Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Расцвет I Крах Iмперый-1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Гэтым творам адкрываецца новая серыя твораѓ: пад агульнай назвай "Расквiт i крах iмперый". Найноѓшы фантастычны раман, напiсаны ѓ жанры супербаевiка, раскрываючы тэматыку, будучых адносiн людзей з прадстаѓнiкамi iншых цывiлiзацый. Што чакае ад сустрэчы з прышэльцамi: мiр, сяброѓства, зорнае брацтва цi бязлiтасныя касмiчныя войны.

  РАСЦВЕТ I КРАХ IМПЕРЫЙ-1
  КНIГА ПЕРША
  Армагедон ЛЮЦЫФЕР!
  Увядзенне
  Гэтым творам адкрываецца новая серыя твораѓ: пад агульнай назвай "Расквiт i крах iмперый". Найноѓшы фантастычны раман, напiсаны ѓ жанры супербаевiка, раскрываючы тэматыку, будучых адносiн людзей з прадстаѓнiкамi iншых цывiлiзацый. Што чакае ад сустрэчы з прышэльцамi: мiр, сяброѓства, зорнае брацтва цi бязлiтасныя касмiчныя войны.
  АНАТАЦЫЯ
  Недалёкая будучыня...
  Планета Зямля падвергнулася страшнаму нашэсцю. Жахлiвая Iмперыя стэлзанаѓ абрынула сваю пераважную моц на далiкатны блакiтны шар, i цяжкiя ланцугi рабства, здавалася, навечна скавалi ѓсё чалавецтва. Але партызанскi рух не гледзячы татальны тэрор, не збiраецца складаць зброю. Новай надзеяй супрацiву стаѓ Леѓ Эраскандэр, i невялiкая група асоб, якiя развiваюць у сабе паранармальныя здольнасцi. Выклiк касмiчнай тыранii кiнуты. Шлях да перамогi цяжкi i доѓгi. Стэлзаны маюць адзiнае паходжанне з людзьмi сышлi значна далей iх навукова-тэхнiчным развiццi, з дапамогай заваёѓ стварыѓшы iмперыю, памеры якой цяжка ѓявiць. У iх таксама ёсць спецвойскi з байцоѓ, якiя валодаюць звышнатуральнай сiлай. Iснуе мноства iншых, не менш крыважэрны iмперый iншамiрцаѓ, фiзiялагiчна чужых людзям. Пачынаецца маштабная касмiчная вайна, усярэдзiне Стэлзаната паднiмае галаву пятая калона. Капрызная Палада дае чалавецтву шанц, а Эраскандэру i яго сябрам магчымасць атрымаць доступ практычна да Усемагутнасцi. Але каб узяць прыз трэба прайсцi: тысячы галактык, пабываць у раѓналежных сусветаѓ, вырашыць сотнi найскладаных задач.
  ПРАЛОГ
  Калi насоѓваецца гэтак незлiчоная армада, гэта страшна, здалёк здавалася, паѓзе шматколерная, iскрыстая туманнасць. Прычым кожная iскрынка гэта дэман выклiканы магiяй ведзьмака-некраманта. Звыш дванаццацi з паловай мiльёнаѓ ваенных касмiчных суднаѓ асноѓных класаѓ, i бясконцая дробная "камарыльня", з улiкам якiя прыбываюць падмацаванняѓ яе колькасць наблiжалася да двухвуст мiльёнам. Фронт расцягнуѓся на пару парсэкаѓ, у такiх маштабах нават флагманскiя ультра-лiнкоры выглядаюць як пясчынка ѓ Сахары.
  Насоѓваецца Генеральная бiтва: Стэлзанат супраць шматаблiчнай "Каалiцыi выратавання", якая рашыла замест сталай тактыкi вечна спазняецца абароны, самой нанесцi ѓдар па флоце жорсткага агрэсара. Столькi тут караблёѓ, узрушаючым, хоць у большасцi выпадкаѓ толькi якiя замiнаюць эфектыѓна ваяваць разнастайнасцю. Ну, вось напрыклад зоркалёт у выглядзе клавесiна цi з доѓгiмi рулямi замест струн арфа, а то i зусiм кантрабас з вежай танка часоѓ другой сусветнай вайны. Такое можа i вырабляе ѓражанне на слабанервных, але хутчэй здольна выклiкаць смех, чым страх.
  Iх супернiкi iмперыя, якая прэтэндуе на ролю сусветнай дзяржавы. Вялiкi Стэлзанат, дзе ѓсё пастаѓлена на службу вайне, галоѓны лозунг - эфектыѓнасць i мэтазгоднасць. У адрозненне ад каалiцыi зоркалёты стэлзанаѓ адрознiваюцца толькi памерамi. А форма практычна адна i тая ж - вельмi драпежныя на выгляд, глыбакаводныя рыбы. Можа з адзiным выключэннем: падобныя на тоѓстыя, якiя адрознiваюць сталлю кiнжалы - грэйферы.
  Зоркi ѓ гэтай частцы космасу не занадта густа раскiданыя па небе, але затое каларытныя, своеасаблiвыя ѓ сваёй светлавой гаме. Чамусьцi гледзячы на гэтыя свяцiлы, узнiкае сумнае пачуццё, быццам глядзiш у вочы анёлаѓ, што асуджаюць жывыя iстоты светабудовы за iх гнюсныя, сапраѓды дзiкунскiя паводзiны.
  Войска Стэлзаната, не спяшалася выйсцi на сустрэчу, толькi асобныя мабiльныя атрады, iмклiва, карыстаючыся перавагай у хуткасцi, атакавалi супернiка, наносiлi страты i сыходзiлi назад. У адказ iх спрабавалi сустракаць загараджальным агнём, але больш шустрыя i дасканалай абаронай стэлзаны, дзейнiчалi значна больш эфектыѓна. Iрвалiся як пры дэтанацыi мiны, якiя ѓяѓляюцца ѓ касмiчных маштабах драбнатой - крэйсера i эсмiнцы. Але вось удалося звалiць i буйную дзiчыну. Адзiн з велiзарных лiнкораѓ каалiцыi апынуѓся падбiтым, ён густа задымiѓ, пакарабацiѓся i на борце велiчэзнага зоркалёта нiбы пажар у сухiм лесе палыхнула панiка.
  Iншамiране падобныя да тушканчыкаѓ толькi з клюшнямi замест хваста, у страху разбягаюцца, пры гэтым нема вiскацячы i падскокваючы. Памiж iмi падаюцца тыпы мяльчэй, якiя падобныя на гiбрыды мядзведзяѓ i качак. Дзюбы ад дзiкага жаху крывяцца, раздаюцца кракi, разлятаюцца, тут загараючыся, пёры. Вось адна з мядзведжых качак перавярнулася дагары нагамi, заварочыѓшы галавой у супрацьпажарную трубку. Там ёй прама ѓ горла i стукнула пенай, жывот маментальна разула i, птушыная тушка лопнула, распырскаѓшы крывiшчы з рэшткамi выходнай дзiцем плоцi.
  Тушканчыкi абжываюцца, iмкнуцца да выратавальных модуляѓ, але, падобна, што сiстэма, якая дорыць зманлiвую надзею на выжыванне, безнадзейна пашкоджана. Iх генерал Та-ка-та выпускае iстэрычны пiск:
  - Аб багi квадратуры сусветнага круга, па.
  Дагаварыць не ѓдалося, суперполымя накрыла яго няѓдачлiвае правасхадзiцельства. Плоць разумнага грызуна рассыпалася на элементарныя часцiцы.
  Лiнкор дагараѓ, вырываючы ѓ вакуум якiя перадаюцца бурбалкi паветра, а затым iрвануѓ, разляцеѓшыся на мноства аскепкаѓ.
  Гiпермаршал Стэлзаната Вялiкая Дубiна загадаѓ:
  - Вылучыць наперад 850 тысяч звыш-фрэгатаѓ, а таксама стромкiя грэйферы. Пракоцiмся на варожых спiнах.
  Фрэгаты iмкнулiся трымаць строй, выбудаваѓшыся асобнымi лiнiямi. Ракетныя крэйсеры i грэйферы разам з знiшчальнiкамi ѓтварылi падабенства дробнаячэiстай сеткi. Першапачаткова яны спрабавалi абстрэльваць супернiка на вялiкай дыстанцыi, выкарыстоѓваючы ѓжо не новае для сусвету, але надзвычай разбуральная зброя: тэрмакваркавыя ракеты. Нiбы баксёрская тактыка буйнога панчара, прабiвай доѓгi левы джэб i трымай партнёра на дыстанцыi. Караблi каалiцыi падалiся назад, ар'ергардная частка зоркалётаѓ iрвалася наперад, iмкнучыся своечасова прарвацца да поля бiтвы. Стэлзаны выкарыстоѓваючы сваю перавагу ѓ арганiзаванасцi i манеѓранасцi, нiбы кiнжалам падсякалi больш друзлае пабудова супрацьстаялых iм сiл. Сярод тых, хто спрабаваѓ наступаць, iншаземцаѓ усё ѓзрасталi страты.
  Двух-зорны прыгажуня-генерал Лiра Велiмара на сваiм хуткасным грэйферы. Гэта такая разнавiднасць баявога зоркалёта, што ѓ адрозненне ад звычайных крэйсераѓ у iм замест гармат стаяць антэнныя выпраменьвальнiкi, пры баявым ужываннi - раз'ядаючыя браню караблёѓ супернiка. Вось iдуць гравiяплазменныя хвалi, па вакууме. Чорны космас ад iх залiваюць прастору рухаѓ афарбоѓваецца, нiбы вада ад разлiтага бензiну. Дзеянне вельмi разбуральнае. Крывяць прылады беспаспяхова якiя спрабуюць iм апанаваць iншамарцаѓ, выклiкаюць перашкоды ѓ кампутарным навядзеннi, цi нават пры вялiкай iнтэнсiѓнасцi выклiкаюць дэтанацыю ѓ анiгiляцыйных запалах термокварковых ракет. Зоркалёты супернiка як рыбы пад плёнкай машыннага алею, некаторыя з iх не з металу цi керамiкi, а бiялагiчнага паходжання i суцэль рэальна курчацца ѓ жудасных канвульсiях.
  Вось яшчэ адзiн з лiнкораѓ пачынае, палаючы рассыпацца, нiбы велiзарны дыяметрам у шырыню пралiва Ламанш карабель складзены з аблiтых бензiнам костак дамiно. Аб стратах з лiку зоркалётаѓ мяльчэй няма чаго i казаць. Каалiцыя замежнiкаѓ вiдавочна пасуе, мабыць найноѓшая зброя стэлзанаѓ - гравiяплазма, якая выпускаецца, лiтаральна шакавала касмiчныя войскi некалькiх сотняѓ iмперый.
  Генгiр Воѓк кiруе агнём, рухаючы ѓ вызначаным парадку пальцам далонi перад сканарам. Вонкава стэлзан генерал адной зоркi падобны на магутнага багатырскага складання чалавека з твар юнака, больш за ѓсё прыдатнага для нацысцкага плаката - "праѓдзiвы арыец". Агрэсiѓна-прыгожы хлопец, але гэта злая прыгажосць - Люцыпара. Стэлзан злосна шчэрыцца, наносячы ѓдары. Ён адчувае разгубленасць разнамаснага зброду, якi сабраѓся з некалькiх галактык. Ну, няхай яны яшчэ мацней саб'юцца ѓ кучу, узмоцняць панiку. Калi ѓ бой уступяць асноѓныя сiлы Пурпурнога Сузор'я, будзе пераможны, радасны для адных i найсумней для iншых канец.
  Каалiцыя дзейнiчае некалькi хаатычна, замест арганiзаванага адпору, малазразумелыя манеѓры, вось нават два грос-лiнкоры не гледзячы на касмiчныя адлегласцi, аслепнуѓшы, паплылi насустрач адзiн аднаму, пасля з грукатам, з дапамогай гравiтацыйных хваляѓ, хваравiта аддаючым у вушах блiзка змешчаных байцоѓ.
  Унутры iх ламалiся перагародкi, смiналiся баявыя аддзяленнi, казарменныя каюты, трэнiровачныя i забаѓляльныя залы. Адбывалася гэта ѓсё з хуткасцю прылiву, досыць хутка, каб пазбавiць шанцаѓ на выратаванне, але ѓсё ж пакутлiва павольна, даючы шанец мiльёнам якiя трапiлi ѓ пастку жывых iстот адчуць кашмарны страх перад няѓмольнай смерцю.
  Вось графiня расы Фэе, вельмi падобная на букецiк фiялкi з ружовымi ѓ залацiстых завiтушках жабiнымi лапкамi, прымае пакутлiвую смерць, спавядаючыся... Свайму баявому выпраменьвальнiку. Галаграма кампутара чытае малiтвы i ва ѓдарным тэмпе адпускае грахi. Такая рэлiгiя гэта гламурнай нацыi, твая высокатэхналагiчная зброя выконвае ролю святара, так лiчыцца толькi кiбернетычны iнтэлект, валодае дастатковай святасцю i бязгрэшнасцю, каб служыць пасярэднiкам памiж жывым арганiзмам i Усявышнiм Богам. Апошнiмi словамi святара-выпраменьвальнiка сталi:
  - Свет не пазбаѓлены любаты, але ѓ ахвяру Богу не прыносяць мярзота!
  Лiра Велiмара стройная i атлетычная палiцы каманды ѓ адмысловым рэжыме, сцiснутага маѓленчага кода якi грае дваякую ролю. Шчыта якi шыфруе ад магчымых праслуховак каманды, i якi паскарае перадачу распараджэнняѓ, маготелепатический iмпульс.
  Крэйсеры, эсмiнцы, брыганцiны, i нават адна касмаматка, гэта пашкоджаныя або татальна знiшчаныя яе зоркалётам суда. Лiра лагiчна адзначае:
  - Адвага можа кампенсаваць недастатковую вывучку, але нiколi вывучка не кампенсуе адвагi!
  Iх грэйфер ужо амаль да мяжы апусцiѓ тэрмакваркавую энергiю (пакуль яшчэ яе ѓжыванне так не зусiм) рэактара i з трывогай чакае каманды. Знiшчаны ѓжо многiя сотнi тысяч варожых караблёѓ асноѓных класаѓ, бiтва адбываецца на найшырэйшым фронце.
  Загад аддадзены, яны паспяшалiся, арганiзавана адступiць, каб зноѓ зарадзiцца на грузавых станцыях - спецыяльных кантэйнерах-зоркалётах.
  А Гiпермаршал Вялiкая дубiна кiнуѓ у бiтву новыя сiлы:
  У прыватнасцi яго асабiсты флагман ультра-лiнкор "Булава"
  Далей высунулiся два iншых волата "Вярхоѓны Туз" i "Чырвоная правiца". Яны разгортвалiся дзясяткамi тысяч вялiкiх i маленькi гармат i выпраменьвальнiкаѓ. Над iмi мiгцела некалькi ахоѓных пластоѓ: гравiяматрыца, магапрасторавыя палi (якiя прапускаюць матэрыю толькi ѓ адным кiрунку), сiлавы адбiвальнiк. Усе кiбернетычныя прыборы працавалi на падузроѓневай гiперплазме, што надавала ѓстойлiвасць да перашкод. Адначасова ѓ ход iшлi велiзарныя радары, якiя самi стваралi электронiцы супернiка езуiцкiя загваздкi.
  Пасыпалiся вывяржэннi апорныя смерць... Тры гмахi iмкнулiся разысцiся шырэй, каб максiмальна эфектыѓна нiшчыць супернiка. Яны практычна непаражальныя, нiбы шаравая маланка, пралятаючы, спальвае якi пырхае ѓ космасе таполевы пух, такога i iх смяротнае ѓздзеянне на зоркалёты iншаземцаѓ. Прымушаючы iх у панiцы адыходзiць. Па вакууме рассейваюцца незлiчоныя падобныя на дзiцячыя каляровыя пiлюлькi выратавальныя модулi. Стэлзаны пакуль не iх не зважаюць, потым можна будзе дабiць. Яны таксама нясуць, праѓда, нiкчэмна малыя ѓ параѓнаннi з супернiкам страты.
  Але пры гэтым на палаючых зоркалётах, няма штурханiны i панiкi. Эвакуацыя праходзiць вельмi зладжана, нiбы гэта не жывыя арганiзмы, а бiяробаты. Мала таго яшчэ нiбы ѓ насмешку над смерцю суправаджаецца бравымi песнямi.
  А вось i грэйфер Лiры Велiмары: такi спецносьбiт гравiтацыйнай плазмы, якi апынуѓся нечаканым па анiгiляцыйнай моцы. Зарадка прайшла маментальна i зноѓ у бой.
  Зоркалёт набiрае, максiмальны разгон, Лiра нават прытрымлiваецца за стабiлiзатар, каб не ѓпасцi на спiну. Яшчэ вельмi яркiя, доѓгiя i густыя валасы раздзiмаюцца ад патокаѓ сустрэчнага паветра.
  Цяжка паверыць, што гэтай дзяѓчынцы-багатырцы ѓжо стукнула дзвесце цыклаѓ. Наколькi ѓ яе свежы i чысты твар, рухомы то з лютым выразам, то наадварот анёльскiм або гуллiвым. Шмат у яе за плячыма бiтваѓ, але нiколi здавалася, яна ад iх не стомiцца. Кожны новы бой гэта нешта асаблiвае, са сваiм невымоѓным па прыгажосцi i насычанасцi малюнкам.
  Вось i зараз у iх найноѓшая па прынцыпе дзеяння зброя, супраць якой ворагу наѓрад цi ѓдасца знайсцi эфектыѓную абарону, ва ѓсякiм разе, да канчатковай перамогi Стэлзаната.
  Як бездапаможны дрэдноут расы Тызт. Аслеплы, якi губляе арыенцiры. Круцiцца пушчаным атлетам дыскам, што праз пару iмгненняѓ яго складовыя часткi распылiлiся па прасторах галактыкi. Або чарговая няшчасная ахвяра, адразу тры якiя гiнулi ѓ абдымках гравiяплазмы мiнаносцаѓ, трымцяць якiя падобныя на рыбак караблiкi як хлопчыкi.
  Генерал Уладзiмiр Крамар, карэктуючы навядзенне выпраменьвальнiкаѓ (i не без поспеху, ад новага спапялёнага крэйсера засталiся толькi манаблочныя палачкi), са шкадаваннем адзначыѓ:
  - Забiць лёгка, уваскрэсiць цяжка, а без гвалту пражыць наогул немагчыма!
  Лiра, кiруючы сваёй зорным скакуном, разраджаны чарговы паток разбурэння, i гледзячы як перароблены з грузавога транспарту карабель, таксама аблытваецца плазменнай сеткай, пазначыла:
  - Смерць як верная сяброѓка, абавязкова прыйдзе, але калi ты хочаш даѓжэй пагуляць з капрызнай жыццём, дакажы сваю адданасць розуму i адвазе!
  Генгiр Воѓк хрыпла раѓнуѓ, працягваючы дасцiпную слоѓную чаргу:
  - Дурням законы не пiсаны, затое санкцыi за iх парушэнне яны атрымлiваюць i за тых разумных, хто законы гэтыя пiсаѓ!
  Арганiзаваны супрацiѓ рознатыпной армады зламаны. Уцёкi ѓ касмiчных прасторах падобна нават горнаму абвалу, яно смерч зараз накрыѓ вушак машкары якi збiѓ i падхапiѓ усiх зараз... Пачаѓся пераслед. Нiбы зграя ваѓкоѓ гонiць статак авечак. Толькi стэлзаны куды зле, бязлiтасней ваѓкоѓ. Для iх гэта нават пытанне не выжывання, а дэманстрацыi нязломнай волi i бязлiтаснай лютасцi. Пераследуй, мукай, не дай сысцi. I хоць шматлiкiя дзецi не дачакаюцца сваiх бацькоѓ (а тут сабралiся iстоты ад аднаполых да тузiна падлог), а мацi, бацькi, нейтралы, сваiх сыноѓ, дачок i яшчэ немаведама каго... Якая доблесць у падобным забойстве, калi нават стральба ѓ курапатак патрабуе больш уменнi i натугi. Абломкi затапiлi прастору i падаюць на свяцiлы, выклiкаючы на паверхнi каранарныя абурэннi, пратуберанцы, плазменныя вiхуры. Асобныя зоркi нават змяняюць колеры, ад мноства староннiх прадметаѓ, асаблiва жудасна, калi згарае жыѓцом iстота мелае асобу, а асоба гэта цэлы свет.
  Нават вакуум можа заплакаць, ад такога разгрому...
  Усё спынiлася раптоѓна, нiбы i не пачыналася зусiм. Армада флота Пурпурнога Сузор'я застыла, а яе супернiкi зараз знiклi. Здавалася крылы, i лапы касмiчных сцярвятнiкаѓ прыляпiлi да прасторы i не маглi паварушыцца. I ѓ той жа час нiхто не адчуваѓ нi найменшага страсення або штуршка. Усё, што адбывалася, выходзiла за рамкi звычайнай фiзiкi.
  Лiра люта рыкнула:
  - Гэта хто такi, круты, што здолеѓ нас спынiць?
  Генгiр Воѓк паглядзеѓ з непрыхаванай нянавiсцю:
  - Не маю паняцця... Гэта ѓ прынцыпе немагчыма, хаця... - Генерал-стэлзан панiзiѓшы голас, да шэпту вiдавочна спалохаѓшыся, яго выдавала нервовае беганне ледзянымi вачыма па баках, дадаѓ. - Але вось так спынiць зараз мiльёны касмiчных караблёѓ могуць толькi Зоргi.
  Лiра спакойна, нават грэблiва адказала:
  - Гэта, вядома ж, прыкра, але нiхто не ѓ сiлах забаранiць ваяваць жывым асобiнам, а нам стэлзанам перамагаць!
  Крамар Разарвiраѓ, дэманстратыѓна пазяхнуѓшы i кiнуѓшы сабе ѓ рот, падабенства крута запраѓленага сэндвiча, энергiчна жуючы, але пры гэтым цалкам выразным голасам, падвёѓ вынiк:
  -Недабiты вораг як не долеченная хвароба - чакай ускладненняѓ!
  
  Кiраѓнiк 1
  Iзноѓ тут льецца кроѓ ракой,
  Працiѓнiк твой на выгляд круты.
  Але не паддасiся ты яму -
  I монстра вернеш у цемру.
  Па чорным аксамiце, бяздоннага нябеснага дывана раскiданыя зiготкiя аскепкi зорак. Свяцiлы, якiя пералiвалiся ѓсiмi колерамi вясёлкi, так густа ѓсейваюць нябесную сферу, што здаецца, быццам некалькi вялiзных сонцаѓ сутыкнулiся разам, выбухнулi, рассыпаѓшыся асляпляльна ззяючай расой.
  Планета, якая завiсла памiж незлiчоных зорных гiрляндаѓ, выглядае маленькай, незаѓважнай кропкай. Яна паходзiць на макулiнку бурага жалязняку сярод алмазных россыпаѓ.
  На месцы гiганцкага кратэра, якi ѓтварыѓся ѓ вынiку падзення анiгiляцыйнай ракеты, размешчаны Галактычны Калiзей. Высока над iм зiхацяць настолькi велiзарныя яркiя праекцыi-галаграмы праводзiмых паядынкаѓ, што за ходам адзiнаборства можна няѓзброеным вокам сачыць з далёкага космасу.
  У самым цэнтры грандыёзнага, багата ѓпрыгожанага стадыёна, як раз i праходзiла якая прыкавала да сябе ѓвага мiльярдаѓ асобiн, бязлiтасная i захапляльная сутычка гладыятараѓ.
  Зрынутае, запырсканае крывёю цела аднаго з iх, бяссiльна ѓздрыгвае...
  У галаве - кананада, цябе нiбы накрыла выбухной хваляй, якая расшчапiла плоць на малекулы, якiя працягваюць рвацца, абпальваючы, быццам мiнiятурнымi атамнымi бомбамi выблiскамi. Высiлак волi, адчайная спроба сабрацца - i вось барвовая заслона быццам бы павольна асядае, але не перастае кружыцца перад вачамi. Марыва нiбы шчупальцамi чапляецца за навакольную прастору... Балюча, пакута ѓ кожнай клетачцы разадранага цела.
  - Сем... Восем...
  Чуецца, прыглушана, як скрозь шчыльную заслону, голас абыякавага кампутара.
  - Дзевяць... Дзесяць...
  Трэба хутка ѓстаць, рэзка падняцца, iнакш наступiць канец. Але цела паралiзавана. Скрозь густую чырвона-дымчатую iмглу смутна бачны супернiк. Гэтая велiзарная трохногая пачвара - дыплароiд. Ён ужо падняѓ свой тоѓсты i доѓгi грэбень, рыхтуючыся з каласальнай сiлай абрынуць лязо жывой гiльяцiны. Дзве велiзарныя клюшнi па баках драпежна расчынiлiся, трэцяя канечнасць доѓгая, калючая падобная хвост скарпiёна, знаходзячыся ззаду, нецярплiва драпала пакрыццё арэны. З агiднай, грудкаватай, у зялёных бародаѓках морды, капала жоѓтая, смярдзючая слiна - шыпячая i дымлiвая ѓ паветры. Агiдны вырадак навiс над мускулiстым, акрываѓленым чалавечым целам.
  - Адзiнаццаць... Дванаццаць...
  Цяпер словы становяцца пакутлiва аглушальнымi, як удары молата па барабанных перапонках. Кампутар лiчыць крыху павольней стандартных зямных мер часу. Трынаццаць - гэта ѓжо накаѓт.
  Рашэнне нарадзiлася ѓ долi секунды. Раптам, рэзка выпростваючы правую нагу, i выкарыстоѓваючы левую ѓ якасцi спружыны, у шалёным шаленстве выкруцiѓшыся як барс, чалавек нанёс наймацнейшы лоѓiк прама па нервовым цэнтры iншапланетнага монстра - крэмнева-магнiевага гiбрыду краба i жабы. Удар быѓ моцны, рэзкi i дакладны, да таго ж супаѓ з сустрэчным рухам звяругi. Монстар суб-космасу (прамежкавага асяроддзя пасялення, здольны падарожнiчаць памiж зоркамi папаѓняючыся энергiяй электрамагнiтных хваль, але ѓ заселеных мiрах драпежнiк; не грэбуе пажыраннем арганiкi ѓсiх выглядаѓ) злёгку асёл, але не звалiѓся. Гэтая разнавiднасць дыплароiдаѓ мае некалькi нервовых цэнтраѓ, што моцна адрознiвае iх ад iншых стварэнняѓ. Удар па самым буйным з iх выклiкаѓ толькi частковы паралiч.
  Працiѓнiк монстра, не гледзячы на шырокiя плечы i рэльефную мускулатуру, быѓ вельмi юны, амаль хлопчык. Рысы румянай асобы тонкiя, але выразныя. Калi яны не скажоныя болем i лютасцю, то здаюцца наiѓнымi i далiкатнымi. Калi ён з'явiѓся на арэне, па трыбунах нават прайшоѓ гул расчаравання, наколькi мiрным i бяскрыѓдным падлеткам, выглядаѓ чалавек-гладыятар. Хоць цяпер, гэта ѓжо не хлопчык, а ашалелы звераня, вочы вывяргаюць такую шалёную нянавiсць, што здавалася, спапяляць не горш ультралазера. Ад нанесенага ѓдару хлопец ледзь не зламаѓ нагу, але працягваѓ рухацца з хуткасцю коткi, хоць i крыху накульгваѓ.
  Боль не можа зламаць гепарда, яна толькi мабiлiзуе, усе ѓтоеныя рэзервы юнага арганiзма, уводзячы ѓ падабенствы транса!
  У галаве хлапчукi нiбы б'юць тысячы барабанаѓ, па венах i сухажыллях струменiцца, неѓтаймоѓная энергiя. Рушыла ѓслед серыя магутных акцэнтаваных удараѓ па корпусе мастадонты. У адказ пачвара размахвала вострымi ѓ паѓцэнтнера вагой клюшнямi. Звычайна ѓ гэтых звяроѓ рэакцыя жанглёраѓ, але дакладны ѓдар па нервовым вузле запаволiѓ яе. Юны баец, зрабiѓшы сальта, сышоѓ ад страшнага грэбня i апынуѓся за спiной монстра. Падставiѓшы калена i прапусцiѓшы руку з клюшнёй, юнак нанёс па ёй удар локцем, уклаѓшы ѓсю сваю масу, i зрабiѓ рэзкi паварот корпуса. Пачуѓся храбусценне зламанай канечнасцi. Апынуѓшыся пад няправiльным кутом, клюшня паламалася, пырснула маленькiм фантанчыкам, смярдзючая, жабiнага колеру кроѓ. Хоць дакрананне якая вывяргаецца з стварэння вадкасцi, доѓжылася ѓсяго iмгненне, юны гладыятар адчуѓ моцны апёк, на грудзях i правай руцэ маментальна ѓспушылiся бледна-барвяныя пухiры. Прыйшлося адскочыць i разарваць дыстанцыю. Звер выкiнуѓ болевы лямант - сумесь рову льва, кваканнi жабы i шыпеннi гадзюкi. У шалёнай лютасцi пачвара iрванулася наперад - юнак, пакрыты сумессю крывi i поту, зрабiѓшы каскад сальта, адляцеѓ да бранiраванай сеткi. З разбегу, уклаѓшы ѓсю сваю вагу, монстар ударыѓ грэбнем, iмкнучыся прабiць грудзi супернiка. Юнак сышоѓ ад удару, i тоѓсты грэбень прашыѓ наскрозь металiчную сетку. Працягваючы рухацца па iнэрцыi, спараджэнне касмiчнай апраметнай усадзiѓ сваю канечнасць у наступную сетку з наймагутным зарадам току. Ад агароджы паляцелi iскры, разрады прайшлiся па целе мастадонты, запахла палаючым металам, i няѓяѓна гiдкай палаючай арганiкай. Любы зямны звер быѓ бы мёртвы, але гэты прадстаѓнiк фаѓны адразу вiдаць, што зусiм iншай цялеснай структуры. Пачвара не змагла адразу вырваць свой хобат - i рушыла ѓслед серыя iмклiвых, як кручэнне лопасцяѓ прапелера, удараѓ. Аднак электрастатычны зарад, з невялiкiм спазненнем пераадолеѓшы супрацiѓ чужароднай плоцi, вельмi балюча гваздануѓ юнага байца. Адскочыѓшы, стрымаѓшы крык, ад якая рве пранiзлiвую кожную жылку i костачку болю, гладыятар замёр i, скрыжаваѓшы на падрапаных грудзях рукi, прыняѓся медытаваць стоячы. Яго нерухомасць на фоне надсаджанага звера i бушуючай як шторм публiкi здавалася незвычайнай, нiбы ѓ маленькага бога, якi апынуѓся ѓ пекле.
  Хлапчук быѓ спакойны, як паверхня замерлага акiяна, ён ведаѓ... Толькi адзiн прыём здольны высекчы такога монстра. Вельмi магутны ѓдар.
  Разарваѓшы грэбень на шматкi крывавага мяса, дыплароiд скокнуѓ усёй сваёй масай на нахабную безвалосы малпу. Няѓжо можна дазволiць нейкаму невялiкаму прымату атрымаць над сабой перамогу. Сабраѓшы волю, сканцэнтраваѓшы ѓсе чакры i энергiю ѓ адзiны пучок, юнак нанёс наймацнейшы ѓдар у скачку. Гэты найстаражытны прыём Хаара-Марада, даступны нешматлiкiм, здольны забiць i таго, хто яго наносiць. Удар прыйшоѓся ва ѓжо зрынуты нервовы асноѓны цэнтр гiганцкага байца. Яго ѓласная вага i хуткасць павялiчылi сiлу кiнетычнай энергii, i, на гэты раз, нервовы вузел быѓ не проста разбiты - ад страсення разарвалася некалькi асноѓных нервовых сцеблаѓ. Крышталя-металiчны гiгант быѓ канчаткова паралiзаваны.
  Туша адляцела ѓ адзiн бок, юнак - у iншы.
  Кiбернетычны суддзя нiзкiм голасам адлiчваѓ:
  - Раз два тры...
  Ён лiчыѓ на мове стэлзанаѓ.
  Абодва байца ляжалi нерухома, апошнiм ударам юнак скрышыѓ монстра, але сам зламаѓ нагу. Аднак прытомнасць не паспела да канца панiкнуць гладыятара, i па-атлетычнаму складзены хлапчук, перамагаючы боль, устаѓ, падняѓшы сцiснутыя ѓ кулакi скрыжаваныя рукi (знак перамогi на мове жэстаѓ Iмперыi стэлзанаѓ).
  - Дванаццаць!.. Трынаццаць!.. Перамог баец, ураджэнец планеты Зямля - Леѓ Эраскандэр. Яго ѓзрост 20 туземных гадоѓ цi 15 стандартных. Гэта дэбютант на байцоѓскай арэне. Прайграѓ яму чэмпiён галактычнага сектара Ихенд-16 па версii SSK баёѓ без правiлаѓ, удзельнiк з рэйтынгам 99:1:2 - Аскезам верд Асанета, узрост якога 77 стандартных гадоѓ.
  Дзесьцi зверху ѓспыхнула рознакаляровая гульня святла, раствараючыся ѓ неверагодных, якiя ѓвабралi ѓ сябе ѓсю бясконцую гаму космасу, калейдаскапiчных адценнях вясёлкi.
  Галаграма, на якой паказваѓся бой, вырасла да сямi тысяч кiламетраѓ над купалам былога старажытнага тэатра. Юнак уяѓляѓ сабой займальнае вiдовiшча. Твар у крывi. Зламаная скiвiца распухла, нос расплюшчаны. Торс у сiняках, апёках i драпiнах, барвовая кроѓ сцякае разам з потам. Грудзi калыхаецца ад напругi, кожны ѓздых аддае моцным болем зламаных рэбраѓ. Касцяшкi рук разбiты i апухлi, адна нага зламаная, у другой выбiты вялiкi палец. Выгляд - нiбы цябе прапусцiлi праз мясасечку. Не па ѓзросце выпуклыя мышцы гуляюць як шарыкi ртуцi. Iм пакуль не хапае масы, але затое цудоѓны рэльеф i глыбокая прамалёѓка кiдаюцца ѓ вочы. Прыгажун - нiчога не скажаш. Апалон пасля бiтвы тытанаѓ!
  Гучыць аглушальны роѓ сотняѓ мiльёнаѓ глыток, у асноѓным гэта гуманоiдныя iстоты з крылцамi, хобатамi i iншыя. Яны выдаюць незлiчонае мноства гукаѓ - ад нiзкачашчынных да ѓльтрагукавых дыяпазонаѓ. Пякельная какафанiя раптам перарываецца стабiльнымi громападобнымi гукамi. Гучыць гiмн найвялiкшай Iмперыi стэлзанаѓ. Музыка глыбокая, выразная, грозная. Хоць Леѓ i не кахаѓ акупацыйны гiмн, музыка, змадэляваная гiперплазменным кампутарам i выкананая на тысячах музычных прыладах, узрушала ѓяѓленне.
  З пераможанай абмежавана разумнай жывёлы выцекла цэлая лужына смуроднай, атрутна-зялёнай крывi. З рухомай дарожкi (колеру хакi) плаѓна саскочылi павукападобныя робаты-смецшчыкi, саскрабаючы пабiтую пратаплазму. Мабыць, зараз монстар быѓ прыдатны толькi для другаснай перапрацоѓкi.
  Да выматанага юнака падбеглi чатыры вялiзныя салдаты ѓ баявых касцюмах. Яны нагадвалi велiзарных вожыкаѓ з ракетамi i рулямi замест iголак (такi вялiкi быѓ у iх арсенал).
  Губернатар Крос баязлiва схаваѓся за iх шырачэнныя спiны. Ён, вiдавочна, быѓ разгублены, ён не чакаѓ, што "непераможны" мясцовы чэмпiён будзе пабiты нейкiм зямным чалавекам. Яго тоѓстыя рукi трэслiся ад хвалявання, калi ён уручаѓ ланцуг з медалём у форме пачвары, якi нагадвае казачнага трохгаловага дракона. Губернатар нават каб не дакрануцца да прадстаѓнiка нiкчэмнай расы прыматаѓ, пры ѓручэннi ѓзнагароды выкарыстоѓваѓ пальчаткi з тоненькiмi высоѓнымi шчупальцамi, так i не выйшаѓшы з прычынення неабсяжных туш ахоѓнiкаѓ. А затым Крос хуценька рэцiраваѓся, заскочыѓшы ѓ крылаты танк, узляцеѓшы са iмклiвасцю выкiнутага з дальнабойнай гарматы артылерысцкага снарада.
  Накiраваѓшы лазерныя аѓтаматы, грозныя воiны-стэлзаны запатрабавалi пакiнуць арэну зорнага Калiзея. Хiстаючыся, юнак пакiнуѓ поле бiтвы. Пакалечаныя босыя ногi пакiдалi крывавыя сляды на гiперпластыкавым пакрыццi рынга. Кожны крок як па распаленым вуглях, выбухае болем, звязкi расцягнуты, пакутлiва ныюць усе костачкi i жылкi. Леѓ цiха шапнуѓ:
  - Жыццё - засяроджванне пакут, смерць збавенне ад iх, але знойдзе задавальненне ѓ пакуце барацьбы - заслужыць неѓмiручасць!
  Iмкнучыся трымацца прама, ён прайшоѓ па доѓгiм выкладзеным з ракавiн калiдоры, i шматлiкiя самкi, падобныя на зямных дзяѓчат, кiдалi каляровыя шарыкi i рознакаляровыя люмiнесцэнтныя кветкi яму пад ногi. Жанчыны расы стэлзанаѓ, як правiла, вельмi прыгожыя, высокiя, фiгурыстыя, з моднымi прычоскамi, прыбранымi шпiлькамi ѓ выглядзе розных iншапланетных стварэнняѓ абсыпаных каштоѓнымi камянямi. Некаторыя з iх адпускалi гуллiвыя камплiменты, пайшло жартавалi i нават зрывалi з сябе адзенне, нахабна падлашчваючыся i дэманструючы панадлiвыя часткi свайго цела. Без усялякага сораму, выконваючы адкрыта клiчучыя рухi цела або, выпускалi жахлiвага галаграмы з камп-бранзалетаѓ або забяспечанай электронiкай завушнiц. Бессаромныя тыгрыцы, начыста пазбаѓленыя маральных прынцыпаѓ, дзецi лiмiтава разбэшчанай цывiлiзацыi. Эраскандэр хмурыцца, ён нiбы ѓ звярынцы, нiводнага чалавечага погляду. Ён нават не ѓздрыгваѓ, калi на яго накiдвалiся вiртуальныя пачвары, а псеѓдарэальныя ѓ некалькi шэрагаѓ iклы стульвалiся на тулава або шыi. Ад галаграм аддае азонам i толькi злёгку б'е слабым электрычным разрадам. Самцам i самкам Стэлзаната прыкра, што чалавек не звяртае ѓвагi на жудасныя праекцыi, i яны пускалi ѓ ход пагрозы i абразы. Ад таго, каб накiнуцца на ганарлiвага юнака, iх утрымлiваѓ толькi моцнай бар'ер якi забяспечвае бяспеку публiцы. Толькi адна бялявая дзяѓчынка проста ѓсмiхнулася, ветлiва памахаѓшы рукой. Леѓ здзiвiѓся, убачыѓшы ѓ позiрку iншапланетнага дзiцяцi нешта чалавечае, на душы стала цяплей.
  Ды былi днi, калi бацькi дарылi радасць дзецям, а яны ѓ адказ смяялiся, скалячы зубкi, да таго моманту, калi стэлзаны (яшчэ як яны сябе называюць iмперыя Пурпурнога сузор'я - Стэлзанат) нахабна i па-езуiцку акупавалi Зямлю. Зрэшты, моцны вольны i ѓ турме; слабы раб на троне!
  На выхадзе Льва сустрэѓ Джовер Гермес, адзiн з памочнiкаѓ губернатара Сонечнай сiстэмы, якая называецца, як зорка Лакер-iѓ-10001133 ПС-3 (ПС-3 абазначае кiслароднае-азатыстую атмасферу, самую распаѓсюджаную i прыдатную, як для людзей, так i для стэлзанаѓ) . Ён усмiхаецца, яго раб перасягнуѓ усе чаканнi. А вось iншага чалавечка - Дулю Урлiка - лiтаральна трасе ад злосцi. Ён пасадзiѓ шмат грошай, як апошнi iдыёт. У лютасьцi ён скамандаваѓ:
  - Дабiце неадкладна гэтага вакуумнагалавога пацука.
  Яго азызлая фiзiяномiя затрэслася, нягледзячы на ѓсе дасягненнi медыцыны, пасля згонкi вагi Урлiк зноѓ страшна патаѓсцеѓ, з-за сваёй паталагiчнай цягi да тоѓстай i салодкай ежы. Хоць Джовер Гермес i не рызыкнуѓ паставiць грошы на свайго раба, але ён, вядома ж, не аддасць юнака гэтаму бараву:
  - Ты забыѓся, Урлiк, што зараз гэта мая ѓласнасць, i мне вырашаць - жыць яму цi сысцi анiгiляцыю!
  Урлiк захрыпеѓ, чатыры тлустыя падбародкi, дрыжалi як жэле, у якое трапiла бойкая муха:
  - Ён небяспечны, як гиперлазер з термопреонновой (звыштэрмаядзерная рэакцыя на аснове злiцця преонов) напампоѓкай. Дзе гэты зямны блашчыца мог так добра навучыцца бiцца? Напэѓна ён з лiку чальцоѓ партызанскага падполля. - Бароѓ-стэлзан растапырыѓ слiзкiя ад масла (ад i падчас бiтвы бесперапынна жраѓ), павысiѓ тон. - I ты будзеш вазiць яго па сусвеце?
  Гермес рашуча кiѓнуѓ, яго коратка стрыжаныя валасы, злёгку змянiлi свой колер:
  - Так, гэта маё права. У яго выдатныя задаткi вялiкага байца, на iм можна зарабiць бездань грошай. Адзiнаборствы гэта такi бiзнэс, дзе залатыя яйкi нясуць менавiта пеѓнi! - Стэлзан-гаспадар хiтра падмiргнуѓ i тут жа загадаѓ ахове. - А цяпер няхай яго абезрухаюць!
  Адзiн з узгорыстых ад жахлiва развiтых цяглiц бамбiза, стрэлiѓ воблачкам пены. Юнак быѓ маментальна аблытаны, бiяпена душыла i душыла нiбы кальмар. Хлапчук, задыхаючыся, упаѓ, але быѓ тут жа груба падхоплены робатамi.
  - Адвязiце яго ѓ медыцынскi цэнтр i пастаѓце на ногi, не падымаючы з каленаѓ! - Агiдна хiхiкнуѓ сваiм жарце Гермес.
  Хлапчука груба, нiбы палена ѓ печ закiнулi ѓ капсулу. Кiбернетычныя пачвары пiскнулi:
  - Жывёла пэѓнай каштоѓнасцi пагружана!
  Урлiк, прытупваючы ботамi, хрыпла рыкнуѓ:
  - Прэч адсюль, прымат смярдзiць! Чалавек стварэнне, на якога нават шкада анiгiляцыйнага iмпульсу!
  Робаты-санiтары разам з медыцынскай каробкай бясшумна адышлi.
  Гермес ухмыльнуѓся, на яго арлiным твары застыла драпежная ѓсмешка:
  - Я заѓсёды думаѓ, што людзi - нiкуды не вартыя байцы, а цяпер проста ѓражаны. Нават нашы хлопчыкi, народжаныя па натуральным працэсе, без гарманальнай стымуляцыi ѓ яго ѓзросце не такiя моцныя. Можа, ён i не чалавек зусiм?
  Урлiк выскалiѓся, ён цiха свiснуѓ i з задавальненнем крэкнуѓ, адчуѓшы ѓ далонi раптоѓна трансфармаваную зброю. Рыхлы дзiк адразу ж стаѓ крутым дзiком; трымаючы ѓ руках пяцiствольны прамянемет:
  - Ты ведаеш, ёсць закон аб чысцiнi расы. Паѓкровак трэба забiваць, каб не апаганьвалi наш выгляд. Кроѓ лёгка пралiць, яшчэ лягчэй сапсаваць, але амаль немагчыма спынiць кровапралiцце, калi закрануты гонар нацыi!
  Гермес пстрыкнуѓ пальцамi, у iх узнiкла падобная на плямiстую кобру цыгара. Калi ѓ блiскучай папяросы-змеi раскрывалася пашча, з яе выляталi колцы цi нават васьмёркi шызага дыму:
  - Фагiрам Шам ведае, што робiць. Можна, вядома, праверыць яго генетычны код, але гэта нам нi да чаго. Давай так, прыбытак дзелiм напалову. Ён просты чалавек: раб-гладыятар. Так i будзем аб'яѓляць, зарабляючы вялiкiя грошы. I нiкому нi кванта iнфармацыi.
  - Кантакт да кантакту! - Урлiк тут паспяшаѓся пагадзiцца, крутасць садзьмулася, нiбы мячык пад колам. I ён ужо разгарнуѓся, каб згуляць рэтыраду, а раптам замёр мiмаволi прыгнуѓшыся ад струменя ветра.
  Прама над галовамi праляцеѓ выкананы ѓ форме шасцiкутнай пiрамiды са злёгку выцягнутай лабавой часткай, блiскучы прамяняметамi фланер каланiяльнай палiцыi. За iм яшчэ тры кiнэтычныя гравiяцыклы ѓ выглядзе пiранняѓ з чатырма выпраменьвальнiкамi-коламi замест плаѓнiкоѓ. Яны iмчалiся гэтак нiзка, што ледзь не ѓчапiлi камерсантаѓ Iмперыi Пурпурнага сузор'я. Гермес, зрэшты, толькi рыкнуѓ. - Пульсарная флора. Затым схiлiѓся блiжэй да вуха Урлiка, што тырчыць, як лакатар:
  - Так, пастой хлопец, накручваць калапсы на пяткi! Канешне, яшчэ ёсць iнфармацыя. З планеты Зямля павiнна паступiць новая партыя культурных каштоѓнасцяѓ, так што час шукаць клiентаѓ.
  - Знойдзем. У перапончатакрылых мастацтва безвалосых прыматаѓ карыстаецца вялiкiм попытам. Мастацтвы звяроѓ, шануюць толькi жывёлы!
  I два нягоднiкi заржалi iдыёцкiм смехам. Гермес урэзаѓ нагой якая спяшаецца па сваiх справах цытрынавай медузе( гiбрыдны арганiзм фрукта цытрыны i сухапутнай медузы!), i праводзiѓшы яе пералёт задаволеным поглядам, завыѓ:
  - Непаѓнавартасных асобiн поѓна, яны здольныя толькi пiць вiно! А хто з iх здольны не поспех? Такi расклад толькi выклiкае смех!
  Напарнiк кiнуѓ i прапусцiѓ у рот пiрожнае, якое выскачыла, з вулiчнага сiнтэзатара - аѓтаматыка спрацавала на тэлепатычную просьбу.
  Затым комп-бранзалет на руцэ ѓ Урлiка выдаѓ трохмерную галаграму - iкласты крылаты монстар паказаѓ нешта выразным жэстам. Тоѓсты твар стэлзана раптам выцягнуѓся i, разгарнуѓшыся, багата апрануты таѓстун бясшумна выдалiѓся.
  Гермес жэстам паклiкаѓ напаѓголую мускулiстую дзяѓчыну, мяркуючы па наколцы (пранiзаным мячом сэрцу з доѓгiм нумарам на голым плячы), яна служыла ѓ антывойсках - нешта накшталт штрафбата ѓ войску Стэлзаната. Дзева ѓзляцела перад iм, выставiѓшы, аголеную пышную грудзi, з пунсовымi, блiскучымi, як глянец соску. Са ступняѓ яе босых ног яшчэ не паспелi сысцi пухiры, ад традыцыйнага болевага ѓздзеяння, бегу па распаленай дабяла металiчнай дарожцы, што прынята ѓ антывойсках Пурпурнога сузор'я. Пакора ѓбiлi капiтальна i, знешне юная дзяѓчынка (хоць стомленыя атрутна-зялёныя вочы выдавалi куды больш самавiты ѓзрост) глядзела з адданасць старога сабакi.
  - Выканаю ѓсё, што скажаш уладар. Паѓгадзiны дзесяць куламанаѓ. - Яе доѓгi, ружовы язычок, прызыѓна лiзнуѓ па поѓных, атласным вуснах.
  - Калi хочаш каб табе скасiлi, тэрмiн выканай вось гэта. - Гермес перадаѓ з камп-бранзалета (плазменны кампутар са шматлiкiмi функцыямi: у тым лiку здольны забiць мiнi-лазерам i якi падтрымлiвае сувязь памiж зорнымi сiстэмамi) кароткiм iмпульсам пасланне. Форме згустку гiперплазмы, яно сышло, у падабенства ручных гадзiннiкаѓ, што насiла па-атлетычнаму складзеная ваяѓнiца-шлюха.
  - Вось час ночы кахання занясеш яго пентагонаму Бегдеру раса хофi! - На блiскучай галаграме мiльганула сумесь мядзведзя i насарога з вушамi слана. - Гэта яго морда!
  - Будзе выканана! - Дзяѓчына трасянула масiѓнымi сцёгнамi i ѓзляцела ѓ паветра, кiруючы палётам, адцягваючы шкарпэткi i расстаѓляючы пальцы рук.
  
  ***
  У гэты час паралiзаваны юнак быѓ дастаѓлены ѓ медыцынскi цэнтр. Нягледзячы на ѓсе пашкоджаннi, ён быѓ у поѓнай прытомнасцi. Думкi зняможанага хлапчукi былi звернутыя да роднай Зямлi...
  ...Яго заняволеная планета стагнала пад кверлiлавай( асноѓны метал з якога робяць зоркалёты захопнiкаѓ у сотнi разоѓ трывалей тытана) пятой. Незадоѓга да свайго адлёту ѓ бязмежныя далечынi космасу, ён быѓ сведкам варварскай зачысткi, у вынiку якой загiнулi дзясяткi тысяч людзей, у тым лiку i яго сяброѓка Алена. Пры кiраваннi губернатара Фагiрама Шама зямлян сталi пераследваць беспрэцэдэнтна жорстка, як нiколi раней. Любога з тубыльцаѓ, хто спрабаваѓ падысцi без пропуску, хаця б на пяць мiль да аѓтатрас, бязлiтасна забiвалi. I добра калi хутка: большасць распiналi на крыжах у форме свастыкi, шасцiканцовых зорках або саджалi на кол. З жывых нявольнiкаѓ незалежна ад узросту i падлогi здзiралi скуру, цi вешалi за валасы, растваралi ѓ кiслаце, аддавалi на з'ядзенне мурашкам-мутантам. Былi i больш выдасканаленыя катаваннi з дапамогай нанатэхналогiй i розных вiртуалак. Людзей рассялiлi па бараках, эксплуатуючы, як тупых жывёл. Практычна ѓсе буйныя гарады i прамысловыя цэнтры былi знiшчаны яшчэ пры заваёве планеты. Пасля апрацоѓкi "чыстымi" анiгiляцыйнымi зарадамi на Зямлi не засталося нiводнага ваеннага аб'екта i нiводнага завода. Пад маркай таго, што ѓсе прадстаѓнiкi чалавецтва павiнны мець працу, iх цалкам пазбавiлi механiзавання, прымушаючы амаль усё рабiць уручную. Частка рабоѓ выкарыстоѓвалася для будаѓнiцтва вялiзных дэкаратыѓных збудаванняѓ. У рэдкiх навучальных установах людзей вучылi толькi элементарным ведам, на ѓзроѓнi пачатковай школы. Бо тупасць блiжэй да пакоры, а жывы розум як вольная птушка, iрвецца да волi. Нездарма рэакцыя заѓсёды была супраць таго, каб даць простаму народу адукацыю. Культурныя скарбы зямлян бессаромна рабавалi, шэдэѓры рассейвалiся па iншых зорных сiстэмах. Самi таленавiтыя майстры пры гэтым заставалiся ѓ становiшчы зняволеных канцлагераѓ, i iм было нават горш, чым тым, каго прырода не надзялiла талентам. Чаму? Таму што праца на знос стала праклёнам, астатнiя не гэтак здольныя маглi часам i адлыньваць за непатрэбнасцю. Таму прадстаѓнiкi чалавецтва аддавалi перавагу хаваць свае здольнасцi. Але iх усё роѓна знаходзiлi з дапамогай iнтэлектуальных сканараѓ i дэтэктараѓ. Планета ператваралася ѓ адну суцэльную казарму, у калонiю найшырэйшай касмiчнай iмперыi. З чалавецтвам рабiлi ѓсё, што хацелi. Самымi жудаснымi былi фабрыкi смерцi, дзе плоць забiтых, цi што яшчэ страшней за жывых людзей iшла на другасную перапрацоѓку.
  Кашмарны ѓспамiн; размаляваная фiзiяномiяй як сарака, у чорным гарнiтуры з жоѓтымi тупымi шыпамi стэлзанка, са ѓсяго размаху б'е яго тады яшчэ зусiм маленькага хлопчыка пальчаткамi па твары. Свiстiць рассечанае паветра, запалыя ад недаядання шчокi абпальвае агнём, хочацца адказаць, але цела скавана нябачным, якое душыць цiскамi полем. Толькi не заплакаць, не закрычаць, не паказаць што табе страшна... Самае жудаснае тут не боль, да якога ты прывыкаеш з маленства, нават не прынiжэнне, бо якi гонар можа быць у раба, а той факт, што пальчаткi зроблены з натуральнай чалавечай скуры. Той самай скуры, што жыѓцом садралi з тваiх таварышаѓ!
  ...Леѓ ачуѓся i застагнаѓ, з цяжкасцю павярнуѓся, робаты паспрабавалi яго супакоiць, прытрымваючы сваiмi калючымi, шматсуставачнымi канечнасцямi. Пры гэтым як быццам у насмешку параненаму гладыятару, нiбы маленькаму хлопчыку, заспявалi танюсенькiмi, механiчнымi галаскамi калыханку. Хлопчык адчуѓ крыѓду, ён ужо паспеѓ за сваё нядоѓгае жыццё пабываць у такiх калатнечах, што псiхалагiчна адчуваѓ сябе аксакалам. Эраскандэр шапнуѓ напухлымi, разбiтымi вуснамi:
  - Выпрабаваннi гэта ланцугi, што не даюць знiкнуць занадта лёгкiм думкам. Груз адказнасцi цяжкi, але легкадумнасць прыводзiць да яшчэ больш цяжкiх наступстваѓ!
  У гэтую хвiлiну дзверы сама сабой адчынiлiся - драпежнае з iглiстымi шчупальцамi раслiна ѓпаѓзла ѓ памяшканне. Медкiбаргi, нiбы атрымаѓшы каманду, расступiлiся. Жахлiвае спараджэнне инагалактычнай флоры навiсла злавеснай хмарай, з яго паѓметровых iголак закапаѓ пякучы яд.
  Пераадольваючы боль, Эраскандэр своечасова ѓскочыѓ: лiловая лапа гiганцкага кактуса з нечаканай спрытнасцю паспрабавала адштабнаваць пакалечанага юнака. Нягледзячы на раны, Лёваѓ раззлаваѓся; для яго было вiдавочным, што раслiна-кiлер выконвае закладзеную праграму. Хiрургiчны iнструмент закруцiѓся злавесным прапелерам у руцэ робата. Машына кiнулася ѓ атаку, разлiчваючы дабiць ненавiснага чалавека. Эраскандэр упаѓ на спiну i, выкарыстоѓваючы як рычаг не зламаную нагу, i калоцячыся ад невыноснага болю, перакiнуѓ праз сябе медкiборга. Рухомы кактус патрапiѓ у верцяцца лопасцi бязлiтаснай машыны. Разляцелiся кавалкi пажадлiвай раслiны курчылiся, сьцякаючы жаѓтлявай вадкасцю. Лепшы спосаб нейтралiзаваць кiбарга - шпурнуць у яго iншага робата. Няхай тупыя машыны зламаюць адна адну.
  Успомнiлiся словы Гуру: "Выкарыстоѓвай кiнетычную энергiю супернiка. Боль не мяшае. Няхай пакута надасць табе новыя сiлы!"
  Пачуѓся скрыгат металу, не баявыя робаты ѓрэзалiся, злёгку пакамячылi корпус i замерлi, спрабуючы зарыентавацца. Стрэл з прамянемэта ледзь не знёс галаву. Выратавала толькi звышчалавечае нюх, якое прымусiла абрынуцца на пакрыццё.
  Медкiбаргу павезла значна менш - яго проста разнесла, распаленыя аскепкi дадалi юнаку драпiн на твары i грудзi, але гэта было ѓжо не iстотна. Прамянi прапалiлi метал i пластык, прабiѓшы самавiтую дзiрку. Вырваѓшы з адляцелай металiчнай канечнасцi рэжучы скальпель i падхапiѓшы са стала яшчэ адзiн хiрургiчны iнструмент, Леѓ запусцiѓ iх у бандыта. Хоць кiдок быѓ iнтуiтыѓным i ѓсляпую, але, мабыць, трапленне мела месца, бо рушыѓ услед дзiкi вiск, а затым мiльганула тоѓстая туша.
  Гэта быѓ Урлiк. Эраскандэр зрэшты, чакаѓ нешта падобнае. Тоѓсты прымат яму нiчога не дараваѓ. Схапiѓшы кiбернетычны ѓ форме дыска пульверызатар, Леѓ з сiлай запусцiѓ яго наѓздагон. Удар прыйшоѓся дакладна па свiны азадак, моцна распораѓ тлустае мяса. Урлiк зароѓ i куляй уляцеѓ у адчыненыя дзверы бранiраванага аэрапланера.
  Падобная на сумесь "Мэрсэдэса" i "Мiга" машына крута ѓзвiлася ѓ ружова-iзумруднае неба, ледзь не таранiѓ ромбападобны, на чатырох ножках, трохкаляровы хмарачос з тузiнам драконаѓ на купалападобным даху. Дах прыйшоѓ у паскораны рух, маляѓнiчая кавалькада дзiѓных монстраѓ круцiлася i пералiвалася ѓ чароѓным святле чатырох свяцiлаѓ.
  Эраскандэр разгарнуѓся, зламаныя косцi саднiлi, са свежых ран капала кроѓ, рэшткi парэзанага драпежнага кактуса працягвалi варушыцца, драпаючы калючкамi трывалы аранжавы з блакiтным арнаментам пластык.
  - Шкада, што патрапiѓ у зад, а не ѓ патылiцу. Тады б свiнячаму гiбону не дапамагла нават рэканструкцыя.
  На месца здарэння ѓжо прыбылi палiцэйскiя фланеры, баявыя кiбаргi i слiзiстыя першабытнiкi-ахоѓнiкi. Нядоѓга думаючы, павалiлi чалавека на падлогу, энергiчна прылашчыѓ шокавымi дубiнкамi. Ад паразы ультратоку дымiлася пругкая скура гладыятара, а боль была проста невыноснай - гэтая разнавiднасць электрычнасцi з гiперсветлавой хуткасцю праносiцца па нервовых канчатках, дзiвячы мозг, апускаючы прытомнасць у пякельны кашмар.
  Эраскандэр стрываѓ, не выдаѓшы найменшага стогну. Толькi кропля поту скацiлася з высокага iлба, i нечалавечая напруга, палыхлае ѓ юных вачах, паказала, чаго яму гэта каштавала.
  Нiчога яны яшчэ заплацяць, а крычаць i крыць мацюком, толькi зневажаць сябе. Лепш адзiн раз забiць, чым тысячу разоѓ праклясцi! Пакуль ты слабы цялесна, умацуй духам, каб не абрынуцца на дно пакоры. Самая страшная гэта не той боль, што вывернула цябе навыварат, а той, што выявiла пад вываратам баязлiѓца.
  Медыцына ѓ iмперыi высокаразвiтая: зламаныя косткi зрастуцца, шнары пасля рэгенерацыi знiкнуць бясследна. Але хто зможа сцерцi нябачныя i ад гэтага яшчэ больш балючыя рубцы з чалавечай душы?
  
  . Кiраѓнiк? 2
  Ты, чалавек, заѓсёды марыѓ,
  У глыбiнях космасу знайсцi субрата,
  Ты думаѓ, што прышэлец "iдэал"...
  А ён - пачвара з пекла!
  Становiшча на планеце Зямля моцна распалiлася...
  З прыходам да ѓлады новага рэжыму ѓ Расii пачалося бурнае адраджэнне. Краiна хутка вяртала свае, раней страчаныя зоны ѓплыву. У процiвагу блоку САТО быѓ створаны магутны ѓсходнi блок, на чале якога была Вялiкая Расiя, яе малодшымi партнёрамi-сатэлiтамi выступалi Сiтай, Андыя i iншыя краiны. Небяспека прамога ѓзброенага канфлiкту памiж дзвюма ваеннымi ѓтварэннямi ѓзрастала. Толькi пагроза прымянення ядзернай зброi стрымлiвала натапыраныя сталлю армады, ад фатальнага кроку. Новая трэцяя сусветная вайна магла прывесцi да поѓнага знiкнення чалавецтва як бiялагiчнага вiду. Гэта нiбы дуэль з такiмi смяротнымi ракетнымi пiсталетамi, што пры стралянiне разнясе i стралялага, i ахвяру з секундантамi.
  Кульмiнацыяй супрацьстаяння стала першае масавае выпрабаванне ядзернай зброi на Месяцы. Сiтуацыя нагадвала туга сцiснутую спружыну.
  ***
  Вонкава сталiца Вялiкай Расii Масква выглядала пампезна, i разам з тым дастаткова мiрна. Паветра адрознiвалася незвычайнай для мегаполiса свежасцю, электрамабiлi прыйшлi на змену рухавiкам унутранага згарання i выраблялi нашмат менш шуму. Вельмi шмат зелянiны, дрэвы са ѓсiх кантынентаѓ, ёсць нават прышчэпленыя да ѓмеранага клiмату афрыканскiя пальмы. Першапрастольная разраслася, мноства хмарачосаѓ i цудоѓных будынкаѓ разнастайных кампазiцый, клумбы з экзатычнымi кветкамi, фантаны, аѓтабаны. Чысты, дагледжаны горад; безлiч прыбраных дзяцей, якiя смяюцца, нават не падазраючых што сусветнае ѓжо занесла над iмi разбiѓ незлiчоную колькасць куды больш магутных цывiлiзацый меч.
  Расiйскi астраном Валерый Крывенка аказаѓся першым чалавекам, хто заѓважыѓ рух незвычайных лятаючых аб'ектаѓ. Звычайна стрыманы прафесар некалькi разоѓ усклiкнуѓ:
  - Адбылося! Здзейснiлася!
  З-за празмернай радасцi, калi ѓжо нi пра што акрамя свайго адкрыцця не думаеш, спяшаючыся паведамiць сенсацыйную рэч, замест выхаду заляцеѓ у шафу з жаночым адзеннем. Як шмат могуць самкi назбiраць рознай сукенкi, што расцяпу-астранома ледзь не задушыла мяхамi, узорамi розных тканiн. Вось нават пара буйных флаконаѓ з французскiмi духамi разбiлася аб лысеючую галаву вучонага мужа, ледзь не стаѓшы выдасканаленай мадыфiкацыяй бiнарнай зброi.
  На шчасце для сябе Крывенка паспеѓ скiнуць iнфармацыю з мабiльнiка ѓ Iнтэрнэт, перш, чым жонка агрэла яго пластыкавай качалкай па башцы (выбiѓшы з вачэй iншую хваравiта-яркую разнавiднасць зорак). Iнфармацыя расцяклася маментальна i вось неѓзабаве НЛА зафiксавалi ѓсе станцыi сачэння свету.
  Некалькi дэльфiнападобных прадметаѓ раптам з'явiлiся з-за арбiты Плутона. Судзячы па траекторыi, яны рухалiся з цэнтра Галактыкi. Хуткасць iх руху наблiжалася да светлавой, i, што цiкава, у iх былi геаметрычна правiльныя формы. Накшталт глыбакаводных рыб з сiметрычнымi плаѓнiкамi, што выразна вiдаць сучаснымi прыборамi назiрання. Гэта вельмi незвычайна для звычайных метэарытаѓ цi астэроiдаѓ. Самай лагiчнай была здагадка, што гэтыя аб'екты маюць штучнае паходжанне.
  Сенсацыйная навiна неѓзабаве абляцела ѓсю планету. Дадзеныя аб хуткiм наблiжэннi неапазнаных лятучых апаратаѓ у хуткiм часе былi пацверджаны практычна ѓсiмi абсерваторыямi планеты Зямля.
  Паступова запавольваючы хуткасць, аб'екты дасягнулi арбiты Марса i працягвалi зблiжэнне. Ва ѓсiм свеце гэта выклiкала бурную рэакцыю...
  У Маскве тэрмiнова сабралася надзвычайная Рада бяспекi. У галiне асваення космасу Расiя ѓжо прыкметна апярэджвала Злучаныя Штаты Арметыкi. Хоць у цэлым чалавецтва капалася ѓ пясочнiцы, не асвоiѓшы нават Сонечнай сiстэмы. А з'яѓленне браты па розуме выклiкала неадназначныя пачуццi.
  ***
  Савет бяспекi адкрыѓся ѓжо за поѓнач i працякаѓ вельмi эмацыйна. Гарачая кава з шакаладам, якiм частавалi светлавалосыя прыслужнiцы, здавалася амаль ледзяной на фоне кiпячага запалу. Першым слова ѓзяѓ вiцэ-прэзiдэнт, маршал Генадзь Палiканаѓ.
  - Баявыя караблi супернiка наблiзiлiся да нашай тэрыторыi. Мы павiнны неадкладна атакаваць iх з дапамогай ядзернай зброi. Калi мы прамарудзiм, яны першымi нанясуць удар - наступствы будуць катастрафiчнымi. Сучасная вайна супрацьстаянне двух суперпанчараѓ, секунда прамаруджвання: глыбокi накаѓт з якога нiколi не падняцца! Галасую: не марудзiць i ѓрэзаць усiмi наяѓнымi тэрмаядзернымi бомбамi i эксперыментальнымi анiгiляцыйным зарадам.
  Некалькi прысутных генералаѓ дружна заапладзiравалi ѓ знак ухвалы. Але Прэзiдэнт Расii Аляксандр Мядзведзеѓ плаѓна махнуѓ далонню, усё сцiхлi. Здаравенны, мабыць, нават жахлiвы, якi прыводзiць у трапятанне ѓвесь мiр лiдэр краiны, загаварыѓ сваiм знакамiтым незвычайна нiзкiм басам:
  - Я з павагай стаѓлюся да меркавання маршала, але з чаго ён узяѓ, што гэта менавiта ваенныя зоркалёты? Мы нават не спрабавалi ѓступiць з iмi ѓ кантакт, а тут адразу такiя экстрэмiсцкiя здагадкi. Не, мы павiнны быць стрыманыя i акуратныя як хiрург пры аперацыi. Прапаную: уступiць з iмi ѓ мiрныя перамовы i высветлiць, хто яны i што iм ад нас трэба.
  - Спадар прэзiдэнт, калi мы згубiм момант раптоѓнасцi, то ѓжо будзе позна. Бiць трэба на поѓную моц, пакуль вораг не гатовы! - Маршал Палiканаѓ амаль крычаѓ, прамаѓляючы гэтыя словы i, трос буйнымi з вострымi косткамi кулакамi.
  Мядзведзеѓ чый шырокi твар застаѓся непранiкальным як маска егiпецкага фараона, не падвышаючы тоны, запярэчыѓ:
  - Мне лепш ведаць, дзе i калi бiць. Пад маiм кiраваннем Расея стала наймацнейшай дзяржавай на зямлi, пацяснiѓшы ЗША. I адбылося гэта яшчэ i таму, што я не проста моцны, кампетэнтны, але яшчэ i цярплiвы кiраѓнiк. Ды i рэальнай сiлы прышэльцаѓ мы не ведаем. Калi яны змаглi да нас даляцець, то iх тэхналагiчны ѓзровень значна вышэйшы за наш. Бо ѓсяго толькi чатыры гады таму наш рускi хлопец Iван Чарнаслiваѓ уступiѓ на паверхню Марса. Як шляхта можа ѓ параѓнаннi з iншапланецянамi ѓ нас каменны век i пячорная мараль. Пашлiце iм радыёсiгнал, што мы гатовы да кантакту з iмi.
  Мiнiстр сувязi кволы чалавек у слухаѓках (ён слухаѓ кiраѓнiка дзяржавы, адначасова прымаючы бягучыя паведамленнi з усiх кропак планеты), з маленькiмi хiтрымi прыкрытымi люстранымi ачкамi вочкамi, кiѓнуѓ:
  - Так, спадар прэзiдэнт. Вы ѓвасабленне мудрасцi!
  Толькi агрэсiѓны Палiканаѓ адважыѓся спрачацца з правадыром. Хоць тон некалькi збавiѓ, але ѓсё роѓна ѓ iм адчувалася дрэнна прыхаваная злосць:
  - Я лiчу гэта не разумным. Гэтыя iншапланецяне не проста так прыляцелi, праараѓшы дыстанцыю ѓ тысячы светлавых гадоѓ. Калi вы iх убачыце, думаю, жах працяе Вас. Час аб'явiць ваеннае становiшча.
  - Вось гэта правiльна. Ваеннае становiшча нiколi не перашкодзiць. - Мядзведзеѓ, зрабiѓ падлогу абароту сваiм масiѓным корпусам тытана i звярнуѓся да кiраѓнiка адмiнiстрацыi. - Пiсульку з прыгожымi словамi ты мне спадзяюся, склаѓ.
  Агнiста-руды з маленькiмi вельмi хiтрымi вочкамi кiраѓнiк апарата пацвердзiѓ:
  - Ды спадар прэзiдэнт у нас гатовыя шаблоны. Жадаеце агрэсiѓны, прымiрэнчы цi нейтральны варыянт?
  Правадыр нацыi пасля секунднай паѓзы, падчас якой ён злёгку скамячыѓ шырокай, як рыдлёѓка далонню краёчак срэбнага кубка (вiдавочная прыкмета нервовасцi), адказаѓ:
  - Нейтральны.
  - Дазвольце наймудрэйшы! - Рудавалосы саноѓнiк уключыѓ, каб лiшнi раз паклонiцца кiраѓнiку дзяржавы. Затым, не апускаючыся ѓ крэсла, сагнуѓшыся i працягнуѓшы доѓгiя рукi, забiѓ шустрымi пальцамi па клавiятуры. Зварот пайшоѓ, праз вялiзны манiтор, па якiм адразу ж пабеглi, табуном коней пушчаных у галоп, выкананыя буйнымi друкаванымi лiтарамi радкi.
  I двухмятровы з плячыма цяжкаатлета прэзiдэнт краiны пачаѓ зачытваць тэкст звароту да нацыi. Некалькi разоѓ Мядзведзеѓ спыняѓся i патрабаваѓ унесцi тую цi iншую змену...
  - Лiдэр нацыi не павiнен быць мёдам, каб яго не разлiзалi, але палонкай ад якой плююцца, стаць не да твару!
  ***
  Амаль уся Галактыка была ачышчана ад варожых зоркалётаѓ, а апорныя пункты планет-крэпасцяѓ былi знiшчаны. Тым не менш, асобныя атрады з зорных караблёѓ супернiка працягвалi адзiночныя вылазкi. Паѓразбiтая iмперыя Гiварама ѓсё яшчэ люта супрацiѓлялася касмiчнаму флоту магутнай iмперыi стэлзанаѓ. Ужо некалькi тысяч галактык поѓнасцю або часткова ляглi пад магнiтны бот гэтай найвялiкшай iмперыi. Гiвараме заставалася падзялiць сумны лёс заваяваных i прынiжаных рос.
  Вось i зараз група з пяцi зоркалётаѓ пераследвала якi пайшоѓ у гiперскачок невялiкi карабель. З-за маленькiх памераѓ ён мог проста схавацца на адной з аддаленых планет цi нават прызямлiцца на адну з таемных баз супернiка. Гэтая галактыка была адной з самых дзiкiх i не даследаваных, нiбы чорная прарэха ѓ гэтай частцы бясконцага космасу. Таму такая дробязь, як планета Зямля, не была нават пазначана на зорнай карце.
  Аднак звышадчувальная пошукавая апаратура зафiксавала iнтэнсiѓныя радыёхвалi, рэшткавыя кванты ядзерных выпрабаванняѓ, у тым лiку патокi нейтронаѓ штучнага паходжання. I зоркалёты, натуральна, пайшлi на зблiжэнне. Яркi выблiск на паверхнi Месяца яшчэ ѓ большай ступенi прыцягнула ѓвагу баявой групы, i касмiчныя караблi канчаткова памянялi курс. Неѓзабаве стала ясна, што перад iмi iншая, раней невядомая цывiлiзацыя.
  Камандзiр зоркалёта генерал Лiра Велiмара аддала загад, паводле якога трэба было адключыць антырадарнае поле i рухацца ѓ напрамку Зямлi. Высокая, вельмi прыгожая жанчына з цiкавасцю разглядала карцiны жыцця на блакiтнай планеце. Пара яе намеснiкаѓ, таксама генералы, уважлiва нават з трывогай глядзелi на новую паднябесную, толькi што адкрыты свет. Кампутар выдаѓ вясёлкавую трохмерную карцiну, затым кiбернетычнае прылада расшыфравала шматлiкiя чалавечыя мовы. Больш за ѓсё дзiвiла якiя бачылi выгляды генералаѓ незвычайная падобнасць людзей на стэлзанаѓ. Гэта выклiкала разгубленасць, як паступiць з iмi.
  Зоркалёты ѓжо выйшлi на арбiту Месяца, i была атрымана ад зямлян радыёграма з ветлiвым запрашэннем: уступiць у перамовы. Зорныя воiны ѓсё яшчэ вагалiся. Вядома, шыфраваная гравiтацыйная тэлеграма ѓжо паслана ѓ цэнтр, але пакуль яна дойдзе...
  Лiра вырашыла перапынiць чаканне, сцiснула доѓгiя пальцы правай рукi ѓ кулак блiснуѓшы пярсцёнкам з мiнiкампутарам ѓнутры. Яе галасок гучаѓ пявуча, як чарга аѓтамата Шмайстар:
  - Я ѓвайду з нашымi братамi меншымi ѓ перамовы. Няхай нас бачыць уся планета i па ѓсiх каналах. Генгiр Воѓк!
  Вялiзны генерал з тварам злога анёла блiснуѓ вачыма.
  - Раззброй чалавечыя ракетныя станцыi на Месяцы! - рыкнула фурыя.
  - Камандзiр, яны могуць аказаць супрацiѓ, справакаваѓшы канфлiкт. - Генгiр паказаѓ галаграфiчную выяву ѓключанага плазма-кампа, здавалася, у iм бачны палёт кожнага фатона, наколькi выразнай была прамалёѓка. Генерал з'едлiва працягнi. - Ядзерная зброя нiбы мышаня, якi пiльнуе тыгра ѓ засадзе!
  Велiмара тонка хiхiкнула, у яе юным твары было столькi распусты i заганы, што i святы страцiѓ, гледзячы на ??яе галаву. Зорны генерал вымавiла скорагаворкай:
  - Мышаня, вядома, можа сачыць за танкам-коткай, але толькi, каб Мурка пагуляла з iм даѓжэй. Магутны ваяѓнiк гэта такi музыка, што пасля яго плачуць усе, нават хто не хацеѓ апладзiраваць! Выкарыстоѓвай план "Ускрыццё ампулы", стандартная аперацыя.
  - Квазарна (Выдатна)! - Генгiр прыѓзняѓся ѓ паветры i нiбы каршун( толькi без узмахаѓ крылаѓ) iрвануѓ да чэрава, дзе ѓ поѓнай баявой гатоѓнасцi "драмалi" дэсантныя машыны.
  Некалькi знiшчальнiкаѓ класа "Нейтрына" пакiнулi зоркалёт i, прыкрыѓшыся маскiровачным полем, накiравалiся да паверхнi Месяца.
  ***
  Па Першым расейскiм канале выступаѓ прэм'ер-мiнiстр. Тоѓсты ѓ валасатых бародаѓках чалавечак, на чым святло стаiць, лаяѓ зорных прышэльцаѓ. Гэта была адыёзная асоба, нават самi расейцы не кахалi зладзеятага галоѓнага фiнансiста i эканамiста краiны. У ЗША, наадварот, прышэльцаѓ усяляк хвалiлi, асноѓны матыѓ - вядома, больш развiты розум павiнен быць i больш гуманным. Выказвалiся нават тэорыi ѓ тым плане, што, нарэшце, прышэльцы скончаць з таталiтарным дыктатарскiмi рэжымамi, у першую чаргу ѓ Расii.
  Прэм'ер Лысамордаѓ ведаѓ, што Мядзведзеѓ i Палiканаѓ баяцца братоѓ па розуме, i ва ѓгоду iм распiнаѓся ва ѓсю халуйскую спрыт, пры гэтым узмоцнена пыхкаючы пры кожным слове:
  - Гэтыя макрыцы, агiдныя смаѓжы прыляцелi сюды з мэтай - заняволiць Расею. Мы iх знiшчым, развеем на атамы. Яны, нават знешне, такiя паганыя валасатыя малюскi, што ад iх прама ванiтуе. Такiя вырадкi не вартыя iснаваць...
  Нечакана гаворка сапраѓды сапраѓднага вырадка перарвалася...
  На ѓсiх тэлеэкранах з'явiлася выява выдатнай жанчыны. Яе iдэальна правiльны твар азарала жамчужная ѓсмешка, вочы свяцiлiся дабрынёй i годнасцю. Ад зямных жанчын-мадэляѓ яна адрознiвалася толькi трохкаляровай вясёлкавай абалонкай вачэй i асляпляльна ззяючай шматколернай прычоскай. Мяккiм срэбным голасам зорная сiрэна сказала:
  - Я рада вiтаць вас, нашы добрыя браты па розуме, жыхары планеты Зямля. Я спадзяюся, што кантакт памiж намi паслужыць на карысць абедзвюм росам. А зараз мы просiм дазволы прызямлiцца на вашай каштоѓнай планеце.
  Кiбернетычныя прылады перакладалi ѓсё ѓ аѓтаматычным рэжыме. Прэзiдэнт ЗША тут жа даѓ згоду, злёгку пакланiѓшыся i прыѓзняѓшы цылiндр:
  - Так, прызямляйцеся ѓ нас. Мы будзем вам вельмi рады. Амерыка свабодная краiна, i вас сустрэнуць шчырай весялосцю!
  Мядзведзеѓ, ветла ѓсмiхнуѓшыся, матнуѓ галавой. Лiмiтава змякчыѓшы свой сакавiты бас, правадыр краiны вымавiѓ:
  - Мы, у прынцыпе, не супраць, але вы ж, зорныя пiянеры, прыбылi з далёкiх глыбiнь Космасу. Можа, асяроддзе нашай планеты атрутнае для вас цi iснуе тэарэтычная магчымасць ужо нам ад вашай годнай расы заразiцца смяротнымi вiрусамi?
  Iмпазантная Лiра звонка засмяялася, маленькая заколка яе цудоѓных валасоѓ, у выглядзе двух з разьбягаюцца лёзамi маланак пякуча блiснула:
  - Не бойся, чалавек. Мы ѓжо ѓсё праверылi, ваша зямля суцэль прыдатная для нас. Мы падзелiм групу баявых зоркалётаѓ i высадзiмся на тэрыторыi дзвюх наймацнейшых дзяржаѓ планеты. Рыхтуйце ѓрачыстую сустрэчу!
  ***
  На Месяцы размяшчалiся дзве баявыя станцыi ЗША i Расii. На кожнай з iх - па трыццаць тэрмаядзерных ракет i пяцьдзесят супрацоѓнiкаѓ. Накшталт не шмат, але чатырохсот пяцiдзесяцi мегатонныя зарады, усталяваныя на ракетах самага апошняга пакалення, нагадвалi якi завiс у скронi пiсталет з узведзеным цынгелем.
  Заблакаваѓшы любыя зносiны з планетарным камандаваннем, Генгiр выйшаѓ на сувязь. Стальным голасам магутны, шыраплечы стэлзан вымавiѓ:
  - Салдаты планеты Зямля, каб пазбегнуць бескарысных ахвяр з вашага боку, складзеце зброю i выдайце коды, iнакш, дзеля вашага дабра, на славу нашага розуму, мы прымянiм гвалт.
  - Мы не падпарадкуемся iншапланетнаму дыктату! - дружна адказалi камандуючыя генералы Лабуцiн i Ракфелер, якiя яшчэ некалькi хвiлiн таму глядзелi адзiн на аднаго як Ленiн на буржуазiю.
  Воѓк пажадлiва блiснуѓ вачыма забойцы, голас стаѓ аддаваць металам яшчэ мацней:
  - Не смяшыце мяне, малпы, ваша тэхнiка прымiтыѓная. Прагрэс - гэта як гранулы граду, чым хуткасць вышэй, тым больш разбурэнняѓ, i толькi вецер разважлiвасцi здольны адагнаць хмары нянавiсцi, якiя нясуць анiгiляцыю!
  Генерал уключыѓ квантавыя генератары, якiя дэстабiлiзуюць працу ѓсiх кiбернетычных i электрычных агрэгатаѓ. Замаскiраваныя ѓ нябачнае для вачэй i самых дасканалых радараѓ пакрыццё знiшчальнiкi дэсантавалi практычна ѓсю каманду "Прамень лазера".
  Байцы ляцелi, нiбы зграя дзiкiх пчол-мутантаѓ, амаль нябачных, але ад гэтага яшчэ больш жудасных. Дагнаѓшы мэту, яны ѓпiлiся якiя тырчаць хобатамi выпраменьвальнiкаѓ у тоѓстенную браню. Пагражальна рыкаючы, (адчуванне, быццам у месячнай пустынi абудзiлiся д'ябальскiя духi), байцы мiжгалактычнага спецпрызна, разрэзаѓшы прамянямi ашалёѓку баявых станцый, iмклiва пракралiся ѓнутр. У атацы прымалi ѓдзел некалькi маленькiх бесэкiпажных танкаѓ, пляскатай акулападобнай формы. Яны бясшумна слiзгалi над пясчанай паверхняй, натапырыѓшыся тузiнам кароткiх ствалоѓ. Такiя машыны лёгка маглi прайсцi эпiцэнтр ядзернага выбуху i лятаць на кароткiя мiжзоркавыя дыстанцыi. З шырокага рулi iшла ѓльтрагравiтацыйная хваля, скрыѓляючая прастора i выклiкалая панiчны жах у iстот бялковай жыццёвай формы. Генгiр жорстка загадаѓ:
  - Ваккумаваць стэрыльна (без пралiцця крывi)!
  Стэлзанам удалося з дапамогай шырокафарматных паралiзатараѓ без страт адключыць практычна ѓсiх абаронцаѓ абедзвюх месяцовых баз. Толькi адзiн арметыканскi генерал нiбы выпарыѓся, хоць гама-сканары адукавалi ѓсю станцыю. Грамiла-стэлзан выскалiѓся.
  - Падобна на тое, што апраменены шымпанзэ ѓ пагонах пайшла ѓ гiперпаѓзак. Адскануйце паверхню.
  У пяцi мiлях ад базы знайшлi кiнуты месяцаход, а яшчэ ѓ мiлi - генерала арметыканскай армii, якi адчайна ѓцякае. Генгiр хацеѓ паказаць сваю ѓдаласць i лёгка, нiбы каршун кураня нагнаѓ Яна Ракфелера. Каб генерал разумеѓ, з кiм мае справу, зорны Воѓк выключыѓ кiберкамуфляж - на серабрыстай месячнай паверхнi праступiѓ грозны контур раз'юшанага гiганта. Ракфелер у роспачы да мяжы сцiснуѓ сабачку эксперыментальнага прамянемета, нават пэндзаль звяло ад жудаснай напругi. Аднак яго чалавечы лазерны аѓтамат быѓ, занадта слабы i не мог нават абдрапаць дэсантны бронекостюм прышэльца. Гiгант лёгка выбiѓ зброю i, выламаѓшы рукi, абясшкодзiѓ адчайна якi трапятаецца арметыканца. Вялiкi рот выскалiѓся ѓ атрутнай усмешцы, лакаваныя зубы стэлзана набылi сiнюшнае адценне:
  - Дрэнна бегаеш, жывёла. З такiмi дадзенымi табе, слабадушны нявольнiк, не зарабiць на лаханку з пратэiнам.
  Задыхаючыся ад сумесi страху i гнnbsp; Гермес ухмыльнуѓся, на яго арлiным твары застыла драпежная ѓсмешка:
  Ева, генерал прамармытаѓ:
  - Рана цешышся, зорны дэман. Твой зоркалёт прама зараз разляцiцца на фатоны, а калi прыйдзе Бог Iсус, усiх вас касмiчных дэманаѓ скiне ѓ геенну пакут!
  - Хворае трызненне адсталага прымата. Вашы ракеты паралiзаваны! - Генгiр атрутна ѓсмiхнуѓся.
  - Я загадаѓ нанесцi ѓдар яшчэ да таго, як ты, сатана, прад'явiѓ ультыматум. - Ракфелер беспаспяхова спрабаваѓ расцiснуць мёртвую хватку гiганта.
  Генерал-стэлзан паказаѓшы пальцамi круг, свiснуѓшы:
  - Ты? Вакуум гонiш! Без санкцыi ѓрада? Не веру. Вы чарнадзiркi, як пена - вельмi слабадушныя.
  - Я, як толькi ѓбачыѓ на бруху вашага карабля сямiгаловага дракона, адразу зразумеѓ, што вы слугi д'ябла, i ѓзяѓ усю адказнасць на сябе. - Генерал нервова ляснуѓ скiвiцай, ён не мог утрымаць сваю дрыготку.
  - Падонак апраменены!
  Магутным ударам кулака Генгiр разнёс браняшкло шлема з зорна-паласатай эмблемай. Твар генерала пасiнеѓ, вочы вывалiлiся з арбiт. Вакуум вокамгненна высмактаѓ жыццёвыя сiлы i душу. Упершыню ѓ зямной гiсторыi чалавек быѓ забiты iншапланетнай пачварай. Гiгант люта вывяргаѓ патокi лаянкi:
  - Ён здох занадта лёгка! Прыдуркаватая бясхвостая малпа, з вакуумным мозгам, з калапсам замест сэрца! Ды разнясуць яго на фатоны, а потым збяруць, i зноѓ распыляць па сусвеце! Астатнiх катаваць з ужываннем нанатэхналогiй, хай падыхаюць павольна, моляць аб смерцi як збавiцельнiцы, нiхто не асмелiцца падняць супраць нас сваю канечнасць!
  ***
  Паведамленне аб няѓдалай арметыканскай атацы з месяцовай базы толькi ѓзрадавала Велiмару. Яе ѓсмешка стала яшчэ шырэй (абарыгены - маларазвiтыя слабакi). Голас гучаѓ упэѓнена як у прыроджанай уладаркi:
  - Земляне! Перш чым мы высадзiмся, вы павiнны здаць усё ядзернае ѓзбраенне i татальна раззброiцца. Не захочаце добраахвотна, дэмiлiтарызуем вас сiлком, як гэта ѓжо было зроблена на Месяцы. Так што аддайце нам сваю зброю, аблавухiя i тлустыя прыматы!
  Мядзведзеѓ некалькi цяжкавата падняѓ тоѓсты кулак:
  - Не, толькi праз мой кукiш.
  Лiра працягвала ѓсмiхацца, але яе ѓсмешка цяпер нагадвала аскалаѓ пантэры:
  -Чаму ты, труп, супраць нашага прызямлення?
  За доѓгiя гады знаходжання ва ѓладзе прэзiдэнт страцiѓ пачуццё гумару. Ён занадта абвык да падхалiмажа, салодасным арыям прэсы, таму лiтаральна зароѓ:
  - Я вам пакажу труп! Вы што забылiся аб ядзернай зброi!? Гэта наша Зямля. Ты, зорная фурыя, i твае суценёры выбiрайцеся адсюль!
  Адзiн з генералаѓ рэзка ѓмяшаѓся, баявы (змахваюць на прыладу Бетмана з касмiчнага комiксу) выпраменьвальнiк, падпарадкоѓваючыся разумовай камандзе, аѓтаматычна ѓзнiк у яго правай руцэ. У голасе стэлзана гучала непадробная крыѓда:
  - Мы не эксплуатавалi яе сэксуальна, а проста дастаѓлялi адзiн аднаму задавальненне, а пасылаць нас багата гiперзначнымi наступствамi. Не адзiн трыльён такiх, як ты, мiкраарганiзмаѓ мы ѓжо расшчапiлi на кваркi!
  Худы з арлiным носам маршал Палiканаѓ узарваѓся, словы палiлiся каскадам:
  - Я казаѓ вам, што гэта злачынная банда! Зорныя паразiты, якiх трэба неадкладна выпалiць ядзернай зброяй. Бачыце, гэтыя малакасосы пагражаюць раскiдаць нас на кваркi. Яны ѓжо атакавалi нас на Месяцы. У iх яшчэ малако на вуснах не абсохла. Я заклiкаю атакаваць iх ракетамi "Ястраб-70"!
  Высокi i цяжкавагавы, як мядзведзь, прэзiдэнт паклаѓ руку на пагон не ѓ меру якi разбушаваѓся памагатага, яму з вялiкiм высiлкам волi атрымалася надаць свайму голасу спакой:
  - Я яшчэ пакуль прэзiдэнт i гэта мая прэрагатыва - ужываць ядзерную зброю цi не. Уладай Вярхоѓнага галоѓнакамандуючага я абяцаю прабачыць прышэльцаѓ, якiя пагарачылiся ѓ сiлу сваёй маладосцi.
  - А вось тут ты памыляешся, чалавек. Знешнасць зманлiвая, мы па жыццёвых цыклах значна старэйшыя за цябе, смактунак! - Лiра какетлiва падмiргнула i, не змяняючы тоны, працягнула - З вамi весцi перамовы бескарысна. Мы выпусцiм па Маскве зарад мiнiмальнай магутнасцi, каб вы зразумелi, з кiм звязалiся. А што да вашых ракет-хлапушак, то можаце яшчэ раз паспрабаваць.
  Самка-стэлзан павяла як кобра пад музыку факiра станам i засмяялася ледзяным, як перазвон ледзяшоѓ, смехам, а валасы на галаве пачырванелi, спрацаваѓ эмацыйны iндыкатар. Цуды иногалактичной касметыкi: фарба мяняе колер у залежнасцi ад настрою. А настрой у зорнай тыгрыцы патрабаваѓ крывi.
  Калi б Мядзведзеѓ кiнуѓся малiць i прасiць прабачэння, то, можа быць, яму i ѓдалося змякчыць ледзяное сэрца касмiчнай Гартуй, але гонар вышэй розуму. Хоць усё роѓна, бо багiня зла Калi не ведае жалю. Магчыма, лепш загiнуць з ганарлiва паднятай галавой, чым пашча нiцма i ѓсё роѓна быць забiтым бязлiтасным супернiкам.
  Уголас жа Мядзьведзеѓ сказаѓ:
  - Давайце пагаворым па-чалавечы. Мы гатовы да кампрамiсаѓ.
  - Свiнячы прымат! Я сваiх рашэнняѓ не адмяняю! Апошнiя секунды вашага свету скончылiся блакiтны Вiнiпух! - Апошняя лаянка Велiмары падказаѓ кампутар у форме бранзалета. Ён стыльна глядзеѓся на моцнай жылiстай, але пры гэтым хупавай руцэ касмiчнай амазонкi.
  Прэзiдэнт лiтаральна зароѓ, аддаючы загад аб ядзерным нападзе. Гэта выразна вiдаць на ѓсiх манiторах i экранах: тэрмаядзерныя ракеты густым роем ляцяць да магутных мiжгалактычных зоркалётаѓ. Iх тысячы. Яны пакiдаюць доѓгiя агнiстыя хвасты, дадатковыя кантэйнеры надаюць разгон да трэцяй касмiчнай хуткасцi!. Хопiць на любую армаду. Здавалася, яны могуць зрушыць усе перашкоды на сваiм шляху. Падляцеѓ, жудаснае вiдовiшча-здаецца, нават ад вывяргаюць рэактыѓных бруй, палае вакуум. Кiнулiся драпежнай зграяй да баявых караблёѓ супернiка. Якое расчараванне... Частка ракет збiтая гравiя-лазерамi, частка засела ѓ сiлавым полi.
  А вось зваротны стрэл нават не бачны для радараѓ - залiмiтавая iмклiвей выпушчанага зоркi палёту фатона хуткасць!
  Аб нападзе Мядзведзеѓ так i не паспеѓ даведацца. Часам няведанне апошнi акт мiласэрнасцi Усявышняга.
  Гiперплазменная геена паглынула Вярхоѓнага галоѓнакамандуючага самай моцнай армii планеты Зямля. Мiльёны людзей выпарылiся, звярнуѓшыся ѓ плазму, перш чым змаглi ѓсвядомiць катастрофу.
  Гiганцкi карычневы грыбок падняѓся на вышыню больш за 500 кiламетраѓ, а выбухная хваля, абляцеѓшы некалькi разоѓ зямны шар, выбiла ѓсё шкло нават на тэрыторыi ЗША. Ад страсення паднялiся велiчэзныя хвалi цунамi. Больш за стометровы вадзяны вал накрыѓ усе кантыненты, топячы дзясяткi тысяч судоѓ. Лiнii электраперадач былi выведзены са строю, гарады пагрузiлiся ѓ цемру, толькi дзе-нiдзе перарываецца вогненнымi плямамi пажараѓ.
  З гэтага часу на планеце Зямля надышла новая эра. Гадзiна Дракона зацараваѓ.
  . Кiраѓнiк 3
  Свет скрышаны ѓвасабленнем злосцi,
  I пагрузiѓся ѓ змрок небасхiл!
  Пекла апраметнай прыйшоѓ да людзей, каб
  Святкаваѓ Армагедон.
  Жахлiвы ѓдар аказаѓ прама супрацьлеглае дзеянне.
  Замест капiтуляцыi зямляне згуртавалiся ѓ адзiным высакародным парыве; даць адпор зорным прыгнятальнiкам. Нават ЗША, якiя першапачаткова знаходзяцца ѓ салодкiх iлюзiях, абвясцiлi пра татальную вайну з iншапланетнай iнтэрвенцыяй.
  У адказ на флагманскiм зоркалёце было прынята рашэнне раздушыць, зламаць супрацiѓленне мяцежнай планеты. Лiра Велiмара драпежна зiхацела, люмiнесцэнтным, сляпучым вочы аскалам.
  - Гэтыя нiкчэмныя прыматы зноѓ будуць рассаджаны па дрэвах, у клетках з калючага пластыка. Мы здушым i сатрэм з гэтай мiзэрнай груды каменя ѓсе пацучыныя норы зямных блашчыц.
  - Ды будзе так! Жаль ёсць слабасць! - хорам пацвердзiлi афiцэры.
  Багiня смерцi выкiнула далонь уверх:
  - Квазарна! Смерч анiгiляцыi!
  ***
  Тым часам у ЗША ѓдалося часткова аднавiць тэлекамунiкацыi. Прэзiдэнт усё яшчэ вялiкай дзяржавы (пасля Расii) Майкл Кюры зачытваѓ зварот да нацыi. Зрэшты, яго адхiлены позiрк быѓ звернуты да неба, а не аркушыку паперы. Твар армекiтанскага змарнеѓ, на праваленых шчоках гарэла нездаровая чырвань. Тым не менш, у голасе адчувалася натхненне:
  - Мы, людзi планеты Зямля, занадта доѓга варагавалi памiж сабой, забiвалi, падманвалi, шкодзiлi адзiн аднаму. Але вось надышоѓ час, калi чалавецтва павiнна забыць свае звады i згуртавацца ѓ адзiнае цэлае ѓ святой барацьбе з сусветам злом. Сiлы пекла абудзiлiся, прыйшоѓ час, прадказаны ѓ Апакалiпсiсе аб вогненным вiхуры, якi скiдаецца сатаной з неба. I гэты цяжкi час, час суровага суда i жорсткага выпрабавання ѓжо настаѓ. Усемагутны Гасподзь дапаможа нам выстаяць у цяжкую гадзiну, ён падтрымае нас у iмкненнi разграмiць легiёны смерцi, пасланыя д'яблам на грэшную зямлю!
  Выява перапынiлася плазменным выблiскам...
  Калi асляпляльнае зарыва згасла, узнiкла ѓгневаная зорная фурыя. Яна кiдала громы i маланкi. Яе доѓгiя валасы ѓсталi тырчком, змяняючы свой колер шалёным калейдаскопам:
  - Ды як ты смееш, жаласны абарыген, параѓноѓваць нас, вялiкiх стэлзанаѓ, з духамi i слугамi вашага эпасу. Мы - самая вышэйшая раса ва ѓсiм Гiперсусвеце. Менавiта мы - выгляд, абраны Богам для заваявання i заваёвы ѓсiх сусветаѓ!!!
  Касмiчная гарпiя працягнула наперад руку з доѓгiмi якiя аддаюць тагасветным святлом пазногцямi, стварыѓшы пагрозлiвы жэст:
  - На каленi! Цi праз хвiлiну ад тваёй абалонкi застануцца толькi фатоны, а тваю душу будуць вечна катаваць нашы драканiсты! Ведай, малпа ѓ смокiнгу, што нават смерць для вас будзе бясконцым рабствам.
  Прэзiдэнт ЗША, у адрозненне ад шматлiкiх сваiх папярэднiкаѓ як праѓдзiвы баптыст, сур'ёзна ставiѓся да хрысцiянскай веры:
  - Калi Усявышнi вырашыць, што мне належыць памерцi, то гэтага не абмiнуць, але на каленi перад дэманамi я нiколi не стану.
  У гневе Лiра з усяго размаху стукнула кулаком генерала, якi стаяѓ побач. Бамбiза ѓ пагонах пахiснуѓся. Мегера пекла, нiбы кобра з прыцiснутым хвастом прашыпела:
  - Ператворыце нiкчэмную абшчыну гэтага тубыльнага царка ѓ ядзерную папялiшча. Гэтыя двухногiя рэптылii павiнны здохнуць у жахлiвых пакутах. Я загадваю ѓжыць план "З" - агрэсiѓнае заваёва.
  Адзiн з генералаѓ некалькi сканфужана запярэчыѓ:
  - Без загада з цэнтра нельга цалкам нiшчыць жывыя выгляды разумных арганiзмаѓ.
  - А мы iх i не вынiшчым. - раѓла ѓсё гучней увасабленне касмiчнай Гартуй. - Забiць iх усiх занадта гуманна, хай пад нашым глюконным захопам працуюць мiльярды гадоѓ. Пару, тройку мiльярдаѓ пакiнем для рабскай працы. А зараз загадваю - гiперплазма!!!
  Высокiя грудзi Велiмары ѓздыбiлiся, намаляваны на камбiнезоне сямiгаловы цмок, здавалася, ажыѓ. З расчыненых пашчаѓ пасыпалiся ружовыя i зялёныя iскры: спрацаваѓ кiбернетычны iндыкатар.
  Прэзiдэнт ЗША скрыжаваѓ на грудзях рукi:
  - Вось ён, знак Антыхрыста. Гасподзь, дай мне сiлы памерцi годна. У твае рукi перадаю душу маю...
  Ракеты тактычнага ѓзроѓню ляцелi з хуткасцю, блiзкай да светлавога промня. Лiдэр Арметыкi выпарыѓся, ледзь паспеѓшы скончыць фразу.
  На месцы Гашынгтона ѓспыхнула яркае апантанае зарыва святла, затым узнiкла каласальная фiялетава-карычневая кветка. Сем гiперплазменных пялёсткаѓ аддзялiлiся ад асляпляльнага бутона, узляцеѓшы ѓ зааблочныя высi. Яны на працягу дзесяцi секунд ззялi ѓсiмi колерамi вясёлкi, а затым, маментальна пацьмянеѓшы, апалi, пакiнуѓшы толькi велiчэзныя якiя плаваюць у стратасферы пурпурна-чырвоныя iскры.
  У iмгненне вока дзясяткi мiльёнаѓ людзей згарэлi, разлятаючыся элементарнымi часцiцамi. Тыя, хто былi далей, слеплi i палалi, як жывыя паходнi. Агонь пакутлiва пажыраѓ чалавечую плоць. У людзей аблазiла скура, звярталiся ѓ пыл валасы, абвугвалi чэрапа. Выбухная хваля, як бы гармонiкам, складала хмарачосы, жыѓцом хаваючы многiх, яшчэ нядаѓна такiх жывых i бесклапотных iндывiдаѓ у распаленых бетонных магiлах. Каманда светлавалосых напаѓголых школьнiкаѓ Тэхаса, ганяла мяч, па iх прайшла гравiяваля, пакiнуѓшы толькi попельныя сiлуэты на абгарэлай траве. Бедныя хлопчыкi, аб чым яны думалi ѓ апошнi момант: можа, клiкалi маму, цi каго-небудзь з герояѓ кiно, незлiчоных кампутарных гульняѓ. Дзяѓчынка, якая вяртае з крамы з кошыкам, пайшла на тое святло, усмiхаючыся, не паспеѓшы нават крыкнуць. Дзiця проста разляцелася на фатоны i толькi цудам ацалелая стужачка банцiка кружылася атмасферным вiхуры. Якiя схавалiся ѓ падземцы людзей, белых i каляровых душыла як мух пад прэсам, тых, хто ѓ гэты час ляцеѓ у самалёце вiхраслупы геенны зашпурнулi за межы стратасферы, а гэта яшчэ горшы i павальнейшы скон ... , людзi б'юцца галавой аб алюмiнiевыя сцены, а вочы вывальваюцца з арбiт. Здавалася, што мiльёны душ з выццём, выносяцца ѓ неба, свет перавярнуѓся i магчыма ѓпершыню людзi адчулi, што як тонкая жыццёвая нiтка i наколькi яны маюць патрэбу адна ѓ адной. Мацi i дзiця задыхнулiся пад завалам, з такой сiлай прыцiснуѓшыся адно да аднаго, што iх адарваць, не маглi ѓсе сiлы апраметнай.
  Удары накiроѓвалiся i па iншых месцах планеты Зямля. Галоѓнай мэтай было знiшчыць усе буйныя прамысловыя цэнтры, гарады, пазбавiць чалавецтва ведаѓ, вартасцi, адкiнуць у першабытны стан, ператварыць людзей у дрыготкi статак. Чалавечая тэхнiка была бяссiльная, самыя сучасныя сродкi СПА не маглi нават зрэагаваць на зарады, якiя нясуць смерць усяму жывому. Бiтва ператварылася ѓ бязлiтаснае, татальнае збiццё, анiгiляцыйныя i тэрмакваркавыя падарункi "шчодра" раздавалiся ѓсiм кантынентам.
  З дапамогай электронiкi стэлзаны выбiралi найболей населеныя раёны зямной паверхнi, рэалiзуючы ѓжо даѓно апрабаваную тактыку гнездавога бамбаметання. Мiласэрнасць на вайне дарэчы не больш, чым белы халат у шахце! Самая вялiкая ласка да ворага, бязлiтаснасць да сябе пры навучаннi мастацтву вайны!
  Тым часам тысячы лёгкiх тактычна-планетарных знiшчальнiкаѓ ужо распылялiся па паверхнi, дабiваючы ацалелыя войскi, i, па магчымасцi, спрабавалi захаваць мiрнае насельнiцтва для наступнай эксплуатацыi.
  ***
  Як толькi Аляксандр Мядзведзеѓ аддаѓ загад аб пачатку вайны, яго вiцэ-прэзiдэнт Генадзь Палiканаѓ пакiнуѓ Крэмль. У адпаведнасцi з iнструкцыяй МА ѓ выпадку пачатку ядзернай вайны прэзiдэнт i яго намеснiк не павiнны знаходзiцца ѓ адным будынку i блiжэй за сто кiламетраѓ адзiн ад аднаго. Маршал паспеѓ, праз падземны звышхуткасны вакуумны тунэль пакiнуць Маскву i ацалець пасля нанясення анiгiляцыйнага i тэрмакваркавага ѓдару. Цяпер менавiта яму трэба было ѓзначалiць супрацiѓленне касмiчнай агрэсii, стаѓшы Прэзiдэнтам i Вярхоѓным галоѓнакамандуючым. Ганаровая, але жахлiва цяжкая ноша. Глыбiнi душы Палiканаѓ заѓсёды хацеѓ замянiць занадта мяккага i непаваротлiвага прэзiдэнта, але ѓ дадзены момант адчуваѓ сябе тытанам Атлантам, на якога ѓзвалiлi ѓвесь цяжар нябеснага збору. Нават у ваенным асяроддзi маршала адносiлi да каршакоѓ за яго бязлiтаснасць i бескампрамiснасць, але ѓ дадзенай сiтуацыi ѓся яго воля i рашучасць былi бескарысныя. Зусiм непаражальныя зоркалёты iншапланетнай iмперыi бязлiтасна нiшчылi войскi наймацнейшага i доблеснага войска на зямлi, не даючы найменшага шанцу на годнае супрацiѓ. Iх ракеты, невялiкiя, нават маленечкiя па памерах, няѓлоѓныя па хуткасцi i грандыёзныя па разбуральнай моцы, папялiлi ѓсё, што чалавецтва стварала на працягу шматлiкiх стагоддзяѓ. Таму паведамленне аб з'яѓленнi тысяч невялiкiх, але вельмi хуткiх самалётаѓ узрадавала "новага" прэзiдэнта.
  - Я загадваю. Кантратакаваць супернiка, выбiць сталёвую камарыллю з паветранай прасторы Расii! - Iмкнучыся схаваць у сарваным голасе хрыпату, загадаѓ ён.
  - Ёсць, таварыш прэзiдэнт!
  Маршал авiяцыi Вадзiм Валуеѓ забраѓся ѓ адзiн з эксперыментальных ударных апаратаѓ "Таран" з шасцю ядзернымi боегалоѓкамi на борце. Машына-звер якая прымушае трапятаць кантыненты. Нарэшце яны змогуць нанесцi супернiку хоць нейкiя страты. Рушыѓ услед загад:
  - Не лiчачыся з ахвярамi, збiваць усе знiшчальнiкi прышэльцаѓ!
  Невысокi, але дужы Валуеѓ з хлапечым азартам глядзеѓ на ворага. Вядома, супернiк жахлiвы па сiле, нават звышустойлiвы знiшчальнiк "Таран-3" кiдае, як пёрка, ад парываѓ смяротных вiхур узбуджанай гiперядзернымi ѓдарамi атмасферы. Але свет нас павiнен паважаць баяцца, подзвiгам салдат не злiчыць лiкi! Рускiя заѓсёды ѓмелi дзерцiся - будзе знiшчаны сатана!
  - Мы зб'ем варожую пыху! - крычыць, успомнiѓшы маладосць маршал.
  - Няма лiтасцi катам, - адказаѓ якi сядзiць справа пiлот. - Вымяце зорнае паскуддзе!
  Лётчыкi былi шчырымi ѓ сваёй нянавiсцi. Дзiва што, пейзаж, якi знаходзiѓся пад iмi, быѓ настолькi жудасны, што шчымiла сэрца. Нi адзiн жах, нi адзiн блокбастар у стылi "Вайна мiроѓ" не змог бы перадаць i сотай дзелi болi, слёз i пакут, якiя адбываюцца на зрынутай зямной паверхнi. Нiдзе не было так страшна, нават у Мечне, калi над галавой свiсталi кулi, а боты хлюпалi ад лiпкай барвовай вадкасцi. Нi тым больш у пазнейшых бiтвах у Арфiке i Фэрсiцкiм залiве, дзе ён i заслужыѓ генеральскiя, а затым i маршальскiя эпалеты.
  Вядома, па-дурному страляць мегатоннымi зарадамi па гэтак малым мэтам, але слана не праб'еш галубiным дробам.
  Валуеѓ, якi бачыѓ вiды, быѓ уражаны жахлiвасцю хуткасцю варожай авiяцыi. Толькi з'явiѓшыся на гарызонце, яны праз мiнi-секунду вынырнулi ѓшчыльную, ледзь не таран у лоб. Пальцы крыху паспелi нацiснуць на кнопкi. Маршал выпусцiѓ усе шэсць ядзерных зарадаѓ, баючыся, што ѓ яго ѓжо не будзе шанцаѓ на паѓторны стрэл. Не чакаючы каманды, аналагiчнай выявай паступiлi i астатнiя пiлоты, выпусцiѓшы тысячы звычайных i ядзерных гасцiнцаѓ смерцi. Аднак гравiялазерныя прамянi, якiя вылiвалi варожыя тактычныя знiшчальнiкi, лёгка збiвалi нешматлiкiя ацалелыя ракеты.
  Спроба разбiць супернiка з дапамогай сваiх уласных прамянём таксама была асуджаная на правал. Iнтэнсiѓнасць лазернага агню была недастатковай, каб прабiць невялiкiя сiлавыя палi, якiя зачыняюць знiшчальнiкi, а авiяцыйныя гарматы i ракеты з кампутарным навядзеннем, не цягнулi нават на дзiцячыя цацкi-хлапушкi. Толькi прамое трапленне стратэгiчнай тэрмаядзернай ракеты магло знiшчыць падобную машыну, але наводныя кампутарам светлавыя прамянi не падпускалi да знiшчальнiкаѓ прадметы, якiя былi буйней гаечнага нiта.
  - Сабакi, злыя сабакi! Я з вамi яшчэ разбяруся! - у роспачы закрычаѓ Валуеѓ.
  Ад крыку заклала ѓласныя вушы. Але, вiдаць, варожы пiлот пачуѓ гэты лямант. З нядбайнасцю груднога дзiцяцi, якое калоцiць бразготкай, ён збiѓ некалькi расiйскiх машын, прычым стэлзаны, вiдавочна, здзекавалiся, па-садысцку расцягваючы задавальненне. Iх лазеры, нiбы ѓ насмешку, выконвалi сярэднявечнае "чвертаванне" - спачатку адсякалi нос, затым хвост i крылы. Тых, хто паспяваѓ катапультавацца, лавiлi сiлавым "сачком", вiдаць, для далейшых эксперыментаѓ. А некаторых лётчыкаѓ падкiдвалi i перакiдвалi, нiбы гэта былi тэнiсныя мячыкi. Стэлзаны як злыя дзецi, любяць дурэць, атрымлiваючы асалоду ад пакут. Генгiр Воѓк выпусцiѓ галаграму са сваёй прыгожай рожай i з атрутнай усмешкай вымавiѓ:
  - Што разлаяѓся? Спадзяешся на хуткую смерць?!
  Вадзiм строс прылiплыя ад поту валасы i з такой лютасцю нацiснуѓ на пульт кiравання рэактыѓным агнём, што трэснуѓ пластык, а тытанавая клавiятура прагнулася. Маршал выдыхнуѓ:
  -Шакал!
  - Выдатна! Малпа вучыцца граць на пiянiна. Я, Генгiр Воѓк, пакажу, як правiльна трэба гуляць! - У голасе стэлзана не было злосцi, хутчэй радасць школьнiка якi разбiѓ трапным стрэлам з рагаткi, акно ѓ кабiнеце дырэктара.
  Жахлiвая канструкцыя нырнула пад правае крыло i з амаль няѓлоѓнай хуткасцю закруцiлася вакол маршальскага самалёта. Нiколi яшчэ Вадзiм не бачыѓ такой iмклiвасцi, ужо не хацелася змагацца - рукамi не ѓтрымаць тарнада. Заставалася кiнуць усё i бегчы, стаць малекулай i растварыцца ѓ гарачым паветры. Урубiѓшы лiмiтавую хуткасць, у пятнаццаць разоѓ вышэй гуку, услаѓлены маршал, празваны Лiсам атмасферы iрвануѓ... Куды? Далей ад гэтых...
  Знiшчальнiкi з сямiколернай эмблемай (сцяг Iмперыi стэлзанаѓ) люта накiдвалiся на ѓсё, што рухалася i дыхала. Нават суперцяжкiя атамныя танкi i самалёты, падобна матылькам, згаралi ѓ лазерных каскадных прамянях, якiя выпускалi адносна невялiкiя аднамесныя або двухмесныя машыны. Страшэнная форма гэтых крылатых монстраѓ не мела аналагаѓ сярод зямных драпежнiкаѓ. Гэта было цэнтр страху, кашмару i шызоiднай гiперфобii. Каб узмацнiць эфект, стэлзаны ѓключылi велiзарныя трохмерныя галаграмы, тысячаразова якiя павялiчваюць памеры знiшчальнiкаѓ, узмацняючы страх, i душачы псiхiку, абаронцаѓ планеты Зямля. Здавалася, што па небе паѓзуць такiя стварэннi, што прыдумаць падобную брыдоту не ѓ сiлах, нiводны рэжысёр фiльма жахаѓ. Некаторыя каляровыя праекцыi былi квазiматэрыяльныя i лiтаральна раскiдвалi аблокi.
  Маршал задыхаѓся ад перагрузкi. Не мелы, сабе роѓных цуда-знiшчальнiк уздрыгваѓ ад напругi. Машына дымiлася, выцiскаючы лiмiтавую хуткасць. Генгiр няпроста не адставаѓ, ён працягваѓ наразаць кругi, васьмёркi i шматкутнiкi вакол расiйскага самалёта, з субсветнай хуткасцю разразаючы атмасферу i дэманструючы фантастычную тэхнагенную перавагу. Ад наймацнейшага трэння вакол знiшчальнiка Пурпурнога Сузор'я ѓзнiкла светлавая каронка. Вадзiм зажмурыѓся: агнiсты пярсцёнак выядаѓ вочы.
  - Лепш забi мяне, сволач. Хопiць здзекавацца!
  Воѓк зарагатаѓ. Яго было настолькi выразна чуваць, нiбы стэлзан казаѓ праз рупар прама ѓ вуха.
  - Смерць для цябе - гэта акт мiласэрнасцi. А мiласэрнасць, як гаворыць найвялiкшы з найвялiкшых, не павiнна перавышаць межаѓ эканамiчнай выгады!
  Палымяная пералiвiстая бурбалка аддзялiѓся ад знiшчальнiка. Нягледзячы на тое, што маршал iшоѓ на першай касмiчнай хуткасцi, яго машына адразу ѓляцела ѓ агнiсты цэнтр, намёртва завiсшы ѓ нябачным павуцiннi.
  Генгiр Воѓк зноѓ засмяяѓся, яго задаволены твар пякельнай праекцыяй расплыѓся на лабавым шкле. Валуеѓ хацеѓ заплюшчыць вочы, але павекi паралiзавала, хацеѓ плюнуць, але слiна застыла ѓ горле. Цяпер ён застылымi вачыма бачыѓ адразу блажэнную пысу знешне юнага шчаслiвага стэлзана i страшную карцiну татальнага разбурэння (яна была бачная ва ѓсiх падрабязнасцях: трохмерныя галаграмы паказвалi яе буйным планам у драбнюткiх дэталях). Празрысты кокан раздзiраѓ душу, а электрашок i пякельны агонь палiѓ вантробы. Аднак у гэты момант маршалу Валуеву стала не да свайго болю, таму што не было большай пакуты, чым глядзець на жахлiвыя бясчынствы, якiя робяцца захопнiкамi на роднай планеце.
  Перад вачыма - першае баявое хрышчэнне, кашмарны навагоднi штурм мечанскай сталiцы. Адчайны напад вiне прадажных генералаѓ пераѓтвораная ѓ пекла для наймацнейшага i доблеснага войска мiру. Неспасцiжнае прынiжэнне Вялiкай нацыi перамагала незлiчоныя орды, якая прыкрывала грудзьмi народы ѓсёй планеты. Ён, тады яшчэ юны лейтэнантык, схаваѓся пад падбiтым танкам. Зверху капалi падпаленыя кроплi саляркi, камбiнезон прабiла ѓ шматлiкiх месцах, здзiѓленая асколкамi левая нага ператварылася ѓ барвянае жэле. Вушы аглухлi i ѓжо не ѓспрымаюць парываѓ ад цяжкiх мiн, кроѓ запеклася, на вуснах застыѓ свiнцовы густ, тупым ныючым болем аддаюць у роце рэшткi пабiтых зубоѓ. Табе хочацца раѓцi ад невыноснага болю, але трэба вылазiць з-пад сталёвай труны. А там, звонку, запраѓляе сатанiнскi баль смерць, але брудна-бардовы снег асвяжае густа пакрыты пухiрам твар, а парыѓ ветра супакойвае апаленыя лёгкiя. Потым ужо праз суцэльную заслону пакут мiльгае думка, што там, пад танкам, знаходзiцца твой цяжкапаранены таварыш, якi пакутлiва гiне, засмажаны ѓ хадзячым рондалi. I ты зноѓ ныраеш у гэтую вогненную геенну, прапаѓзаючы сталыя бясконцымi метры, караючыся пад лютым свiнцовым лiѓнем, хапаючы знявечанымi пальцамi за бездапаможнае падабенства пабiтага бронекамiзэлькi, i выцягваеш сталае стотонным цела. Тое, што засталося ад Сяргея, атрымалася выняць, але яго сябар ужо нiколi не ачуняе, навекi застаѓшыся нямым калекам...
  Рака памяцi абрываецца, прыгадваюцца толькi асобныя фрагменты цяжкай вайсковай кар'еры. Але ѓсё гэта цьмянее, як свечка пры атамным выбуху...
  Якая страшная гэта вайна!
  Жахлiвыя машыны нястрымна лютавалi, рэзаючы, выпараючы жывое ад малога да вялiкага на сваiм разбуральным шляху. Невялiкая зграйка кiлераѓ-самалётаѓ атакавала сакрэтную расiйскую базу ѓ Антарктыдзе, якая знаходзiцца пад камандаваннем генерала войска Мiкалая Валуева - роднага брата Вадзiма. Мiкалай ледзь паспеѓ аддаць апошнiя распараджэннi. Прыроджаны садыст Генгiр Воѓк спецыяльна вывеѓ на праекцыю выява падземных расiйскiх камунiкацый. Генерал Валуеѓ раптам убачыѓ на экране выява жыѓцом палаючага ѓ сямiколернай паходнi Вадзiма. Ад рассыпае цела адвальваюцца падпаленыя кавалкi, праступаюць счарнелыя косткi. Карцiна страмчэй Ада Дантэ. Вочы братоѓ на iмгненне сустрэлiся, выява завiсла амаль ушчыльную.
  - Не здавайся... - ледзь чутна прашаптаѓ расiйскi маршал. - Гасподзь выратуе...
  Суцэльнае мора агню залiло малюнак.
  ***
  Мiнi-тэрмакваркавыя снарады (заснаваныя на працэсе злiцця кваркаѓ - у мiльён з лiшнiм разоѓ пры аналагiчнай вазе мацней вадароднай бомбы) пры трапленнi пры трапленнi ѓ шматкiламетровы ледзяны панцыр выклiкалi землятрус жахлiвай сiлы, так што ѓвесь кантынент разышоѓся густой павуцi. З-пад разломаѓ у зямной кары палiлiся патокi распаленай лавы, рэшткi расколатага лёду выпарылiся, выклiкаѓшы наймацнейшыя ѓраганы i тарнада. Насоѓваючыся з паѓднёвага пояса, патокi распаленай пары тапiлi цудам ацалелыя караблi, як запалкi, ламалi дрэвы, раѓнялi, сцiралi ѓ пясок высокiя горы, а якiя трапiлi ѓ анiгiляцыйныя вiхуры людзi знiкалi.
  ***
  У паѓночных рэгiёнах тактычныя галактычныя знiшчальнiкi працягвалi метадычную зачыстку, не робячы адмысловых адрозненняѓ памiж вайскоѓцамi i грамадзянскiмi мэтамi. Усталяваныя на iх наймагутныя кiбер-дынамiкi вывяргалi струменi жахлiвай музыкi, якiя раздзiраюць барабанныя перапонкi. Тэхнагенная какафанiя ламала нават самую ѓстойлiвую псiхiчную канструкцыю. Генгiр скалiѓ тыгравыя зубы, аглушальна мурлыкаѓ.
  - Як шкада, што зямляне памiраюць гэтак iмклiва.
  Яго напарнiца дзесяцi-зорны афiцэр Эфа Кавалета дадала:
  - Я нават не паспяваю, варухнуць пальцам, як узнiкаюць горы знявечаных трупаѓ. Шкада iх дзетак, яны не паспяваюць зразумець, што такое смерць. Трэба спачатку адразаць iм лазерам пальчыкi на руках, i нагах!
  Генерал-людаед правёѓ пальцам з завостраным пазногцем па горле.
  - Нiчога тых, хто ацалее, мы пусцiм на абутак i плашчы. Паглядзi, якая ѓ iх глянцаваная скура, асаблiва ѓ маладых жанчын.
  - Тут можна задаволiць прыстойны санаторый, з гiперсафары на безвалосых прыматаѓ. - Звонка вякнула, эмацыйна iскра зубкамi Эфа.
  - Я куплю сабе ѓчастак! Разрэжу мясцовым самкам жываты, пасаджу на iх сваiх дзяцей, няхай пакатаюцца на кiшках! - Два канiбалы з плазма-кампамi i суперзброяй зарагаталi.
  "Жалезны" маршал Генадзь Палiканаѓ лiтаральна забiѓся ѓ iстэрыцы, бяссiльная злосць душыла "новага" расiйскага прэзiдэнта.
  - Праклён! Няѓжо мы так безнадзейна слабыя? Яны проста выпальваюць нашы мазгi. Мусiць, калi б я верыѓ у Бога, то абавязкова стаѓ прасiць аб дапамозе. Але я не веру ѓ казкi падобнага роду, як гэты заакiянскi блазан Майкл, i не буду малiцца! Капiтуляцыi ад мяне вы, зорныя монстры, усё роѓна не дачакаецеся!
  Раптам святло ѓ глыбiнным бункеры на iмгненне патухла, а затым у слухаѓках пачулася да агiды знаёмы голас;
  - Расейцы, здавайцеся! Мы пашкадуем вашыя жыццi ѓсiм, хто добраахвотна складзе ваша мiзэрнае падабенства зброi! Я гарантую пакорлiвым асобiнам жыццё i трохразовае харчаванне ѓ працоѓным прафiлакторыi!
  Расейскi маршал зрабiѓ выразны жэст, якi пасылае куды далей.
  - Рускiя нiколi не здаюцца! Мы будзем бiцца да пераможнага канца або загiнем, стоячы з ганарлiва паднятай галавой!!!
  Маршал ужо крыху спакайнейшы, аддаѓ загад.
  - Калi памiраць, то з музыкай! Уключыце той гiмн, пад мелодыю якога iшлi ѓ атаку i гiнулi нашы продкi!
  Тым часам зорная Амазонка заходзiлася ад радасцi. Карцiны масавых забойстваѓ i разбурэнняѓ выклiкалi бурнае захапленне i неапiсальнае шчасце. Асаблiва ѓзбуджала i выклiкала шалёны кайф тое, што гiнулi людзi, як дзве кроплi падобныя да стэлзанаѓ.
  - Хто яшчэ ѓ Сусвеце можа пахвалiцца такiм шчасцем - забiваць сабе падобных?!
  Вiдавочна, у яе былi праблемы з псiхiкай. Таму што выгляд каласальных разбурэнняѓ i архiпелагаѓ з абгарэлых трупаѓ ужо не цешыѓ шматлiкiх разважных захопнiкаѓ. Бо зямляне падобныя на стэлзанаѓ, нiбы браты меншыя. Гэта, здаецца, ранняе юнацтва iх уласнай расы. А запярэчыць боязна: гэта ненармальная гарпiя можа i зарад ѓсадзiць з плазменнага прамянемета.
  Лiра, ужо не адчуваючы тармазоѓ, павалiла юнага вялiзнага афiцэрышку, выдаѓшы лямант.
  - Загадваю ѓсiм - далучыцца да нас! I ѓсячыце маштабныя, на ѓсю заваяваную планету галаграмы. Няхай усе пакiнутыя ѓ жывых прыматы ѓбачаць, як нам квазарна!.. Будзе Гiпертрах!
  Аднак адзiн з зорных генералаѓ Крамар Разарвiраѓ рэзка абарваѓ яе словы.
  - Вайна - гэта не публiчны дом. Устань, атрасiся i апранiся!
  Зорная Гартуй iрванулася да лазернага аѓтамата. Але Крамар аказаѓся хутчэй: сямiствольная зброя ѓперлася ѓ лоб, а два рулi, падаѓжэѓшы, кальнулi пышныя грудзi.
  Лiра люта, столькi атруты не змагла б з сябе выкiнуць нi адна кобра, прашыпела:
  - Табе ѓсё роѓна наступiць канец. Ты будзеш бескарысна анiгiляваць!
  Аголеныя грудзi ѓздымалася, як айсбергi падчас шторму. Валодай Велiмара падобнай здольнасцю, яна б папялiла адным поглядам дзёрзкага "маралiста". Афiцэры замерлi. Вельмi рэдка бываюць сутыкненнi памiж генераламi.
  Эфа Кавалета, падмiргнуѓшы правым вокам, шапнула:
  -Якi квазарны баец, нiчога не баiцца!
  Наспявала двубой, смяротная без шанцаѓ на ласку. Палажэнне выратавала паведамленне, зробленае кампутарам.
  - У гарах, якiя зямляне называюць Уральскiмi, выяѓлена падземная атамная электрастанцыя, а таксама цэлая сетка падземных камунiкацый. Вынiкi сканавання сведчаць, што тут знаходзiцца камандны пункт супернiка.
  ***
  Успыхнула шматмерная галаграфiчная выява. Сетка падземных камунiкацый з дакладнай прамалёѓкай драбнюткiх дэталяѓ была бачная выразна, не даючы нават найменшых шанцаѓ схавацца.
  Генералы i афiцэры адразу ж ажывiлiся.
  - Вось туды i трэба нанесцi ѓдар. Нашы ракеты гатовы.
  - Не, не будзе ѓдару. Там важак малпавай чароды - Палкан. Яго трэба ѓзяць жывым. Мы на iм будзем праводзiць эксперыменты, выпрабоѓваючы болевыя iзатопы, а затым адправiм яго пудзiла ѓ музей. Гэй, вы, чаго ѓтаропiлiся? Рыхтуйце высадку на паверхню. Гэтая планета ѓжо пад намi!
  Крамар адвёѓ сваю грозную зброю i, хоць у вачах асатанелай Лiры выразна зiхацела абяцанне хуткай смерцi, смела вымавiѓ;
  - I не разлiчвай! Вайна не - Гiпертрах!
  - Пасля бiтвы зарыентуемся! - Голас Велiмары злёгку памякчэѓ. - Пакажы сам, на што прыдатны!
  Тытанiчны, жахлiвы па форме зоркалёт, залiваючы ѓсё татальным гiперплазменным агнём, накiраваѓся драпежным каршаком да разадранай паверхнi планеты.
  Першы кантакт дзвюх мiжзоркавых цывiлiзацый адбыѓся.
  
