хлопчик цiлком упевнений собi.
  Аврора пiсля чергового пострiлу вивела мораль:
  - Миша здатна загризти слона!
  I битва продовжилася, Вовка-Павло встромив снаряд 130-мiлiметрової гармати у стик корпусу та виграв. Незважаючи на всi хитрощi.
  Але загалом у танках сорокових рокiв є рiзнi машини. Дуже грiзна проектна - "Королiвський Лев". Вага сто тонн, гармата 210 мiлiметрiв калiбр, лобова броня мiлiметрiв 300 пiд нахилом, бортiв 200 мiлiметрiв, а двигун 1800 кiнських сил.
  Ось це машина - навiть IС-7 може пробити лише у борт та поблизу. I це реально грандiозно!
  Аврора заспiвала з вискалом зубiв:
  - Ось це орлятко, летить вище сонця!
  I замовкла...
  Пiсля їжi шiстка рушила далi китайськими мiстами. Поки що потрiбно домогтися укладання миру i вiдбити у маньчжурiв бажання нападати.
  Дiвчата та хлопчик атакували китайцiв i багатьох знову перебили мечами та босими пальцями нiг.
  Потiм войовницi влаштували стрiлянини iз захоплених гармат. I багато вбили китайцiв.
  Вовка-Павлик В'юнов зауважив:
  - Може, краще грати вiд оборони? А то якось некрасиво виходить?
  Аврора заперечила:
  - Є поняття превентивна вiйна!
  Вовка-Павлик нагадав:
  - Вiктор Суворов теж намагався довести, що вiйна фашистської Нiмеччини проти СРСР була превентивною!
  Аврора вишкiрилася i ринула:
  - А хiба не так воно i є?
  Вовка-Павлик похитав головою:
  - Сумнiвно!
  Маргарита нагадала:
  - Я читала цю книгу. Вона на перший погляд виглядає переконливо. Але якщо копнути глибше...
  Аврора вiдповiдно кивнула:
  - СРСР готував наступальну вiйну, i це факт!
  Маргарита наголосила:
  - СРСР i пiсля вiйни готував наступальну вiйну. Але наступ так i не розпочав!
  Вовка-Павлик логiчно зауважив:
  - Якщо Сталiн i планував наступ, то в пiзнiший перiод, завершивши спочатку укомплектування своїх дивiзiй танками та iншою технiкою. Та й нова авiацiя ще тiльки-но почала надходити в частини, її навiть льотчики не освоїли!
  Аврора також логiчно заперечила:
  - Якщо радянська армiя переозброювалася, то й нiмецька теж не стояла на мiсцi. Поки що СРСР штампував новi лiтаки, i фрицi нарощували випуск нової технiки.
  Зволiкання перевагу Сталiна не збiльшило б. Швидше навпаки, фашисти, маючи потенцiал Європи, могли б наздогнати Росiю в кiлькостi технiки за кращої якостi!
  Вовка-Павлик В'юнов засумнiвався:
  - З чого ти взяла, що у них якiсть була кращою?
  Аврора чесно вiдповiла:
  - Але ж перемагали у сорок першому роцi! Якщо били, поступаючись числом, то перевершували, мабуть, i технiкою як!
  Хлопчик-генiй та колишнiй мiльярдер засумнiвався:
  - Я так не думаю!
  Маргарита помiтила:
  - Сорок перший рiк - це загадка. Чому формально сильнiша Червона армiя програвала бiй за битвою. А потiм став формально, та й фактично слабше - почала перемагати?
  Вовка-Павлик В'юнов вiдповiв:
  - Це велика загадка Другої свiтової вiйни!
  Наташа припустила:
  - Тут було втручання найвищих сил!
  Вовка-Павлик кивнув:
  - Щось i справдi було!
  Августина прогарчала:
  - Нашi iдоли вкритi кров'ю, нашi Боги - боги вiйни!
  Зоя погодилася:
  - Покритi кров'ю та боги вiйни!
  Пiсля Вовка-Павлик та Аврора стали грати у стратегiю друга свiтова вiйна. Аврора за Гiтлера, Вовка-Павлика за Сталiна.
  Тут уже вiдбувався обмiн реальними ударами. Аврора використовувала код шахрая та маса танкiв серiї "Е", прорвалася до Москви. Того та Вовка-Павлик застосував код шахрая та IС-7 як довбануть по нiмцях. I зiйшлися коса на камiнь. I безлiч трун. Нехай i вiртуальнi.
  Вовка-Павлик В'юнов грає зi смаком, та його вiйська проривають нiмецьку оборону. Створюють казани. Аврора знову пускає код шахрая. Йде дуже дикий обмiн ходами.
  Хлопчик-генiй та колишнiй мiльярдер, заспiвав:
  - Десь на Камi - ми не знаємо самi,
  Десь на Камi - матiнки рiчки!
  Не дiстати руками, не дiйти ногами,
  Ну, а якщо треба рушимо кочергами!
  I радянськi танки громять фашистiв. Круче IС-7 нiчого немає. I можна смiливо битися з "Маусами" та "Е"-100. Радянський танк таких монстрiв не боїться.
  Вони важчi, але не означає, що сильнiшi.
  I Вовка-Павло настає, швидко перемiщається з машинами. I в ньому наче тисяча чортiв.
  Хлопчик-вундеркiнд та колишнiй мiльярдер спiває:
  - Будемо фрицiв громити, чики-чики-чiкi-та!
  I ось черговий бар'єр узяли радянськi вiйська. Вони наче генiї боїв i бiйок!
  Аврора, втiм, також не проста. I дiє з агресивним тиском. Кидає новi й новi сили пiд колеса Червоної армiї.
  I руда войовниця спiває:
  - Не зупинять мене вороги! Я пiдкорю простiр всесвiту!
  I в бiй iдуть новi, i новi полицi.
  Вовка-Павлик В'юнов iз радiстю заспiвав:
  Бувають у сказi фрицi,
  Рухнув уперед ворог полицi.
  Але божевiльних арiйцiв -
  Росiяни зустрiнуть у багнети!
  У шкiру свинячу вп'ються,
  Буде повалений ворог у порох -
  Росiйськi люто б'ються,
  Мiцний солдатський кулак!
  I хлопчик здiйснює черговий обхiдний маневр i бере вiйська Аврори в кiльце.
  Та хлопець спритний, слiв немає.
  Аврора булькнула:
  - Нi, не буду я здаватися, а завжди вмiла битися!
  Вовка-Павлик В'юнов погодився:
  - Здаватися не будемо! Ми вас просто знищимо!
  I ось радянськi вiйська знову настали. I вже код шахрая фрицям не допомагає.
  Тодi Аврора хитро змiнює опцiю. I у вiйну на її боцi вступають Британiя та США. Воїни цiєї армади в битвi помчали. I давай пресувати ворога.
  Але радянськi танки IС-7 iз ще бiльшою легкiстю знищую "Шермани" та "Першинги" США, а також англiйський танк "Черчiлль".
  Самi при цьому не отримуючи пошкоджень.
  Аврора проричала:
  - Ну, ти i чортеня маленьке!
  I взяла i заспiвала, скелячи зубки;
  По кришталевому дзеркалу озера;
  На ковзанах, наче ластiвка мчу!
  Я серце своє не морозила -
  Вiддала тобi славна Русь!
  
