Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Удача Пуцiна ѓ Мiкалая Другага-10

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Працягваюцца прыгоды хлопчыка-генерала ѓ Расii. А Мiкалай Другi Уладзiмiр Пуцiна, якi атрымаѓ поспех прэзiдэнта Расii, адзначыѓ сваё сямiдзесяцiгоддзе. Трэцi Рэйх у сваю чаргу далучыѓ да сябе Аѓстрыю, i стала зразумела, што iмклiва наблiжаецца новая, сусветная вайна.

  Удача Пуцiна ѓ Мiкалая ДРУГАГА-10.
  АНАТАЦЫЯ
  Працягваюцца прыгоды хлопчыка-генерала ѓ Расii. А Мiкалай Другi Уладзiмiр Пуцiна, якi атрымаѓ поспех прэзiдэнта Расii, адзначыѓ сваё сямiдзесяцiгоддзе. Трэцi Рэйх у сваю чаргу далучыѓ да сябе Аѓстрыю, i стала зразумела, што iмклiва наблiжаецца новая, сусветная вайна.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Вось ужо мiнуѓ новы год i наступiѓ 1938. У гэтым годзе Мiкалаю Другому павiнна споѓнiцца семдзесят гадоѓ. Накшталт бы не так ужо i шмат. Але нiводны рускi цар або царыца да такога ѓзросту не дажывалi. А з князёѓ, толькi Кiеѓскi Яраслаѓ Мудры i легендарны Манамах, змаглi перасекчы падобны ѓзрост. Кiраванне Мiкалая Другога проста фенаменальна паспяховае. Колькi заваёѓ. Расiя мае i выхад да Iндыйскага акiяна, i пад кантролем яе Кiтай, Японiя i нават уся Амерыка - уключаючы i паѓночную i паѓднёвую. Царская Расея ѓжо самая вялiкая iмпэрыя за ѓсю гiсторыю чалавецтва. I ёй няма роѓных.
  Але ѓ Еѓропе хутка мацнее Трэцi Рэйх на чале з Адольфам Гiтлерам. Iншыя краiны - асаблiва Брытанiя, Францыя, Iталiя хочуць забраць шматлiкiя расiйскiя тэрыторыi.
  Пакуль яшчэ Брытанiя валодае шматлiкiмi калонiямi. Ёсць калонii i ѓ Францыi, Бельгii i Галандыi.
  Царская Расiя таксама хоча заваяваць сабе i Iндакiтай, i Iндыю, i Афрыку, i Аѓстралiю. I зразумела Еѓропу.
  Рэжым iмператара Мiкалая Другога марыць аб сусветнай iмперыi i адна планета - адна дзяржава!
  Так што пачынае ѓжо ѓтварацца каалiцыя. З аднаго боку неабсяжная Расiя, а з другога ѓсе астатнiя краiны свету. I гэта непазбежна павiнна прывесцi да другой сусветнай вайны. Прычым ёсьць шанец, што гэта будзе апошняя вайна ѓ гiсторыi чалавецтва памiж людзьмi.
  Вядучай ударнай антырасiйскай сiлай павiнна стаць гiтлераѓская Германiя, але ѓ яе пакуль яшчэ не завершана падрыхтоѓка Вермахта. I чатырохгадовы план падрыхтоѓкi да вайны яшчэ не выкананы.
  I яшчэ прамежкавая задача: далучэнне Аѓстрыi. Каб дадаць насельнiцтва i прамысловых рэсурсаѓ для вайны. Гiтлер жадае заваяваць Расею.
  Зрэшты, цар Мiкалай Другi вырашыѓ пакуль не мяшаць далучэннi Аѓстрыi да Нямеччыны. Калi другая сусветная непазбежная, то няхай Трэцi Рэйха нападзе першым. I няхай будзе вялiкая вайна з усё каалiцыяй. У царскай Расii нараджальнасць па-ранейшаму высокая, ёсць i шматжанства. А вось смяротнасць працягвае змяншацца.
  Зямельныя надзелы драбнеюць, можа пагражаць у будучынi перанасяленне. Акрамя таго са шматжанства - многiя мужчыны не могуць знайсцi сабе жанчыну. Бо мужчын i жанчын нараджаецца прыкладна пароѓну. I калi многiя, асаблiва дваране, маюць па чатыры жонкi, то бедняку не дастанецца i адной.
  У гэтых умовах занадта шмат лiшнiх, не прыбудаваных мужчын. I Мiкалай Другi i ѓрад Расii, зусiм не супраць, што два-тры мiльёны самцоѓ палеглi на полi лаянцы. Першая сусветная вайна аказалася занадта лёгкай i пераможнай. I Мiкалай Другi не супраць паваяваць крыху даѓжэй, супраць усiх краiн астатняга свету. Каб мужчынскае насельнiцтва паменшыць. I ѓвесь свет захапiць.
  Расiя з усiмi сваiмi калонiямi, асаблiва Кiтаем, мае насельнiцтва ѓжо больш, чым усе астатнiя краiны свету разам узятыя. А за кошт заваяваных ЗША, у iх i эканомiка мацнейшая, чым у астатнiх краiн свету.
  Значыць, рызыкi прайграць вялiкую вайну на знясiленне ѓ Расii практычна няма.
  I паляванне правесцi апошнi ѓ гiсторыi чалавецтва ѓзброены канфлiкт.
  Толькi галоѓнае, каб Гiтлер напала першым. Таму Мiкалай Другi i загадаѓ - не перашкаджаць немцам ажыццявiць аншлюс Аѓстрыi. I пры гэтым працягваць умацоѓваць войска. Рыхтуючыся да апошняй у гiсторыi чалавецтва другой сусветнай вайны.
  А пакуль iдзе студзень 1938 года. Алег Рыбачэнка знешне падобны да хлопчыка гадоѓ дванаццацi, але вельмi мускулiсты i рэльефны давяршае будаѓнiцтва падземнага тунэля, памiж Чукоткай i Аляскай. Нягледзячы на палярную зiму, несмяротны, вечны хлопчык працаваць напаѓголым, басанож i ѓ адных толькi шортах.
  Ён вельмi прыгожы, хоць i дзiця-волаты на выгляд. Ён хлопчык якi дапамагае Мiкалаю Другому ѓ розных войнах, i рэалiзоѓваць фенаменальны поспех у ратнай справе i ѓ дадзеным выпадку эканомiцы таксама.
  Алег Рыбачэнка шмат ужо здзейснiѓ подзвiгаѓ. I мае тытулы i графа, i найсвятлейшага князя, i герцага, i званне маршала.
  Але зараз працуе рыдлёѓкай разам з астатнiмi дзецьмi. I гэтыя рускiя i амерыканскiя дзецi, таксама iмкнуцца асаблiва хлопчыкi працаваць босымi i ѓ адных шортах.
  I будуецца вялiкая падземная траса.
  Алег Рыбачэнка працуе, i яго рыдлёѓка, нiбы прапелер. Тунэль ужо амаль скончаны. I можна будзе потым заняцца нечым цiкавейшым. Напрыклад, у Кiтаi зноѓ з'явiлiся антырасейскiя партызаны. Ды i ѓ Аѓганiстане нейкi шэйх збiрае атрады, i клiча да Джыхаду. Ваяваць, вядома ж, цiкавей, чым працаваць. Але трэба хутчэй дарыць тунэль. I тады калi пачнецца вайна, то па прамой чыгунцы можна будзе пастаѓляць узбраенне i iншую тэхнiку, выпушчаную ѓ Амерыцы.
  Бо зразумела, што пакуль не створаная ѓ серыйнай вытворчасцi ядзерная зброя, трэба завяршыць заваёву свету.
  Мiкалай Другi пакуль жывы. Але ёсць праблемы. Ягоны старэйшы сын Аляксей памёр у кастрычнiку 1937 года. А ѓнуку ѓсяго шэсць гадоѓ з 25 лiстапада 1931 гады. I калi цар-бацюхна загнецца, то прыйдзецца прызначаць рэгента i пры малалетнiм унуку. А гэта нараджае пэѓныя праблемы. I можа прывесцi да неабыякай барацьбы за ѓладу.
  З iншага боку працягласць жыцця Мiкалая Другога прывязана да працягласцi жыцця, таго чыю поспех ён атрымаѓ.
  А жыць Мiкалай Другi будзе столькi, колькi i Уладзiмiр Пуцiн. Так што пакуль манарх ва ѓладзе, i не глыбокi стары, то вайну i трэба пачынаць. Арыентыровачна Алег Рыбачэнка разлiчваѓ, што Гiтлер, падкапiѓшы сiлы, нападзе 1 верасня 1939 года. Да гэтага Мiкалай Другi, магчыма, паспее дажыць. I тады будзе вайна з цэлай каалiцыяй еѓрапейскiх дзяржаваѓ i з iх калонiямi. Апошняя ѓ гiсторыi чалавецтва вайна.
  Калi ѓлiчыць што калонii не вельмi то жадаюць быць пад пятой еѓрапейскiх захопнiкаѓ, а Расея дала сваiм заваяваным народам роѓныя правы з рускiм, то суадносiны сiл для Трэцяга Рэйхi i iншых дзяржаѓ проста катастрафiчныя i не на iх карысць. Так што другая сусветная вайна амаль напэѓна скончыцца тым, што царская Расiя завершыць заваёву ѓсяго свету. I надыдзе сусветная, адзiная iмперыя.
  Пасля чаго Алег Рыбачэнка скончыць сваю мiсiю на планеце Зямля, i зможа, па-першае, падрасцi гадоѓ да шаснаццацi, а па-другое, пачаць падарожнiчаць па сусвеце.
  Ён i так затрымаѓся ѓ дваццатым стагоддзi. Дзе, напрыклад, вельмi сумна без кампутарных гульняѓ i iнтэрнэту.
  А так ужо заставалася быццам бы i нядоѓга, дык канчаткова гегемонii царскай Расii.
  Але ёсць некаторыя але... У прыватнасцi, калi нападзе Гiтлер? А калi ён на гэта не вырашыцца, у тую дату, што была ѓ рэальнай гiсторыi. Тым больш, калi iншыя дзяржавы яго ѓ гэтым не падтрымаюць?
  Трэба адзначыць, што Уладзiмiр Пуцiн хоць i мiнуѓ мяжу ѓ семдзесят гадоѓ, але вiдавочна дэградаваѓ, развязаѓшы братазабойчую вайну супраць Украiны. I калi ён сваё жыццё зацягне, дык можа справа прыйсцi да ядзернай вайны. Так што Мiкалаю Другому таксама небяспечна надта ѓжо доѓга жыць. Зрэшты, хоць спадчыннiк яшчэ хлопчык, моцны рэгент можа шматлiкае зрабiць. I тут не трэба думаць, што ѓсё будзе страчана.
  Трэба толькi ѓгаварыць Мiкалая Другога. Зрэшты, тут ёсць некаторыя праблемы. Трэба каб быѓ пiсьмовы завяшчанне з прызначэннем рэгента. Тады, магчыма, толк i будзе. А так можа сапраѓды, калi iмператар раптам загнецца, цi стане ахвярай замаху, успыхнуць неабыякая барацьба за ѓладу.
  А гэтым якраз Гiтлер i ягоныя саюзнiкi могуць скарыстацца.
  Сам Алег таксама хацеѓ вялiкай вайны. Каб увесь сьвет быѓ адной iмпэрыяй. У гэтым выпадку чалавецтва стане адзiным i пачне скораць космас. I будзе ѓ будучынi i касмiчная, чалавечая iмперыя. А можа i зорныя войны з iншымi дзяржавамi.
  I Мiкалай Другi з цара няѓдачнiка, стане самым вялiкiм кiраѓнiком чалавецтва, усiх часоѓ i народаѓ.
  Хлапчук працуе i напявае, з мэтай узбадзёрыцца:
  А што Гасподзь меѓ на ѓвазе,
  Ён, абiтая ѓ страшнай далечынi...
  Калi загад аддаѓ да працы,
  Каб мы ѓ сне не знаходзiлiся.
  
  Хоць пышны царскi ѓбор,
  Але чалавека няма скупей....
  Страляе галеча ва ѓпор -
  Наш свет пакут эпапея!
  
  I не вiнаваты ѓ тым Адам -
  Просты савецкi, рускi хлопец...
  Хадзiѓ голы, не хаваючы сорам,
  Як пры царызме пралетар!
  
  Ежы яму даѓ Бог - лiмiт,
  Падножны корм не ведаючы вiдэльцаѓ...
  А хочаш больш будзеш бiт!
  I пiць далонню без бутэлек.
  
  Адам трываѓ такi надзел,
  У нейкiм жудасным, сумна раi!
  Але змей на крылах прыляцеѓ,
  Ён зразумеѓ: чалавек пакутуе...
  
  Ёсць спосаб выйсцi з нетраѓ,
  Пабудаваць горад, даць нашчадства!
  Каб не блукаць па гаi тэрмiн,
  Трэба часам i вераломства!
  
  Я ключ чароѓны з раю спёр,
  Каб Эдэм руцiн пакiнуць...
  Там дзеву здабудзеш мары,
  Хоць можаш у пекла згiнуць!
  
  Ды рызыка вядома хлопчык ёсць,
  Планета гэтая не падарунак...
  Але ты даведаешся сумленне, гонар,
  I здабудзеш, сваю ведай пару!
  Адам гэты ключык атрымаѓ -
  Адкрыѓ браму i выйшаѓ з раю.
  Патрацiѓ шмат грэшнiк сiл,
  Па камянях вялiкiх гор ступаючы...
  
  Вось бачыць зноѓ вароты -
  I зноѓ крылаты змей з'явiѓся...
  Сказаѓ: я добры сатана -
  Завала тут сама сабой адкрылася...
  
  Адам увайшоѓ i бачыць ён -
  Такi размаляваны цуд...
  Голая панна за грудам,
  Трэцяць з фарфору золата страва.
  
  Але да чаго ж добрая,
  Адам-хлапчук не стрымаѓся!
  I пацалунак у яе вусны,
  Саладзейшы за мёд аказаѓся!
  
  
  Яна адказала яму -
  Целы ѓ экстазе бурным злiлiся...
  Не, не клянiце сатану -
  У граху хлопцы з'явiлiся!
  
  Бог выгнаѓ iх з раю, але...
  Планета стала iм жыллём.
  Хоць сонца ѓ людзей адно,
  Затое патомства сталi тысячы !
  
  Ды было вельмi цяжка -
  Патопы, засухi i зiмы.
  Але розум магутнае вясло,
  Стаѓ чалавек тварэннем моцным!
  
  Як анёл можа ён лётаць,
  Як дэман гор рэльеф разбурыць!
  Стварыць дарогу, там, дзе грэбка -
  Дасягнуць любую кропку сушы.
  
  А трэба космасу прастора
  Мы таксама пакарыць здолеем.
  Дык вось наш грэх не прысуд,
  Не, не нясi поп ахiнею!
  
  Не будзь граху - прагрэсу няма,
  Рух думкi спараджаюць!
  На пропаведзь адзiн адказ:
  Не трэба нам чужога раю!
  Хлопчык-тэрмiнатар праспяваѓ, i пачаѓ працаваць весялей. Ужо зусiм крыху засталося. I iншыя дзецi працуюць. Усё ж такi дзiѓны народ рускiя. Напрыклад, самыя звычайныя хлопчыка, а не несмяротныя, здольныя ѓ студзеньскi мароз Чукоткi, працаваць басанож i з аголеным тулавам, што дзiѓна.
  А босыя, дзiцячыя ножкi пакiдаюць хупавыя, прыгожыя сляды на снезе. Тут i дзяѓчынкi працуюць у адных тунiках, i таксама без абутку.
  I што дзiѓна хаця б адна чхнула!
  Алег Рыбачэнка ѓсмiхаецца i напявае з энтузiязмам, скалячы дзiцячыя, але трывалыя i вострыя як у ваѓчаняцi зубкi:
  Мой пастамент - вялiкi нерукатворны;
  Хоць крывёю сцеле стаптаная сцежка!
  Народ Расii магутны, непакорны;
  Вось сiла рускiх Рэйх на клок рвала!
  
  Айчыне дакладна вiцязi служылi,
  Перамог адкрылi бясконцы рахунак!
  Усё дзеля матухны святой Расii,
  Што вал з апраметнай разнясе!
  
  Чым можа воiн рускi спалохацца?
  У што яго збянтэжанасць кiне дрыготку!?
  Нас не бянтэжыць полымя колеру глянцу,
  Адказ адзiн - ты Русь маю не чапай !
  
  А з кiм яшчэ ваявалi мы пераможна,
  Хто быѓ зрынуты ратнаю рукою?
  Напалеон бiт у безданi беспрасветнай:
  Мамай у геене разам з Сатанай!
  
  Мы перамагалi рацi Паспалiтай ;
  Адваявалi хутка Порт-Артур!
  З iмперыяй Асманаѓ бiлiся дзiкай;
  I нават Фрыдрых бой Расii садзьмуѓ!
  
  Нiхто нас перамагчы, ты ведай, не можа;
  Няма шанцаѓ на рэванш у пякельных орд!
  I нi адна не ѓ сiлах, рыкнуць рожа...
  Але вось прыйшоѓ падонак Гарбачоѓ!
  
  Усё, што па драбках продкi збiралi;
  Ён без барацьбы паршывы сабака раздаѓ!
  Вось пацьмянелi камунiзму далi,
  Амерыканец заняѓ пастамент!
  
  Але новы ѓрад Расii,
  Здолела свет, парадак абаранiць!
  Магутнасць Айчыны адрадзiлi;
  Каб у космас шлях, экспансii адкрыць!
  
  Вось хутка стане нашай светабудовай;
  I чалавек па сiле моцы - Бог!
  А выпрабаваннi стануць у навучанне,
  Каб уваскрэсiць загiнуѓшых кожных мог!
  Таксама вельмi добрая i вясёлая песенька. I астатнiя дзецi падпяваюць i ѓ захапленнi.
  Хаця пакуль вайны з Трэцiм Рэйхам i няма. I дзе рускае войска толькi не было. I Нямеччыну таксама бiла. Але бiла кайзераѓскую, а гiтлераѓскую яшчэ няма.
  Хоць зразумела, жадаецца абодвум бакам пабiцца. Тым больш на гэты раз Гiтлеру не давядзецца, змагацца на два фронты. Наадварот, яго саюзнiкi ѓчорашнiя ворагi: Брытанiя, Iталiя, Бельгiя, Францыя, Галандыя. Праѓда, яшчэ немцы да вайны не зусiм гатовы, дык i iх саюзнiкi.
  I цi вырашацца яны бiцца з такiм монстрам, як Расея, якая захапiла больш за палову свету?
  Але ж i ѓ саюзнiкаѓ сiл i рэсурсаѓ нямала. Асаблiва ѓ Брытанii з яе калонiямi.
  Але Алег Рыбачэнка зрабiѓшы прыкладны " прыкiд" , прыйшоѓ да высновы, што ѓжо ѓ самыя першыя месяцы вайны, царская Расiя, лёгка адаб'е ѓ ангельцаѓ i французаѓ, Iндыю i Iндакiтай, а таксама ѓ тое, што ѓ iх ёсць на блiзкiм Усходзе. Пасля чаго ѓ Егiпце будзе толькi адна сур'ёзная праблема - Суэцкi канал. А там далей кацiся па Афрыцы. Цi наѓрад каланiяльныя войскi будуць упарта супрацiѓляцца, i памiраць за ангельцаѓ, i iншых каланiзатараѓ.
  А без Афрыкi, адна Еѓропа - Расii столькi захапiлай тэрыторыi - не супернiк.
  Так што вайна, калi будзе, нават супраць цэлай каалiцыi, максiмум працягнецца год, паѓтара. Хоць, мусiць, i будзе больш крывавай, чым першая сусветная вайна. Але зыход яе будзе практычна прадвызначаны. Можа, нават было б лепш - напасцi самому першым?
  Тым больш магчыма калi зараз атакаваць Нямеччыну, то iншыя краiны не падпiшуцца?
  Нават з фашысцкай Iталiяй, у Гiтлера зусiм не простыя адносiны. У прыватнасцi, яшчэ трэба дамовiцца па Аѓстрыi. Гiтлер на яе мае вiды.
  Ну Чэхаславакiю захапiць, цi далучыць Судзецкую вобласць для фрыцаѓ нерэальна. Так каралеѓства Чэшскае ѓваходзiць склад Расii. I кароль Чэхii, сам Мiкалай Другi. Так што тут ужо супадзенне з ранейшымi поспехамi Гiтлера немагчымае.
  Так што яшчэ не факт, што ён рызыкне напасцi на царства Польскае, якое ѓваходзiць у склад Расii. Тым больш, што царская Расiя iмперыя адзiная i непадзельная i фактычна унiтарная. I ад яе штосьцi адцяпаць цяжка. А Трэцi Рэйх мае войска яшчэ на стадыi фармавання. Толькi ѓ тысяча дзевяцьсот трыццаць шостым годзе была ѓведзена ѓсеагульная воiнская павiннасць. I афiцэраѓ катастрафiчна не хапае.
  Так што магчыма ѓварваньня Гiтлера не дачакацца. I давядзецца атакаваць Трэцi Рэйх самiм, пакуль у фюрара не з'явiлася б атамная бомба.
  Але цi гатовы да гэтага цар Мiкалай Вялiкi? Хоць, рашучасцi захапiць Амерыку ѓ яго хапiла. I нават акiян не перашкодзiѓ. А ѓжо супраць Гiтлера могуць расейскiя войскi i самi пайсцi ѓ наступ.
  Алег працуе рыдлёѓкай, а затым i кiркай. А потым i кавадлам. I робiць гэта вельмi актыѓна. А якi ѓ хлопчыка рэльеф мускулатуры. Проста лiтая сталь, i рабiзна на вадзе.
  Вось гэта сапраѓды хлапчук, што трэба. I працуе вельмi нават актыѓна. I яму больш за ѓсё хочацца, перабрацца кудысьцi на поѓдзень. Так у студзенi на Чукотцы цёмна, брыдка, страшна i холадна.
  А вось бы, напрыклад, у Кiтай i там палавiць бунтароѓ, цi ѓ Аѓганiстан. Ды i ѓ Iране расiйскай губернi знайшлася б праца. Хлапчук гатовы ѓвогуле да подзвiгаѓ.
  Не проста быць працоѓным конiкам. Але тут iншыя дзецi працуюць. I яны басанож i напаѓголыя. I прыклад Алега сагравае гэтых дзяцей маральна, i яны ѓ люты мароз не замярзаюць. I гэта таксама шмат аб чым кажа.
  А яшчэ каб сагрэцца, найлепш дапаможа песня. I хлопчык-тэрмiнатар зноѓ заспяваѓ;
  Вялiкая, магутная, святая краiна,
  Няма прамянiстей пад небам сiнiм!
  Яна Усявышнiм Богам нам навечна аддадзена -
  Без граняѓ святло, узвышанай Расii!
  
  Такой дзяржавы свет не бачыѓ, ведайце нiколi,
  Каб абшары космасу мы ганарлiва тапталi!
  Любая ѓ светабудове спявае табе зорка,
  Ды будзе Русь шчаслiвая разам з намi!
  
  Бо гэта наша Радзiма яна такая доля,
  Загадваць прасторай усiх матэрый!
  Любы з нас, паверце, бы такога захацеѓ,
  Без усялякiх дурняѓ, бабскiх забабонаѓ!
  
  Арханёлы дудзяць сабе ѓ магутную трубу,
  Яны марш нашых войскаѓ бурна славяць!
  А вораг знойдзе сабе долю ѓ асiнай труне,
  I не атрымаць падаткаѓ i данiны!
  
  Вось гэта наша Радзiма, усё ѓ ёй павер прыгажосць,
  Яна ѓсё светабудову без намаганняѓ павярнула!
  Дзяѓчыны прыгожанькай важка каса,
  Паляванне ёй каб моцным было рулю!
  
  Айчына гэта мацi погляд блакiтных вачэй,
  Яе рука i ласкавая i камень!
  А супастата юнак ты куляй замачы -
  Каб у сэрцы шугала ярчэй полымя!
  
  Айчыне бязмежнай, прысягу ты прымi,
  Яна табе вядома таксама добра!
  Хоць у лютасьцi бiтва паток цячэ крывi,
  Працiѓнiку прыйдзе зараз расплата!
  
  Зброя i мужнасць такi наймагутны сплаѓ,
  Пераадолець яго не можа злосны!
  На самалёце з бомбамi я хуценька лётаѓ,
  А як iрване, то сыплюць градам акна!
  
  А вось загад кiраѓнiка - ляцi дзяцюк на Марс -
  Табе час ужо i космас ставiць!
  А пыха ѓ марсiянiна атрымае жорстка ѓ вока,
  Потым i за Плютонам бачым далi!
  
  Прыйдзем да вяршыняѓ космасу, сусвету бачачы край,
  Такое ѓжо ѓ нас чалавечае прызначэнне!
  А таму хлапчук пра подзьвiгi мацуйся,
  Ведай жа ѓзнагарода гэтая справа нажыѓная!
  Хлапчук праспяваѓ, а iншыя хлопцы - гэта падхапiлi. Што трэба сказаць надзвычай крута.
  Дзецi трэба адзначыць спяваюць добра. I iх галасы такiя паѓнагучныя, i прамянiстыя.
  Алег зноѓ задумаѓся. Сапраѓды чакаць, калi на цябе навалiцца каалiцыя недарэчна. Ды i навошта фюрару аддаваць Аѓстрыю? З аднаго боку тамака вядома шмат прыхiльнiкаѓ Нямеччыны. I Гiтлер сапраѓды падняѓ сваю краiну эканамiчна. Але дзейны канцлер не хоча губляць уладу i iсцi ѓ склад Трэцяга Рэйха.
  Дык цi варта аддаваць Аѓстрыю немцам? Ды i Iспанiю таксама! Хаця цар Мiкалай другi як сапраѓдны Расiйскi iмператар левы iспанскi ѓрад не падтрымаѓ. I ѓ вынiку немцы i iтальянцы ѓзялi гэтую дзяржаву ѓ абарачэнне.
  Алег, вядома ж, разумеѓ, што цар не любiць бунтароѓ i левых. Але ѓсё ж менавiта генерал Франка i быѓ мяцежнiкам, супраць законнага ѓрада Iспанii якi прыйшоѓ на выбарах да ѓлады. Няхай нават яно i левае.
  Аддаваць Iспанiю Гiтлеру i Мусалiнi цi наѓрад разумна. Але Мiкалай Другi мае свае меркаваннi. У прыватнасцi, магчыма, ён хоча звязу з Гiтлерам. Каб, напрыклад, напасцi на Францыю, Брытанiю, Бельгiю, Галандыю i забраць без праблем усе iх калонii. А Гiтлеру аддаць перанаселеную i нiкому не патрэбную Еѓропу.
  I такiя iдэi таксама цiкавыя. У гэтым выпадку захоп калонiй будзе элементарным!
  А Гiтлер няхай сабе душыцца ѓ Еѓропе. Праѓда калi даць час, то фюрар можа i стварыць ядзерную зброю.
  Тут як сказаць палка аб двух канцах. Ды i Уладзiмiру Пуцiну занадта доѓга жыць супрацьпаказана. Можа, справа i да ядзернай вайны дайсцi. Ва ђкраiне ѓ Пуцiна не атрымлiваецца, i дыктатар нярвуецца, яго аѓтарытэт у народзе падае. А ѓ элiце даѓно ѓжо звалiѓся. Лiк незадаволеных хутка павялiчваецца. Вось i наступныя выбары прэзiдэнта пад пытаннем.
  Праѓда i моцных канкурэнтаѓ не бачна. Нават старыя яркiя асобы сышлi. Жырыноѓскi памёр, Ксенiя Сабчак атрымала грамадзянства Iзраiля i ѓ прэзiдэнты зараз пайсцi не можа. Ды i яркая зорка левых - Павел Грудзiнiн таксама закацiлася, i яго нават у Дзярждуму не пусцiлi. Так што выбары прэзыдэнта чакаюцца надзвычай сумнымi. Пуцiн, якi аслабеѓ фiзiчна i маральна пацьмянеѓ, у вайне з Украiнай абадраѓся i за яго народ галасаваць не жадае, але i канкурэнтаѓ не вiдаць. Адзiны сур'ёзны апанент - гэта Навальны. Але ён якраз надоѓга заключаны ѓ турму.
  Самыя перспектыѓныя апазiцыянеры - гэта камунiсты. Але iх састарэлы, хворы, i лядашчы лiдэр Зюганаѓ нават супраць Ельцына быѓ слабы. А куды яму ѓ восемдзесят гадоѓ лезцi ѓ прэзiдэнты Расii? Пытанне яшчэ i ѓ тым, што выбары прэзiдэнт сапраѓды праводзiць не будуць. Будзе i электроннае галасаванне, i адмiнiстрацыйны рэсурс i падкiдванне бюлетэняѓ.
  Так што Пуцiна, калi ён не загнецца, i калi яго не заб'юць, на пяты тэрмiн працягнуць. Тое, што ён добраахвотна саступiць уладу - малаверагодна. Прыклад Назарбаева на датэрмiновы догляд не натхняе. Хутчэй наадварот. Такаеѓ спачатку клан Назарбаева прыцiснуѓ, а затым i вярнуѓ Астане ранейшую назву.
  Няма як нi круцi ѓ пуцiнскай Расii нiчога добрага не свецiць. Калi ѓ ЗША замест састарэлага Байдэна прыйдзе да ѓлады малады рэспублiканец, то Расею i асабiста Пуцiна яшчэ мацней зацiснуць. Тым больш Мiкалаю Другому трэба хутчэй пачынаць уварванне супраць Гiтлера.
  Тут яшчэ ёсьць iнтрыга. Калi ѓсё ж такi Пуцiн выбары прэзiдэнта Расii прайграе. Ну дапусцiм з'явiцца свой рускiх Зяленскi, цi Рамзан Кадыраѓ рызыкне кiнуць выклiк патрону, то як тады Мiкалай Другi?
  Вось у iх працягласць жыцця аднолькавая з Пуцiным? Але калi Пуцiн страцiць уладу, але яшчэ будзе жывы?
  Як тады Мiкалай Другi - таксама страцiць уладу цi не?
  Можа, пайсцi добраахвотна? Але ѓнук спадчыннiк яшчэ занадта малы. Як у свой час Тамерлан памёр у шэсцьдзесят восем гадоѓ i яго праѓнук - прамы спадчыннiк, быѓ яшчэ хлопчыкам i, iмперыя развалiлася вельмi хутка.
  Ды часам генii павiнны жыць вечна. Але значна часцей iншаму кiраѓнiку загнуцца крыху раней. Вось, напрыклад, Уладзiмiр Пуцiн калi сцiшаѓ амбiцыi яму шанцавала. Але калi стаѓ прэтэндаваць на занадта шмат... Хоць шанцаванне ѓ Пуцiна дагэтуль яшчэ ёсць. I АПЕК скарацiѓ здабычу нафты, i эканомiка пакуль не абвалiлася, i апазiцыя ѓ Расii слабая. Той жа Зюганаѓ кiшэнная шасцёрка, але не памiрае, i яго камунiсты самi нiяк не могуць прыбраць. А з Сурайкiна новай зоркi не атрымалася, наадварот яго партыя раскалолася i страцiла нават тое, што мела. I ѓ Яблыка новы лiдэр Рыбакоѓ не стаѓ зоркай. А Слуцкi яшчэ больш лаяльны, чым Жырыноѓскi. I пакуль яшчэ не цiсне на Расiю Кiтай, хаця мог бы выбiць нямала саступак.
  I талiбы пакуль не лезуць у Таджыкiстан, хаця як самы час, пакуль у Расii звязаны рукi вайной з Украiнай. I галоѓны вораг Байдэн - стары i лядашчы дзед, i рэспублiканцы, i дэмакраты грызуцца.
  Самае галоѓнае шанцаванне для Пуцiн, што няма чалавека, пра якога народ мог бы сказаць: калi не Пуцiн, то гэты! Няѓжо што з'явiлася яркая зорка Рамзана Кадырава, якi можа ѓсiх мусульман мабiлiзаваць у свой электарат. Але Кадыраѓ таксама вельмi лаяльны да дыктатара. Так што пакуль поспех у Пуцiна ёсць.
  А калi ён Украiну не заваяваѓ адразу ѓ тэмпе блiцкрыгу, то таму што сам дурань i дылетант i бяздарнасць у ратнай справе, не слухаючы парад прафесiяналаѓ. Як стаць i чаму Пуцiн маючы такое фенаменальнае шанцаванне, не аднавiѓ СССР. Па-першае, не хацеѓ, а па-другое, таму што тупаваты i бяздарны. Быць удачлiвым нядрэнна, што i казаць, але павiнны яшчэ шарыкi варыць.
  А ѓ Мiкалая Другога, Найвялiкшага i шанцаванне Пуцiна фенаменальнае з'явiлася i шарыкi вараць. Вось i вынiкi, таму ѓражальныя i фантастычныя.
  Лепш было б поспех Пуцiну i ѓ рэальным жыццi не даваць. А хаця б зрабiць так, каб адмiрал Макараѓ так недарэчна i зусiм выпадкова б не загiнуѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Алег Рыбачэнка крыху стамiѓся ад цяжкай працы, i закапаѓшыся ѓ гурбу з галавой пагрузiѓся ѓ глыбокi сон. I яму снiлася;
  У Беларусi таксама магло быць усё iнакш. Вось Вячаслаѓ Кебiч фактычны кiраѓнiк на той момант Беларусi ѓзяѓ i загадаѓ заблакаваць рэгiстрацыю Аляксандра Лукашэнкi. I гэта не прывяло да масавых хваляванняѓ. Ну, адным кандыдатам больш, iншым менш. У вынiку ѓ другi тур супраць Кебiча выйшаѓ Зянон Пазняк. А ѓ другiм туры дзякуючы падтрымцы Расii, адыёзнай рэпутацыi Зянона Пазняка, i яго залiшняга радыкалiзму Кебiч перамог i стаѓ першым прэзiдэнтам Беларусi.
  Сам Лукашэнка так i не ѓзлез наверх. Беларусь увайшла ѓ рублёвую зону. I ѓ ёй стала хадзiць расейская валюта. З аднаго боку - гэта плюс, але з другога, таксама як i ѓ Расii, сталi адбывацца затрымкi з выплатамi пенсii i заробкаѓ, што прыводзiла да пэѓных калiзiй i хваляванняѓ.
  Тым не менш Кебiч змог захаваць i добрыя адносiны з Захадам. А Ельцын меѓ надзейнага саюзнiка, але не такога радыкальнага. У Расii ход гiсторыi некалькi змянiѓся. У адрозненне ад агрэсiѓнага Лукашэнкi Кебiч не параiѓ Ельцыну не ваяваць у Чачнi. I Ельцын не стаѓ туды ѓводзiць войскi. А замест гэтага зрабiѓ стаѓку на прарасейскую апазiцыю. Аднак супрацьстаяньне ѓ Чачэнii зацягнулася. I яна стала стракатай. Дзе дудаеѓцы , дзе iншыя сiлы.
  Як нi дзiѓна, але адсутнасць вайны на Каѓказе пайшла на карысць Уладзiмiру Жырыноѓскаму. ЛДПР засталася асноѓнай i найбольш папулярнай апазiцыйнай сiлай Расii. I асноѓная барацьба на выбарах прэзiдэнта разгарнулася, памiж Жырыноѓскiм i Ельцыным. У прынцыпе падобнае магло б быць i ѓ рэальнай гiсторыi, калi б Уладзiмiр Вольфавiч не падтрымаѓ бы вайну ѓ Чачнi i, тым самым страцiѓшы значную частку пратэстнага электарату.
  Ды i СМI актыѓна раскручвалi супрацьстаянне Ельцына i Жырыноѓскага. Шмат было пiяру, шмат было прапаганды. Аднак у адрозненне ад рэальнага супрацьстаяння: камунiсты супраць Ельцына, дзе ва ѓладзе былi пэѓныя прапагандысцкiя козыры, з Жырыноѓскiм аказалася складаней. Хаця з яго i рабiлi фашыста.
  Але ва ѓмовах разгулу злачыннасцi, бардаку, карупцыi i мафii, вельмi шматлiкiя расейцы не лiчылi фашызм такiм ужо вялiкiм злом. Бо Вялiкая Айчынная Вайна была даѓно, i гэта былi зусiм не тыя фашысты. Тады былi дрэнныя нямецкiя фашысты, а зараз верагодна будуць найлепшыя свае рускiя. А ѓ эканамiчным плане Адольф Гiтлер бо i сапраѓды стварыѓ у Нямеччыне цуд.
  Так што Уладзiмiр Вольфавiч нават неяк ганарыѓся, што яго параѓноѓваюць з Гiтлерам, i спрабаваѓ на гэтым сыграць.
  У камунiстаѓ быѓ да таго ж вялiкi недахоп. Людзi яшчэ вельмi добра памяталi - пустыя палiцы, татальны дэфiцыт, карткi i талоны асаблiва часоѓ Гарбачова. А Гарбачэѓскiя часы - гэта нiбыта кiраваньне камунiстаѓ.
  Людзям, асаблiва жанчынам, якiя настаялiся ѓ чэргах вяртання да ранейшых, камунiстычных часоѓ не хацелася. I гэта згуляла супраць Зюганава. А пры Гiтлеры, асаблiва да вайны, быѓ капiталiзм, а значыць, не было i пустых палiц. Ды i сам Жырыноѓскi хоць шмат рабiѓ папулiсцкiя заявы, звароту да ранейшых часоѓ не абяцаѓ. А абяцаѓ у першую чаргу парадак, задушыць злачыннасць, пакончыць з беспрацоѓем. Хоць Гiтлер у Нямеччыне i злачыннасць задушы, i з беспрацоѓем скончыѓ, i парадак навёѓ.
  Ды яшчэ за два месяцы i ѓсю Еѓропу заваяваѓ. Гэта значыць, умела гуляючы i агiтуючы можна сваё параѓнанне з Гiтлерам i на карысць звярнуць. Так што Ельцыну, прыйшлося куды цяжэй, чым з Зюганавым. Калi апошнi выклiкаѓ у многiх антыпатыю ѓжо генетычна - дэфiцыт i пустыя палiцы, ды яшчэ сталiнскiя рэпрэсii. Тое фашызм нават у ветэранаѓ вайну далёка не ва ѓсiх выклiкаѓ адмаѓленне.
  Тым больш гэта быѓ як бы наш рускi фашызм. У эканомiцы справы iшлi ѓсё роѓна. I нават без Чачэнii ѓ Ельцына быѓ нiзкi рэйтынг. I краiна вымiрала, i быѓ разгул бандытызму i злачыннасцi. Прычым нават большы, чым у рэальнай гiсторыi. Так вайна ѓ Чачэнii прывяла да шэрагу абмежаваньняѓ свабодаѓ, якiя зьнiзiлi злачыннасьць, а вось яе адсутнасьць у крымiнальным пляне зрабiла толькi горш.
  Так што ѓ Жырыноѓскага аказалася куды больш козыраѓ, чым у Зюганава.
  Трэба адзначыць, што ѓ рэальнай гiсторыi Жырыноѓскi на выбарах 1996 года з трэскам правалiѓся. Але галоѓная прычына яго правалу: была адсутнасць натхнення i веры ѓ канчатковую перамогу. А тут усё супрацьстаянне памiж iм i Ельцыным, няяркi Зюганаѓ у ценi, i Жырыноѓскi ва ѓдары. А гэты палiтык, калi ва ѓдары i сапраѓды здольны тварыць цуды. Тым больш Жырыноѓскi яшчэ малады i поѓны сiл.
  I ад тэледэбатаѓ не бегае, у адрозненнi ад Зюганава, якi i так баяѓся сунуцца на экран.
  Акрамя таго Жырыноѓскi нават знешне выглядаѓ маладзейшым, i не лысым як Зюганаѓ, i не сiвым як Ельцын. I гэта таксама гуляла яму на карысць.
  Зюганаѓ хоць i маладзейшы быѓ на трынаццаць гадоѓ, чым Ельцын, але знешне не рабiѓ уражаннi маладога i свежага лiдэра. А вось Жырыноѓскi быѓ на пятнаццаць гадоѓ малодшы за Ельцын i знешне са сваёй шалёнай энергiяй здаваѓся куды энергiчней, i мацней, чым гэты загнаны стары.
  I гэта ѓплывала на ход выбараѓ.
  Тым не менш, трэцiм як выходзiла, што будзе Зюганаѓ. Але каго яму падтрымаць у другiм туры? З Ельцыным канфрантацыя зайшла занадта ѓжо далёка. А Жырыноѓскi хоць i не камунiст, але левы, i не антыкамунiст. I абяцае камунiстам партфелi.
  А Лебедзь коснамоѓны i тупы, так i не раскруцiѓся. Так што выбары прайшлi па iншым сцэнары. Жырыноѓскi набраѓ у першым туры больш галасоѓ, чым Ельцын, а ѓ другiм атрымаѓ падтрымку Зюганава. I ѓ вынiку Ельцын з вялiзнай рознiцай прадуѓ другi тур. Мала таго ѓ другiм туры, за Ельцына прагаласавала менш, чым у першым. I новым прэзiдэнтам Расii стаѓ Уладзiмiр Жырыноѓскi. I гэта аказалася трыѓмфам Уладзiмiра Вольфавiча.
  Аднак насуперак чаканню курс Расii не надта змянiѓся. Жырыноѓскi не стаѓ абвастраць адносiны з Захадам. Працягнуѓ з невялiкiмi папраѓкамi ранейшыя рэформы. I нават камунiсты ва ѓрадзе яму не надта ѓ гэтым перашкаджалi.
  Праѓда, усё ж сёе-тое мянялася. Больш стала мiлiцыi, якую перайменавалi ѓ палiцыю, i больш жорстка змагалiся са злачыннасцю.
  У рэшце рэшт, у 1999 годзе баевiкi пачалi ѓварванне ѓ Дагестан, i Жырыноѓскi быѓ вымушаны пачаць каѓказскую вайну. Хаця ён гэтага i не хацеѓ.
  Нават з Югаславiяй менавiта Жырыноѓскi пераканаѓ Мiлошавiча не даводзiць справу да бамбардзiровак, а прыняць умовы Захаду.
  У эканомiцы пачаѓся, праѓда, нясмелы рост, i кошт на нафту пачаѓ падымацца.
  Вайна ѓ Чачэнii гэта быѓ шанец падняць свой рэйтынг i зноѓ абрацца на другi тэрмiн. Мала таго Уладзiмiр Жырыноѓскi яшчэ i падрыхтаваѓ рэферэндум, якi адмяняе абмежаванне на два тэрмiны. I гэта быѓ ягоны план аѓтарытарнага кiраваньня. I вайна супраць Чачэнii пайшла жорстка. Тым больш былi тэракты ѓ Маскве i Валгадонску. Чым Жырыноѓскi ашчадна i цынiчна скарыстаѓся.
  Ва ѓмовах вайны абрацца на другi тэрмiн было прасцей i гэта прайшло з першага ж тура. I на рэферэндуме два тэрмiны адмянiлi, пакiнуѓшы без абмежаванняѓ Жырыноѓскага. Вось так яно i адбылося.
  У Беларусi ѓ 1999 годзе таксама скончылiся першыя пяць гадоѓ Вячаслава Кебiча . У эканомiцы становiшча было не вельмi добрым, але пачаѓся нейкi нясмелы рост. Плюс прапаганда i адмiнiстрацыйны рэсурс. I Лукашэнку зноѓ да выбараѓ не дапусцiлi - ёсць да чаго прычапiцца заѓсёды.
  I Кебiч пераабраѓся, хай i з цяжкасцю. I зноѓ супраць яго быѓ Зянон Пазняк у другiм туры. Такiя працэнтаѓ як Лукашэнка ѓ рэальнай гiсторыi Кебiч не збiраѓ. Але ѓладу сваю ѓтрымлiваѓ цвёрда. У Беларусi была прынята ѓ 2000 годзе, новая, больш аѓтарытарная канстытуцыя, i адбылося абнуленне тэрмiнаѓ прэзiдэнта Кебiча .
  Жырыноѓскi акупаваѓ Чачню, але Расii прыйшлося там весцi зацяжную вайну з партызанамi.
  Праблема была ѓ тым, што чачэнцы ѓжо прызвычаiлiся да фактычнай незалежнасьцi. Расейскiя войскi да таго ж панеслi вялiкiя страты ѓ ходзячы штурму Грознага. Праѓда Жырыноѓскi кантраляваѓ СМI i здолеѓ пазбегнуць падзення рэйтынгу i масавых антываенных настрояѓ. I гэта таксама было плюсам яго праѓлення.
  Рост коштаѓ на нафту i газ, эканамiчны ѓздым у цэлым умацавалi ѓладу дыктатара. Ён не працягваѓ сабе тэрмiны паѓнамоцтваѓ, але рэгулярна выйграваѓ выбары прэзiдэнта. Якiя адбывалiся за адзiн год з амерыканскiмi. Але без абмежавання ѓ два тэрмiны. Знешняя палiтыка Жырыноѓскага была асцярожнай. Ён не быѓ другiм Гiтлерам, а куды больш стрыманы i спрабаваѓ падтрымлiваць баланс сiл. Але ѓ 2014 годзе здарыѓся Майдан, i ён не выстаяѓ ад спакусы вярнуць Расii Крым. Аднак, у адрозненне ад Пуцiна, Жырыноѓскi не стаѓ прэтэндаваць на большае, i ягоныя спецслужбы не арганiзавалi мяцеж на Данбасе.
  Наадварот усё было зроблена вельмi акуратна. I справа абышлася параѓнальна нязначнымi санкцыямi, i лёгкай халоднай вайной. На фоне нядрэнна скажам так эканамiчнага росту.
  Але вось вылiѓся каранавiрус . Кебiч якi сабе зноѓ абнулiѓ тэрмiны памёр. I ѓ Беларусi прайшлi новыя выбары. Лукашэнку да гэтага часу ѓжо забылiся, i з'явiлiся новыя фiгуры. Улада атрымаѓ маладзейшы прэм'ер Калбаска , якi стаѓ прэзiдэнтам.
  А неѓзабаве i Расiя пагрузiлася ѓ жалобу пасля смерцi Жырыноѓскага ад каранавiруса . I гэта таксама аказалася ѓдарам па краiне.
  А тым часам талiбы пачалi наступленне на Таджыкiстан. Яны прарвалi абарону i акружылi расiйскую базу. I пачалася новая, афганская вайна.
  I зразумела баявыя i прыгожыя дзяѓчыны, як заѓсёды гатовы змагацца.
  Наташа дала чаргу з аѓтамата, зразаючы байцоѓ руху Талiбан. Затым кiнула босымi пальчыкамi ножак забойнай сiлы лiмонку. Парвала на часткi маджахедаѓ i праспявала:
  - Мы мiрныя людзi, але наш бронецягнiк,
  Да чырвоных меж паспеѓ разагнацца!
  За светлае заѓтра мы будзем ваяваць!
  Давай цалавацца!
  I ваяѓнiца засмяялася ва ѓсю глотку. Яна трэба сказаць такая вось завадная.
  Зоя што штабнавала з аѓтамата, i выкошвала душманаѓ дзясяткамi, таксама пратарахцела:
  - Будучыня слава ѓ нас,
  Мы пакажам вышэйшы клас!
  I босымi пальчыкамi ножак як шпурне забойны прэзент анiгiляцыi. Вось такая яна скажам там - баявая i агрэсiѓная баба. У якой столькi энергетыкi i сiлы.
  Аѓгусцiна прачырыкала, з вялiкiм душэѓным напорам, i яе медна-чырвоныя валасы развялiся, нiбы гэта палала сапраѓдная камета. Дзяѓчынка ѓзяла i агрэсiѓна прачырыкала:
  - Слаѓся наша Радзiма,
  Вышэй за ѓсiх ты краiн...
  Мы вартыя ордэна,
  Крушым Талiбан!
  I дзяѓчынка таксама ѓзяла i босымi пальчыкамi, сваiх хупавых, загарэлых ножак шпурнула забойны прэзент смерцi. Вось такiя тут аказалiся, вельмi агрэсiѓныя, жорсткiя i босыя дзяѓчынкi.
  I Святлана таксама ѓ баi. I будуе з аѓтаматаѓ з вялiкай, забойнай сiлай. Ваяѓнiца яна на вышынi. Страляе трапна i дакладна.
  I яе валасы нiбы белы, свежы, снег. I босыя пальчыкi ножак шпурляюць забойнай сiлы падарункi анiгiляцыi.
  Святлана з усмешкай праспявала:
  - А лодкай кiруе,
  Праз дождж i туман...
  Жорсткi i каварны -
  Баец Талiбан!
  Вось такiя трэба сказаць дзяѓчынкi здольныя горы перавярнуць. I вельмi прыгожа здольныя яны бiцца. I скаляць зубкi, што зiхацяць нiбы жамчужыны.
  Вось гэта прыгажунi. I вось Наташа агалiла пунсовы сасок грудзей i нацiснула iм на кнопку базукi, знiшчаючы i раздзiраючы на часткi талiбаѓ.
  Вось гэта сапраѓды быѓ агрэсiѓна-баявы паказ.
  А ѓ небе ваююць штурмавiкi. На iх сядзяць вельмi прыгожыя дзяѓчыны.
  Альбiна нацiснула босымi пальчыкамi ножак на кнопку джойсцiка, пасылаючы забойны разрад смерцi, i прабуркавала:
  - Дзяѓчынкi лётаюць нiбы арлiцы,
  Мы здолеем захапiць у баi сталiцу!
  Вось такая яна скажам так чароѓная бландынка.
  А Альвiна яшчэ адна дзяѓчынка-бландынка ѓ бiкiнi працягвае ваяваць. Вось яна нацiскае клубнiчным саском грудзей на кнопку, i вылятае каласальнай разбуральнай сiлы ракета. I яна як дзюбне па войсках талiбаѓ.
  Вось гэта дзяѓчынкi ѓзялi i завялiся. Яны вельмi нават скажам так - агрэсiѓныя i ваяѓнiчыя.
  Зрэшты, вядома ж, яшчэ i на танку дзяѓчыны ваююць. Прадстаѓнiцы прыгожага полу i тут на вышынi. I яны, вядома ж, басанож i ѓ бiкiнi.
  Такiя скажам выдатныя кралi, што з iмi нiхто не зладзiцца. Яны калi ѓжо завядуцца, то не адстануць.
  Лiзавета, змагаючыся на танку i пасылаючы забойнай сiлы снарады, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, заспявала:
  Была такая цудоѓная краiна,
  Звалася яна iмперыя парад...
  Разбурыѓ яе подлы Сатана,
  Даѓно пара заклiкаць яго адказ!
  
  У ёй правiлаѓ Ленiн - проста iдэал,
  Якi зрабiѓ Радзiму вялiкай...
  I Сталiну кiраванне перадаѓ...
  Той паламаѓ парывы арды дзiкай!
  
  Хай будзе наша Радзiма ѓ квеценi,
  Бярозкi, таполi, дубы, рабiны...
  Я войска фашызму разнясу -
  Бо рускiя ѓ баях непераможныя!
  
  Расiя будзе сонцам над Зямлёй,
  Яе промнi i зоркi i каметы...
  Ты станеш самай лепшай краiнай,
  У ёй гераiчнасцi подзвiгi апеты!
  
  СССР, калi пышна цвiѓ,
  I вёѓ краiну за руку да камунiзму...
  Але лысы развалiѓ яго асёл,
  Аддаѓшы на водкуп подламу фашызму!
  
  Але веру нашу Русь не адолець,
  Яна як сонца над Зямлёй ззяе...
  Магутны рускi, Белы Бог мядзведзь,
  I будзе месца ѓ высакародным раi!
  
  Любiце вы Расiю сэрцам усiм,
  Яна ёсць наша Радзiма вялiкая...
  Хоць разяѓляе пашчу на зямлю Сэм,
  I атакуе монстар тысячалiкi !
  
  Святлана наша светлая зорка,
  Што абяцае шчасце i свабоду...
  Споѓнiцца вялiкая мара -
  Пабудуем камунiзм, павер народу!
  
  Нiхто не зможа сьцерцi краiну,
  Якую клiчуць, павер Расiя...
  Ты прыбяры ад улады Сатану -
  Прыйдзе Хрыстос вялiкая месiя!
  
  I з намi будзе Лада назаѓжды,
  I камунiзм практычны пабудуем...
  Пройдуць стагоддзi i хвiлiн года,
  Мы будзем са справядлiвым самым строем!
  
  Вялiкая наша Радзiмы мара,
  Свет зрабiць самым бурным i прыгожым...
  У нас ёсць горы, рэкi i лясы -
  Усё будзе вельмi чыстым, справядлiвым!
  
  Сталiца наша Радзiма Масква,
  Але Кiеѓ, Менск сталiцы будуць таксама...
  Разгромлена мангольская арда,
  Нам перамагчы дапамог Усявышнi Божа!
  
  Не, вы паверце рускiх не зламаць,
  Адзiны стануць браты ѓсе славяне...
  Паляѓнiчы ператварыцца хутка ѓ дзiчыну,
  А мы байцы заѓсёды павер ва ѓдары!
  Дзяѓчаты ѓ танку спявалi хорам i iх галасы былi такiя прамянiстыя i лiтаральна пералiвалiся, нiбы срэбныя званочкi.
  Вось гэта дзяѓчынкi - проста супер.
  Алена заспявала з вялiкiм апломбам:
  - Усё будзе ѓ нас вельмi дзяѓчыны крута,
  Мы зможам да Марса лёгка заляцець...
  Няхай у каго ѓ дастатку валюта,
  А недзе вiшчаць, у дзiкiм рове мядзведзь!
  I Алена сваiм пунсовым саском грудзей як возьме i нацiсне на кнопку джойсцiка, i вылецiць снарад вялiкай, забойнай сiлы.
  Дзяѓчынка ѓ адказ заспявае:
  - Мы смела ѓ бой пойдзем за ѓладу парад,
  I ѓсiх ворагаѓ сатрэм, у барацьбе за гэта!
  I Кацярына таксама клубнiчным саском як усадзiць па кнопцы i давай палiваць супернiкаѓ свiнцовым дажджом з кулямётаѓ. Менавiта iх выкошваючы.
  Пры гэтым дзяѓчына напявае:
  Давай увечары, з табой сустрэнемся,
  Будзем духоѓ усiх мачыць...
  Давай увечары, з табой сустрэнемся,
  Па кiтайскi казаць!
  А затым дзяѓчынка як возьме i нацiсне голай, круглай пяткай на педаль. I спрацуе нешта вельмi нават разбуральнае i забойнае. I на талiбаѓ абрынуцца фугас каласальнай сiлы.
  Вось пасля чаго дзяѓчынкi i прачырыкаюць:
  - Слава, вялiкая слава,
  Танкi рвуцца наперад...
  Вялiкая будзе дзяржава,
  Калi зароѓ народ!
  I ваяѓнiца як засмяецца.
  А затым i Еѓфрасiння возьме i рубiнава саском грудзей як нацiсне на кнопку джойсцiка. I вялiзная, каласальная разбуральная моц iгольчастага снарада спрацуе. Гэта калi снарад пры выбуху ѓ розныя бакi раскiдвае iголкi. Што вельмi эфектыѓна i пагiбельна.
  А затым дзяѓчынка босыя пальчыкi ножак пусцiць у ход.
  Вось яна баявая....
  За талiбаѓ дзяѓчаты з Расii ѓзялiся капiтальна. Вось адна прыгажуня таксама ѓжыла пунсовы сасок грудзей - гэта Веранiка. I вылецеѓ забойнай сiлы снарад з базукi.
  I раскiдаѓ ва ѓсе бакi маджахедаѓ.
  Веранiка ѓзяла i праспявала:
  - Хай будзе гол,
  Наперад дынама...
  На мяжы фол -
  Суцэльная рана!
  I ваяѓнiца босымi пальчыкамi ножак запускае лiмонку. I тая выбухае i разбiвае маджахедаѓ.
  Алiса таксама вядзе агонь са снайперскай вiнтоѓкi. Забiвае душманаѓ , i адначасова спявае:
  Няма трывалей ратнай сталi,
  Армii мацней у сусвеце не знайсцi...
  Рэкi крывi дзеѓкi пралiвалi,
  I iншага няма ѓ iх шляху!
  Анжалiка кiнула босымi пальчыкамi ножак забойнай сiлы гранату. Парвала тузiн маджахедаѓ i пiскнула:
  - Усё б можам дзяѓчыны лiхiя,
  I ѓ мароз ходзiм мы босыя!
  Пасля чаго ваяѓнiца нацiснула клубнiчным саском грудзей на кнопку забойнай базукi.
  I выпусцiла забойнай сiлы прэзент анiгiляцыi. I масу талiбаѓ забiла.
  Анастасiя Вядзьмакова атакуе маджахедаѓ з паветра. Пасылае са штурмавiка забойныя падарункi смерцi. I рэактыѓныя ракеты абвальваюцца на пазiцыi талiбаѓ. Шмат мусульманскi жаѓнер ад гэтага канкрэтна гiне.
  Пры гэтым дзяѓчына спявае;
  Краiна, у якой ты вольны ѓсякi,
  У якой кожны Госпад - пралетар.
  Ты ператвараеш у рубель i пятак,
  Зiмой у гурбах сонечны салярый.
  
  У ёй камунiзму яркi, чырвоны сьцяг -
  Якi абяцае нам неѓмiручасць!
  Любоѓ да Айчыны выкажам у вершах -
  Навечна будзе шчасце, у гэта верце!
  
  Правадыры бываюць розныя часам.
  Не кожны правадыр, такi як мудры Сталiн.
  Затое кожны з нас заѓсёды герой,
  Калi i розум i воля мацней сталi!
  
  У апошнi месяц доблеснай вясны,
  Салдат вайну закон узяѓшы Прагу.
  Мы Радзiме як анёлы верныя,
  Загад нам дадзены - назад баец нi кроку!
  
  Калi смерць прыйшла, тады перахрысцiся,
  I Госпаду ляцi ѓ рай, дзе рабiны....
  Навечна ѓзьнясецца Дух наш угору,
  Мы скорым магутныя вяршынi!
  
  Бо пасля смерцi зноѓ жыццё ракой,
  У ёй мы плывём як катэр - метэора!
  Заклiкi Багародзiцы Святой,
  Не смей цярпець разгрому i ганьбы!
  
  Iмперыя, бо гэта Бога святло,
  Расii загадаѓ Усявышнi правiць!
  Няма ведаць канца шчаслiвых будзем гадоѓ,
  Няма граняѓ службе - падцягнiце ранец!
  
  Славяне разам гэта наш дэвiз -
  Будзь чалавек пакорлiвым царскай уладзе!
  У тэатры свету поѓны процьма актрыс,
  Мы пякельнай злосцi раздзiраем пасвiць!
  Акулiна Арлова вядучая бой з iншага боку на баявым штурмавiку, дзюбанула па непрыяцелю босымi пальчыкамi ножак i прачырыкала:
  - Цар Расii не патрэбен - гэта лiшнi дармаед!
  I выскалiць свае жамчужныя зубкi.
  Пасля чаго нацiсне лалавым саском на кнопку, пасылаючы каласальнай разбуральнай сiлы ракеты.
  I тыя як абрынуцца на талiбаѓ з забойным размахам.
  Акулiна ѓзяла i праспявала:
  Нас не адолее Сатана,
  Радзiма мая самая прыгожая на свеце,
  Славiцца цудоѓная краiна....
  Будуць шчаслiвыя ѓ ёй дарослыя i дзецi!
  
  Хай у ёй пышна ландышы квiтнеюць,
  I прыстойны гiмн граюць херувiмы...
  Фюрэру прыйдзе капут,
  Рускiя ѓ баях непераможныя!
  
  Камсамолкi босыя бягуць,
  Голай пяткай тупаюць па снезе...
  Гiтлер ты на выгляд толькi крут,
  Я табе на танку пераеду!
  
  Зможам мы нацыстаѓ адолець,
  Як заѓсёды мы басанож дзяѓчаты...
  Самы грозны вiцязь наш мядзведзь,
  Ён замочыць усiх з аѓтамата!
  
  Не, мы дзеѓкi вельмi ѓжо крутыя,
  Усiх ворагаѓ лiтаральна раздзiраем...
  Нашы кiпцюры, зубы, кулакi...
  Мы пабудуем месца ѓ дзiвосным раi!
  
  Веру, будзе класны камунiзм,
  У iм квiтнее краiна, павер парад...
  I знiкне гаротны нацызм,
  Стануць, веру, подзвiгi апеты!
  
  Заквiтнее, я веру бурна край,
  Ад перамогi зноѓ мы да перамогi...
  Перамогi японцаѓ Мiкалай,
  Самурая за подласцi адкажа!
  
  Не дамо сябе мы нахiлiць,
  Зьнiшчым ворагаѓ адным ударам...
  Ператварыцца няхай паляѓнiчы ѓ дзiчыну,
  Сокрушалi вермахт мы нездарма!
  
  
  Нам здавацца верце не з рукi,
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца...
  Навастрылi з сталi мы штыкi,
  Стане фюрар выявай паяца!
  
  Вось якая Радзiма мая,
  У ёй гармонiк расiйскi гуляе...
  Усе народы дружная сям'я,
  Авель перамагае, а не Каiн!
  
  Хутка будзе ѓ славе СССР,
  Хоць супернiк наш жорсткi, каварны...
  Мы пакажам доблесцi прыклад,
  Будзе рускiх дух у баях услаѓлены!
  Маргарыта Магнiтная таксама возьме i колеру пераспелай трускаѓкi саском на кнопку нацiсне. Забойчая ракета дзюбанула па талiбах, знiшчаючы iх лiтаральна дзясяткамi.
  Пасля чаго дзяѓчына праспявала:
  - Мы нас павiнен паважаць баяцца,
  Подзвiгам дзяѓчат не палiчыць колькасцi ...
  Мы ѓмеем вельмi крута бiцца,
  Будзе знiшчаны Сатана!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Нарэшце наступiѓ люты, i Алег Рыбачэнка нарэшце скончыѓ са сваёй камандай капанне тунэля памiж Чукоткай i Аляскай. Заставалiся толькi асобныя дэталi. Але з гэтым як разважыѓ хлапчук-тэрмiнатар i без яго справяцца. I дзяцюк бегам адправiѓся ѓ Кiтай, каб уцiхамiрыць мясцовага бунтара якi падняѓ мяцеж супраць цара Мiкалая Другога. Хлопчык бег толькi ѓ адных шортах, басанож, з адкрытым мускулiстым торсам. За плячыма ѓ яго было два чароѓныя мячы. Ён быѓ такiм хуткiм, што iмчаѓся хутчэй любога экспрэса. Таму ён i вырашыѓ дабiрацца сваiм басаногiм ходам. Хлопчык гадоѓ дванаццацi з выгляду пераѓзыходзiѓ значна ѓ хуткасцi гепарда, а ѓ цягавiтасцi шматкроць.
  Падчас бегу каб пацешыцца, дзяцюк накiдаѓ ручкай невялiкi аповяд;
  Гiтлер не здзейснiѓ фатальнай памылкi, калi павярнуѓ чацвёртае танкавае войска на Каѓказ. А замест гэтага ён адразу загадаѓ узяць Сталiнград. Немцы не згубiлi дарма часу. I змаглi прарвацца да горада яшчэ не занятага войскамi i не гатовага да абароны. Здавалася б, якая дробязь, але аказала ѓплыѓ на ход вайны.
  Пасля ѓзяцця Сталiнграда яшчэ ѓ жнiѓнi 1942 гады, Турцыя ѓзяла i ѓступiла ѓ вайну. Яна абяцала гэта зрабiць якраз пасля падзення Сталiнграда. I асманам не цярпелася ѓзяць рэванш у Расii за свае ранейшыя паразы. Японiя ж працягвала вагацца. Усё ж у яе справы на Цiхiм акiяне не ладзiлiся. Бiтвы пры Мiдуэй была прайграна, i становiшча здавалася не ѓстойлiвым. А тут яшчэ i другi фронт супраць СССР адчыняць.
  Але ѓдар мiльённай адмабiлiзаванай турэцкай армii, больш за трыццаць дывiзiй, супраць слабога прыкрыцця савецкiх войскаѓ аказаѓся вельмi нават балючым. Туркi ѓзялi Батумi, i атачылi Ерэван, i сталi прасоѓвацца ѓглыб савецкi пазiцый. А немцы пасля ѓзяцця Сталiнграда, сталi прасоѓвацца ѓздоѓж Волгi ѓ паѓднёвым напрамку да Каспiйскага мора.
  Немцы былi моцныя, а савецкiм войскам цяжка было ѓчапiцца на голым стэпе. Плюс яшчэ ажыццяѓляць забеспячэнне, праз паѓнаводную Волгу.
  Акрамя таго, ангельцы, не жадаючы правакаваць Турцыю, некалькi знiзiлi актыѓнасць супраць немцаѓ у паветры.
  Тым больш нямецкiя асы наносiлi iм вялiкiя страты. Вось напрыклад Ёган Марсэль не разбiѓся выпадкова пры падзеннi яго самалёта. I працягваѓ раздзiраць ангельцаѓ.
  Вось ужо да канца верасня немцы на ѓсходнiм фронце выйшлi да Каспiйскага мора. I Каѓказ аказаѓся адрэзаны па сушы. Сталiн патрабаваѓ наступаць. Але ѓ цэнтры на Ржэѓскiм напрамку савецкiя войскi, не дасягнулi поспеху.
  Была зроблена спроба наступаць з поѓначы Сталiнграда, але i яна таксама не ѓвянчалася поспехам.
  А вось войскi Вермахта ѓ кастрычнiку сталi прасовацца ѓздоѓж каспiйскага ѓзбярэжжа. А туркi наступаць у напрамку Тбiлiсi i далей на поѓнач.
  А ѓ баях упершыню прыняѓ удзел нямецкi "Тыгр". Дакладней не зусiм упершыню, дадзены танк ваяваѓ яшчэ ѓ вераснi пад Ленiнградам. Але тут быѓ асаблiвы экiпаж. На iм змагалiся чатыры нямецкiя дзяѓчыны, якiя гатовы былi выпрабаваць падобную машыну ѓ рэальным баi.
  Вось яны рухаюцца ѓздоѓж узбярэжжа Каспiйскага мора па раѓнiне. I наперадзе з`яѓляюцца савецкiя машыны. У тым лiку лёгкiя Т-60.
  Герда нацiскае босымi пальчыкамi ножак на кнопку джойсцiка. Спрацоѓвае прыладу i са ѓсяго размаху ѓганяецца ѓ савецкую машыну забойнай сiлы снарад.
  Герда раве:
  Нашы косцi танкаѓ не баяцца,
  Мы заѓсёды ѓ СС умелi бiцца!
  Нямецкi "Тыгр" спыняецца. На яго iдуць савецкiя машыны. Шарлота страляе, на гэты раз, ужыѓшы пунсовы сасок грудзей. Падбiвае расейскi танк i пiшчыць:
  Мы дзяѓчынкi не простыя,
  Ножкi класныя босыя!
  Затым дае чаргу з кулямётаѓ Крысцiна, скошваючы савецкiх салдат. Прычым на гашэтку яна душыць аголенымi грудзьмi i лалавым саском.
  Пасля чаго дзяѓчына прабуркавала:
  - Мы крутыя! I ножкi босыя!
  Пасля стрэлiла голай, ружовай пяткай i Магда. Зрабiла гэта дзяѓчына надзвычай трапна. Прабiла савецкую машыну i пiскнула:
  - За Трэцi Рэйх!
  Пасля чаго паказала мову.
  Вось гэта сапраѓды бабы.
  Але з аднаго боку ваююць немцы, i пруць наперад. А з другога савецкiя войскi.
  Вось у прыватнасцi пiянеры. Босыя хлопчыкi i дзяѓчынкi ѓ шортах i кароткiх спаднiцах сустракаюць гiтлераѓцаѓ агнём са стрэльбаѓ i рагатак.
  Яны кiдаюць босымi, дзiцячымi ножкамi выбуховыя пакеты, што iрвуць гiтлераѓцаѓ.
  I разам з тым пiянеры-героi спяваюць;
  Мы пiянеры дзецi Артэмiды,
  Нарадзiлiся замест соску з кабурай!
  У славу нашай матухны-Расii -
  Змагаецца хлапчук залiхвацкай!
  
  Палае нiбы паходня яркi гальштук,
  Выдатны хор спявае Айчыне гiмн!
  А фюрар у зад атрымае востры кактус,
  Мы арды супостатаѓ ведай, грамiм!
  Нас партыя вучыла сiле лаянцы,
  Умець страляць i бегаць, бiцца ѓсiх!
  Хай братоѓ старэйшых у войска забралi,
  Але таксама мы пацiснем вялiкi поспех!
  
  Якая Радзiме да спадобы служба?
  У акопах калi трэба ля станка!
  А мацней за ѓсiх пад чырвоным сцягам сяброѓства,
  Няхай у камунiзм прыйдзе мая краiна!
  
  Як цяжка на фронце ѓ асяроддзе,
  Ужо выпаѓ снег, а мы босыя, рвань!
  Не будзе фрыцам-катам прабачэння,
  А ты ѓ марах змагайся i мацуйся!
  
  Мы хлопчыкi змучаны баямi,
  Галодныя, разбiлi ѓ кроѓ ступню!
  Але не дазволiм бiць нас ботамi,
  Як Русь цябе мая душа кахаю!
  
  Не ведаем слова палон, ну да чорта слабасць,
  Ды колькi палегла ѓ баях рабят!
  Часам напаѓзае i стомленасць,
  Калi як груз стотонны аѓтамат!
  
  Але нi да чаго паддацца нам беды,
  Не для таго я клятву Богу даѓ!
  Павiнны служыць без подлых спраѓ Расii,
  Таварыш Сталiн вечны iдэал!
  
  Але галоѓнае, тая мужнасць i смеласць,
  Знаходлiвасць i думак прыгажосць!
  Не трэба думаць, што культура дробязь,
  Бо верш народжаны ад мовы вогнiшча!
  
  У грудзях маiх ёсць полымя Iсуса,
  Якi Бог i Спас i Камунiст!
  Не трывае святасць, ведай душонкi баязлiѓца,
  Шлях толькi ѓверх не заманiся падаць унiз!
  Дзецi спявалi i скакалi, шпурляючы босымi пальчыкамi ножак выбуховыя пакеты.
  А з боку немцаѓ ляцелi штурмавiкi. I пасылалi забойныя падарункi анiгiляцыi.
  Бой iшоѓ разлютаваны. Пiянеры ѓпарта ваявалi, але ворагам не паддавалiся. Яны стралялi са стрэльбаѓ i невялiкiх пiсталетаѓ. I выкарыстоѓвалi таксама рагаткi. Што рабiлi вельмi ѓмела.
  Хаця, напрыклад некаторыя нямецкiя танкi ѓ лоб i не прабiвалiся выбухоѓкай.
  Дзяѓчынка i хлопчык уперлiся босымi пяткамi ѓ каменьчыкi i нацягнулi вялiкую рагатку. Выпусцiлi самаробны выбухны пакеты. Той праляцеѓ i ѓдарыѓ у нямецкую машыну.
  Пасля чаго пiянеры-героi зноѓ заспявалi;
  Сталiн - гэта слава баявая,
  Сталiн нашага юнацтва палёт...
  З песняй змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiным iдзе!
  Прыгожа спяваюць пiянеры. У Дагестане ѓ кастрычнiку яшчэ дастаткова цёпла, i дзецям добра змагацца басанож. Iх голыя падэшвы дзiцячых ног сталi мазолiстымi i трывалымi за скуры ботаѓ.
  I вельмi спрытна кiдаць босымi пальцамi гарошынкi смерцi.
  Вось такiя тут цудоѓныя дзецi.
  Дзяѓчынка Лара прачырыкала:
  На прасторах Радзiмы цудоѓнай,
  Гартуючыся ѓ бiтве i барацьбе...
  Мы склалi радасную песню,
  Аб вялiкiм сябру i правадыру!
  Хлопчык Завушнiца агрэсiѓна запярэчыѓ:
  - А што Сталiн? Ды Сталiн - гэта казёл! Вайну прафукаѓ!
  Дзяѓчынка Ларыса злосна тупнула босай ножкай i заѓважыла:
  -За такiя прамовы можна патрапiць пад трыбунал!
  Хлопчык-пiянер Мiшка прароѓ:
  - А што не праѓда! Да Каспiйскага мора прарваѓся фашыст! I што ты пасьля гэтага будзе сьцьвярджаць, што Сталiн генiй.
  I хлопчык босай ножкай шпурнуѓ у немцаѓ маленькую гранату.
  Пiянер Сашка пiскнуѓ:
  Белая армiя, чорны барон,
  Зноѓ рыхтуюць нам царскi трон...
  Але ад тайгi да брытанскiх мораѓ,
  Чырвонае войска ѓсiх мацней!
  I зноѓ замiльгалi, голыя, круглыя, пыльныя, агрубелыя ад пастаяннага хаджэння басанож пяткi дзяцей.
  Вось яны як упарта б'юцца i ваююць. Няхай нават сiлы няроѓныя. Але гэта ѓсё ж пiянеры.
  А калi дзяѓчынка босай пяткай гарошынку кiне, то яна немцаѓ яшчэ як парве. I дзецi працягваюць спяваць;
  З крывасмокаѓ наляцелi хмары,
  Прарвалася пекла з Зямлi з недалёка!
  Змей паѓзе панцвале гад грымучы,
  Вось азарылiся крывёю аблокi!
  
  Палаюць хвалi, пякельным штормам плёскаюць,
  I сустрэне раць адважных удальцоѓ!
  Мы абаронiм выдатных мiлых жанчын,
  Годныя будзем подзвiгаѓ бацькоѓ!
  
  Зямля мая як балюча ты стагнала,
  Пакiнуѓ супастат сто ран слядоѓ!
  Але скiнем мы фашызм, ураз з пастамента,
  Не доѓгiм будзе мор лiхiх гадоѓ!
  
  А смерць за аблокамi ѓжо бялее,
  Але думкi нашыя iрвуцца да нябёсаѓ!
  Растопчам у пыл заѓзятых зладзеяѓ,
  I разарвем, ведай вермахт напалову!
  
  Не вядомы нам спакой i гнiлi старасць,
  Мы дзецi Радзiмы святой сваёй!
  Усё светлае з нацыстамi змагалася,
  Уцёкi мы магутных гэтых каранёѓ!
  
  А што iрванула з сiлай злая бомба,
  Што нам разрыѓ снарада гэты гром!
  На шматлiкае байцы Русi здольныя,
  А фюрару вяршыня стане дном!
  
  Пекла пекла пекла разгаралася,
  Поѓз па ракадзе з руляй драпежным "Тыгр"!
  I з нас зляцела iмгненнем уся стомленасць,
  Скончылася пара, вясёлых гульняѓ!
  
  Гранату ѓ рукi, i кiдок смяротны,
  Вось "Тыгр" у рыла моцна атрымаѓ!
  А Гiтлера ѓ кацёл у Тартар кацельнi,
  Каб не раскрываѓ на рускi свет!
  
  Берлiн ад залпаѓ лютых трасецца,
  Вось над Рэйхстагам чырвоны лунае сцяг!
  А над Айчынай запалала Сонца,
  Бо Трэцi Рэйх зрынуты ѓ пыл i прах!
  Дзецi б'юцца ѓпарта i гераiчна.
  Яны паказваюць, што ѓ iх сэрцы юныя, але вельмi адважныя. I вось чацвёра дзяцей уперлася босымi ножкамi i штурхнулi вялiкую бочку з нiтрагiцэрынам.
  Яна пракацiлася, праверцелася.
  I як возьме дзюбне, урэзаѓшыся ѓ нямецкi танк.
  Пасля пiянеры ѓ радасцi заспявалi;
  Мы пiянеры камунiзму дзецi,
  Якiя хаця падняць краiну...
  За злосць Гiтлер люта адкажа,
  Мы скрушым, паверце Сатану!
  
  Мы прымалi клятву перад Богам,
  I Ленiн сэрца юным падарыѓ...
  Аб не судзiце пiянераѓ строга,
  I дараваѓ Усявышнi больш сiл!
  
  На фронт пайшлi мы босыя хлопцы,
  Жадалi бiцца, Радзiму захоѓваючы...
  За нас i хлопцы, i з касой дзяѓчаты,
  I наша вернасць - трывалая браня!
  
