Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

ШпIёнскIя ГульнI - Бяспечныя РасIю

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Рознага роду аперацыi праводзяць спецслужбы, у першую чаргу ЦРУ, АНБ, МI, МОСАД, i iншых ствараюць асаблiвую сiтуацыю ва ѓсiм свеце, якая становiцца часта непрадказальнай. Iдзе барацьба i з тэрарызмам i за сферы ѓплыву. Гэтаму прысвечаныя вельмi цiкавыя раманы, а таксама здрадзе Мiхася Гарбачова.

  ШПIЁНСКIЯ ГУЛЬНI - БЯСПЕЧНЫЯ РАСIЮ
  АНАТАЦЫЯ
  Рознага роду аперацыi праводзяць спецслужбы, у першую чаргу ЦРУ, АНБ, МI, МОСАД, i iншых ствараюць асаблiвую сiтуацыю ва ѓсiм свеце, якая становiцца часта непрадказальнай. Iдзе барацьба i з тэрарызмам i за сферы ѓплыву. Гэтаму прысвечаныя вельмi цiкавыя раманы, а таксама здрадзе Мiхася Гарбачова.
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Нянавiсць у яго сэрцы гарэла ярчэй, чым расплаѓленая сталь.
  
  Мэт Дрэйк падняѓся, пералез праз сцяну i прызямлiѓся ѓ цiшынi. Ён прысеѓ сярод хмызняку, прыгойдваючыся, але не адчуѓ нiякiх змен у цiшынi вакол яго. Ён на iмгненне спынiѓся i яшчэ раз праверыѓ "малалiтражку" Glock.
  
  Усё было гатова. Памагатым Крывавага караля сёння ѓначы прыйдзецца прутка.
  
  Дом перад iм быѓ занураны ѓ паѓзмрок. Кухня i гасцёѓня на першым паверсе былi ахоплены полымем. Астатняе месца было пагружана ѓ цемру. Ён памарудзiѓ яшчэ секунду, старанна праглядаючы схему, атрыманую ад папярэдняга, цяпер мёртвага паслугачоѓ, перш чым бязгучна рушыць наперад.
  
  Яго старая вывучка саслужыла яму добрую службу i зноѓ вiравала ѓ яго венах, цяпер у яго была для гэтага асаблiва асабiстая прычына i патрабаванне. Трое паслугачоѓ Крывавага Караля памерлi жахлiвай смерцю за тры тыднi.
  
  Незалежна ад таго, што ён сказаѓ яму, Радрыгес быѓ бы нумарам чатыры.
  
  Дрэйк дабраѓся да задняга ѓваходу i праверыѓ замак. Праз некалькi хвiлiн ён павярнуѓ ручку i праслiзнуѓ унутр. Ён пачуѓ выбух з тэлевiзара i прыглушаныя прывiтаннi. Радрыгес, дабраславi бог старога масавага забойцу, глядзеѓ гульню.
  
  Ён прайшоѓся па кухнi, не маючы патрэбы ѓ святле свайго кампактнага лiхтарыка з-за свячэння, якое зыходзiць з галоѓнага пакоя наперадзе. Ён спынiѓся ѓ калiдоры, каб уважлiва прыслухацца.
  
  Там было больш за адзiн хлопец? Цяжка разабраць з-за шуму праклятага тэлевiзара. Не важна. Ён забiѓ бы iх усiх.
  
  Адчай, якi ён адчуваѓ на працягу апошнiх трох тыдняѓ пасля смерцi Кэнэдзi, быѓ блiзкi да таго, каб захлiснуць яго. Ён пакiнуѓ сваiх сяброѓ ззаду, зрабiѓшы ѓсяго дзве саступкi. Спачатку ён патэлефанаваѓ Торстэн Далю, каб папярэдзiць шведа аб вендэце Крывавага караля i параiць яму даставiць сваю сям'ю ѓ бяспечнае месца. I, па-другое, ён заручыѓся дапамогай сваiх старых прыяцеляѓ з SAS. Ён даверыѓ iм прыглядаць за сям'ёй Бэна Блэйка, таму што сам не мог.
  
  Цяпер Дрэйк ваяваѓ у адзiночку.
  
  Ён рэдка казаѓ. Ён пiѓ. Гвалт i цемра былi яго адзiнымi сябрамi. У яго сэрцы не засталося нi надзеi, нi мiласэрнасцi
  
  Ён бясшумна рушыѓ па праходзе. Месца смярдзела волкасцю, потым i смажанай ежай. Пiѓныя пары былi амаль бачныя. Дрэйк зрабiѓ жорсткi твар.
  
  Мне лягчэй.
  
  Яго выведдадзеныя казалi, што тут жыл адзiн чалавек, чалавек, якi дапамог выкрасцi прынамсi трох сумна вядомых "палонных" Крывавага Караля.' Пасля крушэння яго карабля i вiдавочна добра спланаваных уцёкаѓ гэтага чалавека, прынамсi, тузiн высокапастаѓленых постацяѓ асцярожна i ѓтойлiва выступiлi наперад, каб растлумачыць, што чалец iх сем'яѓ утрымлiваецца дзеячамi злачыннага мiру. Крывавы кароль манiпуляваѓ рашэннямi i дзеяннямi Злучаных Штатаѓ, нажываючыся на каханнi i спагадзе iх намiнальнага раздзела.
  
  Яго план быѓ сапраѓды цудоѓным. Нiводзiн чалавек не ведаѓ, што блiзкiя iншых людзей былi ѓ небяспецы, i Крывавы Кароль паѓплываѓ на iх усiх жазлом з жалеза i крывi. Усё, што было неабходна. Што б нi спрацавала.
  
  Дрэйк лiчыѓ, што яны яшчэ нават не дакранулiся да таго, хто быѓ выкрадзены. Яны не маглi зразумець, як далёка насамрэч зайшоѓ заганны кантроль Крывавага караля.
  
  Злева ад яго адчынiлiся дзверы, i выйшаѓ няголены тоѓсты мужчына. Дрэйк дзейнiчаѓ iмгненна i са смяротнай сiлай. Ён кiнуѓся на мужчыну, выхапiѓ нож i глыбока ѓсадзiѓ яго яму ѓ жывот, затым па iнерцыi выштурхнуѓ яго праз адчыненыя дзверы ѓ гасцiную.
  
  Вочы таѓстуна вылупiлiся ад нявер'я i шоку. Дрэйк моцна трымаѓ яго, шырокi, якi крычыць шчыт, моцна уткнуѓшыся ѓ лязо, перш чым адпусцiць яго i выцягнуць Глок.
  
  Радрыгес дзейнiчаѓ хутка, нягледзячы на шок ад з'яѓлення Дрэйка. Ён ужо скацiѓся з працiснутай канапы на падлогу i важдаѓся са сваiм рамянём. Але ѓвагу Дрэйка прыцягнуѓ трэцi мужчына ѓ пакоi.
  
  У куце поркаѓся каржакаваты доѓгавалосы мужчына з вялiкiмi чорнымi слухаѓкамi, прыцiснутымi да яго вушам. Але нават калi ён напружыѓся, нават калi ён выстукваѓ такты гiмна сваiмi запечанымi ад бруду пальцамi, ён цягнуѓся за абрэзам.
  
  Дрэйк зрабiѓ сябе маленькiм. Смяротны стрэл разарваѓ таѓстуна. Дрэйк адштурхнуѓ якое б'ецца ѓ канвульсiях цела ѓ бок i падняѓся, страляючы. Тры стрэлы знеслi большую частку галавы музыкi i адкiнулi яго цела да сцяны. Навушнiкi самастойна адляцелi ѓ бок, апiсаѓшы дугу ѓ паветры, i спынiлiся на вялiзным тэлевiзары, прыгожа звесiѓшыся з краю.
  
  Кроѓ сцякала па плоскiм экране.
  
  Радрыгес усё яшчэ поѓзаѓ па падлозе. Выкiнутыя чыпсы i пiва адскоквалi i распырсквалiся вакол яго. Дрэйк апынуѓся побач з iм у iмгненне вока i моцна ткнуѓ "Глокам" у неба яго рота.
  
  "Смачна?"
  
  Радрыгес падавiѓся, але ѓсё ж палез на пояс за маленькiм нажом. Дрэйк назiраѓ з пагардай, i калi паслугач Крывавага Караля нанёс iм жорсткi ѓдар, былы салдат SAS злавiѓ яго i з сiлай усадзiѓ у бiцэпс нападаючага.
  
  "Не будзь дурнем".
  
  Радрыгес казаѓ як свiння, якую рэжуць. Дрэйк разгарнуѓ яго i прыхiнуѓ спiной да канапы. Ён сустрэѓся з вачыма мужчыны, затуманеным болем.
  
  "Раскажы мне ѓсё, што ты ведаеш", - прашаптаѓ Дрэйк, "пра Крывавага Караля". Ён выцягнуѓ "Глок", але трымаѓ яго навiдавоку.
  
  "У... што?" Акцэнт Радрыгеса быѓ моцным, яго цяжка было расшыфраваць з-за яго расы i болi.
  
  Дрэйк з сiлай надрукаваѓ "Глок" у рот Радрыгеса. Прынамсi, адзiн зуб выбiты.
  
  "Не здзекайся з мяне". Атрута ѓ ягоным голасе выдавала нешта большае, чым проста нянавiсць i роспач. Гэта дало чалавеку Крывавага караля зразумець, што жорсткая смерць сапраѓды непазбежная.
  
  "Добра, добра. Я ведаю пра Будро. Ты хочаш, каб я расказаѓ табе пра Будро? Гэта я магу зрабiць".
  
  Дрэйк лёгенька пастукаѓ руляй "Глока" па лбе мужчыны. "Мы можам пачаць з гэтага, калi хочаш".
  
  "Добра. Будзь спакойны". Радрыгес працягваѓ, перамагаючы вiдавочны боль. Кроѓ цякла па ягоным падбародку з выбiтых зубоѓ. "Будра - гробаны вырадак, чувак. Ты ведаеш адзiную прычыну, па якой Крывавы Кароль пакiнуѓ яго ѓ жывых?"
  
  Дрэйк накiраваѓ пiсталет мужчыну ѓ вока. "Я падобны на чалавека, якi адказвае на пытаннi?" Яго голас скрыгатаѓ, як сталь аб сталь. "Цi павiнен я?"
  
  "Ага. Добра, добра. Наперадзе яшчэ шмат смерцяѓ. Гэта тое, што сказаѓ Крывавы кароль, чувак. Наперадзе шмат смерцяѓ, i Будра будзе шчаслiвы апынуцца ѓ самай гушчы падзей. "
  
  "Значыць, ён выкарыстоѓвае Будро для зачысткi. Не дзiѓна. Ён, верагодна, знiшчае ѓсё ранча".
  
  Радрыгес мiргнуѓ. "Ты ведаеш аб ранча?"
  
  "Дзе ён?" Дрэйк адчуѓ, як яго ахоплiвае нянавiсць. "Дзе?" - Спытаѓ я. У наступную секунду ён збiраѓся сарвацца i пачаць збiваць Радрыгеса да паѓсмерцi.
  
  Страт няма. Кавалак лайна ѓсё роѓна нiчога не ведае. Гэтак жа сама, як i ѓсе астатнiя. Калi нешта i можна было сказаць пра Крывавага Караля, дык гэта тое, наколькi добра ён хаваѓ свае сляды.
  
  У гэты момант у вачах Радрыгеса прамiльгнула iскрынка. Дрэйк перакацiѓся, калi нешта цяжкае прайшло там, дзе толькi што была яго галава.
  
  Чацвёрты мужчына, верагодна, страцiѓ прытомнасць у суседнiм пакоi i абуджаны шумам, напаѓ.
  
  Дрэйк рэзка разгарнуѓся, выкiнуѓшы нагу i ледзь не знёс галаву свайму новаму супернiку. Калi мужчына павалiѓся на зямлю, Дрэйк хутка ацанiѓ яго - цяжкi погляд, трамвайныя рэйкi на абедзвюх руках, брудная футболка - i двойчы стрэлiѓ яму ѓ галаву.
  
  Вочы Радрыгеса вылупiлiся. "Не!"
  
  Дрэйк стрэлiѓ яму ѓ руку. "Ты не быѓ мне карысны".
  
  Яшчэ адзiн стрэл. Яго калена ѓзарвалася.
  
  "Ты нiчога не ведаеш".
  
  Трэцяя куля. Радрыгес сагнуѓся напалову, трымаючыся за жывот.
  
  "Як i ѓсе астатнiя з iх".
  
  Апошнi стрэл. Прама памiж вачэй.
  
  Дрэйк аглядаѓ смерць вакол сябе, убiраючы яе, дазваляючы сваёй душы ѓсяго на iмгненне выпiць нектар помсты.
  
  Ён пакiнуѓ дом ззаду, збегшы праз сад, дазволiѓшы глыбокай цемры паглынуць яго.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГI
  
  
  Дрэйк прачнуѓся глыбокай ноччу, увесь у поце. Вочы злiплiся ад часткова разлiтых слёз. Сон заѓсёды быѓ адзiн i той жа.
  
  Ён быѓ чалавекам, якi заѓсёды ратаваѓ iх. Чалавек, якi заѓсёды першым прамаѓляе словы "даверся мне". Але потым у яго нiчога не выйшла.
  
  Падвёѓ iх абодвух.
  
  Ужо двойчы. Спачатку Элiсан. Цяпер Кэнэдзi.
  
  Ён выслiзнуѓ з ложка, пацягнуѓшыся за бутэлькай, якую трымаѓ побач з пiсталетам на тумбачцы. Ён сербануѓ з бутэлькi з адчыненым вечкам. Таннае вiскi прапалiла шлях унiз па яго горле i ѓ кiшачнiк. Лекi для слабых i праклятых.
  
  Калi пачуццё вiны пагражала зноѓ паставiць яго на каленi, ён зрабiѓ тры хуткiя званкi. Першы ѓ Iсландыi. Ён коратка перагаварыѓ з Торстэнам Далем i пачуѓ спачуванне ѓ голасе здаравяка-шведа, нават калi той сказаѓ яму, каб ён перастаѓ тэлефанаваць кожную ноч, што яго жонка i дзецi ѓ бяспецы i што iм не прычыняць шкоды.
  
  Другое прызначалася Джо Шэпарду, чалавеку, з якiм ён ваяваѓ бок аб бок у шматлiкiх бiтвах за час сваёй службы ѓ старым палку. Шэпард ветлiва абмаляваѓ той жа сцэнар, што i Даѓ, але нiяк не пракаментаваѓ невыразныя словы Дрэйка або грубае карканне ѓ яго голасе. Ён запэѓнiѓ Дрэйка, што сям'я Бэна Блэйка добра ахоѓваецца i што ён i некалькi яго сяброѓ сядзяць у ценi, умела ахоѓваючы ахову.
  
  Дрэйк закрыѓ вочы, калi рабiѓ апошнi званок. У яго закружылася галава, а вантробы гарэлi, як на самым нiзкiм узроѓнi пекла. Усё гэта было жаданым. Што заѓгодна, абы адцягнуць яго ѓвагу ад Кэнэдзi Мур.
  
  Ты нават прапусцiѓ яе чортавы пахаванне...
  
  "Алё?" Голас Алiсii быѓ спакойны i ѓпэѓнены. Яна таксама нядаѓна страцiла блiзкага ёй чалавека, хаця i не падавала нiякiх знешнiх прыкмет.
  
  "Гэта я. Як у iх справы?
  
  "Усё ѓ парадку. Хэйдэн добра папраѓляецца. Яшчэ некалькi тыдняѓ, i яна вернецца да сваёй святой выявы ЦРУ. Блэйк у парадку, але сумуе па табе. Толькi што зьявiлася ягоная сястра. Сапраѓдная сямейная сустрэча. Мэй у самаволцы, дзякуй Богу. Я назiраю за iмi, Дрэйк. Дзе, чорт вазьмi, ты?"
  
  Дрэйк кашлянуѓ i выцер вочы. "Дзякуй", - паспеѓ сказаць ён, перш чым перапынiѓ сувязь. Пацешна, што яна згадала пекла.
  
  Ён адчуваѓ, што разбiѓ лагер за гэтай самай брамай.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦI
  
  
  Хэйдэн Джэй назiраѓ за ѓзыходам сонца над Атлантычным акiянам. Гэта была яе каханая частка дня, якую яна кахала праводзiць у адзiноце. Яна асцярожна выслiзнула з ложка, моршчачыся ад болю ѓ сцягне, i асцярожна падышла да акна.
  
  На яе сышоѓ адносны спакой. Паѓзучы агонь дакрануѓся да хваляѓ, i на некалькi хвiлiн увесь яе боль i трывогi расталi. Час спынiѓся, i яна была несмяротная, а затым дзверы ззаду яе адчынiлiся.
  
  Голас Бэна. "Выдатны выгляд".
  
  Яна кiѓнула на узыход сонца, а затым павярнулася i ѓбачыла, што ён глядзiць на яе. "Табе не трэба станавiцца свежым, Бэн Блэйк. Дастаткова кава i рагалiка з маслам".
  
  Яе хлопец размахваѓ каробкай з напоямi i папяровым пакетам, як зброяй. "Сустрэнемся на ложку".
  
  Хэйдэн кiнуѓ апошнi погляд на "Новы свiтанак", а затым павольна падышоѓ да ложка. Бэн паставiѓ каву i рагалiкi так, каб да iх было лёгка дацягнуцца, i надарыѓ яе шчанячымi вачыма.
  
  "Як-"
  
  "Тое ж, што i мiнулай ноччу", - хутка сказаѓ Хэйдэн. "Ад васьмi гадзiн кульгавасць не пройдзе". Затым яна крыху памякчэла. "Ёсць што-небудзь ад Дрэйка?"
  
  Бэн адкiнуѓся на спiнку ложка i пакруцiѓ галавой. "Не. Я пагаварыѓ з татам, i ѓ iх ва ѓсiх усё добра. Нiякiх прыкмет-" Ён запнуѓся. "З..."
  
  "Нашы сем'i ѓ бяспецы". Хэйдэн паклаѓ руку яму на калена. "Крывавы кароль пацярпеѓ няѓдачу там. Цяпер усё, што нам трэба зрабiць, гэта знайсцi яго i адмянiць вендэту".
  
  "Пацярпеѓ няѓдачу?" - Рэхам паѓтарыѓ Бэн. "Як ты можаш так казаць?"
  
  Хэйдэн зрабiѓ глыбокi ѓдых. "Ты ведаеш, што я меѓ на ѓвазе".
  
  "Кэнэдзi памёр. I Дрэйк... ён нават не пайшоѓ на яе пахаванне.
  
  "Я ведаю".
  
  "Ён пайшоѓ, ты ведаеш". Бэн утаропiѓся на свой абаранак так, нiбы гэта была шыпячая змяя. "Ён не вернецца".
  
  "Дай яму час".
  
  "У яго было тры тыднi".
  
  "Тады дай яму яшчэ тры".
  
  "Як ты думаеш, што ён робiць?"
  
  Хэйдэн злёгку ѓсмiхнуѓся. "З таго, што я ведаю пра Дрэйку... Спачатку прычынiце нашы спiны. Тады ён будзе спрабаваць знайсцi Дзмiтрыя Каваленку".
  
  "Крывавы кароль, магчыма, нiколi больш не з'явiцца". Настрой Бэна быѓ такi гнятлiвы, што нават светлае абяцанне новай ранiцы знiкла.
  
  "Ён зробiць". Хэйдэн кiнуѓ погляд на маладога чалавека. "У яго ёсць план, памятаеш? Ён не заляжа на зямлю, як раней. Прылады для перасоѓвання ѓ часе былi толькi пачаткам. У Каваленкi запланаваная значна больш маштабная гульня".
  
  "Брама пекла?" Бэн задумаѓся. "Ты верыш у гэта дзярмо?"
  
  "Не мае значэння. Ён верыць у гэта. Усё, што ЦРУ павiнна зрабiць, гэта высветлiць гэта".
  
  Бэн зрабiѓ вялiкi глыток кавы. "Гэта ѓсё, так?"
  
  "Што ж ..." Хайдэн хiтра ѓсмiхнуѓся яму. "Цяпер нашы сiлы гiкаѓ падвоеныя".
  
  "Карын - гэта мазгi", - прызнаѓ Бэн. "Але Дрэйк зламаѓ бы Будро за хвiлiну".
  
  "Не будзь занадта ѓпэѓнены. Кiнiмака гэтага не зрабiѓ. I ён не зусiм пудзель".
  
  Бэн спынiѓся, калi пачуѓся стук у дзверы. Яго вочы выдавалi жах.
  
  Хэйдэн скарыстаѓся момантам, каб супакоiць яго. "Мы ѓнутры ахоѓнага шпiталя ЦРУ, Бэн. Узроѓнi бяспекi, якiя атачаюць гэтае месца, пасарамацiлi б парад з нагоды iнаѓгурацыi прэзiдэнта. Астынь."
  
  Доктар прасунуѓ галаву ѓ дзверы. "Усё добра?" Ён увайшоѓ у пакой i прыступiѓ да праверкi карт Хайдэна i паказчыкаѓ жыццядзейнасцi.
  
  Калi ён зачыняѓ дзверы на выхадзе, Бэн загаварыѓ зноѓ. "Ты думаеш, Крывавы Кароль зноѓ паспрабуе завалодаць прыладамi?"
  
  Хэйдэн пацiснуѓ плячыма. Ты мяркуеш, што ён не атрымаѓ першае, што я страцiѓ. Вiдаць, так i было. Што тычыцца другога, якога мы знайшлi з ягонай лодкi?" Яна ѓсмiхнулася. "Прыбiты цвiкамi".
  
  "Не будзь самазадаволеным".
  
  "ЦРУ не супакойваецца на дасягнутым, Бэн", - неадкладна сказаѓ Хэйдэн. "Больш няма. Мы гатовы да сустрэчы з iм".
  
  "Што наконт ахвяр выкрадання?"
  
  "А што наконт iх?"
  
  "Яны, безумоѓна, высокага профiля. Сястра Харысана. Iншыя, пра якiя ты згадваѓ. Ён скарыстаецца iмi".
  
  "Вядома, ён гэта зробiць. I мы гатовы сустрэць яго".
  
  Бэн даеѓ свой абаранак i аблiзаѓ пальцы. "Я ѓсё яшчэ не магу паверыць, што ѓсёй групе прыйшлося сысцi ѓ падполле", - з нудой сказаѓ ён. "Якраз у той момант, калi мы пачалi станавiцца знакамiтымi".
  
  Хэйдэн дыпламатычна хмыкнуѓ. "Так. Трагiчна".
  
  "Ну, можа быць, гэта зробiць нас больш сумна вядомымi".
  
  Раздаѓся яшчэ адзiн цiхi стук, i ѓ пакой увайшлi Карын i Кiнiмака. Гаваец выглядаѓ прыгнечаным.
  
  "Гэты вырадак не збiраецца вiскатаць. Што б мы нi рабiлi, ён нават не свiсне нам".
  
  Бэн паклаѓ падбародак на каленi i зрабiѓ змрочны твар. "Чорт, хацеѓ бы я, каб Мэт быѓ тут".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Чалавек з Херэфарда ѓважлiва назiраѓ. Са свайго наглядальнага пункта на вяршынi парослага травой узгорка справа ад густых зараснiкаѓ дрэѓ ён мог выкарыстоѓваць тэлескапiчны прыцэл, усталяваны на яго вiнтоѓцы, каб сапраѓды вызначыць чальцоѓ сям'i Бэна Блэйка. Прыцэл ваеннага класа ѓключаѓ у сябе падсветку прыцэльнай сеткi - опцыю, якая дазваляла шырока выкарыстоѓваць пры неспрыяльных умовах асвятлення i ѓключала BDC - кампенсацыю падзення кулi.
  
  Па праѓдзе кажучы, вiнтоѓка была па самую дзяржальню абсталявана ѓсiмi мажлiвымi высокатэхналагiчнымi снайперскiмi прыстасаваннямi, але чалавек за прыцэлам, вядома, у iх не меѓ патрэбу. Ён быѓ навучаны на найвышэйшым узроѓнi. Цяпер ён назiраѓ, як бацька Бэна Блэйка падышоѓ да тэлевiзара i ѓключыѓ яго. Пасля невялiкай карэкцiроѓкi ён убачыѓ, як мацi Бэна Блэйка жэстыкулюе бацьку маленькiм пультам дыстанцыйнага кiравання. Перакрыжаванне яго прыцэла не здрыганулася нi на мiлiметр.
  
  Адпрацаваным рухам ён абвёѓ прыцэлам тэрыторыю, навакольную хату. Ён быѓ размешчаны ѓ баку ад дарогi, схаваны дрэвамi i высокай сцяной, i чалавек з Херэфарда працягваѓ моѓчкi пералiчваць ахоѓнiкаѓ, якiя хаваюцца сярод кустоѓя.
  
  Адзiн два тры. Усё ѓлiчана. Ён ведаѓ, што ѓ доме было яшчэ чацвёра, i яшчэ двое былi поѓнасцю схаваны. Нягледзячы на ѓсе iх грахi, ЦРУ выдатна спраѓлялася з абаронай Блэйкаѓ.
  
  Мужчына нахмурыѓ бровы. Ён заѓважыѓ рух. Цемра, чарней за ноч, распаѓзалася ѓздоѓж асновы высокай сцяны. Занадта вялiкi, каб быць жывёлай. Занадта ѓтойлiвы, каб быць нявiнным.
  
  Цi знайшлi людзi Крывавага караля Блэйкаѓ? I калi так, то наколькi яны былi добрыя?
  
  Лёгкi брыз дзьмуѓ злева, прама з Ла-Манша, прыносячы з сабой салёны прысмак мора. Чалавек з Херэфарда ѓ думках кампенсаваѓ змененую траекторыю кулi i наблiзiѓ малюнак крыху блiжэй.
  
  Мужчына быѓ апрануты ва ѓсё чорнае, але рыштунак вiдавочна быѓ самаробным. Гэты хлопец не быѓ прафесiяналам, проста наймiтам.
  
  Корм для куль.
  
  Палец мужчыны на iмгненне сцiснуѓся, а затым адпусцiѓ. Вядома, рэальнае пытанне было ѓ тым, колькiх ён прывёѓ з сабой?
  
  Не выпускаючы мэту з перакрыжавання прыцэла, ён хутка ацанiѓ хату i яго наваколлi. Праз секунду ён быѓ упэѓнены. Наваколле былi чыстыя. Гэты чалавек у чорным дзейнiчаѓ у адзiночку, чалавек з Херэфарда быѓ упэѓнены ѓ сабе.
  
  Наймiт, якi забiвае за плату.
  
  Цi наѓрад варта кулi.
  
  Ён мякка нацiснуѓ на спускавы кручок i паглынуѓ аддачу. Гук кулi, якая вылятае са ствала, ледзь улоѓны. Ён убачыѓ, як наймiт упаѓ без усякай мiтуснi, павалiѓшыся сярод разрослых кустоѓ.
  
  Ахоѓнiкi сям'i Блэйк нiчога не заѓважылi. Праз некалькi хвiлiн ён таемна патэлефануе ѓ ЦРУ, паведамiѓшы iм, што iх новая канспiратыѓная кватэра была ѓзламана.
  
  Чалавек з Херэфарда, стары прыяцель Мэта Дрэйка па SAS, працягваѓ ахоѓваць вартаѓнiкоѓ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Мэт Дрэйк адкруцiѓ корак са свежай бутэлькi Morgan's Spiced i набраѓ нумар хуткага набору на сваiм мабiльным тэлефоне.
  
  Голас Мэй гучаѓ усхвалявана, калi яна адказала. "Дрэйк? Чаго ты хочаш?"
  
  Дрэйк, нахмурыѓшыся, сербануѓ з бутэлькi. Для Мэй праява эмоцый была прыкладна гэтак жа нехарактэрна, як для палiтыка, якi выконвае свае перадвыбарчыя клятвы. "Ты ѓ парадку?"
  
  "Вядома, я ѓ парадку. Чаму б мне не быць? Што гэта?"
  
  Ён зрабiѓ яшчэ адзiн вялiкi глыток i працягнуѓ. "Прылада, якую я даѓ табе. Гэта бяспечна?"
  
  Рушыла ѓслед секунднае ваганне. "У мяне гэтага няма. Але гэта бяспечна, мой сябар". Вярнулiся заспакаяльныя iнтанацыi Май. "Гэта настолькi бяспечна, наколькi гэта магчыма". Дрэйк зрабiѓ яшчэ адзiн глыток. Май спытала: "Гэта ѓсё?"
  
  "Не. Я мяркую, што я амаль вычарпаѓ свае зачэпкi на гэтым канцы. Але ѓ мяне ёсць iншая iдэя. Адзiн блiжэй да ... дома".
  
  Цiшыня пстрыкала i патрэсквала, пакуль яна чакала. Гэта быѓ не звычайны Май. Магчыма, яна была з кiмсьцi.
  
  "Мне трэба, каб ты выкарыстоѓваѓ свае японскiя кантакты. I кiтайцы. I асаблiва рускiя. Я хачу ведаць, цi ёсць у Каваленкi сям'я".
  
  Пачуѓся рэзкi ѓдых. "Ты сур'ёзна?"
  
  "Вядома, я страшэнна сур'ёзны". Ён сказаѓ гэта больш рэзка, чым меѓ намер, але не прынёс прабачэнняѓ. "I я таксама хачу даведацца пра Будру. I яго сям'я".
  
  Май спатрэбiлася цэлая хвiлiна, каб адказаць. "Добра, Дрэйк. Я зраблю ѓсё, што змагу".
  
  Дрэйк глыбока ѓздыхнуѓ, калi сувязь перарвалася. Праз хвiлiну ён утаропiѓся на бутэльку рому са спецыямi. Чамусьцi ён быѓ напалову пусты. Ён падняѓ погляд да акна i паспрабаваѓ разглядзець горад Маямi, але шкло было такiм брудным, што ён ледзь мог разгледзець шкло.
  
  Яго сэрца балела.
  
  Ён зноѓ перакулiѓ бутэльку. Без далейшых роздумаѓ ён прыняѓ меры i нацiснуѓ iншы нумар хуткага набору. У дзеяннi ён знайшоѓ спосаб адкласцi гора ѓ бок. У дзеяннi ён знайшоѓ спосаб рухацца наперад.
  
  Сотавы тэлефон тэлефанаваѓ i тэлефанаваѓ. Нарэшце голас адказаѓ. "Тваю мацi, Дрэйк! Што?"
  
  "Гладка кажаш, сучка", - працягнуѓ ён, затым зрабiѓ паѓзу. "Як... як там каманда?"
  
  "Каманда? Хрыстос. Добра, хочаш аналогiю з чортавым футболам? Адзiны чалавек, якога вы можаце разумна выкарыстоѓваць у якасцi нападаючага на дадзены момант, - гэта Кiнiмака. Хэйдэн, Блэйк i яго сястра нават не трапiлi б на лаѓку запасных". Яна зрабiла паѓзу. "Няма засяроджанасцi. Твая вiна."
  
  Ён зрабiѓ паѓзу. "Я? Вы хочаце сказаць, што калi б на iх быѓ учынены замах, ён увянчаѓся б поспехам?" Яго галава, злёгку затуманеная, пачала пульсаваць. "Таму што спроба будзе зроблена".
  
  "Бальнiца добра ахоѓваецца. Ахоѓнiкi дастаткова кампетэнтныя. Але добра, што ты папрасiѓ мяне застацца. I добра, што я сказаѓ "так".
  
  "А Будра? Што наконт гэтага ѓблюдка?"
  
  "Прыкладна такi ж вясёлы, як яечня-вока. Ён не зламаецца. Але памятай, Дрэйк, увесь урад ЗША зараз працуе над гэтым. Не толькi мы."
  
  "Не нагадвай мне". Дрэйк уздрыгнуѓ. "Урад, якi моцна скампраметаваны. Iнфармацыя распаѓсюджваецца уверх i ѓнiз па лiнiях сувязi ва ѓрадзе, Алiсiя. Патрэбна ѓсяго адна сур'ёзная блакiроѓка, каб усё гэта запоѓнiць".
  
  Алiсiя захоѓвала маѓчанне.
  
  Дрэйк сядзеѓ i думаѓ пра гэта. Пакуль Крывавы Кароль не быѓ фiзiчна знойдзены, любая iнфармацыя, якую яны мелi, павiнна лiчыцца ненадзейнай. Гэта ѓключала iнфармацыю пра Браму пекла, сувязь з Гаваямi i любыя прынадныя кавалачкi, якiя ён запазычыѓ у чатырох мёртвых паслугачоѓ.
  
  Можа, яшчэ адно дапамагло б.
  
  "У мяне ёсць яшчэ адна зачэпка. I Мэй правярае сямейныя сувязi Каваленкi i Будры. Можа быць, ты мог бы папрасiць Хэйдэн зрабiць тое ж самае?"
  
  "Я тут у якасцi ласкi, Дрэйк. Я не твая чортава аѓчарка".
  
  На гэты раз Дрэйк прамаѓчаѓ.
  
  Алiсiя ѓздыхнула. "Паслухай, я згадаю пра гэта. А што тычыцца Мэй, не давярай гэтай вар'яткi феi, наколькi ты можаш яе закiнуць".
  
  Дрэйк усмiхнуѓся, пачуѓшы спасылку на вiдэагульню. "Я пагаджуся з гэтым, калi вы скажаце мне, хто з вас, вар'ятаѓ сук, забiѓ Уэлса. I чаму."
  
  Ён чакаѓ доѓгага маѓчання i атрымаѓ яго. Ён скарыстаѓся магчымасцю, каб зрабiць яшчэ некалькi глыткоѓ бурштынавых лекаѓ.
  
  "Я пагавару з Хайдэн", - нарэшце прашаптала Алiсiя. "Калi ѓ Будро або Каваленкi ёсць сям'я, мы iх знойдзем".
  
  Сувязь перарвалася. У раптоѓнай цiшынi галава Дрэйка пульсавала, як адбойны малаток. Аднойчы яны скажуць яму праѓду. Але на дадзены момант было дастаткова таго, што ён страцiѓ Кэнэдзi.
  
  Было дастаткова таго, што ён некалi верыѓ у нешта, што цяпер было такiм жа далёкiм, як месяц, у светлую будучыню, якая ператварылася ѓ попел. Безнадзейнасць усярэдзiне яго скруцiла яго сэрца. Бутэлька выпала з аслабелых пальцаѓ, не разбiѓшыся, але расплюхаць сваё агнiстае змесцiва па бруднай падлозе.
  
  На iмгненне Дрэйк задумаѓся, цi не налiць яго ѓ шклянку. Разлiтая вадкасць нагадала яму аб дадзеных iм абяцаннях, клятвах i запэѓненнях, якiя выпарылiся за долю секунды, пакiнуѓшы жыццi выдаткаванымi марна i разбуранымi, як шмат вады, разлiтай на падлогу.
  
  Як ён мог зрабiць гэта зноѓ? Паабяцай гарантаваць бяспеку яго сяброѓ. Усё, што ён мог зараз зрабiць, гэта забiць столькi ворагаѓ, колькi зможа.
  
  Пераможаце свет зла, i няхай дабро працягвае жыць.
  
  Ён сеѓ на край ложка. Зламаныя. Нiчога не засталося. Усё, акрамя смерцi, памерла ѓнутры яго, i разбiтая абалонка, якая засталася, больш нiчога не хацела ад гэтага свету.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Хайдэн пачакаѓ, пакуль Бэн i Карын не адышлi ѓ адзiн са службовых пакояѓ. Каманда брата i сястры даследавала Гаваi, Дайманд-Хед, Брама пекла i iншыя легенды, звязаныя з Крывавым Каралём, спадзеючыся сабраць разам якую-небудзь тэорыю.
  
  Калi сiтуацыя высветлiлася, Хайдэн апрануѓ свежае адзенне i прайшоѓ у невялiкi офiс, дзе Мано Кiнiмака абсталяваѓ невялiкую працоѓную станцыю. Вялiкi гаваец адстукваѓ па клавiшах, выглядаючы крыху засмучаным.
  
  "Усё яшчэ ловiш два ключы адразу сваiмi пальцамi-сасiскамi?" Бестурботна спытаѓ Хэйдэн, i Кiнiмака павярнуѓся з усмешкай.
  
  "Алоха нанi вахайн", - сказаѓ ён, а затым амаль пачырванеѓ, калi яна паказала веданне значэння слоѓ.
  
  "Ты думаеш, я прыгожая? Гэта таму, што мяне пырнуѓ нажом вар'ят?"
  
  "Таму што я рады. Я так рады, што ты ѓсё яшчэ з намi".
  
  Хайдэн паклаѓ руку на плячо Кiнiмакi. "Дзякуй табе, Мано". Яна пачакала некалькi iмгненняѓ, затым сказала: "Але зараз з Будра ѓ нас ёсць i магчымасць, i дылема. Мы павiнны ведаць тое, што ведае ён. Але як нам зламаць яго?"
  
  "Ты думаеш, гэты вар'ят вырадак ведае, дзе хаваецца Крывавы Кароль?" Няѓжо такi асцярожны чалавек, як Каваленка, сапраѓды сказаѓ бы яму?"
  
  "Будра - найгоршы тып вар'ята. Разумны чалавек. Я мяркую, што ён нешта ведае".
  
  З-за спiны Хэйдэн пачуѓся сарданiчны голас. "Дрэйкi думае, што мы павiнны катаваць яго сям'ю". Хэйдэн разгарнуѓся. Алiсiя надарыла яе цынiчнай усмешкай. "Цябе гэта задавальняе, ЦРУ?"
  
  "Ты зноѓ гаварыѓ з Мэтам?" Сказаѓ Хэйдэн. "Як ён?"
  
  "Падобны на сябе ранейшага", - сказала Алiсiя з iронiяй, якую яна вiдавочна не мела на ѓвазе. "Такiм, якiм ён мне калiсьцi падабаѓся".
  
  "Безнадзейны? П'яны? Адзiн?" Хайдэн не змагла схаваць пагарды ѓ сваiм голасе.
  
  Алiсiя пацiснула плячыма. "Нервовы. Цяжка. Смяротна небяспечныя". Яна сустрэлася позiркам з агентам ЦРУ. "Павер мне, мiлая, такiм ён i павiнен быць. Гэта адзiны спосаб, якiм ён выйдзе з гэтай справы жывым. I..." Яна зрабiла паѓзу, нiбы разважаючы, цi варта працягваць. "I ... магчыма, гэта проста адзiны спосаб, якiм вы ѓсё выйдзеце з гэтага жывымi i з вашымi сем'ямi ѓ цэласцi".
  
  "Я пагляджу, цi ёсць у Будра сям'я". Хайдэн павярнуѓся назад да Кiнiмака. "Але ЦРУ, чорт вазьмi, сапраѓды не будзе нiкога катаваць".
  
  "Цi дзейнiчае ваш пропуск на аб'ект?" Кiнiмака разглядаѓ былога салдата брытанскага войска.
  
  "Плюс-мiнус, вялiкi хлопчык". Алiсiя блiснула гарэзлiвай усмешкай i наѓмысна працiснулася мiма Хэйдэн ѓ маленькi пакой, займаную ѓ асноѓным целам Кiнiмакi. "Што робiш?"
  
  "Праца". Кiнiмака выключыѓ экран i забiѓся ѓ кут, як мага далей ад Алiсii.
  
  Хайдэн прыйшоѓ яму на дапамогу. "Ты была салдатам, калi была чалавекам, Алiсiя. У вас ёсць якiя-небудзь прапановы, якiя маглi б дапамагчы нам зламаць Будро?"
  
  Алiсiя павярнулася да Хайдэн з выклiкам у вачах. "Чаму б нам не пайсцi i не пагаварыць з iм?"
  
  Хэйдэн усмiхнуѓся. "Я якраз збiраѓся".
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн павёѓ нас унiз, да зоны папярэдняга зняволення. Пяцiхвiлiнны шпацыр i паездка на лiфце не прычынiлi ёй нiякага болю, хоць яна перанесла гэта спакойна, i яе настрой палепшылася. Яна прыйшла да разумення, што ѓдар нажом быѓ адносна падобны на любую iншую хваробу, якая прымушала цябе адлыньваць ад працы. Рана цi позна табе проста рабiлася страшэнна сумна, i ты хацеѓ зноѓ уцягнуць пекла ѓ бойку.
  
  Зона папярэдняга зняволення складалася з двух шэрагаѓ камер. Яны iшлi па старанна адпалiраванай падлозе, пакуль не дасягнулi адзiнай камеры, у якой быѓ зняволены, апошняй камеры злева. Пярэдняя частка камеры была шырока адчынена, а яе насельнiк быѓ агароджаны шэрагамi рашотак, якiя цягнулiся ад падлогi да столi.
  
  Паветра напоѓнiлася пахам хлоркi. Хэйдэн кiѓнула ѓзброеным ахоѓнiкам, якiя стаялi каля камеры Будро, калi яна прыйшла на сустрэчу з чалавекам, якi некалькi разоѓ спрабаваѓ забiць яе трыма тыднямi раней.
  
  Эд Будро развалiѓся на сваiм ложку. Ён ухмыльнуѓся, калi ѓбачыѓ яе. "Як сцягно, бландынка?"
  
  "Што?" Хайдэн ведала, што не павiнна правакаваць яго, але нiчога не магла з сабой зрабiць. "Твой голас гучыць крыху хрыплавата. Быѓ задушаны ѓ апошнi час?" Тры тыднi кульгавасцi i траѓма ѓ выглядзе нажавога ранення зрабiлi яе безразважнай.
  
  Кiнiмака падышоѓ да яе ззаду, ухмыляючыся. Будро сустрэла яго погляд з лютым голадам. "Часам", - прашаптаѓ ён. "Давайце перавернем стол".
  
  Кiнiмака расправiѓ свае вялiкiя плечы, нiчога не адказаѓшы. Потым Алiсiя абышла цела здаравяка i падышла проста да кратаѓ. "Гэты худы вырадак раскудлацiѓ твае малюсенькiя трусiкi?" Яна накiравала насмешку на Хэйдэн, але не адвяла вачэй ад Будро. "Гэта не заняло б больш хвiлiны".
  
  Будро падняѓся з ложка i падышоѓ да кратаѓ. "Прыгожыя вочы", - сказаѓ ён. "Брудны рот. Цi не ты той, хто трахал таго таѓстуна з барадой? Той, якога забiлi мае людзi?"
  
  "Гэта я".
  
  Будро ѓчапiѓся ѓ краты. "Што ты адчуваеш з гэтай нагоды?"
  
  Хэйдэн адчуѓ, што ахоѓнiкi пачынаюць нервавацца. Такога роду канфрантацыйнае ѓзважванне нi да чаго iх не прывяло.
  
  Кiнiмака ѓжо спрабаваѓ разгаварыць наймiта тузiнам розных спосабаѓ, таму Хайдэн спытаѓ што-небудзь простае. "Чаго ты хочаш, Будра? Што пераканае вас расказаць нам, што вы ведаеце пра Каваленку?"
  
  "Хто?" Будро не адводзiѓ вачэй ад Алiсii. Яны былi падзелены шырынёй рашоткi памiж iмi.
  
  "Ты ведаеш, каго я маю на ѓвазе. Крывавы кароль."
  
  "О, ён. Ён усяго толькi мiф. Думаѓ, што ЦРУ павiнна ведаць гэта".
  
  "Назавi сваю цану".
  
  Будро нарэшце перапынiѓ глядзельную кантакт з Алiсiяй. "Адчай - гэта ангельскi шлях". Кажучы словамi Pink Floyd."
  
  "Мы нi да чаго не прыйдзем", - гэта трывожна нагадала Хэйдэн спаборнiцтвы Дрэйка i Бэна па жартаванне з Дынарокам, i ён спадзяваѓся, што Будро проста адпускае бязмэтныя заѓвагi. "Мы-"
  
  "Я забяру яе", - раптам прашыпеѓ Будра. Хэйдэн павярнулася i ѓбачыла, што ён зноѓ стаiць твар у твар з Алiсiяй. "Адзiн на адзiн. Калi яна паб'е мяне, я загавару".
  
  "Зроблена". Алiсiя практычна працiскалася скрозь краты. Стражнiкi кiнулiся наперад. Хайдэн адчула, як у яе закiпае кроѓ.
  
  "Спынiцеся!"Яна працягнула руку i адцягнула Алiсiю назад. "Ты звар'яцеѓ? Гэты мудак нiколi не загаворыць. Гэта не варта рызыкi".
  
  "Нiякай рызыкi", - прашаптала Алiсiя. "Нiякай рызыкi наогул".
  
  "Мы сыходзiм", - сказаѓ Хэйдэн. "Але-" Яна падумала аб тым, што спытаѓ Дрэйк. "Мы хутка вернемся".
  
  
  * * *
  
  
  Бэн Блэйк адкiнуѓся назад i назiраѓ, як яго сястра з лёгкасцю працуе на мадыфiкаваным кампутары ЦРУ. Ёй не запатрабавалася шмат часу, каб абвыкнуць да адмысловай аперацыйнай сiстэмы, патрабаванай урадавым агенцтвам, але тады яна была мозгам сям'i.
  
  Карын была нахабнай, уладальнiцай чорнага пояса, лайдакам, якая працавала ѓ стрып-бары, якую жыццё пастукала ѓ шэсць гадоѓ у яе познiм падлеткавым узросце, яна сабрала свае мазгi i вучоныя ступенi i збiралася абсалютна нiчога не рабiць. Яе мэтай было прычыняць боль i ненавiдзець жыццё за тое, што яна з iм зрабiла. Растрачваць свае дары было адным са спосабаѓ паказаць, што ёй больш усё роѓна.
  
  Яна павярнулася, каб паглядзець на яго зараз. "Угледзь i пакланяйся сiле жанчыны Блэйк. Усё, што вы калi-небудзь хацелi ведаць аб Diamond Head, у адным хуткiм чытаннi."
  
  Бэн праглядзеѓ iнфармацыю. Яны займалiся гэтым ужо некалькi дзён - даследавалi Гаваi i Дайманд-Хед - знакамiты вулкан Ааху - i чыталi аб падарожжах капiтана Кука - легендарнага першаадкрывальнiка Гавайскiх выспаѓ у далёкiм 1778 годзе. Было важна, каб яны абодва адсканавалi i захавалi як мага больш iнфармацыi, таму што, калi адбыѓся прарыѓ, улады чакалi, што падзеi будуць развiвацца сапраѓды вельмi хутка.
  
  Аднак спасылка Крывавага караля на Браму пекла заставалася загадкай, асаблiва ѓ дачыненнi да Гаваяѓ. Здавалася, што большасць гавайцаѓ нават не вераць у традыцыйную версiю пекла.
  
  Сама Алмазная галава была часткай складанай серыi конусаѓ i жэрлаѓ, вядомых як Серыя вулканаѓ Ганалулу, ланцуг падзей, якiя сфармiравалi большасць сумна вядомых славутасцяѓ Ааху. Сама Алмазная галава, верагодна, самая вядомая славутасць, вывяргалася ѓсяго адзiн раз каля 150 000 гадоѓ таму, але з такой аднаразовай сiлай выбуху, што ёй удалося захаваць свой неверагодна сiметрычны конус.
  
  Бэн злёгку ѓхмыльнуѓся на наступны каментар. Лiчыцца, што Алмазная галава больш нiколi не выкiнецца. Хм...
  
  "Ты запомнiѓ частку аб тым, што Diamond Head уяѓляе сабой серыю конусаѓ i адтулiн?" Акцэнт Карын быѓ ёркшырскiм да непрыстойнасцi. Яна ѓжо выдатна павесялiѓся з мясцовымi супрацоѓнiкамi ЦРУ ѓ Маямi з-за гэтага i, без сумневу, знервавала не аднаго.
  
  Не тое каб Карын гэта хвалявала. "Ты аглух, прыяцель?"
  
  "Не называй мяне прыяцелем", - заныѓ ён. "Гэта тое, як мужчыны называюць iншых мужчын. Дзяѓчыны не павiнны так казаць. Асаблiва мая сястра".
  
  "Добра, булён. Перамiр'е, на дадзены момант. Але вы ведаеце, што азначае vents? Прынамсi, у вашым свеце?"
  
  Бэн адчуваѓ сябе так, нiбы ён зноѓ быѓ у школе. "Лававыя трубы?"
  
  "Зразумеѓ. Гэй, ты не тупы, як дзвярная ручка, як гаварыѓ тата".
  
  "Тата нiколi не казаѓ -"
  
  "Астынь, сука. Прасцей кажучы, лававыя трубы азначаюць тунэлi. Па ѓсiм Ааху".
  
  Бэн пакруцiѓ галавой, гледзячы на ??яе. "Я ведаю гэта. Ты хочаш сказаць, што Крывавы Кароль хаваецца за адным з iх?
  
  "Хто ведае? Але мы тут, каб праводзiць даследаваннi, праѓда?" Яна пастукала па клавiшах уласнага кампутара Бэна з ЦРУ. "Прыступай да гэтага".
  
  Бэн уздыхнуѓ i адвярнуѓся ад яе. Як i астатнiя члены яго сям'i, ён сумаваѓ па iх, пакуль яны былi ѓ расстаннi, але пасля гадзiны навёрствання выпушчанага, старыя прыдзiркi вярнулiся. Тым не менш, яна прарабiла доѓгi шлях, каб дапамагчы.
  
  Ён адкрыѓ пошук па "Легендам аб капiтане Куке" i адкiнуѓся на спiнку крэсла, каб паглядзець, што з'явiлася, яго думкi былi вельмi падобныя на думкi Мэта Дрэйка i яго лепшага сябра. Душэѓны стан.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Крывавы кароль аглядаѓ сваю тэрыторыю праз люстраное акно даѓжынёй да падлогi, створанае з адзiнай мэтай - стварыць панарамны выгляд, якi адкрываецца з яго на пышную, узгорыстую далiну, рай, дзе нiколi не iшла нага чалавека, за выключэннем яго ѓласнай.
  
  Яго розум, звычайна цвёрды i засяроджаны, сёння пранёсся над шматлiкiмi тэмамi. Страта яго карабля - яго дома на дзесяцiгоддзi - хоць i чаканая, пагоршыла яго. Магчыма, гэта была раптоѓная прырода гiбелi карабля. У яго не было часу развiтацца. Але тады развiтаннi нiколi раней не былi для яго важнымi цi сентыментальнымi.
  
  Ён быѓ жорсткiм, нячулым чалавекам, якi вырас у адны з самых цяжкiх часоѓ Расii i ѓ многiх самых суровых раёнах краiны. Нягледзячы на гэта, ён квiтнеѓ з адноснай лёгкасцю, пабудаваѓ iмперыю, якая складаецца з крывi, смерцi i гарэлкi, i зарабiѓ мiльярды.
  
  Ён вельмi добра ведаѓ, чаму страта Буравеснiка прывяла яго ѓ шаленства. Ён лiчыѓ сябе недатыкальным, царом сярод людзей. Быць абражаным i расчараваным такiм чынам нiкчэмным урадам ЗША было не больш за мушкай у яго воку. Але ѓсё роѓна было балюча.
  
  Былы салдат, Дрэйк, апынуѓся асаблiвай стрэмкай у яго баку. Каваленка адчуваѓ, што ангелец асабiста паспрабаваѓ сарваць яго добра прадуманыя планы, якiя прыводзiлiся ѓ дзеянне на працягу шэрагу гадоѓ, i ѓспрыняѓ удзел гэтага чалавека як асабiстую абразу.
  
  Адсюль i Крывавая вендэта. Яго асабiсты падыход заключаѓся ѓ тым, каб спачатку расправiцца з дзяѓчынай Дрэйка; астатнiх лiчынак ён пакiне сваiм глабальным сувязям наймiтаѓ. Ён ужо адчуваѓ першы тэлефонны званок. Яшчэ адзiн хутка памрэ.
  
  За краем далiны, прымасцiѓшыся за далёкiм зялёным узгоркам, стаяла адно з трох яго ранча. Ён мог адрознiць толькi замаскiраваныя дахi, бачныя яму толькi таму, што дакладна ведаѓ, куды глядзець. Ранча на гэтай выспе было самым вялiкiм. Два iншыя знаходзiлiся на розных астравах, меншых па памеры i добра абароненых, створаных выключна для таго, каб падзялiць варожую атаку на тры напрамкi, калi яна калi-небудзь адбудзецца.
  
  Каштоѓнасць размяшчэння заложнiкаѓ у розных месцах заключалася ѓ тым, што ворагу давялося б падзялiць свае сiлы, каб выратаваць кожнага з iх жывым.
  
  У Крывавага караля быѓ тузiн розных спосабаѓ пакiнуць гэты востраѓ незаѓважаным, але, калi б усё iшло па плане, ён бы нiкуды не сышоѓ. Ён знойдзе тое, што знайшоѓ Кук, за Брамай пекла, i адкрыццi, несумненна, ператвораць караля ѓ бога.
  
  Адных варот было дастаткова, каб зрабiць гэта, разважаѓ ён.
  
  Але любыя думкi пра браму непазбежна вялi да ѓспамiнаѓ, якiя глыбока палiлi - страта абедзвюх прылад перасоѓвання, нахабства, якая будзе адпомшчана. Яго сетка хутка высветлiла месцазнаходжанне адной прылады - той, якая знаходзiлася на захоѓваннi ѓ ЦРУ. Ён ужо ведаѓ месцазнаходжанне другога.
  
  Нетутэйша час вярнуць iх абодвух.
  
  Ён упiваѓся выглядам у апошнюю хвiлiну. Густая лiстота калыхалася ѓ такт трапiчнаму брызу. Глыбокi спакой цiхамiрнасцi на iмгненне прыцягнуѓ яго ѓвагу, але не крануѓ яго. Тое, чаго ѓ яго нiколi не было, ён нiколi не ѓпусцiць.
  
  Нiбы па сiгнале пачуѓся асцярожны стук у дзверы яго кабiнета. Крывавы Кароль павярнуѓся i сказаѓ: "Пойдзем". Яго голас аддаваѓся рэхам, як гук танка, якi праязджае па жвiровай яме.
  
  Дзверы адчынiлiся. Увайшлi двое ахоѓнiкаѓ, цягнучы з сабой перапалоханую, але добра выхаваную дзяѓчыну японскага паходжання. "Чыка Кiтана", - праскрыгатаѓ Крывавы кароль. "Я спадзяюся, пра вас паклапацiлiся?"
  
  Дзяѓчына ѓпарта глядзела ѓ зямлю, не смеючы падняць вочы. Крывавы кароль ухвалiѓ. "Ты чакаеш майго дазволу?" Ён не пагадзiѓся. "Мне сказалi, што твая сястра - самы небяспечны супернiк, Чыка", - працягнуѓ ён. "I зараз яна для мяне проста яшчэ адзiн рэсурс, як Мацi-Зямля. Скажы мне... цi кахае яна цябе, Чыка, тваю сястру, Май?"
  
  Дзяѓчына нават не дыхала. Адзiн з вартаѓнiкоѓ запытальна зiрнуѓ на Крывавага Караля, але той праiгнараваѓ мужчыну. "Няма неабходнасцi ѓ размовах. Я разумею гэта больш, чым ты калi-небудзь можаш сабе ѓявiць. Для мяне гэта проста бiзнэс - гандляваць табой. I я вельмi добра ведаю каштоѓнасць асцярожнага маѓчання падчас дзелавой здзелкi".
  
  Ён размахваѓ спадарожнiкавым тэлефонам. "Твая сястра - Май - яна звязалася са мной. Вельмi разумна, i ѓ сэнсе нявыказанай пагрозы. Яна небяспечная, твая сястра". Ён сказаѓ гэта ѓ другi раз, амаль атрымлiваючы асалоду ад перспектывай сустрэчы твар у твар.
  
  Але гэтага проста не магло здарыцца. Не зараз, калi ён быѓ так блiзкi да мэты свайго жыцця.
  
  "Яна прапанавала абмен на тваё жыццё. Цi бачыш, у яе мой скарб. Зусiм асаблiвая прылада, якое яна заменiць для вас. Гэта добра. Гэта паказвае тваю каштоѓнасць у свеце, якi ѓзнагароджвае такiх бязлiтасных людзей, як я".
  
  Японская дзяѓчына нясмела падняла вочы. Крывавы Кароль скрывiѓ рот у падабенстве ѓсмешкi. "Цяпер мы бачым, чым яна гатова ахвяраваць дзеля цябе".
  
  Ён набраѓ нумар. Тэлефон зазванiѓ адзiн раз, i яму адказаѓ спакойны жаночы голас.
  
  "Так?"
  
  "Май Кiтана. Ты ведаеш, хто гэта. Ты ведаеш, што няма нiякiх шанцаѓ адсачыць гэты званок, так?"
  
  "Я не маю намеру спрабаваць".
  
  "Вельмi добра". Ён уздыхнуѓ. "Ах, калi б толькi ѓ нас было больш часу, у цябе i мяне. Але ѓсё роѓна. Твая цудоѓная сястра, Чыка, тут ". Крывавы Кароль жэстам загадаѓ стражнiкам вывесцi яе наперад. "Прывiтайся са сваёй сястрой, Чыка".
  
  Голас Мэй рэхам адгукнуѓся ѓ слухаѓцы. "Чыка? Як ты?" Зарэзервавана. Нiчым не выдаючы страху i лютасьцi, якiя, як ведаѓ Крывавы кароль, павiнны кiпець пад паверхняй.
  
  Гэта заняло iмгненне, але Чыка, нарэшце, сказаѓ, "Каннiчыва, шымай".
  
  Крывавы кароль засмяяѓся. "Для мяне дзiѓна, што японцы калi-небудзь стварылi такую жорсткую баявую машыну, як ты, Май Кiтана. Ваша раса не ведае нягод так, як мая ѓласная. Вы ѓсе такiя страшэнна стрыманыя. "
  
  "Наша лютасьць i запал вынiкаюць з таго, што прымушае нас адчуваць", - цiха сказала Май. "I ад таго, што з намi робiцца".
  
  "Не думай чытаць мне пропаведзi. Цi ты мне пагражаеш?"
  
  "Мне не трэба рабiць нi таго, нi другога. Будзе так, як будзе".
  
  "Тады дазволь мне расказаць табе, як гэта будзе. Ты сустрэнешся з маiмi людзьмi заѓтра ѓвечары ѓ Каканат-Гроѓ, у "КокаУолку". А восьмай вечара яны будуць унутры рэстарана, у натоѓпе. Ты аддасi прыладу i пойдзеш".
  
  "Як яны пазнаюць мяне?"
  
  "Яны будуць ведаць цябе, Май Кiтана, як i я. Гэта ѓсё, што трэба ведаць. Восем вечара, з твайго боку было б разумна не спазняцца".
  
  У голасе Мэй прагучала раптоѓнае ажыѓленне, што прымусiла Крывавага Караля ѓсмiхнуцца. "Мая сястра. Што наконт яе?"
  
  "Калi прылада будзе ѓ iх, мае людзi дадуць вам указаннi". Крывавы кароль скончыѓ выклiк i на iмгненне нацешыѓся сваёй перамогай. Усе яго планы падыходзiлi адно аднаму.
  
  "Падрыхтуйце дзяѓчыну да падарожжа", - сказаѓ ён сваiм людзям абыякавым голасам. "I зрабiце стаѓкi высокiмi для Кiтана. Я хачу забаѓ. Я хачу пабачыць, наколькi добры гэты легендарны баец насамрэч".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Май Кiтана ѓтаропiлася на разраджаны тэлефон у сваiх руках i зразумела, што яе мэта была далёкая ад дасягнення. Змiцер Каваленка быѓ не з тых, хто лёгка растаецца з рэчамi, якiмi валодае.
  
  Яе сястра, Чыка, была выкрадзена з такiйскай кватэры за некалькi тыдняѓ да таго, як Мэт Дрэйк упершыню звязаѓся з ёй са сваiмi дзiкiмi тэорыямi аб Бярмудскiм трыкутнiку i мiфiчнай фiгуры злачыннага свету па iменi Крывавы кароль. Да таго часу Май ужо даведалася дастаткова, каб зразумець, што гэты чалавек быѓ вельмi рэальным i вельмi, вельмi смяротным.
  
  Але ёй даводзiлася хаваць свае сапраѓдныя намеры i трымаць свае сакрэты пры сабе. Па праѓдзе кажучы, гэта нескладаная задача для японскай жанчыны, але яна ѓскладняецца вiдавочнай лаяльнасцю Мэта Дрэйка i яго непахiснай перакананасцю абараняць сваiх сяброѓ.
  
  Шмат разоѓ яна амаль сказала яму.
  
  Але Чыка была яе прыярытэтам. Нават яе ѓласны ѓрад не ведала, дзе Мэй.
  
  Яна выйшла з завулка ѓ Маямi, дзе прыняла званок, i накiравалася праз ажыѓленую дарогу да свайго каханага "Старбакса". Утульная маленькая ѓстанова, дзе знайшлi час напiсаць тваё iмя на кубках i заѓсёды памяталi твой любiмы напой. Яна пасядзела некаторы час. Яна добра ведала CocoWalk, але ѓсё роѓна мела намер неѓзабаве злавiць там таксi.
  
  Навошта хадзiць напалову?
  
  Вялiкая колькасць людзей, як мясцовых, так i турыстаѓ, будуць працаваць як на яе, так i супраць яе. Але чым больш яна думала пра гэта, тым больш верыла, што Крывавы Кароль прыняѓ вельмi мудрае рашэньне. У рэшце рэшт, усё залежала ад таго, хто атрымае верх.
  
  Каваленка зрабiѓ, бо ён трымаѓ сястру Мэй.
  
  Такiм чынам, сярод натоѓпу, для яго не здавалася б недарэчным перадаваць сумку нейкiм хлопцам. Але калi б яна затым кiнула выклiк тым хлопцам i прымусiла iх расказаць пра сваю сястру - гэта прыцягнула б увагу.
  
  I яшчэ адно - яна адчула, што цяпер ведае Каваленку крыху лепш. Ведаѓ, у якiм напрамку працуе яго розум.
  
  Ён бы назiраѓ.
  
  
  * * *
  
  
  Пазней у той жа дзень Хэйдэн Джэй зрабiла прыватны тэлефонны званок свайму босу, Джонатану Гейтсу. Яна адразу зразумела, што ён быѓ на гранi.
  
  "Так. Што здарылася, Хайдэн?"
  
  "Сэр?" Iх прафесiйныя адносiны былi настолькi добрымi, што часам яна магла ператварыць iх у асабiстыя. "Усё ѓ парадку?"
  
  На iншым канцы провада ѓзнiкла нерашучасць, нешта яшчэ, нехарактэрнае для Гейтса. "Гэта настолькi добра, наколькi можна было чакаць", - нарэшце прамармытаѓ мiнiстр абароны. "Як твая нага?"
  
  "Добра, сэр. Вылячэнне iдзе добра". Хайдзi спынiла сябе, каб не задаць пытанне, якi яна хацела задаць. Раптам занерваваѓшыся, яна абыйшла тэму бокам. "А Харысан, сэр? Якi яго статус?"
  
  "Харысан адправiцца ѓ турму, як i ѓсе iнфарматары Каваленкi. Манiпулявалi цi не. Гэта ѓсё, мiс Джэй?"
  
  Уражаная халоднымi тонамi, Хайдэн павалiлася ѓ крэсла i моцна зажмурылася. "Не, сэр. Я павiнен спытаць у цябе пра нешта. Магчыма, гэта ѓжо было прыкрыта ЦРУ цi iншым агенцтвам, але мне сапраѓды трэба ведаць..." Яна зрабiла паѓзу.
  
  "Калi ласка, Хайдэн, проста спытай".
  
  "У Будро ёсць якая-небудзь сям'я, сэр?"
  
  "Што, чорт вазьмi, гэта значыць?"
  
  Хэйдэн уздыхнуѓ. "Гэта азначае менавiта тое, што вы думаеце, спадар сакратар. Мы тут нi навошта не прыйдзем, а час на зыходзе. Будро нешта ведае".
  
  "Чорт вазьмi, Джэй, мы - амерыканскi ѓрад, а ты - ЦРУ, не Масад. Табе трэба было б ведаць лепш, чым так адкрыта гаварыць".
  
  Хайдэн ведаѓ лепш. Але роспач зламала яе. "Мэт Дрэйк мог бы гэта зрабiць", - цiха сказала яна.
  
  "Агент. Так не пойдзе." Сакратар некаторы час маѓчаѓ, а затым загаварыѓ. "Агент Джэй, вам вынесена вусная вымова. Мая парада - не высоѓвайся нейкi час".
  
  Сувязь перарвалася.
  
  Хайдэн ѓтаропiѓся на сцяну, але гэта было ѓсё роѓна, што шукаць натхненне ѓ чыстага палатна. Праз некаторы час яна павярнулася i паглядзела, як заход апускаецца на Маямi.
  
  
  * * *
  
  
  Доѓгае прамаруджванне раз'ядала душу Мэй. Жанчына рашучая i дзейная, любы перыяд бяздзейнасцi раздражняѓ яе, але калi жыццё яе сястры была на валаску, гэта практычна раздзiрала яе дух на часткi.
  
  Але зараз чаканне скончылася. Май Кiтана наблiзiлася да какосавай дарожкi ѓ Каканат-Гроѓ i хутка перамясцiлася на наглядальны пункт, якi яна намецiла днём раней. Паколькi да абмену заставалася яшчэ некалькi гадзiн, Май уладкавалася ѓ цьмяна асветленым бары Cheesecake Factory i паклала заплечнiк, набiты прыладамi, на прылавак перад сабой.
  
  Прама над яе галавой грукатаѓ шэраг тэлевiзiйных экранаѓ, якiя транслююць розныя спартыѓныя каналы. У бары было шумна i сумятлiва, але гэта нiшто ѓ параѓнаннi са натоѓпам, якiя запоѓнiлi ѓваход у рэстаран i стойку рэгiстрацыi. Яна нiколi не бачыла рэстаран, якi карыстаецца такой шалёнай папулярнасцю.
  
  Падышоѓ бармэн i паклаѓ сурвэтку на стойку. "Прывiтанне яшчэ раз", - сказаѓ ён з агеньчыкам у вачах. "Яшчэ адзiн раунд?"
  
  Той жа хлопец, што i мiнулай ноччу. Май не трэба было адцягваць увагу. "Выратуй гэта. Я вазьму ваду ѓ бутэльках i гарбату. Ты б не пратрымаѓся са мной i трох хвiлiн, сябар."
  
  Не звяртаючы ѓвагi на пiльны погляд бармэна, яна працягнула вывучаць уваход. Пiльнае вывучэнне дзясяткаѓ людзей адначасова нiколi не было для яе цяжкiм. Людзi - iстоты звычкi. Яны iмкнуцца заставацца ѓ межах свайго кола. Гэта былi новыя паступленнi, якiя ёй даводзiлася ѓвесь час пераглядаць.
  
  Май пацягвала гарбату i назiрала. Тут панавала шчаслiвая атмасфера i адчуваѓся цудоѓны пах апетытных страѓ. Кожны раз, калi мiма праходзiѓ афiцыянт з вялiзным авальным падносам, да адмовы застаѓленым вялiзнымi талеркамi i напоямi, ёй было цяжка ѓтрымлiваць сваю ѓвагу на дзвярах. Смех запоѓнiѓ памяшканне.
  
  Мiнула гадзiна. У канцы бара самотна сядзеѓ стары, апусцiѓшы галаву i пацягваючы пiнту пiва. Адзiнота акружала яго, як пласт шчацiння, папярэджваючы ѓсiх аб небяспецы. Ён быѓ адзiнай заразай ва ѓсiм гэтым месцы. Прама за iм, нiбы для таго, каб падкрэслiць яго асаблiвасць, брытанская пара папрасiла афiцыянта, якi праходзiць, сфатаграфаваць iх, якiя сядзяць разам, абняѓшыся. Май пачула ѓсхваляваны голас мужчыны "Мы толькi што даведалiся, што мы цяжарныя".
  
  Яе вочы не пераставалi блукаць. Да яе некалькi разоѓ падыходзiѓ бармэн, але больш нiчога не прыносiѓ. На экранах тэлевiзараѓ разыгрываѓся нейкi футбольны матч.
  
  Май моцна трымала заплечнiк. Калi iндыкатар на яе тэлефоне паказаѓ восем гадзiн, яна ѓбачыла, як трое мужчын у цёмных касцюмах увайшлi ѓ рэстаран. Яны вылучалiся, як марскiя пяхотнiкi ѓ царкве. Вялiкi, шыракаплечы. Татуiроѓкi на шыi. Галеныя галовы. Жорсткiя, няѓсмешлiвыя твары.
  
  Людзi Каваленкi былi тут.
  
  Май назiрала за iх рухам, ацэньваючы iх майстэрства. Усе былi кампетэнтныя, але ѓ некалькiх лiгах ззаду яе. Яна зрабiла апошнi глыток гарбаты, цвёрда адлюстравала ѓ памяцi твар Чыкi i саслiзнула з барнага крэсла. З неперасягненай лёгкасцю яна падкралася да iх ззаду, прыцiскаючы заплечнiк да ног.
  
  Яна чакала.
  
  Секундай пазней адзiн з iх заѓважыѓ яе. Шок на яго твары быѓ уцешным. Яны ведалi яе рэпутацыю.
  
  "Дзе мая сястра?"
  
  Iм спатрэбiлася iмгненне, каб аднавiць свае жорсткiя паводзiны. Адзiн спытаѓ: "У цябе ёсць прылада?"
  
  Iм даводзiлася гаварыць гучна, каб чуць адзiн аднаго праз шум людзей, якiя прыбывалi i адыходзiлi, якiх клiкалi заняць свае столiкi.
  
  "Так, у мяне гэта ёсьць. Пакажы мне маю сястру".
  
  Цяпер адзiн з катаржнiкаѓ выцiснуѓ з сябе ѓсмешку. "Цяпер гэта", - ён ухмыльнуѓся, - "я магу зрабiць".
  
  Iмкнучыся заставацца ѓ натоѓпе, адзiн з галаварэзаѓ Каваленкi вывудзiѓ новенькi iPhone i набраѓ нумар. Май адчула, што двое iншых утаропiлiся на яе, пакуль яна назiрала, хутчэй за ѓсё, ацэньваючы, якую форму можа прыняць яе рэакцыя.
  
  Калi б яны прычынiлi шкоду Чыке, ёй было б напляваць на натоѓп.
  
  Напружаныя моманты прайшлi. Май убачыла сiмпотную маладую дзяѓчыну, якая радасна накiравалася да вялiкай вiтрыны з тварожнiкамi, за якой хутка i гэтак жа радасна рушылi ѓслед яе бацькi. Як блiзка яны былi да смерцi i хаосу, яны проста не маглi ведаць, а ѓ Май не было жадання паказваць iм.
  
  iPhone з трэскам ажыѓ. Яна напружылася, каб разглядзець маленькi экран. Гэта было не ѓ фокусе. Праз некалькi секунд размытая выява сабралася разам, каб паказаць буйным планам твар яе сястры. Чыка была жывая i дыхала, але выглядала напалоханай да вар'яцтва.
  
  "Калi хто-небудзь з вас, ублюдкаѓ, прычынiѓ ёй боль ..."
  
  "Проста працягвай назiраць".
  
  Малюнак працягвала выдаляцца. У поле зроку з'явiлася ѓсё цела Чыкi, так моцна прывязанае да масiѓнага дубовага крэсла, што яна ледзь магла паварушыцца. Май заскрыгатала зубамi. Камера працягвала выдаляцца. Карыстальнiк iшоѓ прэч ад Чыкi праз вялiкi, добра асветлены склад. У нейкi момант яны спынiлiся каля акна i паказалi ёй выгляд звонку. Яна адразу даведалася адно з самых знакавых будынкаѓ Маямi - Miami Tower - трох'ярусны хмарачос, вядомы сваiм пастаянна змяняецца каляровым дысплеем. Яшчэ праз некалькi секунд тэлефон вярнуѓся да яе сястры, i ѓладальнiк зноѓ пачаѓ адыходзiць, пакуль, у рэшце рэшт, не спынiѓся.
  
  "Ён ля дзвярэй", - сказаѓ ёй больш гаваркi з людзей Каваленка. "Калi вы аддасце нам прыладу, ён выйдзе вонкi. Тады ты зможаш дакладна ѓбачыць, дзе яна знаходзiцца".
  
  Май вывучала айфон. Званок павiнен быѓ быць бягучым. Яна не думала, што гэта быѓ запiс. Акрамя таго, яна бачыла, як ён набiраѓ нумар. I яе сястра вызначана была ѓ Маямi.
  
  Вядома, яны маглi забiць яе i збегчы яшчэ да таго, як Май удалося адысцi ад Какошнiка.
  
  "Прылада, мiс Кiтана". Голас бандыта, хоць i быѓ рэзкiм, утрымлiваѓ у сабе шмат павагi.
  
  Як i мусiць быць.
  
  Май Кiтана быѓ пранiклiвым аператыѓнiкам, адным з лепшых, каго магла прапанаваць японская разведка. Яна павiнна была задацца пытаннем, наколькi моцна Каваленка хацеѓ прыстасаванне. Цi было гэта так моцна, як яна хацела вярнуць сваю сястру?
  
  Ты не гуляеш у рулетку са сваёй сям'ёй. Вы атрымаеце iх назад i атрымаеце яшчэ пазней.
  
  Май падняла заплечнiк. "Я аддам табе гэта, калi ён выйдзе за дзверы".
  
  Калi б гэта быѓ нехта iншы, яны маглi б паспрабаваць адабраць яго. Яны маглi б здзекавацца над ёй крыху больш. Але яны шанавалi свае жыццi, гэтыя галаварэзы, i ѓсё як адзiн кiѓнулi.
  
  Той, у каго быѓ iPhone, казаѓ у мiкрафон. "Зрабi гэта. Выйдзi вонкi".
  
  Май уважлiва глядзела, як карцiнка скача па крузе, адцягваючы ѓвагу ад яе сястры, пакуль у поле зроку не з'явiѓся пабiты металiчны дзвярны вушак. Затым, звонку якi выглядае патрапаным склада, дзесьцi, востра якi патрабуе ѓ афарбоѓцы i працаѓнiку па лiставым метале.
  
  Камера адсунулася яшчэ далей. У поле зроку з'явiлiся вулiчныя парковачныя месцы i вялiкi белы знак з надпiсам "Гараж". Мiма прамiльгнула чырвоная пляма аѓтамабiля. Май адчула, як яе нецярпенне пачынае закiпаць, а затым камера раптам зноѓ сфакусавалася на будынку i, у прыватнасцi, справа ад дзвярэй, каб паказаць патрапаную старую таблiчку.
  
  Нумар будынка, а затым словы: Паѓднёва-Усходняя 1-я вулiца. У яе быѓ яе адрас.
  
  Май скiнула заплечнiк i кiнулася прэч, як галодны гепард. Натоѓп растаѓ перад iм. Апынуѓшыся звонку, яна пабегла да блiжэйшага эскалатара, пераскочыла праз парэнчы i прызямлiлася ѓпэѓненай нагой прыкладна на паѓдарогi ѓнiз. Яна закрычала, i людзi адскочылi ѓбок. Яна спрынтарска дасягнула ѓзроѓню зямлi i дабралася да машыны, якую яна акуратна прыпаркавала на Гранд-авеню.
  
  Павярнуѓ ключ запальвання. Пераключыѓ ручное пераключэнне на перадачу i ѓцiснуѓ акселератар у падлогу. Выпалiѓ гуму ѓ транспартным струменi на Тайгертэйл-авеню i, не вагаючыся, рызыкнуѓ. Вывярнуѓшы руль, яна звярнула тры чвэрцi сваёй увагi на спадарожнiкавую навiгацыю, набiраючы адрас, сэрца шалёна калацiлася.
  
  Навiгатар вывеѓ яе на 27-ю юз. Перад ёй была прамая дарога, якая паказвае на поѓнач, i яна лiтаральна ѓцiснула педаль у дыван. Яна была такая засяроджаная, што нават не падумала аб тым, што будзе рабiць, калi дабярэцца да склада. Машыне наперадзе не спадабалiся яе выхадкi. Ён выехаѓ перад ёй, мiргаючы заднiмi фарамi. Mai ударыѓ па заднiм крыле, з-за чаго кiроѓца страцiѓ кiраванне i адправiѓ сваю машыну ѓ шэраг прыпаркаваных матацыклаѓ. Ровары, шлемы i аскепкi металу разляцелiся ва ѓсе бакi.
  
  Май звузiлi сваю ѓвагу. Вiтрыны магазiнаѓ i аѓтамабiлi праносiлiся мiма, як размытыя сцены тунэльнага зроку. Мiнакi крычалi на яе. Байкер быѓ так узрушаны яе манеѓрамi на высокай хуткасцi, што пахiснуѓся i звалiѓся на святлафоры.
  
  Навiгатар павёѓ яе на ѓсход, да Флаглера. Iндыкатар сказаѓ ёй, што яна будзе там праз пяць хвiлiн. Рыбны рынак быѓ у смузе колеру злева. Хуткi рывок, i яна ѓбачыла паказальнiк з надпiсам "SW1st Street".
  
  Праз пяцьдзесят секунд iрландскi акцэнт навiгатара аб'явiѓ: вы дасягнулi пункта прызначэння.
  
  
  * * *
  
  
  Нават зараз Май не прыняла нiякiх сур'ёзных мер засцярогi. Яна не забылася замкнуць машыну i пакiнуць ключы за пярэднiм колам з боку пасажыра. Яна перабегла дарогу i знайшла таблiчку, якую яна бачыла некаторы час таму на дрыготкай камеры.
  
  Цяпер яна зрабiла ѓдых, каб загартаваць сябе перад тым, што яна магла выявiць. Яна закрыла вочы, аднавiла раѓнавагу i супакоiла свой страх i лютасьць.
  
  Ручка свабодна павярнулася. Яна прайшла праз парог i хутка слiзганула налева. Нiчога не змянiлася. Прастора была прыкладна за пяцьдзесят футаѓ ад дзвярэй да задняй сцяны i каля трыццацi футаѓ у шырыню. Там не было нiякай мэблi. Нiякiх карцiн на сценах. На вокнах няма запавес. Над ёй было некалькi яркiх, распаленых радоѓ агнёѓ.
  
  Чыка ѓсё яшчэ сядзела прывязаная да крэсла ѓ задняй частцы пакоя, вылупiѓшы вочы i спрабуючы паварушыцца. I змагаѓся, гэта было ясна, каб нешта сказаць Май.
  
  Але агент японскай разведкi ведаѓ, што шукаць. Яна заѓважыла паѓтузiна камер вiдэаназiрання, размешчаных па ѓсiм месцы, i адразу зразумела, хто назiрае.
  
  Каваленкi.
  
  Чаго яна не ведала, дык гэта чаму? Ён чакаѓ нейкага шоу? Што б гэта нi было, яна ведала рэпутацыю Крывавага караля. Гэта не было б хутка цi лёгка, што не ѓлiчвала схаваную бомбу цi газавы балон.
  
  Сабачая ножка ѓ канцы пакоя, прама перад крэслам яе сястры, без сумневу, хавала пару сюрпрызаѓ.
  
  Май павольна рушыла наперад, узрадаваная тым, што Чыка ѓсё яшчэ жывы, але не мае iлюзiй адносна таго, як доѓга Каваленка меѓ намер гэта працягнуцца.
  
  Нiбы ѓ адказ, з утоеных дынамiкаѓ прагрымеѓ голас. "Май Кiтана! Ваша рэпутацыя беспрэцэдэнтная". Гэта быѓ Каваленка. "Давайце паглядзiм, цi заслужана гэта".
  
  Чатыры фiгуры выслiзнулi з-за сляпой сабачай нагi. Май глядзела секунду, ледзь здольная паверыць сваiм вачам, але затым была вымушана прыняць стойку, калi першы з забойцаѓ кiнуѓся да яе.
  
  Хутка бег, рыхтуючыся да якi ляцiць удару, пакуль Май лёгка не выслiзнуѓ у бок i не выканаѓ iдэальны вращающий удар. Першы баец упаѓ на зямлю, узрушаны. Смех Крывавага караля чуѓся з дынамiкаѓ.
  
  Цяпер на яе накiнуѓся другi баец, не даючы ёй шанцу прыкончыць першага. Мужчына круцiѓ шакрам - сталёвае кольца з вострым, як брытва, вонкавым краем - на кончыку пальца i ѓсмiхаѓся, наблiжаючыся.
  
  Май зрабiла паѓзу. Гэты чалавек быѓ адэптам. Смяротна. Уменне валодаць такой небяспечнай зброяй з упэѓненай лёгкасцю казала аб гадах упартай практыкi. Ён мог бы кiнуць шакрам простым рухам запясцi. Яна хутка зраѓняла шанцы.
  
  Яна пабегла да яго, скарачаючы дыстанцыю яго дзеяння. Калi яна ѓбачыла, як тузанулася яго запясце, яна нырнула ѓ слiзгаценне, праслiзгваючы пад дугой зброi, адкiдваючы галаву як мага далей назад, пакуль злыя клiнкi рассякалi паветра над ёй.
  
  Пасма яе валасоѓ ѓпала на падлогу.
  
  Май урэзалася нагамi наперад у адэпта, з усяе сiлы штурхаючы яго па каленях. Цяпер быѓ не час браць палонных. З храбусценнем, якое яна адначасова пачула i адчула, каленi мужчыны падагнулiся. Яго крык папярэднiчаѓ падзенню на зямлю.
  
  Гэтулькi гадоѓ трэнiровак страчана ѓ адно iмгненне.
  
  Вочы гэтага чалавека выдавалi значна больш, чым асабiсты боль. Май на iмгненне задумалася, што Каваленка можа мець над iм, але пасля ѓ бой уступiѓ трэцi баец, i яна адчула, што першы ѓжо падняѓся на ногi.
  
  Трэцi быѓ буйным мужчынам. Ён пратупаѓ да яе па падлозе, як вялiкi мядзведзь, якi гонiць сваю здабычу, голыя ногi шлёпалi па бетоне. Крывавы Кароль падбадзёрыѓ яго серыяй бурчання, а затым вылiѓся смехам, маньяк у сваёй стыхii.
  
  Май паглядзела яму проста ѓ вочы. "Ты не абавязаны гэтага рабiць. Мы блiзкiя да злову Каваленкi. I вызваленне заложнiкаѓ".
  
  Мужчына на iмгненне завагаѓся. Каваленка фыркаѓ высока над галавой. "Ты прымушаеш мяне дрыжаць, Май Кiтана, дрыжаць ад страху. Дваццаць гадоѓ я быѓ усяго толькi мiфам, i зараз я парушаю сваё маѓчанне на сваiх уласных умовах. Як ты мог..." Ён зрабiѓ паѓзу. "Або хто-небудзь накшталт цябе, калi-небудзь быѓ роѓны мне?"
  
  Май працягвала глядзець у вочы вялiкага байца. Яна адчула, што той, хто быѓ ззаду яе, таксама спынiѓся, як быццам чакаючы зыходу разумовай барацьбы.
  
  "Змагайся!" раптам закрычаѓ Крывавы кароль. "Вай, цi я загадаю садраць з тваiх блiзкiх скуру жыѓцом i скармiць акулам!"
  
  Пагроза была рэальнай. Нават Май магла бачыць гэта. Буйны мужчына прыйшоѓ у дзеянне, кiнуѓшыся да яе з выцягнутымi рукамi. Май перагледзела стратэгiю. Бi i бяжы, бi хутка i зруйнавальна моцна, а затым прыбiрайся са шляху праѓдзiвага. Калi магчыма, выкарыстоѓвай яго габарыты супраць яго самога. Май дазволiла яму падысцi, ведаючы, што ён будзе чакаць ад яе якога-небудзь унiклiвага ходу. Калi ён дабраѓся да яе i схапiѓ за яе цела, яна апынулася ѓ межах яго дасяжнасцi i абвiла яго ногi.
  
  Гук яго ѓдару аб падлогу заглушыѓ нават вар'яцкае хiхiканне Крывавага Караля.
  
  Цяпер першы баец нанёс ёй моцны ѓдар, цэлячыся ѓ паяснiцу, i нанёс балючы ѓдар, перш чым Май выгнулася i перакацiлася, падышоѓшы ззаду да зрынутага мужчыны i вызвалiѓшы сабе трохi прасторы.
  
  Цяпер Крывавы кароль выдаѓ лямант. "Атрубiце гробаны галаву яе сястры!"
  
  Цяпер з'явiѓся чацвёрты мужчына, узброены самурайскiм мячом. Ён накiраваѓся прама да Чыкi, у шасцi кроках ад таго, каб скончыць з яе жыццём.
  
  I Май Кiтана ведала, што зараз самы час сыграць лепшую п'есу ѓ яе жыццi. Уся яе падрыхтоѓка, увесь яе досвед сышлiся разам у апошняй адчайнай спробе выратаваць сваю сястру - пытанне жыцця i смерцi.
  
  Дзесяць секунд смяротнай грацыi i прыгажосцi або цэлае жыццё пякучага шкадавання.
  
  Май заскочыѓ на ѓздымаецца спiну здаравяка, выкарыстоѓваючы яго як трамплiн, каб нанесцi якi ляцiць удар нагой па першым байцу. Ён ледзь адчуѓ шок, калi вядучая нага Мэй зламала некалькi костак у яго твары, але ён павалiѓся мёртвым грузам. Май неадкладна ѓцягнула галаву i перакацiлася, моцна прызямлiѓшыся на пазваночнiк, але iмпульс яе скачка перанёс яе далёка па бетоннай падлозе за мiнiмальны час.
  
  Яна прызямлiлася далей ад сваёй сястры i мужчыны з мячом.
  
  Але проста побач з чакранам.
  
  У мiлiсекундную паѓзу яна засяродзiла сваю iстоту, супакоiла душу i павярнулася, выпусцiѓшы смяротную зброю. Ён пранёсся па паветры, яго смяротны клiнок зiхацеѓ, на iм ужо былi чырвоныя палосы ад уласнай крывi Мэй.
  
  Чакран урэзаѓся ѓ шыю мечнiка, дрыжучы. Мужчына павалiѓся без гуку, увогуле нiчога не адчуѓшы. Ён так i не зразумеѓ, што яго ѓразiла. Меч са звонам упаѓ на падлогу.
  
  Здаравяка быѓ адзiным байцом, здольным выдужаць супраць яе цяпер, але яго нага працягвала падгiнацца, калi ён спрабаваѓ устаць. Верагодна, яна пашкодзiла адно цi два сухажыллi. Слёзы агонii i бездапаможнасцi цяклi па яго твары, не за сябе, а за сваiх блiзкiх. Май пiльна паглядзела на Чыку i прымусiла сябе падбегчы да сястры.
  
  Яна выкарыстоѓвала меч, каб разрэзаць вяроѓкi, сцiснуѓшы зубы пры выглядзе фiялетавых запясцяѓ i крывавых ранак, выклiканых пастаяннай барацьбой. Нарэшце, яна выцягнула кляп з рота сваёй сястры.
  
  "Абмякнi. Я панясу цябе".
  
  Крывавы кароль перастаѓ смяяцца. "Спынiце яе!" Ён гарлапанiѓ на вялiкага байца. "Зрабi гэта. Цi я прыкончу тваю жонку сваiмi ѓласнымi рукамi!"
  
  Здаравяка закрычаѓ, спрабуючы падпаѓзцi да яе, раскiнуѓшы рукi. Май спынiлася побач з iм. "Пойдзем з намi", - сказала яна. "Далучайцеся да нас. Дапамажы нам знiшчыць гэтага монстра".
  
  На iмгненне твар мужчыны асвятлiѓся надзеяй. Ён мiргнуѓ i выглядаѓ так, як быццам цяжар свету ѓпаѓ з яго плячэй.
  
  "Ты пойдзеш з iмi, i яна памрэ", - праскрыгатаѓ Крывавы кароль.
  
  Май пакiвала галавой. "Яна ѓсё роѓна мёртвая, сябар. Адзiная помста, якую ты атрымаеш, - гэта iдучы за мной".
  
  Вочы мужчыны былi ѓмольнымi. На iмгненне Май падумала, што ён сапраѓды выцягне сябе разам з ёй, але затым хмары сумневы вярнулiся, i яго погляд апусцiѓся.
  
  "Я не магу. Пакуль яна ѓсё яшчэ жывая. Я проста не магу".
  
  Май адвярнулася, пакiнуѓшы яго ляжаць там. У яе былi свае войны, у якiх трэба было ваяваць.
  
  Крывавы кароль паслаѓ ёй развiтальны стрэл. "Бяжы далей, Май Кiтана. Мая вайна вось-вось будзе аб'яѓлена. I брама чакаюць мяне".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Рукi Крывавага караля кiнулiся да яго нажа. Зброя была ѓваткнута вастрыём наперад у стол перад iм. Ён паднёс яго блiзка да вачэй, вывучаючы прасякнутае крывёй лязо. Колькi жыццяѓ ён абарваѓ гэтым нажом?
  
  Па адным, праз дзень, цягам дваццацi пяцi гадоѓ. Па меншай меры.
  
  Хаця б для таго, каб захаваць легенду, павагу i страх свежымi.
  
  "Такi дастойны працiѓнiк", - сказаѓ ён сабе. "Шкада, што ѓ мяне няма часу выпрабаваць яе зноѓ". Ён падняѓся на ногi, павольна круцячы нож, яго лязо адбiвала святло, калi ён iшоѓ.
  
  "Але мой час дзейнiчаць амаль нетутэйша".
  
  Ён спынiѓся на супрацьлеглым канцы стала, дзе да крэсла была прывязана жанчына з цёмнымi валасамi. Яна ѓжо страцiла самавалоданне. Яму было брыдка глядзець на яе чырвоныя вочы, уздымаецца цела i дрыготкiя вусны.
  
  Крывавы кароль пацiснуѓ плячыма. "Не хвалюйся. Цяпер у мяне ёсць першая прылада, хоць я прапусцiѓ Kitano. Ваш муж павiнен даставiць другое прылада прыкладна зараз. Калi ён пройдзе, ты выйдзеш свабодным".
  
  "Як - як мы можам давяраць табе?"
  
  "Я чалавек гонару. Гэта тое, як я выжыѓ у юнацтве. I калi б гонар быѓ пастаѓлены пад сумнеѓ..." Ён паказаѓ ёй заплямлены клiнок. "Крывi заѓсёды было больш".
  
  З экрана яго кампутара пачуѓся прыглушаны пiнг. Ён падышоѓ i нацiснуѓ некалькi кнопак. З'явiлася твар яго камандзiра з Вашынгтона, акруга Калумбiя.
  
  "Мы на пазiцыi, сэр. Мэта будзе гатова праз дзесяць хвiлiн".
  
  "Прылада з'яѓляецца прыярытэтам. Найвышэй усяго астатняга. Памятай гэта".
  
  "Сэр". Твар адсунуѓся, адкрываючы выгляд з узвышэння. Яны глядзелi ѓнiз, на паркоѓку, заваленую смеццем i практычна закiнутую. Зярнiсты малюнак паказвала валацугу, якi перасоѓваецца ѓ верхняй частцы экрана, i сiнi Nissan, якi выязджае праз пару аѓтаматычных варот.
  
  "Пазбаѓся гэтага зануды. Ён мог бы быць Палiцыяй".
  
  "Мы праверылi яго, сэр. Ён проста валацуга".
  
  Крывавы кароль адчуѓ, як у iм павольна разгараецца лютасьць. "Пазбаѓся ад яго. Спытай мяне яшчэ раз, i я пахаваю тваю сям'ю жыѓцом".
  
  Гэты чалавек проста працаваѓ на яго. Але гэты чалавек ведаѓ, на што здольны Змiцер Каваленка. Не кажучы болей нi слова, ён прыцэлiѓся i звалiѓ бамжа стрэлам у галаву. Крывавы Кароль усмiхнуѓся, калi ѓбачыѓ, як па груба забетанаваным участку пачынае распаѓзацца цёмная пляма.
  
  "Засталося пяць хвiлiн да адзнакi".
  
  Крывавы кароль кiнуѓ погляд на жанчыну. Яна была яго госцяй ужо некалькi месяцаѓ. Жонка мiнiстра абароны была немалым прызам. Джонатан Гейтс збiраѓся дорага заплацiць за яе бяспеку.
  
  "Сэр, Гейтс перавысiѓ устаноѓлены тэрмiн".
  
  У любой iншай сiтуацыi Крывавы Кароль зараз пусцiѓ бы ѓ ход нож. Без паѓзы. Але другая прылада была важная для яго планаѓ, хоць i не абавязкова. Ён узяѓ спадарожнiкавы тэлефон, якi ляжаѓ побач з кампутарам, i набраѓ нумар.
  
  Слухаѓ, як ён звiнiць i звiнiць. "Падобна, ваш муж не клапоцiцца аб вашай бяспецы, мiсiс Гейтс". Крывавы Кароль скрывiѓ вусны ѓ падабенстве ѓсмешкi. "Цi, магчыма, ён ужо замянiѓ цябе, хм? Гэтыя амерыканскiя палiтыкi..."
  
  Пстрычка, i спалоханы голас, нарэшце, адказаѓ. "Так?"
  
  "Я спадзяюся, што ты блiзка i што ѓ цябе ёсць прылада, мой сябар. У адваротным выпадку..."
  
  Голас мiнiстра абароны быѓ напружаны да мяжы. "Злучаныя Штаты не схiляюцца перад тыранамi", - сказаѓ ён, i гэтыя словы вiдавочна каштавалi яму большай часткi яго сэрца i душы. "Вашы патрабаваннi не будуць выкананы".
  
  Крывавы кароль думаѓ пра Браму Ада i пра тое, што ляжыць за iмi. "Тады паслухай, як твая жонка памiрае ѓ агонii, Гейтс. Мне не патрэбная другая прылада для таго, куды я накiроѓваюся".
  
  Пераканаѓшыся, што канал застаецца адчыненым, Крывавы Кароль падняѓ нож i прыступiѓ да ажыццяѓлення кожнай сваёй забойнай фантазii.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Хайдэн Джэй адышла ад кампутара, калi зазванiѓ яе мабiльны тэлефон. Бэн i Карын былi занятыя ѓваскрашэннем марскiх падарожжаѓ капiтана Кука, i асаблiва тых, якiя датычылiся Гавайскiх астравоѓ. Кук, хоць i быѓ шырока вядомы як знакамiты даследнiк, быѓ чалавекам са шматлiкiмi талентамi, як здавалася. Ён таксама быѓ вядомым навiгатарам i дасведчаным картографам. Чалавек, якi ѓсё нанёс на карту, ён запiсаѓ землi ад Новай Зеландыi да Гаваяѓ i, як было шырэйшае вядома, упершыню высадзiѓся на Гаваях - месцы, якое ён назваѓ Сандвiчавымi выспамi. Статуя да гэтага часу стаiць у горадзе Ваймеа, на Кауаi, як сведчанне аб месцы, з якiм ён упершыню сустрэѓся ѓ 1778 годзе.
  
  Хэйдэн падалася назад, калi ѓбачыла, што якi тэлефанаваѓ быѓ яе босам, Джонатанам Гейтсам.
  
  "Так, сэр?"
  
  З другога канца даносiлася толькi перарывiстае дыханне. Яна падышла да акна. "Ты мяне чуеш? Сэр?"
  
  Яны не размаѓлялi з таго часу, як ён зрабiѓ ёй вусную вымову. Хэйдэн адчуваѓ сябе крыху няѓпэѓнена.
  
  Нарэшце пачуѓся голас Гейтса. "Яны забiлi яе. Гэтыя ѓблюдкi забiлi яе".
  
  Хэйдэн ѓтаропiѓся ѓ акно, нiчога не бачачы. "Што яны зрабiлi?"
  
  Ззаду яе Бэн i Карын, устрывожаныя яе тонам, павярнулiся.
  
  "Яны забралi маю жонку, Хэйдэн. Некалькi месяцаѓ таму. I мiнулай ноччу яны забiлi яе. Бо я не стаѓ бы выконваць iх загады".
  
  "Не. Гэта не магло-"
  
  "Так". Голас Гейтса надламаѓся, паколькi яго падсiлкоѓваны вiскi зарад адрэналiну вiдавочна пачаѓ рассейвацца. "Гэта не твой клопат, Джэй, мая жонка. Я-я заѓсёды быѓ патрыётам, таму прэзiдэнт пазнаѓ праз некалькi гадзiн пасля яе выкрадання. Я застаюся..." Ён запнуѓся. "Патрыёт".
  
  Хайдзi ледзь ведаѓ, што сказаць. "Навошта расказваць мне зараз?"
  
  "Каб растлумачыць мае наступныя дзеяннi".
  
  "Не!" Хэйдэн закрычаѓ, стукаючы ѓ акно ѓ раптоѓным жаху. "Ты не можаш гэтага зрабiць! Калi ласка!"
  
  "Паслабся. У мяне няма намераѓ забiваць сябе. Спачатку я памагу адпомсцiць за Сару. Iранiчна, цi не праѓда?"
  
  "Што?"
  
  "Цяпер я ведаю, што адчувае Мэт Дрэйк".
  
  Хайдэн закрыла вочы, але слёзы ѓсё роѓна кацiлiся па яе твары. Памяць аб Кэнэдзi ѓжо знiкала са свету, сэрца, калiсьцi такое поѓнае агню, зараз ператварылася ѓ вечную ноч.
  
  "Навошта расказваць мне зараз?" Хайдэн, нарэшце, паѓтарыѓ.
  
  "Каб растлумачыць гэта." Гейтс зрабiѓ паѓзу, затым сказаѓ: "У Эда Будра ёсць малодшая сястра. Я адпраѓляю вам падрабязнасцi. Зрабi-"
  
  Хэйдэн была такая ѓзрушаная, што перапынiла сакратара, перш чым ён змог працягнуць. "Ты ѓпэѓнены?"
  
  "Рабi ѓсё, што ѓ тваiх сiлах, каб прыкончыць гэтага ѓблюдка".
  
  Лiнiя абарвалася. Хэйдэн пачула, як на яе тэлефоне раздаѓся сiгнал паведамлення па электроннай пошце. Не спыняючыся, яна рэзка павярнулася i выйшла з пакоя, iгнаруючы занепакоеныя погляды Бэна Блэйка i яго сястры. Яна падышла да маленькай шафы Кiнiмакi i заспела яго за падрыхтоѓкай курыцы з падлiѓкай чарыза.
  
  "Дзе Алiсiя?"
  
  "Учора ѓ яе анулявалi пропуск". Словы вялiкага гавайца былi скажоныя.
  
  Хэйдэн нахiлiѓся блiжэй. "Не будзь гробаным iдыётам. Мы абодва ведаем, што ёй не патрэбен пропуск. Дык вось, дзе Алiсiя?"
  
  Вочы Кiнiмакi пашырылiся, утаропiѓшыся ѓ талеркi. "Хм, адну хвiлiну. Я знайду яе. Не, яна занадта пранiклiвая для гэтага. Я буду-"
  
  "Проста патэлефануй ёй". Страѓнiк Хэйдэн сцяѓся, як толькi яна вымавiла гэтыя словы, i чарноцце ахiнула яе душу. "Скажы ёй, каб яна звязалася з Дрэйкам. Ён атрымаѓ тое, аб чым прасiѓ. Мы збiраемся прычынiць шкоду нявiннаму чалавеку, каб атрымаць iнфармацыю".
  
  "Сястра Будро?" Кiнiмака здаваѓся вастрэй, чым звычайна. "У яго сапраѓды ёсць адзiн? I Гейтс падпiсаѓ гэта?"
  
  "Ты б таксама", - Хэйдэн выцерла вочы насуха, - "калi б хтосьцi проста катаваѓ i забiѓ тваю жонку".
  
  Кiнiмака моѓчкi пераварваѓ гэта. "I гэта дазваляе ЦРУ зрабiць тое ж самае з амерыканскiм грамадзянiнам?"
  
  "На дадзены момант гэта так", - сказаѓ Хэйдэн. "Мы на вайне".
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗIНАЦЦАТЫ
  
  
  Мэт Дрэйк пачаѓ з дарагiх рэчаѓ. Бутэлька Johnnie Walker Black вабiла да сябе i выглядала не занадта ѓбога.
  
  Можа, што-небудзь лепшае хутчэй выцеснiць успамiн аб яе твары? На гэты раз, у яго сне, цi сапраѓды ён выратуе яе, як заѓсёды абяцаѓ?
  
  Пошукi працягвалiся.
  
  Вiскi абпальвала. Ён неадкладна асушыѓ шклянку. Ён зноѓ напоѓнiѓ. Ён з усiх сiл спрабаваѓ засяродзiцца. Ён быѓ чалавекам, якi дапамагаѓ iншым, якi заваяваѓ iх давер, якi выдужаѓ, каб з iм лiчылiся, i нiколi нiкога не падводзiѓ.
  
  Але ён падвёѓ Кэнэдзi Мура. А да гэтага ён падвёѓ Элiсан. I ён падвёѓ iх ненароджанае дзiця, немаѓля, якое памерла яшчэ да таго, як у яго з'явiѓся шанец пачаць жыць.
  
  Johnnie Walker, як i любая iншая бутэлька, якую ён спрабаваѓ раней, прымушала роспач станавiцца ѓсё глыбей. Ён ведаѓ, што так будзе. Ён хацеѓ, каб было балюча. Ён хацеѓ, каб гэта выразала кавалачак агонii з яго душы.
  
  Боль была яго пакаяннем.
  
  Ён утаропiѓся ѓ акно. Яно глядзела ѓ адказ, пустое, невiдушчае i нячулае - запэцканае да чарноцця, зусiм як ён. Абнаѓленнi ад Мэй i Алiсii станавiлiся ѓсё радзей. Званкi ад яго сяброѓ з SAS па-ранейшаму прыходзiлi вельмi своечасова.
  
  Крывавы кароль здзейснiѓ замах на бацькоѓ Бэна некалькi дзён таму. Яны былi ѓ бяспецы. Яны нiколi не ведалi аб небяспецы, i Бэн нiколi не даведаецца, як блiзка яны падышлi да таго, каб стаць ахвярамi вендэты Крывавага караля.
  
  I агенты ЦРУ, якiя ахоѓвалi Блэйкаѓ, таксама не ведалi. SAS не мелi патрэбу ѓ прызнаннi цi паляпваннi па спiне. Яны проста выканалi заданне i перайшлi да наступнага.
  
  Зайграла дакучлiвая мелодыя. Песня была гэтак жа кранальным, як i прыгожым - 'My Immortal' гурта Evanescence - i ён нагадаѓ яму пра ѓсё, што ён калi-небудзь страцiѓ.
  
  Гэта быѓ ягоны рынгтон. Ён крыху разгублена мацаѓ па прасцiнах, але ѓ рэшце рэшт датэлефанаваѓся па тэлефоне.
  
  "Так?"
  
  "Гэта Хэйдэн, Мэт".
  
  Ён сеѓ крыху прамей. Хэйдэн ведаѓ пра яго нядаѓнiя подзвiгi, але палiчыѓ за лепшае праiгнараваць iх. Алiсiя была iх пасярэднiкам. "Што здарылася? Бэн-?" Ён нават не мог прымусiць сябе вымавiць гэтыя словы.
  
  "З iм усё ѓ парадку. У нас усё ѓ парадку. Але сёе-тое адбылося".
  
  "Ты знайшоѓ Каваленку?" Нецярпенне прарэзалася праз алкагольную смугу, як яркi пражэктар.
  
  "Не, пакуль не. Але ѓ Эда Будра сапраѓды ёсць сястра. I мы атрымалi дазвол даставiць яе сюды".
  
  Дрэйк сеѓ, забыѓшыся пра вiскi. Нянавiсць i пякельны агонь выпалiлi два сляды ѓ яго сэрцы. "Я дакладна ведаю, што рабiць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  Хайдэн падрыхтавалася да таго, што павiнна было адбыцца. Уся яе кар'ера ѓ ЦРУ не падрыхтавала яе да такой сiтуацыi. Жонка мiнiстра абароны забiтая. Мiжнародны тэрарыст, якi ѓтрымлiвае ѓ заложнiках невядомая колькасць сваякоѓ уплывовых людзей.
  
  Цi было ѓраду вядома аб асобах усiх, хто мае дачыненне? Нi за што. Але вы маглi быць страшэнна ѓпэѓненыя, што яны ведалi нашмат больш, чым калi-небудзь паказвалi.
  
  Гэта здавалася нашмат прасцей, калi яна толькi паступiла. Можа быць, тады ѓсё было прасцей, дого верасня 11. Магчыма, у часы яе бацькi, Джэймса Джэя, легендарнага агента, якому яна iмкнулася пераймаць, усё было чорна-белым.
  
  I бязлiтасны.
  
  Гэта быѓ востры край. Вайна супраць Крывавага Караля вялася на шматлiкiх узроѓнях, але яе вайна ѓсё яшчэ можа апынуцца самай жудаснай i паспяховай.
  
  Разнастайныя асобы людзей, якiя былi на яе баку, давалi ёй перавагу. Гейтс заѓважыѓ гэта першым. Вось чаму ён дазволiѓ iм правесцi ѓласнае расследаванне таямнiцы, якая атачае Бярмудскi трыкутнiк. Гейтс быѓ разумнейшы, чым яна калi-небудзь думала пра яго. Ён адразу ѓбачыѓ перавагу, якую давалi такiя кантрасныя асобы, як Мэт Дрэйк, Бэн Блэйк, Мэй Кiтана i Алiсiя Майлз. Ён бачыѓ патэнцыял яе каманды. I ён сабраѓ iх усе разам.
  
  Генiяльна.
  
  Каманда будучынi?
  
  Цяпер чалавек, якi страцiѓ усё, хацеѓ, каб правасуддзе адбылося над чалавекам, якi так жорстка забiѓ яго жонку.
  
  Хэйдэн падышоѓ да камеры Будро. Нешматслоѓны наймiт лянiва паглядзеѓ на яе па-над сваiмi складзенымi домiкам рук.
  
  "Цi магу я вам дапамагчы, агент Джэй?"
  
  Хэйдэн нiколi б не даравала сябе, калi б не паспрабавала яшчэ раз. "Назавi нам месцазнаходжанне Каваленкi, Будры. Проста аддайце яго, i ѓсё скончыцца". Яна развяла рукамi. "Я маю на ѓвазе, не падобна, што яму насраць на цябе".
  
  "Можа быць, ён ведае". Будро разгарнуѓ сваё цела i саслiзнуѓ з койкi. "Можа, ён i не ведае. Можа, яшчэ зарана гаварыць, га?"
  
  "Якiя яго планы? Што гэта за Брама пекла?
  
  "Калi б я ведаѓ..." Твар Будро адлюстраваѓ усмешку акулы, якая пiруе.
  
  "Ты сапраѓды ведаеш". Хэйдэн заставаѓся вельмi празаiчным. "Я даю табе гэты апошнi шанец".
  
  "Апошнi шанец? Ты збiраешся застрэлiць мяне? Цi ѓсвядомiла ЦРУ нарэшце, якiя цёмныя грахi яны павiнны здзейснiць, каб застацца ѓ гульнi?"
  
  Хэйдэн пацiснуѓ плячыма. "Для гэтага ёсць час i месца".
  
  "Вядома. Я мог бы назваць некалькi месцаѓ." Будра кпiѓ з яе, вар'яцтва прасвечвала скрозь пырскi слiны. "Вы нiчога не можаце мне зрабiць, агент Джэй, што прымусiла б мяне здрадзiць такога магутнага чалавека, як Крывавы кароль".
  
  "Што ж ..." Хэйдэн прымусiѓ сябе ѓсмiхнуцца. "Гэта тое, што прымусiла нас задумацца, Эд". Яна надала свайму голасу весялосць. "У цябе тут нiчога няма, чувак. Нiчога. I ѓсё ж ты не пральеш. Ты сядзiш там, чэзнеш, з радасцю прымаючы заключэнне. Як скончаны вырадак. Як няѓдачнiк. Як кавалак лайна з Поѓдня". Хэйдэн выклаѓся па поѓнай.
  
  Рот Будро сцяѓся ѓ напружаную белую лiнiю.
  
  "Ты чалавек, якi здаѓся. Гультай. Ахвярапрынашэнне. Iмпатэнт."
  
  Будро рушыѓ да яе.
  
  Хайдэн прыцiснула свой твар да кратаѓ, дражнячы яго. "Грабаны млявы член".
  
  Блюдо нанесла ѓдар, але Хэйдэн адступiла хутчэй, усё яшчэ прымушаючы сябе ѓсмiхацца. Гук яго кулака, якi стукнуѓся аб сталь, быѓ падобны на вiльготную аплявуху.
  
  "Такiм чынам, мы задавалiся пытаннем. Што прымушае такога чалавека, як ты, салдата, станавiцца бязвольным членам?"
  
  Цяпер Будра глядзеѓ на яе павольна разумелымi вачыма.
  
  "Вось i ѓсё". Хэйдэн перадражнiѓ яго. "Ты дабраѓся туды, цi не так? Яе клiчуць Марыя, так?"
  
  Будро зачынiѓ краты ѓ невымоѓнай лютасцi.
  
  Настала чарга Хайдэна ѓсмiхнуцца. "Як я ѓжо сказаѓ. Iмпатэнт."
  
  Яна адвярнулася. Сямёна былi пасеяны. Гаворка iшла аб хуткасцi i жорсткасцi. Эд Будро нiколi б не раскалоѓся пры нармальных умовах. Але зараз...
  
  Кiнiмака падкацiѓ тэлевiзар, якi яны прывязалi да крэсла, так, каб наймiт мог яго бачыць. Трывога ѓ голасе мужчыны была вiдавочная, хаця ён i спрабаваѓ гэта схаваць.
  
  "Якога чорта вы, людзi, спрабуеце пракруцiць?"
  
  "Працягвай назiраць, вырадак". Хэйдэн прымусiла свой голас гучаць так, як быццам ёй проста больш не было справы. Кiнiмака ѓключыѓ тэлевiзар.
  
  Будра вылупiѓ вочы. "Не", - цiха вымавiѓ ён аднымi вуснамi. "О не".
  
  Хайдэн сустрэла яго погляд з абсалютна праѓдападобнай усмешкай. ""Мы на вайне, Будра. Ты ѓсё яшчэ не хочаш казаць? Выберы гробаны прыдатак".
  
  
  * * *
  
  
  Мэт Дрэйк пераканаѓся, што камера надзейна зафiксаваная ѓ патрэбным становiшчы, перш чым ён увайшоѓ у кадр. Чорная балаклава была насунута на яго твар больш для эфекту, чым для маскiроѓкi, але бронекамiзэльку, у якi ён быѓ апрануты, i зброю, якую ён насiѓ, падкрэслiвалi сур'ёзнасць становiшча дзяѓчыны, зусiм дакладна.
  
  Вочы дзяѓчыны былi азёрамi роспачы, страху. Яна паняцця не мела, што нарабiла. Паняцця не маю, навошта яна iм спатрэбiлася. Яна не ведала, чым яе брат зарабляѓ на жыццё.
  
  Марыя Федак была нявiннай, падумаѓ Дрэйк, калi нехта i быѓ невiнаваты ѓ гэтыя днi. Злоѓлены выпадкова, злоѓлены няшчасцем у расстаѓленую па ѓсiм свеце сетка, якая шыпела i патрэсквала ад смерцi, бессардэчнасцi i нянавiсцi.
  
  Дрэйк спынiѓся побач з ёй, размахваючы нажом у правай руцэ, iншая злёгку абапiралася на пiсталет. Для яго больш не мела значэння, што яна была невiнаватая. Гэта была адплата, не менш. Жыццё за жыццё.
  
  Ён цярплiва чакаѓ.
  
  
  * * *
  
  
  "Марыя Федак", - сказаѓ Хэйдэн. "Яна ваша сястра, замужам, мiстэр Будра. Твая сястра, непамятлiвая, мiстэр наймiт. Твая сястра ѓ жаху, мiстэр Забойца. Яна не ведае, хто такi яе брат, цi што ён робiць на рэгулярнай аснове. Але яна сапраѓды ведае цябе. Яна ведае кахаючага брата, якi наведвае яе раз цi два ѓ год з фальшывымi гiсторыямi i прадуманымi падарункамi для яе дзяцей. Скажы мне, Эд, ты хочаш, каб яны раслi без мацi?"
  
  Вочы Будро былi выпучаныя. Яго непрыкрыты страх быѓ настолькi моцным, што Хэйдэн на самай справе адчуѓ да яго жаль. Але зараз быѓ не час. Жыццё яго сястры сапраѓды было на валаску. Вось чаму яны абралi Мэта Дрэйка, аднаго, у якасцi вядучага.
  
  "Марыя". Слова вырвалася з яго, вартае жалю i страцiла надзею.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк ледзь бачыѓ перапалоханую дзяѓчыну. Ён убачыѓ Кэнэдзi, мёртвага ѓ яго на руках. Ён убачыѓ скрываѓленыя рукi Бэна. Ён убачыѓ вiнаваты твар Харысана.
  
  Але больш за ѓсё ён убачыѓ Каваленку. Крывавы Кароль, натхняльнiк, чалавек настолькi пусты i пазбаѓлены пачуццяѓ, што ён мог бы быць нiчым iншым, як ажывелым трупам. Зомбi. Ён убачыѓ твар гэтага чалавека i захацеѓ задушыць жыццё ва ѓсiм, што яго акружала.
  
  Яго рукi пацягнулiся да дзяѓчыны i стулiлiся на яе горле.
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн мiргнула, гледзячы на манiтор. Дрэйк прыспешваѓ падзеi. У Будро наѓрад цi быѓ час памякчэць. Кiнiмака ступiѓ да яе, заѓсёды добры пасярэднiк, але Алiсiя Майлз тузанула яго назад.
  
  "Нi за што, здаравяк. Няхай гэтыя ѓблюдкi папацеюць. У iх на руках няма нiчога, апроч сьмерцi".
  
  Хэйдэн прымусiла сябе кпiць над Будро так, як яна памятала яго насмешку, калi ён загадаѓ забiць яе людзей.
  
  "Ты збiраешся вiскатаць, Эд, цi хочаш даведацца, як у Вялiкабрытанii рыхтуюць сушы?"
  
  Будро паглядзеѓ на яе забойным позiркам. З кутка яго рота пацякла тонкая слiна. Яго эмоцыi бралi верх над iм, сапраѓды гэтак жа, як гэта здаралася, калi ён чуѓ блiзкае забойства. Хайдэн не хацела, каб ён зачыняѓся ад яе.
  
  Алiсiя была ѓжо блiзка да кратаѓ. "Ты загадаѓ пакараць смерцю майго хлопца. Ты павiнен быць рады, што гэта Дрэйк наразае кубiкамi, а не я. Я б прымусiѓ гэтую сучку пакутаваць удвая даѓжэй".
  
  Будро пераводзiѓ позiрк з аднаго на другога. "Вам абодвум лепей пераканацца, што я нiколi не выберуся адсюль. Клянуся, я разрэжу вас абодвух на кавалкi".
  
  "Захавай гэта". Хэйдэн назiраѓ, як Дрэйк сцiскае шыю Марыi Федак. "У яе не так шмат часу".
  
  Будро быѓ жорсткiм чалавекам, i яго твар быѓ замкнёным. "ЦРУ не прычынiць шкоды маёй сястры. Яна грамадзянка Злучаных Штатаѓ".
  
  Цяпер Хэйдэн сапраѓды верыѓ, што вар'ят сапраѓды не зразумеѓ гэтага. "Паслухай мяне, ты, вар'ят вырадак", - прашыпела яна. "Мы на вайне. Крывавы кароль забiѓ амерыканцаѓ на амерыканскай зямлi. Ён выкраѓ дзясяткi. Дзесяткi. Ён хоча ѓтрымаць гэтую краiну, каб атрымаць выкуп. Яму насраць на цябе цi тваю смярдзючую сястру!"
  
  Алiсiя нешта прамармытала ѓ свой слухаѓку. Хэйдэн пачуѓ iнструкцыю. Тое самае зрабiѓ Кiнiмака.
  
  Як i Дрэйк.
  
  Ён адпусцiѓ шыю жанчыны i выцягнуѓ пiсталет з кабуры.
  
  Хэйдэн сцiснула зубы так моцна, што нервы вакол яе чэрапа завылi. Унутраны iнстынкт амаль прымусiѓ яе закрычаць i загадаць яму спынiцца. На секунду яе ѓвага затуманiлася, але затым спрацавала яе трэнiроѓка, якая сказала ёй, што гэта лепшы шанец, якi ѓ iх быѓ, каб высачыць Каваленку.
  
  Адно жыццё, каб выратаваць сотнi цi больш.
  
  Будро заѓважыѓ гульню эмоцый на яе твары i раптам апынуѓся ѓ рашоткi, перакананы, якi працягвае руку i рыкае.
  
  "Не рабi гэтага. Не смей, блядзь, так абыходзiцца з маёй малодшай сястрычкай!"
  
  Твар Хэйдэн быѓ каменнай маскай. "Апошнi шанец, забойца".
  
  "Крывавы кароль - прывiд. Што б я нi ведаѓ, гэта можа быць якi адцягвае манеѓрам. Ён любiць такога кшталту рэчы".
  
  "Зразумеѓ. Выпрабуйце нас".
  
  Але Будра занадта доѓга быѓ наймiтам, забойцам занадта доѓга. I яго нянавiсць да аѓтарытэтных фiгур асляпiла яго меркаваннi. "Iдзi да чорта, сука".
  
  Сэрца Хэйдэн ѓпала, але яна пастукала па манiторы мiкрафона на запясце. "Прыстрэлi яе".
  
  Дрэйк падняѓ пiсталет i прыставiѓ да яе скронi. Яго палец нацiснуѓ на спускавы кручок.
  
  Будро зароѓ ад жаху. "Не! Крывавы кароль у-
  
  Дрэйк дазволiѓ жудаснаму гуку стрэлаѓ заглушыць усе астатнiя гукi. Ён назiраѓ, як кроѓ пырснула з галавы Марыi Федак збоку.
  
  "Паѓночны Оаху!" Будро скончыѓ. "Яго самае вялiкае ранча там ..." Яго словы абарвалiся, калi ён апусцiѓся на падлогу, назiраючы, як яго мёртвая сястра абмякла ѓ крэсле, i гледзячы на запырсканыя крывёй сцяну ззаду яе. Ён у шоку глядзеѓ, як постаць у балаклаве наблiжалася да экрана, пакуль не запоѓнiла яго цалкам. Потым ён зняѓ маску.
  
  Твар Мэта Дрэйка было халодным, адхiленым, твар ката, якi любiѓ сваю працу.
  
  Хэйдэн скалануѓся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Мэт Дрэйк выйшаѓ з таксi i прыкрыѓ вочы, каб вывучыць высокi будынак, якое ѓзвышалася перад iм. Шэрае i неапiсальнае, яно было iдэальным прыкрыццём для сакрэтнай аперацыi ЦРУ. Мясцовыя агенты павiнны былi пракрасцiся праз падземны гараж, прайшоѓшы праз мноства ѓзроѓняѓ бяспекi. Усе астатнiя, няхай гэта будзе агенты або грамадзянскiя асобы, увайшлi праз парадную дзверы, наѓмысна назваѓшыся лёгкай здабычай.
  
  Ён глыбока ѓздыхнуѓ, упершыню за ѓвесь час, колькi сябе памятаѓ, амаль працверазеѓшы, i штурхнуѓ верцiцца дзверы, разлiчаныя на аднаго чалавека. Прынамсi, гэтая ѓстаноѓка, здавалася, сур'ёзна ставiлася да сваёй бяспекi. Перад iм быѓ просты стол, за якiм сядзела з паѓтузiна мужчын суровага выгляду. Без сумневу, за гэтым назiралi яшчэ многiя.
  
  Ён прайшоѓ па палiраваным кафляным падлозе. "Хайдэн Джэй чакае сустрэчы са мной".
  
  "Як цябе клiчуць?"
  
  "Дрэйк".
  
  "Мэт Дрэйк?" Стаiчная знешнасць ахоѓнiка крыху павагалася.
  
  "Вядома".
  
  Мужчына адарыѓ яго такiм поглядам, якi мог бы выкарыстаць чалавек, убачыѓшы знакамiтасць або зняволенага. Потым ён зрабiѓ званок. Секундай пазней ён праводзiѓ Дрэйка да незаѓважнага лiфта. Ён уставiѓ ключ i нацiснуѓ кнопку.
  
  Дрэйк адчуѓ, як лiфт узляцеѓ уверх, нiбы на паветранай падушцы. Ён вырашыѓ не занадта задумвацца аб тым, што павiнна было адбыцца, ён дазволiѓ падзеям паклапацiцца пра сябе. Калi дзверы адчынiлiся, ён апынуѓся тварам да калiдора.
  
  У канцы калiдора стаяѓ яго сустракаючы камiтэт.
  
  Бэн Блэйк i яго сястра Карын. Хэйдэн. Кiнiмака. Дзесьцi ззаду стаяла Алiсiя Майлз. Ён не ѓбачыѓ Мэй, але тады ён таксама не асаблiва чакаѓ.
  
  Хаця сцэна была няправiльнай. Гэта павiнна было ѓключаць Кэнэдзi. Усё гэта выглядала дзiѓна без яе. Ён выйшаѓ з лiфта i паспрабаваѓ успомнiць, што яны, верагодна, адчувалi тое ж самае. Але няѓжо яны кожную ноч ляжалi ѓ ложку, глядзелi яе вачыма, задаючыся пытаннем, чаму Дрэйка не было побач, каб выратаваць яе?
  
  Затым Бэн апынуѓся перад iм, i Дрэйк, нiчога не сказаѓшы, заключыѓ маладога хлопца ѓ свае абдымкi. Карын збянтэжана ѓсмiхалася праз плячо свайго брата, i Хэйдэн падышоѓ, каб пакласцi руку яму на плячо.
  
  "Мы сумавалi па табе".
  
  Ён адчайна трымаѓся. "Дзякуй".
  
  "Табе не абавязкова быць аднаму", - сказаѓ Бэн.
  
  Дрэйк зрабiѓ крок назад. "Паслухай, " сказаѓ ён, " важна растлумачыць адну рэч. Я якi змянiѓся чалавек. Ты больш не можаш на мяне спадзявацца, асаблiва ты, Бэн. Калi вы разумееце гэта, усе вы, тады ёсць шанец, што мы зможам працаваць разам".
  
  "Гэта быѓ не твой-" Бэн адразу прыступiѓ да праблемы, як Дрэйк i меркаваѓ, што ён гэта зробiць. Карын, як нi дзiѓна, была рукой розуму. Яна схапiла яго i адцягнула ѓ бок, пакiдаючы Дрэйку вольны шлях да офiса ззаду iх.
  
  Ён прайшоѓ праз iх, па шляху кiѓнуѓшы Кiнiмаку. Алiсiя Майлз глядзела на яго сур'ёзнымi вачыма. Яна таксама перанесла страту дарагога ёй чалавека.
  
  Дрэйк спынiѓся. "Гэта яшчэ не канец, Алiсiя, нi ѓ якiм разе. Гэты вырадак павiнен быць ухiлены. Калi не, ён можа спалiць свет дашчэнту".
  
  "Каваленка памрэ, крычучы".
  
  "Алiлуя".
  
  Дрэйк прайшоѓ мiма яе ѓ пакой. Два вялiкiя кампутары стаялi справа ад яго, жорсткiя дыскi гулi i пстрыкалi, калi яны шукалi i загружалi дадзеныя. Перад iм была пара куленепрабiвальных вокнаѓ вышынёй да падлогi, якiя выходзяць на Маямi-Бiзун. Раптам яго ѓразiѓ вобраз Уэлса, якi прыкiдваецца перакрутам i просiць снайпэрскi прыцэл, каб разглядзець загарэлыя целы там, унiзе.
  
  Гэтая думка прымусiла яго задумацца. Гэта быѓ першы раз, калi ён складна падумаѓ пра Уэлса з таго часу, як быѓ забiты Кэнэдзi. Уэлс памёр жудаснай смерцю ад рук Алiсii цi Мэй. Ён не ведаѓ, якiя менавiта, i ён не ведаѓ чаму.
  
  Ён пачуѓ, як астатнiя ѓваходзяць за iм. "Такiм чынам..." Ён засяродзiѓся на якi адкрыѓся выглядзе. "Калi мы адпраѓляемся на Гаваi?"
  
  "Ранiцай", - сказаѓ Хэйдэн. "Многiя з нашых актываѓ зараз сканцэнтраваны на Ааху. Мы таксама правяраем iншыя выспы, бо вядома, што ѓ Каваленкi не адно ранча. Канешне, цяпер таксама вядома, што ён майстар падману, таму мы працягваем адсочваць iншыя версii ѓ розных рэгiёнах свету".
  
  "Добра. Я памятаю спасылку на "Капiтана Кука", "Алмазную галаву" i "Брама пекла". Ты iмкнуѓся да гэтага?"
  
  Бэн забраѓ гэта. "У значнай ступенi, так. Але Кук прызямлiѓся на Кауаi, а не на Ааху. Яго-" Маналог рэзка абарваѓся. "Хм, у двух словах. Мы не знайшлi нiчога незвычайнага. Пакуль."
  
  "Няма прамых сувязяѓ памiж Кукам i Дайманд Хед?"
  
  "Мы працуем над гэтым". Карын загаварыла крыху абараняючыся.
  
  "Але ён нарадзiѓся ѓ Ёркшыры", - дадаѓ Бэн, правяраючы новы бар'ер Дрэйка. "Ты ведаеш, Божая Зямля".
  
  Здавалася, што Дрэйк нават не чуѓ, што казаѓ яго сябар. "Як доѓга ён правёѓ на Гаваях?"
  
  "Месяцы", - сказала Карын. "Ён вяртаѓся туды сама меней двойчы".
  
  "Магчыма, тады ён наведаѓ кожную выспу. Што вам варта зрабiць, дык гэта праверыць яго логi, а не яго гiсторыю або дасягненнi. Нам трэба ведаць пра тыя рэчы, якiмi ён не знакамiты".
  
  "Гэта ..." Карын зрабiла паѓзу. "Гэта сапраѓды мае сэнс".
  
  Бэн нiчога не сказаѓ. Карын не скончыла. "Што мы сапраѓды ведаем, дык гэта наступнае: гавайскi бог агню, маланкi i вулканаѓ - гэта жанчына па iменi Пеле. Яна - папулярная постаць у шматлiкiх старажытных паданьнях аб Гаваях. Кажуць, што яе дом знаходзiцца на вяршынi аднаго з самых актыѓных вулканаѓ у свеце, але гэта на Вялiкiм востраве, а не на Ааху."
  
  "Гэта ѓсё?" Коратка спытаѓ Дрэйк.
  
  "Не. Хоць большасць гiсторый аб яе сёстрах, некаторыя легенды апавядаюць пра Браму Пеле. Брама вядуць у агонь i сэрца вулкана - па-твойму, гэта гучыць як Пекла?
  
  "Магчыма, гэта метафара", - сказаѓ Кiнiмака, не падумаѓшы, затым пачырванеѓ. "Ну, гэта магло быць. Ты ведаеш..."
  
  Алiсiя была першай, хто засмяяѓся. "Дзякуй Богу, хоць у кагосьцi яшчэ ёсць пачуццё гумару". Яна фыркнула, затым дадала "Без крыѓд" голасам, якi паказваѓ, што ёй на самой справе ѓсё роѓна, як да яе паставяцца людзi.
  
  "Брама Пеле" могуць апынуцца карыснымi, - сказаѓ Дрэйк. "Працягвай гэтак жа. Убачымся ранiцай".
  
  "Хiба ты не застаешся?" Бэн выпалiѓ, вiдавочна, спадзеючыся, што ѓ яго будзе шанец пагаварыць са сваiм сябрам.
  
  "Не". Дрэйк утаропiѓся ѓ акно, калi сонца пачало садзiцца за акiян. "Сёння ѓвечары мне трэба дзе-нiдзе быць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Дрэйк выйшаѓ з пакоя, не азiраючыся. Як i чакалася, Хэйдэн дагнаѓ яго як раз у той момант, калi ён збiраѓся ѓвайсцi ѓ лiфт.
  
  "Дрэйк, прытармазi. З ёй усё ѓ парадку?"
  
  "Ты ведаеш, што з ёю ѓсё ѓ парадку. Ты бачыѓ яе на вiдэаструменi."
  
  Хэйдэн схапiѓ яго за руку. "Ты ведаеш, што я маю на ѓвазе".
  
  "Яна паправiцца. Гэта павiнна было выглядаць добра, ты ведаеш. Будро мусiѓ думаць, што гэта было па-сапраѓднаму".
  
  "Так".
  
  "Хацеѓ бы я бачыць, як ён зламаѓся".
  
  "Ну, я быѓ тым, каго ён пырнуѓ нажом, так што я атрымаѓ гэтае задавальненне, дзякуючы табе".
  
  Дрэйк нацiснуѓ кнопку першага паверха. "Яго сястра ѓжо мусiць быць у вашых агентаѓ. Яны адвязуць яе ѓ лякарню i прывядуць у парадак. Падробленая кроѓ - гэта д'ябал, якi лезе не ѓ сваю справу, ты ведаеш".
  
  "Будра стаѓ яшчэ больш шалёны, калi гэта магчыма. Калi яго сястра ѓстала, жывая-" Хэйдэн пакiвала галавой. "Канчатковы крах".
  
  "План спрацаваѓ. Iдэя была разумнай", - сказаѓ ёй Дрэйк. "Мы атрымалi iнфармацыю. Яно таго каштавала".
  
  Хэйдэн кiѓнуѓ. "Я ведаю. Я проста рады, што маньяк за кратамi".
  
  Дрэйк увайшоѓ у лiфт i пачакаѓ, пакуль зачыняцца дзверы. "Калi б гэта залежала ад мяне", - сказаѓ ён, калi Хэйдэн знiк з-пад увагi. "Я б прыстрэлiѓ ублюдка ѓ яго камеры".
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк узяѓ таксi да бульвара Бискейн i накiраваѓся да гандлёвай плошчы Бэйсайд. Чалавек, якi патэлефанаваѓ яму, якi гучаѓ прыглушана, няѓпэѓнена i зусiм не ѓ яго характары, хацеѓ сустрэцца каля "Буба Гамп". Дрэйк выпрабаваѓ момант гумару i прапанаваѓ Hooters, месца, верагодна, больш прыдатнае для iх, але Мэй паводзiла сябе так, як быццам нават не чула яго.
  
  Дрэйк далучыѓся да натоѓпу, прыслухаѓся да шумнай весялосцi вакол i адчуѓ сябе зусiм не ѓ сваёй талерцы. Як маглi гэтыя людзi быць такiя шчаслiвыя, калi ён страцiѓ нешта такое дарагое? Як iм магло быць усё роѓна?
  
  У горле ѓ яго перасохла, вусны патрэскалiся. Бар у Bubba Gump вабiѓ да сябе. Магчыма, ён змог бы патапiць некалькiх, перш чым яна прыбудзе. Аднак ён не меѓ iлюзiй; гэта павiнна было спынiцца. Калi ён збiраѓся на Гаваi, каб высачыць забойцу жанчыны, якую кахаѓ, калi ён збiраѓся адпомсцiць, а не стаць ахвярай - гэта павiнна было быць у апошнi раз.
  
  Павiнна было быць.
  
  Ён збiраѓся штурхнуць дзверы, калi Май закрычала на яго. Яна была прама там, прыхiнуѓшыся да калоны менш чым за шэсць футаѓ ад мяне. Калi б яна была ворагам, ён быѓ бы мёртвы прама зараз.
  
  Яго рашучасць да жорсткасцi i адплаты нiчога не каштавала без засяроджанасцi i досведу.
  
  Май накiравалася ѓ рэстаран, Дрэйк рушыѓ услед за ёй. Яны занялi месцы ѓ бары i замовiлi "Патокi лавы" ѓ гонар падарожжа на Гаваi.
  
  Дрэйк захоѓваѓ маѓчанне. Ён нiколi раней не бачыѓ, каб Май Кiтана нервавалася. Ён нiколi раней не бачыѓ яе напалоханай. Ён не мог уявiць сцэнар, якi вывеѓ бы яе з сябе.
  
  I затым яго свет зноѓ упаѓ.
  
  "Каваленка выкраѓ маю сястру, Чыку, з Токiа. Мiнула ѓжо шмат месяцаѓ. З таго часу ён трымае яе ѓ палоне". Май зрабiла глыбокi ѓдых.
  
  "Я разумею. Я разумею, што ты зрабiѓ", - сказаѓ Дрэйк шэптам. Гэта было вiдавочна. Сям'я заѓсёды была на першым месцы.
  
  "У яго ёсць прылада".
  
  "Так".
  
  "Я прыехаѓ у ЗША, каб знайсьцi яе. Каб знайсцi Каваленку. Але я пацярпеѓ няѓдачу, пакуль ты i твае сябры не звязалiся са мной. Я твой даѓжнiк".
  
  "Мы не выратавалi яе. Ты зрабiѓ."
  
  "Ты даѓ мне надзею, зрабiѓ мяне часткай каманды".
  
  "Ты ѓсё яшчэ частка каманды. I не забывайце, што ва ѓрада ёсць iншы сродак. Яны не збiраюцца здавацца".
  
  "Калi толькi ѓ аднаго з iх не было каханага чалавека ѓ палоне".
  
  Дрэйк ведаѓ, што здарылася з жонкай Гейтса, але нiчога не сказаѓ. "Ты будзеш патрэбна нам на Гаваях, Май. Калi мы хочам перамагчы гэтага чалавека, нам спатрэбяцца найлепшыя. Урад ведае гэта. Вось чаму табе, Алiсii i астатнiм было дазволена сысцi".
  
  "А ты?"
  
  "I я".
  
  "Што з тваiмi блiзкiмi, Дрэйк? Цi спрабаваѓ Крывавы кароль ажыццявiць сваю вендэту?"
  
  Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Ён пацярпеѓ няѓдачу".
  
  "I ѓсё ж ён будзе працягваць спрабаваць".
  
  "Твая сястра ѓ бяспецы?" Цi патрэбна ёй дадатковая абарона? Я ведаю некаторых людзей-"
  
  "Пра гэта паклапацiлiся, дзякуй".
  
  Дрэйк вывучаѓ некрануты напой. "Тады ѓсё гэта скончыцца на Гаваях", - сказаѓ ён. "I зараз, калi мы амаль знайшлi яго, гэта будзе хутка".
  
  Май зрабiла вялiкi глыток свайго напою. "Ён будзе падрыхтаваны, Дрэйк. Ён планаваѓ гэта цягам дзесяцiгоддзя".
  
  "Гэта зямля агню", - сказаѓ ён. "Дадайце да гэтага ѓраѓнення Каваленкi i ѓсiх нас, i ѓсё гэтае месца можа проста ѓзарвацца".
  
  
  * * *
  
  
  Ён глядзеѓ, як Мэй сыходзiць да паркоѓкi, i накiраваѓся туды, дзе, як ён думаѓ, магло быць таксi. Начное жыццё Маямi было ѓ самым разгары. Алкаголь быѓ не адзiным даступным сродкам ап'янення, i спалучэнне бясконцых, прыемных начэй, выдатных мужчын i жанчын i дынамiчных мелодый старанна дапамагала падняць нават яго маральны дух, якi пахiснуѓся.
  
  Ён завярнуѓ за вугал, i перад iм адкрылася прыстань для яхт - яхты, натапыраныя, каб заняць ганаровае месца, натоѓпы, якiя апанавалi дарожкi, рэстаран пад адкрытым небам, запоѓнены выдатнымi людзьмi, якiм напляваць на ѓсё на свеце.
  
  Па большай частцы дзякуючы такiм людзям, як Мэт Дрэйк.
  
  Ён павярнуѓ назад. Яго мабiльны зазванiѓ той дакучлiвай, меладычнай мелодыяй.
  
  Хуткi нацiск на кнопку. "Так?"
  
  "Мэт? Добры дзень. Прывiтанне." Выдатныя тоны оксфардскай адукацыi здзiвiлi яго.
  
  "Далей?" - сказаѓ ён. "Torsten Dahl?"
  
  "Вядома. Хто яшчэ гучыць гэтак жа добра?"
  
  Дрэйка ахапiла панiка. "Усё ѓ парадку?"
  
  "Не хвалюйся, прыяцель. На гэтым баку свету ѓсё добра. Iсландыя цудоѓная. Дзецi фантастычныя. Жонка - гэта... жонка. Як справы з Каваленкам?"
  
  "Мы знайшлi яго", - сказаѓ Дрэйк з усмешкай. "Амаль. Мы ведаем, дзе шукаць. Прама зараз адбываецца некаторая мабiлiзацыя, i заѓтра мы павiнны быць на Гаваях".
  
  "Выдатна. Што ж, прычына, па якой я тэлефаную, можа быць вам неяк карысная, а можа i не. Ты можаш вырашыць сам. Як вы ведаеце, даследаванне Грабнiцы Багоѓ працягваецца асцярожна. Ты памятаеш, як у замку Фрэя я стаяѓ на краi магiльнi Одзiна з высунутай мовай? Ты памятаеш, што мы знайшлi?"
  
  Дрэйк успомнiѓ сваё непасрэднае трапятанне. "Вядома".
  
  "Паверце мне, калi я кажу, што мы амаль кожны дзень знаходзiм скарбы, роѓныя гэтаму цi нават праѓзыходныя за яго. Але сёе-тое больш прызямлёнае прыцягнула маю ѓвагу гэтай ранiцай, галоѓным чынам таму, што нагадала мне пра цябе".
  
  Дрэйк ступiѓ у вузкi завулак, каб лепш чуць шведа. "Нагадвае табе мяне? Ты знайшоѓ Геркулеса?"
  
  "Не. Але мы знайшлi знакi на сценах кожнай нiшы грабнiцы. Яны былi ѓтоены за скарбамi, таму спачатку не былi прыкметныя."
  
  Дрэйк кашлянуѓ. "Адметыны?"
  
  "Яны адпавядалi фатаграфii, якую вы мне даслалi".
  
  Дрэйку спатрэбiлася iмгненне, а затым у яго сэрца ѓдарыла маланка. "Пачакай. Ты маеш на ѓвазе, сапраѓды як на малюнку, якую я адправiѓ? Выява завiткоѓ, якое мы знайшлi на прыладах перасоѓвання ѓ часе?"
  
  "Я думаѓ, гэта прымусiць цябе ѓкусiць, мой сябар. Так, гэтыя меткi - цi завiткi, як ты кажаш."
  
  Дрэйк на iмгненне страцiѓ дарунак прамовы. Калi меткi ѓ Грабнiцы Багоѓ супадалi з меткамi, якiя яны знайшлi на старажытных прыладах перамяшчэння, то гэта азначала, што яны былi з той жа эпохi.
  
  Дрэйк казаѓ перасохлым ротам. "Гэта азначае-"
  
  Але Торстэн Далеч ужо ѓсё прадумаѓ. "Што багi стварылi прылады з мэтай падарожжа ѓ часе. Калi добра падумаць, у гэтым ёсць сэнс. З таго, што мы знайшлi ѓ грабнiцы Одзiна, мы ведаем, што яны iснавалi. Цяпер мы ведаем, як яны манiпулявалi ходам часу".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Крывавы кароль стаяѓ на краi свайго невялiкага заказнiка, назiраючы, як некалькi яго бенгальскiх тыграѓ пераследуюць маленькага аленя, якога выпусцiлi для iх. Яго эмоцыi былi разарваныя. З аднаго боку, было прыемна валодаць i ѓ вольны час назiраць за адной з найвялiкшых машын для забойства, калi-небудзь створаных на планеце. З другога - гэта была абуральная ганьба, што iх трымалi ѓ палоне. Яны заслугоѓвалi большага.
  
  Не такi, як яго чалавечыя палонныя. Яны заслужылi тое, што збiралiся атрымаць.
  
  Будро.
  
  Крывавы кароль павярнуѓся, пачуѓшы, як некалькi чалавек брыдуць па траве. "Мiстэр Будро," праскрэшчаѓ ён. "Як прайшло затрыманне ѓ ЦРУ?"
  
  Мужчына спынiѓся за некалькi ярдаѓ ад яго, аказваючы яму патрабаваную павагу, але гледзячы на яго без страху. "Складаней, чым я сабе ѓяѓляѓ", - прызнаѓся ён. "Дзякуй за цiхае выманне".
  
  Крывавы кароль зрабiѓ паѓзу. Ён адчуваѓ тыграѓ у сябе за спiной, якiя дамагаюцца перапалоханага аленя. Алень вiшчаѓ i ѓцякаѓ, ахоплены жахам, няздольны зiрнуць у вочы ѓласнай смерцi. Будро быѓ не такiм. Крывавы кароль аказаѓ яму пэѓную ступень павагi.
  
  "Мэт Дрэйк перасягнуѓ цябе?"
  
  "ЦРУ аказалася больш вынаходлiвым, чым я меркаваѓ. Вось i ѓсё".
  
  "Ты ж ведаеш, што калi б пiсталет быѓ у мяне, смерць тваёй сястры не была б iнсцэнiраванай".
  
  Маѓчанне Будра паказала, што ён зразумеѓ.
  
  "Настаѓ час дзейнiчаць", - сказаѓ Крывавы кароль. "Мне патрэбен нехта, каб знiшчыць iншыя ранча. Тыя, што на Кауаi i Вялiкiм востраве. Ты можаш зрабiць гэта для мяне?"
  
  Чалавек, якога ён загадаѓ выратаваць ад пажыццёвага зняволення, раптоѓна здабыѓ надзею. "Гэта я магу зрабiць".
  
  "Вы павiнны забiць кожнага закладнiка. Кожны мужчына, жанчына i дзiця. Ты можаш гэта зрабiць?"
  
  "Так, сэр".
  
  Крывавы кароль нахiлiѓся наперад. "Ты ѓпэѓнены?"
  
  "Я зраблю ѓсё, аб чым ты мяне папросiш".
  
  Крывавы Кароль не выявiѓ нiякiх вонкавых эмоцый, але быѓ задаволены. Будро быѓ яго самым кампетэнтным байцом i камандзiрам. Добра, што ён заставаѓся такiм адданым.
  
  "Тады iдзi, прыгатуйся. Чакаю вашых указанняѓ".
  
  Яго людзi адвялi амерыканца, i Крывавы Кароль жэстам загадаѓ аднаму чалавеку пачакаць ззаду. Гэта быѓ Клод, якi кiруе яго ранча ѓ Ааху.
  
  "Як я ѓжо сказаѓ, Клод, час прыйшоѓ. Ты гатовы, так?"
  
  "Усё падрыхтавана. Як доѓга мы павiнны пратрымацца?"
  
  "Ты будзеш трымацца, пакуль не памрэш", - прахрыпеѓ Крывавы Кароль. "Тады твой абавязак перада мной будзе выплачаны. Ты - частка адцягнення. Канешне, гэта толькi малая частка, але твая ахвяра таго вартая".
  
  Яго наглядчык з Ааху захоѓваѓ маѓчанне.
  
  "Цябе гэта турбуе?"
  
  "Не. Не, сэр."
  
  "Гэта добра. I як толькi мы засяродзiм iх увагу на ранча, вы расчынiце мясцовыя астраѓныя вочкi. Гэта я прайду праз Браму пекла, але Гаваi будуць гарэць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Прыватны самалёт ЦРУ ляцеѓ на вышынi 39 тысяч футаѓ. Мэт Дрэйк пабалбатаѓ лёдам у сваёй пустой шклянцы i ѓзламаѓ вечка для яшчэ аднаго мiнiятурнага вiскi. Ён размясцiѓся ѓ адзiноце ѓ хваставой частцы самалёта ѓ надзеi, што яны будуць паважаць яго адзiноту. Але пастаянныя касыя позiркi i люты шэпт падказалi яму, што фургон "сардэчна запрашаем назад" хутка спынiцца побач з iм.
  
  I вiскi яшчэ нават не пачало дзейнiчаць на нервы.
  
  Хайдэн сядзела праз праход ад яго, Кiнiмака побач з ёй. Нягледзячы на характар сваёй мiсii, гаваец здаваѓся даволi жыццярадасным наконт вяртання на радзiму. Яго сям'ю старанна ахоѓвалi, але вечна аптымiстычны гiгант, здавалася, быѓ цалкам упэѓнены, што ѓ яго ѓсё яшчэ будзе шанец убачыць iх.
  
  Хэйдэн размаѓляѓ з Джонатанам Гейтсам па спадарожнiкавым тэлефоне. "Яшчэ трое? Разам дваццаць адзiн палонны, сэр. Ну, так, я ѓпэѓнены, што iх больш за гэта. I пакуль няма месцазнаходжання. Дзякуй табе".
  
  Хайдэн перапынiла сувязь i апусцiла галаву. "Я больш не магу з iм размаѓляць. Як вы размаѓляеце з чалавекам, жонку якога толькi што забiлi? Што ты скажаш?"
  
  Дрэйк назiраѓ за ёй. Гэта заняло iмгненне, але затым яна перавяла на яго зацкаваны погляд. "Мне шкада, Мэт. Я не думаѓ. Так шмат усяго робiцца".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ i асушыѓ шклянку. "Хiба Гейтсу не варта ѓзяць адпачынак?"
  
  "Сiтуацыя занадта нестабiльная". Хайдэн прыцiснула тэлефон да свайго калена. "На вайне нiхто не можа адысцi на другi план".
  
  Дрэйк усмiхнуѓся iронii. "Я не думаѓ, што Гаваi такiя вялiкiя".
  
  "Ты маеш на ѓвазе, чаму яны да гэтага часу не знайшлi хаця б адно з яго ранча? Ну, гэта не вялiкая справа. Але там жудасна шмат непраходнага лесу, узгоркаѓ i далiн. Ранча, верагодна, таксама замаскiраваныя. I Крывавы кароль падрыхтаваны для нас. Вашынгтон, здаецца, думае, што мясцовыя дапамогуць нам больш, чым звычайная працоѓная сiла".
  
  Дрэйк падняѓ брыво. "Дзiѓна, але яны, верагодна, маюць рацыю. Вось тут i з'яѓляецца наш прыязны волат".
  
  Мано адарыѓ яго шырокай нязмушанай усмешкай. "Я сапраѓды ведаю большую частку насельнiцтва Ганалулу".
  
  Узнiкла размытая пляма, i Бэн Блэйк раптам апынуѓся побач з iм. Дрэйк утаропiѓся на маладога чалавека. Гэта быѓ першы раз, калi яны ѓбачылi адзiн аднаго па-сапраѓднаму з таго часу, як памёр Кэнэдзi. У iм узнялася хваля эмоцый, якiя ён хутка здушыѓ i схаваѓ, зрабiѓшы яшчэ адзiн глыток.
  
  "Усё адбылося так хутка, прыяцель. Я нiчога не мог зрабiць. Яна выратавала мяне, але... але я не змог выратаваць яе".
  
  "Я не вiнавачу цябе. Гэта была не твая вiна".
  
  "Але ты сышоѓ".
  
  Дрэйк глядзеѓ на Карын, сястру Бэна, якая глядзела на свайго брата сярдзiтымi вачыма. Яны, вiдавочна, абмяркоѓвалi неабдуманы ѓчынак Бэна, i ён пайшоѓ супраць плынi. Дрэйк адкрыѓ яшчэ адну порцыю вiскi i адкiнуѓся на спiнку крэсла, яго погляд быѓ нерухомы. "Каля тысячы гадоѓ таму я ѓступiѓ у SAS. Лепшая ѓ свеце баявая сiла. Ёсць прычына, па якой яны лепшыя, Бэн. Сярод iншага, гэта таму, што яны жорсткiя людзi. Бязлiтасны. Забойцы. Яны не падобныя на Мэта Дрэйка, якога вы ведаеце. Або нават як Мэт Дрэйк, якi шукаѓ косцi Одзiна. Гэты Мэт Дрэйк не быѓ у SAS. Ён быѓ грамадзянскi".
  
  "А зараз?"
  
  "Пакуль Крывавы кароль жывы i Вендэта ѓсё яшчэ iснуе, я не магу быць грамадзянскай асобай. Няважна, наколькi моцна я хачу быць".
  
  Бэн адвёѓ погляд. "Я разумею гэта".
  
  Дрэйк быѓ здзiѓлены. Ён паѓзвярнуѓся, калi Бэн устаѓ i пайшоѓ назад на сваё месца. Магчыма, малады хлопец пачынаѓ сталець.
  
  Калi б апошнiя тры месяцы не паскорылi гэты працэс, нiшто i нiколi не паскорыла б.
  
  Хэйдэн назiраѓ за iм. "Ён быѓ з ёю, ты ведаеш. Калi яна памерла. Яму таксама было цяжка".
  
  Дрэйк праглынуѓ i нiчога не сказаѓ. Яго горла сцiснулася, i гэта было ѓсё, што ён мог зрабiць, каб не заплакаць. Нейкi чалавек з SAS. Вiскi пакiнула гарачы след унiзе жывата. Праз iмгненне ён спытаѓ: "Як нага?"
  
  "Балiць. Я магу хадзiць i нават бегаць. Хаця не хацеѓ бы бiцца з Блюшам яшчэ некалькi тыдняѓ".
  
  "Пакуль ён у турме, табе не давядзецца".
  
  Яго ѓвагу прыцягнула мiтусня. Май i Алiсiя сядзелi ѓ некалькiх шэрагах наперадзе i праз праход адно ад аднаго. Адносiны памiж дзвюма жанчынамi нiколi не былi больш за халоднымi, але нешта iх абодвух раздражняла.
  
  "Ты скампраметаваѓ нас!" Алiсiя пачала крычаць. "Каб выратаваць сваю ѓласную чортаву сястру. Як яшчэ яны маглi знайсцi гатэль?
  
  Дрэйк саслiзнуѓ са свайго месца i накiраваѓся па праходзе. Апошняе, што было патрэбна ѓ палёце, - гэта бойка памiж дзвюма самымi смяротнымi жанчынамi, якiх ён калi-небудзь ведаѓ.
  
  "Хадсан памёр у тым гатэлi", - прагыркала Алiсiя. "Яны застрэлiлi яго, пакуль ... у той час як-" Яна пакiвала галавой. "Гэта была твая iнфармацыя, Кiтана? Я заклiкаю цябе сказаць праѓду".
  
  Алiсiя ступiла ѓ праход. Май паднялася, каб паглядзець ёй у твар. Дзве жанчыны апынулiся амаль нос да носа. Май адступiла, каб вызвалiць сабе месца. Нявопытны назiральнiк мог бы падумаць, што гэта была прыкмета слабасцi з боку японскай дзяѓчыны.
  
  Дрэйк ведаѓ, што гэта смяротная прыкмета.
  
  Ён памчаѓся наперад. "Спынiся!"
  
  "Мая сястра стаiць дзесяцi "Хадсанаѓ"".
  
  Алiсiя зароѓ. "Цяпер я атрымаю крыху травень-тайму!"
  
  Дрэйк ведаѓ, што Мэй не адступiць. Было б прасцей распавесцi Алiсii тое, што яна ѓжо ведала - што Хадсан выдаѓ сябе, - але гонар Май Кiтана не дазволiла б ёй саступiць. Алiсiя нанесла ѓдар. Май парыравала. Алiсiя пасунулася ѓбок, каб вызвалiць сабе больш месца. Май накiнулася на яе.
  
  Дрэйк кiнуѓся да iх.
  
  Алiсiя адлюстравала ѓдар нагой, ступiла наперад i рушыла локцем у твар Мэй. Японская ваяѓнiца не паварушылася, але злёгку павярнула галаву, дазволiѓшы ѓдару прасвiстаць у мiлiметры ад яе.
  
  Май моцна стукнула Алiсiю па рэбрах. Раздаѓся высокi свiст вырываецца дыхання, i Алiсiя адхiснулася да пераборкi. Май рухалася наперад.
  
  Хэйдэн ѓскочыла на ногi, крычучы. Бэн i Карын таксама былi на нагах, абодвум было цiкава, хто выйграе бой. Дрэйк уварваѓся з сiлай, штурхнуѓшы Мэй на суседняе сядзенне i перарэзаѓшы рукой горла Алiсii.
  
  "Спынiся". Яго голас быѓ цiхi, як магiла, але поѓны пагрозы. "Твой мёртвы гробаны хлопец тут нi пры чым. I твая сястра таксама." Ён кiнуѓ люты позiрк у бок Мэй. "Каваленка - вораг. Як толькi гэты вырадак стане ФУБАРАМ, ты можаш змагацца колькi заѓгодна, але датуль прыберажы гэта".
  
  Алiсiя вывярнула яе руку. "Гэтая сука павiнна памерцi за тое, што яна зрабiла".
  
  Май i вокам не мiргнула. "Ты паступала значна горш, Алiсiя".
  
  Дрэйк убачыѓ агонь, якi зноѓ успыхнуѓ у вачах Алiсii. Ён выпалiѓ адзiнае, што прыйшло яму ѓ галаву. "Замест таго, каб спрачацца, можа быць, вы маглi б растлумачыць мне, хто з вас на самой справе забiѓ Уэлса. I чаму."
  
  Барацьба выйшла за iх межы.
  
  Хэйдэн быѓ прама за iм "Хадсана адсачылi з дапамогай высокатэхналагiчнай прылады сачэння, Майлз. Ты ведаеш гэта. Нiхто тут не задаволены тым, як Май аддала прыладу". У яе голасе гучала сталь. "Ня кажучы ѓжо пра тое, як яна гэта атрымала. Але нават я разумею, чаму яна гэта зрабiла. Некаторыя высокапастаѓленыя ѓрадавыя чыноѓнiкi зараз праходзяць праз тое ж самае. Каваленка ѓжо гуляе сваю фiнальную партыю, а мы ледзьве дабралiся да другой базы. I калi ѓцечкi не заделаны-"
  
  Алiсiя зароѓ i вярнулася на сваё месца. Дрэйк знайшоѓ яшчэ адзiн пачак мiнiяцюр i накiраваѓся назад па праходзе да сваёй. Ён глядзеѓ прама перад сабой, не жадаючы пакуль заводзiць якую-небудзь размову са сваiм лепшым сябрам.
  
  Але па дарозе Бэн нахiлiѓся да яго. "ФУБАР?"
  
  "Аблажаѓся да непазнавальнасцi".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Перад тым, як яны прызямлiлiся, Хэйдэн патэлефанавалi i паведамiлi, што Эд Будро збег з турмы ЦРУ. Крывавы кароль выкарыстаѓ iнсайдэра i, насуперак сваiм уласным жаданням, дастаѓ Будро падчас стрыманай аперацыi без мiтуснi.
  
  "Вы, людзi, нiколi нiчому не вучыцеся", - сказаѓ ёй Дрэйк i не быѓ здзiѓлены, калi ёй не было чаго сказаць у адказ.
  
  Аэрапорт Ганалулу прамiльгнуѓ як у тумане, як i хуткая паездка на машыне ѓ горад. У апошнi раз, калi яны былi на Гаваях, яны напалi на асабняк Давора Бабiча i былi ѓнесены ѓ спiс падазраваных яго сынам Бланкам. У той час гэта здавалася сур'ёзным.
  
  Потым з'явiѓся Дзмiтрый Каваленка.
  
  Ганалулу быѓ ажыѓленым горадам, мала чым адрозным ад большасцi амерыканскiх цi еѓрапейскiх гарадоѓ. Але так цi iнакш, простая думка аб тым, што пляж Вайкiкi знаходзiцца не больш чым у дваццацi хвiлiнах язды, змякчыла нават змрочныя думкi Дрэйка.
  
  Быѓ раннi вечар, i ѓсе яны стамiлiся. Але Бэн i Карын настаялi, каб яны накiравалiся проста ѓ будынак ЦРУ i падключылiся да лакальнай сеткi. Iм абодвум не цярпелася пачаць капацца ѓ месцазнаходжаннi часопiсаѓ капiтана Кука. Дрэйк амаль усмiхнуѓся, пачуѓшы гэта. Бэн заѓсёды кахаѓ загадкi.
  
  Хайдэн паскорыѓ афармленне дакументаѓ, i неѓзабаве яны апынулiся ѓ iншым малюсенькiм офiсе, падобным на той, якi яны пакiнулi ѓ Маямi. Адзiнае адрозненне складалася ѓ тым, што з акна яны маглi бачыць вышынныя гатэлi Вайкiкi, знакамiты якi верцiцца рэстаран Top of Waikiki i, удалечынi, самую вялiкую славутасць Оаху - даѓно патухлы вулкан, вядомы як Дайманд Хед.
  
  "Божа, я хачу тут жыць", - сказала Карын з уздыхам.
  
  "Я веру", - прамармытаѓ Кiнiмака. "Хоць я ѓпэѓнены, што большасць адпачывальнiкаѓ праводзяць тут больш часу, чым я".
  
  "Гэй, ты не так даѓно пабываѓ у Эверглейдс", - уразiла Хэйдэн, калi яна падлучыла кампутары Бэна i Карын да прывiлеяванай сiстэмы. "I пазнаёмiѓся з адным з мясцовых".
  
  Кiнiмака на iмгненне выглядаѓ збянтэжаным, затым хмыкнуѓ. "Ты маеш на ѓвазе алiгатара? Гэта было вельмi весела, так".
  
  Хайдэн скончыла тое, што яна рабiла, i агледзелася. "Як наконт хуткай вячэры i ранняга ложа? Мы прыступаем да працы на досвiтку".
  
  Рушылi ѓслед кiѓкi i мармытанне згоды. Калi Мэй пагадзiлася, Алiсiя выйшла. Дрэйк паглядзеѓ ёй услед, перш чым павярнуцца да сваiх калег. "Вы ѓсе павiнны ведаць сёе-тое, пра што я даведаѓся сёння. У мяне такое пачуццё, што гэта можа быць адной з найважнейшых частак iнфармацыi, якую мы калi-небудзь раскрыем". Ён зрабiѓ паѓзу. "Далечак звязаѓся са мной учора".
  
  "Torsten?" Бэн выпалiѓ. "Як пажывае звар'яцелы швед? Калi я бачыѓ яго ѓ апошнi раз, ён тарашчыѓся на косцi Одзiна."
  
  Дрэйк прыкiнуѓся, што нiхто яго не перарываѓ. "Падчас даследавання Грабнiцы Багоѓ яны выявiлi пазнакi, якiя супадаюць з завiткамi, якiя мы выявiлi на прыладах перасоѓвання".
  
  "Паслядоѓна?" - Рэхам паѓтарыѓ Хайдэн. "Наколькi паслядоѓна?"
  
  "Яны сапраѓды такiя ж".
  
  Мозг Бэна зарабiѓ на поѓную магутнасць. "Гэта азначае, што тыя ж людзi, якiя пабудавалi Грабнiцу, таксама стварылi прылады. Гэта вар'яцтва. Тэорыя заключаецца ѓ тым, што багi пабудавалi свае ѓласныя грабнiцы i лiтаральна ляглi памiраць, адначасова падаѓжаючы жыццё з дапамогай масавага вымiрання. Цяпер ты кажаш, што яны таксама стварылi прылады для перамяшчэння ѓ часе?" Бэн зрабiѓ паѓзу. "На самой справе, гэта мае сэнс-"
  
  Карын пакiвала галавой, гледзячы на ??яго. "Дурачок. Канешне, у гэтым ёсць сэнс. Так яны падарожнiчалi ѓ часе, манiпулявалi падзеямi i стваралi лёсы людзей".
  
  Мэт Дрэйк бязгучна адвярнуѓся. "Я ѓбачу цябе ранiцай".
  
  
  * * *
  
  
  Начное паветра было духмяным, трапiчна цёплым i з лёгкiм прысмакам Цiхага акiяна. Дрэйк блукаѓ па вулiцах, пакуль не знайшоѓ адкрыты бар. Клiентура павiнна адрознiвацца ад iншых бараѓ у iншых краiнах, цi не так?падумаѓ ён. У рэшце рэшт, гэта быѓ рай. Тады чаму пажыццёвы ѓсё яшчэ гулялi ѓ бiльярд, выглядаючы так, быццам установа належыць iм? Чаму ѓ канцы бара сядзеѓ п'яны з адкiнутай галавой? Чаму вечная пара сядзела паасобку, закiнутая ѓ сваiх уласных маленькiх мiрах, разам, але ѓ адзiноце?
  
  Ну, сёе-тое было iнакш. Алiсiя Майлз была ѓ бары, дапiвала падвойную порцыю. Дрэйк думаѓ аб сыходзе. Былi i iншыя рашоткi, у якiх ён мог схавацца ад сваiх смуткаѓ, i калi б большасць з iх выглядала так, як гэта, ён адчуваѓ бы сябе як дома.
  
  Але, магчыма, заклiк да дзеяння крыху змянiѓ яго пункт гледжання. Ён падышоѓ да яе i сеѓ. Яна нават не падняла вока.
  
  "Тваю мацi, Дрэйк". Яна пасунула да яго сваю пустую шклянку. "Купi мне выпiць".
  
  "Пакiнь бутэльку", - праiнструктаваѓ Дрэйк бармэна i налiѓ сабе паѓшклянкi "Бакары Оукхарт". Ён падняѓ свой келiх у тосце. "Алiсiя Майлз. Дзесяцiгадовыя адносiны, якiя нi да чаго не прывялi, так? I вось мы апыняемся ѓ раi, напiваемся ѓ бары".
  
  "У жыцця ёсць спосаб аблажацца з табой".
  
  "Не. SRT зрабiѓ гэта".
  
  "Гэта сапраѓды не дапамагло".
  
  Дрэйк скоса зiрнуѓ на яе. "Гэтая прапанова сумленнасцi? Ад цябе? Колькi з iх ты патапiѓ?"
  
  "Дастаткова, каб зьняць напружаньне. Не так шмат, як мне трэба".
  
  "I ѓсё ж ты нiчога не зрабiѓ, каб дапамагчы тым людзям. У той вёсцы. Ты ѓвогуле памятаеш? Ты дазволiѓ нашым уласным салдатам дапытваць iх".
  
  "Я быѓ салдатам, як i яны. У мяне быѓ загад."
  
  "I тады ты саступiѓ таму, хто больш заплацiѓ".
  
  "Я выканаѓ свой абавязак, Дрэйк". Алiсiя далiла сабе ром i моцна стукнула бутэлькай аб стол. "Настаѓ час пажынаць плады".
  
  "I паглядзi, да чаго гэта цябе прывяло".
  
  "Ты маеш на ѓвазе, паглядзi, да чаго гэта нас прывяло, цi не так?"
  
  Дрэйк захоѓваѓ маѓчанне. Можна сказаць, што ён абраѓ вялiкую дарогу. Можна таксама сказаць, што яна выбрала нiзкую дарогу. Гэта не мела значэння. Яны апынулiся ѓ адным i тым жа месцы з аднолькавымi стратамi i аднолькавым будучым.
  
  "Спачатку мы разбярэмся з Крывавай вендэтай. I Каваленку. Тады мы ѓбачым, дзе мы знаходзiмся." Алiсiя сядзела, гледзячы ѓдалячынь. Дрэйку стала цiкава, цi круцiлiся яе думкi вакол Цiма Хадсана.
  
  "Нам усё яшчэ трэба пагаварыць пра Уэлса. Ён быѓ маiм сябрам".
  
  Алiсiя засмяялася, гучачы зусiм як раней. "Гэты стары перакрут? Ён нi ѓ якiм разе не быѓ тваiм сябрам, Дрэйк, i ты, блядзь, гэта ведаеш. Мы будзем казаць аб студнях. Але ѓ канцы. Вось калi гэта адбудзецца".
  
  "Чаму?"
  
  Мяккi голас праплыѓ над яго плячом. "Таму што менавiта тады гэта павiнна адбыцца, Мэт". Гэта былi далiкатныя тоны Мэй. Яна бачком падабралася да iх з бязгучнай лёгкасцю. "Таму што мы патрэбны адзiн аднаму, каб прайсцi праз гэта першымi".
  
  Дрэйк паспрабаваѓ схаваць сваё здзiѓленне, убачыѓшы яе. "Няѓжо праѓда пра Уэлса такая жахлiвая?"
  
  Iх маѓчанне казала аб тым, што гэта было.
  
  Май устала памiж iмi. "Я тут, таму што ѓ мяне ёсць зачэпка".
  
  "Зачэпка? Ад каго? Я думаѓ, японцы цябе падмянiлi".
  
  "Афiцыйна, яны гэта зрабiлi". У голасе Май чулiся вясёлыя ноткi. "Неафiцыйна, яны вядуць перамовы з амэрыканцамi. Яны ведаюць, як важна захапiць Каваленку. Не думайце, што ѓ майго ѓрада няма вачэй, каб бачыць".
  
  "Нават не марыла пра гэта". Алiсiя фыркнула. "Я проста хачу ведаць, як ты знайшоѓ нас". Яна страсянула курткай, як быццам хацела скiнуць маячок.
  
  "Я лепш за цябе", - сказала Май i цяпер смяялася. "I гэта адзiны бар на тры кварталы".
  
  "Гэта так?" Дрэйк мiргнуѓ. "Якая iронiя".
  
  "У мяне ёсць зачэпка", - паѓтарыла Май. "Вы хочаце пайсцi са мной зараз i праверыць гэта цi вы абодва занадта п'яныя, каб звяртаць на гэта ѓвагу?"
  
  Дрэйк ускочыѓ са свайго крэсла праз секунду, i Алiсiя разгарнулася. "Паказвай дарогу, маленькi эльф".
  
  
  * * *
  
  
  Кароткая паездка на таксi праз, яны стоѓпiлiся на куце ажыѓленай вулiцы, слухаючы, як Май абнаѓляе iх.
  
  "Гэта зыходзiць непасрэдна ад чалавека, якому я давяраю ѓ Выведвальным упраѓленнi. Ранча Каваленка кiруецца некалькiмi людзьмi, якiм ён давярае. Так было заѓсёды, хаця зараз гэта дапамагае яму больш, чым калi-небудзь, калi яму патрэбны час, каб... што ж, рабi тое, што ён плануе зрабiць. У любым выпадку, яго ранча ѓ Ааху кiруе чалавек па iмi Клод."
  
  Май звярнула iх увагу на чаргу маладых людзей, якiя праходзяць праз арачны i ярка асветлены ѓваход у высакакласны клуб. "Клод валодае гэтым клубам", - сказала яна. Якiя мiгцяць агнi рэкламавалi 'Жывыя выступы ды-джэяѓ, пятнiчныя фiрмовыя бутэлькi i адмысловых госцяѓ'. Дрэйк агледзеѓ натоѓп з замiраючым пачуццём. У iм удзельнiчала каля тысячы самых прыгожых маладых людзей Гаваяѓ у розных станах распранання.
  
  "Мы маглi б крыху вылучыцца", - сказаѓ ён.
  
  "Цяпер я ведаю, што вы ѓсе вымытыя". Алiсiя ѓхмыльнулася яму. "Дрэйк гадавой даѓнасцi ѓстаѓ бы побач з двума гарачымi жанчынамi, з якiмi ён цяпер, абхапiѓ бы iх абедзвюма рукамi за шчокi i падштурхнуѓ бы нас туды".
  
  Дрэйк пацёр вочы, ведаючы, што яна была дзiѓна правы. "Сярэдзiна трыццатых мяняе чалавека", - выцiснуѓ ён, раптам адчуѓшы цяжар страты Элiсан, забойства Кэнэдзi, пастаяннага ап'янення. Яму ѓдалося накiраваць сталёвы погляд на iх абодвух.
  
  "Пошукi Клода пачынаюцца тут".
  
  Яны, усмiхаючыся, прайшлi мiма швейцараѓ i апынулiся ѓ вузкiм тунэлi, запоѓненым мiгатлiвым святлом i падробленым дымам. Дрэйк быѓ на iмгненне дэзарыентаваны i спiсаѓ гэта на тыднi ап'янення. Яго разумовыя працэсы былi невыразнымi, яго рэакцыi яшчэ больш. Яму трэба было хутка падцягнуцца.
  
  За тунэлем быѓ шырокi балкон, з якога адкрываѓся вiд на танцпляц з вышынi птушынага палёту. Целы рухалiся ва ѓнiсон глыбокiм басовым рытмам. Сцяна справа ад iх змяшчала тысячы бутэлек з лiкёрам i адлюстроѓвала святло ѓ блiскучых прызмах. Тузiн супрацоѓнiкаѓ бара апрацоѓваѓ гульцоѓ, чытаючы па вуснах, выдаючы дробязь i падаючы не тыя напоi абыякавым наведвальнiкам клуба.
  
  Тое ж, што i ѓ любым iншым бары. Дрэйк засмяяѓся з некаторай iронiяй. "Ззаду". Ён паказаѓ, не маючы патрэбы ѓ тым, каб хавацца ѓ натоѓпе. "Агароджаная канатам тэрыторыя. А за iмi - фiранкi".
  
  "Прыватныя вечарынкi", - сказала Алiсiя. "Я ведаю, што адбываецца там, ззаду".
  
  "Вядома, ты ведаеш". Май была занята тым, што аглядала столькi месца, колькi магла. "Цi ёсць тут заднi пакой, у якой ты нiколi не быѓ, Майлз?"
  
  "Нават не хадзi туды, сука. Я ведаю пра твае подзвiгi ѓ Тайландзе. Нават я не стаѓ бы спрабаваць нешта з гэтага".
  
  "Тое, што вы пачулi, было моцна пераменшана". Май пачала спускацца па шырокiх усходах, не аглядаючыся. "Павер мне".
  
  Дрэйк нахмурыѓся на Алiсiю i кiѓнуѓ у бок танцпляца. Алiсiя выглядала здзiѓленай, але затым зразумела, што ён меѓ намер зрэзаць дарогу i накiравацца ѓ прыватную зону. Англiчанка пацiснула плячыма. "Ты вядзеш, Дрэйк. Я пайду за табой".
  
  Дрэйк адчуѓ раптоѓны, iрацыянальны прылiѓ крывi. Гэта быѓ шанец падабрацца блiжэй да чалавека, якi мог ведаць месцазнаходжанне Змiцера Каваленкi. Кроѓ, якую ён пралiѓ да гэтага часу, была ѓсяго толькi кропляй у акiяне ѓ параѓнаннi з тым, што ён быѓ гатовы пралiць.
  
  Пакуль яны прабiралiся скрозь якiя смяюцца, потныя целы на танцпляцы, аднаму з хлопцаѓ атрымалася закруцiць Алiсiю. "Гэй", - крыкнуѓ ён свайму сябру, голас быѓ ледзь чутны з-за пульсавалага рытму. "Мне проста пашанцавала".
  
  Алiсiя стукнула задубелымi пальцамi ѓ яго сонечнае спляценне. "Табе нiколi не шанцавала, сынок. Проста паглядзi на свой твар".
  
  Яны хутка рушылi далей, не звяртаючы ѓвагi на грукатлiвую музыку, целы, персанал бара, якi разгойдваѓся, якi зноѓ сноѓдаѓся туды-сюды ѓ натоѓпе з падносамi, якiя ненадзейна балансавалi над iх галовамi. Пара гучна спрачалася, мужчына прыцiснуѓся да калоны, а жанчына крычала яму ѓ вуха. Група жанчын сярэднiх гадоѓ пацела i аддзiмалася, седзячы па крузе з гарэлкай-жэле i маленькiмi блакiтнымi лыжачкамi ѓ руках. Паѓсюль на падлозе стаялi нiзкiя столiкi, большасць з якiх былi застаѓленыя безгустоѓнымi напоямi пад парасонамi. Нiхто не быѓ самотны. Многiя з мужчын зрабiлi падвойны дубль, калi Май i Алiсiя памерлi, на вялiкае раздражненне сваiх сябровак. Май разважлiва праiгнаравала ѓвагу. Алiсiя справакавала гэта.
  
  Яны падышлi да абгароджанай канатам пляцоѓкi, якая складалася з тоѓстай залатой тасьмы, нацягнутай памiж двума трывалымi латуневымi стойкамi для канатаѓ. Здавалася, iстэблiшмент меркаваѓ, што нiхто насамрэч не кiне выклiк двум грамiлам, размешчаным па абодва бакi.
  
  Цяпер адзiн з iх выйшаѓ наперад, выставiѓшы далонь, i ветлiва папрасiѓ Май адступiць.
  
  Японская дзяѓчына хутка ѓсмiхнулася. "Клод паслаѓ нас паглядзець ..." Яна зрабiла паѓзу, як быццам разважаючы.
  
  "Пiлiпа?" Iншы грамiла хутка загаварыѓ. "Я магу зразумець чаму, але хто гэты хлопец?"
  
  "Целаахоѓнiк".
  
  Двое здаравякоѓ глядзелi на Дрэйка, як коткi, якiя загналi мыш у кут. Дрэйк шырока ѓсмiхнуѓся iм. Ён нiчога не казаѓ, на выпадак, калi яго англiйская акцэнт выклiча падазрэнне. Алiсiя не адчувала такiх асцярог.
  
  "Такiм чынам, гэты Пiлiпа. Якi ён з сябе? Мы збiраемся добра правесцi час, цi як?"
  
  "О, ён лепшы", - сказаѓ першы выкiдала з крывой усмешкай. "Iдэальны джэнтльмен".
  
  Другi выкiдала разглядваѓ iх адзенне. "Ты не зусiм - апрануты - з нагоды. Ты ѓпэѓнены, што цябе паслаѓ Клод?
  
  У голасе Май не было i следу насмешкi, калi яна сказала: "Цалкам упэѓнена".
  
  Дрэйк выкарыстоѓваѓ бiржу для ацэнкi схаваных нiш. Кароткi лесвiчны пралёт вёѓ да ѓзвышэння, на якiм стаяѓ вялiкi стол. Вакол стала сядзела каля тузiна чалавек, большасць з якiх выглядалi дастаткова захопленымi, каб выказаць здагадку, што нядаѓна нюхалi нейкi сур'ёзны парашок. Астатнiя выглядалi проста спалоханымi i сумнымi, маладыя жанчыны i пара хлопцаѓ, вiдавочна не чальцы групы вечарынкi.
  
  "Гэй, Пiлiпа!" - крыкнуѓ другi выкiдала. "Свежае мяса для вас!"
  
  Дрэйк рушыѓ услед за дзяѓчынамi ѓверх па кароткiх усходах. Тут, наверсе, было нашмат цiшэй. Цяпер ён налiчыѓ дванаццаць беспамылкова вядомых дрэнных хлопцаѓ, ва ѓсiх з якiх, верагодна, было зброю. Але калi ён параѓнаѓ дванаццаць мясцовых сiлавiкоѓ з Мэй, Алiсiяй i самiм сабой, ён не хваляваѓся.
  
  Ён застаѓся за iмi, iмкнучыся не прыцягваць да сябе ѓвагi, наколькi гэта было магчыма. Мэтай быѓ Пiлiпа, i цяпер яны былi за некалькi футаѓ ад яго. Гэты начны клуб збiраѓся сапраѓды пачаць запальваць.
  
  Пiлiпа ѓтаропiѓся на дзяѓчат. Гук яго сухой пстрычкi ѓ горле сведчыѓ аб яго зацiкаѓленасцi. Дрэйк смутна ѓбачыѓ, як яго рука пацягнулася да напою i перакулiла яго назад.
  
  "Цябе паслаѓ Клод?"
  
  Пiлiпа быѓ невысокi, худы чалавек. Яго шырока расчыненыя выразныя вочы адразу выдалi Дрэйку, што гэты чалавек не быѓ сябрам Клода. Мы нават не былi знаёмыя. Ён быѓ хутчэй марыянеткай, намiнальным кiраѓнiком клуба. Расходны матэрыял.
  
  "Не зусiм". Май таксама гэта зразумела i ѓ iмгненне вока ператварылася з пасiѓнай жанчыны ѓ узрушаючую забойцу. Адубелыя пальцы ѓпiлiся ѓ горла двух блiжэйшых мужчын, а глыбокi ѓдар спераду адправiѓ трэцяга ѓ забыццё, звалiѓшыся з крэсла. Алiсiя заскочыла на стол побач з ёй, прызямлiлася на азадак, высока падняѓшы ногi, i моцна стукнула мужчыну з плыѓнымi татуiроѓкамi на шыi абцасам па твары. Ён урэзаѓся ѓ грамiлу побач з iм, збiѓшы iх абодвух з ног. Алiсiя скокнула на трэцюю.
  
  Дрэйк быѓ марудлiвым у параѓнаннi, але значна больш разбуральным. Азiят з доѓгiмi валасамi супрацьстаяѓ яму першым i рушыѓ наперад, выкарыстоѓваючы камбiнацыю джэба i франтальнага ѓдару. Дрэйк адступiѓ убок, злавiѓ нагу i крутануѓ з вялiзнай, раптоѓнай сiлай, пакуль мужчына не закрычаѓ i не ѓпаѓ, ператварыѓшыся ѓ рыдаючы шар.
  
  Наступны мужчына выхапiѓ нож. Дрэйк ухмыльнуѓся. Клiнок кiнуѓся наперад. Дрэйк злавiѓ запясце, зламаѓ яго i глыбока ѓсадзiѓ зброю ѓ жывот яго ѓладальнiка.
  
  Дрэйк рушыѓ далей.
  
  Няшчасныя прыхлебальнiкi ѓцякалi з-за стала. Гэта не мела значэння. Яны б нiчога не ведалi аб Клодзе. Адзiны чалавек, якi мог бы, як i трэба было чакаць, забiѓся як мага глыбей у сваё шыкоѓнае скураное крэсла, вочы яго пашырылiся ад страху, вусны бязгучна варушылiся.
  
  "Пiлiпа". Май бачком падышла да яго i паклала руку яму на сцягно. "Спачатку ты хочаш нашай кампанii. Цяпер ты гэтага не робiш. Гэта груба. Што трэба, каб быць маiм сябрам?"
  
  "Я... У мяне ёсць мужчыны". Пiлiпа дзiка жэстыкуляваѓ, яго пальцы дрыжалi, як у чалавека на мяжы алкагольнай залежнасцi. "Паѓсюль".
  
  Дрэйк сутыкнуѓся з двума вышыбайлавы, якiя амаль дабралiся да верху лесвiцы. Алiсiя падмятала тых, хто адстаѓ справа ад яго. Знiзу грымела цяжкая танцавальная музыка. Целы ѓ розных стадыях ап'янення раскiдвалiся па ѓсiм танцпляцы. Дыджэй мiксаваѓ i рохкаѓ для захопленай аѓдыторыi.
  
  "Клод не пасылаѓ цябе", - выдыхнуѓ другi выкiдала, вiдавочна здзiѓлены. Дрэйк скарыстаѓся ашэсткамi ѓсходаѓ, каб хiснуцца наперад i ѓперцiся абедзвюма нагамi ѓ грудзi мужчыны, адпраѓляючы яго перакульвацца назад у шумную яму.
  
  Iншы мужчына пераскочыѓ праз апошнюю прыступку i кiнуѓся на Дрэйка, размахваючы рукамi. Ангелец атрымаѓ удар па рэбрах, якi звалiѓ бы чалавека слабейшым. Гэта прычыняла боль. Яго супернiк зрабiѓ паѓзу, чакаючы эфекту.
  
  Але Дрэйк толькi ѓздыхнуѓ i нанёс блiзкi аперкот, замахнуѓшыся ад самых падэшваѓ ног. Вышыбайлаву адарвала ад зямлi, ён iмгненна страцiѓ прытомнасць. Шум, з якiм ён стукнуѓся аб зямлю, прымусiѓ Пiлiпа прыкметна падскочыць.
  
  "Ты нешта казаѓ?" Май правяла iдэальна наманiкюраным пазногцем па зарослай шчацiннем шчацэ гавайца. "Пра тваiх мужчын?"
  
  "Ты звар'яцеѓ? Ты хаця б ведаеш, каму належыць гэты клуб?"
  
  Май усмiхнулася. Алiсiя падышла да iх абодвум, спакойная пасля таго, як расправiлася з чатырма целаахоѓнiкамi. "Пацешна, што ты так кажаш". Яна паставiла нагу на сэрца Пiлiпа i моцна нацiснула. "Гэты хлопец, Клод. Дзе ён?"
  
  Вочы Пiлiпа мiтусiлiся, як злоѓленыя светлячкi. "Я... Я не ведаю. Ён нiколi не прыходзiць сюды. Я кiрую гэтым месцам, але я... Я не ведаю Клода."
  
  "Годна шкадавання". Алiсiя стукнула нагой у сэрца Пiлiпа. "Для цябе".
  
  Дрэйку спатрэбiѓся час, каб прасканiраваць iх перыметр. Усё здавалася бяспечным. Ён нахiлiѓся, пакуль не аказаѓся нос да носа з уладальнiкам клуба.
  
  "Мы зразумелi гэта. Ты нiкчэмны паслугач. Я нават пагаджуся з тым, што ты не ведаеш Клода. Але ты страшэнна ѓпэѓнены, што ведаеш таго, хто ведае яго. Чалавек, якi наведвае час ад часу. Мужчына, якi гарантуе, што ты будзеш трымаць сябе ѓ цуглях. Цяпер-" Дрэйк схапiѓ Пiлiпа за горла, яго лютасьць была ледзь схаваная. "Ты скажаш мне iмя гэтага чалавека. Або я адкручу тваю гробаны галаву".
  
  Шэпт Пiлiпа застаѓся непачутым нават тут, наверсе, дзе грукатлiвыя ѓдары былi прыглушаны цяжкiмi акустычнымi сценамi. Дрэйк пакруцiѓ галавой, як тыгр трасе галавой забiтай газэлi.
  
  "Што?"
  
  "Бьюкенен. Гэтага чалавека клiчуць Бьюкенен".
  
  Дрэйк сцiснуѓ мацней, калi лютасьць пачала браць верх. "Скажы мне, як ты з iм звязваешся". Выявы Кэнэдзi запоѓнiлi яго бачанне. Ён ледзь адчуѓ, як Май i Алiсiя адцягваюць яго ад ѓладальнiка клуба, якi памiрае.
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  Гавайская ноч была яшчэ ѓ самым разгары. Ледзь перавалiла за поѓнач, калi Дрэйк, Мэй i Алiсiя выслiзнулi з клуба i злавiлi прыпаркаванае таксi. Алiсiя прыкрыла iм шлях да адступлення, радасна падышоѓшы да ды-джэя, схапiѓшы яго мiкрафон i зрабiѓшы сваё лепшае ѓражанне рок-зоркi. "Прывiтанне, Ганалулу! Як ты, блядзь, пажываеш? Так рады быць тут сёньня ѓвечары. Вы, хлопцы, страшэнна прыгожыя!" Затым яна плаѓна выдалiлася, пакiнуѓшы за сабой тысячы здагадак на тысячы вуснаѓ.
  
  Цяпер яны свабодна размаѓлялi з кiроѓцам таксi. "Як доѓга вы думаеце, перш чым Пiлiпа папярэдзiць Бьюкенена?" Спытала Алiсiя.
  
  "Калi пашанцуе, яны могуць не выявiць яго нейкi час. Ён добра злучаны. Але калi яны гэта зробяць-"
  
  "Ён не будзе казаць", - сказаѓ Дрэйк. "Ён баязлiвец. Ён не стане прыцягваць увагу да таго факта, што здаѓ чалавека Клода. Я б уклаѓ у гэта сваю закладную".
  
  "Вышыбайлавы могуць прабалбатацца". цiха сказала Май.
  