  
  Кiраѓнiк 4
  Ужо лепш памерцi з мячом годна,
  Ваюючы люта за доблесць i за гонар,
  Чым жыць, як быдла, гнанае бiзуном у стойла...
  У Расii мноства герояѓ слаѓных ёсць!
  На кожнага чалавека, нiбы хваля прыбоя накатваюцца праблемы, вялiкiя i маленькiя, якiя падаюцца дробязнымi, а iншыя наадварот сваёй масай гатовыя распляскаць прытомнасць i растаптаць душу. У юнакоѓ-падлеткаѓ, як вядома, псiхiка ѓладкована так, што яны ѓ значна большай ступенi схiльныя драматызаваць свае асабiстыя перажываннi, забываючыся на праблемы глабальныя. Нават дробязь часам, нiбы ракавая пухлiна, iмклiва разрастаючыся, пагражае запоѓнiць усе думкi. Вось i чатырнаццацiгадовы ђладзiмiр Тыграѓ у момант, калi над планетай завiсла сякера сусветнага ката, пагружаны ѓ сябе; моцна засмучаны апошнiмi падзеямi ѓ школе. Ягоны бацька прафесiйны вайсковец i зусiм нядаѓна пераехаѓ на Урал у Свярдлоѓскую вобласць, забраѓшы сваю сям'ю з сабой. А навiчкоѓ, ды яшчэ з Масквы, не вельмi тут любяць. Вось у школе яго i прапiсалi: як след, збiѓшы, разарваѓшы адзенне i затаптаѓшы партфель. Не, Тыграѓ не слабак цi чмо, ён умеѓ нядрэнна для свайго ѓзросту бiцца. Але што ты адзiн можаш зрабiць, калi супраць цябе рава ѓ дваццаць чалавек. Екацярынбург - горад, якi славiѓся традыцыйна крымiнальным, не гледзячы на жорсткiя ѓмовы дыктатуры Мядзведзева. Нават у школах iснавалi i актыѓна паразiтавалi свае банды. Уся вобласць таксама жыла асаблiвым, адрозным ад астатняй Расii жыццём. У школах амаль адчынена пiлi гарэлку i палiлi, у скляпах i туалетах калолiся, вiдэакамеры назiрання нiколi не працавалi, а палiцыя... Яе баялiся ѓсё акрамя бандытаѓ. Уладзiмiр, аказаѓся для крымiнальнай субкультуры занадта правiльным юнаком-актывiстам, спартсменам, выдатна вучыѓся, а гэтага было дастаткова для дзiкай шалёнай нянавiсцi. Калi цябе кожны дзень збiваюць, труцяць, неяк не вельмi хочацца мiрна жыць, наадварот, хочацца ѓсiх пакараць. Жудасна хочацца...
  Як любы моцным характарам хлапчук Уладзiмiр марыѓ аб помсце супраць праѓзыходнай i злой сiлы. Нарадзiѓся план - выкрасцi ѓ бацькi аѓтамат (вiдаць нездарма ѓ iм цякла кроѓ патомных вайскоѓцаѓ), што ѓ хуткiм часе ён i здолеѓ ажыццявiць. Здолеѓ узламаць, прадэманстраваѓшы здольнасцi хакера, кiбернетычны код хатняга сейфа, дзе захоѓвалася зброю. Тут галоѓнае памятаць, спецыфiку штучнага iнтэлекту, падпарадкаванага пэѓным праграмам, i поѓнасцю пазбаѓленага крытычнага ѓспрымання рэальнасцi. Прыхапiѓшы з сабой аѓтамат раскладной сiстэмы "Лiса-3" i некалькi абоймаѓ, Уладзiмiр рашучым крокам накiраваѓся да школы. Сярод запушчанага парку раскiнуѓся вялiкi ѓ чатыры паверхi будынак, разлiчаны на тры тысячы чалавек. Некалькi старшакласнiкаѓ палiлi "касячок", побач з iмi зацягваѓся i яго галоѓны крыѓдзiцель, нефармальны лiдэр класа Сяргей па паганяле Пантавы. Уладзiмiр упэѓнена рушыѓ да свайго ворага. Як i меркаваѓ Тыграѓ, верхавод з крыкам "Шухер! Нашых б'юць!" кiнуѓся наѓцёкi. Кулак у Валодзькi дзякуючы трэнiроѓкам, не па-дзiцячы моцны, так што пара сiнякоѓ Сяргею напэѓна дастануцца з гарантыяй. Праѓда, у Тыграва ѓся фiзiяномiя багата размаляваная свежымi сiнякамi i ранкамi - натоѓпам можна i маманта завалiць. Старшакласнiкi ѓхмыльнулiся i расступiлiся, жадаючы атрымаць асалоду ад пацешным вiдовiшчам.
  Вось са школьнага пад'езда высыпала цэлая зграйка хлапчукоѓ. Уладзiмiр не стаѓ марудзiць. Выхапiѓшы схаваны пад курткай невялiкi хуткастрэльны аѓтамат, Тыграѓ адкрыѓ агонь па крыѓдзiцелях, якiя беглi да яго. Тыя кiнулiся ѓ розныя бакi. Магчыма, усё б i абмежавалася шумам, але побач знаходзiлася шмат аѓтамабiляѓ з дарослымi самымi сапраѓднымi бандытамi. Мабыць, мясцовыя мафiёзi не знайшлi лепшага месца для крымiнальнай разборкi, чым школа? 13. Гангстэры адкрылi зваротную стральбу. Аѓтаматныя кулi ѓзрылi асфальт. Зрабiѓшы сальта, Уладзiмiр паспеѓ схавацца за мармуровы абелiск. П'яныя ад наркоты бандыты з ровам накiравалiся на штурм, не прымаючы маленькага байца сур'ёзна, што, вядома ж, было дарма. Лiхаманкава мяняючы абоймы, юны тэрмiнатар перабiѓ паѓбанды i паранiѓ яшчэ прыкладна дваццаць азвярэлых баевiкоѓ. Ацалелыя разбойнiкi паспрабавалi разгарнуць партатыѓны мiнамёт - адзiн стрэл з яго мог знесцi паѓдома. Хоць Тыграѓ да гэтага страляѓ толькi ѓ працяжнiк i ѓ кампутарных гульнях, дзiкi стрэс i вар'ятка лютасьць надалi яго стрэлам звышчалавечую дакладнасць. Мiнамёт узарваѓся, пакрамсаѓшы блiжэйшых бандытаѓ. Гэта ѓсё прыгнечыла супрацiѓ пакiнутых. У жарсьцi ђладзiмер разрадзiѓ усе абоймы, прынесеныя ѓ ранцы, i толькi пасьля гэтага спынiѓ стралянiну. Амаль усе стрэлы аказалiся смяротнымi i дзейснымi, трыццаць дзевяць чалавек (гэта былi, у асноѓным, мясцовыя мафiёзi) ператварылiся ѓ трупы. Некалькi абалваненых школьнiкаѓ таксама сталi ахвярамi разборкi. Яны варушылiся i раѓлi, атрымаѓшы рознай ступенi ранення. Забiтых сярод дзецюкоѓ не аказалася, толькi дарослыя бандыты знайшлi заслужаную смерць. А вось са значных крымiнальных аѓтарытэтаѓ быѓ знiшчаны адзiн буйны наркадылер па мянушцы Гадзюка.
  Паглядзеѓшы на забiтых, параненых i на кроѓ, Уладзiмiр апамятаѓся. Яго бурна вырвала, ды так, што з носа палiлася чырвоная, лiпкая вадкасць. Але менавiта выгляд уласнай крывi прывёѓ да выкiду конскай дозы адрэналiну, дзяцюк кiнуѓ аѓтамат i пусцiѓся бегчы, з такой хуткасцю, што здавалася, што не перапалоханы хлапчук, а вiхура, якi ганяе спiралi пылу. Шок ад падобнага растрэлу аказаѓся настолькi вялiкi, што юнака не адразу паспрабавалi злавiць. Калi апамяталiся, то перадалi прыметы, якiя занадта перабольшваюць яго рост i ѓзрост.
  Уладзiмiру Тыграву ѓдалося схавацца ѓ лясiстай мясцовасцi. З-за глабальнага пацяплення клiмату восень была шчодрай i ласкавай, было поѓна грыбоѓ i ягад. Вядома, рана цi позна самага зялёнага з лiку або дакладней народных мсцiѓцаѓ, несумненна, злавiлi б палiцыянты. Але пасля пачатку першай за ѓсю гiсторыю чалавецтва мiжзоркавай вайны стала не да такiх дробязяѓ.
  I вось пакусаны камарамi, галодны, за ноч змёрзлы хлапчук павольна пляѓся па ранiшнiм лесе. Выгляд у яго быѓ жудасны. Школьная форма парвалася ѓ некалькiх месцах, аднаго чаравiка не было (страцiѓ, ратуючыся ѓцёкамi). Да таго ж ад драпiн аб галiнкi дрэѓ, шматлiкiя каранёѓ i гузоѓ моцна балела нага. А тут яшчэ камары заядаюць. Месцы ѓкусаѓ невыносна свярбяць. "А можа здацца? - прамiльгнула ѓ галаве думка. - Мяне, мусiць, тады адправяць у Маскву ѓ псiхушку, а затым - у спецкалонiю. Пра псiхушкi шматлiкае кажуць, нават няѓяѓныя жахi распавядаюць, але затое я буду жывы. Не, я ж стану Я буду проста iснаваць... Не... Можа адразу ѓ калонiю, у асяроддзе лысагаловых падлеткаѓ-злачынцаѓ, дзе яго непазбежна дагонiць караючая лапа мафii.Яму не прабачаць крывавай разборкi i забойствы. бандытаѓ... I ѓ гэтым выпадку пашанцуе, калi проста прырэжуць, а могуць па-садысткi апусцiць, забiваючы кожную гадзiну, павольна i пакутлiва.Без надзеi, бо па новым законе, унесеным прэзiдэнтам ужо з дванаццацi гадоѓ падлеткi, нясуць усю паѓнату крымiнальнай адказнасцi аж да пажыццёвага зняволення i ѓ выключных выпадках смяротнага пакарання.Апошняе не так ужо страшна, (куля ѓ скронь i ты на тым свеце).Хлопчык зачапiѓ босай нагой востры корч, памiж дзiцячымi пальцамi выступiла кроѓ.Знерваваны Тыграѓ, чыя жы ню ѓжо, па сутнасцi, скончылася, не звярнуѓ увагi. Што яго чакае на тым свеце? Яго бацька не любiѓ папоѓ, лiчачы iх ванiтамi i хапугамi, хоць зрэдку хрысцiѓся i хадзiѓ у царкву, ставячы свечкi. Уладзiмiр паважаѓ бацьку воiна i салдата. Сам меѓ досвед вiртуальных войнаѓ, кампутарная тэхнiка ѓ адмысловым, электронным шлеме, стварала амаль абсалютную iлюзiю бiтвы - незабыѓныя ѓражаннi для хлопчыка. Але там не могуць забiць, тут вось у лесе, дзе чуваць выццё ваѓкоѓ смерць цалкам рэальная.
  Прыдворныя заѓсёды горшыя за цара! - казаѓ тата. Уладзiмiр неяк уважлiва прачытаѓ Бiблiю i спытаѓ у бацюшкi: чаму праваслаѓныя насуперак забароне Бога пакланяюцца мошчам i iконам? Чаму Бог у Бiблii толькi святы, а патрыярх найсвяцейшы! Што просты чалавек хай i надзелены санам, вышэй за Усявышняга Творцу Сусвету? У адказ святар раѓнуѓ: трэба верыць, як запаведана продкамi, а не шукаць супярэчнасцей. Цi ты хочаш, каб цябе здрадзiлi анафеме!
  Непрыемны асадак застаѓся, як трэшчына ѓ бранi веры. А выснова, атрыманая шляхам лагiчных разваг элементарная: хутчэй за ѓсё, Бога наогул няма, ужо занадта шмат зла на Зямлi. Вось, напрыклад, стаѓ бы Усявышнi ствараць падобную брыдоту як камары, прычым такiя буйныя сiбiрскiя ѓ два разы больш еѓрапейскiх. Нашто яму трэба так мучыць людзей. Асаблiва нявечыць жанчын - ператвараючы iх у такiх старых, што i глядзець брыдка. А хваробы, а боль, стомленасць якi адчуваюць нават маладыя i здаровыя людзi? Чалавек варта лепшага: ён стварыѓ кампутары i амаль у любой гульнi ты хоць маленькi, але бажок. Школа i жыццё, гульнi i фiльмы вучаць, што ѓ свеце кiруе сiла. Можа, маюць рацыю будысты з iдэй эвалюцыi духу. Рух па прыступках самаѓдасканалення шляхам перасялення душ з найнiзкiх мiроѓ у вышэйшыя? У любым выпадку смерць лепш чым, навечна апынуцца сярод звяроѓ з чалавечым аблiччам. А калi знайсцi ѓваход у якi-небудзь бункер i там схавацца? Тата нешта казаѓ мне пра гэтыя мясцiны... Здаецца, недзе тут павiнны быць сакрэтныя ѓваходы. Трэба паспрабаваць!"
  На душы ва Уладзiмiра стала крыху цяплей.
  Генерал зорнага флоту Лiра Велiмара надзела ва ѓзмоцнены камандзiрскi боекасцюм. Ёй не цярпелася асабiста ѓзначалiць аперацыю па захопе каманднага складу супернiка. А галоѓнае, ваяѓнiцы пекла хацелася забiваць, забiваць вось так, твар у твар, не ведаючы збянтэжанасцi, прама гледзячы ѓ вочы сваёй ахвяры.
  Сапраѓды: перамога як жанчына - прыцягвае бляскам, але адпужвае коштам!
  Вось i горад-мiльянер Екацярынбург, хоць, па мерках жахлiвай iмперыi стэлзанаѓ, гэта простая вёска. Нiводнай цэлай хаты... У цэнтры горада зеѓрае 20-кiламетровы кратэр, усярэдзiне якога ѓсё яшчэ клекочет i тапырыцца расплаѓленая парода. Нават падземныя камунiкацыi не ратуюць ад гэтак зруйнавальных удараѓ тэрмакваркавых бомбаѓ i нитрозарялов. з нестабiльнасцi працэсу пры вялiкай масе.). Ускраiны горада i суседнiя паселiшчы таксама разбураны, толькi там-сям бачныя рэшткi будынкаѓ. Памiж iмi курчацца ѓ невыноснай агонii, скалечаныя абпаленыя людзi. Тыя, хто застаѓся ѓ жывых, выглядаюць яшчэ больш сумнымi i няшчаснымi, чым мёртвыя, таму што iх пакуты немагчыма апiсаць.
  Закаваныя ѓ свае велiзарныя боекасцюмы стэлзаны глядзяцца жахлiва. Кожны боекасцюм забяспечаны антыгравам, фатонным рухавiком, якi дае магчымасць лётаць з цэлым арсеналам прамянёвай i прынцэпс-плазменнай зброi. Браня баявога скафандра здольная трымаць супрацьтанкавыя снарады, а магутныя генератары ствараюць такiя сiлавыя палi, што, знаходзячыся пад iх прыкрыццём, можна нiчога не баяцца, нават сто мегатоннага тэрмаядзернага ѓдару. Прынцып працы гэтай магутнай абароны - апорныя разбурэнне часцiцы, са светлавой хуткасцю патрапiѓшы фон з двухмернай прасторай, як бы спыняюць рух, губляючы масу спакою. Пасля чаго iх лёгка адкiдае сустрэчнае ѓ тысячу якое перавышае хуткасць фатона якое адлюстроѓвае выпраменьванне. Праѓда, сам боекасцюм сiлавое поле не генеруе (абсталяванне ѓсё яшчэ занадта грувасткае), i калi адарвацца ад фалангi, то можна i загiнуць.
  Тым не менш, стэлзаны вельмi самаѓпэѓненыя, а пушчаныя з зоркалёта промнi адключылi ѓсю прымiтыѓную кiбернетыку супернiка, таму зараз бездапаможнага ворага можна ѓзяць голымi рукамi.
  Магутныя зенiткi раптам выскокваюць з замаскiраваных нiш на паверхню, спрабуючы ѓсадзiць 150-мiлеметровыя снарады ѓ iншапланетных захопнiкаѓ. Гэта ѓжо не электронiка, а простая механiка.
  Стэлзаны рэагуюць значна хутчэй: гiперплазменныя iмпульсы разносяць артылерыю i ледзь паспеѓшыя вырвацца са ствалоѓ трасiруючыя аскепкава-фугасныя гасцiнцы. Лiра здзеклiва прыстрашыла пальчыкам:
  - Дурныя малпы! Вас чакае абед з адбiѓных ва ѓласным соку з гiперядзерным падагрэвам!
  Генадзь Палiканаѓ падрыхтаваѓся да апошняй бiтвы. Ён ужо i сам разумеѓ, што канец блiзкi. З самага пачатку гэта была няроѓная сутычка несупастаѓных рэсурсаѓ i тэхналогiй. Планета Зямля была бяссiльнай, нiбы мурашнiк пад гусенiцамi танка. Што ѓ такой сiтуацыi заставалася зрабiць маршалу? Толькi памерцi, але памерцi так, каб нашчадкi з гонарам успамiналi аб гiбелi апошняга прэзiдэнта Расii. Хаця, магчыма, памiнаць iх не будзе i каму.
  Тоѓстыя тытанавыя дзверы павалiлiся, разрэзаныя прамянямi бластэр. У шырокую залу стратэгiчнага камандавання ѓляцеѓ ружаваты шарык. Целаахоѓнiкi i генералы спешна скокнулi за бранiраваныя шчыты. Толькi прэзiдэнт Палiканаѓ застаѓся, ганарлiва стаяць, гатовы прыняць смерць. Смерць, якая цяпер здавалася лекамi ад усiх праблем, спосабам здушыць невыносны душэѓны боль, якi мучыць кожную часцiцу змардаванага цела. Злая старая з касой набыла абрысы казачнай феi, а яе ледзяное дыханне нагадвала ласкавы ветрык. Але вясёлкавы пералiѓны шарык працягваѓ спакойна ляжаць, а затым пачулася мелодыя, аддалена якая нагадвае дзiцячую калыханку. Пад меладычныя гукi спакойнай i чыстай музыкi здзяйсняѓся апошнi акт касмiчнай трагедыi. У залу плаѓна ѓвайшлi iншапланецяне, пачварныя, у грувасткiх боекасцюмах. Абвешаныя рознатыпной зброяй зорныя захопнiкi адкiдалi злавесныя ценi, нiбы лютыя дэманы ѓ святле партатыѓных пражэктараѓ. У самым яркiм агнiста-аранжавым убраннi знаходзiлася атаманша касмiчных тэрарыстаѓ.
  Знаёмы здзеклiвы смех разарваѓ злавесную цiшыню:
  - Вось яны, бравыя, але нiкчэмныя ваякi адсталай планеты голых прыматаѓ! I гэтае мiзэрнае войска яшчэ нешта спрабуе запярэчыць нашай нязломнай моцы! Для вас прыгатаваная клетка ѓ малпавым гадавальнiку.
  Збялелы Палiканаѓ затросся ад гневу.
  - Вы проста...
  Але ён не змог дагаварыць - бракавала слоѓ, каб выказаць усё сваё стаѓленне да гэтых гiдкiх зорных монстраѓ. Начальнiк аховы генерал-лейтэнант зрэагаваѓ хутчэй.
  - Забiце iх! Кiнджальны агонь з усiх вiдаѓ гармат!
  I па прышэльцах быѓ адкрыты адчайны iстэрычны агонь. Кожны з людзей, якiя стралялi, быѓ шчыры ѓ сваёй нянавiсцi да пачвар, якiя забiваюць усё жывое. Стралялi з аѓтаматаѓ, гранатамётаѓ, буйнакалiберных кулямётаѓ i нават з эксперыментальных лазерных аѓтаматаѓ. Але ѓсё гэта было бескарысна, як дзiцячая хлапуха супраць танка "Гладыятар". Сiлавое поле лёгка адбiвала баявыя чалавечыя зарады. Агонь у адказ нядбайнай хваляй спапялiѓ байцоѓ, ад якiх засталiся толькi падпаленыя шкiлеты. Любiмы сабака прэзiдэнта Энергiя (сумесь нямецкай аѓчаркi i мастыфа) скокнуѓ у бок бранiраваных сiлуэтаѓ. Разбежны шырокай хваляй зялёны прамень абвуглiла сабаку, на пакрыты пластыкам жалезабетонны падлогу павалiѓся счарнелы касцяны каркас некалi прыгожага жывёлы. Палiканаѓ страляѓ адначасова з абедзвюх рук, разраджаны 30-радныя электрамагнiтныя пiсталеты з уранавымi стрыжнямi i плазменным напампоѓкай. Калi патроны скончылiся, ён адкiнуѓ бескарысныя цацкi i скрыжаваѓ на грудзях рукi.
  Лiра наблiзiлася, працягваючы смяяцца.
  - Ну што, Палкан, адлаяѓся? Цяпер ты, апошнi з рускiх генералаѓ, пойдзеш з намi. Павадок i мiска з полiѓкай чакаюць цябе.
  Маршал-прэзiдэнт цвёрдым голасам( хоць гэтая цвёрдасць i каштавала яму тытанiчны намаганняѓ) адказаѓ:
  - Так, вы моцныя сваёй пякельнай тэхнiкай, таму i можаце дазволiць сабе здзекавацца над тым, хто ѓсё жыццё служыѓ Расii, прайшоѓшы гарачыя кропкi ад Афгана, да Аравiйскiх пустыняѓ. Цiкава, чаго вы стаiце ѓ сумленным баi на роѓных з роѓным зброяй?
  - Значна больш, чым ты, прымат, думаеш! Наша дзiця голымi рукамi задушыць вашага генерала! - Велiмара зрабiла пальцамi "казу". - Хлеб...
  - Калi б ты была мужчынам, я б прымусiѓ цябе адказаць за свае словы. - Маршал сцiснуѓ кулакi з такой сiлай, што косткi пасiнелi.
  - А гэта не мае значэння. Я - касмiчны генерал, камандзiр зорнай ударнай групы. Значыць, я - ваяр. Ну, што, прымат, не баiшся бiцца са мной?
  Самка-стэлзан маланкаю выслiзнула з боекасцюма. Яна была зусiм голай. Высокая (два метры з лiшнiм ростам), шыракаплечая i мускулiстая фiгура ѓзвысiлася над расiйскiм маршалам. Хударлявы i крыху нiжэйшы па росце, чым стэлзанка Палiканаѓ здаѓся амаль заморышам. Хоць на аголеным рэльефным табары Лiры Велiмары не было нi кроплi тлушчу, яна важыла сто дваццаць сем кiлаграм i па сiле магла цалкам замянiць не аднаго буйнага калгаснага каня. Пагардлiва кiѓнуѓшы назад галаву i выпучыѓшы раскошную грудзi, Лiра рушыла на маршала. Палiканаѓ прайшоѓ выдатную школу баявых мастацтваѓ у вайсковым спецназе i на розных спецкурсах. Ён меѓ чорны пояс - чацвёрты дадзены па каратэ, а нянавiсць павялiчвала сiлы. Маршал, уклаѓшы ѓсю лютасьць, нанёс удар у сонечнае спляценне. Лiра злёгку зрушылася. Удар прыйшоѓся ѓ цвёрдыя плiткi не па-жаночаму магутнага прэса касмiчнай фурыi. Палiканава ѓдалося ѓцячы ад свiнга правай, але хуткi, як маланка, i цяжкi, як молат, удар каленам адкiнуѓ яго да плямiстых бранiраваных сталоѓ. Рука толькi злёгку змякчыла страшны штуршок бронзавай канечнасцi. Зорная лэдзi скокнула, дзiка завiшчаѓшы, усадзiла ѓ грудзi ваякi цяжкую нагу. Маршал не паспеѓ ухiлiцца, таму пара рэбраѓ зламалася, а блакiруючая рука сагнулася дугой. Жахлiвы ѓдар зверху паламаѓ яму ключыцу. Усе рухi касмiчнай тыгрыцы былi гэтак хуткiя, што ѓладальнiк чорнага пояса не паспяваѓ своечасова зрэагаваць. Да таго ж сiла ѓдараѓ Велiмары была нiбы ѓ шалёнага мастадонты. Лёгка, як дзiця, яна падняла на выцягнутую руку 90-кiлаграмовага, знерухомленага Палiканава i зноѓ залiлася нястрымным смехам.
  - Ну, доблесная жывёла, як табе змагалася з дамай? Калi хочаш iснаваць, вылiжы мне тыгрыцу. Тады я гарантую табе добрае харчаваньне ѓ заапарку.
  Раскошныя сцёгны хiснулiся ѓ юрлiвым руху, каралавы раток расчынiѓся, ружовы язычок варухнуѓся, нiбы злiзваючы марожанае.
  Хлапечы, але цвёрды голас перапынiѓ зорную гетэру.
  - Заткнiся, звяруга, i адпусцi маршала!
  Шалёная фурыя разгарнулася. Светлавалосы абарваны юнак накiраваѓ на яе цяжкi штурмавы аѓтамат "Мядзведзь-9". Гэты магутны сродак паразы ѓсаджваѓ дзевяць з паловай тысяч разрыѓных куль у хвiлiну, рассейваючы iх у шахматным парадку. Лiра вывучыла ѓсе асноѓныя вiды зямной зброi, i было зразумела, калi адкрыюць агонь, то ѓ яе голай i адкрытай не будзе шанцаѓ на выратаванне, пры ѓсёй жывучасцi генетычна палепшаных стэлзанаѓ. Напусцiѓшы на сябе анёльскi выгляд, яна павярнулася да хлапчукi, у сваю чаргу, не выпускаючы прэзiдэнта з не па-жаночаму мускулiстай рукi.
  - Мiлы мой хлопчык, ты такi разумнiца. Пахвальна, што ты хочаш уратаваць свайго прэзыдэнта. Але падумай, навошта ён табе, бо ѓсё роѓна яго час падышоѓ да канца. Далучайся лепш да нас.
  Лiра максiмальна пашырыла ѓсмешку. Яе зубы зiхацелi, як шэраг маленькiх лямпачак. Нават ёй, сталёвай лэдзi, было цяжка трымаць амаль цэнтнер трэнiраваных цяглiц i бiтых касцей прэзiдэнта на выцягнутай руцэ, таму яна прыцiснула яго да свайго цела. Буйныя высокiя грудзi з пунсовымi саскамi прыцiснулася да твару Палiканава. Маршал раптам адчуѓ у сабе пажадлiвае жаданне, такая раскошная ваяѓнiца, моцнае цела дыхае запалам разумнай драпежнiцы. Прыйшлося здушыць здрадлiвы клiч плоцi звыклым для кадравага ваеннага намаганнем волi.
  Уладзiмiр Тыграѓ з цяжкасцю ѓтрымлiваѓ штурмавы аѓтамат-кулямёт. Па яго твары цяклi струменьчыкi поту. Толькi асцярога забiць свайго маршала стрымлiвала юнака ад спакусы неадкладна адкрыць агонь.
  - Адпусцi прэзiдэнта, мразь!
  Велiмара засмяялася, але на гэты раз гучней i страшней.
  - Не, я не дура, каб адпусцiць свой шчыт. А калi ты такi разумны, то сам кiнеш зброю. Адважны хлопчык, ты не пабаяѓся адзiн пракрасцiся ѓ гэты падземны бункер. Такiя воiны патрэбны нам. У людзей табе ѓсё роѓна няма чаго рабiць, бо ты забiѓ некалькi чалавек, хай нiкчэмных, але прыналежных твайму ѓвазе. Што акруглiѓ вочы, я бачыла гэта ѓ навiнах. - Сказала, яшчэ больш агiдна выскаляючыся Велiмара, заѓважыѓшы здзiѓленне хлапчукi. - Ты стаѓ ворагам для сваiх зямлян на гэтым планеце. Ты - iх вораг! А мы шануем такiх рашучых байцоѓ, як ты. Мы ѓключым цябе ѓ склад туземнай палiцыi.
  - Не, я не здраджу сваёй Радзiме, нават калi потым мяне расстраляюць! Хто не губляе Радзiму, той нiколi не пазбавiцца жыцця!
  Тыграѓ лiтаральна пракрычаѓ гэты ѓ iншым не такiм трагiчным становiшчы, мусiць, якiя здалiся iншым пошлякам смешным пафас. Рукi марудзiлi, ён адчуваѓ, што хутка выпусцiць зброю. Палiканаѓ заѓважыѓ гэта i вырашыѓ прыйсцi на дапамогу.
  - Не бойся, цябе нiхто не расстраляе. Я, Прэзiдэнт Расii, абвяшчу, што гэта была самаабарона. Ты ѓсё правiльна зрабiѓ, даѓно трэба было разабрацца са школьнымi бандытамi i мясцовымi мафiёзнымi кланамi. А за тое, што ты знiшчыѓ наркабарона Гадзюку-Кiтайчыка, я ѓзнагароджваю цябе ордэнам "Мужнасць".
  Хлапчук цяжка задыхаѓ, яго рукi i ногi дрыжалi ад напружання. Яшчэ ледзь-ледзь - i жахлiвая машына разбурэння выслiзне з дрыготкiх потных пальцаѓ.
  Лiра зразумела гэта i зрабiла крок на сустрэчу.
  - Ну, давай, малыш, акуратна апусцi зброю.
  Юнак не стаѓ чакаць, пакуль "Мядзведзь" выслiзне з рук, i, ледзь не звалiѓшыся, нацiснуѓ кнопку пуску. Чэргi ѓдарылi з верцiцца ствала. Трасiруючыя кулi разрэзалi паветра, але былi адкiнутыя, наткнуѓшыся на празрыстую сцяну.
  - Ты спазнiѓся! Малайцы, хлопцы, паспелi закрыць мяне полем.
  Хлапчука тут жа схапiлi.
  - Не забiвайце яго. Дастаѓце на наш зоркалёт! - Загадала самка-генерал. Зрэнкi зорнай ведзьмы сталi бяздонны як чорная дзiрка.
  Хлопец, сарваѓшы з яго рэшткi адзення, i скрышыѓшы ѓдарам рэбры, так што з-за рота вылецеѓ згустак крывi, запхнулi ѓ бранiраваную скрынку, спецыяльна зробленую для асаблiва небяспечных ваеннапалонных.
  Твар Лiры заззяѓ. Яна, выскалiѓшыся, упiлася пякучымi вачыма ѓ пабiты твар расiйскага маршала.
  - Я б цябе проста з'ела. Ты прайграѓ, ты павiнен гэта прызнаць. Ты будзеш доѓга i пакутлiва памiраць у клетцы нашага заапарка, назiраючы за тым, як рэшткi твайго выгляду стануць менш жывёл, нiкчэмней за быдла. Я ж стану каралевай вашай нiкчэмнай галактыкi, а вы ѓсё зрынецеся ѓ апраметную антыпрасторы!!!
  - Не, гэтаму не бываць! Гэта ты, касмiчная фурыя, прайграла i праз некалькi секунд памрэш. - Палiканаѓ iкнуѓ на апошнiм слове, з яго зламаных костак капала кроѓ.
  - Ты блефуеш, прымат! - Лiра расцягнула вусны ѓ ненатуральна шырокай, нiбы ѓ Бурацiна ѓсмешцы i злёгку страсянула маршала, з-за чаго зламаныя косцi яшчэ мацней упiлiся ѓ iрванае мяса. - Я вылечу цябе, зрабiѓшы асабiстым рабом, будзеш нас лашчыць. - Погляд фурыi стаѓ яшчэ больш цяжкiм, мужчына-нявольнiк цацка ѓ руках, якога яны прымусяць выконваць усе свае перакручаныя сэксуальныя фантазii, як гэта выдатна...
  - Не! У нас ёсць анiгiляцыйны зарад! - Маршал ледзь не страцiѓ прытомнасць ад болю.
  - Уся ваша кiбернетыка мёртвая шчанятка! - Велiмара кiнула на Палiканава паблажлiва-пагардлiвы погляд.
  - Так, мёртвая, але можна падарваць, запусцiѓшы праграму ѓручную!
  ***
  Расейскi воiн смерцi не баiцца!
  Злы рок на поле лаянкi не страшыць!
  З ворагам за Русь святую будзе бiцца.
  I нават, памiраючы, пераможа!
  Вельмi яркая ѓспышка перапынiла словы Прэзiдэнта Расii Генадзя Палiканава. Самая магутная i разбуральная зброя з калi-небудзь зробленага чалавецтвам спрацавала. Гiгатоны д'ябальскай энергii вырвалiся на волю, паглынуѓшы i людзей i iншапланетных захопнiкаѓ, якiя ѓварвалiся. Выбухная хваля стукнула ѓ чэрава прызямлiѓся зоркалёта супернiка. На гэты раз, зоркалёт не быѓ прычынены магутным сiлавым полем (з-за iмкнення да эканомii энергii было ѓключана толькi мiнiмальнае па сiле ахоѓнае выпраменьванне). хвалi антыматэрыi, якiя вырвалiся, лёгка адштабнавалi слабую абарону i раскiдалi зоркалёт на аплаѓленыя аскепкi. Частка былых ва ѓлоннi анiгiляцыйных бомбаѓ паспела дэтанаваць - i ѓспыхнула яшчэ некалькi яркiх выблiскаѓ. Праѓда, пры дэтанацыi зарады дзейнiчаюць у аслабленым варыянце, што некалькi скарацiла i без таго велiзарная колькасць ахвяр. А термокварковое зброю па сваiм прынцыпе дзеяння такое, што надзвычай устойлiва да любых вонкавых уздзеянняѓ. Такая ракета не ѓзарвецца, нават у палаючай тэрмаядзернай геене сонечнага чэрава.
  Генерал Генгiр Воѓк убачыѓ дзеянне зарада падчас выканання зачысткi арфiканскага кантынента. Лiра загадала сцерцi экватарыяльную расу з твару планеты як самую непаѓнавартасную. (Пляскаты нос i чорная скура, выклiкалi ѓ фурыi азвярэнне). Супраць арфiканаѓ ужылi супергаз "Далерома-99". Iмклiва сем разоѓ хутчэй хуткасцi гуку, гэты таксiн, распаѓзаючыся па паверхнi, хутка завяршыѓ зачыстку мясцовасцi, каб затым бясследна знiкнуць, расклаѓшыся на бяспечныя элементы.
  Вестка пра смерць Лiры Велiмары выклiкала складаныя пачуццi. З аднаго боку, гэтая капрызная зорная гарпiя ѓсiм надакучыла, замучыла сваiмi капрызамi. З iншага боку, страта цэлага зоркалёта класа крэйсер-флагман магла быць прызнана празмернай пры заваёве адносна слабаразвiтай планеты, ды яшчэ без загада з цэнтра.
  Крамар Разарвiраѓ, зларадна выскаляючыся, прашыпеѓ.
  - Верагодна, у паралельным сусвеце Лiру не чакае павышэнне ѓ званнi. Цi наѓрад вялiкi iмператар будзе задаволены! Трэба тэрмiнова нешта зрабiць. У першую чаргу, дабiць рэшткi чалавецтва i схаваць сляды злачынства.
  Генгiр Воѓк з прыкрасцю прашыпеѓ, вочы жмурылiся, рот крывiѓся:
  - Мне так хацелася выпрабаваць на iх новую праграму кiбернетычных катаванняѓ, кажуць, яна дае цудоѓныя вынiкi. У ёй выкарыстоѓваецца дзевяць мiльёнаѓ кропак на целах iнагалактак.
  Раптам на манiторы запалiѓся надпiс: "У сувязi з рэзкiм абвастрэннем сiтуацыi i неабходнасцю канцэнтрацыi сiл для вырашальнай бiтвы з дзяржавай Дын, загад - спынiць усе другарадныя аперацыi i iсцi ѓ сектар Амар-976 пункт Дол-45-32-87 максiмальна iмклiва!"
  Генерал Крамар натхнёна сказаѓ:
  -Вайна вечная нявiннiца - не можа скончыць без крывi! Вайна з прагнай хваткай блуднiца - нiколi дае перамогу дарма!
  Генгiр хрыпла (сарваѓ голас) рыкнуѓ:
  - Ну што ж адпульсарым (парвём кiпцюры!) з гэтай клаакi!
  Стэлзаны прыроджаныя салдаты: не абмяркоѓваць, а выконваць iх крэда, тым больш i так на душы нават гэтых захопнiкаѓ вельмi гiдка. Пакiнуѓшы напаѓжывую, крывацечную язвамi планету, зоркалёты сышлi ѓ гiперскачок.
  З насельнiцтва планеты Зямля ѓ амаль дванаццаць мiльярдаѓ засталося менш за паѓтара мiльярда, уключаючы параненых i пакалечаных. Чалавечы выгляд быѓ адкiнуты на стагоддзi таму.
  Так адбылося першае знаёмства памiж "разумнымi" мiрамi.
  Кiраѓнiк 5
  Ззяе над намi нябесная роѓнядзь,
  Вабныя высi вабяць нас магнiтам.
  Нам жадаецца жыць i да планет лётаць...
  Але што можна зрабiць, калi мы разбiты?
  Пасля разгрому iмперыi Дын i надыходу часовага зацiшша стэлзаны зноѓ вярнулiся на Зямлю. Хоць у той частцы галактыкi, дзе знаходзiцца планета людзей, было нямала планет, прыдатных для жыцця, усе цывiлiзаваныя мiры можна было пералiчыць па пальцах адной рукi. Нездарма гэтую галактыку звалi першабытнай зонай, лiчылi другарадным аб'ектам экспансii i засваеннi, хоць прыдатных для жыцця i эксплуатацыi планет тут было не менш, чым у любым iншым сектары. Таму навiна аб iснаваннi адносна развiтой цывiлiзацыi, ды яшчэ населенай iстотамi, так падобнымi да стэлзанаѓ прыцягнула сур'ёзную ѓвагу вышэйшага кiраѓнiцтва iмперыi. Той факт, што падчас баявых дзеянняѓ быѓ страчаны адзiн з буйных зоркалётаѓ, яшчэ больш павялiчыѓ цiкавасць да гэтай планеты. Было прынята рашэнне аб мяккiм варыянце каланiзацыi чалавецтва, аб адмове ад стратэгii татальнага знiшчэння.
  Калi з глыбiнь космасу зноѓ з'явiлiся яшчэ больш шматлiкiя зоркалёты самай магутнай у гэтай частцы Сусвету зорнай iмперыi, то ѓ чалавецтва ѓжо не было нi сiл, нi жадання аказваць супрацiѓленне. Лютыя ѓдары, нанесеныя падчас апошняга нападу, паралiзавалi волю зямлян да супрацiву. Многiя хацелi толькi аднаго - застацца ѓ жывых.
  На гэты раз стэлзаны паводзiлi сябе больш цывiлiзавана. Якiя маюць абсалютна падобнае паходжанне, у той жа час, будучы значна дасканалей, тэхнiчна больш развiтымi, чым людзi, гэтыя звышантычалавекi маглi праяѓляць гнуткасць i хiтрасць.
  Неѓзабаве на Зямлi быѓ усталяваны адзiны марыянетачны ѓрад, а банды мясцовых сепаратыстаѓ войскi стэлзанаѓ гуляючы распылiлi на фатоны. I рабiлася гэта ѓжо нiбы па просьбе абарыгенных "палiцаяѓ". Памiж гiганцкай зорнай iмперыяй i малюсенькай Сонечнай сiстэмай былi заключаны гандлёвыя дамовы. Мiльярды i мiльярды куламанаѓ укладвалiся ѓ разбураную зямную эканомiку.
  Стэлзаны асвоiлi Венеру, Меркурый, Юпiтэр i iншыя планеты Сонечнай сiстэмы. Былi амаль вокамгненна пабудаваны дарогi, новыя заводы, увезены новыя культуры, вiды фауны, скончана раз i назаѓжды з голадам i хваробамi. Прадажныя палiтыкi i газетчыкi ѓсяляк усхвалялi стэлзанаѓ i iх паняццi аб дабрынi, абавязку, каханнi i справядлiвасцi. Катастрафiчныя разбурэннi ад першага кантакту былi спiсаны на вар'ятку, сэксуальна заклапочаную псiхапатку - Лiру Велiмару, якую пасмяротна разжалiлi ѓ радавыя салдаты. Праѓда, з захаваннем ордэнаѓ ( што па вераваннях iмперыi Пурпурнога Сузор'я пакiдала нядрэнныя шанцы на працяг кар'еры ѓ iншым сусвеце, куды адпраѓляюцца нябожчыкi!). Калi канчаткова высветлiлася, што з усiх заваяваных стэлзанамi народаѓ, менавiта зямляне маюць аднолькавае з захопнiкамi паходжанне, успыхнула наймацнейшая хваля закаханасцi памiж прадстаѓнiкамi двух мiроѓ. Пачалi заключацца шлюбы, нараджацца дзецi. Здавалася, што ранейшая варожасць будзе забытая i перад зямлянамi адкрыецца новы свет.
  "Мядовы месяц" мiжзоркавых адносiн скончыѓся раптоѓна. Вярхоѓны савет вышэйшай мудрасцi (так называѓся цэнтральны кiруючы орган Стэлзаната) змянiѓ закон. Загадам iмператара было ѓведзена ваеннае праѓленне, i быѓ прызначаны для апекi развiцця i зберажэннi генерал-губернатар. Струмень турыстаѓ на Зямлю быѓ зведзены да мiнiмуму, а затым быѓ уведзены звышцвёрды вiзавы рэжым. Усе выгады ад супрацоѓнiцтва з вялiкай зорнай iмперыяй аказалiся аднабаковымi.
  Рэсурсы сонечнай сiстэмы ѓзбагачалi толькi iмперскую казну, а затым i алiгархаѓ, якiя напладзiлiся ѓ Стэлзанаце. Зрэшты, тое ж самае было i на ѓсiх астатнiх планетах, заняволеных нацыяй захопнiкаѓ, якiя лiчылi сябе Адзiнымi Роднымi Дзецьмi Усявышняга Бога i якiя павiнны пакарыць бясконцую колькасць розных светабудов. Стэлзаны заваявалi ѓ агульнай складанасцi звыш трох тысяч галактык, разграмiѓшы i заняволiѓшы, амаль пяць мiльярдаѓ буйных i дробных цывiлiзацый. Стэлзаны контролироnbsp;-Вайна вечная нявiннiца - не можа скончыць без крывi! Вайна з прагнай хваткай блуднiца - нiколi дае перамогу дарма!
  валi трыльёны зорных сiстэм i планет - у зямлян з самага пачатку не было нiякiх шанцаѓ выстаяць супраць такой армады. А пасля вайны, якая была па мерках пурпурных iмперцаѓ дробнай тактычнай сутычкай, заставалася спадзявацца толькi на лiтасць пераможцы. Адзiная сiла ѓ гэтай частцы сусвету, якую баяцца i з якой змушаныя лiчыцца ганарлiвыя стэлзаны, - гэта Сусветная рада справядлiвасцi i маралi. Гэта нешта накшталт гiганцкай СуперААН, у якiм дамiнуюць i iграюць галоѓную скрыпку зоргi. Трохполыя iстоты, найстаражытная цывiлiзацыя з мiльярдагадовай гiсторыяй. Гэтыя высокаразвiтыя браты па розуме не вядуць войнаѓ, не iмкнуцца кагосьцi заваяваць, а сочаць за парадкам у сусвеце, i толькi ѓ выпадку крайняй неабходнасцi могуць ужыць сiлу. Iх зброя i супертэхнiка настолькi пераѓзыходзяць узбраенне стэлзанаѓ, што нават яны: нахабныя i рашучыя не рызыкуюць пачынаць супраць зоргаѓ вайну. Доѓга зоргi маѓчалi, не ѓмешвалiся, мабыць, надта доѓга. Але калi стэлзаны перайшлi апошнiя гранi бязмежжа, гэтыя прынцыповыя пацыфiсты ѓмяшалiся ѓ канфлiкт i развялi варагуючыя бакi. Тэрыторыя, захопленая да гэтага часу магутным Стэлзанатам, была настолькi велiзарная, што iм трэба было не адно пакаленне для засваення, асiмiляцыi, поѓнага заваявання мiроѓ. Таму яны пасля некалькiх няѓдалых сутычак без асаблiвага супрацiѓлення прынялi новыя правiлы мiжзоркавых зносiн. Зоргi не перашкаджалi эксплуатаваць iншыя расы, народа, але прымушалi выконваць дэкларацыю правоѓ усiх разумных iстот. Яны дамагалiся гуманнага стаѓлення да любой разумнай формы жыцця, незалежна малюск гэта, яшчар, членiстаногiя цi нават крэмневыя, магнiевыя i iншыя адукацыi разумнай матэрыi. Не ѓсе iстоты ѓ сусвеце маюць бялковую структуру, у тым лiку i зоргаѓ, разнастайнасць формаѓ жыцця бязмежна вялiка, настолькi, што нiхто нават i не ведае прыблiзнага лiку ѓсiх вiдаѓ жывой матэрыi. Яны ѓвялi шэраг жорсткiх абмежаванняѓ у правiлы эксплуатацыi заваяваных мiроѓ, якiя нават ганарлiвыя стэлзаны i iншыя каланiяльныя iмперыi асцерагалiся парушыць. Сярод зоргаѓ былi свае героi i мiсiянеры, свае святары, якiя iмкнулiся данесцi дабрыню, праѓду, ахвярнасць да прадстаѓнiкоѓ iншых цывiлiзацый. Сярод iх больш за iншых праславiѓся Дез iмер Конарадсан - найзнакацейшы з элiты зоргаѓ. Ён быѓ багаты i прыстойны, як рыцар у сярэднявечных раманах, вельмi дасведчаны i надзвычай разумны. Стэлзаны яго баялiся (падчас нядаѓняй iнспекцыi ѓ сiстэме Сiрмус ён выявiѓ цэлы букет злоѓжыванняѓ, дапушчаных мясцовай уладай i дамогся адстаѓкi ранейшага губернатара i яго хаѓруснiкаѓ). Таму быѓ шанец, што ён здолее аблегчыць долю людзей. Хаця, што дасць зрушэнне аднаго губернатара? Ужо мiнула тысяча гадоѓ, як пасля акупацыi планеты змянiлася 29 губернатараѓ, i гэты быѓ, магчыма, самы распусны i жорсткi, але i iншыя таксама былi далёка не цацачкi - мяккiх стэлзанаѓ не бывае! Таму таемная рада руху супрацiву прыняла рашэнне адправiць старэйшаму сенатару скаргу на празмерную эксплуатацыю насельнiцтва планеты Зямля. Тэлеграфаваць перадачу павiнен быѓ юны баец руху супрацiву Леѓ Эраскандэр. З паверхнi самай планеты Зямля гэта зрабiць было практычна немагчыма.
  ***
  Велiчная панарама космасу i гiганцкая трохмерная карта-галаграма галактыкi ѓпрыгожвала тронны кабiнет каласальнага па памерах палаца. У гэтым вялiзным будынку i знаходзiѓся маршал-губернатар сонечнай сiстэмы Фагiрам Шам. Зусiм нядаѓна статут губернатара на гэтай планеце быѓ значна падвышаны. Рэзiдэнцыя губернатара знаходзiлася ѓ Тыбеце, i палац быѓ зачынены з усiх бакоѓ вялiзнымi гарамi. Галактычная крэпасць-палац была ѓмуравана ѓ высакагорнае плато i лёгка магла быць замаскiравана, стаѓшы неадметнай для вiзуальнага назiрання, як з паверхнi Зямлi, так i з Космасу. Стэлзаны-алiгархi любiлi раскошу i пышнасць. Залы палаца былi ѓпрыгожаны статуямi розных герояѓ Стэлзаната. Было шмат намаляваных робатамi карцiн i малюнкаѓ усякiх раслiн, у асноѓным незямнога паходжання, а таксама жывапiсамi рэальных i мiфiчных iстот iншых планет.
  Як правiла, намалявана вельмi маляѓнiча ѓ дзеяннi, асобныя карцiны складалiся з мiкра-чыпаѓ i рухалiся як у кiно. Многiя залы нагадвалi музеi. Там было мноства прадметаѓ планеты Зямля i розныя вiды зброi iншых светаѓ. Побач знаходзiлiся мячы i лазерныя аѓтаматы, каменныя сякеры i бластэры, плазменныя танкi i прашчы, невялiкiя зоркалёты i пiрагi дзiкуноѓ. Ужо традыцыйна было прынята змешваць стылi, каб падкрэслiць магутнасць i ѓсеахопнасць вялiкай iмперыi Стэлзанаѓ. Сам губернатар любiѓ мяняць светы i планеты, скачучы раз'юшанай гадзюкай, тоѓсты гiбон змяняѓ паѓсотнi планет (у сярэднiм, адну ѓ два гады). Гэты недарэчнасць не пакутаваѓ на прысутнасць комплексаѓ або прымхамi. Першым жа ѓказам ён забаранiѓ жыхарам Зямлi працаваць на любых заводах i фабрыках, не прыналежных стэлзанам, за непадпарадкаванне - смерць, i працоѓным i чальцам iх сям'i. Тым, хто без пропуску на некалькi кiламетраѓ падыходзiѓ да магiстраляѓ або ваенных баз, адкрывалi агонь на паражэнне, а на месцы парушальнiка заставалася варонка сто метраѓ у дыяметры. Рабам, якiя працуюць на Венеры, наогул не плацiлi, а тых, хто пярэчыѓ, кiдалi ѓ смеццевыя кантэйнеры, распыляючы на асобныя атамы. Часам смеху дзеля людзей з невялiкiм запасам кiслароду скiдалi ѓ празрыстых пакецiках на Сонцы. Тая смерць была вельмi павольнай i пакутлiвай, першымi выцякалi вочы, затым атачала скура i валасы. З моманту выкiду да гiбелi часам праходзiѓ тыдзень цi нават больш. Па меры наблiжэння да Сонца жар паступова ѓзмацняѓся, але не настолькi хутка, каб чалавек страцiѓ прытомнасць, не адчуѓшы ѓсёй гамы негатыѓных перажыванняѓ. Для разнастайнасцi часам паступалi наадварот паступова замарожваючы ахвяры. Ужывалiся i больш выдасканаленыя катаваннi, падказаныя хворай фантазiяй. Большасць людзей за даѓгi прадалi ѓ рабства цi ѓ адпрацоѓку. Сiстэма эксплуатацыi цвёрдая i агрэсiѓная, чалавек прынiжаны да ѓзроѓню ѓючнай жывёлы.
  ***
  Камандуючы акупацыйнымi сухапутнымi войскамi двух-зорны генерал Герлок дакладваѓ аб апошнiх здарэннях на апеканай планеце. Тут былi дробныя сутычкi з партызанамi, хаця на iншых планетах партызанскай вайны не было i не магло быць у прынцыпе. Улада стэлзанаѓ умацавалася, i адкрытая форма барацьбы была практычна ѓсюды задушана. Губернатар, надзьмуѓшыся, сядзеѓ, яго масiѓная постаць амаль цалкам злiвалася з чорным велiзарным крэслам. Крэсла было ѓпрыгожана каштоѓнымi камянямi i ѓзвышалася над залай, як каралеѓскi трон.
  Герлок Шэну дакладваѓ штодзённым тонам. Нават мабыць лянiвым тонам:
  - Яны зрабiлi спробу абстраляць ахоѓнае падраздзяленне робатаѓ-лесарубаѓ. Iх агонь нязначна пашкодзiѓ аднаго робата. З партызан пяцёра забiта, двое паранена i двое захоплены ѓ палон. Астатнiх мы не сталi пераследваць, выконваючы вашу iнструкцыю. Усе якiя нападалi былi ѓ маскiровачных гарнiтурах, якiя абараняюць ад iнфрачырвонага фiксатара, i на паветраных самаробных матацыклах. Стральба з бластэр, мяркуючы па ѓсiм кантрабандных канструкцый. Усё б нiчога, але адзiн стрэл узарваѓ вагон з пенавiравай нафтай. Яна распылiлася i спалiла цэлы эшалон са свежассечанымi дрэвамi, у тым лiку, i звышкаштоѓнай драѓнiнай, не здольнай хутка расцi. Страты перавысiлi 30 мiльёнаѓ куламанаѓ. Гэта выбiвае нас з графiка. А ѓ iншых сектарах усё спакойна.
  Фагiрам iстэрычна трасучы масiѓнай скiвiцай, зароѓ:
  - Ну, вы зноѓ дапускаеце iстотную шкоду, гэта вакуумна да чарнадырнасцi! Наогул, калi мы з дапамогай тэхнiкi адсочваем найменшыя крокi нiкчэмных паѓстанцаѓ, то недарэчна несцi такiя страты. Хто адказваѓ за сектар Л-23?
  - Хэкi Вэйн! - коратка адказаѓ Герлок.
  Маршал-губернатар ужо больш спакойным, мабыць, нават лянiвым тонам дадаѓ:
  - Анiгiляваць усiх партызан, што ѓдзельнiчалi ѓ нападзе. I яшчэ тысячу з тых, што не ѓдзельнiчалi, а таксама ѓкрыжавалi на дрэвах трыццаць тысяч мiрных жыхароѓ, пачынаючы з пяцiгадовага ѓзросту.
  - Па адным за тысячу куламанаѓ? - Спытаѓ, злёгку спалохаѓшыся Герлок.
  Фагiрам Шам зноѓ павысiць тон, адзiн з яго iклоѓ нават вырас у памерах i блiснуѓ каронкай у выглядзе акулавай галавы:
  - Па адным за тысячу мала! Прыбiць жыѓцом да дрэѓ i пакiнуць памiраць шэсцьдзесят тысяч заложнiкаѓ. Земляне як сабакi, любяць палку i ланцуг! Лепш за ѓсё пакараць смерцю самцоѓ, яны больш агрэсiѓныя, чым мясцовыя самкi.
  Герлок залапатаѓ самым ветлiвым тонам, а яго ѓказальны палец аѓтаматычна цiснуѓ на кнопкi плазмо-кампа:
  - Выдатная думка. Можа выпрабаваць новы штамп мета-вiруса, якi вынiшчыць мужчынскi род на зямлi, а самак рабыняѓ будзем апладняць з дапамогай робатаѓ i па картках?
  Iкол губернатара вярнуѓся да ранейшых памераѓ, а голас да млявага тону:
  - Не трэба! Самцы нам таксама пакуль патрэбныя, яны не гэтак тоѓстыя i пругкiя целам. Дастаѓ лепш некалькi хлопчыкаѓ-тубыльцаѓ сiмпатычны да мяне ѓ апартаменты! Iм усё роѓна не выжыць!
  - А калi хтосьцi з рабоѓ рызыкне i здыме ѓкрыжаванага суайчыннiка? - Герлок бразнуѓ падобную банальшчыну ѓжо выдатна адчуваючы, якiм будзе адказ.
  Гарылападобны Фагiрам трухнуѓ кулачышчамi, памерамi з кавуны, i пакрытымi арагавелай, цёмна-шэрай скурай.
  - Тады мы за аднаго знятага нявольнiка распнем яшчэ тысячу, няма дзесяць тысяч. Акрамя таго, дваццаць тысяч безвалосых прыматаѓ пасадзiць на кольк. Каб усе бачылi нашу моц i бязлiтаснасць. Няхай зямляне трасуцца ѓ жаху.
  - У тваiх вуснах акiян мудрасцi, памерамi ѓ сусвет! - лiслiва сказаѓ генерал-падхалiм.
  Фагiрам зiрнуѓ у высачэзнае разьбяное пакрытае сумессю iзумрудаѓ i рубiнаѓ у залатой раме акно. Яго шкла калi глядзець пад рознымi кутамi давалi шматразовае павелiчэнне царскага двара. На iм як выраблялася экзэкуцыя: тузiн хлопчыкаѓ ад дванаццацi, да чатырнаццацi гадоѓ падвяргалася лупцоѓцы. Iх бiлi вымачанымi ѓ фтарыстай з прымешкай циамидина кiслаце пугамi. Гэта дазваляла хутчэй гаiцца разадранай плоцi. Хлапчукi пры лупцоѓцы самi павiнны былi лiчыць колькасць удараѓ, калi катаваны збiваѓся, то яго пачыналi пароць спачатку.
  - Гэта курсанты тубыльнай палiцыi. Мабыць правiнiлiся па дробязях, так iх апрацоѓваюць, без калецтва. - Растлумачыѓ, жмурачыся Герлок.
  Фагiраму было вельмi прыемна глядзець на карычневыя мускулiстыя целы, якiя збiвалi пугай хлапчукоѓ. З голых целаѓ капае кроѓ, вось адзiн з хлопчыкаѓ не вытрымаѓ, крыкнуѓ: значыць, цяпер яго засякуць да смерцi.
  - Гэта вельмi добра, кахаю, калi прычыняюць боль, асаблiва чалавечым дзецям. Тое, што яны падобныя да стэлзанаѓ, робiць працэс катаваньня значна больш прыемным. З якiм задавальненнем я б мучыѓ свайго сына, але ён падшыванец, уцёк ад мяне ѓ падалены гарнiзон, на ѓскраiне бязмежнай iмперыi. - прарычэѓ надзелены абсалютнай уладай над чалавецтвам садыст.
  - Дзецi яны так не ѓдзячныя! Нiякай павагi да бацькоѓ. - Ахвотна пацвердзiѓ, гэтак жа якi меѓ негатыѓны досвед Герлок. Тупа ѓтаропiѓшыся, генерал дадаѓ. - Добра, што функцыi выхавання патомства на сябе ѓзяла казарма, а архаiчныя сямейныя каштоѓнасцi засталiся ѓ каменным веку!
  Вялiзны матылёк падляцеѓ да знявечанага хлапчука, якi страцiѓ прытомнасць, сеѓ на спiну. Пачала кусаць. Круглы тварык i рэльефная фiгура спадабалiся губернатару
  Фагiрам аддаѓ загад у стэлзанаѓ-катаѓ засвяцiлiся галаграмы на камп-бранзалетах:
  - Запры, i юшкi радары!
  Грамiлы ѓ масках i плячыма, на якiх хопiць месца, каб развесiць бялiзну вялiкай сям'i раѓнулi:
  - Вушкi на верхавiне спадар!
  - Колькi ѓ нас курсантаѓ тубыльнай палiцыi? - хрыплым тонам пацiкавiѓся маршал-губернатар.
  - Толькi ѓ сталiцы, пяцьсот тысяч. - Хорам адказалi каты.
  - Тады слухайце мой загад, прагнаць iх усiх праз строй. Няхай хлапчукi лупцуюць хлапчукоѓ! А я буду глядзець. - Фагiрам ткнуѓ пальцаѓ у бок юнага, параненага цела. - А што да гэтага хлопчыка, то прывядзiце яго ѓ сябе. Ён будзе падвергнуты спецыяльнаму кiбернетычнаму катаванню. Кампутар, i мiкра-робаты, запоѓняць пакутай кожную клетку. Я асабiста буду рэгуляваць парог болю.
  Хлопчыка паднялi, укалолi стымулятара, ён расплюшчыѓ вочы, трасянуѓ кароткiм вожыкам светлых валасоѓ. Па-дзiцячы адчайна залямантаваѓ:
  - Пашкадуйце! Я болей не буду!
  - Маѓчы, яшчэ дададзiм, табой зараз зоймецца сам губернатар. - Прыгразiлi, па-звярынаму выскаляючыся i блiскаючы пунсовымi кукардамi каты.
  Фагiрам быѓ задаволены, пагладзiѓ свой вялiкi чэрава:
  - У мяне ёсць сякiя-такiя меркаванне на рахунак болевага ѓздзеяння, асаблiва калi мiкра-робаты будуць раздзiраць аорты, i ѓздзейнiчаць непасрэдна на нервовыя канчаткi. Хаця з iншага боку няма нiчога лепшага, чым бiць такое нiкчэмнасць як чалавек уласнай рукой.
  - Я з гэтым згодзен! - Герлок надзьмуѓ шчокi, i прыняѓ выгляд карыкатурнай велiчы. - Калi хочаце, можам зладзiць вялiкае паляванне, з загонам людзей.
  Рыла Фагiрама расцягнулася ѓ наймацнейшым выражэннi асалоды:
  - Абавязкова зробiм. Астатнiм хлопчыкам урэжце яшчэ дадаткова дзвесце ѓдараѓ калючым ланцугом па босых пятках i намякнiце, што я жадаю пачуць iх крыкi. Для мяне стогн i плач лепшая музыка.
  - Будзе выканана, а што рабiць з Хекi? - Герлок працягнуѓ руку i паѓнагая, чорная ад загару, але пры гэтым светлавалосая служанка падала яму келiх свежазваранага мясцовага пiва.
  - Хэкi Вейна панiзiць у званнi i пазбавiць прэмii за год. Я не супраць гульнi ѓ вайну, але пераплачваць за задавальненне я не маю намеру. - Маршал-губернатар зрабiѓ паѓзу, i ѓжо без усялякага выраза вымавiѓ. - Гэта спадзяюся адзiная дрэнная навiна?
  - Пакуль так. Але вялiкiя ... - Герлок сумеѓся i папярхнуѓся пiвам, карычневыя пырскi патрапiлi ѓ нос выклiкаючы непрыемнае казытанне.
  - Зноѓ, але? - Фагiмар адразу ж насцярожыѓся, нават зрабiѓ некалькi крокаѓ па рознакаляровай, мармуровай плiтцы падлогi.
  - Ходзяць чуткi, што мiнiстэрства кахання i праѓды рыхтуе iнспекцыю. Ну, а ѓ гэтага ведамства не важныя адносiны з вашым сваяком, кiраѓнiком Дэпартамента аховы трона, Гелерам Велiмара. Яны раскапаюць на Вас кампрамат. - Герлок вiдавочна хваляваѓся, больш турбуючыся аб уласнай шкуры. Законы Стэлзаната суровыя, а анты-войскi па сутнасцi мiлiтарызаваная апраметная.
  - Гэта дробязь. Калi справа тычыцца зямлян, то сюды ставяць, асаблiва ѓ апошнi час, губернатара горш. Чым больш парушэнняѓ i злоѓжыванняѓ уладай, тым меншая верагоднасць зрушэння. Будзем красцi яшчэ больш! Даеш звыш плана - адкат!
  Фагiрам спынiѓся, упёрся кулакамi ѓ тлустыя бакi, зрабiѓ тэатральную паѓзу, затым быццам громападобна бабахнуѓ:
  - Гэта загад!!! Супераргазм!
  Намеснiк планеты зарагатаѓ як вар'ят. Генерал зморшчыѓся, вушы непрыемна рэзаѓ смех, якi на Зямлi бывае толькi ѓ буйна звар'яцелых. Пасмяяѓшыся да парасячага вiску, губернатар супакоiѓся i загаварыѓ больш сур'ёзна.
  - Тэхнiчна знiшчэнне паѓстанцаѓ - справа некалькiх секунд. Мы, ваяры непераможнага Пурпурнога Сузор'я, элементарна можам перадушыць усiх "камароѓ", але не зробiм гэтага. Па-першае, гэтая планета - сапраѓдная дзiрка, а вайна з партызанамi - адзiная забаѓка. Па-другое, гэта магчымасць усё спiсаць на паѓстанцаѓ, i страты, i нястачы. Галоѓнае, сам працэс. Страх перад смерцю доѓга мучыць пацукоѓ, узбуджаючы рызыку i ѓвагу ѓ тых, хто з iмi гуляе. А людзi падобныя да нас, што ѓзмацняе кайф. - Грамiла-стэлзан развёѓ шырэй рукi i пачаѓ рабiць пальцамi руху нiбы пры раздачы картачнай калоды. - Пачынаем гульню, дык вось, ходзiм з трох тузоѓ. Пiкi - гэта негры, бубны - рускiя, чарвякi - сiтайцы. Хто трэфы? Хтосьцi з змешаных рос. Час выбiваць козыры! Два тузы кропленыя, iх вывесцi з гульнi справу некалькiх хвiлiн.
  Фагiрам зрабiѓ паѓзу - падобны на ястраба лятаючы робат падаѓ яму з дапамогай якiя падаѓжаюць лап лiпкiмi кiпцiкамi шклянку з настойкай атрутна-зялёнага дурману, прапiлiкаѓшы:
  - Ваш любiм Сэкеке! Хто многа п'е - той весела жыве!
  Маршала губернатар, трымаючы шкляначку ѓ руках, зноѓ раѓнуѓ, ды так што апырскаѓ сабе дурам асiметрычнае рыла:
  - Дзе заселi рускiя i верхавод Гарнастаяѓ?
  Герлок разгублена залапатаѓ:
  - Вылiчэннi на кампутары... Так што знайсцi - раз плюнуць! Шкада, што яшчэ ёсць планеты, не кiраваныя i не якiя фiксуюцца. Таму агенты паѓстанцаѓ мiнулым разам змаглi ѓзламаць нават банк i забраць наяѓныя. Пры нашай тэхнiчнай перавазе - гэта не магчыма. Значыць, нас нехта здраджвае...
  Фагiрам з ровам перапынiѓ:
  - Таму загад, вылiчыць яго як мага хутчэй! Крокам марш! Раз, два левае! З лiхаманкай белай!
  Генерал, знешне падобны на моцна накачанага вялiзнага жыхара планеты Зямля, рудаваты амбал; павярнуѓся, ускiнуѓшы руку ѓ развiтаннi. "Усё ж гэты маршал-губернатар з моцным зрухам, як i яго бабка, Лiра Велимара(Хоць тая была знешне куды сiмпотней)! Можа, таму яго i перавялi сюды з павышэннем?.."
  Аглушальны, як рык бiзона, крык абарваѓ думкi:
  - Стаяць! Даю ѓказанне правесцi выпрабаванне новай зброi вакуумнай дэнгрэзii. Вакуумуйце паѓстанцаѓ, зразумела, дзейнiчайце акуратна. Прызначаю ѓзнагароду за галаву Iвана Гарнастаева памерам у адзiн мiльён куламанаѓ. Здадуць яго, i мы будзем яго апекаваць. I яшчэ, генерал, кубiзм зараз модны, асаблiва сярод стэлзанаѓ. Шукайце карцiны кубiстаѓ гэта касмiчнай дзiркi. Яны каштуюць сотнi мiльёнаѓ. Карцiны з гэтай планеты заѓсёды высока шанавалiся. У цэнтральнай галактыцы маса клiентаѓ.
  Герлок разгублена выдыхнуѓ:
  - Так, ваша вышэйстаянне! Але занадта шматлiкае было раскрадзенае да нас.
  Фагiрам у адказ, трухнуѓ кулаком каля самага носа свайго падначаленага:
  - Няхай рабы намалююць новыя палотны. Тым, хто не здольны зрэжам лазерам пальцы, спачатку на нагах, затым скальпуем. Ну, а пасля выдасканаленых здзекаѓ, раздробны i рукi! Iдзi!
  Генерал выдалiѓся.
  Рассоѓныя дзверы бясшумна зачынiлiся. На iх ззяла эмблема сямiгаловага даѓгазубнага падабенства дракона. Супердракон быѓ рэальным i жудасна небяспечным жывёлам, якiя жывуць у роях астэроiдаѓ. Па паданнi гэтага рэдкага гiперплазменнага звера ѓ вырашальнай бiтве за ѓладу забiѓ першы мiнiстр адзiнага Стэлзаната, якi i заснаваѓ кiруючую цяпер дынастыю. Унутры дзвярэй была схавана кампутарная сiстэма, з кожнай пашчы тырчаѓ маленькi ствол плазмолазера, гатовы ѓразiць любога замахаѓся на губернатара. Два баявыя робаты ѓ выглядзе грыфонаѓ, якiя сталi на дыбкi ѓтыканыя ракетамi, адсочвалi ѓсе перамяшчэннi каля губернатарскага трона.
  Фагiрам налiѓ сабе сумесi спiрту з мясцовым гашышам i, адкiнуѓшыся з асалодай, слухаѓ, як па-зверску калечаць хлапчукоѓ. Ён зноѓ пачаѓ iстэрычныя смяяцца, затым нацiснуѓ на кнопку, у пакой увайшло некалькi рослых рабыняѓ. Няшчасныя дзяѓчыны павiнны былi задавальняць брудную юрлiвасць маньяка!
  
  Кiраѓнiк 6
  У небе не толькi жорсткасць пануе,
  Ёсць дабрыня i справядлiвасць!
  Значыць, шлях для кахання адкрыты,
  У iм высакароднасць жыве, а не лiтасць!
  Зоргi - адна з самых найвялiкшых цывiлiзацый Сусвету. Велiзарная магутная дзяржава, якая ѓтварае сусветную раду i супольнасць незалежных галактык, паѓстала вельмi даѓно, яшчэ да iснавання планеты Зямля. Калi Сонца было протазоркай i свяцiла ва ѓльтрафiялетавым дыяпазоне, а цяперашнiя чорныя дзюры былi яркiмi зоркамi, шчодра дарылi святло. Ужо тады зоргi асвойвалi касмiчную прастору, гандлявалi, загадай войны з суседзямi, паступова пашыраючы сваю прастору. Аднак разам з навукова-тэхнiчным прагрэсам развiвалася маральнасць i мараль. Прапаганда вайны i сама вайна сталi лiчыцца бруднай, амаральнай справай, забойства - грахом, прычыненне шкоды разумным iстотам - гнюсным злачынствам супраць розуму.
  Паступова была сфармiравана новая галактычная супольнасць, у якую ѓступалi толькi на добраахвотнай аснове. Iншыя цывiлiзацыi маглi заставацца незалежнымi. Яны па-ранейшаму час ад часу загадай памiж сабой зорныя войны. Калi нават усярэдзiне свайго выгляду i тое iдзе бязлiтаснае канкурэнтнае дужанне, то што казаць аб росах, не мелых нават агульнай клеткавай структуры. Але затое зараз, як правiла, канфлiкты насiлi лакальны характар, а да сур'ёзнай касмiчнай вайны справа даходзiла рэдка, хаця асобныя касмiчныя iмперыi працягвалi паступова пашырацца.
  Раптоѓнае выйсце на сусветную арбiту новай цывiлiзацыi стэлзанаѓ змянiѓ звыклы ход рэчаѓ. Ужываючы найноѓшыя вiды ѓзбраенняѓ, збiраючы саюзнiкаѓ у каалiцыi, а затым аддаючы iх. Дзейнiчаючы, дзе хiтрасцю, дзе падступствам, стэлзаны iмклiва павялiчвалi свой уплыѓ, набракаючы, падобна снежнаму каму. Падмiнаючы пад сябе ѓсё новыя i новыя светы, iмперыя станавiлася ѓсё больш вялiзнай i прагнай. Падчас зорных бiтваѓ гуманоiды гiнулi спачатку мiльярдамi, а па меры росту маштабаѓ i заваёѓ - трыльёнамi, квадрыльёнамi. Многiя мiльёны касмiчных ракет, зорных самалётаѓ, мiжгалактычных зоркалётаѓ ваявалi адзiн з адным. Цэлыя планеты выбухалi i рассейвалiся ѓ космасе, галактыкi лiтаральна спусташалiся нястрымнай плынню анiгiляцыйнай экспансii. З дапамогай iнтрыг, шпiёнаѓ, здраднiкаѓ стэлзаны сеялi канфлiкты i войны ѓ iншых рэгiёнах сусвету. Наймалi наймiтаѓ, фармавалi каалiцыi i працягвалi пашырацца, убiраючы ѓ сябе ѓсё новыя светы. Асаблiва жорстка i люта паводзiлi сябе стэлзаны ѓ адносiнах да зорнай рэспублiкi Дын. Дзiны, як i зоргi, былi трохполымi iстотамi, i ѓ сваiм абмене рэчываѓ не карысталiся кiслародам. Хоць менавiта кiслароднае-азатыстая i кiслароднае-гелевая атмасфера была самай распаѓсюджанай у сусвеце. Такая атмасфера для зоргаѓ i дынаѓ была залiшне актыѓнай, i без скафандраѓ яны проста акiслялiся, пакутлiва памiраючы ѓ атрутным для iх асяроддзi. Стэлзаны вялi знiшчальную татальную вайну на поѓнае знiшчэнне дынаѓ, не шкадуючы нават дзяцей i зародкаѓ. Дзiнаѓ амаль цалкам знiшчылi, як выгляд. I тут умяшалiся зоргi. Пераважная тэхнiчная перавага i пара моцных урокаѓ вайны вярнула стэлзанаѓ да рэальнасцi, спынiѓшы знiшчэнне цывiлiзацыi. Зоргi абудзiлiся ад спячкi i сталi больш актыѓна ѓмешвацца ѓ войны, у крывава-фатонавыя разборкi памiж цывiлiзацыямi. Дзiнаѓ было знiшчана каля васьмiдзесяцi пяцi квадрыльёнаѓ (Дзiкая лiчба, цяжка сабе ѓявiць такую колькасць), гэта не ѓлiчваючы шматтрыльённае насельнiцтва падкантрольным светаѓ. Безумоѓна, заваёвы Пурпурнога Сузор'я - найболей жорсткая з усiх мiжгалактычных зорных войн у гiсторыi Сусвету. Баi паступова сцiхалi, хоць i пасля гэтага працягвалася экспансiя. Стэлзаны занялi звыш трох з паловай тысяч галактык, стаѓшы самай магутнай з зорных iмперый, пакарыѓшы каля дваццацi мiльёнаѓ вялiзных зорных дзяржаѓ, амаль пяць мiльярдаѓ цывiлiзацый, захапiѓшы больш за чатырнаццаць трыльёнаѓ, прыдатных для жыцця светаѓ, i яшчэ большую колькасць не прыдатных для жыцця, але падыходных для эксплуатацыi планет. Колькi пры гэтым загiнула разумных iстот, не паддаецца падлiку. Iмперыя стэлзанаѓ - Вялiкi Стэлзанат - стала самай шырокай з усiх мiжгалактычных iмперый. З-за актыѓнага ѓмяшання Сусветнай рады справядлiвасцi вайны практычна спынiлiся, засталiся толькi дробныя памежныя стачкi. Асноѓны цэнтр мiжгалактычнай барацьбы зрушыѓся ѓ сферу эканомiкi, вострай канкурэнцыi i агрэсiѓнага прамыслова-камерцыйнага шпiянажу. Новыя зорныя сiстэмы стаѓ пакараць не гiперлазер, а куламан (грашовая валюта). Iзноѓ заваяваныя калонii бязлiтасна эксплуатавалiся, галоѓная мэта - пабольш выцiснуць грошай i рэсурсаѓ. Аднак Сусветная рада справядлiвасцi, як кiм у горле, усталяваѓ цвёрдыя правiлы эксплуатацыi заваяваных планет, абмежаванне ва ѓжываннi сiлы, суразмернасць права гуманоiдаѓ. З-за каласальнай тэхнiчнай перавагi стэлзаны i iншыя зорныя iмперыi не вырашалiся ѓступаць у вайну з супольнасцю незалежных галактык i, сцiснуѓшы зубы, былi змушаныя гуляць па правiлах. Вось таму рэвiзii Сусветнай рады яны баялiся значна больш, чым iнспекцый сваiх улад. Адносiны памiж Сусветнай радай справядлiвасцi i iншымi мiрамi рэгулявалiся рознымi дамовамi, што дазваляла адносную стабiльнасць у гэтай частцы Сусвету. Дез iмер Конарадсан - старэйшы сенатар i вышэйшы iнспектар генеральнага кангрэса славiѓся сваiм аналiтычным розумам, сваёй фенаменальнай iнтуiцыяй i чэпкасцю, неспасцiжнай прыстойнасцю i велiчэзнай эрудыцыяй. Узрост Дэза iмер Конарадсана складаѓ амаль мiльён зямных гадоѓ. Вопыт многiх тысячагоддзяѓ у адным розуме. За такi доѓгi тэрмiн можна навучыцца распазнаваць пасткi, бачыць хiтрую хлусню, раскрываць выдасканаленыя падманы. Натуральна, гэта стварала вакол Конарадсана магутную аѓру даверу. У яго верылi, як у месiю, i малiлiся на яго, як на Бога.
  ***
  Пасля цяжкага бою i замаху, Леѓ Эраскандэр дзiѓна хутка аднаѓляѓся. Вядома, найноѓшыя тэхналогii рэгенерацыi аказалi сваё дзеянне, але ѓсё ж нават для дасведчаных лекараѓ гэта было неспадзеѓкай. Хлопчык падняѓся i з дзiѓнай лёгкасцю хадзiѓ па прасторнай палаце. Падлога пад голымi падэшвамi была цёплая вельмi пругкая, i на ёй можна падскокваць, нiбы на батуце. Сцены самой палаты былi размаляваны нiбы лужок, дзе гарэзавалi дзiцяняты росы Лiфi, пацешныя галовы аленяѓ, тулава леапардаѓ, лапы i хвасту тушканчыкаѓ, толькi з больш пышным пэндзлiкам на канцы.
  Аддзяленне тут не турэмнае, гравiявiзар з трохмернай галаграмай у куце, свежае паветра з пахам травы, гiдраложак i няня-робат у выглядзе апельсiна з павуковымi ножкамi. Першай думкай яго было: "А што калi збегчы?" Пакiнуць палату не подзвiг Геракла здзейснiць, як i адключыць кiбернетычную сядзелку, але як пазбавiцца ад рабскага ашыйнiка, i што яшчэ складаней, ад сачыльнай прылады, намёртва ѓжыѓленага ѓ пазваночнiк. Калi паспрабаваць уцячы, яго тут жа зловяць i, верагодна, лiквiдуюць. З замахам разабралiся, яго не абвiнавачваюць, але i Урлiка не кранулi, паказаннi раба ѓ дадзеным выпадку не маюць юрыдычнай сiлы. А бо ён яшчэ не выканаѓ заданнi сваёй партызанскай групы, не здолеѓ пераслаць гравiяграму Вялiкаму Зоргу. Тым самым ён падводзiць таварышаѓ, падрываючы i без таго крохкi давер. Але як ён гэта зробiць, калi ѓсе перадатчыкi пад кантролем, а кожны яго крок адсочваецца нястомным кампутарам. Хлапчук у прыкрасцi падскочыѓ, дакрануѓся рукой да столi з намаляванай марской пачварай хутчэй зрэшты, пацешнай, чым грознай. Пасля чаго сказаѓ:
  - Бязвыхадных палажэнняѓ не бывае, для таго ѓ каго думкi не выходзяць, праз задняе месца! Жарт ненадоѓга развесялiѓ Льва, але затым настрой зноѓ упаѓ. Было ад чаго прыйсцi ѓ роспач, але Фартуна - багiня капрызная i не заѓсёды бывае добразычлiвай. Зрэшты, гэта цудоѓная багiня любiць маладых i моцных, якiя не падаюць духам!
  Браняваныя дзверы палаты рассунулiся i ва ѓтульную, якая стала раптам асляпляльна белай ад патокаѓ дэзiнфiкуючага выпраменьвання, пакой увайшла жанчына дзiвоснай прыгажосцi. Маладому чалавеку яна здалася казачнай феяй. Высокая, спартовая (два метра - стандартны памер для стэлзанаѓ самак) i асляпляльна прыгожая з дзiѓна мiлым i ласкавым тварам. I гэта было даволi незвычайна, бо ад стэлзанаѓ заѓсёды лунае агрэсiяй i нахабствам. Яна паклала сваю мяккую далiкатную руку на плячо хлопцу, мякка драпнуѓшы скуру люмiнесцэнтна яркiмi пазногцямi.
  - Мой мiлы сябар, ты ѓжо ѓстаѓ на ногi! А я баялася, што гэты монстар пакiне цябе навечна калекам.
  Яе сямiколерныя пералiѓныя валасы кранулi мускулiстым як складзеныя шчыткi грудзей юнака, а пах найтонкiх духаѓ быѓ адурманьваючым, узбуджальным запал. Леѓ не быѓ дурнем i адразу зразумеѓ, што гэтай ласкавай Цырцэi ад яго трэба, але тым не менш спытаѓ:
  - Выбачыце, хто вы такая?
  Яна прысунулася блiжэй, лiзнула ружовым язычком хлапчука ѓ гладкi лобiк, i мякка вымавiла звонкiм галаском:
  - Я Венер Аламара, дачка мясцовага губернатара, афiцэр 9-цi зорак, аддзел камерцыйнай разведкi. Не бойся, я не прычыню табе шкоды. Прапаную проста адцягнуцца i праехацца ѓ мой асабiсты палац. Павер, ён роскошны i выдатны. Я пакажу табе шмат такога, чаго ты нiколi не бачыѓ на сваёй забытай усiмi Зямлi. Я яе называю планетай смутку.
  - Чаму? - Леѓ спытаѓ машынальна, пры гэтым мiмаволi чырванеючы ад адчування запалу цудоѓнай дзiвы з тытульнай расы Вялiкай зорнай iмперыi.
  - Слёзы губляе Гасподзь, бачачы як упаѓ чалавек, бластер спалiѓ людзям плоць - поѓны пакуты век! - З прыдыханнем i ѓ рыфму вымавiла Венер i, асцярожна прытрымала, якi пятiѓся юнака рукой. - А вы ж так падобныя на нас. Хацелася праверыць толькi грубай сiлай цi нечым яшчэ!
  У Льве змагалася падлеткавая збянтэжанасць i прыродная насцярожанасць у адносiнах да ѓсiх ненавiсных чалавецтва стэлзанаѓ i натуральны клiч юнага, здаровага цела. Голас хлапчука выдаваѓ збянтэжанасць i моцную разгубленасць:
  - Гэта вельмi цiкава, але на мне аброжак раба i сачыльная прылада "Мёртвая хватка".
  Венер вымавiла пагардлiвым тонам, нiбы гаворка iшла аб iснай дробязi:
  - Гэта не праблема. Аброжак лёгка адключыць i зняць, калi ведаеш усе яго прынцыпы працы. А што да тваёй сачыльнай прылады, то твой намiнальны гаспадар Джовер Гермес не будзе мне мяшаць. - Стэлзанка для мацнейшай выразнасцi правяла рубам далонi па паветра. - Мой магнат-бацька можа прычынiць яму гару крутых праблем.
  Зрабiѓшы загадны жэст, яна запрасiла iсцi за ёй. Што ж, упускаць такi шанц было б грэшна... I не толькi для сябе, што супакойвала сумленне...
  ***
  Браняваны аѓталетаплан плаѓна адарваѓся ад базальтавага пакрыцця i накiраваѓся ѓверх. На Зямлi, дзе ад старых дамоѓ засталiся, у лепшым выпадку, развалiны, а з новых будынкаѓ былi толькi баракi, вайсковыя базы i рэзiдэнцыя губернатара. Леѓ яшчэ нiколi не бачыѓ такiх гарадоѓ. Гiганцкiя хмарачосы, якiя адыходзяць на кiламетры ѓ вышыню. Яны здавалiся сваiмi верхавiнамi, iрвуць лiловыя i ружовыя аблокi гэтага свету. У вышынi носяцца лятальныя машыны, ад дыскалетаѓ i кропляпадобных формаѓ стэлзанаѓ i рас гуманоiднага тыпу, да вельмi вычварнага дызайну тых вiдаѓ жыцця, што iм i блiзкай аналогii нельга знайсцi на Зямлi. Кiламетровыя рэкламныя шчыты, велiчэзныя храмы розным багам i iндывiдам. Вiсячыя i якiя рухаюцца вакол будынкаѓ сады з самымi неверагоднымi i дзiкiмi па форме раслiнамi, кветкамi i жывымi мiнераламi. Практычна ѓсе дамы былi розныя па колеры i кампазiцыi. Стэлзаны вельмi любiлi яркiя колеры, складанае вясёлкавае спалучэнне фарбаѓ, гульню разнастайных стракатых выпраменьванняѓ. Нават шматлiкiя будынкi, узведзеныя мясцовым насельнiцтвам яшчэ да заваёвы гэтай планеты, былi размаляваныя i расквечаны пад густы захопнiкаѓ. Эраскандэр таксама любiѓ насычаныя тоны i складаную дзiвосную гульню святла, гэты горад здаваѓся яму казачна прыгожым. Асаблiва, калi ѓспомнiць знявечаную i прынiжаную Зямлю. Тым часам Венер Аламара ѓсё цясней прыцiскалася да яго, масажуючы рукамi аголенае цела. Хлапчук быѓ амаль голы, i апроч волi ѓсё мацней i мацней бударажыѓся, яму лiтаральна хацелася накiнуцца на якая сядзела побач гетэру. Венер гэтак жа ѓсё больш узбуджалася, выпраменьваючы жаданне.
  Хоць Льву не было нават 19 цыклаѓ (каментатар злёгку завысiѓ яго ѓзрост), ён быѓ не па ѓзросце высокi i моцны. Рост амаль метр дзевяноста, а вага пад дзевяноста кiлаграм без найменшага намёку на тлушч. Цёмна-бронзавы загар адцяняе вельмi рэльефныя i глыбокiя мышцы, робячы постаць яшчэ больш прывабнай. Ён жудасна моцны для свайго ѓзросту, што надае яму асаблiвую непаѓторнасць у мужчынскай прыгажосцi. У чым няма нiчога дзiѓнага, на Зямлi дзяѓчыны схадзiлi з розуму па магутнаму хлопцу з камплекцыяй Апалона, але яшчэ з юным тварам, якiя захоѓваюць падлеткавую акругласць i гладзенькую без адзiнага валосiкi скуру. Валасы на галаве пры гэтым густыя, залацiста-светлыя, ледзь хвалiстыя, што зрэшты, з-за кароткай, моднай у стэлзанаѓ стрыжкi не так прыкметна. А што кахаюць жанчыны? Прыгажосць, сiлу, юнацкасць i калi павязе яшчэ i розум. Трэба ѓлiчыць, што ѓ стэлзанаѓ жанчына, якая актыѓна здымае мужчыну, - у парадку рэчаѓ, то тут няма нiчога незвычайнага. Раѓнапраѓе ѓ ратнай справе лiмiтава зблiзiла i менталiтэт у палавых адносiнах, калi i самец i самка гэтае расы-агрэсара аднолькава, не ведаючы сораму, выхваляюцца сваiмi перамогамi на любоѓным фронце. Леѓ крыва ѓсмiхнуѓся, убачыѓшы ѓ выглядзе жаночай, масiѓна-атлетычнай фiгуры хмарачос, тузiн велiзарных вокнаѓ якога нагадвалi поѓныя дзявочыя грудзi, ззяючымi нiбы зорачкi ѓ небе саскамi. Пацешныя канструкцыi ѓ нацыi агрэсара. Бязмежная iмперыя з некаторымi элемента матрыярхата. Хутчэй дзiѓна, што не выстраiлася цэлая чарга юрлiвых самак.
  Наперадзе ѓзвышаѓся самы высокi будынак у губернi - Храм iмператара. Гэта было высачэзнае шматкупальнае збудаванне. Купалы былi самых разнастайных формаѓ i колераѓ, якiя зiхацелi асляпляльна ярка. Унутры свяцiлiшча знаходзiѓся гiперплазменны рэактар, таму, калi рабiлася цёмна, то высвечвалася каласальная галаграма з выглядам храма цi выступоѓца касмiчнага "суперцэзара". Мiнуѓшы цэнтральны Храм вялiкага iмператара. Яны вылецелi на вулiцу Вадкароза. Вось i яе палац - раскошны, велiзарны, проста надзвычайны ѓяѓленне, вышынёй амаль кiламетр. Манера будынка вельмi падобная на старажытнаѓсходнi стыль, толькi размалёѓка занадта пярэстая, шматколерная, са светлавымi гiрляндамi i фантанамi, якiя б'юць з купалоѓ. А зверху галаграма ѓ выглядзе зiготкага зарыва, у якiм можна адрознiць контуры якi расколваецца зоркалёта. Каля ѓваходу некалькi робатаѓ-ахоѓнiкаѓ, тузiн палiцэйскiх тубыльцаѓ (сумесь прамаходзячых катоѓ з пышнымi норкамi). Начальнiк аховы палаца стэлзан-афiцэр ветлiва ѓсмiхнуѓся, працягнуѓшы шырокую далонь.
  - А ты, сынок, малайчына! Сапраѓдны воiн Вялiкага Стэлзаната. Папрасi нашу спадарыню, яна даб'ецца, i ты станеш салдатам, а калi вызначышся, то атрымаеш грамадзянства i будзеш разам з намi кiраваць Сусветам...
  Венер нечакана суровым голасам перапынiла афiцэра.
  - Не лезь у чужыя справы! Вы, армейцы, прама скажам, у цiхамiрны час дарма паглынае пратэiн, у той час як мы, экоразведка, заѓсёды працуем на радзiму. Магчыма мiрнае iснаванне памiж светамi, але нiколi памiж эканомiкамi.
  I зноѓ ветлiва ѓсмiхнуѓшыся, пагладзiла Льва па мускулiстай загарэлай спiне, падушыла моцнымi пальцамi, з вострымi пазногцямi, пругкiя грудзi. Цяглiцы цвёрдыя, сэрца б'ецца роѓна.
  - Якая ѓ цябе гладкая скура, нiбы Самадарава ракавiнка.
  Калi яны ѓвайшлi ѓ раскошную кропленую каштоѓнымi камянямi зала, Венер ужо не магла даць рады з сабой. Скiнуѓшы вопратку, яна накiнулася на хлопца. Яе раскошныя, як бутоны пунсовых руж, грудзей набраклi i панадлiва вабiлi. Стройныя залацiста-бронзавыя ногi скрыжавалiся ѓ спакушальным руху. Яна была худзей i сушэй, чым большасць жанчын вялiкай iмперыi, i пры гэтым гарачай у ложку. Эраскандэр таксама быѓ не па гадах моцным. Яму таксама, калi прызнацца, жудасна хацелася сукупiцца...
  Леѓ адчуѓ сябе ветразнай яхтай якая рвецца поѓным ходам наперад, i якая трапiла ѓ шторм. Вецер мацнее, пераходзячы ѓ апантаны ѓраган, i па ѓсiм магутным юным целе, нiбы цунамi, праносяцца хвалi апантанага запалу. Прычым кожны новы штуршок спараджае яшчэ больш магутны землятрус, вал нарастае, а ѓ кожнай клетцы цела як бы абдае каштоѓнымi пырскамi шчасця прыбой казачнага асалоды. Некалькi гадзiн юнак i жанчына займалiся каханнем, перажыѓшы цэлы каскад пачуццяѓ. Калi яны, наеѓшыся i знясiленыя, ляжалi на пышным дыване, iм было надзiва прыемна. Шматлiкiя рознакаляровыя люстэркi пад рознымi кутамi асвятлялi прасторную, як добры стадыён, зала. Калi закаханыя люта атрымлiвалi асалоду, сплятаючы свае iльсняныя палiраванай бронзай цела, люстэркi з усiх кропак i дыяпазонаѓ адлюстроѓвалi хвалепадобныя рухi. Зорная Афрадыта з сладастрасным стогнам павярнулася, яе твар выпраменьваѓ шчасце, мазолiстыя рукi гладыятара-хлапчукi масажавалi яе точаную ножку, гладзiлi памiж доѓгiмi хупавымi пальчыкамi, казыталi ружовую пяточку, затым паднiмалiся да раскошных сцёгнаѓ. Венер пырхаючы ѓ аблоках асалоды, з натхненнем вымавiла:
  - Непараѓнальна! Ты проста чараѓнiк! Мне нiколi i нi з кiм не было так добра. Ты такi моцны i далiкатны, а нашы мужчыны не такiя, як чалавек...
  Леѓ таксама шчыра адказаѓ. Пасля чарговага гарачага пацалунку Венер у грудзi, ад чаго юнае, моцнае сэрца забiлася мацней, запал у загартаванай плоцi абудзiлася з новай сiлай. У адказ хлопец прыцягнуѓ яе за плечы да сябе, мовай лiзнуѓ лалавы бутончык соску, зрывiстым ад хвалявання голасам цiха вымавiѓ:
  - Ведаеш i ты не такая як жанчыны Вялiкага Стэлзаната, у табе столькi пяшчоты i дабрынi, нагадваеш казачную прынцэсу, i цябе хочацца выратаваць. Прабач за просьбу, але я жадаю перадаць на Зямлю гравiяграму, каб мае бацькi не хвалявалiся. Усё ж мы ѓ iншай галактыцы, на дыстанцыi ѓ сотнi тысяч светлавых цыклаѓ-гадоѓ.
  Ваяѓнiца камерцыйнай разведкi вельмi хацела аддзячыць цудоѓнаму хлапчуку несправядлiва прыгнечанай расы, таму яна радасна ѓсклiкнула:
  - Выдатна! У мяне ёсць моцная радыёстанцыя з iндывiдуальным кодам, прывiлей губернатараѓ. Перадавай што хочаш, а я табе дапамагу. Толькi за гэта заѓтра мы зноѓ зоймемся каханнем...
  Леѓ лiтаральна заквiтнеѓ ва ѓсмешцы.
  - Раз так, я згодзен. Ты проста багiня Венера.
  - Хто?! - Стэлзана адлюстравала на твары здзiѓленне, хоць параѓнанне з бажаством ёй было прыемна.
  - Гэта багiня кахання i шчасця на нашай планеце. - Проста i без задум адказаѓ Эраскандэр i мiмаволi апусцiѓ вочы.
  - Квазарны выраз! Я калi-небудзь прылячу на вашу планету. А ты спяшайся, занадта доѓгая адсутнасць небяспечна для цябе. - Венер нечакана астыла, сама даволi груба прыѓзняла юнака за плячо, нават крыху адарваѓшы яго ад падлогi.
  - Квазарнае? Гэта ад слова "квазар"? Напэѓна, гэта самая вялiкая зорка ѓ Сусвеце, а я яшчэ такi маленькi, - гуллiва, нiбы не заѓважаючы грубасцi, вымавiѓ Эраскандэр.
  - Не трэба, Леѓ! Мяне ѓладкоѓваюць усе твае памеры! - Стэлзанка заѓсмiхалася мацней, яшчэ раз прагна пацалавала сваiмi мядовымi вуснамi ѓ аксамiтныя вусны каханага, i выпусцiѓшы ѓздых шкадавання адпусцiла, хлопца.
  Эраскандэру было крыху няёмка, ён не ведаѓ, хто яго сапраѓдныя бацькi, а схлусiць ужо быццам бы каханай жанчыне, неяк падлавата. Нават калi яна i воiн Пурпурнога сузор'я, iмперыяй у сваёй жорсткасцi i беспрынцыповасцi засланiла ѓсiх сваiх папярэднiкаѓ у сусвеце. Не марнуючы час на далейшыя пустыя спрэчкi, юнак упэѓнена i хутка адправiѓ гравiяграму. Гэта было даволi проста, просты набор клавiшамi. Затым у суправаджэннi сваёй новай спадарожнiцы вярнуѓся да лятальнага апарата. На зваротным шляху ѓсё здавалася велiчным i паветраным. Шматлiкiя асамблеi дзiѓных будынкаѓ пералiвалiся радасным святлом, заняткi каханнем надалi яркасцi фарбам i свежасцi ѓражанням.
  ***
  У палаце яго чакаѓ цэлы вялiзны куст раскошных кветак з дурманлiвым пахам i жывымi дрыготкiмi пялёсткамi. А гэтак жа дзiвосна шыкоѓны стол з экзатычнымi, нават па мерках зорнай iмперыi, прысмакамi. Туземны санiтар цяпер так нiзка кланяѓся, што сваiмi доѓгiмi з блiскучай поѓсцю вушамi дакранаѓся да пластыкавай падлогi. А суровы эскулап неяк нядобра падмiргнуѓ:
  - Табе пашанцавала, хлопец! У цябе класная сяброѓка. Хутка ты станеш вольным!
  "Дай Бог! - падумаѓ з сумам Леѓ. - Але нешта не верыцца ѓ гэтак лёгкае i прыемнае шчасце!"
  Затым ён раптам адчуѓ нейкiя не добрыя хвалi думак: "Для iх я ѓсяго толькi раб, экзатычная жывёла".
  Юнак адчуѓ сябе прынiжаным. Праклятыя стэлзаны! Калi ён вырвецца на волю, ён iм пакажа, распылiць, колькi б iх не было квiнтыльёнаѓ на фатоны ѓсю гэтую нацыю ѓпiраѓ-садыстаѓ! Тут успомнiлiся словы Сэнсэя: "Калi моцны, здайся слабым. Калi слабы, здайся моцным. Калi ненавiдзiш, усмiхайся. Калi цябе перапаѓняе гнеѓ - збаѓляй тон! Хай удар будзе, як маланка! Няхай яго ѓбачаць, калi ён ужо паспеѓ разбiць да смерцi!"
  I зноѓ кiбернетычныя перадатчыкi ѓключылi гiмн Стэлзаната. Праѓда, крыху зменены. Але ѓсё роѓна, гэта роднасны пафасна-ваяѓнiчы варыянт. Чамусьцi ѓ гэты раз было не так брыдка ад абрыдлай музыкi бязлiтасных акупантаѓ.
  Кiраѓнiк 7
  Калi хочаш дабiцца перамогi,
  Ты на добрага дзядзьку не стаѓ!
  Перамагчы зможаш сам свае беды!
  А сябе паважаць усiх прымусь!
  Вось яна - родная планета зоргаѓ. Велiзарная сфера, па памерах больш за паѓмiльёна кiламетраѓ у дыяметры. З-за надзвычай нiзкай шчыльнасцi ядра сiла цяжару складае ѓсяго 1,2 адзiнкi ад зямнога. Унутры планеты металiчны вадарод. На паверхнi больш за ѓсё лiтыя, магнiю, калiю, алюмiнiю i iншых металаѓ. Акрамя вядомых на Зямлi, ёсць загадкавы элемент эсэнцум-4, эсэнцум-8 i шэраг iншых лёгкiх металiчных кампанентаѓ, невядомых на зямной паверхнi, ды i ѓ суседнiх галактыках таксама. Самi зоргi маюць не бялковую структуру, а складаную, металiчную. Яны складаюцца з разнастайных лёгкiх i вельмi актыѓных металаѓ, часткова вадкiх, часткова цвёрдых. Шчыльнасць iх цел прыблiзна, як Н2О. Панарама будынкаѓ дасканалая ѓ сваёй пышнасцi i своеасаблiвая. Яны не падобныя нi на зямныя, нi на стэлзанаѓскiя будынкi. Шары, купалы, цылiндры, авалы маляѓнiча злучаны ѓ вялiзныя каляровыя гiрлянды. Шарападобныя i цылiндрычныя хмарачосы сыходзяць у вышыню на дзясяткi i сотнi кiламетраѓ. Некаторыя будынкi выкананы ѓ форме экзатычных звяроѓ з мноствам канечнасцяѓ, клюшняѓ, шчупальцаѓ i яшчэ немаведама якiх прадметаѓ. Напрыклад, хата ѓ выглядзе гiбрыда чатырох чарапах i ананасаѓ з галовамi ягуара пры гэтым пастаѓленыя, у памяншальным да верха парадку сябар на сябра. Асаблiва разнастайныя збудаваннi, пабудаваныя саюзнымi зоргам iнагалакта, яны часам настолькi вычварныя, што сучасныя мастакi-авангардысты з глузду з'ехалi, спрабуючы здрадзiць неверагодную кампазiцыю. Вось будынак, у форме якога змяшаныя шчупальцы экскаватараѓ-кальмараѓ, шэрагу вачэй русалак з доѓгiмi вейкамi, свердзелаѓ якiя сканчаюцца бутонамi кветак, дэталяѓ кранштэйна i галоѓ пяцiрогiх насарогаѓ, з рыбiнай луской. Цяжка сабе нават такое ѓявiць, а ёсць яшчэ больш вычварныя, пышныя i для iншых iншамiрцаѓ вар'яты. Лятальныя апараты, у асноѓным круглай формы, хоць некаторыя нагадваюць бутоны кветак, iмклiва рассякаюць вуглевадародзiстую, метана-серавадародна-хлорнаiдрыевую атмасферу. Некаторыя самыя дасканалыя машыны, маментальна праскокваюць скрозь прастору, застаючыся нябачнымi. Iншыя нейтралiзуюць трэнне адмысловым выпраменьваннем на дзель нанасекунды якая раскладае атамы на рамоны( прыкладна сёмая ступень гiпер-мiнiчасткi пасля кваркаѓ!), а затым матэрыя аѓтаматычна збiраецца зноѓ.
  Звычайна на гэтак дасканалых канструкцыях ездзяць самi зоргi, якiя авалодалi таямнiцай нуль-пераходу, i прыродай кинезпространства (тое з чаго складаецца тое, што не ёсць у сутнасцi матэрыя!) i яго разнавiднасцяѓ. Сама атмасфера здалася б зямлянiну злёгку мутнаватай, нiбы праз кiламетр густой смугi, у вышынi ѓспыхваюць маляѓнiчыя суквеццi маланак - адбываецца бяспечны разрад энергii. Дзiѓны свет яркi i змрочны адначасова, але вочы зоргаѓ бачаць i ѓ гама-дыяпазоне, i ѓ радыёхвалевым, ультрафiялетавым i ѓ iнфрачырвоным спектрах колераѓ. Ну, а спецыяльныя малюсенькiя кiбер-лiнзы даюць такую магчымасць жыхарам iншых светаѓ.
  ***
  У вялiкай купалападобнай зале з празрыстым дахам старэйшы сенатар Дэз iмер Конарадсан перачытваѓ гравiяграму, пасланую Львом Эраскандэрам. Зверху адкрываѓся велiчны вiд касмiчных збудаванняѓ, розных станцый i спадарожнiкаѓ магутнай iмперыi Брыльянтавага Сузор'я. Напрыклад, была свайго велiчэзная, багата ѓпрыгожаная арнаментам грабянец. Вакол яе падобных на ледзяшы зуб'яѓ, лёталi зоркалёты, пры наблiжэннi iх форма маментальна змянялася. Быѓ напрыклад касмiчны карабель гiбрыд самавара i бутона гладыёлуса, стаѓ сумесь вожыка i рамонкi або ператварэння сподка з галавой папугая i трыма кракадзiлымi хвастамi, а самазвал з крыламi лебедзя i галавой жырафа. Тут таксама размяшчалiся i розныя забаѓляльныя цэнтры, рэстараны, казiно, дамы шчасця, атракцыёны i многае iншае, чаму аналогiю падабраць нельга. Свайго роду тут быѓ сiнкрэтызм культур мiльёнаѓ цывiлiзацый, што рабiла карцiну зорнага неба, надзвычай стракатай, напоѓненай экзотыкай цудаѓ, калi жаданне зрабiць эстэтычнае ѓражанне пераѓзыходзiла рацыянальны разлiк.
  Вось чаму шматлiкiя зоркалёты не былi стандартнай абцякальнай формы, а iх канструктары iмкнулiся выказаць хутчэй дух свайго выгляду, чым дамагчыся максiмальных хадавых якасцяѓ.
  Для зоргаѓ гэта зрэшты, ужо штодзённасць. Побач са Старэйшым парламентарыем стаяѓ яго памочнiк сенатар Бернард Пангон. Гэты зорг грозна ѓзвышаѓся сваёй трохметровай тушай, амаль квадратным целам з шасцю канечнасцямi. Казаѓ сенатар, нiзкiм металiчным голасам, падобным да гульнi басэтлi.
  - Я думаю, што, нягледзячы на знешне праѓдападабенства, верагоднасць падстаѓкi нельга цалкам выключаць. Гэты губернатар змянiѓ 56 планет i ѓ яго няважная рэпутацыя. Аднак падазроны ананiм не назваѓ сябе, што заѓсёды сумнеѓна. Ды i той факт, што пасланне адправiлi з iншай галактыкi, вельмi падобны на дзiѓны ход, пазбаѓлены логiкi. Гэта можа быць сутыкненне камерцыйных iнтарэсаѓ, асабiстая помста, якая-небудзь даѓняя крыѓда. Лепш паслаць туды камiсiю з прафесiйных экспертаѓ, чым ляцець туды самому, а потым стаць прыпавесцю на ѓсiх дыяпазонах Метагалактыкi. Вам, старэйшаму сенатару, не прыстала iмчацца амаль праз усю iмперыю па iлжывым выклiку. Прафесiяналы зробяць усё лепш i надзейней, чым мы.
  Дэз iмер Конарадсан, якi насiѓ так i тытул герцага, адказаѓ нягучным сакавiтым голасам. Пры гэтым яго твар, якi фактычна сыходзiць у плечы быѓ нерухомы як маска:
  - У аснове я з табой згодзен. Але... Па-першае, тэлеграма была адрасавана асабiста мне, а не касмiчнаму патрулю. Па-другое, я даѓно хацеѓ паглядзець на гэтую загадкавую планету Зямля.
  У голасе Бернарда Пангона гучала нуда, змяшаная з пагардай. Але пры гэтым у iм была пераканаѓчая сiла. Здавалася нават абсыпаныя каменьчыкамi, блiскучымi ѓ сто разоѓ ярчэй, чым брыльянты, якiя лётаюць па паветры рыбкi, энергiчна махаюць доѓгiмi сатканымi з зорак плаѓнiкамi ѓ знак ухвалы.
  - Гэта звычайная стандартная планета з атрутным для нас кiслародам. Такiх мiроѓ мiльёны i мiльярды. На Сiрыусе жывуць амаль такiя ж, толькi больш адсталыя двухполыя iстоты. Як i на Зямлi, падобная раслiннасць. Мабыць, першабытнiкi гэтай сiстэмы былi больш адсталыя тэхнiчна, затое больш развiтыя маральна. Гэта ѓсё адзiн вiд безвалосых прыматаѓ, як людзi, так i стэлзаны.
  Старэйшы сенатар вымавiѓ ласкавым тонам, паступова распаляючыся ѓ аратарскiм парыве:
  - Вось менавiта, мой сябар, як стэлзаны. Адно i тое ж паходжанне, адзiн i той жа атрад, шмат у чым падобная гiсторыя, у тым лiку войны ѓнутры планеты. А жыхары Сiрыуса зусiм не агрэсiѓныя, яны ад траваеднага вiду шымпанзэ развiлiся. Хiба не цiкава паглядзець на рэдкi аналаг - стэлзаны ѓ мiнулым. Мы жылi занадта замкнёна, будучы шчаслiвымi ѓ сваёй фiзiчнай, псiхiчнай i разумовай дасканаласцi. Забывалiся пра тое, што робiцца вакол нас, думаючы, што розум i iнтэлект iдуць квант у квант з высокай мараллю. Што псiхалогiя дзiкуна з каменнай сякерай не сумяшчальная з зорнымi iмперыямi, мiжгалактычнымi пералётамi, а захопнiцкiя iнстынкты - гэта толькi атавiзм, навеяны ѓспамiнамi аб першародным голадзе. О, не, не дарма нашы старажытныя фiлосафы казалi, што няма нiчога страшнейшага за дасканалую логiку, пастаѓленую на службу нiзiнным запалам, i высокага iнтэлекту, кiраванага iнстынктам татальнага разбурэння. Калi стэлзаны нiшчылi, душачы нашых братоѓ Дзiнаѓ i астатнiх разумных iстот, нiбы казурак, i перапрацоѓваючы iх трупы на фабрыках смерцi. Гэта ѓжо былi не жывёльныя iнстынкты, гэта было лагiчна абгрунтаванае знiшчэнне непатрэбных i патэнцыйна небяспечных для гэтых крывавых заваёѓнiкаѓ вiдаѓ. Параноя вечнага страху i псiхозу, злучаная з халодным садызмам i маральным маразмам. I ѓсё гэта рабiлi iстоты з высокiм узроѓнем iнтэлекту, нацыя, якая стала звышцывiлiзацыяй. Гэта нам падвойны ѓрок на будучыню. Можа, калi-небудзь i зямляне дасягнуты самастойнасцi, скiнуѓшы кайданкi сваiх старэйшых братоѓ. I мне б не хацелася, каб яны iшлi подлым i, у канчатковым вынiку, згубным шляхам. У гэтай паездцы маюць патрэбу, у першую чаргу, менавiта яны, няспелыя, духоѓна слабыя, якiя ѓбiраюць яд агiднага светапогляду стэлзанаѓ. Сутнасць iх iдэалогii: "ты - нiшто, а твая нацыя - усё; перад iншымi нацыямi ты - усё, таму што яны - нiшто". Кожны стэлзан - элементарная часцiца перад iмператарам, кожны прадстаѓнiк iншай расы - яшчэ меншая часцiца перад стэлзанам. Не, зямляне павiнны разумець, што да чаго. Я цвёрда вырашыѓ. Еду! Хоць гэта раѓнасiльна сыходжанню ѓ апраметную! Але хiба пасланнiк Усявышняй справядлiвасцi, баiцца ступiць на сушу кiраваную Сатанай!
  Апошнiя словы вялiкага зоргу, жахлiва грозна грымелi цяжкiм металам. Здавалася, гучыць сотня вялiзных медных труб. Вялiзны, амаль круглы, зорг выставiѓ шэсць сваiх канечнасцяѓ з дзевяццю мяккiмi рухавымi пальцамi. Тры масiѓныя ногi падтрымлiвалi з выгляду нязграбнае, але вельмi пругкае i здольнае мяняць форму цела. Конарадсан працягнуѓ куды спакайней. Хатнiя лятаючыя рыбкi, якiя ад энергii вадкаметалiчнага аратара ѓжо было, замiтусiлiся, як малекулы ѓ кiпенi таксама запаволiлi свой рух, перайшоѓшы ѓ плыѓны танец. Яшчэ адна свойская жывёла ѓ выглядзе дзесяцi нанiзаных шарыкаѓ-клубнiчак з галавой хамячка, ткнулася шляхетнаму зоргу ѓ нагу i пачала па кацiнай лашчыцца. Нават можна было адрознiць словы: "Я паслухмяная Сiльфа" А голас старэйшага сенатара працягваѓ гучаць:
  - Нам шмат адкрыта i шмат дадзена. I наш абавязак дзялiцца з тымi, хто сляпы i злым лёсам абдзелены. Хоць мы не забiваем без крайняй неабходнасцi разумныя iстоты, нават такiя лютыя i жорсткiя вiды, як стэлзаны. Але iдэалогiю пiтэкантрапа, у руках якога тэрма-кварковая, а на падыходзе i преоновая бомба, мы павiнны маральна асудзiць. Самi стэлзаны павiнны зразумець, што ёсць яшчэ iншыя паняццi, акрамя такiх, як iмкненне да сусветнага панавання, захопу ѓсё новых тэрыторый, няхай нават шляхам не прамых, а больш утоеных эканамiчных войнаѓ. Сутнасць адна i тая ж, ды i пастаянныя войны яны не вялi, калi б не наш кантроль. Я вазьму з сабой восем разумных iндывiдаѓ, а колькi сяброѓ паляцiць з табой?
  Бернанд Пангон узяѓ на рукi хамячка з целам iх дзесяцi клубнiчак. Апошнiя пры пагладжваннi змянялi колеры i здабывалi з сябе цiхую, але вельмi далiкатную мелодыю. Адна з лятучых рыбак села на далонь старэйшага сенатара, памiж пальцамi Канарадсана ѓзнiкла цукерка. Iстота з каштоѓнай лускавiнкай цвыркнула i прынялося злiзваць саладосць.
  Пангон з упэѓненай расслабленасцю вымавiѓ:
  - Я на адну прыступку нiжэй цябе па рангу i ѓ сто разоѓ маладзей. Мне хопiць дваiх. I яшчэ вазьму Цэмэкеля з Дзiнаѓ. Ён вялiкi спецыялiст па Стэлзанах. Аднак пасля паражэння ад тэрмакваркавай бомбы прыйшлося перасадзiць яго мозг у цела кiбарга. Вонкава ён не адрознiваецца ад робатаѓ, нават мозг электронны (квантавы ѓзровень), захавана толькi памяць i асоба. Ён можа нам выдатна спатрэбiцца.
  Старэйшы сенатар падняѓ уверх далонь, i каштоѓная рыбка ѓзнялася люстры ѓ выглядзе планетнай сiстэмы. Шарыкi якiя даюць планет змянiлi сваю форму, як запрашаючы лятуна здзейснiць пасадку. З дрэнна схаваным шкадаваннем у голасе Конарадсан прагрымеѓ:
  - Стэлзанаѓ, у адпаведнасцi з дамовай, прыйдзецца апавясцiць. Зразумела, што яны пад любымi падставамi пастараюцца затрымаць рух зоркалёта, што дасць iм час для падрыхтоѓкi да вiзiту i ѓтойвання слядоѓ. Так што маецца быць цяжкi абмен прамянёвымi залпамi. Я спадзяюся, што пераможа не наймацнейшы, а сумленны. Той, хто кiруе справу правую!
  ***
  Параѓнальна невялiкi касмiчны лайнер, менш чым праз суткi па чалавечым вымярэннi, стартаваѓ з арбiты цэнтральнай планеты вялiкага зорга. Звычайны зоркалёт без усякiх вычварных формаѓ, кропляпадобны якi аддае серабрыстым адлiвам, здаваѓся непрыкметным на фоне гмахаѓ якiя дэманструюць канструктарскiя i мастацкiя празмернасцi. Велiзарная барвова-лалавая зорка зоргаѓ Дарамарахадара пасылала развiтальны прамень. Побач з гэтым свяцiлам гарэла iншая, ужо штучная, васiлькова-iзумруднае свяцiла, якое падтрымлiвае належны баланс на планетах, населеных зоргамi. Сем багата населеных планет плаѓна кружылiся вакол свяцiлаѓ. Вакол iх слiзгалi густыя зорныя гронкi неверагодна маляѓнiчых спiраляѓ зорнага свету з мiльёнамi высокаарганiзаваных планет. Некалькi мiльёнаѓ зорак былi штучна спарадкаваны ѓ мудрагелiстыя i прыгожыя постацi. А ля ѓваходу ѓ галактыку вялiкiх зоргаѓ на чорным аксамiтным палатне бязмежнага космасу буйныя зоркi прамянiста высвечвалi "Сардэчна запрашаем у рай!" Лiтары ѓ алфавiце зоргаѓ нагадвалi сiлуэты добрых казачных звяркоѓ i былi бачныя няѓзброеным вокам за сотнi светлавых гадоѓ. Гэта, сапраѓды, уражвала. У розных сферах сусвету ѓ залежнасцi ад выпраменьвання i складу атмасферы атрымлiвалiся мiльярды кветак i квiнтыльёны адценняѓ. Апiсаць хараство немагчыма беднай чалавечай мовай, але адзiн раз убачыѓшы, ты ѓжо нiколi не забудзешся дзiѓную карцiну свету дабра i святла.
  У садружнасцi свабодных i незалежных галактык знiклi такiя паняццi, як боль, гора, хвароба, смерць, голад, несправядлiвасць. Гэта заканамерны этап цывiлiзаванага развiцця.
  ***
  Касмiчная бiтва была ѓ самым разгары.
  Сто дваццаць сем самалётаѓ зорнага флота стэлзанаѓ супраць ста трыццацi, прыблiзна роѓных па ѓзбраеннi, зоркалётаѓ супернiка. Абцякальныя драпежныя формы караблёѓ Стэлзаната выглядалi больш смяротнымi, чым вялiзныя i расплывiстыя субмарыны сiнхоѓ, жыхароѓ Залатога сузор'я. Спачатку трэба было абраць месца ѓ прасторы для больш удалага пачатку бiтвы. Побач знаходзiлася вялiзная па свяцiльнасцi i масе ѓ дваццаць пяць сонцаѓ зорка Кiштынг. Каб выйграць бiтву лепш за ѓсё паспрабаваць прыцiснуць да яе зоркалёты ворага.
  Абодва флота манеѓраюць, як асцярожныя баксёры на рынгу не спяшаюцца з абменамi ѓдарамi, а спрабуюць прамацаць абарону. Караблi супернiка, цяжкiя i масiѓныя, спрабуюць сiлавымi палямi прыцiснуць да яркай зоркi. У водблiсках велiчэзнага свяцiлы адлюстроѓваюцца на некалькiх узроѓнях кампазiцыi ценяѓ ад касмiчных субмарын зрэдку якiя скiдаюць анiгiляцыйныя згусткi. Зразумела, што сiнхi, жадаюць выкарыстаць перавагу ѓ масiѓнасцi, нiбы крылатымi танкамi "Тыгр" пасекчы рухомага супернiка. Воiны Пурпурнога сузор'я гэта цудоѓна разумеюць. Таму зоркалёты стэлзанаѓ iдуць уверх, калi прымянiць такое паняцце ѓ космасе. Камандуючы Вiл Дэзумер стрымана кiруе бiтвай. Ён кiвае сваёй наме Селене Вавёрцы:
  - Найкароткi шлях перамозе, звiлiсты манеѓр блытаючы разлiк непрыяцеля!
  Блiскучая пяцiколернай, хвалепадобнай прычоскай прыгажуня Селена з пагонамi чатырох-зорнага генерала, звонкiм галаском тыповай Амазонкi адказала:
  - Заблытаць супернiка, можа толькi клубок, зматаны хаатычнымi нiткамi на дакладным разлiку!
  Ворагi Сiнхi таксама, нават з некаторай iстэрыяй паскараюцца, iх зоркалёты, здаецца, нават прытанцоѓваюць ад напругi. Нiбы тоѓстыя жанчыны танчаць пры святле велiчэзнага вогнiшча, так выглядае руху касмiчных караблёѓ Залатога сузор'я. Тут 5-зорны генерал касмiчнага флота дае загад перапынiць паскарэнне i iсцi ѓверх па iнерцыi. Селена варушачы доѓгiмi вейкамi - яны выгiнаюцца як тонкiя змейкi, шэпча:
  - Хуткасць добрая ѓсюды, акрамя паспешнасцi i старэннi!
  Непрыяцель яшчэ больш паскарала i атрымлiвае перавагу, усё грозна навiсаючы зверху. Перавага ѓсё нарастае. Вораг гатовы абрынуцца, як каршун на зайца. У гравiяэфiры гучыць агiдны пiск:
  -Прыматы трапiлiся!
  Вавёрка i Дезумер дружна паднiмаюць уверх сярэднi палец... Раптам рэзкi паварот - i амаль пазбаѓленыя iнэрцыi (кампенсацыя з дапамогай геамагнiтных выпраменьванняѓ) зорныя самалёты стэлзанаѓ нясуцца ѓ зваротным кiрунку, унiз, з разбегу па кругавой арбiце зблiжаючыся з зоркай. Працiѓнiк разгортваецца, пачынаючы пераследваць. Зоркалёты стэлзанаѓ ледзь не датычацца пратуберанца, затым ляцяць над фотасферай зоркi. Нягледзячы на ахоѓныя палi, усярэдзiне зоркалётаѓ становiцца горача, кроплi поту сцякаюць па напружаным бронзава-смуглявым тварам. Караблi супернiка таксама пайшлi на зблiжэнне з ярка палаючай зоркай, таму ѓ рызыцы пераследу не заѓважылi, што пiлоты пурпурнога сузор'я паспелi зайсцi iм у тыл. Частка самых хуткiх зоркалётаѓ прыляцела раней за астатнiх, выкарыстоѓваючы сiлу прыцягнення велiзарнай Кiштынг, што аказалася значна iмклiвей, чым чакаѓ супернiк. Рушылi ѓслед засяроджаныя ѓдары лазераѓ па ар'ергардзе, выбухi пашкоджаных зоркалётаѓ, якiя патрапiлi пад засяроджаны ѓдар. Працiѓнiк паспрабаваѓ разгарнуцца, але сiла прыцягнення гуляе супраць яго. I пакуль ён гэта рабiѓ, паспелi падляцець астатнiя зоркалёты сузор'я, сiнхронна абвальваючы на ворага ѓсю сваю дзiѓную моц. Зараз зоркалёты супернiка змушаныя прыняць бой у няроѓных умовах, быѓшы прыцiснутымi гравiтацыяй вялiкай зоркi, губляючы i хуткасць, i манеѓранасць. Акрамя таго, сiлавыя палi непрыяцеля, злучаныя з усталёѓкамi гравiтацыi, таксама прыцiскаюць супостата, прымушаючы аддаваць шмат энергii сiлавых шчытоѓ на абарону ад выпраменьванняѓ гiганцкага смяротна пякучага свяцiла. Улучыѓшы да мяжы сiлавыя палi, зоркалёты касмiчнага флота Пурпурнога сузор'я цiснулi ворага, iмкнучыся сутыкнуць яго на плазменную паверхню. Адбываѓся люты абмен ударамi жвiру i мега лазерных прамянёѓ. З-за блiзкай адлегласцi i счапленнi палёѓ нельга было выкарыстоѓваць ракеты i бомбы, таму ѓ ход пайшлi разнастайныя ѓзбраеннi лазерна-iмпульснага тыпу. У гэтых умовах бiтвай кiруюць кампутары на флагманскiх зоркалётах. У першую скрыпку пахавальнай сiмфонii сталi гуляць экалазёры, вiбрапрамянi, бластеры, мазеры i iншыя вiды прамянёмаѓ. Яны выплюхвалi энергiю i струменi святла, спараджаючы няѓяѓна складаныя рознакаляровыя феерверкi. Зброя лiтаральна вышпурляла прамянi ѓ форме вогненных шароѓ, нажнiц, трыкутнiкаѓ, шматкутнiкаѓ, паласуючы прастору, руйнуючы матэрыю. Толькi фатонна-плазменны кампутар мог разабрацца ѓ такой какафанii разбуральнага святла. Выпраменьваннi i гiперплазма зляталiся ѓ абдымкi, iмкнучыся, прыдушыць адзiн аднаго падобна шалёным, якiя скачуць у вакууме ѓдавам. Але ѓ адрозненне ад дадзенага выгляду паѓзуноѓ, удары палаючы распаленай у квiнтыльёны градусам субстанцыi, разбуралi канструкцыi ѓ тысячы разоѓ праѓзыходныя па трываласцi Тытан! Нечакана строй стэлзанаѓ змянiѓ градус, i яны абрынулi ѓсю сiлу плазменнай вiхуры на камандны карабель супернiка. Два стэлзанаѓскiя зоркалёты ѓзарвалiся, але велiчэзны флагман ворага таксама дэтанаваѓ у прамянiсты камяк, падобны да мiнiзвышновай зоркi, i палыхнуѓ гарачым полымем i тут жа згас. Зоркалёты членiстаногага непрыяцеля, пазбаѓленыя галоѓнакамандуючага, ператварылiся ѓ баязлiвы статак авечак, якi страцiѓ пастуха. Далейшы бой перайшоѓ у банальнае збiццё. Рэшткi касмiчнага флота сiнхаѓ былi проста скiнуты сiлавымi палямi на сiне-фiялетавую зорку, дзе яны i як зрыѓкi прамакаткi згарэлi ѓ плазменным выпраменьваннi, распылiѓшыся на фатоны i кваркi.
  Тэлеперадачу перапынiлi бурныя апладысменты байцоѓ-стэлзанаѓ, якiя глядзелi апошнiя навiны з зорнай мяжы.
  Чулiся пераможныя воклiчы.
  - Няхай жывуць, вялiкiя воiны! Нiхто не можа пярэчыць волi грандыёзнага з найграндыёзных Бога-iмператара!
  На малюнку, якi ствараецца каласальнай зiготкай трохмернай праекцыяй, выразна бачныя радасныя твары членаѓ экiпажаѓ баявых караблёѓ. Спаѓняецца гiмн зорнага флота, чутныя воклiчы весялосцi. Урачыста гучаць вiншаваннi ад розных чальцоѓ камандавання i асабiста ад iмператара.
  ***
  Леѓ Эраскандэр, якi дагэтуль сядзеѓ на млява iскрыстым павадку ѓ рабскiм ашыйнiку, таксама прыѓстаѓ, бурна апладыруючы пераможцам гэтай даволi буйной пагранiчнай бiтвы. Велiзарны 6-зорны афiцэр не прапусцiѓ выпадку падкалоць.
  - Глядзi, Джовер, твой сабачка нам падлайвае!
  Хлопчык не на жарт пакрыѓдзiѓся. Ён на хвiлiну, сапраѓды, забыѓся, што ѓ бiтве перамаглi стэлзаны, лютыя акупанты Зямлi. Але як яны былi падобныя на людзей, гэтыя вясёлыя хлопцы ѓ боекасцюмах! Ды i генетычна стэлзаны значна блiжэй да людзей, чым непрыемныя мурашына-камарыныя квазiгуманоiдныя сiнхi.
  - Я апладзiраваѓ не як сабачка, а як чалавек! А гэта гучыць ганарлiва! Вашы хлопцы бiлiся смела i цалкам годна, а не сядзелi ѓ тыле, як некаторыя. - Эраскандэр трасянуѓ, жылiстым, моцна збiтым кулаком.
  - Хто сядзеѓ, макака? - Стэлзан выскалiѓся.
  - Ты! - бясстрашна выклiкнуѓ юнак.
  Афiцэр зароѓ, схапiѓшыся тоѓстымi рукамi за баявы бластэр.
  - Дайце, я яго заб'ю!
  Джовер Гермес палiчыѓ патрэбным умяшацца.
  - Гэта не твой раб, ты не маеш права яго чапаць.
  - А ты што, дазваляеш, каб мяне брахала вiркунская марадога! За дзёрзкасць яго трэба вылупцаваць нейтронным дубцом, садраѓшы мяса з рэбраѓ! - Велiзарны стэлзан крычаѓ як ошпаренный бегемот.
  - Гэта мая справа, як яго пакараць. - У голасе Гермеса адчувалася няѓпэѓненасць.
  Леѓ адчуваѓ, як закiпае злосць, i таму рашыѓся на адчайны крок.
  - Калi ты мужчына, а не баязлiвец, то бiцца са мной сумленна, голымi рукамi!
  Усе афiцэры дружна запляскалi ѓ далонi i засвiсталi. Iдэя iм спадабалася. Многiя бачылi папярэднi бой з монстрам, i iм было цiкава, цi выстаiць ён супраць добра навучанага афiцэра армii стэлзанаѓ. Сам афiцэр хацеѓ, было сказаць, што бiцца з хатняй жывёлай нiжэй за яго годнасць, але погляды яго калег казалi, што калi ён адмовiцца, то страцiць усю павагу. Вядома, зямная макака яму не супернiк.
  - Я буду бiцца з гэтай жывёлай, але, калi я яе заб'ю, ты Гермес не атрымаеш кампенсацыi.
  - А калi ён цябе выпарыць? - Хiхiкнуѓ пыхлiвы гаспадар-стэлзан.
  - Тады я дам табе тысячу куламанаѓ! - прарычэѓ лупануѓшы па паветры кулаком грамiла.
  - Ганiш вакуум, хiба што твой дух дашле мне iх з паралельнага свету! - Гермес выскалiѓ морду ва ѓхмылцы, а iншыя салдаты зарагаталi. Пачулiся воплескi далонi i воклiчы:
  - Мы за яго паручымся!
  Двух-зорны генерал з носам каршуна i вуглаватым тварам эсэсаѓца, раѓнуѓ:
  - Рабiце стаѓкi, драконы!
  Афiцэры тут жа прынялiся заключаць заклад. Некаторыя пры гэтым нават скiдалi мундзiры, пагульваючы масiѓнымi бiцэпсамi.
  Ктар Самаза, так клiкалi 6-зорнага афiцэра касмiчнага спецпрызна, стаѓ у баявую стойку. Большасць салдат Стэлзаната былi вырашчаны па адзiным стандарце. Самцы ростам 210 сантыметраѓ, вагой 150 кiлаграм плюс мiнус дзве адзiнкi, самкi ж былi ростам 200 сантыметраѓ, а вагой 120 кiлаграм плюс мiнус дзве адзiнкi. Аднак сярод высокага каманднага складу разбежка магла быць i большай. Гэты баец быѓ i вышэйшы, i цяжэйшы за сярэднi стандарт. Скiнуѓшы мундзiр, ён агалiѓ жахлiвыя мышцы. Яны вялiзнымi шарамi перакочвалiся пад скурай.
  - Ты ѓжо труп! Разарву, як надлазеры паперу!
  Якi стаiць перад iм юнак быѓ i лягчэй, i менш ростам, хоць для сваiх гадоѓ таксама не вельмi маленькi, дзесьцi 185 сантыметраѓ i 80 кiлаграм.
  Самаза люта атакаваѓ, выкарыстоѓваючы складаную камбiнацыю ѓдараѓ, як рукамi, так i нагамi. Для сваёй вагi ён быѓ дзiѓна хуткi. Леѓ, ледзь ухiлiѓшыся, здолеѓ сысцi i, зрабiѓшы сальта, урэзаѓ супернiку па вуху. Удар толькi раз'юшыѓ гiганта, i ён прымудрыѓся зваротным ударам патрапiць хлопчыку ѓ грудзi. На асмугла-бронзавых грудзях з'явiѓся сiняк. Да мяжы напампаваны гармонамi афiцэр войска Стэлзаната быѓ сапраѓднай машынай смерцi. Але i чалавечы баец не саступаѓ яму. Меншая вага забяспечвала вялiкую манеѓранасць. I Эраскандэр зрабiѓ стаѓку на догляды i раптоѓныя кантрудары. Як яго супернiк не размахваѓся, каб прыстукнуць "камара" прыклаѓшы ѓсю сваю моц, а бiѓ коратка i рэзка, не забываючы ставiць блокi, нанесцi дакладны ѓдар яму нiяк не ѓдавалася. Леѓ зноѓ успомнiѓ словы Сенсея: "Прывучы супернiка да адной серыi рухаѓ, зрабi выгляд, што ты не здольны на большае. Калi ён паслабiцца, пачне грэбаваць абаронай, вырабi серыю нестандартных удараѓ, пабi болевыя кропкi". Савет быѓ мудры, i юнак спрабаваѓ яму прытрымлiвацца. Ктар звярэѓ прама на вачах, ён, сапраѓды, грэбаваѓ абаронай, тым не менш пару разоѓ яму атрымалася па датычнай закрануць зямнога байца. Звыклым намаганнем волi Леѓ здушыѓ боль, i калi непрыяцель у чарговы раз раскрыѓся, ён нанёс нечаканы рэзкi сустрэчны ѓдар. Потым яшчэ цэлую серыю акцэнтаваных удараѓ, iмклiвых як лопасцi разака газонакасiлкi. Працiѓнiк быѓ узрушаны i лiтаральна паламаны ѓ арганiчны друз.
  Адзiн з афiцэраѓ усадзiѓ у хлопца зарад з паралiзатара, а то ён бы да такой ступенi разбурыѓ жывыя тканiны супернiка, што ѓжо не дапамагла б нават дасканалая тэхналогiя рэгенерацыi. Юнака паралiзавала, а паѓмёртвага афiцэра тут жа забраѓ робат-санiтар. Усiм стала страшна, бо калi Ктар памрэ, то ѓсiм iм уляцiць за такое парушэнне воiнскага статута. Бо яны далечы дружнае дабро на фактычную дуэль афiцэра з нiкчэмным рабом-гладыятарам. Паспешна расплацiѓшыся па стаѓках элiтарныя гуманоiды, яны пакiнулi залу i таропка растварылiся ѓ бязмежным палацы забаѓ.
  Джовер Гермес забраѓ свайго байца, узвалiѓшы нячулае цела на плечы, i таксама выдалiѓся з памяшкання. Вядома, справа замнуць, але, колькi вытрасуць "грошай" на хабары. Убачыѓшы, што Эраскандэр ужо ачуѓся, бос рэзкiм рухам, скiнуѓ яго на падлогу.
  - У цябе сарвала галаву? Ты не смееш, дык бiць афiцэра iмперыi!
  Леѓ бясстрашна адказаѓ:
  - Калi ён сапраѓдны мужчына, то i ѓдары павiнен атрымлiваць сапраѓдныя, мужчынскiя.
  Смелы адказ спадабаѓся якi лiчыѓ сябе стромкiм стэлзану.
  - Ты, вядома, малайчына, завалiѓ такога магутнага байца. Будзь ты маiм сынам цi хаця б з нашай расы, цябе чакала б цудоѓную будучыню. Але ты раб ад нараджэння. Зразумей гэта! I не спрабуй над намi ѓзяць верх. Калi будзеш, паслухмяны, твой статус будзе падвышаны.
  - Якая рознiца! Гэта толькi памяняе даѓжыню ланцужка! - Скрывiѓшы твар, юнак адлюстраваѓ вышэйшую ступень пагарды.
  - Не, ёсць рознiца! Калi хочаш жыць, ты мяне зразумееш. Мы хутка паляцiм у чорны сектар. Прашу, паводзь сябе як пакорлiвы раб. Тамака занадта небяспечна! - Гермес пагразiѓ Льву пальцам, нiбы гэта быѓ не грозны ваяр, а маленькi хлапчук.
  
  Кiраѓнiк 8
  Не ведаем мы сваё прызначэнне,
  З ворагам ваяваць, цi ѓ няволi жыць!
  Дык няѓжо наша пакаленне
  Не зможа ярмо рабства сьцерцi?
  Пасеѓшы ѓ велiзарную раскошную машыну, якая паходзiць на акулу-Баракуду, Гермес i яго раб панеслiся па найшырэйшым праспекце, лятучы з хуткасцю добрага рэактыѓнага знiшчальнiка. Высачэзныя будынкi мiльгалi калейдаскопам.
  Леѓ зноѓ з цiкавасцю ѓглядаѓся ѓ iмперскi горад. Выпуклыя пляцам у квадратную мiлю рэкламныя шчыты, асляпляльна зiготкiя найскладанай гамай самых няѓяѓных колераѓ, нiбы бiлi скiданай праз iх iнфармацыяй па мазгах. Многiя рэкламныя збудаваннi выпраменьвалi i ѓ iншыя дыяпазоны, якiя знаходзяцца далёка за межамi бачнасцi чалавека праз спецкiберэкран аэрамабiля, здольнага перадаваць нават гама-i гера-хвалi i да т.п. Уражанне ѓзрушала i значна выходзiла за рамкi адэкватнага ѓспрымання. Кахаюць яны звяры з чараѓвобластэрамi сябе рэкламаваць!
  Стылiстыка будынкаѓ i вялiзных хмарачосаѓ тыповая для стэлзанаѓ, розныя, часам мудрагелiстыя, але па-геаметрычнаму правiльныя формы, мноства разнастайных колераѓ i кутоѓ. Дзiѓная разнастайнасць шматкiламетровых палацаѓ, хмарачосаѓ i, разам з тым, гарманiчнасць. Кожны, нават самы бедны, прадстаѓнiк выгляду стэлзанаѓ меѓ рабоѓ i слуг-робатаѓ.
  У апошнi час распладзiлiся каласальныя кланы прамыслоѓцаѓ i алiгархаѓ. Ранейшая казарменная сiстэма была заражана тлустым прыкрым духам капiталiзму i прыватнай уласнасцi. З'явiлiся бардэлi, гетэры, казiно, бiржы i шматлiкае iншае. Нягледзячы на жорсткiя рэпрэсii, практычна ѓсе чынушы i блiзкiя да кармушак бралi хабар, практыкавалi адкаты, тыя, хто быѓ выключэннем станавiлiся iзгоямi. А гэта прыкмета таго, што вялiкая iмпэрыя вось-вось можа патрапiць у глыбокi крызiс. Сталiца галактыкi Грейзинар вядома была больш i раскошней, але i гэты мегаполiс дзiвiѓ уяѓленне чалавека.
  Леѓ любаваѓся дзiвосным выглядам, забыѓшыся на атрыманыя траѓмы. Нечаканы нахiл, i ён вельмi стукнуѓся вялiкiм зламаным пальцам. У апошнiм баi ён ледзь памылiѓся, не сапраѓды стукнуѓшы, i зламаѓ палец на правай назе. Сцiснуѓшы зубы, з цяжкасцю ён стрымаѓ боль.
  Нечакана ландшафт змянiѓся. Аэрамабiль прыпаркаваѓся, як бы спляскаць аб сцяну i, яны маментальна апынулася ѓ прасторным гасцiнiчным нумары. Умерана раскошным, i выдатным аглядам. Юнак з непадробным здзiѓленнем, пляснуѓ рукамi i ѓсклiкнуѓ:
  - Ого! Ну i iмклiвая змена дэкарацый, нiбы мантаж у кiно!
  Джовер не ѓтрымаѓся ад яхiднай усмешкi:
  - Так, баец, ты яшчэ толькi пачаѓ па-сапраѓднаму даведвацца тэхнiчныя дасягненнi Найвялiкшай iмперыi. I быѓ не чорнай дзiрой у бойцы, толькi цяпер табе давядзецца папрацаваць значна больш сур'ёзна, чым раней.
  Нягледзячы на гуллiвы тон гаспадара, у яго тоне адчувалася злавеснае, i вiдавочна непрыемнае.
  - Гэта чаму? - Эраскандэр машынальна ѓвабраѓ галаву ѓ плечы.
  Гермес вымавiѓ паралiзаваны тонам, перабiраючы пальцамi правай рукi зьвязак ключоѓ з мiнiятурным кампутарам:
  - Нашы дамы пранюхалi, якi ты гiгант вялiкага сэксу, i хочуць з табой пазабаѓляцца. А гэта сур'ёзна! Нашы жанчыны надзвычай любяць сэкс. Я думаю, ты таксама хочаш пацешыцца.
  - З усiмi адразу!? - Голас Льва не выказваѓ энтузiязму, ад пасцельнай працы.
  - Па чарзе. Адразу некалькi самак, i толькi па iх жаданнi. Ты ж добра любiѓ Венер? - Джовер пацёр пальцам зьвязак ключоѓ, i ѓспыхнула вялiкая галаграфiчная выява. Гэта была васьмiгранная крэпасць, якая штурмуецца басаногiмi ваяѓнiцамi ѓ кароценькiх спаднiцах, i кручкаватымi мячамi. Абаронцы была па выглядзе як мыльныя бурбалкi з дзясяткам тоненькiх ножак.
  - Я не быѓ самцом-прастытуткай, а сам яе захацеѓ! - злосна вымавiѓ Леѓ i дасцiпна дадаѓ. - Каханне гэта такая гульня, дзе трэцяга не паклiчуць!
  - I гэтых трэба захацець. - Гермес пагрозлiва ссунуѓ бровы, чаравостар сам навёѓ дзесятак сваiх руляѓ на юнага, нявольнiка. Гаспадар жорстка, але лагiчна дадаѓ. - Жанчына самая жаданая з усiх здабыч, i самая абрыдлая, калi здабыча пажырае паляѓнiчага!
  - А плацiць яны будуць табе, як гаспадару раба? - iранiчна ѓсмiхнуѓся юнак.
  - Ну, уявi, што гэта проста забаѓка для асабiстага задавальнення. - Гермес прыжмурыѓ вочкi, галаграма-кiнатэатр змянiлася, i зараз у вялiкiм гасцiнiчным нумары як бы плёскалiся смарагдавыя, з жамчужнай пенай хвалi акiяна, тры ветразных карабля ѓступiлi ѓ абардажную сутычку. Рабаѓладальнiк Стэлзан дадаѓ. - Не разумееш свайго шчасця - чалавечыя хлапчукi асаблiва такiя юныя як ты, могуць толькi марыць аб гэтак страшэннай прыгодзе.
  - За грошы? Гэта не забаѓка, а прастытуцыя. Без ганебнага фiнансавання я, можа, i захацеѓ цэлы гарэм, а за грошы упрагайся сам! - Iльву было i крыѓдна i сорамна, ён разумеѓ, што такая прапанова хутчэй зневажальна, чым прыемна.
  Джовер зароѓ, а з дулаѓ чараѓбластэра пасыпалiся густыя снапы iскраѓ. Стэлзан надсаджваѓся струменем слоѓ:
  - Ну, чалавечы вырадак, я здам цябе ѓ Мiнiстэрства кахання i жыцця, тады зразумееш, якая кара за непадпарадкаванне! Так, за аднаго Урлiка цябе павiнны разабраць на запчасткi! Мiласэрнасць да рабоѓ, гэтак жа недарэчна як белы халат у шахце! Дрэва iмперскага росквiту, патрабуе палiвання потам, угнаеннем трупамi i пестыцыдаѓ з крывi i слёз!
  Леѓ Эраскандэр пакруцiѓ пальцам ля скронi, але ѓбачыѓшы задаволеную ѓсмешку Гермеса, зразумеѓ, што стэлзан успрыняѓ падобны жэст, як пахвальбу свайму досцiпу i iнтэлекту. Юнак спакойна заѓважыѓ:
  - Боль не такая страшная, яна натуральны спадарожнiк усяго жывога. - Хлапчук беспаспяхова паспрабаваѓ схапiць далонькай адну абардажных шлюпак адыходзячых ад пiрацкай брыганцiны. Праекцыя - галаграма давала малюнак празрыстае, што Гермес i навакольнае яго становiшча былi выдатна бачныя, але пры гэтым дзякуючы спектральнаму напластаванню рэалiстычнае, калi бачная кожная дэталь баталii. У прыватнасцi як прывабныя цудоѓныя аголеныя самкi-флiбусцьеры (напэѓна стэлзанкi) i якiя б'юцца з iмi эрдыфiкi: iстоты з кракадзiльiмi галовамi, лапамi, хвастамi льва, i фiгурамi гарыл з залатой кучаравай шэрсткай. Але вядома ѓвагу прыкоѓвалi дзяѓчаты-стэлзанкi. Падчас бойкi, iх мускулiстыя целы, блiшчалi ад поту, а вабноты ѓ руху, былi гэтак панадлiвыя, што фiзiчна моцны юнак адчуѓ жаданне, натуральных клiч плоцi. Леѓ хутка дадаѓ. - Я цвёрда сказаѓ, што не буду альфонсам, але, калi ты хочаш, я пагавару з вашымi дамамi. Гэта нават цiкава, тым больш, на Зямлi ходзяць чуткi, што стэлзаны зусiм не старэюць. - Эраскандэр кiнуѓ погляд на лакаючага ѓ куце мёд, таракана ѓ чарапашым панцыры i гусiнай галавой. Галодна глынуѓ. - Нядрэнна цi як па-вашаму квазарна, але зараз я павiнен быць у дачкi мясцовага губернатара.
  - Так, я ведаю, яна мне ѓжо заплацiла, таму зараз я падвязу цябе да яе. - Гермес вельмi брыдка шмыгнуѓ носам, i з выглядам сапраѓднага барыгi падмiргнуѓ. - А ты сiмпатычная цацка!
  Леѓ з нянавiсцю паглядзеѓ на Джовера.
  - Мы любiм адзiн аднаго!
  Стэлзан-гаспадар зрабiѓ жэст, у памяшканне ѓляцеѓ, кiбернетычны паслугач. Гермес рыкнуѓ:
  - Добра накармi раба! Яму спатрэбiцца шмат сiл!
  Выкананы ѓ выглядзе дэльфiна з гнуткiмi лятаючымi асобна плаѓнiкамi (мабыць выконваюць у дадзеным выпадку роля рук), робат выпусцiѓ шырокi, зялёны струмень святла на Эраскандэра i са здзiѓленнем вымавiѓ:
  - Юны стэлзан атрымае поѓны набор харчавання для жыццёвых сiл... - Харчовы аѓтамат разгубiѓся. - Гэта ѓ вас такая гульня ѓ рабства?
  Гермес зло раѓнуѓ:
  - Так, а што не вiдаць! Заткнi пульсары ѓ прынцэпс-плазму i выконвай загад адно-зорнага генерала гандлёва-камерцыйных войскаѓ!
  З чэрава робата ѓзнiкла пратэкцыя дзяѓчынкi на танкавых гусенiцах замест нiжняй часткi цела. Галаграма, звярнуѓшыся да Льва салодкагучным галаском, вымавiла:
  - Чаго дазволiце слаѓны воiн Непераможнай iмперыi. Якую ежу!
  Джовер пагразiѓ галаграме важкiм кулаком:
  - Ён штрафнiк i не мае права, выбiраць. Дай яму максiмум актыѓнага пратэiна, вiтамiнаѓ, i ѓсяго таго што дазваляе прайсцi годна гадзiну Пазоѓ! Кармi хутчэй!
  - Падпарадкоѓваюся спадар! - З плаѓнiкоѓ робата вылецелi слупы бэзавага святла, i яны сiлком рассунулi скiвiцу. У горла разам з патокам выпраменьвання палiлося нешта, з прыемным накшталт згушчанага малака пахам.
  Але Лёваѓ не адчуѓ густу, бо мова i рот, быѓ прыцiснуты пругкiм сiлавым полем, i юнаму рабу даводзiлася сутаргава глытаць, гэта падабенства кiсяля. Глотцы было казытлiва, але затое ѓ страѓнiку расцякалася прыемнае цяпло, а галодныя спазмы змянiлiся блажэнным адчуваннем сытасцi. Толькi адно дрэнна, гэта не прыём ежы, а фактычна запраѓка старажытнага аѓтамабiля з прымiтыѓнымi рухавiкамi ѓнутранага згарання.
  У галаве ѓ юнака мiльганула не зусiм дарэчная думка, але чаму цела чалавека, усё яшчэ папаѓняе энергiю такiм трывiяльным i неэфектыѓным працэсам як акiсленне вуглевадародаѓ...
  "Запраѓка" прайшла хутка, а ѓ роце застаѓся непрыемны металiчны прысмак, жывот злёгку пацяжэѓ, але затое па ѓсiм целе заструiлася энергiя... Тонкая палоска тканiны на сцёгнах не магла схаваць, узбуджэнне i моц перапаѓняе юнака Эраскандэра.
  Гермес таксама заѓважыѓ гэта i ѓ яго руках нiбы з паветра ѓзнiк нейтронны дубец:
  - Ты хлапчук-жарабец ужо бачу гатовы! Давай паехалi!
  Падлога ѓ гасцiным нумары паплыла сама сабой i, iх зноѓ выштурхнула ѓ Аэрамабiль. Гермес скамандаваѓ аѓтапiлоту:
  - У палац нумар 39-12-4!
  Машына iрванула па вулiцах велiчэзнага горада iмперыя. Адно з будынкаѓ выкананае ѓ выглядзе даѓнiной САУ з трыма тоѓстымi рулямi, раптам скурчылася i амаль маментальна сышло пад зямлю. Эраскандэр раптам бразнуѓ:
  - А цi чакае мяне Венер?
  - Зараз праверым! - Гермес, зрабiѓ аѓта-запыт, нацiснуѓшы кнопку пацверджання, у адказ пiскнула абыякавым голасам робата:
  - Гаспадыню Аламару выклiкалi з сакрэтнай мэтай, у блiжэйшыя суткi не чакайце!
  Стэлзан-гаспадар груба ляпнуѓ хлапчука па цвёрдым мускуле пляча:
  - Тым лепш! Ганi адразу ва ђсепланетны Дом Радасцi i Дабрашчаснасцi!
  Якi лётае аѓтамабiль маментальна змянiѓ кiрунак, карцiны дзiвоснага горада працягвалi мiльгаць за празрыстым пластыкам. Наперадзе замаячыѓ двухкiламятровы ярка-аранжавы павук з дваццаццю чатырма размаляванымi кветкавым арнаментам шчупальцамi, на вяршынi зiхацела сямiколернае падабенства цюльпана са бегаючым уверх-унiз песцiкам. Велiчэнская дракона пашча механiчнага членiстаногага плаѓна раскрылася, прапускаючы паветраную машыну.
  - Вось мы i прыляцелi!
  Джовер Гермес зноѓ па-iдыёцку ѓхмыльнуѓся i апынуѓся ѓ раскошным скафандры. Унутры будынка мiгацелi трохмерныя галаграмы, дзе розныя асобiны ад стэлзанаѓ да ашаламляльна разнастайных iстот разнастайнымi часам самымi дзiкiмi i перакручанымi на погляд чалавека спосабамi ажыццяѓлялi рытуал саiцiя. Трохмерныя праекцыi рухалiся, здавалiся жывымi i яркiмi. Тут былi падабенствы жаночага кентаѓра i радыеактыѓных медуз. Унутранасцi iх цела пры спарваннi ѓспыхвалi мiнiятурнымi ядзернымi выбухамi. Некаторыя падобныя на наркатычныя галюцынацыi мастака-авангардыста асобiны, адлюстроѓвалi ѓ выглядзе велiчэзных галаграм саiцiя з вывяржэннем каскадаѓ маланак або пырсак гiперплазменнай лавы якая змяняе налёту формы i выпраменьвання бязмежнага ѓ разнастайнасцi спектру. То пырскi гiперплазмы ѓ выглядзе трохгаловых арлоѓ, затым маментальна як пластылiнавыя фiгуркi пераѓтворацца ѓ матылькоѓ са мноствам крылцаѓ, то гэта ѓжо сумесь рыбак i кветкавых бутонаѓ размахвальных пялёсткамi... А гэта зусiм неверагодна, неапiсальныя па форме пачвары здзяйсняючы акт размнажэння, пажыралi з навакольнага асяроддзя энергiю, прымушалi кандэнсавацца атмасферу i яна злiвалася ѓнiз струменямi залевы, якi ѓпаѓшы паверхню тут жа пачынаѓ шыпець i дымiцца.
  Леѓ ашаломлена глядзеѓ i разгублена мiргаѓ... Гэта было за гранню яго ѓяѓленняѓ, што i ѓявiць разумнаму чалавеку ѓ прынцыпе немагчыма. З вуснаѓ юнака сарвалася выслоѓе:
  - Чалавек можа ѓяѓна ѓявiць сабе ѓсё - акрамя мяжы, за якiм канчаецца бязмежная людская дурасць!
  Гермес на гэта не зрэагаваѓ, ён прагна ѓзiраѓся ѓ праекцыi, дыханне стэлзана пачасцiлася i стала цяжэй.
  Аголеная высачэзная дзiва з сямiколернай прычоскай i дванаццацiвостым нейтронным дубцом выплыла з-за галаграмы. Спачатку стэлзанка здавалася велiзарнай, але з кожным крокам, памяншалася, пакуль не стала амаль стандартнага крыху вышэй за два метры памеру. Яна крочыла, энергiчна круцячы шыкоѓнымi сцёгнамi з вiслай на iх тонкай асляпляльна зiготкай радыёкаменямi нiткай. Туфлi на высокiх пазалочаных у каменьчыках абцасах звонка стукалi па паѓкаштоѓным пакрыццi.
  За ёй рухалася iстота, якая складаецца з сямi аграненых шарыкаѓ з лапкамi па форме жабiных, але на мяккiх падушачках. Шарыкi пералiвалiся, нiбы каштоѓныя каменьчыкi пад патокамi некалькiх свяцiлаѓ, а мордачка... Ну прама Мiкi-Маѓс у старажытнасцi культавая дзiцячая мульцяшка. Стэлзанка спынiлася, выскалiла драпежнай пантэрай буйныя, трохкаляровыя зубкi. Яе шыкоѓныя вочкi з выявай сямiканцовай зоркi на вясёлкавай абалонцы, замерлi на прыгажуне Льве Эраскандэры.
  - Якi квазарны юлiнг! З якога кварка ты яго дастаѓ?
  Гермес хiтра прыжмурыѓся, падмiргнуѓшы (вось благая звычка барыгi!) сваiм правым, атрутна-фiялетавым вокам:
  - Камерцыйная таямнiца! Скажу за асобную плату!
  Велiчэзная жанчына мускулiстай рукой прыцягнула рослага, вытканага з лiтых цяглiц хлопца да сябе. Яе доѓгiя пазногцi зiхацелi сумессю распыленых сапфiраѓ, iзумрудаѓ i ультра-плутонiя.
  - Я табе заплачу працэнт, як i дамаѓлялiся. Я мяркую, абсалютна лагiчна падняць плату за юнака. Ужо больш за тысячу трыста самак сканавалi вобраз гэтага iльвяня. Яны яго проста разарвуць!
  Гермес пажадлiва аблiзнуѓ сабе мовай поѓныя вусны:
  - Ён мацней, чым ты думаеш! Вытрымае! А для мяне ёсць што-небудзь, каб я тут не сумаваѓ?
  Гаспадыня прытона выбiла i пальцаѓ сноп аранжавага агеньчыка i спытала, уцягваючы зграбным з маленькай гарбiнкай носiкам языка полымя-дурману:
  - Вам самак радавых, афiцэраѓ або з лiку иногалактов? Але сэкс з небялковымi прадстаѓнiкамi iншых мiроѓ супрацьзаконны (ды i можа быць небяспечны!), гэта магчыма толькi за дадатковую плату. На выбар ад гермафрадытаѓ, да саракаполых...
  Гермес нядбайна адмахнуѓся:
  - Лепш з самкамi iншых галактык i цялесных структур, свае вечныя спарынг-партнёркi ѓжо надакучылi.
  Мультяшная мыска падобнага на ѓрывак караляѓ з сукенкi каралевы звярка, уткнулася юнаку ѓ галёнку. Носiк падаѓжэѓ лапаткай, i пацёр хупава выступоѓцы, пад цёмна-шакаладнай скурай хлапчука жылкi. Эраскандэр мурлыкнуѓ, ад прыемнага козыту, а шурпатая лапатачка перайшла да ружовых, пакрытых духмяным адштурхоѓваючым пылам i брудам маззю пятачкам. Колер зiготкiх шарыкаѓ, цудоѓнай iстоты, стаѓ мяняцца ѓ бок смарагдава-блакiтнай часткi спектру.
  - Жаданне клiента - закон. - Кiраѓнiк дома запал прыкрыкнула сваёй пацешнай любiмiцы. - Назад Алавалета, ты дарма думаеш, што гэты хлапчук добрая душа. Перад табой, насамрэч, жахлiвае звераня, здольны ѓ будучынi стаць адным з лепшых ваяроѓ Бязмежнай iмперыi. - Затым тон дзiвы з пафасна-ѓзвышанага змянiѓся на самы звычайны i нават нудны. - А ты, Iльвяня, iдзi за мной!
  - Калi ѓсё будзе ѓ парадку, я пакажу табе iмператарскi палац у галактычнай сталiцы Грэйзiнары, - ледзь чутна прашаптаѓ Гермес.
  Узяѓшыся за рукi, Эраскандэр i ѓладальнiца прытона зайшлi за мазаiчную сцяну. Адтуль пачуѓся жаночы смех, i шамацела скiдваемае адзенне. З'яѓленне юнака выклiкала роѓ. Некалькi аголеных паннаѓ кiнулася яго, упiѓшыся з прагнасцю галодных п'явак. Цела; бронза-карычневае чалавека i больш светлыя стэлзанак сплялiся ѓ клубок, ён адчуѓ, як у парыве страсцi яго моцна кусаюць за плячо, а адразу трое пiкантна духмяных дзявочых вуснаѓ, iмкнуцца злавiць рот раба. Рукi ѓчапiлiся ѓ светлыя валасы хлапчукi, яго асядлалi, прычыняючы боль, доѓгiя пазногцi ѓпiлiся ѓ лапаткi. Леѓ апантана працаваѓ, падобна жывой машыне, але яго розум быѓ далёка...
  Юнак успомнiѓ мiмаходам бачную ѓ доме Венер Аламары - праекцыю iмператарскай рэзiдэнцыi, размешчанай у галактычнай сталiцы. Каласальных памераѓ будынак палаца iмператара быѓ расквечаны рознакаляровымi агнямi найскладаных формаѓ i афарбовак, вылучаючыся велiзарнай скалой на агульным фоне. Аддалена збудаванне паходзiла на шматразова павялiчаны Кёльнскi сабор, толькi спiчакi былi шарападобныя, а зiготкiя купалы нешта мелi ад палацаѓ кiтайскiх богдыханаѓ, толькi значна велiчней. Люмiнесцэнтнае пакрыццё, каштоѓныя камянi, шматлiкiя статуi i формы выраблялi дзiѓнае ѓражанне. Паколькi зямлян не пускалi на iншыя планеты, то iм было цяжка ѓявiць неверагодна вялiзныя будынкi iмператарскiх палацаѓ непараѓнальна больш высокiх, чым Гiмалайскiя горы, i з казачнай размалёѓкай, якая складаецца з шматколерных раслiн i фантастычных жывёл.
  Сталiца галактыкi настолькi велiзарная, што суцэльны мегаполiс займае амаль усю сушу вялiкай планеты. Вакол яе ѓ атмасферы знаходзiцца неспасцiжнае мноства рознатыповых зоркалётаѓ. Усюды не слабее рух мiльёнаѓ стракатых, зiготкiх постацяѓ. Здаецца, што ѓ сталiцы галактыкi Грэйзiнары цяжка знайсцi ѓрадлiвае месца. Аднак, цэнтр галактыкi цесны. А да iншай планеты Барадо ѓсяго пяцьдзесят мiльёнаѓ кiламетраѓ, але нават там ёсць брудны гангстарскi адсек. У прынцыпе, бардэлi i кропкi гандлю дурманам прысутнiчаюць i ѓ сталiцы, але служба бяспекi ѓсё гэта моцна прыцiснула, трымаючы ѓ прыстойных рамках. А тут амаль свабодная крымiнальная зона. Чаму туды так спяшаѓся Гермес, пакуль загадка. Але Леѓ, цар звяроѓ, ведаѓ, што яго задача раскусiць задума ворага-антыгуманоiда. Цiкава, цi памятаюць яго на Зямлi, цi памятаюць чалавека, якi носiць такое гучнае iмя - Леѓ?
  ***
  Губернатар нервова мераѓ размашыстымi крокамi кабiнет, што, зрэшты, нагадвала шпацыр, бо памер пакоя быѓ падобны на добры алiмпiйскi комплекс. Генерал Герлок паслухмяным сабачкам iшоѓ за iм. На хаду ён чытаѓ свой даклад, у якiм не было нiчога новага. Камандуючыя сектарамi, а ѓсяго сектараѓ дзесяць, знаходзiлiся ѓ вышэйшай ступенi боегатоѓнасцi. Многiя сектары спецыялiзавалiся на чымсьцi адным: сектар Меркурыя - на здабычы каштоѓных металаѓ (планета была багатая гэтымi рэсурсамi, а блiзкасць Сонца палягчала апрацоѓку гэтага вiду сыравiны), сектар Венеры - на пастаѓцы драѓнiны (там суцэльныя лясы, густыя джунглi), а таксама на пастаѓцы вуглевадароднай сыравiны, сектар Юпiтэра - на пастаѓцы вуглевадародных элементаѓ. Iншыя планеты менш выгадныя.
  Месяц мае гарнiзон прычынення i касмадром. Марс - бяднейшая планета - уваходзiць у склад месяцовага сектара. Вонкавае кольца (Плутон i транс-Плутон) - самы вялiкi па баявой сiле сектар. Ён падпарадкоѓваецца непасрэдна Дэпартаменту "Гонар i Радзiма". Ёсць i дадатковы атрад, падпарадкаваны Мiнiстэрству "Вайны i Перамогi". Вонкавы сектар мае залiшнюю абарону на ѓзроѓнi сталiцы галактыкi, чыннiкам чаго з'яѓляецца адмысловы статут гэтай планеты, беспрэцэдэнтны для ѓсёй бязмежнай iмперыi. Камандуе абаронай ультрамаршал Эрорас. Ён. Праѓда, яшчэ курыруе ахову найблiжэйшых планет, але тут сканцэнтраваны вялiкiя сiлы iмперыi. Сам iмператар зацвердзiѓ план залiшняй абароны гэтай планеты.
  ***
  Фагiрам спынiѓся i хутка загаварыѓ, чаргуючы словы i рохканне:
  - Ад зоргаѓ да нас ляцiць генеральны iнспектар Дез iмер Конарадсан. Ён усiм вядомы. Яму мiльён год. Трохполы "металiст" , вiдавочна, атрымаѓ данос. Становiшча крытычнае, праѓда, перцi, яму да нас амаль праз усю iмперыю. Значыць, атрымаецца затрымаць яго ѓ палёце па максiмуме. Але, калi ён прыляцiць, то гэта можа нам дорага каштаваць, а праблема вельмi простая, цi знойдзе ён генацыд гэтых прыматаѓ? У яго ёсць права выкрыць нас у парушэннi правiл эксплуатацыi.
  Маршал-губернатар зрабiѓ паѓзу, напышлiва скрыжаваѓшы рукi на грудзях. Трохгаловы каршак выпусцiѓ iскру з дзюбы, i кукурэкнуѓ... Рушыѓ услед жэст "гарылы" i хутка-хутка затупаѓ, лiхаманкава перабiраючы словамi генерал Герлок:
  - Але яны жудасна шмат чаго хочуць, на Зямлi, кажуць, нельга трымаць больш за тысячу салдат, на iншых дазваляюць да дзесяцi тысяч. Мы ж зямлян не вынiшчылi пагалоѓна, iнакш усё было б значна прасцей, як у iншых месцах, дзе мы цалкам дэматэрыялiзавалi гуманоiдаѓ i разумных iстот у квадрыльённых колькасцях. Як прыемнае паветра вакуумна стэрыльных планет. Аднак, нажаль, нас могуць найнiкчэмныя i чарнадырныя зоргi пакараць. Вiдаць, давядзецца перакiдваць войскi на транс-Плутон. I перарабiць планету ѓ паказушны рай. Знойдзем лепш партызан i пакажам зямлян, як быдла, не вартых жалю, якiя выклiкаюць агiду. Я разлiчваю на вас, самае складанае - гэта знаходзiцца тут, на Зямлi.
  Слова ѓзяѓ якi прыбыѓ у сувязi з такой экстраардынарнай справай ультрамаршал Эрорас. Ён бы вышэй па званнi, чым Фагiрам Шам. Эрорас быѓ магутны, з ганарлiва кiрпатым носам, здаваѓся амаль юнаком, па-атлетычнаму складзены амбал, як i практычна ѓсе iншыя прадстаѓнiкi гэтай ваяѓнiчай расы:
  - Галоѓная праблема - гэта нашы руднi на Меркурыi, хоць планета i не была асвоена зямлянамi, але яна знаходзiцца ѓ iх зорнай сiстэме. Калi ѓсплыве лiмiт, што бязвыплатны экспарт перавышаны дзесяцiразова i перавышае пяцьдзесят працэнтаѓ, то будзе праблема. Галоѓнае, звесцi да мiнiмуму зносiны з тубыльцамi. Гэта планета чырвонага ѓзроѓню абароны, нiхто не павiнен ведаць гiсторыю зямлян. I на Марсе, i на месяцы трэба навесцi парадак, там ёсць сляды знаходжання людзей, а сцiраць iх нельга без санкцыi Вярхоѓнай рады вышэйшай мудрасцi. Гэтая сiстэма абаронена спецуказам Свяцейшага iмператара. А Бясконцы кiраѓнiк не любiць, калi яго турбуюць па такiх дробязях. У маштабах сусвету падобныя распрацоѓкi дробязь. Так што сляды давядзецца схаваць у знешнiм кальцы абароны. Маецца быць татальная чыстка. Ведайце, што, хоць зоргi - высокаразвiтая цывiлiзацыя, яны схiльныя да стэрэатыпнага мыслення, iх можна падмануць, паводзячы сябе насуперак фармальнай логiцы. Напрыклад, калi абыходны манеѓр найболей лагiчны, то супернiк да яго i рыхтуецца, а ѓдар па прамой лiнii можа быць нечаканым i эфектыѓным. Iрацыянальныя хады здольныя патрэсцi супернiка. Трэба максiмальна скарацiць сляды генацыду i справакаваць мяцеж зямлян. Гэта зб'е з панталыку.
  Губернатар груба перапынiѓ, i залямантаваѓ, нервова пацiраючы абцасы па аксамiцiстым мега-пластыкавым пакрыццi. Голас быѓ i сапраѓды як у дурнаватага:
  - Я разумею логiку зоргаѓ, але мне, каб схаваць сляды, патрэбны канкрэтныя грошы i рэсурсы. Галоѓная слабасць зоргаѓ - гэта iх прыстойнасць. Няхай Савет любовi i праѓды дапаможа мне абысцi закон, не парушаючы дамовы аб кантролi над развiццём планеты. Зоркалёты знешняга кальца павiнны прыняць удзел у аперацыi "Рэгенерацыя", а расход за кошт Дэпартамента "Гонар i Радзiма". А даѓ...
  - Не, выдаткi панясе Мiнiстэрства "Вайны i Перамогi", а таксама Дэпартамент мiласэрнасцi i справядлiвасцi, - перапынiѓ Фагiрама Эрорас, вымавiѓшы фразу, ультрамаршал уключыѓ праз кольца-друк асаблiвую поле, якое знiзiла чутнасць воклiчаѓ дзiка надсаживающего губернатара.
  - Будзем дзейнiчаць па запасным варыянце. Усе матэрыяльныя сляды будуць замецены, па-майстэрску схаваныя. Галоѓнае, звесцi да мiнiмуму знаёмствы зоргаѓ з абарыгенамi. Вельмi магчыма, што тут ставяцца мэты разведвальнага кшталту. Даведаѓшыся слабасцi зямлян, яны лепш будуць ведаць i нашы слабыя i моцныя бакi. Таму ѓлада над агульнай каардынацыяй i апекай рэзiдэнта-зорга часова пераходзiць да ультрамаршала Урлiка, гэта значыць, да мяне. Лепшыя спецыялiсты па камуфляжы прыбудуць з галактычнага цэнтра. Дез iмер Конарадсан вылецiць, дэгазавана напiѓшыся, злавiѓшы пашчай вакуумны калапс!
  Ультрамаршал выпусцiѓ галаграму дзве галаногiя ваяѓнiцы, якiя даганяюць бананавую казу iмклiва прамчалiся па зале, i нагнуѓшыся прынялiся секчы гэты фрукт на апетытна якiя глядзяць кавалкi. Стэлзаны груба захiхiкалi, асаблiва гучна рагаталi стаялыя на варце пагрозлiва атлетычныя ѓ чырвоным бiкiнi панны-каткi. Iх алiѓкавыя грудзi, былi вялiкiя як кавуны, талii адносна вузкiя, а сцягна раскошныя, пад скурай ваяѓнiц перакочвалiся мышцы, а асобы класiчныя правiльныя, вельмi гладкiя, але злыя, валасы сплеценыя ѓ касiчкi. Амазонкi з космасу! Эрорас без задум дадаѓ:
  - Я займуся, для пачатку, апрацоѓкай першабытнiкаѓ, першым чынам якiя працуюць у цэнтральным горадзе.
  Фагiрам канчаткова набыѓ стрыманасць, спынiѓся i павярнуѓся вакол восi. Яго бычыны голас, раптам знiзiѓ актаву то тоненькага шэпту. Чарнаскуры грамiла нават сагнуѓся i прыклаѓ далонь да рота:
  - Абмяркуем дэталi контраперацыi.
  ***
  Праз паѓтары гадзiны транспрасторавы камунiкатар пачаѓ лiхаманкава выпраменьваць кванты, аддаючы распараджэннi.
  ***
  Апошняе, што памятаѓ Уладзiмiр Тыграѓ, гэта яркая ѓспышка шалёнага ѓсё пранiзлiвага святла. Дзiкiя кругазвароты анiгiляцыйнай плазмы наскрозь прапалiлi цела юнака. Здавалася, што кожная клетка палала ѓ шматмiльённай геене. Гэта нават нельга было назваць асляпленнем. Агнiсты вiхура напоѓнiѓ усё, затапiѓшы думкi i прытомнасць. Усё цела пажырала полымя. У галаве мiльганула думка, Чаму ён так доѓга адчувае боль, бо плазма спальвае i выпарае часцiцы цела хутчэй, чым болевы сiгнал дойдзе да мозгу. "Няѓжо я трапiѓ у пекла?" Ад неапiсальнага страху цела затросся ѓ шалёным рытме. Накшталт бы стала лягчэй, пякло ѓжо не так моцна. Вочы адкрылiся, i ён адчуѓ рэжучы боль ад яркiх блiкаѓ асляпляльнага ззяння. Уладзiмiр зноѓ закрыѓ вочы. Як яму здалося, ён лёг, паслабiѓшы ѓсё цела. Боль ад апёкаѓ i сапраѓды сцiхала, ператварыѓшыся неѓзабаве ѓ непрыемны сверб.
  Калi Тыграѓ зноѓ расплюшчыѓ вочы, вогненнае зарыва патухла, i скрозь расплывiстую смугу стаѓ праступаць малазнаёмы пейзаж. Зрок хутка вярталася ѓ норму, вочы ѓсё выразней адрознiвалi дэталi навакольнага становiшча. Тое, што адкрылася позiрку, супакойвала. Вялiзныя дрэвы, аддалена якiя нагадваюць тоѓстыя з вельмi пышнай верхавiнамi пальмы, якiя растуць побач драбнейшыя, але больш маляѓнiчыя пароды з кветкамi i нейкай экзатычнай садавiнай. Раслiны былi самых мудрагелiстых формаѓ, абсалютна не падобных да прадстаѓнiкоѓ зямной флоры.
  Ад здзiѓлення хлопчык зрабiѓ крок наперад да дрэѓ. Босыя ногi дакранулiся да невысокай мяккай травы. Ласкавая трава была, у асноѓным, ярка-зялёнага колеру, але сустракалiся пучкi фiялетавых, чырвоных, жоѓтых i ярка-аранжавых раслiн. Тут раслi дзiвосныя кветкi, невялiкiя, але шматколерныя. Некаторыя нагадвалi зямныя букеты, iншыя дзiвiлi сваёй своеасаблiвасцю. Свет выглядаѓ спакойным i чароѓна маляѓнiчым. Рознакаляровыя матылi i срэбныя стракозы, залатыя жучкi з лалавымi плямкамi, i нiводнага назойлiвага крывасмока.
  - Мусiць, так выглядае рай! - Вырваѓ з сябе лямант здзiѓлення хлапчук.
  Паветра было напоѓнена цэлым акiянам чароѓных пахаѓ, крынiчных кветкамi. Ад гэтага водару рабiлася весела i хацелася смяяцца. Бадзёра ѓстаѓшы, Тыграѓ пабрыѓ па траве. Значыць, гэта рай, а калi так, то ён хутка зможа знайсцi iншых людзей.
  Было вельмi цёпла, свяцiла на небе здавалася вялiзным i залiвала прастору сваiмi промнямi. Аднак, па меры таго, як вонкавыя ѓражаннi станавiлiся ѓсё больш звыклымi, i дзiвосны пейзаж ужо не так займаѓ думкi, сталi ѓсё больш выразна выяѓляцца фiзiчныя адчуваннi. Па-першае, моцна заныла скiвiца, выбiтая магутным ударам бравага стэлзана-афiцэра. Па-другое, зьявiлася пачуцьцё голаду. Апошнi раз ён падсiлкаваѓся сухiмi пайкамi на ѓральскай базе, да гэтага тры днi ён наогул не меѓ i крошкi ѓ роце, не лiчачы арэхаѓ ад сасновых шышак.
  Наколькi разоѓ голую падэшву хлапчукi цвёрда кусала на выгляд вельмi прыгожая, рознакаляровая, але ѓ рэчаiснасцi пякучая нiбы крапiва трава. Ступнi ад эга свярбелi, як ад асiных цiснуѓ.
  Дзiѓны рай, калi ён па-ранейшаму адчувае боль. Праѓда, ён не спецыялiст у багаслоѓi, але ѓ раi болю няма. I як ён чуѓ, знiкаюць усе цялесныя пашкоджаннi, атрыманыя пры жыццi. А тут на целе бачныя сiнякi, свярбуць камарыныя ѓкусы, бурчыць галодны страѓнiк. Хлопчык падышоѓ да раѓчука, сунуць туды падрапаныя ногi, паглядзеѓ на сваё намаляванае.
  У дзiѓна празрыстай вадзе, быѓ бачны сiлуэт светлавалосага, прыгожага не гледзячы на сiнякi на твары хлапчука. Толькi адна дзiвацтва, ён накшталт сталь крыху менш i твар акруглiлася, зрабiѓшыся больш наiѓным i дзiцячым. Суровасць сталых рыс прыкметна памякчэла. Ён нiбы стаѓ на два-тры гады малодшай.
  - Цуды! - Вымавiѓ, пляснуѓшы па злёгку якая аддае ёдам i морам вадзе Тыграѓ. На тварык пакалi крыштальныя кропелькi вады. - Я не думаѓ, што ѓ дзяцiнства можна вярнуцца.
  Уладзiмiр быѓ не па ѓзросце разумным юнаком i разумеѓ, што пасля такога выбуху нельга ацалець. Але калi гэта iншае жыццё, значыць, тут i не пекла, i не эдэм, а iншы свет цi iншая планета.
  Гэта добра, шчыра кажучы, нават рай яго не задавальняѓ. Сумна i занадта спакойна там, у селiшчы без граху, а раз ён у iншым свеце, яго чакаюць новыя прыгоды i подзвiгi. Ён можа стаць героем i выратаваць гэтую планету, пакуль яшчэ невядома, ад каго, але ѓ космасе ёсць i злыя драконы, якiя вывяргаюць патокi плазмы, крывавыя гоблiны з лазернымi прамянямi замест ноздраѓ i прапелерамi замест вушэй. Казачныя эльфы з бластэрамi, злыя дэфы з гiперкваркавай бомбай, тэрмiнатары з вакууманiзатарам i, вядома, увасабленне сусветнага зла - Кашчэй-Скелетон з сотняй рук, у кожнай з якiх светлавы меч i дзесяцiствольны бластер, анiгiляцыйная ракета з кампутарным навядзеннем. Такiм чынам, задача - знайсцi ѓ адказ новае суперзброю. Як у квэсты рухайся, шукай ключы i падказкi. Самае галоѓнае, знайсцi людзей або эльфаѓ з добрымi гномамi, здольных выкаваць чароѓны фотановы меч, начараваць пояс мiжпрасторавага перамяшчэння з антыгравiтацыйнай абаронай. Вырашана, трэба знайсцi разумных гуманоiдаѓ. Свяцiла над галавой было моцна падобна на звыклае Сонца, але яно было больш i свяцiла значна ярчэй. Хоць яго промнi былi мякчэйшымi, чым у звычайным знаёмым зямным свяцiлi, свежая сонечная ванна была празмернай, слаба загарэлая скура хутка чырванела. Ды i не прыстойна яму расхаджваць голаму. З вялiкага лiсця можна паспрабаваць збудаваць нейкае падабенства адзення, а вось на рахунак ежы лепш пакуль устрымацца, бо гэта iншы свет. Забрацца на вялiкую пальму было справай не лёгкай, Тыграѓ пару разоѓ зрываѓся, драпаючы аб шурпатую паверхню ствала. Затым яму, выкарыстоѓваючы пальцы рук, i босых, спрытных ножак, усё ж удалося ѓскараскацца на вяршыню дрэва. Вочы лiтаральна залiвала потым, а горла ѓжо пакутлiва пяршыла ад смагi. Лiсце пальмы апынулася на рэдкасць трывалымi, i адарваць iх было не лёгкай справай. Хоць Тыграѓ i не слабак, для свайго ѓзросту, але i не супермэн, тым больш, што мышцы пасля "амаладжэння" сталi драбней.. Ён з вялiкай працай адарваѓ некалькi лiсця i ѓжо хацеѓ пачаць спуск, як дзiѓны гул прыцягнуѓ яго ѓвагу.
  Некалькi фiгур на рэактыѓных з драпежна выскаленымi мордамi, матацыклах з хуткасцю маланкi прамiльгнулi памiж дрэѓ. Уладзiмiр паспеѓ заѓважыць iх грозныя боекасцюмы. Яны яму не спадабалiся, недзе ён бачыѓ падобнае. Дакладна! Бачыѓ зусiм нядаѓна, перад выбухам у падземным бункеры. Значыць, у гэтым свеце кiруюць гэтыя зорныя паразiты. I ён адчуѓ страх, пакутлiвы, дакучлiвы, ледзянячы ад скручаных пятак да кончыкаѓ валасоѓ. Гоблiны з прапелерамi не палохалi, гэта была казачная абстракцыя, а стэлзаны - людзi звонку i дэманы ѓнутры - выклiкалi падсвядомы жывёльны жах. Тыграѓ намёртва прырос да верхавiны пальмы, неяк не было сiл прымусiць сябе спусцiцца на раскошную траву. Ён нагадваѓ ката, моцна патрапанага сабакамi i якi ѓбачыѓ тыгра. Са страхам вельмi цяжка зладзiцца.
  Кiраѓнiк 9
  Вакол пануе здрада,
  Што проста сорам i сорам!
  Такая акалiчнасць,
  Што нормай стаѓ падман!
  Любая планета зорнай суперiмперыi мае сваю сiстэму кiравання. З агульнымi рысамi эксплуатацыi па-за залежнасцю ад таго, калонiя гэта цi метраполiя. У кожнай касмiчнай сiстэм iснуе свая катэгорыя здраднiкаѓ, адмарозкаѓ, якiя пакорлiва прыслугоѓваюць акупантам. Безумоѓна, ёсць такiя i на Зямлi туземныя калабарацыянiсты-палiцаi, якiя актыѓна супрацоѓнiчаюць з акупацыйным рэжымам. Тое, што засталося ад дзяржаѓ, было лiквiдавана яшчэ ѓ самым пачатку праѓлення найвялiкшай iмперыi. Армii былi поѓнасцю раззброены, атамная i любая зброя масавага паражэння канфiскавана. Сiстэма ѓлады была ачышчана i ѓзята пад татальны кантроль. Нягледзячы на гэта, дзяржаѓнае кiраванне, хоць i ѓ моцна скалечаным выглядзе, часткова захавалася. Над зямлянамi яшчэ заставалiся мясцовыя чыноѓнiкi, мiнiстры, генералы, блазаны-прэзiдэнты, мунiцыпальная палiцыя. У выглядзе мiжгалактычных каланiяльных абмежаванняѓ, а таксама асаблiвага статусу планеты Зямля роля самакiравання была адчувальнай, i кантроль часткова ажыццяѓляѓся з дапамогай генералаѓ-здраднiкаѓ.
  Найбуйнейшы гуз з iх, кiраѓнiк планетарнай мунiцыпальнай палiцыi i прэзiдэнт Атлантыкi Рональд Даклiнтан. Гэты паѓнегр-паѓiндзеец (Або яшчэ тэрмiн Самба!) карыстаѓся асаблiвым размяшчэннем Фагiрама Шама, ён павiнен быѓ адыграць ключавую ролю ѓ аперацыi "Дэза-3".
  Таѓставаты генерал у парадным аперэтачнага выгляду мундзiры выцягнуѓся ѓ фронт, трапечучы перад генералам Пурпурнога вока (так звалi акупацыйныя падпадзяленнi) Герлоком. Суровы погляд яго правасхадзiцельства са Стэлзаната набыѓ выраз кобры, гатовай да скачка. Генералiшка-калабарацыянiст баязлiва скурчыѓся пад цяжкiм свiдравальным позiркам.
  Герлок рыкаѓ як тыгр, ды яшчэ размахваѓ кулакамi перад носам падпарадкаванага тубыльца:
  - Табе даручана, тэрмiнова сабраць мунiцыпальную палiцыю i мабiлiзаваць усiх верных нам людзей. Трэба паказаць планету вясёлай i шчаслiвай iдылiяй. Галоѓныя нашы ворагi - гэта паѓстанцы, подлыя забойцы, якiх ненавiдзiць усё думаючае насельнiцтва планеты Зямля. Гэта смяротныя бацылы, якiя заражаюць i шкодзяць шчаслiваму жыццю на вашай планеце. - Генерал-стэлзан тэатральна панiзiѓ голас, прычынiѓшы рот далонню. Чыстая дэманстрацыя, хоць спецыяльнае антыгукавое поле навакольнае кабiнет сатрапа рабiла, гэта зусiм не патрэбным.
  