  Вось пад Масквой бiтвы бушавалi,
  Гарэлi танкi, плавiѓся асфальт...
  Убачым, камунiзму веру далi,
  I ты фашысты палаш дастань!
  
  Не верце людзi, Гiтлер не ѓсемагутны,
  Хаця iдэя фюрара жыве...
  А мы ѓдарам па фашыстам моцна,
  Выправiмся ѓ вялiкi гэты паход!
  
  Не станем мы ворагаѓ Русi баяцца,
  Мы любiм наш родны СССР...
  Ты вiцязь зусiм не з душой паяца,
  Пакажам царства Божага прыклад!
  
  Не ведае Гiтлер, будзе моцна бiтым,
  Хоць сiла пекла так бушуе ѓ iм...
  I наступаюць фрыцы-паразiты,
  Якiя зальюць спакой агнём!
  
  Велiч рускiх перамагаць гуляючы,
  Хаця за гэтым каласальная праца...
  Прыйдзе перамога, веру ѓ пышным траѓнi,
  А фюрару прыйдзе суцэльны капут!
  
  Вось наша вера, сiла камунiзму,
  Дасць СССР на векi квiтнець...
  Мы скрушым, ты ведай ярмо фашызму,
  Такая ѓ Расii стала раць!
  
  Пад Сталiнградам фрыцаѓ пакалашмацiлi,
  Яны пазналi наш моцны кулак...
  I мы прэзенты класныя раздалi,
  I рушылi дыктатару ѓ пятак!
  
  Мая краiна цудоѓная Расiя,
  У ёй запаляр'е яблынi квiтнеюць...
  Сварог i Сталiн - гэта ведай месiя,
  Нацысты ад байцоѓ Русi бягуць!
  
  Вось да чаго цудоѓная светабудова,
  Калi над iм ззяе камунiзм...
  А выпрабаваньнi будуць у навучаньнi,
  Палёт толькi ѓверх i нi секунды ѓнiз!
  
  Мы бралi Зiмовы з дзiкiм чырвоным крыкам,
  Ламалi белай гвардыi хрыбет...
  Ворагi Расii камунiзму бiты,
  Трафеi нам засталiся на абед!
  
  Мы Сталiн трымалi вельмi моцна,
  Дзяѓчынкi басанож у любы мароз...
  Ты стаѓ, паверце моцным чалавекам,
  А пiянер да вiцязя дарос!
  
  Няма нiколi Расii не зламацца,
  Несмяротны Ленiн паказвае шлях...
  Нас не палохае полымя колеру глянцу,
  I з камунiзму рускiм не згарнуць!
  
  
  У iмя нашай матухны-Расii,
  Злучым у адзiн вянок сэрца...
  Ура дзяѓчынкi гучна галасiлi,
  Споѓнiцца вялiкая мара!
  Ды наша вера, быць заѓсёды з бацькамi,
  I калi можна продкаѓ перасягнуць...
  На векi будзем адважна малайцамi,
  Хоць на выгляд не больш за дваццаць!
  
  Мы нашу Радзiму, паверце каханы,
  Жадаем, каб было шчасце назаѓжды...
  Нас Люцыпар, паверце, не загубiць,
  Надыдзе лета - згiнуць халады!
  
  У Расii заквiтнее ѓсё вельмi пышна,
  Як быццам у свеце згiнула бяда...
  Прыйдзе, эпоха веру камунiзму,
  Багацце, радасць будуць назаѓжды!
  
  Навука ѓваскрэсiць у баях загiнулых,
  Навечна юнацтва будзе ѓ людзей...
  А чалавек такi, як i Усявышнi,
  Знiкне, ведаю ѓ вечнасцi злыдзень!
  
  Карацей шчасце ѓсiм у сусвеце свецiць,
  Усе людзi свету як адна сям'я...
  Смяюцца i гуляюць у раi дзецi,
  Вы пакахаеце з песняй мяне!
  Вось так дзецi прыгожа i з вялiзным пачуццём спяваюць. I скаляць свае белыя зубкi.
  I вось адна дзяѓчынка голай, ружовай пяткай, падкiнула гарошынку. Так праляцела, ударыла ѓ ствол нямецкага танка, адрываючы яму з коранем вежу. Пасля чаго юная прыгажунi пiскнула:
  - Пляшывы фюрар здохнi!
  Хлопчык Сярожка босай ножкай, запусцiѓ каменьчык, той трапiѓ нямецкаму афiцэру ѓ нос i прачырыкаѓ:
  - Сталiн казёл, але Радзiма ѓ нашым сэрцы!
  А ѓ iншым месцы ваююць адчайныя камсамолкi. Яны таксама босыя, i ѓ кароткiх спаднiцах.
  I страляюць сабе са стрэльбаѓ, цi самаробных базук.
  А некаторыя дзяѓчыны адцягваюць босымi пальчыкамi ножак цецiву i трапна, i сапраѓды страляюць.
  Веранiка нацiснула пунсовым саском на кнопку, i заспявала. Iншыя дзяѓчаты-камсамолкi падхапiлi:
  Мы выратуем вялiкую Расiю,
  Не прыйдзе такая нам ганьба...
  Выканаем ваенную мiсiю,
  Вынесем японцам прысуд!
  
  Мы дзяѓчынкi проста камсамолкi,
  Ваяваць паверце народжаныя...
  Хоць мiкада ходзiць у трыкутку,
  Сьцерцi iмперыю павiнны!
  
  Не дадзiм Японii перамогi,
  Самураям Русь не адолець...
  Хай ганарацца вiцязямi дзяды,
  Разарве ѓ шматкi хвацкi мядзведзь!
  
  Наша сiла, гэта рускiх сiла,
  Нож кiнула босаю нагою...
  Супастатаѓ лiха паламала,
  У дзяѓчынак нораѓ бо круты!
  
  Мы бiлiся i з вермахтам, гуляючы,
  Бiлi фрыцаѓ жвава пад Масквой...
  I ѓ Берлiн увайшлi ѓ пераможным траѓнi,
  Зневажаючы босы пан нагой!
  
  Не, нiхто славян не спынiць,
  Цар вялiкi павядзе на лаянку...
  Мы дзяѓчынкi заплятаем косы,
  Самураяѓ звяртаючы ѓ рвань!
  
  Будзе бiт супернiк вельмi моцна,
  Рускi дух ворагам не адолець...
  Дзяѓчыны савецкiя спартовыя,
  I магутны гаспадар з мядзведзь!
  
  
  Камсамолкi дзяѓчыны з народа,
  Яны любяць жорстка ваяваць...
  За Айчыну, Ленiна, свабоду,
  Сокрушат, любую павер раць!
  
  Самураi веру, будуць бiтыя,
  Камсамолак слаѓных будзе гонар...
  Самураяѓ арды ведай разбiтыя,
  Бо герояѓ шмат слаѓных ёсць!
  
  Цар вялiкi Русьсю кiруе,
  Раздае ѓказы, судзiць слуг...
  Трон не трывае мiтуснi i брэху,
  I не метад падпарадкоѓваць спалох!
  
  Русь ты наша мама i багiня,
  За цябе дзяѓчынкi рвуцца ѓ бой...
  Ножкi ѓ прыгажунь хоць босыя,
  Але яны зламаюць гэты разбой!
  
  Не, не быць у палоне Порт-Артуру,
  Не дадзiм мяжу падобны ѓзяць...
  I японец ловiць кулю-дурнiцу,
  I гранатаю яго парваць!
  
  Нiколi не ѓстане на каленi,
  З намi Усемагутны Род, Сварог ...
  З намi Сталiн i вялiкi Ленiн,
  З намi Iсус - Усявышнi Бог!
  
  Камсамолкам у лаянцы не зламацца,
  Подзвiгамi салдат не палiчыць колькасцi...
  Вiцязi заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Будзе знiшчаны Сатана!
  
  Няма выдатней Радзiмы-Расii,
  За яе змагайся i не трусь...
  Зробiм, увесь свет павер шчаслiвейшы,
  Усёй сусвету паходня святла Русь!
  
  I калi прыйдзе час перамогi,
  I ѓ славе стануць усе мары...
  Хай абмiнуць гароты i беды,
  У царстве багацця, прыгажосцi!
  Вось так прыгожа i праспявалi камсамолкi. Але цяжка ваяваць. Вось у паветры дзве дзяѓчыны-немкi прыгожыя асы-бландынкi.
  Альбiна пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Збiла адной чаргой тры савецкiя самалёты i пiскнула:
  - Мы пакажам вышэйшы клас!
  Альвiна таксама дзюбанула па супернiку, i ѓжыла пунсовы сасок грудзей i на гэты раз збiла чатыры расiйскiя самалёты i прачырыкала:
  - Будзе найвялiкшая перамога ѓ свеце!
  I дзяѓчынка як засмяюцца. Вiдаць з абодвух бакоѓ годныя супернiкi.
  А тым часам немцы да сярэдзiны Лiстапада злучылiся з туркамi i выйшлi да Бака. Цяпер СССР страцiѓ доступ да нафты, i яму стала туга.
  Амаль увесь Каѓказ быѓ захоплены.
  Ангельцы адклалi аперацыю "Паходня". Так былi няѓпэѓненыя . Толькi ѓ паветры працягвалiся паветраныя баi. У лiстападзе Ёган Марсэль устанавiѓ яшчэ адзiн рэкорд збiѓшы за месяц больш за восемдзесят самалётаѓ. I ѓпершыню перавысiѓшы колькасць збiтых машын у трыста адзiнак. I быѓ першым у гiсторыi ваяром Трэцяга Рэйха якi атрымаѓ паѓторна Рыцарскi Крыж Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi.
  Затым немцы за зiму цалкам заваявалi Каѓказ, i ѓсе гарады. Апошнiм упаѓ Ерэван, цалкам акружаны i блакiраваны.
  Пасля чаго Уiлсан Чэрчыль прапанаваѓ Гiтлеру перамiр'е. I найвялiкшы людаед пагадзiѓся, каб дабiць СССР.
  Iяган Марсэль збiѓ да гэтага часу больш за пяцьсот самалётаѓ i быѓ пераведзены на ѓсходнi фронт.
  У траѓнi, ледзь падсохлi дарогi пачалося наступленне немцаѓ у напрамку Саратава з аднаго боку, i Масквы з другога.
  У баях масавы ѓдзел прымалi нямецкiя танкi: "Пантэра", "Тыгр", "Леѓ", i самаходка "Фердынанд", i мадэрнiзаваны Т-4. Плюс яшчэ некаторыя самаходкi мяльчэй.
  I пачалася новая станiца з гiсторыi другой сусветнай вайны, але савецкiя дзяѓчаты i пiянеры будуць змагацца з вялiкай гераiзмам.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Вечны хлопчык Алег Рыбачэнка працягваѓ бегчы па снезе. Ужо праѓда наблiжалася Манчжурыя, i ѓжо маразы спадаюцца, а снежнае покрыва становiцца ѓсё танчэй.
  А дзяцюк-тэрмiнатар, працягвае пiсаць, нешта цiкавае, для забаѓкi.
  Адзiн мiльярдэр ужо ѓ старым узросце вельмi хацеѓ вярнуць сабе юнацтва. I быѓ готаѓ дзеля гэтага лiтаральна на ѓсё. Сапраѓды, калi табе ѓжо за восемдзесят з хвосцiкам, жыццё не ѓ радасць. I ты гатовы дзеля маладосцi ахвяраваць хоць усiм станам. Зразумела - гэта практычна ѓсiм старым. I хто гэтага не ведае. Дакладней хто са старых такога не ведае, як жаданнi атрымаць юнацкасць любой цаной.
  Але мiльярдэр не дурань i разумее, што вакол поѓна ашуканцаѓ, якiя жадаюць скарыстацца яго слабасцю. I падсунуць усякую дрэнь пад выглядам лекаѓ для вечнага юнацтва.
  Так што Уладзiмiра Эйзештайна так проста не развядзеш. I ён не купiцца на салодкую абгортку.
  Тым не менш, адна дзяѓчынка, прыйшла да яго. Яна пракралася скрозь сцяну, i ахову. I ѓжо гэта было дзiѓна.
  Прыгожая, такая бландынка. На выгляд ёй гадоѓ дваццаць, але ѓ вачах столькi мудрасцi i падступства, то Эйзештайн быѓ уражаны.
  Яна ж сказала:
  - Хочаш зноѓ стаць юным?
  Уладзiмiр кiѓнуѓ:
  - Хачу, але без падману, аб перадаплаце i размовы быць не можа!
  Дзяѓчына засмяялася i адказала:
  - Я магу гэта зрабiць! Але твой стан мяне, чараѓнiцу не надта цiкавiць!
  Эйзештайн ажывiѓся:
  - Вось так? А чаго ты жадаеш?
  Дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Тваю душу! Перадай сваю душу ѓ маё вечнае карыстаннi i ты зноѓ будзеш юным i здаровым. I тваё юнацтва ѓжо будзе назаѓжды!
  Уладзiмiр спытаѓ:
  - Ты Сатана, што купляеш душу?
  Дзяѓчына-бландынка адмоѓна матнула галавой:
  - Не! Я ѓсяго толькi яго дачка! Але вярнуць табе юнацтва магу! Але толькi ѓзамен ты будзеш мне вечна служыць!
  Эйзештайн пацiкавiѓся:
  - А мой стан? Гэта дваццаць мiльярдаѓ долараѓ! Я згодзен табе аддаць палову, як толькi ѓ мяне з'явiцца юнае цела!
  Дзяѓчына-бландынка ѓсмiхнулася:
  - Палову? А можа тады лепей усё! Бо калi ты станеш маiм слугой, то табе ѓжо стан не спатрэбiцца. А тваiх спадкаемцаѓ ты сам ненавiдзiш лютай смерцю!
  Уладзiмiр прапанаваѓ:
  - Калi юнацтва будзе вечным, я аддам табе ѓвесь стан! Потым усё роѓна зараблю. Але калi я навечна будуць тваiм слугой, дык тады якi сэнс здабываць неѓмiручасць!
  Дзяѓчына-чарадзейка тупнула босай ножкай i прапанавала:
  - Добра! Ты аддасi мне ѓвесь свой стан, а таксама я цябе прадам у рабства. Але наѓзамен ты атрымаеш вечнае юнацтва. А з рабства можаш, калi хочаш уцячы... Калi, вядома, у цябе атрымаецца! Дык ты згодзен?!
  Эзейштайн прыкiнуѓ i адказаѓ:
  - Выдатна! Я буду несмяротным, i змагу зноѓ зарабiць мiльярды! А рабства?! Так што вечна гэтыя рабы кiраѓнiкамi становяцца!
  Дзяѓчына-бландынка нагадала:
  -Становяцца, але толькi ѓ казках! Хоць, кажуць што самы паспяховы кiраѓнiк усiх часоѓ i народаѓ Чынгiсхан, таксама быѓ рабом.
  Уладзiмiр кiѓнуѓ:
  - Тым больш! Я гатовы!
  Дзяѓчына-чарадзейка кiѓнула i адказала:
  - Добра, вось табе папера. Падпiшы яе асаблiвым чарнiлам, з крывёй, i ты атрымаеш што хочаш, i я таксама ѓ адказ гэта здабуду!
  Эзейштайн паглядзеѓ на паперу. Бачыѓ ён ужо не вельмi добра. Але лiтары былi буйныя.
  - Я з аднаго боку атрымлiваю вечна юнае цела, якое не старэе, а з другога перадаю ѓвесь свой стан, i дазваляю сябе прадаць у рабства. На гэтым i стаѓлю подпiс.
  Дзяѓчына-бландынка кiѓнула:
  - Ды менавiта! Вечнасць у юнацтве, у абмен на тое, што ты i так хутка страцiш!
  Вось табе чарнiла з крывi!
  Алiгарх абмакнуѓ пяро i акуратна вывеѓ свой подпiс. Усё было зроблена вельмi акуратна.
  Дзяѓчына-чарадзейка дастала з-за пояса люстэрка i прачырыкала:
  - Заплюшчы вочы i не адчыняй! Калi я палiчу да пяцi адбудзецца перасоѓванне.
  Уладзiмiр сталi лiчыць:
  - Раз, два, тры, чатыры, пяць...
  На апошнiм складзе яго падхапiѓ вiхура, i ён адчуѓ моцны запал. Мiльярдэра закруцiла, нiбы ѓ цэнтрыфузе на вялiзнай хуткасцi.
  Затым усё замерла. I ён расплюшчыѓ вочы.
  Перад Эзейштанам было вялiкае люстэрка. У iм адлюстроѓваѓся прыгожы, загарэлы, белабрысы i зусiм голы падлетак гадоѓ чатырнаццацi на выгляд. Цела было бронзавым ад загару, i з рэльефнай мускулатурай.
  Уладзiмiр працягнуѓ руку, дакрануѓся да сваёй выявы i свiснуѓ, акруглiѓшы блакiтныя вочы:
  - Вау ! Гэта я!
  З iм побач з'явiлася дзяѓчына-бландынка. Паклала руку на мускулiстае плячо хлапчука i прабуркавала:
  - Ды гэта ты!
  Эзейштайн з усмешкай адказаѓ:
  - Быццам бы нiчога, але занадта ѓжо юны!
  Дзяѓчына-бландынка кiѓнула:
  - Ты хацеѓ, быѓ юным, i атрымаѓ юнацкасць. Чаго цябе не задавальняе?
  Уладзiмiр заѓважыѓ:
  - Ну, падлеткаѓ не ѓспрымаюць сур'ёзна, ды i шматлiкiя жанчыны не захочуць з хлопчыкам кладзецца ѓ пасцелю...
  Дзяѓчына-чарадзейка кiѓнула:
  - Затое табе не давядзецца галiцца. I акрамя таго калi ты кудысьцi ѓ тым цi iншым свеце ѓлезеш, як малалетка атрымаеш меншы тэрмiн!
  Эйзейштайн усмiхнуѓся i заѓважыѓшы, што ѓ яго няма нават трусоѓ, сарамлiва прычынiѓ рукамi сорам. Прычым, яго мужчынская дасканаласць стала мiжвольна брыняць.
  Дзяѓчына-бландынка засмяялася i адказала:
  - Што ѓжо варта! Пагадзiся гэта лепш, чым быць старым якому нiчога не жадаецца!
  Уладзiмiр заѓважыѓ:
  - Я быѓ мiльярдэрам, i да мяне дык вось лiплi дзяѓчыны дзеля грошай. I самыя пiсаныя прыгажунi кладзiся пасцелю. А хто захоча сэксу з бязвусым падлеткам, у якога няма за душой нi гроша!
  Дзяѓчына-чарадзейка кiѓнула:
  - Ды ѓ цябе цяпер няма нiчога! Нават насцегнавой павязкi! I цябе голага выставяць на аѓкцыён, дзе прададуць як жывёлу з малатка! Але затое ты нiколi не састарышся! I ѓ гэтым будзе твая надзвычайная перавага над iншымi смяротнымi!
  Хлапчук кiѓнуѓ. Яго цела было прыгожым, сiметрычныя плечы, даволi шырокiя для такога ѓзросту, дзiцячая, але вельмi прыгожая мордачка, рэльефны прэс плiтачкамi, трэнiраваныя мускулы. Ён быѓ нiбы чэмпiён фiтнес- спаборнiцтваѓ сярод юнiёраѓ. I безумоѓна цела было добрым. I ѓ iм ужо бушавалi падлеткавыя гармоны.
  Дзяѓчына, гледзячы на ??яго, кiѓнула:
  - Не засмучайся! Мне ты якраз такi юны, з гладкай, чыстай скурай падабаешся!
  I паколькi ты мой раб, то я займуся з табой любоѓю прама зараз! Што ѓзрадаваѓся, вочкi як заззялi. Не забывайся ты ѓсяго толькi нявольнiк, а не роѓны. Вось давай на каленi, i цалуй мае ногi.
  Хлапчук i былы мiльярдэр разгубiѓся:
  - Як прама так на каленi?
  Дзяѓчына-чарадзейка, нядоѓга думаючы ѓзяла i схапiла хлапчука босымi пальчыкамi ножак за нос. I моцна яго сцiснула. Воѓчык-дзяцюк завыѓ ад болю i прасiпеѓ:
  - Цётачка не трэба!
  Тая ѓсмiхнулася i адказала:
  - Абвыкай да пакоры хлопчык, iнакш не выжывеш!
  Былы мiльярдэр нечакана злавiѓ сябе на думцы, што апынуѓшыся ѓ юным целе, ён стаѓ казаць як тыповы падлетак. Хоць якая яму гэта цётачка, калi ѓжо душы гадоѓ за восемдзесят, i яна прынамсi знешне, яму ва ѓнучкi падыходзiць.
  Хаця з iншага боку, магчыма, гэтай ведзьме не адно стагоддзе. I яе па рэальных гадах можна называць нават бабуляй.
  Дзяѓчынка-бландынка, адгадаѓшы яго думкi, сказала:
  - Я яшчэ цара Навухаданосара выхоѓвала... Ты ж ведаеш, як гэта было даѓно!
  Воѓчык з усмешкай заѓважыѓ:
  - Мужчын такая рознiца ва ѓзросце шакiруе!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i заѓважыла:
  - На аѓкцыёне цябе можа купiць шаноѓная матрона, для любоѓных уцех. А то яшчэ горшы якi-небудзь мужчына!
  Хлапчук, былы мiльярдэр скрывiѓся:
  - Брр! Нiколi не спаѓ з мужыком i не хачу спрабаваць! Давай лепш, я стану тваiм рабом, слугой i палюбоѓнiкам?
  Дзяѓчына злосна рыкнула:
  - Тады цалуй ногi!
  Падлетак упаѓ нiцма, i смачна пацалаваѓ босую, загарэлую, вельмi хупавую i панадлiвую ножку чарадзейкi. На смак скура была глянцаванай i вельмi прыемнай, i так апетытна пахла. I Воѓчык яшчэ некалькi разоѓ пацалаваѓ дзяѓчыне голыя ступнi.
  Тая ѓсмiхнулася i адказала:
  - Малайчына! Вось бачыш - гэта зусiм не страшна i нават прыемна. Я магу табе яшчэ нешта загадаць, але пакуль цябе пашкадую.
  I дзяѓчынка абаперлася, юнака i стала яго цалаваць i лашчыць. Воѓчык нiколi яшчэ не бачыѓ дзяѓчыну прыгажэйшай. А ён скiнула з сябе вопратку i абвiла хлопца. Галава мiльярдэра пераѓтворанага ѓ падлетка закружылася, i ён панёсся ѓ дзiкiм штарме апантанага запалу.
  А потым унутры яго ѓсё ѓзарвалася.
  Ачуѓшыся Воѓчык, убачыѓ, што з'явiлiся яшчэ дзве прыгожыя дзяѓчыны з аранжавымi валасамi. Яны падхапiлi хлапчука i павялi па калiдоры.
  Дзяѓчынка-чарадзейка патлумачыла:
  -Цябе вымыюць перад аѓкцыёнам i вышмаруюць, каб ты быѓ прыгажэй. Потым апрануць перад продажам з малатка!
  Воѓчык здзiвiѓся:
  - Я думаѓ мяне будуць прадаваць голым!
  Дзяѓчынка пацвердзiла:
  - Ды цябе распрануць цалкам. Але агаляць будуць паступова, каб узняць кошт. Я хачу прадаць цябе максiмальна дорага. Можаш радавацца, на каменяломнi не патрапiш.
  Воѓчык з надзеяй спытаѓ:
  - А можна зрабiць так каб мяне купiла жанчына?
  Дзяѓчынка-чарадзейка з уздыхам адказала:
  - Цябе прададуць таму, хто больш заплацiць. А ѓ мужчын звычайна грошай больш, чым у жанчын!
  Хлопчыка капрызна прабурчаѓ:
  - Я гэтага не перажыву!
  Дзяѓчынка-ведзьма заѓважыла:
  - Добра, не скулi! Адна мая знаёмая каралева вельмi хацела мець палюбоѓнiка, каб целам як мускулiсты падлетак, але душой якi-небудзь важны i пажылы тып. А яна вельмi багатая. I амаль напэѓна цябе купiць!
  Воѓчык буркнуѓ:
  - Дык у вас з ёй дамоѓняк !
  Дзяѓчынка-чарадзейка заѓважыла:
  - А чаму ты незадаволены? Будзеш жыць як прынц у каралевы хай не маладой, але вельмi добра выглядала, есцi i пiць на золаце. Цi ѓ каменяломнi лепш?
  Воѓчык кiѓнуѓ:
  - Я згодзен на ѓсё! I дзякуй вам!
  Дзяѓчына-ведзьма кiѓнула:
  - Зараз цябе вымые да бляску. I пастарайся ѓсмiхацца падчас гандлю. За ѓсмешкi больш плацяць.
  Хлопчык i былы мiльярдэр праспяваѓ:
  Усмiхайся, усмiхайся,
  Нават калi неахвота...
  Усмiхайся, усмiхайся,
  Каб грошай назапасiць,
  Усмiхайся, усмiхайся,
  Каб больш зарабiць,
  Усмiхайся, усмiхайся,
  Каб менш заплацiць!
  Дзяѓчына-чарадзейка кiѓнула i пачыркала:
  - А ты малайчына - хутка вучышся!
  Хлапчука дзяѓчынкi ѓ бiкiнi адвялi ѓ невялiкi басейн. Там яны сталi церцi, гладкую, бронзавую скуру пацана вяхоткамi i пакрываць шампуняѓ.
  Яны вымылi белыя, злёгку прысыпаныя залатой пудрай, густыя, ледзь кучаравыя валасы прыгожага падлетка. Затым пацерлi пад пахамi. Але асаблiва старанна дзяѓчынкi-служанкi церлi мазолiстыя, злёгку запыленыя ступнi хлапчукi.
  Таксама дзяцюк папаласкаѓ рот ружовай вадой, i яму потым нават зрабiлi клiзму. Што даволi зневажальна i непрыемна. Хаця калi яго мылi рабынi былы мiльярдэр амаль не адчуваѓ пачуцця сораму. Ён нават наадварот адчуваѓ сабе спадаром. Нават калi яму памылi машонку, што зноѓ выклiкала моцную эрэкцыю. Юнаку цела лёгка ѓзбуджалася.
  У цэлым хлапчук i былы мiльярдэр пакуль быѓ задаволены. Ён упершыню за некалькi гадоѓ змог заняцца каханнем з прыгожай дзяѓчынай. Сапраѓды, што толку ѓ казачным багаццi, калi ѓ цябе не варта?
  А ды i апошнiя гадоѓ трыццаць, каб хоць што зрабiць з жанчынай алiгарху даводзiлася прымаць лекi.
  А так у яго наадварот узбуджэнне сталае i ты поѓны сiл i энергii. I зараз так выдатна сябе адчуваеш. I яшчэ прыгожыя дзяѓчынкi цябе мыюць i расцiраюць.
  I сам ты такi прыгажун. Уладзiмiр Эзейштайн , не быѓ i ѓ маладосцi прыгожым. А тут ён светленькi, з залацiстымi валасамi, а цела такое - нiбы чэмпiён сярод юных культурыст.
  Яго добра вымылi. Затым дзяѓчаты-служанкi прынеслi абед. Ежа была раскошнай, але складалася амаль выключна з садавiны.
  Дзяѓчына-чарадзейка патлумачыла:
  - Ты павiнен прыемна пахнуць! Магчыма, я цябе буду прадаваць па частках, а не адразу!
  Воѓчык здзiвiѓся:
  - Гэта як па частках?
  Дзяѓчынка-чараѓнiца патлумачыла:
  - Я магу прадаць цябе юрлiвым жанчынам на ноч з аѓкцыёну. Так яна будзе нават лепей. Калi ты добра пакажаш сябе, то назаѓжды цябе прададуць куды даражэй!
  Хлапчук-мiльярдэр свiснуѓ:
  - Ого! Гэта крута! Я згодзен, але толькi каб жанчынам, а не мужчынам!
  Дзяѓчынка засмяялася i заѓважыла:
  - Я вось займалася каханнем з мужчынамi, i гэта было прыемна. Нiчым не горш, чым з жанчынамi, так што не купляйся на забабоны!
  Воѓчык адзначыѓ:
  - Але з асобай супрацьлеглага полу, заняткi каханнем натуральныя. А адной падлогi няма!
  Дзяѓчынкi хiхiкнула i адзначыла:
  - Аднаполае каханне i ѓ жывёл сустракаецца. А наогул, няма чаго табе тушавацца. Ты раб i ведай сваё месца! Калi б не я, то ты б праз пару гадоѓ памёр бы ѓ пакутах, i твой дух пайшоѓ бы ѓ нябыт. А цяпер цябе чакае радаснае, вечнае жыццё!
  Былы мiльярдэр спытаѓ:
  - А мяне забiць могуць?
  Дзяѓчынка-чарадзейка адказала з усмешкай:
  - Тэарэтычна могуць. Але ты куды больш жывучы, чым просты чалавек. I ты памятаеш серыял "Горац", вось ты тыпу гэтага, толькi нават крыху лепш!
  Ваѓку стала цiкава:
  - А чым я лепшы за горца?
  Дзяѓчынка-чараѓнiца адказала, прычым упэѓнена:
  - Калi табе адсякуць галаву, то ты можаш яе падхапiць, i паставiць рукамi на месца. Але ѓсё роѓна, калi патрапiш у эпiцэнтр ядзернага выбуху, i цела выпарыцца, то ѓ цябе застанецца толькi душа. Так што...
  Ваѓку стала цiкава:
  - А душа несмяротная? Цi ёсць рай цi пекла?
  Дзяѓчынка-чарадзейка засмяялася i адказала:
  - Гэтага табе ведаць не належыць! А то яшчэ падумаеш, што цялесная неѓмiручасць не такi ѓжо i вялiкi падарунак! I не будзе, як трэба берагчы сваё жыццё!
  Хлапчук спытаѓ:
  - А маё жыццё вам трэба, асаблiва пасля продажу з малатка?!
  Чараѓнiца заѓважыла:
  - Ты мне яшчэ паслужыш! I будзеш рады, што знайшоѓ у маiм твары гаспадыню i сябра!
  Воѓчык, былы алiгарх, а цяпер раб праспяваѓ:
  Кожны жадае кахаць,
  I салдат i марак...
  Кожны хоча мець,
  I нявесту i сябра!
  Дзяѓчына кiѓнула, i правяла хлапчука па загарэлых, мускулiстых грудзях, прымусiѓшы падлетка здрыгануцца ад хвалявання. Той адчуваѓ, як яго ѓзбуджэнне расце, i мужчынскае дасканаласць нясцерпна брыняе. I нават пагражаць лопнуць.
  Дзяѓчынка засмяялася:
  - Ну ты даеш! Сапраѓды, сапраѓдны жарабец! Можаш жанчыне даставiць масу асалоды! Я цябе для пачатку прадам толькi на адну ноч!
  Воѓчык праспяваѓ, са смакам:
  - Ты павiнна нас зразумець,
  Ты павiнна нам дапамагчы...
  Як мы чакалi цябе,
  Жоѓтавокая ноч!
  Дзяѓчына-чарадзейка ѓ адказ мацней яго прыцiснула да сябе i пацалавала. Затым хлапчука нашмаравалi пахошчамi, i намазалi. I ён стаѓ яшчэ прыгажэйшым i прывабным. На самай справе, яго бронзавае ад загару i мускулiстае, рэльефнае цела так блiшчыць.
  Дзяѓчаты-рабынi кiдаюць на яго юрлiвыя i галодныя погляды. I вось чарадзейка аддала загад. I дзяѓчынкi сталi юнака масажаваць i разаграваць.
  Нарэшце Воѓк давялi да кандыцыi. I вось яго ѓ суправаджэннi канвою адправiлi на аѓкцыён.
  Хлапчука накрылi покрывамi, нiбы дзяѓчынку. I адвялi за спецыяльную шырму. Перад гэтым зрабiлi клiзму, старанна прамыѓшы кiшачнiк, i прымусiлi папаласкаць рот ружовай вадой. I прарабiлi ѓсё гэта надзвычай акуратна i прафесiйна.
  Хлапчук-прыгажун прысеѓ i зараз мог бачыць залу аѓкцыёну. Тут сядзелi i жанчыны, i мужчыны, i яшчэ нейкiя казачныя iстоты. Што бянтэжыла хлопчыка не жартоѓным апломбам.
  Вось вывелi на памост прыгожую дзяѓчыну зачыненую покрывамi. Двое дзяѓчынак у скураных касцюмах i туфлях на высокiх абцасах стаялi па абодва яе бакi.
  Дзяѓчынку выставiлi на гандаль, i вось з яе галовы сарвалi першае покрыва. Адкрылася мiлае асмуглае тварык i чорныя валасы, выстаѓленай на гандаль рабынi.
  Вяшчальнiк абвясцiѓ:
  - Дзесяць пiястраѓ!
  Мужчына ѓ чалме крыкнула:
  - Адзiнаццаць!
  Юнак з вушкамi рысi, мусiць, эльф пiскнуѓ:
  - Дванаццаць!
  Жанчына ѓ паранджы прашыпела:
  - Трынаццаць!
  Насаты юнак, хутчэй за ѓсё троль прашыпеѓ:
  - Чатырнаццаць!
  I невялiкi з конскую галаву калабок падскочыѓ i з падскокам выдаѓ:
  - Пятнаццаць!
  Наступiла паѓза. Дзяѓчына-чарадзейка падышла да юнака i адзначыла:
  - Гэта арабка! Бландынкi каштуюць куды даражэй! А ѓ цябе такiя прыгожыя, светлыя доѓгiя валасы!
  Воѓчык спалохана спрабаваѓ :
  - Тут самцы! Яны мяне...
  Дзяѓчына-чараѓнiца кiѓнула:
  - Ды могуць! Але ж гэта толькi на адну ноч!
  Тым часам дзяѓчынкi знялi з выстаѓленай на аѓкцыён прыгажунi другое покрыва. I агалiлi яе па пояс. Дзяѓчына-рабыня затрымцела. Ад хвалявання, яе светлая скура пакрылася расiнкамi поту, i набыла перламутравае адценне. А соску пунсовага колеру паднялiся. Дзяѓчынка паспрабавала прыкрыць iх рукамi, але дзве прыслужнiцы схапiлi яе i развялi рукi ѓ бакi. I гэта аказалася моцным ходам. Дзяѓчынка-рабыня тузанулася. Яе асмуглы тварык стаѓ пунсовым ад гневу i сораму.
  Гандаль некалькi ажывiѓся.
  Мужчына ѓ ружовай чалме буркнуѓ:
  - Шаснаццаць!
  Мужчына ѓ зялёнай шапцы пiскнуѓ:
  - Сямнаццаць!
  Калабок адразу ж дадаѓ:
  - Дваццаць!
  Троль падаѓ голас:
  - Дваццаць пяць!
  Эльф прабурчаѓ:
  - Трыццаць!
  I жанчына ѓ паранджы буркнула:
  - Сорак!
  Яшчэ адзiн мужчына ѓ блакiтнай чалме прахрыпеѓ:
  - Пяцьдзесят!
  Пранёсся гул, i наступiла паѓза. Для брунэткi-арабкi, якi на таргах хоць гаць гацi вельмi вялiкая сума. Усё ж такiх шмат. Але тое, што дзяѓчына бянтэжыцца, i хутчэй за ѓсё нявiннiца i ёй сорамна завода змяняецца публiку. Аднак выкладваць за брунэтку занадта шмат не хацелася.
  Вось дзяѓчаты-прыслужнiцы знялi з яе апошнюю дэталь адзення. Юная рабыня аказалася зусiм аголенай. Яе цела было бялейшы за твар, i вiдаць, што яе не часта дазвалялi загараць i быць голай. Босыя ножкi ѓ прыгажунi былi такiя далiкатныя i хупавыя.
  Воѓчык адчуѓ, як яго мужчынскае дасканаласць лiмiтава напружылася i ѓстала, нiбы кольк. I зараз тырчала проста немiласэрна. I плаѓкi магло парваць.
  Дзяѓчына-чарадзейка кiѓнула:
  - Як ты ѓзбудзiла мой хлопчык! Вось так трэба i на аѓкцыёне. Тады цябе сапраѓды купiць жанчына! I ты атрымаеш урокi кахання!
  Воѓчык заѓважыѓ з уздыхам:
  - У мяне ѓ мiнулым жыццi столькi дзяѓчынак было! Асаблiва калi я разбагацеѓ! А цяпер у мяне нiчога няма, нават плаѓкi належаць гаспадынi i гэта стрэмна !
  Дзяѓчына-чарадзейка ѓсмiхнулася:
  - Ды не ж! Ты зараз выйдзеш на памост i адчуеш сябе рэччу! У цябе, дарэчы, вельмi прыгожыя i хупавыя ступкi, таму выведуць у ботах. I гэта стане для хлопчыка непаѓторным каскадам адчуванняѓ.
  На таргах насiлiся лiчбы:
  - Шэсцьдзесят!
  - Семдзесят!
  - Восемдзесят!
  - Дзевяноста!
  I нарэшце, мужчына ѓ чырвонай чалме назваѓ:
  - Сто!
  Галоѓны распарадчык падняѓ малаточак i стаѓ на распеѓ чытаць:
  - Сто пiястраѓ раз! Сто пiястраѓ два! Сто пiястраѓ тры! Прададзена за сто пiястраѓ!
  Мужчына адсыпаѓ залатыя манеткi. Сто пiястраѓ нядрэнная сума за смуглую арабку. У той час як усiм жадаецца бландынак.
  Вось нарэшце i Воѓк Эзейштайна вывелi на гандаль. Хлапчук быѓ зачынены покрывамi. Прычым вельмi хiтрымi, каб агаляць паступова. Ён натуральны бландын i вельмi прыгожых. А хлопчыкi ѓ гэтым свеце кацiруюцца нароѓнi з дзяѓчатамi.
  Вяшчальнiк абвясцiѓ:
  - У мiнулым жыццi гэта быѓ найбагацейшы алiгарх, i вельмi дасведчаны самец! Цяпер вельмi прыгожы хлапчук-бландзiн. Прадаецца толькi на адну ноч, i з iм можна рабiць усё што заѓгодна - толькi не калечыць! Стартавая цана дваццаць пiястраѓ.
  Па трыбунах пранёсся незадаволены гул. Воѓчык стаяѓ зачынены покрывамi. I вось дзяѓчаты знялi ѓ яго першае, агалiлi залацiстыя, злёгку хвалiстыя валасы хлапчукi i верхнюю частку iлба.
  Мужчына ѓ зялёнай чалме буркнула:
  - Дваццаць адзiн пiястр!
  Жанчына ѓ паранджы пiскнула:
  - Дваццаць два пiястра!
  Яшчэ адна жанчына ѓ раскошнай сукенцы прачырыкала:
  - Дваццаць пяць пiястраѓ!
  Мужчына ѓ блакiтнай чалме прабурчаѓ:
  - Трыццаць!
  Троль з выразным носам прагрымеѓ:
  - Сорак!
  I гном у шапачцы i бранi выдаѓ:
  - Пяцьдзесят пiястраѓ!
  Наступiла паѓза. Воѓчык адчуѓ у сабе сорам i прынiжэньне. Вось яго прадаюць нiбы нейкую жывёлiну на гандлi. Што ён не чалавек цi што? I добра яшчэ калi купiць жанчына, а не якi-небудзь з смярдзючых мужчын!
  Дзяѓчыны-прыслужнiцы знялi яшчэ адно покрыва. I твар хлопчыкi цалкам агалiлася. Яно было вельмi прыгожым, нiбы ѓ дзяѓчынкi, i далiкатным, але разам з тым з мужным падбародкам. Публiка зноѓ завялася.
  Калабок прыкрыкнула:
  - Шэсцьдзесят пiястраѓ!
  Гном буркнула:
  - Семдзесят!
  Жанчына ѓ паранджы прачырыкала:
  - Восемдзесят!
  Троль прароѓ:
  - Дзевяноста!
  Жанчына ѓ раскошнай сукенцы выдала:
  - Сто!
  Зноѓ надышла паѓза. Сто пiястраѓ гэта ѓжо маленькi мяшочак з золатам, на яго можна купiць пецярых нядрэнных рабоѓ для каменяломнi. А тут нейкi прыгожы юнак, няхай нават i цудоѓнай прыгажосцi, i толькi на ноч.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Дзяѓчаты-прыслужнiцы ѓзялi i знялi з хлапчука, яшчэ адно покрыва, агалiѓшы мускулiстыя плечы i рукi. Стала бачная i моцная, загарэла шыя падлетка i верхняя частка грудзей. Воѓчык напружыѓ свае бiцэпсы, i яны надзьмулiся трыкутнiкамi. Пацан усмiхнуѓся, i яго ѓсмешка такая мiлая з жамчужнымi зубкамi, проста хараство.
  Зноѓ у публiцы ажыѓленне.
  Жанчына ѓ чорнай сукенцы падобная на манашку выдала:
  - Сто дзесяць!
  Мужчына ѓ зялёнай чалме падаѓ голас:
  - Сто дваццаць!
  Мужчына, якi набыѓ раней дзяѓчыну-брунетку пiскнуѓ:
  - Сто трыццаць!
  Троль выдаѓ:
  - Сто сорак!
  Калабок прачырыкаѓ:
  - Сто пяцьдзесят!
  Жанчына ѓ паранджы выдала:
  - Сто шэсцьдзесят!
  Эльф вельмi прыгожы юнак пiскнуѓ:
  - Сто семдзесят!
  Нечакана бабулька, з касой у руцэ, падобная на Бабу Ягу прахрыпела:
  - Дзвесце!
  Зноѓ надышла паѓза. Воѓчык мiжволi здрыгануѓся. Думка пра тое, што на ноч прададуць да старой, была вельмi агiдная. I яго затрымалася.
  А дзяѓчынкi-прыслужнiцы знялi яшчэ адно покрыва. I зараз агалiѓся тулава цалкам. Сталi бачныя плiткi прэса, якiя нiбы ѓ шакаладкi, i волатаѓскiя грудзi хлапчукi заходзiлi ходырам. Сэрца ад хвалявання бiлася так, што, здаецца, гатова парвацца.
  А бронзавая скура хлапчукi заблiшчала ад выступу ад хвалявання поту.
  Жанчына ѓ сукенцы манашкi выдала:
  - Дзвесце пяцьдзесят пiястраѓ!
  Ужо iншы троль, уступiѓшы ѓ гандаль, буркнуѓ:
  - Трыста пiястраѓ!
  Калабок, падскокваючы, прабурчаѓ:
  - Трыста пяцьдзесят!
  Гном упэѓнена дадаѓ:
  - Чатырыста пiястраѓ!
  Мужчына ѓ чалме з рубiнамi прашыпеѓ:
  - Чатырыста пяцьдзесят пiястраѓ!
  Баба Яга скалячы свае блiскучыя сталлю зубы, прашыпела:
  - Пяцьсот!
  I зноѓ наступiла паѓза. Такая вось напружаная. Воѓчык адчуѓ на сваiх сцёгнах рукi дзяѓчат-прыслужнiц. Адна нават неѓзаметку сцiснула яму яечкi. Мужчынская дасканаласць хлапчукi зноѓ паѓстала. I агалiлiся мускулiстыя ногi, да каленяѓ прыкрытыя ботамi. А плаѓленнi не хавалi як выпiрае годнасць.
  Жаночая аѓдыторыя завялася.
  Эльфiйка прапiшчала:
  - Шэсцьсот пiястраѓ!
  Жанчына ѓ сукенцы манашкi рыкнула:
  - Семсот!
  Баба Яго прашыпела:
  - Восемсот!
  Жанчына ѓ раскошнай сукенцы выдала:
  - Дзевяцьсот!
  Калабок нечакана прабурчаѓ:
  - Тысяча!
  Яму ѓ спiну ткнула палку гном i прашыпеѓ:
  - Гэта цана, пяцiдзесяцi дарослых нявольнiкаѓ! Ты што гатовы, аддаць такiя грошы за адну ноч з юнаком! Гэта смешна!
  Калабок у адказ прачырыкаѓ:
  - Табе смешна,
  А мне крыѓдна!
  Табе лайно,
  А мне павiдла!
  Тым не менш, усталявалася паѓза. Хлапчук-прыгажун стаяѓ перад велiзарнай, поѓнай юрлiвых твараѓ залай у адных толькi плаѓках i ботах. Вiдаць было, што ѓсё не церпiцца ѓбачыць яго цалкам аголеным. Гэта так заводзiць публiку.
  I вось дзяѓчаты-прыслужнiцы знялi са прыгожага, фiгурыстага падлетка яшчэ i боты. Адкрылiся вельмi мускулiстыя, хупавыя, загарэлыя, ногi хлапчукi. Iкры, былi нiбы сетка жылак. Па публiцы прайшоѓся гул ад дзiкага захаплення. Асаблiва завялiся жанчыны.
  Адна з iх, вельмi тоѓстая баба, правiшчала:
  - Тысяч пяцьсот!
  Жанчына ѓ раскошнай сукенцы выдала:
  - Дзве тысячы!
  Баба Яга буркнула:
  - Дзве пяцьсот!
  Гном прабурчаѓ:
  - Тры тысячы!
  Жанчына ѓ сукенцы манашкi выдала:
  - Тры пяцьсот!
  У гандаль уступiѓ троль:
  - Чатыры тысячы!
  I пiражок як пiскне:
  - Пяць тысяч!
  I ѓсе замерлi. Гном заѓважыѓ з шыпом:
  - Ты калабок блефуеш! А ведаеш, што бывае з тымi, хто не ѓ стане заплацiць патрэбную суму для гандлю?
  Калабок прачырыкаѓ:
  - Я гэта выдатна ведаю!
  Гном кiѓнуѓ:
  - Цябе вымажуць смалой, выкачаюць у пёрах, i пагоняць пугамi з горада! Зразумела?!
  Калабок хiхiкнуѓ, праспяваѓ:
  - У далёкiм сузор'i Таѓ Кiта,
  Усё стала для нас незразумела...
  Сiгнал пасылаем мы толi там,
  А нас пасылаюць зваротна!
  Воѓчык стаяѓ басанож, i ѓ адных плаѓках. Але юнага нявольнiка павiнны прадаць цалкам i да канца. I вось з яго прыгожыя дзяѓчыны-прыслужнiцы сарвалi плаѓкi. Ад сораму i крайняга ѓзбуджэнне мужчынскае дасканаласць ѓзляцела ѓ хлапчукi ѓверх. I лiмiтава надзьмулася.
  Зноѓ прайшоѓ аглушальны гул.
  Жанчына таѓстуха зароѓ:
  - Шэсць тысяч!
  Жанчына ѓ сукенцы манашкi пiскнула:
  - Сем!
  Жанчына ѓ раскошнай сукенцы падала голас:
  - Восем!
  Эльфiйка прапiшчала ѓ захапленнi:
  - Дзевяць тысяч!
  Баба Яга агрэсiѓна прашыпела:
  - Дзесяць тысяч!
  Гэта кошт пяцiсот здаровых мужчын рабоѓ, а таксама цэлага, вялiкага карабля. Можна таксама набыць пару галераѓ. I ѓсяго толькi за адну ноч са прыгожым юнаком.
  Наступiла цяжкая паѓза. Воѓчык згараѓ ад сораму, зусiм голы, i з надзьмутай дасканаласцю на нявольнiцкiм гандлi. Яму было вельмi сорамна, i разам з тым пiкантнасць сiтуацыi, калi голага, прыгожага хлапчука прадаюць на аѓкцыёне з малатка, узбуджала страшна. Як гэта ѓсё незвычайна i ты стаiш цэлае багацце.
  Эльфiйка з каштоѓнасцямi няѓпэѓнена выдала:
  - Адзiнаццаць тысяч!
  Баба Яга злосна рыкнула:
  - Пятнаццаць тысяч!
  Гэта ѓжо кошт трох галер. Ды сур'ёзна разышлiся юрлiвыя дамы. Перабiць такую цану, было спусташальна для многiх кашалькоѓ.
  Вяшчальнiк падняѓ малаток i пачаѓ прамаѓляць:
  - Пятнаццаць тысяч разоѓ! Пятнаццаць тысяч пiястраѓ два! Пятнаццаць тысяч пiястраѓ тры... - Не паспеѓ яго малаточак ударыць, як вельмi прыгожая жанчына ѓ раскошнай сукенцы i абсыпанай зоркамi кароне на галаве вымавiла:
  - Дваццаць тысяч пiястраѓ!
  Пранёсся гул... Баба Яга прахрыпела:
  - Трыццаць тысяч!
  Маладая i прыгожая жанчына прабуркавала:
  - Пяцьдзесят тысяч! I памятай Баба Яга, што будзе, калi ѓ цябе не хопiць грошай!
  Тая стукнула сталёвымi зубамi i прашыпела:
  - Ну, чорт з iм! Бяры смаркач за цэлае стан!
  Вяшчальнiк, дакладней распарадчык падняѓ вышэй малаток i стаѓ павольна прамаѓляць:
  - Пяцьдзесят тысяч пiястраѓ разоѓ! Пяцьдзесят тысяч пiястраѓ два! Пяцьдзесят тысяч пiястраѓ тры...
  I ѓ гэты момант калi ѓзрадаваны Воѓчык ужо думаѓ, што ён дастанецца каралеве, i такой прыгожай жанчыне, каб ноч правесцi ѓ райскай асалодзе i ѓ ложку, як прагрукатаѓ рыпучы голас:
  - Сто тысяч пiястраѓ!
  Усе павярнулi галовы. Голас належаѓ худому, высокаму чалавеку ѓ чорных даспехах, i таксама з каронай на галаве. Ён выглядаѓ вельмi страшным i злавесным.
  Каралева са здзiѓленнем спытала:
  - Навошта табе несмяротны хлапчук?
  Кашчэй адказаѓ з лютасцю:
  - Не твая справа смяротная! Гэта хлопчык патрэбен мне, i я яго атрымаю!
  Каралева буркнула:
  - Сто дзесяць тысяч!
  Кашчэй агрэсiѓна рыкнуѓ:
  - Мiльён! Вось так адразу мiльён пiястраѓ, кошт цэлага войска! I ѓ цябе не хопiць казны, каб перабiць гэтую цану!
  Па трыбунах пракацiѓся гул здзiѓлення. Цэлы мiльён пiястраѓ - гару золата, усяго толькi за адну ноч з хлапчуком? Можа, Кашчэй Бессмяротны пражыѓ не адно тысячагоддзе трывiяльна сышоѓ з розуму? Але гандаль ёсць гандаль.
  Дзяѓчына-чарадзейка ѓсмiхнулася i адказала:
  - Папярэджваю Кашчэй, ты атрымаеш хлапчука толькi на адну ноч. I павiнен яго ранiцай вярнуць зваротна, жывым i здаровым, не скалечаным!
  Кашчэй Несмяротны кiѓнуѓ, сваёй падобнай на чэрап галавой, на тонкай, кашчавай шыi:
  - Я гэта разумею! Тым не менш, паѓтараю свой кошт:
  - Мiльён залатых пiястраѓ!
  Галоѓны распарадчык кiѓнуѓ:
  - Слова пакупнiка закон!
  I падняѓшы малаточак, на распеѓ пачаѓ прамаѓляць:
  - Мiльён пiястраѓ раз! Мiльён пiястраѓ два! Мiльён пiястраѓ тры!
  Прададзена Кашчэю Бяссмертным!
  Воѓчык быѓ ашаломлены. I запаѓ у ступар. Няѓжо яго прадаюць гэтаму кашчаваму старому, хай сабе i ѓсяго на адну ноч?
  На хлапчука накiнулi покрыва, падскочылi слугi Кашчэя. Яны начапiѓ на шыю падлетка сталёвы аброжак, i павялi яго далей босага i бездапаможнага.
  Кашчэй падышоѓ да хлапчука, абцягнуѓ покрыва. Паглядзеѓ яго блiжэй. Пакратаѓ халоднымi рукамi мускулiстыя грудзi i адзначыѓ:
  - А ты добры!
  I засмяяѓся. Ад гэтага рогату стала неяк Воѓку жудаснавата. Кашчэй жа кiѓнуѓ яму:
  - Не бойся! З табой здарыцца нешта лепшае, нечым чаго ты сам чакаеш!
  I несмяротны свiснуѓ. I хлапчука агрэлi дубчыкам. Што зрэшты, праз покрыва не балюча.
  Воѓчык iшоѓ, i яго босыя, амаль дзiцячыя ножкi падлетка ступалi па вострых камянях бруку. Што было даволi балюча, бо падэшва хлапчука толькi злёгку агрубела, яшчэ не была мазолiстым i цвёрдым. Праѓда кроѓ не выступала. Усё ж юная падэшва босых ног падлетка была пругкай i трывалай, але боль адчувала.
  Воѓчык крочыѓ за Кашчэем. I думаѓ, куды яго вядуць. Да логава мусiць дабiрацца занадта доѓга. I наѓрад цi яны паспеюць туды i назад за ноч. I што з iм зробiць Кашчэй? Цi наѓрад мiльён залатых пiястраѓ гэты скупы персанаж выклаѓ, толькi за пацеху з хлапчуком. Калi Кашчэй наогул на нешта ѓ дадзеным выпадку здольны.
  Але навошта яму спатрэбiлася гэтая гульня?
  Нечакана Бяссмертны дастаѓ з-за запазухi крышталь iзумруднага колеру. Пацёр яго, указальным пальцам, падзьмуѓ, прабурчаѓ заклён. I Воѓчык адчуѓ, як яго падкiнула нiбы хваляй цунамi.
  Затым хлапчук спалохана замiргаѓ вачыма. Ён зараз апынуѓся ѓ змрочным замку. Яго рукi былi скаваныя за спiной i ѓ кайданах. I гэта так непрыемна. Сталёвыя абручы ѓпiлiся ѓ запясцi, а рукi апынулiся вывернутыя з плячэй.
  А памяшканне вiдавочна нагадвала катоѓню.
  Па сценах былi развешаны рознага роду прылады для катаванняѓ i прычыненнi болю. I чаго тут толькi не было, свердзелы, шчыпцы, кусачкi, расцягвальнiкi , прыстасаваннi для драбнення, рознага роду грушы i гэтак далей.
  Воѓчык загарлапанiѓ:
  - Вы не павiнны мяне калечыць!
  Несмяротны Кашчэй, якi сеѓ на трон, пробулькал :
  - Не бойся! Усё ѓ цябе зажыве! Але мне патрэбен твой боль!
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Мог бы памучыць якога-небудзь пацана-раба якi каштуе куды танней!
  Кашчэй кiѓнуѓ:
  - Мог бы... Але твой боль унiкальны, i ён дасць мне нябачаную сiлу, i каласальную ѓладу над светам!
  Воѓчык прашыпеѓ:
  - Сволач!
  Несмяротны загадаѓ:
  - Узварушэнне яму!
  Дзве буйныя, мускулiстыя дзяѓчыны ѓ бiкiнi, тупаючы босымi ножкамi, падскочылi да барабана i сталi яго круцiць. I ланцуг са скрыпам падымаѓ хлапчука.
  Воѓчык адчуѓ боль i ѓ плячах, i ѓ пэндзлях у якiя ѓчапiлiся сталёвыя кайданы, i грудзi аддавалася злёгку. Гэта прэнг старажытнае i эфектыѓнае прылада катаваннi, вытрымаць якое дадзена не кожнаму. Хаця на гэты раз Кашчэй i яго банда не задавалi пытанняѓ. Яны проста мучылi, i вiдаць боль - гэта хлопчыка давала нейкую сiлу. Вакол прэнга, Воѓчык заѓважыѓ тузiн крышталяѓ, i яшчэ адзiн крышталь на галаве Кашчэя ѓ кароне.
  Вось яго паднялi да самай столi, ледзь не крануѓшы волкай, мармуровай сцяны. Затым дзяцюк замёр на iмгненне. I дзяѓчаты-каты, вельмi буйныя для прыгожай падлогi i мускулiстыя адпусцiлi барабан.
  Воѓчык адчуѓ падзенне ѓнiз. I ѓ яго нiбы нешта абарвалася ѓ страѓнiку. I настолькi ѓсё iмклiвым было.
  На пару iмгненняѓ боль у выцягнутых жылах аслабла. Але ля самай падлогi ланцуг нацягнуѓся. I Воѓк як стукнула, пякельным болем. Працяло ад босых, хлапечых пятак, да патылiцы.
  I хлапчук як залямантаваѓ. Нiбы маладога цяля рэжуць. I вельмi гэта падабалася Кашчэю. I вось крышталiкi як ярка засвяцiлiся, адчуѓшы хвалю жаху i пакут падлетка.
  Затым боль ледзь сцiхла, i Воѓчык сцiснуѓ зубы, цяжка задыхаѓ.
  Кашчэй загадаѓ:
  - Яшчэ раз ускалыхнуць!
  I зноѓ дзяѓчынкi-атлеты закруцiлi барабан. Воѓчык глядзеѓ на дзяѓчат-катаѓ. Якiя яны мускулiстыя - проста культурысткi . I мышцы, нiбы канаты па бронзавай ад загару скурай. А валасы пры гэтым светлыя, густыя, злёгку хвалiстыя.
  У Воѓчы зноѓ стала брыняць мужчынскае дасканаласць пры прагным поглядзе на па-атлетычнаму складзеных дзяѓчынак.
  Вось яго паднялi да столi. I Воѓчык любаваѓся на тое як перакочваюцца ѓ прадстаѓнiц прыгожага полу шарыкi цяглiц пад карычневай скурай.
  Потым зноѓ яны адпусцiлi. Кароткае, цудоѓнае адчуванне палёту. I зноѓ пякельны боль, якая прабiвае лiтаральна наскрозь усё мускулiстае цела юнага атлета.
  Воѓчык не ѓтрымаѓся i зноѓ зароѓ. Наколькi ѓсё гэта было жудасна. I прабiвала, нiбы па кожнай клетцы цела бiлi кавадлам.
  Пасля стала лягчэй. З рэльефных мышцаѓ закапаѓ пот.
  I зноѓ крышталi зазiхацелi куды ярчэй, чым раней.
  Кашчэй пажадлiва ѓсмiхнуѓся. Ён вiдавочна памаладзеѓ, i ѓжо не здаваѓся такiм вось лядашчым i бездапаможным старцам.
  Рушыѓ услед загад:
  - Я кахаю сёмуху! Яшчэ раз ускалыхнуць!
  I зноѓ прыгожыя, атлетычныя дзяѓчынкi сталi паднiмаць уверх хлапчука.
  Яшчэ адна дзяѓчына-кат глядзела на Воѓчык з пажадлiвасцю. Як блiшчыць загарэлы падлетак ад поту. I наколькi ён прыгожы.
  Дзяѓчынка-кат сунула руку сабе памiж ног, i стала масажаваць, атрымлiваючы асалоду ад болем, што прычыняла юнаму прыгажуну.
  Воѓчык таксама адчуѓ хваляванне, пры поглядзе на дзяѓчыну. I яго мужчынская дасканаласць устала як кол. Вось ён зноѓ ля самай столi. Завiс у напрузе.
  Воѓку нават стала страшна, зараз яго, як працяѓ, нешта забойнае. I вось хлапчука адпусцiлi.
  Мускулiстае, потнае, загарэлае цела падлетка павалiлася ѓнiз. I ѓ самой падлогi зноѓ нацягнулася. I ланцугi якi раз вывярнулi жылы з суставаѓ.
  I зноѓ Воѓк стукнуѓ пякучым болем, i ён залямантаваѓ.
  А крышталi сталi зiхацець яшчэ ярчэй, i свяцiлiся нiбы зоркi.
  Кашчэй яшчэ больш памаладзеѓ, i маршчынкi разгладзiлiся. Цяпер ён выглядаѓ не старэйшыя за трыццаць.
  I вось несмяротны кiѓнуѓ:
  - Ну добра! З расцяжной дастаткова! А зараз у калодкi яго.
  Дзяѓчаты-каты схапiлi хлапчука за босыя, мускулiстыя ногi. А дзве iншыя прынеслi цяжкую, дубовую, акаваную жалезам калодку. I зашчымелi яе хлапчуку на босых, прыгожых нагах.
  Воѓчык адчуѓ боль у жылах з новай сiлай i застагнаѓ. Яго i так расцягнуѓ i змучылi ладна.
  Па краях калодкi тырчалi крукi.
  Кашчэй загадаѓ:
  - Па два пуды абапал!
  Дзяѓчынкi паднеслi гiры, i павесiлi з аднаго боку i для раѓнавагi з другога. Воѓчык залямантаваѓ ад невыносных пакут. Як яго жорстка расцягнулi.
  Кашчэй з задавальненнем глядзеѓ як хлапчук быѓ расцягнуты. I яго жылы лiтаральна набраклi, а ѓсё цела мускулiстага падлетка так напружылася ад расцяжкi.
  Воѓчык стагнаѓ i крычаѓ, а крышталi гарэлi.
  I дзяѓчаты-каты трэслiся ад узрушанасцi, iм гэта было так прыемна.
  Кашчэй загадаѓ:
  - А цяпер дзесяць удараѓ пугай у паѓсiлы !
  Дзяѓчына-кат дастала з кошыка дубчык. Падышла да бездапаможнага, голага, мускулiстага хлапчука. Устала ззаду яго i нанесла ѓ паѓразмаху ѓдар.
  На бронзавай скуры ѓспушылася барвовая паласа.
  Iншая дзяѓчына-кат прачырыкала:
  - Раз!
  I катаванне нанесла зноѓ удар.
  Дзяѓчына-кат пiскнула:
  - Два!
  На фоне расцяжкi ѓдары пугай не здавалiся Ваѓку асаблiва балючымi. I ён стагнаѓ больш ад пякучага болю ѓ расцягнутых жылах i звязках.
  Скончыѓшы бiць, дзяѓчынка-катавальнiк паглядзела на Кашчэя.
  Той загадаѓ:
  - Пяць удараѓ у поѓную сiлу!
  I дзяѓчына на гэты раз выбрала пугу з кошыка патаѓсцей i трывалей. Размахнулася i з усяго размаху ѓрэзала. I вялiкай адцяжкай. Бронзавая скура на мускулiстай спiне хлапчука лопнула i палiлася кроѓ.
  Воѓчык на гэты раз адчуѓ вельмi моцны боль i зароѓ, як параненае сланяня.
  I крышталi засвяцiлiся ярчэй.
  А дзяѓчына-кат працягвала бiць. I кроѓ ужо пацякла з трэснутай скуры ручайком.
  Iншая прыгажуня скамандавала:
  - Пяць!
  I наступiла паѓза. Дзяѓчаты-каты паглядзелi на Кашчэя!
  Той загадаѓ:
  - А цяпер жароѓню, i перад гэтым вышмараваць пяткi!
  Дзяѓчаты вывалаклi посуд з алiѓкавым алеем. Адкаркавалi i палiлi сябе на далонi. Пасля чаго з вялiкiм задавальненнем сталi мазаць падэшву хлапчуку. Яна ѓ яго была пругкая, з хупавым выгiбам босай, ружовай пяткi. Самi дзяѓчынкi проста хараство i расчараванне.
  Воѓчык адчуваѓ у сабе сумесь i болi i задавальненнi. I ад дакрананняѓ моцных рук, прыгожых, мускулiстых дзяѓчат, яго зноѓ ахапiла ѓзбуджэнне. I мужчынская дасканаласць стала паднiмацца. Што выклiкала ѓ прыгажунь гуллiвыя смяшкi.
  Затым, калi змазванне скончылася, катаваннi выцягнулi жароѓню. У ёй былi спецыяльныя камфоркi з рэгуляваннем падачы газу. I дзяѓчаты-каты ѓключылi iх.
  Загарэлася полымя, i паднялося. I босую, круглую, ружовую, блiскучую ад масла пятку прыгожага падлетка лiзнуѓ руды язычок.
  Воѓчык адчуѓ боль не адразу. Спачатку было прыемнае цяпло. Але затым голыя падэшвы хлапчукi стала нясцерпна палiць i прыпякаць. I гэта было так прызнацца непрыемна i балюча.
  Плюс яшчэ саднiла спаласаваная спiна, i нылi расцягнутыя на прэнгу i абцяжараныя калодкай звязкi.
  Воѓчык стагнаѓ, i па яго шчоках цяклi слязу. Вось як яго катавалi.
  Кашчэй загадаѓ:
  - Плюснiце яму салёнай вадзiцы на спiну!
  Дзяѓчынка кат дастала кружку. Налiла вады з вядра i кiнула ѓ яе кавалак солi. А затым узяла i як плюхнуць на спаласаваны спiну хлапчукi.
  I той залямантаваѓ ад пакут.
  I зноѓ крышталi засвяцiлiся яшчэ ярчэй.
  Кашчэй адзначыѓ:
  - Малайцы! Аднак цi не пара яму яшчэ i дротам распаленым дадаць.
  Дзяѓчынкi-каты дружна кiѓнулi. I вось самая рослая з iх здабываѓ з камiна палку з прыробленым дротам. Тая была лiтаральна чырвонай ад спякота. Падышла да Воѓка i ѓсмiхнулася, гледзячы на пакуты пацана.
  Пасля чаго дзяѓчына размахнулася i ѓрэзала з усяго размаху па спiне. Удар быѓ моцны i сек скуру, адначасова абпальваючы яе.
  Хлапчук закрычаѓ, ад дзiкага болю.
  А Кашчэй загадаѓ:
  - Вось дык бiце яго! I вельмi пад босымi пяткамi зрабiце мацней!
  I сапраѓды запалала мацней, i боль здабыла i зусiм жудасныя выразы.
  Воѓчык крычаѓ ад невыносных пакуты. А крышталi ѓбiралi сiлу.
  А кашчавы Кашчэй Бессмяротны i зусiм ператварыѓся ѓ мускулiстага, прыгожага, моцнага юнака, з амаль дзiцячым тварам, але шырокiмi плячамi.
  Ён лёгка ѓскочыѓ, i падскочыѓ, пасля чаго прагарлапанiѓ:
  - Вось гэта выдатна!
  I сам узяѓ у рукi пугу. Пабег да хлапчука i з усяго размаху ѓрэзаѓ па яго мужчынскай дасканаласцi. Удар быѓ вельмi адчувальным. Воѓчык завыѓ ад жудаснага болю.
  Кашчэй засмяяѓся i заѓважыѓ:
  - Ну як табе добра маляня?
  Воѓчык у адказ толькi хрыпеѓ. I яму было i сапраѓды так балюча, што i рот разявiць прычыняла пакута.
  Кашчэй яхiдна прашыпеѓ:
  - Гэта вельмi добра!
  I дастаѓ з камiна распаленыя шчыпцы. Падскочыѓ у Воѓк, i чырвоных ад спякота метал, зацiснуѓ яечкi хлапчуку. Той прагарлапанiѓ ад дзiкай пакуты, i запахла смажаным мясам мацней.
  I яшчэ ярчэй палыхнулi агнi крышталяѓ!
  Кашчэй зароѓ:
  - Гэта ѓсё вельмi нават добра! Але мала! Каб была ѓлада над светам, трэба яшчэ дадаць яму пакут!
  Дзяѓчына-кат прапанавала:
  - А калi прымянiць яшчэ i ток!?
  Несмяротны юнак усмiхнуѓся:
  - Ток?! Гэты тое, што бывае ѓ маланках! Ну вядома, давайце яго падсмажым токам.
  Дзяѓчыны каты выцягнулi гальванiчны элемент з алюмiнiя i срэбра. I ад яго iшлi рознага роду правады.
  I яны сталi далучаць iх да розных участкаѓ цела намаганага хлапчука. I да мужчынскай дасканаласцi, i босымi пальчыкамi ног, i да мовы, i да пятай кропкi. Зразумела далучылi i да шыi, i да патылiцы, i таксама да вушаѓ.
  Замацавалi гэты дрот. I ѓзялi i як усякуць забойны ток. Той пройдзе разрадамi, па ѓсiм целе мускулiстага падросту.
  I Воѓчык зноѓ залямантаваѓ, ад невыносных пакут.
  I крышталi засвяцiлiся ярчэй, чым палярная зорка, у ясную ноч.
  Кашчэй Несмяротны залямантаваѓ:
  - Цяпер увесь свет мой! Усе падпарадкавалiся мне! Мая магiя поѓная бясконцай сiлы!
  I чараѓнiк Ада пстрыкнуѓ пальцамi. Перад iм узнiкла дзяѓчына-чарадзейка. Кашчэй Несмяротны засмяяѓся:
  - Цяпер я Усемагутны, i магу ѓсё - падобна Госпаду Богу!
  Дзяѓчына-чараѓнiца рыкнула:
  - Ты не меѓ права так катаваць гэтага хлапчука! Ёсць дамоѓленасць!
  Кашчэй зарагатаѓ:
  - Ты мне яшчэ парай! Ды я цябе сам!
  I Усемагутны злыдзень пстрыкнуѓ пальцамi. I дзяѓчына-чарадзейка сама апынулася ѓжо на iншым прэнгу. Яна была голая i бездапаможная. I яе смажылi агнём ужо ѓзнiклыя раптоѓна змеi. Чараѓнiца гарлапанiла ад жудаснага з нi з чым не параѓнальнай болю. I яе босыя пальчыкi ножак ламалi шчыпцы. А полымя лiзала голыя, круглыя, дзявочыя пятачкi.
  А Кашчэй Бессмяротны рагатаѓ, прамаѓляючы:
  - Магу рукой умелаю,
  З нябёсаѓ дастаць Месяц...
  Слана з мухi зраблю,
  I вокам не мiргну!
  Тут Воѓчык адчуѓ у сабе прылiѓ мужнасцi i гневу, i ѓ дзiкай лютасцi ѓзяѓ i заспяваѓ, з усёй энергiяй;
  Мы сокаламi пiльна глядзiм,
  Арламi як вышэй скал парым!
  З мячамi скачуць у лаянку хвацкiя сотнi
  Пабудуем новы пралетарскi свет!
  
  У нас салдат - касмiчнае брацтва,
  Да твару хлапчуку - плазмы аѓтамат....
  Мы вiцязi заѓсёды ѓмелi бiцца -
  Ляцiць у атаку храбрацоѓ атрад!
  
  Раве труба i б'юць барабаны -
  Загад аддаѓ вялiкi чалавек!
  Таму хутчэй зляцi з канапы
  Каб на iм не кукаваць увесь век!
  Дамагчыся можна шмат чаго на лаянцы,
  Купiць перамогу дарагой цаной -
  Жорсткiя байцы - iншамiране ...
  Але супраць чалавек з вялiкай марай!
  
  На зоркалётах гарматы i ракеты,
  Вiхруцца космас - вакуум гарыць.
  У паэмах нашы подзвiгi апеты-
  Хай будзе пракляты злосны паразiт!
  
  Атрымае вораг падступны па заслугах,
  А добраму ѓзнагароды - цэлы рог!
  Знойдзецца хлопец i табе жонка,
  Не сунецца пагiбель на парог!
  
  Нам скарыцца час i прастора,
  Любая справа спрачацца - ты ведай...
  Пабудуем мы на карысць людзям царства-
  Змагайся дзяцюк за гэта i мацуйся!
  
  Няма Радзiмы ва ѓсiм сусвеце прыгажэй,
  Армады зоркалётаѓ як шыпы
  Заѓсёды важней ляноты справа наша,
  Iмперыя - у сэрцах байцоѓ толькi ты!
  
  Мы нарадзiлiся не ведаючы словы - слабасць,
  Любы з нас як вiхура i ѓраган!
  Спадзяюся не стварыць праблемы старасць,
  I не прыйдзе маразму каламута - туман!
  