  "Большасць з iх без прытомнасцi". Алiсiя засмяялася, затым сказала больш сур'ёзна. "Але спрайт мае рацыю. Калi яны зноѓ змогуць хадзiць i казаць, яны будуць вiскатаць, як свiннi ".
  
  Дрэйк прыцмокнуѓ мовай. "Чорт вазьмi, вы абодва маюць рацыю. Тады мы мусiм зрабiць гэта хутка. Сёння ноччу. Iншага выбару няма".
  
  "Вулiца Паѓночны Кукуй", - сказала Май кiроѓцу таксi. "Вы можаце высадзiць нас каля морга".
  
  Кiроѓца таксi кiнуѓ на яе хуткi погляд. "Па-сапраѓднаму?"
  
  Алiсiя прыцягнула яго ѓвагу дзёрзкай усмешкай. "Цiшэй, файв-о". Проста вядзi машыну".
  
  Кiроѓца таксi прамармытаѓ нешта накшталт "Даѓбаны хаоле", але перавёѓ погляд на дарогу i замоѓк. Дрэйк падумаѓ аб тым, куды яны накiроѓвалiся. "Калi гэта сапраѓды офiс Бьюкенена, ён наѓрад цi будзе там у гэты час".
  
  Алiсiя фыркнула. "Дрэйкi, Дрэйкi, ты проста недастаткова ѓважлiва слухаеш. Калi мы нарэшце зразумелi, што дурны чалавек, Пiлiпа, так моцна зацiснуѓ сваё горла ѓ вашых руках, што яно пачырванела, мы прыступiлi да выратавання яго недарэчнага жыцця, i ён сказаѓ нам, што ѓ Бьюкенена ёсць дом".
  
  "Дом?" Дрэйк скурчыѓ грымасу.
  
  "Пра бiзнэс. Ты ведаеш гэтых дылераѓ. Яны жывуць i ядуць там, гуляюць там, арганiзуюць свае мясцовыя працоѓныя месцы адтуль. Падтрымлiвае парадак. Ён нават будзе трымаць сваiх людзей паблiзу. Гэта няспынная жорсткая вечарынка, чувак".
  
  "Што дапаможа захаваць падзеi ѓ начным клубе ѓ таямнiцы, на дадзены момант". сказала Май, калi таксi спынiлася ля морга. "Памятаеш, калi мы пранiклi ѓ офiс таго магнiта па дастаѓцы ѓ Ганконгу? Хутка ѓваходзiм, хутка выходзiм. Вось якiм гэта павiнна быць".
  
  "Прама як тады, калi мы патрапiлi ѓ тое месца ѓ Цюрыху". Алiсiя гучна сказала Дрэйку. "Гэта не ѓсё пра цябе, Кiтана. Не так ужо i далёка".
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн ѓвайшла ѓ кватэру, якую ёй выдзелiлi ѓ будынку ЦРУ ѓ Ганалулу, i спынiлася як укапаная ад нечаканасцi. Бэн чакаѓ яе, седзячы на ложку i балбочучы нагамi.
  
  Малады чалавек выглядаѓ стомленым. Яго вочы былi налiты крывёй з-за таго, што ён некалькi дзён глядзеѓ на экран кампутара, а яго лоб выглядаѓ крыху зморшчаным ад такой напружанай канцэнтрацыi. Хайдэн быѓ рады яго бачыць.
  
  Яна дэманстратыѓна агледзела пакой. "Вам з Карын нарэшце перарэзалi пупавiну?"
  
  "Har, har. Яна - сям'я". Ён сказаѓ гэта так, нiбыта iх блiзкасць была самай вiдавочнай рэччу. "I яна вызначана ведае толк у кампутары".
  
  "IQ генiяльнага ѓзроѓню дапаможа табе з гэтым". Хэйдэн зняла туфлi. Тоѓсты дыван адчуваѓся як пенiстая падушка пад яе ныючымi нагамi. "Я абсалютна ѓпэѓнены, што заѓтра вы знойдзеце тое, што нам трэба, у часопiсах Кука".
  
  "Калi мы наогул зможам iх выявiць".
  
  "Усе ѓ Сеткi. Табе проста трэба ведаць, дзе шукаць".
  
  Бэн нахмурыѓся, гледзячы на яе. "Цi ёсць... цi ёсць адчуванне, што намi тут манiпулююць? Спачатку знаходжу Грабнiцу Багоѓ, а затым прылады перамяшчэння. Цяпер мы выяѓляем, што гэтыя дзве з'явы звязаныя. I-" Ён зрабiѓ паѓзу.
  
  "I што?" Хайдэн ѓладкавалася побач з iм на ложку.
  
  "Прылады маглi быць нейкiм чынам звязаныя з Брамай пекла", - разважаѓ ён. "Калi Каваленка хоча iх, яны павiнны быць".
  
  "Гэта не праѓда". Хэйдэн нахiлiѓся блiжэй. "Каваленка - вар'ят. Мы не можам прэтэндаваць на разуменне яго мыслення".
  
  Па вачах Бэна было вiдаць, што ён хутка губляе нiтку сваiх думак i флiртуе з iншымi. Ён пацалаваѓ Хайдэн, калi яна схiлiла галаву да яго. Яна адсунулася, калi ён пачаѓ мацаць з нечым у кiшэнi.
  
  "Мне зручней, калi гэта выходзiць праз маланку, Бэн".
  
  "Э? Не. Я хацеѓ гэтага". Ён дастаѓ свой мабiльны, пераключыѓ экран на MP3-плэер i абраѓ альбом.
  
  Флiтвуд Мак пачаѓ спяваць "Second Hand News" з класiчных чутак.
  
  Хэйдэн здзiѓлена мiргнуѓ. "Дынарок? Няѓжо?"
  
  Бэн шпурнуѓ яе на спiну. "Нешта з гэтага лепш, чым ты думаеш".
  
  Ад Хайдэн не выслiзнуѓ пранiзлiвы сум у тоне яе хлопца. Яна не прапусцiла тэму песнi, вiдавочную ѓ назве. Па тых жа прычынах, што i ѓ Бэна, гэта прымусiла яе падумаць аб Кэнэдзi Муры i Дрэйку i аб усiм, што яны страцiлi. Яны абодва не толькi страцiлi вялiкага сябра ѓ асобе Кэнэдзi, але i яе гвалтоѓная смерць ператварыла ѓсiх сяброѓ Дрэйка ѓ просты фонавы шум.
  
  Але калi Лiндсi Бакiнгем пачаѓ спяваць аб высокай траве i рабiць сваю справу, настрой неѓзабаве змянiлася.
  
  
  * * *
  
  
  Май папрасiла вадзiцеля таксi пачакаць, але мужчына не слухаѓ. Як толькi яны выйшлi з машыны, ён завёѓ рухавiк i крануѓся з месца, распырскваючы жвiр.
  
  Алiсiя глядзела яму ѓслед. "Прыдурак".
  
  Май паказала на скрыжаванне перад iмi. "Дом Бьюкенена злева".
  
  Яны iшлi ѓ прыемнай цiшынi. Некалькi месяцаѓ таму Дрэйк ведаѓ, што такога нiколi б не здарылася. Сёння ѓ iх быѓ агульны вораг. Iх усiх кранула вар'яцтва Крывавага караля. I, калi яму дазволяць застацца на волi, ён усё яшчэ можа прычынiць iм жорсткую шкоду.
  
  Разам яны былi адной з найлепшых каманд у свеце.
  
  Яны перасеклi скрыжаванне i замарудзiлi ход, калi здалася ѓласнасць Бьюкенена. Месца было залiта святлом. Фiранкi апушчаны. Дзверы былi адчыненыя, каб музыка магла разлiвацца па акрузе. Глухi стук рэп-музыкi было чуваць нават праз дарогу.
  
  "Узорны сусед", - пракаментавала Алiсiя. "Нехта накшталт гэтага - мне б проста прыйшлося падысцi блiжэй i разбiць iх чортаѓ музычны цэнтр дашчэнту".
  
  "Але большасць людзей не такiя, як ты", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта тое, за кошт чаго гэтыя людзi квiтнеюць. У глыбiнi душы яны хулiганы. У рэальным жыццi яны носяць драбавiк i не маюць нi спачування, нi сумлення".
  
  Алiсiя ѓсмiхнулася яму. "Тады яны не будуць чакаць поѓнамаштабнага нападу".
  
  Май пагадзiлася. "Хутка ѓваходзiм, хутка выходзiм".
  
  Дрэйк падумаѓ аб тым, як Крывавы Кароль загадаѓ забiць так шмат нявiнных. "Пойдзем, трахну iх".
  
  
  * * *
  
  
  Хайдэн была голай i спатнелай, калi зазванiѓ яе мабiльны. Калi б гэта не быѓ характэрны рынгтон яе боса, Джонатана Гейтса, яна б заблакавала яго.
  
  Замест гэтага яна застагнала, адштурхнула Бэна i ткнула ѓ кнопку адказу. "Так?"
  
  Гейтс нават не заѓважыѓ, што ѓ яе перахапiла дыханне. "Хайдэн, прыношу прабачэннi за познi час. Ты можаш казаць?"
  
  Хэйдэн неадкладна вярнуѓся да рэальнасцi. Брама заслугоѓвала яе ѓвагi. Жах, якi ён перажыѓ дзеля сваёй краiны, быѓ далёка за межамi пачуцця абавязку.
  
  "Вядома, сэр".
  
  "Дзмiтрый Каваленка ѓтрымлiвае ѓ палоне чальцоѓ сем'яѓ васьмi сенатараѓ Злучаных Штатаѓ, чатырнаццацi прадстаѓнiкоѓ i аднаго мэра. Гэты монстар будзе прыцягнуты да адказнасцi, Джэй, любымi неабходнымi сродкамi. У цябе ёсць усе рэсурсы".
  
  Сувязь перарвалася.
  
  Хайдэн сядзела, утаропiѓшыся ѓ паѓзмрок, яе запал цалкам згас. Яе думкi былi са зняволенымi. Нявiнныя зноѓ пакутавалi. Яна задавалася пытаннем, колькi яшчэ людзей пацерпiць, перш чым Крывавы Кароль паѓстане перад правасуддзем.
  
  Бэн перапоѓз да яе праз ложак i проста абняѓ яе, як яна хацела.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк увайшоѓ унутр першым i апынуѓся ѓ доѓгiм калiдоры з двума дзвярыма, адкрыванымi налева, i адкрытай кухняй у канцы. Мужчына спускаѓся па лесвiцы, у яго вачах раптам адбiѓся шок, калi ён убачыѓ Дрэйка, якi ѓваходзiѓ у дом.
  
  "Што за-?"
  
  Рука Май рухалася хутчэй, чым магло бачыць вока. У адну секунду мужчына набiраѓ паветра, каб выгукнуць папярэджанне, а ѓ наступную ён ужо скочваѓся ѓнiз па лесвiцы з малюсенькiм кiнжалам у горле. Калi ён дасягнуѓ дна, Май скончыла працу i забрала свой кiнжал. Дрэйк рушыѓ па калiдоры. Яны павярнулi налева ѓ першы пакой. Чатыры пары вачэй адарвалiся ад простых каробак, у якiя яны пакавалi ѓзрыѓчатку.
  
  Выбухоѓка?
  
  Дрэйк iмгненна даведаѓся C4, але ѓ яго не было часу падумаць, паколькi мужчыны схапiлi нядбайна кiнутую зброю. Май i Алiсiя танчылi вакол Дрэйка.
  
  "Там!" Дрэйк паказаѓ на самых хуткiх. Алiсiя звалiла яго з ног нелюбоѓным ударам нагi ѓ пахвiну. Ён упаѓ, мармычучы нешта. Чалавек перад Дрэйкам хутка падышоѓ да яго, пераскочыѓшы праз стол, каб павялiчыць вышыню i моц сваёй атакi. Дрэйк разгарнуѓ сваё цела пад пралётам мужчыны, i калi той прызямлiѓся, выбiѓ абодва яго калены ззаду. Мужчына завiшчаѓ ад лютасцi, i з рота ѓ яго паляцела слiна. Дрэйк нанёс скрышальны ѓдар сякерай па яго верхавiне, з усёй грубiянскай сiлай i моцай.
  
  Мужчына павалiѓся без адзiнага гуку.
  
  Злева ад яго Май нанёс два ѓдары ѓ хуткай паслядоѓнасцi. Абодва сагнулiся напалову з ранамi ѓ жываце, на iх тварах было напiсана здзiѓленне. Дрэйк хутка выкарыстаѓ мёртвую хватку, каб вывесцi са строю аднаго, у той час як Май накаѓтаваѓ iншага.
  
  "Iдзi". - прашыпеѓ Дрэйк. Яны маглi гэтага не ведаць, але гэта ѓсё яшчэ былi людзi Крывавага Караля. Iм пашанцавала, што Дрэйк спяшаѓся.
  
  Яны вярнулiся ѓ калiдор i спусцiлiся ѓ iншы пакой. Калi яны праслiзнулi ѓнутр, Дрэйк убачыѓ кухню. Там было шмат мужчын, усе ѓтаропiлiся на нешта на нiзкiм столiку. Гукi рэпу, якiя даносiлiся знутры, былi такiмi гучнымi, што Дрэйк амаль чакаѓ, што яны выйдуць яму насустрач. Май iрванулася наперад. Да таго часу, як Дрэйк увайшоѓ у пакой, яна ѓжо паклала аднаго мужчыну i перайшла да наступнага. Хлопец з густой барадой сутыкнуѓся з Дрэйкам, ужо з рэвальверам у руцэ.
  
  "Што ты зрабiѓ-?"
  
  Трэнiроѓка была ѓсiм у мастацтве бою, i Дрэйк вяртаѓся хутчэй, чым палiтык мог ухiлiцца ад ключавога пытання. Iмгненна ён ускiнуѓ нагу, выбiѓ рэвальвер з рук мужчыны, затым ступiѓ наперад i злавiѓ яго ѓ паветры.
  
  Ён перавярнуѓ зброю.
  
  "Жывi з дапамогай мяча". Ён стрэлiѓ. Чалавек Бьюкенена звалiѓся нiц у мастацкiм парыве. Май i Алiсiя неадкладна падабралi iншую кiнутую агнястрэльную зброю, калi хтосьцi крыкнуѓ з кухнi. "Гэй, дурнi! Якога хрэна ты робiш?
  
  Дрэйк ухмыльнуѓся. Вiдаць, стралянiна з агнястрэльнай зброi не была нечым нечуваным у гэтым доме. Добра. Ён падышоѓ да дзвярэй.
  
  "Двое", - прашаптаѓ Ён, паказваючы, што прастора ѓ дзвярэй давала толькi двум з iх прастору для манеѓру. Май прыбудавалася ззаду.
  
  "Давайце ѓцiхамiрыць гэтых сабак". Дрэйк i Алiсiя выйшлi, страляючы, цэлячыся ѓ лес ножак, якiя атачалi стол.
  
  Брызнула кроѓ, i целы павалiлiся на падлогу. Дрэйк i Алiсiя рушылi наперад, ведаючы, што шок i трапятанне прывядуць у замяшанне i запалохаюць iх супернiкаѓ. Адзiн з ахоѓнiкаѓ Бьюкенена пераскочыѓ праз нiзкi столiк i ѓрэзаѓся ѓ Алiсiю, адкiнуѓшы яе ѓ бок. Май ступiла ѓ пралом, абараняючыся, калi ахоѓнiк двойчы ткнуѓ у яе пальцам. Май лавiла кожны ѓдар на перадплечча, перш чым моцна стукнуць яго пiсталетам па пераноссi.
  
  Алiсiя зноѓ увязалася ѓ бойку. "Ён быѓ у мяне".
  
  "О, я ѓпэѓнены, што ты гэта зрабiла, мiлая".
  
  "Адсмоктвання мне". Алiсiя накiравала пiсталет на стогне, плачуць мужчын. "Хто-небудзь яшчэ хоча паспрабаваць? Хм?"
  
  Дрэйк ѓтаропiѓся на нiзкi столiк i яго змесцiва. Груды С4 усейвалi паверхню на розных стадыях падрыхтоѓкi.
  
  Што, чорт вазьмi, планаваѓ Крывавы кароль?
  
  "Хто з вас Бьюкенен?"
  
  Нiхто не адказаѓ.
  
  "У мяне ёсць здзелка для Бьюкенена". Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Але калi яго тут няма, тады, я мяркую, нам давядзецца прыстрэлiць вас усiх". Ён стрэлiѓ найблiжэйшаму мужчыну ѓ жывот.
  
  Шум напоѓнiѓ пакой. Нават Май утаропiлася на яго ѓ здзiѓленнi. "Мэт-"
  
  Ён зароѓ на яе. "Нiякiх iмёнаѓ".
  
  "I'm Buchanan." Мужчына, якi прыхiнуѓся спiной да вялiкага халадзiльнiка, ахнуѓ, калi моцна нацiснуѓ на кулявое раненне. "Давай, чувак. Мы не прычынiлi табе шкоды".
  
  Палец Дрэйка напружыѓся на спускавым кручку. Спатрэбiлася вялiзная колькасць самакантролю, каб не стрэлiць. "Ты не прычынiѓ мне болю?" Ён скокнуѓ наперад i наѓмысна апусцiѓся каленам на крывацечную рану. "Ты не прычынiѓ мне болю?"
  
  Прага крывi запоѓнiла яго бачанне. Няѓцешнае гора працяло яго мозг i сэрца. "Скажы мне", - сказаѓ ён хрыпла. "Скажы мне, дзе Клод, цi, ды дапаможа мне бог, я разнясу твае мазгi па ѓсiм гэтым гробаны халадзiльнiку".
  
  Вочы Бьюкенена не хлусiлi. Страх смерцi зрабiѓ яго невуцтва празрыстым. "Я ведаю сяброѓ Клода", - захныкаѓ ён. "Але я не ведаю Клода. Я мог бы назваць вам ягоных сяброѓ. Так, я магу даць табе iх".
  
  Дрэйк слухаѓ, як ён назваѓ два iменi i iх месцазнаходжанне. Скарберы i Пiтэрсан. Толькi калi гэтая iнфармацыя была цалкам вынята, ён паказаѓ на таблiцу, поѓную C4.
  
  "Што ты тут робiш? Рыхтуешся пачаць вайну?"
  
  Адказ ашаламiѓ яго. "Ну так. Бiтва за Гаваi вось-вось пачнецца, чувак".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Бэн Блэйк увайшоѓ у малюсенькi кабiнет, якi ён дзялiѓ са сваёй сястрой, i выявiѓ Карын, якая стаiць каля акна. "Прывiтанне, сястрычка".
  
  "Прывiтанне. Толькi паглядзi на гэта, Бэн. Узыход сонца на Гаваях".
  
  "Мы мусiм быць на пляжы. Усе адпраѓляюцца туды на узыход i заход сонца".
  
  "О, няѓжо? Карын паглядзела на свайго брата з невялiкiм сарказмам. "Ты паглядзеѓ гэта ѓ Iнтэрнэце, цi не так?"
  
  "Ну, зараз, калi мы тут, я б хацеѓ выбрацца з гэтага душнага месца i пазнаёмiцца з мясцовымi".
  
  "Для чаго?"
  
  "Я нiколi не сустракаѓ гавайца".
  
  "Мано - чортаѓ гаваец, дамба. Божа, часам я задаюся пытаннем, цi атрымаѓ я абодва нашыя запасы мазгавых клетак".
  
  Бэн ведаѓ, што бескарысна ладзiць бiтву розумаѓ са сваёй сястрой. Ён некалькi хвiлiн любаваѓся цудоѓным вiдовiшчам, перш чым накiравацца да дзвярэй, каб налiць iм абодвум кавы. Калi ён вярнуѓся, Карын ужо загружала iх кампутары.
  
  Бэн паставiѓ гурткi побач з iх клавiятурамi. "Ты ведаеш, я з нецярпеннем чакаю гэтага". Ён пацёр рукi. "Я маю на ѓвазе, у пошуках часопiсаѓ капiтана Кука. Гэта сапраѓдная дэтэктыѓная праца, бо мы шукаем тое, што ѓтоена, а не тое, што вiдавочна".
  
  "Мы дакладна ведаем, што ѓ Iнтэрнэце няма спасылак, якiя б звязвалi Кука з Дайманд Хед цi Лiхi з гавайцамi. Мы ведаем, што Дайманд Хед - усяго толькi адзiн з серыi конусаѓ, жараѓ, тунэляѓ i лававых труб, якiя праходзяць пад Ааху".
  
  Бэн сербануѓ гарачай кавы. "Мы таксама ведаем, што Кук высадзiѓся на Кауаi, у горадзе Ваймеа. Звярнiце ѓвагу на Ваймеа - там ёсць каньён, досыць надзвычайны, каб супернiчаць з Гранд-каньёнам. Мясцовыя жыхары Кауаi прыдумалi фразу першапачатковае месца для наведвання Гаваяѓ як дзёрзкую насмешку над Ааху. Статуя Кука стаiць у Ваймеа побач з вельмi маленькiм музеем."
  
  "Iншая рэч, якую мы ведаем", - адказала Карын. "Заключаецца ѓ тым, што часопiсы капiтана Кука знаходзяцца прама тут". Яна пастукала па сваiм кампутары. "Анлайн".
  
  Бэн уздыхнуѓ i пачаѓ гартаць першы з шырокiх часопiсаѓ. "Ды пачнецца весялосць". Ён уторкнуѓ навушнiкi i адкiнуѓся на спiнку крэсла.
  
  Карын ѓтаропiлася на яго. "Выключы гэта. Гэта Сцяна Сну? I яшчэ адна вокладка? Калi-небудзь, малодшы брат, табе давядзецца запiсаць гэтыя новыя трэкi i перастаць марнаваць свае пяць хвiлiн славы".
  
  "Не кажы мне пра тое, што ты дарма марнуеш час, сястрычка. Мы ѓсе ведаем, што ты майстар у гэтым".
  
  Ты збiраешся падняць гэта зноѓ? Цяпер?"
  
  "Прайшло пяць гадоѓ". Бэн зрабiѓ музыку гучней i засяродзiѓся на сваiм кампутары. "Пяць гадоѓ спусташэння. Не дазваляй таму, што здарылася тады, разбурыць наступныя дзесяць".
  
  
  * * *
  
  
  Працуючы без сну i з мiнiмальным адпачынкам, Дрэйк, Мэй i Алiсiя вырашылi зрабiць невялiкi перапынак. Дрэйку тэлефанавалi Хэйдэн i Кiнiмака прыкладна праз гадзiну пасля ѓзыходу сонца. Кнопка адключэння гуку неѓзабаве вырашыла гэтую праблему.
  
  Яны знялi пакой у Вайкiкi. Гэта быѓ вялiкi гатэль на колах, бiтком набiты турыстамi, што забяспечвала iм высокi ѓзровень ананiмнасцi. Яны хутка паелi ѓ мясцовым кафэ "Дэнi", затым накiравалiся ѓ свой атэль, дзе паднялiся на лiфце ѓ свой нумар на восьмым паверсе.
  
  Апынуѓшыся ѓсярэдзiне, Дрэйк расслабiѓся. Ён ведаѓ перавагi падсiлкоѓвання ежай i адпачынкам. Ён скруцiѓся абаранкам у мяккiм крэсле каля акна, атрымлiваючы асалоду ад тым, як яснае гавайскае сонца абмывае яго праз французскiя вокны.
  
  "Вы двое можаце пабiцца за ложак", - прамармытаѓ ён, не паварочваючыся. "Нехта паставiѓ будзiльнiк на дзве гадзiны".
  
  З гэтымi словамi ён дазволiѓ сваiм думкам знiкнуць, супакоены ѓсведамленнем таго, што ѓ iх быѓ адрас двух мужчын, якiя былi настолькi блiзкiя да Клода, наколькi гэта наогул магчыма. Спакой ад усведамлення таго, што Клод прывёѓ прама да Крывавага Караля.
  
  Спакой ад усведамлення таго, што да крывавай помсты заставалiся лiчаныя гадзiны.
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн i Кiнiмака правялi ранiцу ѓ мясцовым палiцэйскiм упраѓленнi Ганалулу. Навiна заключалася ѓ тым, што некаторыя з "саѓдзельнiкаѓ" Клода былi лiквiдаваны ноччу, але нiякiх рэальных навiн не паступала. Уладальнiк клуба па iменi Пiлiпа гаварыѓ вельмi мала. Некалькi яго выбiвалаѓ патрапiлi ѓ лякарню. Таксама аказалася, што яго вiдэатрансляцыя цудоѓным чынам адключылася, калi мужчына i дзве жанчыны напалi на яго незадоѓга да паѓночы.
  
  Дадайце да гэтага крывавую перастрэлку дзесьцi ѓ цэнтры горада, у якой удзельнiчала больш вядомых саѓдзельнiкаѓ Клода. Калi ѓзброеныя афiцэры прыбылi на месца здарэння, усё, што яны знайшлi, быѓ пусты дом. Нiякiх мужчын. Тэлаѓ няма. Толькi кроѓ на падлозе i кухонным стале, на якой пры выцiраннi пылу выявiлiся сляды C4.
  
  Хайдэн паспрабаваѓ Дрэйка. Яна спрабавала датэлефанавацца да Алiсii. Яна адцягнула Мано ѓ бок i люта зашаптала яму на вуха. "Будзь яны праклятыя! Яны ня ведаюць, што ѓ нас ёсць падтрымка, каб дзейнiчаць так, як мы лiчым патрэбным. Яны павiнны ведаць".
  
  Кiнiмака пацiснуѓ плячыма, яго вялiкiя плечы паднялiся i апусцiлiся. "Можа быць, Дрэйк не хоча ведаць. Ён зробiць гэта па-свойму, пры падтрымцы ѓрада цi без".
  
  "Цяпер ён клопат".
  
  "Або атрутная страла, якая ляцiць прама ѓ сэрца". Кiнiмака ѓсмiхнуѓся, калi яго бос зiрнуѓ на яго.
  
  Хэйдэн на iмгненне разгубiѓся. "Што? Гэта словы з песнi цi нешта падобнае?"
  
  Кiнiмака выглядаѓ пакрыѓджаным. "Не думаю так, бос. Такiм чынам, - ён кiнуѓ погляд у бок якiя памкнулiся копаѓ, "што палiцыi вядома аб Клодзе?"
  
  Хэйдэн глыбока ѓздыхнуѓ. Нядзiѓна, што вельмi мала. Клод - ценявы ѓладальнiк некалькiх клубаѓ, якiя могуць быць цi не быць уцягнутыя ѓ незаконную дзейнасць. Яны не на першым месцы ѓ спiсе назiрання палiцыi. Такiм чынам, iх маѓклiвы ѓладальнiк застаецца ананiмным".
  
  "З усiм, што, без сумневу, было спраектавана Каваленку".
  
  "Без сумневу. Злачынцу заѓсёды выгадна быць некалькi разоѓ выдаленым з рэальнага свету".
  
  "Магчыма, Дрэйк робiць поспехi. Калi б гэта было не так, я думаю, ён быѓ бы з намi".
  
  Хэйдэн кiѓнуѓ. "Будзем спадзявацца, што гэта так. А пакуль нам трэба скалануць некалькiх мясцовых. I вам трэба звязацца з усiмi, каго вы ведаеце, хто мог бы нам дапамагчы. Каваленка ѓжо зладзiѓ крывавую лазню. Мне непрыемна думаць, чым усё гэта можа скончыцца".
  
  
  * * *
  
  
  Бэн з усiх сiл стараѓся ѓтрымаць фокус на высокiм узроѓнi. Яго эмоцыi былi ѓ замяшаннi. Прайшло ѓжо некалькi месяцаѓ з таго часу, як яго жыццё было нармальным. Да 'справы Одзiна' яго iдэяй авантурнасцi было трымаць свой сучасны рок-гурт The Wall of Sleep у сакрэце ад мамы i таты. Ён быѓ сем'янiнам, добрасардэчным батанiкам з талентам да ѓсяго тэхнiчнага.
  
  Цяпер ён бачыѓ бiтву. Ён бачыѓ, як забiвалi людзей. Ён змагаѓся за сваё жыцьцё. Дзяѓчына яго найлепшага сябра памерла ѓ яго на руках.
  
  Пераход памiж светамi разрываѓ яго на часткi.
  
  Дадайце да гэтага цiск, звязанае з яго новай дзяѓчынай, амерыканскiм агентам ЦРУ, i ён нiколькi не здзiвiѓся, выявiѓшы, што боѓтаецца.
  
  Не тое, каб ён калi-небудзь расказваѓ сваiм сябрам. Яго сям'я, так, ён мог бы расказаць iм. Але Карын яшчэ не была гатова да гэтага. I ѓ яе былi свае праблемы. Ён толькi што сказаѓ ёй, што пасля пяцi гадоѓ ёй трэба было рухацца далей, але ён ведаѓ, што калi з iм калi-небудзь здарыцца тое ж самае, гэта разбурыць усё яго жыццё.
  
  А астатнiя ѓдзельнiкi the Wall of Sleep увесь час пiсалi яму смс. Дзе, чорт вазьмi, ты, Блэйкi? Збяромся разам сёння ѓвечары? Хоць бы напiшы мне ѓ адказ, прыдурак! У iх былi новыя трэкi, гатовыя да запiсу. Гэта быѓ яго чортаѓ сон!
  
  Цяпер пад пагрозай тое самае, што дало яму вялiкi прарыѓ.
  
  Ён падумаѓ аб Хайдэн. Калi разбураѓся свет, ён заѓсёды мог пераключыць свае думкi на яе, i ѓсё рабiлася крыху лягчэй. Яго розум блукаѓ. Ён працягваѓ пракручваць старонкi анлайн-кнiгi, якую хтосьцi перапiсаѓ з уласных крамзоляѓ Кука.
  
  Ён амаль прапусцiѓ гэта.
  
  Бо раптоѓна, прама там, сярод зводак надвор'я, пазначэнняѓ даѓгаты i шыраты i кароткiх падрабязнасцяѓ аб тым, хто быѓ пакараны за адмову ад штодзённага рацыёну ялавiчыны i хто быѓ знойдзены мёртвым у такелажы, з'явiлася кароткая спасылка на Браму Пеле.
  
  "Сястрычка". - выдыхнуѓ Бэн. "Здаецца, я сёе-тое знайшоѓ". Ён прачытаѓ кароткi абзац. "Вау, гэта справаздача мужчыны аб iх падарожжы. Ты гатовы да гэтага?"
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк перайшоѓ ад лёгкага сну да няспання за той час, якi спатрэбiѓся, каб адкрыць вочы. Май хадзiла ѓзад-наперад ззаду яго. Гучала так, быццам Алiсiя была ѓ душы.
  
  "Як доѓга мы былi звонку?"
  
  "Плюс-мiнус 90 хвiлiн. Вось, правер гэта." Май кiнула яму адзiн з пiсталетаѓ, якiя яны адабралi ѓ Бьюкенена i яго людзей.
  
  "Якi рахунак?"
  
  "Пяць рэвальвераѓ. Усё спраѓна. Два 38-ы i тры 45-ы калiбр. Усё з часопiсамi, запоѓненымi на тры чвэрцi".
  
  "Больш чым дастаткова". Дрэйк устаѓ i пацягнуѓся. Яны вырашылi, што, верагодна, сутыкнуцца з больш сур'ёзным супернiкам - людзьмi, блiзкiмi да Клода, - таму нашэнне зброi было абавязковым.
  
  Алiсiя выйшла з ваннай з мокрымi валасамi, нацягваючы куртку. "Гатовы вылучацца?"
  
  Iнфармацыя, якую яны атрымалi ад Бьюкенена, складалася ѓ тым, што i Скарберы, i Пiтэрсан валодалi аѓтасалонам экзатычных аѓтамабiляѓ на ѓскраiне Вайкiкi. Зваѓшыся Exoticars, ён быѓ адначасова гандлёвай кропкай i рамонтнай майстэрняй. Ён таксама арандаваѓ большасць тыпаѓ аѓтамабiляѓ высокага класа.
  
  Вельмi прыбытковае прыкрыццё, падумаѓ Дрэйк. Без сумневу, распрацаваны, каб дапамагчы схаваць усе вiды злачыннай дзейнасцi. Скарберы i Пiтэрсан, несумненна, былi блiзкiя да вяршынi харчовага ланцужка. Клод быѓ бы наступным.
  
  Яны селi ѓ таксi i далi кiроѓцу адрас дылерскага цэнтру. Гэта было прыкладна за дваццаць хвiлiн язды.
  
  
  * * *
  
  
  Бэн i Карын са здзiѓленнем чытаюць часопiс капiтана Кука.
  
  Убачыць вачыма iншага чалавека падзеi, якiя адбылiся са знакамiтым капiтанам мараплаѓства больш за дзвесце гадоѓ таму, было дастаткова характэрна. Але чытаць справаздачу аб запiсаным, але ѓсё яшчэ вельмi сакрэтным падарожжы Кука пад самым вядомым вулканам Гаваяѓ было амаль ашаламляльна.
  
  "Гэта ѓзрушаюча". Карын прагартала сваю копiю на экране кампутара. "Адзiнае, чаго вы не ѓсведамляеце, - гэта блiскучага прадбачання Кука. Ён узяѓ з сабой людзей з усiх абласцей, каб запiсаць свае адкрыццi. Навукоѓцы. Батанiкi. Мастакi. Глядзi-" Яна пастукала па экране.
  
  Бэн нахiлiѓся, каб убачыць хупава выкананы малюнак раслiны. "Крута".
  
  Карын блiснула вачыма. "Гэта крута. Гэтыя раслiны не былi выяѓлены i не мелi дакументаѓ, пакуль Кук i яго каманда не зарэгiстравалi iх i не вярнулiся ѓ Англiю з гэтымi фантастычнымi малюнкамi i апiсаннямi. Яны нанеслi на карту наш свет, гэтыя людзi. Яны намалявалi пейзажы i берагавыя лiнii так, як мы б проста сфатаграфавалiся сёння. Падумай пра гэта".
  
  Голас Бэна выдаваѓ яго хваляванне. "Я ведаю. Я ведаю. Але паслухай гэта-"
  
  "Ваѓ". Карын была паглынутая сваёй уласнай гiсторыяй. Цi ведаеце вы, што адным з чальцоѓ каманды Кука быѓ Уiльям Блай? Чалавек, якi стаѓ капiтанам Баунтi ? I што амерыканскi прэзiдэнт у той час, Бенджамiн Франклiн, разаслаѓ пасланне ѓсiм сваiм марскiм капiтанам, каб яны пакiнулi Кука ѓ спакоi, нягледзячы на той факт, што амерыканцы ѓ той час знаходзiлiся ѓ стане вайны з брытанцамi. Франклiн назваѓ яго "агульным сябрам чалавецтва'."
  
  "Сястрычка". - прашыпеѓ Бэн. "Я сёе-тое знайшоѓ. Слухайце-выхад на бераг быѓ зроблены ѓ Оухiхi (Гавайi) недалёка ад вышэйшай кропкi выспы. 21 градус 15 хвiлiн паѓночнай шыраты, 147 градусаѓ паѓночнай даѓгаты, 48 хвiлiн заходняй. Вышыня 762 фута. Мы былi вымушаны кiнуць якар каля Лiхi i сысцi на бераг. Нанятыя намi тубыльцы выглядалi так, нiбы гатовыя былi садраць анучы з нашых спiн за бутэльку рому, але насамрэч былi i нiштаватымi, i дасведчанымi".
  
  "Дай мне скарочаную версiю", - раѓнула Карын. "На англiйскай".
  
  Бэн зароѓ на яе. "Божа, дзяѓчынка, дзе твой Iндыяна Джонс?" Твой Люк Скайуокер? "Гэта было зроблена без ведама мясцовага караля i з вялiкай рызыкай. Калi б пра гэта даведалiся, кароль забiѓ бы iх усiх. Гавайцы пачыталi Браму Пеле. Праваднiкi-тубыльцы патрабавалi вялiкiх узнагарод".
  
  "Брама Пеле, павiнна быць, выклiкалi ѓ Кука нейкае сур'ёзнае хваляванне, раз ён пайшоѓ на такую рызыку", - адзначыла Карын.
  
  "Ну, Пеле быѓ богам агню, маланкi, ветру i вулканаѓ. Магчыма, самае папулярнае гавайскае бажаство. Яна была вялiкай навiной. Большая частка легенды пра яе была засяроджана вакол таго, што яна кiравала акiянамi. Тое, як гавайцы, мусiць, казалi пра яе, верагодна, абудзiла цiкавасць Кука. I, як мяркуецца, ён быѓ пагардлiвым чалавекам у вялiкiм падарожжы адкрыццяѓ. Ён бы не пабаяѓся турбаваць мясцовага караля."
  
  "Такi чалавек, як Кук, не стаѓ бы шмат чаго баяцца".
  
  "Менавiта. Па словах Хоксварта, мясцовыя жыхары правялi iх праз цёмны праход пад глыбокiм сэрцам вулкана. Як толькi запалiлася святло i, як сказаѓ бы Голум, было пройдзена некалькi хiтрых паваротаѓ, усе яны спынiлiся i ѓ здзiѓленнi ѓтаропiлiся на Вароты Пеле."
  
  "Дзiвак. Цi ёсць малюнак?"
  
  "Не. Мастак застаѓся ззаду з-за гэтай паездкi. Але Хоксварт апiсвае тое, што яны бачылi. Велiзарная арка, якая ѓзляцела так высока, што дасягнула пiка над самым верхнiм кругам нашага полымя. Рамка ручной працы, iнкруставаная малюсенькiмi сiмваламi. Засечкi з кожнага боку, бракуе двух прадметаѓ паменш. Ад гэтага цуду ѓ нас перахапiла дыханне, i мы сапраѓды глядзелi, пакуль цёмны цэнтр не пачаѓ прыцягваць наш погляд."
  
  "Такiм чынам, у духу ѓсiх людзей, ён мае на ѓвазе, што яны знайшлi тое, што шукалi, але затым зразумелi, што жадаюць большага". Карын пахiтала галавой.
  
  Бэн закацiѓ на яе вочы. "Я думаю, ты маеш на ѓвазе - у духу ѓсiх шукальнiкаѓ прыгод, яны хацелi большага. Але ты маеш рацыю. Брама Пеле была менавiта такой. Брама. Гэта павiнна было некуды весцi".
  
  Карын падсунула сваё крэсла. "Цяпер мне цiкава. Куды гэта прывяло?"
  
  У гэты момант зазванiѓ мабiльны тэлефон Бэна. Ён паглядзеѓ на экран i закацiѓ вочы. "Мама i тата".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  Мано Кiнiмака любiѓ сэрца Вайкiкi. Якi нарадзiѓся i вырас на Гаваях, ён правёѓ сваё ранняе дзяцiнства на пляжы Кухiо, перш чым яго сям'я сабрала сродкi i пераехала на больш цiхае паѓночнае ѓзбярэжжа. Сёрфiнг там быѓ сусветнага класа, ежа аѓтэнтычная, нават калi вы вячэралi па-за домам, жыццё настолькi свабоднае, наколькi вы маглi сабе ѓявiць.
  
  Але яго незгладжальныя раннiя ѓспамiны былi звязаныя з Кухио: цудоѓны пляж i бясплатныя луау, нядзельныя барбекю на пляжы, лёгкi сёрфiнг, лагодныя мясцовыя жыхары i начная пышнасць заходзячага сонца.
  
  Цяпер, калi ён ехаѓ па авеню Кухiо, а затым па Калакауа, ён звярнуѓ увагу на старыя, кранальныя рэчы. Не турысты са свежымi асобамi. Не мясцовыя жыхары, якiя нясуць сваю ранiшнюю порцыю соку Джамба. Няма нават прадаѓца марожанага каля Royal Hawaiian. Гэта былi доѓгiя чорныя паходнi, якiя яны запальвалi кожную ноч, зараз амаль пусты гандлёвы комплекс, дзе ён калiсьцi плакаѓ, смеючыся над простым папераджальным знакам у форме лiтары А, якi перагароджвае адзiн з праходаѓ, якi абвяшчаѓ: Калi ты не Чалавек-павук, мост зачынены. Так проста. Такi гавайскi.
  
  Ён прайшоѓ мiма старой крамы Ласэна, дзе калiсьцi ѓзiраѓся на iх цудоѓныя карцiны i фантастычныя аѓтамабiлi. Цяпер гэта сышло. Яго ранняе дзяцiнства прайшло. Ён абмiнуѓ гандлёвы цэнтр King's Village, якi, як аднойчы сказала яму яго мацi, раней быѓ рэзiдэнцыяй караля Калакауа. Ён мiнуѓ самы спрыяльны палiцэйскi ѓчастак у свеце - той, што размешчаны прама на пляжы Вайкiкi ѓ ценi сотнi дошак для серфiнгу. I ён прайшоѓ мiма нязломнай статуi герцага Каханамоку, пакрытай, як заѓсёды, свежымi леямi, той самай, на якую ён глядзеѓ, калi быѓ маленькiм хлопчыкам з мiльёнам летуценняѓ, якiя кружылiся ѓ яго ѓ галаве.
  
  Яго сям'ю зараз кругласутачна ахоѓвалi. За iмi даглядалi першакласныя супрацоѓнiкi Маршальскай службы ЗША i адборныя марскiя пехацiнцы. Сямейны дом быѓ пусты, яго выкарыстоѓвалi як прынаду для наёмных забойцаѓ. Ён сам быѓ адзначаным чалавекам.
  
  Хэйдэн Джэй, яго лепшы сябар i бос, сядзела побач з iм на пасажырскiм сядзеннi, магчыма, заѓважыѓшы нешта па выразе яго асобы, паколькi яна нiчога не сказала. Яна была паранена нажом, але зараз амаль акрыяла. Людзi вакол яго былi забiтыя. Калегi. Новыя сябры.
  
  I вось ён тут, вярнуѓся ѓ свой дом, месца свайго дзяцiнства. Успамiны перапаѓнялi яго, як даѓно страчаныя сябры, якiя прагнуць вярнуць яго знаёмства. Успамiны навальвалiся на яго з кожнага вулiчнага кута.
  
  Прыгажосць Гаваяѓ заключалася ѓ тым, што яны жылi ѓ табе вечна. Не мела значэння, цi правёѓ ты там тыдзень цi дваццаць гадоѓ. Яго характар быѓ вечным.
  
  Хайдэн нарэшце сапсаваѓ настрой. "Гэты хлопец, гэты Капуа. Ён сапраѓды прадае колаты лёд з фургона?"
  
  "Тут добры бiзнэс. Усе любяць колаты лёд".
  
  "Дастаткова справядлiва".
  
  Мано ѓсмiхнуѓся. "Ты ѓбачыш".
  
  Пакуль яны праязджалi па прыгажосцi Кухiо i Вайкiкi, справа перыядычна адкрывалiся пляжы. Мора блiшчала, i белыя хвалярэзы прызыѓна гойдалiся. Мано бачыѓ, як на пляжы рыхтавалi некалькi вынасных апор. Калiсьцi даѓно ён быѓ часткай каманды аѓтрыгераѓ, якая выйгравала трафеi.
  
  "Мы тут". Ён заехаѓ на выгнутую паркоѓку з парэнчамi на адным канцы, якая выходзiла на Цiхi акiян. Фургон Капуа быѓ размешчаны ѓ самым канцы, у выдатным месцы. Мано адразу заѓважыѓ старога сябра, але на iмгненне спынiѓся.
  
  Хайдэн ѓсмiхнулася яму. "Старыя ѓспамiны?"
  
  "Выдатныя ѓспамiны. Тое, што ты не хочаш сапсаваць, пераасэнсоѓваючы нешта новае, разумееш?
  
  "Я ведаю".
  
  У яе голасе не было ѓпэѓненасцi. Мано кiнуѓ доѓгi погляд на свайго боса. Яна была добрым чалавекам - прамым, справядлiвым, жорсткiм. Вы ведалi, на чыiм баку Хэйдэн Джэй, i якi супрацоѓнiк мог бы патрабаваць большага ад свайго боса? З таго часу, як яны ѓпершыню сустрэлiся, ён добра пазнаѓ яе. Яе бацька, Джэймс Джэй, быѓ зоркай сiлы, сапраѓднай легендай, i гэта было годна таго. Мэтай Хэйдэн заѓсёды было адпавядаць свайму абяцанню, сваёй спадчыне. Гэта было яе рухаючай сiлай.
  
  Настолькi, што Мано была ашаломленая, калi абвясцiла, наколькi сур'ёзна яна ставiцца да маладога батанiка Бэну Блэйку. Ён думаѓ, што пройдзе шмат-шмат часу, перш чым Хайдэн перастане прымушаць сябе рабiць крок наперад, каб адпавядаць спадчыне, якое, на думку Мано, яна ѓжо перасягнула. Спачатку ён думаѓ, што дыстанцыя пагасiць полымя, але затым пара зноѓ апынулася разам. I цяпер яны здавалiся мацнейшымi, чым калi-небудзь. Цi дасць ёй вылюдак новую мэту, новы напрамак у жыццi? Толькi наступныя некалькi месяцаѓ пакажуць.
  
  "Паехалi". Хэйдэн кiѓнуѓ у бок фургона. Мано прачынiѓ дзверы i глыбока ѓдыхнуѓ чыстае мясцовае паветра. Злева ад яго ѓзвышалася Алмазная галава, дзiѓная постаць, якая вылучаецца на фоне гарызонту, заѓсёды прысутная.
  
  Для Мано гэта заѓсёды было там. Яго не заспела знянацку, што гэта можа знаходзiцца на вяршынi нейкага вялiкага цуду.
  
  Разам яны падышлi да фургона для нарэзкi лёду. Капуа высунуѓся вонкi, утаропiѓшыся на iх. Яго твар зморшчыѓся ад здзiѓлення, а затым ад непадробнага захаплення.
  
  "Мано? Мужчына! Гэй!"
  
  Капуа знiк. Праз секунду ён выбег з-за фургона. Ён быѓ шыракаплечы, падцягнуты чалавекам з цёмнымi валасамi i асмуглым колерам асобы. Нават на першы погляд, Хэйдэн мог сказаць, што ён праводзiѓ па меншай меры дзве гадзiны кожны дзень на дошцы для серфiнгу.
  
  "Капуа". Мано абняѓ свайго старога сябра. "Было некалькi, браценiк".
  
  Капуа адступiѓ назад. "Чым ты займаѓся? Скажы, як прасоѓваецца калекцыя чарак для хард-рока?"
  
  Мано пакруцiѓ галавой i пацiснуѓ плячыма. "Ах, крыху бла-бла, i нават больш. Ты ведаеш. Ты?"
  
  "Дакладна. Хто такi хаѓлi?"
  
  "Хаоле..." Мано зноѓ перайшоѓ на зразумелы амерыканскi, да вялiкага палягчэння Хэйдэна. У... гэта мой бос. Пазнаёмцеся з Хайдэнам Джэем.
  
  Мясцовы жыхар выпрастаѓся. "Рады пазнаёмiцца з вамi", - сказаѓ ён. "Ты бос Мано? Вау. Шчаслiѓчык Мано, я кажу".
  
  "У цябе няма жанчыны, Капуа?" Мано з усiх сiл стараѓся схаваць лёгкую абразу.
  
  "Я купiѓ сабе poi-dog. Яна, адна гарачая гавайска-кiтайская фiлiпiнка, хаоле, прымусiла мяне разбiваць палатку ѓсю ноч напралёт, чувак". Большасць гавайцаѓ былi змешанай расы.
  
  Мано перавёѓ дыханне. Поi-дог быѓ чалавекам змешанай расы. Хаоле быѓ наведвальнiкам, i не абавязкова гэта быѓ унiжальны тэрмiн.
  
  Перш чым ён змог штосьцi сказаць, Хайдэн павярнулася да яго i салодка спытала: "Ставiм палатку?"
  
  Мано скурчыѓся. Хайдэн выдатна ведаѓ, што такое Капуа, i гэта не мела нiякага дачынення да кемпiнгу. "Гэта выдатна. Яна гучыць мiла. Паслухай, Капуа, мне трэба задаць табе некалькi пытанняѓ."
  
  "Стралялкi".
  
  "Вы калi-небудзь чулi пра буйную фiгуру злачыннага сьвету, якая вядомая пад iмем Каваленкi? Цi Крывавы кароль?"
  
  "Усё, што я чую, гэта тое, што ѓ навiнах, браце. Ён на Ааху?"
  
  "Можа быць. Як наконт Клода?"
  
  "Не. Назавi Хаѓлi такое iмя, я б запомнiѓ". Капуа вагаѓся.
  
  Хэйдэн бачыѓ гэта. "Але ты сапраѓды сёе-тое ведаеш".
  
  "Можа быць, бос. Магчыма, я ведаю. Але твае сябры там, - ён матнуѓ галавой у бок палiцэйскага ѓчастка Вайкiкi-Бiч, - яны не хочуць ведаць. Я iм ужо сказаѓ. Яны нiчога не зрабiлi'."
  
  "Выпрабуй мяне". Хэйдэн вытрымаѓ погляд мужчыны.
  
  "Я сёе-тое чую, бос. Вось чаму Мано прыйшоѓ да мяне, праѓда? Што ж, новыя грошы ѓ апошнi час раздаюць некалькi тоѓстых пачкаѓ, чувак. Новыя гульцы па ѓсёй сцэне, ладзяць вечарынкi, якiх яны нiколi не ѓбачаць на наступным тыднi".
  
  "Новыя грошы?" - Рэхам адгукнуѓся Мано. "Адкуль?" - Спытаѓ я.
  
  "Нiдзе", - сур'ёзна сказаѓ Капуа. "Я маю на ѓвазе, проста тут, чувак. Прама тут. Яны заѓсёды былi маргiналамi, але цяпер яны багатыя людзi".
  
  Хайдэн правяла рукой па сваiх валасах. "Пра што гэта табе кажа?"
  
  "Я не ѓцягнуты ѓ гэтую сцэну, але я ведаю гэта. Нешта адбываецца цi вось-вось адбудзецца. Многiм людзям заплацiлi шмат грошай. Калi гэта здараецца, ты вучышся не высоѓвацца, пакуль усё дрэннае не пройдзе".
  
  Мано ѓтаропiѓся на зiхоткi акiян. "Ты ѓпэѓнены, што нiчога не ведаеш, Капуа?"
  
  "Клянуся сваiм пойт-догам".
  
  Капуа сур'ёзна паставiѓся да свайго poi. Хэйдэн паказаѓ на фургон. "Чаму б табе не прыгатаваць нам парачку, Капуа".
  
  "Вядома".
  
  Хайдэн скурчыѓ морду Мано, калi Капуа адышоѓ. "Думаю, варта паспрабаваць. Ты хоць уяѓляеш, пра што ён гаворыць?"
  
  "Мне не падабаецца гук таго, што вось-вось адбудзецца ѓ маiм родным горадзе", - сказаѓ Мано i працягнуѓ руку за лёдам для галення. "Kapua. Назавi мне iмя, брат. Хто мог нешта ведаць?"
  
  "Ёсць адзiн мясцовы хлопец, Дэнi, жыве вунь там, на ѓзгорку". Яго погляд кiнуѓся да Дайманд Хед. "Багаты. Яго бацькi, яны выхоѓваюць яго як хаѓлi ".Ён усмiхнуѓся Хэйдэн. "Скажы, як амерыканец. Мяркую, у гэтым няма нiчога дрэннага. Але ён больш сур'ёзны з падонкамi. Ён атрымлiвае задавальненне ад таго, што ведае дзярмо, ты мяне зразумеѓ?
  
  Мано скарыстаѓся лыжкай i адкапаѓ вялiкi кавалак лёду вясёлкавага колеру. "Хлопцу падабаецца прыкiдвацца, што ён вялiкi гуз?"
  
  Капуа кiѓнуѓ. "Але гэта не так. Ён проста хлопчык, якi грае ѓ мужчынскую гульню".
  
  Хайдэн крануѓ рукi Мано. "Мы зробiм вiзiт гэтаму Дэнi. Калi ёсць нейкая новая пагроза, мы таксама павiнны гэта ведаць".
  
  Капуа кiѓнуѓ на ледзяныя конусы. "Яны за кошт установы. Але ты мяне не ведаеш. Ты так i не прыйшоѓ пабачыцца са мной".
  
  Мано кiѓнуѓ свайму старому сябру. "Само сабой зразумела, брат".
  
  
  * * *
  
  
  Капуа даѓ iм адрас, якi яны запраграмавалi ѓ навiгатары аѓтамабiля. Праз пятнаццаць хвiлiн яны пад'ехалi да чорных варот з каванага жалеза. Участак спускаѓся назад да акiяна, так што яны маглi разглядзець толькi вокны верхняга паверха вялiкага дома.
  
  Яны выйшлi з машыны, з боку Мано завiшчалi спружыны. Мано паклаѓ руку на вялiкiя вароты i штурхнуѓ. Сад перад домам прымусiѓ Хэйдэн спынiцца i паглядзець.
  
  Падстаѓка для дошак для серфiнгу. Зусiм новы грузавiк з адчыненым кузавам. Гамак, нацягнуты памiж двума пальмамi.
  
  "О, Божа мой, Мано. Цi ѓсе гавайскiя сады такiя?"
  
  Мано паморшчыѓся. "Не зусiм, не".
  
  Калi яны збiралiся пазванiць у звон, яны пачулi шум, якi даносiцца з задняга боку. Яны абышлi дом, трымаючы рукi блiжэй да зброi. Калi яны завярнулi за апошнi кут, то ѓбачылi маладога чалавека, якi весялiцца ѓ басейне з пажылой жанчынай.
  
  "Прабачце мяне!" Хэйдэн крычаѓ. "Мы з палiцыi Ганалулу. На пару слоѓ?" Ледзь чутна яна прашаптала: "Спадзяюся, гэта не яго мацi".
  
  Мано папярхнуѓся. Ён не прывык, каб яго бос адпускаѓ жартачкi. Затым ён убачыѓ яе твар. Яна была смяротна сур'ёзная. "Навошта табе-?"
  
  "Якога чорта ты хочаш?" Малады чалавек крочыѓ да iх, дзiка жэстыкулюючы. Калi ён падышоѓ блiжэй, Мано ѓбачыѓ яго вочы.
  
  "У нас праблема", - сказаѓ Мано. "Ён на ѓзводзе".
  
  Мано дазволiѓ хлопцу дзiка размахнуцца. Некалькi вялiкiх сенажацяѓ, i ён задыхаѓся, шорты пачалi спаѓзаць. Ён не паказаѓ, што ѓсведамляе сваё цяжкае становiшча.
  
  Потым пажылая жанчына пабегла да iх. Хэйдэн недаверлiва мiргнуѓ. Жанчына ѓскочыла Кiнiмаке на спiну i пачала скакаць на iм, як на жарабцы.
  
  У што, чорт вазьмi, яны тут уляпалiся?
  
  Хайдэн дазволiѓ Кiнiмаку паклапацiцца пра сябе. Яна агледзела дом i тэрыторыю. Не было нiякiх прыкмет таго, што нехта яшчэ быѓ дома.
  
  Нарэшце, Мано ѓдалося стрэсцi з сябе пачвару. Яна прызямлiлася з мокрым плясканнем на жвiр, якi атачаѓ басейн, i пачала выць, як баншы.
  
  Дэнi, калi гэта быѓ Дэнi, утаропiѓся на яе з адкрытым ротам, шорты зараз спаѓзлi нiжэй яго каленаѓ.
  
  З Хэйдэн было дастаткова. "Дэнi!" - крыкнула яна яму ѓ твар. "Нам трэба пагаварыць з вамi!"
  
  
  Яна штурхнула яго назад у шэзлонг. Божа, калi б толькi яе бацька мог бачыць яе зараз. Яна павярнулася i асушыла куфлi для кактэйляѓ, а затым напоѓнiла iх абодвух вадой з басейна.
  
  Яна плюхнула вадой у твар Дэнi i злёгку пляснула яго. Ён неадкладна пачаѓ ухмыляцца. "Гэй, дзетка, ты ведаеш, мне падабаецца-"
  
  Хэйдэн адступiѓ назад. Пры правiльным звароце гэта можа абярнуцца на iх карысць. "Ты адзiн, Дэнi?" Яна крыху ѓсмiхнулася.
  
  "Цiна тут. Дзе-небудзь." Ён гаварыѓ кароткiмi фразамi з прыдыханнем, як быццам яго сэрца працавала так, каб падтрымлiваць мужчыну ѓ пяць разоѓ больш за яго. "Мая дзяѓчынка".
  
  Хэйдэн ѓнутрана ѓздыхнуѓ з палёгкай. "Добра. Цяпер, я чуѓ, вы той чалавек, якi можа даведацца, цi патрэбна мне iнфармацыя ".
  
  "Гэта я". Эга Дэнi на секунду прасвечвала скрозь смугу. "Я i ёсць той чалавек".
  
  "Раскажы мне аб Клодзе".
  
  Ступар зноѓ ахапiѓ яго, з-за чаго вочы яго здавалiся цяжкiмi. "Клод? Чорны хлопец, якi працуе ѓ Crazy Shirts?"
  
  "Не". Хэйдэн сцiснула зубы. "Клод, хлопец, якi валодае клубамi i ранча па ѓсiм Ааху".
  
  "Я не ведаю гэтага Клода". Сумленнасць, верагодна, не была адной з моцных бакоѓ Дэнi, але Хэйдэн сумняваѓся, што цяпер ён прыкiдваецца.
  
  "Як наконт Каваленкi? Чуѓ пра яго?"
  
  У вачах Дэнi нiчога не прамiльгнула. Нiякiх прыкмет або ѓказанняѓ на ѓсвядомленасць.
  
  Ззаду яе Хэйдэн чула, як Мано спрабуе супакоiць дзяѓчыну Дэнi, Цiна. Яна вырашыла, што не пашкодзiць паспрабаваць iншы падыход. "Добра, давай паспрабуем што-небудзь яшчэ. У Ганалулу з'явiлiся свежыя грошы. Гэтага шмат. Адкуль гэта зыходзiць, Дэнi, i чаму?"
  
  Вочы дзiцяцi шырока расплюшчылiся, раптам асвятлiѓшыся такiм жахам, што Хайдэн ледзь не пацягнулася за пiсталетам.
  
  "Гэта можа здарыцца ѓ любы момант!" - усклiкнуѓ ён. "Ты бачыш? У любы час! Проста ... проста заставайся дома. Заставайся як дома, хлопец". Яго голас гучаѓ трывожна, быццам ён паѓтараѓ нешта, што было сказана яму.
  
  Хайдэн адчула, як глыбокi холад прабег па яе пазваночнiку, нягледзячы на тое, што райскае цяпло сагравала яе спiну. "Тое, што можа хутка адбыцца, Дэнi. Давай, ты можаш расказаць мне".
  
  "Напад", - тупа сказаѓ Дэнi. "Гэта нельга адмянiць, таму што гэта было куплена i за гэта заплачана". Дэнi схапiѓ яе за руку, раптам выглядаючы палохала цвярозым.
  
  "Тэрарысты наблiжаюцца, мiс палiцыя. Проста рабi сваю чортаву працу i не дай гэтым ублюдкам прыйсцi сюды".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Бэн Блэйк працытаваѓ запiсы ѓ часопiсах капiтана Кука i яго памочнiка Хоксварта, якiя апiсваюць самае небяспечнае падарожжа, якое калi-небудзь рабiѓ чалавек.
  
  "Яны прайшлi праз Браму Пеле", - са здзiѓленнем сказаѓ Бэн, - "у апраметную цемру. Тым часам Кук усё яшчэ заве арачны ѓваход Брамай Пеле. Толькi пасля таго, як ён адчуе тое, што ляжыць за межамi - тут гаворыцца, - ён пазней мяняе спасылку на Браму пекла".
  
  Карын павярнулася да Бэна з шырока расплюшчанымi вачыма. "Што магло прымусiць такога чалавека, як капiтан Кук, выказаць такi непрыкрыты страх?"
  
  "Амаль нiчога", - сказаѓ Бэн. "Кук адкрыѓ для сябе канiбалiзм. Чалавечыя ахвярапрынашэннi. Ён адправiѓся ѓ падарожжа ѓ зусiм невядомыя воды".
  
  Карын паказала на экран. "Прачытай гэтую чортаву штуку".
  
  "За чорнай Брамай ляжаць самыя праклятыя шляхi, вядомыя чалавеку ..."
  
  "Не расказвай", - адрэзала Карын. "Падвядзiце вынiк".
  
  "Я не магу"
  
  "Што? Чаму?"
  
  "Таму што тут сказана - наступны тэкст быѓ выдалены з гэтага пераѓтварэння з-за сумневаѓ у яго сапраѓднасцi".
  
  "Што?"
  
  Бэн задуменна нахмурыѓся, гледзячы на кампутар. "Я думаю, калi б гэта было адкрыта для ѓсеагульнага агляду, то хто-небудзь ужо паспрабаваѓ бы даследаваць".
  
  "Або, можа, яны зрабiлi i памерлi. Магчыма, улады вырашылi, што веданне было занадта небяспечным, каб паведамляць яго грамадскасцi".
  
  "Але як нам прагледзець выдалены дакумент?" Бэн наѓздагад тыцнуѓ у некалькi клавiш. На старонцы не было схаваных спасылак. Нiчога заганнага. Ён пагуглiѓ iмя аѓтара i знайшоѓ некалькi старонак, на якiх згадваѓся "Хронiкер Кука", але больш нiякiх згадак пра Браму пекла, Пеле цi нават Алмазнай галаве.
  
  Карын павярнулася, каб паглядзець на сэрца Вайкiкi. "Такiм чынам, падарожжа Кука праз браму пекла было выкраслена з гiсторыi. Мы маглi б працягваць спробы". Яна махнула ѓ бок камп'ютараѓ.
  
  "Але гэта будзе бескарысна", - сказаѓ Бэн у сваiм лепшым уражаннi ад Ёды. "Мы не павiнны марнаваць наш час марна".
  
  "Што Хэйдэн ѓ табе знайшоѓ, я нiколi не даведаюся". Карын пакiвала галавой, перш чым павольна павярнуцца. "Праблема ѓ тым, што ѓ нас няма магчымасцi даведацца, што мы збiраемся знайсцi там, унiзе. Мы б iшлi ѓ пекла ѓсляпую".
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн i Кiнiмаке ѓдалося выцiснуць з Дэнi яшчэ некалькi прапаноѓ, перш чым яны вырашылi, што разумна пакiнуць iх ѓдваiх на iх наркатычнай вечарынцы. Калi павязе, яны абодва падумаюць, што вiзiт ЦРУ быѓ благiм сном.
  
  Кiнiмака залез назад у машыну, паклаѓшы руку на мяккае скураное рулявое кола. "Тэрарыстычны напад?" ён паѓтарыѓ. "На Вайкiкi? Я ѓ гэта не веру".
  
  Хэйдэна ѓжо набiрала нумар свайго боса. Брама адказала неадкладна. Яна працытавала ѓ некалькiх кароткiх прапановах iнфармацыю, якую яны запазычылi ѓ Дэнi.
  
  Мано праслухаѓ адказ Гейтса па гучнай сувязi. "Хайдэн, я наблiжаюся. Яшчэ некалькi гадзiн, i я буду там. Палiцыя вельмi моцна абапiраецца на ѓсiх вядомых злачынцаѓ, каб даведацца пра месцазнаходжанне ранча. Хутка ѓ нас гэта будзе. Я папярэджу адпаведныя органы пра гэты меркаваны напад, але працягвайце капаць".
  
  Лiнiя абарвалася. Хэйдэн выдыхнуѓ у цiхiм здзiѓленнi. "Ён iдзе сюды? Ён i так з цяжкасцю спраѓляецца. Што добрага ён зробiць?
  
  "Можа быць, праца дапаможа яму справiцца".
  
  "Будзем спадзявацца. Яны думаюць, што хутка атрымаюць месцазнаходжанне ранча. Мы сочым за тэрарыстамi. Цяпер нам патрэбны пазiтыѓныя, прамыя людзi. Гэй, Мано, ты думаеш, што гэтая тэрарыстычная гiсторыя - частка змовы Крывавага караля?"
  
  Мано кiѓнуѓ. "Гэта прыходзiла мне ѓ галаву". Яго вочы ѓбiралi захапляльны дух выгляд, як быццам захоѓвалi яго, каб дапамагчы змагацца з надыходзячай цемрай.
  
  "Гаворачы аб прамых людзях, Дрэйк i двое яго сяброѓ да гэтага часу не адказалi на мае паведамленнi. I палiцыя таксама не ведае".
  
  Зазванiѓ яе мабiльны, напалохаѓ яе. Гэта была Брама. "Сэр?"
  
  "Гэтая штука проста звар'яцела", - крыкнуѓ ён, вiдавочна ѓстрывожаны. "Палiцыя Ганалулу толькi што атрымала яшчэ тры законныя тэрарыстычныя пагрозы. Усё на Вайкiкi. Усё хутка адбудзецца. Устаноѓлены сувязi з Каваленкам."
  
  "Трое!"
  
  Брама раптоѓна адключылася на секунду. Хэйдэн праглынула, адчуѓшы, як у яе скруцiла жывот. Страх у вачах Мано прымусiѓ яе ѓспацець.
  
  Гейтс зноѓ выйшаѓ на сувязь. "Няхай будзе чатыры. Толькi што прайшла аѓтэнтыфiкацыю яшчэ адна iнфармацыя. Звяжыцеся з Дрэйкам. Табе трэба будзе бiтва ѓсяго твайго жыцця, Хэйдэн. Будзьце мабiлiзаваны".
  
  
  * * *
  
  
  Крывавы кароль стаяѓ на прыѓзнятай палубе, на яго твары мiльганула халодная ѓсмешка, некалькi яго давераных лейтэнантаѓ стаялi перад iм i пад iм. "Настаѓ час", - проста сказаѓ ён. "Гэта тое, чаго мы чакалi, дзеля чаго мы працавалi. Гэта вынiк усiх маiх намаганняѓ i ѓсiх тваiх ахвяр. На гэтым, - ён зрабiѓ эфектную паѓзу, "усё гэта заканчваецца".
  
  Ён агледзеѓ твары ѓ пошуках любых прыкмет страху. Iх не было. Сапраѓды, Будро выглядаѓ практычна ѓ захапленнi ад таго, што яму дазволiлi вярнуцца ѓ крывавую бойку.
  
  "Клод, знiшчы ранча. Забiце ѓсiх палонных. I..." Ён ухмыльнуѓся. "Выпусцi тыграѓ. Яны мусяць заняць улады на некаторы час. Будра, проста рабi тое, што ты робiш, але больш жорстка. Я запрашаю вас выканаць любое ваша жаданне. Я запрашаю вас зрабiць на мяне ѓражанне. Не, шакуй мяне. Зрабi гэта, Будра. Адпраѓляйся на Кауаi i зачынi ранча вунь там".
  
  Крывавы кароль кiнуѓ апошнi погляд на сваiх нямногiх пакiнутых людзей. "Што тычыцца цябе ... адпраѓляйцеся развязваць пекла на Гаваях".
  
  Ён адвярнуѓся, адкiдаючы iх, i кiнуѓ апошнi крытычны погляд на свой транспарт i старанна адабраных людзей, якiя павiнны былi суправаджаць яго ѓ смяротныя глыбiнi пад Дайманд-Хед.
  
  "Нiводзiн чалавек не рабiѓ гэтага з часоѓ Кука i не дажыѓ да таго, каб расказаць пра гэта. Нiводзiн чалавек не зазiраѓ далей за пяты ѓзровень пекла. Нiводны чалавек нiколi не знайшоѓ, для ѓтойвання чаго была пабудавана сiстэма пастак. Мы гэта зробiм".
  
  Смерць i спусташэнне былi як ззаду, так i перад iм. Наступ хаосу было немiнуча. Крывавы кароль быѓ шчаслiвы.
  
  
  * * *
  
  
  Мэт Дрэйк iшоѓ праз паркоѓку перад Exoticars, рука аб руку са сваёй 'дзяѓчынай', Алiсiяй Майлз. Там быѓ прыпаркаваны адзiны аѓтамабiль, узяты напракат на "Бейсiк Додж", якi, верагодна, належаѓ пары турыстаѓ, якiя ѓзялi напракат адзiн з новых Lamborghini на гадзiну. Да таго часу, як Дрэйк i Алiсiя ѓвайшлi ѓ модную выставачную залу, каржакаваты мужчына з вожыкам ужо быѓ у iх перад носам.
  
  "Добры дзень. Цi магу я вам дапамагчы?"
  
  "Якiя з iх самыя хуткiя?" Дрэйк зрабiѓ нецярплiвы твар. "У нас дома ёсць "Нiсан", i мая дзяѓчына хоча ацанiць сапраѓдную хуткасць". Дрэйк падмiргнуѓ. "Можа прынесцi мне некалькi бонусных ачкоѓ, калi ты разумееш, што я маю на ѓвазе".
  
  Алiсiя мiла ѓсмiхнулася.
  
  Дрэйк спадзяваѓся, што Май у дадзены момант абгiнае заднюю частку вялiкай выставачнай залы, трымаючыся па-за полем зроку задняга гаража i накiроѓваючыся да абгароджанага бакавога комплексу. Яна паспрабуе пракрасцiся з таго боку. У Дрэйка i Алiсii было каля шасцi хвiлiн.
  
  Усмешка мужчыны была шырокай i, што нядзiѓна, фальшывай. Ну, большасць людзей выбiраюць новы Ferrari 458 або Lamborghini Aventador, абодва з якiх з'яѓляюцца выдатнымi аѓтамабiлямi . Усмешка насамрэч стала шырэй, калi прадавец паказаѓ на згаданыя транспартныя сродкi, абодва з якiх былi размешчаны перад вокнамi дэманстрацыйнай залы ва ѓвесь рост. "Але, з пункту гледжання легендарных дасягненняѓ, калi гэта тое, што вы шукаеце, я мог бы парэкамендаваць Ferrari Daytona або McLaren F1." Ён махнуѓ рукой у бок задняй часткi дэманстрацыйнай залы.
  
  Ззаду там i справа былi офiсы. Злева размяшчаѓся шэраг адасобленых кабiнак, дзе можна было атрымаць дадзеныя крэдытнай карты i перадаць ключы. У офiсе не было вокнаѓ, але Дрэйк чуѓ, як вакол рухалiся постацi.
  
  Ён адлiчваѓ секунды. Май павiнна была з'явiцца праз чатыры хвiлiны.
  
  "Вы мiстэр Скарберы або мiстэр Пэтэрсан?" спытаѓ ён з усмешкай. "Я бачыѓ iх iмёны на шыльдзе звонку".
  
  "Я Джэймс. мiстэр Скарберы i мiстэр Петэрсан - уладальнiкi. Яны на заднiм двары."
  
  "О". Дрэйк зладзiѓ шоѓ, разглядаючы Ferrari i Lamborghini. Кандыцыянер дэманстрацыйнай залы абрынуѓся яму на спiну. З далёкага офiса не даносiлася нi гуку. Алiсiя трымалася асабняком, гуляючы лагодную жонку i ѓ той жа час ствараючы прастору.
  
  Адна хвiлiна да таго, як Май павiнна была выйсцi праз бакавыя дзверы.
  
  Дрэйк падрыхтаваѓся.
  
  
  * * *
  
  
  Час пралятаѓ мiма iх з жахлiвай хуткасцю, але Бэн спадзяваѓся, што вар'яцкая iдэя Карын прынясе плён. Першым крокам было даведацца, дзе захоѓваюцца арыгiнальныя часопiсы капiтана Кука. Гэта аказалася лёгкай задачай. Дакументы захоѓвалiся ѓ Нацыянальным архiве, недалёка ад Лондана, ва ѓрадавым будынку, але не ѓ такой бяспецы, як у Банку Англii.
  
  Пакуль усё добра.
  
  Наступным крокам было прыцягнуць Хэйдэн. Запатрабавалася шмат часу, каб данесцi iх пункт гледжання. Спачатку Хэйдэн здаваѓся надзвычай безуважлiвым, не будучы грубым, але калi Карын, падтрыманая Бэнам, прадставiла iх план, агент ЦРУ смяротна прыцiх.
  
  "Ты хочаш чаго?" раптам спытала яна.
  
  "Мы хочам, каб вы паслалi злодзея сусветнага класа ѓ Нацыянальны архiѓ у К'ю, каб ён сфатаграфаваѓ, а не скраѓ, а затым даслаѓ мне па электроннай пошце копiю адпаведнай часткi часопiсаѓ Кука. Тая частка, якой не хапае".
  
  "Ты быѓ п'яны, Бэн? Сур'ёзна -"
  
  "Самай цяжкай часткай," настойваѓ Бэн, "будзе не крадзеж. Я буду ѓпэѓнены, што злодзей знойдзе i дашле мне патрэбную дэталь".
  
  "Што, калi яго зловяць?" Хэйдэн выпалiѓ пытанне, не падумаѓшы.
  
  "Вось чаму ён павiнен быць злодзеем сусветнага класа, якiм ЦРУ магло б валодаць дзякуючы гэтай здзелцы. I чаму ѓ iдэале ён ужо павiнен быѓ бы знаходзiцца пад вартай. О, i, Хэйдэн, усё гэта павiнна быць зроблена ѓ блiжэйшыя некалькi гадзiн. Гэта сапраѓды не можа чакаць".
  
  "Я ѓ курсе гэтага", - агрызнулася Хэйдэн, але затым яе тон памякчэѓ. "Паслухай, Бэн, я ведаю, што вас дваiх запхнулi ѓ гэты маленькi офiс, але ты, магчыма, захочаш высунуць галаву за дзверы i атрымаць самую свежую iнфармацыю. Ты павiнен быць гатовы на выпадак, калi-"
  
  Бэн занепакоена зiрнуѓ на Карын. "На выпадак чаго? Ты кажаш так, нiбыта хутка надыдзе канец свету".
  
  Маѓчанне Хэйдэна сказала яму ѓсё, што яму трэба было ведаць.
  
  Праз некалькi iмгненняѓ яго дзяѓчына загаварыла зноѓ: "Наколькi моцна табе патрэбны гэтыя запiсы, гэтыя часопiсы? Цi варта выводзiць брытанцаѓ з сябе?"
  
  "Калi Крывавы Кароль дасягне Брамы Ада, i нам давядзецца iсцi за iм", - сказаѓ Бэн, "яны, верагодна, будуць нашай адзiнай крынiцай навiгацыi. I мы ѓсе ведаем, наколькi добры быѓ Кук са сваiмi мапамi. Яны маглi б выратаваць нашыя жыццi".
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн паклала свой тэлефон на капот машыны i паспрабавала супакоiць свае клапатлiвыя думкi. Яе вочы сустрэлiся з вачыма Мано Кiнiмакi праз лабавое шкло, i яна ясна адчула жах, якi бурлiць у яго галаве. Яны толькi што атрымалi самыя жудасныя навiны, зноѓ ад Джонатана Гейтса.
  
  Не тое каб тэрарысты збiралiся нанесцi ѓдар па некалькiх кропках на Ааху.
  
  Цяпер яны ведалi, што гэта было нашмат горш, чым гэта.
  
  Мано выбраѓся вонкi, вiдавочна дрыжучы. "Хто гэта быѓ?"
  
  "Ben. Ён кажа, што нам трэба пракрасцiся ѓ Нацыянальны архiѓ у Англii, каб дастаць яму копiю суднавых часопiсаѓ капiтана Кука."
  
  Мано нахмурыѓся. "Зрабi гэта. Проста зрабi гэта. Гэты гробаны Каваленка спрабуе знiшчыць усё, што мы любiм, Хэйдэн. Ты робiш усё, што ѓ тваiх сiлах, каб абаранiць тое, што ты любiш".
  
  "Брытанцы-"
  
  "Ды пайшлi яны". Мано забыѓся ѓ сваiм стрэсе. Хэйдэн не пярэчыѓ. "Калi бярвёны дапамогуць нам забiць гэтага ѓблюдка, вазьмiце iх".
  
  Хайдэн разабралася ѓ сваiх думках. Яна паспрабавала ачысцiць свой розум. Спатрэбiлася б некалькi званкоѓ у офiсы ЦРУ ѓ Лондане i гучны крык ад яе боса Гейтса, але яна падумала, што, верагодна, змагла б выканаць гэтую працу. Асаблiва ѓ святле таго, што Гейтс толькi што сказаѓ ёй.
  
  I яна выдатна ведала, што ѓ Лондане быѓ асаблiва чароѓны агент ЦРУ, якi мог выканаць гэтую працу, не спацеѓшы.
  
  Мано ѓсё яшчэ глядзеѓ на яе, усё яшчэ ѓ шоку. "Ты можаш паверыць гэтаму званку? Вы можаце паверыць у тое, што Каваленка збiраецца зрабiць, проста каб адцягнуць увагу людзей?"
  
  Хэйдэн не магла, але прамаѓчала, усё яшчэ рыхтуючы сваю прамову для Гейтса i лонданскага офiса. Праз некалькi хвiлiн яна была гатова.
  
  "Што ж, давайце ѓслед за адным з горшых званкоѓ у нашым жыццi зробiм той, якi дапаможа нам памяняцца ролямi", - сказала яна i набрала нумар хуткага набору.
  
  Нават калi яна размаѓляла са сваiм босам i дамовiлася аб дапамозе з-за мяжы для ѓзлому Брытанскага нацыянальнага архiва, папярэднiя словы Джонатана Гейтса палiлi яе розум.
  
  Гэта не толькi Ааху. Тэрарысты Крывавага караля збiраюцца нанесцi ѓдар па некалькiх выспах адначасова.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГI
  
  
  Дрэйк перавёѓ дыханне, калi Май праслiзнула праз бакавыя дзверы навiдавоку ѓ прадаѓца.
  
  "Што за-"
  
  Дрэйк усмiхнуѓся. "Надышоѓ час траѓня", - прашаптаѓ ён, а затым зламаѓ мужчыну скiвiцу сенакасiлкай. Без адзiнага гуку прадавец разгарнуѓся i стукнуѓся аб зямлю. Алiсiя прайшла мiма Ламбарджынi, рыхтуючы сваю зброю. Дрэйк пераскочыѓ праз нерухомага прадаѓца. Май хутка прайшла ѓздоѓж задняй сцяны, праходзячы за некранутым McLaren F1.
  
  Яны апынулiся ля сцяны офiса за лiчаныя секунды. Адсутнасць вокнаѓ працавала як на iх, так i супраць iх. Але там былi б камеры сачэння. Гэта было проста пытанне-
  
  Хтосьцi ѓбег з чорнага ходу, камбiнезон заляпаны алеем, доѓгiя чорныя валасы завязаны ззаду зялёнай банданай. Дрэйк прыцiснуѓся шчакой прама да тонкай фанернай перагародкi, прыслухоѓваючыся да гукаѓ, якiя даносяцца знутры офiса, пакуль Мэй адпрацоѓвала рухi механiка.
  
  Яны па-ранейшаму не выдавалi нi гуку.
  
  Але затым яшчэ некалькi чалавек уварвалiся ѓ дзверы, i нехта ѓнутры офiса выдаѓ лямант. Дрэйк ведаѓ, што гульня скончана.
  
  "Няхай яны атрымаюць гэта".
  
  Алiсiя прагыркала "Блядзь, так" i штурхнула дзверы офiса, як толькi тыя адчынiлiся, з-за чаго яна з трэскам стукнулася аб галаву мужчыны. Адтуль выйшаѓ яшчэ адзiн мужчына, яго вочы пашырылiся ад шоку, калi яны ѓтаропiлiся на прыгожую жанчыну з пiсталетам i выправай байца, якая чакае яго. Ён падняѓ драбавiк. Алiсiя стрэлiла яму ѓ жывот.
  
  Ён павалiѓся ѓ дзвярным праёме. З офiса данеслiся новыя крыкi. Шок пачаѓ ператварацца ѓ разуменне. Хутка яны зразумеюць, што было б разумна патэлефанаваць некалькiм сябрам.
  
  Дрэйк стрэлiѓ у аднаго з механiкаѓ, трапiѓшы яму ѓ сярэдзiну сцягна i збiѓшы яго з ног. Мужчына спаѓз ва ѓвесь рост па McLaren, пакiдаючы за сабой крывавы след. Нават Дрэйк зморшчыѓся. Май уступiла ѓ бой з другiм мужчынам, i Дрэйк павярнуѓся назад да Алiсii.
  
  "Нам трэба патрапiць унутр".
  
  Алiсiя прысунулася блiжэй, пакуль у яе не з'явiѓся добры агляд iнтэр'еру. Дрэйк краѓся па падлозе, пакуль не дабраѓся да дзвярэй. Па яго кiѓку Алiсiя зрабiла некалькi стрэлаѓ. Дрэйк амаль нырнуѓ у дзвярны праём, але ѓ гэты момант адтуль выскачыла з паѓтузiна чалавек са зброяй напагатове i адкрылi люты агонь.
  
  Алiсiя разгарнулася, хаваючыся за Ламбарджынi. Кулi прасвiсталi па яго баках. Лабавое шкло разляцелася дашчэнту. Дрэйк хутка выслiзнуѓ. Ён мог бачыць боль у вачах мужчыны, калi той страляѓ па суперкар.
  
  Iншы таксама бачыѓ яго. Дрэйк адкрыѓ агонь на долю секунды раней за яго i ѓбачыѓ, як той цяжка ѓпаѓ, захапляючы за сабой аднаго са сваiх калег.
  
  Алiсiя выскачыла з-за Ламбарджынi i нанесла пару прыкрываючых удараѓ. Дрэйк пабег да "Ферары", прыгiнаючыся за яго велiзарнымi шынамi. Цяпер кожная куля на рахунку. Ён мог бачыць Мэй, схаваную ад староннiх вачэй кутом офiснай сцяны, якая ѓзiралася ѓ заднюю частку, адкуль прыйшлi механiкi.
  
  Трое з iх ляжалi ля яе ног.
  
  Дрэйк выцiснуѓ лёгкую ѓсмешку. Яна ѓсё яшчэ была iдэальнай машынай для забойства. На iмгненне ён занепакоiѓся аб непазбежнай сустрэчы Мэй i Алiсii i расплаце за смерць Уэлса, але затым ён замкнуѓ сваю турботу ѓ тым жа аддаленым кутку, што i каханне, якую ён адчуваѓ да Бэна, Хайдэн i ѓсiм iншым сваiм сябрам.
  
  Гэта было не тое месца, дзе можна было даць волю сваiм грамадзянскiм эмоцыям.
  
  Куля патрапiла ѓ Ferrari, вылецела праз дзверы i вылецела з iншага боку. З аглушальным трэскам пярэдняе акно ѓзарвалася, шкло пасыпалася мiнi-вадападам. Дрэйк скарыстаѓся якi адцягвае манеѓрам, каб выскачыць i застрэлiць iншага чалавека, якi стоѓпiѓся ѓ дзвярэй офiса.
  
  Аматары, вядома.
  
  Затым ён убачыѓ двух мужчын суровага выгляду, якiя выходзяць з офiса з аѓтаматамi ѓ руках. Сэрца Дрэйка прапусцiла ѓдар. У яго мiльгануѓ вобраз яшчэ дваiх мужчын за iмi - амаль напэѓна Скарберы i Петэрсена, якiх абараняюць найманыя наймiты, - перш чым ён зрабiѓ сваё цела як мага менш за масiѓнай шынай.
  
  Гук вылятаючых куль падарваѓ яго барабанныя перапонкi. Тады гэта было б iхняй стратэгiяй. Трымайце Алiсiю i яго пад хатнiм арыштам, пакуль два ѓладальнiкi не збеглi праз чорны ход.
  
  Але яны не планавалi на Май.
  
  Японскi агент падабраѓ пару кiнутых пiсталетаѓ i выйшаѓ з-за кута, страляючы ѓ мужчын з пiсталетаѓ-кулямётаѓ. Адзiн адляцеѓ назад, як быццам яго збiла машына, шалёна палячы з пiсталета i рассыпаючы канфецi па столi, калi падаѓ. Iншы загнаѓ сваiх босаѓ за ѓласную тушу i пераключыѓ прыцэл на Май.
  
  Алiсiя рванулася ѓверх i зрабiла адзiн стрэл, якi прайшоѓ праз шчаку целаахоѓнiка, iмгненна звалiѓшы яго з ног.
  
  Цяпер Скарберы i Петэрсан самi дасталi зброю. Дрэйк вылаяѓся. Яны былi патрэбны яму жывымi. У гэты момант яшчэ двое мужчын увайшлi праз заднюю i бакавыя дзверы, прымусiѓшы Май зноѓ схавацца за McLaren.
  
  Куля прабiла корпус каштоѓнага аѓтамабiля.
  
  Дрэйк пачуѓ, як адзiн з уладальнiкаѓ вiшчаѓ, як гавайская свiння калуа.Некалькi пакiнутых мужчын сабралiся вакол сваiх босаѓ i, страляючы па машынах i, такiм чынам, па нападаючых, з галавакружнай хуткасцю пабеглi да задняга гаража.
  
  Дрэйк на iмгненне асалапеѓ. Май забiла двух целаахоѓнiкаѓ, але Скарберы i Петэрсан хутка знiклi праз заднiя дзверы пад градам якi прыкрывае агню.
  
  Дрэйк падняѓся i стрэлiѓ, крочачы наперад. Увесь гэты час iдучы наперад, ён нахiлiѓся, каб падабраць яшчэ два вiды зброi. Адзiн з ахоѓнiкаѓ ля заднiх дзвярэй упаѓ, трымаючыся за плячо. Iншы адступiѓ назад у патоку крывi.
  
  Дрэйк падбег да дзвярэй, Май i Алiсiя былi побач з iм. Мэй страляла, пакуль Дрэйк кiдаѓ некалькi хуткiх поглядаѓ, спрабуючы ацанiць размяшчэнне дапаможных памяшканняѓ i гаража.
  
  "Проста вялiкая адкрытая прастора", - сказаѓ ён. "Але ёсць адна вялiкая праблема".
  
  Алiсiя прысела на кукiшкi побач з iм. "Што?"
  
  "У iх там ззаду ёсць Шэлбi Кобра".
  
  Май закацiла на яго вочы. "Чаму гэта праблема?"
  
  "Што б ты нi рабiѓ, не страляй у гэта".
  
  "Ён зараджаны выбухоѓкай?"
  
  "Не".
  
  "Тады чаму я не магу гэта зняць?"
  
  "Таму што гэта Шэлбi Кобра!"
  
  "Мы толькi што расстралялi дэманстрацыйную залу, поѓную дурных суперкараѓ". Алiсiя адштурхнула яго локцем у бок. "Калi ѓ цябе не хапае духу на гэта, адвалi".
  
  "Чорт". Дрэйк падскочыѓ да яе. Куля прасвiстала ѓ яго iлба i ѓпiлiся ѓ абтынкаваную сцяну, абдаѓшы гiпсавай стружкай яго вочы. Як ён i чакаѓ, дрэнныя хлопцы стралялi на бягу. Калi яны ѓ што-небудзь i патрапяць, то гэта будзе сляпы поспех.
  
  Дрэйк прыцэлiѓся, зрабiѓ глыбокi ѓдых i паклаѓ людзей па абодва бакi ад двух босаѓ. Калi ѓпалi iх апошнiя пакiнутыя целаахоѓнiкi, i Скарберы, i Петэрсан, здавалася, зразумелi, што вядуць прайграную бiтву. Яны спынiлiся, зброя вiсела ѓ iх па баках. Дрэйк пабег да iх, палец ужо быѓ на спускавым кручку.
  
  "Клод", - сказаѓ ён. "Нам патрэбен Клод, а не ты. Дзе ён?"
  
  Паблiзу два босы былi дзiѓна падобныя. У iх абодвух былi стомленыя твары, збароджаныя цвёрдымi маршчынамi, народжанымi гадамi бязлiтаснага прыняцця рашэнняѓ. Iх вочы былi халодныя, вочы балюючых пiранняѓ. Iх рукi, якiя ѓсё яшчэ сцiскаюць пiсталеты, асцярожна сагнулiся.
  
  Май паказала на зброю. "Адкiньце iх".
  
  Алiсiя шырока размахнулася веерам, робячы мэту больш цяжкай. Дрэйк амаль мог бачыць паражэнне ѓ вачах босаѓ. Пiсталеты з грукатам упалi на падлогу амаль адначасова.
  
  "Крывавае пекла", - прамармытала Алiсiя. "Яны выглядаюць аднолькава i дзейнiчаюць аднолькава. Цi ператварае вас дрэнных хлопцаѓ у раi ѓ клонаѓ? I раз ужо я пра гэта - навошта камусьцi тут ператварацца ѓ дрэннага хлопца? Гэтае месца лепшае, чым водпуск на сёмым небе ад шчасця".
  
  "Хто з вас Скарберы?" Спытала Май, лёгка пераходзячы да справы.
  
  "Я", - сказаѓ той, што са светлымi валасамi. "Вы, хлопцы, шукалi Клода па ѓсiм горадзе?"
  
  "Гэта мы", - прашаптаѓ Дрэйк. "I гэта наш апошнi прыпынак".
  
  Слабая пстрычка рэхам разнеслася ѓ цiшынi. Дрэйк разгарнуѓся, ведаючы, што Алiсiя, як заѓсёды, патрапiць у мэту. Гараж выглядаѓ пустым, цiшыня раптоѓна стала цяжкай, як гара.
  
  Скарберы надарыѓ iх жаѓтлявай усмешкай. "Мы ѓ майстэрнi. Часам усё бурыцца".
  
  Дрэйк не глядзеѓ на Алiсiю, але даѓ ёй знак увесь час быць напагатове. Нешта было не так. Ён ступiѓ унутр, узяѓся за Скарберы. Хуткiм рухам дзюдаiста Дрэйк падняѓ яго i перакiнуѓ праз плячо, моцна стукнуѓшы мужчыну аб бетон. Да таго часу, як боль у вачах Скарберы прайшла, Дрэйк прыставiѓ пiсталет да яго падбародка.
  
  "Дзе Клод?" - Спытаѓ я.
  
  "Нiколi не чуѓ-"
  
  Дрэйк зламаѓ мужчыну нос. "У цябе ёсць яшчэ адзiн шанец".
  
  У Скарберы было пачашчанае дыханне. Яго твар быѓ застылым, як гранiт, але мышцы шыi напружана працавалi, выдаючы нервовасць i страх.
  
  "Давайце пачнем адстрэльваць кавалачкi". лёгкi голас Май данёсся да iх. "Мне сумна".
  
  "Дастаткова справядлiва". Дрэйк адштурхнуѓся, адступiѓ убок i нацiснуѓ на спускавы кручок.
  
  "НЕЕЕ!"
  
  Крык Скарберы спынiѓ яго ѓ апошнi магчымы момант. "Клод жыве на ранча! углыб ад паѓночнага ѓзбярэжжа. Я магу даць вам каардынаты".
  
  Дрэйк усмiхнуѓся. "Тады наперад".
  
  Яшчэ адна пстрычка. Дрэйк убачыѓ драбнюткi рух, i яго сэрца ѓпала.
  
  О не.
  
  Алiсiя стрэлiла. Яе куля iмгненна забiла апошняга дрэннага хлопца. Ён хаваѓся ѓ багажнiку "Шэлбi".
  
  Дрэйк упiѓся ѓ яе поглядам. Яна ѓсмiхнулася ѓ адказ з доляй старой гарэзнасцi. Дрэйк убачыѓ, што яна, прынамсi, зноѓ здабудзе сябе. У яе быѓ моцны характар, здольны справiцца са стратай.
  
  Ён не быѓ так упэѓнены ѓ сабе. Ён падштурхнуѓ Скарберы, каб той спяшаѓся. "Паспяшайся. Твайго сябра, Клода, чакае вялiкi сюрпрыз".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Хайдэн i Кiнiмака нават не паспелi завесцi рухавiк машыны, калi паступiѓ званок Дрэйка. Яна ѓбачыла яго нумар на сваiм экране i ѓздыхнула з палёгкай.
  
  "Дрэйк. Дзе ты-"
  
  "Няма часу. У мяне ёсць месцазнаходжанне Клода."
  
  "Так, мы таксама так думаем, разумнiк. Дзiѓна, ад чаго некаторыя злачынцы адмаѓляюцца дзеля больш спакойнага жыцця".
  
  "Як даѓно ты ведаеш? Дзе ты?" Дрэйк сыпаѓ пытаннямi, як сяржант-iнструктар, якi аддае загады.
  
  "Прытармазi, тыгр. Мы атрымалi вестку ѓсяго хвiлiну таму. Слухайце, мы рыхтуемся да неадкладнага ѓдару. I я маю на ѓвазе прама зараз. Ты гуляеш?"
  
  "Я страшэнна мае рацыю. Мы ѓсе такiя. Гэты вырадак на адзiн крок адстае ад Каваленкi".
  
  Хэйдэн распавяла яму аб папярэджаннях аб тэрарыстах, калi яна сiгналiзавала Кiнiмаке, каб ён вёѓ машыну. Калi яна скончыла, Дрэйк замоѓк.
  
  Праз iмгненне ён сказаѓ: "Мы сустрэнемся з вамi ѓ штаб-кватэры".
  
  Хэйдэн хутка набраѓ нумар Бэна Блэйка. "Твая аперацыя ѓдалася. Мы спадзяемся, што наш агент у Лондане дастане вам тое, што вам трэба, у блiжэйшыя некалькi гадзiн, пасля чаго ён дашле копii прама вам. Я спадзяюся, гэта тое, што табе трэба, Бэн".
  
  "Я спадзяюся, што гэта сапраѓды там". Голас Бэна гучаѓ так нервова, як яна нiколi ад яго не чула. "Гэта разумныя здагадкi, але гэта ѓсё яшчэ здагадкi".
  
  "Я таксама на гэта спадзяюся".
  
  Хайдэн кiнула свой тэлефон на прыборную панэль i абыякава глядзела на вулiцы Вайкiкi, пакуль Кiнiмака ехаѓ назад у штаб-кватэру. "Гейтс думае, што калi мы зможам хутка расправiцца з Клодам, то зможам спынiць атакi. Яны спадзяюцца, што Каваленку можа быць нават там".
  
  Мано сцiснуѓ зубы. "Усе гэтым займаюцца, бос. Мясцовая палiцыя, сiлы спецыяльнага прызначэння. Усё сцiскаецца датуль, пакуль не лопне. Праблема ѓ тым, што кепскiя хлопцы ѓжо на месцы. Яны мусяць быць. Павiнна быць, практычна немагчыма спынiць любую немiнучую атаку, не кажучы ѓжо пра паѓтузiна нападаѓ на трох розных выспах".
  
  Усе, хто валодаѓ уладай, былi перакананыя, што Каваленка сапраѓды замовiѓ шматлiкiя атакi, каб заняць усiх, пакуль ён адпраѓляецца на пошукi сваёй мары - падарожжа, якому ён прысвяцiѓ i апошнюю частку свайго жыцця.
  
  Пайсцi па шляху капiтана Кука. Прайсцi на адзiн лепш. Даследаваць за брамай пекла.
  
  Хэйдэн рэзка павярнуѓся, калi штаб-кватэра замаячыла звонку. Час дзейнiчаць.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк прывёѓ Мэй i Алiсiю ѓ будынак ЦРУ, i iх неадкладна суправадзiлi наверх. Iх правялi ѓ пакой, дзе кiпела дзейнасць. У далёкiм канцы Хэйдэн i Кiнiмака стаялi сярод натоѓпу палiцыянтаѓ i вайскоѓцаѓ. Дрэйк мог бачыць спецпрызн i каманду ѓзломшчыкаѓ HPD. Ён мог бачыць унiформу, несумненна, якая належыць групам спецыяльных аперацый ЦРУ. Можа, нават якая-небудзь Дэльта паблiзу.
  
  Д'ябал, несумненна, зараз на хвасце ѓ Крывавага караля i прагне крывi.
  
  "Ты памятаеш, калi Крывавы Кароль паслаѓ сваiх людзей атакаваць той Разбуральнiк, каб выкрасцi прыладу?" ён сказаѓ. "I яны спрабавалi выкрасцi Кiнiмаку ѓ той жа час? Iду ѓ заклад, гэта быѓ выпадковы захоп. Яны проста хацелi ведаць гавайскую мову Кiнiмакi".
  
  Затым Дрэйк успомнiѓ, што нi Мэй, нi Алiсii не было побач, калi людзi Каваленкi прымацоѓвалi разбуральнiк. Ён пакруцiѓ галавой. "Не мае значэння".
  
  Дрэйк заѓважыѓ Бэна i Карын, якiя прыпаркавалiся каля акна. У кожнага з iх у руцэ быѓ келiх, i яны выглядалi як самакруткi на школьнай дыскатэцы.
  
  Дрэйк думаѓ аб тым, каб згубiцца ѓ натоѓпе. Гэта было б лёгка. Страта Кэнэдзi ѓсё яшчэ бурлiла ѓ яго крывi, робячы для яго немагчымым абмеркаванне. Бэн быѓ там. Бэн трымаѓ яе, калi яна памiрала.
  
  Гэта павiнен быѓ быць Дрэйк. Ня толькi гэта. Дрэйк павiнен быѓ прадухiлiць яе смерць. Гэта было тое, што ён зрабiѓ. Час расплыѓся, i на iмгненне ён апынуѓся дома, у Йорку, з Кэнэдзi, i яны нешта гатавалi на кухнi. Кэнэдзi плёскала цёмны ром на патэльню i падняла вочы, калi ён зашыпеѓ. Дрэйк марынаваѓ стейк у чесночным алеi. Гэта было звычайна. Гэта было весела. Свет зноѓ стаѓ нармальным.
  
  Зоркi ѓспыхнулi перад яго вачыма, як няѓдалы феерверк. Свет раптоѓна вярнуѓся, i галасы загучалi вакол яго. Хтосьцi штурхнуѓ яго локцем. Iншы мужчына пралiѓ гарачую каву на аднаго са сваiх начальнiкаѓ i панёсся ѓ туалет, як кажан з пекла.
  
  Алiсiя пiльна глядзела на яго. "Што адбываецца, Дрэйкi?"
  
  Ён працiскаѓся скрозь натоѓп, пакуль не сутыкнуѓся тварам да твару з Бэнам Блэйкам. Гэта быѓ iдэальны момант для кароткага каментара Dinorock. Дрэйк ведаѓ гэта. Бэн, вiдаць, ведаѓ гэта. Але яны абодва маѓчалi. Святло струменiлася праз акно ззаду Бэна; Ганалулу стаяѓ у апраѓленнi сонечнага святла, ярка-блакiтнага неба i некалькiх рабрыстых аблокаѓ звонку.
  
  Дрэйк нарэшце здабыѓ дарунак прамовы. "Гэтыя кампутары ЦРУ апынулiся карыснымi?"
  
  "Мы спадзяемся". Бэн сцiсла выклаѓ гiсторыю вандравання капiтана Кука пад "Дайманд Хед" i скончыѓ адкрыццём аб тым, што ЦРУ выкарыстала брытанскага агента для рабавання Нацыянальнага архiва.
  
  Алiсiя павольна прасунулася наперад, пачуѓшы навiны ад маладога хлопца. "Брытанскi суперзлодзей? Як яго клiчуць?"
  
  Бэн мiргнуѓ ад раптоѓнай увагi. "Хэйдэн нiколi не казаѓ мне".
  
  Алiсiя кiнула хуткi погляд на аператыѓнiка ЦРУ, затым расплылася ѓ дзёрзкай усмешцы. "О, iду ѓ заклад, яна гэтага не рабiла".
  
  "Што гэта значыць?" Карын загаварыла.
  
  Усмешка Алiсii стала крыху заганнай. "Я не асаблiва вядомы сваёй дыпламатычнасцю. Не нацiскай на гэта".
  
  Дрэйк кашлянуѓ. "Проста яшчэ адзiн мiжнародны злачынец, з якiм гуляю Алiсiя. Хiтрасць заѓсёды заключалася ѓ тым, каб знайсцi тое, чаго ѓ яе няма".
  
  "Гэта праѓда", - сказала Алiсiя з усмешкай. "Я заѓсёды быѓ папулярны".
  
  "Што ж, калi гэта той агент, аб якiм я думаю", - умяшалася ѓ iх размову Май, - "ён вядомы японскай разведцы. Ён ёсць... гулец. I вельмi, вельмi добры аператыѓнiк".
  
  "Так што, хутчэй за ѓсё, ён паклапоцiцца аб сваiм канцы". Дрэйк вывучаѓ шчасце Цiхаакiянскага горада, якi раскiнуѓся перад iм, i сам прагнуѓ крыху спакою.
  
  "Для яго гэта нiколi не было праблемай", - сказала Алiсiя. "I так, ён даставiць вашыя часопiсы".
  
  Бэн усё яшчэ перакладаѓ погляд з Алiсii на Хэйдэн, але прытрымаѓ мову. Абачлiвасць была лепшай часткай раскрыцця на гэтым этапе. "Гэта ѓсё яшчэ абгрунтаванае меркаванне", - сказаѓ ён. "Але калi мы сапраѓды апынемся ѓ Брамы пекла, я ѓпэѓнены, што гэтыя запiсы маглi б выратаваць нашы жыццi".
  
  "Спадзяюся" - Дрэйк павярнуѓся i агледзеѓ хаос - "Да гэтага не дойдзе. Крывавы кароль усё яшчэ будзе на ранча. Але калi гэтыя прыдуркi не паспяшаюцца, Каваленка зробiць уцёкi".
  
  "Каваленка". Алiсiя аблiзнула вусны, прамаѓляючы гэта, смакуючы сваю помсту. "Памру за тое, што здарылася з Хадсанам. А Будра? Ён яшчэ адзiн, хто сапраѓды адзначаны". Яна таксама агледзела шумны натоѓп. "У любым выпадку, хто тут галоѓны?"
  
  Як быццам у адказ раздаѓся голас з натоѓпу афiцэраѓ, якiя атачалi Хайдэн Джэй. Калi шум ацiх i можна было разглядзець мужчыну, Дрэйк быѓ рады ѓбачыць Джонатана Гейтса. Сенатар яму падабаѓся. I смуткаваѓ разам з iм.
  
  "Як вы ведаеце, у нас ёсць месцазнаходжанне ранча Каваленкi ѓ Ааху", - сказаѓ Гейтс. "Такiм чынам, нашая мiсiя павiнна складацца з чатырох частак. Па-першае, засцерагце ѓсiх закладнiкаѓ. Па-другое, збярыце iнфармацыю аб меркаваных тэрарыстычных атаках. Па-трэцяе, знайдзiце гэтага чалавека, Клода i Каваленку. I па-чацвёртае, знайдзiце месцазнаходжанне двух iншых ранча."
  
  Гейтс зрабiѓ паѓзу, каб даць гэтаму асэнсавацца, а затым нейкiм чынам здолеѓ прымусiць кожнага мужчыну i жанчыну ѓ пакоi думаць, што ён глядзiць на iх адным рухам вачэй. "Гэта павiнна быць зроблена любымi неабходнымi сродкамi. Каваленка добраахвотна падвяргаѓ небяспецы мноства жыццяѓ падчас сваiх вар'яцкiх пошукаѓ. Гэта скончыцца сёння".
  
  Брама адвярнулася. Раптам хаос у пакоi спынiѓся, i ѓсе пачалi хутка разыходзiцца па сваiх месцах. Дэталi былi старанна прадуманы.
  
  Дрэйк злавiѓ погляд Хэйдэн. Яна памахала яму рукой, запрашаючы падысцi.
  
  "Убiрайцеся i сядлайце коней, хлопцы. Мы дабяромся да ранча Клода праз трыццаць хвiлiн."
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Дрэйк сядзеѓ са сваiмi сябрамi ѓ адным з лёгкiх верталётаѓ Гавайскага палiцэйскага ѓпраѓлення i спрабаваѓ прывесцi думкi ѓ парадак, пакуль яны хутка ляцелi да ранча Клода. Неба было ѓсеяна падобнымi верталётамi i цяжэйшымi, вайскоѓцамi. Сотнi людзей былi ѓ паветры. Iншыя былi ѓ дарозе па сушы, рухаючыся так хутка, як толькi маглi. Большая частка палiцыi i вайскоѓцаѓ была вымушана застацца ѓ Ганалулу i раёне Вайкiкi на выпадак, калi тэрарыстычныя атакi сапраѓды здзейсняцца.
  
  Крывавы кароль падзяляѓ iх сiлы.
  
  На спадарожнiкавым здымку было вiдаць вялiкi рух на ранча, але большая яго частка была замаскiраваная, так што немагчыма было сказаць, што адбывалася насамрэч.
  
  Дрэйк быѓ поѓны рашучасцi прыпынiць свае пачуццi да Каваленкi. Гейтс меѓ рацыю. Закладнiкi i iх бяспека былi вырашальнымi момантамi тут. Некаторыя з самых дзiѓных вiдовiшчаѓ, якiя ён калi-небудзь бачыѓ, адкрылiся ѓнiзе i вакол яго, калi яны ляцелi да Паѓночнага ѓзбярэжжа, але Дрэйк выкарыстаѓ кожную часцiнку сваёй волi, каб засяродзiцца. Ён быѓ салдатам, якiм некалi быѓ.
  
  Ён не мог быць нiкiм iншым.
  
  Злева ад яго Май коратка перагаворвалася са сваёй сястрой, Чыкай, двойчы правяраючы яе бяспеку i абменьваючыся некалькiмi цiхiмi словамi, пакуль яны маглi. Нi для кога не было сакрэтам, што яны маглi пачаць поѓнамаштабную вайну цi накiравацца ѓ падрыхтаваную зону баявых дзеянняѓ.
  
  Справа ад Дрэйка Алiсiя праводзiла час, правяраючы i пераправяраючы сваю зброю i рыштунак. Ёй не трэба было нiчога тлумачыць. Дрэйк не сумняваѓся, што яна ажыццявiць сваю помсту.
  
  Хайдэн i Кiнiмака сядзелi насупраць, увесь час нацiскаючы на свае мiкрафоны i выпальваючы або атрымлiваючы абнаѓленнi i загады. Добрай навiной было тое, што на Ааху або любой iншай выспе нiчога не адбылося. Дрэнная навiна заключалася ѓ тым, што ѓ Крывавага Караля былi гады, каб падрыхтавацца да гэтага. Яны паняцця не мелi, у што яны iшлi.
  
  Бэна i Карын пакiнулi ѓ штаб-кватэры. Iм было загадана дачакацца электроннага лiста агента, а затым падрыхтавацца да некалькi страшнай магчымасцi, што iм, магчыма, давядзецца прайсцi пад Дайманд-Хед i, магчыма, прарвацца праз Брама Ада.
  
  З гукавой сiстэмы "Чопперс" данёсся металiчны голас. "Пяць хвiлiн да мэты".
  
  Падабаецца табе гэта цi не, падумаѓ Дрэйк. Мы зараз у гэтым.
  
  Верталёт нiзка пранёсся над глыбокай далiнай, неверагоднае вiдовiшча, калi ён ляцеѓ у асяроддзi дзясяткаѓ iншых верталётаѓ. Гэта была першая хваля, якая складалася з салдат спецыяльнага прызначэння. Кожны другi ваенны капер ЗША быѓ гатовы аказаць дапамогу. Ваенна-паветраныя сiлы. Ваенна-марскi флот. Войска.
  
  Голас пачуѓся яшчэ раз. "Мэта".
  
  Яны паѓсталi як адзiнае цэлае.
  
  
  * * *
  
  
  Чаравiкi Дрэйка дакранулiся да мяккай травы, i ён iмгненна апынуѓся пад агнём. Ён быѓ перадапошнiм чалавекам, якi выйшаѓ за дзверы. Няѓдачлiвы марскi пяхотнiк, якi ѓсё яшчэ адбiваѓся, атрымаѓ поѓную чаргу ѓ грудзi i памёр да таго, як упаѓ на зямлю.
  
  Дрэйк распластаѓся на зямлi. Кулi прасвiсталi над яго галавой. Глухiя ѓдары абрынулiся на бярвенне побач з iм. Ён даѓ залп. Мужчыны па абодва бакi ад яго паѓзлi па траве, выкарыстоѓваючы натуральную ѓзгорыстую мясцовасць у якасцi хованкi.
  
  Наперадзе ён убачыѓ дом, двухпавярховы цагляны будынак, нiчога асаблiвага, але, несумненна, прыдатнае для мясцовых патрэб Каваленкi. Злева ён заѓважыѓ тэрыторыю ранча. Што за...?
  
  Спалоханыя, бяззбройныя фiгуры беглi да яго. Яны разбягалiся налева i направа, ва ѓсе бакi. Ён пачуѓ шыпенне ѓ слухаѓцы
  
  "Таварыскiя матчы".
  
  Ён слiзгануѓ наперад. Мэй i Алiсiя адыходзiлi справа ад яго. Нарэшце марскiя пяхотнiкi ѓзялi сябе ѓ рукi i пачалi аб'яѓляць скаардынаваную схему агню. Дрэйк пачаѓ прасоѓвацца хутчэй. Людзi, якiя стаялi перад iмi, пачалi адыходзiць, выходзячы са свайго сховiшча i накiроѓваючыся да дома.
  
  Лёгкiя мэты
  
  Дрэйк зараз падняѓся з сiламi атакi i забiваѓ людзей на бягу, падняѓшы пiсталет. Ён убачыѓ палоннага, якi скакаѓ па траве, iдучы да дома. Яны не ведалi, што прыбылi добрыя хлопцы.
  
  Палоннiк раптам выгнуѓся i ѓпаѓ. Людзi Крывавага караля стралялi ѓ iх траѓкай. Дрэйк зароѓ, прыцэлiѓся ѓ стрэлка i знёс ублюдку галаву. Ён перыядычна страляѓ, або прыцiскаючы да зямлi, або накiроѓваючы людзей, каб iншыя маглi iх прыкончыць.
  
  Ён шукаѓ Клода. Перш чым яны пакiнулi верталёт, iм усiм паказалi фатаграфiю намеснiка Крывавага караля. Дрэйк ведаѓ, што ён будзе кiраваць падзеямi з-за кулiс, распрацаваѓшы план уцёкаѓ. Верагодна, з дому.
  
  Дрэйк пабег, усё яшчэ аглядаючы мясцовасць, час ад часу страляючы. Адзiн з дрэнных хлопцаѓ падняѓся з-за ѓзгорка i кiнуѓся на яго з мачэтэ. Дрэйк проста апусцiѓ плячо, дазволiѓшы iнэрцыi супернiка перанесцi яго прама на сябе, i той павалiѓся на зямлю. Мужчына хмыкнуѓ. Чаравiк Дрэйка раздрабiѓ яму скiвiцу. Iншы чаравiк Дрэйка наступiѓ на руку, якая сцiскае мачэтэ.
  
  Былы супрацоѓнiк SAS навёѓ пiсталет i стрэлiѓ. А потым рушылi далей.
  
  Ён не азiраѓся назад. Дом быѓ наперадзе, здаваѓся вялiзным, дзверы злёгку прыадчынены, як быццам запрашаючы ѓвайсцi. Вiдавочна, гэта не той шлях, якiм трэба iсцi. Дрэйк на бягу выбiѓ вокны, цэлячыся высока. У доме ѓзарвалася шкло.
  
  Цяпер з ранча сцякалася ѓсё больш палонных. Некаторыя стаялi ѓ высокай траве, проста крычучы цi выглядаючы кантужанымi. Калi Дрэйк зiрнуѓ на iх, ён заѓважыѓ, што большасць з iх беглi ѓ тэмпе, ляцелi наперад, як быццам ратавалiся ад чагосьцi.
  
  I тады ён убачыѓ гэта, i яго кроѓ ператварылася ѓ лёд.
  
  Галава, неверагодна вялiзная галава бенгальскага тыгра, пранеслася па траве ѓ лёгкай пагонi. Дрэйк не мог дазволiць тыграм злавiць сваю здабычу. Ён пабег да iх.
  
  Нацiснуѓ на слухаѓку. "Тыгры ѓ траве".
  
  У адказ раздаѓся шквал балбатнi. Iншыя таксама заѓважылi звяроѓ. Дрэйк назiраѓ, як адна з жывёлiн заскочыла на спiну чалавека, якi бег. Iстота была велiзарнай, лютай i ѓ палёце ѓяѓляла сабой iдэальны вобраз хаосу i разнi. Дрэйк прымусiѓ свае ногi iсцi хутчэй.
  
  Яшчэ адна гiганцкая галава прабiла траву ѓ некалькiх ярдаѓ наперадзе. Тыгр скокнуѓ на яго, яго морда ператварылася ѓ вялiзны рык, зубы выскалены i ѓжо абагрэны крывёй. Дрэйк упаѓ на палубу i пакацiѓся, кожны нерв у яго целе быѓ жывы i крычаѓ. Нiколi раней ён не катаѓся так iдэальна. Нiколi раней ён не падымаѓся так хутка i дакладна. Гэта было так, як калi б больш люты супернiк абудзiѓ у iм лепшага ваяра.
  
  Ён выхапiѓ пiсталет, разгарнуѓся i ва ѓпор выпусцiѓ кулю ѓ галаву тыгра. Звер упаѓ iмгненна, прастрэлены мозг.
  
  Дрэйк не перавёѓ дыханне. Ён хутка скокнуѓ праз траву, каб дапамагчы чалавеку, якога ён бачыѓ зрынутым секундамi раней. Тыгр навiс над iм, рыкаючы, яго вялiзныя мышцы напружылiся i пайшлi рабiзнай, калi ён нахiлiѓ галаву, каб укусiць.
  
  Дрэйк стрэлiѓ яму ѓ заднюю частку, пачакаѓ, пакуль ён павернецца, а затым стрэлiѓ яму памiж вачэй. Яно прызямлiлася, усе пяцьсот фунтаѓ, на чалавека, якога збiралася з'есцi.
  
  нядобра, падумаѓ Дрэйк. Але гэта лепш, чым быць разадраным i з'едзеным жыѓцом.
  
  У яго слухаѓцы раздавалiся крыкi. "Трахнi мяне, гэтыя ѓблюдкi велiзарныя!" "Яшчэ адзiн, Джака! Яшчэ адзiн да тваiх шасцi!"
  
  Ён вывучаѓ навакольнае становiшча. Нiякiх прыкмет тыграѓ, толькi перапуджаныя палонныя i напалоханыя войскi. Дрэйк кiнуѓся назад па траве, гатовы схавацца, калi ѓбачыць любога супернiка, але ѓ лiчаныя секунды ён вярнуѓся ѓ хату.
  
  Пярэднiя вокны былi разбiты. Марскiя пехацiнцы былi ѓнутры. Дрэйк рушыѓ услед за iм, яго бесправадны Bluetooth-сiгнал адзначыѓ яго як дружалюбнага. Пераступаючы праз зламаны падваконнiк, ён задавалася пытаннем, дзе б мог знаходзiцца сам Клод. Дзе б ён быѓ прама зараз?
  
  Голас прашаптаѓ яму на вуха. "Думал, ты рана сышоѓ з вечарынкi, Дрэйкi". Шаѓкавiстыя тоны Алiсii. "На вашых дваiх".
  
  Ён убачыѓ яе. Часткова схаваныя сцянной шафай, у якой яна рылася. Госпадзi, яна што, праглядала яго калекцыю DVD?
  
  Май была ззаду яе з пiсталетам у руцэ. Дрэйк назiраѓ, як японка падняла сваю зброю i накiравала яго ѓ галаву Алiсii.
  
  "Mai!"Яго адчайны голас вiшчаѓ у iх вушах.
  
  Алiсiя падскочыла. Твар Мэй выгнуѓся ѓ лёгкай усмешцы. "Гэта быѓ жэст, Дрэйк. Я паказваѓ на iнтэрфейс сiгналiзацыi, а не на Алiсiю. Пакуль няма ".
  
  "Трывога?" Дрэйк хмыкнуѓ. "Мы ѓжо ѓнутры".
  
  "Пехацiнцы, здаецца, думаюць, што гэта таксама звязана з вялiкiм складам на заднiм двары".
  
  Алiсiя адступiла назад i прыцэлiлася з пiсталета. "Чорт вазьмi, калi я ведаю". Яна зрабiла залп па шафе. Паляцелi iскры.
  
  Алiсiя пацiснула плячыма. "Гэтага павiнна хапiць".
  
  Хайдэн, за якiм па пятах iшоѓ Кiнiмака, вярнуѓся ѓ пакой. "Свiран шчыльна зачынены. Прыкметы мiн-пастак. Хлопцы-тэхнары зараз працуюць над гэтым".
  
  Дрэйк адчуѓ няправiльнасць усяго гэтага. "I ѓсё ж мы так лёгка ѓваходзiм сюды? Гэта-"
  
  У гэты момант наверсе лесвiцы пачулася мiтусня i гук спуску. Хутка. Дрэйк падняѓ пiсталет i паглядзеѓ уверх.
  
  I застыла ѓ шоку.
  
  Адзiн з людзей Клода павольна спускаѓся па лесвiцы, адной рукой сцiскаючы горла палоннiцы. У другой руцэ ѓ яе быѓ Пустынны арол, накiраваны ёй у галаву.
  
  Але гэта была не ѓся ступень узрушэння Дрэйка. Агiднае пачуццё ѓзнiкла, калi ён пазнаѓ жанчыну. Гэта была Кейт Харысан, дачка былой памочнiцы Гейтса. Чалавек, якi быѓ часткова вiнаваты ѓ смерцi Кэнэдзi.
  
  Гэта была яго дачка. Усё яшчэ жывы.
  
  Чалавек Клода моцна прыцiснуѓ пiсталет да яе скронi, прымусiѓшы яе зажмурыцца ад болю. Але яна не закрычала. Дрэйк, разам з тузiнам iншых у пакоi, наставiлi зброю на мужчыну.
  
  I ѓсё ж Дрэйку гэта здавалася няправiльным. Якога чорта гэты хлопец быѓ уверсе з адным палонным? Здавалася, быццам-
  
  "Вярнiся!" - закрычаѓ мужчына, дзiка кiдаючы вачыма ва ѓсе бакi. Пот сцякаѓ з яго буйнымi кроплямi. Тое, як ён напалову нёс, напалову штурхаѓ жанчыну, азначала, што ѓся яго вага прыходзiлася на заднюю нагу. Жанчына, да яе гонару, не аблягчала яму задачу.
  
  Дрэйк падлiчыѓ, што цiск на спускавы кручок было ѓжо на паѓдарогi да мэты. "Адыдзiце! Выпусцiце нас!" Мужчына апусцiѓ яе яшчэ на адну прыступку. Салдаты спецпрызна адышлi нармальна, але толькi на крыху больш выгадныя пазiцыi.
  
  "Я папярэджваю вас, прыдуркi". Потны мужчына цяжка дыхаѓ. "Прэч з грабанай дарогi".
  
  I на гэты раз Дрэйк мог бачыць, што ён меѓ на ѓвазе менавiта гэта. У яго вачах быѓ роспач, нешта, што Дрэйк даведаѓся. Гэты чалавек страцiѓ усё. Што б ён нi рабiѓ, што б ён нi нарабiѓ, гэта было зроблена пад жахлiвым прымусам.
  
  "Назад!" мужчына зноѓ закрычаѓ i груба штурхнуѓ жанчыну ѓнiз яшчэ на адну прыступку. Рука, якая абдымала яе за шыю, была як жалезны прут. Ён трымаѓ кожную частку свайго цела ззаду яе, каб не ѓяѓляць мiшэнь. Калiсьцi ён быѓ салдатам, хутчэй за ѓсё добрым.
  
  Дрэйк i яго калегi ѓбачылi мудрасць адступлення. Яны далi чалавеку крыху больш прасторы. Ён спусцiѓся яшчэ на некалькi прыступак. Дрэйк злавiѓ погляд Мэй. Яна злёгку пакiвала галавой. Яна таксама ведала. Гэта было няправiльна. Гэта было...
  
  Якi адцягвае манеѓр. Самага жудаснага вiду. Клод, без сумневу, па загадзе Каваленкi, выкарыстоѓваѓ гэтага чалавека, каб адцягнуць iх. Архетыпiчныя паводзiны Караля крывi. У хаце можа быць бомба. Сапраѓднай узнагародай, Клод, верагодна, былi ѓдалыя ѓцёкi з хлява.
  
  Дрэйк чакаѓ, iдэальна ѓраѓнаважаны. Кожны нерв у яго целе замёр. Ён выраѓнаваѓ удар. Яго дыханне спынiлася. Яго розум апусцеѓ. Цяпер не было нiчога, нi напружанага пакоя, поѓнага салдат, нi перапалоханага заложнiка, нi нават дома i слугi, якiя яго акружалi.
  
  Усяго на мiлiметр. Перакрыжаванне прыцэла. Да мэты менш за цалю. Адзiн ход. Гэта ѓсё, што яму было патрэбна. I цiшыня была ѓсiм, што ён ведаѓ. Затым мужчына штурхнуѓ Кейт Харысан унiз яшчэ на адну прыступку, i ѓ гэтую долю секунды руху яго левае вока вызiрнуѓ з-за чэрапа жанчыны.
  
  Дрэйк разнёс яго на часткi адным стрэлам.
  
  Мужчына адскочыѓ назад, сутыкнуѓся са сцяной i праслiзнуѓ мiма вiскочуць жанчыны. Ён прызямлiѓся з грукатам, галавой наперад, зброя бразнула ззаду яго, i тады яны ѓбачылi яго камiзэльку, яго жывот.
  
  Кейт Харысан закрычала: "На iм бомба!"
  
  Дрэйк скокнуѓ наперад, але Май i вялiкi марскi пяхотнiк ужо пераскоквалi цераз край лесвiцы. Марскi пяхотнiк схапiѓ Кейт Харысан. Май пераскочыла праз мёртвага наймiта. Яе галава павярнулася да камiзэлькi, да iндыкатара.
  
  "Восем секунд!"
  
  Усе кiнулiся да акна. Усё, акрамя Дрэйка. Ангелец iрвануѓ далей у хату, пранёсся па вузкiм калiдоры да кухнi, молячыся, каб хто-небудзь пакiнуѓ заднiя дзверы адчыненымi. Так ён быѓ бы блiжэй да Клода, калi выбухне бомба. Такiм чынам, ён меѓ шанец.
  
  Праз калiдор. Прайшло тры секунды. На кухню. Беглы погляд вакол. Яшчэ дзве секунды. Задняя дзверы - зачынена.
  
  Час выйшаѓ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  Дрэйк адкрыѓ агонь, як толькi пачуѓ першапачатковы выбух. Спатрэбiлася б секунда цi дзве, каб дабрацца да яго. Кухонныя дзверы разляцелiся дашчэнту ад шматлiкiх удараѓ. Дрэйк бег прама на яго, увесь час страляючы. Ён не замарудзiѓся, проста ѓдарыѓ яго плячом i вывалiѓся ѓ паветра.
  
  Выбух пранёсся за iм, як атакавалая змяя. Мова полымя вырвалася з дзвярэй i вокнаѓ, узняѓшыся ѓ неба. Дрэйк кацiѓся. Дыханне агню кранула яго на iмгненне, а затым адступiла.
  
  Не збаѓляючы кроку, ён зноѓ ускочыѓ i пабег. Увесь у сiняках i збiццё, але жудасна рашучы, ён кiнуѓся да вялiкага свiрана. Першае, што ён убачыѓ, былi мёртвыя целы. Iх чацвёра. Тэхнiкi, якiх Хэйдэн пакiнуѓ ззаду, каб атрымаць доступ. Ён спынiѓся каля iх, праверыѓ кожнага на наяѓнасць прыкмет жыцця.
  
  Няма пульсу i кулявых раненняѓ. Гэтыя чортавы сцены былi наэлектрызаваны?
  
  У iншы момант гэта ѓжо не мела значэння. Пярэдняя частка хлява ѓзарвалася, абломкi драѓнiны i языкi полымя вырвалiся вонкi ѓ вынiку ѓражлiвай дэтанацыi. Дрэйк упаѓ на палубу. Ён пачуѓ роѓ рухавiка i падняѓ вочы якраз своечасова, каб убачыць, як жоѓтая пляма прарвалася скрозь пабiтыя дзверы i магутна паляцела па iмправiзаванай пад'язной дарожцы.
  
  Дрэйк ускочыѓ. Верагодна, ён накiроѓваѓся да схаванага верталёта, самалёта або якой-небудзь iншай чортавай мiне-пастцы. Ён не мог дачакацца падмацавання. Ён убег у напаѓразбураны хлеѓ i агледзеѓся. Ён недаверлiва пакiваѓ галавой. Глыбокi бляск адпалiраванага суперкара ззяѓ ва ѓсiх кiрунках.
  
  Выбраѓшы блiжэйшы, Дрэйк выдаткаваѓ каштоѓныя секунды на пошукi ключа, а затым убачыѓ набор з iх, якiя вiсяць звонку ѓнутранага офiса. Aston Martin Vanquish стартаваѓ з камбiнацыi клавiш i ѓключэннi, якая, хоць i была незнаёмая Дрэйку, паѓплывала на яго адрэналiн, калi пачуѓся вар'ят роѓ рухавiка.
  
  Астан Марцiн вылецеѓ з хлява з вiскам шын. Дрэйк накiраваѓ яго ѓ напрамку таго, што, як ён спадзяваѓся, было якая iмчыць машынай Клода. Калi гэта быѓ чарговы вiток дэзарыентацыi, Дрэйку крышка. Як, магчыма, i ѓсе Гаваi. Iм адчайна трэба было захапiць намеснiка Крывавага караля.
  
  Краем вока Дрэйк заѓважыѓ, як Алiсiя рэзка спынiлася. Ён не стаѓ чакаць. У люстэрка задняга выгляду ён убачыѓ, як яна мэтанакiравана забягае ѓ хлеѓ. Госпадзе, гэта можа абярнуцца непрыемнасцямi.
  
  Жоѓтая пляма наперадзе стала выглядаць як высакакласны суперкар, чымсьцi якi нагадвае старыя купэ Porsche Le Mans, якiя выйгралi гонку. Блiзка да зямлi ён абдымаѓ выгiбы дарогi, падскокваючы, нiбы бег на спружынах. Непрыдатная для перасечанай мясцовасцi, але затым iмправiзаваная дарога стала поѓнасцю заасфальтаванай на некалькi мiль вышэй.
  
  Дрэйк стрэлiѓ у the Vanquish, акуратна паклаѓшы зброю на сядзенне ззаду сябе i прыслухоѓваючыся да гукаѓ Bluetooth, якiя скачуць у яго мозгу. Аперацыя на ранча ѓсё яшчэ была ѓ самым разгары. Вызвалялiся заложнiкi. Некаторыя былi мёртвыя. Некалькi груп людзей Клода ѓсё яшчэ адседжвалiся на стратэгiчных пазiцыях, прыцiскаючы ѓлады да зямлi. I там усё яшчэ было паѓтузiна тыграѓ, якiя гойсаюць вакол, прычыняючы хаос.
  
  Разрыѓ памiж Aston Martin i Porsche скарацiѓся да нуля. Ангельская машына была нашмат лепш на выбоiстай дарозе. Дрэйк прыбудаваѓся прама за iм, маючы намер прыбудавацца побач, калi ѓ люстэрку задняга выгляду ѓбачыѓ, што да яго наблiжаецца яшчэ суперкар.
  
  Алiсiя за рулём старога Dodge Viper. Даверся ёй, яна зробiць што-небудзь з мускуламi.
  
  Тры машыны iмчалiся па перасечанай мясцовасцi, упiсваючыся ѓ павароты i разгортваючыся на доѓгiх прамых. Жвiр i бруд ляцелi вакол i ззаду iх. Дрэйк убачыѓ надыходзячую брукаваную дарогу i прыняѓ рашэнне. Яны хацелi займець Клода жывым, але спачатку iм трэба было злавiць яго. Ён быѓ вельмi асцярожны, працягваючы слухаць балбатню ѓ слухаѓках на выпадак, калi хто-небудзь перадасць, што яны злавiлi Клода, але чым даѓжэй працягвалася гэтая пагоня, тым больш упэѓнена Дрэйк станавiѓся ѓ тым, што чалавек наперадзе быѓ секундантам Крывавага Караля.
  
  Дрэйк падняѓ пiсталет i разнёс лабавое шкло "Астана". Пасля iмгнення небяспечнага намецi ён аднавiѓ кантроль i выпусцiѓ другую чаргу па ѓцякаючым Porsche. Кулi прашылi яго заднюю частку.
  
  Машына ледзь збавiла хуткасць. Ён вылецеѓ на новую дарогу. Дрэйк адкрыѓ агонь, калi гоншчык "Ле-Мана" паскорыѓся, на скураным сядзеннi побач з iм былi раскiданыя гiльзы ад куль. Нетутэйша час нацэлiцца на шыны.
  
  Але прама ѓ гэты момант адзiн з верталётаѓ пранёсся мiма iх усiх, дзве постацi высунулiся з адчыненых дзвярэй. Верталёт разгарнуѓся перад "Паршэ" i завiс бокам. Папераджальныя стрэлы вырвалi кавалкi з дарогi перад iм. Дрэйк недаверлiва пакiваѓ галавой, калi з акна кiроѓцы высунулася рука i пачала страляць па верталёце.
  
  Iмгненна, адначасова, ён прыбраѓ нагу з акселератара i рукi з руля, прыцэлiѓся i выпусцiѓ зарад амбiцый, майстэрства i неразважлiвасцi. "Вайпер" Алiсii ѓрэзаѓся ѓ яго ѓласную машыну. Дрэйк аднавiѓ кантроль, але ѓбачыѓ, як пiсталет вылецеѓ праз лабавое шкло.
  
  Але яго шалёны стрэл спрацаваѓ. Ён прастрэлiѓ локаць уцякаючаму кiроѓцу, i зараз машына запавольвала ход. Прыпынак. Дрэйк рэзка спынiѓ Aston, выскачыѓ i хутка падбег да пасажырскiх дзвярэй Porsche, спынiѓшыся, каб падняць пiсталет i ѓвесь час трымаючы прыцэл на галаве фiгуры.
  
  "Кiнь сваю зброю! Зрабi гэта!"
  
  "Не магу", - рушыѓ услед адказ. "Ты прастрэлiѓ мне руку, каб трахнуць, тупы кныр".
  
  Верталёт завiс наперадзе, вырываючы апорнымi шрубамi, калi ад яго громападобнага рухавiка задрыжала сама зямля.
  
  Алiсiя наблiзiлася i стрэлiла ѓ бакавое люстэрка Porsche. Як каманда, яны разгарнулiся злева i справа, абодва прыкрываючы чалавека за рулём.
  
  Нягледзячы на грымасу агонii на твары мужчыны, Дрэйк пазнаѓ яго па фатаграфii. Гэта быѓ Клод.
  
  Прыйшоѓ час расплачвацца.
  
  
  * * *
  
  
  Бэн Блэйк падскочыѓ у шоку, калi зазванiѓ яго мабiльны. Пераймаючы Дрэйку, ён таксама пераключыѓся на Evanescence. Якi ледзянiць душу вакал Эмi Лi ѓ трэку "Lost in Paradise" цалкам адпавядаѓ настрою кожнага ѓ той момант.
  
  На экране з'явiѓся надпiс Мiжнародны. Званок быѓ бы не ад члена яго сям'i. Але, у святле працы Нацыянальнага архiва, гэта можа быць з любой колькасцi ѓрадавых устаноѓ.
  
  "Так?"
  
  "Бэн Блэйк?"
  
  Страх драпнуѓ яго пазваночнiк вострымi пальцамi. "Хто гэта?"
  
  "Скажы мне". Голас быѓ культурным, ангельскiм i цалкам упэѓненым. "Прама зараз. Мне пагаварыць з Бэнам Блэйкам?"
  
  Карын падышла да яго, чытаючы жах на яго твары. "Так".
  
  "Добра. Малайчына. Гэта было так складана? Мяне клiчуць Данiэль Бэльмонтэ".
  
  Бэн ледзь не выпусцiѓ тэлефон. "Што? Як, чорт вазьмi, ты-"
  
  Струмень вытанчанага рогату спынiѓ яго. "Паслабся. Проста паслабся, мой сябар. Я, мякка кажучы, здзiѓлены, што Алiсiя Майлз i твая сяброѓка не згадалi пра маё ... майстэрства."
  
  Бэн разявiѓ рот, не ѓ сiлах вымавiць нi слова. Карын аднымi вуснамi прамаѓляла словы, злодзей? З Лондана? Гэта ён?
  
  Твар Бэна сказаѓ усё.
  
  "Кот прыкусiѓ вам мову, мiстэр Блэйк? Можа быць, табе варта апрануць сваю цудоѓную сястру. Як там Карын?"
  
  Згадванне iмя яго сястры крыху ѓзбадзёрыла яго. "Адкуль у цябе мой нумар?"
  
  "Не трэба ставiцца да мяне паблажлiва. Ты сапраѓды думаеш, што спатрэбiцца дзве гадзiны, каб выканаць простую аперацыю, аб якой ты мяне прасiѓ? Цi я выдаткаваѓ апошнiя сорак хвiлiн на тое, каб даведацца крыху пра сваiх ... дабрадзеяѓ? Хм? Не спяшайся з гэтым, Блэйкi."
  
  "Я нiчога пра цябе не ведаю", - сказаѓ Бэн, абараняючыся. "Табе параiѓ-" Ён зрабiѓ паѓзу. "Праз--"
  
  "Твая дзяѓчына? Я ѓпэѓнены, што быѓ. Яна ведае мяне даволi добра".
  
  "А Алiсiя?" Карын крычала, спрабуючы вывесцi мужчыну з раѓнавагi. Яны абодва былi такiя здзiѓленыя i такiя нявопытныя, што iм нават не прыйшло ѓ галаву папярэдзiць ЦРУ.
  
  На iмгненне запанавала цiшыня. "Гэтая дзяѓчына на самой справе палохае мяне, па праѓдзе кажучы".
  
  Мозг Бэна, здавалася, пачаѓ функцыянаваць. "Мiстэр Бэльмонтэ, прадмет, якi вас папрасiлi скапiяваць, вельмi каштоѓны. Такi каштоѓны-"
  
  "Я разумею гэта. Гэта было напiсана капiтанам Кукам i адным з ягоных людзей. За тры свае падарожжы Кук зрабiѓ больш адкрыццяѓ, чым любы iншы чалавек у гiсторыi".
  
  "Я не маю на ѓвазе гiстарычную каштоѓнасць", - агрызнуѓся Бэн. "Я маю на ѓвазе, што гэта магло б выратаваць жыцьцё. Цяпер. Сёння."
  
  "Няѓжо?" Бялмонтэ здаваѓся шчыра зацiкаѓленым. "Калi ласка, скажы".
  
  "Я не магу". Бэн пачаѓ адчуваць лёгкi роспач. "Калi ласка. Дапамажыце нам".
  
  "Гэта ѓжо на вашым электронным лiсце", - сказаѓ Бельмонтэ. "Але я не быѓ бы тым, хто я ёсць, калi б не паказаѓ табе, чаго я стаю, цi не так? Атрымлiвай асалоду ад".
  
  Бэльмонтэ скончыѓ размову. Бэн кiнуѓ мабiльны на стол i некалькi секунд пстрыкаѓ мышшу на кампутары.
  
  Адсутнiчаючыя старонкi з часопiсаѓ кухары з'явiлiся ѓ поѓным, цудоѓным колеры.
  
  "Узроѓнi пекла", - прачытаѓ Бэн услых. "Кук дабраѓся толькi да пятага ѓзроѓню, а потым павярнуѓ назад. Божа мой, ты чуеш гэта, Карын? Нават капiтан Кук не прайшоѓ далей за пяты ѓзровень. Гэта... гэта..."
  
  "Велiзарная сiстэма пастак". Карын хутка чытала праз яго плячо, фатаграфiчная памяць працавала звышурочна. "Самая вялiкая i вар'яцкая сiстэма пастак, якую калi-небудзь можна было сабе ѓявiць".
  
  "I калi гэта такое вялiкае, небяспечнае i старанна прадуманае ..." Бэн павярнуѓся да яе. "Уявiце сабе грандыёзнасць i значнасць цуду, да якога гэта прыводзiць".
  
  "Неверагодна", - сказала Карын i прачытала далей.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк выцягнуѓ Клода з падстрэленай машыны i груба кiнуѓ яго на дарогу. Яго крыкi болю раздзiраюць паветра, заглушаючы нават роѓ верталёта.
  
  "Дуранькi! Ты нiколi не спынiш гэта. Ён заѓсёды перамагае. Чорт вазьмi, у мяне балiць рука, ты вырадак!"
  
  Дрэйк адвёѓ свой кулямёт на адлегласць выцягнутай рукi i апусцiѓся каленам на грудзi Клода. "Усяго некалькi пытанняѓ, прыяцель. Затым медыкi напампуюць цябе якiм-небудзь сапраѓды смачным лайном. Дзе Каваленку? Ён тут?"
  
  Клод надарыѓ яго каменным тварам, амаль раздражнёным.
  
  "Добра, паспрабуем што-небудзь прасцей. Эд Будро. Дзе ён?"
  
  "Ён сеѓ на шатл wiki-wiki назад у Вайкiкi".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "А дзе знаходзяцца два iншых ранча?"
  
  "Знiк". Твар Клода расплыѓся ва ѓхмылцы. "Усё прапала".
  
  "Гэтага дастаткова". Алiсiя слухала праз плячо Дрэйка. Яна абышла вакол, накiраваѓшы пiсталет у твар Клода, i асцярожна паставiла чаравiк на раздробнены локаць Клода. Iмгненны лямант раскалоѓ паветра.
  
  "Мы можам зайсцi ѓ гэтым так далёка, як ты захочаш", - прашаптаѓ Дрэйк. "Нiхто тут не на тваiм баку, прыяцель. Мы ведаем аб тэрарыстычных нападах. Або кажы, або крычы. Для мяне гэта не мае значэння".
  
  "Спынiся!" Словы Клода былi амаль непераборлiвыя. "Puh... калi ласка."
  
  "Так-то лепш". Алiсiя крыху аслабiла цiск.
  
  "Я... быѓ з Крывавым Каралём шмат, шмат гадоѓ". Клод плюнуѓ. "Але зараз ён пакiдае мяне ззаду. Ён пакiдае мяне памiраць. Гнiць у краiне свiней. Каб прыкрыць сваю заднiцу. Можа быць, i не." Клод паспрабаваѓ сесцi. "Чорт".
  
  Усе насцярожылiся, Дрэйк выцягнуѓ пiсталет i прыцэлiѓся ѓ чэрап Клода. "Спакойна".
  
  "Ён пашкадуе аб гэтым". Клод практычна кiпеѓ ад злосцi. "Мяне больш не хвалюе яго жудаснае адплата". Сарказм сачыѓся ѓ яго тоне. "Мне ѓсё роѓна. Цяпер для мяне больш няма жыцця".
  
  "Мы зразумелi". Алiсiя ѓздыхнула. "Ты ненавiдзiш свайго гробанага хлопца. Проста адказвай на пытаннi сэксуальнага салдата".
  
  У слухаѓцы Дрэйка раздаѓся пiск. Металiчны голас вымавiѓ: "Знойдзена першае партальнае прыстасаванне. Здаецца, Каваленка пакiнуѓ гэта ззаду".
  
  Дрэйк мiргнуѓ i кiнуѓ мiмалётны погляд на Алiсiю. Навошта Крываваму Каралю пакiдаць партальную прыладу ѓ такi час, як гэта?
  
  Просты адказ. Яму гэта было не патрэбна.
  
  "Каваленка ѓзначальвае "Дайманд Хэд", праѓда? Да Брамы Пеле, цi Ада, цi яшчэ чаго-небудзь. Гэта яго канчатковая мэта, так?"
  
  Клод скрывiѓ твар. "Гэтая легенда, якую ён знайшоѓ, стала дакучлiвай iдэяй. Чалавек, багаты звыш усялякiх мараѓ. Мужчына, якi можа атрымаць усё, што захоча. Што ён робiць?"
  
  "Апануем тым, чаго ѓ яго нiколi не будзе?" Выказала здагадку Алiсiя.
  
  "Чалавек, такi разумны, такi знаходлiвы, за адзiн дзень ператварыѓся ѓ неѓратычнага iдыёта. Ён ведае, што пад гэтым чортавым вулканам нешта ёсць. Ён заѓсёды мармытаѓ, што лепш за ѓсiх рыхтуе ён. Гэты Кухар сапраѓды ѓ страху павярнуѓ назад. Але не Дзмiтрый Каваленка, не Крывавы кароль; ён пайшоѓ бы далей".
  
  Нават Дрэйк адчуѓ прылiѓ благiх прадчуванняѓ. "Кук павярнуѓ назад? Што, чорт вазьмi, там унiзе?"
  
  Клод пацiснуѓ плячыма, затым застагнаѓ ад болю. "Нiхто не ведае. Але я мяркую, што Каваленка будзе першым, хто даведаецца. Ён зараз на шляху туды".
  
  Сэрца Дрэйка падскочыла ад гэтай iнфармацыi. Цяпер ён на шляху туды. Быѓ час.
  
  Да гэтага часу Май i паѓтузiна салдат падышлi да iх. Усе слухалi з прагнай увагай.
  
  Дрэйк успомнiѓ аб маючым адбыцца справе. "Нам патрэбны месцы размяшчэння ранча. I мы хочам Эда Блюдро".
  
  Клод пераказаѓ iнфармацыю. Яшчэ два ранча, адно на Кауаi, другое на Вялiкiм востраве. Будро быѓ на шляху да Кауаi.
  
  "А тэрарыстычныя атакi?" Цiха спытала Май. "Гэта проста яшчэ адна выкрут?"
  
  I цяпер твар Клода сапраѓды выцягнуѓся з такой роспаччу i пакутай, што страѓнiк Дрэйка правалiѓся скрозь падлогу.
  
  "Не". Клод застагнаѓ. "Яны рэальныя. Яны могуць адкрыцца ѓ любы момант".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Бэн i Карын падышлi да акна, кожны трымаѓ у руках копiю сакрэтных часопiсаѓ капiтана Кука. Пакуль яны чыталi i перачытвалi ѓтрапёнае ѓ iм вар'яцтва, Бэн распытваѓ сваю сястру пра дзiѓныя паводзiны Крывавага Караля.
  
  "Каваленка, мусiць, збiраѓся адправiцца ѓ гэтае падарожжа, калi былi знойдзеныя партатыѓныя прылады. Ён надта добра падрыхтаваны, каб арганiзаваць усё за апошнiя некалькi тыдняѓ".
  
  "Гады", - прамармытала Карын. "Гады планавання, практыкi i змазкi правiльных колаѓ. Але чаму ён рызыкнуѓ гэтай грандыёзнай аперацыяй, каб адправiцца ѓ невялiкi шпацыр на Бярмуды?"
  
  Бэн пакруцiѓ галавой над адным з урыѓкаѓ, якi ён чытаѓ. "Вар'яцкiя рэчы. Проста вар'ят. Толькi адна рэч магла прымусiць яго зрабiць гэта, сястрычка."
  
  Карын паглядзела на далёкi акiян. "Ён убачыѓ сёе-тое пра прылады, якiя мелi дачыненне да Дайманд Хед".
  
  "Так, але што?"
  
  "Ну, у рэшце рэшт, вiдавочна, што нiчога асаблiва важнага". Яны сачылi за якiя калоцяцца галовамi-малюнкi з камеры транслявалiся з ранча Крывавага караля. Яны ведалi, што якi пакутуе манiяй велiчы пакiнуѓ партальную прыладу ззаду. "Яму гэта не трэба".
  
  "Або ён верыць, што можа проста забраць гэта назад па сваiм жаданнi".
  
  Ззаду iх, па аператыѓнай узыходзячай лiнii сувязi, яны пачулi, як Дрэйк выкрыквае iнфармацыю, якую ён так доѓга здабываѓ у Клода.
  
  Бэн мiргнуѓ, гледзячы на Карын. "Ён кажа, што Крывавы кароль ужо ѓ Дайманд-Хэд. Гэта азначае-"
  
  Але нечаканы крык Карын замарозiѓ наступныя словы ѓ яго горле. Ён прасачыѓ за яе поглядам, звузiць вочы i адчуѓ, як разбураецца яго свет.
  
  Чорны дым ад мноства выбухаѓ валiѓ з вокнаѓ гатэляѓ уздоѓж пляжу Вайкiкi.
  
  Не звяртаючы ѓвагi на шум, якi даносiѓся з офiсаѓ вакол яго, Бэн падбег да сцяны i ѓключыѓ тэлевiзар.
  
  Зазванiѓ яго мабiльны. На гэты раз гэта быѓ ягоны бацька. Яны таксама, вiдаць, глядзяць тэлевiзар.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк i салдаты, якiя не былi занятыя захопам заложнiкаѓ або разгромам нямногiх астатнiх ачагоѓ супрацiѓлення, убачылi трансляцыю на сваiх iPhone. Камандзiр iх падраздзялення, чалавек па iменi Джонсан, узламаѓ ваенныя Android-прылады i наѓпрост звязаѓся з мабiльным камандным пунктам у Ганалулу, калi разгортвалiся падзеi.
  
  "Бомбы ѓзарвалiся ѓ трох гатэлях Вайкiкi", - паѓтарыѓ камандзiр. "Паѓтараю. Трое. Адплываем на захад ад берага. Калакуау Вайкiкi. Памахай рукой Ахане". Камандзiр слухаѓ хвiлiну. "Здаецца, яны ѓзарвалiся ѓ пустых пакоях, выклiкаѓшы панiку... эвакуацыю... у значнай ступенi... хаос. Аварыйныя службы Ганалулу працуюць на мяжы сваiх магчымасцей."
  
  "Гэта ѓсё?" Дрэйк сапраѓды адчуѓ некаторую палёгку. Магло быць нашмат горш.
  
  "Пачакайце-" Твар камандзiра выцягнулася. "О не".
  
  
  * * *
  
  
  Бэн i Карын у жаху глядзелi, як на экране тэлевiзара перамыкаюцца сцэны. Гатэлi былi хутка эвакуiраваны. Мужчыны i жанчыны беглi, штурхалiся i падалi. Яны крычалi, абаранялi сваiх блiзкiх i плакалi, моцна абдымаючы сваiх дзяцей. Персанал гатэля прыйшоѓ пасля, выглядаючы суровым i спалоханым, але захоѓваючы кантроль. Палiцыя i пажарныя ѓваходзiлi i выходзiлi з вестыбюляѓ i гасцiнiчных нумароѓ, i iх прысутнасць адчувалася перад кожным гатэлем. Тэлевiзiйная карцiнка знiкла, калi прыляцеѓ верталёт, паказаѓшы цудоѓны вiд на Вайкiкi i раскiнутыя ѓзгоркi за iм, велiч вулкана Дайманд-Хед i сусветна вядомы пляж Кухiо, зараз сапсаваны надзвычайным выглядам вышынных гатэляѓ, якiя вырыгаюць дым i полымя са сваiх разбураных.
  
  Экран тэлевiзара пстрыкнуѓ яшчэ раз. Бэн ахнуѓ, i сэрца Карын падскочыла. Яны нават не маглi размаѓляць адзiн з адным.
  
  Чацвёрты гатэль, навiдавоку ва ѓсяго свету, быѓ захоплены тэрарыстамi ѓ масках. Любога, хто ѓставаѓ у iх на шляху, расстрэльвалi на тратуары. Апошнi мужчына павярнуѓся i пагразiѓ кулаком верталёту, якi завiс. Перш чым увайсцi ѓ гатэль i замкнуць за сабой дзверы, ён застрэлiѓ цывiльнага, якi прысеѓ на кукiшкi каля прыпаркаванага таксi.
  
  "О мой Божа". Голас Карын быѓ цiхiм. "А як наконт бедных людзей унутры?"
  
  
  * * *
  
  
  "Каралева Ала Маана падвергнулася ѓварванню ѓзброеных асоб", - сказаѓ iм камандзiр. "Рашуча. У масцы. Не баюся забiваць". Ён перавёѓ забойны погляд на Клода. "Колькi яшчэ будзе нападаѓ, ты, злосны вырадак?"
  
  Клод выглядаѓ спалоханым. "Нiякiх", - сказаѓ ён. "На Ааху".
  
  Дрэйк адвярнуѓся. Ён павiнен быѓ падумаць. Яму прыйшлося пераарыентавацца. Гэта было тое, чаго хацеѓ Каваленка, каб яны ѓсё адцягнулiся. Факт быѓ у тым, што Каваленка ведаѓ, што глыбока пад Алмазнай галавой схавана нешта ашаламляльнае, i быѓ на шляху да таго, каб заявiць на гэта правы.
  
  Нешта, што магло б нават зацямнiць жах гэтых нападаѓ.
  
  Да яго вярнулася засяроджанасць. Тут нiчога не змянiлася. Напады былi разлiчаны iдэальна. Яны адначасова вывелi са строю салдат, войска i службы экстранай дапамогi. Але нiчога не змянiлася. Яны не знайшлi Крывавага Караля, так што-
  
  План Б быѓ прыведзены ѓ дзеянне.
  
  Дрэйк падаѓ знак Мэй i Алiсii. Хайдэн i Кiнiмака былi ѓжо блiзка. Вялiкi гаваец выглядаѓ кантужаным. Дрэйк шматзначна звярнуѓся да яго: "Ты гатовы да гэтага, Мано?"
  
  Кiнiмака амаль зароѓ. "Я страшэнна мае рацыю".
  
  "План Б", - сказаѓ Дрэйк. "Каваленка тут няма, таму мы прытрымлiваемся гэтага. Астатнiя салдаты зразумеюць гэта праз хвiлiну. Хайдэн i Мэй, вы далучаецеся да нападу на Кауаi. Мано i Алiсiя, вы далучаецеся да штурму Вялiкай выспы. Выпраѓляйся на тыя ранча. Ратуйце столькi, колькi зможаце. I Алiсiя..." Яго твар ператварыѓся ѓ высечаны лёд. "Я разлiчваю, што ты здзейснiш забойства. Няхай гэты вырадак Будра памрэ жорсткай смерцю".
  
  Алiсiя кiѓнула. Гэта была iдэя Дрэйка трымаць Май i Алiсiю паасобку, калi яны зразумелi, што iм давядзецца падзялiць сваю каманду. Ён не хацеѓ, каб смерць Уэлса i iншыя сакрэты ѓсталi памiж выратаваннем жыццяѓ i прыпынкам ворага.
  
  Высокi голас Клода прыцягнуѓ увагу Дрэйка. "Каваленка фiнансаваѓ атакi на Ааху, Кауаi i Вялiкi востраѓ, проста каб прыцягнуць вашу ѓвагу. Падзялiць i пакарыць вас. Табе не перамагчы гэтага чалавека. Ён рыхтаваѓся гадамi".
  
  Мэт Дрэйк падняѓ сваю зброю. "Вось чаму я збiраюся рушыць услед за iм праз Брама пекла i скармiць яго гробанаму д'яблу". Ён накiраваѓся да грузавога верталёта. "Давайце, людзi. Загружайцеся".
  
  
  * * *
  
  
  Бэн хутка разгарнуѓся, калi зазванiѓ яго мабiльны. Гэта быѓ Дрэйк
  
  "Гатовы?"
  
  "Прывiтанне, Мэт. Ты ѓпэѓнены? Мы сапраѓды сыходзiм?"
  
  "Мы сапраѓды адыходзiм. Прама зараз. Ты атрымаѓ тое, што табе было патрэбна ад Данiэля Бэльмонтэ?"
  
  "Так. Але ён крыху слабы -"
  
  "Добра. Вы сапраѓды вызначылi найблiжэйшы ѓваход у лававую трубу?"
  
  "Так. Прыкладна ѓ двух мiлях ад Дайманд-Хед ёсць абгароджаны комплекс. Гавайскi ѓрад сапраѓды гэтак жа перакрыѓ кожны вядомы ѓваход. У большасцi выпадкаѓ гэта не спыняе нават рашучае дзiця ад траплення ѓнутр".
  
  "Нiшто не дапамагае. Listen, Ben. Хапай Карын i папрасi каго-небудзь адвезцi цябе да той лававай трубы. Дашлiце мне каардынаты. Зрабi гэта зараз".
  
  "Ты сур'ёзна? Мы паняцця не маем, што там, унiзе. I гэтая сiстэма пастак? Гэта за гранню жорсткасцi".
  
  "Мужайся, Бэн. Або, як выказаѓся Дэф Лепард - Давайце запальваць. "
  
  Бэн паклаѓ свой тэлефон на стол i глыбока ѓздыхнуѓ. Карын паклала руку яму на плячо. Яны абодва паглядзелi на тэлевiзар. Голас вядучага быѓ напружаным.
  
  "...гэта тэрарызм нябачаных раней маштабаѓ".
  
  "Дрэйк мае рацыю", - сказаѓ Бэн. "Мы на вайне. Нам трэба зрынуць галоѓнакамандуючага нашых ворагаѓ".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  Дрэйк сабраѓ васьмярых чальцоѓ каманды "Дэльта", якiя былi прыстаѓленыя да яго на выпадак, калi запатрабуецца даследаванне глыбокiх пячор. Яны былi адноснымi ветэранамi аддзялення, самымi дасведчанымi, i кожны чалавек калiсьцi, у якiм-небудзь богам забытым месцы, праводзiѓ сваю ѓласную аперацыю.
  
  Перш чым яны пагрузiлiся ѓ верталёт, Дрэйк на хвiлiнку выйшаѓ са сваiмi сябрамi. Крывавы Кароль ужо падзялiѓ гавайскiя i ѓрадавыя сiлы, i зараз ён збiраѓся падзялiць iх.
  
  "Будзьце ѓ бяспецы". Дрэйк па чарзе паглядзеѓ усiм у вочы. Hayden. Mai. Алiсiя. Кiнiмака. "Нам давядзецца правесцi яшчэ адну ноч у пекле, але заѓтра мы ѓсе будзем вольныя".
  
  Рушылi ѓслед кiѓкi i бурчанне ад Мано.
  
  "Вер у гэта", - сказаѓ Дрэйк i працягнуѓ руку. На яго наляцелi яшчэ чатыры рукi. "Проста заставайцеся ѓ жывых, хлопцы".
  
  З гэтымi словамi ён павярнуѓся i пабег да верталёта, якi чакаѓ. Атрад "Дэльта" заканчваѓ падрыхтоѓку абсталявання i зараз заняѓ свае месцы, калi ён падняѓся на борт. "Прывiтанне, хлопцы". У яго быѓ моцны ёркшырскi акцэнт. "Гатовы разарваць на часткi гэтую якая палiваецца гарэлкай свiнню?"
  
  "Буя!"
  
  "Трахайся". Дрэйк махнуѓ пiлоту, якi падняѓ iх у паветра. Ён у апошнi раз азiрнуѓся на ранча i ѓбачыѓ, што яго сябры ѓсё яшчэ стаяць у тым жа коле, праводзячы яго позiркам.
  
  Цi ѓбачыць ён калi-небудзь iх усiх жывымi зноѓ?
  
  Калi б ён гэта зрабiѓ, прыйшлося б сур'ёзна разлiчыцца. Яму прыйшлося б прынесцi сякiя-такiя прабачэннi. Некаторыя жудасныя рэальнасцi, з якiмi яму давядзецца змiрыцца. Але са смерцю Каваленкi - гэта было б прасцей. Кэнэдзi быѓ бы адпомшчаны, калi не выратаваны. I цяпер, калi ён цвёрда iшоѓ па следзе Крывавага Караля, яго настрой ужо ѓзняѓся крыху вышэй.
  
  Але канчатковы разлiк памiж Мэй i Алiсiяй цалкам можа перавярнуць усё гэта з ног на галаву. Нешта вялiзнае было памiж iмi, нешта жахлiвае. I што б гэта нi было, у гэтым замяшаны Дрэйк. I студнi.
  
  Верталёту не спатрэбiлася шмат часу, каб прыбыць да каардынатаѓ Бэна. Пiлот пасадзiѓ iх на роѓным участку зямлi прыкладна за сто ярдаѓ ад малюсенькага комплексу. Дрэйк убачыѓ, што Бэн i Карын ужо сядзяць, прыхiнуѓшыся спiнамi да высокага плота. Iх твары былi зусiм белымi ад напругi.
  
  Яму трэба было пабыць старым Дрэйкам на некаторы час. Гэтая мiсiя мела патрэбу ѓ Бене Блэйку ѓ яго лепшым праяве, у яго самай спакойнай форме, i калi Бэн страляѓ на ѓсе чатыры бакi, то Карын сiлкавалася гэтым. Поспех мiсii залежаѓ ад таго, што ѓсе яны былi ѓ найлепшай форме за ѓсё сваё жыцьцё.
  
  Дрэйк падаѓ сiгнал салдатам "Дэльты", выйшаѓ з верталёта, акружаны лютымi парывамi паветра, i падбег да Бэну i Карын. "Усё добра?" ён крычаѓ. "Ты прынёс бярвенне?"
  
  Бэн кiѓнуѓ, усё яшчэ крыху няѓпэѓнены, як ставiцца да свайго старога сябра. Карын пачала завязваць валасы на патылiцы. "Мы цалкам загружаныя, Дрэйк. Я спадзяюся, ты прынёс што-небудзь па-чартоѓску добрае назад".
  
  Салдаты Дэльты стоѓпiлiся вакол iх. Дрэйк паляпаѓ аднаму мужчыну - вялiкаму барадатаму iндывiдууму з татуiроѓкамi на шыi i рукамi, як у байкера. "Гэта мой новы сябар, пазыѓны - Камода, а гэта яго каманда. Каманда, пазнаёмцеся з маiмi старымi сябрамi, Бэнам i Карын Блэйк."
  
  Паѓсюль чулiся кiѓкi i бурчанне. Двое салдат былi занятыя тым, што ѓзломвалi сiмвалiчны вiсячы замак, якi перашкаджаѓ людзям спусцiцца па адной са знакамiтых лававых труб Гаваяѓ. Праз некалькi хвiлiн яны адступiлi, i брама засталася адчыненай.
  
  Дрэйк увайшоѓ на тэрыторыю комплексу. Бетонная платформа вяла да металiчных дзвярэй, надзейна зачыненай. Справа стаяла высокая стойка, на вяршынi якой верцiцца камера вiдэаназiрання аглядала мясцовасць. Камода махнуѓ тым жа двум салдатам наперад, каб яны паклапацiлiся аб дзвярах.
  
  "У вас, хлопцы, ёсць якiя-небудзь намёкi на тое, у што я i мае людзi збiраемся ѓвязацца?" Хрыплы голас Камода прымусiѓ Бэна здрыгануцца.
  
  "Словамi Роберта Бадэн-Паѓэла", - сказаѓ Бэн. "Будзь гатовы".
  
  Карын дадала: "За што заѓгодна".
  
  Бэн сказаѓ: "Гэта дэвiз байскаѓт".
  
  Камода пакiваѓ галавой i прамармытаѓ "вылюдкi" сабе пад нос.
  
  Бэн прыбудаваѓся ззаду грубаватага на выгляд салдата. "У любым выпадку, чаму яны называюць цябе Камода? Твой укус атрутны?"
  
  Дрэйк перапынiѓ перш, чым капiтан "Дэльты" змог адказаць. "Яны могуць называць гэта лававай трубой, але гэта ѓсё яшчэ просты старамодны тунэль. Я не буду абражаць вас, выкладаючы звычайныя пратаколы, але я скажу вам вось што. Сачыце за мiнамi-пасткi. Крывавы кароль - гэта ѓсё аб вялiкiх дэманстрацыях i метадах падзелу. Калi ён зможа iзаляваць нас, мы нябожчыкi".
  
  Дрэйк iшоѓ наперадзе, жэстам паказваючы Бэну iсцi наступным, а Карын iсцi за Камода. У маленькiм каравульным памяшканнi не было нiчога, акрамя пары вялiкiх шафак i пыльнага тэлефона. Пахла цвiллю i волкасцю i рэзанавала з глыбокай, першароднай цiшынёй, якая павiсла ѓ паветры наперадзе. Дрэйк пайшоѓ наперад i неѓзабаве даведаѓся чаму.
  
  Уваход у лававую трубу быѓ ля iх ног, вялiзная дзiрка, якая вядзе ѓнiз, у напаѓзаючую цемру.
  
  "Як далёка гэта знаходзiцца?" Камода выйшаѓ наперад i кiнуѓ святлiвую палачку. Прылада замiгцела i пакацiлася некалькi секунд, перш чым стукнуцца аб цвёрды камень. "Недалёка. Замацуеце некалькi вяровак, рабяты. Спяшайся".
  
  Пакуль салдаты працавалi, Дрэйк слухаѓ, як мог. З чарнiльнай цемры не даносiлася нi гуку. Ён меркаваѓ, што яны на некалькi гадзiн адстаюць ад Каваленкi, але меѓ намер хутка нагнаць упушчанае.
  
  Як толькi яны спусцiлiся i цвёрда паставiлi ногi на гладкую падлогу лававай трубы, Дрэйк зарыентаваѓся i накiраваѓся да Дайманд-Хед. Труба звужалася, апускалася i выгiналася. Нават каманда Delta часам губляла раѓнавагу цi драпала галовы з-за непрадказальнасцi вулканiчнага вала. Двойчы яна рэзка паварочвала, прымушаючы Дрэйка панiкаваць, пакуль ён не зразумеѓ, што плыѓны выгiн заѓсёды быѓ у напрамку Дайманд-Хед.
  
  Ён не зводзiѓ вачэй з далямера. Падземная цемра самкнулася над iмi з усiх бакоѓ. "Святло наперад", - раптам сказаѓ Дрэйк i спынiѓся.
  
  Нешта выскачыла з цемры. Парыѓ халоднага паветра знiзу. Ён спынiѓся i вывучыѓ гiганцкую дзiрку наперадзе. Камода падышоѓ i кiнуѓ яшчэ адну святлiвую палачку.
  
  На гэты раз ён упаѓ прыкладна на пятнаццаць футаѓ.
  
  "Добра. Камода, ты i твая каманда рыхтуйцеся. Бэн, Карын, давайце зiрнем на гэтыя часопiсы."
  
  Пакуль каманда Delta усталёѓвала трывалы штатыѓ над няроѓнай дзiркай, Дрэйк хутка прачытаѓ зноскi. Яго вочы пашырылiся яшчэ да таго, як ён дачытаѓ першую старонку, i ён глыбока ѓздыхнуѓ.
  
  "Крывавае пекла. Я думаю, нам патрэбная зброя пабольш".
  
  Бэн узняѓ брыво. "Там, унiзе, нам спатрэбяцца не кулi. Гэта мазгi".
  
  "Што ж, на шчасце, у мяне ёсць i тое, i iншае". Дрэйк падняѓ пiсталет. "Я думаю, калi нам спатрэбiцца паслухаць якую-небудзь брудную музыку па шляху, мы звернемся да цябе".
  
  "Яйкi. У мяне зараз ёсць Fleetwood Mac на маiм iPod".
  
  "Я ѓ шоку. Якую версiю?"
  
  "Iх больш, чым адзiн?"
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой. "Я думаю, што ѓсе дзецi павiнны недзе пачынаць сваю адукацыю". Ён падмiргнуѓ Карын. "Як у нас справы, Камода?"
  
  "Усё зроблена".
  
  Дрэйк ступiѓ наперад, схапiѓ вяроѓку, прымацаваную да трыножкi, i адштурхнуѓ унiз дзiѓна святлiвую трубу. Як толькi яго чаравiкi дакранулiся да дна, ён пацягнуѓ, i астатнiя адзiн за адным саслiзнулi ѓнiз. Карын, трэнiраваная спартсменка, з лёгкасцю справiлася са спускам. Бэн крыху змагаѓся, але ён быѓ малады i падцягнуты i ѓ рэшце рэшт прызямлiѓся, не занадта спацеѓшы.
  
  "Наперад". Дрэйк хутка пакрочыѓ у напрамку Дайманд-Хед. "Будзь напагатове. Мы наблiжаемся".
  
  Праход пачаѓ спускацца. Дрэйк на iмгненне задумаѓся, як лававая труба можа адхiляцца ад натуральнага струменя, але затым зразумеѓ, што сама магма будзе прабiвацца па шляху найменшага супрацiву з пякельнай сiлай за спiной. Лава магла прымаць любы кут, якi пажадае.
  
  Прайшло яшчэ некалькi хвiлiн, i Дрэйк зноѓ спынiѓся. Наперадзе ѓ падлозе была яшчэ адна адтулiна, на гэты раз меншага памеру i iдэальна закругленай формы. Калi Камода выпусцiѓ святлiвую палачку, яны выказалi здагадку, што шахта глыбiнёй каля трыццацi футаѓ.
  
  "Яшчэ небяспечней", - сказаѓ Дрэйк. "Беражыце сябе, вы двое".
  
  Затым ён заѓважыѓ, што святло ад святлiвай палачкi не адбiваецца нiякiмi каменнымi сценамi. Яго аранжавае святло было паглынута навакольнай цемрай. Пад iмi была вялiкая камера.
  
  Ён падаѓ знак да цiшынi. Усе, як адзiн, яны ѓважлiва прыслухоѓвалiся да любых гукаѓ, якiя даносiлiся знiзу. Пасля хвiлiны поѓнай цiшынi Дрэйк узяѓся за спускную вяроѓку i перамахнуѓ праз пустую шахту. Ён хутка слiзгануѓ унiз па яго даѓжынi, пакуль не апынуѓся пад столлю.
  
  Па-ранейшаму нiякага шуму. Ён зламаѓ яшчэ паѓтузiна святлiвых палачак i кiнуѓ iх у камеру ѓнiзе. Паступова пачало расцвiтаць ненатуральнае святло.
  
  I Мэт Дрэйк, нарэшце, убачыѓ тое, што да яго бачылi нешматлiкiя людзi. Вялiкае прамавугольнае памяшканне даѓжынёй каля пяцiдзесяцi метраѓ. Iдэальна гладкая падлога. Тры выгнутыя сцены, на якiх выгравiраваны нейкiя старажытныя знакi, неадметныя на такой адлегласцi.
  
  I дамiнуючы над адной сцяной - выгнуты скляпенiсты праход, якi так зачараваѓ капiтана Кука. Дзверы ѓнутры яго, якая так завалодала Крывавым Каралём. I жахi i цуды, якiя маглi ляжаць за iмi, напоѓнiлi Мэта Дрэйка i яго спадарожнiкаѓ такiм жахам.
  
  Яны знайшлi Брама пекла.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  Хайдэн моцна трымаѓся, калi верталёт зрабiѓ вiраж у небе, хутка мяняючы курс. Яе апошнiм выглядам Кiнiмакi было тое, як вечна гуллiвая Алiсiя Майлз запiхвала яго ѓ iншы верталёт. Гэта вiдовiшча прымусiла яе здрыгануцца, але яе практычная бок ведала, што, калi справа даходзiла да бiтвы, у Мано была лепшая падтрымка ѓ гэтым бiзнэсе ѓ выглядзе вар'яткi англiчанкi.
  
  Як i Хэйдэн. Май сядзела побач з ёй, цiхая i ѓлагоджаная, як быццам яны накiроѓвалiся на ѓзбярэжжа Напалi, каб агледзець славутасцi сусветнага класа. Астатнiя месцы занялi салдаты крэку. Кауаi быѓ прыкладна ѓ дваццацi хвiлiнах язды. Гейтс толькi што звязаѓся з ёй, каб паведамiць аб тэрарыстычнай атацы ѓ гандлёвым цэнтры Kukui Grove пад адкрытым небам на Кауаi. Мужчына прыкаваѓ сябе ланцугом да парэнчаѓ за межамi сумеснай установы Jamba Juice/Starbucks на паѓночным баку комплексу. Хтосьцi з кавалкамi джэмтэкса, прывязанымi да цела, i пальцам на спускавым гаплiку прымiтыѓнага дэтанатара.
  
  У мужчыны таксама было дзве аѓтаматычныя зброi i Bluetooth-навушнiк, i ён не дазволiѓ нiкому з наведвальнiкаѓ рэстарана выйсцi на волю.
  
  Па ѓласных словах Гейтса. "Гэты прыдурак вiдавочна збiраецца пратрымацца там столькi, колькi зможа, затым, калi ѓлады зробяць свой ход, ён узарвецца. Большая частка палiцэйскiх сiл Кауаi была накiравана на месца здарэння, далей ад вас".
  
  "Мы гарантуем бяспеку ранча, сэр", - запэѓнiѓ яго Хэйдэн. "Мы чакалi гэтага".
  
  "Гэта мы зрабiлi, мiс Джэй. Я думаю, мы паглядзiм, якiя планы ѓ Каваленкi на Вялiкi востраѓ далей".
  
  Хайдэн закрыла вочы. Кавеленка планаваѓ гэты напад гадамi, але пытаннi заставалiся. Навошта адмаѓляцца ад прылады партала? Навошта сыходзiць з такiм грукатам? Цi магло гэта быць ягоным планам Б? Што, нягледзячы на тое, што ѓлады хутка выкрылi ѓсе яго намаганнi i справакавалi Крывавую вендэту супраць Дрэйка, яго сяброѓ i сем'яѓ, ён абраѓ гэты шлях, каб набыць найбольшую вядомасць.
  
  Або, падумала яна, магчыма, ён выкарыстоѓвае старую-старую стратэгiю - стварыць дастаткова вялiкi рэзананс тут, каб твае дзеi маглi застацца незаѓважанымi там.
  
  Усё роѓна, падумала яна. Яе думкi былi пра Бэна i небяспечную задачу, якую ён выконваѓ. Яна нiколi б не сказала гэтага па абавязку службы, але яна пачынала горача кахаць яго. Доѓг, якi яна адчувала ѓ адносiнах да свайго бацькi, не знiк, але ён стаѓ менш настойлiвым пасля жахлiвай смерцi Кэнэдзi Мура. Рэальнае жыццё перасягнула старыя абяцаннi ѓ любы дзень.
  
  Калi верталёт пранёсся скрозь ярка-блакiтнае гавайскае неба, Хэйдэн узнёс малiтву за Бэна Блэйка.
  
  Потым зазванiѓ яе мабiльны тэлефон. Калi яна зiрнула на экран, яе бровы здзiѓлена ѓзляцелi ѓверх.
  
  "Прывiтанне", - неадкладна адказала яна. "Як у цябе справы?"
  
  "Выдатна, дзякуй, але ѓ гэтага бiзнесу па даследаваннi грабнiц ёсць адзiн сур'ёзны пабочны эфект. Мой загар амаль знiк".
  
  Хэйдэн усмiхнуѓся. "Ну, Торстэн, для такога роду рэчаѓ ёсць салоны".
  
  "Памiж камандным пунктам i грабнiцай? Не зусiм."
  
  "Я б, вядома, з задавальненнем пабалбатаѓ, Торстэн, але вы, шведы, самi выбiраеце моманты".
  
  "Зразумеѓ. Спачатку я паспрабаваѓ патэлефанаваць Дрэйку, але адразу трапiѓ на галасавую пошту. З iм усё ѓ парадку?"
  
  "Лепш, чым ён быѓ, так". Хэйдэн ѓбачыѓ абрысы Кауаi, якiя вымалёѓваюцца справа. "Паслухай-"
  
  "Я буду хуткi. Аперацыя тут праходзiла паспяхова. Нiчога заганнага. Усё, як чакалася, i своечасова. Але..." Торстэн зрабiѓ паѓзу, i Хэйдэн пачуѓ, як ён перавёѓ дыханне. "Сёння сёе-тое адбылося. Я б сказаѓ, што нешта здаецца 'не так'. Вы, амерыканцы, маглi б назваць гэта па-iншаму".
  
  "Так?"
  
  "Я атрымаѓ званок ад майго ѓрада. Ад майго пасярэднiка да дзяржаѓнага мiнiстра. Выклiк высокага ѓзроѓню. Я-" Яшчэ адна нерашучая паѓза, зусiм не падобная на Даля.
  
  Няроѓны бераг Кауаi праносiѓся пад iмi. Выклiк паступiѓ па радыё. "Восем хвiлiн да мэты".
  
  "Мне сказалi, што наша аперацыя - наша скандынаѓская аперацыя - вось-вось будзе перададзена новаму агенцтву. Аб'яднаная аператыѓная група, якая складаецца з высокапастаѓленых, але неназваных супрацоѓнiкаѓ амерыканскага ЦРУ, АСВ i АНБ. Такiм чынам, Хэйдэн, я салдат, i я выканаю загад майго вышэйшага начальнiка, але цi правiльна гэта гучыць для цябе?"
  
  Хэйдэн была ѓзрушана насуперак самой сабе. "Для мяне гэта гучыць як поѓнае глупства. Як клiчуць галоѓнага чалавека? Той, каму ты аддасi сябе ѓ рукi."
  
  "Расел Кайман. Ты ведаеш яго?"
  
  Хайдэн парылася ѓ сваёй памяцi. "Я ведаю гэтае iмя, але я вельмi мала ведаю пра яго. Я ѓпэѓнены, што ён з DIA, Разведвальнага ѓпраѓлення мiнiстэрства абароны, але яны ѓ асноѓным займаюцца набыццём сiстэм узбраення. Што, чорт вазьмi, гэтаму Расэлу Кайману трэба ад цябе i Грабнiцы?"
  
  "Ты чытаеш мае думкi".
  
  Краем вока Хайдэн убачыла, як галава Мэй тузанулася, як быццам ёй прастрэлiлi чэрап. Але калi Хэйдэн запытальна павярнулася да яе, японскi агент адвяла погляд.
  
  Хэйдэн падумаѓ некалькi секунд, а затым спытаѓ цiхiм голасам: "Ты давяраеш усiм сваiм людзям, Торстэн?"
  
  Занадта доѓгая паѓза Даля адказала на яе пытанне.
  
  "Калi АСВ было папярэджана аб нечым, то ѓ iх вельмi вялiкi ахоп. Iх прыярытэт можа нават перавысiць прыярытэт ЦРУ. Iдзi асцярожна, прыяцель. Гэты хлопец, Кайман, ён не што iншае, як здань. Сродак ухiлення непаладак для black ops, Гiтма, 11 верасня. Калi нешта сур'ёзнае i далiкатнае пойдзе не так, ён той чалавек, да якога ты звяртаешся".
  
  "Трахнi мяне. Лепш бы я не пытаѓся."
  
  "Я павiнен iсцi зараз, Торстэн. Але я абяцаю табе, што пагавару з Джонатанам пра гэтае лайно, як толькi змагу. Трымайся там".
  
  Торстэн падпiсаѓ кантракт са стомленым уздыхам прафесiйнага салдата, якi ѓжо ѓсё гэта пабачыѓ i якому агарнула быць прызначаным нейкiм лёкаем да амерыканскага выскачкi. Хэйдэн спачуваѓ яму. Яна павярнулася да Май, збiраючыся спытаць, што тая ведае.
  
  Але па радыё раздаѓся выклiк "Мэта".
  
  Наперадзе i ѓнiзе гарэлi палi. Калi верталёт знiжаѓся, можна было бачыць малюсенькiя фiгуркi, якiя бязладна бягуць ва ѓсiх напрамках. З кабiны высунулiся вяроѓкi, i людзi скокнулi за iмi, хутка слiзгаючы да выпаленага ландшафту ѓнiзе. Хайдэн i Мэй чакалi сваёй чаргi, выраз твару Мэй быѓ пустым, калi яны пачулi, як iх уласныя людзi адкрылi агонь.
  
  Хэйдэн у трэцi раз праверыла гатоѓнасць свайго "Глока" i сказала: "Будра там, унiзе".
  
  "Не хвалюйся", - сказала японка. "Ён збiраецца даведацца, што на самой справе азначае Май-тайм".
  
  Дзве жанчыны спусцiлiся па вяроѓцы разам, прызямлiѓшыся ѓ адзiн i той жа час, i сышлi класiчным рухам "адзiн-два прыкрыццi". Гэтая практыка патрабавала абсалютнага даверу адзiн да аднаго, паколькi, пакуль адзiн чалавек бег, другi назiраѓ за iх перыферыйнымi прыладамi. Раз, два, як у чахардзе. Пабудова. Але гэта быѓ хуткi i разбуральны спосаб пасоѓвання.
  
  Хэйдэн аглядала мясцовасць на бягу. Некалькi спадзiстых узгоркаѓ сканчалiся абгароджаным комплексам, на якiм стаяла велiзарная хата i некалькi вялiкiх гаспадарчых пабудоѓ. Гэта было б другое ранча Каваленкi. Судзячы па агнi i хаосу, Будра прыбыѓ незадоѓга да iх.
  
  Або, што больш верагодна, ён па-садысцку не спяшаѓся з усiм гэтым.
  
  Хэйдэн бегла, страляючы са сваёй пазычанай штурмавой вiнтоѓкi M16 марскога пяхотнiка па ѓспышках рулi i мужчынам, якiх яна бачыла ѓ хованцы. Праз дзве хвiлiны падышла яе чарга, i яна крыкнула: "Перазарадзiць!" i выдаткавала яшчэ некалькi секунд, каб уставiць новую краму ѓ сваю зброю. Агонь у адказ па iх адкрываѓся рэдка, а калi адкрываѓся, то быѓ настолькi неарганiзаваным, што прамахваѓся на некалькi футаѓ.
  
  Абапал першакласныя каманды марской пяхоты прасоѓвалiся з аднолькавай хуткасцю. Цяпер наперадзе маячыѓ плот, вароты засталiся запрашальна адчыненымi, але каманды перамясцiлiся налева. Трапна кiнутая граната разбурыла апоры плота, пакiнуѓшы камандзе бесперашкодны ѓезд на ранча.
  
  Кулi цяпер прасвiсталi ѓ небяспечнай блiзкасцi.
  
  Хэйдэн атулiѓся за прыбудовай для генератара. Ад удару ад цаглянага мура адскочылi iскры, калi Май нырнула ѓ сховiшча. Глiняныя i металiчныя аскепкi разляцелiся паѓсюль.
  
  Май выцерла струменьчык крывi са сваёй шчакi. "Салдаты Будра праходзiлi падрыхтоѓку ѓ вашых дзiцячых садах".
  
  Хэйдэн на iмгненне перавёѓ дыханне, затым кiнуѓ хуткi погляд на дом. "Дванаццаць футаѓ. Ты гатовы?"
  
  "Так".
  
  Хэйдэн збег. Май выступiѓ наперад i ѓзвёѓ сцяну са свiнцу, прымусiѓшы iх ворага прыгнуцца ѓ хованцы. Хайдэн дайшла да кута дома i прыцiснулася да сцяны. Яна кiнула светлашумавую гранату ѓ акно, а затым накрыла Май.
  
  Але ѓ гэты момант у яе слухаѓцы пачулася ашаламляльная колькасць балбатнi. Кiраѓнiк групы пераконваѓ людзей накiроѓвацца да далёкага складу. Там павiнна было адбыцца нешта жахлiвае. Пакуль Хэйдэн слухала, ёй удалося ѓлавiць, што людзi Будра напалову акружылi будынак i збiралiся адкрыць агонь па тым, што магло знаходзiцца ѓнутры.
  
  Несумненна, палонныя. Закладнiкi.
  
  Хэйдэн iмчаѓся за Мэй, выбягаючы на паляну i страляючы разам. Да iх далучылiся iншыя салдаты, разыходзячыся веерам па абодва бакi, утворачы смяротную, атакавалую сцяну мужнасцi i смерцi.
  
  Бессэнсоѓная разня, якая вось-вось павiнна была здзейснiцца, была вiзiтнай карткай Будра. Ён быѓ бы там.
  
  Якiя беглi салдаты не спынялi страляць. Кулi рассякалi паветра, са звонам адскоквалi ад сцен i механiзмаѓ i знайшлi сама меней паѓтузiна варожых мэт. Людзi Будро адхiснулiся i адскочылi ѓ шоку i страху. Калi салдаты праходзiлi мiма сваiх хованак, яны паспрабавалi бесшабашна стрэлiць збоку, але марскiя пехацiнцы былi напагатове i закiдалi iх гранатамi.
  
  Выбухi ѓзнялiся высока ѓ паветра па абодва бакi ад бегуноѓ. Ад выбухаѓ разляталася шрапнэль; языкi агню распаѓсюджвалi гарачую смерць так хутка, што вока ледзь магла ѓсачыць. Людзi, якiя крычаць, ляжаць на iх шляху.
  
  Хайдэн убачыѓ наперадзе свiран. Яе сэрца сцiснулася ад абсалютнага жаху. Гэта было праѓдай. Сама меней пятнаццаць чалавек Будро стаялi вакол зачыненай адрыны, цэлячыся са сваёй зброi ѓ тонкiя, як папера, сцены, i, калi Хэйдэн прыцэлiлася ѓ першага чалавека, усе яны адкрылi агонь.
  
  
  * * *
  
  
  Алiсiя Майлз кiнулася наѓцёкi i адкрыла агонь, калi гавайскiя сiлы i iх саюзнiкi пачалi атаку на ранча Каваленкi на Вялiкiм востраве. Мясцовасць была няроѓнай. Усе глыбокiя каньёны, высокiя ѓзгоркi i лясiстыя раѓнiны. Перш чым яны нават наблiзiлiся да ранча, у адзiн са штурмавых верталётаѓ быѓ выпушчаны гранатамёт, якi ѓчапiѓ яго, але не знiшчыѓ, прымусiѓшы iх усiх здзейснiць раннюю пасадку.
  
  Цяпер яны спяшалiся як каманда, пераадольваючы густы лес i няроѓныя схiлы ѓзгоркаѓ. Яны ѓжо страцiлi аднаго чалавека з-за мiны-пасткi. Наступ быѓ падрыхтаваны людзьмi Крывавага караля. РПГ бязмэтна ляцелi па дрэвах.
  
  Наймiты забаѓляюцца.
  
  Але марскiя пяхотнiкi прасоѓвалiся наперад, зараз iх аддзяляла ад плота ѓсяго каля трыццацi футаѓ i адна апошняя далiна са стромкiмi схiламi. Алiсiя магла адрознiць усмешлiвыя твары iх ворагаѓ. Яе кроѓ пачала закiпаць. Побач з ёй даволi спрытна для волата скакаѓ буйны агент ЦРУ Кiнiмака. Ён аказаѓся вельмi карысным.
  
  Прылады сувязi ѓ iх вушах перадавалi навiны аб злачынствах, якiя паступаюць. Гатэль на Ааху "Ала Маана Куiн" быѓ апячатаны. Турыста выкiнулi насмерць з акна дзесятага паверха. На вулiцу былi кiнуты гранаты. Група спецпрызна рыхтавалася да аперацыi, якой, верагодна, неѓзабаве будзе дадзена зялёнае святло з-за смерцяѓ i бязмежжа, якiя прычыняюцца наймiтамi. На Кауаi самотны тэрарыст-смяротнiк выпусцiѓ некалькi куль па фургонах, у якiх збiралiся журналiсты, паранiѓшы рэпарцёра. I зараз, на Вялiкiм востраве, быѓ выкрадзены аѓтобус з турыстамi, а ѓ iх экiпажы была ѓстаноѓлена бомба. Яны былi зачынены ѓнутры, у той час як iх палонныя сядзелi звонку ѓ шэзлонгах, пiлi пiва i гулялi ѓ карты. Не было вядома, у каго з iх быѓ дэтанатар, цi колькi iх было.
  
  Алiсiя саскочыла ѓнiз па схiле далiны. Перад ёй узарваѓся РПГ, узняѓшы высока ѓ паветра бруд i камянi. Яна скокнула цераз iх, смеючыся, i павярнулася, калi адчула нерашучасць Кiнiмакi.
  