  - За найменшую ѓцечку iнфармацыi варта пакаранне смерцю з дапамогай надзвычайных пакут. Вашы палiцыянты зажэрлiся, усе яны будуць даваць справаздачу перад кампутарам каланiяльнага кiравання. Хоць i не ѓсе людзi акальцаваны i трымаюцца пад кантролем каланiяльнага кампутара, сiтавiна тэрмiнова начапiць ашыйнiкi ѓсiм без выключэння зямлянам, прынамсi, у асноѓных раёнах. За вамi будзе ѓстаноѓлена татальная сачэнне.
  Генерал Рональд злёгку пакланiѓся, перашкаджаѓ непрапарцыйна буйны жывот, акрамя таго ён баяѓся, што яго закрануць важкiм штурхялем.
  - Будзе выканана, вялiкi маршал, - лiслiвец наѓмысна завысiѓ тытул генерала. I дрыжачы ад страху, марыянетка дадала.
  - Мы пастараемся зрабiць усё як трэба вам i вашай слаѓнай iмперыi, але людзi ёсць людзi, iм трэба абавязкова заплацiць каланiяльнымi доларамi, бо зямлянам забаронена мець вашыя святыя куламаны.
  - Вы атрымаеце ѓсё, што мы палiчым патрэбным вам даць. А за правал вы адкажаце па поѓнай праграме. Нiхто нi за чыю спiну не схаваецца, дадзеныя вам iнструкцыi павiнны быць неадкладна вывучаны. Прыступайце да выканання дадзенага задання. Усе iншыя атрымаюць iнструкцыi агульнага прызначэння! - З аглушальным ровам адрэзаѓ генерал Стэлзаната.
  Калi рассоѓныя дзверы адчынiлiся, "палiцай" нясмела затупаѓ да выхаду. Яго чорны, тыпова папуасскi твар мiжвольна трэсѓся. Тоѓсты патройны падбародак хадзiѓ мазутнай хваляй. Не ѓтрымаѓшыся. Генерал Герлок з усяго размаху ѓрэзаѓ нагой па тоѓстым азадку кiраѓнiка планетарнай палiцыi. Удар быѓ добры, што чорны парсюк з дзiкiм вiскам вылецеѓ у калiдор, праляцеѓшы добрых дваццаць метраѓ. Па шляху здаравенная туша ѓрэзалася ѓ залатую статую воiна Пурпурнога сузор'я. Статуя была адлiтая ѓ традыцыйным стылi: сярэднявечныя рыцарскiя латы i ѓльтрасучасны плазмамет, ускiнуты на плячо. Проста распiрае ад смеху! Дзверы аѓтаматычна засунулi, пакiнуѓшы зрынутага i скуголяць Даклiнтана ѓ ярка асветленым калiдоры, дзе яго падхапiла ахова.
  Воiн Пурпурнога сузор'я стрымаѓ смех i здавальняюча ѓсмiхнуѓся. Ён, як i большасць стэлзанаѓ, не любiѓ чарнаскурых i вузкавокiх. Вядома, гэты халуй пажалiцца Фагiраму, а губернатар, наадварот, больш за ѓсё давярае менавiта гэтым стварэнням. На першы погляд, гэта не лагiчна, бо менавiта чарнаскурыя i жаѓтаскурыя людзi панеслi найбольшыя страты ад агрэсii стэлзанаѓ. Руханая жывёльнай нянавiсцю, Лiра Велiмара паспела скiнуць на Зямлю генныя вiрусы "ЗIЛКУЛ", асаблiва небяспечныя для паѓднёвых народаѓ. У адрозненне ад бомбаѓ i газаѓ, гэтыя вiрусы заразiлi планету на доѓгiя стагоддзi. З прычыны iх ужывання дзве самыя пладавiтыя чалавечыя расы зменшылiся да памераѓ сярэдняй еѓрапейскай краiны. Стэлзаны не змагалiся з вiрусамi. Па-першае, расавая тэорыя аб перавазе белых дамiнавала i ѓ iх, хоць, у цэлым, з-за бiяiнжынерных тэхналогiй уся кроѓ цалкам перамяшалася. Ды i даследаваннi генаѓ паказалi абсурднасць i трызненне любых тэорый аб расавай генетычным перавазе. Iншай iдэяй было тое, што еѓрапейскiя народы маюць дрэнную рэпрадуктыѓнасць, i зямляне не змогуць аднавiць сваю колькасць. Але тут далi прамашку - разбурэнне эканомiкi i падзенне культурнага ѓзроѓню прывялi да росту нараджальнасцi. Асаблiва пладавiтымi аказалiся самыя непакорлiвыя славянскiя народы. А негры былi значна больш паслухмяныя i паводзiлi сябе больш прадказальна. З iншага боку, празмернае паслушэнства робiць эксплуатацыю планеты справай залiшне сумным i руцiнным. А дробныя партызанскiя вылазкi забаѓляюць байцоѓ, фарбуючы манатоннасць акупацыйнай службы.
  - Фагiрам толькi пасмяецца над гэтым зямным прыматам, - вельмi пацешна яго бiць! - вiскатаѓ гiбон у мундзiры, трасучы мета-бластером, зброяй здольнай выпалiць падлогу Еѓропы. - Асаблiва калi атрымаѓ нагой пад зад. Якi ён лоевы, калi яго добранька выпарыць, то з тлушчу можна зварыць немалую колькасць выдатнага мыла, а са скуры можна зрабiць цудоѓныя пальчаткi цi сумкi. Натуральная чалавечая скура вельмi высока шануецца на чорным рынку iмперыi Пурпурнога сузор'я. Асаблiва яе любяць жанчыны. Калi гэты пiтэкантрап здурыць, ён будзе вельмi рады нацягнуць яго шкуру на заснi...
  Генерал выбег на пляцоѓку. Парачка амаль голых дзяѓчат прыслужнiц атрымала нейтронным бiзуном па голенькiм, стройным ножкам. Загарэлую дзявочую скуру распароѓ паток мiкрачасцiц, капнула пунсовая кроѓ, запахла смаленым, няшчасныя тубылькi завiшчалi i але, замест таго каб уцячы, упалi на каленi i ѓсклiкнулi:
  - Мы да вашых паслуг уладар!
  У рогаце Герлока быѓ цэлы вадаспад атруты, рушыла ѓслед здзеклiвае:
  - А вы вазьмiце i павесьцеся... - I тут жа роѓ параненага кабана - Я не жартую! Пульсарныя шлюшкi, пульсарныя!
  Чарговае здзеклiвае катаванне, само апранаеш сабе на шыю драцяную, але кiраваную кiбернетычнымi элементамi пятлю. Прычым дрот у дадзеным выпадку не просты, а здольны "творча" думаць.
  Падцягвае бедных абарыгенак за шыю, прымушаючы iх правiснуць, дрыгаючы голенькiмi ножкамi. Гэты аркан дзейнiчае выдасканалена, крыху падушыць, а затым, калi вочы выскокваюць з арбiт, i ѓ дзяѓчат вывальваюцца мовы, крыху адпускае. I пры гэтым пятля спявае:
  - Месяц, месяц, квiтнеюць кветкi! Завесы на шыi не хапае, для ѓвасаблення мары!
  Генерал Герлок заѓзята пляскае ѓ ладкi, яго антыгравiтацыйныя боцiкi дазваляюць сатрапу iншамiранiн пры кожным кроку высока адрывацца ад зямной паверхнi. Стэлзан наносiць самай пасрэднай эластычнай дубiнкай хвосткiя ѓдары па дзявочых пятках. У галаве праносiцца ѓспамiн аб продажы буйной партыi, свежаздрана чалавечай скуры, купцу з выгляду сiнхаѓ.
  Звычайна падобныя справы пракручвалi пры пасярэднiцтве касмiчнага крымiнальна картэля "Перiгей". Але ѓ дадзеным выпадку сiнх жадаѓ злавiць, самавiты куш, скупiѓшы зараз вялiкую партыю валасоѓ, костак i скуры. Вядома i Герлок выгадней, не дзелiцца з зорнай мафiяй.
  Прыкрыты моцным маскiровачным полем транспартны эсмiнец пакiнуѓ зямную атмасферу i рушыѓ да разбiтага ценявога поля астэроiдаѓ, якiя дрэйфавалi каля сузор'я Альфа-Цэнтаѓра.
  Бандытам гэта не спадабалася... I вось чатыры брыганцiны на чале з фрэгатам пруцца з-за чорнага струменя.
  Крымiнальная групоѓка, хоча звесцi лiчыльнiкi. Зоркалёты нiбы драпежныя рыбы, якiя насяляюць на вялiкiх глыбiнях, святла зорак пры гэтым у дадзенай частцы космасе амаль не вiдаць, што ѓзмацняе падабенства з падводнай бiтвай. Кароткiя рулi выпраменьвальнiкаѓ, размешчаныя практычна са ѓсiх бакоѓ - праславутая сiстэма "Вожык".
  Дзесяцi-зорны афiцэр Вiра Скалапендра, якая пырхала бяскрылым матыльком па правую руку Герлака, выказалася:
  - Распусцiлi мы мафiю iншаземцаѓ сваёй дабрынёй! Калi сэрца напаѓняе мiласэрнасць - чамусьцi пусцее кашалёк!
  Генерал быѓ спакойны, гiперплазмамёт падпарадкоѓваючыся тэлепатычнаму загаду гаспадара, паказаѓ на галаграме вясёлкавую карцiну баявога квэста. Увогуле генерал меркаваѓ падобную выкруту касмiчнай мафii.
  Пяцёрка караблёѓ усё блiжэй i блiжэй... Яны ѓпэѓненыя ѓ сiлах i ѓжо не хаваюцца, фрэгат нават выкiдвае разбежную ѓльтраплазменнымi кляксамi ракету, затым iншую.
  Вiра пераварочваючыся ѓ паветры, зiхоцячы вадкаметалiчнымi боцiкамi, яхiдна, але без прыкметы страху пытаецца Герлока:
  - Адразу здадзiмся цi няхай нас спачатку зб'юць?
  Генерал строга i вельмi ѓпэѓнена загадаѓ:
  - Прытрымлiвацца загадзя вызначаным курсе, супернiка iгнараваць, як абнулены вакуум!
  Стэлзанка нервова хiхiкнула, пагладзiла далiкатна нiбы каханай сабачкi, свой якi завiс у паветры гiперплазмамёт. Зброя варухнула антэнамi i праверашчала:
  - Мая баявая моц складае 30 мегатак, поѓны зарад! - I падобны на дзесяцiствольны гiбрыд крута наварочанага пiсталета i пускавы ѓстаноѓкi "Град" тэхнiчны монстар праспяваѓ:
  - Ворагаѓ вельмi шмат, але наш шанец - скончыць круты! Вялiкая дарога, скасiць што ѓбога - сваёй звышмагутнай рукой!
  Герлок варухнуѓ пальцам i гiперплазмамет сам заскочыѓ яму ѓ руку. Генерал пальнуѓ пучком бяскрыѓднага святла ѓ не баявым рэжыме. Узнiкла выява аголеных самак некалькiх рас выконваючых эратычны танец. Яшчэ раз пальнуѓ прымусiѓшы разнавiдных дзяѓчат памiж сабой дзерцiся i заявiѓ з выглядам пераможца:
  - I што яны думаюць, што ѓ мяне i сапраѓды антыфатонны галава?
  Стэлзан правёѓ рукой над сканарам, пачуѓся пiск - чорны вакуум у межах некалькiх мiльёнаѓ мiль раптам афарбаваѓся ѓ фiялетавы як фiнгала пад вокам адценне. Зоркалёты непрыяцеля застылi, выцягнулiся i праз iмгненне ѓсе пяць караблёѓ разам знiклi. Нiбы сцерлi кадр у кiнастужцы. А фiялетавы колер вакууму пабляднеѓ, затым растварыѓся, нiбы паглынуты сырой глебай чарнiла. Скалапендра пранiзлiва свiснула, i здзiѓлена замiргала:
  - Гэта як у вас так атрымалася? - Як вiртуозна чыста анiгiляванае!
  Гёрлак з усмешачкай амерыканскага камерсанта, якi ѓпайвае лохам непрыдатны тавар, адказаѓ:
  - Зона калапсiчнага яра ѓ прасторы. Яны, чарнадырныя мафiёзi зараз у iншым пункце светабудовы.
  Дзесяцi-зорны афiцэр усё яшчэ не разумела, круцiла галавой i жмурылася, нiбы такiм чынам можна пашырыць агляд. Голас мускулiстай дзяѓчынкi дрыжаѓ:
  - Як так? Чаму яго няма на зорнай мапе?
  Герлок панiзiѓшы голас да шэпту, вымавiѓ:
  - Яго можна тое зачыняць, то адчыняць. Калi закрыта нябачна. - Перахапiѓшы позiрк падначаленай, генерал спешна дадаѓ. - Не выкарыстоѓваць як зброю гэта можна толькi ѓ дадзеным месцы. Iнакш бы мы атрымалi б спосаб нейтралiзаваць, нават зоргаѓ...
  Успамiны перарвалiся. Герлок зноѓ выклiкаѓ абрыдлы губернатар Фагiрам.
  ***
  Магутная iмперыя стэлзанаѓ мае мiльярды касмiчных зоркалётаѓ разнастайных тыпаѓ. Ад мiнiятурных, памерамi з ластаѓку, але здольных лётаць памiж зорак, беспiлотных разведчыкаѓ блiзкага дзеяння да гiганцкiх флагманаѓ-суперлiнкораѓ, габарытамi з добры астэроiд. Выгляд узбраенняѓ таксама надзвычай шматлiкi. Гэта прамянеметы ѓсiх мадэляѓ i ракеты разнастайных канструкцый, вакуаналiзатары, паралiзатары, вiхура, плазмоизлучатели, чараѓластэры i многае iншае. Як часам можа быць выдасканалена разбуральнай фантазiя iншамiрцаѓ, дзiву даеш лiку смяротных адкрыццяѓ. Незлiчоныя вiды ѓзбраенняѓ запазычаны ѓ заваяваных мiроѓ, але шмат i ѓласных адкрыццяѓ. Армiя, якая заваявала мiльярды планет, узрушае разнастайнасцю свайго арсенала, але, тым не менш, яна абсалютна нямоглая супраць адзiнага зоркалёта Садружнасцi вольных галактык.
  Зрэшты, логiка салдат Стэлзаната: Была б нагода забiць, а ствол заѓсёды спадзявацца!
  Зорнаму флоту Пурпурнога сузор'я, незлiчонага якi налiчвае больш караблёѓ, чым пясчынак у пустынi Сахара прыходзiцца змiрыцца з гэтым бязрадасным фактам. Для таго каб перасекчы бязмежныя прасторы бязмежнага космасу, пераляцець з канца ѓ канец велiчэзную iмперыю, караблям флота стэлзанаѓ патрабавалася немалы час. Для зоргаѓ гэты перыяд было адносна кароткiм - адзiн гiперскачок, што складае менш за суткi, i прывiтанне вам, малодшыя зямныя браты па розуме. Зрэшты, гэта не складана было прадбачыць, бо стэлзаны па максiмуме зацягвалi час. Шматлiкiя праверкi i запыты, дрымучая бюракратыя, вiдавочна надуманая цяганiна i пастаянныя затрымкi практычна ѓ кожным сектары мега-iмперыi. Усё з вiдавочным намерам прынiзiць iмперыю зоргаѓ.
  Дез iмер Конарадсан пераносiѓ усе правакацыi i спробы знявагi, стаiчна дэманструючы спакой спартанца( У Старажытнай Спарце было прынята ѓсмiхацца падчас лупцоѓкi!). Калi чужыя, зусiм яшчэ дзiкiя дзецi сваволяць, не да твару аксакалу выходзiць з сябе. Бернард Пангор моцна нерваваѓся i адкрыта выказваѓ незадаволенасць iмперскай бюракратыяй. Громавым голасам, падобным на бразджанне металарэзкi, малады зорг чытаѓ натацыю, iмкнучыся скiнуць свае эмоцыi.
  - Гэта нахабны здзек над думаючымi асобамi i разумным сэнсам. Што яны жадаюць сабе паказаць. Нацыя, якая яшчэ дзесяць тысяч цыклаѓ таму рыхлiла зямлю матыкамi, уяѓляе сябе ѓладарамi сусвету!
  Старэйшы сенатар паводзiѓ сябе заѓсёды падкрэслена спакойна. Яго глыбокi голас быѓ як акiянскi прыбой:
  - Гэта цалкам зразумела, мой малады сябар. Нехта хоча ѓзвысiцца, прынiжаючы iншых, а таксама паказваючы, што ён затрымаѓ генеральнага iнспектара. Шаѓка брэх на дыназаѓра адчувае сябе тыграм. Задача iншых, я мяркую, утрымлiваць нас як мага даѓжэй, каб схаваць усе сляды сваiх подлых злачынстваѓ супраць розуму. Логiка суцэль характэрная для двухполых iстот.
  Ужо знаёмы клубнiчны хамячок тоненька пiскнуѓ: "Сiльфа не кахае, Сiльфа жадае мiры".
  Падаѓжыѓшы канечнасць i, асцярожна пагладзiѓшы абмежавана разумнае хатняе жывёлiна, Бернард ѓжо крыху спакайней спытаѓ:
  - Дзiѓна, чаму так моцна распаѓсюджаны маразм i культ грубай сiлы ѓ iх асяроддзi? Бо не толькi стэлзанам, але i iншым бiпалярным iстотам уласцiва iмкненне да агрэсii, да захопу i войнам. Тыя ж членiстаногiя сiнхi, ненашмат лепш сваiх хордавых калегаѓ. У нас, трохполых, няма такой жорсткасьцi.
  Конарадсан паглядзеѓ на трыццацi двух мерную праекцыю гiпервiзара. Там iшла трансляцыя навiн адразу дзвюх з паловай тысяч месцаѓ. Нягледзячы на накладанне iнфармацыйных патокаѓ, дзякуючы выкарыстанню дробавых вымярэнняѓ выявы не змешвалiся i, iх можна было ѓспрымаць як па асобнасцi, так i ѓсё адразу. Старэйшы сенатар, кiнуѓшы прыгожую падобнае на ёлачнае ѓпрыгожванне цукерку звярку, адказаѓ:
  - У iх iншая будова i абсалютна нетоесная плынь эвалюцыi, якая адрознiваецца ад нашага развiцця больш, чым вакуум ад прынцэпс-плазмы. Двухполасць наклала адбiтак на паводзiны i на натуральны адбор. Узяць, напрыклад, адносiны самца i самкi. Першапачаткова самец мог папросту згвалтаваць самку, i чым мацней i агрэсiѓней была гэтая жывёла, тым больш шанцаѓ у яго было прайграць сабе падобных. Гэта вяло да таго, што ѓ нашчадстве верх бралi самыя агрэсiѓныя i жорсткiя гены, значыць эвалюцыя iшла мiлiтарысцкiм шляхам. Сiла, нахабства, агрэсiя ѓзрасталi з пакалення ѓ пакаленне. Стэлзаны з дапамогай рады, а затым i супермiнiстэрства па еѓгенiцы паставiлi гэты працэс па навукова-прамысловую аснову. Ды i размнажаюцца двуполые прыматы занадта хутка, пры сваiм адносна кароткiм жыццi. Гэта таксама змяншае каштоѓнасць жыцця кожнага асобнага iндывiда.
  Пакуль жывёла казачнай формы жыцця ваявала з набракаючай, сiтаватай, прыкры цукеркай, Бернард перашчоѓкнуѓшы праграму гiпервiзара, мабыць ён быѓ заняты пошукам.
  - Але няѓжо стэлзанам не атрымалася дамагчыся поспеху ѓ падаѓжэннi жыцця? Яны ѓжо не гэтак жаѓтароты. - прабасiѓ басэтляй зорг.
  Конарадсан стрэлiѓ з падабенства раскошнай, пёравай ручкi ѓ зiхоткую каляровымi крышталямi шасцiкрылага з маленькай кракадзiлляй галавой матылька. З шасцiграннай залацiстай, пакрытай каменьчыкамi вастрыя, вылецела кропелька, якая на лёце мяняла формы i пералiвалася вясёлкавымi адценнямi. Фiгурка нiбы Капiтошка з дзiцячага мультфiльма, праспявала: "з'юш мяне, страва я для цябе!". Кракадзiлля матылёк мурлыкнуѓ у адказ: "фiрма смак прывiтанне". Голас старэйшага зорга стаѓ, больш рэзкi:
  - Накшталт прыматаѓ атрымалася мара, яны змаглi расшыфраваць механiзм старэння, таксама ѓ iх атрымалася перапраграмаваць генетычную структуру. Але разам з тым яны рэзка паскорылi рост сваiх баявых салдат, якiя гадуюцца ѓ iнкубатарах. Штампоѓка насельнiцтва iдзе ѓсё больш хуткiмi тэмпамi i з'яѓляецца вялiкая колькасць жывых машын смерцi. Гэтыя салдаты з-за паскаральнiкаѓ растуць так хутка, што ѓ iх няма дзяцiнства. Фактычна гэта ѓжо не разумныя iндывiды. Стэлзаны пайшлi шляхам накiраванай вар'яцкiм розумам антыэвалюцыi. Прагрэс робiць iх яшчэ горш, сiла павялiчвае злосць, спараджаючы дадатковыя пакуты.
  Бернард прыгледзеѓся да выставы баявой тэхнiкi Залатога сузор'я - iмперыi Сiнхаѓ. Крочачы ѓ выглядзе скарпiёна з трыма рулямi-джаламi танк i трохкутны штурмавiк, дэманстравалi, сваю манеѓранасць... Не тое! Вось нейкiя гусенiцы, размахваючы дубiнкамi, штурмуюць крэпасць. Iх сустракаюць робаты шчыльнымi залпамi з выпраменьвальнiкаѓ. Махнаценькiя iстоты выбухаюць, лопаючыся як саспелыя памiдоры. Вось дакладным пападаннем разносiць i дыназаѓра. Бярнард гулка рыкае ад абурэння, зноѓ перамыкае i раззлавана прамаѓляе:
  - А чаму нам удалося пазбегнуць падобнага бязмежжа?
  Кракадзiлля матыльку адкусвае кавалачкi ад шматколернай "Капiтошкi". Тая пасля кожнага ѓкусу прымае iншую форму i пiшчыць: "хай нават зубы выпадаюць, няхай знiкне апетыт, але слоiк мёда з шакаладам, нiхто нам з'есцi не забаронiць". Старэйшы Зорг адказвае:
  - У нас усё было па-iншаму. Па-першае, усе тры падлогi былi прыкладна роѓныя па сiле. I адзiн iндывiд не мог прымусiць iншых да палавога акту, нават выключна грубай сiлай. Так, калi нават двое дамаѓлялiся згвалтаваць трэцяга, то i ѓ гэтым выпадку нельга было зачаць дзiця без асэнсаванай гармонii. Не могуць у нас з'яѓляцца дзецi, насуперак нашаму жаданню, цi жаданню хаця б аднаго з сёмухi. Даводзiлася лагiчна дамаѓляцца, думаць, думаць. Даказваць перавагi дадзенага саюза на генетычным узроѓнi, дзеля дабра будучых пакаленняѓ. - Пакуль Конарадсан гаварыѓ яшчэ адна iстота, яшчарка з тулавам банана i ѓпрыгожаная трыма радамi пялёсткаѓ пунсовага цюльпана, ткнулася ѓ раскошны боцiк зорга. З абутку выйшлi тры вадкаметалiчныя канечнасцi, яны ласкава пагладзiлi жывёлу, па мордашы i пялёстках. Старэйшы сенатар працягваѓ вымаѓляць. - Мы заѓсёды жылi вельмi доѓга, а дзецi ѓ нас з'яѓлялiся i раслi вельмi павольна. Значная працягласць жыцця дазваляла назапасiць больш ведаѓ, досведу i логiкi. Невялiкая нараджальнасць давала менш нагоды для войн або ненатуральнага канiбалiзму. Мы навучылiся паважаць i разумець жыццё, прызнаючы яго бясконцую каштоѓнасць для кожнага iндывiда, якi мыслiць. На гэтым трывалым падмурку: дабрыня i справядлiвасць спачывала, i на iм вечна будзе грунтавацца наша мараль. Сiла без дабра, паднiмае цывiлiзацыю, як павешанага пятля!
  Кiраѓнiк 10
  Прастора ѓсё трасецца i палае -
  У бiтвах дзiкiх перадышкi няма!
  Сонм монстраѓ атакуе i страляе,
  Ты шалёна палiш ворагам у адказ!
  Два гiпермаршалы Генгiр Воѓк i Крамар Разарвiраѓ люта секлiся, выкарыстоѓваючы сямiгранныя ультрастабiльныя гiперплазменныя тычкi - вучэбная зброя, у долю секунды можа стаць баявым. Рухi абодвух адна тысяча двухсотгадовых "дзядоѓ" былi iмклiвыя, iскры сыпалiся бурным вадаспадам. Люстраныя сцены спарынг-залы шматразова адлюстроѓвалi перамяшчэннi гiпермаршалаѓ. Аголеныя па пояс гiганты пагульвалi буйнымi мускуламi, якiя перакочваюць як хвалi цунамi, пад светла-шакаладнай скурай. Яны былi тытанамi, ад якiх зыходзiлi хвалi агрэсii, i маланкi разрадаѓ, нiбы ад трызубцаѓ раз'юшанага Бога мораѓ Пасейдона.
  - Ты прайграѓ, Генгiр, ты прапусцiѓ дзевяць удараѓ, а сам нанёс толькi шэсць! - па-хлапечы азартна i звонка ѓсклiкнуѓ Крамар.
  Вялiзны бялявы Генгiр са смехам адказаѓ:
  - Не, гэта я цябе дэзiнтэграваѓ, мой лазер крануѓ цябе першым. У рэальным баi ты быѓ бы ѓжо мёртвы.
  Крамар паблажлiва ѓхмыльнуѓся:
  - Гэта быѓ бы ѓсяго толькi апёк. - Стэлзан скокнуѓ, некалькi разоѓ перакруцiѓшыся ѓ сальта задам наперад, на лёце прабасiѓ. - Лепшы спосаб прыпынку старасцi пастаянны рух цела i кiпенне думкi! Можа, яшчэ разамнемся, прапаную зладзiць спарынг з галаграмамi.
  - Не! - Генгiр рашуча махнуѓ галавой. I дзюбнуѓ нагой кавалак лёду. Крыштальныя аскепкi, рассыпалiся крышталем - Я аддаю перавагу жывыя мiшэнi!
  - I я таксама! - Усклiкнуѓ гiпермаршал (некалькi мiльёнаѓ баявых зоркалётаѓ з мiльярдамi салдат у падпарадкаваннi!) разарвiраѓ.
  Генгiр равучым як зграя тыграѓ голасам, прачытаѓ экспромт:
  Нiчога сумней няма свету;
  Дзе пануе спакой i мiлата!
  Да чаго спакой пастыѓ,
  Лепш жыццё сваё ѓ баях аддаць!
  Крамар Разарвiраѓ дастаѓшы васьмiствольны чараѓвобластэр, падкiнуѓшы яго левай рукой, дадаѓ:
  - На кавалачкi гадаѓ разарваць!
  - Пакуль не пачалася вайна, свае самыя лепшыя ѓражаннi мы зможам атрымаць толькi ѓ брудным сектары. - Заѓважыѓ, ледзь прыцiшыѓшы скокi Генгiр Воѓк.
  Зброя: у бластэр уманцiраваны спецыяльны чып, якi дае магчымасць размаѓляць, праспявала ѓ пацвярджэнне яго слоѓ.
  - Толькi страх нам даруе сяброѓ! Толькi боль падахвочвае працаваць. Таму я хачу ѓсё мацней, гiперплазмай у натоѓп разрадзiцца!
  Крамар пагладзiѓ бластэр:
  - Выдатныя ѓ цябе думкi. Без адбiцця чужой рожы, не ад'еш уласную!
  Генгiр Воѓк, скалячы iклы, пацвердзiѓ:
  - Будзь мая воля, я бы ѓсiх иногалактов знiшчыѓ. Аказаѓ сусвету паслугу!
  - I пакiнуѓ нас без рабоѓ i забаѓ! - Крамар адмоѓна матнуѓ галавой. - Ишака б'юць заѓсёды, але забiваюць толькi, калi ён перастае прыносiць карысць! Смелы забiвае ворага, баязлiвец - раба!
  - Сусвет вялiкi i працэс анiгiляцыi непаѓнавартасных вечны! Вось-вось пачнецца вялiкая вайна. - Генгiр летуценна закацiѓ марудныя вочы.
  - Лепш давай зараз павесялiцца! - Крамар блiснуѓ натуральнымi, але якiя адлiваюць металам зубамi.
  Два неразлучныя сябры выбеглi з залы i селi ва ѓзмоцнены аэрапланер. Выкананая ѓ форме цыклiчнага танка, машына магла здзяйсняць унутрыгалактычныя пералёты. Велiчэнскi зоркалёт застаѓся ззаду. Здалёк шматмiльённая эскадра Пурпурнога сузор'я нагадвала россып шматскладанай геаметрычна правiльнай мазаiкi. Асобныя зоркалёты вылучалiся, надзвычай жудасным выглядам, i астэроiднымi памерамi.
  А вось i сам брудны сектар памiж дзвюма планетамi Гюрз i Фортка. Усюды мудрагелiстымi гiрляндамi завiслi шматлiкiя ѓрадлiвыя ѓстановы. Яны парылi прама ѓ вакууме, адно з iх, моцна падобнае на вялiзнага кальмара, час ад часу вывяргала з сябе галаграмы - у iх прадстаѓнiкi иногалактических рас i формаѓ жыцця здзяйснялi малапрыстойныя рухi цела.
  - Бардэль, казiно, дыскатэка - усё, што трэба двум старым ветэранам! - з юнацкiм азартам вымавiѓ Генгiр Воѓк.
  - Павесялiмся, скруцiм у ражок прастору! - дадаѓ Крамар Разарвiраѓ, размахваючы прамянём.
  Стэлзаны паставiлi аэрапланёр на ахоѓнай вайсковай стаянцы i, улучыѓшы антыгравы, панеслiся па паветраным калiдоры. Iх найноѓшыя толькi што паступiлi на ѓзбраенне боекасцюмы маглi развiваць субсветлавую хуткасць, а пры трапленнi лёгка вытрымоѓвалi атамную бомбу, анiгiляцыйныя кулi, большасць выглядаѓ лазера. У палёце Генгiр Воѓк выпiсваѓ найскладаныя пiруэты. Iм авалодаѓ рызыка, бо ѓ гэтым месцы часта адбывалiся несанкцыянаваныя забойствы. Прама насустрач яму ляцеѓ бегемот з васьмю вушамi i кракадзiлым хвастом. Генгiр таранiѓ яго, нахабна збiѓшы сiлавым полем. Ад магутнага штурхяля iншапланецянiн паляцеѓ дагары нагамi, з усяго размаху прасадзiѓшы велiчэзны рэкламны шчыт. Ад удару рушыѓ услед яркая ѓспышка, а на месцы падзення разышлiся трэшчынкi. Частка рэкламнага экрана згасла. Маленькiя, нiбы сараканожкi, робаты выбеглi на паверхню, паспешна чыняючы экран, паходзячы раскiданыя астанкi няѓдачлiвага бегемота.
  Генгiр зарагатаѓ. Падхапiѓшы эстафету, Крамар Разарвiраѓ зрабiѓ мёртвую пятлю i з усяго размаху ѓрэзаѓся ѓ падабенства вялiкага мядзведзя з чатырма змяiнымi галовамi. Ад страшнага ѓдару разумная жывёлiна адляцела на сто метраѓ, збiѓшы яшчэ дваiх прадстаѓнiкоѓ iншагалактычнай фауны. Адзiн з iх складаѓся з радыеактыѓных элементаѓ, удар выклiкаѓ ланцуговую рэакцыю. Праз некалькi секунд рушыѓ услед невялiкi выбух, звышяркi выблiск, затым прайшлася хваля, раскiдаѓшы некалькi сотняѓ лятаючых матацыклаѓ i парылых на антыгравах иногалактов.
  - Ды ты проста снайпер! - падмiргнуѓ Крамару Генгiр Воѓк.
  Разарвiраѓ жорстка адбiѓ уломак, якi ляцiѓ у яго бок, i адказаѓ:
  - Час змотвацца, зараз сюды наляцiць палiцыя. А яшчэ, што горш за ѓсё, можа наляцець падраздзяленне "Каханнi i жыццi".
  Хоць варварскае забойства иногалактов двум гiпермаршалам, вядома, сыдзе з рук, але навошта губляць час на тлумачэнне з Дэпартаментам кахання, жахлiвай спецслужбай Пурпурнага сузор'я.
  Разгарнуѓшыся, стэлзаны рванулi ѓ мудрагелiсты лабiрынт з мноствам хадоѓ i калiдораѓ. Па шляху Генгiр Воѓк не змог адмовiць сабе ѓ задавальненнi падстрэлiць на лёце пару лохаѓ-гуманоiдаѓ. Яму было прыемна глядзець на разлятаюцца кавалкi мяса i струменьчыкi крывi, якiя, скочваючыся пацеркамi, парылi ѓ вакууме. Мiнуѓшы асамблею вычварных збудаванняѓ, стэлзаны дамчалiся да будынка-кальмара. Шырыня збудавання была добрых дваццаць мiль. Каля кожнага ѓваходу стаялi магутныя ахоѓнiкi, абчэпленыя зброяй. Зрэшты, Генгiр i Крамар толькi пагардлiва ѓсмiхнулiся. "Пугалкi" иногалактов страшныя толькi з выгляду, насамрэч, iх узбраенне састарэла. Гэтыя мадэлi нямоглыя супраць сучасных боекасцюмаѓ. Выставiѓшы зброю, масiѓныя, як сланы, вартавыя прапiшчалi мышынымi галасамi:
  - Плата за ѓваход - сто куламанаѓ.
  Гiпермаршалы пераглянулiся.
  - Па-мойму, нам плацiць - у вакуум цьмяна... - пазяхнуѓ Генгiр.
  Крамар паблажлiва кiѓнуѓ:
  - Шмат гонару - злыя весткi! Слабы плацiць золатам, моцны расплачваецца сталёвым булатам!
  nbsp; ***
  У такiх высокапастаѓленых стэлзанаѓ пад рукой моцны баявы арсенал. Iм нават не трэба выхоплiваць зброю, дастаткова надаць пэндзлю баявое становiшча, як яно само выскоквае амаль з хуткасцю святла. Iмгненне вока - i ахова паралiзаваная. Затым з дапамогай кiберпраграм стэлзаны лёгка ѓзламалi прычыненыя сiлавым полем дзверы i нелегальна пракралiся ѓ падпольную ѓстанову. Прабежка па шырокiх з звiлiстым арнаментам калiдорах была вясёлай.
  Два неразлучныя сябры iшлi ѓсё далей i далей. Неѓзабаве яны патрапiлi ѓ велiчэзную шырынёй у добрую мiлю зала. Тут адначасова елi, пiлi, гулялi. Што тут скажаш, разнастайныя формы жыцця, у iншых пашчы кашалотаѓ, а вушы як ветразi грот-мачты. Нямала было i стэлзанаѓ. Прадстаѓнiкi стрыжневай расы былi найбольш нахабнымi, бесцырымонна тапталi ѓсякую прыстойнасць. Крамар Разарвiраѓ пажадлiвым позiркам аглядаѓ гульнявыя столiкi.
  - Было нядрэнна знайсцi багатую батарэйку i выцiснуць з яе ѓвесь зарад.
  Генгiр падмiргнуѓ:
  - Я, здаецца, ведаю, з каго можна выцiснуць куламаны...
  Гнуткi, як змяя, круп'е бясшумна падскочыѓ да гiпермаршалаѓ. Два з пяцi вачэй змянiлi свой колер з зялёнага на чырвоны. Служака казiно залаябiѓ алеевым галаском:
  - Доблесныя воiны Вялiкага Стэлзаната, калi вы хочаце сыграць, то я вам рэкамендую мiльярдэра Вiчыхiнi Кала. Ён вельмi азарты, але, папярэджваю, не любiць ашуканцаѓ. Ён трымае квазарную частку планеты...
  Генгiр запальчыва перабiѓ:
  - Татальна! Кахаю моцных супернiкаѓ!
  Недзе непадалёк на сцэне пачаѓся чарговы стрыптыз-марафон. Самцы i самкi скiдалi камуфляж, выконвалi экзатычныя танцы i круцiлiся, нiбы завадныя лялькi. На столi паказвалi чарговы баявiк, дзе ѓвесь час бiлiся i стралялi, вынiшчаючы цэлыя планеты, катавалi расы ѓсiх вiдаѓ.
  - Калi мы ваявалi. У нас было ѓльтразорнае! Значна страмчэй. - Крамар пагардлiва ткнуѓ пальцам у столь.
  - Яшчэ паваюем. Да нас паступаюць вельмi абнадзейлiвыя звесткi. - Генгiр Воѓк выказаѓся. - Мегапульсарны канфлiкт!
  Гангстэр-мiльярдэр Вiчыхiнi Кала сядзеѓ у пары з велiчэзным дзесяцiногiм кашалотам. Грамiла таксама быѓ з лiку галактычных мафiёзi. На масiѓным плячы ѓзвышалася ракетная ѓстаноѓка (з такой вялiкай дурнiцы ѓ пару страляць па зорным крэйсеры).
  - Што вы засмуцiлiся, прэснаводныя рэптылii? Давай згуляем па-буйному! - забiяцка скалячыся лiс, якi ѓбачыѓ тлустых курэй, прапанаваѓ Генгiр Воѓк.
  Вiчыхiнi падняѓ лапку.
  - А ѓ вас ёсць рэактывы?
  - Само сабою!
  Крамар паказаѓ сямiколерную карту. У руцэ Генгiра блiснуѓ пачак асiгнацый, якiя пералiвалiся.
  Кашалот прасiпеѓ:
  - Тады, стэлзаны, у бой! Мы можам рабiць стаѓкi!
  - Можаш загадзя зняць штаны!
  Пошлы жарт Генгiра выклiкаѓ iстэрычны рогат у кашалота.
  "Дэбiл, што возьмеш", - падумаѓ Крамар.
  Пачалася гульня галаграфiчнымi ѓльтра-радыёактыѓнымi картамi. Гэтую разнавiднасць выканання ста карт звалi "Iмперыя", яна патрабавала не толькi поспехi, але i моцнай памяцi разам з iнтэлектам. Шматвопытныя Гiпермаршалы паспяхова супрацьстаялi, якiя бачылi вiды касмiчным бандытам. Паступова якi знаходзiцца пад кайфам Вiчыхiнi Кала запаѓ у рызыку i, стала падвышаючы стаѓкi, давёѓ свой пройгрыш да некалькiх мiльярдаѓ куламанаѓ. Стэлзаны ѓ глыбiнi душы пасмейвалiся з непаѓнавартасных iнагалактаѓ. Гэтыя недаразвiтыя iстоты асуджаныя, быць дойнымi каровамi. Аднак у зорнай мафii былi свае меркаваннi. Вiчыхiнi зрабiѓ таемны знак i кашалот залямантаваѓ:
  - Ён змахнеѓ! Я бачыѓ!
  Роѓ такога монстра падняѓ гукавую хвалю па ѓсёй зале. Сотнi бандытаѓ тут жа агалiлi прамянеметы i лазерныя мячы, з усiх бакоѓ абступiѓшы масiѓны гульнявы столiк.
  Генгiр захiхiкаѓ:
  - Я так i ведаѓ, што ты не вытрымаеш. Вы ѓсе, дыкелесы, такiя.
  Крамар раѓнуѓ:
  - Заплацi тое, што прайграѓ, або памры!
  Гангстэры завуркаталi, iм было смешна. Стэлзанаѓ у гэтай зале засталося толькi двое, астатнiя, насыцiѓшыся, перабралiся ѓ iншыя памяшканнi. Тым не менш гiпермаршалы былi спакойныя. Iх ультрасучасная зброя ѓ якасным стаѓленнi прыкметна пераѓзыходзiла ѓсё тое, што было на руках усяго гэтага зброду.
  - Ну, што, Крамар, наша мара спраѓдзiлася. Будзе разборка!
  Стэлзаны далi дружны залп, зараз выкасiѓшы паѓсотнi бандытаѓ. Аднак у гэты момант пералiвiсты напаѓпразрысты каѓпак накрыѓ гiпермаршалаѓ. Генгiр адчайна тузануѓся i мёртвым жуком застыѓ у сiлавым полi. Крамар таксама не мог паварушыцца. Гангстэры залiвалiся агiдным рохканнем. У залу павольна ѓляцеѓ дваццацiдульны танк. Страшэнная канструкцыя завiсла перад стэлзанамi. Затым вежа расчынiлася, з яе вылецеѓ дзясятак вонкава кволых сiнхаѓ. Яны сталi паѓкругам, утаропiѓшыся на скаваных байцоѓ Пурпурнага сузор'я.
  - Выродлiвыя стэлзаны згорнуты ѓ кокан!
  Доѓгiя хабаткi сiнхоѓ напружылiся. Вiчыхiнi працягнуѓ караваю канечнасць.
  - Ультрамаршал Вiзiра, ваша даручэнне выканана! Два гiпермаршалы захоплены ѓ палон. Цяпер вы можаце вытрыбушыць з iх усе таемныя задумы i сакрэты.
  Ультрамаршал была вельмi задаволеная, яе хабаток пачырванеѓ i набрак. Камарыны галасок раздзiраѓ вушы.
  - Ты добра папрацаваѓ, Вiчы! Калi Пурпурная iмперыя будзе разгромлена, твая раса атрымае прывiлеi.
  Кароль гангстэраѓ прашыпеѓ:
  - I права гандляваць наркотыкамi?
  - Калi будзеш плацiць падатак, то вы атрымаеце i такую магчымасць ... - Членiстаногае нервова запляскала вушкамi.
  Верхавод радасна ляпнуѓ шырокiмi лапамi. Кашалот з дзесяццю канечнасцямi Кiнг-Конга пырнуѓ фантанчыкам з ноздраѓ, булькнуѓшы: "Лепата". Ультрамаршал зрабiла знак.
  - Цяпер мы iх замарозiм, а затым адправiм у нана-камеру, дзе падвергнем кiберпыткам.
  Самка-сiнх падняла даѓгаствольны прамянём, тонкая фаланга пацягнулася да сiняй кнопкi...
  У гэты самы момант здарылася тое, чаго менш за ѓсё чакалi. Два невялiкiя монстры з аранжавай-фiялетавымi мордачкамi адкрылi стральбу з лазерных пiсталетаѓ. Галава ультрамаршала была зрэзана агнiстай брытвай. Адляцеѓшы, яна трапiла ѓ шырокi фужэр, напоѓнены спiртазмяшчальным пойлам. Масiѓны звер перакулiѓ фужэр у рот, не жуючы, праглынуѓшы "кацялок" няѓдачлiвага членiстаногага. Астатнiя гангстары жудасна завылi, монстры стукнулi анiгiляцыйным вывяржэннем i па iх. Пачалася катавасiя. Нехта кiнуѓ анiгiляцыйную гранату, метал выпарыѓся. Градам пасыпалiся расплаѓленыя сталы i крэслы. Раптам Крамар адчуѓ, што блакавальны iх сiлавы кокан знiк.
  - Мы вольныя! Татальная разблакiроѓка!
  Выхапiѓшы дзесяцiствольныя прамянеметы, стэлзаны абрынулi на разнамасных непрыяцеляѓ сапраѓдны гiперплазменны шквал. Дваццацiствольны танк сiнхоѓ, трапiѓшы пад промнi, задрыжаѓ i рассыпаѓся на малекулы, вiдаць, членiстаногiя не дадумалiся да таго, каб актывiзаваць ахоѓнае поле. Агонь у адказ часткова гасiѓся сiлавой абаронай, але ѓсё ж яго iнтэнсiѓнасць была занадта высокай, што гiпермаршалам стала горача. Таму Генгiр i Крамар прынялiся актыѓна перамяшчацца, скачучы i ламаючы траекторыю, выкарыстоѓваючы масiѓныя ѓльтрапластыкавыя сталы ѓ якасцi прычынення. Веснiкi смерцi рассякалi атмасферу, забiваючы бандытаѓ сотнямi. Тысячы ствалоѓ грукаталi зараз, многiя гангстары пад шумок пляскалi сваiх жа хаѓруснiкаѓ. Трапнымi стрэламi Генгiр знiшчыѓ Вiчыхiнi. Кашалот пратрымаѓся крыху даѓжэй, пакуль Крамар Разарвiраѓ не абышоѓ келвiравую ѓ блiскучых радыеактыѓных каменьчыках калону i ѓсадзiѓ зарад, якi распароѓ масiѓную тушу. Па зале залы лiлiся патокi бурбалкай крывi. Крамар кiнуѓ погляд на байцоѓ, якiя выратавалi iх ад кашмарнага палону. Яны рухалiся, як узорныя салдаты, вiдавочна, знаёмыя з тактыкай воiнаѓ Пурпурнага сузор'я.
  - Лiха ваююць "монстрыкi", нiбы мiнi-салдаты, - вымавiѓ Генгiр, усаджваючы зарад з плазмамёта.
  - Вiдаць, праходзiлi спецпадрыхтоѓку. Мо гэта асаблiвы атрад туземнай палiцыi. Што за вiд iстот, ты не ведаеш? - Здзiѓляючыся, спытаѓ Разарвiраѓ.
  - Упершыню такiх бачу. - Генгiр Воѓк беспаспяхова, спрабаваѓ выцягнуць iнфармацыю з файлаѓ свайго, падобнага з агрэсiѓным кампутарам мозгу.
  У гэты момант прамень зачапiѓ аднаго з монстрыкаѓ. Мудрагелiстая морда адразу аплыла. Галава агалiлася, i перад здзiѓленымi гiпермаршала паѓстала счырванелая фiзiяномiя светлавалосага хлапчука. Крамар адразу ж пазнаѓ падшыванца i выпалiѓ скорагаворкай, працягваючы пасылаць смяротныя гасцiнцы. Вось i кашалота сарвала галаву, настолькi буйную, што можна на ёй размясцiць цэлы оперны аркестр.
  - Гэта мой праѓнук у сёмым пакаленнi - Лiха Разарвiраѓ. Яму сёння споѓнiлася роѓна сем цыклаѓ. Святая дата нашай iмперыi! Я паслаѓ яму падарунак - робата з гарматай дробнай вымярэння прасторы.
  - А хто тады другi? - прагарлапанiѓ Генгiр Воѓк.
  Гiпермаршал Пурпурнога сузор'я не стаѓ абцяжарваць сябе, а проста стрэлiѓ выпарнiкам у экзатычную фiзiяномiю загадкавага звярка. Маска распылiлася на атамы. Дзяѓчынка з сямiколернай прычоскай закрыла тварык, але Генгiр сваiм чэпкiм позiркам паспеѓ яе разглядзець.
  - Як ты асмелiлася, Ласка Марсам! Мiнi-салдатам, тым больш дзяѓчынкам, нельга наведваць падобныя ѓстановы! Ты будзеш пакараная.
  Ласка пакрыѓджана адказала:
  - Калi б мы не парушылi забарону, то вас бы з'елi сiнхi!
  - Нам вучыцца ѓсё роѓна трэба, - Пальнув так што, пара иногалактов ѓрэзалася ѓ бутлi з гаручым напоем, ад чаго пачвары i ѓспыхнулi, уставiѓ Лiха. - Жывыя монстры цiкавей i практычней галаграм.
  Крамар, узмацняючы гiперплазменным струменем пажар, ад якога жудасна лямантавалi iх супернiкi (як высветлiлася, пад выглядам стэлзанаѓ замаскiравалiся салдаты сiнхоѓ, а суайчыннiкаѓ, было толькi некалькi адзiнак памножаных на нуль!) падтрымаѓ сына:
  - Мiнi-салдат мае рацыю!
  Генгiр усмiхнуѓся, ужыѓшы гранату, якая скача як клякса. Ён не выбухала, а разрэзу якiя траплялiся на шляхi супернiкаѓ чужых рос:
  - Я думаю, што нашым дзецям пайдзе на карысць невялiкi вайсковы шпацыр.
  Гiпермаршалы працягнулi змятаць шматлiкiх касмiчных гангстэраѓ. Часам пад удар траплялi разнамасныя блытанiны, стрыптызёршы, проста абслуговы персанал.
  Крамар разрэзаѓ лазерам змеепадобнага круп'е, помсцячы, такiм чынам, наводчыку сiнхоѓ. Бандыты паступова кансалiдавалi свой агонь, iх стрэлы ѓсё часцей бiлi ѓ мэту, гiбель некалькiх тысяч таварышаѓ надала лютасьцi i гневу. Але калi Генгiр i Крамар былi прычыненыя сiлавымi палямi, то мiнi-салдаты лiха i Ласка былi толькi ѓ камуфляжы i ѓ лёгкiх дзiцячых боекасцюмах без iндывiдуальных сiлавых палёѓ. Хоць гэтыя рабяты выяѓлялi не дужую кемлiвасць i адвага, iх стрэлы былi дакладныя, рухi хуткiя, але любому шанцаванню прыходзiць канец.
  Адзiн трапны стрэл разбiѓ на аскепкi руку Лiха. Ад болю i шоку дзяцюк ледзь не выпусцiѓ лучемет, толькi нечалавечае намаганне волi дапамагло яму сабрацца i працягнуць бiтву. З зрэзанай канечнасцi пачалi падаць кропелькi крывi. У Ласку таксама патрапiлi, толькi ѓ нагу. Дзяѓчынка ѓпала i ѓскрыкнула ад болю. Ёй было надзвычай балюча, але нейкiм намаганнем волi яна здушыла боль i працягнула адчайную стралянiну.
  - Нашы праѓнукi ѓ небяспецы!
  Крамар Разарвiраѓ падбег i закрыѓ сiлавым полем хлопчыка Лiха.
  - Мы выратуем сваё нашчадства!
  Генгiр разгарнуѓся, адстрэльваючыся iх абедзвюх рук. Ён пашырыѓ сiлавое поле, затуляючы пакалечаную Ласку. Дзяѓчынка, не гледзячы на страшны боль, адчайна пракрычала.
  - Дзядуля, не трэба! Я сама з iмi зладжуся!
  Лiха, у сваю чаргу, вынырнуѓ з-пад сiлавога поля, усадзiѓшы зарад чарговаму монстру.
  - Мой слаѓны продак, мне не патрэбна твая абарона! Я магу сам развеяць пачвар у мiжзорны пыл.
  Крамар з пафасам вымавiѓ:
  - Вось яны, нашы дзецi! Не баяцца касмiчнага смецця!
  Генгiр размахнуѓся, пасылаючы промнi смерцi.
  - Нам трэба тэрмiнова перадыслацыравацца. У мяне ёсць магутны тэрмакваркавы зарад. Накрыем iх усiх!
  - Лагiчна!
  Абодва гiпермаршала, падхапiѓшы сваiх праѓнукаѓ, адправiлiся да ззяючага праходу. Iншапланетныя гангстары ѓзмацнiлi стральбу, сiлавое поле вiбравала, па тварах стэлзанаѓ сцякаѓ пот. З цяжкасцю выслiзнуѓшы, Крамар заблакаваѓ уваход, а Генгiр Воѓк дастаѓ з ранца напаѓпразрыстую ракету. Уключыѓ праграму саманавядзення i запусцiѓ у забiтую монстрамi залу.
  - Цяпер нам час сыходзiць.
  Генгiр схаваѓ у сiлавы кокан Ласку, Крамар таксама накрыѓ Лiха. Дзецi супрацiѓлялiся i спрабавалi ѓвязацца ѓ бой.
  - Мы салдаты вялiкай iмперыi, мы хочам бiцца.
  Лiха прымудрыѓся выслiзнуць з сiлавога захопу i разрэзаць каскадным промнем шасцярых ахоѓнiкаѓ, прадстаѓнiкоѓ рагатай расы Бабуш.
  - Ну, ён у цябе хвацкi!
  У голасе Генгiр Ваѓка чулася зайздрасць. У адказ Ласка затросся, вiдавочна, спрабуючы парваць сiлавое поле, хоць для гэтага патрэбна сiла мiльярда сланоѓ.
  - I мая дзяѓчынка не горшая!
  Гiпермаршал зняѓ сiлавое прыкрыццё, дазволiѓшы праѓнучцы дзюбнуць па мiнi-катэры тубыльнай палiцыi. Забiць прадстаѓнiка iншай расы, асаблiва калi ён прадаѓся мафii, - доблесць i подзвiг для стэлзана.
  - Генгiр, толькi моцна не захапляйся!
  Крамар падхапiѓ Лiха i надзейна запакаваѓ у нябачную кальчугу.
  - Вось-вось iрване, глядзi, як бы нас не зачапiла!
  Паставiѓшы сiлавое поле на максiмальную моц, гiпермаршалы з неймавернай хуткасцю заслiзгалi па калiдорах. Нават невялiкi мiнi-кваркавы зарад можа прынесцi вялiзныя разбурэннi.
  ***
  Жахлiвы выбух раскалоѓ звышмоцную металiчную канструкцыю. Гiперплазменныя кругавароцi са звышсветлавой хуткасцю пранеслiся па звiлiстых калiдорах, ураѓноѓваючы куты i распыляючы на элементарныя часцiцы непрыкрытых нiчым iндывiдаѓ. Усёпажыраючая хваля дасягнула i стэлзанаѓ, ударыѓшы па сiлавым полi, падхлесну i без таго вар'ятку хуткасць. Гiпермаршалы. Як корак з-пад шампанскага, разам з дзецьмi вылецелi з напаѓразбуранага "кальмара". Велiчэзны будынак даѓ расколiну i стала павольна расколвацца, у расколiне ѓзнiк невялiкi пажар. Шэра-фiялетава-жоѓтыя агеньчыкi падступна свяцiлiся ѓ вакууме, здавалася, што тлее метал.
  Тысячы палiцэйскiх машын, нават некалькi дзясяткаѓ ударных вайсковых у форме пiранняѓ з гарматнай батарэяй катэраѓ падляцелi да паѓразбуранага збудавання. Скарпiёнападобныя пажарныя машыны лiхаманкава спрабавалi залiць пенапластам халоднае полымя.
  - Мы з табой нядрэнна павесялiлiся! - Генгiр Воѓк прыцмокнуѓ ад задавальнення, зрабiѓшы цяжкiя вочы, нiбы перад iм агалiлася прынцэса.
  - За такую забаѓку можна патрапiць пад трыбунал. А затым у камеру ультраболевага ѓздзеяння. Тамака з дапамогай нанатэхналогiй жыва прачысцяць мазгi.
  Крамар выразна пакруцiѓ пальцам ля скронi.
  Генгiр захiхiкаѓ.
  - Спадзяюся, хутка пачнецца мега-сусветная вайна i ѓсе страты спiшуць!
  - Пакуль яна пачнецца, нас анiгiлююць мiльён разоѓ!
  Крамар правёѓ далонню па горле. Лiха ѓсмiхнуѓся.
  - А як яны даведаюцца?
  - Ты яшчэ дурны мiнi-салдат! - раѓнуѓ Генгiр Воѓк. - Там усюды сачыльныя прылады, кiбер-запiсы, плазма-компы!
  Дзяѓчынка Ласка хiтра падмiргнула.
  - А мы запусцiлi баявы кiбер-вiрус, ён вывеѓ са строю ѓсе сачыльныя прылады ѓ гэтым будынку.
  - I, акрамя таго, зжор усю памяць мясцовых кампутараѓ! - уставiѓ Лiха.
  - Квазарна! Калi вы паспелi? - у голасе Крамара прадзiмала здзiѓленне.
  - А як бы iнакш мы пранiклi ѓ гэты будынак! У такiя дамы мiнi-салдат не пускаюць. А вось страляць мы можам не горш за дарослых, а нас закавалi i не даюць забаѓляцца!
  У голасе хлапчука адчувалася прыкрасць.
  - Усё будзе ѓ свой час! Вашы целы яшчэ не саспелi, вам рана на такое глядзець. Акрамя таго, куламаны цi грошы трэба берагчы i памнажаць, а тут поѓна хiтрых ашуканцаѓ. За тысячу дзвесце гадоѓ мы навучылiся распазнаваць шматлiкiя пасткi, а вам усяго сем цыклаѓ i адзiн удар сэрца.
  Генгiр пстрыкнуѓ Ласку па кiрпатым носе. Дзяѓчынка тузанулася, затым хiхiкнула, паказаѓшы мову.
  - Дзеда, калi нам будзе за тысячу, мы, гэта значыць, я стану супергiперультрамаршалам!
  - Марыць не шкодна! А вось калi будзеш поѓзаць усюды, як казяѓка, то загiнеш у раѓналежным сусвеце i будзеш служыць у анты-войсках! - рыкнуѓ ветэран-грамiла.
  Ласка капрызна завыла.
  - Не хачу ѓ анты-войскi! Там вельмi балюча, кожную хвiлiну раздзiраюць токам i гама-прамянямi.
  - Дык вось, слухай старэйшых! Так, i дзе вы ѓзялi баявы вiрус?
  Замест Ласкi адказаѓ Лiха:
  - На палiгоне! Нас навучалi спецпраграмам вiртуальных войн i пранiкненнi ѓ структуру баявых робатаѓ.
  Гiпермаршал чыркнуѓ пальцам па паветра, некалькi агiдных, дробненькiх насякомых зараз выпарылася. Нiзкi голас працягнуѓ:
  - Гэта добра, што на практыцы ѓжылi закладзенае падчас вучэнняѓ. Мiнус, тое, што вы парушаеце правiлы. Я не хачу мець праблем з Супердэпартаментам "Каханнi i жыццi". Таму, цi ты зараз даеш слова, што не будзеш шнырыць, дзе патрапiла, цi цябе тут жа скiнуць на зорку.
  Лiха спачатку хацеѓ было перавесцi ѓсё жартам, але свiдравальны лазерам погляд прадзеда казаѓ, што ён не жартуе. Генгiр таксама строга паглядзеѓ на дзяѓчынку.
  - I ты таксама дай клятву, што больш нiколi не парушыш воiнскi статут.
  Ласка адвяла погляд у бок.
  Дзецi ледзь чутна прашапталi.
  - Клянуся...
  Нечакана Крамар змянiѓся ѓ твары. На па-юнацку гладкiм iлбе, ѓсякалася рэзкая зморшчына:
  - А калi б не парушэнне статута, нас бы ѓжо дэзiнтэгравалi! Я здымаю клятву, але стаѓлю адну ѓмову. Калi хочаш кудысьцi намылiцца цi падцягнуць кваркi, паiнфармуй мяне.
  - I мяне! - грукнуѓ напарнiк.
  Генгiр таксама перадумаѓ:
  - Iнiцыятыва на вайне дорага каштуе, асаблiва прывучанаму да танных шаблонаѓ супернiку! Толькi папярэджвайце нас загадзя, калi захочаце пагарэзiць!
  Iзноѓ зазiхацелi выблiскi ад стрэлаѓ, некалькi гангстараѓ-сцярвятнiкаѓ, мабыць, вырашылi пажывiцца аблуднай парай стэлзанаѓ з дзецьмi. Агонь у адказ быѓ бязлiтасна дакладны. Толькi адзiн бандыт быѓ паралiзаваны, астатнiх элементарна развеялi на кваркi. Галава самага буйнога, з пяццю радамi загнутых назад зубоѓ "дыназаѓра", адляцеѓшы, зачапiлася iкламi за антэну. Здавалася, што яна i пасля смерцi хоча перагрызцi гравiятытанавы стрыжань.
  Лiха усклiкнуѓ:
  - Шок гэта не па-нашаму! Гiпершок - вось гэта па-нашаму!
  - Дык вось, дзецi-монстры... - Генгiр паказаѓ на палоннага: - Можа, гэта просты рабаѓнiк. А можа, i шпiён. Мы яго прыхопiм з сабой. Потым я пакажу вам, як трэба дапытваць такiх падонкаѓ.
  - Мы ѓжо катавалi электроннага кiбарга! - З усмешкай пахвалiлася Ласка.
  - А жывога ж можна запалохаць! - аѓтарытэтна вымавiѓ гiпермаршал Крамар.
  - Практыка вышэй за ѓсё!
  Генгiр ласкава паляпаѓ па шчоках Ласку. Ружовы тварык стаѓ пунсовым.
  Дзецi весела засмяялiся.
  Два неразлучныя сябры абмянялiся поцiскамi рукi i па-майстэрску, выканаѓшы галаваломны кульбiт, схавалiся за вялiзным салатава-яблычным свяцiлам.
  У абшарах бруднага сектара час ад часу працягвалi пастрэльваць.
  Кiраѓнiк 11
  Колькi розных iстот,
  Столькi i меркаванняѓ!
  Жадаецца ѓсiм разгадаць
  Таямнiцу бязмежных нябёсаѓ!
  Гэта мара i задача
  Усiх пакаленняѓ...
  У пошуках сутнасцi кiдаецца нячысцiк.
  Ён жадае свой план навязаць.
  Але ѓ пошуках iсцiны ѓсiх адгалiнаванняѓ
  Толькi Усявышнi адказ можа даць!
  Два доблесныя мужы працягвалi фiласофскую гутарку. Спакойная гаворка спаважных зоргаѓ лiлася срэбным раѓчуком i, здавалася, далiкатна ахутвала зоркi. Бот (выконваючы дзякуючы кiбернетычнаму прынцэпс-плазменнаму чыпу мноства функцый) Конарадсана падоѓжыѓ яшчэ парачку танюсенькiх як запалкi канечнасцяѓ i пачаѓ рыхтаваць, для звяркоѓ кактэйль з гiбрыдаѓ рыбы i садавiны. Па ходзе дадаючы сумесь гароднiны i малюскаѓ, з рознымi вiдамi мёда, грыбоѓ i крэмаѓ. Ад чаго разносiлася дзiвосная пах, па ѓсёй зале.
  Бярнард уключыѓ, тэлепатычны рэжым пераключэння, i трыццацi двух мерная галаграма ператварылася ѓ iскрыстае марыва. Пры гэтым шматузроѓневы мозг працягваѓ думаць у розных дыяпазонах. Яму было вiдаць цiкава, гутарыць з касмiчным аксакалам:
  - Цiкава, а цi ёсць росы старажытней нас i больш развiтыя? Бо нам усяго трыццаць мiльярдаѓ год. А ѓ параѓнаннi з узростам Сусвету гэта зусiм нiкчэмны час. З iншага боку, нам ужо столькi мiльярдаѓ гадоѓ i незразумела, чаму мы так параѓнальна мала ведаем Сусвет? Нiбы дзецi-дзiкуны ѓ касмiчнай пясочнiцы! I чаму да гэтага часу так шмат туманнага i незразумелага ѓ тэорыi светабудовы?
  Конарадсан адказаѓ спакойна, а тым часам яго другi бот таксама дапамагаѓ у прыгатаванне стравы, для меншых братоѓ нацыi мiсiянераѓ. Якi выходзiць з абутку са мноствам пальчыкаѓ ручанькi, без задум крышылi i замешвалi. Пацешная карцiна, боты, не злазячы з ног, рыхтуюць сапраѓдны баль, спалучалася з даволi сур'ёзнай, хоць i некалькi абстрактнай гутаркай:
  - О, гэта тэма даѓно хвалявала, i не толькi нас. Яшчэ з ранняй зары цывiлiзацыi. Яшчэ ѓ тыя далёкiя часы, шматлiкiх даследнiкаѓ дзiвiла немагчымасць зафiксаваць шматлiкiя зорныя аб'екты, што i прывяло да падзелу Сусвету на бачную i нябачную часткi. Як вам вядома, бачнае i нябачнае святло мае масу спакою i вага. Тое ж самае справядлiва i ѓ адносiнах да iншых элементарных часцiц, якiя складаюць аснову макракосму. Па шырока вядомай тэорыi светабудовы, фатоны i электрамагнiтныя хвалi выпраменьваюцца ад зорак не па iдэальна прамой лiнii, а па злёгку адхiляецца траекторыi. Гравiтацыя ѓздзейнiчае на фатоны, кожны з якiх мае масу, i траекторыя, з прычыны гэтага, становiцца гiпербалiчнай. Фатон, прайшоѓшы велiзарны шлях, зрабiѓшы велiчэзнае кола даѓжынёй у некалькi мiльярдаѓ светлавых гадоѓ, вернецца зваротна ѓ тую ж кропку, адкуль ён зыходзiѓ. Таму мы бачым толькi малую частку сусвету, астатнiя яе часткi проста не даступныя погляду. У сваю чаргу, фатоны i электрамагнiтныя хвалi аддаюць сваю энергiю шматлiкiм палям, якiя пранiзваюць вакуум i кiнезпрастора. З прычыны гэтага, энергiя збiраецца ѓ шматпрасторавыя калапсы.
  Бернард адцягнуѓся ад пераключэння, робат-настаѓнiк акрамя Сiльфы i бананавай яшчаркi, вывеѓ яшчэ некалькi разнастайных iстот, згодных з розных галактык. Пры гэтым усе яны былi мiлавiдныя, i ласкавыя. Малодшы зорг кiнуѓ фразу:
  - Так, гэта ведае кожны школьнiк, але сусвет функцыянуе бясконца доѓга, а за доѓгiя мегаквiнтыльёны гадоѓ павiнны былi ѓзнiкнуць больш дасканалыя формы высокаразвiтых цывiлiзацый, чым наша.
  Конарадсан падняѓ уверх адну са сваiх канечнасцяѓ, на яе вёскi лятаючая рыбка з блакiтнымi, вельмi доѓгiмi i пышнымi плаѓнiкамi.
  - О! Ведаеш адна з прычын гэтага тое, што зоркi вечныя, а планеты няма! У паралельным сусвеце крыху iншыя законы, iншыя вымярэннi, iх значна больш за тры стандартныя. Па выгнутых спiралях энергiя ѓваходзiць у калапсы, дзе яна i акумулюецца, гатовая iзноѓ выплюхнуцца вонкi. Уся тая энергiя, што на працягу мiльярдаѓ гадоѓ выпраменьвалася ѓ бясконцы космас, праз раѓналежны сусвет i iншыя вымярэннi вяртаецца зваротна. Вось прыклад, свяцiла раптам астыла, ператварылася, у залежнасцi ад памераѓ, у нейтронную зорку цi ѓ падабенства чорнай дзiркi, а можа быць, i ѓ белага карлiка. Нейтроны звышшчыльнай зоркi пераходзяць на нiжнi энергетычны ѓзровень. Затым энергiя з раѓналежнага мегасусвету змяняе энергетычны ѓзровень элементарных часцiц, з якiх складаюцца гэтыя, здавалася, назаѓжды патухлыя зоркi. I маленькi шчыльны карлiк успыхвае звышновай зоркай, а старыя планеты згараюць. Свежыя светы ѓтвараюцца па новай форме. Астываюць, цыкл iдзе, паѓтараючыся да бясконцасцi.
  Памiж трыма боцiкамi Вялiкага Зорга ѓзнiкла смецце. Яны змагалiся за права прыгатавання шматслойнае мульты-бiсквiтнага торта. Тонюсенькiя канечнасцi штурхалi адзiн аднаго i нават сплялiся ѓ клубочак. Трэцi вадкаметалiчны боцiк настойваѓ: "цяпер мая чарга рыхтаваць торт, так справядлiва". Iншыя ѓпарцiлiся: "гэта камбiнаваная вытворчасць". Выпаѓзаюць канечнасцяѓ станавiлася ѓсё больш i больш, i сплятаючыся яны зыходзiлi хвалямi, якiя выклiкаюць скрыѓленне паветра. Робат-настаѓнiк паказваючы на гэта астатнiм хатнiм жывёлам пiскнуѓ: "вось у дадзеным выпадку мы бачым прыклад, таго як не трэба вырашаць падобныя праблемы".
  Разумныя жывёлы ѓхваляльна папiсквалi:
  - Спрэчку вырашаюць кампрамiсам, напралом прэ толькi дзiкун!
  Бярнард пакуль у гэта не ѓмешваѓся (iстотам нiжняга парадку часам уласны негатыѓны досвед карысней, любога пазiтыѓнага навучання!), ён вёѓ гутарку:
  - Але калi мы загадзя можам ведаць, калi зорка патухне, а калi стрэлiць звышяркiм выблiскам, то для на гэта не смяротна. Ды i дзе ж цывiлiзацыя з гiсторыяй у квiнтыльёны гадоѓ? Яны павiнны быць, калi космас вечны!
  Зорг гэта пацвердзiѓ, вельмi ѓпэѓненым, але без усялякага адцення самалюбавання тонам:
  - Калапсы, як вядома. Рухаюцца па спiралi цi па падобным на спiраль маршруце ѓ гiперпрасторы i прынцэпс-вакууме. Яны могуць уваходзiць сябар у сябра i ѓзмацняцца цi, наадварот, падзяляцца. Нават калапсiчныя скрыѓленнi не вечныя, як i самi зоркi. Па асобнасцi нi адна зорка не можа iснаваць бясконца доѓга ѓ абмежаванай прасторы. Вечным з'яѓляецца толькi iх бясконцае мноства. А жыццё цывiлiзацый куды складаней. Гэта больш крохкая адукацыя, чым прыродныя з'явы. Версiй можа быць бясконца шмат, i мы на абсалютныя веды не прэтэндуем. Ты шмат чаго i сам разумееш. Адзначу, мы не iмкнемся да войн i захопу ѓсяго сусвету. Цывiлiзацыi размеркаваны вельмi нераѓнамерна, а многiм з iх проста не дадзена падняцца вышэй за вызначаны ѓзровень. За нашымi мiрамi ляжыць маланаселеная тэрыторыя, яна як бы апраѓляе мегагалактыку. I розныя спробы пракрасцiся ѓ гэтую зону вядуць да татальнай смерцi, якая знiшчае ѓсё жывое. Хтосьцi кажа аб абсалютнай звышзброi, якое стварыла суперцывiлiзацыя, якая загубiла сама сябе. Я у гэта не веру! Ёсць вечныя законы Сусвету i розуму. Кожны iндывiд хоча стаць БОГАМ. А дасягнуць узроѓню багоѓ, абсалютна шчаслiвых i прасветленых, не ѓ сiлах. Жыццё i светабудова - гэта дужанне за бясконцую дасканаласць. Таму любая звышцывiлiзацыя натыкаецца на нявызначаны бар'ер i распадаецца. Яна расце, як снежны ком на паверхнi зоркi, каб зноѓ утварыцца. Як кругазварот у прыродзе: выпаѓ крышталiчны асадак, растаѓ, выпарыѓся, зноѓ выпаѓ. Ёсць, вiдаць, мяжа i ѓ зоргаѓ. Чамусьцi нарастанне звышцывiлiзаванай магутнасцi блакуецца. I гэта вялiкая таямнiца нават для нас. Але ѓ адным я перакананы дакладна, што навукова-тэхнiчны прагрэс павiнен суправаджацца маральным ростам, iнакш гэта прывядзе да катастрофы.
  Нiбы ѓ пацверджанне яго слоѓ дужанне памiж боцiкамi, за права падрыхтоѓкi ежы скончылася i канечнасцi дашлi ѓ сiнхронна рух. Падносы, на якiх iшла падрыхтоѓка салат, гуляшаѓ i кулiнарных вырабаѓ, тым часам змянялi свае колеры i формы, пытаючыся хатнiх жывёл:
  - Якi наш знешнi выгляд, вам больш за ѓсё падабацца?
  Тыя ѓ адказ пiшчалi, нешта не зусiм пераборлiвае. Сiльфа як сама разумная папрасiла:
  - Давайце ѓ выглядзе кароны дзяржавы Навуф.
  Паднос ператварыѓся ѓ нешта здзейснена казачнае. Свайго роду накладанне некалькiх разнавiднасцяѓ упрыгожванняѓ, у стракатым спалучэннi.
  Бярнард у прыкрасцi выказаѓся:
  -Я вакуумнагаловы! - Без пераходу працягнi тэму. - I ѓсё ж, у геннай iндустрыi мы дасягнулi фактычнай дасканаласцi. Усе нябесныя перасоѓваннi ѓжо вядомыя, пралiчаныя загадзя, i катастрофы не могуць наступаць раптоѓна.
  Конарадсан пагадзiѓся, прычым выраз твару стаѓ некалькi збянтэжаным, як горнага старца не якi здолеѓ адказаць на простае пытанне:
  - Так, не могуць. Але факт застаецца фактам. Не знаёмыя нам больш старажытныя цывiлiзацыi. Можа, генетычныя збоi, можа, бескантрольныя неспасцiжныя мутацыi, вонкавае ѓздзеянне. Можа быць, галоѓная загадка сусвету менавiта ѓ гэтым i заключана. Магчыма, Усявышнi Творца iснуе, i нават нам не дадзена зразумець Яго думкi.
  Хатнiя жывёлы паводзiлi сябе паважна, робат-настаѓнiк, змянiѓшы форму на больш яркую, стаѓ пытаць iх:
  - Блажэнны мiратворцы, таму што яны... - Машына зрабiла паѓзу.
  Сiльфа бразнула першай:
  - Успадкуюць сусвет!
  Робат звонкiм галаском адказаѓ:
  - Блiзка i ѓсё ж недакладна! Давай яшчэ.
  Жывёлiна ѓ выглядзе дынi з галавой тушканчыка i лапкамi-пялёсткамi адказала:
  - Таму, што яны заѓсёды маюць рацыю!
  Робат змянiѓ пераважную жоѓтую афарбоѓку на чырвоную i запярэчыѓ:
  - Па сутнасцi, праѓда, але не зусiм тое!
  Не звяртаючы ѓвагi на ѓрокi хатняй жывёлай, Бернард заявiѓ:
  - Гэта беспрадметная размова, неспасцiжная таямнiца светабудовы. Тым больш вера ѓ Творцы Сусвету ѓжо мае на ѓвазе наяѓнасць у яго недасканаласцi, бо тварэнне пакутуе. Лепш трэба падумаць аб тым, як выканаць нашу мiсiю на планеце i ѓ сiстэме Лакер-ВЕРБ-10001133ПС-3, цi, як кажуць тубыльцы, на планеце Зямля i ѓ Сонечнай сiстэме. Нам жа надзенуць цёмныя акуляры, накрыѓшы дымавой абалонкай.
  Конарадсан зрабiѓ жэст, правы боцiк, пакiнуѓшы прыгатавання, выпусцiѓ святлiвую сетачку, крылатыя рыбкi селi на ёй i свежапрыгатаваныя упрыгожаныя кветачкамi пончыкi пабеглi па ячэйках.
  - У мяне велiзарны досвед i каласальныя тэлепатычныя здольнасцi, так што ашукаць нас, не гледзячы на ѓсе iх выдумкi, не атрымаецца. Да таго ж, заѓсёды ёсць маса незалежных крынiц. - Старэйшы зорг зрабiѓ паѓзу ва ѓпрыгожваннях пончыкаѓ, змянiлася структура колеру i дадаѓ. - Аб некаторых нашых здольнасцях стэлзаны нават не падазраюць.
  - Якi ход больш верагодны, iмiтацыя дабрабыту або ваша ѓхiленне фiзiчным шляхам?
  Конарадсан лагiчна адказаѓ:
  - Апошняе выключана! Стэлзаны дастаткова разумныя, каб зразумець, што гiбель Старэйшага сенатара пацягне такое расследаванне, што губернатара i яго саѓдзельнiкаѓ не проста знiмуць, а крымiнальна пакараюць, зрабiѓшы крайняй кропкай. Так прамалiнейна яны рызыкаваць не будуць...
  Нечаканы сiгнал трывогi абарваѓ фразу мудрага зорга. Два вельмi буйныя зоркалёты невядомай канструкцыi з'явiлiся на трыццацi трохмернай галаграме. Яны на лiмiтавай, (нават дзiѓна, што nbsp; Крамар падхапiѓ Лiха i надзейна запакаваѓ у нябачную кальчугу.
  так ужо навучылiся разганяцца па-за гiперпрасторай стэлзаны) хуткасцi наблiжалiся да зусiм невялiкага экспедыцыйнага зоркалёта зоргаѓ. Карабель алмазнага сузор'я, зрэшты, усярэдзiне непараѓнальна прасторней, чым, здаецца звонку, у iм цэлы палац, дзе можна вольна пасялiць насельнiцтва самавiтага пасёлка. Нават затрыманы скурпулёзнай праверкай, ён бы ѓсё роѓна паспеѓ, калi б у яго гаспадара такое жаданне, сысцi ѓ гiперскачок. У гiпердрайве зоркалёт пранiзвае iншыя вымярэннi, сваiм мноствам якi робiць квазiматэрыяльным амаль любое рэчыва, таму што ѓ гiперпрасторы нельга весцi баявыя дзеяннi. Усе касмiчныя бiтвы адбываюцца ѓжо пасля выхаду з гiперскачка. Каля здаравенных, традыцыйна драпежнай формы зоркалётаѓ круцiѓся рой драбнейшых знiшчальнiкаѓ класа "Арлята" i "Фатон". Раптам усе дробныя сцярвятнiкi знiклi ѓ карпусах вялiзных касмiчных субмарын, касмiчныя грос-лiнкоры натапырылiся сiлавымi палямi. Вядома, малатанажны зоркалёт Старэйшага сенатара толькi з выгляду здаваѓся безабаронным. Зоргi гуляючы маглi збiць караблi супернiка або сысцi ѓ фарсiраваны гiперскачок. Звяркi адчуѓшы небяспеку, заверашчалi, а крылаты рыбкi пакiнуѓшы трапезу накiравалiся да пышнай, якая грае чыста дэкаратыѓную ролю люстры, абляпiѓшы абсыпаныя каштоѓнымi камянямi iероглiфы лямпачак.
  - Не варта рэагаваць! Хай першы ѓдар нанясе супернiк! - скамандаваѓ Дез iмер Конарадсан.
  Зоркалёты выйшлi на дыстанцыю прамой паразы i абрынулi апантаны вадаспад гiперплазменных згусткаѓ энергii. Гасцiнцы, якiя нясуць у сабе выбухную энергiю мiльярдаѓ атамных бомбаѓ успыхвалi i тут жа згасалi, патрапiѓшы ѓ транс-часавае (здольныя змяняць ход перыяду) сiлавое поле. Мультымегатонныя зарады здавалiся бяскрыѓднымi хлапушкi, якiя глядзелiся не столькi пагрозлiва, колькi прыгожа. Тузiн знiшчальнiкаѓ як чорцiк з табакеркi выскачыѓ з чэрава i далучыѓся да бессэнсоѓнай стралянiны. Гэта нават крыху здзiвiла Старэйшага сенатара.
  - Няѓжо нашы супернiкi настолькi дурныя? У iх у галаве вакуум?
  Раптам зоркалёты супернiка выканалi вiраж, i з драпежных чэраѓ вылецелi двухсотметровыя акулападобныя смяротныя машыны. Iмклiва разганяючыся, так што нават вакуум за iмi адсвечваѓ аранжавым марывам, мегаракеты сiнхронна iрванулi, ледзь не даляцеѓшы да непрабiѓнога сiлавога поля. Выбух быѓ настолькi моцны, што зоркалёт зоргаѓ адчуѓ моцнае страсенне. Шматлiкiя звяркi апынулiся збiтыя з ног, некаторыя ѓрэзалiся ѓ сцяну, якая на iх шчасце аѓтаматычна стала пругкай i мяккай нiбы батут. Але як гэтыя жывёлы пiшчалi ад страху, а пара ананасавых медуз нават заплакала ѓ тры ручая. Чулiся крыкi бяскрыѓдных iстот:
  - Гэта суперразбурэнне, прыйшлi пякельныя драканiсты!
  Каскады элементарных часцiц, разарваных прэонаѓ i кваркаѓ, адбiѓшыся ад поля, спарадзiлi выблiск, падобную звышновай зорцы. Па сваёй баявой моцы ракета магла развеяць на фатоны i раскiдаць па галактыцы зорнае цела памерамi з планету Няптун. Адлюстраваны струмень элементарных часцiц дасягнуѓ супернiка, уразiѓшы якiя нападалi зоркалёты. Адзiн з iх страцiѓ кiраванне i стаѓ, шалёнай дзвярэй круцiцца вакол восi, лятучы, нiбы ад моцнага ѓдару футбольны мяч. Калi б ён быѓ крыху блiжэй, ад яго засталiся б адны кваркi. Знiшчальнiкi былi абаронены значна горш, i iх пiлотам павезла толькi ѓ тым, што яны загiнулi, не паспеѓшы нават спалохацца, гiперплазма рухаецца ѓ мiльёны разоѓ хутчэй болевага iмпульсу, пакiдаючы ад цела толькi душу. Iншы карабель паспеѓ перамясцiцца ѓ бяспечнае месца, пазбегнуѓшы якi папяляе ѓдару кумулятыѓнай хвалi.
  Iр iмер Мiдэль, капiтан зоркалёта зоргаѓ, зрабiѓ запыт да Генеральнага iнспектара.
  - Прыняць меры ѓ адказ?
  - Не варта, яны сваё ѓсё роѓна атрымаюць... - Старэйшы сенатар вымавiѓ гэта без энтузiязму, як добры бацька, якi карае гарэзлiвае дзiця.
  - Выдатна!
  Вялiкi зорг меѓ рацыю. Зоркалёту, якi страцiѓ кiраванне, не пашанцавала. Патрапiѓшы ѓ вакуумны лейцар, ён так i не здолеѓ наладзiць кiраванне, i быѓ паглынуты велiзарнай вялiкай зоркай. У фiялетавым зарыве велiчэзнага свяцiла ѓспыхнула смарагдавая кропка i тут жа згасла, грос-лiнкор нырнуѓ у палаючыя нетры.
  Ацалелы зоркалёт зноѓ наблiзiѓся на баявую дыстанцыю i адкрыѓ шквальны агонь з промня гармат, i якiя нясуць гiбель жывому ѓсталёвак, нiбы правяраючы цярпенне экiпажа iнспектара. Вiдаць было, як круцяцца круглыя вежы, густа ѓтыканыя гарматамi i выпраменьвальнiкамi. З самага буйнога рулi вылецела касабокая гiперплазменная васьмёрка, яна перамяшчалася па пераламанай лiнii. Даляцеѓшы да нябачнага бар'ера згустак энергii, лопнуѓ, рассыпаѓшыся на драбнюткiя iскры. Пераканаѓшыся, што зоргi на яго стральбу не рэагуюць, карабель памяняѓ дыстанцыю i, разагнаѓшыся, сышоѓ у гiперскачок, схаваѓшыся за асляпляльна яркiмi гронкамi зорак.
  - Нешта не падобна на дзеяннi галактычных флiбусцьераѓ. Жахлiва моцная зброя i буйныя баявыя субмарыны класа флагман-лiнкор. Гэта сур'ёзна! Падобна на правакацыю з боку флота Пурпурнага сузор'я. - З дрэнна схаваным хваляваннем заѓважыѓ капiтан. - Ды i скокнулi яны неяк хутка, нiбы самыя найноѓшыя распрацоѓкi двухполых.
  - Так, Iр iмер Мiдэль. Хоць у стэлзанаѓ i ёсць баевiкi з каперскiм патэнтам для экавайн, але звычайна гэта драбнейшыя i манеѓраныя зоркалёты. У гэтых сектарах не бывае дзiкiх пiратаѓ. На непадкантрольнае свабоднае пiрацтва трэба яшчэ ѓмець нарвацца. Самае галоѓнае, гэта зброя, бо прымянiлi абсалютна найноѓшую. Гэта тэрмапрэонавы зарад кумулятыѓнай накiраванасцi. Гэта новы крок у баявой тэхнiцы. Тут быѓ выпрабаваны сродак, якi яшчэ не прымяняецца ѓ практыцы сучасных войнаѓ. Працiѓнiк заадно хацеѓ праверыць на трываласць сiлавое поле нашага зоркалёта. Можна было аддаць iм па заслугах, але я не буду чапаць няхай няспелыя, але ѓсё ж думаючыя формы жыцця. - Цвёрдым тонам, скончыѓ пафасную прамову Старэйшы сенатар.
  Капiтан адказаѓ спакойна, але калi прыслухацца, то ноткi прыгнечанага раздражнення былi ѓ металiчным голасе загартаванага зорга:
  - Вядома, лепш пазбягаць злы i прычыненнi пакуты iншым думаючым iстотам! Да якога часу, аднак, можна трываць зло, жорсткасць i падступства двухполых iстот! Мы ж маем сiлы, каб грозным адказам выбiць з бялковых паразiтаѓ агрэсiѓную пыху. Зло трэба...
  Конарадсан перапынiѓ ваяѓнiчую тыраду капiтана:
  - Пакiнь! Зло нельга знiшчыць злом. Яны яшчэ больш зробяцца больш жорсткiмi, калi супраць iх мы прыменiм iх жа ѓласныя метады.
  - А як на рахунак новай зброi? Калi яны i надалей будуць так прагрэсаваць у стварэннi новых сродкаѓ знiшчэння, то гэта звышнебяспечна. Калi-небудзь iх тэхналогii выйдуць на гiперузровень, i нават мы станем бездапаможнымi i не зможам не толькi iх спынiць, але i нават абаранiць свае жыццi! Я нават не думаѓ, што нашы караблi могуць адчуваць страсенне ад iх хлапушак! - На падвышанай ноце амаль пракрычаѓ Мiдэль.
  - Гэта мяне таксама турбуе. Спадзяюся, мудрасць падкажа нам выйсце. - Старэйшы сенатар, мякка дадаѓ. - А цяпер мае гадаванцы крыху забаѓ вам не перашкодзяць.
  Зоркалёт зноѓ пайшоѓ у гiперскачок. Прастора за ашалёѓкай iмгненна згасла. Густая чарнота ѓспыхнула невымоѓнымi чалавечымi словамi кветкамi i разышлася дзiѓным ззяннем.
  ***
  А ѓ iншых частках бязмежнага космасу жыццё цякло сваёй, як заѓсёды, непаѓторнай чаргой.
  ***
  - Так, ты, Iльвяня, вядома, малайчына, хораша абклаѓ аднаго з самых лепшых афiцэраѓ галактычнага корпуса. Але ты мусiш разумець, што тым самым падпiсаѓ сабе смяротны прысуд. У Мiнiстэрстве "Праѓды i каханнi" цi "Каханнi i жыццi" такiя справы вырашаюцца проста i без затрымак.
  Джовер Гермес нявесела ѓсмiхнуѓся. Такога каштоѓнага раба яму не хацелася губляць. Леѓ Эраскандэр цiха сядзеѓ, нахiлiѓшы светла-русую галаву. Выгляд у яго быѓ самы змучаны, пад вачыма з'явiлiся цёмныя кругi, шчокi ѓпалi, ногi, рукi, бакi i мускулiстая грудзi пакрылiся драпiнамi, апёкамi i сiнякамi. Цэлы тыдзень ён правёѓ у сладастрасным пекле, улагоджваючы ненавiснае племя, не маючы магчымасцi перадыхнуць хоць бы на хвiлiну. Скрозь яго прайшлi сотнi мускулiстых, тэмпераментных жанчын з вялiкай сэксуальнай фантазiяй. Адна крутая генеральша нават пякучым канцом лазера прыпякла босыя хлапечыя пяткi. Астатнiм мегерам падобнае спадабалася, i яны паспрабавалi на iм i прамянi холаду, iншыя вiды баявых выпраменьванняѓ. Цяпер пухiры на падэшвах невыносна свярбелi, i юнак, каб суняць сверб мацней прыцiскаѓ iх да халоднага металу. Сэкс быѓ натуральным запатрабаваннем юнага, волатаѓскага арганiзма, але тут ён стаѓ падабенствам катаваннi, а пах нiбы залiлi расплаѓленым металам. Хлапчуку ѓ дадзены момант, хацелася, толькi аднаго: хутчэй упасцi на любы ляжак хай нават утыканы цвiкамi i патануць у сне.
  Гермес быѓ вельмi задаволены i вялiкiм прыбыткам за прададзенае цела iмклiва набiраѓшага папулярнасць гладыятара, i знявагай стаѓ занадта стромкiм нявольнiка.
  - Я ѓ тваiх пачуццях таксама арыентуюся. Нашы дамачкi з аранжавага публiчнага дома разадралi цябе, як самкi тыграѓ. Добра, дык ты нам прыкрыѓ. Мала таго, што чалавек б'е нашых афiцэраѓ, а калi ён i ѓ сэксе нас пераѓзыходзiць, тое гэта канкрэтна з розуму зводзiць.
  Стэлзан жулiкавата падмiргнуѓ.
  - Добра, а зараз аб справе. На гэтай планеце нам ужо нельга заставацца! Асаблiва табе, надта вядомы стаѓ. Мы паляцiм у цэнтр Галактыкi, у так званы брудны зорны сектар.
  Леѓ тут ажывiѓся i адразу ѓзняѓ галаву.
  - Цiкава, а што мы там будзем рабiць?
  Гермес пазбегнуѓ прамога адказу:
  - У гэтым раёне поѓная канцэнтрацыя нестэлзаноiдных тыпаѓ, жывых iстот. Многiя з iх напаѓдзiкiя, i яшчэ не цалкам асiмiляваныя касмiчнай iмперыяй.
  - Гэта будзе небяспечна! - У голасе Эраскандэра гучала хутчэй надзея, чым трывога.
  - У нас будзе зброя. Хоць табе яно i не пакладзена, бо ты не толькi раб, але яшчэ i дзяржаѓны злачынец. Можаш жа ты бiцца i аднымi голымi рукамi! - Гермес працягнуѓ руку i келiх з пахкiм i пенiстым пойлам заляцеѓ яму ѓ далонь, цiха пiскнуѓшы: iндэкс дурман сто сем.
  Леѓ толькi пакруцiѓ галавой, кiнуѓ погляд пару баявых робатаѓ суправаджэння i надаѓшы сабе максiмальна пакорлiвы выгляд, вымавiѓ:
  - Можна мне развiтацца з Венер Аламара?
  Гермес адпiѓшы добрую палову, адштурхнуѓ якi лятуе на гравiтацыйнай падушцы куфель. Той завiс у паветры чыкнуѓшы: "будзьце разумны ѓсю вечнасць спадар". Пасля чаго драпежна пацёр рукi, пробулькал:
  - Вядома! Яна цябе даѓно чакае. У цябе ёсць роѓна гадзiна, не больш. Тады мы i рванём! На гэты раз, мы паляцiм на ваенным зоркалёце, калi яна застанецца задаволенай. Я табе дазволю агледзець карабель у межах легальнага доступу. Калi не, то ѓвесь пералёт ты правядзеш на ланцугi.
  - Дзякуй за давер.
  Стэлзан улавiѓ у словах нявольнiка iронiю:
  - Не раскiсае, у цябе яшчэ будзе магчымасць паказаць iклы!
  I Гермес па-сяброѓску пляснуѓ па мускулiстым абадраным, пакусаным плячы Эраскандэра.
  Кiраѓнiк 12
  Прамень смерцi ѓ змроку зiхацiць,
  Касмiчных монстраѓ сабралася натоѓп!
  Бязлiтасны вораг на цябе нападае,
  Але, веру, не завагаецца героя рука!
  Джовер не стрымаѓ слова. Падазронага юнака-раба замкнулi ѓ сiлавой камеры, пасадзiѓшы на ланцуг.
  У самым карабельным каземат было даволi халаднавата. Стандартныя дванаццаць градусаѓ па зямным вымярэннi, мала для зямлянiна якi звыкся да вечнага лета. Зрэшты, стэлзаны выкарыстоѓвалi амаль аналагiчную дзесятковую сiстэму вымярэнняѓ, што значна аблягчала арыентацыю ѓ зносiнах двух рас. Па-ранейшаму Леѓ быѓ голы, у адной насцегнавай павязцы, але ён настолькi зраднiѓся з галiзной, што нават не звяртаѓ увагi на гэта. А вось стэлзаны, многiя, з якiх нi разу не бачылi людзей, тарашчылi яго свае драпежныя, нахабныя вочы.
  У камеры было цёмна, i, лежачы на голым металiчным ложку, Леѓ мерз, вострыя шыпы ѓ карабельным карцэры калолi мускулiстую спiну хлапчука. Саскочыць было нельга, бо рукi i ногi скавалi цеснымi зацiскамi, сiлавых палёѓ. Юнак мучыѓся, варочаѓся i каб адцягнуцца, паспрабаваѓ засяродзiцца на ѓспамiнах свайго дзяцiнства.
  Дзе ён нарадзiѓся i хто ягоныя бацькi, ня ведаѓ нiхто. Паводле апавяданняѓ прыёмных бацькоѓ, яго нечакана знайшлi ѓ пустой да гэтага моманту дубовай дзiцячай люльцы. Дзе будучы ваяѓнiк ляжаѓ, дакладней, круцiѓся як уюн, быѓшы вельмi шустрым немаѓлём. Па iронii лёсу, ён апынуѓся ѓ хацiне адзiнага на ѓсю вёску партызана Iвана Эраскандэра. У момант яго нараджэння на грудзях малюткi зiхацеѓ малюнак з вельмi прыгожым драпежным зверам, накшталт чалавечага льва з крыламi i шаблезубымi iкламi. Затым якi свецiцца накiд бясследна знiк, але па вёсцы пранеслася чутка, што ён i ёсць абраны, народжаны Святым Духам месiя, якому належыць выратаваць планету. Некаторы час нiхто не ѓспрымаѓ гэта сур'ёзна. Хлопчык, названы Львом, спакойна жыѓ, рос, гуляѓ i таемна навучаѓся старажытным забароненым мастацтвам рукапашнага бою. Трэба сказаць, што стэлзаны сур'ёзна трансфармавалi клiмат плянэты. Ужыѓшы гравiявакуумную ѓстаноѓку "Трэкотар" - адну з найноѓшых мадэляѓ скрыѓляльнiкаѓ прасторы, яны зрушылi арбiту Зямлi, дастаткова прыстойна зблiзiѓшы яе з Сонцам. Гэта змянiла клiмат у бок значнага пацяплення. Растаялi ѓсе ледавiкi. Каб пазбегнуць затаплення вялiзных тэрыторый, навукоѓцы i iнжынеры Пурпурнога сузор'я з дапамогай мiкра-анiгiляцыйных выбухаѓ пашырылi i паглыбiлi западзiны i жолабы ѓ сусветным акiяне. Гэта было зроблена i пралiчана з дапамогай наймагутных кампутараѓ настолькi дакладна i акуратна, што ѓдалося не толькi пазбегнуць затаплення вялiзных тэрыторый, але нават змянiць цыркуляцыю вады. Кругаварот вады ѓ прыродзе мадыфiкаваѓся настолькi, што ѓсе пустынi знiклi, ператварыѓшыся ѓ джунглi. Акрамя таго, гiдрасфера цыркулявала такiм чынам, што гарачая з экватара злiвалася да палюсоѓ, а прахалодная з палюсоѓ рухалася да экватара. На ѓсёй планеце ѓсталяваѓся клiмат падобны афрыканскаму экватарыяльнаму поясу, а здабыча драѓнiны стала самым прыбытковым бiзнэсам. З-за селекцыйных змен шэрагу парод раслiны практычна круглы год давалi каштоѓныя i пажыѓныя плады, чым назаѓжды, здавалася, дазволiлi праблему голаду. У гэтых умовах было шмат вольнага часу i вельмi мала забаѓ, не было кампутараѓ з тэлевiзарамi, якi стаѓ у пачатку дваццаць першага стагоддзя усеагульным Iнтэрнэту. Толькi акупацыйнае, якое вяшчае выключна прапаганду i дурныя песнi радыё, нейкiя музычныя iнструменты. Ну i найпростыя фiзiчныя гульнi. Карацей людзей даводзiлi да тубыльнага варварскага ѓзроѓню. Яго ранняе басаногае дзяцiнства было шчаслiвым, без праблем i галаѓнога болю. Рухомы, раннiх гадоѓ надзвычай моцны i вынаходлiвы Леѓ якi ѓзяѓ прозвiшча прыёмнага бацькi Эраскандэр быѓ верхаводам i завадатарам, мясцовай дзятвой. Лёгка быць шчаслiвым, калi не ведаеш лепшага. Але неѓзабаве адбылiся падзеi, якiя перапынiлi iдылiю...
  Якiя гэта падзеi, Леѓ не паспеѓ пракруцiць у памяцi. У камеру ѓпусцiлi моцнадзейны сонны газ, i хлопчык правалiѓся ѓ бездань глыбокага сну.
  ***
  Калi зоркалёт прыляцеѓ да месца, ён прачнуѓся. У галаве было мутнавата. Свет вакол выглядаѓ шэра i злавесна. Было халаднавата, штучнае пакрыццё касмапорта ѓ iнэi, сыпле мокры снег. Пасля дрымоты ѓ металiчнай скрынцы бiла дрыготку, а скручаная штрафным ложкам спiна непрыемна ныла. Праѓда прычыненыя самкамi нявольнiку-альфонсу драпiны, сiнякi i апёкi паспелi сысцi, арганiзм батыра аднаѓляѓся хутка, не пакiдаючы нават найменшых слядоѓ. Каб сагрэцца, Леѓ дадаѓ крок, упершыню ён бачыѓ снегапад i, быѓ уражаны: наколькi мярзотнымi бываюць прыродныя ападкi. На планеце Зямля, цёплыя лiѓнi, якiя збягаюць струменямi па загарэлай скуры заѓсёды ѓ радасць, тым больш, што яны нiколi не выклiкаюць паводак i не бываюць зацяжнымi. Хутка шлёпаючы босымi нагамi па сцюдзёным пакрытым тонкай скарынкай лёду лужынам, хлапчук амаль бег, прытанцоѓваючы падабенства гопака. Як нi дзiѓна, але адчуванне ад ламаецца пад агрубелай падэшвай хлопцы лёду, было прыемна-ѓзбуджальным i, Леѓ iмкнуѓся стукнуць па крыштальнай скарынцы як мага мацней. Пырскi абдалi аднаго мала прыемнага суб'екта са свiнападобным лычам, вушамi слана i зялёнай кракадзiлай скурай. Бруднаватая вада запэцкала нязграбны мундзiр работнiка касмiчнага аэрапорта. Звер, раскiнуѓшы перапончатыя лапы, пачаѓ нешта насвiстваць. Нейкая лаянка на моцна пераламанай мове Пурпурнога сузор'я.
  Джовер грозна раѓнуѓ, паказаѓшы на пагоны эканамiчнага генерала.
  - Ты, гiдкая рэптылiя, не смей абражаць стэлзана i яго вернага слугу!
  Важкi кулак абрынуѓся на непрыемную зялёную морду. Удар быѓ добры, iстота пахiснулася, але не паспела ѓпасцi. Iмклiвы лоѓгкiг гранiчна ѓзнятага Эраскандэра, ды яшчэ з разваротам, змяѓ фiзiяномiю свiна-слана-кракадзiла. Туша плюхнулася ѓ лужыну, а вартая ѓдалечынi ахова весела засмяялася, паказваючы пальцамi на зрынутую выяву, з расплюшчанай рожай. Бура-фiялетавая кроѓ сцякала ѓ лужыну, распаѓсюджваючы рэзкi пах шкiпiнару. Не затрымлiваючыся, Гермес i Леѓ селi ѓ загадзя прыгатаваны фланер. Затым iмклiва ѓзляцелi, спудзiѓшы плямiстых казурак.
  У сектары было неяк па-асаблiваму неспакойна. У атмасферы лёталi рыбныя яшчары з пёравымi плаѓнiкамi. Былi i iстоты, падобныя на ваѓкоѓ з крыламi лятучай мышы. Парылi нейкiя буйныя, велiчынёй з зорны знiшчальнiк трохгаловыя арлы. Пырхалi гiганцкiя стракозы з iголкамi буйных вожыкаѓ. Дамiнавалi ѓ асноѓным, паѓдзiкiя негуманоiдныя стварэння. Гукi, якiя выдаюцца iмi, нагадвалi нешта сярэдняе памiж ваѓчыным выццём i цоканнем цыкад. Некаторыя з iх занадта блiзка падляталi да фланера, пагражаючы сутыкненнем.
  Джовер павярнуѓ рычажок, i хваля ѓльтрагуку разагнала ашалелых стварэнняѓ. Тыя з iстэрычным вiскам, а хто разумней вырываючыся сакавiтымi лаянкамi, разляцелiся ѓ розныя бакi. Гермес прагыркаѓ у адказ:
  - Непаѓнавартасныя иногалакты мы вас запульсарым!
  Цiкавячы Леѓ, на партызанскiм слэнгу спытаѓ:
  - I дзе мы тут прыкiмарым?
  Джовер тыцнуѓ пальцам, з пярсцёнка вылецела галаграма з паказальнiкам i надпiсам: "У публiчным доме".
  Эраскандэр без асаблiвага энтузiязму, паглядзеѓ удалячынь i супакоiѓся - гэта не падобна на бардэль. Каласальны шматкiламетровы будынак з суровымi базальта-мармуровымi сценамi выразна вылучаѓся на няветлiвым фоне. Збудаванне па форме было падобна на сярэднявечны замак з тоѓстымi зуб'ямi. Непадалёк таксама вiднеѓся вялiзны, як скала, прамавугольны будынак. Казарма для рабоѓ негуманоiдаѓ. Гэты велiчэзны хмарачос даставаѓ да стратасферы. На даху размяшчалася стартавая пляцоѓка баявых зоркалётаѓ. Нават брудны сектар быѓ нашпiгаваны войскамi Пурпурнога сузор'я, як булка з разынкамi. Леѓ са здзiѓленнем вымавiѓ:
  - Выглядае так архаiчна!
  Умантаваны ѓ пярсцёнак Гермеса, якi мае выхад на мiжгалактычны Прынцэпс-Iнтэрнэт (функцыянуе ѓ гiперпрасторы, i вектарах кiнезпрасторы), праз галаграму выдаѓ iнфармацыю.
  Гэты будынак, ёсць легендарны Чорны замак. Знакамiтае месца, якое натхнiла мясцовых кiнематографаѓ на здымкi дзясяткаѓ фiльмаѓ i напiсанне сотняѓ крымiнальных баевiкоѓ i дэтэктываѓ. У iм адбывалiся i бiтвы рыцараѓ-iнагалактаѓ на скакунах i ѓ латах, прыйшлося гэтым сценам перажываць набегi пiратаѓ, нашэсце якiя сiлкуюцца атмасферай атрутных казурак. Сучаснасць не гэтак рамантычная; у найстаражытным Чорным замку прыбудавалася цэлая сетка ѓрадлiвых устаноѓ i логава найбуйнага ѓ галактыцы гангстара Лучэра, па мянушцы Квазарны цмок. Сiмвал крымiнальнага свету больш чым на 25 мiль угрызаѓся ѓ грунт i быѓ звыш шасцi мiль у вышыню, мiль дванаццаць у шырыню. Яго ѓзвялi яшчэ за многiя тысячагоддзi, а можа i мiльёны гадоѓ, да таго моманту, калi стэлзаны "ашчасцiлi" сваёй акупацыяй гэтую галактыку. Сцены будавалiся па сакрэтных рэцэптах знiклых вiдаѓ i былi трывалыя, амаль як найноѓшыя сплавы, баявых, касмiчных зоркалётаѓ.
  Гермес крыкнуѓ галаграме:
  - Патухнi! Нам гэта не патрэбна!
  Фланер прызямлiѓся на шырокую пляцоѓку, лiтаральна набiтую лятаючымi машынамi самых разнастайных, часам дзiкаватых i вар'ят вычварных канструкцый. Каля пераламаных рознакаляровых канфiгурацый варушылiся пачвары, у асноѓным негуманоiднага тыпу. Iстоты былi рознакаляровыя, стракатыя, у луску, пёрах, шыпах, бранi з iголкамi i лёзамi тыпу брытвавых, з прысоскамi, раслiнамi, жывымi мiнераламi i яшчэ няѓяѓна з чым, якiя не маюць аналагаѓ на Зямлi. Леѓ нiколi яшчэ не бачыѓ такой разнастайнасцi касмiчнай фауны. Гэта выклiкала цiкаѓнасць i падсвядомую трывогу. Тут былi прадстаѓнiкi розных тыпаѓ, структур i форм. Празрыстыя i ѓ выглядзе найтонкiх чарвякоѓ, малюсенькiя i вялiзныя, больш сланоѓ. Сустракалiся нават аморфныя iстоты. Гiбрыдныя тыпы ѓсiх масцяѓ. Мiльярды самабытных планет... Трыльёны гадоѓ эвалюцыi, якая iшла хвалямi, спарадзiлi незлiчоную разнастайнасць вiдаѓ.
  Чорны замак быѓ спецыяльна прыстасаваны для многiх мiжгалактычных тыпаѓ.
  Хоць лятальны апарат мякка сеѓ на цёмна-фiялетавае пакрыццё паркавай зоны, яго крыху ѓзрушыла, нiбы знiзу спрабаваѓ вырвацца запалонены Зеѓсам Тытан. Джовер i Эраскандэр не звяртаючы на гэтую ѓвагу, выйшлi (дакладней юнак выскачыѓ як гепард, а стэлзан сышоѓ самавiта ѓ стылi старажытнага князя) i накiравалiся ѓ адзiн з бакавых уваходаѓ у гэтую мiжгалактычную "гасцiнiцу".
  Дарогу раптоѓна заступiлi два сланападобныя швейцары з тузiнам рагоѓ, яны лiтаральна загрувасцiлi праход сваiмi пяцiтоннымi тушамi.
  - Якая раса? Выгляд? Асобы? Запрашэннi ёсць? Ваша мэта вiзiту?
  У адзiн голас, нiбы перагружаныя камоды праскрыпелi грамiлы. Тушы "сланоѓ" былi апрануты ѓ камуфляж чорнага колеру з белымi шматкамi. У лапах яны трымалi дзесяцiствольныя прамянемы гарматнага тыпу.
  - Я Урлiк, па слэнгавай мянушцы Чэрмет. Гэта мой асабiсты раб Леѓ Эраскандэр, па слэнгу Леѓ. Вось запрашальная дыскета.
  Стражнiк нязграбна ѓзяѓ дыскету. Такую маленькую дыскету ѓ магутнай лапе з паѓмятровымi пальцамi цяжка было ѓтрымаць, але вартаѓнiк меѓ навык, спрытна ѓставiѓ яе ѓ кiбернетычнага назiральнiка. Той лiчыѓ усю iнфармацыю аб асобах. Успыхнула фiялетавая лямпачка вольнага допуску. Ахоѓнiкi непаваротлiва, нават шыi затрашчалi, кiѓнулi, прапусцiѓшы наперад стэлзана з рабом. Дзверы са звыштрывалага сплава бясшумна адчынiлiся. Леѓ зрабiѓшы пару крокаѓ унутр, пакрыццё ѓсярэдзiне было цёплым i мяккiм як жаночае цела. Нечакана рухомы гарэзны думкай, дзяцюк павярнуѓся i падмiргнуѓ варце:
  - Ахоѓваць сваё дабро накладна, а чужое клапотна, калi табе не патрэбна варта, то значыць, ты зусiм згалеѓ!
  Рагатыя мастадонты, толькi пляскалi вялiкiмi як ракавiны вачамi. Гермес схапiѓ мускулiстага хлапчука за пэндзаль i пацягнуѓ:
  - Шустры ножкамi!
  З калiдораѓ найстаражытнага батлейка, пацягнула серавадародам i чымсьцi яшчэ больш смуродным. Паверхня пакрыцця стала цвярдзей i халадней, на сценах былi бачныя намаляваныя рожы ѓпiраѓ розных тыпаѓ. Адчуванне быццам мастакi-авангардысты спаборнiчалi, чый малюнак хуткае прымусiць заiкацца. А ѓ давяршэнне да ѓсiх фарба падсвятляла.
  Раптам раздалiся магутныя выбухi, пачалася бязладная стралянiна. Самыя складаныя формы жыцця палiвалi адна адну залпамi разнастайных сiстэм i вiдаѓ. Чуѓся гулкi голас нясучых смерць мегаватных снарадаѓ. Зоркалёты ѓспыхвалi i разломвалiся, трупы разнамасных разумных жывёл маментальна абвугвалiся, трапляючы пад смяротныя прамянi бластер, экалозераѓ i iншых тыпаѓ зброi. Леѓ бачыѓ касмiчны бой дзякуючы зараз, якi ѓспыхнуѓ калiдоры, замка пяцi галаграфiчным праекцыям. Баявыя караблi Стэлзаната, нягледзячы на раптоѓнасць нападу, аѓтаматычна будавалiся ѓ сiстэму "гнуткi ланцуг". Гарматы велiзарных калiбраѓ вывяргалi згусткi анiгiляцыйных гасцiнцаѓ, якiя iмчачыся па зламаным траекторыям упiвалiся ѓ найблiзкiя касмiчныя субмарыны звярынца. Вось, напрыклад, адны з буйных зоркалётаѓ iншамарцаѓ пачаѓ рассыпаць, нiбы згарэлы кардон. Iльву здалося, што ён бачыць двухногiх куранят з малпавымi лапкамi, якiя панiчна разбягаюцца па калiдорах падбiтага касмiчнага крэйсера, без поспеху якiя спрабуюць пазбегнуць хваравiтага "пацалунку", няѓмольнага полымя. Выратавальныя модулi, нiбы каляровыя дзiцячыя пiлюлi выскоквалi з пашкоджаных, якiя губляюць кiраванне, хаатычна якiя раскручваюцца караблёѓ. Гэтак iмклiвай была плазмарубка для ѓсiх баявых мадэляѓ. Гледзячы на гэта, Джовер-Урлiк абамлеѓ ад страху, бо ён не быѓ бясстрашным кадравым вайскоѓцам. Пасля чарговага ѓзварушэння, якое падняло з падлогi калючы пыл, эканамiчны генерал нарэшце драпануѓ углыб вузкага чорнага калiдора, асветленага цьмяна-чырвоным святлом.
  На самой пляцоѓцы прагрымела некалькi выбухаѓ, кавалкi мяса i аскепкi металу даляталi да ѓваходу ѓ калiдор. Эраскандэр паспеѓ прылегчы, але адзiн з аскепкаѓ усё ж расьсек яго бронзавую скуру, прайшоѓшы па датычнай, а iншы зрэзаѓ кароткую пасму беласнежных валасоѓ. У тое ж iмгненне дзясятак вялiкiх фiгур з'явiлiся каля ѓвахода. Швейцары-сланапатамы адскочылi ѓ бакi.
  Ва ѓваход працiснулiся гарылападобныя шасцiрукiя халiгары. Грамiлы, узброеныя наймагутнымi прамянёмы. Зорныя монстры ѓ бронекасцюмах са знакамi мунiцыпальнай тубыльнай палiцыi былi густа заляпаны шматколернай, бурбалкай крывёй.
  Гермес не паспеѓ далёка пайсцi. Пол быѓ занадта слiзкiм, i ён грукнуѓся паѓтарацэнтнеравай тушай. Тут, у вузкiм калiдоры, не было нi найменшага шанцу ѓхiлiцца ад смяротных прамянёѓ. Джовер збялеѓ i падняѓ рукi. Гэта выглядала цалкам па-чалавечы. Аднак выгляд у халiгараѓ быѓ самы бязлiтасны i агiдна агрэсiѓны.
  Толькi Лёваѓ не паддаѓся панiцы. Адна дэталь зацiкавiла яго. У руках у "гарыл" былi магутныя баявыя гравiя-лазерныя ѓстаноѓкi цяжкага армейскага калiбра. А тым часам, салдатам мунiцыпальнай палiцыi выдавалi на ѓзбраенне паралiзатары альбо гама-пiсталеты i, што вельмi рэдка, бластер сярэдняга калiбра панiжанай магутнасцi. Нашэнне гравiя-лазерных прамяняметаѓ класа "Берд" i астатнiх цяжкiх вайсковых узбраенняѓ забаранялася пад страхам пакутлiвай смерцi. Халiгарам, як заваяванай расе давяралi толькi слабейшую зброю, хоць яны былi самай масавай дапаможнай сiлай iмперыi. Такiм чынам, iх форма была падробленай. I гэта былi альбо касмiчныя гангстары, альбо шпiёны.
  Гермес адступаѓ па калiдоры, дрыжучы ад страху.
  - Стаяць, членiстаногiя гады, iнакш вам пагражае поѓнае знiшчэнне!
  Голас камандзiра нечакана аказаѓся тонкiм i пiсклявым. Гэта падбадзёрыла Льва. Юнак, стараючыся надаць голасу дагодлiвы тон.
  - Мой гаспадар зараз страцiць прытомнасць. Я павiнен прывесцi яго ѓ сябе!
  Падхапiѓшы Джовера за стан, Эраскандэр неѓзаметку дастаѓ з-за пояса плазмамётальнiк. I, не паварочваючы галавы, стрэлiѓ у злавесныя сiлуэты супернiкаѓ. Шасцiрукiм "гарылам" здавалася, што пацешны дзiкунскi выглядаѓ хлапчук усяго толькi падтрымлiвае свайго гаспадара, i хiхiкалi. З нечалавечай сiлай Леѓ змог зашпурнуць свайго гаспадара ѓ вузкую шчылiну, амаль незаѓважную ѓ цьмяным святле калiдора. Ён паспеѓ зрабiць гэта сiнхронна, адначасова са стрэлам.
  Плазмометатель быѓ зараджаны мiнiяцюрнай анiгiляцыйнай ракетай, i, хоць яны паспелi схавацца ѓ шчылiну, агняна-плазменны ѓраган дастаѓ i стралялi. Так як Леѓ заскочыѓ крыху пазней i быѓ зусiм голым, ён пацярпеѓ значна мацней. Полымя апалiла твар, плечы, значную частку скуры, часткова пашкодзiѓшы валасы. Найзыркi выблiск асляпiла i тых, хто вёѓ лютую разборку на пляцоѓцы касмапорта. Некаторых забiла, кагосьцi збiла ѓдарнай хваляй. У многiх органы зроку проста выйшлi са строю. Стральба змоѓкла.
  Ад моцнага ѓдару Гермес страцiѓ прытомнасць. Леѓ, наадварот, прызямлiѓся, як котка. Ужытую пякельную зброю было забаронена насiць грамадзянскiм асобам Пурпурнага сузор'я. Яго маглi прымяняць толькi афiцыйныя ѓзброеныя сiлы, i тое з шэрагам абмежаванняѓ. За нашэнне такой зброi маглi арыштаваць. Эраскандэр страшна разнерваваѓся, ён зразумеѓ, што перайшоѓ усе гранi законе. Хутка тут стане невыносна цесна ад патрулёѓ Пурпурнога сузор'я. Адчай падказала выйсце, узвалiѓшы на плечы гаспадара (каб яго мiльярд стагоддзяѓ варылi ѓ гiперплазме), юнак iрвануѓ па звiлiстым калiдоры, якi то звужаѓся, то пашыраѓся. Ён прабег прыкладна 60-70 метраѓ. Каб уцячы, яму трэба было знайсцi лiфт. Бегчы з такой тушай было вельмi нялёгка для абпаленага ѓсёпажыраючай субстанцыяй. Леѓ аблiваѓся потам, якi раз'ядаѓ i без таго балючыя апёкi, ногi дрыжалi. Ён трымаѓся толькi залiмiтавым намаганнем волi. Ужо амаль губляючы прытомнасць, Эраскандэр падбег да адчыненых дзвярэй лiфта, адтуль толькi што выйшаѓ лiсападобны чалавечак. Ён адступiѓся, з абыякавым выглядам прапусцiѓшы ѓцекачоѓ у кабiну. Мусiць, падобнае вiдовiшча было звыклым.
  Леѓ пачаѓ лiхаманкава нацiскаць на малазразумелыя надпiсы, нанесеныя на кнопках. На сцяне перасоѓнай кабiны, у якую ѓлез змучаны хлапчук, зiхацеѓ экран манiтора, i можна было абраць любы кiрунак у бязмежным лiфтавым лабiрынце. У памяцi ѓспыхнуѓ адзiн са старажытных анекдотаѓ. Злачынцы селi ѓ лiфт i ѓцяклi ѓ невядомым напрамку.
  Але ѓ дадзеным выпадку гэта ѓжо не хохма, а рэальнасць тэхналогiй мiроѓ з гiсторыяй у шматлiкiя мiльёны гадоѓ. На гэтым лiфце можна было праехаць дзясяткi, i нават сотнi мiль у глыбiнях грунта гэтай незвычайнай планеты. Па падземных лабiрынтах пераходзiлi памiж гарадамi i нават кантынентамi. Большасць з iх былi пабудаваны задоѓга да акупацыi стэлзанамi. Найстаражытнейшым хадам быѓ далёка не адзiн мiльён гадоѓ. Ад чорнага замка зыходзiла цэлая падземная сетка. Сама планета спрадвеку славiлася, як прыстанiшча для зорных бандытаѓ усiх масцей i рас. Гэтая планета была гняздом для нягоднiкаѓ, дзе ѓсе законы былi ѓмоѓнымi. У гэтым падземным свеце з тысячамi тысяч заблытаных цудоѓней заячых сцежак хадоѓ было адно з найбуйнейшых у гэтай частцы Сусвету логава касмiчнай мафii. Планета Королора старажытней Зямлi i куды больш памерамi. Яна значна глыбей астыла, чым Зямля. Многiя сектары i хады нават не пазначаныя на картах спецслужбаѓ iмперыi.
  Лiфт моцна разагнаѓся. У разгубленасцi Леѓ занадта часта перамыкаѓ параметры. Неѓзабаве яны патрапiлi ѓ незнаёмы сектар. Гэтая зона здавалася пустой i злавеснай. Але цi можна папракаць у гэтым параненага хлопца? Лiфт увесь час сыходзiѓ зiгзагамi ѓ бакi, рухаючыся то па гарызанталi, то па вертыкалi, то па дыяганалi, блытаючы ѓсе напрамкi. Трэба спынiцца, iнакш можна заехаць у апраметную. Толькi як застопарыць гэтую скрынку? Можа, нацiснуць на чырвоную кнопку? Лiфт не са старога рарытэту, а ѓ стэлзанаѓ таксама пунсовага колеру кроѓ, а горш ад гэтага сапраѓды не будзе.
  Леѓ Эраскандэр суняѓшы дрыготку ѓ пакрытых пухiрамi пальцах, хутка нацiснуѓ на чырвоную кнопку...
  Кiраѓнiк 13
  Як магло здарыцца, што прагрэс
  Даѓ Зямлi iншы напрамак,
  А пячорна-каменны рэгрэс
  Уразiѓ зямлян у адно iмгненне?
  Адказ на гэта вельмi просты!
  Дурнога не цяжка абабраць,
  Бо дзiкун да бунту не дарос -
  Дурнямi прасцей кiраваць!
  Уладзiмiр Тыграѓ, якi забiѓся ѓ крону дрэва, нагадваѓ малпу, запалоханую львамi. У ролi львоѓ, зразумела, былi салдаты Пурпурнага сузор'я. Зрабiѓшы круг, яны размясцiлiся якраз пад тым дрэвам, дзе стаiѓся перапалоханы хлопчык. Недзе ѓдалечынi загучала велiчная музыка, у гэты ж час i з'явiлася некалькi гусенiчных робатаѓ. На верхавiне кожным робата красаваѓся замацаваны флагшток з вялiкiм сцягам вялiкай iмперыi. Гэта было яркае сямiколернае палатно чырвона-аранжава-жоѓта-зялёна-iзумрудна-сiняга-фiялетавага колеру. На кожнай паласе было па сорак дзевяць зiхоткiх зорак. Бо стэлзаны лiчылi, што тры кратныя ступенi сямёркi сiмвалiзуюць бясконцасць. Ды i паводле рэлiгii Пурпурнога сузор'я, iснуе сем раѓналежных мега-сусветаѓ, з якiх гэта самая маленькая i не арганiзаваная. Пераход у iншыя сусветы ажыццяѓляецца ѓжо пасля смерцi, азначаючы новае яшчэ больш слаѓнае жыццё, i бязмежную, жорсткую вайну. Прычым у дадзеным выпадку сем таксама не лiчылася канчатковым матэматычным лiкам, а хутчэй сiмвалам вялiкага мноства.
  Гiмн супакоiѓ Уладзiмiра, ён раптам успомнiѓ, што не спалохаѓся ведзьмы, касмiчнай Гартуй, Лiры Велiмары, i што сорамна чалавеку баяцца нелюдзей з бластерами. Тым больш, што прэзiдэнт Палiканаѓ даказаѓ, што стэлзаны смяротныя, а значыць могуць быць пераможаны. Спадзявацца не шкодна, але страцiць надзею больш згубна! Калi гiмн сцiх, пачулiся бязладныя гукi песнi.
  У яркiм святле выразна была вiдаць якая маршыруе калона. Мяркуючы па росце i круглым усмешлiвым тварам, гэта былi дзецi. Вельмi загарэлыя, да чарноцця, нiбы афрыканскiя негры, практычна голыя, толькi з тонкiм шэрым кавалкам тканiны вакол сцёгнаѓ. Нi даць, нi ѓзяць, дзiкуны з племя туба-юба. Аднак яны не былi адсталымi дзецьмi. Туземныя хлопцы, як раптам нейкiм сёмым пачуццём усвядомiѓ Уладзiмiр Тыграѓ, нядрэнна ведалi геаграфiю, любiлi вывучаць гiсторыю старажытных краiн i кантынентаѓ, якiя згiнулi пуцiне татальнай вайны. Няхай, нават падпольна лiтаральна ходзячы па лязе брытвы (данос мясцовых палiцаяѓ i забароненае веданне вас пусцяць на гузiкi i сумкi!), малюючы карты цвiком на падранай кары. У большасцi з iх былi прамыя светлыя валасы, часткова ад прыроды, якiя часткова выгаралi на сонцы. Густыя шавялюры, але праѓда, занадта запушчаныя, кудлатыя як у рабят-сялян са сярэднявечных фрэсак. Ды i фiзiяномii суцэль еѓрапейскiя, без экватарыяльных рыс, прыемныя i вясёлыя. Але самае галоѓнае, яны спявалi па-руску.
  
  Вялiкае святло iмперыi,
  Усiм людзям дорыць шчасце!
  У сусвеце нявымернай,
  Вам не знайсцi выдатней!
  
  Пэндзлямi каштоѓнымi,
  Ад краю i да краю!
  Раскiнулася iмперыя,
  Магутная святая!
  
  Зоркаю прамянiстаю,
  Шлях людзям асвятляе!
  Валодае сiлай галоѓнаю,
  Планету абараняе!
  
  Дзецi спявалi i маршыравалi як пiянеры на лiнейцы, iмкнучыся босымi, пакрытымi дробнымi ранкамi i ѓдарамi нагамi выразна чаканiць крок, не збiваючыся з маршавага тэмпу. Падабенства з пiянерыяй дадавалi гарнiсты i барабаншчыкi. Барабаны выбiвалi вайсковы дроб, гарнiсты час ад часу трубiлi. Не было гальштукаѓ, але iх удала замянялi чырвоныя ашыйнiкi. У руках у хлопцаѓ былi сякеры, вяроѓкi, пiлы, iншыя прыстасаваннi для валкi лесу. Канешне, яны прыйшлi сюды не проста спяваць, але i працаваць.
  Дрэвы секлi i цягалi ѓручную, з тэхнiкi тут былi толькi павозкi i кона-гусенiцы. Таксама прадукт геннай iнжынерыi, накшталт касматых, шматногiх коней, але значна хутчэй i з прыроднымi сонечнымi батарэйкамi замест поѓсцi. З пункту гледжання стэлзанаѓ, механiзаванне працы не толькi не патрэбна i нават шкоднае. Людзi моцна распладзiлiся, iх нават больш, чым да пачатку агрэсii, а працы на ѓсiх не хапае. Вось большасць i займаецца рубкай лесу, ды яшчэ пры гэтым i спявае. Аднак лясы ѓжо насеклi столькi, што ѓ найблiжэйшым атачэннi ѓсе склады забiтыя. Таму многiх лесарубаѓ прымушаюць iсцi на дзясяткi кiламетраѓ далей. Дзецi працуюць спакойна, нават з некаторым энтузiязмам. Выгляд у рабят таксама суцэль здаровы, мускулы развiтыя, постацi атлетычныя такiя ѓ iх узросце ѓ сучаснага пакалення вялiкая рэдкасць. Нiбы гэта лепшыя кадры з вучылiшча алiмпiйскага рэзерву, якiя цягаюць парамi вялiкiя бярвеннi i лiха, якiя наносяць паражальныя ѓдары сякерамi па тоѓстых ствалах. Збалансаваная ежа, свежае паветра, фiзiчная нагрузка давалi такiя цудоѓныя вынiкi. Мабыць iншыя сучаснiкi Тыграва пазайздросцiлi б такога жыцця. Дастаткова ѓмець чытаць, ведаць таблiцу множання i ѓмець распiсацца. Усё што звыш гэтага - пад строгай забаронай, выключэннi рабiлiся толькi для асобных самых шляхетных памагатых акупацыйнага рэжыму. Уладзiмiр, аднак, усё больш i больш злаваѓся. Як можна вось так спакойна працаваць на акупантаѓ, спяваць гiмны, якiя ѓслаѓляюць гэтых звяроѓ? Яму было сорамна i горка за сваiх, а вось каб спусцiцца - смеласцi не хапала. Было горача, юныя рабацягi, спацелi i iх чорныя целы блiшчалi, нiбы змазаныя маслам. Чатыры салдаты з эмблемай пурпурнога вока (акупацыйныя сiлы), вiдавочна, сумавалi. Звычайна яны не патрулявалi лесарубаѓ у спакойных раёнах, давяраючы гэта палiцаям цi робатам аховы. Горача i праѓда не было, бо спецформа акрамя ахоѓных функцый лёгкай бранi, яшчэ i рэгулявала тэмпературу асяроддзя непасрэдна навакольнага цела акупантаѓ. Трэба неяк пацешыцца. Але як? Вядома, кампутарныя гульнi ѓ бранзалетах цi ѓ самiх прамяняды, у iх ёсць, але гэта зусiм не той шык! Паздзекавацца з хлопцаѓ куды цiкавей!
  Старэйшы баец з аховы па-руску скамандаваѓ:
  - Усё, перапынак! Будзем гуляць у футбол!
  Хлапчукi, вядома, узрадавалiся. Акуратна (паспрабуй, выявi нядбайнасць з такiмi жорсткiмi гаспадарамi!), склалi па гатунках iнструменты, затым мiльгаючы, босымi, зелянява-фiялетавымi ад травы пятачкамi, кiнулiся збiраць галiнкi. Юныя рабацягi сталi ѓжо майстраваць з галiн i пышнага, буйнога лiсця шматлiкiя вароты. Бо пацанят было шмат, то i каманд павiнна быць не менш за тузiн. Старэйшы па званнi грамiла-акупант спынiѓ хлопцаѓ:
  - Мы будзем гуляць у iншы футбол, футбол нашай вялiкай iмперыi. Мы чацвёра супраць вас усiх. Ды i мяч у нас толькi адзiн. Вось ваша брама, вось наша. Задача - забiць мяч любой цаной. Прыступаем!
  Любы, значыць любы. I стэлзаны пачалi зьбiваць дзяцей. Пад выглядам гульнi прыемна адкалашмацiць таго, хто слабейшы. Асаблiва цудоѓна, калi ты б'еш падобнага да сябе. Паѓтарацэнтнеравыя грамiлы калечылi дзятву, ламалi рукi, ногi, рэбры, i нават разбiвалi галовы. А калi хлопцы, аб'яднаѓшыся зграяй, нiбы дзiкуны маманта завалiлi аднаго з наглядчыкаѓ-акупантаѓ, нягоднiкi пусцiлi ѓ ход зброю. Целы дзяцей рэзалi крыху скрыѓленыя, то больш яркiя, то наадварот цьмяныя на сваёй траекторыi прамянi бластэраѓ. У паветры запахла смаленым мясам, вiхурыѓся дымок, разносiлiся поѓныя пакуты стогны памiраючых дзецюкоѓ.
  - Фашысты! Барбары! Садысты! - Iстэрычным галаском пачулася з верхавiны.
  Забыѓшыся пра ѓласную бяспеку, страцiѓшы iнстынкт самазахавання, Тыграѓ спешна спускаѓся з дрэва. Яму хацелася развеяць i бязлiтасных катаѓ, i ѓвесь гэта звышфашысцкi Стэлзанат на кваркi, развеяѓшы па сусвеце. Апярэдзiѓшы яго, касмiчныя звяры ѓрэзалi лазерам, падсекшы густую крону. Уладзiмiр сарваѓся з перасечанага ствала. Грымнуѓшыся з вышынi ѓ дваццаць метраѓ, ён моцна выцяѓся. Калi Уладзiмiр ачуѓся, яго ѓжо прыкруцiлi дротам да пальмы i з цiкаѓнасцю разглядалi. Старэйшы наглядчык быѓ ужо даволi бывалы ваяка, таму ён з асаблiвай цiкавасцю глядзеѓ на як снег на галаву палоннiка. Спакойным тонам, у якiм прадзiмалася толькi лёгкая цiкаѓнасць, стэлзан вымавiѓ, праводзячы пазногцем па сколатай падэшве хлапчукi.
  - Звярнiце ѓвагу. У яго светлая скура, прыкметна пацямнелая i нават злёгку падпаленая на тубыльным сонца. На яго нагах яшчэ нядаѓна быѓ абутак, а пазногцi акуратна падстрыгалiся. Валасы таксама не пад нулёѓку згольвалi, бачная праца цырульнiка. Кажу, гэта не мясцовы абарыген. Яго не варта забiваць цi катаваць, лепш будзе здаць яго ѓ аддзяленне "Каханнi i праѓды". Не наша гэтая справа загадкi разгадваць.
  Грамала ѓ акрываѓленым дзiцячай крывёй боекасцюме ѓсё ж рызыкнуѓ запярэчыць:
  - Няѓжо мы яго не памучаем i пазбавiм сябе такога задавальнення?
  - Калi ён важная птушка, то нам уляцiць за несанкцыянаваныя катаваннi. Лепш зловiм i будзем катаваць кагосьцi з мясцовых...
  Верхавод пстрыкнуѓ пультам кiравання, i гравiяцыклы стэлзанаѓ падляцелi да гаспадароѓ, нахiлiлi рулi, як бы запрашаючы стэлзанаѓ асядлаць "коней". Старэйшы наглядчык ужо хацеѓ заскочыць на механiчнага скакуна, але не ѓтрымаѓся i ѓсё ж дастаѓ бiзун.
  - Ажывiм прытомнасць палоннага i крыху ѓспушым.
  Удар хутка вярнуѓ усю паѓнату адчуванняѓ усё яшчэ затуманенаму з працай якi ѓспрымае чужыя словы, прытомнасцi ђладзiмiра.
  Грамiла стэлзан бiѓ моцна, хлопчык тросся i нават закрычаѓ ад некаторых удараѓ, якiя рассякаюць скуру. На трыццатым удары Уладзiмiр страцiѓ прытомнасць. Яму ѓ твар плюхнулi халоднай вадой з падабенства сiфона ...
  Калi юны палонны з цяжкасцю расплюшчыѓ вочы, насупраць яго ѓжо вiсеѓ прывязаны цемнаскуры хлапчук са светлымi валасамi i блакiтнымi вачыма. Яго катавалi даволi прымiтыѓна, па-дзiкунску агнём з самаробнай паходнi. Мясцовы дзяцюк тузаѓся, крычаѓ добрым мацюком, яго ѓжо даволi добрыя мускулы напружвалiся ѓ апантаным намаганнi, што нават вяроѓка трашчала. Калi ён ад болевага шоку страцiѓ прытомнасць, каты развесялiлiся. Балдзелi сыны кашмарнай iмперыi ѓ сваiм жахлiва гiдкiм, радасным узбуджэннi.
  - Садысты, падонкi! - ледзь чутна прашаптаѓ Тыграѓ.
  Нарэшце каты звярнулi ѓвагу i на яго.
  - Малiся, белая макака! Паглядзiм, цi зможаш ты прамаѓчаць, калi табе падсмажаць пяткi!
  Iзувер ткнуѓ падпаленае палена да голай нагi юнака. Полымя драпежна лiзнула пятку няшчаснага падлетка, маментальна надзьмулiся пухiры.
  Боль была жахлiвай, толькi яшчэ мацнейшае пачуццё нянавiсцi дазволiла на гэты раз стрымаць крык.
  Аднак гэта ѓжо перавысiла ѓсе межы цягавiтасцi чалавечага арганiзма, i Тыграѓ на гэты раз надоѓга страцiѓ здольнасць адчуваць навакольнае кашмарнае рэальнасць.
  ***
  Любое, нават самае не доѓгае вандраванне калi-небудзь падыходзiць да канца. Кароткiмi, па маштабах Сусвету, i каласальнымi, па чалавечых паняццях, гiперскачкамi зоркалёт "Свабода i справядлiвасць" няѓмольна наблiжаѓся да Зямлi. Бюракратыя iмперыi страцiла рэшткi прыстойнасцi, ствараючы ѓсё новыя i новыя бар'еры па шляху руху зорнай iнспекцыi.
  ***
  На планеце Зямля кiпелi масавыя прыгатаваннi. Важную ролю гулялi мунiцыпальныя тубыльныя сiлы. Найбуйнейшыя гарады i паселiшчы прыводзiлiся ѓ парадак. Насельнiцтву бясплатна чулася годнае адзенне, хаця б у буйных паселiшчах людзi не павiнны нагадваць адсталых дзiкуноѓ. Вось гэта сапраѓды было праблемай. Занадта мала фабрык па вытворчасцi адзення, ды i запасы на складах нiкчэмна малыя. Можна, вядома, спаслацца, што людзi здзiчэлi, але тады могуць у гэтым абвiнавацiць iмперскую ѓладу. З ежай праблем нiколi i не было. Дзякуючы змене клiмату, усталёѓцы факусатараѓ i люстэркаѓ, на Зямлi практычна адсутнiчала ноч, а генетычна палепшаныя раслiны давалi ѓраджай 6-8 раз у годзе, i садавiна наогул самi круглы год валiлiся з дрэѓ. З-за гэтага насельнiцтва Зямлi занадта ѓжо распладзiлася, але затое яго культурны ѓзровень рэзка звалiѓся. Без адзення абвыклi абыходзiцца, ежа сама ѓ рот, нiбы ѓ народнай казачцы скача, пра Iнтэрнэт забылiся (яго мiжгалактычная, касмiчная мадыфiкацыя забруджана рознымi анiгiляцыйнымi праграмамi i вiрусамi так, што падарожжа ѓ кiнепрасторы падобна прабежцы па мiнным полi). i тубыльная алiгархiя. Ды i добрае адзенне iм толькi з нядаѓняга часу дазволiлi насiць. Астатнiх прывучалi да думкi, што яны ѓсяго толькi працоѓная жывёла.
  ***
  Камандзiр элiтнага спецатрада калабарацыянiсцкага спецназа "Альфа-стэлз" палкоѓнiк Iгар Радзiвонаѓ хуткiм спружынiстым крокам iшоѓ па плошчы Анж-Катуны. Калiсьцi на гэтым месцы размяшчалася Чырвоная плошча Масквы. Сталiца наймацнейшай, шырокай, магутнай i багатай на зямлi Расiйскай iмперыi была сцёртая з твару Зямлi першым жа ѓдарам анiгiляцыйных ракет. На яе месцы цяпер знаходзiлася напаѓразбураная вялiзная вёска. У былыя часы ѓвесь свет дрыжаѓ, гледзячы на грозныя крамлёѓскiя сцены. Дзяржава наймацнейшая з наймацнейшых - Вялiкая iмперыя дамiнавала на планеце, прыцiснуѓшы сваёй магутнасцю Злучаныя штаты Арметыкi i Сiтай, адкiнуѓшы гэтыя краiны з пазiцый сусветных лiдэраѓ. А вось зараз... Дзе гэта былая магутнасць, напаѓзабытая гiсторыя? На месцы сталiцы - адны хацiны i не больш за тузiн шматпавярховых напаѓразбураных дамоѓ. Чалавецтва яшчэ не было адзiным, але роля Расii сусветнага лiдэра i супердзяржавы вымалёѓвалiся ѓсё больш выразна па нарастальнай сiнусоiдзе. Расiйская iмперыя, якая перажывае шматлiкiя ѓзлёты i падзеннi, аднавiла кантроль над усёй тэрыторыяй СССР. Жорсткi энергетычны крызiс, якi ахапiѓ планету Зямля, дазволiѓ назапасiць грошы i рэсурсы для далейшай экспансii. Скарыстаѓшыся тым, што войска ЗША па горла ѓгразла ѓ зацяжной вайне з iсламскiм мiрам, войскi ѓздужалай Расiйскай iмперыi дапамаглi арабам спачатку выгнаць арметыканцаѓ з Тэрсiдскага залiва, затым пад падставай дужання з тэрарызмам войска Расii ѓзяла пад кантроль усе нафтавыя радовiшчы дадзенага рэгiёна. У вынiку ѓсе краiны - ад Iлжыра да Андыi - былi змацаваныя пад жорсткi патранаж новай вялiкай iмперыi. Сiтай быѓ вымушаны змiрыцца з роляй малодшага ваеннага партнёра Расii. Эканомiка ЗША ѓпала ѓ стан калапсу. Пад шумок атрымалася вярнуць кантроль над Аляскай, падмяць лядашчую i не занадта ѓжо патрэбную Веропу. Праѓда, у апошнiя гады, перад зорнай агрэсiяй арметыканцы часткова аднавiлi сваю магутнасць, робячы стаѓку на новыя тэхналогii. Справа iшла да вайны, але апошнiя ваенныя распрацоѓкi давалi ѓсе шанцы на перамогу Расii i Усходняга блока. Да сусветнага панавання было рукой падаць. Але зараз яно растаптана бранiраваным ботам з магнiтнай падэшвай.
  Палкоѓнiк быѓ рускiм па нацыянальнасцi i выдатна ведаѓ гiсторыю сваёй планеты. У стэлзанаѓ пад кантролем былi трыльёны мiроѓ, iх тэхналагiчная перавага рабiла бессэнсоѓным i самагубным любое паѓстанне. Калi б быѓ хоць найменшы шанец на перамогу, то Радзiвонаѓ, не задумваючыся, стаѓ бы ваяваць за незалежнасць i свабоду сваёй планеты. Але камар не можа прабiць браню танка, i ён, сцяѓшы зубы, падпарадкоѓваѓся ненавiсным акупантам. Так, прынамсi, ён хоць нешта можа зрабiць для свайго народа.
  Стэлзаны вырашылi аднавiць Крэмль. Не ведаючы, як выглядала гэтая цытадэль да касмiчнага нашэсця, губернатар задаѓ зусiм абсурдныя параметры ѓзводзiцца будынкi. Так як Масква была горадам нумар 1, то лепш адбудаваць нанава гэты легендарны сiмвал. Пасля касмiчнага ѓдару ѓ Маскве не засталося нiводнага цэлага будынка, а падземныя збудаваннi былi змятыя выбуховай хваляй, падобнай да землетрасення магутнасцю дванаццаць балаѓ. Зыходзячы з моцна перабольшаных легенд, Крэмль будавалi амаль у дзесяцiразова павялiчаным варыянце.
  Першапачаткова Фагiрам Шам i зусiм хацеѓ пабудаваць вежы велiчынёй з Гiмалайскiя горы, i саветнiкi ледзь здолелi яго адгаварыць, спасылаючыся на тое, што яны проста не паспеюць справiцца да прыезду небяспечнага госця. У будаѓнiцтве бралi ѓдзел, як працоѓныя, так i шматлiкая тэхнiка. Людзей сагналi ѓ шматмiльённых колькасцях. На ѓсiх не хапала баракаѓ. Большасць начавала пад адкрытым небам. Балазе, клiмат дазваляѓ спаць на траве, а вакол платы са стабiльных гiперплазменных прамянёѓ.
  На сустрэчу ляцелi паветраныя фланеры. Яны былi бiтком набiтыя навабранцамi. З-за зрушэння Сонца i змен у клiмаце, скура верапейцаѓ пацямнела. Земляне сталi значна цямнейшымi за стэлзаны, стаѓшы чорнымi цi што радзей цёмна-карычневымi. Частка спешна набраных прызыѓнiкоѓ крочыла строем (гэта яны з дзяцiнства ѓмелi), але вось толькi многiя з iх кульгалi на абедзве нагi. Свежыя ваякi, упершыню ѓ жыццi надзелi боты i абмундзiраванне. I вось учорашнiя падлеткi скаляцца, спрабуюць разгульваць з сябе стромкiх хлопцаѓ, ганарыста пакрываючы тупой матарынай на простых працаѓнiкоѓ. Яшчэ б яны цяпер падноська расы спадароѓ, а iншыя людзi ѓсяго толькi нiкчэмнае смецце, да якога ѓ падлу закрануць. Яны трасуць аѓтаматамi, узнаѓляючы крыѓдныя жэсты. "Трэба iм зрабiць правiльнае выклiканне!" - падумаѓ кiраѓнiк спецназа.
  - Спадар унтэр-афiцэр, дазвольце звярнуцца!
  Iгар павярнуѓ галаву на знаёмы голас.
  - А, гэта ты, мой брат! Даѓно цябе не бачыѓ... Ты, як лiсiца, замёѓ усе сляды, ратуючыся ад нас!
  - А ты, нiкчэмны сабака-палiцэйскi, усё ж не высачыѓ воѓчую нару! - Рушыѓ услед вясёленькi адказ.
  Браты моцна абнялiся. Потым павольна абодва, бо былi ѓ палiцэйскай форме, пайшлi па гладкай, як палiраванае люстэрка, базальтавай дарозе. Чацвёрка вартаѓнiчых жывёл - насарогi ѓ бранi з лапамi гепарда, а замест пашчы сетка касматых шчупальцаѓ, прабегла па правы бок ад якая маршыруе калоны, на гэты раз жаночага тубыльнага падпадзялення. Дзяѓчаты былi ѓ кароткiх спаднiцах з ледзь прыкрытымi падабенствам тунiкi пышнымi бюстамi. Босыя нажачкi маршыравалi амаль сiнхронна, шкарпэткi выцягвалiся. Самi дзяѓчыны выглядалi вельмi нават прывабна, пераважна пышнавалосыя бландынкi, з правiльнымi рысамi асобы, амаль iдэальнымi прапорцыямi фiгурак (вынiк генетычных чыстак праводжаных акупацыйнымi ѓладамi!). Iх, не дасведчаныя абутку ножанькi, былi хупавыя i нi кропелькi не дэфармаваны босаходжанне, а спецыяльная мазь адштурхвала пылу, пакiдаючы пятачкi дзяѓчат ружовымi, стройнымi, згладжваючы i прымушаючы зiхацець як каралы агрубелую паверхню жаночай падэшвы. Толькi скура за некалькi дзясяткаѓ пакаленняѓ пад бесперапынку даючымi прамянi свяцiламi набыла колер эбанiту, што ѓ натуральных, з арыйскiмi або славянскiмi рысамi асобы бландынак глядзелася ненатуральна, нават крыху пужала. Iгар, не адрываючы погляду ад стройных дзявочых ножак, ледзь чуваць так каб маглi ѓлавiць толькi iх трэнiраваныя вушы, прадукт адбору акупацыйнага тубыльнага спецпрызна сказаѓ:
  - У мяне няма часу на пяшчоты, мой брат! Да нас, i гэты слых пэѓны, едзе генеральны iнспектар з рады справядлiвасцi. Легендарны Дез iмер Конарадсан. Ты чуѓ пра яго?
  Iван "Крушыла", так звалi брата - "Крушыла" - паганяла, таксама цiха адказаѓ;
  - Ах, вось яно што! Значыць таму тут такi шум i гам. А што ты пра ѓсё гэта можаш сказаць?
  - Зараз Фаг прыкiдваецца добрым, але гэта страшны звер, пiльная плазменная вош, якая вынiшчыла сотнi мiльёнаѓ нашых суайчыннiкаѓ. Як толькi iнспекцыя абмiне, ён стане забiваць з патроенай сiлай. Яго трэба спынiць, i ты павiнен нам дапамагчы!
  Кiраѓнiк спецпрызна "Альфа-стэлз" панура пакiваѓ галавой. Голас Iгара быѓ поѓны болю:
  - У нас ёсць добрая прымаѓка. Ты добра праламаѓ сцяну, але што ты будзеш рабiць у суседняй камеры? Яны ѓсе аднолькавыя, мы для iх усяго толькi безвалосыя малпы i не больш за тое. У гэтай барацьбе можна разлiчваць толькi на сябе!
  - Тады ты скiнь ненавiсную форму i iдзi з намi ѓ лясы! - гучна, на iмгненне забыѓшыся на асцярожнасць, прашаптаѓ Iван.
  - I навошта весцi з iмi тэатральную вайну? Вашы аѓтаматы хiба аруць... Супраць бластэраѓ, лазераѓ, прамянёмаѓ, мазераѓ, баявых робатаѓ? Ды гэта ж усё роѓна што гiпер-мастадонту шрацiнка! Нават вадародныя бомбы, якiх у вас няма, - бяскрыѓдныя хлапушкi супраць iх сiлавых палёѓ. - Элiтны палкоѓнiк, развёѓ рукамi.
  - Галоѓная сiла - дух i людзi! Матэрыя можа быць моцнай, але сапраѓднай усемагутнасцю валодае толькi дух! - Пафасна, выпучыѓшы шырокiя грудзi, вымавiѓ Iван.
  Жывёла з хвастом, якi нагадвае веер, упрыгожаны самымi прыгожымi каштоѓнымi камянямi, але з тулавам тыгра мiрна пасвiѓся, пажыраючы аранжавую траву. Яго пашча была без зубоѓ, але вельмi паспяхова пажырала генетычна мадыфiкаваную флору. Адначасова гэтая жывёла выкiдвала са свайго чэрава кругленькiя шарыкi. I дзеткi-рабы падбiралi iх, акуратна зладжваючы ѓ празрыстыя пакуначкi.
  Iгар Радзiвонаѓ з сумам вымавiѓ цэлую прамову:
  - Прыгожа сказана, але гэта ѓсяго толькi словы, якiя моцна скалынаюць паветра! А што людзi? Быѓ такi Керчы Кер - кароль спецпрызна, i Iван Казлоѓскi - кiраѓнiк наймiтаѓ. Яны спрабавалi весцi партызанскую вайну, выкарыстоѓваючы навучаныя войскi. Зялёныя берэты... Крапавыя берэты... Стэлзаны бiлi iх як курапатак, нават у рукапашнай сутычцы. Салдаты Пурпурнага сузор'я пераѓзыходзiлi спецназаѓцаѓ. Рэакцыя, хуткасць, тэхнiка, сiла, габарыты... Кожны з iх паклаѓ па сотнi мясцовых "Рэмба". Генерал Макiлi Велр забiѓ iх голымi рукамi, адразу абодвух правадыроѓ партызанскай вайны. Як ён сказаѓ iм: "Даю шанец! Абараняйцеся!" i нiбы ѓ насмешку ѓручыѓ iм у рукi сталёвыя сякеры! Кожны ваш крок вядомы загадзя, нават маскiровачныя халаты былi прададзены вам з прамога яго ведама, каб вайна была цiкавай. Гэта для iх - простая забаѓка.
  Iван Радзiвонаѓ у адказ моцна сцiснуѓ кулакi, нават косткi сталi белымi, у голасе рускага партызана гучала з вялiкай працай стрыманая лютасьць:
  - Няма чаго лiшнi раз нагадваць аб нашым бяссiллi. Ты лепш дапамажы зруш хоць бы Фагiрама Шама. Потым мы паглядзiм на абстаноѓку, збярэм прыхiльнiкаѓ. Ты павiнен нам дапамагчы, бо "Альфа-стэлз" - гэта лепшы спецаддзел Рональда Даклiнтана.
  Iгар адчуваѓ наймацнейшую збянтэжанасць. Яму нават сорамна было зiрнуць брату ѓ вочы. Нечым Радзiвонаѓ нагадваѓ сам сабе гэтага траваеднага тыгра з хвастом гламурнага паѓлiна. Вось i ён выкiдвае аладкi з мядовага малака, якiя падбiраюць каты-акупанты. Але з iншага боку трэба неяк апраѓдацца:
  - А што мы рэальна зможам зрабiць? Рон - гэта падла i сволач. Ён закладзе стэлзанам любога, хто прапануе хоць якi-небудзь варыянт годнага супрацiву. Уся калабарацыянiсцкая вярхушка пад каѓпаком. Мы аб iх нават баiмся дрэнна падумаць. Гэта, у прамым сэнсе слова. Яны ж могуць чытаць нашыя думкi з дапамогай прыбораѓ i рабiць гэта негалосна. Калi яны iх уключаюць, застаецца толькi металiчны прысмак у роце. Мы дык вось моцна рызыкуем. Калi я патраплю пад падазрэнне, то праверка загубiць нас, а ѓсе звесткi выцiснуць, нiбы сок з цытрыны.
  Iван разумна кiѓнуѓ, па твары буйнога юнака прайшоѓся цень, але падобна, што ён быѓ маладзейшы, ён яшчэ не зняверыѓся ѓ магчымасцях чалавецтва супрацьстаяць акупантам. Бо напрыклад далiкатная вада здольная стачыць алмаз, а чалавек.
  - Трэба выкарыстоѓваць найменшы шанец. Так, i на рахунак трупаѓ. Яны ж здзiраюць з людзей скуру, а з костак робяць статуэткi, сувенiры, талеркi i iншую дробязь... тут цэлы падпольны бiзнэс. Хiба можна з разумных iстот рабiць пальчаткi, курткi, торбы i iншае. З чалавечага тлушчу вараць мыла, свежае мяса перапрацоѓваюць у пратэiн, кансервы, дадаюць у шматслаёвыя пiрагi, прадаюць iншым росам. Бо гэта жахлiва, нават валасы i пазногцi iдуць у перапрацоѓку. Чалавека разбiраюць на элементарныя часцiцы, здабываючы прыбытак з любога органа. Ты хiба не ведаѓ, што гэтыя гады стварылi цэлы завод, дзе ладзяць таемныя эксперыменты над людзьмi. Што яны робяць - гэта таямнiца. Але трэцi Рэйх, у параѓнаннi з iх справамi i маштабамi працэсу, проста маленькi гарэз у параѓнаннi з дасведчаным катам. I гэты бiзнэс пастаѓлены на буйную плынь. З яго мае прыбытак нават казна i цэнтральныя ѓлады iмперыi... - Уладзiмiр зрабiѓ паѓзу, дастаѓ з кiшэнi моцна пахкую мятай цукерку i кiнуѓ яе ѓ рот. Пасля чаго працягнуѓ. - Я веру, што зоргi iм за гэта так канкрэтна i моцна ѓваляць, што адным губернатарам яны не адкараскаюцца. Дез iмер Кона... Ды чорт з яго прозвiшчам... Ён павiнен атрымаць доказы, а калi будзе гаварыць з абарыгенамi павiнны быць гнеѓныя выкрыццi, а не толькi бравыя воклiчы аб дастатку пад пятлёй iмперыi. Мiльярды людзей з намi. Усе сексоты працуюць з-за страху або акупацыйных долараѓ. Стэлзаны не такiя ѓжо i крутыя! Яны зажэрлiся, нас недаацэньваюць, лiчаць горш за тупых жывёл. Але мы - людзi! I мы можам даць iм рэшты, яны не могуць прадугледзець усе сiтуацыi. Мы зможам iх знiшчыць раптоѓнымi хадамi i ѓдарамi.
  Iгар энергiчна матнуѓ у адказ галавой:
  - Так, яны таксама не багi! Але я пад промнi не палезу! Усё, што змагу, я пастараюся зрабiць. Ты фармальна ѓваходзiш у атрад мунiцыпальнай палiцыi. А мы вельмi доѓга балбоча. Што ты iм скажаш, як растлумачыш нашу размову?
  Iван, што цалкам зразумела, тут разгубiѓся:
  - Гэта значыць як? Мы яшчэ толькi пачалi!
  Iгар спакойна i iранiчнай усмешкай растлумачыѓ:
  - З дапамогай аднаго ноѓ-хаѓ я адсек хвасты. Справа ѓ тым, што пры наяѓнасцi татальнага сачэння толькi кiраѓнiк спецпрызна можа знайсцi спосаб выслiзнуць. Няхай Гарнастаеѓ звяжацца са мной. Я яму дапамагу даставiць кампрамат на Фага. Але папярэджваю, няхай не давярае свайму асяроддзю, там самы мiнiмум два краты, якiя ѓсё дакладваюць акупантам. Нават яго месцазнаходжанне даѓно вядома, яго не забiваюць таму, што ён iдэальны казёл адпушчэння. На яго спiсваюць усе лiшкi i незапланаваныя выдаткi.
  Iван рэзкiм ударам адлiваючага на сонца чаравiка, скiнуѓ калючае слова кактус слiмак i адказаѓ з не зусiм дарэчнай весялосцю:
  - На гэты конт усё не так проста! Я сам не ведаю, дзе хаваецца Гарнастаеѓ. Нiхто не ведае, i не бачыѓ яго дакладнага месцазнаходжання, але ён увесь час на сувязi i некаторыя нават думаюць, цi не дух кiруе iмi. Ты ж забяспечыш мясцовую бяспеку, ахову, а таксама перакладчыкаѓ? - з надзеяй вымавiѓ падпольшчык.
  Iгар у дадзеным выпадку не быѓ цалкам упэѓнены, у твар падзьмуѓ вiльготны вецер, з-за чаго можна было падумаць, што блакiтныя вочы волата-спецназаѓца слязяцца:
  - Перакладчыкi пад кругласутачным назiраннем, яны iзалявалi ад усiх, без выключэння, зямлян. Але ѓ любой сiстэме знойдзецца дзiрка. Я спадзяюся, што такi дасведчаны iнспектар здолее разарваць штучна сплеценае павуцiнне. Згодзен, Ванюша?
  Баец нябачнага фронту, цвёрдым голасам, сапраѓднага рэвалюцыянера адказаѓ:
  - Я цётцы веру, брат. Таму дзеля нашай мацi Зямлi пастараемся сумеснымi намаганнямi перамагчы супернiка. Калi мы загiнем, нашы дзецi прадоѓжаць барацьбу. Надзея памiрае апошняй, чалавек не мелы надзеi мёртвы першапачаткова!
  Абодва браты пацiснулi адзiн аднаму рукi i, аддаѓшы гонар, адышлi.
  Насустрач Iвану-Крушыла друкавала крок яшчэ адна калона са свежых прызваных падлеткаѓ. Аддаючы машынальна гонар юнака, што цалкам вытлумачальна, не адрываючыся, глядзелi на моцныя, стройныя дзявочыя ножкi, раѓналежна крочыѓ Амазонак. Побач з калонай праляцеѓ фланер з афiцэрам Пурпурнага сузор'я. Фланер па форме была як арол, з вывернутымi назад крыламi, i трыма стваламi замест дзюбы. Стэлзан з празрыстай кабiны пагражаѓ дзесяцiствольным прамянём. А зверху машыны, парыла галаграма, пачвары тыпу дракона, але настолькi пры гэтым агiднага i жудаснага, хто, калi паварочваѓ свае жудасныя галовы дзяѓчыны i хлапчукi мiмаволi ѓскрыквалi. Iлжываму афiцэру мясцовай палiцыi Iвану прыйшлося разам з астатнiмi сведчыць сваю пашану яму жэстам, моцна падобным на нацысцкае прывiтанне. Рабочыя аддавалi гонар крыху па-iншаму, скрыжаваѓшы перад сабой рукi i моцна сцiснуѓшы кулакi (гэта быѓ знак гатоѓнасцi працаваць да апошняга кванта энергii).
  