  Даб'емся мэтаѓ на планетах хутка,
  Пабудуем прамянiсты, цудоѓны свет!
  Чужым не абмiнуць у баях разгрому,
  А на толькi свята застаецца баль!
  Тут на апошнiх словах, на месцы дзе знаходзiѓся Кашчэй адбыѓся выбух, i ѓспыхнула самая сапраѓдная звышновая зорка. I вялiкi чарадзей i валадар Ада разляцеѓся на фатоны.
  У тое ж iмгненне пачаѓ разбурацца i яго замак. Чарадзейка-дзяѓчына i хлапчук былы алiгарх маментальна вызвалiлiся ад кайданоѓ. I цяпер аголеныя, загарэлыя, абнялiся. Шматлiкiя слугi Кашчэя, амаль усе дзяѓчаты-атлеты павалiлiся на каленi i сталi прасiць прабачэння.
  Дзяѓчына-чарадзейка адзначыла:
  - Iзноѓ перамагло зло дабро,
  Хоць зло падступна было i моцна...
  Ах, калi б было так заѓсёды-
  Такое жыццё надышло б тады!
  . РАЗДЗЕЛ Љ6
  Iзноѓ Алег Рыбачэнка пры ратнай справе. У самым раскладзе, ужо ѓ паѓднёвым раёне Кiтая ѓцiхамiрваючы бунтароѓ. Абодва яго мячы правялi млын i зрэзалi галовы кiтайскiм паѓстанцам.
  Тыя пакацiлiся, нiбы швейцарскi сыр. Хлапчук рушыѓ голай пяткай у падбародак кiтайскаму генералу, i скрышыѓ яму скiвiцу, ламаючы шыю. I гэта было вельмi здорава.
  А вось i сам правадыр паѓстання. У яго Алег Рыбачэнка шпурнуѓ каменьчык, праламаѓшы галаву. Пасля чаго ацалелыя кiтайцы кiнулiся на каленi i сталi цалаваць крутому хлапчуку яго босыя, дзiцячыя, але моцныя ножкi.
  Бунт быѓ уцiхамiраны хутка, i яшчэ толькi пачатак сакавiка. I Бяссмертны дзяцюк зноѓ пабег, на гэты раз у Аѓганiстан, лавiць тамака чарговага шэйха. I заадно на бягу накiдаѓ чарговае апавяданне;
  Хлопчык-горац Кенi з пароды несмяротны застаѓся зусiм адзiн са свайго роду. Усе астатнiя несмяротныя загiнулi ѓ разборках i апошняй бiтве Армагедона. Застаѓся акрамя яго адзiн толькi горац Дункан Манклаѓд . Ён амаль адзiны, хто выжыѓ. Але завяршыѓшы мiсiю, Дункан пазбавiѓся неѓмiручасцi, i стаѓ простым чалавекам. Так што зараз Кенi ѓжо больш не пагражаюць iншыя паляѓнiчыя за галовамi. Нават наадварот, хлапчук адчуѓ адзiноту. У адзiнаццаць гадоѓ яна стала несмяротнай, i здарылася гэта яшчэ 1182 годзе. Ён ужо пражыѓ больш за восемсот пяцьдзесят гадоѓ. I яму ѓвесь час адзiнаццаць.
  Сiмпатычны, несмяротны хлопчык гадоѓ адзiнаццацi. На выгляд анёл, тварык прыгожы, валасы светлыя. Але на справе, колькi ён ужо людзей забiѓ. I горцаѓ i простых смяротных.
  Кенi некалькi разоѓ быѓ на мяжы смерцi, але прымудраѓся выблытацца. Дункан Манклаѓд таксама быѓ нават нейкi час яго сябрам. Пакуль Кенi не паспрабаваѓ яго забiць. Пасля яшчэ раз распачаѓ спробу гэта зрабiць чужымi рукамi.
  I сам ледзь не загiнуѓ. Але вось Армагедон ужо адгрымеѓ. Больш на Зямлi няма горцаѓ, засталося толькi двое тых, хто перажыѓ, сам Кенi i Дункан Манклаѓд . Але апошнi ѓжо не горац, а просты смяротны. Значыць на ѓсю планету, толькi адзiн Кенi якi нiколi не памрэ, калi яму не адсякуць галаву.
  Мара яго здзейснiлася. Але як за восемсот пяцьдзесят чатыры гады, колькi пражыѓ Кенi , яму надакучыла быць дзiцем.
  Ён не расце, не старэе, нi сталее. З аднаго боку вядома быць горцам добра. Калi табе выб'юць зуб, то праз пару хвiлiн ён зноѓ вырасце. I ты не ведаеш хвароб. Кенi ѓ прыватнасцi вельмi любiѓ хадзiць басанож. I нават не кашляѓ пры любым надвор'i. Хлопчык удзельнiчаѓ нават у Крыжовым дзiцячым паходзе.
  Тады Кенi ѓзначалiѓ адзiн з атрадаѓ рабят. Дзецi iшлi босыя, па гарах, камянiстых дарогах. Кенi таксама адмовiѓся ад нязручных чаравiкаѓ. I яго босыя падэшвы былi цвярдзей, чым скура ботаѓ.
  Хлапчук тады шмат чаго выпрабаваѓ, i нават патрапiѓ у рабства. Кенi хоць i несмяротны, але сiлай ненашмат пераѓзыходзiць звычайнага дзiцяцi. I ён таксама трапiѓ у рабства пiратам, i быѓ прададзены Багдадскаму калiфу.
  Гарачыя пяскi Галiлеi абпальвалi босыя ногi дзяцей. Ну ѓ Кенi падэшвы ѓжо за доѓгiя дзесяцiгоддзi сталi як капыты вярблюда. А якога было простым, смяротным дзецям? Асаблiва дзяѓчынкам. Яны абпальвалi свае дзiцячыя ступнi i iшлi лiтаральна, праз сiлу. А тых хто падаѓ паднiмалi ѓдарамi бiзуноѓ.
  Кенi адну з дзяѓчынак, чые ножкi было абпалены i збiтыя ѓ кроѓ, ускiнуѓ сабе не плечы. I нёс праз пустыню. Хаця гэта i цяжка. Праѓда несмяротнае цела адрознiвалася большай цягавiтасцю. Але ѓсё роѓна гвалтам ён зусiм не Геракл i адчуваѓ амаль як i астатнiя стомленасць.
  Потым дзецям прапанавалi выбар, i прыняць Iслам цi пайсцi ѓ каменяломнi.
  Кенi як i большасць дзяцей упадабаѓ рабства. I ѓявiце сабе аказаѓся на руднiку. А каго тамака? Смурод, ад паходняѓ i спаражненняѓ рабоѓ, цяжкая непасiльная праца. Многiя дзецi памiралi ѓ першыя ж днi i тыднi. Кенi быѓ голым, нават без насцегнавай павязкi, як i iншыя дзецi. Яго бiлi наглядчыкi з найменшай нагоды. I прымушалi працаваць дзве трацiны сутак, пакiдаючы трацiну на сон. Гэта была пякельная катарга.
  Дзецi былi малыя ѓ памерах, i iм зручней працаваць у шахтах. Кармiлi толькi так, каб не памерлi ѓ голад, i маглi яшчэ папрацаваць. Кенi спрабаваѓ збегчы, але яго лавiлi з дапамогай гепардаѓ, па-зверску былi, i надзелi на хлопчыка ланцугi.
  I ён так працаваѓ, не бачачы сонца.
  Гэта быѓ самы кашмарны перыяд жыцця ѓ Кенi . Ён апынуѓся ѓ самым рэальным пекле. I скал на камянях, атрымлiваючы плечы, харчаваѓся хлебам i вадой, працаваѓ нiбы пракляты.
  I нават марыѓ аб смерцi, як збавеннi. I збегчы не ѓдавалася: ужо балюча гепарды моцныя вартаѓнiкi - з нямецкiм аѓчаркамi не параѓнаць.
  Iшлi гады. Кенi не памiраѓ, паступова прывык да гэтага пекле. Амаль усе дзецi памерлi ад смуроду, газаѓ, непасiльнай працы, беднай ежы i сталых пабояѓ. А хто прымудрыѓся выжыць быѓ пераведзены да дарослых.
  А Кенi ѓсё жыѓ. Прывозiлi i прыганялi iншых дзяцей. Маленькiя работнiкi былi патрэбны ѓ вузкiх шахтах.
  Кенi ж быѓ рабом, якi насiѓ ланцугi i на руках i на нагах i гэта было адзiным яго адзеннях. Юным рабам нават насцегнавай павязкi не давалi, а навошта - эканомiя. Тым больш у шахтах на Блiзкiм Усходзе нават зiмой даволi цёпла. Кенi нават было горш, чым астатнiм, так ён насiѓ на сабе ланцугi. Iншыя дзецi ѓ асноѓным працавалi ѓлегцы. Усё роѓна не ѓцячэш, ды i ланцуг таксама каштуе грошай.
  Кенi вось так шмат ужо гадоѓ не бачыѓ сонца, i спаѓ на камянях, i толькi ѓ сне мог адчуць сябе свабодным. I яму часта снiлася, як ён лятае над гарамi, цi замкамi. А таксама ваюе на мячах i забiвае наглядчыкаѓ.
  Кенi ѓжо стаѓ падзабываць нармальнае жыццё. I ѓжо прайшоѓ нiбы кашмарны сон цэлае стагоддзе. I ланцугi ѓжо праржавелi i рассыпалiся. Яго не перакладалi да дарослых бо Кенi не рос, i заставаѓся з дзецьмi. А якраз да ѓлады прыйшоѓ вельмi люты халiф, якi замест адсякання галоѓ аддаваѓ перавагу саджаць на кол.
  I да гэтага дайшла чутка i да наглядчыкаѓ. I Кенi прабыѓшы сто з лiшнiм гадоѓ у каменяломнях, i не страцiѓшы вастрыню i жвавасць розуму, а таксама здароѓе вырашыѓ, што ѓ гэтым яго ёсць шанец.
  I ён, падпiльнаваѓшы, ударыѓ наглядчыка каменем па патылiцы, i пачаѓ яго бiць.
  За гэта дзёрзкага раба, упершыню за сто гадоѓ выцягнулi на паверхню. I Кенi ѓбачыѓ сонца якое яго асляпiла. Пасля чаго падвялi да кола. Цi было Кенi страшна? Ён ведаѓ, што зараз адчуе моцны боль. Але ён ужо прывык у каменяломнях да збiцця i пакутам. Ну кол увойдзе ѓ зад, ну i што з гэтага!
  Ужо на iншых колах курчылiся i памiралi дарослыя мужчыны i пара жанчын.
  Для Кенi вырабiѓ кол меншых памераѓ. Яго паднялi каты i насадзiлi на вастрыё пятай кропкай.
  Хлапчук адчуѓ моцны боль. I вось яго прабiла стала цела павольна апускацца.
  Кенi адчуваѓ пакуты i крычаѓ з-за ѓсiх сiл. Затым стала лягчэй i хлопчык зацiх. Кат прыпёк распаленым жалезам босую пятку хлапчука i адышоѓ ад яго, адчуваючы пах смаленага.
  Кенi ачуѓся i застаѓся адзiн. Ён пачаѓ разгойдваць кольк. I яго зноѓ працяѓ востры боль. Хлопчык ѓскрыкнула. Адзiн з вартаѓнiку падняѓ галаву i ѓсмiхнуѓся. Потым зноѓ ляж спаць. Не саскочаць жа мёртвыя з кола.
  Адчайна ѓпiраючыся босымi ножкамi Кенi падняѓся. Ён стаѓ моцным больш за сто гадоѓ цягаючы цяжкiя камянi, i працуючы ѓ каменяломнях кувалдай i крышаном. I вось яна саскочыѓ з кола. I папоѓз па пяску.
  На шчасце гепарды ахоѓвалi толькi жывых нявольнiкаѓ у каменяломнях. На мёртвых нiхто не стаѓ марнаваць i жывёл рэдкай пароды.
  Кенi адпоѓз, а затым пабег. Ён за сто з лiшнiм гадоѓ, усёткi ѓжо нядрэнна вывучыѓ арабскую прамову. А яго валасы былi брудныя, i не вiдаць што гэта бландын.
  Многiя арабскiя дзецi таксама былi напаѓголыя. А Кенi вельмi брудны. Уявiце сабе колькi часу ён не мыѓся. Але несмяротнага нi зараза, нi глiсты не бяруць. I зубы не гнiюць, нават калi iх не чысцiць.
  Кенi некалькi дзён правёѓ у пустынi. I загарэѓ амаль да чарноцця. I ѓжо мог цалкам сысцi за арабскага хлопчыка.
  Так ён i зрабiѓ. Выдаѓ сябе за сiрату вандроѓнага, i стаѓ малiцца на каленях.
  Яго ѓ Багдадзе прыняѓ на службу купец. Ён падазраваѓ што гэта збеглы раб, але ѓзнагароду не абяцалi за Кенi . Тым больш нiхто не верыѓ, што можна выжыць пасля пакарання смерцю на кале.
  Хлопчык у адной насцегнавай павязцы i басаногi бегаѓ, выконваючы даручэннi купца. I яму амаль нiчога не плацiлi, i кармiлi бедна. Але iшоѓ час, i купец старэѓ, а хлопчык не рос i гэта яму стала здавацца падазроным.
  Тады Кенi збег. I зноѓ вандраваѓ. I адзiн войн убачыѓшы што хлапчук вельмi цягавiты, i не па гадах моцны i мускулiсты ѓзяѓ яго сабе збраяносцам.
  I падчас бiтвы з крыжакамi Кенi бег. I выдаѓ сябе за збеглага хлопчыка з хрысцiян. I зноѓ пачаѓ блукаць па Еѓропе. А потым i па iншых краiнах.
  I дзе толькi Кенi не пабываѓ. I зразумела не мог ён забыць i такую краiну як Амерыка.
  Хлопчык, валодаючы вечна юнай памяццю, ведаѓ вялiкае мноства моѓ, i было вельмi разумны. Яму i ѓ школе даводзiлася вучыцца. Прычым у розных. I зараз да 2025 года было што параѓноѓваць.
  Калi ѓ цябе юнае цела, то гэта ѓплывае на прытомнасць. У прыватнасцi Кенi адкрыѓ для сябе камп'ютарныя гульнi. I як гэта выдатна. А колькi ѓ будучынi з'явiлася цудоѓных мультфiльмаѓ? Прычым iх можна глядзець у iнтэрнэце колькi хочаш.
  А першапачаткова i кiно было чорна-белым, потым стала каляровым. А тэлевiзары мелi маленькiя экраны. А сам Кенi яшчэ тыя часы памятаѓ, калi ѓ Еѓропе нават пораху не было. Ён па ѓзросце, крыху малодшы за самога Чынгiсхана. I здолеѓ праз сябе прагнаць мноства эпох. Апошнiя несмяротныя палеглi ѓ 2017 годзе. I Дункан Маклаѓд стаѓ сёлета смяротным.
  Значыць ён яшчэ не стары, i можа быць небяспечным байцом. Кенi марыѓ адсекчы яму галаву. Хаця гэта i не дало б яму дадатковай энергii. Але Дункан яшчэ занадта малады. Яму дзесьцi на выгляд было крыху больш за трыццаць. Значыць зараз бiялагiчна ѓсяго за сорак, а гэта мужчына поѓны сiл.
  Сам Кенi так застаѓся дзецюком гадоѓ на адзiнаццаць, прыгожым, прыгожым, мацнейшым, чым аднагодкi хлопчыкам. I аддаваѓ перавагу атрымлiваць асалоду ад плёнам прагрэсу.
  Сапраѓды, колькi ѓсяго з'явiлася новага за восем з паловай стагоддзяѓ. I смартфоны, i айфоны , i хуткасны iнтэрнэт, калi ты можаш глядзець кiно трымаючы тэлевiзар на далонi. I зразумела, машыны, самалёты.
  Няѓжо хто пакуль на iншыя планеты людзi яшчэ не лётаюць, але праз пару стагоддзяѓ i гэта будзе.
  Кенi ѓсмiхнуѓся: ён, тое дажыве i да гэтага. Тым больш несмяротных не засталося пасля апошняй разборкi ѓ 2017 годзе. А значыць, што галаве Кенi не пагражаюць iх вострыя мячы. Ён адзiн такi ѓнiкальны застаѓся.
  Тыпу казачным Пiтэр Пэна . Той нават i не хацеѓ сталець. Але Пiтэр Пэн - гэта прыдуманы чалавечай фантазiяй герой. А Кенi ж самы сапраѓдны хлопчык, якому не наканавана нiколi стаць дарослым.
  I зразумела, што маем, таго не якi шануецца. Кенi вельмi хацеѓ пасталець, хоць бы нават страцiѓшы неѓмiручасць. Хоць магчыма, i часам у юнай галаве мiльгала такая думка, што пастарэѓшы ён бы з настальгiяй успамiнаѓ бы свае юныя несмяротныя гады.
  I вечна басаногае дзяцiнства. Кенi любiѓ хадзiць басанож пры любым надвор'i, але яго занадта часта дражнiлi за гэта хлапчукi, i даводзiлася апранаць красоѓкi, або сандалi ѓ вялiкiх гарадах.
  Самае паскуднае - гэта пастаянныя, хранiчныя праблемы з грашыма. Вось паспрабуй дзiцяцi гадоѓ адзiнаццацi, i анi не буйней за сваiх аднагодкаѓ, а можа нават улiчваючы, што ён нарадзiѓся ѓ стагоддзе да акселерацыi i драбней, хоць нешта зарабiць.
  Праѓда, у Амерыцы з ежай прасцей. Няцяжка знайсцi i бясплатную сталовую, i сэкенхедзе амаль дармавое адзенне. Ды i розных рэлiгiйных устаноѓ поѓна. Як убачаць Кенi басанож, то бясплатна даюць красоѓкi, або iншы абутак i адзенне.
  Але Кенi , зразумела адным гэтым не задаволiѓся. Яго вабiлi i смартфоны, i камп'ютарныя гульнi. Ён занадта малы, каб быць з жанчынай, i гэта праблема. Але за грошы прастытутка ѓсё зробiць нават з такiм як яно дзiцем, задаволiць любую фантазiю. I зразумела, добрая гульня, i наѓтбук каштуюць грошы. I жадаецца чагосьцi забароненага. Напрыклад, купiць з рук i алкаголь. Усё роѓна ж пячонка ѓ яго вечна юная i несмяротная, i шкоды не прычынiць, нават сiнiльная кiслата, або якi-небудзь моцны яд.
  А "Кока-колу", пiць надакучыла. Тым больш у некаторых крамах ЗША "Кока-колы" дзiцяцi i дарма нальюць.
  А вось спiртное дзецям прадаваць нельга. Толькi падпольна можна перакупiць, пераплацiѓшы вялiкiя грошы.
  Кенi таму не грэбаваѓ i кiшэннымi крадзяжамi, i рабаваннем, i залажэннем у чужыя кватэры. I гэтым ён зарабляѓ i ѓ сярэднiя стагоддзi. Хлопчыка на ѓсходзе за крадзяжы бiлi палкамi па босых пятках. А аднойчы нават адсеклi руку, але яна на шчасце вырасла зноѓ. Хоць гэта зразумела i балюча.
  А вось калi палкамi па голых падэшвах лупяць, то гэта не так ужо i страшна, так вельмi ѓжо агрубелыя i мазолiстыя пяткi ѓ дзiцяцi якi стагоддзямi хадзiѓ босым. Нават гэта амаль прыемна. Кенi таму любiѓ усход. А вось калi дзяруць бiзуном спiну - гэта балюча. Ну i яшчэ хлапчука за крадзеж пару разоѓ таѓравалi. Але кляймо знiкала ѓ несмяротнага без следу.
  Кенi таксама паспеѓ пабываць i на плантацыях цукровага трыснёга, у англiйскай катарзе.
  На воне каменяломняѓ пад Багдадам - гэта ѓжо не страшна. Тым больш працуеш на свежым паветры, i цябе свецiць яркае, трапiчнае сонца.
  А затым Кенi ѓсё ж збег, i пабываѓ i юнгай у пiратаѓ. Пра яго прыгоды можна напiсаць цэлы шматтомны серыял.
  Хлапчук увесь зямны шар аб'ездзiѓ. I нават у паѓстаннi Стенькi Разiна прыняѓ удзел.
  I таксама трапiѓ у палон. На прэнгу давялося павiсець дзiцяцi. Яму вывернулi рукi, i бiлi пугай па спiне i срацы. А затым нават прыпяклi босую пятку распаленым жалезам. I ѓсё аднавiлася прама на вачах у катаѓ.
  Тыя палiчылi яго ведзьмаком, i ѓ страху адпусцiлi.
  Кенi забiваѓ людзей i ѓ баях, i ѓ разборках, i рабаваннях, i ссякаѓ галовы несмяротным, часцей цiшком. Ён хлапчук той яшчэ.
  Вайна асаблiва ѓ сярэднiя стагоддзi для несмяротнага забаѓка i вялiкае задавальненне. Калi не ссякуць галаву, то забiць не могуць. I сам ты можаш здзяйсняць подзвiгi.
  Але кар'еру не зробiш. Вечны хлопчык якi не расце i не сталее выклiкае натуральна падазрэнне. А горцы - несмяротныя не павiнны iншым людзям выдаваць сваё iснаванне.
  Тут нават ёсць спецыяльная арганiзацыя, касмiчных прышэльцаѓ, якая сочыць за тым, каб гэтая таямнiца не стала вядома шырокай публiцы. Яны валодаюць моцным гiпнозам, i маюць спецыяльнае абсталяванне па сцiранню памяцi. Так што гэта таямнiца захоѓвалася тысячагоддзi.
  Кенi ж далёка не самы стары горац. Некаторыя жылi да пяцi тысячы гадоѓ не старэйшыя. Але i яны сышлi ѓ Армагедон.
  Павiнен застацца толькi адзiн. I мара Кенi спраѓдзiлася, ён i застаѓся. Толькi цi прынесла гэта яму шчасце.
  Кенi перажыѓ за стагоддзi ѓ дзiцячым, несмяротным целе вельмi шматлiкае. I яго нiчым не здзiвiш, i нiшто яго не збянтэжыць. Яму даводзiлася i ѓ другую сусветную вайну бiцца, i ѓ В'етнаме, i ѓ першую зразумела, i дзе яшчэ толькi.
  Хлопчыкi яны ж цiкаѓныя. Памяць у цябе шмат стагоддзяѓ, але цела ж дзiцяцi. I цягне на прыгоды i авантуры.
  Апошняя вайна, дзе ѓдзельнiчаѓ Кенi , была на Украiне. Хлапчук прыстаѓ замежнаму легiёну, на баку ѓкраiнцаѓ i ѓ асноѓным быѓ разведчыкам.
  Бо дзiця з анёльскiмi рысамi не западозраць. I ён забiваѓ цiшком расiйскiх салдат.
  Але вайна зацягвалася. Яго белая, ледзь жаѓтлявая галоѓка прымiльгалася. I прыйшлося з вайны выйсцi. Занадта ѓжо знакамiты ён стаѓ. Такi лёс несмяротных доѓга на адным месцы не жывi. Увесь час вандруй i перамяшчайся. Iнакш твая, вечна дзiцячая фiзiяномiя выклiча падазроны. Самае доѓгае знаходжанне на адным месцы сто гадоѓ, было ѓ каменяломнях. Але там голыя, брудныя, нiколi не якiя мыюцца хлопчыкi былi на адзiн твар, дакладней цела.
  I Кенi неяк тады не выклiкаѓ падазрэннi. А вось у турме больш сучаснай, дык... Там вядома ж можаш i засвяцiцца. Але магутная арганiзацыя неяк дапамагала хлапчуку захоѓваць таямнiцу. Напрыклад, Кенi ѓжо трапляѓся на малалетцы. I ѓ СССР у тым лiку. Але фатаграфii, адбiткi пальцаѓ, бясследна знiкалi. А хлапчука альбо выпускалi, альбо ён збегаѓ.
  Або яму дапамагалi збегчы.
  У СССР Кенi пабываѓ у знакамiтай калонii Макаранка. Тут што яму падабалася, што ѓсе зняволеныя хлапчукi i дзяѓчынкi пакуль не выпаѓ снег хадзiлi басанож.
  Але ѓ гэтай калонii даводзiлася i вучыцца, што сумнавата, i працаваць. Хоць i песнi былi i забаѓкi.
  I збегчы параѓнальна няцяжка.
  Кенi ѓ розных быѓ турмах. Але звычайна нядоѓга. I што яму чарговы арышт.
  Вось якраз у штаце Тэхас, наблiжалася Каляды 2025 года. Кенi пацягваѓ з горла вiскi, i асаблiва не хаваѓся ад палiцыi. Натуральна дзiцяцi нельга спiртное. Ды яшчэ ѓ грамадскiм месцы.
  Але Кенi адчуваѓ сябе вельмi крутым. Па-першае, ён ужо столькi народа забiѓ, i бяскарна. Па-другое, ну арыштуе яго палiцыя, дык усё роѓна дзiця адпусцяць. Або арганiзацыя выбавiць.
  Акрамя таго Кенi ѓжо даѓно не быѓ у дзiцячай турме. I яму было цiкава, што там змянiлася. У плане харчавання там i нядрэнна. А на рахунак кампанii, то моцны, i хуткi хлопчык вельмi добрае за стагоддзi навучыѓся бiцца. I быѓ на ѓзроѓнi не нiжэйшым за дарослы, чорны пояс. А малалеткi сiлу паважаюць.
  Ды i прапiску Кенi выдатна ведаѓ, i быѓ зразумела вельмi разумны, i ведаѓ усе паняццi i зладзейскiя законы.
  Турма яго не палохала. Асаблiва сярод дзяцей, дзе хутка станавiѓся верхаводам. Так i зараз ён толькi ѓсмiхнуѓся калi палiцыянты папрасiлi яго ѓ машыну i зашчоѓкнулi на запясцях кайданкi. У Тэхасе традыцыйна высокi ѓзровень дзiцячай злачыннасцi. Там нават смяротная кара была яшчэ нядаѓна для дзяцей з трынаццацi гадоѓ. Так у палiцыянтаѓ былi спецыяльныя кайданкi для дзiцяцi.
  Вялi яны зрэшты, сабе даволi грубiянска. Кенi паморшчыѓся. Яму было зрэшты, цiкава - як цяпер у дзiцячых турмах Тэхаса. I ѓ плане публiкi, i ѓ плане камфорту. I цi дакладна што тут самыя стромкiя ѓ ЗША малалеткi.
  Кенi страху не адчуваѓ. У ЗША ѓ дзiцячай турме, у чымсьцi лепш, чым у савецкай, напрыклад галовы нагала не галяць. Апошняе не надта прыемна. Хадзiць сабе з якi тырчыць вожыкам. I прыкметна пасля ѓцёкаѓ. Калi валасы ѓ несмяротнага згольваюць, яны растуць толькi ледзь хутчэй, чым у звычайнага чалавека.
  Зразумела, калi б яны адрасталi адразу, то гэта выклiкала б больш падазрэнняѓ. Ды i прычоску сабе модную не зробiш - будзеш хадзiць кудлатым.
  Кенi адвялi ѓ пастарунак. На спецыяльны сканер паклалi яго дзiцячую руку i сталi правяраць адбiткi пальцаѓ.
  Дасведчанага хлапчука - гэта не пудзiла. Арганiзацыя па кантролi над несмяротнымi звычайна сцiрала ѓсю падазроную iнфармацыю i вiдэазапiсы.
  Iнакш па адбiтках пальцаѓ, вiдэа, i шматлiкiм iншым дадзеным, людзi б здагадалiся i прычым даѓно, што несмяротная раса iснуе. Толькi дзякуючы магутнай расе назiральнiкаѓ, таямнiца была захавана.
  Праѓда Кенi падумаѓ: калi засталося ѓ жывых толькi два несмяротныя, i прычым Дункан смяротны, то не згорне цi арганiзацыя сваё дзеянне?
  З аднаго боку Кенi ѓ гэтым выпадку станавiѓся б зусiм бескантрольным i свабодным. Але з другога пазбаѓляѓся надзейнай абароны.
  У палiцыi было яшчэ некалькi хлопчыкаѓ крыху з выгляду старэйшыя за Кенi . Хоць i былi вышэй ростам, для несмяротнага яны дзецi.
  Кенi праверылi з дапамогай прыбора, на наяѓнасць металiчных прадметаѓ. Пасля яго памацала нейкая жанчына гадоѓ трыццацi ѓ медыцынскiх пальчатках. Хлапчук усмiхнуѓся ёй. Было казытлiва i прыемна.
  Распранаць яго пакуль не сталi, дык яшчэ не прынята рашэнне адпраѓляць у федэральную турму, або выкiнуць за непатрэбнасцю.
  Але Кенi быѓ у розных турмах, i яго шмат разоѓ за даѓжэйшае дзiцячае жыццё абшуквалi.
  У прыватнасьцi ѓ турме НКУС. Яго тады распранулi дагала. I наглядчык нягледзячы на юных яго ѓзрост палез буйной рукой, прама ѓ азадак. I гэта было даволi балюча i зневажальна. А потым яму яшчэ i яйкi ледзь не адарвалi. Пры Сталiне нават з дзецьмi не цырымонiлiся. Лезлi рукi ѓ пальчатках i ѓ азадак i рот. У пазнейшыя часы ѓ СССР проста прымушалi прысядаць перад люстэркам. А вось з ЗША таксама палiцыянты, калi палiчаць небяспечным, адводзяць голага ѓ бокс. I там абследуюць суя рукi ѓ азадак хоць ты будзь тройчы дзiця.
  Такая аксiёма. У Амерыцы дрэннае стаѓленне да дзяцей-злачынцаѓ. Iх зневажаюць i апранаюць кайданы на рукi i ногi. Праѓда ежа суцэль прыстойная, i часта нядрэнныя камеры. Па два хлопчыкi часам сядзяць, цi па чатыры. Не тое што ѓ Расii, дзе дзяцей напiхвалi ѓ дзевяностыя гады як селядцоѓ у бочку. Але гэта быѓ такi кароткi пэрыяд.
  Кенi сфатаграфавалi ѓ профiль, анфас, паѓбокам , i ззаду. Пасля чаго адвялi ѓ тэлевiзар да iншых хлопчыкаѓ. Тамака яны павiнны дачакацца дзяжурнага суддзю. А той вырашыць, у турму iх адправiць, пад заклад цi ѓвогуле вызвалiць. За Кенi паручыцца няма каму, а значыць або яго проста выставяць i палiцэйскi напрыканцы ѓрэжа па срацы дубiнай. Або аправяць у турму для дзяцей.
  А гэта азначае скурпулёзны ператрус, мыццё ѓ душы, i аранжавую адзежу. А потым у камеру да малалетнiх злачынцаѓ.
  Кенi гэта ѓсё не палохае. Хоць непрыемна калi цябе мацаюць мужчыны-палiцыянты. Часам абшукваюць хлапчукоѓ жанчыны ѓ форме цi белых халатах.
  Кенi шмат чаго бачыѓ i яго нiчым не здзiвiш. Яго i наглядчыцы былi перакруты , спрабавалi спакусiць. Дзiѓна, гэта ѓ Амерыцы, дзе жанчынам за сэкс з хлопчыкамi даюць проста шалёныя тэрмiны. Але ёсць такое. Некаторыя выхавальнiцы да яго ляпiлiся. Кенi не бянтэжыѓся - яму тое гадоѓ i вопыту, любы дарослы пазайздросцiць. Толькi прыбор замалы. Ён жа дзiця вечнае, i яго дасканаласць не буйная. Хаця ѓжо можа стаць цвёрдым.
  Кенi нешта ѓсё ж такi ѓжо мог зрабiць. I з жанчынамi яму падабалася. Хоць магчымасцi не тыя.
  Ды i вядома ж спрабавалi з iм i iншыя хлапчукi i дарослыя мужчыны. Асаблiва ѓ апошняе стагоддзе, калi сталася гэта модным. Кенi як чалавек старой загартоѓкi адбiваѓся ад падобнага як мог. З жанчынай яшчэ можна, нават мовай ёй даставiць задавальненне, на ѓсходзе гэта нармальна. А Кенi шмат часу правёѓ у Азii. Але пакуль да мужчын не даспеѓ.
  Хоць можа быць праз пару стагоддзяѓ, усё памяняецца.
  Кенi пакуль сядзеѓ з тузiнам хлопчыкаѓ ад дзесяцi да пятнаццацi гадоѓ, з розным колерам скуры. Яны пра што-то балбаталi адзiн з адным. Адзiн падлетак са смяшком заявiѓ:
  - А ѓ мяне ѓжо ѓстаѓ!
  Iншы фыркнуѓ:
  - Не варта дрочить! Тут стаяць вiдэакамеры i палiцыянты глядзяць.
  У адказ яхiдныя смяшкi. Адзiн з падлеткаѓ сунуѓ руку ѓ джынсы. I заторгаѓ.
  Кенi паблажлiва ѓсмiхнуѓся: гармоны гуляюць. Ён i сам шмат разоѓ ужо спрабаваѓ. I атрымлiвалася выклiкаць стаянне. Але цялесна ён яшчэ занадта малы, каб кожны дзень хацець гэтага. Але адчуваннi на самой справе прыемныя, i сэрца б'ецца як барабан калi ты канчаеш. I ад гэтага ѓздрыг.
  А прастытутка з прыгожым хлопчыкам асаблiва ѓ Еѓропе, дзе законы мякчэй ахвотна пераспiць, ды яшчэ зробiць скiдку.
  У ЗША дарослыя жанчыны з аднаго боку вельмi баяцца пакарання, але з другога iх можа быць нават з-за жадання паказытаць нервы цягне да хлопчыкам.
  Адзiн з падлеткаѓ звярнуѓ увагу на босыя ногi Кенi . Стаяѓ снежань i нават у Тэхасе тэмпература на вулiцы каля нуля. I дзецюкi зразумела босыя не ходзяць.
  Ён свiснуѓ i буркнуѓ:
  - Вось паглядзiце дурнаваты, басанож зiмой!
  Двое самых буйных дзецюкоѓ паднялiся i падышлi да Кенi . Яны яхiдна ѓсмiхалiся. Якi стаiць справа заѓважыѓ:
  - А ён вельмi прыгожы! Можа яго выкарыстоѓваем як дзяѓчыну!
  Iншы адзначыѓ:
  - Тут вiдэакамеры!
  Адзiн з дзецюкоѓ кiѓнуѓ:
  - У палiцыi поѓна вычварэнцаѓ! Няхай паглядзяць!
  Кенi падняѓся i пiскнуѓ:
  - Вы зараз атрымаеце!
  Пацан замахнуѓся каб ударыць, але па страцiѓшы раѓнавагу ѓпаѓ. Кенi рушыѓ яму голай пяткай па патылiцы. Другi распусны падлетак пераляцеѓ праз галаву i так моцна грымнуѓся, што адключыѓся. Хлопчык-горац рабiѓ ледзь прыкметныя рухi. Ён за стагоддзi вельмi добра навучыѓся бiцца, i ѓ тым лiку меѓ настаѓнiкаѓ на ѓсходзе. Так што яму гэтыя дзецюкi!
  Астатнiя хлопцы падалiся назад. Залямантаваѓ што просяць дапамогi ѓ палiцыi.
  Некалькi палiцыянтаѓ убегла ѓ камеру. Кенi быѓ спакойны i ѓсмiхаѓся. Яны паднялi двух страцiѓшых прытомнасць падлеткаѓ, i паклалi на насiлкi. Панеслi ѓ медыцынскi пункт.
  Старэйшы палiцыянт прыгразiѓ:
  - Будуць яшчэ бойкi, усё атрымаеце па рагах!
  Пасля чаго палiцыянты пакiнулi камеру. А падлеткi абступiлi Кенi . Яны пачалi пытацца, дзе ён так навучыѓся бiцца.
  Кенi не мог адбiцца праѓду, таму адказаѓ:
  - Мой дзядзька быѓ зялёны берэт, i ён навучыѓ мяне прыёмчыкам!
  Дзецюкi сталi прасiць паказаць.
  Хлапчук-горац, з усмешкай адказаѓ:
  - За ѓрокi трэба плацiць! Давайце даляры!
  Адзiн з дзецюкоѓ дастаѓ стодоларавую купюру, якую схаваѓшы ѓ баязлiѓца. Тут яшчэ шмон быѓ павярхоѓны i можна было нешта пранесцi.
  Кенi стаѓ паказваць яму тэхнiку. Гэта было тыпу Айкiдо ѓ сумесi з дзюдо i кiтайскай барацьбы.
  Зразумела за паѓгадзiны такiм не навучыш. I Кенi лёгка выпусцiѓ падлетка, хоць той з выгляду быѓ i старэй i вышэй.
  Кенi нягледзячы на жыццё на працягу васьмi з паловай стагоддзяѓ, з пацанамi адчуваѓ як рыба ѓ вадзе. Яны яго хутка паважалi, i ён станавiѓся паханам.
  Таму Кенi не баяѓся турмы. Тут жыць можна, тым больш юнымi хлопцамi, якiх так лёгка падпарадкаваць сабе.
  Вось адзiн дастаѓ смартфон, якi таксама схаваѓ у кiшэньцы памiж ног i хлопцы сталi глядзець... Зразумела нешта пра сэкс.
  Некаторыя нават пачалi дрочить проста ѓ камеры.
  Кенi ѓсмiхнуѓся. Ён i сам гэта рабiѓ. Хоць i не так моцна гэтага хацелася. Але цела юнае, а розум.
  А розум залежыць ад цела. Хаця i хочацца быць дарослым, але ёсць некаторыя плюсы i ѓ вечным дзяцiнстве.
  Асаблiва ѓ ЗША, дзе падлеткi развiты не па гадах, валодаюць фантазiяй.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Кенi глядзеѓ па смартфоне эротыку, i адчуваѓ хваляванне i ѓзбуджэнне. Ды ён яшчэ замалы целам, але ведае шматлiкае i здольны iншых навучыць. Некаторыя падлеткi сталi вадзiць рукамi ѓ штанах. I гэта, зразумела, для iх натуральна.
  З'явiлася наглядчыца. Даволi тоѓстая, чарнаскурая жанчына. Яна прагна глядзела на хлапчукоѓ. Яе вiдаць таксама падобнае вельмi нават завода змяняецца.
  Яна аблiзнулася i паклiкала аднаго з буйнейшых i прыгожых падлеткаѓ. Той рушыѓ услед за ёй. Яна адвяла хлапчука ѓ суседнюю камеру i адтуль пачулiся сладастрасныя ѓздыхi i стогны. Вiдаць было i хлапчуку-падлетку добра.
  Кенi цяжка ѓздыхнуѓ. Яго ѓзрост такi, калi ты яшчэ зусiм не спелы. Вось у думках зусiм готаѓ i жадаеш, а цела падводзiць. Ды было б яму ѓ момант смерцi хаця б чатырнаццаць гадоѓ.
  Хлапчук-горац адчуѓ нуду ѓ кампанii падлеткаѓ. Усё ж цэлых восем з паловай стагоддзяѓ у яго за плячыма. I гэта вельмi многа. Гэтулькi i нават больш было толькi несмяротных. Але яны перабiлi адзiн аднаго. I iх эпоха скончылася.
  А юны целам Кенi ацалеѓ. I застаѓся ѓ гэтым свеце атрымлiваць асалоду ад вечнасцю.
  I яму раптам стала брыдка ѓ кампанii маларазвiтых, сэксуальна заклапочаных падлеткаѓ. Ён, якi быѓ знаёмы i з графам Калiостра . Чалавекам, якi больш падыходзiць для фантастычнага рамана, чым рэальным жыццi.
  Помнiцца яны з iм гутарылi. Калiёстра быѓ горац. I ён сапраѓды нарадзiѓся яшчэ ѓ тыя часы, калi толькi нараджалася сучасная еѓрапейская культура ѓ Грэцыi. I яму было ѓжо крыху больш за чатыры тысячы гадоѓ. I гэта яшчэ не рэкорд для горца.
  Шмат чаго Калiёстра яму расказаѓ. Кенi меѓ зносiны з дарослымi горцамi, i яго культурны ѓзровень высокi. А тут нейкiя малалетнiя ѓблюдкi.
  Хлопчык-горац захацеѓ заплакаць, але стрымаѓ слёзы. Але ѓ яго ѓзнiкла жаданне збегчы цi хаця б памяняць кампанiю.
  Кенi стаѓ прыглядацца да дзвярэй. У яго ѓзнiкла думка, а не iмiтаваць Цi сардэчны прыступ. Ён мог зрабiць так, горцы-фокуснiкi навучылi, каб сэрца не бiлася. I нават прымусiць цела адубець, каб яго вынеслi ѓ морг. I адтуль змыцца ды яшчэ прыстрашыѓшы санiтараѓ.
  Хлапчук ужо збiраѓся грукнуцца з пасiнелым тварам на падлогу, як у малпнiк увайшло некалькi палiцыянтаѓ.
  Яны тут жа на Кенi начапiлi кайданы i пацягнулi хлопчыка за сабой.
  Юны горац не супрацiѓляѓся. Яму было нават цiкава. Злачынстваѓ рознага роду ён учынiѓ за сваё доѓгае жыццё вялiкае мноства. Але магутная арганiзацыя яго пакрывала. Тая якая сачыла, што iснаванне пароды несмяротных не стала вядомым той частцы чалавецтва што абдзелена такiм дарам.
  Смерцi баяцца ѓсе... Тым больш у несмяротных душа быццам бы ёсць, але рай у любым выпадку не свецiць. Калi ссякаюць галаву, яна трапляе ѓ своеасаблiвы палон, дзе радасцi ѓ духу мала. Так што несмяротным стаць можа быць i не ѓзнагарода. Зрэшты, i простым смяротным людзям, нешта добрае атрымаць пасля смерцi цяжка.
  Кенi ѓ любым выпадку ѓжо столькi разоѓ бываѓ у розных турмах, што яго зняволення не палохала. Ну вось крыху развеецца ён. Накшталт бы ѓ Амерыцы малалеткам галавы не голяць нагала? Хаця гледзячы ѓ якiм штаце. У некаторых могуць зразаць цудоѓныя светлыя валасы пад машынку.
  Хлопчыка ѓ першую чаргу адвялi ѓ спецыяльны пакой ператрусу. Вакол люстэрка, i святаць пражэктара. Чатыры жанчыны ѓ белых халатах. Непаѓналетнiх часта даручаюць абшукваць жанчынам. Магчыма таму, што тыя робяць гэта не так груба i балюча.
  Хлопчык распрануѓся, гэта звыкла. Ты стаiш зусiм голенькi. I цябе зараз будуць мацаць.
  Кенi адчуѓ у сабе, праѓда, лёгкi сорам. Хоць яго юнае цела хораша i саромецца няма чаго.
  Дзве жанчыны пачалi мацаць з валасоѓ хлопчыка-бландына. Iх рукi былi спрытныя i дасведчаныя. Яны расчэсвалi кожную пасму. Яшчэ адна старэйшая глядзела прагна на хлопчыка. Вельмi ѓжо ѓ яго прыгожае i мускулiстае цела. Хай нават дзяцюк i драбнаваты.
  Кенi ѓжо сустракаѓся з такiмi жанчынамi. Яны любяць лапаць хлапчукоѓ i мацаць iх. Пажадлiвыя пачвары. Але могуць i падкармiць.
  Наглядчыцы праверылi кожную пасму валасоѓ у хлапчука, расчэсвалi з усiм стараннем. Потым дасталi пiнцэты i пачалi глядзець у вушы. Яны свяцiлi туды i калупалiся, што было даволi балюча i непрыемна.
  Зазiрнулi наглядчыцы i ѓ нос. Спачатку атрымлiвалi ноздры, пасвяцiлi. Але бачна iх гэта не задаволiла.
  Адна з наглядальнiц дастала невялiкi, тонкiх зонд, на кампутары i падлучыла яго да сеткi.
  Вось гэта было нешта новенькае, чаго раней Кенi не бачыѓ. Тыпу таго зонда якiм правяраюць страѓнiк, на гэты раз прасвечваюць насаглотку i ѓвесь шлях да лёгкага.
  Дзiѓна, што хлапчука гадоѓ адзiнаццацi, а на выгляд, i больш за дзесяць не дасi, так старанна правяраюць. Нiбы ён нейкi шпiён. У Кенi з'явiлiся нядобрыя прадчуваннi.
  Маленькi зонд увайшоѓ у правую ноздру вечнага дзiцяцi. У той час дзве наглядчыцы яго моцна трымалi за плечы. А iншая, рэгулявала зонд. I выява выводзiлася на экран манiтора. У самым мiнула да самых лёгкiх хлапчукi.
  Яны ѓ яго ѓ iдэальным стане. Кенi за восем з паловай стагоддзяѓ зразумела, шмат разоѓ спрабаваѓ палiць, але яму гэта не падабалася. Тым у сучасным свеце, у большасцi краiн дзецям тытунь не прадаюць. Хаця раней рознiцы не рабiлi. Але звычка благая, i шмат на яе грошай сыходзiць. Лепш на гульнявой прыстаѓцы пацешыцца. Паганяць рознага роду машыны цi матацыклы, цi пастраляць.
  А яшчэ цiкавей, i тут Кенi аддаѓ павiнна прагрэсу - гэта ваенна-эканамiчныя стратэгii. Калi не проста воiн, а знакамiты палкаводзец. I будуеш, i камандуеш войскамi.
  Вось хлопчыку правялi да самых лёгкiх правую ноздру i сталi прасвечваць суя тоненькi шланг з лямпачкай i левую.
  Кенi каб адцягнуцца ад гэтай непрыемнай працэдуры, ды яшчэ i наглядчыцы-жанчыны на тваё юнае цела глядзяць, iмкнуѓся ѓспомнiць нешта прыемнае.
  Вось, напрыклад, класiка кампутарнай гульнi: "Казакi". Гэта сапраѓды выдатна.
  Ты там i цэлы горад будуеш, i войскi i казармы i ваюеш. I гэта сапраѓды забаѓляе.
  Кенi спачатку не маючы досведу ѓ казаках, занадта захапiѓся эканомiкай, i на яго напалi войскi кампутара. Ды тут аб абароне нельга забываць. Прасцей гуляць, выкарыстоѓваючы код жулiка. Але з iм перамагаць занадта ѓжо лёгка. А куды цiкавей калi i твая галава працуе. На самай справе, трэба мець i паняцце, i талент, каб усё рабiць разумна, прыгожа i дасканала. Кенi любiѓ гульню "Казакi", як адну з першых.
  А бо было шмат i iншых. Напрыклад "Генерал", "Антанта", "Гiсторыя Зямлi", "Клеапатра", "Другая сусветная вайна", "Старажытны Рым", "Напалеон" i iншыя. Плюс яшчэ такая класная стратэгiя як "Цывiлiзацыя" - гэта наогул проста хараство. Ды чаго толькi не было.
  Кенi ѓ "Клеапатры", прайшоѓ усе мiсii з гiсторыi роду. I гэта было вельмi здорава.
  I што ён яшчэ толькi не спрабаваѓ. Гульнi на кампутары так захапляюць. Ён iх рэальна вельмi цяжка адарвацца.
  Хлапчук, якому восем з паловай стагоддзяѓ, любiлi падобныя стратэгii. З гадамi яны станавiлiся ѓсё больш складанымi. I расла колькасць юнiтаѓ, i паляпшалася графiка.
  Кенi нават радаваѓся зараз што ён хлопчык. Бо для дзiцяцi гадзiнамi праседжваць за гульнявым сталом - гэта натуральна.
  У дзевяностыя гады мiнулага стагоддзi, калi ён сустрэѓ сваю прыёмную маму з роду несмяротных, i Дункана Маклауда адно з найдужэйшых байцоѓ сярод горцаѓ, а можа нават i найдужэйшага. У яго мiльганула была думка, а што калi... Насамрэч жыць пад iх абаронай у адной сям'i, i атрымлiваць асалоду ад стабiльнасцi.
  Але горцы не могуць жыць доѓга дружна. Адбывалiся пастаянныя разборкi. I ѓ 2017 апошнi Армагедон несмяротных. Хлопчык выжыѓ i нават захаваѓ сваё вечнае юнацтва. Цяпер за яго галавой нiхто не паляваць. I больш горцаѓ на ѓсёй планеце Зямля ѓвогуле не засталося. I той жа Маклаѓд ужо гадоѓ за сорак. I рана цi позна састарэе i памрэ.
  I тады Кенi несмяротны дзяцюк будзе зусiм адзiн. Усе iншыя людзi для яго стануць чужымi.
  Гэта, зразумела, з аднаго боку i добра, не пагрозы што нехта, з дарослых спакусiѓшыся, як яму здаецца лёгкай здабычай, адсячэ табе галаву. Але з другога ты так адзiн, калi няма iншых несмяротных.
  I гэта надзвычай сумна, што не засталося пастаянных сяброѓ. I яго прыёмная мацi таксама загiнула ѓ вынiку разборкi. Ды ѓсё згiнулi. I тыя, якiм па пяць тысяч гадоѓ таксама...
  Кенi адчуваѓ, як зонд прайшоѓ яму да ѓжо iншага лёгкага. Прасвяцiѓ i вярнуѓся назад.
  Ды такога стараннага шмона ѓ яго яшчэ не было. Зразумела што яшчэ i навуковы прагрэс развiѓся, i тут электронiка такая ёсць i не надта ѓжо дарагая.
  Але вось не цi падазраюць у Кенi шпiёна. А раптам ѓсё ж яго таямнiца - несмяротнага ѓсплыла на паверхню?
  Можа быць, арганiзацыя горцаѓ перастала яму заступацца? Вырашыѓшы, што раз эпоха скончаная, тое ѓсё астатняе ѓсё роѓна?
  Што там адно нейкае вечнае дзiця?
  Кенi ѓздыхнуѓ. Яго падвялi да стойкi, i наглядчыца ѓчапiлася рукамi ѓ яго падбародак. Перад гэтым яна спаласнула пальцы ѓ тонкiх, медыцынскiх, гумавых пальчатках у спiрце. Каб усё было стэрыльна, i хлопчык не дай Бог не заразiѓся.
  Пасля чаго палезла ѓ рот. Пачала мацаць за шчокамi, у небе, пад мовай, i да самых гланд.
  Ну, гэта не ѓ навiнку. Кенi ѓспомнiѓ, як яму наглядчыца ѓ iншай турме лезла ѓ рот голымi, нямытымi пальцамi. Тады хлапчук вырваѓся i абурыѓся. Хай гэтая дама спачатку вымые рукi i надзене пальчаткi, а не будзе совацца непаѓналетняму пальцамi ѓ рот, якiмi яна невядома што да гэтага рабiла.
  Тады наглядчыцы збянтэжылася. I сказала што ѓ iх праблемы з пальчаткамi.
  Пасля яго прымусiлi прысесцi тады разоѓ дзесяць i завялi ѓ камеру. Турма была мунiцыпальная. I не вельмi-то ѓладкованая. Нi тэлевiзара, нi халадзiльнiка, нi нават унiтаза са змывам. Затое ѓ камеры поѓным поѓна дзяцей, многiя нават малодшай, на выгляд чым Кенi . I голыя дошкi на трох радах нараѓ, i смуродная параша ѓ куце.
  I гэта ѓ Амерыцы! Праѓда, такая турма гэта выключэнне, звычайна яны чысцейшыя i добраѓпарадкаваныя.
  У роце адчуваецца пах гумы i медыцынскага спiрту. Не вельмi прыемна, i нават ванiтуе. Хаця хлапчукоѓ заѓсёды правяраюць, цi не хаваюць яны нешта ѓ роце, прычым яшчэ з сярэднiх вякоѓ. Ды ѓ роце можна шмат чаго пранесцi.
  Кенi неяк алмаз пранёс, а потым праглынуѓ. I здолеѓ яго захаваць.
  Але тут ужо глытаннем не абыдзешся.
  Вось наглядчыца ѓ белым халаце падцягнула зонд. I зараз будуць абследаваць кiшачнiк.
  Ну i шмон ! У Расii ѓвогуле толькi пры Сталiне хлопцаѓ шманалi сумленна. А потым, ужо неяк нядбайна.
  А тут узялi, прымусiлi адчынiць рот i сунулi ѓ яго зонд. Без замарозкi гэта вельмi непрыемная працэдура. Праѓда ѓ зубах спецыяльная капа каб ён не адкусiѓ.
  Кенi адчуваѓ, як шланг уваходзiць па страваводзе, а затым i ѓ страѓнiк. Тамака ѓсё высвечваюць.
  Неяк яму свяцiлi рэнтгенам, калi падазравалi на наркотыкi, у аэрапорце, але зондам нiколi.
  Кенi , як i любы iншы несмяротны практычна не хварэлi, i гэта вялiзны плюс вечнага жыцця i роду горца. А значыць медыцынскае абследаванне яму без патрэбы. На самой справе, ён жа несмяротны. I навошта яму гэта. Усё ѓ арганiзме само адновiцца.
  Хлапчук упершыню глытаѓ зонд, хоць пражыѓ восем з паловай стагоддзяѓ. Нават калi б ён кожны дзень пiѓ бы сiнiльную кiслату, i царскую гарэлку ѓ яго б не было б язвы страѓнiка.
  Дык што да чаго гэта?
  А працэдура вельмi непрыемная.
  Кенi падумаѓ, да чаго дзiця так старанна правяраюць? Можа, нешта западозрылi?
  А потым мiльганула другая трывожная думка. А раптам яго пазбавяць неѓмiручасцi?
  Ды ён вельмi малады i зможа стаць дарослым. I ѓ яго будзе не дзiцячы адростак, а сапраѓдная мужчынская дасканаласць. I ён, магчыма, зможа мець i ѓласных дзяцей.
  Вось несмяротныя бясплодныя. I гэта iх iстотны мiнус пры ѓсiх астатнiх плюсах.
  Але затое тваё жыццё рана цi позна скончыцца. А Кенi не хацеѓ памiраць. Ён прывык жыць, i зусiм не стамiѓся.
  Наадварот кампутарных гульняѓ шмат, i з кожным годам усё больш становiцца. I яны ѓсё прыгажэйшыя графiкаѓ. А хутка, напэѓна, створаць сапраѓдную матрыцу вiртуальнай рэальнасцi, будуць проста цудоѓныя i непаѓторныя прыгоды.
  Дзеля ѓсяго гэтага трэба жыць.
  Кенi ѓ думках, так рот заняты парасонам праспяваѓ:
  Да чаго дайшоѓ прагрэс,
  Да нябачаных цудаѓ...
  Апусцiѓся нетры мора,
  I памчаѓся да нябёсаѓ!
  Забытыя клопаты,
  Спынены бег!
  Укалываюць робаты,
  Шчаслiвы чалавек!
  Кенi памятаючы стагоддзе ѓ каменяломнях, вельмi не любiѓ працаваць. Прычым у каменяломнях самае страшнае гэта зусiм не бiзун наглядчыка, i не цяганне цяжараѓ.
  Арганiзм несмяротнага хутка прывык да нагрузак i адаптаваѓся.
  Самае паскуднае гэта руцiна i маральная нуда. Калi вакол толькi голыя, брудныя, потныя, часта ѓ язвах, i ранах стогне ад болю хлапчукi, i суровыя смярдзючыя наглядчыкi.
  I нават ты не бачыш гадамi сонца. I толькi паходнi бляклыя i якiя чадаюць. I жудасны смурод да якога ты зрэшты абвыкаеш.
  Адзiны плюс, што Кенi навучыѓся бачыць у цемры, лепш за любую кошку. I ён мог бiцца пры поѓнай адсутнасцi святла.
  Акрамя таго хлапчук набыѓ нават для горца фенаменальную цягавiтасць.
  Але затое атрымаѓ маральную траѓму. I часам гэтыя каменяломнi яму снiлiся ѓ сне.
  У горцаѓ выдатная памяць, i яны практычна нiчога не забываюць, нават калi жадаюць забыцца.
  Можа таму Кенi i стаѓ такiм злым. Забiваѓ несмяротных, уцiраючыся iм у давер i смяротных таксама. I любiѓ ваяваць.
  У прыватнасцi, змагаѓся ва Украiне. Забiѓ шмат расейскiх салдат, але стаѓ занадта знакамiтым i яго папрасiлi сысцi, каб не свяцiцца.
  Сапраѓды кар'еру не зробiш.
  I нiякiх даляглядаѓ. Дзiця царом быць не можа, ва ѓсякiм разе, надоѓга.
  Дарэчы, Аляксандр Македонскi быѓ несмяротным, i таму так люта i без страху кiдаѓся ѓ бой. Але яго папрасiлi знiкнуць, каб вечнае юнацтва кiраѓнiка не выклiкала падазрэнняѓ. I ён пакiнуѓ пасля сябе падобнага двайнiка якi сканаѓ ад яду.
  А сам пусцiѓся ѓ падарожжы. Пакуль яму, у рэшце рэшт, не адсеклi галаву.
  Вось такая гiсторыя легендарнага кiраѓнiка i цара Македонii.
  Кенi ѓздыхнуѓ, калi нарэшце яго страѓнiк правераць. Ну вось зонд пайшоѓ назад i ад гэтага казытлiва.
  Хлопчык падумаѓ, што ѓсё ж такi калi яго таямнiцу раскрыюць, то свабоды не дадуць. Будуць даследаваць нiбы пацука, i разбяруць на запчасткi. Паспрабуюць напрыклад адсекчы канечнасць.
  Што будзе ѓ дадзеным выпадку?
  Яна зноѓ вырасце.
  Кенi ѓздыхнуѓ ... Зонд вынялi i шмон працягнуѓся. Вось яму правялi памiж пальцамi рукi. Затым сталi цiснуць на пупок. Вiдаць нешта i там шукалi.
  Самае непрыемнае гэта ѓ канцы. Але Кенi хоць i меѓ досвед анальнага ператрусу, але такога не чакаѓ. Наглядчыца ѓ белым халаце прынеслi вялiкую, аѓтаматычную клiзму. А другая таксама ѓ белым халаце велiзарны таз.
  I яму яе клiзму сунулi ѓ заднi праход. Пасля чаго пусцiлi цёплую ваду. I сталi прамываць з вялiкiм напорам. Гэта было i балюча i брыдка i зневажальна.
  Прамыванне кiшачнiка была вельмi дбайнай. Кенi пасумнеѓ. Хоць i зневажальна калi ѓ пятую кропку залазiць палец у пальчатцы, але гэта ѓжо было i не так ужо i балюча. Але клiзму яму рабiлi ѓпершыню. Навошта несмяротнаму хлопчыку бальнiца? Усё само зажыве i выправiцца.
  А тут нешта асаблiвае i неверагоднае. Яму чысцяць ад усяго дрэннага...
  Кенi балазе рот цяпер свабодны заспяваѓ;
  Аднекуль з далёкага, як цёплы вецер -
  Рэха тэлефоннага званка мяне разбудзiць.
  Пачуюцца знаёмы голас, як сонца светлы.
  Я ведаю, дык нiхто не памятае мяне, нiхто так не любiць.
  
  Добры дзень мама, мама.
  Скажы, што пахаладала. Скажы, што па мне сумавала.
  Мне так гэтага не хапала, мама, мама.
  Я ведаю, ты там адна, але няхай побач мне быць не дадзена -
  Гэты свет ля тваiх ног.
  
  Прыпеѓ:
  Нашы душы спяваюць ва ѓнiсон песнi аб галоѓным.
  Без цябе - гэты свет асуджаны, мама, мама, мама, мама.
  Нашы душы спяваюць ва ѓнiсон песнi аб галоѓным.
  Без цябе - гэты свет асуджаны, мама, мама, мама, мама.
  
  Заблытанае вельмi невыразнае наша жыццё.
  Людзi ваююць не за каханне, - яны дурныя, мама.
  Так мала шляхоѓ i так шмат крывых дарог.
  Але гэта не для цябе. Усё гэта - проста пыл.
  
  Скажы, як ты мама, мама?
  Тваiм голасам спяваюць птушкi, тваё iмя ляцiць над сталiцай,
  I яму ѓжо не спынiцца, мама, мама.
  Я ведаю, ты там адна, але няхай побач мне быць не дадзена, -
  Увесь свет ля тваiх ног.
  
  Прыпеѓ:
  Нашы душы спяваюць ва ѓнiсон песнi аб галоѓным.
  Без цябе - гэты свет асуджаны, мама, мама, мама, мама.
  Нашы душы спяваюць ва ѓнiсон песнi аб галоѓным.
  Без цябе - гэты свет асуджаны, мама, мама, мама, мама.
  
  Хутка я стану самым-самым. Прама, як ты марыла, мама.
  Ужо хутка я стану самым-самым. Прама, як ты марыла, мама.
  Зусiм хутка я стану самым. Прама, як ты марыла, мама.
  Памятаеш, як ты марыла, мама.
  Наглядчыца што была старэйшай злосна рыкнула:
  - Што малалетнi падонак аб маме ѓспомнiѓ! А як людзей забiваѓ, што чым займалiся думкi ѓ тваёй галоѓцы!
  Кенi пробулькал :
  - Я нiкога не забiваѓ!
  Старэйшая наглядчыца буркнула:
  - Да ну! А таго каляровага што праламаѓ чэрап ломiкам пакiнуѓшы адбiткi.
  Кенi кiѓнуѓ. Ну-так, ён i сапраѓды ѓчора даѓ чорнаму хлопцу ломiкам па башцы. I нават надышоѓ хаваць зброю забойства, цi сцiраць адбiткi.
  Неяк Кенi абвык што магутная арганiзацыя, выдаляе пра яго ѓсе дадзеныя ѓ картатэцы, i выявiѓ нядбайнасць. I вiдаць яго праверылi, i прама зараз кампутар выявiѓ супадзенне.
  Старэйшая наглядчыца буркнула:
  - Малалетнi забойца вось хто ты!
  Кенi лагiчна заѓважыѓ:
  - Калi нават я i трымаѓ у руках ломiк, то гэта зусiм не значыць, што менавiта я i забiѓ!
  Старэйшая наглядчыца рыкнула:
  - Гэта ты на судзе будзеш так казаць! А табе ѓкатаюць пажыццёвае!
  Кенi адзначыѓ з усмешкай:
  - Я ѓсяго толькi дзiця! Максiмум некалькi гадоѓ малалеткi.
  У адказ жанчына заѓважыла:
  - Гэты хлопец зяць нашага пракурора. Так што табе не павезла. Ты не таго абрабаваѓ i забiѓ. Таму пракурор i загадаѓ зрабiць табе максiмальна скурпулёзны i падрабязны ператрус. Цяпер ужо не адкруцiшся!
  Кенi буркнуѓ:
  -Паглядзiм!
  I сапраѓды ѓ яго была ѓпэѓненасць, што магутная арганiзацыя яго неяк адмажа. Тым больш якое пажыццёвае? Занадта падазроным будзе вечны хлопчык у федэральнай турме.
  А цiкава яму дазволяць гуляць на кампутары? Малалеткам быццам бы i можна.
  Тым часам наглядчыца ѓ белым халаце высунула зонд. I зараз Кенi павiнны прасьвятлiць усе кiшкi, зрабiѓшы эндаскапiю. Гэта непрыемная i зневажальная працэдура. Але яе робяць у звычайных палiклiнiках.
  Жанчына ѓ заднiм халаце сунула ѓ пятую кропку, хлапчукi стала засоѓваць шланг, што вельмi.
  А яго кiшачнiк на экране пачаѓ прасвечвацца.
  Кенi здрыгануѓся. I каб не было так балюча, агiдна i казытлiва зноѓ пачаѓ спяваць;
  Там далёка-далёка ѓ цiхiм горадзе
  Пасярод зямлi адна ѓ цёмным пакоi
  Аб выратаваннi маiм богу молiцца
  Апоѓначная мая багамалiца .
  
  Аб адным яна молiць: Беражы Госпадзе!
  I ѓсю ноч у акне гараць свечкi васковыя ,
  Каб веру i каханне страцiла,
  Святло знайшла душа мая, якая заблыталася.
  
  Мама, мама ты адна не дадасi i не разлюбiш.
  У сьвеце гэтым i iншым, ты заѓсёды са мною будзеш.
  Я да адной табе iду ѓ сэрца параненая.
  Мама, мама ты мая сцяна каменная.
  Мама, мама ты мая сцяна каменная.
  
  Ноч чорная, невядомы шлях цемра бяздонная
  I прарочаць бяды мне сiлы цёмныя,
  Але ѓ цемры захоѓваюць мяне дзве бяссоннiцы:
  Вочы мацi, ды яшчэ Багародзiцы.
  
  Кажуць, што нiколi не сумавала я.
  Ведаеш, толькi ты адна - мая мiлая.
  Колькi разоѓ лёсам без жалю бiтая
  Выжывала я тваiмi малiтвамi.
  
  Мама, мама ты адна не дадасi i не разлюбiш.
  У сьвеце гэтым i iншым, ты заѓсёды са мною будзеш.
  Я да адной табе iду ѓ сэрца параненая.
  Мама, мама ты мая сцяна каменная.
  Мама, мама ты мая сцяна каменная.
  
  Ад таго мяне зламаць бяды не змаглi,
  Што далёка-далёка пасярод зямлi
  Аб выратаваннi маiм богу малiцца
  Апоѓначная мая багамалiца .
  Старэйшая наглядчыца заѓважыла:
  - Ты добра спяваеш! Але цябе будуць судзiць як дарослага. I ты не атрымаеш санаторыя малалеткi. Цябе будуць атачаць дарослыя, азвярэлыя, смярдзючыя злачынцы якiя вельмi любяць гвалтаваць вось такiх як ты прыгожы i светлавалосых хлопчыкаѓ.
  Кенi ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Я змагу даць рэшты!
  Наглядчыца засмяялася i заѓважыла:
  - Ты ж усяго толькi дзiця! Колькi табе гадоѓ?
  Кенi з усмешкай спытаѓ:
  - А вы што самi не ведаеце?
  Старэйшая наглядчыца кiѓнула:
  - Ды ты нейкая дзiѓная асоба. Без роду, без племя, i цябе няма ѓ картатэцы. Мы павiнны спачатку высветлiць, адкуль ты, i як звалiѓся на нашу галаву. А потым вырашым, што з табой рабiць!
  Хлопчык заѓважыѓ:
  - Лепш адпусцiць! Танней абыдзецца!
  Тым часам медсёстры скончылi даследаваць хлапчука кiшачнiк i вынялi з пятай кропкi зонд.
  Бяссмертны Кенi думаѓ, што ѓжо самае цяжка ззаду, але Старэйшая наглядчыца адзначыла:
  -Праверыць трэба яшчэ i мачавая бурбалка! Ды гэты шмон павiнен быць максiмальнай дбайнасцi!
  Наглядчыца прапанавала легчы Кенi на жывот. I яе рука ѓ медыцынскай пальчатцы асцярожна агалiла галоѓку дасканаласцi. А iншая паднесла тоненькi зонд здольны прайсцi па мачавыпускальным канале.
  Кенi адчуѓ хваляванне ад дотыку жаночых рук, хай нават у тонкiх, гумавых пальчатках. I яго ствол брыняючы ад крывi, i ѓзбуджэння.
  Старэйшая наглядчыца спытала:
  - У цябе была хоць раз жанчына!
  Кенi чырванеючы ад збянтэжанасцi, адказаѓ:
  - Так! I не раз!
  Старэйшая наглядчыца заѓважыла:
  - I яны ѓ цябе будуць i ѓ турме! Ты вельмi прыгожы хлопчык!
  Тым часам жанчына ѓ белым халаце сунула ѓ мачавыпускальны канал тоненькi шнурок i стала яго засоѓваць. Было крыху балюча i козытна.
  Кенi падумаѓ, што, хутчэй за ѓсё такое робяць у бальнiцах, калi трэба праверыць больш старанна. Прычым за такую працэдуру ѓ ЗША, напэѓна, бяруць вялiкiя грошы, яму гэта робяць цалкам бясплатна. I не трэба так чырванець i адчуваць сябе прынiжаным, i гарэць ад сораму.
  Проста падобныя на медсястру ѓ белых халатах жанчыны выконваюць свой абавязак. I тут саромецца няма чаго.
  Кенi ѓсмiхнуѓся, i падумаѓ, што ён напэѓна вельмi ѓжо шляхетная асоба, раз яго так абшукваюць i зноѓ несмяротны хлопчык васьмi з паловай стагоддзяѓ ад роду заспяваѓ;
  Абыдзi ѓвесь свет вакол -
  Толькi ведай загадзя:
  Не знойдзеш цяплей рук
  I далiкатней мамчыных.
  Не знойдзеш на свеце вачэй
  Ласкавей i стражэй.
  Мама кожнаму з нас
  Усiх людзей даражэй.
  
  Мама, мама - самае прыгожае слова на свеце.
  Мама, мама дорыць цеплыню i ѓсмешку дзецям.
  Мама, мама, радасць i сум я з табою дзялю,
  Мама я цябе люблю!
  
  Колькi нi глядзi вакол,
  Але зiмой i летам
  Мама - самы лепшы сябар,
  Лепш мамы няма.
  Пажадаць хачу табе
  I дабра i святла.
  Няхай пра маму пра маю
  Ведае ѓся планета!
  