  "Давай, таѓстун", - сказала яна, гуллiва скрывiѓшы вусны. "Трымайся са мной. Вось дзе ѓсё становiцца па-сапраѓднаму брудным".
  
  
  * * *
  
  
  Хайдэн страляла зноѓ i зноѓ, спрабуючы захоѓваць спакой i, такiм чынам, падтрымлiваць сваю дакладнасць. Тры галовы ѓзарвалiся ѓ яе поле зроку. Май усё яшчэ бегла побач з ёй, нiчога не кажучы. Iншыя салдаты апусцiлiся на адно калена, ухiляючыся ад стрэлаѓ i высякаючы наймiтаѓ перш, чым яны маглi разгарнуцца.
  
  Тады Хэйдэн быѓ сярод iх. Адзiн мужчына павярнуѓся, i яна стукнула яго вiнтоѓкай па пераноссi. Ён упаѓ з крыкам, але штурхнуѓ яе па нагах, з-за чаго яна кулём паляцела праз яго.
  
  Яна хутка ѓскараскалася, але яго цела навалiлася на яе зверху, прыцiскаючы да зямлi. Калi яна падняла погляд, то паглядзела прама ѓ яго напоѓненыя нянавiсцю, прасякнутыя болем вочы. З мядзведжым рыкам ён стукнуѓ яе кулаком i сцiснуѓ тоѓстыя рукi вакол яе горла.
  
  Iмгненна яна ѓбачыла зоркi, але не паспрабавала спынiць яго. Замест гэтага яе дзве вольныя рукi самi знайшлi зброю. Справа - яе "Глок". У левай - яе нож. Яна ткнула ствалом пiсталета яму ѓ рэбры, дазваляючы яму адчуць гэта.
  
  Яго хватка аслабла, вочы пашырэлi.
  
  Хэйдэн зрабiѓ тры глухiя стрэлы. Мужчына скацiѓся з яе. Калi выгляд над ёй праяснiѓся, у поле зроку з'явiлася твар iншага наймiта. Хайдэн стрэлiѓ у нос, убачыѓ, як мужчына адляцеѓ назад i знiк.
  
  Яна села i ѓбачыла Май. Апошнi пакiнуты наймiт супрацьстаiць ёй. Хэйдэн мiргнуѓ. Гэты чалавек быѓ развалiнай. Яго твар выглядаѓ так, нiбы яго пафарбавалi ѓ чырвоны колер. Зубоѓ не хапала. Яго скiвiца выглядала адвiслай. Адна рука была вывiхнута, другая зламана ѓ локцi. Ён стаяѓ на дрыготкiх нагах, а затым павалiѓся на каленi ѓ крывавы бруд.
  
  "Ты абраѓ не таго чалавека, каб кiнуць выклiк", - сказала Май з мiлай усмешкай, прыцэлiлася са свайго запазычанага "Глока" i знесла яму галаву.
  
  Хэйдэн мiмаволi праглынула. Гэта была нейкая сур'ёзная жанчына.
  
  Дзверы хлява адчынялi марскiя пехацiнцы, выкрыкваючы сваю прысутнасць. Сэрца Хэйдэна ѓпала ад колькасцi дзiрак у фальсiфiкаваных сценах. Будзем спадзявацца, што закладнiкi схавалiся.
  
  Сярод яе думак, якiя хутка праяснялiся, сёе-тое стала вiдавочным вышэй за ѓсё астатняе. Будро тут не было. Яна азiрнулася на дом. Гэта было апошняе месца, дзе яна чакала б, што ён схаваецца, але ѓсё ж -
  
  Раптоѓнае хваляванне прыцягнула яе ѓвагу. Марскiя пяхотнiкi, спатыкаючыся, выходзiлi з хлява, адзiн трымаѓся за плячо, быццам яго ѓдарылi нажом.
  
  Затым Будро i арда наймiтаѓ высыпалi з хлява, страляючы са стрэльбаѓ i лямантуючы, як дэманы. Цi азначала гэта, што iншыя наймiты аддалi свае жыццi, каб быць прынадамi? Цi стралялi яны халастымi цi з пэѓнай пазiцыi?
  
  Рэальнасць уразiла яе, як ядзерны зарад. Людзi Крывавага Караля цяпер былi сярод марскiх пяхотнiкаѓ, ваюючы, i Будра кiнуѓся да Хэйдэн, выклiкальна падняѓшы нож.
  
  
  * * *
  
  
  Алiсiя паѓплывала на каманду сваёй вынаходлiвасцю i духам пад агнём. Праз некалькi хвiлiн яны дасягнулi вяршынi апошняга ѓздыму i абрынулi агнiсты арэол на якiя акапалiся абаронцаѓ. Алiсiя заѓважыла вялiкую хату, вялiкую адрыну i гараж на дзве машыны. Участак выходзiѓ да шырокай ракi, без сумневу, якая служыла сродкам уцёкаѓ, а побач з адрынай знаходзiлася верталётная пляцоѓка з адным патрапаным верталётам.
  
  Яна азiрнулася назад. "Гранатамёты".
  
  Кiраѓнiк групы нахмурыѓся. "Ужо займаюся гэтым".
  
  Алiсiя паказала на пазiцыi супернiка. "Там нiзкая сьцяна. Заднi бок дома. За "Ролс-ройсам". Справа ад фантана."
  
  Кiраѓнiк групы аблiзаѓ вусны. "Выганiце ублюдкаѓ прэч".
  
  Некалькi выбухаѓ прымусiлi зямлю ѓздрыгнуць. Нападаючыя выпусцiлi тры гранаты, а затым кiнулiся наперад у страi адзiн-два, усё яшчэ ведучы агонь як адзiнае цэлае, але рассыпаючыся веерам па смяротнай дузе.
  
  З разбуральнай жорсткасцю яны ѓварвалiся на ранча Крывавага караля.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Ногi Дрэйка, абутыя ѓ чаравiкi, закранулi падлогi камеры. Перш чым астатнiя пачалi спускацца, ён усталяваѓ люмiнесцэнтную ѓспышку, каб асвятлiць iм шлях. Адразу ж сцены ажылi, iх гравюры зараз выразна вiдаць былi ѓзрушаным вачам Дрэйка.
  
  Завiткi, падобныя на тыя, што на двух партатыѓных прыладах. Цяпер пацверджана, што яны сапраѓды такiя ж, як тыя, што Торстэн Даль i яго каманда выявiлi ѓ Грабнiцы багоѓ у Iсландыi.
  
  На якую старажытную цывiлiзацыю яны натрапiлi ѓ апошнi час? I чым бы ѓсё гэта скончылася?
  
  Бэн, Карын i астатняя частка каманды Delta адштурхвалiся ад спускаемай вяроѓкi, пакуль усё не стоѓпiлiся вакол велiзарнай аркi Брамы Пеле. Дрэйк з усiх сiл стараѓся не ѓзiрацца занадта глыбока ѓ чарнiльную чарноцце за iмi.
  
  Бэн i Карын ѓпалi на каленi. Сама арка складалася з нейкага матавага металу, iдэальна гладкага i сiметрычнага. На паверхнi металу былi выгравiраваны тыя ж малюсенькiя знакi, што i на астатняй частцы пячоры.
  
  "Гэтыя меткi", - Карын асцярожна закранула iх, - "не выпадковыя. Глядзi. Я бачу адзiн i той жа завiток, якi паѓтараецца штораз. I астатняя частка пячоры..." Яна агледзелася. "Гэта тое ж самае".
  
  Бэн намацаѓ свой тэлефон. "Гэта фатаграфiя, якую Далеч даслаѓ нам". Ён паднёс гэта да святла. Дрэйк нахiлiѓся наперад, упэѓнены, што каманда "Дэльта" будзе напагатове пры з'яѓленнi няпрошаных гасцей.
  
  "Значыць, Грабнiца Багоѓ мае нейкую сувязь з Брамай пекла", - падумаѓ Дрэйк услых. "Але што азначаюць завiткi?"
  
  "Паѓтаральныя ѓзоры", - цiха сказала Карын. "Скажы мне. Якога роду знакi, старажытныя цi
  
  Сучасны, складаецца з мноства шаблонаѓ, якiя паѓтараюцца?"
  
  "Лягчэй". Вялiкi Камода прысеѓ на кукiшкi побач з iмi. "Мова".
  
  "Гэта дакладна. Такiм чынам, калi гэта мова-" Яна паказала на сцены камеры. "Тады яны расказваюць цэлую гiсторыю".
  
  "Як i тыя, што знайшоѓ Далеч". Дрэйк кiѓнуѓ. "Але ѓ нас няма часу аналiзаваць гэта зараз. Каваленка прайшоѓ праз гэтыя вароты".
  
  "Пачакай". Бэн схапiѓся за пераноссе. "Гэтыя знакi..." Ён дакрануѓся да аркi. "Дакладна такiя ж, як на прыладах. Для мяне гэта кажа аб тым, што гэтыя вароты - выпраѓленая версiя той жа самай прылады. Машына для падарожжаѓ у часе. Мы ѓжо прыйшлi да высновы, што багi, магчыма, выкарыстоѓвалi партатыѓныя прылады, каб перамяшчацца ѓ часе i ѓплываць на лёс. Можа быць, гэтая штука i ёсць галоѓная сiстэма".
  
  "Паслухай," цiха сказаѓ Дрэйк, "гэта выдатна. Ты зразумееш гэта. Але за гэтымi варотамi-" Ён ткнуѓ пальцам у апраметную цемру. "Крывавы кароль. Чалавек, адказны за смерць Кэнэдзi, сярод соцень iншых. Нетутэйша час спынiць гутаркi i пачаць iсцi. Паехалi".
  
  Бэн кiѓнуѓ i ѓстаѓ, выглядаючы крыху вiнаватым, калi ён атрасаѓ. Усе ѓ зале глыбока ѓздыхнулi. За брамай было нешта яшчэ, пра што нiхто з iх не хацеѓ згадваць:
  
  Прычына, па якой капiтан Кук змянiѓ назву аркi з "Брама Пеле" на "Брама пекла".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАТЫ
  
  
  Штат Гаваi скалануѓся пад уладай вар'ята.
  
  Калi б мог праляцець верталёт, здольны забяспечыць шырокi панарамны агляд змрочных, амаральных падзей, якiя разгортвалiся на выспах, ён бы спачатку праляцеѓ над Ааху, каб захапiць абложаны гатэль "Ала Моана Куiн", дзе дасведчаныя чальцы некалькiх каманд спецпрызна толькi пачалi дзейнiчаць супраць добра ѓзброеных , матываваных наймiтаѓ, якiя ѓтрымлiвалi ѓсе вышынi i незлiчоных закладнiкаѓ. Ён хутка праносiѓся мiма, пазбягаючы пякельных аблокаѓ чорнага дыму, якiя валiлi па меншай меры з тузiна пабiтых вокнаѓ, асцярожна паказваючы на адтулiны, дзе можна было ѓбачыць людзей у масках з вiнтоѓкамi i гранатамётамi, якiя заганяюць бездапаможных мужчын, жанчын i дзяцей у групы, якiя было лягчэй знiшчыць.
  
  А затым ён пакацiѓся б прэч, уверх i направа па вялiкай дузе, спачатку да сонца, гэты тоѓсты жоѓты шар, якi павольна пракладвае сабе шлях да нявызначанай i, магчыма, катастрафiчнай будучынi, а затым нырае нiжэй i налева ѓ сваiм жудасным падарожжы адкрыццяѓ да Кауаi. Ён пройдзе побач з Дайманд-Хед, не звяртаючы ѓвагi на герояѓ i зладзеяѓ, якiя шукаюць сакрэты i пераследуюць жудасныя сны ѓ самых цёмных i небяспечных падземных пячорах патухлага вулкана.
  
  На Кауаi ён накiраваѓся б да мокрага ад поту мужчыну, якi прыкаваѓ сябе ланцугом да агароджы кавярнi, замкнуѓшы наведвальнiкаѓ усярэдзiне i вiдавочна дэманструючы камiзэлька, набiтая дынамiтам, i дрыготкая рука, якая сцiскае дэтанiруючую прыладу мерцвяка. Калi б карцiнку наблiзiць, можна было б убачыць адчай у вачах мужчыны. Гэта зразумела паказала б той факт, што ён, магчыма, не змог бы доѓга пратрымацца. А затым ён узнiмаѓся высока, зноѓ паднiмаючыся над дахамi, каб прытрымлiвацца хупаваму выгiбу экзатычнага ѓзбярэжжа. На падпаленае ранча, дзе Хэйдэн Джэй толькi што ваяваѓ з Эдам Будро, у той час як Май Кiтана i астатнiя марскiя пяхотнiкi ваявалi ѓ блiзкiм рукапашным бою з дзясяткамi наймiтаѓ Будро. Сярод жахлiвага шуму смерцi i бiтвы параненыя заложнiкi плакалi.
  
  I наперад. Мiнулае i будучыня ѓжо сутыкалiся. Старажытныя i авангардныя сашчапiлiся ѓ канфлiкце.
  
  Сёння быѓ дзень, калi багi маглi памерцi, а новыя героi маглi расквiтнець i ѓзвысiцца.
  
  Верталёт зробiць апошнi аблёт, аглядаючы кантрасныя ландшафты i дынамiчныя экасiстэмы, з якiх складаецца Вялiкая выспа. Iмчачыся па яшчэ аднаму ранча, на некалькi iмгненняѓ можна было засяродзiцца на тым, як Алiсiя Майлз, Мано Кiнiмака i iх каманда марскiх пяхотнiкаѓ штурмуюць добра абаронены комплекс, дзе заложнiкi, наймiты i мужчыны з дынамiтнымi каралямi сышлiся ѓ адным усемагутным сутыкненнi. Па краях бiтвы зарабiлi магутныя машыны, гатовыя эвакуiраваць людзей Крывавага Караля па сушы, паветры i вадзе. Камера пачынала наблiжацца, калi Алiсiя i Кiнiмака падымалi галовы, ведаючы аб уцекачах i ѓжо пракладваючы шляхi, каб перахапiць i знiшчыць iх.
  
  I, нарэшце, верталёт адхiляѓся ѓбок, проста машына, але ѓсё ж машына, багатая на выявы чалавечага глупства, мужнасцi, якую яны могуць выявiць i выявiць, i горшага зла, якое яны могуць здзейснiць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Дрэйк увайшоѓ пад арку, якую капiтан Кук ахрысцiѓ Брамай пекла, i апынуѓся ѓ груба высечаным вузкiм праходзе. Ён уключыѓ лiхтар вiнтоѓкi i прымацаваѓ яго да ствала. Ён таксама прымацаваѓ да пляча лiхтар i адрэгуляваѓ яго так, каб ён асвятляѓ сцены. Нейкi час было шмат святла i нiякай вiдавочнай небяспекi.
  
  Калi яны перасякалi звiлiсты праход, Дрэйк сказаѓ праз плячо: "Раскажы мне, Бэн, аб часопiсах Кука".
  
  Бэн хутка выдыхнуѓ. "Гэта не больш за агляд гэтай велiзарнай сiстэмы пастак. Кук назваѓ гэта "Брамамi пекла" з-за прыроды пастак. Ён нават не бачыѓ, што будзе напрыканцы".
  
  "Дык хто ж пабудаваѓ пасткi?" Спытаѓ Дрэйк. "I чаму?"
  
  "Нiхто не ведае. Знакаѓ, якiя мы знайшлi звонку, i тых, што былi ѓ Грабнiцы Багоѓ, няма на гэтых унутраных сценах." Ён кашлянуѓ i дадаѓ: "Пакуль".
  
  Голас Камода прагрымеѓ у iх за спiной. "Чаму Кук не бачыѓ канца?"
  
  "Ён збег", - цiха сказала Карын. "У страху".
  
  "О, дзярмо".
  
  Дрэйк на iмгненне спынiѓся. "Такiм чынам, паколькi я ѓсяго толькi тупы салдат, а вы двое - мазгi гэтай аперацыi, дазвольце мне растлумачыць сiтуацыю. Па сутнасцi, часопiсы з'яѓляюцца ключом да сiстэмы пастак. I ѓ вас дваiх ёсць копii з сабой".
  
  "У нас ёсць адзiн экзэмпляр", - сказаѓ Бэн. "У Карын у галаве iншы".
  
  "Тады ѓ нас ёсць адзiн экзэмпляр", - прабурчаѓ Камода.
  
  "Не..." - пачаѓ Бэн, але Дрэйк спынiѓ яго. "Ён мае на ѓвазе, што калi яна памрэ, у нас будзе адна копiя, малыш. Фатаграфiчная памяць не вельмi карысная, калi ты мёртвы".
  
  "Я не... Так, добра, прабачце, мы думаем не як салдаты".
  
  Дрэйк заѓважыѓ, што тунэль пачаѓ пашырацца. Найлёгкi ветрык абдзiмаѓ яго твар. Ён падняѓ руку, каб спынiць iх, а затым высунуѓ галаву з-за кута.
  
  Сузiраць неверагоднае вiдовiшча.
  
  Ён быѓ ля ѓвахода ѓ вялiзную камеру, даѓгаватай формы, са столлю, якая гублялася ѓ цемры. Слабае святло зыходзiла ад святлiвых палачак, якiя, вiдаць, пакiнулi людзi Крывавага Караля. Прама насупраць яго, якi ахоѓваѓ тунэль, якi працягваѓся ѓ глыбiнях гары, было вiдовiшча, ад якога ѓ яго закалацiлася сэрца.
  
  У самой скале над тунэлем быѓ высечаны гiганцкi твар. З-за раскосых вачэй, кручкаватага носа i таго, што можна было апiсаць толькi як рогi, якiя тырчаць з яго галавы, Дрэйк адразу ж прыйшоѓ да высновы, што гэта твар д'ябла або дэмана.
  
  Iгнаруючы твар зараз, ён агледзеѓ мясцовасць. Сцены былi выгнутыя, iх падставы былi ахутаны цемрай. Iм трэба было дадаць сюды крыху дадатковага святла.
  
  Ён павольна паклiкаѓ астатнiх наперад.
  
  I затым, раптам, па пячоры разнёсся шум, такi, нiбы адначасова стрэлiла сотня агнямётаѓ, цi, як выказаѓся Бэн, "гукi, падобныя на тракляты бэтмабiль".
  
  Агонь вырваѓся праз ноздры разьбы, ствараючы печ вакол каменнай падлогi. Два асобныя бруi полымя вырвалiся з кожнай ноздры, а затым, праз некалькi секунд, па адной з кожнага вока.
  
  Дрэйк з турботай вывучаѓ гэта. "Можа, мы прыводзiм у дзеянне нейкi механiзм. Адчувальны да цiску выключальнiк цi нешта ѓ гэтым родзе." Ён павярнуѓся да Бэна. "Спадзяюся, ты гатовы, прыяцель, таму што, як гаварыѓ адзiн з маiх любiмых гуртоѓ Dinorock, Poison, - гэта не што iншае, як добрае баѓленне часу".
  
  Вусны Бэна скрывiлiся ѓ мiмалётнай усмешцы, калi ён зверылi са сваiмi запiсамi. "Гэта першы ѓзровень пекла. Па словах аѓтара сцэнара, чалавека па iменi Хоксварт, яны назвалi гэты ѓзровень Гневам. Я думаю, прычына вiдавочная. Пазней яны супаставiлi яго з д'яблам, Амонам, дэманам гневу".
  
  "Дзякуй за ѓрок, малыш". Камода зароѓ. "Там выпадкова не згадваецца шлях у мiнулае?"
  
  Бэн паклаѓ тэкст на падлогу i расправiѓ яго. "Глядзi. Я бачыѓ гэта раней, але гэтага не разумеѓ. Можа, гэта падказка."
  
  Дрэйк прысеѓ на кукiшкi побач са сваiм юным сябрам. Скапiяваныя часопiсы былi старанна аформлены i праiлюстраваны, але палец Бэна прыцягнуѓ яго ѓвагу да дзiѓнага радка тэксту.
  
  1 (||) - пераход да 2(||||) - пераход да 3 (||) - пераход да 4 (|||||/)
  
  I адзiны надпiс, якi iшоѓ за гэтым, "З гневам, майце цярпенне. Асцярожны чалавек сплануе свой маршрут, калi перад iм будуць ляжаць навiгацыйныя лiнii".
  
  "Кук быѓ найвялiкшым мараплаѓцам усiх часоѓ", - сказаѓ Бэн. "Гэты радок кажа нам пра дзве рэчы. Гэты Кухар праклаѓ маршрут мiма дэмана i што шлях праз яго патрабуе ѓважлiвага планавання".
  
  Карын назiрала за выблiскамi агню. "Я налiчыла чацвярых", - сказала яна задуменна. "Чатыры вывяржэннi полымя. Столькi ж, колькi-"
  
  Раздаѓся стрэл, якi ѓзрушыѓ цiшыню. Куля зрыкашэцiла ад сцяны побач з галавой Дрэйка, прымусiѓшы вострыя аскепкi каменя рассякаць паветра. Праз мiлiсекунду Дрэйк ускiнуѓ пiсталет i стрэлiѓ, а яшчэ праз мiлiсекунду ён зразумеѓ, што калi ён нырне назад у праход, снайпер можа трымаць iх прыцiснутымi да сцяны да бясконцасцi.
  
  З гэтай думкай ён пабег, страляючы, у камеру. Камода, вiдавочна прыйшоѓшы да таго ж высновы, рушыѓ услед за iм. Сумесны агонь выбiѓ iскры з навакольнага сцяны. Якi схаваѓся ѓ шоку прыгнуѓся, але ѓсё ж здолеѓ выпусцiць яшчэ адну кулю, якая прасвiстала памiж Дрэйкам i Камода.
  
  Дрэйк апусцiѓся на адно калена, цэлячыся.
  
  Мужчына выскачыѓ са свайго сховiшча, высока падняѓшы зброю, але Камода стрэлiѓ першым - выбухная хваля адкiнула таго, хто нападаѓ назад. Раздаѓся пранiзлiвы крык, i мужчына прызямлiѓся, заблытаѓшыся, вiнтоѓка з грукатам упала на падлогу. Камода падышоѓ i пераканаѓся, што мужчына мёртвы.
  
  Дрэйк вылаяѓся. "Як я i думаѓ, Каваленка пакiнуѓ снайпераѓ, каб запаволiць нас".
  
  "I каб прарэдзiць нас", - дадаѓ Камода.
  
  Карын высунула галаву з-за кута, светлыя валасы ѓпалi ёй на вочы. "Калi я маю рацыю, то дзiѓная прапанова - гэта замочная свiдравiна, а слова "цярпенне" - ключ. Тыя дзве трамвайныя лiнii, якiя выглядаюць як два 'Я'? У музыцы, паэзii i старой лiтаратуры яны могуць азначаць паѓзу. Такiм чынам, цярпенне азначае "рабiць паѓзу".
  
  Дрэйк глядзеѓ на прапанову, пакуль каманда Delta рассыпалася веерам па пячоры, падганяецца Камода i поѓная рашучасцi больш не рабiць памылак.
  
  Камода крыкнуѓ: "А людзi? Сцеражыцеся мiн-пастак. Я б не дапусьцiѓ, каб гэты расейскi прыдурак нешта падстроiѓ пад прысяжных".
  
  Дрэйк пацёр спатнелую далонь аб шурпатую сцяну, адчуваючы пад рукой няроѓны камень, халодны, як нутро халадзiльнiка. "Такiм чынам, гэта: 'Дачакайцеся першага выбуху, затым зрабiце паѓзу на два i пераходзiце да двух. Пасля другога выбуху прыпынiце чацвёрты i пераходзiце да трэцяга. Пасля трэцяга выбуху зрабiце паѓзу на два i пераходзiце да чатырох. I пасля чацвёртага выбуху зрабiце шостую паѓзу, а пасля выходзьце".
  
  "Лягчэй". Бэн падмiргнуѓ. "Але як доѓга доѓжыцца паѓза?"
  
  Карын пацiснула плячыма. "Кароткi загавор".
  
  "О, гэта карысна, сястрычка".
  
  "I як вы падлiчваеце выбухi?"
  
  "Я мяркую, што той, якi дасягае самага далёкага месца першым, з'яѓляецца нумарам адзiн, а нумар чатыры самы кароткi".
  
  "Што ж, у гэтым ёсьць нейкi сэнс, я мяркую. Але гэта ѓсё роѓна-"
  
  "Вось i ѓсё". З Дрэйка было дастаткова. "Маё цярпенне ѓжо зазнала выпрабаванне, слухаючы гэтыя дэбаты. Я пайду першым. Давай зробiм гэта, пакуль мой кафеiнавы кайф не скончыѓся".
  
  Ён прайшоѓ мiма каманды "Камода", спынiѓшыся ѓ некалькiх ярдаѓ ад самай доѓгай мовы полымя. Ён адчуѓ, як кожны мужчына павярнуѓся, каб паглядзець. Ён адчуѓ турботу Бэна. Ён закрыѓ вочы, адчуваючы, як паднiмаецца тэмпература, калi чарговы перагрэты разрад падсмажыѓ паветра перад iм.
  
  Твар Кэнэдзi праплыѓ перад яго ѓнутраным позiркам. Ён убачыѓ яе такой, якой яна была раней. Строгi карэ ѓ яе валасах, невыразныя штаны касцюмы - па адным на кожны дзень тыдня. Свядомае намаганне адцягнуць усё, што яна была жанчынай.
  
  I тады Кэнэдзi распусцiла валасы, i ён успомнiѓ жанчыну, з якой правёѓ два цудоѓныя месяцы. Жанчына, якая пачала дапамагаць яму рухацца далей пасля сакрушальнай смерцi яго жонкi Элiсан i болi, прычыненай той фатальнай аѓтакатастрофай шмат гадоѓ таму.
  
  Яе вочы ѓспыхнулi прама ѓ яго сэрцы.
  
  Перад iм гарэѓ агонь.
  
  Ён пачакаѓ, пакуль жар полымя спадзе, i спынiѓся на дзве секунды. Пакуль ён чакаѓ, ён зразумеѓ, што ѓспышка агню з другога вока ѓжо блiснула ѓнiз. Але праз дзве секунды ён перайшоѓ да гэтай кропкi, хаця кожная клетачка яго iстоты крычала, што ён не павiнен.
  
  Агонь знiшчыѓ яго-
  
  Але замерла ѓ той момант, калi ён скончыѓ свой рух. Паветра вакол яго ѓсё яшчэ было гарачым, але памяркоѓным. Дрэйк дыхаѓ, пот сцякаѓ з яго хвалямi. Не ѓ сiлах расслабiцца нi на секунду, ён пачаѓ адлiк зноѓ.
  
  Чатыры секунды.
  
  Побач з iм патрэсквала полымя, спрабуючы падпалiць тое самае месца, якое ён збiраѓся заняць.
  
  Дрэйк зрабiѓ свой ход. Агонь згас. У роце ѓ яго было адчуванне салёнай аладкi. Абодва яго вочныя яблыкi палiлi, нiбы па iх прайшлiся наждачнай паперай.
  
  Хаця, лiчу. Думаць, заѓжды думаць. Яшчэ дзве секунды i рушым. Пераходзiм да апошняга манеѓру. Цяпер у iм з'явiлася ѓпэѓненасць.
  
  Зрабiце паѓзу ѓ шэсць секунд, а затым -
  
  У шэсць ён пераехаѓ, а агонь не сцiхаѓ! Яго бровы апалiла. Ён упаѓ на каленi, адкiнуѓ сваё цела назад. Бэн выгукнуѓ яго iмя. Жар стаѓ такiм моцным, што ён паспрабаваѓ закрычаць. Але ѓ той момант гэта раптоѓна знiкла. Ён павольна ѓсвядомiѓ, што яго рукi i каленi скрабуць па грубай каменнай падлозе. Падняѓшы галаву, ён хутка папоѓз па тунэлi ѓ задняй частцы камеры.
  
  Праз iмгненне ён павярнуѓся i крыкнуѓ астатнiм: "Лепш зрабiце апошнюю паѓзу за сем секунд, хлопцы. "менш за ѓсё ты хочаш даведацца, на што падобна смажанае па-кентуккiйску".
  
  Пачуѓся прыглушаны смех. Камода неадкладна падышоѓ i спытаѓ Карын i Бэна, калi яны хацелi б заняць сваю чаргу. Бэн палiчыѓ за лепшае, каб перад iм адправiлася яшчэ некалькi салдат, але Карын была гатова рушыць услед за Дрэйкам. Запатрабавалася, каб сам Камода адвёѓ яе ѓ бок i цiха пагаварыѓ аб разважлiвасцi пераканацца, што Дрэйку не проста павезла з таймiнгамi, перш чым яны рызыкнулi страцiць адзiн з мазгоѓ сваёй аперацыi.
  
  Дрэйк убачыѓ, як Карын памякчэла i нават злёгку ѓсмiхнулася. Было прыемна бачыць, што хтосьцi аказвае заспакаяльнае ѓздзеянне на неѓтаймаванае дзiця сям'i Блэйк. Ён праверыѓ тунэль вакол сябе i кiнуѓ святлiвую палачку ѓ цень. Яго якое пашыраецца бурштынавае адценне не асвятляѓ нiчога, акрамя яшчэ больш вычасанага тунэля, якi знiкае ѓ чарноццi.
  
  Першы салдат "Дэльты" ѓпаѓ побач з iм, неѓзабаве за iм рушыѓ услед другi. Дрэйк, не губляючы часу, адправiѓ iх у тунэль на разведку. Калi ён павярнуѓся назад да палаты гневу, ён убачыѓ Бэна Блэйка, якi робiць свой ход.
  
  Бэн схапiѓ сваю сумку амаль як школьнiк, пераканаѓся, што яго доѓгiя валасы запраѓлены пад верхнюю частку футболкi, i ступiѓ наперад. Дрэйк назiраѓ, як варушацца яго вусны, калi ён адлiчваѓ секунды. Не выяѓляючы нiякiх вонкавых прыкмет эмоцый, сэрца Дрэйка лiтаральна выскачыла ѓ яго з рота i заставалася там, пакуль яго сябар, пыхкаючы, не павалiѓся ѓ яго ног.
  
  Дрэйк прапанаваѓ яму руку. Бэн падняѓ вочы: "Што ты збiраешся сказаць, прыдурак? Калi ты не выносiш спякоту?"
  
  "Я не цытую Бакс Фiзз", - сказаѓ Дрэйк раздражнёным тонам. "Калi ты хочаш - не, пачакай-"
  
  Дрэйк заѓважыѓ Карын, якая наблiжаецца да першай бруi агню. Рот Бэна iмгненна закрыѓся, i яго вочы сачылi за кожным рухам яго сясцёр. Калi яна пахiснулася, зубы Бэна заскрыгаталi так моцна, што Дрейку здалося, быццам тэктанiчныя плiты скрыгочуць адзiн аб аднаго. I калi яна праслiзнула памiж адным бяспечным сховiшчам i наступным, Дрэйку прыйшлося моцна схапiць Бэна, каб спынiць яго, якi выбег, каб схапiць яе.
  
  "Пачакайце! Ты не можаш выратаваць яе"
  
  Карын запнулася. Яе падзенне цалкам дэзарыентавала яе. Яна глядзела не ѓ той бок прыкладна за дзве секунды да таго, як чарговае вывяржэнне папялiла яе.
  
  Бэн змагаѓся з Дрэйкам, якi груба схапiѓ хлопца за патылiцу i выкарыстаѓ сваё цела, каб ахаваць свайго сябра ад сведак наступнай жудаснай падзеi.
  
  Карын закрыла вочы.
  
  Затым Камода, лiдэр каманды Delta, падхапiѓ яе адной вялiкай рукой, спрытна праскокваючы памiж паѓзамi. Ён не збiѓся з рытму, проста перакiнуѓ Карын праз плячо галавой наперад i асцярожна апусцiѓ яе на зямлю побач з яе раз'юшаным братам.
  
  Бэн апусцiѓся побач з ёй, нешта мармычучы, прыцiскаючы яе да сябе. Карын паглядзела праз плячо Бэна прама на Камода i аднымi вуснамi вымавiла два словы. "Дзякуй табе".
  
  Камода панура кiѓнуѓ. Праз некалькi хвiлiн астатнiя яго людзi шчасна прыбылi, а двое, якiх Дрэйк адправiѓ у тунэль, вярнулiся.
  
  Адзiн з iх звяртаѓся адначасова да Дрэйка i Камода. "Яшчэ адна пастка, сэр, прыкладна за кiламетр наперадзе. Нiякiх вiдавочных прыкмет снайпераѓ цi мiн-пастак, але мы не затрымлiвалiся, каб пераправерыць. Падумаѓ, што нам трэба вярнуцца сюды".
  
  Карын абтрослася i ѓстала. "Як выглядае пастка?"
  
  "Мiс, гэта выглядае як адзiн вялiкi вырадак".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДРУГI
  
  
  Яны пабеглi ѓверх па вузкiм праходзе, якiя падганяюцца актамi гвалту, якiя, магчыма, адбывалiся ѓ свеце над iмi, i зламыснымi намерамi чалавека, якi пракраѓся скрозь падземную цемру перад iмi.
  
  Грубiянска бiтая арка прывяла iх у наступную пячору. Зноѓ якiя свецяцца палачкi асвятлiлi частку велiзарнай прасторы, адначасова свежыя i павольна якiя згасаюць, але Дрэйк хутка выпусцiѓ дзве бурштынавыя ѓспышкi ѓ далёкую сцяну.
  
  Прастора перад iмi была ашаламляльнай. Дарожкi мелi форму трызубца. Галоѓная шахта ѓяѓляла сабой праход, дастаткова шырокi, каб у iм маглi размясцiцца тры чалавекi ѓ шэраг. Ён сканчаѓся ѓ далёкай сцяны ѓ iншай выходнай арцы. Адгаворваючыся ад галоѓнай шахты i ѓтвараючы два iншыя зубцы трызубца, было яшчэ два праходы, толькi гэтыя былi нашмат ужо, крыху больш за ѓступы. Гэтыя выступы заканчвалiся ѓ шырокага выгiбу сцяны пячоры.
  
  Прасторы памiж шляхамi трызубца былi запоѓнены глыбокай, падступнай цемрай. Калi Камода кiнуѓ камень у блiжэйшую адсутнасць святла, яны нiколi не чулi, як ён стукнуѓся аб дно.
  
  Асцярожна, яны паволi рухалiся наперад. Ад напругi iх плечы напружылiся, а нервы пачалi здаваць. Дрэйк адчуѓ, як тонкая струменьчык поту скацiлася па ѓсёй даѓжынi яго пазваночнiка, выклiкаючы сверб на ѓсiм шляху ѓнiз. Кожная пара вачэй у кампанii агледзелася па баках i абшукала кожны цень, кожны куток i шчылiну, пакуль Бэн, нарэшце, не здабыѓ голас.
  
  "Пачакайце", - сказаѓ ён ледзь чутна, затым прачысцiѓ горла i крыкнуѓ: "Пачакайце".
  
  "Што гэта?" Дрэйк замёр, усё яшчэ заносячы нагу ѓ паветра.
  
  "Спачатку мы павiнны праверыць часопiсы Кука, на ѓсялякi выпадак".
  
  "Ты выбiраеш свае чортавы часы".
  
  Карын загаварыла. "Яны назвалi гэта Прагнасцю, другiм смяротным грахом. Дэман, якi асацыюецца з прагнасцю, - гэта Мамона, адзiн з сямi князёѓ пекла. Пра яго згадвалася ѓ "Страчаным раi" Мiльтана, i яго нават называлi паслом пекла ѓ Англii."
  
  Дрэйк утаропiѓся на яе. "Гэта не смешна".
  
  "Гэтаму не наканавана было здарыцца. Гэта тое, што я некалi прачытаѓ i захаваѓ. Адзiная падказка, якую Хоксварт дае тут, - гэта прапанова: Наадварот прагнасцi сядзiць мiласэрнасць. Дазволь наступнаму мужчыну атрымаць тое, што ты жадаеш".
  
  Дрэйк разглядаѓ халодную, сырую пячору. "Тут не так ужо шмат таго, чаго мне хацелася б, за выключэннем, можа быць, "Крыспi Крэмс"."
  
  "Гэта прамы шлях да выхаду". Камода спынiѓ аднаго са сваiх людзей, калi той працiскаѓся мiма. "Нiколi нiчога не бывае так проста. Гэй! Якога хрэна, чувак-"
  
  Дрэйк павярнуѓся i ѓбачыѓ, як чалавек з Дэльты адцiскае Камода ѓ бок i праходзiць прама мiма свайго камандзiра.
  
  "Уолiс! Трымай сваю заднiцу ѓ страi, салдат".
  
  Дрэйк заѓважыѓ вочы мужчыны, калi той наблiзiѓся. Зашклёныя. Зафiксавана ѓ кропцы справа. Дрэйк прасачыѓ за яго позiркам.
  
  I адразу ѓбачыѓ нiшы. Пацешна, як ён не заѓважыѓ iх раней. У канцы правага зубца, там, дзе ён упiраѓся ѓ сцяну пячоры, Дрэйк зараз убачыѓ тры глыбокiя нiшы, выразаныя ѓ чорнай скале. Унутры кожнай нiшы нешта зiхацела. Што-небудзь каштоѓнае, зробленае з золата, сапфiраѓ i iзумрудаѓ. Аб'ект злавiѓ слабое i безуважлiвае святло, якое мiгцела па пячоры, i вярнуѓ яго ѓ дзесяцiразовым памеры. Гэта было ѓсё роѓна, што зазiрнуць у сэрца блiскучага дыска-шара, зробленага з дыяментаѓ у дзесяць карат.
  
  Карын прашаптала: "На другiм баку ёсць пустая брама".
  
  Дрэйк адчуѓ прыцягненне абяцанага багацця. Чым пiльней ён глядзеѓ, тым выразней станавiлiся аб'екты i тым больш ён хацеѓ iх. Спатрэбiлася iмгненне, каб каментар Карын дайшоѓ да яго, але калi гэта адбылося, ён паглядзеѓ на пустую нiшу з зайздрасцю i трапятаннем. Можа, якая-небудзь удачлiвая душа адважылася на ѓступ i пайшла са здабычай? Цi ён сцiскаѓ яго, калi з крыкам апускаѓся ѓ незлiчоныя глыбiнi ѓнiзе?
  
  Адзiн са спосабаѓ высветлiць.
  
  Дрэйк паставiѓ адну нагу перад iншай, а затым спынiѓ сябе. Чорт. Прынада праз уступы была моцнай. Але яго пераслед Каваленкi прыцягваѓ мацней. Ён рэзка вярнуѓся да рэальнасцi, дзiвячыся, як набор агнёѓ можа быць такiм зачаравальным. У гэты момант мiма яго прабег Камода, i Дрэйк працягнуѓ руку, каб спынiць яго.
  
  Але камандзiр групы "Дэльта" толькi што звалiѓся на свайго калегу i павалiѓ яго на зямлю. Дрэйк павярнуѓся i ѓбачыѓ, што астатняя частка каманды стаiць на каленях, працiраючы вочы або наогул пазбягаючы спакус. Бэн i Карын стаялi як зачараваныя, але хуткi розум Карын неѓзабаве вырваѓся на волю.
  
  Яна хутка павярнулася да свайго брата. "Ты ѓ парадку? Ben?"
  
  Дрэйк уважлiва паглядзеѓ у вочы маладому хлопцу. "У нас могуць быць праблемы. Такi ж ашклянелы погляд з'яѓляецца ѓ яго, калi Тэйлар Момсен выходзiць на сцэну".
  
  Карын пахiтала галавой. "Хлопчыкi", - прамармытала яна i моцна пляснула свайго брата.
  
  Бэн мiргнуѓ i паднёс руку да шчакi. "Ой!"
  
  "Ты ѓ парадку?"
  
  "Не, чорт вазьмi, не! Ты толькi што ледзь не зламаѓ мне скiвiцу".
  
  "Перастань быць слабаком. Скажы маме i таце, калi яны патэлефануюць наступным разам".
  
  "Па-чартоѓску дакладна, я гэта зраблю. Якога чорта ты ѓвогуле мяне ѓдарыѓ?"
  
  Дрэйк патрос яго за плячо, калi Камода адарваѓ яго чалавека ад падлогi i шпурнуѓ назад у строй. "Навiчок".
  
  Карын захоплена назiрала.
  
  Дрэйк сказаѓ: "Хiба ты не памятаеш? Прыгожыя агнi? Яны амаль дабралiся да цябе, прыяцель".
  
  "Я памятаю..." Позiрк Бэна раптам вярнуѓся да каменнай сцяны i яе мудрагелiстым нiшам. "О, вау, якi кайф. Золата, брыльянты i багаццi. Я памятаю гэта".
  
  Дрэйк убачыѓ, як зiготкiя аб'екты пачалi аднаѓляць сваё прыцягненне. "Давайце рухацца", - сказаѓ ён. "Двойчы. Я бачу, што робiць гэтая пячора, i чым хутчэй мы пройдзем праз яе, тым лепей".
  
  Ён рушыѓ прэч хуткiм крокам, трымаючы руку на плячы Бэна i кiваючы Карын. Камода бясшумна рушыѓ услед за iмi, уважлiва назiраючы за сваiмi людзьмi, калi яны праходзiлi побач з уступамi, якiя цягнулiся па абодва бакi.
  
  Калi яны праходзiлi блiжэй да нiш, Дрэйк рызыкнуѓ кiнуць хуткi погляд. У кожнай нiшы стаяѓ невялiкi прадмет у форме чары, паверхня якога была iнкруставана каштоѓнымi камянямi. Але аднаго гэтага было недастаткова, каб стварыць захапляльнае светлавое шоу, якое так прыцягвала позiрк. За кожнай чарай грубыя сцены самiх нiш былi выкладзены шэрагамi рубiнаѓ, iзумрудаѓ, сапфiраѓ, дыяментаѓ i незлiчонага мноства iншых каштоѓных камянёѓ.
  
  Чары маглi каштаваць цэлае багацце, але самi нiшы мелi неацэнную каштоѓнасць.
  
  Дрэйк спынiѓся, наблiзiѓшыся да аркi выхаду. Халодны ветрык дзьмуѓ на яго злева i справа. Усё гэтае месца пахла старажытнай таямнiцай i ѓтоенымi сакрэтамi. Недзе сачылася вада, зусiм маленькая ручаiнка, але яе было дастаткова, каб павялiчыць неабсяжнасць сiстэмы пячор, якую яны даследавалi.
  
  Дрэйк уважлiва агледзеѓ усiх. Пастка была пераадолена. Ён павярнуѓся, каб прайсцi праз арку выхаду.
  
  I чыйсьцi голас крыкнуѓ: "Спынiцеся!"
  
  Ён iмгненна замёр. Яго вера ѓ крык i iнстынкт, народжаны старымi трэнiроѓкамi ѓ SAS, выратавалi яму жыццё. Яго правая нага ледзь дакраналася тонкага дроту, але яшчэ адзiн нацiск магло прывесцi да спрацоѓвання мiны-пасткi.
  
  На гэты раз Каваленка не пакiнуѓ снайпера. Ён правiльна вырашыѓ, што група ззаду яго будзе цягнуць азадак праз залу Прагнасцi. Расцяжка вяла да ѓтоенай мiны М18 "Клеймар", той самай, на якой быѓ надпiс "Фронтам да ворага".
  
  Пярэдняя частка была накiравана на Дрэйка i разнесла б яго на часткi сталёвымi шарыкападшыпнiкамi разам з Бэнам i Карын, калi б Камода не выгукнуѓ папярэджанне.
  
  Дрэйк кiнуѓ i хутка адключыѓ прыладу. Ён перадаѓ гэта Камода. "Вялiкi дзякуй, прыяцель. Трымай гэта пад рукой, i пазней мы засунем гэта ѓ азадак Каваленку".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Наступны пераход быѓ кароткiм i хутка спускаѓся пад гару. Дрэйку i астатнiм даводзiлася хадзiць на абцасах, адхiлiѓшы целы назад, каб заставацца ѓ вертыкальным становiшчы. Дрэйк падумаѓ, што ѓ любы момант ён можа паслiзнуцца i бездапаможна скацiцца ѓнiз, аднаму Богу вядома, якi жудасны лёс чакае ѓнiзе.
  
  Але ѓсяго праз некалькi хвiлiн яны ѓбачылi ѓжо знаёмую арку. Дрэйк прыгатаваѓ святлiвую палачку i спынiѓся каля ѓваходу. Памятаючы аб снайперах, ён хутка прыгнуѓ галаву i выйшаѓ.
  
  "О, яйкi", - выдыхнуѓ ён сам сабе. "Станавiцца ѓсё горш".
  
  "Не кажы мне", - сказаѓ Бэн. "Над нашымi галовамi навiс гiганцкi бетонны шар".
  
  Дрэйк утаропiѓся на яго. "Жыццё - гэта не кiно, Блэйкi. Божа, ты вырадак".
  
  Ён глыбока ѓздыхнуѓ i павёѓ iх у трэцюю гiганцкую пячору. Узрушаючае месца, якое яны ѓбачылi, спынiла кожнага з iх на паѓдарогi. Раты адкрылiся. Калi Крывавы Кароль мог выбраць любую кропку ѓ iх падарожжы да гэтага часу, каб расставiць пастку, то гэта была яна, падумаѓ Дрэйк праз некалькi хвiлiн, iдэальны шанец . Але, на шчасце для добрых хлопцаѓ, нiшто не пiльнуе. Магчыма, для гэтага была важкая прычына...
  
  Нават Камода разявiѓ рот у глыбокай павазе i нявер'i, але яму ѓдалося выцiснуць некалькi слоѓ. "Тады, я думаю, гэта пажада".
  
  Кашаль i мыканне былi яго адзiным адказам.
  
  Шлях перад iмi пралягаѓ па адзiнай прамой лiнii да аркi выхаду. Перашкодай было тое, што шлях быѓ абрамлены абапал кароткiмi пастаментамi, увянчанымi статуямi, i высокiмi пастаментамi, увянчанымi карцiнамi. Кожная статуя i кожная карцiна ѓяѓлялi некалькi эратычных формаѓ, ад дзiѓна густоѓна падабраных да адкрыта непрыстойных. Акрамя гэтага, наскальныя малюнкi запаѓнялi кожны даступны дзюйм сцен пячоры, але не прымiтыѓныя выявы, якiя звычайна сустракаюцца ѓ старажытных пячорах - гэта былi цудоѓныя выявы, з лёгкасцю роѓныя любому мастаку эпохi Адраджэння або сучаснасцi.
  
  Тэма была шакавальнай у iншым сэнсе. Выявы адлюстроѓвалi адну масавую оргiю, кожны мужчына i жанчына былi намаляваныя ѓ пакутлiвых дэталях, здзяйсняючы ѓсе вядомыя чалавеку юрлiвыя грахi ... i многае iншае.
  
  У цэлым, гэта быѓ ашаламляльны ѓдар па пачуццях, удар, якi не слабеѓ па меры таго, як усё больш драматычныя карцiны разгортвалiся, каб уразiць чалавечае вока i розум.
  
  Дрэйк ледзь не пралiѓ кракадзiлаву слязу па сваiм старым прыяцелю Уэлсу. Гэты стары перакрут быѓ бы тут у сваёй стыхii. Асаблiва, калi ён знайшоѓ гэта з Мэй.
  
  Думка аб Мэй, яго найстарэйшым жывым сябру, дапамагла адцягнуць яго розум ад парнаграфiчнай сэнсарнай перагрузкi вакол. Ён азiрнуѓся на групу.
  
  "Хлопцы. Хлопцы! Гэта не можа быць усiм. Тут мусiць быць нейкая сiстэма пастак. Трымай вуха востра". Ён закашляѓся. "I я маю на ѓвазе для пастак".
  
  Сцяжынка пралягала далей. Дрэйк зараз заѓважыѓ, што нават утаропiѓшыся ѓ зямлю, вам не дапаможа. Там таксама курчылiся вытанчана дэталiзаваныя постацi. Але ѓсё гэта, несумненна, было манеѓрам.
  
  Дрэйк глыбока ѓздыхнуѓ i ступiѓ наперад. Ён заѓважыѓ, што па абодва бакi ад дарожкi прыкладна на сто ярдаѓ цягнуѓся чатырохцалевы прыѓзняты край.
  
  У той жа час загаварыѓ Камода. "Бачыш гэта, Дрэйк? Магло быць нiчым".
  
  "Або ѓсё астатняе". Дрэйк асцярожна пераставiѓ адну нагу перад iншы. Бэн iшоѓ на крок ззаду, затым пара салдат, а затым Карын, за якой уважлiва назiраѓ Камода. Дрэйк пачуѓ, як вялiкi, моцны Камода шэпча цiхiя выбачэннi Карын за нахабныя выявы i грубасць яго ѓзiраюцца людзей, i здушыѓ усмешку.
  
  У той момант, калi яго вядучая нага дакранулася да зямлi ѓ пачатку рэльефных борцiкаѓ, паветра напоѓнiлася глыбокiм рокачкiм гукам. Непасрэдна перад iм крысся пачала рухацца.
  
  "Прывiтанне". Яго шырокi ёркшырскi стыль з'яѓляѓся ѓ часы стрэсу. "Пачакайце, хлопцы".
  
  Сцежка была падзелена на шэраг шырокiх гарызантальных каменных палiц. Павольна кожная палiца пачала зрушвацца ѓбок, так што кожны, хто стаяѓ на ёй, мог упасцi, калi не пераступiць на наступную. Паслядоѓнасць была даволi павольнай, але Дрэйк выказаѓ здагадку, што зараз яны знайшлi прычыну дзёрзкiх адцягваючых манеѓраѓ Чэмберса.
  
  "Iдзi асцярожна", - сказаѓ ён. "Парамi. I адцягнiце свае думкi ад бруду i рухайцеся наперад, 'калi толькi вы не жадаеце паспрабаваць гэты новы вiд спорту 'апусканне ѓ бездань' ".
  
  Бэн далучыѓся да яго на першай якая рухаецца палiцы. "Так цяжка засяродзiцца", - прастагнаѓ ён.
  
  "Падумай аб Хэйдэн", - сказаѓ яму Дрэйк. "Гэта дапаможа табе прайсцi".
  
  "Я думаю пра Хэйдэн". Бэн мiргнуѓ, гледзячы на блiжэйшую статую, якая выгiнаецца тройку пераплеценых галоѓ, рук i ног. "У гэтым i праблема".
  
  "Са мной". Дрэйк асцярожна ступiѓ на другую высоѓную палiцу, ужо ацэньваючы рух трэцяй i чацвёртай. "Ведаеш, я так рады, што ѓсё ж такi правёѓ усе гэтыя гадзiны за гульнёй у Tomb Raider".
  
  "Нiколi не думаѓ, што я ѓ канчатковым вынiку стану спрайт у гульнi", - прамармытаѓ Бэн у адказ, а затым падумаѓ пра Мэй. Большая частка японскай разведвальнай супольнасцi параѓноѓвала яе з персанажам вiдэагульнi. "Гэй, Мэт, ты ж не думаеш, што мы на самой справе спiм, цi не так? I гэта ѓсё сон?"
  
  Дрэйк назiраѓ, як яго сябар асцярожна ступае на трэцюю палiцу. "У мяне нiколi не было такога яркага сну". Яму не трэба было кiваць на навакольнае становiшча, каб выказаць свой пункт гледжання.
  
  Цяпер, за iмi, другая i трэцяя групы людзей пачалi сваё карпатлiвае падарожжа. Дрэйк налiчыѓ дваццаць палiц, перш чым дабраѓся да канца i, на шчасце, саскочыѓ на цвёрдую зямлю. Дзякуй Богу, яго шалёна якое калацiлася сэрца змагло ѓзяць перадышку. Ён з хвiлiну назiраѓ за аркай выхаду, затым, пераканаѓшыся, што яны адны, ён павярнуѓся, каб праверыць, як iдуць астатнiя.
  
  Якраз своечасова, каб убачыць, як адзiн з мужчын Дэльты адводзiць погляд ад безгустоѓна распiсанай столi.
  
  I прапусцiць палiцу, на якую ён збiраѓся ступiць. Ён знiк за долю секунды, адзiным напамiнам аб тым, што ён калi-небудзь быѓ там, быѓ спалоханы крык, якi рушыѓ услед за яго падзеннем.
  
  Уся кампанiя спынiлася, i паветра задрыжала ад шоку i страху. Камода даѓ iм усiм хвiлiну, а затым падштурхнуѓ iх наперад. Яны ѓсё ведалi, як перажыць гэта. Загiнуѓшы салдат быѓ дурнем у адносiнах да самога сябе.
  
  Зноѓ, i гэтым разам больш асцярожна, усе яны пачалi рухацца. Дрэйку на iмгненне здалося, што ён усё яшчэ чуе крыкi салдат, якiя навекi падаюць у гэтую бязмежную прорву, але ён адмахнуѓся ад гэтага, палiчыѓшы галюцынацыяй. Ён зноѓ засяродзiѓся на людзях якраз своечасова, каб убачыць, як вялiкi Камода пацярпеѓ такое ж падзенне.
  
  Быѓ адзiн адчайны момант размахвання рукамi, адзiн сярдзiты крык шкадавання аб сваёй жахлiвай страце канцэнтрацыi, i лiдэр каманды Big Delta саслiзнуѓ з боку палiцы. Дрэйк ѓскрыкнуѓ, амаль гатовы кiнуцца яму на дапамогу, але сумна ѓпэѓнены, што не зможа зрабiць гэта своечасова. Бэн крычаѓ як дзяѓчынка-
  
  Але гэта было таму, што Карын проста нырнула за вялiкiм чалавекам!
  
  Без ваганняѓ Карын Блэйк пакiнула ѓсю высокаквалiфiкаваную каманду Delta глядзець ёй услед i зламаючы галаву кiнулася на Комодо. Яна была перад iм, так што яе iнэрцыя павiнна была дапамагчы адкiнуць яго назад на бетонную плiту. Але Камода быѓ буйным мужчынам, i цяжкi, i скачок Карын ва ѓпор ледзь ссунуѓ яго з месца.
  
  Але яна сапраѓды злёгку кранула яго. I гэтага было дастаткова, каб дапамагчы. Камода ѓдалося разгарнуцца, паколькi Карын дала яму дадатковыя дзве секунды эфiрнага часу, i ѓхапiцца за край бетону пальцамi, падобнымi на цiскi. Ён чапляѓся, страцiѓшы надзею, не ѓ сiлах падцягнуцца.
  
  I рассоѓная палiца пакутлiва павольна прасоѓвалася да свайго левага перыметра, пасля чаго яна знiкала, забiраючы з сабой кiраѓнiка групы "Дэльта".
  
  Карын моцна ѓзяла Камода за левае запясце. Нарэшце, iншыя сябры ягонай каманды адрэагавалi i схапiлi яго за iншую руку. З вялiкiм намаганнем яны зацягнулi яго наверх i перавалiлi праз плiту якраз у той момант, калi яна знiкла ва ѓтоеным праходзе.
  
  Камода пакiваѓ галавой у пыльны бетон. "Карын", - сказаѓ ён. "Я нiколi больш не пагляджу на iншую жанчыну".
  
  Бялявы генiй-былы студэнт, якi кiнуѓ вучобу, ухмыльнуѓся. "Вы, хлопцы, з вашымi блукаючымi вачыма, вы нiколi не навучыцеся".
  
  I скрозь захапленне Дрэйка прабiлася ѓсведамленне таго, што гэты трэцi ѓзровень "пекла", гэты пакой пад назвай юрлiвасць, быѓ не чым iншым, як выявай адвечнай пакуты чалавека з блукаючым поглядам. Клiшэ &# 233; аб тым, што калi б мужчына сядзеѓ у кафэ & # 233; са сваёй жонкай цi сяброѓкай, i мiма прайшла яшчэ адна пара прыгожых ножак - ён амаль напэѓна паглядзеѓ бы.
  
  За выключэннем таго, што тут, унiзе, калi б ён паглядзеѓ, ён памёр.
  
  У некаторых жанчын не было б з гэтым праблем, разважаѓ Дрэйк. I небеспадстаѓна, да таго ж. Але Карын выратавала Комодо, i зараз пара была квiта. Запатрабавалася яшчэ пяць хвiлiн трывожнага чакання, але, нарэшце, астатняя частка каманды пераадолела рассоѓныя палiцы.
  
  Яны ѓсё ѓзялi перадышку. Кожны мужчына ѓ кампанii лiчыѓ сваiм абавязкам пацiснуць Карын руку i выказаць удзячнасць за яе адвагу. Нават Бэн.
  
  Потым пачуѓся стрэл. Адзiн з салдат "Дэльты" ѓпаѓ на каленi, схапiѓшыся за жывот. Раптам яны падверглiся нападу. Паѓтузiны людзей Крывавага Караля высыпалi з аркi, трымаючы зброю наперавес. Кулi прасвiсталi ѓ паветры.
  
  Ужо стоячы на каленях, Дрэйк i яго каманда траплялi на палубу, хапаючыся за зброю. Мужчына, у якога патрапiлi, застаѓся стаяць на каленях i атрымаѓ яшчэ чатыры кулi ѓ грудзi i галаву. Менш чым праз дзве секунды ён быѓ мёртвы, яшчэ адна ахвяра справы Крывавага караля.
  
  Дрэйк падняѓ сваю пазычаную штурмавую вiнтоѓку М16 i стрэлiѓ. Справа ад яго адна з статуй была зрашэчаная свiнцом, аскепкi алебастру разляцелiся ѓ паветры. Дрэйк прыгнуѓся.
  
  Яшчэ адна куля прасвiстала мiма яго галавы.
  
  Уся каманда была нерухомая, спакойная i магла старанна прыцэлiцца, трымаючы вiнтоѓкi на зямлi. Калi яны адкрылi агонь, гэта была разня, дзесяткi куль вырашылi людзей Каваленкi i прымусiлi iх танцаваць, як акрываѓленых марыянетак. Адзiн чалавек пракладваѓ сабе дарогу бульдозерам, цудоѓным чынам цэлы, пакуль не сустрэѓ Мэта Дрэйка.
  
  Былы супрацоѓнiк SAS кiнуѓся яму насустрач лоб у лоб, нанёсшы зруйнавальны ѓдар галавой i хуткую серыю ѓдараѓ нажом па рэбрах. Апошнi з людзей Каваленка праслiзнуѓ у тое месца, дзе заканчвалiся ѓсе злыя людзi.
  
  Пекла.
  
  Дрэйк жэстам запрасiѓ iх праходзiць, кiнуѓшы поѓны шкадавання погляд на загiнулага члена каманды Delta. Яны забяруць яго цела на зваротным шляху.
  
  "Мы, павiнна быць, ловiм ублюдка".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Хайдэн сустрэѓся тварам да твару з Эдам Будро, i свет растаѓ.
  
  "Рады цябе забiць", - Будра паѓтарыѓ словы, якiя ён сказаѓ ёй аднойчы раней. "Яшчэ раз".
  
  "Мiнулым разам ты пацярпеѓ няѓдачу, псiх. Ты зноѓ патрываеш няѓдачу".
  
  Будро кiнуѓ погляд унiз, на яе нагу. "Як сцягно?" - Спытаѓ я.
  
  "Тым лепш". Хайдэн стаяла на дыбачках, чакаючы вокамгненной атакi. Яна спрабавала накiраваць амерыканца так, каб яго заднiца аказалася прыцiснутай да сцяны хлява, але ён быѓ занадта хiтры для гэтага.
  
  "Ты - кроѓ". Будро адлюстраваѓ, як аблiзвае свой нож. "Было смачна. Я думаю, што мая малая хоча большага".
  
  "У адрозненне ад тваёй сястры", - прагыркаѓ Хэйдэн. "Яна сапраѓды больш не магла гэтага выносiць".
  
  Будро iрвануѓся да яе. Хайдэн чакаѓ гэтага i акуратна ѓхiлiѓся, падставiѓшы яе лязо пад удар сваёй шчакi. "Першая кроѓ", - сказала яна.
  
  "Прэлюдыя". Будро зрабiѓ выпад i адступiѓ, затым нанёс ёй некалькi кароткiх удараѓ. Хайдэн парыраваѓ iх усё i скончыѓ ударам далонню па носе. Будро пахiснуѓся, на яго вачах выступiлi слёзы.
  
  Хайдэн iмгненна скарысталася перавагай, наносячы ѓдары сваiм нажом. Яна прыцiснула Будро да сцяны, затым адступiла на адзiн удар-
  
  Будро зрабiѓ выпад.
  
  Хайдэн паднырнуѓ i ѓторкнуѓ нож яму ѓ сцягно. Яна адхiлiлася, калi ён закрычаѓ, не ѓ сiлах стрымаць хiтрую ѓсмешку, якая з'явiлася ѓ яе вачах.
  
  "Ты адчуваеш гэта, прыдурак?"
  
  "Сука!" Будро сышоѓ з розуму. Але гэта была вар'яцтва байца, мысляра, загартаванага воiна. Ён адкiдваѓ яе назад ударам за ѓдарам, шалёна рызыкуючы, але захоѓваючы роѓна столькi сiлы i хуткасцi, каб прымусiць яе двойчы падумаць, перш чым умешвацца. I зараз, калi яны адступiлi назад, яны сутыкнулiся з iншымi групамi якiя б'юцца мужчын, i Хэйдэн страцiла раѓнавагу.
  
  Яна ѓпала, пералазячы цераз калена ѓпалага мужчыны, перакацiлася i паднялася, трымаючы нож напагатове.
  
  Будро растаѓ у натоѓпе, ухмылка на яго твары ператварылася ѓ ѓхмылку, калi ён адчуѓ смак уласнай крывi i ѓзмахнуѓ нажом.
  
  "Убачымся", - пракрычаѓ ён скрозь шум. "Я ведаю, дзе вы жывяце, мiс Джэй".
  
  Хайдэн адкiнула аднаго з людзей Крывавага Караля з дарогi, зламаѓшы нагу мужчыны, як дубчык, калi яна расчышчала шлях да Будра. Краем вока яна ѓбачыла Май, якая, несумненна, змянiла правiлы гульнi ѓ гэтай бiтве, ваявала бяззбройнай супраць мужчын з вострай зброяй, бiтва праходзiла занадта блiзка для перастрэлкi, i яна пакiнула iх грудай у сваiх ног. Хэйдэн ѓтаропiлася на мёртвых i якiя памiраюць, якiя тузалiся вакол яе.
  
  Яна заѓважыла, што нават Будра пераасэнсаваѓ сiтуацыю, калi прасачыѓ за поглядам Хэйдэн i ѓбачыѓ легендарнага японскага агента ѓ дзеяннi.
  
  Мэй ѓтаропiлася на Хэйдэн. "Прама за табой".
  
  Хэйдэн кiнуѓся на Будро.
  
  Галоѓны псiх Крывавага караля сарваѓся з месца, як быццам гавайскi мангуст наступаѓ яму на пяткi. Хайдэн i Мэй пераследвалi. Праходзячы мiма, Май нанесла поѓнае ѓдар iншаму з людзей Каваленкi, тым самым ратуючы жыццё iншаму салдату.
  
  За адрынай распасцiралася адкрытае поле, верталётная пляцоѓка з верталётам i вузкi прычал, дзе на якары стаяла некалькi лодак. Будро прамчаѓся мiма верталёта, накiроѓваючыся да вялiкага хуткаснага катэра, i нават не збiѓся з кроку, калi заскочыѓ на борт, куляючыся ѓ паветры. Перш чым Хайдэн паспеѓ праскочыць мiма верталёта, вялiкая лодка ѓжо адчалiла i пачала на дзюйм прасоѓвацца наперад.
  
  Май пачала запавольвацца. "Гэта Баха. Вельмi хутка, i трое мужчын ужо чакаюць усярэдзiне. У параѓнаннi з iмi iншыя лодкi падаюцца спакойнымi". Яе вочы ѓпiлiся ѓ верталёт. "Цяпер гэта тое, што нам трэба".
  
  Хайдэн прыгнуѓся, калi куля прасвiстала мiма iх, ледзь заѓважыѓшы. "Ты можаш кiраваць iм?"
  
  Май надарыла яе пытаннем: "Ты сапраѓды задаеш мне гэтае пытанне?' паглядзi, перш чым наступiць на намець i скокнуць унутр.Перш чым Хайдэн дабраѓся туды, Май ужо запусцiла апорную шрубу, i лодка Будро з магутным ровам панеслася ѓнiз па рацэ.
  
  "Майце веру", - цiха сказала Май, дэманструючы легендарнае цярпенне, якiм яна была вядомая, калi Хэйдэн рыпнула зубамi ад расчаравання. Праз хвiлiну машына была гатова да палёту. Май удасканалiѓ калектыѓ. Санкi адарвалiся ад зямлi. Куля стукнула ѓ калону побач з галавой Хэйдэн.
  
  Яна адскочыла, затым павярнулася, каб убачыць, як апошнi з людзей Крывавага Караля падае пад агнём. Адзiн з салдат гавайскага спецпрызна паказаѓ iм вялiкi палец, калi верталёт пачаѓ знiжацца i разварочвацца, рыхтуючыся пераследваць катэр. Хэйдэн памахаѓ у адказ.
  
  Проста яшчэ адзiн вар'ят дзень у яе жыццi.
  
  Але яна ѓсё яшчэ была тут. Усё яшчэ выжываю. Стары дэвiз Джэй зноѓ усплыѓ у яе галаве. Перажывi яшчэ адзiн дзень. Проста жывi. Нават у такiя моманты, як гэты, яна вельмi сумавала па сваiм бацьку.
  
  Праз хвiлiну верталёт уздрыгнуѓ i накiраваѓся наѓздагон па гарачых слядах. Жывот Хэйдэн застаѓся дзесьцi ѓ лагеры, i яна ѓчапiлася ѓ поручнi так, што захварэлi косткi пальцаѓ. Май не прапусцiла нiводнага ѓдару.
  
  "Не здымай штаны".
  
  Хэйдэн паспрабавала адцягнуцца ад галавакружнай паездкi, праверыѓшы стан сваёй зброi. Яе нож вярнуѓся ѓ трымальнiк. Яе адзiным пакiнутым пiсталетам быѓ стандартны "Глок", а не "Каспiян", якi яна аддавала перавагу ѓ апошнi час. Але, якога чорта, пiсталет ёсць пiсталет, праѓда?
  
  Май ляцела дастаткова нiзка, каб пырскi трапiлi на ветравое шкло. Вялiкая жоѓтая лодка рухалася па шырокай рацэ наперадзе. Хэйдэн ѓбачыѓ фiгуры, якiя стаяць ззаду, назiраючы, як яны наблiжаюцца. Без сумневу, яны былi ѓзброеныя.
  
  Май апусцiла галаву, а затым пiльна паглядзела на Хэйдэн. "Мужнасць i слава".
  
  Хэйдэн кiѓнуѓ. "Да канца".
  
  Май ударыѓ па калектыве, адправiѓшы верталёт у лютае пiку, на сустрэчны курс да жоѓтай Байе. Як i трэба было чакаць, людзi, якiя стаялi па баках, у шоку адступiлi. Хэйдэн высунуѓся з акна i стрэлiѓ. Куля прайшла безнадзейна далёка.
  
  Май перадала ёй паѓпустую М9. "Прымусь iх злiчыць".
  
  Хэйдэн стрэлiѓ зноѓ. Адзiн з людзей Будра стрэлiѓ у адказ, куля адскочыла ад лiхтара верталёта. Май зрабiла зiгзагападобны круг па калектыве, адправiѓшы галаву Хэйдэн разбiцца аб апорны слуп. Затым Май нырнула зноѓ, агрэсiѓна, не даючы лiтасцi. Хайдэн разрадзiла абойму свайго "Глока" i ѓбачыла, як адзiн з людзей Буда вылецеѓ за борт у пырсках крывi.
  
  Затым у верталёт патрапiла яшчэ адна куля, за якой рушыѓ услед шквал iншых. Вялiкая машына ѓяѓляла сабой вялiкую мэту. Хэйдэн ѓбачыѓ Будро за рулём лодкi, моцна зацiснуѓшы нож у зубах, якi страляе ѓ iх з пiсталета-кулямёта.
  
  "О", - крык Мэй быѓ памяншэннем, паколькi з верталёта раптам павалiѓ чорны дым, а гук рухавiка рэзка змянiѓся з рову на выццё. Без кiраѓнiцтва верталёт пачаѓ вiляць i тузацца.
  
  Мэй мiргнула, гледзячы на Хэйдэн.
  
  Хайдэн дачакалася, пакуль яны апынуцца над лодкай Будро, i расчынiлi яе дзверы, калi верталёт апусцiѓся.
  
  Яна паглядзела ѓ самыя вавёркi вачэй Будро, сказала, "К чорту гэта", i выскачыла з падальнага верталёта.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  Вольнае падзенне Хэйдэна было нядоѓгiм. Да лодкi Будро было недалёка, але па шляху яна нанесла мужчыну слiзгальны ѓдар, перш чым абрынуцца на палубу. Паветра з шумам выйшла з яе цела. Старая рана на яе сцягне ныла. Яна ѓбачыла зоркi.
  
  Верталёт па спiралi знiжаѓся ѓ iмклiвую раку прыкладна ѓ трыццацi футах злева, аглушальны гук яго гiбелi заглушыѓ усе складныя думкi i паслаѓ гiганцкую хвалю праз нос катэры.
  
  Хваля, дастаткова магутная, каб змянiць сам курс лодкi.
  
  Судна страцiла хуткасць, адпраѓляючы ѓсiх у палёт наперад, i пачало хiлiцца. Затым, у канцы свайго руху наперад, ён перавярнуѓся i прызямлiѓся брухам дагары ѓ белую ваду.
  
  Хайдэн трымаѓся, калi лодка нахiлiлася. Калi яна пайшла пад ваду, яна моцна ѓдарыла нагой, цэлячыся прама ѓнiз, а затым нанесла ѓдар у напрамку блiжэйшага берага. Ад халоднай вады ѓ яе разбалелася галава, але крыху супакоiла ныючыя канечнасцi. Нацiск плынi прымусiѓ яе ѓсвядомiць, наколькi яна стамiлася.
  
  Калi яна ѓсплыла, то выявiла, што знаходзiцца недалёка ад берага, але твар у твар з Эдам Будро. Ён усё яшчэ трымаѓ нож зацiснутым у зубах i зароѓ, калi ѓбачыѓ яе.
  
  Ззаду яго абломкi верталёта пачалi апускацца ѓ раку. Хайдэн бачыѓ, як Мэй пераследвала двух астатнiх мужчын Будра да глейкага берага. Ведаючы, што яна не выжыве ѓ сутычцы на вадзе, яна пранеслася мiма вар'ята i не спынiлася, пакуль не ѓперлася ѓ бераг. Густы бруд расцякаѓся вакол яе.
  
  Побач з ёй пачуѓся моцны ѓсплёск. Будро, задыханы. "Спынiся. Ебля. Уцёкi." Ён цяжка дыхаѓ.
  
  "Ты патрапiѓ", - Хайдэн згроб i кiнуѓ кучу бруду сабе ѓ твар i ѓскараскаѓся на бераг. Бруд абляпiѓ яе, спрабавала пацягнуць унiз. Тое, што павiнна было быць лёгкiм выпаѓзаннем на сухую зямлю, прывяло яе ѓсяго на пару футаѓ вышэй лiнii ракi.
  
  Яна разгарнулася i стукнула брудным абцасам у твар Будро. Яна ѓбачыла, як нож, якi ён сцiскаѓ памiж зубамi, глыбока ѓрэзаѓся ѓ яго шчокi, выклiкаѓшы ѓсмешку шырэй, чым у Джокера. З крыкам i пырскамi крывi i слiзi ён плюхнуѓся жыватом ёй на ногi, выкарыстоѓваючы яе рамень як сродак падцягвання сябе ѓверх па яе целе. Хайдэн нанесла ѓдар па яго неабароненай галаве, але яе ѓдары не падзейнiчалi асаблiвага эфекту.
  
  Затым яна ѓспомнiла аб сваiм нажы.
  
  Iншы рукой яна прасунула руку пад сябе, адштурхваючыся, напружваючыся, прыѓздымаючы сваё цела на цалю, калi бруд захлюпала i паспрабавала ѓтрымаць яе.
  
  Яе пальцы стулiлiся вакол рукояти. Будро практычна сарваѓ з яе штаны, калi тузануѓся яшчэ раз, спынiѓшыся прама на яе спiне, галава i вусны раптам апынулiся прама каля яе вуха.
  
  "Добрая, блядзь' спроба". Яна адчула, як кроѓ капае з яго твару на яе шчаку. "Ты адчуеш гэта. Гэта адбываецца прыгожа i марудна".
  
  Ён навалiѓся ѓсёй сваёй вагой на ѓсё яе цела, уцiскаючы яе ѓсё глыбей у бруд. Адной рукой ён пагрузiѓ яе твар у слiзь, спыняючы яе дыханне. Хэйдэн адчайна змагалася, брыкаючыся i перакочваючыся, як магла. Кожны раз, калi яна падымала твар, пакрыты лiпкай брудам, яна бачыла перад сабой Мэй, якая змагаецца ѓ адзiночку з двума паслугачамi Будро.
  
  Адзiн упаѓ за тыя тры секунды, пакуль трымалi твар Хэйдэн. Iншы адступiѓ, падаѓжаючы агонiю. Да таго часу, калi твар Хэйдэн паднялося, каб глынуць паветра ѓ чацвёрты раз, Мэй, нарэшце, загнала яго ѓ кут i збiралася зламаць яму спiну аб ѓпалае дрэва.
  
  Пакiнутыя сiлы Хэйдэн амаль скончылiся.
  
  Нож Будро пракалоѓ ёй скуру вакол трэцяга рабра. З пакутлiва павольным i мерным штуршком лязо пачало слiзгаць глыбей. Хайдэн ѓстала на дыбкi i лягнулася, але не змагла скiнуць якi нападаѓ.
  
  "Няма куды iсцi". Злосны шэпт Будро ѓварваѓся ѓ яе галаву.
  
  I ён меѓ рацыю, раптам усвядомiѓ Хэйдэн. Яна павiнна спынiць змаганне i дазволiць гэтаму здарыцца. Проста ляжы там. Даць сабе час-
  
  Лязо пагрузiлася глыбей, сталь заскрыгатала па косцi. Смяшок Будро быѓ заклiкам Змрочнага Жнеца, заклiкам дэмана, якi здзекуецца з яе.
  
  Нож пад яе целам вызвалiѓся з цяжкiм чвякаючым гукам. Адным рухам яна перавярнула меч у руцэ i моцна ткнула iм сабе за спiну ѓ рэбры Будра.
  
  Псiх з крыкам адхiснуѓся назад, рукаяць нажа тырчала з яго грудной клеткi. Нават тады Хэйдэн не мог паварушыцца. Яна была занадта глыбока ѓцiснуты ѓ бруд, усё яе цела зацягвала ѓнiз. Яна не магла нават паварушыць другой рукой.
  
  Будро хрыпеѓ i задыхаѓся на ёй. Затым яна адчула, як вымаюць вялiкi нож. Тады гэта было менавiта так. Ён забiѓ бы яе зараз. Адзiн моцны ѓдар у заднюю частку яе шыi цi ѓ хрыбетнiк. Будро збiѓ яе.
  
  Хэйдэн шырока адкрыла вочы, поѓная рашучасцi ѓ апошнi раз убачыць сонечнае святло. Яе думкi былi пра Бэна, i яна падумала: судзi мяне па тым, як я жыла, а не па тым, як я памерла.
  
  Зноѓ.
  
  Затым, велiзарная i жахлiвая, як атакуючы леѓ, уварвалася Май Кiтана. Прыкладна ѓ трох футах ад Хайдэн яна адштурхнулася ад зямлi, укладваючы кожную ѓнцыю iнэрцыi ѓ якi ляцiць удар нагой. Секунда праз, i ѓся гэтая сiла разнесла верхнюю частку тулава Будро, ламаючы косцi i органы, раскiдваючы аскепкi зубоѓ i пырскi крывi па шырокай дузе.
  
  Цяжар была знятая са спiны Хэйдэн.
  
  Хтосьцi падняѓ яе з бруду з уяѓнай лёгкасцю. Хтосьцi аднёс яе, асцярожна паклаѓ на зарослы травой бераг i схiлiѓся над ёй.
  
  Гэтым кiмсьцi была Май Кiтана. "Паслабся", - лёгка сказала яна. "Ён мёртвы. Мы перамаглi".
  
  Хэйдэн не мог нi паварушыцца, нi загаварыць. Яна проста глядзела на блакiтнае неба, дрэвы i на ѓсмешлiвы твар Мэй.
  
  I, праз некаторы час, яна сказала: "Нагадай мне нiколi не выводзiць цябе з сябе. Сапраѓды, калi ты не лепшы, хто калi-небудзь быѓ, я..." Яе думкi ѓсё яшчэ былi ѓ асноѓным з Бэнам, таму яна скончыла тым, што ён мог бы сказаць. "Я пакажу сваю заднiцу ѓ Асде".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Крывавы кароль давёѓ сваiх людзей да абсалютнай мяжы.
  
  Той факт, што iх праследавацелi амаль скарацiлi разрыѓ, прывёѓ яго ѓ лютасць. Гэта быѓ занадта вялiкi кантынгент людзей, якiя запавольвалi яго. Гэта быѓ iх недалёкi праваднiк, якi лайдачыць па дробязях, калi яны маглi б рабiць поспехi. Колькасць людзей, якiя загiнулi, дамагаючыся гэтага прыза, не мела значэння. Крывавы Кароль патрабаваѓ i чакаѓ iх ахвяры. Ён чакаѓ, што яны ѓсё лягуць i памруць за яго. Аб iх сем'ях паклапацiлiся б. Цi, прынамсi, iх бы не катавалi.
  
  Прызам было ѓсё.
  
  Яго гiд, чалавек па iменi Томас, нешта мармытаѓ аб тым, што гэта ѓзровень, якi нейкi iншы прыдурак па iменi Хоксварт назваѓ envy . Гэта была чацвёртая камера, Крывавы Кароль кiпеѓ ад злосцi. Толькi чацвёртыя. Стандартная легенда казала аб сямi ѓзроѓнях пекла. Цi сапраѓды пасля гэтага могуць быць яшчэ трое?
  
  I як Хоксварт даведаѓся? Пiсец i Повар разгарнулiся i ѓцяклi, iх яйкi скурчылiся да памеру арахiса, калi яны ѓбачылi сiстэму пастак пасля пятага ѓзроѓню. Змiцер Каваленка, падумаѓ ён, вядома, не стаѓ бы.
  
  "Чаго ты чакаеш?" - Прагыркаѓ ён Томасу. "Мы будзем рухацца. Цяпер."
  
  "Я не зусiм разабраѓся з сiстэмай пастак, сэр", - пачаѓ казаць Томас.
  
  "Да рысу сiстэму пастак. Адпраѓце людзей унутр. Яны знойдуць гэта хутчэй". Крывавы кароль весела скрывiѓ вусны, вывучаючы пакой.
  
  У адрозненне ад папярэднiх трох, гэтая камера спускалася да цэнтральнай неглыбокай упадзiне, якая выглядала так, нiбы была высечаная ѓ самой скале. Некалькi тоѓстых металiчных апор выступалi з цвёрдай падлогi, амаль як прыступкi. Па меры пасоѓвання сцяны камеры звужалiся, пакуль пасля басейна яны зноѓ не пачалi пашырацца.
  
  Басейн, вiдаць, быѓ 'вузкай кропкай'.
  
  Зайздрасць? Крывавы кароль падумаѓ. Як такi грэх перанёсся ѓ рэальнае жыццё, у гэты падземны свет, дзе ценi могуць не толькi абаранiць, але i забiць вас? Ён назiраѓ, як Томас аддаѓ загад наступаць. Спачатку ѓсё iшло добра. Крывавы кароль кiнуѓ позiрк назад, туды, адкуль яны прыйшлi, калi пачуѓ аддаленыя гукi стральбы. Будзь пракляты Дрэйк i яго маленькая армiя. Як толькi ён выберацца адсюль, ён асабiста паклапоцiцца аб тым, каб крывавая вендэта дасягнула сваёй жорсткай мэты.
  
  Стральба ажывiла яго. "Варушылiся!" - закрычаѓ ён, якраз у той момант, калi кiроѓны наступiѓ на нейкую ѓтоеную кропку цiску. Пачуѓся трэск, падобны на падзенне каменя, свiст паветра, i раптам галава кiроѓнага стукнулася аб каменную падлогу, перш чым пакацiцца ѓнiз па стромкiм схiле, як футбольны мяч. Абезгалоѓленае цела павалiлася крывавай кучай.
  
  Нават Крывавы кароль утаропiѓся. Але ён не адчуваѓ страху. Ён толькi хацеѓ убачыць, што прычынiла такую траѓму яго выканаѓцу галоѓнай ролi. Томас закрычаѓ побач з iм. Крывавы Кароль падштурхнуѓ яго наперад, iдучы па яго слядах, атрымлiваючы велiзарнае задавальненне ад страху гэтага чалавека. Нарэшце, побач з дрыготкiм целам, ён спынiѓся.
  
  У асяроддзi спалоханых людзей Крывавы кароль вывучаѓ старажытны механiзм. Тонкая, як брытва, дрот быѓ нацягнуты на вышынi галавы памiж двума металiчнымi слупамi, якiя, вiдаць, утрымлiвалiся на месцы з дапамогай нейкай нацяжной прылады. Калi яго чалавек нацiснуѓ на спускавы рычаг, жэрдкi расцiснулiся, i дрот павярнуѓся разам з iмi, адсякаючы галаву яго чалавека ѓ шыi.
  
  Генiяльна. Выдатны сродак запалохвання, падумаѓ ён i падумаѓ, мог бы ён выкарыстоѓваць такую прыладу ѓ памяшканнях для прыслугi сваёй новай хаты.
  
  "Чаго ты чакаеш?" ён загарлапанiѓ на пакiнутых людзей. "Рухайцеся!"
  
  Трое мужчын скокнулi наперад, яшчэ тузiн рушыѓ услед за iмi. Крывавы кароль палiчыѓ разважлiвым пакiнуць яшчэ паѓтузiна ззаду сябе на выпадак, калi Дрэйк хутка дагонiць яго.
  
  "Цяпер хутка", - сказаѓ ён. "Калi мы пойдзем хутчэй, мы дабяромся туды хутчэй, так?"
  
  Яго людзi беглi, вырашыѓшы, што ѓ iх на самой справе не было выбару, i быѓ невялiкi шанец, што iх ненармальны бос меѓ рацыю. Спрацавала яшчэ адна пастка, i другая галава пакацiлася ѓнiз па схiле. Цела ѓпала, i чалавек, якi стаяѓ за iм, спатыкнуѓся аб яго, лiчачы сябе шчаслiѓчыкам, калi iншы нацягнуты провад разрэзаѓ паветра прама над яго галавой.
  
  Калi другая група пачала спускацца, Крывавы Кароль далучыѓся да iх. Былi расстаѓлены новыя пасткi. Пасыпалiся новыя галовы i скальпы. Затым пачулася гулкая бавоѓна, якая рэхам разнеслася па пячоры. Па абодва бакi звужальнага праходу з'явiлiся люстэркi, размешчаныя так, што ѓ iх адбiваѓся чалавек наперадзе.
  
  У той жа час пачуѓся гук цурчалай вады, i басейн ля падножжа схiлу пачаѓ напаѓняцца.
  
  Толькi гэтая вада была не проста вадой. Не мяркуючы па тым, як ён дымiѓся.
  
  Томас крычаѓ, калi яны беглi да iх. "Яго сiлкуе кiслотнае возера. Менавiта тады газападобны дыяксiд серы раствараецца ѓ вадзе i ѓтварае серную кiслату. Ты дакладна не захочаш дакранацца да гэтага!"
  
  "Не спыняйцеся", - зароѓ Крывавы кароль, убачыѓшы, што людзi пачынаюць запавольвацца. "Выкарыстоѓвайце металiчныя тычкi, iдыёты".
  
  Уся каманда гуртам панеслася ѓнiз па схiле. Злева i справа выпадковыя пасткi адчынялiся з гукам, падобным на стрэл з лука. Абезгалоѓленыя целы ѓпалi, а галовы пакацiлiся, як выкiнутыя ананасы, сярод мужчын, аб некаторых з iх спатыкнулiся, iншыя выпадкова штурхнулi iх. Крывавы кароль рана заѓважыѓ, што людзей было занадта шмат для колькасцi тычак, i зразумеѓ, што менталiтэт зграi прымусiць менш кемлiвых з iх скокнуць, не задумваючыся.
  
  Яны заслужылi б свой лёс. Iдыёту заѓсёды было лепш памерцi.
  
  Крывавы Кароль замарудзiѓся i прытрымаѓ Томаса. Некалькi iншых мужчын таксама запаволiлi крок, пацвярджаючы веру Крывавага Караля ѓ тое, што выжывуць толькi самыя яркiя i найлепшыя. Лiдэр зграi заскочыѓ на першую металiчную стойку, а затым пачаѓ пераскокваць з тычкi на тычку над апорнай вадой. Спачатку ён дабiѓся некаторага прагрэсу, але затым атрутная хваля ѓдарыла яму ѓ ногi. Там, дзе закранула кiслотная вада, яго адзенне i скура гарэлi.
  
  Калi яго ногi закранулi наступнага слупа, боль прымусiѓ яго сагнуцца, i ён упаѓ, плюхнуѓшыся прама ѓ перапоѓнены басейн. Лютыя, якiя аганiзуюць крыкi рэхам разносiлiся па зале.
  
  Iншы мужчына звалiѓся са стойкi i звалiѓся ѓнутр. Трэцi мужчына спынiѓся на краi басейна, запознена ѓсвядомiѓшы, што там не было свабоднай стойкi, за якую ён мог бы заскочыць, i быѓ сутыкнуты ѓнутр, калi iншы мужчына слепа ѓрэзаѓся яму ѓ спiну.
  
  Люстэркi адбiвалi чалавека наперадзе. Вы б пазайздросцiлi мужчыну перад вамi?
  
  Крывавы кароль убачыѓ прызначэнне люстэркаѓ i разгром пасткi. "Паглядзi ѓнiз!" Томас закрычаѓ у той жа час. "Глядзi сабе пад ногi, а не на чалавека наперадзе. Гэтае простае практыкаванне дапаможа вам бяспечна перабрацца праз стойкi".
  
  Крывавы Кароль спынiѓся на краi возера, якое нядаѓна ѓтварылася. Мяркуючы па тым, што вада ѓсё яшчэ прыбывала, ён убачыѓ, што верхавiны апор хутка апынуцца пад бурлiвай паверхняй. Ён штурхнуѓ чалавека перад сабой i пацягнуѓ Томаса за сабой. Пастка спрацавала па-за дасяжнасцю, так блiзка, што ён адчуѓ вецер, калi металiчны слуп праляцеѓ мiма яго пляча.
  
  Выхад на тычкi i хуткi танец у выпадковым парадку. Кароткая паѓза, пакуль наперадзе плёскалася вада. Яшчэ адзiн слуп, i чалавек перад iм спатыкнуѓся. Крычучы, ён тварыѓ цуды, здолеѓшы спынiць падзенне, прызямлiѓшыся на iншы слуп. Вада з прымешкай кiслаты плёскалася вакол яго, але не дакраналася да яго.
  
  Пакуль.
  
  Крывавы кароль убачыѓ свой шанец. Не раздумваючы i не спыняючыся, ён наступiѓ на распасцёртае цела мужчыны, выкарыстоѓваючы яго як мост, па якiм можна было перайсцi i дасягнуць бяспекi далёкага берага. Яго вага штурхнуѓ мужчыну яшчэ нiжэй, апускаючы яго грудзi ѓ кiслату.
  
  У наступную секунду ён згубiѓся ѓ вiхуры.
  
  Крывавы кароль утаропiѓся яму ѓслед. "Дурань".
  
  Томас прызямлiѓся побач з iм. Яшчэ больш людзей спрытна пераскочылi памiж металiчнымi слупамi ѓ бяспечнае месца. Крывавы кароль паглядзеѓ наперад, на арачны выхад.
  
  "I так да пятага ѓзроѓню", - самаздаволена сказаѓ ён. "Дзе я буду пераймаць гэты чарвяк, Куку. I дзе, нарэшце," прарычэѓ ён. "Я знiшчу Мэта Дрэйка".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  Вялiкi востраѓ Гаваi названы так, каб пазбегнуць блытанiны. Яго сапраѓдная назва Гаваi, або востраѓ Гаваi, i гэта самы вялiкi востраѓ у Злучаных Штатах. Тут знаходзiцца адзiн з самых вядомых вулканаѓ у свеце, Кiлаѓэа, гара, якая бесперапынна вывяргаецца з 1983 года.
  
  Сёння на нiжнiх схiлах роднаснага вулкана Маѓна-Лоа Мано Кiнiмака i Алiсiя Майлз разам з камандай амерыканскiх марскiх пяхотнiкаѓ прыступiлi да выгнання паразiта, якi ѓкаранiѓся ѓ прытомнасць жыхароѓ вострава.
  
  Яны прарвалiся праз знешнi перыметр, застрэлiлi дзясяткi людзей Крывавага Караля i ѓварвалiся ѓ вялiкую прыбудову якраз у той момант, калi ахоѓнiкi вызвалiлi ѓсiх заложнiкаѓ. У той жа момант раздаѓся хрыплы роѓ аѓтамабiляѓ, якiя разганяюцца за будынкам. Алiсiя i Кiнiмака, не губляючы часу, абабеглi вакол.
  
  Алiсiя спынiлася ѓ замяшаннi. "Чорт, прыдуркi збягаюць". Чатыры квадрацыклы iмчалiся прэч, падскокваючы на сваiх вялiзных шынах.
  
  Кiнiмака падняѓ вiнтоѓку i прыцэлiѓся. "Ненадоѓга". Ён стрэлiѓ. Алiсiя глядзела, як упаѓ апошнi чалавек, i квадрацыклы хутка спынiѓся.
  
  "Вау, здаравяка, нядрэнна для копа. Давай."
  
  "Я з ЦРУ". Кiнiмака заѓсёды трапляѓся на прынаду, да вялiкага задавальнення Алiсii.
  
  "Адзiныя трохлiтарныя скарачэннi, якiя маюць значэнне, належаць брытанцам. Памятай гэта".
  
  Кiнiмака нешта прамармытаѓ, калi Алiсiя падышла да квадрацыкла. Ён усё яшчэ працаваѓ. Адначасова яны абодва паспрабавалi заняць пярэдняе сядзенне. Алiсiя пакiвала галавой i паказала на заднюю частку.
  
  "Я аддаю перавагу, каб мае людзi былi ззаду мяне, прыяцель, калi яны не ѓнiзе".
  
  Алiсiя завяла рухавiк i кранулася з месца. Квадрацыкл быѓ вялiкiм пачварным зверам, але ён рухаѓся плаѓна i зручна падскокваѓ на выбоiнах. Буйны гаваец абхапiѓ яе рукамi за стан, каб утрымаць, не тое каб яму было патрэбна. Там, дзе ён сядзеѓ, былi ручкi. Алiсiя ѓсмiхнулася i нiчога не сказала.
  
  Наперадзе людзi, якiя ѓцякалi, зразумелi, што iх пераследуюць. Пасажыры двух з iх разгарнулiся i стрэлiлi. Алiсiя нахмурылася, ведаючы, што такiм чынам патрапiць у штосьцi было зусiм немагчыма. Дылетанты, падумала яна. Заѓсёды здаецца, што я змагаюся з аматарамi. Апошняя сапраѓдная бiтва, у якой яна ѓдзельнiчала, была супраць Дрэйка ѓ цытадэлi Абеля Фрэя. I нават тады гэты чалавек быѓ iржавы, яму перашкаджалi атрыбуты сямi гадоѓ ветлiвасцi.
  
  Цяпер у яго можа быць iншая перспектыва.
  
  Алiсiя вяла машыну хутчэй разумна, чым хутка. За кароткi час яна падвяла iх квадрацыклы на прымальную адлегласць стральбы. Кiнiмака пракрычаѓ ёй у вуха. "Збiраюся страляць!"
  
  Ён выцiснуѓ з сябе ѓдар. Iншы наймiт закрычаѓ i моцна адскочыѓ у бруд. "Гэта два з двух", - усклiкнула Алiсiя. "Яшчэ адзiн, i ты атрымаеш бло-"
  
  Iх квадрацыкл урэзаѓся ва ѓтоены пагорак i вар'яцка вiльнуѓ налева. На iмгненне яны апынулiся на двух колах, перавярнуѓшыся, але транспартнаму сродку ѓдалося захаваць раѓнавагу i абрынуцца назад на зямлю. Алiсiя, не губляючы часу, адкрыла дросельную засланку, каб iрвануць наперад.
  
  Кiнiмака ѓбачыѓ роѓ раней за яе. "Чорт!" Ён крыкнуѓ "Трымайся!"
  
  Алiсii заставалася толькi павялiчыць хуткасць, бо шырокая, глыбокая канава наблiжалася хутка. Квадрацыкл праляцеѓ над прорвай, круцячы коламi i рыкаючы рухавiком, i апусцiѓся на другiм баку, спрабуючы ѓтрымацца на месцы. Алiсiя стукнулася галавой аб мяккую перакладзiну. Кiнiмака трымаѓ яе так моцна, што не дазволiѓ iм абодвум разгарнуцца, i да таго часу, калi пыл асеѓ, яны зразумелi, што раптоѓна апынулiся сярод ворагаѓ.
  
  Побач з iмi чорны квадрацыкл закруцiѓся ѓ брудзе, няѓдала прызямлiѓшыся i зараз спрабуючы выпрастацца. Кiнiмака скокнуѓ, не разважаючы, налятаючы прама на кiроѓцу i выбiваючы яго i яго пасажыра з машыны ва ѓзбiтую бруд.
  
  Алiсiя выцерла пыл з вачэй. Квадрацыкл з адзiным пасажырам набраѓ хуткасць перад ёй, але ѓсё яшчэ быѓ у межах дасяжнасцi. Яна падабрала сваю вiнтоѓку, прыцэлiлася i стрэлiла, а затым, без неабходнасцi правяраць, перавяла прыцэл туды, дзе яе гавайскi партнёр змагаѓся ѓ гразi.
  
  Кiнiмака працягнуѓ аднаго чалавека па гразi. "Гэта мой дом!" Алiсiя пачула, як ён зароѓ, перш чым вывернуѓ i зламаѓ руку свайго супернiка. Калi другi мужчына кiнуѓся на яго, Алiсiя засмяялася i апусцiла вiнтоѓку. Кiнiмаку не патрэбна была яе дапамога. Другi мужчына адскочыѓ ад яго, як iнструкцыi адскокваюць ад чатырохгадовага дзiцяцi, не аказаѓшы нiякага ѓздзеяння. Мужчына ѓпаѓ на зямлю, i Кiнiмака прыкончыѓ яго ѓдарам у твар.
  
  Алiсiя кiѓнула яму. "Давай скончым з гэтым".
  
  Апошнi квадрацыкл з цяжкасцю прасоѓваѓся наперад. Яго кiроѓца, мусiць, пацярпеѓ падчас усiх гэтых скачкоѓ. Алiсiя хутка пачала заваёѓваць пазiцыi, зараз крыху расчараваная лёгкасцю, з якой яны адваявалi ранча. Але, прынамсi, яны выратавалi ѓсiх закладнiкаѓ.
  
  Калi i было нешта, што яна ведала пра Крывавага Караля, дык гэта той факт, што гэтыя людзi тут, гэтыя так званыя наймiты, былi адкiдамi яго каманды, пасланымi сюды, каб перашкаджаць i адцягваць улады. Падзяляць i панаваць.
  
  Яна замарудзiла ход, наблiжаючыся да апошняга квадрацыкла. Без паѓзы, нават не трымаючыся за рулявую калонку, яна зрабiла два стрэлы, i двое мужчын упалi.
  
  Бiтва, якая ледзь пачалася, скончылася. Алiсiя з хвiлiну глядзела ѓдалячынь. Калi ѓсё пойдзе па плане, калi Мэй i Хайдэн, Дрэйк i iншыя выжывуць у сваiх частках бiтвы, то наступная бiтва цалкам можа стаць для яе самай цяжкай i апошняй.
  
  Таму што гэта было б супраць Май Кiтана. I ёй давядзецца сказаць Дрэйку, што гэта Мэй забiла Уэлса.
  
  Стрымана.
  
  Кiнiмака паляпаѓ яе па плячы. "Нам пара вяртацца".
  
  "Ах, дай дзяѓчыне перадышку", - прамармытала яна. "Мы на Гаваях. Дазволь мне палюбавацца заходам сонца".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  "Дык вось як выглядае зайздрасць?"
  
  Дрэйк i яго каманда ѓвайшлi ѓ чацвёртую камеру, прыняѓшы ѓсе меры засцярогi. Нават тады спатрэбiлася некалькi iмгненняѓ, каб поѓнасцю ѓсвядомiць сцэну, якая ляжала перад iмi. Паѓсюль ляжалi абезгалоѓленыя целы. Кроѓ была распырскана па падлозе i ѓ некаторых месцах усё яшчэ густа цякла. Самi галовы былi раскiданы па падлозе, як выкiнутыя дзiцячыя цацкi.
  
  Па абодва бакi вузкага праходу стаялi спружынiстыя пасткi. Дрэйк кiнуѓ адзiн погляд на тонкi, як брытва, дрот i здагадаѓся, што адбылося. Камода свiснуѓ, не верачы сваiм вушам.
  
  "У нейкi момант гэтыя пасткi могуць спрацаваць", - сказаѓ Бэн. "Нам трэба рухацца".
  
  Карын выдала гук агiды.
  
  "Мы павiнны рухацца хутка i заставацца ѓ цэнтры падзей", - сказаѓ Дрэйк. "Не, пачакай".
  
  Цяпер за пасткамi ён убачыѓ шырокi басейн, поѓны вады, бурлiвай i пенiстай. Па баках басейна плёскалася i пералiвалася вада.
  
  "Гэта можа быць праблемай. Бачыш металiчныя слупы?"
  
  "Трымаю ѓ заклад, людзi Крывавага караля выкарыстоѓвалi iх як прыступкi", - загадкава сказаѓ Бэн. "Усё, што нам трэба зрабiць, гэта пачакаць, пакуль вада спадзе".
  
  "Чаму б проста не прайсцi праз iх". Нават калi Камода прамаѓляѓ гэтыя словы, на яго твары чытаѓся сумнеѓ.
  
  "Гэты басейн мог харчавацца з якога-небудзь кiслага возера або калодзежа", - патлумачыла Карын. "Газы могуць ператвараць ваду ѓ серную кiслату ѓнутры вулкана цi паблiзу ад яго. Нават даѓно знiклы."
  
  "Хiба кiслата не раз'ела б металiчныя стойкi?" Дрэйк паказаѓ.
  
  Бэн кiѓнуѓ. "Вызначана".
  
  Яны некалькi хвiлiн назiралi за бурлiвай вадой. Пакуль яны глядзелi, пачуѓся злавесны пстрыкаючы гук. Дрэйк хутка ѓскiнуѓ пiсталет. Шэсць тых, хто выжыѓ байцоѓ "Дэльты", паѓтарылi яго дзеяннi доляй секунды пазней.
  
  Нiшто не рухалася.
  
  Затым гук раздаѓся зноѓ. Цяжкая пстрычка. Гук троса гаражных варот, якi праходзiць па металiчных накiроѓвалых. Толькi гэта былi не гаражныя дзверы.
  
  Павольна, на вачах Дрэйка, адна з пастак пачала ѓгрызацца назад у сцяну. Часавая затрымка? Але такая тэхналогiя не была даступная старажытным росам. Цi гэты ход думак быѓ падобны на вар'яцтва чалавека, якi заяѓляе, што ѓ сусвеце няма iншага разумнага жыцця?
  
  Якая фанабэрыстасць.
  
  Хто ведаѓ, якiя цывiлiзацыi iснавалi да таго, як зьявiлiся запiсы? Дрэйку не трэба было зараз разважаць. Нетутэйша час дзейнiчаць.
  
  "Вада адступае", - сказаѓ ён. "Ben. Якiя-небудзь сюрпрызы?"
  
  Бэн зверылi са сваiмi нататкамi, i Карын, спадзяюся, пракручвала гэта ѓ памяцi. "Хаксворт не кажа шмат". Бэн зашамацеѓ паперамi. "Магчыма, небарака быѓ у шоку. Памятайце, тады яны не маглi чакаць нiчога падобнага".
  
  "Тады пяты ѓзровень, павiнна быць, сапраѓдная бура лайна", - хрыпла сказаѓ Камода. "Таму што менавiта пасля гэтага Кук павярнуѓ назад".
  
  Бэн падцiснуѓ вусны. "Хаксварт кажа, што менавiта тое, што Кук убачыѓ пасля пятага ѓзроѓню, прымусiла яго павярнуць назад. Не само памяшканне."
  
  "Так, хутчэй за ѓсё, шосты i сёмы ѓзроѓнi", - цiха сказаѓ адзiн з салдат "Дэльты".
  
  "Не забудзься пра люстэркi". Карын паказала на iх. "Яны паказваюць наперад, вiдавочна, на чалавека наперадзе. Хутчэй за ѓсё, гэтае папярэджанне".
  
  "Як быццам не адстаеш ад Джонсаѓ". Дрэйк кiѓнуѓ. "Зразумеѓ. Такiм чынам, у духу Dinorock i, у прыватнасцi, Дэвiда Кавердэйла, я задам уступнае пытанне, якое я заѓсёды чуѓ ад яго на кожным канцэрце, на якi я калi-небудзь хадзiѓ. Ты гатовы?"
  
  Дрэйк пракладваѓ шлях. Астатняя частка каманды ѓстала ѓ строй так, як яны таксама абвыклi. Выйшаѓшы на цэнтральную лiнiю, Дрэйк не чакаѓ нiякiх цяжкасцяѓ з пасткамi i нi з кiм не сутыкнуѓся, хоць i зарабiѓ некалькi зрасходаваных ачкоѓ цiску. Да таго часу, калi яны падышлi да краю басейна, вада хутка сцякала.
  
  "Слупы выглядаюць нармальна", - сказаѓ ён. "Будзь напагатове. I не глядзi ѓнiз. Тут плавае нейкая гiдкая дрэнь".
  
  Дрэйк пайшоѓ першым, асцярожны i дакладны. Уся каманда лёгка перасекла iх на працягу некалькiх хвiлiн i накiравалася да аркi выхаду.
  
  "Мiла з боку Крывавага Караля, што ён прывёѓ у дзеянне ѓсе пасткi для нас". Бэн злёгку ѓсмiхнуѓся.
  
  "Цяпер мы не можам далёка адстаць ад ублюдка". Дрэйк адчуѓ, як яго рукi сцiснулiся ѓ кулакi, а ѓ галаве закалацiлася ад перспектывы сустрэцца твар у твар з самай страшнай фiгурай злачыннага свету ѓ найноѓшай гiсторыi.
  
  
  * * *
  
  
  Наступная арка адчынялася ѓ велiзарную пячору. Блiжэйшая сцежка вяла ѓнiз па схiле, а затым па шырокай дарозе пад высокiм скальным выступам.
  
  Але была сур'ёзная перашкода, якая цалкам заступала iм шлях.
  
  Дрэйк вылупiѓ вочы. "Крывавае пекла".
  
  Ён нiколi нават не марыѓ нi аб чым падобным. Завал насамрэч быѓ вялiзнай фiгурай, выразанай з жывой скалы. Ён ляжаѓ у спакоi, прыхiнуѓшыся спiной да левай сцяны, яго вялiзнае жывот выступаѓ упоперак дарожкi. Скульптурныя выявы ежы ляжалi грудай на яго жываце, а таксама былi раскiданыя па яго нагах i зваленыя ѓ кучу на дарожцы.
  
  Злавесная постаць ляжала ѓ ног скульптуры. Мёртвае чалавечае цела. Тулава, здавалася, было скручана, як быццам у крайняй агонii.
  
  "Гэта абжорства", - сказаѓ Бэн з глыбокай павагай. "Дэман, якi асацыюецца з абжорствам, - гэта Вельзевул".
  
  Вока Дрэйка тузануѓся. "Ты маеш на ѓвазе, як у "Вельзевуле з"Багемскай рапсодыi"?"
  
  Бэн уздыхнуѓ. "Не ѓсё зводзiцца да рок-н-ролу, Мэт. Я маю на ѓвазе дэмана Вельзевула. Правая рука сатаны".
  
  "Я чуѓ, што правая рука сатаны перагружана працай". Дрэйк утаропiѓся на велiзарную перашкоду. "I хоць я паважаю твой мозг, Блэйкi, спынi несцi лухту. Канешне, усё звязана з рок-н-ролам".
  
  Карын распусцiла свае доѓгiя светлыя валасы, а затым зноѓ пачала завязваць iх ззаду, яшчэ тужэй. Некалькi салдат "Дэльты" назiралi за ёй, сярод iх быѓ i Камода. Яна адзначыла, што Хоксварт распавёѓ некалькi цiкавых дэталяѓ аб гэтай канкрэтнай пячоры ѓ сваiх нататках. Пакуль яна казала, Дрэйк дазволiѓ сваiм вачам блукаць па пакоi.
  
  За вялiзнай фiгурай ён цяпер заѓважыѓ адсутнасць аркi выхаду. Замест гэтага ѓздоѓж задняй сцяны цягнуѓся шырокi выступ, выгiнаючыся да высокай столi, пакуль не сканчаѓся на высокiм скальным плато. Калi Дрэйк паглядзеѓ на плато, ён убачыѓ нешта падобнае на балкон у яго далёкiм канцы, амаль як назiральная пляцоѓка, з якой адкрываѓся вiд на ... апошнiя два ѓзроѓнi?
  
  Разважаннi Дрэйка былi перапынены, калi раздаѓся стрэл. Куля зрыкашэцiла над iх галовамi. Дрэйк упаѓ на падлогу, але затым Камода бязгучна паказаѓ у бок таго ж скальнага плато, якое ён толькi што аглядаѓ, i ѓбачыѓ больш за тузiн фiгур, якiя беглi на яго з звiлiстых выступаѓ.
  
  Людзi Каваленкi.
  
  Што азначала...
  
  "Знайдзi спосаб абыйсцi гэтага ѓблюдка", - прашыпеѓ Дрэйк Бэну, кiваючы ѓ бок грузнай скульптуры, якая заступала iм шлях наперад, а затым цалкам засяродзiѓ сваю ѓвагу на скалiстым выступе.
  
  Прагрымеѓ голас з моцным акцэнтам, напышлiвы i напышлiвы. "Мэт Дрэйк! Мой новы закляты вораг! Дык ты зноѓ спрабуеш спынiць мяне, так? Я! Няѓжо вы, людзi, нiколi нiчому не вучыцеся?"
  
  "Чаго ты дабiваешся, Каваленка? Што ѓсё гэта значыць?
  
  Што ѓсё гэта значыць? Гэта аб пошуках на ѓсё жыццё. Пра тое, што я збiѓ Кука. Аб тым, як я вучыѓся i трэнiраваѓся, забiваючы чалавека кожны дзень на працягу дваццацi гадоѓ. Я не такi, як iншыя мужчыны. Я пераступiѓ праз гэта перш, чым зарабiѓ свой першы мiльярд".
  
  "Ты ѓжо перамог Кука", - спакойна заѓважыѓ Дрэйк. "Чаму б табе не вярнуцца сюды? Мы пагаворым, ты i я."
  
  "Ты хочаш забiць мяне? У мяне не было б iншага выйсця. Нават мае людзi хочуць забiць мяне".
  
  "Гэта, напэѓна, таму, што ты вялiкi знаѓца".
  
  Каваленка нахмурыѓся, але быѓ так захоплены сваёй самазадаволенай тырадай, што абраза нават не была ѓспрынята належным чынам. "Я б забiѓ тысячы, каб дасягнуць сваiх мэт. Магчыма, я ѓжо гэта зрабiѓ. Хто турбуе сябе падлiкам? Але запомнi гэта, Дрэйк, i запомнi добранька. Вы i вашыя сябры будзеце часткай гэтай статыстыкi. Я сатру твае ѓспамiны з твару Зямлi".
  
  "Перастань быць такiм меладраматычны", - крыкнуѓ Дрэйк у адказ. "Спускайся сюды i дакажы, што ѓ цябе ёсць набор, стары". Ён убачыѓ непадалёк Карын i Бэна, якiя ѓважлiва раiлiся, i зараз абодва пачалi энергiчна кiваць, калi да iх нешта дайшло.
  
  "Не думай, што я памру так лёгка, нават калi нам давядзецца сустрэцца. Я вырас на самых суровых вулiцах самага суровага горада ѓ матухне Расii. I я свабодна прайшоѓ па iх. Яны належалi мне. Брытанцы i амерыканцы нiчога не ведаюць пра сапраѓдную барацьбу". Суровы на выгляд мужчына плюнуѓ на зямлю.
  
  Вочы Дрэйка былi смяротна небяспечныя. "О, я шчыра спадзяюся, што ты не памрэш лёгка".
  
  "Я хутка ѓбачу цябе, брытанец. Я ѓбачу, як ты згарыш, пакуль я буду патрабаваць свой скарб. Я ѓбачу, як ты крычыш, пакуль я бяру iншую з тваiх жанчын. Я ѓбачу, як ты згнiеш, пакуль я стану богам".
  
  "Дзеля ѓсяго святога". Камода надакучыла слухаць буянства тыранаѓ. Ён выпусцiѓ залп у бок каменнага выступу, зрынуѓшы людзей Крывавага Караля ѓ панiку. Нават зараз, Дрэйк бачыѓ, дзевяць з дзесяцi мужчын усё яшчэ беглi яму на дапамогу.
  
  Неадкладна пачулiся стрэлы ѓ адказ. Кулi са свiстам адскоквалi ад найблiжэйшых каменных сцен.
  
  Бэн крыкнуѓ: "Усё, што нам трэба зрабiць, гэта пералезцi цераз таѓстуна. Не надта складана..."
  
  Дрэйк адчуѓ наблiжэнне але. Ён падняѓ брыво, калi каменная дробка ѓпала яму на плячо.
  
  "Але", - умяшалася Карын, яе падабенства з Бэнам станавiлася ѓсё больш вiдавочным, чым даѓжэй Дрэйк праводзiѓ з ёй час. "Загваздка ѓ ежы. Нешта з гэтага пуста. I запоѓненыя нейкiм газам".
  
  "Я мяркую, што гэта не якi весялiць газ". Дрэйк паглядзеѓ на бясформенны труп.
  
  Камода зрабiѓ кансерватыѓны залп, каб трымаць людзей Крывавага караля на адлегласцi. "Калi гэта так, то гэта сапраѓды, сапраѓды добры матэрыял".
  
  "Гатовыя парашкi", - сказала Карын. "Вызваляецца пры нацiску на спускавыя гаплiкi. Магчыма, падобныя на тыя, што забiлi большасць археолагаѓ, якiя знайшлi грабнiцу Тутанхамона. Ты ведаеш пра меркаваны праклён, так? Ну, большасць людзей вераць, што пэѓныя зелля або газы, пакiнутыя нам у магiльнiцы старажытнаегiпецкiмi жрацамi, прызначаны выключна для знiшчэння раскрадальнiкаѓ магiл."
  
  "Якi бяспечны шлях?" Спытаѓ Дрэйк.
  
  "Мы не ведаем, але калi мы пабяжым хутка, па адным за раз, калi хто-небудзь выпусцiць крыху парашка ззаду сябе, гэта павiнна быць нiкчэмная колькасць, якая хутка выпарыцца. Пастка тут у першую чаргу для таго, каб перашкодзiць любому, хто ѓзбiраецца на скульптуру &# 184; , не перабрацца праз яе ".
  
  "Згодна з Хоксварту", - сказала Карын з нацягнутай усмешкай.
  
  Дрэйк ацанiѓ сiтуацыю. Для яго гэта выглядала як паваротны момант. Калi там наверсе быѓ назiральны балкон, то яны павiнны былi быць блiзка да канца. Ён уяѓляѓ, што адтуль будзе прамы шлях у шостую i сёмую камеры, а затым да легендарнага "скарбу". Ён скарыстаѓся момантам, каб ацанiць каманду.
  
  "Вось куды мы iдзём за гэтым", - сказаѓ ён. "Усе цi нiчога. Там, наверсе, - ён злосна махнуѓ кулаком у бок Каваленкi, " сляпы чалавек, якi страляе кулямi ѓ свет. I, Бэн, да твайго ведама, гэта сапраѓдны Дынарок. Але гэта тое, куды мы iдзем за гэтым. Усё цi нiчога. Ты гатовы да гэтага?"
  
  Яго сустрэлi аглушальным ровам.
  
  Мэт Дрэйк кiнуѓся бегчы, ведучы сваiх людзей на нiжнiя ѓзроѓнi пекла, на апошнiм этапе свайго ѓласнага iмкнення адпомсцiць за жанчыну, якую ён любiѓ, i пазбавiць свет ад самага злога чалавека, якога ён калi-небудзь ведаѓ.
  
  Час запальваць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Дрэйк заскочыѓ на гiганцкую скульптуру, спрабуючы ѓтрымацца на нагах i хапаючыся за выразаную ежу, каб падцягнуцца. Скульптура здавалася халоднай, грубай i чужароднай пад яго пальцамi, як дакрананне да яйка iншапланецянiна. Ён затрымаѓ дыханне, калi з усяе сiлы пацягнуѓ, каб захаваць раѓнавагу, але садавiна, перапечкi i свiныя кумпякi вытрымалi.
  
  Пад iм i справа ляжала цела чалавека, якому не так павезла.
  
  Кулi свiсталi вакол яго. Камода i яшчэ адзiн член каманды "Дэльта" адкрылi агонь.
  
  Не губляючы нi секунды, Дрэйк пераскочыѓ праз асноѓную частку фармаванай постацi i спусцiѓся з iншага боку. Калi яго ногi дакранулiся да каменнай падлогi, ён павярнуѓся i паказаѓ вялiкi палец наступнаму чалавеку ѓ чарзе.
  
  I тады ён таксама адкрыѓ агонь, забiѓшы аднаго з людзей Крывавага Караля першым стрэлам. Мужчына скацiѓся са скалы, прызямлiѓшыся побач з целам свайго ѓжо мёртвага таварыша з жахлiвым храбусценнем.
  
  Другi чалавек у чарзе зрабiѓ гэта.
  
  Наступным быѓ Бэн.
  
  
  * * *
  
  
  Праз пяць хвiлiн уся каманда шчасна схавалася ѓ ценi Абжорства. Толькi адзiн кавалачак ежы быѓ раздушаны. Дрэйк назiраѓ, як аблачына парашка паднялося ѓ паветра, закручваючыся спiраллю, як цела смяротна небяспечнай, зачараванай змяi, але праз некалькi секунд яно выпарылася, нават не крануѓшы чаравiк уцякаючага злачынца.
  
  "Выступ".
  
  Дрэйк двойчы паказваѓ шлях да кароткага схiлу, якi ѓтвараѓ пачатак уступа. З гэтай выгаднай кропкi яны ѓбачылi, як яна хупава выгiналася ѓверх па сцяне, перш чым выйсцi на скальнае плато.
  
  Людзi Крывавага караля адступiлi. Гэта была гонка на час.
  
  Яны бiлiся ѓверх, гуськом. Уступ быѓ дастаткова шырокi, каб дараваць некалькi памылак. Дрэйк стрэлiѓ на бегу, забiѓшы яшчэ аднаго з людзей Каваленкi, калi яны знiклi пад аркай наступнага выхаду. Калi яны дасягнулi вяршынi ѓступа i ѓбачылi велiзарную прастору скалiстага выступу, Дрэйк убачыѓ сёе-тое яшчэ, якое стаiлася ѓ засадзе.
  
  "Граната!"
  
  На поѓным разбегу ён кiнуѓся галавой на падлогу, выкарыстоѓваючы свой iмпульс, каб выгнуць цела, калi яно слiзганула па гладкiм каменi, i адкiнуѓ гранату ѓ бок.
  
  Ён упаѓ з плато, узарваѓшыся праз некалькi секунд. Выбух патрос памяшканне.
  
  Камода дапамог яму падняцца. "Мы маглi б выкарыстоѓваць цябе ѓ нашай футбольнай камандзе, чувак".
  
  "Янкi не ѓмеюць гуляць у футбол". Дрэйк пабег да балкона, горачы жаданнем убачыць, што знаходзiцца за iм, i дагнаць Каваленку. "Без крыѓд".
  
  "Хм. Я не бачу, каб англiйская каманда прывезла дадому шмат трафеяѓ".
  
  "Мы прынясем дадому золата". Дрэйк прывёѓ амерыканца ѓ парадак. "На Алiмпiйскiх гульнях. Бэкхэм зменiць сiтуацыю".
  
  Бэн дагнаѓ iх. "Ён мае рацыю. Каманда будзе гуляць за яго. Натоѓп паѓстане дзеля яго".
  
  Карын выдала раздражнёны крык ззаду. "Цi ёсць месца, дзе мужчына не будзе казаць аб чортавым футболе!"
  
  Дрэйк дабраѓся да балкона i паклаѓ руку на нiзкую разбураную каменную сцяну. Ад якi адкрыѓся яму выгляду ѓ яго падкасiлiся ногi, ён пахiснуѓся, забыѓся ѓсе свае нягоды i зноѓ задаѓся пытаннем, што за iстота на самай справе пабудавала гэта ѓнушальнае поѓнае глыбокай пашаны трапятанне месца.
  
  Выгляд, якi яны ѓбачылi, усялiѓ у iх сэрцы поѓнае глыбокай пашаны трапятанне i страх.
  
  Гаѓбец знаходзiѓся прыкладна на чвэрцi вышынi сапраѓды гiганцкай пячоры. Без сумневу, самыя вялiкiя, якiя хто-небудзь з iх калi-небудзь бачыѓ. Святло зыходзiѓ ад незлiчоных цёмна-бурштынавых выблiскаѓ, якiя людзi Крывавага Караля выпусцiлi перад тым, як перайсцi на шосты ѓзровень. Нават тады большая частка пячоры i яе небяспек усё яшчэ хавалася ѓ змроку i ценi.
  
  Злева ад iх i вядучая ад аркi вынахаду крытыя зiгзагападобныя ѓсходы вялi ѓнiз прыкладна на сто футаѓ. З глыбiнi гэтых усходаѓ Дрэйк i яго каманда пачулi цяжкi гулкi гук, за якiм рушылi ѓслед крыкi, ад якiх iх сэрцы сцiснулiся ѓ кулакi ад жаху.
  
  Бэн перавёѓ дыханне. "Чувак, мне не падабаецца, як гэта гучыць".
  
  "Так. Гучыць як уступ да адной з тваiх песень". Дрэйк спрабаваѓ утрымаць духаѓ ад падзення занадта далёка, але ѓсё яшчэ было цяжка адарваць яго скiвiцу ад зямлi.
  
  Усходы сканчалася вузкiм выступам. За гэтым выступам пячора адчынялася ѓ неабсяжнасць. Ён мог бачыць вузкую, якая выгiнаецца сцежку, якая чапляецца за правую сцяну, што ѓцякае кароткiм шляхам у пячору над бясконцымi глыбiнямi, i падобную, якая затым працягвалася злева, але не было моста або любога iншага сродку злучыць iх праз вялiзную прорву.
  
  У самым далёкiм канцы пячоры ѓзвышалася вялiзная чорная, вышчэрбленая скала. Калi Дрэйк прыжмурыѓся, ён падумаѓ, што, магчыма, зможа разглядзець абрысы прыкладна на паѓдарогi ѓверх па скале, нешта вялiкае, але адлегласць i цемра перашкодзiлi яму.
  
  На дадзены момант.
  
  "Апошнi рывок", - сказаѓ ён, спадзеючыся, што гэта было праѓдай. "Iдзi за мной".
  
  Аднойчы салдат заѓсёды застаецца салдатам. Гэта тое, што Элiсан сказала яму. Прама перад тым, як яна сышла ад яго. Прама перад тым, як яна...
  
  Ён адагнаѓ успамiны прэч. Ён не мог змагацца з iмi зараз. Але яна мела рацыю. Палохала дакладна. Калi б яна была жывая, усё магло быць па-iншаму, але зараз у iм цякла кроѓ салдата, ваяѓнiцы; праѓдзiвы характар нiколi не пакiдаѓ яго.
  
  У вузкi праход увайшлi яны: двое цывiльных, шэсць салдат "Дэльты" i Мэт Дрэйк. Спачатку тунэль мала адрознiваѓся ад папярэднiх, але затым, у святле бурштынавых выблiскаѓ, якiя яны працягвалi страляць наперадзе, Дрэйк убачыѓ, як праход раптам падзялiѓся i пашырэѓ да шырынi ѓ дзве машыны, i заѓважыѓ, што ѓ каменнай падлозе быѓ прабiты канал.
  
  Канал навядзення?
  
  "Сцеражыся тых, хто ламае лодыжкi". Дрэйк заѓважыѓ наперадзе злавесная маленькая адтулiна, размешчанае як раз там, куды чалавек мог бы паставiць нагу. "Не павiнна быць занадта складана пазбегнуць у такiм тэмпе".
  
  "Не!" - Усклiкнуѓ Бэн без ценю гумару. "Ты чортаѓ салдат. Табе варта было б ведаць лепш, чым казаць падобныя рэчы".
  
  Нiбы ѓ пацверджанне, раздаѓся магутны бум, i зямля пад iмi скаланулася. Гэта прагучала так, нiбы нешта вялiкае i цяжкае ѓпала ѓ праход, якi падзяляѓ той, па якiм яны iшлi. Яны могуць павярнуць назад i быць заблакаваныя цi-
  
  "Бяжы!" - крыкнуѓ Дрэйк. "Проста бяжы, чорт вазьмi!"
  
  Глыбокi гром пачаѓ запаѓняць праход, як быццам нешта цяжкае накiроѓвалася да iх. Яны звярнулiся ва ѓцёкi, Дрэйк на бегу страляѓ сiгнальнымi ракетамi i адчайна спадзяваѓся, што нi Бэн, нi Карын не наступiлi нi ѓ адну з гiдкiх пастак.
  
  На такой хуткасцi...
  
  Роѓ станавiѓся ѓсё гучней.
  
  Яны працягвалi бегчы, не смеючы азiрнуцца назад, трымаючыся правей шырокага канала i спадзеючыся, што ѓ Дрэйка не скончылiся сiгнальныя ракеты. Праз хвiлiну яны пачулi другое злавеснае бурчанне, якое далятае аднекуль наперадзе.
  
  "Iсус!"
  
  Дрэйк не замарудзiѓся. Калi б ён гэта зрабiѓ, яны былi б мёртвыя. Ён прамчаѓся мiма шырокага праёму ѓ сцяне справа ад iх. Шум даносiѓся адтуль, зверху. Ён рызыкнуѓ кiнуць хуткi погляд.
  
  НЕ!
  
  Блэйкi меѓ рацыю, маленькi вар'ят вырадак. "Ролiнг Стоѓнз" з грукатам наблiжалiся да iх, i не ѓ стылi "Дынарок". Гэта былi вялiкiя сферычныя каменныя шары, выпушчаныя на волю старажытнымi механiзмамi i кiраваныя вiдавочнымi i ѓтоенымi каналамi. Той, што справа ад iх, накiнуѓся на Дрэйка.
  
  Ён набраѓ вялiзную хуткасць. "Бяжы!" Ён разгарнуѓся, крычучы. "Аб Божа".
  
  Бэн далучыѓся да яго. Два салдаты "Дэльты", Карын i Камода, прамчалiся мiма адтулiны, маючы ѓ запасе дзюйм. Яшчэ двое салдат працiснулiся мiма, спатыкаючыся аб уласныя ногi i ѓрэзаючыся ѓ Камода i Карын, апынуѓшыся ѓ стогне клубку.
  
  Але апошняму чалавеку з Дэльты пашанцавала менш. Ён знiк без адзiнага гуку, калi вялiзны шар вылецеѓ з папярочнага праходу, урэзаѓся ѓ яго з сiлай грузавiка Mack i са звонам урэзаѓся ѓ сцяну тунэля. Раздаѓся яшчэ адзiн грукат, калi мяч, якi пераследваѓ iх, урэзаѓся ѓ той, якi заступiѓ iм шлях да адступлення.
  
  Твар Камода гаварыѓ сам за сябе. "Калi мы паспяшаемся", - прагыркаѓ ён, - "мы маглi б абысцi астатнiя пасткi да таго, як яны спрацуюць".
  
  Яны зноѓ узляцелi. Яны мiнулi яшчэ тры скрыжаваннi, дзе грукаталi механiзмы вялiзнай тэхнiкi, трашчалi i грымелi. Лiдэр "Дэльты" меѓ рацыю. Дрэйк напружана прыслухаѓся, але не пачуѓ нi гуку Каваленкi або яго людзей наперадзе.
  
  Затым яны натыкнулiся на перашкоду, якой ён так баяѓся. Адзiн з вялiзных камянёѓ узвышаѓся наперадзе, заступаючы шлях наперад. Яны згрудзiлiся разам, задаючыся пытаннем, цi магчыма, што гэтая штука вось-вось пачне перазагружацца.
  
  "Можа быць, ён зламаны", - сказаѓ Бэн. "Я маю на ѓвазе пастку".
  
  "Або, можа быць ..." Карын ѓпала на каленi i прапаѓзла некалькi футаѓ наперад. "Можа быць, гэта павiнна было быць тут".
  
  Дрэйк упаѓ побач з ёй. Там, пад вялiзным каменем, была невялiкая прастора для лажання. Там было дастаткова месца, каб пад iм мог працiснуцца чалавек.
  
  "Не добра". Камода таксама прысеѓ на кукiшкi. "Я ѓжо страцiѓ аднаго чалавека з-за гэтай бруднай пасткi. Знайдзi iншы шлях, Дрэйк."
  
  "Калi я маю рацыю", - сказаѓ Дрэйк, азiраючыся праз плячо, "як толькi гэтыя пасткi перазагрузяцца, яны спрацуюць зноѓ. Яны, мусiць, працуюць на той жа сiстэме нацiскных падушак, што i iншыя. Мы апынемся тут у пастцы". Ён сустрэѓ вочы Камода цяжкiм позiркам. "У нас няма выбару".
  
  Не чакаючы адказу, ён слiзгануѓ пад мяч. Астатняя частка каманды стоѓпiлася за iм, не жадаючы быць апошнiмi ѓ чарзе, але людзi з "Дэльты" выконвалi дысцыплiну i размясцiлiся тамака, дзе паказаѓ iх камандзiр. Дрэйк адчуѓ, як у яго грудзях паднiмаецца знаёмае жаданне, жаданне сказаць: Не хвалюйся, даверся мне. Я правяду цябе праз гэта, але ён ведаѓ, што нiколi больш не скажа гэтага.
  
  Не пасля бессэнсоѓнай смерцi Кэнэдзi.
  
  Пасля секунднага вывiвання ён выявiѓ, што саслiзгвае ѓнiз галавой па крутым схiле, i адразу ж пачуѓ, як астатнiя iдуць за iм. Дно было недалёка, але пакiдала яму дастаткова месца, каб стаяць прама пад масiѓным каменным шарам. Усе астатнiя стоѓпiлiся за iм. Напружана разважаючы, ён не адважваѓся паварушыць нiводным мускулам. Калi гэтая штука абрынецца, ён хацеѓ, каб усе былi на роѓных.
  
  Але затым знаёмы стогне гук скрыгочучых механiзмаѓ патрос цiшыню, i шар ссунуѓся. Дрэйк вылецеѓ, як кажан з пекла, крычучы ѓсiм iсцi за iм. Ён запаволiѓся i дапамог Бэну iсцi, адчуваючы, што нават у маладога студэнта ёсць абмежаваннi па фiзiчнай падрыхтоѓцы i яму не хапае цягавiтасцi салдата. Ён ведаѓ, што Камода будзе дапамагаць Карын, хоць, паколькi яна была экспертам па баявым мастацтвам, яе фiзiчная падрыхтоѓка цалкам магла быць нароѓнi з мужчынскай.
  
  Усёй групай яны пабеглi па высечаным праходзе пад смяротным коцячыся шарам, спрабуючы скарыстацца яго павольным пачаткам, таму што наперадзе яны маглi сутыкнуцца з крутым ухiлам, якi прымусiць iх зноѓ устаць перад iм.
  
  Дрэйк заѓважыѓ пералом шчыкалаткi i выгукнуѓ папярэджанне. Ён пераскочыѓ праз па-д'ябальску размешчаную дзiрку, амаль цягнучы Бэна за сабой. Затым ён урэзаѓся ѓ схiл.
  
  Гэта было рэзка. Ён закапаѓся, апусцiѓшы галаву, ногi стукалi, правая рука абхапiла стан Бэна, уздымаючыся з кожным крокам. У рэшце рэшт, ён адбiѓ мяч на некаторую адлегласць, але затым яму прыйшлося даць шанец усiм, хто быѓ ззаду яго.
  
  Ён не здаваѓся, проста зрушыѓся наперад, каб даць астатнiм крыху месца, i выпусцiѓ яшчэ некалькi сiгнальных ракет наперад.
  
  Яны адскочылi ад трывалай каменнай сцяны!
  
  Велiзарны камень з грукатам пакацiѓся да iх. Уся каманда справiлася з гэтым, але зараз апынулася ѓ тупiку. Лiтаральна.
  
  Вочы Дрэйка адрознiлi глыбейшую чарноцце памiж яркiмi выблiскамi "Там дзiрка. Дзюра ѓ зямлi."
  
  Хутка, з дрыготкiмi нагамi i нервамi, патрапанымi адчаем, яны памчалiся да дзiркi. Ён быѓ маленькiм, памерам з чалавека, i цалкам чорным усярэдзiне.
  
  "Скачок веры", - сказала Карын. "Накшталт як верыць у бога".
  
  Цяжкi грукат каменнага шара станавiѓся ѓсё гучней. Гэта было ѓ межах хвiлiны ад таго, каб сьцерцi iх.
  
  "Свецiцца палачка", - сказаѓ Камода напружаным голасам.
  
  "Няма часу". Дрэйк зламаѓ святлiвую палачку i адным хуткiм рухам скокнуѓ у дзiрку. Падзенне здавалася бясконцым. Чарната замiгацела, здавалася, працягваючы скурчаныя пальцы. На працягу некалькiх секунд ён дасягнуѓ дна, дазволiѓ сваiм нагам падагнуцца i моцна стукнуѓся галавой аб цвёрды камень. Зоркi паплылi ѓ яго перад вачыма. Кроѓ пацякла па яго лбе. Памятаючы аб тых, хто павiнен быѓ рушыць услед за iм, ён пакiнуѓ святлiвую палачку на месцы i адпоѓз за межы дасяжнасцi.
  
  Нехта яшчэ прызямлiѓся з грукатам. Затым Бэн апынуѓся побач з iм. "Матф. Мэт! Ты ѓ парадку?"
  
  "О так, я па-чартоѓску добры". Ён сеѓ, трымаючыся за вiскi. "У цябе ёсць аспiрын?"
  
  "Яны згнояць твае вантробы".
  
  "Палiнезiйскi Май Тай? Гавайскi паток лавы?"
  
  "Божа, не згадвай тут слова на лiтару "Л', прыяцель".
  
  "Як наконт яшчэ аднаго дурнога жарту?"
  
  "Нiколi не выбягай з iх. Стой спакойна".
  
  Бэн праверыѓ сваю рану. Да гэтага часу астатняя частка каманды шчасна прызямлiлася i стоѓпiлася вакол. Дрэйк адмахнуѓся ад маладога хлопца i падняѓся на ногi. Здавалася, усё было ѓ працоѓным стане. Камода выпусцiѓ пару сiгнальных ракет, якiя патрапiлi ѓ дах i адскочылi ѓнiз па крутым схiле.
  
  I падалi зноѓ i зноѓ, пакуль не выйшлi праз арку ѓнiзе.
  
  "Вось i ѓсё", - сказаѓ Дрэйк. "Я думаю, што гэта апошнi ѓзровень".
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАКАВЫ
  
  
  Дрэйк i каманда "Дэльта" выйшлi з тунэля, ведучы жорсткi агонь. Выбару не было. Калi яны збiралiся спынiць Каваленку, то хуткасць была жыццёва важная. Дрэйк неадкладна паглядзеѓ направа, успамiнаючы планiроѓку пячоры, i ѓбачыѓ, што людзi Крывавага Караля пераскочылi на першы S-вобразны выступ i сабралiся вакол самай далёкай яго кропкi. Пачатак другога S-вобразнага выступу пачыналася ѓ некалькiх кроках перад iмi, але на iншым боку гiганцкай пячоры, iх падзяляла зеѓралая прорва невядомай глыбiнi. Цяпер, калi ён быѓ блiжэй, i паколькi людзi Крывавага Караля, здавалася, выпусцiлi яшчэ некалькi бурштынавых выблiскаѓ, ён, нарэшце, змог добра разгледзець далёкi канец пячоры.
  
  Велiзарнае скальнае плато выступала з задняй сцяны на тым жа ѓзроѓнi, што i абодва S-вобразных выступу. У самай задняй сцяне была выразана крутая лесвiца, якая здавалася настолькi блiзкай да вертыкальнай, што нават у iндывiдуалiста закружылася б галава.
  
  Наверсе лесвiцы высунулася вялiкая чорная постаць. У Дрэйка была ѓсяго секунда, проблiск, але... гэта было каласальнае крэсла, зробленае з каменя? Можа быць, непраѓдападобны, незвычайны трон?
  
  Паветра працялi кулi. Дрэйк упаѓ на адно калена, адкiдаючы чалавека i чуючы яго жудасны крык, калi ён падаѓ у прорву. Яны пабеглi да адзiнага сховiшча, якое маглi бачыць, - разбiтай масы валуноѓ, якiя, верагодна, абсыпалiся з балкона наверсе. Пакуль яны глядзелi, адзiн з людзей Каваленкi стрэлiѓ з гучнагаворачай зброi, якая выпусцiла нешта падобнае на грувасткi сталёвы дзiда праз пралом. Ён з гучным трэскам стукнуѓся аб далёкую сцяну i затрымаѓся ѓ каменi.
  
  Калi дзiда паляцеѓ, за iм расплялася тоѓстая вяроѓка.
  
  Затым другi канец лёскi быѓ устаѓлены ѓ тую ж зброю i пушчаны ѓ блiжэйшую сцяну, упiѓся на некалькi футаѓ вышэй першай. Вяроѓка была хутка нацягнута.
  
  Яны стварылi паштовую лiнiю.
  
  Дрэйк хутка падумаѓ. "Калi мы збiраемся спынiць яго, нам патрэбна гэтая рэплiка", - сказаѓ ён. "Трэба было б занадта шмат часу, каб стварыць нашыя ѓласныя. Так што не страляйце ѓ гэта. Але нам таксама трэба спынiць iх, калi яны пяройдуць мяжу".
  
  "Думай больш як Крывавы кароль", - сказала Карын з агiдай. "Падумай аб тым, як ён пераразае лiнiю, калi апошнiя некалькi яго людзей усё яшчэ на ёй".
  
  "Мы не спыняемся", - сказаѓ Дрэйк. "Нi за што".
  
  Ён выскачыѓ з-за хованкi i адкрыѓ агонь. Злева i справа ад яго беглi байцы "Дэльта форс", страляючы асцярожна, але дакладна.
  
  Першы з людзей Каваленка пранёсся праз прорву, набiраючы хуткасць на хаду, i спрытна прызямлiѓся на другiм баку. Ён хутка разгарнуѓся i пачаѓ усталёѓваць сцяну якi прыкрывае агню на цалкам аѓтаматычным рэжыме.
  
  Салдат "Дэльты" адляцеѓ убок, разарваны на кавалкi. Яго цела павалiлася перад Дрэйкам, але ангелец пераскочыѓ, не збаѓляючы кроку. Калi ён наблiзiѓся да першага S-вобразнага выступу, перад iм адкрылася шырокая прорва пустаты. Iм давялося б скокнуць на яго!
  
  Працягваючы страляць, ён пераскочыѓ праз бездань. Другi з людзей Каваленка праляцеѓ уздоѓж лiнii. Валуны былi адкiнуты ад блiжэйшай сцяны пячоры, калi кулi ѓдарылi з разбуральнай сiлай.
  
  Каманда Дрэйка пабегла i скокнула за iм.
  
  Трэцяя постаць скокнула на моцна нацягнутую лiнiю. Каваленкi. Мозг Дрэйка крычаѓ яму, каб ён зрабiѓ стрэл. Рызыкнi! Прыбярыце гэтага ублюдка прама зараз.
  
  Але занадта шмат што можа пайсцi не так. Ён можа разарваць лiнiю, i Каваленка ѓсё яшчэ можа аказацца ѓ бяспецы. Ён можа толькi паранiць ублюдка. I - самае галоѓнае - iм патрэбен быѓ рускi засранец жывым, каб спынiць крывавую вендэту.
  
  Каваленка шчасна прызямлiѓся. Яшчэ траiм з яго людзей удалося iх перасекчы. Дрэйк скiнуѓ яшчэ траiх, калi дзве сiлы сышлiся разам. Тры стрэлы з блiзкай адлегласцi. Тры забойствы.
  
  Пасля вiнтоѓка паляцела яму ѓ галаву. Ён прыгнуѓся, перакiнуѓ нападаѓшага праз плячо i сутыкнуѓ яго з выступу ѓ цемру. Ён павярнуѓся i стрэлiѓ ад сцягна. Яшчэ адзiн чалавек упаѓ. Камода быѓ на яго баку. Быѓ аголены нож. Кроѓ пырснула на сцяну пячоры. Людзi Каваленкi павольна адыходзiлi, даведзеныя да абрыву за iхнiмi спiнамi.
  
  Астатнiя чацвёра салдат "Дэльты" апусцiлiся на каленi на краi прорвы, асцярожна страляючы ѓ любога з людзей Каваленкi, хто затрымаѓся каля лiнii. Аднак, гэта было толькi пытанне часу, перш чым нехта з iх дадумаѓся адступiць i пачаць рабiць пот-шоты.
  
  Хуткасць была ѓсiм, што ѓ iх было.
  
  Яшчэ двое людзей Крывавага Караля ѓзлезлi на зiплайн i зараз адштурхнулiся. Дрэйк убачыѓ, як iншы пачаѓ пад'ём па зубчастай сцяне, i стрэлiѓ, адкiнуѓшы яго, як прыхлопнуты муху. Мужчына кiнуѓся на яго, апусцiѓшы галаву, крычучы, без сумневу, бачачы, што ён адрэзаны. Дрэйк адступiѓ да сцяны. Камода сцягнуѓ мужчыну з выступу.
  
  "Уверх!"
  
  Дрэйк выдаткаваѓ каштоѓныя секунды, аглядаючыся па баках. Што, чорт вазьмi, яны выкарыстоѓвалi, каб утрымлiваць гэтую чортаву лiнiю? Потым ён убачыѓ. Кожнаму мужчыну, вiдаць, быѓ выдадзены невялiкi спецыяльны блок, такi, якiм карыстаюцца прафесiяналы. Вакол валялася некалькi. Крывавы Кароль прыйшоѓ падрыхтаваным да ѓсiх нечаканасцяѓ.
  
  Як i Дрэйк. У сваiх заплечнiках яны неслi прафесiйнае спелеалагiчнае абсталяванне. Дрэйк хутка выцягнуѓ блок i прымацаваѓ рамень бяспекi да сваёй спiны.
  
  "Ben!"
  
  Пакуль малады чалавек крадком наблiжаѓся, Дрэйк павярнуѓся да Камода. "Ты прывядзеш Карын?"
  
  "Вядома". Грубаваты, з жорсткiм тварам i баявымi шрамамi, здаравяк усё яшчэ не мог схаваць той факт, што ён ужо забiты.
  
  З усiх месцаѓ...
  
  Давяраючы людзям з "Дэльты" трымаць галаварэзаѓ Каваленку на адлегласцi, Дрэйк павялiчыѓ цiск, хутка прымацаваѓшы свой блок да моцна нацягнутага троса. Бэн прышпiлiѓся да рамяня бяспекi, i Дрэйк перадаѓ яму вiнтоѓку.
  
  "Страляй так, як быццам ад гэтага залежаць нашы жыццi, Блэйкi!"
  
  Крычучы, яны адштурхнулiся i прамчалiся па зiплайн. З гэтай вышынi i на гэтай хуткасцi адлегласць здавалася большай, i далёкi выступ, здавалася, адступаѓ. Бэн адкрыѓ агонь, яго стрэлы разляталiся высока i шырока, i кавалкi каменя абсыпалiся на людзей Крывавага Караля ѓнiзе.
  
  Але гэта не мела значэння. Гэта быѓ шум, нацiск i пагроза, якiя былi неабходны. Набiраючы хуткасць, Дрэйк падняѓ ногi, калi паветра пранеслася мiма, i ѓнiзе адкрылася велiзарная бяздонная прорва. Жах i ѓзбуджэнне прымусiлi яго сэрца шалёна калацiцца. Гук металiчнага шкiва, якi нацягваецца на драцяную сетку, гучна зашыпеѓ у яго вушах.
  
  Некалькi куль прасвiсталi мiма, рассякаючы паветра вакол якая iмчыць пары. Дрэйк пачуѓ агонь у адказ ад каманды "Дэльта". Адзiн з людзей Каваленкi з шумам склаѓся. Бэн зароѓ i трымаѓ палец на спускавым кручку.
  
  Чым блiжэй яны падыходзiлi, тым небяспечней рабiлася. Дабраславеннем божым было тое, што ѓ людзей Каваленкi не было прыкрыцця, а пастаянны шквал куль, якi зыходзiць ад каманды "Дэльта", быѓ непасiльным. Нават на такой хуткасцi Дрэйк адчуваѓ, як холад прабягае ѓ яго пад нагамi. Стагоддзi чарноцця варушылiся пад iм, бурлячы, узбiваючы i, магчыма, працягваючы прывiдныя пальцы, каб паспрабаваць сарваць яго ѓнiз у вечныя абдымкi.
  
  Выступ накiраваѓся яму насустрач. У апошнюю хвiлiну Крывавы Кароль загадаѓ сваiм людзям адыходзiць, i Дрэйк адпусцiѓ блок. Ён прызямлiѓся на ногi, але яго iнэрцыi было недастаткова, каб захаваць баланс памiж штуршком наперад i вагой, накiраванай назад.
  
  Iншымi словамi, вага Блэйкi перакулiѓ iх назад. Да безданi.
  
  Дрэйк наѓмысна звалiѓся ѓбок, уклаѓшы ѓсё сваё цела ѓ нязграбны манеѓр. Бэн адчайна хапаѓся за непадатлiвы камень, але ѓсё яшчэ адважна трымаѓся за вiнтоѓку. Дрэйк пачуѓ раптоѓны гук нацягваецца зiплайна i зразумеѓ, што Комодо i Карын ѓжо на iм, наблiжаючыся да яго з галавакружнай хуткасцю.
  
  Людзi Крывавага Караля прабiралiся па выступе да задняй часткi залы, амаль у стане здзейснiць апошнi скачок на шырокае скальнае плато, дзе пачыналiся таямнiчыя ѓсходы. Добрай навiной было тое, што ад яго засталося ѓсяго з тузiн чалавек.
  
  Дрэйк перапоѓз праз выступ, перш чым адшпiлiць Бэна, затым дазволiѓ сабе некалькi секунд перадышкi, перш чым сесцi. У iмгненне вока Камода i Карын праляцелi перад яго вачыма, пара прызямлiлася грацыёзна i не без лёгкай хiтрай усмешкi.
  
  "Хлопец крыху дадаѓ у вазе". Дрэйк паказаѓ на Бэна. "Занадта шмат паѓнавартасных сняданкаѓ. Недастаткова танцаѓ".
  
  "Група не танчыць". Бен iмгненна нанёс зваротны ѓдар, калi Дрэйк ацанiѓ iх наступны ход. Дачакацца астатнiх чальцоѓ каманды цi кiнуцца ѓ пагоню?
  
  "Хайдэн кажа, што калi ты танчыш, ты выглядаеш як Пiксi Лот".
  
  "Лухта сабачая".
  
  Камода таксама глядзеѓ услед людзям Каваленкi. Трос зноѓ нацягнуѓся, i ѓсе яны прыцiснулiся да сцяны. У хуткай паслядоѓнасцi прыбылi яшчэ два салдаты "Дэльты", iх чаравiкi гучна заскрыгаталi па пяску, калi яны замарудзiлiся да хуткага прыпынку.
  
  "Працягвай рухацца". Дрэйк прыняѓ рашэнне. "Лепш не даваць iм часу на роздум".
  
  Яны iмчалiся ѓздоѓж уступа, трымаючы зброю напагатове. Прасоѓванне Крывавага караля было на iмгненне схавана з-пад увагi выгiбам скалiстай сцяны, але калi Дрэйк i яго каманда пераадолелi выгiб, яны ѓбачылi Каваленку i астатнiх яго людзей ужо на скальным плато.
  
  Ён недзе страцiѓ яшчэ двух чалавек.
  
  I зараз, здавалася, iм было загадана прыняць крайнiя меры. Некалькi чалавек даставалi партатыѓныя гранатамёты РПГ.
  
  "Чорт вазьмi, яны зараджаны з рулi!" Дрэйк закрычаѓ, затым спынiѓся i павярнуѓся, сэрца раптам правалiлася скрозь зямлю. "О не-"
  
  Пачулася першая бавоѓна i свiст гранаты, якая рыхтуецца з рулi. Апошнiя два салдаты "Дэльты" неслiся па зiплайну, нацэльваючыся на выступ, калi ѓ яго трапiла ракета. Ён урэзаѓся ѓ сцяну над анкерамi zip-line i разбурыѓ iх выбухам камянёѓ, пылi i сланцу.
  
  Лiнiя правiсла. Салдаты паляцелi ѓнiз, у чорнае забыццё, нават не выдаѓшы нi гуку. Так цi iнакш, гэта было яшчэ горш.
  
  Камода вылаяѓся, гнеѓ сказiѓ яго рысы. Гэта былi добрыя людзi, з якiмi ён трэнiраваѓся i ваяваѓ гадамi. Цяпер у камандзе Delta было ѓсяго трое моцных, плюс Дрэйк, Бэн i Карын.
  
  Дрэйк крычаѓ i гнаѓ iх па карнiзе, ашалеѓшы ад усведамлення таго, што хутка будуць запушчаны новыя RPG. Якiя выжылi iмчалiся ѓздоѓж уступа, арыентуючыся па святлiвых палачках i багаццю бурштынавых выблiскаѓ. Кожны крок наблiжаѓ iх да скалiстага плато, дзiѓных усходаѓ i загадкавага, але неверагоднага вiдовiшча гiганцкага трона, якi выступае са скальнай сцяны.
  
  Быѓ зроблены другi стрэл з РПГ. Гэты ѓзарваѓся на ѓступе ззаду бегуноѓ, пашкодзiѓшы, але не знiшчыѓшы сцяжынку. Нават калi ён бег, выцiскаючы са сваiх натруджаных цяглiц усё магчымае, Дрэйк чуѓ, як Каваленка крычыць сваiм людзям, каб яны былi асцярожныя - уступ мог быць iх адзiным выхадам адтуль.
  
  Цяпер Дрэйк падышоѓ да падножжа ѓступа i ѓбачыѓ прорву, праз якую яму прыйшлося пераскочыць, каб дабрацца да скальнага плато i супрацьстаяць людзям Крывавога караля.
  
  Гэта было грандыёзна.
  
  Насамрэч, настолькi вялiкiя, што ён амаль пахiснуѓся. Амаль спынiлiся. Не для сябе, а для Бэна i Карын. На першы погляд, ён не думаѓ, што яны зробяць скачок. Але затым ён разлютаваѓ сваё сэрца. Яны павiнны былi. I не магло быць нi запаволення, нi шляхi назад. Яны былi адзiнымi людзьмi, здольнымi спынiць Крывавага Караля i пакласцi канец яго вар'яцкаму плану. Адзiныя людзi, здольныя знiшчыць лiдэра мiжнароднага тэрарызму i пераканацца, што ѓ яго нiколi больш не будзе шанцу прычынiць каму-небудзь шкоду.
  
  Але ён усё яшчэ напаѓпавярнуѓся на бягу. "Не спыняйся", - крыкнуѓ ён Бэну. "Вер. У цябе атрымаецца".
  
  Бэн кiѓнуѓ, адрэналiн захапiѓ яго ногi i мышцы i напоѓнiѓ iх сiлай волi, велiччу i моцай. Дрэйк патрапiѓ у пралом першым, скокнуѓшы з раскiнутымi рукамi i ѓсё яшчэ кiваючы нагамi, апiсаѓшы дугу над пралом, як алiмпiйскi атлет.
  
  Бэн прыйшоѓ наступным, выцягнуѓшы руку, раскiнуѓшы галаву ва ѓсе бакi, i яго пачуццё раѓнавагi працялi нервы. Але ён прызямлiѓся з другога боку, маючы ѓ запасе некалькi цаляѓ.
  
  "Так!" - выклiкнуѓ ён, i Дрэйк ухмыльнуѓся яму. "Джэсiка Энiс нiчога не можа з табой парабiць, прыяцель".
  
  Затым Камода цяжка прызямлiѓся, амаль вывернуѓшы сваё цела навыварат, калi ён неадкладна павярнуѓся i паглядзеѓ на Карын. Яе скачок быѓ выдатны. Ногi высока паднятыя, спiна выгiнастая, маса руху наперад.
  
  I iдэальнае прызямленне. Астатняя частка каманды "Дэльта" рушыла ѓслед за iм.
  
  Дрэйк разгарнуѓся, каб убачыць самае шакавальнае вiдовiшча, якое ён калi-небудзь бачыѓ.
  
  Крывавы кароль i яго людзi, якiя крычаць i стагналi, большасць пакрытыя крывёю i ззяючымi ранамi, усё неслiся проста на iх i размахвалi сваёй зброяй, як дэманы з пекла.
  
  Нетутэйша час для апошняй бiтвы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ПЕРШЫ
  
  
  Мэт Дрэйк выстаяѓ i сустрэѓся з Крывавым каралём тварам да твару.
  
  Спачатку прыбылi яго людзi, раздавалiся крыкi, калi ляскалi вiнтоѓкi, а нажы пстрыкалi i зiхацелi, як мячы, адлюстроѓваючы бурштынавае святло i адкiдаючы свой агонь у мностве напрамкаѓ. Прагучала некалькi стрэлаѓ, але на такой адлегласцi i ѓ гэтым вiры тэстастэрону i страху нi адзiн не быѓ належным чынам накiраваны. I ѓсё ж ззаду Дрэйка раздаѓся рэзкi крык, яшчэ адзiн загiнуѓшы салдат Дэльты.
  
  Цяглiцы Дрэйка хварэлi так, нiбы ён бiѓся з трехсотфунтовой гарылай. Кроѓ i бруд пакрывалi яго твар. Дзевяць чалавек напалi на яго, на iх, але ён перамог iх усiх, таму што за iмi стаяѓ Крывавы Кароль, i нiшто не перашкодзiла б яму заявiць аб сваёй помсце.
  
  Стары салдат вярнуѓся, грамадзянскi твар цяпер паменшаѓ, i ён зноѓ быѓ там, у верхнiх радах, з самымi крутымi гробанымi салдатамi з тых, хто цяпер жыве.
  
  Ён ва ѓпор застрэлiѓ траiх мужчын, проста ѓ сэрцы. У чацвёртыя ён увайшоѓ, перавярнуѓшы пiсталет, цалкам раздрабнiѓшы мужчыну нос i адначасова зламаѓшы частку скулы. Прайшло тры секунды. Ён адчуѓ, што каманда "Дэльты" амаль у страху адступiла ад яго, даючы яму прастору для працы. Ён пакiнуѓ iх змагацца з трыма наймiтамi, у той час як сам рушыѓ на аднаго чалавека i самога Каваленку.
  
  Камода ѓдарыѓ мужчыну галавой i адным рухам закалоѓ другога. Карын была побач з iм i не адступiла. Нi на секунду. Яна выкарыстоѓвала далонь для ѓдару тварам, каб адкiнуць мужчыну, якога ѓдарылi нажом, назад, i рушыла ѓслед камбiнацыя ѓдараѓ. Калi наймiт зароѓ i паспрабаваѓ сабрацца, яна ѓмяшалася i выкарыстоѓвала тэхнiку тхэквандо, каб перакiнуць яго праз плячо.
  
  Да стромага краю.
  
  Чалавек саслiзнуѓ, крычучы, занесены безданню. Карын ѓтаропiлася на Комодо, раптам усвядомiѓшы, што яна зрабiла. Кiраѓнiк вялiкай каманды хутка падумаѓ i падаѓ ёй знак падзякi, iмгненна ацанiѓшы яе дзеяннi i надаѓшы iм актуальнасць.
  
  Карын зрабiла глыбокi ѓдых.
  
  Дрэйк сутыкнуѓся з Крывавым каралём.
  
  Нарэшце.
  
  Апошнi чалавек вытрымаѓ кароткую сутычку i цяпер ляжаѓ, курчачыся, ля яго ног з раздушанай дыхальнай трубкай i зламанымi абодвума запясцямi. Каваленка адарыѓ мужчыну пагардлiвым позiркам.
  
  "Дурань. I слабы."
  
  "Усе слабыя людзi хаваюцца за сваiм багаццем i бачнасцю ѓлады, якую яно iм прыносiць".
  
  "Падобнасць?" Каваленка выхапiѓ пiсталет i стрэлiѓ курчыцца мужчыну ѓ твар. "Хiба гэта не сiла? Ты думаѓ, што гэта падабенства? Я стрымана забiваю чалавека кожны божы дзень, таму што я магу. Гэта падабенства сiлы?
  
  "Гэтак жа, як вы загадалi забiць Кэнэдзi Мура? А сем'i маiх сяброѓ? Нейкая частка свету, магчыма, i спарадзiла цябе, Каваленку, але гэта была не тая частка, якая была ѓ здаровым розуме".
  
  Яны рухалiся хутка i адначасова. Два вiды зброi, пiсталет i вiнтоѓка, пстрыкаюць адначасова.
  
  Абодва пустыя. Падвойная пстрычка.
  
  "Не!" Лямант Каваленкi быѓ поѓны дзiцячай лютасьцi. Яму было адмоѓлена.
  
  Дрэйк нанёс удар сваiм нажом. Крывавы кароль прадэманстраваѓ сваю вулiчную кемлiвасць, ухiлiѓшыся ѓбок. Дрэйк кiнуѓ у яго вiнтоѓку. Каваленка прыняѓ удар у лоб, не завагаѓшыся, i ѓ той жа час сам выхапiѓ нож.
  
  "Калi мне давядзецца забiць цябе самому, Дрэйк..."
  
  "О так, ты будзеш", - сказаѓ ангелец. "Я больш нiкога не бачу навокал. У цябе няма нiводнага гробанага шылiнга, прыяцель".
  
  Каваленка зрабiѓ выпад. Дрэйк бачыѓ, як гэта адбываецца ѓ запаволенай здымцы. Каваленка мог думаць, што ён цяжка вырас, мог нават думаць, што ён старанна трэнiраваѓся, але ягоная падрыхтоѓка была нiчым у параѓнаннi з суровымi патрабаваннямi i выпрабаваннямi, якiм падвяргалiся брытанскiя SAS.
  
  Дрэйк зайшоѓ збоку, нанёсшы хуткi ѓдар каленам, якi часова паралiзаваѓ Каваленку i зламаѓ некалькi рэбраѓ. Уздых, якi вырваѓся з рота рускага, быѓ iмгненна прыгнечаны. Ён падаѓся назад.
  
  Дрэйк адлюстраваѓ iмклiвы напад, пачакаѓ рэакцыi Крывавага Караля i iмгненна злавiѓ правую руку мужчыны сваёй. Хуткi паварот унiз, i запясце Каваленкi зламалася. I зноѓ рускi толькi зашыпеѓ.
  
  За iмi назiралi Камода, Карын, Бэн i пакiнуты салдат "Дэльты".
  
  Крывавы Кароль утаропiѓся на iх. "Ты не можаш забiць мяне. Усе вы. Ты не можаш забiць мяне. Я - бог!"
  
  Камода зароѓ. "Мы не можам забiць цябе, прыдурак. Табе трэба будзе дохуя вiскатаць. Але я ѓпэѓнены, што з нецярпеннем чакаю магчымасцi дапамагчы выбраць, у якой пякельнай дзiрцы ты правядзеш рэшту свайго жыцця".
  
  "Турма". Крывавы кароль плюнуѓ. "Нiякая турма мяне не ѓтрымае. Я буду валодаць гэтым цягам тыдня".
  
  Рот Камода расплыѓся ва ѓсмешцы. "Некалькi турмаѓ", - цiха сказаѓ ён. "Нават не iснуюць".
  
  Каваленка на iмгненне выглядаѓ здзiѓленым, але затым напышлiвая заслона зноѓ схавала яго твар, i ён павярнуѓся назад да Дрэйка. "А ты?" - спытаѓ ён. "З такiм жа поспехам ты мог бы быць мёртвым, калi б мне не прыйшлося пераследваць цябе на паѓдарогi па ѓсiм свеце".
  
  "Мёртваѓ?" - Рэхам паѓтарыѓ Дрэйк. "Ёсць розныя вiды мёртвых. Ты павiнен гэта ведаць".
  
  Дрэйк штурхнуѓ яго па яго халодным, мёртвым сэрцы. Каваленка пахiснуѓся. Кроѓ цякла ѓ яго з рота. Са жаласным крыкам ён упаѓ на каленi. Ганебны канец для Крывавага караля.
  
  Дрэйк пасмяяѓся над iм. "З iм скончана. Звяжыце яму рукi i пойдзем".
  
  Бэн загаварыѓ. "Я запiсаѓ яго маѓленчыя абароты". Цiха сказаѓ ён, паднiмаючы свой тэлефон. "Мы можам выкарыстоѓваць спецыяльнае праграмнае забеспячэнне, каб прайграць яго голас. Мэт, насамрэч ён нам не патрэбен жывым".
  
  Момант быѓ такiм жа напружаным, як апошняя секунда перад выбухам. Выраз твару Дрэйка змянiлася з пакоры на чыстую нянавiсць. Камода не адважыѓся ѓмяшацца, не з-за страху, а з-за цяжка заробленай павагi - адзiнай павагi, якую прызнае салдат. Карын шырока расплюшчыла вочы ад жаху.
  
  Дрэйк падняѓ вiнтоѓку i пастукаѓ цвёрдай сталлю па лбе Каваленкi.
  
  "Ты ѓпэѓнены?"
  
  "Станоѓча. Я бачыѓ, як яна памiрала. Я быѓ там. Ён аддаваѓ загады аб тэрарыстычных атаках на Гаваi.Бэн агледзеѓ памяшканне. "Нават Пекла выплюне яго".
  
  "Вось дзе тваё месца". Усмешка Дрэйка была халоднай i змрочнай, як душа Крывавага Караля. "За брамай пекла. Вось дзе ты павiнен застацца, i вось дзе ты павiнен памерцi".
  
  Скiвiца Каваленкi моцна сцiснулася, за гэтым стаялi сорак гадоѓ смерцяѓ, нягод i крывавага заняпаду. "Ты нiколi не напалохаеш мяне".
  
  Дрэйк вывучаѓ загiнулага чалавека. Ён меѓ рацыю. Смерць не прычынiла б яму шкоды. На зямлi не было нiчога, што магло б напалохаць гэтага чалавека.
  
  Але была адна рэч, якая зламала б яго.
  
  "Такiм чынам, мы прывязваем цябе тут, унiзе". Ён апусцiѓ вiнтоѓку, на вялiкi аблягчэнне Камода. "I мы працягваем патрабаваць скарбы. Гэта быѓ пошук твайго жыцця, i ты нiколi не даведаешся, што гэта было. Але запомнi мае словы, Каваленка, я гэта зраблю. "
  
  "Не!" Вiск рускага быѓ iмгненным. "Твае прэтэнзii? Не! Нiколi. Гэта маё. Гэта заѓсёды было маiм".
  
  З адчайным ровам Крывавы Кароль зрабiѓ апошнi адчайны выпад. Яго твар сказiлi боль. Кроѓ цякла з яго твару i рук. Ён падняѓся i ѓклаѓ у свой скачок кожную ѓнцыю волi i жыцця, поѓнай нянавiсцi i забойстваѓ.
  
  Вочы Дрэйка блiснулi, твар стаѓ цвёрдым, як гранiт. Ён дазволiѓ Крываваму Каралю стукнуць яго, стаяѓ цвёрда, калi звар'яцелы рускi выдаткаваѓ усю энергiю да апошняй унцыi ѓ тузiне ѓдараѓ, спачатку моцных, але хутка якiя слабеюць.
  
  Затым Дрэйк засмяяѓся, гук, якi выходзiць за рамкi змрочнага, гук, пазбаѓлены кахання i страчаны, якi захраснуѓ на паѓдарогi памiж чысцец i пеклам. Калi апошняя энергiя Крывавага Караля была зрасходавана, Дрэйк штурхнуѓ яго далонню i ѓстаѓ яму на грудзi.
  
  "Усё было дарма, Каваленка. Ты прайграѓ".
  
  Камода кiнуѓся да рускага i звязаѓ яго, перш чым Дрэйк змог перадумаць. Карын дапамагла адцягнуць яго, паказаѓшы на амаль вертыкальныя ѓсходы i ашаламляльны выгляд чорнага трона, якi выступае вонкi. Адсюль гэта было яшчэ больш ашаламляльна. Iстота была велiзарнай i iдэальна вылепленай, яна вiсела ѓ сотнi футаѓ над iх галовамi.
  
  "Пасля цябе".
  
  Дрэйк ацанiѓ наступную перашкоду. Усходы паднiмалася пад невялiкiм кутом прыкладна на сто футаѓ. Нiжнi бок трона быѓ пагружаны ѓ глыбокi чорны колер, нягледзячы на шматлiкiя бурштынавыя блiкi, якiя былi раскiданыя вакол.
  
  "Я павiнен пайсцi першым", - сказаѓ Камода. "У мяне ёсць невялiкi досвед скалалажання. Мы павiнны паднiмацца на некалькi прыступак за раз, устаѓляючы па ходзе карабiны, а затым працягнуць страховачны трос нашай камандзе".
  
  Дрэйк дазволiѓ яму весцi. Лютасць усё яшчэ была моцная ѓ яго мозгу, амаль пераважная. Яго палец усё яшчэ прыемна адчуваѓся на спускавым кручку M16. Але забiць Каваленку зараз азначала б навекi атруцiць яго душу, насадзiць цемру, якая нiколi не рассеецца.
  
  Як мог бы сказаць Бэн Блэйк - гэта звярнула б яго на цёмны бок.
  
  Ён пачаѓ узбiрацца па сцяне ѓслед за Камода, маючы патрэбу ѓ адцягненнi, паколькi няспынная смага помсты нарастала i спрабавала ѓзяць яго пад кантроль. Рэзкi ѓздым iмгненна засяродзiѓ яго розум. Воплi i стогны Крывавага Караля сцiхалi па меры таго, як трон станавiѓся блiжэй, а ѓсходы - складаней.
  
  Яны пайшлi наверх, Камода iшоѓ наперадзе, старанна замацоѓваючы кожны карабiн, перш чым праверыць яго вага, а затым прасунуѓшы страховачную вяроѓку i скiнуѓшы яе сваёй камандзе ѓнiзе. Чым вышэй яны ѓздымалiся, тым цямней рабiлася. Кожная прыступка лесвiцы была высечана ѓ жывой скале. Дрэйка пачало ахоплiваць пачуццё глыбокай павагi па меры таго, як ён паднiмаѓся. Нейкi скарб чакаѓ iх; ён адчуваѓ гэта нутром.
  
  Але трон?
  
  Адчуваючы за спiной абсалютную пустэчу, ён спынiѓся, сабраѓся з духам i паглядзеѓ унiз. Бэн змагаѓся, яго вочы былi шырока расчыненыя i напалоханыя. Дрэйк адчуѓ прылiѓ спагады i кахання да свайго маладога сябра, чаго не было з таго часу, як памёр Кэнэдзi. Ён убачыѓ, як пакiнуты салдат "Дэльты" спрабуе дапамагчы Карын, i ѓсмiхнуѓся, калi яна адмахнулася ад яго. Ён працягнуѓ руку дапамогi Бэну.
  
  "Перастань выкiдаць гэта з сябе, Блэйкi. Давай."
  
  Бэн паглядзеѓ на яго, i ѓ яго мозгу нiбы падарваѓся феерверк. Нешта ѓ вачах Дрэйка або ѓ тоне яго голасу ѓсхвалявала яго, i на яго твары з'явiлася выраз надзеi.
  
  "Дзякуй Богу, ты вярнуѓся".
  
  З дапамогай Дрэйка Бэн узбiраѓся хутчэй. Смяротная пустата за iхнiмi спiнамi была забытая, i кожны крок рабiѓся крокам да адкрыцця, а не да небяспекi. Нiжнi бок трона станавiѓся ѓсё блiжэй i блiжэй, пакуль не апынуѓся на адлегласцi дакранання.
  
  Камода асцярожна спусцiѓся з лесвiцы i ѓзлез на сам трон.
  
  Праз хвiлiну iх увагу прыцягнула яго працяглая амерыканская гаворка. "Божа мой, хлопцы, вы ѓ гэта не паверыце".
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ДРУГI
  
  
  Дрэйк перамахнуѓ праз невялiкi прамежак i прызямлiѓся прама на шырокую каменную глыбу, якая ѓтварала падножжа трона. Ён пачакаѓ, пакуль прыбудуць Бэн, Карын i апошнi салдат "Дэльты", перш чым паглядзець на Камода.
  
  "Што ѓ цябе там наверсе?"
  
  Лiдэр каманды "Дэльта" ѓзлез на сядзенне трона. Цяпер ён падышоѓ да краю i ѓтаропiѓся на iх зверху ѓнiз
  
  "Хто б нi збудаваѓ гэты трон, ён прадугледзеѓ не такi ѓжо i сакрэтны праход. Тут, за спiнкай трона, ёсць заднiя дзверы. I яны былi адчыненыя".
  
  "Не падыходзь да гэтага блiзка", - хутка сказаѓ Дрэйк, думаючы аб сiстэмах пастак, якiя яны абмiнулi. "Наколькi мы ведаем, гэта пстрыкае выключальнiкам, якi адпраѓляе гэты трон наѓпрост унiз".
  
  Камода выглядаѓ вiнаватым. "Добры заклiк. Праблема ѓ тым, што я ѓжо маю. Добрая навiна ѓ тым, што..." Ён ухмыльнуѓся. "Нiякiх пастак".
  
  Дрэйк працягнуѓ руку. "Дапамажы мне падняцца".
  
  Адзiн за адным яны ѓзлезлi на сядзенне абсiдыянавага трона. Дрэйк скарыстаѓся момантам, каб павярнуцца i палюбавацца вiдам на бездань.
  
  Прама насупраць, праз вялiзную прорву, ён убачыѓ той жа каменны балкон, якi яны займалi раней. Гаѓбец, з якога сышоѓ капiтан Кук. Гаѓбец, дзе Крывавы Кароль, хутчэй за ѓсё, страцiѓ апошнiя рэшткi разважнасцi, якiмi ён валодаѓ. Здавалася, што да iх рукой падаць, але гэта была падманлiвая мiля.
  
  Дрэйк скурчыѓ грымасу. "Гэты трон", - цiха сказаѓ ён. "Гэта было пабудавана для-"
  
  Крык Бэна перапынiѓ яго. "Мэт! Крывавае пекла. Ты не паверыш у гэта".
  
  Не ѓзрушэнне ѓ голасе яго сябра выклiкала страх, якi працяѓ нервовыя канчаткi Дрэйка, а благое прадчуванне. Прадчуванне.
  
  "Што гэта?"
  
  Ён павярнуѓся. Ён бачыѓ тое, што бачыѓ Бэн.
  
  "Трахнi мяне".
  
  Карын выцеснiла iх. "Што гэта?" Тады яна таксама гэта ѓбачыла. "Нi за што".
  
  Яны глядзелi на заднюю частку трона, высокую стойку, на якую нехта мог абаперцiся, i тую частку, якая ѓтварала заднiя дзверы.
  
  Яна была пакрыта сталi ѓжо знаёмымi завiткамi - залiмiтава старажытнымi знакамi, якiя, вiдаць, былi нейкай формай лiста, - i тымi ж знакамi, якiя былi напiсаныя на абодвух прыладах перасоѓвання ѓ часе, а таксама на вялiкiм скляпенiстым праходзе пад Дайманд- Хед, якi Кук назваѓ Брамай пекла.
  
  Тыя самыя знакi, якiя Торстэн Даль нядаѓна выявiѓ у грабнiцы багоѓ, далёка ѓ Iсландыi.
  
  Дрэйк закрыѓ вочы. "Як гэта можа адбывацца? З таго часу, як мы ѓпершыню пачулi пра дзевяць крывавых аскепкаѓ Одзiна, я адчуваю, што жыву ѓ сне. Або начны кашмар."
  
  "Трымаю ѓ заклад, мы яшчэ не скончылi з дзевяццю часткамi", - сказаѓ Бэн. "Гэта, мусiць, манiпуляцыя. Вышэйшага парадку. Як быццам мы былi абраныя цi нешта падобнае".
  
  "Хутчэй пракляты". Дрэйк зароѓ. "I завязвай з лайном з "Зорных войнаѓ"."
  
  "Я думаѓ крыху менш пра Скайуокера, крыху больш пра Чака Бартоѓскi", - сказаѓ Бэн з лёгкай усмешкай. "Паколькi мы гiкi i ѓсё такое".
  
  Камода з нецярплiвасцю разглядаѓ патаемныя дзверы. "Цi павiнны мы прадоѓжыць? Мае людзi падалi свае жыццi, каб дапамагчы нам зайсцi так далёка. Усё, што мы можам зрабiць узамен, гэта знайсцi канец гэтай пякельнай дзiрцы".
  
  "Камода", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта канец. Павiнна быць."
  
  Ён працiснуѓся мiма вялiкага кiраѓнiка групы ѓ гiганцкi праход. Прастора ѓжо было больш, чым дзверы, якiя вялi ѓ яго, i, калi гэта было магчыма, Дрэйк адчуѓ, што праход пашыраецца, сцены i столь сыходзяць усё далей i далей, пакуль-
  
  Халодны, рэзкi ветрык лашчыѓ яго твар.
  
  Ён спынiѓся i выпусцiѓ святлiвую палачку. Пры слабым святле ён выпусцiѓ бурштынавую ракету. Ён узляцеѓ уверх, уверх, уверх, затым усё нiжэй i нiжэй, не знаходзячы апоры. Не знайшоѓшы столi, выступы цi нават падлогi.
  
  Ён выпусцiѓ другую сiгнальную ракету, на гэты раз правей. I зноѓ бурштынавы настой бясследна знiк. Ён зламаѓ некалькi святлiвых палачак i кiнуѓ iх наперад, каб асвятлiць iм шлях.
  
  Стромы край скалы абрываѓся ѓ шасцi футах перад iмi.
  
  Дрэйк адчуѓ моцнае галавакружэнне, але прымусiѓ сябе працягнуць. Яшчэ некалькi крокаѓ, i ён аказаѓся твар у твар з пустатой.
  
  "Нiчога не бачу. Лухта сабачая".
  
  "Мы не маглi прарабiць увесь гэты шлях, каб нам перашкодзiла чортава цемра". Карын агучыла думкi кожнага. "Паспрабуй яшчэ раз, Дрэйк".
  
  Ён паслаѓ трэцi выблiск у пустату. Пакуль ён ляцеѓ, гэты здымак выдзяляѓ некалькi слабых блiкаѓ. Там было нешта па другi бок прорвы. Велiзарнае збудаванне.
  
  "Што гэта было?" Бэн уздыхнуѓ у поѓнае глыбокай пашаны страху.
  
  Успышка хутка згасла, кароткая iскра жыцця, назаѓжды страчаная ѓ цемры.
  
  "Чакайце там", - сказаѓ апошнi пакiнуты салдат "Дэльты", мужчына з пазыѓным Мерлiн. "Колькi бурштынавых выблiскаѓ у нас засталося?"
  
  Дрэйк праверыѓ свае рамянi i заплечнiк. Камода зрабiѓ тое ж самае. Колькасць, якую яны прыдумалi, была каля трыццацi.
  
  "Я ведаю, аб чым ты думаеш", - сказаѓ Камода. "Феерверк, праѓда?"
  
  "Адзiн раз", - змрочна сказаѓ Мерлiн, эксперт каманды па зброi. "Высветлiце, з чым мы маем справу, а затым адвязiце гэта назад у месца, адкуль мы зможам выклiкаць падтрымку".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "Згодны". Ён адклаѓ тузiн сiгнальных ракет на зваротны шлях, а затым падрыхтаваѓся. Камода i Мерлiн падышлi i ѓсталi побач з iм на краi.
  
  "Гатовы?"
  
  Адзiн за адным, у хуткай паслядоѓнасцi, яны выпускалi ракету за ракетай высока ѓ паветра. Бурштынавае святло ярка ѓспыхнула ѓ сваёй вышэйшай кропцы i выпусцiла асляпляльнае ззянне, якое рассеяла цемру.
  
  Упершыню ѓ гiсторыi ѓ вечную цемру прыйшло дзённае святло.
  
  Пiратэхнiчнае ѓяѓленне пачало аказваць эфект. Па меры таго, як выблiск за выблiскам працягвалi ѓзлятаць угару i выбухаць, перш чым павольна апусцiцца ѓнiз, велiзарнае збудаванне на iншым канцы гiганцкай пячоры асвятлiлася.
  
  Бэн ахнуѓ. Карын засмяялася. "Блiскуча".
  
  Пакуль яны глядзелi ѓ здзiѓленнi, апраметная цемра была падпалена, i пачала з'яѓляцца ѓзрушаючая канструкцыя. Спачатку шэраг арак, выразаных у задняй сцяне, затым другi шэраг пад iмi. Затым стала вiдавочна, што аркi насамрэч былi невялiкiмi пакоямi - нiшамi.
  
  Пад другiм побач яны ѓбачылi трэцi, затым чацвёрты, а затым рады за радамi, калi асляпляльныя агнi слiзгалi ѓнiз па вялiкай сцяне. I ѓ кожнай нiшы велiзарныя зiготкiя скарбы адлюстроѓвалi кароткачасовую славу дрэйфуючага бурштынавага пекла.
  
  Бэн быѓ ашаломлены. "Гэта... гэта..."
  
  Дрэйк i каманда "Дэльта" працягвалi выпускаць ракету за ракетай. Здавалася, што з-за iх масiѓная камера ѓспыхнула полымем. Пышны пажар успыхнуѓ i бушаваѓ перад iх вачыма.
  
  Нарэшце, Дрэйк выпусцiѓ апошнюю сiгнальную ракету. Затым ён скарыстаѓся момантам, каб ацанiць ашаламляльнае адкрыццё.
  
  Бэн заiкаѓся. "Гэта велiзарнае... гэта-"
  
  "Яшчэ адна грабнiца багоѓ". Дрэйк скончыѓ з вялiкiм непакоем у голасе, чым са здзiѓленнем. "Прынамсi, у тры разы больш, чым у Iсландыi. Госпадзе Iсусе, Бэн, што, чорт вазьмi, адбываецца?"
  
  
  * * *
  
  
  Зваротны шлях, хоць i па-ранейшаму спалучаны з небяспекамi, заняѓ палову часу i палову намаганняѓ. Адзiнай сур'ёзнай перашкодай была вялiкая прорва, дзе iм прыйшлося ѓсталяваць яшчэ адзiн паштовы трос, каб перабрацца зваротна, хоць пакой Пахацi заѓсёды быѓ праблемай для хлопцаѓ, як паказала Карын, скоса зiрнуѓшы на Камода.
  
  Вярнуѓшыся праз арку "Брама пекла Кука", яны пратупалi па лававай трубе зваротна на паверхню.
  
  Дрэйк парушыѓ доѓгае маѓчанне. "Вау, зараз гэта лепшы пах у свеце. Нарэшце свежае паветра".
  
  Голас Мано Кiнiмакi данёсся з навакольнай цемры. "Зрабi гэты гавайскi глыток свежага паветра, чувак, i ты быѓ бы блiжэй да мэты".
  
  Людзi i твары выплылi з паѓцемры. Быѓ запушчаны генератар, якi запалiѓ спехам збудаваны набор струнных свяцiлень. Узводзiѓся палявы стол. Камода паведамiѓ пра iх месцазнаходжанне, як толькi яны пачалi паднiмацца па лававай трубе. Сiгнал Бэна вярнуѓся, i яго мабiльны чатыры разы запiшчаѓ з аѓтаадказчыкам. Карын зрабiла тое ж самае. Бацькам дазволiлi патэлефанаваць.
  
  "Толькi чатыры разы?" Спытаѓ Дрэйк з усмешкай. "Яны, вiдаць, забылiся на цябе".
  
  Цяпер да iх падышоѓ Хэйдэн, патрапаны, якi выглядае стомленым Хэйдэн. Але яна ѓсмiхалася i нясмела абняла Бэна. За ёй рушыла ѓслед Алiсiя, якая свiдруе забойнымi вачыма Дрэйка. I ѓ ценi Дрэйк убачыѓ Мэй, на яе твары адбiлася жудаснае напружанне.
  
  Гэта быѓ амаль час для iх расплаты. Японка, а не англiчанка, здавалася найбольш збянтэжанай з-за гэтага.
  
  Дрэйк строс з плячэй цёмнае воблака дэпрэсii. Ён давяршыѓ усё гэта, шпурнуѓшы звязаную постаць Крывавага Караля з вехцем ѓ роце на няроѓную зямлю ля iх ног.
  
  "Дзмiтрый Каваленка". Ён зароѓ. "Кароль звонавага канца. Самы распусны ѓ сваiм родзе. Хто-небудзь хоча пару выспятак?"
  
  У гэты момант з нарастаючага шуму вакол часовага лагера матэрыялiзавалася фiгура Джонатана Гейтса. Дрэйк звузiць вочы. Ён ведаѓ, што Каваленка асабiста забiѓ жонку Гейтса. У Гейтса было больш прычын нанесцi шкоду рускаму, чым нават у Дрэйка i Алiсii.
  
  "Паспрабуй". - прашыпеѓ Дрэйк. "У любым выпадку, ублюдку не спатрэбяцца ѓсе яго рукi i ногi ѓ турме".
  
  Ён убачыѓ, як Бэн i Карын здрыганулiся i адвярнулiся. У гэты момант ён мiмаходам убачыѓ чалавека, якiм ён стаѓ. Ён бачыѓ горыч, помслiвы гнеѓ, спiраль нянавiсцi i абурэння, якiя прывядуць да таго, што ён стане кiмсьцi падобным да самога Каваленкi, i ведаѓ, што ѓсе гэтыя эмоцыi будуць раз'ядаць яго i ѓ канчатковым вынiку зменяць яго, ператвораць у iншага чалавека. Гэта быѓ канец, якога нiводзiн з iх не хацеѓ бы...
  
  ... Гэта значыць Элiсан або Кэнэдзi.
  
  Ён таксама адвярнуѓся i абняѓ кожнага з Блейка за плечы. Яны глядзелi на ѓсход, мiма шэрагу пальмаѓ, што разгойдвалiся, у бок далёкiх блiскучых агнёѓ i хвалюючага акiяна.
  
  "Такое вiдовiшча можа змянiць чалавека", - сказаѓ Дрэйк. "Можа даць яму новую надзею. Даецца час".
  
  Бэн загаварыѓ, не паварочваючыся. "Я ведаю, ты хочаш цытату з Дынарока зараз, але я не збiраюся табе яе даваць. Замест гэтага я мог бы працытаваць некалькi адпаведных радкоѓ з "Haunted". Як наконт гэтага?"
  
  "Ты зараз цытуеш Тэйлар Свiфт? Што там пайшло не так?
  
  "Гэты трэк гэтак жа добры, як любы з вашых Dinorock. I ты гэта ведаеш".
  
  Але Дрэйк нiколi б у гэтым не прызнаѓся. Замест гэтага ён услухоѓваѓся ѓ балбатню, якая даносiлася сюды-туды ззаду iх. Тэрарыстычныя змовы былi сарваныя пiсьменна i хутка, але ѓсё ж мелi месца некаторыя чалавечыя ахвяры. Непазбежнае наступства, калi маеш справу з фанатыкамi i вар'ятамi. Краiна была ѓ жалобе. Прэзiдэнт быѓ у дарозе i ѓжо паабяцаѓ яшчэ адну поѓную перабудову Злучаных Штатаѓ. сiстэма выведкi, хаця ѓсё яшчэ было незразумела, як хто-небудзь мог перашкодзiць Каваленку ажыццявiць план, якi распрацоѓваѓся дваццаць гадоѓ, калi ѓвесь гэты час ён лiчыѓся проста мiфiчнай фiгурай.
  
  Вельмi падобна на багоѓ i iх астанкi, якiя яны знаходзiлi зараз.
  
  Тым не менш, урокi былi вынятыя, i ЗША i iншыя краiны былi поѓныя рашучасцi прыняць усё гэта да ѓвагi.
  
  Пытанне аб абвiнавачваннях, вылучаных супраць тых людзей ва ѓладзе, якiя дзейнiчалi пад прымусам i з-за страху за дабрабыт сваiх блiзкiх, збiраѓся звязаць судовую сiстэму на гады.
  
  Але палонныя Крывавага Караля былi вызваленыя i ѓз'ядноѓвалiся са сваiмi каханымi. Гейтс абяцаѓ, што Каваленку прымусяць адмовiцца ад крывавай вендэты, так цi iнакш. Харысан уз'яднаѓся са сваёй дачкой, хоць i ненадоѓга, i гэтая навiна толькi засмуцiла Дрэйка.
  
  Калi б яго ѓласная дачка нарадзiлася i была кахана, а затым выкрадзена, паступiѓ бы ён гэтак жа, як Харысан?
  
  Канешне, ён бы так i зрабiѓ. Любы бацька перавярнуѓ бы неба i Зямлю i ѓсё, што памiж iмi, каб выратаваць сваё дзiця.
  
  Хэйдэн, Гейтс i Кiнiмака адышлi ад шуму, пакуль не апынулiся побач з Дрэйкам i яго групай. Ён быѓ рады бачыць Комодо i якi выжыѓ салдата Дэльты, Мерлiна, з iмi таксама. Узы, выкаваныя ѓ таварыстве i дзеяннi, былi вечнымi.
  
  Хэйдэн распытваѓ Гейтса аб нейкiм хлопцу па iменi Расэл Кайман. Здавалася, што гэты чалавек замянiѓ Торстэна Даля на пасадзе кiраѓнiка iсландскай аперацыi, яго загады зыходзiлi з самага верху... i, магчыма, нават з туманнага i далёкага месца, над гэтым. Здавалася, Кайман быѓ жорсткiм чалавекам i бязлiтасным. Звычайна ён кiраваѓ сакрэтнымi аперацыямi i, па чутках, яшчэ больш сакрэтнымi i абранымi аперацыямi як дома, так i за мяжой.
  