  Кiраѓнiк 14
  Як самотна ѓ цемры -
  Зоркам халодным мiгацець!
  I чаму на Зямлi
  Праѓды нельга адшукаць?
  Здаецца, свет наш загiнуѓ,
  Быццам скончыѓся шлях...
  Але не тужы, брат-джыгiт!
  У небе нельга патануць...
  Пасля таго, як Леѓ нацiснуѓ на чырвоную кнопку, лiфт затармазiѓ i, ад'ехаѓшы направа, спынiѓся. Адваротны голас на мове стэлзанаѓ натужна запiшчаѓ: "Уключана сiстэма самазнiшчэння". I Леѓ пачуѓ, як пачаѓся зваротны адлiк:
  - Дзесяць... Дзевяць... Восем...
  Эраскандэр выдатна разумеѓ, што гэта значыць, таму, падхапiѓшы, як мех бульбы, цела напарнiка, дакладней абрыдлага гаспадара i паспрабаваѓ выбрацца з лiфта. Дзверы па законе подласцi заклiнавала, але стрэс надаѓ юнаку дадатковыя сiлы. Ён, з усёй хлапечай лютасцю паднацiснуѓшы, рассунуѓ упартыя дзверцы, дэфармаваѓшы трывалую матэрыю, ледзь не вырваѓшы яе з металiчных мацаванняѓ.
  Страшэннае намаганне выклiкала спазмы ѓ цяглiцах, шырокiя грудзi ѓздымалася ад напругi. Хлопец, змагаючыся са здраднiцкай знямогай, скокнуѓ наперад, цягнучы на плячы бескарысную даважку.
  Адысцi ад выбухной хвалi ѓсё ж не ѓдалося...
  Гарачы выбухны вал нагнаѓ Льва. Праляцеѓшы паѓтара дзясятка метраѓ, Эраскандэр урэзаѓся ѓ калону i страцiѓ прытомнасць. Праѓда, яго не накрыла цемрай. Вонкава хлопец цалкам адключыѓся, але ѓ думках ён пагрузiѓся ѓ нейкае падабенства сну.
  ...Як заѓсёды звычайнай сонечнай ранiцай ён са сваiмi сябрамi насiѓся па лесе. Яны любiлi гуляць у вайну. Асаблiва папулярнай была вайна людзей i стэлзанаѓ. Зброя, у асноѓным, была з дрэва, часам з фанеры. Яны яшчэ лiчылiся занадта маленькiмi для фiзiчных прац, зрэшты, рабсiлы i без iх тады хапала...
  Будучаму гладыятару Льву яшчэ зусiм нядаѓна выканалася восем гадоѓ-цыклаѓ, а год на Зямлi з-за наблiжэннi арбiты да Сонца стаѓ карацей на 50 сутак. Зусiм яшчэ па сутнасцi дзiця, якога нiхто не ѓспрымае сур'ёзна, але Ён быѓ не па ѓзросце моцным i кемлiвым дзiцем. У кампанii хлапчукоѓ, Леѓ, несумненна, з'яѓляѓся прызнаным лiдэрам, а ѓ бойцы мог пабiць байца значна старэй, i буйнейшага хлопца, чым ён сам. Ды i да мастацтва рукапашнага бою Эраскандэр прасякнуѓся з недзiцячым каханнем i фанатызмам. Яму хацелася быць, мацнейшым за ѓсiх, разумнейшым за ѓсiх, лепшым за ѓсiх. Ён не баяѓся прама казаць, што калi вырасце, выганiць усiх стэлзанаѓ з планеты Зямля, а потым пабудуе Зорны карабель, дакладней нават цэлую флатылiю i вызвалiць iншыя заняволеныя мiры. Усё гэта ѓзмацняла мiф, аб iм як нябесным пасланнiку i месii. Хоць у вёсцы i былi прыслужнiкi Пурпурнога Сузор'я, нават яны не спяшалiся дакладваць вышэйшаму начальству. Яшчэ, будучы малым дзiцем Леѓ, свята ѓвераваѓ у сваю выключнасць. Таму нечаканае з'яѓленне ѓ вёсцы некалькiх высокапастаѓленых асоб не моцна яго ѓразiла. Яны прыехалi са сваiмi нашчадкамi. Дзецi надзеленых уладай супрацоѓнiкаѓ рэжыму, прыцягнулi да сябе жывую ѓвагу. У руках у iх была пластыкавая зброя, цацачная i, тым не менш, цiкавая. Пры стрэле выляталi iскры, якiя пры трапленнi бiлi токам скуру, i яшчэ доѓга свяцiлiся на ёй. Апранутыя ѓ шорты, яркiя майкi ѓ прыбраных сандалях яны рэзка вылучалiся з амаль голай вясковай галоты. Гэта надавала iм празмернае нахабства, тым больш што на ѓсю планету Зямля было толькi дзве невялiкiя фабрыкi па вытворчасцi дзiцячага адзення, i цацак i нават многiя з дзяцей высокапастаѓленых памагатых акупантаѓ змушаныя былi хадзiць голымi i босымi. Iльва гэта раздражняла, ён не любiѓ нахабнiкаѓ, а гэтыя хлопцы паводзiлi сябе як маленькiя барчукi. Адзiн з iх загарлапанiѓ, пераймаючы свайму бацьку генералу тубыльнай палiцыi.
  -Гэй, вы! Жаласныя вясковыя адмарозкi, устаньце казлы на каленi! Бачыце мае боты, няхай ваш верхавод iх уласнаручна вылiжа мовай.
  Ярка-пунсовыя боцiкi блiснулi на сонцы, на гэтай планеце яны каштавалi цэлае багацце. Эраскандэр не стаѓ больш трываць, хаця iх i папярэдзiѓ i, што калi яны хоць пальцам крануты, каго нi будзь з дзiцячай элiты iм не пазбегнуць адпраѓкi на фабрыку другаснага выкарыстання. Аб гэтай фабрыцы хадзiлi страшныя легенды, адтуль нi хто яшчэ не вяртаѓся. Казалi, што з людзей робяць, грабеньчыкi, адзенне, кансервы, i iншае. На чалавечую скуру i ѓ праѓду быѓ не малы попыт, яе разам з вырабамi з валасоѓ i костак прадпрымальна рэалiзоѓвалi на мiжгалактычных чорных рынках. Але Леѓ усё ж не змог стрымацца:
  -Ты маленькi шакалёнак. Твой бацька лiжа азадак прыматам стэлзанам, а ты палiжаш мне пяткi. - Хлопчык паказаѓ на свае зялёныя ад травы i пакалоць аб калючкi мазолiстыя ступнi. Рукi i ногi, каленкi, локцi, галёнкi, i кулакi дзiцяцi былi ѓ ранках i ѓдарах. Ён кожны дзень з самай ранiцы, калi iснуе паняцце ранiца пры вечным святле, трэнiраваѓся на дрэвах, збiваючы кару i ламаючы галiны. Ад гэтага яго канечнасцi былi набiты, нагадваючы сталёвыя пруты. Зрэшты, знешне падрапаны Эраскандэр i зусiм быѓ падобны на малалетняга бандыта, сiне-зялёныя вочы хлапчукi палаюць як у галоднай пантэры.
  У адказ раздаѓся стрэл, Лёваѓ паспеѓ ухiлiцца i, спрытна нырнуѓшы, сыходзячы ад чарговых стрэлаѓ, ударыѓ у скачку свайго супернiка. Затым зрабiѓшы сальта, працягнуѓ рух, нiбы Майкл Тайсан у сваiм захапляльным напоры. Гэта просты, але эфектыѓны штурхель галавой у падбародак. Удар адключыѓ значна больш старэйшага, цяжкага i, мабыць, нават таѓставатага хлапчука, надзьмутым брушкам. Сын генерала ѓпаѓ, i ѓ тут жа iншыя дзецi, сябры накiнулiся на панiчоѓ. Тыя асалапеѓшы ад гэтай неспасцiжнай лютасцi пальнулi са сваiх "пудзiлак" i амаль адразу патрапiлi пад жорсткiя ѓдары. Iх бiлi з усёй дзiцячай непасрэднасцю i лютасцю. Калi, маленькiя паны адключылiся, з iх знялi адзенне, забралi гадзiннiк, маленькiя мабiльныя тэлефоны, i самую галоѓную зброю. Усiм было весела, дзецi гучна смяялiся, пляскалi ѓ далонi, тут былi i дзяѓчынкi з вянкамi з дзiвосных у асноѓным завезеных з iншых планет кветак, былi i зусiм яшчэ малыя. Не было толькi дарослых, якiя, зрэшты, сваёй прысутнасцю толькi псавалi б iдылiю свабоды i ѓсёдазволенасцi. Дзецi ѓключалi шырокiя галаграмы маленечкiх тэлефонаѓ.
  Адзiн з разадраных аб калючкi хлопчыкаѓ сказаѓ:
  -Гэта проста, iм нават можна аддаваць каманды голасам.
  Чарнаскурая, але з белымi валасамi на галаве i адной iрванай тунiцы дзяѓчынка здзiвiлася:
  - Ды як цiкава! Я хачу ѓбачыць блакiтную фею!
  У адказ галаграма заiскрыла, i з'явiлася выява выдатнай дзяѓчыны са срэбнымi крыламi стракозы.
  - Я гатова выканаць тры вашых жаданнi.
  - Клас! - Вымавiла дзяѓчынка, трасянуѓшы галоѓкай увянчанай зiготкiм на Сонца нiбы самацветамi вянком. - Хачу торт з марожаным i шакаладам у форме рыцарскага замка.
  - Як у старажытнага караля Артура. - падказаѓ блакiтны з малюнкам лiловага ваѓка на грудзях хлопчыка.
  - Зараз! - Фея мiльганула, мiргнуѓшы выявай, i тут жа з'явiлася, трымаючы ѓ руках гламурны i разам з тым велiчны замак.
  - Перадай яго мне. - Папрасiла дзяѓчынка. Галаграма сунула ёй маляѓнiчае ѓ сцягах збудаванне. Дзяѓчынка схапiла яго рукамi, яны прайшлi мiма. Дзяѓчынка паспрабавала яшчэ раз. Не атрымалася. Яна бурна зароѓ, расцiраючы кулачкамi горкiя слёзы:
  - Зноѓ падман. Iлжывыя стэлзаны! У iх толькi жорсткасць сапраѓдная, а ѓсё добрая суцэльная падробка!
  Пяшчотна гладзячы па галоѓцы, Леѓ яе супакоiѓ:
  - Гэта iлюзii! Iх называюць галаграмамi. Яны могуць паказаць усё што заѓгодна, нiбы ѓ казцы. Не трэба праз iх плакаць. Можа, лепш паглядзiм братва фiльм?
  - Ды пакажы на кiно! - Хорам закрычалi дзецi.
  Галаграма ѓ выглядзе феi, стала яшчэ больш i больш маляѓнiчай, а галасок грымеѓ як перазвон срэбных званочкаѓ:
  - Якiя вам патрэбны? Бо ѓ мяне мiльён дзвесце пяцьдзесят тысяч каланiяльных фiльмаѓ, для розных рос.
  - Якiя-небудзь круцейшы i смяшней! - Папрасiлi, энергiчна падтупваючы босенькiмi ножкамi хлопцы.
  - Тут i гульнi павiнны быць! - Сказаѓ, прыняѓшы суровы, зусiм ужо дарослы выгляд Эраскандэр. - Я хачу хоць крыху пацешыцца i вам паказаць, наколькi прывабным можа быць прагрэс!
  - А якую гульню! - Спытала iншая галаграма якая прыняла аблiчча упрыгожанай ружанькамi жабы з залатой стралой.
  - Такую каб пабiцца i пастраляць! - гучна выклiкнуѓ Леѓ, а iншая дзетка энергiчна запляскала ѓ знак падтрымкi!
  - Тады прапаную зорны патруль. - Абедзве галаграмы ненатуральна шырока расцягнулi твары ва ѓсмешках.
  - Успыхнула шматаблiчны малюнак. Леѓ Эраскандэр хутка з хваткай прыроджанага воiна задаваѓ пытаннi як карыстацца той цi зброяй, пераходзiць ад узроѓню да ѓзроѓню, гульнявыя робаты, праз галаграмы яму адказвалi.
  Неѓзабаве дзяцюк пагрузiѓся ѓ хвалю гульняѓ. Iншыя дзецi глядзелi маляѓнiчыя фантастычныя баевiкi цi далучалiся да свайго важака. Было весела, асаблiва Льву, якi лёгка абмiнуѓ першы ѓзровень i лiха секся на другiм. Iншым рабятам было складаней, у iх не было нi досведу, нi хваткi сапраѓднага тэрмiнатара ѓласцiвага Эраскандэру.
  Адзiн з забiтых ворагаѓ трымаючы ѓ руках ссечаную галаву, праспяваѓ:
  - Дарэмная радасць мой герой - бо хутка будзе о-ё-ё-е!
  Эраскандэр першы адышоѓ ад эйфарыi, магчыма пад уплывам гэтых двухсэнсоѓных слоѓ: што ж будзе, калi iх хулiганства будзе выяѓлена? Падобна, ён наогул забыѓся аб жорсткай рэальнасцi... Адказ прыйшоѓ хутчэй, чым ён паспеѓ задумацца.
  -Чалавечыя макакi, вам надакучыла жыць! Цяпер я з вамi буду гуляць у рулетку выпарэння!
  Голас, якi вымавiѓ гэта, быѓ дзiцячы, але ненатуральна гучны. Рабяты адразу спынiлi гаманець. Той, хто вымавiѓ гэтыя словы, не быѓ страшным монстрам. Перад iмi стаяѓ хлопчык з выгляду дзесяцi, адзiнаццацi гадоѓ. Прыкметна больш светлы, i непараѓнальна больш мускулiсты, чым iншыя тубыльныя хлопцы. Нават па вопратцы не надта вылучаѓся, таксама ѓ адных шортах, босы, праѓда, у сямiколернай кепцы i з залатымi ѓ каменьчыках бранзалетамi на руках. У руцэ хлопца невялiкi прамянём, вельмi падобны на цацачны, i не па-дзiцячы суровы позiрк свiдравальных атрутна-зялёных вачэй. У вачах дзiкае жаданне страляць, забiваць, нянавiсць так i прэ з усiх шчылiн. "Гэта iх дзiця! Дзецi нашых акупантаѓ" здагадаѓся Леѓ. Ён яшчэ нiколi не бачыѓ паблiзу жывога стэлзана, а iх дзецi ды яшчэ на акупаванай зачыненай для кантактаѓ планеце вялiкая рэдкасць. Хлопчык з расы спадароѓ не быѓ страшным, нават здаваѓся камiчным у гневе, але ѓпершыню ѓ юнага маршалка бунтароѓ-малалетак, так непрыемна засмактала пад лыжачкай.
  -Каго з вас разарваць у першую чаргу! Выбiрайце нiкчэмныя людцы! - Стэлзаня кiнуѓ позiрк настолькi поѓны пагарды, што здавалася, быццам нябачны кулак гваздануѓ табе ѓ твар.
  Адна з дзяѓчынак спалохана ѓскрыкнула:
  -Гэта ён! Акупант мiнi-эсэ.
  Стрэл з лазера перарэзаѓ напалову iдылiчна басаногу з белымi, як поѓсць авечкi кудзеркамi малую. Твар дзяѓчынкi скрывiѓся ад болю i, тут жа разгладзiлася, нявiнная душачка пакiнула, пажмуранае цельца, накiраваѓшыся на неба да Iсуса. Дзецi паднялi крык, не якiя з iх прынялiся палiць з цацачных пiсталецiкаѓ, iншыя рынулiся ѓ атаку, спрабуючы збiць стэлзаненка з ног. Маленькi ваяр, рэзаѓ рабят промнем, гэта было лёгка, лягчэй, чым прапальваць распаленай iголкай тонкi пласт алею. Гравiялазер касiѓ дзятву дзесяткамi, а стрэлы ѓ адказ толькi злёгку заiскрылi скуру, павялiчыѓшы лютасць хлопчыка-каральнiка. Леѓ плазам шмякнуѓся на зямлю, пазбягаючы смяротных вогненных палос кiшэннага прамянемета. Адкацiѓся i, намацаѓшы важкi камень, запусцiѓшы ѓ супернiка. Дакладней юны баец шпурнуѓ адразу два паражальныя прадметы першы ѓ руку, iншы ѓ галаву, iнтуiцыя падказала, што аднаго каменя можа i не хапiць. I дакладна маленькi стрэлак паспеѓ збiць промнем лазера якi ляцiць у галаву "падаруначак", але другi, якi ляцiць па зламанай траекторыi, ударыѓ сапраѓды па руцэ, выбiѓшы прамянемет. Маленькi карнiк кiнуѓся да кiшэннага лазера, i ѓжо амаль паспеѓ, было схапiць, як магутны ѓдар нагi адкiнуѓ зброю ѓ бок. Эраскандэр стаѓ у баявую стойку, яго маленькiя, але вельмi рэльефныя мускулы прабеглi як марская рабiзна, перакочваючыся пад шакаладнай, толькi крыху больш светлай, чым у сваiх таварышаѓ скурай. Гнуткаму целу Льва хацелася сутычкi, якiя выступаюць сухажыллi дзiцяцi, нiбы дрот. Яго працiѓнiк зарагатаѓ, яго звонкi смех гучаѓ здзеклiва.
  -Ты чалавечак, хочаш бiцца са мной голымi рукамi. Я стэлзан, вялiкi воiн, самай магутнай iмперыi ѓ бясконцым сусвеце. Я разарву цябе пустымi рукамi, адаб'ю ѓсе органы нагамi, разаб'ю тваё цела на бiльёны аскепкаѓ, раскiдаѓшы па ѓсёй галактыцы. Я, такiх куранят як ты, высечу сотню, няма тысячу! I гэта без усякай суперзброi, аб пякельнай моцы якога вы прыматы не маеце нi найменшага падання! - роѓ хлапчук, таксама пагульваючы сваiмi, буйнейшымi i не якiя саступаюць, у рэльефе зямлянiну мускуламi.
  -Скажы лепш сваё iмя, каб ведаць тваю магiлу. - адважна вымавiѓ Эраскандэр i стрымана наступiѓ босай дзiцячай, але моцнай нагой на палаючыя вуглi, якiя ѓзнiклi на месцы спаленага ад спарадычнага траплення гравiялазерам пня.
  -Табе не будзе магiлы. Бачыш гэтыя бранзалеты, яны толькi з знадворку блiшчаць як золата, а ѓсярэдзiне зроблены з вашых костак. З твайго чэрапа выражуць кракетны шар, а костачкi пойдуць на бiты! - Насаджваѓся сын нацыi-прыгнятальнiку, якога злаваѓ ледзяны спакой нейкага прымата.
  Леѓ, страцiѓшы цярпенне (А можа вырашыѓшы - лепш адзiн раз стукнуць, чым сто разоѓ аблаяць!), рэзка ѓсадзiѓ нагой цэля ѓ сонечнае спляценне. Працiѓнiк блакiраваѓ удар i паспрабаваѓ увагнаць паражальны ѓ даволi шырокую i мускулiстую для такога далiкатнага ѓзросту, шыю зямлянiна. Стэлзан быѓ вышэйшы ростам, цяжэйшы i, бадай, старэйшы. Адчувалася цудоѓная школа рукапашнага бою, баявой падрыхтоѓкi з самага нараджэння ѓ кiберутробе. Працiѓнiк быѓ хуткi як маланка, моцны як тыгр, тэхнiчны. Будзь перад iм простае дзiця, ён бы яго забiѓ як муху, але Леѓ вiдаць таксама нарадзiѓся не авечкай. Абодва байца абменьвалiся серыяй лютых удараѓ, бiлi адзiн аднаго, ставiлi блокi, секлiся рукамi нагамi, галавой. У ход iшоѓ i локаць, i калена, усе прыёмы i падманы. Леѓ сашчапiѓся з Тыграм, увогуле, бiлiся ѓсяго два дзiцяцi, але здавалася, што б'юцца дзве стыхii. Лёд i полымя, анёл i дэман, Брама i Гартуй, Люцыпар i Мiхась. Абодва супернiка рухалiся настолькi хутка, што ацалелыя рабяты не маглi ѓсачыць за iх рухамi, настолькi бурнай была сутычка. Затым хуткасць маленькiх байцоѓ злёгку ѓпала, стала адбiвацца стомленасць. Хоць тэхнiка бою i ѓ стэлзанаѓ была незвычайнай, улiчваючы досвед тысячагадовых войн i з мiльярдамi цывiлiзацый, Леѓ успрымаѓ яе на iнтуiтыѓным узроѓнi, нiбы баявыя рухi былi закладзены ѓ самой крывi. Яго супернiк таксама быѓ здзiѓлены такiм устойлiвым супрацiвам. Бо Лiсер Варнос так клiкалi хлапчука з Пурпурнога сузор'я, быѓ прызёрам галактыкi сярод хлопчыкаѓ да дзесяцi гадоѓ. А тут новая зорка-вораг, раб чалавек найнiзкая раса, а б'ецца на роѓных з цяжэйшым i спрактыкаваным супернiкам.
  -Хто цябе вучыѓ так бiцца?! - З цяжкасцю пераводзячы дыханне, усклiкнуѓ Лiсер.
  -Чалавек мяне вучыѓ. Што здзiѓлены? Думаѓ людзi не паѓнавартасныя жывёлы, не здольныя даць вам рэшту. - Iльву таксама было вельмi цяжка, але хлопчык стараѓся не губляць тэмп.
  -Я заб'ю цябе макака. Гэтая справа прынцыпу i гонару маёй расы!
  Лiсер рэзка павялiчыѓ хуткасць, яго ѓжо пакрыты сiнякамi твар стаѓ пунсовым ад напругi. Ён усаджваѓ усю сваю лютасьць. Эраскандэр захоѓваѓ стрыманасць "Злосць твой вораг, няхай лютасьць спалiць твайго супернiка". Маленькi стэлзан таксама дзясятак разоѓ дастаѓ яго па твары, зламаѓ некалькi рэбраѓ, па асмуглым целе хлапчукi расцякалiся сiнякi, капала кроѓ.
  - Што плывеш прымат! - зарагатаѓ малалетнi сын апраметнай. Ён узмацнiѓ нацiск i зараз усё iмкнуѓся знайсцi вырашальны ѓдар, злёгку прыслабiѓшы абарону. Зрабiѓшы выгляд, што ён ужо цалкам выдыхся, Леѓ расчынiѓся.
  Варнос усадзiѓ з залiмiтавай сiлай, кiнуѓшы ѓсю масу цела i групу цяглiц. Эраскандэр нырнуѓ i локцем дакладна трапiѓ у падмурак шыi. Удар быѓ моцны, да таго ж прайшоѓ на сустрэчу, уразiѓшы сонную артэрыю. "Вялiкi ваяр" павалiѓся мёртвым, ад болевага шоку спынiлася сэрца. Дзецi, якiя стаяць побач, дружна заапладзiравалi. Наш рускi хлопец завалiѓ ненавiснага акупанта. На шортах зрынутага супернiка быѓ намаляваны ненавiсны сямiколерны сцяг акупантаѓ. Леѓ, схлусiѓшы шорты, разарваѓ iх на дробныя кавалачкi, раскiдаѓшы ѓ бакi. Уся стомленасць сышла, радасць лiтаральна бурлiла ѓ кожнай клетачцы цела:
  -Вось яна гнюсная слава iмперыi! Топчыце яе аскепкi, хутка ѓсе стэлзаны стануць такiмi ж гнiлымi трупамi як гэты! - I ён тыцнуѓ нагой у акрываѓленае цела супернiка, не звяртаючы ѓвагi на боль у зламаных пальчыках (Апанент быѓ варты стэлзана!). Што было далей, Леѓ памятаѓ цьмяна, у галаве раптам пацямнела, мышцы схапiла сутарга, яго скруцiла, кiнуѓшы на змятую траву. Прамень паралiзатара накрыѓ яго разам з хлопцамi. У далейшых успамiнах быѓ боль, вельмi моцны боль значна мацнейшы за цяперашнi. Прафесiйныя каты па-зверску мучылi дзiцячае цела, яны нiчога не пыталiся, не задавалi пытанняѓ, iм не патрэбна была iнфармацыя, яго катавалi выключна з пачуцця помсты. Яму помсцiлi ѓ першую чаргу за тое, што ён чалавек асмелiѓся падняць руку, i галоѓнае падняць паспяхова на свайго спадара. Таму каты iмкнулiся на ѓсю моц. Адчуванне болю было настолькi рэальным i выразным, што Леѓ страху прачнуѓся, яго бiла моцная дрыготка. Затым ён супакоiѓся, ды ён паранены, але боль ад ран не вельмi моцны. Узяѓшы на сябе надмерны цяжар, ён пагружаны ѓ Адчуванне пакут, як фiзiчных, так i маральных. Поѓны пакуты жыццёвы шлях даваѓ аб сабе ведаць. Ад гэтага ѓспамiны свайго першага баявога хрышчэння; Леѓ ачуѓся, яго бiла моцная дрыготка. Так, ён паранены, але боль можна ператрываць. Хлапчук супакоiѓся, узяѓ аптэчку, бо яго гаспадар заѓсёды насiѓ яе на поясе. Эраскандэр апрацаваѓ раны, якiя i без таго сталi гаiцца, таксама прыняѓ пару пажыѓных пiлюль з узмацняльнiкам цяглiц. Цела зноѓ налiлося сiлай, юнак адчуѓ бадзёрасць у целе. Iнстынкт падказваѓ, што ѓ падземным лабiрынце цалкам рэальна заблудзiцца. Узвалiѓшы Гермеса на плечы, Леѓ пайшоѓ па тунэлi, iмкнучыся дабрацца да станцыi. Сетка пад нагамi была халоднай i калючай. На шчасце, скура на нагах настолькi агрубела, што на такiя дробязi нават не звяртаеш увагi, а вось толькi туша вораг на плячах - гэта сур'ёзны цяжар. Але чамусьцi Эраскандэр не мог прымусiць сябе зашпурнуць ненавiснага гаспадара куды далей цi што было яшчэ лепш, пакiнуць у асуджаным на самазнiшчэнне лiфце.
  Станцыя, на якую выйшаѓ юнак, не была зусiм пустыннай. Некалькi рознакаляровых пражэктараѓ асвятлялi шэра-фiялетавую пляцоѓку. Тут таксама было жыццё. Смуродная купка смецця з рознымi дэфармаванымi i змятымi ёмiстасцямi. Па ёй поѓзалi казуркi з тулавам у выглядзе звычайнага iгральнага гармонiка i двума тузiнамi тараканавых лапак. Былi жукi i попротивнее, памерам з котку, якiя адлiваюць гноем i вельмi тоѓстымi касматымi ѓ язвах канечнасцямi.
  Эраскандэр у стылi фiлосафа эпохi Адраджэння выказаѓся:
  - Агiднае заѓсёды побач, затое здзейсненае вечна недасяжна! Хто чынiць бязладдзе той нягоднiк, хто стварае агiднае, той злачынец... Дык усё ж хто тады Бог-Творца?
  Адзiн з жукоѓ раптам пiскнуѓ у адказ:
  - Свет створаны тварэннем!
  Леѓ усмiхнуѓся i ветлiва махнуѓ у адказ разумнага стварэньня. Пасля чаго зрабiѓ, некалькi крокаѓ, сетка пад нагамi стала яшчэ больш колкай, з яе тырчалi вельмi вострыя iголкi, голыя мазолiстыя падэшвы хлапчукi сталi саднiць. Гэта было добрым стымулам дадаць кроку, тым больш цiск на iголкi ѓзмацняѓ дадатковую вагу Гермеса. Ад пляцоѓкi выходзiла некалькi калiдораѓ. З аднаго нават чулiся прыглушаныя гукi музыкi - нейкая сумесь цяжкага року i ляска танкавых гусенiц. Таксама аддавала рэхам адбойных малаткоѓ i сабачага брэху. Магчыма, тут была нейкая дыскатэка нестэлзаноiдных iстот. Перспектыва сустрэчы з натоѓпам не зусiм разумнай моладзi, разнамаснай i разнатыпнай, да таго ж, верагодна, напампаванай забаѓляльнымi прэпаратамi, была не з лiку прыемных. Тым больш, на стэлзанаѓ глядзелi, як на крынiцу ѓсiх бед i пакутаѓ. Iншыя росы баялiся i ненавiдзелi зорных паразiтаѓ, бязлiтасных захопнiкаѓ. А гэтая планета была зборышчам нягоднiкаѓ са ѓсiх куткоѓ мега-галактыкi. Не тое, каб Леѓ баяѓся, але ѓ выпадку разборкi зноѓ давядзецца забiваць, чаго яму не хацелася. Тут у падзямеллi iмперскiя ѓлады на ѓсё глядзяць скрозь пальцы, клаака якой таксама выкарыстоѓваю ѓ сваiх мэтах. I ѓсё ж юнак вырашыѓ усё праверыць i разведаць... Нават аблаяѓ сябе за залiшнюю сентыментальнасць, бо забойства, асаблiва дзiкiх вiдаѓ, не выклiкала згрызот сумлення. Каб не абмяжоѓваць сябе, лепш схаваць свайго фармальнага ѓладальнiка. Ён усё яшчэ быѓ без прытомнасцi, таму няхай лепш паспiць. У сне стэлзаны хутчэй рэгенеруюцца, а раны ѓ яго не смяротныя. Iдэальным месцам была пустотелая пiрамiда з абсечанай вяршыняй, побач з ёй стаяла статуя няѓяѓна жахлiвага монстра, можа нават, мясцовага бога. Леѓ без цырымонiй шпурнуѓ Гермеса, гэтага напышлiвага генерала, нiбы пакет смецця ѓ урну.
  Адразу ж сетка пад безабароннымi нагамi хлапчукi амаль перастала калоцца. Стараючыся iсцi бясшумна, Леѓ спружынiстай хадой рушыѓ на гук...
  План быѓ просты. Знайсцi транспарт i выбрацца адсюль. Можа, i атрымаецца замесцi сляды. Фланер быѓ узяты на пракат пад чужое iмя, а кабiну ѓжо паспелi вымыць мiнi-робаты. Верагодна, Мiнiстэрства крымiнальнай бяспекi ѓжо не першы раз назiрае такiя разборкi, так што ѓсе запiсы могуць "цудоѓным" чынам знiкнуць. Вось цiкава iншае. Краем вуха ён чуѓ пра сакрэтныя ракеты. Навошта гэта патрэбна яго гаспадару? Можа, з'яѓленне "Гарыл" не выпадковасць?
  Хлопчык, вядома, прыхапiѓ з сабой зброю, аптэчку, сiнтэтычную ежу. Вось толькi якi належыць гаспадару кiбернетычны плашч-нябачнiк, нажаль, выйшаѓ з ладу, ператварыѓшыся ѓ бескарысную анучу. Леѓ рухаѓся вельмi асцярожна, як лiс. А калiдор раз-пораз даваѓ разгалiнаванне. Асвятленне было вельмi слабым, а часам i зусiм прападала, таму шмат у чым даводзiлася арыентавацца на слых. А ён у юнага воiна абвостраны ад прыроды i ѓзмоцнены трэнiроѓкамi. Ледзь чутныя крокi, i спакойнае дыханне прыцягнулi ѓвагу. Эраскандэр замёр...
  Чакаць прыйшлося не доѓга. Расплывiстая постаць мiтуснулася прывiдам. Леѓ напружыѓ зрок, iмкнучыся разгледзець невядомага тыпу, не толькi ѓ бачнай чалавечаму воку часткi спектру, але ѓ iншых дыяпазонах. Так ужо лепей... Гэта быѓ чалавекападобны суб'ект. Крочыць нiбы лiсiца, крадком, нiбы ад кагосьцi хаваючыся. Калi гэта стэлзан, дык цiкава, што ён тут робiць? Звычайна гэта жорсткi i нахабны выгляд ходзiць прама i нiкога не баiцца. Трэба даведацца: у дадзеным выпадку гэта сумесь цiкаѓнасцi i прагматызму... На глыбiнi ѓ дзясяткi кiламетраѓ, калi вакол мiльёны чужых i варожых выглядаѓ, нават стэлзан здаецца амаль чалавекам. Аб'ект назiрання звярнуѓ у вельмi вузкi калiдор, яму нават прыйшлося павярнуцца бокам. Леѓ iшоѓ неадступна, iнтуiцыя падказвала - будзе вельмi горача...
  ***
  Улада над планетай па факце перайшла пад кантроль ультрамаршала Эрароса. Фагiрам Шам аказаѓся, па сутнасцi, адхiлены ад кiравання планетай. Мала таго, кiраѓнiк знешняга сектара канкрэтна адчытаѓ яго наконт рэканструкцыi Крамля.
  - Твае мазгi горшыя за малпаѓ! - гарлапанiѓ ва ѓсю глотку (не гэтулькi ад таго, што быѓ па-сапраѓднаму разгневаѓ, калi, дзеля каб як мага больш жывых асобiн назiралi зневажэнне адваротнага губернатара!) Эрорас. Дзе ты ѓзяѓ iнфармацыю аб такiх памерах? Яшчэ падчас нанясення першых удараѓ практычна ѓся тэрыторыя планеты была адсканаваная. У нас ёсць кiбернетычныя запiсы таго, як выглядала практычна ѓся планета да вайны з нашай непераможнай iмперыяй!
  Гарылападобны Фагiрам горбiѓся i крактаѓ:
  - Гэта iнфармацыя зорнага флота Супердэпартамента "Вайны i перамогi". Яна для нас недаступная.
  Эрорас груба ткнуѓ доѓгiм з высоѓным пазногцем пальцам губернатару ѓ грудзi i, павучальна падтрымлiваючы громападобны тон, вымавiѓ:
  - Аднак гэта ёсць у кампутарным архiве. Акрамя таго, у вас у назапашвальнiках ёсць уся iнфармацыя, спiсаная з чалавечай кампутарнай сеткi. Так што ѓ наяѓнасцi ѓсе звесткi па гэтым будынку. Ты - сапраѓдны дэбiл! Цяжка было здагадацца, каб залезцi ѓ назапашвальнiк? Нездарма кажуць, што пляскаты нос i чорная скура - прыкмета крэтынiзму! Iмбецiл, чарнадырная башка, як i твая бабка Велiмара!
  Фагiрам, тут выпрастаѓся i, закруцiѓшы кулачышчамi, ледзь не кiнуѓся ѓ бойку. Ён завiшчаѓ у адказ як заколваемая свiння:
  - Можа, ты i майго дзядзьку, кiраѓнiка Дэпартамента аховы трона, у крэацiны запiшаш?
  Эрорас раѓнуѓ у адказ, нiбы паля з гарматы:
  - З-за яго цябе аматараѓ хлопчыкаѓ яшчэ не выкiнулi з пасады. Быццам я не ведаю, колькi ты паклаѓ у сваю кiшэню, гандлюючы чалавечай скурай i косткай!
  Абодва стэлзаны былi гатовыя разарваць адзiн аднаго на шматкi. Фагiрам Шам блiснуѓ вачыма, але Эрорас быѓ старэйшы па званнi, таму ён пакуль змiрыѓся.
  Уладзе, падобна, трэба злёгку паскрэбцi свае шэрагi. Сiстэма калабарацыянiсцкага ѓпраѓлення была спрошчана дзесятковай. Яна карумпаваная забюракрачана да крайнасцi, значыць, вынiкала яе таксама трохi падчысцiць, вось напрыклад, добра страсянуць мясцовых памагатых.
  Рональд Даклiнтан змушаны быѓ баязлiва аддаваць гонар i кланяцца нават радавому салдату з войска Вялiкага Стэлзаната. Ён панiчна баяѓся стэлзанаѓ, як трусiк баiцца галоднага ваѓка. Затое ѓ яго была магчымасць адвесцi душу на драбнейшых памагатых Пурпурнага сузор'я. У вачах мелкатравчатых сошак ён быѓ накшталт прэзiдэнта Зямлi i самым буйным палiцэйскiм чынам. Хоць ён i баяѓся акупантаѓ, але сама думка, што яны могуць сысцi, кiдала яго i шэраг iншых калабарацыянiстаѓ у баязлiвую дрыготку. Паѓстанцы ненавiдзелi тубыльных палiцаяѓ нават больш, чым iншагалактычных прышэльцаѓ. Шакал, якi падбiрае аб'едкi, пакiнутыя тыграм, жаласаѓ i пазбаѓлены абаяння сiлы i смяротнай павагi, якiм надзяляюць буйнога драпежнiка. Палiцаi былi лаяльныя да iмперыi, хаця i любiлi красцi. Некалькiх у навучанне арыштавалi i пасля катаванняѓ пакаралi смерцю. Прычым нават не сталi скiдаць на зоркi, вырашыѓшы, што занадта шмат гонару. Аддалi перавагу груба абчасаны кол, у чым складалася дадаткова зневажэнне.
  Праз такое пакаранне як бы апусцiлi памагатых-злодзеяѓ. Iншым зрабiлi строгае выклiканне, падмацаванае добрымi ѓдарамi статычнай электрычнасцi. Усё змянiлася, тупы страх марыянетак змянiѓся лiхаманкавым узбуджэннем. Бо горад, якi стаѓ акупацыйнай сталiцай iмперыi, быѓ не прапарцыйна велiзарны, яго вырашылi аб'яднаць з грандыёзным турыстычным комплексам. Гэты комплекс быѓ разлiчаны на прыём шматлiкiх турыстаѓ практычна са ѓсёй iмперыi, вельмi шмат было жадаючых паглядзець адзiную планету, дзе жывуць бiялагiчна падобныя зямляне. Пасля закрыцця планеты комплекс цудоѓных будынкаѓ i асляпляльных палацаѓ стаѓ прыходзiць у заняпад. Цяпер яго абнаѓлялi ѓдарнымi тэмпамi. Збудаваннi набывалi блiскучы з iголачкi выгляд. Каласальных памераѓ гатэлi былi ѓпрыгожаны шматлiкiмi архiтэктурнымi ансамблямi, якiя з дапамогай механiкi лёгка прыводзiлiся ѓ рух.
  Частку тубыльнага абслуговага персаналу пасялiлi ѓ мудрагелiста выгнутыя дамы касматурцэнтра. Плацiць сталi рэгулярна. Раней наогул нiчога не плацiлi, прымушаючы працаваць па-рабску пад наглядам бязлiтасных наглядчыкаѓ: робатаѓ цi што яшчэ горш мясцовых палiцаяѓ. Усiх тубыльных працаѓнiкоѓ апранулi ѓ яркiя святочныя касцюмы. Садоѓнiкi i робаты-садаводы паспешна, як цеста на дражджах, вырошчвалi кветкi i дрэвы дзiѓных памераѓ i расфарбовак. Адных толькi рознакаляровых i разнастайных комплексаѓ-фантанаѓ было больш за пяць тысяч, прычым нi адна канструкцыя не паѓтаралася. Тут дзiѓнай выявай спалучалася мастацтва розных планет i мiроѓ. Iншыя фантаны адлюстроѓвалi батальныя сцэны, розныя тыпы баявых зоркалётаѓ, казачна разнастайных прадстаѓнiкоѓ флоры i фауны з усяго сусвету. Знайшлося сярод iх месца i мясцовым багам - Зеѓсу, Нэптуну, Тору, Пяруну, Гераклу. Усё лiтаральна без перабольшання зiхацела i блiшчала. Падсветленыя i падфарбаваныя бруi стваралi незвычайны эфект. Агнi будынкаѓ ззялi, як адшлiфаваныя каштоѓныя камянi. Гэта было сапраѓды так: Сiнтэтычныя самацветы падсвятлялiся знутры, ствараючы невымоѓнае ѓражанне. Для ѓзмацнення эфекту стаялi адбiвалыя люстэркi, i ѓ цемры гэта было настолькi выдатна (тэхнiчныя магчымасцi дазвалялi разгарнуць адбiвальнiкi такiм чынам, каб наступiла штучная ноч!), што нават якi бачыѓ выгляды ѓльтрамаршал Эророс апынуѓся здзiѓлены:
  - Гэта, можа быць, нават няправiльна. Любы вакуумнагаловы зразумее, што гэта паказуха.
  - Ты сам аддаѓ такi загад, чарнадырная башка! - Яхiдна выскаляючыся, адпарыраваѓ Фагiрам.
  Ультрамаршал халодным тонам адказаѓ:
  - З цэнтра паступiѓ загад усё абнавiць. Зрабiць планету ѓзорнапаказальнай, свайго роду вiтрынай. - Эрорас раптам рэзка павысiѓ танальнасць. - Прычыны загада вас не датычацца! I Крэмль, раз пачалi ѓзводзiць мастадонтам, то i давядзецца дабудаваць менавiта такiм. Усё роѓна зоргi ведаюць, што мы яго даѓно знiшчылi разам з туземным прэзiдэнтам!
  - Нажаль гэта трехполые "металюгi" занадта шматлiкае ведаюць. Будзь мая воля я б iх! - Фагiрам рэфлекторна сцiснуѓ кулачышча, раздушыѓшы клубнiчную жабу. Памiж тоѓстымi, валасатымi пальцамi губернатара пацяклi тоненькiя (двух кветак аранжавага i зялёнага) струменьчыкi крывi.
  ***
  Гучныя, падмацаваныя гвалтам загады раздавалiся па ѓсёй планеце. У ход пайшлi рухомыя робаты-будаѓнiкi. Кiбер-рабочыя рухалiся, як мурашкi. Жывым стварэнням давалi моцныя стымулятары, каб яны не ведалi стомленасцi. Аднаѓленчыя працы кiпелi ва ѓсiх буйных гарадах. Планеце надаваѓся паспяховы выгляд. Пачалося паляванне на партызан, якiя ѓсё глыбей залазiлi ѓ лясы. Пышныя са шматколернай лiстотай гушчары пакрывалi амаль усю планету, шматлiкiя з дрэѓ шматкроць пераѓзыходзiлi баабабы, дасягаючы сотняѓ метраѓ у вышыню. Партызаны любiлi хавацца ѓ такiя дрэвы, дзе дупло, як горная пячора. Аднак калi стэлзаны хацелi iх адшукаць, то заѓсёды знаходзiлi, таму што нават спецкасцюмы былi нямоглыя для гамарадыятараѓ цi пошукавых магарадараѓ. Многiя партызаны былi вымушаны згортваць вайну. Яны растваралiся сярод мiрнага насельнiцтва, якое моцна з ужываннем найноѓшых палiцыянтаѓ тэхналогiй фiльтравалi. Ланiяльная сiстэма, якая ладна разбоѓталася, прыводзiла сябе ѓ парадак.
  ***
  . ГЛАВА? 15
  Клетка застанецца клеткай,
  Нават у раскошных колерах!
  Доля марыянеткi -
  Толькi прынiжэньне i страх!
  