  Мама, мама - самае прыгожае слова на свеце.
  Мама, мама дорыць цеплыню i ѓсмешку дзецям.
  Мама, мама, радасць i сум я з табою дзялю,
  Мама я цябе люблю!
  I хлопчык Кенi нават заплакаѓ. Бо ѓ яго была мама, але як даѓно, яшчэ ѓ часы, калi i iмперыя Чынгiсхана яшчэ не зарадзiлася, калi ѓ Еѓропе не ведалi пораху, яна была забiтая.
  Нарэшце зонд дасталi. Пасля наглядчыцы ѓ белых халатах яшчэ праверылi пальцы босых ног, i прамацалi голую, мазолiсты падэшву.
  Назiральнiца заѓважыла:
  - Яна ѓ яго такая жорсткая, слова рог насарога. Нiбы гэты хлопчык усё жыццё бегаѓ толькi басанож!
  Кенi кiѓнуѓ:
  - Ды так ён i ёсць! Я не люблю абутку!
  Жанчына старэйшая наглядчыца загадала:
  - Адвядзiце яго ѓ душавую i старанна памыйце. Потым яго паголяць нагала i сноѓ сфатаграфуюць голенькi з усiх бакоѓ!
  Хлапчук прастагнаѓ:
  - Навошта мяне галiць нагала!
  Старэйшая наглядчыца адказала:
  - Таму што ты занадта прыкрыѓ нашаму пракурору. А вы хлопчыкi не кахаеце раставацца са сваiмi валасамi. I камеру табе падбяруць адзiночную i халодную. А то iншыя малалеткi занадта цябе паважаюць.
  Давай рукi за спiну i ѓ душавую.
  Кенi вывелi, i хлапчук-вязень i разам з тым несмяротны горац, апусцiѓшы галаву, паплёѓся мыцца. Яго настрой рэзка ѓпаѓ. Без кампутара i тэлевiзара сядзець у халоднай адзiночцы будзе сумна. Ужо лепш у кампанii дурных падлеткаѓ, чым аднаму.
  Ну добра, усё роѓна ж таемная арганiзацыя не дазволiць яму сябе расчынiць i сядзець занадта ѓжо доѓга.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Вось вечны хлопчык Алег Рыбачэнка i ѓ Аѓганiстане. Тут адзiн з эмiраѓ пазбiваѓ банду i спрабуе ваяваць супраць рускага цара Мiкалая Другога, якога яшчэ завуць таксама Найвялiкшым. Ужо сярэдзiна сакавiка. У Аѓганiстане ѓжо даволi цеплыня. Мясцовыя хлапчукi бегаюць басанож, i iх цвёрдыя падэшвы не баяцца камянёѓ.
  Алег Рыбачэнка на час аказаѓся ѓ Гераце. Там ён даведаѓся, што Гiтлер ажыццяѓляе анэксiю Аѓстрыi. I цар Мiкалай Другi ѓ гэтым яму не мяшае. На самой справе, гiтлераѓцы хочуць далучыць нямецкую тэрыторыю. Пры фюрэры адбылося фактычна эканамiчны цуд. I амаль цалкам знiкла беспрацоѓе, i знiзiлася больш, чым у два разы злачыннасць.
  Большасць аѓстрыйцаѓ не супраць аншлюсу. I царская Расiя не стала перашкаджаць, няхай гэта нават i ѓзмацняе Германiю.
  Алег Рыбачэнка падумаѓ, што цар, напэѓна, не супраць разам з Гiтлерам i Мусалiнi падзялiць i калонii заходнiх дзяржаѓ. Асаблiва Брытанii i Францыi.
  Але не выключана, што Гiтлер якраз разам з саюзнiкамi i атакуе Расiю. Так палiтыка ѓжо немаладога цара можа аказацца рызыкоѓнай.
  Але нават калi давядзецца ваяваць супраць усёй Еѓропы i яе калонiй, то царская Расiя ѓсё роѓна мацнейшая i насельнiцтвам i эканомiкай. Так што можа нават цiкавей атрымаецца, калi вайна акажацца канкурэнтнай.
  Хлапчук-тэрмiнатар адправiѓся секчы войска шэйха. Яно невялiкае i можна разграмiць i ѓ адзiночку.
  Вось Алег Рыбачэнка несмяротны хлопчык правёѓ мячамi прыём "Млын", лiха ссякаючы галовы маджахедам. Потым вечнае дзiця ѓзяло i кiнула босымi пальчыкамi ног iголкi, абклаѓшы адразу ж тузiн маджахедаѓ. Затым дзяцюк узяѓ i стаѓ, нiбы брытвай валасiнкi зрэзаць надыходзячы ворагаѓ. I рабiѓ гэта вельмi лiха. Мячы ѓ хлопчыка-тэрмiнатара працавалi, нiбы лопасцi культыватара. I вельмi агрэсiѓна ѓсё падчышчалi i зразалi.
  А пад канец хлапчук як засвiшча. Цэлая хмара крумкач страцiла прытомнасць. I яны сваiмi дзюбамi прабiлi чэрапы афганцаѓ. I замачылi масу баевiкоѓ.
  Самому шэйху хлопчык дзюбнуѓ босай пяткай у патылiцу, i яго лiтаральна высек. Пасля чаго ѓскiнуѓ на плечы i памчаѓся, нiбы заяц ашалелы.
  I вось яе адзiн трафей захоплены несмяротным хлапчуком.
  Пасля чаго паѓстанне ѓ Аѓганiстане зараз спынiлася i сцiхла. А вечнае дзiця зноѓ накiдала чарговае апавяданне ѓ агульны сшытак;
  Гулiвер ужо быѓ немалады. Тым не менш, зноѓ адправiѓся ѓ чарговае падарожжа. На самой справе, яго апiсаннi прыгод прымалi не больш, чым за фантазii, i казкi.
  А гады iдуць, i галава сiвее, прабiваецца ѓ ёй ладная лысiна. Калi табе за пяцьдзесят па мерках васямнаццатага стагоддзя гэта вельмi многа. Тым не менш, Гулiвер вырашыѓ зноѓ выправiцца ѓ дарогу. Тым больш варажбiтка на картах прадказала яму, што ён на гэты раз знойдзе сваё шчасце, i ѓжо не захоча вяртацца.
  Буйны галiён раздзiмала ветразi, i плыѓ у напрамку Цiхага акiяна. Гулiвер ужо даволi багаты, i асаблiвы даход яму прыносiла тонкая поѓсць маленькiх авечак узятых з Лiпуцii . Але яны ѓсё вымерлi. I ѓзнiкла iдэя зноѓ наведаць дадзеную выспу.
  Гадоѓ ужо прайшло больш за трыццаць. А лiлiпуты жывуць менш за людзей. Так што ѓсе, хто ведаѓ Гулiвера, ужо вымерлi.
  А чаму б не зарабляць там захопам здабычы? У лiлiпутаѓ няма нi гармат, нi стрэльбаѓ, а iх стрэлы супраць волатаѓ нiшто. А ѓ самiм Лiлiпуцii захапiць можна шмат каштоѓнага.
  Адны толькi маленькiя жывёлы маглi прынесцi каласальны даход i iх можна прадаць за вялiзную цану.
  Да велiканаѓ iсцi на захоп занадта рызыкоѓна. Грамiлу ѓ дванаццаць разоѓ больш за чалавека не ѓсякая i гармата возьме. Тым больш у iх ёсць кароль, у якога магутнае войска. Праѓда, пораху пакуль у волатаѓ няма.
  У любым выпадку Гулiверу хацелася наведаць сваю першую краiну, дзе былi дзве дзяржавы маленькiх людзей. Магчыма, там ён мог бы знайсцi тое, што зрабiла б яго казачна багатым.
  Пазнаёмiѓшыся з Эху , i светам разумных коней Гулiвер стаѓ больш жорсткiм i цынiчным. Гады iдуць i трэба багацець. Колькi яшчэ жыцця яму засталося невядома. I яшчэ з цябе смяюцца людзi, i рознага кшталту газеты падаюць пошлыя намёкi, што Гулiвер не проста фантазёр, а яшчэ i вар'ят. I тым больш прывесцi доказы, што названыя iм краiны iснуюць, гэта i было матывацыяй.
  Прыблiзна дзе знаходзiцца Лiлiпуцiя i востраѓ Блефуску , Гулiвер ведаѓ. I яго карабель ужо выйшаѓ на гэтае месца.
  Але вось сапраѓды дзе? Астравы ж невялiкiя, i паспрабуй iх знайсцi ѓсляпую, пры прымiтыѓнай навiгацыi пачатку васемнаццатага стагоддзя.
  А тут яшчэ карабель узяѓ i патрапiѓ у шторм...
  Яго матала сем дзён i начэй, кiдала па хвалях. На шчасце канструкцыя вялiкага i магутнага з гарматамi карабля аказалася вельмi трывала. I ён не развалiѓся.
  А затым раптоѓна хваля паднялася i выкiнула англiйскi галiён на пустынны бераг. Выматаныя зацяжной барацьбой са штормам i дзiкай стыхiяй экiпаж больш за дзвесце матросаѓ, i сам Гулiвер моцна заснулi.
  Яны не думалi i аб чым як адпачыць, i аднавiць сiлы.
  Снiлiся Гулiверу суцэльныя кашмары. А калi ён ачуѓся, то кашмар працягнуѓся наяве. Па-першае, ён аказаѓся звязаным, i каля яго стаялi хлопчыкi гадоѓ дванаццацi-трынаццацi на выгляд. Яны былi размаляваныя фарбамi, на галаве пёры як у iндзейцаѓ, босыя ногi, напаѓголыя тулавы. Зрэшты, тут даволi горача, i гэта можна зразумець.
  Гулiвер агледзеѓся. I ѓбачыѓ побач некалькi звязаных матросаѓ. Толькi яны таксама змянiлiся. Сталi менш, бароды i шчацiнне знiклi, а адзенне абвiсла нiбы мяшкi.
  Гулiвер кiнуѓ позiрк на сябе. I здзiвiѓся. Яго цела стала менш, жывот знiк, ды i тупы боль у спiне таксама. I гарнiтур абвiс нiбы мачала. I боты аказалiся раптам свабоднымi. I ён тузануѓся, i вяроѓкi злёгку абвiслi.
  Хлопчык падобны да iндзейца, увесь у татуiроѓках крыкнуѓ:
  - Яны становяцца такiмi як мы! Ану падцягнiце вяроѓкi!
  Матросы i сапраѓды ѓжо мелi дзiцячыя твары, i памяншалiся ѓ памерах на вачах.
  Хлапчукi з пер'ем i размалёѓкай кiнулiся падцягваць вяроѓкi. Гулiвер адчуваѓ, што ён працягвае змяншацца. I разам з тым целе, адчуваецца лёгкасць i прылiѓ сiл. I зубы перасталi балець, i наогул, нiбыта ты нанова нарадзiѓся.
  Тым часам на карабель узлезлi яшчэ новыя мясцовыя воiны. Яны былi ѓжо ѓ больш акуратнай форме ѓ даспехах i з мячамi. На нагах сандалi i з iмi некалькi дзяѓчынак. Але таксама выглядалi дзецьмi каля дванаццацi, максiмум трынаццацi год ад роду. Дзяѓчынкi насiлi завушнiцы i ювелiрныя ѓпрыгожаннi.
  Адна з iх са светлымi валасамi засмяялася i адзначыла:
  - Шкада! Я не паспела ѓбачыць iх дарослымi! Цяпер яны такiя ж карапузы як i мы!
  Хлапчук у татуiроѓках заѓважыѓ:
  - Iх тут больш за дзвесце! Трэба было б iх адправiць у каменяломнi рабамi!
  Дзяѓчынка запярэчыла:
  - Не! Мы iх проста прададзiм! Каму не павязе на руднi, а астатнiя новым гаспадарам!
  Хлапчук у даспехах i залатым шлеме строга спытаѓ:
  - Хто ѓ вас галоѓны! Я вам гавару! I не прыкiдвайцеся, быццам не ведаеце нашай мовы! Усе хто падае ѓ нашу iмперыю, адразу ж пачынае разумець нашу мову, а мы ѓ сваю чаргу яе!
  Адзiн з матросаѓ, якiя сталi хлопчыкам, прамармытаѓ:
  - Гэта ён капiтан Гулiвер! Яго адразу не даведаешся ѓ целе хлопчыка!
  Воiн у залатым шлеме загадаѓ:
  - Выцягнiце, iх вонкi. Калi яны канчаткова стануць такiм як мы, то, магчыма, iх развяжуць. Заадно падрыхтуюць да пераходу.
  Гулiвера i iншых хлопчыкаѓ i дзяѓчынак хлопчыкi-ваяры ѓзвалiлi на плечы па двое ѓзяѓшыся, панеслi вонкi.
  Гулiвер падумаѓ, што гэта магчыма трызненне. Але потым успомнiѓ лiлiпутаѓ. Яны, то быѓ меншы ростам. Толькi ѓ асноѓным дарослыя, а не дзецi. Можа не варта яму дзiвiцца?
  Ён пабываѓ у розных мiрах i бачыѓ краiны дзiѓныя. Дык чаму i не быць сярод iх дзiцячаму свету? Толькi гэтага яму i не хапала для калекцыi адчуванняѓ.
  Гулiвер убачыѓ, што бераг ужо не пустынны. Там было шмат салдат у даспехах. Былi тут i хлопчыкi з пер'ем тыпу iндзейцаѓ i з лукамi, i байцы ѓ лёгкiх металiчных даспехах. I дзяѓчынкi з лукамi, таксама, дарэчы, басаногiя акрамя камандзiраѓ, якiя мелi каштоѓныя ѓпрыгожваннi, i сандалi ѓ жамчужынах.
  Дзяѓчынкi-лучнiцы стаялi шэрагам. Яшчэ ля адной шэрагi ѓ руках былi больш магутныя арбалеты, што стралялi забойнымi балтамi. Справа боку стаялi катапульты. Каля iх таксама хлапчукi i дзяѓчаты. Галоѓны ваяр у залатым шлеме скамандаваѓ:
  - Забраць у палонных адзенне! Яны зараз рабы, павiнны быць у вопратцы па рангу.
  Адзенне i так ужо была не якраз i ледзь трымалася. Палонных, якiя сталi хлапчуком матросаѓ развязалi, i ѓсё ѓжо ладна смярдзючы рыззё, пакiдалi ѓ кучу, разам абуткам. Затым палiлi сумессю нафты i серы i падпалiлi.
  Цяпер матросы былi хлопчыкамi не старэйшыя за трынаццаць гадоѓ, а ѓ васемнаццатым стагоддзi, да акселерацыi дзецi такога ѓзросту выглядалi як дзесяцiгадовыя ѓ дваццаць першым стагоддзi. Ды яны заѓважна зменшылiся.
  I цяпер былi голенькiя, некаторыя сарамлiва прыкрывалi сорам рукамi.
  Дзяѓчынкi-лучнiцы i арбалетчыцы трымалi з-пад прыцэлам.
  Хлапчук у залатым шлеме скамандаваѓ:
  - Ану iх у моры няхай памыюць! Потым мы дамо iм адзенне для рабоѓ, каб выканаць прыстойнасцi.
  I палонных хлопчыкаѓ пагналi ѓ мора. Вада была цёплая, нагрэтая на трапiчным сонцы. Тут быѓ добры клiмат. Можна было бачыць i пальмы i какосы.
  Ва ѓсякiм разе, не змерзнеш.
  Гулiверу было i сорамна, i разам з тым весела. Ён скiнуѓшы больш за сорак гадоѓ, цяпер стаѓ зусiм здаровым, энергiчным, бадзёрым. I настрой стаѓ вясёлым, хоць наперадзе яго чакала рабства i знявага, а таксама магчыма цяжкая праца ѓ каменяломнях. Што гэта такое Гулiвер на сваёй шкуры не ведаѓ, але чуѓ расказы, наколькi гэта не здорава! Затое, якi ён зараз юны i здаровай.
  Пясок быѓ гарачы i абпальваѓ босыя, дзiцячыя падэшвы. Яны яшчэ не паспелi агрубець i пакрыцца мазалямi, як гэта бывае, калi доѓга ходзiш без абутку. Трэба адзначыць у Брытанii хадзiць басанож лiчылася прыкметай вялiкай галечы, i нават дзецi калi i фарсiлi голымi пяткамi, то толькi ѓ спякоту, i то звычайна ѓ беднякоѓ. А так старалiся абувацца, нягледзячы на ??ѓсё задавальненне адчуваць паверхню зямлi, дзiцячай, адчувальнай падэшвай.
  Але разам з тым без абутку i балюча . Пясок апоѓднi пякучы на трапiчным сонцы. Мясцовыя хлопчыкi i дзяѓчынкi маюць вiдавочна вельмi трывалыя i цвёрдыя падэшвы.
  Дарэчы, Гулiвер падумаѓ - а колькi iм гадоѓ? А раптам тут усе несмяротныя? I не таму, што ѓ адным са светаѓ, дзе пабываѓ Гулiвер, i людзi хоць не памiралi, але ѓсё ж старэлi, а неѓмiручасць юная, радасная i энергiчная!
  Быць дзiцём па-свойму выдатна! I, магчыма, ты пражывеш так не адно тысячагоддзе.
  Праѓда, потым Гулiвер спахмурнеѓ. А раптам яму давядзецца працаваць сотнi гадоѓ у якасцi голага, босага хлопчыка-раба ѓ каменяломнях? А гэта радасьцi вельмi мала дастаѓляе.
  Гэтыя тыпу як у пекле. Вось, напрыклад, адзiн святар выказаѓ меркаванне, што вечны агонь гэта метафара, а грэшнiкi працуюць як рабы ѓ вечнай катарзе!
  Яшчэ што здзiвiла Гулiвера, што ѓсю iх зброю, воiны-хлапчукi склалi ѓ асобную кучу i заключылi пiсталеты i мушкеты ѓ жалезныя скрынi.
  Гулiвер падумаѓ, што гэта не надта разумна. Бо агнястрэльная зброя рэч нядрэнная. Тым больш некаторыя стрэльбы зробленыя ѓ Англii, на той момант самай перадавой краiны свету, страляюць даволi дакладна. А тут лукi i арбалеты, нiбы ѓ раннiм сярэднявеччы. А ѓ iх у Брытанii ѓжо прамысловая рэвалюцыя надыходзiць. I хутка Англiя стане настолькi моцнай, што нават з волатамi здольна будзе счапiцца. Хаця можа быць гэта i каласальная рызыка.
  Голыя хлопчыкi-рабы плёскалiся ѓ марской вадзе. I гэта было па-свойму здорава. Гулiвер i пара хлопчыкаѓ былых матросаѓ нечакана пачалi плёскацца адзiн у аднаго. Яны абдавалiся хмарай пырсак i весела смяялiся, паказваючы мовы.
  Вось здавалася б розумам дарослыя людзi, i захавалi ранейшую памяць, але вось па паводзiнах раптам сталi сапраѓднымi дзецьмi. I iм так хочацца шчэрыцца i ѓсмiхацца, i гарэзнiчаць.
  I Гулiвер плёскаѓ у сваiх матросаѓ, i тыя ѓ яго. Хлопчыкi былi вельмi вясёлыя i скалiлi зубкi. Якiя зараз у iх свае, i белыя. Вось гэта новы, цудоѓны свет, пры якiм адбываецца слаѓнае вяртанне ѓ дзяцiнства.
  Гулiвер адчуваѓ сябе добра фiзiчна, у цэлым мог быць цалкам задаволены. I сапраѓды, да яго вярнулася юнацтва i гэта можна сказаць ёсць самае галоѓнае.
  I чаго яшчэ жадаць. Праѓда з iншага боку ты проста голенькi раб, i гэта нават прыкра. А быць рабом не вельмi добра. Зрэшты, хлопчыкам-рабом куды лепш.
  Вось сапраѓды пры ѓсiх праблемах дзяцiнства даволi шчаслiвая пара. Няхай часам могуць быць канфлiкты з аднагодкамi, цi даводзiцца хадзiць у школу, а то яшчэ i працаваць.
  Хаця... Зразумела ѓ канцы семнаццатага стагоддзя, калi было дзяцiнства Гулiвера гэта быѓ час, калi не вельмi здорава. I няма тых радасцяѓ, што ёсць у дзяцей у дваццаць першым. Ды гэта менавiта так.
  Але ѓсё роѓна дзецi ж маюць зносiны сябар i сябрам i гуляюць. А гэта можна сказаць забаѓка, няхай ты нават паняцця не маеш, аб iснаваннi гульнявых прыставак i смартфонаѓ.
  Хлопцам зрэшты, не далi доѓга плёскацца, i пагналi дзiдамi з вады. А гарачы пясок вельмi моцна печыць пяткi. Праѓда, калi падэшвы мокрыя гэта не вельмi адчуваецца. На затым пачынае нежартоѓна прыпякаць.
  Гулiвер усклiкнула:
  - Палiць моцна ногi! Дайце хоць якi абутак!
  У адказ хлопчык-воiн агрэѓ яго бiзуном, крыкнуѓшы:
  - Маѓчы! Рабам абутак не пакладзена па рангу!
  Дзяѓчынкi-ваяры зрэшты, сталi разносiць плаѓкi. Гэта адзiная вопратка якую маглi насiць рабы. Нiбы ѓ нейкiм Егiпце.
  Хлопчыкi, якiя трапiлi ѓ палон, сталi апранаць хаця б i гэта, што прыкрыць сорам.
  Гулiвер паспрабаваѓ спытаць:
  - Хiба так сустракаюць чужаземцаѓ!?
  I тут жа зноѓ атрымаѓ бiзуном. Зрэшты, прыбраная дзяѓчынка з дыяментавымi завушнiцамi ѓсклiкнула:
  - Лягчэй! Ён усё ж у iх верхавод! Можа, я яму растлумачу?
  Воiн у залатым шлеме кiѓнуѓ:
  - Давай!
  Дзяѓчынка, тупаючы ножкамi ѓ каштоѓных сандалях, падышла да Гулiвера, якi стаѓ хлапчуком i прачырыкала:
  - Усе чужаземцы з мора становяцца па звычаi рабамi i прадаюцца з таргоѓ. Такiя ѓ нас правiлы. Аднак, калi вы хоць нешта ѓмееце рабiць i давядзеце што можаце прыносiць карысць, то ваша жыццё ѓ рабстве будзе не такiм ужо i цяжкiм. А з часам, за заслугi можна атрымаць свабоду. Таксама калi вы выдатна валодаеце зброяй, мы можа вас адправiць у цырк ваяваць як гладыятары. I калi вы i там сябе выявiце добра, то вас возьмуць у войска, а гэта шанец на кар'еру. Гэта значыць, у нас нават рабы могуць жыць нядрэнна i стаць шляхетнымi людзьмi.
  Гулiвер пакланiѓся i адказаѓ:
  - Я лекар-хiрург, магу быць карысны!
  Дзяѓчынка пакiвала галавой:
  - У вашай краiне медыцына развiта слаба. Цi наѓрад вы прынесяце карысць!
  Гулiвер з усмешкай спытаѓ:
  - А што ѓ вас былi ангельцы?
  Дзяѓчынка з дыяментавымi завушнiцамi кiѓнула:
  - Вядома! I не толькi яны! Зразумела ѓсiх iх чакала рабства. А хто быѓ адпраѓлены на вайну!
  Гулiвер спытаѓ:
  - А хiба вам не патрэбны гарматы, пiсталеты, мушкеты?
  Дзяѓчынка рашуча адказала:
  - Не! Мы змагаемся толькi халоднай зброяй! Порах пад забаронай i ѓ нас, i ѓ iмперыi Буйвала.
  Гулiвер здзiвiѓся:
  - Ёсць яшчэ адна iмперыя?
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Ды i памiж намi iдзе вайна! Толькi ты не думай, што калi б патрапiѓ туды, табе было б лепш. Вас таксама звярнулi б у рабства i выставiлi б на продаж!
  Гулiвер з уздыхам заѓважыѓ:
  - Нажаль! Такi вiдаць наш лёс! Увесь час быць рабом цi палонным!
  Хлопчык у залатым шлеме кiѓнуѓ:
  - Усё яна цябе растлумачыла! Зараз вас павядуць у горад. Там падрыхтуюць да продажу. Не ѓспушце бегчы. За спробу ѓцёкаѓ адразу ж распiнаем на крыжах. Там у горадзе вас таѓруюць, i паголяцца па звычаi валасы нагала. I вывядуць прадаваць. Калi патрапiце на руднi, то паводзьце сябе добра. Тады вас будуць чаргаваць на паверхнi праца i ѓ падзямелле. Так вы можаце пры дастаткова харчаваннi працягнуць не адно стагоддзе!
  Гулiвер свiснуѓ:
  - Не адно стагоддзе, рабом у каменяломнях!?
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Вось менавiта! Старасцi ѓ нас няма! Радуйся, быць вечным юным. Калi цябе не заб'юць, то праз тысячу гадоѓ твая душа ѓсё роѓна пакiне цела. Але ѓ цябе ёсць яшчэ тысяча гадоѓ наперадзе. Жывi i радуйся!
  I Гулiвера зноѓ агрэлi бiзуном. Перспектыва пражыць тысячу гадоѓ пасля гэтага не надта, то радавала.
  Але з iншага боку, хiба гэта i не выдатна? Але вось цiкава што будзе, калi яна ѓцячэ? Зноѓ стане дарослым, цi застанецца хлопчыкам? Хаця напэѓна пакуль пра гэта яшчэ рана думаць.
  Хлапчукоѓ былых яшчэ нядаѓна матросамi сагналi ѓ адну калону. А гэта дзвесце дзецюкоѓ. Усе напаѓголыя ѓ чорных, рабскiх плаѓках. Сiмпатычныя хлопчыкi, стройныя, але не сказаць хто худыя. Такiя вось даволi мускулiстыя i моцныя на выгляд, i без тлушчу. Скура загарэлая, i зубы ѓсе цэлыя, белыя. I вiдаць зусiм здаровыя.
  Хоць яшчэ не зусiм агрубелi iх босыя падэшвы, але так цярпiма без абутку.
  Падляцела некалькi коннiкаѓ. Таксама хлопчыкi, з бiзунамi ѓ руках. А таксама яшчэ i з'явiлiся на аднарогах дзяѓчынкi.
  Вось i кавалерыя падышла. А разам з ёй пяць дрэсiраваных леапардаѓ.
  Хлапчук на канi i ѓ сярэбраным шлеме папярэдзiѓ:
  - Гэтыя звяры будуць вас ахоѓваць! Калi хто паспрабуе збегчы, яны парвуць на часткi. Кармiць i паiць вас пакуль не будзем - пацерпiце рабы. Потым будзе ежа i вада. Ну i зразумела, паколькi вы ѓсе тут хлопчыкi, то вас паселяць у асобны барак да выстаѓлення на гандаль. Не заманiцеся бунтаваць. Вас пераб'юць, а хто патрапiць у палон будзе ѓкрыжаваны на крыжы цi зорцы. У час пераходу размаѓляць забаронена. Парушальнiкаѓ будзем лупцаваць без жалю. А самых упартых пасадзiм на кольк.
  I яшчэ калi хочаце нешта сказаць, трэба казаць: спадар цi спадарыня, дазвольце звярнуцца. I не забывайце кланяцца!
  Гулiвер, перасiлiѓшы страх, прабулькаѓ :
  - Дазвольце, калi ласка, звярнуцца!
  Юнак у залатым шлеме рыкнуѓ:
  - Ну, кажы!
  Гулiвер, якi стаѓ хлапчуком, папрасiѓ:
  - Не трэба нас звязваць! Мы дадзiм слова гонару, што будзем паводзiць сябе цiха i спакойна i, не будзем уцякаць!
  Юнак у залатым шлеме ѓсмiхнуѓся i адказаѓ:
  - А няѓжо ѓ Ангельшчыне прынята трымаць слова, асаблiва дадзенае чужаземцам?! Тым не менш, мы не будзем апранаць на вас ланцугi, калi вы хаця б гадзiну зможаце паводзiць сябе цiха, i не шумець. Iнакш скуем вас усiх адным ланцужком як катаржнiкаѓ!
  Дзяѓчынка з дыяментамi завушнiцамi заѓважыла:
  - Можа, быць, гэтага юнака я вазьму i пасаджу на понi побач з сабой?
  Юнак у залатым шлеме пакiваѓ галавой:
  - Занадта шмат гонару для голага i бруднага хлопчыка-раба. Можаш яго як сабачку прывязаць за павадок i пусцiць за сабой.
  Дзяѓчынка з усмешкай кiѓнула i прабуркавала:
  - На срэбны ланцужок яго! Якiм мiленькiм хлопчыкам ён зараз стаѓ.
  Юны Гулiвер адчуѓ чарговае прынiжэнне. На яго нiбы на шчанюка начапiлi аброжак, i прыкавалi серабрыстым ланцужком.
  Iншых матросаѓ-хлапчукоѓ нанiзалi на вяроѓку. Яны былi цяпер нiбы хлопчыкi-рабы. Атачы вершнiкi, а частка варты рухалася пеша.
  I вось уся гэтая басаногая каманда рушыла ѓ дарогу. Хлопчыкi-рабы, стаѓшы дзецьмi ѓсмiхалiся, але калi спрабавалi загаварыць атрымлiвалi бiзуны. Бязладна яны затупацелi босымi пяткамi, спачатку па пяску. А потым i па буйным жвiры дарогу.
  Гулiвера-хлапчука цягнулi на павадку. Праѓда, iсцi ѓ дзiцячым целе было лёгка. Ды i дзяѓчынка на понi ѓ каштоѓнасцях не спяшалася. Ёй нават наадварот быѓ цiкаѓны новы спадарожнiк вiзавi. Якi яшчэ нядаѓна быѓ дарослым.
  Яна з усмешкай спытала:
  - Ты быѓ сярод iх самым галоѓным?
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Да Я!
  I наступiѓ босы, дзiцячай падэшвай на востры каменьчык, пасля чаго ѓскрыкнуѓ.
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i зноѓ спытала:
  - У цябе былi падарожжы па цiкавых краiнах?
  Хлопчык-раб упэѓнена адказаѓ:
  - Вядома!
  Прыгажуня ѓ каштоѓнасцях папрасiла:
  - Раскажы! Што ѓ цябе было першым i цiкавым?
  Гулiвер, якi стаѓ юным, ахвотна адказаѓ:
  - Зразумела трапленнi ѓ краiну Лiлiпуцiю . Там жылi чалавечкi, тыпу нас людзей, толькi ѓ дванаццаць разоѓ менш!
  Дзяѓчынка, цiкаѓна, спытала:
  - Яны былi такiя як мы, дзецi, цi такiя як вы дарослыя?
  Хлопчык-раб ахвотна адказаѓ:
  - Яны былi як наш выгляд - дарослыя i дзецi, толькi менш у дванаццаць разоѓ.
  Ну i ѓ iх яшчэ не было агнястрэльнай зброi - толькi халодная!
  Дзяѓчынка скрывiла мордачку, якая была ѓ яе мiлая, дзiцячая i адзначыла:
  - Яшчэ да нашай вайны, i агнястрэльная зброя! Бракавала такога шчасця!
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Але вы можаце заваяваць з яго дапамогай увесь ваш кантынент!
  Прыгажуня буркнула i праспявала:
  Я не хачу перамогi любой цаной,
  Я не хачу ставiць нагу на грудзi...
  Мы ж не будзем у саюзе з Сатанай,
  Напэѓна, з дарогi нам зусiм не згарнуць!
  Хлопчык-раб, тупаючы босымi, ножкамi, якiя ад буйнога жвiру на дарогах сталi чухацца адзначыѓ:
  - Не заѓсёды дзеля вялiкай мэты варта выконваць правiлы!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Ды i я напрыклад, цябе падняцца на прэнг!
  Некаторы час яны iшлi моѓчкi. Гулiвер глядзеѓ на калону хлапчукоѓ, у якiх ператварылiся матросы. Гэта хлопчыкi гадоѓ не старэйшыя за трынаццаць. На выгляд суцэль мiлыя дзецi, праѓда, амаль голыя, босыя, падобныя на рабоѓ. Ды яны i ёсць рабы. Доля чакала зусiм незайздросная.
  Дзяѓчынка спытала:
  - А лiлiпуты калi цябе такога вялiкага ѓбачылi, што зрабiлi?
  Хлопчык Гулiвер з мiлай усмешкай адказаѓ:
  - Яны мяне звязалi!
  Прыгажуня засмяялася i пiскнула:
  - I ты такi вялiкi iм паддаѓся?
  Хлопчык-раб заявiѓ:
  - Яны гэта зрабiлi, калi я спаѓ! Як зрэшты, i вы! Калi б вас своечасова знайшлi, то так проста ѓ вас падобнае не прайшло б!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Не сумняваюся! Але звычайна калi ѓ нас на бераг выкiдваюць са дарослымi караблi, то iх насельнiкi апускаюцца ѓ сон. А потым становяцца такiмi ж дзецьмi, як i мы!
  Хлопчык Гулiвер адзначыѓ:
  - Вечнае дзяцiнства... Што ж гэта лепш, чым часовая старасць!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Дзецi, адна на аднарогу прыгожым i белым, iншы хлопчык-раб у адных толькi плаѓках працягвалi размаѓляць.
  Дзяѓчынка заѓважыла:
  - У iншых мiрах, людзi такiя недасканалыя. Яны старэюць i жанчыны асаблiва з узростам становяцца такiмi агiднымi i выродлiвыя. Старыя маршчынiстыя, гарбатыя, бяззубыя, смярдзючыя. Гэта проста брыдота нейкая!
  Хлопчык Гулiвер, якi iшоѓ на павадку, развёѓ рукамi i адказаѓ:
  - Гэта промысел Божы! Я таксама хацеѓ бы, каб жанчыны i мужчыны не старэлi, але...
  Дзяѓчынка засмяялася i спытала:
  - Ты кажаш промысел Божы? Але ѓ нас было ѓжо некалькi экiпажаѓ, з розных часоѓ. I ѓсе яны прадстаѓляюць Бога па-рознаму. У прыватнасцi ксёндз казаѓ, што правiльная вера каталiцкая, а кiраѓнiк усiх хрысцiян Рымскi Папа!
  Хлопчык Гулiвер пакруцiѓ галавой:
  - У нас iншая крыху вера! I кiраѓнiк царквы кароль! Зрэшты, не ѓсе ангельцы гэтага прытрымлiваюцца. Ёсць пратэстанты розных напрамкаѓ, шмат католiкаѓ, а ѓ iншых краiнах свету, i зусiм рэлiгii iншыя.
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i спытала:
  - Ды рэлiгiй у вас шмат. Але вы нават ва ѓласнай рэлiгii не можаце разабрацца. Я вось чытала Бiблiю. Там Iсус выразна i наѓпрост кажа, што Бог толькi адзiн i на небе. Тым не менш, апостал Фама стаѓ на каленi i вымавiѓ Хрысту - Гасподзь мой, i Бог мой? Так што атрымлiваецца ѓ хрысцiян два Бога?
  Хлопчык Гулiвер адказаѓ з усмешкай:
  - Не! Не так!
  Дзяѓчынка рыкнула:
  - Як не так! Не можа быць такога, што было адначасова два Багi i адзiн. А ксёндз нават сказаѓ, што i Святы Дух, таксама Бог, так што багоѓ - тры! А бо сказанае выразна: слухай мяне Iзраiль Бог твой Адзiн ёсць!
  Хлопчык-раб з уздыхам адказаѓ:
  - Гэта неспасцiжная таямнiца Тройцы!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i заѓважыла:
  - I яшчэ што мяне бянтэжыць. Калi Iсус Усемагутны Бог, то чаму ѓ яго не хапiла сiл, каб нават крыж на Галгофу знесцi? Якi Ён усемагутны Бог, калi нават такога простага зрабiць не можа?
  Хлопчык Гулiвер адказаѓ з разгубленым выглядам:
  - Вялiкая таямнiца: Бог з'явiѓся ѓ плоцi, паказаѓ сябе анёлам, апраѓдаѓся ѓ духу, узьнёсься ѓ славе!
  Дзяѓчынка злосна адзначыла:
  - Дык такiмi словамi таямнiца, можна ѓсё што заѓгодна ѓ свеце растлумачыць. Гэта тлумачэнне, без тлумачэння!
  Хлопчык-раб кiѓнуѓ:
  - Так! Але лепшага няма! А ѓ Бiблii напiсана, што ёсць таямнiцы, у якiя i анёлы намагаюцца пракрасцiся!
  Прыгажуня дастала з сумкi бiзун, i следка пляснула хлопчыка па гладкай, безвалосы спiнцы.
  Гулiверу было не так балюча, як зневажальна.
  А дзяѓчынка вымавiла:
  - Любую недарэчнасць i бязглуздзiцу можна растлумачыць, словам таямнiца!
  I надышла зноѓ паѓза. Хлопчыкi шлёпалi па вострых, гарачых каменьчыках дарогi. Было вiдаць, што iх ступнi яшчэ недастаткова агрубелыя адчуваюць боль, i пакуты. На падэшвах дзяцей з'яѓляюцца пухiры, i ранкi i ѓдары. А вось частка якiя ахоѓваюць з хлопчыкаѓ i дзяѓчынак адважна крочыць басанож, i за доѓгае жыццё i ступнi сталi вельмi мазолiстымi, трывалей скуры ботаѓ i не адчуваюць дыскамфорту. Так што хлопчыкi-рабы стагналi, кульгалi i пакутавалi.
  У Брытанii басанож хадзiць не было прэстыжным - лiчылася прыкметай вельмi беднасцi. I нават дзецi не любiлi фарсiць голымi, круглымi пяткамi. Ды i лета ѓ Брытанii не такое спякотнае. Так што дзецi тут яшчэ не такiя загартаваныя.
  Хлопчык Гулiвер таксама пакутаваѓ. Яго босыя, дзiцячыя ножкi палалi, i ѓжо падэшвы была парэзана, i пакутавала ад спякота камянёѓ. Ён трымаѓся толькi на мужнасцi i ѓпартасцi. Хоць i хлапчук, але ѓсё ж такi мужчына i павiнен трываць, паказаѓшы прыклад мужнасцi.
  Каб хоць неяк адцягнуцца ад пакут, Гулiвер спытаѓ:
  - А ѓ вас Бог ёсць?
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i спытала:
  - А ты ѓ свайго Бога верыш?
  Хлопчык Гулiвер не надта ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Ды веру!
  Прыгажуня кiѓнула i заѓважыла:
  - А чаму ты зараз у рабстве. I твае дзiцячыя ножкi пакутуюць ад вострых i гарачых камянёѓ?
  Хлопчык-раб з уздыхам адказаѓ:
  - Ва ѓсiх ёсць грахi! I гэта адплата за мае грахi! I акрамя таго я вярнуѓ сабе юнацтва, што ѓжо можна назваць i ѓзнагародай!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i адказала:
  - Да, магчыма! Ты можаш пражыць тысячу гадоѓ, i ѓ цябе будуць усе свае зубы. Нават калi зуб i выб'юць, ён вырасце. I ѓ цябе не будзе лысiны, бароды, гарба. Ды босыя ножкi хутка агрубеюць i хадзiць па вострых, i гарачых камянях стане нават прыемна!
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Тым больш! Гэта ѓжо амаль рай! У вечным светлым юнацтве!
  Дзяѓчынка ѓ каштоѓнасцях праспявала:
  Як выдатна ведайце юным быць,
  Бадзёрасць i энергiя вялiкая...
  Ператварыцца няхай паляѓнiчы ѓ дзiчыну,
  А планета стане вечным раем!
  Пасля дзяѓчынка ѓзяла i зняла са сваiх прыгожых, хоць i дзiцячых ножак сандалi з каштоѓнымi камянямi. Злезла з аднарога i пакрочыла басанож разам з хлопчыкам Гулiверам.
  Яе тварык усмiхалася i, дзяѓчынка адзначыла:
  - А яно голымi пяткамi па каменьчыках нават прыемна!
  Хлопчык Гулiвер пагадзiѓся:
  - Так! Сапраѓды можа быць вам i прыемна! Але рэальна балюча!
  Дзяѓчынка задала пытанне:
  - А ѓ што вы верыце? Вось ксёндз казаѓ: праведнiкi пойдуць адразу ѓ рай, вялiкiя грэшнiкi ѓ пекла, а вось тыя, хто грэшнiк мяльчэй у чысцец. А ѓ вас як?
  Хлопчык-раб з уздыхам адказаѓ:
  - Мы не верым у чысцец! У нас цi ѓ рай цi ѓ пекла!
  Дзяѓчынка засмяялася i заѓважыла, шлёпаючы па каменьчыках сваiмi босымi, вельмi прыгожымi, точанымi ножкамi:
  - Але ѓ такiм выпадку, у пекла давядзецца адпраѓляць усiх! Бо бязгрэшных людзей не бывае. Усё грашаць, калi i не справамi, то думкамi. I што iх ваш Бог кiдае ѓ агонь?
  Хлопчык Гулiвер пацiснуѓ плячыма, якiя ѓ яго сталi дзiцячымi i адказаѓ з усмешкай:
  - У нас ёсць вера, што iснуе Божая мiлата, якая ратуе людзей ад пекла. I ѓ прыватнасцi Усемагутны Багi Iсус Хрыстос для таго i пайшоѓ на крыж, каб пакрыць усе грахi людскiя! I яго адкупленчая ахвяра дае нам шанец на выратаванне!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i заѓважыла, працягваючы атрымлiваць асалоду ад цеплынёй вострых камянёѓ, якiя ёй казыталi i масажавалi босую падэшву:
  - Вось гэта як раз мне i незразумела! Людзi, забiѓшы Бога Сына, не толькi не сталi лепшымi, але нават павялiчылi колькасць сваiх грахоѓ i злачынстваѓ. I Бог Айцец, iх толькi дзякуючы гэтаму дараваѓ? Хоць па iдэi, за падобнае дзеянне павiнен быѓ наогул iх канчаткова праклясцi?
  Хлопчык Гулiвер уздыхнуѓ i адказаѓ:
  - Гэта таксама вялiкая таямнiца. Таямнiца таго як адбылося адкупленне! Ва ѓсякiм разе, Усявышнi Бог Iсус узяѓ вiну i грахi ѓсяго свету на сябе. А без пралiцця крывi не бывае прабачэннi!
  Дзяѓчынка, шлёпаючы босымi ножкамi, лагiчна заѓважыла:
  - Але ж так нельга! Гэта супярэчыць юрыдычным прынцыпам. Адзiн чалавек за другога яшчэ можа заплацiць штраф, але не мае права адседзець у турме. Ну, а тым больш пайсцi за iншага на смяротную кару. Гэта i вашым Брытанскiм законам супярэчыць!
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ у знак згоды:
  - Чалавечым законам, ды супярэчыць! Але Усявышнi Гасподзь Бог Сам усталёѓвае законы i на Зямлi i на Небе! I супраць гэтага не папрэш!
  Дзяѓчынка задала пытанне:
  - I што Божыя законы асудзiлi на смерць нявiннага? Ды яшчэ Усявышняга Бога-Тварца?
  Хлопчык-раб адказаѓ:
  - Усявышнi Бог Iсус узяѓ вiну на сябе! Ён прыняѓ на сябе гнеѓ Божы. I паступiѓ высакародна. А ѓсё астатняе... Ну нехта павiнен быѓ адказаць за грахi i гэта зрабiѓ сам Бог, у асобе свайго Сына!
  Дзяѓчынка лагiчна заѓважыла:
  - Але ж смерць на крыжы Бога Сына не зрабiла чалавецтва лепшым. I толькi дадало яму злачынстваѓ. Атрымлiваецца, для таго каб атрымаць прабачэнне, чалавецтва павiнна было стаць яшчэ больш злачынным? Гэта ж зусiм абсурдна!
  Хлопчык Гулiвер адказаѓ з усмешкай:
  - Неспасцiжныя задумы Божыя. Пагадзiся, што i для мурашак шмат, што ёсць у нас у людзей незразумела!
  Дзяѓчынка засмяялася i адказала:
  - Унiверсальны адказ - неспасцiжна! Так можна ѓсё тлумачыць, нiчога не тлумачачы. Сапраѓды, Бога спасцiгнуць немагчыма i думаць не трэба!
  Хлопчык Гулiвер з уздыхам заѓважыѓ:
  - А ѓ нашым свеце вельмi шмат чаго зразумець немагчыма! Вось, напрыклад, чаму Зямля прыцягвае прадметы? Цi можаце вы даць гэтаму тлумачэнне?
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i адказала:
  - Ну-так, не ѓсяму можна даць лагiчны i разумны адказ! Але вось пытанне, а чаму мы павiнны верыць у Бога? Бо Яго нiхто не бачыѓ i нiколi. I разам з тым, вы ѓ гэта верыце?
  Хлопчык-раб зноѓ пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Iнакш цяжка растлумачыць iснаванне нашага свету, i розных зорак. Як гэта спасцiгнуць? Нехта iх стварыѓ!
  Басаногая прыгажуня заѓважыла:
  - А як растлумачыць iснаванне Стваральнiка? Нехта ж i Яго стварыѓ?
  Хлопчык Гулiвер наступiѓ босай ножкай, на востры камень i войкнуѓ, затым вымавiѓ:
  - Мы верым, што Бог быѓ заѓсёды!
  Дзяѓчынка засмяялася i заѓважыла:
  - А як мог з'явiцца Бог без прычыны! Для ѓсяго павiнна быць першапрычына!
  Хлопчык-раб адказаѓ:
  - Трэба прыняць за аксiёму, што Бог ёсць. I ѓ гэта верыць. А так калi доѓга думаць i прыкiдваць, дык сапраѓды звар'яцееш!
  Прыгажуня засмяялася i праспявала:
  - Гэта казкi для дзяцей,
  Ты, вядома, у Бога вер...
  Грошы ксяндзам аддавай,
  I тады атрымаеш рай!
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Нажаль, усё ведаць немагчыма!
  Дзяѓчынка спытала:
  - А чаму людзi старэюць i памiраюць пры ѓсемагутным Богу?
  Хлопчык-раб адказаѓ:
  - Адплата за грэх!
  Прыгажуня адзначыла:
  - Але мы таксама грэшым i не старэем!
  Хлопчык Гулiвер пацiснуѓ плячыма:
  - Чаму вы вечныя дзецi я не ведаю! Ды i вы таксама не ведаеце! Гэтаксама як невядома, чаму ѓ каровы рогi, а ѓ свiннi iх няма!
  Дзяѓчынка падмiргнула хлопчыку-палоннаму i прапанавала:
  - Можа, ты бiзуны хочаш? Цi табе падсмажыць босыя пяткi?
  Хлопчык Гулiвер спытаѓ:
  - А гэта што дакажа?
  Прыгажуня звонка адказала:
  - Што для цябе я Гасподзь Бог!
  Хлопчык-раб смела адказаѓ:
  - Ну, маю душу, ты забiць усё роѓна не зможаш!
  Дзяѓчынка заѓважыла:
  - Цябе могуць адправiць у каменяломнi, што сапраѓднае пекла. А могуць у месца лепшае. Вось, напрыклад, я магу цябе зрабiць сваiм збраяносцам!
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Дзякуй!
  Дзяѓчынка папрасiла:
  - Раскажы лепш, якiя ѓ цябе былi прыгоды ѓ лiлiпутаѓ?
  Хлопчык-раб адказаѓ з усмешкай:
  - Калi я спаѓ, яны мяне звязалi. Потым, праѓда, далечы паесцi. Ну i абстрэльвалi стрэламi. Далей, было цiкавей. Мяне развязалi i нават далi сякую-такую свабоду. У адказ я iм таксама аказаѓ сякiя-такiя паслугi.
  Басаногая прыгажуня, тупаючы па вострых, нагрэтым каменьчыкамi, сваiмi босымi, дзiцячымi, але вельмi хупавымi ножкамi i ѓсмiхаючыся, спытала:
  - А якiя паслугi ты iм аказаѓ? З тваiм ростам, дамам, мусiць, не вельмi зручна з такiм волатам справу мець!
  Хлопчык Гулiвер усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Я аказаѓ вельмi буйную паслугу. Адвёѓ пяцьдзесят караблёѓ, якiя супернiкi Лiлiпуцii прыгатавалi для дэсанта. I тым самым выратаваѓ iх дзяржаву ад высадкi моцнага войска!
  Дзяѓчынка пляснула хлопчыка далонькай, па голай, чырвонай ад свежага загару спiне i прабуркавала:
  - Вось гэта сапраѓды выдатна! Аказваецца вялiзны рост, можна выкарыстоѓваць з карысцю для справы!
  Хлопчык Гулiвер у адказ праспяваѓ:
  Не толькi палаць, але чадзiць,
  Можа вулкан, можа вулкан...
  Можа ѓ душы, карлiкам быць,
  I велiкан, i велiкан!
  I хлопчык працягваѓ тупаць па вострых, гарачых камянях, сваiмi дзiцячымi, збiтымi, падрапанымi ножкамi. I гэта было балюча i непрыемна. Але мужнае дзiця трымалася.
  I каб адцягнуцца спытаѓ:
  - А ѓсё ж у вас якая вера?
  Дзяѓчынка з усмешкай спытала:
  - А што, па-твойму, абавязкова мець веру?
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Ва ѓсiх народаѓ ёсць хоць нейкая вера. Нават у дзiкуноѓ!
  Дзяѓчынка пiскнула:
  - Мы не дзiкуны! I не верым у казкi!
  Хлопчык-раб заѓважыѓ:
  - Але вы рызыкуеце страцiць душу!
  У адказ дзяѓчынка заспявала з iронiяй;
  А што Гасподзь меѓ на ѓвазе,
  Ён, абiтая ѓ страшнай далечынi...
  Калi загад аддаѓ да працы,
  Каб мы ѓ сне не знаходзiлiся.
  
  Хоць пышны царскi ѓбор,
  Але чалавека няма скупей.
  Страляе галеча ва ѓпор -
  Наш свет пакут эпапея!
  
  I не вiнаваты ѓ тым Адам -
  Просты савецкi, рускi хлопец...
  Хадзiѓ голы, не хаваючы сорам,
  Як пры царызме пралетар!
  
  Ежы яму даѓ Бог - лiмiт,
  Падножны корм не ведаючы вiдэльцаѓ...
  А хочаш больш будзеш бiт!
  I пiць далонню без бутэлек.
  
  Адам трываѓ такi надзел,
  У нейкiм жудасным, сумна раi!
  Але змей на крылах прыляцеѓ,
  Ён зразумеѓ: чалавек пакутуе...
  
  Ёсць спосаб выйсцi з нетраѓ,
  Пабудаваць горад, даць нашчадства!
  Каб не блукаць па гаi тэрмiн,
  Трэба часам i вераломства!
  
  Я ключ чароѓны з раю спёр,
  Каб Эдэм руцiн пакiнуць...
  Там дзеву здабудзеш мары,
  Хоць можаш у пекла згiнуць!
  
  Ды рызыка вядома хлопчык ёсць,
  Планета гэтая не падарунак...
  Але ты даведаешся сумленне, гонар,
  I здабудзеш, сваю ведай пару!
  
  Адам гэты ключык атрымаѓ -
  Адкрыѓ браму i выйшаѓ з раю.
  Патрацiѓ шмат грэшнiк сiл,
  Па камянях гор вялiкiх ступаючы...
  
  Вось бачыць зноѓ вароты -
  I зноѓ крылаты змей з'явiѓся...
  Сказаѓ: я добры сатана -
  Завала тут сама сабой адкрылася...
  
  Адам увайшоѓ i бачыць ён -
  Такi размаляваны цуд...
  Голая панна за грудам,
  Трэцяць з фарфору золата страва.
  
  Але да чаго ж добрая,
  Адам-хлапчук не стрымаѓся!
  I пацалунак у яе вусны,
  Саладзейшы за мёд аказаѓся!
  
  Яна адказала яму -
  Целы ѓ экстазе бурным злiлiся...
  Не, не клянiце сатану -
  У граху хлопцы з'явiлiся!
  
  Бог выгнаѓ iх з раю, але...
  Планета стала iм жыллём.
  Хоць сонца ѓ людзей адно,
  Затое патомства сталi тысячы !
  
  Ды было вельмi цяжка -
  Патопы, засухi i зiмы.
  Але розум магутнае вясло,
  Стаѓ чалавек тварэннем моцным!
  
  Як анёл можа ён лётаць,
  Як дэман гор рэльеф разбурыць!
  Стварыць дарогу, там, дзе грэбля -
  Дасягнуць любую кропку сушы.
  
  А трэба космасу прастора -
  Мы таксама пакарыць здолеем.
  Дык вось наш грэх не прысуд,
  Не, не нясi поп ахiнею!
  
  Не будзь граху - прагрэсу няма,
  Рух думкi спараджаюць!
  На пропаведзь адзiн адказ:
  Не трэба нам чужога раю!
  I дзяѓчынка злосна тупнула сваёй босай ножкай, прымушаючы скалынаць камянi i падскокваць. I гэта ён зрабiла рашуча.
  Вось гэта сапраѓды дзяѓчынка з вечна юнай краiны.
  Хлопчык Гулiвер заѓважыѓ:
  - Ну, няѓжо вас не палохаюць вечныя, пякельныя мукi?
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i спытала:
  - А сам, то ты бачыѓ Пекла?
  Хлопчык Гулiвер пацiснуѓ дзiцячымi плячыма i адказаѓ:
  - Сапраѓды кажучы, не!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася i дадала:
  - А хто-небудзь з людзей у вашай краiне пекла бачыѓ?
  Хлопчык-раб развёѓ рукамi:
  - Не ведаю! Адзiн, праѓда п'янiца, дапiѓся да белай гарачкi i бачыѓ пекла i чарцей. Але дакладна нiхто пра гэта не ведае i не можа ведаць!
  Прыгажуня адзначыла з iронiяй:
  - Вось так вы верыце ѓ дзiцячыя казкi. А папы з вас дзяруць грошы, за казкi!
  Хлопчык Гулiвер пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Справа не толькi ѓ страху перад пеклам. Падпарадкоѓвацца Богу з-пад палкi - гэта зусiм не тое, што трэба Усявышняму. Калi б ён так хацеѓ, дык напэѓна паказаѓ бы ва ѓсёй красе i Рай i Пекла. I нiхто не асмелiѓся б пярэчыць!
  Дзяѓчынка кiѓнула i спытала:
  - I ѓ чым сутнасць праблемы?
  Хлопчык Гулiвер адказаѓ:
  - У тым, што мы Бога не толькi баiмся, але i любiм!
  Басаногая прыгажуня кiѓнула:
  - Гэта добра, што вы Яго любiце! А чаму ён не кахае вас?
  Хлопчык-раб упэѓнена адказаѓ:
  - I Гасподзь Бог любiць нас!
  Дзяѓчынка хiхiкнула:
  - I таму ператварае маладых, прыгожых жанчын у старых. I яшчэ насылае рознага роду стыхiйныя бедствы?
  Хлопчык Гулiвер заѓважыѓ:
  - Хто каго любiць, той таго i чубiць !
  Басаногая прыгажуня хiхiкнула i агрэла ѓдарам бiзуны хлопчыка-раба Гулiвера, прачырыкаѓшы:
  - Я вось цябе кахаю! I таму б'ю!
  Пасля чаго босымi пальчыкам ножак падхапiла каменьчык. Шпурнула яго далей. Прабiла лiсцiк пальмы, што расла ѓздоѓж дарогi. I расплываючыся ва ѓсмешцы, папрасiла:
  - Давай можа, быць праспяваеш! Напрыклад, пра тое як ты любiш Усявышняга Бога?!
  Хлопчык-раб Гулiвер кiѓнуѓ:
  - З задавальненнем!
  Дзяѓчынка грозна папярэдзiла:
  - Але калi мне не спадабаецца, то табе хлапчук падсмажаць босыя, дзiцячыя пяткi!
  Хлопчык-раб у адказ заспяваѓ, сваiм чыстым i вельмi нават прыемным галаском;
  Ззяе прамень сонца, скрозь змрок залатой,
  Прыслаѓ херувiм, мне ад Бога прывiтанне!
  Злых духаѓ атака - разбуджаны рой,
  Нясе апраметная - мноства бед!
  
  Якi творыцца шмат паскудстваѓ - мярзотных спраѓ,
  Жадаеш дабра - застаешся адзiн!
  Кайды парваць, я на часткi хацеѓ,
  Але моцны аброжак, што даѓ уладар!
  
  Я ѓспомнiѓ каханай жаноцкае аблiчча,
  Праз полымя бiтваѓ i навальнiцы прыйду!
  I ѓ сэрца маё, дух свяшчэнны пракраѓся,
  Мне цяжка, стогну, задыхаюся ѓ трызненнi!
  
  Пад намi раѓнiна, дрэѓ дыван,
  Ворагаѓ цемра незлiчоная, устала сцяной!
  Але анёл Гасподнi правiцу працягнуѓ,
  Час перамагаць, i расстацца з нудой!
  
  Хрыста ѓсхваляю - боскi ён,
  У душы маёй грэшнай: Усявышнi спявае!
  Матыѓ усiм знаёмы, у псалмах паѓтораны,
  Дзiда навастры - адпраѓляйся ѓ паход!
  
  Бог свету сустракае са змрочным чалом,
  Святая айчына табой аддана!
  Ты збаяѓся ѓ баi i растаѓся з мячом,
  Цябе пакарыѓ: супастат - сатана!
  
  Адказаѓ я Богу, схiлiѓшыся да зямлi,
  Ды слабы чалавек, яго плоць як вада!
  Калi было туга заклiкаѓ я да цябе,
  Адказ не прыйшоѓ, выжыѓ у сутычцы ледзь!
  
  Прашу аб Усявышнi, дай мне адзiн шанец,
  Каб волю напружыць, перамагчы пекла раць!
  Адказаѓ Хрыстос - бачыѓ згубную гадзiну,
  Але веру тваю, я хацеѓ, выпрабаваць!
  
  Ну што ж iдзi, памалiся - я дарую,
  Пакуты людзей, мне зразумелыя нажаль!
  Ты ѓспомнi Давiда, сунь камень у прашчу,
  Усе грэшнiкi свету - Хрыстовыя сыны!
  
  I вось я змагаюся, на славу Хрыста,
  I льецца паток, кiпячая кроѓ!
  I горы забiтых, не палiчыць ахвяр колькасцi,
  Але веру ѓ Усявышняга Бога любоѓ!
  Дзяѓчынка спачатку моцна агрэла хлопчыка-раба Гулiвера бiзуном. Голы дзяцюк войкнуѓ.
  Затым ухвальна пляснула яго па плячы, адзначыѓшы:
  - Нядрэнна ты праспяваѓ! У цябе талент!
  Гулiвер-дзiця кiѓнуѓ i адзначыѓ:
  - А бiзуном за што?
  Дзяѓчынка ѓпэѓнена адказала:
  - Каб ты ведаѓ сваё месца!
  Хлопчык-раб кiѓнуѓ:
  - Ды я гатовы ведаць! Але сярод лiлiпутаѓ я насiѓ тытул герцага. I гэта было вельмi нават крута!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адзначыла:
  - Ты быѓ герцагам? Гэта вельмi цiкава! А я вось вiкантэса!
  Хлопчык-раб кiѓнуѓ:
  - Вы вiкантэса? Гэта выдатна!
  Дзяѓчынка адзначыла:
  - Я магу загадаць з цябе садраць шкуру жыѓцом, i прысыпаць соллю! Тады ты зразумееш, што значыць са мной цягацца!
  Хлопчык Гулiвер пакланiѓся i адказаѓ:
  - Я поѓны пакоры!
  Дзяѓчынка засмяялася i адзначыла:
  - Твае босыя пятачкi, вельмi вiдаць жадаюць палкi. А яшчэ лепш прыпячы iх распаленым ломiкам. Тады ты зразумееш чаго каштуеш!
  Хлопчык-раб адказаѓ:
  - Я прыму ад вас любое пакаранне!
  Прыгажуня ѓсмiхнулася i адказала:
  - Але я сёння добрая i дарую цябе. Пры ѓмове, што ты мне зноѓ праспяваеш!
  Хлопчык-раб Гулiвер кiѓнуѓ:
  - Я гатовы спяваць дзеля вас хоць увесь дзень!
  Дзяѓчынка зноѓ агрэла яго бiзуном, i раѓнула:
  - Давай спявай!
  I няшчаснае дзiця прынялося выконваць раманс;
   Той подлы хлус, хто казаць пра тое,
  Што быццам Бацькаѓшчына гэта проста пыл!
  Што галоѓнае ва ѓсiм - паляванне за рублём,
  I трэба па плынi лёсу плыць!
  
  Але не такi салдат, краiны Свяшчэннай сум,
  Бо для яго вайна найпершае паклiканне!
  Загад цара просты: змагайся i не трусь,
  Не спалохае смерцi ледзяной дыханне!
  
  I космас гэта тое, што ведае чалавек,
  Дадзена яму лётаць i пакараць прастору!
  Спачатку нясмелы старт, затым круты разбег,
  У галактык мiльёны будзе царства!
  
  Спынiць нельга, хоць кроѓ цячэ ракой,
  Вайна мiж людзей, з дурным вар'яцтвам!
  Паляванне адпачыць, пiрог з'есцi залiѓны,
  I паляжаць у траве пад салодкiм вуллем!
  
  Але шчасце дзе наедзеш, не ѓ небе, нi пекле,
  Яно заѓсёды з табой, i разам з тым далёка!
  Ты шукаеш у нябёсах - выбраннiцу зорку,
  Каб сэрца захаваць у свяшчэннай сечы!
  
  Але Радзiма i ёсць, i сонца, i месяц,
  Яна як дзiвоснае вока - твой заступнiк!
  I калi трэба, то парвiся, хоць да пупа,
  Ох, да чаго тонкiя i рвуцца жыццi нiткi!
  
  Айчына назаѓжды, для ѓсiх народаѓ ты,
  Як акiян, у якiм плёскае шчасце!
  Велiч прыгажосцi, i дзёрзкасць i мары,
  I той агонь кахання, што не згасне!
  Хлапчук-раб праспяваѓ i пакланiѓся. Дзяѓчынка кiѓнула i стукнула яго бiзуном, але на гэты раз лёгенька i прабуркавала:
  - Гэта ты нядрэнна напiсаѓ! Я думаю, катаванне на прэнгу ты гэтым заслужыѓ!
  Хлопчык-раб Гулiвер заскуголiѓ:
  - Не трэба мяне на прэнг!
  Дзяѓчынка запярэчыла:
  - Не трэба! Ты хоць даведаешся, што адчувае хлапчук, калi распаленае жалеза прыпякае босую пятку. Заадно табе будуць выварочваць суставы. I так што нават жылы звядзе i капiтальна выверне навыварат.
  Хлопчык-раб Гулiвер кiѓнуѓ:
  - Воля ваша! Я на ѓсё згодзен!
  Дзяѓчынка хiхiкнула, адзначыла:
  - Ты такi паслухмяны! Ну добра мы цябе будзем катаваць акуратна, каб не пакалечыць. Скажы цябе, калi ты быѓ хлопчыкам, хоць раз лупцавалi?
  Гулiвер шчыра адказаѓ:
  - Ды так, не моцна!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - А хочаш, каб цябе адлупцавалi вельмi нават моцна?!
  Хлопчык-раб сапраѓды адказаѓ:
  - Вядома ж, не! Я псiхiчна нармальны, i зразумела не люблю калi мне прычыняюць боль!
  Вiкантэса праспявала з усмешкай:
  Шчодрая да вас грэшнiкам Зямля,
  А нябёсы поѓныя пагрозы...
  Мы будзем разам як сям'я,
  Перад навальнiцай так пахнуць ружы!
  Хлопчык Гулiвер усклiкнуѓ:
  Залежыць усё, што ѓ свеце ёсць,
  Ад паднябеснай высi...
  Але наш гонар, але наш гонар,
  Ад нас адных залежыць!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Алег Рыбачэнка гэты вечны хлопчык у высокiм званнi дабег i да Саудаѓскай Аравii. Там таксама быѓ кароткi бой. I шэйх-бунтар быѓ злоѓлены, i яго пасадзiлi на вяроѓку. Пасля чаго пры адным з'яѓленнi несмяротнага хлопчыка, якi бегае хутчэй, чым гепард арабы супакоiлiся. Хлапчук некаторы час правёѓ у гэта правiнцыi царскай Расii. Наступiѓ красавiк, i Аѓстрыя канчаткова далучылася да Трэцяга Рэйху. У ёй i ѓ Германii прайшлi рэферэндумы з вынiкам у 99 працэнтаѓ з хвосцiкам. I пакуль царская Расiя не ѓмешвалася ѓ працэс i давала ѓзмацнiцца гiтлераѓскай Нямеччыне.
  Алег Рыбачэнка атрымаѓ заданне зноѓ бегчы ѓ Кiтай. I там дапамагчы пры будаѓнiцтве чыгункi. Iндакiтай пакуль яшчэ была французская i часткова англiйская. Царская Расея яшчэ не паспела яго акупаваць i далучыць. Вiдаць Мiкалай Другi не супраць саюза з Гiтлерам, i падзялiць калонii Антанты.
  Алег, мiльгаючы босымi пяткамi, накiраваѓся ѓ Кiтай. Па дарозе хлапчук пачаѓ накiдваць у сшытак чарговае апавяданне;
  У прэм'ера Брытанii Чэмберлена хапiла розуму, не аб'явiць Германii вайну пасля нападу на Польшчу. Вермахт хутка разграмiѓ войскi Варшавы i падзялiѓ дадзеную дзяржаву са Сталiным. Праз некаторы час была вайна СССР i Фiнляндыi. Прыкладна, як i ѓ рэальнай гiсторыi. Затым далучэнне Прыбалтыкi i Малдавii. Пасля чаго новая савецкая iмперыя стабiлiзавалася. Сталiн амаль завяршыѓ збiранне славянскiх земляѓ. А Нямеччына ѓжо перавысiла месцамi межы 1914 гады. I дабiлася дыпламатычным шляхам, яшчэ i вяртання сабе калонii Намiбii. Трэцi Рэйх адужэѓ, i Гiтлер быѓ на пiку папулярнасцi.
  Другая сусветная вайна так i не запалала. У Нямеччыне эканомiка перажывала моцны рост, i былi пабудаваны заводы, у тым лiку па аѓтамабiлях. I Гiтлер нават адмянiѓ амаль усе антысемiцкiя законы. Рэжым Трэцяга Рэйха перажываѓ лiбералiзацыю.
  У СССР таксама быццам бы ѓсё добра. Трэцяя пяцiгодка была аб'яѓлена афiцыйна як заѓсёды перавыкананай. Праѓда былi праблемы з сельскай гаспадаркай i харчаваннем.
  Сталiнскi рэжым праводзiѓ палiтыку стымулявання нараджальнасцi i забараняѓ аборты. Прырост насельнiцтва ѓзрастаѓ. Чацвёртая пяцiгодка таксама быццам бы перавыконвалася. Але жыць лепш не станавiлася ѓ матэрыяльным плане. Занадта шмат у СССР было вайсковай тэхнiкi. Мала таго Сталiн падцягнуѓшы танкавую сферу, зрабiѓ стаѓку на будаѓнiцтва вялiкай колькасцi буйных надводных караблёѓ, у тым лiку i лiнкораѓ.
  Ды i пайшла новая вялiкая чыстка з рэпрэсiямi. Яе ахвярамi сталi нават Будзёны, Варашылаѓ, Цiмашэнка, Шапачнiкаѓ i iншыя.
  Сталiн вырашыѓ, што час пазбаѓляцца ад старой каманды, у тым лiку i Молатава i Кагановiча - занадта шмат ведаюць. Расстралялi таксама i Берыю. А потым i яго пераемнiка Сярова. На iх месца высунуѓся зусiм малады Шаляпiн .
  Сямiдзесяцiгоддзе Сталiн адзначалi пышна i па ѓсiм свеце. Усё было б нiчога, але ѓ СССР iзноѓ масавыя чысткi i рэпрэсii. Нават цэлыя народы падвяргалiся тэрору i генацыду. У Нямеччыне наадварот лiбералiзацыя: нават вярнулася шматпартыйная сiстэма. А што? Усё роѓна нацысты па-за канкурэнцыяй i лёгка выйграюць любыя выбары. Сам Гiтлер, нягледзячы на статут пажыццёвага фюрара, правёѓ усенародныя выбары прэзiдэнта Нямеччыны. Ды яшчэ з парай кiшэнных альтэрнатыѓных кандыдатаѓ. I зразумела, выйграѓ.
  Фюрар аѓтарытарны лiдэр, але ѓ прыстойных рамках. I нават адмянiѓ смяротнае пакаранне.
  Праѓда, i ѓ немцаѓ ёсць праблемы. У прыватнасьцi дэмаграфiчная палiтыка павялiчыла нямецкае насельнiцтва. А тэрыторыя Трэцяга Рэйха параѓнальна невялiкая i ёсць праблемы з харчаваннем. Даводзiцца закупляць. Пакуль праѓда ѓ эканомiцы ѓздым, але жадаецца калонiй.
  У свеце пакуль Брытанiя i Францыя захоѓваюць свае калонii. I iм новых земляѓ не трэба - свае б пераварыць. А вось Гiтлер хоча расшыць iмперыю, дык шчыльнасць насельнiцтва ѓ Германii расце i дзяцей шмат. I гэта спараджае напругу. У прыватнасцi немцы жадаюць, каб i на Захадзе вярнулiся да меж 1914 гады. А гэта значыць, што Францыя i Данiя павiнны саступiць частку сваёй тэрыторыi.
  Сталiн, таксама, хоць савецкая iмперыя i вялiзная, хоча давяршыць збiранне. I асаблiва абвастрылiся праблемы з Японiяй. У прыватнасцi, СССР спрабаваѓ дыпламатычным шляхам вярнуць сабе юны Сахалiн. Але Японiя ѓпiралася. СССР у ваенных адносiнах вельмi моцны, i насельнiцтва ѓ яго немалое.
  I вось цярпенне Сталiна лопнула. I 23 лютага 1950 гады, у дзень савецкага войска пачалася вайна супраць Японii. Трэба сказаць, што краiна Узыходзячага Сонца пабiла царскую Расiю, у ходзе вайны 1904-1905 гады. I зразумела савецкiя генералы i ѓлада марылi аб рэваншы.
  Так пачалася новая вялiкая вайна. СССР апошнi раз ваяваѓ дзесяць гадоѓ таму з Фiнляндыяй. Здолеѓ сёе-тое заваяваць, але коштам вялiкiх страт. I зараз зноѓ спрабаваѓ пашырыць тэрыторыю. I гэта было праклёнам дадзенай iмперыi, што iмкнулася да экспансii.
  Сталiн, якому ѓжо гадоѓ семдзесят, i ёсць праблемы са здароѓем, хацеѓ новых заваёѓ. Хаця б вярнуць паѓднёвы Сахалiн i пры жаданнi Курыльскую граду. А таксама ѓзяць пад кантроль Маньчжурыю i Порт-Артур.
  Баявыя дзеяннi пачалiся з удару савецкiх войскаѓ на Сахалiне. Ён не быѓ раптоѓным, японцы ѓмацавалiся, накапалi траншэй i акопаѓ.
  Але савецкiя войскi кiнулi ѓ наступ танкi. У тым лiку, i магутны IС-7. Дадзеная машына важыла семдзесят восем тон i мела на ѓзбраеннi 130-мiлiметровую, даѓгаствольную гармату. I кулямётаѓ у яе было восем.
  Алёнка разам экiпажам дзяѓчынак ваявала ѓ дадзеным машыне. Нягледзячы на зiму, магутны рухавiк i абагравальнiк давалi гарачую тэмпературу. Так, што дзяѓчынкi распранулiся да бiкiнi, i ваявалi босымi.
  Машына iшла на японскiя пазiцыi. Танк меѓ нахiльную браню, i яго вежа абцякальнай формы i невысокая.
  У СССР з'явiлася трынаццаць мадыфiкацый КВ, i некаторыя дасягалi вагi ѓ дзвесце тон. Але потым узнiкла i сямейства IС. Машын больш кампактных, з сiлуэтам нiжэй, i ѓжо не мелым такой колькасцi ствалоѓ. Тым не менш, i КВ серыя яшчэ не знята з узбраення. IС-7 з'явiѓся зусiм нядаѓна, i такiх машын у Чырвонай Армii ѓсяго некалькi.
  I як не сфармiраваць экiпаж з дзяѓчынак, каб было "палiткарэтна" . Бо ѓ чырвонай iмперыi раѓнапраѓе.
  Агрэсарам у дадзеным выпадку выступiѓ СССР. Хаця МДБ i зладзiла правакацыю. Японiя з ЗША i Брытанiяй не ваявала. Яны i так занадта доѓга бадалiся з Кiтаем. Урэшце, так-сяк заключылi перамiр'е, i падзялiлi сферы ѓплыву. СССР прыйшлося ваяваць з моцнай i шматлiкай японскай армiяй, i велiзарным флотам. Таму блiцкрыг, якi здарыѓся ѓ рэальнай гiсторыi 1945 года, быѓ нерэальным.
  Ды i савецкае камандаванне, не маючы досведу другой сусветнай вайны, дзейнiчала па даѓнiне. Замест раптоѓнага ѓдару, буйнымi сiламi, бiтвы ѓ Маньчжурыi пачалiся з дробных сутычак. I ѓ японцаѓ была магутная i развiтая ѓ iнжынерным стаѓленнi абароны.
  Так што Сталiн улез у зацяжную i жорсткую вайну. Прычым, перакiдаць прыходзiлася войскi з еѓрапейскай СССР. Насельнiцтва, вядома ж, было большым, чым у рэальнай гiсторыi, i накшталт ВУП таксама больш. Але якасць войскаѓ i аператыѓнага камандавання куды нiжэйшая.
  Многае ѓ Чырвонай Армii маральна састарэла. Хаця зразумела тэхнiкi i танкаѓ i самалётаѓ i нават караблёѓ вельмi шмат. Але i флот яшчэ не дабудаваны. Лiнкары i вялiкiя авiяносцы так хутка як танкi i самалёты будаваць немагчыма.
  Але Сталiн, маючы праблемы са здароѓем i адзначыѓшы, ужо семдзесят гадоѓ не хацеѓ адцягваць вайну. Так мог трывiяльна яшчэ даѓжэй не працягнуць. Хоць увайсцi ѓ гiсторыю вялiкiм палкаводцам хочацца. Вайна з Фiнляндыяй не было пераканаѓчай - занадта шмат страт, супраць краiны з насельнiцтвам у тры з паловай мiльёны. Вось Гiтлер справiѓ з Польшчай, куды большай па насельнiцтве, за тры тыднi з у меншымi стратамi.
  Бiтва пры Халхiн-Голе быѓ бiтвай мясцовага маштабу. I таксама не зусiм адназначная, бо СССР страцiѓ самалётаѓ i танкаѓ болей, чым японцы.
  Сталiну хочацца ѓзяць у Японii рэванш за паразы часоѓ царызму. I паказаць сябе вельмi крутым. Але цi ѓдасца яму гэта? Эканамiчна СССР, вядома ж, мацнейшы за Японiю. I насельнiцтвам па больш. Але флот пакуль яшчэ не дабудаваны. У СССР занадта позна сталi будаваць буйныя надводныя караблi. Бо Сталiн баяѓся нападу Гiтлера i больш развiваѓ сухапутнае войска.
  Але быццам бы Гiтлер паводзiць сябе цiха. На самой справе, у яго ѓжо ёсць тэрытарыяльныя набыццi i слава. А вялiкая лыжка рот дзярэ. Тым больш фюрар усё ж баяѓся ваяваць з Францыяй, Брытанiяй, Бельгiяй i Галандыяй - яны маглi Германiю аднымi каланiяльнымi дывiзiямi задушыць. У рэальнай гiсторыi Трэцi Рэйх выратавала, што Гiтлер здолеѓ перамагчы ѓ тэмпе блiц, усяго за паѓтара месяца. Але калi б не было хуткай перамогi, то справа скончылася б хутчэй за ѓсё паразай Трэцяга Рэйха.
  Як i СССР, Гiтлер мог перамагчы ѓ прынцыпе ѓ тэмпе блiцкрыгу, але зацяжная вайна аказалася пагiбельнай.
  Трэцi Рэйх у эканамiчных адносiнах, праѓда, вельмi моцны. I насельнiцтва ѓ яго вялiкае i працягвае ѓзрастаць.
  Гiтлер вырашыѓ пакуль паглядзець, як складуцца справы ѓ Сталiна ѓ вайне з Японiяй. I калi Чырвоная армiя ѓгразне, то чым чорт не жартуе, можна i напасцi. У таямнiцы ѓжо нямецкiя дыпламаты прыступiлi да працы. У прыватнасцi, на баку Германii можа выступiць Фiнляндыя. Фiны прагнуць вярнуць назад Выбарг i iншыя землi, заваяваныя ѓ iх Чырвонай Армiяй. I Румынiя таксама прагне рэваншу за анэксаваную Малдавiю, i частку Букавiны .
  Гэтыя краiны ахвотна падтрымаюць Нямеччыну ѓ вайне супраць СССР. Цяжэй з Балгарыяй i Югаславiяй, дзе рэжымы прагерманскiя, але насельнiцтва славянскае, i не жадае войны з СССР. У Вугоршчыне таксама прагерманскi рэжым у абмен частка Галiцыi яна можа далучыцца ѓ антысавецкай каалiцыi. Тым больш пасля Хорт прыйшоѓ больш радыкальны Салашы . У Славакii фармальна незалежнай прагерманскi рэжым, але iх войска не занадта моцная.
  Ёсць яшчэ Турцыя з моцным уплывам Нямеччыны. У рэальнай гiсторыi яна ѓ вайну не ѓступiла. Але тады туркам пагражалi бамбардзiроѓкi з боку Брытанii i ЗША. А зараз i Брытанiя, i Францыя, i ЗША выказалi адразу пасьля нападу Сталiна маральную падтрымку Японii. I Турцыя магла ѓступiць у вайну. Тым больш у першую сусветную, быццам бы Турцыя Расii i не прайграла, i нават Карпскую вобласць адваявала. А чаму б яшчэ не паспрабаваць. А Турцыя - гэта ѓсёткi немалое насельнiцтва, хай нават не занадта якаснае войска.
  Але наймацнейшы па насельнiцтве, эканомiцы i войскi саюзнiк Трэцяга Рэйха - гэта Iталiя. У яе ёсць калонii ѓ Афрыцы, у тым лiку i захопленая Эфiопiя. Разам з калонiямi ѓ Iталii насельнiцтва супастаѓнае з самой Нямеччынай. Тым больш рэжым Мусалiнi таксама стымуляваѓ рост нараджальнасцi. Праѓда сам Мусалiнi пастарэѓ, спарахнеѓ, i не надта хацеѓ ваяваць.
  Тым больш у Iталii не агульнай мяжы з СССР i ёй, нават калi яна i атрымае тэрыторыю ѓ Расii, будзе не надта зручна ёю кiраваць. I Мусалiнi вагаецца.
  Хоць у прынцыпе ён яшчэ не такi ѓжо i стары, маладзейшы за Сталiна амаль на чатыры гады. I ад iдэi стварыць Рымскую iмперыю ѓсё яшчэ не адмовiѓся.
  Iншыя саюзнiкi Трэцяга Рэйха гэта: Брытанiя, Францыя, ЗША, якiя самi ваяваць з СССР не жадаюць, але могуць у выпадку чаго дапамагчы эканамiчна. Ды i каланiяльныя дывiзii i добраахвотнiкаѓ адправiць. Франка абяцаѓ дапамагчы добраахвотнiкамi, ды i Салазар можа нешта зрабiць. I Швецыя таксама аб рэваншы за ранейшыя паразы думае, i Нарвегiя. Увогуле супраць СССР можа выступiць цэлая каалiцыя.
  I тут праца, вядома ж, iдзе. Але шмат што будзе залежаць, як супрацiѓляцца стане Японiя. Калi вайна зацягнецца, то на СССР наваляцца. А калi пройдзе блiцкрыг, то можа быць i не рызыкнуць.
  Ва ѓсякiм разе, першыя днi вайны самыя вырашальныя. Так важна завязка бiтвы.
  I вось дзяѓчаты на танку IС-7 iдуць у атаку. Яны ѓключылi абагравальнiк, i зараз басанож i ѓ бiкiнi.
  I iм так куды спрытней i лепей.
  I зразумела Алёнка робiць першы стрэл на хаду, з дапамогай босых пальчыкаѓ ножак.
  Пасля чаго праспявала:
  - Японiя, Японiя, Японiя,
  Вялiкая краiна,
  Мае дух магутны самураяѓ,
  Яна нам ведай у працiѓнiкi Усявышнiм, ужо дадзена,
  Але мы яе на часткi разадраем!
  Страляць босымi ножкамi гэта асаблiвая тактыка дзяѓчат-камсамолак.
  Вось i Анюта пальнула па японцах пры дапамозе голай, круглай пяткi. I дагадзiла ѓ гаѓбiцу самураяѓ. Тая перавярнулася i пакацiлася, са снежнага памоста.
  Дзяѓчына ѓ радасцi ѓзяла i праспявала:
  - Мы змяцем ворага адным ударам,
  Славу пацвердзiм сталёвым мячом...
  Дзеѓкi басаногiя нездарма,
  У трэскi самураяѓ разаб'ем!
  Вось i рудая Ала таксама паказвае свой агрэсiѓны пасаж. I вось яна ѓзяла i нацiснула пунсовым саском грудзей на кнопку, выпусцiѓшы снарад з 130-мiлiметровай гарматы. Ад дакладнага траплення перавярнулася японская гармата.
  I дзяѓчына прачырыкала:
  - Я самая ѓ свеце крутая,
  I вечна дзяѓчынка босая!
  Дзяѓчына Марыя таксама ѓзяла i пальнула нацiснуѓшы голай пяткай на рычажок. I спрацавала пускавая сiстэма. I разанулi па самураях кулямёты. Марыя выкасiла супернiкаѓ i пiскнула:
  - За новы камунiзм!
  I Алiмпiяда таксама пальнула, пры дапамозе клубнiчнага соску грудзей, што было вельмi нават цудоѓна.
  I цэлы шэраг самураяѓ скасiла. I такое аказалася надзвычай крута i жорстка.
  Алiмпiяда вякнула:
  - Слава камунiзму! Слава!
  I зноѓ дзяѓчынкi давай палiваць агеньчыкам японцаѓ.
  А тым часам самураi злавiлi хлопчыка гадоѓ трынаццацi. Гэта было прыгожае, светлавалосае дзiця ѓ чырвоным гальштуку.
  Для пачатку яго японцы распранулi да трусоѓ, i босага, напаѓголага пагналi па снезе. Хлопчык iшоѓ падганяем прыкладамi. Яго рукi былi звязаны ззаду, а босыя, хупавыя ножкi, пакiдалi на снезе прыгожыя сляды.
  Самураi хiхiкалi i адпускалi яхiдныя жарты. Адзiн з iх схапiѓ хлопчыка за босую нагу, правёѓ па ступнi далонню i зароѓ:
  - Добры прыгажун!
  Пасля чаго пляснуѓ хлопчыка далонню па срацы. Завушнiца пачырванеѓ ад сораму. Было вельмi непрыемна зiмой хадзiць басанож па снезе. Асаблiва калi крочыць прыходзiцца доѓга i голыя падэшвы нават палаюць.
  Завушнiца крочыѓ па снезе, яго дзiцячыя ножкi сталi, нiбы лапкi гусака, пунсовыя.
  Але хлопчык стараѓся трымаць галаву прама. А галава ѓ хлопчыка светлая i прыгожая.
  Голы тулава Завушнiцы абдзiмаѓ вецер. Хлопчык крочыѓ i з энтузiязмам заспяваѓ;
  Мы пiянеры адважныя байцы,
  Народжаныя i адлiваныя са сталi...
  Ганарыцца намi дзяды i бацькi,
  I з намi дарагi таварыш Сталiн!
  
  Такая наша цудоѓная краiна,
  Што падарыла камунiзм народам...
  Яна навекi Родам нам дадзена,
  У падарунак пралетарскую свабоду!
  
  Ды наша вера ѓ светлы зорны шлях,
  Каб узляцець у iмкненнi вышэй -
  Наш рускi дух паверце не сагнуць,
  I калi трэба пратаранiм дахi!
  
  Ды вер Расiя Радзiма мая,
  Цябе фашызм павек не адолее...
  Народы свету дружная сям'я,
  А з намi Сталiн, генiяльны Ленiн!
  
  Мы спарадзiлi трывалую сям'ю,
  У якой вера, перамагае праѓда...
  Сварога Бога са Сталiнам люблю -
  Я веру будзе светлым наша заѓтра!
  
  Мы новае iмгненне створым,
  I мiр выдатны папросту пабудуем...
  Над намi золатакрылы херувiм,
  I веру стане чалавек героем!
  
  Айчына наша будзе квiтнець,
  Яна ганарлiвая i проста велiчная...
  Атрымаем за перамогу проста пяць,
  Такая ѓ Айчыны нашай слава!
  
  Гасподзь палi i горы стварыѓ,
  Нарадзiлiся ѓ свеце слаѓныя хлопцы...
  У нас досыць паверце людзi сiл,
  Страчым каскадам мы з аѓтамата!
  
  У Расii справа сцiплая ѓ нас,
  Змагацца дзецям чырвонага разлiву...
  Пакажам мы, вядома, вышэйшы клас -
  Бо рускiя ѓ баях непераможныя!
  
  Мы зможа справу грозна завяршыць,
  Скончыць тое, што пачаѓ мудры Ленiн...
  Хай ператварыцца драпежнiк проста ѓ дзiчыну,
  У славу прамянiстых пакаленняѓ!
  
  Мы хутка веру паляцiм на Марс,
  Пабудуем рай нябесны на Венеры...
  Пакажам самы вышэйшы ѓ свеце клас,
  Не адолець нас суму i хiмеры!
  
  Во i Iмя Рода шчасце створым,
  Пабудуем справу раю камунiзм...
  Гасподзь Усявышнi ѓ славян Адзiн,
  Ён поѓны ведайце раю гуманiзму!
  
  Ды вера наша ѓ Госпада Хрыста,
  Ва ѓсiм сусвеце ведаю, не згасне...
  Бо з намi будзе Лада да канца,
  Якая падорыць, ведаю шчасце!
  
  Як добра ѓ Роднай Расii жыць,
  У ёй шчасце бязмежнае мiнулае...
  Не, не перарвецца жыцця веру нiтку,
  А наша племя проста завадное!
  
  Як Езуса за нашу Русь пакутаваѓ,
  Як Бог Сварог мячы дарыѓ сталёвыя....
  Бо Багi святла гэта iдэал,
  У iмя нашай мацi-Расii!
  
  Дык чаму б не сарваць зорку,
  I падпарадкаваць па праве светабудову...
  Я да Iсуса ѓ радасцi прыйду,
  Бо наша справа праца i стварэнне!
  
  Ды няхай перамога слаѓная прыйдзе,
  Дапаможа ѓ гэтым нам Багiня Лада...
  Адкрыем бясконцы хутка рахунак,
  За Радзiму ваяваць адважна трэба!
  
  Гасподзь Сварог усiм людзям шчасце дасць,
  Падарыць суцяшэнне i славу...
  Пра гэта будзе верш i святла сказ,
  За Русь i нашу Белую дзяржаву!
  Хлопчык тупаѓ босымi ножкамi па снезе. I яго сляды былi невялiкiя, але вельмi хупавыя. I самураi на iх глядзелi вельмi нават прагнымi вачыма.
  Але гэта хлапчук. Напаѓголы i ѓ трусiках, пасiнелы ад холаду.
  Яго павадзiѓшы па марозе, завялi ѓ цёплую хату.
  Там ужо без лiшнiх цырымонiй узялi i паднялi на прэнг. Заламалi ззаду рукi i падцягнулi наверх.
  А затым кат з Японii паднёс да босых пятак хлапчук факел. Запахла смаленым мясам. Агонь лiзаѓ голыя падэшвы дзiцяцi. Завушнiца залямантаваѓ ад невыноснага болю.
  Японец зароѓ:
  - Кажы шчанюк, якiя ѓ вашага камандавання планы?
  Хлопчык адважна адказаѓ:
  - Не скажу!
  У адказ хлапчука сталi збiваць калючым дротам.
  А ѓ суседнiм пакоi катавалi аголеную дзяѓчыну-камсамолку. Яе бiлi белым ад спякота сталёвым ланцугом.
  Але дзяѓчына не толькi не плакала, i не стагнала, а нават спявала;
   Афарбаваны космас у цёмнае, змрочнае святло,
  I зоркi-iльдзiнкi пацьмянелi на арбiтах...
  Мне хочацца кахання, у адказ я чую не,
  Сэрцы дзяѓчынак дашчэнту разбiтыя!
  