  "Кайман - спецыялiст па ѓхiленнi непаладак", - казаѓ Гейтс. "Але не толькi гэта. Цi бачыце, здаецца, нiхто не ведае, чый ён спецыялiст па ѓхiленнi непаладак. Яго допуск перавышае вышэйшы ѓзровень. Яго доступ неадкладны i безумоѓны. Але, калi яго штурхаюць, нiхто не ведае, на каго, чорт вазьмi, ён насамрэч працуе".
  
  У Дрэйка зазванiѓ мабiльны, i ён адключыѓся. Ён праверыѓ экран i з задавальненнем убачыѓ, што якi тэлефанаваѓ быѓ Торстэн Дал.
  
  "Гэй, гэта вар'ят швед! Як справы, прыяцель? Усё яшчэ размаѓляеш як прыдурак?"
  
  "Здавалася б, так. Я спрабаваѓ звязацца сёе-тое з кiм на працягу некалькiх гадзiн, i я цябе зразумеѓ. Лёс не прыхiльны да мяне".
  
  "Табе пашанцавала, што ты займеѓ каго-небудзь з нас", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта былi цяжкiя некалькi дзён".
  
  "Што ж, хутка стане яшчэ больш грубым". Далеч вярнуѓся.
  
  "Я сумняваюся, што-"
  
  "Паслухай. Мы знайшлi малюнак. Карта, каб быць больш дакладным. Нам удалося расшыфраваць большую частку гэтага, перш чым гэты прыдурак Кайман класiфiкаваѓ гэта як праблему бяспекi вышэйшага ѓзроѓню. Дарэчы, Хэйдэн цi Гейтс нешта даведалiся пра яго?"
  
  Дрэйк мiргнуѓ у замяшаннi. "Кайман? Хто, чорт вазьмi, такi гэты Кайман? I што ведаюць Хэйдэн i Гейтс?"
  
  "Не мае значэння. У мяне не так шмат часу". Упершыню Дрэйк усвядомiѓ, што яго сябар казаѓ шэптам i ѓ спешцы. "Глядзi. Карта, якую мы знайшлi, прынамсi, паказвае на размяшчэнне трох магiльняѓ. Ты зразумеѓ гэта? Там тры магiльнi багоѓ."
  
  "Мы толькi што знайшлi другога". Дрэйк адчуѓ, як з яго выбiѓ дух. "Гэта велiзарна".
  
  "Я так i думаѓ. Тады карта, здаецца, дакладная. Але, Дрэйк, ты павiнен гэта пачуць, трэцяя грабнiца - самая вялiкая з усiх, i яна самая горшая".
  
  "Горшае?"
  
  "Напоѓненыя самымi жахлiвымi багамi. Па-сапраѓднаму гiдкiя. Злыя iстоты. Трэцяя грабнiца была нечым накшталт турмы, дзе смерць была хутчэй вымушанай, чым прынятай. I Дрэйк..."
  
  "Што?"
  
  "Калi мы маем рацыю, я думаю, там захоѓваецца ключ да нейкай зброi суднога дня".
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ТРЭЦЯ
  
  
  Да таго часу, калi яшчэ адна цемра апусцiлася на Гаваi i былi пачаты наступныя этапы нейкага старажытнага мегаплана, Дрэйк, Алiсiя i Мэй пакiнулi ѓсё гэта ззаду, каб пакласцi канец свайму ѓласнаму крызiсу раз i назаѓжды.
  
  Па волi выпадку яны выбралi самае драматычнае становiшча з усiх. Пляж Вайкiкi з цёплым цiхiм акiянам, ярка асветлены поѓным месяцам, якая заходзiць з аднаго боку, i шэрагамi палаючых турыстычных гатэляѓ з другога.
  
  Але сёння ѓвечары гэта было месца для небяспечных людзей i суровых адкрыццяѓ. Тры сiлы прыроды сышлiся на сустрэчы, якая назаѓжды змянiла ход iх жыццяѓ.
  
  Дрэйк загаварыѓ першым. "Вы двое павiнны сказаць мне. Хто забiѓ Уэлса i чаму. Вось чаму мы тут, так што больш няма сэнсу хадзiць навокал ды каля".
  
  "Гэта не адзiная прычына, па якой мы тут". Алiсiя злосна паглядзела на Май. "Гэты эльф дапамог забiць Хадсан, умоѓчаѓшы пра яе малодшай сястры. Прыйшоѓ час мне i майму мужчыну крыху старамодна адпомсцiць".
  
  Май павольна пакiвала галавой. "Гэта не праѓда. Твой тоѓсты, iдыёцкi хлопец-"
  
  "Тады ѓ духу Уэлса". Алiсiя засiпела. "Я хачу, каб у мяне было крыху вольнага часу!"
  
  Алiсiя ступiла наперад i моцна стукнула Мэй па твары. Маленькая японка пахiснулася, потым падняла вочы i ѓсмiхнулася.
  
  "Ты ѓспомнiѓ".
  
  "Што ты сказаѓ мне, што ѓ наступны раз, калi я стукну цябе, я павiнен стукнуць цябе як мужчына? Так, ты не схiльны забывацца на нешта падобнае".
  
  Алiсiя абрынула шквал удараѓ. Май адступiла, схапiѓшы кожнага за запясцi. Пясок вакол iх узламуцiѓся, размятаны ѓ бязладныя ѓзоры iх хуткiмi нагамi. Дрэйк аднойчы паспрабаваѓ умяшацца, але ѓдар у правае вуха прымусiѓ яго двойчы падумаць.
  
  "Толькi, чорт вазьмi, не забiвайце адзiн аднаго".
  
  "Не магу нiчога абяцаць", - прамармытала Алiсiя. Яна ѓпала i падсекла правую нагу Мэй. Май прызямлiлася з крактаннем, пясок прыцiснуѓ галаву. Калi Алiсiя наблiзiлася, Май кiнула ёй у твар жменю пяску.
  
  "Сука".
  
  "Усё справядлiва-" Май зрабiла выпад. Дзве жанчыны сутыкнулiся твар у твар. Алiсiя прывыкла да блiзкага бою i наносiла моцныя ѓдары локцямi, кулакамi i далонямi, але Май лавiла або ѓхiлялася ад кожнага з iх i адказвала тым жа. Алiсiя схапiла Мэй за рамень i паспрабавала вывесцi яе з раѓнавагi, але ѓсё, чаго яна дабiлася, гэта часткова разарвала верх штаноѓ Мэй.
  
  I пакiнь абарону Алiсii шырока адкрытай.
  
  Дрэйк замiргаѓ, назiраючы за развiццём падзей. "Вось гэта ѓжо больш падобна на праѓду". Ён адступiѓ назад. "Працягвай".
  
  Мэй у поѓнай меры скарысталася памылкай Алiсii, i супраць ваяра класа Мэй мог быць толькi адзiн. На Алiсiю пасыпалiся ѓдары, i яна адхiснулася, яе правая рука бязвольна павiсла ѓ агонii, а грудзiна гарэла ад шматлiкiх удараѓ. Большасць воiнаѓ здалiся б пасля двух цi трох удараѓ, але Алiсiя была зроблена з больш трывалага матэрыялу, i нават у канцы яна амаль сабралася з сiламi.
  
  Яна адкiнула сябе назад па паветры, стукнула нагой i аглушыла Май ударам з двух ног у жывот. Алiсiя прызямлiлася на спiну ѓ пясок i перавярнулася ѓсiм целам дагары нагамi.
  
  Толькi для таго, каб сустрэцца з асобай-раслiнай самага складанага парадку. Удар у жывот мог бы высекчы Халка, але ён нават не спынiѓ Май. Яе мышцы з лёгкасцю прынялi ѓдар.
  
  Алiсiя ѓпала, святло амаль згасла. Зоркi паплылi ѓ яе перад вачыма, i не тыя, што мiгацелi ѓ начным небе. Яна застагнала. "Па-чартоѓску ѓдалы стрэл".
  
  Але Мэй ужо павярнулася да Дрэйка.
  
  "Я забiѓ Уэлса, Дрэйк. Я зрабiѓ".
  
  "Я зразумеѓ гэта раней", - сказаѓ ён. "У цябе, мабыць, была прычына. Што гэта было?"
  
  "Ты б так не сказаѓ, калi б я забiѓ старога ѓблюдка". Алiсiя застагнала пад iмi. "Ты б назваѓ мяне псiхаваннай сукай".
  
  Дрэйк праiгнараваѓ яе. Май строс пясок з валасоѓ. Праз хвiлiну яна зрабiла глыбокi ѓдых i пiльна паглядзела яму ѓ вочы.
  
  "Што гэта?"
  
  "Дзве прычыны. Першае i самае простае - ён даведаѓся аб выкраданнi Чыкi i прыгразiѓ расказаць табе.
  
  "Але мы маглi б пагаварыць аб -"
  
  "Я ведаю. Гэта толькi малая частка".
  
  Толькi малая частка, падумаѓ ён. Выкраданне сястры Мэй было невялiкай часткай?
  
  Цяпер Алiсiя з цяжкасцю паднялася на ногi. Яна таксама павярнулася тварам да Дрэйка, у яе вачах быѓ нехарактэрны страх.
  
  "Я ведаю", - пачала Мэй, затым паказала i на Алiсiю. "Мы ведаем сёе-тое значна горшае. Нешта жудаснае..."
  
  "Госпадзе, калi вы не выкладзеце гэта, я прастрэлю вам абодвум галовы, чорт вазьмi".
  
  "Па-першае, вы павiнны ведаць, што Уэлс нiколi б не сказаѓ вам праѓду. Ён быѓ SAS. Ён быѓ афiцэрам. I ён працаваѓ на малюсенькую арганiзацыю, якая стаiць так высока ѓ харчовым ланцужку, што яна кiруе ѓрадам".
  
  "Праѓду? Аб чым?" Кроѓ Дрэйка раптам застыла ѓ жылах.
  
  "Што твая жонка - Элiсан - была забiтая".
  
  Яго рот варушыѓся, але не выдаваѓ нi гуку.
  
  "Ты падабраѓся да кагосьцi заблiзка. Iм трэба было, каб ты пайшоѓ з гэтага палка. I яе смерць прымусiла цябе звольнiцца".
  
  "Але я збiраѓся пайсцi. Я збiраѓся сысцi з SAS дзеля яе!"
  
  "Нiхто гэтага не ведаѓ", - цiха сказала Май. "Нават яна не ведала гэтага".
  
  Дрэйк мiргнуѓ, адчуѓшы раптоѓную вiльгаць у кутках вачэй. "У яе было наша дзiця".
  
  Май утаропiлася на яго з пашарэлым тварам. Алiсiя адвярнулася.
  
  "Я нiколi нiкому раней не расказваѓ", - сказаѓ ён. "Нiколi".
  
  Гавайская ноч стагнала вакол iх, моцны прыбой шаптаѓ даѓно забытыя песнi старажытных, зоркi i месяц глядзелi ѓнiз гэтак жа абыякава, як i заѓсёды, захоѓваючы сакрэты i прыслухоѓваючыся да абяцанняѓ, якiя часта можа даць чалавек.
  
  "I ёсць сёе-тое яшчэ", - сказала Май у цемру. "Я правёѓ шмат часу з Уэлсам, калi мы маталiся па Маямi. Пакуль мы былi ѓ тым гатэлi, ну, ты ведаеш, у тым, якi разнесла на кавалкi, я чуѓ, як ён па меншай меры паѓтузiна разоѓ размаѓляѓ па тэлефоне з мужчынам ...
  
  "Якi чалавек?" Хутка сказаѓ Дрэйк.
  
  "Мужчыну звалi Кайман. Расэл Кайман."
  
  
  КАНЕЦ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дэвiд Ледбiтэр
  На чатырох кутах Зямлi
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Мiнiстр абароны Кiмберлi Кроѓ села з расце пачуццём трывогi ѓ яе i без таго моцна якое б'ецца сэрца. Па агульным прызнаннi, яна нядоѓга прапрацавала на гэтай працы, але здагадвалася, што не кожны дзень генерал войска з чатырма зоркамi i высокапастаѓлены супрацоѓнiк ЦРУ патрабуюць аѓдыенцыi ѓ кагосьцi яе становiшча.
  
  Гэта быѓ маленькi, напаѓцёмны, але багата аздоблены пакой у гатэлi ѓ цэнтры Вашынгтона; месца, да якога яна прывыкла, калi справы патрабавалi крыху больш такту, чым звычайна. Прыглушанае асвятленне слаба адбiвалася ад соцень прадметаѓ з золата i масiва дуба, надаючы пакою больш нязмушаны выгляд i падкрэслiваючы рысы i выразы твараѓ тых, хто тут сустракаѓся. Кроѓ чакаѓ, калi загаворыць першы з iх.
  
  Марк Дыгбi, чалавек з ЦРУ, адразу перайшоѓ да справы. "Твая каманда зляцела з шпулек, Кiмберлi", - сказаѓ ён, яго тон прарэзаѓ атмасферу, як кiслата метал. "Выпiсвае свой уласны бiлет".
  
  Кроѓ, якi чакаѓ гэтага з'едлiвага выпаду, ненавiдзеѓ сыходзiць у абарону, але на самой справе ѓ яго не было выбару. Нават калi яна казала, яна ведала, што гэта было менавiта тое, чаго хацеѓ Дыгбi. "Яны выступiлi з заклiкам да суда. У полi. Можа, мне гэта i не падабаецца, Марка, але я прытрымлiваюся гэтага".
  
  "I зараз мы адсталi", - незадаволена прабурчаѓ генерал Джордж Глiсан. Новыя заручыны былi ѓсе, пра што ён клапацiѓся.
  
  "У гонцы за так званыя "месцы адпачынку"? Коннiкi? Калi ласка. Нашыя лепшыя розумы яшчэ не разгадалi код".
  
  "Прытрымлiвайся гэтага, так?" Дыгбi працягваѓ, як быццам Глiсан не перабiваѓ. "А што з iх рашэннем забiць грамадзянскую асобу?"
  
  Кроѓ адкрыла рот, але нiчога не сказала. Лепш не рабiць гэтага. Дыгбi вiдавочна ведаѓ больш, чым яна, i збiраѓся выкарыстоѓваць кожны апошнi фрагмент гэтага.
  
  Ён пiльна паглядзеѓ прама на яе. "Што на рахунак гэтага, Кiмберлi?"
  
  Яна глядзела на яго ѓ адказ, нiчога не кажучы, паветра зараз патрэскваѓ памiж iмi. Было ясна, што Дыгбi збiраѓся зламацца першым. Мужчына практычна круцiѓся ад сваёй патрэбы дзялiцца, вылiваць душу i фармаваць яе ѓ адпаведнасцi са сваiм чынам мыслення.
  
  "Чалавек па iменi Джошуа Вiдаль дапамагаѓ iм у расследаваннi. Мая каманда на месцах не ведала, чаму яны шукалi яго, цi чаму яны адключылi ѓсе камеры ѓ пакоi назiрання, - ён зрабiѓ паѓзу, - пакуль яны не праверылi пазней i не выявiлi ..." Ён пакруцiѓ галавой, малюючы засмучэнне горш, чым большасць зорак мыльных опер.
  
  Кроѓ чытаѓ памiж радкоѓ, адчуваючы мноства пластоѓ лайна. "У вас ёсць поѓная справаздача?"
  
  "Я веру". Дыгбi рашуча кiѓнуѓ. "Гэта будзе на тваiм стале да вечара".
  
  Кроѓ захоѓвала маѓчанне аб усiм, што яна ведала аб апошняй мiсii. Каманда SPEAR падтрымлiвала сувязь - ледзь - але яна ведала крыху пра тое, што адбылося. Тым не менш, забойства гэтага Джошуа Вiдала, калi яно хоць у нейкай меры адпавядае рэчаiснасцi, будзе мець глыбокiя i далёкасяжныя наступствы для каманды. Дадайце да гэтага Марка Дыгбi, якi быѓ з тых людзей, якiя з радасцю выпраѓлялi любую памылку, якая спрыяла дасягненню яго ѓласных мэт, i каманду Хэйдэна лёгка можна было б назваць ганьбай для Злучаных Штатаѓ. Яны могуць быць расфармiраваны, класiфiкаваны як уцекачы, якiя падлягаюць арышту, цi ... яшчэ горш.
  
  Усё залежала ад плана Дыгбi.
  
  Кроѓ трэба было дзейнiчаць вельмi асцярожна, памятаючы пра яе ѓласную даволi няпростую кар'еру. Забрацца так далёка, забрацца так высока не абышлося без небяспек - i некаторыя ѓсё яшчэ хавалiся ѓ яе за спiной.
  
  Генерал Глiсан хмыкнуѓ. "Гэта нiчога не прасоѓвае наперад. Асаблiва тыя хлопцы, якiя працуюць у полi".
  
  Кроѓ кiѓнуѓ генералу. "Я згодзен, Джордж. Але ѓ SPEAR была i застаецца адна з нашых самых эфектыѓных каманд, нараѓне з камандамi SEAL 6 i 7. Яны... унiкальныя ѓ шматлiкiх адносiнах. Я маю на ѓвазе, у лiтаральным сэнсе, што ѓ сьвеце няма iншай каманды, падобнай да iх".
  
  Погляд Дыгбi быѓ жорсткiм. "Я разглядаю гэта хутчэй як вельмi няѓстойлiвую пазiцыю, а не як праѓзыходную. Гэтым камандам спецназа патрэбныя больш кароткiя ланцужкi, а не больш вольныя ланцугi".
  
  Кроѓ адчуѓ, што атмасфера пагаршаецца, i ведаѓ, што наперадзе будзе яшчэ горш. "Ваша каманда сышла з рэек. У iх ёсць унутраныя праблемы. Вонкавыя таямнiцы, якiя яшчэ могуць прыйсцi, каб укусiць усiх нас за азадак..." Ён зрабiѓ паѓзу.
  
  Генерал Глiсан зноѓ нешта прабурчаѓ. "Апошняе, што нам трэба, гэта каб каманда транснацыянальных карпарацый-iзгояѓ, нанятых Злучанымi Штатамi, вар'яцела за мяжой, ствараючы яшчэ адзiн брудны шторм. Лепш разарваць сувязi, пакуль мы можам".
  
  Кроѓ не змагла схаваць свайго здзiѓлення. "Пра што ты кажаш?"
  
  "Мы нiчога не гаворым". Дыгбi паглядзеѓ на сцены, як быццам чакаѓ убачыць вушы Дамба.
  
  "Вы кажаце, што iх варта арыштаваць?" яна нацiснула.
  
  Дыгбi ледзь прыкметна пакiваѓ галавой; ледзь прыкметны, але рух, якое адгукнулася папераджальнымi званочкамi глыбока ѓ душы Кроѓ. Ёй гэта не падабалася, нi на ёту, але адзiны спосаб зняць жудасную напругу ѓ пакоi i сысцi - гэта рухацца далей.
  
  "Уткнi ѓ гэта шпiльку", - сказала яна настолькi лёгкiм голасам, наколькi змагла адлюстраваць. "I давайце абмяркуем iншую прычыну, па якой мы тут. На чатырох кутах зямлi".
  
  "Давайце казаць прама", - сказаѓ генерал. "I глядзiце на факты, а не на байкi. Факты абвяшчаюць, што нейкая купка псiхаѓ натыкнулася на рукапiсы трыццацiгадовай даѓнiны, якiя былi напiсаныя вайсковымi злачынцамi, якiя хавалiся на Кубе. Факты абвяшчаюць, што гэтая купка псiхаѓ пайшла напралом i, блядзь, злiла iх у чортава Сетка, што цалкам натуральна для гэтай купкi. Такiя факты".
  
  Кроѓ ведаѓ пра агiду генерала да археалагiчнага фальклору i поѓнай адсутнасцi ѓ яго ѓяѓлення. "Я думаю, што так, Джордж".
  
  "Цi не хочаце яшчэ крыху?"
  
  "Што ж, я цалкам упэѓнены, што мы вось-вось iх пачуем".
  
  "Кожны вар'ят вучоны, кожны пераймальнiк Iндыяны гробанага Джонса i прадпрымальны злачынец у свеце зараз мае доступ да той жа iнфармацыi, што i мы. Кожны ѓрад, кожная каманда спецназу, кожнае падраздзяленне black ops бачылi гэта. Нават тыя, якiх не iснуе. I прама зараз... усе яны засяродзiлi сваю самую брудную ѓвагу на адным месцы".
  
  Кроѓ не быѓ упэѓнены, што ёй спадабалася яго аналогiя, але спытаѓ: "Якая з iх?"
  
  "План парадку Страшнага суда. План канца свету".
  
  "Цяпер гэта гучыць крыху драматычна з вашых вуснаѓ, генерал".
  
  "Я чытаѓ даслоѓна, вось i ѓсё".
  
  "Мы ѓсё гэта чыталi. Усё гэта, " уставiѓ Дыгбi. "Вядома, да гэтага трэба ставiцца сур'ёзна, пакуль яго нельга скiдаць з рахункаѓ. Галоѓны дакумент, якi яны называюць "Ордэн страшнага суда", адносiцца да Вершнiкаѓ i, як мы мяркуем, да парадку, у якiм iх трэба шукаць".
  
  "Але-" Глiсан вiдавочна не мог нiчога з сабой зрабiць. "Чатыры вугла. Гэта зусiм нелагiчна".
  
  Кроѓ дапамог яму рушыць наперад. "Я мяркую, што гэта закадавана наѓмысна, Джордж. Каб ускладнiць рашэнне. Або зрабiць так, каб гэта было даступна толькi тым, каго абраѓ Ордэн."
  
  "Мне гэта не падабаецца". Глiсан выглядаѓ так, нiбы ѓ яго знесла дах.
  
  "Я ѓпэѓнены". Кроѓ пастукала па стале перад сабой. "Але паглядзiце - рукапiс узнiмае мноства пытанняѓ, на ѓсе з якiх пакуль няма адказаѓ. У асноѓным, дзе яны зараз... Ордэн?"
  
  "Гэта нi ѓ якiм разе не самая вялiкая загадка, з якой мы сутыкаемся", - не пагадзiѓся Дыгбi. "Гэты план - вось да чаго мы павiнны звярнуцца з усёй паспешнасцю".
  
  Кроѓ атрымлiваѓ асалоду ад перамогай у гэтай канкрэтнай манiпуляцыi. "ДЗIНА ѓжо ѓ Егiпце", - пацвердзiла яна. "Прымаючы рукапiс за чыстую манету i мяркуючы, што нашы раннiя iнтэрпрэтацыi дакладныя - вось дзе мы павiнны быць".
  
  Дыгбi прыкусiѓ нiжнюю губу. "Гэта ѓсё добра, " сказаѓ ён, " але таксама прыводзiць нас да поѓнага круга туды, дзе мы хочам быць. Цяпер павiнна быць прынятае рашэнне, Кiмберлi".
  
  "Цяпер?" Яна была шчыра здзiѓлена. "Яны нiкуды не падзенуцца, i было б памылкай выводзiць iх з поля. Я мяркую, вы зразумелi рукапiс? Чатыры вершнiкi? Апошнiя чатыры вiды зброi? Вайна, заваёва, голад, Смерць. Калi гэтае абгрунтаванае сцвярджэнне, нам трэба, каб яны рабiлi тое, што ѓ iх атрымлiваецца лепш за ѓсё".
  
  "Кiмберлi". Дыгбi пацёр вочы. "У нас з табой зусiм розныя погляды на тое, што гэта такое".
  
  "Вядома, вы не можаце аспрэчваць iх папярэднiя поспехi?"
  
  "Як вы вызначаеце поспех?" Дыгбi развёѓ рукамi ѓ абуральна самазадаволенай манеры. "Так, яны нейтралiзавалi некалькi пагроз, але тое ж самае маглi зрабiць "Марскiя коцiкi", рэйнджары, Аддзел спецыяльных мерапрыемстваѓ ЦРУ, SOG, рэйдэры марской пяхоты ..." Ён зрабiѓ паѓзу. "Бачыш, куды я накiроѓваюся?"
  
  "Ты кажаш, што нам не патрэбен Спiр".
  
  Дыгбi знарок закацiѓ вочы. "Нiколi не было".
  
  Кроѓ спатрэбiлася больш за секунду, каб абдумаць наѓмысную абразу. Яна перавяла погляд з Дыгбi на Глiсана, але генерал адказаѓ толькi абыякавым, стаiчным поглядам, без сумневу, вонкавым выразам яго творчай жылкi. Ёй было ясна, дзе СПIР атрымаѓ поспех. Глiсан шчыра не разумеѓ гэтага, а Дыгбi пераследваѓ iншую мэту.
  
  "Пакуль, - сказала яна, - у нас ёсць толькi словы i справаздачы, у асноѓным чуткi. Гэтая каманда рызыкавала сваiмi жыццямi, губляла сваiх людзей i ахвяравала зноѓ i зноѓ дзеля гэтай краiны. У iх ёсць права выказацца".
  
  Дыгбi скрывiѓ твар, але нiчога не сказаѓ. Кроѓ адкiнуѓся на спiнку крэсла, упiваючыся спакойнай атмасферай, якая ѓсё яшчэ панавала ѓ чатырох кутах пакоя, у спробе заставацца засяроджаным. Адзiн патрабаваѓ засяроджанасцi i спакою, калi маеш справу з атрутнымi змеямi.
  
  "Я прапаную адправiць людзей на TerraLeaks у спробе спынiць гэты паток iнфармацыi", - сказала яна. "Да таго часу, пакуль не будзе ѓстаноѓлена сапраѓднасць гэтага Загаду. Што будзе хутка", - дадала яна. "Мы даследуем кубiнскi бункер, дзе гэта было знойдзена. I мы дазваляем Team SPEAR рабiць сваю працу. Нiхто не зробiць гэта хутчэй".
  
  Генерал Глiсан кiѓнуѓ у знак згоды. "Яны на месцы", - праракатаѓ ён.
  
  Затым Дыгбi шырока ѓсмiхнуѓся ёй, намякаючы на ката, якому дасталiся вяршкi. "Я прымаю ѓсе вашы прапановы", - сказаѓ ён. "Я хачу афiцыйна заявiць, што не згодны з iмi, але я пагаджуся. I ѓ сваю чаргу, я хачу, каб вы прынялi маю невялiкую прапанову".
  
  Дарагi Бог, не. "Якi з iх?"
  
  "Мы адпраѓляем другую каманду. Каб прыкрываць iх i, магчыма, дапамагаць iм".
  
  Кроѓ ведаѓ, што ён казаѓ. "Прыкрываць" азначала назiраць, а "дапамагаць", цалкам магчыма, азначала выконваць.
  
  "Якая каманда?"
  
  "Каманда марскiх коцiкаѓ 7. Яны ѓжо блiзка".
  
  "Неверагодна". Кроѓ пакiвала галавой. "У нас ёсць дзве з нашых найлепшых каманд у адным раёне ѓ адзiн i той жа час. Як гэта адбылося?"
  
  Дыгбi ѓдалося застацца абыякавым. "Чыстая выпадковасць. Але ты павiнен пагадзiцца, што два лепшыя, чым адзiн".
  
  "Добра". Кроѓ ведала, што ѓ яе не было iншага выйсця, акрамя як пагадзiцца. "Але нi пры якiх абставiнах дзве каманды не сустракаюцца. Не па нейкай прычыне. ђсё зразумела?"
  
  "Толькi калi свет залежыць ад гэтага". Дыгбi ѓсмiхнуѓся, ухiляючыся ад пытання i выклiкаючы ѓ Глiсана стогн.
  
  "Заставацца прафесiяналам", - сказаѓ Глiсан. "У мяне можа быць сем у патрэбным раёне за некалькi гадзiнаѓ. Пры ѓмове, што мы скончым з гэтым даволi хутка".
  
  "Лiчы, што ѓсё скончылася". Кроѓ устрымаѓся ад таго, каб сказаць пары, каб яна не дазваляла дзверы ѓдарыць iх па срацы на выхадзе. Для SPEAR гэта цi наѓрад магло стаць больш сур'ёзным. Для чалавека, якi забiѓ Джошуа Вiдала, гэта было жорстка. Для яе гэта магло быць што заѓгодна з вышэйпералiчанага i нават горш. Але спачатку давайце выратуем мiр, падумала яна.
  
  Зноѓ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГI
  
  
  Александрыя раскiнулася ва ѓсёй сваёй сучаснай красе за люстраным акном; квiтнеючы бетонны мегаполiс, абрамлены зiготкiм морам, адзначаны пальмамi i гатэлямi, выгнутай берагавой лiнiяй i неверагодна ѓражлiвай Александрыйскай бiблiятэкай.
  
  Канспiратыѓная кватэра ЦРУ выходзiла вокнамi на шэсць забiтых машынамi палос, якiя павольна абгiналi насавую частку ѓзбярэжжа. Увесь доступ на хiсткi балкон звонку быѓ абмежаваны цяжкiм шклом i кратамi. Толькi галоѓная гасцёѓня прапаноѓвала якiя-небудзь прыкметы камфорту; кухня была маленькай i самаробнай, дзве спальнi даѓно ператварылiся ѓ сталёвыя клеткi. Толькi адзiн чалавек абслугоѓваѓ канспiратыѓную кватэру на сталай аснове, i ён вiдавочна выходзiѓ за межы сваёй зоны камфорту.
  
  Алiсiя замовiла порцыю кавы. "Гэй, чувак, гэта чатыры чорныя, два з малаком, тры са вяршкамi i адно з прысмакам карыцы. Зразумеѓ?"
  
  "Я не..." Мужчына трыццацi з чымсьцi гадоѓ у акулярах у тонкай аправе i з кусцiстымi бровамi люта замiргаѓ. "Я не... гатую каву. Ты разумееш гэта?"
  
  "Ты не разумееш? Ну, якога д'ябла ты тут робiш?"
  
  "Сувязь. Лакальны кантакт. Аканомка. Я-"
  
  Алiсiя напружана прыжмурылася. "Эканомка?"
  
  "Так. Але не так, як гэта. Я-"
  
  Алiсiя адвярнулася. "Блядзь, чувак. Ты не запраѓляеш ложкi. Ты не варыш кавы. За што, чорт вазьмi, мы вам плацiм?
  
  Дрэйк з усiх сiл спрабаваѓ не звяртаць увагi на англiчанку, замест гэтага засяродзiѓшыся на сустрэчы Смiта i Ларэн. The New Yorker быѓ падрыхтаваны i вылецеѓ у Егiпет у той момант, калi новая пагроза з некалькi трывожачай ператварылася ѓ прыярытэтную. Стоячы ѓ цэнтры пакоя з распушчанымi валасамi i гуллiвым выразам асобы, яна была гатовая абнавiць каманду, але калi Смiт падышоѓ да Ларэн, цэлы спектр эмоцый абрынуѓся на яе з галавой.
  
  "Не зараз", - неадкладна адказала яна.
  
  "Я жывы", - прарычэѓ Смiт. "Падумаѓ, што табе можа быць цiкава".
  
  Замест таго, каб агрызнуцца ѓ адказ, Ларэн зрабiла глыбокi ѓдых. "Я турбуюся пра цябе кожны дзень, кожную хвiлiну. Я веру. Табе гэта падабаецца, Смiт?"
  
  Салдат адкрыѓ рот, каб запярэчыць, але Алiсiя спрытна ѓмяшалася. "Чорт, ты што, не чуѓ? Яго клiчуць Лансялот. Ён аддае перавагу гэта Смiту. Цяпер мы ѓсё клiчам яго так".
  
  Ларэн была захоплена знянацку ѓ другi раз за хвiлiну. "Лэнс-а-што? Хiба гэта не iмя старога рыцара?"
  
  "Вядома", - радасна сказала Алiсiя. "Той жа хлопец, якi здзейснiѓ няслушнасць з жонкай караля".
  
  "Ты хочаш сказаць, што я мушу турбавацца? Цi табе не ѓсё роѓна?"
  
  Алiсiя ѓтаропiлася на Смiта. "Не. Калi ён страцiць цябе, лепшае, што яму дастанецца, - гэта бабуiн, а ѓ Егiпце няма чырвоных малпаѓ". Яна абвяла позiркам пакой з запытальным выглядам. "Прынамсi, не за межамi гэтага пакоя".
  
  Май зараз стаяла побач з Ларэн, адышоѓшы ѓ бок пасля падвойнай праверкi сiстэмы бяспекi канспiратыѓнай кватэры. "Цi павiнны мы дагнаць аперацыю? Я мяркую, што менавiта таму Ларэн тут?"
  
  "Так так". Да жыхаркi Нью-Йорка хутка вярнулася самавалоданне. "Вы ѓсё не хочаце прысесцi? Гэта можа заняць некаторы час".
  
  Ёргi знайшоѓ вольнае месца. Дрэйк прысеѓ на падлакотнiк крэсла, уважлiва аглядаючы пакой. Яму было ясна, гледзячы з боку, як Дал i Кензi зблiзiлiся, як Хайдэн выслiзнуѓ ад Кiнiмакi i, на шчасце, як Алiсiя i Мэй цяпер, здавалася, больш прымалi прысутнасць адзiн аднаго. Дрэйк адчуѓ велiзарную палёгку ад такога зыходу, але вось-вось павiнна была вылiцца наступная грандыёзная падзея. Ёргi захоѓваѓ амаль поѓнае маѓчанне з моманту свайго адкрыцця, зробленага ѓсяго тры днi таму.
  
  Я той, хто спакойна забiѓ сваiх бацькоѓ.
  
  Так, гэта падарвала сьвяткаваньне, але нiхто не цiснуѓ на рускiх. Ён сапраѓды далёка зайшоѓ, каб прызнацца ѓ зробленым; цяпер яму патрэбен быѓ час, каб перавесцi ѓспамiн у рэальныя словы.
  
  Ларэн выглядала крыху няѓтульна, стоячы на чале пакоя, але калi Смiт адступiѓ, яна пачала гаварыць. "Па-першае, у нас можа быць зачэпка адносна месцазнаходжання схованкi Тайлера Уэба. Памятаеце - ён абяцаѓ, што будзе раскрыта больш сакрэтаѓ?
  
  Дрэйк добра гэта памятаѓ. З таго часу яны турбавалiся аб патэнцыйных наступствах. Цi, прынамсi, у двух цi трох былi.
  
  "Але зараз у нас няма на гэта часу. Пазней, я спадзяюся, мы ѓсё зможам адправiцца ѓ падарожжа. Але гэта... гэтая новая пагроза пачалася, калi арганiзацыя TerraLeaks выклала ѓ Iнтэрнэт цэлую кучу дакументаѓ". Яна зморшчылася. "Больш падобна на фiзiчную бомбу, скiнутую на лiчбавы падмурак. Усе дакументы былi напiсаны ад рукi, вiдавочна фанатычныя i выключна самаѓзвялiчваюць. Звычайнае старое смецце. Супрацоѓнiкi TerraLeaks выявiлi iх у старым бункеры на Кубе, сёе-тое, што засталося ад дзесяцiгоддзяѓ таму. Падобна, бункер раней быѓ штаб-кватэрай групы вар'ятаѓ, якiя называлi сябе Ордэнам Страшнага суда".
  
  "Гучыць як куча смеху", - сказаѓ Дрэйк.
  
  "Вядома, гэта было. Але, па праѓдзе кажучы, усё становiцца нашмат горш. Усе гэтыя людзi былi ваеннымi злачынцамi, якiя ѓцяклi з нацысцкай Германii i хавалiся на Кубе. Цяпер, як вы ѓсё ведаеце, лягчэй скласцi спiс дзiѓнага лайна, якiм нацысты не цiкавiлiся, чым спiс таго, чым яны былi. Гэты Парадак быѓ створаны, каб перадаць рэчы будучым пакаленьням. Калi б iх злавiлi цi забiлi, яны хацелi б мець нейкi слаѓны рэзананс дзесьцi ѓ будучынi".
  
  "I ты кажаш, што ѓ iх гэта ёсць?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Ну, пакуль не. Нiчога не даказана. Ордэн складаѓся з двух генералаѓ, двух уплывовых урадавых дзеячаѓ i двух багатых бiзнесменаѓ. Разам яны валодалi б значнай уладай i рэсурсамi".
  
  "Адкуль мы гэта ведаем?" Спытала Май.
  
  "О, яны нiчога не хавалi. Iмёны, падзеi, месцы. Усё гэта ёсць у дакументах. I TerraLeaks рушыѓ услед iх прыкладу, - Ларэн пакiвала галавой, - як яны i робяць".
  
  "Ты хочаш сказаць, што ѓсе ведаюць?" Цiха сказаѓ Дрэйк. "Кожная крывавая арганiзацыя ѓ свеце? Чорт." Ён павярнуѓ галаву да акна, як быццам сузiраючы ѓвесь свет звонку, якi сыходзiцца разам.
  
  "Дакумент, аб якiм iдзе гаворка, не цалкам скончаны", - пачала Ларэн.
  
  Алiсiя фыркнула. "Калi, вядома, гэта не так".
  
  "Такiм чынам, у нас няма ѓсёй iнфармацыi. Мы можам толькi меркаваць, што гэтыя ваенныя злачынцы, якiя знiклi з зямлi каля дваццацi сямi гадоѓ таму, не атрымалi шанцу завяршыць сваю працу".
  
  "Знiк?" Прамармытаѓ Далеч, злёгку пераступаючы з нагi на нагу. "Звычайна гэта азначае таемную палiцыю. Або Спецназ. Мае сэнс, бо яны былi вайсковымi злачынцамi".
  
  Ларэн кiѓнула. "Гэта кансэнсус. Але той, хто "знiк", не падумаѓ шукаць сакрэтны бункер".
  
  "Тады, верагодна, SAS". Далеч зiрнуѓ на Дрэйка. "Тоѓстыя ѓблюдкi".
  
  "Прынамсi, нашы сiлы спецыяльнага прызначэння не называюцца "АББА"."
  
  Кiнiмака падышоѓ да акна, каб зiрнуць. "Гучыць як мацi ѓсiх памылак", - прагрукатаѓ ён у шклянку. "Дазваляю гэтай iнфармацыi распаѓсюджвацца свабодна. Колькi ѓрадаѓ збiраюцца паляваць на гэта адначасова?"
  
  "Па меншай меры шэсць", - сказала Ларэн. "Пра якiя мы ведаем. Да гэтага часу магло б быць больш, чым гэта. Гонка пачалася, калi вы, хлопцы, фiнiшавалi ѓ Перу".
  
  "Заканчваеш?" Сьмiт паѓтарыѓ. "Мы ратавалi жыццi".
  
  Ларэн пацiснула плячыма. "Нiхто не вiнавацiць цябе за гэта".
  
  Дрэйк выразна памятаѓ неаднаразовыя просьбы Смiта паспяшацца, чорт вазьмi, падчас апошняй мiсii. Але зараз было не час паднiмаць гэтае пытанне. Замест гэтага ён неѓзаметку прыцягнуѓ увагу the New Yorker.
  
  "Такiм чынам", - сказаѓ ён. "Чаму б вам не расказаць нам дакладна, што запланаваѓ гэты Ордэн Страшнага суда i як ён збiраецца знiшчыць свет?"
  
  Ларэн зрабiла глыбокi ѓдых. "Тады ѓсё ѓ парадку. Я спадзяюся, ты гатовы да гэтага".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦI
  
  
  "Праз спадарожнiкi-шпiёны, утоеных агентаѓ i камеры, беспiлотнiкi, АНБ... вы называеце гэта, мы ведаем, што прынамсi шэсць iншых краiн спяшаюцца першымi знайсцi чатыры куткi зямлi. Амерыканцы ... - яна зрабiла паѓзу, задумаѓшыся, - ну ... будучы амерыканцамi ... хочаце патрапiць туды раней за iншых. Не толькi дзеля прэстыжу, але i таму, што мы проста не можам сказаць, што нехта iншы будзе рабiць з тым, што яны знойдуць. Пачуццё такое... што, калi Iзраiль знойдзе таемнага забойцу з краiны? Што, калi Кiтай знойдзе ѓсе чатыры?"
  
  "Значыць, гэта пацверджаныя краiны, якiя ѓдзельнiчаюць у праекце?" Цiха спытала Кензi. "Iзраiль?"
  
  "Так. Плюс Кiтай, Францыя, Швецыя, Расiя i Вялiкабрытанiя".
  
  Дрэйк падумаѓ, можа быць, ён ведае каго-небудзь з уцягнутых у гэта людзей. Гэта было няправiльна, што ён мусiѓ працаваць супраць iх.
  
  "Хiтра", - сказаѓ ён. "Якiя дакладныя распараджэннi?"
  
  Ларэн зверыла са сваiм ноѓтбукам, каб пераканацца. "У iх утрымоѓваецца жудасна шмат 'без збояѓ" i 'любым коштам'."
  
  "Яны бачаць у гэтым глабальную пагрозу", - сказаѓ Хэйдэн. "А чаму б i не? Да наступнага апакалiпсiсу заѓсёды застаецца ѓсяго некалькi дзён".
  
  "I ѓсё ж, " сказаѓ Дрэйк, - па сутнасцi, мы ѓсе на адным баку".
  
  Хайдэн мiргнуѓ, гледзячы на яго. "Ваѓ. Завязвай з наркотыкамi, чувак".
  
  "Не, я меѓ на ѓвазе-"
  
  "Занадта шмат удараѓ канчаткова звялi яго з розуму". Далеч засмяяѓся.
  
  Дрэйк вылупiѓ вочы. "Заткнi сваю пашчу". Ён зрабiѓ паѓзу. "Ты навёѓ даведкi аб сваiм Ёркшыры? У любым выпадку, я меѓ на ѓвазе, што ѓсе мы - спецпрызн. Выразаны з адной тканiны. Мы, чорт вазьмi, не павiнны ганяцца адзiн за адным па ѓсiм свеце".
  
  "Згодны", - сказаѓ Хэйдэн без эмоцый. "Дык з кiм ты збiраешся гэта абмяркоѓваць?"
  
  Дрэйк развёѓ рукамi. "Прэзiдэнт Коберн?"
  
  "Спачатку вам давялося б прайсцi мiма мiнiстра абароны. I iншыя. Коѓла акружаюць не толькi фiзiчныя сцены, i некаторыя з iх не пазбаѓлены зубцоѓ".
  
  "Не ѓсе каманды будуць праводзiць таварыскiя матчы", - упэѓнена дадала Кензi.
  
  "Вядома". Дрэйк здаѓся i сеѓ. "Прабач, Ларэн. Працягвайце".
  
  "Правiльна. Такiм чынам, усе прачыталi дакументы, якiя прасяклi. Большасць з iх - нацысцкая лухта, калi сапраѓды. I я чытаю гэта даслоѓна. Старонка, названая ѓ гонар гэтай няшчаснай групы, пад назвай "Ордэн страшнага суда", дакладна паказвае на так званыя "месцы спачыну" Чатырох Коннiкаѓ: Вайна, Заваёва, Голад i Смерць".
  
  "З Кнiгi Адкрыццi?" Спытаѓ Хэйдэн. "Тыя чатыры вершнiка?"
  
  "Ага". Ларэн кiѓнула, усё яшчэ праглядаючы мноства нататак, пацверджаных некаторымi з лепшых гiкаѓ Амерыкi. "Ягня Божы адкрывае першыя чатыры з сямi пячатак, якiя выклiкаюць чатырох iстот, якiя выязджаюць на белых, чырвоных, чорных i бледнатварых конях. Канешне, на працягу многiх гадоѓ яны былi прывязаны да ѓсяго i зноѓ i зноѓ пераасэнсоѓвалiся ѓ папулярнай культуры. Iх нават апiсвалi як сiмвал Рымскай iмперыi i яе наступнай гiсторыi. Але, гэй, нацысты маглi круцiць гэтым, як iм заманецца, праѓда? Цяпер, магчыма, будзе лепей, калi я раздам гэта. Яна дастала пачак папер са свайго партфеля, выглядаючы больш дзелавiтай, чым Дрэйк калi-небудзь бачыѓ яе. Цiкавая перамена для Ларэн, i, падобна, яна прыняла яе блiзка да сэрца. Ён хутка зiрнуѓ на паперу.
  
  "Гэта тая рэч, якая ѓсiх загарэла? Ордэн?"
  
  "Так, прачытай гэта".
  
  Далеч прачытаѓ гэта ѓслых, пакуль астатнiя ѓспрымалi гэта.
  
  "На чатырох канцах Зямлi мы знайшлi Чатырох Коннiкаѓ i выклалi iм план Парадку Страшнага суда. Тыя, хто перажыве Судны паход i яго наступствы, па праве будуць кiраваць непадзельна. Калi вы чытаеце гэта, мы заблудзiлiся, так што чытайце i сачыце з асцярожнасцю. Нашы апошнiя гады былi патрачаны на зборку чатырох апошнiх вiдаѓ зброi, сусветных рэвалюцый: Войны, Заваёвы, голаду i Смерцi. Аб'яднаѓшыся, яны знiшчаць усе ѓрады i адкрыюць новую будучыню. Будзьце гатовы. Знайдзi iх. Адпраѓляйцеся ѓ чатыры вуглы Зямлi. Знайдзiце месцы спачыну Айца Стратэгii, а затым кагана; горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ, а затым Бiзуна Божага. Але ѓсё не так, як падаецца. Мы наведалi кагана ѓ 1960 годзе, праз пяць гадоѓ пасля завяршэння, паклаѓшы Заваёва ѓ яго труну. Мы знайшлi Бiч, якi ахоѓвае сапраѓдны страшны суд. I адзiны код забойства - гэта калi з'явiлiся Коннiкi. На касцях Айца няма апазнавальных знакаѓ. Iндзеец акружаны зброяй. Парадак Страшнага суда зараз жыве праз вас i будзе вечна валадарыць непадзельна".
  
  Дрэйк увабраѓ усё гэта. Шмат падказак, шмат iсцiн. Шмат працы. Аднак Даль апярэдзiѓ яго з першым каментаром. "Узнiк? Не паѓстануць?"
  
  "Так, здаецца, нешта не так". пагадзiлася Ларэн. "Але гэта не памылка друку".
  
  Май пракаментавала: "Вiдаць, гэта паказвае парадак, у якiм трэба глядзець, хаця i няѓлоѓна".
  
  Ларэн кiѓнула ѓ знак згоды. "Гэта так. Але вы таксама разумееце, чаму яны называюць гэта "месцамi адпачынку'? Не грабнiцы, цi пахаваннi, цi што там яшчэ?"
  
  "Усё не так, як здаецца", - прачытаѓ Далеч услых.
  
  "Так. Вiдавочна, што патрабуецца яшчэ тона даследаванняѓ".
  
  "Iндзеец акружаны зброяй", - прачытала Алiсiя ѓслых. "Што, чорт вазьмi, гэта значыць?"
  
  "Давайце не будзем забягаць занадта далёка наперад", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  "Лiчыцца, што веданне ѓсiх гэтых месцаѓ апошняга спачыну памерла разам з нацысцкiм загадам". Сказала Ларэн. "Магчыма, яны плянавалi нешта запiсаць. Можа быць, гэтае кадаваньне. Або перадача ведаѓ iншым пакаленням. Мы не ведаем напэѓна, але мы ведаем, што гэта ѓсё, што нам трэба працягваць, " яна пацiснула плячыма, " i ѓсё ѓ адной лодцы. Яна ѓтаропiлася на Дрэйка. "Шлюпка. Плыт для выжывання. Вы ѓлавiлi iдэю".
  
  Ёркшырэц ганарлiва кiѓнуѓ. "Вядома хачу. SAS можа прымусiць камень плаваць ".
  
  "Ну, з кiм бы мы нi сутыкнулiся, у iх ёсць тыя ж падказкi, што i ѓ нас", - сказаѓ Хэйдэн. "Як наконт таго, каб пачаць?"
  
  Кiнiмака адвярнуѓся ад акна. "На чатырох кутах зямлi?" ён спытаѓ. "Дзе яны знаходзяцца?"
  
  Пакой выглядаѓ пустым. "Цяжка сказаць", - сказаѓ Далеч. "Калi зямля круглая".
  
  "Добра, як наконт першага Вершнiка, на якога яны спасылалiся. Гэты Айцец стратэгii". Кiнiмака ѓвайшоѓ у пакой, загароджваючы ѓсё святло з акна за яго спiной. "Якiя спасылкi ѓ нас ёсць на яго?"
  
  "Як i трэба было чакаць, - Ларэн пастукала па экране, - у мазгавым цэнтры ѓ нас на радзiме гэтым таксама займаюцца..." Яна скарысталася момантам, каб прачытаць.
  
  Дрэйк скарыстаѓся тым жа момантам, каб паразважаць. Згадванне Ларэн аб "мазгавым цэнтры на радзiме" толькi растлумачыла тое, чаго не было.
  
  Карын Блэйк.
  
  Вядома, час ляцеѓ незаѓважна, калi ты быѓ часткай каманды SPEAR, але даѓно мiнуѓ той дзень i нават тыдзень, калi Карын павiнна была быць на сувязi. Кожны раз, калi ён вырашаѓ звязацца з ёй, нешта спыняла яго - няхай гэта будзе куча ворагаѓ, сусветны крызiс або яго ѓласнае патрабаванне не раздражняць. Карын мела патрэбу ѓ сваёй прасторы, але-
  
  Дзе, чорт вазьмi, яна?
  
  Ларэн пачала казаць, i зноѓ думкi аб Карын прыйшлося адкласцi ѓ бок.
  
  "Здаецца, гiстарычная фiгура была вядома як Бацька стратэгii. Ганiбал."
  
  Сьмiт выглядаѓ няѓпэѓненым. "Якi з iх?"
  
  Алiсiя падцiснула вусны. "Калi гэта чувак Энтанi Хопкiнса, я не пакiну гэты пакой".
  
  "Ганiбал Барка быѓ легендарным военачальнiкам з Карфагена. Якi нарадзiѓся ѓ 247 годзе да н.э., ён быѓ чалавекам, якi правёѓ цэлае войска, уключаючы баявых сланоѓ, праз Пiрэнеi i Альпы ѓ Iталiю. Ён валодаѓ здольнасцю вызначаць свае моцныя бакi i слабасцi ворагаѓ i перамог мноства саюзнiкаѓ Рыма. Адзiны спосаб, якiм ён у канчатковым вынiку пацярпеѓ паражэнне, быѓ, калi нейкi хлопец вывучыѓ яго ѓласную блiскучую тактыку i распрацаваѓ спосаб выкарыстоѓваць яе супраць яго. Гэта было ѓ Карфагене".
  
  "Дык гэты хлопец - Бацька стратэгii?" - Спытаѓ Смiт. "Гэты Ганiбал?"
  
  "Лiчыцца адным з найвялiкшых ваенных стратэгаѓ у гiсторыi i адным з выбiтных палкаводцаѓ старажытнасцi нараѓне з Аляксандрам Македонскiм i Цэзарам. Яго назвалi Айцом стратэгii, таму што яго люты вораг, Рым, у канчатковым вынiку прымянiѓ яго ваенную тактыку ѓ сваiх уласных планах."
  
  "Вось гэта перамога, " сказаѓ Даль, " калi яна калi-небудзь была".
  
  Ларэн кiѓнула. "Яшчэ лепш. Ганiбал лiчыѓся такiм кашмарам для Рыма, што яны выкарыстоѓвалi прымаѓку кожны раз, калi здаралася якая-небудзь катастрофа. У перакладзе гэта значыць, Ганiбал каля брамы! Лацiнская фраза стала агульнапрынятай i выкарыстоѓваецца да гэтага часу."
  
  "Вяртаючыся да парадку", - падказаѓ iм Хайдэн. "Як гэта падыходзiць?"
  
  "Што ж, мы можам з упэѓненасцю сказаць, што Ганiбал - адзiн з Чатырох Коннiкаѓ. Апроч таго, што ён, вiдавочна, ездзiѓ конна на канi, на працягу ѓсёй гiсторыi яго завуць Айцом стратэгii. Значыць, Ён i ёсць Вайна, першы Вершнiк. Ён, безумоѓна, прынёс вайну ѓ Рымскую iмперыю".
  
  Дрэйк праглядзеѓ тэкст. "Такiм чынам, тут гаворыцца, што план Парадку Страшнага суда быѓ закладзены Коннiкамi. Цi павiнны мы меркаваць, што Ордэн пахаваѓ разбуральную зброю ѓ магiле Ганiбала? Пакiнуць гэта для будучага пакалення?"
  
  Ларэн кiѓнула. "Гэта агульнае адчуванне. Зброя ѓ кожнай магiле. Магiла ѓ кожным кутку зямлi".
  
  Кiнiмака падняѓ брыво. "Што зноѓ жа мае такi ж сэнс, як спаднiца з травы".
  
  Хайдэн махнуѓ яму рукой, каб ён спыняѓся. "Забудзься пра гэта", - сказала яна. "На дадзены момант. Канешне, у такога чалавека, як Ганiбал, павiнна быць магiла цi маѓзалей?"
  
  Ларэн адкiнулася на спiнку крэсла. "Так, вось тут усё i становiцца складаней. Бедны стары Ганiбал быѓ сасланы i памёр бездапаможнай смерцю, верагодна, ад атруты. Ён быѓ пахаваны ѓ безназоѓнай магiле".
  
  Дрэйк вылупiѓ вочы. "Лухта сабачая".
  
  "Гэта прымушае задумацца, цi не так?"
  
  "У нас ёсць месцазнаходжанне?" Спытала Май.
  
  "О так". Ларэн усмiхнулася. "Афрыка".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Алiсiя падышла да бакавой шафкi i дастала бутэльку вады з мiнi-халадзiльнiка, якi стаяѓ зверху. Пачатак новай аперацыi заѓсёды было напружанай справай. Яе моцным бокам былi баявыя дзеяннi; аднак на гэты раз iм яѓна патрэбен быѓ план. Хайдэн ужо далучыѓся да Ларэн за наѓтбукам, а Смiт спрабаваѓ выглядаць зацiкаѓленым, без сумневу, таму што жыхар Нью-Ёрка прымяраѓ на сябе iншую ролю. О так, i таму што яна не ѓ турме, наведваючы вар'ята тэрарыста.
  
  Алiсiя прытрымлiвалася ѓласнага меркавання, але ёй было цяжка зразумець логiку мыслення Ларэн. I ѓсё ж, гэта была не яе справа судзiць, не пасля таго жыцця, якое яна ѓжо вяла. Ларэн Фокс была дастаткова мудрай i пранiклiвай, каб прадбачыць, што адбудзецца.
  
  Спадзяюся на гэта. Алiсiя выпiла палову бутэлькi, затым павярнулася да Дрэйка. Ёркшырэц у дадзены момант стаяѓ побач з Далем i Кензi. Яна збiралася ѓвайсцi, калi побач з ёй адбыѓся нейкi рух.
  
  "О, прывiтанне, Ёгi. Як там справы?"
  
  "Добра". Рускi злодзей быѓ прыгнечаны з таго часу, як яго раптам выкрылi. "Ты думаеш, яны ненавiдзяць мяне зараз?"
  
  Хто? Яны? Ты жартуеш? Нiхто цябе не судзiць, асаблiва я. Яна хмыкнула i агледзелася. "Або Май. Або Дрэйк. I асаблiва не Кензi. У сучкi, напэѓна, ёсць падзямелле, поѓнае маленькiх непрыемных сакрэтаѓ".
  
  "О".
  
  "Не тое каб твой маленькi непрыемны сакрэт". Чорт! "Гэй, я ѓсё яшчэ спрабую тут змянiцца. Я нi чорта не ѓмею падбадзёрваць".
  
  "Я бачу гэта".
  
  Яна працягнула руку: "Iдзi сюды!" - I рванулася да яго галаве, калi ён выслiзнуѓ, спрабуючы схапiць яго за галаву. Ёргi подскакам накiраваѓся ѓ канец пакоя, яго ногi былi лёгкiмi. Алiсiя ѓбачыла марнасць пагонi.
  
  "У наступны раз, хлопчык".
  
  Дрэйк назiраѓ за яе наблiжэннем. "Ведаеш, ён цябе баiцца".
  
  "Не думаѓ, што дзiця нечага баiцца. Не пасля таго, як правёѓ час у гэтай рускай турме i ѓзводзiѓ муры. Затым ты даведаешся, што ён баiцца гэтага." Яна пастукала сябе па галаве.
  
  "Самая магутная зброя з усiх", - сказаѓ Даль. "Проста спытаеце Ганiбала".
  
  "О, Торсцi адпускае вастрыню. Давайце ѓсё звернемся да календара. А калi сур'ёзна," дадала Алiсiя. "Дзiцяцi трэба вымавiцца. Я не валодаю найлепшай квалiфiкацыяй".
  
  Кензi забрахала. "Няѓжо? Я ѓражаны".
  
  "Цi згадвалiся вы ѓ заяве Уэба? О так, я так думаю."
  
  Iзраiльцянiн пацiснуѓ плячыма. "Мне цяжка спаць па начах. Ну i што?"
  
  "Вось чаму", - сказала Алiсiя. "Ня што."
  
  "Я мяркую, па той жа прычыне, што i ты".
  
  Наступiла глыбокая цiшыня. Далеч сустрэѓся поглядам з Дрэйкам паверх жаночых галоѓ i злёгку пакланiѓся. Дрэйк хутка адвёѓ погляд, не прынiжаючы жанчын, але i не жадаючы, каб iх пацягнулi ѓ калодзеж пакут. Алiсiя падняла вочы, калi Хэйдэн пачаѓ гаварыць.
  
  "Добра", - сказаѓ iх бос. "Гэта лепш, чым Ларэн першапачаткова думала. Хто за паездку на Гелеспонт?"
  
  Алiсiя ѓздыхнула. "Гучыць iдэальна для гэтай чортавай каманды. Запiшыце мяне".
  
  
  * * *
  
  
  Спачатку на верталётах, а затым на хуткаходных катэрах каманда SPEAR наблiзiлася да Дарданэл. Сонца ѓжо апускалася да гарызонту, святло трансфармавалася з яркага шара ѓ панарамную паласу на заднiм плане i гарызантальную касую рысу. Дрэйк выявiѓ, што ѓ выбоiстай паездцы амаль не пераключаѓся з аднаго вiду транспарту на iншы, i знайшоѓ час здзiвiцца, як пiлоты шчасна перажылi гэты дзень. Алiсiя, знаходзячыся побач з iм на борце верталёта, крыху растлумачыла свае пачуццi.
  
  "Гэй, народ, вы думаеце, гэты чувак спрабуе нас забiць?"
  
  Кiнiмака, туга прышпiлены i ѓчапiѓшыся ѓ столькi запасных рамянёѓ, колькi мог утрымаць, прамовiѓ скрозь сцiснутыя зубы: "Я амаль упэѓнены, што ён думае, што яны адскокваюць".
  
  Сродкi сувязi былi поѓнасцю працаздольныя i адкрыты. Цiшыня запоѓнiла паветра, пакуль iх каманда правярала зброю, якая пастаѓляецца ЦРУ. Дрэйк выявiѓ звычайных падазраваных, сярод якiх былi "Глокi", HKS, баявыя нажы i розны асартымент гранат. Былi таксама прадастаѓлены прыборы начнога бачання. Усяго праз некалькi хвiлiн Хэйдэн пачаѓ гаварыць па камунiкатары.
  
  "Такiм чынам, людзi, прыйшоѓ час разгледзець iншы, больш асабiсты аспект гэтай мiсii. Спаборныя каманды. ЦРУ па-ранейшаму кажа, што iх шэсць, так што давайце будзем удзячныя, што не нашмат больш. Александрыйская ячэйка пастаянна атрымлiвае iнфармацыю, якая паступае кропельным шляхам з ячэек ЦРУ па ѓсiм свеце, ад АНБ i агентаѓ пад прыкрыццём. Яны перадаюць мне любыя факты, якiя адносяцца да справы -"
  
  "Калi гэта адпавядае iх iнтарэсам", - уставiла Кензi.
  
  Хэйдэн кашлянуѓ. "Я разумею, што ѓ вас быѓ няѓдалы досвед зносiн з урадавымi агенцтвамi, а пра ЦРУ сапраѓды дрэнна адклiкаюцца ѓ прэсе, але я сапраѓды працаваѓ на iх. I я, прынамсi, зрабiѓ сваю працу правiльна. Iм трэба баранiць цэлую нацыю. Будзьце ѓпэѓненыя, я перадам вам факты".
  
  "Цiкава, што задзiрае яе спаднiцу", - прашаптала Алiсiя па камунiкатары. "Упэѓнены, што, чорт вазьмi, нiчога добрага".
  
  Кензi ѓтаропiлася на яе. "Што можа быць добрым, ад чаго ѓ цябе задзiраецца спаднiца?"
  
  "Я не ведаю". Алiсiя хутка замiргала. "Рот Джонi Дэпа?"
  
  Хайдэн прачысцiла горла i працягнула. "Шэсць каманд спецназа. Цяжка сказаць, хто спачувае, а хто адкрыта варожы. Не мяркуйце. Мы павiнны ставiцца да ѓсiх як да ворагаѓ. Нi адна з краiн, якiя, як мы ведаем, удзельнiчаюць у гэтым, не прызнае гэтага. Я разумею, што вы, магчыма, ведаеце некаторых з гэтых хлопцаѓ, але песьня застаецца той жа".
  
  Калi Хэйдэн зрабiѓ паѓзу, Дрэйк задумаѓся аб брытанскiм кантынгенце. У SAS было даволi шмат палкоѓ, i ён адсутнiчаѓ шмат гадоѓ, але ѓсё ж свет ультраэлiтных салдат быѓ не зусiм вялiкiм. Хэйдэн меѓ рацыю, калi загаварыѓ аб патэнцыйных канфрантацыях i агаворках цяпер, замест таго, каб быць заспетым знянацку iмi на поле бою. Далеч мог бы пацiкавiцца шведскiм кантынгентам, а Кензi - iзраiльскiм. Добрая праца, там не было традыцыйнай амерыканскай прысутнасцi.
  
  "Я не магу ѓявiць Кiтай дружалюбным", - сказаѓ ён. "Нi Расiя".
  
  "З такой хуткасцю", - сказала Май, гледзячы ѓ акно. "Яны будуць абрысамi ѓ цемры".
  
  "Цi маем мы ѓяѓленне аб бягучым становiшчы кожнай краiны?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "Так, я якраз да гэтага iшоѓ. Наколькi мы можам меркаваць, шведы ѓ некалькiх гадзiнах язды. Французы ѓсё яшчэ дома. Масад блiжэй за ѓсiх, вельмi блiзка".
  
  "Вядома", - сказаѓ Далеч. "Нiхто на самой справе не ведае, куды яны накiроѓваюцца".
  
  Дрэйк злёгку кашлянуѓ. "Спрабуеш апраѓдаць няѓдалую спробу Швецыi?"
  
  "Цяпер ты гучыш як на Еѓрабачаннi. I нiхто не згадаѓ Брытанiю. Дзе яны знаходзяцца? Усё яшчэ заварваеш гарбату?" Далеч падняѓ уяѓны кубак, мезенец тырчаѓ пад кутом.
  
  Гэта была справядлiвая заѓвага. "Ну, Швецыя, верагодна, пачала задам наперад".
  
  "Прынамсi, яны пачалi".
  
  "Хлопцы", - умяшаѓся Хэйдэн. "Не забывайцеся, што мы таксама частка гэтага. I Вашынгтон чакае, што мы пераможам".
  
  Дрэйк хмыкнуѓ. Далеч ухмыльнуѓся. Смiт падняѓ вочы, калi Ларэн пачала гаварыць.
  
  "Цiкавым дадаткам да ѓсяго гэтага з'яѓляецца тое, што некаторыя з гэтых краiнаѓ люта пратэстуюць супраць любога ѓмяшання. Канешне, узровень лайна заѓсёды высокi, але мы маглi б мець справу i з некаторымi несумленнымi элементамi".
  
  "Неафiцыйна? Адкалолiся групы?" - спытаѓ Кiнiмака.
  
  "Гэта магчыма".
  
  "Гэта проста вяртае нас да асноѓнай iнфармацыi", - сказаѓ Хэйдэн. "Усе настроены варожа".
  
  Дрэйку стала цiкава, што Смiт мог падумаць аб яе заяве. Вярнуѓшыся ѓ Куска, Джошуа быѓ варожы, але паколькi яго смерць не была санкцыянавана ѓрадам, а iх знаходжанне ѓ краiне ѓвесь час змянялася, аспрэчвалася, нiхто не ведаѓ, што адбудзецца. Смерць гэтага чалавека была няшчасным выпадкам, але выклiкана няѓважлiвасцю i празмернай стараннасцю. Так, ён быѓ паразiтам i забойцам, але акалiчнасцi былi iншымi.
  
  Пасля верталёта яны запоѓнiлi лодкi. Апранутыя ѓ чорнае, з замаскiраванымi тварамi, якiя плаѓна падскоквалi па водах Геллеспонта, ноч, нарэшце, напоѓнiлася цемрай. Маршрут, якi яны выбралi, быѓ пусты, агнi мiгацелi за далёкiм берагам. Гелеспонт быѓ важным каналам, якi з'яѓляецца часткай мяжы памiж Еѓропай i Азiяй. Вузкi пралiѓ, на яго паѓночных берагах знаходзiѓся Галiполi, у той час як большасць iншых яго межаѓ былi адносна маланаселенымi. Калi яны слiзгалi па вадзе, Хэйдэн i Ларэн скарысталiся камунiкатарам.
  
  "У Ганiбала нiколi не было магiлы, нават надмагiльнага знака. Пасля блiскучай кар'еры гэты легендарны генерал памёр практычна ѓ адзiноце, атручаны ѓ старэчым узросце. Такiм чынам, як вы знаходзiце безназоѓную магiлу?"
  
  Дрэйк падняѓ вочы, калi Ларэн зрабiла паѓзу. Яна пыталася ѓ iх?
  
  Сьмiт адважна накiраваѓся на пошукi рашэньня. "Гiдралакатар?"
  
  "Гэта магчыма, але ѓ вас павiнна быць даволi добрае ѓяѓленне аб тым, дзе шукаць", - адказаѓ Даль.
  
  "Яны знайшлi малавядомы дакумент, так, дакумент для запiсу, але страчаны ѓ часе", - сказаѓ Хэйдэн. "Лёс Ганiбала заѓсёды раздражняѓ тых, хто любiѓ героя, якi супрацьстаяѓ рымскаму iмперыялiзму. Адным з такiх людзей быѓ прэзiдэнт Тунiса, якi наведаѓ Стамбул у шасцiдзесятых гадах. Падчас гэтага вiзiту адзiнае, чаго ён хацеѓ, гэта мець магчымасць забраць астанкi Ганiбала з сабой у Тунiс. Нiшто iншае не мела значэння. Туркi ѓрэшце некалькi памякчэлi i ѓзялi яго з сабой у невялiкае падарожжа".
  
  "Шасцiдзесятыя?" Далеч сказаѓ. "Цi не тады ваенныя злачынцы пачалi распрацоѓваць свой маленькi гiдкi план?"
  
  "Хутчэй за ѓсё". Сказаѓ Хэйдэн. "Пасля таго, як яны пасялiлiся на Кубе i распачалi новае жыццё. Потым iх новы парадак праiснаваѓ амаль дваццаць гадоѓ".
  
  "Процьма часу, каб злаѓчыцца", - сказала Алiсiя.
  
  "I выбраць для iх Чатырох вершнiкаѓ", - дадала Май. "Ганiбал - Коннiк вайны? У гэтым ёсьць сэнс. Але хто, чорт вазьмi, такiя Заваёвы, Голад i Смерць? I чаму Дарданэлы ѓ Афрыцы з'яѓляюцца адным з чатырох бакоѓ свету?"
  
  "Добрая заѓвага", Алiсiя падтрымала Мэй, прымусiѓшы Дрэйка падвоiць намаганнi. "Табе трэба зноѓ надзець гэтую маленькую шапачку для разважанняѓ, Фоксi".
  
  Ларэн усмiхнулася. Дрэйк мог сказаць гэта па тоне яе голасу. "Такiм чынам, туркi, асаблiва збянтэжаныя ѓласнай непавагай да Ганiбалу, адвезлi тунiскага прэзiдэнта ѓ месца на Гелеспонце. Тут напiсана "на ѓзгорку, дзе ёсць паѓразбураны будынак". Гэта вядомае месца спачыну Ганiбала Баркi".
  
  Дрэйк чакаѓ, але больш нiякай iнфармацыi не паступала. "I ѓсё ж, " сказаѓ ён, " гэта было трыццаць гадоѓ таму".
  
  "Гэта прастаяла так доѓга," сказала Ларэн, - i туркi, без сумневу, выставiлi нешта накшталт ганаровай варты".
  
  Дрэйк выглядаѓ якi сумняваецца. "Па праѓдзе кажучы, гэта магла б быць проста ганаровая магiла".
  
  "Яны забралi туды прэзiдэнта Тунiса, Мэт. Ён нават забраѓ флаконы з пяском, завераныя яго целаахоѓнiкамi, назваѓшы iх 'пяском з магiлы Ганiбала' па вяртаннi дадому. У той сiтуацыi, у той год, цi сапраѓды туркi падманулi б прэзiдэнта Тунiса?"
  
  Дрэйк кiѓнуѓ наперад, на надыходзячы цёмны выгiн берагавой лiнii. "Мы збiраемся гэта высветлiць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Дрэйк дапамог выцягнуць з вады хуткасны катэр колеру собаля, прышвартаваѓшы яго да найблiзкай навалы старых каранёѓ i ѓсталяваѓшы падвесны матор. Мэй, Алiсiя i Смiт кiнулiся ставiць аванпост. Кiнiмака падняѓ цяжкiя заплечнiкi з дапамогай Даля. Дрэйк адчуѓ пясок пад сваiмi чаравiкамi. У паветры пахла зямлёй. Хвалi моцна набягалi на бераг злева ад яго, якiя надавалiся лодкамi iмпульс. Нiводны iншы гук не парушаѓ цiшынi, пакуль капейшчыкi падводзiлi вынiкi.
  
  Хэйдэн трымаѓ у руках партатыѓны GPS-навiгатар. "Добра. У мяне запраграмаваны каардынаты. Мы гатовы iсцi?"
  
  "Гатовы", - выдыхнула ѓ адказ некалькi галасоѓ.
  
  Хайдэн рушыѓ наперад, а Дрэйк прыбудаваѓся ззаду, пераадольваючы зыбучы пясок пад нагамi. Яны ѓвесь час сканавалi мясцовасць, але нiякiх iншых крынiц святла вiдаць не было. Магчыма, яны ѓсё ж дабралiся сюды першымi. Магчыма, iншыя каманды ѓстрымлiвалiся, дазваляючы камусьцi iншаму выконваць усю цяжкую працу. Магчыма, нават зараз за iмi назiралi.
  
  Магчымасцi былi бязмежныя. Дрэйк кiѓнуѓ Алiсii, калi яны праходзiлi мiма, i ангелька ѓстала ѓ чаргу. "Май вагаецца з боку ѓ бок".
  
  "А Смiт?" - Спытаѓ я.
  
  "Я тут. Шлях вольны".
  
  О так, але мы накiроѓваемся ѓглыб краiны, падумаѓ Дрэйк, але нiчога не сказаѓ. Мяккi пясок саступiѓ месца шчыльна ѓтрамбаванай зямлi, а затым яны ѓзбiралiся на насып. Усяго ѓ некалькi футаѓ вышынёй i з пакатым верхам, яны неѓзабаве перасеклi мяжу пустынi i апынулiся на роѓным участку зямлi. Хайдэн паказаѓ шлях, i яны перасеклi бясплодную пустку. Цяпер няма неабходнасцi выстаѓляць вартавых. Яны маглi бачыць на многiя мiлi, але Мэй i Смiт заставалiся далей, павялiчваючы далёкасць агляду.
  
  Экран GPS бязгучна мiргаѓ, накiроѓваючы iх усё блiжэй да мэты, i цёмная арка ночы велiчна распасцiралася над iмi. Пры такой вялiкай прасторы неба было вялiзным; зоркi ледзь бачныя, а месяц - малюсенькай палоскай. Дзесяць хвiлiн ператварылiся ѓ дваццаць, а потым у трыццаць, а яны ѓсё яшчэ iшлi адны. Хэйдэн падтрымлiваѓ сувязь па камунiкатары, як з камандай, так i з Александрыяй. Дрэйк дазволiѓ навакольнаму асяроддзю пагрузiцца ѓ сябе, удыхаючы няроѓны рытм прыроды. Гукi жывёл, павеѓ ветрыку, шолах зямлi - усё гэта было там, але нiчога непрыстойнага. Ён разумеѓ, што каманды, з якiмi iм супрацьстаялi, могуць быць анi не горшыя за iх, але давяраѓ сваiм уласным здольнасцям i здольнасцям сваiх сяброѓ.
  
  "Наперадзе", - прашаптаѓ Хэйдэн. "GPS паказвае, што рэльеф паднiмаецца прыкладна на сорак футаѓ. Гэта можа быць груд, якi мы шукаем. Паднiмiце вочы".
  
  Пагорак павольна выступаѓ з цемры, няѓхiльна ѓзнiмальны груд зямлi са зблытанымi каранямi i валунамi, усеваючымi сухую зямлю, i яны пракладалi ѓстойлiвы шлях праз перашкоды. Дрэйк i Алiсiя скарысталiся момантам, каб спынiцца i азiрнуцца назад, адзначыѓшы гладкую чарноцце, якая распасцiраецца да самага хвалюючага мора. I далёка за гэтым, мiгатлiвыя агнi гаванi, зусiм iншае iснаванне.
  
  "Аднойчы?" Са здзiѓленнем спытала Алiсiя.
  
  Дрэйк спадзяваѓся на гэта. "Мы дабяромся туды", - сказаѓ ён.
  
  "Гэта павiнна быць лёгка".
  
  "Так, каханне. Як язда на ровары. Але ты падаеш i атрымлiваеш парэзы, удары i драпiны задоѓга да таго, як знаходзiш раѓнавагу".
  
  "Значыць, палова шляху ѓжо пройдзена". Яна коратка дакранулася да яго, а затым працягнула падымацца на ѓзгорак.
  
  Дрэйк моѓчкi рушыѓ услед за ёй. Будучыня сапраѓды таiла ѓ сабе новае багацце магчымасцяѓ зараз, калi Алiсiя Майлз вырвалася з цыклу самазнiшчэння. Усё, што iм трэба было зрабiць, гэта адолець чарговую групу вар'ятаѓ i якiя пакутуюць манiяй велiчы, апантаных жаданнем прымусiць людзей усяго свету пакутаваць.
  
  I менавiта таму такiя салдаты, як ён, ставiлi ѓсё на мапу. Для Адрыяна па суседстве i Грэма праз дарогу. Для Хлоi, якая з усiх сiл старалася кожны божы дзень своечасова адпраѓляць сваiх дваiх дзяцей у школу. Для пар, якiя скуголiлi i стагналi па шляху ѓ супермаркет. На балазе тых, хто дабрадушна сядзеѓ у корках на кальцавой дарозе, i тых, хто пераскокваѓ чэргi. Не для адкiдаѓ сцёкавых канаѓ, якiя забралiся ѓ ваш фургон цi гараж пасля наступу цемры, уцякаючы з усiм, што маглi. Не для хулiганаѓ, якiя прагнуць улады i тых, хто наносiць удар у спiну. Няхай пра тых, хто ѓпарта змагаѓся за павагу, каханне i клопат, паклапоцяцца. Няхай тыя, хто змагаѓся за будучыню сваiх дзяцей, будуць упэѓнены ѓ яго бяспецы. Няхай тым, хто дапамагаѓ iншым, дапамогуць.
  
  Хайдэн прыцягнуѓ яго ѓвагу нiзкiм бурчаннем. "Гэта магло б быць тое самае месца. GPS кажа, што гэта так, i я бачу закiнуты будынак наперадзе".
  
  Ён убачыѓ накладваюцца сябар на сябра каляровыя кропкi. Тады гэта было эпiцэнтрам падзеяѓ. Цяпер ужо не было часу для тонкасцяѓ. З такiм жа поспехам яны маглi б запускаць феерверкi ѓ сваiх пошуках магiлы Ганiбала, калi б цяпер, калi яны былi тут, яны маглi знайсцi яе хутчэй. Таму што Дрэйк быѓ упэѓнены - калi яны змаглi знайсцi гэта, то змогуць i ѓсе астатнiя каманды.
  
  Хэйдэн адзначыѓ прыблiзную плошчу. Кiнiмака i Даль апусцiлi свае цяжкiя заплечнiкi на зямлю. Мэй i Смiт занялi найлепшыя пазiцыi для назiрання. Дрэйк i Алiсiя прысунулiся блiжэй да Хайдзi, каб дапамагчы. Толькi Ёргi трымаѓся ззаду, дэманструючы няѓпэѓненасць, паколькi ён чакаѓ, калi яму скажуць, што рабiць.
  
  Кiнiмака i Далеч стварылi выдатныя лiхтарыкi, усталяваѓшы трыа на падстаѓкi з вугляроднага валакна i раздаѓшы яшчэ больш. Гэта былi не проста яркiя лямпачкi, яны былi выраблены для максiмальна дакладнай iмiтацыi сонечнага святла. Па агульным прызнаннi, нават шырокiя магчымасцi ЦРУ былi абмежаваныя ѓ Егiпце, але Дрэйк падумаѓ, што апарат выглядае не так ужо дрэнна. Кiнiмака выкарыстоѓваѓ свяцiльню, усталяваную на падстаѓцы, каб асвятлiць вялiкi пляц, а затым Хэйдэн i Дал адправiлiся аглядаць зямлю.
  
  "Цяпер будзьце ѓважлiвыя", - сказаѓ iм Хэйдэн. "Ордэн Страшнага суда сцвярджае, што зброя была закапана тут праз доѓгi час пасля смерцi Ганiбала. Гэта безназоѓная магiла, а не надмагiлле. Такiм чынам, мы шукаем патрывожаную зямлю, а не косткi, блокi цi калоны. Мы шукаем прадметы, пахаваныя зусiм нядаѓна, а не старажытныя рэлiквii. Гэта не павiнна быць занадта складана-"
  
  "Не кажы гэтага!" Далеч раѓнуѓ. "Ты ѓсё сурочыш, чорт вазьмi".
  
  "Я проста кажу, што нам не абавязкова шукаць Ганiбала. Толькi зброя".
  
  "Добрая заѓвага". Кiнiмака крыху адрэгуляваѓ асвятленне па перыметры.
  
  Хайдэн адзначыѓ тры месцы на зямлi. Усё выглядала так, як быццам у iх нешта мянялi, i нiводнага ѓ апошнi час. Ёргi асцярожна падышоѓ, з рыдлёѓкай у руцэ. Дрэйк i Алiсiя далучылiся да яго, а затым i Кiнiмака.
  
  "Проста капай", - сказаѓ Хэйдэн. "Паспяшайся".
  
  "Што, калi там мiна-пастка?" Спытала Алiсiя.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на паѓразбураны будынак. Сцены сумна навiсалi, панiклi, як быццам утрымлiваючы вагу свету. Адзiн бок быѓ пасечаны папалам, як гiганцкiм склюдам, блокi цяпер тырчалi абапал, як няроѓныя зубы. Дах даѓным-даѓно абвалiѓся, дзвярэй i вокнаѓ не было. "Ну, не падобна, што мы зможам знайсцi там прытулак".
  
  "Дзякуй".
  
  "Не турбуйся, каханая. Вышэй галаву."
  
  Дрэйк праiгнараваѓ люты погляд i прыступiѓ да працы. "Дык у чым жа ѓсёткi значэнне Чатырох вершнiкаѓ?" ён спытаѓ Хэйдэн па камунiкатары.
  
  "Лепшая здагадка аналiтычнага цэнтру? Яны адпавядаюць гiстарычным асобам, якiх мы шукаем, i зброi, якую мы спадзяемся знайсцi. Такiм чынам, Ганiбал, выхаваны ѓ нянавiсцi да рымлян, развязаѓ амаль бясконцую вайну ѓ Рыме, так? Менавiта тут мы знойдзем зброю вайны".
  
  "Таксама можа быць, што яны вершнiкi", - уставiѓ Кiнiмака. "Я маю на ѓвазе, Ганiбал быѓ".
  
  "Так, крыху занадта расплывiста, Мано".
  
  "Значыць, нiчога агульнага з Бiблiяй?" Дрэйк выкапаѓ яшчэ адзiн узгорак зямлi. "Таму што нам не патрэбен нi адзiн з гэтых дурных кодаѓ".
  
  "Ну, яны з'явiлiся ѓ Адкрыццi i-"
  
  "Вау!" Алiсiя раптам крыкнула. "Здаецца, я ѓ нешта ѓрэзаѓся!"
  
  "I ѓвага," прашапацеѓ голас Мэй па камунiкатары. "На вадзе з'явiлiся новыя агнi, яны хутка наблiжаюцца".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Дрэйк кiнуѓ рыдлёѓку на падлогу i падышоѓ паглядзець на Алiсiю. Ёргi ѓжо быѓ там, дапамагаючы ёй капаць. Кiнiмака таксама хутка прасунуѓся наперад.
  
  "Колькi часу ѓ нас ёсць?" Настойлiва спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Мяркуючы па iх хуткасцi, максiмум трыццаць хвiлiн", - адказаѓ Смiт.
  
  Далеч пiльна ѓглядаѓся. "Ёсць якiя-небудзь падказкi?"
  
  "Верагодна, Масад", - адказала Кензi. "Яны былi блiжэй за ѓсiх".
  
  Дрэйк вылаяѓся. "Адзiны раз, калi я пажадаѓ, каб чортавы шведы прыйшлi першымi".
  
  Алiсiя стаяла па калена ѓ яме, утыкаючы край сваёй рыдлёѓкi ѓ мяккую зямлю, спрабуючы вызвалiць прадмет. Яна змагалася, без радасцi тузаючы за невыразныя краi. Кiнiмака расчышчаѓ глебу зверху, калi Ёргi далучыѓся да Алiсii ѓ ране ѓ зямлi, якая пастаянна пашыраецца.
  
  "Што гэта?" - Спытаѓ я. Спытаѓ Дрэйк.
  
  Хайдэн прысела на кукiшкi, паклаѓшы рукi на каленi. "Пакуль не магу дакладна сказаць".
  
  "Вазьмi сябе ѓ рукi, Алiсiя". Дрэйк ухмыльнуѓся.
  
  Люты погляд i ѓзняты палец былi яго адзiным адказам. Аб'ект, аб якiм iдзе гаворка, быѓ пакрыты брудам i пакрыты са ѓсiх бакоѓ зямлёй, але ѓ яго была форма. Даѓгаватая, памерам прыкладна два метры на адзiн метр, яна мела пэѓную форму скрынкi i лёгка перамяшчалася, паказваючы, што яна зусiм не цяжкая. Праблема была ѓ тым, што ён быѓ акружаны i ѓтрамбаваны цвёрдай зямлёй i каранямi. Дрэйк перавёѓ погляд з скрынкi на мора, назiраючы, як агнi наблiжаюцца ѓсё блiжэй, i задаючыся пытаннем, як, чорт вазьмi, у такiм маленькiм, лёгкiм кантэйнеры можа захоѓвацца разбуральную баявую зброю.
  
  "Пятнаццаць хвiлiн", - далажыѓ Смiт. "Нiякiх iншых прыкмет наблiжэння".
  
  Алiсiя змагалася з зямлёй, лаючыся i спачатку нiчога не дамагаючыся, але ѓ рэшце рэшт агалiла прадмет i дазволiла Ёргi выцягнуць яго. Нават тады зарослыя лазы i зблытаныя каранi чаплялiся за яго, здавалася, радасна, уяѓляючы сабой цвёрдую, скручаную гронку, якая адмаѓлялася адпускаць. Цяпер яны былi па пояс у гразi, атрасаючы вопратку i абапiраючыся на рыдлёѓкi. Дрэйк устрымаѓся ад вiдавочнай фразы "Мужчыны за працай" i нахiлiѓся, каб дапамагчы падняць. Далеч таксама нахiлiѓся, i iм разам удалося знайсцi апору збоку прадмета i выцягнуць яго. Каранi пратэставалi, ламаючыся i разблытваючыся. Некаторыя трымалiся за дарагое жыццё. Дрэйк паднацiснуѓ i адчуѓ, як яна папаѓзла ѓверх па адтулiне i праз край. Рэкi зрушанай глебы цяклi зверху. Затым яны з Далем разам паднялiся i ѓтаропiлiся зверху ѓнiз на Алiсiю i Ёргi. Абодва былi з расчырванелымi тварамi i цяжка дыхалi.
  
  "Што?" - Спытаѓ я. Спытаѓ Дрэйк. "Вы двое плануеце зладзiць перапынак на гарбату? Прэч адсюль да ѓсiх чарцей".
  
  Алiсiя i Ёргi двойчы праверылi дно ямы ѓ пошуках iншых каробак цi, магчыма, старых касцей. Нiчога не выявiлася. Iмгненне праз малады рускi пабег па краi ямы, знайшоѓшы апору там, дзе, здавалася, яе не было, каб адскочыць уверх па схiле i перавалiць цераз край ямы. Алiсiя з засмучэннем назiрала за тым, што адбываецца, а затым крыху нязграбна скокнула на борцiк. Дрэйк злавiѓ яе за руку, пацягнуѓ уверх.
  
  Ён кудахтаѓ. "Ты забыѓся лапату".
  
  "Хочаш схадзiць за? Я прапаную спачатку галаву".
  
  "Стрыманасць, стрыманасць".
  
  Хэйдэн працягваѓ глядзець унiз, у дзiрку. "Я падумаѓ, што зараз самы час надаць хвiлiнку беднаму старому Ганiбалу Барку. Мы не хочам праявiць непавагу да таварыша-салдата".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ у знак згоды. "Легенда".
  
  "Калi ён наогул там, унiзе".
  
  "Нацысты правялi сваё даследаванне", - сказаѓ Хэйдэн. "I, неахвотна прызнаю, у iх гэта добра атрымалася. Ганiбал дабiѓся непераходзячай славы проста таму, што быѓ добры ѓ сваёй працы. Яго падарожжа праз Альпы да гэтага часу застаецца адным з самых выдатных ваенных дасягненняѓ раннiх войнаѓ. Ён прадставiѓ ваенныя стратэгii, якiя ѓсё яшчэ ѓзнiмаюцца сёння".
  
  Праз iмгненне яны паглядзелi ѓгару. Далеч быѓ з iмi. Кiнiмаку змахнуѓ прадмет, каб паказаць трывалую скрынку, зробленую з цёмнага дрэва. Наверсе быѓ намаляваны невялiкi герб, i гаваец паспрабаваѓ выставiць яго напаказ.
  
  Хэйдэн нахiлiѓся да мяне. "Вось i ѓсё. Iх самаробная эмблема. Парадак Страшнага суда".
  
  Дрэйк вывучыѓ яго, запамiнаючы сiмвал. Гэта нагадвала невялiкi цэнтральны круг з чатырма закручанымi косамi, размешчанымi вакол яго ѓ розных кропках компаса. Кола было сiмвалам бясконцасцi.
  
  "Косы - гэта зброя", - сказаѓ Хэйдэн. "Абараняюць свой унутраны свет?" Яна пацiснула плячыма. "Мы разбяромся з гэтым пазней, калi спатрэбiцца. Давай."
  
  Агнёѓ больш не было ѓ моры, што азначала, што Масад, калi гэта той, хто быѓ блiжэй за ѓсiх, дасягнуѓ цвёрдай зямлi i быѓ менш чым у пятнаццацi хвiлiнах язды поѓным ходам. Дрэйк яшчэ раз задаѓся пытаннем, як скончыцца супрацьстаянне. КАП'Ю было загадана любой цаной засцерагчы ѓсе чатыры вiды зброi, але загады рэдка iдэальна выконвалiся на полi бою. Ён бачыѓ нервовыя выразы на iншых асобах i ведаѓ, што яны адчувалi тое ж самае, нават Хэйдэн, якi быѓ блiжэй за ѓсiх да каманднай структуры.
  
  Яны рыхтавалiся да ад'езду.
  
  "Пастарайцеся пазбегнуць канфрантацыi", - сказаѓ Хэйдэн. "Вiдавочна".
  
  "А калi мы не зможам?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "Ну, калi гэта Масад, можа быць, мы зможам пагаварыць".
  
  "Сумняваюся, што ѓ iх будуць камiзэлькi з пасведчаннямi асобы", - прамармытала Алiсiя. "Гэта не палiцэйскае шоу".
  
  Хэйдэн на iмгненне пераключыла свой камунiкатар у становiшча "Выключана". "Калi ѓ нас страляюць, мы ваюем", - сказала яна. "Што яшчэ мы можам зрабiць?"
  
  Дрэйк убачыѓ у гэтым найлепшы кампрамiс. У iдэальным свеце яны б праслiзнулi мiма надыходзячых салдат i вярнулiся да свайго транспарту цэлымi i незаѓважанымi. Вядома, SPEAR не iснавала б у iдэальным свеце. Ён зноѓ праверыѓ сваю зброю, калi каманда падрыхтавалася вылучацца.
  
  "Выберы доѓгi маршрут", - прапанаваѓ Хэйдэн. "Яны не будуць".
  
  Усе меры засцярогi. Усе хiтрыкi, каб пазбегнуць канфлiкту.
  
  Голас Ларэн быѓ стрэмкай у яго вуху. "Толькi што атрымалi вестку, людзi. Шведы таксама наблiжаюцца".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Дрэйк iшоѓ наперадзе, спачатку абышоѓшы паѓразбураны будынак, а затым накiраваѓшыся ѓнiз па схiле. Цемра ѓсё яшчэ ахутвала зямлю, але свiтанак быѓ не за гарамi. Дрэйк апiсваѓ свой шлях няроѓнай пятлёй, пакуль не апынуѓся ѓ зваротным напрамку да мора.
  
  Пачуццi напагатове, галовы ѓзняты, каманда рушыла ѓслед за намi.
  
  Далеч завалодаѓ скрынкай, асцярожна прытрымваючы вечка падпахай. Да яго збоку падбегла Кензi, дапамагаючы яму арыентавацца. Каманда была апранута ѓ прыборы начнога бачання, усё, акрамя Смiта, якi аддаваѓ перавагу цалкам адчуваць навакольнае становiшча. Гэта было добрае спалучэнне. Побач i гуськом яны беглi, пакуль не дасягнулi падножжа ѓзгорка i плоскай раѓнiны, дзе не было нiякай хованкi. Дрэйк прытрымлiваѓся сваёй завесы, ведучы iх у агульным напрамку лодак. Не было сказана нi слова - усе выкарыстоѓвалi свае пачуццi, каб праверыць навакольнае асяроддзе.
  
  Яны ведалi, наколькi смяротныя iх ворагi. На гэты раз нiякiх напалову зацiкаѓленых наймiтаѓ. Сёння, i на наступны, i на наступны, iм супрацьстаялi салдаты, якiя не саступаюць iм.
  
  Амаль.
  
  Дрэйк запаволiѓ крок, адчуѓшы, што яны рухаюцца крыху занадта хутка. Мясцовасць была не на iх карысць. Бледнае зарыва паѓзло да ѓсходняга гарызонту. Хутка не будзе нiякага прыкрыцця. Сьмiт устаѓ справа ад яго, а Май зьлева. Каманда трымалася нiзка. Груд з паѓразбураным будынкам на вяршынi паменшыѓся, апынуѓшыся ѓ iх за спiной. Наперадзе паказаѓся шэраг кустоѓ, усеяных некалькiмi дрэвамi, i Дрэйк адчуѓ некаторую палёгку. Яны былi далёка на паѓночным усходзе ад таго месца, дзе iм трэба было быць, але канчатковы вынiк таго каштаваѓ.
  
  Найлепшы сцэнар? Нiякiх бiтваѓ.
  
  Ён рушыѓ далей, выглядаючы небяспекi i захоѓваючы нейтральны мову свайго цела. Сувязь заставалася спакойнай. Наблiжаючыся да хованкi, яны замарудзiлi крок, на выпадак, калi нехта ѓжо быѓ там i чакаѓ. Будучы спецназаѓцамi, яны маглi чакаць папярэджання, але ѓ гэтай мiсii нiшто не магло лiчыцца само сабой зразумелым.
  
  Дрэйк убачыѓ вялiкi пляц, абрамлены некалькiмi дрэвамi i рэдкiм хмызняком, i спынiѓся, даючы сiгнал астатнiм зрабiць перапынак. Агляд ландшафту нiчога не выявiѓ. Вяршыня ѓзгорка была пустэльная, наколькi ён мог бачыць. Злева ад iх рэдкае покрыва вялi аж да плоскай раѓнiны, а затым да берагоѓ мора. Ён мяркуе, што iх лодкi могуць быць у пятнаццацi хвiлiнах хады адсюль. Ён цiха ѓключыѓ сувязь.
  
  "Ларэн, ёсць якiя-небудзь навiны аб шведах?"
  
  "Не. Але яны мусяць быць блiзка".
  
  "Iншыя каманды?"
  
  "Расiя лунае ѓ паветры". Яна здавалася збянтэжанай. "Не магу паказаць вам пазiцыю".
  
  "Гэтае месца вось-вось стане гарачай зонай", - сказаѓ Смiт. "Мы павiнны рухацца".
  
  Дрэйк пагадзiѓся. "Давайце з'язджаць".
  
  Ён падняѓся, i да яго данёсся крык, гэтак жа шакавальны, як любая куля.
  
  "Спынiся на гэтым! Нам патрэбна шкатулка. Не рухайцеся".
  
  Дрэйк не вагаѓся, але хутка знiзiѓся, адначасова ѓдзячны за папярэджанне i ѓзрушаны тым, што яны не заѓважылi ворага. Далеч утаропiѓся на яго, i Алiсiя выглядала збянтэжанай. Нават Май выказала здзiѓленне.
  
  Кензi прышчоѓкнула мовай. "Гэта, мабыць, Масад".
  
  "Ты ѓзяѓ iх на мушку?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Так", - сказаѓ Дрэйк. "Ты, хто гаворыць прама наперадзе i, верагодна, мае памочнiкаѓ па баках. Менавiта там, дзе мы хочам быць".
  
  "Мы не можам рухацца наперад", - сказала Май. "Мы вяртаемся назад. У той бок." Яна паказала на ѓсход. "Там ёсць сховiшча i дарога, некалькi ферм. Горад не надта далёка. Мы можам аб'явiць эвакуацыю".
  
  Дрэйк зiрнуѓ на Хэйдэн. Iх бос, здавалася, узважваѓ выбар памiж напрамкам на поѓнач уздоѓж узбярэжжа, на ѓсход да цывiлiзацыi або твар у твар з бiтвай.
  
  "Нiчога добрага не здарыцца, калi мы застанемся тут", - сказаѓ Даль. "Процiстаяць аднаму элiтнаму ворагу было б няпроста, але мы ведаем, што на падыходзе яшчэ больш".
  
  Дрэйк ужо ведаѓ, што Мэй мела рацыю. Поѓнач не прапаноѓваѓ нiякiх шляхоѓ да выратавання. Яны беглi б уздоѓж Гелеспонта без прыкрыцця i ва ѓсiм належылi на чыстае шанцаванне, што яны могуць наткнуцца на якi-небудзь вiд транспарту. Падарожжа на ѓсход гарантавала магчымасць.
  
  Да таго ж, iншыя каманды цi наѓрад прыехалi бы з якога-небудзь гарады.
  
  Хэйдэн назваѓ гэта, а затым павярнуѓ на ѓсход, ацэньваючы мясцовасць i шанцы хуткiх уцёкаѓ. У гэты момант голас раздаѓся зноѓ.
  
  "Заставайцеся прама там!"
  
  "Дзярмо", - выдыхнула Алiсiя. "Гэты чувак - экстрасэнс".
  
  "Проста ѓ мяне добры зрок", - сказаѓ Смiт, маючы на ѓвазе вiзуальныя тэхналогii. "Схавайся за што-небудзь цвёрдае. Мы збiраемся прыняць агонь".
  
  Каманда рушыла ѓ дарогу, накiроѓваючыся на ѓсход. Iзраiльцяне адкрылi агонь, кулi над галовамi капейшчыкаѓ урэзалiся ѓ ствалы дрэѓ i памiж галiнамi. Лiсце дажджом пасыпалiся ѓнiз. Дрэйк хутка караскаѓся, ведаючы, што стрэлы былi нацэлены наѓмысна высока, i задаючыся пытаннем, на якую, чорт вазьмi, новую вайну яны адважылiся тут.
  
  "Прама як на гробаных вайсковых вучэннях", - сказала Алiсiя.
  
  "Я сапраѓды спадзяюся, што яны выкарыстоѓваюць гумовыя кулi", - адказаѓ Далеч.
  
  Яны караскалiся i iмправiзавалi, прасоѓваючыся на ѓсход, дасягаючы мацнейшых дрэѓ i хапаючы погляд. Дрэйк стрэлiѓ у адказ, наѓмысна высока. Ён не бачыѓ нiякiх прыкмет руху.
  
  "Хiтрыя ѓблюдкi".
  
  "Маленькая каманда", - сказала Кензi. "Асцярожна. Аѓтаматы. Яны будуць чакаць рашэння".
  
  Дрэйк iмкнуѓся ѓ поѓнай меры скарыстацца перавагай. Каманда асцярожна пракладала шлях на ѓсход, проста ѓ бледны свiтанак, якi ѓсё яшчэ пагражаѓ далёкаму гарызонту. Дасягнуѓшы чарговай паляны, Дрэйк пачуѓ i практычна адчуѓ свiст кулi.
  
  "Чорт". Ён нырнуѓ у сховiшча. "Той быѓ блiзка".
  
  Больш стральбы, больш свiнцовых разрадаѓ сярод хованак. Хэйдэн пiльна паглядзеѓ Дрэйку ѓ вочы. "Iх парадкi змянiлiся".
  
  Дрэйк глыбока ѓздыхнуѓ, ледзь верачы ѓ гэта. Iзраiльцяне загадай разлютаваны агонь i, без сумневу, прасовалiся наперад з асцярожнасцю, але з выгодным тэмпам. Яшчэ адна куля сарвала кавалак кары з дрэва прама за галавой Ёргi, прымусiѓшы рускага моцна здрыгануцца.
  
  "Нядобра", - люта прабурчала Кензi. "Зусiм не добра".
  
  Вочы Дрэйка былi як крэмень. "Хайдэн, звяжыся з Ларэн. Папрасiце яе пацвердзiць Кроѓ, што мы адкрываем агонь у адказ!"
  
  "Мы павiнны адкрыць агонь у адказ", - выгукнула Кензi. "Вы, хлопцы, нiколi раней не правяралi".
  
  "Не! Гэта наёмныя салдаты, элiтныя войскi, навучаныя i выконваючыя загады. Яны, блядзь, саюзнiкi, патэнцыйныя сябры. Правер, Хайдэн. Правер зараз! "
  
  Новыя кулi прашылi падлесак. Вораг заставаѓся нябачным, нячутным, аб iх пасоѓваннi Спiр ведаѓ толькi па ѓласным досведзе. Дрэйк назiраѓ, як Хайдэн пстрыкнуѓ кнопкай сувязi i загаварыѓ з Ларэн, затым памалiѓся аб хуткiм адказе.
  
  Салдаты Масада падышлi блiжэй.
  
  "Пацвердзiце наш статус". Нават голас Даля гучаѓ напружана. "Ларэн! Прымаеце рашэнне? Цi ѓступаем мы ѓ бой? "
  
  
  * * *
  
  
  Каманда SPEAR, якую ѓжо адагналi ад iх лодак, была вымушана рухацца далей на ѓсход. Пад агнём iм прыйшлося туга. Не жадаючы ваяваць з вядомымi саюзнiкамi, яны апынулiся па вушы ѓ небяспецы.
  
  Карабкаючыся, падрапаныя i скрываѓленыя, яны выкарыстоѓвалi ѓсе хiтрыкi са свайго арсенала, кожны выкрут, каб павялiчыць дыстанцыю памiж сабой i Масадам. Вяртанне Ларэн заняло ѓсяго некалькi хвiлiн, але гэтыя хвiлiны цягнулiся даѓжэй, чым дыск Джасцiна Бiбера.
  
  "Кроѓ нешчаслiвы. Кажа, што ты атрымаѓ загад. Захоѓвайце зброю любой цаной. Усе чатыры з iх."
  
  "I гэта ѓсё?" Спытаѓ Дрэйк. "Ты сказаѓ ёй, з кiм мы маем справу?"
  
  "Вядома. Яна здавалася ашалелай. Я думаю, мы яе раззлавалi".
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой. Не мае сэнсу. Мы мусiм працаваць над гэтым разам.
  
  Далеч выказаѓ сваё меркаванне. "Мы сапраѓды пайшлi супраць яе загадаѓ у Перу. Можа быць, гэта адплата".
  
  Дрэйк не верыѓ у гэта. "Не. Гэта было б дробязна. Яна не такi палiтык. Нам супрацьстаяць саюзнiкi. Чорт. "
  
  "У нас ёсць загад", - сказаѓ Хэйдэн. "Давайце выжывем сёння i паспрачаемся заѓтра".
  
  Дрэйк ведаѓ, што яна мае рацыю, але не мог адкараскацца ад думкi, што iзраiльцяне, верагодна, сказалi тое ж самае. Так пачалiся векавыя крыѓды. Цяпер, як каманда, яны праклалi шлях на ѓсход, застаючыся ѓ межах свайго ляснога шчыта, i арганiзавалi ар'ергард, не занадта агрэсiѓны, але дастатковы, каб запаволiць iзраiльцян. Смiт, Кiнiмака i Май былi выбiтнымi ѓ дэманстрацыi таго, што зараз яны настроены сур'ёзна, стрыноживая сваiх супернiкаѓ на кожным кроку.
  
  Ён раздаѓся ззаду iх, калi Дрэйк пырхаѓ памiж дрэвамi. Верталёт прагрукатаѓ над галавой, затым нахiлiѓся i пайшоѓ на пасадку на нейкай незаѓважнай паляне. Хэйдэн не трэба было казаць нi слова.
  
  "Шведы? Рускiя? Божа, гэта проста дзярмо, хлопцы!"
  
  Дрэйк адразу ж пачуѓ стрэлы з таго напрамку. Той, хто толькi што выйшаѓ з верталёта, быѓ абстраляны, i не Масадам.
  
  Гэта азначала, што чатыры каманды спецназа зараз былi ѓ баi.
  
  Наперадзе лес скончыѓся, i за шырокiм полем, абрамленым каменнымi сценамi, адкрыѓся стары фермерскi дом.
  
  "Надзелi крыху часу", - крыкнуѓ ён. "Дзейнiчайце жорстка i хутка. Мы можам перагрупавацца там".
  
  Каманда бегла так, нiбы за iмi па пятах гналiся пякельныя сабакi.
  
  
  * * *
  
  
  Рухаючыся ѓ поѓным, але кантраляваным тэмпе, каманда наѓздагад выбралася з хованкi i кiнулася да фермерскай хаты. Сцены i аконныя праёмы былi амаль такiмi ж патрапанымi, як i дом на ѓзгорку, што сведчыла аб адсутнасцi чалавечай прысутнасцi. Тры групы спецпрызна ляжалi ѓ iх за спiной, але наколькi блiзка?
  
  Дрэйк не ведаѓ. Ён цяжка бег трушком па выкапанай каляiнамi зямлi, зняѓшы прыбор начнога бачання i выкарыстоѓваючы святлеючае неба, каб адзначаць шлях. Палова каманды праглядала шлях наперадзе, палова - ззаду. Май прашаптала, што яна бачыла, як каманда Масада дасягнула ѓзлеску, але затым Дрэйк дасягнуѓ першай нiзкай сцяны, i Май i Смiт адкрылi невялiкi агонь на прыгнечанне.
  
  Разам яны згрудзiлiся за каменнай сцяной.
  
  Фермерскi дом стаяѓ яшчэ за дваццаць крокаѓ наперадзе. Дрэйк ведаѓ, што гэта не прынясе iм нiчога добрага, калi дазволiць iзраiльцянам i iншым асталявацца i ѓсталяваць iдэальныя лiнii агляду. Акрамя таго, iншыя каманды зараз з асцярогай ставiлiся б сябар да сябра. Ён загаварыѓ у камунiкатар.
  
  "Лепш за ѓсё цягнеце заднiцы, хлопцы".
  
  Алiсiя павярнулася, каб паглядзець на яго. "Гэта твой лепшы амерыканскi акцэнт?"
  
  Дрэйк выглядаѓ занепакоеным. "Дзярмо. Я, нарэшце, павярнуѓся". Затым ён убачыѓ Даля. "Але, гэй, магло быць i горш, я мяркую".
  
  Як адзiн яны прарвалi сховiшча. Май i Смiт зноѓ адкрылi стрымальны агонь i атрымалi ѓ адказ толькi два стрэлы. Нiякiх iншых гукаѓ не было чуваць. Дрэйк знайшоѓ трывалую сцяну i спынiѓся. Хэйдэн неадкладна паставiѓ Мэй, Смiта i Кiнiмаку на ахову перыметра, а затым паспяшаѓся далучыцца да астатнiх.
  
  "У нас усё ѓ парадку на некалькi хвiлiн. Што мы маем?"
  
  Далеч ужо разгортваѓ карту, калi голас Ларэн запоѓнiѓ iх вушы.
  
  "План Б усё яшчэ магчымы. Накiроѓвайцеся ѓглыб краiны. Калi вы хуткiя, вам не спатрэбiцца транспарт".
  
  "План, блядзь, Б." Дрэйк пакруцiѓ галавой. "Заѓсёды план Б."
  
  Дазор па перыметры даклаѓ, што ѓсё чыста.
  
  Хэйдэн паказаѓ на скрынку, якую нёс Дал. "Мы павiнны ѓзяць на сябе адказнасць тут. Калi ты гэта страцiш, мы паняцця не маем, што ѓсярэдзiне. I калi ты прайграеш гэта ворагу..." Ёй не трэба было працягваць. Швед паставiѓ каробку на зямлю i апусцiѓся побач з ёй на каленi.
  
  Хэйдэн дакрануѓся да сiмвала, выгравiраванага на вечку. Якiя верцяцца ляза кiдаюць злавеснае папярэджанне. Далеч асцярожна прыадчынiѓ вечка.
  
  Дрэйк затаiѓ дыханне. Нiчога не здарылася. Гэта заѓсёды было рызыкоѓна, але яны не змаглi ѓбачыць нiякiх утоеных замкаѓ або механiзмаѓ. Цяпер Далеч цалкам падняѓ вечка i зазiрнуѓ у прастору ѓнутры.
  
  Кензi хмыкнула. "Гэта што? Зброя вайны? Звязаны з Ганiбалам i схаваны ордэнам? Усё, што я бачу, - гэта куча паперы".
  
  Далеч адкiнуѓся на кукiшкi. "Вайна можа весцiся i з дапамогай слоѓ".
  
  Хайдэн асцярожна выцягнуѓ некалькi лiстоѓ i прагледзеѓ тэкст. "Я не ведаю", - прызналася яна. "Падобна на файл даследаваннi i ... запiс аб ..." Яна зрабiла паѓзу. "Выпрабаваннi? Выпрабаванне?" Яна прагартала яшчэ некалькi старонак. "Тэхнiчныя характарыстыкi зборкi".
  
  Дрэйк нахмурыѓся. "Цяпер гэта гучыць дрэнна. Яны называюць гэта праектам "Вавiлон", Ларэн. Паглядзiм, што ты зможаш адкапаць з гэтай нагоды".
  
  "Зразумеѓ", - сказаѓ жыхар Нью-Ёрка. "Што небудзь яшчэ?"
  
  "Я толькi пачынаю разбiрацца ѓ гэтых характарыстыках", - пачаѓ Далеч. "Гэта гiганцкi-"
  
  "Унiз!" Сьмiт закрычаѓ. "Наблiжаецца".
  
  Каманда збавiла абароты i падрыхтавалася. За каменнымi сценамi прагрымеѓ аѓтаматны залп, рэзкi i аглушальны. Смiт адкрыѓ агонь у адказ справа, цэлячыся з нiшы ѓ сцяне. Хайдэн пакiвала галавой.
  
  "Нам давядзецца з гэтым скончыць. Прэч адсюль".
  
  "Цягнуць азадак?" Спытаѓ Дрэйк.
  
  "цягнi азадак".
  
  "План Б", - сказала Алiсiя.
  
  Застаючыся ѓ бяспецы, яны рухалiся ад сцяны да сцяны да задняй часткi фермерскай хаты. Падлога была ѓсеяная смеццем, а кавалкi каменнага мура i драѓнiны адзначалi месцы, дзе дах правалiѓся. Май, Смiт i Кiнiмака прыкрывалi тыл. Дрэйк спынiѓся, калi яны падышлi да заднiх вокнаѓ, i зiрнуѓ на маршрут наперадзе.
  
  "Гэта можа стаць толькi складаней", - сказаѓ ён.
  
  Узыходзячае сонца слiзганула за гарызонт у парыве фарбаѓ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Гонка працягвалася, але зараз шанцы памяншалiся. Калi Дрэйк i Алiсiя, якiя iшлi наперадзе, пакiнулi сховiшча i накiравалiся ѓглыб краiны, iмкнучыся, каб фермерскi дом знаходзiѓся памiж iмi i iх праследавацелямi, каманда Масада, нарэшце, выйшла з лесу. Апранутыя ва ѓсё чорнае i з маскамi на тварах, яны наблiжалiся нiзка i асцярожна, падняѓшы зброю i страляючы. Май i Смiт хутка схавалiся за фермерскiм домам. Хайдэн iрвануѓся наперад.
  
  "Рухайцеся!"
  
  Дрэйк змагаѓся з iнстынктам устаць i ваяваць; Далеч злева ад яго вiдавочна змагаѓся з гэтым таксама. Звычайна яны змагалiся i перахiтралi сваiх супернiкаѓ - часам гэта зводзiлася да грубай сiлы i колькасцi. Але часта ѓсё зводзiлася да тупасцi iх супернiкаѓ. Большасць наймiтаѓ, якiм плацiлi, былi марудлiвымi i тупаватымi, належачы на свае памеры, лютасць i адсутнасць маралi, каб выканаць сваю працу.
  
  Не сёння.
  
  Дрэйк востра ѓсведамляѓ неабходнасць абароны прыза. Далеч насiѓ каробку i захоѓваѓ яе так надзейна, як толькi мог. Ёргi цяпер рухаѓся наперадзе, спрабуючы глебу i спрабуючы знайсцi сцяжынкi з найбольшым хованкай. Яны перасеклi ѓзгорыстае поле, а затым спусцiлiся праз невялiкi, рэдкi гай дрэѓ. Iзраiльцяне на некаторы час спынiлi агонь, магчыма, адчуѓшы iншыя каманды i не жадаючы паведамляць аб сваёй пазiцыi.
  
  Цяпер было прадэманстравана мноства тактычных прыёмаѓ.
  
  Але для Дрэйка Алiсiя падсумавала гэта лепш за ѓсё. "Дзеля ѓсяго святога, Ёгi. Прыгнi сваю рускую галаву i бяжы!"
  
  Ларэн адсочвала iх прасоѓванне па GPS i аб'явiла, што месца сустрэчы па плане Б знаходзiцца за наступным гарызонтам.
  
  Дрэйк уздыхнуѓ крыху лягчэй. Гайка скончылася, i Ёргi першым падняѓся на невялiкi ѓзгорак, Кiнiмака iшоѓ за iм па пятах. Штаны гавайца былi заляпаны брудам там, дзе ён падаѓ - тры разы. Алiсiя зiрнула на Мэй, якая хутка рухаецца памiж складкамi зямлi.
  
  "Чортаѓ Спрайт. Выглядае як вясновае ягня, якое весялiцца на волi".
  
  "Усё, што яна робiць, яна робiць гэта добра", - пагадзiѓся Дрэйк.
  
  Алiсiю занесла на сланцы, але яна здолела ѓтрымацца на нагах. "Мы ѓсё робiм гэта добра".
  
  "Так, але некаторыя з нас больш падобныя да казлоѓ".
  
  Алiсiя падняла сваю зброю. "Спадзяюся, ты не маеш на ѓвазе мяне, Дрэйкi". У яе голасе чулiся ноткi папярэджання.
  
  "О, вядома, не, дарагая. Вiдавочна, я меѓ на ѓвазе шведа".
  
  "Дарагая?"
  
  Ззаду раздалiся стрэлы, абарваѓшы рэплiку Даля яшчэ да таго, як яна пачалася. Досвед падказаѓ Дрэйку, што стрэлы прызначалiся не для iх i складалiся з двух розных нот. Масад супрацоѓнiчаѓ альбо з рускiмi, альбо са шведамi.
  
  Шведы, верагодна, падумаѓ ён, зламаючы галаву пабеглi ѓ Массад.
  
  Ён не змог стрымаць усмешкi.
  
  Далеч азiрнуѓся, нiбы адчуѓшы абурэнне. Дрэйк зрабiѓ нявiнны погляд. Яны ѓзлезлi на невялiкi ѓзгорак i саслiзнулi з другога боку.
  
  "Транспарт прыбывае", - сказала Ларэн.
  
  "Вось так!" Хэйдэн паказаѓ на неба, далёка-далёка, дзе рухалася чорная плямка. Дрэйк агледзеѓ мясцовасць i пацягнуѓ Ёргi ѓнiз якраз у той момант, калi куля прасвiстала над вяршыняй узгорка. Хтосьцi раптоѓна зацiкавiѓся iмi больш.
  
  "У далiну", - сказаѓ Кiнiмака. "Калi мы зможам дабрацца да тых дрэѓ ..."
  
  Каманда рыхтавалася да фiнальнага спрынту. Дрэйк зноѓ зiрнуѓ на надыходзячую плямку. На секунду ён падумаѓ, што, магчыма, бачыць цень, але потым убачыѓ праѓду.
  
  "Народ, гэта яшчэ адзiн верталёт".
  
  Кiнiмака пiльна прыгледзеѓся. "Дзярмо".
  
  "I там". Май паказала налева, высока ѓ бок грады аблокаѓ. "Трэцi".
  
  "Ларэн", - настойлiва сказаѓ Хэйдэн. "Ларэн, пагавары з намi!"
  
  "Проста атрымлiваю пацверджанне". Спакойны голас вярнуѓся. "У вас у паветры лунаюць кiтайцы i брытанцы. Расiя, шведы i iзраiльцяне на зямлi. Слухай, я падключу цябе да чатэр зараз, каб ты мог атрымлiваць iнфармацыю з першага разу. Нешта з гэтага лайнова, але ѓсё можа аказацца каштоѓным".
  
  "Французы?" Кiнiмака задумаѓся па нейкай прычыне.
  
  "Нiчога", - адказала Ларэн.
  
  "Добрая праца, яны не ѓсе такiя, як Бо", - сказала Алiсiя з адценнем горычы i меланхолii. "Я маю на ѓвазе французаѓ. Хлопец быѓ здраднiкам, але страшэнна добры ѓ сваёй працы".
  
  Далеч скрывiѓ твар. "Калi яны падобныя на Бо", - цiха сказаѓ ён. "Яны маглi б ужо быць тут".
  
  Алiсiя мiргнула пры гэтых словах, вывучаючы блiжэйшыя кучы бруду. Нiшто не рухалася.
  
  "Мы акружаны", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  "Групы спецназа з усiх бакоѓ", - пагадзiѓся Дрэйк. "Пацукi ѓ пастцы".
  
  "Гавары за сябе". Май хутка ѓсё ацанiла. "Надасце дзве хвiлiны. Запомнi, што ѓнутры гэтай каробкi, як мага лепш". Яна падняла рукi. "Зрабi гэта".
  
  Дрэйк улавiѓ сутнасць гэтага. Скрынка, у рэшце рэшт, не каштавала iх жыццяѓ. Калi сiтуацыя стане сапраѓды напружанай i больш прыязная каманда пераадолее яе, адмова ад бокса можа проста выратаваць iх жыццi. Далеч адкрыѓ вечка, i каманда накiравалася прама да надыходзячых верталётаѓ.
  
  Ён раздаѓ усiм пачкi паперы.
  
  "Вау, гэта дзiѓна", - сказала Алiсiя.
  
  Кензi ператасавала некалькi лiстоѓ. "Увязвацца ѓ бойку, чытаючы дакумент трыццацi-пяцiдзесяцiгадовай даѓнiны, напiсаны нацыстамi i схаваны ѓ магiле Ганiбала Баркi? Што ѓ гэтым дзiѓнага?"
  
  Дрэйк паспрабаваѓ захаваць урыѓкi ѓ памяцi. "У яе словах ёсць сэнс. Гэта тое ж самае, што i курс для SPEAR".
  
  Даследчы праект на вялiкай вышынi, прачытаѓ ён. Першапачаткова створаны з мэтай вывучэння балiстыкi паѓторнага ѓваходу з меншымi выдаткамi. Замест дарагiх ракет...
  
  "Я не ведаю, што гэта, чорт вазьмi, такое".
  
  Запуск у космас без выкарыстання ракеты. Праект мяркуе, што вельмi вялiкая гармата можа быць скарыстана для стральбы па аб'ектах на высокай хуткасцi на вялiкiх вышынях...
  
  "О чорт".
  
  Твары Даля i Алiсii былi такiмi ж попельнымi. "Гэта не можа быць да дабра".
  
  Хэйдэн паказаѓ на надыходзячыя верталёты, якiя зараз былi ва ѓсiх навiдавоку. Яны маглi бачыць асобныя прылады, якiя звiсаюць з верталётаѓ.
  
  "I гэта таксама не так!"
  
  Дрэйк перадаѓ паперы i прыгатаваѓ зброю. Час для таго, да чаго ён абвык i ѓ чым быѓ добры. На яго пасыпалася балбатня ад Хэйдэн, Мэй i Смiта, а таксама з сiстэмы сувязi, якую выправiла Ларэн.
  
  "Iзраiльцяне ѓступiлi ѓ бой са шведамi. Расiя невядомая..." Затым былi ѓсплёскi перашкод i хуткiя трансляцыi з прамых трансляцый, якiя АНБ i iншым арганiзацыям удалося праслухаць.
  
  Французы: "Мы наблiжаемся да раёна..."
  
  Брытанцы: "Так, сэр, мэты заѓважаны. У нас мноства ворагаѓ на полi бою..."
  
  Кiтаец: "Вы ѓпэѓненыя, што шкатулка ѓ iх?"
  
  Хайдэн пракладваѓ шлях. Яны беглi з поля. Яны беглi без плана. Асцярожны агонь прымусiѓ верталёты ѓхiлiцца i прымусiѓ iх наземны пераслед рухацца з асаблiвай асцярожнасцю.
  
  I затым, калi Дрэйк амаль адключыѓся i засяродзiѓся на iх новым маршруце ѓцёкаѓ, iншы голас прарэзаѓ перашкоды.
  
  Толькi сцiсла.
  
  Часткова схаваны за шумам, цяжка адрозны, глыбокi працяглы гук разануѓ яго па вушах.
  
  Амерыканец: "Каманда SEAL 7 тут. Цяпер мы сапраѓды блiзкiя..."
  
  Шок патрос яго да глыбiнi душы. Але не было часу. Няма магчымасцi пагаварыць. Няма нават секунды, каб паглынуць гэта.
  
  Аднак яго вочы сустрэлiся з вачыма Торстэна Даля.
  
  Што за...?
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  "Скажыце верталёту, каб ён адвалiѓ!" Хэйдэн пстрыкнуѓ па камунiкатары. "Мы збiраемся знайсцi iншы шлях".
  
  "Ты хочаш, каб гэта боѓталася дзе патрапiла?" Спытала Ларэн, прымусiѓшы Алiсiю смяяцца, нават калi яна бегла, ратуючы сваё жыццё.
  
  "Вядома. Прыгнiся i прыкрыйся. Не тэлефануйце нам, мы патэлефануем вам!"
  
  Дрэйк задумаѓся, цi скончыцца калi-небудзь гэты дзень, затым убачыѓ поѓны дыск сонца, якi вiсiць над гарызонтам, i зразумеѓ iронiю. Мясцовасць уяѓляла сабой чараду ѓзгоркаѓ, кожны з якiх быѓ страмчэй папярэдняга. КАП'Е затуляла iх заднiцы, калi яны дасягнулi вяршынi ѓзгорка, асцярожна ступаючы, затым ва ѓвесь апор пабеглi ѓнiз па другiм баку.
  
  З тылу перыядычна раздавалiся стрэлы, але яны былi накiраваны не на iх, верагодна, iзраiльцяне i шведы абменьвалiся ѓдарамi. Злева i справа з'явiлася яшчэ некалькi старых будынкаѓ, большасць з якiх былi пабудаваны ѓ неглыбокiх далiнах, усе закiнутыя. Дрэйк не быѓ упэѓнены, што прымусiла людзей з'ехаць, але гэта здарылася даѓным-даѓно.
  
  Яшчэ ѓзгоркi, а затым група дрэѓ злева. Прапаноѓваючы сховiшча, зелянiна i галiны густа раслi. Хайдэн накiраваѓ каманду ѓ гэтым кiрунку, i Дрэйк уздыхнуѓ крыху лягчэй. Любы выгляд утойвання быѓ лепш, чым нiякага ѓвогуле. Спачатку Хэйдэн, а затым Алiсiя прамiльгнулi сярод дрэѓ, зараз за iмi рушылi ѓслед Дал, Кензi i Кiнiмака. Дрэйк увайшоѓ у лес, пакiнуѓшы Мэй, Ёргi i Смiта ѓ тыле. Раздалiся стрэлы, зараз блiжэй, прымусiѓшы Дрэйка насцярожыцца за сваiх сяброѓ.
  
  Павярнуѓшыся, ён убачыѓ, што Май спатыкнулася.
  
  Глядзеѓ, як яе твар адскоквае ад зямлi.
  
  "Неееет!"
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн рэзка затармазiѓ i павярнуѓся. У гэты момант Май ляжала без прытомнасцi на зямлi, Дрэйк падышоѓ да яе, Смiт ужо нахiлiѓся. Кулi з глухiм стукам урэзалiся ѓ дрэвы на ѓскраiне. Нехта быѓ блiзка.
  
  Затым пачаѓся падлесак. З iх выскачылi фiгуры, адна ѓдарыла Хэйдэн ѓ нiжнюю частку цела. Яна пахiснулася, але ѓтрымалася на нагах. Ствол дрэва стукнуѓ яе па хрыбетнiку. Яна праiгнаравала выблiск болю, падняла пiсталет. Затым чорная постаць зноѓ накiнулася на яе, наносячы ѓдары локцем, каленам, нажом...
  
  Хайдэн выгнулася ѓ выпадзе i адчула, як лязо прайшло на валасiнку ад яе жывата. Яна супрацiѓлялася, ударыѓшы локцем у твар i каленам у жывот, каб павялiчыць адлегласць памiж iмi. Яна бачыла, як Кiнiмака i Алiсiя змагалiся справа, як Дал штурхаѓ постаць, якую ён павалiѓ.
  
  Дрэйк паднiмае абмяклае Май.
  
  Кулi праляталi памiж дрэвамi, рэзкае лiсце i раслiннасць. Адзiн разбiѓ супернiка, але ненадоѓга. Мужчына неѓзабаве падняѓся, вiдавочна апрануты ѓ нейкую форму кеѓлару. Тады бачанне Хэйдэн было поѓна яе ѓласным супернiкам - чалавекам з Масада, рысы асобы якога былi прасякнуты грубай i заганнай мэтанакiраванасцю.
  
  "Спынiся", - сказала яна. "Мы знаходзiмся на адным i тым жа-"
  
  Удар у скiвiцу спынiѓ яе. Хайдэн паспрабаваѓ кроѓ.
  
  "Загад", - рушыѓ услед невыразны адказ.
  
  Яна блакавала новыя ѓдары, адцiскаючы мужчыну, iмкнучыся не паднiмаць пiсталет, нават калi ён арудаваѓ нажом. Лязо адчула смак кары, затым бруду. Хэйдэн штурхнуѓ мужчыну па нагах, калi Дрэйк пранёсся мiма, iмчачыся па сцежцы i далей да дрэѓ. Сьмiт прыкрыѓ сьпiну, ударыѓшы iзраiльцянiна па твары i адправiѓшы яго назад у падлесак. Кензi была наступнай, на гэты раз з нерашучым выразам твару i шырока расплюшчанымi вачыма, як быццам шукала кагосьцi знаёмага.
  
  Хайдэн працiснулася да Дрэйка.
  
  "Mai?"
  
  "З ёй усё ѓ парадку. Проста куля ѓ пазваночнiк i ѓсё. Нiчога ѓражваючага".
  
  Хэйдэн збялеѓ. "Што?" - Спытаѓ я.
  
  "Жакет спынiѓ гэта. Яна ѓпала, стукнулася чэрапам. Нiчога асаблiвага".
  
  "О".
  
  Алiсiя ѓхiлiлася ад жорсткага нападу локцем i выкарыстоѓвала кiдок дзюдо, каб адправiць сваю супернiцу за дрэвы. Кiнiмака бульдозерам праклаѓ сабе шлях праз iншага салдата Масада. На некалькi iмгненняѓ шлях быѓ вольны, i каманда SPEAR у поѓнай меры скарысталася перавагай.
  
  Кожная ѓнцыя вопыту ѓступiла ѓ гульню, калi яны беглi ѓ поѓным тэмпе, не думаючы аб запаволеннi, праз звiлiстыя, ныраючыя, небяспечныя навалы дрэѓ. Памiж iмi i камандай "Масада" утварыѓся разрыѓ, а густая лiстота была iдэальным прыкрыццём.
  
  "Як, чорт вазьмi, iм удалося абысцi нас?" Дрэйк закрычаѓ.
  
  "Павiнна быць, гэта было, калi мы спынiлiся, каб праверыць каробку", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  Сьмiт гучна крэкнуѓ. "Мы назiралi".
  
  "Не дакарай сябе ..." - пачаѓ Хэйдэн.
  
  "Не, мой сябар", - сказала Кензi. "Яны лепшыя ѓ тым, што яны робяць".
  
  Сьмiт хмыкнуѓ, як бы кажучы, што мы таксама, але ѓ астатнiм захоѓваѓ маѓчаньне. Хайдэн убачыѓ, як Кiнiмака спатыкнуѓся, вялiзныя ступнi прызямлiлiся ѓ кучу пругкага суглiнку, i рушыѓ, каб дапамагчы, але Даѓ ужо падтрымаѓ здаравяка. Швед перакiнуѓ каробку ѓ iншую руку, штурхнуѓшы гавайца правай.
  
  I зараз да гэтай сумесi дадалася яшчэ адна небяспека - беспамылкова вядомы гук верталёта, якi праносiцца над галавой.
  
  Цi адкрыюць яны агонь?
  
  Цi сталi б яны прачэсваць лес кулямi?
  
  Хайдэн так не думаѓ. Тысячы рэчаѓ могуць пайсцi не так з-за такога безадказнага дзеяння. Вядома, гэтыя хлопцы выконвалi загады сваiх урадаѓ, i некаторым клоунам, якiя сядзелi дома ѓ сваiх цёплых офiсах з кандыцыянерамi, было напляваць на тое, што адбывалася за межамi iх вежаѓ са слановай косцi.
  
  Плясканне шруб данеслася зверху. Хайдэн працягваѓ бегчы. Яна ѓжо ведала, што Масад будзе прыкаваны да iх каманды, i, магчыма, шведы i рускiя, якiя стаяць за iмi. Злева данёсся шум, i ёй здалося, што яна ѓбачыла яшчэ постацi - гэта, павiнна быць, рускiя, падумала яна.
  
  Цi, можа, брытанцы?
  
  Чорт!
  
  Яны былi занадта адчыненыя. Занадта непадрыхтаваны. Насамрэч, такiмi ж былi i ѓсе каманды там. Нiхто не чакаѓ, што ѓсё прыбудуць адразу - i гэта было памылкай. Але скажыце мне план, якi б улiчваѓ гэта?
  
  Сцежка Дрэйка -пракладзеная наперадзе, зусiм не запаволеная вагай Мэй. Алiсiя iшла за iм па пятах, азiраючыся па баках. Шлях бязмэтна пятляѓ, але ѓ цэлым iшоѓ у правiльным кiрунку, i Хэйдэн падзякаваѓ за гэта. Яна пачула, як Смiт выпусцiѓ кулi iм у тыл, збянтэжваючы праследавацеляѓ. Яна пачула некалькi крыкаѓ злева, нiбы сустрэлiся дзве сiлы.
  
  Чорт, гэта нейкае вар'яцкае дзярмо.
  
  Дрэйк пераскочыѓ праз паваленае дрэва. Кiнiмака прарваѓся скрозь яго, ледзь крэкнуѓшы. Аскепкi разляцелiся ва ѓсiх кiрунках. Мясцовасць пачала спускацца, i затым яны ѓбачылi ѓскрай лесу. Хайдэн раѓнуѓ на сувязь, што iм трэба запаволiцца - нiхто не ведаѓ, што на зямлi можа чакаць за лiнiяй дрэѓ.
  
  Дрэйк толькi трохi збавiѓ тэмп. Алiсiя абышла яго справа, а Даль ударыѓ злева; разам яны ѓтрох пераадолелi сховiшча i ѓвайшлi ѓ вузкую далiну, абароненую абапал стромкiмi карычневымi схiламi. Кiнiмака i Кензi стукалi абцасамi ѓ спробе забяспечыць падтрымку, а затым Хайдэн таксама выйшла з хованкi, зараз спрабуючы iгнараваць якое расце паленне ѓ грудзях.
  
  Яны беглi даѓжэй, чым ёй хацелася думаць.
  
  I блiжэйшы горад быѓ у мiлях адсюль.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Дрэйк адчуѓ, што Май пачала крыху супрацiѓляцца. Ён даѓ ёй хвiлiну, ведаючы, што яна хутка ачуняе. У гэты мiмалётны момант ён заѓважыѓ нешта плоскае, шэрае i звiлiстае, што прымусiла яго шалёна якое калацiлася сэрца прапусцiць удар.
  
  "Налева!"
  
  Уся група прарвалася налева, асцярожна, але без неабходнасцi, прыкрываючы свае флангi, паколькi iх сапернiкi ѓсё яшчэ былi нябачныя. Дрэйк дазволiѓ Мэй крыху пазмагацца, але трымаѓся. Даволi хутка яна заехала кулаком яму па рэбрах.
  
  "Адпусцi мяне".
  
  "Адну секунду, каханая..."
  
  Алiсiя акiнула яго лютым позiркам. "Табе гэта так моцна падабаецца?"
  
  Дрэйк павагаѓся, затым ухмыльнуѓся. "На гэтае пытанне няма надзейнага адказу, каханая".
  
  "Няѓжо?"
  
  "Ну, падумай аб гэтым з майго пункту гледжання".
  
  Май вырашыѓ сваю дылему, выкарыстоѓваючы пазваночнiк, каб адштурхнуцца i перавярнуцца на падлогу. Яна ѓдала прызямлiлася, але пахiснулася на месцы, трымаючыся за галаву.
  
  "Глядзi", - сказаѓ Дрэйк. "У сваю абарону магу сказаць, што яна сапраѓды выглядае няѓпэѓненай".
  
  "Твая галава будзе трэсцiся, калi мы не паспяшаемся". Алiсiя працiснулася мiма, i Дрэйк рушыѓ услед за ёй, назiраючы за Мэй яшчэ крыху, пакуль яна не выпрасталася i не ѓвайшла ѓ рытм. Група ѓзбегла па насыпе да асфальта.
  
  "Першая блытанiна з Масадам". Далеч пацягнуѓся. "Нiчога ѓражлiвага".
  
  "Яны стрымлiвалiся", - сказала Кензi. "Такiм, якiм ты быѓ".
  
  "Другая блытанiна", - сказаѓ Дрэйк. "Памятаеш тую вёску ѓ Англii? Шмат гадоѓ таму."
  
  "Йонкс?" - Спытаѓ я.
  
  "Стагоддзi".
  
  "О". Далеч зрабiѓ секундную паѓзу, затым вымавiѓ: "Да нашай эры цi нашай эры?"
  
  "Я думаю, зараз яны называюць гэта да нашай эры".
  
  "Лухта сабачая".
  
  Дарога цягнулася ѓ абодвух напрамках, пустынная, з выбоiнамi i якая мае патрэбу ѓ рамонце. Дрэйк пачуѓ бразганне зенiтнай устаноѓкi, якая наблiжаецца да верталёта, а затым новыя стрэлы. Ён павярнуѓся, каб убачыць, што па iм страляюць з лесу, падумаѓ, што ён проста высцiлае мясцовасць кулямi, а затым убачыѓ, што ён рэзка адхiляецца ѓбок.
  
  "Не магу рызыкаваць", - сказаѓ Далеч. "Мяркую, гэта, мусiць, кiтайцы, i яны не могуць чуць балбатню, як мы".
  
  Дрэйк моѓчкi кiѓнуѓ. У апошнi час у размовах не было знойдзена нiчога новага. З таго часу як...
  
  Хайдэн выдаѓ цiхае прывiтанне. "Я бачу транспартны сродак".
  
  Дрэйк прыгнуѓся i агледзеѓ мясцовасць. "Такiм чынам, што ѓ нас ёсць за спiной? Масад i рускiя на дрэвах, якiя замiнаюць адзiн аднаму. Шведы недзе побач з рускiмi? SAS?" Ён пакруцiѓ галавой. "Хто ведае? Лепшая здагадка - абгiнаць лес. Усе яны ведаюць, што калi яны выдадуць сябе, яны мёртвыя. Вось чаму мы ѓсё яшчэ былi жывыя".
  
  "Кiтаец у верталёце", - сказаѓ Смiт. "Прызямленне там". Ён паказаѓ на серыю неглыбокiх западзiн.
  
  "Французскi?" Ёргi спытаѓ.
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой. Жарты ѓ бок, французы, магчыма, нават стрымлiвалiся, каб праверыць сiтуацыю i дазволiць сваiм супернiкам прарэдзiць сябе. Мудрагелiстая перамога ѓ апошнi момант. Ён утаропiѓся на надыходзячы фургон.
  
  "Зброя ѓверх".
  
  Смiт i Кензi ѓзялi кiрунак, стоячы на абочыне дарогi i накiраваѓшы сваю зброю на надыходзячы фургон. Далеч i Дрэйк паклалi на дарогу пару цяжкiх валуноѓ. Калi фургон запаволiѓ ход, астатнiя чальцы каманды падышлi ззаду, старанна затуляючы аѓтамабiль i загадваючы яго пасажырам выходзiць.
  
  Алiсiя расчынiла заднюю дзверы.
  
  "Ух ты, як тут смярдзiць!"
  
  Але там было пуста. I Дрэйк пачуѓ, як Кензi задае пытанне па-турэцку. Ён пакруцiѓ галавой, калi Даѓ пераможна ѓсмiхнуѓся. Гэтая дзяѓчына поѓная сюрпрызаѓ. "Цi ёсць якая-небудзь мова, на якой яна не можа размаѓляць?"
  
  Швед разрагатаѓся. "Давай, чувак. Не пакiдай сябе настолькi адкрытым".
  
  "А," Дрэйк кiѓнуѓ. "Так. Мова багоѓ".
  
  "Уздымайся, каханая. Жадаеш потрахаться? Так, я проста чую твой прыемны акцэнт, якi зрываецца з мовы Одзiна".
  
  Дрэйк праiгнараваѓ гэта, засяродзiѓшыся на двух турэцкiх людзях, якiя здавалiся шчыра напалоханымi.
  
  I па-сапраѓднаму турэцкая.
  
  Хайдэн запiхнуѓ iх назад у грузавiк, iдучы за iмi па пятах. Далеч яшчэ раз ухмыльнуѓся i рушыѓ услед за ёй, жэстам загадаѓшы астатнiм заскакваць на задняе сядзенне. Дрэйк зразумеѓ прычыну сваёй весялосцi iмгненнем пазней, затым зноѓ утаропiѓся на Алiсiю.
  
  "Наколькi дрэнна там, ззаду?"
  
  
  * * *
  
  
  Грузавiк падскокваѓ i тузаѓся i спрабаваѓ знiшчыць сябе на трухлявай дарозе.
  
  Алiсiя трымалася з усiх сiл. "Ён што, спрабуе патрапiць у крывавыя бэд-бiты?"
  
  "Магчыма", - з няшчасным выглядам сказаѓ Смiт, трымаючыся за нос i брудны рамень, прывязаны да стойкi ѓнутры фургона. "Я адчуваю пах коз".
  
  Алiсiя звузiла вочы. "Ах так? Твой сябар?"
  
  Кiнiмака сядзеѓ у задняй частцы грузавiка, адчайна глытаючы поѓныя лёгкiя свежага паветра праз шчылiны там, дзе сыходзiлiся заднiя дзверы. "Павiнна быць... гэта... фермеры, я мяркую".
  
  "Або кантрабандысты коз", - дадала Алiсiя. "Нiколi не магу сказаць".
  
  Сьмiт зароѓ ад гневу. "Калi я сказаѓ "казы", я меѓ на ѓвазе наогул. "
  
  "Так так так".
  
  Дрэйк трымаѓся далей ад гэтага, робячы неглыбокiя ѓдыхi i спрабуючы засяродзiцца на iншых рэчах. Iм прыйшлося даверыцца Хайдэн i Далю, якiя загадзя паклапацiлiся аб iх бяспецы i знайшлi лепшае месца для паездкi. Сувязь заставалася маѓклiвай, калi не лiчыць выпадковых выбухаѓ статыкi. Нават Ларэн захоѓвала маѓчанне, што таксама па-свойму дапамагло. Гэта казала iм, што яны ѓ адноснай бяспецы.
  
  Каманда гучна скардзiлася вакол яго - iх спосаб справiцца з сiтуацыяй i адцягнуцца ад смуроду жывёл. Параѓнаннi са шведскiмi лазнямi, амерыканскiмi рэстаранамi i лонданскiмi гатэлямi былi прапанаваны жартам.
  
  Дрэйк дазволiѓ сваiм думкам блукаць ад нядаѓняга выблiску гневу Ёргi i неабходнасцi падзялiцца жудаснай таямнiцай да новага паразумення памiж Алiсiяй i Мэй, да iншых праблем, якiя пераследуюць каманду SPEAR. Хэйдэн i Кiнiмака заставалiся ѓ сварцы, як i Ларэн i Смiт, хоць апошнiх падзяляла нешта большае, чым проста рознагалоссi. Далеч працаваѓ з усiх сiл з Джаанай, але зноѓ праца ѓстала на шляху.
  
  Нешта больш тэрмiновае i няѓмольнае працяло яго мозг. Раздражненне дзяржсакратара Кроѓ з-за таго, што яны не выканалi загады ѓ Перу, i ѓпэѓненае веданне таго, што тут знаходзiцца таемная, звышсакрэтная другая амерыканская каманда. Недзе.
  
  Каманда марскiх коцiкаѓ 7.
  
  Пытанняѓ было незлiчонае мноства i яны былi невытлумачальныя. Якi быѓ адказ? Кроѓ больш не давяраѓ камандзе SPEAR? Цi былi яны рэзервовымi?
  
  Ён не забыѓся пра вялiкi пытальнiк, якi ѓсё яшчэ вiсеѓ над галавой Смiта, але не мог уявiць нiякага iншага сцэнара. Кроѓ паслаѓ семярых даглядаць iх.
  
  Дрэйк здушыѓ гнеѓ. У яе была свая праца, якую трэба было рабiць. Чорна-белае было жыццёвым бачаннем, якое падзяляецца толькi дурнямi i вар'ятамi. Яго глыбокiя разважаннi былi перапынены Хэйдэн.
  
  "Усё чыста ззаду i спераду. Падобна, мы наблiжаемся да месца пад назвай &# 199; анаккале, на ѓзбярэжжа. Я пачакаю, пакуль мы не знойдзем месца, перш чым звязвацца з верталётам. О, i ѓ Даля быѓ шанец разабраць гэтую скрынку на часткi".
  
  Швед на некаторы час адцягнуѓ iх ад сiтуацыi, растлумачыѓшы, што, вiдаць, уяѓляюць сабой пачкi паперы. Гэта было больш, чым вайна, гэта было само яе аб'яѓленне. Ганiбал, здавалася, быѓ абраны проста як сiмвал.
  
  
  * * *
  
  
  "Няма нiякiх намёкаѓ на тое, як Афрыка стала адным з чатырох кутоѓ зямлi?" Спытала Май.
  
  "Нi рыса падобнага. Таму мы не можам прадбачыць, дзе будзе наступны Вершнiк".
  
  "Зазiрнi ѓ мiнулае", - загаварыла Кензi. "На маёй працы, на маёй старой працы, адказы заѓсёды былi схаваныя ѓ мiнулым. Вам проста трэба ведаць, дзе шукаць".
  
  Тады ѓмяшалася Ларэн. "Я паспрабую гэта".
  
  Дрэйк змагаѓся з нахiлам грузавiка. "Як далёка да Çанаккале?"
  
  "Цяпер заязджаем на ѓскраiну. Не выглядае занадта вялiкiм. Я бачу мора".
  
  "О, ты выйграѓ". Дрэйк успомнiѓ гульню, у якой ён быѓ дзiцем.
  
  "Я ѓбачыѓ гэта першым", - сказаѓ Даль з усмешкай у голасе.
  
  "Так, мы таксама ѓ гэта гулялi".
  
  Грузавiк спынiѓся, i даволi хутка заднiя дзверы адчынiлiся вонкi. Каманда выскачыла i набрала поѓныя лёгкiя свежага паветра. Алiсiя паскардзiлася, што дрэнна сябе адчувае, i Кензi на ангельскую манер прыкiнулася, што страчвае прытомнасць. Гэта адразу ѓзбадзёрыла Алiсiю. Дрэйк выявiѓ, што пiльна глядзiць i глядзiць са здзiѓленнем.
  
  "Чорт вазьмi", - знарок прамармытаѓ ён. "Што ж, я буду дзядзькам малпы".
  
  Далеч быѓ занадта ашаломлены, каб каментаваць.
  
  Перад iмi стаяѓ вялiзны драѓляны конь, чамусьцi знаёмы, задуменны на невялiкай плошчы, акружанай будынкамi. Вяроѓка, здавалася, звязвала яго ногi i была нацягнута вакол яго галавы. Дрэйку здалося, што яна выглядае бранiраванай i велiчнай, ганарлiвая жывёла, створаная чалавекам.
  
  "Што за халера?"
  
  Натоѓпы збiралiся вакол яго, глядзелi, пазiравалi i фатаграфавалiся.
  
  Ларэн казала па камунiкатары. "Я думаю, ты толькi што знайшоѓ Траянскага каня".
  
  Сьмiт зарагатаѓ. "Гэта далёка не цацка".
  
  "Нiякай Троi. Ты ведаеш? Брэд Пiт?"
  
  Алiсiя ледзь не зламала шыю, азiраючыся ва ѓсе бакi. "Што? Дзе?"
  
  "Ваѓ". Кензi засмяялася. "Я бачыѓ, як гадзюкi нападаюць павольней".
  
  Алiсiя ѓсё яшчэ ѓважлiва вывучала мясцовасць. "Дзе, Ларэн? Ён у "кане"?"
  
  Жыхар Нью-Ёрка выдаѓ смяшок. "Ну, ён быѓ некалi. Памятаеце сучасны фiльм "Троя"? Ну, пасьля здымкаѓ яны пакiнулi каня прама там, дзе вы стаiце, у Çанаккале".
  
  "Лухта сабачая". Алiсiя дала волю пачуццям. "Я думаѓ, што ѓсе мае Калядныя святы наступiлi адначасова". Яна пахiтала галавой.
  
  Дрэйк прачысцiѓ горла. "Я ѓсё яшчэ тут, каханая".
  
  "О так. Пышна".
  
  "I не хвалюйся, калi Брэд Пiт выскачыць з азадка гэтага каня i паспрабуе выкрасцi цябе, я выратую цябе".
  
  "Ты, блядзь, не смей".
  
  Голас Ларэн прарэзаѓ iх балбатню, як жорсткi ѓдар самурайскага мяча. "Паступленне, хлопцы! Мноства ворагаѓ. Наблiжаемся да Çанаккале прама зараз. Яны павiнны быць падключаны да сiстэмы сувязi, як i мы. Рухайцеся! "
  
  "Бачыш гэта?" Дрэйк паказаѓ на крэпасць. "Выклiкайце верталёт. Калi мы зможам узлезцi на замак i абаранiцца, ён зможа забраць нас адтуль".
  
  Хэйдэн кiнуѓ погляд назад, на ѓскраiны Çанаккале. "Калi мы зможам абаранiць замак у турыстычным горадзе ад шасцi каманд спецназа".
  
  Далеч падняѓ скрынку. "Ёсць толькi адзiн спосаб высветлiць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗIНАЦЦАТЫ
  
  
  Iнстынктыѓна яны рушылi да прыбярэжнай сцяжынкi, ведаючы, што яна будзе пятляць да ѓражлiвага гарадскога форта. Ларэн выняла вельмi мала iнфармацыi з урыѓкаѓ размоѓ па сувязi, а Дрэйк пачуѓ яшчэ менш ад розных кiраѓнiкоѓ каманды, але агульнае меркаванне было такое, што ѓсе яны хутка наблiжалiся.
  
  Сцяжынка вяла мiма мноства будынкаѓ з белымi фасадамi: хат, крам i рэстаранаѓ, якiя выходзяць вокнамi на пакрытыя рабiзнамi блакiтныя воды Геллеспонта. Злева стаялi прыпаркаваныя машыны, а за iмi - некалькi невялiкiх лодак, над якiмi ѓзвышалiся высокiя сцены форта пясочнага колеру. Мiма праязджалi турыстычныя аѓтобусы, павольна з грукатам праязджаючы па вузкiх вулачках. Засiгналiлi клаксоны. Мясцовыя жыхары сабралiся каля папулярнай кавярнi, курылi i размаѓлялi. Каманда спяшалася так хутка, як толькi магла, не выклiкаючы падазрэнняѓ.
  
  Нялёгка насiць баявы рыштунак, але спецыяльна для гэтай мiсii яны былi апрануты ва ѓсё чорнае i маглi зняць i схаваць тыя прадметы, якiя маглi прыцягнуць увагу. Тым не менш, група людзей, якiя рухалiся, калi яны былi, павярнула галовы, i Дрэйк убачыѓ, што адкрыѓся не адзiн тэлефон.
  
  "Хутка выклiкайце чортаѓ верталёт", - сказаѓ ён. "У нас тут скончылiся зямля i чортавы час".
  
  "У шляху. Праз дзесяць-пятнаццаць хвiлiн."
  
  Ён ведаѓ, што гэта эпоха бiтваѓ. Некаторыя iншыя каманды спецназу без ваганняѓ учынiлi б у горадзе сапраѓднае пекла, упэѓненыя ѓ сваiх загадах i здольнасцi збегчы, ведаючы, што ѓлады звычайна нададуць тэрарыстычнай афарбоѓцы любую надзвычай пагрозлiвую сiтуацыю.
  
  Сцены пясочнага колеру рэзка ѓздымалiся прама перад iмi. Форт Ç анаккале меѓ дзве закругленыя, звернутыя да мора прыгонныя сцены i цэнтральную цытадэль, а за iмi - шырокi рукаѓ зубчастых сцен, якi спускаѓся ѓнiз па схiле да мора. Дрэйк прасачыѓ за лiнiяй першай выгiнальнай сцяны, задаючыся пытаннем, што знаходзiцца на стыку гэтай i яе сястры. Хэйдэн спынiѓся наперадзе i азiрнуѓся.
  
  "Мы падымаемся".
  
  Смелае рашэнне, але з адным Дрэйк пагадзiѓся. Падняцца азначала, што яны затрымаюцца ѓ форце, абараняючыся з вышынi, але безабаронныя, у пастцы. Працяг азначала, што ѓ iх былi iншыя варыянты, апроч уцёкаѓ у моры: яны маглi схавацца ѓ горадзе, знайсцi машыну, патэнцыйна залегчы на дно або падзялiцца на некаторы час.
  
  Але выбар Хэйдэн дазволiѓ iм узначалiць гульню. Там былi i iншыя Коннiкi. Верталёту было б лягчэй знайсцi iх. Iх навыкi былi лепш выкарыстаны ѓ тактычнай бiтве.
  
  Грубыя сцены саступiлi месца арачнаму ѓваходу, а затым вiнтавой лесвiцы. Хайдэн пайшоѓ першым, за iм Даѓ i Кензi, затым астатнiя. Сьмiт замыкаѓ шэсьце. Цемра стварыла мантыю для iх вачэй, навiслую густую i непранiкальную, пакуль яны не абвыклi да яе. Тым не менш, яны iшлi ѓверх, узбiраючыся па лесвiцы i накiроѓваючыся назад да святла. Дрэйк паспрабаваѓ адфiльтраваць усю якая адносiцца да справы iнфармацыю ѓ сваiм мозгу i разабрацца ѓ ёй.
  
  Ганiбал. Вершнiк вайны. Парадак Страшнага суда i iх план па стварэннi лепшага свету для тых, хто выжыѓ. Урадам усяго свету трэба было б працаваць над гэтым разам, але бязлiтасныя, прагныя людзi хацелi атрымаць здабычу i веды для сябе.
  
  На чатырох кутах зямлi? Як гэта спрацавала? I што, чорт вазьмi, было далей?
  
  "Цiкава..." У гэты момант у камунiкатары раздаѓся голас Ларэн. "Ç анаккале размешчаны на двух кантынентах i быѓ адной з адпраѓных кропак для Галiполi. Цяпер рускiя ѓвайшлi ѓ горад, як i iзраiльцяне. Ня ведаю, дзе. Тым не менш, балбатня мясцовай палiцыi распаѓсюджана. Хтосьцi з грамадзян, мусiць, паведамiѓ пра вас i зараз выклiкае тых, хто зноѓ прыбыѓ. Пройдзе зусiм няшмат часу, перш чым туркi прызавуць свае ѓласныя элiтныя сiлы".
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой. Лухта сабачая.
  
  "Да таго часу мы будзем ужо далёка адсюль". Хэйдэн асцярожна рушыѓ да святла наверсе. "Дзесяць хвiлiн, хлопцы. Давай."
  
  Ранiшняе сонца асвятляла шырока адкрытую, бедную тэрыторыю амаль на вяршынi вежы. Круглы верхнi беражок вежы ѓзвышаѓся яшчэ на восем футаѓ над iх галовамi, але гэта было настолькi высока, наколькi яны маглi падняцца, не заходзячы ѓнутр. Паѓсюль валялiся разбураныя зубчастыя сцены, якiя тырчаць, як няроѓныя пальцы, а пыльная сцежка абрамляла шэраг невысокiх узгоркаѓ справа. Дрэйк убачыѓ мноства якiя абараняюцца пазiцый i ѓздыхнуѓ трохi лягчэй.
  
  "Мы тут", - сказаѓ Хэйдэн Ларэн. "Скажыце верталёту, каб ён падрыхтаваѓся да пасадкi па гарачых слядах".
  
  "Гарацей, чым вы думаеце", - сказаѓ Смiт.
  
  Уся каманда ѓтаропiлася ѓнiз.
  
  "Не ѓнiз", - сказаѓ Смiт. "Уверх. Уверх."
  
  Вышэй за замк горад усё яшчэ раскiнуѓся на ѓзгорках. Дамы ѓзвышалiся над зубчастымi сценамi, i да iх цягнулiся высокiя i тоѓстыя сцены. Менавiта праз гэтыя сцены прабегла каманда з чатырох чалавек з зачыненымi асобамi i цалкам аголенай зброяй.
  
  Дрэйк пазнаѓ гэты стыль. "Чорт вазьмi, гэта праблема. САС."
  
  Даль першы ѓступiѓ у бой, але замест таго, каб выпусцiць сваю зброю, ён схаваѓ яе, схапiѓ скрынку i заскочыѓ на самi зубчастыя сцены. "У брытанцаѓ ёсць правiльная iдэя для разнастайнасцi. Паглядзi..."
  
  Дрэйк прасачыѓ за яго позiркам. Зубчастыя сцены цягнулiся шырокай дугой аж да пляжу i хвалюючага мора. Калi б яны правiльна разлiчылi час, здрабняльнiк змог бы сарваць iх прама з верхавiны цi ѓ самым канцы. Дрэйк узяѓ на сябе адказнасць зрабiць пару стрэлаѓ у няроѓны бетон пад нагамi брытанцаѓ, запавольваючы iх i даючы камандзе час узлезцi на вяршыню злёгку пакасiлася ѓмацавання.
  
  Алiсiя пахiснулася. "Не захапляюся вышынёй!"
  
  "Ты калi-небудзь перастанеш ныць?" Кензi наѓмысна працiснулася мiма яе, злёгку падштурхнуѓшы па шляху.
  
  "О, сука, ты заплацiш за гэта". Алiсiя гучала няѓпэѓнена.
  
  Цi змагу я? Проста пераканайся, што ты застаешся ззаду мяне. Такiм чынам, калi ѓ цябе стрэляць i я пачую твой крык, я буду ведаць, што трэба паскорыць тэмп".
  
  Алiсiя кiпела ад злосцi. Дрэйк падтрымаѓ яе. "Проста жартаванне з Масада". Ён развёѓ рукамi.
  
  "Правiльна. Што ж, калi мы спусцiмся адсюль, я як след засаджу яе азадак".
  
  Дрэйк правёѓ яе першыя некалькi крокаѓ. "Мяркуецца, што гэта гучыць узбуджальна?"
  
  "Адвалi, Дрэйк".
  
  Ён падумаѓ, што лепш не згадваць, што зубчастыя сцены далёка ѓнiзе ператварылiся ѓ разнесеныя зубцы, дзе iм давядзецца пераскокваць з аднаго на другi. Далеч першым прабег трушком па сцяне шырынёй у тры футы, узначальваючы каманду. Кiнiмака на гэты раз змянiѓ Смiта ззаду, назiраючы за брытанцамi. Дрэйк i астатнiя трымалi вуха востра ѓ пошуках любых iншых прыкмет ворагаѓ.
  
  Гонка ѓнiз па зубчастых сценах пачалася. Салдаты SAS захавалi строй i кiнулiся ѓ пагоню, падняѓшы зброю, але бязгучна. Вядома, прафесiйная паблажлiвасць можа быць толькi адной з прычын; апроч турыстаѓ, мясцовыя жыхары аддаюць перавагу сакрэтнасцi i замовам з высокай ступенню абароны.
  
  Дрэйк выявiѓ, што яму патрэбна поѓная канцэнтрацыя для ног. Абрыѓ з кожнага боку i паступовы спуск да мора не мелi значэння, толькi бяспечная зона пад яго нагамi. Яна выгiналася паступова, хупава роѓна, па ѓстойлiвай крывой. Нiхто не замарудзiѓся, нiхто не паслiзнуѓся. Яны былi на паѓдарозе да сваёй мэты, калi гук верцяцца шруб запоѓнiѓ iх вушы.
  
  Дрэйк запаволiѓ крок, паглядзеѓ на неба. "Не наш", - пракрычаѓ ён. "Чортавы французы!"
  
  Гэта не было канчатковай высновай, але патлумачыла б iх адсутнасць да гэтага часу. Урываемся ѓ апошнюю хвiлiну. Каманда SPEAR была вымушана запаволiць тэмп. Дрэйк убачыѓ твары двух салдат, злосна выглядаюць з вокнаѓ, у той час як яшчэ двое звiсалi з прачыненых дзвярэй, паварочваючы зброю, каб як след зашчоѓкнуць замак.
  
  "Шчыра кажучы", - задыхаючыся, сказаѓ Далеч. "Магчыма, гэта была не самая лепшая iдэя. Чортавы брытанскiя званы заканчваюцца".
  
  Як адзiн, Дрэйк, Смiт, Хайдэн i Мэй паднялi зброю i адкрылi агонь. Кулi рыкашэцiлi ад надыходзячага верталёта. Разбiлася шкло, i адзiн чалавек упаѓ са сваёй вяроѓкi, моцна стукнуѓшыся аб зямлю ѓнiзе. Верталёт адхiлiѓся ѓ бок, якi пераследваецца кулямi Хэйдэн.
  
  "Французы не фанаты", - змрочна сказала яна.
  
  "Раскажы нам што-небудзь, чаго мы не ведаем", - прамармытала Алiсiя.
  
  Ёргi спрытна абагнаѓ Даля, абагнаѓшы яго на вонкавым выступе сцяны, i пацягнуѓся назад за скрынкай. "Вось, дай гэта мне", - сказаѓ ён. "Мне лепш на сцяне, цi не так?"
  
  Даль выглядаѓ так, быццам хацеѓ паспрачацца, але перадаѓ скрынку ѓ сярэдзiне тайма. Швед не быѓ пачаткоѓцам у паркур, але Ёргi быѓ прафесiяналам. Рускi памчаѓся на максiмальнай хуткасцi, iмчачыся ѓнiз па сцяне i ѓжо наблiжаючыся да зубцоѓ.
  
  Алiсiя заѓважыла iх. "Аб чорт, прыстрэлi мяне зараз".
  
  "Гэта яшчэ можа здарыцца". Дрэйк убачыѓ, як французскi верталёт нахiлiѓся i заходзiѓ на пасадку. Праблема была ѓ тым, што калi б яны спынiлiся, каб прыцэлiцца, брытанцы злавiлi б iх. Калi б яны пабеглi страляць, яны маглi б упасцi або iх лёгка было б падстрэлiць.
  
  Далеч узмахнуѓ сваёй зброяй. I ён, i Хэйдэн адкрылi агонь па верталёце, калi ён вярнуѓся ѓ гульню. На гэты раз салдаты на борце адкрылi агонь у адказ. Снарады прашывалi сцены замка смяротным узорам, трапляючы нiжэй за край. Агонь самога Хэйдэн трапiѓ у кабiну верталёта, з ляскам адляцеѓшы ад металiчных стоек. Дрэйк убачыѓ, як пiлот сцiснуѓ зубы ад сумесi гневу i страху. Звышхуткi погляд назад паказаѓ, што каманда SAS таксама назiрае за верталётам добры знак? Можа, i не. Яны хацелi займець зброю вайны для сябе.
  
  Або для кагосьцi, якi займае высокае становiшча ѓ iх урадзе.
  
  Залп стрэлаѓ абсыпаѓ птушку, прымусiѓшы яе пiкiраваць i гойсаць. Далеч скарыстаѓся апошнiмi сотнямi метраѓ сцяны, каб звалiцца i слiзгаць падчас стральбы, але далёка ён не сышоѓ. Паверхня была занадта грубiянскай. Тым не менш, яго дзеяннi паслалi яшчэ адзiн залп па верталёце, што, нарэшце, прымусiла пiлота пасцi духам i адвесцi птушку ад месца дзеяння.
  
  Алiсii ѓдалося слаба ѓсклiкнуць.
  
  "Яшчэ не выбраѓся з гэтага". Дрэйк пераскокваѓ зубцы па адным за раз, прызямляючыся бяспечна i асцярожна.
  
  Голас Ларэн разарваѓ цiшыню, якая ахутала сувязь. "Верталёт наблiжаецца. Трыццаць секунд."
  
  "Мы на сцяне", - закрычала Алiсiя.
  
  "Так, я цябе зразумеѓ. Акруга Калумбiя накiравала спадарожнiк на гэтую аперацыю."
  
  Дрэйку спатрэбiлася яшчэ iмгненне, каб адчуць шок. "Каб дапамагчы?" хутка спытаѓ ён.
  
  "Чаму яшчэ?" Хэйдэн iмгненна адрэагаваѓ.
  
  Дрэйк ледзь не штурхнуѓ сябе, перш чым зразумеѓ, што гэта, верагодна, была дрэнная iдэя, улiчваючы бягучую сiтуацыю. Па праѓдзе кажучы, ён не ведаѓ, хто яшчэ чуѓ гэтыя цiхiя амерыканскiя iнтанацыi i словы SEAL Team 7.
  
  Вiдавочна, не Хэйдэн.
  
  Верталёт з'явiѓся ѓ полi зроку наперадзе, носам унiз, хутка праносячыся над морам. Ёргi ѓжо чакаѓ у канцы зубчастых сцен, дзе маленькая круглая вежка выходзiла вокнамi на вузкi пляж. Далеч неѓзабаве дабраѓся да яго, а затым i да Хэйдэн. Верталёт наблiзiѓся.
  
  Дрэйк адпусцiѓ Алiсiю, а затым дапамог Кiнiмаку прайсцi мiма. Усё яшчэ рухаючыся павольна, ён дэманстратыѓна выцягнуѓ руку, падаючы сiгнал SAS. За трыццаць футаѓ ад вежы ён спынiѓся.
  
  SAS таксама спынiлiся, яшчэ на трыццаць футаѓ вышэй.
  
  "Мы не хочам ахвяр", - крычаѓ ён. "Не памiж намi. Мы на адным чортавым баку!"
  
  На яго цела нацэлены пiсталеты. Знiзу ён пачуѓ роѓ Даля: "Перастань быць..."
  
  Дрэйк адключыѓся ад яго. "Калi ласка", - сказаѓ ён. "Гэта не правiльна. Мы ѓсе тут салдаты, нават чортавы французы".
  
  Гэта выклiкала ананiмны смяшок. Нарэшце, нiзкi голас вымавiѓ: "Загад".
  
  "Прыяцель, я ведаю", - сказаѓ Дрэйк. "Быѓ там, дзе ты ёсць. Мы атрымалi тыя ж загады, але мы не збiраемся адкрываць агонь па дружалюбных спецпадраздзяленнях... калi яны не адкрыюць агонь першымi".
  
  Адна з пяцi фiгур крыху прыѓзнялася. "Кембрыдж", - сказаѓ ён.
  
  "Дрэйк", - адказаѓ ён. "Мэт Дрэйк".
  
  Наступная цiшыня расказала гiсторыю. Дрэйк ведаѓ, што супрацьстаянне скончылася ... цяпер. Прынамсi, ён заслужыѓ яшчэ адну адтэрмiноѓку ѓ наступнай канфрантацыi i, магчыма, нават спакойную размову. Чым больш гэтых элiтных салдат яны змогуць сабраць разам, тым больш бяспечна гэта будзе.
  
  Для ѓсiх.
  
  Ён кiѓнуѓ, павярнуѓся i пайшоѓ прэч, пацягнуѓшыся да рукi, якая дапамагла зацягнуць яго ѓнутр верталёта.
  
  "Яны класныя?" Спытала Алiсiя.
  
  Дрэйк уладкаваѓся ямчэй, калi верталёт нахiлiѓся, аддаляючыся. "Мы даведаемся", - адказаѓ ён. "У наступны раз, калi мы ѓступiм у канфлiкт".
  
  Дзiѓна, але Ларэн сядзела насупраць яго. "Я прыляцела з верталётам", - сказала яна ѓ якасцi тлумачэння.
  
  "Што? Як падабаецца варыянт?
  
  Яна паблажлiва ѓсмiхнулася. "Не. Я прыйшоѓ, бо наша праца тут скончаная". Верталёт узняѓся высока над залiтымi сонцам хвалямi. "Мы накiроѓваемся з Афрыкi ѓ наступны куток свету".
  
  "Якi з iх знаходзiцца дзе?" Дрэйк зашпiлiѓ рамень бяспекi.
  
  "Кiтай. I, божа, у нас шмат працы, якую трэба зрабiць".
  
  "Яшчэ адзiн вершнiк? У якi на гэты раз?"
  
  "Магчыма, самы кепскi з усiх. Прышпiлiцеся, сябры мае. Мы збiраемся пайсцi па шляху Чынгiсхана".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  Ларэн загадала камандзе ѓладкавацца як мага зручней у задняй частцы вялiкага грузавога верталёта i ператасавала пачак папер. "Па-першае, давайце прыбярэм з дарогi зброю вайны i Ганiбала. Тое, што вы знайшлi ѓ скрынцы, - гэта планы па стварэннi Project Babylon, двухтоннай супергарматы даѓжынёй сто метраѓ. Па замове Садама Хусэйна ён быѓ заснаваны на даследаваннях 60-х гадоѓ i спраектаваны ѓ 80-х. Ва ѓсёй гэтай справе адчуваѓся галiвудскi дух. Суперзброi, якiя маглi б адпраѓляць карысную нагрузку ѓ космас. Забiтыя генералы. Забiтыя мiрныя жыхары. Розныя закупкi з тузiна краiн, каб захаваць гэта ѓ таямнiцы. Пазнейшыя схемы паказваюць, што гэтая касмiчная стрэльба, магчыма, была прыстасаваная так, каб яна магла ѓразiць любую мэту, дзе заѓгодна, усяго адзiн раз".
  
  Далеч з цiкавасцю нахiлiѓся наперад. "Аднойчы? Чаму?"
  
  "Гэта нiколi не задумвалася як партатыѓная зброя. Яго запуск пакiнуѓ бы адбiтак, якi б розныя сiлы iмгненна ѓбачылi, а затым знiшчылi б. Але... урон, магчыма, ужо быѓ нанесены".
  
  "У залежнасцi ад мэты". Кензi кiѓнула. "Так, многiя мадэлi былi пабудаваны вакол iдэi сусветнай вайны з адным ударам. Спосаб прымусiць ядзерную дзяржаву да няѓмольных дзеянняѓ. Аднак з сучаснымi тэхналогiямi iдэя становiцца ѓсё больш i больш спрэчнай".
  
  "Добра, добра", - прахрыпеѓ Смiт, усё яшчэ размiнаючы мышцы i правяраючы сiнякi пасля доѓгага, цяжкага бегу. "Такiм чынам, у магiльнiцы першага вершнiка захоѓвалiся чарцяжы масiѓнай касмiчнай гарматы. Мы зразумелi гэта. Iншыя краiны гэтага не зрабiлi. Што далей?"
  
  Ларэн закацiла вочы. "Па-першае, у пазначэннi канкрэтна гаворыцца "месцы спачыну". Спадзяюся, вы памятаеце, што Ганiбал быѓ пахаваны ѓ безназоѓнай магiле i, магчыма, яго там нават больш няма. Глядзець было б непавагай да многiх. Пакiнуць гэта без зменаѓ - значыць праявiць непавагу да iншых".
  
  Хайдэн уздыхнуѓ. "I так гэта працягваецца. Тая ж гiсторыя, iншы парадак дня па ѓсiм свеце".
  
  "Уявiце, калi б iнфармацыя патрапiла ѓ рукi тэрарыстаѓ. Я б сказаѓ, што ѓсе краiны, якiя ѓ цяперашнi час пераследуюць Вершнiкаѓ, маглi б без праблем стварыць уласную супергармату. Але..."
  
  "Гэта тое, каму пэѓныя фракцыi гэтага ѓрада прадаюць планы", - скончыѓ Дрэйк. "Паколькi мы ѓсё яшчэ не ѓпэѓненыя, што кожная каманда афiцыйна санкцыянавана". Яму не трэба было дадаваць, нават калi яны мяркуюць, што гэта так.
  
  Верталёт ляцеѓ у чыстым блакiтным небе, без турбулентнасцi i ѓ камфортнай цеплынi. Дрэйк выявiѓ, што ѓпершыню прыкладна за дзень можа паслабiцца. Цяжка было паверыць, што ѓсяго толькi мiнулай ноччу ён стаяѓ на каленях на месцы спачыну вялiкага Ганiбала.
  
  Ларэн перайшла да наступнага файла. "Памятаеце парадак Страшнага суда? Дазвольце мне асвяжыць вас. 'На чатырох канцах Зямлi мы знайшлi Чатырох Коннiкаѓ i выклалi iм план Парадку Страшнага суда. Тыя, хто перажыве Судны паход i яго наступствы, па праве будуць кiраваць непадзельна. Калi вы чытаеце гэта, мы заблудзiлiся, так што чытайце i сачыце з асцярожнасцю. Нашы апошнiя гады былi патрачаны на зборку чатырох апошнiх вiдаѓ зброi, сусветных рэвалюцый - Войны, Заваёвы, голаду i Смерцi. Аб'яднаѓшыся, яны знiшчаць усе ѓрады i адкрыюць новую будучыню. Будзьце гатовы. Знайдзi iх. Адпраѓляйцеся ѓ чатыры вуглы Зямлi. Знайдзiце месцы спачыну Айца Стратэгii, а затым кагана; горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ, а затым Бiзуна Божага. Але ѓсё не так, як падаецца. Мы наведалi кагана ѓ 1960 годзе, праз пяць гадоѓ пасля завяршэння, паклаѓшы Заваёва ѓ яго труну. Мы знайшлi Бiч, якi ахоѓвае сапраѓдны страшны суд. I адзiны код забойства - гэта калi з'явiлiся Коннiкi. На касцях Айца няма апазнавальных знакаѓ. Iндзеец акружаны зброяй. Парадак Страшнага суда зараз жыве праз вас i будзе вечна валадарыць непадзельна".
  
  Дрэйк паспрабаваѓ сабраць моманты, якiя разам адносяцца да справы. "Код знiшчэння? Мне сапраѓды не падабаецца, як гэта гучыць. I "праѓдзiвы страшны суд". Так што, нават калi мы нейтралiзуем першыя тры, апошнi будзе сапраѓдным хамдынгерам".
  
  "На дадзены момант", - сказала Ларэн, маючы на ѓвазе даследаванне, якое ляжыць перад ёй. "Мазгавы цэнтр Вашынгтона высунуѓ некалькi iдэй".
  
  Дрэйк адключыѓся ѓсяго на секунду. Кожны раз, калi ён чуѓ згадку аб даследаваннях, кожны раз, калi згадваѓся мазгавы цэнтр, усяго два словы ѓспыхвалi ѓ яго мозгу, як чырвоныя неонавыя агнi памерам з рэкламны шчыт.
  
  Карын Блэйк.
  
  Яе працяглая адсутнасць не прадвяшчала нiчога добрага. Карын цалкам можа стаць iх наступнай мiсiяй. Ён мякка адсунуѓ неспакой на час.
  
  У... другi вершнiк - Заваёѓнiк. У другiм апiсаннi згадваецца каган. З гэтага мы робiм выснову, што Чынгiсхан - Заваёѓнiк. Чынгiсхан нарадзiѓся ѓ 1162 годзе. Ён, у лiтаральным сэнсе, заваёва. Ён заваяваѓ большую частку Азii i Кiтая, а таксама землi за iх межамi, i Мангольская iмперыя была найбуйнейшай сумежнай iмперыяй у гiсторыi. Кан быѓ жняцом; ён прайшоѓ праз большую частку старажытнага свету, i, як ужо гаварылася раней, адзiн з кожных двухсот якiя жывуць сёння мужчын з'яѓляецца сваяком Чынгiсхана."
  
  Май кудахтала. "Вау, Алiсiя, ён як мужчынская версiя цябе".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "Гэты хлопец вызначана ѓмеѓ размнажацца".
  
  "Сапраѓднае iмя гэтага чалавека было Цемучын. Чынгiсхан - гэта ганаровае званне. Яго бацька быѓ атручаны, калi хлопчыку было ѓсяго дзевяць, пакiнуѓшы iх мацi гадаваць семярых сыноѓ у адзiночку. Ён i яго маладая жонка таксама былi выкрадзеныя, i абодва правялi некаторы час у якасцi рабоѓ. Нягледзячы на ѓсё гэта, нават да дваццацi з невялiкiм гадам ён зарэкамендаваѓ сябе як люты лiдэр. Ён увасабляѓ фразу "трымай сваiх ворагаѓ блiзка", паколькi большасць яго найвялiкшых генералаѓ былi былымi ворагамi. Ён нiколi не пакiдаѓ неѓрэгуляваным нiводнага рахунку i, як мяркуецца, быѓ адказны за гiбель 40 мiльёнаѓ чалавек, скарацiѓшы насельнiцтва свету на 11 працэнтаѓ. Ён прыняѓ розныя рэлiгii i стварыѓ першую мiжнародную паштовую сiстэму, выкарыстоѓваючы паштовыя аддзяленнi i прамежкавыя станцыi, размешчаныя па ѓсёй яго iмперыi".
  
  Дрэйк пакруцiѓся на сваiм крэсле. "Там шмат iнфармацыi, якую трэба засвоiць".
  
  "Ён быѓ першым каганам Мангольскай iмперыi".
  
  Далеч адвярнуѓся ад сузiрання акна. "А месца яго спачыну?"
  
  "Ну, ён быѓ пахаваны ѓ Кiтаi. У безназоѓнай магiле".
  
  Алiсiя фыркнула. "Так, чорт, вядома, ён быѓ!"
  
  "Такiм чынам, спачатку Афрыка, а зараз Кiтай прадстаѓляюць два з чатырох куткоѓ зямлi", - разважала Май услых. "Калi толькi гэта не Азiя, i мы не гаворым аб кантынентах".
  
  "Iх сем", - нагадаѓ ёй Смiт.
  
  "Не заѓсёды", - загадкава адказала Ларэн. "Але мы да гэтага яшчэ прыйдзем. Пытаннi такiя: што з'яѓляецца зброяй заваёвы i дзе знаходзiцца месца спачыну Чынгiса?"
  
  "Я мяркую, што адзiн з адказаѓ - Кiтай", - прамармытала Кензi.
  
  "Чынгiсхан памёр пры загадкавых абставiнах каля 1227 года. Марка Пола сцвярджаѓ, што гэта адбылося з-за iнфекцыi, iншыя - з-за яду, трэцiя - з-за прынцэсы, узятай у якасцi ваеннай здабычы. Пасля смерцi яго цела было б вернута на радзiму, у аймак Кхенцiй, паводле звычаю. Лiчыцца, што ён быѓ пахаваны на гары Бурхан Халдун недалёка ад ракi Анон. Аднак легенда абвяшчае, што кожны, хто ѓступаѓ у кантакт з пахавальнай працэсiяй, быѓ забiты. Пасля гэтага рака была адведзена над магiлай Кана, i ѓсе салдаты, якiя складалi працэсiю, таксама былi забiтыя". Ларэн пакiвала галавой. "Жыццё i пражыццё мелi тады мала значэння".
  
  "Як i зараз у некаторых месцах свету", - сказаѓ Далеч.
  
  "Значыць, мы зноѓ ныраем?" Алiсiя нахмурылася. "Нiхто нiчога не казаѓ пра тое, каб зноѓ заняцца дайвiнгам. Гэта не найлепшы мой талент".
  
  Май нейкiм чынам удалося праглынуць заѓвагу, якая, здавалася, гатова была сарвацца з яе вуснаѓ, замест гэтага яна закашлялася. "Не ныраю", - нарэшце сказала яна. "Гэта магло б быць i на гары. Хiба мангольскi ѓрад не iзаляваѓ пэѓны раён на сотнi гадоѓ?"
  
  "Цалкам дакладна, i таму мы ѓзялi курс на Кiтай", - сказала Ларэн. "I магiла Чынгiсхана. Цяпер, каб трымаць вас у курсе, АНБ i ЦРУ ѓсё яшчэ выкарыстоѓваюць дзясяткi метадаѓ для збору iнфармацыi аб нашых канкурэнтах. Французы сапраѓды страцiлi чалавека. Брытанцы пайшлi адначасова з намi. Рускiя i шведы пазней, апынулiся ѓцягнутымi ѓ хутчэйшую, чым чакалася, турэцкую зачыстку гэтага раёна. Мы не ѓпэѓненыя наконт Масада цi кiтайцаѓ. Загады застаюцца ранейшымi. Аднак ёсць адна рэч... Цяпер у мяне сапраѓды на лiнii сакратар Кроѓ".
  
  Дрэйк нахмурыѓся. Яму i ѓ галаву не прыходзiла, што Кроѓ можа падслухоѓваць iх размовы з Ларэн, але павiнна было прыйсцi. У iх каманды, у iх сям'i былi сакрэты, як у любой iншай. Калi ён агледзеѓся, стала ясна, што астатнiя адчувалi тое ж самае, i што гэта быѓ спосаб Ларэн даць iм ведаць.
  
  У Вашынгтона заѓсёды быѓ свой парадак дня.
  
  Голас Кроѓ прагучаѓ пераканаѓча. "Я не буду прыкiдвацца, што ведаю больш за вас пра гэтую канкрэтную мiсiю. Не на зямлi. Але я ведаю, што гэта палiтычнае мiннае поле, з хiтраспляценнямi i iнтрыгамi на самых высокiх узроѓнях некаторых з нашых супернiцкiх нацый".
  
  Не кажучы ѓжо пра ЗША, падумаѓ Дрэйк. Што... нiколi!
  
  "Шчыра кажучы, я здзiѓлены некаторымi ѓцягнутымi адмiнiстрацыямi", - адкрыта сказаѓ Кроѓ. "Я думаѓ, яны маглi б працаваць з намi, але, як я ѓжо згадваѓ, усё можа быць не так, як здаецца".
  
  I зноѓ Дрэйк успрыняѓ яе словы па-iншаму. Яна казала аб заданнi "Вершнiк"? Цi нешта больш асабiстае?
  
  "Цi ёсць на тое прычына, спадарыня дзяржсакратар?" Спытаѓ Хэйдэн. "Нешта, чаго мы не ведаем?"
  
  "Ну, не тое, каб я быѓ у курсе. Але нават я не абавязкова ведаю ѓсё гэта цалкам. "Без абмежаванняѓ" - рэдкае слова ѓ палiтыцы".
  
  "Тады справа ѓ самой зброi", - сказаѓ Хэйдэн. "Гэта першы суперпушка. Калi б яго пабудавалi, калi б прадалi тэрарыстам, за яго мог бы запатрабаваць выкуп увесь свет".
  
  "Я ведаю. Гэта... Ордэн Страшнага суда, - яна з агiдай вымавiла назву, - дакладна распрацаваѓ генеральны план, пакiнуѓшы яго для будучых пакаленняѓ. На шчасце, iзраiльцяне закрылi iх даѓным-даѓно. Да няшчасця, яны не знайшлi гэты пэѓны план. Гэтая схема."
  
  Пакуль Дрэйк не бачыѓ сэнсу ѓ гэтым званку. Ён адкiнуѓся назад, заплюшчыѓшы вочы, прыслухоѓваючыся да размовы.
  
  "Ты здзяйсняеш скок на некаторых iншых. Толькi Iзраiль i Кiтай з'яѓляюцца МIА. Дзейнiчаюць звычайныя правiлы, але дабяруся да гэтай зброi i атрымаеце яе першымi. Амерыка не можа дапусцiць, каб гэта патрапiла не ѓ тыя рукi, любыя. I будзь асцярожны, КАП'Е. У гэтым ёсць нешта большае, чым падаецца на першы погляд".
  
  Дрэйк сеѓ. Далеч нахiлiѓся наперад. "Гэта папярэджанне iншага роду?" прашаптаѓ ён.
  
  Дрэйк вывучаѓ Хэйдэн, але iх бос не выказваѓ нiякiх прыкмет турботы. Прыкрываць свае спiны? Калi б ён не чуѓ гэтую амерыканскую гаворку раней, ён бы таксама не надаѓ значэння гэтай фразе. Яго думкi звярнулiся да Смiта i смерцi Джошуа ѓ Перу. Гэта вымярала глыбiню iх непадпарадкавання. Як звычайны салдат, з салдацкiм светапоглядам, ён быѓ бы моцна занепакоены. Але яны больш не былi салдатамi - яны былi вымушаныя кожны дзень рабiць цяжкi выбар, у палявых умовах, пад цiскам. Яны неслi на сваiх плячах цяжар тысяч жыццяѓ, часам мiльёнаѓ. Гэта была незвычайная каманда. Больш няма.
  
  Ты добры настолькi, наколькi добрая твая апошняя памылка. Цябе памятаюць толькi за тваю апошнюю памылку. Этыка на працоѓным месцы ва ѓсiм свеце. Ён аддаваѓ перавагу працягваць працаваць, працягваць змагацца. Галава над вадой - таму што ѓ свеце ѓвесь час кружаць мiльёны акул, i калi б вы стаялi нерухома, вы б або патанулi, або былi разарваныя на кавалкi.
  
  Кроѓ скончыѓ напружанай падбадзёрвальнай прамовай, а затым Хэйдэн павярнуѓся да iх. Яна закранула свайго камунiкатара i скурчыла грымасу.
  
  "Не забывай".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. Адкрыйце канал.
  
  "Я думаю, гэта будзе моцна адрознiвацца ад звычайнага матэрыялу tomb Raider". Ёргi загаварыѓ. "Мы сутыкаемся з урадавымi салдатамi, экспертамi. Невядомыя групоѓкi, магчыма, здраднiкi. Мы шукаем людзей, закiнутых у часе, якiя нарадзiлiся з рознiцай у гады. Мы прытрымлiваемся прароцтва нейкага старога ваеннага злачынца, менавiта так, як ён хацеѓ, каб мы гэта зрабiлi." Ён пацiснуѓ плячыма. "Мы не кантралюем сiтуацыю".
  
  "Я настолькi блiзкая да раскрадальнiцы грабнiц, наколькi гэта магчыма", - сказала Кензi з ухмылкай. "Гэта... зусiм iншае".
  
  Алiсiя i Май утаропiлiся на iзраiльцянiна. "Так, мы схiльныя забываць аб тваiм агiдным крымiнальным мiнулым, цi не так... Звiлiсты?"
  
  Швед мiргнуѓ. "Я... ммм... Я... што?"
  
  Умяшалася Кензi. "I я мяркую, акалiчнасцi нiколi не змушалi цябе займаць якiя-небудзь якiя кампраметуюць пазiцыi, а, Алiсiя?"
  
  Англiчанка пацiснула плячыма. "Залежыць ад таго, цi гаворым мы ѓсё яшчэ пра злачынства. Некаторыя кампрамiсныя пазiцыi лепш за iншых".
  
  "Калi мы ѓсё яшчэ бадзёрыя i напагатове, - сказаѓ Хэйдэн, - не маглi б мы пачаць чытаць аб Чынгiсхане i месцазнаходжаннi яго магiлы?" Мазгавы цэнтр у Вашынгтоне - гэта ѓсё добра, але мы на месцы i ѓбачым тое, чаго не ѓбачаць яны. Чым больш iнфармацыi вы зможаце засвоiць, тым больш у нас шанцаѓ знайсцi другую зброю".
  
  "I выйсцi з гэтага жывым", - пагадзiѓся Даль.
  
  Скрыжалi перадавалiся па крузе, iх ледзь хапала, каб падзялiцца. Алiсiя першай крыкнула аб праверцы сваёй электроннай пошты i старонкi Facebook. Дрэйк ведаѓ, што ѓ яе нават няма адраса электроннай пошты, не кажучы ѓжо аб першым намёку на сацыяльныя сеткi, i паглядзеѓ на яе.
  
  Яна надзьмулася. "Сур'ёзны час?"
  
  "Гэта, цi крыху адпачнi, каханая. Кiтай дакладна не прыме нас з распасцёртымi абдымкамi".
  
  "Добрая заѓвага". Хайдэн уздыхнуѓ. "Я звяжуся з мясцовымi камандамi i папрашу iх аблегчыць нам уезд. Пакуль што ѓсё згодны з планам?"
  
  "Ну," Далеч казаѓ нядбайна. "Я нiколi не думаѓ, што буду пераследваць Чынгiсхана ѓ Кiтаi, адначасова спрабуючы не ѓвязвацца ѓ бойку з паѓтузiнам супернiкаѓ нацый. Але, гэй, " ён пацiснуѓ плячыма, - ты ж ведаеш, што кажуць аб тым, каб паспрабаваць нешта iншае."
  