  Уладзiмiр Тыграѓ - у мiнулым просты расiйскi школьнiк, затым бунтар-забойца, пасля герой, дараваны i ѓзнагароджаны прэзiдэнтам Расii, а ѓ дадзены момант зняволены Суперзорнай iмперыi. Камера не была адзiночнай, разам з iм сядзела яшчэ тузiн хлопчыкаѓ. Праѓда было дастаткова прасторна, з невядомага матэрыялу, але нешта накшталт пластыка, адкiдныя як у цягнiку ложка, з тонкiм мяккiм пакрыццём наверсе. Як растлумачылi сукамернiкi тут, ёсць цалкам сучасны фекалiяанiгiлятар. Гэта значыць сарцiр, дзе пасля нацiску кнопкi асаблiвае выпраменьванне, дробнiць атамы, а затым высмоктвае ѓсе адходы з кiшачнiка.
  Цалкам сучасная турма, з кругласутачным вiдэаназiраннем i нават з трохмернай праекцыяй, якая дае розныя выявы. Эвалюцыя тэлебачання. Ёсць ад чаго з'ехаць даху. Асаблiва калi цябе спачатку добра збiлi, затым падсмажылi прымiтыѓным агеньчыкам, а перад гэтым ва ѓжо ѓяѓным бясконца далёкiм мiнулым, выпарылi ѓ анiгiляцыйнай плазме. Далей калi ён ачуѓся, хлапчука запалiлi па новай, выкарыстоѓваючы катавальны iнструмент квазiбластэр, але зноѓ не разлiчылi iнтэнсiѓнасцi, амаль маментальна спынiлася маленькае сэрца. На шчасце ѓ катаѓ узнiкла да яго цiкавасць, i яны прафесiйна вярнулi хлапчука з таго свету, выклiкаѓшы медыцынскую капсулу. Пасля цяжкага болевага шоку яго падлячылi (усёткi ѓ стэлзанаѓ цудоѓная медыцына), таму ён хутка ажыѓ, а ад апёкаѓ другой ступенi не засталося слядоѓ. Падобна (тыя некалькi гадзiн, што Уладзiмiр быѓ у адключцы), яго старанна даследавалi i дашлi да высновы, што дзiѓнага, не падобнага на iншых тубыльцаѓ хлапчука, яшчэ заѓчасна забiваць.
  А пакуль Уладзiмiра змясцiлi ѓ турэмны iзалятар цэнтральнай, планетарнай турмы. Гэта, вядома ж, лепш, чым патрапiць за краты дзесьцi ѓ правiнцыi. Звычайных для абiтурыентаѓ пачаткоѓцаѓ працэдур: шмона, i iншага не было, бо Тыграва ѓжо абследавалi i прасканавалi да лiтаральна кожнай малекулы i атама ѓ медыцынскiм цэнтры. Заадно i склаѓшы картатэку. Таму хлопчык ачуѓся ѓжо ѓ камеры. На шыi быѓ лёгенькi, мяккi як шалiк аброжак.
  Уладзiмiр, прыѓзняѓшыся з ложка, агледзеѓся ... Камера выглядала па казённаму строга, сцены, столь i падлогу белыя слова снег, вокнаѓ наогул не было. Гэтая глянцавая беласць нават прыгнятае, нiводнай плямкi, нi найменшай трэшчынкi, занадта ѓжо знежывелае. Лямпачак не вiдаць, але светла як днём, хоць i не настолькi, каб рэзала вочы. I самi койкi таксама амаль лiлейныя з лёгенькiм цытрынавым адценнем, а чорныя целы мясцовых зняволеных-хлапчукоѓ, на гэтым фоне глядзяцца вельмi кантрасна i пужала.
  Дзецюкоѓ мабыць падбiралi ѓ кожную камеру прыкладна аднаго ѓзросту. Убачыѓшы, што Тыграѓ ачуѓся, яны асцярожна на дыбачках наблiзiлiся да яго. Хлапчук-пападанец адчуѓ непрыемнае падсмоктванне пад лыжачкай. Ён навiчок у камер са злачынцамi-малалеткамi. Ды i вiдок у дзецюкоѓ страшнаваты, мускулiстыя, чарнаскурыя, толькi нагала паголеныя галовы, крыху святлейшыя, ды яшчэ ѓ некаторых на целах апёкi i шнары. Пры гэтым усё адзенне толькi фiялетавыя плаѓкi з жоѓтым нумарам - як паспеѓ заѓважыць назiральны хлапчук аднолькавым i спераду i ззаду i... Яшчэ такi ж на перадплеччах правай рукi.
  Самы буйны з хлопцаѓ раптам усмiхнуѓся i працягнуѓ руку:
  - Маё паганяла Рокi. Можаш так ведаць. А ѓ цябе пачатковец клiкуха як?
  Уладзiмiр сапраѓды, не без гонару адказаѓ:
  - Школьнае - тыгр, а блатнога пакуль няма, не паспеѓ папарыць нары.
  Рокi i iншыя дзецюкi заѓсмiхалiся шырэй, iх твары не былi страшнымi, славянскiя цi тэѓтонскiя, з правiльнымi рысамi. Не дэгенератыѓныя, як даволi часта сустракаецца сярод малалетнiх зняволеных, а наадварот дзiцячыя фiзiяномii былi б вельмi нават сiмпатычныя, калi б не чорная скура, i голеныя галовы.
  Уладзiмiр тут жа сам сабе, адзначыѓ, што яшчэ нi разу не сустракаѓ дзецюкоѓ з якiмi-небудзь фiзiчнымi заганамi, або брыдкiмi, няправiльнымi фiгурамi, рысамi асобы. Гэта, вядома ж, цiкава... Можа, быць стэлзаны падчысцiлi генафонд зямлян, зрабiлi тое, пра што марылi фашысты - ухiленне фiзiчна непаѓнавартасных асобiн?
  Рокi перапынiѓ маѓчанне i перабольшана ласкавым голасам спытаѓ:
  - А ты сам па крывi чалавек?
  Тыграѓ здзiвiѓся пытанню, але адказаѓ сапраѓды:
  - Вядома ж, чалавек!
  Хлапчукi пераглянулiся... Рокi пацёр нагой па беласнежным пакрыццi, стукнуѓ пальцам аб ножку прымацаванага да падлогi крэсла... Пацiснуѓ не па ѓзросце шырокiмi плячамi (хлопец-волаты!) i звонкiм голасам адказаѓ:
  - Ну-ну... Цi не свiсцiш ты... Надта ѓжо скура светлая... I чамусьцi не аблысiлi, насуперак няѓхiльным правiлам. Нас вось на кожны другi дзень падбрываюць, нiбы ѓ кожнай валасiнцы схаваная ракета СС-50.... - Хлапчук-пахан прыжмурыѓ правае вока i ссунуѓ бровы, яго буйныя кулакi рэфлекторна сцiснулiся - Таѓро на правай руцэ таксама адсутнiчае...
  Тут якi стаiць з iм дзяцюк, ледзь сушэй, але на пару сантыментаѓ вышэй (самы рослы ѓ камеры), прычынiѓшы рот далонню, заѓважыѓ:
  - Ты думаеш гэта стэлзан? - Хлопчык хiхiкнуѓ. - Але гэта малаверагодна, у камеру да людзей саджаць...
  Рокi нецярплiвым жэстам перапынiѓ партнёра. Нават ледзь не сунуѓ кулачок у нос:
  - Хопiць! Нас выдатна бачаць i кожны жэст i любое слова запiсваюць. Можа яго проста асвятлiлi i зрабiлi прычоску помоднее... Нас гэта не дакранаецца.
  Высокi хлопец кiѓнуѓ i стараючыся не глядзець на пачаткоѓца, ледзь чутна шапнуѓ:
  - Цацка Фага...
  Апошнiя словы здалiся Тыграву вельмi злавеснымi, i ён спытаѓ:
  - А што значыць цацка Фага?
  Рокi азiрнуѓся, яго немаленькая галава з досыць высокiм iлбом, не спяшаючыся паварочвалася на цi ледзь не бычынай шыi. Ды масiѓны, не па гадах каржакаваты дзяцюк, хоць ростам i не вышэй якi зменшыѓся пасля тэлепартацыi Тыграва. На выгляд галаварэз, з голеным чэрапам, на чорнай скуры, шмат шнараѓ, i апёкаѓ, як ад катаванняѓ, так i баявых, але чыстым блакiтныя вочы хлапчукi былi добрыя i глядзелi са спагадай. Нахiлiѓшы да яго вуха галаву, амаль неадметна прашаптаѓ:
  - Ён выкарыстоѓвае хлопчыкаѓ як жанчын...
  Уладзiмiр здрыгануѓся i як падкошаны пляснуѓся на ложак... Ну i ну... Тут i такое магчыма, страшнае агiднае... Брр... Як выйсцi са становiшча? Уцячы з турмы?
  Але развiць думкi было некалi, пачуѓся механiчны голас, судзячы па паасобным вымаѓленнi складоѓ якi належыць не занадта сучаснага робату:
  - Земляне, з камеры на выхад марш...
  У сцяне рассунуѓся шырокi праход, хлапчукi рушылi ѓ яго, прычым рэфлекторна друкавалi крок, без напамiнкаѓ пастроiлiся па росце ѓ шэраг. Тыграѓ застаѓся сядзець. Зняволеныя дзецюкi не галасiлi, яны выглядалi як дысцыплiнаваныя салдаты. Дзiѓна...
  I тут Уладзiмiр убачыѓ прычыну паслухмянасцi. Хлопчык, якi выпадкова штурхнуѓ у спiну таварыша, раптам пакасiѓся, аброжак заiскрыѓ, прычыняючы моцны боль. Юны зэк упаѓ на каленi...
  - Даволi! - Прагучала халодная каманда. - Крокам марш!
  Нечакана ля ѓваходу ѓзнiкла рослая жанчына з сямiколернай прычоскай i кароткай палкай у руках. Яна крыкнула, паказаѓшы пальцаѓ на Тыграва.
  - А ты макака чаго сядзiш... Iдзi папрацуй у шахце, цалкам бо здаровы хлапчук... I галаву раб апусцi, з чаго гэта ты не стрыжаны.
  Уладзiмiр рэфлекторна пакланiѓся. Жанчына здавалася вялiзнай, i сапраѓды за два метры, з плячыма цяжкаатлета. А погляд увогуле прыроджанага забойцы. Працаваць так, працаваць... Ён жа i нiколi не быѓ гультаём, мышцы моцныя, ездзiѓ у сваiм мiнулым жыццi на спаборнiцтвы, так што вытрымае...
  Хоць гэтага i цяжка было чакаць, робат нечакана запярэчыѓ:
  - Яго яшчэ не дапыталi, лёс пад пытаннем... Няхай пачакае ѓ камеры.
  Стэлзанка раѓнула:
  - У нас бракуе раб сiлы... Iнакш бы i гэтых палонных малалетак надзвычай хваравiта ѓтылiзавалi за дапамога партызанам. А так iх яшчэ трымаем жывымi. - Наглядчыца сцебанула гiперплазменнай бiзуном, мноства пераламаных маланак вылецела з трубкi, паласнуѓшы адразу ѓсiх юных палонных па спiнах. - Бягом марш!
  Ахнуѓшы, дзецюкi разам сарвалiся з месца, замiльгалi светлымi, на фоне чорных целаѓ пятачкамi, яны беглi хутка, але ѓсё роѓна старалася трымаць па парадным ѓ нагу, а ѓ паветры паѓстаѓ лёгкi пах смаленага i казытлiвага ноздры азону. Наглядчыца драпежна ѓсмiхнулася:
  - Добрыя хлопчыкi... Здаюцца бяскрыѓднымi, але ѓсе яны з партызанскiх банд, сувязныя, разведчыкi, дыверсанты, баевiкi... Iм пашанцавала, патрапiць у нашы лапы менавiта зараз...
  Стэлзанка стукнула бiзуном яшчэ раз, хаця зняволеныя-малалеткi ѓжо паспелi павярнуць у бакавы калiдор, святлiвыя шчупальцы ѓсё роѓна нагналi iх усiх разам, прымусiѓшы атрад зноѓ крыкнуць ад болю. Здзiѓлены Тыграѓ выпалiѓ:
  - Вось тэхнiка...
  Наглядчыца ѓсмiхнулася i, зрабiѓшы да яго пару крокаѓ, схапiла за валасы. Праѓда не занадта жорстка, па-крумкачы прабуркавала:
  - А ты прыгажун... Светленькi такi, а краi наадварот чорныя... Не просты прымат-хлопчык...
  Тыграѓ паспрабаваѓ адштурхнуць яшчэ яе руку, але толькi зрабiѓ сабе больш балюча. Стэлзанка правяла па шчацэ дзiцяцi канцом свайго дубца. Казытлiва i непрыемна. Уладзiмiр адчуваѓ страх, агрэсiѓна прыгожая жанчына глядзела на яго як галодны канiбал, гэта жахлiва... Асаблiва калi ты безабаронны, у свеце дзе людзi ѓсяго толькi ѓючныя жывёлы. Тым не менш хлапчук раптам бразнуѓ:
  - А завошта Рокi сядзiць?
  Стэлзанка, якая, атрымлiвала асалоду ад страхам i ѓжо ѓяѓна ѓяѓляла розныя вiды катаванняѓ, якiм ёй хацелася падвергнуць сiмпатычнага хлопчыка, асалапеѓшы ад нечаканага пытання машынальна бразнула:
  - Ён забiѓ стэлзана!
  Вочы ѓ Уладзiмiра радасна загарэлiся:
  - Значыць, вас можна забiць! А я...
  Моцная аплявуха перапынiла яго словы. Наглядчыца паправiлася:
  - Не, вядома ж, асабiста не забiѓ, iнакш яму б не жыць. Але ён узначальваѓ аддзяленне юных партызан, якiя змаглi здзейснiць напад i забiць аднаго нашага. Параненыя не ѓ рахунак, яны хутка аднавiлiся. За аднаго стэлзана мы забiваем, не менш за мiльён людзей... Рокi пакуль жывы, але з'едзе Зорг i яго будуць так катаваць, што ён забудзецца ад болю нават сваё iмя...
  Голас робата (i з чаго машына, тут у турме такi аѓтарытэт) перапынiѓ стэлзанку:
  - Прымата пара пакармiць...
  Наглядчыца груба штурхнула Тыграва на ложак i разгарнулася. Паказала ѓверх кулак:
  - Дабяруся да цябе бляшанка... - Кiнула пагардлiвы погляд на хлапчука. - Накармiце яго электронныя дурнi як i iншых зэкаѓ.
  Пачуѓся скрып. З падлогi, нiбы гадзюка, вылезла падабенства шланга, ужо iншы тоненькi галасок вымавiѓ:
  - Сядзьце прама i прымiце калорыi.
  Тыграѓ пакорлiва сеѓ, i працягнуѓ рукi да гэтага гафрыраванага хобата. Той нечакана як скокне, канец пашырэѓ, нiбы капюшон кобры i цалкам накрыѓ хлапчуку твар. Ноздры сцiснула, стала няма чым дыхаць. Уладзiмiр сутаргава кашлянуѓ, жорсткая трубка заехала ѓ рот, уперлася ѓ неба. Дарэмна хлопец спрабаваѓ ададраць яе, матэрыял рукатворнай змяi быѓ трывалей тытана. У рот палiлося, нешта накшталт кiсяля, але жудасна нясмачнага, амаль адваротнага... Каб не захлынуцца прыйшлося глытаць. Горла непрыемна заказытала, затое ѓ пустым жываце з'явiлася адчуванне напаѓнення. Кармленне зрэшты, была кароткай, маска знiкла, а сам шланг хуценька прыбраѓся пад падлогу.
  Тыграѓ знясiлена ѓпаѓ на ложак, яго заправiлi як машыну, залiѓ бак-страѓнiк, затое канчаткова спустошыѓшы душу. Ён цяпер арыштант... Планета акупавана... I можна толькi вось так бяссiльна ляжаць, працягнуѓшы ногi. Можа заснуць забыцца ад кашмару ѓ сне?
  Але i гэтага яму было не дадзена. З'явiлiся ѓжо дзве дамы, старая знаёмая i яшчэ адна, менш масiѓная, i знешняе, больш юная з пухленькiм дзявочым тварыкам. Маладая падмiргнула Тыграву:
  - Табе пашанцавала... Можа абыдзецца без катаванняѓ.
  Уладзiмiру пасля гэтых слоѓ ледзь не стала блага. Хлапчук збялеѓ, але ѓсё ж знайшоѓ у сабе сiлы ѓстаць i накiравацца на дрыготкiх, ад страху ножках за турэмшчыцамi. Але куды б ён дзеѓся, бо старэйшая наглядчыца накiнула яму на шыю сапраѓднае ласо. Але паводзiлi сябе стэлзанкi даволi карэктна, сказалi проста:
  - Iдзi за намi, i будзе квазарна!
  Павялi за сабой, крок у больш чым двухмэтровых турэмшчыц шырокi. Уладзiмiру прыйшлося лiтаральна бегчы, каб паспець за iмi. Але нiчога, цела слухаецца, слабасцi няма. Падлога нагамi гладкая, крыху цёплая, басанож па ёй зусiм няцяжка. Але ѓсё роѓна калi прыйшлося паднiмацца па крутых прыступках, Тыграѓ двойчы ѓдараѓ сабе пальчыкi ног. Хлапчука гэта нават здзiвiла, чаму такая тэхнiчна высокаразвiтая цывiлiзацыя ѓ дадзеным збудаваннi не карыстаецца лiфтамi. А то вось бяжыш так па сотнях абрывiстых з завостранымi куткамi прыступак, нават яго лёгкае i моцнае цела пачынае адольваць стомленасць. Асаблiва балюча ныюць iкры. А ѓздым зацяжны, стэлзанкi бягуць усё хутчэй i хлапчук адстае, пятля на шыi зацягваецца... Зноѓ чапляеш вялiкiм пальцам ногi, пунсовыя расiнкi крывi, рассыпаючыся, застаюцца бруснiцай цёмна-сталёвага поля....Больш юная турэмшчыца на iмгненне спынiѓшыся падхоплiвае закiдвае сабе на плячо. Яе форма мяккая як аксамiт, але ѓсё роѓна вось упiрацца жыватом няёмка. Тыграѓ адчувае на спiне далонь i доѓгiя вострыя пазногцi. Да шчасця дзяѓчына мабыць не садыстка, прытрымвае мякка, нават пагладжвае...
  Уладзiмiр да перамяшчэння ѓжо быѓ падлеткам, вядома, думаѓ аб дзяѓчатах, нават спрабаваѓ круцiць лёгкiя раманчыкi. Прыгожы, спартовы, выдатнiк i актывiст, ён не быѓ абыдзены ѓвагай слабой паловы чалавецтва. Але цяпер бiялагiчны гадзiннiк адкруцiѓся назад, i арганiзм яшчэ не адчуваѓ фiзiчнай патрэбнасцi, а чыста эмацыйна было не да гэтага. Перспектыва допыту ѓ стэлзанаѓ нацыi суперсадыстаѓ спалохала, напэѓна i Мальчыша-Кiбальчыша. Тым больш у знакамiтым фiльме, што пасля катаванняѓ у яго i сiнечка на твары не распiсалi.... Але чаму, яны сапраѓды паднiмаюцца такiм архаiчным спосабам... Трэнiруюцца, цi што? А можа дыверсiя партызан сапсавала ѓсе лiфты? Пры гэтай думцы Тыграву стала лягчэй. Стэлзанка таксама мабыць статут ад бегу пачала кiпцiкамi казытаць Уладзiмiру яшчэ досыць далiкатную, не агрубелую ад босаходжання пяточку.
  Спачатку гэта выклiкала смех, а далей перайшло ѓ падабенства катаваннi, нават вочы ѓ хлапчукi заплакалiся. Але нарэшце яны апынулiся ѓ верхнiм адсеку, дзе звычайныя белыя сьцены турэмнага сэктару зьмянiла банiшчанская раскоша. Прыгожа ѓсё, як у Эрмiтажы, i таксама шмат люстэркаѓ. Юная стэлзанка скiнула з сябе Тыграва i прынялася папраѓляць сябе прычоску, i будаваць у люстэрку тварыкi. Уладзiмiр пры падзеннi трохi ѓдар калена, ды i расчасаны вострым кiпцiкам левая ступня дзiка свярбела. Тым не менш, ён раптам адчуѓ у сабе душэѓныя сiлы трымацца прама i падняць вышэй галаву. - Трэба i ён выявiць устойлiвасць маладагвардзейца на фашысцкiм допыце. Дакажа i што хлапчук дваццаць першага стагоддзя не саступаюць сваiм аднагодкам з дваццатага! Старэйшая наглядчыца злосна пхнула, яго ѓ спiну i тут жа прытрымала, каб юны палоннiк не паляцеѓ наперад, кiпцiкi ѓпiлiся скуру, выступiла кроѓ. Уладзiмiр, няцвёрда трымаючыся на нагах, паспрабаваѓ аджартавацца:
  - Вяроѓка на шыi таксама надзейная падтрымка, прычым без усялякiх умоѓнасцяѓ!
  Наглядчыца схапiла Тыграва за падбародак, i прыѓзняла на выцягнутай руцэ, лёгка адарваѓшы ад падлогi. Скiвiца сцiснула абцугамi, а шыю вывернула, галава была гатова адарвацца, а ногi бездапаможна боѓталiся. Уладзiмiр сутаргава схапiѓся за пэндзаль стэлзанкi, спрабаваѓ расцiснуць пальцы. Тая засмяялася:
  - Чалавечае дзiцяня... Дурное жабяня...
  Юная напарнiца шапнула:
  - Хопiць, следчы i так зачакаѓся.
  Старэйшая турэмшчыца асцярожна паставiла хлапчука на ногi i загадала:
  - За мной i не гуку! Нiшто так не кароцiць жыццё як доѓгая мова!
  Неѓзабаве яго ѓвялi ѓ кабiнет. Дзверы логава тоѓстыя з пазалочанага металу, упрыгожаныя беглымi ѓцёкамi, толькi замест кветкавых бутонаѓ тырчалi абцякальныя з драпежна якiя тырчаць рулямi вежы танкаѓ. Уладзiмiр машынальна перажагнаѓся: "нi чаго ѓ iх густы".
  Сам кабiнет зусiм не нагадваѓ сабой сярэднявечны катавальны каземат. Некалькi багата размаляваных ваз з кветкамi, пара карцiн выкананых сакавiтымi фарбамi, у стылi эпохi адраджэння, хутчэй за супакойваюць з прысмакамi царскага балю i ледзь прычыненымi дзяѓчынамi-прыслужнiцамi. Вiдавочна ручная праца, хоць мазкоѓ амаль не вiдаць - майстры. I яшчэ велiзарнае крэсла, упрыгожанае як трон персiдскага шаха. На iм сядзеѓ вельмi ветлiвы iнтэлiгентны мужчына ѓ беласнежным з залатымi зорачкамi халаце. Ён быѓ прыгожы, рослы i шыракаплечы, як зрэшты, i ѓсе стэлзаны. Казаѓ ён, мабыць, нават на занадта правiльнай рускай мове, дакладна як у слоѓнiку ставячы нацiскi, i шлiфуючы канчаткi, што лепш за ѓсё выдавала ѓ iм замежнiка або дакладней iншамiранiна.
  Пасля стандартных пытанняѓ рушылi ѓслед больш падрабязныя роспыты. Да галавы, рукамi i ног падключылi датчыкi. Апошнiя падзеi настолькi ѓзрушылi Тыграва, што ён нiчога не хаваѓ. Тым больш, калi дзядзька ѓ халаце ветлiва папярэдзiѓ, што за кожную хлусню кiбарг будзе даваць электраразрад, бяспечны для жыцця, але вельмi балючы.
  Следчы пасля некалькiх сумленных адказаѓ, вiдаць, сур'ёзна здзiвiѓся. Яго вочы акруглiлiся:
  - Ну, ты i гонiш козявочка вакуум. Перамясцiцца на тысячу гадоѓ наперад, ды яшчэ ацалець, ад хваляѓ анiгiляцыйнага выпраменьвання, не можа нiхто!
  Уладзiмiр апусцiѓ нагу i пацёр усё яшчэ зудящей ад козыту падэшвай мяккi як пух дыван. Разгублена адказаѓ:
  - Мусiць так... Але вось ужо атрымалася, можа ѓ прасторы ёсць нейкiя адмысловыя, раней не адчыненыя вымярэннi, якiя дазваляюць пры вызначаных умовах праскокваць праз часавыя бар'еры.
  Следчы не стаѓ спрачацца цi што было б для стэлзана куды натуральней лаяцца цi кiнецца збiваць безабароннага хлапчука. Замест гэтага, ён зрабiѓ хупавы жэст i стаяла злева вазы раптам выраслi рукi i ногi, а прыгожы куст натапырыѓся крывымi iголкамi i агеньчыкамi. Пачуѓся пiск:
  - Закажаце катаваць палоннага гранд-кат?
  Следчы замест адказу, устаѓ, пайшоѓ да Тыграва, прыѓзняѓшы хлапчука за падбародак:
  - Кажы праѓду, адкуль ты цi спазнаеш раней нябачаную боль...
  Уладзiмiр, моцна пацеючы i запiнаючыся ад страху, прамармытаѓ:
  - Клянуся я вам, усё ѓжо сказаѓ...
  Следчы тут бязгучна засмяяѓся, адпусцiѓ хлопчыку. Коратка загадаѓ:
  - У люкс-адзiночка яго! Звяртацца ветлiва!
  Допыт нечакана хутка i без цялесных пакут скончыѓся, i хлопчыка павялi, дзве ранейшыя наглядчыцы. Яны на гэты раз былi ѓжо не такiя грубыя i пасадзiлi юнага вязня ѓ асаблiвую капсулу самi селi па баках. I пагналi па калiдорах, нiбы машынкi ѓ атракцыёне... Толькi куды хутчэй, што нiчога i не разгледзiш, мiльгае, а цела цвёрда ѓцiскае ѓ мяккае крэсла...
  Уладзiмiр не паспеѓ, як трэба спалохацца, яны спынiлiся каля дзвярэй з ззяючым як электронны цыферблат нумары, якi зараз змянiѓся, калi да яго наглядчыца павярнула свой прыгожы i люты твар, i маментальна адчынiѓся шырокi ѓваход. Тыграѓ зрэшты, адчуѓ здзiѓленне не таму нагоды, а з-за таго, што, не адчуѓ ѓзварушэннi з-за гэтак рэзкага прыпынку.
  Самкi-наглядчыцы выцягнулi хлапчука i, трымаючы вязня пад локцiкi, увялi ѓ камеру...
  Люкс-адзiночка i сапраѓды была як прыстойны гасцiны нумар; пара вялiкiх пакояѓ i ванны пакой, з вадаёмам накшталт жабнiка-басейна. Вiсяць дываны, карцiны i нават акварыум з такiмi казачнымi рыбкамi за празрыстай браняй... прыгажосць. Ды i сапраѓды гасцiнiца, толькi ложкi без бялiзны, мабыць у стэлзанаѓ яно лiчылася лiшнiм. Старэйшая наглядчыца строга вымавiла:
  - Нiчога не псуй малалетнi зэк... Тут табе не курорт, а так заахвочванне за лаяльнасцю. Гравiявiзар мы табе ѓключыць не дамо. У той камэры, дзе ты па iм, толькi выхаваѓчыя ѓрокi i нашыя агiткi iдуць. Таму проста адпачывай тут, хутка знойдзецца табе занятак.
  Стэлзанкi адышлi, а Тыграѓ асцярожна прысеѓ на край шырокiм, падобны на вiсячы нi на чым надзiманы, з выявай ветразных караблiкаѓ, матрац ложка. Задумаѓся...
  У фантастычных творах ГГ. у яго становiшчы звычайна цi збягае цi яму прыходзяць на дапамогу моцныя саюзнiкi. Як кажуць, выскоквае з кустоѓ раяль... Сваiм розумам, вядома, выратавацца было б страмчэй, але трэба быць на пару парадкаѓ разумнейшыя i мацнейшыя за турэмшчыкаѓ. А тут касмiчная iмперыя, на фоне якой "Зорныя войны", як дзiцячая дэкарацыя...
  Зрэшты, патрап Тыграѓ i ѓ сярэднявечную турму, то i тады не факт, што атрымалася б абрацца, не гледзячы на ѓсе веды электроннага дваццатага стагоддзя. Хлапчука адкiнуѓся на спiну, ложак быѓ мяккiм, цёплым, i можна саснуць на гадзiнку...
  Абудзiѓ хлапчука прыход служанкi з падносам "турэмнай" ежы. Нявольнiца была пышнавалосай бландынкай, цёмна-шакаладнага колеру скуры ва ѓпрыгожаным зiготкiмi шкельцамi бiкiнi. Вельмi фiгурыстая, ветлiвая, нiбы перад ёй не вязень, а султан. А саму прыслужнiцу суправаджалi два робаты. Яны былi невялiкiя памерам, як жураѓлi, але затое крылаты i з цэлым тузiнам ствалоѓ кожных.
  Уладзiмiр выказаѓся:
  - Тэхнiка кампенсуе адсутнасць iнтэлекту, толькi пры прысутнасцi розуму якi кiруе пахаваннем невукi!
  Рабыня здзiѓлена ѓскiнуѓ густыя, фiялетавыя ад хны бровы, Тыграѓ задаволены вырабленым эфектам аддаѓ належнае ежы. Кармiлi яго тут даволi не дрэнна. Калi не лiчыць ананасаѓ i бананаѓ, то астатняя садавiна, мудрагелiстых формаѓ, была абсалютна яму не знаёмая, але, тым не менш, вельмi смачная. Не знаёмым i вельмi арыгiнальным да спадобы, было нават мяса, што для чалавека ѓ эпоху акупацыi раскоша.
  Нявольнiца, тым часам апусцiѓшыся на каленi, вышмаравала ножкi хлапчука духмяным крэмам i пацалавала iх па тры разы кожную. Уладзiмiр моцна збянтэжыѓся i пачырванеѓ. У камеру ѓвайшла iншая дзяѓчына i прынялася абмываць ружовай вадой да каленяѓ ножкi юнаму вязню. Пасля чаго ѓжо робат аддаѓ загад:
  - Вядзiце яго ѓ басейн. Адмыйце яго да бляску, няхай будзе прыгожым. Сам губернатар будзе мець з iм размову.
  Твары ѓ нявольнiц здрыганулiся, яны з цяжкасцю ѓтрымалiся ад усмешкi.
  I вось навiна дык навiна, сам губернатар хоча асабiста з iм, зняволеным Тыгравым, паразмаѓляць.
  Мыццё некалькiх рознакаляровых вадкасцях было нядоѓгiм, дзяѓчыны хлапчукi нават не дакраналiся, а выкарыстоѓвалi падобныя на школьны пенал скрыначкi. Сам Уладзiмiр адчуваѓ страх, перад будучай гутаркай з пачварай, самадзяржаѓна загадвае цэлай планетай.
  Затым апрацоѓка ачышчальным вантробы выпраменьваннем, i хлапчук зноѓ адчуѓ у жываце пустэчу i тупы голад. Затым яму выдалi параднае адзенне, i павялi да "царка" планетарнага маштабу.
  Уладзiмiр нiколi за ѓсё сваё жыццё, нават у фантастычных блокбастарах, не бачыѓ такiх цудоѓных i вялiзных палацаѓ. Турыстычны комплекс узрушваѓ сваёй раскошай i памерамi. Усё было вельмi прыгожа, разнастайна i эфектна. Стэлзаны любiлi раскошу. Iм падабалася будаваць, ствараць (асаблiва рукамi заваяваных народаѓ!), як зрэшты, i разбураць. Яны хацелi перасягнуць усе расы ѓ Сусвеце не толькi ѓ ратнай сiле, але i ѓ культуры.
  Хоць гэта часам у iх выяѓлялася вельмi дзiка, i вельмi агiдна!
  "Калi заваяваныя народы Сусвету будуць бачыць нашы гарады, яны павiнны быць узрушаны велiччу i прыгажосцю гэтых манументаѓ. На фоне нашай магутнасцi мацней будзе вiдаць нiкчэмнасць iншых". Прыкладна так казаѓ адзiн з першых iмператараѓ Стэлзаната.
  Цэнтральны палац быѓ рэканструяваны i зiхацеѓ дзiвосным шматколерным арэолам. Велiзарныя кветкi варушылi пялёсткамi i лiсцем, струменячы наймоцны водар. Некаторыя з пялёсткаѓ прадстаѓнiкоѓ генетычна мадыфiкаванай флоры былi строгiх геаметрычных формаѓ або пераламаных лiнiй, на iншых жа ззяѓ малюнкi, якiя як у перакладных малюначках змянялiся ѓ залежнасцi ад кута, пад якiм на iх глядзiш. Парылi велiчэзныя ручныя матылi, яны рухалiся ѓ вызначаным парадку, ствараючы непаѓторны, нiбы бягучы асляпляльнай стракатай ракой арнамент. У троннай зале сядзеѓ сам маршал-губернатар. Вонкава тыповая гарыла, твар чорны, як у негра. Звычайна людаедская хара са пляскатым носам. Прама сказаць, вырадак, асаблiва на фоне класiчна правiльных постацяѓ i фiзiяномiй iншых стэлзанаѓ. Агонь у вачах не абяцаѓ нiчога добрага.
  - Не бойся, кураня! Я не кусаюся. Падвядзiце яго блiжэй!
  Фагiрам гаварыѓ падкрэслена ласкава, але вочы гарэлi нездаровай цiкавасцю.
  Уладзiмiра падвялi. Фагiрам з'ехаѓ з трона, ён быѓ нават вышэйшы за звычайны стандарт i важыѓ не менш за дзвесце кiлаграм:
  - Прышэлец з мiнулага. Трэба ж, якi цiкавы экзэмпляр! Хлопчыку, напэѓна, горача, навошта вы яго так захуталi?
  Ахоѓнiкi хацелi было сарваць афiцыйны касцюм, спецыяльна апрануты для сустрэчы з губернатарам. Уладзiмiр ухiлiѓся:
  - Не трэба! я сам!
  Маршал-губернатар разамлеѓ i нават абслiнiѓ свае шэсць дрыготкiх, як у друзлага бульдога падбародкаѓ:
  - Якая прыгожая малпа, усё робiць добраахвотна. Налiце яму вiлiкуры. Вып'ем за чыстае мужчынскае каханне.
  Ахоѓнiк ветлiва паднёс графiн з блакiтнай вадкасцю i двума хупавымi вывастранымi з натуральнага прыроднага дыямента чаркамi. Чатыры галаногiя прыслужнiцы з лiку туземак сталi пад музыку выконваць складаны танец. Пад iх моцнымi, кававага колеру ножкамi як у фаерцы ѓспыхвалi язычкi полымя, ледзь дакранаючыся ружовенькiх дзявочых пятачак. Ну, проста золатавалосыя iндыянкi з храма Кама-Сутры. А ад блакiтнай вадкасцi несла ацэтонам i чымсьцi яшчэ больш агiдным.
  У галаве Тыграва раптам загучалi баявыя трубы, а па жылах пацякла гарачая лава нянавiсцi, ды колькi ж можна цярпець! Ледзь паднос апынуѓся побач, Уладзiмiр схапiѓ графiн i запусцiѓ перакруту ѓ галаву. Фагiрам паспеѓ парыраваць раптоѓны ѓдар, але, адцягнуѓшыся, прапусцiѓ наймацнейшы штурхель нагой у пахвiну. Удар быѓ дакладны, акрамя таго, перад вiзiтам да губернатара Тыграва не змаглi знайсцi прыдатных дзiцячых чаравiк, таму надзелi на яго салдацкi металiчны камуфляж для мiнi-салдат Стэлзаната, што дадало ѓдару цвёрдасцi i моцы. Шкарпетка баявога абутку мiнi-салдат (дзяцей стэлзанаѓ, з зачацця ѓ iнкубатараѓ якiя лiчацца ѓ страi, але яшчэ школьнiкамi i дзiцсадкоѓцамi праходзiлымi ѓсебаковую падрыхтоѓку да ѓключэння ѓ рэгулярныя баявыя часткi) уладкованы такiм чынам, што хуткiм судотыку, разбуральны эфект шматкроць узрастае. Як бы выстрэльваецца ѓдарная паверхня, што прабiць i жалезабетон. Губернатар упаѓ, страцiѓшы ад болевага шоку прытомнасць. Ахова адкрыла агонь з бластэр. Як Тыграву ѓдалося пазбегнуць смяротнага пучка святла, ён i сам не памятае. Неяк нiбы трансе, ухiлiѓся, пракацiѓшыся па люстраной падлозе. А вось слугу, якi прынёс Вiлiкуру, разрэзала на часткi. Вядома, хлапчука якi пасягнуѓ на жыццё, несумнеѓна, бы забiлi( можа ђладзiмiра выратавала, ад неадкладнай анiгiляцыi, толькi ѓласцiвае стэлзанам жаданне, не рабiць смерць супернiка занадта ѓжо лёгкай), але здарылася не верагоднае...
  Некалькi партызан змаглi пратачыцца ѓ палац, якi ахоѓваѓся ахоѓна. Спачатку яны зачасалiся сярод шматлiкiх працоѓных, затым мiнулi ѓ галоѓнае логава акупантаѓ, як iх падсобнiкi. Фагiрам сам аблегчыѓ задачу дыверсантаѓ, адключыѓшы ѓнутранае назiранне за палацам. Навошта лiшнiм сведкам назiраць скрыѓленнi губернатара. Партызаны трапнымi стрэламi паклалi целаахоѓнiкаѓ, затым паспрабавалi забiць галоѓнага катавальнiка планеты Зямля. Аднак на гэты раз удача ад iх адвярнулася. Нават у непрытомным стане Фагiрам здолеѓ нацiснуць на кнопку экстранай эвакуацыi, i робат-выратавальнiк, падхапiѓшы сiлавым захопам абмяклае цела, пакацiѓ тушу праз падземны калiдор. Партызаны былi асуджаныя. Таму, калi пачулася шыпенне газу, тройца мсцiѓцаѓ адначасова, не змаѓляючыся, падняла тэрмадэтанатар.
  Уладзiмiр падскочыѓ да iх.
  - Вы хочаце памерцi?
  - Ужо лепш памерцi з мячом годна, чым жыць, як быдла, гнанае бiзуном у стойла, - пачуѓся дружны адказ байцоѓ.
  - Так, менавiта гэта сказаѓ наш Прэзiдэнт.
  - А мы ж не расейцы, а сiтайцы з зулусам. Хаця ѓ гэтай справе з рускiмi адзiныя. Сустрэнемся ѓ новым лепшым свеце!
  Гiперплазменная ѓспышка абарвала словы патрыётаѓ. Знутры палац быѓ безабаронны. Сiлавыя палi абаранялi яго толькi ад вонкавых уздзеянняѓ, а частка ахоѓнага абсталявання i кiбернетыкi злодзея Фагiрам загнаѓ на чорным рынку. Палова грандыёзнага збудавання абрынулася ѓнiз, забiѓшы не мала стэлзанаѓ i яшчэ больш тых, хто на iх працаваѓ. Гэта былi самыя значныя страты стэлзанаѓ за ѓсю гiсторыю акупацыi планеты. Вялiкiя страты былi, напэѓна, толькi ад аналагiчнага ѓчынку, здзейсненага выконваючым абавязкi прэзiдэнта маршалам Палiканавым.
  Кiраѓнiк 16
  Сваiм магутным флотам зорным -
  Мiры Сусвету грозна перамагаеш!
  I ѓсё, што было ѓ космасе вольным,
  Ты толькi грубай сiлай таптаеш!
  Калiдор то звужаѓся, то пашыраѓся, паветра ѓсё мацней аддаваѓ цяжкiм азонам. Чалавекападобны тып раптам знiк, растварыѓшыся ѓ паветры. Наперадзе знаходзiѓся тупiк, у яго i сiгануѓ напаѓпразрысты ѓ маскiровачным касцюме суб'ект. Эраскандэр шапнуѓ:
  - Ёсць дзве рэчы на "З" ад якiх нельга схавацца: сумленне i смерць! Праѓда, апошнюю ѓ адрозненне ад першай можна доѓга вадзiць за нос!
  Хлопец вагаѓся нядоѓга. Загадка, верагодна, была ѓ тым, што тупiк зачыняѓ уваход у нейкую сакрэтную схованку або прытулак. Магчыма, ключ, якi адчыняе дзверы, быѓ накiраваны на бiятокi мозгу цi хаця б на фiзiчныя параметры iндывiда, тады i сэнсу не было спрабаваць пракрасцiся ѓ падземную цытадэль. Пракрасцiся туды, значыць, засвяцiцца, што вельмi небяспечна i багата празмерна рызыкнуць сваiм жыццём. Леѓ гэта разумеѓ, але не мог i не хацеѓ спыняцца на паѓдарозе. Тым больш, хiба яго жыццё не вечныя скокi над прорвай?
  Не бойся сiлы - можна стаць мацней моцнага, не бойся розуму - можна перахiтрыць i самага разумнага, але бойся маладушнасцi - бо яно не дае прымянiць самую вялiкую сiлу i розум!
  Паверхня была слiзкая, без шчылiн i кнопак, звышмоцны метал, зачынены сiлавым полем. Эраскандэр хацеѓ адступiць, але чым чорт не жартуе, бо ѓ яго шэфа быѓ невялiкi магутны звышадчувальны апарат. I Лёваѓ яго таксама прыхапiѓ з сабой. Гэта была найноѓшая шпiёнская прылада, якая магла праслухоѓваць нават праз ахоѓныя экраны. Юнак зрабiѓ спробу падключыцца, прыцiскаѓ шчыльней, стараѓся намацаць танчэй сценку, але ѓсё беспаспяхова. Абарона ад праслухоѓвання была наймагутнай, а сама зала, якую яна прыкрывала, размяшчалася недзе за сто метраѓ ад гэтага месца. Сам па сабе факт усталёѓкi наймагутнай абароны паказваѓ на крайнюю важнасць таго, чым займалiся ѓ падземным памяшканнi. Калi ты яшчэ такi малады, гэта ѓзбуджае непераадольную цiкаѓнасць. У галаве мiльганула суцэль лагiчная думка. Малаверагодна, што ѓ гэты ѓваход увойдзе толькi адзiн iндывiд. Трэба дачакацца астатнiх. Леѓ замёр збоку ѓпёрся голай, мускулiстай як у пахiлу спiной у гладкую, трохi глянцаваную сцяну i старанна прыслухаѓся.
  Неѓзабаве, сапраѓды, пачулiся ледзь чутныя мяккiя крокi. Хтосьцi акуратна працiскаѓся па вузкiм калiдоры. Эраскандэр усвядомiѓ, што можа проста сутыкнуцца з гэтым суб'ектам. Можна было, вядома, проста ѓсадзiць зарад з бластера, але цяпер лепш прапусцiць супернiка. Няхай ён спачатку сам адкрые праход. Не выключана, што ад прамянёвага стрэлу спрацуе сiгналiзацыя. Падскочыѓшы, спрытны як профi-акрабат хлапчук завiс, упiраючыся рукамi i нагамi ѓ сценку вузкага калiдора. Чорная постаць знешне была чалавечай, у мудрагелiстай масцы з чатырма рагамi. Мусiць, гэта стэлзанавец. Так падумаѓ Леѓ. Чорны суб'ект пачаѓ рабiць складаныя рухi правай рукой, затым дадаѓ пасы левай. Сцяна рассунулася падобна да дзвярэй лiфта. Яшчэ iмгненне - i супернiк ныргнуѓ бы ѓ праём, але Леѓ паспеѓ яго апярэдзiць. Скачок зверху i дакладны ѓдар локцем па шлеме супернiка. Ад узрушэння шлем зляцеѓ, агалiѓшы галаву ворага. Хлопчык чакаѓ убачыць нешта брыдкае, але ѓсё ж чалавечы твар воiна Пурпурнага сузор'я. Але замест гэтага блiснулi фасфарычныя вочы рэптылii. Тры вочы злавесна зiхацелi ѓ паѓзмроку калiдора. Драпежная пашча раскрылася, агалiѓшы буйныя iклы. Доѓгая шыя раптам падаѓжэла, а сам звер скокнуѓ падобна пажадлiвай гарыле. Эраскандэр ухiлiѓся i нанёс сустрэчны ѓдар нагой у скiвiцу. Загартаваная галёнка прабiла добра - некалькi зубоѓ вылецелi з вялiзнай пашчы ѓмоѓна разумнай рэптылii. Тым не менш, мешанка змеi i прымата працягвала атаку. Леѓ лёгка адбiѓ спробы стварэння размашыста ѓсадзiць з рук i ног, але прапусцiѓ пякучы плясканне хвастом, пакрытым металiчнымi iголкамi. На мускулiстай як складзеныя шыты грудзей выступiлi кроплi крывi. У адказ Эраскандэр рэзка ѓсадзiѓ некалькi разоѓ кулакамi па мордзе правёѓшы iмклiвую баксёрскую серыю. Хоць рухомай шыi i ѓдалося змякчыць ѓдары, тым не менш, звер захiстаѓся. Юнак успомнiѓ параду Сэнсэя: "Змагаючыся з кобрай, рабi так: адной рукой падманны рух, якi адцягвае зьмею, а другой нанось вокамгненны ѓдар у вочы". Так ён i зрабiѓ, адчуваючы як паветра вакол станавiцца шчыльней, i нарастае звон у вушах. Пальцы нiбы уткнулiся ѓ падпаленыя вугольчыкi. Зянкi агiднай, нiбы вырвалася з Тартара паѓзуна былi распалены. Затым яны лiтаральна лопнулi агнiстай хлапушкай, а бязлiтасны хвост зноѓ сцябануѓ па рэбрах. Рэптылiя завiшчала як статак свiней. Фантаны чарнiльна-сiняй крывi лiлiся з прабiтых вачнiц. Яшчэ адзiн дакладны ѓкол рукой дабiѓ апошняе вока дзiѓнага монстра. Абпаленыя пальцы хварэлi, але не страцiлi рухомасць. У свой час юнак вучыѓся выцягваць з вогнiшча святлiвыя кавалкi вугалю, тут праѓда субстанцыя гарачэй, але вопыт ёсць. Люты ѓдар нагой з развароту, затым якi сячэ рух у скачку - i галава супернiка абмякла. Эраскандэр, проста ѓчапiѓшыся ѓ шыю, прыняѓся пакручваць галаву iншагалактычнага поѓзаючага. Пазванкi хруснулi. Нечалавечым намаганнем, напружваючы ѓсе мышцы рук, спiны, прэса хлопец адарваѓ ад цела жахлiвую галаву. Жылы надзьмулiся ад напружання, па целе сцякаѓ пот, рукi дрыжалi. Гэтая сутычка з нябачанай пачварай моцна выматала хлапчука. Каштавала не малой працы перавесцi дыханне i абшукаць монстра. Бо хвост мог быць атрутны, прыйшлося ѓкалоць сабе антыдот. З разарванай артэрыi пачвары працягваѓ хвастаць раѓчук крывi, распаѓсюджваючы газавы пах. Рукi i часткова твар запэцкалiся лiпкай субстанцыяй. Не гледзячы на тое, што было вельмi брыдка, трэба было агледзець зрынутага гада. За поясам у ворага вiсела зброя (гэта быѓ прамянемет з узмоцненым каскадам i нешта мадыфiкаванае на прынцыпе чараѓбластэра) i цэлы арсенал малавядомых прыстасаванняѓ. З усяго гэтага асоба вылучалася яркая сямiколерная картка. Яе колеры ѓвесь час змянялiся, а па кiбернетычнай паверхнi перамяшчалiся зоркi. Магчыма, што гэтая картка служыла своеасаблiвым пропускам. Леѓ быѓ разумным хлопцам i разумеѓ, што ѓ такiм выглядзе яго нiхто не пусцiць туды, куды накiроѓваѓся гэты агiдны тып. Прыйшлося, хоць гэта было неверагодна паскудна, выцягнуць лускаватае цела з бронекасцюма, а на галаву надзець агiдную чорную маску. Бронекасцюм быѓ занадта вялiкi, а маска боѓталася на галаве, нiбы пусты рондаль. Эраскандэр разумеѓ, што ѓ яго самы дурны выгляд, але ѓсё ж разлiчваѓ на тое, што тут усе прывыклi да розных вiдаѓ разумнага жыцця i да дзiвацтваѓ у iх уборах i паводзiнах.
  Калi Леѓ увайшоѓ у калiдор, той аѓтаматычна зачынiѓся. Не гледзячы на праблемы з суразмернасцю бронекасцюма i ранейшыя раны, юнак стараѓся трымацца прама i iсцi ѓпэѓнена. Каля ѓвахода стаяла моцная ахова. Гэта былi здаравенныя байцы ѓ чорных маскiровачных кiбернетычных камбiнезонах. На прывязi яны трымалi падобных на драконаѓ з атрутнымi шыпамi i выкручанымi, нiбы шомпал доѓгiмi iголкамi васьмiногiх стварэнняѓ. Адзiн з ахоѓнiкаѓ у масцы зрабiѓ знак, у адказ Леѓ працягнуѓ пералiѓную картку. Ахоѓнiк сунуѓ яе ѓ сканавальную прыладу. Паѓза нечакана зацягнулася, цi камбiнацыя светлавых сiгналаѓ была занадта складанай, што патрабавалася час для расшыфроѓкi, толi, такiм чынам, спрабавалi стварыць бачнасць псiхалагiчнага цiску. Юнак сам сабе адзначыѓ: "Ахова, што захоѓвае вернасць толькi залатому цяляцi, такая ж марнатраѓнасць як казёл у агародзе поѓным зелянiнай!". Нядбайным кiдком пропуск быѓ вернуты зваротна, i нямым знакам было прапанавана iсцi далей.
  - Вось сюды, калi ласка! - прапiшчаѓ нейкi блiскучы тып, нявызначанай пастаянна змяняецца формы. Мяркуючы па танальнасцi гаворкi, гэта быѓ служачы робат.
  - Бяспека выканана, можаце садзiцца, - мульты-дроiд (кiбернетычны арганiзм з пастаянна змяняецца структурай) указаѓ на вялiкае вiшнёвага колеру крэсла.
  Тут было цэлае зборышча разнастайных выглядаѓ касмiчнай фауны. Само памяшканне пры гэтым не адрознiвалася асаблiвай пампезнасцю, хоць загадзя прыгатаваныя ложы, быць непадобнымi адзiн на аднаго па памерах, i мелi "Магчыма, гэта змова або нейкая зладзейская мiжгалактычная сходка", - падумаѓ Леѓ. Адчуванне некаторай нервовасцi было, але не настолькi, каб юны гладыятар паводзiѓ сябе ненатуральна. Наадварот Леѓ Эраскандэр раѓнуѓ прыслужваламу робату:
  - Келiх мядова-гусенiчнага пiва з гадзюшным сiропам!
  Крылаты кальмар з амаль маментальна вывярнуѓ келiх са смарагдавай i пенiстай вадкасцю. Наогул-то юнаку не жадаѓ улiваць у сябе гэтае пойла, бразнуѓ разлiчваючы, што гэтак абсурдная замова якая разумее загады лiтаральна машына выканаць не зможа. Але чортас два! Тут вiдаць было выдатнае абслугоѓванне, разлiчанае на розныя вiды iншамарцаѓ, у тым лiку сiропу з гадзюкi... Леѓ небяспечна пакасiѓся на куфель, але на шчасце для юнака пачаѓся чарговы выступ i, можна зрабiѓшы выгляд, што ѓважлiва слухаеш, паставiць атрутнае пойла на стойку. прыробленую да крэсла. Зрэшты, чаму менавiта зрабiѓшы бачнасць, тут сапраѓды было, што ѓважлiва паслухаць. Хлапчук нават акруглiѓ ад здзiѓлення вочы: "ну вось можа такое здарыцца, адчынiѓ дзверцы i трапiѓ у такое месца, што Бурацiна з залатым ключыкам ад зайздрасцi павесiцца!".
  Аратар у масцы, хутчэй за ѓсё, быѓ старшынёй тайнага мiжгалактычнага веча. Яго нiзкi голас грымеѓ, як Iерыхонская труба.
  - Слова прадастаѓляецца прадстаѓнiку вялiкай рэспублiканскай iмперыi сiнхаѓ, Вялiкаму Залатому Сузор'ю!
  На трыбуне, раптам выскачыѓшы як чорт iх батарэйкi, з'явiлася казурка ѓ багата абчэпленым цацкамi мундзiры, прычым уяѓным занадта прасторным i мехаватым для гэтак кволага цела.
  Юнак адзначыѓ у памяцi: членiстаногiя сiнхi стварылi з дапамогай заваёѓ i подкупу велiзарную касмiчную, каланiяльную iмперыю. У дадзенай частцы галактычнага звышскопiшча, яны асноѓныя канкурэнты стэлзанаѓ у барацьбе за сусветнае панаванне.
  - Браты! Мае далiкатныя крылатыя i бяскрылыя браты! Мне даѓно хацелася сказаць вам... - пачаѓ папiскваць танюсенькiм голасам i размахваць лапкамi якi нагадвае мешанка камара i мурашкi (i ѓсё ж больш ад надакучлiвага крывасмока) сiнх. - мы даѓно i доѓга знаходзiлiся ѓ варожых узаемаадносiнах з нашымi братамi па розуме. Гэта памылка. Даѓно пара ѓсвядомiць нашу цэласнасць як адзiнай супольнасцi разумных рас i нацый. Час згуртавацца i разам вырашаць нашы агульныя праблемы. Нам усiм замiнаюць нашы агульныя ворагi - падступныя зоргi. Iмперыя сiнхаѓ амаль такая ж магутная i вялiкая, як iмперыя стэлзанаѓ. Таму мы павiнны, аб'яднаѓшыся, разбiць агульных ворагаѓ - гэтых трохполых металiстаѓ, якiя ахуталi ѓвесь сусвет лiпкiм павуцiннем татальнага нагляду. Нам неабходна своечасова вырашаць узнiклыя праблемы... - Санавiты сiнх перапынiѓ сваю энергiчную жэстыкуляцыю, вытрымаѓ паѓзу, зрываючы апладысменты, цоканне, свiсты, прыцмокваннi вуснамi i нават выпусканне полымя i фантанчыкаѓ (у кожнай расы свае спосабы выказваць ухвалу). - Праблемы, якiя адмоѓна ѓплываюць на заключэнне саюза памiж намi, у таталiтарна-аѓтарытарным кiраваннi суседняй iмперыяй. Няма парламента, няма сената. Абсалютная, спадчынная манархiя з прыкладным дарадчым i кантралюючым органам гiперкампутарам, гучна названым Савет мудрасцi. А астатнiя вялiкiя i важныя людзi iмперыi фактычна адхiлены ад улады i прыняццi глабальных рашэнняѓ. Свайго роду шрубы, ад прываднага механiзму ѓ асобе Надiмператара. У нас няма дэспатыi, з найстаражытных часоѓ, ва ѓсякiм разе, з моманту вынаходства пораху, заѓсёды была рэспублiка, i выбары лепшых з лепшых сiнхаѓ. I хiба гэтая справа, што ѓсе пытаннi вырашае адзiн стэлзан i велiзарная груда металу - набор супермiкрасхем i фатонных выпраменьвальнiкаѓ.
  На гэты раз, асаблiва заѓзята апладзiравалi стэлзаны. Iх тэмпераментныя самкi нават падскоквалi ад захаплення:
  - Няхай жыве рэспублiка! Менавiта рэспублiка - гэта i ёсць эфектыѓная форма праѓлення!
  - Час скiнуць путы рабства i пачаць кiраваць метадамi цывiлiзаванай дзяржавы! - крычалi самыя нястрыманыя прадстаѓнiкi Пурпурнога сузор'я. А адна з жанчын у знак поѓнай свабоды скiнула з сябе адзенне, да яго далучыся i астатнiя касмiчныя фемiнiсткi. Гэта было крута, Леѓ адчуѓ у сабе моцнае ѓзбуджэнне пры выглядзе аголеных, атлетычных, i вельмi пры гэтым сэксуальных целаѓ самак Пурпурнога Сузор'я.
  - Сёння мы стаiм на парозе новай эры сяброѓства, надзеi i росквiты. Мы дасягнем самай далёкай зоркi космасу!
  Пiск скончыѓся, i знешне кволая фiгурка пырхнула.
  Наступная масiѓная чорная персона, вiдаць, прыналежыла стэлзану. Хоць можа i не яму, дык асобы не вiдаць. Дарэчы ѓ жанчын у экстазе свабоды сталi адкрытымi грудзi акрамя перацягнутых тонкай каштоѓнай нiтачкай саскоѓ, сапраѓды гэтак жа i сцягна з аднымi каралямi з дробных падсветленых камяняѓ. А голенькiя ножачкi з глянцавымi кiпцiкамi, нават прытанцоѓвалi на калючым, нiбы аплiкатара падлозе. Амаль усё на адкрытай дэманстрацыi; акрамя твараѓ прычыненых рухомымi, кожныя трыццаць секунд якiя змяняюць выразы, вадкакрысталiчнымi маскамi. Голас наступнага прамоѓцы быѓ басiсты, як у галоѓнага пеѓчага старажытнага царкоѓнага хору:
  - Так, час мяняць структуру ѓлады. У нас поѓна саюзнiкаѓ у iмперыi i за яе межамi. Нягледзячы на ѓсе рэпрэсii i правакацыi, татальную сачэнне i даносчыка, нам удалося сабраць магутную апазiцыю правячаму рэжыму. Iмператар павiнен выконваць нашу волю, волю найбагацейшых чальцоѓ i найдостойных алiгархаѓ вялiкай iмперыi. Iнакш ён не iмператар, а ѓзурпатар! У Мiнiстэрстве кахання i праѓды, як i канкуруючых з iмi спецслужбаѓ ёсць нашы прыхiльнiкi, таму мы можам знiшчыць iмператара. На гэты раз змова ѓдасца, таму што на нашым баку кантроль за цэнтральным рэпрэсiѓна-следчым апаратам. Ёсць падтрымка i ѓ iншых ваенна-сiлавых ведамствах. Працiѓнiк будзе абкладзены падобна дзiкаму Вимуру. - Бурныя выразы захаплення жывых iстот усiх разнавiднасцяѓ, адзiн палыхнуѓ агнём так моцна, пагражаючы спалiць iншых, што робат, якi сочыць за аховай, тут жа ѓключыѓ пламегасальнае выпраменьванне, з-за якога павеяла холадам, i нават маментальна асеѓ у дыяметры тэнiснага корта iней. Прамоѓца паспяшаѓся супакоiць празмерных аптымiстаѓ, яго тон стаѓ цiшэй i куды больш лiслiвым. - Але Дэпартамент аховы трона i асабiстая гвардыя iмператара занадта добра камплектуецца. Кiраѓнiк аховы трона - вораг Аверыцыя. Мы не ведаем яго пазiцыi, але ён вельмi хiтры (нездарма яго называюць Сэт Велiмара) i з iмператарскай сям'i. Калi мы хочам знiшчыць ворага, нам спатрэбiцца дапамога непераѓзыдзеных байцоѓ сiнхаѓ i iншых iмперый i рас.
  Рушыѓ услед змеепадобны рух, выпаѓз яшчарападобны суб'ект з лычом свiна-пацукi i пяццю сямiпальцамi абцугамi за спiной. Гэта быѓ прадстаѓнiк Секiра - самы закрыты i самабытны з народаѓ мегагалактычнай навалы. Калi ён прамаѓляѓ словы, у паветры ад яго носа зыходзiѓ невялiкi электраразрад, прычым мiнiятурная маланка ѓ залежнасцi ад эмацыйнай афарбоѓкi суб'екта змяняла колеры:
  - Мы ѓважлiва вывучылi план вашай планеты-метраполii i iмперскага цэнтра кiравання. Сiстэму можна абясшкодзiць i знiшчыць, ёсць такая магчымасць. Новая зброя, створаная касмiчнай лiгай, здольна паражаць варожыя зоркалёты знутры. Мне патрэбна поѓная татальная схема варожай абароны, каб перамагчы флот i разграмiць надпланетныя цэлi. - Колер, якi вывяргаецца сякерай маланак стаѓ ссоѓвацца з аранжавага на жоѓты, а затым да зялёнага. А голас сумесi рэптылii, сысуна i малюска стаѓ, куды больш хрыплым. - Цi ёсць у вас дакладныя каардынаты для нападу iмперскага цэнтра? Цi ёсць салдаты, здольныя атакаваць сiстэму Прынцэпс-Перон? Таксама патрэбны новыя ракеты татальнага знiшчэння! Нам патрэбны тэхналагiчныя параметры ѓсiх вашых баявых зоркалётаѓ. Тады мы зможам зрынуць ненавiсную для ѓсяго сусвету дыктатуру!
  Негуманоiды выказвалi бурныя знакi адабрэння. У паветры не гледзячы на аператыѓнае ѓмяшанне ахоѓных робатаѓ, усё мацней пахла паленам матэрыяй, i якая раскладаецца ад розных выпраменьванняѓ паветрам. Рэакцыя стэлзанаѓ была больш за стрыманай. Вось яшчэ чаго захацела гэтая непаѓнавартасная свiння. Выдай яму ѓсе ваенныя сакрэты, каб потым ён i iншыя пачвары захапiлi iмперыю, зрабiѓшы стэлзанаѓ вартым жалю рабамi. О не! Не для таго стэлзаны задумалi гэты збор, каб вось так i адразу выкласцi ѓсе сакрэты, падставiѓшы тым самым сябе пад гама-прамянi. Чужы розум можа быць лепшы за свой, чужыя землi больш прывабныя за ѓласныя, чужыя грошы пажаданей за свой даход, але нiколi чужая ѓлада не выглядае прывабней за сваю! Хаця чужая ѓлада ѓ тым выпадку лепшая за сваю, калi свае зусiм i не свае, а толькi для сваiх сваякоѓ!
  Слова ѓзяѓ станiсты ѓ залатой масцы, воiн Пурпурнога сузор'я, ён гаварыѓ, жэстыкулюючы выразна, але плаѓна, нiбы старажытнагрэцкi аратар:
  - На сённяшнi дзень нашай галоѓнай задачай з'яѓляецца звяржэнне татальнай дыктатуры трохполых, якiя аблыталi гiпергравiтацыйным павуцiннем увесь сусвет. А для гэтага мы павiнны быць адзiныя, а не марнаваць сiлы i рэсурсы на сутыкненнi сябар з сябрам. Нас аб'ядноѓваюць... - яго зычны голас раптам перапынiѓся.
  Дзiкае выццё сiрэны заглушыла словы. З бранiраванай столi пасыпалiся пластыкавая i самацветная абiѓка. Нешта грымнула, i зелянява-аранжавае святло згасла, пагрузiѓшы сход у бяздонную цемру...
  ***
  Пасля беспрэцэдэнтнага па маштабах тэракту, учыненага ѓ самым сэрцы акупацыйнай сталiцы Зямлi, Фагiрам аддаѓ загад знiшчыць усiх партызан, у тым лiку i верхавода Iвана Гарнастаева. Толькi блiзкасць мiжгалактычнай праверкi ѓтрымала стэлзанаѓ ад звычайнай у такiх выпадках масавай расправы над мiрным насельнiцтвам планеты. Звычайна за кожнага забiтага стэлзана забiвалi па сто тысяч чалавек i больш, даходзячы да мiльёнаѓ. Прычым iмкнучыся прычынiць пабольш пакут пакараным. Некаторыя спосабы масавых катаванняѓ былi простыя i танныя (напрыклад, бiялагiчная зброя, калi людзi памiралi ад падабенства свавольствы, якiя накрываюць строга вызначаныя раёны, якая дзявочыць загадзя вызначаны тэхнiчна абсталяваным катам тэрмiн). Збольшага таму паѓстанцы аддавалi перавагу знiшчэнню мясцовых здраднiкаѓ, баявых робатаѓ i склады з сыравiнай. Цяпер механiзм партызанскай вайны быѓ запушчаны на поѓную шпульку. У вынiку выбуху загiнула 97 стэлзанаѓ i больш за дзве тысячы тубыльнага абслугоѓваючага персаналу.
  - Як толькi iнспекцыя завершыцца, я загадаю знiшчыць мiльярд безвалосых прыматаѓ. Усявышнi атрымае шчодрую ахвяру! - галасiла жывёла на пасадзе маршала-губернатара
  Аднак, здаецца, Iгар Радзiвонаѓ быѓ толькi збольшага мае рацыю, калi казаѓ, што кожны крок Гарнастаева вядомы спецслужбам. У дадзены момант нiводны са шматлiкiх iнфарматараѓ нiчога не ведаѓ аб месцазнаходжаннi iнсургента?1. Не ведалi аб гэтым i яго паплечнiкi. Пакуль войскi з дапамогай самых сучасных гама-нейтрына сканераѓ прасвечвалi лясы i горы, фiльтравалi мясцовае насельнiцтва, кiраѓнiк паѓстанцаѓ спакойна i нават з камфортам адпачываѓ у такiм месцы iмперыi, дзе яго менш за ѓсё чакалi знайсцi. Не хаваючыся, ён жыѓ у раскошным сучасным турыстычным цэнтры акупацыйнай сталiцы. У гэтым грандыёзным комплексе можна было схавацца падобна мурашку ѓ стозе сена, а на выпадак сканавання ѓ яго былi падрыхтаваныя падробленыя дакументы на ветэрана мiжгалактычнай вайны Геруа Ольстэра. Падарункам лёсу для бунтароѓ стала тое, што славуты ветэран, трапiѓшы пад разрад патокаѓ гiррода-часцiц, звар'яцеѓ. З павагi да былых заслуг яго не адправiлi датэрмiнова ѓ раѓналежны сусвет. Вар'ят чамусьцi не хацеѓ зноѓ набыць розум у лепшым, замагiльным свеце. Замест гэтага ён, як генерал шасцi зорак, абраѓ менавiта гэтую правiнцыйную планету. А бо ён быѓ дурнаватым, то пазбягаѓ кантактаѓ са сваiмi субратамi, затое вельмi кахаѓ чалавечых самак, таму не склала вялiкай працы вырабiць замену. Тым больш, што Геруа нават у вар'яцкiм стане, умеѓ адключаць камеры сачэння, а моцны яд або прамень бластера, звалiць i вельмi жывучага стэлзана. Раздзел партызан памяняѓ твар з дапамогай элементарнай аперацыi, а волатаѓскi рост i магутны целасклад дазваляла яму паходзiць на стэлзана. Так што няѓлоѓны Гарнастаеѓ здабыѓ надзейны дах. Была рызыка, што i яго могуць на ѓсялякi выпадак татальна сканаваць, цi зрабiць прасвятленне плоцi, але iншага выбару ѓжо не было. Бо стэлзаны нават у мёртвых на працягу некаторага часу здольныя, счытваць iнфармацыю з мозгу, выкарыстоѓваючы кiбер-энцэфалаграму. Аднак дрэнна, што зараз ён цалкам блакiраваны ѓ горадзе, у якiм абвешчана аблогавае становiшча, таму ѓ яго не было магчымасцi звязацца са сваiмi таварышамi. Стала сумна i трывожна, тым больш што трохмерны праектар i кiбарназапашвальнiк адключылi. Цяпер над горадам завiсла магутнае сiлавое поле.
  З'яѓленне знаёмага сiлуэту ѓ шэрым плашчы прымусiла здрыгануцца. Сярэдняга росту ѓ простым хiтоне з паголенай галавой чалавек знешне нагадваѓ сцiплага будыйскага манаха. Але яго выразныя вочы з пранiзлiвым позiркам i мускулiстыя жылiстыя рукi казалi аб выдатным розуме i сiле знешне вельмi сцiплага суб'екта. Рослы Гарнастаеѓ быѓ больш на галаву вышэйшы за гуру, таму ён i паспяшаѓся ѓстаць, каб хоць у гэтым не адчуваць сябе недасканалым перад амаль казачным Сэнсеем. Раздзел паѓстанцаѓ, нервова азiраючыся, амаль шэптам спытаѓ гуру:
  - Я рады вас бачыць, таварыш, але вы мяне не перастаеце дзiвiць... Як вы маглi пракрасцiся скрозь татальныя заслоны палiцыi Пурпурнога вока, нашпiгаванымi сiлавымi палямi i гама-нейтрына сканаваннем.
  Сэнсэй з усмешкай, i не панiжаючы галасы спакойна адказаѓ:
  - Ёсць тое, чаго нельга спасцiгнуць чалавеку, якi жыве крытэрамi чыста фiзiчнага свету. Ёсць тое, што не падуладна простым матэрыяльным законам, тое, што мацней тэрмапрэонавых цi нават тэрмакрэонавых бомбаѓ.
  Гарнастаеѓ стомлена кiѓнуѓ:
  - Вы маеце на ѓвазе магiчную сiлу?
  Гуру выпусцiѓ з указальнага пальца яйка, якое маментальна ператварылася ѓ кураня. Жоѓценькi, пухнаты камячок страпянуѓся крылцамi, i вось да высокага, у маляѓнiчых фрэсках столi ѓзняѓся горды крэча. Магутная птушка, нiбы знiшчальнiк перахопнiк прайграла круг i раптам рэзка ѓпала ѓ нiз, звярнуѓшыся ѓ ранейшае яечка, якое застала ѓ паветры.
  Сэнсэй дзьмухнуѓ на яго i вось пабег i пышны букет з багатага кветкавага набору, так i застаѓся вiсець у паветры. Гарнастаеѓ глядзеѓ на гэты цуд не ѓ сiлах вымавiць i словы. Гуру не падвышаючы тоны, але ледзь хутчэй адказаѓ:
  - Не магiчную, а духоѓную. Бо духоѓны разумны пачатак ёсць базiс, стрыжань светабудовы. Матэрыя - гэта ѓсяго толькi другасная праява гэтага свету. Дух па-сапраѓднаму несмяротны i жыватворны, матэрыя смяротная i смяротная!
  Кiраѓнiк паѓстанцаѓ падышоѓ да букета i асцярожна дакрануѓся да далiкатнай пялёсткi, белай ружы. Удыхаючы прыемны водар, спытаѓ:
  - Чаму тады духоѓнае не пануе над матэрыяльным?
  З далонi гуру вылецеѓ кiнжал, упаѓшы зброю, рассыпалася на маленькiя, амаль адразу ж рассыпаныя шарыкi:
  - Таму што грахоѓная фiзiчная абалонка цягне ѓнiз. Плоць дурная, яна хоча абжорствы, распусты, задавальненняѓ i асалод, часта за кошт iншых, а гэта спараджае войны i супернiцтва. Iдзе падмена паняццяѓ, чалавек становiцца паразiтам, якi жыве за кошт iншых.
  Гарнастаеѓ пагардлiва фыркнуѓ, рэфлекторна сцiснуѓ бутон:
  - Ну, мы яшчэ пакуль не паразiты. Гэта стэлзаны паразiтуюць, а наша мэта скiнуць iншапланетную дыктатуру. Дзе ваша сiла? Выкарыстоѓвайце яе супраць ворага!
  Букет нечакана знiк, а з кулака кiраѓнiка мяцежнiкаѓ упала некалькi празрыстых кропелек. Сэнсэй пафасна адказаѓ:
  - Каб стаць вольным, трэба ачысцiць сваю душу. Трэба ѓзвысiцца духам, каб быць годнымi карыстацца атрыманай свабодай. Дай вам магчымасць - i вы станеце на шлях заваявала вас iмперыi. - Перахапiѓшы адкрыты пазяханне Гарнастаева, аратар у хiтоне змянiѓ тон на больш дзелавы. - Але хопiць! Ты яшчэ занадта малады, каб усё гэта да канца зразумець. Цябе, вiдаць, цiкавяць навiны аб зоркалёце Конарадсана. Так яго затрымлiваюць самай бессаромнай выявай. Што да нашага маленькага сябра, то Леѓ стаiць на парозе iстотных змен у сваiм лёсе.
  Кiраѓнiк паѓстанцаѓ зрабiѓ некалькi хуткiх крокаѓ па пакоi, вайсковы абутак быѓ пераведзены ѓ бясшумны рэжым i, здавалася, што гэта блукае бесцялесны прыкмета:
  - Я чамусьцi не магу адкараскацца ад думкi, што гэты хлопец наш вораг. А вы хоць самi верыце ѓ легенду, што гэты зорны хлопчык выратуе Зямлю?
  Гуру паглядзеѓ на падлогу, па ультрапластыкавым дыване забегалi чорныя i белыя мышы. Голас чараѓнiка быѓ упэѓнены:
  - Я адчуваю i бачу людзей. У гэтым дзiцяцi заключана вялiкая сiла, у яго ёсць патэнцыял, але ѓ iм таксама прысутнiчае i нейкая невядомая небяспека. У яго карме iдзе барацьба двух пачаткаѓ - дабра i злы. Акрамя таго, у iм адчуваецца нешта невядомае. Вось чаму я не стаѓ вучыць яго вышэйшай школе духоѓнага мастацтва i ѓздзеяння. Шмат у iм злосцi, але няма цярпення. Да таго ж у iм адчуваецца смага помсты. Толькi дасягнулыя высокага духоѓнага ѓзроѓню развiцця павiнны атрымлiваць ключы да магутнасцi.
  Гарнастаеѓ агрызнуѓся, яго погляд стаѓ злейшы:
  - Як я зразумеѓ, гэты хлопец моцны. Магчыма, калi б вы адкрылi яму шлях да сiлы, то гэта зрабiла б нас свабоднымi? Якая мяжа вашай сiлы?
  Сэнсэй крыху цiшэй, чым звычайна адказаѓ:
  - Гэтага нiхто з iстот, якiя жывуць на гэтай планеце, не ведае. Наш вялiкi настаѓнiк Буда казаѓ, што ѓ кожным чалавеку ёсць часцiца Бога, i кожны чалавек здольны да Усемагутнасцi развiць у сабе гэтую часцiцу. Але калi пры гэтым ён з'яѓляецца маральным убоствам, гэтая сiла стварае дэмана. Дэманiчны пачатак вядзе да разбурэння i незлiчоным бедствам.
  Гарнастаеѓ наадварот павысiѓ тон гаворкi:
  - Усё ж я не разумею вас. Вы ѓмееце тэлепартавацца. Так навучыце нашых салдат, тады Зямля загарыцца пад нагамi ѓ захопнiкаѓ.
  Гуру махнуѓ далонню i, мышкi знiклi, на iх месцы, нiбы ѓ насмешку застаѓся вялiкi кавалак дзiравага сыру:
  - Я не хачу, каб наша планета згарэла. Так, у мяне ёсць прычыны для нянавiсцi, як i ѓ любога з вас. Больш за тысячу гадоѓ таму я быѓ усяго толькi падлеткам i бачыѓ гэтае страшнае ѓварванне. Калi запала ѓспышка ѓ мiльёны разоѓ ярчэй сонца, мне апалiла твар, а вочы, здавалася, лопнулi. Я быѓ сляпы, але з часам зрок да мяне вярнуѓся. I я пашкадаваѓ, што не застаѓся сляпым. Карцiна паѓсталага пекла... Вiдовiшча, якое паѓстала перад маiмi вачыма, было неспасцiжна жахлiвым. Людзi з абпаленай скурай. Напаѓжывыя шкiлеты. Я бачыѓ жменькi попелу ад дзяцей, мужчын i жанчын, якiя лямантуюць так, што закладала вушы. Бачыѓ палаючыя дамы. Усё вакол было заслана хiтынавым пылам. Над зямлёй узнялася бура. Аблокi задушлiвага марыва закрылi сонца. Я назiраѓ тое, што раней не бачыѓ нават у страшным сне. Пачалася ядзерная зiма. Надвор'е было вар'ятам, калi я ледзь не ачмурэѓ ад холаду. Нельга было справiць патрэбу, струменьчык застываѓ ледзяшом. Але вось пыл рассеялася. Стала гарачэй, чым на экватары. Трупы раскладалiся i жудасна смярдзелi. Добра, што мне яшчэ ѓдалося знайсцi рэспiратар. Потым зноѓ быѓ снежны буран. Iнстынктыѓна я iмкнуѓся перабрацца блiжэй да поѓдня. На шчасце для чалавецтва, ракеты супернiка не даюць працяглага радыеактыѓнага заражэння, а ядзерная зiма не доѓжылася занадта доѓга. Я здолеѓ, прайшоѓшы смяротныя пакутлiва-горкiя выпрабаваннi, выжыць i дабрацца да Тыбета. За больш за тысячу гадоѓ у мяне было шмат магчымасцяѓ забiць таго цi iншага стэлзана i мне было вельмi цяжка з гэтым зладзiцца. Я хацеѓ руйнаваць, выпараць, рэзаць, i толькi школа кахання i пакоры дапамагала мне стрымлiваць эмоцыi. Нельга забiваць толькi з помсты, нават справядлiвай. Забойства толькi тады можа быць апраѓданае, калi яно ратуе ад гiбелi iншых.
  Гарнастаеѓ падскочыѓ да стала i ѓ гневе ѓрэзаѓ па iм кулаком. Фужор з фруктовым марозiвам падскочыѓ i тоненька пiскнуѓ: "прабачце ваша дамiнаванне" ( тэхналагiчныя празмернасцi, i ѓ сталовым прыборы была электронiка). Кiраѓнiк паѓстанцаѓ, забыѓшыся пра асцярожнасць, зароѓ:
  - Гэта высакапарнае апраѓданне баязлiвасцi! Занадта доѓга вы жывяце, каб раставацца са звыклым для вас жыццём! Патачыць Сатане!
  Гуру працягнуѓ яму сваю руку, у яе перамясцiѓ кавалак сыру:
  - Не, я не баюся смерцi! Смерць зробiць мяне яшчэ мацнейшай. А сiла, калi яе занадта часта выкарыстоѓваць на разбурэнне, стане супрацьлегласцю дабру. Ты спеѓ па мерках людзей, але занадта малады, каб зразумець, калi можна ѓжыць сiлу, а калi - нельга. - Сэнсэй уклаѓ у руку кiраѓнiка паѓстанцаѓ маленькi пончык, у якi цудоѓным чынам павярнуѓся магатворны сырок. - За сваю бяспеку не турбуйся! Я бачу, што ѓ блiжэйшыя днi i тыднi, ценi злых дэманаѓ не закрануць цябе. Гэты пончык дапаможа табе ѓ крытычную хвiлiну. Ды прыбудзе з намi разумная, добрая сiла!
  I той, каго называлi вялiкiм Сэнсэем, зьнiк, маментальна растварыѓшыся ѓ паветры.
  - Калi б у мяне такiя здольнасцi, я б крута разлiчыѓся з Фагiрамам i Эраросам. Выкраѓ бы iх, а потым павольна падсмажваѓ на маленькiм агнi, адразаючы з яшчэ жывых стэлзанаѓ кавалачкi мяса. Магчыма, у гэты самы момант Фагiрам Шам жрэ ежу з талерак, зробленых з костак яго бацькоѓ, а шлюхi з Пурпурнога сузор'я абмахваюць сябе веерамi, сплеценымi з чалавечых валасоѓ. Мне сунулi, нiбы здзекуючыся, цукровы пончык з загавораѓ...
  Вырадкi, як ён iх ненавiдзiць! I стэлзанаѓ i высакапарны пацыфiстаѓ-маралiстаѓ...
  Iван Гарнастаеѓ з усяго размаху ѓсадзiѓ кулаком у сцяну з сандалавага дрэва. Тоѓстая пругкая сцяна вытрымала люты свiнг. У лютасьцi кiраѓнiк паѓстанцаѓ працягваѓ наносiць важкiя ѓдары. Яму здавалася, што кулак малоцiць чорную выродлiвую фiзiяномiю Фагiрама - ненавiснага ката губернатара планеты Зямля...
  Затым Гарнастаеѓ прасiѓ пад ногi паспрабаваѓ растаптаць беласнежны падораны гуру пончык. Але здавалася звычайна кулiнарнае выраб, выслiзнула ад непрабiѓнага вайсковага бота. Кiраѓнiка паѓстанцаѓ гэта як нi дзiѓна супакоiла, i, ён працягнуѓ далонь, iмкнучыся надаць голасу мяккасць, вымавiѓ:
  - Не бойся, але... Бачыць зараз памiраючыя ад насланай гiперфашыстамi суперпраказы цэлыя паселiшчы гэта... Не! Мне Ён яшчэ гэты Гуру прыводзiѓ прыклад Iсуса Хрыста, Творцы Сусвету якi церпiць крыж i збiццё. Я яму на гэта адказаѓ: чалавек, якi вырваѓ iх крэсла востры колючы цвiк, куды больш заслугоѓвае павагi, чым выяѓляе тупое цярпенне шафы!
  Кiраѓнiк 17
  У космасе нiбы гараць
  Дзiкага монстра вочы,
  Нiбы ѓсiм нам гавораць,
  Што над светам бушуе навальнiца!
  З розных канцоѓ вялiкай iмперыi паступалi дзiѓныя i трывожныя паведамленнi. На ѓскраiнах сталi назiрацца буйныя навалы зорных армад баявых зоркалётаѓ з лiку дзяржаѓ, агрэсiѓна варожых пурпурному сузор'ю. Унутры справы таксама iшлi не занадта гладка. З'явiлiся смутныя паведамленнi аб мяцежных змовах, расла ѓсё больш i, больш набiраючы маштабы карупцыя. Учасцiлi выпадкi ѓводу капiталаѓ у афшоры, ухiленнi ад выплаты падаткаѓ з боку эканамiчных генералаѓ i маршалаѓ-алiгархаѓ. Якое зацягнулася мiрнае iснаванне, вяло да паступовага раскладання гiпертаталiтарнай дзяржавы, да вечнага антаганiзму буржуазii прагне свабоды i парламентарызму, лiбералiзацыi i рынка i абсалютнай самадзяржаѓнай манархiяй з рэпрэсiѓным палiцэйскiм апаратам. Тэарэтычна толькi ваенны камунiзм мог быць гарманiчным пры таталiтарнай дэспатыi, чыстая камандна-адмiнiстрацыйная сiстэма. Аднак эпоха экавайн, не магла не спарадзiць рынкавыя адносiны i новы клас капiталiстаѓ-таѓстасумаѓ, якi жадае ѓплываць на дзяржаѓную палiтыку iмперыi. Тут ужо дэспат-iмператар здольны любога з iх развеяць на фатоны i, не патрэбен. Не кажучы пра тое, што алiгархi не былi ѓласнiкамi, а лiчылiся ѓсяго толькi арандатарамi, без права штосьцi перадаваць у спадчыну. Ды i сем'i як такой у стэлзанаѓ няма. Уся нацыя адзiная сям'я, на чале з бацькам iмператарам. Строгая вайсковая пiрамiда... Мара Карла Марса i Троцкага рэалiзавалася ѓ мегагалактычных маштабах. Прычым марксiзм у самым радыкальным варыянце змяшаны з нацызмам. Эканамiчныя i баявыя войскi, раѓнапраѓе жанчын i мужчын, агульныя мужыкi i жонкi, зародкi выношваюцца ѓ iнкубатарах, каму нараджацца вырашае дэпартамент Яѓгенетыкi. З маленства навучанне ваяваць цi дакладней забiваць! Мэта нацыi - улада на ѓсiмi светабудовамi да якiх толькi можна дацягнуцца. Усе iншыя нацыi - не больш, чым палiва i рабсiла ваеннай машыны. Стаѓленне - нармальная жывёла да скацiны куды ласкавей.
  Але Зоргi сваiм умяшаннем спарадзiлi некаторую лiбералiзацыю, што ѓжо адмоѓна адбiваецца на стабiльнасцi палiтычнай сiстэмы ѓ цэлым. А ворагi не дрэмлюць!
  Кiраѓнiк Дэпартамента аховы трона разглядаѓ апошнiя дадзеныя з ускраiн iмперыi. Дзiѓныя перасоѓваннi i нават дзёрзкiя напады са боку супернiка.
  Мiнiстр Дэпартамента кахання i справядлiвасцi таксама атрымлiвала трывожныя звесткi, але на вуснах амазонкi-д'яблыцы гуляла загадкавая ѓсмешка. Гэтак дзiѓныя перасоѓваннi трывожылi яе, але касмiчная тыгрыца з валасамi колеру гiперплазменнага пажару адчувала хутчэй захапленне, чым трывогу. Зоркалёты найбуйнейшых варожых iмперый паводзiлi сябе агрэсiѓна, iмкнучыся падысцi як мага блiжэй да цэнтра мегагалактычнай дзяржавы. Не зразумелае нахабства, асаблiва калi ѓлiчыць што ѓ ваенных адносiнах Стэлзанат у апошнiя гады стаѓ яшчэ мацней. Упарта хадзiлi чуткi, што iмператар рыхтуе новую вайну. Хто не хоча ѓвайсцi ѓ гiсторыю найвялiкшым з найвялiкшых!
  Шматрукi слуга робат перапынiѓ разважаннi.
  - О, вялiкi супермiнiстр Гелара Бiтэр! Вас выклiкаюць па спецсувязi.
  Мiнiстр кахання i справядлiвасцi лёгкiмi нацiскамi доѓгiх кiпцюрастых пальцаѓ запусцiла шасцiмернае выява, дзе з хаатычна размешчаных прэонаѓ i распыленых гравiяхвал кiбернетычны механiзм складаѓ паведамленне. Падобныя шыфраграмы было практычна немагчыма прачытаць без найскладанага шыфра-ключа. Перш чым пачаць праслухоѓваць гравiяшыраграму, Гелара ледзь прыкметным нацiскам клавiшы стварыла бязгучную асоба непранiкальную для любога праслухоѓвання зону. Цяпер д'яблыцу не маглi зафiксаваць нават свае канкуруючыя спецслужбы, бо амаль любая сучасная тэхнiка была бяссiльнай супраць абсалютна бязгучнай зоны. Танюсенькi галасок перадаѓ паведамленне.
  - Наш зоркалётны флот не можа прабiцца ѓ сэрца iмперыi. Хуткасць перамяшчэння недастатковая, каб у загадзя вызначаныя тэрмiны выйсцi на ключавыя пазiцыi. Справа можа дайсцi да заѓчасных сутыкненняѓ з баявым флотам iмперыi. Просiм ачысцiць асноѓныя магiстралi ад войскаѓ супернiка!
  Гелара Бiтэр адкiнула буйную кудлатую пякучую як сотня паходняѓ галаву, прыняѓшы пануры выгляд, а буйныя зубкi блiснулi. А членiстаногае працягвала пiшчаць.
  - Просiм перадаць нам усе коды i шыфры вашых зоркалётаѓ i баявых станцый. Усю сiстэму кiбернетычнага кiравання, абвесткi i кантролю.
  Загадчыца генеральнага Дэпартамента супермiнiстр сцiснула кулакi так, што тыя хруснулi, а з пазногцяѓ зляцелi iскрынкi. Дзева-дэман прамармытала:
  - Гэта сiнхi i Лiга жадаюць, каб мы цалкам раззброiлiся. Ну добра! Мы iх усё роѓна пракiнем i пляскаем. Але няѓжо яны не разумеюць, што гэта немагчыма зрабiць без кiраѓнiка Дэпартамента вайны i мiру. Такая традыцыя. Сiлавiкi грызуцца адна з адной, а ѓсе нiткi ѓ руках у iмператара. Ёсць Дэпартамент гонару i права, мiнiстэрства спакою i бяспекi, Дэпартамент аховы трона. Яшчэ Каханнi i пяшчоты, таксама добрая сцерва яго ѓзначальвае. I нiхто нiкому не давярае. Усе сочаць адно за адным. Знiшчыць iмператара, зрынуѓшы дынастыю, - добрая справа, але iмперыя можа рассыпацца i патрапiць пад акупацыю Не ѓ зоргаѓ жа прасiць дапамогi! Маецца быць цяжкае рашэнне! Зрэшты, галоѓнае - гэта знiшчыць iмператара, а потым можна разабрацца i са знешнiм ворагам. Што ж яна зробiць? Толькi самыя абмежаваныя захады. Але пасля ѓстаранення было б вельмi нават нядрэнна сутыкнуць сiнхаѓ i Касмiчную лiгу з зоргамi. Як гэтага дасягнуць? У яе агнязарнай шэльмы ёсць i на гэта свой план. А пакуль трэба ѓгаварыць iмператара запрасiць велiзарны зорны флот зоргаѓ у сэрцы iмперыi, нiбы для сумеснага адбiцця нападу Мiжгалактычнай каалiцыi. Бо гiпергалактычная вайна - рэч вельмi сур'ёзная. А аб'яднаныя памежныя iмперыi, рэспублiкi, гiганцкая iмперыя сiнхаѓ i шматлiкiя тысячы цывiлiзацый валодаюць колькаснай перавагай. Калi дадаць унутраных ворагаѓ i заваяваныя мiры, то канчатковы зыход вайны становiцца яшчэ больш сумнеѓным. Дэпартамент гонару i права таксама мусiць быць задзейнiчаны.
  Гелара Бiтэр нiзкачашчынным, але iстэрычным тонам стала дыктаваць адказ... Скончыѓшы, зняла зону i нацiснула ружовую кнопку. Ёй было вельмi брыдка i боязна, здрадзiць iмператара, здольнага чытаць думкi на адлегласцi i наогул асобы настолькi загадкавай, што нават яна нi разу не бачыла яго асобы... Аголiѓшыся супермiнiстр палегла на ложы, яе буйныя пунсовыя саскi зiхацелi як клубнiцы вянчае шарыкi залацiста- шакаладнага марожанага грудзей. Калi вельмi рэдкiя мужчынскiя асобнiкi гэта росы i маглi дазволiць сабе выглядаць брыдка, то ѓсе жанчыны адрознiвалiся бездакорным складаннем i лiтой мускулатурай. Жанчын у Стэлзанаце на дваццаць пяць адсоткаѓ больш, чым мужчын (штучная фармаваная электронiкай у iнкубатары прапорцыя), што прымушае самак быць больш актыѓным у пошуках партнёраѓ. Гелара раптам адчула сорам, здрадзiць дынастыi, падставiць самадзержца, здзейснiць царазабойства... А чацвёрка прыгожых юнакоѓ-ад'ютантаѓ, ужо масажыравала ёй ножкi, пачаѓшы з панадлiвых адлiваюць як ракавiнка перламутрам пятак i пальчыкаѓ паднiмаючыся вышэй, каб прыгажосцю дзяѓчыны зрываѓся адзiн з самых галоѓных катаѓ гiпертаталiтарнай iмперыi. Вось ужо адзiн з гэтых хлапчукоѓ стэлзанаѓ уткнуѓшыся сваiм анёльскiм тварам, самазабыѓна лашчыѓ улонне Венеры, чароѓнай катаваннi, дзiвячыся нечаканай халоднасцi звычайна такой тэмпераментнай i ненаеднай дзяѓчыны. Пах духмянага мёда, трапiчнай травы i водараѓ сапраѓды царскай парфумерыi выходны ад боска выдатнай плоцi Гелары закружыѓ юнакам галовы, запал перапаѓняла, пагражаючы разарваць iх, нiбы тысячы гарачых жарабцоѓ скакалi па венах i трапяткое жылкам ...
  ***
  У вынiку наймагутнага выбуху памяшканне залiло беспрасветнай цемрай. Той факт, што памяшканне знаходзiлася глыбока пад грунтам планеты, яшчэ больш узмацняѓ страх. Здавалася, што цемра душыць стотысячным грузам. Шматлiкiя галасы розных адценняѓ ад густога слановага, басiстага бычынага рову да пранiзлiвага тонкага пiску маскiтаѓ напоѓнiлi памяшканне, стварыѓшы какафанiю гукаѓ. Можна было адрознiць толькi асобныя рэплiкi.
  - Наш прытулак знойдзена!
  - Пагражае калапс!
  - Татальны кiлдык!
  - Ратуйцеся, хто можа!
  Зверху рушылi ѓслед новыя воплескi i выбухi. Адна з перапончатых iстот штурхнула Эраскандэра пад локаць, затым моцна ѓрэзала крылом па корпусе. Леѓ пахiснуѓся, але выстаяѓ на нагах. Працiѓнiк паспрабаваѓ развiць атаку, з зубастай дзюбы вывернулася лаянка:
  - Бязмозгi, чарнадырны пульсар!
  Раззлаваѓшы, схапiѓшы за перапончатае крыло, пакрытае слiзкай, як у жабы, скурай, юнак, разгарнуѓшыся, перакiнуѓ праз сябе гэтую гадзiну. Канечнасць iншамiранiна ад узварушэння хруснула, выпусцiѓшы фантан каламутна-жоѓтай крывi. Стварэнне вырубiлася ад болевага шоку. Хтосьцi з напарнiкаѓ гэтай мешанкi лятучай мышы i птэрадактыля адкрыѓ агонь, заступаючыся за напарнiка. Юнак таксама ѓзяѓся за захопленую зброю i, зрабiѓшы веерны разварот, прапусцiѓшы па правае плячо плявок разбуральнай гiперплазмы, адказаѓ трапным стрэлам, тым самым, зразаѓшы ачмурэлага з галавой кракадзiла летуна.
  У цемры цяжка было ѓзяць дакладны прыцэл, i мульты-лазерны прамень забiѓ яшчэ некалькi разнавiдных iстот, узмацнiѓшы панiку. Астанкi iншамiрцаѓ разляталiся ѓ розныя бакi, некаторыя пры сутыкненнях рвалiся нiбы гранаты, асколкамi хiтынавых пакроваѓ, рознага панцыраѓ, а то баявых даспехаѓ розныя, усё большыя пашкоджаннi i калецтвы. Пасыпалiся залпы ѓ адказ з прамянёмаѓ усiх канструкцый, пераважна фiялетавыя i зялёныя прамянi працялi шырокае змрочнае памяшканне. Яшчэ крыху - i толькi што прысутнiчалыя на зборы "сябры" i "браты" перастралялi бы адзiн аднаго.
  Леѓ таксама ѓсаджваѓ разрад за разрадам. Яго ахапiла ѓзбуджэнне, жаданне забiваць гэтых гадаѓ, малюскаѓ, губчаты, членiстаногiх i iншых тыпаѓ невядомых зямной заалогii. Уключаючы i iстоты з радыеактыѓных элементаѓ. Яны ѓсе былi ворагамi чалавечага роду. Iх трэба было забiваць, як настырных блашчыц, джаляць казурак, шалёных сабак. Уся напруга знiкае, i адчуваецца захапленне боем, жаданне рэзаць, палiць, выпараць. З супакаеннем, гледзячы, як у паѓзмроку, што асвятляецца прамянямi бластэр i iншых падобных сродкаѓ разбурэння, корпаюцца астанкi выродлiвых монстраѓ. Але ѓ такой мiтуснi Леѓ мог i сам нарвацца на шалёны светлавы струмень смяротнай iнтэнсiѓнасцi. Хоць менавiта пра гэта хлапчук думаѓ менш за ѓсё, ён адчуваѓ сябе несмяротным, здольным самому прычынiць боль, гэтаму жорсткаму, сапраѓды бязлiтаснаму, пабудаванаму на прынцыпе выжывае мацнейшы, подлейший i лютейшы...свету створанаму Усемагутным Садыстам!
  Грамавы пагрозлiвы разарваць вушныя перапонкi голас вярнуѓ азвярэлых байцоѓ да рэальнасцi.
  - Спынiце агонь! Гэта наша агульная смерць! Усiм неадкладна перайсцi на зоркалёт Кувэратэз!
  Як нi дзiѓна падзейнiчала, столькi ѓ гэтым голасе было тону iстоты народжанага загадваць. Разнастайныя iстоты рынулiся ѓрассыпную. Iх было каля трох соцень. Яшчэ прыблiзна столькi, цi нават крыху больш, засталося ляжаць у разрэзаным i аплаѓленым выглядзе.
  Леѓ рушыѓ услед за iмi. Яго злёгку апякло лазерным промнем. Гэты боль не бог ведае колькi, але ѓсё ж астудзiла хлапечы запал. Юны гладыятар iнстынктыѓна прыстаѓ да групы чалавекападобных iстот. Яму ѓдалося разам з iмi ѓцiснуцца ѓ вялiкую мадыфiкацыю лiфта. З каласальнай хуткасцю, бо гэта была вакуумная з геамагнiтнай дарожкай магiстраль, група чалавекападобных панеслася па бясконцых калiдорах падземнага лабiрынта. Зборышча было не занадта вялiкiм - дваццаць iндывiдаѓ, але стомна шумным. Леѓ нават дыхаючы, адзначыѓ:
  - Хоць брэх Моськi можа толькi рассмяшыць сланоѓ, не варта пускаць на смех вайсковую падрыхтоѓку!
  Хуткасць падземнай карэты шматкроць перавысiла гукавую. У звычайным лiфце гэта было б смяротна, а тут байцоѓ выратоѓваѓ гравiтрансфарматар. У гэтым лабiрынце было цэлае павуцiнне такiх вакуумных калiдораѓ, што па iх можна было праехаць усю планету да супрацьлеглага боку. Спадарожнiкi Эраскандэра былi ѓ чорным камуфляжы i мудрагелiстых рагатых масках. Яны аб нечым шапталiся, мова была брэшачым як у шакалаѓ i шыпячымi, нiбы кодла кобрам. Затым падземны транспарт панёсся вiдавочна ѓверх па гiпернябаскробе, размешчаным у iншым пункце планеты, але Леѓ гэтага не ведаѓ. У юнака свярбелi рукi ѓсадзiць з прамянёмаѓ па дадзеным зборышчы нейкiх стварэнняѓ, iншамiране добра, калi стэлзаны яшчэ лепш - ненавiсныя ѓсёй чалавечай расе гэтыя каты-акупанты. А яны ѓжо iмчалiся ѓверх па велiчэзным будынку, часоѓ, калi на зямлi яшчэ не нарадзiѓся i дзядуля першага кiраѓнiка Егiпта.
  Такi гiганцкi хмарачос мог выходзiць у стратасферу, а адтуль зоркалёты практычна адразу сыходзiлi ѓ хуткi гiперскачок. Гэта выгадна, калi хочаш уцячы ад пераследу, ды i з практычнага пункту гледжання таксама. У падобным будынку былi i крамы, i медыцынскiя цэнтры i цэлая iндустрыя забаѓцы. Кабiна, нiбы шалёная, выслiзнула на паверхню гiганцкай, у трыццаць квадратных кiламетраѓ, даху, якая служыла заадно i касмапортам. З хуткасцю маланкi рагатыя чалавечкi сiганулi ѓ гатовы да вылету зоркалёт, аддалена падобны на сiмбiёз морквы i лямпы.
  У момант прабежкi павеяла холадам вакууму, i рэзка сцiснула дыханне. На шчасце, Льву не прывыкаць да экстрыму i высакагорнага асяроддзя. Хоць без рэспiратара гэта i катаванне, усё ж удалося заскочыць ва ѓлонне касмалайнера, да таго ж не ѓпасцi ѓ такiм грувасткiм касцюме. Двуногi гадзюшнiк змоѓк. Без размоѓ усе селi ѓ аэрадынамiчныя крэслы. На касмолiнгу i ѓ стэлзанаѓскiм перакладзе прагучалi словы:
  - Перад адлётам апранiце спецскафандры i прайдзiце iдэнтыфiкацыю асобы. Вас чакаюць вашыя гаспадары!
  Iстота, якая вымаѓляла гэтыя словы, на стэлзана вельмi мала паходзiла. Хутчэй за ѓсё, гэта была бурбалка або танканогi шарападобны павук. На iстоце быѓ празрысты злёгку прыцемнены скафандр. Галасок гнюснаваты, падобны на рыпанне iржавых дзвярэй. Фiгуры астатнiх iстот, зусiм не прыгажуноѓ, таксама аказалiся далёка не чалавечымi. Гэта былi стварэннi гуманоiднага тыпу, якiх можна было пераблытаць з людзьмi толькi ва ѓмовах мiтуснi. Адзiнае агульнае - гэта рагатыя шлемы i чарнiльнай афарбоѓкi плашчы.
  Леѓ краем вуха пачуѓ, што гэтае адзенне так званых паляѓнiчых-бандытаѓ, разнавiднасць касмiчнай мафii. Сярод iх вылучаѓся адзiн дзiѓны тып, якi хутка перабiраѓ лапкамi i круцiѓся ваѓчком. Зоркалёт злёгку страсянула, пачуѓся завывае рэактыѓнае вуркатанне.
  - Усiм легчы на пакрыццё! Сыходзiм у экстраны гiперскачок! - заверашчаѓ звярок.
  Паскарэнне хутка вырасла, i хоць антыграѓ амаль усё нейтралiзаваѓ, адчуваннi былi не з лiку прыемных. Пераадольваючы супрацiѓленне ѓзрослай сiлы цяжару, Леѓ кiнуѓся да люка. Яго рух нагадваѓ трапятанне мухi ѓ клеi. У вонкавай сцяне тым часам успыхнула экранаваная выява.
  Дзесяткi зоркалётаѓ розных канструкцый загадай бязладную стральбу сябар у сябра. Шматлiкiя гiрлянды зорак успыхвалi рознакаляровымi феерверкамi, каскад лазерных прамянёѓ рабiѓ непаѓторнае ѓражанне. Iшла сапраѓдная касмiчная баталiя. Успыхвалi наймагутныя ракеты. Некалькi зоркалётаѓ ужо разляцелiся на кавалкi, трапiѓшы пад смяротныя зарады. Судзячы па ѓсiм, тыя баявыя караблi, што атакуюць адзiным ладам i дзейнiчаюць узгоднена, i ёсць зоркалёты Пурпурнога сузор'я.
  У гэты час корпус карабля скалануѓся ад выбуху, якi адбыѓся побач. Зорадалёт вiдавочна спрабаваѓ сысцi з сектара абстрэлу, вырвацца з кольца ваюючых атрадаѓ. Рэзка выраслi перагрузкi. Карабель манеѓраваѓ, разганяючыся да таго максiмуму, якога толькi можна было дасягнуць.
  Абедзве групоѓкi, якiя вядуць бiтву, уяѓлялi сабой цэлае войска. Баi iшлi практычна па ѓсiм перыметры гэтай зорнай сiстэмы. На сябе звяртала ѓвагу хаатычнасць у дзеяннях каалiцыйных сiл, якiя супрацьстаяць стэлзанам. Працiѓнiкi былi нясабраныя, у iх, вiдавочна, адсутнiчала адзiнае камандаванне. Судзячы па ѓсiм, сюды вiдавочна не ѓсведамляючы сур'ёзнасць бiтвы з войскам Стэлзаната, зляцелiся розныя па тыпах эскадры. Разнамасныя цывiлiзацыi апынулiся сканцэнтраваны для чыста тактычных мэт. Яны дзiвiлi хутчэй колькасцю, чым баявым майстэрствам.
  Вось, напрыклад два састарэлых крэйсеры i перароблены пад браняносец транспарт сутыкнулiся лбамi, закруцiѓшыся ѓ плазменным смерчы. Падобныя на баракуды, толькi куды страшней за зоркалёты-лiнкоры стэлзанаѓ выконвалi падсечку. Яны вельмi ѓмела размеркавалi ролi, перамолваючы иногалактический фарш. Суадносiны страт былi проста катастрафiчнымi для негуманоiдаѓ (трыццаць да аднаго на карысць стэлзанаѓ). Праѓда, у колькасцi iншаземцы мелi значную перавагу. Шматлiкiя разнамасныя эскадры проста дзiвiлi ѓяѓленне. Можна было падумаць, што пачалася сусветная вайна. Iзумрудныя каралi сузор'яѓ асвятлялiся лалавымi выблiскамi анiгiляцыйных i термокварковых ракет. Падзялiѓшыся на тры групы, зоркалёты Пурпурнога сузор'я ѓмела душылi змяшаную армаду варожых субмарын. Юны гладыятар нечакана вылучыѓ бой цалкам i маляѓнiча, хоць для астатнiх якiя скачуць галаграмы з аглядных сканараѓ давалi вельмi смутную карцiну. Хлапчуку здавалася, што ён адчыняе для сябе новыя вымярэннi, а мозг ператварыѓся i ѓ велiчэзны прымач iнфармацыi.
  Карабель, на якiм ляцеѓ Эраскандэр, не меѓ нi найменшага жадання ѓступаць у бiтву. Заставалася толькi назiраць за казачна цудоѓным вiдовiшчам. Некаторыя з негуманоiдных зоркалётаѓ былi незвычайных канструкцый i выкарыстоѓвалi нестандартную зброю. Асобныя залпы з прамянёмы вiлiся трыкутнiкамi, сiнусоiдамi, спiралямi, васьмёркамi i да т.п., кранаючы свае ж зоркалёты. Акрабатычныя пiруэты караблёѓ здавалiся неймавернымi. Пры сутыкненнi аскепкi разляталiся на мiльёны кiламетраѓ.
  - Нi чорта сабе тэхнiка разбурэння. Упершыню бачу такое! - Леѓ назiраѓ за кананадай i праз трохмерныя галаграмы, i яшчэ панарамным аглядам адчыненага акна ѓспрымання прасторы. Вiдаць было, як рассыпаюцца уяѓныя маленечкiмi мiны, у бiтву ѓступiлi анты-эсмiнцы, якiя выкарыстоѓваюць сеткi са стабiльнай гiперплазмы, здольныя прапальваць як браню так сiлавое поле. Новая тэхнiка стэлзанаѓ, калi гiперплазма (шосты, сёмы стан матэрыi, якая ѓключае ѓ сябе больш за тры вымярэннi, з часцiцы перамяшчаюць шматкроць вышэй хуткасцi святла.), прымешваецца з пакуль яшчэ малюсенькiмi (больш значная колькасць генераваць яшчэ не навучылiся) прынцэпс-плазмы.
  Гэтая суперматэрыя (прынцэпс - перакладаецца першы, першынства) валодае абмежаваным розумам i здольная адрознiваць свае i чужыя караблi.
  Тым не менш, зыход бiтвы ѓсё яшчэ не ясны, так пераадолеѓшы паласу гравiтацыйных яраѓ, i плазменных ям выскоквалi ѓсё новыя зоркалёты сiнхаѓ. Пiрацкi карабель, нягледзячы на адчайныя спробы пiлотаѓ, нiяк не мог набраць хуткасць i выйсцi ѓ бяспечны сектар космасу. Была iстотная рызыка патрапiць пад удар жахлiвай сiлы, якi распыляе матэрыю на кваркi.
  Наймiты рассыпалiся па паверхнi нiжняй падлогi, чапляючыся за шурпатую паверхню. Iх тузала з боку ѓ бок, антыграѓ толькi збольшага гасiѓ iнэрцыю.
  - Мы гiнем! Ультрапульсарная анiгiляцыя! - Пазабываѓшы пра годнасць, галасiлi яны, яшчэ нядаѓна былыя такiмi развязнымi валацугi космасу.
  Сiнхаѓ сабралася цэлая армада, здавалася, што чара шаляѓ вось-вось кiѓнецца ѓ iх бок. Леѓ нават з iронiяй шапнуѓ:
  - Мяне нi разу не кусалi казуркi, затое балюча паранiлi людзi з сэрцамi кракадзiлаѓ, iнстынктам пiраннi! Можна без працы лiць кракадзiлы слёзы, выць ваѓком, трашчаць саракай, але адвагу льва выхаваць можна толькi карпатлiвай працай!
  З правага фланга з'явiлiся дзве сiне-фiялетавыя остроугольные пiрамiды зоркалётаѓ флота Пурпурнага сэрца, так называлi адборныя гвардзейскiя часткi Пурпурнага сузор'я. Яны лiтаральна разарвалi бясформенную масу касмалётаѓ негуманоiднага супернiка. Адзiн з гвардзейскiх флагманаѓ выпусцiѓ зарад, якi дзюбнуѓ у гiператамным дыяпазоне. Удар i ѓспышка спалiлi i раскiдалi многiя дзесяткi тысяч зоркалётаѓ iншых светаѓ, распылiѓшы ѓ розныя кропкi прасторы. Нават велiчэзныя флагманы сiнхаѓ блiзкiя памеру да Месяца з мiльярдамi салдат, па перавазе баявых робатаѓ, былi змецены як смецце гiперплазменным венiкам, маментальна спапялiѓшыся. Як маментальна ѓсё змянiлася, смерць танцавала памiж зорак гопак. Вiдаць дэтанаваѓ альбо асоба магутны термокварковый цi нават найновы термопреонновый зарад. Светлавыя хвалi i ультраруху звышсветлавых часцiц секанулi па корпусе зоркалёта. Слабое ахоѓнае поле выратавала толькi ад неадкладнага выпарэння. Асвятленне маментальна згасла, i зоркалёт закруцiла ѓ лютым сiнгулярным вiхуры. Прастора сцiснулася тугiм спружынай i стукнула Льва па мазгах. Затым рушыѓ услед правал, нiбы ѓ жахлiвым калапсе з гiпергравiтацыяй...
  На iмгненне ѓ якая расколваецца ад жахлiвай перагрузкi галаве мiльганула бачанне... Пранiзлiвы да костак холад, рудаваты ад куравы снег, металiчны прысмак у роце i сцякаючая з вуха кроѓ. Рукi ззаду моцна звязаныя, а на схуднелую шыю накiнуты дрот.
  Ён i яшчэ некалькi скручаных пiянераѓ крочаць пад канвоем на вяршыню ѓзгорка. Па баках рослыя гiтлераѓцы ѓ зелянява-шэрых шынялях, удалечынi шыбенiца, а якой нiбы паходня лунае крывава-чырвонае з белым кружком i павуцiннем пасярэдзiне нацысцкi сцяг. Сярод вядзёных на пакаранне смерцю падлеткаѓ дзве дзяѓчынкi. Збiтыя не менш хлапчукоѓ, далiкатныя тварыкi параспухалi ад збiцця, сукенкi на спiнах распораты i прахарчавалiся кроѓ ад жорсткiх загана бiзунамi. Леѓ i сам адчувае як пакутлiва скрэбучае ные яго збiтая спiна i моцнае паленне голых падэшваѓ ад марозных гурбаѓ. Усе пiянеры не гледзячы на моцны холад, (нават гiтлераѓцы хутаюцца ѓ ваѓняныя хусткi i абвязалi ногi ѓ коѓдры), здзейснена босы, пакiдаюць за сабой прыгожыя сляды, на серабрыстай парашэй пакрылай крыштальна-ледзяную, змерзлую скарынку. I вядуць iх ужо некалькi кiламетраѓ, пальцы ножак пасiнелi ад холаду, а зубы адбiваюць барабанны дроб. Шыбенiцы ѓсё блiжэй i блiжэй, iстэрычна насаджваюцца сабакi-людаеды. Сагнаныя да шыбенiц людзi, нейкiя зморшчаныя, пачварныя i нiкчэмныя iстэрычна ѓскрыкваюць i хрысцяцца.
  Вось яны ѓжо падымаюцца па прыступках эшафота, ступаючы босымi задубелымi ад таго лёду нагамi, Леѓ нечакана адчуѓ агрубелымi падэшвамi блажэннае цяпло. Тут на яго шыю, якая стала худой з-за апошнiх галодных дзён, начапiлi гальштук з калючага дроту. Вострыя канцы ѓпiлiся ѓ скуру, кат ростам за два метры пацягнуѓ пятлю ѓверх, рэзкi боль i ѓдушэнне...
  Бачанне да канца не перарываецца, вiдаць як павольна гiтлераѓцы душаць ледзь прыкрытых лахманамi, але з ярка-чырвонымi гальштукамi таварышаѓ... I у таксама часы часткi ѓспрымаеш i навакольнае рэчаiснасць.
  Пачуѓся рэжучы пiск. Жахлiвая сiла адарвала целы ад падлогi i з усяго размаху ѓрэзала ѓ столь. Не гледзячы на памутнелую прытомнасць, Эраскандэр здолеѓ iнстынктыѓна згрупавацца i амартызаваць удар. Iншыя з атрада пасыпалiся на падлогу, як гарох на жалеза. Вiск напоѓнiѓ прастору. Затым зноѓ рушылi ѓслед рыѓкi з боку ѓ бок, ад столi да падлогi i назад. Целы рознатыповых iндывiдаѓ, як каменьчыкi ѓ бразготцы скалынала раззлаваны карапузам, скакалi туды-сюды. Зоркалёт кiдала з боку ѓ бок, усярэдзiне субмарыны зламалася перагародка. Задушлiвы пах сярнiстага газу i хлору прывёѓ Льва ѓ прытомнасць. Бачанне пакарання смерцю часоѓ Вялiкай Айчыннай канчаткова знiкла. Гэта было так жудасна! Нiколi не забыцца, як дзяѓчаты здушаныя ѓ пятлi тузалi маленькiмi, стройнымi пасiнелымi i распухлымi ад марозу ножкамi, але i вiдовiшча ѓ аварыйным чырвона-аранжавым святле таксама нагадвала кашмарны сон. Усё памяшканне было запырскана рознакаляровай крывёй шматлiкiх наймiтаѓ, набраных з усёй мiжгалактычнай навалы.
  - Усiм надзець боекасцюмы адкрытага бою! - празвiнеѓ злёгку саслабелы галасок кампутара-аѓтапiлота.
  Магчыма, спрацавала аварыйная схема. Цiкавая iдэя, але як яны плануюць улезцi ѓ боекасцюмы ѓ такой чахардзе. Калi столь i падлога ѓвесь час змяняюцца месцамi... То цьмянае святло, то цемра, якая перарываецца iскрамi ад сутыкненняѓ...А падлога слiзкая i смярдзючая ад лiпкай крывi...
  Выварочваючыся, Эраскандэру ѓдалося прасунуцца ѓ люк аварыйнага выхаду, страцiѓшы пры гэтым маску. Паветра нечакана ѓшчыльнiлася, а затым i зусiм стала густым, як вада. Леѓ не мог уздыхнуць, кожны рух патрабуе тытанiчных намаганняѓ, ужо на аѓтапiлоце, удалося "асядлаць" кнопкi. Ён яшчэ нi разу не апранаѓ цяжкага вайсковага боекасцюма, але яго пальцы працавалi ѓ аѓтаномным рэжыме, абмацваючы прастору свядомасцю. У наступнае iмгненне яго цела апранулася ѓ баявы скафандр з поѓным арсеналам ультрасучаснай зброi. Юнак замёр у нерухомым становiшчы. Новыя дагэтуль нябачаныя адчуваннi напоѓнiлi кожную часцiцу цела. Гэта было нi на што не падобнае адчуванне сiлы, вялiкай i неспасцiжнай.
  Тым часам, рушыѓ услед яшчэ адзiн удар...
  Чорная прастора раскалолася яркiм каронным разрадам асляпляльных маланак. Наймагутны выбух затапiѓ увесь фон пачуццяѓ i эмоцый, патушыѓшы прытомнасць...
  Кiраѓнiк 18
  Вайной нягоднiкi пагражаюць зноѓ,
  Як вiдаць, задзiракам неймется!
  Вораг хоча на трываласць цябе выпрабаваць,
  Але мэты сваёй не даб'ецца!
  Зоркалёт з неафiцыйнай назвай "Зорка жыцця" (такую простую назву яму далi прыгнечаныя iстоты Сусвету) зноѓ затрымалi, а затым на падставе сакрэтнасцi i зусiм загарнулi ѓ нейкi iншы пабочны зорны сектар.
  Старэйшы сенатар, тым часам, уважлiва разглядаѓ карту зямнога шара, паказаную ѓ трохмерным дыяпазоне, з магчымасцю аѓтаматычна павялiчваць участкi планеты. Малюнак кантынентаѓ iстотна змянiѓся з-за "акультурвання" якiя плануюць асiмiляцыю чыноѓнiкамi Пурпурнога Сузор'я, набыѓшы спiралепадобны палягчае цыркуляцыю якiя маюць асаблiва практычнае выкарыстанне акiянiчных плыняѓ.
  - Калi гэтыя iстоты былi незалежныя i вольныя, яны стварылi культурны ѓнiкальны ландшафт. Даволi доѓга яны развiвалiся самастойна, па-за iншымi планетамi i цывiлiзацыямi, спарадзiѓшы самабытную культуру, незвычайную i ѓнiкальную.
  Глыбокi голас вялiкага зоргу быѓ спакойны, як марская хваля ѓ ясны дзень. Крылатыя рыбкi з залатымi плаѓнiкамi вельмi павольна кружылiся над iм, пры гэтым iмкнучыся прайграць у палёце падабенства шасцiграннай гарлачыка.
  Юлiнiй iмер Сiд, памочнiк Генеральнага iнспектара, кiнуѓшы пажыѓную плiтачку ѓзятым у палёт хатнiм звяркам, прабасiѓ:
  - А што ѓ ёй незвычайнага? Я ведаю шмат iншых самабытных i куды больш дзiѓных цывiлiзацый. Яшчэ сто тысяч цыклаѓ таму, я памятаю, быѓ шум з-за кавалiнаѓ, фтарадышных iстот, маѓляѓ бiлi рэкорды па тэмпах навукова-тэхнiчнага развiцця, хутка ѓсiх папрацуюць i абгоняць. - Велiчэзнае вадкаметалiчнае стварэнне зрабiла трыма верхнiмi канечнасцямi "сонейка" I што? Яны самi сябе вынiшчылi, знiшчылi жыццё на сваёй планеце.
  Кiнутая ѓнiз плiтачка нечакана падзялiлася на шматлiкiя дзясяткi частак у выглядзе гiбрыдаѓ абаранкаѓ i зайчыкаѓ, шымпанзэ i цытрын, вавёрачак i бананаѓ, такiя вось маляѓнiчыя ядомыя цацкi. Сiльфа тоненька пiскнула i заспявала, астатнiя звяркi падхапiлi:
  - Як добрае прылегчы на траѓку i нешта смачнае ѓмяць. Уладкаваць у лазнi перапарку i самак маладых паклiкаць! Паесцi здобненькiх ватрушак, i на баяне пагуляць! Ах шакалад i мёд цацак! Адказ ты здаѓ на пяццю пяць!
  Ад ботаѓ Старэйшага зорга працягнулiся танюсенькiя ручкi, у цудам узнiкла дзевяцiструнная ѓ форме сямiграннай зорачкi балалайка, а сам сенатар вымавiѓ:
  - Ты не зусiм дакладны. Яны, можа быць, i не самыя агрэсiѓныя ѓ сусвеце, i кiслароднае-азотная атмасфера даволi пасрэдная, хоць кiслароднае-гелиевая больш распаѓсюджаная. Проста ѓнiкальна iх разнастайнасць культур i рэлiгiй. Для адной планеты i аднаго вiду гэта зусiм незвычайная з'ява. Хоць канкрэтная iнфармацыя па планеце i засакрэчана, таго, што мы ведаем, ужо дастаткова. Вельмi рэдка бывае такая непаѓторная разнастайнасць рос i культур у межах аднаго выгляду абмежаванага маленькiм шарыкам якi плыве па элiпсе ѓ вакууме. Шмат розных краiн, нацый i народаѓ з моцным нацыянальным i рэлiгiйным пачуццём. А гiсторыя войнаѓ з самымi разнастайнымi нагодамi! Рэлiгiйныя канфлiкты! Мiжвiдавая, расавая канкурэнцыя дзiвiць! Дзе на iншай планеце сустрэнеш столькi нацый i рэлiгiй, ды яшчэ так фанатычна перакананых у сваёй слушнасцi?
  Юлiнiй падмiргнуѓ свайму галаѓному ѓбору. Шапка падзялiѓшыся на часткi па колькасцi хатнiх жывёл стала iм паказваць па галаграме маляѓнiчыя, маляваныя мультфiльмы, прычым кожнаму звярку рознае кiно. Такiм чынам прадстаѓнiкi инагалактычнай фауны маглi i есцi i забаѓляцца. Але Юлiй iмер Сiд нягледзячы на ѓсмешкi ѓ адразу тузiн на жываце, адказаѓ даволi строгiм тонам:
  - Герыфары-блутонiкi таксама двухполыя iстот, толькi якiя дыхаюць газападобным плутонiем. Яны амаль вынiшчылi сябе ѓ войнах. Яны таксама верылi ѓ сваю выключнасць, пакуль iх не распылiлi на атамы яшчэ больш выключныя стэлзаны.
  Конарадсан пакруцiѓ сваёй раз-пораз хоць i без спеху мяняючай формы галавой:
  - Гэта не зусiм тое. У iх было дзве-тры дзяржавы. А ѓ зямлян нават у касмiчную эпоху панавала раздробленасць, характэрная для толькi даiндустрыяльных планет. У iх не было адзiнай рэлiгii, ды i зараз яе таксама няма. Разнастайнасць культаѓ уражвае, а некаторыя з вераванняѓ унiкальна непаѓторныя.
  Юлiнiй злёгку адарваѓся ѓ паветры, i яго пальчатка стала пускаць шматмерныя праекцыi, iмкнучыся пацешыць не толькi крылатых рыбак, але лятучых памiдораѓ з галоѓкамi мульцяшнага Маѓса. Тыя хiхiкалi i павiсквалi ад захаплення, а гаворка iшла сама сабой:
  - У стэлзанаѓ адзiную i цэнтральную рэлiгiю ѓвёѓ iх першы iмператар - Рыкающий агонь Вялiкi, заснавальнiк сучаснай дынастыi. Ён, вядома, выдатная асоба, вельмi эфектыѓны апераджальны свой час палкаводзец, сусветная вынаходлiвасць, у зносiнах са сваiмi паплечнiкамi. Верх дэмагогii i спакушэння. Яны "зграя зорных драконаѓ" захапiлi татальную ѓладу i змадэлявалi новы манатэiзм, заняволiѓшы не толькi плоць, але i душу.
  Старэйшы сенатар быццам бы пагадзiѓся, але далёка не цалкам, Сiльфа як самая разумная пiскнула: "цялеснае рабства вядзе да страты жыцця, духоѓнае неѓмiручасцi", зорг жа доѓгага адказаѓ:
  - Гэта праѓда, але ѓ iх да гэтага была вельмi падобная i, у асноѓным, пануючая рэлiгiя. Iх ранейшыя погляды не змянiлi сутнасцi, толькi злёгку эвалюцыянаваѓшы i мадэляваѓшыся ѓ адпаведнасцi з патрабаваннем часу. А ѓсё астатняе было абвешчана сатанiнскай ерасьсю. У прыватнасцi, эвалюцыя - гэта доля для непаѓнавартасных рас, а самi стэлзаны зроблены па выяве i падабенству Усявышняга Бога, таму iм аддадзены ѓсе бясконцыя сем нябёсаѓ, якiя ѓключаюць незлiчонае мноства гiперсусвету. У зямлян не так. У iх адно i тое ж адкрыццё тлумачыцца па-рознаму. Многiя зямляне верылi, i да гэтага часу вераць, што ад адной коскi залежыць атрыманне выратавання i вечнага жыцця. Адзiн склад вырашае, дзе табе прыгатаваная вечнасць у бясконцых пакутах або шчасце ѓ раi. Тры асноѓныя рэлiгii пабiтыя на плынi, мноства вераванняѓ мяльчэй загадай дужанне на гэтым малюсенькiм шары. У людзей "тры" - гэты магiчны лiк, як i ѓ нас трохполых, хоць гэта быццам бы i не зусiм лагiчна.
  Юлiнiй без асаблiвага энтузiязму запярэчыѓ:
  - У шматлiкiх мiрах гэты лiк таксама з'яѓляецца культавым. Тры вымярэннi, тры твары, тры асноѓныя станы ѓ звычайных жыццёвых умовах першабытных планет. Вылучаюць таксама тры асноѓныя сегменты Сусвету - час, матэрыя i прастора. Двухполасць - гэта ненатуральная мутацыя i пачварнасць. Што Вы знайшлi больш прывабным у рэлiгii зямлян?
  Старэйшы сенатар таксама прыѓзняѓся ѓ паветры на вышыню крэсла, крылатыя мульцяшныя памiдоры, пацяклi як нiбы гусенiцы агародна-садовых трактароѓ, зiхацячы рознакаляровымi як у казачных матылькоѓ крылцамi. Голас металiчнага аксакала, стаѓ яшчэ нiжэй тонам:
  - Я сёе-тое ведаю аб гэтай планеце. У iх, на мой погляд, самая лепшая ранняя галiна - будызм, не гледзячы на тое, што гэтая вера зарадзiлася ѓ цёмныя стагоддзi i яна поѓная разумнага пачатку. З iх найболей прагрэсiѓная галiна Канфуцыя. Ён правiльна казаѓ: "Калi мы не навучылiся распазнаваць жыццё, як мы можам навучыцца разумець смерць". Тут утоена мудрасць Буды: "Не рабiце з мяне Бога, а ѓдасканальвайцеся самi! Жывi ѓ дабры i мiры, выхоѓвай у сабе волю, збiрай мудрасць i веды, бо спазнанне здольнае даць табе неѓмiручасць i шчасце. Не спадзявайся на багоѓ. Кожны чалавек павiнен сам у сабе выхоѓваць якасцi Бога". Гэта было прагрэсiѓна, а ѓсе слабыя людзi i слабаразвiтыя светы верылi ѓ звышнатуральныя сiлы, што яны абараняюць iх i могуць вырашыць усе праблемы. Вось чаму многiя светы так лёгка здаюцца захопнiкам, прымаючы iх за анёлаѓ. У старажытныя часы ѓ людзей былi мудрыя iндывiды - Буда, Платон, Канфуцый.
  Конарадсан зрабiѓ паѓзу, крылатыя залатаперыя рыбкi i памiдоры-матылi прынялiся лавiць музычныя iнструменты выторганыя пальчаткамi i галаѓнымi ѓборамi зоргаѓ. Затым лятаючы звярынец пачаѓ найграваць адразу некалькi мелодый. Прычым музыка клалася такiм чынам, што нi ѓ якiм разе не змешвалася, а было нават гарманiчна. Старэйшы сенатар заѓважыѓ:
  - Якiя яны пацешныя ѓ сваiм вечным дзiцячым разуменнi свету, але вернемся да нашай гутаркi. Iншая канцэсiя - самая маладая з асноѓных рэлiгiй, але i самая дынамiчная для канца дваццатага пачатак дваццаць першага стагоддзя. Да момант уварвання пякельнай армii Стэлзаната. Гэта Iслам, што абазначае пакору. Манатэiзм. Адзiны бог - Алах. Адзiн прарок - Магамед. Прававерныя справамi заваёѓваюць рай з выдатнымi гурыямi, а бязбожныя, гэта значыць, астатнiя, iдуць навечна ѓ пекла, у вечныя мукi. Наогул менавiта страх перад смерцю i стварыѓ усе гэтыя iлюзii. Iндывiды маюць бацькоѓ i робяць бацьку на небе, яны баяцца смерцi i выдумляюць несмяротныя душы, пекла i рай.
  На гэты раз Юлiнiй не стаѓ хаваць пагарды ѓ сваiм тоне:
  - Тыпова для астатнiх цывiлiзацый. Нiчога незвычайнага. У стэлзанаѓ ёсць свой Усявышнi Гасподзь i блiзкая iдэя аб сямi высокаэнергетычных мегасусветаѓ, куды трапляюць вялiкiя воiны i тыя, хто служыць iмператару. Яны сур'ёзна сцвярджаюць, што iм дадзена ѓлада над усiмi раѓналежнымi мiрамi i сусветамi. Што толькi яны, стэлзаны, створаны па выяве i падабенству Усемагутнага Творцы Сусвету, а iншыя тыпы i росы адлучылiся ад слiзi цi струменяѓ гiперплазмы. Яны ѓ лепшым выпадку павiнны быць рабамi цi патрапiць пад татальнае знiшчэнне. Так, кожны, хто мае мазгi, можа ѓсумнiцца ѓ iх рэлiгii.
  Старэйшы сенатар любуючыся на гульню аркестраѓ, якiя лётаюць у паветры, кiѓнуѓ.
  - Вiдавочна вышэйшы i адзiны розум, якi стварыѓ гiперсусвет, не можа быць нi жорсткi, нi несправядлiвы. Усе багi створаны па выяве i падабенству самiх iндывiдаѓ. Яны ж iстоты розных мiроѓ i прыпiсваюць сваiм багам уласныя рысы характару. Гнеѓ, жорсткасць, наравiстасць, зменлiвасць, а таксама нелагiчнасць учынкаѓ. Многiя з iх, па сваёй сутнасцi, язычнiкi, i на ѓсё глядзяць з пазiцыi сiлы. Узнагароджваючы сваiх багоѓ магутнай мускулатурай, але даючы iм свае тупыя мазгi.
  Юлiнiй змянiѓ баян падобнай на каштоѓныя каралi Сiльфы, а пушаную арфу, i танальнасць гучання стала больш меладычнай. У бывалага Зорга ѓзнiкла цiкавая думка i ён паспяшаѓся падзялiцца ёю з калегам:
  - Гэта дакладная заѓвага, Дез, але вось пра што я падумаѓ. Я чуѓ вашу гутарку з нашым малодшым калегам Бернардам Патонам. У мяне ёсць адна думка. Можа быць, легенды аб Багах, гэта суперзвышцывiлiзацыi з гiсторыяй у шмат квiнтыльёнаѓ гадоѓ? I яны яшчэ iснуе, хаця знешне сябе амаль не праяѓляюць. Хоць калi падумаць праяѓляй сябе гiперразум, заѓважылi б мы гэта?
  - Гэта значыць ты не думаеш што фiнiш любой цывiлiзацыi нябыт. - спытаѓ злёгку спляскаѓшы сваё гнуткае як пластылiн цела Старэйшы сенатар.
  Ад бота Юлiнiя вылецела некалькi маленечкiх энергетычных згусткаѓ, налёту яны раптам выраслi, ператварыѓшыся прыбраныя машынкi, такiя якiмi звычайна любяць гуляць маленькiя, вёрткiя дзеткi. Ну, а абмежавана разумныя жывёлы тут жа накiнулiся на падаруначкi i прынялiся з рызыкай падрастаючага пакалення забаѓляцца. Звяркi-iншамiране цiснулi на найпростыя рулi кiравання лапкамi i круцiлiся на цудоѓных экстравагантных машынках. Яны нагадвалi хаатычнае перамяшчэнне якi дзiвiць уяѓленне маляѓнiчасцю размалёѓкi шарыкаѓ у барабане латарэi. Памочнiк Старэйшага сенатара з запалам вымавiѓ:
  - Вядома, не - неiснаванне ѓ прынцыпе неймаверна! Проста спадчыннiкi гiперцывiлiзацый, i я згодзен з тэорыяй стэлзанаѓ, насяляюць у iншых мегасусветаѓ з больш высокiм энергетычным узроѓнем i вялiкай колькасцю вымярэнняѓ. Можа, нават яны настолькi развiлiся, што здольныя тварыць iншыя светы, сусветы, вымярэннi. А наш сусвет - гэта цень, слабая аблачына ѓ бясконцым збудаваннi бязмежнага макракосму. Магчыма, што наш сусвет, у параѓнаннi з незлiчоным мноствам iншых светабудов, бясконца менш рамонка (дзесятай па ступенi фундаментальнасцi часцiцы пасля кварка, i таксама не мяжа ѓ адпаведнасцi з тэорыяй "бясконцай матрошкi").
  Конарадсан з замiлаваннем глядзеѓ на гульнi такiх мiлых i пацешных iстот... Гарэзуюць бесклапотныя, наiѓныя, якiя жывуць у цэлым светабудове з найдобрымi гаспадарамi. Права Сiльфа самая разумная з iх, шмат глядзела розных фiльмаѓ, ды i цыклаѓ яе ѓжо сотняѓ восем( у зоргаѓ цыкл у паѓтара разу даѓжэй зямнога года!). Так што гэтая прыгажуня ѓжо шмат ведае, здольная гуляць у вiртуалцы, даволi складаныя выкананнi аж да стратэгiй. Тэма ж закранутая толькi ѓ два разы маладзейшым, несумненна таксама якiя пабачылi ѓсякае i эрудзiраваным калегам не занадта арыгiнальна, але ѓяѓляе асаблiвую цiкавасць, бо ѓ ёй утоена пакуль не разгаданая нават мудрымi зоргамi таямнiца.
  - Не новай тэорыяй была думка, што, дасягаючы звышузроѓню, суперцывiлiзацыi перамяшчалiся ѓ iншыя гiперсусветы i нават стваралi новыя светы i сферы, самых незвычайных i неймаверных для нас канструкцый. Бо тут, у гэтым неапёршымся сусвеце, трэба даваць пэѓную свабоду мiрам i iндывiдам. Ёсць тэорыя, што i зоргi могуць даспець i перасялiцца ѓ гiпермегасусвет, дзе iх магчымасцi невымерна вырастуць, але да ранейшага сусвету ѓжо не будзе нiякай справы. - Старэйшы на пару секунд склаѓ шэсць сваiх рук накрыж (Сiмвал шкадавання аб форс-мажоры!) - Яна працягне нараджаць iншыя цывiлiзацыi, будзе лiцца кроѓ i панаваць боль. Нажаль, багi, як правiла, злыя цi абыякавыя. Затое Гiперэвалюцыя пры ѓсёй сваёй бязлiтаснасцi выдатны настаѓнiк. Але гэта ѓжо настолькi абстрактная размова, поѓная чыстай фантастыкi, што я прапаную яе адкласцi. А пакуль лепей падумаем пра нашых малодшых братоѓ з планеты Зямля.
  Юлiнiй разважлiва адказаѓ:
  - Я счытваю метадам тэлепатычнага сканавання iнфармацыю аб iндуiзме i рэкарнацыi, аб падобных фiласофiях. Нiчога незвычайнага. Усё гэта шмат разоѓ паѓтаралася на мiльярдах iншых планет. Мне ѓжо паѓмiльёна цыклаѓ, i я бачыѓ зашмат. Зямлянам наѓрад цi нас здзiвiць, бо цяжка знайсцi нешта новае.
  Конарадсан паслаѓшы тэлепатычны iмпульс, якi змянiѓ дызайн машынак на якiх каталiся i забаѓлялiся звяркi працягнуѓ:
  - А вось i не. Ёсць яшчэ адна дзiѓная i незвычайная канцэсiя. Гэта асноѓная планетарная рэлiгiя Зямлi. Хрысцiянства - самая загадкавая i незвычайнае веравызнанне ѓ сусвеце. Гэта масавая рэлiгiя, якую яшчэ да зверскай агрэсii флота пад камандаваннем Лiры Велiмары вызнавалi самыя высокаразвiтыя i цывiлiзаваныя дзяржаѓныя ѓтварэннi гэтай планеты. Гэтая рэлiгiя вучыла каханнi нават да ворагаѓ.
  Старэйшы сенатар зрабiѓ шматзначную паѓзу. Сiльфа падляцела да яго, яна адначасова i каталася i гуляла, паказала лiчбы вынiку толькi што пройдзенай мiсii. "Новы рэкорд" пiскнула раскошная жывёла. Конарадсан кiнуѓ ёй немаведама адкуль узнiк драцэны фужэр упрыгожаным кветкамi i ягадамi марожаным. Юлiнiй iмер Сiд уставiѓ сваё слова.
  - Добра, але i гэта не нова... Па-мойму вы таксама ѓ шмат прыхiльнiк такога вучэння.
  Старэйшы сенатар на гэты раз больш эмацыйна, чым звычайна усклiкнуѓ:
  - А за гэта памiралi! Без страху i шкадавання, iшлi на самыя жорсткiя катаваннi.
  - Юлiнiй перабiѓ.
  - што таксама не ѓнiкальна. Фанатыкаѓ хапала ѓсюды i ва ѓсе часы.
  Дез зрабiѓ выгляд што не заѓважыѓ бестактоѓнасцi:
  - Але ёсць адно ѓнiкальнае. Iх сiмвал веры - крыж!
  Першы памочнiк Старэйшага сенатара, парыраваѓ у стылi прафесiйнага тэнiсiста:
  - Крыж, як суб'ект пакланення, моцна распаѓсюджаны сярод цеплакроѓных, таму што ад трэння двух перакрыжаваных палак атрымлiваецца агонь!
  Конарадсан змянiѓ танальнасць прамовы на больш спакойную, мабыць, нават лiслiвую.
  - Не, у iх гэта iншае... Крыж - гэта ...
  Сiгнал трывогi прарэзаѓ прастору, разарваѓшы фiласофскi дыспут. Небяспека тыпу Х-сто! Зоркалёт з усiх бакоѓ атачаюць тысячы баявых караблёѓ невядомых супернiкаѓ!
  - Як сiстэма папярэджання? - абыякава спытаѓ Старэйшы сенатар.
  Капiтан тэлепатычнай скорагаворкай выпалiѓ:
  - Мы ѓжо былi ѓ курсе! Нас не проста так сюды загарнулi, несумненна прымiтыѓна згатаваная пастка, але гэта не флот стэлзанаѓ. Гэта баявыя зоркалёты сiнхаѓ i сотняѓ iншых цывiлiзацый. Гэтая канфiгурацыя касмiчных субмарын не выклiкае сумневаѓ. Iх тысячы, дзясяткi тысяч... Яны сiнхронна рухаюцца са ѓсiх бакоѓ. Такая армада знаходзiцца ѓ межах iмперыi, але далёка ад вонкавых меж. Напэѓна, што стэлзаны заадно з iмi. Тады гэтым усё тлумачыцца.
  Старэйшы сенатар цалкам слушна ѓсумнiѓся:
  - Выключана тое, што яны паспелi сабрацца спецыяльна дзеля нас, ды яшчэ за такi кароткi тэрмiн. Тут пахне здрадай. Гэтым хлопцам, вiдаць, не да нас.
  Капiтан iнспекцыйнага зоркалёта Брыльянтавага Сузор'я, прыводзячы баявыя сiстэмы ѓ гатоѓнасць, не без iронii выказаѓ здагадку:
  - А цi не даць iм шанц? Магчыма, яны жадаюць дастаць нашы тэхналогii цi ѓпершыню ѓ гiсторыi збiць хоць адзiн наш зоркалёт. На колькасць разлiчваюць.
  - Дарэмна! Хоць нiкчэмны вiрус можа адолець гiпермастадонду, распладзiѓшыся да квiнтыльёнаѓ. - Конарадсан паслаѓ тэлеiмпульс хатняй жывёлай (не панiкуйце паѓтору ѓзварушэннi мы не дапусцiм!), тыя сталi кружыцца нiбы кольцы ѓдава, якi спрабуе ѓвесцi ѓ гiпнатычны транс.
  Капiтан Мiдэль без найменшага ценю хвалявання вымавiѓ:
  - Яны далi залп, бо ракет многiя тысячы. Мы яшчэ занадта далёка па-за зонай паразы iх прамянёмаѓ.
  Крылатыя рыбкi i матылi-памiдоры сталi праяѓляць нервовасць. Яны ѓсё часцей сутыкалiся i адскоквалi адна ад адной, нiбы малекулы газу. Але шкоды не прычынялi, бо аѓтаматычная сiстэма пакрыла iх ахоѓным коканам. Мала таго, якiя ляцяць звяркам нават было прыемна ад сутыкненняѓ i яны з энтузiязмам пагрузiлiся ѓ дадзеную забаву. Сiльфа як самая разумная праверашчала ѓ рыфму:
  Перад табою легiён ворагаѓ,
  Розных стварэнняѓ цемра вялiкая мностваѓ!
  Але больш бед iдзе ад дурняѓ,
  Тупых парад, усялякiх нiкчэмнасцяѓ!
  Конарадсан прызямлiѓся на падлогу i проста загадаѓ:
  - Наша сiлавое поле вытрымае ѓсе iх самыя сучасныя вiды ѓзбраенняѓ. Захоѓвайце стрыманасць i скануйце, на ѓсякi выпадак, зарады.
  У руках Юлiнiя ѓзнiкла адразу тры чараѓластэры (свяшчэннай зброi зоргаѓ, падобнае пакуль беспаспяхова спрабавалi стварыць iншыя цывiлiзацыi, але пакуль дамагалiся толькi прыватных поспехаѓ. Зрэшты, былi сiстэмы i з такой назвай, але гэта толькi бездапаможная пародыя на чараѓбластар), бывалы iнспектар прапанаваѓ:
  - Усё будзе як заѓсёды зроблена акуратна, але можа лепш сысцi ѓ гiперскачок.
  Старэйшы сенатар у дадзеным выпадку адказаѓ з рацыяй аксакала:
  - Не, няхай зразумеюць усю бессэнсоѓнасць сваёй атакi. Навошта ѓцякаць, даваць iм нагода лопацца ад гонару. Трансчасовыя ахоѓныя палi вытрымлiваюць любую атаку.
  Якi вылецеѓ з суседняй залы Бярнард усклiкнуѓ:
  - I без лiшняга пацыфiзму!
  ***
  Тысячы, дзясяткi тысяч ракет i снарадаѓ ляцелi з усiх пунктаѓ прасторы. Здавалася, гэта афрыканскiя пчолы ашалелi i кiнулiся ѓсёй зграяй на патрывожыѓ iх супакой самотнага падарожнiка. У часткi ракет была сiстэма саманавядзення, але значная колькасць ляцела прамалiнейна i некiравальна. Некаторыя неслiся па спiралi цi больш складаным траекторыям, падзяляючыся падчас палёту, абцяжарваючы ѓжыванне контрракет. Зоркалёт Зоргаѓ нiбы ахутаѓся серабрыста-празрыстым коканам, i адважна кiнуѓся насустрач супернiку. Сiлавое ахоѓнае поле прымала i лёгка адбiвала ѓдары. Большая частка ракет нават не змагла ѓзарвацца, частка была адкiнутая, а частка ѓзарвалася на знешнiм баку, рассыпаѓшыся прыгожымi феерверкамi. Успышкi трыльёнаѓ фотаблiц i адлюстраваных часцiц запоѓнiлi прастору. Некалькi сотняѓ ракет, адбiѓшыся або праляцеѓшы мiма, накiравалiся да нападаючага зорнага флота. Лучаметы сустрэлi iх плазменнымi трасамi, але частка ракет прарвалася, таранiѓшы i скiнуѓшы вогненную геенну касмiчныя караблi iншамарцаѓ. Зоркалётаѓ было так шмат, што яны ледзь пазбягалi сутыкненнi, iмкнучыся ѓвайсцi ѓ сектар, дасягальны для эфектыѓнага лазернага агню. Частка караблёѓ з лiку найболей буйных, класа лiнкор i грос-браняносец, усё ж далечы паѓторны залп. На гэты раз страты i страты з прычыны зблiжэння космаармад былi значна iстотней. Рушылi ѓслед выбухi i сур'ёзныя разбурэннi нават на буйных субмарынах. У адным з касмiчных дредноутов Лiгi мiроѓ дэтанаваѓ боекамплектам... Гiперплазменны шар маментальна набрак, раскiдаѓшы на фатоны некалькi катэраѓ суправаджэння... Пры такой гушчынi паразы нават моцныя палi не давалi стоадсоткавай абароны. У лютасцi зоркалёты адкрылi шалёны агонь з прамянёмаѓ i плазмамётаѓ, але не дасягнулi зоны эфектыѓнай анiгiляцыi. Рознакаляровыя прамянi, перасякаючыся i збiваючыся, вывяргалi патокi часцiц, ствараючы непаѓторную гаму дзiвоснай гульнi святла. Калi ѓ плазменныя i яшчэ больш згубныя гiперплазменныя бруi пападалi аскепкi зоркалётаѓ, успыхвалi струменi велiчэзных феерверкаѓ, рассыпаючыся агеньчыкамi па вакууме.
  - Яны iянiзуюць адзiн аднаго. Гэтыя тыпы страцiлi кантроль над розумам, i зараз не спыняцца, пакуль не размятуць сябе на фатоны. Лепш сысцi ѓ гiперскачок, - З адчувальным шкадаваннем у сваiм сакавiтым басiстым голасе вымавiѓ Старэйшы сенатар.
  Бернард спакойна, з напускной абыякавасцю адказаѓ:
  - Не, няхай яны атрымаюць строгi ѓрок у навучанне нашчадкам, але калi ваша высокасветласць хоча, то мы ѓ любое iмгненне гатовыя сысцi ѓ гiперпрастору.
  Капiтан зоркалёта Гур iмер Мiдэль быѓ яшчэ занадта малады, а ѓ глыбiнi душы сам бы не супраць прымянiць магутную зброю зоркалёта.
  Па твары Дэз iмера прайшла хваля, падобная вадкай сталi.
  - Колькi ѓрокаѓ iм не давай, толку не будзе! Але дазволiць губiць сябе гэтым мiкраарганiзмам, я не постацi.
  Зоркалёт сышоѓ у iншую гiперпрастору, раптам прапаѓшы з экранаѓ. Але некалькi буйнакалiберных мегалазераѓ паспелi ѓдарыць па яго ахоѓным транс-часавым полi i, адбiѓшыся, уразiць блiжэйшыя зоркалёты каалiцыi. Калi сотнi разнастайных i паѓдзiкiх, у маральным плане, цывiлiзацый назапашваюцца ѓ адным месцы, гатовыя разарваць супернiка, якi раптам знiкае, то iх самая натуральная рэакцыя спагнаць нерэалiзаваную лютасьць адзiн на адным. Як зграя ваѓкоѓ, выпусцiѓшы буйвала, яны ѓчапiлiся ѓ свае ж глоткi. Адзiн са страляѓшых зоркалётаѓ-флагманаѓ належаѓ антыкаперскай службе сiнхаѓ, а адлюстраваны лазерам суперлуч разрэзаѓ зоркалёт пiрацкага iмператара Гэра Фарызхежарамала, якi моцна вырваѓся наперад. Гэта была ѓльтрасучасная эксперыментальная зброя, таму зоркалёт пiрата згарэѓ маментальна ѓ гiперплазменным выблiску. Раз'юшаныя паплечнiкi адкрылi агонь у адказ. Касмiчныя судны зорных флiбусцьераѓ i наймiтаѓ сталi страляць па палiцэйскiх i вайсковых зоркалётах. Пачалася нястрымная вакханалiя i страшная мiжгалактычная мясасечка.
  Расы i вiды сталi высвятляць адносiны адзiн з адным, прыгадваючы ѓсе мажлiвыя i неймаверныя крыѓды. Зоркалёты выбухалi сотнямi i тысячамi. Спачатку бiтву загадай паасобныя групоѓкi, затым сфармавалiся дзве асноѓныя - сiнхi i два iх сатэлiта, а сотнi iншых цывiлiзацый далучылiся разам з наймiтамi i карсарамi.
  Многiя цывiлiзацыi былi незадаволеныя экспансiяй сiнхаѓ, iх прагнасцю i непераадольнай цягай да нажывы. Бязмежная прадажнасць i любоѓ да грошай увайшлi ѓ шматлiкiя прыказкi i анекдоты, зразумелыя без перакладу любой форме жыцця. Успомнiлi таксама, што падчас актыѓнай вайны сiнхi пад шумок самi заграблi i акупавалi шматлiкiя мiры.
  Абедзве групы бiлiся настолькi люта, што прыпынак баталii магла быць толькi адна - канчатковае знiшчэнне аднаго з бакоѓ. Зоркалёты лiтаральна збiвалiся адзiн з адным, таран на субсветлавой хуткасцi. Сiнхi былi лепш узброены i арганiзаваны, у процiвагу iх супернiкаѓ было больш. Колькасная перавага кампенсавала якасны мiнус. Да зоны бою падцягвалiся ѓсё новыя i новыя сiлы. Дзесяткi, сотнi тысяч машын секлi i плавiлi адзiн аднаго. У баi выкарыстоѓвалiся ракеты, тарпеды, вiбраракеты, шаравыя агнi, лазеры, мазеры, вакуумныя бомбы, дэстабiлiзатары прасторы, вiхравыя бомбы, слепагазы, каронныя плазменныя разрады i прамянямёты розных тыпаѓ. Дзе-нiдзе выкарыстоѓвалiся сеткi, металiчныя шары i аблокi прадметаѓ, нейтроннае выпраменьванне i iншыя самыя экзатычныя вiды iншапланетнага ѓзбраення.
  Абодва бакi нiбы ашалелi. Пiраты iшлi на таран, спрабуючы ѓзяць на абардаж, не гледзячы на субсветлавую хуткасць. У блiзкiм бою якасная перавага "камарыных каробак" рэзка знiжалася. Падобна да таго, як каратыст губляе ѓдарную моц у вязкай барацьбе. Вось стазу пяць велiчэзных грос-лiнкораѓ запалаѓ, рассыпалася, а яшчэ тры не гледзячы на смяротную рызыку, былi ѓзяты на абардаж.
  Зорныя карсары, урывалiся ѓ адсекi, залiваючы супернiка шквальным агнём. Сiнхi адказвалi, iмкнучыся ѓладкоѓваць засады i разбiць супернiка па частках. У баях бралi ѓдзел робаты, многiя з iх выбухалi, загрувашчваючы калiдоры.
  Верхавод пiратаѓ Жэра Сiнжа, прарваѓся да камандзiрскага пункта i зладзiѓ бязлiтасную разборку.
  - Што казуркi! Не нюхалi падпаленага вакууму, i якая спявае плазмы, так насыцiцеся ёю!
  Якi страцiѓ кiраванне зоркалёт адкрыѓ агонь па караблях Залатога сузор'я.
  Пара блiжэйшых крэйсераѓ рассыпалася як шкло пад ударам ломiка. Здавалася, сiнхам канец, iх усё больш адцiскалi, iмкнучыся загнаць кармой да пякучых зорак, не даючы разарваць дыстанцыю.
  Iншы атаман касмiчных пiратаѓ вечны супернiк Жэра Сiнжа - Кас Фан напаѓвадкай медузай запоѓз у боекасцюм, якi нагадвае ракетны мiнi-крэйсер.
  - Слухайце мяне, рэптылii! Манеѓранасць членiстаногiх ѓпала! На абардаж!
  Касмiчны галеон у поѓную моц усек сiлавую лiпучку, самаробнае прыцягвальнае поле. Некалькi секунд судна капераѓ палала непрабiѓным арэолам. На вялiзнай хуткасцi карсарскi карабель урэзаѓся ѓ флагманскi лiнкор Залатога сузор'я, рассунуѓшы сiлавое поле. Магутныя лазеры прапалiлi тоѓстую браню. Тысячы флiбусцьераѓ адным кiдком уварвалiся ѓ прабiтыя прарэхi. Кас жудасна спяшаѓся, праз паѓхвiлiны перагружаныя рэактары iрвануць, i ѓ пiратаѓ толькi адзiн шанц - захапiць лiнкор або памерцi. Карсары секлiся i стралялiся з лютасцю асуджаных. Негатовыя да блiзкага бою сiнхi адступалi, залiваючы атрутна-травянiстай крывёю вузкiя калiдоры. Адзiн з дапаможных рэактараѓ велiчэзнага зоркалёта iрвануѓ... Фтарадышны пiрат кiнуѓ у плазму мiнiкваркавую гранату. Галеон флiбусцьераѓ таксама здэтанаваѓ, узмацнiѓшы разбуральны эфект. Лiнкор Залатога сузор'я пачаѓ рассыпацца на кавалкi, як картачны домiк, якi завiс у бязважкасцi.
  Жэра Сiнжа велiзарны дзесяцiногi яшчар, прарыпеѓ:
  - Трэба было купiць сабе зоркалёт навейшы, у тых жа сiнхоѓ, а не спускаць усю здабычу! Цяпер будучыня будзе за мной!
  Карсарскiя караблi ѓзмацнiлi нацiск, адчайна душачы перарослай камарыллю. Раптам карцiна бою рэзка змянiлася. У тыле з'явiлiся зоркалёты iншай велiзарнай эскадры, цалкам якая складаецца з сiнхаѓ. Пачалося бязлiтаснае збiццё разнавiднай каалiцыi. У гэтым саюзе былi нават мiры з унутранай прыладай, моцна падобным на феадалiзм, нават на рабаѓладанне i першабытнаабшчынную фармацыю. Iншым формам кiравання нават нельга было падабраць зямныя аналагi. Лепш узброеныя i змешчаныя пад адзiным камандаваннем сiнхi перахапiлi iнiцыятыву i метадычна прынялiся выпараць сваiх супернiкаѓ. Дзесяткi тысяч зоркалётаѓ працягвалi выбухаць, у шматлiкiх аскепках працягвалi варушыцца байцы нядаѓна адукаванай лiгi. Жэра Сiнжа спалохаѓся: яго велiзарны боекасцюм ужо дымiѓся ад перанапружання.
  - Змотваем плазму братва! - крыкнуѓ разгублены верхавод. Ён паспрабаваѓ адвесцi захоплены лiнкор сiнхаѓ. Iншыя касмiчныя флiбусцьеры, зразумеѓшы, што iх чакае, пайшлi на адчайны прарыѓ i, страцiѓшы большую частку караблёѓ, рассеялiся ѓ бязмежнай зорнай безданi. Нават велiзарны грос-лiкор Жэра Сiнжа зрэшты, быѓ збiты (на яго абрынула ѓдар тузiн посудзiн аналагiчнага класа), i ледзь паспеѓ выскачыць на выратавальным катэры. Пры гэтым ён страцiѓ амаль усiх сваiх таварышаѓ.
  - Браткоѓ шмат, а жыццё адно! - мармытаѓ пiрат. Частка флота сiнхаѓ распачала беспаспяховую спробу пераследу. Астатняя разнастайная армада паступова знiшчалася, распадаючыся на асобныя аскепкi, растаючы, як талы снег пад яркiм летнiм сонцам. Грандыёзная баталiя з мноствам агнёѓ колеру iзумрудаѓ, рубiнаѓ, сапфiраѓ, алмазаѓ паступова згасала, сцiскаючыся да очагового супрацiву i очаговых пераследаѓ.
  Флот стэлзанаѓ, якi знаходзiѓся непадалёк, нерухома назiраѓ за бiтвай, нiбы гэта была чужая тэрыторыя.
  ***
  Капiтан зоргаѓ уважлiва назiраѓ з гiперсканара. Ён даваѓ магчымасць добра бачыць з гiперпрасторы.
  - Часам гэтыя пачвары пераѓзыходзяць самi сябе ѓ шызаiстыцы, але вось гэта бiтва - шэдэѓр маразму. Хто i для чаго сабраѓ плямёны псеѓдаразумных? - Бернард зрабiѓ зацяжку з трубкi з разрадам гiпертоку ( гiперток - на парадак больш высокi ѓзровень электрычнасцi пры якiм струменi звышэлектронаѓ рухаюцца ѓ мiльёны разоѓ хутчэй светлавой хуткасцi, i шматкроць мацнейшы iмпульс, i рухаюцца ѓ мностве iншых вымярэнняѓ), магутны разрад надаѓ зоргу сiл, яго перапоѓнiла энергiя, а паверхня плоцi заззяла як боты начышчаныя ваксам.
  Старэйшы сенатар, выкiнуѓшы з двух указальных пальцаѓ каларытныя пацеркi, звяркi ѓсiх масцяѓ прынялiся лавiць цудоѓныя падарункi. Чуѓся пiскi i звонкiя крыкi. Толькi Сiльфа застыѓшы на месцы, яе лятаючая машынка завiсла нiбы НЛА, а жывёла быѓшы палiморфнай, змянiла форму стаѓшы на выгляд як танкетка часоѓ ВМВ. Ды яшчэ пiскнула: "Наспявае вялiкая вайна! Бачу зноѓ над сусвету вiхуры лютых нападаѓ!". Конарадсан зрабiѓшы ёй знак, маѓляѓ, усё будзе выдатна, сур'ёзна i разважлiва прамовiѓ:
  - Вiдавочна, гэта наступствы змовы супраць Пурпурнай кароны! Цi, можа, яны рыхтуюць супольную сусьветную вайну? Цалкам магчыма, што нават супраць нашай расы! Варыянтаѓ шмат, i мы абавязаны праiнфармаваць Вышэйшую вярхоѓную палiтычную раду. I яшчэ, хоць трансчасовае поле не ѓразлiвае для iх вiдаѓ узбраенняѓ, трэба ѓлiчыць, як бы гэтыя двухполыя не прыдумалi якую-небудзь прынцыпова новую зброю. Нам трэба быць пiльнымi i, пажадана, мець пару баявых зоркалётаѓ для падстрахоѓкi. Пайшлi запыт у Садружнасць свабодных галактык. А пакуль працягнем шлях да Зямлi. Тут, у асноѓным, рэнтгенаѓскiя i гама выпраменьвальныя зоркi, таму лепш хутчэй увайсцi ѓ густанаселеныя раёны мегагалактыкi. А яшчэ лепей, у тую галактыку, дзе знаходзiцца наш пункт прызначэння. Трэба спяшацца, пакуль не вылiлася мiжгалактычная вайна!
  - Ёсць, Ваша высакасветласць! - Хорам гаркнулi астатнiя зоргi.
  Нябачная для вока, але з каласальным выкiдам энергii выблiск - i зоркалёт iмгненна перамясцiѓся ѓ прасторы.
  Кiраѓнiк 19
  Чужая планета... Чужая зямля...
  I што, чалавек, ты забыѓся ѓ гэтым свеце?
  З гэтага пекла так проста нельга
  Смецце спаганi, быццам у кватэры!
  Але калi табе розум дадзены i напор,
  Не будзеш ты монстраѓ баяцца,
  Вазьмi ѓ рукi плазмы паражальную сякеру,
  Каб смела з ворагам палiчыцца!
  У галаве нешта ѓспыхвала, нiбы выбухалi ѓспышкi агеньчыкаѓ. На грудзi цiснуѓ вялiкi цяжар, здавалася, што цела знаходзiцца на вялiкай глыбiнi. Леѓ паварушыѓся, затым, рэзка сабраѓшы ѓсе сiлы, ускочыѓ i расплюшчыѓ вочы. Гэтага i не трэба было рабiць...
  Ён быѓ пахаваны пад тоѓстым пластом сумесi пяску i рэшткаѓ зоркалёта. У вочы палыхнула полымя, i Эраскандэр зноѓ адключыѓся...
  Юнак ачуѓся праз пару гадзiн. Яму з вялiкай цяжкасцю ѓдалося выбрацца з-пад абломкаѓ.
  - Нiчога сабе запульсарыѓ!
  Хлапчук не ѓтрымаѓся ад чалавечага здзiѓлення выяѓленага ѓ форме прынятай у стэлзанаѓ. Пейзаж i сапраѓды нагадваѓ трызненне хворага шызафрэнiяй.
  Джунглi з паверхняй з прастакутных фiгур пяску, якi рухаецца, раслiннасць чырвона-фiялетавая, сонца велiзарнае зялёнае, а неба, наадварот, жоѓтае. Атмасфера, вiдавочна, кiслароднае-гелiевая. Было вельмi горача. Свяцiла нягледзячы на каласальныя памеры, не ярчэйшыя за зямны месяц (яе Эраскандэр бачыѓ у падпольнай кiназале i пару разоѓ падчас прафiлактычнага рамонту светлавых адбiвальнiкаѓ).
  Iх зоркалёт урэзаѓся ѓ даволi высокую гару. З яе цалкам мог быць нядрэнны агляд, хоць дрэвы настолькi вялiзныя, што на iх фоне нават баабабы здавалiся карлiкавымi раслiнамi. Дзiѓна, планета цалкам прыдатная для жыцця, а дзе ж тады гуманоiды цi iх гарады? Усюды пустынны дзiкi пейзаж i дрэвы вышынёй больш за кiламетр, якiя рухаюцца барханы пяскоѓ, раслiны кристаллообразных формаѓ. Крона ѓ дрэѓ густая, з лiянамi, з вялiзнымi кветкамi i люстрана блiскучым лiсцем, прыдатнымi для старту знiшчальнiкаѓ. Адно з каласальных раслiн каларытна блiснула, варухнуѓшы шматслаёвай васьмiвугольнай кветкай, па лiсточках якога пранеслася ѓся мульты-вясёлкавая палiтра. I гэта вельмi дзiѓна! Абсалютная маѓклiвасць, цiшыня цяжкая, злавесная. Нi птушак, нi звяроѓ, нi казурак.
  Эраскандэр ускалыхнуѓся:
  - Найбольш схiльны ѓплыву асяроддзя, той у каго сем пятнiц на тыднi!
  Хопiць фiласофii час дзейнiчаць! Галоѓнае зараз, знайсцi зброю, бо боекасцюм лiтаральна развалiѓся ад удару, хоць, верагодна, менавiта гэта i выратавала яму жыццё. Зоркалёт часткова ацалеѓ, там павiнна быць зброя i, магчыма, жывыя напарнiкi. Якiя ляцелi ѓ зоркалёце не маглi моцна далёка выдалiцца ад планетарнай сiстэмы сталiцы галактыкi, таму паслаць сiгнал або гравiяграму не складзе працы. Калi курс зоркалёта быѓ запеленгаваны, то ваенныя эксперты лёгка зразумеюць, што гэта быѓ варожы каперскi карабель, i тады жыццё ѓцекача-хлапчукi будзе скончана ѓ страшных пакутах. Праѓда, на iм быѓ рабскi аброжак, але можна выдумаць гiсторыю з гвалтоѓным выкраданнем.... Але вось цi павераць у яе, цi нават захочуць марнаваць час на разбор долi нiкчэмнага раба-чалавека. А яшчэ ён ведае аб змове, гэта iстотна, але што толку - з яе выцiснуць праѓдзiвую iнфармацыю, а затым лiквiдуюць. Каму патрэбен лiшнi сведка, ды яшчэ чалавек. Сiтуацыя была вельмi складаная, як прынята казаць у людзей: без бутэлькi не разабрацца. Вялiкая частка зоркалёта яшчэ дымiцца, струменьчыкi чамусьцi выклiкаюць асацыяцыю з лямпай Аладзiна.
  - Вось бы знайсцi мне чароѓнага джыну! - Сказаѓ Эраскандэр. - Iначай давядзецца ѓспомнiць сябру казку: пра Рабiнзона Круза. Толькi астравок занадта вялiкi як амбiцыi iмператара i гарачы, нiбы вусны Венер.
  Леѓ рашуча ѓвайшоѓ у пашкоджаную частку карабля. Усё разбурана аплаѓлена. Расплаѓлены метал, пластык, страшны смурод, поѓна трупаѓ, абвугленых як недакуркi. Металiчная падлога яшчэ вельмi гарачая i абпальвае босыя, безвалосыя, з чыстай скурай i роѓнымi як у дзiцяцi пальчыкамi, але моцныя, прыгожым прарэзам дратоѓ-сухажылляѓ ногi хлапчукi-рабы. Даводзiцца падскокваць, каб падабраць раскiданую зброю. Так, трэба знайсцi амунiцыю. Перадатчыкi з-за iх важнасцi забяспечвалiся спецстабiлiзатарамi i мелi ѓзмоцненае ахоѓнае пакрыццё, таму быѓ шанец, што асаблiва важнаму ѓ баявых умовах абсталяванню ѓдалося ацалець.
  Эраскандэр, у свой час, добра вывучыѓ iнструкцыi, таму лёгка разгарнуѓ скрыню з кнопкамi i пачаѓ набiраць код.
  Тут голас на сумесi касмолiнгi i мовы стэлзанаѓ праверашчаѓ пагрозу:
  - Падымi канечнасцi, гад!
  Тып з круглым целам, у скафандры, той самы верхавод наймiтай зграi накiраваѓ на Льва чатыры рукi з прамянёмамi, а яшчэ адной трымаѓся за перагародку, шостая рука была перабiта, вiсячы бязвольным бiзуном. Скафандр, мяркуючы па ѓсiм, яе акуратна замарозiѓ.
  - Кiдай зброю, ты, стэлзанаѓскi вырадак, недаростак! А зараз павярнiся i адыдзi ад перадатчыка.
  Юнак адышоѓ, асцярожна ступаючы па гарачым пяску, скоса пазiраючы на гэтага павука, вочы якога, дзiѓна вялiкiя i шырокiя, размяшчалiся па баках. Верагодна, ён, як i казурка, бачыць шматузроѓневымi карцiнкамi. Гэта не сiнх, але таксама паскуднае стварэнне, хутчэй за ѓсё "фторык". Сiнхi значна зграбней i дыхаюць кiслароднае-гелиевой атмасферай, а ѓ азоцiстым асяроддзi яны без апаратаѓ памiраюць ад кесоннай паразы. А гэтыя тыпы жывуць i ѓступаюць у метабалiзм на фторы. Яны самотныя i варожыя. Фтор - элемент вельмi рэдкi i агрэсiѓны, таму падобным суб'ектам даводзiцца на пераважнай большасцi планет хадзiць у трывалых скафандрах.
  Павук нешта набраѓ, затым прарэзлiва i разам з тым рыпуча праверашчаѓ на сваёй мове.
  Эраскандэр вырашыѓ, што будзе лепш адключыць яго. Падчапiѓшы нагой асколак, не зважаючы на моцнае паленне распаленага металу, хлапчук запусцiѓ яго ѓ галаву, а рукамi кiнуѓ два плоскiя кiнжалы чакры, якiя прылiплi да мокрых ад поту пэндзляѓ (фторык iх не заѓважыѓ). Вораг зрэагаваѓ як кiношны каѓбой, але юнаку iмклiва скокнуѓшы ѓбок, удалося пазбегнуць паражэння промнямi. Супернiк часткова адбiѓ атаку, але вострая чакра патрапiла ѓ знiтоѓку скафандра, пашкодзiѓшы паверхню. Промнi ѓзмоцненых бластэраѓ выпарылi перагародку, прабiѓшы гiганцкiя дзiркi ѓ ашалёѓцы. Зрабiѓшы сальта, Леѓ запусцiѓ з падлогi цяжкi кавалак металу, падхапiѓшы заадно адзiн з прамянёмаѓ. Страляючы на хаду, юны тэрмiнатар здолеѓ знiшчыць усе пяць здаровых канечнасцяѓ i нават, на ѓсялякi выпадак, зламаную шостую лапу. Працiѓнiку ѓсё ж удалося па датычнай злёгку абпалiць скуру. Напэѓна, скафандр пры пашкоджаннi сам, падпарадкоѓваючыся выратавальнай праграме адсякаѓ пашкоджаныя канечнасцi, забяспечваючы герметычнасць. Фтор, выцякаючы з дзiрак, лiтаральна дымiѓся ѓ атмасферы, уступаючы ѓ экзатэрмiчную рэакцыю з кiслародам. Яго тут шмат, а цiск у два разы большы за зямны.
  Леѓ грозна пракрычаѓ, стараючыся пераймаць вокрыкам афiцэраѓ Пурпуровага сузор'я.
  - I не думай, членiстаногi, варухнуцца, а не то башка разляцiцца!
  Павук у скафандры вылупiѓ вочы.
  - Я ѓсяго толькi выклiкаѓ сваiх сяброѓ па дырфакодзе. Не смей мяне чапаць, iнакш яны цябе дэзiнтэгруюць.
  Леѓ крыху разгубiѓся. Думка, здавалася, разумная, толькi сумнеѓна, што ён паспеѓ перадаць у такiм кароткiм паведамленнi дакладныя каардынаты сектара i планеты, а нават калi i сагнаѓся за хвастом iмклiвай каметы-часу, то пасля такой баталii цi наѓрад яго хаѓруснiкам захочацца шукаць гэтую планету.
  - Ты хоць сам ведаеш, дзе мы знаходзiмся? - Леѓ грозна ссунуѓ бровы, i пагуляѓ завастрыѓся бiцэпс правай рукi.
  - Яны ведаюць, запеленгуюць i знойдуць. А на табе выпрабуе эксперыментальныя прылады катаванняѓ - Яхiднiчала фторыстае стварэнне.
  - Так, чорта з два, ты iм патрэбен! - Юнак пакруцiѓ пальцаѓ ля скронi. - Баласт на дно, капiтану ѓсё роѓна!
  Членiстаногая iстота скрывiла ѓ грымасе мордачку:
  - Дарэмна, на гэтым зоркалёце ёсць сёе-тое цiкавае для нас усiх, i сiнхi гэта ведаюць.
  - Што ѓ вас? - задаючы пытанне Леѓ адначасова аглядаѓ памяшканне, слушна мяркуючы што ѓ дзiкiх сцярвятнiкаѓ космасу знойдзецца чым пажывiць.
  - Дурны стэлзан, ты яшчэ такi малы! - Паблажлiвасць у тоне "фторыка" выглядала вiдавочна фальшыва.
  Юнак машынальна падняѓся на шкарпэткi i расправiѓ сабе ѓжо дастаткова шырокiя, атлетычныя плечы. Прагнусавiѓ штучным басам:
  - Я дастаткова вялiкi, каб забiць цябе! Ты страцiш жыццё! А канечнасцi гэта дробязь, бо iх можна рэгенераваць цi ѓжывiць кланаваныя часткi цела.
  Iнамiранiн пачаѓ хiтрыць:
  - Калi заб'еш мяне, наогул нiчога не даведаешся. А калi будзеш сябе паводзiць добра, гарантуюць хлапчук цялеснае iснаванне.
  - Не табе, казурка, дыктаваць мне ѓмовы!
  Ужо не на жарт раззлаваѓшыся, Леѓ у гневе падскочыѓ да супернiка, збiраючыся расквасiць падобна на асiну пысу. Гэтага яму не трэба было рабiць. У бруху павукападобнага быѓ схаваны сюрпрыз - электронiтка з разрадам, паралiзуючым супернiка, якая страляе без дапамогi канечнасцяѓ. Выляцеѓшы з хуткасцю блiзкай да светлавой, кiбернетычная кобра прабiла юнака наскрозь.
  - Ты зрынуты, нiкчэмны прымат! Цяпер ты мой!
  Цяглiцы звяло дзiкай сутаргай, але загартаваны жыццём хлапчук не губляѓ прытомнасць. Дзеянне разраду было аналагiчна паразе найстаражытным ядам курарэ.
  Павук галавой прымудрыѓся перавесцi перадатчык на гукавое кiраванне, атрымлiваючы магчымасць аддаваць каманды голасам.
  - Цяпер цябе разбяруць на часткi, будуць па-зверску катаваць, i ты сам будзеш малiць аб хуткай смерцi!
  Павук замёр i прыцiснуѓся да перагародкi. Яму таксама было вельмi цяжка, i ён запаѓ у паѓсон.
  ***
  Час iшоѓ... Перад разумовым позiркам Эраскандэра праносiлiся ѓспамiны. Вось ён яшчэ пачатковец якi цудам вырваѓся з падземных руднiкоѓ, праводзiць свой першы спарынг. Сэнсэй, чыё сапраѓднае iмя таямнiца, але памiж сабой яго яшчэ называюць Ёда, па адным з любiмых партызанскiх падпольных фiльмам. Гуру усмiхаецца, зубы здаровыя, буйныя, белыя, а вока нiколi не вiдаць. Ва ѓсякiм разе нi разу Эраскандэр так i не ѓбачыѓ верхняй часткi асобы, гэтага чараѓнiка. I Сэнсэй зусiм не такi добры, як некаторыя лiчаць, перш чым прыняць у круг абраных адэптаѓ, адчувае збеглага хлопчыка-раба на трываласць. Леѓ перажывае моцнае хваляванне, першы супернiк нашмат старэй i буйней у два разы, прычым гэты адэпт мiнуѓ выдатную, не дасведчаную патуранняѓ школу баявых мастацтваѓ. Вось ён лысагаловы, вузкавокi з зайздроснай мускулатурай пад чорнай скурай, i чырвоным з белым арнаментам поясам складнiкам усё адзенне паслушнiк-манаха. Эраскандэр заѓсёды лёгка перамагаѓ i аднагодкаѓ, не пасаваѓ перад старэйшымi хлопцамi. Байцы малодшай групы ѓ адных белых паясах, не адрываючыся глядзяць на iх i складаюць заклад. Сярод iх пайшла чутка, што Лёваѓ завалiѓ стэлзана, а таму не гледзячы на малы рост i ѓзрост Зорны хлопчык фаварыт.
  Але мiнулае пекла аголец не чакаѓ ад чалавека такой хуткасцi, адразу ж прапусцiѓ iмклiвы i моцны ѓдар у падбародак, ляснулi зубы, але прытомнасць не адключылася, наадварот Леѓ рэфлекторна прабiѓ нагой на сустрэчу, зачапiѓшы калена.
  Хоць супернiк прафесiйна не трымаѓ на пярэдняй канечнасцi сiлу цяжару, то хвосткi адказ адчуѓ пахiснуѓшыся. Хлопчыка-раба перапаѓняла злосць i ён кiнуѓся на свайго вiзавi. Той паспрабаваѓ злавiць дылетанта, але Леѓ не звяртаючы ѓвагi на боль у скуле, зарадзiѓ юнаку-паслушнiку галёнкай у печань. Той вохкае, з-за рота вылятаюць згусткi крывi, падае i варта якi дабiвае ѓдар, у галаву. Скiвiца лопаецца, нiбы проса з падранага мяшка сыплюцца выбiтыя зубы. Iншыя паслушнiкi ахкаюць, зрынуты хлапчуком якога яшчэ i падлеткам назваць рана адзiн з наймацнейшых байцоѓ з лiку вучняѓ. Гучыць горан - канец сутычкi. Але Эраскандэр на ѓзводзе, ён бы i далей наносiѓ серыю ѓдараѓ, пакуль касцяк апанента не рассыпаѓся ѓ крывавую муку. Нябачная рука адкiдае яго i гучыць голас Сэнсэя; рэдкi выпадак "Ёда" эмацыйны:
  - Даволi Львяня. Ты ѓмееш бiцца, кiраваць целам, але навучыся загадваць i эмоцыямi! Не рабi сваiм саюзнiкам гнеѓ, не чэрпай сiлу з нянавiсцi. Бо Бог ёсць любоѓ! Зло больш агрэсiѓнае, але непараѓнальна слабейшае за дабро!
  Леѓ не паверыѓ:
  - Гэта яшчэ чаму! Хiба дыктат стэлзанаѓ не сведчыць пра адваротнае?
  Сэнсэй лагiчна адказаѓ:
  - Не! Аб сiле стварэння сведчыць, сам факт што сусвет лiтаральна кiшыць разумным жыццём. Значыць жыватворны пачатак дамiнуе ва ѓсiх светабудовах!
  З'явiѓся пякучы боль ва ѓсiм целе, вядома пакута, але затое казала аб паступовым паслабленнi паралiчу. Што зараз рабiць?.. Хлопчык спрабаваѓ успомнiць словы вялiкага гуру. Так, гуру i Сэнсэй валодалi магiчнай сiлай, умелi ѓ думках перасоѓваць прадметы, уздзейнiчаючы на матэрыю. Гэтае ѓменне спатрэбiлася б i яму, але нiхто не вучыѓ яго прыёмам вышэйшай духоѓнай сiлы, спасылаючыся на юны ѓзрост. А можа з самага пачатку Леѓ здаѓся яму занадта агрэсiѓным, выдатна асвойваючым самыя складаныя прыёмы адзiнаборства, але не занадта старанны пры ѓсiх сваiх здольнасцях у спазнаннi фiласофii - прасвятленнi!
  Павук тым часам ажыѓ. Ён штораз набiраѓ код, пасылаючы гравiяхвалi ѓ эфiр.
  Нечаканае выццё, i стук перапынiлi дзеяннi павука. Гукi былi гучныя i дзiѓныя. Стук, нейкае завыванне, скрыгат вялiзнымi косткамi па метале. Тэмпература стала падвышацца, а скрыгат узмацнiѓся. Павук адчайна заверашчаѓ. У гэты момант адзiн з акрываѓленых пiратаѓ здолеѓ прыйсцi ѓ сябе i падняцца. Вiдаць, гэта была парода з узмоцненай жывучасцю i фенаменальнай рэгенерацыяй. Павук скамандаваѓ.
  - Трымай на прыцэле прымата!
  Затым ён рынуѓся да выхаду i зноѓ ускочыѓ назад.
  - Падобна, нам канец! Збавi яго ад пакут! Не, пачакай...
  Валасаты, як мядзведзь грызлi, з галавой кракадзiла, зорны карсар дастаѓ здаравенны склюд i, прыняѓшы стойку, занёс нож над Эраскандэрам.
  - Адсекi спачатку рукi, а затым той орган якiм больш за ѓсё шануюць дурныя стэлзаны!
  Якi механiзм тут спрацаваѓ, невядома, толькi юнак адчуѓ небывалае адчуванне. Яму здалося, што ён здольны ѓтрымаць смяротную зброю не рукамi, а ѓсiм целам. Пiрат разгубiѓся, бо вялiзны склюд, выкаваны з архiкалестка (матэрыялу ѓ васемнаццаць разоѓ цвярдзей дыямента) замёр у паветры, нiбы застыѓшы ѓ вадкiм метале. У роспачы наймiт схапiѓ нож двума рукамi i з усiх сiл нацiснуѓ на рукаяць. Леѓ адчуѓ усю лютасьць пiрата i, у той жа час, сваю сiлу. Рэзка змянiѓшы кут нахiлу, ён прапусцiѓ наперад клiнок супернiка, зрабiѓшы падманны круг, i лязо перасекла ворага. Падзялiѓшыся на дзве палоѓкi, пачварны монстар павалiѓся на падлогу. Эраскандэр адчуѓ найвялiкшы ѓздым.
  "Атрымалася!"
  Леѓ зразумеѓ, што можа валодаць фенаменальнай духоѓнай сiлай.
  Паралiч знiк, i ён лёгка падсек свайго супернiка, а прамянемет пад уздзеяннем толькi адной яго думкi сам апынуѓся ѓ яго руках.
  Фтарадышальная казурка заверашчала:
  - Не страляй! Табе няма куды дзявацца прымат! Мае сябры хутка прыляцяць сюды! Пракляты стэлзан!..
  Прамень бластера перапынiѓ яго крыкi, разрэзаѓшы павуку чарапную каробку. Паветра ѓ памяшканнi задымiѓся, ператвараючыся ѓ задушлiвы вокiс фтору. Леѓ паспяшаѓся выскачыць з пераѓтворанага ѓ газавую камеру адсека.
  Звонку даносiлiся дзiѓныя завываннi.
  На вулiцы панаваѓ дзiкi хаос, падобны нашэсцю дэманаѓ з апраметнай. Вакол кiшэлi гiганцкiя, падобныя на драконаѓ-тыраназаѓраѓ пачвары. Але зямным паѓзунам, да iх яшчэ, ой як далёка, гэтыя былi ростам у некалькi сотняѓ метраѓ. Акрамя iх апантана насiлiся яшчэ i казуркi з рыламi, як nbsp; каѓшы экскаватараѓ, плямiстыя шматколерныя змеi даѓжынёй у паѓкiламетра з вогненным дыханнем. У паветры пырхалi гiганцкiя матылi, вiдавочна, не хiтынавай структуры. На шчасце, гэтым монстрам вiдавочна не да пакарабачанага металiчнага абломка. Крылы матылькоѓ пералiвалiся i асляпляльна зiхацелi на сонца. Свяцiла стала значна ярчэй, а яго промнi прыпякалi голую асмугла-бронзавую скуру юнака. Леѓ, не гледзячы на рэзь у вачах, усё ж паспеѓ звярнуць увагу, што свяцiлаѓ стала два. Магчыма, гэтым i тлумачылiся ашаламляльныя змены ѓ навакольным асяроддзi. Новая зорка балю ѓтрая больш дыяметрам, чым зямное сонца, i вывяргалася жахлiва iнтэнсiѓным смарагдавым святлом. Тэмпература паветра перавалiла далёка за сотню градусаѓ, пры падзеннi на грунт кропелькi поту пагрозлiва шыпелi. Верагодна, гэтыя пачвары са з'яѓленнем другога свяцiлы выпаѓзаюць з падзямелляѓ.
  Эраскандэр назiраѓ нябачанае для чалавека вiдовiшча. Велiчэзныя стварэньнi вылазiлi прама з грунту, вынырваючы, паднiмаючы хвалю зялёна-фiялетавых пяскоѓ, раздзiраючы глебу. Мабыць, так свецiць сонца на Мэркурыi. Магчыма, што гэтае свяцiла вось-вось стане яшчэ ярчэй. Добра, што зялёнае святло змякчае напад на органы зроку. Леѓ разгубiѓся: у такiм становiшчы ён, нiбы ѓ пастцы. Адна надзея на "збавiцеляѓ", якiя лёгка могуць стаць катамi.
  Тэмпература працягвала паднiмацца, прычыняючы пакуты...
  Моцны хлапчук, аблiваючыся потам, забег назад у памяшканне. Там працягваѓ клубiцца задушлiвы дым фторнага аксiду. Прадзiраѓлены труп валяѓся на падлозе. Ад яго лепш пазбавiцца, спiсаѓшы, у выпадку чаго, на вонкавых стварэнняѓ.
  Эраскандэр хутка закапаѓ труп у пясок, а ѓ гэты момант яго заѓважыѓ адзiн з дзiѓных монстраѓ. З яго гiганцкай якая нагадвае пячору пашчы палыхнуѓ фантан полымя. Здзейснiѓшы прыстойны для такой гравiтацыi скачок, Леѓ выйшаѓ з зоны агнiстага вала. Затым разварот i патройнае сальта з сыходам з-пад струменя агню, пушчанага пачварай наѓздагон. Агонь палiѓ вельмi моцна, плавячы пясок. Развярнуѓшыся, юнак пальнуѓ па ворагу з прамянёма прама па ашчэранай пысе. Прамень лазера часткова разрэзаѓ драпежную пашчу супернiка. Звер падскочыѓ, памчаѓшыся ѓверх. Хоць прамянём i сек брыдка на максiмуме, разрэзаная плоць звера тут жа зрасталася, нiбы была зроблена з намагнiчанага вадкага металу.
  Тэмпература паветра ѓжо выйшла на дзвесце градусаѓ, а монстры станавiлiся больш актыѓнымi. Леѓ заскочыѓ унутр зоркалёта ѓ пошуках больш магутнай i эфектыѓнай зброi. Босыя ногi хлапчукi скакалi на патэльнi, настолькi распаленай, нiбы пад ёй вывяргаѓся вулкан. У мазолiстыя, потныя рукi трапiлася гравiязброя з плазменным зарадам. Грувасткая зброя, але забойная сiла каласальная, плазменныя зарады выбухаюць, як бомба. Праз прыцэл вiдаць чырвоная саманаводная пляма. Стрэл - плазма сапраѓды стукнула ѓ ашчэраную пысу, рушыѓ услед наймагутны выбух, асляпляльная выблiск, як ад невялiкай вадароднай бомбы. Звера распылiла на кваркi. У азарце юнак пачаѓ палiць па iншых велiчэзных пачварах. Навошта? Проста было занадта горача, i мозг не мог здушыць агрэсiю. Гiганцкiя монстры ѓспыхвалi i выбухалi, iх астанкi падалi на паверхню планеты, расцякаючыся ртутнымi шарыкамi. Гравiяплазменная зброя страляла, як кулямёт. Большая частка монстраѓ палегла пад разрадамi.
  Але затым стала рабiцца нешта неразумнае...
  Дробныя шарыкi прама на вачах сталi скочвацца ѓ кавалачкi, з якiх iзноѓ стваралiся велiчэзныя пачвары, як дзве кроплi падобныя на свае ранейшыя аблiччы, толькi яшчэ больш жахлiвага выгляду. Гiганцкiя матылi зноѓ узляталi ѓ атмасферу, наганяючы крыламi гарачую хвалю. Якiя б не былi тупыя цi дзiѓныя гэтыя iстоты, але яны ѓсё ж зразумелi, адкуль iдзе стральба, таму накiравалiся на штурм пакарабачанага корпуса. Зарады з гравiяплазменнай стрэльбы на нейкi час стрымлiвалi монстраѓ, але ѓсё мае мяжу. Ды i разрады падышлi да канца.
  Ашалелыя стварэннi абклалi байца з усiх бакоѓ.
  Вакол лютыя аскалы, дзiкiя Вiскi, вар'ят выццё, у тым лiку ѓ якi раздзiрае вушы ультра-дыяпазоне. Самае жудаснае, гэта плынi вывяргаючага агню, якi затапiѓ усю прастору. Прыйшлося зноѓ схавацца ѓ корпус карабля. Проста дзiѓна, што хлопца не спалiла жыѓцом. Але вiдаць у гэты дзень яго сiлы набылi нечалавечую стойкасць. Твары таксама валодалi фенаменальнай сiлай. Яны рвалi звышмоцны корпус зоркалёта, яго бранiраваную ашалёѓку, як кардонную скрынку.
  Тэмпература паветра ѓжо зашкалiла за трыста градусаѓ. Плоць пачала асвойвацца, а прытомнасць усё стала ѓспрымаць у перарывiста-экранным выглядзе. Ашчэраныя пашчы... Атмасфера, перанасычаная кiслародам... Ад усяго гэтага звычайны чалавек даѓно б ужо памёр. Iльву проста пашанцавала, што раптоѓна адкрытыя здольнасцi падтрымлiвалi жыццё i прытомнасць у змучаным целе. Юнаку было не па сабе. Бачачы распаленыя вывяргаючыя полымя пашчы, у хлапчукi мiльганулi думкi аб смерцi - загадкава i незвычайна яркай.
  - Я не хачу памiраць! Толькi застаючыся ѓ жывых, я змагу дапамагчы чалавецтву! - крыкнуѓ Эраскандэр i захлынуѓся пякучай паветранай хваляй. На мове надзьмулiся пухiры, лёгкiя сцiснула сутарга.
  Смерць... Што за ёй? Ён упершыню падумаѓ пра яе, калi яго раздзiралi ѓ падвале Мiнiстэрства кахання i праѓды, але тады ён быѓ занадта малы. Рэлiгiя стэлзанаѓ вучыць, што пасля смерцi iндывiд, народжаны ваяром Пурпурнага сузор'я, перамяшчаецца i адраджаецца ѓ iншым сусвеце. Тамака ён працягвае ваяваць i служыць iмперыi, яго асоба i памяць захоѓваюцца, а iншыя тыпы пасля смерцi становяцца рабамi iмперыi. Дакладна юнак не памятаѓ, ды i не так моцна быѓ знаёмы з iх культурай. А дзе яму быць, ён жа чалавек? Мусiць, раб, значыць, заѓсёды пад ярмом.
  Аднак гэта дзiцячае глупства, ва ѓсiм спадзявацца на стэлзанаѓ! Можа, маюць рацыю людзi, асаблiва хрысцiяне...
  Апошнiя перагародкi разбураюцца, жар, падобна драпежнаму зверу, пажырае плоць. Вось яно пекла, дзе палае i мучыцца кожная часцiца цела. I ѓсё ж мудрае вучэнне, i слова веры ѓ зямлян, хоць i пазбаѓлена i нiкчэмнай долi прывабнасцi.
  Ужо краем вока Леѓ убачыѓ, як неба цямнее, а з паветра сыплюцца белыя i сiнiя шарыкi, якiя, падаючы ѓнiз, выбухаюць i лопаюцца. У галаве загучаѓ звон званоѓ... Затым распаленае жалеза ѓпiлiся ѓ цела, пагрузiѓшы прастору ѓ апраметную цямрэчу прамянiста асляпляльнага полымя...
  Кiраѓнiк 20
  Подлы, жорсткi карнiк
  Заѓзята iмперыi служыць!
  Ну а на справе здраднiк -
  Нiзкi i нiкчэмны паслугач!
  У iншым пункце бязмежнай касмiчнай прасторы, на далёкай Зямлi, завяршалася апошняя падрыхтоѓка да вiзiту iнспектара. Па чутках, да прыбыцця зоркалёта заставалiся лiчаныя днi. Працоѓную сiлу i каланiяльны апарат трэсла, нiбы смяротна хворага ѓ лiхаманцы.
  ***
  На планету (i гэта стала сенсацыяй) прыбылi асабiста: дзяржаѓны саветнiк дзевятнаццатага класа, куратар сектара, намеснiк гiпергубернатара i галактычны гiпергубернатар дваццатага класа. Гэтыя дарадцы былi вышэй па рангу Фагiрама Шама. Таму iх сустрэлi як высокiх гасцей, як рэпетыруючы вiзiт Старэйшага сенатара з неспасцiжна старажытнай, хоць мабыць якая хвалюецца застой цывiлiзацыi.
  Здавалася, што ѓсю планету адмылi суперачышчальнiкам. Усё лiтаральна зiхацела i iскрылася на вечна зiготкiм сонца. Уначы Зямлю асвятлялi люстэркi з тонкага люстранога гiберфана. Здавалася, што сонца ѓвогуле не заходзiць. Многiя з людзей забылiся, як выглядае зорнае неба. Пакрыццё дарог змянiлi, залiѓшы паверхню звышмоцным лакам, а ландшафт нават падфарбавалi люмiнесцэнтнай фарбай, выраѓнялi i падмазалi дрэвы. Нават уздоѓж прасёлачных дарог разбiлi клумбы, а каля iх - фантаны. Усё было гiганцкiм па памерах, дзiвосных формаѓ i расфарбовак. Стэлзаны, як матылi, любiлi ѓсё яркае i вялiкае. Велiзарныя кветкi прыгожа глядзелiся разам з асамблеямi скульптур. Яны зiхацелi смарагдамi, чырванелi рубiнамi, сiнiмi сапфiрамi, залацiлiся ярчэй самага чыстага золата.
  Падхалiмныя служкi суперiмперыi перастаралiся, прылiзаѓшы i размаляваѓшы планету да непраѓдападабенства.
  Аэрадром, дзе павiнен быѓ прызямлiцца высокi госць, выслалi дыванамi, пышныя настолькi - доѓгiя ногi патанаюць па калена, а тканiна i малюнкi, што не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць, таксама было залiшне. Такi прывiлеi па этыкету варты толькi сам гiпергубернатар i чыноѓнiкi класам вышэй. Фагiрам стараѓся не дарма. Апроч усяго iншага гэта дазваляла спiсаць шматмiльярдныя выкрадзеныя сумы.
  Якi курыруе аднаѓленчыя працы ѓльтрамаршал Эрорас спачатку пярэчыѓ. Але намёкi на недахоп стараннасцi i на фiнансавыя махiнацыi збiлi з яго спрыт. Ён жа таксама меѓ каласальны даход ад падпольнага гандлю чалавечай скурай, косткамi i iншымi часткамi цела. Асаблiва вялiкiя сумы плацiлi сiнхi, магчыма з-за таго, што чалавечая скура такая падобная на аналагiчнае покрыва стэлзанаѓ. Можна было прыхлусiць перад самкай што зняѓ яе з самага лютага выгляду ѓ сусвеце.
  Адразу з двух ведамстваѓ "Вайны i перамогi" i "Каханнi i справядлiвасцi" прыбылi дырэктывы, якiя ѓзмацняюць уладу губернатара i пашыраюць яго паѓнамоцтвы, канчаткова заблытаѓшы сiтуацыю.
  Фармальна ѓльтрамаршал Эрорас падпарадкоѓваѓся Дэпартаменту аховы трона, нягледзячы на тое, што Зямля была жахлiва далёка ад метраполii. З-за чаго i ѓзнiклi прававыя калiзii i дублiраванне функцый.
  Але ѓ тым, што неабходна правесцi святочны парад з нагоды прыбыцця высокiх гасцей кансэнсус быѓ, дасягнуты дастаткова хутка, хоць i не абышлося без лаянак. Фагiрам выхваляючыся заявiѓ:
  - У нас, чым зрабiць уражанне на высокiх гасцей! Парад будзе годным...
  Тройца i сапраѓды з'явiлася на вялiзным зоркалёце, жахлiвым па форме, нiбы падвойная касатка з галовамi вострых кiнжалаѓ. Праѓда ѓ апошнi момант высветлiлася, што гiпергубернатар i яго чароѓная намеснiца адклалi вiзiт з-за неадкладных спраѓ у iншай частцы галактыкi. За тое з дарадцам прыбылi дзве яго сакратаркi. Рослыя самкi ѓ пурпурных скураных гарнiтурах багата упрыгожаных серабрыстымi i лалавымi шыпамi з жахлiвым малюнкам...
  Разам дарадцам яны з грукатам ступалi ѓ паветры, рухаючыся па нябачным воку трапе. Сам дарадца быѓ па-атлетычнаму складзены, але ѓ адрозненнi ад iншых стэлзанаѓ, вельмi масiѓны. Яго мышцы былi гiпертрафiраваны нiбы карыкатура з часопiса культурыста. Скафандр у вяльможы празрысты да паяснiцы, мабыць буйны чын хацеѓ дэманстрацыяй мускулаѓ зрабiць уражанне на тубыльцаѓ.
  А па асаблiвай паветранай дарожцы праходзiѓ парад. Першымi ляцелi аднамесныя знiшчальнiкi ѓдарнага флота. Самая масавая мадэль у выглядзе драпежнага напаѓпразрыстага з выходнымi тонкiмi рулямi выпраменьвальнiкаѓ пахiлу, далей канструкцыя нiбы каршак са стрэлападобнымi крыламi. За iмi двух i трехместные машыны, таксама падобныя дызайнам, але буйней.
  Але больш экзатычна выглядалi танкi, якiя луналi над паверхняй. Яны былi падобныя на аналагiчныя зямныя машыны пачатку дваццаць першага стагоддзя, але толькi яшчэ больш пляскатыя з акулавымi плаѓнiкамi па бартах. Натуральна лятучыя, бо ѓсе баявыя канструкцыi Стэлзаната былi прыстасаваны ёсць баявыя дзеяннi ѓ розных плоскасцях.
  Танкi ѓсё ж некалькi адрознiвалiся i па памеры i па дызайне. Рознiла i ѓзбраенне, у тым лiку i найноѓшыя штурмавыя гиперлазерные гарматы.
  Тэхнiка цякла па паветры нiбы некалькi вельмi доѓгiх удаваѓ. Буйныя машыны парылi асобнай калонай iмкнучыся падыходзiць па тыпах, драбнейшыя вакол iх, аблятаючы вакол, так што нават здавалася, што рукатворныя, механiчныя раслiны-павоi аплятаюць таѓсцейшыя, але таксама якiя рухаюцца ствалы.
  Своеасаблiва глядзелiся i гравiяцыклы, на iх стэлзаны выконвалi фiгуры вышэйшага пiлатажу, рухаючыся, то задам наперад, дэманструючы налёту траекторыi ѓ выглядзе шматкутнiкаѓ, цi яшчэ больш складаных фiгур. Неѓзабаве i да гэтага "карагоду" далучылiся i астатнiя машыны. У прыватнасцi штурмавыя катэры падобныя на выгнуты як крыло чайкi коѓш экскаватара, толькi замест зуб'яѓ якiя нясуць анiгiляцыю ствалы розных прылад. Смяротныя апараты размаляваныя пад зямны камуфляж i якiя змяняюць размалёѓку ѓ аѓтаматычным рэжыме, што яшчэ больш узмацняла ѓражанне ѓ абарыгенаѓ. Нягледзячы на вонкавую нязграбнасць, гэтыя магутныя машыны ѓ палёце выконвалi манеѓры "гармонiк", "веер", а затым iх рухi сталi i зусiм непрадказальныя i iмклiвыя, нiбы мячыкi ѓ якiя падкiдваюцца жанглёрамi-вiртуозамi.
  Былi тут i велiзарныя крочачыя робаты... У выглядзе нiзкай баявой эфектыѓнасцi, ён складалiся на ѓзбраеннi войска Вялiкага Стэлзаната, але iх дэманстравалi ѓ якасцi трафейнай зброi, захопленай у iншых, зламаных Пурпурным Сузор'ем цывiлiзацый.
  Кiбернетычныя монстры вышынёй да паѓтара кiламетра ѓражваюць, здаецца нават чапляюць лёгенькiя кучавыя аблокi. На выгляд крочачы робат - тыповы клешч з пускавымi ѓстаноѓкамi, ад яго лап уздрыгвае зямля. Падскокваюць каменьчыкi... Дрэвы калоцяцца нiбы варсiнкi ѓ шчотцы, а кветкi на галiнах бразгаюць цяжкiмi, бронзавымi званкамi...
  А вось i дыскалёты, таксама багатыя па класiфiкацыi, i рухаюцца па-рознаму то кiдаючыся на бок, то круцячыся ѓ паветры ваѓчком. У паветры параць i пускавыя ѓстаноѓкi мiнiятурных ракет... З выгляду яны як падносы ѓ выглядзе рыбы, а са спiны, раз-пораз выскокваюць, а затым хаваюцца iголкi ракет.
  На гэтым фоне маршыруючыя туземныя пяхотнiкi выглядаюць амаль шкада. Праѓда iм пашылi прыбраную форму, лакiраваныя боцiкi так i зiхацяць на сонцах. Салдаты моцныя, стройныя, маладыя. Наперадзе ѓжо зусiм яшчэ хлопчыкi бубначы i трубачы. Яны ѓ шорцiках, у вышытых у выглядзе карцiн звяркоѓ гольфамi i толькi вось вырабленых на фабрыках сандалiках, таксама з блiскучай, глянцавай скурай. Кашулi белыя як кудзеля, але папярок сямiколерная паласа сцяга Пурпурнога Сузор'я.
  Хлапчукi вельмi ганарлiвыя сваiм уборам, i асаблiва кепачкамi з брылямi, галаѓнымi ѓборамi якiя прычынiлi выгарэлыя на сонцах валасы. Яны цяпер у вопратцы як спадары, i iншыя тубыльныя хлапчукi - галупазая басота моцна iм зайздросцiць. Хоць з нязвычкi не так ужо камфортна ѓ параднай сукенцы, як iм было галышом i басанож, скачучы загартаванымi падэшвамi па гарачых калючых каменьчыках або мяккай казытлiвай пятачкi генетычна мадыфiкаванай травушцы.
  Жаночая палiцыя яшчэ больш прыбраная, нiбы туземныя дзяѓчынкi сабралiся на баль. Большасць з iх упадабала асвятлiць скуру, да светлай бронзы, i тым яны стылi яшчэ больш сiмпатычныя. Тым больш што чорная скура, не гарманiчная для славянскiх цi арыйскiх рыс асобы, з блакiтнымi, смарагдавымi вачамi, пераважна беласнежнымi цi залацiстымi валасамi.
  Дзяѓчатамi з туземных войскаѓ, выдалi было цудоѓныя туфлiкi на высокiх абцасiках, але маршевой крок ператварыѓся ѓ элементарную пакуту. Таму абутак злёгку мадыфiкавалi, i абцас мяняѓ памеры, палягчаючы крок, а тканiна што дакраналася да скуры была мяккай, падтрымлiваючы камфортны тэмпературны баланс.
  Пяхота Стэлзанаѓ вядома ж лётала, iх форма, да вызначанай iнтэнсiѓнасцi дазваляла трымаць розныя паражальныя ѓздзеяннi. Нават прамое трапленне крылатай ракеты тыпу "Тамагаѓк" магло ѓ лепшым выпадку толькi злёгку ѓзварушыць падобнага лёгкага акупацыйнага ваяку.
  Самымi цiкавымi ѓдзельнiкамi парада, аказалiся кавалерысты. Не на конях вядома: шматножкi-лiфiкакi, нешта бродзе гiбрыда гусенiцы i вярблюда. Вельмi хуткiя, гоначны аѓтамабiль абгоняць. Наезнiкi i наезнiцы са сцягамi, зброяй у тым лiку i халоднай.
  Але вось i на конях ёсць войскi... Гэтыя скакуны вельмi прыгожыя, таксама генетычна палепшаныя, а на iх вершнiцы ѓпрыгожаныя стужачкамi i кветкамi. Гарнiтуры як старажытных рускiх княгiнь на паляваннi, некаторыя дзяѓчаты i ѓ футрачках з раскошных мяхоѓ. Нават твары змакрэлi ад поту, але амазонкi не скардзяцца, хоць тэмпература як на экватары апоѓднi, а яны ѓ такiм уборы, што i для Сiбiры далёкага дваццатага стагоддзя ѓ самы разгар зiмы цёпленька.
  Буйныя дрэсiраваныя мядзведзi размаляваныя пад усе колеры вясёлкi крочаць на дзвюх лапах строем i амаль сапраѓды ѓ нагу. Пры гэтым iграюць на розных музычных iнструментах: балалайках, басэтлях, барабанах, вiяланчэлi, i нават на скрыпках. Прычым вельмi складана... Хлопчыкi i дзяѓчынкi з лiку прыслугi носяцца мiльгаючы скакучымi красоѓкамi, кiдаюць iм прысмакi i падаюць напоi. Асаблiва прагна мядзведзi змакаюць прыгатаваную па старажытнарускiх рэцэптах гарэлку. Красоѓкi ѓ дзяцей няма простыя, яны нейтралiзуюць большую частку сiлы цяжару дазваляючы высока падскокваць, i нават на некалькi секунд завiсаць у паветры.
  Паказваюць розныя нумары i iншыя жывёлы, як з лiку традыцыйнай для планеты Зямля формаѓ фауны, так i з iншых экзатычных светаѓ. Вось напрыклад чаго варта жывёла з плiткавай браняй i якое лётае з дапамогай кiраванай гравiтацыi i багата распiсаных крылцаѓ усяго толькi якiя карэктуюць палёт...
  Парад быѓ годным i Дзяржаѓны дарадца Шэльма Кiдала з вiдавочнай неахвотай усё ж быѓ змушаны ѓхвалiць:
  - Ёсць на што паглядзець! Гэта не самая вакуумная дзiрка ѓ сусвеце...
  ***
  Зала пасяджэння была перапоѓнена. Там сабралiся шматлiкiя чыноѓнiкi з розных канцоѓ галактыкi. На iх багата аздобленыя мундзiры, у руках трасуцца прамянямёты розных канструкцый. Здаровыя, масiѓныя, з гатовымi парваць форму цяглiцамi, самцы i самкi са лютымi поглядамi скарпiёнаѓ у чалавечым аблiччы, ухвальна ѓскрыквала, i цалкам па-чалавечы пляскалi ѓ ладкi.
  Дзяржаѓны саветнiк трымаѓ прамову. Ён гаварыѓ з пафасам, то надзiмаючы, то наадварот злёгку здзiмаючы грудзi:
  - На нас ляжыць адказнасць перад дзяржавай. Нам, шчыра кажучы, пляваць на гэтую пачвару Дэза Конарадсана. Галоѓнае, нi адна таямнiца не павiнна сысцi з гэтай планеты. Вам зразумела, што я маю на ѓвазе? Ёсць прэтэнзii да мясцовай улады. На ѓсiх, я падкрэслiваю, на ѓсiх планетах верхаводы iнсургентаѓ-паѓстанцаѓ вядомыя i знiшчаныя цi даѓно працуюць пад каѓпаком спецслужбаѓ. А тут галоѓны верхавод тэрарыстаѓ Гарнастаеѓ i Прынц-зорка(чыя асоба нават не ѓстаноѓлена!) да гэтага часу не выяѓлены. Гэта ганьба на ѓсю галактыку! Верхавода ведае ѓся планета, але пра яго не ведае Служба бяспекi. I гэта пры ѓзмоцненым мясцовым гарнiзоне, чыё ѓзбраенне мы толькi што бачылi, пры магутнай шпiёнскай сетцы, каласальнай армii прычынення. Адны нашы спадарожнiкi з далёкай арбiты здольныя фiксаваць адразу ѓвесь пляц планеты, бачачы найменшыя дэталi, аж да мiкроба.
  Стэлзаны слухалi моѓчкi, у некаторых вочы нервова бегалi, асцерагаючыся ѓчапiцца позiркам за высокую, упрыгожаную статуямi грацыёзных, але пры гэтым i жудасных незямных выглядам звяроѓ трыбуну. Дарадца казаѓ не гледзячы на ѓвесь пафас спакойным тонам, але раптам выбухнуѓ мядзведжым рыкам:
  - Ганьба! Я не пацярплю гэтага! Даю трое сутак на пошук i злоѓ злыдня, важака мiкробаѓ! Самасобна ѓручаю ѓзнагароду за яго галаву! У выпадку правалу ѓсiх знiшчу, анiгiлюю, распылю на прэоны!
  З усяго размаху грамiла ѓсадзiѓ пудовай лапай па трыбуне. Вытачаная з суцэльнага iзумруду шклянка з вiнаградам падскочыла i, упаѓшы на бок, пралiлася на мундзiр саноѓнiка дзевятнаццатага класа.
  - Ну, i выхадка! - незадаволена буркнуѓ Эрорас. - Звычайна так не паступаюць чыны такога калiбра! Вытрымка моцнага, лепш за ѓсё стрымлiвае рызыку бяссiльнай лютасьцi ворага!
  Дарадца Кiдала, працягваѓ надсаджвацца:
  - Прыматы з фекалiямi ѓ башцы, вы думаеце, што гэта не ганьба, калi выбухаюць цэнтральны палац у самым цэнтры каланiяльнай сталiцы. Нi адна з гэтых малп не павiнна падысцi i блiзка да рэзiдэнцыi. Дзе ахоѓныя сканары, якiя фiксуюць прысутнасць мiнiваркавых зарадаѓ, прасвятленне ахоѓнымi палямi ѓсiх тубыльцаѓ укалываюць у асоба ахоѓных цi проста важных аб'ектаѓ. У металмедузе будзе гiперплазменная анiгiляцыя вам, за такую халатнасць, i гiбель асобiн найвышэйшай расы ѓ Сусвеце!
  Эраросу i самому было сорамна. Ды тэхнiчныя магчымасцi такой каласальнай iмперыi, дазволiлi круцейшы любога рэнтгена, высвяцiць разам цела працоѓных на велiзарнай пляцы выключыѓшы магчымасць панесцi ѓ палац, нават макавае зярнятка ѓсярэдзiне зуба, але... Фагiрам загнаѓ на чорным рынку, большую частку дэфiцытных дэталяѓ гiперсканераѓ, у вынiку тыя амаль нiчога i не бачылi. Губернатар напышлiва заяѓляѓ, што цалкам дастаткова элементарнай прасветкi, усё роѓна гэтыя дзiкуны занадта прымiтыѓныя, для высокатэхналагiчных падрыѓных гасцiнцаѓ. А аказалася няма ѓсё трывiяльна; термодетонатор дыверсанты пранеслi ѓ страѓнiку... Таксама найновая распрацоѓка для тэрарыстаѓ, калi палiморфны прадмет лёгка запаѓзае дыверсанту ѓнутр i таксама хутка здабываецца... Сучасная рэч, цi наѓрад яе маглi саматужным спосабам вырабiць самi партызаны, як i мiнi-тэрмакваркавых зарад. Значыць цi чорны рынак - мафiя несмяротная, цi нават пастаралiся сiнхi i што з iмi, забяспечыѓшы зямлян, каб прыслабiць свайго асноѓнага канкурэнта.
  Пачулася пранiзлiвая як вiск ошпаренной у кiпенi цешчы пошчак званка...
  - Што яшчэ?! - Дзiка раѓнуѓ саветнiк.
  - Важнае паведамленне ад гiперультрамаршала. - аб'явiѓ нiзкiм голасам ахоѓны з пятнаццаццю гарматамi робат.
  Сакратарка агрэсiѓна трасянула ѓ залу кулаком гучна ѓсклiкнула:
  - Не спакушайцеся, аргвысноваѓ вам не пазбегнуць!
  - Я зараз дам адказ! - Кiдала, раскрышыѓ у сваёй шырокай лапе смарагдавы кубак. - Але вас чакае пульсарны прамыѓ!
  Высокi, але некалькi таѓставаты тып павярнуѓся i пачаѓ нешта надрыѓна крычаць у напаѓпразрысты апарат, пададзены робатам. Стэлзанавец-саноѓнiк рыкаѓ i выѓ. Гэта было падобна на вiск свiннi. Затым ён пераможна паглядзеѓ на навакольных - яго выгляд выказваѓ дзiкую радасць.
  - Гэты ртутны смоѓж Дэз да нас не едзе, дакладней ён затрыманы. Ён будзе доѓга сядзець, пакуль будуць iсцi разбiральнiцтвы. Ха-ха-ха!
  Ён падняѓ уверх таѓшчэзныя, як два бервяны, рукi, скрыжаваѓшы крыж на крыж. Гэта быѓ знак, якi абазначае перамогу або "вiкторыю" ѓ Пурпурным сузор'i.
  - Цяпер планету можна выпарыць, разбурыць i спалiць. Абмежавальнiк сарваны i ѓсё дазволена!
  Эрорас не вытрымаѓ:
  - Гэта наша планета, i яе ахоѓвае асабiсты загад iмператара. А вось у пытаннях экстраардынарных мер я - гаспадар. I загад аб знiшчэннi Зямлi можа даць толькi сам iмператар!
  - Арыштуйце ультрамаршала Эрорас! Арыштуйце гэтага радавога штрафнiка, не марудзячы! - Кiдала шалёна забарабанiѓ абцасамi па падлозе.
  Ультрамаршал схапiѓся за ультрабластэр. Губернатар Фагiрам нядбайна кiѓнуѓ ахове, маѓляѓ спакайней, ды i сам вымавiѓ лiслiвым тонам:
  - Можна i арыштаваць, але разжалаваць ультрамаршал мае права толькi кiраѓнiк Дэпартамента аховы трона. А планету сапраѓды нельга знiшчыць без санкцыi iмператара. Усiм нам добра вядома, што iмператар не любiць, калi парушаюць ягоныя iнструкцыi.
  Можна было падумаць, што губернатар мясцовай планеты аѓтарытэтней галактычнага гiпергубернатара, але люты вiск спынiѓся.
  - Вiдаць, я залiшне пагарачыѓся. Пакуль планету не будзем знiшчаць. А гэтага Эраса пад арышт!
  - Ваша высокаѓзвышэнне, гэта ѓсё дробязь! Нас чакаюць iншыя госцi, калi вы ласкуеце iх прыняць. - здзеклiва ѓхмыляючыся пракудахтаѓ Фагiрам.
  Здавалася, што гэты звер павiнен быѓ узарвацца, але ён таксама машынальна, нiбы чужым голасам, адказаѓ:
  - Я прыму iх! Паседжанне аб'яѓляецца закрытым!
  Дарадца разгарнуѓся i, перабольшана гучна тупаючы ботамi па мармурова-каралавым пакрыццi, ганарлiва выпучыѓшы грудзi, пайшоѓ да выхаду.
  - У яго боты падкаваныя гiперзалотам (метал па каштоѓнасцi ѓ дваццаць пяць тысяч разоѓ праѓзыходны чырвонае золата!), магу бiцца аб заклад!
  Ультрамаршал Урлiк Эрорас у думках плюнуѓ у спiну саноѓнiку.
  - Я дакладу ѓ цэнтр, што такiя неѓраѓнаважаныя тыпы ганьбяць уладу. Напэѓна, гэты высокапастаѓлены мудак наркаман.
  Гэта ваяр Пурпурнога сузор'я сказаѓ пра сябе.
  Калi саветнiк выйшаѓ, зайграѓ гiмн Iмперыi вялiкага Стэлзаната.
  На выхадзе вiцэ-гiпергубернатара сустракалi салдаты i баявыя робаты, якiя выстраiлiся ѓ калоны. Лазерныя аѓтаматы i плазменныя прамянеметы зiхацелi на сонца. Дарадца з незвычайным спрытам для сваёй двухсот пяцiдзесяцi кiлаграмовай тушы заскочыѓ у бранiраваны закрыты фланер i падляцеѓ да свайго зоркалёта. Абедзве сакратаркi ѓпадабалi выкарыстоѓваць гравiяцыклы. Вялiзны касмiчны карабель без лiшнiх развiтальных слёз, адбыѓ у невядомым напрамку. Эрорас выказаѓся:
  - Можна ѓсё ѓ жыццi спаганiць, нельга толькi жыць паганкай!
  Здавалася, можна паслабiцца, але, праз некалькi гадзiн, ультрамаршал атрымаѓ паведамленне. Гэта быѓ сiгнал трывогi максiмальна высокага ѓзроѓню небяспекi.
  - Зафiксавана з'яѓленне з боку знешняга сектара з мiжгалактычнай прасторы вялiзнай флатылii невядомых баявых зоркалётаѓ. Сярод iх нават флагманскiя гiперлiнкоры. Па ѓсiм сектары ѓведзена аѓтаматычная трывога. Працiѓнiк перамяшчаецца да нашай планеце. На яго баку пераважная перавага. Калi непрыяцель не замарудзiць рух, то сутыкненне адбудзецца праз дзве з паловай гадзiны.
  - А дзе сiлы знешняга сектара аховы галактыкi? - панура, адчуваючы падробку, спытаѓ Орлiк Эрорас.
  Праз некалькi секунд рушыѓ услед пiсклiвы адказ:
  - Яны ѓвесь час заяѓляюць, што iх сiлы нiчога не бачаць. Наогул з гэтага спiральнага ѓчастка галактыкi ѓсе ваенныя зоркалёты выдалены.
  - А як суседнiя планеты? Iх гарнiзоны апавешчаныя? - Ультрамаршалу здалося, што яго вантробы правальваюцца ѓ гравiтацыйны калапс.
  Тут ужо адказаѓ знаёмы жаночы голас генерала Сiмы, дзева выпалiла як з аѓтаматнай чаргi скорагаворкай:
  - У iх няма дастаткова моцнага прыкрыцця. А ѓ нас ёсьць новая iнфармацыя, яшчэ больш трывожная iнфармацыя. Колькасць зоркалётаѓ ужо дасягае шматлiкiх сотняѓ тысяч, а рознатыпны танаж i канструкцыi адназначна кажуць пра iх иногалактичном паходжаннi. Ёсць нават лiнкоры дыметрам амаль роѓным так добра нам знаёмаму Месяцу, з нiбы ватовымi бартамi. А сякiя-такiя мадэлi жудасна вычварныя, нават гравiярадары перадаюць, толькi паламаныя пучкi святлiвых лiнiй.
  Эрорас нястрымана свiснуѓ:
  - Падобна на зоркалёты сiнхаѓ i тысяч iншых зорных цывiлiзацый. Гэта вельмi сур'ёзна! Няѓжо гэта новая мiжгалактычная вайна?
  Iншая дзяѓчынка-генерал выказалася:
  - Такое абсалютна немагчыма без цэлай кодлы грызуноѓ у ваеннай верхавiне, бо наша галактыка яшчэ далёка не памежная.
  Ультрамаршал адчайна раѓнуѓ:
  - Тут вiдавочная здрада! Гэта вы мелi на ѓвазе Фай Хуткая? Гэтыя макрыцы не маглi прапусцiць без здрады i хабараѓ гэтак буйныя сiлы!
  Самкi-генералы хорам пацвердзiлi:
  - Здрада Стэлзанату! Трэба тэрмiнова даслаць экстраную шыфраграму ѓ Дэпартамент аховы трона. Нас нахабна здрадзiлi здраднiкi ѓ самым сэрцы iмперыi.
  Орлiк паспешна набраѓ клавiятуру, на кiбарэкране ѓспыхнуѓ код i - стоп! Шырокi манiтор нечакана згас...
  - Вонкавы спадарожнiк гiперсувязi знiшчаны залпамi з планеты транс-Плутон.
  Абыякава далажыѓ кампутар.
  - Увесцi дублюючую сiстэму!
  - Сiстэма выведзена з падпарадкавання знешняга сектара. Яна прама падпарадкавана губернатару Фагiраму Шаму. Вас, тым часам, выклiкае сам Фагiрам Шам. - Ад тарабанiѓ аѓтамат.
  Успыхнула трохмерная праекцыя ублюдачнай тоѓстай вугальна-чорнай асобы.
  - Прывiтанне Мой сябар! Ты, я бачу, у шоку! Пратры вочы i падтрасiся. Улада зараз належыць моцным. А ты слабы, як медуза кiнутая на палаючы пясок пустынi. Поѓная табе воплеска, але я добры i, адыходлiвы. Фагiрам гатовы захаваць тваё нiкчэмнае жыццё, калi ты i твае зоркалёты складзеце зброю i мiрна сустрэнеце гасцей. Ты прысягнеш на вернасць новай уладзе i, магчыма, захаваеш пасаду. Выбiрай! Жыццё цi смерць...
  Галава ультрамаршала напружана зарабiла. Служба ѓ спецвойсках прызвычаiла да стрыманасцi i прагматызму.
  Што рабiць у такой сытуацыi? Дурное загiнуць проста так, без карысцi справы? Хiтрасць мацi перамогi, калi пры ёй яшчэ i кавалер шчаслiвага выпадку!
  - Я гатовы падпарадкавацца i выконваць загады вышэйстаячага кiраѓнiцтва. Няхай загад, аформiць найвышэйшая ѓлада! - Рыкнуѓ Эрорас, разумеючы, што адразу нельга дрыгаць лапкамi да верха.
  - Не выказвай алагiзмы. Лепш аддай загад аб здачы зброi i вiтай пераможцаѓ! - З цяжкасцю стрымлiваючы смяшкi, заявiѓ маршал-губернатар.
  - Немагчыма вiтаць. Афiцэры не зразумеюць. Максiмум, ганаровая капiтуляцыя. З прычыны ... - Ультрамаршал кiнуѓ погляд на манiтор i свiснуѓ. - Ды iх тут цэлыя мiльёны, нават вельмi шмат мiльёнаѓ баявых зоркалётаѓ усiх масцей!
  - Добра, няхай капiтулююць i дазволяць нашым гасцям прызямлiцца на планеты. Гэта нас задаволiць! - Фагiрам лянiва пазяхнуѓ.
  - Ёсць! Я аддам загад! - Эрорас на секундачку завагаѓся.
  - "Фотань" малекула! - Нiбы на соннага хлапчука-раба прыкрыкнуѓ губернатар-пiтэкантрап.
  ***
  Адшлiфаваѓшы прывiтанне, Орлiк разгарнуѓся i пачаѓ выводзiць загад. У прынцыпе, можна было аддаць каманду i жэстам праз сканер, але сiстэма пароляѓ i блакiровак так часта змянялася, што было прызнана эканамiчна больш мэтазгодным выкарыстоѓваць старажытны спосаб перадачы iнфармацыi. Акрамя таго, магчымы варыянт цяжкага ранення, калi загад даводзiцца аддаваць рознымi часткамi цела цi гукам, а яшчэ лепш тэлепатычны iмпульс.
  - Я ведаѓ, што ты кемлiвы хлопец!
  Iдыёцкая ѓсмешка перакасiла чарнiльны твар дзядзькi Фага. Па мерках стэлзанаѓ губернатар быѓ сапраѓдным вырадкам, ды i чалавечым таксама - гарыла i тое больш фотагенiчна. I галасак горш за шыпенне гадзюшнiка ѓ багне.
  - Я ведаѓ, што мы зразумеем адзiн аднаго. Цяпер эскадры ѓвойдуць у ваш сектар.
  - Лепш у пашчу дракона! - Прамармытаѓ Эрорас.
  ***
  Праз некаторы час у прастору Сонечнай сiстэмы ѓзнiклi шматлiкiя групы iншапланетных зоркалётаѓ. Эскадрылля караблёѓ Пурпурнога сузор'я пачцiва расступiлася перад незлiчонымi iншагалактычнымi армадамi.
  I вось "ганаровыя госцi" розных афарбовак спускаюцца на зямлю. Бо зоркалётаѓ занадта шмат, пераважная большасць з iх проста завiсаюць у прасторы, а то чаго добрага саб'юць планету з арбiты. А на Зямлю дэсантуецца малая частка сусветнай фауны на самых лёгкiх караблях i дэсантных капсулах. Некаторыя монстры скачуць прама з арбiты. Высаджваюцца гiперпачвары ѓ iндывiдуальных боекасцюмах, спецыяльна прыстасаваных для бiтваѓ у адкрытым космасе. Тут поѓна розных iстот: членiстаногiя, медузападобныя, паѓзуны, чэрвепадобныя, металiчныя, крамянёвыя, кальцыевыя, фторныя. Нават радыеактыѓныя вiды на аснове ѓрану, Плутона, радыя i многiх iншых элементаѓ. Разнастайнасць формаѓ уражвала. Праѓда, iстоты з радыеактыѓных элементаѓ былi, так бы мовiць, умоѓна разумныя. Аднак усе гэтыя жывыя арганiзмы былi здольныя ваяваць.
  nbsp;А вось i дыскалёты, таксама багатыя па класiфiкацыi, i рухаюцца па-рознаму то кiдаючыся на бок, то круцячыся ѓ паветры ваѓчком. У паветры параць i пускавыя ѓстаноѓкi мiнiятурных ракет... З выгляду яны як падносы ѓ выглядзе рыбы, а са спiны, раз-пораз выскокваюць, а затым хаваюцца iголкi ракет.
  Iх сустракалi шматлiкая тубыльная палiцыя i сагнаныя ѓ групы першабытнiкi-працоѓнiкi. Усё роѓна, адзення на ѓсiх многiх соцень мiльён не хапала, таму пераважная большасць тубыльцаѓ па-ранейшаму хадзiлi галышом, нярэдка i без насцегнавых павязак, чым зямляне былi падобныя на сапраѓдных дзiкуноѓ.
  Iншапланетныя стварэннi высаджвалiся ѓ розных, загадзя вызначаных кропках Зямлi. Таму iх бачыць маглi мiльярды людзей. Вiдовiшча i сапраѓды было надзвычайным. Асаблiва, калi ѓлiчыць, што многiя зямляне нават стэлзанаѓ жыѓцом не бачылi. Тых людзей, якiя ганаравалiся гонару бачыць днbsp; рускiя светы, можна па пальцах пералiчыць. Рознакаляровыя стварэння, пакрытыя пёрамi, луской, шыпамi, iголкамi, гаплiкамi, лёзамi, слiззю, панцырамi, голай скурай, бранёй, агнiстай плазмай i iншай дзiѓнай брыдотай. Частка iншапланецян была ѓ герметычных скафандрах, iншыя былi абвешаны зброяй так густа, што iх самiх не было вiдаць за гэтымi грудамi стралялак мажлiвых i неймаверных канструкцый. Большасць людзей, асаблiва дзецi, выказвалi бурнае захапленне, весялячыся, смеючыся i танцуючы. Трэба заѓважыць, што дзяцей i падлеткаѓ на Зямлi было нават больш, чым дарослых асобiн. Следства высокай нараджальнасцi i генетычных вiрусаѓ, якiя выкошваюць старэйшае пакаленне. Старыя разумнейшыя за моладзь, але працуюць горш. Такiх рабоѓ мець не рацыянальна. З дапамогай кiраванай бiялагiчнай зброi генатып практычна ѓсяго чалавецтва зменены такiм чынам, прымусовае насельнiцтва перастала старэць, i нават бароды на тварах сталi рэдкай з'явай анамальным адхiленнем (як напрыклад да акупацыi iмi былi шэсць пальцаѓ цi сiямскiя двайняты!). Але доѓгага жыцця людзi не атрымалi, бо чым больш табе гадоѓ, тым вядома ж ведаѓ з досведам дадаецца... А разумны раб гэта дрэнна. Яшчэ рымляне казалi - тупасць блiжэй да пакоры, жвавасць розуму да зладзейства!
  Так што дарослыя асобiны памiралi ѓ прамежку шэсцьдзесят-семдзесят гадоѓ, без болю ѓ сне. I гэта вядома ж шанцаванне. Некаторым людзям з лiку мясцовых паслугачоѓ маглi ѓ якасцi заахвочвання i падоѓжыць нiкчэмнае зямное iснаванне. Але iснавалi тэхналогii, якiя рабiлi смерць тубыльцаѓ надзвычай пакутлiвай, караючы такiм чынам за залiшнюю свавольства i дапамогу партызанам!
  Iншапланетныя стварэннi аб нечым лапаталi памiж сабой. Iншыя рабiлi зваротныя жэсты прывiтання. Вялiкая колькасць абарыгенаѓ-людзей была сагнана да Цэнтральнага касмапорта, дзе яны павiнны былi дружна вiтаць "ганаровых гасцей".
  Некалькi прышэльцаѓ вылучылiся ѓ асобную групу. Судзячы па рэгалiях, гэта былi верхаводы мiжгалактычнага зброду. Яны пераклiкалiся памiж сабой, аб нечым брыдка цвiркалi.
  Ультрамаршал Эрорас, не ѓтрымаѓшыся, плюнуѓ, як усё гэта агiдна.
  Дзяржаѓны саветнiк са сваiмi кралямi ѓзнiк нiбы чорцiк з табакеркi. Нiбы адлёт на зоркалёце быѓ нейкiм мудрагелiстым спектаклем, а насамрэч яны i не пакiдалi Зямлю.
  Зрэшты, Орлiк цалкам слушна вырашыѓ, што гэта маглi адвалiць двайнiкi, тым больш, што дзяѓчыны чамусьцi затрымалiся i даганялi саноѓнiка на гравiяцыклах хоць i пасвiлiся разам з шэфам. Мог быць i iншы варыянт, карыстаючыся засмучэннем планетарнай абароны вярнуцца на нябачным разведвальным модулi. I яшчэ мноства розных спосабаѓ, абвесцi яго вакол пальца.
  Як бы там нi было шляхетны вяльможа i маршал-губернатар выйшлi сустракаць дарагiх гасцей.
  Па пакрыццi касмапорта былi разасланыя загадзя прыгатаваныя раскошныя ѓ каштоѓных камянях дываны i iх колькасць нават дадалося. Сотнi тысяч басаногiх смуглянькiх дзяцей з рознакаляровымi сцяжкамi ѓ руках выстраiлiся ѓ квадраты. Узнiмаючы па чарзе тыя цi iншыя сцягi, яны паказвалi надпiсы прывiтання. Гэтае дзеянне, безумоѓна, рэпетавалася загадзя.
  На мове стэлзанаѓ можна было прачытаць наступныя надпiсы: "Сардэчна запрашаем да нас!", "Мы належым табе!", "Валодзь намi, о, найвялiкшы!", "Слава iмператару - уладару ѓсяго Сусвету!"
  Адзiн з галактычных камандзiраѓ быѓ настолькi вялiкi, што сваёй з дзевяццю фалангамi ѓ прысосках канечнасцю лёгка схапiѓ за пояс i падняѓ саветнiка, вiтаючы яго такiм своеасаблiвым спосабам. Здушаны саветнiк, загарлапанiѓ нечалавечым голасам, пачаѓ адбрыквацца.
  Сярод целаахоѓнiкаѓ, з лiку стэлзанаѓ, узнiк рух, блiснулi прамянямёты. Фагiрам жэстам спынiѓ ахову.
  - Спакойна, сiтуацыя пад кантролем!
  Гiгант, удвая якi перавышае памерам буйнага слана, акуратна паставiѓ на месца саноѓнiка. Той пачаѓ кудахтаць i, заiкаючыся ад страху, праверашчаѓ:
  - Я вас вiтаю, мае доблесныя саюзнiкi i цудоѓныя сябры. Давайце пройдзем у нашу тронную залу.
  Пачулася ѓхваляльнае рохканне i карканне. Затым працэсiя разнамасных тыпаѓ рушыла наперад услед за здраднiкам-губернатарам.
  Ультрамаршал Эрорас глядзеѓ на тупаючае вiдовiшча з ледзь прыхаваным гневам. Статак псеѓдаразумных iстот так азвярэла друкавала крок, што прымудрылася парваць трывалую паѓметалiчную тканiну дывана. I гэтым паразiтам прыйшлося аддаваць гонар?
  ***
  Рэзервовая тронная зала (старую яшчэ не аднавiлi) была велiзарная.
  Аднак у яго ѓваходзiлi ѓсё новыя i новыя камандзiры зоркалётаѓ. Немалая iх колькасць паходзiла габарытамi i рожамi на дыназаѓраѓ. Хоць былi i такiя, што былi падобныя памерамi на невялiкую котку, а таксама мноства гiбрыдных формаѓ, якiм i аддаленую аналогiю сярод зямных iстот не знойдзеш.
  Зала запаѓнялася да мяжы. Зорныя ваякi сутыкалiся адзiн з адным, вiскаючы i драпаючыся. Так-сяк, з вялiкай працай, удалося аднавiць нейкае падабенства парадку.
  Першым слова ѓзяѓ Фагiрам. З боку магла здацца, што ён раптам стаѓ верхаводам Галактыкi.
  Гаворка ѓ цэлым была блытанай i банальнай. Сутнасць зводзiлася да неабходнасцi весцi святую вайну аж да знiшчэннi i звяржэннi ненавiснага рэжыму стэлзанаѓ. Гэтай нацыi касмiчных паразiтаѓ, зорных упiраѓ, мёртвай хваткай якiя ѓчапiлiся ѓ артэрыi разумнага галактычнага жыцця. Дэмагагiчныя выказваннi выклiкалi бурныя крыкi, вiск, роѓ шматлiкай публiкi. Большасць з iх нават не разумела, пра што iдзе гаворка, але затое галасiла i тупала проста за кампанiю.
  Затым на трыбуну выйшаѓ насякомападобны прадстаѓнiк сiнхоѓ. Паторгваючы неразвiтымi крылцамi, сiнiх стараѓся пiшчаць у мiкрафон, перакрываючы гвалт, узняты субратамi па розуме. Некалькi монстраѓ люта рвалiся да трыбуны, iмкнучыся ѓзяць слова першымi. Салдаты з сiнхаѓ спрабавалi iх утрымаць, але былi затаптаны шматтоннымi тушамi. Спроба сцягнуць "камара" з трыбуны аказалася няѓдалай. Ахова ѓключыла сiлавое поле, адкiнуѓшы мастадонтаѓ. Тушы адляцелi з вялiкiм паскарэннем, раскiдаѓшы i пабiваѓшы iншых умоѓна разумных суб'ектаѓ. Пачалася цiсканiна, блiснулi светлавыя клiнкi блiзкага бою, натапырылiся прамянеметы. Здавалася, вось-вось пачнецца бойня.
  Грамавы голас, узмоцнены рэпрадуктарамi, перакрыѓ какафанiчны гвалт. На некалькiх галактычных мовах з рознымi гукавымi хвалямi голас стаѓ заклiкаць да спакою.
  - Не час уладкоѓваць памiж братамi сумятню, калi мы сабралiся разам у агульны сусветны паход. Паберажыце сiлы для вырашальнай вайны. Давайце дадзiм слова камандзiру сiнхаѓ, прадстаѓнiку Залатога сузор'я. У яго самая вялiкая эскадра баявых караблёѓ. Затым выступяць iншыя.
  Гвалт злёгку зацiх. Наступiла адноснае маѓчанне. Монстры аб нечым шапталiся. Iх шэпт быѓ падобны на рыпанне шкла, калi яго дзярэ сабачая лапа.
  Сiнх пачаѓ нешта свярбець у мiкрафон, ён хваляваѓся, ад чаго тонкi галасок казуркi здаваѓся яшчэ больш агiдна. Пасля сталi выступаць iншыя страказоiдныя суб'екты. У цэлым палемiка разгарнулася з нагоды - цi нападаць на цэнтр Галактыкi або адразу, не губляючы чакай, iсцi ѓ сэрца iмперыi. Сёй-той пачаѓ настойваць на рабаваннi i разбурэннях планет, што сустрэнуцца на шляху. Асаблiва завiхалiся касмiчныя пiраты. Яны настырна гарлапанiлi ѓ тысячы глыток, патрабуючы сваю долю. Сiтуацыя зноѓ пачала выходзiць з-пад кантролю. Тым больш што ѓ адной зале сабралiся мiльёны разнамасных жыццёвых форм. Лагоднасцю з iх нiхто не адрознiваѓся. Хто-небудзь з камандзiраѓ абавязкова пачаѓ бы страляць, бо ашалелых хапала. Потым ужо разня магла пакацiцца падобна горнаму абвалу. Адзiн са бунтаѓшчыкоѓ нацiснуѓ было кнопку бластера, але лазерны прамень, пасланы кампутарам, яго маментальна выпарыѓ. Некалькi прамянёмаѓ ударыла ѓ адказ. Затым зверху секанула паралiзатарам, завалiѓшы пару сотняѓ монстраѓ. Як нi дзiѓна, гэтае прымяненне гвалту злёгку супакоiла натоѓп.
  - Паколькi мы ѓсё выконваем загадзя ѓзгоднены план, то пакуль рабаваць, i забiваць не будзем, - заявiѓ iзноѓ якi выйшаѓ на трыбуну атаман сiнхаѓ.
  - Гэтая тэрыторыя добраахвотна прыняла нас. Мы павiнны выконваць правiлы.
  У адказ зноѓ пачулiся дзiкiя завываннi i роѓ незлiчонай колькасцi глыток.
  - Правiлы ёсць правiлы! Многiя з вас самi падпiсалi падобныя дэкларацыi. Будзьце цывiлiзаванымi iстотамi, а не зборышчам мiкраарганiзмаѓ.
  - Хопiць! - Раѓнуѓ Фагiрам i крутануѓ над галавой, фонам парасонам, якi пералiваѓся адбiвалым промнi. - Усiм даваць выказвацца мы не будзем. Iнакш чухаць мовамi давядзецца месяцамi. Выступiць сотня самых буйных камандзiраѓ па тры стандартныя хвiлiны. Затым усё на адпачынак!
  Шум пратэсту ѓзмацнiѓся, дасягнуѓшы ѓрагану. Зверху зноѓ секанулi паралiзатары. Частка звярынца завалiлася мёртва, але астатнiя паднялi яшчэ большы вэрхал...
  Кiраѓнiк 21
  На выбар цяжка нам вырашыцца...
  Але трэба ѓсё роѓна вырашаць!
  Можна на подласцi пусцiцца,
  I гэтым гонар свой прадаць!
  Войскам i спецслужбам Пурпурнага сузор'я ѓдалося знiшчыць амаль усе партызанскiя атрады. Ранейшыя часы, калi з партызанамi гулялi ѓ "коткi-мышкi", мiнулi. Цяпер iх выцiскалi паѓсюль.
  Вядомы камандзiр Сяргей Сусанiн (яго яшчэ называлi чорнай пантэрай) з рэшткамi баявога атрада здолеѓ усё ж схавацца ад праследавацеляѓ. Месца, дзе ён з таварышамi залёг на дно, было абрана вельмi хiтра. Гэта быѓ цэнтральны склад драѓнiны. Тут сабралася лясы на многiя мiльярды кубаметраѓ. Занадта шмат на Зямлi высякалася гэтай каштоѓнай i ѓвесь час прайграванай сыравiны, каб заняць усё нарастальнае насельнiцтва працай. У лесарубы былi запiсаны мiльярды людзей. Самi лясы раслi вельмi хутка. Новыя генетычна палепшаныя пароды i клiмат дазвалялi здабываць драѓнiну ѓдарнымi тэмпамi. Хоць склад быѓ добра абаронены ад удараѓ з вонкавага боку i дыверсiй, партызанам удалося пратачыцца разам са шматлiкай прадукцыяй i лесарубамi. Так як у гэтым велiзарнай сховiне ѓжо многiя гады не было тэрактаѓ, нiкому i ѓ галаву не прыйшло яго прасканаваць. Таму партызаны i сядзелi ѓ драѓняных норах, як жукi караеды, не смеючы высунуць i носа. Зрэшты, само памяшканне было настолькi вялiзным, што ѓ iм рэальна можна было заблудзiцца i блукаць самога да канца свету. Кара ѓ некаторых дрэѓ была ядомай, што, прынамсi, гарантавала выратаванне ад галоднай смерцi. Затое байцам пагражала гiбель ад нуды i гультайства. На шчасце, на дзяжурства зноѓ заступiѓ сувязны, цесна звязаны з рухам супрацiѓлення, Марат Радзiвонаѓ. Гэта быѓ адзiн з братоѓ кiраѓнiка гурта "Альфа-стэлз". I, што прыемна, ён прынёс радасную вестку. Iм трэба было пракруцiць новую аперацыю.
  - У нас з'явiлася ѓнiкальная магчымасць укаранiць свайго чалавека ѓ шэрагi войска Пурпурнага сузор'я. - Светленькi з лёгкай рыжанькiм адценнем няроѓных валасоѓ, жылiсты падлетак Марат машынальна так моцна панiзiѓ голас, што начальнiку партызан прыйшлося амаль ушчыльную наблiзiць вуха да яго тонкiх вуснаѓ. - Адна з юных прадстаѓнiц акупацыйнай армii прыйдзе сюды з мэтай вывучэння парод дрэѓ, якiя растуць на нашай планеце. Навуковая цiкавасць, калi можна так выказацца. Дык вось, яе трэба акуратна падмянiць. Дзяѓчына, якая замест яе заступiць, вельмi падобная. Яна ѓжо прыбыла да вас па адпрацаваным канале. Толькi зменiце дзяѓчыне адзенне.
  Камандзiр не вытрымаѓ, намаганнем волi стрымлiваючы гнеѓ, што iрвецца, прабурчаѓ:
  - Тут усё не так проста. А як жа апазнавальныя крышталi? Яны адразу адскануюць падмену.
  Хлапчук зрабiѓ хiтры твар i хiхiкнуѓ:
  - А тут усё куды элементарней, чым здаецца! Крышталi апазнавання ёсць у ваенных i асоб эканамiчнай армii, што зрабiла iх значна больш даступнымi для набыцця на чорным рынку. Тут усё ѓжо загадзя падрыхтавана. I язык не выдасць, дзяѓчынка выдатна валодае складам захопнiкаѓ. Ёсць, праѓда, рызыка поѓнага iндывiдуальнага сканавання, але гэта рызыка апраѓданы, вядзi нам шмат часу i не трэба. Выконвайце загад Гарнастаева!
  - З задавальненнем! - Барадаты камандзiр нядобра ѓхмыльнуѓся.
  - Тады сёння праз дзве гадзiны. А пакуль знаёмцеся з яе двайнiком. Яна вельмi моцная i добра дзярэцца. Ну, трымайцеся тут. Да хуткага спаткання! - Галаграфiчная выява, чорненькага ѓ шорцiках хлапчука збялеѓшы знiкла. У паветры застаѓся толькi слабы пах азону.
  Раптам кара тоѓстага бервяна лопнула i з лёгкасцю ласкi адтуль выпырхнула напаѓголае алiѓкава-бронзавая дзяѓчынка. Яна была вельмi стройнай, не па гадах мускулiстай i рослай. Яе валасы зiхацелi моднай для самак Пурпурнога сузор'я сямiколернай пералiѓнай гамай. Зрабiѓшы патройнае сальта, дзяѓчына раскiнула рукi, затым скрыжавала iх.
  - Брава! Стромка! Квазарна! - Загарлапанiлi юнакi-партызаны.
  Верхавод нахмурыѓся.
  - Спрытна, але ведай, малая, гэта смяротная гульня.
  - Я яе зраблю бездакорна! - Дзяѓчына ѓсмiхнулася i падскочыла яшчэ вышэй, яе цела некалькi разоѓ пракруцiлася прапелерам у паветры, а сама акрабатка вельмi спрытна схапiлася босымi ножкамi за бервяно, такiм чынам, завiсшы ѓ гарызантальным становiшчы. Яе мышцы напружылiся i з-за, гэтага яшчэ больш выразна праступiѓ рэзкi рэльеф.
  - Усiм заняць баявыя пазiцыi.
  "Якiя ѓ яе прыгожыя мускулiстыя ножкi i iдэальна правiльная грудзi..." - верхавод здушыѓ раптоѓнае жаданне, хоць норавы на зямлi сталi прасцей, рэшткi былой культуры ѓсё яшчэ давалi аб сабе шляхта. Але яны ѓжо так даѓно не бачылi жанчын... Сярод людзей усё яшчэ iснавала кансерватыѓная думка, што дзяѓчатам не трэба рызыкаваць змагаючыся ѓ партызанскiх атрадах, i вайна асаблiва мужчынская справа.
  Камандзiр таксама адзначыѓ:
  - Ну, да чаго ѓ яе рэзка прамаляваны мускулы, нават у наймацнейшых хлопцаѓ такi рэльеф рэдка калi ѓбачыш.
  Сапраѓды хоць людзi i сталi генетычна лепш, дык нявольнiк павiнен быць дастаткова моцным, цягавiтым i жывучым, каб выконваць цяжкую працу, але з-за меркаванняѓ бяспекi i гонару чалавека не зрабiлi роѓным па сiле стэлзану. Раса Пурпурнога сузор'я ѓ пераважнай сваёй большасцi, адрознiвалася, нiбы не мелай скуры лiтой сталлю рэльефу цяглiц.
  Усе занялi загадзя адведзеныя месцы...
  ***
  Праз дзве гадзiны з'явiлася iншая дзяѓчына...
  Так, яны вельмi падобныя, нават адзеннем, дакладней амаль поѓнай яе адсутнасцю. Для Лабiда Карамады, якая нядаѓна прыбыла сюды, гэтая нячэсаная планета была занадта дзiкай i гарачай. Таму яна i прыйшла сюды амаль голая, басанож, упрыгожаная бранзалетамi з каштоѓных прычым незямнога паходжання камянёѓ. Зрэшты, як прыемна калi голую скуру лашчыць сонейка, а аголеныя дзявочыя ступнi лёгенька паколваючы, казычуць травiнкi, галiнкi, шышачкi. Толькi на поясе ѓ яе вiсеѓ лёгкi жаночы бластэр, а на руцэ - сумесь гадзiн, кампутара, сканара i тэлефона.
  - Брр! Колькi дрэѓ! Можна пабудаваць палац квазарняѓ губернатарскага! - Вымавiла, шырока раскiнуѓшы рукi i акруглiѓшы каралавы раток агрэсiѓная драпежная прыгажуня.
  Дзяѓчынка-партызанка, усмiхаючыся, плаѓна выйшла ёй на сустрэчу. Ускiнуѓшы руку ѓверх, яна вiтала яе салютам, характэрным для руху iмперскiх юлiнгаѓ-пiянераѓ, заваёѓнiкаѓ мегагалактыкi.
  - Я рада бачыць цябе, сястра мая. Табе, я бачу, цiкавыя гэтыя тубыльныя раслiны?
  - Як вiдаць i табе, раз ты сюды забралася. - Як i табе, раз ты сюды забралася! - Лабiда падкiнула ножкай абломак кары i спрытна злавiла яго губкамi, прыняѓшыся энергiчна жаваць.
  - Я прыйшла не з-за гузоѓ, мне проста падабаецца гуляць адной, малюючы з сябе дзiкунку. Надакучылi гэтыя дурныя абарыгены. - Дзяѓчына-партызанка як хобатам слон варухнула носiкам.
  - Яны, хоць i дурныя, але вельмi пацешныя i яшчэ не паспелi мне надакучыць. Дзiѓна... Я не магу зразумець, мне здаецца, што я недзе цябе ѓжо бачыла. - Стэлзанка замiргала, iмкнучыся знайсцi ѓ сваiм падобным з кампутарам мозгу патрэбны файл.
  Юная партызанка амаль без разбегу зрабiла ѓ паветры чатырохразовае сальта i прызямлiлася амаль ушчыльную да Лабiда.
  - Так, ты мяне бачыла на нашай цэнтральнай планеце Стэлз.
  Тая пагардлiва фыркнула:
  - Не! А нашая цэнтральная планета называецца па-iншаму. Ты што туземка?
  - А хiба ѓ туземак бываюць вось такiя цудоѓныя валасы з такiм цудоѓным пахам. Панюхай!
  Карамада машынальна пагрузiла твар у сямiколерныя хвалi валасянога покрыва зямлянкi i тут жа атрымала ѓдар каленам у сонечнае спляценне. У наступнае iмгненне партызанка сарвала пояс са зброяй i адкiнула ѓбок, устаѓшы ѓ баявую стойку. Вiдаць, яна хацела пабiцца на роѓных. Камандзiр, аднак, не ѓхваляѓ тэатральных эфектаѓ i дакладным выстралам з бластера перабiѓ бранзалет, якi ѓтрымлiвае кiбергадзiны.
  - Рукi ѓгору! Адзiн рух - i я страляю!
  Далейшае было проста. Толькi бранзалет гадзiн прыйшлося памяняць. Адзiн з салдат ахвяраваѓ трафеем. Калi двайнiк лiбiда Карамады знiк, можна было заняцца арыгiналам.
  Самку з войска ненавiсных акупантаѓ дужа звязалi трафейным дротам...
  Цiкава, колькi ёй цыклаѓ? Трынаццаць цi дванаццаць? Але паколькi стэлзаны растуць хутчэй i больш людзей, то ростам яна была значна вышэй сярэдняй дарослай жанчыны. Ды i постаць суцэль развiтая i атлетычная, з мускулатурай, сухi i пакуль яшчэ не празмернай.
  Шкада, што давядзецца лiквiдаваць такую прыгожую дзяѓчыну, але нiчога не зробiш. Iншага выйсця няма! Вайна гэта самая займальная гульня, колькасць удзельнiкаѓ неабмежавана, але ѓвесь час скарачаецца!
  