  Мы любiм вельмi адважна ваяваць,
  За Радзiму вельмi люта бiцца...
  Iспыт у мужнасцi здамо зноѓ,
  Я вiцязь святла - не з душой паяца!
  
  Калi ламалi вермахт мы,
  Бiлiся дзяѓчаты адважна пад Масквою ...
  Адбiлi рой карычневай арды,
  Хоць супернiк у сваяцтве з Сатанаю!
  
  Мы босыя дзяѓчынкi на гурбу,
  не сталi супостата ведай палохацца...
  I вiламi фашыста проста ѓ бок,
  Сабраѓшы гранаты ѓ кучу са скуры ранца!
  
  Але што ж наша мужнасць ва ѓсiм,
  Калi Меркурый мералi нагамi.
  Любога, хто нас прэ разаб'ём,
  Не топчуць край, родны ботамi!
  
  Ды славiцца расiйская Зямля,
  Мы людзям шлях да сусвету паказалi...
  народа свету ѓсё адна сям'я -
  Убачым хутка камунiзму далечы!
  
  Ды можаш верыць, цi хоць не вер,
  Але чалавек народжаны творам моцным...
  Не адолее наша сяброѓства звер,
  Бо супраць нас павер ворагi бяссiльныя!
  
  У iмя нашай Радзiмы святой,
  Я буду з любой нячысцю змагацца...
  Дзяѓчынка па снезе бяжыць босы,
  няма нават думкi, каб баязлiва здацца!
  
  Нас мiльёны лютых байцоѓ,
  Якiя ѓ бiтве адзiныя...
  Праславiм веру дзядоѓ i бацькоѓ,
  Бо дзяѓчаты ѓ баях непераможныя!
  
   Сварог нам найвостры ѓ лаянцы даѓ,
  Сказаѓ дзяѓчаты люта бiцеся ...
  Няхай увасобiцца Божы iдэал,
  А перамогшы вы з сiратой дзелiцеся!
  
  Хай будзе наша ѓ славе веру Русь,
  Якая ѓ бiтвах без страху...
  За Радзiму змагайся i не трусь,
  Прасякнута хоць крывёю ѓся кашуля!
  
  Ды няма сумневаѓ - усiх ворагаѓ смецем,
  Мы народжаныя ёсць племя волатаѓ...
  Пад сцягам з трохкаляровым кумачом,
  Няхай будуць людзi ѓ вечнасцi адзiныя!
  
  Вось новая эпоха настае,
  Адкрылiся людзям космасу прасторы...
  Нейкiх насякомых лiха б'е,
  Пакiнуѓшы да чорта глупства, размовы!
  
  Ды чалавек зусiм павер не вош,
  А той, хто вечна перамагаць нарадзiѓся...
  Таму ты слаѓны герб не чапай ,
  Хоць супернiк папросту ашалеѓ!
  
  Не будзем супастату саступаць,
  Нi на Зямлi, нi нават у сiнiм небе...
  Вы запiшыце дзецюкi ѓ сшытак,
  Што зоркалёт узляцiць як жвавы лебедзь!
  
  Што Зямлю вельмi адважна абаронiм,
  Такiя ведай мы адважныя дзяѓчаты...
  Вось крылы распасцiрае херувiм,
  У iм Бога кiнутая граната!
  
  Няма нiколi дзяѓчынак не сметуць,
  Нас не паставяць ведайце на каленi...
  Як было раней Гiтлеру капут,
  Так стане ѓ славе радасць пакаленняѓ!
  
  Карацей даляцiм мы да зоркi,
  I будзем у свеце Дзевы, Арыёна...
  Спаѓняцца вялiкiя мары,
  Парадак будзем будаваць слаѓны, новы!
  
  I час веру хутка я прыйдзе,
  Калi загiнуѓшыя ѓ баях уваскрэснуць...
  Перамог адкрыем бясконцы рахунак,
  Атрымае прыз хто ѓ бойцы самы чыстых!
  
  Людзей на свеце ведаю прымiрым,
  Адзiн: араб, iндус i праваслаѓны...
  Усiх асьвецiць Усявышнi Гаспадар,
  I будзе наша доля вядома слаѓны!
  
  Ды чакае людзей усiх шчасце наперадзе,
  I вечнасць у слаѓнай радасцi навекi...
  Скончацца правалы i нулi,
  I вылечвацца слабыя, калекi!
  
  Вось будзе людзям шчасце на стагоддзi,
  Хоць мiльярды гадоѓ абмiнуць у славе...
  Бо сiла розуму людзей моцная,
  Мы нарадзiлiся ѓ касмiчнай дзяржаве!
  
  Сусвет мы скорым жартам,
  Галактык трасы да канца ѓзвядзем...
  Пройдземся вакуум у каханнi круцячы,
  Праславiм Бога Iсуса Iмя!
  
  I самi станем зоркi ѓраз тварыць,
  Узвядзём гарады даѓжынёй у парсекi...
  Паляѓнiчы ператварыцца хутка ѓ дзiчыну,
  А вышэй за ѓсiх няхай будуць людзi !
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Бiтвы з Японiяй працягвалiся. Савецкiя войскi змаглi прарваць пярэднюю лiнiю абароны. Але самураi ѓпарта супрацiѓлялiся. Яны не хацелi здавацца i бiлiся з вялiкiм фанатызмам. У баях бралi ѓдзел нават мiны-камiкадзэ.
  Алена на сваiм танку IС-7 i яе экiпаж атрымалi ѓжо мноства пападанняѓ.
  Але забойная гармата дзяѓчынак працавала.
  Вось яшчэ адна чарговая гаѓбiца перавярнулася.
  Анюта адзначыла, варушачы босымi, точанымi ножкамi:
  - Гэта наш агрэсiѓны пасаж!
  Рудая Ала адзначыла:
  - Добра, што браня ѓ нас тоѓстая i пад вялiкiмi нахiламi. Iнакш было б галiма !
  Марыя пробулькала :
  - Ды б'юцца самураi што трэба! Заѓтра 1 сакавiка, а мы амаль не рушылi наперад. I гэта выклiкае прыкрасць!
  Алiмпiяда прашыпела, праспяваѓшы:
  Вось першая праталiна,
  У сне я бачу Сталiна...
  I трупамi завалена,
  Мая родная Русь!
  Алёнка хiхiкнула i заѓважыла:
  - Твая песня без аптымiзму! А давайце нешта весялейшае i завадное праспяваем!
  I дзяѓчыны-камсамолкi на танку дружна заспявалi, пры гэтым працягваючы весцi агонь пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак i не забываючы ѓжываць яшчэ i пунсовыя саскi грудзей;
  
  
  
  Я дзяѓчына мацнейшая за ѓсiх на свеце,
  Якая нарадзiлася ѓ чысцiнi...
  Няма мяне прыгажэй на планеце-
  Мы будзем у росквiце ѓсюды!
  
  Ды славiцца Расiя ѓсiх цудоѓней,
  Краiна што пакарыла цэлы свет...
  Няхай адразу стане людзям цiкавей,
  Любы ваяѓнiк сапраѓдны кумiр!
  
  Я буду абараняць краiну святую,
  Дзе нашы продкi верце ѓсiх мацней...
  Даведайцеся людзi дзяѓчыну босую,
  Яна арлiца, а не верабей!
  
  Была я ѓ мiнулым жыццi камсамолкай,
  Бiлася фашыстаѓ лiха так круша...
  I галасок такi быѓ дзеѓкi звонкi,
  I светлая паветраная душа!
  
  Змагалася пад Масквой я вельмi адважна,
  У мароз была дзяѓчынка басанож...
  I мой напор лiчы такi ѓдарны,
  Зламала фрыцу морду кулаком!
  
  У славу Iсуса наш сцяг,
  А таксама найвялiкшы Бог Сварог ...
  На векi Лада найсвяцейшая з намi,
  I самы светлы ѓ свеце Белы Бог!
  
  Мы людзi што нарадзiлiся ѓ святло сонца,
  Ярыла нас на подзвiг натхнiѓ...
  I песенька дзяѓчынак бурна льецца,
  Вось крылы распасцiрае херувiм!
  
  Страляла я з аѓтамата трапна,
  Кiдала ножкай босаю прэзент...
  Я кiнула ѓ фашыста сваю сетку,
  На выгляд крыху ѓ дзяѓчынкi гадоѓ!
  
  Ваяѓнiца я лiчы ад Бога,
  Стварыла свет, у якiм прыгажосць...
  У iмя найвялiкшага Сварога,
  У душы красунi спее прыгажосць!
  
  Мы абаранiлi ад фашыстаѓ Крэмль,
  Змаглi ѓсiх замачыць лiчы за раз...
  Няма не наступiць у дзяѓчынкай дэмбель,
  I дзiвiм фрыцаѓ прама ѓ вока!
  
  У iмя славы вечнай камунiзму,
  Я камсамолка босая бiлася...
  Мы знiшчым зграi ведай фашызму,
  Каб сталь ворагам Русi не паддалася!
  
  Пад Сталiнградам дзяѓчаты змагалiся,
  Алелi як лал у iх соску...
  Убачым камунiзму хутка далi,
  Не ведаючы смутку i нуды!
  
  Мы лепшыя ѓ Айчыне дзяѓчаты,
  Я камсамолка голая амаль...
  Але так разбурала Рэйх з аѓтамата,
  Што немцы ѓ нашу роту не прайшлi!
  
  У iмя самай прамянiстай Расii,
  Усё веру будзе вельмi добра...
  Вялiкi Iсус павер мiсiя,
  Хоць стукае снарадаѓ долата!
  
  У iмя нашай Радзiмы вялiкай,
  Мы будзе злых фашыстаѓ пабегчы...
  Ды спынiм зграi арды дзiкай,
  Хоць у лютым нападзе злосны тат!
  
  Няхай iмя Езуса сонцам свецiць,
  Няхай мацi Марыя дасць вялiкi рай...
  Для Лады Усемагутнай мы ж дзецi,
  I ты змагайся смела i мацуйся!
  
  У Iмя нашай Радзiмы вялiкай,
  Што падарыла камунiзм усюды...
  Святых з абразоѓ ззяюць бачу аблiччы,
  У адной Адзiнай Госпада сям'i!
  
  У Iмя ѓсемагутнага Сварога,
  Збавiцеля Усявышняга Хрыста...
  Павiнны мы быць як Бога Роду,
  На ѓсiмi Бясконцага Творцы!
  
  Ды Русь падыме сьцяг над сабою,
  Мы станем усiх мацней i мудрэй...
  Хоць атакуе Чынгiсхан крутою,
  А мы дзяѓчынкi ѓсё-ткi разумнейшыя!
  
  Так кажу вам людзi вы адважвайцеся,
  Служыце Рускiм верным нам Багам...
  I душы расейцаѓ у баi ратуйце,
  Хоць наносiць пякельны рой удар!
  
  Мы пераможам, я гэта цвёрда ведаю,
  Здолеем усiх фашыстаѓ адолець...
  Не парушыць байцоѓ Айчыны Каiн,
  I з ровам грозным будзе жывы мядзведзь!
  
  Мы зробiм усё вельмi нават класна,
  Усiх фрыцам i манголаѓ пераможам....
  Бо ваяваць з дзяѓчынкамi небяспечна,
  Народ Расii ведай непераможны!
  
  Пакажам усе мы грозныя аскалы,
  Зламаем Чынгiсхану мы рогi...
  У iмя бясконцай Рода славы,
  Няхай будзе вельмi светлы лёс!
  
  Ды мы хораша будзем дзеѓкi бiцца,
  Пакажам самы вышэйшы ѓ свеце клас...
  Я воiн, i душа вер не паяца...
  I за перамогi Бог Хрыста аддасьць!
  
  Мы разаб'ем тумены Чынгiсхана,
  На Калцы будзе дзяѓчыны ѓ баi...
  Не выстаяць ад пякельнага ѓдару,
  Я люблю Iсуса са Сталiным!
  
  Так насяку ворагаѓ павер без рахунку,
  Змагу iх нiбы мошак перамагчы...
  У нас паверце цвёрдая праца,
  Хоць жыццё далiкатнае як шоѓку нiтку!
  
  У Iмя Лады, Найсвяцейшай Марыi,
  Што падарылi юнацтва i каханне...
  Мы дзеѓкi ножкамi зусiм босымi,
  Затопчам супастата ѓ бруд i кроѓ!
  
  Хрыстос прыйдзе, i мёртвыя ѓваскрэснуць,
  Пярун, Ярыла, Белы Бог, Сварог ...
  Яны адзiныя ведайце людзi сапраѓды,
  А над сусветам Усемагутны Род!
  
  Карацей вечным будзе наша шчасце,
  Выдатна i цудоѓнай на стагоддзi...
  I неба, i зямля ѓ магутнай уладзе,
  I неѓмiручасць, i юнацкасць назаѓжды!
  Пасля чаго са 150-мiлiметровай гаѓбiцы трапiла проста ѓ суткi вежы. IС-7 заклiнавала, i прыйшлося ваяѓнiцам разгортваць танк сыходзiць на рамонт.
  А то глядзiш канчаткова яго распаласуюць. Наогул стаѓка Сталiна на блiцкрыг супраць Японii правалiлася. Баi прынялi зацяжны i разлютаваны характар.
  А японцы тым часам працягвалi рулiць i педалiць .
  Вось, напрыклад, аднаго з пiянераѓ злавiлi. Хлопчыку ѓсяго гадоѓ дванаццаць. I яго прынялiся быць гумовымi шлангамi па босых падэшвах. Хлапчук роѓ i стагнаѓ, але маѓчаѓ.
  Затым да яго дзiцячым ступням прыклалi палосы распаленага да красна жалеза. Ды так што запахла смажаным. I гэты пах быѓ вельмi апетытным.
  Дзiця страцiла прытомнасць ад болевага шоку.
  Але каты самураяѓ укалолi яму iголкай у дзiцячую шыю. I хлопчык зноѓ апрытомнеѓ.
  I яму каты сталi ламаць пальчыкi босых ног з дапамогай распаленых шчыпцоѓ.
  I зноѓ дзiця адключылася.
  Ды чаго тут толькi не было. Хлапчука працягвалi катаваць. Пасля таго як скончылi ламаць пальчыкi на дзiцячых нагах, японскiя каты прыступiлi да рэбраѓ.
  Вось так прама i рабiлi, ламалi адно рабрынку за iншым. I лiтаральна косцi ѓ пацана выварочвала. I так гэта аказалася балюча.
  I вось адно рабрынка трэснула, i зламалася пад распаленымi абцугамi, а затым i другое.
  I боль такi, што хлопчык зноѓ адключыѓся, ад дзiкiх пакут.
  А самураi спявалi i смяялiся. Так iм было весела.
  I дзяѓчыну-камсамолку сталi мучыць. У дадзеным выпадку далучылi электроды да ѓлоня Венеры, задняму праходу, i пунсовым саскам грудзей.
  Пасля чаго ѓзялi i ѓрубiлi ток. I прайшлiся па далiкатным целе дзяѓчыны электрычныя разрады.
  I як яна пакутавала i дрыжала. Наколькi гэта ѓсё было неймаверна балюча. I цела прыгажунi лiтаральна ѓздрыгвала. Потым ёй сунулi яшчэ электроды i ѓ рот. I зноѓ пусцiлi ток высокага напружання. I стала капiтальна дзяѓчынку iскрыць.
  Вось гэта сапраѓды быѓ неймаверны, дзiкi боль. I як крычала змучаная камсамолка.
  I яе працягвалi раздзiраць з дзiкай лютасцю. Калi ѓбачылi, што ток дзяѓчыну не бярэ, то паднялiся на прэнг.
  Зацiснулi босыя ножкi дзяѓчыны ѓ дубовую калодку i добра замацавалi.
  Потым сталi вешаць на крукi гiры, расцягваючы аголеную, мускулiстыя прыгажуню.
  Дзяѓчаты стагнала, але ѓсё роѓна не жадала выдаваць ваенных сакрэтаѓ.
  Тады японскiя каты ёй вышмаравалi босыя падэшвы ног алеем, так што яны заблiшчалi.
  I распалiлi пад iмi вогнiшча.
  Полымя пажадлiва лiзнула дзяѓчыне босыя, круглыя, вельмi панадлiвыя, ружовыя пяткi.
  Аднак прыгажуня не зламалася. Наадварот, скончыла стагнаць. I вялiкiм энтузiязмам узяла i з глыбокiм пачуццём заспявала;
  Славiцца Багiня страсцi Лада,
  Якая стварыла покрыва нябёсаѓ...
  Будзе людзям шчодрая ѓзнагарода,
  Таму што Бог святы ѓваскрос!
  
  Няма выдатней дачок Сварога,
  Што бягуць па снезе басанож...
  Будзем мы запазухай у Рода,
  Не таптаць дзяѓчынак ботам!
  
  Бо ѓ Расii грозныя дзяѓчынкi,
  Кожны хлопец воiн з ясляѓ...
  Галасок струменiцца такi звонкi,
  Будзе скручаны ѓ рог козы злыдзень!
  
  За Айчыну будзем мы змагацца,
  Радзiма мая вялiкая мацi...
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Супраць iх нiяк не выстаяць!
  
  За Расею аддавалi сэрца,
  Будзе веру слаѓнае жыццё...
  Мы адкрыем у космас хутка дзверцы,
  I знойдзем паклiканне сваё!
  
  Няма навальнiца няхай зараз бушуе,
  Але не завагаецца руская назаѓжды -
  Наш баец перад лаянкай не пасуе,
  Хай выканацца яго мара!
  
  Наша сiла з мудрасцю дзяѓчаты,
  Вы такiмi дакладна нарадзiлiся...
  Будзем мы штабнаваць з аѓтамата,
  Каб толькi ѓверх нi разу ѓнiз!
  
  Дай краiне ты новыя рэсурсы,
  Каб яна цвiла як ружы пышны куст...
  i ѓ Iмя Бога Iсуса -
  Каб не чутны чорт злосных храбусценне!
  
  На вайне ѓсе людзi гэта браты,
  Але пры гэтым слугi Сатаны...
  Мы гатовы iм адкрыць абдымкi,
  Каб Богу свету ѓсё верныя!
  
  Не паставiѓ вермахт на каленi,
  Мы змаглi ѓ бiтвах выстаяць...
  З намi Сталiн i вялiкi Ленiн,
  Запiшы сабе дзяцюк хутчэй у сшытак!
  
  Зробiм мы Радзiму такою,
  Што яна сама пабудуе свет...
  Хоць прыйшла навальнiца сюды з касою,
  Наш Сварог вялiкi спадар!
  
  Вораг напаѓ раптоѓна i падступна,
  Быѓ жудасны сорак першы год...
  Але змагалi нашы дзяды добра,
  Дапамагае iм у бiтву Род!
  
  Для Расii аддамо мы сэрца,
  Зробiм сваю краiну мацнейшай...
  Адкрываючы ѓ космас адважна дзверцы,
  Без асаблiвых жа лiчы задум!
  
  Вось мая краiна павер святая,
  Адстаiм мы вiцязi Маскву...
  Дзяѓчына ѓ гурбу бяжыць босая,
  Абуджаючы старажытную мару!
  
  Не, мы ѓ лаянцы дзеѓкi не зламалiся,
  А ваявалi мужнасць шануючы...
  I часам так жорстка дзеѓкi бiлiся,
  Набегла поѓная пеня!
  
  Ведай, нiхто нас рускiх не прыдушыць,
  Зможам горы мы, жартам зраѓнаваць...
  Богу, прысвячаючы свае душы,
  Ты здавай iспыты на пяць!
  
  Бог Нарадзiѓся ѓ часы лiхiя,
  Пад Масквой, калi грымiць навальнiца...
  Накруцiла Лада наша мiлi,
  I няхай пакапае сляза!
  
  Высакародныя рускiя дзяѓчынкi,
  У кожнай дзевы найсвяцейшай выгляд...
  Галасок такi паверце звонкi,
  I кулак да дзевак маналiт!
  
  Усё ѓ краiне я веру будзе класна,
  Усё я ведаю пышна росквiт...
  Хоць часам ваяваць небяспечна,
  Мы адкрыем лаянцы поѓны рахунак!
  
  У сорак першым дружна выстаялi,
  Утрымалi рыцары Маскву...
  Хутка будуць камунiзму далi,
  Я Айчыны сцяг прынясу!
  
  Сталiнград стаѓ грознай сцежкай,
  Дзе дзве грозныя сышлiся...
  Дзяѓчына змагаецца босаю,
  Яе муж, вядома, камунiст!
  
  Там супернiк кiнуѓ было "Тыгры",
  Але яму зусiм не дапамагло...
  Ды дарма фюрар бубнiѓ гульнi,
  Ты планета далiкатнае шкло!
  
  Не давайце дзяѓчыны вы блажы,
  Мы сябе не смеем паслабляць...
  Вораг пакiнуѓ занадта шмат сажы,
  Усё роѓна iспыт здасi на пяць!
  
  Сталiнграда шлях вядома слаѓны,
  Гэта проста сонца над краiнай...
  Будзе знiшчаны зласлiвы Каiн,
  Ён у геене разам з Сатанай!
  
  Русь яна краiна заѓсёды святая,
  У ёй Пярун i Iсус Хрыстос...
  Хоць часам бывае праѓда злая,
  Чалавек да шчасця не дарос!
  
  Доля рускiх ваяваць умела,
  I ворагаѓ Расii перамагаць...
  Хоць у фрыцаѓ сiла Люцыпара,
  Але магутная наша стала раць!
  
  У камунiзме свету ёсць выратаванне,
  Каб горы трупаѓ адолець...
  Не папросiм у ворагаѓ прабачэння,
  Хоць бушуе ѓ лютасцi мядзведзь!
  
  Бог Пярун Ён маланкi кiдае,
  Вельмi кахае зласлiвых дзiвiць...
  I мацней мы ворагаѓ бываем,
  Калi трэнiруецца ѓ бой раць!
  
  Ды Сварог вялiкi святла воiн,
  Зможа зрабiць тое што не з рукi...
  Будзеш славы ты тады варты,
  Рускiя павер не дурнi!
  
  Вось усё ѓ нашай славе знаходзiцца,
  Што выдатна нiбы колерам травень...
  Будзе месца загiнуѓшым людзям у раi,
  Што крычалi люта- банзай !
  
  Не стрываць iм ведайце прынiжэньнi,
  Зможам мы стварыць суцэль Эдэм...
  За Расею будзе фрыцам помста,
  Хоць iм нават дапамагае Сэм!
  
  Любавалiся русiчы заходам,
  Што рубiнам азарае шлях...
  Будзе злым вялiкая адплата,
  Нашу Русь дамкратам не сагнуць!
  
  Захапляцца станем мы крыклiва,
  Улада вялiкай Радзiмы сланоѓ...
  Разам з прамянiстым калектывам,
  Самай лепшай Лады з сыноѓ!
  
  Дзяѓчаты бягуць зiмой босыя,
  Гэта iх вялiкая зорка...
  Зайцы таксама бегаюць босыя,
  З намi будзе Лада назаѓжды!
  
  Бог стварыѓ з атама планеты,
  Стварыѓ прастору словам толькi...
  Гераiчнасцi подзвiгi апеты,
  А супернiк атрымлiвае кукiш!
  
  Захапленне будзе чалавека,
  Каб заѓсёды ваяваць i марыць...
  Так з iмгнення, да сканаць стагоддзi -
  Каб iм вялiкую ѓ лаянцы раць!
  
  Удалечынi ззяюць Сонцы аблiччы,
  I зiхацiць вясёлка павер...
  А супернiк проста вельмi дзiкi,
  Натуральны ён у сутнасцi звер!
  
  Ёсць у краiне выдатныя дзяѓчынкi,
  Што ѓмеюць перамагаць ворагаѓ...
  Галасок у iх вядома звонкi,
  Самых лепшых у свеце з сыноѓ!
  
  Прападаць мы русiчы не будзем,
  Наша праѓда верыцца ва ѓсiм...
  Бо ѓ нас такiя стануць суддзi,
  У трэскi тэрарыстаѓ разаб'ём!
  
  Дзеѓкi нашы пяткамi блiскаюць,
  З голай колеру ружы падэшвай...
  I гурбы пад нагамi растаюць,
  Горача вiдаць прыгажосцi босы!
  
  Прабуркуйце слаѓныя дзяѓчынкi,
  Зруйнаваѓшы гуляючы ворага...
  Хоць ручай гуляе вельмi звонкi,
  Надыходзiць у полымi арда!
  
  Усе мы можам зрабiць вельмi крута,
  I дабiцца вернасцi ѓ мары...
  А супернiк атакуе тупа,
  Дзвiн яму мячом па барадзе!
  
  Нашы ведаю вiцязi са сталi,
  Мацней iх паверце не знайсцi...
  Па рагах фашыстам моцна далi,
  Хоць на выгляд не больш за дваццаць!
  
  Дзяѓчаты, якiя смяюцца,
  Скаляць зубкi славаю сваёй...
  I вочы ѓ iх такiя сподкi,
  Галасок - прамянiсты салавей!
  
  Трэнiроѓкi дзяѓчат стромкiя,
  I яны прадстаѓце ѓ лаянцы жудасць...
  Так красунi прама завадныя,
  Хоць часам навiвае каламуць!
  
  Свет такi ѓявiце, людзi будзе,
  Камунiзм нараджэнне вышэйшых сiл...
  I цябе красуня не асудзiць,
  Хоць бывае чалавек дэбiл!
  
  Вось iдзе вайна ѓжо з усходу,
  Атакуе пякельная арда...
  З намi сiла вер байца Сварога,
  Дзеѓка хана залпам разнесла!
  
  Захапiцца можна ведаю кожным,
  Хто б'ецца за Айчыну ведай...
  I ваяѓнiк то народжаны адважным,
  Трапляючы пасля смерцi ѓ рай!
  
  Мы здолеем зрабiць Русь шчаслiвай,
  Услаѓляючы Роды на стагоддзi...
  Дзеля матухны святой Расii,
  З сiлаю вялiкага кулака!
  
  Радзiма мая павер выдатная,
  У запаляр'i яблынi квiтнеюць...
  Наш народ вялiкi, праваслаѓны,
  Увасобiѓ у рэальнасцi мару!
  
  Зможам мы любую зрабiць хмару,
  I ворага вар'ята разбiць...
  Наш атрад байцоѓ такi лятучы,
  Ператварае драпежных гадаѓ у дзiчыну!
  
  Вось у Расii ѓсё такое крута,
  У ёй Стваральнiк сэрца прыклаѓ...
  Будзе скрышаны садыст Малюта ,
  У мары прыстойна будзе сiл!
  
  Вось Хрыстос прыйдзе i свет уваскрэсне,
  Будуць людзi ѓ славе на стагоддзi...
  За Расею мы дзярэмся сапраѓды,
  I стальная ведай у нас руку!
  
  Захапленне выклiкаюць дзеѓкi,
  Што здольныя космас заваяваць...
  Разарвуць яны любыя сеткi,
  Ланцуг для iх усяго толькi шоѓку нiтку!
  
  Нiколi мы верце не здадзiмся,
  Нiколi не ляжам пад ворага...
  Калi фюрар папросту ашалеѓ -
  Абламаць мы яму рогi!
  
  Чалавек ты станеш усiх мацнейшым,
  Зможаш край сусвету заваяваць...
  Не нясi ты слабы ахiнею,
  Нас славян паверце на зламаць!
  
  Стане з намi сiла мiльёнаѓ,
  Мы даб'ем супернiка павер...
  Мноства дзявочых легiёнаѓ,
  Вельмi толькi дзiвяць у мэту!
  
  Вось ужо перамога надыходзiць,
  Мы ѓвайшлi з трыѓмфам ведай у Берлiн...
  Хто загiнуѓ тое ѓ асалоду раю,
  I парыць святы херувiм!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Вось ужо наступiла дата 1 траѓня. Алег Рыбачэнка як генерал-аншэф сякiя-такiя агляды праводзiѓ войскам. Хутка сямiдзесяцiгоддзе самага вялiкага цара ѓ гiсторыi Расii, а можа i быць i мiры: Мiкалая Другога. Перад гэтым святам трэба быць гатовым.
  Хлопчык Алег атрымаѓ запрашэнне ѓ Санкт-Пецярбург на сямiдзесяцiгоддзе найвялiкшага цара. I пабег хутчэй, мiльгаючы босымi пяткамi дзiцячых ножак.
  А па дарозе хлопчык пачаѓ складаць працяг гiсторыi Гулiвера.
  Пераход быѓ даволi доѓгi. Дарога камянiстая, i гарачыя камянi трапiчнага клiмату. I сонца толькi-толькi стала схiляцца да захаду.
  Хлопчык Гулiвер iшоѓ разам з дзяѓчынкай-гаспадыняй. Яна пляскала босымi ножкамi куды больш упэѓнена, чым яе якi стаѓ такiм юным, на выгляд гадоѓ дванаццацi вiзавi.
  Хлопчык Гулiвер прамармытаѓ:
  - Я стамiѓся i хачу пiць!
  Дзяѓчынка са смяшком адказала:
  - Ты раб! А рабам нельга нешта прасiць у спадароѓ!
  Хлапчук уздыхнуѓ. Яшчэ нядаѓна ён быѓ дарослым i капiтанам, а цяпер аказаѓся ѓсяго толькi басаногiм шкетам, якога панукаюць, як хочуць!
  Але вось рушыѓ услед прывал. Канвой вырашыѓ адпачыць i перакусiць. Палонныя хлапчукi яшчэ некалькi гадзiн таму былыя дарослымi спынiлiся.
  I iм дазволiлi крыху выпiць вады i з'есцi па аладцы з сырам i часныком.
  Мясцовая ежа здалася Гулiверу смачнай. Акрамя таго ён ацанiѓ, што зараз у яго юныя, здаровыя, абсалютна цэлыя зубы. Пасля чаго ѓзбадзёрыѓся.
  Толькi босыя падэшвы ног, вельмi ѓжо былi збiтыя i падрапаныя аб каменьчыкi.
  Потым яны зноѓ рушылi ѓ дарогу.
  Тут днi былi нейкiя доѓгiя, цi так толькi здавалася?
  Дзяѓчынка спытала ѓ Гулiвера:
  - Вось ты верыш у свайго Бога, але змог бы, напрыклад за веру пайсцi на вогнiшча!
  Юны падарожнiк адказаѓ:
  - Я супернiк крайнасцяѓ i фанатызму!
  Дзяѓчынка пагадзiлася:
  - Гэта правiльна! Але сярод вас былi тыя, хто iшоѓ на смерць!
  Гулiвер з усмешкай адказаѓ:
  - Розныя былi! Хто iшоѓ на пакутлiвую смерць, а хто i здраджваѓ! I не толькi пад руляй пiсталета, але карысцi дзеля!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася. Яе босыя ножкi пляскалi па буйным жвiру, i вiдаць ёй нават падобнае падабалася.
  Яна праспявала:
  Любоѓ Хрыста прыгожая i чыстая,
  Яна суцэльная, яркая прыгажосць...
  Пры гэтым шмат у свеце нашым зла,
  Напэѓна ѓсё ж моцны сатана!
  Хлопчык Гулiвер здзiвiѓся:
  - А адкуль гэты псалом?
  Дзяѓчынка з усмешкай адказала:
  - Сама напiсала! А што нядрэнна?
  Гулiвер адказаѓ з усмешкай:
  - Сапраѓды кажучы, нядрэнна! Але вось ты ѓ Хрыста верыш?
  Юная вiкантэса лагiчна заѓважыла:
  - У якiм сэнсе?
  Хлопчык-капiтан буркнуѓ:
  - Ну, што ён Бог!?
  Дзяѓчынка пацiснула плячыма i адказала:
  - Што ён Усемагутны Бог i творца сусвету няма. Але ѓ тое, што ён, магчыма, меѓ нейкiя чарадзейскiя здольнасцi - цалкам!
  Гулiвер удакладнiѓ:
  - А чаму не верыш у Яго Боскую прыроду?!
  Дзяѓчынка ѓпэѓнена адказала:
  - Таму што пагадзiся па-дурному Усемагутнаму iсцi на крыж! Вельмi нават глупства, маючы сiлу не здолець сябе абаранiць!
  Хлопчык-капiтан адказаѓ:
  - Ён гэта зрабiѓ, каб узяць усе нашы грахi на сябе!
  Юная вiкантэса хiхiкнула i адказала:
  - Не вельмi верыцца, што ѓ Усявышняга Бога не было iншага спосабу выратаваць чалавецтва, чым Самому iсцi на крыж. А як жа бясконцая мудрасць стваральнiка?!
  Гулiвер пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Ну ... Ёсць таямнiцы ѓ якiя i анёлы жадаюць пракрасцiся! Ды i ѓвогуле, можа быць сапраѓды iнакш i нельга!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Вось я табе загадаю ѓрэзаць палкамi па босых пятках, i тады стане можна!
  Узнiкла цяжкае маѓчанне. Гулiвер не ведаѓ, што дадаць. Сапраѓды, тэолагi спрачаюцца ѓжо шмат стагоддзяѓ. I сапраѓды парадокс: людзi дадаѓшы сабе чарговае, вельмi нават буйное злачынства атрымалi шанц на выратаванне. Тут яшчэ доѓга можна спрачацца. I пра тое цi не прынёс Сын сваёй ахвярай выкуп. Толькi каму? Айцу - гэта дзiѓна, хiба Айцец стаѓ бы браць такi выкуп як смерць Сына. Але i Сатане таксама гучыць блюзнерствам.
  I так атрымлiвае дрэнна i так нядобра.
  Гулiвер з уздыхам праспяваѓ:
  Колькi людзей столькi i меркаванняѓ,
  Таямнiцу святых нябёс,
  Жадаецца ѓсiм разгадаць...
  У пошуках iсцiны цемра адгалiнаванняѓ,
  Буянствуе ѓ шаленстве дэман,
  Хоча план навязаць,
  Гэта мара атрымаць святло кахання пакаленняѓ,
  Толькi ѓсявышнi Гасподзь, адказ можа даць!
  Юная вiкантэса кiѓнула:
  - Ты добра я бачу, спяваеш!
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Так, яно нават i нядрэнна крочыць напаѓголым, пад гарачым сонцам, з такой прыгожай дзяѓчынкай як вы!
  I зноѓ хлопчык войкнуѓ, наступiѓшы на востры каменьчык. I яго выгляд быѓ незадаволены.
  Вiкантэса заѓважыла:
  - Вядома, жа, вера павiнна быць заснавана на разумных довадах! Вось, напрыклад, Iсус прэтэндуе на ролю Усявышняга Бога. Аднак ён вучыць: стукнулi цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую! А ѓ Старым запавеце, наадварот дае загады нiшчыць i жанчын i дзяцей, i нават хатнiх жывёл!
  Гулiвер адказаѓ:
  - Вы, падобна, добра ведаеце Бiблiю!
  Вiкантэса кiѓнула:
  - Ды я яе чытала. I там шмат жорсткасцяѓ i недарэчнасцяѓ! Тыпу загаду ажанiцца на блуднiцах, або загаду забiваць нявiнных. А Елiсей нацкаваѓ мядзведзiц на дзяцей, якiя ѓсяго толькi падражнiлi яго за лысiну!
  Хлопчык Гулiвер заѓважыѓ:
  - I людзi часам так робяць, ствараючы жорсткасць!
  Дзяѓчынка пацвердзiла:
  - Ды паступаюць! Але гонару iм гэта не робiць!
  Хлопчык-капiтан адзначыѓ:
  - На вялiкi жаль, бывае часам, што даводзiцца прымянiць жорсткасць. Ну, калi няма iншага спосабу выхавання! Ды i наогул, што цябе бянтэжыць?
  Вiкантэса адзначыла:
  - З аднаго боку крайняя жорсткасць Старога Запавету, i адначасова мяккасць Iсуса Хрыста, якi малiѓ нават укрыжаваны, за сваiх катаѓ!
  Гулiвер развёѓ рукамi i адказаѓ:
  - Я не ведаю! Пакуль цяжка сказаць, чаму i што... Трэба сабрацца з думкамi. Але зрэшты. Тут пытанне, а жыццё Зямлёй не канчаецца. I можа быць, забiѓшы дзiця з дапамогай мядзведзiцы Елiсей, яго пазбавiѓ ад вечных пакут у геене вогненнай, адразу ж перанёсшы ѓ рай?
  Вiкантэса хiхiкнула i адзначыла:
  - Дык любы забойца можа сказаць - я яму не даѓ зграшыць! I перанёс у рай!
  Хлопчык Гулiвер хацеѓ запярэчыць, але думкi неяк не iшлi ѓ галаву. Ды i пра што тут казаць? Тут трэба быць дасведчаным Багасловам. I тое не на ѓсе пытаннi i тэолагi, i багасловы здольныя даць здавальняючы адказ. Напрыклад - чаму пры Усемагутным i любячым Богу iснуе зло? Бог хоча, каб зло iснавала цi не можа з iм скончыць?
  I тут вельмi цяжка адказаць канкрэтна. Цi так атрымлiваецца, цi iнакш. Але iснуе парадокс, што любы варыянт адказу, усiх не задаволiць.
  Хлопчык-капiтан вымавiѓ з сумнай усмешкай:
  - Вось вы, напрыклад, жывяце тысячу гадоѓ не старэючы. Дык радуйцеся гэтаму. Таму што вам Бог даѓ ласку i вечнае юнацтва. А простым людзям не даѓ. I на тое ёсць яго промысел!
  Вiкантэса кiѓнула:
  - Амiн! Гэта выдатна!
  Гулiвер праспяваѓ:
  Бог найвялiкшы ласкай бяздоннай,
  Стварыѓ Ты Зямлю, вышыню нябёсаѓ.
  Дзеля людзей Твой Сын аднастайны,
  Узышоѓ на крыж, ну а потым уваскрос!
  Дзяѓчынка кiѓнула i прачырыкала:
  На нябеснай пераклiчку,
  Збяруцца ѓсе мае сябры,
  На нябеснай пераклiчку,
  Там па мiласцi Гасподняй,
  Буду я!
  Гулiвер падмiргнуѓ ёй i праспяваѓ у адказ:
  Божа мой, гэта Ты, гэта Ты,
  Я з Табою паѓсюль сустракаюся...
  Калi рову мiмаходзь кветкi,
  I з любоѓю Табе пакланяюся!
  
  Iегова вянок прыгажосцi,
  У святле дня i паѓночным ззянне...
  Гэта думкi мае i мары -
  Гэта юнацкасцi светлае жаданне!
  Дзяѓчынка кiѓнула з прамянiстай усмешкай:
  - Ды добрая ѓ цябе песня, аднак, я хачу, каб ты яшчэ праспяваѓ!
  Гулiвер заспяваѓ з усмешкай:
  Як цудоѓна ѓсё тое, што Тваё,
  Мне паѓсюль Твой чуецца голас...
  У сэрцы Божая правiца спявае,
  I шэпча ѓ душу як якi спявае калос!
  
  Гэта горы пакрытыя мохам,
  Гэта хвалi з бушуючай пенай...
  Гэта бераг з гарачым пяском,
  Гэта сонца з бязмежнай сусвету!
  Тут дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай i перапынiла Гулiвера, спытаѓшы:
  - А выродлiвыя бабы, стварэнне Госпада Бога, што таксама выдатныя?
  Гулiвер пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Калi iснуюць жыхары iншых мiроѓ i планет, i яны непадобныя на нас, то яны таксама, мусiць, могуць падумаць што мы вырадка. Прычым, нават у стаѓленнi самых выдатных дзяѓчын!
  Вiкантэса пагадзiлася:
  - З пункту гледжання дыялектыкi - гэта гучыць лагiчна!
  Гулiвер з усмешкай праспяваѓ:
  Прасьвятлiѓ Гасподзь Усявышнi,
  Як знайсцi ѓ Хрысце спакой...
  Адчуѓ, я грэшнiк найнiзкi,
  Што Гасподзь выратавальнiк мой!
  Дзяѓчынка кiѓнула i праспявала, скалячы зубкi:
  На нябесным на пасадзе,
  Цар Усявышнi сядзеѓ...
  Па сваёй вялiкай волi,
  Хрыстос намi кiраваѓ!
  
  На крыжы распялi Бога,
  Iсус малiѓ Айца...
  Каб не судзiѓ нас строга,
  Грэх дараваѓ нам да канца!
  
  Мiласэрнасць бязмежна,
  Сын Ён паслаѓ на смерць...
  Каб служылi яму Богу асабiста,
  I не смелi памерцi!
  I дзяѓчынкi падмiргнула свайму вiзавi.
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Ды гэта цудоѓна. Вершы скажам так - гэта выдатна! Але ты Iсуса Хрыста сваiм Госпадам i Выратавальнiкам прызнаеш?
  Дзяѓчынка хiхiкнула i праспявала:
  Iсус дасканаласць,
  Iсус дасканаласць...
  Ад усмешкi да жэсту,
  Вышэй за ѓсялякiя пахвалы...
  Ах, якое шчасце,
  Ах, якое шчасце,
  Ведаць, што Бог дасканаласць!
  Ведаць, што Бог iдэал!
  Гулiвер пацвердзiѓ:
  - Гэта ты добра праспявала, i выразна! У табе я бачу вельмi вялiкiя здольнасцi.
  Дзяѓчынка з захапленнем праспявала:
  На прасторах Радзiмы цудоѓнай,
  Гартуючыся ѓ бiтве i працы...
  Мы склалi радасную песню,
  Пра Усявышняга Бога i правадыра...
  
  Бог Святло - гэта слава баявая,
  Бог Святло нашай юнацкасцi палёт ...
  З песнямi змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Госпадам iдзе!
  Гулiвер з усмешкай адказаѓ:
  - Выдатна ты спяваеш! Проста супер!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адзначыла:
  Нам песня будаваць i жыць дапамагае,
  Мы з песняй смела нясёмся ѓ паход...
  I той, хто з песняй па жыццi крочыць,
  Той нiколi, i нiдзе не прападзе!
  Дзецi iшлi па камянiстай дарозе. Было балюча збiтым ступням хлапчукi, але ён трываѓ i iшоѓ. А размова адцягвала ад пакут.
  Акрамя таго ѓжо тое, што ѓ цябе ѓсе зубы свае i юныя, ужо паднiмае настрой. I юны арганiзм цягавiты i здаровы. I ѓсё вакол такое яркае, прамянiстае, свежае ѓспрыманне свету.
  Вiкантэса спытала:
  - А чаму, напрыклад, калi Хрыстос Бог i ѓ яго ѓся ѓлада на Зямлi i на небе, самы ѓдачлiвы кiраѓнiк i заваёѓнiк усiх часоѓ i народаѓ - гэта Чынгiсхан? Якi i варвар, i язычнiк, i вельмi жорсткi, i шматжанец!?
  Гулiвер з разгубленай дзiцячай усмешкай адказаѓ:
  - Ну, гэта складанае пытанне... Шчыра кажучы, у Бiблii напiсана Сатана - Бог стагоддзя гэтага, i магчыма Чынгiсхан абавязаны поспеху Д'яблу!
  Дзяѓчынка запярэчыла:
  - Э не! У Бiблii нiчога не напiсана - Сатана - бог стагоддзя гэтага! У мяне памяць вечна юная, i куды лепш, чым у вас людзей, якiя становяцца дарослымi i пачварнымi!
  Хлопчык-капiтан адзначыѓ:
  - Напiсана - бог стагоддзя гэтага асляпiѓ iх розумы!
  Вiкантэса засмяялася i адказала:
  - Тут не гаворыцца, што гэта менавiта Сатана! Магчыма, маецца на ѓвазе, чалавечы эгаiзм. Цi можа быць, напрыклад празмерны гонар, цi iншыя недахопы характару.
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Збольшага гэта i дакладна! Можа, мелася на ѓвазе, i тое i другое!
  Дзяѓчынка праспявала, скалячы зубкi:
  - А што Гасподзь меѓ на ѓвазе?
  Гулiвер разгублена адказаѓ:
  - Гэта ты пра што?
  Вiкантэса ѓсмiхнулася i адказала:
  - Ды аб розным! У мяне ёсць нават песенька на гэтую тэму!
  Хлопчык-капiтан пацiснуѓ плячыма i прапанаваѓ:
  - Давай, спачатку я спяю!
  Дзяѓчынка з усмешкай кiѓнула:
  - Калi хочаш то спявай,
  Толькi не спявай на спачын!
  Гулiвер заспяваѓ, сваiм чыстым, дзiцячым галаском;
   Чалавек у бязвер'i няшчасны,
  Жыць у грахоѓнай юрлiвасцi нельга...
  Таму што Божы гнеѓ жудасны,
  Таму што строгi Бог суддзя!
  
  Плоць у пекле ад спёкi знемагае,
  I час нам усiм зразумець даѓно...
  Той, хто веры ѓ Госпада не ведае,
  Патрапiць пад пякельнае ярмо!
  
  Грэшны чалавек сваё атрымае,
  Будзе, як павук гарэць у агнi...
  Стануць у апраметнай нячысцiкi мучыць,
  Тых, хто пакланяѓся сатане!
  
  Страшыся i кайся вораг Гасподнi
  Будзеш ты зрынуты прама ѓ пекла...
  Хто не шануе дзень Суботнi
  Вечна будзе полымем агорнуты!
  
  Шанаваѓ ты iдал i за гэта ѓ пакутах,
  Вельмi балюча курчыцца ѓ пекле.
  Будзе бязбожным, навука -
  Iдалука аддаѓ перавагу Хрысту!
  
  Не паверыѓ Божаму наказу,
  Першы дзень ушанаваць не захацеѓ...
  Не спадзявайся, ты згарыш не адразу-
  Вечнасць у пакутах грэшнiка доля!
  
  Веру, што настане час помсты,
  Iсус Вялiкi Бог прыйдзе -
  I надыдзе канец свету,
  Ён выратаванне людзям прынясе!
  
  Мёртвых уваскрэсiць Святы Божа,
  Тых, хто ѓ веры не ѓджгне тлен...
  Веру я з Усявышнiм буду таксама,
  У нябёсы - хай абрынецца плоцi палон!
  Дзяѓчынка з усмешкай, якая свяцiлася жэмчугам, пацвердзiла:
  - Вельмi добрая песенька! Але аднымi песнямi сыты не будзеш! Трэба, нешта яшчэ крутое i непаѓторнае!
  Гулiвер заѓважыѓ:
  - Глупства таксама непаѓторнае!
  Вiкантэса прачырыкала:
  - Як усё будзе добра, калi мы хоць крыху станем дзецьмi!
  I прапанавала:
  - Давай яшчэ што-небудзь праспявай!
  Хлопчык-капiтан пацiснуѓ плячыма:
  - Табе гэтага хочацца?
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Вось менавiта, хачу, каб ты спяваѓ!
  I Гулiвер узяѓ i заспяваѓ;
  У свеце новым цуды,
  Нiбы гэта ѓ колеры казка...
  Тут такая прыгажосць,
  Не знайсцi загана ѓказкай!
  
  Ну, а калi новы дзень,
  Над Зямлёю надыходзiць...
  Значыць, нам уставаць не лянота,
  Страмчэй у свеце не бывае!
  
  Будзе ѓ славе новае святло,
  Дзе дрэвы як цукеркi...
  Станем мы сустракаць свiтанак,
  У вечным шчасцi нашы дзеткi!
  
  Надыходзiць новае стагоддзе,
  Гэты край такi цудоѓны...
  Будзе шчаслiвы чалавек -
  Праходзячы няхай шлях небяспечны!
  
  Ды планета расквiтнее -
  Хутка стане пышным раем...
  Адчыняй пераможны рахунак,
  Будзе свет прамянiстым маем!
  
  Да чаго ж добра,
  Калi сонца ярка свецiць...
  Дзяцел свiдруе долата,
  Усiм цудоѓна на планеце!
  
  Як усё весела ѓ нас,
  Шчасця поѓная далiна...
  Будзе, вер росквiту гадзiну,
  Залатая сярэдзiна!
  
  Хто б зрабiѓ наш надзел,
  Вельмi доблесным прыгожым...
  Калi будзе перадзел,
  Дык ты стань больш сiлы!
  
  Не апусцiм мы галаву,
  Спiну ганарлiва распростваючы...
  Да блiну алей, тваражку,
  Ураз гаспадыня дадае!
  
  Так што будзе шчасце ведай,
  I святло з Iмем Сварога...
  Сапраѓдны стане рай,
  Памалiлiся людзi Богу!
  
  Даѓ Гасподзь адзiн адказ:
  Трэба ѓ радасцi працаваць...
  I тады прыйдзе прывiтанне -
  Асветлiцца ярка твары!
  
  Вось дзяѓчынка басанож,
  Асядлала чарапаху...
  Трэба ѓрэжа кулаком,
  Наганяючы масу страху!
  
  Дзе здараецца пажар,
  Ну, а дзе вогнiшча палае...
  Сакрушальны ѓдар,
  Вораг жорсткi нападае!
  
  Не ворагу мы не здамо,
  Такога лiчы iмкненне...
  Выпроствае херувiм,
  Крылы i ворагам прабачэнне!
  
  Скажа хутка будзе тое,
  Што перамогай завуць...
  Цырк бывае Шапiто,
  I часам сабакi брэшуць!
  
  Хутка стане як у раi,
  Свет увесь зробiм прыгожым.
  Ладу я дзякую -
  Златам свецяць херувiмы!
  Прыгожа праспяваѓ хлопчык, i голас у яго стаѓ дзiцячы. Вельмi звонкi i пранiзлiвы.
  Вiкантэса прачырыкала:
  - Добра спяваеш! I гэта крута!
  Хлопчык-капiтан прашыпеѓ:
  Я спяваю, я спяваю, i ѓсiх дэманаѓ пераб'ю!
  Дзяѓчынка таксама заспявала:
   Мы дзяѓчынкi ганарлiвыя Сварога,
  Смелыя, адважныя байцы...
  Служым дакладна, мы ѓ Iмя Рода,
  Няхай ганарацца дзяды i бацькi!
  
  Бог Сварог i розум у людзей,
  Зробяць шчаслiвым светабудову...
  Нас не пераможа павер злыдзень,
  Справа наша праца i стварэнне!
  Гулiвер свiснуѓ i адзначыѓ з любоѓю ѓ голасе:
  - Шыкоѓная песня!
  Вiкантэса кiѓнула i прачырыкала:
  - Ды ѓ гэтым усё i хараство. Што спяваеш дзеля спеваѓ.
  Хлопчык i дзяѓчынка працягвалi крочыць. Iх дзiцячыя ножкi тупалi сабе з вялiкай упэѓненасцю. I маглi яны без сумневу вельмi хораша спяваць.
  Дзецi тут, здаецца, усё. I гэта такi цудоѓны свет. Няхай нават у iм i iснуе рабства.
  Гулiвер з захапленнем заспяваѓ:
  Усе людзi на адной планеце,
  Павiнны, ведай дружнай жыць...
  Павiнны заѓсёды смяяцца дзецi,
  I ѓ мiрным свеце жыць,
  Павiнны смяяцца дзецi!
  Павiнны смяяцца дзецi!
  Павiнны смяяцца дзецi!
  I ѓ мiрным свеце жыць!
  Вось яны так iшлi, iшлi, i яшчэ раз iшлi...
  Нарэшце надышоѓ вечар. I калону з дзецьмi, якiя патрапiлi ѓ палон, пабудавалi на вячэру.
  Iм далечы чагосьцi ѓмоѓна ядомага супу, i яшчэ аладак з малаком. Хлопчыкi-нявольнiкi паелi. I ахвотна завалiлiся спаць.
  Сапраѓды пасля цяжкага дзённага пераходу яны мелi патрэбу ѓ адпачынку.
  Гулiвер таксама засоп носiкам i, яму снiлiся цудоѓныя сны.
  У якiх напаѓаголеныя дзяѓчаты спявалi;
  Сусвет на часткi разарвалi,
  Згаслi зоркi, катастрофа-смерць!
  Рыдаюць, стогнуць у пакутах пякельных далечынi,
  А тым, хто выжыѓ: толькi ганьба цярпець!
  
  Падобна Богу - правячы ѓсе законы,
  Забыѓшыся пра сумленне, i адкiнуѓшы гонар!
  Чужая раса свет наводзiць новы,
  Шпурнула выклiк нам - хвацкую вестку!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  Хлопчык-юнга, у якога ператварыѓся Гулiвер, плыѓ на прыгожай i вельмi прыгожай брыганцiне. Яе ветразi былi вельмi ярка размаляваныя, з дзiвоснымi, цудоѓнымi, малюнкамi ѓ выглядзе кветак i матылькоѓ, i стракоз, а таксама дзяѓчат з мячамi.
  I гэта вельмi гарманiравала з экiпажам. Тут таксама апынулiся выключна дзяѓчынкi. I яны былi амаль аголеныя, толькi груд i сцёгны прычыненыя нiтачкамi каштоѓнасцяѓ. А скура загарэлая, блiскучая, нiбы ѓ бронзавых статуй.
  Дзяѓчынкi-пiраты пляскалi сваiмi босымi, вельмi хупавымi, i панадлiвымi ножкамi.
  I пры гэтым спявалi:
  Мы бедныя, мы бедныя, пiраты,
  Нас вельмi, вельмi, вельмi шкада,
  Не пазбегнуць дзяѓчынкам ведай адплаты,
  А таму, што не прывiлi нам мараль!
  
  Пiраткам не патрэбны навукi,
  I гэта зразумела чаму...
  У нас i ногi ёсць i рукi,
  А галава нам не да чаго!
  I вось наперадзе здаѓся галiён , яго першай заѓважыла дзяѓчына на версе. Яна саскочыла, мiльгаючы голымi, круглымi пяткамi.
  А ѓвогуле, якiя тут былi прыгажунi, а валасы ѓ iх вельмi яркiя. Большасць мядовых бландынак з шавялюрай зiготкай, нiбы сусальнае золата, але ёсць яшчэ i медна-чырвоныя дзяѓчынкi i нават з валасамi iзумруднага колеру.
  Некаторыя носяць завушнiцы брошкi. А якая ѓ iх дасканаласць лiнiй!
  I мышцы ѓ iх нiбы шарыкi ртуцi перакочваюцца пад бронзавай, блiскучай скурай. Вось гэта сапраѓды дзяѓчаты якiя здольныя бiцца па-сапраѓднаму.
  I вось брыганцiна iмчыцца за галiёнам . А на гэтым караблi носяцца касматыя мядзведзi-оркi, якiя дадаюць ветразяѓ i спрабуюць пайсцi.
  Дзяѓчына-капiтан з валасамi колеру сусальнага золата, што так прыгожае развяваюцца па ветры, i босымi ножкамi, што зводзяць мужчын з розуму, як прараве:
  Мы знiшчым праклятых мядзведзяѓ! Ды будзе банда дракона ѓ агнi!
  Вось брыганцiна скарачае адлегласць. I з насавой гарматы страляюць тры дзяѓчыны, упiраючыся босымi ножкамi ѓ палубу.
  I вось ядро вылятае, i апiсаѓшы дугу, б'е прама ѓ камбуз варожага галiёна . I карабель, атрымаѓшы моцны ѓдар, нахiлiѓся.
   Дзяѓчынкi сталi падскокваць, мiльгаючы босымi, круглымi пяткамi i раѓлi:
  Слава пiратам, слава!
  Iрвуцца дзяѓчынкi наперад...
  Дзяромся пад пунсовым сцягам,
  Войска ѓ атаку iдзе!
  I вось брыганцiна ѓсё блiжэй i блiжэй да галiёна . I кiдаюць дзяѓчынкi крукi на борт варожага пасудзiны. I прыцягваюць брыганцiну да сваёй ахвяры. А потым мiльгаючы босымi, голымi ножкамi. Заскокваюць на яе i ѓступаюць у лаянку з оркамi. I iдзе дзiкая катавасiя. Дзяѓчаты сякуцца шаблямi i пускаюць кроѓ супернiку пякучымi струменямi. I падаюць, са ссечанымi галовамi оркi.
  I iх галовы коцяцца па падлозе.
  Вось гэта сапраѓды разбурэнне i знiшчэнне. Вось зараз ваяѓнiцы паказалi сябе ва ѓсёй красе. I iх босыя, загарэлыя ножкi, нiбы кавадлы, наносiлi зруйнавальныя ѓдары.
  Дзяѓчыны вельмi прыгожыя i iх бронзавая скура, так i пералiваецца на сонцах, якiх цэлых тры.
  Ваяѓнiцы свiшчуць i гарлапаняць:
  - Будзем мы ворагаѓ забiваць, у гэтым наша крэда заѓсёды. Усе iспыты здалi на пяць, святая наша краiна!
  Сапраѓды класныя атрымалiся дзяѓчынкi. I так сякуцца, што ѓзмахi не спынiць.
  I разам з iмi ваюе басаногi хлопчык Гулiвер. Вельмi нават хвацкi скажам дзяцюк.
  I голая пятка хлапчука як возьме i ѓрэжа ѓ падбародак орку. I ѓ таго скiвiца паляцела.
  Гулiвер заспяваѓ:
  - Як жылi мы змагаючыся,
  I смерцi не баючыся...
  Так i з гэтага часу жыць табе i мне!
  У зорнай вышынi i зорнай цiшынi,
  У марской хвалi i лютым агнi!
  I лютым, i лютым агнi!
  Хлопчык-юнга секся, i яго босыя ножкi наносiлi ѓдары.
  Добра ѓсё ж быць дзiцем. Якое ѓ цябе хуткае цела.
  Вось гэта сапраѓды хлапчук-супермэн.
  I спявае на ѓсё горла:
  - Я рыцар святло на калене дзiкуны,
  Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару зямлi!
  Вось так хлопчык ваюе i спявае. I сячэ i бадаецца.
  I разам з iм б'юцца яшчэ i iншыя дзяѓчаты. Якiя так прыгожыя i мiлыя.
  Б'юцца, зразумела, на вялiкай вышынi. У фiгуральным сэнсе слова.
  Вось гэта ваяѓнiцы. Пра iх можна сказаць: "супер i гiпер" .
  Калi ѓжо возьмуцца бiцца, то нiчым не спынiш.
  I вось апошнiя оркi пад ударамi прыгажунi загiнулi. I ѓзнiкла вялiкая радасць у ваяѓнiц.
  I яны заспявалi:
  Усiх мы зарэжам i перарэжам,
  Усiх мы зарэжам! Усiх мы зарэжам!
  I пасля чаго сталi мацаць па галiёне i шукаць здабычу. Пры гэтым ваяѓнiцы спявалi:
  - Мiнакоѓ шукаем з ночы да ранiцы,
  Прарвемся фраера! Прарвемся фраера!
  Тут i Гулiвер заспяваѓ з натхненнем;
   На брата руку падняѓ брат:
  Жорсткая вайна - роѓ супостата!
  Табе стаѓ сябрам аѓтамат,
  За легкадумнасць прыйшла адплата!
  
  Што рабiць, калi людзi на мелi,
  Калi вакол свiшчуць лiхiя кулi!
  Вайну Бог лепш сiлай разарвi -
  Каб днi дракона драпежныя мiнулi!
  
  Але пекла не ведае меры i рысы,
  Гарыць зямля ѓ напалме, плачуць дзецi!
  Вось збялелi дзяѓчыны рысы -
  За гэта хто, Гасподзь Святы, адкажа?
  
  Ну, колькi можна блiзкiх забiваць,
  Бо чалавек народжаны, павер, для шчасця!
  На фронт не адпускае сына мацi,
  I нават улетку на вайне непагадзь!
  
  Але абавязак салдата - гэта дакладны абавязак:
  Што трэба за Айчыну ѓ лаянцы бiцца!
  У шаснаццаць гадоѓ ужо сiвая скроня,
  Ад слёз апухлi ѓдоѓ няшчасных твары!
  
  Але што такое, ты шалёны брат?
  Не, ты шалёны, блiзкi адказвае!
  За подласць хто ѓ трона, наш салдат,
  Лiчыць, што швагер - паганы Каiн!
  
  У зямлi патокi крывi жылы рвуць,
  I пульс з ядра ѓдарам адгукнецца...
  Застыѓ снарадам бiты ѓ нiве плуг,
  Ох, да чаго барвовым стала Сонца!
  
  Але вера ёсць, што Iсус прыйдзе -
  Памiрыць братоѓ, прынясе Выратаванне!
  Тады забудзем помсты гнюсны рахунак -
  У душы ѓсiх нас пануе, няхай прабачэнне!
  Пасля чаго дзяѓчыны- пiраткi захiхiкалi над юнгай. I гэта было проста супер.
  Пасля чаго з трума галiёна вывалаклi, бочкi з пiвам i вiном, прынялiся пiць i бушаваць.
  А якi танец танцавалi босыя, дзявочыя ножкi прыгажунь. Наколькi гэта здорава глядзелася.
  I iх мускулiстыя iкры так i зiхацелi. Вось гэта сапраѓды дзеѓкi што трэба.
  Хлопчык Гулiвер таксама выпiѓ, i заспяваѓ з запалам;
  У кожнага свой асабiсты погляд кахання -
  Паняцце прыгажосцi i iдэалу!
  Хоць людзi да яго не дараслi,
  Але чалавек ужо не малпа!
  
  I тут, зразумела можна i афарызмаѓ злёгку ѓзяць i дадаць тыпу такiх, дасцiпных;
  Босая пятка дзяѓчынкi дакладней за ѓсё здабудзе модныя туфлi!
  Але нешта ѓ галаву не прыходзiць нешта арыгiнальнае
  Вось, напрыклад такое:
  Каханнi ѓсе ѓзросты пакорныя,
  I глядзiць хлопчык вельмi ганарлiва...
  Яго вочы ѓ цемры блiшчаць,
  Стромкi ж будзе вынiк!
  Хоць гэта ѓсё скажам так - глупства i банальна.
  Зрэшты, з iншага боку можна сказаць, што нават i крута.
  Гулiвер праспяваѓ:
  Я скачу. Але я скачу iнакш,
  А дакладней скачу як вош...
  I магу канкрэтна ѓрэзаць рэшты,
  Ты хлапчука босага не ѓ дрыжыкi!
  А потым Гулiвер заспяваѓ нешта больш цывiлiзаванае;
  Жадаем у выдатна свеце раю жыць -
  У якiм няма хвароб, лядашчых цялушак...
  Каб бясконцай стала жыцця нiтку,
  Каб кожны дзень шчаслiвы i вясёлы!
  
  Дзе колер падобны вясёлцы вясной,
  Гарлачыкi, нiбы золата са смарагдам.
  Дзе быль ужо даѓно падобна з марай...
  Любы дзяцюк здольны зрабiць цуд!
  
  Аб Радзiма, святы Божы сум;
  Твае бярозы ѓ крапiнку, бляск металу...
  I Госпаду я аб адным малюся,
  Каб Бацькаѓшчына ѓ славе квiтнела!
  
  Але тут ужо ѓ паход баец сышоѓ,
  Ён нiбы варвар воiн маршыруе!
  Мы зробiм планеце добра -
  Каб не пракалолi мацi родную кулi!
  
  Атака троляѓ, шалёны напор;
  Нясецца супостатаѓ валлавiна!
  А таму, навошта нам гарачая спрэчка,
  Калi Радзiма ѓ кулаку адзiная!
  
  Але зноѓ оркаѓ катаѓ аскал,
  Iм чалавек, як у горле костка засела!
  I гоблiн у дзiкай лютасцi рыкаѓ,
  Але прымянiлi мы ад рацi дару!
  
  Але вось перамога над ворагам блiзкая,
  Расею мы вырвум з багны!
  Адплата над нячыстымi прыйшла -
  Iх поѓсць парвалася на шматкi i Ворсiн!
  
  Авал дзяѓчынкi мiлага асобы -
  Надаѓ мне веру i вялiкiя сiлы!
  Вось так Гулiвер i праспяваѓ з вялiкiм пачуццём i запалам. I яго спевы аказалiся такiм неймаверна шыкоѓным.
  Потым хлопчык-капiтан зноѓ заспяваѓ, пасля чарговага келiха пiва, i закусiѓшы сушанай рыбкай;
  Вялiкая, магутная, святая краiна,
  Няма прамянiстей пад небам сiнiм!
  Яна Усявышнiм Богам нам навечна аддадзена -
  Без граняѓ святло, узвышанай Месii!
  
  Такой дзяржавы свет не бачыѓ, ведайце нiколi,
  Каб абшары космасу мы ганарлiва тапталi!
  Любая ѓ светабудове спявае табе зорка,
  Ды будзе Ань шчаслiвая разам з намi!
  
  Бо гэта наша Радзiма, яна такая доля,
  Загадваць прасторай усiх матэрый!
  Любы з нас, паверце, бы такога захацеѓ,
  Без усялякiх дурняѓ, бабскiх забабонаѓ!
  
  Арханёлы дудзяць сабе ѓ магутную трубу,
  Яны марш нашых войскаѓ бурна славяць!
  А вораг знойдзе сабе долю ѓ асiнавай труне,
  I не атрымае падаткаѓ i данiны!
  
  Вось гэта наша Радзiма, усё ѓ ёй, павер, прыгажосць,
  Яна ѓсё светабудову без намаганняѓ павярнула!
  Дзяѓчыны прыгожанькая важкая каса,
  Паляванне ёй, каб моцным было рулю!
  
  Айчына, гэта мацi погляд блакiтных вачэй,
  Яе рука i ласкавая, i камень!
  А супастата юнак ты куляй замачы -
  Каб у сэрцы шугала ярчэй полымя!
  
  Айчыне бязмежнаму прысягу ты прымi,
  Яна табе, вядома, таксама балазе!
  Хоць у лютасьцi бiтвы паток цячэ крывi,
  Працiѓнiку прыйдзе зараз расплата!
  
  Зброя i мужнасць такi наймагутны сплаѓ,
  Пераадолець яго не можа злосны!
  На самалёце з бомбамi я хуценька лётаѓ,
  А як iрване, то сыплюць градам акна!
  
  А вось загад кiраѓнiка - ляцi дзяцюк на Марс -
  Табе час ужо i космас ставiць!
  А пыха ѓ марсiянiна, атрымае жорстка ѓ вока,
  Потым i за Плютонам бачым далi!
  
  Прыйдзем да вяршыняѓ космасу, сусвету бачачы край,
  Такое ѓжо ѓ нас чалавечае прызначэнне!
  А таму, хлапчук пра подзьвiгi мацуйся,
  Бо, ведай, узнагарода гэтая справа нажыѓная!
  Дзяѓчаты таксама тупалi i пляскалi ѓ далонi. I iхнiя босыя ножкi такiя спрытныя. I яшчэ голыя пятачкi так i зiхацяць на сонцах.
  Гулiвер разам з iмi, у целе басанога хлопчыка такi жывы i вясёлы.
  Але танцавалi яны па першае чысло.
  Пасля чаго вырашылi пагуляць у карты. А гэты таксама занятак вельмi цудоѓны.
  I яшчэ можна рэальна ѓзяць i размасцiцца. I з дзяѓчынамi да самай лютасцi павесялiцца.
  Дзяѓчына- пiратка ѓзяла ѓ руку босую, дзiцячую ножку Гулiвера i пачала масажаваць яго круглую, ружовую пятачку.
  Дзiця-юнга засмяяѓся i завуркатаѓ ад задавальнення. Гэта было так здорава. Вось гэта сапраѓды проста цуд-хлопчык.
  I яго босыя, вельмi прыгожыя ножкi - проста цуд.
  Гулiвер заспяваѓ з усмешкай:
  Басанож, толькi басанож,
  Пад лiпеньскi гром i пад шум прыбою...
  Басанож, толькi басанож,
  Будзем танчыць, мы з табою!
  Вось такiя песенькi ѓ iх вясёлыя. I добра, мусiць, усёткi быць хлопчыкам. I ты пры гэтым паказваеш, каласальныя подзвiгi.
  Але, зразумела, гэта яшчэ i не ѓсё. Чаго толькi Гулiвер яшчэ не вытвараѓ.
  I спяваѓ i скакаѓ, i босымi дзiцячымi ножкамi рабiѓ шпагаты. Што таксама выглядала вельмi крута i ѓ нейкай ступенi адыёзна.
  Вось гэта быѓ хлопчык-капiтан, якi аб'ездзiѓ шмат краiн, i не раз баразнiѓ акiян.
  Ды i настрой у яго, прама скажам вельмi агрэсiѓны.
  Але вось чаму i яшчэ не ѓзяць дзяѓчынка па пiрацкiм сцягам i не пастраляць з маленькiх гармат па акулах. Патрапiць нялёгка, але ѓ гэтым тое ѓся i хараство.
  Хлопчык Гулiвер упёршыся босымi, дзiцячымi ножкамi ѓзяѓ i стрэлiѓ. Ядро стукнула па акуле. I зламала ёй хрыбет, выбiѓшы кiшкi. Дзiця прароѓ:
  - Злавiѓ пацан круты кураж,
  I ѓ труну ѓвагналi экiпаж!
  Дзяѓчына-капiтан пiратаѓ, узяла i схапiла хлапчука-юнгу босымi пальчыкамi ножак за дзiцячы носiк i зароѓ:
  - Ну што свавольнiк, хочаш заняць маё месца. У цябе я бачу шмат амбiцый!
  Хлопчык Гулiвер адказаѓ:
  - Мяне задавальняе быць хоць маленькiм, але ѓсё-такi мужчынам. А жанчына гэта...
  Iншая ваяѓнiца рудай масцi праспявала:
  Без жанчын жыць нельга на свеце няма,
  У iх сонца траѓня, у iх кахання росквiт!
  Гулiвер прапанаваѓ з вельмi чароѓнай усмешкай, якая i дзiцячая i разам з тым мужная адначасова:
  У краiне надышла цяжкая эпоха,
  Струменем бурным льецца кроѓ!
  Змагайся да апошняга ты ѓздыху,
  I няхай наступiць шчасце, мiр, каханне!
  
  Мы дзецi гарэзнага камунiзму,
  Айчыны бязмежныя сыны...
  Хоць наступаюць орды рэваншызму
  Будзем сваёй Радзiме верныя!
  
  У вялiкай i касмiчнай эпохi,
  Павiнны квазары з пальца ствараць...
  Справы ѓ нас зусiм павер нядрэнны,
  Хоць атакуе злога пекла раць!
  
  Мы войска агрэсара уроем
  I лазеры з кваркаѓ створым...
  I стане чалавек любы героем,
  Над намi золатакрылы херувiм!
  
  Хоць над Айчынай палаюць хмары,
  Гатовыя дзецi бiцца з ворагам...
  Атрад байцоѓ такiх павер лятучых,
  Не таптаць край свету ботам!
  
  Мы ведаем вораг магутныя i падступны,
  Яму зямлi не пядзю не аддамо...
  I чалавек моцны прагрэсам славен-
  I Гасподзь усяго павер адзiн!
  
  Мы пабудуем камунiзм вялiкi,
  Будзе край родны квiтнець...
  Хоць супернiк вельмi нават дзiкi,
  Наш надзел у атацы наступаць!
  
  Пiянер адважны адважны хлопчык,
  Што народжаны быць ваяром заѓсёды...
  Леѓ ён не баязлiвы зайчык,
  Будзе няхай у рэальнасцi мара!
  
  Не стрываць нам браты прынiжэньне,
  За Айчыну ѓстанем усё гарой...
  Не пацерпiм больш абразы,
  Зьнiшчым ворага сталёвай рукой!
  
  Калi ѓсе мы за рукi возьмемся,
  Казурак зможам перамагчы...
  Радзiма святая нiбы сонца,
  I паляѓнiчы ператварыцца ѓ дзiчыну!
  Вось такую песню праспяваѓ хлопчык, якi быѓ яшчэ нядаѓна капiтанам i меѓ дваранства. I гэта крута.
  Але вось на гарызонце з'явiѓся фрэгат. Прычым, буйнога класа шэсцьдзесят чатыры гарматы. Што ж гэта сур'ёзна. I ён насоѓваецца нiбы каршун, якi ѓбачыѓ куранят.
  Дзяѓчына-капiтан адзначыла:
  - Вось гэта выклiк для нас! Будзем бiцца цi...
  Дзяѓчына з рудымi валасамi запярэчыла:
  - Аб уцёках не можа быць i гаворкi!
  Дзяѓчына з блакiтнымi валасамi, выскаляѓшы жамчужныя зубкi, што зiхацелi i iскрылi, праспявала:
  Мы нас павiнен паважаць, баяцца,
  Подзвiгам дзяѓчат не палiчыць колькасцi ...
  Дзяѓчаты заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Могуць займець як куль асла!
  I паказала сваю доѓгую i хвосткую мову.
  Ну што ж раз будзе бой, дык чаму i не паказаць, свой вельмi нават агрэсiѓны нораѓ. I будзе ад гэтага ворагам вельмi балюча. Ды i сябрам апынецца нявесела.
  А бiтва зразумела патрабуе выбару правiльнага месца i манеѓру.
  I вось дзяѓчынкi вельмi нават спрытна перамяшчаюць сваю брыганцiну, i разам з тым не забываюць спяваць;
  Камсамолка ты Айчыны дачка,
  Кахаеш за Эльфiю адважна бiцца...
  Ты здолееш Радзiма дапамагчы,
  Вiцязь не з душой паяца!
  
  Дзяѓчына выдатная спявачка,
  Па гурбах iмчыцца басанож...
  Ты ёсць прамянiстая царыца -
  Урэжаш па Аркольфу кулаком!
  
  Пяткай голай кiнула гранату,
  Разарвала тузiн салдат...
  Будзе хутка фюрару адплата,
  Прыгатуе рыцар аѓтамат!
  
  Мы дзяѓчынкi ѓ лаянцы камсамолкi,
  Самыя вялiкiя лiчы ѓ баi байцы...
  Галасочак у прыгажунь звонкi,
  Няхай ганарацца дзяды i бацькi!
  
  Пад Эльфсквай ваявалi вельмi жорстка,
  I змаглi злых оркаѓ, адважна ѓтрымаць...
  Мы дзяѓчаты перамагаем дакладна,
  Усе iспыты здаючы толькi на пяць!
  
  У нашых венах нiбы ѓраганы,
  Маланкi зiхацяць у жылах ведай...
  Будуць у свеце вельмi моцна краiны,
  Ад мядзведзяѓ, сабак i малпаѓ!
  
  Вермахт дзевак не паставiць на каленi,
  Не сагнемся ведайце нiколi...
  З намi Сталiн i наймудрэйшы Ленiн,
  Хай стагоддзi абмiнуць i гады!
  
  Бог стварыѓ сусвет з фатонаѓ,
  Жыццё без смерцi ѓ вечнасць спарадзiѓ...
  Мы парадак ведай пабудуем новы,
  I над намi крылы раскрывае херувiм!
  
  Шмат ёсць у Айчыне герояѓ,
  Камсамолкi першыя заѓсёды...
  Войска крочыць грозным ладам,
  Абараняючы эльфаѓ горада!
  
  Мы б'емся з фрыцам пад Эльфскваю ,
  I змаглi сталiцу абаранiць...
  Дзеѓка кiнула пакет нагой босаю,
  I давай па катам страляць!
  
  Шмат мы аркшыстаѓ пакасiлi,
  Шмат было зрэзана шпаны...
  Далей накручваючы мiлi,
  Рэжам легiёны Сатаны!
  
  Выбiлi мы Арктлеру ѓсе зубы,
  Быѓ зрынуты прэзiдэнт-цмок...
  Дзяѓчына раскрыла свае вусны,
  Палыхнуѓ вялiкi Армагедон!
  
  Не давайце фюрару лiтасцi,
  Дзяѓчыны вы адважныя заѓсёды...
  Чакаюць прыгажунь шчодрыя ѓзнагароды,
  I выканацца ѓ нас павер мара!
  
  Бог Стваральнiк усiх сусветаѓ сусвету,
  Узяѓ дабраслаѓляе эльфiнiст ...
  Сваёй моцай у бiтвах нязменнай,
  Дзеѓка руйнуе злы аркшызм!
  
  Голай пяткай кiнула гранату,
  I перавярнула грозны "Тыгр"...
  А потым прыцiснуѓ iх да канатаѓ,
  У красунi шмат ведайце гульняѓ!
  