  Алiсiя азiрнулася, затым пакiвала галавой. "Без каментароѓ. Занадта проста."
  
  "Прама зараз, " сказаѓ Дрэйк, " я б аддаѓ перавагу атрымаць крыху больш iнфармацыi".
  
  "Ты i я абодва, Йоркi". Далеч кiѓнуѓ. "Ты i я, абодва".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Гадзiннiк пралятаѓ неѓзаметку. Верталёт быѓ вымушаны дазаправiцца. Адсутнасць навiн аб iншых камандах стала засмучае. Хайдэн выявiла, што лепшым выхадам для яе было пагрузiцца ѓ багацце iнфармацыi, якая адносiцца да магiльнi Чынгiса, але выявiла, што ёй цяжка выявiць штосьцi новае. Астатнiя вiдавочна спрабавалi зрабiць тое ж самае нейкi час, але некаторыя стамiлiся i вырашылi крыху адпачыць, у той час як iншым было лягчэй звярнуцца да сваiх асабiстых праблем.
  
  У iх цеснай прасторы было немагчыма не звяртаць на гэта ѓвагi, i, па праѓдзе кажучы, да цяперашняга часу каманда была дастаткова блiзкая i знаёмая, каб успрымаць усё гэта як належнае.
  
  Далеч тэлефанаваѓ дадому. Дзецi былi рады пачуць яго, што выклiкала ѓ Даля шырокую ѓсмешку. Джаана спытала, калi ён будзе дома. Напружанне было вiдавочным, вынiк не такi ѓжо i вялiкi. Хэйдэн скарыстаѓся момантам, каб паназiраць за Кiнiмакам, пакуль вялiкi гаваец праводзiѓ пальцам па экране планшэта. Яна ѓсмiхнулася. Прылада выглядала як паштовая паштоѓка ѓ яго вялiкiх руках, i яна ѓспомнiла, як гэтыя рукi дакраналiся да яе цела. Далiкатны. Хваляванне. Ён ведаѓ яе так добра, i гэта ѓзмацняла iх блiзкасць. Цяпер яна глядзела на пашкоджаны кончык свайго пальца, той, якi яна была вымушана праглынуць падчас iх апошняй мiсii. Шок ад сiтуацыi расплюшчыѓ ёй вочы. Жыццё было бясконца занадта кароткiм, каб змагацца з воляй таго, каго ты любiѓ.
  
  У яе крыху перахапiла дыханне, няѓпэѓненая, цi сапраѓды яна ѓ гэта верыць. Чорт, ты гэтага не заслугоѓваеш. Не пасля ѓсяго, што ты сказаѓ. Яна не апраѓдвала зваротнага шляху i паняцця не мела, з чаго пачаць. Можа, гэта была бiтва, сiтуацыя, праца. Магчыма, так было ѓ кожны момант гiсторыi яе жыцця.
  
  Людзi рабiлi памылкi. Яны маглi загладзiць вiну.
  
  Алiсiя зрабiла гэта.
  
  Гэтая думка прымусiла яе паглядзець у бок ангелькi, калi верталёт пракладаѓ сабе шлях у небе. Раптоѓная турбулентнасць прымусiла яе мацней учапiцца ѓ рамень. Секунда вольнага падзення, i яе сэрца сышло ѓ пяткi. Але ѓсё было добра. Гэта iмiтавала жыццё.
  
  Iнстынкты Хэйдэн заѓсёды былi накiраваныя на тое, каб кiраваць, даводзiць справу да канца. Цяпер яна бачыла, што гэтыя iнстынкты перашкаджалi iншым, важным, аспектам яе жыцця. Яна бачыла змрочную будучыню.
  
  Дрэйк i Алiсiя былi шчаслiвыя, усмiхалiся, стукалi па агульным планшэце. Май пазычыла Кензi сваю, дзве жанчыны бралi яе па чарзе. Было цiкава, як унiкальна розныя людзi спраѓлялiся з падобнымi сiтуацыямi.
  
  Смiт прысунуѓся блiжэй да Ларэн. "Як у цябе справы?"
  
  "Настолькi добры, наколькi гэта магчыма, ты, гладкi вырадак. Цяпер не час, Смiт."
  
  Ты думаеш, я гэтага не ведаю? Але скажы мне. Калi надыдзе час?"
  
  "Не цяпер".
  
  "Нiколi", - панура сказаѓ Смiт.
  
  Ларэн зароѓ. "Сур'ёзна? Мы ѓ тупiку, чувак. Ты натыкаешся на цагляную сцяну i не можаш пераадолець яе".
  
  "Сцяна?"
  
  Ларэн фыркнула. "Так, у гэтага ёсць назва".
  
  "Ох. Гэтая сцяна."
  
  Хайдэн бачыѓ, як яны абодва абыходзiлi праблему. Не ёй было судзiць цi ѓмешвацца, але гэта ясна паказала, як любая перашкода можа падарваць любыя адносiны. Смiт i Ларэн былi, мякка кажучы, неартадаксальнай парай, настолькi незвычайнай, што яны маглi б добра спрацавацца.
  
  I ѓсё ж самыя нетрадыцыйныя перашкоды зараз стаялi на iх шляху.
  
  Сьмiт паспрабаваѓ iншы падыход. "Добра, добра, так што ён даѓ табе ѓ апошнi час?"
  
  "Я? Нiчога. Я хаджу туды не па iнфармацыю. Гэта праца ЦРУ, цi ФБР, цi каго там яшчэ".
  
  "Тады пра што вы кажаце?"
  
  Для Смiта гэта быѓ крок наперад. Адкрытае, неканфрантацыйнае пытанне. Хэйдэн адчуѓ некаторы гонар за салдата.
  
  Ларэн крыху павагалася. "Дзярмо", - сказала яна. "Мы нясем лухту. Тэлебачанне. Фiльмы. Кнiгi. Знакамiтасцi. Навiны. Ён будаѓнiк, таму пытаецца пра праекты".
  
  "Якiя праекты?"
  
  "З усяго гэтага ты задаеш асцярожнае пытанне. Чаму не якiя знакамiтасцi цi якiя фiльмы? Цябе цiкавяць будынкi, Ланс?"
  
  Хайдэн хацела адключыць гэта, але выявiла, што не можа. Каюта была занадта цеснай; пытанне занадта сур'ёзным; згадка iмя Смiта занадта прывабным.
  
  "Толькi калi нехта захоча iм пашкодзiць".
  
  Ларэн адмахнулася ад яго, размова спынiлася. Хэйдэн падумаѓ, цi не парушае Ларэн якi-небудзь закон, выслiзгваючы, каб пагаварыць з вядомым тэрарыстам, але не мог да канца вырашыць, як сфармуляваць пытанне Ларэн. Ва ѓсякiм разе, пакуль няма.
  
  "Засталося менш за гадзiну". У сiстэме сувязi раздаѓся голас пiлота.
  
  Дрэйк падняѓ вочы. Хайдэн ѓбачыла рашучасць на яго твары. Тое ж самае з Далем. Каманда была поѓнасцю ѓцягнута, пастаянна ѓдасканальваючы свае навыкi. Паглядзiце, напрыклад, на апошнюю аперацыю. Усе яны прайшлi праз зусiм розныя мiсii, сутыкнулiся з увасабленнем зла i не атрымалi нiводнай драпiны.
  
  Прынамсi, у фiзiчным аспекце. Душэѓныя шнары - у прыватнасцi, яе ѓласныя - нiколi не зажывуць.
  
  Яна выдаткавала хвiлiну, праглядаючы ляжаць перад ёй паперы i спрабуючы засвоiць яшчэ крыху гiсторыi Чынгiсхана. Яна прагледзела тэкст Загаду, вылучаючы радкi: Адпраѓляйцеся на чатыры бакi Света. Знайдзiце месцы спачыну Айца Стратэгii, а затым кагана; горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ, а затым Бiзуна Божага. Але ѓсё не так, як падаецца. Мы наведалi кагана ѓ 1960 годзе, праз пяць гадоѓ пасля завяршэння, паклаѓшы Заваёва ѓ яго труну.
  
  Чатыры вуглы зямлi? Усё яшчэ застаецца загадкай. На шчасце, да гэтага часу ключы да разгадкi асобы Коннiкаѓ былi выразнымi. Але цi знайшоѓ Ордэн грабнiцу Чынгiсхана? Так здавалася.
  
  Пакуль верталёт працягваѓ рассякаць разрэджанае паветра, Ёргi падняѓся i затым ступiѓ наперад. Твар злодзея выглядаѓ прыгнечаны, вочы былi прычыненыя, як быццам ён не самкнуѓ вока з часу сваёй ѓспышкi гневу ѓ Перу. "Я казаѓ вам, што я быѓ часткай заявы Уэба, яго спадчыны", - сказаѓ рускi, яго тон выдаваѓ, што ён быѓ у жаху ад таго, што збiраѓся сказаць. "Я казаѓ табе, што я быѓ горшым з усiх згаданых".
  
  Алiсiя з раздражнёным бурчаннем паспрабавала зняць раптоѓны атмасферны гасiльнiк. "Я ѓсё яшчэ чакаю, каб пачуць, хто гэтая чортава лесбiянка", - весела сказала яна. "Па праѓдзе кажучы, Ёг, я спадзяваѓся, што гэта будзеш ты".
  
  "Як..." Ёргi спынiѓся на сярэдзiне прапановы. "Я мужчына".
  
  "Я не перакананы. Гэтыя малюсенькiя ручкi. Гэта асоба. Тое, як ты ходзiш".
  
  "Дайце яму выказацца", - сказаѓ Далеч.
  
  "I вы ѓсе павiнны ведаць, што я лесбiянка", - сказала Ларэн. "Ведаеш, у гэтым няма нiчога дрэннага або ганебнага".
  
  "Я ведаю", - сказала Алiсiя. "Ты павiнен быць тым, кiм ты хочаш быць i прыняць гэта. Ведаю, што ведаю. Я проста спадзяваѓся, што гэта будзе Ёгi, вось i ѓсё".
  
  Смiт глядзеѓ на Ларэн з разгубленым, але ѓ астатнiм непранiкальным выразам твару. Дрэйк падумаѓ, што рэакцыя была цудоѓнай, улiчваючы нечаканасць.
  
  "Такiм чынам, застаецца толькi адзiн", - сказаѓ Кiнiмака.
  
  "Нехта, хто памiрае", - сказаѓ Дрэйк, утаропiѓшыся ѓ падлогу.
  
  "Можа быць, дазволiм нашаму сябру выказацца?" Далеч настойваѓ.
  
  Ёргi паспрабаваѓ усмiхнуцца. Затым ён сашчапiѓ рукi перад сабой i ѓтаропiѓся на дах хацiны.
  
  "Гэта не доѓгая гiсторыя", - сказаѓ ён з моцным акцэнтам. "Але гэта цяжкае пытанне. Я... я стрымана забiѓ сваiх бацькоѓ. I я ѓдзячны кожны божы дзень. Удзячны, што я гэта зрабiѓ".
  
  Дрэйк падняѓ руку, каб прыцягнуць увагу свайго сябра. "Табе не трэба нiчога тлумачыць, ты ведаеш. Тут мы - сям'я. Гэта не выклiча праблем".
  
  "Я разумею. Але гэта i для мяне таксама. Ты разумееш?"
  
  Каманда, усё да адзiнага, кiѓнулi. Яны зразумелi.
  
  "Мы жылi ѓ маленькай вёсцы. Халодная вёска. Зiма? Гэта была не пара года, гэта было рабаванне, збiццё, лупцоѓка ад Бога. Гэта прыгнятала нашыя сем'i, нават дзяцей. Я быѓ адным з шасцi, i мае бацькi, яны не маглi справiцца. Яны не маглi пiць дастаткова хутка, каб днi праходзiлi лягчэй. Яны не змаглi вярнуць патрэбную колькасць, каб зрабiць ночы выжывальнымi. Яны не змаглi знайсцi спосаб справiцца з намi i паклапацiцца пра нас, таму яны знайшлi спосаб змянiць карцiну".
  
  Алiсiя не магла стрымлiваць свае пачуццi. "Я спадзяюся, што гэта не так, як гучыць".
  
  "Аднойчы днём мы ѓсё набiлiся ѓ машыну. Яны сказалi, што абяцаюць паездку ѓ горад. Мы гадамi не наведвалi сiцi i мусiлi спытаць, але..." Ён пацiснуѓ плячыма. "Мы былi дзецьмi. Яны былi нашымi бацькамi. Яны з'ехалi з маленькай вёскi, i мы нiколi больш яе не бачылi".
  
  Хайдэн убачыѓ далёкi смутак на твары Мэй. Яе маладое жыццё, магчыма, i адрознiвалася ад жыцця Ёргi, але ѓ iм было сумнае падабенства.
  
  "Дзень за межамi машыны станавiѓся ѓсё халадней, цямней. Яны ехалi i ехалi i не размаѓлялi. Але мы да гэтага абвыклi. У iх не было кахання да жыцця, да нас, нi сябар да сябра. Я думаю, мы нiколi не ведалi кахання, не так, як гэта павiнна быць. У цемры яны спынiлiся, сказаѓшы, што машына зламалася. Мы цiснулiся адно да аднаго, некаторыя плакалi. Маёй малодшай сястры было ѓсяго тры гады. Мне было дзевяць, самаму старэйшаму. Я павiнен быѓ... павiнна было быць..."
  
  Ёргi змагаѓся са слязамi, гледзячы на дах, як быццам у ёй была сiла, здольная змянiць мiнулае. Ён працягнуѓ цвёрдую руку, перш чым хто-небудзь змог падняцца, каб падысцi да яго, але Хэйдэн, прынамсi, ведаѓ, што гэта тое, праз што ён павiнен прайсцi ѓ адзiночку.
  
  "Яны выманiлi нас. Яны iшлi некаторы час. Лёд быѓ такi цвёрды i халодны, што ад яго зыходзiлi магутныя смяротныя хвалi. Я не мог зразумець, што яны рабiлi, а потым мне стала занадта холадна, каб думаць разумна. Я бачыѓ, як яны разгортвалi нас зноѓ i зноѓ. Мы былi страчаныя i слабыя, ужо памiралi. Мы былi дзецьмi. Мы... давяралi".
  
  Хайдэн закрыла вочы. Не было слоѓ.
  
  "Вiдавочна, яны знайшлi машыну. Яны з'ехалi. Мы... ну, мы памерлi... адзiн за адным." Ёргi ѓсё яшчэ не мог дакладна сфармуляваць дэталi. Толькi забiтая горам пакута, якая адбiлася на яго твары, адкрыла праѓду пра гэта.
  
  "Я быѓ адзiным, хто выжыѓ. Я быѓ наймацнейшым. Я спрабаваѓ. Я нёс, i цягнуѓ, i абдымаѓ, але ѓ мяне нiчога не выйшла. Я падвёѓ iх усiх. Я бачыѓ, як жыццё пакiдала кожнага з маiх братоѓ i сясцёр, i я прысягнуѓ выжыць. Iх смерцi надалi мне сiл, як быццам iх пайшоѓшыя душы далучылiся да маiх. Я спадзяюся, што яны гэта зрабiлi. Усё яшчэ веру. Я веру, што яны ѓсё яшчэ са мною. Я выжыѓ у расейскай турме. Я перажыѓ Мэта Дрэйка, "яму ѓдалося слаба ѓсмiхнуцца," i выцягнуѓ яго адтуль".
  
  "Як табе ѓдалося вярнуцца ѓ вёску?" Кiнiмака хацеѓ ведаць. Хайдэн i Даль стрымана паглядзелi на яго, але было таксама ясна, што Ёргi трэба было вымавiцца.
  
  "Я насiѓ iх адзенне", - прашыпеѓ ён хваравiта нiзкiм голасам. "Кашулi. Курткi. Шкарпеткi. Мне было цёпла, i я пакiнуѓ iх зусiм адных у снезе i лёдзе, i я дабраѓся да роѓд".
  
  Хэйдэн не мог уявiць сабе душэѓны боль, меркаваную вiну, якая не павiнна была быць яго.
  
  "Машына, якая праязджала мiма, дапамагла мне. Я расказаѓ iм гiсторыю, вярнуѓся ѓ вёску праз некалькi дзён, " ён глыбока ѓздыхнуѓ, - i дазволiѓ iм убачыць прывiд таго гора, якое яны прычынiлi. Няхай яны ѓбачаць i адчуюць, наколькi глыбокi быѓ яго гнеѓ. Так што так, я стрымана забiѓ сваiх бацькоѓ".
  
  Наступiла цiшыня, якую нiколi не трэба парушаць. Хайдэн ведаѓ, што целы братоѓ i сясцёр Ёргi ляжаць на тым месцы, дзе яны ѓпалi прама зараз, навекi замарожаныя, нiколi не знойдучыя спакою.
  
  "Я стаѓ злодзеем". Ёргi прыслабiѓ немы рэзананс. "I пазней быѓ злоѓлены. Але нiколi не быѓ судзiмы за забойства. I вось мы тут".
  
  У эфiры раздаѓся голас пiлота. "Трыццаць хвiлiн да паветранай прасторы Кiтая, хлопцы, а далей застаецца толькi варажыць".
  
  Хэйдэн быѓ задаволены, калi Ларэн патэлефанавала ѓ аналiтычны цэнтр Вашынгтона ѓ гэты момант. Адзiным спосабам прасоѓвання наперад было адцягненне.
  
  "Мы блiзкiя да мэты", - сказала яна way пры знаёмстве. "Ёсць што-небудзь новае?"
  
  "Мы працуем над чатырма кутамi, спасылкамi на даты нараджэння вершнiкаѓ, Манголiяй, каганам i самiм Ордэнам, што вы хочаце ѓ першую чаргу?"
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  "О-о-о", - усхвалявана сказала Алiсiя, гуляючы ролю. "Давайце паслухаем, што такое лiчбы даты нараджэння. Я проста люблю вылiчваць лiчбы".
  
  "Крута. Прыемна чуць гэта ад палявога пяхотнiка". Голас радасна працягваѓ, падняѓшы некалькi броваѓ у салоне, але знаходзячыся ѓ блажэнным няведаннi: "Такiм чынам, Ганiбал нарадзiѓся ѓ 247 годзе да нашай эры, памёр каля 183 года да нашай эры. Чынгiсхан 1162, памёр у 1227-"
  
  "Гэта занадта шмат лiчбаѓ", - сказала Алiсiя.
  
  "Праблема ѓ тым", - сказаѓ Далеч. "У цябе скончылiся пальцы на i нагах".
  
  "Не ѓпэѓнены, што гэта значыць", - працягнуѓ кампутарнiк. "Але гэтыя дурнаватыя культы сапраѓды любяць свае лiкавыя гульнi i коды. Майце гэта на ѓвазе".
  
  "Такiм чынам, Ганiбал нарадзiѓся за 1400 гадоѓ да Чынгiса", - сказала Кензi. "Мы гэта разумеем".
  
  "Вы былi б здзiѓлены колькасцю гаѓнюкоѓ, якiя гэтага не робяць", - нязмушана сказаѓ батанiк. "У любым выпадку-"
  
  "Гэй, прыяцель?" Дрэйк хутка перабiѓ: "Цябе калi-небудзь бiлi па твары?"
  
  "Ну, насамрэч, так. Да у мяне ёсць."
  
  Дрэйк адкiнуѓся на спiнку крэсла. "Добра", - сказаѓ ён. "Цяпер ты можаш працягваць трахацца".
  
  "Мы, канешне, пакуль не можам працаваць з гэтымi фiгурамi, бо не ведаем iншых вершнiкаѓ. Хаця, я мяркую, нават вы, хлопцы, можаце разабрацца з чацвёртай? Не? Жадаючых няма? Ну што ж. Дык вось, на дадзены момант, хлопцы, на Мангольскую Рэспублiку накiроѓваецца вялiзная колькасць агнявой моцы. Сем, цi ѓсё ж шэсць? Так, шэсць каманд элiтных салдат, якiя прадстаѓляюць шэсць краiн, пераследуюць Вершнiка заваёвы. Я маю рацыю? Ура!"
  
  Дрэйк ѓтаропiѓся на Хэйдэн. "Гэты хлопец - лепшы прадстаѓнiк у Вашынгтоне?"
  
  Хэйдэн пацiснуѓ плячыма. "Ну, прынамсi, ён не хавае сваiх эмоцый. Не схаваны пад мноствам зморшчын зманлiвага плашча, як большая частка Вашынгтона".
  
  "Наперад, да вершнiка заваёвы. Вiдавочна, што ѓ Ордэна ёсць свой парадак дня, таму заваёва можа быць чым заѓгодна - ад дзiцячай цацкi да вiдэагульнi... ha ha. Сусветнае панаванне можа выяѓляцца ѓ шматлiкiх формах, я мае рацыю?"
  
  "Проста працягвайце iнструктаж", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  "Вядома, канешне. Дык вось, давайце адразу пяройдзем да парадку, добра? Хоць iзраiльцяне, як нi дзiѓна, неахвотна давалi нам якую-небудзь iнфармацыю аб нацысцкiм ваенным злачынным кульце, якi яны знiшчылi на Кубе, мы даведалiся тое, што нам трэба было ведаць. Як толькi пыл уляглася, нацысты вiдавочна вырашылi, што гэта яны нарабiлi спраѓ, i высунулi гэтую старанна прадуманую iдэю кантраляваць свет. Яны стварылi Ордэн разам з гербам, сакрэтнымi кодамi, сiмваламi i многiм iншым. Яны распрацавалi план - цалкам верагодна, той, над якiм яны працавалi гадамi пры рэйху. Яны закапалi чатыры вiды зброi i прыдумалi гэтую галаваломку. Можа быць, яны хацелi зрабiць гэта больш невыразным, хто ведае? Але Масад знiшчыѓ iх без следа i, як мне здаецца, занадта хутка. Утоены бункер заставаѓся неадкрытым на працягу трыццацi гадоѓ".
  
  "Пятнаццаць хвiлiн", - лаканiчна адказаѓ пiлот.
  
  "А гэта зброя?" Спытаѓ Хэйдэн. "Адкуль яны iх узялi?"
  
  "Ну, у нацыстаѓ былi прыкладна такiя ж сувязi, якiя толькi могуць быць у кагосьцi. Вялiкi пiсталет - гэта старая канструкцыя, абноѓленая для абшару i дакладнасцi. Яны маглi абсалютна накласцi свае рукi на што заѓгодна, пачынальна з саракавых i сканчаючы васьмiдзесятымi. Грошы нiколi не былi перашкодай, але рух быѓ. I давярай. Яны не даверылi б нiводнай жывой душы зрабiць гэта за iх. Верагодна, маленькiм пранырам спатрэбiлiся гады, каб схаваць усе чатыры вiды зброi i некалькi тузiнаѓ паслуг. Фактары даверу таксама зяѓляюцца адной з прычын, па якой яны схавалi зброю ѓ першую чаргу. Не маглi ж яны зараз трымаць iх на Кубе, цi не так?" Чалавек з Вашынгтона вылiѓся смехам, затым нейкiм чынам здолеѓ працверазець.
  
  Алiсiя закацiла вочы i сашчапiла абедзве рукi разам, як быццам яны маглi абхапiць нечую худую шыю.
  
  "У любым выпадку, вы, хлопцы, усё яшчэ са мной? Я разумею, што часу мала, i табе не церпiцца выйсцi на бруднае поле i што-небудзь пастраляць, але ѓ мяне ёсць крыху больш iнфармацыi. Толькi што зайшоѓ..."
  
  Паѓза.
  
  "Вось гэта ѓжо цiкава".
  
  Больш цiшынi.
  
  "Не хочаш падзялiцца?" Хайдэн падштурхнула мужчыну, гледзячы на цвёрды борт верталёта, як быццам магла бачыць надыходзячую кропку iх прызямлення.
  
  "Ну, я збiраѓся расказаць пра чатыры бакi зямлi - цi, прынамсi, пра тое, як мы гэта бачым, - але я бачу, што ѓ нас заканчваецца час. Паслухайце, дайце мне пяць, але што б вы нi рабiлi, - ён зрабiѓ паѓзу, - не прызямляйцеся!"
  
  Сувязь была рэзка перапынена. Хэйдэн пiльна паглядзеѓ спачатку на падлогу, а затым на вантробы верталёта.
  
  Дрэйк падняѓ абедзве рукi ѓверх. "Не глядзi на мяне. Я не вiнаваты!"
  
  Алiсiя засмяялася. "Ды я таксама".
  
  "Не прызямляцца?" Далеч паѓтарыѓ. "Што, чорт вазьмi, гэта значыць?"
  
  Алiсiя прачысцiла горла, як быццам збiраючыся растлумачыць, але затым голас пiлота раѓнуѓ з дынамiкаѓ. "Дзве хвiлiны, хлопцы".
  
  Хайдэн звярнуѓся па дапамогу да старога вернiка. "Мано?" - Спытаѓ я.
  
  "Ён асёл, але ѓсё яшчэ на нашым баку", - праракатаѓ вялiкi гаваец. "Я б сказаѓ, паверце яму на слова".
  
  "Лепш вырашаць хутка", - уставiѓ Смiт. "Мы спускаемся".
  
  Iмгненна ажыла сiстэма сувязi. "Што я сказаѓ? Не прызямляйцеся! "
  
  Дрэйк падняѓся i ѓключыѓ унутраную сувязь верталёта. "Адвалi, прыяцель", - сказаѓ ён. "Новыя разведдадзеныя ѓ дарозе".
  
  "Але мы ѓнутры паветранай прасторы Кiтая. Невядома, колькi пройдзе часу, перш чым яны нас заѓважаць".
  
  "Рабi, што можаш, але не прызямляйся".
  
  "Гэй, прыяцель, мне сказалi, што гэта будзе мiсiя хуткага прыбыцьця i адбыцьця. Нiякага лайна. Можаш быць упэѓнены, калi мы затрымаемся тут даѓжэй, чым на некалькi хвiлiн, у нас будзе пара J-20 у срацы".
  
  Алiсiя нахiлiлася да Дрэйка i прашаптала: "Гэта дрэнна -"
  
  Ёркшырэц перапынiѓ яе, бачачы тэрмiновасць сiтуацыi. "Ну, вiдавочна, што кнобенд з Вашынгтона можа чуць нас, нават калi сувязь адключаная", - сказаѓ ён, шматзначна гледзячы на Даля. "Ты чуѓ гэта, Нобэнд? У нас ёсць каля шасцiдзесяцi секунд."
  
  "Гэта зойме больш часу", - адказаѓ мужчына. "Будзьце адважныя, людзi. Мы займаемся гэтай справай".
  
  Дрэйк адчуѓ, як яго кулакi сцiснулiся. Такая паблажлiвая манера паводзiн толькi справакавала канфрантацыю. Можа, такi быѓ намер? З таго часу, як яны знайшлi магiлу Ганiбала, Дрэйк адчуваѓ, што з гэтай мiсiяй нешта не так. Нешта нераскрытае. Цi праходзiлi яны праверку? Цi былi яны пад назiраннем? Цi ацэньваѓ урад ЗША iх дзеяннi? Калi так, тое ѓсё зводзiлася да таго, што адбылося ѓ Перу. I калi гэта так, Дрэйк не быѓ празмерна занепакоены iх выступам.
  
  Ён турбаваѓся аб змовах, iнтрыгах i падкопах, якiя слухачы маглi згатаваць пасля рэцэнзii. Любая краiна, кiраваная палiтыкамi, нiколi не была такой, якой здавалася, i толькi тыя, хто стаяѓ за людзьмi, якiя стаялi ва ѓладзе, ведалi, што адбываецца насамрэч.
  
  "Пяцьдзесят секунд", - сказаѓ ён услых. "Тады мы прыбiраемся адсюль".
  
  "Спрабуем выканаць трук", - сказаѓ iм пiлот. "Мы ѓжо так нiзка, што ты мог бы ступiць з дзвярэй на дрэва, але я хаваю птушку ѓ горнай далiне. Калi вы пачуеце, як нешта скрабе па дне, гэта будзе альбо камень, альбо ецi".
  
  Алiсiя гучна праглынула. "Я думаѓ, яны тусуюцца па ѓсiм Тыбеце?"
  
  Далеч пацiснуѓ плячыма. "Адпачынак. Дарожнае падарожжа. Хто ведае?"
  
  Нарэшце сувязь зноѓ ажыла. "Добра, людзi. Мы ѓсё яшчэ жывыя? Добра, добра. Выдатная праца. Цяпер... памятаеце ѓсе спрэчкi адносна месца спачыну Чынгiсхана? Ён асабiста хацеѓ безназоѓную магiлу. Усе, хто будаваѓ яго грабнiцу, былi забiтыя. Месца пахавання было затаптана канямi, пасаджана дрэвамi. Лiтаральна, гэта недасяжна, за выключэннем выпадку. Адна гiсторыя, якую я знаходжу кранальнай, таму што яна так проста разбурае ѓсе гэтыя дзiвацкiя схемы, заключаецца ѓ тым, што Кан быѓ пахаваны разам з маладым вярблюдам - i месца было дакладна вызначана, калi мацi вярблюда была знойдзена плачучай ля магiлы свайго дзiцяня".
  
  Пiлот рэзка абарваѓ сувязь. "Мы амаль ля кропкi невяртання, прыяцель. Трыццаць секунд, i мы альбо прыбяромся адсюль з усiх ног, як быццам яны ѓ агнi, альбо адправiм туды дзяцей".
  
  "О", - сказаѓ чалавек з Вашынгтона. "Забыѓся пра цябе. Так, прэч адтуль. Я дашлю вам новае месцазнаходжанне".
  
  Дрэйк зморшчыѓся, падзяляючы боль пiлота, але выпалiѓ у адказ: "Госпадзе, чувак. Вы спрабуеце, каб нас схапiлi цi забiлi?"
  
  Ён жартаваѓ толькi збольшага.
  
  "Гэй, эй. Супакойся. Паслухайце - гэтыя нацысты - Ордэн Страшнага суда - шукалi Коннiкаѓ - месцы спачыну - памiж пяцiдзесятымi i васьмiдзесятымi, так? Вiдавочна, яны знайшлi iх усе. Нешта падказвае мне, што яны не знайшлi магiлу Чынгiсхана. Я сапраѓды веру, што пра такую знаходку можна было б сказаць больш. Затым iдзе сам Парадак i словы: 'Але ѓсё не так, як здаецца. Мы наведалi кагана ѓ 1960 годзе, праз пяць гадоѓ пасля завяршэння, паклаѓшы Заваёва ѓ яго труну.' Напэѓна, у Кана не было нiякай грабнiцы, пабудаванай у 1955 годзе. Але, шмат у чым з-за адсутнасцi грабнiцы, а таксама каб дапамагчы вернiкам i павялiчыць турыстычны паток, Кiтай пабудаваѓ яму маѓзалей".
  
  "Гэта ѓ Кiтаi?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Вядома, гэта ѓ Кiтаi. Ты абдумваеш усю гэтую гiсторыю з чатырма кутамi, цi не так? Добра, падтрымлiвайце актыѓнасць шэрага рэчыва. Магчыма, аднойчы тут нават знойдзецца праца для цябе".
  
  Хайдэн праглынуѓ здушаны гук. "Проста растлумач сваю тэорыю".
  
  "Дакладна, крута. Маѓзалей Чынгiсхана быѓ пабудаваны ѓ 1954 годзе. Гэта вялiкi храм, пабудаваны ѓздоѓж ракi ѓ Эджын Хора, на паѓднёвым захадзе Унутранай Манголii. Цяпер маѓзалей фактычна з'яѓляецца кенатафам - у iм няма цела. Але кажуць, што ѓ iм знаходзiцца галаѓны ѓбор i iншыя прадметы, якiя належалi Чынгiсу. Чынгiсу, якi заѓсёды асацыяваѓся з iдэяй маѓзалея, а не з вядомай магiльняй i надмагiллем, першапачаткова ѓшаноѓвалi ѓ васьмi белых юртах, намётавых палацах, дзе ён першапачаткова жыѓ. Гэтыя пераносныя маѓзалеi былi абаронены даркхадамi, царамi Цзiнь, i пазней сталi сiмвалам мангольскай нацыi. У рэшце рэшт, было вырашана скасаваць пераносныя маѓзалеi i перанесцi старажытныя рэлiквii ѓ новы, пастаянны. Графiк iдэальна адпавядае плану Ордэна. Якую б зброю яны нi выбралi для заваёвы, яна ѓнутры труны Чынгiса, у тым маѓзалеi."
  
  Хайдэн узважваѓ свае словы. "Чорт вазьмi, ёлуп", - сказала яна. "Калi ты памыляешся..."
  
  "Дварняга?"
  
  "Гэта лепшае, што ты можаш атрымаць".
  
  "У Ордэна быѓ доступ", - сказаѓ Далеч. "Гэта тлумачыць радок у тэксце".
  
  Хэйдэн павольна кiѓнуѓ. "Як далёка мы ад зямлi?"
  
  "Дваццаць сем хвiлiн".
  
  "А iншыя каманды?"
  
  "Баюся, няма спосабу сказаць, цi такiя яны разумныя, як ваш пакорны слуга. Верагодна, у iх ёсць спецыялiст у галiне высокiх тэхналогiй, якi кансультуе iх". Паѓза для выказвання ѓдзячнасцi.
  
  "Чортава шаѓка", - прагыркала Алiсiя.
  
  "Не". Хэйдэн стрымала свой гнеѓ. "Я меѓ на ѓвазе - якiя апошнiя навiны пра ѓнутраную балбатню?"
  
  "О, дакладна. Балбатня гучная i ганарлiвая. Некаторым камандам начальства надрала заднiцы. Некаторым было даручана зноѓ правесцi раскопкi вакол месца Ганiбала. Я ведаю, што рускiя i шведы накiроѓвалiся ѓ Бурхан Халдун, як i вы першапачаткова. Масад i кiтайцы паводзяць сябе даволi цiха. Французы? Ну, хто ведае, праѓда?"
  
  "Табе лепш быць правым у гэтым", - сказаѓ Хэйдэн голасам, прасякнутым ядам. "Таму што, калi ты не будзеш ... свет будзе пакутаваць".
  
  "Проста дабяруся да гэтага маѓзалея, мiс Джэй. Але рабi гэта хутка. Iншыя каманды, магчыма, ужо там".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Знамя Эджын Хора", - сказаѓ пiлот, усё яшчэ нервуючыся. "Засталося восем хвiлiн".
  
  Былi прыняты меры для таго, каб каманда высадзiлася за межамi горада i накiравалася ѓ паход. У дапамогу iм быѓ наняты мясцовы археолаг, якi мусiѓ адвесцi iх у маѓзалей. Дрэйк выказаѓ здагадку, што яна паняцця не мела, што тады, верагодна, адбудзецца.
  
  З гэтай мэтай верталёт заставаѓся б гарачым i гатовым, нягледзячы на асцярогi пiлота з нагоды кiтайскiх рэактыѓных знiшчальнiкаѓ-невiдзiмак.
  
  Удар i праклён, а затым верталёт спынiѓся, даючы камандзе час саскочыць. Яны апынулiся сярод зараснiкаѓ кустоѓя, зараснiкаѓ памiраючага лесу, але лёгка ѓбачылi шлях наперад.
  
  Прыкладна ѓ мiлi ѓнiз па схiле раскiнулiся ѓскраiны вялiкага горада. Хайдэн запраграмавала свой спадарожнiкавы навiгатар на правiльныя каардынаты, а затым каманда прывяла сябе ѓ максiмальна прэзентабельны выгляд. Кiтайцам патрэбны былi турысты, таму сёння яны атрымалi яшчэ дзевяць. Ларэн пераканалi застацца з верталётам i разабрацца ѓ бесперапыннай балбатнi.
  
  "У наступны раз," крыкнула яна, калi каманда паспяшалася да ад'езду, "Алiсiя можа заняцца наладжваннем сувязяѓ".
  
  Англiчанка фыркнула. "Я што, падобны на чортаву сакратарку?"
  
  "Ммм, праѓда?"
  
  Дрэйк штурхнуѓ Алiсiю локцем i прашаптаѓ: "Ну, ты рабiла гэта на мiнулым тыднi, памятаеш? Для ролевай гульнi?"
  
  "О так, " яна прамянiста ѓсмiхнулася, " гэта было весела. Я сумняваюся, што роля Ларэн будзе такой жа".
  
  "Будзем спадзявацца, што не".
  
  Гэтыя двое абмянялiся цёплай усмешкай, калi выйшлi з iмправiзаванага сховiшча i накiравалiся ѓнiз па павольна паѓзе пагорку. Бедная раслiннасць i пустыня неѓзабаве саступiлi месца дарогам i будынкам, а ѓдалечынi пачалi вымалёѓвацца некалькi вышынных гатэляѓ i офiсных будынкаѓ. Чырвоны, зялёны i пастэльныя адценнi змагалiся з блакiтным небам i бледнымi аблокамi. Дрэйка адразу ѓразiла, наколькi чыстымi былi вулiцы i сам горад, наколькi шырокiмi былi некаторыя магiстралi. Доказ на будучыню, як яны сказалi.
  
  Спачатку выглядалi дзiѓна, але нiчога не маглi з сабой парабiць, турысты накiравалiся да месца сустрэчы, сочачы за тым, каб iх рукi нiколi не адрывалiся ад сваiх надмерна вялiкiх рукзакоѓ. Археолаг прывiтаѓ iх у ценi вялiкай чорнай статуi, якая паказвае мужчыну верхам на канi.
  
  "Падыходзiць". Далеч кiѓнуѓ на вершнiка.
  
  Перад iмi стаяла хударлявая высокая жанчына з зачасанымi назад валасамi i прамым позiркам. "Вы з турыстычнай групы?" Яна казала асцярожна, падбiраючы словы. "Прабачце за маю ангельскую. Гэта нядобра". Яна засмяялася, яе маленькi тварык зморшчыѓся.
  
  "Не праблема", - хутка сказаѓ Далеч. "Гэта больш зразумела, чым версiя Дрэйка".
  
  "Пацешнае фу-"
  
  "Вы не падобныя на турыстаѓ", - сказала жанчына, спыняючы яго. "У цябе ёсць вопыт?"
  
  "Ах, так", - сказаѓ Далеч, беручы яе за руку i вялiкадушным жэстам ведучы за сабой. "Мы падарожнiчаем па свеце ѓ пошуках новых славутасцяѓ i гарадоѓ".
  
  "Няправiльны шлях", - сказала жанчына даволi ласкава. "Маѓзалей у тым баку".
  
  "Ах".
  
  Дрэйк засмяяѓся. "Прабач яго", - сказаѓ ён. "Звычайна ён проста перавозiць багаж".
  
  Жанчына iшла наперадзе, выпрастаѓшы спiну, з прамымi валасамi, сабранымi ѓ тугi абруч. Каманда разгрупавалася як магла, зноѓ жа не жадаючы выклiкаць ажыятаж або пакiдаць пасля сябе якiя-небудзь працяглыя ѓспамiны. Далеч высветлiѓ, што жанчыну звалi Алтан i што яна нарадзiлася непадалёк, пакiнула Кiтай у юнацтве, а затым вярнулася ѓсяго два гады таму. Яна вяла iх проста i ветлiва i хутка паказала, што яны наблiжаюцца да сваёй мэты.
  
  Дрэйк убачыѓ якая ѓзвышаецца наперадзе вяршыню маѓзалея, статуi, прыступкi i iншыя знакавыя элементы вакол. Смерць можа стаiцца дзе заѓгодна. Працуючы разам, каманда запаволiла рух жанчыны, пакуль яны правяралi, цi няма iншых каманд i iншых салдат, увесь час прыкiдваючыся, што любуюцца вiдамi. Смiт, якi зазiрае за смеццевыя бакi i лаѓкi, мог бы занепакоiць Алтан, але апiсанне Дрэйкам яго "вельмi абмежаванага тыражу" толькi ѓзмацнiла яе цiкаѓнасць.
  
  "Ён асаблiвы?"
  
  "О так, ён адзiн з аднаго".
  
  "Я чую цябе праз гробаны сувязь", - прагыркаѓ Смiт.
  
  "Якiм чынам?"
  
  "З пункту гледжання аѓтамабiляѓ, гэта Pagani Huayra Hermes edition, распрацаваны для Мэнi Кашбiна Pagani i Hermes".
  
  "Мне шкада. Я ня ведаю, што ѓсё гэта значыць".
  
  "Зразумела". Дрэйк уздыхнуѓ. "Смiт - адзiны ѓ сваiм родзе. Але раскажы мне пра сваё любiмае хобi."
  
  "Мне сапраѓды падабаецца хадзiць у паходы. У пустынi ёсць некалькi цудоѓных месцаѓ."
  
  "У тэрмiнах кэмпiнгу ѓявiце, што Смiт - гэта хiсткая тычка для намёта. Той, якi ѓвесь час стварае табе праблемы, але ѓсё яшчэ добра працуе, як толькi ты надаеш яму форму, i заѓсёды, але заѓсёды, прымудраецца выводзiць цябе з сябе".
  
  Сьмiт пралепятаѓ нешта па сувязi, скончыѓшы сваю выведку. Ларэн запала ѓ некантралюемы прыступ хiхiкання.
  
  Алтан з падазрэннем паглядзела на ёркшырца, а затым перавяла погляд на астатнiх членаѓ каманды. Май, у прыватнасцi, цуралася гэтай жанчыны, як быццам спрабавала схаваць сваё ѓласнае паходжанне. Дрэйк зразумеѓ тое, чаго iншыя не змаглi б. Адно прывяло да другога, i Май не хацела абмяркоѓваць, адкуль яна родам i як апынулася тут. Алтан паказаѓ на некалькi прыступак.
  
  "У той бок. Маѓзалей знаходзiцца там, наверсе".
  
  Дрэйк убачыѓ неверагодна шырокую i неверагодна доѓгую бетонную дарожку, якая вядзе прама да доѓгiх i стромкiх бетонных прыступак. Якраз перад пачаткам прыступак дарожка пашырэла, ператварыѓшыся ѓ вялiзны круг, у цэнтры якога стаяла беспамылкова вядомая статуя.
  
  "Ну, гэты чувак вызначана быѓ наезнiкам", - адзначыѓ Кiнiмака.
  
  Чынгiсхан верхам на галапуючым канi стаяѓ на вялiзнай каменнай плiце.
  
  "Другi вершнiк", - сказаѓ Ёргi. "Заваёва".
  
  Алтан, вiдаць, пачула апошнюю фразу, таму што яна павярнулася i сказала: "Так. Каган заваяваѓ большую частку вядомага свету перад сваёй смерцю. Магчыма, кароль-генацыдыст, ён таксама палiтычна аб'яднаѓ Шаѓковы шлях пры сваiм жыццi, павялiчыѓшы гандаль i камунiкацыi па ѓсiм заходнiм паѓшар'i. Ён быѓ крывавым, жахлiвым лiдэрам, але ён добра ставiѓся да сваiх верных салдат i ѓключаѓ iх ва ѓсе свае планы".
  
  "Не маглi б вы расказаць нам крыху аб тым, што знаходзiцца ѓ маѓзалеi?" Дрэйк хацеѓ быць гатовым. У гэтых мiсiях хуткасць вырашала ѓсё.
  
  "Ну, гэта не што iншае, як прастакутныя могiлкi, упрыгожаныя вонкавым убраннем". Цяпер Алтан казала так, як быццам цытавала турыстычны даведнiк. "Галоѓны палац васьмiвугольны i змяшчае пяцiметровую статую Чынгiса з белага нефрыту. Тут чатыры пакоi i дзве залы, якiя знешне выглядаюць як тры юрты. У Палацы Спачыну знаходзяцца сем трунаѓ. Кан, тры жонкi, яго чацвёрты сын i жонка гэтага сына."
  
  "Палац адпачынку", - сказаѓ Смiт. "Таксама гучыць як месца спачыну".
  
  "Так-а-а". Алтан выцягнуѓ яго, цярплiва гледзячы на Смiта i нiчога не ведаючы аб тэксце, якому яны вынiкалi.
  
  "Маѓзалей ахоѓваецца даркхадамi, прывiлеяванымi. Гэта надзвычай свяшчэнна для многiх манголаѓ".
  
  Дрэйк выпусцiѓ глыбокi, усхваляваны ѓздых. Калi яны памылiлiся, i гэта не было месцам захоѓвання другой зброi... Ён баяѓся нават уявiць наступствы.
  
  Жыццё ѓ кiтайскай турме было б найменшай з iх праблем.
  
  Працягваѓся доѓгi шпацыр, спачатку паломнiцтва па шырокiм шляху, затым прэпараванне сферы, збеглы погляд на твар старажытнага генерала, а затым бясконцы ѓздым па каменных прыступках. Каманда заставалася на пазiцыi, рэдка збiваючыся з кроку, i захоѓвала пастаянную пiльнасць. Дрэйк быѓ рады бачыць сёння ѓ маѓзалеi адносна няшмат наведвальнiкаѓ, што iм вельмi дапамагло.
  
  Нарэшце ѓ поле зроку з'явiлася ѓражлiвае збудаванне. Каманда спынiлася, калi яны дасягнулi верхняй прыступкi, каб ацанiць усё гэта. Алтан чакаѓ, верагодна, якi звыкся да турыстаѓ, заспетым у моманты глыбокай павагi. Дрэйк убачыѓ велiзарны будынак з адносна невялiкiмi купаламi на кожным канцы i значна вялiкiм у сярэдзiне. Iх дахi былi бронзавымi, з узорамi. На фасадзе будынка было шмат чырвоных вокнаѓ i, прынамсi, тры вялiкiя ѓваходы. Перад будынкам узвышалася нiзкая каменная сцяна.
  
  Алтан iшоѓ наперадзе. Далеч азiрнуѓся на каманду.
  
  "Наѓпрост у труну", - сказаѓ Хэйдэн. "Адкрый гэта, знайдзi каробку i прыбiрайся. На шчасце, няма цела, з якiм можна было б дужацца. Як кажа наш пiлот - нiякай хернi".
  
  Дрэйк слухаѓ, як Ларэн падзялiлася апошнiмi навiнамi аб балбатнi.
  
  "У мяне тут зараз вялiкi, тлусты нуль, хлопцы. Цалкам упэѓнены, што iзраiльцяне i рускiя не ѓ сабе, тэкст паказаѓ няправiльны шлях. Акруга Калумбiя думае, што французы наблiжаюцца, можа быць, на паѓгадзiны ззаду вас. Цяпер слухаць становiцца нашмат складаней. У нас ёсць iншыя рэсурсы i ѓсяго некалькi трукаѓ, якiя АНБ нiколi не раскрые. Шведы, кiтайцы i брытанцы невядомыя. Як я ѓжо сказаѓ, гэта барацьба".
  
  "Хто-небудзь яшчэ?" Дрэйк падштурхнуѓ локцем.
  
  "Пацешна, што ты згадаѓ пра гэта. Я атрымлiваю прывiдныя перашкоды з невядомай крынiцы. Няма галасоѓ, няма спосабу пацвердзiць, але часам здаецца, што ѓ сiстэме прысутнiчае нехта iншы".
  
  "Не згадвай зданяѓ", - сказала Алiсiя. "У нас было дастаткова жахаѓ на мiнулай аперацыi".
  
  Алтан спынiѓся i павярнуѓся. "Ты гатовы? Я завяду цябе ѓнутр".
  
  Група кiѓнула i рушыла наперад. I вось тады Дрэйк убачыѓ, як кiтайскiя салдаты выходзяць з маѓзалея, адзiн з iх трымаѓ пад пахай вялiкую скрынку, сярод iх былi археолагi.
  
  Кiтайцы ѓзялi з сабой зброю, i зараз адсутнасць турыстаѓ была iм вiдавочна на руку.
  
  Прайшло ѓсяго iмгненне, перш чым iх лiдэр звярнуѓ на iх увага.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Дрэйк убачыѓ, як Дал схапiѓ Алтан i адцягнуѓ яе назад, здзейснiѓшы доѓгi скачок унiз па прыступках, пакуль яны не апынулiся пад абаронай кiтайскiх салдат. Ён кiнуѓ свой заплечнiк на зямлю i хутка расшпiлiѓ вонкавую кiшэню. Працуючы хутка i нi разу не зiрнуѓшы на кiтайцаѓ, тым не менш, ён адчуваѓ сябе ѓ бяспецы. Хэйдэн, Смiт i Мэй былi ѓзброены пiсталетамi.
  
  На плошчы перад маѓзалеем Чынгiсхана была ѓзнята зброя, сапернiкi сутыкнулiся. Мужчына, якi нясе каробку, выглядаѓ усхваляваным. Кiтайская каманда складалася з пяцi чалавек i ѓжо адсоѓвала задуменных археолагаѓ у бок. Дрэйк падняѓ свой маленькi пiсталет-кулямёт i стаѓ чакаць. На яго баку разгрупавалiся астатнiя члены каманды.
  
  "Усё, што нам трэба, гэта скрынка", - выгукнуѓ Хэйдэн. "Пакладзiце гэта на зямлю i сыходзьце".
  
  У лiдара кiтайскай каманды былi вочы колеру шэрага сланца. "Гэта ты павiнен iсцi сваiм шляхам, пакуль у цябе яшчэ ёсць шанец".
  
  "Мы хочам каробку", - паѓтарыѓ Хайдэн. "I мы возьмем гэта".
  
  "Тады паспрабуй". Вядучы пераклаѓ, i ѓсе пяцёра кiтайцаѓ сiнхронна рушылi наперад.
  
  "Ваѓ. Мы, чорт вазьмi, на адным баку".
  
  "Ах, жарт. Смешнае. Амерыка i Кiтай нiколi не будуць на адным баку".
  
  "Можа быць, i не", - загаварыѓ Дрэйк. "Але мы - салдаты, якiя змагаюцца за народ, - ёсць. "
  
  Ён бачыѓ няѓпэѓненасць у хадзе лiдэра, лёгкую няѓпэѓненасць на яго твары. Напэѓна, гэта паѓплывала на iх усiх, таму што кiтайская каманда поѓнасцю спынiлася. Хайдэн апусцiла сваю зброю i яшчэ больш скарацiла разрыѓ.
  
  "Няѓжо мы не можам знайсцi якую-небудзь агульную глебу?"
  
  Кiвок. "Так, мы маглi б. Але ѓрад i палiтычныя лiдэры, тэрарысты i тыраны заѓсёды будуць стаяць у нас на шляху".
  
  Дрэйк убачыѓ смутак на твары гэтага чалавека i абсалютную веру ѓ яго ѓласныя словы. Нi адзiн пiсталет, нi адзiн ствол не быѓ падняты, паколькi якiя супернiчаюць каманды цвёрда счапiлiся. Усё гэта было дзеля павагi.
  
  Дрэйк падняѓся, пакiнуѓ свой пiсталет-кулямёт у заплечнiку i сустрэѓ атаку лоб у лоб. Кулакi злучылiся ѓ яго грудзей i паднятых рук. Калена моцна ѓрэзалася яму ѓ рэбры. Дрэйк адчуѓ, як паветра вырвалася з яго цела, i ѓпаѓ на адно калена. Напад быѓ бязлiтасным, каленi i кулакi наносiлi моцныя ѓдары i сыпалiся градам, лютасць была разлiчана на тое, каб не даць яму шанцу на адплату або палягчэнне. Ён трываѓ боль i чакаѓ сваёй гадзiны. Iншыя сцэны праносiлiся мiма, пакуль ён круцiѓся i пераварочваѓся. Алiсiя змагалася з высокiм мужчынам; Хайдэн i Кiнiмака змагалiся з лiдэрам. Май адправiла свайго супернiка праз плячо, а затым балюча ѓдарыла яго ѓ грудзiну.
  
  Дрэйк убачыѓ шанец i скарыстаѓся iм. Ззаду ён пачуѓ, як Торстэн Даль, як звычайна, з'явiѓся, пераскочыѓшы праз верхнюю прыступку ѓсходаѓ; прыкметную прысутнасць, якую немагчыма iгнараваць. Якi нападаѓ на Дрэйка спынiѓся ѓсяго на iмгненне.
  
  Былы салдат SAS караскаѓся па зямлi, размахваючы нагамi i ловячы свайго супернiка ззаду пад каленам. Ён павалiѓся наперад, упаѓшы на каленi. Калi ён упаѓ да ѓзроѓню Дрэйка, ёркшырэц нанёс магутны ѓдар галавой. Лямант i вочы, якiя пашырэлi, паказалi, наколькi моцна ён ударыѓ. Кiтайскi спецназавец пахiснуѓся i абапёрся на адну руку. Дрэйк падняѓся i ѓ поѓнай меры адплацiѓ яму тым жа - вырабiѓшы ѓдар каленамi i штурхялi ѓ галаву. Зьявiлiся сiнякi i пацякла кроѓ, але нiчога небясьпечнага для жыцьця.
  
  Далеч прамчаѓся мiма, нацэлiѓшыся на супернiка Алiсii. Швед нанёс удар, як бык, якраз у той момант, калi Алiсiя нанесла ѓдар. Якi нападаѓ на яе зляцеѓ з ног i моцна стукнуѓ яго ззаду па шыi, калоцячыся, аглушаны. Яны павярнулiся якраз своечасова, каб убачыць, як Май пазбавiла прытомнасцi свайго супернiка, а затым выявiла мужчыну са скрынкай.
  
  "Прывiтанне!" Алiсiя заплакала, калi ён убачыѓ iх i кiнуѓся бегчы.
  
  Яны кiнулiся ѓцякаць, але Смiт i Ёргi ѓжо выйшлi з бою. "Бачыш?" Сказала Алiсiя. "Наша сiла ѓ колькасцi. Я ведаѓ, што была прычына, па якой мы так шмат пацярпелi ѓ гэтай чортавай камандзе".
  
  Наперадзе Кензi перакрыла мужчыну адзiны iншы шлях - назад у маѓзалей. Цяпер са змрочным позiркам i пакорлiвай паставай ён дастаѓ зброю, якую раней захоѓваѓ.
  
  Дрэйк праверыѓ мясцовасць i ѓбачыѓ, што Хэйдэн нарэшце ѓцiхамiрыѓ лiдэра групы.
  
  "Не рабi гэтага!" - крыкнуѓ ён мужчыну. "Ты ѓ меншасцi, прыяцель".
  
  Хайдэн падняла погляд, ацанiла сiтуацыю, а затым выцерла кроѓ са сваёй шчакi. Цяпер Дрэйк убачыѓ, як Алтан крадзецца назад па прыступках, каб зiрнуць, i ѓздыхнуѓ пра сябе. Цiкаѓнасць...
  
  Пiсталет заставаѓся нерухомым, каробка па-ранейшаму трымалася моцна, амаль мёртвай хваткай. Хэйдэн ѓстаѓ i падняѓ руку далонню вонкi. Высокая курыльнiца для пахошчаѓ стаяла памiж ёй i мужчынам, але яна рухалася, пакуль не апынулася ѓ поле зроку.
  
  Кензi надыходзiѓ з тылу. Сьмiт i Кiнiмака збоку. У вачах салдата не было нiякiх прыкмет панiкi, толькi пакора.
  
  "Нiхто не памёр". Хэйдэн звярнуѓ увагу на якiя ляжаць без прытомнасцi i стогнуць кiтайскiх салдат. "Нiхто не абавязаны. Проста пакiнь каробку".
  
  Алiсiя прыцягнула яго ѓвагу. "I калi табе патрэбна аплявуха, проста каб гэта выглядала добра", - сказала яна. "Я тут".
  
  Менталiтэт салдата не складаѓся з рэшты. I гэтаму хлопцу не было куды iсцi, не было шляху да адступлення.
  
  "Пiсталет, - сказаѓ Дрэйк, - гэта iлжывая надзея. Ты ведаеш, што гэта так".
  
  Каментарый трапiѓ у мэту, рука з пiсталетам упершыню завагалася. Цяжкае маѓчанне зацягнулася, i Дрэйк заѓважыѓ, што пара зрынутых мужчын пачала варушыцца. "Ты павiнен вырашыць, прыяцель", - сказаѓ ён. "Гадзiннiк цiкае".
  
  Амаль адразу ж мужчына выхапiѓ пiсталет i кiнуѓся ѓцякаць. Ён нацэлiѓся на Хайдэн, а затым, апынуѓшыся побач з курыльнiцай, ударыѓ рукой па вечку, спадзеючыся перакулiць яе на яе. Глухi стук i стогн былi яго адзiнай узнагародай, паколькi прадмет аказаѓся надзейна замацаваным, але ён працягваѓ бегчы.
  
  Хэйдэн чакаѓ, утрымлiваючы сваю ѓвагу.
  
  Алiсiя кiнулася ѓ атаку са сляпога боку, нырнула i абхапiла яго рэгбiйным захопам за стан. Мужчына сагнуѓся, амаль пераламаѓшыся напалову, галава стукнулася аб плячо Алiсii, i скрынка адляцела ѓ бок. Хайдэн паспрабаваѓ схапiць яго, злавiѓшы да таго, як быѓ нанесены занадта вялiкi ѓрон. Хуткi погляд пацвердзiѓ наяѓнасць герба Ордэна.
  
  Алiсiя паляпала мужчыну без прытомнасцi. "Я ж казаѓ табе, што буду побач з табой".
  
  Каманда ацэньвала. Кiтайцы ѓжо рухалiся. Французы павiнны былi быць блiзка. Слова ад Хэйдэн вярнула Ларэн да размовы.
  
  "Дрэнныя навiны, хлопцы. Французы не зводзяць з вас вачэй, а рускiя не зводзяць з iх вачэй. Рухайцеся!"
  
  Лухта сабачая!
  
  Дрэйк глядзеѓ усю зваротную дарогу ѓнiз па прыступках i ѓздоѓж прамой дарожкi, якая вяла да маѓзалею. Ён убачыѓ беглых людзей, каманду з чатырох чалавек, якiя амаль напэѓна павiнны былi быць французамi. "Яны па-чартоѓску добрыя", - сказаѓ ён. "Насамрэч, гэта ѓжо двойчы, калi яны дабiралiся да нас першымi".
  
  "Мы павiнны iсцi", - сказаѓ Смiт. "Яны будуць у нас праз некалькi хвiлiн".
  
  "Куды iсцi?" Спытала Алiсiя. "Яны перакрылi адзiнае выйсце".
  
  Дрэйк заѓважыѓ дрэвы па баках i газоны спераду. Насамрэч выбар быѓ абмежаваны.
  
  "Давай", - сказаѓ ён. "I, Ларэн, дашлiце верталёт".
  
  "У шляху".
  
  "Зрабi гэта хутка", - сказаѓ Смiт. "Гэтыя французы моцна стаяць на нагах".
  
  Дрэйк iрвануѓся наперад, мяркуючы, што рускiя не могуць быць занадта далёка ззаду. На жаль, прайшло зусiм няшмат часу, перш чым нехта пачаѓ страляць. Да гэтага часу ѓ iх усё iшло добра, яны бачылi лепшае ѓ адносiнах салдат да салдата i мужчыны да мужчыны, але шанцы на тое, што такое далiкатнае перамiр'е працягнецца доѓга, былi мiнiмальнымi.
  
  Давайце паглядзiм фактам у твар: калi б гэтыя краiны хацелi працаваць разам i дзялiць узнагароды, мужчыны i жанчыны, якiя стаяць ва ѓладзе, выдатна ведаюць, што гэта быѓ бы лягчэйшы шлях - i ѓсё ж яны працягваюць змагацца.
  
  Ён слiзгануѓ памiж дрэвамi. Каманда кiнулася за iм, Хэйдэн сцiскаѓ багата упрыгожаную скрынку з яе пакуль нераскрытым сакрэтам. Далеч сноѓдаѓся ззаду, адсочваючы пасоѓванне французаѓ.
  
  "Пяць хвiлiн ззаду нас. Нiякiх прыкметаѓ рускiх. I кiтайцы прачынаюцца. Добра, гэта магло б крыху затрымаць iх усiх".
  
  "Верталёт праз дзесяць хвiлiн", - паведамiла iм Ларэн.
  
  "Скажы яму, каб ён паспяшаѓся", - сказала Алiсiя. "Гэты хлопец павiнен быць гарачым".
  
  "Я перадам гэта далей".
  
  Дрэйк абраѓ самы прамы маршрут, спадзяючыся на добрую паласу хованкi. Дрэвы цягнулiся ва ѓсе бакi, глеба была мяккай i суглiнкавай i багата пахла зямлёй. Кензi падабрала тоѓстую галiнку, пацiскаючы плячыма на бягу, як бы кажучы: "Прыйдзецца абысцiся гэтым". Спачатку доѓгi спуск, а затым рэзкi ѓздым, i маршрут ззаду iх знiк. Нябёсы былi ледзь бачныя, i ѓсе гукi былi прыглушаны.
  
  "Я проста спадзяюся, што наперадзе нас нiхто не чакае", - сказаѓ Даль.
  
  Кiнiмака прабурчаѓ, моцна нацiскаючы. "Давярайце слухачам", - сказаѓ ён, вiдавочна вяртаючыся да сваiх часоѓ у ЦРУ. "Яны лепш, чым ты думаеш".
  
  Дрэйк таксама ѓбачыѓ, што iх няма тут, на зямлi, i ѓ яго было слабое палявое нюх. Ён агледзеѓ кожны гарызонт, упэѓнены, што Далеч зробiць тое ж самае са спiны. Праз чатыры хвiлiны яны ненадоѓга спынiлiся, каб паслухаць.
  
  "Пеленгаванне на гэтым верталёце?" Хайдэн прашаптаѓ Ларэн.
  
  The New Yorker мог бачыць iх становiшча як якiя мiгцяць сiнiя кропкi на сканары. "Прама па курсе. Працягвайце iсцi".
  
  Усё навокал было цiха; яны маглi быць адзiнымi людзьмi ѓ свеце. Дрэйк працягнуѓ праз некаторы час, асцярожна выбiраючы крокi. Алiсiя кралася побач з iм, Хэйдэн на крок адставаѓ. Астатнiя члены каманды зараз разгрупавалiся, каб павялiчыць радыус дзеяння. Зброя была аголена i трымалася свабодна.
  
  Наперадзе дрэвы радзелi. Дрэйк спынiѓся каля знешняга перыметра, правяраючы рэльеф мясцовасцi.
  
  "Кароткi спуск да роѓнага поля", - сказаѓ ён. "Iдэальна падыходзiць для здрабняльнiка. Чорт, нават швед можа патрапiць у такую вялiкую мiшэнь".
  
  "Тры хвiлiны да сустрэчы", - сказала Ларэн.
  
  Хэйдэн нахiлiѓся блiжэй да Дрэйка. "Як гэта выглядае?"
  
  "Нiякiх прыкмет ворагаѓ". Ён пацiснуѓ плячыма. "Але, улiчваючы, з кiм мы маем справу, чаму яны павiнны быць?"
  
  Далеч наблiзiѓся. "Тут тое самае. Яны, канешне, недзе там, але добра схаваныя".
  
  "I вы можаце быць упэѓнены, што яны накiроѓваюцца ѓ гэты бок", - сказала Май. "Чаму мы чакаем?"
  
  Далеч паглядзеѓ на Дрэйка. "Ёркшырскаму пудынгу патрэбна перадышка".
  
  "Аднойчы", - сказаѓ Дрэйк, кiдаючы апошнi погляд на мясцовасць. "Ты збiраешся сказаць нешта сапраѓды дзiѓна вясёлае, але да таго часу, калi ласка, проста кажы, калi да цябе звяртаюцца".
  
  Яны выйшлi з-за лiнii дрэѓ, iдучы ѓнiз па вострым схiле. Цёплы ветрык прывiтаѓ Дрэйка, прыемнае адчуванне пасля прыкрай зараснiкi дрэѓ. Уся тэрыторыя была пустая i абгароджана недалёка ад таго месца, дзе яна заканчвалася паласой асфальту далёка наперадзе.
  
  "Рухай зараз жа", - сказаѓ Дрэйк. "Мы можам усталяваць перыметр на плоскай зямлi".
  
  Але затым мiр i пустата ва ѓсёй вобласцi былi разбураны. Каманда SPEAR iмчалася ѓнiз па схiле, у той час як злева ад iх рускiя лiнулi з таго месца, дзе яны былi схаваныя. Наперадзе iх абодвух, накрытыя далёкiм гайком, французы таксама з'явiлiся ѓ поле зроку.
  
  Прынамсi, такi быѓ погляд Дрэйка на рэчы. На iх сапраѓды не было бэйджыкаѓ з iмёнамi, але рысы асобы i манеры трымацца ашаламляльна адрознiвалiся.
  
  У той самы час у небе над iмi з'явiѓся iх верталёт.
  
  "О чорт".
  
  Злева ад яго рускi апусцiѓся на адно калена i замацаваѓ ракетнiцу на плячы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Дрэйк разгарнуѓся на паѓкроку i адкрыѓ агонь. Яго кулi вырвалi траву вакол элiтнага салдата, але не сапсавалi яго падрыхтовак. Ракетнiца нi разу не завагалася; рычаг, якi ѓтрымлiвае яе, заставаѓся цвёрдым. Яго таварышы рассыпалiся веерам вакол яго, адкрываючы агонь у адказ. Дрэйк раптам апынуѓся ѓ свеце, поѓным небяспек.
  
  Французы з усiх сiл неслiся прама да верталёта, якi садзiѓся. Дрэйк разам з Далем i Смiтам трымалi рускiх у страху i былi напагатове. Быѓ вiдаць твар пiлота, засяроджаны на месцы для пасадкi. Алiсiя i Мэй не замарудзiлi крок i памахалi, каб прыцягнуць яго ѓвагу.
  
  Паветра прарэзалi кулi.
  
  Дрэйк зачын крылом аднаго з рускiх, адправiѓшы яго на адно калена. Голас Хэйдэн прагрымеѓ па камунiкатары.
  
  "Пiлот, ухiляйся! Ларэн, скажы яму, у iх ёсць ракеты!"
  
  Дрэйк, Дал i Смiт пакалашмацiлi расейскi кантынгент, але яны заставалiся занадта далёка, каб выстраiцца належным чынам, асаблiва падчас руху. Пiлот падняѓ вочы, яго твар быѓ уражаны.
  
  РПГ стрэлiѓ, ракета вылецела са свiстам паветра i моцнай бавоѓнай. Дрэйк i астатнiя маглi толькi бездапаможна назiраць, як ён, пакiдаючы за сабой след у паветры, беспамылкова паляцеѓ прама да верталёта. Моцна запанiкаваѓшы, пiлот здзейснiѓ рэзкi манеѓр ухiлення, нахiлiѓшы верталёт, але праносiцца ракета была занадта хуткай, стукнулася аб нiжнюю частку i ѓзарвалася ѓ воблаку дыму i полымя. Верталёт нахiлiѓся i ѓпаѓ, кавалкi адвальвалiся i выносiлiся за межы траекторыi яго палёту.
  
  Толькi тады, калi ён глядзеѓ з недаверам, адчаем i змрочным гневам, ён убачыѓ, куды прывядзе яго жахлiвая траекторыя.
  
  Французы ѓбачылi гэтае наблiжэнне i паспрабавалi рассеяцца, але разбiты верталёт упаѓ на зямлю сярод iх.
  
  Дрэйк упаѓ на зямлю, закапаѓшыся галавой у дзёран. Чырвоныя i аранжавыя языкi полымя ѓзнялiся ѓверх i ѓ бакi, i чорны дым клубамi падняѓся да неба. Асноѓная маса верталёта прызямлiлася на аднаго чалавека; ён i пiлот загiнулi iмгненна. Лопасць апорнай шрубы адарвалася i прайшла наскрозь праз трэцяга няѓдачнiка, так хутка i раптоѓна, што ён нiчога пра гэта не ведаѓ. Дрэйк падняѓ вочы i ѓбачыѓ, як на iншага абрынуѓся вялiзны кавалак падпаленых абломкаѓ. Сiла ѓдару збiла яго з ног i адкiнула на тузiн крокаѓ назад, пасля чаго ён спынiѓ усялякi рух.
  
  У жывых засталiся толькi два французы; асноѓная частка каманды пацярпела паражэнне ѓ вынiку аднаго няѓдалага iнцыдэнту. Дрэйк убачыѓ, як адзiн з iх адпаѓзаѓ ад бушуючага агню з абпаленай рукой, а iншы, хiстаючыся, наблiжаѓся. Нейкiм чынам другому ѓдалося схапiцца за зброю i адначасова дапамагчы свайму таварышу пайсцi.
  
  Дрэйк праглынуѓ свой гнеѓ i працягваѓ моцна ѓтрымлiваць канцэнтрацыю. Iх адзiны спосаб здабычы быѓ знiшчаны. Хэйдэн усё яшчэ трымаѓ штрафны, але зараз рускiя неслiся на iх з абсалютна вiдавочнымi намерамi. Чалавек з РПГ усё яшчэ цэлiѓся ѓ абломкi, як быццам абдумваѓ другi ѓдар.
  
  Дрэйк падняѓся, i каманда паднялася разам з iм. Сыходзячы ад рускiх у бок агню, яны ѓсталявалi сетку хованак, якая прымусiла iх ворагаѓ залегчы на дно. Дрэйк i Даѓ абодва ѓдарылi мужчын у камiзэльках, прымусiѓшы iх расцягнуцца на зямлi. Бурлiвае полымя ахапiла iх, калi яны наблiзiлiся, знутры чулiся рэзкiя воплескi i цяжкiя рыпаннi. Дрэйк адчуѓ, як гэта абмывае яго твар, а затым нырнуѓ за сляпы бок. Пакiнутыя французы былi ѓжо далёка, змагаючыся са сваiмi ранамi i стратамi, i вiдавочна выйшлi з канфлiкту на дадзены момант.
  
  Дрэйк разгарнуѓся на адным калене, нацiскаючы на кнопку сувязi.
  
  "Верталёт садзiцца", - сказаѓ ён, каб пацвердзiць гэта Ларэн, затым: "Нам патрэбен iншы спосаб эвакуацыi прама цяпер".
  
  Адказ быѓ прыглушаным. "На iм".
  
  Каманда працягвала адыходзiць, павялiчваючы дыстанцыю памiж палаючай перашкодай i надыходзячым ворагам. Неверагодна i бессардэчна рускi з РПГ выпусцiѓ яшчэ адну ракету па ѓжо разбураным верталёце, падняѓшы ѓ паветра новыя слупы полымя i шрапнелi.
  
  Дрэйк адчуѓ, як кавалак металу адарваѓся ад яго пляча, i разгарнуѓся ад удару. Далеч азiрнуѓся, але ёркшырэц кiѓнуѓ - я ѓ парадку.
  
  Алiсiя паказала iм у бок далёкай агароджы. "Гэтая дарога - адзiны варыянт. Варушыцеся, людзi!"
  
  Хайдэн выраѓнаваѓ скрынку i пабег. Смiт i Кiнiмака заставалiся ззаду, падтрымлiваючы агонь памiж сабой i рускiмi. Дрэйк агледзеѓ мясцовасць наперадзе, заѓсёды гатовы да новых сюрпрызаѓ i якi чакае горшага. Кiтайцы былi недзе, а iзраiльцяне, шведы i брытанцы былi напагатове.
  
  Iх хуткасць аддалiла iх ад гоняць рускiх, i яны дабралiся да агароджы з запасам часу. Алiсiя i Мэй зрэзалi шлях, а затым апынулiся на другiм баку, побач з двухпалоснай паласой асфальту, якая знiкала ѓ абодва бакi ѓ пустынi. Ларэн яшчэ не вярнулася да iх, але яны падалi яе самой сабе, ведаючы, што Акруга Калумбiя дапаможа.
  
  Дрэйк не быѓ перапоѓнены вялiзнай упэѓненасцi. Ён не вiнавацiѓ Ларэн - "Жыхар Нью-Ёрка" ступаѓ на чыстую ваду, але пакуль нiшто ѓ гэтай мiсii не казала яму аб тым, што мужчыны i жанчыны, якiя сядзяць у бяспецы i цяпле ѓ Капiтолii, цалкам затуляюць свае спiны.
  
  Алiсiя адправiлася на прабежку. Гэта быѓ усё больш дзiѓны сцэнар. Дрэйк ведаѓ, што ѓ рускiх павiнна было быць нейкае прыкрыццё. Магчыма, гэта было ѓ дарозе.
  
  "Паглядзi туды", - загаварыла Кензi.
  
  Прыкладна ѓ паѓмiлi наперадзе чорны пазадарожнiк спынiѓся, каб падабраць якiя супрацiвяцца французаѓ. На iх вачах машына хутка разагналася да ста васьмiдзесяцi мiль у гадзiну, пагрузiла двух аператыѓнiкаѓ i з вiскам памчалася прэч.
  
  "Бедныя ѓблюдкi", - сказаѓ Далеч.
  
  "Мы павiнны турбавацца аб сабе", - сказаѓ Смiт. "Або мы таксама станем 'беднымi ѓблюдкамi"".
  
  "Кукун у чымсьцi мае рацыю", - сказала Алiсiя, аглядаючы ѓсе напрамкi. "Сур'ёзна, нам няма куды iсцi".
  
  "Закапайце скрынку". Кiнiмака паказаѓ на гай дрэѓ недалёка ад дарогi. "Вяртайся за гэтым пазней. Або папрасi Ларэн даслаць iншую каманду".
  
  Дрэйк паглядзеѓ на Даля. "Не павiнна быць занадта складана, а?"
  
  "Занадта рызыкоѓна", - сказаѓ Хэйдэн. "Яны маглi б знайсцi гэта. Перахапiце паведамленне. Акрамя таго, нам патрэбная гэтая iнфармацыя. Iншыя каманды, магчыма, ужо накiроѓваюцца да трэцяга вершнiка".
  
  Дрэйк мiргнуѓ. Ён пра гэта не падумаѓ. Вузел напругi пачаѓ пульсаваць прама ѓ сярэдзiне яго iлба.
  
  "Нiколi не думала, што апынуся на мелi ѓ чортавым Кiтаi", - пажалiлася Алiсiя.
  
  "Гэта адзiн з чатырох кутоѓ зямлi", - сказаѓ ёй Далеч. "Так што цешыцеся гэтым".
  
  "О, дзякуй, чувак. Дзякуй за гэта. Можа быць, я куплю кандамiнiюм".
  
  Рускiя ѓжо выйшлi на дарогу. Дрэйк мог бачыць, як адзiн з iх крычыць у рацыю. Затым яго погляд перамясцiѓся мiма рускiх i паспрабаваѓ сфакусавацца на чымсьцi якi рухаецца ѓдалечынi.
  
  "Можа быць, гэта iх транспарт", - сказаѓ Даль, адначасова бегаючы i азiраючыся назад.
  
  Ёргi засмяяѓся, яго вочы былi арлiнымi. "Я спадзяюся на гэта. I дзесяць гадоѓ таму ты, магчыма, меѓ рацыю."
  
  Дрэйк прыжмурыѓся. "Гэй, гэта аѓтобус".
  
  "Працягвай бегчы", - сказаѓ Хэйдэн. "Пастарайся не выглядаць зацiкаѓленым".
  
  Алiсiя засмяялася. "Цяпер ты зрабiѓ гэта. Я не магу перастаць глядзець. Ты калi-небудзь рабiѓ гэта? Ты ведаеш, што не варта тарашчыцца на кагосьцi i выяѓляць, што ты, чорт вазьмi, не можаш адвесцi позiрк?"
  
  "Я атрымлiваю гэта ѓвесь час", - сказаѓ Далеч. "Натуральна".
  
  "Ну, мапет, апрануты ѓ скуру, - рэдкае вiдовiшча", - уставiѓ Дрэйк.
  
  Аѓтобус быѓ ярка-жоѓтым i сучасным i пранёсся мiма рускiх, не змяншаючы хуткасцi. Дрэйк ацанiѓ яго хуткасць, кiроѓцы i пасажыраѓ, але ведаѓ, што ѓ iх не было выбару. Яны знаходзiлiся ѓ добрых некалькiх мiлях ад любога буйнага горада. Калi аѓтобус наблiзiѓся i рускiя ѓтаропiлiся на яго, каманда SPEAR перагарадзiла дарогу.
  
  "Прытармазi", - аднымi вуснамi вымавiла Алiсiя.
  
  Сьмiт адрывiста засьмяяѓся. "Гэта не Канзас. Ён цябе не зразумее".
  
  "Тады ѓнiверсальная мова". Алiсiя падняла сваю зброю, нягледзячы на люты погляд Хэйдэн.
  
  "Хутчэй", - сказаѓ Далеч. "Перш чым ён скокне на радыё".
  
  Аѓтобус запаволiѓся i крыху вiльнуѓ, шырокая пярэдняя частка з'ехала ѓ афсайд. Рускiя ѓжо беглi. Дрэйк штурхнуѓ дзверы, жэстам загадваючы кiроѓцу адкрыць яе. Твар мужчыны быѓ спалоханы, вочы шырока расплюшчаны i кiдалiся памiж салдатамi i яго пасажырамi. Дрэйк пачакаѓ, пакуль адчыняцца дзверы, а затым ступiѓ наперад, працягваючы руку.
  
  "Мы проста хочам пракацiцца", - сказаѓ ён так заспакаяльна, як толькi мог.
  
  Каманда заняла сярэдзiну аѓтобуса. Далеч ускочыѓ апошнiм i паляпаѓ кiроѓцу па руцэ.
  
  "Наперад!" Ён паказаѓ унiз па дарозе.
  
  Рускiя былi не больш за ѓ ста ярдаѓ ззаду, падняѓшы зброю, калi кiроѓца ѓцiснуѓ нагу ѓ падлогу. Вiдавочна, ён сачыѓ за сваiмi бакавымi люстэркамi. Аѓтобус прыйшоѓ у рух, пасажыры адскочылi назад. Дрэйк трымаѓся. Алiсiя падышла да задняй часткi аѓтобуса, каб ацанiць пагоню.
  
  "Яны набiраюць сiлу",
  
  Дрэйк памахаѓ Далю рукой. "Скажы Кiяну, каб спяшаѓся, чорт вазьмi!"
  
  Швед выглядаѓ крыху збянтэжаным, але пагаварыѓ з кiроѓцам аѓтобуса. Аѓтамабiль павольна набiраѓ хуткасць. Дрэйк убачыѓ, як Алiсiя здрыганулася, а затым хутка павярнулася, крычучы на пасажыраѓ аѓтобуса.
  
  "Прыгнiся! Зараз жа!"
  
  Асцерагаючыся RPG, Дрэйк таксама звалiѓся. На шчасце, кулi патрапiлi толькi ѓ заднюю частку аѓтамабiля, усё затрымалiся ѓ шасi. Ён уздыхнуѓ з палёгкай. Вiдавочна, што расейцы былi папярэджаныя аб ахвярах сярод цывiльнага насельнiцтва. Прынамсi, гэта было нешта.
  
  I зноѓ на розум прыйшлi палiтычныя махiнацыi, якiя стаяць за планамi кожнай элiтнай каманды. Далёка не ѓсе каманды спансавалiся дзяржавай; i некаторыя лiдары нават не ведалi аб тым, што адбываецца. I зноѓ яго думкi вярнулiся да французаѓ - i загiнуѓшых салдат.
  
  Робяць сваю працу.
  
  Аѓтобус адарваѓся ад рускiх, набiраючы хуткасць па дарозе, увесь яго каркас дрыжаѓ. Дрэйк крыху расслабiѓся, ведаючы, што яны накiроѓваюцца назад да Эджын хора ѓ тым напрамку, у якiм яны рухалiся. Кiроѓца пераадолеѓ шырокi размашысты паварот. Дрэйк павярнуѓся, калi Алiсiя выдала нiзкi лямант з задняга сядзення.
  
  I ѓбачылi чорны верталёт, якi належаѓ рускiм, пiкiруючы, каб забраць iх.
  
  Голас Хэйдэн запоѓнiѓ сувязь. "Яны не будуць нападаць".
  
  Дрэйк падцiснуѓ вусны. "Бягучы op. Парадкi мяняюцца".
  
  "I яны ѓсё яшчэ могуць сутыкнуць аѓтобус з дарогi", - адказаѓ Далеч. "Колькi яшчэ да горада?"
  
  "Восем хвiлiн", - адказала Ларэн.
  
  "Занадта доѓга". Далеч прайшоѓ па праходзе да задняй часткi вагона, якi набiраѓ хуткасць, i пачаѓ тлумачыць пасажырам, што яны павiнны рухацца наперад. Прайшло некалькi iмгненняѓ, i затым ён далучыѓся да Алiсii.
  
  "Прывiтанне, Торсцi. I я заѓсёды думаѓ, што заднiя сядзеннi прызначаны толькi для пацалункаѓ".
  
  Швед выдаѓ здушаны гук. "Ты спрабуеш прымусiць мяне захварэць ад падарожжа? Я ведаю, дзе былi гэтыя вусны".
  
  Алiсiя паслала яму паветраны пацалунак. "Ты не ведаеш, дзе яны пабывалi".
  
  Далеч здушыѓ усмешку i ахiнуѓ сябе хросным знакам. Расiйскi верталёт ненадоѓга прызямлiѓся, пакуль салдаты паднiмалiся на борт, завiсшы над узлётна-пасадачнай паласой. Аѓтобус пераадолеѓ некаторую адлегласць i павярнуѓ памiж iмi, а Алiсiя i Далеч агледзелi паветра.
  
  Дрэйк выглядваѓ наперадзе якiя ѓцякаюць французаѓ, але сумняваѓся, цi паспрабуюць яны напасцi. Яны былi нешматлiкiя i змагалiся са стратамi. Яны пераацэньвалi. Было б больш разумна, калi б яны адразу перайшлi да трэцяй падказкi.
  
  Тым не менш, ён назiраѓ.
  
  У камунiкатары раздаѓся голас Ларэн. "Шэсць хвiлiн. У вас, хлопцы, ёсць час пагаварыць?"
  
  "З нагоды чаго?" Сьмiт зароѓ, але ѓстрымаѓся ад чаго-небудзь падбухторшчыка.
  
  "Трэцi Коннiк - загадка, нехта, каго Ордэн закiнуѓ туды, каб зрабiць ваду. Сярод знакамiтых iндыйцаѓ Махатма Гандзi, Iдзiра Гандзi, Дыпак Чопра, але як вы знаходзiце горшага з калi-небудзь якiя жылi? I быѓ знакамiты". Яна ѓздыхнула. "Мы ѓсё яшчэ правяраем. Аднак мазгавы цэнтр у Вашынгтоне пакуль у тупiку. Я сказаѓ iм, што, магчыма, гэта не так ужо дрэнна".
  
  Дрэйк уздыхнуѓ з палёгкай. "Так, каханая. Не самае горшае, што магло здарыцца", - сказаѓ ён. "Гэта павiнна запаволiць iншыя нацыi".
  
  "Гэта абавязкова адбудзецца. Што тычыцца iншых навiн, мы думаем, што мы ѓзламалi чатыры вуглы зямлi".
  
  "У цябе ёсць?" Сказала Май. "Гэта добрыя навiны".
  
  Дрэйку падабалася яе тыповае памяншэнне. "Трымайся, Май".
  
  "Так, не хачу зрывацца з месца ад хвалявання", - суха дадала Алiсiя.
  
  Май не зрабiла ласку адказаць. Ларэн працягнула, як быццам нiчога не было сказана: "Пачакайце хвiлiнку, хлопцы. Мне толькi што сказалi, што кiтайцы вярнулiся да гэтага. Прынамсi, два верталёты накiравалiся ѓ ваш бок".
  
  "Мы ѓ кiтайскiм аѓтобусе", - сказаѓ Ёргi. "Хiба мы не будзем у бяспецы, прынамсi, ад iх?"
  
  "Гэта крыху наiѓна", - сказала Кензi. "Урадам усё роѓна".
  
  "Нягледзячы на празмернае абагульненне", - дадаѓ Хэйдэн. "Кензi правы. Мы не можам меркаваць, што яны не трапяць у аѓтобус".
  
  Прарочыя словы, падумаѓ Дрэйк, калi ѓ блакiтным небе, якое раскiнулася перад аѓтобусам, вырасла чорная плямка.
  
  Алiсiя сказала: "Рускiя тут".
  
  Гэта стала нашмат складаней.
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  Верталёты наляцелi спераду i ззаду. Дрэйк назiраѓ, як кiтайская птушка спiкiравала амаль да асфальта, перш чым выраѓняцца i накiравацца прама да аѓтобуса.
  
  "Яны вымушаюць нас урэзацца", - сказаѓ ён, затым указаѓ на спалоханага вадзiцеля. "Не, не. працягвайце!"
  
  Рухавiк аѓтобуса зароѓ, шыны загрымелi па зямлi. Некалькi чалавек, якiя стоѓпiлiся наперадзе, ужо пачалi крычаць. Дрэйк ведаѓ, што кiтайцы не сталi б наѓмысна разбiваць верталёт, але было цяжка данесцi яго веды да пасажыраѓ.
  
  Кiроѓца моцна зажмурыѓся. Аѓтобус павярнуѓ.
  
  Дрэйк вылаяѓся i адцягнуѓ мужчыну ад яго курасаднi, схапiѓшыся за руль. Сьмiт дапамог мужчыну i груба вывеѓ яго ѓ праход. Дрэйк скокнуѓ за руль аѓтобуса, паставiѓшы нагу на педаль газу i моцна трымаючы рукi на рулi, утрымлiваючы яго на абсалютна прамой лiнii.
  
  Нос верталёта быѓ накiраваны проста на iх, разрыѓ хутка скарачаѓся.
  
  Ззаду i па баках раздалiся крыкi. Цяпер Смiту даводзiлася ѓтрымлiваць вадзiцеля. Дрэйк трымаѓся.
  
  У камунiкатары затрашчала. "Давай, мой неачэсаны Кiяну", - выдыхнула Алiсiя. "Рускiя практычна на нашых-"
  
  "Сука", - агрызнулася Кензi ѓ адказ. "Будзь спакойны. Ты глядзела на фасад?"
  
  Вiск Алiсii разнёсся па ѓсiм аѓтобусе.
  
  "Думкi?" Дрэйк спытаѓ у апошнюю секунду.
  
  "Гэта не зусiм пасяджэнне праѓлення!"
  
  Дрэйк моцна трымаѓся за сваю веру, свой досвед i руль. Гучныя пратэсты запоѓнiлi яго вушы. Целы падаюць на падлогу аѓтобуса. Нават Смiт скурчыѓся. У самы апошнi момант кiтайскi верталёт нахiлiѓся направа, i расiйскi верталёт затармазiѓ, палазы амаль зачапiлi заднюю частку аѓтобуса. Алiсiя свiснула, i Дал прачысцiѓ горла.
  
  "Я сапраѓды веру, што мы выйгралi гэты раунд з курыцай".
  
  Дрэйк працягнуѓ рух, убачыѓшы наперадзе яшчэ адзiн шырокi размашысты паварот. "I бонус у тым, што мы не смажаныя i не хрумсткiя".
  
  "Спынi гэта", - сказаѓ Кiнiмака. "Я ѓжо прагаладаѓся".
  
  Алiсiя кашлянула. "Гэта проста вар'ят кiтайскi верталёт".
  
  "Яны вяртаюцца", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  "Вы, хлопцы, прама цяпер наблiжаецеся да ѓскраiн горада", - сказала Ларэн. "Але ѓсё роѓна ѓ трох хвiлiнах язды ад любога прыстойнага населенага пункта".
  
  Дрэйк кiнуѓся да камунiкатара. "Давайце, людзi! Ты павiнен прымусiць iх баяцца гэтага!"
  
  Кензi падышла да заднiх дзвярэй, крычучы: "У каго-небудзь тут ёсць катана?"
  
  Яе словы сустрэлi пустыя погляды, два цi тры чалавекi прапанавалi свае месцы. Стары з шырока расплюшчанымi вачыма працягнуѓ дрыготкую руку, якая трымала пакет з прысмакамi.
  
  Кензi ѓздыхнула. Дрэйк пстрыкнуѓ выключальнiкам, каб адчынiць дзверы. У адно iмгненне iзраiльцянка высунула сваё цела вонкi, ухапiлася за край акна, затым за дах i зацягнула сябе на дах аѓтобуса. Дрэйк вёѓ машыну так роѓна, як толькi мог, пазбягаючы вялiкай выбоiны, глыбока дыхаючы, паколькi разумеѓ сваю адказнасць, якая вынiкае з учынку Кензi.
  
  Затым, у люстэрку задняга выгляду, ён убачыѓ, як Дал скокнуѓ, каб далучыцца да яе.
  
  О чорт.
  
  Моцна засяродзiѓшыся, ён утрымлiваѓ яго устойлiвым.
  
  
  * * *
  
  
  Далеч ускарабкаѓся на дах аѓтобуса. Кензi працягнула руку, але ён кiѓнуѓ мiма яе.
  
  "Хутчэй!"
  
  Рускi верталёт набраѓ вышыню i зараз зноѓ пiкiраваѓ, на гэты раз пад вуглом у тры чвэрцi па фронце. Ён мог бачыць, як з кожнага боку звiсае чалавек, якi цэлiцца са зброi, верагодна, якi цэлiцца ѓ колы цi нават кiроѓцы.
  
  Ён iмгненна разгарнуѓся, шукаючы кiтайскi верталёт. Гэта было недалёка. Пiкiруючы злева, там таксама былi людзi, якiя нацэлiлi зброю з дзвярэй. Той факт, што кiтайцы не вялi масiраваны агонь па ѓласным аѓтобусе, спачатку ѓсяляѓ аптымiзм, але быѓ змякчэлы усведамленнем таго, што iм патрэбна была скрынка, якую трымаѓ Хэйдэн, i яна была iм патрэбна непашкоджанай.
  
  Кензi ѓладкавалася на даху аѓтобуса, прыслухоѓваючыся да ветру i руху, i рассунула каленi. Затым яна падняла сваю зброю, засяродзiѓшыся на верталёце. Далеч спадзяваѓся, што яна нават не паспрабуе зняць гэта, проста адпудзiць тых, хто страляѓ. Рускiя не выяѓлялi падобнай стрыманасцi, але Кензi адчайна хацела змянiцца.
  
  Далеч ацанiѓ надыходзячы верталёт. Бiтком набiты, ён быѓ не проста спрытным, але смяротным. Апошняе, чаго ён хацеѓ, гэта выклiкаць якую-небудзь аварыю, не кажучы ѓжо пра такую, якая магла б прывесцi да сутыкнення з аѓтобусам.
  
  Перадпакоi колы падскочылi на выбоiне, выклiкаѓшы прабачце ѓ Дрэйка. Далеч больш нiчога не чуѓ, акрамя шуму апорнага паветра i рову верталёта. Стрэл адскочыѓ ад металу побач з яго правай нагой. Швед праiгнараваѓ гэта, прыцэлiѓся i стрэлiѓ.
  
  Куля, вiдаць, трапiла ѓ цэль, бо мужчына кiнуѓ пiсталет i адступiѓ. Далеч не дазволiѓ гэтаму парушыць яго канцэнтрацыю, проста зрабiѓ яшчэ адзiн стрэл праз адчынены дзвярны праём. Верталёт разгарнуѓся прама на яго, хутка наблiжаючыся, i на гэты раз Далеч зразумеѓ, што прыкiдвацца баязлiѓцам - дрэнная iдэя.
  
  Ён кiнуѓся на дах аѓтобуса.
  
  Верталёт з вiскам пранёсся над галавой, рассякаючы прастору, якую ён толькi што пакiнуѓ. У яго не было манеѓранасцi, каб разгарнуцца да Кензi, але ён прайшоѓ дастаткова блiзка, каб адкiнуць яе ѓ бок.
  
  Да краю даху аѓтобуса!
  
  Далеч паслiзнуѓся i папоѓз наперад, спрабуючы дабрацца да яе своечасова. Кензi спынiла падзенне, але страцiла кантроль над сваёй зброяй; тым не менш, iнэрцыя прымусiла яе вылецець з iмчыць аѓтобуса на бязлiтасную дарогу далёка ѓнiзе.
  
  Кiтайская птушка рэзка нахiлiлася, заходзячы на круг. Рускi стрэлiѓ над галавой, шальная куля прабiла метал побач з правым сцягном Даля. Цела Кензi саслiзнула з борта аѓтобуса, i ён уклаѓ усё сваё цела ѓ апошнi адчайны скачок, выцягнуѓшы руку.
  
  Яму ѓдалося абхапiць правай рукой яе якое тузаецца запясце; моцна сцiснуѓ i чакаѓ непазбежнага рыѓка.
  
  Гэта нетутэйша, але ён трымаѓся, расцягнуты да мяжы. Блiскучы, гладкi метал спрацаваѓ супраць яго, дазваляючы яго целе слiзгаць да краю, вага Кензi цягнуѓ iх абодвух ѓнiз.
  
  Па сувязi данеслiся крыкi. Каманда магла бачыць, як ногi Кензi кiдаюцца за адным з бакавых вокнаѓ. Далеч трымаѓся з усяе сiлы, але з кожным iмгненнем яго цела саслiзгвала ѓсё блiжэй i блiжэй да гэтага жорсткага краю.
  
  На даху аѓтобуса не было счаплення, i не было за што ѓхапiцца. Ён мог трымацца, ён нiколi б не адпусцiѓ, але ён таксама не мог знайсцi нiякай апоры, каб падняць яе. У камунiкатары раздаѓся голас Дрэйка.
  
  "Ты хочаш, каб я спынiѓся?" Гучны, няѓпэѓнены, крыху ѓстрывожаны.
  
  Далеч добра чытаѓ эмоцыi. Калi б яны спынiлiся, па iх бы моцна ѓдарылi i рускiя, i кiтайцы. Нiхто не ведае, якi будзе вынiк.
  
  Голас Ларэн перарваѓся. "Прабачце, я толькi што атрымаѓ паведамленьне, што шведы iдуць на вас. Цяпер гэта распаѓсюд у чатырох кiрунках, людзi".
  
  Далеч адчуѓ, як цяжар расцягвае яго мышцы. Кожны раз, калi аѓтобус падскокваѓ, яшчэ адзiн цаля яго цела саслiзгваѓ да краю, i Кензi падаѓ крыху далей. Ён пачуѓ голас iзраiльцянiна аднекуль знiзу.
  
  "Адпусцi! Я магу гэта зрабiць!"
  
  Нi за што. Яны ехалi з хуткасцю шэсцьдзесят мiль за гадзiну. Кензi ведала, што ён не адпусцiць яе, i не хацела, каб яны абодва ѓпалi. Далеч адчуѓ да яе яшчэ большую павагу. Сэрца, якое, як ён ведаѓ, было глыбока пагружана, толькi што паднялося крыху блiжэй да паверхнi.
  
  Гук яе ботаѓ, якiя барабаняць па вокнах, прымусiѓ яго ѓласнае сэрца бiцца хутчэй.
  
  Яны слiзганулi разам: Кензi ѓнiз па борце, а Даль па даху аѓтобуса. Ён паспрабаваѓ ухапiцца за грубую абзу, якая праходзiла па краi, але яна была занадта маленькай i рассекла яго плоць. Не бачачы нiякай надзеi, ён чапляѓся за яе так доѓга, як мог, рызыкуючы ѓсiм.
  
  Яго грудзi рухалася да абрыву, няѓмольна слiзгаючы. Яго вочы сустрэлiся з вачыма Кензi, накiраванымi ѓверх. Iх абмен быѓ бязмоѓным, невыразным, але глыбокiм.
  
  Ты павiнен адпусцiць мяне.
  
  Нi за што.
  
  Ён пацягнуѓ яшчэ раз, толькi для таго, каб праслiзнуць мiма кропкi незвароту.
  
  Моцныя рукi сцiснулi абедзве яго iкры, рукi, якiя маглi належаць толькi Мано Кiнiмаке.
  
  "Папаѓся", - сказаѓ гаваец. "Вы, хлопцы, нiкуды не падзенецеся".
  
  Гаваец падтрымаѓ Даля, а затым павольна адцягнуѓ яго ад падзення. Далеч моцна трымаѓ Кензi. Разам яны павольна iшлi да бяспекi.
  
  Уверсе верталёты апусцiлiся апошнi раз.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк ведаѓ, што Кiнiмака моцна трымае сваiх сяброѓ, але ѓсё яшчэ не вырашалася занадта рэзка павярнуць аѓтобус. Рускiя i кiтайцы наступалi з розных бакоѓ, без сумневу, разумеючы, што гэта будзе iх апошнi захад.
  
  Гук разбiваюцца вокнаѓ падказаѓ яму, што астатнiя не стаялi без справы. У iх быѓ план.
  
  Ззаду Алiсiя, Смiт, Мэй, Хайдэн i Ёргi ѓзялi па акне з розных бакоѓ аѓтобуса i разбiлi яго. Нацэлiѓшыся на надыходзячыя верталёты, яны адкрылi шквальны агонь, якi прымусiѓ iх хутка адхiлiцца ѓ бок. Лiнiя дрэѓ скончылася, i Дрэйк убачыѓ наперадзе будынка.
  
  Сетка дарог, кальцавая развязка. Ззаду яго раздалiся стрэлы, якiя запоѓнiлi аѓтобус; чорныя верталёты ѓзнялiся ѓ неба.
  
  Ён уздыхнуѓ з палёгкай.
  
  "Мы выжываем", - сказаѓ ён. "Каб змагацца ѓ iншы раз".
  
  Ларэн перапынiла. "Шведы таксама адступiлi", - сказала яна. "Але я ѓсё яшчэ атрымлiваю нешта накшталт арэолу ѓ сiгнале. Нешта памiж Вашынгтонам, полем i мной. Гэта дзiѓна. Амаль як калi б... як калi б..."
  
  "Што?" - Спытаѓ я. Спытаѓ Дрэйк.
  
  "Як нiбы адбываецца iншы набор камунiкацый. У гульнi ёсць сёе-тое яшчэ. Яшчэ адзiн... " яна завагалася.
  
  "Каманда?" Дрэйк скончыѓ.
  
  Хайдэн гучна прабурчаѓ. "Гэта гучыць недарэчна".
  
  "Я ведаю", - адказала Ларэн. "Я сапраѓды люблю, i я не эксперт. Калi б толькi Карын была тут, я ѓпэѓнены, у нас было б што-небудзь лепшае".
  
  "Ты можаш улавiць якi-небудзь дыялог?" Спытаѓ Хэйдэн. "Нават самую драбнiцу?"
  
  Дрэйк успомнiѓ больш ранняе згадванне аб SEAL Team 7, пачутае толькi Далем i iм самiм. Яму зноѓ прыйшло ѓ галаву, што ѓсе камунiкацыi праслухоѓваюцца.
  
  "Мы можам адкласцi гэта на час?" - спытаѓ ён. "I знойдзеш нам лепшы спосаб выбрацца адсюль?"
  
  У голасе Ларэн гучала палёгку. "Вядома, вядома", - сказала яна. "Дай мне хвiлiнку".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Хэйдэн Джэй пачакаѓ некалькi гадзiн, пакуль каманда не апынецца ѓ бяспецы, схаваѓшыся ѓ невялiкiм прытулак на Тайванi, размешчаным на спадарожнiку, перш чым пакiнуць цеснае памяшканне, каб патэлефанаваць.
  
  Яе мэта: звязацца з Кiмберлi Кроѓ.
  
  Гэта заняло некаторы час, але Хайдэн выдужаѓ. Яна знайшла цiхi куток за домам, прысела на кукiшкi i стала чакаць, спрабуючы не даць галаве закружыцца. Было цяжка знайсцi нешта сталае ѓ яе жыццi, завошта можна было б зачапiцца, па-за камандай. Спiр стаѓ яе жыццём, сэнсам яе жыцця, i, як следства гэтага, у яе проста не было нiякiх асабiстых сувязяѓ, нiчога, акрамя працы. Яна ѓ думках вярнулася да вiхуры прыгод, якiя яны перажылi разам - пачынаючы з Одзiна i Брамы пекла, аж да Вавiлона i Пандоры, ядзернага выбуху, якi амаль знiшчыѓ Нью-Ёрк , яе старога разрыву з Бэнам Блэйкам i нядаѓняга растання з Мано Кiнiмакам. Яна была моцнай, занадта моцнай. Ёй не трэба было быць такой моцнай. Самы нядаѓнi iнцыдэнт са скарбамi iнкаѓ у Перу паѓплываѓ на яе як маральна, так i фiзiчна. Нiколi раней яна не была так узрушана да глыбiнi душы.
  
  Цяпер яна спакойна пераасэнсавала. Масты, магчыма, былi спалены, i гэта павiнна было быць цудоѓна. Але калi яна сапраѓды хацела змянiцца, калi яна хацела большага ѓ сваiм жыццi, яна павiнна была быць страшэнна ѓпэѓненая, перш чым зрабiць рашучы крок i рызыкнуць зноѓ прычынiць каму-небудзь боль. Будзь то гэты Мано цi нехта iншы.
  
  Мне не ѓсё роѓна. Я сапраѓды хачу. I наступным разам мне трэба быць упэѓненым, што я застаюся верны таму, чаго я ѓ канчатковым вынiку хачу.
  
  З жыцця. Не без працы. Каманда SPEAR сабралася i добра папрацавала, але нiчога не доѓжылася вечна. Прыйдзе час-
  
  "Мiс Джэй?" - вымавiѓ голас робата. "Я дапамагаю табе зараз".
  
  Хайдэн сабраѓ усё разам. Наступны голас на лiнii належаѓ мiнiстру абароны.
  
  "У чым праблема, агент Джэй?" Лаканiчны, цiхi, адхiлены. Здавалася, Кроѓ быѓ на ѓзводзе.
  
  Хэйдэн выдаткавала час, каб прыдумаць, як сфармуляваць сваё галоѓнае пытанне. Яна вырашыла пахаваць гэта ѓ лайне i паглядзець, што Кроѓ ѓлавiѓ.
  
  "Мы выйшлi з Кiтая i атрымалi другую каробку. Каманда зараз правярае гэта. Справаздачы хутка, без сумневу. Ахвяр няма, хоць мноства парэзаѓ i ѓдараѓ. Не ѓсе каманды-сапернiкi настроены варожа..." Яна на секунду задумалася, цi не клюне Кроѓ, а потым працягнула: "Некаторыя краiны больш агрэсiѓныя за iншых. Французы страцiлi сама меней траiх. Адзiн рускi паранены. Цi можа быць iншая, больш патаемная каманда? Мы чулi абрыѓкi таямнiцай амерыканскай балбатнi, якая, вядома, нiчога не даказвае. Брытанцы на нашым баку, прынамсi, так здаецца, i Дрэйк мае на iх некаторы ѓплыѓ. Цяпер мы на канспiратыѓнай кватэры ѓ чаканнi аналiтычнага цэнтра, якi высветлiць месцазнаходжанне трэцяга Вершнiка".
  
  Цяпер яна спынiлася i чакала.
  
  Кроѓ захавала сваю стрыманасць. "Што небудзь яшчэ?"
  
  "Я ѓ гэта не веру". Хэйдэн адчула расчараванне, калi яе намаганнi нi да чаго не прывялi. Яна падумала, цi не трэба ёй быць больш прамой.
  
  "Я знаходжуся ѓ пастаянным кантакце з людзьмi з Вашынгтона", - сказаѓ Кроѓ. "Няма неабходнасцi трымаць мяне ѓ курсе".
  
  "А, добра. Дзякуй вам".
  
  Хайдэн пачаѓ падпiсвацца. I толькi тады Кроѓ адправiѓ па лiнii, здавалася б, нявiнны запыт.
  
  "Пачакай. Вы сказалi, што думалi, што нехта можа выдаваць сябе за амерыканцаѓ? Дзе-небудзь у полi?"
  
  Хайдэн не казаѓ нiчога падобнага. Але з усёй гэтай iнфармацыi, якая тычыцца справы, Кроѓ улавiѓ толькi адно. Яна выцiснула з сябе смяшок. "Падобна, што так. Мы чулi гэта на зямлi". Яна не ѓблытвала ѓ гэта Ларэн. "Вядома, мы ведаем, што другой каманды няма, так што, магчыма, гэта адна з iншых краiн, якая выкарыстоѓвае былых амерыканскiх спецназаѓцаѓ цi нават наймiтаѓ".
  
  "Другарадны элемент замежнага ѓрада, якi выкарыстоѓвае персанал Злучаных Штатаѓ?" Кроѓ зашыпеѓ. "Магла быць, агент Джэй. Магчыма, вы маеце рацыю. Вядома, - яна засмяялася, "другой каманды не будзе".
  
  Хайдэн слухаѓ больш, чым словы. "I калi мы вернемся? Да чаго мы вяртаемся?"
  
  Кроѓ маѓчала, што сказала Хэйдэн, што яна дакладна ведала, пра што пыталiся. "Па адной справе за раз", - у рэшце рэшт сказала яна. "Спачатку павiнны быць знойдзены i нейтралiзаваны так званыя Коннiкi Ордэна".
  
  "Вядома". Хэйдэн таксама ведала, што гэта быѓ яе апошнi шанец пагаварыць напрамую з Кроѓ, таму вырашыла пайсцi крыху далей. "А калi мы зноѓ пачуем амерыканскую балбатню?"
  
  "Хто я такi - палявы агент? Разбярыся з гэтым".
  
  Кроѓ адключыла званок, пакiнуѓшы Хэйдэн некалькi хвiлiн пiльна глядзець на экран мабiльнага тэлефона, зараз пераацэньваючы не толькi сябе, але i намеры сваёй краiны.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк скарыстаѓся магчымасцю адпачыць, пакуль Ёргi, Май i Кiнiмака разбiралiся з новай скрынкай. Той факт, што яно было дастаѓлена з маѓзалея Чынгiсхана i ляжала сярод асабiстых рэчаѓ легендарнай фiгуры, толькi ѓзмацнiѓ пашану, з якой яны абыходзiлiся з iм. Выразны, якi выклiкае агiду сiмвал наверсе даказваѓ, што калiсьцi ён належаѓ Ордэну Страшнага суда.
  
  Кiнiмака вывучаѓ замак. "Я ѓпэѓнены, што ѓ Ордэна калiсьцi быѓ план раздаваць ключы", - сказаѓ ён. "Але жыццё ѓстала на шляху". Ён усмiхнуѓся.
  
  "Смерць", - цiха сказала Май. "Смерць устала на шляху".
  
  "Хочаш, я хупава адкрыю яго?" Ёргi спытаѓ.
  
  "Так, давай паглядзiм на некаторыя з гэтых зладзейскiх навыкаѓ, Ёгi". Алiсiя загаварыла, седзячы спiной да сцяны побач з Дрэйкам, з бутэлькай вады ѓ адной руцэ, пiсталетам у другой.
  
  "Няма сэнсу". Кiнiмака пстрыкнуѓ замком мясiстай лапай. "Гэта не зусiм мастацтва".
  
  Кензi падпаѓзла да яго, калi Май падняла вечка. Гэта быѓ дзiѓны сцэнар, падумаѓ Дрэйк, салдаты зачыненыя ѓ малюсенькiм пакоi, дзе няма дзе сесцi, няма дзе мець зносiны або рыхтаваць ежу. Проста мiнi-халадзiльнiк, набiты вадой, i некалькi каробак печыва. Вокны былi завешаны, дзверы забраныя масiѓнымi заваламi. Дыван быѓ зношаным i смярдзеѓ цвiллю, але салдаты адчувалi i горшае. Гэтага было дастаткова, каб крыху адпачыць.
  
  Сьмiт, якi ахоѓваѓ дзьверы, упусьцiѓ Хэйдэна назад, увайшоѓшы якраз у той момант, калi Мэй пацягнулася да скрынкi. Дрэйку здалося, што бос выглядаѓ змучаным i занепакоеным, на ѓзводзе. Спадзяюся, пазней яна падрабязна раскажа пра сваю размову.
  
  Май некалькi секунд пераступаѓ з нагi на нагу, перш чым выцягнуць рукi. Яна трымала тоѓсты пачак папер, загорнуты ѓ тоѓстую тэчку i перавязаную вузлаватым кавалкам шпагату, што прымусiла некаторых чальцоѓ каманды падняць бровы.
  
  "Няѓжо?" Кiнiмака адкiнуѓся на кукiшкi. "Гэта зброя, якая можа паставiць пад пагрозу мiр?"
  
  "Напiсанае слова, - сказала Кензi, - можа быць даволi магутным".
  
  "Што гэта?" - Спытаѓ я. Спытала Ларэн. "Нас чакаюць усе хлопцы з Вашынгтона".
  
  Час працягваѓ працаваць супраць iх. Як заѓсёды, гэта быѓ ключ да таго, каб заставацца наперадзе гульнi i - у прыватнасцi, гонкi. Дрэйк бачыѓ два шляхi прасоѓвання наперад. "Мэй, Хайдэн i Дал, чаму б вам не высветлiць, што гэта такое? Ларэн - што ѓ цябе ёсць па трэцiм вершнiку, раз ужо нам трэба кiрунак, у якiм рухацца?
  
  Ларэн ѓжо сказала iм, што сустрэнецца з iмi ѓ трэцiм месцы. Цяпер яна гучна ѓздыхнула. "Ну, нiхто не ѓпэѓнены на 100 працэнтаѓ, хлопцы. Каб прадставiць вам карцiну, я збiраюся пазнаёмiць вас з iх iнтэрпрэтацыяй чатырох бакоѓ свету".
  
  Дрэйк назiраѓ, як Мэй i астатнiя, нахмурыѓшыся, прабiраюцца да зброi заваёвы. "У нас ёсць час".
  
  "Што ж, гэта сапраѓды цiкава. Да адкрыцця так званага Новага Святла ѓ шаснаццатым стагоддзi лiчылася, што зямля была падзелена на тры часткi - Еѓропу, Азiю i Афрыку. Падзелам памiж гэтымi кантынентамi быѓ Гелеспонт, якi выдатна ѓпiсваецца ѓ план Ордэна, якому вы вынiкалi да гэтага часу. Такiм чынам, Азiя пачыналася за Гелеспонтам, невядомай краiнай экзатычных багаццяѓ, якую яны звалi ђсходам. Вядома, пазней яны знайшлi Амерыку, i яна тады стала Новым Светам, жаданым, нязведаным i поѓным надзей. Была апублiкавана кнiга эмблем, якiя паказваюць новыя чатыры бакi свету. Азiя, Еѓропа, Афрыка i Амерыка. Падобна, Ордэн вырашыѓ укаранiць гэтае старажытнае мысленне ѓ сваю карту па невядомых прычынах - хаця, верагодна, таму, што яны ѓсё яшчэ лiчылi сябе ѓсемагутнымi патрыярхамi, якiя палююць за рэлiквiямi". Ларэн перавяла дыханне.
  
  "Значыць, гэта перавыхаванне свету, якое адбылося зноѓ, калi яны знайшлi Аѓстралiю, а затым Антарктыду?" Кензi сказала.
  
  "Так, паступовае перавыхаванне на працягу стагоддзяѓ, якое, як некаторыя думаюць, усё яшчэ адбываецца. Але гэта зусiм iншая гiсторыя. Не ѓсё гэта было шчасцем i ружамi. Фраза "чатыры кута зямлi", магчыма, была самым супярэчлiвым выразам у гiсторыi. На iѓрыце гэта перакладаецца як "крайнасць". У Лiчбах 15:38 гэта межы; у Езэкiiля - куты; а ѓ Ёва - канцы. Гэта таксама можна перавесцi як падзелы. Вiдавочна, што Бiблiя прама тут пакiнула сябе адкрытай для кпiнаѓ..."
  
  Дрэйк зразумеѓ гэта. "Таму што гэта мяркуе, што свет плоскi?"
  
  "Так. Але Бiблiя апiсвае гэта ѓ кнiзе Iсаi, называючы гэта сферай. Такiм чынам, наѓмысная спасылка. Сутнасць у тым, што яны маглi выкарыстоѓваць любую колькасць слоѓ - каля тузiна - для апiсання кута. Лiчыцца, што слова "крайнасць" было скарыстана наѓмысна, каб перадаць, ну, менавiта гэта. I нiводны габрэй нiколi не змог бы няправiльна вытлумачыць сапраѓднае значэнне, паколькi на працягу 2000 гадоѓ яны тройчы ѓ дзень выходзiлi тварам да горада Iерусалiму i скандавалi: 'Трубiце ѓ вялiкую трубу за нашу волю. Узьвядзеце сьцяг, каб сабраць нашых выгнаннiкаѓ, i зьбярэце нас разам з чатырох канцоѓ зямлi на нашай уласнай зямлi".
  
  "Значыць, яны не проста выбралi фразу наѓздагад?" - Спытаѓ Смiт.
  
  "Не. Кнiга Прарока Iсаi тлумачыць, як Месiя збярэ свой народ з чатырох канцоѓ зямлi. З усiх канцоѓ яны зьбяруцца ѓ Iзраiлi".
  
  Кензi не паварушыла нi адзiным мускулам i не сказала нi слова. Дрэйк паняцця не меѓ пра яе рэлiгiйныя перакананнi, калi яны ѓ яе наогул былi, але ведаѓ, што, тым не менш, гэта непазбежна стала б значнай часткай яе жыцця. У гэты момант ён вывучаѓ яе крыху больш, пакуль яны чакалi працягу ад Ларэн. Вера Даль у тое, што яна па сваёй сутнасцi добрая i заѓсёды вернецца да свайго маральнага сэрца, у нейкай ступенi апраѓдалася. Ён усё яшчэ бачыѓ у ёй грань - грань беззаконня, - але гэта не абавязкова было дрэнна.
  
  Часам.
  
  Але ѓ вас не магло быць гэтага ѓ абодвух напрамках. I гэта тое, што ён убачыѓ у Кензi - бязлiтасную знiшчальнiцу, калi яна была патрэбна, i якая змагаецца душу, калi яна была не патрэбна. Дзеля яе iм прыйшлося дазволiць ёй змянiцца.
  
  "Вядома, у гэтым ёсць сэнс", - сказаѓ Кiнiмака. "Спачатку Афрыка, потым Кiтай. Дык што ж далей?"
  
  Ларэн адказала неадкладна. "Так, мы думаем, што сэнс Бiблii быѓ у канечнасцях, як i Парадак. Яны ѓскладнiлi задачу таму, хто прыйдзе наступным. Згодна з тэкстам... ну... Я зачытаю адпаведны ѓрывак: 'Знайдзiце месцы спачыну Айца Стратэгii, а затым кагана; горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ, а затым Бiзуна Божага. Але ѓсё не так, як падаецца. Мы наведалi кагана ѓ 1960 годзе, праз пяць гадоѓ пасля завяршэння, паклаѓшы Заваёва ѓ яго труну. Мы знайшлi Бiч, якi ахоѓвае сапраѓдны страшны суд. I адзiны код забойства - гэта калi з'явiлiся Коннiкi. На касцях Айца няма апазнавальных знакаѓ. Iндзеец акружаны зброяй...""
  
  Дрэйк увабраѓ гэта. "Горшы iндзеец, якi калi-небудзь жыѓ? I ён акружаны зброяй? Вядома, гэта можа быць дзе заѓгодна ѓ Iндыi. Гэта краiна, акружаная зброяй".
  
  "Назад, калi Ордэн хаваѓ Коннiкаѓ?"
  
  Дрэйк падумаѓ пра гэта. "Ну, так, я думаю, што так. У любым выпадку, што такое трэцi вершнiк?"
  
  "Голад".
  
  Ён глыбока ѓздыхнуѓ i паглядзеѓ на Алiсiю. "Гэта не магла быць Пухнатая прынцэса, цi не так?"
  
  Алiсiя памахала рукой туды-сюды. "Можа быць. Я прыму гэта да ѓвагi".
  
  Дрэйк вылупiѓ вочы. "Ты страшэнна немагчымы".
  
  "Ёсць якiя-небудзь перавагi?"
  
  "Да чаго?"
  
  "Якая прынцэса? Дзяѓчына павiнна ведаць, ты ведаеш".
  
  Ён вывучаѓ свае чаравiкi. "Што ж. Я заѓсёды быѓ неабыякавы да Клеапатры. Я ведаю, што яна не прынцэса, але..."
  
  "Каралева? Так нават лепей".
  
  Ларэн ѓсё яшчэ казала. "Як я ѓжо казаѓ раней, хлопцы i дзяѓчаты ѓсё яшчэ ацэньваюць, на якога iндзейца мог бы спасылацца Ордэн. Праѓду кажучы, гэта занадта двухсэнсоѓна. Я маю на ѓвазе, нават паставiѓшы сябе на iх месца ѓ iх час, гэта магло быць адным з тузiна".
  
  "I ѓсе яны акружаны зброяй?" - Спытаѓ Смiт.
  
  "Жыву ѓ Iндыi, так. У асноѓным."
  
  "Што ж, прынамсi, у нас ёсць пункт прызначэння", - сказала Алiсiя.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на Мэй, Хэйдэн i Даля, якiя разбiралiся са змесцiвам другой скрынкi, Conquest.
  
  "Ёсць поспехi?"
  
  Хайдэн паварушыла рукой, паказваючы, што яны амаль на месцы. Яна паглядзела ѓгору. "Вiдаць, гэта план сцэнара канца свету. Вы памятаеце эфект стрыжня? Адна маленькая падзея выклiкае iншую i яшчэ адну, кожную большую?"
  
  "Тэорыя хаосу", - сказаѓ Далеч. "Гэта гэта зброя заваёвы, а Чынгiсхан быѓ глыбокiм мысляром. З гэтым вы маглi б заваяваць увесь сьвет".
  
  Дрэйк перакулiѓ сваю бутэльку з вадой.
  
  Алiсiя сказала: "Зброя з эфектам дамiно?"
  
  "Цалкам дакладна. Як забойства Франца Фердынанда прывяло да зоркi Першай сусветнай вайны. Патэнцыйна, гэты план нарастаючага хаосу можа пачаць Трэцюю сусветную вайну".
  
  "I яшчэ," Дрэйк на iмгненне адключыѓ камунiкатар i цiха загаварыѓ, " гэта даволi складана. Каму мы гэта аддамо?"
  
  Усе ѓтаропiлiся. Гэта было абгрунтаванае пытанне. Хэйдэн даѓ зразумець, што яму не варта больш нiчога казаць. Ён ведаѓ, што Вашынгтон i мiнiстр абароны ѓжо былi незадаволеныя iмi, i вярнуѓся да разважанняѓ аб SEAL Team 7.
  
  Супадзенне?
  
  Нi за што.
  
  Хайдэн вывучала лiсты паперы яшчэ некалькi хвiлiн, затым засунула iх пад куртку. Звяртаючыся да ѓсёй каманды, яна пацiснула плячыма, паказваючы, што рашэнне яшчэ не прынятае i з незабяспечанымi дакументамi можа здарыцца абсалютна ѓсё, што заѓгодна.
  
  Уголас яна сказала: "Мы разбярэмся з гэтым, як толькi зможам. Прама зараз нам трэба гэта трэцяе месцазнаходжанне. Ларэн?"
  
  "Я чую цябе. Мы ѓсё яшчэ чакаем".
  
  "Цяпер пачакай хвiлiнку", - сказала Кензi, хмурны выраз на яе твары за апошнiя дзесяць хвiлiн усё яшчэ было выразным. "Вы, людзi, кажаце, што ёсць чатыры вуглы зямлi, праѓда?"
  
  "Ну, у Бiблii згадваецца пра гэта", - сказала Ларэн. "I такi парадак Страшнага суда".
  
  "Ну, нешта ня так. Хiба ты не бачыш гэтага?
  
  Дрэйк мiргнуѓ, зараз больш збянтэжаны, чым калi-небудзь. Далеч уважлiва вывучаѓ Кензi.
  
  "Магчыма, якое-небудзь тлумачэнне дапамагло б?"
  
  "Чатыры вуглы? Афрыка, Азiя, Еѓропа i Амерыка".
  
  "Вядома. Вось што яны мне гавораць".
  
  Кензi развяла абедзвюма рукамi. "А дзе знаходзiцца Iндыя?"
  
  Хайдэн паднялася на ногi. "Чорт вазьмi, Iндыя - гэта частка азiяцкага кантынента".
  
  "З якiмi мы ѓжо разабралiся".
  
  Ларэн разважала, стоячы на нагах. "Што пакiдае толькi Еѓропу i Амерыку", - сказала яна. "Гэй, хлопцы, вы думаеце пра тое ж, пра што i я?"
  
  "Магчыма", - прастагнала Алiсiя. "У цябе таксама заднiца зацякла ад сядзення на паршывым падлозе?"
  
  "Кураня", - сказаѓ Кiнiмака. "Але тады я заѓсёды думаю "кураня"."
  
  "Ордэн - гэта ваенныя злачынцы саракавых гадоѓ. Да таго часу, калi яны схавалi зброю, тэрмiн 'карэнны амерыканец' быѓ у ходу, але яны б не падумалi пра гэта такiм чынам. Дзеля Бога, яны нарадзiлiся ѓ дваццатых цi раней".
  
  "Чырванаскурыя iндзейцы?" Сказаѓ Дрэйк. "З Дзiкага Захаду? Чорт вазьмi".
  
  "Гэта магчыма", - сказала Ларэн. "Што аналiтычны цэнтр шукаѓ не ѓ тым месцы".
  
  "Такiм чынам, хто быѓ горшым з калi-небудзь якiя жылi?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "Дазвольце мне вярнуцца да вас на гэты конт. А пакуль проста сядзь у самалёт".
  
  Дрэйк быѓ не адзiным, хто пiльна глядзеѓ на Хэйдэн.
  
  Назад у Амерыку?
  
  Чорт.
  
  Хэйдэн, у прыватнасцi, назiраѓ за Смiтам. Яны паняцця не мелi, што магло адбыцца пасля падзей у Перу, цi пра што думалi ѓлады. Салдат, да яго гонару, неадкладна пачаѓ паднiмацца i правяраць свой заплечнiк.
  
  Трэцi вершнiк? Голад? А Амерыка? Цi ведаюць нашыя супернiкi?
  
  Цi атрымае яна калi-небудзь хвiлiнку спакою, каб разабрацца ѓ сваiм жыццi?
  
  Не сёння, Хайдэн, не сёння. Зрабiѓшы астатнiм знак прыбраць свае камунiкатары i выключыць iх, яна дэманстратыѓна ѓстала пасярод iх.
  
  "Мы робiм гэта", - сказала яна. "I мы робiм гэта правiльна. Як мы i павiнны, як мы заѓсёды робiм. Але, хлопцы, у мяне ёсць агаворкi. Я веру, - яна зрабiла паѓзу, - што ѓ Кроѓ i амерыканскага ѓрада ёсць другая каманда ѓ гульнi. Каманда марскiх коцiкаѓ 7, i, вiдавочна, яны па-чартоѓску добрыя. Гэтая каманда можа быць не ѓ гульнi, проста каб пераканацца, што мы атрымаем усiх коннiкаѓ".
  
  Дрэйк нахмурыѓся, пачуѓшы гэта. "Прабачце?"
  
  "Ну, ты думаѓ, што можа быць другi сцэнар? Што, калi яны тут, па сутнасцi, для таго, каб знiшчыць нас?
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  Карын Блэйк сядзела, паклаѓшы свае чорныя чаравiкi на стол, зацiснуѓшы мабiльны тэлефон памiж шыяй i падбародкам, пстрыкаючы па клавiятуры свабоднымi рукамi. На ёй былi патрапаная футболка i джынсы, а валасы яна завязала ззаду тоѓстай гумкай для валасоѓ. Голас, якi гаварыѓ ёй у левае вуха, быѓ амаль заглушаны смехам Паладзiн.
  
  "Заткнiся да чортавай мацi, Дзiна!" яна павярнулася i крыкнула.
  
  "Так так". Салдат павярнуѓся з ухмылкай i затым убачыѓ яе твар. "Добра, добра. Божа, хто, чорт вазьмi, паставiѓ цябе галоѓным?
  
  Карын папрасiла прабачэння перад выступоѓцам. "Дзецi хулiганяць", - сказала яна. "Яшчэ няшмат, i яны апынуцца звонку на непаслухмянай прыступцы".
  
  Жанчына цiха засмяялася. "О так, я купiѓ сабе два такiх".
  
  Карын паглядзела на высокага мускулiстага Дыназаѓра i iх таварыша па зброi - маленькага, хударлявага Ву. Абодва салдаты выпускалi пару, iм надакучыла сядзець пад замком у доме ѓ пустынi апошнi тыдзень, наладжваючы розныя сiстэмы. Што iм было патрэбна, дык гэта нейкiя рэальныя дзеяннi.
  
  Карын спытала: "I яны збеглi?"
  
  "Вядома. Я быѓ часткай падраздзялення сувязi. Яны размеркавалi нас па зменах. Каманда SPEAR адабрала каробку ѓ кiтайцаѓ i здолела ѓцячы на Тайвань. Збольшага поспех, збольшага рэзерв на баку iншых каманд, я мяркую".
  
  Карын ведала, што гэта было значна больш, чым проста шанцаванне. Сёння ѓ свеце не было каманды, якая працуе лепш за SPEAR. Калiсьцi яна ганарылася тым, што была часткай гэтага.
  
  "Гэта дзярмо з вершнiкам мала што значыць для мяне", - прызналася яна. "Я засяроджваюся на iншых рэчах. Але скажы мне, куды яны накiроѓваюцца далей?
  
  "Ну, я пакуль не ведаю. Здаецца, Iндыя. Але, здаецца, ёсць некаторыя рознагалоссi. Паслухай, я пагадзiѓся крыху дапамагчы з-за таго, што здарылася з беднымi бацькамi Паладзiна, i таму што мы на адным баку, але ёсць мяжа таго, што я магу сказаць".
  
  Карын адчула расце падазрэнне. "Нам не трэба нашмат больш. Толькi гэта - калi я тэлефаную, мне трэба ведаць пазiцыю каманды Дрэйка. Цi будзе гэта заѓтра цi праз месяц. Ты можаш гэта зрабiць?"
  
  Водгук быѓ устойлiвым. "Так, датуль, пакуль я застаюся ѓ тым жа падраздзяленнi. Я мяркую."
  
  "Дзякуй". Карын хутка скончыла размову, перш чым можна было задаць яшчэ якiя-небудзь пытаннi. Яна скарысталася момантам, каб ацанiць пакой i паглядзець, дзе яны знаходзяцца. З таго часу, як яны адабралi гэтае месца ѓ гнязда наркагандляроѓ, яны ачысцiлi яго ад усяго дрэннага, знаходзячы атрыбутыку ѓ разнастайных месцах, ад маснiц да пад хатай, а таксама ѓ зацiшных кутках па ѓсёй прасторы лофта. Спалiць усё да апошняга кавалачка было патураннем сваiм жаданням. Усё яшчэ знаходзячыся па-за сеткай, Карын, Дзiна i Ву ѓсталявалi кампутары, сродкi сувязi, прылады назiрання i шматлiкае iншае. Калi дом у пустынi павiнен быѓ стаць iх ШТАБ-кватэрай, ён павiнен быць умацаваны, паддавацца абароне, быць замкам у сваiм уласным праве.
  
  Карын падумала, што яны амаль на месцы.
  
  Новая, пакутлiвая думка зараз прыйшла ёй у галаву.
  
  Яна назiрала, як Дзiна i Ву працуюць з кампутарамi, падлучаючы правады ѓ адпаведнасцi з яе ѓласнымi iнструкцыямi i усталёѓваючы праграмнае забеспячэнне, брандмаѓэры i многае iншае. Яна была сапраѓдным дынамiтам у такога роду рэчах да таго, як пачала сваё навучанне. Цяпер яна была значна большым. Так, iм усё яшчэ не хапала некалькiх рэчаѓ, але бягучых сродкаѓ хапiла б толькi на гэта. Iм патрэбна была нейкая крынiца стабiльнага даходу.
  
  Не iгнаруйце гэта. Вы не можаце нацiснуць на гэта, пахавайце гэта глыбока.
  
  Карын ведала ѓсё пра SEAL Team 7. Яна ведала, чаму яны былi на месцах, якiя былi iх мэты; iх моцныя i слабыя бакi; iх парадак дня i канчатковыя сакрэтныя загады. Тады, эфектыѓна аказваючы падтрымку, яна магла б зараз папярэдзiць Мэта Дрэйка.
  
  Гэта хвалявала, гэта скручвала, гэта выклiкала кiслату ѓ яе кiшачнiку.
  
  Кожны iнцыдэнт, праз якi яны прайшлi, яркiя моманты i цяжкiя часы, днi поѓнага вар'яцтва, закраналi яе эмоцыi, як птушка дзюбае ѓпартага чарвяка. Карын ужо аднойчы была так моцна паранена i махнула рукой на жыццё, толькi каб зноѓ здабыць яе ѓ самых нечаканых месцах. Ёй была даравана новая мэта.
  
  I зноѓ, зусiм нечакана, яна адчула спусташэнне, калi памерлi яе брат i сям'я, а затым каханне, калi Камода закахаѓся ѓ яе. Магчыма, той вельмi раннi iнцыдэнт, калi яна была такая маладая, разбурыѓ яе i накiраваѓ на шлях жыцця.
  
  Спусташэнне.
  
  Цяпер усё, што яна сапраѓды хацела зрабiць, гэта знiшчыць усё добрае, што ѓ яе было. Калi нешта iшло правiльна, яна хацела, каб гэта правалiлася. Калi б яе чакала нешта вялiкае, яна б паклапацiлася аб тым, каб гэта развалiлася з прадузятасцю.
  
  Калi б новая каманда пачала квiтнець, зблiзiцца, яна б разарвала яе на часткi.
  
  Самаразбурэнне не было новым ладам жыцця для Карын Блэйк. Гэта выбраны мною лад жыцця. Мая ѓтульная коѓдра. Ёй заѓсёды было цiкава, цi пройдзе гэта поѓны круг, прама вакол i зваротна да гэтага.
  
  I вось яна сядзела, расслабленая, валодаючы iнфармацыяй, якой не хапала нават камандзе КАП'Я, калi яны перасякалi чатыры бакi свету ѓ сваiх спробах займець чатыры вiды зброi кашмару. Перакрыжаванне стаяла шырока адчыненым каля яе дзвярэй.
  
  Адзiн шлях вёѓ да магчымай адкуплення, да сяброѓ, таварыства i жыццёвага болю.
  
  Iншы шлях разбурыѓ бы ѓсю гэтую гiсторыю, усю гэту няпэѓную будучыню i даѓ бы ёй усё, у чым яна мела патрэбу: хаос.
  
  Карын сабрала свае рэчы i выйшла на ганак. Паветра пустынi было сухiм, з прымешкай пылу. Высока ѓ небе ѓспыхнуѓ яркi шар. Дзесьцi далёка суперэлiтнае падраздзяленне амерыканскага спецпрызна пад назвай SEAL Team 7 пераследвала яе старых таварышаѓ - Мэта Дрэйка i Алiсiю Майлз, Торстэна Даля i Мэй Кiтана i iншых - з намерам забiць.
  
  Карын падумала аб тым, каб папярэдзiць iх.
  
  Затым прасунула галаву назад у дзверы. "Гэй, няѓдачнiкi, падганяйце свае азадкi. Нам ёсць куды пайсцi i на каго паглядзець. Таемны прытон Тайлера Уэба не будзе заставацца схаваным вечна".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Карын ехала на драбавiку, назiраючы за Дзiна, якi асцярожна вёѓ iх "Додж Рэм" па звiлiстых змейках, якiя ѓтварылi шашы i закуткi Лос-Анджэлеса.
  
  "Трымай курс роѓна", - сказала яна, калi малады салдат абагнаѓ чырвоны родстэр. "Ты памятаеш, што за намi палююць?"
  
  Дзiна ѓхмыльнуѓся ёй з няспелай весялосцю. "Проста шчаслiвы выбрацца з дому, мам. У любым выпадку, ты павiнен ведаць, што я лепшы за цябе. Лепш ва ѓсiх адносiнах".
  
  "Так ты працягваеш казаць".
  
  "Армiя нас не адпусцiць", - сказаѓ Ву. "Кожны раз, калi мы выходзiм на паверхню, мы ѓразлiвыя".
  
  "Збаѓце тон, мiстэр Мiзэры. Божа, вы двое маглi б адыграць падвойную ролю".
  
  "Паглядзiм, наколькi ты будзеш шчаслiвы, калi яны падлучаць твае гайкi да аѓтамабiльнага акумулятара".
  
  "Не будзь аслом, Ву. Гэта войска, а не ЦРУ".
  
  Карын атрымлiвала асалоду ад пастаяннымi панарамнымi вiдамi па абодва бакi ад машыны; Лос-Анджэлес, якi раскiнуѓся ва ѓсёй сваёй красе. Момант, каб расслабiцца i нi пра што не думаць. Густая зелянiна i бетонныя гiганты змагалiся за першынство, а за iмi - металiчныя вышынныя дамы, якiя зiхацелi пад пякучым сонцам. Лёгкi смог вiсеѓ на ѓзроѓнi аблокаѓ, зацямняючы дзень, але гэта было ледзь прыкметна. Людзi прыходзiлi i сыходзiлi, ледзь прыкметныя на тратуарах i ѓ гандлёвых цэнтрах, праносячыся сюды-туды на сваiх аѓтамабiлях. Галiвудскiя ѓзгоркi павольна праехалi справа, незаѓважаныя, таму што ѓ гэты момант Дзiна заѓважыѓ чорна-белую патрульную машыну, якая выязджае на хуткасную паласу, i прытармазiѓ, як добры хлопчык, якiм ён i быѓ, не адводзячы вачэй ад дарогi, засяродзiѓшыся проста перад сабой.
  
  Калi б вы не глядзелi на iх, яны б вас не заѓважылi.
  
  У рэшце рэшт адкрылася прыбярэжная дарога, i яны былi на шляху ѓ Сан-Францыска.
  
  "Лепш, чым у пустынi". Ву вывучаѓ блiскучыя, перакочваюцца хвалi.
  
  Карын прааналiзавала будучую задачу. Яны нездарма правялi час у штаб-кватэры. Па-першае, яны ѓсталявалi кампутары, два першакласных Mac з такой колькасцю спецыяльных цацак, колькi маглi сабе дазволiць. Оптавалакновы кабель быѓ самай складанай часткай, але як толькi яны разабралiся з гэтым i Карын ѓсталявала мноства брандмаѓэраѓ, яны былi гатовыя да працы. Нават тады, нават з Карын за клавiятурай i выкарыстаннем яе генiяльнага iнтэлекту, у iх не было магчымасцяѓ для вар'ята ѓзлому. Яны былi абмежаваныя, змушаныя выкарыстоѓваць вынаходлiвасць.
  
  Карын ведала аб незлiчоных сакрэтных банкаѓскiх рахунках Тайлера Уэба. Яна назiрала за iмi, калi працавала на Спiр. Яна была дасведчаная аб тым, што некаторыя звалi яго спадчынай; аб невялiкай колькасцi сакрэтаѓ, якiя ѓ яго былi ѓ яе старой камандзе. I яна была дасведчаная аб вялiзным схованцы; нешта, што найбагацейшы, заѓзяты сталкер у мiры назапасiѓ супраць сотняѓ людзей, iзноѓ жа, уключаючы чальцоѓ яе старой каманды.
  
  Большасць лiчыла, што, паколькi Уэб быѓ мёртвы, яны маглi б знайсцi яго ѓ вольны час.
  
  Праблема была ѓ тым, што ѓ Карын не было такiх думак. Доступ да схованкi даѓ бы ёй незлiчоную ѓладу - i ѓ канцы ѓсяго ѓлада была там, дзе ѓсё гэта было. Трое з iх маглi б рухацца далей адтуль; атрымлiваючы грошы, ананiмнасць, бяспека i ѓплыѓ. Вядома, калi б былi сотнi людзей, якiя шукаюць заначку Уэба, яе было б асаблiва цяжка выкрасцi.
  
  Прама зараз нiхто не ведаѓ, дзе гэта было.
  
  Акрамя Карын Блэйк.
  
  Прынамсi, так яна думала. Наступныя некалькi гадзiн пакажуць. Iнсайдэрская iнфармацыя была вельмi карыснай. Яна ведала ѓсё пра Мiкаласа Бэлу i пра тое, як выкрывальнiк, седзячы ѓ турэмнай камеры, расказваѓ усё - iмёны, месцы, асобы, усю гэтую гнiлую клааку. Яна ведала, як Ларэн Фокс любiла бываць у гасцях. Яна ведала людзей, якiя слухалi i размаѓлялi з Ларэн Фокс.
  
  Ну, яна ведала iх, яны не абавязкова ведалi яе.
  
  Можа быць, крыху спазнiлася на вечарынку - вайсковая падрыхтоѓка Карын i наступны ад'езд занялi некаторы час, - але яна кампенсавала гэта невялiкiм хакерскiм талентам вышэйшага класа. Размовы Бэла праслухоѓвалiся. Смiту, здавалася, хапала духу рэгулярна атрымлiваць копiю гэтых гутарак - непаслухмяны хлопчык - i ставiцца да iх так, як ён хацеѓ. Хто ведаѓ, што зрабiѓ з iмi запальчывы салдат, якi лёгка паддаецца гневу? Абараняѓ нацыянальную бяспеку, вiдавочна.
  
  Сутнасць была ѓ тым, што Карын магла ѓзламаць лiнiю, якая вяла непасрэдна да сеткi Смiта. Для яе гэта была адносна лёгкая праца. Яна патрацiла час, каб сабраць багатую здабычу. Тайлер Уэб калiсьцi валодаѓ незлiчонымi офiсамi, дамамi, пентхаусамi i нават востравам па ѓсiм свеце. Назвы месцаѓ, якiя знайшлi водгук у яе, уключалi Вашынгтон, акруга Калумбiя, Нiягару i Монтэ-Карла. Бэл размаѓляѓ з Ларэн, але ён таксама размаѓляѓ з ахоѓнiкамi i адвакатамi, i запiсы Смiта ѓключалi фрагменты з усiх iх.
  
  У Смiта не самая блiскучая будучыня, падумала яна.
  
  Як бы вы гэта нi круцiлi, iнцыдэнт у Перу - цi iнцыдэнты - пагрузiлi каманду SPEAR у свет пакут.
  
  Карын змянiла сваё становiшча, калi мiма прамiльгнуѓ знак, якi паведамляе, што яны знаходзяцца ѓ 130 мiлях ад Сан-Францыска. Бэл стаѓ даволi красамоѓны з Ларэн - зноѓ i зноѓ выкладаючы факты, якiя, магчыма, былi правiльнымi, называючы iмёны, месцы, банкаѓскiя рахункi. На дадзены момант Карын не адважвалася выкарыстоѓваць нiводны з акаѓнтаѓ, баючыся, што ѓлады могуць незаѓважна сачыць за iмi, каб убачыць, хто з'явiѓся. Спачатку iм патрэбен быѓ надзейны план дзеянняѓ i ѓцёкаѓ.
  
  Адсюль i паездка ѓ Сан-Францыска.
  
  Калi на яго нацiснулi, Бэл распавёѓ, як Уэб часам выхваляѓся тым, што ён ведаѓ. Гэты чалавек быѓ рытуальным праследавацелем, багатым ценем, якi валодаѓ рэсурсамi, здольнымi выкрыць, прычынiць боль i завалодаць практычна любым чалавекам у свеце, калi б ён захацеѓ. Уэб заѓсёды прапаноѓваѓ Бэлу прынадныя кавалачкi, падстаѓляючы яго, але пры гэтым намякаѓ на тое, што ён называѓ "мацярынскай жылой".
  
  Гэтая "мацярынская жылка" апынулася адмысловым офiсам, дзе памяшаны з манiяй велiчы захоѓваѓ увесь бруд, якую ён калi-небудзь збiраѓ на каго-небудзь. Вядома, ён нiколi не казаѓ Бэлу, дзе гэта было.
  
  Карын абдумала ѓсё гэта, хоць. У яе была выключная перавага - магчымасць убачыць усё гэта знутры. I яна ѓспомнiла моманты, калi Уэб краѓ iнфармацыю ѓ большасцi членаѓ каманды i таемна наведваѓ iх. Яе эдэтычная памяць уступiла ѓ свае правы прама тамака. Вядома, гэта было нялёгка, але Карын ведала, што Уэб тады працаваѓ у вядомым офiсе ѓ Вашынгтоне i здолеѓ адсачыць перапiску, якая зараз была зарэгiстраваная.
  
  Вялiкiя файлы адпраѓлялiся на пэѓны адрас у Сан-Францыска паѓтузiна разоѓ. Далейшыя расследаваннi паказалi, што iншыя вялiкiя файлы былi атрыманы з iншых вядомых офiсаѓ. Такiм чынам, пакуль улады капалiся ѓ тоѓстым масiве дадзеных, Карын змагла дакладна вызначыць, што ёй было патрэбна.
  
  Дзiна правёѓ iх скрозь паток машын, праз Залатыя вароты i мiма Рыбацкай прыстанi. Турысты апанавалi мясцовасць з фотаапаратамi напагатове, выходзячы на дарогу без асаблiвага клопату пра сябе. Дзiна змяшаѓся з патокам машын, не даючы копам нагоды заѓважыць iх. Стромкi ѓзгорак завёѓ iх далей у горад, i неѓзабаве яны кружылi па Юнiён-сквер, праязджаючы мiма банкаѓ i аптэк, караблёѓ i рэстаранаѓ у самым складаным на сённяшнi дзень iмкненнi - знайсцi добрае месца для паркоѓкi.
  
  "Проста пакiнь гэта тут". Ву звярнуѓ увагу на невялiкую прастору каля Walgreens. "Адрас знаходзiцца ѓ пяцi хвiлiнах хады адсюль".
  
  "Пяць хвiлiн?" Сказала Карын. "Магла б быць цэлая вечнасць, калi б Уэб пакiнуѓ якiя-небудзь непрадбачаныя абставiны".
  
  "Плюс", - сказаѓ Дзiна, павольна наблiжаючыся да месца прызначэння, - "гэта "Додж Рэм". Мне было б цяжка прыпаркаваць сваю азадак на гэтым месцы".
  
  "Хочаш, каб я гэта зрабiѓ? Я ѓмею вадзiць".
  
  "О, няѓжо? Ну, вядома, "Тарэта". Давай паглядзiм, як ты справiшся-"
  
  "Дзецi", - выдыхнула Карын. "Заткнiся нахуй. Бачыш вунь там?"
  
  "Нам патрэбен добры доступ для хуткiх уцёкаѓ. Нам патрэбен хуткi доступ. Нам трэба..." Дзiна зрабiѓ паѓзу. "Чорт, нам спатрэбiцца гараж на працяглы тэрмiн, цi не так?"
  
  Карын кiѓнула. "Прама тут. Калi спатрэбiцца, мы на час залягаем на дно; мы заѓсёды зможам з'ехаць адсюль у iншы дзень, калi ѓляжацца пыл".
  
  "Чорт, спадзяюся, што не", - прамармытаѓ Ву. "Праводзiѓ дастаткова часу з вамi двума ѓ гэтыя днi".
  
  "Гэта праблема?" Разважала Карын, пакуль Дзiна вёѓ "Рэм" да падземнай паркоѓкi.
  
  "Ну, тэстастэрон крыху завышаны. Вы двое спаборнiчаецеся, як браты i сёстры, увесь час. Часам становiцца крыху стомна".
  
  "Мы? Спаборнiчаць?" Карын злосна паглядзела на Дзiна. "Няѓжо мы?"
  
  Малады салдат гучна засмяяѓся. "Толькi таму, што ты не хочаш прызнаць, што я лепшы за цябе".
  
  "Я гэтага не бачу". Карын крытычна агледзела яго, затым павярнулася да Ву. "Ты бачыш гэта?"
  
  "Дазвольце мне выказаць гэта такiм чынам. Калi вы двое калi-небудзь нап'ецеся ѓ вусцiлку i вырашыце спаравацца, вам давядзецца рабiць гэта стоячы, таму што вы абодва захочаце быць зверху ".
  
  Карын хрыпла засмяялася, калi Дзiна нарэшце знайшоѓ месца на свой густ. "П'яны ѓ вусцiлку? Чорт, у свеце проста недастаткова алкаголю, каб гэта адбылося, Ву".
  
  Дзiна дастаѓ ключы i прыадчынiѓ дзверы. "Пара засяродзiцца. Усё гэтае глупства са спарваннем не дапамагае".
  
  "Табе не падабаюцца дзяѓчыны, Дзiна?" Карын далучылася да двух мужчын, якiя стаялi наперадзе. "У Сан-Францыска ёсць заапарк. Мы заѓсёды можам адвезцi вас туды пасля таго, як скончым".
  
  Дзiна праiгнараваѓ яе, дастаѓ свой мабiльны i пачакаѓ, пакуль загрузiцца патрэбны iм адрас. "Тры хвiлiны", - сказаѓ ён. "Мы гатовы?"
  
  Карын сунула плечы ѓ заплечнiк. "Як чорт".
  
  
  * * *
  
  
  Гэта быѓ офiсны будынак, вышынны, i памяшканне Уэба знаходзiлася на трыццаць пятым паверсе. Карын падумала, што гэта было незвычайна для яго - вар'ят звычайна аддаваѓ перавагу жыць на самым высокiм узроѓнi, каб глядзець на ѓсiх пагардлiва, - але яна падумала, што ён мог бы захаваць гэты адрас як мага больш сцiплым i сакрэтным - гэта было тое, чым ён даражыѓ, i элiтнае сховiшча працы ѓсяго яго жыцця.
  
  Усе меры перасцярогi, падумала яна.
  
  Што зрабiла тое, што яны збiралiся зрабiць, яшчэ больш...
  
  Дурны? Наиве? Разумны? Разумны?
  
  Яна змрочна ѓсмiхнулася сама сабе, калi зразумела, што адказ залежыць ад вынiку.
  
  Трыо ѓвайшло праз дзверы на першым паверсе, заѓважыла некалькi лiфтаѓ i накiравалася туды. Мужчыны i жанчыны ѓ цёмных гарнiтурах блукалi ѓзад i наперад. У далёкiм куце размяшчаѓся iнфармацыйны стол, за якiм працавалi дзве чарнавалосыя сакратаркi. Узровень шуму быѓ нiзкiм, усе старалiся не шумець. Карын убачыла аднаго грузнага ахоѓнiка ѓ куце, якi глядзеѓ на якi праязджае транспарт i тры камеры сачэння. Яна падвяла Дзiна да iнфармацыйнага табло.
  
  "Трыццаць пяць". Яна кiѓнула. "Цэлым паверхам валодае адна кампанiя".
  
  "Мае сэнс".
  
  Ву ѓтаропiѓся на назву. "Сiстэмы Минмак"?" ён прачытаѓ. "Усё па-старому, усё па-старому".
  
  Безаблiчныя карпарацыi, якiя кiравалi светам.
  
  Карын рушыла далей, дабраѓшыся да лiфтаѓ i пераправерыѓшы. Яе не здзiвiла б, калi б яна выявiла пусты нумар 35 - або прапушчанае ѓсё разам лiк, - але вось яно - белае i блiскучае, як i ѓсе астатнiя. Жыхары нацiскалi кнопкi на розных паверхах, i Карын чакала да апошняга, але толькi яна нацiснула 35.
  
  Яны не прымусiлi сябе доѓга чакаць. Яна зняла свой заплечнiк, прыкiнуѓшыся, што рыецца ѓсярэдзiне ѓ пошуках чагосьцi. Дзiна i Ву таксама падрыхтавалiся. Калi лiфт зазвiнеѓ i дзверы адчынiлiся на адзнацы 35, тройца пачакала ѓсяго некалькi секунд, каб убачыць, з чым яны сутыкнулiся.
  
  Палiраваны калiдор сыходзiѓ удалячынь, з дзвярыма i вокнамi па абодва бакi. У далёкiм канцы стаяѓ драѓляны стол. Сцены ѓпрыгожвалi карцiны, безгустоѓныя i сумныя. Карын здагадалася, што хтосьцi чакаѓ з таго самага моманту, як яна нацiснула на кнопку, але зараз яны былi тут. Яны былi гатовыя, нецярплiвыя, маладыя i здольныя.
  
  Яна паказала шлях, уступiла ѓ дзiѓны свет, якi нейкiм чынам усё яшчэ належаѓ мерцвяку. Калi ѓжо на тое пайшло, гэта было спадчынай Уэба. Яго матчына жылка.
  
  Няма камер вiдэаназiрання. Нiякай аховы. Першыя дзверы, якiя яна паспрабавала, так моцна захiсталiся ѓ сваёй раме, што яна пайшла. Усё гэта было напаказ, проста прычыненне. Яна выцягнула пiсталет i набiла кiшэнi крамамi. Камiзэлька, якую яна насiла пад палiто, здавалася ёй грувасткай усю дарогу сюды, але цяпер ён абараняѓ яе. Каманда разгрупавалася, калi яны насцярожана наблiзiлiся да стала.
  
  Карын спынiлася i паглядзела ѓ абодва бакi па двух новых калiдорах. Яна была здзiѓлена, калi загаварыѓ голас робата.
  
  "Цi магу я вам дапамагчы?"
  
  Яна заѓважыла датчык, прымацаваны да пярэдняга краю стала. Тым не менш, яна не бачыла нiякiх камер.
  
  "Алё? Там хто-небудзь ёсць? Валяю дурня.
  
  Увесь гэты час яна абдумвала план у сваёй галаве. Вялiкi паток дадзеных Уэба не толькi прывёѓ яе па гэтым адрасе, яна змагла дакладна вызначыць месцазнаходжанне тэрмiнала, да якога ён прыйшоѓ, выкарыстоѓваючы лiчбавую канструкцыю каркаса будынка. Яна ведала, што iм трэба павярнуць налева, а затым направа, але задавалася пытаннем, што могуць зрабiць робаты...
  
  "Я думаю, мы заблудзiлiся". Яна пацiснула плячыма, гледзячы на Дзiна i Ву. "Проста пачакай, мiстэр Робат, пакуль мы паспрабуем каго-небудзь знайсцi".
  
  Гэта варта было паспрабаваць. Карын накiравалася налева, хлопцы за яе спiной. Першы чалавек-гара з'явiѓся злева, выходзячы з офiса, у адной руцэ ён моцна сцiскаѓ бейсбольную бiту, а ѓ другой пляскаѓ сябе па галаве. Наперадзе з'явiѓся другi, за iм рушыѓ услед трэцi, а затым злева з'явiѓся чацвёрты, на гэты раз з малатком.
  
  Ву хмыкнуѓ. "Трое ззаду".
  
  Карын ѓзмахнула пiсталетам. "Давайце, хлопцы, што я прапускаю?"
  
  Першая гара, чалавек з лысай галавой, ухмыльнуѓся. "Там ёсць радар, дзяѓчынка, i мы застаемся пад iм".
  
  "Я бачу. Такiм чынам, ведаючы Тайлера Уэба так, як ведаю яго я - чалавека, якi любiць шумець у патрэбны час i ѓ патрэбным месцы, - гэта яго сад спакою? Медытацыя? Ну, мы наѓрад цi патурбуем яго зараз, хлопчыкi, цi не так?"
  
  "Стрэл з пiсталета i копы будуць тут праз дзесяць хвiлiн", - сказаѓ мужчына. "УДАР праз дваццаць".
  
  "А ахова будынкаѓ?"
  
  Мужчына засмяяѓся. "Не важна".
  
  "Дзякуй за iнфармацыю".
  
  Карын стрэлiла яму ѓ руку без папярэджання, убачыла, як ён пахiснуѓся. Яна стрэлiла i ѓ наступны раз, у жывот, i пачакала, пакуль ён упадзе на падлогу, перш чым пераскочыць праз яго спiну i выкарыстоѓваць яго пазваночнiк, каб адштурхнуцца.
  
  Бейсбольная бiта праляцела побач з яе галавой, прамахнулася i прабiла дзверы, разбiѓшы шкло i раму. Яна праiгнаравала гэта. Ву быѓ ззаду яе, а Дзiна рухаѓся ѓ iншым кiрунку. Трэцяе атлусценне заступiла ёй шлях. Яна зрабiла два стрэлы ѓ агульную масу, ухiлiлася ад моцнага замаху, а затым у яе не было iншага выбару, акрамя як ударыць нерухомую масу ѓ лоб.
  
  Яна адскочыла назад, узрушаная.
  
  Яна трымалася за пiсталет, калi ѓпала на спiну. Падняѓшы вочы, яна ѓбачыла вялiзны круглы твар, якi ѓтаропiѓся на яе зверху ѓнiз - здранцвелы, жорсткi гiгант з кулявымi адтулiнамi, якiх ён не адчуваѓ, патокамi крывi, якiх ён не бачыѓ, i самай вялiкай драѓлянай дубiнкай з плямамi ад брызавых лёзаѓ, якую яна калiсьцi -небудзь бачыла.
  
  "Грабаны пячорны чалавек".
  
  Карын стрэлiла ѓверх, калi клюшка апусцiлася. Дзве кулi прайшлi скрозь навiсае жывот, стукнуѓшыся ѓ столь, але дубiнка працягвала апускацца. Карын адвярнула галаву. Дубiнка прызямлiлася побач з iм, раскалоѓшы падлогу, высякаючы iскры з блiскучых лёзаѓ. Секунду ён ляжаѓ там, затым рука, якая трымала яго, напружылася, i ён пачаѓ адрывацца ад падлогi.
  
  Карын адскочыла назад, убачыла жудасны твар i стрэлiла прама ѓ яго. На гэты раз уладальнiк адчуѓ гэта i неадкладна пахiснуѓся, на шчасце, упаѓшы направа i прама праз iншага калегу, злавiѓшы ѓ пастку меншага чалавека ѓнiзе.
  
  Ву пераскочыѓ праз яе, страляючы ѓ яшчэ двух здаравенных гмахаѓ. Гэтыя людзi ѓпалi на каленi. Дубiнка стукнула Ву па бiцэпсу, прымусiѓшы яго вiскнуць. Карын павярнулася i ѓбачыла першага мужчыну - лысага хлопца, якому яна прастрэлiла нагу, - якi цягнуѓся побач з ёй, пакiдаючы за сабой крывавы след.
  
  "Ты толькi што здорава ѓсё сапсавала, лэдзi. Для ѓсiх."
  
  "О, дык што цяпер, калi я застрэлiѓ цябе, я лэдзi, так? Я так разумею, вы ведаеце, навошта мы тут?"
  
  Ён пацягнуѓся за сваёй дубiнкай i нажом, якi вiсеѓ у яго на поясе.
  
  "Ты жартуеш? Тут ёсць толькi адно, ты гэта ведаеш".
  
  Карын кiѓнула. "Вядома".
  
  "Але ты нiколi гэтага не знойдзеш".
  
  Яна хутка акiнула поглядам мноства пакояѓ, запоѓненых кампутарнымi тэрмiналамi, усё, без сумневу, якiя працуюць, якiя выконваюць нейкую праграму, i ѓсё такiя ж, як у iх суседзяѓ.
  
  Але яна ведала лепш. "О, я думаю, што мог бы".
  
  Яна таксама ведала, што такi чалавек, як Уэб, нiколi б не падумаѓ аб тым, каб усталяваць выключальнiк. Не пасля ѓсёй цяжкай працы, якую ён прыклаѓ, каб здабыць такi матэрыял, не тады, калi кожны мiлы пераслед, за якi ён калi-небудзь браѓся, адбываѓся прама тут.
  
  Яна вывернулася ад бiты, спынiла ѓдар нажом i пакiнула ѓ мужчыне другую кулявую адтулiну. Яна ѓскочыла i рушыла ѓслед за Ву, затым азiрнулася, каб паглядзець, як справы ѓ Дзiна. Усё было добра. Адзiнай праблемай, з якой яны сутыкнулiся зараз, была палiцыя.
  
  Ву вагаѓся; калiдор быѓ пусты. "Куды накiроѓваецеся?"
  
  Карын прабегла мiма, гэтае месца ѓрэзалася ёй у памяць. "У логава аднаго з горшых монстраѓ, якiя калi-небудзь жылi", - сказала яна. "Так што няхай будзе марозна. Сюды, хлопчыкi".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГI
  
  
  Сам пакой была агiднай, апошнi след Тайлера Уэба, якi кiшыць вонкавымi выявамi, якiя сведчаць аб зласлiвым унутраным вар'яцтве. Яны ѓзламалi замкi за лiчаныя секунды, убачылi фатаграфii ѓ рамках на сценах - любiмыя ахвяры i пераследы, да i пасля стрэлаѓ - i мудрагелiстую калекцыю шпiёнскiх прыстасаванняѓ з усяго свету, расстаѓленых на сталах па ѓсiм пакоi.
  
  Карын iгнаравала гэта, як магла, чуючы сiрэны ѓжо праз зашклёныя вокны. Ву i Дзiна стаялi на варце, пакуль яна iмчалася да тэрмiнала.
  
  Пераправерыѓшы, яна пацвердзiла, што гэта быѓ той самы, якi атрымлiваѓ вялiзныя патокi даных, падключаных да флэш-назапашвальнiка спецыяльнага фармату, i паглядзела на маленькi зялёны агеньчык, якi пацвердзiѓ бы аѓтаматычную загрузку змесцiва тэрмiнала. Карын прадбачыла, што можа быць перададзены вялiкi аб'ём iнфармацыi, i якая адпавядае выявай наладзiла флешку. Гэта было настолькi хутка, наколькi яна магла гэта зрабiць.
  
  "Як у нас справы?" Яна зiрнула ѓгору.
  
  Ву пацiснуѓ плячыма. "Тут усё спакойна".
  
  "Акрамя стогнаѓ", - сказаѓ Дзiна. "Гэтага дастаткова".
  
  Часткай iх плана было пакiнуць ахвяры. Гэта збiла б з панталыку i затрымала б палiцыю. Карын была шчаслiвая, што яны былi, прынамсi, галаварэзамi i заслужылi сваю будучую новую долю ѓ жыццi. Яна зiрнула на мiгатлiвы зялёны агеньчык, убачыла, што ён хутка мiргае, i зразумела, што справа амаль зроблена.
  
  "Будзь гатовы".
  
  За акном завылi сiрэны.
  
  Iндыкатар перастаѓ мiргаць, сiгналiзуючы, што ѓсё завершана. Яна дастала малюсенькi дыск i паклала яго ва ѓнутраную кiшэню на маланкi. "Пара сыходзiць".
  
  Iмгненна хлопчыкi рушылi наперад, асцярожна абыходзячы мужчын, якiя ѓпалi, сплывалi крывёй i штурхаючы дваiх, якiя спрабавалi падняцца. Карын пагражала iм сваiм пiсталетам, але не стала б iм карыстацца. Усё яшчэ можа быць некаторая блытанiна наконт таго, адкуль вялася стральба. Яны ѓжо былi б занятыя камерамi назiрання i задавалi б шмат пытанняѓ. Ключом да ѓцёкаѓ было не дзейнiчаць хутка, нават не быць асьцярожным.
  
  Гэта павiнна было стаць нечаканасьцю.
  
  Яны расшпiлiлi свае заплечнiкi, дасталi iх змест, а затым выкiнулi пустыя сумкi. Утаропiѓшыся адзiн на аднаго, яны кiѓнулi.
  
  "Афiцэр". Ву прывiтаѓ Дзiна.
  
  "Афiцэр". Дзiна энергiчна кiѓнуѓ Карын.
  
  "Сержант", - яна ѓзмацнiла свой брытанскi акцэнт i накiравалася да службовых лiфтаѓ.
  
  У яе ѓ кiшэнi ключ да ѓлады, да ѓрада i каралеѓскiх манiпуляцый, да перавароту за пераваротам, да фiнансавай свабоды i кантролю праваахоѓных органаѓ.
  
  Усё, што iм было патрэбна, - гэта бяспечнае месца для запуску.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Яшчэ адзiн дзень, яшчэ адно падарожжа на самалёце, i Мэт Дрэйк адчуѓ сур'ёзную змену гадзiнных паясоѓ. Узлёт адбыѓся ѓсяго гадзiну таму, i яны даганялi дзень у напрамку Атлантыкi, накiроѓваючыся ѓ Злучаныя Штаты Амерыкi.
  
  Без дакладнага ѓяѓлення аб тым, куды iсцi.
  
  Трэцi вершнiк - Голад. Дрэйк баяѓся ѓявiць, якога роду вайну Ордэн прыдумаѓ для голаду. Яны ѓсё яшчэ былi вельмi паглынуты распрацоѓкай першай зброi - касмiчнай гарматы i, у прыватнасцi, другой зброi - асноѓнага кода. Хэйдэн па-ранейшаму захоѓваѓ усю iнфармацыю пры сабе, але цiск, якi патрабуе падзялiцца, было велiзарным. Толькi раптоѓная мiтусня i невыразны пункт прызначэння рабiлi яе бяздзейнасць прымальным.
  
  Асноѓны код спраектаваѓ падзеi, праведзеныя па ѓсёй палове Еѓропы i, нарэшце, у Амерыцы, каб зрынуць кiраѓнiкоѓ дзяржаѓ свету, разбурыць iнфраструктуру краiны, скаваць iх армii i вызвалiць псiхаѓ - тых, хто хацеѓ адправiць Зямлю назад у цёмныя стагоддзi. Гэта здавалася жахлiва рэальным i пужала лёгкiм. Аднойчы гэтае першае дамiно ѓпала...
  
  Хайдэн маѓчала, пакуль чытала да канца. Дрэйк дазволiѓ свайму розуму пракруцiць у галаве ѓсе нядаѓнiя выкрыццi: Каманда SEAL 7; каманды спецназа, якiя ѓступаюць у бой адна з адной; страты французаѓ, у асноѓным з-за рускiх; i зараз сувязь з карэннымi амерыканцамi. Вядома, тубыльцы былi цудоѓнымi наезнiкамi - магчыма, лепшымi з калi-небудзь якiя жылi. Але адкуль ва ѓсiм гэтым узяѓся голад?
  
  Алiсiя цiха пахрапвала побач з iм, прыадчынiѓшы адно вока. Кензi з усiх сiл старалася зняць гэтую падзею на вiдэа, але Далю ѓдалося яе ѓтрымаць. Дрэйк заѓважыѓ, што гэта было не мяккае фiзiчнае перакананне, а хутчэй словы, якiя прымусiлi яе перадумаць. Ён не быѓ упэѓнены, што Даѓ i Кензi зблiзяцца. Не яго справа, вядома, i ён, па сутнасцi, ехаѓ па тых жа чыгуначных пуцях, але...
  
  Дрэйк хацеѓ лепшага для Вар'яцкага шведа, i гэта было ѓсё.
  
  Ларэн села наперадзе, са Смiтам так блiзка, як толькi мог, каб яна не адчувала сябе занадта няёмка. Ёргi, Кiнiмака i Май цiхiм голасам размаѓлялi ѓ хваставой частцы самалёта; грузавы адсек, у якiм яны знаходзiлiся, быѓ ненашмат больш, чым якая прадзiмаецца скразнякамi грымлiвая ракавiна з высокай столлю. Хаця б раз ён хацеѓ бы паляцець першым класам. Нават трэнер перасягнуѓ клас багажу.
  
  Ларэн засяродзiлася на перапiсцы, якую яны ѓсё яшчэ загадай памiж сабой i Вашынгтонам. Прама зараз гутарка была млявай i несфакусаванай, хутчэй мазгавы штурм, чым сапраѓдная дыскусiя. Хоць так шмат гiкаѓ? Дрэйк не сумняваѓся, што яны знойдуць менавiта тое, што шукалi.
  
  Праходзiлi гадзiны, i Штаты зблiжалiся. Ларэн зацiкавiлася рознымi матэрыяламi, якiя паступаюць з канкуруючых краiн. Iзраiльцяне, падобна, разабралiся з амерыканскiмi сувязямi амаль адначасова са Спiрам. Брытанцы таксама. Кiтайцы захоѓвалi маѓчанне, а французы, магчыма, выйшлi з яго. Дрэйк ведаѓ, што яны нiчога не пачуюць ад марскiх коцiкаѓ. Насамрэч iх там, вядома, не было.
  
  "Цiкава паглядзець, цi адправяць яны гэтыя каманды ѓ Амерыку неѓзаметку", - сказаѓ Даль. "Або выкарыстоѓвайце ѓнутраныя каманды".
  
  "Людзi ѓжо ѓкаранiлiся ѓ грамадства?" Хэйдэн падняѓ вочы. "Я сумняваюся ѓ гэтым. На стварэнне спячых агентаѓ iдуць гады".
  
  "I прыляцець незаѓважаным не складана", - сказаѓ Смiт. "Наркагандляры займалiся гэтым дзесяцiгоддзямi".
  
  "Ёсць якiя-небудзь зачэпкi адносна гэтага горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ?" Спытала Май.
  
  "Не з Вашынгтона, i калi нашы канкурэнты ведаюць, яны трымаюць гэта ѓ сакрэце".
  
  "Лухта сабачая".
  
  Дрэйк паглядзеѓ на час i зразумеѓ, што яны наблiжаюцца да Штатаѓ. Ён асцярожна патрос Алiсiю, каб яна прачнулася.
  
  "Вау?"
  
  "Пара прачынацца".
  
  Кензi нахiлiлася блiжэй. "У мяне напагатове твая бутэлечка, дзетка".
  
  Алiсiя замахала на яе рукамi. "Чорт, блядзь! Прыбярыце ад мяне гэтую штуку!"
  
  "Гэта ѓсяго толькi я!"
  
  Алiсiя адсунулася, наколькi дазваляла пераборка. "Крывавы цыркавы блазан фiззог".
  
  "Што такое шыпучка?" Кiнiмака выглядаѓ шчыра зацiкаѓленым.
  
  "Гэта па-ангельску азначае 'твар", " сказаѓ Дрэйк. I ѓ адказ на вiдавочнае засмучэнне Кензi ён сказаѓ: "Я не згодны. Ты - рыт Бобi Даззлер".
  
  "Няѓжо?" Алiсiя зароѓ.
  
  "Што? "
  
  "Азначае, што на цябе нядрэнна глядзець, каханая".
  
  Кензi нахмурылася, калi Алiсiя пачала рыкаць, i Дрэйк зразумеѓ, што, верагодна, перайшоѓ рысу з абедзвюма жанчынамi. Ну, прынамсi, з Кензi. Ён хутка кiѓнуѓ Ларэн.
  
  "Нi за што. Ты ѓпэѓнены? "
  
  Увага пераключылася на the New Yorker.
  
  "О так, я ѓпэѓнены". Ларэн была дастаткова хуткая, каб схаваць сваё здзiѓленне i адразу ж перайсцi да паведамлення аб навiнах. "Дай мне што-небудзь".
  
  Адразу ж, нiбы па волi лёсу, вярнулiся добрыя навiны. Ларэн ѓключыла гэта на гучную сувязь. "Гэй, людзi, прыемна бачыць, што мы ѓсё яшчэ кайфуем". Мiстэр Нязносны зноѓ на лiнii. "Што ж, добрая навiна ѓ тым, што пакуль вы, хлопцы, атрымлiвалi сваю долю зi, я ѓкалываѓ над распаленым дачырвана кампутарам. Такiм чынам, спачатку другi вершнiк i заваёва. Мiс Джэй? Вялiкiя сабакi брэшуць".
  
  Хайдэн пакiвала галавой. "Гавары па-амерыканску, прыдурак, цi я цябе звольню".
  
  Дрэйк кiнула погляд праз стол, ведаючы, што яна ѓсё яшчэ цягне час. У рэшце рэшт, ключавы код быѓ у iх распараджэннi, i амерыканцы ведалi гэта. Тут яго ахiнула думка, i ён падаѓ ёй знак далучыцца да яго ѓ хваставой частцы самалёта.
  
  Яны цiха прыцiснулiся адно да аднаго.
  
  "Цi магчыма было б проста страцiць адзiн з лiстоѓ?" ён спытаѓ. "Найважнейшы з iх".
  
  Яна ѓтаропiлася. "Вядома, калi вы хочаце намаляваць на нас мiшэнь. Яны не настолькi дурныя".
  
  Ён пацiснуѓ плячыма. "Я ведаю, але паглядзi на альтэрнатыву".
  
  Хэйдэн адкiнуѓся на спiнку крэсла. "Ну, я думаю, нам ужо гамон. Якую шкоду можа прычынiць яшчэ адзiн акт непадпарадкавання?"
  
  "Давайце спытаем каманду SEAL 7, калi яны дабяруцца сюды".
  
  Двое некаторы час глядзелi адзiн на аднаго, абодва задаючыся пытаннем, якiмi менавiта былi загады iншай каманды. Сакрэтнасць усяго гэтага непакоiла iх. Хэйдэн пачуѓ, як нязносны мужчына зноѓ пачаѓ гаварыць, i павярнуѓся.
  
  "Агент Джэй, Вашынгтон хоча ведаць дакладныя падрабязнасцi аб шкатулцы заваёвы".
  
  "Скажы iм, што я з iмi звяжуся".
  
  "Ммм, праѓда? Добра."
  
  "У вас ёсць што-небудзь новенькае?"
  
  "Так, так, мы хочам. Дай мне секунду".
  
  Хэйдэн павярнуѓся назад да Дрэйка. "Настаѓ час прымаць рашэнне, Мэт. Да канца?"
  
  Дрэйк пахiстаѓся на абцасах i ѓсмiхнуѓся. "Заѓсёды".
  
  Хайдэн выцягнуѓ лiст паперы са стоса.
  
  "Вы ѓжо знайшлi патрэбны лiст?"
  
  "Я думаѓ пра гэта дзве гадзiны таму".
  
  "Ах".
  
  Разам, i без лiшняй секунды пакут, яны знiшчылi найважную зачэпку ѓ асноѓным ланцужку. Затым Хэйдэн склаѓ усе лiсты назад разам i паклаѓ iх назад у скрынку для замовы. Астатняя частка каманды глядзела на iх абодвух без каментароѓ.
  
  Разам яны былi як адно цэлае.
  
  "Добра". Чалавек з Вашынгтона вярнуѓся. "Цяпер мы па-сапраѓднаму рыхтуем на газе. Падобна, Ордэн Страшнага суда патрапiѓ у кропку са сваiмi апiсаннямi трэцяга Вершнiка - Голаду. Горшы iндзеец, якi калi-небудзь жыѓ, i што ён акружаны зброяй".
  
  "Карэнны амерыканец?" - спытаѓ Кiнiмака.
  
  "О так, нарадзiѓся ѓ 1829 годзе; гэта праз семсот гадоѓ пасля Чынгiсхана i праз тысячу чатырнаццаць сотняѓ пасля Ганiбала. Амаль дакладна..." Ён зрабiѓ паѓзу.
  
  "Дзiѓна", - Кiнiмака запоѓнiѓ прабел.
  
  "Можа быць, магчыма", - сказаѓ батанiк. "Нехта аднойчы сказаѓ, што супадзенняѓ не бывае. Што ж, паглядзiм. У любым выпадку, я змянiѓ маршрут самалёта, i зараз вы накiроѓваецеся ѓ Аклахому".
  
  "Цi ведаем мы, кiм можа быць гэты стары вершнiк?" Спытаѓ Дрэйк.
  
  "Я б сказаѓ, што ён самы знакамiты карэнны амерыканец з усiх, не самы горшы, але што я ведаю?"
  
  Алiсiя паварушылася, усё яшчэ знаходзячыся ѓ паѓдрымоце. "Не так ужо i шмат, чорт вазьмi".
  
  "Што ж, дзякую вам. Што ж, Гаяяле, што азначае "той, хто пазяхае", быѓ знакамiтым правадыром племя апачей. Яны супрацiѓлялiся ЗША i мексiканцам на працягу ѓсяго яго жыцця, яго рэйды сталi жахлiвай стрэмкай у баку Амерыкi".
  
  "Многiя карэнныя амерыканцы так i рабiлi", - сказала Май.
  
  "Вядома, i гэта правiльна. Але гэтага чалавека пачыталi як цудоѓнага лiдэра i стратэга, архетып рэйдэрства i вайны помсты. Гэта гучыць знаёма?"
  
  Дрэйк згодна кiѓнуѓ. "Тое ж, што Ганiбал i Чынгiсхан".
  
  "Ты зразумеѓ, малыш. Ён тройчы здаваѓся, а затым тройчы здзяйсняѓ уцёкi. Яны знялi некалькi фiльмаѓ пра яго подзвiгi. З iм тады абыходзiлiся як з ваеннапалонным i спачатку перавезлi ѓ Форт Боѓi разам з многiмi iншымi".
  
  "I ён зноѓ збег?" Алiсiя выглядала так, нiбы хацела б так думаць.
  
  "Не. У старасцi Джеронимо стаѓ знакамiтасцю".
  
  "А, зараз я разумею", - сказаѓ Дрэйк. "Разам з Сядзячым быком i шалёным канём, ён, верагодна, самы вядомы".
  
  "Ну, так, i ты ведаѓ, што гэтыя трое звычайна зьбiралiся разам? Вау-вау, сядзiм ля вогнiшча. Пабудаваць тое i тое? Пагаворым пра выбар вашай каханай знакамiтасцi, з якой можна пайсцi выпiць каву - я б абраѓ гэтых траiх".
  
  Алiсiя кiѓнула. "Гэта быѓ бы незабыѓны вопыт", - пагадзiлася яна. "Вядома, пры ѓмове, што Дэп i Барэаназ не былi вольныя".
  
  "У 1850 годзе? Верагодна, не. Але гэты хлопец, Дэп? Здаецца, што ён нiколi не старэе, дык што хто ведае? Памятаеце гiсторыю пра знахароѓ, якiя маглi перамяшчаць сваiх ваб - сваiх духаѓ - скрозь час? У любым выпадку... Джеронимо з'явiѓся на Сусветнай выставе 1904 гады i некалькiх iншых меней значных выставах. Небараку так i не дазволiлi вярнуцца на радзiму, i ён памёр у Форт-Сiле, усё яшчэ будучы ваеннапалонным, у 1909 годзе. Ён пахаваны на iндзейскiх могiлках Форт Сiл у асяроддзi магiл сваякоѓ i iншых ваеннапалонных апачей".
  
  "Зброя". Далеч сказаѓ. "Храбрацы".
  
  "Так, i, вядома, мноства прылад самога форта Сiл, якi сёння служыць артылерыйскай школай войска Злучаных Штатаѓ. Гэта застаецца адзiным дзейным фортам паѓднёвых раѓнiн, якi адыграѓ сваю ролю ѓ так званых iндзейскiх войнах i прымаѓ актыѓны ѓдзел ва ѓсiх буйных канфлiктах з 1869 года." Вылюдак зрабiѓ паѓзу, перш чым дадаць: "Ордэн абраѓ гэтае месца i гэтага вершнiка не проста так".
  
  "Акрамя зброi?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "I благая слава таксама", - рушыѓ услед адказ. "Першапачатковым рэйдам на iндзейскiя тэрыторыi кiравалi адсюль Бафала Бiл i Дзiкi Бiл Хiкок. У форт уваходзiѓ 10-ы кавалерыйскi полк, таксама вядомы як Салдаты Бафала."
  
  "Такiм чынам, падвядзем вынiк". Далеч уздыхнуѓ. "Магiла Джэранiма знаходзiцца ѓнутры форта Сiл. Ордэну ѓдалося засакрэцiць планы стварэння разбуральнай зброi ѓнутры яе сама меней сорак гадоѓ таму, i цяпер паѓтузiна самых смяротных каманд спецназа на планеце на злом галавы накiроѓваюцца да яе."
  
  У глыбокай цiшынi гiк весела сказаѓ: "Так, чувак, класная штука, а?"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Калi самалёт заходзiѓ на пасадку на заключным этапе палёту ѓ Аклахому, каманда абмяркоѓвала тое, што iм было вядома на дадзены момант - большасць выкрыццяѓ аб чатырох баках зямлi, Вершнiках i смяротнай зброi, якую нацысцкiя ваенныя злачынцы закапалi ѓ магiлах старых военачальнiкаѓ. Змова была шырокая, складаная, i гэта было непазбежна - таму што Ордэн хацеѓ, каб яна была жыццяздольнай на працягу ста гадоѓ. I нават зараз, паводле тэксту, чацвёрты Вершнiк быѓ "праѓдзiвым страшным судом".
  
  У святле выяѓленага на дадзены момант зброi, што, чорт вазьмi, гэта можа быць?
  
  Дрэйк абдумаѓ гэта. Спачатку яны павiнны былi дабрацца да форта Сiл i перашкодзiць усiм займець у свае рукi зброю голаду. I турбуйцеся аб iншых, якiя накiроѓваюцца прама да чацвёртага Вершнiка - Бiзуну Божаму. Я маю на ѓвазе... што гэта за назоѓ такое?
  
  "Магу я задаць пытанне?" - сказаѓ ён, калi самалёт пачаѓ знiжацца.
  
  "Ты ѓжо зрабiѓ", - зарагатаѓ гiк, прымусiѓшы Хэйдэн, Алiсiю i Мэй закрыць вочы, iх цярпенне лопнула.
  
  "Як Джеронимо атрымаѓ свой тытул?"
  
  "Джаронiма быѓ сапраѓдным байцом. Нават перад смерцю ён прызнаѓся, што шкадуе аб сваiм рашэннi здацца. Яго апошнiмi словамi былi: 'Я нiколi не павiнен быѓ здавацца. Я павiнен быѓ змагацца, пакуль не застануся апошнiм у жывых.' У яго таксама было дзевяць жонак, некаторыя адначасова."
  
  "Але горшы iндзеец, якi калi-небудзь жыѓ?"
  
  "Падчас сваёй ваеннай кар'еры Джеронимо быѓ знакамiты сваiмi дзёрзкiмi выхадкамi i незлiчонымi ѓцёкамi. Ён знiкаѓ у пячорах, з якiх не было выйсця, каб пазней яго бачылi звонку. Ён нязменна перамагаѓ, хаця заѓсёды быѓ у меншасцi. У Нью-Мексiка ёсць месца, i дагэтуль вядомае як пячора Джеронимо. Адна з найвялiкшых гiсторый апавядае пра тое, як ён узначальваѓ невялiкую групу з трыццацi васьмi мужчын, жанчын i дзяцей, за якiмi больш за год жудасна палявалi тысячы амерыканскiх i мексiканскiх вайскоѓцаѓ. Такiм чынам, ён стаѓ самым вядомым карэнным амерыканцам усiх часоѓ i заслужыѓ сабе тытул "горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ" сярод белых пасяленцаѓ таго часу.
  
  "Аднойчы мяне назвалi "горшай сукай, якая калi-небудзь жыла", - з нудой успамiнала Алiсiя. "Не магу ѓспомнiць, ад каго".
  
  "Толькi адзiн раз?" Спытала Кензi. "Гэта дзiѓна".
  
  "Хутчэй за ѓсё, гэта быѓ я". Май злёгку ѓсмiхнулася ёй.
  
  "Або я", - сказаѓ Дрэйк.
  
  Далеч выглядаѓ так, быццам у яго ламалiся мазгi. "Ну, я думаю, я памятаю..."
  
  "Форт Сiл", - сказаѓ пiлот. "Засталося дзесяць хвiлiн. У нас ёсць дазвол на пасадку, i ѓ гэтым раёне горача".
  
  Дрэйк нахмурыѓся, рыхтуючыся. "Гарача? Ён чытае па адрэдагаваным сцэнары цi што?"
  
  "Там, унiзе, павiнна быць, чалавек восемдзесят". Кiнiмака ѓтаропiѓся ѓ вельмi маленькае акно.
  
  "Я думаю, ён мае на ѓвазе - занепакоены", - загаварыѓ Ёргi. "Або пад ударам".
  
  "Не, ён мае на ѓвазе яго статус", - сказаѓ iм Смiт. "Выдатна падрыхтаваныя".
  
  Самалёт дакрануѓся да зямлi i хутка спынiѓся. Амаль адразу ж пачалi адчыняцца заднiя грузавыя дзверы. Каманда, якая ѓжо пацягнулася i на нагах, паспяшалася выйсцi на сонечнае святло, якое ярка адбiвалася ад асфальту. Iх чакаѓ верталёт, якi павёз iх на тэрыторыю Форт-Сiла. Калi яны прыляцелi, палкоѓнiк з Форт-Сiла праiнфармаваѓ iх аб сiтуацыi.
  
  "Мы тут у поѓнай баявой гатоѓнасцi. Уся зброя падрыхтавана, зараджана i нацэлена. Магiла Джэранiма таксама, i мы гатовыя здымацца".
  
  "Нас засталося пяцёра". Сказаѓ Хэйдэн. "Жорстка наступаю на месца пахавання. Я ѓпэѓнены, што вы дасведчаныя пра ѓсiх патэнцыйных супернiкаѓ".
  
  "Я быѓ цалкам падрыхтаваны, мэм. Гэта аб'ект армii Злучаных Штатаѓ, аб'ект Корпуса марской пяхоты, а таксама база супрацьпаветранай абароны i пажарнай брыгады. Паверце мне, калi я кажу вам, што мы разгледзелi ѓсе нашы куты".
  
  Хэйдэн адключыѓся i назiраѓ, як унiзе з'яѓляецца Форт Сiл. Дрэйк вывучыѓ мясцовасць i ѓ апошнi раз праверыѓ сваю зброю.
  
  Я па-чартоѓску на гэта спадзяюся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  Атмасфера была наэлектрызаванай, кожны салдат напружаны i чакаѓ нейкай вайны. Каманда прайшла памiж шырокiмi цаглянымi калонамi i рушыла сярод мноства надмагiлляѓ, кожнае з якiх было месцам спачыну загiнулага героя. Магiла Джеронiма знаходзiлася ѓ баку ад пракладзенай дарогi, i iм спатрэбiлася шмат дадатковых хвiлiн, каб дабрацца да яе. Хайдэн iшоѓ наперадзе, а Кiнiмака замыкаѓ шэсце.
  
  Дрэйк слухаѓ, прывыкаючы да свайго асяроддзя. На месцы столькiх артылерыйскiх дывiзiёнаѓ нiколi не было цiха, але сёння чалавек мог амаль пачуць, як шамацiць лiст на ветры. Па ѓсёй базе людзi чакалi. Яны былi падрыхтаваны. Загад быѓ пасланы звыш, каб цвёрда стаяць перад аблiччам таго, што павiнна было адбыцца. Амерыканцы не стукнулi б у бруд тварам.
  
  Яны iшлi па вузкай, усыпанай сланцам сцяжынцы, iх чаравiкi храбусцелi. Здавалася дзiѓным заставацца ѓ стане падвышанай гатовасцi ѓсярэдзiне такой базы, але краiны i каманды, з якiмi iм супрацьстаялi, без сумневу, былi здольныя на ѓсё.
  
  Дрэйк iшоѓ побач з Ларэн, якая трымала каманду ѓ курсе любой новай iнфармацыi.
  
  "Французы ѓсё яшчэ дзейнiчаюць. Два з iх на дадзены момант, яшчэ больш у шляху".
  
  "Паведамленнi аб перастрэлцы ѓ Аклахома-Сiцi. Маглi б быць брытанцы. На дадзены момант немагчыма сказаць".
  
  I адказ: "Так, у нас сапраѓды ёсць зброя заваёвы. Гэта проста тут. Калi вы прызначыце каго-небудзь на базе, я ѓпэѓнены, мы зможам гэта перадаць".
  