  
  Адзiн з рослых юнакоѓ-партызан не ѓтрымаѓся, дакрануѓся да хупавай светла-карычневай нагi дзяѓчыны. Мазалiстая рука лесаруба прайшлася па шчыкалатцы, спусцiлася да ружовай злёгку запыленай ступнi, памацала пальчыкi. Дзяѓчына падмiргнула яму:
  - Ну чаму так нясмела, ты такi прыгожы, чорненькi са светлымi валасамi.
  Хлапчук шчыра ѓсмiхнуѓся ѓ адказ:
  - I ты таксама цуд, кiпцiкi пальчыкаѓ адлiваюць як жэмчуг.
  Iншы юнак працягнуѓ руку да грудзей, ад дотыку тая маментальна набракла. Пышны бюст прыгажунi нагадваѓ выкладзенае горкай мядова-пламбiрнае марожанае з налiтымi вiшанькамi саскамi. Дзяѓчына прабурчала:
  - Смялей хлопчыкi, я хачу адчуць вашу ласку.
  Маладыя мужчыны, амаль падлеткi кiдалi на яе галодныя погляды, здаровыя арганiзмы патрабавалi сэксу. Нават сам камандзiр Пантэра адчуѓ у сьцёгнах запал. Ён з-за досыць рэдкай у сучасным свеце густой i ѓжо з сiвiзной барады, здаецца на фоне гэтых юнакоѓ (хоць некаторыя толькi знешне хлапчукi) амаль старым. А дзяѓчына так прыцягвае, асаблiва больш светлая, чым туземак, глянцавая, нiбы пазалочаная скура, жамчужныя буйныя зубы прызыѓна расчыненага рота. Голас Лабiда стаѓ цяжкiм, з прыдыханнем.
  - Давайце пацешыцеся са мной, потым адпусцiце, я пра вас нiчога не скажу.
  Дзяѓчына прамармытала ад захаплення, калi рукi абхапiлi яе мускулiстыя сцягна, а самы буйны двухмятровы партызан з яшчэ рэдзенькай бародкай, дакладней гарматай стаѓ сцягваць тканiну, якая ледзь прыкрывала вабную плоць.
  - Я падару вам бездань асалоды i сама атрымаю казачнае задавальненне. - У голасе стэлзанкi не было i кроплi прытворства. Быць згвалтаванай звярамi-партызанамi так рамантычна, а водар вугальна-чорных мускулiстых, даѓно не мытых мужчынскiх целаѓ моцна ѓзбуджае. Яе ранейшыя партнёры так моцна не разiлi, дзякуючы бiяiнжынерыi стэлзаны амаль цалкам пазбаѓлены пахаѓ, на вайне гэта лiшняе.
  - Хутчэй можаце нават адразу па двое. - Лабiда прызыѓна падморгваючы, аблiзнула па-кацiнаму губкi.
  Пантэра ѓзарваѓся, пагарда перамагла жывёльны парыѓ:
  - Назад! Не будзем губляць сваю чалавечую годнасць з гэтай шлюхай. Хiба не бачыце да чаго гэта разбэшчаная раса, пазбаѓленая рэшткаѓ гонару i сумлення. Звярыныя iнстынкты i юрлiвасць у такой юнай галоѓцы, а якая яна будзе, калi вырасце?
  Дзяѓчына не была баязлiѓкай. Раѓнула голасам моцна ѓгневанай валадаркi:
  - Я ѓжо дарослая разбуральнiца i паѓнавартасны ваяр - зразумеѓ смаѓж! Вырваѓшыся, я вырву па валасiнках тваю бараду, затым пушчу гнiлое мяса на сабачыя кансервы! - Стэлзанка зароѓ яшчэ гучней, мускулы пад скурай перакочвалiся шарамi, намагаючыся прарваць трывалую, як якарны ланцуг дрот. - А вы, чаго хлопчыкi стаiце, скруцiце яго, выдайце нам i мы з сяброѓкамi даставiм вам акiян асалоды, не лiчачы грошай, земляѓ i рабоѓ з рабынямi ва ѓзнагароду!
  Камандзiр прамовiѓ з цяжкасцю надаѓшы суроваму голасу халоднасць:
  - Бачыце нi грама раскаяння. Яе можа чакаць толькi смерць. Прычым яна не будзе лёгкай. Я адстрэлю ёй спачатку рукi, а потым ногi.
  Хлопцы падалiся назад. У iх вачах чыталася шкадаванне, пазбавiцца такога задавальнення. Але пярэчыць гарачаму i хуткаму на расправу Пантэры, нiхто не адважны. Стэлзанка рвалася так адчайна, што пад зробленым з супертрывалага сплаву дротам разадралася скура i выступiла вельмi яркая, пунсовая кроѓ. А таѓшчэзны дыяметрам метр бервяно, да якога яе прывязалi, ужо трашчала, пакрываючыся маленькiмi трэшчынкамi. Партызаны напружылiся, дастаючы зброю, баючыся, што значна мацнейшая, чым чалавек чужародная ведзьма вырвецца на волю, кiнуѓшыся гепардам на iх.
  Верхавод, перавёѓшы на мiнiмальную моц, прыцэлiѓ бластэр...
  Раптам нечая рука лягла яму на плячо.
  - Супакойся, Вiктар Ведыямiдавiч!
  Грозны камандзiр разгубiѓся. Яго сапраѓднае iмя было таямнiцай, якую ён хаваѓ нават ад Гарнастаева. А яго зброя, хоць нiхто да яе не здаваѓся, маментальна зачынiлiся засцерагальнiкам. Нават раз'юшаная тыгрыца Лабiда, супакоiлася, замёршы, бугручыся напружанымi мускуламi.
  - Ты хто? - вылупiѓся Пантэра.
  Постаць у шэрым хiтоне была дзiѓна знаёмай.
  - Можаш клiкаць мяне Гуру або Сэнсэй ... - Голас быѓ як акiянскi прыбой у зацiшнае надвор'е, у iм спалучалася сiла i мяккасць.
  -Ды я яго пазнаѓ - гэта ён вялiкi Сэнсэй. - З дрыготкай у голасе прашаптаѓ другi чалавек у атрадзе Антонаѓ.
  - Добра, Сэнсэй, можаш iсцi па сваiх справах ... - Пантэра неахвотна адвесiѓ лёгкi паклон i паспрабаваѓ зняць бластер з засцерагальнiка.
  - Не, ты не заб'еш яе! - Голас гуру з нябачным позiркам i валявым, чыста паголеным падбародкам стаѓ цвярдзей.
  Камандзiр працягваючы ваяваць з раптам якi стаѓ непаслухмяным бластером, разрадзiѓся цэлай чаргой слоѓ:
  - Ты што адурэѓ, стары? Стэлзаны - прыроджаныя забойцы. Майго брата па-зверску катавалi, садралi з жывога скуру i, пасыпаѓшы радыеактыѓнай соллю, павесiлi пад пякучымi промнямi сонца, прымусiѓшы глядзець на гэта ѓсё сяло. Ён курчыѓся i памiраѓ у страшных пакутах. А салдаты пасмейвалiся з яго i iншых павешаных, а iх было больш за сотню. Калi яны зацiхлi, iх нават забаранiлi пахаваць. Тых, хто асмелiѓся не паслухацца, вешалi побач, прычым падкранаючы гакам рэбры. А маю мацi i пецярых дзяцей жыѓцом растварылi ѓ кiслаце, дакладней тое, што ад iх засталося пасля катаванняѓ. А маiх...
  Сэнсэй сумна ѓсмiхнуѓся, яго зубы былi дзiѓна белыя i свежыя нiводнай плямкi, не гледзячы на больш, чым тысячагадовы ѓзрост iх уладальнiка. I голас гуру нечакана памаладзеѓ:
  - Хопiць, усё роѓна цябе не пераканаць, але па-свойму ты маеш рацыю. Але нашай планеце пагражаюць не толькi войскi Пурпурнага сузор'я. З многiх тысяч галактык зляцелiся захопнiкi ѓсiх масцей. Вулкан зла вырваѓся на волю i пагражае затапiць i зжэрцi ѓвесь сусвет. Нам усiм давядзецца аб'яднацца, нават са стэлзанамi, каб пазмагацца разам супраць агульнага сусьветнага зла. А гэтая дзяѓчынка ѓсяго толькi маленькi, але важны каменьчык у зорнай мазаiцы. Кожны чалавек падобны да пясчынкi ѓ пустынi, але ѓ адрозненне ад самай шырокай пустынi мае гранi, у гэтай пясчынкi няма межаѓ самаѓдасканалення! - Гуру нядбайна кiѓнуѓ галавой. - Прабач Вiктар, пагаворым пазней!
  Вытанчаны жэст рукой, i звышмоцны дрот лопнуѓ, а праз секунду Сэнсэй i дзяѓчына знiклi.
  Рызыкуючы выдаць сябе, камандзiр усадзiѓ зарад у тое месца, дзе толькi што ляжала стэлзанка. Перахрысцiѓшыся, смачна вылаяѓся:
  - Лепш я злучу сваю шыю з пятлёй, чым аб'яднаюся разам са стэлзанамi няхай нават супраць самога Сатаны!
  ***
  У момант, калi здавалася, што выварваецца ѓсё нутро, а лёгкiя лiтаральна выгараюць, уцягваючы ѓ сябе жывое полымя, калi распаленыя струменi перагрэтага паветра прадзьмухваюць, прыпякаючы кожную часцiцу змучанага цела, паралiзуючы канвульсiйныя рухi перанапружаных цяглiц. Адчуванне, якое нагадвае знаходжанне сумесi лавы i кiпеню на вялiкай глыбiнi ѓ раёне вывяржэння вулкана. Пасля стала нечакана лягчэй. Боль стала знiкаць, з'явiлася дзiѓная лёгкасць. Так, менавiта гэта i адчуѓ Леѓ Эраскандэр, калi яго дух стаѓ пакiдаць абвугленае цела...
  ... Вось ён адрываецца ад паверхнi i пачынае бачыць падзеi, як бы са боку. Бачныя рэшткi разламанага аплаѓленага зоркалёта. Кiшаць незлiчонымi зграямi велiзарныя разнамасныя тыпы пачвар. У святле каласальнай фiялетава-iзумруднай зоркi яны такiя асаблiвыя яркiя з прамянiстым пералiвам. Зусiм не страшныя, наадварот, казачна прыгожыя ѓ сваiх расфарбоѓках. Падпарадкоѓваючыся неспасцiжна непераадольнай сiле, душа працягвала паднiмацца наверх. Маляѓнiчыя монстры на паверхнi хутка памяншалiся. Дух уваходзiць у стратасферу. Вось бачная ѓся планета, ружова-жоѓтая, спачатку велiзарная, затым iмклiва памяншаецца ѓ аб'ёме. Вось яна велiчынёй з круглы стол, вось з кола пендафона, вось з футбольны мяч, затым з тэнiсны мячык i пасля - менш макавага зярнятка. Мiльгаюць усё новыя i новыя галактыкi, неймаверныя навалы зорных аскепкаѓ i россыпаѓ. Душу ѓсмоктвае ѓ тунэль, i яна ляцiць, па калiдоры мiльгаюць яркiя сямiколерныя палоскi на чорным фоне.
  "Куды я нясуся? - Разгублена падумаѓ хлопчык. - Загадка... мусiць, у iншы мегасусвет, у гiпермiр".
  Наперадзе тунэля з'явiлася ѓсё нарастальнае па iнтэнсiѓнасцi яркае святло. Па дзяржаѓна-iмперскай адзiнай i непарушнай рэлiгii Пурпурнага сузор'я пасля смерцi стэлзан iдзе на суд, дзе ён, у адпаведнасцi са справамi або ваеннай доблесцю, трапляе на першае неба, дакладней у наступны гiперсусвет. Там ён увасабляецца ѓ плоцi, атрымлiваючы ранг у залежнасцi ад таго, як ён дбайна i верна служыѓ Стэлзанату, iмператару i народу. Рэлiгiя абвяшчала, што Вялiкi i Усявышнi Бог аддаѓ стэлзанам увесь сусвет у вечнае валоданне, а астатнiя расы на прыгнёт. Апраѓдана ѓсё, што садзейнiчае заваёве Сусвету. Подзвiгi на франтах i ѓ тыле. Гераiчнасць спрыяюць атрыманню больш высокага статуту ѓ новым мегасусвеце, а гэта самае галоѓнае. Вялiкай доблесцю лiчылася загiнуць у баi, асаблiва праявiѓшы самаахвяраванне, занясучы за сваё жыццё тысячы жыццяѓ ворагаѓ. Ёсць i iншыя, яшчэ больш высокаарганiзаваныя сусветы з вялiкай колькасцю вымярэнняѓ i бясконцымi памерамi, таму славалюбiвы стэлзан можа разлiчваць на вечнае прасоѓванне па кар'ернай лесвiцы. А вось куды iдуць iмператары? Няѓжо для кожнага з iх падрыхтаваны свой Мегасусвет? Але Леѓ чалавек, таму не абавязаны верыць у падобную лухту.
  "А куды патраплю я?" - сумна падумаѓ Эраскандэр.
  Як чалавек i раб, ён павiнен i ѓ наступным жыццi заставацца нявольнiкам, i гэта ѓ лепшым выпадку. Калi яго не захочуць мець гаворачай прыладай працы, то тады яму пагражае вогненная яма i месца вечных катаванняѓ для непаѓнавартасных iстот.
  Дрыжыкi бярэ па скуры, хоць скуры ѓжо i няма. Хоць Сэнсэй казаѓ, што стэлзаны i людзi пайшлi ад агульнага продка таго, што спарадзiѓ i крыклiвых, калматых малпаѓ. Быѓ яшчэ i вялiкi Гуру, якога маглi бачыць толькi абраныя. Ён, кажуць, адкрыѓ сакрэт неѓмiручасцi i вялiкую магутнасць. Тады чаму, калi ён так усемагутны, яму не выгнаць з планеты гэтых крывасмокаѓ?
  У канцы тунэля Леѓ выплыѓ на залiтае яркiм святлом прадмесце. Побач размяшчаѓся каласальных памераѓ блiскучы палац, мабыць, храм нябеснага правасуддзя. Двое грамiѓ з асляпляльна блiскучымi крыламi, вiдаць, анёлы, заламалi яму рукi за спiну i ѓвялi ѓ залу суда.
  Зала была велiзарная, столь гублялася ѓ аблоках. Грозны голас суддзi, вялiзнага, як гара Эверэст, i зiготкага, як мноства сонцаѓ, прагрымеѓ тысячай громаѓ.
  - Ты не салдат! Ты не баец! Ты не стэлзан! Ты - чалавек, агiднае стварэнне, гнюсная пародыя на вялiкую расу. Ты - подлы бунтар, якi ненавiдзiць сваiх законных гаспадароѓ i хоча iх усiх знiшчыць. Ты не будзеш рабом, цябе не хочуць мець нават рабом. Iдзi ѓ пекла i гары там вечна ѓ страшных пакутах разам з усiмi ворагамi Пурпуровага сузор'я. Воiны найвялiкшай нацыi ва ѓсiх бясконцых гiперсусветаѓ, байцы iдэальнай расы, абранай Усявышнiм, скораць бязмежнае светабудову!
  Пад нагамi з'явiлiся языкi полымя. Яны жудасна балюча прыпякалi босыя ступнi хлапчукi.
  - Няѓжо, зноѓ агонь! Я больш не магу!
  Леѓ затросся. Ён гатовы быѓ упасцi на каленi i разраѓцца нiбы дзiця.
  У гэты момант выява суддзi знiкла...
  ***
  ...Нехта люта трос юнака за плячо. Адкрыѓшы вочы, былы гладыятар убачыѓ паскудны твар сiнху з камарыным хабатком. Пасля агнiстай геены яго пляскатая з рэдкiмi валосiкi хора здалася тварам добрай феi. Кашмарнае трызненне было настолькi рэальным, што да гэтага часу хварэлi ногi i трэслiся рукi.
  - Падымайся! Працэс тваёй рэгенерацыi скончаны!
  Глядзець было ѓсё яшчэ балюча, нават не вельмi яркае святло рэзала вочы. Расплываецца малюнак, як напрыклад калi ты горка плачаш. Леѓ некалькi разоѓ мiргнуѓ, стала выразней. Памяшканне, мяркуючы па абстаноѓцы, - рэгенерацыйная камера. Прыборы незразумелага прызначэння, шчупальцы, якiя адлiваюць блакiтам сцяны. Некалькi скрынь з антэнамi, якiя архаiчна выглядаюць. Побач з сiнхам у жоѓтым халаце стаяла яшчэ некалькi насякомападобных тыпаѓ з прамяняметамi напагатове i пара здаравенных груiдаѓ адной з самых паскудных цывiлiзацый. Вiдаць, яны былi таксама ѓ цяжкасцi. Буйныя i цяжкавагавыя груiды трымалi ѓ сваiх расплюшчаных лапах шматствольныя прамянеметы, узяѓшы падазронага хлапчука на мушку. Страху не было, навошта тады рэгенераваць, каб пасля адразу забiць. Iстота з хабатком запiшчала.
  - Як ты трапiѓ у той зоркалёт, Леѓ? Што ты рабiѓ на планеце Агнiстай дрыгва; Наперадзе тунэля з'явiлася ѓсё нарастальнае па iнтэнсiѓнасцi яркае святло. Па дзяржаѓна-iмперскай адзiнай i непарушнай рэлiгii Пурпурнага сузор'я пасля смерцi стэлзан iдзе на суд, дзе ён, у адпаведнасцi са справамi або ваеннай доблесцю, трапляе на першае неба, дакладней у наступны гiперсусвет. Там ён увасабляецца ѓ плоцi, атрымлiваючы ранг у залежнасцi ад таго, як ён дбайна i верна служыѓ Стэлзанату, iмператару i народу. Рэлiгiя абвяшчала, што Вялiкi i Усявышнi Бог аддаѓ стэлзанам увесь сусвет у вечнае валоданне, а астатнiя расы на прыгнёт. Апраѓдана ѓсё, што садзейнiчае заваёве Сусвету. Подзвiгi на франтах i ѓ тыле. Гераiчнасць спрыяюць атрыманню больш высокага статуту ѓ новым мегасусвеце, а гэта самае галоѓнае. Вялiкай доблесцю лiчылася загiнуць у баi, асаблiва праявiѓшы самаахвяраванне, занясучы за сваё жыццё тысячы жыццяѓ ворагаѓ. Ёсць i iншыя, яшчэ больш высокаарганiзаваныя сусветы з вялiкай колькасцю вымярэнняѓ i бясконцымi памерамi, таму славалюбiвы стэлзан можа разлiчваць на вечнае прасоѓванне па кар'ернай лесвiцы. А вось куды iдуць iмператары? Няѓжо для кожнага з iх падрыхтаваны свой Мегасусвет? Але Леѓ чалавек, таму не абавязаны верыць у падобную лухту.
  ы?
  Выгляд сiнха ѓ жоѓтым халаце быѓ злёгку камiчны. Цiкава, адкуль ён ведае ягонае iмя?
  - Я там апынуѓся выпадкова, выконваючы адказнае даручэнне. Так сам нечакана-негадана i патрапiѓ у гэтую чортавую катавасiю. - Эраскандэр амаль не хлусiѓ.
  - Калi ты маеш на ѓвазе той мiкрафiльм, то гэта такая дробязь, што з-за яе не трэба было несцiся за тысячы парсекаѓ. Калi б не выпадковасць, яшчэ дзве-тры адзiнкi часу, дык ты б стаѓ непрыдатным для рэгенерацыi.
  Паѓза... Юнак падумаѓ: "што за яшчэ мiкрафiльм, можа яго гаспадар Гермес хацеѓ, нешта злiць з сакрэтаѓ iмперыi?".
  - А дзе "фторык? - нечакана спытаѓ прадстаѓнiк членiстаногiх.
  - Загiнуѓ смерцю адважных. Яго праглынулi пачвары, пагрузiѓшы ва ѓлонне пекла. - Леѓ чыста па-чалавечы пацiснуѓ нiбы перацягнутымi пучкамi дроту плячыма.
  Сiнх нервова паторгаѓ рэшткамi якiя атрафавалiся падчас эвалюцыi перапончатых крылаѓ.
  - Ты ѓсяго толькi раб, i прымат зараз нам не патрэбен. Мы можам цябе лiквiдаваць. Аднак мы можам даць табе шанц на выжыванне i нават на ѓзнагароду, вельмi самавiтую для жабрака бяспраѓнага нявольнiка ѓзнагароду.
  Леѓ раптам зразумеѓ, што членiстаногi не жартуе. Лiшнi сведка iм не патрэбен, а падлашчвацца перад анiгiляцыяй сэнсу няма - сiнхi за рэдкiм выключэннем не садысты, хоць i бязлiтасныя ѓ дасягненнi. Але прапанова можа быць цiкавай. Мурашыны камар падышоѓ да столiка, якi стаяѓ каля сцяны, утыканы клавiятурай i рычажкамi. Ён пасылаѓ нейкiя шыфрапаведамленнi, а затым атрымлiваѓ адказы.
  Дзверы рассунулася, увайшоѓ яшчэ адзiн членiстаногi. Яго мундзiр зiхацеѓ золатам i фiялетавымi камянямi, а на грудзях ззяѓ пунсовы шасцiкутнiк. Вiдаць, гэта быѓ высокi ранг, аналагiчны ѓльтрамаршалу.
  "Колькi прайшло часу? У iх, вiдаць, усюды шпiёны i iх вельмi шмат. Мусiць, i асобу маю яны без працы высветлiлi?"
  Эраскандэр здрыгануѓся, пасля апёкаѓ бiлi лёгкiя дрыжыкi.
  "Слядоѓ знаходжання ѓ зале можа i не быць, а вось лагiчна разлiчыць можна, што заѓгодна".
  Сiнх апрануѓ вiдэаакуляры i адкiнуѓся на празмерна велiзарным для гэтак кволы цела крэсле. Мабыць, перачытваѓ навiны. Затым зняѓ iх i падкрэслена ветлiва звярнуѓся да палоннага раба.
  - Дык вось мы табе, наш маленькi сябар, даем даручэнне. Спачатку вярнiся да свайго гаспадара Гермеса. Ён павiнен будзе нешта перадаць, а мы скажам, дзе атрымаць дадатковую iнфармацыю. Гэта, зрэшты, не так важна. - Голас казуркi змянiѓ танальнасць, выдаѓшы непрыхаваную пагарду. - За куламаны ѓ нас i так поѓна iнфарматараѓ, вось толькi на ѓсiх бракуе валюты. Даводзiцца акрамя грошай кармiць абяцаннямi, што не заѓсёды спрацоѓвае, затое больш выгадна. Наша галоѓная задача заключаецца ѓ тым, каб звязацца i ѓвайсцi ѓ кантакт з тваiм сябрам i нашым агульным знаёмым Дез iмер Конарадсан, гэтым вялiкiм зоргам.
  "Вось гэта так! Адкуль ён гэта ведае?" - пранеслася ѓ галаве Льва.
  Вiдаць, сiнх заѓважыѓ здзiѓленне.
  - Так, мы ведаем дзiцяня. - Пiск стаѓ гучней i адваротней. - Няѓжо ты думаѓ, што так проста ѓзяѓ i спакусiѓ стэлзанку, а затым адправiѓ гравiяграму? Ваша служба бяспекi поѓнасцю блакуе ѓсе сiгналы, якiя iдуць у гэты сектар сусвету, нават нашы спецыялiсты не ѓсе могуць, што могуць яны. Пасланне блакiравалi i запеленгавалi. Затым Фагiрам Шам сам паслаѓ пасланне ад твайго iмя. У яго ёсць моцная лапа ѓ Дэпартаменце аховы трона. Мы ѓсё загадзя разлiчылi, бо гэта была яго iдэя, а не твая.
  - Значыць, гэта вы мяне выкарыстоѓвалi ад пачатку да канца? - Акруглiѓшы вочы, Леѓ цiхенька засвiстаѓ.
  - Не, не поѓнага сачэння, iнакш мы б не ѓляпалiся, у непатрэбную бiтву з флотам Пурпурнага сузор'я. - Сiнх змякчыѓ тон, i загаварыѓ больш шчыра. Раса членiстаногiх лiчыла стромкай справай пустую хлусню. Ды можна схаваць звесткi, задаволiць шырокую i хiтрую дэзiнфармацыю. Але хлусiць без крайняй патрэбы - няварта жыхара вялiзнай iмперыi Залатога Сузор'я. Эмацыйная гаворка працягвалася:
  - Фагiрам - усяго толькi пустая лялька. Ты чалавек вораг стэлзанаѓ! I чалавек вялiкай лiтары з выбiтнымi для вашай расы дадзенымi. Памятаеш, як ты, быѓшы зусiм хлапчуком, завалiѓ монстра ѓ Калiзеi. Мы запомнiлi i iншыя твае подзвiгi. Пацан забiѓ "фторыка", не спрачайся мы гэта вылiчылi. Адным вырадкам менш, бо ён не сiнх. Леѓ паслаѓ данясенне вялiкаму Зоргу, i ён будзе табе давяраць.
  - Сумняваюся, што аднаго дробнага паведамлення будзе дастаткова для даверу. - Эраскандэр прыѓстаѓ, блакiтныя сцены ѓжо здавалася, падцiскалi юнака.
  - Калi не, то тым горш для цябе! Тады мы прымата лiквiдуем. - Сiнх прамаѓляѓ з усё большым нацiскам. - Ты павiнен дакладваць аб кожным кроку старэйшага сенатара, быць яго слугой i ценем. Мы будзем за табой сачыць.
  - Што ж, план добры, але залiшне паспяшаѓся. - Леѓ злосна трасянуѓ галавой.
  - Не залiшне, а аптымальны. Ты раб, а твой гаспадар падорыць цябе Дезу як добрага перакладчыка, ты ж здольны хлопец. Гермес i Фагiрам так высока адгукалiся пра цябе. - Сiнх ткнуѓ лапкай верх. - Яны вакуумныя дурнi, не бачаць тыгра ѓ кацянi! Прыкiнься лаяльным для iх, а сам працуй на нас. У тваiм касцяным мозгу па-ранейшаму сядзiць мiкрачып, але ѓжо перапраграмаваны. Яны цябе забiць не могуць, а мы можам i забiць, i адсочваць кожны твой крок. А калi Стэлзанат знiкне, паглынуты нашай iмперыяй, мы адключым чып. Станеш вольнiкам! Празрыста!?
  - Куды празрысцей! - Леѓ адлюстраваѓ падабенства ѓсмешкi.
  - Тады выконвай. Мы цябе перакiнем да твайго гаспадара. У далейшым будзеш праз яго i праз нашу складную атрымлiваць iнструкцыi. - Да сiнху падляцеѓ робат i перадаѓ казурцы шкляначку з жэле. Тварышча апусцiла туды хабаток.
  Iльва разбiрала цiкаѓнасць:
  - Сувязную? А хто яна?
  - Адна прыгожая дзяѓчынка. - Перахапiѓшы здзiѓлены погляд юнака, сiнх адразу ж дадаѓ. Паколькi хабаток быѓ акунуты ѓ жэле, то голас гучаѓ булькатлiвае. - Не, гэта не Венер. Вядома, яна гэтая багатая стэлзанка можа пастаѓляць нам за грошы карысную iнфармацыю, але яе перамяшчэнне на Зямлю выклiча лiшнiя пагалоскi. Дзяѓчынка будзе з лiку юлiнгаѓ ( малады салдат i афiцэраѓ не вышэй адной зоркi!). Адчуваю, што ты хочаш спытаць аб узнагародзе. Адказваю, што рабу грошы зараз не патрэбны, а свабоду ты атрымаеш пасля разгрому iмперыi. Залатое сузор'е, так нас называюць, шануе карысных агентаѓ. Вось тады i будуць грошы! А можа нават маёнтак з нявольнiкамi, з якiх можна як хочаш здзекавацца! Усё, забярыце яго! Ён i так ведае дастаткова.
  Да сяла маѓклiвы ультрамаршал сiнхаѓ суха пiскнуѓ:
  - Надзеньце зноѓ на яго аброжак раба!
  Чатырохрукiя груiды заламалi кiсцi рук, звядучы разам локцi, затым бесцырымонна выштурхнулi за дзверы.
  Калi юнака павялi, сiнх зазвiнела тонкiм пiскам.
  -Ён такi цiкавы я б яго проста з'ела! Шкада, што iх кроѓ такая небяспечная, усе стэлзаны агiдныя, а гэты самы атрутны. Яго думкi не скануюцца, ну добра яму няма куды бегчы, ён у нас на пятлi.
  Кiраѓнiк 22
  Чалавеку жадаецца чысцiнi,
  Жадаецца мудрых i светлых iдэй!
  Мiр (у iдэале) - вянок прыгажосцi,
  Толькi, канечне, для добрых людзей!
  Не атрымалася... Жорсткi, злы рок...
  Кiруе свой баль нейкая брыдота!
  Будзь мiласэрны, Усявышнi Бог,
  Не дай чалавеку ѓ безданi прорву!
  Вiскi, роѓ, цоканне запоѓнiлi памяшканне. Частка звярынца, вiдавочна, выходзiла з-пад кантролю. Маршал сiнхаѓ быѓ разгублены. Фагiрам, гнюсны тып, якi звычайна ѓпадае ѓ гнеѓ з-за ѓсякай дробязi, наадварот, працягваѓ заставацца спакойны. На благi канец, гарматныя паралiзатары накрыюць цалкам памяшканне i адключаць усiх, нават радыеактыѓных суб'ектаѓ, нездарма ж лепшыя iнжынеры ѓзводзiлi гэтую залу.
  Шум зноѓ стаѓ зацiхаць, мабыць, усё ж разумны сэнс браѓ верх або пiраты зразумелi, што iх, у выпадку чаго, могуць i лiквiдаваць. Але гаворкi ѓжо не атрымалася, i многiя былi рады хутчэй выбрацца з памяшкання-пасткi, каб расслабiцца ѓ загуле перад цяжкiмi вырашальнымi баямi. Калi "маманты" павалiлi з залы, якi стаяѓ на стрэме дыназаѓрападобны басавiтым голасам, няправiльна перакручваючы мову стэлзанаѓ, прымудрыѓся спытаць.
  - А што гэта за "Вялiкi iмператар", якога так славяць маленькiя нявольнiкi?
  Стаячы ахоѓнiк, хоць i быѓ на выгляд стэлзанам, насамрэч клон, якi яшчэ зусiм нядаѓна выйшаѓ з iнкубатара, быѓшы вырашчаным на штучных гармонах. Ён - гара цяглiц, а розум пяцiмесячнага немаѓля - замагiльным голасам адказаѓ:
  - Гэта наш Вялiкi iмператар, яму належыць увесь сусвет.
  - Тады, мiкраарганiзмы, атрымлiвайце плазму! - З пашчы грамiлы-iншамiранiна вылецела некалькi атрутна-зялёных якiя пакiдаюць моцны смурод клубаѓ дыму.
  Шматствольныя прамянеметы i плазмамёты iншамарцаѓ зараз каты патокi смяротнай энергii. Яны ѓпiлiся ѓ шматколерны квадрат, дзе прыбраныя з заплеценымi ѓ валасах кветкамi i стужачкамi дзецi ѓсё яшчэ працягвалi махаць сцяжкамi. Выбухi - i на месцы, дзе выступала дзятва, засталiся адны варонкi з грудамi дымлiвых трупаѓ. Пакiдаѓшы сцяжкi, хлопчыкi i дзяѓчынкi, рынулiся ѓрассыпную, многiя з iх былi паранены i абпалены. Нiхто не паспеѓ заѓважыць, адкуль пачуѓся стрэл у адказ. Зарад быѓ выпушчаны вельмi сапраѓды, патрапiѓшы ѓ кантрольны стабiлiзатар, якi рэгулюе каэфiцыент разраду ѓ плазменным генератары - прыладзе, сiлкавальным арсенал жахлiвага монстра. Генератар перайшоѓ у фарсiраваны рэжым, ператвараючыся ѓ анiгiляцыйную бомбу. Дзесяцiметровы тыранадроiд паспеѓ сарваць з сябе пякельную машыну i шпурнуць у натоѓп, але гэта ѓжо не выратавала яго. Генератар выбухнуѓ, знiшчыѓшы монстра, а заадно спалiѓшы i раскiдаѓшы на элементарныя часцiцы тысячы разнамасных, умоѓна разумных, iстот. Нервы ѓ мiжгалактычных байцоѓ дык вось былi на мяжы, а гэты выбух сарваѓ апошнiя тормазы.
  Пачалося ѓзаемнае фарсiраванае збiццё.
  Iншапланетныя стварэння рэзалi адзiн аднаго, плавячы i спальваючы, з усiх вiдаѓ узбраення. Калi ѓлiчыць, што бiтва адбывалася на вольным паветры, то зразумела, што любы стрэл знаходзiѓ сабе мноства ахвяр. За некалькi секунд была перабiта большая частка дарагiх "гасцей" i разбурана значная частка комплексу. Ад удараѓ наймагутных зарадаѓ велiзарныя i малыя целы разляталiся на дымлiвыя аскепкi. Успыхнула полымя, якое ахапiла дзiвосныя кветкi i дрэвы. Частка скалечаных монстраѓ варушылася, асобныя адрэзаныя канечнасцi працягвалi балбатаць i бiцца ѓ канвульсiях. Шматкаляровыя фантаны крывi расплылiся па дыване i траве. У некаторых iстот кроѓ лёгка загаралася ѓ кiслародным асяроддзi, таму многiя ѓспыхвалi рознакаляровым агнём. Iншыя iстоты накiравалiся бегчы, распаѓсюджваючы вакол сябе апантанае полымя. Монстры, якiя складаюцца з радыеактыѓных элементаѓ, прапальвалi дываны i нават крышылi гранiтны камень, а ментаплазменны агонь пажыраѓ звышмоцны метал. Полымя з прамянёѓ i плазмы, напэѓна, працягвалася б да поѓнага знiшчэння ѓсiх супернiкаѓ, а затым у справу ѓвязалiся б зоркалёты, пакрамсаѓшы благай энергiяй татальнага разбурэння ѓсю прастору ѓ сонечнай сiстэме i вакол яе.
  На шчасце, стэлзаны паспелi ѓключыць паралiзуючае поле. Эрорас першым аддаѓ загад заадно зачынiць i прастору сiлавым шчытом. Гэта быѓ прагматычны крок, калi пачнецца вялiкая бойня паблiзу планеты Зямля, то ад усёй Сонечнай сiстэмы не застанецца стабiльных атамных ядраѓ. А за гэта, нават калi ён i ѓцячэ, iмператар можа пакараць смерцю, прычым настолькi нялюдскiм спосабам, што лепш адразу выбiць сабе мазгi.
  Зямля павiнна iснаваць! Няхай ультрамаршалу i бязмежна абрыдла гэтая дзiркi!
  Рабаваць, але не забiваць! Тым не менш, вялiкай колькасцi спапялёных i разрэзаных цалкам дастаткова, каб падарваць сiтуацыю! На тэрыторыi пляцам у некалькi квадратных кiламетраѓ суцэльныя разбурэннi выспы агнём, незлiчонае мноства мёртвых iндывiдаѓ, ад большасцi нават не засталося трупаѓ, у лепшым выпадку смуродны пыл i дымныя кавалкi. Ультрамаршал быѓ знешне спакойны, а на душы церлiся слана-вожыкi. Ён апынуѓся памiж прамянёвым каскадам i адбiвальнiкам. З аднаго боку, саѓдзельнiкi ѓ здрадзе iмперыi, а з другога - Фагiрам i яго шматлiкiя саѓдзельнiкi. Ясна, што здрада заразiла самыя вышэйшыя вымярэннi ѓлады, i проста адным папярэджаннем сiтуацыю не вырашыць. Яшчэ можа аказацца, што галоѓны варожы рэзiдэнт усю iнфармацыю з самых вярхоѓ збiрае. Ад разважанняѓ адцягнуѓ цяжкi ѓздых юнага афiцэра-ад'ютанта, якi стаяѓ ззаду.
  Урлiк Эрорас рэзка павярнуѓся i нечакана мяккiм тонам звярнуѓся да юнака.
  - Ты, я бачу, уздыхаеш. Можа, цябе страшыць выгляд трупаѓ i крывi?
  Адмоѓна ѓзмахнуѓшы рукой, ад'ютант адказаѓ:
  - Не, наадварот, я шкадую аб тым, што не магу без вашага загаду ѓсадзiць зарад максiмальнай магутнасцi ѓ гэты гадзюшнiк. Мала, фатонна мала трупаѓ... - Стэлзан ашалела выклiкнуѓ. - Як бы я хацеѓ пасекчы ѓвесь гэты звярынец!
  - Так, але твой твар быѓ чымсьцi засмучаны. Iншыя нашы салдаты радуюцца, гледзячы на бойню. - Эрорас аѓтаматычна адчуѓ падазрэнне, i напружыѓся. Гiперплазмамёт ультрамаршала нават надтачыѓ дулiшчы, паказаѓ галаграму ѓ выглядзе патоку з рознакаляровых клiчнiкаѓ.
  - Мяне страшна засмучае iншае. Мы зараз здраднiкi нашай Вялiкай iмперыi? Гэта жудасна! Тых, хто здраджвае Пурпурнае сузор'е i iмператара, пасля пакарання i пакарання чакае ѓ ультрасусвету зняволенне ѓ гiперплазменны рэактар. Там здраднiкаѓ падвяргаюць бесперапыннай бамбардзiроѓцы болевымi квантамi. Там мы адчуем такi ѓзровень болю, якi недаступны ѓ гэтым сусвеце. Боль працяць усе клеткi цела, не пакiнуѓшы свабоднай малекулы. I самае страшнае, што не будзе нi сну, нi адпачынку, нi месца перавесцi дыханне.
  Эрорас выцiснуѓшы пагардлiвую ѓсмешку (хоць i сам жудасна нерваваѓся, нават выварочвала ад страху кiшкi!), са знарочыстай нядбайнасцю кiнуѓ:
  - Цябе палохаюць пакуты? Сорамна, сорамна да калапсу воiну Пурпурнага сузор'я баяцца болi. А калi цябе будуць катаваць ворагi, ты хiба зламаешся?
  Юны стэлзан выпучыѓшы грудзi з пафасам вымавiѓ:
  - Не, я не баюся болю. Але адна справа, цярпець пакуты ад ворагаѓ дзень, месяц, ведаючы, што яны рана цi позна скончацца. Iншая справа, пакутаваць за здраду, атрымлiваць кару ђсявышняга, Усемагутнага Бога i пакутаваць мiльярды мiльярдаѓ гадоѓ. У гэтым сусвеце гiперплазма спальвае адразу, а там, у болевым архiварыянце, палiць да бясконцасцi. Толькi адна надзея на лiтасць Вялiкага iмператара.
  Ультрамаршал ударам нагi адкiнуѓ пакрытую пупырышкамi яшчарцы, а яго гиперплазмоизлучатель нават выкiнуѓ якi папяляе праменьчык, аннигилировав паскудная iстота. Пасля чаго Эрорас хаваючы iронiю, вымавiѓ:
  - Так, iмператар добры. Я ѓпэѓнены, што ён улiчыць акалiчнасцi нашай рэшты. Не бойцеся, мы яшчэ знойдзем спосаб нанесцi смяротны ѓдар ворагу.
  - Лепш загiнуць, чым здрадзiць бяздзейнасцю. Можа, атакуем iх, пакуль сумятня. - Прапанаваѓ блiснуѓшы вачыма юны афiцэр.
  - Нерэальна, у нас уся сувязь блакiравана. Хопiць тлумачэнняѓ, элементарна выконвай загады камандзiраѓ! - Строга прыкрыкнуѓ Эрорас.
  - Абсалютна! - Афiцэр аддаѓшы гонар, разгарнуѓся i надзеѓ.
  - Хочаце выжыць i выратаваць асобы, даверцеся мне! Я буду заѓсёды верны сваёй iмперскай Радзiме.
  Ультрамаршал пачаѓ зноѓ аддаваць загады, калi будзе зорная бiтва, трэба хаця б зберагчы сталiцу. А зямляне ѓсё роѓна расплодзяцца. Пры ѓварваннi было знiшчана 90% чалавецтва, а зараз iх больш, чым пры нападзе. Калi з 40 мiльярдаѓ выжыве тысяча, дык зноѓ 40 мiльярдаѓ будзе праз 300-400 гадоѓ. У гэтым адносна невялiкiм для стэлзанаѓ узросце, у яго, вядома, будуць незлiчоныя любоѓныя сувязi. Пры ѓмове выжывання, дык у пасмяротнае iснаванне ѓ iншым светабудове не асаблiва верыцца. А ѓсё разбуранае будуецца яшчэ хутчэй. Яму i самому хацелася вайны, ужо прайшла тысяча гадоѓ адсутнасцi маштабных баявых дзеянняѓ, мала засталося ветэранаѓ тых слаѓных гадоѓ хуткага пашырэння касмiчнай iмперыi. Нават не старэючы многiя з iх, з-за чаго спынялi свой жыццёвы шлях, iншамiране яхiдна шапталiся - сапсаваная забойствамi карма. Але Эрорас падобным не збянтэжыць. Гэта так цiкава i рамантычна - адным нацiскам кнопкi анiгiляваць тысячы, мiльёны, мiльярды разумных паразiтаѓ, якiя напаѓняюць сусвет. Трэба любой цаной выйсцi на самога iмператара, тады, можа, менавiта яму давераць карную экспедыцыю супраць сiнхаѓ, хаця гэта ѓжо будзе маштабная вайна.
  А вось i Фагiрам. Яго чорная потная фiзiяномiя злёгку падрыгвае.
  - Ты нешта балюча вясёлы. Гэта, можа, правакацыя тваiх людзей?
  - Квазар, не праглынеш! Нiхто з маiх людзей не стане заступацца за тубыльцаѓ. - Упэѓненым тонам з ззяючымi вачыма вымавiѓ Эрорас.
  - Да ну! А я памятаю, як ты пазбавiѓ ад смяротнага пакарання таго, каго называлi зорным хлопчыкам, якi назаѓжды скалечыѓ сына дзяржаѓнага саветнiка. Не пры мне гэта было, а то б я парушыѓ твой загад. Што за дзiѓная мяккасць? - Фагiрам надаѓ сваёй непрыемнай фiзiяномii падазроны выраз.
  - На тое былi свае прычыны. - Проста абарваѓ, даючы сваiм зразумець, што ён не будзе размаѓляць па гэтай тэме Эрорас. - I наогул, навошта вы дражнiлi гэтых нягоднiкаѓ, сабраных з усiх сусветных звалак!
  - Гэта тупая мясцовая ѓлада перабрала. Яны рэпецiравалi сустрэчу з iмператарам. Каб вы ведалi, якiя вакуумнагаловыя гэтыя зямляне. - Надзьмуѓ сабе шчокi губернатар, крутануѓшы пальцам ля скронi.
  Ультрамаршал лагiчна адказаѓ:
  - Тупасць раба, гэта плюс, а розум мiнус! - Азiрнуѓшыся, дадаѓ. - Герлок дзе? Ён прыняѓ меры экстранай абароны?
  - Я таксама аддаѓ неабходныя загады, наколькi дазваляюць рэсурсы. Мы гатовы да абароны. Я даручаю вам, маршал, уступiць у перамовы. - Нечакана падабрэѓ Фагiрам.
  - Па-першае, ультрамаршал, а па-другое, гэта рабiць лепш вам. Вы сюды iх запрасiлi, яны вас ведаюць лепш, асаблiва сiнхi. Даѓно iх праграмуеце? - Эрорас падазрона прыжмурыѓся.
  - Добра! Раз ты такi баязлiвец, я сам разбяруся з iмi.
  Пакiнуѓшы пытанне без адказу, маршал-губернатар вылецеѓ, як пацук з палаючага дома, i памчаѓся да зоркалёта. Аднак калi сiнхi яшчэ захоѓвалi падабенства дысцыплiны, астатнiя зорныя сцярвятнiкi ѓвайшлi ѓ стан iстэрычнага трансу. Зоркалёт Фагiрама атакавалi, як толькi ён пакiнуѓ атмасферу планеты Зямля. На шчасце, а можа, нажаль( лепш мярзотнiк бы здох!), гэта былi толькi дробныя знiшчальнiкi. Атрымаѓшы пашкоджаннi, карабель пайшоѓ пад абарону флота сiнхаѓ. Буяныя касмiчныя флiбусцьеры, страцiѓшы шэраг сваiх асноѓных атаманаѓ, былi поѓныя рашучасцi атакаваць планету. Аднак зоркалёты Залатога сузор'я заступiлi шлях на сваю законную тэрыторыю. Сiнхi былi значна мацнейшыя зборышчы пiратаѓ i наймiтаѓ усiх масцей. Iх флот быѓ значна лепш узброены, што да эскадраѓ iншых мiроѓ, то яны вагалiся. Каперы i бандыты гарлапанiлi, пагражалiся на ѓсiх мовах, палiваючы адзiн аднаго злымi словамi ва ѓсiх дыяпазонах. Але ѓ бой iсцi не адважвалiся. Было ясна, што любая звалка знiшчыць пераважную большасць касмiчных караблёѓ разам з пасажырамi.
  Абодва бакi замерлi ѓ напружаным чаканнi, мiльёны зоркалётаѓ былi гатовыя ѓ любы момант выпусцiць квiнтыльёны ват смяротнай энергii.
  Застылi ѓ небе космасу лiхiя звяры,
  Хаця нейкi розум быццам бы i ёсць!
  Але тэхнiкi магутнасць iдзе на злыя мэты,
  Атрымае перавагу падступства, а не гонар!
  ***
  Прастора залiта пералiвiстым, штосекундна якiя змяняюць колеры полымем...
  Пякельны агонь, якi ѓспыхвае i пажырае ѓсе вантробы, якi крышыць плоць. Вулкан, якi выпальвае ѓсё, што ёсць жывога ѓнутры. Як гэта ѓсё знаёма! Але на гэты раз, можа быць, пекла сапраѓднае?! Цярпенне - i вось боль суцiхае. Уладзiмiр адкрыѓ павекi. Яму здалося, што ён бачыць зорнае неба. Ад нечаканасцi зажмурыѓся, а затым зноѓ з намаганнем адкрыѓ iх. Так, сапраѓды, ён бачыць дзiѓны зорны дыван. Незямнога паходжання, надзвычай густа абсыпанага каштоѓнымi гiрляндамi свяцiѓ небасхiлу. Дзесяткi тысяч яркiх зорак слепяць i трасуць уяѓленне. Само цела, здавалася, парыла ѓ вакууме, не адчуваючы апоры. Нябачанае вiдовiшча настолькi ѓзрушыла хлапчука, што ён страцiѓ прытомнасць, адключыѓшыся ад рэальнасцi.
  Калi здольнасць думаць зноѓ да яго вярнулася, ён ужо мог кантраляваць эмоцыi. Пад iм зноѓ была цвёрдая глеба, ён з цяжкасцю стаѓ на ногi.
  Вiдовiшча, якое паѓстала перад iм, было не для людзей са слабым знерваваннем. Спачатку хлопчык падумаѓ, што вар'яцее. Велiчны горад, сталiца галактыкi Дыназакура паѓстала ва ѓсёй сваёй дзiвоснай красе. Раскошныя шматкiламетровыя хмарачосы, велiчэзныя храмы, няѓяѓна гiганцкiя статуi, каскады садоѓ i фантанаѓ, святлiвых прылад, каласальныя рэкламныя шчыты, на якiх магло змясцiцца паѓсотнi алiмпiйскiх стадыёнаѓ i шматлiкае iншае. Калi дадаць мiльёны рознатыповых маляѓнiча-экстравагантных лятальных апаратаѓ, то для чатырнаццацiгадовага хлапчука пачатку ХХI стагоддзi гэта было ѓжо звыш усякай мяжы.
  I ѓсё ж страху не было. Было надзвычайнае ѓзбуджэнне, i нават неапiсальнае захапленне пры выглядзе такога няѓяѓна маляѓнiчага хараства, створанага рукамi разумных iстот. Усё ѓ гэтым мегаполiсе было грандыёзна i чароѓна. На небе свяцiлiся некалькi зорак. Самая яркая ружова-жоѓтая зорка, дзве зялёныя, адна сiняя i дзве амаль нябачныя вiшнёва-сапфiравыя, што натуральна пры такiм iнтэнсiѓным асвятленнi. Тым не менш, нягледзячы на моцнае святло, вочы не рэзала i не было горача. Тэмпература вельмi прыемная, дзьме лёгкi прахалодны ветрык.
  Хлапчук пакрочыѓ па сямiколерным тратуары, тратуары, апраѓленым кветкамi, статуямi, шматколернымi мiгалкамi, крыштальна палiраванай плiткай. Босыя, дзiцячыя падэшвы адчувалi вельмi гладкую, нават мабыць слiзкую як лёд, якая дае люмiнесцэнцыю, але на шчасце не занадта гарачую паверхню.
  Усё ѓ гэтым футурыстычным мегаполiсе, было люстрана-блiскучым i асляпляльна цудоѓным, нават утылiзатары смецця былi выкананы ѓ форме экзатычных звяроѓ i птушак. Яны раскрывалi пашчы i ветлiва дзякавалi, калi iм кiдалi смецце. Калi Уладзiмiр скiнуѓ з нагi аплаѓлены i пакарабачаны чаравiк мiнi-салдата, з тратуара нiбы гэта водная роѓнядзь выскачыѓ сьмецьцеѓшчыца-птушка. Ён быѓ з галавой арлiцы, але прапарцыйна вялiкай дзюбай, тулавам паласатага баклажана, апраѓленага трыма парадкамi пышных пялёсткаѓ. Кожны шэраг адрознiваѓся па колеры i форме уцёкаѓ, а крылы i зусiм мелi рухомую як вiдэаролiк размалёѓку. Птушыная i адначасова кветкавая смецяршчыца праглынула абутак, якi стаѓ непрыдатным для шкарпэткi, меладычна прачырыкаѓ:
  - Сябе ѓ сумневах мучыць няма ѓ нас чыннiк! Ва ѓсiм сусвеце няма адчайных хлопцаѓ! Кiдаюць смецце сапраѓдныя мужчыны - стэлзан чужога забi! Стэлзан чужога забi!
  Уладзiмiр разгублена памахаѓ "смартшчыцы-прымадоне" рукой i выдаѓ:
  - Самае дзiѓнае ѓ чалавеку, што яго не дзiвiць феерычнае, але дзiвiць банальнае!
  Зрэшты дзiѓна, што звышмоцны ваенны абутак расплавiѓся, а сам ён не атрымаѓ, нават дробных апёкаѓ. Зрэшты, адзенне быццам бы занадта не пацярпела, хоць раскошны камбiнезон быѓ страчаны. Але сёе-тое захавалася, i яму не гэтак ужо сорамна iсцi па горадзе ѓ прыбранай майцы i шорцiках, нармальнай вопратцы для хлопчыка ѓ гарачае надвор'е.
  Хоць Уладзiмiр i бянтэжыѓся сваiх босых ног, вельмi недарэчных у сталiцы, дзе кожная статуя, машына, фантан, кампазiцыя, той цi iншы будынак зiхацеѓ аглушальнае якая крычыць раскошай. Як жабрак абарвыш ва ѓрадавым квартале Санкт-Пецярбурга, мiмаволi чырванееш калi хто-небудзь наблiжаецца да цябе.
  Пешаходаѓ на вулiцах у дадзены момант няшмат, у асноѓным гэта былi дзецi. Паколькi гэта адзiн з цэнтральных сектараѓ мегаполiса, тут сялiлiся знакамiтыя стэлзаны. Якраз быѓ перыяд калi мiнi-салдатам падаюць кароткiя вакацыi, што спазнаць хоць ледзь-ледзь жыццi без знясiльваючай муштры, даць адчуць радасцi дзяцiнства. Акрамя таго гэты невялiкi ѓ параѓнаннi казарменным перыядам прамежак водпуску, з'яѓляѓся свайго роду заахвочваннем, за поспехi ѓ вучобе i баявой падрыхтоѓцы.
  Хоць крыху магчымасцi распараджацца часам па сваiм меркаваннi - гэтае шчасце! Вось менавiта таму выгляд бяскрыѓдных хлопцаѓ, якiя смяюцца, многiя з якiх, радасна гуляючы, нават узляталi ѓ паветра, рабiлi сальта, круцiлiся вiлай выпускаючы калейдаскапiчныя галаграмы, надаваѓ чароѓнаму гораду цудоѓны iдылiчны выгляд.
  Тыграву хацелася падысцi да iх i задаць пару пытанняѓ, але ён баяѓся. Баяѓся, што мiрныя, прыгожыя, як эльфы, хлопчыкi i дзяѓчынкi ѓ сваiх блiскучых касцюмах могуць аказацца не такiмi мiралюбiвымi, як здаецца на першы погляд. Тым больш што для людзей звычайна не ѓласцiва; нават дзяѓчынкi гулялi ѓ вiдавочна вайсковыя гульнi. Праѓда, падобна, што разгортвалiся казачныя i тыпу анiмэ-фэнтазi, а не тэхнагенныя бiтвы. Асобныя галаграфiчныя праекцыi былi вялiкiя i гэтак яркiя, праѓдападобна якiя прайграваюць дэталi. Што здавалася i сапраѓды раптам аднекуль у паветры ѓзнiкаюць казачныя замкi, крэпасцi i дамы, а затым i знiкаюць.
  Ашаломлены ѓбачаным хлопчык усё iшоѓ i iшоѓ, працягваючы разглядаць горад. Якiя цудоѓныя дрэвы i велiчэзныя ѓ дзясяткi i сотнi метраѓ кветкi з фантанамi i лятаючымi жывёламi вiсяць на крыштальных балконах, пералiваючыся на сонца мультыказачнай гамай. На пялёстках кветак узнiкаюць увесь час змяняючыся розныя, якiя рухаюцца карцiнкi, часцей за ѓсё адзiнаборствы розных iншамiрцаѓ, цi бiтвы ѓ рэтра-стылi.
  "Можа быць, гэта сiлавыя палi! - падумаѓ хлапчук, пацiраючы вiскi, мозг быѓ гатовы ѓскiпець ад багацця ѓражанняѓ. - Тут некалькi свяцiлаѓ, такая гульня святла i фарбаѓ неѓзнаѓляльная на нашай планеце! Якiя дзiѓныя формы прымаюць у iх тварэннi розуму!"
  Вось адно з шарападобных будынкаѓ вiсела на сямi ножках, акантаваных лiсточкамi, апраѓленых каштоѓнымi камянямi, размаляваная кожная пад колер сцяга стэлзанаѓ. Iншае збудаванне было выканана ѓ форме сямiканцовай зоркi i павольна круцiлася вакол сваёй восi. Iншыя будынкi нагадвалi навагоднiя ёлкi, тарты з агнiстымi паходнямi i бурнымi шматколернымi вадаспадамi, гiганцкiмi струменямi, якiя сыходзяць у стратасферу. Некаторыя велiчэзныя фантаны ѓ форме разнастайных иногалактических у каштоѓных камянях пачвар вывяргалi расплаѓлены метал i дзiѓныя газы, падсветленыя лазернымi прамянямi.
  У нiжнiх паверхах раскошных будынкаѓ было поѓна маляѓнiчых уваходаѓ i выхадаѓ з назвамi, якiя высвечваюцца на экранах. I што дзiѓна, усе назвы абсалютна зразумелыя, рэстараны, крамы, забаѓляльныя цэнтры ѓсiх узроѓняѓ i вiдаѓ, розныя паслугi. Гэта нагадвала шматкроць павялiчаны i непараѓнальна больш раскошны Цэнтральны прэзiдэнцкi праспект Масквы. Тыграѓ быѓ тады яшчэ зусiм маленькiм, памятаѓ цьмяна i цяпер, лiтаральна, пажыраѓ вачыма асляпляльнае iмперскае хараство. Вядома, шмат тут не мела аналагаѓ на зямлi. Ну, якi чалавечы канструктар размесцiць галавой унiз шпiлi, купалы i басейны з маляѓнiчымi iстотамi i неапiсальна грознымi монстрамi. Нават страшна глядзець, здаецца, што ѓсё вось-вось абрынецца на галаву.
  Адна з дзяѓчынак-эльфаѓ праляцела над iм, злёгку закрануѓшы блiскучым туфлiкам. Уладзiмiр злёгку пахiснуѓся, ён ужо i так прытамiѓся, прайшоѓ некалькi мiль пешшу.
  - Ты, мусiць, даѓно не еѓ, зорны воiн, - срэбным званочкам празвiнела дзяѓчынка-анёлачак.
  Якiя рухаюцца дарожкi, калi тут i былi, то iх, вiдавочна, адключылi. Мабыць, ва ѓльтрамегаполiсе далёкай будучынi празмеру клапацiлiся аб фiзiчнай форме. Паверхня стала больш шурпатай i голыя ступнi пачалi саднiць i чухацца. Уладзiмiру, сапраѓды, вельмi жадалася ёсць, бо па адчуваннях ён быццам ужо не першы дзень галодны, калi не лiчыць таго...
  Але хто можа ведаць, колькi часу ён правёѓ у адключцы...
  На вулiцы поѓна маляѓнiчых клiчучых аѓтаматаѓ: "Пара падсiлкавацца!".
  Уладзiмiр вырашае:
  - Двум смерцям не бываць, а з пустым пузам не жыццё!
  Варта было толькi падысцi да аѓтамата, як адразу ѓзнiкла трохмерная праекцыя цудоѓнай сямiколернай дзяѓчыны з крылцамi. На мове, якая здалася рускай, дзiвосная нiмфа вымавiла:
  - Чаго жадае маленькi, але адважны заваёѓнiк Сусвету?
  - Паесцi! - Шчыра вымавiѓ Тыграѓ у блакiтных вачах хлапчукi чытаѓся галодны бляск.
  - Набор са ста пятнаццацi мiльёнаѓ прадуктаѓ да вашых паслуг. - Прачырыкала казачная фея, дадаѓшы памеру крылцам.
  - Тады марожанае "Крэмль", лiманад, сок, пiрожнае i шакалад. - залапатаѓ узрадаваны падшыванец.
  - А якiх вiдаѓ? Канкрэтызуйце заказ! - Дзяѓчат стала дзве i яны ненатуральна буйна шчэрылiся.
  - Усё роѓна, абы было смачна. - разгублена прамармытаѓ Тыграѓ, бездапаможна развядучы рукамi.
  - Максiмальна смачна? У адпаведнасцi з самым масавым стандартам? - Мабыць кiбернетычнай прыслугу ѓжо не раз даводзiлася сутыкаць з клiентамi не разумеюць, чаго iм хочацца.
  - Так! - Аблегчана выпалi Уладзiмiр.
  - Паднiмiце рукi, глядзiце прама. Або дастаньце вашу асабiстую iдэнфiкацыйную картку, мiнi-салдат. - Хорам вымавiлi галаграфiчныя нiмфеткi.
  Хлопчык падняѓ абедзве рукi. Мiгнула няяркае жоѓтае святло, вiдаць, яго адсканавалi.
  - У картатэцы ваша асоба не значыцца, у вас няма персанальнай ваеннай карткi, таму вас нельга абслужыць. - пiскнулi дзяѓчаты i тут жа афарбавалiся барвовым колерам, скрыжавалi рукi ѓ забаронным жэсце стэлзанаѓ.
  Уладзiмiр паспешна адышоѓ ад аѓтамата, пяткi пекла ѓ лiтаральным сэнсе слова. Тут, здаецца, тэхнатронны апазнавальны камунiзм. Тыграѓ прысеѓ на вычварны будуар, застыѓшы моцна згорбiѓшыся i падпёршы падбародак далонямi. Задумаѓся... Будучыня малявалася ѓ самых змрочных танах. Ён зусiм адзiн у iншай галактыцы, у асяроддзi iншамiрцаѓ, стварэнняѓ што горш самых драпежных, дзiкi звяроѓ. I ѓ галаву нiяк не можа прыйсцi якая-небудзь выратавальная iдэя. Олiверу Твiсту i тое было лепш у Лондане, там хоць такiя ж людзi як i сам бездаглядны ѓцякач. А тут куды ён пойдзе? Можа самому здацца разлiчваючы на лiтасць у турме? Тамака хоць пакормяць, хай i такiм вось зневажальным чынам, праз шланг.
  - Чаму ты засмуцiѓся, фатон? Што я бачу, аблiзваешся. Здаецца ты хочаш увагнаць прынцэпс-плазмы ѓ страѓнiк?
  Незнаёмы хлапчук у блiскучай вопратцы працягнуѓ, усмiхаючыся, руку. Як гэта па-людску! Твар стэлзаненка круглы дзiцячы, зусiм не злы, яму ѓ рэкламе па правiльным харчаваннi здымацца, толькi цiсне далонь занадта моцна. Лоб высокi, валасы светлыя, шырока расстаѓленыя блакiтныя вочы. Праѓда, загарэлая жылаватая рука, нiбы са сталi, здольная зламаць костку. Уладзiмiр з цяжкасцю стрымаѓ сябе, не падаѓшы выгляду, што яму вельмi балюча, рука сцiснута нiбы ѓ катавальных цiсках.
  - Так, я хачу ёсць!
  - Ты, вiдаць, з аддаленых калонiй, цябе моцна апалiла, ды i выгляд у цябе абадраны, дзiѓны. - Вымавiѓ з доляй спагады ѓ голасе юны стэлзан.
  Уладзiмiр кiнуѓ разгубленасць; На шчасце, стэлзаны паспелi ѓключыць паралiзуючае поле. Эрорас першым аддаѓ загад заадно зачынiць i прастору сiлавым шчытом. Гэта быѓ прагматычны крок, калi пачнецца вялiкая бойня паблiзу планеты Зямля, то ад усёй Сонечнай сiстэмы не застанецца стабiльных атамных ядраѓ. А за гэта, нават калi ён i ѓцячэ, iмператар можа пакараць смерцю, прычым настолькi нялюдскiм спосабам, што лепш адразу выбiць сабе мазгi.
  ы погляд на сябе. Адзенне i самiм месцамi ѓжо пачала тлець, а скура пачырванеѓшы аблазiла. Толi ад мясцовых выпраменьванне, або запозненая рэакцыя на выбух. Тыграѓ адчуѓ ледзяны халадок усярэдзiне жывата i дрыготкiм голасам вымавiѓ.
  - Угадаѓ, я быѓ у эпiцэнтры тэрмазарада.
  - Я з лiмiтавай хуткасцю вазьму ежу, потым раскажаш. - Пацан бег нiбы ѓ паскоранай кiназдымцы, не дакранаючыся боцiкамi па-майстэрску вырабленага пакрыцця праспекта.
  Чаму Уладзiмiр адчуѓ давер да гэтага дзiцяняцi стэлзанаѓ, цяжка растлумачыць. Можа, юныя гады i стрэс адбiлiся. Вярнуѓшыся новы друган шпурнуѓ яму некалькi ружовых, да пакут апетытна пахкiх бутонаѓ. Валодзька пачаѓ расказваць нiчога не ѓтойваючы, накiпела, хацелася выказаць душу.
  Хлопчык-стэлзан слухаѓ уважлiва. Ростам ён быѓ, як Тыграѓ, а гадоѓ яму, мусiць, было яшчэ менш. У час размовы на яго прыгожым твары ѓвесь час гуляла чыстая ѓсмешка. Праѓда зубы ѓ дзiцяцi расы-ваяѓнiкоѓ пры гэтым ужо вельмi буйныя, бялейшыя за снег, ад iх адбiвалiся сонечнымi зайчыкамi промнi некалькiх свяцiлаѓ. Ежа, узятая ѓ аѓтамаце, апынулася празмеру смачная, яна пераѓзбуджала рэцэптары i замест насычэння распальвала апетыт.
  Калi Уладзiмiр выгаварыѓшыся, замоѓк, юны стэлзан разважлiва вымавiѓ:
  - Так, гэта падобна на цуд, але тут табе не выжыць. Цябе хутка вылiчаць, тым больш, што кожныя суткi праходзiць кампутарная праверка ѓсiх асоб. Пару дзён таму, зусiм побач, была такая "плазморубка", зоркалёты рвалiся, як пры суперфеерверку. Нават з паверхнi было вiдаць, як разадраныя караблi расквецiлi неба. Добра, што галоѓны "чадзiльнiк" зайшоѓ за лiнiю.
  Дзiця-стэлзан паказаѓ на цэнтральную зорку Вiмуру.
  - Цяпер у нас усё стала значна стражэй, татальны праверачны рэжым. Ды i раней кантроль быѓ сур'ёзны. Напэѓна, нават гэты аѓтамат, як i iншыя, звязаны з Дэпартаментам кахання i справядлiвасцi.
  - Дык у вас таемная палiцыя завецца? - Уладзiмiр скрывiѓся ва ѓсмешцы, наколькi смешна гучала паняцце каханне ѓ нацыi, на фоне якiх фашысты дзiцсадкоѓскiя гарэзы.
  - Ды так, iх некалькi дэпартаментаѓ, i ѓсё кажуць аб каханнi. - Хлапчук звёѓ разам бровы i погляд стаѓ стражэй. - Нiбы здзек са здаровага сэнсу. Нават мой бацька, эканамiчны генерал чацвёртага рангу, пабойваецца гэтых аддзелаѓ. Давай, хутчэй сыходзь. Я цябе правяду.
  - Позна! Вось вы i трапiлiся, галубкi! - Праракалi як роѓ зграi гiен голасу.
  Некалькi бранiраваных фiгур нiбы прывiды матэрыялiзавалiся ѓ паветры.
  - На каленi i рукi ѓверх!
  Тыграѓ, было, тузануѓся, i тут жа атрымаѓ зарад паралiзатарам. Свядомасць адключылася.
  ***
  Ачуѓся ён толькi ѓ кабiнеце следчага. Пытаннi апынулiся стандартныя, не занадта дэталёвыя, хоць без лiшнiх пагроз шпiк казаѓ нязменна ласкавым тонам, але затое на целе дапытуемага знаходзiлiся падобныя на скарпiёнаѓ датчыкi. Калi хлопчык спрабаваѓ схлусiць, уключаѓся болевы зарад, прычым куды больш балючы, чым пасрэдны ток. Шкадуючы ѓ нервовыя канчаткi "скарпiёны", адначасова выдавалi з дапамогай галаграмы адсотак праѓдзiвасцi.
  Нягледзячы на жудаснае ѓражанне ад якiя рвуць на часткi клетак цела( гучныя крыкi душыла сiлавое, якое гасiць гукавыя хвалi поле) Уладзiмiру ѓсё ж стала цiкава, якiм чынам атрымлiваецца адсотак праѓдзiвасцi i няѓжо могуць наогул быць розныя дзелi хлуснi i праѓды. Хаця чаму б i не? Бо ёсць жа чалавечае паняцце; святая хлусня i паѓпраѓда горш за ѓсякую хлусню.
  Пасля допыту яго замкнулi ѓ герметычнай камеры з кiбернетычным кантролем. У кiраѓнiка спецаддзела Дэпартамента кахання i праѓды Вiлi Бакра не ѓзнiкла гарачага жадання ѓнiкаць або даследаваць забаѓны феномен перамяшчэння. Павышэнне па службе за гэта не свецiць, ды яшчэ глядзiш адправяць у камандзiроѓку на такую дзiрку як планета Зямля. Былi сур'ёзныя падставы меркаваць, што лепей пазбавiцца ад непажаданага сведкi. Як? Забiць, а труп разабраць на запчасткi. Скуру i косткi прадаць на "чорным" рынку, як чалавечыя, а вось на рахунак унутраных органаѓ - праблема. Яны аднолькавыя, але ѓ стэлзанаѓ усе часткi цела палепшаны з дапамогай бiяiнжынерыi. Не, не будуць гэтыя органы паѓнавартасна працаваць, няѓжо што знайсцi iдыётаѓ, але ѓ гэтым выпадку метал не варта апрацоѓкi. Акрамя таго ѓ стэлзанаѓ i так усё само адрастае, з-за гiперактыѓнасцi ствалавых клетак. Памочнiца падала iдэю:
  - Навошта нам упускаць прыбытак, лiшнiя куламаны не перашкодзяць. Ёсць адзiн тып, што даѓно хацеѓ купiць у нас стэлзаненка.
  - Хто? - Чинуша скасiѓ падбародак у бок, голас знiзiѓся да змяiнага шэпту. - Можа, Гiлес?
  - Так, ён! - Дзяѓчына выпусцiла iскрынку з-пад нафарбаваных радыеактыѓнымi iзатопамi пазногцяѓ.
  Стэлзан пагардлiва плюнуѓ, павярнуѓшы сканер-бранзалет у бок:
  - Агiдная сумесь жука i прымата.
  - Затое ён настолькi багаты, што купiѓ ганаровае грамадзянства Пурпурнога сузор'я. - Памочнiца тонка хiхiкнула. - Нават нашы гарачыя самкi, да яго ѓ ложы скачуць.
  - Добра, але з улiкам рызыкi, заламаем кошт у шматразовым памеры. - Чынуша зрабiѓшы шмат значную паѓзу, дадаѓ. - Калi пагодзiцца, гэта будзе толькi пачаткам.
  - Шантаж? Вядома, мы зробiм квантавыя запiсы. - Стэлзанка выпусцiла з пярсцёнка маленечкую, менш макавага зярнятка мушку, тая зрабiла бясшумную васьмёрку ѓ паветры, пiскнуѓшы: "усе сiстэмы сканавання, запiсы i праслухоѓкi, гатовыя да функцыянавання.
  - Я здагадваюся, навошта ён яму патрэбен. Можна ладна "надзьмуць мышцы" на гэтай справе. - Чыноѓнiк кiнуѓ у рот цукерку з прымешкай дуру.
  Вось так хутка i вырашыѓся лёс чалавечага дзiцяцi.
  ***
  На самай справе, не гледзячы на амурныя поспехi ѓ стэлзанак валасаты двухрукi жук з малпай рожай Гiлес рабiѓ агiднае ѓражанне. Нават раскошны мундзiр здаваѓся недарэчна нацягнутым на агiднае касматае пудзiла. Калi Уладзiмiра ва ѓпаковачным канверце прывалаклi ѓ аддаленую вiлу, хлапчук, лiтаральна, аж уздрыгваѓ ад страху. Гiлес жа глядзеѓ са спакойнай цiкавасцю. Ён адчуваѓ, што дзiця яго баiцца i баiцца менавiта гвалту. Лiпкi агiдны голас прагудзеѓ над вухам.
  - Ты, я бачу, трасешся, маленькi стэлзан. Не бойся! Твой самы буйны страх я прыберагу пад канец. Пракляты неданосак ублюдачнай расы захопнiкаѓ! Ты павiнен адказаць за ѓсе свае грахi i за грахi тваiх сытучых плазму смерцi суродзiчаѓ.
  Тыграѓ скалануѓся.
  - Але я ж не стэлзан, а чало...
  Якi закладвае вушы роѓ абарваѓ фразу.
  - Ты, стэлзан, iлжывы пацук! Мяне папярэдзiлi, што ты макака кахаеш даставаць гаспадароѓ i з псiхiкай у цябе праблемы. Усё, ты мой, i я на табе адыграюся за сваю знiшчаную радню. Для пачатку ты адчуеш, якое быць рабом, затым мы будзем нарошчваць твае пакуты. Вывядзiце яго i надзеньце аброжак.
  Тыграва адвялi, а затым адправiлi ѓ iмiтацыю рабскага барака. Там, пад пякучымi промнямi сонца, прымушалi разбiваць i перацягваць на насiлках або калясках камянi, пры гэтым паласуючы болевымi разрадамi. Вiдаць, Гiлес не адрознiваѓся вялiкiм уяѓленнем цi быѓ залiшне захоплены бiзнесам, але на большае, чым прымусiць выконваць цяжкую практычна бессэнсоѓную, для такога высокага тэхнагеннага ѓзроѓню працу, фантазii не хапала. Хоць i гэта было дастаткова пакутлiва, махаць 12 гадзiн кiркай або лупiць па камянях кувалдай пры такой спякоце.
  Затым iсцi ѓ пусты барак па вострых распаленых каменьчыках, якiя раздзiраюць босыя дзiцячыя ножкi. У першую ж гадзiну голыя падэшвы разбiла ѓ кроѓ, а боль быѓ нiбы ад прысунутай ушчыльную вугальнай жароѓнi. Скуры не аблезла толькi таму, што адзiн з напарнiкаѓ-рабоѓ мiласэрна даѓ вышмаравацца ахоѓным крэмам. Ён нават шапнуѓ яму:
  - Ты занадта слабы, для стэлзана, мусiць твая раса такая заваяваная як i наша. А вонкавае падабенства з гнюснымi захопнiка здзек капрызнай мацi-эвалюцыi.
  Уладзiмiр сумна кiѓнуѓ:
  - Ды пажартавала над намi прырода, цi Бог, калi вядома Усявышнiя яшчэ не пакончыѓ з сабой з-за пакут сумлення, за гэтак кашмарна кiраванае светабудову.
  Спаць прыйшлося на голых нарах, калi ѓсё цела гудзiць пасля электрашокавых разрадаѓ, нанесеных бяздушным робатам, а побач дрэмлюць iстоты падобныя дзiцянят добра вядомых па кампутарных iгах оркаѓ. Толькi замест поѓсцi ѓ юных iншамiрцаѓ нявольнiкаѓ слiзкая рыбiна луска, ад дакранання да якой прыемна астуджаюцца пакрытыя пухiрамi падэшвы хлопчыкi. Нягледзячы на ныццё ѓ пустым страѓнiку: увесь рацыён харчавання адна амiнакiслотная таблетка, у царства мрой правальваешся амаль маментальна. Але сон пасля цяжкага дня кароткi, што не паспяваеш аднавiць сiлы, абуджаючыся ад выходных з дубца кiбарга скрыѓленых пяцi розных колераѓ маланак.
  Усё гэта жахлiва! Жадаецца забiць, зашпурнуць ва ѓлонне самага пякучага квазара членiстаногую малпу!
  ***
  Пасля акту продажу палiцыянт генерал чацвёртага "Х" класа быѓ у выдатным настроi. I ѓсё ж ён дарма расслабiѓся.
  Лiтаральна, праз некалькi гадзiн, група захопу ѓварвалася ѓ кабiнет, скруцiѓшы двухдушнага служыцеля закону. Пасля нядаѓняй бiтвы былi захопленыя каштоѓныя трафеi, якiя не двухсэнсоѓна паказваюць на сувязь генерала Вiлi Бокра з выведкай сiнхаѓ. I былы кат ператварыѓся ѓ ахвяру, у поѓнай меры выпрабаваѓшы на сабе тое, што на працягу стагоддзяѓ гэты катаѓ з такiм смакам спрабаваѓ на iншых жывых сутнасцях.
  Кiраѓнiк 23
  Няѓжо гонару
  у небе не знайсцi?
  Сэрца прагне помсты,
  каб свет выратаваць!
  Пасля таго як прыйшлося даць згоду працаваць на Залатое сузор'е, настрой у Льва Эраскандэра быѓ паршывы. Хоць з iншага боку iдэя пагуляць у шпiёнаѓ вельмi прывабная. Яму даводзiлася глядзець фiльмы знятыя на Зямлi да ѓварвання. Сярод iх серыял пра Шцiрлiца таксама аказаѓся даволi цiкавы, не гледзячы адсутнасць, боек, бiтваѓ, або анiмацыйных спецэфектаѓ. Нешта ёсць забаѓнае ѓ падобных iнтэлектуальных гульнях, калi ты носiш маску, прыкiдваешся зусiм не тым, кiм з'яѓляешся насамрэч.
  Дрэнна iншае, зараз ён са ѓсiх бакоѓ прывязаны да анiгiляцыйнага выбухоѓнiка. Любы неасцярожнае рух i ...
  Лепш аб гэтым не думаць. Ды i правiльна сказаѓ яго Гуру: хто не рызыкуе зусiм не факт, што пазбегне упiцца да ванiт крывёй, але затое з гарантыяй не прыгубiць шампанскага!
  Хоць планета-гангстэр i абкладзена са ѓсiх бакоѓ зоркалётамi, заѓсёды знойдзецца спосаб пракрасцiся нават падчас аблогавага становiшча. Для падобнай перакiдкi сувязны сiнхаѓ загадаѓ выкарыстоѓваць вялiкагрузны трэйлер. Звычайна гэта гiганцкiя кiраваныя робатамi субмарыны. Яны ляцяць у гiперпрасторы па ѓсечаным паѓтаравектарным калапсе, гэта дазваляе эканомiць энергiю, але забiвае арганiчныя формы жыцця. Тут, праѓда, гiперскачок зойме невялiкi час. На малой дыстанцыi ёсць шанец выжыць, праѓда рызыкуючы жорстка пакалечыцца.
  Насякомападобны афiцэр працягваѓ дакучлiва гусцi над вухам:
  - Ты будзеш у маскiровачным спецскафандры, гэта дапаможа пры павярхоѓным сканаваннi i не дасць змерзнуць у вакуумнай тэмпературы грузавога адсека. Потым, пасля выгрузкi, пяройдзеш у месца, вядомае, як вялiкi ружовы замак. Там ты таемна стаiшся, чакаючы Гермеса. Затым вы легальным шляхам вернецеся на Зямлю.
  - А калi касмапорт пад моцнай аховай? - Эраскандэр, задуменна паглядзеѓ на галаграму якая паказвае касмiчныя гонкi.
  - Гэтыя пытаннi ты сам павiнен вырашыць. - ухмыльнуѓся, падкручваючы хабаток сiнх. - А ѓ ружовым замку будзе свая адбiвалая сцяна. I далiкатныя, гарачыя дамы на стрэм.
  Леѓ злёгку напружыѓся, не занадта шчыра вымавiѓ:
  - Я далей ролю альфонса гуляць не маю намеру. Хопiць, глядзiш, можа, i Гермес прыйдзе, адчуѓшы цягу да хлопчыкаѓ?
  Казурка прагудзела з адценнем халадка i вiдавочнай нуды:
  - Ты ведаеш, у вас прыматаѓ свае звычаi. Вось у нас моцная падлога самкi, а ѓ вас - часта чыста фармальна - самцы. А зоргi i зусiм генетычныя вырадкi.
  Далей спрачацца было бессэнсоѓна. Пагрузка прайшла без здарэнняѓ. Перавозiцца груз у дадзеным выпадку не асоба каштоѓны. Значыць, можна ѓ iх закапацца i паслабiцца. Хлопчык так i зрабiѓ, у спецыяльным скафандры камфортна кiмарыць i на металiчных скрынях з загружанай сыравiнай. Усемагутны бог сну Марфэй - накiнуѓ покрыва, наглуха выключыѓшы адчуваннi.
  Тым часам ледзь грузавы транспарт пакiнуѓ базу, бо ѓ паветры запахла гiперплазмай. З розных кропак сталi з'яѓляцца баявыя зоркалёты Iмперскага флота. Сiнхi пераацанiлi ролю хабару. Яны сур'ёзна лiчылi, што подкуп цэлага шэрагу генералаѓ гарантуе бяспечную стаянку, амаль у цэнтры галактыкi. Аднак сiстэма шматразовага дублiравання сiстэм бяспекi, наяѓнасць паралельных структур, а таксама подласць i беспрынцыповасць ужо падкупленых чыноѓнiкаѓ зводзiла на нiшто ѓсю сiстэму маскiроѓкi.
  У нападзе на сiстэму ѓдзельнiчалi многiя з лiку падкупленых генералаѓ. Хiба слова, дадзенае разумным казуркам, чаго-небудзь вартае? Атрымай задатак i кiнь, а сваёй таемнай палiцыi скажаш што была тонка падстроеная вечнаму супернiку пастка.
  Вось яны баявыя караблi Пурпурнога Сузор'я, адзiн драпежны вiдок якiх прымушае трапятаць трыльёны заселеных сiстэм светабудовы.
  Камандаваѓ ударнай атакай ультрамаршал Дыгер Вiялета. Гэты жорсткi, хiтры саноѓнiк, атрымаѓшы буйны хабар, адразу перадаѓ iнфармацыю супермiнiстру "Вайны i перамогi", а таксама Дэпартаменту аховы трона. Гэта добры спосаб адмыцца i адначасова ѓзбагацiцца за кошт членiстаногiх "лохаѓ". Флот сiнхаѓ велiзарны, а цэнтральная база яшчэ з часоѓ вялiкай вайны. Трэба нямала папрацаваць, каб вырваць гэтую задубелую пухлiну. Прытупляючы пiльнасць насякомых, Дыгер паслаѓ прывiтальную гравiяграму.
  - Браты, парадуйцеся! Нашы зоркалёты прыляцелi для таго, каб разам з вамi змагацца за святую справу, за светлыя iдэалы дэмакратыi!
  Гэты выкрут даѓ магчымасць падвесцi ѓшчыльную сiлы i адкрыць шквальны цэлы агонь. Дзесяткi тысяч баявых караблёѓ былi змецены ѓ самыя першыя секунды бою. Стэлзаны трывала захапiлi iнiцыятыву. I ѓсё ж зыход бiтвы вырашыѓся не адразу, хоць цэнтральны флагман-суперлiнкор i быѓ знiшчаны, расстраляны амаль ва ѓпор сiнхроннымi залпамi, камандуючага на iм не аказалася.
  Выкарыстоѓваючы сваю колькасную перавагу, сiнхi спрабавалi наладзiць абарону, пры гэтым, не грэбуючы контратакамi. Страты абапал былi ѓзаемна велiзарнымi. Зыход бiтвы мог выклiкаць сур'ёзныя сумневы. Але хiтры ультрамаршал заѓсёды меѓ на руках джокеры. Бо грузавыя зоркалёты апроч робатаѓ кiруюцца i якiя карэктуюць iмпульсамi, радыёiнжынеры Пурпурнога сузор'я разгарнулi перагружаны лайнер. Мiнералы, якiя спрабавалi адправiць сiнхi, былi не такiя простыя. З гэтай сыравiны пры злiццi з iншым iнгрэдыентам узнiкала падабенства ѓзмоцненай мадыфiкацыi антыматэрыi. Улiчваючы каласальныя памеры двух транспартных субмарын, пры катастрофе падобнага маштабу павiнен быѓ адбыцца выбух, эквiвалентны па магутнасцi тэрмапраенавай бомбе. Прэоннавыя ракеты яшчэ толькi-толькi пачалi паступаць на ѓзбраенне войска Пурпурнага сузор'я. А адзiны заснаваны на прынцыпе злiцця преоннов (што вызваляе неспасцiжна магутны кампактна складзены ѓ гiперструнах межпреонновый iмпульс) зарад да большага шкадавання стратэгаѓ Пурпурнога Сузор'я ѓжо выкарыстаны ѓ папярэдняй бiтве. Таму ѓ дадзеным выпадку даводзiлася ѓжыць iх заменнiк. Рассоѓныя сiлавыя палi працавалi такiм чынам, што прапускалi транспарт у аѓтаматычным рэжыме. А ѓ сумятнi бою нiхто не знайшоѓ час перапраграмаваць шчыты, якiя затуляюць велiзарны касмапорт. I вось следства, два гiганты сутыкнулiся, вызвалiѓшы энергiю сотняѓ мiльярдаѓ Хiрасiм. Базу лiтаральна раскiдала, амаль расколаѓ планету. Выйсце са строю магутнай крэпасцi, гiбель камандуючага, разбурэннi кiбернетычнага кантролю зрабiлi сваю справу. У шэрагу ацалелых зоркалётаѓ Залатога сузор'я пачалася панiка. Сiнхам здалося, што зноѓ былi ѓжытыя жахлiвыя Преонновые зарады, а значыць, трэба бегчы ад немiнучага знiшчэння. Акрамя таго, ад планеты адвалiѓся самавiты ѓ чвэрць масы асколак. Гэта стала ѓжо празмерна, бачыць якi расколваецца на часткi велiзарны дыяметрам у паѓтара Сатурна мiр. На паверхнi абломка, нiбы расцякаецца з разбiтага тэрмометра ртуць, разбягалiся перапалоханыя iншамiране. Многiх з iх пераварочвала выбухной хваляй, цi кружыла ѓ палаючым вiхуры.
  Памяць аб тым, як дзейнiчаюць такiя боегалоѓкi, была занадта свежая. Таму i кiдалiся па прасторы i ѓцякалi зоркалёты сiнхоѓ. Панiка пазбавiла iх магчымасцi годна змагацца.
  Вось на лiнкоры трое перапалоханых казурак замест выратавальнай капсулы з крыкам:
  - Ды прыбудзе з намi прынцэпс-плазма! - Заляцелi ва ѓтылiзацыйную камеру, дзе iм маментальна расклала на асобныя элементарныя, адправiѓшы струмень у перапрацоѓку гiперядзернага рэактара.
  Сярод тых, хто гiнуѓ, былi iндывiды i сiмпотней. Напрыклад афiцэр з расы Аффэка, якая нагадвае галавой у хвосцiкам гарнастая, а тулава як тры складзеных разам бутона Астры. Вось яна ѓцякаючы ад спякота натыкнулася на вострую загваздку адламанай ашалёѓкi. Яе прабiла наскрозь i прыгажуня нiбы матылёк на iголцы пакутлiва памiрала, не ѓ сiлах адысцi ад асаблiвага спароджанага гiперплазмай агню. Гэта полымя ѓ працэсе экзатэрмiчнай рэакцыi часткова выкарыстоѓвае энергiю ѓнутрыядзерных i ѓнутрыкваркавых сувязяѓ з-за чаго, палае нават тое, што ѓ прынцыпе не можа гарэць, тым больш ва ѓмовах вакууму.
  Самка трехполой успамiнае сваю сям'ю - самца i нейтрала, а так разам адноѓленых атожылкаѓ. Што з iмi - трыяда павалiлася, гора, пакуты, смерць! Кветкавы гарнастай праз сiлу шэпча:
  - Прабач Усявышнi Трыумвiрат... Не выконвала ѓвесь набор рытуалаѓ. Але сказана ды загiнулы бою каханы ђсявышнiмi Багамi...
  Плоць гарыць, i ѓжо няма сiл крычаць, шаптаць, прытомнасць павольна сыходзiць, душа ж пакiдаючы попел пакiнуты ад цела, чымсьцi накшталт нябачнай воку галавы кiвае на развiтанне:
  - Веру ѓ iншы Сусвет усё будзе куды справядлiвей i лепш!
  Ахопленыя жывёлай жахам iншамiране гiнулi пад няѓмольнымi ѓдарамi караблёѓ бязлiтаснага супернiка. Зоркалёты ѓзляталi на паветра, як трэснутыя металiчныя бурбалкi, аблiваючы прастору агнiстымi пырскамi. Асобныя расплаѓленыя шарыкi металу прыцягваючыся адзiн да аднаго складалi ѓ своеасаблiвыя, блiскучыя каралi i пырхалi затым у космасе.
  Самка-генерал з Пурпурнога Сузор'я атрутна рэзюмавала:
  - Прыгажосць мы любiм, сiнхоѓ у каралi ператвараем! Упрыгожваннi ѓ нас - запульсарым вышэйшы клас!
  Па зоркалётах насiлiся пачвары ѓсiх масцяѓ, напрыклад падобныя на перапончатых мамантаѓ мукiвiкi, затоптвалi ѓ гiпертытан мала шустрых сiнхаѓ. Тыя адказвалi iм залпамi гравiялазэраѓ. Метал гарэѓ усё мацней, па iм праходзiлi патокамi вогненныя хвалi, прымушаючы ахвяры вiскатаць i падскокваць.
  Нямногiм, вельмi многiм удалося выратавацца ѓцёкамi. Некаторыя прымудрылiся, сыдучы ѓ гiперскачок, заляцець у цэнтры густа раскiданых нябесных свяцiлаѓ. Апынуѓшыся ѓсярэдзiне бушуючай плазмы, караблi выпаралiся, перш чым iх гаспадары паспявалi сцямiць, што дапусцiлi фатальную памылку.
  ***
  Падчас гэтых бурных падзей Эраскандэр моцна спаѓ, не ведаючы таго, што яго транспарт няѓмольна нясецца да смяротнага калапсу. Вымотваюць перажываннi апошнiх сутак наклалi свой адбiтак на сне. Яму снiѓся кашмар...
  Вось ён зноѓ заключаны ѓ змрочнае падзямелле падземнага бункера для асаблiва небяспечных злачынцаѓ. Спачатку за справу ѓзялiся туземныя каты. Яны катуюць i мучаць сякерна. Традыцыйная, старажытная прэнг, дзе з цяжкiм грузам прывязаным да ног уздрыгваюць наверх, выкручваючы рукi i плечы, тузаюць ламаючы суставы. Потым распальваюць агонь, падсмажваючы хлопчыку агрубелыя пяткi, паля да косцi ступнi, прыпякаюць распаленай пугай болевыя кропкi на целе. Гэта вельмi балюча, пах смаленага мяса запаѓняе памяшканне, i на гэтым фоне ѓдары завостранага дроту рассякае скуру ледзь адчувальныя. Затым каты спрабуюць расцягнуць на прэнгу, выварочваючы звязкi. Ды яму вядома балюча, але апроч болю перапаѓняе нянавiсць i злосць. Калi каты змянялi кут нахiлу на прэнгу, Леѓ выкруцiѓшыся здолеѓ, не шкадуючы скалечанай, у барвовых пухiрах ногi ѓрэзаць аднаму з катаѓ у скiвiцу. Удар быѓ добры i з тупога квадратнага рота вылецеѓ дзясятак зубоѓ. У лютасцi каты яго з усяго размаху лупiлi распаленымi прутамi, зламалi i выкруцiлi ѓсе рэбры. Iншы б хлапчук даѓно памёр, а ён застаѓся жывы. Каты працягвалi яго раздзiраць, сыпалi на раны i апёкi соль i перац, прапускалi праз цела электрычныя разрады, ад моцнага току палiѓся дымок, заганялi пад пазногцi распаленыя iголкi. Акуналi ѓ расплаѓлены алей i ледзяную ваду, калолi псiхатропныя прэпараты не даюць страцiць прытомнасць, i болевую сыроватку, ужывалi i iншыя вiды катаванняѓ добра вядомыя на Зямлi. Ды яны прычынялi боль, але не маглi зламаць, не маглi вырваць з хлопчыка патрэбныя словы. Калi скрозь суцэльны болевы iскрысты туман, даносiлiся словы.
  -Чалавек скажы ты менш мiкроба. Скажы ты раб стэлзанаѓ, яны твае багi. Скажы, што гатовы пацалаваць якi нясе анiгiляцыю орган сваiх гаспадароѓ, i тады ѓсе гэтыя пакуты неадкладна спыняцца.
  У адказ на гэта сямiгадовы Леѓ Эраскандэр пляваѓ у твар катам, i атрымлiваѓ сустрэчныя ѓдары. Гэта, вядома, не магло задаволiць каланiяльныя ѓлады Вялiкага Стэлзаната. Сын высокапастаѓлена чыноѓнiка генерала класа-4х, быѓ настолькi цяжка скалечаны, што мог весцi толькi раслiннае iснаванне, i чалавека мала проста забiць, трэба яшчэ i зламаць. Вёска, дзе пражываѓ Леѓ, ужо была знiшчана, усiх жыхароѓ вёскi ѓ незалежнасцi ад узросту i падлогi пакутавалi i пакутлiвага пакарання. Людзей любiлi распiнаць на сямiканцовых зорках, дзе яны памiралi павольна i пакутлiва. Некаторым прыдумалi i больш выдасканаленае пакаранне скiданнi, у празрыстым пакеце на Сонца. Тады чалавек павольна на працягу некалькiх дзён згараѓ ад перагравання. Выкарыстоѓвалiся i iншыя спосабы расправы, як павольна перасоѓваннi ѓ касмiчны вакуум нас адмысловых лiфтах... Тыповая для Стэлзаната тактыка тэрору, запалохаць i кiраваць давёѓшы заваяваныя росы да жывёльнага жаху. Гэтага раба трэба абламаць любым коштам. Вось i бацька знявечанага хлопчыка з кiраѓнiком аддзела туземнага аддзела Любовi i Праѓды. Стройны буйны генерал са злосна-арлiным тварам, у суправаджэннi таксама здаровага i яшчэ таѓсцейшага раздзелы карнiкаѓ. Гледзячы на разадранае цела дзiцяцi, стэлзан паблажлiва засмяяѓся.
  -Вы ѓсе вiды чалавечых катаванняѓ выкарыстоѓвалi?
  Начальнiк тубыльных катаѓ - прышчавы атлусцелы iндзеец, паправiѓ з'ехаѓшых са сваёй башкi неандэртальца галаѓны прыбор, з некалькiмi рудаватымi пакамячанымi пёрамi, стомлена прабасiѓ:
  -Я думаю ѓсё валадар.
  -А зубы да дзясны свiдравалi? - пагардлiва фыркнуѓ генерал.
  -Не, забылiся, але выбiлi i зламалi скiвiцу. Можам i свiдраваць тое, што засталося. - Каты затрымалiся закапцелымi ад полымя абцугамi, зараѓлi механiчныя свердзелы.
  -Заткнiся, лабатамаваны прымат. Ты сваю справу зрабiѓ. - Пацягнуѓшы сваiм бульдожым носам паветра i адчуѓшы моцны пах смаленага катаваѓ-кат са здзiѓленнем бразнуѓ. - I як ён яшчэ ѓ вас не памёр?
  -Жывуч гад. I яго гумовае цела, а раны аднаѓляюцца на вачах.
  -Цела можа разарваць любы прымiтыѓны дзiкун, галоѓнае загубiць выпалiць душу. А гэта вам не дадзена. Вось палюбуйцеся генерал на забойцу вашага сына, толькi, калi ласка, больш не бiце яго. Усё роѓна дадаць болi вы яму ѓжо не зможаце, а ваш цяжкi ѓдар можа яе i зусiм спынiць. - Кiраѓнiк каты паглядзеѓ з такiм дабрадушным выглядам, быццам гаворка iшла аб выпечцы торта.
  -А i не збiраюся пэцкацца аб гэтую медузу, але калi мы яго закiнем у кiбернетычную апраметную, мне б хацелася першым нанесцi па iм удар. - Погляд генерала Стэлзаната лiтаральна крынiчыѓся атрутай.
  -Выдатна я вам давяраю, яго запульсарыць! - Мучыцель здзеклiва нiбы урка гатовы ѓсадзiць у ахвяру пiку, падмiргнуѓ. - Так што маляня радуйся, ты спазнаеш самыя патаемныя глыбiнi кашмару i болi.
  Падхапiѓшы знявечанага хлопчыка, каты пацягнулi яго па калiдоры. Па дарозе яны некалькi разоѓ наступалi на абпаленыя знявечаныя ногi, зламаныя пальчыкi, iмкнучыся прычынiць дадатковыя пакуты. Спусцiѓшыся на лiфце ѓнiз, яны ѓвайшлi ѓ асоба ахоѓнае памяшканне. Так яго змясцi ѓ скафандр, далучыѓшы да галавы адмысловыя датчыкi.
  Прафесiянал-мучальнiк Пурпурнога Сузор'я падмiргнуѓ генералу.
  -Цяпер ваш ход калега, урэжце яму.
  -Я вам не калега, мая задача ваяваць з узброеным ворагам, рызыкуючы загiнуць самому, а не мучыць бездапаможныя ахвяры. Гэты смоѓж выключэнне з правiлаѓ.
  Я прычыню яму асаблiвы боль.
  Спачатку Эраскандэр нiчога не мог разглядзець, была апраметная, якая душыць цемра, а затым... Нешта загрукала як сумесь сiмфонii Вагнера i пахавальнага маршу. Хлопчык убачыѓ армады зоркалётаѓ Пурпурнога Сузор'я. Падобныя да спараджэння галюцынацый наркама ѓ перыяд ломак, жахлiвыя караблi абрынулi страшны ѓдар па планеце. Ён бачыѓ увасабленне апраметнай, прычым адначасова ѓ мностве праекцый, як разбуралiся шматпавярховыя дамы, як жыѓцом гарэлi дзецi. Як лямантавалi i шалелi аслеплыя абпаленыя мацi, варушылiся напалову пераѓтвораныя ѓ шкiлецiкi рэшткi ледзь жывых людзей. Затым яго ѓласная родная вёска, тыя хлопцы i дзяѓчаты з кiм ён яшчэ нядаѓна гуляѓ у свае дзiцячыя гульнi. Салдат якiя разбiваюць ботамi дзiцячыя галоѓкi, а з тых, хто старэйшыя зрываюць вопраткi i пачынаюць гвалтаваць перакручана i жорстка. Цяжарных жанчын бiлi нагамi разбiваючы жывот, цi душылi кверлiлавым маёнткам пiраннi i танкаѓ з рулямi ѓ выглядзе галоѓ кобры. I Леѓ не толькi бачыѓ i чуѓ, пах смаленага мяса, крывавага поту лiтаральна забiваѓ ноздры. У роце адчуваѓся крывава-металiчны прысмак, а калi адзiн з карнiкаѓ урэзаѓ ботам па твары, галаву падкiнула ад пранiзлiвага болю. Не ѓ сiлах больш вытрымаць такi Леѓ закрычаѓ, i кiнуѓся насустрач залiмiтава нялюдскiм ворагам. Яму хацелася аднаго забiваць, забiваць iх усiх, знайсцi i забiць усе трыльёны i квiнтыльёны гэтых двухногiх паразiтаѓ якiя спаганiлi сусвет. Забiць, ударыць, выпад, свiнг, усiх спалiць, спалiць!
  -Я iх ненавiджу! Я вас ненавiджу! Я хачу вашай смерцi! Памрыце! Памрыце! Анiгiлюйцеся!!!
  
  ***
  У сне Леѓ так канвульсiѓна тузаѓ канечнасцямi, што прымудрыѓся сарвацца з месца i, тузаючыся, вылецець у дзверы экстранага скiду небяспечных прадметаѓ. Яго касцюм аѓтаматычна ѓключыѓся ѓ рэжым выхаду ѓ адкрыты космас. Як такое ѓвогуле магло здарыцца, чаму не спрацавала ахоѓная кiбернетычная праграма? У паѓсне юнак машынальна набраѓ простую камбiнацыю адчынення дзвярэй. Знаходзячыся ѓ такiм стане, ён сам, не задумваючыся, выскачыѓ у праход. Яго, натуральна нават з паскарэннем нiбы корак шампанскага выкiнула ѓ чужы i халодны космас. Маленькая пясчынка, хлапчук выносiцца касмiчнымi плынямi ѓ бясконцую бездань зорнага акiяна.
  Бязважкасць - дзiѓнае неспасцiжнае стан. Нешта падобнае адчуваеш толькi ѓ сне, калi парыш пад уяѓнымi аблокамi. А вакол цябе вакуум i велiзарныя каралi агнiста-палаючых свяцiлаѓ. Яркае святло дзясяткаѓ тысяч зорак, не аслабленых атмасферай. Хоць скафандр i забяспечаны святлафiльтрамi, густа ѓсеяныя прамянiстыя шары асляпляюць вочы, выклiкаючы моцныя блiкi. Скафандр, праѓда, з лiку аѓтаматаѓ, якiя кiруюцца падчас палёту ѓ адкрытай прасторы.
  Павярнуѓшыся, хлопчык убачыѓ карцiну грандыёзнай бiтвы. Хоць без аптычнага ѓзмацняльнiка нават буйныя зоркалёты здаюцца маленечкiмi святлiвымi мошкамi, усё роѓна карцiна грандыёзнай касмiчнай бiтвы зачароѓвае. Зорачныя маленькiя з-за вялiкай дыстанцыi зоркалёты палiваюць адзiн аднаго смяротнымi зарадамi, здольнымi спапяляць цэлыя гарады, i нават планеты. Яны ѓспыхваюць мiльёнамi рознакаляровых агнёѓ рознай яркасцi i велiчынi, якiя пастаянна скачуць i носяцца па прасторы. Затым iдзе выбух, два транспарты сутыкнулiся. Самога выбуху яшчэ не бачна. Светлавыя хвалi не паспелi дайсцi, а ѓдар гравiтацыйнай хвалi ѓжо адчувальны. Ён раскiдвае баявыя караблi. Адчуваецца нават, як у скафандры плюшчыцца цела, быццам па iм ударыѓ хвастом сапраѓдны кашалот.
  Леѓ адчуѓ, як яго нiбы важкай дубiнай адкiнула ѓбок, як па галаве нешта саданула. Ён адчуѓ моцнае ѓзрушэнне, падобнае на стан найпоѓнай "адключкi", але, тым не менш, яго свядомасць цалкам не згасла. З вялiкiм усё нарастаючым паскарэннем хлапчук нёсся ѓ калапстычным кiдку. Плоць плюшчыла, Эраскандэр амаль не дыхаѓ, ледзь не раздушаны паскарэннем у многiя сотнi Джы. Свядомасць муцiлася, але ѓпарта не адключалася, нiбы канатаходзец трымаецца адно рукой, i не дае сабе сарвацца ѓ цемру небыцця.
  Паступова да яго сталi даходзiць светлавыя хвалi планетарнай катастрофы. Спапяляльнае святло на некалькi секунд засланiла зоркi, залiѓ мегаплазменнымi разрадамi вакуум. Слабое ахоѓнае пакрыццё скафандра толькi часткова прыслабiла ѓдар. На скуры тут жа ѓзнiклi пухiры i апёкi, прычыняючы адчувальны боль пры кожным руху. У вакууме можна амаль бясконца доѓга лётаць у адным кiрунку, рызыкуючы з часам лiха ѓкацiць у гравiтацыйнае поле адной са шматлiкiх зорак.
  Эраскандэр адчайна спрабаваѓ з дапамогай гвiвiё-фатонных мiнiяцюрных рухавiкоѓ скафандра выйсцi ѓ пiку i разгарнуцца да якой-небудзь населенай планеты, балазе iх тут, як грыбоѓ пасля дажджу. Аднак, падобна, што абсталяванне скафандра пашкодзiлася падчас выблiску, i ён не ѓ сiлах вырвацца з дужых абдымкаѓ вакууму. Можна бездапаможна тузаць рукамi i нагамi, круцiцца з боку ѓ бок, але тут, у беспаветранай прасторы, нават найдужэйшы чалавек здаецца бездапаможным немаѓляткам.
  Мiнула гадзiна, затым яшчэ некалькi гадзiн.
  Ужо хацелася есцi i пiць.
  Зразумела, што калi яго нiхто не падбярэ, то ён так можа лунае ѓ космасе стагоддзямi, ператварыѓшыся ѓ ледзяную глыбу. Яшчэ варыянт, патрапiць у арбiту зоркi, а гэта палёт даѓжынёй у мiльёны гадоѓ. Перадатчык таксама не працуе. Што ж, давядзецца памiраць! Не, ён не можа вось так проста ѓзяць i памерцi, бяздарна змерзнуць у ледзяным вакууме. Успомнiлася парада Сенсея: "Калi ты ѓ бездапаможным стане, табе на дапамогу павiнна прыйсцi сiла. Памятай, не моцныя эмоцыi або гнеѓ, не нянавiсць, а спакой, мiр i медытацыя павiнны адкрыць чакры, напоѓнiць цела чарадзейнай энергiяй. Сiла розуму дасць магутнасць, здольнае здзейснiць шмат добрых спраѓ, а гнеѓ, нянавiсць, юрлiвасць абарочваюць энергiю на разбурэнне i згубу".
  Гуру як заѓсёды мае рацыю. Так, добра было б расслабiцца i памедытаваць. Але як гэта зрабiць, калi яго перапаѓняе нянавiсць i злосць. Можа, лютасьць дапаможа абудзiцца суперкасмiчнай сiле.
  Бо калi ён у самы першы раз выпрабаваѓ страшны гнеѓ i прылiѓ раней не вядзёнай шалёнай энергii, здарыѓся цуд: кiбернетычная трохмерная рэальнасць павалiлася, рассыпаѓшыся на аскепкi. Жахлiвыя вiртуальныя монстры лiтаральна на вачах скурчылiся i патухлi. Яго накрыла хваляй цемры, час ад часу рассяканага агнiстымi iскрынкамi. Затым ён ачуѓся. Твары катаѓ былi разгубленыя, шматкроць прадубляваны кампутар цалкам выйшаѓ з ладу, нiбы ѓсярэдзiне выбухнуѓ маленькi тэрмазарад або абушаваѓ супермагутны вiрус. Але Эраскандэр ужо тады зразумеѓ, што гэтае яго шаленства спалiла ѓсе мiкрасхемы i фатонавыя каскадныя адбiвальнiкi вiртуальнага пекла, а значыць, можна забiваць не толькi целам. Падобна, што Сэнсэй ведаѓ гэта i не вельмi хацеѓ навучаць яго магiчнаму мысленнаму мастацтву.
  Цяпер ён засяродзiць свой гнеѓ, нянавiсць пацячэ па жылах - i ѓсе чакры адкрыюцца. Раз Сэнсэй мог перамяшчацца, тэлепартуючыся ѓ прасторы, значыць i ѓ яго гэта атрымаецца!
  Леѓ Эраскандэр сканцэнтраваѓ лютасьць. Ён уяѓляѓ сабе ѓвесь гэты космас, катаѓ, стэлзанаѓ, здраднiкаѓ калабарацыянiстаѓ, пачварных драпежных иногалактических монстраѓ. Iмкнуѓся адчуць звыштонкую матэрыю прасторы, прамацаць вакуум, адчуць iншыя вымярэннi. Канцэнтруючыся, трэба забыцца пра цела, уявiць, што цела няма. Некаторыя з вучняѓ Сенсея i Гуру ужо спрабавалi перамяшчаць прадметы. Ён сам чуѓ, што валодае магутнай сiлай i што не зможа мэтанакiравана кiраваць ёю. Хлусяць! Паток дзiкай лютасцi аблiѓ яго, цела рэзка тузанулася. Атрымалася! Ён здольны разумова кiраваць палётам. А зараз развiць хуткасць - i хутчэй да блiжэйшай планеты. Хлопчык, аднак, забыѓся, што гэта ѓсё ж такi космас, што адлегласцi тут вялiзныя, не параѓнальныя з зямнымi маштабамi. Гэта не на Зямлi праляцець сто метраѓ, уразiѓшы ѓяѓленне прасцякоѓ! Нават самыя дасведчаныя з Гуру разумеюць, чым багата непадрыхтаванае паскарэнне, а тым больш, не кантраляванае выкарыстанне паранармальнай сiлы. Паскарэнне слаба кампенсавалася мiнiгравом. Гэты скафандр створаны не для мiжзоркавых пералётаѓ. Усё разганяючыся i разганяючыся, Леѓ перавысiѓ мяжу трываласцi свайго арганiзма i ледзь не разгерметызаваѓ скафандр. Паскарэнне перавысiла тры тысячы Джы i паралiзавала дыханне, перапынiѓшы прыток крывi да мозгу. На гэты раз думкi i пачуццi перапынiлi свой iмклiвы бег. Здавалася, шматтонны танк упаѓ на галаву, скамячы разумовае ѓспрыманне.
  Калi табе адкрылася сiла,
  Здолей трымаць яе ѓ руках!
  Каб цябе не пакарыла
  Тая цемра, што сее смерць i страх!
  Кiраѓнiк 24
  У моцнага заѓсёды нямоглы вiнаваты,
  А таму, калi хочаш жыць вольна,
  Мацуй сваю мускулатуру, брат,
  Пры гэтым паступаючы высакародна!
  У межах сонечнай сiстэмы i ѓ яе наваколлях у поѓнай баявой гатоѓнасцi застылi дзясяткi мiльёнаѓ баявых зоркалётаѓ. Завiсшы ѓ прасторы, яны чакалi толькi прыназоѓнiка, каб сашчапiцца i кiнуцца ѓ спапяляльную сутычку.
  Але нагоды ѓсё не было.
  Нiхто не аказаѓся настолькi вар'яцкiм, каб проста так рызыкнуць на самагубчую сутычку. Усе замерлi. Здавалася, што абстаноѓка паступова разраджаецца. Пiраты, аднак, страцiѓшы мноства сваiх атаманаѓ, не хацелi сыходзiць з пустымi рукамi. Частка капёраѓ, у свой час знаходзiлася, на службе iмперыi Пурпурнага сузор'я, актыѓна ѓдзельнiчаючы ѓ экавойнах. Гэтыя пiраты ведалi, настолькi багаты цэнтр галактыкi з яго густымi планетарнымi ѓтварэннямi, многiя з якiх былi яшчэ нядаѓна дзiкiмi, а зараз сталi актыѓнымi пастаѓшчыкамi рэсурсаѓ. Хоць гэта i прынадны кавалак, але бо тут вартуе магутны зорны флот Стэлзаната, i няма дамоѓленасцi, хто прапусцiць пiратаѓ да сэрца галактыкi, а совацца смяротна небяспечна. У разнабой пiраты патрабавалi ад Фагiрама пропуску сваiх караблёѓ, нiбы губернатар Зямлi загадваѓ усёй галактыкай. Так, нават гiпергубернатар не меѓ права на самастойнае зняцце войскаѓ цэлай галактыкi - падобныя рашэннi ѓзгаднялiся з дэпартаментам "Вайны i Перамогi". Перабранка станавiлася ѓсё больш агрэсiѓнай, частка каперскiх камандзiраѓ уступiла ѓ перамовы з ваеннымi субмарынамi iншых мiроѓ. Там таксама быѓ самы разнамасны склад баявых каманд i камандзiраѓ. Многiя з iх былi мясцовымi абсалютнымi царкамi, i iм было нават нiжэй за годнасць у перамовы з невысакароднымi асобамi. Iншыя самi гарэлi прагай помсты, асаблiва тыя, у каго загiнуѓ нехта са сваякоѓ, а жаданне ѓзбагацiцца i парабаваць было практычна ва ѓсiх. Ну, вядома, у паход пайшлi найболей агрэсiѓныя прадстаѓнiкi цывiлiзацый у гэтай частцы сусвету. Разважлiвыя стварэннi не клюнулi на падобную авантуру. Сiнхi, вiдавочна, вагалiся. Без падтрымкi iншых мiроѓ вайна са Стэлзанатам багатая непазбежнай паразай, нават здрада i подкуп вярхоѓ не дае гарантыi перамогi. А трымаць у аброце гэтыя рознакалiберныя плямёны амаль не магчыма.
  Паступова ѓсё большая частка важакоѓ иногалактических армад, схiлялася да ѓдару па цэнтры галактыкi. Так, гэта зрывала першапачатковы план сiнхроннага ѓдару па сталiцы Пурпурнога сузор'я, але ѓсё ж было лепшым варыянтам, чым чарговая мiжусобная мясарубка. Цэнтральны галоѓнакамандуючы сiнхаѓ супергрос-адмiрал Лiбарадор Вiр аддаѓ загад.
  - У сувязi з аднагалосным меркаваннем нашых братоѓ i нас персанальна, першы ѓдар будзе нанесены па мясцовым цэнтры пражывання гэтых мярзотных прыматаѓ.
  Мiльёны радасных гравiяграм паказалi, што падобнае рашэнне прыйшлося ѓсiм да спадобы:
  - Мы паляцiм наперад, i цэнтр галактыкi будзе аддадзены вам на поѓнае разрабаванне.
  Зноѓ аднагалосная адабрэнне.
  - Вылятаем неадкладна!
  Гэта задаволiла абсалютна ѓсiх, нават Фагiрама, якi, ужо ладна збаяѓшыся, прыняѓ порцыю допiнгу.
  Супергросадмiрал быѓ задаволены. Вядома, могуць быць незапланаваныя сутычкi з войскам стэлзанаѓ, але ж iх нашмат больш, i, зразумела, яны сатруць у парашок гэтых паразiтаѓ. Раней лiчылася, што стэлзаны ѓмеюць ваяваць, ня ѓмеючы гандляваць. Значыць, iх можна задушыць эканамiчна. Рэальна аказалася, што нават у экавойнах яны мацнейшыя, па-чартоѓску хiтрыя прыматы. I адзiны рэальны шлях - прыкончыць iх сiлай зброi. Таму армады баявых караблёѓ пасля кароткай перабудовы сышлi ѓ гiперскачок.
  Некалькi пiрацкiх зоркалётаѓ затрымалася, флiбусцьеры былi злыя i хацелi сарваць хоць на кiмсьцi злосць. Лепш за ѓсё на гэтую ролю падыходзiлi безабаронныя i слабыя жыхары планеты Зямля. Калi пастух не даступны, гнеѓ спаганяюць на авечках. Некалькi дзясяткаѓ невялiкiх ракет было выпушчана па найболей падаленых ад Тыбету селiшчам зямнога шара. Частка ракет была збiтая з паверхнi лазерамi, а частка ѓсё ж дасягнула густанаселеных раёнаѓ, палыхнуѓшы велiчэзнымi вогненнымi шарамi. Не адзiн дзясятак мiльёнаѓ няма ѓ чым вiнаватых людзей, каторы раз быѓ знiшчаны або скалечаны. Здавалася, што ѓ вакууме космасу стогнуць вывергнутыя пякельным каскадам душы. Ценi людзей не могуць знайсцi сабе спакою.
  ***
  Але дарэмна карсары лiчылi, што iм усё лёгка сыдзе з рук.
  Якая адсочвае апаратура зафiксавала групу стралялi, запiсаѓшы дадзеныя i накiраваѓшы ѓ назапашвальнiк. Не гледзячы на строгi загад, баявыя наземныя ѓстаноѓкi далi зваротны залп. Два караблi былi знiшчаны на месцы, а адзiн з зоркалётаѓ, хоць i адышоѓ ад прамога траплення, збiѓся з курсу. Пайшоѓшы ѓ гiперскачок, ён уляцеѓ у цэнтр Сонца, дзе, трапiѓшы ѓ шматмiльённую тэмпературу ядра, разляцеѓся на асобныя фатоны. Астатнiя касмiчныя разбойнiкi паспелi сысцi ѓ гiперпрастору, бяспечную для звычайных зарадаѓ.
  Палёт разнамаснай армады да цэнтру галактыкi павiнен заняць усяго некалькi сутак.
  ***
  Пакуль арды захопнiкаѓ накiроѓваюцца да сэрца галактыкi, юная разведчыца, не губляючы дарма часу, старанна вывучае ваенную тэхнiку Пурпурнога сузор'я. Яна яшчэ дастаткова маладая, каб яе цiкаѓнасць здалася празмерна падазронай, але ѓсё ж трэба выконваць асцярожнасць. Зоркалёты знутры абстаѓлены сцiпла па казарменным, але тут поѓна яркiх выяѓ. Асаблiва стэлзаны любяць маляваць карцiны зорных цi мiфiчных баталiй. Гэта iх стыль. Вiды ѓзбраенняѓ вельмi разнастайныя. Асноѓны прынцып дзеяння прамянёвай i гiперплазменнай. Вядома, наладзiць вытворчасць падобнай зброi саматужным спосабам немагчыма. Розныя тыпы гармат, пускавых усталёвак, экранных выпраменьвальнiкаѓ, сiлавых палёѓ, перакрывальнiкаѓ вакууму...
  Дзяѓчынцы вельмi хацелася даведацца таксама больш пра сваiх акупантаѓ, не ѓзбуджаючы лiшнiх падазрэнняѓ няведаннем элементарных рэчаѓ. Вось яна i блукала па доѓгiх вузкiх калiдорах баявога крэйсера-флагмана. Успомнiла бачаны ѓ партызан зняты ѓ пачатку дваццаць першага стагоддзя серыял аб падобных караблях. Тут гэта выглядае неяк багацей i футурыстычней. Незлiчоныя карцiны нас сцяна калiдораѓ рухаюцца, нiбы вiдэамалюнак, баявыя робаты забаѓляюцца гульнямi галаграм. Прыгожа, цiкава, i страшнавата, бачна наколькi далёка прасунулася iх цывiлiзацыя ѓ тэхнiчным плане. Флагман быѓ вялiзны, экiпаж, як насельнiцтва невялiкага горада. Магутны зоркалёт памерам з шар дыяметрам больш за тры кiламетры. Ёсць практычна ѓсе выгоды i забаѓкi. Вось толькi вельмi вялiкая рызыка сябе бяздарна правалiць, поѓзаючы казяѓкай па караблi.
  - Гэй, ты! Як там цябе! Чаго боѓтаешся без справы? - рэзкi i хрыплы голас перапынiѓ трывожныя думкi.
  Дзяѓчына павярнулася. Не, мяркуючы па пагонах, гэта быѓ эканамiчны спецыялiст яшчэ зусiм юнак. Баяцца не трэба, але раскруцiць размову можна.
  - Я Лабiда Карамада.
  - Я бачу, у цябе гэта на галаграме комп-бранзалета напiсана. Але ад чаго ѓ цябе такi згублены выгляд? - Хлопец глядзеѓ хутчэй са спагадай, чым з падазрэннем.
  - У мяне ѓзнiклi праблемы, падчас апошняй сутычкi на гэтай чортавай планеце я патрапiла пад невядомае поле, страцiѓшы занадта шматлiкае з памяцi. - Якi пакутуе тонам вымавiла Алена, для пераканаѓчасцi скрыжаваѓшы на грудзях рукi.
  - Дык няхай цябе рэабiлiтуюць нашы бiярэканструктары. - Прапанаваѓ, усмiхаючыся юнак.
  - Гэта вельмi цяжка зрабiць. Выпраменьванне створана далёкiмi чужымi светамi. Шмат трэба часу, каб аднавiцца пасьля такой траѓмы. - Лабiда цяжка ѓздыхнула, апусцiѓшы галаву.
  Стэлзан усмiхнуѓся. Яго погляд быѓ добры i iнтэлiгентны.
  - Зойдзем да мяне, пагаворым. Ты кажаш, невядомыя выпраменьваннi, хвалi iншых рос? Я сам зараз над гэтым працую.
  Пакой, куды яны зайшлi, нагадваѓ сумесь трохмернай кiназалы i ѓльтрасучаснай лабараторыi. Сядзеннi i падлога пакрытыя люстраным пластыкам, а зверху свецiцца трохмерная праекцыя зорнай iмперыi ѓ традыцыйным сямiколерным апраѓленнi.
  - Так, гэта цiкава. Ты была ѓ гэты момант зачынена сiлавым полем? - спытаѓ светлавалосы па-атлетычнаму складзены хлопец.
  - Не, не была. А гэта хiба мае значэньне? - Лабiда мiжволi напружылася.
  - Вядома, тое, што завуць сiлавым полем, змянiла стратэгiю войн па ѓсiм сусвеце. Калiсьцi ѓ старажытнасцi было два шляхi абароны, браня i сустрэчны перахоп удару. Паслядоѓнасць не памятаю, але створаныя тэрмаядзерныя ракеты мiналi ѓсё. Яны i прывялi да стварэння адзiнай усепланетнай iмперыi. Сiлавыя палi былi створаны паралельна з першымi анiгiляцыйнымi зарадамi. Аднак частка ведаѓ мы атрымалi ѓ спадчыну ад iншых рас, у тым лiку термокварковую бомбу. Для абароны ад снарадаѓ заснаваных на працэсе злiцця кваркаѓ, гэта значыць у мiльёны разоѓ мацней ядзерных прыйшлося ствараць прынцыпова новыя вiды абароны. - Стэлзан выпальваѓ скорагаворкай i кiнуѓ сабе ѓ рот кавалак выкананай у выглядзе гоначнага аѓтамабiля жуйкi.
  - А як яны працуюць? - Разведчыцы стала па-сапраѓднаму цiкава.
  - Калi казаць прасцей, то ѓ вакууме iснуе мноства палёѓ, адны ѓ пасiѓным стане, iншыя актыѓныя, у залежнасцi ад стану вакууму. Натуральна, палi пранiзваюць матэрыю, а рэакцыя ѓплывае на ѓласцiвасцi гэтых палёѓ. Пры бамбардзiроѓцы пэѓнымi вiдамi выпраменьванняѓ шэраг пасiѓных палёѓ становiцца актыѓным, змяняючы ѓласцiвасць матэрыi. Пасля серыi даследаванняѓ удалося падабраць адносна аптымальныя прапорцыi сiлавога ѓздзеяння. Але, вядома, сiлавая абарона не iдэальная. У прыватнасцi, чым больш актыѓны паток энергii, тым цяжэй яго нейтралiзаваць. Асаблiва складанай праблемай стаѓ гравiялазер. Сам яго прынцып камбiнацыя разбуральнасцi i ѓсёахопнасцi гравiтацыi з куды большай сiлай у дзясятку з саракавай ступенi раз ступенi электрамагнiтных узаемадзеянняѓ зрабiѓ падобная зброя... - Хлопец папярхнуѓся жуйкай i замоѓк.
  - Так, вядома, бо зоркалёты збiваюць. - Лабiда да свайго сораму не вельмi зразумела, што тлумачыѓ ёй электронны чарвяк.
  - Вядома, снарады таксама ѓдасканальваюцца, мы, у прыватнасцi, працавалi над ракетамi, якiя самi пасылаюць сустрэчнае выпраменьванне, якое прабiвае абарону. Мы стэлзаны па касмiчных мерках яшчэ занадта маладыя, таму не ѓсё атрымлiваецца - Юнак ужо стаѓ спакайней, мабыць яму ѓжо не раз даводзiлася балбатаць аб гэтым.
  - Ды я зразумела. Але мы ѓсё ж перамагалi iншыя расы i iмперыi з iх шматмiльённай гiсторыяй. - Алена нявiнна ѓсмiхнулася, нiбы галоѓная заслуга ѓ перамогах Стэлзаната належала яе.
  - Так. Перамагалi. Але зоргi валодаюць сакрэтам непрабiѓнога сiлавога поля, яго нават называюць трансчасовым. Яго прынцыпы з'яѓляюцца загадкай для нашых вучоных, але я маю сваю здагадку. Замест стандартных шасцi цi нават дванаццацi ѓ самых найноѓшых нашых распрацоѓках, зоргi выкарыстоѓваюць усе трыццаць шэсць вымярэнняѓ. Я чуѓ, яны нават прымудрылiся пракрасцiся ѓ раѓналежныя сусветы. - Тэхнар развёѓ рукамi.
  - Яны ѓсё роѓна дурныя стварэннi, не здольныя правiльна выкарыстоѓваць досвед мiльярдаѓ гадоѓ эвалюцыi. Затое ѓ нас, стэлзанаѓ, ёсць вялiкi iмператар, i ён iх знiшчыць! - Лабiда надала сабе люты выгляд i затрэсла кулакамi.
  - Так, iмператар, воля i вельмi хутка цуда-тэхнiка. Нашы кiбернетычныя прылады разлiчылi, што ѓ прамежку ад 100 да 1000 гадоѓ мы тэхналагiчна абгонiм гэтых трохполых металiстаѓ, распылiм iх на преоны i пакормiм увесь сусвет. - Юнак таксама трасянуѓ кулаком. Пара якiя рэзалiся ѓ зорныя стратэгii робатаѓ перапынiлася i патушыѓшы галаграмы выцягнулася ѓ струнку.
  - Доѓга чакаць! - Разведчыца нават дэманстратыѓна пазяхнула.
  - Чаму доѓга? Нават у гэтым сусвеце мы будзем маладыя i моцныя, а калi загiнем, то ѓ наступнай сферы будзе куды цiкавей. Я, асабiста, з цяжкасцю магу ѓявiць паѓсядзённае жыццё ѓ 12 цi 36 вымярэннях, а там яны будуць iсцi па нарастальнай складанасцi. - Зялёныя вочы тэхнара-стэлзана ѓзбуджана блiшчалi.
  - Але мы можам заблытацца, заблудзiцца ѓ такiм шматмерным свеце. - Уздыхнула Лабiда-Алена.
  - Не бойся, калiсьцi i ѓ нас былi вакуумнагаловыя дурнi, што не верылi ѓ нашы магчымасцi лётаць i пакараць iншыя мiры. Быѓ першабытны час, жудасны, дрымучы час, калi мы жылi на адной планеце. Ваюючы адзiн з адным дубiнкамi i стрэламi. Гэты кашмар больш нiколi не паѓторыцца, усе бясконцыя сусветы будуць нашы! - Юнак усклiкнуѓ з энтузiязмам скрыжаваѓшы над галавой рукi з разгорнутымi далонямi.
  - А што ѓ сучаснасцi? - Халодна спытала Лабiда.
  Размаѓляючы цiкавая пара падышла да не зусiм звычайнай статуi, хлопец зрабiѓ дзiѓны жэст i ѓ паветры завiла два аддалена падобных на матацыклетныя шлема.
  - А ѓ сучаснасцi я пакажу табе маленькую навiнку, тое, што дадзена бачыць не ѓсякаму двухногаму. Апранем сябе ѓ "плазма-комп", давай надзенем вiртуальныя шлемы i пагрузiмся ѓ новы свет.
  З запалам выразна гледзячы на ??дзяѓчынку, вымавiѓ юнак.
  - Шлемы? Яны ж закрыюць толькi твар! - усклiкнула разведчыца, са спазненнем зразумеѓшы, што бразнула дурасць.
  - Не, ты, я бачу, ладна апрамянiлася, мозг, i цела не адчуюць рознiцы. Давай па сiгнале. Раз два тры!
  Начапiѓшы шлем, Лабiда адчула, што правальваецца ѓ бэзавую смугу бяздоннай студнi. Цела стала бязважкiм i паплыло ѓ люстраной прасторы, вакол зазiхацелi густыя букеты рознакаляровых зорак. Здавалася, што кожная клетка арганiзма раствараецца ѓ бязмежным вiртуальным космасе. Яна, як бы са боку, назiрала за сваёй цялеснай абалонкай, а яе цела развальвалася. Кожная частка набракала, як велiчэзная бурбалка i выбухала тысячамi шматколерных ракет. Шалёнае зарыва змяшалася з густымi гiрляндамi зорак, закрываючы бачнасць. Здавалася, што ѓсё цела пераѓтварылася, субатамныя сувязi павалiлiся, разарваѓшы межы рэальнасцi. Калейдаскапiчнае зрушэнне спектру злiлося ѓ суцэльнае зарыва, а замест зорак i палымяных выблiскаѓ пасыпалiся горы падпаленых i падрываючых асiгнацый, куламанаѓ, дырынараѓ, грокаѓ i iнш. Затым купюры ператварылiся ѓ гiдкiх агiдных змей. Цэлы акiян слiзкiх i задушлiвых смуродных гадаѓ запоѓнiѓ мiжзоркавую прастору. Загрувасцiѓшы ѓсе бакi агляду, прыцiснуѓшы цягучай масай, задушваючы дыханне. Дзяѓчыне стала па-сапраѓднаму страшна, якiя брыдкiя з агiднымi крывымi зубамi пачвары, вiшчалi i шыпелi з усiх бакоѓ. Капае яд абпальваѓ далiкатную скуру, а смурод лiтаральна раздзiрала вантробы. Раптоѓны прамень святла разрэзаѓ прастору, агнiсты шарык узнiк каля яе твару. Меладычны жаночы голас вымавiѓ:
  - Вам трэба будзе зрабiць выбар зброi!
  З'яѓленне шарыка дапамагло Лжэкарамадзе прыйсцi ѓ сябе, i яна закрычала ѓ гневе.
  - Я не гуляю ѓ гэтыя дурныя гульнi. Можа, з ясляѓ знойдзеце клiентаѓ, няхай прыпаѓзуць сюды пабавiцца з чарвячкамi!
  - Ну ты даеш! Нейкiя ѓ цябе дзiѓныя тэрмiны! Ты выкарыстоѓваеш своеасаблiвы слэнг? Гэта ѓсяго толькi першы этап гульнi, варыянт саманавучання байцоѓ ударнай гвардыi. На кожным узроѓнi iдзе бiтва i змена супернiкаѓ. Боль не сапраѓдны, не бойся. - Бадзёра нiбы голас ранiшняга радыё гучала з шарыка.
  - У вас усе гульнi на смерцi пабудаваны? Страляць? Узрываць? Раствараць? Вакумiраваць? Зафатаграфаваць! - Разведчыца была настолькi ѓзнята, што забылася на асцярожнасць.
  - А ты хочаш не ваенную тэму? Тады выбiрай: эканомiка, логiка, навука. - Голас абыякавага робата стаѓ яшчэ ласкавей.
  - Я хачу абяцанага шматмернага свету. Дзе вашыя дванаццаць вымярэнняѓ? - Рыкнула, трасучы кулачкамi Алена.
  - Гэта ёсць, але толькi ѓ самых верхнiх узроѓнях. - На гэты раз шарык, змянiѓшы форма на трыкутнiк, казаѓ голасам юнака. - Ты не маеш паняцця, як перамяшчацца ѓ трохмернай вiртуальнай прасторы, а шматмернае светабудова падобна тысячам найскладаных лабiрынтаѓ, злучаных у адной кропцы.
  - Калi ты джэнтльмен, то вазьмi мяне за руку i правядзi па шматмерным свеце. - Настойвала разгубленая, i разам з тым рухомая цiкаѓнасцю дзяѓчынка.
  - Пастараюся, але цябе разарве пры найменшым адхiленнi. Тут да таго ж не сапраѓдная шматмерная прастора, а ѓсяго толькi адлюстраванне нашых тэарэтычных уяѓленняѓ, як павiнна ѓсё гэта выглядаць у дванаццацiмерным сусвеце. - Трохкутнiк падаѓжэѓ i стаѓшы выглядаць, нiбы рэактыѓны знiшчальнiк канца дваццатага стагоддзя.
  - Я цалкам гатова. - Алена нават ускiнула руку ѓ пiянерскiм салюце.
  - Добра! Пачынаем!
  Змеi рассыпалiся на драбнюткiя серабрыстыя шарыкi, якiя раптам выпарылiся, як сняжынкi на распаленай патэльнi. I яна апынулася на празрыстай пляцоѓцы з квадрацiкамi, падобнымi на клеткi шахматнай дошкi. Смешны пухнаты звярок, падобны на сумесь вавёркi i жоѓтага Чабурашкi, узнiк лiтаральна з нiчога. З яго сiмпатычнай мыскi то высоѓваѓся, то прыбiраѓся хабаток. Хвастаты Чабурашка мякка дакрануѓся сваiм хабатком да далiкатнага твару дзяѓчыны. Гэты дотык быѓ нявiнным i прыемным. Лабiда правяла рукой па мяккай поѓсцi звераняцi.
  - Якi ты пацешны, мiлка! Ты значна прыемней гэтых канiбалаѓ i гадаѓ, якiя апанавалi прастору.
  - Да Я згодны! Сапраѓды, я сiмпотней, чым вытворныя адкiды светабудовы, якiя запаѓняюць увесь сусвет.
  Голас быѓ крыху танчэйшы, але, несумненна, гэта быѓ усё той жа даследчык-стэлзан. Лабiда нават iмя яго не ведала.
  З цяжкасцю стрымаѓшыся, дзяѓчынка адштурхнула звярка.
  - Я здагадвалася, што ты перакрут, але ѓжо нават...
  Словы затрымалiся на мове.
  - Якое можа быць тут скрыѓленне? Мы асобы супрацьлеглых падлог. I што натуральна, тое не злачынна! - рыкнуѓ звярок i дадаѓ. - Сэкс паходня жыцця, каму каханне не да лiхтара!
  - Перастань! Супакой свой вiртуальны iнтарэс! - Вякнула Лабiда i паспрабавала адштурхнуць жывёлу далонькай.
  - Добра, тое, што ты бачыш, гэта толькi iлюзiя, створаная тваiм мозгам. Выява вельмi тыповы, ён нагадвае старажытнага дзiцячага героя. Толькi чаму ён у цябе цалкам жоѓты з белым кончыкам на хвасце? Звычайна гэты звярок сямiколерны. - здзiвiѓся юнак у аблiччы чабурашкi.
  - Можа гэты колер самы яркi? - Няѓпэѓнена выказала здагадку Лабiда-Алена.
  -Магчыма, але я не маю права паказваць табе шматмернае прастору. У цябе няма допуску. - Мордачка звярка стала сур'ёзнай.
  - Я думаю, нiхто не даведаецца. - Дзяѓчынка бездапаможна развяла рукамi. У вiртуальным паветры ляцела нешта накшталт аранжавага трыпутнiка, запахла лесам.
  - Даведаюцца, калi я не сатру гэта з памяцi назапашвальнiка. Але пры больш скурпулёзнай праверцы сляды будуць выкрыты. Я шмат каму рызыкую. - Звярок прыклаѓ да тоѓстых крэмавага колеру губкам касматы палец.
  - Так, я зразумела, ты хочаш аплаты. - Алена пацiснула плячыма. Суцэль натуральна, што ѓ гэтым светабудове нiчога дарма не даецца.
  - Незалежна ад эмоцый ты атрымаеш асалоду. - Хiхiкнуѓ Чабурашка. Нiбы ѓ пацверджанне яго слова на падлозе сталi прарастаць ружы. - Гэта само сабой, але ёсць яшчэ сёе-тое. Ты павiнна адкрыць свой розум, даць мне яго на сканiраванне iнфармацыi.
  - Нiколi не будзе гэтага. - Алена страсянула сваёй пышнай шавялюрай.
  - Тады не ѓбачыш iншых вымярэнняѓ! - Юнак гаварыѓ такiм тонам, нiбы ѓгаворваѓ маленькую дзяѓчынку з'есцi лыжачку кашы.
  - Ты не пакiдаеш мне выбару. - Дзяѓчынка-разведчыца апусцiла галаву.
  - Выбар ёсць заѓсёды!
  Дзяѓчына злёгку задумалася. Вiдаць, гэты стэлзан нешта западозрыѓ, раз выяѓляе падобную цiкавасць да яе думак i памяцi. А калi данясе камандаванню, то яе татальна правераць. Выйсце з гульнi больш за падазроны, можа, варта паспрабаваць?
  - Ты казаѓ мне, што ты вучоны iнтэлектуал? Цi мне падалося? - яхiдна пацiкавiлася дзяѓчынка-разведчыца.
  - Так, але не толькi казаѓ. Я афiцэр навукова-тэхнiчнага фронта. Мае параметры тэхнаiнтэлекту вялiкiя. - Перад юнай партызанкай паѓстаѓ вiртуальны вобраз, якi падобны на мiфiчную пачвару Мiнатаѓра. Пры гэтым монстар вiдавочна iмкнуѓся перабыць свой старажытнагрэцкi прататып.
  - Дык давай перакiнемся ѓ якую-небудзь гульню. Мне, напрыклад, вельмi спадабалiся чалавечыя шахматы. Згуляем, i пераможца атрымае ѓсё i выканае любое жаданне партнёра. - Вымавiла Алена, пры гэтым заскочыѓшы кветкавы лiсцiк, маментальна ѓзнiк прама ѓ паветры.
  - Ты хочаш гуляць у нiкчэмныя гульнi дробных тубыльцаѓ? Гэты прымiтыѓ? 64 клеткi i 32 фiгуры? - Мiнатаѓра зноѓ змянiѓ форму, начапiѓшы на сабе вялiкiя акуляры i адгадаваѓшы вушы ѓ форме алебард. -Я прапаную табе нашу гульню, старажытную i iнтэлектуальную. Згодна, дзяѓчынка, гуляць цi выйдзеш са ѓяѓнай рэальнасцi?
  - Я згодна, толькi растлумач правiлы! - Алена адчувала сябе ѓсё больш дыскамфортна.
  - Прыступiм!
  Вiртуальная прастора закруцiла ѓ шалёным разнапёрым вiхуры.
  ***
  Выхад да цэнтра галактыкi заняѓ нашмат менш часу, чым меркавалася паводле папярэднiх разлiкаѓ. Па нейкiх дагэтуль не зразумелых законах фiзiкi рух адных i тых жа зоркалётаѓ на адну i тую ж адлегласць часам займае розны час, часам рознiца памiж разлiковым i рэальным, больш за iстотная. Гэты да гэтага часу неразгаданы эфект канвергенцыi прасторы можа паѓплываць вырашальным чынам на зыход касмiчнай вайны.
  Камандзiр ударнай эскадры сiнхаѓ Гiлер Забанна нават узрадавалася, што разрабаванне цэнтральных планет зойме менш часу, i яны, у гэтым выпадку, паспеюць нанесцi загадзя запланаваны ѓдар па метраполii. Гэтыя бялковыя прыматы - здзек з разумнай формы жыцця. Будзе цiкава спустошыць, вынiшчыць планеты, заселеныя безвалосымi малпамi, якiя ѓявiлi сябе багамi. Афiцыйная рэлiгiя сiнхаѓ - атэiзм з прымешкай мiстыцызму - лiчыць, што вера ѓ багоѓ - гэта доля разумова адсталых iндывiдаѓ.
  Нядаѓна атрыманая гравiяграма паведамiла, што падступныя стэлзаны, хоць i атрымалi грошы, усё роѓна напалi, вынiшчыѓшы больш за два мiльёны зоркалётаѓ i звыш пяцi мiльярдаѓ байцоѓ Залатога сузор'я.
  Прама перад iмi ляжыць найблiжэйшая населеная планета. Час выпрабаваць на ёй ударную моц баявых субмарын. Цэнтр галактыкi даволi багаты на прыдатныя для жыцця планеты, але ѓ iм амаль адсутнiчалi разумныя формы жыцця. Таму цэнтральныя планеты амаль заселеныя перасяленцамi, стэлзанамi i найболей зручнымi для эксплуатацыi заняволенымi росамi.
  Велiчэзная зялёная з буйнымi чырвонымi плямамi зорка, апраѓленая тузiнам планет рознай велiчынi, дзякуючы пышнай гравiясканiруючай мадэлi агляду, бачная вельмi выразна. Прайграная ѓ аб'ёмнай кiбернетычнай выяве сiстэма здаецца далiкатнай i безабароннай. Гэта першая мэта, трэба добра разагрэцца. Найбольш жвавыя пiраты iрванулi, iмкнучыся першымi прарвацца да здабычы, каб рабаваць i забiваць.
  Забанна з усёй наколькi была здольная лютасцю, прапiшчала:
  - Ракеты падвышанай далёкасцi да бою! Бiце па самай буйной планеце! Няхай стэлзаны захлынуцца ѓ гiперплазменнай ванiтах! - I сядаючы яшчэ мацней, дадала. - Разляцяцца фатонамi па галактыцы.
  Нясмелы голас паспрабаваѓ запярэчыць.
  - Можа, лепш нанесцi выбарачны ѓдар, канфiскаваць багатую здабычу?
  - Не, вырадак! Вы, самцы, любiце толькi грошы. Я ж хачу напiцца крывi гэтых разумова адсталых макак. - Пiск ультрамаршала стаѓ настолькi пранiзлiвым, што крыштальны фужэр, што трымала ѓ руцэ статуя казуркi-героя, пакрыѓся расколiнамi, i лопнуѓ, як пабiты молатам кавалак iлба. Адзiн i ад'ютантаѓ нават упаѓ на спiну ад страху. Маршал Кух усё ж адказаѓ iстэрычцы:
  - Гэта ж планета Лiмаксер, тут жывуць тубыльцы, Лiмы. Стэлзаны раззасяроджаныя па спадарожнiках.
  - Квазар iм пад хвост. Знайшлi, каго шкадаваць. Чарговыя касматы! - Пiшчала як пласцiнка падрапаная iржавай iголкай ультрамаршал. Яшчэ крылцы так i трапяталi. - Даѓно пара секвестраваць сусвет ад непаѓнавартасных вiдаѓ. Бiце з вялiкай дыстанцыi. Можа быць, тамака ёсць прычыненне!
  З зоркалётаѓ вылецела некалькi тысяч беспiлотных саманаводных боегаловак з кiбернетычнай праграмай адсочвання мэты. Не паспелi боегалоѓкi выйсцi на арбiту самай аддаленай планеты, як на iх абрынулася густая сетка лазерных прамянёѓ. На лёце ракеты затросся, ламаючы траекторыi палёту, iмкнучыся збiць прыцэльнасць i канцэнтрацыю светлавых патокаѓ. У сваю чаргу, стэлзаны запусцiлi мiнiракеты, i густыя аблокi металiчных шарыкаѓ, iмкнучыся пашкодзiць механiзмы пiранняѓ, якiя ляцяць. Амаль усе зарады былi знiшчаны, так i не дасягнуѓшы планеты. Толькi некалькi з дзвюх тысяч ракет змаглi даляцець да паверхнi.
  Многiя жыхары гэтага густанаселенага свету нават не паспелi спалохацца. Распалены на мiльярды градусаѓ плазменны вiхура раскiдаѓ целы на элементарныя часцiцы. Тыя, хто знаходзiѓся далей ад эпiцэнтра выбуху, гiнулi значна больш пакутлiва. Вонкава бяскрыѓдныя iстоты, падобныя на куранят з рукамi i тулавам шасцiпалых малп Лiмы, трапiѓшы пад смяротнае выпраменьванне, успыхвалi падобна свечкам на торце. Зялёнае полымя пажырала далiкатныя, як таполевы пух, пёркi, прымушаючы тубыльцаѓ курчыцца i падобна мячыкам пiнг-понга падскокваць у пакутлiвай агонii. Пры ѓварваннi армады Пурпурнага сузор'я тубыльцы не супрацiѓлялiся, таму i пазбеглi сур'ёзных разбурэнняѓ.
  Многiя высокiя шмат'ярусныя са своеасаблiвай архiтэктурай будынкi так i засталiся стаяць. Абарыгены самi павесiлi сямiколерныя флагi акупантаѓ i старалiся паводзiць сябе максiмальна паслухмяна. Аднак нават такiя паводзiны не ратавалi ад забойстваѓ i здзекаѓ з боку захопнiкаѓ. I, тым не менш, толькi зараз на планеце надышоѓ па-сапраѓднаму судны дзень. Маляѓнiчыя шматкутныя хмарачосы спачатку ѓспыхвалi, як снапы саломы, прасякнутыя бензiнам, затым складалiся ѓдарнай хваляй, разлятаючыся гiганцкiмi агнiстымi шарамi на сотнi кiламетраѓ. Ваенныя базы стэлзанаѓ, зачыненыя магутнымi сiлавымi палямi, практычна не пацярпелi, а вось сотнi мiльёнаѓ пухнатых разумных звяркоѓ нiколi ѓжо не ѓбачаць дзiвоснага свiтання з непаѓторнай гамай зелянява-чырвонага "Сонца". I ѓсё ж першы ѓдар не здолеѓ знiшчыць усе населеныя пункты, таму ашалелы камандзiр паскудных членiстаногiх патрабуе паѓтарыць удар.
  Аднак тут праз камп'ютар была перададзена гравiяграма. Супергубернатар галактыкi патрабуе неадкладна прыбрацца з падкантрольнага Стэлзанам сектара, у адваротным выпадку будзе прыменена ѓся паражаючая моц зорнага флоту.
  Гiлер Забанна выскалiлiся, яе хабаток падняѓся ѓгору, а галасок стаѓ пранiзлiва высокiм.
  - Аблезлы прымат адважваецца нам пагражаць! У iх розуму менш, чым у лiчынак. Ваккуумуем iх цэнтральную планету з гэтым парнакапытным гiбонам. Фарсiраваны кiдок прама ѓ цэнтр! Атака на адмiнiстрацыйную планету Цукарым! Гэтых "пушыстыкаѓ" даможам, дэзiнтэгруемся крыху пазней, у нас дзясяткi мiльёнаѓ караблёѓ, мы сатрэм у преоны ѓсю галактыку ад аблокi да ядра!
  Шматаблiчная армада накiравалася наперад сваiмi незлiчонымi сiламi. Зоркалётаѓ было так шмат, што яны расцягнулiся фронтам аб'ёмам некалькi парсекаѓ у вышыню i шырыню. Частка субмарын пад кiраѓнiцтвам пiратаѓ, зламаѓшы строй, рынулася да найблiжэйшых сiстэм. Гiлер i яе намеснiк Комалас абыякава глядзелi на манiтор. Самец быѓ крыху нiжэйшы i шчыльнейшы з кароценькiм хабатком, ён уважлiва сачыѓ за павялiчанай трохмернай выявай. Так, самкi ледзь лепш умелi бiцца, чым самцы, але iнтэлект усё роѓна ѓ мужчынскай падлогi вышэй. I фiнансавая ѓлада належыць менавiта iм, а жанчыны толькi страляць i ѓмеюць. Вось i зараз, у бойку рвецца Гiлер, а план бiтвы ѓ яе ёсць? Бо ѓ выпадку сур'ёзнай бiтвы можна разлiчваць толькi на флот Залатога сузор'я i двух-трох верных саюзнiкаѓ, астатнiя будуць бiцца хаатычна.
  На экране ѓспыхваюць зялёныя кропкi трывогi. З прасторы выплываюць караблi супернiка. Стэлзаны выходзяць на баявыя пазiцыi сiнхронна, нiбы ѓ гульнявой касмiчнай стратэгii. Iх шмат, зашмат! Жахлiвыя армады жахлiвых формаѓ. Колькi кропак, якiя свецяцца! Кампутар выдае лiчбы. Ого, рахунак пайшоѓ на мiльёны. Яны не чакалi гэтага, нiхто не чакаѓ! Забанна нервова паторгваючы правым крылом, зiрнула на аб'ёмную выяву космасу.
  - Выпаѓзаюць пазваночныя з чорных дзюр. Цяпер нашы мухабойкi расчысцяць прастору.
  - Не варта спяшацца. Працiѓнiк, здаецца, мацней, чым мы думалi. Трэба тэрмiнова перастроiцца, калi ён стукне па слабых рознатыповых карэньства павалiлася, рассыпаѓшыся на аскепкi. Жахлiвыя вiртуальныя монстры лiтаральна на вачах скурчылiся i патухлi. Яго накрыла хваляй цемры, час ад часу рассяканага агнiстымi iскрынкамi. Затым ён ачуѓся. Твары катаѓ былi разгубленыя, шматкроць прадубляваны кампутар цалкам выйшаѓ з ладу, нiбы ѓсярэдзiне выбухнуѓ маленькi тэрмазарад або абушаваѓ супермагутны вiрус. Але Эраскандэр ужо тады зразумеѓ, што гэтае яго шаленства спалiла ѓсе мiкрасхемы i фатонавыя каскадныя адбiвальнiкi вiртуальнага пекла, а значыць, можна забiваць не толькi целам. Падобна, што Сэнсэй ведаѓ гэта i не вельмi хацеѓ навучаць яго магiчнаму мысленнаму мастацтву.
  аблям iншых цывiлiзацый, мы можам патрапiць у пастку-бурбалку. - са знарочыстай лянотаю ѓ голасе вымавiѓ звышмаршал Комалос.
  - Усё роѓна нас больш! I мы павiнны неадкладна атакаваць! - Не хацела слухаць Гiлер.
  - Не, калi лiчыць толькi нашы зоркалёты, то ѓжо не больш, а ѓзбраенне ѓ прыматаѓ дасканалейшае за нашае. - У тоне Комалоса ѓжо пачалi праступаць ноткi трывогi.
  - Калi мы ѓдарым першымi, то i астатнiя паѓзучыя сатэлiты далучацца да нападу. - запярэчыла капрызная самка-сiнх.
  - Гэта не стоадсоткавае дзеянне. Наадварот, будуць вiсець i глядзець. Як мы вынiшчаем адно аднаго. Няхай стэлзаны першымi нанясуць удар. Яны абрынуцца на флангi, якiя складаюцца з иногалактических падраздзяленняѓ, тым самым прымусяць ваяваць iншыя iмперыi. - Звышмаршал як звычайна лагiчны, а тэмбр голасу цiхамiрны. Невялiкi памерамi з папугая плямiсты матылёк прысеѓ на плячо Комалоса чырыкнуѓшы: "Сем чарнадырных б'юцца, пульсарнаразумны цешыцца!".
  - Тады, можа, лепш адступiць, няхай самi сябе пераб'юць iнтэлектуальныя пратаплазмнiкi. - Ультрамаршал скруцiла хабаток абаранкам.
  - Лепш крыху адстанем, а то яны кiнуцца бегчы пры першым удары безвалосых гарыл. Неяк iх шмат, нашы эксперты пралiчылiся з ацэнкай баявога патэнцыялу. - Звышмаршал пагладзiѓ матылька з галавой ослiка. Той зноѓ выдаѓ: "Хто лiчыць шмат i мала ѓ морду б'е, вечна недалiчаны ѓ яго даход"
  - Не палохай! - Адрыгнула Гiлер.
  Сапраѓды, нават у гэтым другарадным аддзяленнi iмперыi не спынялiся працы па падрыхтоѓцы да татальнай мiжзоркавай вайны. Па ѓсёй неабсяжнай шматгалактычнай дзяржаве будавалiся i будавалiся баявыя караблi, удасканальвалiся тэхналогii, фармавалiся дывiзii i карпусы. Практычна на кожнай планеце былi вытворчасцi, заводы, якiя працуюць на вайну.
  Зоркалёты Пурпурнога сузор'я перабудоѓвалiся на лёце, узмацняючы флангi, збiраючыся, перакулiѓшы супернiка, зацiснуць флот сiнхаѓ у цiскi. Частка субмарын, асаблiва пiрацкiх, вiдавочна, замарудзiла ход. Было вiдаць, што ваяѓнiчы дух касмiчных флiбусцьераѓ выдохся пры выглядзе гэтак грознай армады. Дзесяткi мiльёнаѓ зоркалётаѓ з мiльярдамi байцоѓ няѓмольна зблiжаюцца. Гарматы i зарады гатовыя рэзаць i нiшчыць усё жывое. Стэлзаны першымi адкрываюць агонь на паражэнне, некалькi тысяч лёгкiх караблёѓ з асляпляльнымi выблiскамi i разыходжаннем б'ючых па вушах гравiвах распыляюцца на кваркi. Кожны залп незлiчонага зорнага роя вывяргае энергiю, здольную падарваць Сонца. Як заѓсёды зоркалёты Пурпурнога сузор'я iмклiвыя i рашучыя, рухi дакладныя, старанна адпрацаваны ѓ шматлiкiх варыянтах. Што супраць iх шматлiкi, але дрэнна арганiзаваны зброд, сабраны з усiх частак галактычнага звышскопiшча.
  Бой яшчэ не пачаѓся, а яны ѓжо змяшалiся, разбурыѓшы каардынацыю, перашкаджаючы адзiн аднаму весцi эфектыѓны агонь. А зараз класiка касмiчных бiтваѓ! Адначасовае выйсце практычна ѓсiх караблёѓ на дыстанцыю паразы i максiмальна магчымае вывяржэнне часцiц неѓтаймоѓнай энергii, татальна выпараючых матэрыю. Яшчэ секунда - i мiльярды разумных iстот перапыняць iснаванне ѓ гэтым сусвеце.
  Хабаток ультрамаршала Гiлер Забанны надзьмуѓся ад узрушанасцi, закапала атрутна-ружовая слiна. Кроѓ... Як яна салодкая, як узбуджае! Неапiсальнае пачуццё, калi пустэчу залiваюць патокi крывi i асляпляльнае полымя шматквiнтыльёнай гiперплазмы. Калiсьцi вельмi даѓно iх продкi былi лягчэйшыя i меншыя. Яны лёталi без дапамогi антыгравiтацыйных паясоѓ. Елi мяса i любiлi кроѓ, без яе не маглi нараджацца дзецi. Жывi, вечна крылаты сiнх! Усе iншыя жывёлы паразiты няхай памруць, няхай загiне ѓсё непаѓнавартаснае жывое.
  - Што ты марудзiш, палi ѓсё без астатку! - Разносiцца па мiльёнах касмiчных караблёѓ.
  Але не! Не вiдаць выблiскаѓ, i не ляцяць вiхуры фатонаѓ па вакууме. Усе зоркалёты замерлi, застылi ѓ прасторы. Здавалася, што сам час спынiѓся.
  Гiлер выдала (галасочак прыкметна аслабеѓ) iстэрычны пiск:
  - Што за тармажэнне? Вакуум залiлi лiпучкай!
  Больш стрымана Комалас не пераставаѓ адсочваць паказаннi ѓсiх навiгацыйных прыбораѓ.
  - Гэта неверагодна, але мы таксама застылi ѓ вакууме! Наш зоркалёт i ѓсе астатнiя зоркалёты нiбы прыцiснуты наймагутным сiлавым полем. Мы не ѓ сiлах ссунуцца нават на шырыню хабатка.
  - Усекчы абсалютны гiперузровень разгону! Зламаць поле! - Ужо не крычала, а хутчэй хрыпеѓ Гiлер.
  - Так, бескарысна. Я ѓжо вывучаѓ падобны феномен, так можна толькi зоркалёт распляскаць. - Комалос адчайна махнуѓ хабатком.
  - А ты што? Ведаеш усе навiнкi стэлзанаѓ? - Недаверлiва ѓхнула ультрамаршал.
  Плямiсты матылёк праспяваѓ: "усё немагчымае, магчыма ведаю дакладна i Усемагутным Богам стануць сiнхi тэрмiнова". I атрымаѓ балючую пстрычку ѓ нос, стаѓ цiхенька плакаць. Не звяртаючы ѓвагi на гэтую ѓяѓную iстэрыю Звышмаршал вымавiѓ:
  - Не! Гэты захоп ужылi не прыматы. Гэтыя мартывы грубыя i жорсткiя, яны б нас усiх даѓно змялi. Вось, паглядзi, ужо перадалi нам пасланне. Хочаш, угадаю, хто!
  Гiлер з прыкрасцю адмахнулася.
  - Сама ѓжо здагадалася! Праклятыя зоргi! Лепш вакуумавацца цi выпарыцца ѓ плазме, чым мець справу з iмi. Быць пераможаным, горш чым мёртвым!
  Грамавы голас перапынiѓ антымонii:
  - Кажа Дэз iмер Конарадсан. Ваша вайна скончылася. Хопiць сябе паводзiць як анiгiляцыйныя канiбалы. Больш у гэтай галактыцы сiлком не перапынiцца нiводнае жыццё. Зачахлiце прамяняметы, выконвайце мiжгалактычныя пагадненнi.
  - Нiколi!
  Сiнхi завiшчалi хорам. Гiлер ледзь чутна прагудзела.
  - Рана цешышся, бляшанка! Як толькi ты паляцiш, мы вернемся!
  Потым гучна дадала:
  - Падлучыць усе рэзервы, рухавiкi на поѓную магутнасць. Усёй эскадрай, а нас мiльёны, мы павiнны парваць вакуумнае павуцiнне!
  Квiнтыльёны ват энергii ѓступiлi ѓ нябачную, але ад гэтага яшчэ больш жорсткую барацьбу ва ѓсеянай зоркамi прасторы. Па вакууме разышлiся ледзь прыкметныя светлавыя хвалi.
  Кiраѓнiк 25
  Калi стала цесна цi мала месца,
  Хай бушуе вiхурай плазменны агонь.
  Зрабi жорстка, як магчыма рэзка,
  Толькi бяззбройных нiколi не кранi!
  Тыграѓ жудасна пакутаваѓ. Асаблiва цяжкiмi былi першыя днi...
  Не адрознiваючыся вялiкай фантазiяй, членiстаногая гарыла Гiлес дзейнiчала метадамi самых прымiтыѓных цывiлiзацый. Удары бiзунамi i шматгадзiнная праца на змор, да страты прытомнасцi. Затым вядро ледзяной вады з прымешкай пераахалоджанага ѓрана. Затым па загадзе страказоiднай малпы вырашылi паспрабаваць прэнг з агеньчыкам. Катаванне прымiтыѓнае, але здольнае давесцi катуемага да вар'яцкага вiску. Яго прама распiрала ад задавальнення, што агiднае пуза раздзiмалася, нiбы шар, калi маленькi безвалосы пацук лямантуе, як апантаны, а затым зацiхае ѓ поѓнай адключцы.
  Усё б добра, але пасля такога катавання надоѓга губляецца здольнасць хадзiць i працаваць.
  Хлопчыка паклалi на насiлкi, тыя уляцеѓшы ѓ паветра даставiлi ахвяру маньяка. Абпалiла так, што звычайнай якая рэгенеруе мазi апынулася нядосыць, нават прыйшлося выклiкаць лекара.
  Ружавы доктар з дзесяццю рукамi-прысоскамi, апрануты ѓ чырвоны камбiнезон, пакутаваѓ ад спякоты. Гарачае паветра з залiшнiм кiслародам абпальвала вiльготную далiкатную скуру разумнага малюска. Каб не так палiла, лекар надзеѓ на сябе ахоѓны камбiнезон.
  - Глядзi, нешта гэтае звераня доѓга не можа прыйсцi ѓ сябе.
  Гiлес нават зарыпеѓ ад злосцi.
  Прадстаѓнiк цывiлiзацыi Васьмiродаѓ адразу звярнуѓ увагу на жахлiвыя апёкi, якiя пакрывалi ѓсё разадранае цела хлапчука. Ён прыцмокваючы вуснамi, сказаѓ маральнай i фiзiчнай пачвары Гiлесу:
  - А што вы хацелi! Агонь - самая страшная рэч ва ѓсiм сусвеце. У яго апёкi сёмага ѓзроѓню, блiзкiя да крытычнай паразы. Плюс яшчэ моцнае знясiленне ад голаду i празмерных фiзiчных нагрузак.
  - Ну, гэты вырадак павiнен, па маiм жаданнi, прайсцi ѓсе вiды катаванняѓ i пакут. Вось бы ты мне i дапамог разнастаiць арсенал. Я проста забыѓся, як максiмальна балюча катаваць прыматаѓ. - Членiстаногая малпа стала драпаць лапамi лакiраваную паверхню стала.
  - Я - лекар, а не кат. Лепш зайдзi ѓ палiцэйскi дэпартамент - там цябе навучаць. - Наглядзеѓшыся за доѓгае жыццё на розных дзiвакоѓ, доктар разумеѓ, што самае бескарыснае тут чытаць мараль. Ды i не толькi бескарысная, але яшчэ i небяспечная справа.
  - Там ёсць iнфармацыя, але яна датычыцца толькi катаванняѓ iншых рас i народаѓ. - задрыгаѓ вейкамi Гiлес.
  - А ты думаеш, што ѓ iх няма ворагаѓ усярэдзiне сваёй расы? Добра, табе трэба звярнуцца да гангстэраѓ. Я, асабiста, толькi магу вылечыць. - Доктар-малюск усiм сваiм выглядам даѓ зразумець, што ён такiх метадаѓ помсты не ѓхваляе.
  - Вось i вылечы, аднавi яго, зрабi поѓную рэгенерацыю. Пажадана, максiмальна хутка. - Гiлес пачаѓ пастукваць хвастом. У галаве ѓжо з'явiлася ѓяѓленнi як ён катавае гэтага недалёкага добранькага лекара.
  - Шмат трэба будзе заплацiць за фарсiраванне рэгенерацыi. - Малюск не хацеѓ упускаць выгады.
  - Ды заплачу я. Ты мне яшчэ прэпарат дай, каб ён так хутка не высякаѓся, а даѓжэй трапятаѓся ѓ полымi. - Гiлес жук-малпа падцiснуѓ хвост.
  - Агонь зрабi менш, бо не дракона смажыш. - Доктар пачаѓ сканаваць на плазма-комп шматлiкiя пашкоджаннi хлапчука. Укалоѓ стымулятара ствалавых клетак, i антышокавага прэпарата. З кейса лекара выскачыѓ робат, ён пачаѓ распырскваць блакiтна-смарагдавую пену.
  - Не адной разумнай парады! - Гiлес, пачаѓ набiраць нумар, выклiкаючы сваiх сябровак - дам лёгкiх паводзiн. Дарэчы як нi дзiѓна, але менавiта стэлзанкi менш за ѓсё накладныя для кашалька. Мабыць статут ад сваiх бездакорна прыгожых мужчын, усiх як на падбор лiтых качкоѓ, iм жадаецца афiгеннага сэксу з садыстам-вырадкам.
  ***
  Калi Тыграѓ ачуѓся, галава была яснай, боль знiк. Да моманту, калi яго паднялi на прэнг, цела было змучана так, што боль была ѓсюды. Не засталося не крывiнкi, нi жылкi не кранутай сталай татальнай мукой. Скура бязлiтасна спалена сонцам нават ахоѓны крэм дапамагаѓ толькi часткова, ногi - разбiтыя ѓ кроѓ. Раны раз'ела люмiнесцэнтная соль, якую ѓ багаццi густымi хмарамi паднiмалi вятры. Усё ѓжо настолькi набрыняла болем i пакутай, што калi яго ахапiла бурнае полымя, ён быѓ толькi рады, чакаючы канца катавання. Ужо не першы раз яго лашчыѓ агонь, пранiзваючы да касцей, i кожны раз гэта вабiла за сабой нейкiя перамены...
  Але што з таго? Болi няма, апёкаѓ няма. Ён ляжыць у чыстым белым ложку пад мяккай коѓдрай. Можа, гэта ѓжо рай? А можа, ён у сябе дома? А ѓсё, што адбылося, проста кашмарны сон? Як добра, калi нiчога не балiць!.. Можна лёгка ѓскочыць на ногi i выбегчы з гэтага прасторнага светлага пакойчыка. Занадта ѓжо яна прыбраная: уся ѓ яркiх колерах. I гэта чамусьцi трывожыць...
  Валодзька з хуткасцю ласкi выслiзнуѓ за дзверы. Струменi агнiстага святла асляпiлi вочы. Зажмурыѓшыся, хлопчык кiнуѓся бегчы. Распалены, блiскучы, як разбiтае шкло, зелянява-фiялетавы пясок апалiѓ босыя пяткi, прымусiѓшы падскокваць. Не звяртаючы на гэта ѓвагi, Тыграѓ галопам панёсся па пустынi. Ён зразумеѓ, што яго трывожыла. Iзноѓ тая дакучлiвая сямiколерная гама, калi кветкi паѓтараюць малюнак iмперскага сцяга. Нiколi яшчэ Валодзька не iмчаѓся ѓ такiм шалёным тэмпе. "Якi тут пякучы пясок, нават у каменяломнi не было так балюча..."
  Удар паралiзатарам накрыѓ хлопчыка. Ён павалiѓся жыватом на пякучы паверхню. Скура тут жа пакрылася пухiрамi, праѓда, мука з-за дзеяннi паралiзуючых прамянёѓ была ледзь адчувальная. Бугрыстая груда з акулавай пашчай схiлiлася над iм.
  - Што, звераня, уцячы хацеѓ? - прашыпела пачвара, страшна перакручваючы словы.
  Затым монстар, падхапiѓшы напалову нячулага хлопчыка, павалок яго да ранейшай пераноснай палаце-камеры. Яго доѓгi, тоѓсты, як бервяно, хвост пакiдаѓ за сабою звiлiсты след. Вiдаць, часцiцы солi рэагавалi на кантакт з тоѓстай скурай жахлiвага вандроѓнiка, i на зелянява-фiялетавым пяску праступiлi ружовыя плямкi. Вырадак важыѓ не менш тоны. Хлопчыка ён бесцырымонна шпурнуѓ, нiбы кацяняцi, пасля чаго замкнуѓ дзверы.
  Тыграѓ не мог нават паварушыцца, ён ляжаѓ проста тварам да сцяны. Апроч кветак тут была намалявана дзiѓная для шпiталя тэма.
  Выдатныя, як херувiмчыкi, у найзырчэйшай вопратцы дзецi, хлопчыкi i дзяѓчынкi, якiя бязлiтасна бiлi з прамянёмаѓ па iншапланетных iстотах. Прычым палова iстот або стаяла на каленях, або распасцiралася нiцма. Стэлзанята ѓсмiхалiся такiмi добрымi, вясёлымi ѓсмешкамi, што iх твары свяцiлiся ад шчасця, нiбы яны адчувалi найвялiкшае шчасце. Шматкаляровая кроѓ, якая вынiкае iх забiтых iншапланетных iстот, злiвалася ѓ вясёлкавы раѓчук, якi цячэ па кiрунку пурпурно-аранжавага "Сонца".
  Хлопчык адчуваѓ, як па жываце папаѓзлi пакутлiвыя спазмы. Не будзь яго страѓнiк пустым, як сэрца лiхвяра або аѓтара гэта дэманскай карцiны, уся падлога была б заблёваная. Як трэба ажывiцца, каб маляваць такую непатрэбнасць. Нягледзячы на паралiч, Уладзiмiр працягваѓ выгiнацца, тузаючы знявечанымi апаленымi канечнасцямi.
  Пачуѓся слановы тупат. Грамiла з шумам упоѓз у пакой, вострыя шыпы-грэбнi драпнулi люстраную столь.
  - Ты яшчэ не супакоiѓся, барытавы малюск? Атрымай падаруначак!
  Такi ѓдар мог раздрабнiць гранiт. На шчасце, жывёла злёгку прамахнулася, i хлапчука закранула мiмаходзь. Металiчная падлога злёгку прагнулася, а хлопец адключыѓся, патухшы ѓ салодкiм змроку.
  ***
  Абуджэнне было падобна кашмару. Агiдная членiстаногая малпа зноѓ скалiла лыч, а яго новы хвастаты памочнiк-волат выкручваѓ суставы, шморгаючы на прэнг. Косцi храбусцелi, рукi вырывалiся з плячэй.
  - Што, макака, ласты палiць? Будзеш ведаць, як у даганялкi гуляць.
  Шматкаляровы агонь апалiѓ скуру, запахла смаленым мясам. Шматпакутныя дзiцячыя ступнi, зноѓ iх лiжа жорсткае полымя. Гiлес нават аблiзнуѓся, яго раздвоены змяiны язычок дакрануѓся да пакрытай пацеркамi скуры хлапчука.
  - Добры! З цябе атрымаецца цудоѓная адбiѓная. Цябе калi-небудзь елi жыѓцом? Я буду есцi цябе кавалачак за кавалачкам, не даючы прытомнасцi адключыцца...
  Дзiкi крык сам вырваѓся з грудзей. Нейкiм цудам, можа, дзякуючы нянавiсцi, хлопцу ѓдалося яго спынiць. Скiвiцы сцiснулiся так, што зубная эмаль ледзь не трэснула. "Чаму ѓсе каты так любяць агонь?.."
  Адсутнасць крыкаѓ прывяла казуркавую малпу ѓ шаленства. Выдаѓшы дзiкi вiск, ён схапiѓ распалены прут, тыцнуѓ Уладзiмiру памiж худымi, вострымi як сякеркi лапаткамi. Тыграѓ адчуѓ буйное джала, i з адчаем асуджанага плюнуѓ у адказ. Прут загарэѓся мацней, палаючы яшчэ гарачэй. I тут нiбы ѓ добрым, каѓбойскiм вестэрне, палыхнула маланка. Дакладны стрэл з прамянёма раскiдаѓ аранжава-зялёныя мазгi валасата-хiцiнскага звера. Iншы стрэл звалiѓ узгорыстага дыназаѓра. Ужо падаючы, па iнерцыi, Гiлес паспеѓ прайсцiся распаленым элетрыцтвам дубцом па рэбрах, пакiнуѓшы на скуры баразну.
  У вачах Валодзi памутнела ад болю. Усё было нiбы ѓ жоѓтым тумане, але Тыграѓ паспеѓ разглядзець збавiцеля. Светлавалосы хлопчык з анёльскiмi рысамi твару, у зiготкiм, як золата, гарнiтуры нагадваѓ раззлаванага Амура. Яго невялiкi прамянём здаваѓся цацачным i бяскрыѓдным. Выпусцiѓшы з прамянёвай зброi некалькi кароткiх патокаѓ святла, ён прапалiѓ тоѓсты дрот. Уладзiмiр упаѓ спiной на вялiкае полымя, аднак, кульнуѓшыся праз галаву, тут жа вылецеѓ з яго.
  Якi прыбыѓ на падмогу хлапчук дапамог вызвалiцца ад зацiскаѓ, якiя скавалi канечнасцi. Нягледзячы на муку, пакрыты пухiрамi нявольнiк Тыграѓ пазнаѓ свайго выратавальнiка. Так, як нi дзiѓна, гэта быѓ той самы хлопчык-стэлзан, з якiм яны сустрэлiся ѓ сталiцы Галактыкi.
  - Чортаѓ анёл, я проста ѓражаны, ты - нiбы "Белы плашч". - Выказаѓся Уладзiмiр.
  Херувiмчык з прамянём зазвiнеѓ серабрыстым смехам.
  - Ты маеш на ѓвазе Гудры, героя-выратавальнiка, пераможцы злых духаѓ антыматэрыi? Дык ён мне ѓ падковы не падыходзiць. Час сыходзiць у камуфляж, iнакш сюды цэлая прорва валасатых мурашак збяжыцца!
  Тыграѓ ускочыѓ на ногi, нечалавечы боль працяѓ усё цела. Толькi гонар i нежаданне паказаць слабасць перад тварам прадстаѓнiка акупацыйнай расы прымусiла ѓтрымацца на нагах. Часам стрэс душыць наймацнейшае пакута. Зрабiѓшы пару крокаѓ i цудам захаваѓшы раѓнавагу, выратаваны дзяцюк працягнуѓ руку эльфападобнаму выратавальнiку. Той пацiснуѓ яе, прычым зрабiѓ гэта натуральна, як просты зямны чалавек.
  - Дзiѓна... Вы таксама цiснеце рукi ѓ знак сяброѓства i даверу? -Уладзiмiр спытаѓ, з найвялiкшай працай утрымлiваючы раѓнавагу
  Юны стэлзан адказаѓ:
  - Так, чалавек. Калi рука адкрыта - яна без зброi. А дзве рукi - гэта знак вялiкага даверу. Ты ж пакрыты пухiрамi, а не хныкаеш ад болю, значыць, ты - сапраѓдны ваяр!
  Хлопчык з расы-ваяѓнiц праспяваѓ:
  Зорны ваяр ад болю не стогне,
  Нават катаванне яго не страшыць!
  Ён i ѓ чорнай дзiрцы не патоне,
  У плазме зорак яго дух не згарыць!
  Хлопчык працягнуѓ абедзве рукi, скрыжаваѓшы крыж. Яны злучылi далонi ѓ знак вечнага сяброѓства i вернасцi.
  У гэты момант грудкаватая скала, якая ляжала нерухома, раптоѓна ажыла. Прастрэлены лазерам монстар вывярнуѓся ѓ дзiкiм скачку. Ужо на лёце яго пашча раскрылася, агалiѓшы не толькi некалькi шэрагаѓ вострых зубоѓ, але i чатыры iклы (раптоѓна якiя выраслi шабель крывавага колеру). Велiчэзная туша збiла сяброѓ з ног, раскiдаѓшы ѓ бакi падобна таму, як чыгунны шар раскiдвае кеглi. Умоѓна разумны монстар кiнуѓся дабiваць дзiця-стэлзана, лiчачы яго найболей небяспечным.
  Маленькi воiн Пурпурнога сузор'я паспеѓ адскочыць убок. Iклы монстра прабiлi ашалёѓку са звыштрывалай пластмасы, а кiпцюрастая лапа злёгку прайшлася па рэбрах. Хоць гэта былi толькi драпiны, але пояс са зброяй лопнуѓ i быѓ даволi хутка падняты грамiлай. Разгарнуѓшыся, звер з неспасцiжнай для такой тушы спрытам iзноѓ секануѓ iкламi (яны ѓжо выраслi да памераѓ бiѓняѓ iмператарскага мастадонта). Стэлзан быѓ спрытны, як малпа, i сыходзiѓ ад удараѓ, але поспех адвярнулася ад яго, i вострыя напаѓалмазныя бiѓнi прабiлi нагу дзiцяцi, намёртва прыбiѓшы цвiк да падлогi. Монстар гваздануѓ кiпцюрастай лапай, ледзь не распораѓ хлапчуку жывот, толькi рэзкi рывок у бок дазволiѓ пазбегнуць смерцi. Яшчэ ѓдар, якi ламае косцi! Вось пашча ѓжо раскрылася... Яна вялiзная... Гэты бегемот можа заглынуць хлапчука цалкам. Велiчэзная пашча працякае смуроднай слiной...
  Раптам яна рвецца, як прамакатка, а стрэл з бластер разразае яе напалову. Пачвара настолькi захапiлася бiтвай са стэлзанам, палiчыѓшы чалавека не стаячым сваёй увагi, завошта дорага i паплацiлася. Тыграѓ падхапiѓ упушчаную зброю i, нацiснуѓшы на цынгель кiшэннага прамянемета, акуратна разрэзаѓ иногалактическое пачвару. Кроѓ бiла фантанам, а затым успыхнула iскрыстым агнём i тут жа зноѓ згасла.
  Акрываѓленае дзiця ѓскочыла на ногi i пахiснулася, не гледзячы на рану, яно ѓсё ж захавала раѓнавагу. Цяпер, калi з маленькага салдата капала чырвоная кроѓ, а на твары красаваѓся сiняк, яго белая ѓсмешка здавалася яшчэ больш светлай i шчырай. Пара не па ѓзросце моцных i буйных зубоѓ была выбiта. I таму гэты грозны хлапчук здаваѓся ѓсяго толькi нахулiганы першакласнiкам. Ён зноѓ, хоць i азiраючыся па баках, працягнуѓ руку.
  - Ты выратаваѓ мяне ад смерцi, як я цябе. З гэтага часу мы лiчымся братамi па зброi. Мая здабыча - гэта твая здабыча. Мой трафей - твой трафей.
  - Добра. Тады i мая здабыча - гэта твая здабыча, мой трафей - твой трафей. - Адказаѓ у стылi Маѓглi Уладзiмiр.
  - Цяпер мы зробiм сабе ѓколы з унiверсальнай аптэчкi, рэгенеруемся i прыбяромся iх гэтай дзiркi.
  Выкананыя промнем гравiялазера з маленечкага пiсталетыка са складаным руляй уколы знялi боль i надалi сiл. Ступаючы абгарэлымi ступнямi па распаленым пяску, Тыграѓ нiчога не адчуваѓ, нiбы ѓ яго былi пратэзы. А вось сiлы i хуткасцi дадалося вельмi нават заѓважна. Падышоѓшы да мiнiятурнага знiшчальнiка, ён не ѓтрымаѓся ад пытання.
  - А чаму выратаванне жыцця так шануецца ѓ вас? Хiба ѓ паралельным сусвеце не лепш?
  - Гэта мой асабiсты выбар. Галоѓнае, гэта гонар, а не жыццё. Акрамя таго, у баях мы павiнны клапацiцца аб каштоѓнасцi жыцця, тады i ѓ новай сферы ѓ нас будзе паѓнацэннае iснаванне. Бо калi ты захоѓваеш сваё жыццё, ты захоѓваеш магчымасць знiшчыць пабольш ворагаѓ тваёй расы. - Цалкам лагiчна растлумачыѓ Уладзiмiру новы сябар з безнадзейна варожай расы.
  - Глядзi! Новыя супернiкi! Але ѓ нас ёсць прамянёмы! - Паказаѓ ззяючы ад шчасця, вызвалены з палону хлапчук.
  - Правiльна, чалавек, але не марнуй моцна шмат зарадаѓ. Гэта дзiцячая зброя, у ёй мала энергii для рэальных бiтваѓ. - Без асаблiвага энтузiязму вымавiѓ стэлзан
  - Вы што з iмi гулялi? - здзiвiѓся Уладзiмiр.
  - Так, гэта з навучальных гульняѓ. Кожны стэлзан павiнен з маленства валодаць зброяй. Аднак не бойся, iх яго немагчыма забiць стэлзана. Пяць мiнi-цыклаѓ - i мы заскочым у знiшчальнiк "Фатон". - Хлопчык зрэшты, першым жа стрэлам якi разнёс атакавалую паказаѓ, што яго зброя б'е не горш самай сучаснай авiягарматы дваццаць першага стагоддзя.
  Тыграѓ быѓ настолькi ѓзняты i злы, што страляѓ у агiдных гадаѓ з садысцкiм разлютаванасцю. Апраѓдваючы прозвiшча, у iм абудзiѓся дух бенгальскага тыгра-людаеда. Зрэшты, разнамасныя тубыльцы адкрылi агонь у адказ. Праѓда, палiла толькi пяць монстраѓ, астатнiм, вiдаць, не дазвалялася мець зброю. Уладзiмiр цвiчыѓ вельмi добра i трапна, адбiваѓся найбагацейшы досвед кампутарных гульняѓ з электроннымi пiсталетамi. Стэлзан страляѓ яшчэ лепш, а вось першабытнiкi не цягнулi нават на ѓзровень байца будбата. Пакiнуѓшы забiтых, астатняя зграя разбеглася. Выючы i рыкаючы, нiбы шакалы, апаленыя агнямётам.
  Патрапаныя сябры заскочылi ѓ мiнi-зоркалёт тактычнага дзеяння. Знiшчальнiк "Нейтрына-фатон" быѓ нябачны на пустынным фоне (маскiровачнае пакрыццё злiвалася з зелянява-фiялетавым пяском). Толькi на борце пасля ѓзлёту Уладзiмiр здагадаѓся спытаць:
  - Мы ѓжо столькi часу разам, ратавалi адзiн аднаго, змагалiся з ворагам, разам атрымлiвалi раны, а я да гэтага часу не ведаю твайго iмя.
  - Так, ты маеш рацыю, брат. - Стэлзан працягнуѓ яшчэ раз руку. - Мяне клiчуць Лiха Разарвiраѓ. А цябе?
  - Уладзiмiр Тыграѓ, а па бацьку Аляксандраѓ.
  - Уладзiмiр - якi валодае мiрам, а Тыгр - знак вайны. Гэта па-нашаму. - Лiха моцна пляснуѓ новага сябра па плячы.
  Тыграѓ звалiѓся ѓ крэслы, але быѓ тут жа вернуты назад антыгравiтацыйным полем. Чухаючы выцятае худзенькае плячо хлопчык адказ.
  - I ѓ цябе таксама. Лiха разарваць... Хвацкi разрывальнiк...
  - Ну, разрываць - гэта па-дзiкунску. Ужо лепш рэзаць, выпараць. Вышэйшая доблесць i мэта ѓ жыццi - бязлiтасна забiваць ворагаѓ сваёй расы, служыць дакладна i сумленна iмперыi. - З пафасам плакатнага савецкага пiянера вымавiѓ Разарвiраѓ.
  - Да Я згодны. Але ж ваша iмперыя - наш вораг? - прыжмурыѓся iмкнучыся глядзець без страху спытаѓ Тыграѓ.
  - Не, мы вашыя старэйшыя браты па розуме. Старэйшыя, але браты... I калi б мая воля, я б вас раѓняѓ у правах. Вы здольныя на подзвiг. А зрэшты, ёсць iдэя! Няхай сваё слова скажа зброю!
  Усклiкнуѓ хлапчук-тэрмiнатар. Уладзiмiр кiнуѓ небяспечны позiрк на выпраменьвальнiк, што ѓ iм было ад дзiцячага, паветранага пiсталета, зарад мяркуючы па глыбокiх варонках, то пакiдаѓ у пустынi, мог прабiць нiбы прамакашку i найноѓшы Расiйскi танк Т-100.
  - Як? Хiба яно не сказала? - Спытаѓ ён разгублена.
  - Не. Яно цябе паслухала, але ёсць адзiн нюанс. Гэтай зброяй нельга прычынiць сур'ёзную шкоду нашай расе. Калi ты воiн, то табе гэта не страшна, правер на руцэ. - Лiха блiснуѓ у баявым запале зубамi.
  - Не, на галаве! - У былога юнага палоннага ѓсялiѓся дэман.
  Тыграѓ прыставiѓ прамянём да скронi i стрэлiѓ. Лiха тузануѓся, але не паспеѓ перахапiць руку Уладзiмiра. Агеньчык злёгку абпалiѓ скуру стрыжанай амаль нагала галавы, з'явiѓся чырванаваты апёк. Разарвiраѓ вырваѓ прамянём, потым асцярожна яго вярнуѓ. Зброя выпусцiѓшы маленькую галаграму з чорным рыцарам узброеным сякерай, цiхенька пiскнула: "Трапленне кут 87...". Юнага зямлянiна гэта ну здзiвiла. Баевiкi дзе пiсталеты размаѓлялi ён ужо бачыѓ, ды не толькi баевiкi.
  - Ты што з розуму касой парабалы стартаваѓ у гiперскачок. Табе магло знесцi галаву. Я ж пажартаваѓ.
  - А я не жартаваѓ. Цяпер мы на роѓных. - Усклiкнуѓ хлапчук i дадаѓ. - Хочаш быць на роѓным з Богам у сiле, перасягнi Усявышняга ѓ адвазе!
  - Так, на роѓных, вось табе дзве мае рукi. Зрэшты Усявышнi па сваёй прыродзе ѓ прынцыпе не можа памерцi i знiкнуць, так што твая аналогiя не дарэчная. - Лiха кiруючы машынай з дапамогай маленькага на антэне джойсцiка вымавiѓ. - Цяпер мы зробiм пасадку ѓ крэйсер. А ты хiба думаѓ, што ляцеѓ на "Фотане" дзiцячай машыне ѓ iншую галактыку? - Хлопчык весела хiхiкнуѓ. Ды не не так. - Тут нядаѓна былi баi, так што мы цябе замаскiруем пад нашага брата.
  - Добрая думка, а калi зноѓ правераць сятчатку? - спалохаѓся Тыграѓ. Зноѓ быць пададзеным якому-небудзь iншамiранiну маньяку яму нi як не ѓсмiхалася.
  - А ты можаш быць з вельмi далёкага сектара, бо ѓ нас трыльёны планет пад кантролем. Я пагаварыѓ бы са сваiм бацькам iдзi нават з прадзедам Гiпермаршалам, i ён зрабiѓ бы табе патрэбныя дакументы для абсалютнай бяспекi. - Голас Лiха быѓ упэѓнены, а погляд чысты.
  - Як мне хочацца табе верыць... -Уздыхнуѓ Уладзiмiр.
  - Навошта мне рызыкаваць жыццём? Каб потым здрадзiць? Не бачу ѓ гэтым логiкi. Клянуся табе, мы браты назаѓжды! - Лiха для пераканаѓчасцi стукнуѓ кулаком у празрыстую браню.
  Затым нядбайным кiдком перадаѓ Тыграву вялiкую ѓ выглядзе матрошкi, але ѓ вопратцы панка цукерку. Тая сама папрасiлася ѓ рот. Галодны хлапчук з задавальненнем яе грыз. Густ быѓ саладзейшы за мёд, i прыемней порыстага шакаладу. Дзiѓная рэч, якую яму яшчэ не даводзiлася есцi на зямлi. Зрэшты Уладзiмiр праглынуѓ кулiнарны выраб занадта хутка, не паспеѓшы як след нацешыцца густам. Вiдаць цукерка была вельмi каларыйнай, бо ѓсохлыя мускулы, адразу сталi буйнейшымi, а твар ужо не нагадваѓ вязня фашысцкага канцлагера.
  Мiнiятурны знiшчальнiк лёгкай матыльком пырхнуѓ ва ѓлонне велiчэзнага крэйсера-флагмана.
  ***
  Калi Леѓ Эраскандэр ачуѓся, яму здалося, што ён звар'яцеѓ. Надта ѓжо недарэчная iстота схiлiлася над iм. Нос морквай, тры вухi веерам, рукi-ласты, зялёная скура ѓ чырвоных i жоѓтых плямках, якiя ѓтвараюць мудрагелiстыя ѓзоры. Гэта быѓ нiбы герой дзiцячага комiксу. Вядома, не здзiвiш яго нiчым, але было нешта асаблiвае дураслiвае ѓ выразе мыскi дзiѓнага звера. А калi iстота загаварыла, то яе гаворка i зусiм аказалася дзiѓнай.
  - Так, безвалосая рэптылiя прачнулася. Як дурныя прадстаѓнiкi вашай расы - нi мазгоѓ, нi сiлы мускулаѓ. Iнвалiды скалечанага светабудовы, вiрусная форма знявечанай матэрыi. Што можна сказаць аб прыплодзе пратаплазмы - якi распадаецца iнтэлекту.
  Леѓ лiтаральна гаркнуѓ:
  - Так, ты хто такi, пераапрануты клоун, што ганьбiш нашу расу?
  Iстота падскочыла i выскалiла крывыя фiялетавыя зубкi:
  - Я самы вялiкi генiй у сусвеце, якi ведае ѓсе таямнiцы светабудовы i сiлы духу, якi кiруе матэрыяй.
  - Псiх ты скончаны з гiпертрафаваным сумневам дзьмутай жабы. - рыкнуѓ юнак.
  Леѓ паспрабаваѓ ускочыць, але звышмоцны дрот моцна сцягнуѓ шчыкалатку i рукi.
  Звярок захiхiкаѓ брыдкiм, як кваканне пустыннай жабы, смяшком.
  - Дзе, дзе, дзе! Вось бачыш, цяглiцавай сiлы ѓ цябе няма i мазгоѓ таксама, раз трапiѓся так бяздарна ѓ нашы сеткi.
  Хлопчык напружыѓ усе свае мускулы, тонкi дрот вельмi ѓрэзаѓся ѓ скуру. Рознакаляровыя веерныя вушкi незразумелай iстоты затрымцелi, нiбы крылы матылi.
  - Ну, што, чалавечак, прымат недаразвiты, не можаш парваць нават такое тонкае павуцiнку? Хiба твая пустая галава табе нiчога не падкажа?
  Лютасць хваляй накацiла на Эраскандэра, мышцы рэзка сцiснулiся, а затым, як спружына, расцiснулiся ѓ рыѓку - ён парваѓ дрот намёртва сцягнуѓшага канечнасцi. Хоць дрот i быѓ тонкiм, але на iм можна было спакойна павесiць слана. З-пад скуры пырснула кроѓ, а моцныя самi не саступаюць у цвёрдасцi дроце мускулы ледзь не лопнулi. У лютасцi Леѓ скокнуѓ да звераняцi, той быѓ настолькi здзiѓлены, што не паспеѓ зрэагаваць. Стукнуѓшы каленам, юны тэрмiнатар збiѓ яго на падлогу i схапiѓ рукамi за пакрытае калючкамi горла. Калючкi не маглi абаранiць iстоту, таму што натрэнiраваным рухам юны баец змяѓ абарону i стулiѓ пальцы ѓ мёртвым замку. Адзiнае, што выратавала вееравушастага ад неадкладнай смерцi, дык гэта спалоханы ѓмольны позiрк. Гэтая iстота выглядала так недарэчна, так смешна i бяскрыѓдна, што знiкла жаданне забiваць. Задыхаючыся, звярок прапiшчаѓ:
  - О, вялiкi воiн блiскучай чалавечай расы! Я, было, даѓ не правiльную адзнаку табе. Ты такi разумны, моцны... I ѓвогуле, вы самыя прыгожыя i сэксуальныя!
  Леѓ працягваѓ трымаць яго за горла. Досвед навучыѓ яго не давяраць лiслiвым фразам. Калi яго адпусцiць, тое не зразумела, чым гэта ѓсё скончыцца.
  - Кажы, гад, дзе я зараз знаходжуся?
  - У пазiтыѓных сяброѓ. - Пiскнуѓ стварэнне.
  - Ты мяне за iдыёта трымаеш? Пазiтыѓныя сябры дротам не прывязваюць.
  Эраскандэр сцiснуѓ горла пальцамi, звярок забiѓся, рукi-ласты паспрабавалi расцiснуць пальцы. Вiдаць, сiл у касмiчнага "Веера-Чабурашкi" не хапала, мыска набыла бэзавае адценне. Леѓ злёгку прыслабiѓ хватку.
  - Я клянуся, мы пазiтыѓныя. Тут на зоркалёце знаходзiцца твая знаёмая Венера.
  - Што? Венера тут? - Эраскандэр анi не здзiвiѓся, ужо прывык да цудаѓ.
  - Так, тут, i, думаю, яна нас бачыць.
  - Навошта тады мяне прыкруцiлi дротам?
  Жывёла залапатала, нiбы перапалоханая мульцяшка:
  - Таму што яна не адна. Тут яшчэ знаходзiцца яе начальнiк. Яна таксама чатырохзоркавы генерал камерцыйнай разведкi. Гэта Дзiна Розаленда.
  - Яшчэ адна юрлiвая самка? Цi яна мяне баiцца? - усмiхнуѓся Леѓ, адчуваючы якое расце жаданне, юнага, фiзiчна дасканалага арганiзма.
  - Патрымай язычок малакасос!
  Грамавы голас, узмоцнены кiбернетыкай i акустыкай затапiѓ залу, стукнуѓшы хваляй па вушах. Леѓ ледзь паспеѓ разявiць рот, пазбягаючы, такiм чынам, разрыву вушных перапонак. А вось "Вееру-Чабурашку" не павезла, вiдаць слых у яго быѓ празмеру тонкi i не разлiчаны на падобныя гукавыя ѓдары. Звярок адключыѓся, высекшы намёртва, толькi маляѓнiчыя вушкi рэфлекторна трапяталiся, падобна таму, як тузаюцца крылцы ѓ насаджанай на iголку матылi.
  Сцены ператварылiся ѓ люстэркi, успыхнуѓ асляпляльны выблiск i адразу трое iстот выскачыла з-пад падлогi. Зайграѓ гiмн Пурпурнога Сузор'я, шматкаляровыя пражэктары прайгралi традыцыйную сямiколерную светлавую гаму. Колеры змешвалiся, затым прайгравалi складаныя фiгуры пiруэты, батальныя сцэны.
  -Ну, што чалавечак? Бачыш гэтых байцоѓ, гэта твая смерць. Усё магло абысцiся, ляжаѓ бы цiха, а зараз цябе спачатку скалечаць. - грукатала галасiшча.
  Трое грамiл закружылiся ѓ дзiкiм танцы. Адзiн з iх моцна нагадваѓ перакормленага анаболiкамi карыкатурна мускулiстага стэлзана-амбала. Iншы быѓ падобны на вялiзнага васьмiклешнага краба, чырвоны панцыр з шыпамi, агiдная морда ваѓка. Трэцi сумесь сараканожкi i скарпiёна, галава кракадзiлля з пашчы капае смуродная кiслата. Нават бранiраваная падлога пачала ад яе дымiцца. Леѓ пра сябе адзначыѓ што, мабыць, скарпiёна-кракадзiлавая-сараканошка небяспечней усiх астатнiх гадаѓ. Калi табе ѓсяго толькi васямнаццаць цыклаѓ, ( Цыкл - гэта куды менш чым гады на старой Матухне-Зямлi), а перад табой буйныя псеѓдаразумныя монстры, то спалохацца не грэх. Але за сваё ѓмоѓна кароткае жыццё юнак ужо пабачыѓ такога, што не бачыѓ прычын для страху. Падскочыѓшы, ён стаѓ у баявую стойку, рэльефныя мускулы напружыѓ; - Не, мы вашыя старэйшыя браты па розуме. Старэйшыя, але браты... I калi б мая воля, я б вас раѓняѓ у правах. Вы здольныя на подзвiг. А зрэшты, ёсць iдэя! Няхай сваё слова скажа зброю!
  лiся. Пад абястлушчанай скурай, была бачная кожная жылка, мышцы перакочвалiся як расплаѓленая сталь, якая залiвае патрэбную форму. Леѓ адчуѓ лютасьць. Прымусь гнеѓ i страх працаваць на сябе, спалi ѓ пякельнай чары нянавiсцi сваiх ворагаѓ. Эраскандэр быѓ гатовы да бою, а калi ѓсе тры супернiкi сiнхронна кiнулiся на яго, ён лёгкiм скачком скокнуѓ за iх спiны. Леѓ ужо ѓ палёце пяткай урэзаѓ па патылiцы гладыятара-стэлзана. Той вiдаць проста не чакаѓ такой хуткасцi i нахабства, дакладны ѓдар кiнуѓ тушу на падлогу. Два iншых байца былi моцныя i хуткiя, але тым не менш, ледзь-ледзь спазнялiся з атакай. З развароту Леѓ даѓ нагой моцную "пайку" васьмiрукаму крабу. Удар быѓ добры, хiтынавае покрыва трэснула, але шыпы панцыра ѓпiлiся ѓ босую пятку юнака. Ад сталай хаднi басанож ногi ѓ хлапчукi адужэлi i агрубелi падобна тытанавым прутам, але нават яму было балюча. Таму Леѓ вырашыѓ памяняць тактыку, i проста абламаць клюшнi. Калi б супернiк быѓ адзiн, то гэта заняло б не больш за хвiлiну. Сараканожка, аказалася спрытней. Рэзкi скачок, i яна зачапiла Эраскандэра, некалькi ружовых кiслотных кропель абпалiлi скуру. Леѓ вывернуѓся i правёѓ каронны прыём нагой у скiвiцу. Дзесятак зубоѓ вылецела, рассыпаѓшыся па пакрыццi. Скарпiянiстая сараканожка, абмякла, i Эраскандэр абрынуѓся на краба. Хоць гэтаму монстру i ѓдалося некалькi разоѓ драпануць яму па скуры, тры клюшнi былi зламаныя, загартаваныя кулакi бiлi не слабей канечнасцяѓ. Затым Леѓ здолеѓ спрытна паднырнуць пад чэрава байца i проста перакiнуць малюска праз сябе. У вынiку кiдка, абодва монстра сутыкнулiся. Падскочыѓшы Леѓ, стукнуѓ краба ѓ знiтоѓку панцыра, iнтуiтыѓна абраѓшы самае ѓразлiвае месца i праламаѓ касцяк. У гэты момант яго накрыѓ прамень кiнезпаралiзатара. Ваяка Пурпурнога сузор'я, чый патылiцу опух ад удару прыйшоѓ у сябе i стрэлiѓ з мiнiятурнага майстэрска схаванага выпраменьвальнiка якi выкiдвае гравiётак, адмысловую разнавiднасць электрычнасцi ад якая адключае ѓсе электрамагнiтныя iмпульсы ѓ любым целе. Нават прычыненых абаронай кiбернетычных арганiзмах. Юны баец перастаѓ адчуваць сваё цела, грукнуѓшыся на слiзкую, у рознакаляровай смуроднай крывi падлогу. Скарпiёнавая сараканожка ѓчапiлася мёртвай хваткай, узяѓшыся рваць грудзi Эраскандэру, паляцелi кавалкi скрываѓленай скуры. Стэлзан у сваю чаргу бiѓ нагамi ѓ пахвiну i па рэбрах. Iльву было вельмi балюча, а даць рэшты цi нават паварушыцца не было нiякай магчымасцi. Адштурхнуѓшы шматногага напарнiка, садыст-стэлзан не спяшаючыся дастаѓ з-за пластыкавага пояса нож, якi ѓспыхнуѓ яркiм промнем пры нацiску кнопкi.
  - Цяпер я табе пакажу! - Поѓная пагарды дубiльная ѓхмылка. - Будзеш спяваць сапрана ѓ царкоѓным хоры!
  Леѓ уздрыгнуѓ, па целе прайшла сутарга, кiнжал быѓ светлавым i мог разрэзаць любы метал. I раптам яго азарыла думка. Калi няма цела, выкарыстоѓвай розум. Ты гэта можаш, яшчэ раз паѓтары - можаш! Выпусцi як сабаку з ланцуга, выкiнь нянавiсць, ссунь прастору, уявi светлавое лязо ѓ яго жываце. Кiнжал змянiѓ кiрунак i гэтак iмклiва ѓпiѓся ѓ жывот байца, што той нават не паспеѓ зрэагаваць. Затым лязо прайшлося ѓздоѓж цела, разрэзаѓшы супернiка на дзве дымлiвыя палоѓкi. У паветры запахла смаленым мясам. Iншае нападалае выродлiвае шматногае стварэнне спачатку замерла, а затым iрванулася, спрабуючы выратавацца ѓцёкамi. Лазерны клiнок працяѓ i кракадзiла-сараканожку. З артэрый пачвары бiла адразу некалькi патокаѓ крывi, з-за больш складанага абмену рэчываѓ, кроѓ мела некалькi кветак у залежнасцi ад артэрыi. Васьмiрукi краб быѓ ужо напалову мёртвым, i якi дабiвае яго ѓдар хутчэй стаѓ ужо актам мiласэрнасцi.
  - Адбылося!
  Ледзь чутна прашаптаѓ Эраскандэр. Па целе зноѓ прайшла пакутлiвая разрывалая жылы сутарга, i тым не менш стала лягчэй, ён нават змог злёгку паварушыць рукамi. Паралiч праходзiѓ на здзiѓленне хутка i ѓжо праз хвiлiну, запырсканы шматколернай дзiѓнай размалёѓцы, хлопчык-атлет, рэзка ѓскочыѓ на ногi.
  - Ты проста выдатны, мой вялiкi воiн. Ты варты майго кахання!
  Тут жа з-пад пакрыцця падлогi, як па чароѓным загаворы, з'явiлася багата пад стыль гратэскавай пародыi на стыль Барока ложак. Грозная генеральша Дзiна Розаленда выбегла ѓ залу. Яна была зусiм аголенай. На выгляд маладая гладкая жанчына, з прыгожымi правiльнымi рысамi асобы i бездакорнай фiгурай. Зрэшты, усе самкi Пурпурнога сузор'я не мелi фiзiчных заган i здавалiся маладымi, на выгляд не больш за дваццаць пяць гадоѓ. А бо Дзiне было ѓжо за чатырыста, вар'ят для жанчыны век. Яна была нават буйнейшая i вышэйшая за сярэднi стандарт Стэлзаната. Па чалавечых мерках яе мускулатура здавалася празмеру развiтой, i выпуклай, не зусiм прыдатнай для жаночага полу, пругкая грудзi з пунсовымi саскамi дзiвiла бездакорнай формай. А рукi з бiткамi надзьмутыя гарой, таѓшчынёй з чалавечае сцягно, мышцы нiбы гарматныя ядры перакочваюцца пад цёмна-бронзавай скурай. Большасць стэлзанаѓ самцоѓ прызвычаiлася бачыць у самках цi напарнiкаѓ па зброi цi працоѓных конiкаѓ, iх шырокiя атлетычныя плечы з мускулатурай Геракла нiкога не бянтэжылi. Ад яе цела зыходзiѓ узбуджальны жар, раскошныя шырынёй з пiѓную бочку сцягна выгiналiся ѓ вабным руху. Яна зрабiла крок, скокнула на яго i тут жа атрымала каленам у сонечнае спляценне, Эраскандэр моцна ѓсадзiѓ ёй, уклаѓшы ѓсю сваю злосць. Але мышцы яшчэ не поѓнасцю адышлi ад дзеяння паралiзатара, i ѓдар таму не быѓ смяротны. Аднак адключыѓ карову вагой пару цэнтнераѓ капiтальна, свядомасць цеплiцца, а цела паварушыцца не можа.
  - Што, падабаюцца звязаныя хлопчыкi, любiш здзекавацца, паспрабуй гэта сама.
  Шпурнуѓшы цяжкую Розаленду на ложак, ён вельмi груба прыкруцiѓ яе дротам.
  - Знайдзi сабе скарпiёна-сараканожку, гэта якраз для цябе.
  Цi наѓрад на месцы Льва хтосьцi паступiѓ бы iнакш, ужо балюча экзатычная i подлая партнёрка яго дамагалася. Хоць i гулялi падлеткавыя пакутлiва няѓрымслiвыя гармоны. Пакiдаючы байцоѓскi зала, Эраскандэр махнуѓ рукой i крыкнуѓ "Цырцэе" на развiтанне:
  - Тысячу бяздонна табе ѓ юрлiвую свiдравiну!
  Нягледзячы на тое, што рассоѓныя дзверы зачынялiся з дапамогай лiчбавага кода, i складаных камбiнацый Эраскандэр яго ѓзламаѓ, дзейнiчаючы, на падсвядомым узроѓнi, i пайшоѓ наперад па доѓгiм калiдоры. Яго выгляд быѓ больш чым дзiѓным, але вiдаць байцы гэтага зоркалёта выдатна ведалi норавы сваёй атаманшы, якая любiла садамазахiсцкi сэкс. У яе гэта было, бадай, нават на гранi ѓтрапёнасцi, таму толькi зрэдку адпускалi жарты. Судзячы па памерах гэта, быѓ флагманскi зоркалёт, дзесьцi на дзесяць кiламетраѓ у диметре. Можа ён яго, i прайшоѓ бы да самага краю, але чыйсьцi ласкавы голас паклiкаѓ юнака.
  - Леѓ ты ѓжо паспеѓ забыць мяне!
  Эраскандэр рэзка павярнуѓся. Погляд хлапчука быѓ халодны, а ѓ голасе гучала дакор.
  - Не, не забыѓся. А ты лiчыш, што паступiла прыстойна i сумленна?
  Дзесяцiзорная афiцэрша камерцыйнай разведкi, сарамлiва апусцiѓшы вочы, цiха вымавiла. У голасе столькi смутку, што мiмаволi даверышся:
  - У мяне не было iншага выбару. Усё занадта заблыталася, але павер, я цябе шчыра кахала, i кахаю да гэтага часу.
  - Таму так нас падставiла? - злосна буркнуѓ, ссунуѓшы бровы Леѓ.
  Венер адказала без лiшнiх хiтрынак, з якая падкупляе просты ѓ тоне чыстага, пералiвiстага голасу:
  - Не я, так знайшлi б iншую выканаѓцу. Затое зараз у цябе з'явiлася рэальная магчымасць дапамагчы сваёй планеце. Бо Старэйшы сенатар Зорг аблегчыць долю тваёй расы.
  Смарагдава-фiялкавы вочкi Венер сталi вiльготныя, жамчужная слязiнка шкла па вейках.
  - Мой каштоѓны хлопчык, я так па табе сумавала. Слухай я знайшла спосаб пазбавiць цябе ад...
  Яна недагаварыла i моцна абняла Льва, мякка пагладжваючы, iх вусны сышлiся ѓ пацалунку. Як яна прыгожая, яе валасы такiя шматколерныя мяккiя, як шоѓк прыемна казыталi твар i прастора вакол знiкла, правалiѓшыся ѓ бездань любаснага гiперсусвету!
  Кiраѓнiк 26
  Надыдзе час i прамень свабоды
  Сваёю светлай сiлай Зямлю асвяцiць!
  Уздыхнуць, свабодна скiнуѓшы ланцуг народы,
  Ведай чалавек прастор сусвету заваюе!
  I будуць унукi, успамiнаць не верачы...
  Няѓжо былi мы пад пякельнай пятай!
  Насiлi ѓ страху людзi знакi злога звера,
  Хадзiце лепш у веры чыстай i святой!
  