  Так аркшысты хутка выцякалi,
  Што кiдалi танкi i снарад...
  Мы ж камунiзму бачым далi,
  I скасiлi троляѓ цэлы шэраг!
  
  Так што вы акрашысты атрымалi,
  Стаѓ вам супраць горла Сталiнград...
  Мы ж накруцiлi лiха мiлi,
  I зараз Сварог Вялiкi рады!
  
  Хутка будзе вера Iсуса,
  I iншых найпрыгажэйшых Багоѓ...
  Разаѓецца эльфаѓ святло мастацтва,
  Разводзячы, ваѓком i злых сланоѓ!
  
  Нарэшце станем мы адзiныя,
  У славе Роду мудра Айца,
  Дзяѓчыны ѓ баях непераможныя,
  Будзем у веры Ладзе да канца!
  Вось так ваяѓнiцы i пiраткi праспявалi. Ну вядома, Гулiвер не ѓсё зразумеѓ. Ён падумаѓ, што калi патрапiць у палон, то яму зразумела будуць бiць палкамi па босых, дзiцячых пятках. Прычым удары будуць моцныя i разам з тым, каб не пакалечыць. А затым кат возьме ѓ рукi распаленыя абцугi пачне ламаць хлопчыку косцi. I Гулiверу, зразумела, мала не здасца.
  Вось так бывае з вечнымi хлопчыкамi, калi яны iдуць у пiраты. Хоць тут каманда вельмi нават добрая - адны толькi дзяѓчыны ѓ бiкiнi. I пры гэтым носяцца i мiтусяцца, мiльгаючы босымi, круглымi, ружовымi пяткамi.
  Хлопчык-капiтан узяѓ i праспяваѓ:
  Дзяѓчыны бываюць розныя,
  I ѓсе яны класныя...
  Соску грудзей у iх пунсовыя,
  I яны вельмi ѓдалыя!
  Ну, а хлапчукi крывавыя,
  Б'юць троляѓ, злымi ѓдарамi!
  А калi орка знойдуць,
  Гэта вельмi моцна прыб'юць!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14.
  Алег Рыбачэнка гэта вечны хлопчык выканаѓ чарговую мiсiю. I прычым блiскуча.
  I яго запрасiлi ѓ Санкт-Пецярбург на святкаванне юбiлею праѓлення Мiкалая Другога. Яму 18 мая 1938 года спаѓняецца якраз семдзесят гадоѓ. Для цароѓ гэта рэкорд. А з князёѓ старэйшыя па ѓзросце былi толькi на пасадзе Манамах, i Яраслаѓ Мудры. А па паспяховасцi, Мiкалай Другi нават перасягнуѓ Чынгiсхана.
  Пакуль толькi Трэцi Рэйх можа ѓяѓляць пагрозу царскай iмперыi. I ѓ тое ѓ каалiцыi з iншымi дзяржавамi. Цi паспее Мiкалай Другi ѓступiць у вайну з Гiтлерам? Там бачна будзе!
  Хлопчык-маршал бяжыць па камянiстай дарозе, мiльгаючы босымi, дзiцячымi пяткамi i складае проста на хаду;
  Чорны лорд не вытрымаѓ i каб выратаваць жыццё свайму сыну Люку Скайокеру , схапiѓ iмператара Палпацiна i шпурнуѓ яго ѓ ядзерны рэактар. Але i сам быѓ уражаны маланкамi сiлы. Яго плоць разбурылася, а дух пакiнуѓ i без таго паѓмеханiчнае цела. I душа чорнага лорда закруцiлася ѓ асаблiвым энергiчным струменi.
  У яго была рэкордная колькасць цудоѓных iстот, якiя даюць незвычайную сiлу. А пасля развасаблення , Дарт Вэйдэр i зусiм злiѓся з цёмнай бакоѓ, i здабыѓ яе нябачанае перш за спазнанне, i разуменне.
  Пасля чаго яго душа ѓзяла i панеслася, пранiзваючы прастору i час. Дарт Вэйдэр, цi Энакiн Скайокер , iмчалася чарга кратавiну памiж светабудовамi. Яго чакаѓ зараз iншы лёс i лёс. I зразумела асаблiвая мiсiя.
  Якога - гэта быць, духам без цела? З аднаго боку ѓ табе незвычайная лёгкасць i адсутнасць болю. А з другога, думкi не знiкаюць. Наадварот, у галаве становiцца ясна i надыходзiць поѓнае разуменне, сутнасцi рэчаѓ. I Дарт Вэйдэр усвядомiѓ, што быѓ няправы. I роднаснае пачуццё не павiнна быць мацнейшым за служэньне цёмнаму боку сiлы. I што цёмны бок, адчыняе надзвычайныя магчымасцi, падобныя Багам-дэмiургам!
  I Энакiн канчаткова стаѓ Дартам Вэйдэрам , кружачыся ѓ мiжусяленскай прасторы.
  I вось надышоѓ момант, калi ён прайшоѓ да канца энергiю сiлу. I капрызныя ваганнi эфiру выкiнулi дух чорнага лорда на Зямлю. Але замест палёту i сузiрання, нейкая невядомая сiла, уцягнула вялiкага сiтха ѓ цела рускага цара Мiкалая Другога.
  Сам Дарт Вэйдэр зусiм не збiраѓся, у кагосьцi з мясцовых кiраѓнiкоѓ усяляцца.
  Яму не спадабалася планета - занадта ѓжо адсталая i прымiтыѓная. У яшчэ няма нi тэлебачання, нi iнтэрнэту, нi нават атамнай энергii. Праѓда нейкiя прымiтыѓныя аэрапланы ѓжо лятаюць. I быццам з'явiлiся тэлефоны, няхай нават пры дапамозе правадоѓ. I нейкiя аѓтамабiлi, з вельмi непрыемным на пах дымам.
  Ну i, зразумела, чыгункi - вiдавочная прыкмета, што тут жывуць не зусiм дзiкуны.
  I ѓ гэтым свеце бушуе крывавая, жорсткая, бязлiтасная i вельмi маштабная вайна. А апошняе для чорнага лорда суцэль зразумела i звыкла.
  I вось яго дух, а па сабе ѓляцеѓ у цела правадыра аднаго з бакоѓ. А душа Мiкалая Другога была вырваная з цела, вылецеѓшы як корак з бутэлькi.
  Зараз пад вонкавай абалонкай дабрадушнага, чалавечага манарха, найвялiкшы iх сiтхаѓ .
  I гэта сур'ёзна.
  Царская Расея на той момант другая па тэрыторыi краiна на Зямлi. Больш толькi Брытанiя, разам з калонiямi i дамiнiёнамi. Па эканомiцы перад першай сусветнай вайной - чацвёртая, па насельнiцтве трэцяя, калi, вядома ж, лiчыць Кiтай. Але на той момант Кiтая як адзiнай краiны не iснуе.
  Так што фактычна можна сказаць i другая. А па колькасцi войска, i першая ѓ свеце.
  Вайна iшла з пераменным поспехам. У самым пачатку царскае войска захапiла амаль усю ђсходнюю Прусiю, але з-за рознагалоссяѓ генералаѓ пацярпела паражэнне. Затое быѓ поспех у Галiцыi i аблога Пярэмышлi.
  Але ѓ наступным годзе Германiя адмовiлася ад актыѓных дзеянняѓ на захадзе, i асноѓныя сiлы кiнула на царскую Расiю.
  Коштам вялiкiх страт, немцы змаглi заняць немалую тэрыторыю. Тым не менш, Рыгу iм узяць не ѓдалося. А ѓ Аѓстра-Венгрыi яны не выйшлi да старой мяжы.
  У наступным годзе здавалася, наступiѓ пералом. Туркi былi бiтыя i страцiлi Эрзерум i Танрог , а таксама адбыѓся знакамiты Брусiлаѓскi прарыѓ. Палова Галiцыi i частка Букавiны , сталi царскiмi. Праѓда, прарыѓ у Лiтве супраць немцаѓ прайшоѓ не зусiм удала, але таксама частку сiл з заходняга фронта адцягнуѓ. Немцы i iх каалiцыя нiдзе не мелi поспеху. Нават, наадварот, у Афрыцы iх пацяснiлi ангельцы, а на Цiхiм акiяне калонii захапiлi японцы.
  Турцыя таксама цярпела паразы i ад рускiх, i ад ангельцаѓ з французамi. Вiльгельм нават прапаноѓваѓ Мiкалаю Другому сепаратны свет. Але саюзнiкi па Антанце, паабяцалi аддаць Расii Канстанцiнопаль - шматвяковая мара рускiх цароѓ. I вайна працягнулася. Суадносiны сiл на фронце была амаль трохразовая перавага рускай армiяй над непрыяцелем. Акрамя таго баяздольнасць аѓстра-венгерскiх войскаѓ была вельмi нiзкай, як i iх баявы дух. Чакалiся новыя буйныя перамогi, а яшчэ можа быць гэты год увогуле стане апошнiм у вялiкай вайне. Ужо ѓ Германii спее змова, i растуць капiтулянскiя настроi.
  Усё б нiчога, але ѓ царскай Расii саспела змова супраць цара. Ужо забiты Рыгор Распуцiн, i павуцiнне ахутвае Зiмовы палац. Вядома ж, аѓтарытэт Мiкалая Другога моцна падарваны паразай у вайне з Японiяй. Але зараз царская Расiя блiзкая да рашучых перамог, над немцамi.
  I змоѓшчыкi вырашаюць выступiць, пакуль не прыйшла вясна i з ёй новыя перамогi царскай армii. Канешне, гэта вельмi подла. Фактычна ѓдар у сьпiну сваёй краiне.
  Пачалося ѓсё з справакаваных змоѓшчыкамi масавых беспарадкаѓ, выклiканых недахопам у Петраградзе хлеба.
  Пачалiся пагромы i бойкi з палiцыяй. А гарнiзон i казакi бяздзейнiчалi. Цара ѓ Петраградзе не было, ён апынуѓся ва ѓстаѓцы, i разглядаѓ планы далейшай вайны.
  Брусiлаѓ раiѓ вясной пачаць наступленне на паѓднёвым флангу: у Галiцыi i Румынii. Там i аѓстрыйскiя войскi куды слабейшыя, i баявы дух рускай армii якая атрымала летась перамогi вышэй. I, зразумела на поѓднi i дарогi хутчэй падсохнуць i забяспечваць войска побач з Украiнай прасцей.
  Удар лепш за ѓсё нанесцi шырокiм фронтам. I ѓ адрозненне ад мiнулага года задзейнiчаць у iм больш сiл. Калi ѓ Брусiлаѓскiм прарыве ѓдзельнiчала б больш расейскiх войскаѓ, то, хутчэй за ѓсё перамога была куды большай па маштабе, i цалкам можна было ѓзяць i Львоѓ i Пярэмышлi. Ды i Заходнi фронт мог падтрымаць гэта сiнхронным наступам.
  Цяпер жа перакiдвалiся куды буйнейшыя сiлы. I хутчэй за ѓсё аѓстрыйцам не выстаяць.
  Але ѓ Петраградзе паѓстанне, i цар у шоку. Яму раяць падаць у адстаѓку, i адрачыся ад прастола. Канец лютага - крытычныя днi для манархii.
  I вось дваццаць восьмага лютага, у апошнi дзень зiмы, Дарт Вэйдэр дакладней яго дух усялiѓся ѓ Мiкалая Другога.
  Целы цара ѓжо немаладое, але i не старое. Iмператар не п'е, не якi палiць, i ѓвогуле здаровы.
  Дарт Вэйдэр яшчэ не меѓ вопыту перасялення ѓ iншыя целы. I спачатку разгубiѓся.
  Тым больш вакол яго столькi мiтуснi.
  Затое ён адчуѓ, што яго рукi зараз не механiчныя, а самыя сапраѓдныя, жывыя. I што цела цэлым - цэлае, без пратэзаѓ. I гэта ѓзбадзёрыла Дарта Вэйдэра i ён пракрычаѓ, якi стаѓ нечакана моцным голасам:
  - Што за балаган!?
  Усе разам прыцiхлi.
  Генерал-ад'ютант пралепятаѓ:
  - У Пiцеры рэвалюцыя, ваша вялiкасць!
  Дарт-Мiкалай засмяяѓся:
  - Рэвалюцыя? Ды гэта проста бунт! Бунт непiсьменнага натоѓпу!
  Публiка замерла. Упершыню яны бачылi цара такiм сярдзiтым. А погляд манарха выказваѓ рашучасць.
  Дарт-Мiкалай працягнуѓ:
  - А бунт трэба здушыць, а яго верхаводаѓ павесiць, а яшчэ лепш пасадзiць на кол!
  Генерал-ад'ютант прамямлiѓ:
  - Гарнiзон выйшаѓ з падпарадкавання. I камандзiры многiя патрабуюць догляду цара!
  Дарт-Мiкалай рыкнуѓ:
  - Патрабуюць?! Ды iх рэальна ѓсiх павешу! Рыхтуйце хутчэй мой цягнiк, я сам паеду ѓ Пiцер, i навяду там парадак!
  Пачулiся пiскi:
  - Ваша вялiкасць, гэта небяспечна!
  Дарт Вэйдэр у целе манарха, прашыпеѓ:
  Колькi ж баяцца я не разумею,
  Моцны кiраѓнiк для бiтвы народжаны...
  Страх гэта слабасць i таму,
  Хто спалохаѓся, ужо пераможаны!
  Сьвiта пасьля гэтых узбадзёрылася i прагарлапанiла:
  - Слава цару Мiкалаю Другому!
  Дарт Вэйдэр падскочыѓ, падскочыѓшы даволi высока i зароѓ:
  - Свет поѓны пякельнай крутой гульнi,
  I лепей мёртвым быць, чым другiм!
  I махнуѓ рукой... i парцалянавая ваза паднялася ѓ паветра.
  Публiка ахнула.
  Мiкалай-Дарт аб'явiѓ:
  - Гэта знак нябёсаѓ! Значыць, Бог хоча, каб вамi кiравалi Раманавы, i кiравалi па магчымасцi вечна!
  Чорны лорд памятаѓ тое, што i Мiкалай Другi ѓ чыё цела ён патрапiѓ, i ѓ яго зараз было дзве памяцi. I гэта трэба сказаць выдатна.
  Вось зараз ён садзiцца ѓ свой царскi цягнiк. Перамяшчаецца практычна бегам i ѓлятае ѓ вагон. I яго вiтае канвой. Нават перад адпраѓленнем цягнiка зайграѓ аркестр. I нават некалькi прыгожых юных дзяѓчат, хлопчыкаѓ сталi спяваць;
  Божа цара захоѓвай,
  Моцны дзяржаѓны...
  Валадаруй на славу,
  На славу нам!
  Валадаруй на страх ворагам,
  Цар Праваслаѓны,
  Валадаруй на славу,
  На славу нам!
  Мiкалай-Дарт зароѓ:
  - Бунт i змова павiнны быць задушаныя!
  I чорны лорд якi стаѓ царом Расii заспяваѓ:
  - Ты iх не шкадуй,
  Вынiшчай усiх гадаѓ...
  Як блашчыц душы,
  Бi як прусакоѓ!
  Вось так яго настрой перадаваѓся астатнiм. I лiтаральна перапаѓняла чорнага лорда цёмная сiла.
  Вось гэта сапраѓды разборка. Хоць цягнiк цара як здавалася Дарту Вэйдэру якi звыкся да касмiчных хуткасцяѓ рухаѓся занадта павольна.
  I чорны лорд заспяваѓ;
  Страшная вестка, на жорсткай вайне,
  Дзяѓчына, тая, што навек пакахалася!
  Кiнута ѓ пашчу, кату-сатане,
  Дзе ж Гасподзь: справядлiвасць i лiтасць?!
  
  Дзева Наташа пайшла басанож,
  Ножкi па пыльных дарожках стукалi!
  Бо за грахi, што лiлiся крынiца,
  Ёй давялося марш у заморскiя далечынi!
  
  Ранняй вясною адправiлася ѓ шлях,
  Ножкi ад холаду так пасiнелi!
  Мяса нельга нi часцiцы куснуць,
  Толькi кiваюць у iнэi елi!
  
  Так па дарозе поѓнай камянёѓ,
  Ступнi дзявочыя ѓ свечку збiла!
  I па Расii мiма людзей,
  Бок граду цароѓ Ерусалiма!
  
  Горы Каѓказскiя, у снезе хрыбты,
  Вострыя камянi колюць падэшвы!
  Але ты сiлкавалася сiлай зямлi,
  Выбраѓшы нялёгкi хадж у горад Божы!
  
  Лета пустыня, злы сонцапёк,
  Як у патэльнi дзявочыя ножкi!
  Горад святы стаѓ недалёкi,
  Кожны нясе бязмежную ношу!
  
  Там ля магiлы Бога-Хрыста,
  Дзева каленi з просьбай схiлiла!
  Дзе ж вялiкi мера граху,
  У чым жа чэрпаю ѓ праведнасьць сiлы!
  
  Божа сказаѓ ёй, хмурачы лоб,
  Толькi малiтвай гэты свет не зменiш!
  [правiць Расii ѓ стагоддзях наканавана,
  Правiльна, служы ёй, не патрабуючы грошай!
  
  Дзева кiѓнула: веру Хрысту,
  Ты ж абраѓ Русь выратавальнiкам свету!
  Праѓду пра гэта ѓсё разнясу,
  Вестка Iсуса: Бога-кумiра!
  
  Шлях быѓ зваротны лёгкi i хуткi,
  Ножкi босыя моцныя сталi!
  Далонь з ласкай Божа працягнуѓ,
  Цяглiцы i воля, нiбы з сталi!
  
  I паступiла ѓ войска ты,
  Лётчыцай стала, бiла Люфтвафэ!
  Там выявiла верх прыгажосцi,
  Немцаѓ эсмiнец iрвануѓшы на фугасе!
  
  Воiн - хвацкая, смелы баец,
  Аддана партыi - справе парад!
  Веру ѓ пераможны над брыдою канец,
  Зграю дэманскую да сценкi, да адказу!
  
  Ну, чаму знiшчальнiк падбiты,
  Ты не паспела выпусцiць шлейкi!
  I апынуѓся з дэфектамi шчыт,
  А злы фашызм пабратаѓся ѓраз з янкi!
  
  Стала няроѓнай, жорсткай вайна,
  Я хоць мужчына: раву горка плачу!
  Нiбы ѓ бядзе данырнуць нам да дна,
  Бо ад Айчыны адпаѓ поспех!
  
  Да Бога мой воклiч: Усявышнi завошта!
  Ты разлучыѓ мяне з дзевай каханай!
  Нават у мароз не насiла палiто,
  I за траiх супастатаѓ бiла!
  
  Хiба яна не вартая таго,
  Сустрэць са мною з кветкамi перамогу!
  Шчодра на свята спячы пiрагоѓ,
  I на парад я з Наташкай прыеду!
  
  Мудра адказаѓ суровы Гасподзь:
  Хто ѓ свеце шчаслiвы, каму добра?
  Будзе пакутаваць, i стагнаць з болем плоць,
  Бо чалавецтва агiдна, грэшна!
  
  Ну, потым калi ѓ славе прыйду,
  Кiну ѓ геенну хто жыць, не варты!
  Дзеву тваю i цябе ѓваскрашу,
  Лепшай тады не захочацца долi!
  Песня была добрая, хоць быццам бы зараз авiяцыя немцаѓ не называе Люфтвафэ.
  Прычым якраз пара бамбавiкоѓ кайзераѓскай Нямеччыны, з'явiлася ѓ небе.
  Дакладна бамбамятання ѓ першую сусветную вайну вельмi нiзкая. I самалёты сталi iсцi на зблiжэнне з цягнiком.
  З дахаѓ вагонаѓ забiлi кулямёты, але пакуль без толку.
  Мiкалай-Дарт выскачыѓ, праз люк вонкi. Падняѓ уверх свае рукi, якiя быццам бы цалкам чалавечыя. I ѓзяѓ i дзюбнуѓ па самалётах.
  Звычайна Дарт Вэйдэр не кiдаѓ маланкi сiлы. Гэта мог рабiць, напрыклад iмператар Палпацiн , i цяпер нябожчык, забiты чорным лордам граф Дуко . А ѓ Дарта Вэйдэра падобнае не атрымлiвалася.
  Аднак пазбавiѓшыся цела, вялiкi сiтх здабыѓ паѓнату ведаѓ цёмнага боку сiлы. I яго моц вырасла яшчэ больш.
  I зараз з рук расiйскага iмператара стукнулi маланкi. I два германскiя бамбавiкi заблыталiся ѓ агнiстым павуцiннi. А затым з вялiкай сiлай iрванулi бомбы ѓнутры фюзеляжа.
  I самалёты Германii разляцелiся на абломкi.
  Тыя, хто гэта бачыѓ, бухнулiся на каленi. I сказалi:
  - Слава iмператару! Героям слава!
  Дарт Вэйдэр зноѓ з вялiкiм пачуццём i выразам заспяваѓ;
  Мы воiны вялiкiя сузор'яѓ,
  Галактыкi ляглi ѓ дзевак ног...
  У iмя ѓсемагутных пакаленняѓ,
  Усё дзеля дочак i крутых сыноѓ!
  
  Мы можам зрабiць Радзiму вялiкай,
  У iмя чалавечай прыгажосцi...
  Няхай цмок раве тысячачлiк ,
  Хоць дзяѓчаты прыгожыя i босыя!
  
  Не верце мы нi разу не сагнемся,
  I космасу мы вакуум прагнём...
  Няхай над Айчынай ярка свецiць Сонца,
  Мы насякомых у лаянцы разаб'ём!
  
  Здолеем стварыць увесь свет шчаслiвым,
  Прарвемся вышэй далёкiх меж...
  У Iмя нашай Усёй Зямлi мiсii,
  Бо ты арол не нiкчэмны арабей!
  
  Бо чалавек падобны Багам Усявышнiм,
  Ён зрабiѓ розум як святы закон...
  Прагрэс узляцеѓ круцейшы ѓсякага даху,
  Уладкаваѓ у светабудове разгром!
  
  Не верце, што народжаны ѓладар смяротным,
  Ведай вечна правiць чалавек...
  I людзi гэта дакладна ѓсё несмяротныя,
  Не ведае граняѓ думкi сэрца стагоддзе!
  
  Вось таксама мы здольныя так змагацца,
  Дайсцi навукай таямнiцы ѓсе ядры...
  Калi трэба мы рэактар носiм у ранцы,
   Петнапрэон , а перш у вогнiшча!
  
  Стаѓ сiнтэз кваркаѓ прасцей запяканкi,
  Мы авалодалi таямнiцай усiх шляхоѓ...
  Калi былi з прымiтывам танкi,
  Зрынуты ѓ кваркi шалёны злыдзень!
  
  Карацей уваскрашаем дружна мёртвых,
  Што завяшчаѓ Усявышнi Езус...
  Бо чалавек усёмагутны - гэта ганарлiва,
  За тое ваюю, i за што змагаюся!
  Праѓда, тут у Дарта Вэйдэра апынуѓся аблом, бо ён бок сiлы цёмны. А Iсус Хрыстос быццам бы светлая. Хаця.
  Чорны лорд усмiхнуѓся. Бог у Бiблii таксама вельмi нават злы. Вось, напрыклад, утапiѓ мiльёны людзей у патопе Ноя. I дазволiѓ выратавацца толькi васьмi чалавекам.
  Так што дабро i зло, адносныя паняццi. I тут не можа быць адназначнай думкi.
  Дарт Вэйдэр зноѓ спусцiѓся ѓ вагон. Канкрэтнага плана як паводзiць сябе ѓ Петраградзе ѓ яго не было. I ён аддаваѓ перавагу дзейнiчаць па натхненнi. Ну не было плана, толькi зразумела адно - змоѓшчыкаѓ шкадаваць не варта. I ѓ Расii дастаткова насельнiцтва.
  А калi ён яшчэ ѓвядзе шматжанства, то будзе яшчэ лепш, i страмчэй. А Праваслаѓная царква павiнна падпарадкоѓвацца цару. А не наадварот.
  I Дарт Вэйдэр з лютасцю заспяваѓ;
  Я калiсьцi быѓ крут генералам,
  Эпалеты насiѓ на парад...
  Але раптам жыцця ведай у коле пекла,
  Атрымаѓся не дужы расклад!
  
  Я цяпер напаѓголы хлапчук,
  Басаногi i маленькi раб...
  Аказаѓся ведай проста дурненька,
  I цябе як клюшнёй цiсне краб!
  
  Але я хлопчыкам стаѓ не баязлiвая,
  У дзяцiнства зноѓ вернуцца дадзена...
  Не нясiце вы ѓсё ахiнею,
  Трымае моцна рукамi вясло!
  
  Закавалi раба моцна ѓ ланцугi,
  У рукi ломiк хутчэй пашы...
  Мы паставiлi розныя мэты,
  Так што проста дзяцюк не грашы!
  
  Даводзiлася мне бiцца ѓ Афгане ,
  Ваяваѓ таксама хлопец у Чачэнii...
  Не зламалi байца мусульмане,
  Калi трэба - б'емся ѓсюды!
  
  А зараз я раб-хлопчык галодны,
  У напружаннi выступiѓ пот...
  I на выгляд вельмi юныя гады,
  Нiбы кiруе сусвету Пол Пот!
  
  Нiчога я працую лiха,
  Успамiнаючы тых адважных байцоѓ...
  Што ѓ Еѓропе ѓсё зрабiлi цiха,
  Дзеля жонак i годных бацькоѓ!
  
  Не не станем пад прыгнётам згiнацца,
  Хоць супернiк, вядома, жорсткi...
  Могуць, рускiя люта бiцца,
  Хоць часам трапляе ѓ скронь!
  
  Наша воля ѓ кулак тысячатонны ,
  I абрыне са сталi ѓдар...
  I пойдуць па зямлi чорнай хвалi,
  Паказаѓшы нязломны дар!
  
  Вось Расiя краiна волатаѓ,
  Кiруе ѓ ёй, слаѓны Род i Сварог ...
  Усе народы Айчыны адзiныя,
  Каб дракона пекла смецця здох!
  
  Наша вера, вялiкая вера,
  Лада моцная Русь беражэ...
  А дзяѓчынка такая гетэра,
  Усiх мужчын ведай жартам разб'е!
  
  Чорны Бог таксама хлопец не промах,
  Агрэсiѓны, але духам такi добры...
  Не выдасць хлопчык-раб з бiзуном стогну,
  Сам загонiць супернiк у труну!
  
  Самы моцны наш воiн паверце,
  У iм магутнасць рускiх Багоѓ...
  Вельмi моцныя ѓ радасцi дзецi,
  I не трэба нам глупства слоѓ!
  
  Усе мы можам разбурыць, пабудаваць,
  Перамагчы тых, хто прэ ѓ лоб на Русь...
  Вельмi харты, жвавыя конi,
  Ты змагайся адважна не трусь!
  
  I чаго хоча дзяѓчына свету,
  Каб хлопец быѓ адважным байцом...
  Стварыла ѓ iмя кумiра,
  Каб рушыѓ ворага кулаком!
  
  Вось тады скiнем ярмо ведай рабства,
  I дракона палiцы пераможам...
  Мы атрымаем у бiтву багацця,
  I над намi парыць херувiм!
  
  Так што хлопчык амаль аголены,
  Каго бiзуном наглядчыкi б'юць...
  Стане вельмi ѓ баях адораны,
  Будзе фюрару проста капут!
  
  I прыйдзе Бога Сварог Усемагутны,
  Знiшчыць усё чорнае зло...
  I разьвее над Радзiмай хмары,
  Каб вечна хлапчуку шанцавала!
  
  I дойдзем мы да самага краю,
  Усёй сусвету, дзе зорак без канца...
  Скарым светабудову гульня,
  Дзеля Рода - святога Айца!
  Можа, гэтая песня i не зусiм дарэчная. Хаця чорны лорд i на самай справе быѓ генералам рэспублiкi. I сапраѓды дзе ён толькi не пабываѓ. А Бог Род? Ёсць розныя сiлы ѓ сусвеце, i сутнасцi падобныя багам. Няхай нават i не зусiм iх можна лiчыць усемагутнымi. Так што спяваць можна ѓсё, што заѓгодна. Тым больш Энакiн Скайокер усёткi па мацi чалавек, хоць яго зачалi тэахларыяны . I гэта дало яму нябачаную сiлу. Зрэшты, перайшоѓшы на цёмны бок Энакiн мацней не стаѓ. Нават прайграѓ бой Абiвану Кэнабi . Пасля чаго страцiѓ частку свайго цела. I цёмны бок сiлы для чорнага лорда быѓ чужы. I ён змушаны быѓ падпарадкоѓвацца iмператару Палпацiну , якi для магii зла быѓ куды больш сваiм. Аднак цяпер, Дарт Вэйдэр нарэшце злiѓся з цёмным бокам, i яго дух здабыѓ гармонiю. I ѓсё стала нашмат лепш, чым раней. I сiлы цемры ѓ новым целе куды большыя, чым у старым. Так што наперадзе ѓ Мiкалая Другога вайна за сусветнае панаванне. А потым будуць будаваць людзi зоркалёты, i паляцяць пакараць iншыя галактыкi. А пакуль варта раздушыць нiкчэмны мяцеж, якi па непаразуменнi назавуць лютаѓскай рэвалюцыяй.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  Цягнiк рухаѓся па рэйках, на поѓнай хуткасцi i топка паравоза распалiлася. Пагражала нават падарвацца.
  Дарт Вэйдэр як заѓсёды рашучы i грозны. Яму трэба ратаваць пасад i ён гэта зробiць. I як японцы змаглi перамагчы Расiю? Прычын было шмат i розных. Але ѓсё ж занадта шмат было нешанцавання. На самай справе, ад поспеху залежыць шматлiкае. I каб не казаѓ, пра ѓгнiлы наскрозь царскi рэжым, калi б хаця б не загiнуѓ, бы адмiрал Макараѓ: светлая галавушка, то Мiкалай Другi, магчыма, увайшоѓ бы ѓ гiсторыю не крывавым, а вялiкiм!
  Зрэшты, i зараз стаць вялiкiм не позна. Цар цалкам здаровы, i яму ѓсяго сорак восем гадоѓ, i можна паспець стаць не проста вялiкiм, а можа быць i самым вялiкiм манархам усiх часоѓ i народаѓ.
  Нават нейкая песня ѓ галаве ѓ чорнага лорда ѓсплыла. I ѓ ёй была пэѓная доля справядлiвасцi;
  Дынi, кавуны, пшанiчныя булкi,
  Шчодры, заможны край...
  А на троне, сядзiць у Пецярбургу,
  Бацюшка-цар Мiкалай!
  Хто мог паверыць, што хутка заскача,
  Чырвоны, сямнаццаты год,
  Толькi на небе толькi анёлы ведаюць,
  Што Русь няшчасную чакае!
  Эх, раз, лета не зiма,
  Эх, раз, як бы грошай цемра!
  Дунай-рака i Дон рака,
  Гуляй казак, гуляй пакуль!
  I Дарт Вэйдэр у лютасьцi варухнуѓ сваёй, дакладней царскай, правай рукой. I вялiкая, даволi тоѓстая хвоя ѓзяла i трэснула, зламаѓшыся як запалка.
  Чорны лорд быѓ вельмi задаволены. Яго сiла ѓ новым целе, не толькi не сышла, але яшчэ i прымножылася. I як тут не радавацца. Такiя магчымасцi адчыняюцца. Ды цела ѓ яго знiкла, ды i гiперплазма з iм. Затое дух адужэѓ i здабыѓ новыя, каласальныя здольнасцi. I гэта зразумела, ягоны буйны козыр. I ён калi не Бог, то ва ѓсякiм разе сатана. А цёмны бок сiлы сапраѓды пераѓзыходзiць светлы. I тоiць у сабе куды больш спакус.
  Дарт-Мiкалай зноѓ пстрыкнуѓ пальцамi рук. I вось у салдата, якi стаяѓ у варце, адарвалася ад цела галава, i быѓ выплюхнуты цэлы фантан, пунсовай крывi. Нявiнная ахвяра чорнага лорда. Але колькi такiх ужо было. Чаго шкадаваць людзей цi нелюдзей?
  У iмперыi Палпацiна фармальна была роѓнасць усiх формаѓ жыцця, але паступова зацiскалi нелюдзей. Асаблiва ѓ гэтым атрымаѓ поспех кiраѓнiк губернатараѓ Таркiн . Гэта быѓ выдатны чалавек, хай нават i не сiтх . Але моцная асоба, i не падпарадкоѓваѓся гiпнозу i мог спрачацца нават з iмператарам.
  Але загiнуѓ, падчас нападу паѓстанцаѓ на "Зорку смерцi", дзе галоѓную ролю адыграѓ Люк Скайокер . Ды гэта ягоны сын, якiм можна ганарыцца. Але раз няма Палпацiна , i знiк i чорны лорд i другая недабудаваная зорка смерцi знiшчана, то вiдаць iмперыi сiтхаѓ канец. Шкада, занадта доѓга яе ѓзводзiлi i будавалi. Загiнула велiч.
  Але затое Дарт Вэйдэр i яго дух жывы, i гатовы да новых, вялiкiх подзвiгаѓ i здзяйсненняѓ. I на гэты раз ён не дапусцiць ранейшых памылак. Забiѓшы iмператара, ён змог канчаткова злiцца з цёмным бокам сiлы, чаго ѓ яго раней не было. I здабыць гармонiю са сусветным злом. Калi ён бiѓся з "Абiванам" , чорны бок у iм не праявiѓ усiх здольнасцяѓ. I ён не змог перамагчы свайго настаѓнiка, хоць быццам бы i быѓ яго мацнейшым. Мала сам ледзь не загiнуѓ i стаѓ калекам. Так што ня варта паѓтараць ранейшых памылак. Калi ты выбраѓ шлях зла i цёмнага боку сiлы - то iдзi яму да канца. I каб дарогi назад табе не было. Вось толькi тады i будзе посьпех. Без ценю ваганнi.
  Дарэчы, у гiбелi "Зоркi смерцi" вiнаваты, i Дарт Вэйдэр. Ён мог збiць знiшчальнiк, на якiм ляцеѓ Люк Скайокер . Але адчуѓшы, што гэта яго сын завагаѓся, i гэта каштавала iмперыi страты наймацнейшага карабля.
  Але зразумела, не кожны бацька, рызыкне забiць свайго сына. Тым больш у Люку быѓ шанец знiшчыць iмператара i самiм кiраваць над сусветам.
  Але ѓ гэтым свеце ѓ яго няма нi сыноѓ, нi якiх-небудзь iншых сваякоѓ. Так што лiтасцi не будзе нiкому. I калi трэба i спадкаемцу Аляксея прыбярэ, бо хворы цэсарэвiч яму не патрэбны. Як i такая жонка.
  Тут Дарт Вэйдэр адчуѓ, што яму трэба зарадзiцца, магутнай энергiяй. I лепш за ѓсё гэта зрабiць, выканаѓшы самую сапраѓдную паэму. Ну што ж, ён гэтага жадае i ён гэта зробiць.
  I чорны лорд у целе рускага цара заспяваѓ;
  Славiцца Багiня страсцi Лада,
  Якая стварыла покрыва нябёсаѓ...
  Будзе людзям шчодрая ѓзнагарода,
  Таму што Бог святы ѓваскрос!
  
  Няма выдатней дачок Сварога,
  Што бягуць па снезе басанож...
  Будзем мы запазухай у Рода,
  Не таптаць дзяѓчынак ботам!
  
  Бо ѓ Расii грозныя дзяѓчынкi,
  Кожны хлопец воiн з ясляѓ...
  Галасок струменiцца такi звонкi,
  Будзе скручаны ѓ рог козы злыдзень!
  
  За Айчыну будзем мы змагацца,
  Радзiма мая вялiкая мацi...
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Супраць iх нiяк не выстаяць!
  
  За Расею аддавалi сэрца,
  Будзе веру слаѓнае жыццё...
  Мы адкрыем у космас хутка дзверцы,
  I знойдзем паклiканне сваё!
  
  Няма навальнiца няхай зараз бушуе,
  Але не завагаецца руская назаѓжды -
  Наш баец перад лаянкай не пасуе,
  Хай выканацца яго мара!
  
  Наша сiла з мудрасцю дзяѓчаты,
  Вы такiмi дакладна нарадзiлiся...
  Будзем мы штабнаваць з аѓтамата,
  Каб толькi ѓверх нi разу ѓнiз!
  
  Дай краiне ты новыя рэсурсы,
  Каб яна цвiла як ружы пышны куст...
  i ѓ Iмя Бога Iсуса -
  Каб не чутны чорт злосных храбусценне!
  
  На вайне ѓсе людзi гэта браты,
  Але пры гэтым слугi Сатаны...
  Мы гатовы iм адкрыць абдымкi,
  Каб Богу свету ѓсё верныя!
  
  Не паставiѓ вермахт на каленi,
  Мы змаглi ѓ бiтвах выстаяць...
  З намi Сталiн i вялiкi Ленiн,
  Запiшы сабе дзяцюк хутчэй у сшытак!
  
  Зробiм мы Радзiму такою,
  Што яна сама пабудуе свет...
  Хоць прыйшла навальнiца сюды з касою,
  Наш Сварог вялiкi спадар!
  
  Вораг напаѓ раптоѓна i падступна,
  Быѓ жудасны сорак першы год...
  Але змагалi нашы дзяды добра,
  Дапамагае iм у бiтву Род!
  
  Для Расii аддамо мы сэрца,
  Зробiм сваю краiну мацнейшай...
  Адкрываючы ѓ космас адважна дзверцы,
  Без асаблiвых жа лiчы задум!
  
  Вось мая краiна павер святая,
  Адстаiм мы вiцязi Маскву...
  Дзяѓчына ѓ гурбу бяжыць босая,
  Абуджаючы старажытную мару!
  
  Не, мы ѓ лаянцы сiтхi не зламалiся,
  А ваявалi мужнасць шануючы...
  I часам так жорстка сiтхi бiлiся,
  Набегла поѓная пеня!
  
  Ведай, нiхто нас вершаѓ не прыдушыць,
  Зможам горы мы, жартам зраѓнаваць...
  Зло, прысвячаючы свае душы,
  Ты здавай iспыты на пяць!
  
  Бог Нарадзiѓся ѓ часы лiхiя,
  Пад Масквой, калi грымiць навальнiца...
  Накруцiла Лада наша мiлi,
  I няхай пакапае сляза!
  
  Высакародныя рускiя дзяѓчынкi,
  У кожнай дзевы найсвяцейшай выгляд...
  Галасок такi паверце звонкi,
  I кулак да дзевак маналiт!
  
  Усё ѓ краiне я веру будзе класна,
  Усё я ведаю пышна росквiт...
  Хоць часам ваяваць небяспечна,
  Мы адкрыем лаянцы поѓны рахунак!
  
  У сорак першым дружна выстаялi,
  Утрымалi рыцары Маскву...
  Хутка будуць камунiзму далi,
  Я Айчыны сцяг прынясу!
  
  Сталiнград стаѓ грознай сцежкай,
  Дзе дзве грозныя сышлiся...
  Дзяѓчына змагаецца босаю,
  Яе муж, вядома, камунiст!
  
  Там супернiк кiнуѓ было "Тыгры",
  Але яму зусiм не дапамагло...
  Ды дарма фюрар бубнiѓ гульнi,
  Ты планета далiкатнае шкло!
  
  Не давайце дзяѓчыны вы блажы,
  Мы сябе не смеем паслабляць...
  Вораг пакiнуѓ занадта шмат сажы,
  Усё роѓна iспыт здасi на пяць!
  
  Сталiнграда шлях вядома слаѓны,
  Гэта проста сонца над краiнай...
  Будзе знiшчаны зласлiвы Каiн,
  Ён у геене разам з Сатанай!
  
  Русь яна краiна заѓсёды святая,
  У ёй Пярун i Iсус Хрыстос...
  Хоць часам бывае праѓда злая,
  Чалавек да шчасця не дарос!
  
  Доля рускiх ваяваць умела,
  I ворагаѓ Расii перамагаць...
  Хоць у фрыцаѓ сiла Люцыпара,
  Але магутная наша стала раць!
  
  У камунiзме свету ёсць выратаванне,
  Каб горы трупаѓ адолець...
  Не папросiм у ворагаѓ прабачэння,
  Хоць бушуе ѓ лютасцi мядзведзь!
  
  Бог Пярун Ён маланкi кiдае,
  Вельмi кахае зласлiвых дзiвiць...
  I мацней мы ворагаѓ бываем,
  Калi трэнiруецца ѓ бой раць!
  
  Ды Сварог вялiкi святла воiн,
  Зможа зрабiць тое што не з рукi...
  Будзеш славы ты тады варты,
  Рускiя павер не дурнi!
  
  Вось усё ѓ нашай славе знаходзiцца,
  Што выдатна нiбы колерам травень...
  Будзе месца загiнуѓшым людзям у раi,
  Што крычалi люта- банзай !
  
  Не стрываць iм ведайце прынiжэньнi,
  Зможам мы стварыць суцэль Эдэм...
  За Расею будзе фрыцам помста,
  Хоць iм нават дапамагае Сэм!
  
  Любавалiся сiтхi зла заходам,
  Што рубiнам азарае шлях...
  Будзе злым вялiкая адплата,
  Нашу Русь дамкратам не сагнуць!
  
  Захапляцца станем мы крыклiва,
  Улада вялiкай Радзiмы сланоѓ...
  Разам з прамянiстым калектывам,
  Самай лепшай Лады з сыноѓ!
  
  Дзяѓчаты бягуць зiмой босыя,
  Гэта iх вялiкая зорка...
  Зайцы таксама бегаюць босыя,
  З намi будзе Лада назаѓжды!
  
  Бог стварыѓ з атама планеты,
  Стварыѓ прастору словам толькi...
  Гераiчнасцi подзвiгi апеты,
  А супернiк атрымлiвае кукiш!
  
  Захапленне будзе чалавека,
  Каб заѓсёды ваяваць i марыць...
  Так з iмгнення, да сканаць стагоддзi -
  Каб iм вялiкую ѓ лаянцы раць!
  
  Удалечынi ззяюць Сонцы аблiччы,
  I зiхацiць вясёлка павер...
  А супернiк проста вельмi дзiкi,
  Натуральны ён у сутнасцi звер!
  
  Ёсць у краiне выдатныя дзяѓчынкi,
  Што ѓмеюць перамагаць ворагаѓ...
  Галасок у iх вядома звонкi,
  Самых лепшых у свеце з сыноѓ!
  
  Прападаць мы верш зла не будзем,
  Наша, праѓда, верыцца ва ѓсiм...
  Бо ѓ нас такiя стануць суддзi,
  У трэскi тэрарыстаѓ разаб'ём!
  
  Дзеѓкi, нашы пяткамi блiскаюць,
  З голай колеру ружы падэшвай...
  I гурбы пад нагамi растаюць,
  Горача вiдаць прыгажосцi босы!
  
  Прабуркуйце слаѓныя дзяѓчынкi,
  Зруйнаваѓшы гуляючы ворага...
  Хоць ручай гуляе вельмi звонкi,
  Надыходзiць у полымi арда!
  
  Усе мы можам зрабiць вельмi крута,
  I дабiцца вернасцi ѓ мары...
  А супернiк атакуе тупа,
  Дзвiн яму мячом па барадзе!
  
  Нашы ведаю вiцязi са сталi,
  Мацней iх паверце не знайсцi...
  Па рагах фашыстам моцна далi,
  Хоць на выгляд не больш за дваццаць!
  
  Дзяѓчаты якiя смяюцца,
  Скаляць зубкi славаю сваёй...
  I вочы ѓ iх такiя сподкi,
  Галасок - прамянiсты салавей!
  
  Трэнiроѓкi вершаѓ зла стромкiя,
  I яны прадстаѓце ѓ лаянцы жудасць...
  Так красунi прама завадныя,
  Хоць часам навiвае каламуць!
  
  Свет такi ѓявiце людзi будзе,
  Камунiзм нараджэнне вышэйшых сiл...
  I цябе красуня не асудзiць,
  Хоць бывае чалавек дэбiл!
  
  Вось iдзе вайна ѓжо з усходу,
  Атакуе пякельная арда...
  З намi сiла вер байца Сварога,
  Дзеѓка хана залпам разнесла!
  
  Захапiцца можна ведаю кожным,
  Хто б'ецца за Айчыну ведай...
  I ваяѓнiк то народжаны адважным,
  Трапляючы пасля смерцi ѓ рай!
  
  Мы здолеем зрабiць Русь шчаслiвай,
   Праславяля Рода на стагоддзi...
  Дзеля матухны святой Расii,
  З сiлаю вялiкага кулака!
  
  Радзiма мая павер выдатная,
  У запаляр'i яблынi квiтнеюць...
  Наш народ вялiкi, праваслаѓны,
  Увасобiѓ у рэальнасцi мару!
  
  Зможам мы любую зрабiць хмару,
  I ворага вар'ята разбiць...
  Наш атрад байцоѓ такi лятучы,
  Ператварае драпежных гадаѓ у дзiчыну!
  
  Вось у Расii ѓсё такое крута,
  У ёй Стваральнiк сэрца прыклаѓ...
  Будзе скрышаны садыст Малюта ,
  У мары прыстойна будзе сiл!
  
  Вось Хрыстос прыйдзе i свет уваскрэсне,
  Будуць людзi ѓ славе на стагоддзi...
  За Расею мы дзярэмся сапраѓды,
  I стальная ведай у нас руку!
  
  Захапленне выклiкаюць дзеѓкi,
  Што здольныя космас заваяваць...
  Разарвуць яны любыя сеткi,
  Ланцуг для iх усяго толькi шоѓку нiтку!
  
  Нiколi мы верце не здадзiмся,
  Нiколi не ляжам пад ворага...
  Калi фюрар папросту ашалеѓ -
  Абламаць мы яму рогi!
  
  Чалавек ты станеш усiх мацнейшым,
  Зможаш край сусвету заваяваць...
  Не нясi ты слабы ахiнею,
  Нас славян паверце на зламаць!
  
  Стане з намi сiла мiльёнаѓ,
  Мы даб'ем супернiка павер...
  Мноства дзявочых легiёна .
  Вельмi толькi дзiвяць у мэту!
  
  Вось ужо перамога надыходзiць,
  Мы ѓвайшлi з трыѓмфам ведай у Берлiн...
  Хто загiнуѓ тое ѓ асалоду раю,
  I парыць святы херувiм!
  Вось гэта сапраѓды паэма найвялiкшага ѓзроѓню i дае каласальны маральны настрой. Вось калi Дарт Вэйдэр забiваѓ дзяцей, што вучылiся мастацтву, то яго настрой моцна сапсаваѓся. Надта ж балючая справа забiваць дзяцей, большай часткi чалавечай расы. У асноѓным гэта хлопчыкi, але былi дзяѓчынкi. I гэта моцна знервавала маральна Энакiна . А Энакiн жыѓ у Дарце Вэйдэры .
  I ён страцiѓ канцэнтрацыю i ѓпэѓненасць у баi з Абiванам . Дазволiѓ сябе перамагчы, i нават пакалечыць. Тое чаго не варта, зразумела рабiць нi ѓ якiм разе.
  Ды дзiця забiць, здольны толькi апошнi падонак. Але цёмны бок сiлы патрабуе ахвяр. I патрабуе забыцца, што ѓ цябе ёсць сэрца.
  Дарт Вэйдэр зноѓ стаѓ настройвацца, але на гэты раз прамаѓляючы крылатыя афарызмы, якiя павiнны былi даць яму новы, яшчэ больш люты i дасканалы настрой;
  Палавыя партнёры як ежа - патрабуюць разнастайнасцi i вострых спецый!
  Рэвалюцыю робяць з чыстым сэрцам, але не ѓ белых пальчатках, на шляху да шчасця кола патрабуюць змазкi крывёй!
  Часцей за ѓсё здраджваюць не з-за подласцi, а з-за слабасцi, хоць менавiта слабасць схiляе да подласцi!
  Наогул закон, што iржавы механiзм, працуе толькi пры залатой змазцы!
  Хiтрасць i разлiк: як муж i жонка нараджаюць перамогу - сумленнасць трэцi лiшнi!
  Самае бяздоннае тварэнне ѓ свеце - шклянка гарэлкi, падзенне ѓ яго бясконца, а дно на могiлках!
  Не кожны зэк злачынец, не кожны злачынец зэк!
  Лягчэй вярблюду прайсцi праз iгольчастую вушка, чым выдацца без блата!
  Прафесiйны суддзя як прафесiйная прастытутка - рознiца толькi ѓ памеры ганарару i рангу суценёра!
  Палiтыкi як глiсты, толькi пры выгнаннi выцiскаюць больш крывi з кiшак!
  Кроѓ лепшае ѓгнаенне для вырошчвання мужнасцi падрастаючага пакалення!
  Агрэсiѓна-паслухмяная большасць думае страѓнiкам, а не сэрцам, дык ён куды больш па аб'ёме.
  Зрэшты, атэiстычнае вучэнне самае лагiчнае, яно дэманструе сталасць чалавецтва, у той час як любая рэлiгiя, асацыяцыя з дзяцiнствам!
  Бог гэта моцны Бацька аб трывалае калена, якога, хоча абаперцiся слабое дзiця!
  Рэдка ѓ каго можна запалiць iскру таленту, калi навокал сырасць таталiтарызму!
  Часцей думаюць пра будучыню тыя, хто не задаволены мiнулым i спалоханы сучаснасцю!
  Лягчэй збiць Месяц каменем, чым прымусiць палiтыкаѓ выконваць перадвыбарныя абяцаннi!
  Прыкры гуманiзм у народнай краiне, дарэчны як цукар у бацвiннi!
  Вечныя тры рэчы: Бог, час i чалавечае глупства!
  Калi хочаш перамагаць; забудзься тры словы: цяжка, не магу, хопiць!
  Свiння заѓсёды знойдзе бруд, пацук шчылiну, а гультай адгаворку!
  Мараль аднаго кораня са словам пэцкаць! Часцей за ѓсё яе выкарыстоѓваюць, каб запэцкаць дабрадзейнасць i адмыць загану!
  Лiса мяняе шкуру два разы на год, а палiтык маску кожную гадзiну!
  Смерць гэта як дакладная жонка, прыходзiць без напамiнкаѓ, укладвае ѓ пасцелю i авалодвае цалкам!
  Дабро гэта як пот, пралiццё патрабуе высiлкаѓ, але арганiзм мацнее, з кожнай кропляй сыходзiць бруд!
  Салдат гэта як рыдлёѓка, палiруецца толькi жорсткiх руках! Але i тупiцца хутка!
  Вышэйшыя iдэалы толькi тады спеюць, калi абрашаюцца крывёй, палiваюцца слязамi i ѓгнойваюцца потым!
  Для атэiста ѓсе рэлiгii добрыя - таму што Бога няма! А пустата - самы мяккi дэспат!
  Як бы не быѓ моцны волат, з маленькага цытрыны не выцiсне моры!
  Самы вялiкi лiшак хiтрасцi - не кампенсуе маленькай нястачы розуму!
  Палкаводзец гэта стрыжань - калi гнiлы, то рассыпаецца ѓся канструкцыя!
  Пасля чаго вялiкi чорны сiтх разрагатаѓся.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 16.
  У Санкт-Пецярбургу адзначалася пышнае святкаванне, юбiлею сямiдзесяцiгоддзя Мiкалая Другога - без сумневу найвялiкшага цара.
  Алег Рыбачэнка нават надзеѓ свой маршальскi мундзiр i абуѓ ненавiсныя, але затое ярка надраеныя ваксам боцiкi. I танчыѓ на балi. А затым з рук цара атрымаѓ чарговы, высокi ордэн з каменьчыкамi.
  I гэта вельмi ѓзрадавала хлапчука. У вынiку ён так ѓзбудзiла, што ѓсю ноч напралёт друкаваѓ працяг прыгод Гулiвера.
  Якi стаѓ юным целам, былы капiтан i ѓслаѓлены падарожнiк прачнуѓся.
  I вось яму давялося зноѓ тупаць босымi, дзiцячымi ножкамi па вострых камянях дарогi ѓ напрамку порта.
  Дзяѓчынка са шляхетнага роду, узяла i злезла са свайго аднарога.
  I пакрочыла разам, зняѓшы з сябе упрыгожаныя каштоѓнымi каменьчыкамi сандалi.
  Пры гэтым яна заѓважыла:
  - Трэба каб ступнi на нагах не станавiлiся мяккiмi, а былi як мага цвярдзей i трывалей!
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Гэта вельмi нават мудрая заѓвага! Але калi сапраѓды казаць, у нас у Брытанii жаданне вiкантэсы хадзiць басанож, здалося бы вельмi нават дзiѓным!
  Дзяѓчынка ѓ адказ праспявала:
  Уся зямля цяплом сагрэта,
  I па ёй я бягу басанож...
  Я хачу, каб было лета,
  Не зацягнеш у сумёты сiлком!
  Хлопчык-капiтан пагадзiѓся:
  - Ды ѓлетку нашмат лепш! Так прыемна калi свецiць сонца, i пералiваюцца ѓ промнях гурбы!
  Тут Гулiвер паправiѓся:
  - Я хацеѓ сказаць жамчужныя расiнкi на траве!
  Дзяѓчынка засмяялася i праспявала:
  - Раса, раса, раса, раса,
  Гудзе як рой аса!
  I тут жа дадала:
  - Не! Гэта нi да сяла, нi да агарода!
  Гулiвер пагадзiѓся:
  - Ды нi да сяла, нi да агарода! Але ѓ любым выпадку мы з табой выдатна, праспявалiся.
  Дзiцячыя ножкi хлопчыка за ноч падпалi, i крочыць зараз было ѓжо не так балюча як учора.
  Настрой таксама ѓзняѓся.
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Вось сапраѓды чаго я не разумею, навошта вам рабы?
  Вiкантэса пагардлiва фыркнула:
  - А што тут незразумелага?
  Хлопчык сур'ёзна заѓважыѓ:
  - Вы вечныя дзецi, у вас жа добрая цягавiтасць - можаце i самi працаваць!
  Дзяѓчынка засмяялася i прачырыкала:
  - Тапнi правая нага,
  Махнi ручцы левая...
  Добра на свеце жыць,
  Нiчога не робячы!
  Гулiвер запярэчыѓ:
  - Нiчога не робячы сумна!
  Вiкантэса хiхiкнула i адзначыла:
  - Выходзiлi з хаты,
  Здаравенныя жлобы...
  Хлопчык спытаѓ:
  - Ну i што з таго?
  Дзяѓчынка адказала:
  - Пасеклi ѓсе дубы,
  На труны!
  I як возьме гэтае вечнае дзiця i засмяецца. Ды гэта надзвычай здорава.
  Гулiвер спытаѓ у вiкантэсы:
  - А вы бываеце сур'ёзнай?
  Дзяѓчынка праспявала:
  У жартоѓным каралеѓстве,
  Так даѓно павялося...
  Нiчога, як вядома -
  Не бывае сур'ёзна!
  Хлопчык з усмешкай адказаѓ:
  - Ды я гэта разумею! Вечнае дзяцiнства i ѓ розуме i ѓ целе!
  Вiкантэса заѓважыла:
  - Быццё, вызначае прытомнасць!
  Гулiвер энергiчна кiѓнуѓ сваёй дзiцячай галоѓкай:
  - Цяжка не пагодзiцца! Вось зараз, я сябе, прынамсi, фiзiчна адчуваю вельмi нават добра i бадзёра. I нават збiтыя падэшвы ѓ дзiцячым целе так хутка грубеюць, i становяцца трывалымi i мазолiстымi, што ѓжо не баляць, а наадварот крочыць стала нават прыемна.
  Дзяѓчынка энергiчна кiѓнула i заѓважыла:
  - Я магу на гэтую тэму праспяваць!
  Хлопчык-капiтан згодна кiѓнуѓ:
  - Вядома ж, праспявай! Мы будзем вельмi нават рады!
  Вiкантэса з вялiкiм пачуццём i задавальненнем заспявала;
  У свеце новым цуды,
  Нiбы гэта ѓ колеры казка...
  Тут такая прыгажосць,
  Не знайсцi загана ѓказкай!
  
  Ну, а калi новы дзень,
  Над Зямлёю надыходзiць...
  Значыць нам уставаць не лянота,
  Страмчэй у свеце не бывае!
  
  Будзе ѓ славе новае святло,
  Дзе дрэвы як цукеркi...
  Станем мы сустракаць свiтанак,
  У вечным шчасцi нашы дзеткi!
  
  Надыходзiць новае стагоддзе,
  Гэты край такi цудоѓны...
  Будзе шчаслiвы чалавек -
  Праходзячы няхай шлях небяспечны!
  
  Ды планета расквiтнее -
  Хутка стане пышным раем...
  Адчыняй пераможны рахунак,
  Будзе свет прамянiстым маем!
  
  Да чаго ж добра,
  Калi сонца ярка свецiць...
  Дзяцел свiдруе долата,
  Усiм цудоѓна на планеце!
  
  Як усё весела ѓ нас,
  Шчасця поѓная далiна...
  Будзе вер росквiту гадзiну,
  Залатая сярэдзiна!
  
  Хто б зрабiѓ наш надзел,
  Вельмi доблесным прыгожым...
  Калi будзе перадзел,
  Дык ты стань больш сiлы!
  
  Не апусцiм мы галаву,
  Спiну ганарлiва распростваючы...
  Да блiну алей, тваражку,
  Ураз гаспадыня дадае!
  
  Так што будзе шчасце, ведай,
  I святло з Iмем Сварога...
  Сапраѓдны стане рай,
  Памалiлiся людзi Богу!
  
  Даѓ Гасподзь адзiн адказ:
  Трэба ѓ радасцi працаваць...
  I тады прыйдзе прывiтанне -
  Асветлiцца ярка твары!
  
  Вось дзяѓчынка басанож,
  Асядлала чарапаху...
  Трэба ѓрэжа кулаком,
  Наганяючы масу страху!
  
  Дзе здараецца пажар,
  Ну, а дзе вогнiшча палае...
  Сакрушальны ѓдар,
  Вораг жорсткi нападае!
  
  Не ворагу мы не здамо,
  Такога лiчы iмкненне...
  Выпроствае херувiм,
  Крылы i ворагам прабачэнне!
  
  Скажа, хутка будзе тое,
  Што перамогай завуць...
  Цырк бывае Шапiто,
  I часам сабакi брэшуць!
  
  Хутка стане як у раi,
  Свет увесь зробiм прыгожым.
  Ладу я дзякую -
  Златам свецяць херувiмы!
  Хлопчык Гулiвер запляскаѓ у ладкi i з захапленнем вымавiѓ:
  - Да чаго цудоѓна! Вось гэта паэзiя! I галасок у дзяѓчынкi проста цуд!
  Дзяѓчынка сцiпла адказала:
  - Гэта дар багоѓ! А наогул, што падорана, тое не шануецца!
  Хлопчык зноѓ заѓважыѓ:
  -З гэтым цяжка не пагодзiцца! Але ѓ любым выпадку, мы не дзецi па досведзе i жыццёвым ведам!
  Вiкантэса ѓсмiхнулася i спытала:
  - А ты можаш даказаць, што ты ѓжо не дзiця? Прычым, менавiта па розуме i ведам!
  Хлопчык Гулiвер кiѓнуѓ.
  - Зразумела! Я гэта магу i вядома ж хачу!
  Дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай i зароѓ:
  - Так давай, дакажы прама зараз!
  Хлапчук пачаѓ з лютасцю i рызыкай вывяргаць з сябе крылатыя афарызмы;
  Убачыць супернiка перамагчы напалову, застацца нябачным самому - перамагчы цалкам!
  Шампанскае перамогi, распiваюць толькi на траiх воiнаѓ; доблесцi, мужнасцi i гонару. Зрэшты, у адрозненне ад чалавечай гулянкi, чацвёрты прыяцель - поспех, зусiм не лiшнi!
  З усiх непрыемнасцяѓ самая бяскрыѓдная смерць, таму што яна нiколi не паѓтараецца i пасля яе горш не бывае!
  На вайне найболей востра адчуваецца руцiна ад прытуплення пачуцця небяспекi!
  Добра лётаць, калi парыш над нiкчэмнасцямi - куды зляцець ад выспятка пад зад!
  Хто лётае, выкарыстоѓваючы палiва горкiх людскiх слёз, праляцiць у сваiх салодкiх летуценнях!
  Дасцiпная крытыка - лепш тупых услаѓленняѓ!
  Чалавек нi за якiя грошы, не жадае патрапiць у дзiрку, за выключэннем Лона Венеры! За гэта ён готаѓ прыплацiць i нават аддаць апошняе!
  Выпусцiць прэстыж не баяцца тыя, у каго нiколi не ѓпадзе годнасць!
  Хто не спявае ѓ гадзiну выпрабаванняѓ, завые, калi зразумее, што пакутаваѓ дарма!
  Мовай можна перамалоць усё, акрамя камянёѓ коснамоѓя i каменя тупасцi!
  Жанчына лань - добра, мужчына алень - дрэнна!
  Алень адрознiваецца ад лася, тым, што першага тармошыць другi, а здабыча дастаецца лiсу!
  Сапраѓдны ваяр павiнен мець характар звера, але не iнтэлект жывёлы!
  У свеце ваѓкоѓ, на месца льва, як правiла, пазначаюць шакалы!
  Жадаеш, мае дужы якi ѓкладвае ворага ѓдар, не бi, лежачы на канапе лынды!
  Наймацнейшы ѓдар, у таго каму патрыятызм не па барабане!
  Адбiѓную з непрыяцеля, робяць тыя, у каго мазгi не адбiтыя, а вочы не залiтыя!
  Перамагаць можна i лiкам, а карыстаць плёнам перамогi, толькi ѓменнем!
  Эгаiст не жадаючы пасаваць, абавязкова ратуе перад праблемай!
  Атакуючы вядома ёсць рызыка паразы, але падвяргаючыся нападу, ты ѓжо прайграѓ!
  Не хадзi хлопец налева, будзеш у яме, нават калi, па сутнасцi, мае рацыю!
  З касымi рукамi не адкосiш, ад старой з касой!
  Лепш быць Астапам Бэндэрам , чым бедным асталопам !
  Хiтрасць не заѓсёды ѓзбагачае, але няхiтрасць руйнуе напэѓна!
  Лiс у чалавечым аблiччы, не заѓсёды яркi футрам, але заѓсёды цёмны намерамi!
  Светлая душа, звычайна даводзiць плоць, да пахавальнай бледнасцi!
  Асёл, можа сядзець на троне, але не прымусiць устаць на каленi!
  Не той леѓ, хто гучна раве, а той, хто моцна кусае i моцна б'е!
  Не трэба палiць хату, змагаючыся з мышамi. Не варта ператвараць краiну ѓ канцлагер - iмкнучыся перамагчы карупцыю!
  Iнтуiцыя - гэта вядома здраднiк, але не ѓ тваiм постацi!
  Не бойцеся разумнага жулiка - бойцеся сумленнага дурня!
  Хто славiць тырана, заспявае пеѓнем на нарах!
  Тыран як леѓ, нават гладзячы, кiпцюрамi здзiрае мяса i скуру!
  На вайне камфорт, як шакалад на сале, толькi выштурхвае трупамi!
  У царкве прынята ставiць свечкi, але яны нават у самай вялiкай колькасцi не ѓ сiлах патушыць полымя чалавечага запалу!
  Можна мець ледзяное сэрца, стылую як праточная вада кроѓ, але прага поспеху ѓ чалавека заѓсёды будзе гарачай!
  Спешка ва ѓсiм вядзе да дрэнных наступстваѓ, акрамя спробы самагубства!
  Кожны народ можа выйграць канфлiкт, але перамагчы ѓ вайне могуць толькi рускiя, дык яны не iмкнуцца выгадаць сабе матэрыяльныя набыццi!
  Феерверк вайны, гэта свята для ѓсiх акрамя трусоѓ, i ѓсеагульны жалоба, за выключэннем апошнiх дурняѓ!
  Часцей за ѓсё блытаюцца менавiта прамыя звiлiны!
  А выблытваюцца з непрыемнасцяѓ, звiлiны, выразна раскладзеныя па палiцах!
  Шмат чухае языком, той, у каго ад пустаты свярбiць у галаве!
  Лепшае ѓкладанне капiталу ѓ труны тваiх супернiкаѓ, хоць яно нiколi не бывае прамым!
  Войска нiчога не вырабляе, але акупляе з лiшкам iнвестыцыi пры адважным кiраѓнiку!
  Калi перамагае мужчына - наступства смерць i зневажэннi! Калi жанчына - жыццё i асалода!
  Жанчыны марнуюць на свае перамогi больш, чым усе войскi мiру, але затое бяруць з пераможаных кантрыбуцыю, якая аддаецца з куды больш паляваннем!
  Жанчына ѓ адрозненнi ад войска без абмундзiравання, перамагае хутчэй!
  У адрозненне ад мужчын для жанчыны сапраѓдная перамога дасягаецца пасля капiтуляцыi!
  На вайне як у картах, трэба ѓмець адбiцца, i ѓ адрозненне ад iх заходнiя трэба захаваць, а перадаць супернiку!
  Вайна гэта покер, толькi падглядзець карту не жульнiцтва, а подзвiг разведчыка!
  Ваяваць без хiтрасцi, што сёрбаць суп без лыжкi, толькi вось ханжы чамусьцi абмяркоѓваюць толькi апошняе!
  Мужыкi лiхiя б'юцца - iх хутчэй разымай! Калi жанчыны б'юцца - лепш у бойку не ѓступай!
  На вайне ѓсё страмчэй, чым у мiрным жыццi, акрамя скошанага iлба ѓ начальнiка!
  Сiла без дабра, паднiмае цывiлiзацыю, як павешанага пятля!
  Без адбiцця чужой рожы, не ад'еш уласную!
  Iшака б'юць заѓсёды, але забiваюць толькi, калi ён перастае прыносiць карысць!
  Смелы забiвае ворага, баязлiвец - раба!
  Iнiцыятыва на вайне дорага каштуе, асаблiва прывучанаму да танных шаблонаѓ супернiку!
  Iстотам нiжняга парадку часам уласны негатыѓны досвед карысней, любога пазiтыѓнага навучання!
  Надзённы хлеб палiваюць сваiм потам, а святочны крывёю сваiх ворагаѓ!
  Калi палiтык шмат меле языком: атрымлiваецца не мука, а мука!
  Калi кiраѓнiк шмат балбоча, цеста можа атрымацца пышным, але хутка пратухае!
  Счарсцвелы сэрца кiраѓнiка, усю краiну здольна пасадзiць на сухары!
  Палiтыка ад матэматыкi адрознiваецца тым, што ѓ матэматыцы на нуль дзялiць нельга, а ѓ палiтыцы дзеляць суцэльныя нулi!
  Палiтык генiяльны матэматык, але толькi ѓ адной дзеi - аднiманне!
  Казаць можна аб усiм, а асуджаць толькi, што прыносiць карысць!
  Размова без сэнсу - балбатня, размова з сэнсам - палемiка, размова з карысцю - павучанне, а самая вялiкая прыбытак дае маѓчанне да месца!
  Толькi малы розум бярэ ѓверх вялiкай колькасцю!
  Двое лепш за аднаго, толькi не ѓ тым выпадку, калi гэта загiнуѓшыя таварышы!
  Дабрашчасны, хто верыць, а хто ня верыць дабра ѓ двайняты, так ён мае ѓпэѓненасьць ва ѓласных сiлах i розуме!
  Дрэнна калi няма тармазоѓ, яшчэ горш, калi тармозiш!
  Не, страшны чорт як яго малююць, але горш за ѓсё малюнак анёла ѓ выкананнi мазiлы!
  Звяры жывуць у лесе - а азвярэлыя людзi ѓсё ператвараюць у гушчар!
  У царстве звера - адны пеѓнi i папугаi, а арлоѓ перавялi пярыну!
  Добрая канструкцыя са спазненнем, станавiцца састарэлы, добры чалавек, спазнiѓшыся, стане ненавiсным!
  Смерць у баi спараджае пара адвагi i глупства, калi пры гэтым саюз заключыць з мудрасцю, то будзе пераможнае жыццё!
  Усё паддаецца маскiроѓцы, акрамя ѓласнай дурасцi!
  Усё паддаецца выкрыццю, акрамя чужога розуму, якiм ты сам жывеш!
  Чырвоная гаворка, лепш сродак ад пралiцця чырвонай жа крывi!
  Самы цвёрды метал, гэта мяккi свiнец, з якога адлiваюць кулi!
  Самы небяспечны свiнец не той, што ѓ кулях, а калi ён залiвае мазгi!
  Лепшае ѓ свеце гэта тое, што нiколi не скажаш - горш быць не можа!
  Што ѓ свеце дрэнна, на вайне ѓ самы раз, а пасля перамогi лепш не бывае!
  Мiласэрнасць на вайне ѓ адрозненнi ад публiчнай дзеѓкi, каштуе даражэй, а задавальнення даць не можа!
  Толькi чалавек па-сапраѓднаму ѓзвышаны духам, не саромеецца лiтасцi да загiнуѓшых!
  Казаць можна пра што заѓгодна, але балбатаць толькi па справе, бо ад пустой балбаталогii, суп выходзiць крывавым паносам!
  Маѓчанне золата, якое дае карозiю пры замоѓчваннi самавольства!
  Словы срэбра, якое не дае патухнуць крынiцы жывой вады веды i iсцiны!
  Краiна з моцнай авiяцыяй нiколi не застанецца ѓ пралёце!
  Самае вялiкае гора, ад мiзэрнай колькасцi розуму!
  Ад малака, што адбываецца з промахаѓ стралкоѓ, вырастаюць толькi дзецi бяды i пакутаѓ!
  Фiзкультурная зарадка патрэбна, каб батарэя жыцця садзiлася толькi ѓ твайго апанента!
  Падколваць iншых, кахаюць уладальнiкi тупога розуму, i носьбiты пачуцця вострай уласнай непаѓнавартаснасцi!
  Вострыя мовы, у адрозненне ад кiнжала паражаюць, нават праз кальчугу тупiзны !
  Добра казка кажа, дрэнна рэальнасць выконваецца!
  Усё ѓ свеце прыходзiць да канца, акрамя чалавечага iдыятызму i жывёльнай канкурэнцыi!
  Жыццё вельмi падобнае на кольца, канец пакутам бачны, але яго нiколi не зможаш адчуць!
  Усё ѓ свеце прыходзiць да канца, акрамя чалавечага iдыятызму i жывёльнай канкурэнцыi!
  Жыццё вельмi падобнае на кольца, канец пакутам бачны, але яго нiколi не зможаш адчуць!
  Цёплае вока лепш за ѓсё, дазваляе адкасiць ад прызыву ѓ войска нябожчыкаѓ!
  А трапнае навучанне не дазволiць прамахнуцца мiма дарогi вядучай сапраѓды да мэты!
  У пекле толькi адна перавага над раем, няма страху перад выгнаннем!
  У хрысцiянскiм раi самае непрыемнае, што лепшага не захочацца i жадаць!
  Хрыстос адзiнае ягня, пры якiм зайка набывае iльвiныя рысы ѓ ваѓчыным свеце!
  Памiраюць толькi тыя, хто не здолеѓ забiць у сабе страху!
  Неѓмiручасць знаходзiць той, у кiм страх i зусiм не жыве!
  Хто баiцца вялiкай колькасцi працiѓнiка, аблiчыцца з саюзнiкамi!
  Хвiлiна, выдаткаваная на выведку, эканомiць стагоддзе жыцця i iмгненне трыѓмфу!
  Хто не разбiрае дарогi, той занадта часта не збярэ касцей!
  Найбольшую шкоду ворагу наносiць той, хто не губляе пачуццi меры!
  Чалавек не ведае меры ѓ сваiх амбiцыях, затое яго заѓжды абмяраюць магчымасцi!
  Вось гэта Гулiвер выдаѓ - крута! I ѓсё лiтаральна на адным дыханнi. Сапраѓды, бываюць генiяльныя дзецi, калi ѓ iх ѓсялiлася душа дарослага чалавека.
  Дзяѓчынка-вiкантэса адзначыла:
  - Ды ад гэтага можна i дахам крануцца! Вось як ты складаць умееш!
  Хлопчык-капiтан кiѓнуѓ:
  - Ды жыццё мяне шмат чаму навучыла! I ѓ тым лiку гэтай мудрасцi!
  Дзяѓчынка тады спытала:
  - А чаму ты не кароль у сваёй краiне!
  Гулiвер засмяяѓся i адказаѓ:
  - Ведаеш, мне неяк не прыходзiла ѓ галаву iдэя пазмагацца за трон. Але калi сапраѓды казаць варта i падумаць!
  Вiкантэса праспявала:
  - У душы яго бушуе запал,
  Патрэбна хлапчуку толькi ѓлада!
  Гулiвер заѓважыѓ:
  - Калi тысяча гадоѓ жыцця ѓ мяне ѓжо ёсць, як i з'явiлася здароѓе, то чаму б i не памарыць пра ѓладу!
  Дзяѓчынка загадала:
  - Урэжце яму бiзуном!
  Два хлопчыкi-вартоѓцы ѓзялi i агрэлi Гулiвера па голым торсе. Той крыкнуѓ.
  Вiкантэса спынiла байцоѓ:
  - Даволi! Гэта для таго, каб ён зразумеѓ i ведаѓ сваё месца! А яго месца - гэта месца раба!
  Хлопчык Гулiвер прахрыпеѓ, абтрасаючы з сябе кропелькi поту на лопнутай скуры.
  - Як не зразумець! Тут апошнi асёл i тое зразумее!
  Дзяѓчынка тупнула сваёй маленькай, точанай ножкай i пiскнула:
  - А цяпер спявай! Пакуль я не села на каня!
  Хлапчук-капiтан заспяваѓ, пераадольваючы неахвоту;
  Шмат прыйшло на Iмя па бацьку бед,
  Скончылася ѓсё каласальным разгромам...
  Радуйцеся рыцараѓ больш няма,
  Гонар i хвала вашаму дому!
  
  Я Гулiвер ёсць вялiкi баец,
  Ведайце, умею люта бiцца...
  Марс гэты ваяѓнiк добры бацька,
  I кладзенец мой схаваны ѓ ранцы!
  
  Я па марозе бягу басанож,
  Пяткi кругляшкi па снезе мiльгаюць...
  На дастаѓлю фрыца сiлком,
  Будзе перамога ѓ лютым маi!
  
  З арбалетаѓ я оркаѓ крышу,
  Зрэза зараз тузiн гномаѓ...
  Трэба я, троля за нос укушу,
  Воiнам ведаць стаѓ я вельмi вясёлым!
  
  Няма нiколi для хлапчука такой,
  Святла канец павер мне не надыдзе...
  Буду я бегаць вечна босы,
  Каб перамогi не святкаваѓ Каiн!
  
  Радзiма наша святая краiна,
  Не пашкадуем, павер да цябе жыцця...
  Хоць атакуе народ Сатана -
  Будзе, кветкi дрэва манархiзму!
  
  Слаѓся Брытанiя доблесную край,
  У ёй найвялiкшая слава Айчыны...
  Кiраваѓ некалi святы Энамай ,
  Сягоння дзяѓчынкi б'юцца з аркшызмам!
  
  Няма не саступiм ворагу нiколi,
  Няхай над планетай сонца ззяе...
  Яркая сiле свецiць зорка,
  Будзе нам месца светлае ѓ раi!
  
  Бог Iсус уладар за ѓсё,
  За чалавецтва злосным укрыжаваны...
  Дзякуйце людзi яго,
  Будзьце вы таксама хоць крышачку святыя!
  
  Рыцара вось дзеѓка боса чакала,
  Латы шукала, што чысцяць да бляску...
  Вiдаць, такая Палада-лёс,
  Рыцара сустрэнь кахаючы калi сапраѓды!
  