  Дрэйк выказаѓ здагадку, што яны, верагодна, былi ѓ бяспецы ад каманды SEAL 7, прынамсi, тут, усярэдзiне. Той просты факт, што iм дазволiлi ѓезд у Злучаныя Штаты, а затым на вайсковы сайт, падказаѓ яму, што нешта сур'ёзна не так.
  
  Хто паслаѓ пячаткi?
  
  Чаму?
  
  Хайдэн прытармазiѓ, калi iх гiд павёѓ iх па iншай, яшчэ больш вузкай сцяжынцы. Неѓзабаве ён спынiѓся перад паѓтузiнам паказальнiкаѓ.
  
  "Гэты, - сказаѓ ён, "належыць Джеронимо".
  
  Канешне, гэта было ѓ значнай ступенi беспамылкова. Надмагiлле ѓяѓляла сабой не звычайнае надмагiлле, а пiрамiду з камянёѓ; вялiкую, рукотворную груду камянёѓ у форме грубiянскай пiрамiды з усталяванай у цэнтры таблiчкай з наѓмысна недвухсэнсоѓным iмем 'Джэронiм'. Гэта было неверагодна старажытнае месца, i, мусiць, у свой час яно было ѓражлiвым. Па баках ад яго знаходзiлася магiла яго жонкi Зi-е i яго дачкi Евы Джеронимо Годлi.
  
  Дрэйк адчуѓ нешта накшталт духоѓнай глыбокай павагi, убачыѓшы магiлу вялiкага воiна, i ведаѓ, што iншыя адчувалi тое ж самае. Гэты чалавек быѓ салдатам, ваяваѓ у асноѓным з мексiканцамi i змагаѓся за сваю сям'ю, свае землi i свой лад жыцця. Так, ён прайграѓ, сапраѓды гэтак жа, як прайгралi Кочыз, Якi сядзiць Бык i Шалёны Конь, але iх iмёны засталiся жывыя на працягу шматлiкiх гадоѓ.
  
  Маленькi экскаватар стаяѓ напагатове.
  
  Хэйдэн кiѓнуѓ камандзiру базы, якi кiѓнуѓ кiроѓцу экскаватара. Неѓзабаве вялiкi экскаватар прыступiѓ да працы, паднiмаючы вялiзныя кавалкi глебы i рассыпаючы iх па зямлi паблiзу. Дрэйк таксама ведаѓ аб апаганеннi i абвiнавачаннях, якiя маглi быць вылучаны ѓ адрас вайскоѓцаѓ, але прысутнасць такой колькасцi салдат паблiзу азначала, што наѓрад цi хто-небудзь даведаецца. Яны, верагодна, закрылi б Форт Сiл ад публiкi на некаторы час.
  
  Як Ордэн зрабiѓ гэта?
  
  Цiкава... столькi гадоѓ таму? Магчыма, тады доступ быѓ прасцей. Хэйдэн сказаѓ кiроѓцу экскаватара, каб той капаѓ лягчэй, без сумневу, успамiнаючы неглыбокую магiлу Ганiбала, дзе не было труны. Каманда назiрала, як яма рабiлася глыбей, а насып зямлi - вышэйшы.
  
  Нарэшце экскаватар спынiѓся, i двое мужчын саскочылi ѓ яму, каб прыбраць апошнiя кавалкi зямлi.
  
  Дрэйк павольна прасоѓваѓся да краю ямы. Алiсiя крала разам з iм. Як i чакалася, Кiнiмака трымаѓся ззаду, не жадаючы апынуцца ѓ самым нiзе. Двое мужчын ачысцiлi вечка труны ад зямлi i крыкнулi, каб да каѓша экскаватара былi прымацаваныя пад'ёмныя вяроѓкi. Неѓзабаве труна пачала павольна паднiмацца, i Дрэйк яшчэ раз агледзеѓся вакол.
  
  Ён ведаѓ, што паѓсюль стаялi людзi са стаiчнымi асобамi i акружылi лагер. Цяпер да яго пачало даходзiць, што нiякай бiтвы не будзе. Труну Джеронимо асцярожна апусцiлi на зямлю, невялiкiя кавалкi камянёѓ i глебы абсыпалiся. Хэйдэн паглядзеѓ на камандзiра базы, якi пацiснуѓ плячыма.
  
  "Ваша вечарынка, агент Джэй. Мне загадана даць вам усё, што вам трэба".
  
  Хайдэн рушыѓ наперад, калi адзiн з землякопаѓ адкрыѓ вечка труны. Каманда выйшла наперад. Вечка паднялася на здзiѓленне лёгка. Дрэйк зазiрнуѓ па-над рамкай у глыбiнi скрынкi.
  
  Убачыць адзiн з найвялiкшых сюрпрызаѓ у сваiм жыццi.
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн адсунулася, застыѓшы на iмгненне; мiсiя забыта, яе жыццё забыта, яе сябры раптоѓна знiклi, калi яе мозг скамянеѓ.
  
  Нi за што...
  
  Гэта было немагчыма. Несумненна, так яно i было. Але яна не смела адвесцi вачэй.
  
  Унутры труны, усталяванай на тытанавым кранштэйне, вiсеѓ ультрасучасны лiчбавы экран, i, пакуль яны глядзелi, ён ажыѓ.
  
  З дынамiкаѓ вырваѓся стрыманы смех. Хайдэн i астатнiя адскочылi назад, анямеѓ. Смех штучным рэхам аддаваѓся ад удасканаленага экрана, калi яго запаѓняла мноства кветак - выблiск за выблiскам зоркi разрасталiся, як грыбы, вонкi. Каманда пачала прыходзiць у сябе, i Дрэйк павярнуѓся да яе.
  
  "Цi правiльна гэта ... Я маю на ѓвазе ... што за -"
  
  Далеч падышоѓ блiжэй, каб лепш разгледзець. "Бедны даѓнiна Джеронимо ѓсё яшчэ тут?"
  
  Хайдэн адцягнуѓ яго. "Асцярожна! Няѓжо ты не разумееш усiх канатацый гэтага?"
  
  Далеч мiргнуѓ. "Гэта значыць, што нехта пакiнуѓ нам экран замест скрынкi. Ты думаеш, гэта зброя?"
  
  "Ордэн не пакiнуѓ гэтага", - сказаѓ Хэйдэн. "Ва ѓсякiм разе, не ѓ тым, што тычыцца нацысцкiх ваенных злачынцаѓ. Гэта азначае, што Парадак такi-
  
  Але потым смех спынiѓся.
  
  Хайдэн замёр, не ѓпэѓнены, чаго чакаць. Яна глядзела ѓнiз, гатовая прыгнуцца i схавацца. Яна ѓстала перад Ларэн. Яна хацела, каб Кiнiмака, Дрэйк i Дал не былi так страшэнна блiзкiя. Яна...
  
  На экране ѓспыхнуѓ лагатып, ярка-чырвоны на чорным, не больш за крывавая палоска ѓ яе прадстаѓленнi.
  
  "Гэта лагатып ордэна", - сказала Алiсiя.
  
  Я не разумею", - прызналася Мэй. "Як яны маглi ѓстанавiць гэты экран на месца? I як гэта магло ѓсё яшчэ функцыянаваць?"
  
  "Яны гэтага не зрабiлi", - сказаѓ Ёргi.
  
  Лагатып поблек, i Хайдэн выкiнула ѓсё астатняе з галавы. Зноѓ з'явiѓся чорны экран, i штучна панiжаны голас пачаѓ рыпаць з дынамiкаѓ.
  
  "Сардэчна запрашаем у ваш кашмар, хлопчыкi i дзяѓчынкi", - абвяшчала надпiс, а затым наступiла паѓза для выбуху стрыманага смеху. "Голад вiтае вас, i вы павiнны ведаць, што апошнiя два Коннiкi - горшыя з усiх. Калi вас не нагонiць голад, гэта зробiць смерць! Ha, ha. Ha, ha, ha."
  
  Хэйдэн скарыстаѓся момантам, каб задумацца, якi перакручаны розум i перакручанае ѓяѓленне прыдумалi гэта дзярмо.
  
  "Тады адразу да справы. Трэцi Вершнiк хутчэй знiшчыць вас усiх, чым дазволiць вам знiшчыць адзiн аднаго. Голад робiць гэта, я мае рацыю? " - працягваѓ гартанны голас. "I зараз, калi вы прасунулiся ѓ электронны век, гэта будзе адбывацца нашмат, нашмат хутчэй. Ты калi-небудзь чуѓ пра Strask Labs?"
  
  Хайдэн нахмурыѓся, кiнуѓ хуткi погляд вакол i ѓключыѓ камандзiра базы. Ён кiѓнуѓ i збiраѓся загаварыць, калi голас працягнуѓ.
  
  "Гэта адзiн з найбуйнейшых кангламератаѓ, апантаны жаданнем захапiць свет. Улада. Уплыѓ. Велiзарнае багацце, яны жадаюць усё гэта i пачынаюць пераходзiць у вышэйшую лiгу. Амерыканскi ѓрад нядаѓна даверылася Strask Labs".
  
  Што гэта значыць? Хэйдэн задумаѓся. I як нядаѓна?
  
  "У Даласе, штат Тэхас, недалёка адсюль, у Страска ёсць лабараторыя для бiялагiчных выпрабаванняѓ. Яны вырабляюць лекi, хваробы, лячэннi i зброю. Яны ахоплiваюць усю гаму. Калi дзесьцi ёсць смяротная iнфекцыя, вiрус, якi забiвае свет, балон з нервова-паралiтычным газам або новае бiялагiчнае зброю, Страск у Даласе атрымае яго. Лiтаральна, " прабурчаѓ ён, " гэта ѓнiверсальная крама".
  
  Хайдэн хацеѓ спынiць гэта прама там. Усё iшло ѓ вельмi дрэнным напрамку.
  
  "Бiялабараторыя стала мiшэнню. Голад будзе развязаны. Ваш ураджай i тыя, што па ѓсiм свеце, завянуць i загiнуць. Гэта штучная атрута, наѓмысна нацэленая на пэѓны гатунак культуры, i спынiць яе немагчыма. Мы - Ордэн Страшнага суда. I, як я ѓжо сказаѓ, гэта твой кашмар".
  
  Запiс спынiѓся. Хайдэн мiргнула i ѓтаропiлася, цалкам забыѓшыся пра мiр i свае праблемы. Калi Ордэн нацэлiѓся на бiялабараторыю, якая дакладна вызначыла заражэнне ѓраджаю i планавала знiшчыць усе запасы, тады...
  
  Гэта было магчыма. I верагодны. Без сумневу, хвароба ѓразiла б i глебу, так што нiякiя ядомыя культуры больш нiколi не выраслi б.
  
  Затым, раптоѓна, экран зноѓ ажыѓ.
  
  "О, i цяпер, калi мы жывем у электронны век, дазвольце мне сказаць вам вось што. Адкрываючы гэтую труну, запускаючы гэты запiс, вы прыводзьце ѓсё гэта ѓ рух - электронным спосабам!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Форт Сiл уступiѓ у бой. Камандзiр базы крыкнуѓ, каб прыйшоѓ тэхнар i разабраѓ запiс, экран i ѓсё астатняе, што яны маглi знайсцi ѓнутры труны. Хэйдэн убачыѓ на дне скруткi са старым адзеннем i косткамi i павiнен быѓ выказаць здагадку, што Ордэн проста змясцiѓ экран унутр i пакiнуѓ яго для таго, каб хто-небудзь знайшоѓ. Цi мог знiкнуць сiгнал, падлучаны да Wi-Fi базы ѓ той момант, калi яны адкрылi труну?
  
  Я мушу так верыць. Раздрукоѓка паклала пачатак запiсу. Хутчэй за ѓсё, былi задзейнiчаны датчыкi. Хто б нi зрабiѓ усё гэта, ён быѓ тэхнiчна падкаваны. Што выклiкала яшчэ адно пытанне.
  
  "Няѓжо мы толькi што скокнулi наперад ад нацысцкiх ваенных злачынцаѓ, якiя дзейнiчалi пяцьдзесят гадоѓ таму, прама зараз?"
  
  "Я гэтага не разумею", - сказаѓ Смiт.
  
  Каманда адышла ад магiлы Джеронимо, каб дазволiць iншым прыняць удзел, i зараз стаяла групай пад дрэвамi.
  
  "Я думаѓ, гэта было даволi ясна", - сказаѓ Хэйдэн. "Хлопец сказаѓ, што мы з'яѓляемся Ордэнам Страшнага суда. Яны ѓсё яшчэ iснуюць".
  
  Падышоѓ камандзiр базы. "Такiм чынам, людзi, мы двойчы i патроiлi праверку нашага перыметра. Нiякiх прыкмет прысутнасцi вашых ворагаѓ са спецпрызна. Падобна, на гэты раз яны вiдавочна прамахнулiся, i я сапраѓды вiнавацiѓ iх. Тут шмат агнявой моцы". Ён паказаѓ на салдат, якiя стаялi вакол форта.
  
  "Гэта не значыць, што сiгнал, якi зыходзiѓ з той магiлы, не транслiраваѓся i ѓ iншых месцах", - адзначыла Ларэн. "Любая колькасць людзей магла бачыць гэта ѓ той цi iншай форме".
  
  "Хоць гэта праѓда", - кiѓнуѓ камандзiр, "мы мала што можам з гэтым зрабiць. Цяпер, што мы можам зрабiць, гэта патэлефанаваць у Strask Labs i, як кажуць, папярэдзiць гэтых хлопцаѓ ".
  
  Ён паказаѓ на мужчыну непадалёк, якi ѓжо прыцiскаѓ тэлефон да вуха.
  
  Хайдэн ведала, што ёй варта патэлефанаваць сакратару Кроѓ, але ѓстрымалася, калi па гучнагаварыцелi раздаѓся званок салдата, бясконцы гудок прымусiѓ каманду SPEAR занепакоена аглядацца па баках.
  
  "Гэта кругласутачная лабараторыя з персаналам", - сказаѓ камандзiр базы. "Па выклiку ѓ войска i Белы дом. Я не магу выказаць, наколькi гэта дрэнна". Ён абвiнавацiѓ якi тэлефануе тэлефон.
  
  "Табе не трэба". сказаѓ Хэйдэн. "Цi можаце вы зьвязацца з мясцовымi ѓладамi? Адпраѓ iх у Страск i скажы, што мы ѓжо ѓ дарозе".
  
  "У гэтую хвiлiну, агент Джэй".
  
  Хайдэн пабег да верталёту. "Мы павiнны дабрацца да Даласа! Зараз жа! "
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  Карын выдаткавала, што было для яе важна, невымерная колькасць часу, перш чым нават паказаць флэш-назапашвальнiк кампутарнаму тэрмiналу. Яна выдатна разумела, што хтосьцi з такiм багаццем i ѓплывам, як у Тайлера Уэба, мог усталяваць на яго кампутар любую тэхналогiю - асаблiва тую, якая ѓтрымоѓвала ѓсе брудныя сакрэты, якiя ён накапаѓ за гэтыя гады.
  
  I вось яна была тут.
  
  Дзяѓчына. Камп'ютар. Флэш-назапашвальнiк.
  
  Колькiмi iмёнамi яны празвалi мяне ѓ мiнулым? Дзяѓчына з дадзенымi. Галава ѓ павуцiннi. Хаказ.Даѓно, далёка, але ѓсё яшчэ актуальна.
  
  Дзiна i Ву стаялi i глядзелi, назiранне за домам ужо было настолькi добрым, наколькi гэта калi-небудзь магло быць. У iх былi датчыкi пры кожным наблiжэннi i планы з рэзервовымi стратэгiямi як для цвёрдых, так i для мяккiх сiтуацый эвакуацыi. Усе трое салдат у цяперашнi час знаходзiлiся ѓ цяжкiм стане - збiтыя, у сiняках, якiя павольна загойваюцца пасля прагулкi ѓ Сан-Францыска. Iм таксама было горача, голадна i не хапала сродкаѓ. Па гарантыi Карын, яны паставiлi на гэта ѓсё. З самага пачатку.
  
  "Настаѓ час даказаць сваю каштоѓнасць", - сказала яна.
  
  Раннiя гады нiколi не пакiдалi яе, доѓгi час яна была звернута спiной да мiру. Самазнiшчэнне было адным са спосабаѓ адкуплення.
  
  "Мы верым у цябе", - сказаѓ Дзiна.
  
  Яна змрочна ѓсмiхнулася, устаѓляючы флэш-назапашвальнiк i назiраючы за вялiкiм экранам. Яна спраектавала ѓсё так, каб яно працавала настолькi хутка, наколькi гэта было магчыма, i зараз не было абсалютна нiякiх затрымак, калi на экране ѓспыхнула падказка:
  
  Працягваць?
  
  Па-чартоѓску дакладна.
  
  Яна села i прынялася за працу. Клавiятура загрымела, яе пальцы замiльгалi, экран замiгцеѓ. Яна не чакала знайсцi цi нават зразумець усё гэта адразу - там было шмат гiгабайт iнфармацыi - i менавiта таму яна зрабiла ѓсё настолькi звышабароненым, наколькi гэта было магчыма, перад загрузкай дыска. Яна таксама адкрыла некалькi афшорных рахункаѓ i пару рахункаѓ у Лос-Анджэлесе, на якiя яны, магчыма, змогуць хутка ѓнесцi крыху наяѓных. Вядома, яна памятала ѓсё, што было з часу яе працы ѓ SPEAR; менавiта тое, што адбылося пасля смерцi Уэба, можа ѓнесцi свой уклад у справу.
  
  Iгнаруючы на дадзены момант безгустоѓныя, але злавесныя дакументы i засяродзiѓшыся на фiнансах, яна ператварыла свае пальцы i экран у iнфармацыйную вiхура. Дзiна ахнула, калi яна з усяе сiлы старалася не адставаць.
  
  "Чорт вазьмi, а я думаѓ, што я генiй у Sonic. Б'юся аб заклад, ты прымушаеш гэтага калючага маленькага засранца страляць паѓсюль, а?"
  
  "Ты ведаеш Сонiка? З Master System цi Mega Drive? Цi не занадта мы ѓсе маладыя для гэтага?
  
  Дзiна выглядаѓ збянтэжаным. "Плейстэйшн, чувак. I рэтра лепшае".
  
  Карын пахiтала галавой, прымусiѓшы сябе ѓсмiхнуцца. "О так, гэта зусiм рэтра, чувак".
  
  Паглыбiѓшыся ѓ фiнансавы файл, яна неѓзабаве выявiла нумары рахункаѓ, коды сартавання i ключавыя каманды. Яна знайшла банкi-крынiцы, большасць з iх афшорныя. Яна знайшла больш за семдзесят пяць розных акаѓнтаѓ.
  
  "Неверагодна".
  
  Дзiна падсунуѓ крэсла. "Так, мне цяжка ѓсачыць за двума. I яны абодва пустыя!"
  
  Карын ведала, што ѓ яе не было часу правяраць кожны ѓлiковы запiс. Ёй трэба было скарацiць гэта i абраць самае лепшае. Мудрагелiста, яна ѓжо напiсала простую праграму, якая праглядала файл i вылучала ѓлiковыя запiсы з найбольшымi нумарамi. Яна выпусцiла яго зараз i пачакала пяць секунд.
  
  Тры мiгатлiвыя сiнiя палосы выглядалi шматабяцальна.
  
  "Давай паглядзiм на цябе".
  
  Успыхнуѓ першы акаѓнт. Ён быѓ заснаваны на Кайманскiх выспах, не выкарыстоѓваѓся, i паказаѓ баланс у трыццаць тысяч долараѓ. Карын мiргнула. Ты, мабыць, жартуеш! Яна ведала, што Уэб у рэшце рэшт разарваѓ сувязi ѓ сваiм безразважным iмкненнi да скарбаѓ Сен-Жэрмена - ён пайшоѓ на гэта ѓ адзiночку i выдаткаваѓ велiзарныя сродкi, каб застацца незаѓважаным i завербаваць войска блiжэй да канца, ён заплацiѓ тысячы, каб запатрабаваць апошнюю паслугу, - але яна не чакала, што яго рахункi будуць так моцна знясiленыя.
  
  У любым выпадку, яна хутка адправiла трыццаць тысяч на рахунак у мясцовым банку Лос-Анджэлеса, якi яна ѓжо адкрыла.
  
  Рызыкоѓна, але калi мы паспяшаемся, то зможам зняць грошы i забраць iх з сабой. Калi нехта сачыѓ за акаѓнтам, што здавалася малаверагодным, улiчваючы яго нiзкi баланс, яны павiнны быць у стане зрабiць гэта да таго, як пра гэта даведаюцца.
  
  Яна перайшла да наступнага рахунку, убачыла баланс у восемдзесят тысяч долараѓ i была вымушана прызнаць, што так было лепш. Але нiчога падобнага на мiльёны, якiх яна чакала. Побач з ёй Дзiна захоѓваѓ маѓчанне. Яна ѓзяла наяѓныя i, затаiѓшы дыханне, нацiснула на апошнi рахунак.
  
  Чорт вазьмi. Пятнаццаць тысяч?
  
  Яна была вымушана прагледзець астатнiя рахункi, абнаявiѓшы да канца суму каля ста трыццацi тысяч даляраѓ. Гэта было нядрэнна, але гэта не былi грошы кшталту пажыццёвай гарантыi. На гэта патрабавалася час, i яна баялася заставацца падлучанай да сеткi даѓжэй, але пакуль што беднасць прадуктаѓ рабiла наступны крок неабходным.
  
  "Ежа для шантажу", - сказала яна.
  
  "Мяне гэта не задавальняе", - сказаѓ Дзiна.
  
  "Залежыць ад таго, хто гэта", - адзначыла Карын. "I што яны зрабiлi. Мы можам выкрыць па-сапраѓднаму злосных ублюдкаѓ - магчыма, праз якi-небудзь новы спецыялiзаваны вэб-сайт - i абмеркаваць, што мы маглi б зрабiць з тымi, хто можа страцiць некалькi фунтаѓ".
  
  Ву пакруцiѓ галавой. "Што?" - Спытаѓ я.
  
  "Некалькi даляраѓ. Цэнтарынас. Вонга. Чорт, з чаго нам пачаць?"
  
  Новы файл утрымоѓваѓ мноства старонак з iмёнамi, кожнае з якiх вылучана тоѓстым шрыфтам i суправаджаецца фатаграфiяй i датай. Карын пракруцiла спiс унiз. "Правiльна, ну, яны размешчаны ѓ алфавiтным парадку. Прынамсi, гэта ѓжо нешта. Ёсць перавагi?"
  
  "Я не ведаю нi аднаго багатага хлопца", - сказаѓ Дзiна. "Не кажучы ѓжо пра тое, каб кагосьцi шантажаваць".
  
  "Я даведаюся некаторыя з гэтых назваѓ", - сказаѓ Ву, пакуль Карын ѓпэѓнена пракручвала старонку з AC. "Знакамiтасцi. Зоркi спорту. Тэлевядучыя. Божа, кiм быѓ гэты хлопец Уэб?"
  
  "Кiм ён быѓ?" Карын адчула, як нянавiсць разгараецца з новай сiлай. "Адна з горшых, жудасных i найбольш магутных iстот, якiя калi-небудзь жылi. Увасобленае зло, здольнае закрануць любое жыццё на планеце".
  
  "Я мог бы назваць пару з iх прама зараз", - сказаѓ Дзiна.
  
  "Так, так мог бы кожны. Але гэта менавiта тыя прыдуркi, пад радарамi якiх мы хочам заставацца".
  
  Карын праверыла брандмаѓэры сваёй сiстэмы, пашукала якiя-небудзь сiгналы ранняга папярэджання аб тым, што хтосьцi яшчэ вынюхвае. Нiчога не ѓяѓлялася, але яна не была настолькi пыхлiвая, каб паверыць, што хтосьцi там не нашмат разумнейшы за яе.
  
  "Правер усё месца", - сказала яна, здабываючы флешку. "Нам трэба сачыць за ѓсiм на працягу дня або каля таго з сайта B. Тады паглядзiм".
  
  
  * * *
  
  
  Усё гэта было часткай яе стараннай падрыхтоѓкi. Калi нешта пойдзе не так, i iх убачаць, схопяць цi заб'юць, гэта не будзе звязана з адсутнасцю падрыхтоѓкi. Карын выкарыстоѓвала ѓсе хiтрыкi са свайго значнага арсенала i кожную ѓнцыю свайго вялiзнага iнтэлекту, каб абаранiць iх.
  
  I мой план. Мая малюсенькая адплата.
  
  Дзiна, Ву i яна пакiнулi свой дом у пустынi i адасобiлiся ѓ маленькай халупе, якую яны знайшлi ѓ чорта на кулiчках. Спатрэбiлiся тыднi метадычных пошукаѓ, але аднойчы знойдзенае аказалася iдэальным месцам для рэзервовага прытулку. Ву правёѓ 24 гадзiны, назiраючы за домам праз сiстэму вiдэаназiрання. Карын i Дзiна паехалi ѓ Лос-Анджэлес, знялi заначку з грашыма i размясцiлi тое, што засталося, у iншым месцы, перыядычна правяраючы брандмаѓэры яе сеткi, iх надзейнасць i стан, у якiм яны знаходзiлiся. Зноѓ i зноѓ яна не бачыла нiякiх прыкмет таго, што гэта нейкiм чынам правяралася.
  
  Метадычна i асцярожна, аднак; гэта быѓ адзiны спосаб, якiм яны маглi застацца на волi.
  
  Прайшло цэлых трыццаць гадзiн, калi яны вярнулiся ѓ хату. Яшчэ некалькi праверак, i Карын была гатова зноѓ папрацаваць з флэш-назапашвальнiкам.
  
  "Праверыѓ камеры?" - Спытала яна.
  
  "Так, проста зрабi гэта".
  
  Гэта заняло ѓсяго некалькi секунд, а затым, яшчэ раз, яна пракручвала спiс iмёнаѓ. Пасля C, вядома, наступiѓ D.
  
  У спiсе не было Мэта Дрэйка.
  
  Але там была асобная частка для SPEAR. Iмя Дрэйка было ѓ спiсе. Такой была i Алiсiя Майлз. Хайдэн Джэй i Мано Кiнiмака, якiх яна чакала. Яна ѓбачыла Брыджыт Макензi - нядзiѓна. Лансялот Смiт? Хммм. Май Кiтана. Ларэн Фокс. Ёргi. Цiкава, што там не было спасылкi на Торстэна Даля.
  
  Але там была спасылка на Карын Блэйк.
  
  Яна ѓтаропiлася на яго на iмгненне, затым вырашыла пакуль праiгнараваць. Iншыя спасылкi, звязаныя з the SPEAR team i дададзеныя ѓ нiжнюю частку першай старонкi, належалi Кiмберлi Кроѓ, мiнiстру абароны; Нiкаласу Бэлу, зняволенаму; i цэламу падменю, азагалоѓленаму "Сям'я / Сябры" .
  
  Чорт вазьмi, гэты хлопец сапраѓды паехаѓ у горад на iх.
  
  Добра.
  
  Першая пстрычка павiнен быѓ быць проста на iмi: Мэт Дрэйк.
  
  Яе позiрк замiгцеѓ, уздрыгнуѓ, а затым пачаѓ пашырацца; яе вочы пашырылiся да памеру сподак.
  
  "Трахнi мяне", - спалохана прашаптала яна. "Ох. Трахну. мяне."
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  Мэт Дрэйк убачыѓ шыльду Strask Laboratories задаѓга да таго, як яны дабралiся да месца. На ѓскраiне Даласа гэта ѓсё яшчэ быѓ высокi будынак, i яго сiне-белы стылiзаваны лагатып 'S' быѓ усталяваны на самым версе збудавання. Аднак iх машыны рухалiся хутка, i неѓзабаве ён убачыѓ, што наперадзе адчыняецца ѓся мясцовасць.
  
  Strask Labs выглядалi неважнецкi, прэсна, палка ѓ коле, i гэта, без сумневу, была iдэя. Яго вокны былi непранiкальныя, але многiя былi. Яго аѓтастаянка была пакрыта гняздом камер вiдэаназiрання, але гэта быѓ такi свет. Нiхто не мог сказаць, наколькi прасунутымi былi камеры цi як далёка яны распасцiралiся. Там не было нiякай брамы, акрамя нетрывалага бар'ера. Нiякай аховы не вiдаць увогуле.
  
  "Ужо ёсць якi-небудзь адказ?" - Спытаѓ Далеч.
  
  Хайдэн ѓшчыкнула сябе за пераноссе. "Мёртвая цiшыня", - было ѓсё, што яна сказала.
  
  Дрэйк вывучаѓ пейзаж. Паркавальная зона мела L-вобразную форму вакол будынка, спераду i з усходняга боку. На захадзе была крутая, парослая травой насып. Няма плота. Уся тэрыторыя была адкрытай планiроѓкi. Вакол яго пралягала сетка дарог, i дзясяткi невялiкiх офiсных будынкаѓ, складоѓ i стрып-мол складалi найблiзкую далягляд.
  
  "Палiцыя", - сказаѓ Далеч.
  
  Супрацоѓнiкi DPD ужо былi на месцы, прыпаркаваѓшыся за межамi зоны ѓздоѓж абочыны дарогi. Хайдэн сказаѓ iх кiроѓцам прыпаркавацца побач i выскачыѓ.
  
  Дрэйк хутка рушыѓ услед за мной.
  
  "Вы, хлопцы, бачылi што-небудзь? Хоць што-небудзь? Спытаѓ Хэйдэн.
  
  Высокi афiцэр з бакенбардамi падняѓ вочы. "Тое, што вы бачыце, - гэта тое, што ѓ нас ёсць, мэм. Нам было загадана назiраць i не рабiць нiякiх дзеянняѓ".
  
  Хэйдэн вылаяѓся. "Такiм чынам, мы паняцця не маем, у што ѓвязваемся. Проста абяцанне вар'ята, што ѓсё настолькi дрэнна, наколькi гэта магчыма".
  
  Алiсiя пацiснула плячыма. "Прывiтанне, што новенькага?"
  
  "Калi ѓ iх там ёсць бiялагiчная зброя або бiяѓпарадкаванне, спецыяльна распрацаванае для знiшчэння нашых культур, тады ѓ нас няма выбару", - сказаѓ Дал.
  
  "I як ты прапануеш нам патрапiць унутр?"
  
  "Наперад галавой", - сказаѓ Далеч з усмешкай. "Цi ёсць якi-небудзь iншы спосаб?"
  
  "Не для нас", - сказаѓ Дрэйк. "Ты гатовы?"
  
  "Чорт", - прамармытала Алiсiя. "Я сапраѓды спадзяюся, што вы двое не збiраецеся трымацца за рукi".
  
  Хэйдэн папрасiѓ прадметы, якiя яны прасiлi, i раздаѓ iх. Дрэйк узяѓ сваю супрацьгазную маску i надзеѓ яе. У лабараторыi нельга было рызыкаваць.
  
  Затым Дрэйк саслiзнуѓ з травянiстага насыпу i пераскочыѓ праз яр унiзе на паркавальную пляцоѓку. Каля сарака машын былi раскiданыя паѓсюль, звычайныя кур'еры рознага веку i чысцiнi. Нiчога незвычайнага. Далеч бег трушком побач з iм, Алiсiя i Мэй справа. Яны былi цалкам гатовыя, i зброя была напагатове. Дрэйк чакаѓ горшага, але пакуль усё, што iх прывiтала, было злавеснай цiшынёй.
  
  "Вы думаеце, што iнфармацыя дайшла да iншых каманд?" Кiнiмака аглядаѓся па перыметры. "Калi некаторыя з гэтых краiнаѓ дазнаюцца, што такая бiялагiчная зброя знаходзiцца тут i ѓразлiвая ѓ гэтай лабараторыi, мы можам сутыкнуцца з нападам. I Страск значна менш абаронены, чым Форт Сiл."
  
  "Iншыя каманды?" Ларэн ѓздыхнула ѓ камунiкатар. "Я занепакоены тым, што запiс Заказу трансляваѓся без абмежаванняѓ. I што брудная бура цалкам можа быць у самым разгары".
  
  Рот Кiнiмакi ператварыѓся ѓ вялiкае кола. "Оооо".
  
  Дрэйк i Далеч рушылi далей, лавiруючы памiж машынамi i не зводзячы вачэй з усiх вокнаѓ. Нiшто не рухалася. Унутры не гучала нiякiх сiгналаѓ трывогi. Яны дабралiся да дарожак, якiя вялi да галоѓнага вестыбюля, i ѓбачылi, што нават гэтыя маленькiя вокны былi прыцемнены.
  
  "Калi б я даставiѓ сюды", - сказаѓ Далеч. "Я б адразу выказаѓ меркаванне, што гэта была не звычайная лабараторыя".
  
  "Так, прыяцель. Заѓсёды лепш зладзiць прыемны маленькi прыём".
  
  Далёка паторгаѓ дзвярныя ручкi i выглядаѓ здзiѓленым. "Незачынены".
  
  Дрэйк чакаѓ каманды i загада Хэйдэн. "Iдзi".
  
  У процiвагазе, якi абмяжоѓвае агляд, ён назiраѓ, як Дал шырока расчынiѓ дзверы i затым праслiзнуѓ унутр. Дрэйк прапампаваѓ свой новы HK, шукаючы ворагаѓ. Першае, што яны ѓбачылi, былi целы, якiя ляжалi побач са стойкай рэгiстрацыi i ѓ калiдорах ззаду.
  
  "Хутка". Далеч пабег да першага, якi прыкрываецца Алiсiяй. Май пабегла да другога, якая прыкрываецца Дрэйкам. Швед хутка праверыѓ пульс.
  
  "Дзякуй Богу", - сказаѓ ён. "Яна жывая".
  
  "I гэты таксама", - пацвердзiла Май i прыѓзняла павека ахвяры. "Я думаю, яго напампавалi наркотыкамi. Усыпляльны газ, цi якiм там мудрагелiстым тэрмiнам яны гэта завуць."
  
  Хэйдэн насiѓ з сабой дэтэктар газу, пароѓ i перагару. "Гэта нешта падобнае. Цi не таксiчны. Не смяротна. Можа, што-небудзь лёгкае, каб усыпiць iх?"
  
  "Гарэлка, пераѓтвораная ѓ зброю", - сказала Алiсiя, яе голас быѓ скажоны маскай. "Гэтага было б дастаткова".
  
  Кензi паглядзела на яе, павольна кiваючы галавой.
  
  "На што ты глядзiш, Брыджыт?"
  
  "Ну, прынамсi, у гэтай масцы я магу глядзець на цябе без таго, каб мяне ванiтавала".
  
  "Газ, павiнна быць, быѓ хуткадзейным, з поѓным пакрыццём", - сказаѓ Хэйдэн. "Як, чорт вазьмi, яны гэта зрабiлi?"
  
  "Вентыляцыйныя адтулiны", - сказала Ларэн. "Сiстэма ацяплення, кандыцыянер, нешта падобнае. Хаця, магчыма, недзе ёсць навукоѓцы, зачыненыя ѓ сваiх лабараторыях. Улiчваючы тып гэтага аб'екта, не кожная лабараторыя цi складское памяшканне будуць падключаны да галоѓнага вузла".
  
  "Добра", - сказаѓ Хэйдэн. "Тады чаму? Чаго яны дабiлiся, усыпiѓшы ѓвесь персанал?"
  
  У iх гутарку ѓварваѓся новы голас, не праз сiстэму сувязi, а праз нейкую сiстэму гучнагаварыцеляѓ, якая, верагодна, ахапляла ѓвесь будынак.
  
  "Ты тут? А астатнiя? О, добра. Тады мы зможам пачаць прыкладна праз дванаццаць секунд".
  
  Дрэйк хутка разгарнуѓся, назiраючы за дзвярыма. Голас Ларэн пранёсся па камунiкатары падобна прылiѓной хвалi.
  
  "Наблiжаемся! Я думаю, iзраiльцяне. Прарываемся прама зараз. I шведы!"
  
  "Калi б калi-небудзь было месца, дзе не было б перастрэлкi ..." Алiсiя паказала.
  
  Стралянiна ѓжо пачалася; копы Даласа, без сумневу, напалi на след шныпароѓ. Нягледзячы на гэта, атака адбылася неверагодна хутка. Дрэйк ужо iшоѓ па калiдоры i падключаѓся да свайго камунiкатара, запытваючы код аварыйнага адключэння, якi адкрыѓ бы большасць унутраных дзвярэй. У гэты момант за першым побач дзвярэй узарваѓся вялiкi шэраг вокнаѓ, гранаты хутка разнеслi трайное шкленне. Дрэйк убачыѓ, як вострыя, як брытва, аскепкi выбухаюць смяротнай, нястрымнай хваляй, разлiваючыся па пакоях. Аскепкi, усаджаныя ѓ кожную паверхню. Унутраныя перагародкi i офiсныя вокны таксама пабiты цi панiклi. Дрэйк накiраваѓ пiсталет на дзверы.
  
  Голас Ларэн: "Два, тры, пяць, восем, сем".
  
  Ён хутка ѓвёѓ код перавызначэння, затым прабег па iм, за iм рушылi ѓслед астатнiя члены каманды. Паѓсюль былi целы, якiя страцiлi прытомнасць ад усыпляльнага газу.
  
  "Цi бяспечна нам здымаць маскi?" ён спытаѓ.
  
  Хэйдэн сачыѓ за якасцю паветра. "Я не рэкамендую гэта. Так, цяпер гэта зразумела, але той, хто ѓвёѓ газ, мог бы зрабiць гэта зноѓ".
  
  "З горшымi", - дадаѓ Далеч.
  
  "Чорт вазьмi".
  
  Дрэйк адкрыѓ агонь, калi ѓбачыѓ якiя ѓваходзяць фiгуры ѓ масках. Пяцёра адразу, так што, верагодна, гэта былi рускiя, якiя вызвалялiся ад сваiх куль i абыякавыя да таго, каму яны прычыняюць боль па шляху. Дрэйк ударыѓ аднаго па камiзэльцы, астатнiя разбеглiся.
  
  "Я думаю, мы можам з упэѓненасьцю сказаць, што расейская каманда не знаходзiцца пад санкцыямi ѓраду. Нiводны ѓрад у здаровым розуме не пагадзiѓся б з гэтым".
  
  Кiнiмака хмыкнуѓ. "Мы тут гаворым пра рускiх, прыяцель. Цяжка сказаць."
  
  "I калi б яны думалi, што iм гэта сыдзе з рук", - сказала Кензi. "Iзраiльцяне таксама".
  
  Дрэйк атулiѓся за сталом. Перагародкi па ѓсiм перыметры гэтага ѓнутранага лабiрынта офiсаѓ былi ѓ лепшым выпадку нетрывалымi. Яны павiнны працягваць рухацца.
  
  Ён памахаѓ Алiсii i Мэй, праходзячы мiма. "Ларэн", - сказаѓ ён. "Цi ведаем мы, дзе знаходзiцца бiялагiчная зброя?"
  
  "Пакуль няма. Але iнфармацыя паступае".
  
  Дрэйк скурчыѓ грымасу. Крывавыя бюракраты, верагодна, узважвалi кошт жыццяѓ у параѓнаннi з даходамi. Хэйдэн працiснуѓся мiма. "Iдзi глыбей", - сказала яна. "Так i будзе".
  
  Рускiя абстралялi ѓнутраныя офiсы. Кулi разарвалi ашалёѓку са шкловалакна, у вынiку чаго панэлi павалiлiся, а алюмiнiевыя стойкi разляцелiся паѓсюль. Дрэйк не паднiмаѓ галавы. Хайдэн поѓз наперад.
  
  Дрэйк паглядзеѓ памiж абломкамi. "Не магу ѓзяць iх у прыцэл".
  
  Далеч сядзеѓ з iншага пункта гледжання. "Я магу". Ён стрэлiѓ; чалавек упаѓ, але Даль змрочна пакiваѓ галавой.
  
  "Жылет. Усё яшчэ пяцёра моцныя".
  
  Ларэн перапынiла сувязь. "Проста фрагмент iнфармацыi, людзi. Каманда, якая вызвалiла спячага агента, вызначана зыходзiла з унутранай часткi будынка".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Хэйдэн. "Ларэн, дзе шведы?"
  
  Цiшыня, затым: "Мяркуючы па тым, як яны ѓвайшлi, я б сказаѓ, з другога боку будынка, накiроѓваючыся прама да вас".
  
  "Чорт, тады нам трэба спачатку дабрацца да цэнтральнай кропкi. Мяркуючы, што гэта шлях унiз, на нiжнiя ѓзроѓнi, Ларэн?"
  
  "Так, але мы пакуль не ведаем, дзе знаходзiцца бiялагiчная зброя".
  
  "Гэта там, унiзе", - сказаѓ Хэйдэн. "Яны павiнны быць дурнямi, каб захоѓваць гэта недзе яшчэ".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ на Даля. "Ты ѓ парадку?"
  
  "Вядома. Але, як вы сказалi раней, нiводны ѓрад не санкцыянаваѓ бы гэты напад".
  
  "Цяпер вы думаеце, што шведы дзейнiчаюць незалежна?"
  
  Далеч нахмурыѓся, але нiчога не сказаѓ. На той момант усё было магчыма, i новае адкрыццё аб тым, што Ордэн, магчыма, усё яшчэ дзейнiчае, абноѓлены да сучаснай iнфраструктуры, таксама расставiла пытальнiкi па ѓсёй старонцы. На колькi крокаѓ яны апярэджваюць нас?
  
  А чацвёрты? Калi вас не нагонiць голад, гэта зробiць смерць!
  
  Дрэйк перавярнуѓся. Кiнiмака пракраѓся да далёкага краю офiса i прыцiснуѓся да знешняй сцяны, за iм рушыѓ услед Смiт, калi яны сышлiся ва ѓнутраным цэнтры. Хайдэн, Май i Ёргi прайшлi прама праз сярэдзiну. Дрэйк рабiѓ стрэл за стрэлам, каб прыцiснуць рускiх да зямлi. Кензi крабам хадзiла сярод iх, сцiскаючы пiсталет, але, тым не менш, выглядала змрочнай. Небараку не хапала яе катаны.
  
  Дрэйк дайшоѓ да канца офiснай зоны адкрытай планiроѓкi. Хэйдэн ужо быѓ там, аглядаючы адкрытае прастору, якое вяло да лiфтавага блока i яшчэ адной вялiкай плошчы офiсаѓ за iм. Недзе там былi шведы.
  
  "Я ненавiджу паведамляць вам дрэнныя навiны", - сказала Ларэн iм у вушы. "Але iзраiльцяне таксама толькi што здзейснiлi прарыѓ. Тут зона баявых дзеянняѓ. Табе страшэнна пашанцавала, што ты там. "
  
  Цяпер Кензi вярнулася. "Я моцна сумняваюся, што iзраiльцяне карыстаюцца падтрымкай ураду. Але я веру, што гэта Сiлы спецыяльнага прызначэння. Няѓжо ѓ цябе няма падтрымкi?"
  
  "У шляху. Поѓная лодка гэтага. Я паняцця не маю, як гэтыя каманды разлiчваюць потым выкруцiцца".
  
  "Ты не верыш гэтаму", - сказала Кензi. "Заѓсёды ёсць спосаб. Вам трэба пачаць гарантаваць бяспеку ахвяр тут. Прадастаѓленне iм дапамогi, у якой яны маюць патрэбу".
  
  Хайдэн вярнуѓся. "Прабачце, я пакуль не магу пагадзiцца з гэтым. Мы не ведаем, з чым маем справу. Мы не ведаем, цi можа Ордэн выпусцiць што-небудзь больш смяротнае".
  
  "Хiба гэта не прычына, каб выцягнуць iх?"
  
  "Ордэн, магчыма, хоча, каб мы зрабiлi менавiта так. Адкрыйце дзверы".
  
  "Ммм, чувак", - працягнула Алiсiя. "Нейкi прыдурак ужо адкрыѓ вокны".
  
  Хайдэн задумаѓся пра гэта. "Чорт, ты маеш рацыю, але ад гэтага становiцца толькi горш. Што, калi выкрут Ордэна ѓ тым, каб выпусцiць нешта смяротнае па ѓсiм Даласу?"
  
  Дрэйк злосна паглядзеѓ на лiфты. "Нам трэба ведаць, дзе знаходзiцца гэтая гробаная бiялагiчная зброя".
  
  Кулi разарвалiся ѓ расiйскага кантынгенту, ператварыѓшы яго ѓ "пап'е-машы" âсн é з розных панэляѓ. У паветра ѓзляцелi канцылярскiя прылады: набор алоѓкаѓ, тэлефон, цэлы пачак паперы.
  
  Каманда прызямлiлася.
  
  Голас Ларэн быѓ ледзь чутны. "Чацвёрты ѓзровень, лабараторыя 7. Вось дзе гэта знаходзiцца. Паспяшайся!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Выкарыстоѓваючы шэраг лiфтаѓ у якасцi шчыта ад шведаѓ, каманда SPEAR вяла бесперапынны агонь па рускiх, калi яны iмчалiся да сталёвых дзвярэй. Хайдэн i Ёргi былi вызваленыя, у той час як Кiнiмака i Смiт даглядалi шведаѓ, а астатнiя члены каманды засяродзiлiся на расiянах.
  
  Хэйдэн нацiснуѓ на кнопку з надпiсам SL4.
  
  Калi лiфты звiнелi, гук знiкаѓ з-за моцнай стральбы. Дрэйк прыгiнаѓся, але супернiку ѓсё ж атрымоѓвалася адкрываць агонь у адказ i паѓзцi наперад, абыходзячы стол за сталом i выкарыстоѓваючы больш трывалыя прадметы, каб схавацца за iмi. Нават тады адзiн чалавек упаѓ з прастрэленай галавой. Iншы закрычаѓ ад болю, калi яго акрылiлi, а яшчэ адзiн быѓ паранены ѓ нагу. Тым не менш, яны прыйшлi.
  
  Над металiчнымi дзвярыма ѓспыхнулi агнi, а затым яны са свiстам адчынiлiся. Хайдэн заскочыѓ унутр, астатняя частка каманды рушыла ѓслед за iм. Iм прыйшлося туга, але яны справiлiся.
  
  Дрэйк быѓ прыцiснуты да Даля, ганконгца памiж iмi.
  
  Алiсiя ѓпiралася падбародкам яму ѓ спiну. "Хто, чорт вазьмi, гэта за мной? З вандроѓнымi пальцамi?"
  
  "Гэта я". Кензi пыхкала, калi цесная прастора сцiскала iх, не пакiдаючы месца для руху, калi яно паскорылася да чацвёртага ѓзроѓню. "Але мае рукi ѓ пастцы ѓ маёй шыi. Дзiѓна, але мае пальцы таксама там". Яна памахала iмi.
  
  Алiсiя адчула рух. "Ну, нехта нешта засунуѓ мне ѓ азадак. I гэта не банан".
  
  "О, гэта, напэѓна, я", - сказаѓ Ёргi. "Ну, гэта мой пiсталет".
  
  Алiсiя падняла брыво. "Твой пiсталет, так?"
  
  "Мой пiсталет. Мой пiсталет, вось што я маю на ѓвазе".
  
  "Ён цалкам зараджаны?"
  
  "Алiсiя..." - папярэдзiѓ Дрэйк.
  
  "Ммм, так, так i павiнна быць".
  
  "Тады мне лепей не рухацца. Мы ж не хочам, каб гэта спрацавала ѓ такой абмежаванай прасторы зараз, цi не так?"
  
  На шчасце, якраз у той момант, калi Кензi выглядала так, нiбы збiралася даць ёмiсты адказ, лiфт спынiѓся i выдаѓ гук прыбыцця. Дзверы адчынiлiся, i каманда практычна вывалiлася ѓ калiдор. Дрэйк агледзеѓ сцены ѓ пошуках знака. Канешне, там нiчога не было.
  
  "Дзе лабараторыя 7?"
  
  "Звярнiце направа, трэцiя дзверы ѓздоѓж", - сказала Ларэн.
  
  "Выдатна".
  
  Даль iшоѓ наперадзе, па-ранейшаму асцярожна, але выглядаючы ѓпэѓненым. Пагроза была ѓ значнай ступенi вышэй, але Дрэйк нi на секунду не забываѓ аб прычыне, па якой яны былi тут. Парадак Страшнага суда. Што яшчэ яны запланавалi?
  
  Ёргi зняѓ маску, хапаючы ротам паветра. Кензi далучылася да яго, парушыѓшы правiлы, а затым Смiт рушыѓ услед яго прыкладу, кiнуѓшы на Хэйдэн якi не разумее погляд, калi яна бездапаможна развяла рукамi.
  
  "Паѓстанцы", - сказаѓ Далеч, працягваючы iсцi.
  
  "Я б сказала, жулiкi", - сказала Кензi. "Гучыць лепш".
  
  Яна ѓстала побач з iм.
  
  "Калi б я не быѓ так добра дысцыплiнаваны, я б, чорт вазьмi, далучыѓся да вас".
  
  "Не хвалюйся. Мы можам працаваць над гэтым".
  
  Дрэйк падштурхнуѓ яе ѓ спiну. Ты ведаеш, што ён хадзiѓ у прыватную школу, цi не так, Кенз? Табе нiколi не зламаць яго".
  
  "У Масада свае метады".
  
  Далеч азiрнуѓся цераз плячо. "Можа, вы двое заткнецеся? Я спрабую засяродзiцца".
  
  "Разумееце, што я маю на ѓвазе?" Сказаѓ Дрэйк.
  
  "Сканцэнтравацца на чым?" Спытала Алiсiя. "Колькi ад аднаго да чатырох?"
  
  "Вось мы i на месцы", - сказаѓ Далеч. "Лабараторыя 7".
  
  "Ты сам усё так падлiчваеш, Торсцi? Пачакай, здаецца, у мяне недзе ёсць налепка".
  
  Хайдэн працiснулася наперад. "Фармiраванне, людзi. Глядзi таму. Сачыце за лiфтамi, на абодвух берагах. Мне патрэбна Ларэн на сувязi, каб яна звязала мяне з бiялагiчнай зброяй, i мне трэба, каб лабараторыя была ѓ бяспецы. Думаеш, ты зможаш гэта зрабiць?
  
  Без паѓзы яны разышлiся i занялi свае пазiцыi. Дрэйку i Хэйдэн прыйшлося ѓвайсцi ѓ лабараторыю самастойна. Спачатку яны ѓвайшлi ѓ вонкавы офiс, завалены прыладдзем, кожная даступная паверхня была застаѓлена разнастайнымi прыладамi. Дрэйк паняцця не меѓ, што гэта такое, але яны выглядалi жыццёва важнымi i дарагiмi.
  
  За шкляной сцяной знаходзiѓся ѓнутраны, бяспечны пакой.
  
  "Ларэн", - сказаѓ ён. "Лабараторыя 7 складаецца з двух пакояѓ. Вонкавы i ѓнутраны. Унутраная частка, верагодна, з'яѓляецца дыспетчарскай для хiмiкатаѓ, якую можна запячатаць i выпусцiць".
  
  Нiчога. Сувязь была адключаная.
  
  Дрэйк ѓтаропiѓся на Хэйдэн. "Што за-"
  
  "Прабач, Мэт. Хайдэн. Лабараторыi заѓсёды абаронены ад частот, таму сiгналы не могуць пранiкаць унутр i выходзiць. Лабараторыя 7 знаходзiцца на iншым узроѓнi ѓ параѓнаннi з астатняй часткай аб'екта, i нам спатрэбiѓся некаторы час, каб адключыць дадатковую абарону".
  
  "Не турбуйся", - сказаѓ Хэйдэн. "Куды далей?"
  
  "Унутраны пакой. Там павiнна быць шкляная шафа. Ты бачыш гэта?"
  
  Дрэйк падышоѓ да вялiкай шкляной сцяны. "Так. Прама ѓ далёкiм куце."
  
  "Бiялагiчная зброя, вiдавочна, не падобная да зброi. Яго варта захоѓваць у канiстры памерам прыкладна з кававую пляшку. Яго можна iдэнтыфiкаваць па кодзе PD777. Зразумеѓ гэта?"
  
  "Зразумеѓ". Ён падышоѓ да кодавай панэлi дзвярэй i набраѓ код пераазначэння. "Нiчога". Ён уздыхнуѓ. "Цi можа ѓ гэтага пакоя быць iншы код?"
  
  "Дазволь мне высветлiць. Праблема ѓ тым, што ѓсе босы, тэхнiкi i лабаранты там, з табой, спяць".
  
  "Не кажучы ѓжо пра рускiх, шведаѓ i iзраiльцянаѓ. Спяшайся".
  
  Дрэйк слухаѓ, як Хэйдэн раiѓся з камандай. Усё было цiха, жахлiва так. Затым Смiт прарычэѓ праз свой комм.
  
  "Рух на ѓсходнiх усходах. Вось яны iдуць!"
  
  "Я засек рух на заходнiм", - далажыѓ Май. "Паспяшайся".
  
  "Прытрымайце гэтыя лiфты", - сказаѓ Хэйдэн. "Яны нам вельмi хутка спатрэбяцца".
  
  Дрэйк падумваѓ аб тым, каб стрэлiць у шкло. Без сумневу, гэта было б куленепрабiвальным i патэнцыйна небяспечным. У вонкавым пакоi таксама былi шкляныя шафы, запоѓненыя прабiркамi i канiстрамi, якiя маглi ѓтрымоѓваць любую колькасць ядаѓ.
  
  Ларэн выгукнула новы код. Дрэйк стукнуѓ па iм кулаком. Дзверы расчынiлiся. Ён пабег у далёкi канец пакоя, адчынiѓ шафу i пачаѓ шукаць канiстру. Хайдэн застаѓся ззаду. Прыкрываючы iх спiны, кожны член каманды трымае ѓ поле зроку наступнага.
  
  Дрэйк перабiраѓ канiстру за канiстрай. На кожным быѓ адбiтак чорных, тлустых лiтар i лiчбаѓ, i яны не былi ѓпарадкаваны. Мiнула хвiлiна. Смiт адкрыѓ агонь уверх па лесвiцы, i Май зрабiѓ тое ж самае некалькiмi секундамi пазней. Яны былi атакаваны, молячыся, каб нi ѓ кога не хапiла iдыятызму паслаць гранату ѓ бой.
  
  "Зразумеѓ!"
  
  Ён падняѓ кантэйнер, яму спатрэбiлася паѓсекунды, каб успомнiць, што ѓ iм утрымлiваецца бiялагiчная зброя, якая можа знiшчыць па меншай меры Амерыку, i сунуѓ яе пад паху. "Пара сыходзiць".
  
  Як адзiн, скаардынаваныя, яны пачалi адступленне. Мэй i Смiт прыкрывалi лесвiцу, пакуль Дрэйк i Хэйдэн не дасягнулi калiдора, а затым Ёргi i Даѓ прыкрывалi iх. Мэй i Смiт хутка адступiлi, калi Алiсiя нацiснула кнопку лiфта.
  
  Дзверы са свiстам iмгненна расчынiлiся.
  
  "Хутчэй!" - крыкнула Май, хутка з'яѓляючыся з-за вугла. "Яны адстаюць ад мяне на некалькi секунд".
  
  Яна адкрыла агонь у адказ, прыцiскаючы iх да зямлi.
  
  Сьмiт пайшоѓ iншым шляхам, цяпер яго прыкрываѓ Дал, абодва мужчыны адступалi да дзьвярэй.
  
  I затым загучалi сiгналы трывогi, магутны, падобны на клаксон, грукат, якi запоѓнiѓ вушы i прымусiѓ пачуццi працаваць на мяжы.
  
  "Што гэта, чорт вазьмi, такое?" Дрэйк закрычаѓ.
  
  "Не. О не!" Ларэн закрычала ѓ адказ. "Прэч адтуль. Прэч адтуль зараз жа! Яны толькi што выпусцiлi нешта ѓ сiстэму". Яна зрабiла паѓзу. "Божа мой ... гэта зарын".
  
  Ён ужо лiѓся праз вентыляцыйныя адтулiны ѓ даху калiдора i бакавыя вентыляцыйныя адтулiны лiфта.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАТЫ
  
  
  Дрэйк здушыѓ першапачатковую хвалю страху пры згадваннi iмя зарын. Ён ведаѓ, што гэта смяротна небяспечна. Ведаѓ, што гэта лiчыцца зброяй масавага знiшчэння. Ён ведаѓ, што Смiт, Ёргi i Кензi знялi свае маскi.
  
  I ён убачыѓ, як тое, што, як казалi, было бясколернай вадкасцю без паху, прасочвалася праз вентыляцыйныя адтулiны.
  
  "Я нiколi не сумняваѓся, што яны захоѓвалi тут зарын". Хайдэн накiнуѓся на Ёргi. "Але гэта ..." Яна схапiлася за яго маску.
  
  Дрэйк ведаѓ, што амаль усiм можна манiпуляваць, спраектаваць цi ѓвогуле пераасэнсаваць. Адзiным абмежаваннем было ѓяѓленне. Вадкае нервова-паралiтычнае рэчыва было бясконца гнуткiм. Цяпер ён з усiх сiл рваѓся да Кензi, але ѓбачыѓ, што Алiсiя i Мэй ужо там. На iзраiльцянцы была маска, але яе вочы ѓжо былi зачыненыя, а цела абмякла.
  
  Зарын можа забiць за адну-дзесяць хвiлiн, у залежнасцi ад дозы.
  
  "Не", - сказаѓ Дрэйк. "Не, не, не".
  
  Смiт саслiзнуѓ унiз па борце лiфта, ужо страцiѓшы прытомнасць, перш чым Далю ѓдалося цалкам нацягнуць маску на яго твар.
  
  Лiфт iрвануѓся ѓверх, назад на першы паверх.
  
  "Што нам рабiць?" Пракрычаѓ Хэйдэн па сувязi. "Колькi ѓ iх часу?"
  
  "Хто?" Ларэн адрэагавала натуральна. "Хто пацярпеѓ?"
  
  "Проста знайдзiце чортавы лабараторны пацук або доктара i скажыце нам, што рабiць!"
  
  Кiнiмака ѓзвалiѓ Смiта на плячо, калi дзверы расчынiлiся. Дрэйк убачыѓ, што ён збiраецца выбегчы, затым кiнуѓся першым, ведаючы, што гаваец, верагодна, забыѓся пра якiя чакаюць шведаѓ, рускiх i iзраiльцянах. Ён адразу ж убачыѓ тое, што выглядала як слабая пара, якая прасочваецца праз усе вентыляцыйныя адтулiны высокага ѓзроѓню. Яго сэрца ѓпала. "Гэта было выпушчана i тут таксама".
  
  "Увесь комплекс", - сказала Ларэн. "У мяне ёсць лабарант прама тут".
  
  "Ён мне не патрэбен", - выдыхнуѓ Кiнiмака. "Нам патрэбен атрапiн. Дзе гэты чортаѓ атрапiн?"
  
  На лiнii раздаѓся новы голас. "Колькi людзей заразiлася? I да якога ѓзроѓню?"
  
  Дрэйк агледзеѓ мясцовасць, пабег у сховiшча, нацэлiѓшы зброю. Алiсiя падтрымала яго. Рух наперадзе прымусiѓ iх спынiцца.
  
  "Да чорта гэта!" Хэйдэн плакаѓ. "У нас трое нашых i дзясяткi людзей ужо без прытомнасцi ѓ лабараторыi. Вы павiнны прыбыць сюды з процiяддзем, i вы павiнны зрабiць гэта зараз!"
  
  "Зарын смяротны", - сказаѓ мужчына. "Але гэта можа заняць гадзiну, каб забiць. Мы на правiльным шляху, паверце мне. Мы былi гатовы да гэтага. Скажыце мне, у ахвяр узнiкаюць цяжкасцi з дыханнем?"
  
  Дрэйк азiрнуѓся назад. Хэйдэн скарыстаѓся момантам, каб праверыць. "Так", - сказала яна з камяком у горле. "Ды гэта так".
  
  Дрэйк убачыѓ, як Дал падышоѓ да Кензi, далiкатна адняѓ яе ад Алiсii i ѓкалыхаѓ у сваiх абдымках. Ён утаропiѓся прама на Кiнiмаку. Больш нiхто. Больш нiдзе. Свет знiк, i толькi адно засталося на сумленнi шведа.
  
  "Мано. Што нам рабiць?"
  
  Вялiкi гаваец фыркнуѓ. "Атрапiн i аѓтаматычны iн'ектар".
  
  Голас адказаѓ неадкладна. "Медычныя адсекi размешчаны на кожным паверсе. У кожны адсек уваходзiць некалькi процiяддзяѓ, i атрапiн з'яѓляецца адным з iх. Там вы таксама знойдзеце аѓтаматычныя фарсункi. Проста ѓторкнi яго ѓ мышцу сцягна".
  
  "Я ведаю, што рабiць!"
  
  Дрэйк пачакаѓ, пакуль лабарант скажа Кiнiмаке, куды iсцi, а затым пайшоѓ першым. Нiякiх падкрадванняѓ, нiякiх хiтрыкаѓ за сталамi; на гэты раз яны iшлi хедз-аѓтам, падтрымлiваючы сваiх загiнуѓшых сяброѓ, кiдаючы выклiк любой нацыi-iзгою, якая была дастаткова дурная, каб пазмагацца з iмi. Падлога ѓсё яшчэ была ѓсеяна целамi, толькi зараз гэтыя спячыя целы былi згорнуты абаранкам, змучаныя болем, некаторыя ѓжо ѓздрыгвалi.
  
  Уваходныя дзверы былi разбураны. Мужчыны ѓ масках i касцюмах уварвалiся ѓнутр.
  
  Дрэйк штурхялем адсунуѓ крэсла ѓ бок, а затым заѓважыѓ медыцынскi адсек у адным з кутоѓ пакоя. Ён пабег. Справа ляжала цела рускага, апранутага ѓ кеѓлар, таго, у каго яны стралялi. Побач з iм ляжалi яшчэ двое; яны бiлiся ѓ канвульсiях i памiралi. Зарын моцна ѓдарыѓ i па iх. Выкiд хiмiчнага рэчыва фактычна спынiѓ бiтву, i ѓ Спiру ѓсё яшчэ была бiялагiчная зброя.
  
  Хэйдэн iрвануѓся наперад, не трымаючы ѓ руках зброi, i расчынiѓ дзверы медыцынскага адсека. Унутры перад iмi стаяѓ тузiн ампул, напоѓненых блiскучай вадкасцю. Яны былi выразна пазначаны, i Кiнiмака закрычаѓ на атрапiн; Май выцягнула аѓтаматычны iн'ектар i напоѓнiла яго. Кiнiмака ѓторкнуѓ iголку ѓ твар Смiта ѓсяго за некалькi секунд да таго, як Дал зрабiѓ тое ж самае з Кензi. Алiсiя i Май разабралiся з Ёргi, а затым каманда прысела на кукiшкi, змучаныя, здранцвелыя, напалоханыя тым, што надзея, якая напаѓняла iх сэрца, цяпер здавалася такой адчайнай.
  
  Праходзiлi хвiлiны. Дрэйк павярнуѓся да Кiнiмака. "Што адбываецца зараз?"
  
  "Ну, атрапiн блакуе дзеянне зарына. Яны павiнны разгарнуцца".
  
  "Сачыце за пабочнымi эфектамi", - сказаѓ лабарант. "У асноѓным, галюцынацыi. Але галавакружэнне, млоснасць, затуманены зрок..."
  
  "Не хвалюйся", - сказала Алiсiя. "Усё гэта няма нiчога горш, чым абед у пабе для Team SPEAR".
  
  "Сухасць у роце. Учашчаны пульс ..."
  
  "Ага".
  
  Прайшло яшчэ некалькi хвiлiн, i Дрэйк бездапаможна ѓтаропiѓся на твар Ёргi, жадаючы сотню разоѓ у секунду, каб у яго вярнулася хоць кропля жыцця. Хэйдэн спытаѓ тэхнiка, цi могуць яны вывесцi зарын з сiстэмы i дазволiць усiм зняць маскi, але сiтуацыя наѓрад цi была пад кантролем. Хто б нi выпусцiѓ зарын, у яго ѓсё яшчэ могуць быць iншыя планы.
  
  "Цяпер мы таксама ѓ сiстэме", - запэѓнiла iх Ларэн. "ФБР затрымала некалькiх кампутарнiкаѓ высокага ѓзроѓню, якiя некаторы час капалiся ѓ гэтай справе".
  
  "Ёсць якiя-небудзь навiны аб iншых камандах спецыяльнага прызначэння?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Мы так думаем. Проста атрымлiваю пацверджанне. Там усё крыху заблытана".
  
  Дрэйк паляпаѓ Ёргi па шчацэ, справа ад яго маскi. "Раскажы мне пра гэта".
  
  Рускi злёгку паварушыѓся, паднiмаючы рукi. Яго вочы расхiнулiся, i ён утаропiѓся невiдушчым позiркам прама на Дрэйка. Ён закашляѓся, паспрабаваѓ зняць маску, але Дрэйк утрымаѓ яе на месцы. З атрапiнам або без атрапiну, лепш нiчога не пакiдаць на волю выпадку. Смiт таксама змагаѓся, а затым Кензi; Далеч выдаѓ доѓгi, выразны ѓздых палягчэння. Каманда скарысталася шанцам абмяняцца кароткай, слабой усмешкай.
  
  "Давайце паднiмем iх у паветра", - сказаѓ Хэйдэн. "На сёння мы тут скончылi".
  
  Ларэн зноѓ выйшла на сувязь. "З iмi ѓсё ѓ парадку? Усе яны?" Яна ѓсё яшчэ паняцця не мела, хто быѓ заражаны.
  
  "Пакуль усё добра, каханая", - сказаѓ Дрэйк. "Хоць не перашкодзiѓ бы лекар, каб праверыць iх".
  
  "У нас тут iх тузiн".
  
  "Цяпер iду да цябе", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  Каманда перабудавалася i дапамагла адно аднаму выйсцi за парог. Хайдэн прыцiснула бiязброю да грудзей, нават зараз не ѓпэѓненая, каму яна можа давяраць. Яна задала пытанне Ларэн па сувязi.
  
  "Яго трэба даставiць у бяспечнае месца ѓ Даласе", - сказала Ларэн. "Тут у мяне ёсць падрабязнасцi. Яны чакаюць цябе".
  
  Хэйдэн ѓтаропiѓся на Дрэйка стомленымi вачыма пад маскай.
  
  Гэта нiколi не канчаецца.
  
  Дрэйк сапраѓды ведаѓ, аб чым яна думала. Да таго часу, калi яны дабралiся да пункта хуткай дапамогi, знялi маскi i знайшлi Ларэн, яны ѓжо пачалi адчуваць сябе крыху адпачылымi. Дрэйку давала задавальненне, калi яму прыносiлi гарачую каву, а Алiсiя бляяла, патрабуючы бутэльку вады. Май забрала ѓ яе шклянку, адпiла, затым прапанавала ёй зрабiць глыток з выкарыстанай бутэлькi.
  
  Кензi працягнула руку, забрала яго ѓ Мэй i ѓздыхнула. "Чаму я бачу вас чацвярых?"
  
  Алiсiя вярнула сабе ваду. "Значыць, усё яшчэ жывы? Гэй, гэта лiчыцца за сэкс утрох?"
  
  Дрэйк назiраѓ. "Ведаеш сёе-тое? Я зразумею, калi прыйдзе час кiнуць гэтую працу, калi вы двое перастанеце спрабаваць вывесцi адзiн аднаго з сябе. Вось тады я пайду на пенсiю".
  
  Ларэн на iмгненне адышла ад Смiта, калi на яе цэнтральную сiстэму сувязi абрынуѓся шквал iнфармацыi. Сюды можна аднесцi паведамленнi ад нязноснага хлопца з Вашынгтона, мясцовай аперацыi ѓ Даласе i, у меншай ступенi, мiнiстра абароны.
  
  Яна махнула рукой, заклiкаючы групу слухаць, перш чым успомнiла, што можа скарыстацца сувяззю. "Гэй, а, ну што ж, прывiтанне. Я дам табе адрас у Даласе, i табе трэба адпраѓляцца ѓ дарогу. Чым даѓжэй гэтая бiялагiчная зброя застаецца на волi, тым большая небяспека. Цяпер у нас ёсць невялiкае тлумачэнне. Падобна, што першапачатковае ѓсыпляльнае рэчыва, якое было ѓведзена, каб падзейнiчаць амаль на ѓсiх якiя працуюць у лабараторыi, спрацавала з дапамогай залiшняга кода, як толькi вы адкрылi труну Джеронимо. Здаецца, яны думаюць, што культ, магчыма, зараз не ѓсё яшчэ iснуе, але прынамсi адзiн чалавек, магчыма, усё яшчэ працуе на iх. Зарын быѓ таксама прыведзены ѓ дзеянне тым жа кодам i, без сумневу, тым жа чалавекам. Iнсайдэр? Можа быць. Але не забывайся, што нам прыйшлося зняць ахоѓныя экраны лабараторыi, каб сiгнал мог пракрасцiся ѓнутр".
  
  "Вам трэба праверыць, цi не сыходзяць людзi, перш чым спячы агент зробiць сваю працу", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  "На iм. Але гэта яшчэ ня ѓсё. Целы былi падлiчаныя". Яна перавяла дыханне. "Супрацоѓнiкi нашай лабараторыi i нi ѓ чым не вiнаватыя грамадзянскiя асобы справiлiся добра. Падаецца, што ѓсе яны рэагуюць на атрапiн. Мяркуецца, што, паколькi яны спалi на падлозе, яны атрымлiвалi толькi слабыя дозы, i дапамога прыйшла хутка. Цяпер з iдэнтыфiкацыяй праблем няма, але паколькi мы ведалi пазiцыi рускiх i шведаѓ, мы павiнны выказаць здагадку, што мы маем рацыю. Трое рускiх загiнулi, двое прапалi без вестак. Двое шведаѓ мёртвыя, адзiн прапаѓ без вестак. I трое iзраiльцянаѓ загiнулi, двое прапалi без вестак".
  
  "Яны не атрымалi атрапiн?" Занепакоена спытаѓ Далеч.
  
  "Вядома, яны гэта зрабiлi, але пасьля грамадзянскiх. I гэта сапраѓды ѓдарыла па iх больш агрэсiѓна".
  
  Да гэтага моманту Смiт, Ёргi i Кензi былi на нагах, выглядалi адпачылымi i якiя прагнуць дзеянняѓ. Дрэйк падумаѓ, цi не можа гэта быць адным з вышэйзгаданых пабочных эфектаѓ.
  
  "Ёргi", - сказаѓ ён. "Паглядзi на Алiсiю. Што ты бачыш?
  
  Рускi ѓхмыльнуѓся. "Марожанае i востры перац чылi?"
  
  Дрэйк ухмыльнуѓся. "З iм усё ѓ парадку".
  
  Алiсiя моцна нахмурылася. "Што, чорт вазьмi, гэта значыць. Ёг? Ёг? Давай, прыяцель. Ты ведаеш, што я кахаю цябе, але калi ты не прабалбочашся, мне давядзецца цябе забiць".
  
  Дрэйк пацягнуѓ яе прэч да якiя чакаюць машын. "Малайчына, каханая, ты толькi што даказала яго пункт гледжання".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Хуткасць была iх выбарам, iх збаѓцам, iх Богам i iх лепшым спосабам застацца ѓ жывых прама цяпер.
  
  У iх не было iлюзiй адносна таго, што можа чакаць iх па дарозе ѓ Далас. Не мела значэння, колькi палiцыянтаѓ аказвалi дапамогу; колькi пазадарожнiкаѓ ФБР i фургонаѓ спецназа выстраiлася ѓздоѓж маршруту, людзi, з якiмi iм прыйшлося сутыкнуцца, былi аднымi з лепшых у свеце, i яны б знайшлi выйсце.
  
  У залежнасцi ад таго, на каго яны сапраѓды працавалi.
  
  Дрэйк убачыѓ транспартныя сродкi, якiмi iх забяспечылi для кароткай паездкi па Даласу - два аѓтамабiлi дзяржаѓнага выпуску, з поѓным прывадам - i рэзка затармазiѓ.
  
  "Гэта сапраѓды не спрацуе".
  
  Успомнiѓшы пра паркоѓку i яе змесцiва, ён кiѓнуѓ на пару парковачных месцаѓ каля выхаду.
  
  "Яны будуць".
  
  Ларэн выказала сваю згоду. "Я папрашу ФБР разабрацца з гэтым".
  
  "Хутка". Дрэйк ужо накiроѓваѓся ѓ той бок. "Усё? Загружайся нахуй. Нам хутка спатрэбяцца ѓсе патроны, якiя ѓ нас ёсць".
  
  З Хайдэнам у цэнтры яны кiнулiся да машын - чорнага "Доджу Чэленджэр" колеру "стэлс" i светла-блакiтнага "Мустанга" з дзвюма белымi палосамi ѓздоѓж капота. Далеч дапрацаваѓ "Мустанг", i гэта было выдатна, таму што Дрэйк хацеѓ "Чэленджэр". Палiцыянты машыны з вiскам ад'ехалi, рыхтуючыся расчысцiць маршрут праз цэнтр Даласа. Верталёт завiс непадалёк, папярэджаны аб тым, што яго могуць збiць каманды спецназа з-за вялiкай верагоднасцi. Абедзве машыны былi дастаткова новымi, каб iх можна было ѓзламаць ФБР не спатрэбiлiся ключы.
  
  Дрэйк забраѓся ѓнутр разам з Ёргi, якi заняѓ пасажырскае сядзенне, Хэйдэн, Алiсiяй i Мэй. Ён завёѓ рухавiк, шчаслiва ѓсмiхаючыся.
  
  "Вось гэта, - сказаѓ ён, - гук, дзеля якога я б устаѓ з ложка раней за шэсць ранiцы".
  
  Алiсiя праiгнаравала гэта. Яна прывыкла да яго дзяцiнства i ѓсiм давала гэта ведаць.
  
  Дрэйк завёѓ рухавiк. Далеч завёѓ "Мустанг" побач, i двое мужчын ухмыльнулiся праз два шэрагу вокнаѓ, нарэшце разам.
  
  Хайдэн пастукаѓ канiстрай па спiнцы свайго сядзення. "Бiялагiчная зброя".
  
  "Ммм, так. Добра."
  
  Ён уцiснуѓся ѓ падлогу, крутануѓ руль i накiраваѓ машыну ѓ вузкую прастору аѓтастаянкi i панёсся да выезду. Аѓтамабiль падскокваѓ на няроѓным асфальце, перадпакой частка паднiмалася, а задняя саскрабала. Паляцелi iскры.
  
  Ззаду Дрэйка Далеч убачыѓ, як iскры ѓспыхнулi на яго лабавым шкле, на секунду ахiнуѓшы яго агнём. Вiдавочна, ён не быѓ шчаслiвы.
  
  "Кiнэл, Дрэйк. Ты спрабаваѓ патрапiць у гэта?"
  
  "Проста едзь", - адказаѓ Хэйдэн. "Ахоѓны будынак знаходзiцца ѓсяго ѓ дзевяцi хвiлiнах язды".
  
  "Так, можа быць, на гоначнай трасе", - сказаѓ Смiт. "Але гэта Далас, i гэтыя двое не гоншчыкi".
  
  "Хочаш пастраляць, Лансялот?" Дрэйк уздыхнуѓ. "Пералезь праз гэтага шведа i забiрай яго".
  
  "Не важна".
  
  "Ты злуешся?" Алiсiя далучылася. "Вядома, не, Лансялот".
  
  "Цi можам мы-" Хэйдэн паспрабаваѓ зноѓ.
  
  Голас Ларэн заглушыѓ яе ѓласны. "Ворагi наблiжаюцца", - сказала яна, затым: "Не дай сябе падстрэлiць, Лансялот".
  
  Дрэйк утрымлiваѓ значную залiшнюю паварочвальнасць, навострываючы кiраванне рулём i выкарыстоѓваючы абедзве паласы дарогi. Наперадзе стаяла палiцэйская машына, не даючы iншым вадзiцелям пераходзiць iм дарогу. "Чэленджэры" прамчалiся мiма скрыжавання, зараз iх атачалi вышынныя будынкi. "Мустанг" прамчаѓся мiма паѓсекунды праз, ледзь не закрануѓшы задняе крыло "Доджа". Дрэйк зiрнуѓ у люстэрка задняга выгляду, i ѓсё, што ён змог убачыць, былi сцiснутыя зубы Даля.
  
  "Цяпер я ведаю, якое гэта, калi за табой гонiцца акула".
  
  Дзесьцi наперадзе знаходзiѓся пакiнуты кантынгент рускiх, шведаѓ i iзраiльцян, на ѓсiх якiх быѓ ускладзены адзiн абавязак - здабыць бiялагiчную зброю, якое было адмыслова распрацавана для знiшчэння запасаѓ харчавання ѓ Амерыцы.
  
  "Чаму б нам проста не знiшчыць гэта?" Сказаѓ Кiнiмака, трымаючыся за поручань.
  
  "Справядлiвае пытанне", - адзначыѓ Даль.
  
  "Гэта так", - сказала Ларэн. "Але мне толькi што сказалi, што iснуюць пратаколы. Працэдуры. Рабiце гэта няправiльна, i вы можаце забiць сябе i мноства iншых".
  
  Дрэйк скiнуѓ газ, калi наперадзе здаѓся круты паварот. I зноѓ палiцыя перакрыла ѓсе iншыя маршруты, i ён хупава вывеѓ машыну з-за вугла, скiдаючы гуму i праскокваючы на чырвонае святло. Далеч быѓ за некалькi футаѓ ззаду яго. Пешаходы выстраiлiся ѓздоѓж вулiц, глазея, жэстыкулюючы, але iх стрымлiвалi палiцыянты з мегафонам. Дрэйк заѓсёды востра ѓсведамляѓ, што некаторыя могуць не слухаць.
  
  "Копы не могуць справiцца з усiм гэтым", - сказаѓ Хэйдэн. "Прытармозiце, хлопцы. У нас засталося пяць хвiлiн".
  
  У гэты момант з бакавой вулiцы вылецеѓ пiкап, ледзь не задавiѓшы палiцыянта, якi не звяртаѓ на гэта ѓвагi. Ён павярнуѓ на iх шляху, а затым параѓняѓся з iмi. Ёргi ѓжо апусцiѓ сваё акно, а Май выбiла шкло ззаду.
  
  Пiкап - серабрысты F-150 - не адставаѓ, наблiжаючыся. Усмешлiвы твар за рулём ѓтаропiлася на iх, назiраючы за iмi ѓ два разы больш, чым за дарогай. Ёргi адкiнуѓся на спiнку крэсла.
  
  "О не, не, не. Гэта нядобра. Я ведаю яе. Я ведаю яе. "
  
  Дрэйк кiнуѓ хуткi погляд. "Па-мойму, падобны да расiйскага цяжкаатлета".
  
  "Яна была на Алiмпiйскiх гульнях", - сказаѓ Ёргi. "Гэта было да таго, як яна стала вайсковым таемным забойцам, адным з лепшых, якiя калi-небудзь выходзiлi з Расii. Яна - Вольга".
  
  Дрэйк запаволiѓся, калi купка пешаходаѓ выйшла перад якiя iмчацца машынамi, большасць з якiх трымалi мабiльныя тэлефоны ѓ некалькiх цалях ад вачэй.
  
  "Вольга?"
  
  "Так, Вольга. Яна - легенда. Ты нiколi не чуѓ пра яе?"
  
  "Не ѓ гэтым кантэксце. Не".
  
  Серабрысты F-150 рэзка адхiлiѓся, урэзаѓшыся ѓ борт свайго "Чэленджэра". Вызвалiѓшыся ад блукаючага статка, Дрэйк зноѓ нацiснуѓ на газ i iрвануѓся наперад, "Чэленджэр" адказаѓ задавальняючым ровам. Вольга зрабiла яшчэ адзiн вiраж, цэлячыся ѓ задняе трехчетвертное крыло, але прамахнулася на некалькi цаляѓ. Яе F-150 перайшоѓ на iншы бок, прама памiж Дрэйкам i Далем. Швед манеѓраваѓ на сваiм "Мустангу" ззаду яе.
  
  "Не магу яе пратаранiць", - сказаѓ ён. "Занадта рызыкоѓна".
  
  "Я не магу ѓ яе стрэлiць", - сказала Май. "Тая ж праблема".
  
  "Як яна разлiчвае збегчы?" Кiнiмака задумаѓся.
  
  "Вольга непераможная", - запэѓнiѓ iх Ёргi. "I яна нiколi не падводзiць".
  
  "Гэта выдатна для яе", - сказала Алiсiя. "Можа быць, вы двое маглi б схавацца пад адным матрацам".
  
  Тры аѓтамабiлi iмчалiся наперад, iншыя транспартныя сродкi былi ѓ значнай ступенi заблакаваныя, а пешаходаѓ папярэджвала бесперапыннае выццё палiцэйскiх сiрэн. Дрэйк рушыѓ услед указанням Хэйдэн, а Хэйдэн сядзеѓ, прылеплены да экрана партатыѓнай спадарожнiкавай навiгацыi.
  
  Дрэйк убачыѓ доѓгую прамую перад сабой.
  
  "Застанься са мной, Даѓ", - сказаѓ ён. "Загнаць сучку ѓ кут".
  
  Ён дадаѓ хуткасць, прытрымлiваючыся цэнтра дарогi. Заблудны аѓтамабiль сапраѓды пачаѓ выязджаць з бакавой вулiцы, але застопарыѓся, калi кiроѓца ѓбачыѓ надыходзячую пагоню. Дрэйк трымаѓ малаток апушчаным, назiраючы за Вольгай i Далем ззаду яе. Рухавiкi зараѓлi, шыны завуркаталi. Шкляныя вiтрыны магазiнаѓ i офiсныя будынкi мiльгалi як у тумане. Пешаходы выскоквалi на дарогу, каб сфатаграфавацца. Палiцэйская машына далучылася да пагонi, параѓняѓшыся з Вольгай, так што зараз у Дрэйка ѓ поле зроку задняга вiду былi адразу дзве машыны.
  
  "Тры хвiлiны", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  "Дастаньце сваю зброю, людзi", - сказала Алiсiя.
  
  "Будзем спадзявацца, што руская сука не сыдзе цiха-мiрна", - сказала Кензi.
  
  Ёргi цяжка праглынуѓ побач з Дрэйкам.
  
  Затым, наперадзе, адбылося самае дзiѓнае i жахлiвае. Фiгуры выбеглi на сярэдзiну дарогi, апусцiлiся на адно калена i адкрылi агонь.
  
  Кулi прашылi перадпакой частка "Чэленджэра", ляскаючы па метале i прабiваючы нiты. У паветра ѓзляцелi iскры. Дрэйк вёѓ машыну абсалютна прама.
  
  "Бi па гробанай палубе!" - закрычаѓ ён.
  
  Яшчэ стрэлы. Палiцыя з усiх сiл выбегла з тратуара, спрабуючы спынiць тых, хто страляѓ. Мiрныя жыхары нырнулi ѓ сховiшча. Атрад спецпрызна пакiнуѓ сховiшча i пабег разам з палiцыяй, зброя нацэлена, але не выкарыстана з-за верагоднасцi траплення ѓ людзей на другiм баку дарогi.
  
  Лабавое шкло Дрэйка ѓзарвалася, аскепкi пасыпалiся на яго куртку, плечы i ѓпалi на каленi. Куля патрапiла ѓ падгалоѓнiк усяго ѓ некалькiх цалях справа ад яго вуха. Ёркшырэц пачакаѓ яшчэ дзве секунды, дазволiѓ стрэлкам яшчэ раз выраѓняцца, а затым з вялiкай сiлай адхiлiѓ "Чэленджэр".
  
  Пакiдаючы F-150 Вольгi на лiнii агню.
  
  Яна вывернула свой уласны руль, ударыѓшы палiцыянта ѓ правы бок, але кулi ѓсё роѓна патрапiлi. Мужчына, якi сядзеѓ побач з ёй, рэзка абмяк; чырвонае залiло салон машыны. Яшчэ адзiн рускi мёртвы, i застаѓся толькi адзiн.
  
  Далеч раптоѓна апынуѓся на прамой лiнii агню.
  
  Але да таго часу стрэлкi былi сканцэнтраваны на надыходзячых копах i спецназе, толькi двое з iх разгарнулiся i адкрылi якi прыкрывае агонь, збiраючыся бегчы. Дрэйк бачыѓ, як кулi ѓтыкаюцца ѓ натоѓп, бачыѓ пагарду, з якой гэтыя людзi - меркавана iзраiльцяне - ставiлiся да мiрных жыхароѓ.
  
  "Да чорта ѓсё", - сказаѓ ён. "Гэта не пацерпiць".
  
  "Дрэйк!" Хайдэн папярэдзiѓ. "Дзве хвiлiны".
  
  Май схапiла яе за плячо. "Гэта павiнна быць зроблена".
  
  Дрэйк нацiснуѓ на педаль газу i праглынуѓ зямлю памiж машынай i ѓцякаюць баевiкамi. Ёргi высунуѓся з аднаго акна, а Май - з iншага. Нацэлiѓшы зброю, яны зрабiлi па тры стрэлы кожны па мёртвай прамой вулiцы, без шанцаѓ на iншыя ахвяры, i скiнулi людзей.
  
  Дрэйк рэзка вiльнуѓ, аб'язджаючы iх падалi цела.
  
  "Ублюдкi".
  
  У люстэрку задняга вiду копы iх затрымалi. Затым Вольга i Даѓ вярнулiся, iмчачыся з усiх сiл, навыперадкi адзiн з адным па цэнтры дарогi. Аѓтамабiль Вольгi быѓ увесь у крывi, лабавое шкло адсутнiчала, крылы, барты i фары былi разбiты, з адной з шын зляцела гума. Але яна ѓсё роѓна прыйшла, няѓмольная, як ураган.
  
  "Дзевяноста секунд", - прачытаѓ Хэйдэн ѓслых.
  
  "Дзе?" - Спытаѓ я. Спытаѓ Дрэйк.
  
  Яна выгукнула адрас. "Рэзка павярнiце направа, затым налева, i будынак апынецца прама перад вамi, блакуючы дарогу".
  
  "На iншай ноце", - уставiла Ларэн. "Гэта iзраiльцяне выйшлi з бою. I раса".
  
  "Несанкцыянавана", - сказала Кензi. "Як я i думаѓ. Гэтага б нi за што не адбылося, калi б у гэтым удзельнiчаѓ наш урад".
  
  Далеч не адрываѓ вачэй ад дарогi. "Тое, што зыходзiць ад цябе, здзiѓляе мяне".
  
  "Дык не павiнна быць. Я не кажу, што яны не будуць дзейнiчаць, забiваць i калечыць на чужой тэрыторыi. Дружалюбная тэрыторыя. Я кажу, што яны не сталi б рабiць гэта так адкрыта".
  
  "Ах, гэта мае больш сэнсу".
  
  Дрэйк скiнуѓ хуткасць, моцна стукнуѓшы па тормазах, i рэзка разгарнуѓ равучы "Чэленджэр" направа. Амаль заехаѓшы на далёкi бардзюр, ён уключыѓ рухавiк i пачуѓ, як шыны зарыпелi ѓ пошуках счаплення. У апошнi момант яны злавiлi, выплюнулi жвiр i дапамаглi прасунуць машыну наперад. Была надзея, што Даль зможа падштурхнуць абаронцы Вольгi, калi яна паварочвала, але расейка была занадта кемлiвай, безразважна зразала кут i вырвалася наперад. Смецнае вядро высока падскочыла ѓ яе за спiной, закранутае пярэдняй часткай.
  
  "Трыццаць секунд", - сказаѓ Хэйдэн.
  
  Затым усё паляцела да д'ябла.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДРУГI
  
  
  Вольга рызыкавала ѓсiм, iмклiва наблiжаючыся да багажнiка "Чэленджэра".
  
  Дрэйк убачыѓ, што левы паварот наблiжаецца хутка, i падрыхтаваѓся разгарнуць машыну.
  
  На задворках яго свядомасцi ѓсю гэтую дарогу не давала спакою неспакой, што апошнi швед, якi застаѓся, быѓ недзе там. Але ён так i не з'явiѓся.
  
  Да гэтага часу.
  
  Салдат выскачыѓ з крамы, трымаючы на прыцэле злавеснага выгляду пiсталет-кулямёт, з акрываѓленым тварам, скажоным грымасай болю. Яму было балюча, але ён заставаѓся на мiсii. Яшчэ адна несанкцыянаваная атака. Яшчэ адзiн трэцi бок, якi выкарыстоѓвае людзей са спецназа.
  
  Дрэйк адрэагаваѓ iмгненна. Якiя былi варыянты? Здавалася, што небяспечна сыходзячы ѓ левы фланг, спрабуючы iдэальна ѓпiсаць "Чэленджэр" у новую вузкую вулiцу, ён мог бы адкiнуць бэкэнда ѓ атакавалага шведа. Гэта была адзiная гульня, i ѓ ёй не ѓлiчвалася наяѓнасць у мужчыны смяротнай зброi.
  
  Хайдэн i Ёргi сядзелi з таго боку машыны. Швед выглядаѓ так, нiбы збiраѓся апырскаць увесь аѓтамабiль, калi той праслiзгваѓ мiма бокам. Яго палец напружыѓся. Дрэйк змагаѓся з рулём, трымаючы яго моцна, яго правая нага цiснула на газ з патрэбнай хуткасцю.
  
  Швед адкрыѓ агонь практычна ва ѓпор - за некалькi секунд да таго, як хвост аѓтамабiля павiнен быѓ наляцець на яго.
  
  А потым увесь свет сышоѓ з розуму, перавярнуѓся з ног на галаву, калi Вольга з усёй сiлы ѓрэзалася ѓ дрэйфуючы "Чэленджэр". Яна нi на ёту не зменшыла тэмп. Яна ѓрэзалася на сваiм аѓтамабiлi ѓ борт "Доджа", прымусiѓшы яго крутануцца, раздушыѓшы шведа i адкiнуѓшы яго цела на паѓдарогi праз дарогу. Дрэйк учапiѓся ѓ руль, не ѓ сiлах бачыць прама, як машыну разгарнула; два абарачэннi, затым яна стукнулася аб высокi бардзюр i перавярнулася.
  
  Ён павалiѓся на дах, усё яшчэ слiзгаючы, скрыгочучы па бетоне, пакуль не ѓрэзаѓся ѓ фасад крамы. Шкло разбiлася i пасыпалася дажджом. Дрэйк змагаѓся за раѓнавагу. Алiсiя была ашаломленая, Ёргi ашаломлены.
  
  Вольга нацiснула на тормазы, i нейкiм чынам ёй удалося раптоѓна спынiць F-150.
  
  Дрэйк убачыѓ яе ѓ перавернутым бакавым люстэрку. Вокны былi разбiты з усiх бакоѓ, але шчылiны былi занадта малыя, каб лёгка пралезцi. Ён чуѓ, як Май змагалася з рамянём бяспекi, скiдаючы яго. Ён ведаѓ, што яна спрытна, але не верыѓ, што яна пралезе праз задняе шкло. Яны не маглi абаранiць сябе.
  
  Вольга пратупала да iх, працуючы вялiзнымi рукамi i нагамi, на твары было столькi гневу, што ён мог бы падпалiць увесь свет. Кроѓ пакрывала яе рысы i сцякала з шыi на пальцы, капаючы на падлогу. У адной руцэ яна трымала кулямёт, а ѓ другой - ракетнiцу. Дрэйк убачыѓ запасны магазiн, зацiснуты ѓ яе ѓ зубах, i ваенны клiнок у яе на баку.
  
  Скарачаючы разрыѓ, яна была няѓмольная. Надыходзячая смерць. Яе вочы нi разу не мiргнулi. Пар, а зараз i агонь вырвалiся з машыны ззаду яе, аблiзваючы яе постаць. Затым Дрэйк убачыѓ блакiтную ѓспышку i зразумеѓ, што прыбыѓ "Мустанг". Ён убачыѓ, як Вольга ѓсмiхнулася. Ён бачыѓ, як каманда выскачыла з iншай машыны ѓ парыве дзеяння.
  
  Вольга ѓпала на адно калена, навяла ракетнiцу на сваё велiзарнае плячо i прыцэлiлася ѓ перавернутага Чэленджэра.
  
  Цi знiшчыць яна тады бiялагiчную зброю?
  
  Яна страцiла гэта. За гэтай дэманiчнай асобай няма рацыянальнай думкi.
  
  Яны былi бездапаможныя. Жанчыны на заднiм сядзеннi зараз ажывiлiся, вызваляючыся i спрабуючы знайсцi якую-небудзь прастору для манеѓру. Яны не бачылi, што насоѓвалася, i Дрэйк не сказаѓ iм. Яны нiяк не маглi нiчога з гэтым зрабiць.
  
  Вольга нацiснула на спускавы кручок, i ракета ѓспалымнiлася.
  
  Сябры, сям'я, вось як мы iдзём...
  
  Торстэн Даль пракладваѓ сабе шлях, як жудасны таран; бегаючы ѓ поѓную сiлу, з усiх сiл, ён урэзаѓся ѓ Вольгу ззаду. Ракетная ѓстаноѓка саслiзнула, яе боекамплект адхiлiѓся i стрэлiѓ па iншай траекторыi. Сам Далеч, ратуючы становiшча, мусiць, зведаѓ наймацнейшы ѓ сваiм жыццi шок, бо Вольга не паварушылася.
  
  Швед толькi што наляцеѓ галавой на самую трывалую ѓ свеце цагляную сцяну.
  
  Далеч упаѓ на спiну са зламаным носам, без прытомнасцi.
  
  Вольга адмахнулася ад Вар'ята шведа, ледзь заѓважыѓшы цудоѓную атаку. Яна паднялася, як новая гара, кiнула ракетнiцу на зямлю i падняла кулямёт адной рукой, кроѓ усё яшчэ капала знiзу, запырскваючы падлогу.
  
  Дрэйк убачыѓ усё гэта, павярнуѓся, каб выштурхнуць Ёргi, затым Хэйдэн. Яго галава ѓсё яшчэ кружылася, але яму ѓдалося злавiць погляд Алiсii.
  
  "У нас усё добра?" Яна ведала, што нешта было не так.
  
  "Я толькi што бачыѓ, як Дал ударыѓ Вольгу з усяго маху, адскочыѓ без прытомнасцi, а яна ледзь заѓважыла".
  
  Алiсiя ледзь магла аднавiць дыханне. "Трахнi. Мяне".
  
  "I зараз у яе ёсць кулямёт".
  
  Хайдэн выбраѓся на волю. Май скокнула за ёй, працiскаючыся праз невялiкi прамежак. Дрэйк павярнуѓся назад, назiраючы за люстэркам, нават калi ён спрабаваѓ працiснуцца праз свае ѓласныя маленькiя вокны прасторы. Вольга выраѓняла пiсталет, яшчэ раз усмiхнулася, падняла вольную руку i выцягнула зуб з рота, шпурнуѓшы яго на зямлю. У гэты момант прыбылi астатнiя таварышы Даля па камандзе.
  
  I адным з iх быѓ Мано Кiнiмака.
  
  Гаваец, у сапраѓднай манеры, запусцiѓ сябе на поѓнай хуткасцi, ногi адарвалiся ад зямлi, рукi раскiнуты, чалавечы снарад, разбуральны шар з цяглiц i костак. Ён ударыѓ Вольгу па плячах, трапна, лепш, чым Далеч, i моцна сцiснуѓ. Вольга, хiстаючыся, прасунулася наперад на шэсць футаѓ, i гэта само па сабе было цудам.
  
  Кiнiмака разгарнулася спераду, тварам да рускага.
  
  Аѓтамат упаѓ на падлогу.
  
  Дрэйк прачытаѓ па яе вуснах.
  
  "Табе трэба было ѓстаць на каленi, маленькi чалавек".
  
  Кiнiмака замахнуѓся сенакасiлкай, ад якой Вольга спрытна вывернулася, хутчэй, чым Дрэйк мог бы сцямiць. Затым яе ѓласны кулак глыбока ѓрэзаѓся ѓ ныркi Мано, прымусiѓшы гавайца iмгненна ѓпасцi на каленi i задыхацца.
  
  Кензi i Смiт дабралiся да месца бiтвы. Дрэйк не мог пазбавiцца ад адчування, што гэтага будзе недастаткова.
  
  Ён круцiѓся, пакуль плоць не адарвалася ад яго жывата, пакуль тазавая косць не зарыпела. Ён вырваѓся з машыны i праiгнараваѓ свежую кроѓ. Падаѓшы сiгнал усiм, акрамя Хэйдэн, ён пачаѓ кульгаць да месца бiтвы, калi вакол iх загучалi сiрэны, якiя ѓспыхваюць сiнiя агнi запоѓнiлi яго поле зроку, i роѓ людзей, копаѓ i салдат напоѓнiѓ паветра.
  
  Ён клыпаѓ уверх па вулiцы, наблiжаючыся да Вольгi. Руская праiгнаравала Смiта, калi ён стрэлiѓ ёй у жывот; яна схапiла Кензi за валасы i адкiнула ѓ бок. Пучкi карычневага колеру засталiся зацiснутымi ѓ руках рускага, i Кензi, узрушаная, перавярнулася i пакацiлася па канаве, абдзiраючы сваю плоць. Затым Вольга стукнула рукой па запясцi Смiта, адкiнуѓшы пiсталет на зямлю i прымусiѓшы салдата закрычаць.
  
  "Ты страляеш у мяне? Я адарву табе руку i прыдушу цябе скрываѓленым канцом".
  
  Дрэйк сабраѓся з сiламi i ѓдарыѓ яе ззаду, вырабiѓшы тры ѓдары па нырках i грудной клетцы. Ён бы скарыстаѓся сваiм пiсталетам, але страцiѓ яго ѓ аварыi. Вольга нават не заѓважыла нападу. Гэта было падобна на ѓдар па ствале дрэва. Ён агледзеѓся ѓ пошуках зброi, чаго-небудзь, што можна было б скарыстаць.
  
  Ён бачыѓ гэта.
  
  Падбегла Май, за ёй Алiсiя, а затым Ёргi, белы як палатно. Дрэйк падняѓ ракетнiцу, падняѓ яе над галавой i з усёй сiлы абрынуѓ на спiну рускага.
  
  На гэты раз яна пераехала.
  
  Кiнiмака адскочыѓ у бок, калi вялiзная гара ѓпала на адно калена. Запасная крама выпала ѓ яе з зубоѓ. З яе паясы звалiѓся РПГ. Дрэйк выпусцiѓ зброю, цяжка дыхаючы.
  
  Вольга ѓстала, павярнулася, усмiхнулася. "Я буду таптаць цябе, пакуль ты не ператворышся ѓ адкiды на бетоне".
  
  Дрэйк, хiстаючыся, пайшоѓ прэч. Удар Вольгi закрануѓ яго сцягно i выклiкаѓ выбух болю ад аднаго канца яго цела да другога. Алiсiя ѓвайшла ѓ ваду, але яе падкiнула высока ѓ паветра i шпурнула на Кензi. Кiнiмака падняѓся да ѓдару галавой, якi адправiѓ яго прама на азадак. Смiт нанёс незлiчоную колькасць удараѓ па корпусе, а затым тры ѓ горла i нос, што прымусiла Вольгу вылiцца смехам.
  
  "О, дзякуй табе, малая, што дапамагла пазбавiцца мокроты. Калi ласка, яшчэ адзiн."
  
  Яна падставiла твар для ѓдару Смiта.
  
  Алiсiя дапамагла Кензi падняцца. Копы iмчалiся да iх. Дрэйк не мог не пажадаць, каб яны трымалiся далей. Гэта можа стаць крывавай лазняй. Ён паспрабаваѓ падняцца, i яму гэта ѓдалося на адной назе.
  
  Вольга схапiла Смiта за горла i адкiнула яго ѓ бок. Кiнiмака пакруцiѓ сваёй вялiзнай галавой, цяпер ля ног Вольгi, i нанёс паѓтузiна неверагодных удараѓ па яе тоѓстых сцёгнах.
  
  Яна ѓдарыла Кiнiмаку кулаком у галаву, абклаѓшы яго. Яна адбiла наступную атаку Дрэйка i адкiнула яго назад, хоць кроѓ свабодна цякла з яе вушэй, правага вока i незлiчоных парэзаѓ i ѓдараѓ на лбе. У тым месцы, дзе Смiт стрэлiѓ у яе, у яе ѓ жываце адкрылася дзiрка, i Дрэйк падумаѓ, цi можа гэта быць спосабам спынiць яе.
  
  Май прыцягнула ѓвагу Вольгi. "Паглядзi на мяне", - сказала яна. "Паглядзi на мяне. Мяне нiколi не перамагалi".
  
  Выраз зацiкаѓленасцi перасек акрываѓленую мiну. "Але ты не больш за адну з маiх потавых залоз. Ты супергерл? Цуд-жанчына? Скарлет Ёхансен?"
  
  "Я - Май Кiтана".
  
  Вольга нязграбна рушыла наперад, адштурхнуѓшы Смiта i надыходзячую Алiсiю ѓ бок. Май прысела на кукiшкi. Вольга зрабiла выпад. Май танчыла далёка-далёка, а затым паказала на правае плячо Вольгi.
  
  "I пакуль я адцягваѓ цябе, мой сябар Ёргi знiшчыць цябе".
  
  Вольга павярнулася неверагодна хутка. "Што..."
  
  Ёргi замацаваѓ ракетнiцу на плячах, пераканаѓся, што апошняя граната ѓстаноѓлена правiльна, а затым стрэлiѓ проста ѓ цела Вольгi.
  
  Дрэйк прыгнуѓся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Пасля каманда SPEAR знiкла. Пасля перадачы бiялагiчнай зброi iх павезлi з месца злачынства, i яны былi дастаѓлены праз сэрца ненатуральна цiхага горада ѓ адзiн з найболей бяспечных хат ФБР у сельскай мясцовасцi. Гэта было ранча, абавязкова маленькае для забеспячэння бяспекi, але тым не менш ранча, з уласнай хатай, стайнямi i караламi. Коней трымалi, каб прадаваць iлюзiю, i работнiка з ранча, каб трэнiраваць iх, але ён таксама працаваѓ на федэралаѓ.
  
  Каманда была неверагодна шчаслiвая прыбыць на канспiратыѓную кватэру, i яшчэ шчаслiвей падзялiцца i зачынiць дзверы ѓ розныя пакоi. Для чалавека яны былi збiтымi, змучанымi, збiтымi, у сiняках, якiя сплываюць крывёй.
  
  Кроѓ прахарчавала iх усiх, удары i калматасць таксама. Тыя, хто не страцiѓ прытомнасць, шкадавалi, што не зрабiлi гэтага; а тыя, хто гэта зрабiѓ, шкадавалi, што не змаглi дапамагчы. Дрэйк i Алiсiя ѓвайшлi ѓ свой пакой, распранулiся i накiравалiся прама ѓ душ. Струмень распаленай вады дапамог змыць не толькi кроѓ. Дрэйк дапамагаѓ Алiсii, а Алiсiя дапамагала Дрэйку ѓ тых месцах, дзе iх рукi былi занадта пакрытыя сiнякамi, каб дапамагчы.
  
  Каманда не была зламана, але яны былi некалькi разбiтыя.
  
  "Заѓсёды ёсць хто-небудзь," Дрэйк задыхнуѓся, калi вада абрынулася на яго поѓным струменем- "хто можа збiць цябе з ног".
  
  "Я ведаю". Алiсiя высыпала прыгаршчы вадкага мыла сабе на далонь. "Ты бачыѓ, як Далеч адскочыѓ ад яе?"
  
  Дрэйк пачаѓ кашляць. "О, не, калi ласка. Не смяшы мяне. Калi ласка".
  
  Дрэйку не здалося дзiѓным, што ён мог так хутка знайсцi гумар пасля таго, чаму ён толькi што стаѓ сведкам. Гэты чалавек быѓ салдатам, навучаным спраѓляцца з траѓмамi i душэѓным болем, смерцю i гвалтам; ён займаѓся гэтым большую частку свайго жыцця, а салдаты спраѓлялiся па-iншаму. Адным з такiх спосабаѓ было падтрымлiваць дух таварыства са сваiмi калегамi; iншым было заѓсёды шукаць светлы бок рэчаѓ.
  
  Калi гэта магчыма. Былi некаторыя сiтуацыi, якiя ставiлi на каленi нават салдата.
  
  Цяпер Алiсiя, злепленая з таго ж цеста, успомнiла сутычку Кiнiмакi з вялiзнай Вольгай. "Чорт, гэта было як "дзiця Гадзiлы" супраць Гадзiлы. Крывавы Мано быѓ хутчэй шакаваны, чым паранены".
  
  "Ён, вядома, можа вытрымаць удар галавой". Дрэйк ухмыльнуѓся.
  
  "Не!" Алiсiя засмяялася, i яны некаторы час лашчылiся разам, жадаючы пазбавiцца ад болю.
  
  Пазней Дрэйк выйшаѓ з душа, накiнуѓ лазневую прасцiну i вярнуѓся ѓ спальню. Пачуццё нерэальнасцi ѓразiла яго. Гадзiну таму яны былi ѓ самым цэнтры Ада, пагружаныя ѓ адну з самых цяжкiх i кровапралiтных бiтваѓ у сваiм жыццi, а зараз яны мылiся на ранча ѓ Тэхасе, акружаныя аховай.
  
  Што далей?
  
  Ну, станоѓчым бокам было тое, што яны выйгралi тры з чатырох бакоѓ свету. I трое з чатырох Коннiкаѓ. Ордэн схаваѓ чатыры вiды зброi, так што, паводле агульнага прызнання Дрэйка, па яго крыху непаслядоѓным, невыразным i зусiм няѓпэѓненым падлiках, засталося толькi адно. Ён пасмяяѓся над сабой.
  
  Чорт, спадзяюся, я ѓсё правiльна зразумеѓ.
  
  За яго спiной пачулiся крокi, i ён павярнуѓся.
  
  Там стаяла Алiсiя, цалкам аголеная i блiскучая ад вады з душа, яе валасы прылiплi да выцятага пляча. Дрэйк ѓтаропiѓся i забыѓся аб заданнi.
  
  "Чортаѓшчына", - сказаѓ ён. "Так што бываюць моманты, калi бачыць вас дваiх - гэта добра".
  
  Яна падышла i зняла з яго ручнiк. "Як ты думаеш, у нас ёсць час?"
  
  "Не хвалюйся", - сказаѓ ён з усмешкай у голасе. "Гэта не зойме шмат часу".
  
  
  * * *
  
  
  Пазней, пасля таго, як яны выявiлi i пастаралiся пазбегнуць удараѓ на сваiх целах, Дрэйк i Алiсiя надзелi свежае адзенне i спусцiлiся ѓ велiзарную кухню. Дрэйк не быѓ упэѓнены, чаму яны выбралi кухню; гэта здавалася натуральным месцам для збораѓ. Касыя промнi заходзячага сонца пранiкалi праз панарамныя вокны, надаючы залацiстае адценне драѓлянай падлозе i кухоннай фурнiтуры. У памяшканнi было цёпла i пахла свежым хлебам. Дрэйк сеѓ на барнае крэсла i расслабiѓся.
  
  "Я мог бы правесцi тут месяц".
  
  "Яшчэ адзiн вершнiк", - сказала Алiсiя. "А потым мы зробiм перапынак?"
  
  Цi можам мы гэта зрабiць? Я маю на ѓвазе, гэта не падобна на заканчэнне слова "зрабi перапынак, каханая".
  
  "Ну, нам усё роѓна прыйдзецца адказваць перад Кроѓ, " яна пацiснула плячыма, " з нагоды Перу. I ѓ Смiта могуць узнiкнуць праблемы. Мы не павiнны з'яжджаць на мiсiю, калi сябра нашай сям'i ѓ бядзе".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "Так, згодзен. А яшчэ ёсць SEAL Team 7."
  
  "Калi-небудзь," уздыхнула Алiсiя, сядаючы на жэрдачку побач з iм, "надыдзе наша свята".
  
  "Гэй, глядзiце, што прыцягнуѓ кот!" - крыкнуѓ Дрэйк, убачыѓшы Даля.
  
  Швед асцярожна прайшоѓ праз дзверы. "Лухта сабачая, я спрабую iсцi, але перад вачыма ѓсё дваiцца".
  
  "Ты думаеш, хадзiць пешшу цяжка?" Сказаѓ Дрэйк. "Хочаш паспрабаваць потрахаться".
  
  Далеч навобмацак дабраѓся да барнага крэсла. "Хто-небудзь, прынясiце мне выпiць".
  
  Алiсiя пасунула да яго бутэльку з вадой. "Пайду прынясу яшчэ".
  
  Дрэйк з непакоем паглядзеѓ на свайго сябра. "Табе давядзецца дасядзець да канца, прыяцель?"
  
  "Па праѓдзе кажучы, з кожнай хвiлiнай становiцца ѓсё лепш".
  
  "О, таму што я памятаю, як ты адседжваѓся падчас сваркi з Вольгай".
  
  "Адвалi, Дрэйк. Я нiколi не хачу ѓспамiнаць пра гэта".
  
  Дрэйк усмiхнуѓся. "Як быццам мы калi-небудзь дазволiм табе забыцца пра гэта".
  
  Астатняя каманда з'яѓлялася пакрысе, i праз дваццаць хвiлiн усе яны сядзелi за барнай стойкай, паглынаючы каву i ваду, садавiна i палоскi бекону, а таксама больш ран, чым яны маглi палiчыць. Кiнiмака нi на кога не глядзеѓ, а Смiт нiчога не мог трымаць у правай руцэ. Ёргi быѓ бязмерна прыгнечаны. Кензi не магла перастаць скардзiцца. Толькi Мэй, Ларэн i Хайдэн здавалiся самiмi сабой.
  
  "Ведаеш", - сказаѓ Хэйдэн. "Я проста шчаслiвы, што мы ѓсе разам прайшлi праз гэта. Магло быць нашмат горш. Атрапiн зрабiѓ сваю справу. Ёсць якiя-небудзь after effects, хлопцы?"
  
  Ёргi, Смiт i Кензi мiргнулi. Кензi казала за iх усiх. "Я думаю, Вольга перасягнула after effects".
  
  Хайдэн усмiхнуѓся. "Добра, бо мы яшчэ не скончылi. Тыя каманды, якiя не наведалi Форт Сiл i Далас, шукалi апошнюю падказку. На шчасце, аналiтычны цэнтр Вашынгтона i АНБ змаглi сачыць за асноѓнымi гульцамi".
  
  "SAS?" - выказаѓ здагадку Дрэйк.
  
  "Ну, брытанцы, так. За iмi рушыць услед Кiтай i ѓсё, што застанецца ад Францыi-"
  
  "Каманда 7 "Марскiх коцiкаѓ"?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "Невядомы, неабвешчаны i несанкцыянаваны", - сказаѓ Хэйдэн. "Па словах Кроѓ".
  
  "Ёсць больш высокiя структуры, чым мiнiстр абароны", - сказаѓ Кiнiмака.
  
  "Прэзiдэнт Коберн не стаѓ бы вывешваць нас на прасушку", - запратэставаѓ Дрэйк. "Я павiнен верыць, што ён нiчога не ведае аб пячатках".
  
  "Згодны", - сказаѓ Хэйдэн. "I хоць я згодны з Мано, што ёсць iстоты больш высокiя за Кроѓ, ёсць шмат больш падступных. Такiя, якiя выходзяць бокам на цябе, нi з таго нi з гэтага, i пакiдаюць табе невялiкi выбар. Я мушу верыць, што адбываецца нешта большае, чым мы ведаем".
  
  "Гэта не дапамагае нашай праблеме". Сьмiт хмыкнуѓ i зь цяжкасьцю падняѓ шклянку малака.
  
  "Верна". Хайдэн ѓзяла жменю садавiны i ѓладкавалася ямчэй. "Такiм чынам, давайце засяродзiмся на тым, каб скончыць з гэтай дрэннай мацi, i вернемся дадому. Мы па-ранейшаму самая вялiкая каманда i найлепшая. Нават зараз брытанцы атрымалi фору ѓсяго ѓ адзiн дзень. Кiтайцы таксама. Цяпер, здаецца, з усiх астатнiх толькi французы ажывiлiся. Яны паслалi яшчэ адну каманду, з трох чалавек, каб звязацца з адзiным арыгiналам".
  
  "Так i ѓ бiтве сiл спецыяльных аперацый", - сказаѓ Даль. "Мы на вяршынi".
  
  "Так, але наѓрад цi гэта мае дачыненне да справы. I хлусня. Гэта не падобна на тое, што мы рука аб руку цi разам у пустынi".
  
  "Гэта грубая, непрадказальная бiтва", - сказаѓ Даль. "Гэта настолькi рэальна, наколькi гэта магчыма".
  
  Хайдэн кiѓнуѓ, а затым хутка працягнуѓ. "Давайце рэзюмуем тэкст Загаду. 'На чатырох канцах Зямлi мы знайшлi Чатырох Коннiкаѓ i выклалi iм план Парадку Страшнага суда. Тыя, хто перажыве Судны паход i яго наступствы, па праве будуць кiраваць непадзельна. Калi вы чытаеце гэта, мы заблудзiлiся, так што чытайце i сачыце з асцярожнасцю. Нашы апошнiя гады былi патрачаны на зборку чатырох апошнiх вiдаѓ зброi, сусветных рэвалюцый: Войны, Заваёвы, голаду i Смерцi. Аб'яднаѓшыся, яны знiшчаць усе ѓрады i адкрыюць новую будучыню. Будзьце гатовы. Знайдзi iх. Адпраѓляйцеся ѓ чатыры вуглы Зямлi. Знайдзiце месцы спачыну Айца Стратэгii, а затым кагана; горшага iндзейца, якi калi-небудзь жыѓ, а затым Бiзуна Божага. Але ѓсё не так, як падаецца. Мы наведалi кагана ѓ 1960 годзе, праз пяць гадоѓ пасля завяршэння, паклаѓшы Заваёва ѓ яго труну. Мы знайшлi Бiч, якi ахоѓвае сапраѓдны страшны суд. I адзiны код забойства - гэта калi з'явiлiся Коннiкi. На касцях Айца няма апазнавальных знакаѓ. Iндзеец акружаны зброяй. Парадак Страшнага суда зараз жыве праз вас i будзе вечна валадарыць непадзельна".
  
  Яна скончыла i зрабiла глыток.
  
  "Усё ѓ парадку? Думаю, зараз гэта мае больш сэнсу. Ордэн мёртвы, даѓно знiк, але ѓ гэтым усё яшчэ ёсць нейкi маленькi iхнi элемент. Можа, крот. Адзiночка. Можа, нешта яшчэ. Але ён дастаткова добры, каб узламаць лабараторыю ѓ Даласе, i дастаткова добры, каб знiшчыць цэлую кучу спецназа, так што мы не можам недаацэньваць гэта".
  
  Яна зрабiла паѓзу, калi Дрэйк памахаѓ рукой. "Так?"
  
  "Ты ведаеш, дзе яму лепш за ѓсё быць?" - спытаѓ ён. "Унутры аналiтычнага цэнтру ѓ Вашынгтоне. Або працуючы на АНБ".
  
  Вочы Хэйдэн пашырылiся. "Чорт, гэта сапраѓды добры довад. Дай мне падумаць аб гэтым." Яна налiла чорную каву са шклянога збана.
  
  "Час ляцiць, сябры мае", - сказала Май.
  
  "Так, я з табой". Хэйдэн набiѓ рот. "Тады разбяром тэкст: апошнi кут зямлi - гэта Еѓропа. Мы павiнны знайсцi магiлу Бiча Божага, якi з'яѓляецца Вершнiкам Смерцi i ахоѓвае сапраѓдны страшны суд. Найгоршы з усiх. I код забойства быѓ, калi з'явiлiся Коннiкi? Я пакуль гэтага не разумею, прабачце."
  
  "Я мяркую, аналiтычны цэнтр займаецца гэтым ужо некаторы час?" Ёргi сказаѓ.
  
  Цяпер загаварыла Ларэн, якая стаяла, прыхiнуѓшыся да вялiзнага халадзiльнiку. "Канешне ёсць. Старажытны лiдэр быѓ аднойчы адзначаны сумнiѓным тытулам "Жгуцiк божы" рымлянамi, з якiмi ён ваяваѓ i якiх забiѓ. Ён быѓ, верагодна, самым паспяховым з варварскiх кiраѓнiкоѓ i напаѓ на ѓсходнюю i заходнюю Рымскiя iмперыi, калi жыѓ прыкладна ѓ 406-453 гадах. быѓ самым страшным ворагам Рыма i аднойчы працытаваѓ: 'Там, дзе я прайшоѓ, трава нiколi больш не вырасце".
  
  "Яшчэ адзiн славуты старажытны масавы забойца", - сказаѓ Даль.
  
  "Гун Атыла, " сказала Ларэн, - забiѓ свайго брата ѓ 434 годзе, каб стаць аднаасобным кiраѓнiком гунаѓ. Вядомы сваiм лютым поглядам, Атыла, як вядома, часта закочваѓ вочы, "нiбы атрымлiваючы асалоду ад жахам, якi ён выклiкаѓ", па словах гiсторыка Эдварда Гiбона. Ён таксама, па агульным меркаваннi, сцвярджаѓ, што валодае сапраѓдным мячом Марса, рымскага бога вайны. Вы можаце ѓявiць, якi страх гэта магло выклiкаць на рымскiм полi бiтвы".
  
  "Мы зразумелi гэта", - сказаѓ Дрэйк. "Атыла быѓ дрэнным цi добрым хлопчыкам, у залежнасцi ад таго, на чыiм ты баку. I хто напiсаѓ кнiгi па гiсторыi. Як i дзе ён памёр?
  
  "Некалькi супярэчлiвых сведчанняѓ апiсваюць, як ён памёр. Ад крывацёку з носа да нажа, ад рукi яго новай жонкi. Калi яны знайшлi яго цела, мужчыны, па звычаi гунаѓ, вырвалi валасы ѓ сябе на галаве i нанеслi глыбокiя, агiдныя раны на тварах. Казалi, што Атыла, быѓшы такiм жудасным ворагам, атрымаѓ ад багоѓ паведамленне аб яго смерцi як аб фантастычнай нечаканасцi. Дабраславеньне. Яго цела было пакладзена ѓ цэнтры шырокай раѓнiны, усярэдзiне шаѓковага шатра, на ѓсеагульны агляд i захапленне. Лепшыя наезнiкi плямёнаѓ раз'язджалi па крузе i расказвалi ля паходных вогнiшчаѓ пра яго вялiкiя подзвiгi. Гэта была вялiкая смерць. Далей гаворыцца, што над ягонай магiлай было зладжана сьвяткаваньне". Ларэн працягвала паѓтараць якiя адносяцца да справы моманты, якiя канстэбль шаптаѓ ёй на вуха. Не было сэнсу ѓсталёѓваць гучнагаварыцель.
  
  "Яны запячаталi яго труны золатам, срэбрам i жалезам, таму што ѓ яго было тры. I яны верылi, што гэтыя тры матэрыялы належаць найвялiкшаму з усiх каралёѓ. Вядома, былi дададзены зброя, багаццi i рэдкiя каштоѓныя камянi. I, здаецца, таксама па звычаi, яны забiлi ѓсiх, хто працаваѓ на ягонай магiле, каб захаваць яе месцазнаходжанне ѓ сакрэце".
  
  Алiсiя абвяла позiркам тых, хто сядзеѓ за сталом. "Адзiн з вас памрэ", - сказала яна. "Не прасi мяне пахаваць цябе. Нiводнага чортава шанцу".
  
  "Вы будзеце адначасова засмучаныя i рады пачуць, што грабнiца Атылы з'яѓляецца адным з найвялiкшых страчаных месцаѓ пахавання ѓ гiсторыi. Вядома, ад некаторых iншых - даѓно знiклага цела караля Рычарда III, выяѓленага пад аѓтастаянкай у Лестэр некалькi гадоѓ таму, - мы верым, што iх усё яшчэ можна знайсцi. Можа быць, Клеапатра? Сэр Фрэнсiс Дрэйк? Моцарт? У любым выпадку, што да Атылы, лiчыцца, што гунскiя iнжынеры адвялi раку Цiса на дастатковы час, каб высушыць асноѓнае рэчышча ракi. Атыла быѓ пахаваны там у сваёй цудоѓнай, неацэннай трайной труне. Затым Цiса была вызвалена, назаѓжды схаваѓшы Атылу".
  
  У гэты момант яны пачулi гук надыходзячага верталёта. Хайдзi абвяла поглядам пакой.
  
  "Я спадзяюся, вы гатовы да новай бiтвы, хлопчыкi i дзяѓчынкi, таму што гэта яшчэ далёка не канец".
  
  Дрэйк пацягнуѓ ныючыя мышцы. Далеч пастараѓся ѓтрымаць галаву на плячах. Кензi здрыганулася, калi дакранулася да драпiны на спiне.
  
  "Справядлiвасцi дзеля", - сказаѓ Дрэйк. "Мне ѓсё роѓна тут станавiлася сумна".
  
  Хайдэн усмiхнуѓся. Далеч кiѓнуѓ, як мог. Май ужо была на нагах. Ларэн накiравалася да дзвярэй.
  
  "Давай", - сказала яна. "Яны збiраюцца падрабязней праiнфармаваць нас па шляху".
  
  "Еѓропа?" Ёргi спытаѓ.
  
  "Так. I за апошняга Вершнiка Смерцi".
  
  Алiсiя саскочыла з барнага крэсла. "Выдатная падбадзёрваючая гаворка", - саркастычна сказала яна. "У тваiх вуснах гэта гучыць так захапляльна, што нават у мяне пачынаюць паколваць пальцы на нагах".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Яшчэ адзiн палёт, яшчэ адна барацьба на гарызонце. Дрэйк уладкаваѓся ѓ зручным крэсле i слухаѓ, як Ларэн агучвае меркаваннi акругi Калумбiя i высновы па справе гуна Атылы. Каманда сядзела ѓ розных позах, прымаючы ѓсё, што магла, i спрабуючы не зважаць на боль пасля нядаѓна названага "iнцыдэнту з Вольгай".
  
  "Магiла Атылы страчана для гiсторыi", - рэзюмавала Ларэн. "Нiколi не быѓ знойдзены, хаця было некалькi фiктыѓных адкрыццяѓ. Такiм чынам, " яна зрабiла паѓзу, прыслухоѓваючыся, " вы чулi пра гравiтацыйную анамалiю?"
  
  Далеч азiрнуѓся. "У гэтага тэрмiна некалькi значэнняѓ".
  
  "Ну, у гэтым наш сэнс. Зусiм нядаѓна навукоѓцы выявiлi велiзарную i загадкавую анамалiю, пахаваную пад палярным ледзяным покрывам. Ты ведаѓ гэта? Ён мае вялiзныя памеры - 151 мiлю ѓ папярочнiку i глыбiню амаль у тысячу метраѓ. Выяѓлены спадарожнiкамi НАСА, ён уяѓляѓ сабой гравiтацыйную анамалiю, паколькi змены ѓ яго наваколлях паказвалi на прысутнасць велiзарнага аб'екта, якi знаходзiцца ѓ кратары. Цяпер, адкiдаючы дзiкiя тэорыi, гэты аб'ект уяѓляе сабой гравiтацыйную анамалiю. Ён размешчаны няправiльна, не рухаецца, як усё астатняе вакол яго, i таму можа быць знойдзены магутным радарам".
  
  "Вы кажаце аб геарадары", - сказаѓ Далеч. "Мая старая спецыяльнасць".
  
  Вочы Дрэйка пашырылiся. "Ты ѓпэѓнены? Я думаѓ, што гэта мужчынскi стрыптыз на дзявочнiках. Яны называлi цябе Танцуючым вiкiнгам".
  
  Далеч стамiѓ яго. "Спынi гэта".
  
  Алiсiя нахiлiлася да мяне. "Ён здаецца сварлiвым", - тэатральна прашаптала яна.
  
  "Адскок ад нiчога не падазравалай пажылой лэдзi зробiць гэта з табой".
  
  Дзiѓна, але ѓ Смiта былi слёзы на вачах. "Я павiнен сказаць, - ён задыхаѓся, - я нiколi не бачыѓ, каб хтосьцi так моцна адскокваѓ ад кагосьцi без удзелу батута". Ён схаваѓ твар, спрабуючы супакоiцца.
  
  Кiнiмака паляпаѓ яго па плячы. "Ты ѓ парадку, браценiк? Я нiколi раней не бачыѓ, каб ты смяяѓся, чувак. Гэта дзiѓна".
  
  Умяшалася Ларэн, ратуючы шведку ад новых падколак. "Геарадар, але ѓ iнтэнсiѓным маштабе. Я маю на ѓвазе, на Картах Google ёсць дзiѓны аб'ект Антарктыда. Вы можаце ѓбачыць гэта са свайго наѓтбука. Але знайсцi нешта такое маленькае, як грабнiца Атылы? Ну, гэта ѓключае ѓ сябе выкарыстанне машын i праграмнага забеспячэння, пра валоданне якiмi НАСА пакуль нават не прызналася".
  
  "Яны выкарыстоѓваюць спадарожнiк?" Ёргi спытаѓ.
  
  "О так, гэта ёсць ва ѓсiх крутых нацый".
  
  "Уключаючы Кiтай, Вялiкабрытанiю i Францыю". Дрэйк указаѓ на iх спiс сапернiкаѓ.
  
  "Вядома. З космасу кiтайцы маглi б апазнаць чалавека, якi сядзiць у сваёй машыне, праверыць iнтэрнэт-сайты, якiя ён праглядае, i класiфiкаваць змесцiва бутэрброда, якi ён есць. Любы мужчына. Практычна ѓ любым месцы."
  
  "Толькi мужчыны?" Спытала Кензi. "Або жанчыны таксама?"
  
  Ларэн усмiхнулася i прашаптала: "У мяне на вуху ёсць мужчына, якi перадае гэта. Гучыць крыху маладо, нiбыта ён яшчэ не адкрыѓ для сябе жанчын".
  
  Дрэйк слухаѓ, як верталёт рассякае неба памiж Амерыкай i Еѓропай, трэцiм i чацвёртым канцамi зямлi.
  
  "Добра, ну, у любым выпадку ..." Ларэн падмiргнула. "Калi сабраць разам малавядомую геаграфiю Пiскара, то ѓ адным тэксце гаворыцца, што знакамiты палац Атылы размяшчаѓся памiж Дунаем i Цiсай, на Карпацкiх узгорках, на раѓнiнах верхняй Венгрыi i суседняга Жазберына. У значна больш незразумелым урыѓку гаворыцца, што магiла Атылы знаходзiлася насупраць яго палаца."
  
  "Але пахаваны пад ракой", - заявiла Май.
  
  "Так, Цiса перасякае Венгрыю з поѓначы на поѓдзень, з'яѓляючыся вялiзным прытокам самога Дуная. Шлях ракi дапаможа нашым вучоным. Будзем спадзявацца, што iх даследаваннi з выкарыстаннем геафiзiчнай тэхнiкi аб'яднаюць спадарожнiк, магнетыку, MAG i геарадар. Магнiтныя здымкi дапаѓняюцца профiлямi геарадару па выбраных анамалiях. Яны таксама кажуць, што могуць бачыць, цi адводзiлася калiсьцi рака". Яна пацiснула плячыма. "Мы гаворым аб тысячах i тысячах малюнкаѓ, якiя кампутар павiнен прагледзець, а затым вынесцi рашэнне".
  
  "Добра, добра, дык вось, мы накiроѓваемся ѓ Венгрыю". Алiсiя сiмулявала галаѓны боль. "Проста скажы гэта" .
  
  Каманда ѓладкавалася ямчэй, варожачы, як справы ѓ iх агрэсiѓных калегаѓ.
  
  
  * * *
  
  
  Вугоршчына, Дунай i Цiса выглядалi ѓначы такiмi ж чорнымi, як i астатняя Еѓропа, але Дрэйк ведаѓ, што прама зараз тут было значна больш неспакойна. Самы магутны з Чатырох Коннiкаѓ лёг там - Смерць - i тыя, хто знайшоѓ яго, цалкам могуць вызначыць будучыню свету.
  
  Каманда прызямлiлася, зноѓ узляцела, прызямлiлася яшчэ раз, а затым заскочыла ѓ вялiзны фургон, якi не адлюстроѓваѓ, каб завяршыць апошнi этап свайго падарожжа. Вылiчальнiкi яшчэ нiчога не высветлiлi, вобласцi ѓсё яшчэ былi вялiкiмi, а мэта маленькай, не кажучы ѓжо аб старых i патэнцыйна дэградаваѓ. Было б нядрэнна высветлiць, як Ордэн дзейнiчае самастойна, але iх раптоѓныя забойствы, учыненыя шмат дзесяцiгоддзяѓ таму, паставiлi крыж на любым адступленнi.
  
  Яны разбiлi лагер на раѓнiнах, выставiлi ахову звонку i пасялiлiся ѓнутры. Дзьмуѓ моцны вецер, якi церабiѓ намёты; сюррэалiстычная рэальнасць усяго, што яны нарабiлi за апошнiя некалькi дзён, усё яшчэ спрабавала ѓсвядомiць.
  
  Цi сапраѓды мы зараз тут, разбiваем лагер на паѓдарогi да вяршынi венгерскага ѓзгорка? Дрэйк задумаѓся. Цi Вольга ѓсё яшчэ збiвае нас?
  
  Квiтнеючае палатно намёта казала праѓду, як i якая выгiнаецца постаць побач з iм. Алiсiя, загорнутая ѓ свой спальны мяшок так, што вонкi выглядалi толькi яе вочы.
  
  "Халодна, каханая?"
  
  "Так, iдзi сюды i сагрэй мяне".
  
  "Калi ласка, " сказаѓ Далеч аднекуль на поѓдзень ад ног Дрэйка, "не сёння".
  
  "Згодны", - заявiѓ Кензi з усходу. "Скажы сучцы, што ѓ цябе балiць галава цi нешта падобнае. Хто ведае, дзе яна была? Колькасць хвароб i гэтак далей, i да таго падобная".
  
  "Значыць, аб чацвёрцы не можа быць i гаворкi?"
  
  "Так i ёсць", - дадала Май, якая стаяла каля ѓваходу ѓ палатку. "Тым больш, што нас пяцёра".
  
  "Чакнуты, я i забыѓся, што ты тут, Спрайт. Я ѓсё яшчэ не магу паверыць, што яны замкнулi нас усiх у адным чортавым намёце".
  
  "Я, напрыклад, аддаю перавагу спаць на раѓнiнах", - сказаѓ Даль, устаючы. "Тады, магчыма, я пасплю".
  
  Дрэйк глядзеѓ, як швед накiроѓваецца да выхаду, мяркуючы, што той скарыстаецца шанцам патэлефанаваць Джаане. Iх адносiны заставалiся ѓ паветры, але надыдзе дзень, i хутка, калi нехта прыме нязменнае рашэнне.
  
  Наступiла свiтанак, i спецыялiсты з Вашынгтона прапанавалi паѓтузiна сайтаѓ. Каманда падзялiлася i пачала капаць, выкiдваючы з галавы i сэрцаѓ цудоѓныя краявiды: блiскучую блакiтную змяю Цiсы, то шырокую, то дзiѓна вузкую месцамi, парослыя травой узгоркi Карпат, бясконца чыстае неба. Прахалодны ветрык, якi дзьме над шырокiмi прасторамi, быѓ жаданым, здымаючы стомленасць i супакойваючы ѓдары. Дрэйк i iншыя ѓвесь час задавалiся пытаннем, дзе знаходзяцца iх ворагi. Брытанцы, кiтайцы i французы. Дзе? За блiжэйшым узгоркам? Нiхто нiколi не бачыѓ нi найменшага намёку на сачэнне. Гэта было так, нiбы iншыя каманды здалiся.
  
  "Не самае звычайнае паляванне за рэлiквiямi", - аднойчы сказаѓ Дрэйк. "Я наѓрад цi ведаю, дзе я апынуся далей".
  
  "Згодзен", - сказаѓ Далеч. "У адзiн момант мы ѓсе ѓ сварцы, а ѓ наступны ѓсё проста. I ѓсё ж магло быць горш".
  
  Першы дзень праляцеѓ хутка, потым другi. Яны нiчога не знайшлi. Пайшоѓ дождж, а потым асляпляльнае сонца. Каманда па чарзе адпачывала, а затым дазволiла некалькiм наёмным працаѓнiкам на некаторы час змянiць яе. Мужчыны i жанчыны, якiя не размаѓлялi па-ангельску, былi прызначаны з суседняй вёскi. Аднойчы Алiсiя знайшла пустэчу ѓ зямлi, магчыма, стары тунэль, але захапленне хутка згас, калi яе пошукi зайшлi ѓ тупiк.
  
  "Бескарысна", - сказала яна. "Мы маглi б быць у метры ад яго i ѓсё роѓна не знайсцi яго".
  
  "Як ты думаеш, як гэта заставалася незаѓважаным усе гэтыя гады?"
  
  Далеч працягваѓ чухаць у патылiцы, упэѓнены, што яны чагосьцi не разумеюць. "Гэта круцiцца ѓ мяне на кончыку мовы", - не раз паѓтараѓ ён.
  
  Дрэйк нiчога не мог з сабой зрабiць. "Ты маеш на ѓвазе Вольгу, цi не так? Гэта быѓ вельмi кароткi досьвед, прыяцель".
  
  Далеч зароѓ, усё яшчэ праглядаючы.
  
  Яшчэ адна ноч i яшчэ некалькi гадзiн у намёце. Самым напружаным з гэтых вечароѓ быѓ той, калi Дрэйк завёѓ размову аб заяве Уэба, яго спадчыне i яго таемным сховiшчы iнфармацыi.
  
  "Мы павiнны засяродзiцца на гэтым наступным разам. Сакрэты, якiя ён сабраѓ, маглi быць разбуральнымi. Ашаламляльны".
  
  "Для каго?" Далеч сказаѓ. "Тыя, што былi накiраваныя супраць нас, былi не так ужо дрэнныя".
  
  "За выключэннем адной, якую мы пакуль не ведаем", - сказала Май.
  
  "Чорт, праѓда? Я забыѓся. Якi з iх гэта?"
  
  Японка панiзiла голас i загаварыла цiха. "Адзiн з вас памiрае".
  
  Доѓгае, цяжкае iмгненне панавала маѓчанне.
  
  Алiсiя парушыла гэта. "Павiнен пагадзiцца з Дрэйкам. Гэта датычыцца не толькi нас. Уэб быѓ спецыялiстам па пераследзе i мега-багатым мудаком. У яго, мусiць, быѓ кампрамат на ѓсiх".
  
  Iлжывая трывога прымусiла iх выскачыць з палаткi, упасцi ѓ зямлю i бруд, сярод абломкаѓ i пяску старажытнага пахавання. Да iх глыбокага раздражнення, аказалася, што ён не належаѓ Атылу. Прынамсi, не настолькi, наколькi яны маглi меркаваць.
  
  Пазней, у намёце, яны вярнулiся да сваiх думак.
  
  "Так шмат усяго, з чым трэба сутыкнуцца", - сказаѓ Хэйдэн. "Магчыма, гэтыя пошукi схованкi ђэба i тое, што мы пасля выявiм, маглi б абаранiць нас ад таго, што можа насоѓвацца".
  
  "Смерць Джошуа ѓ Перу? Наша непадпарадкаванне? Сумнеѓнае меркаванне i нявызначаны ланцужок? Мы павiнны перад кiмсьцi даваць справаздачу. Адно ачарненне, з якiм вам можа сысцi з рук. Але тры? Чатыры? Нашы рахункi ѓ мiнусе, людзi, i я не маю на ѓвазе перарасход сродкаѓ".
  
  "Такiм чынам, Каманда SEAL 7?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "Можа быць", - прамармытаѓ Хэйдэн. "Хто ведае? Але калi яны нападуць на нас з прадузятасцю, клянуся Богам, я нанясу зваротны ѓдар з параѓнальнай сiлай. I так будзе з усiмi вамi. Гэта загад."
  
  Наступiѓ яшчэ адзiн дзень, i паляванне працягнулася. Ападкi перашкодзiлi iх намаганням. Аналiтычны цэнтр Вашынгтона вярнуѓся з яшчэ сямю сайтамi, што складае ѓвогуле дваццаць тры. Большасць з iх не далi нiчога, акрамя пустэч цi старых падмуркаѓ, будынкаѓ, даѓно знiклых, шкiлетаѓ, якiя ператварылiся ѓ лахманы. Прайшла большая частка яшчэ аднаго дня, i маральны дух каманды SPEAR пайшоѓ на спад.
  
  "Мы наогул у патрэбным месцы?" Спытала Кензi. "Я маю на ѓвазе Вугоршчыну. Наадварот палаца Атылы. Як даѓно нарадзiѓся гэты чалавек? Тысячу шэсцьсот гадоѓ таму, праѓда? Гэта што? За чатырнаццаць стагоддзяѓ да Джеронимо. Можа быць, Атыла - няправiльны 'бiзун'. Я мяркую, што каталiцкая царква навесiла цэтлiкi на многiх".
  
  "Мы выяѓляем вялiкую разнастайнасць анамалiй", - сказаѓ Кiнiмака. "Iх так шмат, i нi адзiн з iх не правiльны".
  
  Далеч утаропiѓся на яго. "Нам патрэбен спосаб звузiць круг пошукаѓ".
  
  Ларэн, заѓсёды падключаная да аналiтычнага цэнтра, паглядзела ѓ iншы бок. "Так, яны гавораць. Так."
  
  Вецер мякка развяваѓ валасы шведа, але яго твар заставалася абыякавым. "У мяне нiчога няма".
  
  "Можа быць, яшчэ раз зiрнуць на Атылу?" Прапанавала Май. "Што-небудзь у яго бiяграфii?"
  
  Ларэн сказала бандзе з Вашынгтона заняцца гэтым. Каманда адпачыла, выспалася, выглядала няспраѓнасцi i не выявiла нiводнай, i прыняла ѓдзел яшчэ ѓ двух iлжывых трывогах.
  
  Нарэшце, Дрэйк сабраѓ каманду. "Я думаю, нам давядзецца назваць гэта правалам, людзi. Ордэн кажа, што яны знайшлi гэта, магчыма &# 184; але калi мы не зможам, дык i iншыя краiны не змогуць. Магчыма, чацвёртага Вершнiка лепш пакiнуць там, дзе ён быѓ пахаваны. Калi ён увогуле ѓсё яшчэ там."
  
  "Магчыма, магiла была разрабавана, - развяла рукамi Хэйдэн, - неѓзабаве пасля пахавання. Але тады, канешне, рэлiквii выявiлiся б. Адзенне. Меч. Каштоѓныя камянi. Iншыя целы."
  
  "Цяжка пакiнуць там такое магутнае зброю", - сказала Кензi з адсутным выразам на твары. "Я ведаю, што мой урад не стаѓ бы. Яны б нiколi не спынiлi пошукi".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ у знак згоды. "Напэѓна, але ѓ нас, несумненна, наспяваюць i iншыя крызiсы. Мы не можам заставацца тут вечна".
  
  "Тое ж самае казалi ѓ Перу", - сказаѓ Смiт.
  
  Дрэйк кiѓнуѓ Ларэн. "У iх ёсць што-небудзь для нас?"
  
  "Пакуль не, за выключэннем яшчэ васьмi патэнцыйных пляцовак. Паказаннi ѓсё тыя ж. Нiчога цвёрдага.
  
  "Але хiба гэта не можа быць менавiта тым, што мы шукаем?" Далеч сказаѓ вельмi цiха.
  
  Хайдэн уздыхнуѓ. "Я думаю, мне, магчыма, давядзецца патэлефанаваць гэтаму чалавеку i звязацца з сакратаром. Мы лепш-"
  
  "Будзь асцярожны", - папярэдзiла Алiсiя. "Магчыма, гэта сiгнал, якога чакаюць цюленi".
  
  Хайдэн замоѓк, у вачах з'явiлася няѓпэѓненасць.
  
  Далеч, нарэшце, прыцягнуѓ iх увагу. "Геарадар, якi пранiкае скрозь зямлю", - сказаѓ ён. "Шукае анамалii, гравiтацыйныя, магнiтныя цi якiя заѓгодна. Натуральна, ён знаходзiць вельмi шмат, паколькi гэта вельмi старая планета. Але мы можам звузiць кола пошукаѓ. Мы можам. Аб чорт, як мы маглi быць такiмi дурнямi?"
  
  Дрэйк падзялiѓ занепакоены погляд Алiсii. "Ты ѓ парадку, прыяцель? Ты ѓсё яшчэ не адчуваеш наступстваѓ той Вольгi, якую ты спрабаваѓ украсцi, цi не так?"
  
  "Я ѓ парадку. Я дасканалы, як заѓсёды. Слухай - памятаеш тых прыдуркаѓ, якiя знайшлi магiлы багоѓ?"
  
  Цяпер твар Дрэйка стала сур'ёзным. "Гэта былi мы, Торстэн. Ну, большасць з нас."
  
  "Я ведаю гэта. Мы знайшлi косцi Одзiна, а таксама Тора, Зеѓса i Локi". Ён зрабiѓ паѓзу. "Афрадыта, Марс i шмат iншага. Ну, з чаго былi зроблены iх зброя i даспехi? Некаторыя з iх каштоѓных камянёѓ?"
  
  "Невядомае рэчыва, якое пазней дапамагло нам у iншай мiсii", - сказаѓ Дрэйк.
  
  "Ага". Далеч не мог перастаць ухмыляцца. "А чый меч быѓ пахаваны разам з Атылай?"
  
  Ларэн ѓхапiлася за гэта. "Марс!" - усклiкнула яна. "Рымскi бог вайны працяѓ Атылу сваiм мячом праз скiфаѓ. Ён называѓся Меч Свяшчэннай вайны. Але калi гэта сапраѓды адбылося ад уласнай рукi Марса..."
  
  "Вы можаце пераналадзiць геарадар, каб шукаць менавiта гэты элемент", - сказаѓ Даль. "I толькi гэты неверагодна рэдкi элемент".
  
  "I бум!" Дрэйк кiѓнуѓ яму. "Вось так проста. Вар'ят швед вяртаецца".
  
  Алiсiя ѓсё яшчэ выглядала засмучанай. "Ты не мог падумаць аб гэтым, чорт вазьмi, некалькi дзён таму?"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  Яшчэ восем гадзiн, i яны былi гатовы. Каманда DC перазагрузiла геарадар пасля кантакту з iсландскiм археалагiчным падраздзяленнем, якое ѓсё яшчэ даследавала тое, што засталося ад першай грабнiцы багоѓ. Гэта заѓсёды вяртаецца да Одзiна, Дрэйк думаѓ, пакуль чакаѓ. Зразумела, што iсландцы захавалi большую частку дэталяѓ знаходкi i ѓсе ѓзоры. Адправiць дадзеныя аб рэдкiм элеменце ѓ Вашынгтон было справай некалькiх хвiлiн.
  
  Прынамсi, так яны казалi, Дрэйк пазней уявiѓ. Ён быѓ бы шакаваны, калi б у амерыканцаѓ ужо не было гэтага ѓ файле.
  
  Быѓ праведзены тэст, а потым быѓ адпраѓлены гарачы сiгнал. Пiнг на ѓчастку, якi яны ѓжо абышлi, i старажытны Меч Марса стаѓ дакладнай кропкай на мапе.
  
  "Вось i ѓсё", - сказала Май. "Грабнiца гуна Атылы".
  
  Раскопкi пачалiся сур'ёзна. Жыхары вёскi пачалi пашыраць яму, якую яны ѓжо выдзеѓбалi. Перш чым яны дасягнулi пустэчы, якая праходзiла iдэальна паралельна мячу, яны расплацiлiся з жыхарамi вёскi i прыкiнулiся прыгнечанымi, назiраючы, як тыя сыходзяць.
  
  "Iншы бок гэтага, - сказала Май, - гэта вялiзная культурная знаходка".
  
  "Мы не можам турбавацца аб гэтым цяпер", - сказаѓ Хэйдэн. "Гэтая зброя Смерцi. Гэта павiнна быць нейтралiзавана, перш чым мы штосьцi аб'явiм".
  
  Смiт, Ёргi i Кiнiмака скокнулi ѓнутр, атакуючы зямлю. Далеч усё яшчэ выглядаѓ i адчуваѓ сябе крыху адурманеным, хоць Алiсiя i Кензi скарысталiся магчымасцю, каб абазваць яго па-ѓсякаму, ад "бяздзейнай азадка" да Вар'яцкага Гультая.
  
  Не спатрэбiлася шмат часу, каб уварвацца ѓ пустату.
  
  Дрэйк назiраѓ, як трыа павялiчвала разрыѓ. Май i Алiсiя аглядалi мясцовасць, каб пераканацца, што ѓ высокай траве не можа быць сюрпрызаѓ, якiя вось-вось падкрадуцца. Ларэн збiралася заставацца побач з адтулiнай; лiнiя агляду памiж дзвюма жанчынамi i тымi, хто ѓнiзе.
  
  "Паколькi мы не ведаем, як далёка мы спускаемся," сказаѓ Дрэйк, "сувязь можа быць бескарыснай. Але я думаю, мы будзем граць так, як мы гэта знаходзiм".
  
  "Усё, што нам трэба, - гэта каробка", - пацвердзiѓ Хайдэн. "Мы не марнуем час на тое, каб тарашчыцца на нешта цi на кагосьцi яшчэ. Згодны?"
  
  Яны кiѓнулi. Ёргi паехаѓ першым, быѓшы самым спрытным у камандзе. Наступным прыйшоѓ Кiнiмака, якi ѓсё яшчэ няньчыѓся з ранай на галаве, а затым Смiт. Дрэйк скокнуѓ у дзiрку, за iм рушылi ѓслед Хэйдэн i Дал. Швед павiнен быѓ заставацца ля ѓвахода. Дрэйк нырнуѓ пад няроѓную зямлю i апынуѓся ѓнутры цёмнага тунэля. Адна хвiлiна поѓзання i працiсквання памiж сценамi прывяла да шырэйшай пустэчы, дзе каманда павярнула налева. Ёргi падключыѓ меч да партатыѓнага навiгатара i кожныя некалькi хвiлiн выкрыкваѓ адлегласць памiж iмi i iм.
  
  Дрэйк трымаѓ свой лiхтарык роѓна, злучаючы промнi з тымi, што былi наперадзе. Праход нiколi не адхiляѓся, але абгiнаѓ месца спачыну мяча, пакуль яны павольна не накiравалiся прэч ад яго.
  
  Ёргi спынiѓся наперадзе. "Магчыма, нам давядзецца прарывацца".
  
  Дрэйк вылаяѓся. "Гэта суцэльны камень. Нам бы спатрэбiлася вялiкая тэхнiка, каб прарвацца туды. Ты бачыш, якая яна тоѓстая?
  
  Ёргi выдаѓ незадаволены гук. "Удвая шырэй гэтага праходу".
  
  "А меч?" - Спытаѓ я.
  
  "Толькi на другiм баку".
  
  У Дрэйка ѓзнiкла выразнае ѓражанне, што з iмi гуляюць. Старыя багi зноѓ весяляцца. Часам здавалася, што яны пераследвалi яго ѓсю дарогу, уцягваючы ѓ тую цi iншую прыгоду, часам вяртаючыся, каб даць аб сабе ведаць.
  
  Як зараз.
  
  Ён прыняѓ рашэнне. "Рухайся далей", - сказаѓ ён. "Нам трэба паглядзець, куды вядзе гэты праход".
  
  "Што ж, наперадзе адна з анамалiй", - адправiѓ адказ Ёргi. "Вялiкая невядомая форма".
  
  Голас Алiсii патрэскваѓ у камунiкатары. "Гэта рухаецца?"
  
  Дрэйк ведаѓ, што такое злы тон гумару. "Спынi гэта".
  
  "Колькi ѓ яго ног?"
  
  "Алiсiя!"
  
  Усе, хто знаходзiѓся пад зямлёй, дасталi свае пiсталеты. Дрэйк паспрабаваѓ выцягнуць шыю, каб паглядзець наперад, але Кiнiмака загарадзiѓ яму агляд. Адзiнае, што яму ѓдалося зрабiць, гэта стукнуцца верхавiнай аб тунэль.
  
  Пыл, прасеяны ѓ паветры. Дрэйк спацеѓ, яго свежыя сiнякi пульсавалi. Каманда паѓзла далей так хутка, як толькi магла. Ёргi павёѓ iх па павольным павароце. Толькi тады малады рускi спынiѓся.
  
  "Ах! У мяне сёе-тое ёсць".
  
  "Што?" - Спытаѓ я. Раздалося некалькi галасоѓ.
  
  "Пачакай. Ты можаш падняцца сюды са мной".
  
  Неѓзабаве Дрэйк абмiнуѓ паварот i ѓбачыѓ, што бакавiца праходу пашыраецца, ператвараючыся ѓ каменную арку вышынёй восем футаѓ i шырынёй у чатыры чалавечых росту. Ён быѓ жаѓтлява-карычневага колеру, гладкi i ѓзвышаѓся над вузейшай адтулiнай, якая была выразана ѓ самой скале - маленькiм уваходам, падобным на дзверы.
  
  Дрэйк угледзеѓся ѓ чарноцце гэтай адтулiны. "Дык, можа быць, яны крыху выдзеѓб скальную пароду, гарантуючы, што Атыла застанецца тут назаѓжды?"
  
  "Але над намi няма ракi", - заявiѓ Ёргi. "Гэта было ѓ мяне ѓ галаве".
  
  "Русла рэк мяняюцца з гадамi", - сказаѓ Хэйдэн. "На дадзены момант мы не можам сказаць, цi цякла Цiса калiсьцi гэтым шляхам. Як бы там нi было, гэта ѓсяго за некалькi метраѓ на поѓдзень."
  
  Дрэйк iшоѓ насустрач цемры. "Я ѓ гульнi. Цi паглядзiм мы?"
  
  Ёргi ѓскочыѓ, захоѓваючы сваю пазiцыю наперадзе. Спачатку новыя дзверы былi проста абрысам поѓнай чарноцця, але калi яны наблiзiлiся i пасвяцiлi лiхтарыкамi, яны ѓбачылi намёкi на вялiкi пакой з другога боку. Пакой памерам не больш прыстойнай сталовай, поѓная пылiнак i абсалютнай цiшынi, з пастаментам вышынёй па калена ѓ цэнтры.
  
  На пастаменце стаяла каменная труна.
  
  "Неверагодна", - выдыхнуѓ Ёргi.
  
  "Ты думаеш, Атыла там?" Спытала Кензi.
  
  "Меч - гэта, я думаю". Ёргi зверылi са сваiм геарадарам. "Так кажа гэтая рэч".
  
  "Мы застаемся на мiсii". Хайдэн нават не зiрнуѓ на труну. Яна была занята вывучэннем падлогi. "I гэта проста там? Вось i ѓсё".
  
  Дрэйк паглядзеѓ туды, куды яна паказвала. Каманда прайшла праз уваходную арку i цалкам апынулася ѓнутры памяшкання. Знаёмая драѓляная шкатулка з пячаткай Ордэна на вечку стаяла на самым пастаменце, у падножжа дамавiны. Хэйдэн ступiѓ да яго.
  
  "Прыгатуйся", - сказала яна Ларэн па сувязi. "Мы ѓ дарозе. Скажыце Вашынгтону, што мы знайшлi апошнюю каробку".
  
  "Ты адкрыѓ гэта?"
  
  "Адмоѓны. Я ня думаю, што гэта добрая iдэя тут, унiзе. Мы пачакаем, пакуль не апынемся наверсе".
  
  Дрэйк утаропiѓся на труну. Ёг прысунуѓся блiжэй. Кензi ѓзлезла на п'едэстал i зазiрнула зверху.
  
  "Хто-небудзь збiраецца мне дапамагчы?"
  
  "Не зараз", - сказаѓ Хэйдэн. "Мы павiнны iсцi".
  
  "Чаму?" Кензi заставалася большай. "Гэта не падобна на тое, што iншыя каманды тут. Прыемна правесцi хвiлiнку сам-насам з сабой, ты так не думаеш? Прыемная перамена, калi нiхто не спрабуе мяне ѓтрымаць".
  
  Дрэйк уключыѓ сувязь. "Далей? Ты вырадак".
  
  "Што?"
  
  Кензi ѓздыхнула. "Гэта проста каменнае вечка".
  
  Дрэйк убачыѓ у ёй кантрабандыстку рэлiквiй, запал да скарбаѓ. Вядома, гэта нiколi не сцiхне. Гэта было часткай яе. Ён кiѓнуѓ на Хэйдэн.
  
  "Мы дагонiм цябе. Абяцаю".
  
  Ён падбег да другога боку пастамента, узяѓся за камень i пацягнуѓ.
  
  Хайдэн паспяшаѓся з магiльнi, Ёргi i Кiнiмака iшлi за iм. Сьмiт затрымаѓся ѓ дзьвярах. Дрэйк назiраѓ, як былi выяѓлены скарбы з магiлы Атылы Гуна.
  
  У святле лiхтарыка яго вочы былi аслеплены; блiскучыя зялёныя i чырвоныя, сапфiрава-сiнiя i ярка-жоѓтыя; адценнi вясёлкi, якiя пералiваюцца i вольныя ѓпершыню амаль за тысячу гадоѓ. Багаццi перамясцiлiся, меч выбiты з каляiны гэтым рухам. Блiснулi iншыя клiнкi. Каралi, шчыкалаткi i бранзалеты ляжалi кучамi.
  
  Пад усiм гэтым, усё яшчэ загорнутае ѓ некалькi ѓрыѓкаѓ вопраткi, ляжала цела Атылы. Дрэйк верыѓ у гэта так. Гэтае месца нiколi не было выяѓлена рабаѓнiкамi магiл; адсюль i наяѓнасць багацця. Нацыстам гэта патрабавалася толькi для iх шырэйшых планаѓ, i прыцягненне ѓвагi да манументальнай знаходкi толькi прыцягнула б увагу да iх. Затаiѓшы дыханне, ён падскочыѓ да камунiкатара.
  
  "Ларэн", - прашаптаѓ ён. "Ты мусiш наняць каго-небудзь, каб ахоѓваць усё гэта. Ты проста павiнен зрабiць так, каб гэта адбылося. Гэта неверагодна. Адзiнае, што..." Ён зрабiѓ паѓзу, шукаючы.
  
  "Што гэта?" - Спытаѓ я.
  
  "Тут няма мячоѓ. Меч Марса знiк".
  
  Ларэн выдыхнула. "О не, гэта нядобра".
  
  Твар Дрэйка стаѓ напружаным. "Пасля ѓсяго, праз што мы прайшлi", - сказаѓ ён. "Я страшэнна добра гэта ведаю".
  
  Кензi хмыкнула. Дрэйк азiрнуѓся. "Меч Марса тут".
  
  "Чорт вазьмi, ты добры. Кантрабандыст рэлiквiй i выбiтны злодзей. Ты сцягнуѓ гэта проста ѓ мяне з-пад носа". Ён утаропiѓся. "Гэта ѓзрушаюча".
  
  "Ты нiчога не можаш узяць". Ён убачыѓ, як яна дастала упрыгожаны каштоѓнасцямi прадмет. "Але давяраю табе адправiцца за самым каштоѓным таварам туды".
  
  "Больш, чым Атыла?"
  
  "Так, вядома. Ты можаш забраць яго. Але, што б ты нi рабiѓ, пакiнь меч сабе".
  
  Кензi засмяялася i прыбрала руку, пакiнуѓшы упрыгожаны каштоѓнасцямi скарб, але захаваѓшы меч. "Цяпер я ѓсё гэта бачыла", - сказала яна з нейкiм глыбокай павагай. "Мы можам iсцi".
  
  Дрэйк быѓ шчаслiвы, што яна праявiла ѓнутранае жаданне, i што ён дапамог ёй яго ажыццявiць. "Тады ѓсё ѓ парадку. Давайце паглядзiм, што такое Вершнiк Смерцi".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Стоячы на каленях пад прамымi сонечнымi прамянямi, каманда SPEAR вывучала апошнюю скрынку Ордэна Страшнага суда.
  
  Кiнiмака чакаѓ адабрэння, пакуль Алiсiя i Май наблiжалiся да межаѓ, цяпер, калi на гарызонце можна было ѓбачыць дружалюбныя верталёты. Хайдэн паказаѓ на Кiнiмаку.
  
  "Працягвай у тым жа духу, Мано. Мы павiнны ѓбачыць, што ѓнутры, перш чым прыбудзе кампанiя; сябар цi вораг ".
  
  Гаваец кiѓнуѓ i пстрыкнуѓ замком. Дрэйк нахiлiѓся наперад, калi вечка паднялася, сутыкнуѓшыся галовамi з Далем.
  
  "Чорт!" - крыкнуѓ ён, мiргаючы.
  
  "Гэта была твая спроба пацалунку, Йоркi?"
  
  "Я пацалую цябе, калi ты яшчэ раз ткнеш мне ѓ твар гэтай кудлатай швабрай, якую ты завеш галавой. Крывавы ёркшырскi пацалунак".
  
  Канешне, нiхто яго не чуѓ. Усе яны былi сканцэнтраваны на новым адкрыццi.
  
  Хайдэн зазiрнуѓ унутр, схiлiѓшыся над Кензi. "Шееiт", - сказала яна нядбайна. "Я нiколi не ѓяѓляѓ, што гэта будзе так".
  
  "I я таксама". Май стаяла.
  
  "Сапраѓдны страшны суд", - сказала Ларэн, зноѓ дэкламуючы тэкст. "Горшы з усiх".
  
  "Ну, я не ведаю пра вас, хлопцы", - прамармытала Алiсiя. "Але ѓсё, што я бачу ѓнутры, - гэта гробаны кавалак паперы. Падобна на мой спiс пакупак".
  
  Май азiрнулася. "Чамусьцi я не магу ѓявiць цябе ѓнутры супермаркета".
  
  Алiсiя здрыганулася. "Толькi адзiн раз. Усе гэтыя каляскi, перагародкi для праходу i варыянты выбару зусiм выбiлi мяне з каляiны". Яна з нудой вывучала надыходзячыя штурмавыя верталёты. "Гэта нашмат лепш".
  
  Кiнiмака сунуѓ руку ѓ каробку, выцягнуѓ кавалак паперы i трымаѓ яго так, каб усе маглi бачыць. "Гэта проста набор лiчбаѓ".
  
  "Выпадкова", - сказаѓ Смiт.
  
  Дрэйк адчуѓ гнеѓ. "Такiм чынам, Ордэн Страшнага суда паслаѓ нас праз паѓсвету, каб знайсцi кавалак паперы ѓ магiльнiцы, якая была ѓтоена на працягу сотняѓ гадоѓ? Месца, якое мы, магчыма, нiколi б не знайшлi, калi б у нас не было досведу з магiльнямi багоѓ? Я гэтага не разумею".
  
  "Нацысты былi паляѓнiчымi за рэлiквiямi i скарбамi", - сказала Кензi. "Вы ведаеце пра тую неверагодную масу, якую яны нядаѓна знайшлi пад палярным лёдам? Некаторыя гавораць, што гэта база нацыстаѓ. Яны разрабавалi ѓсё, ад упрыгожванняѓ да скруткаѓ i карцiн. Яны спрабавалi стварыць зомбi, шукалi вечнае жыццё i страцiлi тысячы людзей у небяспечных пошуках. Калi яны палiчылi за лепшае пакiнуць гэта ѓ грабнiцы Атылы Гуна, а не скрасцi багацце - на тое ёсць жахлiвая прычына".
  
  Ларэн паказала на свае вушы. "Акруга Калумбiя хоча ведаць, што гэта такое".
  
  Хайдэн узяѓ гэта ѓ Кiнiмакi. "Так, хлопцы, гэта стары кавалак блакнотнай паперы, даволi тоѓсты i падраны з двух бакоѓ. Ён пажаѓцеѓ i здаецца даволi далiкатным. Дык вось, пасярэдзiне ёсць лiнiя лiста, якая складаецца толькi з лiчбаѓ". Яна зачытала iх: "483794311656..." Яна перавяла дыханне. "Гэта яшчэ не ѓсё..."
  
  "Вiльготная мара гiка". Алiсiя ѓздыхнула. "Але што, чорт вазьмi, нам рабiць?"
  
  "Прыбiрайцеся адсюль", - сказаѓ Дрэйк, устаючы, калi верталёты закранулi зямлi. "Перш чым нас знойдуць гуны".
  
  Пiлот падбег трушком. "Хлопцы, вы гатовы? Нам давядзецца трымаць гэта ѓ полi зроку".
  
  Каманда праводзiла яго назад да верталётаѓ. Хайдэн скончыла свой выступ i раздала кавалак паперы па крузе, калi яны селi на свае месцы. "Ёсць iдэi?"
  
  "З iмi нават у латарэю не згуляеш", - сказала Алiсiя. "Бескарысна".
  
  "I якое дачыненне яны маюць да смерцi?" Сказаѓ Дрэйк. "А чатыры коннiкi? Паколькi лiчбы здаюцца важнымi, цi можа гэта мець нейкае дачыненне да дат нараджэння? Даты смерцi?"
  
  "Мы на месцы", - сказаѓ голас яму на вуха, i ён зноѓ успомнiѓ, што яны былi падлучаныя да ѓсяго свету, калi толькi не адключалi DC для выканання задання, i ѓ гэтым выпадку яны падключалiся толькi да Ларэн.
  
  "Не толькi на iм", - сказаѓ iншы голас. "Мы атрымалi гэта".
  
  Дрэйк слухаѓ, як верталёты павольна падымаюцца ѓ паветра.
  
  "Гэтыя лiчбы ѓ разбiѓцы з'яѓляюцца каардынатамi. Лёгка. Нацысты пакiнулi вам выдатную мiшэнь, людзi".
  
  Дрэйк пачаѓ правяраць i рыхтаваць сваю зброю. "Мэта?" - Спытаѓ я.
  
  "Так, першы набор лiчбаѓ паказвае на Украiну. Паслядоѓнасць уяѓляе сабой адзiн доѓгi бесперапынны лiк, таму нам спатрэбiѓся некаторы час, каб яе расшыфраваць".
  
  Алiсiя паглядзела на свой гадзiннiк. "Я не тэлефаную па пяць хвiлiн у дзень".
  
  "У цябе няма IQ у сто шэсцьдзесят".
  
  "Адкуль, чорт вазьмi, ты ведаеш, разумнiк? Я нiколi не правяраѓ гэта".
  
  Хвiлiна маѓчання, а потым: "У любым выпадку. Мы ѓвялi ѓсю паслядоѓнасць i падключылi яе да спадарожнiка. Тое, на што мы глядзiм зараз, - гэта вялiкая прамысловая зона, магчыма, восем квадратных мiль увогуле. У асноѓным там поѓна складоѓ, мы налiчылi больш за трыццаць, i, падобна, яны пустыя. Нешта з закiнутай эпохi вайны. Гэта магло быць старое сховiшча савецкiх войскаѓ, цяпер закiнутае".
  
  "А каардынаты?" Спытаѓ Хэйдэн. "Цi паказваюць яны на што-небудзь канкрэтнае?"
  
  "Усё яшчэ правяраю". На лiнii запанавала цiшыня.
  
  Хэйдэн не трэба было iнфармаваць пiлотаѓ; яны ѓжо накiроѓвалiся ва Украiну. Дрэйк адчуѓ, што крыху расслабiѓся; прынамсi, iх якiя супернiчаюць каманды не змаглi перасягнуць iх у гэтым. Ён паглядзеѓ на Хэйдэн i аднымi вуснамi вымавiѓ.
  
  Цi можам мы адключыць гэта?
  
  Яна скурчыла грымасу. Гэта выглядала б падазрона.
  
  Крот? Ён павольна адлюстраваѓ гэта, нахiляючыся наперад.
  
  Хэйдэн таксама так думаѓ. Няма нiкога, каму мы маглi б давяраць.
  
  Алiсiя засмяялася. "Чорт вазьмi, Дрэйк, калi ты хочаш пацалаваць яе, проста зрабi гэта".
  
  Мужчына з Ёркшыра адкiнуѓся назад, калi верталёт рассякаѓ неба. Гэта было амаль немагчыма - працаваць на поѓную магутнасць, калi ты не быѓ упэѓнены, цi прыкрые цябе нават уласнае начальства. Цяжар лёг на яго сэрцы. Калi супраць iх хтосьцi нешта намышляѓ - яны вось-вось пазнаюць.
  
  Камунiкатар пiскнуѓ.
  
  "Ваѓ".
  
  Хэйдэн падняѓ галаву. "Што?" - Спытаѓ я.
  
  Голас супер-гiка з Вашынгтона гучаѓ спалохана. "Ты ѓпэѓнены, Джэф? Я маю на ѓвазе, я не магу сказаць iм гэта, а потым выявiць, што гэта ѓсяго толькi здагадкi".
  
  Цiшыня. Затым iх палюбоѓнiк зрабiѓ глыбокi ѓдых. "Вау, я мушу сказаць. Гэта дрэнна. Гэта сапраѓды дрэнна. Каардынаты, здаецца, вядуць прама да "Вершнiка Смерцi".
  
  Далеч зрабiѓ паѓзу на сярэдзiне працэсу зарадкi крамы ѓ свой пiсталет. "Гэта мае сэнс", - сказаѓ ён. "Але што гэта такое?"
  
  "Ядзерная боегалоѓка".
  
  Хэйдэн сцiснула зубы. "Ты можаш дакладна вызначыць гэта? Гэта ѓ прамым эфiры? Цi ёсць там-"
  
  "Пачакай", - выдыхнуѓ вырадак, пераводзячы дыханне. "Калi ласка, проста пачакай. Гэта яшчэ не ѓсё. Я не меѓ на ѓвазе 'ядзерную боегалоѓку'."
  
  Хайдэн нахмурыѓся. "Тады што ты меѓ на ѓвазе?"
  
  "На трох складах знаходзяцца шэсць ядзерных боегаловак. Мы не можам бачыць скрозь сцены, паколькi будынкi аблiцаваны свiнцом, але мы можам бачыць скрозь дах з дапамогай нашых спадарожнiкаѓ. Выявы паказваюць, што ядзерная зброя ставiцца да эпохi васьмiдзесятых, верагодна, варта цэлае стан для правiльнага пакупнiка i старанна ахоѓваецца. Ахова ѓ асноѓным унутры, часам яны аб'язджаюць пустую базу".
  
  "Такiм чынам, Ордэн Страшнага Суда схаваѓ шэсць адзiнак ядзернай зброi на трох складах для наступнага выкарыстання?" Спытала Май. "Гэта сапраѓды падобна на нацысцкi ѓчынак".
  
  "Зброя таксама ѓ працоѓным стане", - сказаѓ вылюдак.
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  "Кампутарная сiстэма працуе. Iх можна ѓзброiць, накiраваць, вызвалiць".
  
  "У вас ёсць дакладнае месцазнаходжанне?" Спытала Кензi.
  
  "Так, мы робiм. Усе шасцёра прышпiлены рамянямi да кузаваѓ бартавых грузавiкоѓ, якiя знаходзяцца ѓнутры складоѓ. Як нi дзiѓна, актыѓнасць усярэдзiне нядаѓна падвоiлася. Канешне, iх таксама можна было б перамясцiць".
  
  Дрэйк паглядзеѓ на Хэйдэн, якi ѓтаропiѓся на яго ѓ адказ.
  
  "Крот", - сказала Кензi ѓслых.
  
  "А супернiчаюць каманды?" - Спытаѓ Далеч.
  
  "Па дадзеных АНБ, колькасць чутак павялiчылася. Выглядае не вельмi добра".
  
  "Я б хацела ведаць, што яны спадзяюцца знайсцi", - сказала Май. "Не лiчачы шасцi старых ядзерных боегаловак".
  
  "Меч Марса".
  
  Дрэйк хутка павярнуѓ шыю. "Што?" - Спытаѓ я.
  
  "Усе атрымалi каардынаты, мяркуючы, што гэты крот працуе тут. Кожны паставiѓ перад сабой задачу стварыць спадарожнiк. Наша праграмнае забеспячэнне для апрацоѓкi малюнкаѓ абсталявана разнастайнымi датчыкамi, i, пачынаючы з гiсторыi з Адзiнам i наступных промахаѓ, мы можам выявiць рэдкi элемент, звязаны з магiльнямi i багамi. Нашы прыборы паказваюць прыблiзны памер i форму прадмета, i ён супадае са знiклым мячом. Усе яны ведаюць, што мы знайшлi меч i накiроѓваемся да ядзерных зарадаѓ. Мы мусiм гэта зрабiць".
  
  "Пакiнь меч на здрабняльнiку". Сьмiт пацiснуѓ плячыма.
  
  Дрэйк, Дал i Хэйдэн абмянялiся поглядамi. "Нiводнага шанцу ѓ пекле. Меч застаецца з намi".
  
  Дрэйк апусцiѓ галаву. "Адзiная крывавая рэч, якая больш каштоѓная, чым Чынгiсхан, Атыла, Джеронимо i Ганiбал разам узятыя", - сказаѓ ён. "I мы вымушаны перайсцi да ядзернай зброi".
  
  "Прадбачлiвасць", - сказала Май. "I iм гэта трэба па мностве прычын. Багацце."
  
  "Узнагарода", - сказаѓ Смiт.
  
  "Прагнасць", - сказала Кензi.
  
  "Безадмоѓны", - пераканана сказаѓ Хэйдэн. "Па ѓсiх гэтых прычынах, разам узятых. Дзе знаходзяцца шэсць ядзерных зарадаѓ?"
  
  "Двое ѓнутры склада 17", - сказаѓ камп'ютаршчык. "Iншыя ядзерныя ѓстаноѓкi знаходзяцца ѓ Васемнаццатым i Дзевятнаццатым, i я паведамляю вам iх дакладнае месцазнаходжанне прама зараз. Гэта вялiкая база, i мы лiчым выкiды цяпла сама меней ад двух дзясяткаѓ целаѓ, так што будзьце асцярожныя".
  
  Дрэйк адкiнуѓся назад, гледзячы на дах. "Яшчэ раз?"
  
  Хайдэн ведала, пра што ён думаѓ. "Ты верыш, што пасля гэтага ѓсё зменiцца?"
  
  Ён сумна ѓсмiхнуѓся. "Я веру".
  
  "Тады давайце ѓдарым з усiх сiл", - сказаѓ Даль. "Як каманда, як калегi. Давайце зробiм гэта апошнi раз".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  Камандзе SPEAR прыйшлося нялёгка. Старая, закiнутая база ѓяѓляла сабой проста бязладнае размяшчэнне вялiкiх выцягнутых складоѓ з сеткай роѓных грунтавых дарог, якiя праходзяць памiж iмi. Дарогi былi вельмi шырокiмi, каб прапускаць вялiкiя грузавiкi. Дрэйк выказаѓ меркаванне, што калiсьцi гэта было нешта накшталт склада, месца, дзе можна было размясцiць вялiзную колькасць ваеннай тэхнiкi. Верталёты прызямлiлiся на ѓскраiне, за iржавай, напаѓразбуранай агароджай, i амаль iмгненна адключылi рухавiкi.
  
  "Каманда гатова", - сказала Хэйдэн ѓ свой камунiкатар.
  
  "Iдзi", - сказаѓ ёй канстэбль Ды Сi. "Пераканайцеся, што боегалоѓкi выведзены са строю, а iншы прадмет у бяспецы".
  
  Далеч бурчаѓ на зямлю. "Пагаворым аб тым, як замыкаць дзверы стайнi пасля таго, як конь уцёк".
  
  Каманда ѓжо зафiксавала ѓ розуме размяшчэнне ѓсiх трох складоѓ i мела добрае ѓяѓленне аб звiлiстай дарожнай сетцы. Па сутнасцi, усё перасякалася з усiм астатнiм. Не было нi тупiкоѓ, нi наваколля, нi шляхоѓ адыходу, акрамя аднаго. Усе склады па перыметры акружаны густым лесам, але ѓнутраныя - тры жыццёва важных - размяшчалiся пасярод iншых у выпадковым парадку.
  
  Яны беглi разам.
  
  "Нам давядзецца падзялiцца, нейтралiзаваць ядзерную зброю, затым знайсцi спосаб вывезцi яе адсюль у больш прыемнае месца", - сказаѓ Хэйдэн. "Румынiя недалёка".
  
  Цяпер Ларэн была з iмi, цалкам падлучаная да Вашынгтона, i, даказаѓшы, што яна можа думаць пад цiскам, яна магла спатрэбiцца iм, калi справа дойдзе да абыходжання з ядзернай зброяй. Устойлiвую галаву, здольную перадаваць iнфармацыю па каналах, нельга недаацэньваць. Яны iшлi нiзка, шпарка i трымалi курс на склады.
  
  Перад iмi адкрылася грунтавая дарога, пустынная. За межамi гэтага ѓся тэрыторыя была пакрыта голай зямлёй i сланцам, толькi з некалькiмi пучкамi рэдкай карычневай травы. Дрэйк агледзеѓ месца здарэння i аддаѓ загад вылучацца. Яны выбеглi на адкрытае месца са зброяй напагатове. Пах бруду i масла ѓразiѓ яго пачуццi, i халодны ветрык ударыѓ у твар. Iх рыштунак звiнеѓ, iх чаравiкi моцна ѓдаралiся аб зямлю.
  
  Яны падышлi да першай сцяны склада i спынiлiся, прыхiнуѓшыся да яе спiной. Дрэйк зiрнуѓ уздоѓж лiнii.
  
  "Гатовы?" - Спытаѓ я.
  
  "Iдзi".
  
  Ён агледзеѓ наступны адрэзак iх маршруту, ведаючы, што ѓ iх не было нiякiх камер вiдэаназiрання, пра якiя варта было б турбавацца, паколькi прыборы не зафiксавалi нiякiх сiгналаѓ, якiя зыходзяць з базы, акрамя мабiльных тэлефонаѓ. Самi ядзерныя зарады выдавалi нiзкачашчынны гуд. За межамi гэтага месца было бясплодным.
  
  Яшчэ адна прабежка, i яны натрапiлi на iншы склад. На кожнай з iх чорным крамзолямi быѓ напiсаны свой нумар упоперак. Кожны з iх выглядаѓ састарэлым, нясмачным, з раѓчукамi iржы, якiя спускаюцца з даху на падлогу. Вадасцёкавыя жолабы свабодна разгойдвалiся, вышчэрбленыя адрэзкi паказвалi на зямлю, з iх капала брудная вада.
  
  Цяпер Дрэйк разгледзеѓ наперадзе левы кут склада 17. "Мы перасякаем гэтую дарогу", - сказаѓ ён. "Прабiраемся па флангу гэтага склада, пакуль не дойдзем да канца. Такiм чынам, мы ѓсяго за дваццаць футаѓ ад сямнаццацi."
  
  Ён рушыѓ далей, потым спынiѓся. Наперадзе па дарозе праехала машына службы бяспекi, рухаючыся па дарозе, якая перасякала iх. Аднак нiчога не адбылося. Дрэйк уздыхнуѓ з палёгкай.
  
  "Тут няма сяброѓ", - нагадаѓ iм Далеч. "Не давярай нiкому за межамi каманды". Яму не трэба было дадаваць "Нават амерыканцам".
  
  Цяпер Дрэйк ссунуѓся з месца, прыцiснуѓся да сцяны склада i рушыѓ наперад. На складзе 17 было два маленькiя вокны, якiя выходзяць на фасад. Дрэйк цiха вылаяѓся, але зразумеѓ, што iншага выйсця няма.
  
  "Рухайцеся", - сказаѓ ён настойлiва. "Рухай гэта зараз".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  Яны пабеглi да дзвярэй склада, падзялiѓшыся на тры групы. Дрэйк, Алiсiя i Мэй набралi па сямнаццаць ачкоѓ; Даѓ, Кензi i Хайдэн набралi па васямнаццаць, у вынiку чаго Смiт, Ларэн, Кiнiмака i Ёргi атрымалi па дзевятнаццаць. Яны як адзiн урэзалiся ѓ галоѓныя дзверы.
  
  Дрэйк штурхнуѓ дзверы, сарваѓшы яе з завес. Мужчына якраз выходзiѓ з офiса ѓнутры. Дрэйк узяѓ яго пад паху, моцна тузануѓ i адкiнуѓ да процiлеглай сцяны офiса. Вузкi праход, у якiм яны знаходзiлiся, адкрываѓся проста на склад, таму Алiсiя i Мэй абышлi яго.
  
  Дрэйк прыкончыѓ мужчыну, пакiнуѓ яго ѓ каматозным стане i праверыѓ невялiкiя офiсы, перш чым далучыцца да жанчын. Яго вачам паѓстала захапляльнае вiдовiшча. Склад быѓ вялiзным, доѓгiм i высокiм. У яго цэнтры, тварам да шэрагу ролiкавых дзвярэй, стаяѓ доѓгi нiзкi грузавiк з бартавой платформай кабiна з вялiкiм рухавiком спераду. Дзве ядзерныя боегалоѓкi ляжалi ѓ кузаве грузавiка, ясна як дзень, iх насавыя часткi былi звернутыя наперад, чорныя рамянi мацавалi iх праз роѓныя прамежкi. Рамянi забяспечвалi б гнуткасць без вялiкага перамяшчэння - добрая iдэя для транспарцiроѓкi, выказаѓ меркаванне Дрэйк, паколькi нiхто не хацеѓ, каб смяротная ракета разбiлася аб нерухомы аб'ект. Велiзарны звязак бакавых штор ляжаѓ збоку ад вялiзнага грузавiка, якi, як ён выказаѓ здагадку, прымацавалi перад адпраѓленнем.
  
  "Нiякай аховы", - сказала Май.
  
  Алiсiя паказала на iншы офiс справа ад грузавiка. "Маё меркаванне".
  
  "Можна падумаць, яны павiнны быць больш занепакоеныя", - сказала Май.
  
  Дрэйк не мог не праверыць наяѓнасць камер вiдэаназiрання, выявiѓшы, што цяжка цалкам спадзявацца на групу фанатаѓ, якiя сядзяць у офiсе з кандыцыянерам. "Наш стары сябар, самазаспакоенасць, верагодна, за работай", - сказаѓ ён. "Яны доѓгi час трымалi гэта ѓ сакрэце".
  
  Па каналах сувязi яны чулi гукi бою, iншыя каманды былi заняты.
  
  Алiсiя кiнулася да грузавiка. "На мне!"
  
  
  * * *
  
  
  Далеч схапiѓ блiжэйшага мужчыну i шпурнуѓ яго да крокваѓ, атрымаѓшы прыстойную колькасць эфiрнага часу, перш чым убачыць, як ён нязграбна павалiѓся на зямлю. Косцi зламалiся. Пацякла кроѓ. Кензi праслiзнула мiма, страляючы са свайго пiсталета-кулямёта, дзiвячы беглых мужчын, якiя затым моцна прыклалiся тварам да зямлi. Хайдэн перайшла на iншы бок, аддаючы перавагу свой "Глок". Вялiзны грузавiк, якi яны знайшлi, стаяѓ у цэнтры склада, побач з трыма офiсамi i некалькiмi радамi скрынак. Яны паняцця не мелi, што знаходзiцца ѓнутры, але падумалi, што было б разумна высветлiць.
  
  Хайдэн накiравалася да грузавiка, вачыма скануючы пару ядзерных зарадаѓ, устаноѓленых над яе галавой. Чорт вазьмi, яны былi вялiзнымi на такой адлегласцi. Монстры, у якiх няма iншай мэты, акрамя як спусташаць. Тады, несумненна, яны былi Смерцю i вiдавочна былi часткай чацвёртага Вершнiка. Атыла быѓ другой па старажытнасцi фiгурай з чатырох, якi нарадзiѓся праз семсот гадоѓ пасля Ганiбала i, па супадзеннi, за семсот гадоѓ да Чынгiсхана. Джеронимо нарадзiѓся ѓ 1829 годзе. Усе вершнiкi па-свойму маюць рацыю. Усе каралi, забойцы, генералы, непераѓзыдзеныя стратэгi. Усе кiнулi выклiк сваiм меркаваным лепшым.
  
  Цi было гэта прычынай, па якой Ордэн абраѓ iх?
  
  Яна ведала, што крот з Вашынгтона здзекаваѓся з iх з веданнем справы.
  
  Цяпер няма часу штосьцi мяняць. Яна прайшла за платформу, накiроѓваючыся да скрынь. Некаторыя вечкi былi перакошаны, iншыя прыхiнуты да драѓляных сценак. Салома i iншыя ѓпаковачныя матэрыялы пратачылiся зверху. Хэйдэн застрэлiѓ аднаго чалавека, затым абмяняѓся кулямi з iншым i быѓ вымушаны нырнуць на зямлю i схавацца.
  
  Яна апынулася ѓ задняй частцы грузавiка, а над ёй навiсаѓ хвост ядзернай боегалоѓкi.
  
  "Што, чорт вазьмi, адбудзецца, калi куля патрапiць у адну з гэтых штуковiн?"
  
  "Не хвалюйся, гэта павiнен быць добры стрэл, каб патрапiць прама ѓ ядро або выбухоѓку", - сказаѓ ёй голас па сувязi. "Але я думаю, заѓсёды ёсць шанц на шчаслiвую выпадковасць".
  
  Хэйдэн сцiснула зубы. "О, дзякуй, прыяцель".
  
  "Няма праблем. Не хвалюйся, гэта наѓрад цi адбудзецца".
  
  Хайдэн праiгнаравала мяккi, абыякавы каментар, выкацiлася на адкрытае месца i выпусцiла ѓ свайго супернiка ѓсю краму. Мужчына ѓпаѓ, сьцякаючы крывёй. Хэйдэн ѓставiла яшчэ адзiн часопiс, калi яна кiнулася да скрынь.
  
  Велiзарны склад атачаѓ яе, абвяшчаны стрэламi, досыць прасторны, каб выклiкаць неспакой, кроквы былi такiмi высокiмi, што ѓ iх лёгка мог схавацца непрыязны супернiк. Яна выглянула з-за скрынь.
  
  "Я думаю, у нас усё добра", - сказала яна. "Падобна, што ѓ iх тут праводзiцца не адна аперацыя".
  
  Кензi падбегла, размахваючы Мечам Марса. "Што гэта?" - Спытаѓ я.
  
  Далеч прысеѓ на кукiшкi ѓ велiзарнага кола платформы. "Будзь напагатове. У нас тут больш, чым адзiн вораг".
  
  Хайдэн прасеяѓ салому. "Выкрадзеныя тавары", - сказала яна. "Напэѓна, гэта пуцявая кропка. Тут вялiкi асартымент."
  
  Кензi дастала залатую статуэтку. "У iх ёсць каманды, якiя праводзяць рэйды па дамах. Крадзяжы са ѓзломам. Гэта вялiзны бiзнэс. Усё вывозiцца, прадаецца цi пераплаѓляецца. Узровень свядомасцi, якi стаiць за гэтымi злачынствамi, нiжэй за нуль".
  
  Далеч прашаптаѓ: "Налева ад цябе".
  
  Хайдэн нырнула за скрыню, заѓважыла сваю ахвяру i адкрыла агонь.
  