  А весною дерева зеленi;
  I вирує життям юне джерело!
  Там паростки ростуть оновленi,
  Там листя смарагд шелестить!
  
  Якi прекраснi ви води глибокi;
  Вiдображається Сонечко свiтло!
  Зерна в полi налилися соками,
  Їх у рубiни пофарбував свiтанок!
  
  Бути безневинною Архангели вимагають;
  Чистоту всiм до весiлля зберiгати!
  I працювати, стопи стиснути в раз хлiбнi,
  Прясти з шовку найтоншу нитку!
  
  Але не те я покликання вiдчуваю,
  У моєму серця орава чортiв!
  Чим вести життя подiбне, сумне;
  На вiйну краще - там зло убий!
  
  Ось перед нами простори заморськi;
  Пiд копитами цукор пустель!
  Немає прохолоди, що нежить пiд соснами,
  То дивись, що проковтне упир!
  
  На вiйнi я пiзнала страждання,
  Виносячи вбитих своїх!
  А якi бувають ридання,
  Плач дiточок-сирiток босих!
  
  Але з iншого боку пригоди,
  Багато ризику, ти живеш!
  А дарує Всевишнє прощення?
  Та не потрiбен нам рай - де ти воша!
  
  Адже людина таке створення -
  Що гине йому тихий спокiй!
  Будує потiм своїм свiтобудовою,
  Насаджуючи порядок крутий!
  
  А Вiтчизна Велика матiнка;
  Ти Росiя Свята країна!
  Немов оксамит твої гальки, камiнцi,
  Якими бiгла боса!
  
  Але настав час, сутнiсть пiдступна,
  Пiдкралося iз засiдки кохання!
  Спокусилася , знайшла себе хлопця я,
  Ось така продажна плоть!
  
  Будь, звичайно, вiн вiдданий Батькiвщинi:
  Не трапилося б пiдлого лиха!
  Але така доля людства,
  Що ми люди, насправдi худоби!
  
  Вiн шпигун виявився, безжальний,
  Плани нашi без честi здавав!
  Адже це не дитячi витiвки,
  Якщо вас супостат зраджував!
  
  Вийшли справи поганi,
  Ось дивiзiя наша у казанi!
  I зловили фашисти за коси,
  От стала я в кабалi!
  
  День i ночi гола працюю,
  Вiдвантажую та щебiнь руду!
  I зимою i влiтку я боса,
  А за тачкою пiдтюпцем бiжу!
  
  Плетiння мучить мене i не милує,
  I насильство пiзнала сповна!
  Ох, якi ми стали голi сирi,
  Скалить зуби лиходiй Сатана!
  
  Нiколи ви нащадки раджу,
  Не йдiть країну зраджувати!
  Не замiнiть серце монетою,
  Наша Батькiвщина; Бог, Совiсть, Мати!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"