  Шчасце я веру, падорыць прагрэс,
  Мёртвыя людзi ѓ навуцы ѓваскрэснуць...
  Будзе даступны любы ведайце сэкс,
  Будзем у экстазе - калонкi не трэснуць!
  Дзяѓчынка засмяялася i пагразiла пальчыкам:
  - Ну ты пахабнiк ! Ты ж забыѓся, што зараз дзiця. I будзеш дзiцем яшчэ тысячу гадоѓ. У цябе ёсць нават фора над намi. Ранейшае жыццё не лiчыцца. У цябе яшчэ наперадзе дзесяць поѓных стагоддзяѓ, а ѓ мяне вiкантэсы менш!
  Гулiвер з усмешкай кiѓнуѓ.
  - Я вам спачуваю!
  Дзяѓчынка буркнула:
  - Давай на гэтую тэму скажы чаго-небудзь генiй!
  Гулiвер зноѓ пачаѓ сыпаць крылатымi выразамi;
  Жадаеш стаць Богам не будзь малпай у звычцы пераймаць нячыстаму!
  Не хочаш працаваць як вол, заробiш сабе хамут на шыю!
  Вiкантэса перапынiла:
  - Што мне расхацелася слухаць падобную фiласофiю i афарызмы! Лепш, зноѓ праспявай нешта вясёлае!
  Хлапчук-капiтан заспяваѓ з некаторай неахвотай. Складаць сiл не было, i ён выканаѓ песню народную ад рускага бунтара Стенька Разiна. Ну што ж - што на розум прыйшло, тое i праспяваѓ:
  Як па Волзе-рацэ, па шырокай
  Выплывала вастраносая лодка, Як на лодцы весляры залiхвацкiя, Казакi, хлопцы маладыя. царэѓну,
  А глядзiць на матухну на Волгу.
  Як прамовiѓ грозны Стенька Разiн: "Ой ты гой ты , Волга, мацi родная!
  З дурных гадоѓ мяне ты заспявала ,
  У даѓгу ноч калыхала, пампавала, У хвалевае надвор'е выносiла, Цi за мяне малайца не драмала, Казакоѓ маiх дабром надзялiла. Што нiчым цябе яшчэ мы не дарылi ". ,У хвалi кiнуѓ чырвоную дзяѓчыну,Волзе-матухне ёю пакланiѓся.
  Хадзiѓ
  Стенька Разiн У
  Астрахань -
  горад Гандаль таварам .
  _ , Стенька Разiн, Аддай з пляча футра! Аддасi, так дзякуй; Не аддасi - павешу Што ѓ чыстым полi На зялёным дубе, На зялёным дубе, Ды ѓ сабачым футры ". Стаѓ Стенька Разiн Думаць думу: "Дабро, ваявода.
  Вазьмi сабе
  шу сабе футра,Ды не было б шуму".
  Што не конскi топ, не людская гаворка,
  Не труба трубача з поля чуецца,А надвор'е свiшча, гудзе, Свiшча, гудзiць, залiваецца. Зазывае мяне, Стеньку Разiна, Пагуляць па моры, па сiнiм: разбойнiк хвацкi, ты разгульны буян,Ты садзiся на ладдзi свае хуткiя,Распусцi ветразi палатняныя,Уцёкi па моры па сiнiм.Прыганю табе тры караблiка:На першым караблi чырвона золата,На другiм караблi чыста срэбра,На трэцiм караблi душа-дзяѓчына".
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Дзяѓчынка, якая тупае босымi, маленькiмi ножкамi запляскала ѓ далонi i прачырыкала:
  - Як гэта цудоѓна! Ты сапраѓды цуд-хлопчык! I навошта табе быць дарослым?
  Гулiвер з усмешкай адказаѓ:
  - У целе хлапчукi я сябе адчуваю як нiколi добра! I ѓ мяне вельмi нават баявы i мажорны настрой!
  I хлапчук-капiтан як запляскае сваiмi босымi, маленькiмi, пакрытымi свежым загарам ножкамi.
  Пасля чаго праспяваѓ:
  Першакласнiк, першакласнiк,
  У цябе сёння свята...
  Гадзiна прыгожая i вясёлая,
  Сустрэча першая са школай!
  I Гулiвер падмiргнуѓ свой белазубай усмешкай. Вось у тыя часы, калi ѓ цябе не дай Бог захварэѓ бы зуб - такая гэта была б пакута! А тут выдатна, ты навечна дзiця i лiтаральна шчаслiвы на ѓсе сто - о, о, о!
  Вось гэта сапраѓды смешна. Ты ѓсё больш успрымаеш сябе хлопчыкам.
  А бо былi вельмi нават добрыя часы. Вось як Гулiвер быѓ у каралеѓстве ведзьмакоѓ, якiя маглi нават выклiкаць душы мёртвых. Тады нават памiраць стала нястрашна - значыць, iншыя душы ёсць, i жыццё i пасля смерцi працягваецца.
  Вось наколькi падобнае выдатна.
  Хлопчык працягваѓ пляскаць босымi ножкамi па дарожцы i заспяваѓ, скалячы дзiцячыя зубкi;
  Добры дзень мама! Ужо якi раз спрабую напiсаць табе. Вось i зараз ты перада мной i як быццам усе праблемы сыходзяць.
  
  Па небе плыве месяц, на вулiцы цiшыня,
  А ѓ хаце не спiць адна толькi мама.
  I ѓначы цiхенька дзверы адчынiць яна табе,
  Павер, што нiхто iншы, толькi мама.
  I ѓначы цiхенька дзверы адчынiць яна табе,
  Павер, што нiхто iншы, толькi мама.
  
  I калi калi-небудзь разлюбiць нас хто-небудзь,
  То слёзы ѓтрэ, зразумее - толькi мама.
  I калi калi-небудзь адправiмся ѓ далёкую дарогу,
  То нас будзе чакаць адна толькi мацi.
  I калi калi-небудзь адправiмся ѓ далёкую дарогу,
  То нас будзе чакаць адна толькi мацi.
  
  Як у нас справы? Ды неяк усе разышлiся. Анька памерла, а Сцюарды развялiся. Ды неяк усё ѓ мiтуснi спраѓ. Мама! Ты, чаму маѓчыш?
  
  Па небе плыве месяц, на вулiцы цiшыня,
  А ѓ хаце не спiць адна толькi мама.
  I ѓначы цiхенька дзверы адчынiць яна табе,
  Павер, што нiхто iншы, толькi мама.
  
  Вось i на гэты раз нiчога не атрымалася ѓ мяне з лiстом. Мама, але я абавязкова напiшу, абавязкова. Прабач мяне.
  
  I ѓначы цiхенька дзверы адчынiць яна табе,
  Павер, што нiхто iншы, толькi мама.
  I ѓначы цiхенька дзверы адчынiць яна табе,
  Павер, што нiхто iншы, толькi мама.
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адзначыла:
  - Ды такiя ѓжо справы ... Ты пра маму падумаѓ. А ѓ нас няма нi мамы, нi таты?
  Гулiвер здзiвiѓся:
  - Ого! А гэта яшчэ як? Як вы на свет з'яѓляецеся?
  Вiкантэса з усмешкай адказала:
  - У людзей дзяцей прыносiць бусел. А ѓ нас казачны цмок. Толькi ѓ людзей казка пра бусла толькi выдумка для маленькiх дзяцей, а ѓ нас цмок сапраѓдны. Бо мы таксама сьмяротныя, i нам трэба час ад часу папаѓняць сваё насельнiцтва.
  Хлопчык-капiтан заѓважыѓ:
  - Тысяча гадоѓ жыцця - гэта ѓсёткi так мала! Асаблiва калi ты вечна поѓны сiл i энергii!
  Дзяѓчынка згодна кiѓнула:
  - Ды праляцiць у iмгненне вока! Не паспееш i азiрнуцца! Хоць з iншага боку, хутчэй за ѓсё вас прададуць у каменяломнi, а тамака час iдзе вельмi нават павольна!
  Гулiвер узяѓ i праспяваѓ:
  - Пра тое, што праца пакута,
  Зiмою i вясной...
  Адно толькi выключэнне -
  Калi ты з Сатанай!
  Вiкантэса нахмурылася:
  - Ты ж такi заѓзяты хрысцiянiн. А зараз ужо i аб Сатане ѓспомнiѓ! Дзе твая вера!
  Гулiвер шчыра адказаѓ:
  - Я вядома ѓ Бога веру,
  I люблю Хрыста ѓсiм сэрцам...
  Атрымалi мы страту,
  Але затое мае дзверцы!
  Дзяѓчынка злосна тупнула босай, маленькай ножкай i пiскнула:
  - Давай праспявай чаго-небудзь фiлосаф!
  Гулiвер зноѓ узяѓ i заспяваѓ;
  Чуеце грымотныя грымоты,
  Дзiкае выццё праклён, плач i стогн,
  Гэта надыходзiць гадзiну адплаты -
  Бой Армагедон, бой Армагедон!
  Вiкантэса злосна тупнула, сваёй маленькай, босай ножкай i зароѓ:
  - Мне што такiя песнi не падабаюцца!
  Хлопчык-капiтан яхiдна ѓсмiхнуѓся:
  - Як не падабаюцца? Тады сама i спявай, калi цябе мая музыка не ѓ костку!
  Вiкантэса выскалiла зубкi i рыкнула:
  -Вось вазьму i праспяваю!
  I дзяѓчынка ѓзяла i вялiкiм энтузiязмам заспявала, свае зубкi белыя, якiя як слановая косць скаля;
  А мы эльфiмолкi дзяѓчынкi лiхiя,
  Мы любiм, змагацца на славу Айчыны...
  У нас баявая, ног босых стыхiя,
  I верым, пабудуем палацы эльфiнiзму!
  
  Няма нашай Эльфii прыгажэйшай краiны,
  У ёй сонца народаѓ лiчы ѓсяго свету...
  I хай атакуе арда Сатаны,
  Мы зробiм нешта круцейшы Шэкспiра!
  
  Любiце вы Радзiму нашу вякоѓ,
  Што ѓ будоѓлях гадавала гiсторыю нашу...
  Ад самых вялiкiх i пышных вянкоѓ,
  Варылi калiсьцi спартанскую кашу!
  
  Не скiнуць Айчыну нашу на злом,
  Якое ганарлiвае, проста святое...
  Калi клялiся мы двухгаловым арлом,
  А сягоння серп з молатам нам дарагое!
  
  Мы вышэй нябёсаѓ у вышыню ѓзварымся,
  Да самага космасы даху паднiмем...
  Над намi магутны парыць херувiм,
  Такое вялiкае слова - Эльфiя!
  
  Не будзе крывавая падаць сляза,
  I Эльф не таптаць пятай басурманаѓ ...
  Споѓнiцца наша святая мара,
  Хутчэй уставайце хлопцы з канапаѓ!
  
  Бязмежнага космасу бурны просты,
  Такое цудоѓнае слова - Эльфiя,
  Мы вынесем вермахту злы прысуд,
  I зробiм Радзiму нашу шчаслiвейшай!
  
  Хай будзе Iмя па бацьку нашае квiтнець,
  Як куст колеру ягады райскага саду...
  Мы супернiка лiха зруш,
  Атрымае хлапчук ад Бога ѓзнагароду!
  
  Не веру, што будзе з перамогай аркшызм,
  Крочыць па Эльфскве заграбаючы каткамi...
  Няхай кiруе ѓ Эльфii святы эльфiнiзм,
  Дзяѓчынкi бягуць, так мiльгаючы нагамi!
  
  Не плачце сяброѓкi, што загiнулi мужы,
  Усе мёртвыя воляй Сварога ѓваскрэснуць...
  Каго закалi, хто загiнуѓ ад стрэльбы,
  Але ѓсе мы ваявалi па адважным сумленна!
  
  Не ведаю навошта ѓ свеце валадарыць зло,
  Навошта даѓ Гасподзь сiлушку супостатам...
  Эльфii нярэдка ѓ баях не шанцавала,
  Хоць няма адважней у бiтву салдата!
  
  Ну што эльфiмолка ты адважная ведай,
  Умееш ваяваць i, вельмi адважная...
  Сядзiць на троне вялiкi ведай цар,
  Яго мы абралi павер не дарма!
  
  У Айчыне нашай фiялкi кветкi,
  Лясы смарагдавыя, жэмчуг бярозак...
  Эльфiя выдатная - вянок прыгажосцi,
  Хоць жадае Аркольф Радзiму знiшчыць!
  
  Не, мы эльфiмолкi такiя байцы,
  Што няма на планеце адважней i страмчэй...
  Няхай намi ганарацца i дзецi, бацькi,
  Развеецца хай над Айчынай хмары!
  
  Не ведаю, да чаго дзяѓчынкi прыйдзем,
  Цi здолеем зрабiць Айчыну шчаслiвай...
  Змагацца прывыклi мы вострым мячом,
  I мы перамагаем, паверце прыгожа!
  
  Не ведае, супернiк наколькi моцны,
  Дух эльфаѓ, прыгожага ѓ веры народа...
  Ворагаѓ абавязкова ѓ баi разаб'ём,
  Атрымаем ва ѓзнагароду святую свабоду!
  
  Так ведайце ѓ Айчыне шчасце i мiр,
  Яго прынеслi на штыках эльфiмолкi...
  Цяпер наймацнейшы ѓ нас херувiм,
  А нашы хлопцы ѓдарам дык спрытныя!
  
  Абмiнуць стагоддзi, прыйдзе эльфiнiзм,
  Усе загiнуѓшыя ѓ лаянцы ѓваскрэснуць цялесна...
  I шлях вечна ѓверх нi iмгненнi ѓнiз,
  Нам нават без краю сусвет цесны!
  Вось так прыгожа вiкантэса праспявала, тупаючы сваiмi вельмi хупавымi, дзiцячымi ножкамi. Гулiвер нават пашкадаваѓ, што яна дзяѓчынка. Дарослая дзяѓчына была б куды прывабней. Асаблiва выгiбам пятачкi на падэшве.
  Ну добра няхай нават i так. Хлопчык-капiтан адказаѓ:
  - Мы так нiчога не робiм, а толькi спяваем i забаѓляемся!
  Дзяѓчынка буркнула:
  - Чый бы голас спяваѓ, а твой бы соп!
  I наступiла паѓза. Хлопчыкi, у якiя ператварылiся матросы, зараз па вострых камянях ступалi амаль без болю. Вельмi хутка босыя падэшвы дзяцей грубеюць. Гэта сапраѓды факт станоѓчы. I настрой зразумела паднiмаецца ѓ вышыню.
  Хлапчукi-рабы нават заспявалi;
  У промнях дзённага сонца агнём гарыць спiна,
  Наглядчык не дрэмле, i бiзун яму верны. Калi ж ноч наступiць, то белы спадар, Усне ѓ сваiм ложку мiж беленькiх пярын.
  
  Я, цукар здабываючы ѓсё жыццё з трыснёга,Не ведаѓ iншай узнагароды, як палкай тумака.Рука мая не гнецца i цяжкi каламутны погляд,Але страшна сэрца б'ецца, як агнiсты набат!
  
  Як злодзей бягу i хаваюся, трава не высокая, Сабак яшчэ не чую, але гэта толькi пакуль. Ранiцай мяне схопяць, падвесяць у слупа,
  А хлопчыкi-браты будуць глядзець з-пад iлба.
  
  Ужо ад смагi гiну, вады мне не вiдаць,Але цэлы дзень свабоды, хто зможа адабраць!
  Песня, вядома ж, не Бог вестка якая. I аптымiзму не дадае.
  Гулiвер з дзiцячай усмешкай заѓважыѓ:
  - Вось такiя павароты бываюць у лёсу! Вось я iду i сам не ведаю куды. А наперадзе чакае... Ну ѓ сваiх ранейшых прыгодах неяк больш было дынамiкi i цiкавасцi. А тут толькi песенькi, i тупаеш сабе нiбы робат завадны.
  Вiкантэса згодна кiѓнула:
  - Табе патрэбна дынамiка? А што ж гэта можна!
  I дзяѓчынка дастала з-за пояса пугу i давай iм лупiць Гулiвера. Хлопчык завыѓ ад болю, i прахрыпеѓ:
  - Я зусiм не гэта меѓ на ѓвазе!
  Вiкантэса засмяялася i адказала:
  - Хоць цябе выхоѓваць трэба! Можа, раскажаш якую-небудзь вясёлую гiсторыю?
  Хлопчык-капiтан кiѓнуѓ i пачаѓ плесцi аповед:
  Iмператар Дыёклетыян адмовiѓся ад сыходу ад улады, так разумеѓ, што без яго Рымская Iмперыя не выстаiць. Тым больш у Дыялектана нарэшце з'явiѓся Сын i спадчыннiк празваны Юлiям, як Цэзар. Iмператар пра правiлаѓ яшчэ да 320 года, здолеѓшы ѓмацаваць ранейшую веру Рыма, мадэрнiзаваѓшы паганства. Галоѓным Богам стаѓ Юпiтэр, якiя як аказалася яшчэ i тварыѓ сусвет.
  Таксама ѓзнiкла i было ѓмацавана вучэнне i аб раi, i аб пекле. Гэта значыць замест змрочнага царства Аiда - было ѓведзена вучэнне аб казачнай iмперыi, дзе душы памерлых атрымлiваюць целы, i жывуць зноѓ. Героi-ваяры, зразумела, яшчэ маюць i наложнiц i спраѓляюць балi. А iмператары маюць там уласныя дзяржавы. Ну i вядома ж рабы застаюцца рабамi. Але тыя якiя слухаюцца спадароѓ i сябе добра паводзяць - iм жыццё лягчэй i лепш i целы даюць маладыя i здаровыя пасля смерцi. А непаслухмяных рабоѓ i хрысцiян, вельмi нават жорстка мучаць, i так катуюць па-зверску, што iм застаецца толькi плакаць i каяцца.
  Пасля смерцi Дыёклетыяна, яго сын Юлiй працягнуѓ традыцыi бацькi. I нават распачаѓ некалькi заваёѓных паходаѓ - давёѓшы паѓднёвую мяжу iмперыi да самай Iндыi.
  Так нават узнiкла новая дынастыя Дыёклетыянаѓ. Якая забяспечыла Рыму стабiльнасць i росквiт. Хрысцiянства, паступова згасала i сышло на нiшто. Сапраѓды, казка пра Хрыста паступова выйшла з моды. Ды i хрысцiяне не маглi давесцi, што яны хоць нешта могуць i нечага вартыя. I вось усё iшло да забыцця таго, што многiя лiчылi адгалiнаваннем ад Юдаiзму. Але вось у арабаѓ, якiя яшчэ не былi заваяваны Вялiкiм Рымам, з'явiѓся Магамед.
  Да гэтага часу рымляне пакарылi ѓжо i Iндыю. Iх iмперыя стала такой вялiзнай, што ёй цяжка кiраваць. У Еѓропе рымляне дайшлi да Вiслы. I пакарылi практычна ѓсю Нямеччыну. I на поѓднi прасоѓваючыся ѓздоѓж Нiла, падпарадкавалi Судан i Эфiопiю. Але навуковы прагрэс развiваѓся марудна.
  I кантраляваць такiя тэрыторыi з адзiнага цэнтра аказалася вельмi складана.
  Ну i арабаѓ таму, якiя былi бедныя i жылi ѓ пустынi пакiнулi ѓ спакоi.
  Дакладна таксама як рымляне не сталi заваёѓваць славян, якiя занадта далёка i ѓ суровым клiмаце жывуць. I Кiтай, да якога таксама поѓна i гор, i рэк, i пустыняѓ, а насельнiцтва вялiкае. I так Рымская iмперыя вялiкая i насельнiцтвам i тэрыторыяй. I асаблiва ѓ Кiтай не паляванне iмператарам i лезцi.
  I ѓ Афрыцы таксама няма дарог, камунiкацый. Ну, а былi яшчэ, праз Атлантычны акiян у Амерыку, то таксама яшчэ не дараслi. Хаця асобныя караблi i заплываюць далей.
  Але вось пад камандаваннем Магамета арабскiя войскi, падпарадкаваѓшы саудаѓскую Аравiю, урываюцца ѓ Рымскiя валадарствы.
  Але ѓ рымлянаѓ зразумела ѓ шмат разоѓ больш насельнiцтва i войскаѓ, чым у арабаѓ.
  Аднак яны раскiданы па шматлiкiх правiнцыях. А пакуль арабскiя войскi ѓ Палестыне. I з iмi змагаецца рымскi намеснiк Скорпiус , з пяццю легiёнам i наёмнай арабскай коннiцай. Але арабы ѓ вырашальны момант бiтвы перайшлi на бок Магамета i ѓдарылi ѓ тыл рымлянам.
  I здарылася вялiкая i крывавая разня.
  I запалалi рымскiя правiнцыi. Але вось Магамет раптоѓна памёр. А з iншых правiнцый падышлi шматлiкiя i добра арганiзаваныя войскi. I арабы былi разбiтыя.
  А потым iх i зусiм пакарылi. Але гэта ѓсё не прайшло дарма. I новы iмператар Рыма Канстанцiн вырашыѓ сёе-тое запазычыць з Карана. Да ёсць веру ва Усявышняга Бога, i забарона iншых багоѓ i бостваѓ. Аднак самi Рымскi iмператар быѓ абвешчаны Тварам Алаха i ђсявышняга Бога на Зямлi i матэрыяльным свеце. Так узнiкла новая рэлiгiя - тыпу Iсламу, але Рымскi лад.
  Зразумела, Намаз, Рамадан, забарона ёсць свiнiну i пiць вiно, а таксама хадж у Меку былi адменены - як непатрэбныя. Затое, зразумела, шматжанства само сабой узаконена. Ну, а замест хаджу ѓ Меку - хадж у Рым. Ну i зразумела шматлiкае iншае.
  Жанчынам таксама не сталi забараняць хадзiць напаѓголымi. Затое, зразумела, iншыя рэлiгii забаранiлi. У тым лiку i Юдаiзм. I пачытаць iншых багоѓ таксама. Раней быѓ галоѓны Бог Юпiтэр, якога зрабiлi асноѓным творцам сусвету рымляне, але i iншыя багi заставалiся ѓ якасцi аб'екта пакланення. А зараз была ѓведзена татальная забарона.
  Так з'явiѓся i аформiѓся канчатковы манатэiзм.
  Рымская iмперыя працягнула свае тэрытарыяльныя захопы!
  Дзяѓчынка перапынiла:
  - Гэта, зразумела, цiкава, але давай лепш праспяем!
  Гулiвер глыбока ѓздыхнуѓ i заспяваѓ;
  Як часта мы блукаем
  I проста забываем,
  Што мiрам кiруе мiтусня.
  Часам у каханне гуляем,
  Грэхаѓ не заѓважаны,
  А ѓ сэрцы боль i пустата.
  
  Прыпеѓ:
  Прыйдзi да Iсуса i скажы:
  Я не магу так больш жыць,
  Я больш не хачу грашыць -
  Прабач мяне.
  Прыйдзi да Езуса i павер,
  Што жыццё змянiцца зараз
  I што святая кроѓ Хрыста
  Выратуе цябе.
  
  Гасподзь даруе любому,
  Ён ацалiць хворага,
  Напоѓнiць сэрца дабрынёй.
  Яго любоѓ святая
  Жыве i перамагае,
  Прыносiць радасць i спакой.
  
  Прыпеѓ:
  Прыйдзi да Iсуса i скажы:
  Я не магу так больш жыць,
  Я больш не хачу грашыць -
  Прабач мяне.
  Прыйдзi да Езуса i павер,
  Што жыццё змянiцца зараз
  I што святая кроѓ Хрыста
  Выратуе цябе.
  Вiкантэса панура заѓважыла:
  - Песня нейкая ѓ мастацкiм плане не вельмi! Можаш, праспяваць пра Хрыста, нешта больш яркае i прыгожае?
  Гулiвер пацiснуѓ дзiцячымi плячыма i адказаѓ:
  - Табе хочацца яркага? Але хiба Iсус не ярка, як сонца апоѓднi на экватары?
  Дзяѓчынка засмяялася i адказала:
  - Ну, тады спявай яшчэ, як ты можаш, калi, вядома ж, на нешта ды здольны.
  Хлапчук-капiтан з энтузiязмам заспяваѓ;
  Ты жыццё, Ты святло, кахання запавет,
  Ты жыццё, Ты святло, кахання запавет,
  
  У маё жыццё прыйшоѓ Ты, усё напоѓнiѓ святлом,
  Асвятлiѓ мяне, даѓ мне,
  У месца болю радасць, мiлата выратаванне,
  Цяпер у запавеце я,
  
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  
  Чую я Твой голас, Ты са мною побач,
  Я ѓ Тваiх руках, ведаю,
  Няма Цябе даражэй, Ты мая ѓзнагарода,
  У век з табою я...
  
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  
  Ты жыццё, Ты святло, кахання запавет,
  Ты жыццё, Ты святло, кахання запавет,
  
  З кожным днём мацней, быць з Табой хачу,
  Толькi Табой адным, я Мой Бог жыву,
  Няспынна сьпяваць , буду для Цябе,
  Больш за ѓсё жыццё я люблю Цябе.
  З кожным днём мацней, быць з Табой хачу,
  Толькi Табой адным, я Мой Бог жыву,
  Няспынна сьпяваць , буду для Цябе,
  Больш за ѓсё жыццё я люблю Цябе.
  
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Iсус Ты жыцьцё маё, Ты для мяне паветра i вада,
  Ты мой сусьвет, славiць Цябе душа мая.
  Вiкантэса стала пляскаць у далонi i прачырыкала:
  - Вось так яно нашмат лепш! Ты сапраѓды ѓмееш добра спяваць мой хлопчык!
  Гулiвер пакланiѓся i адказаѓ:
  - Так! Я люблю Усявышняга Бога Iсуса Хрыста, i зразумела прасвятую Багародзiцу!
  Дзяѓчынка з усмешкай кiѓнула:
  - Гэта цудоѓна! Вось праспявай, калi ласка i пра Прасвятую Багародзiцу, каб было ѓсё ярка i прыгожа!
  Хлопчык тупнуѓ, босы, дзiцячай ножкай i заспяваѓ;
  Святая, усячыстая Дзева Марыя
  Нарадзiла Збавiцеля, дала нам святло.
  Але твае дзецi зiмою босыя -
  I ѓ брудных скляпах сустракаем галодны свiтанак!
  
  Бо як атрымалася, што мiр зло раздзiрае,
  Што бедных пабольш, чым у урадлiвых палях саранчы.
  Што нават ад холаду мерзнуць раслiны ѓ траѓня,
  Што самы звычайны адказ - калi ты жабрак то скачы!
  
  Аддаць медны грошык багатенькiм шкада,
  Хоць iх мамон да межаѓ прыстойнасцi набрак...
  Iх галоѓны настаѓнiк над намi дубовая палка -
  Але грукатам стане, калi пракрычыць голас певень!
  
  Гасподзь загадаѓ вам багатым дзялiцца -
  Каб не было мёртвых i плач не мучыѓ Божы Слых.
  Хто слаб дапамажы - кажуць з абразоѓ добрыя твары,
  Калi ты мiласэрны - маяк у райскi шлях не патух!
  
  Але многiм мамон i душы i выратавання даражэй,
  Яны кажуць, што за золата купяць святых!
  Заплыла ад тлушчу лiхвяра гiдкая морда
  А сэрца без мiру - халодны гранiт!
  
  Што нам ваш боль - бедны люд?
  У палацах мы i стогнаѓ не чуем!
  Жадаеце прытулак? Ды вам будзе прытулак,
  Пад турэмным на катарзе даху!
  
  Навошта аддаваць вам, нам тое,
  Што мы сiлай паспяхова забралi?
  Вы былi нiшто i навечна нiшто,
  Не для вас неба далечы!
  
  Але смерць iм нечакана прыйшла,
  Як вучыѓ Усемагутны Стваральнiк!
  Цяпер яны там, дзе гарыць Сатана,
  Дзе рыпiць i раве ад пакут здраднiк!
  
  Так што вы вырашылi Усявышнi жартаваѓ -
  Кажучы, шчодры будзе ѓзвышаны?
  I што Iсус сам Творца ѓвасобi,
  Быѓ, не мае рацыю кажучы, што зьядуць скарб злых мышы?
  
  Пакайцеся, малiтву Марыi прачытаѓшы,
  I ѓпаѓшы на каленi i каючыся - стогнучы!
  Калi перад табою галасе дзiця,
  I трасецца ад сцюжы дзяѓчынка босая!
  
  Вазьмi свой тугi i скупы кашалёк,
  Ды грашанят адсыпаючы з усмешкай.
  Тады Iсус Бог Любовi правядзе,
  I не дасць абрынуцца ѓнiз са сцежкi зыбкай!
  Дзяѓчынка запляскала сваiмi мiлымi, вельмi хупавымi далонькамi, усклiкнуѓшы:
  - Брава! Гэта цудоѓна!
  Гулiвер гэтае вечнае дзiця спытала:
  - Можа, i ты праспяваеш?
  Вiкантэса кiѓнула сваёй светлай, як вясновы дзьмухавец галоѓкай i заспявала:
  Ты бачыш толькi тое, што хочаш бачыць.
  Але хiба жыццё можа быць такiм, якiм ты яго сабе ѓяѓляеш?
  Тваё сэрца - ледзяная глыба, i для мяне яно зачынена.
  Ты цалкам паглынуты надзённымi праблемамi
  I марнуеш жыццё на злосць i шкадаваннi.
  Тваё сэрца - ледзяная глыба, i для мяне яно зачынена.
  Калi б я змагла растапiць тваё сэрца,
  Мы б нiколi не раставалiся.
  Даверся мне,
  Толькi ты можаш усё выправiць.
  
  Бессэнсоѓна шукаць вiнаватага.
  Ведай, я таксама пакутую.
  Калi я цябе страчу, маё сэрца будзе разбiта.
  Каханне нiбы птушка, яна прагне свабоды.
  Не дазваляй крыѓдам гладаць цябе знутры.
  Тваё сэрца - ледзяная глыба, i для мяне яно зачынена.
  
  Калi б я змагла растапiць тваё сэрца,
  Мы б нiколi не раставалiся.
  Даверся мне,
  Толькi ты можаш усё выправiць.
  
  Ты бачыш толькi тое, што хочаш бачыць.
  Але хiба жыццё можа быць такiм, якiм ты яго сабе ѓяѓляеш?
  Тваё сэрца - ледзяная глыба, i для мяне яно зачынена.
  
  Калi б я змагла растапiць тваё сэрца,
  Мы б нiколi не раставалiся.
  Даверся мне,
  Толькi ты можаш усё выправiць.
  
  Калi б я змагла растапiць тваё сэрца,
  Мы б нiколi не раставалiся.
  Даверся мне,
  Толькi ты можаш усё выправiць.
  
  Калi б я змагла растапiць тваё сэрца...
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Вось сямiдзесяцiгадовы юбiлей цара Мiкалая Другога адсвяткавалi. Ну, нiчога дрэннага пакуль не адбылося. Гiтлер, праѓда, узяѓ пад кантроль Аѓстрыю. I фармуе Вермахт. Дыпламаты вядуць сваю гульню. У прыватнасцi цар Мiкалай Другi - Вялiкi хоча разам з Германiяй i Iталiяй падзялiць усе калонii Брытанii, Галандыi, Францыi i Бельгii. I Гiтлеру такая iдэя падабаецца.
  Ёсць яшчэ i Партугалiя, у якой таксама калонii ёсць. I яе таксама нядрэнна было б абкарнаць. Вось такiя ва ѓсiх шырокiя планы. Але ангельцы таксама хiтрыя, жадаюць звязу з Гiтлерам супраць Расеi. Сам фюрар вельмi баiцца войны з такiм каласальным монстрам як iмперыя Мiкалая Вялiкага. А захапiць у тых, хто слабейшы, вельмi нават хочацца.
  Так што саюз з Мiкалаем Другiм выглядае вельмi натуральна. А пакуль фюрар збiрае сiлы. I павялiчвае ѓ Нямеччыне нараджальнасць - рыхтуючыся да вялiкай вайны.
  Ну, а Алег Рыбачэнка - гэты вечны хлопчык атрымаѓ чарговае заданне:
  Здушыць мяцеж, якi ѓспыхнуѓ у Бразiлii. Там таксама не ѓсё яшчэ жадаюць быць пад уладай iмперыi Расiйскай.
  Хлапчук пабег, мiльгаючы босымi, дзiцячымi, але вельмi моцнымi спрытнымi ножкамi. I заадно вырашыѓ крыху паскладаць.
  Гулiвер гэты вечны хлапчук i яго каманда дзецюкоѓ зноѓ, калi сонца схавалася за лiнiю гарызонту, былi спынены на адпачынак. Яны спачатку, даволi сытна паелi. Хоць ежа аказалася простая. I ляглi спаць.
  Юныя стомленыя целы, спрыялi таму, што сон прыйшоѓ вельмi хутка.
  I Гулiвер убачыѓ новае i прыгожае;
  Па полi рухалiся вельмi прыгожыя дзяѓчаты. Яны былi юныя, стройныя, высокiя i мускулiстыя. Цэлая армiя дзяѓчынак, якiя зiхацяць босымi, ружовымi, з хупавым выгiбам пяткамi.
  Толькi грудзей у дзяѓчын прычыненыя тоненькiмi плiткамi бронi, ледзь прыкметныя, нiбы фiгавыя лiсцiкi трусiкi на сцёгнах.
  I яны пры гэтым маюць высокiя грудзi, раскошныя сцягна, i тонкiя талii. А прэс у прыгажунь нiбы выкладзены шакаладнымi плiтачкамi.
  Вельмi прыгожыя дзяѓчыны, у якiх i мышцы ёсць i грацыя. I валасы раздзiмаюцца на ветры, нiбы шматколерныя сцягi.
  Узброеныя яны - хто мячамi, хто лукамi, а многiя дзяѓчаты дроцiкамi. Яны амаль аголеныя, i такiя пры гэтым жаноцкiя, фiгурыстыя, i магутныя i стройныя адначасова.
  I падбародкi ѓ дзяѓчынак мужныя, i грацыя ѓ iх непаѓторная калi яны чаканяць хуткi крок босымi ножкамi.
  Гулiвер нават свiснуѓ:
  - Вось гэта крута! Ну i бабы!
  Сам ён застаецца хлопчыкам гадоѓ дванаццацi ѓ адных толькi шорцiках, але затое з моцнай i рэльефнай мускулатурай. I вельмi прыгожы са сваiм аголеным тулавам - дзiця-Геракла.
  А вакол дзяѓчынкi таксама прыгожыя, i мускулiстыя, з вельмi сэксуальнымi i выразнымi фiгурамi.
  Наперадзе рухаецца пяхота з пiсанымi прыгажунямi.
  А ззаду прэ кавалерыя: таксама амаль цалкам аголеныя дзяѓчыны, толькi на канях, а больш шляхетныя асобы на аднарогах. Ды сярод прыгажунь ёсць камандзiры. I яны гэтыя дзяѓчынкi маюць бранзалеты з плацiны, срэбра, золата i абсыпаныя каштоѓнымi камянямi на руках i нагах.
  Дакладней на запясцях i шчыкалатках. А таксама ѓ iх каштоѓныя брошкi ѓ валасах, i завушнiцы з дыяментам у вушах. Наколькi гэта ѓсё глядзiцца цудоѓна.
  Усе дзяѓчынкi дарослыя. Толькi ѓжо знаёмая вiкантэса разам з Гулiверам, выглядае як дзiця.
  Але затое ѓ яе на галаве карона, што зiхацiць камянямi нiбы зоркамi. I басаногi хлопчык Гулiвер на сваёй галаве намацаѓ царскую карону. Хай нават на iм толькi шорты, i з боку на перавязi шабля боѓтаецца.
  Але затое, якая шабля - уся абсыпаная такiмi яркiмi каштоѓнасцямi, што перад ёй i алмазы пасуюць.
  Ну, зразумела, Гулiвер на ѓсё гэтае войска адзiны мужчына. Прычым, калi зусiм дзiця, толькi вельмi моцнае з рэльефнай мускулатурай.
  А ваяѓнiцы так i маршыруюць, i iх голыя з жылкамi пад залацiста-алiѓкавай скурай iкры мiльгаюць.
  Ну, вядома ж, як не праспяваць, прыгажуням;
  За Эльфiю б'юцца лiхiя дзяѓчаты,
  Яны ганарлiвыя вельмi i Сварога сыны....
  Лупiць наша красуня трапна так з аѓтамата,
  Не здолеюць зламаць слугi нас Сатаны!
  
  Ваявалi мы адважна, з аркшызмам ваявалi,
  Пераможам злосны аркмахт, хоць супернiк моцны...
  Хутка веру ѓбачым камунiзму мы далi,
  Залацiцца лiстотай, яркiм з дрэва клён!
  
  Няма краiны нашай лепшай, камунiзму прыгажэй,
  Каб наша Бацькаѓшчына прамянiста цвiла...
  На планеце наступiць лёгкакрылае шчасце,
  I выканацца хутка лепшага жыцця мара!
  
  Верце наша Эльфiя, стане шчасцем вялiкiм,
  Будзе правiць Марыя, Лада мацi Багоѓ...
  Спынiм мы нацiск пякельны аркмахта дзiкi,
  I не трэба лiшнiх i завучаных слоѓ!
  
  Не здолее супернiк вырваць сэрца дзяѓчынак,
  Мы байцы навастрылi востры, шалёны меч...
  Галасочак прыгажунь вельмi нават ведай званок,
  I аркшысцкiя орды мы здолеем рассячы!
  
  Ведайце, мы эльфсамолкi нiколi не здадзiмся,
  Усiх аркшыстаѓ пакладзем, самым вострым клiнком...
  Нашых дзяѓчат золатам няхай засвецяцца твары,
  А аркшысту па мордзе саданем кулаком!
  
  Па гурбах суровым дзеѓка босая iмчыцца,
  З аѓтамата актыѓна громам маланак пiша...
  Вам аркшыстам засталося толькi ѓтапiцца,
  Таму што Айчына крэпасцю маналiт!
  
  Мы разграмiм аркшыстаѓ хоць у iх сiла мiру,
  Дзядзька Фэм вырашыѓ фрыцам у бiтве сей падыграць.
  Стварылi сабе з Адольфа кумiра,
  А зараз атрымаѓ супраць iх дзевак слаѓную раць!
  
  Вось кiпяць злыя лаянкi, у бiтве гэтай эльфмсамолкi ,
  Яны разбураюць аркцыстаѓ няхай у няроѓнай барацьбе...
  Галасочак дзяѓчынкi са срэбра такi звонкi,
  Не паддасца красуня Арклеру -Сатане!
  
  Наша эльфаѓ-святло доля - перамагаць бесперапынку,
  Хоць аркшыстаѓ армада i не ведае лiкi...
  А мы Аркдольфу крутому ѓ скiвiцу ѓрэзалi моцна,
  На паддалася наскоку працоѓная Эльфсква !
  
  Намела ѓжо гурбы, а дзяѓчынкi босыя,
  Голай пяткай мiльгаюць, нiбы зайкам след...
   Эльфмсамолкi такiя, у бiтву лiхiя,
  Што супернiк паверце не ѓбачыць свiтанак!
  
  Не давайце аркшыстам вы ѓ бiтву лiтасцi,
  Будзе ѓ пекле iхняе войска, нiбы чорцiк гарэць...
  Мы атрымаем з рук Эльфiсуса ѓзнагароды,
  Будзе вельмi лютым, эльфаѓ дзевак мядзведзь!
  
  Калi трэба звернем, усе заснежаныя горы,
  I пастаiм у сусвеце святла рай эльфiнiзм...
  Нам адкрыѓшы стрэл на шчасце з гармат "Аѓроры",
  I скiнуты быѓ у пекла жорсткi аркшызм!
  
  Эльфiнград не паддаѓся, мы пад iм выстаялi,
  Хоць са сталi i пекла ѓварвалася арда...
  Дзеѓкi, ножкаю босай гранаты кiдала,
  Таму што Радзiма эльфсамолак адна!
  
  Веру, будзем у Арклiне хоць даводзiцца туга,
  У Аркшыстаѓ "Пантэры", "Тыгры", "Львы", " Аркдынанд "!
  Нацягнула дзяѓчынка на плечы кальчугу,
  Таму эльфсамолкi ѓ лаянцы лютай талент!
  
  Дзяѓчыны юнай сэрца аддадзена Эльфiсусу ,
  Таксама Эльфнiн i Фталiн у гарачай веры жывуць...
  Каб не было больш сумневаѓ майстэрскiх,
  Скажам цвёрда i моцна, што Аркдольфу капут!
  
  Прэзiдэнта-дракона зруйнуем мы мячамi,
  I разбурым яго банду мы на стагоддзi...
  Мы затопчам аркшызму арды дзеѓкi нагамi,
  Няхай споѓнiцца святла, святая мара!
  
  Дайце людзi свабоду, сваiм думкам i пачуццям,
  Каб ззяла як Сонца эльфiнiзму зорка...
  Таму нам будзе кашы з маслам так густа,
  Стане вечнае юнацтва сястры нам назаѓжды!
  
  Вось прыйдзе святла, зазiхацiць Айчына...
  Будзе ѓ славе Айчына нам на стагоддзi...
  Мы пастаiм вяршынi, ты павер эльфiнiзму,
  Сiла эльфiйскага духу, ведай баец, вялiкая!
  
  Вось Эльфiя гатова стаць дабрэй i прыгажэй,
  I дапамагчы ѓсяму свету на шчасце раю iсцi...
  Мы здольныя сусвету заваяваць гранi нават,
  Свету без краю да шчасця сiл прывесцi!
  
  Але не будзе Эльфii пад пятой орка злога,
  Таму што мае да лаянкi дакладны талент...
  У танцы нашым дзяѓчынкi, да таго заваднога,
  Што атрымае красуня, вер любы вынiк!
  
  Хутка эра надыдзе прамянiстага сонца,
  Калi слава Айчыны будзе пышна квiтнець...
  Наша войска лiха з пякельным оркмахтом б'ецца,
  I здолее арду злосных оркаѓ зруш!
  
  Слаѓся Лада святая, Багародзiца наша,
  Пяруна ты нарадзiла, i Ярылу вякоѓ...
  Не атрымае веры беспрасветная каша,
  Калi шмат выдаткуеш ты без утрымаю слоѓ!
  
  Самы галоѓны кiраѓнiк гэта Эльфiн вялiкi,
  Яму Эльнiн наймудрэйшы шлях у Эдэм завяшчаѓ...
  Таму што Эльфiсiф гэта святло уладар,
  I нейкiм моманце, для байцоѓ iдэал!
  
  Не здолеюць аркшысты абдурыць Айчыну,
  I адрэзаць ад Эльфгi , ад Эльфбiры Эльфскву...
  Будуць жыць у гэта веру - эльфы-святло пры эльфiнiзме,
  А Аркдольфа дзяржаву - я дзяѓчынка сатру!
  
  Хутка будзе перамога, гэта дакладна як Сонца,
  Хутка стане ззянне, як квазара прамянi...
  I Эльфii паверце, эльфiнiзм разаѓецца,
  Ну, а калi не верыш, лепш ты памаѓчы!
  
  Уваскрэсяць хутка мёртвых эльфiнiзму навука,
  Яе мудрасць без граняѓ, як квазар вялiкая...
  Пераможам мы аркшыстаѓ сваёй бадзёрасцю духу,
  На спакусу не дадзiмся залатога мяшка!
  
  Ну, карацей абмiне, гэты пякельны час,
  Мы дзяѓчынкi ѓ Окрлiн у чырвоным колеры ѓвойдзем...
  I скончыцца наш, бязмежны цяжар,
  Бо сваё шчасце з боем возьмем!
  Дзяѓчыны калi ѓжо спяваюць, то ад усёй душы. Гулiвер хоць i хлопчык целам, але ѓсё ж такi мужчына i вельмi на iх любуецца.
  Вось гэта сапраѓды дзяѓчаты стромкiя.
  Хлопчык-капiтан заспяваѓ:
  Ёсць жанчыны ѓ нашай Эльфii,
  Што водзяць, жартам самалёт...
  Што ѓсiх у сусвеце прыгажэй,
  Жартам супастата прыб'е!
  
  Ён народжаныя для перамогi,
  Каб Эльф на стагоддзi праслаѓляць...
  Бо нашы вялiкiя дзяды,
  Для iх збiралi ѓраз раць!
  I хлапчук тупаючы, босымi, дзiцячымi, загарэлымi, моцнымi ножкамi як засвiшча.
  I ад яго гуку ѓпала шышка, i трапiла дзяѓчыне проста па голай, ружовай падэшве.
  Яна засмяялася i адказала:
  Я прышчыкнула прыгожы пальчык,
  Нiбы гары ѓ агнi,
  Там мяне чакае магутны хлопчык,
  На залатым канi!
  Гулiвер падмiргнуѓ дзяѓчыне i адзначыѓ:
  - Ну, калi шчыра казаць,
  Я з дзяцiнства быѓ жудасна кепскiм!
  Кахаѓ дзяѓчынак палкай бiць,
  Трапаць бацькам нервы!
  I хлапчук-капiтан узяѓ i паказаѓ сваю доѓгую мову.
  Дзяѓчынка-вiкантэса прачырыкала:
  - Ну, ты i даеш! Стромка складаеш!
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Складаю я нядрэнна часам - так!
  I падмiргнуѓ сваёй напарнiцы. У любым выпадку, ён дзяцюк вельмi нават з сакрушальным ударам.
  А дзяѓчынкi рухаюцца з мэтай пабiцца, i iх настрой надзвычай стаѓ баявым i агрэсiѓным.
  Хлопчык-воiн заспяваѓ:
  Хоць i Бог i забаранiѓ дуэлi,
  Але да шпагi адчуваю талент...
  Б'юся сем разоѓ я на тыднi,
  Хоць права я не двубой!
  Хоць права я не двубой!
  Вiкантэса ѓ адказ праспявала:
  Я дзяѓчынка маю вiдавочна вiды,
  I ѓ бойцы паказала вышэйшы клас!
  Але ѓсё плакала ад крыѓды -
  Навошта на свет дзяѓчынкай нарадзiлася!
  Дзяѓчаты ваяѓнiцы, працягваючы маршыраваць i iх стройныя, мускулiстыя целы пагульвалi мускуламi. Вось гэта сапраѓды - дзеѓкi-самкi.
  Гулiвер спытаѓ у сваёй напарнiцы-вiкантэсы:
  - Куды мы вядзем сваё войска?
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адказала:
  - Кудысьцi ды вядзем! I гэты бой будзе для нас вельмi вырашальным!
  Хлопчык-капiтан заѓважыѓ:
  - Калi я патрапiѓ у свет, дзе замест людзей былi самымi разумнымi iстотамi каня, то... Я думаѓ, цудоѓней нiчога ѓжо быць не можа. Але потым аказалася, што бываюць яшчэ i вечныя дзецi. Прычым не такiя ѓжо i дурныя!
  Дзяѓчынка запярэчыла
  - Мы маглi б тэхналагiчна развiцца лепей. Але цi бачыш стымулу няма. Тым больш уносiць у наш цудоѓны, гарманiчны свет, яшчэ i порах i стрэльбы, i гарматы, а можа нешта i горш!
  Гулiвер згодна кiнуѓ:
  - Ды можа быць i горш! А так у вас iдылiя. I калi нават выб'юць зуб, то тут вырасце за некалькi гадзiн новы.
  Вiкантэса кiѓнула i прачырыкала:
  Я так хачу, каб дзяцiнства не канчалася,
  Каб яно за мною iмчалася...
  Не ведаючы гадоѓ!
  Не ведаючы бед!
  Хлопчык-капiтан кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Ды гэта верагодна выдатна...
  Дзяѓчаты што маршыравалi, а iх многiя тысячы ѓзялi i хорам заспявалi:
  Дождж па небе раскiдаѓ зорныя аскепкi,
  Прыгатавалi оркшызму завостраны кольк!
  Танкi "Тыгры" проста хлам - бруднай барахолкi,
  Чакае вермахт ураз люты разгром!
  Чакае вермахт ураз люты разгром!
  
  Наш таварыш Эльфiн правадыр - сiла мiльёнаѓ,
  У яго кулак гранiт аѓтамат у руцэ!
  Мы здолеем разграмiць - рацi з Садома,
  Нашай сiлы маналiт - на шчасце на Зямлi!
  Нашай сiлы маналiт - на шчасце на Зямлi!
  
  Няма ѓ нашай партыi - справы больш важныя,
  Чым выратаваць народнае, Радзiмы дабро!
  Фебельс ашалелага да чорта ахiнею,
  А перамога будзе, вер, усiм чарцям налiха!
  А перамога будзе, вер, усiм чарцям налiха!
  
  Эльфаѓ-святло прыгажуня моцай ведайце славiцца,
  У яе цяжкая русая каса!
  I ѓ баях з аркшыстамi моладзь праславiцца,
  Ажыве, акрыяѓшы ѓгору Светлая краiна!
  Ажыве, акрыяѓшы ѓгору Светлая краiна!
  
  Не давайце Арклеру - рылам да эльфаѓ сунуцца,
  Думае вусаценькi, што ён Бог круты!
  Праходзiм маршам мы па арклiнскай вулiцы,
  Не, рабом не стане той, той, хто чысты душой!
  Не, рабом не стане той, той, хто чысты душой!
  
  Сцяг наш чырвоны, колеры крывi лютай,
  Вось ужо як сонейка асвецiць Аркстаг !
  Нашым мiлым дзеткам няма шчодраѓ падаруначка,
  Калi сэрца смелае i раздушаны страх!
  Калi сэрца смелае i раздушаны страх!
  Вось гэта песня вельмi нават натхняльная. А ззаду за дзяѓчынкамi ехалi катапульты i балiсты з магутнымi, кiдальнымi зарадамi. I гэта была надзвычай забойчая сiла. I дзяѓчыны таксама тупалi сваiмi вельмi панадлiвымi i моцнымi ножкамi.
  Гулiвер задаѓ цалкам натуральнае пытанне сваёй напарнiцы:
  - А чаму сярод воiнаѓ няма мужчын?
  Вiкантэса засмяялася ѓ адказ, заѓважыѓшы:
  - А затым у войскi патрэбны мужчыны? Яны смярдзючыя i непрыемныя з выгляду. Хлопчыкi яшчэ нiчога, але дарослыя мужчыны i асаблiва ва ѓзросце проста агiдныя!
  Гулiвер лагiчна заѓважыѓ:
  - Узрост, аднак, не толькi мужчын, але i жанчын псуе!
  Вiкантэса згодна кiѓнула:
  - Гэта дакладна! Але ѓсё ж жанчыны губляюць прывабнасць, калi выглядаюць старэйшыя за трыццаць пяць гадоѓ, а мужчыны, калi старэйшыя за пятнаццаць! Тут ёсць пагадзiся iстотная рознiца!
  Хлапчук-капiтан заѓважыѓ:
  - Мне неяк прыгажосць дзецюкоѓ-падлеткаѓ да лiхтара! Галоѓнае - гэта каб жанчыны былi прыгожымi, i галоѓнае ласкавымi i разумнымi!
  Дзяѓчынка засмяялася i адказала:
  - Вось гэта дакладна! Прыгажосць - гэта вядома ж добра, i нават выдатна, але i розум мае значэнне!
  Гулiвер праспяваѓ:
  Ну чаму,
  Жыць немагчыма па розуме!
  Ну чаму,
  Нельга не верыць нiкому!
  Ну чаму,
  Я першаклашка па розуме!
  Ну чаму,
  Нясу ѓвесь час глупства!
  Ну чаму,
  Нас жыццё не вучыць нiчому!
  Ну чаму,
  Тупеюць людзi не разумею!
  Чаму!
  Чаму!
  Дзяѓчынка-вiкантэса ѓпэѓнена адказала:
  - А па качане!
  Прыгожыя дзяѓчыны-ваяѓнiцы натрапiлi на першы, хай нават i невялiкi атрад оркаѓ. Прыгажунi тут жа спынiлiся. Iх босыя, точаныя ножкi сталi нацягваць цецiвы i круцiць барабаны арбалетаѓ.
  Вельмi сiмпатычныя i сэксуальныя тут дзяѓчыны ѓ бiкiнi, якiя ваююць практычна без адзення i трэба сказаць проста хараство. I мужчыны калi iх убачаць, то абавязкова стануць на каленi i будуць з вялiкiм запалам i рызыкай цалаваць iх голыя, ружовыя, злёгку агрубелыя, але ад гэтага яшчэ больш прывабныя i панадлiва пахнуць водарам здаровых i моцных целаѓ дзяѓчынак падэшвы.
  Вось паляцелi стрэлы i арбалетныя балты па высокай дузе i изрешетили оркаѓ, абаткнуѓшы iх стрэламi, нiбы вожыка iголкамi. I было гэта вельмi эфектна з выгляду.
  I такiя тут дзяѓчыны - проста вялiкае i непаѓторнае хараство i ѓ iх мускулы вельмi моцныя, i разам з тым глядзяцца прыгожа.
  I вось першы атрад з оркаѓ быѓ знiшчаны, а цудоѓныя дзяѓчыны не атрымалi i драпiнкi.
  Гулiвер - гэты вечны хлопчык тупнуѓ босай ножкай i праспяваѓ:
  - Вы дзяѓчынкi малайцы,
  Проста супермэны...
  Мы пасеем агуркi,
  I не ведаючы меры!
  Вiкантэса падмiргнула свайму вiзавi i пiскнуѓшы прачырыкала:
  - Табе запавет мой капiтан,
  На часткi вiдаць разарвешся...
  Пайдзi дзяцюк, ты вельмi п'яны,
  А то нарвешся, ты глядзi нарвешся!
  Дзяѓчаты замаршыравалi, тупаючы сваiмi хупавымi, бронзавымi ад загару, i незвычайна панадлiвымi ножкамi.
  I грудзi ѓ кожнай красунi проста цудоѓныя. Ну як з такiмi дзяѓчынамi, ды не падлашчвацца.
  Гулiвер паглядзеѓ на дзяѓчынку-вiкантэсу, што крочыла побач з iм i заѓважыѓ:
  - Дарослай ты была б лепш!
  Дзяѓчынка засмяялася i адказала:
  - Што там было ззаду, азiрнiся,
  Малым сябе пазнаць, не саромейся,
  Памачу што гадоѓ нямала, праляцела, прабегла,
  Усмiхнiся Гулiвер, усмiхнiся!
  Хлопчык-капiтан падмiргнуѓ дзяѓчынцы, якая, нягледзячы на шляхетнае паходжанне, тупала босымi, хупавымi ножкамi па вострых камянях дарогi.
  I яна, зразумела, выглядала - некалькi прыкольна. Так багата i прыбрана апранутая, а ножкi дзяѓчынкi босыя, нiбы яна жабрачка.
  Тым не менш, Гулiвер заѓважыѓ:
  - Для дзiцяцi ты цудоѓная!
  Вiкантэса ѓжо якi раз тупнула босай ножкай i рыкнула:
  - Твае камплiменты хлапчук у шортах нiчога не вартыя! Дык ад гэтага я не магу атрымаць канкрэтных грошай!
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Нажаль! З грашыма ва ѓсiх заѓсёды ёсць праблемы!
  Дзяѓчынка пiскнула ѓ прыкрасцi, i яе голая, круглая пятка ѓзяла i раздушыла каменьчык, з такой сiлай стукнуѓшы па iм. Нават дзiѓна, што столькi сiлы можа быць у дзiцяцi, ды яшчэ прадстаѓнiцы прыгожага полу. Вось гэта прыгажуня - супер!
  I вiкантэса пiскнула:
  - Праспявай кветку не саромейся!
  Гулiвер з вiдавочным здзiѓленнем спытаѓ:
  - Пра што спяваць?
  Дзяѓчынка рашуча заявiла, сярдзiта ѓ якi раз тупнуѓшы голай, загарэлай, злёгку агрубелай ад доѓгай хаднi басанож ножкай:
  - Аб каханнi, вядома ж! Аб чым жа яшчэ спяваць!
  Хлопчык-капiтан кiѓнуѓ i з бачным задавальненнем заспяваѓ, выконваючы сваiм звонкiм, хлапечым голасам:
  Маё ѓяѓленне ѓразiла,
  Усё стала яркiм, нiбы ѓ Кастрычнiку!
  А злому дэману сунем у бакi вiлы,
  I будзе так цудоѓна на Зямлi!
  
  Такiя зоркi ѓ нашай светабудове.
  Адны рубiны, а iншым алмаз!
  Мы збiраем з бязбожных данiны -
  Удар як молат i не ѓ брыво, а ѓ вока!
  
  Вiтрыны крамы, дзе квазары,
  Ззяе прамянiсты iпадром!
  У душы маёй ззяючыя раны -
  Як быццам у ёй мiнуѓ вялiкi пагром!
  
  Завьют нiбы валасы каметы,
  Баранчык бляск - ззяе млечны шлях!
  Аб подзвiгi несмяротныя апеты,
  У славе вечна няхай застанецца Фрусь!
  
  Што можа зрабiць чалавек маркотны?
  Толькi выпусцiць з сiнiх вачэй слязу...
  Калi вакол усё шызае, абрыдла,
  Калi з надзеяй чакаеш на чэрвень навальнiцу.
  
  Усмешкай расцягнi няшчасны вусны -
  Зразумей, што свет не ягады ѓ лесе.
  Дзяѓчынка ѓраз, выскалiць табе зубы,
  У ёй увасобiш разумную мару!
  Вось так юны ваяр узяѓ i праспяваѓ. I гэта глядзелася надзвычай прыгожа i больш за выдатна.
  Вiкантэса адзначыла:
  - Ты добра спяваеш! Але цi здольны ты стварыць нешта больш сур'ёзнае?
  Гулiвер заявiѓ, пакорлiвым тонам:
  - А што можа быць больш сур'ёзным за песнi?
  Дзяѓчынка паказала яму мову i адказала:
  - Тое, што прыносiць радасць i плюс яшчэ здароѓе!
  Хлопчык-капiтан заскакаѓ, падскокваючы, нiбы заяц i заспяваѓ:
  Ты Радзiма вялiкая мая,
  Войны цунамi люта кiдала-
  Бо войска магутная сям'я,
  Звярнем зло ѓ геенну з пастамента!
  
  Якое нябеснае прамянiстае святло,
  Выходзiць ад сэрцаѓ байцоѓ Айчыны.
  Хай будзе подзвiг вiцязяѓ апеты,
  Не пашкадуем, мы паверце жыццю!
  
  Працiѓнiк атрымаѓ вялiкi прэзент,
  I ѓ яго гармат розных шмат...
  Вось наступiѓ, такi уявi момант,
  Вылiлася лютасьць бурна Чарнабога !
  
  Так атрымалася вiцязi мае,
  Радзiма прамянiстая пакутуе!
  У справаздачы толькi адны пайшлi нулi,
  I зноѓ перамагае пякельны Каiн!
  
  Аркшызм моцны, равучая арда,
  Але не паставiць саксаѓ на каленi!
  Бо з намi Эльфiн мудры назаѓжды-
  I тэарэтык справядлiвы Фенiн!
  
  Здолеем вермахт - ведаю сьцерцi,
  I як бы, не быѓ гэты цмок каварны...
  Яго мячамi станем мы секчы,
  Я рыцар адданы Радзiме i даме!
  
  Добрая якасць магутнае хай у тым,
  Каб дасягнуць межаѓ Орклiна!
  Годныя станем подзвiгаѓ бацькоѓ,
  Бо наша армiя ѓ баях непераможная!
  
  Калi прыйдзем i ѓвасобiм мару,
  Святой справы - справы камунiзму!
  Я пад вянок дзяѓчынку падвяду,
  Нашчадства сцяг: гонару, альтруiзму!
  Вось так адважна i з пачуццём праспяваѓ хлопчык-воiн Гулiвер. I дзяѓчынкi што крочылi разам з iмi, пляскалi ѓ ладкi. А некаторыя нават падскоквалi i пляскалi ѓ скачку пры ѓдары босымi ножкамi. Што было надзвычай крута i з размахам.
  Гулiвер спытаѓ у напарнiцы:
  - Я выдатна спяваѓ?
  Тая адказала з вясёлым выглядам:
  - Салавей на тваiм фоне пасуе! Зрэшты, калi, дапусцiм, зараве бык, асаблiва калi яго пякуць жыѓцом, то гэта будзе яшчэ больш крута i маштабна!
  Гулiвер праспяваѓ:
  Мы не проста хамякi,
  А рагатыя быкi!
  Усiх кароѓ мы забадаем,
  I ваѓкоѓ ураз разарваем!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  Вось так войска рухалася далей. Па небе праляцеѓ вялiзны матылёк, якога можна было нават прыняць за дракона з-за наяѓнасцi трох галоѓ.
  А яе крылы зiхацелi ѓсiмi кветкамi вясновай вясёлкi. Ды гэта была чароѓная краля.
  Гулiвер з захапленнем праспяваѓ:
  Крылы матылi таго,
  Былi такiя добрыя...
  Я страцiѓ спакой -
  I сказаѓ ад душы!
  Вiкантэса з усмешкай прачырыкала:
  - Хопiць вам шумець i спрачацца,
  Дом такi цi не такi...
  Нам бы хоць хлеѓ пабудаваць,
  З таго што пад рукой!
  I вечныя дзецi як возьмуць i засмяюцца, выскалiѓшы свае вельмi прыгожыя i не па ѓзросце буйныя зубкi.
  Гулiвер спытаѓ у вiкантэсы:
  - А навошта мы наогул у паход сабралiся! Толькi ѓсякую лухту мелем i спяваем!
  Тут ужо дзяѓчаты, а iх басаногiх i загарэлых былi тысячы, i ѓсе такiя прыгожыя, панадлiвыя i мускулiстыя. I калi вазьму i заспяваюць, то гэта атрымлiваецца вельмi цудоѓна;
  Цар над намi дакладна кiруе,
  Раздае ѓказы, судзiць слуг...
  Трон не церпiць мiтуснi i брэх,
  I не метад падпарадкоѓваць спалох!
  Але тут песенька галаногiх прыгажунь рэзка перапынiлася. Наперадзе з'явiлася, цэлая арда шматлiкiх, смярдзючых i iкластых оркаѓ. I яны раѓлi, размахвалi дубiнкамi.
  Дзяѓчаты зрэшты, не сумелiся i сталi спешна перабудоѓвацца ѓ баявы парадак.
  А Гулiвер узяѓ i заспяваѓ, тупаючы босымi, дзiцячымi ножкамi;
  Я сокал мiру i войны,
  Нарадзiѓся пад зоркай найзырчэйшай...
  Айчыны верныя сыны -
  Кахання - вялiкага, сапраѓднага!
  
  Мы свет выдатны створым,
  У якiм шчасце будзе цяпер...
  Хай свецiць Сонца-херувiм,
  Святы, узвышанай Эльфii!
  
  Дасягнем мы сваёй мары,
  Не будзе ѓ светабудове прыгажэй!
  Паднiмеш хлопчык меч i ты,
  Няхай у шчасце месца ваша!
  
  I ѓ сусвеце прыгажосцю,
  Ззяць час маёй вялiкай Айчыне!
  Хоць дзяѓчына бяжыць босы,
  Нам хутка жыць павер пры камунiзме!
  
  Велiч прыгажосцi высокiх гор,
  I залатых стэпаѓ з дываном духмяным!
  Мы вымяце з светабудовы смецце-
  Павер сваёй не пашкадуем жыцця!
  
  I стане ѓсiм на свеце добра,
  Бо эльфiнiзм усюды пераможа!
  Каму ѓ руках па сэрцы долата,
  Каму мiлей кулямёт i кулi!
  
  Што зробiм, тое будзе на стагоддзi,
  Пабудуем гарады, жартам на Марсе!
  Брытан бо сiла страшна вялiкая-
  Мы скажам людзям святла- здрасце !
  
  Кроѓ што льецца гэта на пасеѓ,
  Да якога насенне кахання ѓзрастаюць!
  Няхай будзе добра ѓ падмесяцовай усiм,
  Не будзь ты толькi вiцязь папугаем!
  А дзяѓчынкi пад шумок цудоѓных песень адкрылi па орках агонь i з лукаѓ, i арбалетаѓ. I першыя стрэлы, прабiлi з дыстанцыi оркаѓ. А арбалетныя балты i зусiм аказалiся забойнымi.
  Дзяѓчаты як заравуць:
  - Усе мы прыгажунi адна сям'я,
  Ачысцiм светабудову мы ад гнiлля!
  Калi трэба шустра мы оркаѓ уцiхамiрыць,
  I над намi люты, парыць херувiм!
  Вiкантэса зароѓ:
  - Банзай!
  Ваяѓнiцы з вялiкай дыстанцыi дзiвiлi оркаѓ, закручваючы босымi пальчыкамi ножак барабаны арбалетных прыстасаванняѓ. I пры гэтым не забывалiся, страляючы ѓ смярдзючых, карычных i iкластых мядзведзяѓ спяваць;
  Мой свет пагрузiѓся ѓ цемру -
  Мёртвы ландшафт i халодная iмгла.
  I я нехаця твой вораг
  I гэтая роля мне, павер, не мiлая!
  
  Прымi прапанову маю
  Запал да цябе гучна ѓва мне гаворыць.
  Мяне твой адказ не заб'е,
  А цябе да смерцi прыгаворыць!
  
  Свет мяняецца,
  Жыццё канчаецца
  Ты асуджана
  I твая краiна!
  Варыянтаѓ няма
  Сфера Эль- Гiлэт
  У свет, дзе цемра i лёд
  Прыадкрые ѓваход!
  
  Кроѓ Эльфаѓ на талiсман
  У Ноч Сумяшчэння Дэймас пралье.
  Зло, зайздрасць, страх i падман
  Ён за сабой у гэты свет прынясе.
  
  Ваш свет - ён мой
  Ключ ад яго ѓ мяне пад рукой!
  Я забяспечу вам вечны спакой!
  
  На што спадзяецца твой дух?
  Дэзманд цябе не паспее выратаваць.
  Там, дзе мая хата - святло патух
  Ваш цёплы край мой народ прытулiць.
  
  Табе я адкрыю сакрэт:
  У ноч Сумяшчэння эльфiйская кроѓ
  Павiнна абагрыць кудмень
  I расчыняцца дзверы мiроѓ.
  
  Свет мяняецца,
  Жыццё канчаецца
  Ты асуджана
  I твая краiна!
  Варыянтаѓ няма
  Сфера Эль- Гiлэт
  У свет, дзе цемра i лёд
  Прыадкрые ѓваход!
  
  Кроѓ Эльфаѓ на талiсман
  У Ноч Сумяшчэння Дэймас пралье.
  Зло, зайздрасць, страх i падман
  Ён за сабой у гэты свет прынясе.
  
  Ваш свет - ён мой
  Ключ ад яго ѓ мяне пад рукой!
  Я забяспечу вам вечны спакой!
  
  Ты шалёны i жорсткi,
  Але канчаецца твой тэрмiн,
  Ты не будзеш кiраваць светам
  Будзь ты пракляты, Цемры прарок.
  Лепш смерць, як збавенне,
  Чым быць першай сярод рабыняѓ.
  Ведаеш ты маё рашэнне-
  Мой адказ: "Навекi згiнь!"
  
  Свет мяняецца,
  Жыццё канчаецца
  Ты асуджана
  I твая краiна!
  Варыянтаѓ няма
  Сфера Эль- Гiлэт
  У свет, дзе цемра i лёд
  Прыадкрые ѓваход!
  
  Кроѓ Эльфаѓ на талiсман
  У Ноч Сумяшчэння Дэймас пралье.
  Зло, зайздрасць, страх i падман
  Ён за сабой у гэты свет прынясе.
  
  Кроѓ Эльфаѓ на талiсман
  У Ноч Сумяшчэння Дэймас пралье.
  Зло, зайздрасць, страх i падман
  Ён за сабой у гэты свет прынясе.
  
  Ваш свет - ён мой
  Ключ ад яго ѓ мяне пад рукой!
  Я забяспечу вам вечны спакой!
  Вось так праспявалi дзяѓчынкi, якiя быццам бы эльфiйкi, але неяк больш на людзей падобныя. Няѓжо, што занадта ѓжо прыгожыя. I вельмi мускулiстыя сваiмi целамi i фiгуркамi.
  Такiх дзяѓчынак не спынiць оркам. I яны сустрэлi касматых i смярдзючых мядзведзяѓ ударамi мячоѓ, палiц i сякер.
  А яшчэ дзяѓчаты бiлi оркаѓ у падбародак з дапамогай голых, ружовых пятак.
  I яшчэ кiдалi босымi пальчыкамi ножак атрутныя, забойныя iголкi.
  А оркi падалi i гiнулi.
  Вiкантэса спытала Гулiвера:
  - Ты калi-небудзь бачыѓ такое яркае супрацьстаянне прыгажосцi i пачварнасцi?
  Хлапчук-капiтан засмяяѓся i адказаѓ:
  - Вядома ж, не! Гэта ѓзрушаюча!
  Дзяѓчынка кiѓнула i сама шпурнула сваёй босай, точанай ножкай забойнай сiлы, i вельмi разбуральную гранату. Тая пралёце па дузе, i ѓрэзалася ѓ гушчу оркаѓ, раскiдаѓшы iх у розныя бакi.
  Гулiвер прапiшчаѓ:
  - Ты сама дасканаласць, ад усмешкi да жэсту! Але ведаеш кiдаць гранаты нагамi - гэта крута i незвычайна!
  Вiкантэса хiхiкнула i адзначыла:
  - Ды мае ножкi - гэта хараство! I мае голыя, ружовыя падэшвы цалавалi шляхетныя рыцары. Асаблiва прыемна, калi гэта робяць эльфы. А вось калi оркi лiжуць табе пяткi, то брыдка!
  Дзяѓчаты вось узялi i агалiлi свае пунсовыя соску грудзей, сцягнуѓшы з сябе станiкi. I як возьмуць, i дзяѓбуць забойнымi маланкамi. I оркi загарацца, i iх шкуры дымяцца, i абвуглiваюцца. I равуць гэтыя звяры страшна.
  А дзяѓчаты як возьмуць i сунуць у рот свае босыя пальчыкамi ножак. I як дзьмуць. Раздаецца аглушальны свiст Шматлiкiя вароны, што пырхаюць вакол, нiбы дубiнай па галаве атрымлiваюць. I заадно ѓ iх яшчэ i сардэчны прыступ, i нястраѓнасць страѓнiка. I яны падаюць абалваненыя i аглушаныя ѓнiз, тараня дзюбамi галавы мядзведзям-оркам.
  Чарапы монстраѓ расколваюцца i пырскае атрутнага колеру кроѓ.
  Гулiвер са здзiѓленнем адзначыѓ:
  - Гэта надзвычай крута i цудоѓна! Можна сказаць - ультразорка !
  Дзяѓчынка шляхетнага роду кiѓнула:
  - Ды мой хлопчык! Гэта надзвычай цудоѓна! Але не варта табе таксама прастойваць. I ты павiнен даць па орках забойнай хваляй!
  Гулiвер з уздыхам адказаѓ, пацiскаючы сваiмi, дзiцячымi, няхай i мускулiстымi плячыма:
  - Гэта, на самай справе, не простая задача!
  I хлопчык шпурнуѓ у вышыню гарошынку i анiгiляцыяй. I тая праляцела, i як дзюбанула па орках, прымусiѓшы iх гарэць i падлятаць вышэй у паветра. I там пераварочвацца.
  Вiкантэса адзначыла:
  - На гэты раз ты шпурнуѓ нядрэнна! Ну, можа, яшчэ нешта пакажаш!
  А дзяѓчынкi-прыгажунi зноѓ як сiнхронна возьмуць i з лалавых саскоѓ дзяѓбуць i маланкамi. I з пупкоѓ пульсарамi. А тыя настолькi разбуральныя, што оркi згараюць жыѓцом i знiшчаюцца тысячамi.
  Гулiвер адзначыѓ, зноѓ кiнуѓ сваёй босай, дзiцячай ножкай выбухны пакет смерцi:
  - Гэта скажам так супер!
  Вiкантэса адзначыла:
  - Цяпер табе самы час праспяваць! Ну, давай не саромейся, гэта нам нават вельмi дапаможа.
  Гулiвер кiѓнуѓ i вялiзным энтузiязмам заспяваѓ;
  Мы пiянеры - вiцязi Айчыны,
  Што нарадзiлiся пад знакам лiстапада...
  Не пашкадуем для Эльфii жыцця,
  У славу з чырвоным сцягам цара!
  
  Мы любiм i ѓмеем моцна бiцца,
  Аркшыстам заѓзята абламаѓшы рогi...
  У нас гранаты ёсць у прасторным ранцы,
  Нам пiянерам жыццё недарагое!
  
  Мы любiм нашу Радзiму святую,
  Што стварыла грозны эльфiнiзм...
  Вось Эльсамолку па снезе вядуць босую,
  I хоча апусцiць аркшыст нас унiз!
  
  Я пад Элфсквай з арксiзмам заѓзята бiѓся,
  I ѓсiх ворагаѓ касiлi мы сярпом...
  Навошта ж Аркмахт гэты эльфам даѓся,
  Я па iм стукну кулаком!
  
  Я пiянер i пад Эльфскай вялiкай,
  Змагаѓся нiбы воiн-волат...
  Спынiѓ Аркшызму нацiск дзiкi,
  У нас Гасподзь Усявышнi Род адзiны!
  
  Няма граняѓ у адраджэннi Эльфii,
  Вялiкi Эльфiн , нас з каленаѓ падняѓ...
   Сварог вялiкi, вышэйшая месiя,
  I Лады прамянiстай iдэал!
  
  Мы пiянеры, хлопчыкi, дзяѓчынкi,
  Змагацца каханы - гэта наша доля...
  I галасочак эльфамолкi званкi,
  Хоць пануе крывавае бязмежжа!
  
  Эльфiя гэта Радзiма Сварога,
  I эльфiнiзму азарыла шлях...
  Не трэба пiянерам злога Бога,
  Нас не здолее вораг у кулак сагнуць!
  
  У нас ёсць танк круты з браняй нахiльнай,
  Яго так проста оркам не прабiць,
  З любоѓю да Лады, дзевы высакароднай,
  Каб ператварыѓся драпежнiк проста ѓ дзiчыну!
  
  Эльфскву ваюючы людзi абаранiлi,
  А пасля быѓ вялiкi Эльфiнград ....
  Убачым эльфiнiзму хутка далi,
  Пройдзе i па Арклiну ведай парад!
  
  Ды Эльфiнград ёсць гонар у гэтым слове,
  Мы пiянеры басанож у гурбу...
  Мы абламаем рог тупой карове,
  I Арктлера загонiм прама ѓ труну!
  
  Ведай нiколi Радзiма не сагнецца,
  Яе парыѓ аброць не ѓтаймаваць...
  Няхай вечна свецiць над Эльфiяй сонца,
  I будзе скрышаны падступны тат!
  
  Пад Эльфiнградам праявiлi смеласць,
  Спынiць аркшыстаѓ мы змаглi...
  Такая ёсць у эльфаѓ ведайце дзёрзкасць,
  А ѓ ворагаѓ пойдуць адны нулi!
  
  Эльф iя можа даляцець да Марса,
  I розную велiч стварыць...
  I будзе ѓсё вядома вельмi класна,
  Хоць жыццё далiкатнае як шоѓку нiтку!
  
  Не ведае эльфаѓ дух у баях перашкоды,
  Ён сiлай валодае Пяруна...
  Нас чакаюць ад багоѓ узнагароды,
  I свецiць элемент, павер руна!
  
  У чым эльфаѓ дух не ведае паразы?
  Ён усё паверце, можа растаптаць...
  Мы пiянеры так жадаем помсты...
  Непераможнай, як Радзiма раць!
  
  У нас ужо амаль прыйшла перамога,
  Хай будзе ѓ славе эльфiнiзму святло...
  За Радзiму ваявалi нашы дзяды,
  Мы сустрэнем хутка радасць i свiтанак!
  
  Без Радзiмы няма жыццяѓ пiянерам,
  Яны жадаюць ваяваць за яе...
  I што вы захацелi злыя сэры?
  Нам забясьпечыць рабскае жыцьцё?
  
  Не, атрымае фюрар эльфаѓ у рабства,
  Яго мы нiбы ляльку скрышым...
  Бо вiцязi Эльфii могуць бiцца,
  I з намi золатакрылы херувiм!
  
  Няма граняѓ нашай Радзiмы пад светам,
  Палае як найзырчэйшая зоркi...
  Ты стала для мяне кахання кумiрам,
  З табой я не расстануся нiколi!
  
  Я пiянер i басаногi хлопчык,
  Што з пяткай голай iмчыцца па снезе...
  А недзе скача белы, мiлы зайчык,
  Якi абломiць рог ворагу!
  
  Не ведае пiянер у баi сумневу,
  Ён не паяц, а тэрмiнатар ведай...
  Прыйдзе аркшыстам лютым, вер помсту,
  I будзе эльфiнiзму яркi рай!
  