  
  * * *
  
  
  Ларэн Фокс рушыла ѓслед за Мано Кiнiмакам у логава льва. Яна бачыла, як Смiт расправiѓся з супернiкам i пакiнуѓ яго памiраць. Яна бачыла, як Ёргi выкрывае замак на дзверы офiса, уваходзiць i аб'яѓляе яго састарэлым менш чым за хвiлiну. Кожны дзень яна адчайна спрабавала не адставаць. Кожны дзень яна непакоiлася, што можа страцiць сваё месца ѓ камандзе. Гэта было часткай таго, чаму яна дамагалася размяшчэння Нiкаласа Бэла, чаму яна падтрымлiвала сувязь i шукала iншыя спосабы дапамагчы.
  
  Яна любiла каманду i хацела застацца яе часткай.
  
  Цяпер яна заставалася ззаду, з "Глокам" у руцэ i спадзеючыся, што ёй не давядзецца iм карыстацца. Пляскагор'i займалi большую частку яе зроку, велiзарныя i жудасныя. Боегалоѓкi былi цьмянага зялёнага колеру, не адлюстроѓваюць святло, несумненна, адной з самых пагрозлiвых формаѓ, якiя можа ѓявiць сучасны чалавечы розум. Смiт сашчапiѓся з буйным ахоѓнiкам, атрымаѓ некалькi ѓдараѓ, а затым вывеѓ хлопца са строю як раз у той момант, калi Ларэн падкрадвалася, каб дапамагчы. Справа ад яе Кiнiмака застрэлiла яшчэ дваiх. Кулi пачалi аблятаць склад, калi астатнiя зразумелi, што на iх напалi.
  
  Ззаду яна ѓбачыла, як некалькi ахоѓнiкаѓ прарвалiся да кабiны грузавiка.
  
  "Асцярожна", - яна ѓключыла сувязь, - "Я бачу людзей, якiя накiроѓваюцца да фасада. Божа мой, яны збiраюцца паспрабаваць выгнаць iх адсюль?"
  
  "О не", - агучыѓ адказ Акруга Калумбiя для ѓсiх. "Вы павiнны нейтралiзаваць гэтыя ядзерныя зарады. Калi ѓ гэтых хлопцаѓ ёсць коды запуску, дык нават адзiн з iх, якi будзе выпушчаны, будзе катастрофай. Слухайце, усе шэсць павiнны быць нейтралiзаваны. Зараз жа!"
  
  
  * * *
  
  
  "Табе па-чартоѓску лёгка казаць", - прамармытала Алiсiя. "Загарнуѓшыся ѓ свой халат i пацягваючы свой пенiсты капучына. Пачакайце, я бачу, яны таксама едуць да таксi тут."
  
  Дрэйк змянiѓ кiрунак, убачыѓшы, што ён можа iмчацца па гэтым баку платформы i не сустрэць нiякага супрацiву. Памахаѓшы Алiсii, ён хутка адправiѓся ѓ шлях.
  
  Голас Май перапынiѓ яго канцэнтрацыю. "Глядзi пад ногi!"
  
  Што...?
  
  Мужчына ѓ тоѓстай чорнай скураной куртцы слiзгануѓ пад платформу, выцягнуѓшы ногi. Па шчаслiвай выпадковасцi або мудрагелiстай задуме яны патрапiлi Дрэйку ѓ галёнкi i адправiлi яго куляцца. Пiсталет-кулямёт слiзгануѓ наперад. Дрэйк праiгнараваѓ новую порцыю сiнякоѓ i забраѓся пад грузавiк якраз у той момант, калi ахоѓнiк адкрыѓ агонь. Кулi прашывалi бетон у яго за спiной. Ахоѓнiк пераследваѓ яго, выхапiѓшы пiсталет.
  
  Дрэйк забраѓся прама пад грузавiк, адчуваючы велiзарную зброю над сваёй галавой. Ахоѓнiк прыгнуѓся, затым прысеѓ. Дрэйк стрэлiѓ са свайго "Глока" i расьсек мужчыну лоб. Ззаду пачуѓся тупат крокаѓ, а затым на яго з сiлай навалiлася вага iншага мужчыны, якi навалiѓся на яго зверху. Падбародак Дрэйка стукнуѓся аб зямлю, прымусiѓшы зоркi i чарноцце закруцiцца перад яго вачыма. Яго зубы клацнулi адзiн аб аднаго, адкалоѓшыся малюсенькiмi кавалачкамi. Боль выбухнуѓ паѓсюль. Ён перакацiѓся, урэзаѓ локцем камусьцi ѓ твар. Устаѓ пiсталет, стрэлiѓ; кулi на дзюйм прамахнулiся мiма чэрапа Дрэйка i прайшлi прама ѓверх, у падмурак ядзернага зарада.
  
  Дрэйк адчуѓ прылiѓ адрэналiну. "Гэта..." Ён схапiѓ мужчыну за галаву i з усiх сiл ударыѓ ёю аб бетон "... блядзь. Ядзерны. Ракета." Кожнае слова - удар. У рэшце рэшт галава адкiнулася. Дрэйк выбраѓся назад з-пад грузавiка i сустрэѓ бягучую далей Алiсiю.
  
  "Няма часу на сон, Дрэйкi. Гэта нейкае сур'ёзнае дзярмо".
  
  Ёркшырэц схапiѓ свой пiсталет-кулямёт i паспрабаваѓ пазбавiцца ад звону ѓ вушах. Голас Алiсii дапамог.
  
  "Mai? Ты ѓ парадку?"
  
  "Не! Прыцiснутыя адно да аднаго".
  
  З рухавiка платформы данёсся роѓ.
  
  "Бяжы хутчэй", - сказаѓ Дрэйк. "Яшчэ некалькi секунд, i гэтыя боегалоѓкi прыбяруцца адсюль!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Дрэйк дадаѓ у хуткасцi. У гэтыя днi было незвычайна, што ён бачыць наѓпрост, таму сёння ѓсё было як звычайна. Дзверы кабiны наперадзе ѓзнялiся на вышыню галавы. Дрэйк працягнуѓ руку, схапiѓся за ручку i пацягнуѓ. Алiсiя прыцэлiлася са свайго "Глока".
  
  Адскочыла ручная граната.
  
  Дрэйк ѓтаропiѓся на яго, не верачы сваiм вачам. "Ты што, гробаны дзiця-"
  
  Алiсiя стукнула яго ѓ грудзi, адкiнуѓшы яго назад i абышоѓшы пярэднюю частку грузавiка. Граната моцна ѓзарвалася, шрапнэль разляцелася ва ѓсе бакi. Дрэйк катаѓся з Алiсiяй, двое трымалiся разам. Дзверы грузавiка пачала круцiцца i куляцца перад транспартным сродкам. Калi Дрэйк падняѓ вочы, у кабiне, высока наверсе, сядзеѓ толькi адзiн чалавек, злосна ѓхмыляѓся яму зверху ѓнiз. Ён нацiснуѓ на педаль газу.
  
  Дрэйк ведаѓ, што нi за што на свеце не было шанцу, што транспартны сродак зможа крануцца з месца дастаткова хутка, каб задушыць iх. Ён зiрнуѓ убок i ѓбачыѓ, што на iх кiдаюцца яшчэ трое ахоѓнiкаѓ. Грузавiк зароѓ, яго колы пачалi счапляцца i прасоѓваць яго наперад цаля за дзюймам за раз. Рассоѓныя дзверы не скранулiся з месца, але гэта не спынiла б яго.
  
  Камунiкатар ажыѓ.
  
  "Яны вывозяць адсюль грузавiкi! Кабiны куленепрабiвальныя. I страшэнна цяжка дабрацца". Гэта быѓ голас Хэйдэна".
  
  "Няма шляху ѓнутр?" - спытаѓ Кiнiмака.
  
  "Не. Гэта запячатана. I я не хачу прымяняць занадта шмат сiлы, калi вы разумееце, што я маю на ѓвазе ".
  
  I хоць Дрэйк ведаѓ, што ѓ iх уласным грузавiку зараз не было бакавых дзвярэй, заставалiся яшчэ дзве, аб якiх варта было турбавацца.
  
  "Заскоквай на платформу", - сказаѓ ён. "Пачынайце адлучаць гэтыя ядзерныя зарады. Яны будуць вымушаныя спынiцца".
  
  "Рызыкоѓна. Па-чартоѓску рызыкоѓна, Дрэйк. Што, калi адна з боегаловак адарвецца?"
  
  Дрэйк выбег з-за кабiны, страляючы па тых, хто нападаѓ. "Адна чортава праблема за раз. Хто мы - вундэркiнды?"
  
  Алiсiя застрэлiла праследавацеля. "Баюся, у нашы днi яны больш падобныя да "сумнiѓных ублюдкаѓ"".
  
  Разам яны ѓскочылi на платформу i апынулiся твар у твар з ядзернай бомбай.
  
  
  * * *
  
  
  "Гэта працуе на двух франтах", - сказаѓ Дрэйк цяпер па сувязi. "Мы можам нейтралiзаваць i раз'яднаць адначасова".
  
  Хайдэн хмыкнуѓ. "Пастарайся не казаць пра гэта так самаздаволена".
  
  "Ёркшырцы не паводзяць сябе самаздаволена, каханая. Мы робiм усё проста ѓзрушаюча, выкарыстоѓваючы толькi кропельку пакоры".
  
  "Плюс некалькi тысяч брудных рэчаѓ". Голас Даля гучаѓ так, нiбы ён бег. "Ёркшырскiя пудынгi. Тэр'еры. Пiва. Спартыѓныя каманды. I гэты акцэнт?"
  
  Дрэйк адчуѓ, як грузавiк пачынае рухацца пад iм. "Дзе панэль кiравання, народ?"
  
  Тэхнiк адказаѓ неадкладна. "Бачыце, боегалоѓка складаецца прыкладна з трыццацi выгнутых панэляѓ? Гэта восьмая ад завостранага канца."
  
  "Мая своеасаблiвая мова".
  
  Раздалiся новыя стрэлы. Алiсiя ѓжо была сканцэнтравана на пераследзе. Май толькi што заскочыла на заднюю частку платформы. Цяпер яна прагледзела серверную частку the nuke.
  
  "Дрэнныя навiны. Брытанцы тут".
  
  "Я думаю, у нас ёсць кiтайцы", - загаварыѓ Далеч.
  
  "Французскi", - сказаѓ Кiнiмака. "Новая каманда".
  
  Дрэйк падскочыѓ да панэлi кiравання. Цi ведаем мы, дзе знаходзiцца Меч Марса?"
  
  "Так, Мэт. Але я не магу зараз сказаць гэта ѓслых, цi не так?" - адказаѓ голас.
  
  "Ага", - сказаѓ Далеч.
  
  Дрэйк зморшчыѓся i дастаѓ маленькую электрычную адвёртку з унiверсальным долатам. Ён хутка адкруцiѓ восем нiтаѓ i дазволiѓ iм выпасцi. Ён апынуѓся перад двума маленькiмi панэлямi кiравання памерам з аѓтамабiльныя экраны спадарожнiкавай навiгацыi, клавiятурнай панэллю i мноствам якiя мiгцяць белых знакаѓ.
  
  "Кiрылiца", - сказаѓ ён. "Вядома, гэта так".
  
  "Цi можа гэты дзень стаць яшчэ горш?" Алiсiя пракрычала праз увесь свет.
  
  Ёркшырэц апусцiѓ галаву. "Гэта, чорт вазьмi, адбудзецца зараз".
  
  Грузавiк набраѓ хуткасць, накiроѓваючыся да рассоѓных дзвярэй. Брытанцы наступалi шчыльным строем з тылу склада. Вартавыя разгрупавалiся паѓсюль вакол iх.
  
  Ядзерная бомба ѓспыхнула, цалкам актываваная, якая чакае кода запуску цi кода знiшчэння.
  
  Дрэйк ведаѓ, што яны павiнны рухацца. Ён ведаѓ, што яны не маглi зрушыць з месца. Адзiнае, чаго ён не ведаѓ - хто памрэ першым?
  
  
  * * *
  
  
  Ахоѓнiкi кiнулiся першымi, страляючы. Дрэйк быѓ буйной мiшэнню, i нерухомыя кулi праносiлiся мiма Алiсii, дзiвячы боегалоѓку. На секунду жыццё Дрэйка пранеслася перад яго вачыма, затым Алiсiя паклала аднаго ахоѓнiка, а Май другога. Ён бачыѓ, што будзе нешта большае, хоць i ведаѓ, што яшчэ больш прыйшло з iх сляпога боку. Белыя знакi ѓспыхнулi, курсор мiргнуѓ i стаѓ чакаць.
  
  "Як вы думаеце, ахова можа падарвацца?" Раптам цiха сказаѓ Смiт. "Можа быць, гэта iх загад?"
  
  "Чаму яны павiнны былi памерцi?" Спытала Кензi.
  
  "Мы бачылi гэта раней", - сказаѓ Кiнiмака. "Сем'ям, якiя атрымлiваюць вялiзныя выплаты, патрабавалася медыцынская дапамога або адчайнае перасяленне, калi памiраѓ кiраѓнiк iх сям'i. Калi яны належаць, напрыклад, да мафii цi трыяды. Гэта магчыма".
  
  Дрэйк ведаѓ, што яны не змогуць доѓга заставацца шчаслiѓчыкамi. Алiсii ѓдалося аслабiць рэмень, калi грузавiк кацiѓся далей. Спадзяюся, кiроѓца ѓбачыць. Але тады было б яму ѓсё роѓна? Дрэйк не бачыѓ iншага выйсця.
  
  Ён памчаѓся па платформе да задняй часткi, вар'яцка размахваючы рукамi.
  
  "Пачакайце! Спынiся, спынiся. Не страляйце. Я ангелец!"
  
  Бурчанне Даля сказала ѓсё, слоѓ не патрабавалася.
  
  Дрэйк упаѓ на каленi ѓ задняй частцы грузавiка, хваставое апярэнне ядзернай зброi злева ад яго, рукi ѓ паветры i тварам да надыходзячага падраздзялення SAS з пяцi чалавек, зусiм бяззбройны.
  
  "Нам патрэбна ваша дапамога", - сказаѓ ён. "Занадта многае пастаѓлена на карту, каб мы маглi весцi вайну".
  
  Ён убачыѓ, як малады чалавек пераключыѓся на сувязь, убачыѓ, як двое мужчын старэй утаропiлiся на яго твар. Магчыма, яны пазналi б яго. Магчыма, яны ведалi пра Майкла Краѓча. Ён загаварыѓ зноѓ.
  
  "Я Мэт Дрэйк. Былы салдат SAS. Былы салдат. Працую ѓ мiжнароднай камандзе спецпрызна пад назвай SPEAR. Я трэнiраваѓся ѓ Херэфардзе. Мяне трэнiраваѓ Краѓч".
  
  Назва запомнiлася, усё гэта. Дзве з пяцi гармат былi апушчаны. Дрэйк пачуѓ голас Алiсii па сувязi.
  
  "Ты мог бы згадаць i маё iмя".
  
  Ён злёгку паморшчыѓся. "Магчыма, гэта не лепшая iдэя, каханая".
  
  Май i Алiсiя трымалi ахоѓнiкаѓ на адлегласцi. Прайшлi секунды. Брытанскiя салдаты SAS адкрылi агонь па яшчэ большай колькасцi надыходзячых ахоѓнiкаѓ, якiя нырнулi за бочкi з маслам, якiмi запаѓнялi плоскi ложак. Дрэйк чакаѓ. Чалавек з радыё, нарэшце, скончыѓ.
  
  "Мэт Дрэйк? Я з Кембрыджа. Мы сустракалiся раней. Што табе трэба?"
  
  Шчаслiвы дзень, падумаѓ ён. SAS на борце.
  
  "Дапамажыце нам засцерагчы гэты склад, спынiць гэты грузавiк i абясшкодзiць гэтую ядзерную бомбу", - сказаѓ ён. "У такiм парадку".
  
  Брытанцы ѓхапiлiся за гэта.
  
  Падзялiѓшыся i прабегшы паабапал платформы, яны знялi надыходзячых ахоѓнiкаѓ, выдатна працуючы ѓ камандзе. Дрэйк убачыѓ гэта i ѓпiваѓся, успамiнаючы ранейшыя часы. У рухах каманды адчувалася плаѓная грацыя, царская выправа i непахiсная ѓпэѓненасць. Ён думаѓ, што "СПIР" - лепшая каманда ѓ свеце, але зараз...
  
  "Дрэйк! Май плакала. "Ядзерная бомба!"
  
  О так . Ён кiнуѓся назад да панэлi кiравання, утаропiѓся на экраны, клавiятуру i лiчбы.
  
  "Вылюдкi?" ён спытаѓ. "Цi ведаем мы код?"
  
  "Гэта можа быць лiтаральна што заѓгодна", - адказаѓ нехта.
  
  "Гэта, блядзь, не зусiм дапамагае, ты, чортаѓ тупень".
  
  "Прабачце. Калi б мы ведалi iмёны членаѓ Ордэна, мы маглi б даведацца пра iх днi нараджэння?"
  
  Дрэйк ведаѓ, што размаѓляе з чалавекам, якому ѓсё роѓна. Гэта быѓ мужчына, з якiм яны размаѓлялi раней, нязносны засранец.
  
  Ларэн пракрычала: "Вы згадалi Загад. Калi яны былi тут, яны, верагодна, запраграмавалi ядзерную зброю. Я не магу паверыць, што яны не пакiнулi запiску з кодамi".
  
  "Можа быць, тут няма нiякага кода, дзетка", - сказаѓ мудак. "Памятаеце сiгнал, якi вы падалi, адкрыѓшы магiлу Джеронимо? Магчыма, гэта адбылося i тут, i прывяло да запуску ядзерных боегаловак".
  
  Дрэйк адступiѓ назад. "Чорт, яны ѓзброены?"
  
  "Цалкам. Мiгаючыя белыя сiмвалы, якiя вы бачыце, - гэта лiчбы зваротнага адлiку."
  
  Вострая ледзяная вада залiла яго цела, i ён ледзь мог дыхаць. "Як... як доѓга?"
  
  Кашаль. "Шэсцьдзесят чатыры секунды. Тады ты i твае незаконнанароджаныя браты пойдзеце ѓ гiсторыю. Ордэн будзе вечна кiраваць непадзельна! Яны жывуць праз мяне! Я ёсьць Парадак!"
  
  Рушыла ѓслед бойка i вялiкая колькасць крыкаѓ. Дрэйк сачыѓ за секундамi на сваiм наручным гадзiннiку.
  
  "Алё? Ты там?" - спытаѓ малады голас.
  
  "Прывiтанне, прыяцель", - прамармытаѓ Дрэйк. "У нас ёсць трыццаць адна секунда".
  
  "Я думаѓ пра гэта. Твая сяброѓка Ларэн згадала аб Ордэне. Ну, у iх мусiць быць код знiшчэння. I паколькi ѓсё астатняе з'яѓляецца часткай тэксту, я толькi што праглядзеѓ. Памятаеш? Тут напiсана: 'Адзiны код на забойства - гэта калi вершнiкi ѓсталi '. Гэта што-небудзь значыць для цябе?
  
  Дрэйк ламаѓ галаву, але не мог думаць нi пра што, акрамя змяншальнай рахункi секунд. "Узнiк?" - паѓтарыѓ ён. "Прачнуѓся? Уваскрос? Падумайце, як думае Ордэн? Што нацысты мелi на ѓвазе. Калi з'яѓляецца Вершнiк, ён-"
  
  "Нараджаецца", - сказаѓ малады голас. "Можа, гэта iх даты нараджэння? Але гэтага ня можа быць. Гэтыя ядзерныя бомбы эпохi васьмiдзесятых звычайна маюць трохзнакавы код паразы." У яго голасе гучала роспач.
  
  Дзевятнаццаць секунд да разбурэння.
  
  Кензi загаварыла. "Трохзначны, вы кажаце? Звычайна?"
  
  "Так".
  
  Шаснаццаць.
  
  Дрэйк азiрнуѓся на Алiсiю, убачыѓ, што яна схiлiлася над рамянём, спрабуючы адшпiлiць яго i адначасова застрэлiць ахоѓнiка. Бачыѓ яе валасы, яе цела, яе дзiвосны дух. Алiсiя ...
  
  Дзесяць секунд.
  
  Затым Кензi закрычала, пацвярджаючы веру Даля ѓ яе. "У мяне гэта ёсць. Паспрабуй сямсот."
  
  "Сем-о-о-о. Чаму?"
  
  "Не пытайся. Проста зрабi гэта!"
  
  Малады тэхнар даѓ Дрэйку знакi кiрылiчных лiкаѓ, i ёркшырэц нацiснуѓ на кнопкi.
  
  Чатыры - тры - два-
  
  "Гэта не спрацавала", - сказаѓ ён.
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАКАВЫ
  
  
  "Так", - адказала Кензi. "Гэта адбылося".
  
  Вядома, яна раззброiла iх уласных, а Ларэн раззброiла iх. Дрэйк перавёѓ погляд з корпуса ядзернага снарада на Май, дзе яна стаяла перад iншай клавiятурай. Усе шэсць ядзерных зарадаѓ былi абясшкоджаны.
  
  Ён паглядзеѓ на свой гадзiннiк. "У нас заставалася менш за секунду", - сказаѓ ён.
  
  Паѓсюль SAS хутка выпроствалася з ахоѓнiкамi. Алiсiя расшпiлiла другi рамень, i боегалоѓка злёгку ссунулася. Дрэйк адчуѓ, як ён набiрае хуткасць, наблiжаючыся да дзвярэй на ролiках.
  
  "Хто-небудзь ужо спынiѓ свой грузавiк?"
  
  "Я займуся гэтым!" - выклiкнула Кензi. "Лiтаральна!"
  
  "Нi за што", - сказаѓ Кiнiмака. "Французы ѓсюды, дзе няма аховы. Тут сапраѓдны бунт".
  
  Дрэйк назiраѓ, як SAS выпростваецца з ахоѓнiкамi; Алiсiя тузае за iншы рамень, а Май шпурляе ахоѓны кажух у задняе кола грузавiка.
  
  "Так, я ведаю, што ты маеш на ѓвазе". Каманда SPEAR была неверагодна напружана.
  
  "Я бачу, што адбываецца нешта яшчэ", - пачаѓ малады тэхнiк. "Я-"
  
  Iх сувязь з Вашынгтонам абарвалася.
  
  "Сказаць яшчэ раз?" Дрэйк спрабаваѓ.
  
  Злавеснае маѓчанне было яго адзiным адказам.
  
  "Чорт, гэта не можа быць добра". Дрэйк прачасаѓ увесь склад.
  
  Каманда SEAL 7 абрынулася на iх так, нiбы ѓсё пекла падарвалася.
  
  
  * * *
  
  
  Далеч пабег за грузавiком, калi той наблiжаѓся да рассоѓных дзвярэй склада 18. Кiтаец прабег праз пярэднюю частку грукатлiвага грузавiка, накiроѓваючыся да далёкiх бакавых дзвярэй. Яны стралялi ѓпоперак, калi ѓцякалi. Ахоѓнiкi спрабавалi спынiць iх. Кiтайскi спецназ знiшчыѓ iх кулямi i ѓрукапашную. Хэйдэн не пашанцавала апынуцца ѓ пярэдняй частцы платформы, калi пачалося дзеянне.
  
  Яна зламала шыю ахоѓнiку, затым выкарыстоѓвала яго цела, каб прыкрыцца, калi кiтайцы адкрылi бязладны агонь. Кулi, якiя з глухiм стукам упiлiся ѓ цела, адкiнулi яе назад. Яе шчыт павалiѓся. Кiнуѓшы яго, яна скокнула за адну з пярэднiх, грукатлiвых шын, абышоѓшы яе ззаду, калi яна пакацiлася наперад. Кiтайцы перасеклi пярэднюю частку грузавiка.
  
  Далеч распалiѓ агонь, раскiдаѓшы iх, як кеглi для боѓлiнга. Неверагодна назiраць, гэта служыла дэманстрацыяй iх амаль нечалавечай рэакцыi. Нават адскочыѓшы, яны адкрылi агонь у адказ.
  
  Далячынь паспешлiва атулiѓся, прыгнуѓшыся за грузавiком, затым выглянуѓ i выпусцiѓ яшчэ некалькi куль. Кiтайцы былi на iмгненне прыцiснуты да зямлi, калi ахоѓнiкi падышлi да iх ззаду. Далеч зiрнуѓ на Кензi.
  
  Не там, дзе яна мусiла быць.
  
  "Кенз? Ты ѓ парадку?"
  
  "О так, проста забiраю старога сябра".
  
  Далеч iнстынктыѓна павярнуѓся i ѓбачыѓ, як яна рыецца ѓ скрынях, яе галава глыбока ѓнутры, жывот прымасцiѓся на краi вечка, заднiца высока паднятая.
  
  "Гэта крыху адштурхвае".
  
  "Што? О, сумуеш па жонцы? Яна можа быць страмчэйшай за цябе, Торст, але памятай - гэта толькi робiць цябе гарачэй, чым яна."
  
  Ён адвёѓ погляд, адчуваючы сябе якi раздзiраецца. Ён жыѓ у такiм стане памiж шлюбам i разводам, i ѓсё ж у яго быѓ шанец нешта з усiм гэтым зрабiць. Што, чорт вазьмi, ён тут рабiѓ?
  
  Мая праца.
  
  Кiтайцы зноѓ уступiлi ѓ бой, крышуючы надыходзячых ахоѓнiкаѓ кулямётным агнём i прыцiскаючы Даля i Хэйдэна да зямлi. Швед павярнуѓся i ѓбачыѓ, як Кензi выслiзгвае з драѓлянай скрынi.
  
  "О, яйкi. Няѓжо?"
  
  Яна трымала перад вачыма новую зiхоткую катану лязом уверх. "Я проста ведаѓ, што знайду адзiн, калi капу дастаткова глыбока. Разбойнiкi не могуць выстаяць перад мячом".
  
  "Дзе крывавы Меч Марса?"
  
  "О, я кiнуѓ гэта ѓ скрыню".
  
  "Чорт вазьмi!"
  
  Яна пабегла з мячом у адной руцэ, аѓтаматам у другой, затым заскочыла назад на кузаѓ грузавiка, размытым плямай прамiльгнуѓшы перад вачыма Даля. Адкiнуѓшы катану, яна адкрыла агонь па бягучым кiтайцам.
  
  "Куды яны накiроѓваюцца?"
  
  "Склад 17", - сказаѓ Далеч. "I мы павiнны iсцi за iмi".
  
  
  * * *
  
  
  Ларэн бачыла, як французскi кантынгент атакаваѓ з правага боку склада 19. Кiнiмака i Смiт ужо былi ѓ тым кiрунку i неадкладна ѓступiлi ѓ бой. Ёргi прысеѓ за бочкамi, страляючы з прыцэлам у ахоѓнiкаѓ. Ларэн адчула, як яе сэрца здрыганулася, калi грузавiк з двума ядзернымi зарадамi рушыѓ наперад.
  
  Успомнiѓшы ѓсё, што было сказанае, яна заскочыла на дах грузавiка, выкарыстоѓваючы колы ѓ якасцi апоры. Затым яна прынялася аслабляць першую шлейку. Калi б яны маглi зрабiць груз вельмi нестабiльным, грузавiкi былi б вымушаны спынiцца. Яна падняла галаву, выглядаючы з-за ядзернай бомбы, наступiѓшы на адну з вялiкiх цурок, i ѓбачыла, як Смiт б'ецца на кулаках з адным з французскiх хлопцаѓ.
  
  Канстэбль выйшаѓ на сувязь. "Толькi што пацверджана агентам у Парыжы. Памятаеце Армана Арджэнта? Ён дапамагаѓ вам, хлопцы, некалькi разоѓ за гэтыя гады. Ну, ён кажа, што прысутнасць французскага кантынгенту не санкцыянавана. Цалкам. Там унутры можа iсцi якая-небудзь жорсткая вайна".
  
  Ларэн праглынула i глядзела, як Смiт падае нiцма, апускаючыся на адно калена. Якi стаiць над iм француз схапiѓ яго за валасы, адарваѓ палоску ад каранёѓ i адкiнуѓ у бок. Сьмiт крыкнуѓ. Удар каленам у нос прымусiѓ яго пахiснуцца. Французскi хлопец скокнуѓ зверху. Сьмiт змагаѓся. Ларэн перавяла погляд з яго на Кiнiмаку, затым на Ёргi, ядзерную боегалоѓку i надыходзячыя створкавыя дзверы.
  
  Што мне рабiць?
  
  Паднiмiце якi-небудзь чортаѓ шум.
  
  Яна разрадзiла краму свайго 'Глока' высока над галовамi ворагаѓ, прымусiѓшы iх здрыгануцца i прыгнуцца. Гэта дало Смiту i Кiнiмаку каштоѓныя секунды. Смiт убачыѓ прастору i стрэлiѓ у яго, збiѓшы нападаѓ з ног. Кiнiмака зламаѓ чалавеку шыю, iншаму твар i стрэлiѓ у твар па-трэцяе, прымусiѓшы яго пахiснуцца i выбыць з бою.
  
  Застаѓся адзiн француз.
  
  Ларэн ѓпала, калi куля са звонам адскочыла ад корпуса ядзернага снарада. Наколькi страшна было, што гэта не турбавала яе? Наколькi яна прывыкла да гэтага? Але яна была часткай гэтай каманды i была поѓная рашучасцi заставацца з ёй да таго часу, пакуль яна будзе ѓ iх. Яна знайшла гэтую сям'ю i будзе падтрымлiваць яе.
  
  Велiзарны грузавiк хутка набраѓ хуткасць, моцна разагнаѓшыся, прама на дзверы з прасценкi, урэзаѓся ѓ яе, з-за чаго перадпакой кабiна злёгку адскочыла, а затым праламаѓся прама скрозь яе.
  
  Ларэн кiнулася на кузаѓ грузавiка.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк здрыгануѓся, калi "Марскiя коцiкi" ѓступiлi ѓ бой з SAS i SPEAR побач з якая рухаецца ядзернай боегалоѓкай, задаючыся пытаннем, цi можа якая-небудзь бiтва быць больш заблытаным або стаць больш смяротным, чым гэта. Некалькi слоѓ з камунiкатара падказалi яму, што гэта, безумоѓна, магчыма.
  
  Усе тры грузавiкi, якiя перавозяць шэсць ядзерных зарадаѓ, адначасова прарвалiся праз дзверы з прасценкi. Паѓсюль разляцелася металiчная шрапнэль, калi разарваныя дзверы аселi. Грузавiкi праскоквалi. Мужчыны накiнулiся на грузавiкi, заскакваючы ѓнутр, адчуваючы, што яны будуць толькi набiраць скорасць. Цяпер Дрэйк убачыѓ двух кiтайскiх салдат, якiя бягуць побач. Ён утрымаѓся на платформе i ѓбачыѓ Алiсiю i Мэй крыху далей, якiя хаваюцца за адной з драѓляных апор. Ядзерная бомба зрушылася, калi яны патрапiлi ѓ адну з самых вялiкiх выбоiн у свеце.
  
  Дрэйк скурчыѓся. Калi б вялiзная, цяжкая зброя вызвалiлася ад упораѓ i парвала рамянi, яны ѓсе былi б у бядзе.
  
  Яны выйшлi на дзённае святло i панеслiся. Дваццаць мiль у гадзiну, а затым трыццаць, тры платформы зараѓлi, калi iх кiроѓцы нацiснулi на педаль газу. Наперадзе адкрывалася шырокая адкрытая дарога, амаль проста да выхаду з базы, прыкладна за дзве мiлi адсюль. Цяпер, знаходзячыся побач адзiн з адным, Дрэйк мог пераводзiць погляд са свайго грузавiка на грузавiк Даля, а затым на Кiнiмаку. Выгляд вялiзных, якiя перамяшчаюцца ядзерных ракет, якiя змагаюцца бок аб бок людзей, страляюць з пiсталетаѓ, у ход iдуць нажы i кулакi, людзей скiдаюць, лiтасцi не даюць, дарога выгiнаецца, i ѓсе тры грузавiка пераходзяць на панiжаную перадачу ѓ павароце, ашаламiѓ яго да глыбiнi душы . Гэта быѓ вэрхал прагнасцi i гвалту, проблiск у Пекла.
  
  Але цяпер уся яго ѓвага была прыкавана да пячатак.
  
  Чатыры моцныя, яны першымi напалi на SAS, без праблем забiѓшы аднаго. Брытанцы згуртавалiся i нанеслi зваротны ѓдар, прымусiѓшы марскiх коцiкаѓ атулiцца. Чацвёра мужчын пабеглi за грузавiкамi, спадзеючыся заскочыць на борт. Камандзiр SAS, Кембрыдж, ваяваѓ урукапашную з марскiм коцiкам, абодва атрымалi ѓдары. Май i Алiсiя былi занятыя тым, што адбiвалiся ад ахоѓнiкаѓ i спрабавалi знайсцi пралом у рукапашнай сутычцы.
  
  Дрэйк сутыкнуѓся твар у твар з камандзiрам атрада марскiх коцiкаѓ. "Чаму?" - спытаѓ ён.
  
  "Не задавай пытанняѓ", - прагыркаѓ мужчына i падышоѓ да Дрэйка. Удары былi дакладнымi i неверагодна жорсткiмi, вельмi падобнымi да яго ѓласных. Ён блакаваѓ, адчуѓ боль ад гэтых блокаѓ i нанёс зваротны ѓдар. Ён моцна ѓдарыѓ нагой. У руцэ другога мужчыны з'явiѓся нож. Дрэйк парыраваѓ удар сваiм уласным, адкiнуѓшы абедзве зброi ѓ бок i адляцеѓшы ад грузавiка.
  
  "Чаму?" - паѓтарыѓ ён.
  
  "Ты аблажаѓся. Ты i твая каманда".
  
  "Як?" - Спытаѓ я. Дрэйк адступiѓ, каб атрымаць крыху прасторы.
  
  "I навошта гэтым ублюдкам хацець забiць нас?" Спытала Алiсiя, з'яѓляючыся ззаду мужчыны.
  
  Ён нанёс iмгненны ѓдар, трапiѓшы ёй у скронь. Дрэйк пхнуѓ яго чаравiком па нырках i назiраѓ, як ён падае. Алiсiя рушыла сваёй нагой яму ѓ твар. Разам яны скiнулi яго, якi верцiцца, за борт.
  
  Наперадзе дарога пашыралася.
  
  Май адправiла двух ахоѓнiкаѓ. Загiнуѓ яшчэ адзiн супрацоѓнiк SAS, i зараз брытанцы i амерыканцы былi роѓныя па сiлах. Трое супраць трох. Дрэйк убачыѓ, як двое кiтайцаѓ, якiх ён бачыѓ раней, перапаѓзаюць, як павукi, праз ядзерную бомбу.
  
  "Глядзiце на гэта!"
  
  Занадта позна. Яны абрынулiся на яго.
  
  
  * * *
  
  
  Далеч ведаѓ, па сутнасцi, што яны накiроѓвалiся ѓ Румынiю. Гэта было добра. Гэта была паѓгадзiнная паездка, якая магла забiць iх, перш чым яны дабяруцца туды.
  
  Ён бiѓся з кiтайцамi i ахоѓнiкамi, адкiнуѓ iх назад i выявiѓ, што яны ѓскочылi, жадаючы большага. Кiтаец абышоѓ яго абарону, нанёсшы моцны ѓдар i двойчы амаль праткнуѓшы яго сваiмi жудаснымi клiнкамi. Яго акружыла яшчэ больш вартаѓнiкоѓ. Хайдэн звяртаѓся да таго, каб скiдаць iх з грузавiка, пакуль iх колькасць не зменшылася.
  
  У тыле Кензi расправiлася з апошнiм са сваiх ворагаѓ. Аѓтамат быѓ пусты, з катаны капала чырвонае. Яна прайшла назад па платформе, зараз прыжмурыѓшы вочы, калi двое кiтайцаѓ накiнулiся на яе разам, размахваючы нажамi. Яна парыравала, абыходзячы. Яны дасталi зброю. Яна кiнулася iм у твар, здзiвiѓшы iх. Стрэл прайшоѓ у яе пад пахай, адскочыѓшы ад ядзернай бомбы. Яна апынулася побач з адным з хлопцаѓ з пiсталетам, накiраваным ёй у твар.
  
  "Дзярмо".
  
  Адзiны шлях быѓ наверх. Яна штурхнула руку, якая трымала пiсталет, адкiнуѓшы яе ѓ бок, а затым ускараскалася па падпорцы на корпус ядзернага снарада. Яна дасягнула вяршынi, выявiѓшы, што там, наверсе, гэта проста плаѓны выгiн, але небяспечна балансаваць. Замест гэтага яна сядзела верхам на ядзернай бомбе з катанай у руцэ.
  
  "Прыйдзi i, блядзь, вазьмi мяне!" - закрычала яна. "Калi ты адважышся".
  
  Яны ѓзляцелi хутка, iдэальна збалансаваныя. Кензi стаяла на вяршынi боегалоѓкi, круцячы мячом, а яны накiнулiся на яе з нажамi. Удар i размах. Яна парыравала, але яны пралiлi кроѓ. Яна патрапiла на ракету. Грузавiк трэсла на хуткасцi трыццаць мiль за гадзiну. Кiтайцы прыстасавалiся ѓ вышэйшай ступенi. Кензi страцiла раѓнавагу, паслiзнулася i зноѓ упала верхам на ракету.
  
  "Ой".
  
  Парыѓ ветру развяваѓ яе валасы, халодны, як маразiльная камера. Нож апусцiѓся на яе. Яна пераклала катану ѓ iншую руку, зацiснула запясце пальцамi i рэзка тузанула ѓ бок. Запясце зламалася, нож выпаѓ. Яна таксама вывернула цела такiм чынам i ѓбачыла, як яно вылецела галавой наперад з грузавiка. Другi чалавек ужо атакаваѓ. Кензi перакiнула катану назад у правую руку i дазволiла яму патрапiць прама ѓ вастрыё. Ён завiс на iмгненне, пакуль Кензi не адкiнула яго ѓ бок.
  
  Затым яна паглядзела ѓнiз са свайго курасаднi на вяршынi ядзернай бомбы, з ляза катаны капала кроѓ на тых, хто ваяваѓ унiзе.
  
  "Забiты два кiтайцы. Засталося трое".
  
  Алiсiя глядзела на яе са свайго выйгранага грузавiка, назiраючы за бiтвай на вяршынi боегалоѓкi. "Гэта выглядала так страшэнна крута", - сказала яна. "Я сапраѓды веру, што ѓ мяне эрэкцыя".
  
  Далеч глядзеѓ на яе са свайго ѓласнага грузавiка. "Я таксама".
  
  Але затым боегалоѓка пачала ссоѓвацца.
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ПЕРШЫ
  
  
  Далеч адразу заѓважыѓ зрух, убачыѓ, як два рамянi, якiя iм удалося адшпiлiць, раздзiмаюцца на ветры, а затым трэцi - рассоѓваецца, як самая вар'ятка ѓ свеце гумавая стужка, люта шлёпаючы па ядзерным зарадзе i дна платформы. Пры першым магутным выпадзе ён ударыѓ ахоѓнiка ѓ жывот, чаму той адляцеѓ, узяѓшыся ѓ бокi, прама ад борта грузавiка i ва ѓпор трапiѓ у заднiя колы таго, хто ехаѓ побач. Далеч зморшчыѓся ад вынiку.
  
  Ядзерная бомба зноѓ перамясцiлася. Даѓ адчуѓ, як на яго апусцiѓся чырвоны туман, калi Кензi змагалася зверху, а Хайдэн бiѓся прама пад яго ценем, паняцця не маючы, што за гэтым рушыць услед. Ён крычаѓ, роѓ, але безвынiкова. Роѓ шын, крыкi, засяроджанасць, неабходная для вядзення бою; усё гэта замiнала iх слыху. Ён падскочыѓ да камунiкатара.
  
  "Рухайся. Ядзерная бомба вось-вось узарвецца!"
  
  Кензi ѓтаропiлася ѓнiз. "Куды iсцi? Ты маеш на ѓвазе ѓзляцець?"
  
  "Неее!"
  
  На зыходзе сваёй прывязi швед падбег як вар'ят ушчыльную да Хайдэна i прыцiснуѓся плячом да неверагоднай масы снарада. "Ядзерная бомба падае!"
  
  Хайдэн перакацiѓся хутка, ахоѓнiк таксама. Боегалоѓка ссунулася яшчэ на цалю. Далеч падняѓ яго з кожнай унцыяй сiлы, якую ён калi-небудзь збiраѓ, кожны мускул крычаѓ.
  
  Побач з iм пачуѓся цяжкi стук.
  
  Дзярмо.
  
  Але гэта была Кензi, якая ѓсё яшчэ трымала катану i з саркастычнай усмешкай на твары. "Чорт вазьмi, ты проста вар'ят герой, мацi тваю. Ты сапраѓды думаеш, што зможаш утрымаць гэта хаця б на секунду?"
  
  "Ммм, не. Не зусiм."
  
  "Тады рухайся".
  
  Вар'ят швед нырнуѓ сапраѓды.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйку i Алiсii ѓдалося зняць секунду, каб падзялiць вiдовiшча.
  
  "Што, чорт вазьмi, Даѓ робiць?" Спытала Алiсiя. "Ён што, абдымае чортаву ядзерную бомбу?"
  
  "Не будзь дурнем", - агрызнуѓся Дрэйк, пакiваѓшы галавой. "Вiдавочна, ён цалуецца з ёй".
  
  Затым Дрэйк адскочыѓ у бок, каб дапамагчы хлопцам з SAS, вырваѓ ЦЮЛЕНЯ ѓ маладога чалавека i шпурнуѓ яго пад ядзерную бомбу. Усё цела мужчыны скаланулася. Яны абмянялiся ѓдарамi, а затым ЦЮЛЕНЬ ляжаѓ без прытомнасцi, нiцма, але жывы. Дрэйк меѓ намер пакiнуць яго такiм.
  
  Загiнуѓ яшчэ адзiн "Марскi каток", а затым салдат SAS, абодва атрымалi нажавыя раненнi з блiзкай адлегласцi. Кембрыдж i малады чалавек - вось i ѓсё, што засталося. Яны аб'ядналiся з Дрэйкам, каб пазмагацца з апошняй друкам. У той жа час да iх далучылiся Алiсiя i Мэй. Грузавiк прагрукатаѓ па грунтовай дарозе, адзiн раз зачапiѓ суседнi i з'ехаѓ з месца. Сутыкненне дазволiла стабiлiзаваць ядзерную бомбу Даля, замацаваѓшы яе на сваiх вялiзных апорах. Усе тры аѓтамабiлi, як адзiн, прарвалiся праз выязную браму i працягнулi рух, накiроѓваючыся ѓ Румынiю. Сталь i бетон былi цалкам разбураны, разрываючыся ѓзад i наперад. Да гэтага часу верталёты паднялiся ѓ паветра i ляцелi побач з грузавiкамi, людзi з цяжкай артылерыяй высунулiся з дзвярэй i засяродзiлiся на кiроѓцах.
  
  Дрэйк спынiѓ атаку на "ЦЮЛЕНЯ". "Пачакай. Вы - спецназавец. Амерыканкi. Навошта табе спрабаваць забiць нас?
  
  Па праѓдзе кажучы, ён нiколi не чакаѓ адказу, але ѓ адказ мужчына напаѓ. Ён паклаѓ Кембрыджа, а затым прыкончыѓ Дрэйка. Малады чалавек з SAS упаѓ на бок. Цюлень быѓ жорсткi i бязлiтасны, наносячы скрышальны ѓдар за ѓдарам. Але затым Май павярнулася да яго тварам.
  
  Мiнула восем секунд, i бой быѓ скончаны. I зноѓ яны пакiнулi яго ѓ жывых, стогне ѓ кучы, абяззброенага.
  
  Дрэйк павярнуѓся да Кембрыджа. "Я не магу выказаць, наколькi мы шануем вашу дапамогу, маёр. Я так шкадую аб страце вашых людзей. Але, калi ласка, калi хочаце, пакiньце гэтых людзей жывымi, яны ѓсяго толькi выконвалi загады".
  
  Два цюленя паглядзелi ѓверх, здзiѓленыя i, магчыма, здзiѓленыя.
  
  Кембрыдж кiѓнуѓ. "Я разумею i згодзен з табой, Дрэйк. У рэшце рэшт, мы ѓсе пешкi".
  
  Дрэйк скурчыѓ грымасу. "Ну, больш не. Амэрыканскi ѓрад толькi што спрабаваѓ забiць нас. Я не бачу шляху назад ад гэтага".
  
  Кембрыдж пацiснуѓ плячыма. "Зрабiце зваротны ѓдар".
  
  Дрэйк змрочна ѓсмiхнуѓся. "Мужчына па душы майму сэрцу. Было прыемна пазнаёмiцца з вамi, маёр Кембрыдж."
  
  "I ты, Мэт Дрэйк".
  
  Ён кiѓнуѓ Май i Алiсii, затым асцярожна накiраваѓся да задняй часткi грузавiка. Дрэйк глядзеѓ яму ѓслед, адначасова правяраючы стабiльнасць боегалоѓкi. Усё выглядала добра.
  
  "Ты ведаеш, што яны збiраюцца вярнуцца i адабраць меч?" Алiсiя падказала яму.
  
  "Так, але ведаеш што? Мне пахуй. Меч Марса - найменшая з нашых праблем". Ён уключыѓ сувязь. "Хайдэн? Далеч? Як у цябе там справы?"
  
  "Добра", - адказаѓ Хэйдэн. "Апошнi з кiтайцаѓ толькi што саскочыѓ. Iду за мячом".
  
  Кензi захiхiкала. "Не, яны бачылi мяне ѓ дзеяннi".
  
  "Хiба не ѓсе мы". Дрэйк усмiхнуѓся. "Я не збiраюся забываць гэта вiдовiшча нейкi час".
  
  Алiсiя пляснула яго прама па плячы. "Астынь, салдацiк. Наступным разам ты захочаш, каб я засунуѓ ядзерную бомбу памiж маiх ног".
  
  "Не, не хвалюйся", - сказаѓ Дрэйк, адварочваючыся. "Я зраблю гэта для цябе пазней".
  
  
  * * *
  
  
  Верталёты здзекавалiся, пагражалi i ѓгаворвалi вадзiцеляѓ знiзiць хуткасць сваiх транспартных сродкаѓ. Вядома, спачатку гэта не спрацавала, але пасля таго, як хтосьцi ѓсадзiѓ буйнакалiберную кулю ѓ адно з ветравога шкла, людзi, якiя лiчылi сябе недатыкальнымi, раптам пачалi сумнявацца. Праз тры хвiлiны грузавiкi запаволiлi ход, з вокнаѓ высунулiся рукi, i ѓвесь рух спынiѓся.
  
  Дрэйк аднавiѓ раѓнавагу, якi звыкся да пастаянных штуршкоѓ i паступальнаму руху. Ён саскочыѓ на зямлю, усведамляючы, што сiстэма сувязi раптоѓна ажыла, i цяпер вельмi ѓважлiва сочыць за сваiмi пiлотамi.
  
  З камунiкатара не даносiлася нi гуку. Вашынгтон, на гэты раз, прамаѓчаѓ.
  
  Каманда сабралася пасля знiшчэння сваiх навушнiкаѓ. Яны сядзелi на парослым травой узгорку з выглядам на тры ракетаносца, варожачы, што свет i яго больш зласлiвыя персанажы могуць кiнуць на iх наступным.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на пiлота. "Не маглi б вы даставiць нас самалётам у Румынiю?"
  
  Вочы гэтага чалавека нi разу не завагалiся. "Вядома", - сказаѓ ён. "Не разумею, чаму не. Ядзерная зброя ѓ любым выпадку накiроѓваецца туды, каб захоѓвацца на базе. У нас будзе перавага".
  
  Разам яны пакiнулi iншае поле бiтвы.
  
  Разам яны заставалiся моцнымi.
  
  
  * * *
  
  
  Праз некалькi гадзiн каманда пакiнула канспiратыѓную кватэру ѓ Румынii i села на аѓтобус да Трансiльванii, высадзiѓшыся каля замка Бран, меркаванага месца жыхарства графа Дракулы. Тут, сярод высокiх дрэѓ i высокiх гор, яны знайшлi цёмны, цiхi гасцявы дом i пасялiлiся ѓ iм. Святло было прыглушанае. Цяпер каманда была апранута ѓ цывiльнае адзенне, узятае з канспiратыѓнай кватэры, i мела пры сабе толькi тую зброю i боепрыпасы, якiя яны змаглi вынесцi, а таксама добрую заначку грошай з сейфа, якi забраѓ Ёргi. У iх не было нi пашпарта, нi дакументаѓ, нi пасведчанняѓ асобы.
  
  Яны сабралiся ѓ адным пакоi. Дзесяць чалавек, без сувязi. Дзесяць чалавек у бегах ад амерыканскага ѓрада, паняццi не мелых, каму яны могуць давяраць. Няма дакладнага месца, куды можна звярнуцца. Больш нiякага КАП'Я i нiякай сакрэтнай базы. Нi офiса ѓ Пентагоне, нi дома ѓ Вашынгтоне. Тое, якiя ѓ iх былi сем'i, было за гранню дазволенага. Кантакты, якiя яны маглi б выкарыстоѓваць, могуць быць скампраметаваны.
  
  Увесь свет змянiѓся па нейкiм невядомым, малазразумелым распараджэннi выканаѓчай улады.
  
  "Што далей?" Смiт закрануѓ праблему першым, яго голас прагучаѓ нiзка ѓ дрэнна асветленым пакоi.
  
  "Спачатку мы завяршаем мiсiю", - сказаѓ Хэйдэн. "Ордэн Страшнага суда iмкнуѓся знiшчыць свет, схаваѓшы чатыры жудасныя вiды зброi. Вайна, дзякуючы Ганiбалу, якi быѓ вялiкай зброяй. Заваёва з дапамогай Чынгiсхана, якое было ключавым кодам, якi мы знiшчылi. Голад, праз Джеронимо, якi быѓ бiялагiчнай зброяй. I, нарэшце, Смерць, праз Атылу, у якога было шэсць ядзерных зарадаѓ. Разам гэтая зброя ператварыла б наша грамадства, якiм мы яго ведаем, у руiны i хаос. Я думаю, мы можам з упэѓненасьцю сказаць, што нэѓтралiзавалi пагрозу".
  
  "З адзiным незамацаваным канцом, якi з'яѓляецца Мечам Марса", - сказала Ларэн. "Цяпер у руках альбо кiтайцаѓ, альбо брытанцаѓ".
  
  "Я вельмi спадзяюся, што гэта мы", - сказаѓ Дрэйк. "SAS выратавала нас там i страцiла некалькi добрых людзей. Я спадзяюся, што Кембрыдж не атрымае вымовы".
  
  "Прасуючыся наперад..." - сказаѓ Далеч. "Нават мы не можам зрабiць гэта паасобку. Па-першае, што, чорт вазьмi, мы збiраемся зараз рабiць? I, па-другое, каму мы можам даверыць дапамогу ѓ гэтым?"
  
  "Ну, спачатку мы даведаемся, што прымусiла амерыканцаѓ адвярнуцца ад нас", - сказаѓ Хэйдэн. "Я мяркую, што аперацыя ѓ Перу i ... iншыя рэчы ... якiя адбылiся. Гэта ѓсяго толькi некалькi магутных людзей супраць нас? Адкалолася група, якая ѓплывае на iншых? Я нi на секунду не магу паверыць, што Коберн санкцыянаваѓ бы гэта".
  
  "Ты хочаш сказаць, што мы павiнны ѓпотай пабалбатаць з прэзiдэнтам?" Спытаѓ Дрэйк.
  
  Хэйдэн пацiснуѓ плячыма. "Чаму б i не?"
  
  "I калi гэта адкалолiся група", - сказаѓ Даль. "Мы знiшчаем iх".
  
  "Жывы", - сказала Май. "Адзiны спосаб перажыць усё гэта - злавiць нашых ворагаѓ жывымi".
  
  Каманда сядзела ѓ вялiкiм пакоi ѓ розных позах, шторы былi шчыльна зашмаргнуты, абараняючы ад непрагляднай ночы. Глыбока ѓ Румынii яны размаѓлялi. Запланавана. Неѓзабаве стала зразумела, што ѓ iх сапраѓды былi рэсурсы, але гэтыя рэсурсы былi бедныя. Дрэйк мог бы пералiчыць iх па пальцах адной рукi.
  
  "Куды далей?" - Спытала Кензi, усё яшчэ трымаючы сваю катану, дазваляючы лязу грэцца ѓ цьмяным святле.
  
  "Наперад", - сказаѓ Дрэйк. "Мы заѓсёды iдзем наперад".
  
  "Калi мы калi-небудзь спынiмся", - сказаѓ Далеч. "Мы памiраем".
  
  Алiсiя трымалася за руку Дрэйка. "I я думаѓ, што мае днi ѓцёкаѓ скончылiся".
  
  "Гэта iншае", - сказаѓ ён, затым уздыхнуѓ. "Вядома, ты гэта ведаеш. Прабач."
  
  "Усё ѓ парадку. Дурны, але сiмпатычны. Нарэшце, я зразумеѓ - гэта мой тыпаж".
  
  "Цi азначае гэта, што мы ва ѓцёках?" Спытала Кензi. "Таму што я сапраѓды хацеѓ адысцi ад усяго гэтага".
  
  "Мы з гэтым разбярэмся". Далеч нахiлiѓся да яе блiжэй. "Я абяцаю табе. У мяне таксама ёсць мае дзецi, не забывайся. Я пераадолею ѓсё дзеля iх".
  
  "Ты не згадаѓ сваю жонку".
  
  Далеч утаропiѓся, а затым адкiнуѓся на спiнку крэсла, разважаючы. Дрэйк убачыѓ, як Кензi прысунулася крыху блiжэй да вялiкага шведу. Ён выкiнуѓ гэта з галавы i агледзеѓ пакой.
  
  "Заѓтра будзе iншы дзень", - сказаѓ ён. "Куды ты хочаш адправiцца ѓ першую чаргу?"
  
  
  КАНЕЦ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дэвiд Ледбiтэр
  На мяжы Армагедона
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Джулiян Марш заѓсёды быѓ чалавекам кантрасных кветак. Адзiн бок чорны, другi шэры... да бясконцасцi. Як нi дзiѓна, ён нiколi не праяѓляѓ нiякай цiкавасцi да таго, чаму ён эвалюцыянаваѓ крыху iнакш, чым астатнiя, проста прыняѓ гэта, навучыѓся з гэтым жыць, атрымлiваѓ асалоду ад гэтым. Ва ѓсiх сэнсах гэта зрабiла яго аб'ектам цiкавасцi; гэта адцягнула ѓвагу ад махiнацый, якiя хаваюцца за выразнымi вачыма i валасамi колеру солi з перцам. Марш заѓсёды збiраѓся быць выбiтным - так цi iнакш.
  
  Унутры ён зноѓ быѓ iншым чалавекам. Унутраны фокус засяродзiѓ яго ѓвагу на адным ядры. У гэтым месяцы гэта было прычынай пiфiйцаѓ, цi, хутчэй, таго, што ад iх засталося. Дзiѓная група прыцягнула яго ѓвагу, а затым проста растварылася вакол яго. Тайлер Уэб быѓ хутчэй мега-сталкерам-псiхапатам, чым лiдэрам каббалiстаѓ. Але Марш атрымлiваѓ асалоду ад магчымасцю сысцi ѓ адзiночку, стварыѓшы асабiсты, эксцэнтрычны дызайн. Да рысы Зоi Шырс i ѓсiх, хто яшчэ заставаѓся дзеючым унутры секты, i ѓ яшчэ глыбейшае пекла з Нiкаласам Бэлам. Звязаны, у кайданках i якi спрабуецца вадой, без сумневу, былы будаѓнiк выклаѓ бы ѓсё ѓладам, каб дамагчыся хоць найменшай адтэрмiноѓкi прысуду.
  
  Для Марша будучыня выглядала светлым, хоць i з невялiкiм адценнем. У кожнай гiсторыi было два бакi, i ён быѓ шмат у чым двухбаковым чалавекам. Пасля таго, як мы са шкадаваннем пакiнулi злашчасны базар Рамзеса - павiльёны з усiмi iх прапановамi вельмi спадабалiся - Марш падняѓся ѓ неба з дапамогай верталёта колеру безданi. Памятаѓшы прэч, ён хутка засяродзiѓся на маючым адбыцца новым прыгодзе.
  
  НЬЮ ЁРК.
  
  Марш праверыѓ прыладу на баку, падсунуѓшы яго блiжэй, няѓпэѓнены ѓ тым, што ён бачыць, але ѓпэѓнены ѓ тым, што яно можа зрабiць. Гэтае дзiця было галоѓнай прыладай гандлю. Вялiкi татачка абсалютнага перакананнi. Хто можа паспрачацца з ядзернай бомбай? Марш пакiнуѓ прыладу ѓ спакоi, праверыѓшы знешнi заплечнiк i прыслабiѓшы плечавыя рамянi, каб прыстасавацца да свайго здаравеннага целаскладу. Вядома, яму прыйшлося б падвергнуць рэч выпрабаванням i пацвердзiць яе сапраѓднасць. У рэшце рэшт, большасць бомбаѓ можна прыгатаваць так, каб яны выглядалi як тое, чым яны не былi, - калi кухар быѓ дастаткова добры. Толькi тады Белы дом схiлiѓся б.
  
  Рызыкавана, казаѓ адзiн яго бок. Рызыкоѓна.
  
  Але весела! iншы настойваѓ. I каштавала невялiкага радыяцыйнага атручэння, калi ѓжо на тое пайшло.
  
  Марш пасмяяѓся над сабой. Такi нягоднiк. Але мiнi-лiчыльнiк Гейгера, якi ён прынёс з сабой, маѓчаѓ, падсiлкоѓваючы яго браваду.
  
  Але, калi быць абсалютна сумленным, лётаць было не яго каньком. Так, было хваляванне, але быѓ таксама шанец атрымаць гарачую смерць - i зараз гэта яго сапраѓды не прыцягвала. Магчыма, у iншы раз. Марш правёѓ шмат пакутлiвых гадзiн, плануючы гэтую мiсiю, сочачы за тым, каб усе пуцявыя кропкi былi на месцы i былi настолькi бяспечнымi, наколькi гэта было магчыма, хоць, улiчваючы месцы, у якiх ён будзе спыняцца, гэтая iдэя была амаль смяхотнай.
  
  Возьмем, да прыкладу, прама зараз. Яны накiроѓвалiся пад падстрэшкам над трапiчнымi лясамi Амазонкi па шляху ѓ Калумбiю. Там яго чакаѓ мужчына - насамрэч, не адзiн, i Марш захаваѓ сваю iндывiдуальнасць на сустрэчы, настаяѓшы, каб яны былi ѓ белым. Усяго толькi невялiкая саступка, але важная для Пiфii.
  
  Гэта ѓсё, чым я зараз з'яѓляюся?
  
  Марш гучна засмяяѓся, прымусiѓшы пiлота верталёта ѓ трывозе азiрнуцца.
  
  "Усё ѓ парадку?" - спытаѓ худы мужчына са шнарамi.
  
  "Ну, гэта залежыць ад твайго пункту гледжання". Марш засмяяѓся. "I колькi ѓ цябе пунктаѓ гледжання. Я аддаю перавагу забаѓляць не аднаго. Ты?"
  
  Пiлот адвярнуѓся, прабурчаѓшы нешта неразборлiвае. Марш пакруцiѓ галавой. Калi б толькi нямытыя масы ведалi, якiя сiлы падкрадвалiся, праныралi i выгiналiся пад iмi, не клапоцячыся i не прымаючы да ѓвагi хаос, якi яны выклiкалi.
  
  Марш назiраѓ за пейзажам унiзе, задаючыся пытаннем у мiльённы раз, цi быѓ гэты пункт уезду ѓ ЗША правiльным шляхам. Калi дайшло да гэтага, было толькi два рэальныя варыянты - праз Канаду цi праз Мексiку. Апошняя краiна была блiжэй да Амазонкi i працята карупцыяй; бiтком набiта людзьмi, якiм можна было заплацiць за дапамогу i за тое, каб яны трымалi рот на замку. Канада прапанавала некалькi бяспечных сховiшчаѓ для такiх людзей, як Марш, але iх было недастаткова, i яны нават блiзка не адпавядалi разнастайнасцi, якая iснуе ѓ Паѓднёвай Амерыцы. Пакуль манатонны краявiд працягваѓ разгортвацца ѓнiзе, Марш выявiѓ, што яго думкi блукаюць.
  
  Хлопчык вырас у прывiлеяваным становiшчы, маючы ѓ роце нешта значна большае, чым срэбную лыжку; хутчэй, суцэльны залаты злiтак. Лепшыя школы i лепшыя настаѓнiкi - чытай "лепшыя" як "самыя дарагiя", заѓсёды папраѓляѓ Марш, - спрабавалi наставiць яго на шлях праѓдзiвы, але пацярпелi няѓдачу. Магчыма, знаходжанне ѓ якой-небудзь нармальнай школе дапамагло б, але яго бацькi былi багатымi слупамi паѓднёвага грамадства i былi далёкiя ад судотыку з рэальнасцю.Марш быѓ выхаваны слугамi i бачыѓ сваiх бацькоѓ у асноѓным падчас трапез i раскошных прыёмаѓ, дзе яму было загадана не размаѓляць.Заѓсёды пад крытычным поглядам свайго бацькi, якi забяспечвае бездакорныя паводзiны.I заѓсёды вiнаватая ѓсмешка яго мацi, якая ведае, што яе сын рос без кахання i ѓ адзiноце, але зусiм няздольнай прымусiць сябе кiнуць выклiк у любой форме.I так Джулiян Марш рос, развiваѓся i ператварыѓся ѓ таго, каго яго бацька адкрыта называѓ "дзiѓным хлопчыкам".
  
  Пiлот загаварыѓ, i Марш цалкам прапусцiѓ гэта мiма вушэй. "Сказаць яшчэ раз?"
  
  "Мы наблiжаемся да Гартуй, сэр. Калумбiя."
  
  Марш нахiлiѓся i назiраѓ за новай сцэнай, якая разгортваецца ѓнiзе. Гартуй быѓ вядомы як адзiн з самых жорсткiх гарадоѓ у Паѓночнай i Паѓднёвай Амерыцы i дом картэлi Гартуй - аднаго з найбуйнейшых у свеце пастаѓшчыкоѓ какаiну. У любы звычайны дзень такi чалавек, як Марш, узяѓ сваё жыццё ѓ свае рукi, шпацыруючы па закутках раёна Эль Кальварыа, дзе абарванцы прачэсвалi вулiцы ѓ пошуках смецця i спалi ѓ начлежках, дзе мясцовыя жыхары пакутавалi ад ярлыка "зоны цярпiмасцi", дазваляючы камерцыйнаму ѓжыванню. наркотыкаѓ i сэксу квiтнець пры мiнiмальным пасярэднiцтве палiцыi.
  
  Марш ведаѓ, што гэтае месца для яго i яго ядзернай бомбы.
  
  Садзячыся, пiлот паказаѓ Маршу на шэры пiкап, у якiм сядзелi трое грузных мужчын з халоднымi, мёртвымi вачыма i невыразнымi тварамi. Адкрыта ѓзброiѓшыся агнястрэльнай зброяй, яны правялi Марша ѓ грузавiк, толькi коратка прывiтаѓшыся. Затым яны ехалi па волкiх, загрувашчаных вулiцах, брудным будынкам i iржавым падстрэшкам, прапаноѓваючы яго спрактыкаванаму воку яшчэ адзiн альтэрнатыѓны погляд на мiр, на месца, дзе частка насельнiцтва "плавала" ад адной хацiны да iншай, не маючы сталай хаты. Марш крыху адхiлiѓся, ведаючы, што яму няма чаго сказаць пра тое, што адбылося далей. Гэтыя прыпынкi былi неабходныя, хаця, калi б ён хацеѓ паспяхова правезцi ядзерную зброю ѓ ЗША, i каштавалi любой рызыкi. I, вядома, Марш выглядаѓ настолькi нейтральным, наколькi мог, схаваѓшы некалькi трукаѓ у сваiх рознакаляровых рукавах.
  
  Аѓтамабiль пятляѓ па нейкiх пакрытых туманам пакатых узгорках, у рэшце рэшт згарнуѓшы на брукаваную пад'язную дарожку, перад якой стаяѓ вялiкi цiхi дом. Падарожжа было здзейснена ѓ цiшынi, але зараз адзiн з ахоѓнiкаѓ павярнуѓ да Марша няѓхiльны твар.
  
  "Мы тут".
  
  "Вiдавочна. Але дзе гэта "тут"?"
  
  Не надта непаважлiва. Не занадта плаксiвы. Трымай усё гэта разам.
  
  "Вазьмi свой заплечнiк". Ахоѓнiк выскачыѓ i адчынiѓ дзверы. "Мiстэр Навара чакае цябе".
  
  Марш кiѓнуѓ. Гэта была правiльная назва i правiльнае месца. Ён не застанецца тут надоѓга, якраз дастаткова часу, каб пераканацца, што яго наступны вiд транспарту i канчатковы пункт прызначэння былi бесперашкоднымi i бяспечнымi. Ён рушыѓ услед за ахоѓнiкам пад нiзка навiсае аркай, з якой сцякалi кроплi туману, а затым у цёмны пад'езд старога дома. Унутры не гарэла святло, i з'яѓленне адной-двух старых зданяѓ не стала б нi сюрпрызам, нi турботай. Марш часта бачыѓ старых зданяѓ у цемры i гутарыѓ з iмi.
  
  Ахоѓнiк паказаѓ на адтулiну справа. "Вы заплацiлi за асобны пакой для сябе максiмум на чатыры гадзiны. Праходзьце проста ѓнутр".
  
  Марш схiлiѓ галаву ѓ знак падзякi i штурхнуѓ цяжкiя дзверы. "Я таксама папрасiѓ дазволу пасадзiць наступны вiд транспарту. Верталёт?"
  
  "Так. Гэта таксама добра. Патэлефануй мне па ѓнутранай сувязi, калi прыйдзе час, i я правяду цябе па хаце".
  
  Марш задаволена кiѓнуѓ. Грошы, якiя ён заплацiѓ звыш таго, што патрабавалася, павiнны былi забяспечыць найлепшы сэрвiс, i, пакуль, гэта было так. Вядома, аплата звыш запытанага кошту таксама выклiкала падазрэннi, але такiя былi рызыкi.
  
  Зноѓ два бакi, падумаѓ ён. Iнь i ян. Балота i дрыгва. Чорнае i... чорнае з барвовымi выблiскамi пранеслася скрозь...
  
  Унутры пакой быѓ раскошным. Далёкi бок займаѓ кутнюю канапу, зроблены з чорнай скуры i глыбокага плюшу. Шкляны столiк з графiнам для напояѓ, вiном i моцнымi напоямi стаяѓ побач, у той час як у iншым куце аѓтамат прапаноѓваѓ каву i гарбату. Закускi раскладзены на шкляным стале. Марш усмiхнуѓся ѓсяму гэтаму.
  
  Камфортна, але толькi на кароткi час. Iдэальны.
  
  Ён засынаѓ струк мацнейшай кавы i крыху пачакаѓ, пакуль ён заварыцца. Затым ён уладкаваѓся на канапе i дастаѓ наѓтбук, акуратна паклаѓшы заплечнiк на скураную абiѓку побач з сабой. Нiколi яшчэ ядзерную бомбу так не песцiлi, падумаѓ ён, на iмгненне задумаѓшыся, цi не прыгатаваць яму для яе ѓласнае варыва. Вядома, для такога чалавека, як Марш, гэта было нескладана, i праз некалькi хвiлiн у заплечнiку стаяла дымлiвая кубак i маленькi кекс з глазурай збоку.
  
  Марш усмiхнуѓся. Усё было добра.
  
  Палазiѓ па Iнтэрнеце; электронныя лiсты, якiя пацвярджалi, паведамiлi яму, што верталёт "Наперад" ужо заходзiць у Калумбiю. Пакуль яшчэ нiдзе не былi падняты сцягi, але прайшло ѓсяго некалькi гадзiн з таго часу, як ён пакiнуѓ базар у самым разгары. Марш дапiѓ i сабраѓ невялiкi пакет з сэндвiчамi для наступнага рэйса, затым нацiснуѓ кнопку ѓнутранай сувязi.
  
  "Я гатовы сысцi".
  
  Праз дваццаць хвiлiн, i ён зноѓ быѓ у паветры, палёт заплечнiка-ядзернiка быѓ скручаным, але зручным. Яны накiроѓвалiся ѓ Панаму, дзе ён скончыць хуткiя палёты i пачне стомны этап свайго падарожжа па зямлi. Пiлот пракладваѓ свой шлях у паветры i праз любыя патрулi, найлепшы ѓ тым, што ён рабiѓ, i за гэта яму шчодра плацiлi. Калi ѓ левым акне пачалi з'яѓляцца абрысы Панамы, Марш пачаѓ усведамляць, наколькi ён ужо быѓ блiжэй да Злучаных Штатаѓ Амерыкi.
  
  Наблiжаецца ѓраган, хлопцы, i гэта не пройдзе лёгка...
  
  Ён пасялiѓся ѓ Панама-Сiцi на некалькi гадзiн, двойчы пераапранаѓся i чатыры разы прымаѓ душ, кожны раз з розным шампунем з водарам. Водары прыемна змяшалiся i перабiлi слабы водар поту. Ён паснедаѓ i паабедаѓ, хаця быѓ час вячэры, i выпiѓ тры келiхi вiна, кожнае з розных бутэлек i розных кветак. Жыццё было добрае. Выгляд за акном не змянiѓся i не натхнiѓ, таму Марш дастаѓ каробку з губной памадай, якую зберагаѓ якраз для такога выпадку, i пафарбаваѓ шкло ѓ ярка-чырвоны колер. Гэта дапамагло, прынамсi, на некаторы час. Затым Марш пачаѓ уяѓляць, на што было б падобна вылiзаць гэтую панэль дарэшты, але ѓ гэты момант пiнг уваходнага паведамлення перапынiѓ яго мары.
  
  Разлiкова час прыбыцця - 15 хвiлiн.
  
  Марш скурчыѓ грымасу, шчаслiвы, але ѓ той жа час устрывожаны. Наперадзе мелася саракагадзiннае падарожжа па адной з самых дрэнных дарог у рэгiёне. Цi наѓрад гэтая думка натхнiць. Тым не менш, пасля завяршэння наступны этап быѓ бы бясконца цiкавейшым. Марш сабраѓ рэчы, расклаѓ кававыя струкi, вiнныя бутэлькi i посуд у парадку колеру, формы i памеру, а затым накiраваѓся да выхаду.
  
  Пазадарожнiк чакаѓ, буркуючы ля абочыны, i выглядаѓ на здзiѓленне камфартабельна. Марш расклаѓ ядзерную бомбу, прышпiлiѓ яе рамянём бяспекi, а затым заняѓся сабой. Кiроѓца крыху пабалбатаѓ, перш чым зразумеѓ, што Маршу напляваць на яго ѓласнае бруднае маленькае жыццё, а затым сеѓ за руль. Дарога бясконца цягнулася наперадзе.
  
  Праходзiлi гадзiны. Пазадарожнiк слiзгаѓ, затым яго трэсла, а затым ён зноѓ слiзгаѓ, некалькi разоѓ спыняючыся для запраѓкi i выбарачных праверак. Кiроѓца не стаѓ бы рызыкаваць, каб яго спынiлi за дробнае правапарушэнне. У рэшце рэшт, гэта быѓ усяго толькi адзiн транспартны сродак сярод многiх, яшчэ адна iскра жыцця, якая падарожнiчала па вечнай шашы ѓ невядомыя месцы прызначэння, i калi б яна заставалася непрыкметнай, то прайшла б незаѓважанай.
  
  А затым наперадзе ляжаѓ Мантэрэй. Марш шырока ѓсмiхнуѓся, стомлены, але задаволены, бо доѓгае падарожжа прайшло больш за палову.
  
  Ядзерная валiзка ляжала побач з iм, зараз усяго ѓ некалькiх гадзiнах язды ад мяжы з ЗША.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГI
  
  
  Марш прарабiѓ наступны этап свайго падарожжа пад покрывам поѓнай цемры. Гэта было месца, дзе ѓсё магло быць выйграна цi прайграна; невядомы фактар, узняты ѓ неацэнную суму мясцовымi босамi картэля, быѓ уведзены ѓ курс справы. Хто мог адгадаць думкi такiх людзей? Хто ведаѓ, што яны зробяць далей?
  
  Вядома, не яны... цi Джулiян Марш. Яго з ганьбай перавезлi разам з тузiнам iншых людзей у кузаве грузавiка, якi накiроѓваѓся да мяжы. Недзе па дарозе гэты грузавiк звярнуѓ з трасы i знiк у цемры. Нi агнёѓ, нi паказальнiкаѓ, вадзiцель ведаѓ гэты маршрут з завязанымi вачыма - i добра, што ведаѓ.
  
  Марш заставаѓся ѓ баку ѓ кузаве грузавiка, слухаючы балбатню i незадаволенасць сем'яѓ. Маштабы яго плана вымалёѓвалiся перад iм. Момант яго прыбыцця ѓ Нью-Йорк не мог наступiць дастаткова хутка. Калi грузавiк затармазiѓ i заднiя дзверы расчынiлiся на змазаных завесах, ён выйшаѓ першым, шукаючы лiдэра ѓзброеных людзей, якiя стаялi на варце.
  
  "Дыябло", - сказаѓ ён, выкарыстоѓваючы кодавае слова, якое iдэнтыфiкавала яго як VIP-вандроѓнiка i што ён пагадзiѓся на аплату. Мужчына кiѓнуѓ, але затым праiгнараваѓ яго, заганяючы ѓсiх у невялiкую купку пад шырока раскiнутымi галiнамi навiсае дрэва.
  
  "Цяпер жыццёва важна," сказаѓ ён па-iспанску, "каб вы рухалiся цiха, нiчога не казалi i рабiлi тое, што вам гавораць. Калi ты гэтага не зробiш, я перарэжу табе горла. Ты разумееш?"
  
  Марш назiраѓ, як мужчына сустрэѓся позiркам з усiмi, у тым лiку яго ѓласны. Марш пачаѓся iмгненнем пазней, па выкапанай каляiнамi дарозе i праз зараснiкi дрэѓ. Месячнае святло мiгцела ѓ вышынi, i вядучы мексiканец часта чакаѓ, пакуль аблокi не схаваюць яркасць, перш чым працягнуць. Было вымаѓлена вельмi мала слоѓ, i тыя толькi людзьмi са зброяй, але раптам Марш злавiѓ сябе на тым, што шкадуе, што ён крыху не гаворыць па-iспанску - цi, магчыма, шмат.
  
  Ён цягнуѓся ѓ сярэдзiне чаргi, не зважаючы на спалоханыя твары вакол. Праз гадзiну яны запаволiлi ход, i Марш убачыѓ наперадзе ѓзгорыстую пясчаную раѓнiну, усеяную рэдкiмi дрэвамi, кактусамi i нешматлiкiмi iншымi раслiнамi. Уся група прысела на кукiшкi.
  
  "Пакуль усё добра", - прашаптаѓ лiдэр. "Але зараз самае складанае. Памежны патруль не можа ѓвесь час назiраць за ѓсёй мяжой, але яны праводзяць выбарачныя праверкi. ђвесь час. I вы, " ён кiѓнуѓ на Марша, - запыталi скрыжаванне Дыябла. Я спадзяюся, вы гатовыя да гэтага".
  
  Марш хмыкнуѓ. Ён паняцця не меѓ, пра што гаварыѓ гэты маляня. Аднак неѓзабаве людзi пачалi знiкаць, кожны з невялiкай групай iмiгрантаѓ, пакуль не засталiся толькi Марш, лiдэр i адзiн ахоѓнiк.
  
  "Я Гомес", - сказаѓ лiдэр. "Гэта Лопес. Мы праводзiм вас у бяспецы праз тунэль".
  
  "А тыя хлопцы?" Марш кiѓнуѓ якiя пайшлi iмiгрантам, з усiх сiл малюючы фальшывы амерыканскi акцэнт.
  
  "Яны плацяць усяго пяць тысяч за галаву". Гомес зрабiѓ грэблiвы жэст. "Яны рызыкуюць кулямi. Не хвалюйцеся, вы можаце давяраць нам".
  
  Марш уздрыгнуѓ, убачыѓшы хiтрую ѓсмешку, якая трывала замацавалася на твары яго гiда. Вядома, усё падарожжа прайшло занадта гладка, каб чакаць, што яно працягнецца. Пытанне было ѓ тым - калi яны нападуць на яго?
  
  "Давайце ѓвойдзем у тунэль", - сказаѓ ён. "Я адчуваю тут цiкавыя погляды".
  
  Гомес не змог стрымаць ѓспышку турботы, якая прамiльгнула на яго твары, i Лопес агледзеѓ цемру вакол. Як адзiн, двое мужчын павялi яго ва ѓсходнiм напрамку, пад невялiкiм вуглом, але да мяжы. Марш нязграбна рухаѓся наперад, наѓмысна робячы няслушныя крокi i выглядаючы неадэкватным. У нейкi момант Лопес нават працягнуѓ яму руку дапамогi, якую Марш занёс у каталог на потым, запiсаѓшы гэта як слабасць. Ён нi ѓ якiм разе не быѓ экспертам, але бяздонны банкаѓскi рахунак калiсьцi дазваляѓ яму шматлiкае, акрамя матэрыяльных атрыбутаѓ, досведу чэмпiёнаѓ мiру па баявым мастацтвам i былых байцоѓ спецпрызна сярод iх. Марш ведаѓ некалькi трукаѓ, якiмi б падзаборнымi яны нi былi.
  
  Яны iшлi некаторы час, вакол iх распасцiралася пустыня, амаль бязгучная. Калi наперадзе здаѓся ѓзгорак, Марш быѓ цалкам готаѓ пачаць узыходжанне, але Гомес спынiѓся i ѓказаѓ на асаблiвасць, якую iнакш ён нiколi б не ѓбачыѓ. Там, дзе пясчаная глеба сустракалася з пакатымi перадгор'ямi, пара невялiкiх дрэѓ сустракалася з зараснiкамi кустоѓя. Аднак Гомес накiраваѓся не да гэтага месца, а зрабiѓ асцярожныя трыццаць крокаѓ управа, а затым яшчэ дзесяць уверх па самым крутым схiле. Апынуѓшыся там, Лопес з бясконцай дбайнасцю агледзеѓ мясцовасць.
  
  "Чыста", - сказаѓ ён нарэшце.
  
  Затым Гомес намацаѓ кавалак закапанай вяроѓкi i пачаѓ цягнуць. Марш убачыѓ, як невялiкi ѓчастак схiлу ѓзгорка паднiмаецца ѓверх, зрушваючы камянi i хмызняк, адкрываючы адтулiну ѓ чалавечы рост, якое было высечана ѓ жывым каменi. Гомес праслiзнуѓ унутр, а затым Лопес накiраваѓ ствол свайго пiсталета на Марша.
  
  "Цяпер ты. Ты таксама."
  
  Марш рушыѓ услед за iм, асцярожна прыгнуѓшы галаву i выглядаючы пастку, якая, як ён ведаѓ, была ѓсяго за некалькi крокаѓ ад таго, каб зачынiцца. Затым, падумаѓшы, чалавек з двума бакамi пераключыѓ каналы, вырашыѓшы адступiць у цемру.
  
  Лопес чакаѓ, падняѓшы пiсталет. Марш паслiзнуѓся, боты заскрэблi па камянiстым схiле. Лопес працягнуѓ руку, выпусцiѓшы зброю, i Марш, размахнуѓшыся шасцiцалёвым лязом, пагрузiѓ яго вастрыё ѓ сонную артэрыю iншага мужчыны. Вочы Лопеса пашырылiся, i ён падняѓ руку, каб спынiць паток, але Марш не збiраѓся гэтага рабiць. Ён ударыѓ Лопеса памiж вачэй, вырваѓ у яго пiсталет, а затым штурхялем адправiѓ якое памiрае цела ѓнiз па схiле.
  
  Пайшоѓ ты нахуй.
  
  Марш кiнуѓ вiнтоѓку, ведаючы, што Гомес зразумее гэта хутчэй, чым трэба, калi ѓбачыць яе ѓ руцэ Марша. Затым ён зноѓ увайшоѓ у тунэль i хутка прайшоѓ па першапачатковым праходзе. Ён быѓ грубым i гатовым, яго падтрымлiвалi дрыготкiя бэлькi, пыл i будаѓнiчы раствор, якiя сцякаюць з даху. Марш цалкам чакаѓ, што яго пахаваюць у любы момант. Голас Гомеса дасягнуѓ яго напружаных вушэй.
  
  "Не хвалюйся. Гэта проста iлжывы ѓваход, каб напалохаць любога, хто можа наткнуцца на гэты тунэль. Спускайся яшчэ нiжэй, мой сябар".
  
  Марш дакладна ведаѓ, што будзе чакаць яго "далей унiз", але зараз у яго быѓ невялiкi элемент нечаканасцi. Складанай часткай было б вывесцi са строю зброю Гомеса, не наносячы яму сур'ёзнай раны. Нью-Ёрк усё яшчэ быѓ за тысячы мiль адсюль.
  
  I гэта здавалася нашмат далей, калi ён стаяѓ, як быѓ, пад мексiканскай пустыняй, адчуваючы, як па спiне сцякае бруд, i акружаны смуродам поту i раслiннасцi, яго вочы шчыпала ад пылу.
  
  Марш рызыкнуѓ рушыць наперад, у нейкi момант папоѓз i пацягнуѓ за сабой заплечнiк, рамень якога быѓ абматаны вакол яго лодыжкi. Тут шмат адзення, падумаѓ ён у нейкi момант. Толькi адзенне i, магчыма, зубная шчотка. Прыемны адэкалон. Пакецiк кавы ... ён задаваѓся пытаннем, дзе амерыканцы маглi размясцiць свае прылады для вымярэння радыяцыi, затым пачаѓ турбавацца аб самой радыяцыi. Зноѓ.
  
  Верагодна, гэта тое, што вам трэба было праверыць перад адпраѓленнем.
  
  Ну што ж, табе жыць i вучыцца.
  
  Марш прымусiѓ сябе засмяяцца, як толькi выйшаѓ з вузкага тунэля ѓ значна большы. Гомес нахiлiѓся, працягваючы руку, каб дапамагчы.
  
  "Нешта смешнае?"
  
  "Так, твае гробаныя зубы".
  
  Гомес глядзеѓ, узрушаны i не верыць. Гэтая прапанова, здавалася, была апошняй, што ён чакаѓ пачуць на гэтым этапе iх вандроѓкi. Марш разлiчыѓ, што гэта можа быць. Пакуль Гомес спрабаваѓ вылiчыць, Марш падняѓся, крутануѓ пiсталет у руках Гомеса i ѓвагнаѓ прыклад у рот iншага мужчыны.
  
  "Цяпер ты разумееш, што я маю на ѓвазе?"
  
  Гомес змагаѓся з усiх сiл, адштурхоѓваючы Марша i вяртаючы ствол да сябе. Кроѓ пырснула з яго рота, калi ён зароѓ, i зубы ѓпалi на падлогу. Марш нырнуѓ пад доѓгi ствол i нанёс моцны ѓдар у скiвiцу, а другi - збоку па галаве. Гомес пахiснуѓся, вочы выдавалi, што ён усё яшчэ не мог паверыць, што гэтая дзiѓная качка ѓзяла над iм верх.
  
  Марш вырваѓ нож з похваѓ на баку мексiканца, калi яны сашчапiлiся. Гомес кiнуѓся прэч, ведаючы, што адбудзецца далей. Ён урэзаѓся ѓ каменную сцяну, з цяжкiм стогнам разбiѓшы плячо i чэрап. Марш нанёс удар, якi адскочыѓ ад мексiканца, а затым трапiѓ у рока. Кроѓ працякала з яго ѓласных костак. Пiсталет зноѓ падняѓся, але Марш выпрастаѓся так, што ён апынуѓся ѓ яго памiж ног, дзелавая частка зараз стала бескарыснай.
  
  Гомес ударыѓ яго галавой, iх кроѓ змяшалася i запырскала сцены. Марш пахiснуѓся, але вывернуѓся ад наступнага ѓдару, а затым успомнiѓ аб нажы, якi ѓсё яшчэ трымаѓ у левай руцэ.
  
  Магутны штуршок, i нож падрапаѓ рэбры Гомеса, але мексiканец кiнуѓ пiсталет i паклаѓ абедзве рукi на руку Марша з нажом, такiм чынам, спынiѓшы сiлу ѓдару i ѓсадзiѓ лязо. Боль скрывiла яго рысы, але мужчыну ѓдалося прадухiлiць немiнучую смерць.
  
  Марш неадкладна сканцэнтраваѓся на сваёй свабоднай руцэ, выкарыстоѓваючы яе для нанясення ѓдараѓ зноѓ i зноѓ, вышукваючы ѓразлiвыя месцы. Разам мужчыны змагалiся з усiх сiл, павольна прасоѓваючыся ѓверх i ѓнiз па тунэлi, натыкаючыся на драѓляныя бэлькi i прабiраючыся праз кучы бруду. Струменьчыкi поту сцякалi па пяску; цяжкае рохканне, падобнае на гон свiней, запоѓнiла штучную прастору. Палiты не было, але i зямлi не было дасягнута. Гомес прымаѓ кожны ѓдар як загартаваны вулiчны баец, якiм ён i быѓ, i Марш пачаѓ слабець першым.
  
  "З нецярпеннем ... чакаю, калi я ... парэжу ... парэжу цябе ..." Гомес цяжка дыхаѓ, вочы яго былi дзiкiмi, вусны ѓ крывi i адкiнуты назад.
  
  Марш адмовiѓся памiраць у гэтым самотным, пякельным месцы. Ён тузануѓ нож назад, выкручваючы яго з цела Гомеса, а затым адступiѓ назад, даючы двум мужчынам некалькi футаѓ адлегласцi. Пiсталет валяѓся на падлозе, выкiнуты.
  
  Гомес накiнуѓся на яго, як д'ябал, крычучы, грукочучы. Марш адбiѓ атаку, як яго вучылi, павярнуѓшы плячо i дазволiѓшы ѓласнаму iмпульсу Гомеса ѓдрукаваць яго галавой у супрацьлеглую сцяну. Затым Марш штурхнуѓ яго ѓ хрыбетнiк. Ён не выкарыстоѓваѓ нож зноѓ, пакуль канец не быѓ прадвызначаны. Яго таксама вучылi, што самая вiдавочная зброя не заѓсёды самая лепшая ѓ выкарыстаннi.
  
  Гомес адарваѓ сваё цела ад сцяны, звесiѓшы галаву, i павярнуѓся. Марш утаропiѓся ѓ крывава-чырвоны твар дэмана. На iмгненне гэта заваражыла яго, кантраст барвовага твару i белай шыi, чорныя дзiркi там, дзе калiсьцi гняздзiлiся пажоѓклыя зубы, бледныя вушы, якiя амаль камiчна тырчаць у абодва бакi. Гомес замахнуѓся на ѓдар. Марш атрымаѓ удар збоку па галаве.
  
  Цяпер Гомес быѓ шырока адкрыты.
  
  Марш ступiѓ наперад, галава кружылася, але ён захаваѓ дастаткова ѓсвядомленасцi, каб нанесцi сапраѓдны ѓдар нажом, накiраваѓшы яго лязо ѓ сэрца iншага чалавека. Гомес тузануѓся, дыханне са свiстам вырвалася з разбiтага рота, а затым сустрэѓся позiркам з Маршам.
  
  "Я заплацiѓ табе з сумленнымi намерамi", - выдыхнуѓ Марш. "Табе трэба было проста ѓзяць грошы".
  
  Ён ведаѓ, што гэтыя людзi былi здраднiкамi па натуры i, без сумневу, па выхаваннi таксама. Здрада была б iх другой цi трэцяй думкай за дзень, пасля "чаму ѓ мяне на руках кроѓ?" i "каго, чорт вазьмi, я ѓ вынiку забiѓ мiнулай ноччу?" Магчыма, там таксама ёсць думка аб наступствах дозы какаiну. Але Гомес... ён мусiѓ проста ѓзяць грошы.
  
  Марш назiраѓ, як мужчына саслiзнуѓ на зямлю, затым падвёѓ вынiкi. Ён быѓ у сiняках, ныючы, але адносна цэлы. У галаве ѓ яго стукала. На шчасце, ён здагадаѓся пакласцi парацэтамол у адзiн з маленькiх мяшочкаѓ заплечнiка, якi размяшчаѓся побач з ядзернай бомбай. Так зручна, што. У яго там таксама было пакаванне дзiцячых сурвэтак.
  
  Марш выцер i праглынуѓ таблеткi дасуха. Ён забыѓся ѓзяць з сабой ваду. Але заѓсёды нешта ёсць, цi не так?
  
  Не азiраючыся на мёртвае цела, ён апусцiѓ галаву i пачаѓ доѓгi шлях па падземным тунэлi ѓ Тэхас.
  
  
  * * *
  
  
  Гадзiннiк цягнуѓся. Джулiян Марш цягнуѓся пад Амерыкай з ядзернай зброяй, прывязаным да яго спiне. Прылада магла апынуцца менш, чым ён чакаѓ, - хоць заплечнiк усё яшчэ быѓ разадзьмуты, - але ѓнутраныя аддзяленнi былi не менш цяжкiмi. Твар учапiлася ѓ яго, як нежаданы сябар цi брат, адцягваючы яго назад. Кожны крок даваѓся з цяжкасцю.
  
  Цемра атачыла i амаль паглынула яго, парушаная толькi выпадковым вiсячым святлом. Многiя былi зламаныя, занадта многiя. Тут, унiзе, было сыра, зграйка нябачных жывёл заѓсёды малявала ѓ яго мозгу кашмарныя выявы, якiя гулялi ѓ злавеснай гармонii са выпадковым свербам, якi прабягае па яго плячах i ѓнiз па хрыбетнiку. Паветра было ѓ абмежаванай колькасцi, а тое, што там было, было нiзкай якасцi.
  
  Ён пачаѓ адчуваць бязмерную стомленасць, у яго пачалiся галюцынацыi. Аднойчы за iм пагнаѓся Тайлер Уэб, а затым злы троль. Ён двойчы падаѓ, абдзiраючы каленi i локцi, але з цяжкасцю паднiмаѓся на ногi. Троль ператварыѓся ѓ зласлiвых мексiканцаѓ, а затым у хадзячае тако, начыненае чырвоным i зялёным перцам i гуакамоле.
  
  Па меры таго, як праходзiлi мiлi, ён пачаѓ адчуваць, што можа не паспець, што ѓсё павернецца лепей, калi ён проста прыляжа на некаторы час. Падрамнi няшмат. Адзiнае, што яго спыняла, быѓ яго больш яркi бок - тая частка, якая калiсьцi ѓпарта перажыла дзяцiнства, калi ѓсе астатнiя хацелi, каб ён знiк.
  
  У рэшце рэшт наперадзе з'явiлiся больш яркiя агнi, i ён пераадолеѓ iншы канец тунэля, а затым патрацiѓ шмат хвiлiн, ацэньваючы, якi прыём ён можа атрымаць. Па праѓдзе кажучы, ён не чакаѓ нiякай прыёмнай камiсii - ад яго нiколi не чакалi, што ён дабярэцца да зямлi свабодных.
  
  Па задуме, ён арганiзаваѓ зусiм асобны транспарт у гэтым канцы. Марш быѓ асцярожны i не дурань. Верталёт павiнен быць размешчаны ѓ некалькiх мiлях адсюль, чакаючы яго выклiку. Марш выдалiѓ адну з трох спальваючых клетак, выдзеленых вакол яго цела i ѓ заплечнiку, i зрабiѓ званок.
  
  Пры сустрэчы не было сказана нi слова, нiякiх каментароѓ з нагоды крывi i бруду, якiя пакрывалi твар i валасы Марша. Пiлот падняѓ птушку ѓ паветра i накiраваѓся ѓ напрамку Корпус-Крысцi - наступнага i перадапошняга прыпынку ѓ грандыёзным прыгодзе Марша. Адно можна было сказаць напэѓна, у яго было б што расказаць...
  
  I няма каму iм сказаць. Адзiнае, чым ты не падзялiѓся з гасцямi вечарынкi, дык гэта тым, як табе ѓдалося кантрабандай правезцi ядзерную валiзку з Бразiлii на ѓсходняе ѓзбярэжжа Амерыкi.
  
  Корпус-Крысцi прапанаваѓ невялiкую перадышку, доѓгi душ i кароткi сон. Наступным будзе дваццацiчатырохгадзiнная паездка ѓ Нью-Ёрк, а затым...
  
  Армагедон. Цi, прынамсi, яго край.
  
  Марш усмiхнуѓся, лежачы тварам унiз на ложку i закапаѓшыся галавой у падушку. Ён ледзь мог дыхаць, але гэтае адчуванне яму цалкам падабалася. Хiтрасць заключалася б у тым, каб пераканаць улады, што ён казаѓ сур'ёзна i што бомба была сапраѓднай. Не складана - адзiн погляд на канiстры i якi расшчапляецца матэрыял прымусiѓ бы iх сесцi i прасiць мiласцiну. Як толькi гэта было зроблена... Марш уявiѓ, як даляры сыплюцца, як якi-небудзь гульнявы аѓтамат у Лас-Вегасе, якi выкiдвае грошы з хуткасцю вузлоѓ. Але ѓсё дзеля добрай справы. Справа Уэба.
  
  Можа, i не. У Марша былi свае планы, якiя трэба было ажыццявiць, пакуль дзiѓны лiдэр пiфiйцаѓ ганяѓся за вясёлкамi.
  
  Ён саслiзнуѓ з ложка, прызямлiѓшыся на каленi, перш чым падняцца. Ён нанёс крыху памады. Ён пераставiѓ абстаноѓку пакоя так, каб у ёй быѓ сэнс. Ён выйшаѓ i спусцiѓся на лiфце ѓ склеп, дзе яго чакаѓ пракат.
  
  Крайслер 300. Памерам i колерам якi нагадвае выбеленага кiта.
  
  Наступны прыпынак... горад, якi нiколi не спаѓ.
  
  
  * * *
  
  
  Марш без асаблiвых намаганняѓ кiраваѓ аѓтамабiлем, калi ѓ поле зроку з'явiѓся сусветна вядомы Skyline. Здавалася да смешнага простым даехаць на гэтай машыне да Нью-Ёрка, але тады хто ведаѓ, што будзе iнакш? Што ж, нехта мог бы. Прайшло больш за тры днi з таго часу, як ён пакiнуѓ базар Рамзеса. Што, калi б навiны пратачылiся вонкi? Марш нiчога не змянiѓ. Ён быѓ проста яшчэ адным вандроѓцам, якiя валакуцца па жыццi звiлiстым шляхам. Калi гульня скончана, ён даведаецца пра гэта вельмi хутка. У адваротным выпадку ... Уэб паабяцаѓ, што Рамзес прадаставiць людзей, гатовых дапамагчы ѓ гэтым. Марш разлiчваѓ на iх.
  
  Марш вёѓ машыну ѓсляпую, не ведаючы i не асаблiва клапоцячыся аб тым, што адбудзецца далей. Ён быѓ дастаткова асцярожны, каб спынiцца перад уваходам у вялiкi горад, знайшоѓшы прытулак на ноч на другiм баку ракi, калi сонца пачало садзiцца, што ѓскладнiла бессiстэмны маршрут яго падарожжа. Матэля L-вобразнай формы было дастаткова, хоць пасцельная бялiзна была калючым i, несумненна, брудным, а аконныя рамы i краi падлог былi пакрыты чорным брудам таѓшчынёй у некалькi цаляѓ. Тым не менш, гэта было нiчым не характэрна, незапланавана i практычна незаѓважна.
  
  Вось чаму каля паѓночы ён сеѓ прама, сэрца шалёна калацiлася, калi нехта пастукаѓ у дзверы яго пакоя. Дзверы выходзiлi на паркоѓку, так што, па праѓдзе кажучы, гэта мог быць хто заѓгодна, ад заблуканага п'янага госця да жартаѓнiка. Але гэта таксама могуць быць копы.
  
  Або Шостая каманда "Марскiх коцiкаѓ".
  
  Марш расклаѓ нажы, лыжкi i шклянкi, а затым адсунуѓ фiранку, каб вызiрнуць вонкi. Тое, што ён убачыѓ, на iмгненне пазбавiла яго дару мовы.
  
  Што за...?
  
  Зноѓ пачуѓся стук, лёгкi i свежы. Марш, не вагаючыся, адчынiѓ дзверы i дазволiѓ чалавеку ѓвайсцi ѓнутр.
  
  "Ты мяне здзiвiѓ", - сказаѓ ён. "I ѓ нашы днi гэта здараецца не занадта часта".
  
  "Мне i так добра", - сказаѓ наведвальнiк. "Адна з многiх маiх якасцяѓ".
  
  Марш задумаѓся аб астатнiх, але яму не трэба было зазiраць занадта далёка, каб заѓважыць прынамсi тузiн. "Мы сустракалiся раней толькi адзiн раз".
  
  "Так. I я адразу адчуѓ сваяцтва".
  
  Марш выпрастаѓся, цяпер шкадуючы, што не прыняѓ гэты чацвёрты душ. "Я думаѓ, што ѓсе пiфii былi мёртвыя цi захопленыя ѓ палон. Акрамя нас з Уэбам."
  
  "Як вы можаце бачыць," наведвальнiца развяла рукамi, "вы былi няправыя".
  
  "Я задаволены". Марш адлюстраваѓ усмешку. "Вельмi задаволены.
  
  "О," яго наведвальнiк таксама ѓсмiхнуѓся, "ты вось-вось iм станеш".
  
  Марш паспрабаваѓ адагнаць адчуванне, што ѓсе яго днi нараджэння надышлi адначасова. Гэтая жанчына была дзiѓнай, магчыма, такой жа дзiѓнай, як i ён сам. У яе былi каштанавыя валасы, падстрыжаныя тырчком; яе вочы былi зялёна-блакiтнымi, як i ѓ яго. Наколькi жудасна гэта было? Яе ѓбор складаѓся з зялёнага ваѓнянага пуловера, ярка-чырвоных джынсаѓ i цёмна-сiнiх красовак Doc Martins. У адной руцэ яна трымала шклянку малака, у другой - келiх вiна.
  
  Дзе яна ѓзяла...?
  
  Але насамрэч гэта не мела значэння. Яму падабалася, што яна была ѓнiкальнай, што яна нейкiм чынам разумела яго. Яму спадабалася, што яна з'явiлася з нiадкуль. Яму падабалася, што яна была зусiм iншы. Сiлы цемры сутыкалi iх адна з адной. Крывава-чырвонае вiно i якое адбельвае белае малако вось-вось павiнны былi змяшацца.
  
  Марш забраѓ у яе акуляры. "Ты хочаш быць на вяршынi цi на дне?"
  
  "О, я не пярэчу. Давайце паглядзiм, як настрой павядзе нас".
  
  Такiм чынам, Марш размясцiѓ ядзерную бомбу ѓ падгалоѓе ложка, дзе яны абодва маглi яе бачыць, i ѓбачыѓ вачыма Зоi Шырс дадатковую iскру, падобную на камету. Гэтая жанчына была магутнай, смяротнай i зусiм мудрагелiстай. Мусiць, вар'ят. Нешта, што яго бясконца задавальняла.
  
  Калi яна здымала з сябе вопратку, яго раздвоены розум адцягнуѓся, каб абдумаць тое, што павiнна было адбыцца. Думка аб усiх хваляваннях, абяцаных на заѓтра i паслязаѓтра, калi яны паставяць Амерыку на каленi i будуць шчаслiвыя з ядзернай бомбай, зрабiла яго зусiм гатовым да сустрэчы з Зоi, калi яна сцягнула з яго штаны i паднялася на борт.
  
  "Нiякай прэлюдыi?" ён спытаѓ.
  
  "Ну, калi ты размясцiѓ гэты заплечнiк менавiта так", - сказала яна, назiраючы за ядзернай бомбай, як быццам яна магла назiраць за ёй. "Я зразумеѓ, што мне гэта не трэба".
  
  Марш усмiхнуѓся ад шчаслiвага здзiѓлення. "Я таксама".
  
  "Ты бачыш, каханы?" Зоi апусцiлася на яго. "Мы былi створаны сябар для сябра".
  
  Затым Марш зразумеѓ, што можа бачыць яе павольна якая рухаецца, надзвычай бледную азадак у адлюстраваннi люстэрка, якое вiсела на сцяне прама над старой камодай, а за iм сам заплечнiк, утульна якi ѓладкаваѓся сярод падушак ложка. Ён утаропiѓся ѓ яе добра загарэлы твар.
  
  "Чорт", - выпалiѓ ён. "Гэта не зойме шмат часу".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦI
  
  
  Мэт Дрэйк падрыхтаваѓся да самай вар'яцкай паездцы каманды за ѓвесь час. Непрыемнае ванiтнае пачуццё сцiснулася ѓнiзе жывата, i гэта не мела нiякага стаѓлення да выбоiстага палёту, проста вынiк напругi, трывогi i агiды да людзей, якiя маглi паспрабаваць здзейснiць такiя жудасныя злачынствы. Ён спачуваѓ людзям свету, якiя займалiся сваiмi паѓсядзённымi справамi, недасведчаныя, але задаволеныя. Яны былi людзьмi, за якiх ён ваяваѓ.
  
  Верталёты былi бiтком набiты салдатамi, якiя клапацiлiся i падвяргалi сябе небяспецы дзеля людзей, якiя зрабiлi свет добрым месцам для жыцця. Прысутнiчала ѓся каманда SPEAR, за выключэннем Карын Блэйк i Барэгара Алена i Брыджыт Макензi - яна ж Кензi, узброеная катанай, якая займаецца кантрабандай артэфактаѓ, былы агент Масада. Каманда пакiнула спустошаны "апошнi базар" Рамзеса ѓ такой спешцы, што была змушаная забраць усiх з сабой. Нельга было губляць нi хвiлiны, i ѓся каманда была падрыхтаваная, паiнфармаваная i гатовая выйсцi на вулiцы Нью-Ёрка бегам.
  
  З сапраѓдных джунгляѓ у бетонныя джунглi, падумаѓ Дрэйк. Мы нiколi не закрываемся.
  
  Паѓсюль вакол яго былi надзейныя лiнii i бурныя хвалi яго жыцця. Алiсiя i Бо, Мэй i Кензi, i Торстэн Дал. У другiм верталёце знаходзiлiся Смiт i Ларэн, Хэйдэн, Кiнiмака i Ёргi. Каманда iмчалася ѓ паветраную прастору Нью-Ёрка, ужо вычышчаную прэзiдэнтам Кобернам, i рэзка нахiлiлася, праносячыся скрозь прамежкi памiж хмарачосамi i знiжаючыся да даху квадратнай формы. Турбулентнасць пакалашмацiла iх. Радыё заверашчала, калi паступiла iнфармацыя. Дрэйк мог толькi ѓявiць мiтусню на вулiцах унiзе, якiя спяшаюцца агентаѓ i ашалелыя каманды спецпрызна, пякельную думку аб iмклiвым кiдку да выратавання Нью-Ёрка i ѓсходняга ѓзбярэжжа.
  
  Ён глыбока ѓздыхнуѓ, адчуваючы, што наступныя некалькi гадзiн будуць бурнымi.
  
  Даѓ злавiѓ яго погляд. "Пасля гэтага я бяру водпуск".
  
  Дрэйк захапляѓся упэѓненасцю шведа. "Пасля гэтага нам усiм спатрэбiцца адзiн".
  
  "Ну, ты не пойдзеш са мной, Йоркi".
  
  "Не праблема. Я амаль упэѓнены, што Джаана ѓ любым выпадку будзе галоѓнай".
  
  "Што, чорт вазьмi, гэта павiнна азначаць?"
  
  Верталёт хутка знiжаѓся, адпраѓляючы iх страѓнiкi ѓ стратасферу.
  
  Алiсiя хiхiкнула. "Толькi тое, што мы ведаем, хто кiруе домам Далей, Торсцi. Мы ведаем".
  
  Швед скурчыѓ грымасу, але больш нiчога не пракаментаваѓ. Дрэйк абмяняѓся ѓсмешкай з Алiсiяй, а затым заѓважыѓ, што Май назiрае за iмi абодвума. Чорт, як быццам нам i так няма пра што турбавацца.
  
  Алiсiя памахала Май рукой. "Ты ѓпэѓнены, што зможаш справiцца з падобным дзеяннем, Спрайт, пасля таго, як зусiм нядаѓна парэзаѓся падчас галення?"
  
  Выраз твару Мэй не змянiѓся, але яна нерашуча працягнула руку да новага шнару на твары. "Нядаѓнiя падзеi прымусiлi мяне нашмат асцярожней ставiцца да тых людзей, якiм я давяраю. I сачыць за тымi, хто здраджвае".
  
  Дрэйк унутрана скурчыѓся.
  
  Нiчога не здарылася. Яна кiнула мяне, паклаѓшы гэтаму канец! Нiчога не было абяцана. .
  
  Эмоцыi i думкi змяшалiся, ператварыѓшыся ѓ кiслую жоѓць, якая змяшалася з тысячай iншых пачуццяѓ. Далеч, як ён заѓважыѓ, павольна адсунуѓся ад Кензi, а Бо ледзь адарваѓ погляд ад Алiсii. Госпадзi, ён спадзяваѓся, што страсцi ѓ другiм верталёце былi крыху пацiшэлыя.
  
  На iх абрынулiся новыя парывы дзiкага ветру, калi санкi верталёта закранулi дах будынка. Птушка села, а затым дзверы расчынiлiся, пасажыры саскочылi ѓнiз i пабеглi да адчыненых дзвярэй. Людзi са зброяй ахоѓвалi ѓваход, i яшчэ некалькi чалавек былi размешчаны ѓнутры. Дрэйк нырнуѓ першым, лятучы нагамi i адчуваючы сябе крыху непадрыхтаваным без зброi, але выдатна разумеючы, што хутка яны будуць узброеныя. Каманда паспешлiва спускалася па вузкiх усходах па адным, пакуль не апынулася ѓ шырокiм калiдоры, прыцемненым i акружаным яшчэ вялiкай колькасцю ахоѓнiкаѓ. Тут яны на iмгненне спынiлiся, перш чым атрымаць iнструкцыi працягваць.
  
  Усё чыста.
  
  Дрэйк бег трушком, разумеючы, што яны страцiлi жыццёва важныя днi, здабываючы iнфармацыю з кiрмаша, а затым падвяргаючыся допыту падазроных агентаѓ, асаблiва з ЦРУ. Урэшце, умяшаѓся сам Коберн, загадаѓшы неадкладна адправiць каманду "ДЗIНА" у самую гарачую кропку на планеце.
  
  Горад Нью-Ёрк.
  
  Цяпер, спусцiѓшыся яшчэ на адзiн лесвiчны пралёт, яны выйшлi на балкон, адкуль адкрываѓся вiд на ѓнутраныя памяшканнi - як яму сказалi, на будынак мясцовага палiцэйскага ѓчастка на рагу 3-й i 51-й вулiц. Невядомы грамадскасцi ѓчастак адначасова служыѓ офiсам нацыянальнай бяспекi - фактычна гэта быѓ адзiн з двух, якiя называлiся "цэнтрам" горада, ядром дзейнасцi ѓсiх агенцтваѓ. Цяпер Дрэйк назiраѓ за тым, як мясцовая палiцыя займаецца сваiмi паѓсядзённымi справамi, на ѓчастку клапатлiва, гучна i шматлюдна, пакуль з далёкага канца не падышоѓ мужчына ѓ чорным гарнiтуры.
  
  "Давайце рухацца", - сказаѓ ён. "Тут нельга губляць часу".
  
  Дрэйк не мог не пагадзiцца. Ён падштурхнуѓ Алiсiю наперад, да вялiкага незадавальнення бландынкi, атрымаѓшы суровы погляд за свае праблемы. Астатнiя стоѓпiлiся ѓнутры, Хэйдэн спрабаваѓ падысцi да пачаткоѓца, але ѓ яго не хапала часу, так як ён знiк за далёкiмi дзвярыма. Прайшоѓшы, яны ѓвайшлi ѓ круглы пакой з падлогай i сценамi, выкладзенымi белай плiткай, i крэсламi, расстаѓленымi шэрагамi перад невялiкiм узвышэннем. Мужчына праводзiѓ iх так хутка, як мог.
  
  "Дзякуй, што прыйшлi", - сказаѓ ён абыякава. "Проста каб вы ведалi, людзi, якiх вы захапiлi - самазванец Рамзес i Роберт Прайс - былi дастаѓленыя ѓ камеры пад намi, каб там чакаць вынiкаѓ нашага... палявання на чалавека. Мы падумалi, што яны могуць змяшчаць каштоѓную iнфармацыю i павiнны быць паблiзу".
  
  "Асаблiва калi мы пацерпiм няѓдачу", - змрочна сказала Алiсiя.
  
  "Сапраѓды. I гэтыя падземныя турэмныя камеры з дадатковай аховай унутры падраздзялення Унутранай бяспекi захаваюць прысутнасць Рамзеса незаѓважаным, як, я ѓпэѓнены, вы можаце ацанiць".
  
  Дрэйк узгадаѓ, што мясцовыя падраздзяленнi Рамзеса, пасля таго, як яны скралi або сiлком забралi ядзерную бомбу з рук Марша, атрымалi загад чакаць дазволу Рамзеса на выбух. Яны не ведалi, што ён быѓ схоплены цi амаль памёр. Нью-ёркскiя ячэйкi арганiзацыi Рамзеса наогул нiчога не ведалi.
  
  Прынамсi, гэта было адзiнае, што казала ѓ карысць каманды SPEAR.
  
  "Ён стане карысным", - сказаѓ Хэйдэн. "Я амаль упэѓнены".
  
  "Так", - дадаѓ Смiт. "Так што пакуль адкладзi пануканне жывёлы".
  
  Агент Мiнiстэрства ѓнутраных спраѓ паморшчыѓся. "Мяне клiчуць Мур. Я тут кiроѓны палявы агент. Увесь розум пройдзе праз мяне. Мы ствараем новую аператыѓную групу для асiмiляцыi i размеркаваннi дзеянняѓ. У нас ёсць цэнтр, i зараз мы арганiзуем адгалiнаваннi. Кожны агент i палiцыянт - даступны цi не - працуе над гэтай пагрозай, i мы цалкам усведамляем наступствы няѓдачы. Гэта не можа ... " ён крыху запнуѓся, дэманструючы стрэс, якi звычайна быѓ бы нечуваным. "Гэтаму нельга дазволiць здарыцца тут".
  
  "Хто галоѓны на зямлi?" Спытаѓ Хэйдэн. "Хто прымае рашэннi тут, дзе гэта сапраѓды мае значэнне?"
  
  Мур павагаѓся i пачухаѓ падбародак. "Ну, мы ведаем. Радзiма. Сумесна з Падраздзяленнем па барацьбе з тэрарызмам i Аддзелам па барацьбе з пагрозамi".
  
  "I пад "мы" ты маеш на ѓвазе сябе i мяне?" Цi ты маеш на ѓвазе проста Радзiму?"
  
  "Я думаю, што гэта можа змянiцца, калi таго запатрабуе сiтуацыя", - дапусцiѓ Мур.
  
  Хайдэн выглядаѓ задаволеным. "Упэѓнiцеся, што батарэя вашага мабiльнага зараджана".
  
  Мур агледзеѓ групу, нiбы адчуѓ iх настойлiвасць i ёй гэта спадабалася. "Як вы ведаеце, у нас кароткае акно. Гэтым ублюдкам не спатрэбiцца шмат часу, каб зразумець, што Рамзес не збiраецца аддаваць гэты загад. Такiм чынам, перш-наперш. Як нам выявiць тэрарыстычнае вочка?"
  
  Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк. "I марш. Няѓжо Марш не павiнен быць прыярытэтам, раз ён з бомбай?"
  
  "Разведка паведамляе, што Марш аб'яднаецца з мясцовымi ячэйкамi. Мы не ведаем, колькi iх будзе. Таму мы, канечне, канцэнтруемся на абодвух".
  
  Дрэйк успомнiѓ справаздачу Бо аб размове памiж Маршам i Уэбам. Тады яму прыйшло ѓ галаву, што слiзкi француз, якога яны ѓпершыню сустрэлi, быѓшы змушанымi ѓдзельнiчаць у турнiры the Last Man Standing, i з якiм з тых часоѓ даволi часта ваявалi, ззяѓ святлом дабра, калi гэта мела значэнне. Ззяѓ, як зорка. Ён сапраѓды павiнен даць хлопцу дадатковую перадышку.
  
  Недзе ѓздоѓж галёнкi...
  
  Мур зноѓ загаварыѓ. "Ёсць некалькi спосабаѓ выявiць глыбокую ячэйку цi нават спячую ячэйку. Мы звужаем круг падазраваных. Мы даследуем сувязi з iншымi вядомымi вочкамi, якiя ѓжо знаходзяцца пад назiраннем. Праверце падпаленыя месцы пакланення, дзе вядомыя джыхадысты вывяргаюць свой яд. Мы глядзiм на людзей, якiя нядаѓна прысвяцiлi сябе рытуалам, - на тых, хто раптоѓна праяѓляе цiкавасць да рэлiгii, сыходзiць з грамадства цi выказваецца наконт жаночага адзення. АНБ праслухоѓвае метададзеныя, сабраныя з мiльёнаѓ мабiльных тэлефонаѓ, i ацэньвае. Але значна больш эфектыѓныя мужчыны i жанчыны, якiя рызыкуюць гэтым кожны дзень тыдня - тыя, каго мы ѓкаранiлi ѓ насельнiцтва, з якога рэгулярна прыцягваюць новых джыхадыстаѓ".
  
  "Пад прыкрыццём". Сьмiт кiѓнуѓ. "Гэта добра".
  
  "Так i ёсць. На дадзены момант наша iнфармацыя танчэйшая, чым у Барбi Iгi Попа. Мы спрабуем пацвердзiць колькасць людзей у кожнай камеры. Памер ячэек. Раёны. Магчымасцi i гатоѓнасць. Мы праглядаем усе апошнiя тэлефонныя запiсы. Як ты думаеш, Рамзес загаворыць?"
  
  Хэйдэн не карцела прыступiць да працы. "Мы збiраемся страшэнна добра паспрабаваць".
  
  "Пагроза непазбежная", - сказаѓ Кiнiмака. "Давайце размяркуем каманды i прыбярэмся адсюль да чортавай мацi".
  
  "Так, так, гэта добра", - растлумачыѓ Мур. "Але куды ты пойдзеш? Нью-Ёрк - вельмi вялiкi горад. Нiчога не даб'ешся, уцякаючы, калi табе няма куды iсцi. Мы нават не ведаем, цi сапраѓдная бомба. Многiя людзi могуць зрабiць бомбу... паглядзi направа."
  
  Алiсiя пакруцiлася на сваiм крэсле. "Я магу за гэта паручыцца".
  
  "Транспартныя сродкi напагатове", - сказаѓ Мур. "Машыны спэцназу. Верталёты. Хуткiя машыны без апазнавальных знакаѓ. Хочаце верце, хочаце не, але ѓ нас ёсць планы на гэты выпадак, спосабы ачысцiць вулiцы. Чыноѓнiкаѓ i iх сем'i ѓжо эвакуююць. Усё, што нам зараз трэба, - гэта адпраѓная кропка".
  
  Хайдэн павярнулася да сваёй каманды. "Такiм чынам, давайце хутка размяркуем групы i прыступiм да Рамзеса. Як сказаѓ той чалавек - нашае акно мала, i яно ѓжо зачыняецца".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Джулiян Марш пакiнуѓ матэль, адчуваючы сябе адпачылым, нават усхваляваным, але таксама i крыху сумным. Ён быѓ добра апрануты: сiнiя джынсы, адна штанiна якiх была крыху цямней iншай, некалькi пластоѓ кашуль i капялюш, ссунутая на адзiн бок галавы. Выгляд быѓ добры, i ён думаѓ, што перасягнуѓ Зоi. Жанчына выйшла з маленькай ваннай, выглядаючы крыху растрапанай, валасы расчасаны толькi напалову, а памада напалову нанесена. Толькi пасля некалькiх хвiлiн ацэнкi Марш зразумеѓ, што яна наѓмысна спрабавала пераймаць яму.
  
  Або аддаць яму данiну павагi?
  
  Магчыма, апошняе, але гэта сапраѓды паставiла Марша на мяжу. Апошняе, чаго ён хацеѓ, гэта каб жаночая версiя яго самога абмяжоѓвала яго ѓнiкальны стыль. Амаль як запозненая думка, ён узяѓ заплечнiк з ложка, пагладжваючы матэрыял i адчуваючы контуры жывога звера ѓсярэдзiне.
  
  Мой.
  
  Ранiца была добрай, свежай, яркай i шчаслiвай. Марш пачакаѓ, пакуль пад'ехала пяцiмясцовая машына i з яе выскачылi двое мужчын. Абодва былi асмуглымi i насiлi акладыстыя бароды. Марш вымавiѓ апошнi пароль для апошняга падарожжа i дазволiѓ iм адчынiць заднюю дзверы. Зоi з'явiлася, калi ён залазiѓ унутр.
  
  "Пачакайце". Адзiн з мужчын дастаѓ пiсталет, калi жанчына наблiзiлася. "Павiнен быць толькi адзiн".
  
  Марш быѓ схiльны пагадзiцца, але iншы яго бок хацеѓ даведацца гэтую жанчыну яшчэ лепш. "Яна з'яѓляецца познiм дадаткам. З ёй усё ѓ парадку".
  
  Рука з пiсталетам усё яшчэ вагалася.
  
  "Паслухай, я не выходзiѓ на сувязь тры днi, можа, чатыры". Марш не мог дакладна ѓспомнiць. "Планы мяняюцца. Я даѓ табе пароль, зараз прыслухайся да маiх слоѓ. З ёй усё ѓ парадку. Нават карысны."
  
  "Вельмi добра". Нiводны з мужчын не выглядаѓ перакананым.
  
  Машына хутка сарвалася з месца, падняѓшы слуп бруду з-пад заднiх шын, i павярнула ѓ бок горада. Марш адкiнуѓся назад, калi хмарачосы вымалявалiся яшчэ больш, а рух узмацнiѓся. Блiскучыя, якiя адлюстроѓваюць паверхнi атачалi аѓтамабiль, у некаторых месцах асляпляючы, паколькi яны перанакiроѓвалi штучнае асвятленне. Натоѓпы апанавалi тратуары, а будынкi зiхацелi iнфармацыяй. Палiцыянты машыны раз'яжджалi па вулiцах. Марш не заѓважыѓ нiякiх прыкметаѓ падвышанай увагi палiцыi, але тады ён не мог бачыць вышэй даху аѓтамабiля. Ён згадаѓ аб гэтым кiроѓцу.
  
  "Усё здаецца нармальным", - адказаѓ мужчына. "Але хуткасць па-ранейшаму важная. Усё развалiцца, калi мы будзем рухацца занадта марудна".
  
  "Рамзес?" Спытаѓ Марш.
  
  "Мы чакаем яго словы".
  
  Марш нахмурыѓся, адчуѓшы некаторую паблажлiвасць у адказе. Гэты план быѓ цалкам яго, i памагатыя Рамзеса павiнны скакаць пад яго дудку. Як толькi яны прыбылi ѓ месца, якое Марш абраѓ i падрыхтаваѓ за месяцы да таго, як яны маглi пачаць.
  
  "Заставайся пад радарам", - сказаѓ ён, каб зацвердзiць кантроль. "I пад абмежаваннем хуткасцi, так? Мы не хочам, каб нас спынiлi".
  
  "Мы ѓ Нью-Ёрку", - сказаѓ кiроѓца, i затым абодва мужчыны засмяялiся, калi ён праехаѓ на чырвонае святло. Марш палiчыѓ за лепшае праiгнараваць iх.
  
  "Але", - затым дадаѓ кiроѓца. "Твой заплечнiк? Гэта... змесцiва павiнна быць праверана".
  
  "Я ведаю гэта", - прашыпеѓ Марш. "Ты думаеш, я гэтага не ведаю?"
  
  Якую малпу Уэб навiѓчыѓ на яго?
  
  Магчыма, адчуѓшы якая расце напруга, Зоi бачком падышла да яго. Памiж iмi была толькi ядзерная бомба. Яе рука павольна слiзганула па заплечнiку, кончык пальца за раз, i апусцiлася да яго каленаѓ, прымусiѓшы яго здрыгануцца, а затым ѓтаропiцца на яе.
  
  "Гэта сапраѓды дарэчы?"
  
  "Я не ведаю, Джулiян. Цi так гэта?"
  
  Марш не быѓ да канца ѓпэѓнены, але адчуваннi былi дастаткова прыемнымi, таму ён пакiнуѓ гэта ѓ спакоi. Яму на iмгненне прыйшло ѓ галаву, што Шырс была трохi прывабнай, магутнай, як Ценявы тата Рымскi, i, без сумневу, здольнай заклiкаць любы ѓзор мужчынскай падлогi, якi ёй патрабаваѓся.
  
  Чаму я?
  
  Вiдаць, ядзерная бомба дапамагла, ён ведаѓ. Кожнай дзяѓчыне падабаѓся мужчына з ядзернай зброяй. Нешта звязанае з уладай... О, ну, можа, ёй спадабалася iдэя, што ён быѓ крыху больш грозным, чым яна. Яго мудрагелiстыя? Вядома, чаму б, чорт вазьмi, i не? Ход яго думак сышоѓ з рэек, калi яны спынiлiся каля абочыны, кiроѓца коратка паказаѓ на будынак, якi Марш абраѓ падчас папярэдняга вiзiту. Звонку дзень быѓ усё яшчэ цёплы i зусiм нечаканы. Марш прадставiѓ, як тоѓстыя ѓрадавыя азадкi, трывала якiя сядзяць на сваiх шыкоѓных скураных сядзеннях, вось-вось атрымаюць лепшую ѓ сваiм жыццi лупцоѓку.
  
  Цяпер ужо хутка. Так хутка я ледзь змагу стрымлiваць сябе.
  
  Ён узяѓ Зоi за руку i амаль подскакам пацягнуѓ па тратуары, дазволiѓшы заплечнiку боѓтацца на сагнутым локцi. Прайшоѓшы мiма швейцара i атрымаѓшы iнструкцыi налева, група з чатырох чалавек паднялася на лiфце на чацвёрты паверх, а затым праверыла прасторную кватэру з дзвюма спальнямi. Усё было добра. Марш расчынiѓ балконныя дзверы i яшчэ раз удыхнуѓ гарадское паветра.
  
  Мог бы, пакуль я яшчэ магу.
  
  Iронiя прымусiла яго пасмяяцца над самiм сабой. Гэтага нiколi не здарылася б. Усё, што амерыканцам трэба было зрабiць, гэта паверыць, заплацiць, i тады ён мог бы знiшчыць ядзерную бомбу ѓ Гудзон, як i планавалася. Тады новы план. Новае жыццё. I захапляльнае будучыню.
  
  За яго плячом раздаѓся голас. "Да нас накiроѓваецца чалавек, якi можа праверыць змесцiва вашага заплечнiка. Ён павiнен прыбыць цягам гадзiны".
  
  Марш кiѓнуѓ, не паварочваючыся. "Як i чакалася. Вельмi добра. Але ёсць яшчэ некалькi меркаванняѓ. Мне патрэбен спецыялiст, якi дапаможа з пераводам грошай, як толькi Белы дом заплацiць. Мне патрэбна дапамога ѓ арганiзацыi пагонi, каб адцягнуць увагу. I нам трэба актываваць усе вочкi i прывесцi ѓ дзеянне гэтую бомбу".
  
  Чалавек ззаду яго паварушыѓся. "Усё ѓ планаваннi", - сказаѓ ён. "Мы гатовы. Гэтыя рэчы сыдуцца разам вельмi хутка".
  
  Марш павярнуѓся i пайшоѓ назад у гатэльны нумар. Зоi сядзела, пацягваючы шампанскае, яе стройныя ногi былi паднятыя i былi пахаваныя на шэзлонгу. "Значыць, зараз мы проста чакаем?" - спытаѓ ён хлопца.
  
  "Не доѓга".
  
  Марш усмiхнуѓся Зоi i працягнуѓ руку. "Мы будзем у спальнi".
  
  Пара ѓзяла па лямцы кожнага заплечнiка i занесла iх з сабой у самую вялiкую спальню. Праз хвiлiну яны абодва былi аголеныя i выгiналiся адзiн на адным па-над прасцiнай. Марш спрабаваѓ даказаць, што на гэты раз ён валодае неабходнымi запасамi цягавiтасцi, але Зоi была проста крыху занадта хiтрай. Яе шырокi бездакорны твар стварыла з яго лiбiда ѓсё, што заѓгодна. У рэшце рэшт, добра, што Марш хутка скончыѓ, таму што неѓзабаве раздаѓся стук у дзверы спальнi.
  
  "Гэты чалавек тут".
  
  Ужо? Марш хутка апрануѓся разам з Зоi, а затым яны ѓдваiх вярнулiся ѓ нумар, усё яшчэ расчырванелыя i злёгку ѓспацелыя. Марш пацiснуѓ руку зноѓ прыбыламу, адзначыѓшы яго вадкiя валасы, бледны колер твару i памятае адзенне.
  
  "Не часта выбiраешся вонкi?"
  
  "Яны трымаюць мяне пад замком".
  
  "О, ну, усё роѓна. Ты прыйшоѓ праверыць маю бомбу?"
  
  "Так, сэр, бачыѓ".
  
  Марш паклаѓ заплечнiк на нiзкi шкляны столiк, якi займаѓ цэнтр вялiкага пакоя. Зоi прайшла мiма, прыцягваючы яго ѓвагу, калi ён на iмгненне ѓспомнiѓ яе аголеную постаць усяго некалькi хвiлiн таму. Ён адвёѓ вочы, звяртаючыся да зноѓ прыбылага.
  
  "Як цябе клiчуць, хлопец?"
  
  "Адам, сэр".
  
  "Ну, Адам, ты ведаеш, што гэта такое i што гэта можа зрабiць. Ты нервуешся?"
  
  "Не, не ѓ дадзены момант".
  
  "Напружаны?"
  
  "Я так не думаю".
  
  "Нервуешся? Напружаны? Можа, ператамiѓся?"
  
  Адам пакруцiѓ галавой, гледзячы на заплечнiк.
  
  "Калi гэта так, я ѓпэѓнены, што Зоi зможа табе дапамагчы". Ён сказаѓ гэта паѓжартам.
  
  Пiфiец павярнуѓся з хiтрай усмешкай. "Будзь шчаслiвы".
  
  Марш мiргнуѓ, як i Адам, але перш чым юнак раздумаѓся, iх барадаты кiроѓца загаварыѓ. "Паспяшайся з гэтым", - сказаѓ ён. "Мы павiнны быць гатовыя да..." - ён замоѓк.
  
  Марш пацiснуѓ плячыма. "Добра, не трэба пачынаць тупаць нагамi. Давайце апусцiмся i выпацкаемся". Ён павярнуѓся да Адама. "Я маю на ѓвазе, з дапамогай бомбы".
  
  Малады чалавек накiраваѓ збянтэжаны погляд на заплечнiк, а затым павярнуѓ яго так, каб спражкi былi звернуты да яго. Ён павольна расшпiлiѓ iх i адкрыѓ вечка. Унутры ляжала сапраѓднае прыстасаванне, акружанае больш трывалым i ѓ цэлым цудоѓным заплечнiкам.
  
  "Добра", - сказаѓ Адам. "Такiм чынам, мы ѓсе ведаем пра MASINT, пратакол разведкi вымярэнняѓ i сiгнатур, якi скануе дадзеныя, атрыманыя па сiгнатурах выпраменьвання i iншых фiзiчных з'яѓ, звязаных з ядзернай зброяй. Гэта прылада i, прынамсi, яшчэ адна падобная, пра якую я ведаю, былi сканструяваныя так, каб праслiзнуць пад гэтым полем. У цяперашнi час у свеце iснуе мноства сiстэм выяѓлення i манiторынгу ядзерных прылад, але не ѓсе з iх з'яѓляюцца перадавымi, i не ѓсе з iх цалкам укамплектаваны персаналам". Ён пацiснуѓ плячыма. "Паглядзiце на нядаѓнiя няѓдачы ѓ цывiлiзаваных краiнах. Цi можа хто-небудзь сапраѓды спынiць рашучага чалавека або згуртаванае вочка, якая дзейнiчае ѓ адзiночку? Канечне не. Для гэтага патрабуецца ѓсяго толькi адзiн збой цi ѓнутраная праца". Ён усмiхнуѓся. "Няшчасны супрацоѓнiк цi нават смяротна стомлены. У асноѓным для гэтага патрэбны грошы цi рычагi ѓздзеяння. Гэта найлепшыя валюты мiжнароднага тэрарызму".
  
  Марш слухаѓ аповяд маладога чалавека, задаючыся пытаннем, цi былi прынятыя адна цi дзве больш сур'ёзныя меры засцярогi, калi ён тлумачыѓ Рамзесу i Уэбу свой маршрут. Гэта было б у iхнiх iнтарэсах. Ён нiколi не даведаецца, i, шчыра кажучы, яму было ѓсё роѓна. Цяпер ён быѓ прама тут i збiраѓся адчынiць дзверы ѓ Пекла.
  
  "Па сутнасцi, гэта тое, што мы называем 'бруднай бомбай", - сказаѓ Адам. "Тэрмiн iснуе заѓсёды, але ѓсё яшчэ дастасавальны. У мяне ёсць сцинтиллятор для выяѓлення альфа-часцiц, дэтэктар забруджвальных рэчываѓ i некалькi iншых прысмакаѓ. Але ѓ асноѓным, " Адам дастаѓ з кiшэнi адвёртку, " у мяне ёсць гэта."
  
  Ён хутка зняѓ трывалую ѓпакоѓку i расшпiлiѓ лiпучкi, якiя адкрывалi доступ да невялiкага дысплея i мiнi-клавiятуры. Панэль утрымлiвалася чатырма шрубамi, якiя Адам хутка адкруцiѓ. Калi металiчная панэль вызвалiлася, за ёй разблытаѓся шэраг правадоѓ, якiя вялi да сэрца нядаѓна знойдзенай прылады.
  
  Марш затаiѓ дыханне.
  
  Адам упершыню ѓсмiхнуѓся. "Не хвалюйся. У гэтай штукi некалькi засцерагальнiкаѓ, i яна яшчэ нават не ѓзброена. Нiхто тут гэтага не запусцiць".
  
  Марш адчуваѓ сябе крыху спустошаным.
  
  Адам прыгледзеѓся ѓ механiзм i дэталi ѓнутры яго, убiраючы ѓсё гэта ѓ сябе. Праз iмгненне ён праверыѓ экран наѓтбука побач з сабой. "Працякае", - прызнаѓ ён. "Але не так ужо i дрэнна".
  
  Марш неспакойна закруцiѓся. "Наколькi ѓсё дрэнна?"
  
  "Я б параiѓ табе нiколi не заводзiць дзяцей", - сказаѓ Адам без эмоцый. "Калi ты ѓсё яшчэ можаш. I атрымлiвай асалоду ад наступных некалькiх гадоѓ свайго жыцця".
  
  Марш утаропiѓся на Зоi, калi яна пацiснула плячыма. У любым выпадку, ён нiколi не чакаѓ, што перажыве свайго эгаiстычнага бацьку цi сваiх пагардлiвых братоѓ.
  
  "Цяпер я магу абаранiць гэта лепш", - сказаѓ Адам, дастаючы пакет з чамадана, якi ён прывёз з сабой. "Як я паступiѓ бы з любой прыладай падобнага роду".
  
  Марш паназiраѓ iмгненне, а затым зразумеѓ, што яны амаль скончылi. Ён сустрэѓся з мёртвымi вачыма iх кiроѓцы. "Гэтыя камеры, пра якiя казаѓ Рамзес. Цi гатовы яны? Хутка пачнецца пагоня, i я не хачу нiякiх затрымак".
  
  Сухая ѓсмешка прамiльгнула ѓ адказ. "I мы таксама. Усе пяць ячэек зараз актыѓныя, уключаючы двух спячых, пра якiя амерыканцы, магчыма, не ведаюць". Мужчына паглядзеѓ на свой гадзiннiк. "Цяпер 6.45 ранiцы, Усё будзе гатова да сямi".
  
  "Фантастыка". Марш адчуѓ, як яго лiбiда зноѓ паднiмаецца, i падумаѓ, што ён мог бы скарыстацца гэтым фактам, пакуль яшчэ мог. Ведаючы Зоi, як ён нядаѓна гэта зрабiѓ, яны ѓсё роѓна хутка скончылi б. "А пратаколы грашовых пераводаѓ?"
  
  "Адам засяродзiцца на завяршэннi праграмы, якая будзе перадаваць нашае месцазнаходжанне па ѓсiм свеце па бясконцым цыкле. Яны нiколi не будуць адсочваць транзакцыю".
  
  Марш не заѓважыѓ здзiѓлення на твары Адама.
  
  Ён быѓ занадта засяроджаны на Зоi, а яна на iм. Ён выдаткаваѓ яшчэ пяць хвiлiн, каб паглядзець, як Адам прыводзiць у дзеянне бомбу, i выслухаць iнструкцыi аб тым, як абясшкодзiць гэтую чортаву штуковiну, а затым пераканаѓся, што мужчына зрабiѓ адпаведныя фатаграфii працавальнай прылады. Фатаграфii адыгралi вырашальную ролю ѓ перакананнi Белага дома ѓ сапраѓднасцi прылады i ѓ арганiзацыi пагонi, якая адцягнула б увагу i падзялiла сiлы, выбудаваныя супраць яго. Шчаслiвы, нарэшце, ён звярнуѓся да Адама.
  
  "Той, жоѓты. Гэта провад для зняцця з аховы?"
  
  "Хм, так, сэр, гэта так".
  
  Марш шчыра ѓсмiхнуѓся кiроѓцу. "Такiм чынам, мы гатовы?"
  
  "Мы гатовы".
  
  "Тады сыходзь".
  
  Марш працягнуѓ руку i павёѓ Зоi ѓ спальню, па шляху нацягваючы на яе джынсы i трусiкi i спрабуючы здушыць смяшок. Струмень запалу i ѓзбуджэння амаль захлiснуѓ яго, калi ён усвядомiѓ, што ѓсе яго мары пра ѓладу i значнасцi вось-вось ажыццявяцца. Калi б толькi яго сям'я магла бачыць яго зараз.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Калi Дрэйк выпрастаѓся, на яго абрынулася ѓся вага таго, што адбываецца. Тэрмiновасць прабегла па яго венах, патрапала нервовыя канчаткi, i адзiн погляд на таварышаѓ па камандзе сказаѓ яму, што яны адчуваюць тое ж самае - нават Кензi. Ён сапраѓды думаѓ, што экс-агент Масада ѓжо зрабiла свой ход, але тады, па праѓдзе кажучы, з-за сувязi памiж салдатамi яму нават не трэба было пытацца ѓ яе, чаму яна гэтага не зрабiла. На карту былi пастаѓлены тыя ж нявiнныя, за якiя яна ваявала, тыя ж мiрныя жыхары. Любы, у каго ёсць хаця б палоѓка сэрца, не дапусцiѓ бы гэтага, i Дрэйк падазраваѓ, што ѓ Кензi можа быць значна больш, чым палоѓка сэрца, як бы глыбока яна нi была схавана.
  
  Насценны гадзiннiк паказваѓ сем сорак пяць, i ѓся каманда была ѓ руху. У палiцэйскiм участку панаваѓ трывожны хаатычны спакой, палiцыянты былi за галоѓнага, але вiдавочна на ѓзводзе. На экранах тэлевiзараѓ мiльгалi навiны, але нi адно з iх не мела да iх дачынення. Мур крочыѓ i крочыѓ, чакаючы навiн ад агентаѓ пад прыкрыццём, груп назiрання або раз'язджаючых машын. Хайдэн зраѓняѓся з астатнiмi членамi каманды.
  
  "Мы з Мано разбярэмся з Рамзесам. Нам патрэбны яшчэ дзве групы, адна для ацэнкi iнфармацыi аб ядзерным выбуху па меры яго ѓзнiкнення, а другая для пошуку гэтых ячэек. Выконвайце цiшыню, але не бярыце палонных. Сёння, сябры мае, не той дзень, каб валяць дурня. Атрымайце тое, што вам трэба, i атрымаеце гэта хутка i жорстка. Хлусня можа дорага нам абысцiся".
  
  Мур улавiѓ, пра што яна гаварыла, i азiрнуѓся. "Сёння, - сказаѓ ён, - лiтасцi не будзе".
  
  Далеч змрочна кiѓнуѓ, хруснуѓшы косткамi пальцаѓ, як быццам ён мог бы раскроiць чэрап чалавека. Дрэйк паспрабаваѓ расслабiцца. Нават Алiсiя хадзiла вакол, як пантэра ѓ клетцы.
  
  Затым, у 8 ранiцы, пачалося вар'яцтва.
  
  Пачалi паступаць званкi, выдзеленыя тэлефоны тэлефанавалi зноѓ i зноѓ, iх шум напаѓняѓ маленькi пакой. Мур эфектыѓна адбiваѓ iх аднаго за адным, i на дапамогу прыбеглi два асiстэнты. Нават Кiнiмака прыняѓ выклiк, хаця столiк, за якiм ён сядзеѓ, не здаваѓся асаблiва шчаслiвым.
  
  Мур супастаѓляѓ iнфармацыю з хуткасцю святла. "Мы на парозе", - сказаѓ ён. "Усе каманды гатовы. Агенты пад прыкрыццём паведамiлi аб самых апошнiх размовах аб таемных сустрэчах i балбатнi. Рухi вакол вядомых мячэцяѓ узмацнiлiся. Нават калi б мы не ведалi, што адбываецца, мы б хвалявалiся. У звычайных месцах пасялення былi заѓважаны новыя твары, усё рашучыя i якiя рухаюцца хутка, мэтанакiравана. З вядомых нам ячэек дзве знiклi з радараѓ." Мур пакруцiѓ галавой. "Як быццам мы ѓжо не сутыкалiся з гэтым. Але ѓ нас ёсць зачэпкi. Адна каманда павiнна накiравацца да докаѓ - адна з вядомых ячэек дзейнiчае адтуль".
  
  "Гэта мы", - праскрыгатаѓ Далеч. "Уздымайцеся, ублюдкi".
  
  "Гавары за сябе". Кензi бачком падышла да яго. "О, i я з табой".
  
  "Ах, табе абавязкова гэта рабiць?"
  
  "Хопiць разыгрываць недатыку".
  
  Дрэйк вывучыѓ каманды, якiя падзялiлiся на пары даволi цiкава. У Даля i Кензi былi таварышы - Ларэн, Смiт i Ёргi. У вынiку ён застаѓся з Алiсiяй, Мэй i Бо. Гэта быѓ рэцэпт для чагосьцi; гэта было дакладна.
  
  "Удачы, прыяцель", - сказаѓ Дрэйк.
  
  Далеч павярнуѓся, каб нешта сказаць, якраз у той момант, калi Мур падняѓ руку. "Пачакай!" Ён на секунду прыкрыѓ трубку рукой. "Гэта толькi што было выпраѓлена на нашай гарачай лiнii".
  
  Усе галовы павярнулiся. Мур прыняѓ яшчэ адзiн выклiк i зараз працягваѓ руку, намацваючы кнопку гучнай сувязi.
  
  "Ты ѓ справе", - сказаѓ Мур.
  
  Бесцялесны трэск запоѓнiѓ пакой, словы сыпалiся так хутка, як быццам ногi Дрэйка хацелi кiнуцца ѓ пагоню. "Гэта Джулiян Марш, i я ведаю, што ты ведаеш амаль усё. Ды я ведаю. Пытанне ѓ тым, як бы ты хацеѓ згуляць у гэта?
  
  Хайдэн падхапiѓ iнiцыятыву, калi Мур махнуѓ рукой, патрабуючы працягу. "Перастань валяць дурня, Марш. Дзе гэта?"
  
  "Ну, гэта выбухованебяспечнае пытанне, цi не так? Я скажу табе вось што, мая дарагая, гэта тут. У Нью-Ёрку."
  
  Дрэйк не адважваѓся дыхаць, паколькi iх горшыя асцярогi, несумненна, пацвердзiлiся.
  
  "Такiм чынам, iншае пытанне - чаго я хачу далей?" Марш вытрымаѓ доѓгую паѓзу.
  
  "Прыступай да справы, прыдурак", - прагыркаѓ Смiт.
  
  Алiсiя нахмурылася. "Давай не будзем наладжваць супраць сябе гэтага прыдурка".
  
  Марш засмяяѓся. "Давайце не будзем, сапраѓды. Такiм чынам, ядзерная бомба зараджана, усе коды акуратна ѓведзены. Як гаворыцца, гадзiннiк цiкае. Цяпер усё, што трэба зрабiць, гэта пераканацца, што гэта рэальна, i даць вам нумар банкаѓскага рахунку. Я маю рацыю?"
  
  "Так", - проста сказаѓ Хэйдэн.
  
  "Табе патрэбны доказы? Табе давядзецца папрацаваць дзеля гэтага".
  
  Дрэйк нахiлiѓся наперад. "Што ты маеш на ѓвазе?"
  
  "Я маю на ѓвазе, што пагоня пачалася".
  
  "Ты ѓ блiжэйшы час пяройдзеш да сутнасцi?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Ах, мы дабяромся да гэтага. Па-першае, вам, маленькiм працоѓным мурашкам, трэба выканаць сваю працу. На тваiм месцы я б прыбраѓся дадому. Ты бачыш... бачыш, як я прыдумаѓ гэтую рыфму? Я збiраѓся ѓсё зрабiць у рыфму, ты ведаеш, але ѓ канцы... ну, я зразумеѓ, што мне было на гэта напляваць".
  
  Дрэйк у роспачы пакруцiѓ галавой. "Чартоѓшчына, прыяцель. Гавары на правiльнай англiйскай".
  
  "Першая падказка ѓжо ѓ гульнi. Форма пацверджання. У вас ёсць 20 хвiлiн, каб дабрацца да гатэля Edison, нумар 201. Затым будуць яшчэ чатыры падказкi, частка з якiх тычыцца пацверджання, а частка - патрабаванняѓ. Цяпер ты мяне разумееш?"
  
  Май вярнулася першай. "Вар'яцтва".
  
  "Ну, я чалавек з дзвюма думкамi. Адзiн з патрэбы, адзiн з заганы. Магчыма, на iх скрыжаваннi лятаюць iскры ѓтрапёнасцi".
  
  "Дваццаць хвiлiн?" Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк. "Цi зможам мы ѓвогуле зрабiць гэта?"
  
  "За кожную хвiлiну вашага спазнення я загадаѓ адной з камер Рамзеса забiць двух грамадзянскiх".
  
  Iзноѓ узрушэнне, ад якога адвiсае скiвiца, жах, нарастальная напруга. Дрэйк сцiснуѓ кулакi, калi адрэналiн падняѓся.
  
  "Дваццаць хвiлiн", - паѓтарыѓ Марш. "З... сапраѓднага моманту".
  
  Дрэйк выбег за дзверы.
  
  
  * * *
  
  
  Хэйдэн збегла ѓнiз па лесвiцы i накiравалася ѓ склеп будынка, Кiнiмака за яе спiной. Лютасць авалодала ёю i бiла па ёй, нiбы крыламi д'ябла. Гнеѓ прымусiѓ яе ногi iсцi хутчэй i ледзь не прымусiѓ яе спатыкнуцца. Яе гавайскi партнёр крэкнуѓ, паслiзнуѓся i падняѓся амаль без прыпынку. Яна падумала аб сваiх сябрах, якiя знаходзяцца ѓ страшнай небяспецы, разбягаюцца па розных раёнах горада без найменшага падання аб тым, чаго чакаць, якiя ставяць сябе на кон без пытанняѓ. Яна падумала пра ѓсiх грамадзянскiх там i пра тое, што зараз можа думаць Белы дом. Было добра мець пратаколы, планы i працаздольныя формулы, але калi рэальны, якi працуе свет стаѓ аб'ектам крайняй пагрозы - усе стаѓкi былi адмененыя. Каля падножжа лесвiцы яна выбегла ѓ калiдор i пабегла. Па абодва бакi мiльгалi дзверы, большасць неасветленых. У далёкiм канцы для яе хутка адсунулi шэраг рашотак.
  
  Хэйдэн працягнула руку. "Пiсталет".
  
  Ахоѓнiк уздрыгнуѓ, але затым падпарадкаваѓся, загад зверху ѓжо дасягнуѓ яго вушэй.
  
  Хэйдэн узяѓ зброю, праверыѓ, цi зараджана яно i цi знята з засцерагальнiка, i ѓварваѓся ѓ маленькi пакой.
  
  "Рамзес!" - закрычала яна. "Што, чорт вазьмi, ты нарабiѓ?"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Дрэйк выбег з будынка, Алiсiя, Мэй i Бо былi побач з iм. Чацвёра з iх ужо змакрэлi ад поту. Рашучасць зыходзiла з кожнай пары. Бо вывудзiѓ з кiшэнi ѓльтрасучасны GPS-навiгатар i сапраѓды вызначыѓ месцазнаходжанне "Эдысана".
  
  "Раён Таймс-сквер", - сказаѓ ён, вывучаючы маршрут. "Перасячэм трэцюю i пяройдзем Лексiнгтон-авеню. Накiроѓвайся да "Уолдорф Асторыi"."
  
  Дрэйк уварваѓся ѓ шчыльны паток машын. Нiшто не параѓнаецца са спробай выратаваць жыццё нью-ёркскага таксiста, калi ён адчайна спрабаваѓ пераламаць табе ногi ѓ каленях, iдучы наперад з усiх сiл. Дрэйк скокнуѓ у апошнюю секунду, праслiзнуѓшы праз пярэднюю частку блiжэйшага жоѓтага таксi i прызямлiѓшыся на поѓным хаду. Зараѓлi рогi. Кожны член каманды прымудрыѓся рэквiзаваць пiсталет па шляху да выхаду i зараз размахваѓ iм, шкадуючы, што ѓ iх няма большага. Але час ужо сыходзiѓ марна. Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк, калi ѓпаѓ на тратуар.
  
  Сямнаццаць хвiлiн.
  
  Яны перасеклi Лексiнгтон, а затым памчалiся ѓздоѓж "Уолдорфа", ледзь спыняючыся, калi машыны паѓзлi па Парк-авеню. Дрэйк прабiѓся скрозь натоѓп на святлафоры, нарэшце сутыкнуѓшыся тварам да твару з сярдзiтым чырвоным тварам.
  
  "Паслухай, прыяцель, я перайду тут першым, нават калi гэта заб'е мяне. Рагалiкi босаѓ астынуць, i гэта, чорт вазьмi, нi ѓ якiм разе".
  
  Дрэйк абмiнуѓ угневанага чалавека, калi Алiсiя i Мэй пранеслiся мiма звонку. Сiгналы змянiлiся, i дарога была вольная. Цяпер, схаваѓшы зброю, яны рашуча накiравалiся да наступнай галоѓнай вулiцы - Мэдысан-авеню. Зноѓ натоѓпы апанавалi тратуар. Бо праскочыѓ на 49-ю, лавiруючы памiж машынамi i набiраючы перавагу. Да шчасця, рух зараз было павольным, i памiж заднiмi бамперамi i перадпакоямi крыламi заставалася вольная прастора. Жанчыны рушылi ѓслед за Бо, а затым Дрэйк устаѓ у чаргу.
  
  Вадзiцелi выкрыквалi абразы на iх адрас.
  
  Засталося дванаццаць хвiлiн.
  
  Калi б яны спазнiлiся, куды б нанеслi ѓдар тэрарыстычныя вочкi? Дрэйк уяѓляѓ, што гэта будзе недалёка ад Эдысана. Марш хацеѓ бы, каб каманда ведала, што ягоныя загады былi выкананыя ѓ дакладнасьцi. Наперадзе адчынiлiся дзверцы машыны - проста таму, што кiроѓца мог, - i Бо пераскочыѓ праз дах якраз своечасова. Алiсiя ѓзялася за край рамкi i стукнула ёю назад у твар мужчыну.
  
  Зараз яны згортваюць налева, наблiжаючыся да 5-й авеню i яшчэ большай колькасцi людзей. Бо праслiзнуѓ праз горшае, як кiшэннiк на поп-канцэрце, за iм рушылi ѓслед Алiсiя i Мэй. Дрэйк толькi што накрычаѓ на ѓсiх, цярпенне яго ёркшырца нарэшце-то скончылася. Абодва мужчыны i жанчыны заступiлi яму шлях - мужчыны i жанчыны, якiм было напляваць, цi спяшаецца ён выратаваць сваё ѓласнае жыццё, жыццё аднаго са сваiх дзяцей цi нават iх самiх. Дрэйк праклаѓ сабе шлях, пакiнуѓшы аднаго чалавека расцягнутым. Жанчына з дзiцем глядзела на яго дастаткова пiльна, каб прымусiць яго адчуваць сябе вiнаватым, пакуль ён не ѓспомнiѓ, дзеля чаго бег.
  
  Ты падзякуеш мне пазней.
  
  Але, вядома, яна нiколi не даведаецца. Што б нi здарылася.
  
  Цяпер Бо стрэлiѓ налева, прабягаючы па авеню Амерык у напрамку 47-й вулiцы. Справа праехала булачная "Магнолiя", прымусiѓшы Дрэйка падумаць пра Мано, а затым пра тое, што гаваец, магчыма, ужо даведаѓся ад Рамзеса. Праз дзве хвiлiны, калi яны выбухалi на 47-й вулiцы, Таймс-сквер раптам здалася злева ад iх. Справа ад iх размяшчаѓся звычайны "Старбакс", дзе панавала мiтусня i выстройвалiся чэргi ля дзвярэй. Дрэйк аглядаѓ асобы, калi прабягаѓ мiма, але не чакаѓ сутыкнуцца тварам да твару з кiм-небудзь з падазраваных.
  
  Чатыры хвiлiны.
  
  Час выцякаѓ хутчэй i быѓ нават каштоѓней, чым апошнiя iмгненнi якi памiрае старога. Злева, насупраць тратуара, здаѓся шэры фасад гатэля з пазалочаным уваходам, i Бо першым увайшоѓ у парадныя дзверы. Дрэйк абмiнуѓ каляску для багажу i небяспечна якое развярнулася жоѓтае таксi, каб рушыць услед за Май унутр. Iх сустрэла шырокае фае з узорыстай чырвонай дывановай дарожкай.
  
  Бо i Алiсiя ѓжо нацiскалi кнопкi выклiку асобных лiфтаѓ, трымаючы рукi блiзка да схаванай зброi, пакуль ахоѓнiк назiраѓ за iмi. Дрэйк падумаѓ аб тым, каб прад'явiць пасведчанне асобы каманды "КОПЬЕ", але гэта прывяло б толькi да яшчэ большай колькасцi пытанняѓ, а зваротны адлiк ужо iшоѓ да апошнiх трох хвiлiн. Званок абвясцiѓ, што лiфт Алiсii прыбыѓ, i каманда пагрузiлася ѓ яго. Дрэйк не даѓ маладому чалавеку далучыцца да iх, адштурхнуѓшы яго адкрытай далонню. Дзякуй Богу, гэта спрацавала, таму што наступным жэстам быѓ бы сцiснуты кулак.
  
  Каманда з чатырох чалавек сабралася, калi машына паднялася, спынiѓшы рух i дастаючы зброю. Як толькi дзверы адчынiлiся, яны высыпалi, шукаючы пакой 201. Iмгненна сярод iх паѓстаѓ вiхура кулакоѓ i ног, якi шакiраваѓ нават Бо.
  
  Нехта чакаѓ.
  
  Дрэйк здрыгануѓся, калi кулак патрапiѓ яму над вачнiцай, але праiгнараваѓ выблiск болю. Чыясьцi нага паспрабавала зачапiць яго ѓласную, але ён адступiѓ убок. Тая ж постаць адышла i атачыла Алiсiю, надрукаваѓшы яе цела ѓ абтынкаваную сцяну. Май спынiѓ удары паднятымi рукамi, а затым Бо нанёс хуткi ѓдар, раз-два, якi спынiѓ увесь iмпульс i кiнуѓ нападаючага на каленi.
  
  Дрэйк падскочыѓ, а затым з усёй сiлы стукнуѓ кулаком унiз. Час змяншаѓся. Фiгура, каржакаваты мужчына ѓ тоѓстай куртцы, скалануѓся пад ударам ёркшырца, але нейкiм чынам здолеѓ адбiць наймацнейшую яго частку. Дрэйк упаѓ на бок, страцiѓшы раѓнавагу.
  
  "Баксерская груша", - сказала Май. "Ён баксёрская груша. Размешчаны так, каб запаволiць нас".
  
  Бо заехаѓ мацней, чым раней. "Ён мой. Ты сыходзiш."
  
  Дрэйк пераскочыѓ праз укленчаную постаць, правяраючы нумары пакояѓ. Да месца прызначэння заставалася ѓсяго тры пакоi, i ѓ iх заставалася адна хвiлiна. Яны заставалiся на апошнiх секундах. Дрэйк спынiѓся каля пакоя i штурхнуѓ нагой дзверы. Нiчога не здарылася.
  
  Май адштурхнула яго ѓ бок. "Рухайся".
  
  Адзiн высокi ѓдар - i дрэва раскалолася, другi - i рама павалiлася. Дрэйк кашлянуѓ. "Напэѓна, гэта аслабiла яго для цябе".
  
  Унутры яны разгрупавалiся, трымаючы зброю напагатове i хутка абшукваючы, але аб'ект, якi яны шукалi, быѓ жудасна вiдавочны. Гэта ляжала пасярод ложка - глянцавая фатаграфiя фармату А4. Алiсiя падышла да ложка, азiраючыся па баках.
  
  "Пакой бездакорная", - сказала Май. "Трымаю ѓ заклад, нiякiх зачэпак".
  
  Алiсiя спынiлася ля краю ложка, гледзячы ѓнiз i неглыбока дыхаючы. Яна пакiвала галавой i застагнала, калi Дрэйк далучыѓся да яе.
  
  "Аб Божа. Гэта што-"
  
  Яго перапынiѓ тэлефонны званок. Дрэйк абышоѓ ложак, падышоѓ да тумбачкi i схапiѓ трубку з рычага.
  
  "Так!"
  
  "Ах, я бачу, ты зрабiѓ гэта. Гэта не магло быць лёгка".
  
  "Марш! Ты вар'ят вырадак. Вы пакiнулi нам фатаграфiю бомбы? Грэбаная фатаграфiя?"
  
  "Так. Твая першая падказка. Чаму, ты думаѓ, я дазволю табе атрымаць сапраѓдную рэч? Так недарэчна. Адпраѓце гэта сваiм лiдэрам i яйкагаловым. Яны правераць серыйныя нумары i ѓсё гэта iншае глупства. Канiстры з плутонiем E. Расшчапляецца матэрыял. Сумная штука, насамрэч. Наступная падказка будзе яшчэ больш красамоѓнай".
  
  У гэты момант у пакой увайшоѓ Бо. Дрэйк спадзяваѓся, што ён пацягне з сабой Чалавека з перфаратарам, але Бо правёѓ уяѓную лiнiю праз яго сонную артэрыю. "Ён скончыѓ жыццё самагубствам", - сказаѓ француз ашаломленым голасам. "Таблетка для самагубства".
  
  Чорт.
  
  "Ты бачыш?" Марш сказаѓ. "Мы вельмi сур'ёзныя".
  
  "Калi ласка, Марш", - паспрабаваѓ Дрэйк. "Проста скажы нам, чаго ты хочаш. Мы зробiм гэта зараз, чорт вазьмi".
  
  "О, я ѓпэѓнены, што ты б так i зрабiѓ. Але мы пакiнем гэта на потым, добра? Як наконт гэтага? Уцякайце за падказкай нумар два. Гэтая пагоня становiцца ѓсё лепшай i складанейшай. У вас ёсць 20 хвiлiн, каб дабрацца да рэстарана Marea. Дарэчы, гэтая iтальянская страва, i яны рыхтуюць вельмi смачную кальцоне з Ндую, паверце мне. Але на гэтым не спынiмся, сябры мае, таму што гэтую падказку вы знойдзеце пад унiтазам. Атрымлiвай асалоду ад".
  
  "Балота"-
  
  "Дваццаць хвiлiн".
  
  Лiнiя абарвалася.
  
  Дрэйк вылаяѓся, разгарнуѓся i пабег з усiх сiл.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Не маючы iншага выбару, Торстэн Дал i яго каманда вырашылi кiнуць машыну i з'ехаць. Яму нiчога так не хацелася, як моцна трымацца, пакуль Смiт кiдаѓ магутны пазадарожнiк на паѓтузiна паваротаѓ, вiскочучы шынамi, перамяшчаючы прадметы, але Нью-Ёрк у гэты час быѓ нiчым iншым, як сярдзiтым рыкам жоѓтых таксi, аѓтобусаѓ i арандаваных машын. Далю прыйшло на розум слова "Тупiк", але гэта здаралася кожны дзень, большую частку дня, i па-ранейшаму раѓлi клаксоны i людзi крычалi з апушчаных вокнаѓ. Яны беглi з усiх сiл, прытрымлiваючыся ѓказанням. Ларэн i Ёргi нацягнулi бронекамiзэлькi. Кензi бегла трушком побач з Далем, надзьмуѓшы вусны.
  
  "Ад мяне было б значна больш карысцi для цябе", - сказала яна Далю.
  
  "Не".
  
  "О, ды добра, хiба гэта можа прычынiць боль?"
  
  "Нi за што".
  
  "О, Торсцi-"
  
  "Кензi, ты не атрымаеш назад сваю чортава катану. I не называй мяне так. Тое, што адна вар'ятка жанчына прысвойвае мне мянушкi, ужо дастаткова дрэнна".
  
  "О так? Гэтак жа як i вы з Алiсiяй калi-небудзь... ты ведаеш?"
  
  Сьмiт зароѓ, калi яны перасякалi чарговае скрыжаванне, бачачы пешаходаѓ i байкераѓ, якiя запрудзiлi дарогу на зялёнае святло, усе яны трымалi свае жыццi ѓ сваiх руках, але былi ѓпэѓненыя, што сёння пацерпяць не яны. Яны хутка прамчалiся па наступнай вулiцы, салдаты ледзь адчулi запал ад спрынту, калi яны абагналi два павольна рухаюцца Prius, разбiѓшы бакавыя люстэркi. GPS запiшчаѓ.
  
  "Чатыры хвiлiны да докаѓ", - прыкiнуѓ Ёргi. "Нам варта прытармазiць".
  
  "Я зменшу хуткасць праз тры", - адрэзаѓ Смiт. "Не паказвай мне на маю працу".
  
  Далеч уручыѓ Кензi "Глок" i ганконскi пiсталет - нялёгкая задача, якую нялёгка выканаць таемна ѓ Нью-Ёрку. Ён зморшчыѓся, калi зрабiѓ гэта. Насуперак яго разумнаму сэнсу, яны практычна былi змушаныя прыняць дапамогу агента-iзгоя. Гэта быѓ незвычайны дзень, i спатрэбiлiся ѓсе захады, нават адчайныя. I, па праѓдзе кажучы, ён усё яшчэ адчуваѓ, што ѓ iх можа быць сваяцтва, нешта накшталт паралельных ваенных душ, што падвышала ѓзровень яго даверу.
  
  Ён верыѓ, што яны маглi б выратаваць Брыджыт Макензi, як бы моцна яна нi супрацiѓлялася.
  
  Цяпер Смiт перабудаваѓся праз дзве паласы руху, зачапiѓ плячом заглухлы F150, але працягнуѓ рух, не азiраючыся назад. Не маючы часу, яны не маглi дазволiць сабе нiякiх ласкаѓ, i жахлiвае воблака, што навiсла над iмi, азначала, што яны былi вымушаныя iсцi ва-банк, увесь час.
  
  Далеч узвёѓ курок сваёй зброi. "Склад знаходзiцца менш як у хвiлiне язды", - сказаѓ ён. "I якога чорта яны не разбiраюць усе гэтыя выбоiны?"
  
  Сьмiт спачуваѓ яму. Дарогi ѓяѓлялi сабой бясконцы, выкапаны, небяспечны ѓчастак, дзе машыны павольна аб'язджалi няроѓныя ямы, а дарожныя працы ѓзнiкалi ѓ любы момант, здавалася б, абыякавыя да часу сутак або шчыльнасцi руху. Там сапраѓды было, што сабака на сабаку, i нiводзiн чалавек не хацеѓ дапамагаць каму-небудзь iншаму.
  
  Яны хутка зарыентавалiся па GPS i нацэлiлiся на наканечнiк стралы. Свежасць ранняй ранiцы кiдала мурашкi на iх аголеную скуру, нагадваючы iм усiм, што яшчэ рана. Сонечнае святло прасочвалася скрозь парывы ѓ аблоках, афарбоѓваючы майстры i найблiзкую раку ѓ бледна-залаты колер. Тыя людзi, якiх мог бачыць Далеч, займалiся сваiмi звычайнымi справамi. Ён уяѓляѓ сабе раён докаѓ цёмным i цьмяным, але, за выключэннем складоѓ, тут было чыста i не асаблiва шматлюдна. I там не было ажыѓлена, паколькi асноѓныя раёны суднаходства знаходзiлiся па тым боку залiва ѓ Нью-Джэрсi. Тым не менш, Далеч бачыѓ вялiкiя, патрапаныя кантэйнеры i доѓгае шырокае судна, якое нерухома стаiць на вадзе, i велiзарныя кантэйнерныя краны, пафарбаваныя ѓ сiнi колер, якiя маглi праходзiць уздоѓж прычала па чыгуначных шляхах i збiраць свае кантэйнеры з дапамогай раскiдвальнiкам.
  
  Злева размяшчалiся склады, а таксама двор, поѓны больш яркiх кантэйнераѓ. Далеч паказаѓ на будынак за сто пяцьдзесят футаѓ ад яго.
  
  "Гэта наш хлопчык. Смiт, Кензi, выходзьце наперад. Я хачу, каб Ларэн i Ёргi былi ззаду нас".
  
  Ён адышоѓ, зараз засяроджаны, засяродзiѓшыся на тым, каб адбiць адзiн напад у iх за спiной, перш чым яны пяройдуць да наступнага ... а затым i да наступнага, пакуль гэты кашмар не скончыцца, i ён не зможа вярнуцца да сваёй сям'i. Нядаѓна пафарбаваныя дзверы былi расстаѓлены ѓздоѓж сцяны будынка, i Далеч падняѓ галаву, убачыѓшы першае акно.
  
  "Пусты офiс. Давайце паспрабуем наступны."
  
  Прайшло некалькi хвiлiн, пакуль група кралася ѓздоѓж сцяны будынка, трымаючы зброю напагатове, правяраючы акно за акном, дзверы за дзвярыма. Далеч з расчараваннем заѓважыѓ, што яны пачынаюць прыцягваць увагу мясцовых працоѓных. Ён не хацеѓ спудзiць iх здабычу.
  
  "Давай".
  
  Яны паспяшалiся наперад, нарэшце дабраѓшыся да пятага акна i кiнуѓшы хуткi погляд. Далеч убачыѓ шырокую прастору, загрувашчаную кардоннымi скрынкамi i драѓлянымi скрынямi, але побач з акном ён таксама ѓбачыѓ прастакутны стол. Вакол стала сядзелi чацвёра мужчын, апусцiѓшы галовы, як быццам яны размаѓлялi, планавалi i разважалi. Далеч саскочыѓ на зямлю i прысеѓ, прыхiнуѓшыся спiной да сцяны.
  
  "У нас усё добра?" Спытаѓ Смiт.
  
  "Магчыма", - сказаѓ Далеч. "Магла б быць нiчога... але -"
  
  "Я давяраю табе", - сказала Кензi з доляй сарказму. "Ты вядзеш, я рушу ѓслед", Затым яна пакiвала галавой. "Вы, людзi, сапраѓды настолькi вар'яты? Проста ѓварвацца туды i пачаць стралянiну першым?
  
  Наблiжаѓся мужчына, косячыся на iх. Далеч падняѓ свой HK, i мужчына замёр, падняѓшы рукi ѓ паветра. Рашэнне было прынята галоѓнай выявай таму, што хлопец стаяѓ на прамой лiнii поглядаѓ любога, хто знаходзiѓся на складзе. Прайшло менш секунды, перш чым Дал падняѓся, разгарнуѓся i ѓрэзаѓся плячом у знешнiя дзверы. Смiт i Кензi былi з iм, чытаючы яго думкi.
  
  Калi Далеч увайшоѓ у прасторны склад, чацвёра мужчын ускочылi з-за стала. Зброя ляжала каля iх бартоѓ, i цяпер яны прыбралi яе, страляючы без разбору па надыходзячых незнаёмцаѓ. Кулi ляцелi паѓсюль, разбiваючы акно i прабiваючы верцiцца дзверы. Далеч нырнуѓ на скрут галавы, перакочваючыся, вынырваючы, страляючы. Мужчыны з-за стала адскочылi, страляючы ѓ адказ, страляючы па-над плечамi i нават памiж ног, калi яны беглi. Нiдзе не было бясьпечна. Бязладная стральба запоѓнiла падобную на пячору прастору. Далеч абапёрся на абодва локця, пакуль не дабраѓся да стала i не перавярнуѓ яго, выкарыстоѓваючы як шчыт. Адзiн канец разляцеѓся дашчэнту, калi куля буйнага калiбра прайшла навылёт.
  
  "Чорт".
  
  "Ты спрабуеш мяне забiць?" Прамармытала Кензi.
  
  Вялiкi швед змянiѓ тактыку, падняѓ вялiзны стол, а затым запусцiѓ яго ѓ паветра. Падальныя краi зачапiлi аднаго чалавека за шчыкалатку, адправiѓшы яго ѓ палёт, а яго пiсталет адляцеѓ у бок. Паколькi Даѓ хутка наблiжаѓся, голас Кензi прымусiѓ яго запаволiцца.
  
  "Асцярожней з гэтымi маленькiмi ѓблюдкамi. Я працаваѓ па ѓсiм Блiзкiм Усходзе i бачыѓ тысячы з iх у камiзэльках".
  
  Далеч вагаѓся. "Я не думаю, што ты можаш проста-"
  
  Выбух патрос сцены склада. Швед зляцеѓ з ног, узляцеѓ у паветра i ѓрэзаѓся ва ѓжо разбiтае акно. Белы шум запоѓнiѓ яго галаву, якi душыць гул у вушах, i на секунду ён нiчога не мог бачыць. Да таго часу, калi яго зрок пачаѓ праясняцца, ён зразумеѓ, што Кензi прысела перад iм на кукiшкi, паляпваючы яго па шчоках.
  
  "Прачнiся, чувак. Гэта было не ѓсё цела, проста граната".
  
  "Ох. Што ж, гэта прымушае мяне адчуваць сябе лепей".
  
  "Гэта наш шанц", - сказала яна. "Страсенне збiла з ног i яго таварышаѓ-iдыётаѓ".
  
  Далеч з цяжкасцю падняѓся на ногi. Смiт быѓ на нагах, але Ларэн i Ёргi сядзелi на каленях, прыцiснуѓшы пальцы да скроняѓ. Далеч убачыѓ, што тэрарысты пачынаюць прыходзiць у сябе. Тэрмiновасць укалола яго, як загваздка, якi пратыкае кавалак размякчанага мяса. Падняѓшы пiсталет, ён зноѓ трапiѓ пад агонь, але здолеѓ паранiць аднаго з узнiмальных тэрарыстаѓ i назiраѓ, як мужчына скурчыѓся i ѓпаѓ.
  
  Смiт прамчаѓся мiма. "Злавiѓ яго".
  
  Далеч вырваѓся наперад. Кензi выцiскала з сябе кадры побач з iм. Двое астатнiх тэрарыстаѓ завярнулi за кут, i Даль зразумеѓ, што яны накiроѓваюцца да выхаду. Ён на iмгненне запаволiѓся, затым загарнуѓ за той жа кут, страляючы асцярожна, але яго кулi патрапiлi толькi ѓ пустое паветра i бетон. Дзверы былi шырока адчынены.
  
  Граната адскочыла назад унутр.
  
  Зараз выбух быѓ само сабой зразумелым, каманда "СПIР" схавалася i чакала, калi шрапнэль абмiне iх. Сцены здрыганулiся i трэснулi пад моцным ударам. Затым яны былi на нагах, працiскаючыся скрозь дзверы ѓ хованцы i насустрач яркаму дню.
  
  "Гадзiна ночы", - сказаѓ Смiт.
  
  Далеч паглядзеѓ у паказаным кiрунку, убачыѓ дзве беглыя постацi, а за iмi Гудзон, якi вядзе да Верхняй бухты. "Лухта сабачая, у iх могуць быць хуткасныя катэры".
  
  Кензi апусцiлася на адно калена, старанна прыцэльваючыся. "Тады мы возьмем-"
  
  "Не", - Далеч апусцiла ствол сваёй зброi ѓнiз. "Хiба ты не бачыш грамадзянскiх вунь там?"
  
  "Зубi", - вылаялася яна на iѓрыце, мове, якой Далеч не разумеѓ. Разам Смiт, Кензi i Швед пачалi пераслед. Тэрарысты дзейнiчалi хутка, яны былi ѓжо амаль у прычала. Кензi пайшла на кампрамiс, стрэлiѓшы са свайго HK у паветра, чакаючы, што грамадзянскiя альбо разбягуцца, альбо схаваюцца.
  
  "Ты можаш падзякаваць мне пасля таго, як мы выратуем становiшча", - раѓнула яна.
  
  Далеч убачыѓ, што перад iм адкрыѓся шлях магчымасцяѓ. Абодва тэрарыста стаялi ва ѓвесь рост на вадзянiстым фоне, выдатныя мiшэнi, i авантурны агонь Кензi расчысцiѓ iм шлях. Ён запаволiѓся i прыставiѓ прыклад да пляча, старанна прыцэльваючыся. Смiт рушыѓ услед яго прыкладу побач з iм.
  
  Тэрарысты павярнулiся, нiбы практыкуючы тэлепатыю, ужо страляючы. Далеч захоѓваѓ засяроджанасць, калi свiнец прасвiстаѓ памiж капейшчыкамi. Яго другая куля ѓразiла цэль у грудзi, трэцяя - у лоб, сапраѓды па цэнтры. Мужчына перакулiѓся дагары, ужо мёртвы.
  
  "Пакiнь аднаго ѓ жывых", - раздаѓся ѓ яго слухаѓцы голас Ларэн.
  
  Сьмiт стрэлiѓ. Апошнi тэрарыст ужо адскочыѓ убок, куля зачапiла яго куртку, пакуль Смiт прыстасоѓваѓся. Хуткiм рухам тэрарыст шпурнуѓ яшчэ адну гранату - на гэты раз уздоѓж самога прычала.
  
  "Не!" Далеч страляѓ безвынiкова, яго сэрца падскочыла да горла.
  
  Маленькая бомба ѓзарвалася з гучным гукам, выбухная хваля рэхам пракацiлася па доках. Далеч на iмгненне схаваѓся за кантэйнерам, а затым выскачыѓ назад - але яго iнэрцыя завагалася, калi ён убачыѓ, што зараз турбавацца трэба не толькi аб пакiнутым тэрарысце.
  
  Адзiн з кантэйнерных кранаѓ быѓ пашкоджаны выбухам ля падставы i небяспечна нахiлiѓся над ракой. Гукi скрыгочучага, якi iрвецца металу абвясцiлi аб непазбежным краху. Людзi ѓтаропiлiся ѓверх i пачалi ѓцякаць ад высокага каркаса.
  
  Тэрарыст дастаѓ яшчэ адну гранату.
  
  "Не ѓ гэты раз, прыдурак". Сьмiт ужо стаяѓ на адным калене, жмурачыся ѓздоѓж прыцэла. Ён нацiснуѓ на спускавы кручок, назiраючы, як падае апошнi тэрарыст, перш чым ён змог выдраць чэку з гранаты.
  
  Але кран было не спынiць. Нахiлiѓшыся i разбурыѓшыся па ѓсёй даѓжынi каркаса, цяжкiя жалезныя лясы павалiлiся на прычал, разбурыѓшы каркас i ператварыѓшы ѓ пыл маленькую хацiну, на якую яны ѓпалi. Кантэйнеры былi пашкоджаны i ссунуты таму на некалькi футаѓ. Пруцця i перакладзiны з металу паляцелi ѓнiз, адскокваючы ад зямлi, як смяротныя запалкi. Ярка-сiнi слуп памерам з вулiчны лiхтар пранёсся памiж Смiтам i Далём - нешта такое, што магло б разарваць iх напалову, калi б у яго патрапiла, - i спынiѓся ѓсяго ѓ некалькiх футах ад таго месца, дзе спiной да склада стаялi Ларэн i Ёргi.
  
  "Ходу няма". Кензi прыцэлiлася ѓ тэрарыста, пераправяраючы. "Ён вельмi мёртвы".
  
  Далеч сабраѓся з думкамi i агледзеѓ майстры. Хуткая праверка паказала, што, на шчасце, нiхто не пацярпеѓ ад кантэйнернага крана. Ён прыклаѓ палец да свайго гарлавога мiкрафона.
  
  "Камера адключаная", - сказаѓ ён. "Але яны ѓсе мёртвыя".
  
  Ларэн вярнулася. "Добра, я перадам гэта далей".
  
  Рука Кензi лягла на плячо Даля. "Ты павiнен быѓ дазволiць мне зрабiць стрэл. Я раздрабiѓ бы каленi гэтаму ѓблюдку; тады мы б прымусiлi яго казаць, так цi iнакш".
  
  "Занадта рызыкоѓна". Далеч зразумеѓ, чаму яна гэтага не зразумела. "I сумнеѓна, што мы змаглi б прымусiць яго гаварыць за той кароткi час, якi ѓ нас ёсць".
  
  Кензi раздражнёна фыркнула. "Вы гаворыце ад iмя Еѓропы i Амерыкi. Я iзраiльцянiн".
  
  Ларэн вярнулася па сувязi. "Мы павiнны iсцi. Там была заѓважана камера. Не добра."
  
  Даѓ, Смiт i Кензi скралi блiжэйшую машыну, палiчыѓшы, што, калi б гэта заняло ѓ iх усяго пяць хвiлiн больш, чым пешшу, эканомiя часу магла б быць больш за iстотнай.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Дрэйк урэзаѓся ѓ бетон 47-й вулiцы, выбiваючыся з сiл, калi на гадзiннiку заставалася ѓсяго васемнаццаць хвiлiн. Яны адразу ж сутыкнулiся з праблемай.
  
  "Сёмы, восьмы або Брадвей?" Май закрычала.
  
  Бо памахаѓ перад ёй навiгатарам. "Марэа знаходзiцца недалёка ад Цэнтральнага парку".
  
  "Так, але якая вулiца вядзе нас прама мiма яго?"
  
  Яны завiслi на тратуары, пакуль цiкалi секунды, ведаючы, што Марш рыхтуе не толькi ядзерную бомбу, але i каманды, якiя будуць забiраць жыццi двух мiрных жыхароѓ за кожную хвiлiну спазнення на наступнае рандэву.
  
  "На Брадвеi заѓсёды ажыѓлена", - сказаѓ Дрэйк. "Давайце зоймемся восьмым".
  
  Алiсiя ѓтаропiлася на яго. "Адкуль, чорт вазьмi, табе ведаць?"
  
  "Я чуѓ пра Брадвея. Нiколi не чуѓ пра Восьмае."
  
  "О, дастаткова справядлiва. Дзе-"
  
  "Не! Гэта Брадвей!" Бо раптоѓна ѓскрыкнуѓ са сваiм амаль музычным акцэнтам. "Рэстаран знаходзiцца на самым версе ... амаль".
  
  "Амаль?"
  
  "Са мной!"
  
  Бо iрвануѓ з месца, як стометровы спрынтар, пераскочыѓшы прыпаркаваны аѓтамабiль, як быццам яго там не было. Дрэйк, Алiсiя i Мэй iшлi за iм па пятах, паварочваючы на ѓсход, да Брадвея i скрыжаваннi, дзе Таймс-сквер мiгацела, пералiвалася i грэбавала сваiмi мiгатлiвымi дысплеямi.
  
  Зноѓ натоѓпу было цяжка разысцiся, i зноѓ Бо павёѓ iх уздоѓж узбочыны дарогi. Нават тут збiралiся турысты, якiя, адкiнуѓшыся назад, разглядалi высокiя будынкi i рэкламныя шчыты або спрабавалi вырашыць, цi варта рызыкнуць сваiм жыццём i кiнуцца праз ажыѓленую дарогу. Натоѓпы абслугоѓвалi зазывалы, прапаноѓваючы танныя бiлеты на розныя брадвейскiя шоу. Мовы ѓсiх колераѓ запоѓнiлi паветра, амаль ашаламляльная, складаная сумесь. Бяздомных было няшмат, але тыя, хто выступаѓ за iх, вельмi гучна i энергiчна праводзiлi кампанiю за ахвяраваннi.
  
  Наперадзе пачынаѓся Брадвей, запоѓнены жыхарамi i гасцямi Нью-Ёрка, усеяны пешаходнымi пераходамi, абрамлены маляѓнiчымi крамамi i рэстаранамi з iх вiслымi, падсветленымi шыльдамi i дысплеямi тыпу "А". Мiнакi былi размытымi плямамi, калi Дрэйк i яго частка каманды SPEAR iмчалiся далей.
  
  Пятнаццаць хвiлiн.
  
  Бо ѓтаропiѓся на яго ѓ адказ. "Навiгатар кажа, што гэта 22 хвiлiны хады, але тратуары так забiтыя, што ѓсе iдуць у адным тэмпе".
  
  "Тады бяжы", - пераконвала яго Алiсiя. "Вiлай сваiм вялiзным хвастом. Можа быць, гэта прымусiць цябе рухацца хутчэй".
  
  Перш чым Бо паспеѓ штосьцi сказаць, Дрэйк адчуѓ, як яго i без таго iмклiва падальнае сэрца ѓпала яшчэ мацней. Дарога наперадзе была поѓнасцю перакрыта ѓ абодва бакi, i ѓ асноѓным жоѓтымi таксi. Адбыѓся пералом крыла, i тыя, хто не спрабаваѓ аб'ехаць яго, павольна высоѓвалi свае машыны, каб лепш разгледзець. Тратуар абапал быѓ запоѓнены людзьмi.
  
  "Крывавае пекла".
  
  Але Бо нават не замарудзiѓ кроку. Лёгкi скачок перанёс яго на багажнiк блiжэйшага таксi, а затым ён прабег па яго даху, саскочыѓ на капот i з разбегу заскочыѓ на наступнае ѓ чарзе. Мэй хутка рушыла ѓслед за iм, а затым Алiсiя, пакiнуѓшы Дрэйка ззаду, каб на яго крычалi i нападалi ѓладальнiкi транспартных сродкаѓ.
  
  Дрэйк быѓ змушаны сканцэнтравацца звыш нормы. Не ѓсе гэтыя машыны былi аднолькавыя, i iх метал змянiѓся, некаторыя нават павольна кацiлiся наперад. Гонка была напружанай, але яны пераскоквалi з машыны на машыну, выкарыстоѓваючы доѓгую чаргу, каб рушыць наперад. Натоѓпы ѓзiралiся абапал. Добра, што тут iм нiхто не перашкаджаѓ i яны маглi бачыць надыходзячае скрыжаванне Брадвея i 54-й, затым 57-й вулiц. Калi цiсканiна машын аслабла, Бо выкацiѓся з апошняга вагона i аднавiѓ свой бег па самай дарозе, Май побач з iм. Алiсiя азiрнулася на Дрэйка.
  
  "Проста правяраю, не правалiѓся ты вунь у той адкрыты люк ззаду".
  
  "Так, рызыкоѓны варыянт. Я проста ѓдзячны, што тады не было кабрыялетаѓ".
  
  За iншым скрыжаваннем i 57-й вулiцай былi выбудаваны бетонамяшалкi, фургоны для дастаѓкi i чырвона-белыя бар'еры. Калi каманда думала, што яны дабiлiся поспеху, або што гэты забег будзе такiм жа прамым, як i папярэднi, iх iлюзii былi раптоѓна разбураны.
  
  Двое мужчын з'явiлiся з-за грузавiка дастаѓкi, пiсталеты былi накiраваныя прама на бегуноѓ. Дрэйк не прапусцiѓ нiводнага ѓдару. Пастаянная бiтва, гады бiтваѓ адвастрылi яго пачуццi да максiмуму i трымалi iх тамака - дваццаць чатыры гадзiны ѓ суткi. Пагражаючыя формы iмгненна праявiлiся, i, не вагаючыся, ён кiнуѓся акрэслiѓшы галаву на iх, прама перад надыходзячым цэментавозам. Адзiн з пiсталетаѓ з грукатам адляцеѓ убок, а iншы затрымаѓся пад целамi аднаго з мужчын. Дрэйк адхiснуѓся, калi ѓдар прыйшоѓся па бакавой частцы яго чэрапа. Ззаду iх ён пачуѓ скрыгат колаѓ цэментавоза, калi той рэзка затармазiѓ, i лаянку яго кiроѓцы...
  
  Убачыѓ вялiзнае шэрае цела, якое разгортваецца да яго...
  
  I пачуѓ спалоханы крык Алiсii.
  
  "Мэт!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Дрэйк мог толькi назiраць, як страцiѓ кiраванне грузавiк паварочвае да яго. Нападаючыя не адступалi нi на секунду, абсыпаючы яго градам удараѓ, таму што iх уласная бяспека iх не турбавала. Ён атрымаѓ кулаком па горле, грудзях i сонечным спляценнi. Ён назiраѓ за целам, якое разгойдвалася, i ѓдарыѓ нагой, калi яно праляцела прама над яго галавой.
  
  Першы тэрарыст упаѓ назад, спатыкаючыся, i быѓ збiты адным з колаѓ, удар зламаѓ яму спiну i паклаѓ канец яго пагрозе. Другi мiргнуѓ, нiбы ашаломлены нахабствам Дрэйка, затым павярнуѓ галаву да надыходзячага кузава грузавiка.
  
  Вiльготнага шлёпаючага гуку было дастаткова. Дрэйк зразумеѓ, што ён не ѓ сабе, а затым убачыѓ, як чэрап першага тэрарыста размажджэрыѓся пад слiзгальнымi коламi, калi кузаѓ грузавiка разгарнуѓся над iм. Рама спляскалася, ён мог толькi спадзявацца. Цемра на долю секунды паглынула ѓсё, нават гук. Дно грузавiка рухалася над iм, запавольваючыся, запавольваючыся, а затым рэзка спынiлася.
  
  Рука Алiсii пацягнулася пад яго. "Ты ѓ парадку?"
  
  Дрэйк падкацiѓся да яе. "Лепш, чым тыя хлопцы".
  
  Бо чакаѓ, ледзь не пераступаючы з нагi на нагу, калi ён паглядзеѓ на свой гадзiннiк. "Засталося чатыры хвiлiны!"
  