  Iван Гарнастаеѓ адчуваѓ пэѓны замяшанне i разгубленасць. Нечаканае нашэсце рознапляменных касмiчных траглатытараѓ i дзiѓныя незразумелыя манеѓры зорных флатоѓ маглi збянтэжыць каго заѓгодна. З аднаго боку гэта быццам бы добра. Нават цудоѓна; у Пурпурнай Iмперыi крызiс i мiжусобiца, а з iншай не ашукацца б. Хоць, здаецца, што горш быць не можа, але варта зiрнуць на гэтыя морды, страшныя кiпцюры, iклы i плаѓнiкi, i ѓжо акупанты стэлзаны здаюцца роднымi. Ад разведчыцы пакуль нiякiх новых звестак. Накшталт нядрэннае дзяѓчынка надзвычай моцная нават для мужчыны, адважная, рашучая, нават жорсткая, аднак ёсць на яе рахунак не малыя сумневы. Апошнi ѓдар ужо з боку iншагалактычнай зграi каштаваѓ не адзiн дзясятак мiльёнаѓ ахвяр. Чалавечае жыццё абясцэнiлася, жудасна адчуваць сябе бездапаможнымi i слабымi. У такi момант маючая адбыцца сустрэча з Сэнсеем выратавальная аддушына, ад трывожнай адзiноты. Тым больш што Гуру прыйдзе не адзiн.
  Як заѓсёды прыбыццё тэлепортам Сенсея або Гуру было раптоѓным. Прыкладна паѓсекунды слабога свячэння i тут жа ѓ паветры ѓзнiклi знаёмыя сiлуэты. Адзiн у шэрым плашчы, другi з сiвой галавой i доѓгай, кучаравай барадой, што вялiкая рэдкасць на цяперашняй Зямлi. I ѓ адзеннi беласнежнага колеру. Гарнастаеѓ пачцiва схiлiѓся перад кiраѓнiком забароненай аб'яднанай Праваслаѓнай i Каталiцкай царквы. Ужо толькi за нашэнне старажытнага срэбнага ѓ каменьчыках, крыжу належыла пакутлiвае смяротнае пакаранне ѓ месцы з усiмi сваякамi да сёмага калена. З усiх рэлiгiй планеты Зямля стэлзаны больш за ѓсё баялiся хрысцiянства. На iншых планетах крыж як рунiцкi цi культавы сiмвал вельмi распаѓсюджаны, i нi хто яго не забараняѓ. Зямля выключэнне з правiлаѓ. Хоць i недалюблiваѓ Гарнастаяѓ гэтых пацыфiстаѓ, але калi стэлзаны iх так ненавiдзяць, значыць чагосьцi касмiчныя фашысты баяцца?
  -Я рады вiтаць вас святы айцец Пётр Андрэй Другi. Што прывяло вас, сюды заахвоцiѓшы сунуць галаву ѓ пашчу тыгру. - ветлiва вымавiѓ кiраѓнiк паѓстанцаѓ.
  -У пашчу, не дакладная заѓвага. Касмiчны цмок праглынуѓ усю планету i трацiну зорак у прыдачу, значыць мы ѓсё даѓно ѓ яго чэраве. Я прыйшоѓ вам сказаць, што блiзкая ѓжо гадзiна нашага адкуплення i збавення ад пакут. - Вымавiѓ сакавiтым алеевым басам яго Святасць.
  -А як пазбавiцца? Калi мы нават зараз паѓстанем нас знiшчаць як выгляд, калi не стэлзаны так iншыя вылюдкi! - З запалам i разам з тым з адчаем вымавiѓ Гарнастаеѓ.
  Пётр Андрэй ветлiва вымавiѓ:
  -Скажы мне брат, якая самая забароненая з усiх кнiг, калi-небудзь напiсаных на нашай планеце?
  -Пад нумар першым стаiць Бiблiя. - коратка адказаѓ кiраѓнiк супрацiву.
  -Дык i чаму яна забаронена!?
  -Думаю таму, што яна мела самы вялiкi тыраж да акупацыi. Стэлзаны думалi прамалiнейна, як кiбаргi ѓ першую чаргу забаранiць самы масавы з лiтаратурных твораѓ. Гэта лагiчна i правiльна. - З упэѓненым тонам усезнайкi вымавiѓ Гарнастаеѓ.
  -Гэта лагiчна, але не правiльна. Яны забаранiлi Бiблiю таму, што гэта Слова i аб'яѓленне Усемагутнага Бога, разбурае iлжывыя ерэтычныя выдумкi рэлiгii Стэлзаната. Гэта iх ганебны слуп. - Святар нават перахрысцiѓся перад сабой паветра. Сэнсэй кiѓнуѓ у пацверджанне, але пакуль маѓчаѓ.
  Гарнастаеѓ натуральна не мог так проста пагадзiцца:
  -Вы ведаеце гуру. Я чытаѓ гэтую кнiгу. Можа, я дурны, але гэта больш на фэнтазi паходзiць, чым на навуковую карцiну светабудовы. Людзей як сказана з глiны лепяць i Сонца словам спыняюць.
  Яго святасць гаварыѓ спакойна i без непатрэбнага ѓ такой аѓдыторыi пафасу:
  -Не, брат ты ѓ коранi не мае рацыю. Нельга, па-першае, усё разумець лiтаральна, а па-другое, гэта кнiга самая навуковая асаблiва для свайго часу. Бiблiя шмат чаму вучыць, пачынаючы ад таго, што Зямля круглая i круцiцца вакол восi, канчаючы тым як здабыць неѓмiручасць, стаѓшы роѓнымi царам. Доѓга можна пералiчваць боскiя iсцiны адкрытыя святой кнiгай.
  Гарнастаеву цяпер стала цiкава:
  -Мне зараз даволi самотна. Я магу i паслухаць, я не чытаѓ яе цалкам, толькi некалькi старонак, за якiя цалкам маглi сцерцi ѓ пыл цэлае паселiшча гэтыя пурпурныя д'яблы. Што гаворыць гэтая Кнiга пра будучыню?
  Андрэй Пётр вылупiѓшы вочы ѓжо шэптам, нiбы паведамляючы надзвычай важную ваенную таямнiцу, вымавiѓ:
  -Што чалавек граху будзе знiшчаны.
  Гарнастаеѓ расчаравана выпалiѓ:
  -Чалавека i так ужо амаль знiшчылi. Што вы распавялi не трэба чытаць у найстаражытным рукапiсе, дастаткова проста зрабiць два крокi да аѓтастрады!
  Святы Айцец пачаѓ цярплiва тлумачыць:
  -Не проста чалавек, маецца на ѓвазе тут маё ты непакорлiвае дзiця. - Патрыярх паспрабаваѓ пагладзiць Гарнастаева па галаве, але той адхiснуѓся i паглядзеѓ з нянавiсцю. Тады служыцель царквы працягнуѓ ужо цалкам сур'ёзным тонам. - Тысячы гадоѓ таму нават паветраны шар лiчыѓся цудам, а ѓ Бiблii сказана. Нават калi ты падобна арлу ѓзляцiш вышэй гор i памiж зорак саѓеш гняздо тваё, то i адтуль я скiну цябе.
  Гарнастаева гэта зацiкавiла:
  -Дакладна так? Дзе пра гэта сказана брат?
  -Вось глядзi!
  Пётр Андрэй працягнуѓ старажытную Бiблiю, разгарнуѓ на закладцы. Верш падкрэслiлi чырвоным алоѓкам i нават паставiлi клiчнiк.
  Гарнастаеѓ свiснуѓ:
  -Так, я бачу. Дзiѓна вядома, але гэта не аб стэлзанах.
  Патрыярх хiтра ѓхмыльнуѓся, павучальна вымавiѓ:
  -А ты ведаеш, на адной з нашых моѓ, а менавiта нямецкай: Стэлз азначае зорка. Гэта не проста супадзенне.
  Гарнастаеѓ не стаѓ спрачацца. Ён уважлiва паглядзеѓ на вялiкую Кнiгу, на вокладку ѓпрыгожаную жэмчугам i пазалотай. Старонкi злёгку запылiлiся i ѓжо падтлелi. Шрыфт аказаѓся буйным, не зусiм, такiм як сучасная мова, а з яцямi, цвёрдымi знакамi на канцы. Мабыць, гэта адна з самых першых кнiг з сiнадальным перакладам. Старажытнасць твора робiць уражанне, здаецца, што ѓ Святым пiсаннi можна знайсцi адказы на ѓсе пытаннi.
  -Я яшчэ не зразумеѓ, што нас чакае? - Вымавiѓ, пагладжваючы залатыя, амаль не пацьмянелыя з часам якiя мацуюць пераплёт кнiгi пласцiны Гарнастаяѓ.
  Найсвяцейшы айцец з паблажлiвым выглядам, мудрага старца якi размаѓляе з хлапчуком вымавiѓ:
  -Вось прачытай брат Адкрыцьцё Iаана i кнiгу прароцтваѓ Данiiла. Чытай удумлiва, марудлiва i сам зразумееш, што да чаго, затым прачытай малiтву. - Тут патрыярх паправiѓся. - Няма лепш ушанаваць малiтву i перад чытаннем Святога пiсання, чатыры разы накласцi на сябе хросны знак.
  Гарнастаеѓ з раптоѓнай жорсткасцю вымавiѓ:
  -Я не ѓмею малiцца i не веру ѓ Бога. Як казаѓ Пляханаѓ Бог гэта выдумка, шкодная iлюзiя, якая скоѓвае розум. А Ленiн - рэлiгiя для народа наркотык, толькi ломка прасвятляе прытомнасць!
  Найсвяцейшы айцец з запалам стаѓ прамаѓляць прамову, завёѓшыся нiбы святар наказваючы байцоѓ перад бiтвай:
  -Пляханаѓ, Ленiн i яму падобныя нехрысцi, стварылi самы крывавы рэжым на Зямлi. Бо Бог скоѓваѓ не розум, а iх жывёлы iнстынкты, запал да юрлiвасцi i разбурэнняѓ да садысцкiх катаванняѓ. Да чаго прывяла нiкчэмная спроба людзей абысцiся без Усявышняга Госпада, толькi да памнажэння пакут. Iлюзiя гэта адсутнасць Бога, i жыццё па д'ябальскiм сцэнары. Вось стэлзаны, думаеце, гэта выпадковасць што яны так падобныя да нас? Яны дайшлi да мяжы зла i ерасi. Нi адна сапраѓдная рэлiгiя, не ѓзводзiла забойства да ѓзроѓню вышэйшай цноты. Нават на Зямлi амаль усе рэлiгii iмкнулiся да дабра. А тут у iх Стэлзанаце галоѓнае пабольш забiваць, мучыць, катаваць i заѓзята служыць iмперыi. Усе сусветы пад iмi, астатнiя iстоты створаны для знiшчэння або ѓ лепшым выпадкi зневажальнага рабства. - Андрэй Пётр усё мацней заводзiѓся, ужо трос кулакамi нiбы прафесiйны баксёр якi выйшаѓ на бой. - Гэта iх ганарыстасць, такая не дасведчаная меры Сатанiнская ганарыстасць загубiла Д'ябла! Вось ён iх герб сямiгаловы цмок Апакалiпсiсу. Сем кветак вясёлкi, сямiканцовая зорка, сямi разоѓ сем. Кахаюць яны гэты знак, успомнiце iх герб, менавiта сем богахульных галоѓ i дзесяццю лапамi i крыламi. Мы можам падрабязней спынiцца на тлумачэннi адкрыцця Iаана, цi нi кнiга Данiiла i нават ты апантаны духам непакорлiвасцi, пераканаешся, што ѓсё, што адбываецца цяпер, было прадказана тысячагоддзi назад!
  Святар тут папярхнуѓся i закашляѓ... Ён сапраѓды выглядаѓ старым i лядашчым, вырабляючы непрыемнае ѓражанне на Гарнастаева, ваяра якi звыкся бачыць людзей маладымi, здаровымi, поѓнымi сiл. Нават злёгку згорбленая постаць найсвяцейшага айца, i густая сетка маршчын некалькi абуралi кiраѓнiка паѓстанцаѓ. Цiкава як кiраѓнiк Хрысцiянскай царквы здолеѓ пазбегнуць уздзеяння баявых вiрусаѓ i выпраменьванняѓ, якiя дораць амаладжэнне. Вось ён Гарнастаеѓ, ведае, што яму засталося яшчэ гадоѓ дзесяць-пятнаццаць, каб потым раптоѓна памерцi ѓ самым росквiце сiл. Калi вядома нейкiм чынам не змянiць уздзеянне бiялагiчнай зброi - што ѓ прынцыпе магчыма.... Асобныя здраднiкi часам жылi стагоддзi, але трэба мець адпаведныя веды.
  Вось яму Гарнастаеву ѓжо даѓно надакучыла знаходзiцца ѓ палацы, праѓзыходным Пiцерскi Эрмiтаж раскошай i пышнасцю. Адны каштоѓныя камянi, няхай i сiнтэзаваныя, але зiхацяць ярчэй сапраѓдных, ды i светлавых адценняѓ даюць пабольш прыродны. А якiя займальныя малюнкi камянямi выходзяць, сумесь анiмэ, касмiчных бiтваѓ, найпрыгажэйшых раслiн, сярэднявечных бiтваѓ i шмат яшчэ. Стэлзаны бязбожна перашкаджалi ѓсе стылi з розных баталiй, эротыка, а часта i садысцкая парнаграфiя з мноствам iншамарцаѓ была нязменнай спадарожнiцай батальных сцэн выкладзеных каштоѓнасцямi. Аднак стамляе i так часам ванiтуе ад такога хараства. Хацелася дзеяннi, рэальнай бойкi з расай якiх можна назваць хутчэй гiпержывёламi, чым Звышчалавекамi... Хоць вядома ж пры выпадку ёсць магчымасць паваяваць у вiртуалцы, цi нават туземныя рабы могуць баталiю задаволiць.
  Гуру да гэтага сядзеѓ не рухома, устаѓ нават злёгку завiсшы над падлогай, ветлiва пакланiѓшыся.:
  -Я таксама паважаю святое пiсанне. На жаль, у мяне вельмi мала часу Старэйшы сенатар Зоргаѓ i наш сябар Дез ужо на шляху да нас. Лепш будзе, калi я сустрэнуся з iм асабiста. Да згрызоты сумлення, мой таварыш не зможа без мяне ажыццявiць тэлепартацыю.
  Адкашляѓшыся голас Святога айца зноѓ набыѓ сiлу:
  -Няѓжо, дык гэта гарыць? Я даѓно не выкладаѓ свае погляды. Мала людзей чытала Пiсанне, а ведалi i разумелi яшчэ менш.
  Гуру сумна нахiлiѓ галаву i пагадзiѓся:
  -Дрэнна, нават вельмi дрэнна калi няма веры. Хрысцiянства самае светлае вучэнне на Зямлi. У iм галоѓнае, гэта прынцып палюбi ворага свайго. Усё, што пабудавана на каханнi ѓнiкальна. Ёсць падобнае i ѓ Буды, але ѓ яго чалавечае, а ѓ Хрысцiянстве боскае.
  Гарнастаеѓ павысiѓ голас, перабiѓшы выступоѓцаѓ.
  -Шмат што я не зразумеѓ, гэта праѓда, але чуѓ, што ваш Бог казаѓ: стукнулi па правай шчацэ падстаѓ левую.
  Кiраѓнiк паѓстанцаѓ бачачы хто патрыярх сумеѓся, пачаѓ аратарстваваць сам:
  -Мы ѓжо больш за тысячу гадоѓ, падстаѓляем спiны i шчокi, а што толку? Суцэльная Талстоѓшчына. Вось iдзе цi ляцiць стэлзан, гэта пасрэдная гiсторыя. Ударыѓ чалавека па твары, той не адказаѓ. Карнiк ударыѓ яшчэ, усадзiѓ пад дых, дастаѓ бiзун i пачала лупiць нейтронамi. Ён яго мучыць, а чалавек не адказвае. Стаiць на каленях i просiць лiтасцi. А што толку, яго будуць бiць, пакуль не заб'юць да смерцi, i хiба гэта зрабiла, каго нi будзь лепш! Не атрымаѓшы адпору зло нахабнiць! Што толку ѓ непрацiѓленнi зла гвалту, калi любую саступку i папушчальнiцтва сабе, цвёрдай чалавек тлумачыць як слабасць!
  Андрэй Пётр горача запярэчыѓ:
  -Мiж iншым, чалавек не дае здачы стэлзану не з-за вучэннi Талстога або Iсуса Хрыста, а таму што баiцца. Так можа проста паб'е i адпусцiць, а калi адкажаш, пакутлiвая смерць у месцы з раднёй. А будзе магчымасць, ён бы преоновую ракету на iх скiнуѓ, не пашкадаваѓшы i дзяцей Стэлзаната. Гэта тупiк, кроѓ за кроѓ, зло за зло. Бо так толькi расце негатыѓ, зло не знiшчае сябе, а толькi спараджае новае. Хто ведае, калi б усе людзi паводзiлi сябе па-хрысцiянску, то i стэлзаны магчыма гледзячы на нас здабылi б духоѓную чысцiню. А то ѓся рознiца, усе паводзяць сябе як дзiкуны, толькi ѓ людзей тамагаѓк, а стэлзаны выкарыстоѓваюць найсучасную бомбу.
  Гуру правёѓ рукой па паветры, з'явiѓся маляѓнiчы якi аддае жарам ромб. Сэнсэй заявiѓ з выглядам спакойнага шкадавання, яго голас стаѓ нiжэй:
  -Дагаворым крыху пазней браты. Калi зоркалёт Зорга i яго караблi баявога суправаджэння ѓвойдуць у сонечную сiстэму. Таму што трансчасовыя палi зменяць кангруэнтнасць прасторы. Могуць узнiкнуць сур'ёзныя праблемы з тэлепартацыяй, у нас застаюцца хвiлiны.
  Гарнастаеѓ нецярплiва буркнуѓ:
  -Добра, я б хацеѓ прачытаць да канца, гэтую кнiгу, пакiньце яе мне.
  Святы Айцец адмоѓна пакруцiѓ галавой:
  -Гэты асобнiк занадта каштоѓны. Ён з'яѓляецца адной з самых старажытных Бiблiй, валодаючы звышнатуральнай сiлай. - Патрыярх дастаѓ з-за пояса, што накшталт мiнiятурнага калькулятара. Вазьмi сучасны варыянт. Вось гэтую кiшэнную электронную кнiжыцу - у ёй не толькi Бiблii, але i царкоѓнае паданне, а таксама апокрыфы Праваслаѓных, Каталiкоѓ, i нават пратэстантаѓ. Малiтоѓнiкi розных канфесiй, працы доѓгага шэрагу багасловаѓ усiх часоѓ, у тым лiку тых хто прэтэндаваѓ на ролю прарокаѓ: Расэл, Алена Уайт. - Святар тут прыклаѓ палец да вуснаѓ i закiваѓ. - Гэтых лепш не чытаць - ерась, хоць для агульнага развiцця таксама цiкава. Потым я цябе больш падрабязна азнаёмлю з вялiкай i чыстай Хрысцiянскай верай, як яе правiльна разумее царква, якая захавала Ад Пятра, Паѓла, Андрэi, Якава першаапостальскую пераемнасць. Ды прыбудзе з намi Бог стварыѓ усё.
  Кiраѓнiк паѓстанцаѓ машынальна вымавiѓ. - Амiн! - I не да месца груба дадаѓ. - Тваю мацi!
  Святы Айцец мабыць не зразумеѓ i ялейным тонам дадаѓ:
  - I на славу Прачыстай Багародзiцы ѓ Павекi i Павекi вякоѓ!
  Перш чым пасланцы знiклi, Гарнастаеѓ таксама ѓзвышаным тонам вымавiѓ:
  -Калi Пурпурныя iмперцы забаранiлi гэтую кнiгу пад нумарам 1, то не проста. Значыць, яна магчыма i прапаведуе iсцiну. Але як я магу палюбiць ворага свайго, неймаверна!
  -Аднак можа быць у гэтым i ёсць сапраѓдная сiла? - Хорам вымавiлi Гуру i Святы Айцец.
  
  Зоркалёты Зоргаѓ тым часам выйшлi з гiперскачка. Цяжка паверыць, але насуперак усiм законам фiзiкi, яны прымудрылiся прыцягнуць з сабой некалькi сотняѓ мiльёнаѓ зорных караблёѓ розных цывiлiзацый, прычым асобныя лятаючыя монстры налiчвалi ѓ сябе на борце салдат i баявых робат больш, чым усе войскi свету на Планеце Зямля разам узятыя! Невялiкая эскадрылля Зоргаѓ на гэты раз складалася з баявых ультрасучасных зоркалётаѓ, iх баявая сумарная моц давала непараѓнальную тэхнiчную i ваенную перавагу. Спроба сiлай разарваць сiлавыя палi прывяла да таго, што некалькi дзясяткаѓ тысяч касмiчных субмарын напоѓненых разнамаснымi байцамi смялiся ѓ бясформенныя масы. Астатнiм прыйшлося змiрыцца з нябачнай i жахлiва жорсткай запрэжкай. У гэтай частцы космасу наступiла часавая стабiльнасць, якая падтрымлiваецца праѓзыходнай сiлай. Доѓгачаканае спатканне з Зямлёй нарэшце адбылося. Нават вонкава спакойныя зоргi былi злёгку ѓзрушаны. Старэйшы сенатар з цiкавасцю разглядаѓ планету.
  -Мяркуючы па ѓсiм, стэлзаны пастаралiся пачысцiць вiтрыну. Але як яны дурныя, нават немаѓляцi зразумела, што большасць будынкаѓ толькi нядаѓна пабудаваны. Мяркую, нас чакае сур'ёзная разборка.
  -Мы таксама так мяркуем.
  Амаль сiнхронна адказалi памагатыя i касмiчны карабель "Зорка жыцця" прызямлiѓся.
  
  Уладзiмiр Тыграѓ дзiѓна хутка знайшоѓ агульную мову са шматлiкiмi хлопцамi, якiя ходзяць у прыбраным дзiцячым сектары зоркалёта. Можа, усё было таму, што гэта былi дзецi. Дакладней не ѓсё так проста. Вонкава нягледзячы на генетычна закладзеную агрэсiѓнасць, мiнi-стэлзаны паводзiлi сябе ветлiва i карэктна. Па легендзе Тыграѓ страцiѓ памяць, пасля таго як яго накрыла вiбраполе сiнхаѓ. Гэта было прымальнае тлумачэнне, тым больш, што Уладзiмiр вельмi хутка асвоiѓ ваенныя i казачныя ѓ жанры баявога фэнтазi гульнi стэлзанят. Кожны хлопчык цi дзяѓчынка з моманту нараджэння былi залiчаны ѓ Армiю, адрознiвалiся толькi сферы баявых дзеянняѓ, зоны прымянення талентаѓ: ваенны фронт, эканамiчны i самы прэстыжны навуковы. Праблемай зямнога хлопца стала фiзiчная перавага мiнi-ваяроѓ Пурпурнога сузор'я. З-за цудаѓ бiяiнжынерыi i ѓльтрасучаснай фармакалогii самыя звычайныя дзецi паказвалi такiя вынiкi, што маглi ѓдзельнiчаць у дарослай чалавечай Алiмпiядзе, забраѓшы медалi ѓсiх аблiччаѓ i па ѓсiх вiдах спорту. Вядома, тут ужо не пазбегнуць здзекаѓ.
  Тыграѓ з захапленнем палiѓ з цацачнага прамянемета па вiртуальных зоркалётах, тыя насiлiся па прасторы фактычна патушыѓшы iнерцыю, як раптам адчуѓ моцны ѓдар па плячы. Калi ён павярнуѓся, перад iм стаялi двое хлопцаѓ з яго ростам, але малодшай. Яны нагадвалi злых Амурчыкаѓ, з iдэальна правiльнымi вонкава ветлiвымi тварамi, у блiскучых белых вопратцы з сямю маланкамi на грудзях. Рушыѓ услед удар у сонечнае спляценне i Уладзiмiр звалiѓся, ловячы паветра ротам.
  -Ды глядзiце-ка на яго хiба гэта воiн. Гэта малюск, без панцыра, непаѓнавартасны дэгенератыѓны тып. - Зазвiнелi стэлзанята.
  Якi стаiць справа маленькi "воiн" без сарамлiвасцi рушыѓ яму нагой у жывот. Баец, якi стаяѓ злева, дадаѓ прыкладам прамянемета.
  -Гэта ганьба, нават трыццаць разоѓ не змог падцягнуцца з адной маленькай гiркай. Мой падгадаваны брат i тое яго мацней. Ён падлягае лiквiдацыi.
  Яны хацелi працягнуць збiццё, Тыграѓ прымудрыѓся выкруцiцца i стукнуць нагой у пахвiну, празмерна захапiѓся мiнi-карацелю. Той упаѓ, удар быѓ дакладны i нанесены насустрач супернiку. Другi спалохаѓся i адкрыѓ агонь з прамянемета. Праѓда, з яго дзiцячай мадыфiкацыi вылятаѓ толькi злёгку пякучы святло. У гэты момант нехта моцна ѓрэзаѓ яму па руцэ. Пурпурны хлапчук асалапеѓ i выпусцiѓ зброю, разгублена вымавiѓ, убачыѓшы нефармальнага лiдэра атрада:
  -Лiха, калi ласка, сыдзi, мы самi разбярэмся.
  Разарвiраѓ схапiѓ хулiганiстага хлапчука за вуха i пацягнуѓ направа, прымушаючы войкаць ад болю. Калi правiльна цiснуць на нервовыя канчатак, то ты становiшся бездапаможным як нованароджанае дзiця:
  -Не, гэта я з вамi разбяруся. Чаму б'яце свайго брата, калi нас са ѓсiх бакоѓ абклалi варожыя иногалактические монстры.
  -Гэта не наш брат. Занадта слабы. - пiшчаѓ юны стэлзан, беспаспяхова спрабуючы саслабелымi мускуламi вызвалiцца ад хваткi Лiха. Той цалкам лагiчна, спакойным тонам растлумачыѓ:
  -Ён жа патрапiѓ пад выпраменьванне i пакуль хворы. Вы павiнны падтрымаць свайго таварыша.
  Аднак хлапчук-баявiк таксама не лыкам шыты:
  -А ты ѓпэѓнены, што ён наш таварыш. Звярнi ѓвагу, бачыш лёгкую драпiну, ён яе атрымаѓ два днi таму.
  -I што? - Лiха адразу зразумеѓ, што яго прыяцель мае на ѓвазе, але прыкiнуѓся "шафай", з мэтай больш татальнай разведкi асобы.
  -Яна яшчэ не знiкла. У нас, ужо праз пару гадзiн, не засталося б i следу ад такой дробязi цi нават куды глыбейшага разрэзу. - заявiѓ супакоiѓшыся прыяцель. Лiха яго адпусцiѓ, а галаграма дзiцячага прамянемета паказала жэст у стылi "носiк Бурацiна".
  -Я табе кажу, ён хворы i траѓмiраваны.
  -Дык няхай яго, агледзiць лекар, i вылечаць ад дыстрафii. - Пацан выпрастаѓшыся прыняѓ сур'ёзны выгляд i стаѓ выразным голасам, пераймаючы iнтанацыi iнструктараѓ-робатаѓ тлумачыць. -Думаеш, я элементарных правiл не ведаю. Калi падазронае - даносi камандзiрам, калi злачыннае спынi сам цi паведамi начальству. Тут у наяѓнасцi ѓльтрапульсарны нонсэнс. Калi ѓ яго прыгнечаная функцыя ствалавых клетак, ён мае патрэбу ѓ сапраѓдным стацыянарным лячэннi.
  -Вырашым гэтую праблему разумнiк. - панура адказаѓ Лiха.
  -Ужо вырашылi.
  Падняѓшыся Тыграѓ, зрабiѓ падманны рух i, злавiѓшы на яго свайго супернiка, змянiѓшы ѓрэзаѓ складзенымi пiкай пальцамi аголенаму па пояс стэлзану-хлопчыку ѓ сонечнае спляценне. Удар прыйшоѓся ѓсутыч плiтак выклiкалых асацыяцыю з актыѓнай браняй танка прэса. Мiнi-баец упаѓ, сутаргава хапаючы ротам паветра.
  -I дзе твая сiла. Моцным быць не дрэнна, што i казаць, але павiнны яшчэ i шарыкi варыць. - ганарлiва вымавiѓ Уладзiмiр сплёѓваючы кроѓ з разбiтых вуснаѓ, некалькi зубоѓ у яго былi выбiтыя, на падлогу асобы расплылiся сiнякi, але выгляд усё роѓна задаволены.
  -Якiя шарыкi? Гэта што новая зброя або цяглiцавы ѓзмацняльнiк? - са здзiѓленнем спытаѓ Лiха i разгублена дадаѓ. - Дзiѓна, што ты высек, не павiнна так быць. Ён жа значна хутчэйшы за цябе з непараѓнальна лепшай рэакцыяй.
  -Галавой трэба працаваць! - буркнуѓ Тыграѓ. Хлапчук-чалавек гэтак жа быѓ здзiѓлены сваiмi поспехамi. Бо ѓ спарынгу стэлзаны рухалiся хутчэй зямных гепардаѓ, i iх дзецi маглi высекчы Тайсана нават у лепшыя гады гэтага легендарнага, якi стаѓ сiмвалам сусветных адзiнаборстваѓ байца. Сапраѓды адкуль яго рукi сталi такiмi iмклiвымi, вось нават пальцы рук апухлi ад удараѓ.
  -А ты яго не галавой стукнуѓ? Не разумей лiтаральна, я элементарна прамаѓляю словы. - таксама падтрымаѓ гуллiвы тон Лiха.
  -Жартуеш, значыць. - Уладзiмiр весела падмiргнуѓ.
  Хлапчук зрабiѓ пару крокаѓ i захiстаѓся, не менш за восем рэбраѓ паспелi зламаць юныя атожылкi расы жорсткiх, касмiчных захопнiкаѓ. I каленку выцялi, моцна распухла. А ѓ роце салёна ад крывi, язык непрыкметна адчувае аскепкi разбiтых зубоѓ, скiвiца трэснула. I з носа юшка цячэ - хочаш чхнуць, а страшна. Мм-так адштукавалi яго капiтальна, у яго не гэтак прасунуты час як мiнiмум пару месяцаѓ бальнiцы была б забяспечана. I здаецца яшчэ i нырку адбiлi, печань нiбы вакуумнай бомбай iрве. I наогул такi жудасны боль усюды, што дыхаць цяжка, ногi падкошваюцца.
  Лiха баец добра навучаны кiбернетычнымi праграмамi ацэньваць стан як непрыяцеля, так i баявых таварышаѓ вiзуальна адразу ж усё зразумеѓ:
  -Мiж iншым, табе не замiнае падкачацца, нарасцiѓшы параметры. Пойдзем у лабараторыю, не павiнен наш брат-воiн саступаць iншым у фiзiчнай сiле. - I бачачы як цяжка стаяць па-зверску збiтаму Тыграву, дадаѓ. - А заадно вылечыць пашкоджаннi.
  Доступ у лабараторыю тым больш на ваенным зоркалёце быѓ не такi ѓжо i просты, але тут у ход пайшлi старыя сувязi. Роѓнасць жа сярод мiнi-салдат чыста фармальная, тым больш у iх ёсць свае малалетнiя камандзiры, хай i не настолькi паѓнамоцныя як у больш дарослых таварышаѓ.
  Уладзiмiра прыняѓ урач у блакiтным халаце ѓ асяроддзi мiнi-санiтараѓ i мiнi-санiтарак з лiку стажораѓ. Дзякуючы селекцыi i гарманальным прэпаратам нават дзецi практычна не хварэлi на iнфекцыi i iншыя звычайныя для людзей захворваннi. Галоѓная задача шпiталяѓ была фарсiраванае вяртанне салдат у баявы строй. Натуральна iснавала найшырэйшая фармакалогiя па штучным стымуляваннi фiзiчных i псiхiчных магчымасцяѓ. Прапанова падлячыць знясiленага брата не выклiкала здзiѓлення, толькi заплацi, бо гэта не баявое выклiканае паразай у бiтвах ацаленне.
  Тыграва пасадзiлi ѓ спецыяльную камерную сферу i падлучылi кропельнiцы, правады i сканары. Пачаѓся працэс узнаѓлення. Уключылi электрастымуляцыю валокнаѓ i скiд у кроѓ ультра-анаболiкаѓ. У ход пайшлi найноѓшыя прэпараты i дасягненнi геннай iнжынерыi. Усё гэта павiнна было падняць магчымасцi Тыграва да ѓзроѓню характэрнага для стэлзанаѓ яго меркаванага ѓзросту. (Трэба сказаць што пасля ѓсiх перасоѓванняѓ хлопчык паменшыѓся i выглядаѓ не старэйшыя за адзiнаццаць-дванаццаць гадоѓ - чаму загадка, сам Уладзiмiр нават падумаѓ, што можа час скрала ѓ яго два-тры гады фiзiчнага развiцця ѓ якасцi кампенсацыi гэтак казачнай перакiдкi?). Вядома, трэба было б пацiкавiцца, адкуль у Лiха грошы i чаму ён прывёѓ свайго падапечнага ѓ лабараторыю, па рангу гэта павiнны зрабiць старэйшыя па званнi. Але бацька Лiхо не толькi быѓ генералам, ён быѓ яшчэ i алiгархам, казачна багатым чалавекам, а таму хлапчуку шмат што развiтвалася. Тым больш што нiчога дрэннага яны не рабiлi, усяго толькi падпампоѓвалi мiнi-салдата iмперыi. Уладзiмiр пагрузiѓся ѓ стан трансу, працэс узмацнення патрабаваѓ часу.
  Вядома, прывабна падняцца на iх узровень фiзiчнага патэнцыялу, актывiзацыя дзеяння ствалавых клетак на генетычным узроѓнi, гэта ѓжо магчымасць хуткай i поѓнай самастойнай рэгенерацыi. У такой салодкай паѓдрымоце iшоѓ гадзiннiк. Прытомнасць апускалася ѓ глыбокi сон. Прычым ва ѓмовах татальнага клеткавага i звышклеткавага абнаѓлення, гэта былi вельмi прыемныя мроi. Снiлася родная планета, такая маляѓнiчая, беласнежныя горы, смарагдавыя палi. I ён ляцiць над яе дзiвоснымi прасторамi. Вакол маленькiя казачныя эльфы, са шматколернымi крылцамi, пад iм яго родны горад сталiца Масква. Вялiкi Крэмль з вежамi i блiскучымi зоркамi. Якi шчаслiвы быѓ час, там яго родны клас, дзе ён вучыѓся да пераводу бацькi на Урал. Сябры, сяброѓкi, ён прызямлiѓся, i яны ветлiва махаюць рукамi. Вось выходзiць Алiмпiйскi Мiшка i побач iдзе ѓжо знаёмы маршал Палiканаѓ, якi моцна паходзiць на ваѓка з найноѓшага сто гадзiн серыяла "Ну пачакай!" з дзеянне герояѓ у космасе. Поѓна кветак i ѓсё шчаслiвыя. Побач з iм прызямляецца яго сябар Лiха Разарвiраѓ, ён цiсне ѓсiм рукi i кажа:
  - Мы кахаем вас - нашы браты па розуме, мы заѓсёды былi i будзем i будзем нашымi сябрамi. Давайце ёсць цукеркi i пiць квас. Зiрнiце на неба.
  Усе скiнулi позiрк. Велiзарная маляѓнiчая выкладзеная ѓ складанае спалучэнне колераѓ i арнаментаѓ цукерка плыла па небе. Побач з ёй па нябеснай роѓнядзi слiзгалi пачастункi мяльчэй, яны злiвалiся ѓ сямiколерную гаму.
  Уладзiмiр чуе непрыемна знаёмы, не гледзячы на ѓсю меладычнасць голас: "Прабачце мяне людзi!".
  Хлапчук кiдае погляд унiз i ледзь не душыцца ад здзiѓлення. На каленях у адных плаѓках стаiць да болю знаёмая пякельная Лiра Велiмара. Ён схiлiла галаву, сямiколерныя валасы прыбраныя ѓ касу, выраз прыгожага жаночага асобы здабыла дзiвосную пакорнасць. Лютая заваёѓнiца штораз згiнае мускулiстую спiну ѓ глыбокiм паклоне i малiцца:
  - Божа, дапамажы i даруй мне грэшную.
  Маршал Палiканаѓ хвошча распусьнiцу бiзуном, прыгаворваючы:
  - Iсцiну кажаш дачка апраметнай, але позна каешся!
  Уладзiмiру надакучае на гэта глядзець, i ён зноѓ звяртае погляд на неба. Там i сапраѓды ѓсё цiкавейшае.
  Напрыклад велiзарныя горы больш чым Эверэсты марожанага, абтыканыя ягадамi, шакаладкамi, бутончыкамi ядомых кветак. Або проста з воблака сцякае паласатая паста, згушчанае малако, шакаладныя кактэйлi з блiскучымi нiбы каштоѓныя каменьчыкi цукатамi. А пiрожныя якiя - у выглядзе казачных паруснiкаѓ на якiх плаваюць прынцэсы i султаны. А вось i тарты ѓпрыгожаныя звяркамi, завiтушкамi, сцяжкамi, ярка зiготкiмi i апетытнымi рыбкамi. Некаторыя кулiнарныя вырабы нават выкiдваюць з сябе бруi пералiѓных на некалькiх сонцах фантанаѓ або выкiдваюць феерверкi шматкаляровых iскраѓ. А яшчэ лётаюць па паветры героi розных мультфiльмаѓ, - дзяѓчынкi з стужачкамi розных амерыканскiх i японскiх анiмэ. Iншыя прыкра-гламурныя мульцяшкi. Вось напрыклад Понка з "Качыных гiсторый", у месцы са сваiм сябрам нiндзя-маманцянокам з рускага мульты-серыяла. Яны адломлiваюць кавалачкi ад торцiкаѓ i перакiдваюцца iмi нiбы жанглёры.
  Так усё пры гэтым цудоѓна, быццам ты патрапiѓ у рай - якiм яго ѓяѓляюць маленькiя дзецi, якiя жывуць у сытай краiне. Дзе ѓсе шчаслiвыя i мары здзяйсняюцца, нiкому нават у галаве не можа прыйсцi, што ѓ прынцыпе магчымае iснаванне праблем i гора.
  Ён i не заѓважыѓ, як раптоѓна пацямнела святло, i страшны грукат скалануѓ зоркалёт. Сон маментальна змянiѓся, цукеркi ператварылiся ѓ ракеты, пiрожныя ѓ баявыя караблi, тарты ѓ сярэднявечныя крэпасцi-турмы, а добрыя эльфы ѓ зласлiвых вампiрэнэйшаѓ. Сябар Лiха ѓчапiѓся iкламi ѓ горла, яго вочы гарэлi полымем апраметнай. Алiмпiйскi мiшка ператварыѓся ѓ вялiзнага гоблiна з акулавай пашчай i хвастом тыраназаѓра. Пашча дзiкага монстра расчынiлася, прама на вачах выраслi iклы больш падобныя на ядзерныя боегалоѓкi. Лiра Велiмара ѓскочыла з каленаѓ, у руках гарпii легендарныя чараѓвобластэры, яна адкрывае агонь i грозны маршал Палiканаѓ звяртаецца ѓ... амёбу з дурное якая тырчыць на дымлiвай слiзi фуражкай.
  Грымнулi гiперядзерныя выбухi, распалiѓшы прастору, святло зноѓ упiѓся пякучай лавай у мазгi. Тыграѓ iрвануѓся i выпаѓ з камеры. Вяртанне ѓ рэальнасць было кашмарным.
  Аглушальныя разрывы працягвалi гучаць i наяве, iшла не жартоѓная касмiчная бiтва, i магутныя ракеты патрапiлi ѓ корпус флагмана. Выбухная хваля накацiла на зоркалёт, i яго наймацнейшым чынам страсянула. Вiдаць здэтанавалi зарады, у памяшканне ѓварвалася ультраплазменнае воблака. Гарачыя часцiцы абпалiлi скуру. Тыграѓ скокнуѓ i ѓрэзаѓся ѓ нешта мяккае, вогненная геена палыхнула зноѓ. У апошнi час агонь ужо не палохаѓ Тыграва i ён не зрабiѓ спробы ѓхiлiцца цi ѓцячы. Раз я трапiѓ у вiхура апантанага, значыць, зноѓ перамяшчаюся, полымя мяне не заб'е. Гiперплазменная плынь прайшлася яшчэ раз i верш. Нi болi, нi нават сажне скуры, у твар павеяла чымсьцi цёплым, моцна пахла трапiчнымi раслiнамi.
  Тыграѓ да гэтага зажмурыѓ вочы смела адкрыѓ iх. Перад iм былi густыя жоѓта-залацiстыя джунглi. Гэта не верагодна, ён зноѓ перамясцiѓся, значыць, працуе, неспасцiжны розумам эфект. Хтосьцi стагнаѓ пад нагамi, Уладзiмiр вiдавочна стаяѓ на жывым целе. Стогн здаѓся знаёмым, падобна, яму павезла i зараз не будзе самотна ѓ гэтым незнаёмым свеце.
  ГЛАВА? 27
  
  Далiкатны кветкi пялёстак
  Мы толькi ѓ пачатку шляху...
  Няхай гэты свет i жорсткi
  Трэба ѓпарта iсцi.
  Джунглi былi не занадта густыя, праз залацiстыя i аранжавыя пялёсткi прасвечвала падвойнае свяцiла. Адна зорка чырвоная як мак, другая сiняя васiльковага колеру. Свяцiлы былi буйнымi, але палiлi не асаблiва моцна, святло, якое выпраменьвалi iмi, было мяккае i прыемнае. Зрынуты ладна абгарэлы прыяцель не без працы падняѓся, ногi падкошвалiся, i ён змушаны быѓ схапiцца за лiяну. Валасы злёгку абгарэлi, на твары красалiся пухiры i сiнякi. Лiха часта мiргаѓ, вiдаць гравiяхваля моцна патрэсла мiнi-салдата. Нарэшце хлопчыку ѓдалося суняць дрыготку, i ён вымавiѓ.
  -Ты, таксама тут. - Разарвiраѓ тройчы хутка пракруцiѓ нiбы яна была на шрубах вакол сеюя шыю. - Радуйся, мы памерлi i перанеслiся ѓ паралельны мега-сусвет! Наш зоркалёт разарвала i мы на новым узроѓнi iснавання. Хутка прагучыць сiгнал збору, мiнi-байцоѓ сфармiруюць у атрады.
  -Табе я бачу, не церпiцца зноѓ атрымаць, добры зарад гiперплазмы? - Тыграѓ нягледзячы на не занадта ясныя iх цяперашнiя далягляды не ѓтрымаѓся ад усмешкi.
  -Ты што, тут у сусвеце ѓсё наша, iншыя расы будуць знiшчаны. - рашуча вымавiѓ мiнi-салдат. - Калi ты з намi наш брат, бяры зброю i рыхтуйся да бiтвы.
  Разарвiраѓ працягнуѓ цацачны прамянём. Тыграѓ узяѓ яго, адчуѓшы, як зручна легла рукоять. Зброя гэта важная рэч, хоць часам i празмеру балбатлiвую. Але як нi дзiѓна менавiта дзiцячыя бластеры ѓсiх выглядаѓ часцей за ѓсё маѓклiвыя, акрамя адмысловых выпадкаѓ. Ну гэта зразумела, няма чаго будучых салдат песцiць. Клiмат тут нядрэнны, у целе накшталт поѓна энергii. Вось толькi праблема - куды адправiцца? Хлапчук быѓ збянтэжаны вымавiѓ:
  -Я так думаю. Хутчэй за ѓсё, нас закiнула ѓ пустынны раён, не выключана дзiкага свету, значыць лепш узлезцi на вяршыню i агледзець мясцовасць.
  -Добрая думка.- Падтрымаѓ Разарвiраѓ i рушыѓ нагой у падабенства зямнога мухамора. Грыбок аказаѓся эластычны i замест таго, каб рассыпаць адскочыѓ нiбы мячык.
  Узлезцi на вяршыню аказалася не такiм лёгкiм як спачатку здавалася справай. Лiха не адышоѓ ад узрушэння, мускулы аслабiла ѓздзеянне выпраменьванняѓ, а Тыграѓ пакуль яшчэ не адчуваѓ рэальных наступстваѓ цяглiцавай накачкi дасканалай у бiякамеры. Накшталт бы сiлы ѓ сабе як бы шмат, а на справе... Гэта як кураж якi выпiѓ чалавека, горы готаѓ згарнуць i на грудку спатыкаешся. Так-сяк удалося пераадолець каля васьмiдзесяцi метраѓ да вяршынi дрэва. Парода невядомая, але што накшталт гiбрыда хвоi, пальмы, а кара ствала з рэдкiмi галiнкамi, як дах пакрыты чарапiцай.
  З вышынi адкрыѓся цiкавы вiд. Ззаду шамацела дрэва-гара, каласальнае, i галiнастае як старэйшы брат баабаба. Недзе ѓдалечынi размяшчалася паляна, i на ёй пасвiлiся пухленькiя iстоты з тулавам сланоѓ i галавой дыназаѓраѓ. Гэтым зрэшты, не здзiвiш мiнi-ваяроѓ, але вось нечаканасць, у самой лiнii гарызонту вiдаць былi ледзь прыкметныя купалы веж.
  Уладзiмiр ледзь не звалiѓся з кроны:
  -Бачыш, гэты свет населены, тут ёсць разумнае жыццё. - узрадавана выклiкнуѓ хлапчук.
  Юны стэлзан не хаваючы зараз весялосцi, адказаѓ!
  -Бачу - Ультраквазарна! I Гiперзорна! Хутчэй за ѓсё, гэта адна з тубыльных калонiй пад нашым кантролем у паралельнай Гiга-сусвету.
  -Наѓрад цi. Хутчэй аднак iншае, мы не памерлi i гэта наш ранейшы сусвет. - Не зусiм упэѓнена выказаѓ меркаванне Уладзiмiр.
  -Як не памерлi. Нельга ацалець пры такiм выбуху, гэта насуперак фiзiчным законам. Раз мы тут значыць, ужо мёртвыя. Гiбель ѓ баi гонар i слава, Я цябе кахаю Стэлз - Супердзяржава! - Праспяваѓ разгарачаны наспяваюць прыгоды Лiха.
  -Мiж iншым ты сёе-тое забыѓся. У новым сусвеце павiнна быць шэсць цi дванаццаць вымярэнняѓ, а iх тут толькi пакуль толькi тры. - Уладзiмiр нават ткнуѓ пальцаѓ у неба, нiбы так было больш пераканаѓча.
  -Гэта толькi на нашым узроѓнi ѓспрымання, мы проста не адчуваем рознiцы. Мозг i цела, думае што тры, хаця iх ужо шэсць. Глядзi, якiя магчымасцi нам гэта дасць. - Лiха паморшчыѓ лобiк, паспрабаваѓ напружыць мышцы. Незадаволена як выпусцiѓ здабычу тыграня рыкнуѓ. - Архiдэмон з раздзяры, нешта рухацца балюча.
  -Яшчэ б так папалiла! - Уладзiмiр i сам адчуваѓ паступова якi слабее сверб у целе. Падобны да таго што ѓзнiкае, калi ты iнтэнсiѓна трэнiруешся пасля працяглага перапынку. Хлопчык раптам гучна крыкне, энергiчна паказваючы рукой i тыцкаѓ паказальным пальцам - Вось паглядзi там пастух!
  -Дзе? - Лiха прыжмурыѓся, яго востры зрок яшчэ не аднавiлася пасля такога гiперпрышка з геены.
  Сапраѓды, на жывёле аддалена падобнай на аднарога сядзеѓ пастушок, юнак гадоѓ пятнаццацi. Самае цiкавае, што ён дзiѓна нагадваѓ стэлзана, ды i апрануты для пастуха даволi прыстойна. Нешта ѓ яго аблiччы было знаёма. Тыграѓ спрабаваѓ успомнiць.
  -Ды гэта каѓбой - янкi. Глядзi мы, нiбы ѓ часавую дзiрку правалiлiся. - Выдаѓ чалавечы хлапчук-паданец.
  -Не балбачы глупства. Гэта наш хлопец бачна тут iншая мода. - запярэчыѓ яму стэлзан.
  -А дзе яго прамянёмет? - ухмыльнуѓся Уладзiмiр.
  -Сiнхi злопалi. - Мiнi-салдат рэзка страсянуѓся, пагуляѓ цяглiцамi прэса, дакрануѓся голымi пакрытымi крэйдамi пухiрамi i куравой пяткамi сваёй патылiцы. - Добра, я пайшоѓ да яго.
  Адчуѓшы сябе куды больш бадзёра разарвiраѓ, спрытна саскочыѓ, размахваючы рукамi такiм чынам, каб падзенне было крыху павольней. Прызямлiѓся спрытней за дэсантнiка i бягом памчаѓся да статка. Тыграѓ паѓтарыѓ за iм, амаль не адчуѓшы пры прызямленнi ѓзварушэння. Яго сiла iмклiва ѓзрастала, хлопчык-пападанец не адставаѓ, яму таксама было цiкава. Калi яны выбеглi на паляну, пастушок спачатку не звярнуѓ на iх асаблiвай увагi. А калi Лiха схапiѓ аднарога за павады, то нават напышлiва прыкрыкнуѓ.
  -Адвалiце, абарванцы, за мiласцiнай iдзiце ѓ горад, там свята можа быць, што нi будзь, пададуць.
  Мiнi-воiн Пурпуровага сузор'я не адрознiваѓся рахманым норавам, фраза яго абразiла. Праѓда, выгляд у абодвух хлапчукоѓ i сапраѓды быѓ басяцкi, ды i ад не змытай куравы мурзаты, нiбы чарцянят. Лютасць надала сiлы, i Лiха лiтаральна скiнула юнака на зямлю. Той грымнуѓся, але мабыць маючы байцоѓскi досвед не разгубiѓся i ѓскочыѓшы, паспрабаваѓ дастаць кiнжал. Лiха на першы погляд пальчыкам лёгенька стукнуѓ яго ѓ пераноссе, а Тыграѓ заламаѓ руку. Хлопец абмяк, закапала кроѓ i нешта залапатаѓ.
  -Гавары выразней. Якi слабак, гнiлыя мышцы. Не, ты не наш салдат! - Раѓнуѓ Разарвiраѓ i зрабiѓ страшны твар.
  -Не забiвайце мяне. Я дам вам пару грошай. - задыхаючыся вымавiѓ палонены пастух.
  -Нам не патрэбны твае грошы, ды яшчэ такiя дробныя. Кажы ты хто! - Разарвiраѓ зрабiѓ пальцамi вiдэлец, i ледзь не ткнуѓ iм у вочы.
  -Я элiтны пастух, вунь i мая танка-тыгрыца бяжыць сюды. Адпусцiце мяне цi яна разарве вас.
  Паѓлегендарная танка-тыгрыца выскачыла на паляну. Гэта быѓ звер памерамi з тыраназаѓра. Велiзарны Тыгр у паласатай лускаватай бранi, з двухмятровымi iкламi з шасцю лапамi каѓшамi. А пашча з сямю радамi зубоѓ проста сухапутны кашалот.
  I Лiха i Тыграѓ стрэлiлi адначасова, чыста iнстынктыѓна. Ужо страляючы, абодва хлопчыкi перавялi прамянямёты амаль на максiмальную магутнасць. Паласаты дыназаѓр павалiѓся, выдаѓшы перадсмяротны роѓ. Грукат быѓ такi, што з дрэѓ пасыпалiся гузы i садавiна. Юны пастух ускочыѓ, i ѓраганным галопам панёсшы, прэч.
  Мiнi-стэлзан спынiѓ схапiѓшы за руку якi кiнуѓся, было ва наѓздагон Тыграва.
  -Не трэба. Гэта прымiтыѓнае племя. Цяпер будзе, як у вiдэа-кiберы яны прымуць нас за багоѓ i прыйдуць урачыстай працэсiяй. - Лiха казаѓ упэѓнена. Тым больш, што яму ѓжо даводзiлася няхай i сцiснутым выглядзе праглядаць вiртуалку, паводзiны сярод прымiтыѓных рас. Стань богам i тады пераможаш.
  -А можа, палiчаць за дэманаѓ, i павалакуць на вогнiшча. Вось лепш скажы, наколькi ѓ нас хопiць зарадаѓ? - Уладзiмiр сур'ёзна занепакоiѓся.
  -Не ведаю, мы iх даѓно не подзаряжали. Прыблiзна думаю на сярэднi бой па дваццаць кiлiкулаѓ, на максiмум моцы бой у два разы меншы. - Вымавiѓ Лiха, нервова пакручваючы свой выпраменьвальнiк.
  - Хоць гэта больш за гадзiну, калi перавесцi на зямны час, мы канкрэтна ѓлiплi! - Выказаѓся Тыграѓ. - Здавацца слабым хiтрасць, быць слабаком рэальна - iдыятызм!
  Лiха аѓтаматычна падняѓ спачатку адну, затым сябру нагу i не зразумеѓшы алегорыi запярэчыѓ:
  -Пакуль няма, памыляешся, грунт выдатна трымае нас на паверхнi.
  -Гэта ѓ пераносным сэнсе. - Уладзiмiр часам дзiвiѓся, да чаго гэтыя iстоты за дзель секунды вымаемыя корань з дваццацiзначнага лiку бываюць тупыя.
  -Зразумела ваш чалавечы слэнг. У нас таксама бывае падобнае, своеасаблiвыя жаргоны асаблiва на перыферыi. - Хлапчук-стэлзан не ѓтрымаѓся ад хвальбы, зрэшты не перабольшыѓшы i на фатон. - Уяѓляеш, якая ѓ нас найвялiкшая дзяржава, ад аднаго краю да iншага святло iдзе мiльён цыклаѓ.
  -Так! Гэта калi параѓноѓваць з Зямлёй, ён яе за секунду 8 разоѓ абягае. - Без ценю зайздрасцi адказаѓ Уладзiмiр.
  -У нас амаль аднолькавыя секунды, таксама разлiк па ѓдары спакойнага сэрца, вось толькi астатнiя цыклы аналагiчныя вашым гадзiнам, хвiлiнам дзесятковыя. Земляне, чаму вы ѓсё так ускладняеце? Перайшлi на лiк пальцаѓ рук i ног, гэта так натуральна! - Лiха кiнуѓ Уладзiмiру вынятую з-за пояса пажыѓную ампулу, формай як кубiк, памерам з грэцкi арэшак. - Вазьмi, табе гэта вельмi трэба!
  -Таму што ѓ нас было шмат краiн i народаѓ. Я думаю лепш пайсцi да iх на сустрэчу, калi мы будзем уцякаць, гэта толькi натхнiць праследавацеляѓ. - Ампула сама з лёгкай козытам усмакталася ѓ далонь. Па руцэ стала расцякацца цёплае i прыемнае, паступова пераходзячае на цела. Лiха перахапiѓшы погляд Уладзiмiра растлумачыѓ:
  - Сумесь амiнакiслот i бiя-анаболiкаѓ, пасля нядаѓняй мадэрнiзацыi табе неабходна. Здаецца, цябе паспелi цалкам перарабiць да нападу невядомага ворага. Так ва ѓсякiм разе - пераѓтварэнне сто адсоткаѓ абвясцiѓ медыцынскi гiперплазменны кампутар.
  Хлапчук яшчэ раз азiрнуѓся, шыя ѓ яго круцiлася i нахiлялася пад любым кутом, нiбы ѓ гутаперчавай лялькi. Мабыць ён усё вырашыѓся:
  -Вядома, пойдзем на сустрэчу. Урэжам гадам, што парадыруюць нашу расу.
  Яны выбралiся на сцежку i бадзёра пакрочылi ѓ той бок, дзе вiдаць былi купалы. Неѓзабаве, як i чакалася, абодва выйшлi на шырокую дарогу. Пачуѓся стук капытоѓ i гукi баявога рога. На сустрэчу вылецела цэлая кавалькада грозных вершнiкаѓ. Тут iх было цэлае войска, многiя на конях, iншыя на аленях, а вось аднарогаѓ было толькi два, i сядзелi на iх, мяркуючы па багатым убраннi гэта, былi шляхетныя вяльможы. Аленi былi вельмi буйныя з трыма галiнамi рагоѓ, i шасцю капытамi, на iх грувасцiлiся цяжкабранiраваныя рыцары. Частка мела блiскучыя даспехi, частка вараныя, iншыя латы i зусiм вугальна чорныя злавесныя на фоне рагатых шлемаѓ i драпежных эмблем. А вось конi былi цалкам зямныя прыгожыя стройныя, на iх скакалi ѓ галоп ваяры з лёгкiм узбраенням, у большасцi арбалеты i лукi. Вядома, лёгкiя воiны складалi чатыры пятыя атрады. А ѓсяго тут было больш за пяцьсот коннiкаѓ. Апроч iх у самым хвасце плялiся трое таѓстуноѓ у пышных чырвоных мантыях, на не ѓ меру раскормленых шызых казлах. Коннiкi не звярнулi на рабят увагi, ну што для iх басаногiя абарванцы. У Лiха магнiтныя касмiчныя сандалiкi выпарылiся ѓ гiперплазме, а Тыграѓ быѓ амаль голы, пасля баракамеры. Коннiкi проста маглi iх стоптаць, нават не папярэдзiѓшы. Мiнi-Стэлзан прывучаны спачатку страляць, а толькi затым думаць урэзаѓ па рыцарах светлавым промнем. Аленяѓ разрэзала на часткi, жывёлы забiлiся ѓ канвульсiях. Некаторыя рыцары ѓпалi, камусьцi перарэзала цi пераламала ногi. Уладзiмiр таксама адкрыѓ агонь рухомы хутчэй нервовай узрушанасцю, чым халодным разлiкам. Атрад рассыпаѓся, лёгкiя воiны саскочылi з коней, многiя, нават кiнуѓшы зброю, уцякалi.
  -Атрымалася гэтыя дзiкуны нас баяцца. Кожны стэлзан - гэта бог для iншага мiру.
  Лiха скокнуѓ i, ускочыѓшы на круп зрынутага каня, загарлапанiѓ ва ѓсю глотку.
  -На каленi. Мы багi прыйшлi сюды, каб кiраваць гэтым светам! Хто не з намi той супраць нас!
  Высокi i буйны чалавек у чырвонай мантыi велiчна слёз у трохрогага казла. Апроч аксамiтнай чырвонай мантыi на яго грудзях была вышытая золатам у жамчужным абрамленнi свастыка, сiмвал вышэйшай мудрасцi i ѓлады.
  -Ты не бог, Ты проста маленькi дэман, нiкчэмны вампiрэнеш, бяссiльны супраць культу Сола.
  -А ты з павуком на грудзях атрымай боскай маланкай.
  Лiха усадзiѓ зарад з прамянемета, чакаючы таго, што сiвы чалавечак разляцiцца на дымлiвыя кавалкi. Аднак прамень, ударыѓшы ѓ грудзi, толькi спарадзiѓ iскрыстае воблака, характэрнае для дзiцячых гульняѓ. Лiха ашалела працягваѓ страляць.
  -Што д'ябла. Твае маланкi нямоглыя супраць боскай сiлы вярхоѓнага жраца Сола.
  Некалькi лучнiкаѓ далi залп, доѓгiя стрэлы ледзь не патрапiлi ѓ мiнi-салдата, а адна злёгку падрапала скуру. Тыграѓ першым зразумеѓшы, што справа прымае не спрыяльны, абарачэнне схапiѓ свайго партнёра за руку i рэзкiм рыѓком захапiѓ за сабой. Той паспрабаваѓ адбiвацца.
  -Што за ганьбу ѓцякаць?
  -Гэта не ѓцёкi, гэта ёсць тактычны манеѓр. Змена ландшафту бою. - Сур'ёзна пажартаваѓ Тыграѓ.
  -На адкрытай мясцовасцi iх лягчэй выпараць. - рыкнуѓ юны стэлзан.
  -Ты што яшчэ не зразумеѓ. Чаму твой прамень яго не разразаѓ. - Тлумачыѓ на бягу Уладзiмiр.
  -Можа магiя або дэфект са зброяй? - выказаѓ здагадку Лiха.
  -Я ѓпершыню бачу, каб магiя абараняла ад лазернага прамяня. А на рахунак дэфекту можна праверыць на маiм.
  На хаду, разгарнуѓшыся, хлапчук-пападанец, паслаѓ зарад у блiжэйшага лучнiка. Светлавы струмень патрапiѓ прама ѓ твар, мабыць асляпiѓшы байца, прымусiѓшы выпусцiць арбалет, але гэтым усё i абмежавалася. Чэрап не лопнуѓ, падсмажаныя мазгi не расплюхалiся.
  -Бачыш, зараз ты зразумеѓ. Яны гэта вы цi мы, таму мiнi-кампутар, у нашых баявых цацках распазнаючы iх, выдае прывiтальны салют. - Растлумачыѓ Тыграѓ.
  -Дэманы антысвету. Вiдавочна гэта вашы, нашы не такiя прымiтыѓныя дзiкуны. - Парыраваѓ Лiха.
  -А можа наадварот вашыя. Мова ѓ iх ваша Пурпурнай iмперыi. - заѓважыѓ Уладзiмiр.
  -А дзе ж ты чалавек вывучыѓ так добра нашу мову? Кажаш на iм так, натуральна не лiчачы злега, нiбы нарадзiѓся ѓ метраполii. - Падазрона прыжмурыѓся якi скача праз купiны мiнi-салдат.
  -Не ведаю, можа гэта звязана з феноменам перамяшчэння. - Тыграву i самому было не ѓсё зразумела.
  Рабяты беглi хутка (хоць у стоадсоткавай форме маглi б быць яшчэ хутчэй) i ѓ iх былi прыстойныя шанцы адарвацца ад нават ад дабраконных праследавацеляѓ, але незнаёмы iншапланетны лес багаты на неспадзеѓкi. Здавалася пад нагамi мяккая жоѓта-чырвоная трава пухнатая як мох, i на табе вострая як джала вiкудры калючка ѓпiваецца ѓ голую пятку. Лiха падкасiла, вiдаць драпежная раслiна выпрацоѓвала наймацнейшы паралiзатар. Ногi цалкам адключылiся, толькi рукi злёгку паторгвалiся ѓ сутаргавых рухах. Тыграву прыйшлося ѓзвалiць свайго таварыша на плечы. Хуткасць адразу ѓпала, праследавальнiкi часткова - большасць на добрых конях, часткова пешы, апошнiя зрэшты адсталi, сталi наганяць уцекачоѓ. Уладзiмiр трапна адстрэльваѓся, промнi цалкам спраѓлялiся конямi i нават маглi зрэзаць вершнiка, калi ѓ таго хапiла розуму схавацца за канём. У прынцыпе сiстэма распазнання свой-чужы бачыла ѓ розных дыяпазонах, але тэрма-кваркавы выбух з перасоѓваннем знiзiѓ яе адчувальнасць. Калi стрэлак пасылаѓ стралу ѓ цэль, хаваючыся за дрэвам, то зваротны стрэл цалкам мог знесцi i дрэва, i стрэлка. Хлопец усаджваѓ зарады, яны перасякалi ствалы, буйныя дрэвы з грукатам валiлiся, часам прыцiскаючы байцоѓ. Тыя, каго перарэзаѓ прамень, уяѓлялi страшнае вiдовiшча, абпаленыя фрагменты цела злёгку дымiлiся. Тыграва засыпалi стрэламi, пакуль яму шанцавала, абыходзiлася драпiнамi, скура стала больш трывалай i часта рыкашэцiла вастрыё, акрамя таго, ратавалi тоѓстыя ствалы дрэѓ, якiя перашкаджалi прыцэлу.
  Лiха прастагнаѓ, у сына агрэсiѓнай iмперыi было высакароднае сэрца i пачуццё таварыства:
  -Кiнь мяне, Уладзiмiр. Я толькi клопат, без мяне ты можаш пайсцi!
  -Не, мы з табой браты па зброi. Паклялiся жыць i ваяваць у месцы, значыць разам, прымем смерць. - З пафасам вымавiѓ чалавечы хлапчук.
  -Не лагiчна. Калi загiнем абодва, не будзе каму помсцiць ворагам. - Вымавiѓ непадробна пакутуючы Лiха, твар мiнi-салдата стала лiловым ад дзеяння раслiннага яду.
  -Я веру, у нас ёсць шанец.
  Лучнiкi неѓзабаве зразумелi, што самае бяспечнае страляць з адчыненага месца, не хаваючыся. Неѓзабаве адна з доѓгiх палепшанай загартоѓкi стрэл прабiла бiцэпс рукi. Да таго ж зарад гiперплазменнай батарэi вычарпаѓся куды хутчэй, чым дазваляла спадзявацца невысокая iнтэнсiѓнасць вывяргаюцца анiгiляцыйных патокаѓ. Нават дзiцячая зброя Стэлзаната магла быць скарыстана ѓ баях, на максiмальнай моцы здольнае пацяплiць самы вялiкi i сучасны лiнкор дваццаць першага стагоддзя. Цяпер стрэлы ляцелi хмарамi. Ухiляцца не было сэнсу i Тыграѓ, проста кiнуѓся ѓцякаць. Цяжка бегчы з таварышам на плячах. Конныя лучнiкi наблiжалiся Пара-тройка стрэл усё ж патрапiла, уразiѓшы напалову нячулага Лiха. Затым яшчэ адна страла дагадзiла Уладзiмiру памiж рэбраѓ (бiлi са спецыяльных з чатырма цяцiвамi арбалетаѓ, разлiчаных на прабiванне цяжкiх рыцарскiх даспехаѓ, вядома хуткастрэльнасць такой зброi слабейшая, з-за туга нацягвання кранiка, але затое забойная моц). Гэта ѓжо канец, хлопец захiстаѓся ад болю, спынiѓшыся. Некалькi вялiкiх вострых стрэл тут жа патрапiлi ѓ яго, i ѓ бездапаможнага таварыша. Стаяць нерухома значыць верная смерць, Тыграѓ перамагаючы боль, iрвануѓ у напрамку велiчэзнага дрэва, падобна гары якое ѓзвышае над астатнiмi. Можа ѓ гэтым дрэве ёсць дупло, i ён зможа так схавацца ад праследавацеляѓ. Перад гэтым монстрам раслiннага свету распасцiралася чысты лужок з выдатнымi не бачаных расфарбовак i формаѓ кветкамi. А якi дзiѓны дурманлiвы пах выдавалi гэтыя незямныя раслiны.
  Вось толькi прычыненне з iх не важна бегчы даводзiцца па практычна адкрытай мясцовасцi. Лучнiкi прыстраляѓшыся, б'юць напэѓна. Абодва хлопчыкi паранены, будзь яны людзьмi, то ѓжо даѓно памерлi, ратуе трываласць i жывучасць звышчалавечых целаѓ. Але мяжа ёсць усяму, Тыграѓ адчувае, што губляе прытомнасць, а вакол цудоѓная прырода, у такой прыгажосцi хочацца жыць, а не памiраць.
  Праз крывавы туман, якi ахiнае вочы, праз гулкi шум быццам марскога прыбоя, калi цяжкiя хвалi б'юць прама па цемры, чуѓся агiдны i тонкi як камарыны пiск голас вярхоѓнага жраца.
  -Спынiце страляць. Дэманяты не павiнны памерцi так лёгка, жорсткае рытуальнае пакаранне чакае iх.
  Уладзiмiр дабягае да ствала i падае наперад, яму здаецца, што падзенне доѓжыцца вечна.
  
  Апускаючыся ѓ хвалю юру Леѓ, адключыѓся ад рэчаiснасцi. Як iм абодвум было добра i прыемна мяккi шоѓк валасоѓ казыча твар, а мужчынскае жаданне перапаѓняе плоць. Выйшаѓшы ѓ зачыненае люстраное памяшканне, яны займалiся тым, пра што даѓно марылi. У сладастрасным акiяне хмельнага мёда, вывяргалiся вулканы, паднiмаючы ѓверх смарагдава-сапфiравыя хвалi. Яны выкiдвалiся бераг з залацiстымi пяском, дзе пунсовымi, перламутравымi ракавiнкамi зiхацелi кончыкi жаночых грудзей. А тарнада падымаецца вулканамi, бушавала бушавала ѓ нарастальным тэмпе. I раптам нiбы наляцеѓ з поѓначы смерч, вулканы заснулi, а хвалi скаваѓ халодны, якi дае падступны водблiск лёд. Пасля таго як першыя эмоцыi прайшлi, Эраскандэр раптам адчуѓ жудасную непрыязнасць i груба адштурхнуѓ Венер.
  -Што Аламара, што Велiмара. Два крылы адной галiны! Чаму ты здрадзiла мне, выкарыстоѓваю як цацку? Ты сама прыдумала, спляла павуцiнне пасткi для Вялiкага Зорга.
  Ад штуршка Венер упала, але не раззлавалася, а наадварот кiнулася на каленi i стала пагладжваць, юнаку мускулiстую, з бронзавай, чыстай як у мармуровай статуi скурай нагу:
  -Не я. Я была толькi фатонам у шматкаскадным адбiвальнiку. Гэта нават не iдэя губернатара. Ты Iльвяня не для розуму чарнарожага дэгенерата.
  -А цябе гэта не апраѓдвае. - Эраскандэр глядзеѓ з халадком, але нагу не адшморгваѓ. Венер нiбы нiкчэмная рабыня стаѓ цалаваць анёльскаму хлапчуку ступнi. Прычым рабiла гэта горача, забыѓшыся пра ѓсякi гонар, не прадстаѓнiца самымi крупамi ѓ сусвеце нацыi, а палоннiца пад пятай узурпатара.
  -Я не апраѓдваюся маё каханне i вернасць. Скажу нават больш, калi б цябе не захацелi скарыстаць, то ѓжо даѓно лiквiдавалi б.
  -Хто галоѓны заказчык, цэнтр мазгавых квантаѓ? - прыжмурыѓся Леѓ.
  -Кiраѓнiк дэпартамента аховы трона брат Велiмары. - Венер крывенька ѓхмыльнулася. - Што страшна? У вас на планеце iм дзяцей пужаюць.
  -Гэта ѓжо перабор. Больш мы ня можам сустракацца. Растаемся i канец адносiнам. - пагардлiва фыркнуѓ юнак.
  -Не не трэба Леѓ, я шчыра кахаю цябе. - Пацалункi сталi гарачэй.
  -Не мяне ты любiш, а задавальнення. - Юны воiн зрэшты i сам iх любiѓ, не жадаючы адштурхваць красуню.
  -Не праѓда, Леѓ. Справа не ѓ гэтым, гэта значна вышэй. - Венер пiлася ѓ яго п'яѓкай
  -Цi можа дзiда стаць вышэй! Iдзi прэч ты ѓжо даказала сваё каханне. - Леѓ знайшоѓ у сабе сiлы, скiнуць шчадралюбную прылiпалу.
  Ганарлiвая стэлзанка без усялякага прытворства заплакала.
  -Леѓ я кахаю цябе i ѓ мяне ёсць самы важкi доказ твайго кахання.
  -Ды ѓ нас Зямлi звычайна гэта вялiкi жывот. - падкалоѓ Эраскандэр.
  Венер чыста па-жаночаму ѓлавiла сэнс.
  -Мой каханы калi ты маеш на ѓвазе ѓзнаѓленне нашчадства, то ты маеш рацыю. - З тэатральным прыдыханнем дадала. - Я зачала ад цябе хлопчыка i дзяѓчынку, якiя павiнны неѓзабаве нарадзiцца.
  -Дзе яны ѓ цябе пад сэрцам? - Леѓ паглядзеѓ на шакаладны, рэльефны як сталёвая сетка прэс дзяѓчынкi-ваяѓнiцы.
  -У iнкубатары, як i ѓсе нашы дзецi. - Венер стала скорагаворкай тлумачыць. - Дзiцяцi забаронена i занадта небяспечна насiць у сабе, траѓмы стрэсы, войны. Ды i нараджаць па першабытным балюча. Там у бiякампутары, асаблiвай кiбернетычнай нутробе гэта аптымальна i бяспечна. Аптымальнае развiццё зародка, прычым хутчэйшымi тэмпамi, чым гэта зрабiла б прырода. - У голасе афiцэра камерцыйнай разведкi стала яшчэ больш спякота. - Памятаеш нашу апошнюю сустрэчу, ты тады сам сказаѓ, што адчуваеш сябе смяротнiкам, i што хацеѓ бы мець прадаѓжальнiкаѓ сваёй справы ѓжо ѓ гэтым сусвеце.
  -Як табе ѓдалося пакiнуць плод у iнкубатары, бо нашым росам нельга мець агульных дзяцей? - Эраскандэр увогуле не занадта ашаламiла падобную вестку. Ён iнтуiтыѓна адчуваѓ, што будзе нешта падобнае. Нават падазраваѓ, што патомствам ад яго абзавялася далёка не толькi цудоѓная Венер.
  -Спачатку я хацела проста даць хабар, але потым нечакана гэта не спатрэбiлася. - Аламара шырока i даволi ѓсмiхалася. - Падчас аналiзу i сканавання зародкаѓ высветлiлася, што ѓ нас з табой выдатная генетыка i выбiтныя здольнасцi... Асаблiва ѓ цябе - звышчалавечышча! Гэтыя дзецi будуць генiямi ѓ ваенным мастацтве i стратэгii. У нас цудоѓная сумяшчальнасць, нават гiпердоктар здзiвiѓся, ён вельмi жыва пацiкавiѓся асобай бацькi. У нас разумееш галоѓнае генетычная сумяшчальнасць i якасць дзяцей, а шлюбы ѓмоѓнасць толькi для размеркавання маёмасцi i тое тут усё адносна. Жанчына зачалая ад героя сама з'яѓляецца гераiняй! Я схлусiла, што гэта занадта вядомы воiн, i ѓ пазбяганне залiшнiх пытанняѓ ахвяравала ѓ iх фонд, без дакументацыi зразумела.
  -Яны ѓ iнкубатары вiдаць нашмат хутчэй развiваюцца? - Леѓ ужо даѓно ведаѓ, што стэлзаны нават нараджаюцца не па-людску, але вядома ж падрабязнасцi для зямлянiна таямнiца за сям'ю пячаткамi i зорнымi сiстэмамi.
  -Так, значна хутчэй i хутка народзяцца. - Венер блiстая эрудыцый дадала. - На зямлi да нашага прылёту гэта заняло б цэлы цыкл, а зараз пасля паляпшэння вашага роду - трацiна цыклу.
  -I што далей? - Эраскандэр вымавiѓ гэта халодным тонам. Ён зусiм не лiчыѓ, што людзей акупанты палепшылi. Хоць вядома ж перыяд цяжарнасцi i выношваннi плёну скарацiѓся - рабынi з жыватом працуюць горш, чыста прагматычны падыход, як i перамога на старасцю.
  Венер прынялася з запалам тлумачыць.
  -Iльвяня, ты сам ведаеш, як толькi дзiця выходзiць з iнкубатара вельмi хутка становiцца мiнi-салдатам. Iх выхаваюць, выгадуюць, навучаць у адпаведнасцi з генетычнымi схiльнасцямi. Самi бацькi ѓ працэсе выхавання як правiла не ѓдзельнiчаюць, ды большасць з нас нават зусiм не цiкавяцца нашчадствам, часам нi разу i не зiрнуѓшы на дзецi. Прыкладна два працэнты часу ад усяго казарменнага цыкла, даводзiцца на водпуск, хоць тут па-рознаму. У нашчадкаѓ алiгархаѓ, герояѓ i больш бывае могуць пры жаданнi бацькоѓ атрымаць прывiлеi. Ну, а тыя хто з плебеса, а такiх большасць - наогул акрамя жаѓнернi нiчога не бачаць. - Перахапiѓшы раззлаваны погляд Льва Венер дадала. - Але там таксама ёсць свае забаѓляльныя праграмы i цудоѓная рознабаковая адукацыя з фiзiчным развiццём. - Ваяѓнiца -стэлзанка з запалам сказала. - Мяркую, стануць вялiкiмi стэлзанамi яны, - твае дзецi будуць пакараць, i кiраваць Сусветам.
  -Я не гэта меѓ на ѓвазе, кажучы аб працягу справы... - Паступова адтайваючы вымавiѓ Эраскандэр. - Наогул у гуманным дваццаць першым стагоддзi нашай планеты, фiлосафы сказалi, бы стэлзаны каты якiя пазбаѓляюць дзяцей дзяцiнства, загнаѓшы з пялёнак у казармы...
  Венер хацела, было запярэчыць, як браняваныя дзверы разляцелiся, быѓшы распiлаваны гравiялазер. Гарпiя Дзiна i тузiн грамiл-баевiкоѓ абчэпленых зброяй з'явiлiся ѓ дзвярным праёме. А ззаду яшчэ хутка паѓзла пара-тройка бесэкiпажных абардажных, карабельных танкаѓ. Леѓ iранiчна засмяяѓся.
  -Я бо iншага i не чакаѓ. Што хочаш ласкi?
  Злы твар Розаленды маментальна падышоѓ, расплыѓся ѓ найшырэйшай усмешцы. Боекасцюма маментальна зляцеѓ, агалiѓшы жахлiвыя любаты.
  -Ды мой маленькi воiн. Ты круты сапраѓдны Танка-тыгр.
  -Тыгра або льва лепш не тузаць за вусы цi ...
  Леѓ адчуѓ, як паветра гусцее, i чыста iнстынктыѓна адштурхнуѓ перашкоду, у думках уявiѓшы што, пхнуѓ сiлавое поле. Гэта спрацавала, i гарылы-стэлзаны завалiся, нiбы дрэвы пад тарнада, два буйныя прыкрытыя магутным сiлавым полем танка перавярнулiся, а трэцi намёртва прылiп да столi...
  .Эраскандэр падскочыѓ да генеральшы. Нягледзячы на два цэнтнера вагi, яе стан адносна стройная, прэс выпiраѓ батарэямi, а рэльеф прафесiйных высокага людзей-культурыстаѓ на пiку форме. Цяжкi, але спартыѓны целасклад, па-свойму вельмi нават прыгожай жанчыны, якая размяняла пятае стагоддзе. Вядома, не кахаѓ ён яе, нават страшна да такога монстра дакрануцца, але хацелася па-свойму адпомсцiць Аламары. Вось прымусiць двудушную афiцэршу раѓнаваць i пакутаваць, пакахаѓшы на яе вачах Дзiну. Тая натуральна не толькi не супрацiѓлялася, але сама прагна ѓчапiлася ѓ яго. Калi блудадзействы скончылiся, Венер была моцна ѓзбуджаная, i радасна хiхiкала:
  -Квазарна! Ты цудоѓны супергiпермэн наш малыш. Цяпер займiся цудоѓным каханнем са мной.
  Юнак плюнуѓ, i, разгарнуѓшыся, пайшоѓ прэч.
  З гэтымi стэлзанамi можна звар'яцець, як не агрубелi людзi, усё ж наѓрад цi яны палiчылi б такiя паводзiны нормай. Асаблiва пурытанскiя часы даваенныя часы.
  -З яго трэба зняць аброжак раба. Такi выдатны юнак варты, быць упiсаным у нашу непераможную армiю. - крыкнула чатырох-зорны генерал.
  Дзiна, пышная з iгрыстымi пад бронзавай скурай мускуламi буйвалiцы была яму агiдная. Леѓ хацеѓ, было паслаць яе далей, але хiба можна выжыць, кiруючыся толькi голымi эмоцыямi. Нельга ѓпускаць такi шанц.
  -Я ѓжо даѓно даказаѓ сваю гатоѓнасць i здольнасць да вайны! - з пафасам усклiкнуѓ Эраскандэр.
  -Цудоѓна, ультразорка, цудоѓна, квазарна! - Дзiна паманiла пальцам паслугача. - Фламантэр цябе вызвалiць.
  Ужо знаёмая трохухая iстота нясмела наблiзiлася да Эраскандэра. Адчувалася, што ѓсяленскi генiй яго панiчна баiцца.
  Дрыготкiмi ластамi Фламантэр набраѓ код, нешта пракруцiѓ, i зняѓ аброжак.
  -Вось i ѓсё. - I яхiдна дадаѓ. - Напэѓна ты не думаѓ, то будзе так проста!
  -А сачыльная прылада? - Леѓ зрабiѓ выгляд, што прапусцiѓ шпiльку.
  Вушы звярка запляскалi. Пiск спалоханы, якi творыць цуды Эраскандэр выклiкае жах, нават у прысутнасцi генерала.
  -Потым можа быць. Яно вельмi складанае...
  Дзiна грамавым голасам абрывае яго:
  -Цяпер ты воiн Пурпурнога сузор'я з выпрабавальным тэрмiнам, да поѓнай асiмiляцыi!
  Леѓ быѓ яшчэ вельмi малады, бо яго вызначылi ѓ базавую падрыхтоѓчую групу ѓдарнага спэцназу. У падрыхтоѓчай школе байцоѓ узмоцнена нацягвалi, выкарыстоѓваючы самыя сучасныя метады, i цяжкiя для праходжання паласы перашкод, спарынгi, кiбер-навучанне ѓ розных асяроддзях. Хоць Эраскандэра прадставiлi як карэннага жыхара iмперыi стэлзанаѓ, чутка пра тое, што ён усяго толькi былы раб распаѓсюдзiѓся з шакавальнай хуткасцю. Праѓда, маладыя стэлзаны, якiя трэнiруюцца з iм, баялiся падзець Льва. Занадта пагрозлiвая была рэпутацыя ѓ магутнага зямнога тэрмiнатара. Да таго ж ва ѓсiх спарынгах, па сутнасцi, ён дэманстраваѓ баявое майстэрства найвышэйшага класа. Нараѓне з розумам i абаяннем гэта стварала вакол яго такую светлую аѓру даверу i аѓтарытэту, што неѓзабаве Леѓ стаѓ нефармальным лiдэрам падрыхтоѓчай брыгады. Гэта, вядома, не ѓсiм падабалася. Асаблiва раздражняла, што ён перамагаѓ на любых жорсткiх баявых курсах, у любым асяроддзi i так лёгка як, Тыгр кацянят. Ранейшы лiдэр моладзi Гiрым Фiша, са сваiмi саѓдзельнiкамi i некаторымi салдатамi больш сталага ѓзросту вырашыѓ паставiць навiчка на месца. Уладкаваць "цёмную" на стэлзанаѓскi лад: збiць i прынiзiць. Зроблена ѓсё было вельмi проста, трыццаць пяць байцоѓ з халоднай i прамянёвай зброяй сабралiся ѓ спарынг-зале. Тамака яны з нецярпеннем чакалi юнага выдатнiка баявой падрыхтоѓкi. Калi Лёваѓ увайшоѓ, на яго адразу накiнулiся, iмкнучыся пакалечыць. Нягледзячы на колькасную перавагу супернiкаѓ, Эраскандэр паспяхова адбiваѓся, i нават праводзiѓ сустрэчныя ѓдары. Па ходзе ён увесь час перамяшчаѓся, пускаючы ѓ ход, штангi, кружэлкi, гантэлi, кiдальныя кiнжалы, спружынныя кастэты. Пры гэтым ён стараѓся пазбегнуць забойства, хоць яму вельмi хацелася пакараць гэтых прыдуркаѓ. Спроба разбiць Льва з паралiзатара першапачаткова не ѓвянчалася поспехам, наадварот стрэлы адключылi тых, хто на яго нападаѓ. I ѓсё ж не можа везцi бясконца, якiя заваявалi мiльярды населеных свет стэлзаны безумоѓна нядрэнныя салдаты. Пасля таго як юнака накрыѓ разрад, яны навалiся, i прынялiся яго збiваць. Бiлi, чым патрапiла, у тым лiку i цяжкiмi металiчнымi прадметамi. Леѓ катаваѓ прымянiць разумовую сiлу, але ѓ яго на гэты раз нiчога, не атрымалася. Тэлекiнетычны агеньчык згас, а ѓдары выраслi ѓ сiле. У нейкi момант Эраскандэр страцiѓ прытомнасць. Яму здалося, што ягоная душа пакiдае цела, i ён бачыць гэтую бойку, як бы збоку. Вось ён ляжыць скрываѓлены i не рухомы, яго збiваюць нагамi, б'юць грыфамi штанг. Знаёмае нават на Зямлi вiдовiшча, калi натоѓп збiвае аднаго нерухома ляжачага хлопца. Леѓ жадае стукнуць або забiць кагосьцi з iх, але яго новая сутнасць бесцялесная i кулакi праходзяць скрозь стэлзанаѓ падобна галаграме ѓ паветры. Леѓ напружвае рэшткi прытомнасцi i яму чуецца знаёмы голас Дзiны.
  -Ды спадар Ультрамаршал. Уся гiперэскадра павiнна пабудавацца ѓ баявы парадак, i быць гатовай да гiперскачка ѓ раён галактыкi Дылiгарыда, аднак гэта такая вялiкая дыстанцыя.
  -Ваша справа не разважаць, а выконваць загад, гэтай гiпер-эскадрай камандую я. - Варта сухi адказ. Секунда паѓза i працяг кулямётнай скорагаворкi - А што да дыстанцыi, то наступiѓ эфект дзевяцi парадкавага вакуумнага вiхуры. Гэта змяняе кангруэнтнасць прасторы, даючы магчымасць перамясцiцца адным гiперскакам. Мне не трэба тлумачыць перавагу такой форы!
  -Я аддам загад аб прывядзеннi маёй падкантрольнай магутнай эскадры ѓ баявую гатоѓнасць. - гаркнула магутная генеральша:
  Ультрамаршал сухiм тонам парадаваѓ:
  - Усiх астатнiх генералаѓ я апавясцiѓ. Паслухай, гэта дакладна, што ѓ вас хаваецца беглы раб Эраскандэр.
  -Так, мы яго ѓключылi ѓ баявую дэсантную групу ён выдатны баец ... Гiпер! - На апошнiм слове Дзiна павысiла тон i дадала ѓжо цiшэй. - Гермес трасе купчай хоча яго забраць.
  -Ён занадта дробная сошка. Скажы што позна, сышлi ѓ гiперскачок i ѓжо недаступныя, а ѓвогуле шлях сам сочыць за сваёй уласнасцю. - Голас ультрамаршала стаѓ больш суровы.
  -Ён занадта нахабна пампуе правы. Законнiк вакуумны! - ляснула зубамi генеральша.
  -Абвясцiце баявую татальную гатоѓнасць з мабiлiзацыяй нават мiнi-салдат. I паспрабуйце, што б, гэтага раба не забiлi. А Гермес калi будзе нахабнiчаць, то нагадайце яму: ва ѓмовах ваеннага становiшча магчымыя няшчасныя выпадкi.
  -Я зразумела загад, гэтага выдатнага юнака не заб'юць. Гермеса пры выпадку пад арышт або ...
  Ультрамаршал брэхавым тонам перабiѓ:
  -Выконвайце перамяшчэнне, пара нанесцi ѓдар адплаты. Гермеса пакуль не чапаць, у яго ѓплывовая радня.
  - Правiльна сказаѓ iмператар: роднасныя пачуццi як iржавы ланцуг, скоѓваюць адвагу, атручваюць гонар, паганяць абавязак! - Выдала афарызм жанчына-бегемот.
  Калi сувязь перарвалася, Леѓ завiс у здзiѓленнi. Чаму iм дробным рабом зацiкавiѓся нават ультрагросмаршал. А што, калi паслухаць i яго думкi. Як прыемна лётаць, ён ведаѓ, што толькi самыя вышэйшыя з гуру (якiх на Зямлi практычна не засталося) здольныя вось так лёгка i вольна перамяшчацца ѓ духоѓнай абалонцы. Пры праходжаннi ашалёѓкi флагмана, хлопчык адчуѓ толькi лёгкае iскрэнне, быццам злёгку стукнула статычнай электрычнасцю. Якi велiчны вiд адкрываѓся пасля выхаду ѓ адкапаны космас. Мiльёны зорных караблёѓ самых разнастайных канструкцый i грозных формаѓ велiчна плылi ѓ прасторы. Вакол свяцiлася рознакаляровая мазаiка зорак, усiм здавалася, было, неба ѓ алмазах, рубiнах, сапфiрах, смарагдах, тапаза i агатах. Але любавацца некалi i ён уляцеѓ у самы вялiкi флагман-грослiнкор. Зоркалёт тытан. Келелвiравы вожык не менш за 300 кiламетраѓ у дыяметры. Ваенны зоркалёт забяспечаны тысячамi жахлiвых прылад здольных у дзелi секунды спальваць цэлыя планеты. У цэнтральнай кабiне карабля ультрагросмаршал вёѓ перамовы ѓ рэжыме гiпергравiяграмы.
  -Ды аб вялiкi. Усё будзе зроблена.
  -Глядзi, ты моцна завязаны ѓ гэтай справе, паспрабуеш увiльнуць i табе канец. - Нiбы кобра шыпеѓ незнаёмы, абсалютна пазбаѓлены чалавечнасцi голас.
  -Я на ѓсё гатовы. - Нервозным тонам заявiѓ саноѓнiк.
  -А зараз слухай дадатковую iнструкцыю...
  Што за iнструкцыя Лёваѓ не пачуѓ. Памяшканне раптам змеркла, i ён амаль маментальна, нiбы душу ѓсмактаѓ наймагутны пыласос, зноѓ апынуѓся ѓ ладна пакалечаным целе. Галава расколвалася, некаторыя рэбры былi зламаныя.
  Калi Дзiна нацiснула кнопку, аб пераходзе да гранiчнага паходнага рэжыму, у памяшканнях загарэлiся ружовыя агеньчыкi. Байцы машынальна спынiлi збiццё. Затым самы вялiкi з iх ачуняѓ да пяцi-зорнага афiцэра старэйшага ѓ камандзе каты.
  -Працягваць выхаваѓчы працэс, цi...
  -Усё хопiць, ён сваё атрымаѓ. - абарваѓ камандзiр.
  Гiрым Фаша таксама вырашыѓ уставiць сваё слова.
  -Мы яго ѓжо дастаткова правучылi, капiтальна адпульсараѓ. А наогул ён выдатны хлопец, толькi занадта нахабны, гэта цудоѓны салдат. Ён будзе цудоѓным байцом. Калi вядома не скруцiць шыю ѓ гравiтацыйным калапсе.
  -Так!
  Афiцэр злёгку падмiргнуѓ.
  -У iм ёсць патэнцыял вялiкага байца. Толькi для раба ён занадта высока задзiраѓ падбародак. I запомнiце стэлзаны памiж сабой, нi калi не тузануцца. У нас цi трэнiровачны спарынг, цi выхаваѓчы працэс. Укалiце яму стымулятар, такiя хлопцы вельмi хутка вяртаюцца ѓ строй.
  Прыйшоѓшы ѓ сябе Леѓ, раптам адчуѓ, што матэрыяльныя прадметы зноѓ пачынаюць яго слухацца, здаравенны металiчны блiн адарваѓся ад падлогi, i Эраскандэр ледзь не размазаѓ iм галаву Гiрыму. Аднак напампаваны стэлзан-падлетак ветлiва ѓсмiхнуѓся i працягнуѓ руку.
  -Забудземся мiнулае бо мы ѓ адной камандзе.
  Як Льву хацелася паслаць усю iх каманду ѓ нетры квазара, i накрыць блiном, але раптам зразумеѓ, што не можа дык вось змянiць правiлу. Ударыць цiшком працягнутую руку, значыць прынiзiць сваю планету, паказаѓшы подлую сутнасць. Эраскандэр ганарлiва прамаѓчаѓ i не працягнуѓ сваёй. Блiн з грукатам упаѓ на пакрыццё.
  Фаша ѓсмiхнуѓся.
  -Як ты гэта робiш. Ну добра, потым пагаворым, калi ѓсё астынуць, вунь пецярых байцоѓ прыйшлося ѓ рэгенерацыйную палату весткi. Ты проста цмок антысусвету.
  Гiрым бегам пакiнуѓ залу, ён адчуваѓ злосць Льва кожнай клеткай асмугла-бронзавай скуры.
  
  ГЛАВА? 28
  
  Працяѓ космасу прасторы
  Табе каханне не надакучыць!
  З-за яе згорнеш ты горы
  Знойдзеш цудоѓных шмат месцаѓ.
  
  Пасля таго як экстраны сiгнал трывогi, перапынiѓ гульню ѓ момант кульмiнацыi, Лабiда ѓжо больш не сустракала свайго выпадковага вучонага. Вiдаць камандаванне вырашыла, што ѓ яе занадта шмат вольна часу, i яе перавялi на курсы ѓзмоцненай баявой трэнiроѓкi. Падрыхтоѓка да вайны наогул нiколi не спынялася, бо ратная праца самая галоѓная можа быць адзiная мэта iснавання кожнага Стэлзана. Вайна плодзiць герояѓ, а мiр толькi хабарнiкаѓ i здраднiкаѓ. На курсах па павышэннi баяздольнасцi прымушалi праходзiць усе магчымыя баявыя сiтуацыi. Баi ѓ вакууме, у бязважкасцi, у жэлепадобнай асяроддзi, у вадкасцях рознай шчыльнасцi. Прыходзiлася ваяваць ва ѓмовах увесь час якiя змяняюцца, ваганняѓ гравiтацыi, светлавых i радыё-струменях, плоскасцяѓ прасторы i гэтак далей. Разнастайнасць занадта стомнае для дэталёвага пералiку. Былi варыянты баявых дзеянняѓ у шматмернай прасторы, у распаленай лаве i чорнай дзiрцы. Абмежавальнiк быѓ толькi ѓ выдатках на навучанне, таму аддавалася перавага максiмальна танным формам баявой загартоѓкi. Натуральна вiртуальныя стралялкi i жорсткiя спарынгi танней за ѓсё. Спарынгi праходзiлi своеасаблiва, iх прымушалi распранацца (хоць з практычнага пункту гледжання - глупства, нiхто не пойдзе ѓ рэальны бой без ваеннага спецкасцюма!), i абсалютна голымi дзевамi бiцца адзiн з адным. Баi насiлi цi тэматычны характар, цi наадварот перамагчы без правiлаѓ. Толькi адна ѓмова, не забi да канца. Калi адной дзяѓчынцы Алена ѓ разлютаваннi выбiла вока, яе ахвяра толькi радасна ѓсмiхалася. А затым пасля хуткага аднаѓлення нават выхвалялася гэтым. Пасля любога спарынгу са зброяй цi проста рукамi заставалiся сiнякi драпiны, часам i пераломы. Неяк Алене нават ссеклi пэндзаль. Кукса нiбы ѓ кiпенi, але калi прыставiлi назад, медыцынскi робат усек спецыяльнае як бы клеючае клеткi i косцi поле, то пальцы зноѓ заварушылiся амаль адразу, а праз паѓгадзiны ѓжо нi найменшага следу ранення. Нават скура засталася гладкай, умерана-бронзавага колеру, без белых палосак цi шнараѓ, як гэта было ѓ людзей. Дробныя пашкоджаннi нават не аглядалi, яны праходзiлi самi. Добра яшчэ, што ѓ стэлзанаѓ такiя фенаменальныя здольнасцi да рэгенерацыi.
  Вось зараз iм зноѓ устроiлi спарынг, будуць дзерцiся адна з iншай на распаленай патэльнi. Тэмпература па ходзе бою будзе ѓсё больш узрастаць. Яны выйшлi на рынг, гэта нешта накшталт акварыума, праз празрыстыя сценкi бачныя iншыя хлопцы i дзяѓчаты, якiх вывелi на пражарку. Яе партнёрка прыкладна аднолькавага росту, блiзкая i па вазе i па сiле, пары па-майстэрску пабраныя, прычым частка пар змешаныя, хлопцы супраць дзяѓчын. Вые сiрэна сiгнал да бою. Паверхня гарачая, але пакуль памяркоѓная. Абедзве дзяѓчыны практычна адразу ѓваходзяць у поѓны кантакт. Яны занадта добра ведаюць адзiн аднаго i таму не лезуць на дурны размен ударамi, а скачуць, манеѓраюць, спрабуючы на дыстанцыi, дастаць адзiн аднаго. Пакрыццё рынга хутка распаляецца, хупавыя босыя дзявочыя пяткi прыпякае. Дзiкiя скачкi становяцца ѓсё вышэй, а ѓдары ѓсё больш рэзкiмi i разлютаванымi. Кроплi поту злавесна шыпяць, падаючы на iмклiва чырванеюць паверхню. Абедзве юныя самкi ваююць як багiнi смерцi. Нiбы сышлiся лава i лёд, плазма з вадкiм азотам. Страцiѓшы надзею, прабiць адзiн аднаго прамымi ѓдарамi яны сашчапiлiся ѓ канвульсiѓна тузаецца клубок, пусцiлi ѓ ход пазногцi i зубы.
  Алена ѓпершыню адчула на смак скуру ненавiсных акупантаѓ, на мове кроѓ лютай стэлзанкi. Здаецца саладкавата i з кiслiнкай нiбы сок саспелай слiвы. Самая скура трывалая, нiбы лускаватая кальчуга, але Алены скiвiцы i зубы мацней акульiх. Напарнiца жорстка адказвае ёй. Дзяѓчыны падаюць на бок. Распаленае ѓ многiя тысячы градусаѓ пакрыццё лiтаральна спальвае плоць. Як надрыѓна вiскочуць бедныя дзяѓчынкi, ужо пачаѓ размягчацца з невядомага Алена металу падлогу апалiѓ абедзвюм ваяѓнiцам i сцёгны i бакi i грудзi. Нават паветра стала падсвятляць iмклiва iянiзуючыся ад жахлiвага спякота. У Лабiда-Алены мiльганула шалёная думка: "А што дзеецца ѓ iншых акварыумах?" Добра яшчэ, што яны гукаiзаляваныя iнакш гул бы стаяѓ такi нiбы ѓ жарало вулкана, зараз запiхнулi мiльёны звярынцаѓ. Якi сочыць за вучэннямi ѓльтрамаршал Эрорас абыякавым тонам аддае каманду.
  -Усё спынiце, на сёння хопiць. Апошняя праверка!
  У акварыум палiѓся вадкi гелiй, супершок якi высякае прытомнасць пераход зверскага спякота, да жахлiвага холаду. Пары ад выпарэнняѓ як корак з шампанскага выкiдваюць знявечаныя напалову падсмажаныя целы. Нават яму стала зразумела, што ён хапiѓ цераз край. Злосць вось да чаго яна даводзiць, хочацца яе сарваць, праводзячы нялюдскiя вучэннi. У iншым гэта ѓсюды прысутнiчае, усiх стэлзанаѓ навучаюць па па-варварску жорстка, на мяжы смяротных зыходаѓ. Дзе зараз гэты Дез iмер? Каб яго iмя вечна праклiналi паняваныя нашчадкi, зоргi яшчэ будуць стагнаць пад стэлзанамi. Гэты "металюга" ужо на Зямлi, i бязлiтасна наводзiць парадак. Мабыць, не абмiнуць яму смяротнага пакарання, як ён улiп, хоць яго вiнавацiць няма ѓ чым, ён жа папярэдзiѓ Вялiкага iмператара. Ды найвялiкшы мудры, правiльна сказаѓ.
  -Iмперыя гiне, свет яе раскладае, каб выратаваць нацыю трэба пачаць новую сусветную вайну.
  Або як казаѓ самы першы Iмператар.
  -Свет, якi доѓжыцца больш за год, шкодны для войска, свет якi доѓжыцца больш пакалення, шкодны для нацыi. Свет, якi доѓжыцца даѓжэй стагоддзi, смяротны для цывiлiзацыi!
  Гравiяполе вагаецца, злёгку скрывiѓшы святло. Малалучамёт Эрароса падобны на жудасна наварочаны пiсталет з васьмю рулямi, вылез з гiперпластыкавай кабуры. "Завёѓся" ад нябачнага прылiва i пiшчыць падабенства песенькi:
  - Прыемна жыць сярод агню i плазмы, калi ад выбуху вакуум трасе! Выпрабоѓваем жудасныя аргазмы, кiдок смяротным выпадам наперад!
  Ультрамаршал пагладзiѓ зброю:
  - А ты памра, правiльна, што цябе забяспечылi гiперплазменным працэсарам. Дорага затое эканомiя на клоѓнах.
  - Калi хочаце, я магу вам прайграць любую з двухсот дваццацi пяцi мiльёнаѓ мелодый з сямi тысяч дзяржаѓ. - Вымавiѓ пiлiкаючым тонам магапрамямет. - Або гульнi ѓ мяне сто дзесяць мiльёнаѓ шэсцьсот тысяч "стралялак", "стратэгiй", эратычных квэстаѓ.
  Ультрамаршал перапынiѓ:
  -Усё пакуль хопiць, раз мы на сiлавым прыколе, лепш паслабiмся. Заѓтра ж аб'яѓляем сезон ХХХ, хлопцы заслужылi радасць i адпачынак. А з табой дарагая ты мая машынка згуляем.
  Праменьчык з дапамогай мiнiятурнага антыграва прыѓзняѓся ѓ паветра, i выпусцiѓ велiзарную галаграму. Эрорас пагрузiѓся ѓ вiртуальную бiтву, яна дапамагала адцягнуцца ад трывожных думак. Акрамя таго, у ёй можна напружыць не толькi мазгi, але i магутнае цела. У прыватнасцi частка галаграм i гэта навiнка выпускае гравiтацыйную хвалю, iмiтуючы моцны ѓдар. Могуць яны таксама дужацца, душыць i лашчыць. Праѓда пры гэтым павялiчваецца выдатак энергii, але затое заѓсёды можна падзарадзiць.
  Пасля рэгенерацыi i незвычайна доѓгага сну ЛжэЛабiда Карамада была як нiколi свежая i поѓная сiл. Вось толькi нешта ненармальнае было ѓ яе адчуваннях. Нешта гарэла ѓнутры, адчуваѓся ѓжо прызабыты голас плоцi. А калi яны пастроiлiся ѓ традыцыйную калону, унутраны сверб стаѓ амаль нясцерпным. Многiя дзяѓчаты адчувалi тое ж самае пачуццё, i толькi дысцыплiна не давала iм распусцiць рукi. Iх як заѓсёды выводзiлi аголенымi, каб быѓ бачны кожны мускул, i кожнае пашкоджанне прычынена падчас баявых вучэнняѓ. Былi, праѓда, баi i ѓ самых розныя па мадыфiкацыi боекасцюмах, але гэта ѓжо куды радзей, нягледзячы на вялiкую практычную каштоѓнасць менавiта гэта разнавiднасцi ваенных вучэнняѓ.
  Два камандзiры ѓ рангу дзесяцi-зорных афiцэраѓ здаравенны самец i масiѓная нiбы буйвалiца самка выйшлi зачытваць iнструкцыi:
  -Вы ѓжо дарослыя дзяѓчынкi i вам я думаю не трэба тлумачыць, што такое сэкс. Цяпер вы павiнны змагацца на сэксуальным фронце. Што вы змакрэлi, i вашы баявыя часткi ѓжо свярбяць!? Паслабцеся служба ѓ войскi суцэльная асалода, спачатку атрымлiваеце задавальненне, збiваючы адзiн аднаго, а зараз цялесная прыхiльнасць. Зараз разаб'ем вас на пары. Будзеце спарвацца ѓ iмя велiчы Суперiмперыi.
  Практычна ѓсе дзяѓчыны ѓзрадавалiся, вядома, значна прыемней хлопцаѓ кахаць, чым мясiць ды яшчэ на распаленых хуткаварках. Тым больш што прэпараты, якiя душаць сэксуальнасць перасталi паступаць у кроѓ, а выпраменьванне асаблiвага дыяпазону душыць жаданне. Бо палавая халоднасць для стэлзанаѓ не разуменне паняцце, дакладней хвароба. Першыя пары павiнны былi прайсцi ѓ адвольным парадку, як пакажа камандзiр, пасля былi магчымыя i камбiнацыi. Сэкс-iнструктар выбiраѓ пары для першага акту прымiтыѓна проста па росце...
  Алене было так брыдка i сорамна, што яна нават шчыльна закрыла вочы, старалася ѓявiць, што ѓсё гэта толькi благi сон. Няма не бываць гэтаму нiколi. Бо нельга вось так прама на вачах ва ѓсiх цэлым палком i пад яркiм асвятленнем займацца Гэтым... Тым што з'яѓляецца справай iнтымнай, рамантычнай, пра што складаюць паэты вершы, спяваюць прыгожыя песнi. Так апашляць каханне, ператвараць яе ѓ тое што... Нават дзiкiя звяры не паводзяць сябе так беспардонна, грубiянска, хоць гэта раса трымалая пад поѓным кантролем больш трох з паловай тысяч галактык, якая скончыла з усiмi хваробамi (можа акрамя псiхiчных!), у лiтаральным сэнсе слова звышцывiлiзацыя.
  Гучны вокрык перарывае думкi, пякучыя дакрананнi грубых рук да цела, сорам i пакута, абуджэння раптоѓнага жадання. Алена ѓжо нiчога не цямiла, страцiла пачуццё рэальнасцi. Яе генетычна дасканалае цела, рэагавала само пагрузiѓшыся агiдна асалода, а розум... Розум не мог супрацiѓляцца, бо iншае азначала выдаць сябе i выракчы не толькi сваю душу i цела на неспасцiжна жахлiвыя пакуты ѓ руках катаѓ, але i пахаваць сваiм правалам, можна адзiны зманлiвы шанец вызвалiць планету ад захопнiкаѓ.
  Так хай бушуе тарнада ад якiя iрвуцца гиперядерных бом, уздымалых велiчэзныя цунамi ѓ акiяне запалу i эмоцый. I яна паскача па хвалях, узлятаючы на дзевяты вал юру, змагаючыся i, асалодаю i кожны раз, душэѓны боль аддаецца асалодай здрадлiвай плоцi. Нiбы мiльёны пульсараѓ праносяцца i праносяць па жылах, трапятаюцца ѓ такт мноства сэрцаѓ, струменi астэроiдаѓ хаатычна якiя сутыкаюцца, якiя iрвуцца выблiскамi звышновымi зоркамi ѓ артэрыях i венах. Каманда:
  - А зараз змена партнёраѓ! Ану вы як термопреонновые бомбы! - Ужо i не чуваць, за гвалтам "заапарка", гэта адгадваецца само сабой. А ѓ галаве гучыць песня;
  Чалавек у сусвеце толькi вандроѓнiк-
  Абаранi нас ад бед аб святой херувiм!
  Дух пакутуе зараз я выгнаннiк ....
  Iсуса ѓ сэрцах веру, мы захаваем!
  
  Калi пекла на Зямлi, няма асалоды,
  Таму што ведай людзi - адзiная плоць.
  Жадаеш ты здабыць дасканаласць?
  Шлях адзiны трэба блiзкiм пакутуючы дапамагчы!
  
  Зоркалёты разрэзалi космас
  Сямiгаловы з'явiѓся на Зямлю цмок!
  Вось грымiць на планеце гiмн грозны,
  Гiперадзерным смерчам дом рускi спалены!
  
  Попел, трупы - жывога няма месца,
  Хто не памёр ад болю жахлiвага, раве!
  Пад вянок iшла з каханым нявеста,
  Але зусiм не мядовы нашэсця год!
  
  Тыя, хто выжыѓ рабы - чарвяк нiкчэмны,
  Прынiжэнню людскаму не вiдаць канца!
  Але ведай, iрвецца нож лiха з похваѓ
  Помста палае, вядзе ѓ лаянку байца!
  
  У ворагаѓ гiпербластэры, бомбы,
  Тэрмакваркавы ѓспыхнуѓ напалм...
  Мацi Марыя, Якая нарадзiла Бога,
  Дапамажы ѓтрымаць гэты ѓдар!
  
  Пераможам, у гэта верым мы свята,
  Русь падымем з праху, з каленяѓ!
  Няма мацней Айчыны салдата -
  Будзе час крутых перамен!
  
  Вось тады зло знiкне навечна,
  А Гасподзь мiлата добрым дасць -
  Стане лёгкай дарагi шлях млечны,
  Шчасце, мiр i каханне кожную гадзiну!
  Калi сладастрасны кашмар скончыѓся, як iмгненне прайшлi цэлыя суткi, ашалелай оргii. Абыякавы голас машыны адправiѓ усiх спаць. Дзяѓчына была сумнай i злы, адчуваючы сябе скончанай шлюхай. Можа адабраць прамянём i ѓсадзiць па начальнiках зарад ультраплазмы, але так яна сябе раскрые, правалiѓшы заданне партызанскага цэнтра. Хоць зрэшты, чаму ёй караць смерцю, цела спаганена, але душа не заняволена.
  Нельга назваць грахом прынясення плоцi ѓ ахвяру, дзеля мэты - выратавання ѓсяго чалавецтва. Перад заданнем Найсвяцейшы Патрыярх Усяе Зямлi Андрэй Пётр вызнаючы заявiѓ, пасля дзеепрыметнiка, асяняючы крыжом: Гасподзь, Бог i Збаѓца Наш адпускае табе ѓсё вольныя або мiмавольныя грахi зробленыя ѓ iмя Радзiмы i перамогi над ордамi Д'ябла!
  Мэта апраѓдвае сродкi, як казаѓ - правадыр сусветнага пралетарыяту ђладзiмiр Iллiч Ленiн!
  На планетах плывучых у вечнасцi
  Прымхi людзей убогiя,
  Што зробiш, чалавецтвам,
  Кiруюць глупства, а не багi!
  
  Хоць Тыграву здавалася, што ён бясконца доѓга падае ѓ бездань, насамрэч доѓжылася некалькi секунд. Хлопчык хутка ачуѓся, адчуѓшы ѓкол. Зусiм не падобны ад якi тырчыць арбалетнага нiта ѓ ключыцы. Яму ѓдалося, завалiѓшыся за край дупла, выпасцi з поля зроку варожых стралкоѓ, ды i боль ад уколу была iншая, расцякаѓся жар, але не пакутлiвы, а на гэты раз прыемны. Барвовая iмгла перад вачыма рассеялася хутка, нiбы працерлi потнае шкло. Перад iмi сядзела невялiкая, шыракаплечая дзяѓчынка са шпрыцом у руцэ i чамаданчыкам медыцынскай службы. Вось каго ён менш за ѓсё чакаѓ убачыць. За плячыма мiнi-амазонкi быѓ невялiкi шматствольны прамянём, валасы сямiколерныя. Ён яе ѓжо недзе бачыѓ?
  -Гэта ты Лiха! - Дзяѓчынка ѓкалола прамянёвым шпрыцом лiловую субстанцыю, а моцнай рукой даволi спрытна выдзiрала стрэлы i арбалетныя балты.
  -Асцярожней сястрычка. Ён можа памерцi, ад такога напору. - Папярэдзiѓ Уладзiмiр.
  Мiлка павярнулася, хiтра, нiбы маленькая хулiганка ѓжо паспела напаскудзiць, усмiхнулася, непрапарцыйна буйным зубкамi:
  -А, гэта ты Тыгр з невядомай галактыкi. Вырваць з сябе стрэлы, не бойся, я ѓкалола табе "Рыдэгейнер", якi дае вокамгненную рэгенерацыю, ты ѓжо як новы.
  Тыграѓ не стаѓ спрачацца, i нечакана вельмi лёгка вырваѓ стрэлы, балты, з трохкутнымi i квадратнымi наканечнiкамi. Лiха таксама вельмi хутка падняѓся, дзiѓна не засталося нiякiх слядоѓ.
  Падобна, нават маленькi Стэлзан уразiѓся гэтак хуткаму аднаѓленню:
  -Што за цуд, Ласка ты, маленькая чараѓнiца?
  -Не, Лiхо гэта проста "Рыдэгейнер" эксперыментальны прэпарат маментальнай рэгенерацыi. - ухмыльнулася юная ваяѓнiца, страсянула пышнымi валасамi, з выходным ад iх пахам дарагiх духоѓ.
  -Чаму яго шырока не выкарыстоѓваюць. - Здзiвiѓся Разарвiраѓ. Яму нават было прыкра, што яго даѓняя сяброѓка ведае, тое, пра што цiкаѓны Лiха яшчэ не чуѓ.
  Дзяѓчынка без лiшнiх, нiкому не патрэбных антымонiй адказала:
  -У яго ёсць пабочныя эфекты, толькi ѓ такiм экстраным выпадку як гэтая сiтуацыя можна пайсцi на рызыку.
  -Выдатна! Мiнi-санiтарка. А зброя яшчэ ѓ цябе ёсць? - Хлапчук-стэлзан пракруцiѓся ѓ дупле, узяѓшы ѓ руку стралу, пачаѓ па-дзiцячы грызцi наканечнiк.
  -Ёсць сёе-тое. - Ваяѓнiца сказала гэта такiм тонам, нiбы на самой справе ѓ яе нiчога iстотнага i няма.
  -Дай нам! - усклiкнуѓ раззлаваны Лiха, перакусiѓшы зубамi дрэѓка стрэлы.
  -Не! Я сама яго прымяню ѓ нашых агульных iнтарэсах. - Ужо куды больш упэѓнена вымавiла сямiколерная дзяѓчынка.
  -А калi мы забярэм сiлай. - Лiха сцiснуѓ кулакi i крыкнуѓ прыяцелю. - Хапай яе за ногi тыгр!
  Дзяѓчынка тут жа выхапiла невялiкi з маленькiмi кнопачкамi пiсталецiк.
  -Не тузайся гэта гама-выпраменьвальнiк. Ён унiверсальны, не тое што дзiцячыя на бластэр! Канкрэтна забiвае ѓсё жывое.
  Лiха супакоiѓся, тым больш што ён стаѓ, бачны i страла, пушчаная лучнiкам, ледзь не трапiла ѓ галаву. Рухомы азартам мiнi-салдат выскачыѓ з дупла, загарлапанiѓ страшным голасам:
  -Жаласныя смяротныя стварэння вы асмелiлiся падняць руку на дзяцей бога!
  Тыграѓ таксама пераскочыѓшы, вялiкiм скачком праз галаву таварыша, далучыѓ свой таксама стаѓ пасля бiяiнжынернай мадыфiкацыi вельмi гучным голас:
  - Бязбожныя вас чакае пакутлiвая смерць у рэактары, вы асмелiлiся напасцi на багоѓ!
  Амаль усе воiны ѓпалi на каленi. Выгляд абсалютна цэлых амаль непрыкрытых адзеннем да жудасцi мускулiстых хлапчукоѓ, якiя быѓшы ѓтыканымi стрэламi i арбалетнымi балтамi, якiя iрвуць плыт. Застаѓся стаяць толькi Вярхоѓны жрэц культу Сола. У чырвоным балахоне са свастыкай, ён быѓ больш падобны да нацысцкага ката, чым да святара.
  -Дэманы, хочаце запалохаць нас сваiмi iлюзiямi. У вас няма сiлы, забiваць, значыць, вы не дзецi бога!
  -А ты хочаш памерцi? - грукнуѓ, моцна сцiснуѓшы кулакi Лiха.
  -Так, калi вы дзецi вярхоѓнага бога Раварра, няхай ваш бацька заб'е мяне. - Трасянуѓшы трайным падбародкам вiсклiва усклiкнуѓ пантыфiк.
  Тыграѓ падняѓ руку, растапырыѓшы пальцы, вымавiѓ.
  -Вялiкi ойча пакарай злыдня.
  Лiха дадаѓ, iмкнучыся гарлапанiць гучней i вертыкальна ѓскiнуѓшы правую нагу з чатырма памiж пальцамi стрэламi:
  -Няхай яго душа адыдзе ѓ антымiр разам з ванiтамi. nbsp;
  Iранiчная ѓсмешка паганскага святара тут жа змянiлася здзiѓленнем, i праз секунду яго пачало нястрымна iрваць. Жрэц пачырванеѓ, яго вочы выпалi з вачнiц, скура стала адрузлай асядая як кара згнiлага пня лiтаральна на вачах патрапанага, але якi павялiчыѓся атрада. Да iх паспела падысцi яшчэ некалькi сотняѓ ваяроѓ. Выплюнуѓшы з сiнюшнай крывёй i карычневай жоѓцю вантробы, раздзел культу выпусцiѓ дух. Усе воiны i шляхетныя вяльможы упаѓшы на каленi дружна залямантавалi, просячы лiтасцi.
  Яшчэ нядаѓна гордыя i напышлiвыя прынiжана поѓзалi на бруху, iмкнучыся пацалаваць ногi. Лiха проста ѓрэзаѓ нагой па мордах, Тыграѓ таксама не стаѓ лiберальнiчаць.
  -Не смейце нас дакранацца пагарджаныя смяротныя.
  Пагарджаныя адступiлi, слова ѓзяѓ багата апрануты вяльможа. Яго голас быѓ пявучы, адчуваѓся дрэнна якi хаваецца страх:
  -О! Вялiкiя дзецi вярхоѓнага бога Раварра, ды свяцiцца iмя яго. Цi не зробiце гонар пагасцяваць у палацы вялiкага герцага Дызона дэ Падье. Вас прымуць як каралёѓ, дакладней як багоѓ.
  Лiха з прыроджанай пыхай рыкнуѓ:
  -Цi не занадта ты шмат просiш праiгнараваны зоркамi чарвяк. Няхай сам герцаг прыйдзе да нас з паклонам, а пакуль мы проста агледзiм горад. - Голас юнага ваяѓнiка стаѓ злым. - I чаго не кланяешся?
  Вяльможа пачаѓ адбiваць паклоны, з запалам Iвана Грознага падчас пакаяння:
  -Добра, аб вялiкiя. Найвялiкшыя з найвялiкшых! Цяпер вам пададуць насiлкi.
  -Мы пойдзем самi. - Нечакана заявiѓ Тыграѓ. Зрэшты хлапчук бразнуѓ гэта не з-за сцiпласцi, а з-за якая перапаѓняе цела энергii, калi сядзенне на помсце мука.
  -Так -Цiха ѓставiѓ Лiха. I тут жа аглушальна гучна дадаѓ.
  -Толькi царскiя насiлкi нас задаволяць. Ласка, вылазь, злёгку пройдземся. Гэй, смяротныя вiтайце нашу найсвяцейшую сястру.
  Дзяѓчынка-стэлзанка Ласка выйшла.
  На выгляд прыгожай ваяѓнiцы было гадоѓ адзiнаццаць-дванаццаць, на справе толькi сем. Пры перамяшчэннi яе форма практычна не пацярпела, i абуральна зiхацела на "Сонцах". Яе сямiколерная прычоска з пышнымi спадаючымi хвалямi валасамi (больш практычныя для бою косы з уплеценымi аднаатамнымi iголкамi Марсаѓ распусцiла) глядзелася ѓвесь эфектна, маленькая фея з быццам цацачным прамянём i гама-пiсталетам. Сямiгаловы, дзесяцiкрылы цмок, адсвечваѓ на паверхнi медыцынскага дыпламата, у залежнасцi ад кропкi агляду цмок мяняѓ фарбы, ад чырвонага да фiялетавага колеру, а таксама раскрываѓ i закрываѓ пашчы. Вiдаць прыгожа па парадным апранутая Ласка больш падыходзiла на ролю дачкi бога, чым яе ѓсё яшчэ брудныя як чорцiка браты па зброi. Вось таму слугi, якiя спешна прыбеглi, менавiта пад яе ногi кiдалi буйныя i дробныя свежасарваныя пялёсткi кветак. Так было ѓ дадзеным свеце прынята сустракаць багоѓ i цароѓ.
  -Вы не правiльна выконваеце рытуал!
  Звонкi i таксама вельмi моцны голас "багiнi" прымусiѓ усiх зноѓ абрынуцца на каленi. А дзяѓчынка адчуваючы п'янлiвы густ улады, над табе падобнымi iндывiдамi завялася:
  -Пялёсткi павiнны быць сямi розных колераѓ i iх трэба сыпаць пад ногi не толькi мне, але i маiм братам. Iнакш купал нябёсаѓ расколецца, i лава, якая ѓсё пажырае, праглыне вас! Агонь метэораѓ, ураганы сямi мега-галактык, вывяржэнне квiнтыльёна суперантымiраѓ ператворыць усё ѓ ультрапекулярны гiперкалапс!
  Лiха нечакана выявiѓ этычнасць, зусiм дарэчы не ѓласцiвую ваярам Стэлзаната:
  -Ласка не трэба iх так палохаць, яны i так ужо абгадзiлiся. Багiнь упрыгожвае сцiпласць.
  - Табе не здаецца, што гэта блюзнерска маляваць з сябе багоѓ. - выказаѓ здагадку Уладзiмiр, асцярожна наступаючы на кветкавыя з моцным водарам пялёсткi.
  Разарвiраѓ з пялёнак (Гэта метафара, насамрэч бiялагiчна i фiзiялагiчна ѓдасканаленыя немаѓляты стэлзанаѓ не маюць патрэбы ѓ пялёнках, памперсах, чыгунах!) завучаным пафасам вымавiѓ:
  -Гэта цалкам па-нашаму, бо на iншых планетах стэлзан, - ёсць бог дадзенага свету. Куды ступiла нага нашага ваяра, тамака застаецца месца для вечнага пакланення. Так, што Тыгр нас яшчэ падвысяць у званнi i дадуць афiцэрскiя зоркi, за набыццё новай калонii. Глядзi, ужо прынеслi царскiя насiлкi.
  Сапраѓды вялiзныя ѓ пару слану насiлкi-каляснiцы запрэжаныя ѓжо знаёмымi зубастымi мастадонтамi здалiся з вялiкiх варот. Горад акружала даволi высокая сцяна, цэнтральны ѓваход атачалi чатыры вежы. Зразумела ѓпрыгожаныя чымсьцi накшталт грыфонаѓ толькi замест пярэднiх лап трохпальцы абцугi, а на галовах яшчэ i рогi. З iмi ѓ якасцi другой асобы пар, цалкам арганiчна глядзелiся русалачкi з пазалочанымi крылцамi матылькоѓ.
  Горад вельмi добра абаронены. Сцяна была дастаткова шырокай, пара "КАМАЗаѓ" як адзначыѓ Тыграѓ, магла лёгка праехаць па ёй. Зрэшты, сярэднявечнае селiшча вiдаць занадта разраслося, i палова будынкаѓ была пазбаѓлена абароны. Дамы былi пабудаваны хутчэй у стылi Рэверанса або позняга барока, толькi малая частка заданняѓ нагадвала класiчныя сярэднявечныя збудаваннi. Горад аказаѓся вялiкi, i мабыць багаты. Тысячы лёгкiх салдат i рыцараѓ у блiскучай бранi i пышна упрыгожаных шлемах, ужо паспелi пабудавацца, урачыста сустракаючы новых багоѓ. Нават музыкаѓ паспелi сагнаць, музыка нагадвала Брытанскi гiмн. Адначасова падцягваѓся i просты люд.
  -Вам лепш сесцi на насiлкi, побач са мной, а то выгляд у вас зусiм не боскi. - шэптам прапанавала юная ваяѓнiца.
  Лiха, не ѓтрымаѓшыся, тузануѓ дзяѓчынку за валасы. Ласка спрытна выхапiла выпраменьвальнiк, блiснула смарагдава-сапфiравымi вачыма. Усмiхнуѓшыся, справiѓшыся з прыступам гневу, хутка схавала.
  -Вы хлапчукi зусiм нязносныя i не лагiчныя. Бо я дбаю пра нашу агульную бяспеку.
  -Давай лепш сядзем сябар, на сёння ѓжо набегалiся, лепш праедзем з камфортам. - Прапанаваѓ Валодзя, яму i таксама не падабалася, што на яго кiдаюць пазбаѓленага ѓсякай долi пачцiвасцi погляды, напэѓна прымаючы за раба. Сапраѓды ѓ адных счарнелых плаѓках, i куравы, басаногiя, з сухой мускулатурай хлапчукi былi нiбы нявольнiкi або ѓ лепшым выпадку самыя нiжэйшыя дэманiчныя слугi ѓшанаваных багоѓ. Зрэшты, варта было толькi перахапiць грозны погляд каго-небудзь з хлапчукоѓ, як вынiкалi паклоны i блаславеннi. Зразумела рабы так не могуць глядзець...
  Калi "чароѓныя" дзецi селi, то пад гукi прывiтальнага марша мастадонты зноѓ рушылi па ѓсё якая пашыраецца дарозе. Маставая была гладка вымецена, дамы прыгожыя ѓ маляѓнiчых узорах. Людзi больш-менш апранутыя прыстойна, для даiндустрыяльнай эпохi цалкам шчаснае становiшча. Калi для напышлiвага Лiха, гэты град i здаваѓся дзiкунскай дзiрой. То для ђладзiмiра ён быѓ цiкавым i своеасаблiвым светам. Больш за ѓсё гэты горад нагадваѓ старую частку Пецярбурга. Дзiѓнага горада-музея якi падарыѓ Расii столькi выдатных талентаѓ: iмперскi i лiберальны адначасова. У Тыграѓ з вачэй выступiлi слязiнкi, ён успомнiѓ сваю загубленую планету. Да ранейшых часоѓ звароту няма, а будучыня смуга: пусты страѓнiк, драная кiшэня. Успомнiлася старажытная песня: дай Бог быць богам хоць ледзь-ледзь, але быць нельга ледзь-ледзь распятым! Або яшчэ лепш: чалавека столькi разоѓ распiналi, што яму не грэшна, быць хоць трохi Богам! А што можна сказаць аб сваiх напарнiках? Яго новыя сябры - дзецi ворага чалавецтва нумар адзiн, наiѓныя i жорсткiя адначасова.
  У кожным дзiцяцi сядзiць анёл i нячысцiк. Яны суцэль i даволi мiрна ѓжываюцца ѓ адной галоѓцы. Вось ён сам хто: душа кiдаецца, i няма ѓ ёй супакою. Уладзiмiр адчуваѓ сябе цалкам дарослым, багацце перажыванняѓ маральна старылi. Тым не менш, каб адцягнуцца ён сказаѓ:
  -Выдатны горад эпохi адраджэння.
  -Прымiтыѓ, нi аднаго лятальнага апарата. Цi ёсць у iх зброя прамянёвага, гiперядзернага, магаядзернага цi хаця б ядзернага прынцыпу? - з'едлiва вымавiѓ Лiха.
  -Спадзяюся, што не. - шчыра вымавiѓ Тыграѓ. Тлумачыць, чаму ён на гэта спадзяецца гэта лiшняе.
  -Тады мы iх навучым рабiць новую зброю i лётаць да зорак. - Разарвiраѓ спакойна калупаѓ арбалетным нiтам, у сваiх вельмi трывалых здольных пракусiць тытан зубах.
  -Што б навучыць трэба самiм гэта ѓмець. - З непрыхаваным скепсiсам вымавiѓ Тыграѓ. - Вось хай лепш Ласка скажа, што за пабочны эфект ёсць у гэтага звышрэгенератара "Рыдэгейнер".
  Юная ваяѓнiца зрабiѓшы разумны твар прынялася таракатаць:
  -Ну, як вы ведаеце ѓ кожнага вiду ѓзбраенняѓ, ёсць свае плюсы i мiнусы. Напрыклад, гама-выпраменьвальнiк дазваляе фiзiчна знiшчыць ворага, захаваѓшы матэрыяльныя каштоѓнасцi. Ёсць i праблема чым вышэй пранiкальная здольнасць прамянёѓ, тым менш разбурэнняѓ яны вырабляюць у жывых тканiнах. У гэтай зброi, выпраменьванне значна больш нейтральна да неарганiкi, i адначасова больш агрэсiѓна да жывой арганiкi. - Тут дзяѓчынка як завядзецца i давай куляць скорагаворкай. - Прэоны, з якiх складаюцца кваркi, маюць пэѓную структуру сувязi памiж сабой, якая як структуруе iх каласальныя iмпульсы. У сваю чаргу падобная гiперструна не дае развалiцца ядру, i з'яѓляецца стрыжнем электрамагнiтных сувязей у атаме. Iмпульс преона i сувязяѓ памiж iмi надзвычай вялiкi, як i хуткасць руху гэтай часцiцы. Толькi яна ѓтоена ѓ асаблiвай дзесяцiмернай прасторы, такой вось мiнi-гiперструне. У ёй гэта фантастычная шматразова якая перавышае светлавую хуткасць супермалюсенькай часцiцы з каласальным iмпульсам на гэтак прыкметная. Адна калi перавесцi струну з дзесяцiмернага стану ѓ трохмернае, малюсенькая часцiца преон здабудзе гiперхуткасць, настолькi якая перавышае светлавую, што гэта прывядзе да iмгненнага распаду звышхуткаснага шарыка. Узнiкне мноства iншых часцiц, з меншай скорасцю, але большай масай. Свайго роду адбудзецца нараджэнне гiперплазмы, здольнай выяѓляць разнастайныя ѓласцiвасцi. Як па хуткасцi распаѓсюджвання, так i па масе асаблiвага шостага стану матэрыi.
  -Разумею, ты хочаш здацца разумнай дзяѓчынкай, але будзь прасцей. - Перабiѓ Уладзiмiр. Хлапчук, толькi вонкава здаваѓся аднагодкам стэлзанам, а на самай справе ѓдвая старэй i яго ятрыла манера фактычна "першаклашак" будаваць з сябе вялiкiх генiяѓ.
  -Добра скажу коратка, гэта прэпарат рэгенерацыi ѓплывае на генетыку i рэзка запавольвае i нават спыняе працэс фiзiчнага сталення, палавога паспявання i росту. Гэта значыць калi яго ѓвесь час ужываць, вы нiколi не выгадуеце. - Ужо без крыѓднякоѓ скончыла ваяѓнiку
  -А калi гэты прэпарат даваць дарослым? - Валодзю стала цiкава.
  -Тады дарослыя памяншацца ѓ памерах, стаѓшы знешне падобнымi на дзяцей. Будуць расцi ѓ мiнус.
  -Зразумела вось чаму яго i не ѓжываюць у войсках. - Тыграѓ ужо маючы досвед памяншэння зусiм не быѓ у захапленнi ад гэтага
  -А я вось i не згодзен з такой палiтыкай, чым мiнi-салдаты горш дарослых асобiн. У рукапашнай сутычцы яны выйграюць за кошт вагi, а ѓ стральбе мы выйграем за кошт памеру.
  - Зрабiѓшы як яму здалося адкрыццi сусветнага маштабу вельмi задаволены сабой Лiха засмяяѓся.
  -Гэта дакладна прыкмечана, так што мы навечна застанемся дзецьмi? - Уладзiмiр затрывожыѓся.
  -Няма ѓсяго толькi на год цi два, i то калi ... - Ласка збянтэжылася
  -Што калi? - Хлопчыкi навастрылi вушы.
  -Дасягненнi нашай навукi вялiкiя... - Ваяѓнiца запнулася i кiнула вакол сябе няѓпэѓнены погляд. Занадта шмат чужых, тысячы ваяроѓ здольных у любы момант iх пакорлiвых сагнуѓшыхся ѓ паклоне рабоѓ звярнуцца ѓ бязлiтаснага супернiка.
  -Так, а што мы ведаем? - перапынiѓ разважаннi дзяѓчынкi Уладзiмiр
  -Я ведаю дваццаць адну тысячу трыста дваццаць пяць спосабаѓ знiшчэння жывой асобiны, гэта рэкорд для майго ѓзросту. - пахвалiлася ваяѓнiца, да яе адразу вярнулася ѓся нахабная ѓпэѓненасць.
  - Лепш бы ты ведала хоць адзiн спосаб ажывiць, усё ж кандыдат у багi. - слушна адзначыѓ Валодзя.
  - Памятаеш паданне, наш Усявышнi Бог спачатку забiѓ, i толькi затым уваскрэсiѓ грэшную душу. - Марсаѓ стукнула боцiкам па руцэ адно з занадта заѓзятых багатых гараджан, якiя спрабавалi дакрануцца да багiнi. Рука ад удару адразу ж пасiнела апухнуѓшы i гараджанiн павалiѓся на каленi ляманту: Багi прабачыце мяне грэшнага.
  Тыграѓ уздыхнуѓ:
  - Заѓсёды так! Жадаеш хлеба ѓ рот, а атрымлiваеш кiнжал у сэрца!
  - Фiласоф! - Адказала Ласка i дадала. - Хто не хоча нарэзаць здабычу сабе сам, той не абмiне быць зарэзаным iншым!
  Насiлкi тым часам наблiзiлiся да палаца-замка герцага. Гэта быѓ вялiзны будынак, якi ѓражваѓ памерамi, з высачэзнымi стометровымi вежамi, якiя прыкрывалi падыходы да збудавання. Апроч звычайных вершнiкаѓ i рыцараѓ, замак ахоѓвала некалькi знаёмых вiдаѓ танка-тыграѓ, i яшчарныя сланы з лучнiкамi. Былi i баявыя калясьнiцы, катапульты, нават пускавыя ѓстаноѓкi накшталт кацюш з iголкамi на спружынах. Вось чаго не было дык гэта агнястрэльнай зброi. На вежах замка красавалася свастыка, на купалах храмаѓ яна таксама была ѓ багаццi. Тыграѓ адчуваѓ сябе не ѓтульна тым больш што на аксамiтным дыване, якi заслалi дарагiм гасцям таксама красавалiся трохкаляровыя свастыкi. Лiха яхiдна пашкадаваѓ:
  -Вiдаць яны моляцца членiстаногiм, глядзi як iх сiмвал, падобны на чатырохпалага павука.
  -Па-мойму гэты сiмвал быѓ бы значна слушней для вашай iмперыi. - Лагiчна адказаѓ Уладзiмiр.
  -Нашай, правiльней сказаць... Бо ты ѓжо стэлзан мiнi-салдат. Запомнi раз i назаѓжды - павук не наш сiмвал. Сямiгаловы цмок, якi вывяргае шматмiльённую плазму, гэта асноѓны варыянт нашага герба. А ѓсяго iснуе сем варыянтаѓ герба, i таемны герб Пурпурнай кароны, Вялiкага iмператара. - Дадаѓ закацiѓшы вочы Лiха
  - Якi герб? - Тыграву стала цiкава.
  -Я сказаѓ таемны, яго нават мой слаѓны прадзед не ведае! - Адмахнуѓся Разарвiраѓ.
  - I мой таксама! - Дадала жмурачыся Ласка.
  Архiкардынал i герцаг тым часам уважлiва назiралi за працэсiяй. Мабыць дзецi галоѓнага бога iх не ѓразiлi.
  -Калi дзяѓчынку ѓ блiскучай вопратцы дурны люд i можа прыняць за багiню, то гэта проста босыя абарванцы. - раѓнуѓ герцаг.
  -Тым не менш, яны скiдалi маланкi, i апынулiся непаражальныя для стрэл, нават якiя прабiваюць самыя масiѓныя даспехi. - запярэчыѓ князь царквы i цiха дадаѓ. - А што да адзення, то багi звычайна ходзяць напаѓголыя, напрыклад Вiтра, або Адстрата. Небажыхарам начхаць на нашы прымхi.
  Пасля паѓзы архiкардынал ледзь чутна дадаѓ.
  -У дэманаѓ таксама ёсць сiла. Ня простыя яны людзi. Прыкiнемся пакуль сябрамi. А я асабiста паведамлю Архiпапу - галоѓнага жраца нашага свету. Затым на балi падсыплем iм яду. Потым спiшам на змоѓшчыкаѓ, калi гэта багi iм усё роѓна не пашкодзiць, а самазванцаѓ трэба забiць.
  -Не ѓжо, гэта мой замак. Не спяшайся iх забiваць, нават калi гэта ворагi, то яны ѓсяго толькi дзецi. Можа, будуць нам карысныя. Юнацкасць наiѓная, старасць падступная! - лагiчна прымецiѓ саноѓнiк.
  - Моцны дурань, можа прынесцi больш карысцi чым слабы разумнiк, але канец у любым выпадку адзiн. - Архiкардынал замоѓк. Iм была прыгатавана яшчэ адна праѓда зусiм немудрагелiстая пастка.
  Рабяты ѓпэѓнена крочылi па пухнатым дыване, калi на iх кiнулiся Танка-Тыгры.
  Адзiн з прамянёмаѓ быѓ ужо разраджаны, а двое iншых спрацавалi, на лёце разрэзаѓшы шаблезубых драпежнiкаѓ. Толькi аднаму ѓдалося даскочыць да дзяцей, драпнуѓшы лапай руку маленькаму стэлзану. На скуры выступiла кропелька крывi, малюсенькая дробязь, якi нiхто i не заѓважыѓ. Толькi адзiн Архiкардынал уважлiва разглядае кандыдатаѓ багоѓ у сакрэтную падзорную трубу звярнуѓ на гэтую ѓвагу. Значыць яны ѓсё ж не багi. Зрэшты, ён нiколi i не верыѓ у багоѓ. Прыйдзе час i iм не пазбегнуць вогнiшча!
  