  Як жа надыдзе, ведай эпоха,
  У якой кожны воiн з ясляѓ...
  Бiцеся да апошняга ты ѓздыху,
  Каб знiшчаны, люты ведай злыдзень!
  
  Ззяюць ярка зоркi эльфiнiзму,
  Эпохi светлай, прыгажэй у свеце няма.
  Мы скрушым ярмо павер аркшызму ,
  А Арктлер будзе эльфам на абед!
  
  У нас павер такiя з сталi танкi,
  Што iх снарад пантэры не праб'е...
  Памашу ёдам свае хлопчык ранкi,
  I зноѓ пiянер у бой адважна прэ!
  
  Ну што аркшысты моцна атрымалi,
  Не думалi нас проста перамагчы....
  Мы бачым эльфiнiзму ведаю мiлi,
  I зможам аркмахт i жартам разбiць!
  
  У iмя нашай Радзiмы магутнай,
  Iдзе ѓ атаку ганарлiвы пiянер...
  Хоць над Айчынай правiсаюць хмары,
  Пакажам мы пераможны ѓсiм прыклад!
  
  Павер, вораг мару не спынiць,
  Мы зноѓ усiх аркшыстаѓ пераможам...
  Ня будзе зло, павер панаваць на троне,
  Мы новы свет парадак створым!
  
  Усё будзе добра, у Айчыне ведайце,
  Я хлопчык, але ѓ баi як Робiн Гуд,
  Спачатку толькi драпаѓ я на парце,
  А цяпер вельмi нават верце крута!
  
  Эльфiя можа рваць штыком аркшыстаѓ,
  Яна любое войска пераможа...
  А пiянерам жыць пры эльфiнiзме...
  Бо наша сяброѓства моцныя маналiт!
  
  Нi ѓ чым мы оркам у лаянцы не саступiм,
  Мы можам перамагаць ворагаѓ жартам...
  I так аркшыстаѓ мы дубiнай лупiм,
  Раве завея, снягi ѓ вiхуры круцячы!
  
  Не ведае Эльф аркшыстам, ведай лiтасцi,
  Яна непераможнасцю моцная...
  Атрымаюць шабляй моцна ѓ шыю гады,
  I будзе знiшчаны Сатана!
  
  Не вер, што Арклер ёсць непераможны,
  Хоць сiлу пекла, усё лiчы, сабраѓ...
  Калi народ i партыя адзiныя,
  Народ наш оркмахт на шматкi разарваѓ!
  
  Эльфiя ѓ стагоддзях славiцца святая,
  Яна ламала Тыграѓ, як метал...
  Раскiнулася ад краю i да краю,
  Толькi аб такой краiне юнак марыѓ!
  
  Мы перамагалi нiбы волаты,
  Секлi супостатаѓ ведай мячом...
  Мы эльфы-святло, у баях непераможныя,
  Працiѓнiкаѓ Айчыны разаб'ём!
  
  Нас ты павер, нiшто не спынiць,
  I нас ты ведай, нiшто не пераможа...
  Мы фюрара лысавага зароем,
  У нас меч востры i з сталi шчыт!
  
  Ва ѓсiм сусвеце няма Эльфi прыгажэй,
  У ёй будзе эра святло на стагоддзi...
  Усiм пакаленням стане мiр i шчасце,
  Патрэбна Айчыне цвёрдая рука!
  
  Дык вось калi ѓ Арклiн гуляючы,
  Размажам аркмахт, нiбы попел у кроѓ...
  То будзе час мяжы раю,
  I разам з Ладай валадарыць каханне!
  Хлопчык-капiтан так здорава, спявае сваiм салодкiм галаском. I гэта рэальна цудоѓна i раѓчук цячэ ѓ душы.
  Вiкантэса з усмешкай адзначыла:
  - Ды гэта песенька выдатна нам дапамагла!
  Сапраѓды вароны ѓпадалi ѓ ступар i падалi аглушаныя нiбы iм рушылi дубiнамi па мазгах, а можа i нечым больш важкiм.
  Дзяѓчаты, зразумела, узброеныя мячамi, сякерамi вельмi лiха секлi оркаѓ. I iх размашыстасць была вялiкая, i стрэлы выбiвалi мядзведзяѓ з вялiкай эфектыѓнасцю. Нi, вядома ж, ваяѓнiцы не маглi не пусцiць у ход катапульты i балiсты. I тыя выкiдвалi вялiкiя чыгуны з гаручай сумессю, маслам i спiртам. I абпальвалi оркаѓ нiбы сасiскi.
  Гулiвер аблiзнуѓ губкi i заѓважыѓ:
  - Вельмi апетытна! I пах смаленага мяса - татальна хараство!
  Вiкантэса падмiргнула свайму вiзавi i прачырыкала:
  Мяса ѓ баранчыка вельмi сакавiтае,
  Дзяѓчыны дубiнка вельмi магутная!
  Ваяѓнiцы ѓзялi i зноѓ з пунсовых саскоѓ грудзей дзюбанулi забойнымi маланкамi.
  I столькi злых оркаѓ папалiлi i папалiлi. Вось гэта рэальныя дасягненнi армii святла.
  I босых, прыгожых дзяѓчынак.
  Гулiвер прашыпеѓ:
  - Вось гэта морда мая! Будзе пеня, будзе, будзе пеня!
  Вось такi тут атрымаѓся агрэсiѓны закiдон.
  Ну, а вось чаму б не ѓзяць i дзяѓчынкам не гарлапанiць:
  Злосны орк паѓзе па скалах,
  Даѓбанi яго напалмам!
  Оркаѓ не шкадуй,
  Вынiшчай усiх гадаѓ!
  Як блашчыц душы -
  Палi як прусакоѓ!
  Вiкантэса пiскнула, падмiргнуѓшы сапфiравымi вочкамi:
  - Гэта надзвычайнае хараство!
  Гулiвер падмiргнуѓ ёй у адказ i прачырыкаѓ:
  - Хай будзе святло,
  У раi я не быѓ...
  Наступiць свiтанак -
  I пойдзем мы вядома на неба!
  Вiкантэса засмяялася i адзначыла:
  - Так, зразумела, пойдзем. I зноѓ прыйдзем!
  Хлопчык-капiтан падмiргнуѓ сваёй напарнiцы i праспяваѓ:
  Мне б у неба, мне б у неба,
  Тут я быѓ, а там я не быѓ!
  I дзiця-тэрмiнатар шпурнуѓ у непрыяцеляѓ-оркаѓ забойнай сiлы i вельмi кампактную гарошынку смерцi.
  Тая праляцела i рванула, раскiдваючы ворагаѓ ва ѓсе бакi. I оркаѓ адкацiлiся галовы.
  Вiкантэса раѓнула:
  - Фасмагорыя - вышэйшай пробы!
  Гулiвер буркнуѓ:
  - Гэта дакладна! Даеш дэмакратыю да чорта царызм!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адзначыла:
  - Цара трэба мець у галаве, а не на троне!
  I блiснулi яе сапфiравыя, нiбы зоркi вочкi. I гэта аказалася вельмi цудоѓна.
  Хлопчык пiскнуѓ:
  - За новы, справядлiвы свет!
  Вiкантэса адзначыла:
  Бушуе ѓ сусвеце вайна,
  I колькi ж можна пакутаваць...
  Сарваѓся з ланцуга Сатана,
  I стаѓ люта забiваць!
  Гулiвер буркнуѓ:
  - Ды стаѓ! Толькi пытанне калi? Забойствы былi заѓсёды!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - З часоѓ Каiна ты хочаш сказаць?
  Хлопчык адказаѓ:
  - Першае забойства было ѓ чалавечых думках! Яшчэ калi Адам не быѓ створаны, а iснаваѓ толькi ягоны дух!
  Вiкантэса з усмешкай спытала:
  - Думаеш, душа была спрадвечнай?
  Гулiвер энергiчна кiѓнуѓ i тупнуѓ дзiцячай, босай ножкай:
  - Хутчэй за ѓсё, менавiта так! Ва ѓсякiм разе, Гасподзь Бог дзьмухнуѓ у чалавека, сваiм дыханнем, i засялiѓ у яго сваю вечную, несмяротную, заѓсёды iснуючую часцiцу!
  Дзяѓчынка праспявала з усмешкай:
  Любiце Госпада душой,
  Няхай будзе Iсус з табой...
  I калi хочаш хлопчык у рай,
  Ты аб Хрысце адным мары!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Алег Рыбачэнка - гэты вечны хлопчык босымi ножкамi прабег ад Санкт-Пецярбурга па Сiбiры праз Урал. Па дарозе яму даводзiлася фарсiраваць мноства рэк. Некаторыя з iх вялiкiя i вельмi паѓнаводныя. Сам хлапчук лавiѓ голымi рукамi i босымi пальцамi ног рыбу i ёй яе волкую. А таксама харчаваѓся арэхамi i шышкамi, i травой. Хоць хлопчык i разганяѓ да трохсот кiламетраѓ за гадзiну, шлях быѓ доѓгi. Часам само вечнае дзiця рабiла завесы, ды i дарог няма. Як бы там нi было, пераадолеѓшы раку Лену, юны ваяѓнiк узяѓ i заснуѓ. I яму снiлася.
  Хлопчык Гулiвер быѓ аддзелены ад iншых матросаѓ. Тых, што таксама сталi дзецьмi, адправiлi ѓ асобны барак, дзе павiнны былi размеркаваць па розных цяжкiх работах. I вечным хлопчыкам прыйшлося голымi i босымi цягаць напоѓненыя камянямi кошыкi ѓ каменяломнях, i секчы скалы кувалдамi i кiркамi.
  Такая доля рабоѓ. А вось Гулiверу крыху пашанцавала. Вiкантэса, праѓда, загадала яго запрэгчы ѓ кола i прымусiла круцiць жорнаѓ, у якiм перамолвалася збожжа ѓ муку. Праца цяжкая, затое на сонейку. I табе хоць пакiнулi плаѓкi. Iншыя хлопчыкi ѓ каменяломнях i зусiм голыя з мэтай эканомii, i часам месяцамi не бачаць сонцы, атрымлiваюць удары палкамi i бiзуном, носяць ланцугi i спяць на камянях. Ды яшчэ i нюхаюць смурод на руднiках ад розных спаражненняѓ i якiя пакутуюць паходняѓ.
  А так Гулiвер усё ж на сонейку i свежым паветры працуе. А дзяѓчынка-вiкантэса крочыць побач. Час ад часу наносiць удары бiзуном па голай спiне хлапчукi, i пытаецца з ухмылкай:
  - Ну як? На гэты раз ты задаволены!
  Гулiвер заѓважыѓ па-фiласофску:
  - Чалавек мяркуе, а Бог размяшчае!
  Дзяѓчынка тупнула босымi ножкамi i адзначыла:
  - Дэмагогiя! Хаця ты вярнуѓ сабе юнацтва i зноѓ у дзяцiнстве i гэта выдатна!
  У целе хлапчукi гадоѓ дванаццацi i сапраѓды адчуваеш сябе вельмi свежа i бадзёра.
  Хоць твае босыя ступнi i колюць вострыя камянi, але яны так моцна агрубелi, i настолькi i хлапчук жорсткiя, што адчуваеш толькi прыемны козыт.
  Ды i стомленасць амаль не адчувае.
  Вось i дзяѓчынка хоча з iм пабалбатаць. А што ёй яшчэ рабiць? Нi тэлевiзара, нi радыё, нi тым больш гульняѓ i iнтэрнэту не вынайшлi, так што забаѓляць няма чым i няма каму.
  Вiкантэса з усмешкай спытала:
  - А калi ты быѓ у царстве волатаѓ, цябе не бянтэжыѓ, твой маленькi рост?
  Гулiвер заѓважыѓ:
  - Для простага чалавека я не маленькi. I нават вышэй за сярэднi рост. Але калi сапраѓды казаць, то вядома, калi нават маленькая дзяѓчынка куды больш, чым ты - гэта бянтэжыць!
  У адказ смяшок. Затым бiзун даволi балюча агрэла хлопчыка па голай, мускулiстай спiне.
  Гулiвер дадаѓ кроку. Усё ж, вядома ж, добра стаць вечна юным, але калi ты раб не асаблiва прыемна. Але iншым матросам дзецьмi сталi яшчэ цяжэй. I, зразумела, не варта лiчыць, што ты самы няшчасны дзяцюк мiру. Вось сонейка свецiць, аголенае, мускулiстае цела абдзiмае прыемны, свежы ветрык. А якога, там хлапчукам у смярдзючых руднiках, дзе яны пакутуюць ад непасiльнай працы?
  Гулiвер спытаѓ у дзяѓчынкi шляхетнага роду:
  - А чаму нас не прадавалi з аѓкцыёну?
  Вiкантэса адказала з усмешкай:
  - Прыбыѓ новы план пашырэння руднiком i тэрмiнова спатрэбiлася рабсiла. Калi рудня скончыцца. То можа быць iх i, выставяць на аѓкцыён. А што табе б хацелася галышом пастаяць на подыѓме, i адчуць рукi хлопчыкаѓ i дзяѓчынак, якiя будуць мацаць тваё цела i залазiць пальцамi ѓ рот?
  Гулiверу стала агiдна i ён прамаѓчаѓ. А вiконтэса яго зноѓ агрэла
  бiзуном. Надзьмулася на спiне чырвоная палоска.
  Дзяѓчынка тупнула босай ножкай. Яна глядзелася камiчна - раскошная сукенка i голыя ступнi, нiбы ѓ рабынi цi просталюдзiнкi.
  Тым не менш, яна прачырыкала:
  - Ты ѓсяго толькi мая рэч! I радуйся, што твая гаспадыня я! А то магу прадаць цябе i оркам! А гэта будзе куды горш!
  Хлопчык Гулiвер здзiвiѓся:
  - А што оркi на самой справе iснуюць?
  Дзяѓчынка згодна кiѓнула галоѓкай:
  - Вядома! А ты чаго не ведаѓ?
  Былы капiтан, якi стаѓ дзiцем, шчыра адказаѓ:
  - Я думаѓ - гэта проста казачныя iстоты!
  Вiкантэса засмяялася i адказала:
  - Ну, усё ѓ нас свайго роду i ёсць казка! I тут ужо не адабраць i не дадаць!
  Гулiвер праспяваѓ:
  Веру я з казкай , людзi не развiтваюцца,
  I сябрамi вернымi, назаѓжды застануцца!
  Дзяѓчынка ѓжо якi раз узяла, засмяялася. Хоць - гэта i не прыстойна ѓвесь час рагатаць.
  Гулiвер пакуль маѓчаѓ. Яму прыгадалася, што быць сярод волатаѓ страшнавата. Нават кошка для цябе небяспечная, а як яго ледзь не забiла малпа. Таму тады ѓ яго былi праблемы. Хоць i дах над галавой быѓ i сыты, i ѓ раскошных, хай i тоѓстых адзеннях.
  Але асаблiва сярод волатаѓ непрыемна, што побач з табой няма жанчыны. Праѓда зараз ён у целе дзiцяцi, i быццам бы асаблiвага жадання i няма. Але ѓсё ж сумна...
  Гулiвер заспяваѓ, свой раманс;
  Над прорвай напярэдаднi пекла-раю,
  Жадаю ад Бога лiтасць атрымаць!
  Да яго я звярнуся, душой палая,
  Пытанне рубам: загiнуць цi жыць!
  
  Ударам маланак выявiла злая,
  Тая воля спараджэння чорных дум!
  I нянавiсць, мне сэрца раздзiраючы,
  Што бударажыць мой мяцежны розум!
  
  Магу сваёй каханай я ганарыцца,
  Пазбавiцца ад ката ланцугоѓ!
  Няхай святых радуюцца ѓ храме асобы,
  Iм прысвячу малiтву страшных дзён!
  
  Не трэба мне велiч чужое,
  Я кучары сваёй мiлай заплятаѓ!
  Мы гiнем перад Усявышнiм толькi двое,
  Арханёл меч занёс, блiснуѓ метал!
  
  Я дзяѓчыне сказаѓ: мы будзем разам,
  Пад сонцам жыць шчаслiва назаѓжды!
  I абаранiць красу тую справу гонару,
  Каб не згасла ѓ вечнасцi зорка!
  
  Так ведайце водары шаты нябесных,
  Мне не заменяць салодкi пацалунак!
  У абдымках ласкi казачных цудоѓных,
  I няма мне справы да жыццёвых бур!
  Добрую песню выканаѓ Гулiвер. I вясёлую i забiяцкую адначасова.
  А пакуль ён спяваѓ, оркi сапраѓды займалiся разбоем. У прыватнасцi катавалi палоннага хлопчыка, на прадмет, куды падзеѓся маркiз дэ Сад.
  Оркам было вельмi захапiць гэтага воiна i чарадзея адначасова.
  Хлопчыка на выгляд гадоѓ дванаццацi, хоць у гэтым свеце ѓсё падобныя на дзяцей незалежна ад узросту, для пачатку сталi пароць прывязаѓшы да казлоѓ.
  Пацан цiха стагнаѓ, i сцiскаѓ вусны. Але выдаваць нiчога не хацеѓ.
  Яго бiлi доѓга, пакуль светлая галава хлапчукi не хiснулася, упаѓшы на бок.
  Орк плюхнуѓ яму ѓ твар ледзяной вадой з вядра. I юны воiн ачуѓся.
  Орк рыкнуѓ:
  - Кажы!
  Хлопчык прашыпеѓ, у адказ, з цяжкасцю пераводзячы дыханне:
  - Не скажу!
  Кат зноѓ ударыѓ хлапчука. Той уздрыгнуѓ.
  Старэйшы орк заѓважыѓ:
  - Трэба было б яму пяткi агеньчыкам падсмажыць!
  Оркi даволi зарохкалi!
  I вось адзiн з iх падышоѓ да камiна i падпал паходню. Хлопчык амаль голы i ѓвесь спаласаваны ѓдарамi бiзуна выглядаѓ шкада i кранальна. Яго голыя, круглыя пяткi тырчалi вонкi, i глядзелiся бездапаможнымi i ружовымi, нiбы ѓ дзiцяцi.
  Агонь сваёй драпежнай мовай пажадлiва лiзнуѓ дзiцячую падэшву. I хлапчук як залямантаваѓ, ад пякельнага болю. I полымя хлапчуку вельмi абпальвала ступнi.
  Вечнае дзiця раѓло, i адчайна тузалася, але вяроѓкi былi вельмi моцныя.
  А оркi шалёна рагаталi над пакутамi хлопчыка. I пахла вельмi апетытна, нiбы пяклi шашлык.
  Гулiвер гэтага на шчасце не бачыѓ. Iнакш бы i сапраѓды зароѓ бы ад прыкрасцi.
  Вiкантэса сцебанула хлапчука чарговы раз бiзуном i спытала:
  - Ты хацеѓ стаць хоць калi-небудзь у жыццi такiм Усемагутным як Бог?
  Хлопчык-капiтан кiѓнуѓ:
  - Часам i хацеѓ ... Хоць часам думаеш, а што можна зрабiць для людзей, каб ён былi табой задаволеныя?
  Дзяѓчынка заѓважыла:
  - Ператварыць, напрыклад, усiх людзей як гэта ѓ нас у дзяцей!
  Гулiвер пакруцiѓ галавой:
  - Стаць, напрыклад юнакамi i дзяѓчатамi па дваццаць гадоѓ, я думаю, ахвотна б пагадзiлiся б практычныя ѓсе людзi. А вось на рахунак дзяцей, у мяне ёсць вялiкiя сумневы! Бо ѓ дзiцячым целе ты не можаш, атрымлiваць задавальненнi ад заняткаѓ каханнем!
  Вiкантэса хiхiкнула i адзначыла:
  - Ну, неяк не вельмi ад гэтага хвалюемся. У нас дзяцей прыносiць цмок. I гэта вырашае ѓсе праблемы! Канешне, ёсць некаторы страх перад смерцю. Людзi вераць у несмяротную душу, але нiхто яе iснаванне не даказаѓ! I ѓ вас людзей таксама!
  Гулiвер пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Ёсць i хрысцiяне, якiя не вераць у несмяротную душу. Яны лiтаральна разумеюць словы: душа, якая грашыла, ды памрэ. Хаця ѓ бiблii напiсана, што людзi ѓжо ад нараджэння, мёртвыя ѓ вачах Бога!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адказала:
  - А па качане! Дакладней, весьцi палемiку аб рэлiгii можна вельмi доѓга i бяз сэнсу.
  Ты лепш праспявай нешта вясёлае!
  Гулiвер узяѓ i заспяваѓ;
  Няма дробязяѓ у раскладзе апраметнай,
  Любы падстава для чорта як кручок.
  Калi мiлаты ѓ свеце няма Гасподняй,
  Гэта значыць пекла вiр недалёкi!
  
  Бо зло настолькi пакахалася святла,
  Як астраѓкi без компасу дабра...
  Хоць гераiчнасцi доблесцi апеты
  На справе Цар Сусвету - Сатана!
  
  Жорсткi ѓ свеце гэтым мае поспех,
  Хто шкадавання не ведае - той кароль!
  Пасткi ёсць пад пальмай нават раю,
  А дзе дабро? Яго нiкчэмны нуль!
  
  Любую веру можна спахабiць,
  Любая слава пахне, ведай пятлёй...
  У пясочнiцы шыпяць падступна гады
  А хочацца свет азарыць марай!
  
  Iмкнешся да святла, але ѓ цемры лунаеш,
  Паляванне надарыць, але пустая кiшэня!
  Калi жыць не хочаш вартым жалю папугаем,
  Iдзi на подласць, хiтрасць i падман!
  
  Адваротна нават жыць пад пластом слiзi,
  Дзе без падтрымкi даху - нi кроку!
  Душай нясешся нiбы сокал высi,
  Але плоць у балоце, меч блiшчыць ворага!
  
  Як атрымалася, што змеркла шчасце?
  I чаму паѓсюль кiраваць зло?
  Няѓжо Богу не хапае ѓлады -
  Каб навечна ѓсiх вяло дабро?
  
  Бо чалавек не створаны фанатам,
  Бо ѓ кожным сэрцы ёсць фантан кахання.
  Ну чаму не ведаюць людзi меры,
  А шчасце будуюць толькi на крывi?!
  
  Адказу сам знайсцi, нажаль, не можаш,
  Так у свеце з веку страшна павялося...
  I нячысцiкi табе курчаць жудасна морду,
  I здаецца, забыѓся людзей Гасподзь!
  
  Але я не веру - зло не ѓсемагутнае,
  Як толькi трэба волю сцiснуць у кулак!
  Тады знiкне, у пекла парыѓ кiроѓны,
  I будзе памiж намi мiр i лад!
  Вось так прыгожа i з пачуццём праспяваѓ Гулiвер. I яго песня трэба адзначыць добрая.
  Оркi тым часам добранька падсмажылi хлопчыку пяткi, але так нiчога i не дабiлiся.
  Нажаль, гэта каласальная аказалася праблема.
  Пасля чаго сталi мучыць дзяѓчынку. Яе спачатку прывязалi да казлоѓ, i наносiлi ѓдары па босых пятках пялкай.
  Дзяѓчынка гарлапанiла ад жудаснага болю, стагнала, круцiлася, але ѓсё роѓна не давала карыснай iнфармацыi.
  Катаванне злёгку зацягнулася ... Бачачы што палкi не дзейнiчаюць оркi пусцiлi ѓ ход агонь i зноѓ запахла смаленым.
  Ды гэта нядобрыя каты i каты.
  А Гулiвер тым часам узяѓ i заспяваѓ, зноѓ ладную песеньку;
  Маё ѓяѓленне ѓразiла,
  Усё стала яркiм, нiбы ѓ Кастрычнiку!
  А злому дэману сунем у бакi вiлы,
  I будзе так цудоѓна на Зямлi!
  
  Такiя зоркi ѓ нашай светабудове.
  Адны рубiны, а iншым алмаз!
  Мы зьбiраем зь бязбожных данiны
  Удар як молат i не ѓ брыво, а ѓ вока!
  
  Вiтрыны крамы, дзе квазары,
  Ззяе прамянiсты iпадром!
  У душы маёй ззяючыя раны -
  Як быццам у ёй мiнуѓ вялiкi пагром!
  
  Завьют нiбы валасы каметы,
  Баранчык бляск - ззяе млечны шлях!
  Аб подзвiгi несмяротныя апеты,
  У славе вечна няхай застанецца Дусь!
  
  Што можа зрабiць чалавек маркотны?
  Толькi выпусцiць з сiнiх вачэй слязу...
  Калi вакол усё шызае, абрыдла,
  Калi з надзеяй чакаеш на чэрвень навальнiцу.
  
  Усмешкай расцягнi няшчасны вусны -
  Зразумей, што свет не ягады ѓ лесе.
  Дзяѓчынка ѓраз, выскалiць табе зубы,
  У ёй увасобiш разумную мару!
  Вось такiя тут атрымалiся песенькi вясёлыя i ѓ хлопчыка i ѓ дзяѓчынкi.
  Вiкантэса зрэшты, незадаволена заявiла:
  - Не! Песнi гэта, вядома ж, добра! Але давай яшчэ i крылатыя выслоѓi, для думак у жыццi!
  I Гулiвер узяѓ i пачаѓ вымаѓляць, як заведзены папугай;
  Своечасова аголеная ножка жанчыны, пасадзiць у галёшу любога бота!
  Мужчына, якi часта глядзiць на голыя, жаночыя ножкi, садзiцца ѓ галёшу!
  Босая жаночая нага, добра заганяе пад абцас i выдатна садзiць у галёшу!
  Мужчына гатовы выкруцiцца навыварат, дзеля таго каб сарваць з дзяѓчыны туфлi!
  Голай жаночай пяткай вывернеш любы бот навыварат!
  Босая нага жанчыны выверне навыварат любога мужчыну, нават калi ён апошнi бот!
  Хочаш вывярнуць мужчыну навыварат - скiнь туфлi, хочаш пасадзiць яго ѓ галёшу, агалi пятку!
  Чаму дзяцiнства басаногае, таму босая жаночая нага прымушае губляць мужчын галаву, нiбы яны хлапчукi!
  Жаданне ѓбачыць жанчыну аголенай, прымушае мужчыну выварочвацца навыварат!
  Каб жанчыну распрануць, трэба спачатку яе добра абуць!
  Распрануѓшыся ѓ патрэбны час, дзелавая жанчына здзярэ з мужчыны тры шкуры!
  Жанчына, якая своечасова агаляецца, не стане босячкай i капiтальна абуе мужчыну!
  Босая жанчына мужчыну-бота i абуе, i ѓ галёшу пасадзiць, i навыварат выверне i апошнiм басяком зробiць!
  Мужчына падобны да гiбона, толькi на жаль часцей iнтэлектам, чым патэнцыяй!
  У мужчыны аслiная ѓпартасць, амбiцыi льва, але ѓ рэальнасцi ён казёл!
  Мужчына для жанчыны як адстойнае месца для каровы, без не абысцiся, але падыходзiць брыдка!
  Што агульнага памiж мужчынам i ѓнiтазам у жаночым туалеце - тым што жанчыны на мужчын толькi блеют!
  Жанчына гэта хiтрая лiса, якая любога льва здольная зжэрцi як труса!
  Мужчына патрэбен жанчыне як хлопчык для бiцця, яму мужчыну не бiць, то не будзе жыцця!
  Жанчыне мужчыны патрэбны, як свiнне рогi, толькi футра падоранае мужчынамi - дарога!
  Не ѓсё, тое золата што блiшчыць, не ѓвесь скарб, што асляпляе!
  Але кот у мяшку, усё ж лепш, чым лiсiца ѓ авечай дублёнцы!
  Наймацнейшага льва, можа трымаць на павадку хiтрая лiсiца!
  Нават маючы сiлы як у ката, пераможаш iльва хiтрасцю лiсiцы!
  Каб не быць дзятлам, не лiчы крумкач!
  Лягчэй прымусiць варону спяваць салаѓём, чым палiтыка выконваць перадвыбарчыя абяцаннi!
  Спрачацца з палiтыкам, што лiчыць крумкач i быць апошнiм дзятлам!
  У лiсiцы не самыя буйныя iклы сярод звяроѓ, але больш за ѓсё ахвяр сярод людзей!
  Няпрошаны госць горш за ката ѓ мяшку!
  Калi ты розумам палена, то будзеш укалываць як тата Карла, i не адшукаеш залатога ключа!
  Калi ты не хочаш вучыцца як Бурацiна, дык застанешся на ѓсё жыццё паленам!
  Калi ты знаходлiвы як Бурацiна, дык розумам зусiм не палена!
  Розум як у палена, у таго хто як Бурацiна замест школы бяжыць у тэатр!
  Закопваючы золата ѓ зямлю, ты становiшся падданым краiны дурняѓ!
  Калi ты залатыя таленты закапаеш, прападзеш за медны грош!
  Залатыя горы серабрыстых прамоѓ i драбяза ламанага не каштуюць!
  Калi ѓ палiтыка зносiць дах, то выбаршчык вылятае ѓ трубу!
  Майстэрскi майстар можа зрабiць з палена Бурацiна, але хто розумам палена, i з залатым ключыкам зайдзе ѓ дрыгву!
  Каб народ даспеѓ да дэмакратыi яму патрэбнае сонца свабоды, а ва ѓмовах цемры дэспатыi ён назаѓжды застанецца палiтычна зялёным!
  Дарагiя боцiкi, жанчына здабывае голай ножкай!
  Палiтык часта быкуе , каб надзець на выбаршчыкаѓ хамут!
  Пятушася палiтык, цiсне выбаршчыкаѓ нiбы курэй!
  Палiтык марыць заехаць на белым канi, каб надзець на выбаршчыка хамут!
  Лiсiца невялiкая iкламi, i жадаючы праглынуць, iх наогул хавае!
  Палiтык, якi шмат размаѓляе пра чалавекалюбства - тыповы людаед!
  I мядзведзя можна закалыхаць салодкiм як мёд прамовамi!
  Для алкаша горкая гарэлка саладзей мёда!
  Кравец схлусiць i не счырванее, палiтык "пачырванее" i схлусiць!
  Жанчына, скiнуѓшы туфлi, абуе мужчыну, да ѓзроѓню басякi!
  У вайны не жаночае аблiчча, але фiзiяномiя, якая прываблiвае аматараѓ вострых адчуванняѓ!
  Жанчына гэта галубка, якая ѓпiваецца ѓ мужчыну-дзятла каршуном!
  У жанчыны заѓсёды сем пятнiц на тыднi, а без нядзельнага падарунка ад шлюбнага абавязку заѓсёды выходны!
  Бог не ва ѓсiм усемагутны, жанчыну спрачацца ён бяссiльны!
  Бог хоць усемагутны, але не ѓ сiлах заткнуць жанчыне рот, а палiтыку пасцi!
  У палiтыка няма сумлення, у жанчыны пачуццi меры, а ѓ жанчыны-палiтыка ѓсе пачуццi без меры!
  Жанчына гэта кветка, калючы як ружа, але салодкi яе водар, прыцягвае казлоѓ i трутняѓ!
  Упадае ѓ дзяцiнства выбаршчык, галасуючы за абрыдлых старых дубоѓ з дупламi!
  Рускага салдата можна прымусiць абрынуцца як скошанае бервяно, але не паставiць на каленi, i прымусiць трэсцiся нiбы асiну!
  Не хочаш выконваць воiнскую дысцыплiну, будзеш як палонны гнуць спiну!
  У нашым свеце шмат бруду, толькi рэдкiя ѓ iм князi!
  У палiтыка мова доѓгая, але выканаць iм намалочаную - рукi кароткiя!
  Палiтык хуткi на абяцаннi, марудлiвы на выкананне, просiць мiлату, i за зман прабачэнне!
  Калi жанчыне не хапае на туфлi, яна абувае мужчыну басанож!
  Жанчына гэта ѓ першую чаргу лiсiца, якая хоча заарканiць iльва, але звычайна ѓ яе ласо трапляюць аслы!
  Жанчына гэта курыца, якая любiць залатыя яйкi, прыносячы iх носьбiту толькi страту!
  Жанчына гэта курыца, толькi залатыя яйкi яна можа прынесцi таму мужчыну, што сапраѓдны лiс!
  Сапраѓдная лiсiца i пеѓня прымусiць несцi залатыя яйкi!
  У лiсiцы кiпцюры не львiныя, але тры шкуры яна здзярэ i з цара звяроѓ!
  Хто розумам не лiс, той i артыкул не леѓ!
  Жанчына лiса здольная пераканаць любога мужчыну, што ён леѓ, развядучы як простага асла!
  Жанчына львiца толькi з лiсiным розумам i ваѓчынай хваткай!
  Леѓ не той, хто раве, а хто шмат зелянiны дзярэ!
  Калi палiтык не лiсiца, то з яго самога здзiраюць тры шкуры i пускаюць на каѓнер!
  У палiтыка шырокая заднiца, каб сядзець на двух крэслах, але шырынёй душы ён валодае толькi на словах!
  Танк прабiваюць снарадам з уранавым стрыжнем, палiтык прабiваецца наверх без сэрца, але з залатым кашальком!
  Босымi ножкамi жанчына можа завесцi i мiльярдэра ѓ трушчобу спусташэння да ѓзроѓню басякi!
  Палiтыкi любяць, i босыя ножкi жанчын i выбаршчыкаѓ абуваць!
  Палiтык жанчын распранае, а мужчын "абувае"!
  Палiтык марыць агалiць жанчынам ногi, а мужчын абуць да вушэй!
  Палiтыкi хочуць распрануць жанчыну ѓ ложку, а мужчын абуць каля скрыняѓ галасавання!
  Для палiтыка босая ножка дзяѓчынкi для ѓздыму добрай якасцi, а вось рэйтынг паднiмаецца, абуваючы выбаршчыкаѓ!
  У палiтыка ѓ галаве голыя пяткi жанчын, а выбаршчык для яго тупы бот!
  Палiтык любiць жанчын зусiм без адзення i выбаршчыкаѓ, абуты па поѓнай праграме!
  Жанчына, своечасова скiнуѓшы туфлi, загонiць пад абцас палiтыка, нават калi ён мацёры бот!
  Палiтык, якога жанчына здольная загнаць пад абцас босай нагой, тупой валёнак!
  Кахай голыя жаночыя ножкi, але не будзь валёнкам!
  Як не прыгожыя голыя ножкi жанчын, дазволiць iм цябе загнаць пад абцас агiдна!
  Любуйся голымi нагамi дзяѓчынак, але не дазваляй iм сябе абуць як валёнак!
  Жаночыя голыя ножкi, зробяць з прывыклага абуваць выбаршчыкаѓ палiтыка поѓны валёнак!
  Жанчына, скiнуѓшы абутак здольная паставiць на каленi не толькi валёнак!
  Удар ад жанчыны мацней, калi яна яго праводзiць, скiнуѓшы абутак!
  Палiтык круглы валёнак, калi яго заганяюць пад абцас босыя ножкi жанчын!
  У босых нагах дзяѓчынак такая сiла, што яна загонiць пад абцас самы мацёры бот i капiтальна абуе самы заѓзяты валёнак!
  Вось так Гулiвер i рабiѓ крылатыя выслоѓi.
  Дзяѓчынка пiскнула:
  - Цудоѓна! Твае выслоѓi - проста супер i гiпер !
  Пасля чаго тупнула босы, точанай ножкай.
  Оркi ѓ iншым месцы моцна задумалiся. Палонныя хлопчык i дзяѓчынка не даюць iнфармацыю!
  I разам з тым нават палкi аказалiся бяссiльныя. I падсмажванне босых пятак не развязала iм мовы.
  I што рабiць? Не вельмi оркi ѓ катаваннях вынаходлiвыя. Ну, можа яшчэ паспрабаваць ускалыхнуць на прэнгу?
  Вось оркi i звярнулiся да гэтага сродку. Узялi i хлопчыку заламалi рукi i паднялi на прэнг вышэй. Пацан стагнаѓ i хрыпеѓ. Затым яго адпусцiлi, i хлапчук упаѓ унiз. I ля самай паверхнi вяроѓка нацягнулася i дзiця як залямантаваѓ ад пякельнага болю.
  А оркi смяюцца, нiбы рохкаюць свiннi.
  Вось гэта кампанiя...
  Гулiвер жа ѓ роспачы заспяваѓ;
  Радзiма мая, светабудоваѓ цемра,
  Над табой завiсла - пякельных сiл сякера!
  Стаѓ раптам усемагутны - жудасны Сатана,
  Над сусветам усёй далонь сваю працягнуѓ!
  
  Няма ѓ нас Зямлi, толькi адзiн Тартар -
  Палае змрок пякучай, агiднай цемрай!
  Думаѓ проста блазан - глупства гарлапанiѓ,
  А зараз увесь свет пад яго пятай!
  
  Але Айчыны жыццё, вам не перасекчы,
  Будзем перамагаць, арды i натоѓп!
  Бо магутны ён эльфаѓ згiнь мядзведзь,
  Фюрару башку - кажа, знясу!
  
  Як нам цяжка, калi вораг магутны,
  Калi ѓ яго ёсць у запасе ход...
  Раве вампiр пад месяц з хмар,
  Хоча нас пусцiць пад пiлу ѓ расход!
  
  Эльфаѓ дух такi, не знайсцi ланцугоѓ,
  Калянасць i каханне ѓсё ѓ адной душы!
  Лепш не бярыся - будзеш ты мэт,
  А з каханай рай нават у будане!
  
  Будучыня свету - кожны дэмiург,
  Можаш ты ляпiць шчасце на стагоддзi,
  Але прыйшоѓ бандыт, нават вельмi крут,
  I зараз гарыць як смала мара!
  
  Але надзея ёсць, у ёй вялiкi сэнс,
  Што прыйдзе Гасподзь - фюрара судзiць!
  Вельмi ты лёгкая - чалавека думка,
  Хоць часам тонкая, шоѓку пасмы нiтку!
  
  Будзе новы свет, дзе свабодна ѓсiм,
  Дзе кожны з нас чалавек-гара!
  I будзе як вал час перамен,
  Выганi з жыѓ, ты iнстынкт злодзея!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 21.
  Вось так цiкава спяваѓ Гулiвер. Гэты хлопчык, якому не наканавана стаць дарослым. Але якi паказаѓ, што i дзiцём быць нядрэнна. Хай нават твае босыя ножкi ступаюць на вострыя каменьчыкi, але табе пры гэтым не балюча, а хутчэй нават козытна.
  Дзяѓчынка хiхiкнула i прачырыкала:
  - А ты добры, i вельмi класны хлапчук! Як, мусiць, добра быць дзiцем!
  Гулiвер з радаснай усмешкай праспяваѓ:
  Раскажы
  Свае сны,
  Падзялiся са мной марамi...
  Стань сабой
  I адкрый
  У дзяцiнства дзверы - да ѓспамiнаѓ...
  
  Жадаеш
  Я завяду цябе ѓ сады,
  Дзе квiтнее вiшня,
  I словы твае не будуць там лiшнiмi,
  Цi бачыш -
  Мы сталi дарослымi,
  I забылi тыя месцы, дзе
  Вербы гладзяць нас косамi...
  Памятаеш - ты хацеѓ у космас?
  А ѓсё загадалi стаць капiтанамi...
  Усё гэта ѓ нас -
  Ранняе лета, паркi,
  Шарыкi, салодкая вата -
  Дзень Нараджэння брата...
  Шчасце дваровае суседа Антона -
  Увесь дзень на возеры, у дзевяць - хаты...
  Хто скраѓ мой час?..
  I вакол - усё стала шэрым раптам...
  Куды ж задзеѓся брыз,
  Марскi пясок,
  Веранда з вiнаградам i той
  Пацалунак з градам эмоцый -
  Мне трэба вярнуцца!
  Жадаю застацца -
  Там, дзе няма слёз,
  I дзе смяялiся мы -
  Пад шквалам летнiх навальнiц...
  
  Раскажы
  Свае сны,
  Падзялiся са мной марамi...
  Стань сабой
  I адкрый
  У дзяцiнства дзверы - да ѓспамiнаѓ...
  
  Мне часта снiцца цiшыня!
  Яна адна
  Бадзяецца ѓ дварах,
  З памяцi знiклых!
  I здаецца тады,
  Што справа нават
  Не ѓ пяцiпавярхоѓках непафарбаваных!
  Мы старэйшыя...
  Вышэй на сажнi даху
  Тых замкаѓ летуценняѓ -
  Iх вежаѓ...
  Так непрыемна блiжэй,
  Так халодныя з намi...
  I сны
  Перасталi быць каляровымi
  I павеюць сталлю!..
  Ведаць бы - як iх пакiнуць...
  Дзе ж
  Праседжваць нам павекi нашыя?
  Дзе гэтыя Эрмiтажы ?..
  I дзе сябар Мiша?
  I хто зараз
  Раскажа пра Цоя
  I яго адлiга?..
  Клубкi плётак бабуль
  З авоськамi,
  Несмяротнае "Ану" наша,
  Кашуля Косцiка нязменная,
  З Турцыi
  Затурканы жартамi хвосцiк,
  Зацяжкi першыя,
  Фургоны, платы...
  Адчуванне прадчування цуду,
  Яго здзяйсненне прастуднае -
  Аднекуль
  З кучы нязведанага -
  З расказанага дзяцiнствам,
  Дай агледзецца!..
  Нябёсы чарнiльныя
  Пылам зорак заклiкаюць
  Аддацца ѓцёкам,
  Сакрамэнту мар,
  Апрочнай непазбежнасцi,
  Змешаных пачуццяѓ ранейшых...
  I час наѓрад цi зменiць
  Тыя плямы iмкненняѓ -
  Абняць неабсяжнае
  Палонным,
  Так i не стаць па-за iм -
  Здрадлiва дарослым,
  Карыслiвым...
  I ёсць, значыць, сэнс -
  У пошуку сэнсу...
  
  Раскажы
  Свае сны,
  Падзялiся са мной марамi...
  Стань сабой
  I адкрый
  У дзяцiнства дзверы - да ѓспамiнаѓ...
  
  Раскажы
  Свае сны,
  Падзялiся са мной марамi...
  Стань сабой
  I адкрый
  У дзяцiнства дзверы - да ѓспамiнаѓ
  Хлопчык з задавальненнем праспяваѓ, нягледзячы на тое, што пры гэтым яму прыйшлося штурхаць цяжкае кола, нiбы ѓючным iшаку. I гэта была яго сур'ёзная i вельмi прадуктыѓная праца.
  Дзяѓчынка-вiкантэса ѓжо якi раз тупнула босай, маленькай ножкай i прачырыкала:
  - Пышна! Ты класна спяваеш! А ѓ Лондане Эрмiтаж прыгожы?
  Гулiвер з усмешкай адказаѓ, надзiмаючы свае ружовыя, цудоѓныя, дзiцячыя шчокi:
  - У Лондане Эрмiтаж самы лепшы i багаты ѓ свеце!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i агрэла яшчэ раз з вялiкiм задавальненнем хлапчука бiзуном. У таго на голым целе ѓспушылася чырвоная палоска.
  Вiкантэса з усмешкай спытала:
  - Табе падабаецца?
  Хлопчык кiѓнуѓ i заскуголiѓ:
  - Можа, быць, ты лепш праспяваеш, чым будзеш збiваць дзiця?!
  Дзяѓчынка кiѓнула, i зноѓ яе голая, загарэлая, хупавая ножка тупнула:
  - Гэта цудоѓна i я праспяваю!
  Гулiвер прачырыкаѓ:
  - Праспявай кветку, не саромейся!
  Вiкантэса падскокваючы, i падскокваючы, пусцiлася ѓ скокi, напяваючы;
  Я пагнала ѓ дзяцiнства,
  Не хадзi за мной.
  Бачу, забаѓляюцца тут усё, вайной.
  Проста для яе
  Проста для цябе,
  вайна.
  Для дзяцей не месца тут,
  Для дарослых - бой.
  Заставайся з ёю,
  Не хадзi за мной.
  Проста для яе
  Проста для цябе,
  вайна.
  А там добра,
  Там я сяду на гаршчок.
  А там добра,
  Там я сяду на гаршчок.
  
  Там не трэба грошай:
  Цырк i лядзяшы
  Там малочны бераг,
  Конi пад вузцы
  Проста для мяне
  проста для каня,
  Вядуць.
  Пасцiла, арэлi,
  Белыя банты,
  Салодкае печыва,
  Мамчыны мары.
  Проста для яе
  Проста для мяне,
  Iдуць.
  I мне добра,
  Там я сяду на гаршчок.
  I мне добра,
  Там я сяду на гаршчок.
  
  Госпадзi, навошта ж мне сюды.
  Iзноѓ
  Бегаць, адваёѓваць,
  Зубамi рваць -
  Проста для мяне
  Проста для цябе,
  Цяпер.
  Божа ну падумай,
  Што для нас пiсаць,
  Шчырыя радкi,
  Толькi душу рваць
  Цяжка для цябе
  Цяжка для мяне,
  Павер.
  Добра, добра,
  Дзецi сядуць на гаршчок.
  Добра, добра,
  Дзецi сядуць на гаршчок.
  Вось такая цудоѓная песенька выкананая дзяѓчынкай. I гэта папросту вельмi здорава, i класна! У труне б бачыць пры гэтым лысавага фюрара!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i падмiргнула свайму вiзавi.
  Гулiвер пагадзiѓся з ёй:
  - Вы хараство i проста супер!
  Ну што тут яшчэ казаць i аб чым разважаць? Хоць ты спявай, хоць кукарэкай.
  Ну i што, усё вельмi нават стала спешна i прыемна.
  А оркi тым часам без лiшняй паѓзы сталi i дзяѓчынку падтрасаць на прэнгу. Што вельмi нават крута выглядала, i па-свойму надзвычай смешна.
  А як тут не заспяваць?
  I Гулiвер зноѓ як заспявае;
  Я хлопчык, што народжаны ѓ святой краiне,
  Якую, клiчуць бязмежнай ведай Эльфiяй...
  I няма лепшага месца, ведай на ѓсёй зямлi,
  I як бы вы Бога ѓ веры лютай не прасiлi!
  
  Але народжаны быѓ заѓзятым атэiстам, ведай,
  У цынiчным, у гэтым дваццаць першым стагоддзi...
  Жадаѓ сваёй рукой пабудаваць дзiвосны рай,
  Дзе б Багамi сталi самi чалавекi !
  
  Але вось трапiѓ у дваццатае бурнае стагоддзе,
  I мне прыйшлося хлапчуку тамака ваяваць...
  Хай будзе подзвiг рыцара Эльфi апеты,
  Мы Англii байцы ѓмелi бiцца!
  
  Адвага наша ѓ сэрцы юным том жыве,
  I бурна ѓ жылах кроѓ мая клекочет...
  Перамог адкрылi бязмежны рахунак,
  Дзяромся дзiка хлопцы днём i ноччу!
  
  На славу нашай доблеснай Эльфi,
  Якой ласку падорыць Лада...
  Мы можам заѓзята вёсламi ѓ Эдэм веславаць,
  Атрымаем бязмежную ѓзнагароду!
  
  Вось наша вера, i магутны бог Сварог ,
  I маланкi што сам Пярун кiдае...
  За нас падпiша клятву вечны Род,
  I чакае перамога ѓ прамянiстым траѓнi!
  
  Мы эльфi -святло вялiкiя землi сыны,
  На Марс я веру, хутка палятаем...
  Дзеяць перамогi ведаю народжаныя,
  Хай перамагае Авель, а не Каiн!
  
  За Радзiму мы сэрца аддамо,
  Розумам служыць Эльфii i штыкамi...
  Раскiне крылы з раю херувiм,
  Мы рушым па аркшыстах кулакамi!
  
  Нi ѓ чым супернiк не атрымае шанец,
  Нас не паставiць акрмахт на каленi...
  Мы дзiвiм оркаѓ прама ѓ вока,
  У славу самых галоѓных пакаленняѓ!
  
  У Эльфсii кожны воiн з ясляѓ,
  Немаѓля цягне ручкi да аѓтамата...
  Загад Сварога - фюрара забi -
  Падарыць Лада шчодрую ѓзнагароду!
  
  Няма ѓ нашым свеце больш нiчога,
  Даражэй сцяг пераможны, пунсовы, чырвоны...
  Зламалася лодка, трэснула вясло,
  З Айчынай нашай ваяваць небяспечна!
  
  Нiхто не ведае, дзе сусвету грань,
  Дакуль далятаюць касманаѓты...
   Сварог Усявышнi, усемагутны цар,
  I ад яго атрымае вiцязь гранты!
  
  
  Не бойцеся, нас аркшыстам не зламаць,
  Хоць у гэтым свеце, з iмi ЗША, са львамi...
  I не перарвецца жыцця, ведаю нiтку,
  Не будуць бiць айчыну ботамi!
  
  У нас ёсць сiла ратная павер,
  I танкi, самалёты дэманаѓ страмчэй...
  Пераможаны будзе ж аркшызму звер,
  Павешаны Пуцiн i падзельнiк дучэ!
  
  Сьцяг чырвоны, гэта вельмi моцны сьцяг,
  Ён кумачом зiхацiць над сусветам...
  Усадзiла эльсамолка орку ѓ пахвiну,
  Сваёй пяткай, голай, i не белай!
  
  У Арклiн я веру хутка мы ѓвойдзем,
  З пераможнай песняй бравай эльфiнiзму...
  I ѓсiх аркшыстаѓ начыста смецем,
  Каб не было паганцаѓ рэваншызму!
  
  А пасля будзе ѓ сусвеце рай,
  Гуляюць трубы магутных херувiмаѓ...
  За Радзiму змагайся i мацуйся,
  З Эльфiяй Род i мы непераможныя!
  Вось такая песня i яна вельмi крутая i вясёлая.
  А оркi тым часам узялi i распаленыя палосы жалеза да босых падэшваѓ хлопчыка i дзяѓчынкi, ад чаго запахла паленым мясам яшчэ мацней, i ад дзiкага болю дзецi залямантавалi i страцiлi прытомнасць. Шок вельмi моцны ад гэтага аказаѓся.
  А оркi зноѓ зарохкалi i зараѓлi, i сталi скакаць у пякельным тэмпе. Вось гэта сапраѓды магутныя мядзведзi, i тупыя i смярдзючыя. Колькi ѓ iх рызыкi i магутнай падачы.
  Гулiвер круцiць жорны, а дзяѓчынка яму i кажа:
  - Ну, давай разумнiк, зарадзi крылатымi афарызмамi па новай!
  Хлапчук-капiтан энергiчна кiѓнуѓ i давай з новай сiлай вымаѓляць жамчужыны думкi;
  Жанчыну не пераканаеш агалiць ножкi, калi ты поѓны валёнак!
  Жанчына кахае модны абутак, але ёй лепш хадзiць босы, чым апынуцца абутай палiтыкам-валенкам!
  У свеце ёсць дзве праблемы, адна з iх гроша, што яшчэ можна перажыць, iншая адсутнасць грошай, што невыносна!
  Грошы гэта зло, якое знiкае калi расце колькасцю!
  Палiтык петушачыся, нясе залатыя яйкi, але не ѓ кiшэню выбаршчыкаѓ!
  Без грошай няма жыцця, з грашыма няма спакою!
  Гарэлка прыносiць даход дзяржаве, але спусташэнне ад п'янства прыходзiць царству!
  Не верце таму палiтыку, што абяцае залатыя горы, заляцiш у яр за медны грош!
  Палiтык мае доѓгую мову на абяцанне i кароткiя рукi на выкананне абяцанага!
  Не вер палiтыку, якi апранае авечую шкуру, можа i ён i сапраѓды баран!
  Грошы прыносяць шчасце, толькi яно i гроша не варта!
  У грошах не памераеш шчасце, але гора слязамi не перамяраеш!
  Палiтык здымае стружку з выбаршчыка, калi ён тупы як пень, i з дубовай упартасцю!
  Не плюй у студню, можа быць гэта не проста бездань абяцанняѓ, выдадзеная палiтыкаѓ!
  Не верце чырвоным прамовам, i салодкагучным катам!
  Палiтык вылiваецца салаѓём, але разводзiць як лiсiца варону!
  Бяззубы кiраѓнiк хутчэй загрызе падданага!
  У палiтыка на ѓсё гатовы адказ, але даверу да ягонага адказу няма!
  Нiхто не ведае што ѓ палiтыка на розуме, хаця адна дурасць у яго на мове!
  Грошы гэта самае галоѓнае ѓ жыццi, толькi вечна псуюць усё жыццё!
  Не будзе пнём, абдзяруць як лiпку i ссякуць як сасну!
  Палiтык можа спакусiць выбаршчыка мёдам прамоѓ, каб прыстукнуць як муху!
  Залатыя горы, што абяцае палiтык ярка блiшчаць, але смярдзяць смурод хлуснi!
  Не думай, калi палiтык нясе трызненне, што ён дурань, што хоча грош ператварыць у пятак!
  Палiтык не святы, што зразумела ѓсiм, але чаму iншыя глядзяць на яго як на абраз?
  Палiтык гэта лiсiца ѓ авечай шкуры, што стрыжа бараноѓ i залазiць у кiшэнi!
  Калi ты думаеш, што воѓк у авечай шкуры дасць табе на сняданак катлеты, дык ты тыповы баран!
  Добры паэт не той хто горла дзярэ, а хто аб надзённым спявае!
  Не думаю, што баран ва ѓладзе, зусiм ужо дурны, выбаршчыка ён ужо забадаѓ!
  Нават калi палiтык смярдзючы казёл, то зможа выдаiць выбаршчыка барана!
  Нiколi не галасуй сэрцам, яно глупства, а хто з галавой, той увогуле не ходзiць на выбары!
  Не хочаш быць расчараваным у выбары, аддай голас аѓтсайдэру, дык лiдэр заѓсёды прыбiрае!
  Калi народ абагаѓляе кiраѓнiка, жыццё ператвараецца ѓ пекла!
  Не спрабуй падабацца ѓсiм, усе крэслы не зоймеш, ва ѓсе труны не ляжаш!
  Калi ты не туз, цябе адтузяць не толькi ѓ покеры!
  Хто не мае козыраѓ, пападае ѓ найнiзкую масць!
  Без лiшняга козыру ѓ руцэ, будзе бiта карта любой масцi!
  Моцны мужчына прыцягвае жанчын не слабым магнiтам!
  Сталёвыя цяглiцы дапамагаюць напоѓнiць золатам кашалькi, сталёвыя нервы не даюць кашальку прадзiравiцца!
  Нават волат знемагае ад такой цяжкай ношы, як пусты кашалёк!
  Вось такiя афарызмы казаѓ Гулiвер, якi стаѓ хлопчыкам.
  А тым часам оркi нешта вытваралi нядобрае з палоннымi дзецьмi. Двое: хлопчык i дзяѓчынка былi закатаваны практычна да смерцi i ляжалi без прытомнасцi, адпачываючы пасля катаванняѓ.
  А астатнiм хлопцам вырашылi зрабiць таѓраванне. Вывелi голенькiх хлопчыкаѓ i дзяѓчынцы, i сталi па чарзе прыкладваць iм распаленае жалеза да пляча.
  Як вечныя дзецi адчайна раѓлi i тузалiся ад жудаснага болю. Iх ператваралi ѓ рабоѓ.
  I акрамя таго яшчэ i палiлi скуру, пакiдаючы злавесны знак у выглядзе пяцiканцовай зоркi.
  Адзiн хлопчык крыкнуѓ:
  - Не здадзiмся!
  I яго агрэлi калючым дротам, па баку i спiне. Вечны дзяцюк ѓскрыкнуѓ ад дзiкага болю.
  Оркi ѓжо якi раз зарагаталi ва ѓсю глотку. I скалiлi свае пашчы з iкламi.
  Вось гэта iх песнi такiя завываючыя i вельмi крутыя i ад iх вянуць вушы, i хочацца ванiтаваць.
  Вось самы старэйшы орк зароѓ голасам недарэзанага барана:
  Няхай ракi крывi,
  Цякуць па зямлi...
  Хай стогнуць болi,
  Пажары ѓсюды!
  
  Хай смерь, пажырае,
  Жнiво чалавечых целаѓ...
  Планета пакутуе -
  Пануе бязмежжа!
  
  I няхай толькi смерць,
  Кiруе люты баль,
  Вам усiм памерцi -
  Сатана вас да адказу заклiкаѓ!
  
  Гасподзь не дапаможа,
  У пекле вам гарэць назаѓжды...
  Вам рушым па мордзе,
  Такая ѓ оркаѓ мара!
  
  Не будзе лiтасцi,
  Смерць вартым жалю ворагам...
  Няма лепшай узнагароды,
  Усiм даць па мазгах!
  
  Не ведае супернiк,
  Што оркi ѓсёмагутныя...
  Звiнiць ужо будзiльнiк -
  Удар будзе моцны!
  
  Эльфiйкам падсмажым,
  Мы пяткi ногi дзеѓкi босы...
  А эльфаѓ задушым,
  Абрэжам прыгажуням косы!
  
  А калi хто вякне,
  Той моцна атрымае...
  У галаве моцна бразне,
  А ѓ небе гром з хмарай!
  
  А калi заваём,
  Як ваѓкi ѓ пустынi...
  Пойдуць дзецi строем,
  На плаху босыя!
  Вось сапраѓды гэта звяры. I таѓравалi палонных, якiя гадамi не дзецi зразумела, але знешне, хiба што ѓ iх добрая мускулатура, а тая больш за дванаццаць гадоѓ не дасi хлопцам. I хiба над такiм здзекавацца i мучыць не грэшна.
  Але што з оркаѓ возьмеш: горш за жывёл. I вось пагналi юных палонных. I каб прычынiць яшчэ больш болю, сталi кiдаць падпаленыя вугольчыкi пад босыя, дзiцячыя ногi юных палонных.
  Няшчасныя хлопцы ѓскрыквалi i лiлi слёзы. Тады адзiн з хлопчыкаѓ, каб паказаць цвёрдасць характару i нязломнасць узяѓ i заспяваѓ:
  Чакае перамога, чакае перамога,
  Тых, хто прагне кайданы разбiць...
  Чакае перамога, чакае перамога -
  Мы здолеем злых оркаѓ пабiць!
  
  Хоць мы дзецi на выгляд i босыя,
  Часта нават бываем у баях...
  А сэрцы ѓ хлопцаѓ залатыя,
  Падонкам жа будзе пеня!
  
  Орк падобны на мядзведзя, жорсткi,
  I раве нiбы паранены слон...
  Але ѓ бiтве мы дзецi докi,
  Катам не пачуць наш стогн!
  
  Нiколi нам не стаць на каленi,
  Не мы выпрамiм, свой ганарлiвы табар...
  Не бывае наплыву, ведай ляноты,
  Вырабiм, нiбы молат удар!
  
  Орк часам пяткi пячэ вырадак,
  Прыпякае дзяѓчынкам ступню...
  Вось яны злосны народзец,
  Але яго я хлапчук заб'ю!
  
  У сэрцы дзiцячым раве бурна полымя,
  I рэальна бушуе пажар...
  Падымi вышэй воiн ты сцяг,
  У цябе, ёсць без граняѓ ведай дарунак!
  
  Ды хлапчукi бываюць з рызыкай,
  Мы ж дзецi зараз назаѓжды...
  Але блiскаем часам i талентам,
  I над светам зiхацiць зорка!
  
  Нiякi вораг у спружыну не скруцiць,
  Мы ж ганарлiвыя дзецi Зямлi...
  I хлапчук мячом оркаѓ б'е,
  Ён бо з Божай тытанаѓ сям'i!
  
  Ды Гасподзь назаѓжды будзе з намi,
  Даѓ ён юнацкасць лiчы на стагоддзi...
  Мы босымi блiскаем нагамi,
  I без краю цячэ няхай рака!
  
  Орк не любiць , павер словы праѓды,
  Яго злосная, гiдкая масць...
  Мы возьмем тых мядзведзяѓ за жабры,
  Будзе вечная добрая ѓлада!
  
  Орк iкламi нам усiм пагражае,
  Недастаткова прагным зямлi...
  Ён падступны падлёт пекла Каiн,
  I малюе суцэльныя нулi!
  
  Для мядзведзяѓ, не гонару паверце,
  Яны толькi раздзiраюць роѓ...
  Але мы вечныя воiны дзецi,
  Не выносiм, паверце хлуснi!
  
  Сатана вiдаць оркам стваральнiк,
  Яны выюць, равуць як аслы...
  У дзяѓчынкi прыгожая сукенка,
  Хоць ножкi красунi босы!
  
  Не, ты орк - воѓк iкласты, агiдны,
  I мядзведзь, чыя натура не мёд...
  Але павер зла бацька не ѓсёмагутны,
  А ѓ нас будзе, ведай самалёт!
  
  Мы здольныя ѓсё зрабiць прыгожа,
  Стварыць, новы радасны свет...
  Няма больш згуртаваных дзяцей калектыву,
  Будзе новы ваяѓнiк-кумiр!
  
  За Айчыну гарыць юных сэрца,
  Яно любiць свой слаѓны народ...
  Мы адкрыем да светаѓ новыя дзверцы,
  Ну, а орк гэта нiкчэмны вырадак!
  
  Гонар хлапчукi, дзяѓчынкi,
  Яны любяць, павер бачыць...
  Галасы ѓ дзяцей стануць званкi,
  Будуць ножкi кiнжалы кiдаць!
  
  Вось калi новы свет мы пабудуем,
  У iм жа шчасце для новых людзей...
  I пройдзем вельмi ганарлiва мы будуем,
  I атрымае адплату злыдзень!
  Бог не любiць таго, хто слязлiвы,
  Пачытае, аднак, дабро...
  Хлопчык з дзеѓкай павер не пыхлiвы,
  Яго выбар да поспеху акно!
  
  А калi свет наступiць у сусвеце,
  Мы навукай хто загiнуѓ уваскрэсiм...
  Сваёй верай у стагоддзях нятленнай,
  I на крылах нясе херувiм!
  Дзецi спяваюць i паказваюць гэтым, што iх не палохаюць злыя оркi, хоць гэтыя пачвары iмкнуцца заглушыць песенькi юных палонных сваiм дзiкiм ровам. Так яны пусцiлi ѓ ход доѓгiя канчукi. Бiлi iмi па босых ножках дзяцей-герояѓ. Але не перарывалi выканання, i здаецца не звярталi ѓвагi на жорсткiя пабоi i ганарлiва ѓскiнулi галоѓкi.
  I хоць гэта былi напаѓголыя i кляйменныя рабы, але ѓ iх адчувалася парода алiмпiйскiх багоѓ i тытанаѓ.
  ЭПIЛОГ
  Вечны хлопчык Алег Рыбачэнка прачнуѓся. I яму прыйшлося адхiлiцца i зноѓ бегчы ѓ Кiтай. Там iзноѓ бунтавалi мясцовыя камунiсты. Зразумела, што iм не падабаецца, што царская iмперыя мацнее.
  Дарэчы i Ленiн яшчэ жывы. Яго ж Каплан смяротна не паранiла. Ленiн амаль не п'е, не палiць, робiць зарадку, i асаблiва не напружваючыся, пiша кнiжкi.
  I чаго яму яшчэ памiраць? Ну добра пра Ленiна можна пагаварыць пазней.
  Пакуль на пасадзе Мiкалай Другi, у якога поспех Уладзiмiра Пуцiна.
  Вось ужо чэрвень 1938 гады. Пачатак лета, i зразумела ѓ Кiтаi добра i нават мабыць горача.
  Але для несмяротнага хлопчыка Алега Рыбачэнкi вядома надвор'е значэння не мае.
  Яму i ѓ мароз не страшна i спякоту. Дрэнна толькi што кiтайцаѓ шмат. Але можна кiтайскiх жанчын асемянiць. Разбавiць жоѓтую кроѓ з белай i гэта будзе куды лепш.
  Хлопчык-тэрмiнатар быѓ вельмi прыгожы i мускулiсты, i яшчэ генерал-ад'ютант са мноствам ордэнаѓ.
  Пра гэта, зрэшты, не ѓсе ведалi. Але якая жанчына адмовiцца пераспаць з такiм узрушаюча прыгожым i мускулiстым хлопчыкам, якому гадоѓ, дарэчы, вельмi нават шмат, i ён вельмi дасведчаны палюбоѓнiк.
  А потым жанчыны цяжараюць i нараджаюць прыгожых, белых, вельмi моцных дзяцей.
  Алег Рыбачэнка паляпшаѓ пароду, нiбы племянны бык.
  А потым узяѓ i як заспявае;
  На славу нашай Радзiмы Расii,
  Айчыны самай прамянiстай святой...
  Дзе зоркi аксамiт неба абросiлi,
  Сваiм каханнем чыстай незямной!
  
  Мы вiцязi дзяржавы-волата,
  Якая сусвет захоѓвае!
  Хай будзе наша Радзiма адзiная,
  Айчына - не расколеш маналiт!
  
  Мы запусцiлi раней за ѓсiх ракету,
  I абляцелi з касманаѓтам шар...
  У паэмах нашыя подзвiгi апеты,
  Гасподзь нам дасць шчодры дар!
  
  Калi напалi на краiну фашысты,
  Мы дружна за вiнтоѓкi ѓсё ѓзялiся...
  Змагаюцца з ардою камунiсты -
  А ты стралою прамянiстай угору!
  
  Адбiлi ад Масквы сталёвыя арды,
  Пад Сталiнградам паламаѓ хрыбет!
  Дзяѓчынкi погляд быѓ прамянiста ганарлiвы,
  Яна нясе нам пралетарскае святло!
  
  Мы рыцары краiны ѓ сусвеце лепш,
  Расii прамянiстей не знайсцi...
  Хоць над краiнаю навiсаюць хмары,
  Нам не звярнуць са слаѓнага шляху!
  
  Калi Берлiн мы ѓзялi - гэта радасць,
  Такое шчасце набыѓ салдат...
  Укусiлi мы перамогi мёда саладосць,
  Да твару хлапчуку з сталi аѓтамат!
  
  Цяпер надышлi мiрныя тыднi,
  I па палях са злота прэ гарачая пара...
  Мы вечна жыць i ѓ радасцi хацелi,
  Усявышнi Бог з Айчынай назаѓжды!
  Прыгожа хлопчык спявае i з такiм пачуццём i душой. Ну i разумнiца.
  Але вось песня з песняй, а час бiцца з камунiстычнымi ваярамi Кiтая.
  Iх шмат, але затое хлапчук мае два чарадзейныя мячы i люта сячэ кiтайскiх салдат. Дакладней арду мяцежнiкаѓ, якiя былi супраць рускага цара Мiкалая Другога.
  Хлопчык-генерал правёѓ мячамi млын, i некалькi кiтайскiх галоѓ паляцелi, нiбы ссечаныя качаны.
  Алег праспяваѓ:
  Я воiн святла, на каленi дзiкуны,
  Любую ерась я каштарысу з твару зямлi!
  Пасля чаго дзiця зрабiлi матылька. I масу галоѓ зараз узялi i ссеклi. I тыя пакацiлiся, нiбы гарошынкi па дошцы.
  Алег босымi пальчыкамi дзiцячых ножак кiнуѓ гарошынку з самаробнай узрыѓчаткай. I пара тузiнаѓ кiтайцаѓ аказалася ѓзарванай, высока падляцеѓшы ѓ неба.
  Хлопчык-генерал праспяваѓ:
  Белыя ваѓкi збiваюцца ѓ зграю,
  Толькi тады выжыве род...
  Слабыя гiнуць, iх забiваюць,
  Ачышчаючы святую кроѓ!
  I вось зноѓ, нiбы лопасцi прапелера крутанулiся, мячы вечнага хлапчукi.
  Вось гэта сапраѓды бой вялiкiх герояѓ. Дакладней героя супраць цэлага войска.
  I Алег зноѓ узяѓ i кiнуѓ на гэта раз босымi пальчыкамi ножак атрутныя iголкi. I зноѓ падаюць забiтыя кiтайцы.
  Хлопчык узяѓ i праспяваѓ:
  Мы пiянеры дзецi камунiзму -
  Вогнiшча, палатка i звонкi горан!
  Нашэсце праклятага фашызму -
  Якога чакае раз'юшаны разгром!
  
  Што страцiлi мы ѓ бiтвах гэтых?
  А то ѓ баях з ворагам набылi?
  Мы былi раней проста святла дзецi -
  А цяпер воiны Роднай зямлi!
  
  Але Гiтлер зрабiѓ крок да сталiцы нашай,
  Абрынуѓ бомбаѓ без рахунку вадаспад!
  Мы Бацькаѓшчына нават неба прыгажэй -
  Цяпер крывавы наступiѓ заход!
  
  Адкажам на агрэсiю мы жорстка -
  Хоць самi ростам ды нажаль малыя!
  Але меч у руках у далiкатнага падлетка -
  Мацней, чым легiёны Сатаны!
  
  Няхай танкаѓ прэ лавiна за лавiнай,
  А мы вiнтоѓку дзелiм на траiх!
  Хай палiцаi подла цэляць у спiну,
  Але Бог Святы пакарае люта iх!
  
  Што мы вырашылi? рабiць справу мiру -
  А для таго нажаль прыйшлося страляць!
  Спакой i так ужо абрыд.
  Бывае i гвалт мiлата!
  
  З дзяѓчынкай мы бяжым босыя разам-
  Хоць выпаѓ снег, як вугаль палiць гурбу!
  Але не маюць страху, ведайце дзецi -
  Фашыста ѓгоняць смела куляй у труну!
  
  Вось паклалi фрыцаѓ гiдкiх роту,
  А астатнiя трусы пруць у бегi!
  Мы крушым як касой у баi пяхоту -
  Нам не перашкода юныя гады!
  
  Перамога дасягненне, будзе ѓ Маi,
  Цяпер завея калючы, цвёрды снег!
  Хлопчык бос, сястра яго босая,
  У лахманах дзецi сустрэлi росквiт!
  
  Адкуль у нас бяруцца гэтыя сiлы -
  Цярпець i боль, i холад, тую патрэбу!
  Калi таварыш змераѓ дно магiлы,
  Калi сяброѓка стогне - я памру!
  
  Хрыстос дабраславiѓ нас пiянераѓ,
  Сказаѓ, Айчына Богам вам дадзена!
  Вось такая найпершая ѓсiх вера,
  Савецкая, святая краiна!
  Сапраѓды кажучы, краiна была не савецкая, а царская, але добрая песня ѓ любым выпадку не перашкодзiць.
  Хлопчык-генерал спявае i адначасова сячэ сваiх супернiкаѓ. I не забывае босымi, дзiцячымi, спрытнымi нiбы лапкi малпачкi ножкамi кiдаць паражальныя прадметы ѓ супернiка.
  Але гэта мала i хлопчык-ваяѓнiк як возьме i засвiшча. I ад яго пранiзлiвага свiсту вароны атрымалi сардэчны прыступ i павалiлiся, нiбы градзiнкi дажджу.
  I абрынулiся на верхавiны паголеных галоѓ кiтайцаѓ.
  Алег, бачачы, як дзейнiчаюць вароны, босы, дзiцячай пяткай рушыѓ у падбародак правадыру кiтайскай армii, зароѓ:
  - Радзiма мая, светабудов цемра,
  Адбiць гатовы нацiск злых ворагаѓ...
  Без цябе каханне не магу i дня,
  За цябе мара жыццё аддаць готаѓ!
  I зноѓ хлапчук як возьме i засвiшча, прычым выкарыстоѓваючы для большага эфекту босыя пальчыкi ножак.
  I тут ужо тысячы крумкач павалiлiся на супернiка, забiваючы да смерцi кiтайцаѓ.
  Алег з энтузiязмам заспяваѓ:
  Вайна прызнанне лёсу,
  Жорсткая з прыгажосцю Геены!
  Як, бляск халодны лёд Месяца,
  Як пантамiма, пякельнай сцэны!
  
  Аднак рускiх гэта шлях -
  Кiдок скрозь цернi да паклiкання!
  Не думай вораг, нас не сагнуць,
  Мы не без сiл вялiкiх стварэнне !
  
  Расiя нам дала свой прытулак,
  У ёй мы гуртам адной нарадзiлiся!
  Як Багародзiцы покрыва -
  Няхай явiць да нас Усявышнi лiтасць!
  
  Даѓ Сталiн сцяг - наступай,
  Яго загад - палёт крылаты!
  Пабудуем камунiзму рай-
  Прамым няхай стане - табар гарбаты!
  
  Але хто ѓ нападзе прэ на Русь?
  З пекла монстры апраметнай!
  Я за Хрыста душою трымаюся,
  Дык нам ваяѓнiкам спакайней!
  
  У бiтвах думкi не жартам
  Iх збiраць у кошык трэба!
  Мы ѓсе таварышы сябры,
  Будаѓнiкi цэркваѓ i саду!
  
  Вось монстры, ваѓкалакаѓ выццё,
  Мы не саступiм стварэнням, ведайце!
  Наш воiн самы ведай круты,
  А не малюнак школьны ѓ парце!
  
  Атаку дружна адаб'ем,
  Вызвалiм да сталiцы подступ!
  Мы вiцязi са сталёвым мячом,
  Хоць кальчуга не па росце!
  Вось хлапчук-тэрмiнатар спяваѓ i сек кiтайцаѓ. Вось самы галоѓны мяцежнiк спрабуе адысцi ад кладанца адплаты. I раз, голая, круглая пятка хлопчыка дзюбанула яму па патылiцы i высекла напавал. Вось гэта сапраѓды аказаѓся глыбокi накаѓт.
  А астатнiя кiтайцы яшчэ крыху трапiлiся супрацiѓляцца, але Алег узяѓ i плюнуѓ на iх, i плявок апынуѓся атрутным. I адразу дзве сотнi байцоѓ паднябеснай iмперыi, завалiлiся мёртва, i курчылiся ѓ пакутах.
  Алег прашыпеѓ:
  - Вайна - гэта паветра для лёгкiх, вайна - гэта сонца для травы, вайна - гэта кроѓ для артэрый, без усялякiх на тое забабонаѓ!
  I хлапчук яшчэ раз свiснуѓ. Упалi вароны ѓ прытомнасць, дабiваючы апошнiх салдат паднябеснай iмперыi.
  Пасля чаго ацалелыя кiтайскiя мяцежнiкi ѓпалi на каленi. I сталi цалаваць скрываѓленыя сляды, босых, хупавых ножак хлапчукi.
  А Алег у радасцi заспяваѓ;
  З крывасмокаѓ наляцелi хмары,
  Прарвалася пекла з Зямлi з недалёка!
  Змей паѓзе панцвале гад грымучы,
  Вось азарылiся крывёю аблокi!
  
  Палаюць хвалi, пякельным штормам плёскаюць,
  I сустрэне раць адважных удальцоѓ!
  Мы абаронiм выдатных мiлых жанчын,
  Годныя будзем подзвiгаѓ бацькоѓ!
  
  Зямля мая як балюча ты стагнала,
  Пакiнуѓ супастат сто ран слядоѓ!
  Але скiнем мы фашызм, ураз з пастамента,
  Не доѓгiм будзе мор лiхiх гадоѓ!
  
  А смерць за аблокамi ѓжо бялее,
  Але думкi нашыя iрвуцца да нябёсаѓ!
  Растопчам у пыл заѓзятых зладзеяѓ,
  I разарвем, ведай вермахт напалову!
  
  Не вядомы нам спакой i гнiлi старасць,
  Мы дзецi Радзiмы святой сваёй!
  Усё светлае з нацыстамi змагалася,
  Уцёкi мы магутных гэтых каранёѓ!
  
  А што iрванула з сiлай злая бомба,
  Што нам разрыѓ снарада гэты гром!
  На шматлiкае байцы Русi здольныя,
  А фюрару вяршыня стане дном!
  
  Пекла пекла пекла разгаралася,
  Поѓз па ракадзе з руляй драпежным "Тыгр"!
  I з нас зляцела iмгненнем уся стомленасць,
  Скончылася пара, вясёлых гульняѓ!
  
  Гранату ѓ рукi, i кiдок смяротны,
  Вось "Тыгр" у рыла моцна атрымаѓ!
  А Гiтлера ѓ кацёл у Тартар кацельнi,
  Каб не раскрываѓ на рускi свет!
  
  Берлiн ад залпаѓ лютых трасецца,
  Вось над Рэйхстагам чырвоны лунае сцяг!
  А над Айчынай запалала Сонца,
  Бо Трэцi Рэйх зрынуты ѓ пыл i прах!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"