  ГЛАВА? 29
  
  Ты хочаш несцi нешта светлае ѓ свет...
  Але цяжка прабiць змрочны халады лёд!
  Напоѓнены кашмарам сусветны эфiр
  I толькi каханне нашы душы выратуе!
  
  З нагоды з'явы трох багоѓ зладзiлi ѓрачысты баль. У вялiзнай зале сабралася каля дзвюх тысяч гасцей. Хоць прайшло не так ужо шмат часу, вестка распаѓсюдзiлася гэтак хутка, што многiя шляхетныя дваране i рыцары паспелi прыбыць. Для новых ганаровых гасцей адвялi спецыяльныя царскiя ложы на самым версе даѓжэзнага стала, якi спускаѓся з верху ѓ нiз. Блiжэй за ѓсiх да дзяцей вярхоѓнага бога сядзеѓ у трохкаляровым адзеннi Архiкардынал, крыху нiжэй за яго па-варварску раскошна апрануты здаравенны як насарог герцаг. Стол разыходзiѓся такiм чынам, што прама ѓ сярэдзiне была сцэна, i можна было баляваць, атрымлiваючы асалоду ад дзiѓным вiдовiшчам. Гучала музыка, а зверху час ад часу падалi кветкi з дурманлiвым пахам.
  Гасцям прапанавалi самыя вытанчаныя залатыя ѓ каштоѓных каменьчыках кубкi, напоѓненыя дзiвосна пахкiм элем фiялетавага колеру.
  -Баль добры, але нас могуць атруцiць. - Лiха казаѓ у паѓголасу, пры гэтым уважлiва сочачы за слугамi i служанкамi, якiя разносяць стравы.
  Ласка адмоѓна кiѓнула рознакаляровай галоѓкай.
  -Не, не атруцяць, у мяне ёсць аналiзатар. Цяпер яны падаюць нам вiтамiнiзаваны напой з 37% канцэнтрацыяй этылавага спiрту.
  -Гэта ж рэагент! - насцярожыѓся Лiха.
  -Ён мала таксiчны, выклiкае лёгкую эйфарыю, слабы наркатычны напой. - Адказала ненатуральна эрудзiраваная дзяѓчынка. Лiха радасна адзначыѓ:
  -Я хачу злёгку раз каардынавацца, зляцець з ядра, без iстотнага страт здароѓю.
  -Якая шкода! Вось ад iх ежы, можа быць, шкода, яна не збалансаваная, вялiкая колькасць цяжкiх тлушчаѓ, без камбiнацыi вiтамiнаѓ. А як на рахунак бацыл непазбежных у падрыхтоѓцы, тут не стэрыльна. - Маленькi аналiзатар у камп-бранзалеце дзяѓчынкi, запампоѓваѓ iнфармацыю метадам бескантактавага сканавання, i выдаваѓ яе тэлепатычным спосабам.
  Уладзiмiр усмiхнуѓся i вымавiѓ:
  -Для iх узроѓня развiцця досыць чыста, рукi вымытым мылам ёсць залатыя сталовыя прыборы. У сярэднявечных раманах рыцары ѓвогуле не мылiся i елi бруднымi лапамi, вось дзе была антысанiтарыя. I пры гэтым яны гнулi падковы i жылi да ста гадоѓ, захоѓваючы да старасцi ѓсе зубы.
  -На нас усё глядзяць, асушым кубкi да дна! - шапнуѓ Лiха.
  Тыграѓ паспрабаваѓ запярэчыць.
  -Мы яшчэ занадта малыя, каб пiць спiртное ѓ такой вялiкай канцэнтрацыi.
  -Зноѓ дурасць. Нiколi стэлзан не скажа, што ён малы. За вялiкага iмператара!
  Лiха спустошыѓ кубак, як першакласны алкаш, з паѓвекавым стажам.
  Уладзiмiр са здзiѓленнем убачыѓ, што i Ласка асушыла свой. Прыйшлося i яму пiць прыемна-салодкую вадкасць, дзiѓна, але спiрт абсалютна не адчуваецца. Наступны кубак быѓ выкананы ѓ форме морды танка-тыгра з рубiнамi замест вачэй. Залацiста-жоѓтая вадкасць у iм злёгку пенiлiся.
  -Гэты кубак ды будзе выпiты ѓ гонар жоѓтага бога Кiрычулi.
  Жоѓты эль лёгка пацёк у горла. Iншы кубак меѓ форму дракона, апраѓленага рубiнамi. Вадкасць аказалася пякучым чырвонай.
  Тост быѓ ужо ѓ гонар чырвонага бога Сола. Сам Архiкардынал абвясцiѓ рытуал, а чырвоныя шкельцы перасунулiся на люстры, асвяцiѓшы памяшканне дзiѓным чырвоным колерам.
  Вадкасць амаль роѓная па крэпасцi гарэлцы аказала абалваньвае дзеянне. Сам Архiкардынал са здзiѓленнем назiраѓ сапраѓды боскую смагу мiнi-прышэльцаѓ. Лiха першы ѓзляцеѓ на пульсар, скокнуѓ на стол i, размахваючы прамянём, загарлапанiѓ.
  -Чаму мы павiнны пiць за Солло, гэтага самазванца.
  У балюючых дваран вочы, палезлi з арбiт. Многiя ѓжо былi п'яныя, i бачылi ѓсякае, але што б адзiн бог называѓ самазванцам другога. Характэрны п'яны галдзiш верш. Архiкардынал паспрабаваѓ, разрадзiць абстаноѓку.
  -Сола бог чырвонага свяцiла правая рука вашага бацькi. Вы п'яце за iх як роѓны за роѓнага.
  -Гэта я роѓны Сола? Ды хто прыпадобнiцца да мяне!?! - Юнага стэлзана панесла.
  -Але ж ты сам прапанаваѓ выпiць за iмператара, а ён ледзь нiжэй Сола. - Архiкардынал быѓ не ѓ сваёй талерцы.
  -За якога iмператара? - вылупiѓ вочы не зусiм ужо цямячы адурманены Лiха.
  -За нашага Фiлiгiра 4.
  -А я за нашага iмператара вялiкага Пурпурнога сузор'я. Чыя iмперыя апяразвае i топча ѓвесь сусвет! - У хлопца-тэрмiнтара прытомнасць замуцiлася i тормазы адмовiлi.
  -Пра што гаворка. Сусвет гэта шар, акружаны якi верцiцца вакол яго небасхiлам. - У поѓным у адпаведнасцi з догмамi выпалiѓ архiкардынал.
  Для Лiха гэта ѓжо было залiшне, i раз'юшаны хлопчык навёѓ прамянём на псiхiчна недасканалага ерэтыка ѓ трохкаляровай мантыi. Тыграѓ так акасел, што ѓтаропiѓшыся ѓ столь, глядзеѓ на люстру, якая здзяйсняла абароты. Такiх вялiкiх свяцiлень, ды яшчэ ѓ форме свастыкi ён нi разу не бачыѓ. Яму здалося, што гэта не свечкi гараць, а iдзе калона факельшчыкаѓ-штурмавiкоѓ. Ворагi! Пальцы рэфлекторна нацiснулi на кнопку. Стрэл з прамянёма збiѓ люстру, абрынуѓшыся ѓнiз, яна прабiла стол, а масла, расплюхаѓшыся, успыхнула ярчэй бензiну. Пачалася звалка, i панiка: многiя забабонныя спадары прынялi гэта за гнеѓ багоѓ. Мiнi-салдат Пурпурнога сузор'я тым часам схапiѓ Архiкардыналу за шыю, i рэзка страсянуѓшы, выцягнуѓ на сярэдзiну стала.
  -Гавары сволач, хто галоѓны бог, а то заб'ю.
  Сiла ѓ пальцах хлапчука была страшнай.
  -Ты, вядома, аб вялiкi i мудры.
  -Ды я i яшчэ мае сябры Тыграѓ i Ласка! - Лiха адной рукой падняѓ над сабой тушу вагой за цэйтнер.
  Тыграѓ рэзка ѓскочыѓ на стол i паспеѓ усадзiць удар нагой у галаву аднаго з асабiстых целаахоѓнiкаѓ намеснiка таты, Архiкардыналу. Вiдаць фармакалогiя не прайшла дарма сiла жудасна вырасла, i пазванок шыi пераламiѓся. Герцаг Дызон дэ Пардзье нават прыцмокнуѓ ад захаплення.
  -Чароѓна, вось гэта баец.
  Чаму ён так сказаѓ, вiдаць нешта тэлепатычнае заклiнавала мазгi. Ласка, у якой заклёпкi таксама ладна размягчылiся, праверашчала.
  -Я валадарка ѓсiх сусветаѓ i вышэйшых светаѓ загадваю, усiм лупiць адзiн аднаго. Прама пры нас.
  Падобная заява выклiкала шок. Хаця воля багоѓ закон. Засмяяѓшыся, герцаг скамандаваѓ, запросiце гетэр. Паслабляйцеся вялiкiя багi. Ад трайнога элю грымучай выбухной сумесi наркаты з алкаголем Тыграва ванiтавала i ён, пакiнуѓшы пiруючую залу, бляваѓ у залаты паднос. Калi вярнуѓся, там ужо рабiлася чартаѓшчына. Лiха вiдаць яшчэ не дайшоѓ да ѓзроѓню развiцця, калi юрлiва кiдаюцца на жанчын, i проста бiѓ нагамi тых, хто падвярнуѓся пад гарачую руку. Жанчын раздзiралi, на голыя ножкi сыпалi вугольчыкi, ламалi шчыпцамi пальцы. Яму было вельмi весела.
  -Глядзi Тыгр, як катуюць жывёл. Ха-ХА-Ха супербалдзеж, або як кажуць дарослыя Гiпертрах!
  Буйная грудастая блядзюшка плюхнулася перад жывым увасабленнем бажаства. Уздрыгваючы ад рогату Лiха скокнуѓ на торт, раздушыѓ яго босымi нагамi, выпэцкаѓшыся крэмам, падбег да жанчыны.
  - Хочаш забаѓкi. Ведаеш што такое магiчная бiяплазма уладара сусвету. - Ён шырока расставiѓ рукi. - Я наймацнейшы! Я самы разумны! Я найвышэйшы бог!
  - Згодна найвялiкшы! - Яе рукi пацягнулiся да зорна-паласатым ад напояѓ i кулiнарных вырабаѓ ног. Лiха стукнуѓ бiзуном па галаве. Яе панадлiва варушыцца мову нагадваѓ джала ачковай змяi. Ён дакрануѓся да густа змазаных пасцiлай i крэмам пятак жывога бога. Лiха працягваѓ яе бiць, распарываючы бiзуном тунiку, тая цалавала ногi, кожны пальчык хлапчукi i казала:
  - Ды прыбудзе на мне мiлата божая! Чароѓная плоць зробiць мяне маладзейшым.
  Ласка, падобна, таксама гатова згуляць ролю маленькага ката. Яна лупiла i жанчын i мужчын, ганяючы iх з дапамогай паходнi. Усе запэцкалiся ѓ крэм, тлушч, падлiву, соѓсы. Лiха стаѓ кiдаць, вiдэльцы iмкнучыся прычынiць як мага больш болю.
  - Воiн Стэлзаната трубiць грозны марш, зверская адплата чалавечы фарш! - Праспяваѓ юны стэлзан, грымнуѓшы дзяѓчыну тварам у страву з карычневай iкрой. Працверазелага Уладзiмiру раптам стала брыдка i страшна. Ну не павiнна быць такога, гэта горш быдла, нават жывёлы так сябе не паводзяць. Казаць бескарысна, толькi адно выйсце.
  -Усё хопiць людзi, вы перайшлi ѓсе межы. Набожнасць пачуццё iнтымнае i святое спынiце не павольна збiваць адзiн аднаго!
  Стрэл з прамянёма прабiѓ столь, пасыпалiся мармуровыя камянi. Тыграѓ палiѓ ва ѓсю моц разраду, страшны лазерны прамень выразаѓ вялiзныя дзiркi, абвальваючы тонкiя плiты на аскацiнелых людзей. Оргiя перапынiлася, шматлiкiх пахавала прама за бяседным сталом. Выдатная смерць, толькi што вы на вяршынi асалоды, ловячы вiхуры калектыѓнага вар'яцтва, i раптам цяжкi гранiт крышыць чэрап. Якiя стаяць на даху пазалочаныя статуi багоѓ, нiмф, ваяроѓ, аголеных паннаѓ, правалiся, унiз абвалiѓшыся, крышачы жалеза i плоць. Частка рыцараѓ разбеглася, частка ѓпала на каленi i прасiла лiтасцi. Многiх выцяла, але забiтых было не шмат. Лiха i Ласка паспелi адскочыць убок, камянi паразбiвалi сасуды з вiна, разлiтае масла ѓспыхнула, загарэлiся сталы з чорнага дрэва. Мiнi-салдаты Пурпурнога сузор'я былi ашаломленыя, стаялi, панурыѓшыся, вiдавочна не цямячы як рэагаваць, на падобны зварот падзей. Лiха ѓвесь блiшчаѓ ад разлiтага масла, ён мабыць паспеѓ сутыкнуцца з бочкай дзе захоѓвалася празрыстая вадкасць, якая сiмвалiзуе Вярхоѓнага бога Раввару. Герцаг захоѓваѓ спартанскi спакой.
  -Я разумею мараль культура ваша права...
  -Ты ѓжо дастаѓ мяне, мараль прыдумана ворагамi нацыi, з мэтай аслабiць i скаваць нас. Пагарджаны смяротны, прымiтыѓны чарвяк-прымат!
  Лiха скокнуѓ насустрач герцагу i, не разлiчыѓшы сiлы, трапiѓ у агнiсты ручаёк. Агонь ахапiѓ хлапчука, ператварыѓшы ѓ жывую паходню. Маленькi бажок схапiѓ герцага за горла, i мабыць не гледзячы на мядзведжую шыю, задушыѓ бы саноѓнiка, але Тыграѓ паспеѓ усадзiць са шпiца-пiсталета ѓсыпляльны зарад. Балазе мёд-дыпламат можна адкрыць i без кода, калi ты падобны на стэлзана. Лiха выпусцiѓ герцага i завалiѓся ѓ дрымучым сне. Ласка не супрацiѓлялася, вiдаць дзiцячы арганiзм i так перагрузiѓся. У месца крайняй узрушанасцi наступiла самнамбулiчная тупасць.
  -Багi стамiлiся, дзе наша спальня?
  Пара спалоханых слуг вырасла як з-пад зямлi.
  -Мы пакажам вам самае раскошнае ложа з усiх магчымых аб найвялiкшыя!
  Ужо на аѓтапiлоце Тыграѓ цягнучы свайго таварыша, i якая хiстаецца мiнi-сястру дацягнуѓся да пакояѓ. Затым яны ѓпалi, нiбы ад удару дубiнай, праѓда Уладзiмiр паспеѓ засунуць завалу на цяжкай дзверы. Але хiба дзверы перашкода, iх можна было ѓзяць голымi рукамi.
  Архiкардынал прапанаваѓ герцагу менавiта гэта i зрабiць:
  -Ваша ярка-ззянне пераканалася, што гэта за багi i дзецi Усявышняга. Хiба не вiдаць, што дурнаватыя дэманы, час iх скруцiць, пакуль яны бездапаможныя як макрыцы.
  -Я сам схiляюся да такой думкi. Маленькi д'ябал, як па-зверску балiць горла, але хто са смяротных рызыкне iх арыштаваць? - Герцаг закашляѓ, сплёѓваючы кроѓ.
  -Закалоць трэба таемна гэтых пачвар, ёсць у нас патрэбныя крымiнальнiкi, залезуць праз патаемны лаз i канец. - Для пераканаѓчасцi Архiкардынал правёѓ рабром далонi сабе па горле.
  -Вось ты i вырашай iх праблему, а калi яны ѓсё ж несмяротныя багi? - Герцаг i сапраѓды сумняваѓся, што такiя маленькiя пальчыкi, могуць так цiснуць у простых смяротных.
  -Яны ж былi п'яныя, i я бачыѓ пухiры на скуры, агонь хiба можа абпалiць дзяцей Раварра. Выбачыце герцаг. - Князь царквы павярнуѓся ѓ супрацьлеглы бок. - Што здарылася, што за знакi вы даяце?
  Чалавек у чорным балахоне паказаѓ складаны сiмвал, сiгнал тэрмiновага выклiку.
  -Гавары хутчэй, мне трэба скончыць з дэманамi Ада.
  -Вас выклiкае звыштэрмiнова Архiпапа. У адносiнах да багоѓ нiчога не рабiць, гэта загад. - выпалiѓ вартаѓнiчы манах.
  -Што трэба не чапаць, дзяцей апраметнай? - Атрымаѓшы пацверджанне Архiкардынал пагадзiѓся. - Добра я падпарадкоѓваюся таце. Калi ѓ бясконцага Яркасiяння быць?
  -Заѓтра. Вам вялiкi пантыфiк даслаѓ пацука-лятуна. На iм ты хутка дамчышся да мэты.
  Удакладнiѓ пасланнiк у чорным.
  -Ды Архiпапа як заѓсёды добры да мяне i ѓсiм нам! - Князь царквы з некаторым шкадаваннем дадаѓ. Усе аперацыя адмяняецца. Пакуль я ѓ вялiкага пантыфiка, гэтыя самазванцы будуць жыць. Працягвайце аказваць iм боскiя ѓшанаваннi!
  Архiкардынал прыхапiѓшы лёгкi багаж, паспешна выйшаѓ на палацавы дворык. Там ужо пляскаѓ крыламi пацук-лятун. Жывёла, падобнае на лятучую мыш з арлiнай дзюбай i з трыццацiметровым размахам крылаѓ.
  Кардынал сам сабе лаяѓся.
  -Вядома, што тата вельмi хiтры. Навошта яму патрэбны дэманы, хоча яшчэ большай улады або ѓ яго ёсць больш важкiя прычыны. Ходзяць упартыя чуткi, што вярхоѓны пантыфiк у сур'ёзна шукае тое, што дапаможа стаць яму богам, сапраѓдным Богам з вялiкай лiтары!
  .................................................. .................................................. ...............................
  Хоць стаць калекай у вынiку цялесных пашкоджанняѓ немагчыма Леѓ Эраскандэр быѓ жудасна злы. Кожная клетка, кожная мышца яго цела клекатала сiлай прынцэпс-плазменнага дракона i прагнула рэваншу. Тым часам мiльёны баявых зоркалётаѓ выбудоѓвалiся ѓдарны парадак i запасiлi энергiю для беспрэцэдэнтна вялiзнага гiперскачка. На мiжгалактычных субмарынах панавала радаснае ажыѓленне блiзкасць бiтваѓ, натхняла байцоѓ. Упершыню за амаль тысячу гадоѓ стэлзаны павiнны правесцi маштабную ваенную аперацыю на тэрыторыi супернiка, а значыць нездарма iх з ранняга дзяцiнства, нагружалi залiмiтавымi трэнiроѓкамi. Эраскандэр вырашыѓ не адкладаць помсту ѓ назапашвальнiк, хто ведае пасля зорнай кампанii цi ты, цi твой супернiк могуць спынiць цялеснае iснаванне. Гiрым Фiша якраз заканчваѓ падрыхтоѓку, у прынцыпе i так ужо ѓсё гатова, як на парозе ѓзнiк раззлаваны Леѓ.
  -Гэй, ты шакальны малюск павярнiся, хутчэй, не гожа мне бiць цябе па хрыбце.
  Фiша ѓсмiхнуѓся i працягнуѓ руку.
  -Усё скончана, замялi Леѓ. Мае быць вайна, а ѓ бою ѓсе мы браты i не павiнны ѓспамiнаць старыя канфлiкты.
  Эраскандэр са звонам пляснуѓ па працягнутай канечнасцi.
  -Я спачатку ѓрэжу табе, а потым мы забудземся i станем братамi па зброi.
  Ад рэзкага ѓдару рука анямела i Гiрым з лютасцю кiнуѓся ѓ рукапашную. Ён быѓ старэйшы i цяжэйшы за Эраскандэра, цудоѓны баец, хуткi як Тыгр люты нiбы Дзiк. Але загартаваны ѓ баях юны воiн з планеты Зямля быѓ вiдавочна вышэй класам. Ён рухаѓся як маланка, паражаючы з эфектыѓнасцю прамянемета. Пара дакладных удараѓ i Фiша ляжаѓ на металiчным пакрыццi. Юнак - стэлзан тузануѓся ѓ пакутлiвых канвульсiях, ловячы ротам гелiякiслародную атмасферу памяшкання зоркалёта. Усе рэбры зламаныя, значыць, як мiнiмум на некалькi гадзiн баявая адзiнка выведзена са строю. Сябры Гiрыма вядома не застаюцца ѓ даѓгу, але на гэты раз, Леѓ ужо настолькi быѓ захоплены бурай дзiкага гневу, што гэтую стыхiю ѓжо стала немагчыма ѓтаймаваць. Усадзiѓ нагой у падбародак, супернiк нават не паспявае зрэагаваць, такая хуткасць ураганнага руху. Iншая нага б'е ѓ калены кубачак. Затым рукой у шыю, локцем у скронь, каленам у пахвiну. I ѓсё гэта ѓ залiмiтавым хуткасным рэжыме. Гэта ѓжо не проста тэхнiка, тут успамiнаюцца словы Гуру i апавяданнi вучняѓ баявой Тыбецкай школы. Уваходзiш у стан гiпертрансу, магiчнай сiлы, i ты ѓжо па-за гэтым фiзiчным светам, у стане марадака-вiс даступна толькi вялiкiм майстрам. Калi хуткасць перамяшчэння твайго цела выходзiць за рамкi чалавечых магчымасцяѓ. I не толькi для недасканалых чалавечых рэфлексаѓ, нават генетычна дасканалыя стэлзаны не паспяваюць зрэагаваць, i ѓсе дваццаць напампаваных юнакоѓ зрынуты супертэрмiнатарам. Буйныя дзецюкi нерухома ляжаць паралiзаваныя ѓ полусмертельной коме. Леѓ спынiѓся, якое невядомае раней адчуванне сiлы перапаѓняе цела.
  Ён усё больш i больш становiцца вялiкiм майстрам, баявых мастацтваѓ адчыняючы магутнасць невядомай энергii. Стрэл з гравiя-паралiзатара перапынiѓ усе адчуваннi, апусцiѓшы "Гуру" на пакрыццё. Цяглiцы скруцiла ѓ невыносных спазмах раздзiралых звязкi, сцiснуѓшы сталёвым абручом дыханне. Некалькi афiцэраѓ падбеглi да зрынутага юнака, i спехам рушылi па рэбрах, павалаклi ѓ карцэр. Астатнiмi спешна занялiся лекары. Ваякi былi з цяжкiмi траѓмамi, але не было забiтых на шчасце для Льва. У тым выпадку па законах ваеннага часу не абмiнуць пакутлiвага пакарання. Укалоѓ стымулятар, каб боль адчувалася шматкроць вастрэй, дысцыплiнарныя служачыя прыступiлi да катавання. Па паверхнi камеры прайшлi iскрынкi, ударылi электрастатыкай, зарад быѓ моцны, запахла смаленым. Калi электрычнасць праходзiць па нервовых канчатках гэта вядома балюча. Тым не менш, камандуючы катуючымi дзевяцi-зорны афiцэр Лога застаѓся незадаволены.
  -Трэба разнастаiць катаваннi. Дайце чаргаванне гарачая сумесь, затым лядоѓня.
  Памочнiк ката спрабуе запярэчыць.
  -Што гэта дасць, яны на вучэннях ужо абвыклi да экстрэмальнага перападу тэмператур, ды i токам iх не здзiвiш. Усе яны паспрабавалi, нават радыеактыѓнае болевае выпраменьванне з якая чаргуецца фазай.
  -Калi рыхтуеш экстрэмалаѓ, асаблiва iх групу, трэба больш старанна падбiраць арсенал катаванняѓ. Можа кiно паспрабаваць, бескантактавае ѓздзеянне на псiхiку. - Лога i сам быѓ збянтэжаны.
  -Гэты хлопец не вельмi дасведчаны, можа нешта, выб'ем у плане шокавага ѓздзеяння. Але ёсць яшчэ карычневы прамень. Ён апускае кожнага ѓ сваё iндывiдуальнае пекла. - Затараторыѓ памочнiк.
  Праз чацвёра сутак у мозгу адбываюцца незваротныя працэсы, i нават самы ѓстойлiвы салдат ператвараецца ѓ баязлiвага iдыёта.
  -Лепш пакуль выканаем чаргаванне, а iдыётам табе i станавiцца не трэба! - Схiлiѓ катаванне.
  Агнямётная бруя апалiла скуру, прасмажыѓшы мiкрахвалевымi прамянямi ѓсё цела. Звычайны агонь не ѓ стане выклiкаць гэтак моцныя i яркiя адчуваннi. Здавалася, распалiлiся нават косцi, i плавiцца мозг, аблазiць скура, прыкiпае кроѓ, а з рота валiць дым. Кожная клетка ѓ агнi бамбардзiравалася квантамi, i боль нарастаѓ, тэмпература полымя ѓсё павышалася. Калi iнтэнсiѓнасць распаленага ѓздзеяння на тканiны перавысiла ѓзровень свядомага ѓспрымання, вычарпаѓшы патэнцыял пакут, тут жа ѓсе часцiцы цела працяѓ холад. Мароз скаваѓ усе вантробы, iмклiва застывала кроѓ, згортваючыся ѓ лёд. Сэрца прымерзла, звадкаванае паветра залiваѓ лёгкiя перарываючы дыханне, сатанiнскi холад быѓ страшнейшы за ѓраган смерцi. Потым зноѓ паѓтарэнне агонь, лёд, плазма, вадкi гелiй. Усё на ѓзроѓнi хвалевых выпраменьванняѓ. Да гэтага абвыкаеш i накшталт ужо не так страшна. Тут успомнiлiся цяжкiя дзiцячыя гады, тады, калi ён зламаѓ кампутар-карнiк, каты былi ѓ шоку. Яны выклiкалi цэлую роту байцоѓ, звязалi i кiнулi ѓ камеру. Некаторы час яго не катавалi, таму ён проста глыбока да ѓзроѓню гiбернацыi заснуѓ. Калi прачнуѓся раны, зацягнулiся i не хварэлi, зламаныя косткi зраслiся. Пашкоджаннi зачынiлiся, а затым проста бясследна знiклi, толькi пакутлiва хацелася есцi. Каты былi настолькi здзiѓлены вылячэннем, што выканалi яго просьбу, накармiѓшы маленькага вязня. Тое, што адбылося далей, было зусiм не зразумела, больш ужо не катавалi, а за такое цяжкае злачынства ѓсяго толькi саслалi працаваць у каменяломнi. А гэта дробязь, многiя там працавалi без усялякай вiны. Бо працаваць саслалi не на ѓранавыя руднi, дзе зняволеныя да самай пакутлiвай смерцi не бачаць сонцы, а ѓ адчынены гранiтны кар'ер. Вядома, там было горш, чым у лесе, праца на знос да 18 гадзiн у суткi, ежа абы не памерлi з голаду, а збiццё звычайны парадак рэчаѓ. Нават калi ты паслухмяны, то ѓсё роѓна сваю порцыю бiзуноѓ абавязкова атрымаеш. Тупыя кiбернетычныя наглядчыкi, яшчэ горш мясцовыя тубыльцы-садысты. Нямала людзей, асаблiва дзяцей, памiрала на такiх цяжкiх працах, вядома, ён выжыѓ i нават прымудрыѓся збегчы. Не iшак, каб цярпець ярмо.
  Успамiны перарвалiся, у камеры запалiлася ружовае святло. Пачулася цiхая музыка. Прыемны жаночы голас вымавiѓ:
  -Як ён пышна трымаецца гэты маленькi ваяр з легiраваных кверлiла. Хопiць навучаць цягавiтасцi мiлага хлопчыка, вывесцi яго.
  Iльва прывялi, голас ён пазнаѓ адразу, Дзiна Розаленда ласкава ѓсмiхалася:
  -Мой Iльвяня, ды ты сапраѓдны герой. Адзiн зладзiѓся з дваццаццю лепшымi хлопцамi. А вы што iдыёты? Навошта так апрамяняць хлапчука Супер-салдата!
  Афiцэр-катавальнiк паспрабаваѓ запярэчыць.
  -Мы вопытныя прафесiяналы. Хвалевае катаванне абсалютна бяспечнае для патэнцыi. Хутчэй, можа аказаць, стымулюючы эфект.
  -Дамiнантна! Можа выпрабаваць на вас, падняць вашыя магчымасцi. - Хiхiкнула Генерал.
  -Як злiчыце мэтазгодным! - Каты гаркнуѓшы, выцягнулiся.
  -Гадзiна знаходжання ѓ кантраснай прамянёвай ванне! Не аспрэчвайце, а то дадам тэрмiн. - Дзiна стала суровай, усмешка ператварылася ѓ аскал.
  -А гэта можа быць нават прыемна.
  Буйнаваты катаѓ не ѓтрымаѓся ад плоскай вастрынi.
  -Строiм час задавальнення. Можа яшчэ пачаставаць вас карычневым промнем.
  Кату так хацелася бразнуць i папрасiць сямiколернага выпраменьвання, што ён нават запхнуѓ у сваю пашчу два важкiя кулакi.
  -Хто ж не хоча пабалдзець ад суперкайфу! - Пачулася невыразнае мыканне.
  -Вось i выдатна маѓчы! I вы таксама!
  I яна пакiнуѓшы штатных катаѓ, ветлiва падмiргнула Эраскандэру:
  -Ты герой у нас умеюць шанаваць моцных i адважных салдат. У табе столькi энергii, сiл паранармальных здольнасцяѓ, што мы вырашылi iх правiльна выкарыстоѓваць.
  -З табой у пацукi-тыгры згуляць. - Жорстка пажартаваѓ юнак.
  -Фу, якi ты грубы варвар. Я цябе вырашыла прызначыць камандзiрам разведвальнага атрада. Ты прыроджаны лiдэр, а твае здольнасцi, паслужаць на балазе iмперыi! - З пафасам усклiкнула генерал.
  -Сур'ёзна? Гэта вялiкi гонар для мяне!
  У словах Льва праслiзнула iронiя, але Дзiна зрабiла выгляд, што прыняла ѓсё лiтаральна.
  -Але ты павiнен апраѓдаць гэты гонар i статус часовага афiцэра. У такiм узросце не многiя гэтага ганаравалiся, асаблiва ѓлiчваючы, што ты не стэлзан.
  -Вось менавiта, усе вашы законы ... - Леѓ не знайшоѓ яркай метафары i замоѓк. Дзiна наадварот вымавiла цэлую прамову.
  -Цяпер мы ѓжо ляцiм у напрамку iмперыi сiнхоѓ. Там будуць сур'ёзныя баi, а ты з тваёй энергiяй зробiш слаѓныя подзвiгi, якiя дадуць новыя магчымасцi. Акрамя таго, у мяне ёсць план, мы можам цябе аформiць як майго роднага сына. Ты станеш паѓнакроѓным стэлзанам i ѓ будучынi зможаш прэтэндаваць на любыя пасады. Падумай, быѓ рабом, а станеш Ультра-гiпер-грос-звыш-маршалам. Той, хто высек адзiн дваццаць не кволых байцоѓ, цалкам здольны на гэта. Наогул, я ѓпершыню бачу байца такога найвышэйшага класа. Хто ведае, можа мяне ѓспомняць як мацi найвялiкшага ваяра Стэлзаната.
  Далягляд павабная, Леѓ не быѓ дурнем, каб адпрэчваць такую прапанову з ходу. Трэба ѓчапiцца ѓ яго мёртвай хваткай. У рэшце рэшт, ён можа i не чалавек, усе ведаюць, што ён зорны хлопчык, якi каметай упаѓ з неба.
  Разумны павiнен усё прадугледзець.
  -Я ж раб, у мяне ѓ хрыбетнiку сачыльная прылада. Калi што гаспадар мяне проста заб'е.
  Дзiна выскалiлiся, але ѓжо па-добраму з iронiяй:
  -Якая прылада, можа сiстэма Гiлi-вастар? Памятаеш таго, каго ты назваѓ матыльком-чабурашкам. Гэты иногалактический дзiва, майстар тэхнатроннай справы. Генiй са ссунутай псiхiкай i слабой воляй. Пакуль ты быѓ без прытомнасцi, ён усё акуратна выдалiѓ. У выпадку чаго твой гаспадар i тая кусачая блядзюшка з гнаявой сузор'i Сiнхаѓ атрымаюць толькi пару сямiузроѓневых мацюкоѓ. Можа адправiць Фламайстра ѓ тваю групу? Не, ты небяспечны як термопреонновая бомба, яшчэ заб'еш каштоѓнага працаѓнiка.
  -Не такi ѓжо я садыст, тэрарыст. Думаю, спрацуемся. - Абыякава вымавiѓ Леѓ. Якому i сапраѓды было ѓжо ѓсё роѓна.
  -А каханне ѓ табе ёсць? Ты такi прыгожы i халодны сапраѓдны кiдаѓ пад гелiем. - Погляд Дзiны стаѓ вельмi цяжкiм i яна пацягнула да хлапчукi рукi. Эраскандэр груба адштурхнуѓ мясiстыя канечнасцi.
  -Сарамацiся ты цяпер мая мацi, што падумаюць пра нас байцы.
  -З пункту гледжання генетыкi не пажадана, але ж мы абаронены ад непатрэбных генных камбiнацый. Добра, мацi стане Венер. - Дзiна мiмаволi стала чырванець, страцiѓшы камандзiрскi запал.
  -Яна таксама мяне кахае. А я асабiста аддаю перавагу маладзейшым дзяѓчатам. Гуд-Бай - дама Бальзакаѓскага ѓзросту! - Юнак выпалiѓ, яму здавалася прыгожай, але не зусiм зразумелай фразу.
  -Зноѓ чалавечы слэнг. Вар'ят хлопчык, а вар'яцтва заразна, у самой едзе дах. - Дзiна нават падалася назад.
  Тым часам шматмiльённая армада набiрала хуткасць i была ѓжо гатовая прабiць дзiрку ѓ трохмерным свеце, сыдучы ѓ звыклае гiперпрастору, калi ёй на сустрэчу вылецела буйная баявая эскадра супернiка. Дакладней гэта была дрэнна арганiзаваная кавалькада рознатыповых зоркалётаѓ. Iх было звыш дзевяцi мiльёнаѓ, але пры гэтым касцяк складалi караблi было вiдавочна састарэлых тыпаѓ, i, мяркуючы па ѓсiм з'яѓленнi такой вялiкай колькасцi зоркалётаѓ Пурпурнога сузор'я, стала для iх поѓнай нечаканасцю. Нiбы зграя ваѓкоѓ замест авечак натыкнулася на танкавую дывiзiю. Зоркалёты стэлзанаѓ лёгка перабудавалiся ѓ атакуючы рэжым. Тым часам караблi супернiка вiдавочна спрабавалi разгарнуцца i сысцi, не прыняѓшы бою. У момант пачатку сутычкi Эраскандэр яшчэ знаходзiѓся побач з Розалендай. Знаёмы, чуты ѓ кароткi перыяд па-за цялесным iснаванне голас ультрагросмаршала, аддаѓ дзiѓны загад.
  -Спынiце iх пераслед, не губляйце дарма час, выконвайце першапачатковы загад.
  Леѓ не вытрымаѓ, раѓнуѓ у кiберперадатчык:
  -Ты што здурнеѓ. Калi пакiнем гэтых блашчыц, яны разрабуюць галактыку. Не павольна нанесцi ѓдар форма падвойныя абцугi. Гэта зойме хвiлiн дваццаць, без сур'ёзных страт, а калi iрвануць тэрмапрэонавай ракетай, то хопiць i паѓхвiлiны. Разрад, праѓда не варта мэты.
  Ультрагросмаршал "звышпульсарна" ачмурэѓ:
  -Хто гэта такi?
  -Я Леѓ i ты мяне ведаеш. Як афiцэр Вялiкай iмперыi я павiнен выканаць свой абавязак i атакаваць супернiка. Згодны! - Эраскандэр гаварыѓ гучна i ѓпэѓнена, без iстэрычных нотак.
  Ультрагросмаршал машынальна адказаѓ.
  -Згодзен.
  Ультрамаршал Гурса вылупiѓ вочы.
  -Вы што здурнелi, дзе субардынацыя.
  -Атакуйце, па плане падвойныя абцугi. Гэта вар'яцтва, але ён мае рацыю, нельга пакiдаць сектар на разарванне разбойнiкаѓ, нас проста караюць смерцю. - загадаѓ галоѓны саноѓнiк.
  -Выдатна! Вайна гэта - самая цiкавая гульня, у якой не варта прапускаць хады, i даваць партнёру думаць! - Стрэлiѓ фразай Леѓ.
  -Лепш змахнуць фiгуры з дошкi! - Вякнулi далёка з-за спiны.
  Шматразова праѓзыходныя i лiкава (у меншай ступенi) i тэхналагiчна (ужо ѓ большай) сiлы Пурпурнога сузор'я атакавалi густы рой зоркалётаѓ супернiка. Пачалося збiццё страшная касмiчная бойня. Караблi выбухалi, разляталiся на аскепкi, распыляючыся на кваркi. Было бачна, што разнамасная зграя не ѓ стане аказаць арганiзаванае супрацiѓленне. Спроба зграi кiнуцца ѓ рассыпную на гэты раз аказалася беспаспяховай велiзарны флот Стэлзаната, блакаваѓ усе шляхi адыходу. Вось велiчэзны лiнкор пакрыѓся мноствам прабоiн, трэснуѓшы развалiѓся на часткi. Пад сiнхронным ударам стэлзанаѓ, крэйсера, лiнкоры, эсмiнцы, мiнаносцы, выкошвалiся тысячамi. Заставалася iсцi на прарыѓ або загiнуць у няроѓнай сутычцы. А вось магчымасцi здацца не было, з-за абмежаванага часу бiтва iшла на поѓнае знiшчэнне. Грандыёзнае вiдовiшча, прамянiста прыгожае яркае i жудаснае адначасова. Чалавечая мова занадта бедная i не мае зямных аналагаѓ, каб годна i падрабязна апiсаць дзiвосную гульню агнёѓ, зорных фарбаѓ, гравiтацыйных спiраляѓ перакрыѓляюць прастору ѓ светлавыя патокi.
  - Вось так гады! Зразумелi што такое рабаванне! - пракрычаѓ Леѓ Эраскандэр. - Цяпер абмыецеся гiперплазмай. - Юнак праляцеѓ, мiма баявых чарапахавых робатаѓ, асабiста падскочыѓ да цяжкай гарматы. У лютасцi ён паслаѓ зарад, i трапiѓ у рэактар браняносца, прымусiѓшы яго раскалоцца. Затым якi падсеѓ на термокваркового каня супермэн Леѓ збiѓ яшчэ не менш двух тузiн караблёѓ. Калi яны накрывалiся дзiвоснай хваляй, прозывающие вакуум рознай фiзiчнай прыроды палi дрыжалi, i разгарачанаму юнаку здавалася, што яго патылiцу абдзiмае скразняк.
  Пры кожным трапленнi хлапчук усклiкаѓ:
  - Шок гэта па-нашаму, у труну гэта па-вашаму!
  Вочы Звышчалавека ад выблiскаѓ не сляпiла, але ѓсё роѓна, з-за празмернага багацця мiльярдаѓ буйных, дробных i сярэднiх блiкаѓ, калi кожную секунду разраджалася энергii эквiвалентнай трыльёнам атамных бомбаѓ скiнутых на Хiрасiму крыху ды глючыць. Зрэшты ѓ стане гiпертрансу, якi зусiм не перашкаджае ѓсведамляць рэчаiснасць, Леѓ цэлiць зусiм не вачыма, нейкiм яшчэ невядомым чалавечай навуцы восьмым пачуццём.
  А над гарматным разлiкам ляцiць карабельны памяранцавы матылёк (жывое стварэнне тыпу добрага папугая), велiчынёй ледзь буйней вароны i не без прыгожасцi падпявае:
  Магутны стэлзан у засадзе чакае,
  Накiраваѓшы ѓ неба радар!
  I калi супернiк на нас iдзе,
  Яго змятае ѓдар!
  Захопленая бiтвай Дзiна, знайшла час, каб падбегчы юнаму ваяѓнiку. Паклаѓшы яму сваiм цяжкiя ручышчы на плечы, захоплена вымавiла:
  - Ты б'еш лепш за кампутар. Такое адчуванне, што бачыш супернiка наскрозь. Як табе ѓдаецца прапальваць сiлавыя палi?
  - Я бачу расколiны ѓ матрычнай абароне i прашываю iх. Прычым мне нават не трэба цэлiцца. - адказаѓ, працягваючы з трапнасцю Робiн Гуда пасылаць анiгiляцыйныя згусткi Эраскандэр.
  - Квазарна ты мой хлопец! - Дзiна пацалавала Льва ѓ засос, прыцiснулася магутным целам. Той адсунуѓ яе:
  - Не трэба цалавацца, ты мне перашкаджаеш страляць!
  Юнак усаджваѓ кавалкi гiперплазмы, i адмысловыя разнавiднасцi ракет, прычым так удала, што падбiты зоркалёт на гэты раз, перароблены з транспарта грос-эсмiнец павярнуѓся, сутыкнуѓшыся з крэйсерам. Ад удару крэйсер страцiѓ ход, i хутчэй быѓ знiшчаны, а эсмiнец канчаткова развалiѓся.
  - Так трымаць! - Хлапчук-тэрмiнатар падняѓ уверх палец.
  За дваццаць хвiлiн цалкам удалося ѓкласцiся, крыху спатрэбiлася часу для знiшчэння гэтых асобiн. Ды i ѓвогуле касмiчныя баi па сваёй прыродзе хуткаплынныя. Толькi адзiн, самы дасканалы зоркалёт супернiка быѓ узяты на абардаж пасля палону, нябачны падхватнiкам сiлавога поля.
  Юны ваяѓнiк не паспеѓ асабiста прыняць удзел у захопе лiнкор. Але праглядаючы тэлевiзiйныя галаграмы захапiѓся, выразнасцi i бездакорнай зладжанасцi дзеянняѓ штурмавых атрадаѓ Пурпурнога Сузор'я. Зрэшты, рацыянальнасць зусiм не перашкаджала праяве iнiцыятывы i ваеннай кемлiвасцi.
  Узяты трафей старанна даследуюць, навукоѓцы вялiкага Стэлзаната выцiснуць максiмум з захопленага прыза.
  Леѓ Эраскандэр не стамляѓся дзiвiцца таму, як iмклiва стэлзаны аднаѓляюць пашкоджаныя судны. Некаторыя глядзелiся зусiм дрэнна, нагадваючы знявечаныя шары i трыкутнiкi, iх формы дэфармавалiся i некалi грозныя машыны выклiкалi толькi жаль. Астатнiя захавалi пагрозлiвыя канфiгурацыi, але былi спярэшчаны сотнямi прабоiн з iрванымi аплаѓленымi бакамi. Дзесяткi тысяч робатаѓ-рамонтнiкаѓ у форме крылатых васьмiногаѓ абляпiлi некалькi сотняѓ пакарабачаных караблёѓ. Пырскала трохкаляровая ультра-плазменная зварка, гнуткiя шчупальцы выкiдвалi расплаѓлены метал, маментальна застывалы пад сцюдзёным выпраменьваннем. Лiтаральна на вачах скалечаныя зоркалёты, набылi ранейшы выгляд: блiскучы агрэсiѓнай навiзной. Усяго з улiкам баявой перабудовы i зачысткi прасторы затрымка з гiперскачком склала крыху больш за гадзiну. Здавалася дробязь, але дробязяѓ у космасе не бывае. Усё, што не здараецца, уплывае на ход сусветнай гiсторыi. Калi мiжгалактычная разня скончылася, Дзiна зноѓ выклiкала Эраскандэра ѓ камандны пункт. Яна з умольным тонам вымавiла:
  -Ты вядома цмок антымiра, але нельга так дзёрзка размаѓляць з вярхоѓным камандзiрам. Як ён цябе не выпарыѓ, капрызная пачвара. Цяпер ты афiцэр, пастарайся выконваць дысцыплiну, я прашу цябе, нi каго не забiвай, без прычын абумоѓленых статутам. Падраздзяленне невялiкае, байцы навiчкi, зусiм юныя, але з вельмi добрымi дадзенымi. Мы будзем у чужым незнаёмым сектары, любы неасцярожны ход смяротна небяспечны.
  -Я ѓсё зразумеѓ, але вось я асабiста не думаю, што такое вялiкае войска магло пракрасцiся амаль у цэнтр iмперыi выпадкова. Акрамя таго, ты звярнула ѓвагу, што сярод гэтых зоркалётаѓ не было караблёѓ сiнхоѓ. - Леѓ апошнiя словы асаблiва падкрэслiѓ заклапочанай iнтанацыяй голасу.
  -Што з гэтага? - У Дзiны заварушылiся ѓ трывозе вялiкiя, але не пазбаѓленыя вытанчанасцi вушы.
  -Мы сыдзем, а iх флот ударыць па аголеным сектары.- Выказаѓ лагiчнае меркаванне Леѓ.
  -Але i мы ѓдарым па iх сузор'i. - Буйная ваяѓнiца, успушыла бiткi футбольнымi мячамi, i перакацiла пад скурай.
  -А ты ѓпэѓнена, што нам не прыгатавалi пастку. Чаму ультрагросмаршал не захацеѓ адразу ѓдарыць па зоркалётах супернiка. Можа таму, што нас ужо чакаюць, а засада разлiчана па гадзiнах i секундах. Падумай сама. - выказаѓ здагадку Эраскандэр.
  -Ён наш камандзiр i гэтае абвiнавачванне выпраменьвае здраду. - Улавiѓшы ѓ поглядзе Льва злы агеньчык, дадала. - Хоць я, мабыць, паведамлю куды трэба.
  -Толькi не ѓ Дэпартамент Ахова Трона, яго кiраѓнiк i ёсць галоѓны здраднiк. Надзейней у мiнiстэрстве Воiны i Перамогi, хаця i там здраднiкаѓ поѓна. - натхнёна сказаѓ Эраскандэр.
  -Ты кажаш жудасныя рэчы. - Дзiна здрыганулася, але спрачацца не стала.
  -Як iнакш растлумачыць такое не кантраляванае перамяшчэнне супернiка, амаль у цэнтры iмперыi. - Такое i гэтак каласальнымi масамi немагчыма ажыццявiць без здрады! - Юны ваяѓнiк, ссунуѓ бровы i паглядзеѓ з-пад iлба.
  -Татальна дакладна! Вось калi б удалося дабрацца да Вялiкага Iмператара. Ён жа - Звыш - Стэлзан.
  Леѓ падмiргнуѓ, якi гэта Звыш-стэлзан, калi не бачыць, што яго iмперыя валiцца ѓ апраметную. Праѓда з чаго гэта ён раптам пачаѓ перажываць, нiбы гаворка iдзе пра ѓласную Радзiму. Дзiѓна гэта...
  Армада тым часам прыйшла ѓ рух, разганяючыся ѓ мiжгалактычны гiперскачок.
  ГЛАВА? 30
  
  Жадаеш атрымаць над усiмi перавага?
  То патрэбная для ѓлады цвёрдая рука,
  Каб паказаць, галактыкам магутнасць
  I застацца кiраваць на стагоддзi!
  
  Добра, калi прачнуѓся пасля бурнай папойкi i ѓ цябе нi чаго не балiць. Яшчэ лепш, калi няма пахмелля, калi ты бадзёры i свежы, то гэта ѓжо выдатна. Мадыфiкаваны арганiзм нейтралiзаваѓ усе яды праклятага алкаголю. Чалавек бы так лёгка не адкараскаѓся: гарэлка самы небяспечны кiлер, але забiвае нажаль не толькi замоѓца. Тым не менш, маральна Уладзiмiр Тыграѓ адчуваѓ сябе ѓсё роѓна, моцныя згрызоты сумлення мучылi душу. Iзноѓ ён сарваѓся, i па яго вiне загiнулi людзi. Калi забiваеш усякага роду монстраѓ, нават разумных, не зведваеш нi роздумаѓ, нi пакут, а тут хоць дрымучыя, але падобныя табе стварэння. Трэба хутчэй перамяшчацца, калi ты ѓ руху думкi не так цiснуць. Лiха таксама знешне быѓ бадзёры i свежы, на душы ѓ яго было радасна, прыемна адчуваць сябе богам. Вось ужо слугi паслужлiва пасыпаюць наперадзе шматкаляровыя пялёсткi, якiя мякка шархацяць пад нагамi, нават гордыя рыцары нiзка кланяюцца. Як добра калi iншыя перад табой прынiжаюцца i асаблiва прыемна рабалепства сабе падобнага.
  -Гэй ты! Кансервавы слоiк!
  Рыцар у дарагой вопратцы i надраеных латах здрыгануѓся i ѓпаѓ на каленi. Спалохаѓся, што маленькi бажок i сапраѓды зверне яго бляшанку. Хлапчук задраѓшы вышэй нос прагугнявiѓ:
  -Хто тут у вас самы галоѓны.
  -Архiкардынал, а за iм герцаг. - Баязлiва залапатаѓ рыцар.
  Лiха без працы падняѓ рыцара за жалезны каѓнер i крыкнуѓ
  -Выклiч да мяне Архi!
  -Нельга ён паляцеѓ да Архiпапы. - У рыцара ад страху падкасiлiся ногi, але хлопчык-тэрмiнатар лёгка трымаѓ, бранiравана здаравяка на выцягнутай руку.
  -Гэта хто! - пагардлiва нядбайна нiбы гаворка iшла аб дварняку спытаѓ юны воiн.
  -Вярхоѓны пантыфiк усяго свету! - выцiснуѓ з сябе ратнiк.
  -Тады няхай сам пантыфiк прыбудзе сюды! - Лiха прытупнуѓ босай, загарэлай нагой.
  -Я думаю, ён з радасцю прыме ваша запрашэнне, вялiкi i прамянiсты! - Твар рыцара расплыѓся ва ѓсмешцы.
  Разарвiраѓ дастаѓ з-за пояса ратнiка кiнжал i са смакам адкусiѓ вастрыю. Той ледзь не страцiѓ прытомнасць, назiраючы затым, як самазваны бог слова каѓбасу жуе загартаваны клiнок. А вось збраяносец малодшай i зусiм звалiѓся ѓ прытомнасць.
  Архiкардынал i сапраѓды быѓ у Архiпапы. З вышынi палёту летуна самы вялiкi горад планеты ѓяѓляѓ сабой велiчнае вiдовiшча. Вялiзныя будынкi, палацы, храмы, i вышэй за ѓсiх на ѓзгорку Усявышэйшы планетарны храм, побач асабiсты палац вярхоѓнага пантыфiка. Будынак храма ѓзвышаѓся на кiламетр, што каласальна для такой эпохi. У яснае надвор'е, а надвор'е тут амаль заѓсёды сонечнае, таму агнiстыя спiчакi са свастыкай бачныя на дзвесце мiль. Чатыры асноѓныя купалы, кожны ѓ гонар асобнага бога, апраѓляѓ дзясятак статуй крылатых тытанаѓ. Усё выдатна раскошна, багата, i густоѓна. Сам Архiпапа быѓ высокi пажылы мацак, у раскошнай трохкаляровай мантыi, усеянай каштоѓнымi свастыкамi. Папская карона аздоблена суцэльнымi дыяментамi. Алмаз - камень вярхоѓнага бога Равары. Велiчным жэстам пантыфiк паказаѓ на крэсла. Архiкардынал сеѓ папярэдне пацалаваѓшы руку яго Яркасвятасцi.
  -Ты бачыѓ дзяцей вярхоѓнага бога сын мой?
  Архiпапа не любiѓ цырымонiй i аддаваѓ перавагу адразу хапаць дракона за шыпы.
  -Дакладная iнфармацыя Яркасвяты, я бачыѓ iх ва ѓсiх падрабязнасцях. - Архiкардынал пакланiѓся нiжэй.
  -I якiя яны з сябе дзецi бога? - Вярхоѓнаму пантыфiку было вельмi цiкава.
  -Вонкава выглядаюць як дзецi гадоѓ адзiнаццаць, дванаццаць. Хлапчукi напаѓголыя алiѓкава-бронзавыя, неверагодна мускулiсты, агрэсiѓныя, карацей дзiкуны дзiкунамi. Дзяѓчынка апранутая незвычайна, падобная на казачную фею ѓ зiготкiх вопратцы. У руках у яе скрыня з жывапiсам сямiгаловага дракона, i валасы сямiсветаѓ накшталт вясёлкi. - Дзелавым тонам пералiчваѓ князь царквы.
  -Цмок кажаш сямiгаловы, а крылаѓ колькi? - Архiпапа ѓзяѓ са стала ѓ залатой аправе, упрыгожаныя iзумрудамi акуляры i пачаѓ гартаць тоѓстую кнiгу.
  -Дзесяць аб вялiкi. - коратка адказаѓ Архiкардынал.
  -Гэта вельмi цiкава. Якiя здольнасцi праяѓлялi?
  -Выпускалi з трубак у руках паражальны агонь i маланкi. Разбурылi частку палаца, забiлi больш за сотню людзей, у тым лiку i вярхоѓнага жраца культу Сола. Сапраѓдныя дэманы. - Тон архiкардыналу быѓ такi, што не зразумееш, цi захапляецца ён, цi наадварот поѓны абурэння.
  -Цi дакладная iнфармацыя аб iх неѓмiручасцi? - Архiпапа быѓ вiдавочна занепакоены.
  -Калi iх уразiлi стрэлы, яны не памерлi, скура пакрылася шыпамi дзiкабраза, але яны ажылi не пакiнуѓшы слядоѓ паразы. Аднак, вiдаць, смяротныя. Кроѓ льецца з iх, а агонь абпальвае скуру.
  Не зусiм упэѓнена i злёгку запiнаючыся, вымавiѓ князь царквы.
  -Ты ведаеш, па легендах нават багi плачуць i пралiваюць кроѓ. Галоѓнае гэта каб не шнараѓ. - Архiпапа адцягнуѓ на кончык доѓгага носа акуляры. - Кажаш цi думаеш гэта дэманы?
  -Дакладна не людзi нашага свету! - На гэты раз тон быѓ упэѓненым.
  Архiпапа згарнуѓ блiн i спрытна абмакнуѓ у мёд. Нядбайна махнуѓ рукой, шпурнуѓшы дзiцяню танка-тыгра падачку. Той разгарнуѓ пашчу, злавiѓшы на лёце салодкi шарык.
  -Нават дэманаѓ i пачвар можна спакусiць, падмануць, спакусiць. - Пантыфiк ужо цiшэй дадаѓ. - Пра што кажа залатая легенда?
  -Пра тое, што нашы продкi жылi на нябёсах i былi выгнаныя злымi дэманамi ѓ гэты свет. - Машынальна вымавiѓ Архiкардынал.
  -Правiльна, а любая легенда мае ѓ аснове рэальныя падзеi. - Безапеляцыйным тонам, павольна гартаючы кнiгу, вымавiѓ Архiпапа.
  -Згодны ясносвятейший не цэлым, але ѓ якой ступенi легенды, безумоѓна, здольныя адлюстраваць рэальнасць. - Архiкардыналу ѓжо хацелася перапынiць размову i падсiлкавацца куфлем салодкага Эля. Учора ён таксама перабраѓ, галава трашчыць, стан кепскi, нягледзячы на выпiту перад вылетам кружку фiнiкавай настойкi. Звычайна князь царквы ведаѓ сабе меру, але прыбыццё дзяцей-багоѓ зблытала яму ѓсе карты i капiтальна ѓзняло нервы. Такога ж нiхто не ведаѓ i не мог прадбачыць.
  -Наш радавод знаходжання на гэтай планеце абмежаваны, крыху больш за 1450 цыклаѓ. Гэты горад Гiдыема быѓ самым першым. А значыць, быѓ час, калi нашы продкi жылi ѓ iншым свеце. Усё лагiчна. Вось яны багi свяцiлы, здаюцца наравiстымi i капрызнымi, але ѓ рэальнасцi таксама маюць складаныя цыклы свайго руху. - Ялейным тонам прамаѓляѓ Архiпапа, тузануѓ за рычажок. У залу ѓбегла прыслужлiвая нявольнiца ѓ кароценькай спаднiцы i галаногая. Хутка паставiла паднос з ежай, напоямi, спецыi i нiзенька пакланiлася. Пасля чаго светлавалосая дзяѓчынка, падпарадкоѓваючыся грознаму погляду пантыфiка, выдалiлася. Стройная з iдэальнай фiгурай, яна здавалася анёлкаѓ, калi манашка ѓцякала, панадлiва, мiльгаючы начыста адмытымi ступнямi, якiя сталi шурпатымi ад частых пакаранняѓ пугай. Нявiннае тварык было посным i сумным.
  Манашкi гэтага свету, таксама загадай нялёгкае працоѓнае жыццё, але адрозненнi ад ранейшых зямных апраналiся падобна антычным рабыням - ледзь прыкрываючы грудзi i сцёгны. Акрамя таго вельмi часта служак культу прымушалi займацца прастытуцыяй пры храмах папаѓняючы такiм чынам царкоѓную казну i дагаджаючы тым цi iншым багам.
  -Ды вялiкi, свяцiлы падпарадкаваны. - Архiкардынал вымавiѓ гэта каб запоѓнiць навакольнае яму яго пустэчу. У залаты кубак ужо загадзя было налiта вiно i царкоѓны вяльможа асцярожна i пачала паглынаць якi аддае мёдамi i спецыямi напой.
  А голас Архiпапы стаѓ больш суровы:
  -А людзi. Гэта непакорлiвае i пыхлiвае племя. Вось ёсць гэтак папулярны ѓ апошнi час iмператар Чырызхан. Нахабны тып, не жадае плацiць дзявятай дзелi прыбытку вярхоѓнаму богу. А калi яго адлучыць ад царквы, можа кiнуць войскi на штурм. Ён шукае падставы для вайны, нават твой герцаг хiтруе, i падлашчваецца з гэтым бунтаром. А ѓявi, што будзе, калi гэтых дзяцей заб'юць, Чырызхан ды iншыя выступяць супраць нас. Выдатная нагода, каб стаць уладаром не толькi па назве!
  -А калi гэтыя самазваныя багi самi паднiмуць мяцеж, нахабныя яны, вельмi капрызныя? - Архiкардынал выказаѓ уласную затоеную думку, задавальненнем адзначаючы, што цяжар i боль у галаве адыходзяць, а настрой паднiмаецца.
  -Дзецi што з iх возьмеш, падыграй iм, не злы без прычын. Выкарыстоѓвай iх неспрактыкаванасць i ѓласцiвае далiкатнаму ѓзросту крыѓдлiвасць i ганарлiвасць. Больш iм лiслiвасць, часцей хвалiлi. Iм гэта спадабаецца. Кiраѓнiк кахаючы салодкую лiслiвасць мае iнтэлект мухi, а так смаркачоѓ, розум ненашмат вышэй. Карацей, патураючы самазваным багам i, гэта будзе табе, а дакладней нашаму культу толькi ѓ балазе! - Архiпапа раптам змянiѓ тэму. Сам узяѓ у рукi кубак, але пiѓ дробнымi глыткамi, што зусiм не перашкаджала яму размаѓляць. - Усё гэта як нi дзiѓна дробязi, iншае хвалюе мяне. Як прасоѓваюцца пошукi ключа ђсявышэйшых Багоѓ.
  -О вялiкi, вельмi цяжка шукаць тое, пра што мы не маем нават уяѓленнi. Многiя нават сумняваюцца... - Архiкардынал без асаблiвага энтузiязму ѓзяѓся за абмеркаванне дадзенай праблемы.
  -У чым, хто аспрэчвае аѓтарытэт святой царквы? - Ссунуѓ сiваватыя бровы пантыфiк.
  -У слых баяцца, але ѓ думках, мяркую, ёсць разлад. - Князь царквы пачуццi раскаванасць пасля опохмел бразнуѓ, кароткай прамовай. - Ды i я думаю, варта марнаваць час на тое, што з'яѓляецца казкай. Асаблiва цяпер, калi апазыцыя царквы як нiколi моцная, а Чырызхан, трэба аддаць яму належнае зь лiку вялiкiх кiраѓнiкоѓ. У яго ёсць рэальныя шанцы ѓпершыню ѓ гiсторыi, нашага свету звергнуць клерыкалаѓ!
  -Хочаш слуга, я пакажу табе цуд, i ты зразумееш, што скепсiс тут абсалютна не дарэчны. - Прагучаѓ спакойны голас пантыфiка.
  Архiпапа падышоѓ да алтара i няѓлоѓным рухам нацiснуѓ некалькi кропак.
  Успыхнула яркая трохмерная праекцыя. З вуснаѓ Архiкардыналу пачуѓся воклiч здзiѓлення. Галаграфiчная выява была настолькi рэальнай, што здавалася да яго можна дакрануцца. Спачатку праплылi густыя гронкi зорак, затым з'явiлася выява шара, якi свецiѓся. Вось i гэты шар бачны i знутры, праѓда вельмi цяжка разглядзець падрабязнасцi. I вось з'яѓляецца дзiѓная iстота, сiлуэтам падобная на чалавека, але зiготкая настолькi яркай сямiколернай гамай, што яго асобы немагчыма разгледзець. Прышэлец, павярнуѓшыся i блiскаючы ѓсё ярчэй, i ярчэй патокамi святла, лiтаральна выпальваючы вочы, паѓнагучным голасам вымавiѓ.
  -Сiлай бязмежна велiзарнай...
  Той, што схавана ѓ безданi бяздоннай,
  Зможа толькi той авалодаць!
  Хто праз прастору i час
  Стане, не жмурачыся глядзець!
  Затым ён блiснуѓ як тысяча маланак i знiк! Як ён уражвае, усе легенды цьмянеюць перад рэальнасцю. Да чаго асляпляльны сiлуэт у сямiколернай гаме, ярчэй свяцiѓ нябесных зiготкi. Архiкардынал здзiѓлена глядзеѓ, часта мiргаючы ад блiкаѓ у вачах (ён амаль нiчога не бачыѓ) нервова цярэбячы акантаваную алмазным лiсцем свастыку.
  -Што гэта? - Выцiснуѓ з сябе хрып.
  -Гэта, з неба ѓпала, як балiд або зорка. Знайшлi мае далёкiя продкi, каробку i той сiмвал, што ѓ мяне на шыi. Была там бочка з металу нябачанага i дошчачка са знакамi таемнымi. - Пявучым тонам вымавiѓ Архiпапа.
  -I дзе гэта дошчачка? - Архiкардынал скiнуѓ мiжвольна якiя льюцца з счырванелых ад святла вачэй слёзы.
  -Знiкла разам з бочкай, нi хто яе больш не бачыѓ. - Пантыфiк вымавiѓ гэта тонам, поѓным смутку i шчырага шкадавання. Зрабiѓ пару асцярожных глыткоѓ з кубка.
  -Цi не пра яе, хадзiлi чуткi, што быццам у iмператара Дэцыбела бачылi зiготкiя скрыжалi са знакамi нябачанымi? - З не занадта вялiкай надзеяй вымавiѓ архiкардынал.
  -Можа! Усё можа быць на гэтым свеце, але Вялiкi Дэцыбел заваёѓнiк паѓночных i паѓднёвых язычнiкаѓ, хацеѓ атрымаць сiлу i неѓмiручасць. Што выйшла - загiнуѓ, не здабудучы магутнасцi, не кожнаму дадзена прачытаць напiсанае багамi, а тым больш параѓнацца з iмi. - Архiпапа нават прыгразiѓ указальным пальцам свайму паплечнiку. Той, зрабiѓшы выгляд, што прымае гэта за жарт. Ды i цiкаѓнасць у яго выклiкала зусiм iншае:
  -Дзiѓна ѓсё гэта, нават калi ѓ яго ёсць сiла, навошта яе камусьцi проста так даваць. Багi нiчога не дораць, бязвыплатна.
  -Не думаю я, што ён бог у нашым разуменнi, хоць легенды складзеныя маiмi папярэднiкамi абвяшчаюць, быццам гэты муж казаѓ, што здольны нават iншыя светы ствараць. Можа, i прыбiраюць толькi, няма ѓ нас больш пэѓных звестак. Маё меркаванне гэта як бы якiя маюць квазiбоскую магутнасць. - Архiпапа паставiѓ кубак на месца i ѓзяѓ у рукi пакрытую падабенствам шакаладу вафлю.
  -У гэтых двух хлапчукоѓ, кароткiя штаны, таксама вясёлкавыя, дзе не пакрыла гэтых жаѓтаротых нярах капаць, i ...
  -Ды бачыш, на скрынцы цмок намаляваны, толькi галоѓ у яго дзесяць. - Перапынiѓ Архiпапа.
  -Значыць гэтыя дзецi i гэты зiготкi з аднаго народа! - Незразумела чаму ѓзрадаваѓся Архiкардынал.
  -Не, наѓрад цi, ты што не заѓважыѓ што ѓ гэтага бога шэсць канечнасцяѓ, i значна даѓжэйшая галава. Не, гэта iншы нечалавечы вiнbsp; -Што гэта дасць, яны на вучэннях ужо абвыклi да экстрэмальнага перападу тэмператур, ды i токам iх не здзiвiш. Усе яны паспрабавалi, нават радыеактыѓнае болевае выпраменьванне з якая чаргуецца фазай.
  д, але гэтыя хлопцы таксама з'явiлiся з iншага свету, i могуць дапамагчы нам знайсцi ключ да авалодання бязмежнай сiлай. Ёсць дакументы даступныя толькi нам, я ведаю, што людзi могуць перамяшчацца памiж светамi i адным рухам рукi звяртаць гарады i горы ѓ попел. - Архiпапа нават прыѓстаѓ ад энтузiязму.
  -Я таксама пра гэта здагадваѓся, о Вялiкi Найсвяцейшы бацька! - Архiкардынал прыѓстаѓ, пакланiѓшыся ѓладару. Выраз вачэй пантыфiка раптам стала халадаць, гэта вiдавочная прыкмета, што аѓдыенцыя скончана i не варта марнатравiць часам, самага ѓплывовага i ганаровага ѓладара планеты.
  -Я сам асабiста прыму iх, аказвай iм ушанаваннi багоѓ. Павер, провiд iснуе!
  Пакланiѓшыся з абавязковым дотыкам кулаком падлогi яшчэ раз, Архiкардынал пакiнуѓ люстрана раскошную залу, перад вачыма ѓсё яшчэ пакутлiва зiхацелi сямiколерныя блiкi.
  ________________________________________________
  Камандзiр тубыльнага атрада Альфа-Стэлз, Iгар Радзiвонаѓ, тым часам прымаѓ i перадаваѓ чарговую шыфроѓку, атрыманую ад разведчыцы па мянушцы "Белка".
  Iгар лiчыѓ гэтую мянушку няѓдалай.
  -Ужо лепш яе называць коткай, я даѓно падазраваѓ, што яна скончаная шлюха. - груба вымавiѓ, бегла агледзеѓшы шыфраграму спецназавец, якi толькi што атрымаѓ эпалеты каланiяльнага генерала.
  Стаячы побач афiцэр Iван зiрнуѓ на брата з дакорам.
  -Табе лёгка казаць. А ты ведаеш, што калi дзяѓчына ѓ гэтых кацiных прыматаѓ адмаѓляецца ад сэксу, гэта лiчыцца адхiленнем ад нормы. Значыць альбо ружовая, альбо хворая, нельга з-за пячорных забабонаѓ правалiць гэтак каштоѓнага агента.
  -А што толку, у гэтым шныпару. Нiчога канкрэтнага не перадае, зброi не дастала, i нават шыфраграму даслала пасля прыбыцця на арбiту. - Паморшчыѓся Iгар
  -Разведчык патрэбен заѓсёды. Мы, напрыклад, дзякуючы таемным шныпарам, змаглi падарваць палац Фагiрама i выжыць самi. Рана цi позна яна, атрымае доступ да найноѓшых тэхналогiй i тады... - Iван зрабiѓ жэст якi азначае - вам кранты!
  -Што тады, мы ѓсё роѓна нiчога не рэалiзуемы. - Безнадзейна махнуѓ рукой камандзiр элiтнага спецпрызна. Вось гэты Конарадсан трохполы, паляцiць, i ѓсё вернецца на кругi свая, максiмум выдадуць сто мiльённае, апошняе Зоргаѓскае папярэджанне. Не будзе Фага, прыбудзе Крага. Як у турме камеры, колькi не перастаѓляй койкi, камера шырэйшай не стане.
  -Але я думаю, ты не прамiнеш размясцiць ложак далей ад парашы! - Блесну досцiпам вонкава вясковы хлопец Iван.
  -Не будзь ты маiм братам, я б цябе ... - Велiзарны Iгар i на самай справе выглядаѓ страшнавата, асаблiва калi побач не было стэлзанаѓ.
  -Што мяне. - Iван шырока заѓсмiхаѓся. У дадзены момант, калi на планеце з iнспекцыяй Вялiкi Зорг, ды яшчэ маленькай, але тэхналагiчна пераважнай эскадрылляй суправаджэння любая сачэнне за iмi стала абсалютна немагчымай i браты ѓпэѓнена размаѓлялi ѓ поѓны голас. - Мiж iншым, мы як нiколi блiзкiя да незалежнасцi. Думаеш шматлiкiя мiльёны иногалактических караблёѓ проста так на пiкнiк, сюды забаѓляцца прыляцелi. Iмперыя блiзкая да распаду, яна вось-вось абрынецца. Тады нiкому i не спатрэбiцца наша ускраiнная планета. Пакуль тыгры будуць адгрызаць адзiн аднаму хвасты, заяц зробiць ногi. Тысячы гадоѓ мы развiвалiся самастойна, без старэйшых братоѓ па вар'яцтве. Зноѓ станем, самастойныя i вольныя, няхай усё вернецца на кругi свая.
  -Марыць бескарыснае марнаванне часу. I яшчэ, нават калi мы здабудзем незалежнасць, хто будзе кiраваць планетай - нiкчэмны прэзiдэнт Даклiнтан? - Iгар скрывiѓся.
  -Не! Паѓстанцы на чале з Гарнастаевым. - упэѓнена вымавiѓ Iван.
  -Чортаѓ Парсек! У Даклiнтана каланiяльная армiя i горы зброi, а ѓ Гарнастаева толькi жменя прыхiльнiкаѓ, яго раздушаць як гнаявой аладку. - Погляд камандзiра сталi па-сапраѓднаму лютым.
  -Калi ты пяройдзеш на бок паѓстанцаѓ, то i iншыя часткi рушаць услед за табой! - Iван з надзейнай паглядзеѓ на роднага брата.
  -Напэѓна, у мяне наймацнейшая частка Тубыльнага войска, i мне быць новым правадыром планеты! - Цвёрда вымавiѓ кiраѓнiк спецпрызна. Улавiѓшы ѓ поглядзе брата дакор дадаѓ. - Не, я не буду ѓзурпатарам, цi ствараць манархiю. Мы сфармуем ЦК пад маiм кантролем i лепшыя людзi, у тым лiку Гарнастаеѓ увойдуць туды - будуць кiраваць калектыѓна. Мы ѓсе разам павернем горы i скруцiм у трубачку неба.
  -Смешна. Я вось успомнiѓ старажытную прыпеѓку. - Iван хораша ѓ прастанародным стылi заспяваѓ.
  Усё на свеце адбываецца,
  Па загадзе Цэка.
  Сонца ѓзыходзiць i заходзiць,
  Па загадзе Цэка.
  Усё вакол расце,
  Па загадзе Цэка.
  У космас караблi лётаюць,
  Па загадзе Цэка.
  На вайну iдуць салдаты,
  Па загадзе Цэка.
  Выдаюць нам усе заробкi,
  Па загадзе Цэка.
  Бомбы сыплюцца, ракеты,
  Па загадзе Цэка.
  Задзiраюць хвост каметы,
  Па загадзе Цэка.
  Гром грымiць, зямля трасецца,
  Па загадзе Цэка
  Нават жанчына ...смяецца,
  Па загадзе Цэка!
  Упершыню за доѓгi час суровы камандзiр Альфа-Стэлз ад усёй душы засмяяѓся.
  -Ды гэта смешна, а калi сур'ёзна. У нас таксама неяк праходзiлi вучэннi па спарваннi баявых адзiнак. Яны таксама развялi нашых салдат i жанчын, i прымушалi iх сукупляцца, адразу ѓсiх у адным месцы. Хто не згодзен, лазерам рэзалi напалову. Таксама шукалi анамалii, вымяралi каэфiцыенты аргазму, затым абвясцiлi аб сваёй абсалютнай генетычнай перавазе над чалавецтвам.
  Iван пакруцiѓ пальцам ля скронi:
  -Кожнаму сваё, а ты сам, калi-небудзь, меѓ сэкс з iх самкамi?
  Iгар з запалам у голасе адказаѓ:
  -Пару разоѓ, вядома ж было. Яны вядома страшэнна прывабныя бабы i вельмi гарачыя, але... Вельмi ѓжо кахаюць паздзекавацца над людзьмi, могуць падсмажыць, зламаць, пакусаць, адразаць. Выгаляюцца над людцы, як толькi дазваляе фантазiя. Добра яшчэ, што па рангу службы мне забаронена з iмi спарвацца, iнакш не пазбегнуць калецтвы цi смерцi... А у марах прыемна, а галоѓнае справядлiва, асаблiва калi стэлзанку па iсце прыгожую "марыпу" звязаць i ѓзяць у рукi нейтронны дубец... - Тут камандзiр спецпрызна звярнуѓ увагу: цiха iграе прыгожая мелодыя. Кiнуѓ погляд на свой камп-бранзалет, якi насiѓ як даѓней ручны гадзiннiк. - Верагодна, нас выклiкаюць, мiргае сiгнал, кажы хутчэй, што гэтая дзяѓчынка нам перадала?
  -Тое, што яе зоркалёт перакiдваюць у iншую галактыку, i вiдаць гэта яе апошняе паведамленне, яна будзе па-за дасяжнасцю прыёму. А яшчэ яна верыць, што яе зорны хлопчык-месiя жывы i спадзяецца яго адшукаць. - Папярэдзiѓ Iван, выкiдваючы з цюбiка пасту, якая ѓ паветры ператваралася ѓ фiгуркi пацешных звяркоѓ.
  -А ты сам у гэта верыш? - Iгар нахмурыѓся.
  -Я думаю, што ты асьцерагаешся канкурэнта ѓ барацьбе за зямны трон. Спадзяешся, што ён страцiцца ѓ космасе. Сэрца закаханых лепшы компас. - Брат казаѓ i, жартам i сур'ёзна. Увогуле, калi што добрае адбудзецца, месiя мог бы згуртаваць чалавецтва... Хоць большасць людзей пра яго наогул не ведае. Тым больш, у здольнасць аднаго чалавека радыкальна ѓсё памяняць, зусiм не верыцца.
  Iван скрыжаваѓ два пальцы.
  -Ведаеш у колькi разоѓ iх iмперыя больш планеты Зямля.
  -Не! - Шчыра адказаѓ Iгар.
  Iван пальцамi паказаѓ нулiк. Два браты аглушальна як трубячыя ѓ хобаты сланы разрагаталiся.
  
  "Лжэлабiда" таксама весела насмешнiчала, пры паведамленнi, што iм маецца быць ваяваць. Сцiплай дзяѓчыне, якая атрымала рэлiгiйнае выхаванне, ужо ладна надакучылi i садамазахiсцкiя вучэннi, i сэксуальныя эксперыменты. Дакладней наадварот фiзiчна (якая бессаромная здраднiца бiяiнжынерным спосабам мадыфiкаваная плоць) гэта нават усё больш i больш падабалася. Калi партнёры розныя цi iх адразу некалькi, гэта незвычайна i стварае непаѓторную палiтру аргазму. Вось толькi сумленне мучыць, нельга ж так па жывёле здзекавацца са святых пачуццяѓ. Пачуццё граху, жахлiвае i пакутлiвае, не дае ёй спакою. Падчас кароткiх сноѓ мроiцца апраметная, дзе Алена, атрымлiваючы жорсткае пакаранне, прыносiць пакаянне Усявышняму Богу. На шчасце ѓ стэлзанаѓ, трэба аддаць належнае, пышна арганiзаваных i падрыхтаваных салдат забаронены любыя дзеяннi якiя знiжаюць баяздольнасць войска, а значыць, падчас баявых дзеянняѓ будзе значна спакайней. Хоць бы ѓ плане праклятага сумлення!
  
  Архiпапа яшчэ не ведаѓ, што вялiзнае войска Чырызхана ѓжо ѓ паходзе. Даѓно грозны Iмператар назапашваѓ сiлы, а падставай для выступу, стала падступнае паланенне праѓнука i прамога спадчыннiка iншага вялiкага Iмператара Дэцыбела. Дэцыбел быѓ сапраѓднай легендай, i па праве яго спадчыннiкi маглi прэтэндаваць на значную частку шырокiх царкоѓных земляѓ. Архiгерцаг Дулупула дэ Грант жахлiва багаты нашчадак жрацоѓ, вiдавочна жадаѓ дагадзiць Архiпапе. Ён меркаваѓ, што пагроза адрачэння спынiць уварванне, але Чырызхан ужо не баяѓся, ён быѓ гатовы кiнуць выклiк разжырэламу Гiдэемскаму пасаду. Яго шматлiкiя войскi прыйшлося падзялiць на дваццаць частак, iнакш дарогi былi б цалкам забiтыя. Акрамя таго, па асобым разбiвалi дарогi "танкi сярэднявечча" Тырана-маманты, вагой да васьмiдзесяцi тон, з чатырма баявымi вежамi, якiя верцяцца, на лускаватых спiнах. Кашмарныя iстоты маюць пяць закругленых рагоѓ, здольных ламаць вароты падобна тарану. Армiя была разнамаснай са шматлiкiмi падраздзяленнямi. У вачах лiтаральна рабiла ад незлiчоных сцягоѓ i гербаѓ. Мясцовыя жыхары або разбягалiся, або прывiталi якiя маршыруюць калоны. Першай сур'ёзнай перашкодай на iх шляху, стаѓ шэры замак барона Тухкара. Гэта была сапраѓдная крэпасць, практычна непрыступная з высокiмi вежамi i таѓшчэзнымi сценамi, размешчаная на ѓзгорку, што яшчэ больш абцяжарвала штурм цытадэлi. Верагодна, рацыянальна было абыйсцi збудаванне бокам, але камандуючы граф Друвам дэ Кiр вырашыѓ, што скарбы барона каштуюць ахвяр. Крэпасць прынялiся абстрэльваць з пераносных катапульт. Цяжэйшыя завадныя балiсты, уступiлi ѓ бой крыху пазней. Вогненныя зарады, уляталi ѓ замак, жыѓцом спальваючы насельнiкаѓ. Цяжкiя камянi разбiвалiся аб базальтавыя сцены, толькi злёгку драпаючы паверхню. Атрымалася, праѓда, збiць некалькi сцянных зуб'яѓ. Некаторыя з абаронцаѓ замка ѓжо былi забiтыя, iншыя цяжка знявечаныя. З дапамогай Тырана-мамантаѓ i Алазаѓраѓ, атрымалася падцягнуць гэтак магутныя машыны разбурэння, што iх эфект не шмат каму саступаѓ самай дасканалай артылерыi. Асобныя валуны важылi да паловы тоны, грукат ад iх падзення калацiѓ сцены шэрага замка. Агонь у адказ абаронцаѓ, у тым лiку i арбалетамi, прыйшоѓся ѓ асноѓным па лёгкiх атрадах пяхоты. Вострыя, якiя круцяцца ѓ палёце балты раздзiралi целы няѓдачлiвых салдат на часткi. Нават металiчныя шчыт не былi дастаткова надзейнай абаронай. Зрэшты, неабходнасць туга зацягваць адразу чатыры, а то i восем цецiвы арбалетаѓ, адмоѓна ѓплывала на хуткастрэльнасць, але павялiчвала далёкасць з прабiѓнай сiлай зарада. Пакiнуѓшы груду трупаѓ, пяхотнiкi адышлi пад прыкрыццё з суцэльных увесь тоѓстых шчытоѓ. Тым часам бязлiтасны абстрэл працягваѓся. Мабыць граф, Дуван меѓ надзею лiмiтава выматаць супернiка, перад вырашальным штурмам. Верагодна, гэты разлiк мог i апраѓдацца, але абаронцы ѓкiнулi нечаканы джокер. Пацук-лятун з самавiтым запасам гаручых рэчываѓ высока падняѓся над замкам. Затым рэзка спiкiраваѓ, i якi сядзеѓ, на пачвару маларослы, але моцны, несумненна, вельмi дасведчаны баец у сiняй масцы, скiнуѓ чыгуны з агнiстай сумессю. Удар што, безумоѓна лагiчна, нанесены па навале гаручых матэрыялаѓ. Абозы загарэлiся, магутна iрванулi, дэтанаваѓшы шматкратэрным вулканам. Вогненныя сумесi апалiлi i салдат, i Тырана-мамантаѓ з Алазаѓрамi. Жахлiвыя жывёлiны насiлiся, нiбы агнiсты смерч, топчучы ѓсiх, хто трапляѓся на шляхi. Многiя з воiнаѓ згаралi жыѓцом, абуглiваючыся ѓ распаленых латах. Коннае цяжкабранiраванае войска пацярпела больш за ѓсiх. Нязграбныя рыцары звальвалiся з ашалелых жывёл, iх залiвала апантаным агнём, а грувасткiя панцыры не давалi падняцца. Кашмарная пакутлiвая смерць у сталёвым рондалi чакала ѓслаѓленую баявую элiту. Вiнаваты ѓ катастрофе таксама не ѓцёк ад адплаты. Лятун быѓ, як вожык утыканы стрэламi, прычым некаторыя з iх былi атручаныя. Падзенне перапончатай птушкi, монстра памерамi з добры бамбавiк было маляѓнiчым. Пакiнуѓшы дымавы хвост, пачвара з грукатам урэзалася ѓ каменную граду. Вадарод, якi знаходзiцца ѓ грудной клетцы i жываце летуна - птэрадактылю выбухнуѓ. Здавалася, лопнуѓ дырыжабль, рэшткi дымлiвага мяса трапiлi ѓ шэрагi лучнiкаѓ, павялiчваючы ахвяры. Зрэшты, сам наезнiк, паспеѓ саскочыць i нават, карыстаючыся мiтуснiнай нырнуць у гушчу шатроѓ. Тым часам вароты замка адчынiлiся, адборная кавалерыя наляцела на салдат, якiя ѓпалi ѓ панiку. Наперадзе на вялiзным аднарогу быѓ сам барон Тухкара. Вялiзны ѓ блiскучых пазалочаных латах ён быѓ велiчны i страшны. Яго загартаваны меч, сек жалеза нiбы кардон. Вiдаць было, што гэты ваяр, спяшаецца паквiтацца з Графам Дуванам. Барон быѓ у дзiкай лютасцi, асколак валуна забiѓ яго дачку, раскалоѓ сямiгадовай дзяѓчынцы галаву. Залiты крывёю труп дзiцяцi так i стаяѓ перад вачыма Тухкара, павялiчваючы сiлу i без таго цяжкiх удараѓ. Рубячы сталёвы лес, графа атачылi адборныя рыцары, ён усё ж здолеѓ прарвацца да галоѓнага супернiка.
  -Ты чорны граф, адкажаш за ѓсё!
  -Ты белы труп, сядзеш на кол!
  Яны былi вартыя адзiн аднаго. Iх мячы скрыжавалiся. Барон быѓ цяжэйшы i мацнейшы, Граф спрытнейшы i хутчэйшы. Аднак ужо першым ударам барон рассек майстэрска выкаваны шчыт з эмблемай танка-тыгра. Дуван усё ж здолеѓ стукнуць аднарога ѓ галаву. Рог злёгку змякчыѓ удар, i ѓсё ж дзiвосны звер пахiснуѓся i пачаѓ завальвацца. У лютасцi, помсцячы за боль, прычыненую яго ѓлюбёнцу, барон адной рукой схапiѓ графа i шпурнуѓ яго долу. Бiтва ѓ пешым страi не пакiдала шанцаѓ, i бязлiтасны меч, рассек шлем i галаву супернiка. Разляцелiся мазгi заляпалi потны твар Тухкара. Бачачы, што iх маршалак зрынуты, астатнiя воiны страцiлi i без таго пахiснуѓся дух i пусцiлiся ва ѓцёкi. Невялiкi, але грозны натапыраны сталлю атрад накiроѓваѓся па пятах уцекачоѓ. Аднак радасць храбрацоѓ была заѓчаснай магутны Тырана-мамант кiнуѓся насустрач. Першы быѓ збiты барон, адна з шасцi ног пачвары змяла яго разам з латамi. Частка астатнiх воiнаѓ, была раздушана, або звернутая ва ѓцёкi. Лучнiкi з вежаѓ вялi забойны агонь, а частка салдат, якiя ѓцякалi, бачачы, што чара шаляѓ хiснулася назад, павярнула коней i аленяѓ. Свежыя сiлы ѓступiлi ѓ бой, i ѓсё вырашала не доблесць воiнаѓ, а iх колькасць. Войска графа была непараѓнальна шматлiкай, неѓзабаве ѓсе рыцары якiя прынялi ѓдзел у вылазцы былi забiтыя. Пасля гiбелi графа, камандаванне на сябе ѓзяѓ яго сын Вiконт Бор дэ Кiр. Гэты юнак, не марнуючы дарма часу, даѓ сiгнал да неадкладнага штурму. Тырана-маманты пайшлi на таран. Браняваныя вароты дрыжалi ад звышцяжкiх удараѓ, а воiны ѓсiх масцяѓ палезлi на штурм. Штурмуючыя былi настолькi ѓзбуджаны, што не звярталi ѓвагi, на расплаѓленую смалу, камянi i стрэлы. Страты былi вялiзныя, а яны ѓсё лезлi i лезлi. Зацiскаючы лiкам, байцы бралi вежу за вежай. Сцены сталi слiзкiмi ад смалы i крывi. Нарэшце абвалiлiся акаваныя легаванай сталлю вароты, у замак накiравалiся марадзёры. Бiтва перарастала ѓ разню, ацалелыя абаронцы спрабавалi агрызацца. Асаблiва лютае супрацiѓленне было аказана ля ѓваходу ѓ храм вярхоѓнага бога Равара. Буйныя, па-спартыѓнаму складзеныя жрацы, адчайна секлiся, затуляючы ѓваход у збудаванне. З-за вузкасцi калiдора нападаючыя не маглi выкарыстоѓваць сваю колькасную перавагу, i груда пасечаных целаѓ узрастала. Бачачы адчайную зацятасць абаронцаѓ, Бор якi ламаецца голасам загадаѓ.
  -Запальнымi зарадамi! Агонь!
  Дасведчаны ваявода Азур паспрабаваѓ запярэчыць.
  -Там у храме скарбы вялiкiя, агонь iм пашкодзiць.
  -Тады бiце сапраѓды па праходзе, а загарыцца мацней, патушым. - Юны ваяѓнiк ужо меѓ вопыт штурмаѓ, i яго твар ззяѓ ад шчасця, зялёныя вочы палалi азартам. Вось яно рамантычнае захапленне бiтвай.
  Стрэлы здабылi эфект, пакiдаѓшы сякеры, абпаленыя i аслепленыя жрацы i манахi, разбеглiся. Частка з iх спадзявалася згубiцца ѓ шырокiх лабiрынтах храмавага падзямелля. У самым вялiзным замку пачалося павальнае марадзёрства i прымус. Воiны накiдвалiся на жанчын, па-зверску гвалтавалi, насыцiѓшыся, успорвалi жываты, адразалi грудзi i вушы. Лiчылася доблесцю, мець калекцыю засушаных вушэй. Нямала народа збеглася пад абарону гэтай цытадэлi. Грудных дзяцей адбiралi ѓ мацi i кiдалi ѓ агонь, не шкадавалi i старэйшых.
  Вiконт Бор дэ Кiр, увайшоѓ у раж; гарлапанiѓ i трос кулакамi.
  -Забiце iх усiх, нiкога не лiтуйце, хай душа майго бацькi нап'ецца крывёй перш чым паляцiць у нябёсы. Знiшчыце ѓсе суседнiя паселiшчы, не шкадуючы васалаѓ ублюдачнага барона. Уся мясцовасць будзе залiта агнём i крывёй, нават жывёлы не атрымаюць лiтасцi.
  Тым часам воiны прывалаклi аглушаную ѓ сутычцы старэйшую дачку барона Эльвiру. Бор з цiкавасцю глядзеѓ, як салдаты сарвалi з яе дарагое, вышытае золатам адзенне, туфлiкi з каменьчыкамi, завушнiцы, каштоѓнасцi складаючы ѓсё ѓ агульную груду.
  -Якая ѓ яе бездакорная фiгура, а грудзi як марожанае з аметыстам.
  Юны Вiконт саскочыѓ з каня, выгляд выдатнай ахвяры ѓзбуджаѓ круцейшы, чым разлiтая кроѓ.
  -Давайце вылiце вядро вады ёй на галаву. Ахвяра асаблiва цудоѓная, калi трымцiць i супрацiѓляецца. Якая ѓ яе далiкатная i гладкая скура, атлас у золаце!
  Пажадлiвая рука прайшлася па жываце, далей вышэй пагладзiѓшы адчувальныя пунсовыя саскi аксамiтнай, залацiста-бронзавай грудзей, пасля чаго груба ѓчапiлася ѓ самае iнтымнае месца!
  Пасля таго як ледзяны вадаспад, абрынуѓся на галаву, дзяѓчына ачулася, i рэзка ѓскочыѓшы, кiнулася бегчы. Майстэрскi воiн зрабiѓ падсечку, яна ѓпала. Здавалася на зямлi ляжыць лань, на якую зверху скокнуѓ тытулаваны воѓк-сатыр. Дачка барона i сын графа, сашчапiлiся як котка з сабакам, люта змагаючыся, баранэса нават пусцiла ѓ ход зубкi, але Вiконт апынуѓся мацней. На вачах некалькiх тысяч байцоѓ адбывалася агiднае дзейства, воiны пасмейвалiся i падбадзёрвалi парадамi. Калi Вiконт падняѓся, яго спатнелы твар быѓ разадраны, але пры гэтым замiлавана задаволеным. Пасля цяжкай барацьбы мова з цяжкасцю варочалася.
  -Добрая, маленькая тыгрыца. А вы чаго ѓтаропiлiся! Рукi прэч!
  Апошнi воклiч быѓ пранiзлiвы i гучны.
  Некалькi афiцэраѓ-тысячнiкаѓ паспешна адхапiлi рукi ад панадлiвай трапяткое здабычы.
  -Мая краля, вам не дастанецца, прынамсi, цяпер. Адправiць у мой асабiсты шацёр! А для вас ёсць праца, узвесцi вакол замка частакол, i на кожны кол паставiць адсечаную галаву. Няхай увесь свет даведаецца, з кiм мае справу.
  -А што уладар з нашымi загiнулымi ваярамi рабiць? - З цяжкасцю пераводзячы дыханне, спытаѓ багата запэцканы кроѓ з плямамi куравы на панцыры памочнiк.
  -Як звычайна палiць трупы, аказаѓшы годныя ѓшанаваннi. Сем'i атрымаюць кампенсацыю. Што яшчэ, дзе сын гэтага вылюдка барона? - Погляд юнака стаѓ яшчэ злейшы.
  -Шукаем! - Памочнiк трасянуѓ блiскучай ад крывi сякерай.
  -Знойдзеце, не забiвайце адразу! - Ваяѓнiк зло ткнуѓ памiраючага байца, чужога войска сваiм каваным загартаваным срэбрам боцiкам. Прымусiѓшы гаротнiка зацiхнуць. - Мой бацька нядаѓна купiѓ вельмi рэдкага Марыйскага ката, выпрабуем яго навыкi.
  Воiны кiнулiся выконваць загад свайго новага сюзерэна. На самы высокi кол, была паднята вялiкая як гарбуз галава зрынутага барона.
  Вiконт плюнуѓ убок i злавесна пракрычаѓ няѓстойлiвым ламаючымся голасам:
  -Гэты замак занадта маленькi, таму мы i забiлi мала. Наступны горад на паѓмiльёна, вось там разыдземся, як трэба. Бацька ты будзеш, задаволены, твой род увойдзе ѓ гiсторыю як самы крывавы i ганарлiвы. Клянуся я нiколi не скажу такога бездапаможнага слова: мiлую!
  
  ГЛАВА? 31
  
  У гэтым загадкавым свеце небяспечным,
  Утоеныя ѓ цемры, шчасцi ключы.
  Калi не хочаш жыць так дарма
  Меч ад магутнасцi ты адшукай!
  
  Зоркалёты ѓвайшлi ѓ гiпердрайф. Вось ён скачок у легендарнай гiперпрасторы, неспасцiжны для старажытнай чалавечай фiзiкi. Уявiце сабе мышку, гадзiнамi вандруе па скручаным у спiраль шлангу, варта прагрызцi абалонку, i шлях зразаецца ѓ сотнi разоѓ. Аналагiчны працэс адбываецца ѓ момант выхаду са стандартных трох вымярэнняѓ у iншыя вымярэннi з iншымi фiзiчнымi законамi. I чаму ѓласцiвасцi гiперпрасторы часам змяняюцца, хуткасць перасоѓвання шматкроць узрастае цi падае, пакуль, прынамсi, для стэлзанаѓ гэта неразгаданая таямнiца светабудовы. Калi мiльярды навучаных i загартаваных байцоѓ, якiя ад мiнi-салдатаѓ навучылiся нацiскаць на прамянямет раней, чым хадзiць, да ветэранаѓ яшчэ першай супервайны, за долi секунды пераадольваюць дыстанцыi ѓ светлавыя гады. Падчас гiпердрайфу, асаблiва падчас калапсiчнага разгону i тармажэннi жыццё ѓнутры караблёѓ замiрае, застываючы ледзяной масай. Перад тым як залегчы ѓ амартызуючыя койкi Леѓ Эраскандэр прачытаѓ стандартны iнструктаж. Байцы былi зусiм нядаѓна прызваныя з мiнi- салдат, па ѓзросце яшчэ маладзейшыя за Льва, але двое з iх i сапраѓды мелi выяѓленыя паранармальныя здольнасцi. У iншых толькi вельмi слабыя задаткi. Як нi дзiѓна, нават пры такiм найвысокiм узроѓнi навукi i тэхнiкi, прырода звышчалавечых здольнасцяѓ была вельмi мала вывучана. Можа ѓ тэхнагенную эпоху, iх ролю ва ѓльтрасучасных войнах недаацэньвалi, цi гэта было тое чаго нельга ѓзважваць на вагах i вымяраць прыборамi.
  Ва ѓсякiм разе, стэлзаны з такiмi магчымасцямi вялiкая рэдкасць i Леѓ не без падстаѓ падумаѓ, што ѓ будучай аперацыi iм адведзена зусiм не тылавая роля. Нiколi яшчэ флот Пурпурнога Сузор'я, не паглыбляѓся так далёка ѓ самым вялiкiм гiперскачку. Залатое сузор'е сiнхаѓ будзе распылена на кваркi. Не, ён не стане фатонам, а ѓжо тым больш нейтрына ѓ выпраменьваннi Квазара, наперадзе новыя звыш усякай фантазii баi i свежыя захапляльныя дух - Суперпрыгоды!
  _____________________________________________________________
  Пасля свайго вяртання Архiкардынал не заспеѓ "багоѓ". Тыграѓ здолеѓ угаварыць Лiха i Ласку пакiнуць палац, каб агледзець наваколле. У якасцi сродку перамяшчэння iм прапанавалi свяшчэнных трохрогiх казлоѓ. Хоць казлы былi буйнымi накшталт добрых коней i значна сiмпотней зямных субратаѓ, гэты варыянт быѓ, адпрэчаны, а ѓ якасцi вiду перамяшчэння, аднагалосна абралi прыгожых i хуткiх аднарогаѓ.
  Планета была не зусiм звычайнай - пальмы i папарацi, лiставыя i хваёвыя дрэвы былi размаляваныя ѓ жоѓта-чырвоную светлавую гаму i толькi зрэдку сiне-блакiтную. Горад быѓ вялiкi i багаты нават па сучасных мерках, прыкладна на паѓмiльёна з лiшнiм жыхароѓ. Здавалася, што ѓсярэдзiне гарадскiх сцен, наогул няма беднаты, нават дзецi былi прылiзаныя i акуратныя, у чаравiках i сандалях нягледзячы цёплае надвор'е.
  Пасля таго як гарадскiя сцены схавалiся за гарызонтам, ландшафт змянiѓся. Замест роѓных брукаваных дарог, камянi i пыл, мноства драѓляных дамоѓ i бедна апранутых людзей. Спецыфiчны, адносна слабы пах гною, змешваѓся з прыемным пахам ад свежых аладак i смажанага мяса. Тыповая вялiкая вёска, нядаѓна прайшоѓ дождж, i басаногiя напаѓапранутыя дзеткi пляскаюць па лужынах, уздымаючы каламутныя пырскi. Удалечынi па пышным лузе мерна плыве тузiн буйных шарападобных сiне-чырвоных жывёл. Кожны звер на дзесяцi касматых ножках, вышынёй пяць метраѓ: вiдаць мясцовы аналаг каровы. I мяркуючы па ѓсiм, гэта вельмi лёгкiя стварэннi, свежы ветрык злёгку калыхае iх тушы. Пасярэдзiне вёскi стаiць храм з залатым купалам i блiскучай на двух "сонцах" свастыкай. Уладзiмiр i яго сябры, якiя выехалi без суправаджаючых, паспелi адмахаць ладную адлегласць, таму жрэц натуральна не ведаѓ "багоѓ" у твар са здзiѓленнем утаропiѓся на iх. Усё ж Тыграѓ хацеѓ паглядзець на храм знутры. Там былi лёгкiя прыцемкi, мноства буйных шматколерных свечак i чатыры асноѓныя статуi, па колькасцi багоѓ.
  Лiха быѓ абыякавы, гэты свет прымiтыѓны i яго няма чым здзiвiць, Уладзiмiр i Ласка наадварот разглядалi царкву з непадробнай цiкавасцю. Тым больш нечаканым было тое, што ён закрычаѓ.
  -Глядзiце, гэта ж мы!
  I праѓда, на адной з паганскiх абразоѓ быѓ намаляваны чатырохрукi вярхоѓны бог Раварра i трое яго дзяцей. Два хлопчыкi i дзяѓчынка, вельмi падобныя на чалавечых дзiцянят, толькi валасы ва ѓсiх траiх свяцiлiся вясёлкавай гамай.
  -Ды хлопчыкi. Я сябе бачу, а вы, здаецца, самазванцы! - Усклiкнула Ласка. Дзяѓчынкi-стэлзанкi да паѓналецця наогул не мелi права насiць якую-небудзь iншую прычоску акрамя размаляванай пад колер вясёлкi i сцяга Стэлзаната, а хлапчукам забаранялася, акрамя выпадкаѓ калi гэта трэба для маскiроѓкi фарбуецца. Пасля пасвячэння ѓ юлiнгi, правiлы складае вальней, залежачы ад статуту стэлзана. Праѓда падчас канiкулаѓ маглi быць сякiя-такiя часовыя патураннi, але з абавязковым зваротам пасля iх канчатак да стандарту.
  Ззаду нешта загрукала. Хлопцы азiрнулiся, тоѓсты жрэц страцiѓ прытомнасць, грымнуѓшыся з кафедры, разбiѓ пры гэтым тры пасудзiны з дурманлiвым рэчывам. Гэта было яшчэ паѓбяды, некалькi свечак упала на разлiтую вельмi духмяную сумесь. Мабыць гэты дурман па складзе паходзiѓ на адэкалон, усё запалала яркiм полымем. Дзецi паспешлiва выбеглi з храма, пачаѓся пажар. Аднарогi галапавалi значна хутчэй за скакавых коней, на гэты раз нават Лiха не хацеѓ вярнуцца ѓ горад. Спынiлiся, праляцеѓшы мiль дваццаць, i справа не толькi ѓ страху. Вандроѓка верхам на канi, а тым больш на аднарогу рэдкае шчасце, i яна захапляла дзяцей. Плюс яшчэ Лiхо хацеѓ паспаборнiчаць у гэтым экзатычным вiдзе спорту. Спаборнiцтва зацягнулася, толькi, калi аднарогi лiмiтава выматалiся, скокi скончылiся, прычым першай завалiлася Ласка, яна была цяжэй у сваiм не толькi прыгожым, але практычна непрабiѓным адзеннi, а таксама медыцынскiм валiзкай. Вырашылi пакiнуць загнаных жывёл, а далей iсцi пешшу. Дарога была прамой, камянiстай. Юныя пападанцы пляскалi, а вострыя каменьчыкi прыемна казыталi пругкiя падэшвы. Уладзiмiр нават знарок выбiраѓ як мага больш колкую паверхню, каб масажавалi ступнi, з непрабiѓнай скурай. Рабяты вялi пустую гутарку, а затым на ходу нават перакiнулiся ваенна-эканамiчнай стратэгiй якая сядзела мульты-чыпе выпраменьвальнiкаѓ. Прыкладна праз пару гадзiн цi можа крыху даѓжэй, зноѓ з'явiлася буйное паселiшча. Нешта накшталт велiзарнай вёскi, на жоѓтым са скошанай пышнай травой лузе немалая, галаногая чарада амаль чорных ад загару, але белагаловых рабят ганяла мяч, гуляючы ѓ нешта падобнае на футбол. Было па-ранейшаму вельмi светла i, здаецца, стала яшчэ гарачэй.
  -Тут, напэѓна, iншы клiмат, калi мы выехалi, там было градусаѓ, дваццаць пяць, а тут усё трыццаць. - Заѓважыѓ, ужо паспеѓшы абвыкнуць да некалькi больш прахалоднай тэмпературы зоркалётаѓ Стэлзаната ђладзiмiр.
  -Напэѓна, i сапраѓды стала гарачэй. - Лiха ткнуѓ пальцаѓ уверх. - Паглядзi на неба, накшталт новая светлая кропка з'явiлася.
  -НЛА ѓ гэтым свеце? - Здзiвiѓся, хоць асаблiва дзiвiцца няма чаму Уладзiмiр.
  -Усё можа быць. Пойдзем, пап'ем вады i пагуляем з iх прымiтыѓнымi дзецьмi. Пакажам звышновы гiпердрайф. - прапанаваѓ скаля зубы Лiха.
  Гульня адрознiвалася ад звычайнага футбола, штуршкамi, захопамi i звалкамi. Накшталт рэгбi, амерыканскi футбол, на сярэднявечнай планеце толькi па самаробных варотах б'юць нагамi. Цiкава, як сваю планету называюць абарыгены?
  Ласка крыху адстала, збiрала мясцовыя раскошныя кветкi ѓ складаны вянок, i калi яны падышлi да поля, нiхто не звярнуѓ на iх увагi. Мала чым яны адрознiвалiся ад мясцовых, таксама загарэлыя асмугла-бронзавыя. Тут тубыльцы не такiя чорныя як на Зямлi, тэмпература паветра звычайна нiжэй, праѓда ярка-жоѓты як ювелiрнае золата фон поля вядзе да таго, што здалёк iх успрымаеш куды больш цёмнымi, чым яны ёсць насамрэч.
  -Гэй, вы гульцы, мы хочам зарэзерваваць чаргу. - крыкнуѓ Лiха
  Хлапчукi перапынiлi гульню. Чужынцы iм не спадабалiся.
  -Чаго вам трэба! У нас ужо поѓны набор! Прэч!
  -Мы хочам забiць казла!
  Уставiѓ Тыграѓ, i махнуѓ кулаком.
  Пачулiся благi вiск. Казёл святая жывёла, пра што вядома ж пападанцы не ведалi.
  -Яны блюзнiруюць!
  Лiха палез у амбiцыю.
  -Я сам бог i гэта вы блюзьнеры, на каленi пагарджаныя!
  Ужо на каго Лiха з прыяцелем i быѓ падобны, можа, на пудзiла, але дакладна не на бога. Мурзатыя амаль голыя хлапчукi, нават сямiколерныя шорты пакрылiся пылам. Не дзiѓна i на фоне вясковых дзяцей, яны здаюцца маленькiмi бамжыкамi. А тут ужо не зусiм дрымучае сярэднявечча, хутчэй рэтраградны вiток развiцця некалi якая баразнiла касмiчныя прасторы нацыi. Так што, нават сельскiя беднякi па звычаi i закону павiнны выконваць чысцiню.
  Хлапчукоѓ было каля пяцiдзесяцi, сiлы больш за не роѓныя. Тым не менш, ужо наносячы першы ѓдар Тыграѓ, адчуѓ звярыную сiлу. Знаходжанне ѓ бiякамеры не прайшло дарма, генныя прэпараты i бiялагiчныя мадыфiкатары дадалi сiлы i хуткасцi. Вядома, якiя нападалi на iх дзецi нiчога не ведалi, аб бiяiнжынерыi, мiнi-салдатах, аб мiжгалактычным мастацтве рукапашнага бою. Бiтва перарасло ѓ збiццё. Перасоѓваючыся, манеѓруючы, хлапчукi-тэрмiнатары перамагалi. Гэта нагадвала кiношны баявiк - "Каратэ, супраць макiвар". Нават косткi сталi мацней, i ѓдары эфектней. Рука, нага, локаць, галава, усё чаму вучылi, спатрэбiлася. Уладзiмiр дзеля гарэзнасцi падскочыѓ, двое хлапчукоѓ сутыкнулася iлбамi, ды так што звалiлiся мёртвым.
  - Вам яшчэ ѓ бразготкi гуляць. - здзекаваѓся Тыграм.
  Лiха ѓхвалiѓ:
  - Класны ход!
  Калi палова дзяцей ужо атрымала сваё, астатнiя кiнулiся ѓрассыпную. Застаѓся толькi адзiн дзесяцiгадовы цi крыху старэйшы за хлапчука. Тыграѓ з цяжкасцю ѓтрымаѓ Разарвiрава, вiдаць Лiха ѓсё яшчэ не дабiѓся да поѓнага задавальнення.
  -Ён ужо здаѓся. Не будзь дзiкуном!
  -Няхай мне цалуе ногi i лiжа кулакi. Я бог! - крычаѓ юны стэлзан.
  -Ты ѓжо крануѓся, вар'ят дом, па табе плача. Маляня ѓставай з каленаѓ цябе нiхто не пакрыѓдзiць!
  Дзiця ѓстала, пад вокам красаваѓся вялiкi сiняк.
  -Гэта вы вялiкiя, дзецi вярхоѓнага бога Раварра. - З дрыготкай у голасе вымавiѓ дзяцюк.
  -Адгадаѓ смяротны, мы пасланцы нябёсаѓ! - Лiха надзьмуѓся i выпнуѓ грудзi.
  -Прабачце нас. Проста вы, так падобныя на збеглых рабоѓ. - Пралепятаѓ малец.
  Уладзiмiр засмяяѓся, выскалiѓшы зубы, якiя сталi куды большымi i мацнейшымi.
  -Я i сам разумею, што выгляд у нас не боскi, затое кулакi дэманаѓ.
  -Не, кулакi багоѓ, а выгляд дэманаѓ. Маё iмя Лiха, лепей за мяне не будзiць! Смерць таму хто асмелiѓся раззлаваць! - Юны стэлзан без разбегу скачком з месца прайграѓ сямiразовае сальта. Гэта ѓражвала тым больш сiнхронна хлапчук шпурнуѓ уверх некалькi камяняѓ i прызямлiѓшыся, раскол камянi на лёце удараючы нагамi.
  -Я згодзен з вамi. - Стоячы на каленях дзяцюк пакланiѓся.
  -Можа ѓ цябе ёсць каштоѓная iнфармацыя.
  Разарвiраѓ вызверыѓся, iмiтуючы болевы допыт. Хлопчык спалохана прапiшчаѓ:
  -Вы, напэѓна, прыйшлi для таго, каб прачытаць святую таблiцу. Так абвяшчае старажытнае паданне!
  Хоць Лiха ѓпершыню пачуѓ аб таблiцы, выгляду не падаѓ:
  -Правiльна, мы менавiта яе шукаем, дзе яна.
  -Я не ведаю! - Дзiця гатова было заплакаць ад страху.
  -А хто ведае!? - прыжмурыѓся, нават змянiѓшы ѓяѓным загад колер вясёлкавай абалонкi вока разарвiраѓ.
  -Ходзяць чуткi, што гэта ведае прынц Алiмар, праѓнук вялiкага Дэцыбела. - ахвотна адказаѓ хлапчук.
  -Вядзi нас да яго! - гаркнуѓ Лiха.
  -Я баюся, ён у палоне ѓ нашага архiгерцага, з мяне загадаюць садраць скуру за здраду саноѓнiку.
  Ласка падкралася не прыкметна, яе тварык свяцiѓся хiтрасцю.
  -Ваш "Архi" хоча пазлаць багоѓ, раз Алiмар у яго ѓ палоне?
  -Але, кажуць, што ѓжо пачалася вайна. - Не зусiм да месца ляснуѓ юны палонны.
  -Правiльна, а пiсьмёны могуць прачытаць або асноѓныя багi або дзецi Раварра. Простым смяротным не дадзена. - Упэѓнена заявiлi Ласка.
  -Ты чытаеш думкi вялiкая багiня? - Хлапчук супакоiѓся.
  -Па-чартоѓску, проста д'ябальску я разумная дзяѓчынка! - рыкнула сiмпатычная i адначасова страшная Ласка. - Цяпер засталося прачытаць думкi Алiмара.
  -Прачытаем. Вядзi нас да замка, не бойся, мы абаронiм цябе. - Разарвiраѓ загадаѓ такiм упэѓненым тонам, што палонны хлопчык ужо без спрэчак рушыѓ наперад. Яму даводзiлася бегчы, бо новыя гаспадары ѓзмоцнена падштурхоѓвалi юнага правадыра. Нягледзячы на далiкатны ѓзрост босыя падэшвы вясковага, напэѓна загартаванага суровым жыццём хлопца ѓжо арагавелi i ён бясстрашна ляцеѓ па нядаѓна наваленаму калючаму графiю, яшчэ не паспеѓшаму адшлiфавацца, коламi вазоѓ i канечнасцямi мясцовых паѓзуноѓ.
  Замак, i горад Архiгерцага Дулупула дэ Гранта былi вялiзным валоданнем. А самая высокая вежа ѓ горадзе "Гняздо Лятуна", сыходзiла больш чым на кiламетр у нябёсы i яе вялiзная залатая пятнаццацiметровая свастыка, нагадвала злавеснае, павукападобнае "Сонца". Панавала мурашынае ажыѓленне i гэта натуральна, вядома вестка аб пачатку вайны ѓжо паспела прывесцi ѓ рух народныя масы. Вароты былi зачыненыя, усiх якiя заязджаюць i ѓваходзяць, старанна правяралi. Аднак частка сцяны была незавершанай, вырашылi менавiта гэтым шляхам прабрацца ѓ горад.
  Хлопчык чыё iмя было Сэмiк, палiчыѓ патрэбным папярэдзiць новых таварышаѓ. Пасля даѓжынёй i iнтэнсiѓнай для звычайна чалавека прабежцы яго голас гучаѓ невыразна, з-за цяжкага дыхання.
  -Тут вельмi шмат варты, яна ачапiла недабудаваныя сцены, але ёсць шанец амаль неѓзаметку прабрацца ѓ горад.
  -Як, усыпiць варту? - Спытаѓ Лiха.
  -Паглядзiце больш уважлiва на сцяну!
  Сапраѓды, на ёй варушылiся амаль голыя людзi. Iх падганялi наглядчыкi ѓ кальчугах, бязлiтаснымi ѓдарамi доѓгiх бiзуноѓ. Вiдаць, нявольнiкi спешна дабудоѓвалi высокую i тоѓстую сцяну, маладога горада.
  -Вунь там, дзе дзецi працуюць, знаходзiцца мой старэйшы брат. - Паказаѓ Сэмiк.
  Лiха груба перапынiѓ.
  -Што ён там забыѓся. Думаеш, мы яго вызвалiм?
  -Не, я не прашу гэтага, яшчэ чатыры гады i яго апусцяць. За даѓгi, яго здалi ѓ рабства бацькi, дык многiя робяць. Вайны ѓжо даѓно не было, дзяцей ва ѓсiх шмат з кожнага асаблiвы падатак вось i аддаюць у арэнду, каб адплацiцца. - Тлумачыѓ хлапчук.
  -Што нам да гэтага! - Разарвiраѓ пагардлiва скрывiѓ вусны.
  -Мы яшчэ дзецi, але моцныя, а ѓ iх тэрмiновая праца, не хапае людзей, бо пачалася вайна. Я i адзiн з вас папрацуем адну змену, а астатнiх пусцяць вартавы ѓ горад. Калi за гэты час астатнiя вернуцца, то часавых працавiкоѓ адпусцяць дадому. - Сэмiк умольна паглядзеѓ на Разарвiрава, якога, ён лiчыѓ галоѓным, нягледзячы на ??ѓсю прыбранасць i прадстаѓнiчасць Ласкi.
  Лiха выскалiѓся.
  -Падобна, нас трымаюць за iмбецылаѓ. Лепш прарвемся з боем, хiба няма iншага спосабу перакiнуцца праз сцяну.
  -Хопiць забiваць. Я папрацую разам з iм, а вы пакуль пранiкнiце ѓ горад. Мы i так ужо ѓ гэтым свеце набуралi да-чорцiкаѓ, трэба хоць нешта карыснае зрабiць. - умяшаѓся Уладзiмiр.
  -Вось як, iдзi, працуй, альтруiст, святоша мокроносый. Зразумела, чаму вы людзi нашыя рабы. - Лiха нават махнуѓ кулаком ледзь не крануѓшы твары прыяцеля.
  Тыграѓ хацеѓ яго ѓдарыць, але стрымаѓся:
  - Слабасць людзей гэта i мая слабасць!
  - Можа, паб'ешся са мной, ты ж цяпер моцны! - лiха зноѓ крутануѓ кулаком каля носа Уладзiмiр.
  - Не! - Хлапчук з Зямлi быѓ цвёрды. - Я завязаѓ з гвалтам!
  Сапраѓды, дзе яны не пройдуць праблемы, трэба хоць неяк супакоiць сумленне. Вырашылася на рэдкасць трывiяльна. Кiраѓнiк варты не падмануѓ, пакiнуѓшы дваiх, прапусцiѓ Лiха i Ласку ѓ горад, хоць апошняя глядзелася вельмi кiдка. Груба памацаѓшы рэльефныя мышцы Тыграва, багата апрануты здаравяк задаволена шмыгнуѓ:
  -Як камень, мабыць моцны, загартаваны хлопец. Калi будзеш добра працаваць, не будзем цябе бiць.
  Хоць Сэмiк быѓ таксама мацак, у параѓнаннi са скульптурна-рэльефным Уладзiмiрам, здаваѓся амаль увальнем. Тыграѓ працаваѓ з энтузiязмам, мабыць, нават з залiшняй стараннасцю. З-за яго канчукi перападалi i iншым рабам, таму што яны здавалiся лежнi. Калi павялi на абед, то прымусiлi старанна памыцца ѓ раѓчуку, гiгiена найвышэй усяго. Кармiлi адносна нядрэнна, клiмат амаль экватарыяльна мяккi, зямля як пух. Ураджай здымаць можна круглы год, бадай, нават перавытворчасць сельскагаспадарчай прадукцыi.
  -Гэта i мой брат. - шапнуѓ Сэмiк.
  Мускулiсты чатырнаццацiгадовы хлопец са стомленым не па ѓзросту сумным з вялiкiм сiняком пад вокам тварам падняѓ коратка абстрыжаную галаву. Здзiвiѓся:
  -Ты што тут робiш?
  -Нанялiся на падпрацоѓку брацiк. - усмiхнуѓся Сэмiк.
  -Вы iдыёты, вас затаѓруюць i будуць трымаць да паѓналецця i то калi не прыспiчыць галеча ѓ рабах. На поѓднi зьявiлася новае каралеѓства, дзе ахвотна купляюць нас. - Хлапчук панiзiѓ голас i амаль шэптам вымавiѓ. - Вельмi рэдка часовыя нявольнiкi пасля заканчэння вяртаюцца назад. Звычайна iм ставяць у вiну, што недастаткова працавалi, цi адважвалiся гаспадарам, цi нават невыкананне працоѓнай нормы якую вызначаюць па жаданнi гаспадароѓ. I тэрмiн налiчваецца па новай, а то i зусiм навечна ѓ ярмо.
  Iншы хлапчук пацвердзiѓ, паказаѓшы сляды лупцоѓкi на шырокай спiне:
  - Вось гэта i вас чакае.
  -Не хвалюйся, мы калi што, збяжым i вызвалiм усiх вас. - Вымавiѓ у паѓголасу Уладзiмiр.
  -Дзiцячы лопат, бачыш трыкутнiк на плячы, гэта кляймо часовага раба. Правесцi яшчэ адну рысу, i ты раб на векi. - Хлопец цiха дадаѓ. - Тут яшчэ не самае пекла, свежае паветра, нармальная ежа, а праца хоць i цяжкая, але мы да яе прывучаны амаль з нараджэння. Вытрымлiваем i можам жыць доѓга. - У голасе хлапчукi праступiлi ноткi страху - А калi перавядуць у руднi, дзе жудасны смурод ад паходняѓ i спаражненняѓ, а месцах глыбей атрутныя выпарэннi, то самы моцны i жывучы нявольнiк больш за два гады нiколi, не пратрымаецца, большасць памiрае ѓ самыя першыя тыднi i месяцы , так што для папаѓнення якiя выбылi адпраѓляюць у руднi непаслухмяных рабоѓ. I дарэчы ѓ дзяцей тамака шанец апынуцца вышэй, чым у дарослых, вельмi маленькiм лягчэй перасоѓвацца або штурхаць каляску па вузкiх шахтах i штольням.
  Хоць Тыграѓ i разумеѓ што гэты хлапчук мае рацыю, але быѓ зусiм спакойны. У членiстаногай малпы-садыста, рабства было цяжэй, чым на паверхнi, а ѓ руднiках i шахтах з iх лабiрынтамi розных хадоѓ i нор, ён iмя звышчалавечыя здольнасцi заѓсёды здолее вызвалiцца ад кайданоѓ, i сысцi. Адкуль упэѓненасць? Гiперплазменны кампутар як на цвёрдую кружэлку запiсаѓ яму ѓ мозг праграму арыентацыi ѓ розных падзямеллях i самых хiтрых лабiрынтах.
  Калi iм выпальвалi кляйма, боль адчувалася, аслаблена, нiбы ѓ замарозцы, Уладзiмiр нават не зморшчыѓся, а вось свежы нявольнiк Сэмiк ѓскрыкнуѓ, непрыемна калi скуру гладзяць распаленым жалезам. Для яго змена вiдавочна зацягнулася, яго прымусiлi працаваць i ѓ наступную чаргу, прычым на самым цяжкiм участку. Узнагарода за працоѓны энтузiязм, права на звышвызначаную працу i сумесь дармавой, падгнiлай агароднiннай i фруктовай бурды якую пры гэтак шчодрым клiмаце i так не куды дзяваць. I толькi калi на кароткi час усе свяцiлы схавалiся за гарызонтам, дазволiлi крыху паспаць. Астатнiя дзецi-рабы злараднiчалi, дзе знайсцi яшчэ такога дурня, сам улез у цяжкае ярмо. Тыграѓ, аднак, наадварот адчуваѓ сябе шчаслiвым, нават удары бiзуном былi для яго адрадай. Цяжка ѓкалываючы, ён здзяйсняѓ абрад адкуплення за шматлiкiя забойствы, няма проста добраму ад прыроды сэрцам пацану, несцi ѓсё гэта ѓ душы. I калi цяглiцы злёгку дрыжалi ад стомленасцi, рада пачувалася значна спакайней.
  Лiха i Ласка тым часам абдумвалi штурм паласатага чорна-чырвонага палаца архiгерцага. Лабавая атака была занадта рызыкоѓнай, тут адной варты некалькi тысяч байцоѓ. А ѓ самiм горадзе войскаѓ больш за сто тысяч, не лiчачы баявых монстраѓ.
  -Адзiн знiшчальнiк, i ѓсiх у антымiр. - Хiхiкнула Марсаѓ.
  Лiха то сцiскаѓ, то расцiскаѓ кулакi.
  -Можа выкарыстоѓваць свой боскi аѓтарытэт.
  -А як мы iм дакажам? Зноѓ дазволiм сябе абаткнуць стрэламi. Тэлебачання тут няма, а табе дзiкун яны не павераць! - Ласка не да месца паказала мову.
  -А ты ѓжо такая крутая. Будзь у нас сiлавое поле, i цяжкiя прамянеметы, мы б усе дванаццаць вежаѓ зрэзалi промнямi. Зрэшты, у нас яшчэ ёсць зарад, з грукатам лупанем i яны разбягуцца. - Лiха быѓ настроены вельмi па-баявому.
  -Ты iянiзаваѓся. Гэта вялiкi горад, калi эфект дзiкунскага страху i панiкi не спрацуе, нас зацкуюць як пацукоѓ. - Лагiчна заѓважыла дзяѓчынка.
  -Што ты раiш, адступiць i здацца? - Лiха ѓсiм сваiм выглядам паказаѓ крайнюю ступень пагарды.
  - Не. Выведаць i знайсцi ѓразлiвыя кропкi.
  На вулiцах вялiкага горада было шмат народу. Тут вiдаць, больш беднаты i гразi чым у першым горадзе. Глядзiш, бачыш жабракi, калекi, хворыя, зрэшты гэта ёсць у любым населеным пункце, толькi тут значна мацней, кiдаецца ѓ вочы. Хоць у гэтым свеце ѓсё ж старэюць не так прыкметна i кiдаюць у вочы, як у зямным сярэднявеччы. Адбiвае ѓплыѓ старажытных генетычных мадыфiкацый чалавечых. Але яно з пакалення ѓ пакаленне слабее, i нажаль бачныя жаласныя вынiкi дэградацый. Паказаѓшы на зморшчаных, згорбленых бабуляѓ Лiха, не ѓтрымаѓся i гучна вымавiѓ:
  -Якая пачварнасць. Смятыя пудзiлы бездапаможная пародыя на вялiкую расу. Ну, ты сама паглядзi, хiба нашыя жанчыны дазволяць сабе так пачварна выглядаць.
  -Лiха гэта атавiзм, прымiтыѓны ѓзровень дэгенерацыi. - Ласку i самой было вельмi брыдка на гэтую гадасць глядзець.
  -Што ты кажаш? - Скрывiѓся, не зразумеѓшы Лiха.
  -Ён не маюць нашай палепшанай генетыкi, са звышрэгенерацыi. Таму безвалосыя прыматы пакалечаны i пакамячаныя. Паспачувай старым дзiкунам. - паблажлiва заявiла стэлзнака.
  -Такiя вырадкi, не маюць права быць падобнымi на нашу найвялiкшую нацыю. Калi мы прарвемся да сваiх братоѓ, гэтая адсталая планета будзе зачышчана! - Лiха зноѓ стаѓ садзiцца на кон, кажучы недаравальна гучна.
  Iх малазразумелыя воклiчы прыцягнулi ѓвагу людзей. Пачулiся галасы абурэння. Хтосьцi прагарлапанiѓ.
  -Вар'яцкiя юродзiвыя!
  -Навошта ты прыцягнуѓ увагу! Лепш анiгiлюемся. Выходзь на ѓзровень камуфляжу. - крыкнула Ласка, забыѓшыся што замаскiравацца, можа толькi яна адна.
  Лiха аднак не знайшоѓ нiчога лепшага, як урэзаць нагой з развароту найблiжэйшаму стражнiку. Удар прыйшоѓся ѓ грудзi i злёгку аглушыѓ детинушку. А вось мiнi-салдату не пашанцавала, яго голая пятка трапiла ѓ востры шып, якi тырчыць з нагруднiка. Боль злёгку працверазiла Разарвiрава, i ён паспеѓ шчупаком шмыгнуць у натоѓп. Паколькi вартаѓнiк не адразу падняѓ крык, дзецi паспелi пайсцi на бяспечную адлегласць. Ласка злёгку заехала ѓ вуха свайму прыяцелю.
  -Увесь час лезеш на ражон, цябе трэба здаць у рабства. Хочаш, каб мы ганебна загiнулi.
  -Гэтых прымiтыѓных стварэнняѓ, мы яшчэ павiнны баяцца! - Хлапчук быѓ вельмi злы.
  -Лепш падумай як пракрасцiся ѓ замак i падземнае сховiшча. Нам Лiха, прыйдзецца спускацца менавiта ѓ падзямелле, не стануць жа вязняѓ утрымоѓваць у царскiх пакоях. - Ласка паказала пальцам унiз. I цiха не зусiм да месца ласкавым тонам, дадала:
  -Раздабудзем адзенне i дакументы. Пройдзем як слугi цi госцi. Затым згубiмся ѓ калiдорах i ѓнiз, для нашых навыкаѓ гэта рэальна. У мяне ёсць мiнi-кампутар, я яго ѓ аптэчцы нашу, сам ведаеш стандартны набор, пралiчым на iм правiлы вайны i хiтрасцi...
  Аднак мiнiяцюрная кiбернетычная прылада не падавала прыкмет жыцця. Лучаметы таксама на нулi, выглядам падселi, марнуючы ѓльтраток на непатрэбныя гульнi. Эх легкадумнае дзяцiнства!
  -Плазмодракон мне ѓ скiвiцу, прыйдзецца дзейнiчаць на свой страх i рызыку.
  Першая спроба была на рэдкасць прымiтыѓнай па выкананнi, пара ѓдараѓ у малалюдным месцы па галаве i прыдатныя па памерах дзецi былi нейтралiзаваны. Аднак, падобна, гэта былi слугi самага найнiзкага рангу, i грэблiвая Ласка запатрабавала дэзiнфiкаваць адзенне. Лiха, у рэшце рэшт плюнуѓ i заявiѓ што гэты план не падыходзiць i лепш, пракрасцiся ѓ замак нелегальна. Задачу ѓскладняла тое, што апроч шматлiкай аховы подступы да палаца ахоѓвалi Танка-Тыгры i драбнейшыя Бульд-лемуры.
  -Срежем некалькi гадоѓ лазерам, пачнецца панiка i пад шумок пралезем у замак.
  -У нас толькi адзiн зараджаны лучемет, а знаходжанне тут можа зацягнуцца, марнаваць на стварэнняѓ апошнi козыр. - запярэчыла Ласка.
  -Не, у цябе ёсць яшчэ гама-пiсталет. Прычым наколькi стрэлаѓ у яго зарад? - прыжмурыѓся Лiха.
  -Гэты можа штабнаваць вельмi доѓга. Не ведаю дакладна, магчыма некалькi гадзiн самага фарсiраванага агню i ѓ дзясяткi разоѓ больш спакойнага. З пункту гледжання энерга-выдаткаѓ, гама-зброя шматкроць пераѓзыходзiць у эканамiчнасцi лазернае i трохi жвiрова-лазернае. - заявiла Ласка.
  -Аддай яго мне! Высячэм вартавых жывёл, а людзей падмануць не задача! - Прапанаваѓ Разарвiрую
  Ласка не стала пярэчыць. Вырашана, што аптымальным варыянтам будзе весцi агонь з дахаѓ. Варта абраць пазiцыю, нябачную з высачэзных амаль стомятровых сцен замка i яшчэ больш высокiх веж. Разарвiраѓ выказаѓ iдэю.
  -Добра было б, абзавесцiся вяроѓкамi. Уладзiмiр расказваѓ, што такiм чынам у старажытныя часы арканiлi ворагаѓ.
  -Я ведаю, загружаны ѓ мозг iнструктаж - вядзенне баявых дзеянняѓ з выкарыстаннем падручных сродкаѓ ва ѓмовах адсутнасцi сучаснай штатнай зброi. - Механiчна вымавiла Ласка.
  -А кiдаць пятлю, ты ѓмееш? - Скрывiѓся Лiха.
  -Мяне не вучылi! - Шчыра адказала дзяѓчынка.
  -Мяне таксама, якая памылка! - Хлопчык нахмурыѓся.
  -Нам усяго па сем цыклаѓ. Мы i не павiнны, усё ѓмець у прымiтыѓных баявых дзеяннях. - Ласка стрэслася.
  -Добра, згодны, не ѓсё адразу. Па кольцах кiдаць я ѓмею, не iстотная рознiца. - Лiха ѓ адным скачку, сарваѓ дахi вяроѓку.
  -Я таксама ѓмею, можа, закiнем на зуб сцены? - прапанавала ваяѓнiца, без хiтрых задум здабываючы сабе аркан.
  -Спачатку лiквiдуем монстраѓ.
  Заняѓшы пазiцыю, Лiха адкрыѓ агонь на паражэнне. Гама выпраменьванне прывяло Танка-тыграѓ у шаленства. Звычайна паслухмяныя звяры разбеглiся па горадзе. З пашчаѓ цяклi крывавыя слiны, прыгожая пяцiколерная паласатая скура пакрылася бурбалкамi, i кавалкамi падала з вялiзных мускулiстых цел. У горадзе пачалася страшная панiка, буйныя i дробныя звяры рвалi людзей сотнямi. На прыгнечанне ашалелых стварэнняѓ былi кiнуты тысячы рыцараѓ закаваных у цяжкую браню. Вялiзныя жывёлiны з шаблямi-зыкамi кiдалiся на рыцараѓ, распарываючы i раздзiраючы як людзей, так ласёѓ i аленяѓ. Звычайна закаваныя ѓ цяжкую браню воiны аддавалi перавагу больш магутным ласям. У баi рогi добрая дапамога. Два рыцары ѓ пазалочаных латах былi меншыя за астатнiх, але на аднарогах. Судзячы па ѓсiм гэта, былi вельмi шляхетныя дваране.
  -Глядзi Лiха. Якiя яны маленькiя, вiдаць, прынцы. I латы якраз нам па памеры. Дай ласо, мы iх заарканiм. - прапанавала ѓзрадаваная нечаканым шанцаваннем Ласка.
  -Прамяно! Выберам момант, калi iх страцяць з-пад увагi. - Лiха падкрадваѓся нiбы iндзеец.
  Доѓга чакаць не прыйшлося. Адзiн з параненых Бульда-лемураѓ, здолеѓ, абламаѓшы дзiду i перакусiць пярэднiя ногi аднарогу. Маленькi пазалочаны ваяр звалiѓся, а яго таварыш спешыѓся i паспрабаваѓ выцягнуць таварыша. Астатнiя былi залiшне захопленыя сутычкай. Велiзарны Танка-тыгр не гледзячы на тое, што некалькi дзiд праткнула яго тушу, падскочыѓ, i абламаѓшы дзiды, павалiѓ блiжэйшых рыцараѓ. Астатнiя дружна накiнулiся на раз'юшаную пачвару. Тым часам нават не здзiѓленыя выпраменьваннем Танка-Тыгры рынулiся ѓ бой прыцягнутыя дурманлiвым пахам крывi, так што момант быѓ прыдатным. Самаѓпэѓненаму Лiхо накiнуць ласо ѓдалося толькi з трэцяй спробы, а Ласка справiлася з другой. Рыцары былi даволi цяжкiя i вяроѓкi трашчалi, рэзалi скуру, але на шчасце ѓдалося ѓсё ж зацягнуць палонных на дах. Разарвiраѓ рэзка ѓдарыѓ шчыльнага рыцара па твары, пышны вычварны шлем зляцеѓ, адкрыѓшы лысеючую галаву.
  -Глядзi гэта не прынцы, а дарослыя маляня, ды яшчэ з выродлiвымi венiкамi на твары! - расчаравана рыкнуѓ мiнi-салдат.
  -Тыповыя карлiкi, мы гэта вывучалi ѓ раздзеле клiнiчныя анамалii. - гiдлiва плюнула на палонных дзяѓчынка.
  Другi маляня-рыцар рынуѓся ѓ атаку. Ласка з не дзявочай сiлай стукнула нагой у пахвiну. Хоць там i стаяла металiчная пласцiна, нападаючы спынiѓся i скурчыѓся занадта адчувальнае месца i моцны ѓдар. Працiѓнiк Разарвiрава быѓ толькi злёгку аглушаны i на аѓтапiлоце паспрабаваѓ закалоць дзёрзкага хлапчука кiнжалам. Удар пальцамi ѓ вочы, паралiзаваѓ якi нападаѓ рыцара. Затым дакладнае трапленне ѓ шыю канчаткова вывела яго са строю. Ласка звонка крыкнула.
  -Не дапамагай мне, гэты мой трэнажор.
  Карантышка пiсклiва як ненастроеная скрыпка завыѓ.
  -Маленькая дрэнь, мой меч цябе прыкончыць!
  Дзяѓчынка матыльком запырхала па даху, спрытна ѓхiляючыся ад мяча нiзенькага рыцара. Затым мiнi-баец у спаднiцы перайшла ѓ контрнаступленне. Яе ѓдары былi падобныя да скачкоѓ пантэры. У карлiка зляцеѓ шлем i раздаѓся храбусценне зламаных шыйных пазванкоѓ.
  -Згадзiся прыгожа!
  Юная ваяѓнiца праспявала;
  Пурпурнае сузор'е Сусвету дорыць шчасце,
  у бязмежным светабудове вам не знайсцi выдатней!
  Лiха перабiѓ сяброѓку;
  -Апранаем латы i на аднарогаѓ. У iх ёсць герб, значыць, гэтыя маларослыя казлы, тытулаваны!
  Праз паѓгадзiны пераапранутыя ѓ шыкоѓныя латы дзецi мiнi-салдаты ѓжо былi ѓ раскошным палацы. Тут панавала незвычайнае ажыѓленне, усюды сноѓдалiся рыцары, ваяры, узброеныя слугi. У галоѓнай троннай зале таксама было поѓна людзей - у асноѓным шляхетных вяльможаѓ. А вось i сам Архiгерцаг дэ Грант, напышлiвы дзяцюк з даѓжэзнай вогненна-рудай барадой, пакрыты каштоѓнасцямi як каралеѓская ювелiрная крама.
  -Граф левы Камi i Правы Цами. Я рады вас бачыць! Спадзяюся, вы прывялi свае войскi? Чырызхан пагражае ѓсiм нам.
  Пераймаючы пiсклявы голас былога ѓладальнiка даспехаѓ, Ласка адказала:
  -Вядома. Мы аб'явiлi татальны заклiк. Якiя апошнiя навiны з баявога фронту?
  -Граф, дзе вы нахапалiся такiх навукоѓцаѓ слоѓ. Не вельмi добрыя, ужо ёсць першыя iстотныя страты, многiя феадалы вагаюцца. - шчыра заявiѓ Архiгерцаг.
  -I мы таксама ѓ сумневе. - Заявiѓ iмiтуючы карлiкавы агiдны тэмбр голасу Лiха. - Чаму пачалася вайна?
  -Ну, паланенне Алiмара дэ Дэцыбела толькi нагода. Вы гэта ведаеце, Чырызхан хоча ѓлады над усiм светам. - упэѓнена заявiѓ Архiгерцаг.
  -Мяркую, не вялiкая рознiца памiж вамi. Пакажыце нам таго, з-за каго пачалася вайна. - Лiха як i ѓласцiва крутым хлопчыкам адразу ѓзяѓ быка за рогi.
  -Навошта вам гэта трэба? - насцярожыѓся Архiгерцаг.
  Ласка ѓмяшалася размова, па-дзiцячы няхiтра ляпнуѓшы:
  -Элементарна цiкава. Хто гэты iндывiд якi стаѓ антыпазiтронам разладу?
  Герцаг падазрона паглядзеѓ на гасцей. Яму не падабалася падобная цiкаѓнасць, i надта вучоныя словы. Можа яны таксама жадаюць знайсцi скрыжалi? Загаворваюць зубы, косяць пад дурняѓ, цi звар'яцелых мудрацоѓ. А калi i так, без Архiпапы iм нiчога не прачытаць.
  -Калi хочаце, я вас правяду да госця. Трэба быць асцярожнымi з запытамi, але спадары дайце рыцарскае слова i клятву на свастыцы - што ваша раць далучыцца да майго войска. - Дэ Гранд не падаѓ выгляду, што ѓ чымсьцi западозрыѓ гасцей.
  -Потым, слова рыцара варта занадта дорага, каб iм раскiдвацца. Магу толькi даць гарантыю, мабiльныя бiяплазменныя злучэннi Камi i Цамi на цябе не нападуць! - Успамiнаючы кiбернетычны вiдэаролiк ляснуѓ Лiха.
  Як цудоѓна выяѓляюцца. Можа ѓ iх, шлемы заклiнавалi. Тым лепш бо вар'яты не так небяспечныя.
  У падзямеллi лiловага Замка архiгерцагскi кат выказваѓ адкрытую незадаволенасць. Яго тоѓстыя рукi трэслiся, i кулакi сцiскалiся i расцiскалiся:
  -На якой падставе вы спадар кардынал яго забралi?
  -Ёсць загад Найвялiкшага i Найсвяцейшага Гiдэемскага Архiпапы. Бачыш свяшчэнную булу. - Кардынал ужо трэцi раз соваѓ скрутак пергаменту з пячаткай пад нос тупаватаму на выгляд кату.
  -Гэта мая ахвяра, наша права... - Мясiсты са спусцiстым iлбом гарылы твар амбала-ката незадаволена трэсѓся. Маленькiя вочкi выказвалi прыкрасць.
  -Што ты мелеш, ты ѓсяго толькi iнструмент дазнання, ведай, сваё месца, калi не хочаш сам стаць ахвярай. - Кардынал, хударлявы i высокi накшталт злоснага Дон Кiхота, атрутна шыпеѓ, i будаваѓ страшную морду.
  -Вы хаця б апавясцiлi дэ Гранта. - Збянтэжыѓся масiѓны грамiла.
  -Няма патрэбы, раз ёсць булла i права ордэна агнiстай свастыкi. Што за ступа ѓ цябе ѓ руках дымiцца? - Кардыналу гiдлiва зморшчыѓся, ад адваротнага паху гару.
  -Гэта я Алi гасцiнец прыгатаваѓ, вугольчыкаѓ гарачых. - бразнуѓ Амбал, з сур'ёзным тонам.
  -Вырадак, разумова адсталы прымат, Алiмар прынц крывi, а ад вуглёѓ застаюцца пухiры. - Кардынал не на жарт раззлаваѓся. - Ты вiдаць хочаш, каб усе бачылi сляды тваiх допытаѓ, стварыць нам новыя праблемы?
  -Я ѓ сваёй справе адмысловец, хоць i не ѓмею нi чытаць нi пiсаць. - Велiкан з жыватом да якога можна было б запхнуць цалкам барана ганарлiва вымавiѓ. Вось апроч традыцыйных метадаѓ i бясследных катаванняѓ, я такую машыну вынайшаѓ. Прыгажосць!
  Грубы стук у таѓшчэзныя дзверы перапынiѓ размовы каты-прафесiянала. Архiгерцаг, два лжэграфы i тузiн ахоѓнiкаѓ увайшлi душнае мармуровае памяшканне. Якi махае на багамола кардынал у трохкаляровай мантыi вышэйшага бажаства i свастыкай на ланцужку, здаѓся Лiха вельмi камiчным. Яшчэ б дарослыя павiнны быць буйнымi i мускулiстымi, а казiная барада атавiзм дзiкуна. Тоѓсты, неабсяжны кат з пяццю дрыготкiмi, шчацiнiстымi падбародкамi нагадваѓ байца Сумо. Пуза каты пакрываѓ чырвоны, скураны фартух, а рукi тоѓшчы сцёгны буйвала i зусiм не з аднаго сала.
  -Дзе вязень? - без лiшнiх прадмоваѓ крыкнуѓ нахабны Лiха.
  Тупая рожа каты скрывiлiся, хоць у прынцыпе крывiць гэтак дэгенератыѓнай фiзiяномii далей няма куды.
  -З'елi! - Рушыѓ услед дурны адказ.
  Улавiѓшы пагрозлiвы жэст, кат спешна паправiѓся:
  -Забралi святыя айцы! Адвезлi да Архiпапа ѓ Гiдэем.
  -Дагнаць i спынiць, вярнуць! - Лiха загадваѓ так, быццам яны i сам i ёсць рэальны кiраѓнiк планеты.
  Кардынал пагардлiва фыркнуѓ:
  -Позна. Яго вывелi праз падземны ход, i пасадзiлi на пацука-лятуна. Хутчэй за яго нiхто не можа лётаць.
  -Глупства любы iмперскi знiшчальнiк у мiльён разоѓ хутчэй вашага птэрадактыля. - Раѓнула Ласка i зрабiла крок наперад.
  Трасянуѓшы жыватом, кат зморшчыѓ найсалодкую фiзiяномiю:
  -Вы я бачу навукоѓцы людзi, i зможаце па добрай якасцi ацанiць маё вынаходства машыну дазнання.
  -Наѓрад цi нас здзiвiць, але гэта цiкава. Ды герцаг мы паедзем да вашага Архiпапы, бедны няшчасны горад Гiдэем дастанецца яму. - Ашчэрыѓся барсам, што зрэшты пад забралам зусiм неѓзаметку, а значыць i пазбаѓлена сэнсу Лiха.
  У суседнiм памяшканнi пахла крывёй, перцам, смаленым мясам. Каржакаватыя памагатыя ѓ чырвоных балахонах злавесна шапталiся. Нешта сярэдняе памiж ткацкiм станком i верацяном - займала цэнтр памяшкання.
  -Вось тут проста, трэцца поѓсць, i пергамент спойваецца на гэтыя шарыкi. А потым, злучаючыся iголкамi, i iскры сыплюцца. Калi дзве iголкi ѓ мову ѓторкнуць, а яшчэ дзве ѓ вушы i пакруцiць ручку, то вочкi вылезуць i загарацца як лямпачкi. Асаблiва хораша свецяцца ѓ цемры, слёзы капаюць, iскрыць, узрушаючыя адчуваннi i нiякiх слядоѓ. Ха-Ха-ха! - Кат рагатаѓ, быццам i на самай справе смяшней нiчога i быць не можа.
  -Прымiтыѓны электрашокер, на электрастатычным прынцыпе. Трэнне назапашвае зарад на найпростым кандэнсатары ѓ выглядзе шарыкаѓ. -Уставiла вучоная Ласка.
  Спакушальнiк ласкава з атрутай у голасе вымавiѓ:
  -Можа, знiмiце шлемы мiлорды-паклоны. Тут горача, прэнг зусiм нядаѓна разагравалi
  -Не, нам не горача. - Рыкнуѓ Лiха, хоць насамрэч i сапраѓды, у даспехах парыла як у сауне.
  Архiгерцаг падышоѓ да ката, тупая Шызы шар фiзiяномiя была падазрона хiтрая i ласкавая.
  -Што ты хаваеш кат?
  Той спакойна i вельмi плаѓна павярнуѓ рычажок на верацяне.
  Лiха i Ласка, раптам адчулi, што пад iмi няма падлогi. Сiла гравiтацыi панесла iх унiз. Чыста рэфлекторна мiнi-стэлзан паспеѓ шпурнуць кароткi меч у тоѓсты жывот ката. Меч прабiѓ здаравеннае пуза ѓ тым самым месцы, дзе пад фартухам (ён адразу ж лопнуѓ) красавалася наколка дзесяцiрукi краб радавы герб архiгерцага. Фантан густой крывi заляпаѓ гарнiтур i твар вяльможы. Катавальнiк хрыпеѓ, з цяжкасцю выцiскаючы словы i барвовыя бурбалкi. Голас можна было разабраць з вялiкай працай:
  -Я пазнаѓ iх, здагадаѓся iнстынктам дасведчанага дазнаѓцы. Гэта дзецi-дэманы, пра якiх ты чуѓ. Шкада, не давядзецца мне, глядзець у ззяючыя i блiскучыя ад болю i току вочкi, катуючы такiх салодзенькiх птушанятак.
  Дулупула дэ Град старая крычаць як мага гучней скамандаваѓ:
  -Трубiце трывогу, варту ѓ падземны тунэль. Багi i дэманы ад падзення на гранiт не памiраюць!
  Над замкам загучалi вялiкiя медныя горны i пачуѓся тупат мноства рыцараѓ i ратнiкаѓ, якiя беглi, прасцей. Кат хутка слабеѓ. Кардынал, нешта скорагаворкай лапатаѓ, упушчаны паходня падпалiѓ парчовую тогу Архiгерцага, прымусiѓшы нема вiскатаць ад дзiкага болю вяльможу. Пад гукi бязладнай песнi шэрагi байцоѓ спускалiся ѓ падзямелле. Было вiдаць, што яны спяваюць хутчэй ад страху, усё яшчэ баючыся невядомых дэманаѓ, чым ад лiшку баявога энтузiязму;
  Вецер развее шызы туман,
  Анёл расколе крэпасць злых хмар!
  У поле залiты ратнай крывёй курган,
  Лаянка асвятляе ружовы прамень.
  
  Мiлая плача ѓ смутку чало,
  Пальцы плятуць машынальна вянок.
  Будзем мы, разам стане светла,
  Нашым пакутам хутка канец!
  
  Радзiму наша святло азарыла,
  Дружна ваявалi загiнуѓшы - жывы,
  Божа аддай нам лютасьцi, сiл.
  Мы пераможам, абаронiм край родны!
  
  Верым вярнуцца браты з вайны,
  Хоць абышлася нам коштам дарагi.
  Бо перад багамi ѓсе мы роѓныя,
  Абавязак выконваць - перад вялiкай краiнай!
  Працяг будзе....
  Каментары, якiя можна прапусцiць цi пасмяяцца, над своеасаблiвым гумарам;
  -У Супербаевiку з кожнай серыяй, чым далей, чым страмчэй!
  -I калi мяне заб'юць?
  -Ты несмяротны! Будзеш жыць, пакуль зборы не ѓпадуць!
  "Апошнi герой" Арнольд Шварцэнэгер.
  _________________________________________________________
  -Чаму распаѓся СССР?
  -Там не было сэксу!
  -Значыць, у Пурпурнога сузор'я ёсць будучыня!
  
  -Якая рознiца памiж лiтаратурнай зоркай i той, што на небе?
  -Тая, што лiтаратурную зорку можна пагасiць простым каменем!
  
  -Якая рознiца памiж пачаткоѓцам пiсьменнiкам i знакамiтым?
  -Пачатковец хоча стварыць самае лепшае ѓ свеце тварэнне, а якi мае вядомасць, то за якое плацяць грошы!
  З сайта водгукаѓ аб Рамане " Армагедон Люцыпара!"
  Усё яшчэ толькi пачынаецца твор, толькi набiрае разгон, дынамiку крутасцi, наперадзе новыя неверагодныя прыгоды фантастычныя нават для фантастыкi. Раптоѓныя непрадказальныя павароты сюжэту. Грандыёзная бiтва будзе адбывацца па ѓсiм сусвеце i ѓ iншых бясконцых гiпер-мега-сусветаѓ. У маштабах беспрэцэдэнтных для чалавечай фантастыкi! Спяшайцеся набыць працяг серыяла - новы раман "Адмычка Апраметнай!" Вас у далейшым чакаюць непаѓторныя адчуваннi!!!
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"