  Змучаны, у сiняках, драпiнах i пабоях, Дрэйк прымусiѓ сваё цела дзейнiчаць. На гэты раз Алiсiя засталася з iм, як быццам адчуѓшы, што ён можа крыху адцягнуцца пасля блiзкага промаху. Яны абышлi натоѓпы турыстаѓ, адшукаѓшы Central Park South i the Marea сярод мноства iншых рэстаранаѓ.
  
  Мэй паказала на шыльду, параѓнальна някiдкую для Нью-Ёрка.
  
  Бо бег наперадзе. Дрэйк i астатнiя злавiлi яго ля дзвярэй. Афiцыянтка ѓтаропiлася на iх, на iх растрапаны выгляд, на iх цяжкiя курткi i падалася назад. Па яе вачах было вiдаць, што яна ѓжо бачыла разбурэннi i пакуты раней.
  
  "Не хвалюйся", - сказаѓ Дрэйк. "Мы - ангельцы".
  
  Май паслала люты позiрк у яго бок. "Японец".
  
  I Бо перапынiѓ свае пошукi мужчынскага туалета, прыпадняѓшы брыво. "Вызначана не англiйская".
  
  Дрэйк прабег так грацыёзна, як толькi мог, праз усё яшчэ закрыты рэстаран, зачапiѓ па шляху крэсла i стол. Мужчынскi туалет быѓ невялiкiм, якi складаѓся ѓсяго з двух пiсуар i ѓнiтаза. Ён зазiрнуѓ пад мiску.
  
  "Тут нiчога няма", - сказаѓ ён.
  
  На твары Барэгара адбiлася напружанне. Ён пастукаѓ па кнопках сваiх гадзiннiкаѓ. "Час выйшаѓ".
  
  Афiцыянтка, якая стаяла побач, падскочыла, калi зазванiѓ тэлефон. Дрэйк працягнуѓ ёй руку. "Ня спяшайся. Калi ласка, не спяшайся".
  
  Ён думаѓ, што яна можа ѓцячы, але ѓнутраная рашучасць накiравала яе да трубкi. У гэты момант Алiсiя выйшла з жаночага туалета з заклапочаным выразам на твары. "Яго там няма. У нас гэтага няма!"
  
  Дрэйк уздрыгнуѓ, як быццам яго ѓдарылi. Ён агледзеѓся вакол. Цi можа быць iншы туалет у гэтым малюсенькiм рэстаране? Магчыма, кабiнку для служачых? Iм давялося б праверыць яшчэ раз, але афiцыянтка ѓжо размаѓляла па тэлефоне. Яе вочы кiнулiся ѓ бок Дрэйка, i яна папрасiла якi тэлефанаваѓ пачакаць.
  
  "Гэта чалавек па iменi Марш. Для цябе."
  
  Дрэйк нахмурыѓся. "Ён назваѓ мяне па iменi?"
  
  "Ён сказаѓ, ангелец". Афiцыянтка пацiснула плячыма. "Гэта ѓсё, што ён сказаѓ".
  
  Бо затрымаѓся побач з iм. "I паколькi цябе лёгка збiць з панталыку, мой сябар, гэта ты".
  
  "Ваша здароѓе".
  
  Дрэйк пацягнуѓся да тэлефона, адной рукой пацiраючы шчаку, калi хваля стомленасцi i напругi нарынула на яго. Як яны маглi пацярпець няѓдачу зараз? Яны пераадолелi ѓсе перашкоды, i ѓсё ж Марш, магчыма, усё яшчэ нейкiм чынам гуляе з iмi.
  
  "Так?"
  
  "Марш сюды. Цяпер скажы мне, што ты знайшоѓ?"
  
  Дрэйк адкрыѓ рот, затым хутка закрыѓ яго. Якi быѓ правiльны адказ? Магчыма, Марш чакаѓ слова "нiчога". Можа быць...
  
  Ён зрабiѓ паѓзу, вагаючыся ад адказу да адказу.
  
  "Скажы мне, што ты знайшоѓ, цi я аддам загад забiць двух жыхароѓ Нью-Ёрка на працягу наступнай хвiлiны".
  
  Дрэйк адкрыѓ рот. Чорт вазьмi! "Мы знайшлi-"
  
  Затым Май выбегла з жаночага туалета, паслiзнуѓшыся на мокрых плiтках i ѓпаѓшы на бок. У яе руцэ быѓ зацiснуты маленькi белы канверт. Бо апынуѓся побач з ёй за долю секунды, забраѓ канверт i перадаѓ яго Дрэйку. Май ляжала на падлозе, цяжка дыхаючы.
  
  Алiсiя ѓтаропiлася на яе з адкрытым ротам. "Дзе ты гэта знайшоѓ, Спрайт?"
  
  "Ты зрабiѓ тое, што яны называюць "поглядам хлопчыка", Таз. I гэта нiкога не павiнна здзiѓляць, бо ты ѓ любым выпадку на тры чвэрцi мужчына."
  
  Алiсiя кiпела ад злосцi ѓ цiшынi.
  
  Дрэйк кашляѓ, калi выкрываѓ канверт. "Мы... знайшлi... гэта... чортава флэшка, Марш. Чорт, чувак, што гэта такое?
  
  "Выдатная праца. Выдатная праца. Я крыху расчараваны, але, гэй, можа быць, у наступны раз. Цяпер проста ѓважлiва паглядзiце на USB. Гэта ваша апошняя праверка, i, як i раней, вы можаце захацець перадаць яе каму-небудзь з большым розумам, чым у вас цi палiцыi Нью-Ёрка ".
  
  "Гэта ѓнутраная частка ... торта?" Дрэйк зразумеѓ, што афiцыянтка ѓсё яшчэ стаiць паблiзу.
  
  Марш гучна засмяяѓся. "О, добра, о, вельмi добра. Давайце не будзем выпускаць ката з мяшка, а? Ды гэта так. Цяпер паслухай, я даю табе дзесяць хвiлiн на тое, каб адправiць змесцiва флэшкi тым, хто лепшы за цябе, а затым мы пачнем усё спачатку ".
  
  "Не, не, мы не ведаем". Дрэйк махнуѓ у бок Мэй, якая несла невялiкi заплечнiк, у якiм яны схавалi малюсенькi наѓтбук. Японка адарвалася ад зямлi i падышла.
  
  "Мы не будзем ганяцца за сваiмi хвастамi па ѓсiм гэтым горадзе, Марш".
  
  "Умм, так, ты будзеш. Бо я так кажу. Такiм чынам, час iдзе. Давайце загрузiм наѓтбук i нацешымся тым, што будзе далей, добра? Пяць, чатыры..."
  
  Дрэйк стукнуѓ кулаком па стале, калi чарга сцiхла. Гнеѓ ускiпеѓ у яго крывi. "Паслухай, Марш-"
  
  Вiтрына рэстарана ѓзарвалася, калi пярэдняе крыло фургона ѓрэзалася ѓ сталовую. Шкло разляцелася дашчэнту, i ѓ паветры разляцелiся аскепкi. У пакой уварвалiся вырабы з дрэва, пластыка i будаѓнiчага раствора. Фургон не спынiѓся, урэзаѓшыся ѓ свае шыны i рыкаючы, як вучань смерцi, калi ён пранёсся праз маленькi пакой.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Джулiян Марш адчуѓ востры боль у жываце, калi перакацiѓся направа. Кавалачкi пiцы ѓпалi на падлогу, а мiска з салатай ѓпала на канапу. Ён хутка схапiѓся за бакi, зусiм не ѓ сiлах перастаць смяяцца.
  
  Нiзкi столiк, якi стаяѓ перад iм i Зоi, задрыжаѓ, калi нечая дзiкая нага выпадкова штурхнула яго. Зоi працягнула руку, каб падтрымаць яго, хутка паляпаѓ па плячы, калi пачало разгортвацца яшчэ адна захапляльная падзея. Дагэтуль яны назiралi, як Дрэйк i яго каманда вывальваюцца з "Эдысана" - назiралi даволi лёгка, паколькi мужчына, апрануты як турыст, здымаѓ падзею з процiлеглага боку вулiцы, - затым убачылi вар'яцкi рывок уверх па Брадвеi - гэтая iстэрычная карцiна была больш спарадычнай , паколькi было не так шмат камер назiрання, якiя мог узламаць мясцовы тэрарыст, - а затым, затаiѓшы дыханне , назiралi за атакай, якая нейкiм чынам развiлася вакол бетонамяшалкi.
  
  Усё гэта прыемна адцягвае. Марш трымаѓ у адной руцэ аднаразовы сотавы, а ѓ другой - сцягно Зоi, пакуль яна ѓмiнала некалькi лустачак вяндлiны з грыбамi i перапiсвалася ѓ Facebook.
  
  Перад iмi стаялi тры экраны, па васемнаццаць дзюймаѓ кожны. Пара зараз дэманстравала пiльную ѓвагу, калi Дрэйк i Кампанiя ѓварвалiся ѓ маленькi iтальянскi рэстаран. Марш праверыѓ час i зiрнуѓ на рознакаляровы феерверк.
  
  "Чорт, гэта блiзка".
  
  "Ты ѓсхваляваны?"
  
  "Так, цi не так?"
  
  "Гэта нармальны фiльм". Зоi надзьмулася. "Але я спадзяваѓся на больш крывi".
  
  "Проста пачакай хвiлiнку, каханне маё. Становiцца лепей".
  
  Пара сядзела i гуляла ѓ здымнай кватэры, якая належала адной з тэрарыстычных ячэек; асноѓны, падумаѓ Марш. Там было чацвёра тэрарыстаѓ, адзiн з якiх па папярэдняй просьбе абсталяваѓ для Марша зону прагляду, падобную на кiнатэатр. Пакуль пара Пiфiян атрымлiвала асалоду ад прагляду, мужчыны сядзелi ѓбаку, стоѓпiѓшыся вакол маленькага тэлевiзара, i праглядалi дзесяткi iншых каналаѓ, шукаючы прынадныя кавалачкi навiн або чакаючы якога-небудзь званка. Марш не ведаѓ, i яму было напляваць. Ён таксама iгнараваѓ дзiѓныя погляды крадком, выдатна ведаючы, што ён быѓ сiмпатычным мужчынам з незвычайнай iндывiдуальнасцю, i некаторым людзям - нават iншым мужчынам - падабалася шанаваць такую iндывiдуальнасць.
  
  Зоi паказала яму крыху больш удзячнасцi, слiзгануѓшы рукамi ѓнiз па яго баксёрам спераду. Чорт, але ѓ яе былi вострыя пазногцi.
  
  Востры i ѓсё ж нейкiм... дастаѓляе прыемнасць.
  
  Ён iмгненне глядзеѓ на ядзерную валiзку - тэрмiн, якi ён не мог цалкам выкiнуць з галавы, хоць паменшаная бомба ляжала ѓ вялiкiм заплечнiку, - а затым адправiѓ у рот крыху iкры. Сервiроѓка перад iмi, вядома, была цудоѓнай, складалася з неацэнных i нясмачных прадуктаѓ, але ѓсе яны былi цудоѓныя.
  
  Гэта ядзерная бомба выкрыквала яго iмя?
  
  Марш зразумеѓ, што прыйшоѓ час дзейнiчаць, i патэлефанаваѓ, пагаварыѓшы з чароѓнай афiцыянткай, а затым з ангельцам з моцным акцэнтам. У хлопца быѓ адзiн з тых дзiѓных тэмбраѓ голасу - нешта, што аддае сялянствам, - i Марш курчыѓ перакошаныя твары, спрабуючы разабраць галосную ад галоснай. Няпростая задача, i яна становiцца некалькi складаней, калi жаночыя рукi сцiскаюць ваш набор "Шчаѓкунок".
  
  "Скажы мне, што ты знайшоѓ, цi я аддам загад забiць двух жыхароѓ Нью-Ёрка на працягу наступнай хвiлiны". Марш ухмыльнуѓся, кажучы гэта, iгнаруючы раздражнёныя погляды, кiнутыя яго вучнямi праз пакой.
  
  Ангелец яшчэ крыху павагаѓся. Марш знайшоѓ лустачку агурка, якая выпала з салатнiцы, i глыбока ѓторкнула яе ѓ валасы Зоi. Не тое, каб яна калi-небудзь заѓважыла. Праходзiлi хвiлiны, i Марш гутарыѓ праз камеру спальвання, становячыся ѓсё больш i больш узбуджанай. Побач стаяла бутэлька халоднага "Болiнджэра", i ён выдаткаваѓ паѓхвiлiны на тое, каб налiць вялiкую шклянку. Зоi прыцiснулася да яго падчас працы, i яны пацягвалi з адной шклянкi, з супрацьлеглымi бакамi, вядома.
  
  "Пяць", - сказаѓ Марш у трубку. "Чатыры, тры..."
  
  Рукi Зоi сталi асаблiва настойлiвымi.
  
  "Двое".
  
  Ангелец паспрабаваѓ пагандлявацца з iм, вiдавочна не разумеючы, што, чорт вазьмi, адбываецца. Марш прадставiѓ, як машына, якую ён арганiзаваѓ, уразаецца ѓ пярэдняе шкло ѓ загадзя вызначаны час, нацэльваецца зараз, паскараецца, наблiжаецца да нiчога не падазравальнага рэстарана.
  
  "Адзiн".
  
  I затым усё ѓзарвалася.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗIНАЦЦАТЫ
  
  
  Дрэйк кiнуѓся да сцяны рэстарана, схапiѓшы афiцыянтку за талiю i захапляючы яе за сабой. Аскепкi шкла i цэглы абсыпалiся з яго катаецца цела. Надыходзячы фургон завiшчаѓ, каб павялiчыць счапленне з дарогай, калi яго шыны стукнулiся аб падлогу рэстарана, а сярэдзiна машыны перавалiлася праз падваконнiк, задняя частка зараз паднялася i ѓрэзалася ѓ перамычку над шклом. Заскрыгатаѓ метал. Сталы абрынулiся. Крэслы, зваленыя ѓ кучу, як смецце перад iм.
  
  Алiсiя таксама адрэагавала iмгненна, абышоѓшы стол i выслiзнуѓшы, яе адзiнай ранай быѓ невялiкi парэз на галёнкi ад хутка асколка дрэва. Май нейкiм чынам прымудрылася перакацiцца па верхавiне якi рухаецца стала, пазбегнуѓшы якiх-небудзь пашкоджанняѓ, а Бо пайшоѓ на крок лепш, пераскокваючы праз яе i пераскокваючы з паверхнi на паверхню, нарэшце, разлiчыѓшы скачок так, што яго ногi i рукi стукнулiся аб бакавую сцяну i дапамаглi яму шчасна прызямлiцца.
  
  Дрэйк падняѓ вочы, афiцыянтка крычала побач з iм. Алiсiя глядзела абвiнавачвальна.
  
  "Дык ты схапiѓ яе, цi не так?"
  
  "Сцеражыся!"
  
  Фургон усё яшчэ рухаѓся наперад, запавольваючыся з кожнай секундай, але зараз з апушчанага пасажырскага акна высунуѓся ствол пiсталета. Алiсiя прыгнулася i прыкрыла. Май адкацiла яшчэ крыху. Дрэйк дастаѓ свой пiсталет i выпусцiѓ шэсць куль у бесцялесную руку, гукi былi гучнымi ѓ замкнёнай прасторы, супернiчаючы з аглушальным ровам фургона. Бо ѓжо быѓ у руху, абгiнаючы заднюю частку аѓтамабiля. Нарэшце колы перасталi круцiцца i спынiлiся. Зламаныя сталы i крэслы каскадам пасыпалiся з капота i нават з даху. Дрэйк пераканаѓся, што афiцыянтка не пацярпела, перш чым рушыць наперад, але да таго часу Бо i Мэй ужо былi ѓ машыны.
  
  Бо разбiѓ акно вадзiцеля i змагаѓся з фiгурай. Май праверыла месцазнаходжанне праз разбiтае лабавое шкло, а затым падабрала расшчэплены кавалак дрэва.
  
  "Не", - пачаѓ Дрэйк, яго голас быѓ крыху хрыплым. "Нам патрэбна-"
  
  Але Май была не ѓ настроi слухаць. Замест гэтага яна шпурнула iмправiзаваную зброю праз лабавое шкло з такой сiлай, што яна намёртва ѓваткнулася ѓ лоб вадзiцеля, дрыжучы на месцы. Вочы мужчыны закацiлiся, i ён перастаѓ змагацца з Бо, француз выглядаѓ ашаломленым.
  
  "Ён сапраѓды быѓ у мяне".
  
  Май пацiснула плячыма. "Я падумаѓ, што павiнен дапамагчы".
  
  "Дапамагчы?" Дрэйк паѓтарыѓ. "Нам патрэбен прынамсi адзiн з гэтых ублюдкаѓ жывым".
  
  "I на гэтай ноце", - падхапiла Алiсiя. "Я ѓ парадку, тая. Хаця прыемна бачыць, што ты ратуеш азадак афiцыянткi Вэндзi".
  
  Дрэйк прыкусiѓ мову, разумеючы на нейкiм глыбiнным узроѓнi, што Алiсiя проста жартуе з яго. Барэгар ужо выцягнуѓ вадзiцеля з машыны i мацаѓ па яго кiшэнях. Алiсiя накiравалася да цудам не кранутага ноѓтбука. USB-назапашвальнiк завяршыѓ загрузку i вывеѓ на экран кучу малюнкаѓ - трывожныя выявы срэбных канiстраѓ, ад якiх у Дрэйка кроѓ застыла ѓ жылах.
  
  "Падобна, гэта вантробы бомбы", - сказаѓ ён, вывучаючы правады i рэле. "Адпраѓ гэта Муру, пакуль яшчэ што-небудзь не здарылася".
  
  Алiсiя схiлiлася над апаратам, адстукваючы.
  
  Дрэйк дапамог афiцыянтцы падняцца на ногi. "Ты ѓ парадку, каханая?"
  
  "Я... Я так думаю".
  
  "Мятны. А цяпер як наконт таго, каб прыгатаваць нам лажанню?"
  
  "Шэф-кухар... шэф-кухар яшчэ не прыбыѓ." Яе погляд са страхам ахапiѓ разбурэннi.
  
  "Чорт, а я думаѓ, ты проста кiнуѓ iх у мiкрахвалёѓку".
  
  "Не хвалюйся". Май падышла i паклала руку на плячо афiцыянткi. "Яны будуць рэканструяваны. Пра гэта павiнна паклапацiцца страхавая кампанiя".
  
  "Я спадзяюся на гэта".
  
  Дрэйк зноѓ прыкусiѓ язык, на гэты раз, каб не вылаяцца. Так, гэта было дабраславеньнем, што ѓсё яшчэ дыхалi, але Марш i яго сябрукi ѓсё яшчэ разбуралi жыцьцi людзей. Без пакутаѓ сумлення. Без этыкi i без турботы.
  
  Як быццам па экстрасэнсорнай сувязi зазванiѓ тэлефон. На гэты раз Дрэйк узяѓ трубку.
  
  "Вы ѓсё яшчэ брыкаецца?"
  
  Голас Марша выклiкаѓ у яго жаданне стукнуць па чым-небудзь, але ён зрабiѓ гэта строга прафесiйна. "Мы адправiлi вашыя фатаграфii далей".
  
  "О, цудоѓна. Такiм чынам, з гэтым крыху разабралiся. Я спадзяюся, ты захапiѓ што-небудзь перакусiць, пакуль чакаѓ, бо гэтая наступная частка - ну, гэта можа забiць цябе".
  
  Дрэйк кашлянуѓ. "Вы ж ведаеце, што мы яшчэ не праверылi вашу бомбу".
  
  "I, пачуѓшы гэта, я бачу, што ты хочаш запаволiць ход падзей, пакуль спрабуеш нагнаць упушчанае. Гэтага не адбудзецца, мой новы сябар. Гэтага ѓвогуле не адбываецца. Вашы копы i агенты, ваенныя i пажарныя, можа быць, i з'яѓляюцца часткай добра адладжанай машыны, але яны ѓсё роѓна застаюцца машынай, i iм патрабуецца некаторы час, каб увайсцi ѓ курс справы. Таму я выкарыстоѓваю гэты час, каб разарваць вас на часткi. Гэта даволi весела, паверце мне".
  
  "Што атрымлiваюць пiфii ад усяго гэтага?"
  
  Марш кудахтаѓ. "О, я думаю, ты ведаеш, што гэтая пыхлiвая група абадранцаѓ нядаѓна ѓзарвалася. Цi было калi-небудзь што-небудзь больш вызначанае? Iмi кiраваѓ серыйны забойца, псiх-пераследнiк, якi пакутуе манiяй велiчы i раѓнiвы ѓладар. Усе яны аказалiся адным i тым жа чалавекам".
  
  У гэты момант Алiсiя нахiлiлася блiжэй да Дрэйка. "Так скажы нам - дзе гэты вырадак?"
  
  "О, новенькая. Ты бландынка цi азiятка? Верагодна, бландынка, мяркуючы па тым, як гэта гучыць. Дарагi, калi б я ведаѓ, дзе ён, я б дазволiѓ табе садраць з яго скуру жыѓцом. Тайлер Уэб заѓсёды хацеѓ толькi аднаго. Ён пакiнуѓ пiфiйцаѓ у той момант, калi зразумеѓ, дзе iх знайсцi.
  
  "Якi быѓ на рынку?" - Спытаѓ Дрэйк, зараз выйграваючы i час, i iнфармацыю.
  
  "Гэтае месца - сапраѓдны вулей агiднасцi, я маю рацыю? Уявiце ѓсе зняволеныя там здзелкi, якiя паѓплываюць на свет на дзесяцiгоддзi наперад".
  
  "Рамзес прадаѓ яму сёе-тое", - сказаѓ Дрэйк, спрабуючы.
  
  "Так. I я ѓпэѓнены, што хiтры французскi паштэт з каѓбасой ужо расказаѓ вам, што гэта было за страву. Цi ты заѓсёды можаш спытаць яго прама зараз."
  
  Такiм чынам, гэта пацвердзiла гэта. Марш назiраѓ за iмi, хаця ѓ рэстаране ѓ яго не было вачэй. Дрэйк адправiѓ кароткае паведамленне Муру. "Як наконт таго, каб расказаць нам, куды адправiѓся Уэб?"
  
  "Ну, сур'ёзна, хто я такi, Fox News? Наступным ты папросiш у мяне наяѓных".
  
  "Я пагаджуся на гэтага засранца-тэрарыста".
  
  "I вернемся да бягучай працы". Марш вымавiѓ гэтыя словы, а затым, здавалася, забавiѓся над сабой, раптам засмяяѓшыся. "Прабач, асабiсты жарт. Але зараз мы скончылi з кантрольнай часткай пагонi. Цяпер я хачу выказаць вам свае патрабаваннi".
  
  "Так проста скажы нам". Голас Алiсii гучаѓ стомлена.
  
  "Што ѓ гэтым забаѓнага? Гэтая бомба ѓзарвецца, калi я не буду цалкам задаволены. Хто ведае, дарагая, магчыма, я нават вырашыѓ валодаць табой".
  
  У адно iмгненне Алiсiя, здавалася, была гатова да выхаду, яе вочы i выраз твару гарэлi так, што яна магла б ѓспалымнiць высмаглы лес.
  
  "Я б хацела застацца з табой сам-насам", - прашаптала яна.
  
  Марш зрабiѓ паѓзу, затым хутка працягнуѓ. "Музей натуральнай гiсторыi, дваццаць хвiлiн".
  
  Дрэйк усталяваѓ свой гадзiннiк. "А потым?"
  
  "Хммм, што?"
  
  "Гэта грандыёзны твор архiтэктуры".
  
  "О, ну, калi б вы зайшлi так далёка, я б прапанаваѓ распрануць мужчыну-ахоѓнiка па iменi Хасэ Гансалес. Адзiн з нашых партнёраѓ мiнулай ноччу зашыѓ мае патрабаваннi ѓ падшэѓку свайго пiнжака. Арыгiнальны спосаб транспарцiроѓкi дакументаѓ, так, i без вяртання да адпраѓнiка".
  
  Дрэйк не адказаѓ, больш за ѓсё збянтэжаны.
  
  "Я ведаю, пра што вы думаеце", - сказаѓ Марш, зноѓ дэманструючы дзiѓныя iнтэлектуальныя якасцi. "Чаму б проста не адправiць вам фотаздымкi па пошце i не паведамiць пра свае патрабаваннi? Што ж, я своеасаблiвы чалавек. Яны сказалi мне, што ѓ мяне два бакi, два розумы i дзве асобы, але я аддаю перавагу разглядаць гэта як дзве асобныя якасцi. Адна частка скрыѓленая, другая сагнутая. Ты разумееш, што я маю на ѓвазе?"
  
  Дрэйк кашлянуѓ. "Я, вядома, ведаю, хто ты".
  
  "Выдатна, тады я ведаю, вы зразумееце, што, калi я ѓбачу вашы чатыры разарваныя на часткi трупа прыкладна праз семнаццаць хвiлiн, я буду адчуваць сябе адначасова дзiѓна шчаслiвым i жудасна раздражнёным. З табой. А зараз, бывай".
  
  Лiнiя абарвалася. Дрэйк пстрыкнуѓ па сваiх гадзiнах.
  
  Дваццаць хвiлiн.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  Хайдэн i Кiнiмака бавiлi час з Рамзесам. Прынц-тэрарыст, здавалася, адчуваѓ сябе не ѓ сваёй талерцы ѓ сваёй камеры плошчай шэсць квадратных футаѓ: брудны, ускудлачаны i, хоць вiдавочна змучаны, хадзiѓ узад-наперад, як леѓ у клетцы. Хэйдэн надзела бронекамiзэльку, праверыла свой "Глок" i запасныя патроны i папрасiла Мано зрабiць тое ж самае. З гэтага моманту не будзе нiякiх шанцаѓ. I Рамзес, i Марш былi занадта разумныя, каб iх недаацэньваць.
  
  Магчыма, мiф аб тэрарысце быѓ менавiта там, дзе ён хацеѓ быць.
  
  Хайдэн сумняваѓся ѓ гэтым, моцна сумняваѓся. Бiтва ѓнутры замка i адчайная гiбель яго целаахоѓнiка паказалi, як моцна ён хацеѓ уцячы. Акрамя таго, цi была разбурана яго рэпутацыя? Няѓжо ён не павiнен адчайна спрабаваць выправiць шкоду? Магчыма, але чалавек не быѓ разбураны да таго ѓзроѓню, калi ён не мог аднавiцца. Хайдэн назiраѓ, як ён крочыць, пакуль Кiнiмака прыносiѓ iм пару пластыкавых крэслаѓ.
  
  "У гэтым горадзе ёсць ядзерная зброя", - сказаѓ Хэйдэн. "Што, я ѓпэѓнены, вам вядома, паколькi вы заключылi здзелку з Тайлерам Уэбам i Джулiянам Маршам. Ты ѓ гэтым горадзе, i калi прыйдзе час, мы страшэнна пераканаемся, што ты не ѓ падполлi. Канешне, твае падпiсчыкi не ведаюць, што ты ѓ нас..." Яна дазволiла гэтаму павiснуць проста там.
  
  Рамзес спынiѓся, стомленымi вачыма утаропiѓшыся на яе. "Вы, вядома, маеце на ѓвазе падман, калi мае людзi хутка заб'юць Марша, возьмуць на сябе адказнасць за бомбу i ѓзарвуць. Вы павiнны ведаць гэта ад Уэба i яго целаахоѓнiка, паколькi яны адзiныя, хто ведаѓ. I ты таксама ведаеш, што яны проста чакаюць маёй каманды." Ён кiѓнуѓ, нiбы самому сабе.
  
  Хэйдэн чакаѓ. Рамзес быѓ пранiклiвы, але гэта не азначала, што ён не спатыкнуѓся б.
  
  "Яны ѓзарвуцца", - сказаѓ Рамзес. "Яны самi прымуць рашэнне".
  
  "Мы можам зрабiць вашыя апошнiя некалькi гадзiн практычна невыноснымi", - сказаѓ Кiнiмака.
  
  "Ты не прымусiш мяне адмянiць гэта", - сказаѓ Рамзес. "Нават праз катаваннi. Я не спыню гэты выбух".
  
  "Чаго ты хочаш?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Будуць перамовы".
  
  Яна вывучала яго, пiльна ѓзiраючыся ѓ твар новага сусветнага ворага. Гэтыя людзi нiчога не хацелi ѓзамен, яны не хацелi весцi перамовы, i яны верылi, што смерць - гэта ѓсяго толькi крок да нейкага падабенства Рая. Навошта гэта нас прыводзiць?
  
  Сапраѓды, дзе? Яна намацала сваю зброю. "З чалавекам, якi нiчога не хоча, акрамя як учынiць масавае забойства, лёгка справiцца", - сказала яна. "З куляй у галаве".
  
  Рамзес прыцiснуѓся тварам да кратаѓ. "Тады наперад, заходняя сучка".
  
  Хэйдэн не трэба было быць экспертам, каб прачытаць вар'яцтва i стараннасць, якiя ззяюць у гэтых бяздушных вачах. Не кажучы нi слова, яна змянiла тэму i выйшла з пакоя, старанна замкнуѓшы за сабой вонкавыя дзверы.
  
  Нiколi не бывае занадта асцярожны.
  
  У наступным пакоi знаходзiлася камера Роберта Прайса. Яна атрымала дазвол пакiнуць сакратара тут з-за немiнучай пагрозы i ягонай патэнцыйнай ролi ѓ гэтым. Калi яна i Кiнiмака ѓвайшлi ѓ пакой, Прайс кiнуѓ на яе напышлiвы погляд.
  
  "Што ты ведаеш аб бомбе?" - Спытала яна. "I чаму вы былi на Амазонцы, наведвалi рынак тэрарыстаѓ?"
  
  Прайс апусцiѓся на свой ложак. "Мне патрэбен адвакат. I што ты маеш на ѓвазе? Бомба?"
  
  "Ядзерная бомба", - сказаѓ Хэйдэн. "Тут, у Нью-Ёрку. Частуйся, ты, кавалак лайна. Дапамажы сабе прама зараз, расказаѓшы нам, што ты ведаеш".
  
  "Сур'ёзна". Прайс вылупiѓ вочы. "Я нiчога не ведаю".
  
  "Ты здзейснiѓ здраду", - сказаѓ Кiнiмака, падсоѓваючы сваё цела блiжэй да камеры. "Ты хочаш, каб цябе запомнiлi такiм? Эпiтафiя для тваiх унукаѓ. Цi ты хацеѓ бы, каб цябе ведалi як таго, хто каецца, якi дапамог выратаваць Нью-Ёрк?"
  
  "Як бы мiла ты гэта нi прамаѓляѓ", голас Прайса бразгатаѓ, як скручаная змяя. "Я не ѓдзельнiчаѓ нi ѓ якiх перамовах аб "бомбе" i нiчога не ведаю. Цяпер, калi ласка, мой адвакат."
  
  "Я дам табе крыху часу", - сказаѓ Хэйдэн. "Тады я збiраюся змясцiць Рамзеса i цябе разам, у адну камеру. Ты можаш змагацца з гэтым. Паглядзiм, хто загаворыць першым. Ён хацеѓ бы памерцi, а не жыць, i ён хоча забраць з сабой кожную жывую душу. Ты? Проста пераканайцеся, што вы не здзяйсняеце самагубства".
  
  Прайс выглядаѓ усхваляваным, прынамсi, некаторымi яе словамi. "Без адваката?"
  
  Хэйдэн павярнуѓся. "Пайшоѓ ты".
  
  Сакратарка глядзела ёй услед. Хайдэн замкнуѓ яго ѓнутры, а затым павярнуѓся да Мано. "Ёсць iдэi?"
  
  "Мне цiкава, цi замяшаны ѓ гэтым Уэб. Ён увесь гэты час быѓ намiнальным кiраѓнiком".
  
  "Не ѓ гэты раз, Мано. Уэб нават больш не пераследуе нас. Я ѓпэѓнены, што гэта ѓсё Рамзес i Марш".
  
  "Дык што ж далей?"
  
  "Я не ведаю, як яшчэ мы можам дапамагчы Дрэйку i хлопцам", - сказаѓ Хэйдэн. "Каманда ѓжо ѓ самым цэнтры ѓсяго гэтага. Радзiма паклапацiлася пра ѓсё астатняе, ад копаѓ, якiя выбiваюць дзверы, да шпiёнаѓ, якiя прыкрываюцца з цяжкасцю заробленым, да нарошчвання войска i прыбыццi NEST, каманды аварыйнай ядзернай падтрымкi. Палiцыянты паѓсюль, з усiм, што ѓ iх ёсць. Сапёры прыведзены ѓ стан павышанай гатоѓнасцi. Мы павiнны знайсцi спосаб зламаць Рамзеса".
  
  "Ты бачыѓ яго. Як зламаць чалавека, якому ѓсё роѓна, выжыве ён цi памрэ?
  
  Хэйдэн злосна спынiѓся. "Мы павiнны паспрабаваць. Цi ты хацеѓ бы проста здацца? У кожнага ёсць спускавы кручок. Гэты чарвяк аб нечым клапоцiцца. Яго стан, яго лад жыцця, прыхаваная сям'я? Павiнна быць нешта, што мы можам зрабiць, каб дапамагчы".
  
  Кiнiмака хацеѓ бы, каб яны маглi звярнуцца да кампутарнага досведу Карын Блэйк, але жанчына ѓсё яшчэ была ѓцягнутая ѓ свой рэжым Форт-Брэгга. "Пойдзем пашукаем працоѓнае месца".
  
  "I малiся, каб у нас быѓ час".
  
  "Яны чакаюць, калi Рамзес дасць дабро. У нас ёсць няшмат часу".
  
  "Ты чуѓ яго гэтак жа добра, як i я, Мано. Рана цi позна яны заб'юць Марша i ѓзарвуць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Далеч слухаѓ супярэчлiвыя паведамленнi сувязi, пакуль Смiт вёѓ iх машыну па запружаных вулiцах Манхэтэна. На шчасце, iм не прыйшлося далёка iсцi, i не ѓсе бетонныя артэрыi былi цалкам закаркаваныя. Здавалася, што для гэтага была задзейнiчана ѓся каманда iнфарматараѓ, ад самага нiзкага стукача ѓ трушчобах да самага багатага, несумленнага мiльярдэра i ѓсiх, хто быѓ памiж iмi. Гэта прывяло да нагрувашчвання супярэчлiвых паведамленняѓ, але на Радзiме рабiлi ѓсё магчымае, каб аддзялiць дакладныя ад скажоных.
  
  "Дзве з вядомых вочак маюць цесныя сувязi з найблiзкай мячэццю", - казаѓ Мур Далю ѓ слухаѓку. Ён прадыктаваѓ адрас. "У нас там ёсць агент пад прыкрыццём, хаця ён даволi пачатковец. Кажа, што гэтае месца было iзаляванае ѓвесь дзень."
  
  Далеч нiколi не быѓ чалавекам, здольным штосьцi меркаваць. "Што гэта на самой справе азначае ѓ тэрмiналогii мячэцi?"
  
  "Што гэта значыць? Гэта значыць, што, чорт вазьмi, адпраѓляйцеся туды i ачысцiце хаця б адну з камер Рамзеса".
  
  "Грамадзянская актыѓнасць?"
  
  "Гаварыць асаблiва няма пра што. Але хто б там нi быѓ, цi наѓрад ён чытае малiтвы. Знайдзiце ѓсе дапаможныя памяшканнi i падземныя камеры. I рыхтуйся. Мой хлопец не часта памыляецца, i ѓ гэтым я давяраю яго iнтуiцыi".
  
  Даѓ перадаѓ iнфармацыю i ѓвёѓ каардынаты ѓ GPS. На шчасце, яны былi амаль на вяршынi мячэцi, i Смiт вывярнуѓ руль у бок бардзюра.
  
  "Провiд", - сказала Ларэн.
  
  "Iмя, якое я даѓ сваёй старой катане". Кензi ѓздыхнула, успамiнаючы.
  
  Далеч зацягнуѓ спражкi сваёй камiзэлькi. "Мы гатовы? Той жа строй. Мы наносiм моцны i хуткi ѓдар, людзi. Лiтасцi не будзе".
  
  Сьмiт выключыѓ рухавiк. "Са мной праблем няма".
  
  Ранiца ѓсё яшчэ сустракала iх, калi яны выбралiся з машыны i вывучалi мячэць цераз дарогу. Побач знаходзiлася чырвона-белая вентыляцыйная адтулiна, з якой валiла пара. Будынак, размешчаны на скрыжаваннi, цягнуѓся ѓздоѓж абедзвюх вулiц, яго маляѓнiчыя вокны i выцягнуты фасад былi часткай супольнасцi. На даху будынка ѓзвышаѓся невялiкi мiнарэт, дзiѓны i амаль крычыць на фоне навакольных бетонных фасадаѓ. Уваход з вулiцы быѓ праз пару шкляных дзвярэй.
  
  "Мы ѓваходзiм", - сказаѓ Далеч. "Цяпер рухайся".
  
  Яны мэтанакiравана пераходзiлi дарогу, спыняючы рух выцягнутымi рукамi. Паѓза зараз можа каштаваць iм усяго.
  
  "Вялiкае месца", - пракаментаваѓ Смiт. "Там усярэдзiне цяжка знайсцi рашучую групу".
  
  Далеч звязаѓся з Мурам. "Мы на месцы. У вас ёсць для нас што-небудзь яшчэ?
  
  "Так. Мой чалавек запэѓнiвае мяне, што камеры знаходзяцца пад зямлёй. Ён блiзкi да таго, каб яго прынялi, але недастаткова блiзкi, каб дапамагчы нам сёння".
  
  Далеч перадаѓ навiны, калi яны перасеклi iншы тратуар i штурхнулi ѓваходныя дзверы мячэцi. З абвостранымi пачуццямi яны павольна рухалiся ѓнутр, вочы прывыкалi да крыху больш цьмянага асвятлення. Белыя сцены i столь адлюстроѓвалi святло, разам з залатымi свяцiльнямi i чырвона-залатым дываном, упрыгожаным узорамi. Усё гэта размяшчалася за зонай рэгiстрацыi, дзе мужчына глядзеѓ на iх з непрыхаваным падазрэннем.
  
  "Магу я вам дапамагчы?"
  
  Далеч прад'явiѓ сваё пасведчанне КАП'Я. "Так, дружа, ты можаш. Ты можаш адвесцi нас да твайго сакрэтнага падземнага ѓваходу."
  
  Адмiнiстратар, здавалася, быѓ у замяшаннi. "Гэта што, жарт?"
  
  "Адыдзi ѓ бок", - Даль працягнуѓ руку.
  
  "Гэй, я не магу дазволiць табе-"
  
  Далеч падняѓ мужчыну за кашулю i паставiѓ яго на прылавак. "Здаецца, я сказаѓ - адыдзi ѓ бок".
  
  Каманда паспяшалася прайсцi мiма i ѓвайсцi ѓ асноѓны будынак мячэцi. Тэрыторыя была пустая, а дзверы ѓ задняй частцы зачыненыя. Далеч дачакаѓся хованкi ад Смiта i Кензi, а затым двойчы ѓдарыѓ iх нагой. Дрэва раскалолася, i панэлi ѓпалi на падлогу. У гэты момант з фае ззаду пачулiся шум i валтузня. Каманда заняла пазiцыi, прыкрываючы тэрыторыю. Прайшло тры секунды, а затым твар i шлем камандзiра спецназа высунулiся з-за бакавой сценкi.
  
  "Ты Далеч?"
  
  Швед хмыкнуѓ. "Так?"
  
  "Нас паслаѓ Мур. Удар. Мы тут, каб падтрымаць вашу гульню".
  
  "Наша п'еса?"
  
  "Так. Новая iнфармацыя. Вы знаходзiцеся не ѓ той чортавай мячэцi, i яны абкапалiся даволi глыбока. Спатрэбiцца лабавая атака, каб выбiць iх адтуль. I мы цэлiмся ѓ ногi".
  
  Далю гэта не падабалася, але ён разумеѓ працэдуру, этыкет працы тут. I не пашкодзiла, што ѓ спецпрызна ѓжо было месца лепшае.
  
  "Паказвай дарогу", - сказаѓ Далеч.
  
  "Мы ёсць. Правiльная мячэць знаходзiцца праз дарогу".
  
  "Па той бок..." Далеч вылаяѓся. "Чортава лухта з GPS".
  
  "Яны даволi блiзка адзiн да аднаго". Афiцэр пацiснуѓ плячыма. "I гэтая ангельская лаянка сагравае душу, але цi не пара нам паварушыць сваiмi чортавымi азадкамi?"
  
  Iшлi хвiлiны, пакуль каманды змешвалiся i фармавалi рэйдавы атрад, калi яны зноѓ перасякалi дарогу. Пасля зборкi больш нi iмгнення не было выдаткавана марна. Пачаѓся поѓнамаштабны штурм. Мужчыны напалi на фасад будынка, выбiлi дзверы i ѓварвалiся ѓ фае. Другая хваля прайшла праз iх, разыходзячыся веерам у пошуках арыенцiраѓ, аб якiх iм казалi. Як толькi была знойдзена сiняя дзверы, мужчына падклаѓ да яе зарад выбухоѓкi i падарваѓ. Раздаѓся выбух, нашмат шырэй, чым чакаѓ Далеч, але радыусу, на якi вiдавочна разлiчваѓ спецпрызн.
  
  "Мiна-пастка", - сказаѓ яму лiдэр. "Iх будзе больш".
  
  Швед уздыхнуѓ крыху лягчэй, ужо ведаючы кошт агентам пад прыкрыццём i зараз не забыѓшыся аддаць iм належнае. Праца пад прыкрыццём была адным з самых падступных i лёсавызначальных метадаѓ палiцыi. Гэта быѓ рэдкi i каштоѓны агент, якi мог укаранiцца да ворага i тым самым выратаваць жыццi.
  
  СПЕЦНАЗ пракраѓся ѓ амаль разбураны пакой, затым павярнуѓ да далёкiх дзвярэй. Яна была адкрыта i затуляла тое, што вiдавочна было ѓваходам у склеп. Калi першы чалавек наблiзiѓся, знiзу пачулiся стрэлы, i куля зрыкашэцiла па пакоi.
  
  Далеч зiрнуѓ на Кензi. "Ёсць iдэi?"
  
  "Ты пытаешся ѓ мяне? Чаму?"
  
  "Можа быць, таму, што я ѓяѓляю, як у цябе самой будзе такi пакой".
  
  "Не хадзi вакол ды каля, чорт вазьмi, Даѓ, добра? Я не твой ручны кантрабандыст. Я тут толькi таму, што... таму што-"
  
  "Так, чаму ты тут?"
  
  "Я сапраѓды хацеѓ бы ведаць. Можа, мне варта пайсцi..." Яна павагалася, затым уздыхнула. "Паслухай, можа, ёсць iншы шлях унутр. Разумны злачынец не стаѓ бы спускацца туды без надзейнага шляху адыходу. Але з сапраѓднымi тэрарыстычнымi ячэйкамi? Хто ведае з такiмi ѓблюдкамi-самазабойцамi?"
  
  "У нас няма часу на роздум", - сказаѓ камандзiр спецназа, прысеѓшы побач. "Для гэтых хлопцаѓ гэта ролербол".
  
  Далеч назiраѓ, як каманда дастае светлашумавыя гранаты, адначасова абдумваючы словы Кензi. Наѓмысна суровыя, ён верыѓ, што за iмi хаваецца клапатлiвае сэрца цi, прынамсi, разбiтыя рэшткi такога. Кензi трэба было нешта, што дапамагло б сабраць гэтыя часткi разам - але як доѓга яна зможа шукаць, не губляючы ѓсякай надзеi? Магчыма, гэты карабель ужо пацярпеѓ крушэнне.
  
  Спецназ прасiгналiѓ, што яны гатовы, а затым зладзiѓ вар'яцкую форму пекла з дапамогай драѓляных усходаѓ. Калi гранаты адскочылi ѓнiз, а затым разарвалiся, каманды выйшлi наперад, Даль штурхнуѓ камандзiра за поѓл-пазiцыю.
  
  Сьмiт працiснуѓся мiма. "Варушце сваiмi азадкамi".
  
  Якiя беглi ѓнiз, яны былi неадкладна сустрэты аѓтаматным агнём. Далеч мiмаходам убачыѓ земляную падлогу, ножкi стала i скрынi са зброяй, перш чым наѓмысна саслiзнуѓ унiз па чатырох паверхах запар, дастаючы пiсталет i адкрываючы агонь у адказ. Сьмiт выгнуѓся перад iм, скочваючыся на дно i адпаѓзаючы ѓбок. Каманда спецпрызна наступала ззаду, прыгiнаючыся i не завагаѓшыся на лiнii агню. Кулi вярталiся стрэл за стрэлам, смяротныя залпы прашывалi падвал i вырывалi кавалкi з тоѓстых сцен. Калi Далеч упаѓ на зямлю ѓ самым нiзе, ён неадкладна ацанiѓ сцэнар.
  
  Тут былi чацвёра членаѓ ячэйкi, што адпавядала таму, што яны бачылi ѓ папярэднiм вочку. Трое стаялi на каленях, з вушэй цякла кроѓ, рукi былi прыцiснутыя да лба, у той час як чацвёрты, здавалася, не пацярпеѓ i моцна страляѓ у тых, хто нападаѓ. Магчыма, трое iншых прыкрывалi яго, але Даль iмгненна знайшоѓ спосаб займець жывога палоннага i прыцэлiѓся ѓ якi страляѓ.
  
  "О не!" Лiдэр спецназа невытлумачальнай выявай пранёсся мiма яго.
  
  "Гэй!" Тэлефанаваѓ Далеч. "Што-"
  
  Сярод найгоршага вiду пекла толькi тыя, хто адчуѓ гэта раней, могуць дзейнiчаць без паѓзы. Лiдэр спецназа вiдавочна заѓважыѓ знак, нешта знаёмае для яго, i думаѓ толькi аб жыццях сваiх калег. Калi Далеч нацiснуѓ на свой уласны спускавы кручок, ён убачыѓ, як тэрарыст выпусцiѓ з адной рукi зараджаную гранату, а iншы адкiнуѓ сваю зброю.
  
  "За Рамзеса!" - закрычаѓ ён.
  
  Падвал быѓ смяротнай пасткай, маленькiм пакоем, куды гэтыя iстоты заваблiвалi сваю ахвяру. Па пакоi раскiданыя iншыя пасткi, пасткi, якiя спрацуюць пры выбуху шрапнелi. Далеч стрэлiѓ тэрарысту памiж вачэй, хоць i ведаѓ, што жэст быѓ чыста акадэмiчным - гэта iх не выратавала б.
  
  Не ѓ гэтым маленькiм пакоi з цаглянымi сценамi, у цеснаце, калi адлiчваюцца апошнiя секунды перад выбухам гранаты.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Далеч бачыѓ, як свет пагрузiѓся ѓ цемру. Ён бачыѓ, як час замарудзiѓся да паѓзучага тэмпу, як бiццё кожнага жывога сэрца вымяраецца бясконцымi iмгненнямi. Калi граната адскочыла, падняѓшы пыл i бруд з падлогi малюсенькай грыбападобнай аблачынкай, яго куля ѓвайшла ѓ чэрап тэрарыста, прагрымеѓшы вакол, перш чым вырвацца са спiны i стукнуць у сцяну сярод шырокага фантана крывi. Цела аслабела, жыццё ѓжо сышло. Граната ѓпала для другога рыкашэту, i Даль пачаѓ адводзiць пiсталет ад сваёй асобы.
  
  Заставалiся каштоѓныя секунды.
  
  Трое тэрарыстаѓ усё яшчэ стаялi на каленях, якiя стагналi i пераможаныя, i яны не бачылi, што насоѓвалася. Хлопцы са спецназа спрабавалi стрымаць свой парыѓ цi ѓскараскацца назад па прыступках.
  
  Смiт перавёѓ погляд на Даля, апошняе бачанне ѓ яго жыццi.
  
  Далеч ведаѓ, што Кензi, Ларэн i Ёргi былi наверсе лесвiцы, i на iмгненне паспадзяваѓся, што яны былi дастаткова далёка ад эпiцэнтра.
  
  I ѓсё ж, гэта ѓсё для маiх дзяцей...
  
  Граната ѓзарвалася на пiку другога рыкашэту, гук на iмгненне стаѓ самым гучным, што швед калi-небудзь чуѓ. Затым усе гукi раптам сцiхлi, калi думка знiкла...
  
  Яго вочы былi скiраваны наперад, i ён не мог паверыць у тое, што яны бачылi.
  
  Лiдэр спецпрызна кiнуѓся бегчы з усiх сiл, ведаючы, што насоѓваецца, i быѓ поѓны рашучасцi выратаваць як мага больш людзей, iмгненна ѓсвядомiѓшы, што ён быѓ адзiным чалавекам, якi мог гэта зрабiць. Яго разбег ѓзнёс яго над гранатай, дазволiѓшы яму ѓпасцi прама на яе за долю секунды да таго, як яна ѓзарвалася. Праз кеѓлар, плоць i косцi ён здэтанаваѓ, але не зачапiѓ тых, хто стаяѓ, прыкаваны да месца ѓ пакоi. Выбух быѓ прыглушаны, а затым верш.
  
  Далеч прачысцiѓ горла, не ѓ сiлах паверыць уласным вачам. Самаадданасць яго калег заѓсёды зневажала яго, але гэта было на iншым узроѓнi.
  
  Я не... Я нават не ведаѓ яго iмя.
  
  I ѓсё ж тэрарысты схiлiлi перад iм каленi.
  
  Далеч збег па апошнiх некалькiх прыступках, слёзы засцiлалi яму вочы, нават калi ён штурхялямi перакулiѓ траiх мужчын на спiны. Сьмiт разарваѓ на iх курткi. Нiякiх выбухованебяспечных камiзэлек вiдаць не было, але ѓ аднаго мужчыны з рота пайшла пена, нават калi Смiт апусцiѓся на каленi побач з iм. Iншы курчыѓся ѓ агонii. Трэцi быѓ прыцiснуты да зямлi, нерухомы. Далеч сустрэѓ жудасны, як палярны капялюшык, погляд мужчыны са сваёй уласнай нянавiсцю. Кензi падышла i прыцягнула ѓвагу шведа, паглядзеѓшы на Даля, яе лёдзiста-блакiтныя вочы былi такiмi яснымi, халоднымi i перапоѓненымi пачуццямi, што здавалiся велiзарным, адтае пейзажам, i вымавiла аднымi вуснамi адзiныя словы, якiя яна змагла вымавiць.
  
  "Ён выратаваѓ нас, ахвяраваѓшы сабой. Я... я адчуваю сябе такiм недасканалым, такiм сумным у параѓнаннi з iм".
  
  Далеч, за ѓсе свае днi, нiколi не аказваѓся няздольным пракаментаваць. Ён зрабiѓ гэта зараз.
  
  Сьмiт абшукаѓ усiх траiх мужчын, знайшоѓшы яшчэ гранаты, кулi i стралковую зброю. Паперы i нататкi ѓ кiшэнях былi скамечаны, таму сабраныя мужчыны пачалi капацца ѓ iх.
  
  Iншыя падышлi да свайго загiнуѓшага лiдэра, схiлiѓшы галовы. Адзiн мужчына апусцiѓся на каленi i працягнуѓ руку, каб дакрануцца да спiны афiцэра.
  
  Трэцi тэрарыст памёр, якую б яд ён нi прыняѓ, проста дзеянне яду заняло больш часу, чым у яго калег. Далеч абыякава назiраѓ. Калi яго слухаѓка пiскнуѓ, i голас Мура запоѓнiѓ яго галаву, ён прыслухаѓся, але не змог прыдумаць адказу.
  
  "Пяць камер", - сказаѓ яму Мур. "Нашыя крынiцы высветлiлi, што ѓ Рамзеса ѓсяго пяць камер. Вы сутыкнулiся з двума, што пакiдае тры пакiнутыя. У цябе ёсць для мяне якая-небудзь новая iнфармацыя, Даѓ? Прывiтанне? Ты там? Што, чорт вазьмi, адбываецца?"
  
  Вар'ят Швед нацiснуѓ маленькую кнопку, якая адключала гук ад Мура. Ён хацеѓ хоць некалькi секунд выказаць сваю пашану ѓ цiшынi. Як i ѓсе мужчыны i жанчыны там, унiзе, ён выжыѓ толькi дзякуючы вялiзнай ахвяры аднаго чалавека. Гэты чалавек нiколi больш не ѓбачыць нi дзённага святла, нi заходзячага сонца, не адчуе, як цёплы ветрык авевае яго твар. Далеч выпрабаваѓ бы гэта дзеля яго.
  
  Да таго часу, пакуль ён быѓ жывы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Сямнаццаць хвiлiн.
  
  Дрэйк рушыѓ услед прыкладу Бо, зразаѓшы налева па 59-й i накiроѓваючыся прама ѓ хаос, якiм была Каламбус Серкл. На будынках злева ад яго луналi флагi, справа ляжала зялёная паласа, усеяная дрэвамi. Наперадзе ѓзвышаѓся шматкватэрны дом, у асноѓным са шкла, яго вокны прывiтальна паблiсквалi ѓ промнях усё яшчэ ѓзыходзячага сонца. Жоѓтае таксi прытармазiла каля абочыны, яго кiроѓца чакаѓ убачыць чатырох добра апранутых спрынтараѓ, якiя iмчацца за iм па тратуары, але Бо не ганараваѓ мужчыну другога погляду. Круг уяѓляѓ сабой шырокую бетонную прастору з вадаспадамi, статуямi i месцамi для сядзення. Турысты блукалi туды-сюды, пераѓпакоѓваючы заплечнiкi i папiваючы ваду. Дрэйк прарваѓся праз сярэдзiну групы спатнелых спартсменаѓ, затым прабег пад дрэвамi, якiя давалi хаця б невялiкi цень.
  
  Па-за полем зроку цiкаѓных вачэй.
  
  Кантраст памiж суровымi, неспакойнымi вулiцамi з iх шматлiкiмi крайнасцямi - велiчнымi, загрувашчанымi хмарачосамi, якiя супернiчаюць за месца сярод традыцыйных цэркваѓ уздоѓж адзiнай сiстэмы электрасетак, - i абсалютным светам i цiхамiрнасцю, якiя панавалi ѓ зелянiне справа ад яго, напоѓнiѓ Дрэйка пачуццём нерэ. Наколькi шалёным было гэтае месца? Наколькi гэта падобна на сон? Адрозненнi былi неверагодна экстрэмальнымi.
  
  Ён задавалася пытаннем, наколькi ѓважлiва Марш назiраѓ за iмi, але не занадта пярэчыѓ. Гэта можа прывесцi да гiбелi чалавека. На Радзiме нават зараз спрабавалi знайсцi канал, каб яны маглi адсачыць яго да крынiцы.
  
  Яркi шар павольна павярнуѓся налева, калi група паскорылася. Алiсiя i Мэй беглi блiзка ззаду, назiраючы, але не ѓ стане выкарыстоѓваць усе свае здольнасцi ѓ такiм тэмпе. Вораг можа быць дзе заѓгодна, кiм заѓгодна. Якi праязджаѓ мiма седан з прыцемненым шклом патрабаваѓ больш пiльнага агляду, але растварыѓся ѓдалечынi.
  
  Дрэйк праверыѓ час. Засталося адзiнаццаць хвiлiн.
  
  I ѓсё ж iмгненнi цiкалi, секунда за секундай. Бо запаволiѓся, калi над дарогай з'явiѓся светла-шэры будынак, якi Дрэйк адразу пазнаѓ. Працягваючы бегчы, ён павярнуѓся да Алiсii i Мэй. "У тым жа будынку, у якiм мы змагалiся падчас гiсторыi з Одзiнам. Чорт, здаецца, што прайшло цэлае жыццё."
  
  "Хiба верталёт не ѓрэзаѓся ѓ борт?" Спытала Алiсiя.
  
  "О так, i на нас напаѓ тыраназаѓр Рэкс".
  
  Музей натуральнай гiсторыi здаваѓся параѓнальна невялiкiм з гэтага ракурсу, памылка, калi такое наогул iснавала. Ад тратуара да парадных дзвярэй паднiмалiся прыступкi, у цяперашнi час запоѓненыя групай турыстаѓ. Змешаныя пахi дызеля i бензiну напалi на iх, калi яны спынiлiся ля абочыны. Шум рухавiкоѓ, гулкiя клаксоны i выпадковыя выкрыкi ѓсё яшчэ мучылi iх пачуццi, але, прынамсi, рух тут было ажыѓленым.
  
  "Не спыняйся цяпер", - сказала Алiсiя. "Мы паняцця не маем, дзе будзе ахова".
  
  Дрэйк паспрабаваѓ спынiць рух i дазволiць iм перасекчы. "Будзем спадзявацца, што ён не сказаѓ, што захварэѓ".
  
  На шчасце, паток транспартных сродкаѓ быѓ невялiкi, i групе ѓдалося даволi лёгка перабрацца праз дарогу. Апынуѓшыся ѓ падножжа прыступак музея, яны пачалi паднiмацца, але раптам спынiлiся, пачуѓшы ззаду сябе гучны вiск шын.
  
  Дрэйк падумаѓ: Сем хвiлiн.
  
  Яны ператварылiся ѓ сцэну нiчым не стрымванага вар'яцтва. Чатыры мужчыны выскачылi з машыны, трымаючы вiнтоѓкi напагатове. Дрэйк паспрабаваѓ ухiлiцца, адскокваючы ад дзвярэй музея i якiя разбрыдаюцца наведвальнiкаѓ. Бо хутка выхапiѓ сваю зброю i ѓзяѓ ворага на прыцэл. Раздалiся стрэлы. Крыкi разарвалi ранiцу на шматкi.
  
  Дрэйк высока падскочыѓ i нанёс нiзкi ѓдар, перакочваючыся пры ѓдары аб тратуар i iгнаруючы боль у тым месцы, дзе плячо прыняло на сябе ѓсю сiлу яго цела. Нападнiк заскочыѓ на капот седана i ѓжо трымаѓ Май на прыцэле. Дрэйк адкацiѓся да аѓтамабiля, а затым падняѓся, на шчасце, апынуѓшыся на адлегласцi выцягнутай рукi ад вiнтоѓкi. Ён працягнуѓ руку, становячыся больш вiдавочнай пагрозай i патрабуючы ѓвагi.
  
  Алiсiя нырнула ѓ iншы бок, расчысцiѓшы прыступкi i паставiѓшы конную статую Тэадора Рузвельта памiж сабой i нападалi. Тым не менш, яны стралялi, кулi ѓрэзалiся ѓ бронзавае лiццё. Алiсiя выцягнула сваю зброю i пракралася з другога боку. Двое мужчын зараз былi на дахах машын, ператвараючыся ѓ выдатныя мiшэнi. Грамадзянскiя разбеглiся ва ѓсе бакi, ачышчаючы тэрыторыю. Яна ѓзяла на прыцэл тэрарыста, якi ѓпаѓ на каленi, але бесперапынны паток яго агню перамясцiѓся на яе, прымусiѓшы яе схавацца.
  
  Мэй i Бо ѓцiснулiся ѓ невялiкую арку з паглыбленнямi каля галоѓнага ѓваходу ѓ музей, моцна сцяѓшыся, каб пазбегнуць патоку куль, якiя прашывалi сабе шлях па каменным муры. Бо стаяѓ тварам да сцяны, не ѓ сiлах паварушыцца, але Мэй глядзела вонкi, павярнуѓшыся спiной да француза.
  
  "Гэта... нiякавата," паскардзiѓся Барэгар.
  
  "I вельмi пашанцавала, што ты тонкi як чарацiнка", - адказала Май. Яна высунула галаву i дала залп. "Ведаеш, калi мы ѓпершыню сутыкнулiся з табой, здавалася, што ты часта пралазiць памiж расколiнамi ѓ сценах".
  
  "Гэта было б карысна прама зараз".
  
  "Як дым". Май зноѓ высунуѓся, адкрываючы агонь у адказ. Кулi прачэрцiлi маршрут над яе галавой.
  
  "Мы можам рухацца?"
  
  "Не, калi толькi ты не хочаш стаць перфараваным".
  
  Дрэйк зразумеѓ, што ѓ яго няма часу на тое, каб пусцiць у ход сваю ѓласную зброю, таму паспрабаваѓ перахапiць зброю свайго супернiка. Занадта позна ён зразумеѓ, што не можа дацягнуцца да яго - хлопец быѓ занадта высока, - а затым ён убачыѓ, як разгорнуты ствол паварочваецца ѓ яго бок.
  
  Няма куды iсцi.
  
  Iнстынкт працяѓ яго, як снарад. Адступiѓшы, ён ударыѓ нагой у акно машыны, разбiѓшы шкло, а затым нырнуѓ унутр якраз у той момант, калi тэрарыст адкрыѓ агонь. Ззаду яго тратуар успенiѓся. Дрэйк працiснуѓся праз шчылiну на кiроѓчае сядзенне, скура зарыпела, форма сядзенняѓ абцяжарвала яму праход. Ён ведаѓ, што будзе. Куля прабiла дах, сядзенне i падлогу аѓтамабiля. Дрэйк зашоркаѓ хутчэй. Цэнтральны адсек складаѓся з аддзялення для пальчатак i двух вялiкiх падшклянкаѓ, якiя далi яму нешта, завошта можна было ѓхапiцца, калi ён перакiдваѓ сваё цела на пасажырскае сядзенне. Яшчэ больш куль бязлiтасна адштабнавалi дах. Дрэйк ѓскрыкнуѓ, спрабуючы выйграць час. Струмень на iмгненне спынiѓся, але затым, калi Дрэйк адкiнуѓся назад i загрузiѓ акно, ён пачаѓся зноѓ з яшчэ большай хуткасцю.
  
  Дрэйк забраѓся на задняе сядзенне, куля прапалiла ранку пасярэдзiне яго спiны. Ён апынуѓся ѓ неахайнай кучы, задыханы i без iдэй. Момант прамаруджвання, вiдаць, прымусiѓ стрэлка таксама спынiцца, а затым мужчына трапiѓ пад агонь Алiсii. Дрэйк адчынiѓ заднюю дзверы знутры i выслiзнуѓ вонкi, уткнуѓшыся тварам у бетон i не бачачы, куды iсцi.
  
  Акрамя...
  
  Пад машынай. Ён перакацiѓся, ледзьве размясцiѓшыся пад транспартным сродкам. Цяпер яго погляду паѓстала чорная хадавая частка, трубы i выхлапная сiстэма. Яшчэ адна куля стрэлiла зверху, прабiѓшы шчылiну памiж рассунутымi V-вобразнымi цяглiцамi яго ног. Дрэйк выдыхнуѓ, цiха свiснуѓ.
  
  У гэтую гульню могуць гуляць двое.
  
  Перастаѓляючы ногi, ён прымусiѓ сваё цела рухацца па зямлi да пярэдняй часткi машыны, на хаду дастаючы свой "Глок". Затым, прыцэлiѓшыся праз папярэднiя кулявыя адтулiны, ён прыблiзна вызначыѓ, дзе павiнен быѓ знаходзiцца мужчына. Ён зрабiѓ шэсць стрэлаѓ запар, кожны раз крыху змяняючы становiшча, а затым хутка выбраѓся з-пад машыны.
  
  Тэрарыст упаѓ побач з iм, схапiѓшыся за жывот. Вiнтоѓка з грукатам упала побач з iм. Калi ён адчайна пацягнуѓся да яго, а таксама да пояса, Дрэйк стрэлiѓ у яго ва ѓпор. Рызыкi былi занадта вялiкiя, каб рызыкаваць, насельнiцтва занадта ѓразлiвае. Боль у цяглiцах раздзiрала яго, калi ён затым з цяжкасцю выпрастаѓся, выглядаючы з-за капота аѓтамабiля.
  
  Алiсiя выскачыла з-за статуi Рузвельта, выпусцiѓшы некалькi куль, перш чым зноѓ знiкнуць. Яе мэта знаходзiлася на пярэднiм канцы iншай машыны. Яшчэ двое тэрарыстаѓ спрабавалi прыцэлiцца ѓ Мэй i Бо, якiя, здавалася, нейкiм чынам уцiснулiся ѓ сцяну, але дакладная стральба Мэй стрымлiвала тэрарыстаѓ.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк.
  
  Дзве хвiлiны.
  
  Яны былi добра i па-сапраѓднаму оттрахал.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Дрэйк прыняѓ бой з тэрарыстамi. Вызвалiѓшы свой HK, ён засяродзiѓся на тых дваiх, якiя турбавалi Бо i Мэй. Адзiн упаѓ iмгненна, яго жыццё расцяклося па ѓсiм бетоне, цяжкая смерць для жорсткага сэрца. Iншы разгарнуѓся ѓ апошнi момант, атрымаѓшы кулю, але ѓсё ж змог адкрыць агонь у адказ. Дрэйк рушыѓ услед за кiдком чалавека з кулямi, пакiдаючы за сабой смерць. У рэшце рэшт, мужчыне не было куды iсцi, i ён спынiѓся, затым сеѓ i выпусцiѓ апошнюю чаргу ѓ бок Мэй, паколькi пiсталет Дрэйка паклаѓ канец яго пагрозе.
  
  Мэй прадбачыла гэта i павалiла Бо на падлогу. Француз запратэставаѓ, прызямлiѓшыся нязграбнай кучай, але Мэй утрымала яго локцямi зверху, прадухiляючы рух. Кавалкi адарвалiся ад сцяны прама там, дзе былi iх галовы.
  
  Бо ѓтаропiѓся ѓверх. "Merci, Mai."
  
  "Кi нi сынайдзе".
  
  Дрэйк да цяперашняга часу прыцягнуѓ увагу апошняга таго, хто застаѓся тэрарыста, але ѓсё гэта не мела значэння. Толькi жахлiвы страх у ягонай душы меѓ значэнне. Толькi адчайны стук яго сэрца меѓ значэнне.
  
  Яны прапусцiлi апошнi тэрмiн.
  
  Яго настрой крыху паднялося, калi ён убачыѓ, як Мэй i Бо забягаюць у музей, а затым Алiсiя выйшла з хованкi, каб адправiць апошняга тэрарыста ѓ бушуючае пекла, якога ён заслугоѓваѓ. Яшчэ адзiн чалавек сплывае крывёю на тратуары. Яшчэ адна душа страчана i прынесена ѓ ахвяру.
  
  Яны былi бясконцыя, гэтыя людзi. Яны былi бушуючым морам.
  
  Затым Дрэйк убачыѓ, як апошнi, як мяркуецца, мёртвы, тэрарыст падняѓся i, хiстаючыся, сышоѓ. Дрэйк падумаѓ, што на iм, вiдаць, была камiзэлька. Ён прыцэлiѓся ѓ пагойдваюцца плечы i стрэлiѓ, але куля прайшла ѓсяго ѓ мiлiметрах над мэтай. Павольна выдыхнуѓшы, ён прыцэлiѓся для другога стрэлу. Цяпер мужчына ѓпаѓ на каленi, а затым зноѓ падняѓся, i ѓ наступнае iмгненне ён уварваѓся ѓ натоѓп людзей, разявак, мясцовых жыхароѓ i дзяцей з фотаапаратамi, якiя спрабавалi адлюстраваць сваю хвiлiну славы ѓ Facebook або Instagram.
  
  Дрэйк, хiстаючыся, падышоѓ да Алiсii. "Дык гэта была адна з камер Рамзеса?"
  
  "Чатыры мужчыны. Дакладна так, як апiсваѓ Далеч. Гэта будзе трэцяе ячэйка, з якой мы сутыкнулiся як каманда".
  
  "I мы ѓсё яшчэ не ведаем умоѓ Марша".
  
  Алiсiя агледзела вулiцы вакол, дарогу i заглухлыя, кiнутыя машыны. Затым яна разгарнулася, калi крык Мэй прыцягнуѓ iх увагу.
  
  "У нас ёсць вартаѓнiк!"
  
  Дрэйк кiнуѓся ѓверх па прыступках, апусцiѓшы галаву, нават не спрабуючы прыбраць зброю. Гэта было ѓсё, гэта быѓ увесь iхнi свет. Калi б Марш патэлефанаваѓ, яны маглi-
  
  Хасэ Гансалес працягнуѓ яму мабiльны тэлефон. "Вы той самы ангелец?"
  
  Дрэйк закрыѓ вочы i прыклаѓ прыладу да вуха. "Балота. Ты прамаѓляеш з-"
  
  Смех Пiфii перапынiѓ яго. "Цяпер, зараз, не звяртайцеся да банальных лаянак. Праклёны - для неадукаваных, прынамсi, так мне казалi. Цi ѓсё наадварот? Але вiншую, мой новы сябар, ты жывы!"
  
  "Спатрэбiцца нешта большае, чым некалькi ѓдараѓ кулаком, каб адолець нас".
  
  "О, я ѓпэѓнены. Цi можа ядзерная бомба зрабiць гэта?"
  
  Дрэйк адчуваѓ, што мог бы працягваць гнеѓныя рэплiкi бясконца, але зрабiѓ свядомае намаганне, каб зашыць рот. Алiсiя, Мэй i Бо стоѓпiлiся вакол тэлефона, а Хасэ Гансалес назiраѓ за тым, што адбываецца з благiм прадчуваннем.
  
  "Кот праглынуѓ твой язык? О, i эй, якога чорта ты не адказваѓ на званкi Гансалеса?"
  
  Дрэйк прыкусiѓ верхнюю губу, пакуль не пацякла кроѓ. "Я прама тут".
  
  "Так, так, я бачу гэта. Але дзе ты быѓ... ммм... чатыры хвiлiны таму?"
  
  Дрэйк працягваѓ маѓчаць.
  
  "Бедны даѓнiна Хасэ быѓ вымушаны сам адказваць на званкi. Паняцця не меѓ, пра што я там балбачу".
  
  Дрэйк паспрабаваѓ адцягнуць Марша. "У нас ёсць куртка. Дзе-"
  
  "Ты не слухаеш мяне, ангелец. Ты спазнiѓся. Ты памятаеш пакаранне за спазненне?"
  
  "Балота. Хопiць валяць дурня. Ты хочаш, каб твае патрабаваннi былi выкананы цi не?"
  
  "Мае патрабаваннi? Ну, вядома, яны будуць выкананы, калi я вырашу, што я добры i гатовы. Цяпер, вы трое, будзьце добрымi салдацiкамi i чакайце прама там. Я проста закажу пару страѓ на вынас".
  
  Дрэйк вылаяѓся. "Не рабi гэтага. Не смей, чорт вазьмi, гэтага рабiць!"
  
  "Гавары хутчэй".
  
  Лiнiя абарвалася. Дрэйк ѓтаропiѓся ѓ тры пары зацкаваных вачэй i зразумеѓ, што яны былi ѓсяго толькi адлюстраваннем яго ѓласных. Яны пацярпелi няѓдачу.
  
  Гiганцкiм намаганнем яму ѓдалося ѓтрымацца ад таго, каб не раздушыць тэлефон. Алiсiя ѓзяла на сябе смеласць паведамiць аб немiнучай пагрозе Хоѓмленд. Май прымусiла Ганзалеса сцягнуць з сябе куртку.
  
  "Давай скончым з гэтым", - сказала яна. "Мы спраѓляемся з тым, што нам трэба, i рыхтуемся да таго, што можа адбыцца далей".
  
  Дрэйк вывучаѓ гарызонты, бетонныя i абсаджаныя дрэвамi, розумам i сэрцам далёкiя i раздушаныя самой iдэяй намераѓ Марша. У наступныя некалькi хвiлiн загiнуць нявiнныя, i калi ён зноѓ патрывае няѓдачу, iх будзе больш.
  
  "Марш збiраецца падарваць гэтую бомбу", - сказаѓ ён. "Што б ён нi сказаѓ. Калi мы не знойдзем гэта, пацерпiць ѓвесь свет. Мы стаiм на самым краi..."
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Марш засмяяѓся i з размаху павесiѓ трубку. Зоi прыцiснулася да яго яшчэ мацней. "Ты сапраѓды паказаѓ яму", - прамурлыкала яна.
  
  "О, так, i цяпер я збiраюся паказаць яму яшчэ больш".
  
  Марш дастаѓ яшчэ адзiн аднаразовы сотавы i праверыѓ нумар, якi ён ужо захаваѓ у памяцi. Упэѓнiѓшыся, што гэта тое, што трэба, ён хутка набраѓ нумар i пачаѓ чакаць. Якi адказаѓ голас, грубы i вялiкi, пацвердзiѓ яго чаканнi.
  
  "Ты ведаеш, што рабiць", - сказаѓ ён.
  
  "Адзiн? Цi два?"
  
  "Два, як мы i дамаѓлялiся. Тады рухайся далей на выпадак, калi ты мне зноѓ спатрэбiшся".
  
  "Вядома, бос. Я быѓ у курсе падзей праз прыкладанне майго мабiльнага тэлефона. Мне б напэѓна спадабалася што-небудзь з гэтага экшэна".
  
  Марш фыркнуѓ. "Ты тэрарыст, Стывен?"
  
  "Ну, не, я б не стаѓ адносiць сябе да гэтага класа. Не зусiм."
  
  "Рабi працу, за якую табе заплацiлi. Прама зараз."
  
  Марш пераключыѓ адзiн з экранаѓ на гарадскую камеру, проста мiнi-прылада назiрання, якую выкарыстоѓвалi суседнiя прадпрыемствы, каб сачыць за тым, хто прыходзiць i сыходзiць па тратуары. Стывен зладзiѓ бы хаос на гэтай канкрэтнай вулiцы, i Марш хацеѓ паглядзець.
  
  Зоi нахiлiлася, спрабуючы лепш разгледзець. "Такiм чынам, што яшчэ мы збiраемся зрабiць сёння?"
  
  Марш вылупiѓ вочы. "Табе гэтага недастаткова? I ты раптам здаешся крыху мяккай, крыху падатлiвай для жанчыны, запрошанай далучыцца да вялiкiх дрэнных Пiфiяѓ, мiс Зоi Шырс. Чаму гэта? Гэта таму, што табе падабаецца ѓва мне вар'яцтва?"
  
  "Я так думаю. I больш, чым проста няшмат. Можа быць, шампанскае ѓдарыла мне ѓ галаву".
  
  "Добра. А цяпер заткнiся i глядзi".
  
  Наступныя некалькi iмгненняѓ разгортвалiся так, як таго хацеѓ Марш. Нармальныя мужчыны i жанчыны ѓздрыгнулi б ад убачанага, нават крутыя, але Марш i Шырс глядзелi на гэта з халоднай адасобленасцю. Затым Маршу запатрабавалася ѓсяго пяць хвiлiн, каб захаваць зняты матэрыял i адправiць яго ангельцу вiдэапаведамленнем з прымацаванай цыдулкай: Адпраѓце гэта на Радзiму. Я хутка звяжыцеся з вамi.
  
  Ён абхапiѓ Зоi адной рукой. Разам яны вывучалi наступны сцэнар пагонi, у якiм ангелец i тры ягоныя паплечнiкi насамрэч ведалi, што яны прыбудуць занадта позна, яшчэ нават не пачаѓшы. Выдатна. I хаос у канцы... неацэнны.
  
  Марш успомнiѓ, што ѓ пакоi былi i iншыя людзi. Асноѓнае вочка Рамзеса i яе чальцы. Яны так цiха сядзелi ѓ далёкiм куце кватэры, што ён ледзь мог успомнiць iх твары.
  
  "Гэй", - паклiкаѓ ён. "У лэдзi скончылася шампанскае. Не мог бы хто-небудзь з вас, бадзяг, прывесцi яе ѓ парадак?"
  
  Падняѓся мужчына, у яго вачах было столькi пагарды, што Марш здрыгануѓся. Але выраз быѓ хутка замаскiраваны i ператварыѓся ѓ хуткае калыханне галавой. "Вядома, магу".
  
  "Выдатна. Яшчэ адной бутэлькi павiнна хапiць".
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  Дрэйк назiраѓ, як Май расшпiльвае куртку ахоѓнiка, пакуль яна шукала спiс патрабаванняѓ. Алiсiя i Бо аглядалi збiраецца натоѓп, амаль упэѓненыя, што апошнi пакiнуты член трэцяй ячэйкi зробiць якi-небудзь крок. "Хоумленд" быѓ у дарозе, заставалася ѓсяго дзве хвiлiны. Непадалёк завылi сiрэны, калi сабралiся копы. Дрэйк ведаѓ, што да цяперашняга часу кульмiнацыйныя iнцыдэнты прымусяць усiх жыхароѓ Нью-Ёрка нервавацца, а турыстаѓ - трапятаць. Магчыма, было б нядрэнна, калi б людзi трымалiся далей ад вулiц, але што яшчэ насамрэч мог зрабiць Белы дом?
  
  Дроны з дэтэктарамi радыяцыi кружылi ѓ небе. Металадэтэктары спынялi ѓсiх, хто заслугоѓваѓ увагi, i многiх, хто не заслугоѓваѓ. Армiя i Гняздо былi тут. Па вулiцах блукала так шмат агентаѓ, што гэта было падобна на сустрэчу ветэранаѓ. Калi б Мiнiстэрства ѓнутраных справаѓ, ФБР, ЦРУ i АНБ выконвалi сваю працу правiльна, то Марш, напэѓна, быѓ бы знойдзены.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк. Прайшло крыху больш за гадзiну з таго часу, як пачаѓся гэты кашмар.
  
  Гэта ѓсё?
  
  Алiсiя штурхнула яго локцем. "Яна сёе-тое знайшла".
  
  Дрэйк назiраѓ, як Май выняла складзены лiст паперы з сапсаванай курткi Гансалеса.
  
  Жыхар Нью-Ёрка зморшчыѓся пры выглядзе яе i ѓзяѓ у кожную руку па падраным рукаве. "Дасць горад мне кампенсацыю ... кампенсуе-"
  
  "Горад можа даць табе некалькi парадаѓ", - рашуча заявiла Алiсiя. "У наступны раз выкарыстоѓвайце крыху цёплага масла. Не плацi за дрэнную кампанiю".
  
  Ганзалес заткнуѓся i ѓцёк.
  
  Дрэйк падышоѓ да Мэй. Патрабаваннi Марша былi надрукаваны на белым лiсце фармату А4 самым буйным шрыфтам. У цэлым, яны былi даволi прамалiнейныя.
  
  "Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ", - зачытала Май. "I больш нiчога".
  
  Пад патрабаваннем была прапанова, напiсаная кантрастуючым дробным почыркам.
  
  "Падрабязнасцi хутка рушаць услед".
  
  Дрэйк сапраѓды ведаѓ, што гэта значыць. "Нас збiраюцца адправiць у чарговую пагоню за нязбытным".
  
  Барэгар назiраѓ за натоѓпам. "I мы, без сумневу, застаемся пад назiраннем. Несумненна, гэтым разам мы зноѓ патрываем няѓдачу".
  
  Дрэйк страцiѓ рахунак мабiльным тэлефонам, паднятым якi сабраѓся натоѓпам, затым пачуѓ глухое гудзенне сiгналу паведамлення на сваiм мабiльным i праверыѓ экран. Яшчэ да таго, як ён нацiснуѓ на спасылку на вiдэа, яго скура галавы пачала свярбець ад глыбокага прадчування. "Хлопцы", - сказаѓ ён i трымаѓ прыладу на адлегласцi выцягнутай рукi, пакуль яны тоѓпiлiся вакол.
  
  Здымак быѓ крупчастым i чорна-белым, але камера працавала стабiльна i выразна паказала адзiн з горшых кашмараѓ Дрэйка. "Гэта бессэнсоѓна", - сказаѓ ён. "Забiваць людзей, якiя паняцця не маюць, што адбываецца. Гэта не для запалохвання, гэта не дзеля выгады. Гэта для..." Ён не мог працягваць.
  
  "Прыемна", - выдыхнула Май. "Мы кожны дзень выкопваем усё больш такiх донных кармушак. I горш за ѓсё тое, што яны жывуць у самым сэрцы нашых суполак".
  
  Дрэйк не стаѓ губляць нi хвiлiны, а адправiѓ спасылку на Хоѓмленд. Той факт, што Марш, здавалася, змог дастаць нумар свайго мабiльнага тэлефона з паветра, не быѓ асаблiва дзiѓным, улiчваючы ѓсё, чаго ён дасягнуѓ на дадзены момант. Тэрарысты, якiя дапамагалi яму, былi вiдавочна больш, чым проста выдаткоѓванымi пяхотнiкамi.
  
  Дрэйк назiраѓ, як копы робяць сваю працу. Алiсiя прысунулася да яго блiжэй, затым наѓздагад задрала штанiну сваiх штаноѓ. "Ты бачыш гэта?" - Вымавiла яна нараспеѓ. "Атрымаѓ гэта, калi ты спрабаваѓ надзерцi мне азадак у пустынi. I гэта ѓсё яшчэ страшэнна свежа. Вось як хутка гэтая штука прасоѓваецца наперад".
  
  Яе словы зрабiлi на Дрэйка не адно ѓражанне. Быѓ успамiн аб iх сувязi, iх новай цяге; выснова для Мэй i Бо, што памiж iмi нешта адбылося; i больш вiдавочная спасылка на яе ѓласнае жыццё да гэтага часу - як хутка яна развiвалася i як яна спрабавала запаволiць падзеi.
  
  На прамой лiнii агню.
  
  "Калi мы перажывем гэта", - сказаѓ ён. "Team SPEAR бярэ тыднёвы водпуск".
  
  "Торсцi ѓжо забранiраваѓ бiлеты на Барбадас", - сказала Алiсiя.
  
  "Што адбылося ѓ пустынi?" Май задумалася.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк, затым на тэлефон, ахоплены дзiѓным, сюррэалiстычным момантам. Сутыкнуѓшыся з непатрэбнай смерцю i нарастаючай пагрозай, з бясконцай пагоняй i жорсткай бiтвай, яны зараз штурхалi пяткамi i былi вымушаны ѓзяць некалькi хвiлiн перадышкi. Вядома, iм трэба было час, каб пазбавiцца ад напружання, якi расце турботы, якi ѓ канчатковым вынiку магло прывесцi да iх гiбелi ... Але спосаб Алiсii рабiць гэта заѓсёды быѓ некалькi нестандартным.
  
  "Бiкiнi. Пляж. Сiнiя хвалi", - сказала Алiсiя. "Гэта я".
  
  "Ты бярэш з сабой свайго новага лепшага сябра?" Май усмiхнулася. "Кензi?"
  
  "Ведаеш, Алiсiя, я не думаю, што Даль забранiраваѓ камандны водпуск", - сказаѓ Дрэйк, толькi напалову пажартаваѓшы. "Хутчэй за сямейны адпачынак".
  
  Алiсiя зароѓ. "Што за вырадак. Мы сям'я".
  
  "Так, але не так, як ён хоча. Ведаеш, Джаане i Далю трэба крыху часу".
  
  Але Алiсiя цяпер пiльна глядзела на Мэй. "I ѓ адказ на гэтую першапачатковую насмешку, Спрайт, не, я думаѓ аб тым, каб узяць Дрэйкi. Цябе гэта задавальняе?"
  
  Дрэйк хутка адвёѓ погляд, падцiснуѓшы вусны ѓ бязгучным свiсце. Ззаду сябе ён пачуѓ каментар Бо.
  
  "Цi азначае гэта, што нам з табой зараз канец?"
  
  Голас Мэй заставаѓся спакойным. "Я думаю, гэта вырашаць Мэту".
  
  О дзякуй. Вялiкi дзякуй, чорт вазьмi.
  
  Гэта прагучала амаль з палёгкай, калi зазванiѓ ягоны ѓласны тэлефон. "Так?"
  
  "Марш сюды. Цi гатовы мае маленькiя салдацiкi да хуткай прабежкi?"
  
  "Ты забiѓ тых нявiнных людзей. Калi мы сустрэнемся, я ѓбачу, што ты адкажаш за гэта".
  
  "Не, сябар, гэта ты збiраешся адказаць. Вы чыталi мае патрабаваннi, так? Пяцьсот мiльёнаѓ. Гэта справядлiвая сума для горада, поѓнага мужчын, жанчын i маленькiх занудаѓ".
  
  Дрэйк закрыѓ вочы, сцiснуѓшы зубы. "Што далей?"
  
  "Рэквiзiты для аплаты, зразумела. Адпраѓляйцеся на цэнтральны вакзал. Яны чакаюць унутры адной з цэнтральных кавярняѓ". Ён згадаѓ iмя. "Акуратна складзены i засунуты ѓ канверт, якi нейкая добрая душа прыляпiла да нiжняга боку апошняга столiка ѓ далёкiм канцы стойкi. Павер мне, ты зразумееш, калi дабярэшся туды".
  
  "А калi мы гэтага не зробiм?" Дрэйк не забыѓся нi аб якi ѓцёк члене вочка, нi аб iснаваннi па меншай меры яшчэ двух вочак.
  
  "Тады я выклiку наступнага асла, каб ён перанёс мой груз i ѓзарваѓ пончыкавую. Цябе гэта задавальняе?"
  
  Дрэйк на iмгненне пафантазiраваѓ аб тым, што ён мог бы зрабiць з Маршам, калi яны схопяць яго. "Як доѓга?"
  
  "О, дзесяцi хвiлiн павiнна хапiць".
  
  "Дзесяць хвiлiн? Гэта лухта сабачая, Марш, i ты гэта ведаеш. Цэнтральны вакзал знаходзiцца больш за ѓ дваццацi хвiлiнах язды адсюль. Магчыма, удвая больш".
  
  "Я нiколi не казаѓ, што ты павiнен iсцi".
  
  Дрэйк сцiснуѓ кулакi. Iх рыхтавалi да правалу, i яны ѓсё гэта ведалi.
  
  "Вось што я табе скажу", - сказаѓ Марш. "Каб даказаць, што я магу быць згаворлiвым, я змяню гэта на дванаццаць хвiлiн. I лiчачы..."
  
  Дрэйк кiнуѓся бегчы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Дрэйк выбег на дарогу, калi Бо набiраѓ каардынаты Цэнтральнага вакзала ѓ сваiм GPS. Алiсiя i Мэй беглi на крок ззаду. Аднак на гэты раз Дрэйк не планаваѓ здзяйсняць падарожжа на капытах. Нягледзячы на неверагодна напружаны графiк, усталяваны Маршам, спроба павiнна была быць зроблена. Тры машыны былi кiнуты каля музея, дзве Corollas i Civic. Ёркшырэц не ѓдастоiѓ iх другога позiрку. Тое, чаго ён хацеѓ, было нечым...
  
  "Залазь!" Алiсiя стаяла каля адчыненых дзвярэй Civic.
  
  "Недастаткова халаднавата", - сказаѓ ён.
  
  "Мы не можам марнаваць час, стоячы тут у чаканнi -"
  
  "Гэтага хопiць", - Дрэйк убачыѓ за павольна якая рухаецца шпацырам на канях i павозцы, якая толькi што выехала з Цэнтральнага парка, туды, дзе магутны пiкап F150 стаяѓ на халастым ходу ѓ абочыны.
  
  Ён кiнуѓся да яго.
  
  Алiсiя i Мэй iрванулi следам. "Ён, блядзь, здзекуецца?" Алiсiя накiнулася з тырадай на Мэй. "Я нi завошта не паеду верхам на канi. Нi за што!"
  
  Яны праслiзнулi мiма жывёлы i хутка папрасiлi кiроѓцу пазычыць iм свой аѓтамабiль. Дрэйк нацiснуѓ на педаль газу, абпальваючы гуму, калi ён iрвануѓ прэч ад бардзюра. Бо паказаѓ направа.
  
  "Прайдзi на iм праз Цэнтральны парк. Гэта 79-я вулiца папярочная i вядзе да Мэдысан-авеню".
  
  "Люблю гэтую песню", - раѓнула Алiсiя. "А дзе "ѓ Цiфанi"? Я галодны."
  
  Бо кiнуѓ на яе дзiѓны погляд. "Гэта не рэстаран, Майлз".
  
  "А Мэдысан авеню была поп-групай", - сказаѓ Дрэйк. "Пад кiраѓнiцтвам Чэйнi Коѓтса. Як быццам нехта мог калi-небудзь забыць яе". Ён праглынуѓ, раптам успомнiѓшы.
  
  Алiсiя хмыкнула. "Лухта сабачая. Я проста збiраюся спынiць спробы падняць настрой. Ёсць якiя-небудзь прычыны для гэтага, Дрэйкi? Яна была шлюхай?"
  
  "Гэй, трымайся!" Ён накiраваѓ паскараючы аѓтамабiль на 79-ю вулiцу, якая ѓяѓляла сабой адзiную шырокую паласу, акружаную высокай сцяной з навiсаючымi дрэвамi. "Можа быць, пiнап. I выдатная вядучая".
  
  "Сцеражыся!"
  
  Папярэджанне Мэй выратавала iх машыну, калi "Сiльверада" пранёсся над цэнтральным рэзервам вышынёй у дзюйм i паспрабаваѓ пратаранiць iх. Дрэйк заѓважыѓ твар за рулём - апошняга члена трэцяй ячэйкi. Ён нацiснуѓ на педаль газу, прымушаючы ѓсiх вярнуцца на свае месцы, калi iншая машына разгарнулася i кiнулася ѓ пагоню. Раптам iх гонка па Цэнтральным парку набыла значна больш смяротны характар.
  
  Кiроѓца Silverado вёѓ машыну з безразважнай самааддачай. Дрэйк скiнуѓ хуткасць, каб аб'ехаць некалькi таксi, але iх праследавальнiк скарыстаѓся магчымасцю i ѓдарыѓ iх ззаду. F150 тузануѓся i вiльнуѓ, але затым без праблем выправiѓся. "Сiльверада" збiѓ таксi, з-за чаго яно, круцячыся, вылецела на iншую праезную частку, дзе ѓрэзалася ѓ падпорную сцяну. Дрэйк рэзка павярнуѓ налева, затым направа, каб абагнаць чараду таксi, а затым дадаѓ хуткасць на адкрытым участку дарогi.
  
  Тэрарыст ззаду iх высунуѓся са свайго акна з пiсталетам у руцэ.
  
  "Кладзiся!" Дрэйк закрычаѓ.
  
  Кулi прабiвалi кожную паверхню - машыну, дарогу, сцены i дрэвы. Мужчына быѓ не ѓ сабе ад гневу, узбуджэння i, верагодна, нянавiсцi таксама, не клапоцячыся аб прычыненай iм шкодзе. Бо, якi сядзеѓ на заднiм сядзеннi F150, выцягнуѓ "Глок" i стрэлам выбiѓ задняе шкло. Халоднае паветра ѓварвалася ѓ кабiну.
  
  Злева з'явiѓся шэраг будынкаѓ, а затым некалькi пешаходаѓ, якiя ходзяць па тратуары наперадзе. Дрэйк бачыѓ зараз толькi выбар Д'ябла - выпадковая смерць мiнака або спазненне на Цэнтральны вакзал i сутыкненне з наступствамi.
  
  Засталося восем хвiлiн.
  
  Згарнуѓшы на 79-ю вулiцу, Дрэйк заѓважыѓ наперадзе кароткi тунэль, над якiм навiсалi зялёныя галiны. Калi яны ѓвайшлi ѓ кароткачасовую цемру, ён нацiснуѓ на педаль тормазу, спадзеючыся, што iх праследавальнiк урэжацца ѓ сцяну цi, прынамсi, страцiць свой пiсталет у хаосе. Замест гэтага ён аб'ехаѓ iх, моцна вядучы машыну, страляючы з бакавога акна, калi праязджаѓ мiма.
  
  Яны ѓсе прыгнулася, калi вылецела iх уласнае акно, свiст кулi амаль верш, перш чым яны пачулi яго. Цяпер Алiсiя сама высунула галаву, нацэлiла пiсталет i стрэлiла ѓ "Сiльверада". Наперадзе ён паскорыѓся, а потым запаволiѓся. Дрэйк хутка скарацiѓ адставанне. З'явiѓся яшчэ адзiн мост, i зараз рух быѓ стабiльным па абодва бакi ад падвойных жоѓтых лiнiй. Дрэйк скарачаѓ разрыѓ, пакуль iх уласнае крыло амаль не кранула задняй частцы iншай машыны.
  
  Тэрарыст разгарнуѓся ѓсiм целам i накiраваѓ пiсталет праз плячо.
  
  Алiсiя стрэлiла першай, куля разнесла ѓ пыл задняе шкло "Сiльверада". Вадзiцель, вiдаць, уздрыгнуѓ, таму што яго аѓтамабiль вiльнуѓ, ледзь не выехаѓшы на паласу сустрэчнага руху i выклiкаѓшы меладычны выбух клаксонаѓ. Алiсiя высунулася яшчэ далей.
  
  "Гэты кавалак светлых валасоѓ, якi раздзiмаецца вакол", - сказала Мэй. "Проста нагадвае мне пра нешта. Як яны зараз iх называюць? Гэта ... коллi?"
  
  Яшчэ стрэлы. Тэрарыст адкрыѓ агонь у адказ. Дрэйк выкарыстоѓваѓ тэхнiку ѓхiлення ад кiравання настолькi бяспечна, наколькi мог. Струмень машын наперадзе зноѓ парадзеѓ, i ён скарыстаѓся шанцам абагнаць "Сiльверада", выкiроѓваючы на сустрэчную паласу дарогi. За яго спiной Мэй апусцiла акно i разрадзiла абойму ѓ iншую машыну. Дрэйк адкiнуѓся назад i вывучыѓ выгляд ззаду.
  
  "Ён усё яшчэ наблiжаецца".
  
  Нечакана Цэнтральны парк скончыѓся, i ажыѓленае скрыжаванне на Пятай авеню, здавалася, выскачыѓ прама на iх. Машыны запавольвалi ход, спынялiся, а пешаходы шпацыравалi на скрыжаваннях i выстройвалiся ѓздоѓж тратуараѓ. Дрэйк кiнуѓ хуткi погляд на афарбаваныя жоѓтым стоп-сiгналы, якiя ѓ дадзены момант былi зялёнымi.
  
  Звышдоѓгiя белыя аѓтобусы сталi па абодва бакi Пятай авеню. Дрэйк рэзка затармазiѓ, але тэрарыст зноѓ урэзаѓся ѓ iх заднiя фары. Праз руль ён адчуѓ, як задняя частка тузаецца, убачыѓ патэнцыял для катастрофы i вывернуѓ з кручэння, каб аднавiць кантроль. Аѓтамабiль выраѓняѓся, праскочыѓшы скрыжаванне, Сiльверада ѓсяго ѓ дзюйме ззаду.
  
  Аѓтобус паспрабаваѓ выехаць перад iмi, не пакiнуѓшы Дрэйку iншага выбару, акрамя як праехаць па ѓсiм яго левым баку i выехаць на сярэдзiну дарогi. Метал заскрыгатаѓ, i шкло рассыпалася па яго каленях. "Сiльверада" урэзаѓся ѓ яго следам.
  
  "Пяць хвiлiн", - цiха сказаѓ Бо.
  
  Не марнуючы часу, ён дадаѓ хуткасць. Неѓзабаве ѓ поле зроку здалася Мэдысан-авеню, шэры фасад "Чэйз Бэнк" i чорны "Дж.Крю" запаѓняюць поле зроку наперадзе.
  
  "Яшчэ двое", - сказаѓ Бо.
  
  Разам гоначныя машыны iмчалiся ад невялiкага адрыву да невялiкага адрыву, разбiваючы машыны ѓ бакi i аб'язджаючы павальнейшыя перашкоды. Дрэйк увесь час нацiскаѓ на клаксон, шкадуючы, што ѓ яго няма якой-небудзь сiрэны, а Алiсiя страляла ѓ паветра, каб прымусiць пешаходаѓ i кiроѓцаѓ хутка расступацца. Машыны палiцыi Нью-Ёрка ѓжо раѓлi, пакiдаючы за сабой разбуральны след. Ён ужо заѓважыѓ, што адзiнымi машынамi, да якiх, здавалася, адносiлiся з павагай, былi вялiкiя чырвоныя пажарныя машыны.
  
  "Наперадзе", - сказаѓ Бо.
  
  "Зразумеѓ", Дрэйк убачыѓ праход, якi вядзе на Лексiнгтон-авеню, i накiраваѓся да яго. Запусцiѓшы рухавiк, ён рэзка завёѓ машыну за кут. Ад шын павалiѓ дым, прымушаючы людзей крычаць па ѓсiм тратуары. Тут, на новай дарозе, аѓтамабiлi былi прыпаркаваны ѓшчыльную абапал, а хаос з платформаѓ, фургонаѓ i вулiц з аднабаковым рухам прымушаѓ варажыць нават лепшых кiроѓцаѓ.
  
  "Ужо недалёка", - сказаѓ Бо.
  
  Дрэйк убачыѓ свой шанец наперадзе, калi струмень машын парадзеѓ. "Май", - сказаѓ ён. "Ты памятаеш Бангкок?"
  
  Плыѓна, як пераключэнне перадач у суперкары, Май уставiла новую краму ѓ свой "Глок" i адшпiлiла рамень бяспекi, ерзая на сваiм сядзеннi. Алiсiя ѓтаропiлася на Дрэйка, а Дрэйк ѓтаропiѓся ѓ люстэрка задняга выгляду. "Сiльверада" наблiжаѓся з усiх сiл, спрабуючы пратаранiць iх, калi яны наблiжалiся да Цэнтральнага вакзала i якi кiшыць натоѓпу.
  
  Май прыѓзнялася на сваiм сядзеннi, высоѓваючыся з ужо разбiтага задняга акна i пачынаючы штурхаць.
  
  Алiсiя штурхнула Дрэйка локцем. "Бангкок?"
  
  "Гэта не тое, што ты думаеш".
  
  "О, гэтага нiколi не бывае. Ты будзеш казаць мне, што тое, што адбылося ѓ Тайландзе, застанецца ѓ Тайландзе далей."
  
  Май праслiзнула праз невялiкую шчылiну, раздзiраючы вопратку, але прымушаючы сваё цела рухацца далей. Дрэйк убачыла момант, калi на яе наляцеѓ вецер, калi пясок зашчыпаѓ ёй вочы. Ён убачыѓ момант, калi якi пераследвае тэрарыст у шоку мiргнуѓ.
  
  "Сiльверада" наблiзiѓся, шакiруюча блiзка.
  
  Май саскочыла на кузаѓ грузавiка, расставiѓшы ногi, i падняла сваю зброю. Яна прыцэлiлася, а затым пачала страляць з задняй часткi грузавiка, кулi разбiлi вокны iншай машыны. Мiма марудлiва праязджалi будынкi, аѓтобусы i лiхтарныя слупы. Май нацiскала на курок зноѓ i зноѓ, не звяртаючы ѓвагi на вецер i рух машыны, засяродзiѓшыся толькi на чалавеку, якi ѓ адваротным выпадку забiѓ бы iх.
  
  Дрэйк трымаѓ руль як мага ѓстойлiвей, хуткасць заставалася сталай. На гэты раз перад iмi не праехала нiводнай машыны, аб чым ён малiѓся. Мэй цвёрда стаяла на нагах, i яе канцэнтрацыя непазбежна была захоплена толькi нечым адным. Дрэйк быѓ яе праваднiком.
  
  "Цяпер!" - крыкнуѓ ён ва ѓвесь голас.
  
  Алiсiя разгарнулася, як дзiця, якi выпусцiѓ цукерку са спiнкi сядзення. "Што яна збiраецца рабiць?"
  
  Дрэйк нацiскаѓ на тормазы вельмi мякка, па мiлiметры за раз. Май уставiла другую абойму, а затым пабегла ѓверх па кузаве грузавiка, прама да задняй дзверы. Вочы кiроѓцы "Сiльверада" пашырылiся яшчэ больш, калi ён убачыѓ, як дзiкi нiндзя бяжыць прама на яго якi паскараецца аѓтамабiль ад iншага!
  
  Май дабралася да заднiх дзвярэй i падскочыла ѓ паветра, размахваючы нагамi i размахваючы рукамi. Быѓ момант, перш чым гравiтацыя пацягнула яе ѓнiз, калi яна грацыёзна апiсала дугу ѓ разрэджаным паветры, увасабленне ѓтоенасцi, майстэрства i прыгажосцi, але затым яна цяжка апусцiлася на капот машыны iншага мужчыны. Яна iмгненна сагнулася, дазволiѓшы сваiм нагам i каленам прыняць удар на сябе i захаваць раѓнавагу. Прызямлiцца на непадатлiвы метал было няпроста, i Май хутка паляцела наперад, да вышчэрбленага лабавога шкла.
  
  Кiроѓца "Сiльверада" рэзка тармазiѓ, але ѓсё ж здолеѓ накiраваць пiсталет ёй у твар.
  
  Май расставiла каленi, калi раптоѓны ѓдар прайшоѓ скрозь яе, умацоѓваючы пазваночнiк i плечы. Яе зброя заставалася ѓ яе руках, ужо накiраванае на тэрарыста. Два стрэлы, i ён захрыпеѓ, яго нага ѓсё яшчэ была на педалi тормазу, кроѓ прахарчавала яго кашулю спераду i ён рэзка ѓпаѓ наперад.
  
  Май запаѓзла на капот машыны, прасунула руку ѓнутр лабавога шкла i выцягнула вадзiцеля вонкi. Яна нi завошта не дазволiла б яму праявiць ветласць у выглядзе аднаѓлення сiл. Яго поѓныя болi вочы сустрэлiся з яе i паспрабавалi зафiксавацца.
  
  "Як... як ты-"
  
  Май ударыла яго кулаком у твар. Затым яна ѓтрымалася, калi машына ѓрэзалася ѓ заднюю частку "Дрэйка". Ангелец наѓмысна скiнуѓ хуткасць, каб злавiць беспiлотны аѓтамабiль да таго, як ён разгорнецца ѓ якiм-небудзь небяспечным, выпадковым кiрунку.
  
  "Дык гэта тое, што ты рабiѓ у Бангкоку?" Спытала Алiсiя.
  
  "Нешта накшталт гэтага".
  
  "I што адбылося далей?"
  
  Дрэйк адвёѓ погляд. "Паняццi не маю, каханая".
  
  Яны расчынiлi дзверы, двойчы прыпаркаваѓшыся побач з таксi, як мага блiжэй да Цэнтральнага вакзала, наколькi гэта было магчыма. Мiрныя жыхары падалiся назад, вытарэшчваючыся на iх. Разумныя павярнулiся, каб бегчы. Яшчэ дзясяткi дасталi мабiльныя тэлефоны i пачалi фатаграфаваць. Дрэйк выскачыѓ на тратуар i iмгненна перайшоѓ на бег.
  
  "Час выйшаѓ", - прамармытаѓ Барэгар побач з iм.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  Дрэйк уварваѓся ѓ галоѓную залу цэнтральнага вакзала. Велiзарная прастора зеѓрала злева i справа i высока ѓверсе. Блiскучыя паверхнi i палiраваныя падлогi зрынулi сiстэму ѓ шок, паѓсюль мiгацелi табло адпраѓлення i прыбыцця, а людскi наплыѓ здаваѓся бесперапынным. Бо нагадаѓ iм назву кафэ i паказаѓ iм папавярховы план тэрмiнала.
  
  "Галоѓны вестыбюль", - сказала Май. "Звярнiце направа, мiма эскалатараѓ".
  
  Iмчачыся, выгiнаючыся, выконваючы дзiѓныя акрабатычныя трукi, проста каб пазбегнуць сутыкненнi, каманда прарвалася праз станцыю. Праходзiлi хвiлiны. Мiма праносiлiся кавярнi, крамы бельгiйскага шакаладу i прылаѓкi з абаранкамi, ад iх змешаных водараѓ у Дрэйка кружылася галава. Яны заехалi ѓ так званы Лексiнгтонскi пасаж i пачалi запавольваць ход.
  
  "Вось так!"
  
  Алiсiя пабегла далей, працiскаючыся праз вузкi ѓваход у адно з самых маленькiх кафэ, якiя Дрэйк калi-небудзь бачыѓ. Амаль несвядома яго розум падлiчваѓ таблiцы. Не складана, iх было ѓсяго тры.
  
  Алiсiя адштурхнула мужчыну ѓ шэрым палiто ѓбок, затым упала на каленi побач з чорнай паверхняй. Стальнiца была завалена непатрэбным хламам, крэслы нядбайна расстаѓлены. Алiсiя пашнарыла ѓнiзе i неѓзабаве вынырнула, трымаючы ѓ руках белы канверт, яе погляд быѓ поѓны надзеi.
  
  Дрэйк назiраѓ за тым, што адбываецца на адлегласцi некалькiх крокаѓ, але не англiчанка. Замест гэтага ён назiраѓ за персаналам i клiентамi, за тымi, хто праходзiѓ звонку, i, у прыватнасцi, за адным iншым месцам.
  
  Дзверы ѓ дапаможнае памяшканне.
  
  Цяпер яна адкрылася, цiкавая жаночая постаць высунула галаву. Амаль адразу ж яна сустрэлася поглядам з адзiным мужчынам, якi глядзiць прама на яе - Мэтам Дрэйкам.
  
  НЕ...
  
  Яна падняла партатыѓны тэлефон. Я думаю, гэта для цябе, аднымi вуснамi сказала яна.
  
  Дрэйк кiѓнуѓ, працягваючы назiраць за ѓсiм раёнам. Алiсiя разарвала канверт i затым нахмурылася.
  
  "Гэтага не можа быць".
  
  Май вылупiла вочы. "Што? Чаму б i не?"
  
  "Тут напiсана - бум!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Дрэйк кiнуѓся да тэлефона i выхапiѓ яго ѓ жанчыны. "У што ты гуляеш?"
  
  Марш захiхiкаѓ у канцы чаргi. "Ты праверыѓ пад двума iншымi сталамi?"
  
  Затым лiнiя абарвалася. Дрэйк адчуѓ, як усё ѓнутры яго павалiлася, калi яго душа i сэрца замерлi, але ён не перастаѓ рухацца. "Да сталоѓ!" ён крыкнуѓ i кiнуѓся бегчы, падаючы i слiзгаючы на каленях пад блiжэйшым з iх.
  
  Алiсiя крычала персаналу i наведвальнiкам, каб яны прыбiралiся, эвакуiравалiся. Бо павалiѓся пад iншы стол. Дрэйк, без сумневу, убачыѓ дакладную копiю таго, на што звярнуѓ увагу француз, - невялiкая выбухная прылада, прылепленая клейкай стужкай да нiжняга боку стала. Памерам i формай з бутэльку з-пад вады, яна была груба загорнута ѓ старую калядную абгортачную паперу. Пасланне Хо-хо-хо! Дрэйк не застаѓся незаѓважаным.
  
  Алiсiя прыстроiлася побач з iм. "Як нам абясшкодзiць лоха? I, што важнейшае, цi можам мы абясшкодзiць прысоску?"
  
  "Ты ведаеш тое, што ведаю я, Майлз. У войску мы звычайна падрывалi адну бомбу за iншы. У асноѓным гэта самы бяспечны спосаб. Але гэты хлопец ведаѓ, што рабiѓ. Добра спакаваны ѓ бясшкоднае пакаванне. Бачыш правады? Яны ѓсе аднаго колеру. Капсюль-дэтанатар. Дыстанцыйны ѓзрывальнiк. Не складаны, але страшэнна небяспечны".
  
  "Так што зьбяры набор i не дай спрацаваць гэтаму чортаву капсулю-дэтанатару".
  
  "Выгадаваць сэт? Чорт, мы тут цалкам ва ѓдары". Дрэйк падняѓ вочы i няверучымi вачыма ѓбачыѓ натоѓп людзей, якiя прыцiснулiся тварамi да вокнаѓ кафэ. Некаторыя нават спрабавалi прайсцi праз адчыненыя дзверы. Звычайныя тэлефоны на базе Android запiсвалi тое, што магло стаць смерцю iх уладальнiкаѓ усяго за некалькi хвiлiн.
  
  "Прэч!" - крыкнуѓ ён, i Алiсiя далучылася да яго. "Неадкладна эвакуюйце гэты будынак!"
  
  Нарэшце спалоханыя твары адвярнулiся i да iх пачало даходзiць пасланне. Дрэйк успомнiѓ памеры галоѓнай залы i масу людзей усярэдзiне i сцiснуѓ зубы да болю ѓ каранях.
  
  "Як ты думаеш, як доѓга?" Алiсiя зноѓ прысела на кукiшкi побач з iм.
  
  "Хвiлiн, калi што".
  
  Дрэйк утаропiѓся на прыладу. Па праѓдзе кажучы, гэта не выглядала выдасканалена, проста простая бомба, прызначаная хутчэй напалохаць, чым пакалечыць. Ён бачыѓ феерверкавыя бомбы такога памеру i, верагодна, з такой жа элементарнай прыладай дэтанацыi. Яго армейскi вопыт, магчыма, крыху прызабыѓся, але, сутыкнуѓшыся з сiтуацыяй "чырвоны провад-сiнi провад", ён неѓзабаве вярнуѓся.
  
  За выключэннем таго, што ѓсе правады аднаго колеру.
  
  Хаос агарнуѓ усё вакол яго добраахвотна створанага кокана. Як здрадлiвы шэпт, вестка аб бомбе пранеслася па вялiкiх залах, i iмкненне аднаго чалавека да свабоды заразiла наступнага i наступных, пакуль усе, акрамя самых цягавiтых - цi дурнейшых - пасажыраѓ, не накiравалiся да выхаду. Шум быѓ аглушальны, ён дасягаѓ высокiх крокваѓ i сцякаѓ зваротна па сценах. Мужчыны i жанчыны падалi ѓ спешцы, i мiнакi дапамагалi iм падняцца. Некаторыя запанiкавалi, а iншыя засталiся спакойныя. Босы спрабавалi ѓтрымаць сваiх супрацоѓнiкаѓ на месцах, але цалкам апраѓдана загадай прайграную бiтву. Натоѓпы хлынулi з выхадаѓ i пачалi запаѓняць 42-ю вулiцу.
  
  Дрэйк вагаѓся, пот выступiѓ у яго на лбе. Адзiн няправiльны рух тут можа прывесцi да страты канечнасцi, цi больш. I што яшчэ горш, гэта вывела б яго з бою, каб знiшчыць Марша. Калi Пiфiйцу ѓдасца прарэдзiць iх, тады ѓ яго будзе значна больш шанцаѓ дасягнуць сваёй канчатковай мэты - якой бы перакручанай нi была гэтая апраметная.
  
  Потым Барэгар прысеѓ на кукiшкi побач з iм. "Ты ѓ парадку?"
  
  Дрэйк вылупiѓ вочы. "Якога чорта ... Я маю на ѓвазе, хiба ты не разбiраешся з iншым-"
  
  Бо працягнуѓ iншую прыладу, якое ён ужо адключыѓ. "Гэта просты механiзм, i ён заняѓ толькi некалькi секунд. Табе патрэбна дапамога?"
  
  Дрэйк утаропiѓся на ѓнутраныя механiзмы, якiя вiсяць перад iм, на лёгкае самаздаволенне на твары француза i сказаѓ: "Чорт. Нiкому лепш не расказваць шведу, што гэта адбылося".
  
  Затым ён выцягнуѓ капсуль-дэтанатар.
  
  Усё засталося па-ранейшаму. Пачуццё палягчэння захлiснула яго, i ён скарыстаѓся момантам, каб спынiцца i перавесцi дух. Яшчэ адзiн крызiс ухiлены, яшчэ адна маленькая перамога добрых хлопцаѓ. Затым Алiсiя, не адрываючы вачэй ад стойкi кафэ, вымавiла пяць вельмi выразных слоѓ.
  
  "Чортаѓ тэлефон зноѓ тэлефануе".
  
  I паѓсюль вакол Цэнтральнага вакзала, па ѓсiм Нью-Ёрку, у баках для смецця i пад дрэвамi - нават прывязаныя да парэнчаѓ i, нарэшце, кiнутыя матацыклiстамi - бомбы пачалi выбухаць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГI
  
  
  Хэйдэн стаяла перад шэрагам тэлевiзiйных манiтораѓ, побач з ёй Кiнiмака. Iх думкi аб тым, каб зламаць Рамзеса, былi часова адкладзеныя пагоняй па Цэнтральным парку, а затым вар'яцтвам на Цэнтральным вакзале. Пакуль яны глядзелi, Мур падышоѓ да iх i пачаѓ каментаваць кожны манiтор, выявы з камер пазначаныя i могуць павялiчваць маштаб, каб вылучыць чалавечы волас на хлапечым руцэ. Асвятленне было не такiм усёабдымным, як павiнна было быць, але палепшылася, калi Дрэйк i яго каманда наблiзiлiся да знакамiтага чыгуначнага вакзала. Iншы манiтор паказваѓ Рамзеса i Прайса ѓ iх камерах, першы нецярплiва хадзiѓ, як быццам яму трэба было быць у месцах, другi сядзеѓ прыгнечаны, як быццам усё, чаго ён сапраѓды жадаѓ, - гэтая прапанова завесы.
  
  Каманда Мура старанна працавала вакол iх, паведамляючы аб назiраннях, здагадках i просячы палiцыянтаѓ i агентаѓ на вулiцы наведаць вызначаныя раёны. Напады былi сарваныя на вачах у Хэйдэн, нават калi Дрэйк i Бо абясшкоджвалi бомбы на Гранд Сентрал. Адзiны спосаб Мура быць абсалютна ѓпэѓненым, што аб Мiдтауне паклапацiлiся, - гэта практычна спустошыць увесь участак.
  
  "Мне ѓсё роѓна, нават калi гэта старая глухая бабуля, якая толькi што страцiла свайго ката", - сказаѓ ён. "Прынамсi, пераканай iх".
  
  "Як камеры маглi пранесцi бомбы праз металадэтэктары на Цэнтральным вакзале?" Спытаѓ Кiнiмака.
  
  "Пластыкавая выбухоѓка?" Мур адважыѓся.
  
  "Хiба ѓ вас няма iншых мер для гэтага?" Спытаѓ Хэйдэн.
  
  "Вядома, але паглядзi навокал. Дзевяноста працэнтаѓ нашых людзей шукаюць чортавую ядзерную бомбу. Я нiколi не бачыѓ гэты ѓчастак такiм пустым".
  
  Хэйдэн стала цiкава, як доѓга Марш планаваѓ гэта. А Рамзес? У прынца-тэрарыста было каля пяцi ячэек у Нью-Ёрку, магчыма, больш, i некаторыя з iх былi спячымi ячэйкамi. Выбухоѓку любога выгляду можна было завезцi кантрабандай у любы час i проста закапаць, схаваць у лесе або ѓ склепе на гады, калi запатрабуецца. Паглядзiце на рускiх i правераную гiсторыю аб iх знiклых ядзерных чамаданах - гэта быѓ амерыканец, якi выказаѓ здагадку, што колькасць знiклых была дакладнай колькасцю, неабходнай для знiшчэння Злучаных Штатаѓ. Гэта быѓ рускi перабежчык, якi пацьвердзiѓ, што яны ѓжо ѓ Амэрыцы.
  
  Яна зрабiла крок назад, спрабуючы ахапiць усю карцiну. Большую частку свайго дарослага жыцця Хэйдэн была супрацоѓнiкам праваахоѓных органаѓ; яна адчувала, што была сведкам кожнай мажлiвай сiтуацыi. Але зараз... гэта было беспрэцэдэнтна. Дрэйк ужо прамчаѓся ад Таймс-сквер да Гранд-Сентрал, штохвiлiнна ратуючы жыццi, а затым страцiѓшы дваiх. Далеч разбiраѓ камеры Рамзеса на кожным кроку. Але яе ѓразiѓ абсалютны, жахлiвы размах гэтай з'явы.
  
  I свет станавiѓся ѓсё горш. Яна ведала людзей, якiя больш не турбавалi сябе праглядам навiн, людзей, якiя выдалiлi прыкладаннi са сваiх тэлефонаѓ, таму што ѓсё, што яны бачылi, выклiкала агiду, i яны адчувалi, што нiчога не могуць зрабiць. Рашэннi, якiя былi ясныя i вiдавочныя з самага пачатку, асаблiва са з'яѓленнем IГ, так i не былi прынятыя, азмрочаныя палiтыкай, нажывай i прагнасцю, а таксама недаацэньваць глыбiню чалавечых пакут. Чаго зараз хацела публiка, дык гэта сумленнасцi, фiгуры, якой яны маглi давяраць, кагосьцi, хто прыйшоѓ з такой празрыстасцю, наколькi гэта было бяспечна для кiравання.
  
  Хэйдэн прыняѓ усё гэта. Яе пачуццё бездапаможнасцi было падобна эмоцыям, якiм у апошнi час яе падвяргаѓ Тайлер Уэб. Адчуванне, што цябе так спрытна пераследуюць i ты нямоглы штосьцi з гэтым зрабiць. Цяпер яна адчувала тыя ж эмоцыi, назiраючы, як Дрэйк i Дал спрабуюць вярнуць Нью-Ёрк i астатнi свет з краю.
  
  "Я заб'ю Рамзеса за гэта", - сказала яна.
  
  Кiнiмака паклаѓ вялiзную лапу ёй на плечы. "Дазволь мне. Я значна менш сiмпатычная за цябе, i мне было б лепш у турме".
  
  Мур паказаѓ на канкрэтны экран. "Паглядзiце туды, хлопцы. Яны абясшкодзiлi бомбу".
  
  Захапленне працяѓ Хэйдэн, калi яна ѓбачыла, як Мэт Дрэйк выходзiць з кафэ &# 233; з аблегчаным i пераможным выразам на твары. Каманда, якая сабралася, заапладзiравала, а затым раптоѓна зрабiла паѓзу, паколькi падзеi пачалi выходзiць з-пад кантролю.
  
  На шматлiкiх манiторах Хэйдэн бачыѓ, як выбухаюць смеццевыя бакi, машыны згортваюць, каб пазбегнуць якiя вывяргаюцца накрывак люкаѓ. Яна бачыла, як матацыклiсты выязджалi на праезную частку i кiдалi прадметы ѓ форме цэглы ѓ будынкi i вокны. Секундай пазней прагрымеѓ яшчэ адзiн выбух. Яна ѓбачыла, як аѓтамабiль падняло на некалькi футаѓ над падлогай, калi пад iм выбухнула бомба, дым i полымя вырывалiся з бакоѓ. Паѓсюль вакол Цэнтральнага вакзала, сярод уцякаючых пасажыраѓ, загарэлiся смеццевыя бакi. Мэтай быѓ тэрор, а не ахвяры. На двух мастах гарэлi пажары, з-за чаго ѓтварылiся такiя багатыя заторы, што нават матацыклы не маглi праехаць па iх.
  
  Мур утаропiѓся, яго твар расслабiѓся ѓсяго на секунду, перш чым ён пачаѓ выкрыкваць загады. Хэйдэн спрабавала захаваць свой жорсткi пункт гледжання i адчула, як плячо Мано закранула яе ѓласнага.
  
  Мы будзем iсцi далей.
  
  У аператыѓным цэнтры працягвалася дзейнасць, былi накiраваны экстранныя службы, а праваахоѓныя органы перанакiраваны ѓ найбольш пацярпелыя раёны. Пажарная каманда i сапёры былi задзейнiчаны звыш усякiх меж. Мур загадаѓ выкарыстоѓваць верталёты для патрулявання вулiц. Калi ва ѓнiвермаг Macy's патрапiла яшчэ адна маленькая прылада, Хэйдэн больш не мог на гэта глядзець.
  
  Яна адвярнулася, перабiраючы ѓ памяцi ѓвесь свой вопыт у пошуках якой-небудзь падказкi адносна таго, што рабiць далей, успамiнаючы Гаваi i Вашынгтон, акруга Калумбiя, у апошнiя гады, засяроджваючыся ... але затым жудасны гук, жахлiвы працяглы шум, вярнуѓ яе ѓвагу да экранаѓ.
  
  "Не!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Хайдэн прарвалася скрозь людзей вакол яе i выбегла з пакоя. Амаль рыкаючы ад гневу, яна спусцiлася па лесвiцы, сцiснуѓшы кулакi ѓ цвёрдыя камякi плоцi i костак. Кiнiмака выгукнуѓ папярэджанне, але Хэйдэн праiгнараваѓ яго. Яна зрабiла б гэта, i свет стаѓ бы лепш, бяспечней.
  
  Прабiраючыся па калiдоры, якi цягнуѓся пад участкам, яна нарэшце дабралася да камеры Рамзеса. Ублюдак усё яшчэ смяяѓся, гэты гук быѓ нiчым iншым, як жахлiвым рыкам монстра. Нейкiм чынам ён ведаѓ, што адбываецца. Папярэдняе планаванне было вiдавочным, але крайняя пагарда да чалавечага дабрабыту была не тым, з чым яна магла лёгка зладзiцца.
  
  Хэйдэн расчынiѓ дзверы ѓ свой пакой. Ахоѓнiк скокнуѓ, а затым стрэлiѓ вонкi ѓ адказ на яе загад. Хэйдэн падышоѓ прама да жалезнай рашотцы.
  
  "Скажы мне, што адбываецца. Скажы мне зараз, i я буду з табой мякчэйшы".
  
  Рамзес зарагатаѓ. "Што адбываецца?" Ён адлюстраваѓ амерыканскi акцэнт. "Заключаецца ѓ тым, што вас, людзi, ставяць на каленi. I ты застанешся там", - буйны мужчына нiзка нахiлiѓся, каб глядзець проста ѓ вочы Хэйдэн з адлегласцi ѓ некалькi мiлiметраѓ. "З высунутай мовай. Робiш усё, што я табе кажу рабiць".
  
  Хэйдэн адамкнуѓ дзверы камеры. Рамзес, не губляючы нi секунды, кiнуѓся на яе i паспрабаваѓ павалiць на падлогу. Рукi мужчыны былi ѓ кайданках, але гэта не перашкодзiла яму выкарыстоѓваць сваю вялiзную масу. Хайдэн спрытна ѓхiлiѓся i адкацiѓ яго на адну з вертыкальных жалезных рашотак галавой наперад, ад удару яго шыя адкiнулася назад. Затым яна моцна стукнула па нырках i хрыбетнiку, прымусiѓшы яго здрыгануцца i застагнаць.
  
  Больш нiякага шалёнага смеху.
  
  Хэйдэн выкарыстаѓ яго як баксёрскую грушу, рухаючыся вакол яго цела i наносячы ѓдары па розных абласцях. Калi Рамзес зароѓ i разгарнуѓся, яна залiчыла першыя тры ѓдары - крывацечны нос, выцятая скiвiца i горла. Рамзес пачаѓ задыхацца. Хайдэн не здавалася, нават калi Кiнiмака падышоѓ да яе i заклiкаѓ да невялiкай асцярожнасцi.
  
  "Перастань, блядзь, бляяць, Мано", - раѓнуѓ на яго Хэйдэн. "Там, звонку, памiраюць людзi".
  
  Рамзес паспрабаваѓ засмяяцца, але боль у гартанi спынiла яго. Хайдэн дапоѓнiѓ гэта хуткiм ударам труса. "Смейся зараз".
  
  Кiнiмака пацягнуѓ яе прэч. Хэйдэн павярнуѓся да яго, але затым, здавалася б, пашкоджаны Рамзес кiнуѓся на iх абодвух. Ён быѓ буйным мужчынам, нават вышэй за Кiнiмакi, iх мышачная маса была прыкладна аднолькавай, але гаваец пераѓзыходзiѓ тэрарыста ѓ адной важнай вобласцi.
  
  Баявы досвед.
  
  Рамзес сутыкнуѓся з Кiнiмакам, а затым моцна адскочыѓ, хiстаючыся, назад у сваю камеру. "З чаго, чорт вазьмi, ты зроблены?" прамармытаѓ ён.
  
  "Матэрыял мацнейшы за цябе", - сказаѓ Кiнiмака, пацiраючы месца ѓдару.
  
  "Мы хочам ведаць, што будзе далей", - настойваѓ Хэйдэн, iдучы за Рамзесам назад у яго камеру. "Мы хочам ведаць пра ядзерную бомбу. Дзе гэта? Хто кантралюе сiтуацыю? Якiя iх загады? I, дзеля Бога, якiя твае сапраѓдныя намеры?"
  
  Рамзес з усiх сiл iмкнуѓся заставацца ѓ вертыкальным становiшчы, вiдавочна не жадаючы падаць на каленi. Напружанне адчувалася ѓ кожным сухажыллi. Аднак, калi ён усё ж падняѓся, яго галава панiкла. Хэйдэн заставалася такой жа асцярожнай, як яна была б асцярожная з параненай змяёй.
  
  "Ты нiчога не можаш зрабiць. Спытай свайго мужчыну, Прайса. Ён ужо ведае гэта. Ён ведае ѓсё. Нью-Ёрк згарыць, лэдзi, i мой народ станцуе нашу пераможную джыгу сярод тлеючага попелу".
  
  Кошт? Хэйдэн бачыѓ здраду на кожным кроку. Хтосьцi хлусiѓ, i гэта прымусiла яе гнеѓ закiпець яшчэ больш. Не паддаѓшыся на яд, якi капаѓ з вуснаѓ гэтага чалавека, яна працягнула руку Мано.
  
  "Iдзi, прынясi мне электрашокер".
  
  "Хэйдэн-"
  
  "Проста зрабi гэта!" Яна павярнулася, лютасьць зыходзiла з кожнай пары. "Прынясi мне электрашокер i прыбiрайся нахуй".
  
  У сваiм мiнулым Хэйдэн разбурала тыя адносiны, у якiх лiчыла свайго партнёра занадта слабым. Асаблiва той, якi яна падзялiла з Бэнам Блэйкам, якi загiнуѓ ад рук людзей Крывавага Караля ѓсяго праз некалькi месяцаѓ. Бэн, як яна думала, быѓ занадта малады, неспрактыкаваны, некалькi няспелы, але нават з Кiнiмакам яна зараз пачала карэктаваць свой пункт гледжання. Яна бачыла яго слабым, адсутным i, безумоѓна, якiя маюць патрэбу ѓ перабудове.
  
  "Не змагайся са мной, Мано. Проста зрабi гэта".
  
  Шэпт, але ён выдатна дасягнуѓ вушэй гавайца. Буйны мужчына пабег прэч, хаваючы ад яе свой твар i свае эмоцыi. Хэйдэн перавяла погляд назад на Рамзеса.
  
  "Цяпер ты такi ж, як я", - сказаѓ ён. "Я набыѓ яшчэ аднаго вучня".
  
  "Ты думаеш?" Хайдэн стукнула каленам у жывот iншага, затым яе локаць бязлiтасна ѓрэзаѓся яму ѓ заднюю частку шыi. "Стаѓ бы вучань выбiваць з цябе дзярмо?"
  
  "Калi б мае рукi былi вольныя..."
  
  "Няѓжо?" Хэйдэн быѓ сляпы ад лютасьцi. "Давай паглядзiм, што ты можаш зрабiць, цi не так?"
  
  Калi яна пацягнулася за кайданкамi Рамзеса, вярнуѓся Кiнiмака, у яго сцiснутым кулаку быѓ зацiснуты электрашокер, падобны на цыгару. Ён зразумеѓ яе намеры i адступiѓ.
  
  "Што?" - закрычала яна.
  
  "Ты робiш тое, што павiнен рабiць".
  
  Хэйдэн пракляѓ гэтага чалавека, а затым вылаяѓся яшчэ гучней у твар Рамзесу, выпрабоѓваючы моцнае расчараванне ад таго, што не змог зламаць яго.
  
  Нiзкi, спакойны голас прарваѓся скрозь яе лютасьць: Тым не менш, магчыма, ён сапраѓды даѓ табе падказку.
  
  Можа быць.
  
  Хэйдэн штурхаѓ Рамзеса, пакуль той не звалiѓся на свой ложак, у галаву прыйшла новая iдэя. Так, магчыма, ёсьць спосаб. Люта паглядзеѓшы на Кiнiмаку, яна выйшла з камеры, замкнула яе, а затым накiравалася да знешнiх дзвярэй.
  
  "Што-небудзь новае адбываецца наверсе?"
  
  "Больш бомбаѓ з-пад смецця, але зараз iх менш. Яшчэ адзiн матацыклiст, але яны схапiлi яго".
  
  Думкавы працэс Хэйдэн стаѓ ясней. Яна выйшла ѓ калiдор, а затым падышла да iншых дзвярэй. Не спыняючыся, яна працiснулася скрозь натоѓп, упэѓненая, што Роберт Прайс пачуѓ бы шум, якi даносiцца з камеры Рамзеса. Позiрк у яго вачах сказаѓ ёй, што так яно i было.
  
  "Я нiчога не ведаю", - бушаваѓ ён. "Калi ласка, павер мне. Калi ён сказаѓ вам, што я нешта ведаѓ, што заѓгодна, пра ядзерную бомбу, тады ён хлусiць".
  
  Хэйдэн пацягнуѓся за электрашокерам. "Каму верыць? Вар'ят-тэрарыст або палiтык-здраднiк. Насамрэч, давайце паглядзiм, што нам скажа электрашокер".
  
  "Не!" Прайс ускiнуѓ абедзве рукi.
  
  Хэйдэн прыцэлiѓся. "Магчыма, ты не ведаеш, што адбываецца ѓ Нью-Ёрку, Роберт, таму я ѓсё табе раскажу. Толькi адзiн раз. Тэрарыстычныя вочкi кантралююць ядзерную зброю, якую, як мы мяркуем, яны здольныя падарваць у любы момант. Цяпер яшчэ i дурнаваты Пiфiец думае, што ён насамрэч кантралюе сiтуацыю. Невялiкiя выбухi адбываюцца па ѓсiм Манхэтэне. Бомбы былi закладзены на Цэнтральным вакзале. I, Роберт, гэта яшчэ не канец".
  
  Экс-дзяржсакратар разявiѓ рот, зусiм не ѓ стане вымавiць нi слова. У сваёй новаздабытай яснасцi Хэйдэн была амаль перакананая, што ён кажа праѓду. Але гэты адзiны асколак сумневу застаѓся, увесь час раздзiраючы яе, як маленькае дзiця.
  
  Гэты чалавек быѓ паспяховым палiтыкам.
  
  Яна стрэлiла з электрашокера. Яно выстралiла ѓбок, на дзюйм прамахнуѓшыся мiма чалавека. Прайс задрыжаѓ у сваiх чаравiках.
  
  "Наступны ѓдар будзе нiжэй пояса", - паабяцаѓ Хэйдэн.
  
  Затым, калi Прайс праслязiлася, калi Мано рохкнуѓ, i яна ѓспомнiла дэманiчны смех Рамзеса, калi яна падумала аб усiм жаху, якi цяпер пануе на Манхэтэне, i аб сваiх калегах у гушчы ѓсяго гэтага, у самым сэрцы jeopardy, менавiта Хэйдэн Джэй зламалася.
  
  Больш няма. Я не пацярплю гэтага больш нiводнай хвiлiны.
  
  Схапiѓшы Прайса, яна адкiнула яго да сцяны, ад сiлы ѓдару ён упаѓ на каленi. Кiнiмака падняѓ яго, кiнуѓшы на яе запытальны позiрк.
  
  "Проста сыдзi з майго шляху".
  
  Яна зноѓ шпурнула Прайса, на гэты раз у вонкавыя дзверы. Ён адскочыѓ, скуголiѓшы, падаючы, а затым яна зноѓ схапiла яго, выводзячы ѓ калiдор i накiроѓваючы да камеры Рамзеса. Калi Прайс убачыѓ тэрарыста, зачыненага ѓ сваёй камеры, ён пачаѓ скуголiць, поѓзаць. Хэйдэн штурхнуѓ яго наперад.
  
  "Калi ласка, калi ласка, ты не можаш гэтага зрабiць".
  
  "На самой справе", - сказаѓ Кiнiмака. "Гэта тое, што мы можам зрабiць".
  
  "Неее!"
  
  Хэйдэн шпурнуѓ Прайса на краты i адчынiѓ камеру. Рамзес не паварушыѓся, усё яшчэ седзячы на сваiм ложку i праглядаючы тое, што адбываецца з-пад прычыненых павекаѓ. Кiнiмака дастаѓ свой "Глок" i прыцэлiѓся ѓ абодвух мужчын, пакуль Хэйдэн развязваѓ iх путы.
  
  "Адзiн шанец", - сказала яна. "Адна турэмная камэра. Двое мужчын. Першаму, хто тэлефануе мне пабалбатаць, становiцца лягчэй. Ты разумееш?"
  
  Прайс забляяла, як недаедзенае цяля. Рамзес усё яшчэ не рухаѓся. Для Хэйдэн яго выгляд быѓ нервуе. Раптоѓная змена ѓ iм была недарэчнай. Яна пайшла i замкнула камеру, пакiнуѓшы абодвух мужчын разам, калi заверашчаѓ яе тэлефон i на лiнii раздаѓся голас агента Мур.
  
  "Падыдзi сюды, Джэй. Ты павiнен гэта ѓбачыць".
  
  "Што гэта?" Яна пабегла з Кiнiмакам, выганяючы iх ценi з турэмных блокаѓ i назад уверх па лесвiцы.
  
  "Яшчэ бомбы", - сказаѓ ён маркотна. "Я адправiѓ усiх разабрацца з бязладзiцай. I гэтае апошняе патрабаванне не такое, якiм мы яго чакалi ѓбачыць. О, i ѓ вашага чалавека Даля ёсць зачэпка па чацвёртай камеры. Ён перасьледуе гэта прама зараз".
  
  "У шлях!" Хэйдэн памчаѓся да будынка ѓчастка.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Далеч кiнуѓся на пасажырскае сядзенне i дазволiѓ Смiту весцi машыну; Кензi, Ларэн i Ёргi зноѓ на заднiм сядзеннi. Нават калi яны прабiралiся назад да ѓчастку, паступалi паведамленнi аб тым, што Дрэйк напаѓ на Цэнтральны вакзал, але ён больш нiчога не чуѓ. Мур толькi што атрымаѓ яшчэ адну наводку ад iнфарматара - чацвёртае тэрарыстычнае вочка дзейнiчала ѓ элiтнай жылой хаце недалёка ад Цэнтральнага парка, i зараз, калi Даль падумаѓ аб гэтым, само сабой зразумела, што некаторыя з гэтых ячэек фiнансавалiся iнакш, чым iншыя, - гэта дапамагло iм злiцца з натоѓпам, - але Даль здзiвiѓся, як купка людзей можа так лёгка iснаваць у пэѓным грамадстве, не памятаючы аб сваёй iдэалагiчнай апрацоѓцы шляхам прамывання мазгоѓ. Прамыванне мазгоѓ было асаблiвым мастацтвам, i ён сумняваѓся, што тыповы тэрарыст ужо авалодаѓ iм.
  
  Не будзь такiм наiѓным.
  
  Агенты Мура рызыкавалi не толькi выкрыццём, каб атрымаць гэтыя падказкi. Наступствы гэтага дня будуць гучаць бясконца, i ён спадзяваѓся, што Хоѓмленд ведае, як усё гэта выветрае. Калi агент пад прыкрыццём сёння апёкся, яго праблемы толькi пачыналiся.
  
  Дарожныя палiцыянты, якiя заѓсёды пераважалi на скрыжаваннях, з усiх сiл iмкнулiся адфiльтраваць рух, сутыкаючыся з велiзарнымi i, верагодна, непераадольнымi праблемамi, але ѓсвядомленым аѓтамабiлям хуткай дапамогi вынiкала надаваць прыярытэтную ѓвагу. Далеч убачыѓ некалькi маленькiх назiральных пляцовак - амаль як мiнi-зборшчыкi вiшнi, - дзе палiцыянты накiроѓвалi сваiх калегаѓ з больш высокай кропкi агляду, i ён кiѓнуѓ у знак падзякi, калi iх прапусцiлi.
  
  Далеч праверыѓ аѓтамабiльны GPS. "Восем хвiлiн", - сказаѓ ён. "Мы гатовы?"
  
  "Гатовы", - вярнулася ѓся каманда.
  
  "Ларэн, Ёргi, заставайся на гэты раз з машынай. Мы больш не можам табой рызыкаваць".
  
  "Я iду", - сказала Ларэн. "Табе патрэбна дапамога".
  
  Далеч прагнаѓ выявы склепа i смерцi лiдэра спецпрызна. "Мы не можам рызыкаваць непатрэбнымi жыццямi. Ларэн, Ёргi, у цябе ёсць свая каштоѓнасць у розных галiнах. Проста назiрай за вонкавым выглядам. Там нам таксама патрэбны вочы".
  
  "Табе могуць спатрэбiцца мае навыкi", - сказаѓ Ёргi.
  
  "Я сумняваюся, што мы будзем скакаць па балконах, Ёргi. Або выкарыстоѓваючы вадасцёкавыя трубы. Проста..." Ён уздыхнуѓ. "Калi ласка, зрабi, як я прашу, i паглядзi на крывавы вонкавы выгляд. Не прымушай мяне ператвараць гэта ѓ загад".
  
  Наступiла няёмкая цiшыня. Кожны член каманды зусiм па-рознаму ѓспрыняѓ падзеi папярэдняга штурму, але паколькi ѓсё гэта адбылося ѓсяго паѓгадзiны таму, большасць усё яшчэ знаходзiлiся ѓ стадыi шоку. Назiраннi былi бясконцымi - як блiзка яны былi да таго, каб падарвацца. Як чалавек так самаахвярна ахвяраваѓ сабой, каб выратаваць iх жыццi. Як танна гэтыя тэрарысты ставiлiся да ѓсiх форм жыцця.
  
  Далеч выявiѓ, што яго думкi вяртаюцца да той старой пiлы - як дарослы мог прывiць такiя ненавiсныя рысы малодшаму дзiцяцi? Самы нявiнны розум? Як мог дарослы, адказны чалавек паверыць, што было правiльна дэфармаваць такiя далiкатныя розумы, назаѓжды змянiць ход шматабяцальнага жыцця? Каб замянiць яго на... што?... нянавiсць, непахiснасць, фанатызм.
  
  Як бы мы на гэта нi глядзелi, якiя б нi былi нашы погляды на рэлiгiю, думаѓ Далеч, д'ябал сапраѓды ходзiць сярод нас.
  
  Сьмiт нацiснуѓ на тармазы, калi яны пад'ехалi да вышыннага будынку. Падрыхтоѓка i выйсце з машыны занялi секунды, i ѓсе яны засталiся безабароннымi на тратуары. Далеч адчуваѓ сябе нiякавата, ведаючы, што чацвёртае вочка амаль напэѓна была ѓсярэдзiне i наколькi кампетэнтнымi яны здавалiся. Яго погляд упаѓ на Ларэн i Ёргi.
  
  "Што, чорт вазьмi, ты робiш? Вяртайся ѓ машыну".
  
  Яны падышлi да швейцара, паказалi свае пасведчаннi асобы i спыталi пра дзве кватэры на чацвёртым паверсе. Абодва належалi маладой пары, якая трымалася асабняком i заѓсёды была ветлiвая. Швейцар нiколi нават не бачыѓ абедзве пары разам, але так, адна з кватэр прымала пастаянных наведвальнiкаѓ. Ён думаѓ, што гэта быѓ нейкi свецкi вечар, але тады яму плацiлi не за залiшнюю цiкаѓнасць.
  
  Далеч мякка адсунуѓ яго ѓ бок i накiраваѓся да лесвiцы. Швейцар спытаѓся, цi не патрэбны iм ключ.
  
  Далеч мякка ѓсмiхнуѓся. "У гэтым не будзе неабходнасцi".
  
  Чатыры паверхi былi пераадолены лёгка, а затым трое салдат асцярожна пакрочылi па калiдоры. Калi Дал убачыѓ, што ѓ поле зроку з'явiѓся правiльны нумар кватэры, яго сотавы пачаѓ вiбраваць.
  
  "Што?" Смiт i Кензi чакалi, прыкрываючы сваю перыферыю.
  
  Стомлены голас Мура запоѓнiѓ галаву Даля. "Iнфармацыя iлжывая. Нейкi iнфарматар падстаѓляе не тых людзей, каб крыху адпомсцiць. Прабач, я толькi што даведаѓся".
  
  "Хлусня", - выдыхнуѓ Далеч. "Ты здзекуешся з мяне? Мы стаялi за iх гробаны дзвярыма з HKs ".
  
  "Тады сыходзь. Iнфарматар любiць адну з жанчын. Усё роѓна, проста вяртайся на дарогу, Даѓ. Наступная iнфармацыя распаленая дачырвана".
  
  Швед вылаяѓся i адклiкаѓ сваю каманду назад, схаваѓ iх зброю, а затым паспяшаѓся мiма здзiѓленага швейцара. Далеч сапраѓды падумваѓ папрасiць швейцара правесцi цiхую эвакуацыю, перш чым яны падымуцца на чацвёрты паверх - ведаючы, што там можа адбыцца, - i зараз задавалася пытаннем, як маглi адрэагаваць жыхары, даведаѓшыся, што яго чаявыя былi ашуканскiмi.
  
  Цiкавае сацыяльнае пытанне. Якi чалавек стаѓ бы скардзiцца на тое, што яго выкiнулi з дому, пакуль палiцыя шукае тэрарыстаѓ... калi гэты пошук будзе ѓ канчатковым вынiку заснаваным на хлуснi?
  
  Далеч пацiснуѓ плячыма. Мур яшчэ сапраѓды не быѓ у яго спiсе лайна, але гэты чалавек балансаваѓ на камянiстай глебе. "Гэтая наступная зачэпка спрацуе, так?" Ён загаварыѓ ва ѓсё яшчэ адкрытую лiнiю.
  
  "Гэтак i павiнна быць. Той жа хлопец, якi чапаѓ трэцюю камеру. Проста дабiрайся да Таймс-сквер i хутка".
  
  "Таймс-сквер знаходзiцца пад пагрозай? Якiя сiлы бяспекi ѓжо дзейнiчаюць?"
  
  "Усе яны".
  
  "Добра, у нас засталося дзесяць хвiлiн".
  
  "Няхай будзе пяць".
  
  Сьмiт вёѓ машыну як дэман, зразаючы куты i працiскаючыся, нават кранаючы, памiж дрэнна прыпаркаванымi машынамi. Яны кiнулi машыну на 50-й вулiцы i пабеглi, зараз ужо напярэймы натоѓпу, якi выносiѓся прэч ад Таймс-сквер, вясёлых крам M&M's World, Hershey's Chocolate World i нават кафэ Starbucks на рагу вулiцы, якое зараз падарвана навiслай пагрозай. Велiзарныя рэкламныя шчыты на вышынi чалавечага росту асвятлялi вулiцу тысячамi рознакаляровых малюнкаѓ, кожнае з якiх супернiчала за ѓвагу i было ѓцягнута ѓ жывую, якая вiбруе бiтву. Каманда нацягнула лес будаѓнiчых лясоѓ, бо амаль у кожнай iншай краме, здавалася, адбываѓся нейкi рамонт. Даѓ спрабаваѓ прыдумаць спосаб засцерагчы Ларэн i Ёргi, але паездка i ѓцёкi зрабiлi гэта практычна немагчымым. Падабаецца гэта цi не, але зараз усе яны былi салдатамi, каманда ѓзмацнiлася iх прысутнасцю.
  
  Наперадзе палiцыянты нацягвалi кардон вакол плошчы. Жыхары Нью-Ёрка глядзелi на гэта са здзiѓленнем, а наведвальнiкам было сказана вяртацца ѓ свае гатэлi.
  
  "Гэта проста мера засцярогi, мэм", - пачуѓ Даль словы аднаго з палiцыянтаѓ у форме.
  
  I затым свет зноѓ ператварыѓся ѓ пекла. Чатыры турысты, якiя разглядалi вiтрыны вакол Levis i Bubba Gump, скiнулi заплечнiкi, пакапалiся ѓнутры i дасталi аѓтаматычнае зброю. Далеч нырнуѓ за вулiчны кiёск, адшпiльваючы сваю ѓласную зброю.
  
  Па Таймс-сквер рэхам аддавалiся стрэлы. Разбiтыя вокны i рэкламныя шчыты былi засыпаны пяском, знiшчаны, таму што большасць з iх зараз былi экранамi, самымi вялiкiмi ѓ свеце, i ѓвасабленнем капiталiзму. На тратуар дажджом пасыпаѓся будаѓнiчы раствор. Тыя, хто застаѓся, i службы бяспекi кiнулiся ѓ сховiшча. Далеч высунуѓ галаву i даѓ зваротны залп, яго стрэлы былi нямэтавымi, але прымушалi тэрарыстаѓ гучна лаяцца i шукаць уласнае сховiшча.
  
  На гэты раз адразу да цябе, падумаѓ Далеч са змрочным задавальненнем. Для цябе няма надзеi.
  
  Далеч убачыѓ, як клетка нырнула за прыпаркаванае таксi, i заѓважыѓ кiнуты побач аѓтобус. Ён нiколi раней не бываѓ на Таймс-сквер i толькi мiмаходам бачыѓ яе па тэлевiзары, але бачыць такую вiдавочна спрыяльную для пешаходаѓ зону такой пустой нервавала. Раздалiся новыя стрэлы, калi члены ячэйкi, без сумневу, убачылi людзей, якiя рухаюцца ѓнутры магазiнаѓ i офiсных будынкаѓ. Далёка цiха выйшаѓ на вулiцу.
  
  За аѓтобусам i ѓздоѓж далекага тратуара iншыя сiлы бяспекi займалi свае месцы. Яшчэ больш спецназаѓцаѓ, агентаѓ у чорных касцюмах i копаѓ палiцыi Нью-Йорка манеѓравалi вакол пад нейкi цiхi, пастаѓлены харэографам рытм. Далеч падаѓ iм знак пабудавацца. Тое, што тут выдавалася за шыльду, вiдавочна не перакладалася, таму што нiхто не звярнуѓ нi найменшай увагi на вар'ята шведа.
  
  "Мы чакаем гэтых шапiках з трох-чатырох лiтар, цi мы прымусiм гэтых ублюдкаѓ згарэць?" Кензi церлася аб яго бок.
  
  Далеч адвярнуѓся ад амерыканскiх агентаѓ. "Мне сапраѓды падабаецца ваша яркая тэрмiналогiя", - сказаѓ ён, крадучыся ѓ ценi аѓтобуса. "Але эканомна".
  
  "Дык ты хочаш, каб я быѓ побач зараз. Я разумею."
  
  "Я гэтага не казаѓ".
  
  Сьмiт распластаѓся на зямлi, узiраючыся пад машыны. "Я бачу ногi".
  
  "Вы можаце быць упэѓнены, што гэта ногi тэрарыстаѓ?" Спытаѓ Далеч.
  
  "Я думаю, што так, але, чорт вазьмi, гэта не так, як калi б яны былi пазначаныя".
  
  "Яны хутка будуць", - Кензi падняла сваю вiнтоѓку, як быццам гэта быѓ меч, якога яна так прагнула, i спынiлася за адным з гiганцкiх колаѓ аѓтобуса. Каманда зрабiла адзiн агульны ѓдых.
  
  Далеч выглянуѓ вонкi. "Я сапраѓды веру, што гэта зноѓ той самы час".
  
  Кензi пайшла першай, абмiнуѓшы аѓтобус ззаду i напаѓшы на жоѓтае таксi. Раздаѓся аѓтаматны агонь, але ён быѓ накiраваны па вокнах, аѓтобусных прыпынках i ѓсiх астатнiх месцах, дзе, на думку тэрарыстаѓ, маглi схавацца безабаронныя людзi. Далеч падзякаваѓ сваёй шчаслiвай зорцы за тое, што не было выстаѓлена дазорца, ведаючы, што хуткасць была iх саюзнiкам у знiшчэннi ячэйкi, што трэба было зрабiць да таго, як яны пераключацца на гранаты цi што горай. Яны з Кензi абмiнулi таксi, разглядаючы чатырох мужчын, якiя адрэагавалi на здзiѓленне хутка. Замест таго, каб размахваць сваёй зброяй, яны проста атакавалi, урэзаѓшыся ѓ Даля i Кензi i збiѓшы iх з ног. Целы, распасцёртыя ѓпоперак дарогi. Далеч злавiѓ якi апускаецца кулак i адбiѓ яго, пачуѓшы, як косткi пальцаѓ моцна стукнулiся аб асфальт. Тым не менш другая рука апусцiлася, на гэты раз з паднятым прыкладам вiнтоѓкi. Далеч не змог нi злавiць гэта ѓ пастку, нi адвесцi позiрк, таму вярнуѓся да адзiнага даступнага яму дзеяння.
  
  Ён апусцiѓ лоб i прыняѓ удар на свой чэрап.
  
  Чарната курчылася ѓ яго перад вачыма, боль рыкашэтам перадавалася ад нерва да нерва, але швед не дазволiѓ нiчому з гэтага перашкодзiць яго працы. Зброя нанесла ѓдар, а затым адышло, уразлiвае. Далеч схапiѓ яго i тузануѓ да чалавека, якi яго трымаѓ. Кроѓ сцякала паабапал яго твару. Мужчына зноѓ занёс кулак, на гэты раз крыху больш нясмела, i Даль злавiѓ яго сваiм уласным кулаком i пачаѓ сцiскаць.
  
  Кожная клетачка яго iстоты, кожная жылка кожнага сустава напружылiся.
  
  Косцi ламалiся, як галiнкi, якiя ламалiся. Тэрарыст закрычаѓ i паспрабаваѓ адхапiць руку, але Даль i чуць пра гэта не хацеѓ. Iм трэба было вывесцi гэтую камеру са строю. Хутка. Сцiснуѓшы яшчэ мацней, ён пераканаѓся, што ѓвага мужчыны цалкам паглынута непераадольным болем у кулаку, i вырваѓ свой "Глок".
  
  Адзiн забiты.
  
  Пiсталет выпусцiѓ тры кулi, перш чым вочы тэрарыста зашклянелi. Далеч шпурнуѓ яго ѓ бок, а затым падняѓся, як анёл помсты, кроѓ лiлася з яго чэрапа, а выраз рашучасцi скажала рысы яго асобы.
  
  Кензi змагаѓся з буйным мужчынам, iх пiсталеты апынулiся зацiснутымi памiж целамi, а асобы былi амаль размятыя разам. Смiт абрынуѓся на трэцяга, прымусiѓшы хлопца ѓпасцi на каленi, калi ён нанёс удар з амаль iдэальнай, дакладнай лютасцю. Апошнi тэрарыст атрымаѓ верх над Ларэн, павалiѓшы яе на зямлю, i спрабаваѓ прыцэлiцца, калi Ёргi кiнуѓся перад ствалом.
  
  У Даля перахапiла дыханне.
  
  Пiсталет стрэлiѓ. Ёргi павалiѓся, здзiѓлены ѓ бронекамiзэльку. Затым Даль убачыѓ, што сiтуацыя крыху адрознiваецца ад таго, як ён упершыню прачытаѓ гэта. Ёргi не скокнуѓ па-атлетычнаму перад куляй, ён пратаранiѓ страляючую руку тэрарыста ѓсiм сваiм целам.
  
  Iншы, але ѓсё яшчэ эфектыѓны.
  
  Далеч кiнуѓся на дапамогу рускаму, ударыѓшы баевiка пад левую руку i адарваѓшы яго ногi ад зямлi. Швед нарошчваѓ iнэрцыю i хуткасць, напружваючы цяглiцы, несучы свой груз са лютасцю, спароджанай незадаволенасцю. Тры футы, затым шэсць, i тэрарыста хутка адкiдала, калi ён, нарэшце, урэзаѓся галавой у дошку меню кафэ "Хард Рок" é. Пластык трэснуѓ, прасякнуты крывёй, калi вар'ят iмпульс Даля раскроiѓ чэрап яго супернiка i разарваѓ плоць. Магчыма, Кiнiмаку гэта i не спадабалася, але швед выкарыстоѓваѓ амерыканскi абразок, каб нейтралiзаваць тэрарыста.
  
  Карма.
  
  Далеч зноѓ крутануѓся, цяпер з яго вушэй i падбародка капала кроѓ. Кензi i яе супернiк усё яшчэ былi счэпленыя ѓ смяротнай сутычцы, але Смiту ѓдалося скарацiць разрыѓ памiж сабой i салдатам, зрабiѓшы некалькi кiдкоѓ. У апошнiм абарачэннi ён змагаѓся за тое, каб разгарнуць сваю зброю, яму пашанцавала, i ѓ вынiку востры канец быѓ накiраваны прама на Смiта.
  
  Далеч зароѓ, кiдаючыся наперад, але ён нiчога не мог зрабiць са стрэлам. У iмгненне вока тэрарыст стрэлiѓ, i нападаючы Смiт атрымаѓ кулю, якая спынiла яго да смерцi, адправiѓшы на каленi.
  
  Наблiжаю яго лоб да лiнii наступнага стрэлу.
  
  Тэрарыст нацiснуѓ на спускавы кручок, але ѓ гэты момант з'явiѓся Далеч - бурлiвая, рухомая гара - i зацiснуѓ тэрарыста памiж iм i сцяной. Косцi ламалiся i скрыгаталi сябар аб сябра, хлынула кроѓ, i вiнтоѓка з грукатам адляцела ѓ бок. Калi здзiѓлены Дал накiраваѓся да Смiта, ён убачыѓ i пачуѓ, як раз'юшаны салдат гучна лаецца.
  
  Тады з iм усё ѓ парадку.
  
  Выратаваны кеѓларавай камiзэлькай, Смiт усё роѓна атрымаѓ кулю з блiзкай адлегласцi i ледзь не памёр бы ад удару, але iх новы авангардны бронекамiзэльку змякчыѓ удар. Далеч выцер твар, зараз адзначаючы наблiжэнне каманды спецпрызна.
  
  Кензi змагалася са сваiм супернiкам так i гэтак, буйнейшы мужчына з усiх сiл спрабаваѓ параѓнацца з ёй у спрыце i сапраѓднай мускулатуры. Далеч адступiѓ назад са слабой усмешкай на твары.
  
  Падбег адзiн з хлопцаѓ са спецназа. "Ёй патрэбна дапамога?"
  
  "Не, яна проста дурэе. Пакiнь яе ѓ спакоi".
  
  Кензi ѓлавiла абмен рэплiкамi краем вока i заскрыгацела сваiмi i без таго сцiснутымi зубамi. Было ясна, што гэтыя двое былi роѓныя, але шведка правярала яе, ацэньваючы яе адданасць камандзе i нават самой сабе. Цi была яна вартая?
  
  Яна выхапiла пiсталет, а затым адпусцiла, калi яе супернiк тузануѓся назад, прымусiѓшы яго страцiць раѓнавагу, стукнуѓшы каленам па рэбрах i локцем у нос. Яе наступным ударам быѓ якi сячэ ѓдар па запясцi, а затым вокамгненны захоп. Пакуль мужчына змагаѓся i стагнаѓ, яна моцна сагнула запясце назад, пачула пстрычку i ѓбачыла, як пiсталет упаѓ на падлогу. Ён усё яшчэ змагаѓся, выцягваючы нож i ѓтыкаючы яго ёй у грудзi. Кензi ѓцiснула ѓсё гэта ѓнутр, адчула, як лязо рассякае плоць над яе рэбрамi, i разгарнулася, захапляючы яго за сабой. Нож адсунуѓся для другога ѓдару, але на гэты раз яна была гатова. Яна схапiла вынятую руку, разгарнулася пад ёй i заламала яе мужчыну за спiну. Бязлiтасна яна цiснула, пакуль ён таксама не зламаѓся i не пакiнуѓ тэрарыста бездапаможным. Яна хутка сарвала дзве гранаты з яго пояса, а затым засунула адну з iх за пазуху яго штаноѓ i ѓ баксёрскiя шорты.
  
  Далеч, назiраючы, выявiѓ, што крык раздзiрае яму горла. "Неее!"
  
  Пальцы Кензi выпусцiлi ѓдарнiк.
  
  "Мы гэтага не робiм, ты-"
  
  "Што ты зараз збiраешся рабiць," прашаптала Кензi зусiм блiзка, - са зламанымi рукамi i ѓсё такое? Ты ж зараз нiкому не прычынiш шкоды, прыдурак?"
  
  Далеч не ведаѓ, трымацца цi перакруцiцца, бегчы або нырнуць на злом галавы, схапiць Кензi або скокнуць у сховiшча. У рэшце рэшт, секунды цiкалi, i нiчога не ѓзарвалася, акрамя асаблiва кароткага запалу Смiта.
  
  "Ты здзекуешся з мяне?" ён зароѓ. "Што за халера-"
  
  "Падробка", - Кензi кiнула баек у крывацечную галаву Даля. "Думал, гэтыя iдэальныя арлiныя вочы заѓважылi б няспраѓнасць".
  
  "Я гэтага не рабiѓ". Швед выпусцiѓ глыбокi ѓздых палягчэння. "Чорт, Кенз, ты адна гробаны вар'ятка жаночай падлогi сусветнага класа".
  
  "Проста вярнi мне маю катану. Гэта заѓсёды мяне супакойвае".
  
  "О так. Б'юся аб заклад,"
  
  "I гэта кажаш ты - Вар'яцкi швед".
  
  Далеч схiлiѓ галаву. Дакранiся. Але, чорт вазьмi, я думаю, што сустрэѓ годнага супернiка.
  
  Да гэтага часу каманды спецпрызна i сабраныя агенты былi сярод iх i забяспечвалi бяспеку раёнаѓ вакол Таймс-сквер. Каманда перагрупавалася i выдаткавала некалькi хвiлiн, каб перавесцi дыханне.
  
  "Чатырма камерамi далей", - сказала Ларэн. "Застаецца толькi адзiн".
  
  "Мы думаем", - сказаѓ Далеч. "Лепш не забягаць наперад. I памятайце, што гэтая апошняя камера забяспечвае бяспеку Марша i, верагодна, кантралюе ... " Ён не вымавiѓ слова "ядзерная бомба" ѓслых. Не тут. Гэта было сэрца Манхэтэна. Хто ведаѓ, якiя парабалiчныя мiкрафоны могуць быць раскiданыя вакол?
  
  "Выдатная праца, хлопцы", - проста сказаѓ ён. "Гэты пякельны дзень амаль скончыѓся".
  
  Але, па праѓдзе кажучы, гэта толькi пачалося.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  Джулiян Марш лiчыѓ, што, без сумневу, ён быѓ самым шчаслiвым чалавекам на свеце. Прама перад iм ляжала зараджаная, звязаная ядзерная зброя, дастаткова блiзка, каб дакрануцца, яе, каб пагуляць з ёй па капрызе. Злева ад яго згарнулася чароѓная, прыгожая жанчына, з якой ён таксама мог пагуляць па капрызе. I яна, вядома, гуляла з iм, хоць пэѓная вобласць пачынала крыху хварэць ад усёй гэтай увагi. Можа быць, крыху тых узбiтых вяршкоѓ...
  
  Але працягваючы свой папярэднi i найважнейшы ход думак - пасiѓнае тэрарыстычнае вочка сядзела ѓ акна, i зноѓ ён гуляѓ з ёй па сваёй капрызе. А потым быѓ амерыканскi ѓрад, якi ганяецца за сваiмi хвастамi па ѓсiм горадзе, бягучы спалохана i ѓсляпую, каб пагуляць-
  
  "Джулiян?" Зоi дыхала на валасiнку ад яго левага вуха. "Хочаш, я зноѓ адпраѓлюся на поѓдзень?"
  
  "Вядома, але не ѓдыхай ублюдка, як мiнулым разам. Дай яму крыху перадышкi, а?"
  
  "О, вядома".
  
  Марш дазволiѓ ёй павесялiцца, а затым падумаѓ аб тым, што будзе далей. Сярэдзiна ранiцы ѓжо прайшла, i наблiжалiся пэѓныя тэрмiны. Амаль надышоѓ час, калi ён павiнен быѓ разгарнуць яшчэ адзiн аднаразовы сотавы i патэлефанаваць на Радзiму з неадкладнымi патрабаваннямi. Вядома, ён ведаѓ, што нiякага рэальнага "схованкi" не будзе, прынамсi, пры абмене пяццюстамi мiльёнамi, але прынцып быѓ той жа i мог быць выкананы аналагiчным чынам. Марш падзякаваѓ багам граху i беззаконня. З гэтымi хлопцамi на тваiм баку чаго нельга было дасягнуць?
  
  Як i ѓсе добрыя сны, гэты калi-небудзь скончыцца, але Марш вырашыѓ, што будзе цешыцца iм, пакуль ён доѓжыцца.
  
  Пагладзiѓшы Зоi па галаве, а затым устаѓшы, ён развязаѓ адзiн са шнуркоѓ на чаравiку i падышоѓ да акна. З двума розумамi часта ѓзнiкалi два розныя пункты гледжання, але абедзве асобы Марша былi верныя гэтаму сцэнару. Як мог нехта з iх прайграць? Ён сцягнуѓ адзiн з прэзерватываѓ Зоi i зараз спрабаваѓ нацягнуць яго на руку. Нарэшце ён здаѓся i абышоѓся двума пальцамi. Чорт, гэта ѓсё яшчэ задавальняла яго ѓнутраную мудрагелiстасць.
  
  Пакуль Марш разважаѓ, што рабiць з запасным шнурком, лiдэр ячэйкi падняѓся i ѓтаропiѓся на яго, надарыѓшы пустой усмешкай. Гэта быѓ Алiгатар, цi, як Марш сам сябе называѓ яго - Алiгатарны - i, хоць ён быѓ цiхiм i вiдавочна марудлiвым, у iм сапраѓды адчувалася небяспека. Марш выказаѓ меркаванне, што ён, верагодна, быѓ адным з тых, хто носiць камiзэлькi. Пешка. Такi ж расходны матэрыял, як доѓгае мачавыпусканне. Марш гучна разрагатаѓся, перапынiѓшы глядзельную кантакт з Алiгатарам як раз у патрэбны момант.
  
  Зоi пайшла па яго слядах, вызiрнуѓшы ѓ акно.
  
  "Няма на што глядзець", - сказаѓ Марш. "Каб табе не спадабалася вывучаць вошай чалавецтва".
  
  "О, часам яны могуць быць пацешнымi".
  
  Марш агледзеѓся ѓ пошуках свайго капелюша, таго, якi ён любiѓ насiць ссунутай пад вуглом. Вядома, гэта знiкла, магчыма, нават да таго, як ён дабраѓся да Нью-Йорка. Мiнулы тыдзень прайшоѓ для яго як у тумане. Алiгатар падышоѓ i ветлiва спытаѓ, цi не трэба яму чаго-небудзь.
  
  "На дадзены момант няма. Але я хутка пазваню iм i паведамлю дэталi для пераводу грошай".
  
  "Ты зробiш гэта?"
  
  "Так. Няѓжо я не забяспечыѓ вас, людзi, маршрутам?" Пытанне было рытарычным.
  
  "О, гэты кавалак лайна. Я выкарыстаѓ яго як мухабойку".
  
  Марш мог быць эксцэнтрычным, вар'ятам i рухомым прагай крывi, але драбнейшая частка яго была таксама разумнай, ашчаднай i цалкам уключанай. Вось чаму ён так добра выжыѓ, як ён прайшоѓ праз мексiканскiя тунэлi. Праз iмгненне ён зразумеѓ, што няправiльна ацанiѓ алiгатара i сiтуацыю. Не ён быѓ тут галоѓным - яны былi.
  
  I было на iмгненне занадта позна.
  
  Марш напаѓ на алiгатара, нiбы ведаючы, дзе той пакiнуѓ пiсталет, нож i нявыкарыстаны электрашокер. Чакаючы поспеху, ён быѓ здзiѓлены, калi Гатор блакаваѓ удары i вярнуѓ адзiн са сваiх. Марш успрыняѓ гэта спакойна, не зважаючы на боль, i паспрабаваѓ зноѓ. Ён ведаѓ, што Зоi вытарэшчваецца на яго, i дзiвiѓся, чаму гэтая лянiвая сучка не кiнулася на дапамогу.
  
  Алiгатар зноѓ з лёгкасцю адбiѓ свой удар. Затым Марш пачуѓ шум за спiной - гук адчыняных дзвярэй кватэры. Ён адскочыѓ, здзiѓлены, калi Алiгатар дазволiѓ яму, i павярнуѓся.
  
  Уздых шоку вырваѓся з ягонага горла.
  
  У кватэру ѓвайшлi восем мужчын, усе апранутыя ѓ чорнае, усе з сумкамi i выглядалi злосна, як лiсы на куратнiку. Марш утаропiѓся, а затым павярнуѓся да Алiгатар, яго вочы нават цяпер не зусiм верылi таму, што яны бачылi.
  
  "Што адбываецца?"
  
  "Што? Ты думаѓ, мы ѓсё будзем сядзець цiха, пакуль багацеi ѓ пашытых на замову гарнiтурах фiнансуюць свае войны? Што ж, у мяне ёсць для цябе навiны, вялiкi чалавек. Мы цябе больш не чакаем. Мы фiнансуем нашы ѓласныя".
  
  Марш пахiснуѓся ад падвойнага ѓдару ѓ твар. Падаючы назад, ён схапiѓ Зоi, чакаючы, што яна падтрымае яго, i калi яна гэтага не зрабiла, яны абодва ѓпалi на падлогу. Шок ад усяго гэтага прывёѓ да перагрузкi яго арганiзма, потавыя залозы i нервовыя канчаткi зарабiлi на поѓную шпульку, а ѓ кутку аднаго вока пачаѓся раздражняльны цiк. Вярнуѓ яго проста ѓ старыя нядобрыя часы, калi ён быѓ хлапчуком i нiкому не было да яго справы.
  
  Алiгатар хадзiѓ па кватэры, арганiзуючы вочка з дванаццацi чалавек. Зоi стала настолькi маленькай, наколькi гэта было магчыма, практычна часткай мэблi, калi былi выяѓлены пiсталеты i iншая баявая зброя - гранаты, больш аднаго РПГ, заѓсёды надзейны аѓтамат Калашнiкава, слёзатачывы газ, светлашумавыя бомбы i мноства ручных ракет са сталёвымi наканечнiкамi. Гэта крыху нервавала.
  
  Марш прачысцiѓ горла, усё яшчэ чапляючыся за апошнiя рэшткi годнасцi i эгаiзму, якiя гарантавалi яму, што ён у гэтым пакоi быѓ сатанiнскiм казлом з самымi вялiкiмi рагамi.
  
  "Глядзi", - сказаѓ ён. "Прыбяры свае брудныя рукi ад маёй ядзернай бомбы. Хоць ты ведаеш, што гэта такое, хлопчык? Алiгатар. Алiгатар! Мы павiнны ѓкласцiся ѓ тэрмiны".
  
  Лiдэр пятага вочка нарэшце адкiнуѓ ноѓтбук убок i падышоѓ да Марша. Цяпер, без падтрымкi i па-сапраѓднаму без пальчатак, Алiгатар быѓ iншым чалавекам. "Ты думаеш, я табе нешта павiнен уууу?" Апошнiм словам быѓ вiск. "У мяне рукi чыстыя! У мяне чаравiкi клеееескiя! Але яны тааак хутка будуць пакрыты крывёю i попелам!"
  
  Марш хутка замiргаѓ. "Пра што, чорт вазьмi, ты кажаш?"
  
  "Выплаты не будзе. Грошай няма! Я працую на вялiкага, шанаванага адзiнага Рамзеса, i яны завуць мяне Стваральнiкам бомбаѓ. Але сёньня я буду iнiцыятарам. Я дам яму жыццё!
  
  Марш чакаѓ непазбежнага вiску ѓ канцы, але на гэты раз яго не было. Алiгатар вiдавочна дазволiѓ наплыву ѓлады закружыць яму галаву, i Марш усё яшчэ не разумеѓ, чаму гэтыя людзi абыходзiлiся з яго бомбай. "Хлопцы, гэта мая ядзерная бомба. Я купiѓ гэта i прынёс табе. Мы чакаем добрай выплаты. А зараз, будзьце добрымi хлопчыкамi i пакладзiце ядзерную бомбу на стол".
  
  Толькi калi Алiгатар ударыѓ яго так, што пацякла кроѓ, Марш пачаѓ па-сапраѓднаму разумець, што тут нешта пайшло жудасна няправiльна. Яму прыйшло ѓ галаву, што ѓсе яго мiнулыя ѓчынкi прывялi яго да гэтага моманту ѓ ягоным жыццi, кожнае правiльнае i няправiльнае, кожнае добрае цi дрэннае слова i каментар. Сума ѓсiх перажыванняѓ прывяла яго прама ѓ гэты пакой у гэты час.
  
  "Што ты збiраешся рабiць з гэтай бомбай?" Жах панiзiѓ i згусцiѓ яго голас, як быццам яго працiскалi праз тарку, як сыр.
  
  "Мы збiраемся падарваць вашу ядзерную бомбу, як толькi атрымаем вестку ад вялiкага Рамзеса".
  
  Марш уцягнуѓ паветра, не дыхаючы. "Але гэта заб'е мiльёны".
  
  "I так пачнецца наша вайна".
  
  "Гэта было з-за грошай", - сказаѓ Марш. "Адплата. Трохi весялосцi. Прымушаючы Аб'яднаных аслоѓ Амерыкi гнацца за сваiм хвастом. Гаворка iшла пра фiнансаванне, а не пра масавыя забойствы".
  
  "Тыууу... у... забiты!" Фанатычная тырада Алiгатар узмацнiлася на прыступку.
  
  "Ну, так, але не так шмат".
  
  Алiгатар штурхаѓ яго, пакуль ён не скруцiѓся ѓ нерухомы шар; хварэлi рэбры, лёгкiя, пазваночнiк i галёнкi. "Мы чакаем толькi вестак ад Рамзеса. А зараз, хто-небудзь, перадайце мне тэлефон".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Унутры Цэнтральнага вакзала апошнiя кавалачкi галаваломкi Марша пачалi выбудоѓвацца ѓ лiнiю. Дрэйк раней не ѓсведамляѓ, але ѓсё гэта было часткай нечага генеральнага плана, кагосьцi, каго, як яны думалi, яны ѓжо нейтралiзавалi. Ворагам, на якога яны не разлiчвалi, быѓ час - i тое, як хутка яно праходзiла, зводзiла на нiшто iх мысленне.
  
  Паколькi ѓчастак аб'яѓлены бяспечным i населены ѓ асноѓным палiцыянтамi, Дрэйк i яго каманда атрымалi магчымасць старанна вывучыць чацвёртае патрабаванне, якое яны, нарэшце, знайшлi, прымацаванае скотчам да нiжняга боку столiка кафэ. Серыя лiчбаѓ, напiсаных буйным шрыфтам, было немагчыма зразумець, што б гэта магло быць, калi вам не ѓдавалася прыжмурыцца да загалоѓка, якi звычайна быѓ напiсаны самым дробным даступным шрыфтам.
  
  Коды актывацыi ядзернай зброi.
  
  Дрэйк недаверлiва прыжмурыѓся, зноѓ страцiѓшы раѓнавагу, а затым мiргнуѓ, гледзячы на Алiсiю. "Няѓжо? Навошта яму пасылаць нам гэта?
  
  "Я б меркаваѓ, што гэта ѓменне весцi гульню. Ён атрымлiвае асалоду ад гэтым, Дрэйк. З iншага боку, яны могуць быць падробленымi".
  
  "Або коды паскарэння", - дадала Мэй.
  
  "Цi нават," Бо яшчэ больш затуманiѓ тэму, "коды, якiя могуць быць выкарыстаны для запуску iншага вiду схаванай зброi".
  
  Дрэйк iмгненне глядзеѓ на француза, варожачы, адкуль у яго ѓзялiся такiя перакручаныя думкi, перш чым патэлефанаваць Муру. "У нас новае патрабаванне", - сказаѓ ён. "За выключэннем таго, што замест гэтага, здаецца, гэта набор кодаѓ дэактывацыi для ядзернай зброi".
  
  "Чаму?" Мур быѓ узрушаны. "Што? У гэтым няма нiякага сэнсу. Гэта тое, што ён табе сказаѓ?"
  
  Дрэйк зразумеѓ, як недарэчна ѓсё гэта гучала. "Адпраѓляю зараз". Няхай скафандры з усiм гэтым разбяруцца.
  
  "Добра. Мы задаволiм iм належную праверку".
  
  Пасля таго, як Дрэйк паклаѓ тэлефон у кiшэню, Алiсiя абтрослася i доѓга аглядалася па баках. "Тут нам пашанцавала", - сказала яна. "Ахвяр няма. I нiякiх навiн ад Марша, нягледзячы на нашае спазненне. Дык ты думаеш, гэта было апошняе патрабаванне?"
  
  "Не ѓпэѓнена, як гэта можа быць", - сказала Мэй. "Ён сказаѓ нам, што хоча грошай, але яшчэ не паведамiѓ, калi i дзе".
  
  "Такiм чынам, прынамсi, яшчэ адзiн", - сказаѓ Дрэйк. "Можа быць, два. Мы павiнны праверыць зброю i зарадзiць яго зноѓ. Так цi iнакш, з усiмi гэтымi мiнi-бомбамi, якiя выбухаюць па ѓсiм горадзе, я думаю, што мы яшчэ далёкiя ад завяршэння гэтага".
  
  Ён задумаѓся аб прызначэннi маленькiх бомб. Не забiваць i не калечыць. Так, яны ѓсялiлi жах у самую душу грамадства, але ѓ святле ядзернай бомбы, Джулiяна Марша i знiшчаных iмi камер ён не мог не думаць, што, магчыма, iснуе iншы парадак дня. Другарадныя бомбы адцягвалi, раздражнялi. Больш за ѓсё праблем стваралi некалькi чалавек на матацыклах, якiя кiдалi самаробныя феерверкавыя бомбы па Уол-стрыт.
  
  Алiсiя заѓважыла кiёск, схаваны ѓ далёкiм куце. "Цукровая сумесь", - сказала яна. "Хто-небудзь хоча шакаладны батончык?"
  
  "Прынясi мне два снiкерсы", - уздыхнуѓ Дрэйк. "Паколькi шэсцьдзесят пяць грамаѓ было толькi для дзевяностых".
  
  Алiсiя пахiтала галавой. "Ты i твае чортавы шакаладныя батончыкi".
  
  "Што далей?" Падышоѓ Бо, француз некалькiмi расцяжкамi пазбавiѓ сваё цела ад болю.
  
  "Муру трэба ѓзмацнiць сваю гульню", - сказаѓ Дрэйк. "Дзейнiчайце на апярэджанне. Я, напрыклад, не збiраюся ѓвесь дзень скакаць пад дудку Марша".
  
  "Ён расцягнуты", - нагадала яму Май. "Большасць яго агентаѓ i копаѓ ахоѓваюць вулiцы".
  
  "Я ведаю", - выдыхнуѓ Дрэйк. "Я страшэнна добра ведаю".
  
  Ён таксама ведаѓ, што не магло быць лепшай падтрымкi для Мура, чым Хэйдэн i Кiнiмака, абодва са зваротамi да прэзiдэнта, абодва адчулi на сабе большую частку таго, што свет мог iм падкiнуць. У гэты момант адноснага спакою ён падвёѓ вынiкi, падумаѓ аб iх праблеме, а затым выявiѓ, што турбуецца аб iншай камандзе - камандзе Даля.
  
  Гэты вар'ят шведскi вырадак, верагодна, адбiваѓся батончыкам "Марабу", назiраючы за самымi аголенымi момантамi Аляксандра Скарсга &rd.
  
  Дрэйк кiѓнуѓ у знак падзякi Алiсii, калi яна вярнулася i ѓручыла яму два кавалачкi шакаладу. На iмгненне каманда проста замерла, разважаючы, дранцьвеючы. Спрабую не думаць аб тым, што можа адбыцца далей. Ззаду iх кафэ &# 233; стаяла як закiнутае старое прадпрыемства, яго вокны былi разбiты, сталы перавернуты, дзверы расколатыя i звiсалi з завес. Нават зараз каманды старанна прачэсвалi гэтае месца ѓ пошуках новых прылад.
  
  Дрэйк павярнуѓся да Бо. "Ты сустрэѓ Марша, цi не так? Ты верыш, што ён давядзе гэтую справу да канца?"
  
  Француз зрабiѓ мудрагелiсты жэст. "Хм, хто ведае? Марш дзiѓны, у адзiн момант здаецца стабiльным, а ѓ наступны - шалёным. Магчыма, усё гэта было прытворствам. Уэб не давяраѓ яму, але ѓ гэтым няма нiчога дзiѓнага. Я адчуваю, што калi б Уэб усё яшчэ цiкавiѓся справай Пiфii, то Маршу не дазволiлi б нават прыкiдвацца, што ён займаецца гэтай справай".
  
  "Нам трэба турбавацца не аб Маршы", - усхвалявана ѓмяшалася Май. "Гэта..."
  
  I раптам усё гэта набыло сэнс.
  
  Дрэйк зразумеѓ гэта ѓ той жа час, усвядомiѓшы iмя чалавека, якога яна збiралася назваць. Яго вочы сустрэлiся з яе вачыма, як ракеты з цеплавым навядзеннем, але на iмгненне яны нiчога не маглi сказаць.
  
  Абдумваю гэта. Ацэньвае. Да жахлiвага канца.
  
  "Чорт", - сказаѓ Дрэйк. "Намi гулялi з самага пачатку".
  
  Алiсiя назiрала за iмi. "Звычайна я б сказаѓ 'зняць пакой', але..."
  
  "Ён нiколi не змог бы патрапiць у гэтую краiну", - прастагнала Май. "Не без нас".
  
  "А зараз", - сказаѓ Дрэйк. "Ён менавiта там, дзе ён хоча быць".
  
  I тут зазванiѓ тэлефон.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк ледзь не выпусцiѓ сваю шакаладку ад шоку, настолькi ён быѓ паглынуты альтэрнатыѓным ходам думак. Калi ён паглядзеѓ на экран i ѓбачыѓ невядомы нумар, пiратэхнiчны выбух супярэчлiвых думак зрыкашэцiѓ вакол яго галавы.
  
  Што сказаць?
  
  Гэта, мусiць, Марш тэлефанаваѓ з новага аднаразовага сотавага. Цi павiнен ён супрацiѓляцца жаданню растлумачыць яму, што яго разыгрывалi, што ён быѓ проста абдураны ѓ грандыёзным плане? Яны хацелi, каб ячэйкi i ядзерная зброя заставалiся нейтральнымi як мага даѓжэй. Дайце ѓсiм прынамсi яшчэ гадзiну, шанец адсачыць усё гэта. Цяпер, хаця... цяпер гульня змянiлася.
  
  Што рабiць?
  
  "Марш?" ён адказаѓ пасля чацвёртага гудка.
  
  Да яго звярнуѓся незнаёмы голас. "Неее! Гэта Gatorrrr!"
  
  Дрэйк прыбраѓ тэлефон ад вуха, вiск, тэмбр, якi падвышаецца ѓ канцы кожнага слова, абражаѓ яго барабанныя перапонкi.
  
  "Хто гэта? Дзе Марш?"
  
  "Я сказаѓ - Gatorrrr! Фуфло ѓжо паѓзе. Дзе ён i мусiць быць. Але ѓ мяне ёсць да цябе яшчэ адно патрабаванне, уууу. Яшчэ адзiн, i тады бомба або ѓзарвецца, або не. Гэта залежыць ад цябе!"
  
  "Трахнi мяне". Дрэйку было цяжка засяродзiцца на словах з-за выпадковых выкрыкаѓ. "Табе трэба крыху супакоiцца, прыяцель".
  
  "Бяжы, трус, бяжы, бяжы, бяжы. Iдзi знайдзi палiцэйскi ѓчастак на рагу 3-й i 51-й i паглядзi, якiя кавалкi мяса мы пакiнулi для цябе уууу. Вы зразумееце канчатковае патрабаванне, калi даберацеся туды".
  
  Дрэйк нахмурыѓся, рыючыся ѓ памяцi. Нешта вельмi знаёмае ѓ гэтым адрасе...
  
  Але голас зноѓ парушыѓ ход ягоных думак. "А зараз бяжы! Бяжы! Трус, бяжы i не аглядайся назад! Гэта выбухне праз хвiлiну цi гадзiну, ррр! I тады пачнецца наша вайна!"
  
  "Марш хацеѓ толькi выкуп. Грошы за бомбу твае".
  
  "Нам не патрэбны вашы грошы, ыыыы! Вы думаеце, што няма арганiзацый - нават вашых уласных арганiзацый - якiя дапамагаюць нам? Ты думаеш, што няма багатых людзей, якiя дапамагаюць нам? Ты думаеш, што там няма змоѓшчыкаѓ, якiя таемна фiнансуюць нашу справу? Ha ha, ha ha ha!"
  
  Дрэйк хацеѓ дацягнуцца да прынятага i згарнуць вар'яту шыю, але паколькi ён не мог гэтага зрабiць - пакуль - ён зрабiѓ наступную лепшую рэч.
  
  Перапынiѓ выклiк.
  
  I, нарэшце, яго мозг апрацаваѓ кожны бiт iнфармацыi. Астатнiя ѓжо ведалi. Iх твары былi белымi ад страху, iх целы напружылiся ад напругi.
  
  "Гэта наш участак, цi не так?" Сказаѓ Дрэйк. "Дзе зараз знаходзяцца Хайдэн, Кiнiмака i Мур".
  
  "I Рамзес", - сказала Май.
  
  Калi б бомба ѓзарвалася ѓ той самы момант, каманда не змагла б бегчы хутчэй.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  Хэйдэн вывучаѓ манiторы. Калi большая частка станцыi апусцела, i нават агенты, асабiста прымацаваныя да Муру, былi адпраѓленыя на вулiцы, каб дапамагчы, мясцовы цэнтр унутранай бяспекi адчуѓ сябе перагружаным да мяжы. Якiя разгортваюцца па ѓсiм горадзе падзеi на дадзены момант пераважалi над уз'яднаннем Рамзеса i Прайса, але Хэйдэн заѓважыѓ адсутнасць кантакту памiж iмi, i задаѓся пытаннем, цi сапраѓды iм абодвум не было чаго сказаць. Рамзес быѓ дасведчаным чалавекам, у якога былi адказы на ѓсе пытаннi. Прайс быѓ проста чарговым ашуканцам у пагонi за далярамi.
  
  Кiнiмака дапамагаѓ кiраваць манiторамi. Хайдэн перабраѓ тое, што адбылося раней памiж iмi, калi гаваец параiѓ не выцягваць iнфармацыю з абодвух мужчын, i зараз задавалася пытаннем аб яе рэакцыi.
  
  Цi мела яна рацыю? Цi быѓ ён нiкчэмны?
  
  Нешта, што трэба абдумаць пазней.
  
  Перад ёй замiльгалi выявы, усе паменшаныя на дзясятках квадратных экранаѓ, у чорна-белым i каляровым бачаннi, сцэны згiнання крылаѓ i пажараѓ, блiскучыя машыны хуткай дапамогi i перапалоханыя натоѓпы. Панiка сярод жыхароѓ Нью-Ёрка была зведзена да абсалютнага мiнiмуму; хоць падзеi 9-11 усё яшчэ былi свежым жахам у iх думках i ѓплывалi на кожнае рашэнне. У столькiх людзей, у якiх была гiсторыя выжывання 9-11, ад тых, хто не пайшоѓ у той дзень на працу, да тых, хто спазнiѓся цi выконваѓ даручэннi, страх нiколi не пакiдаѓ iх думак. Турысты ѓ жаху разбягалiся, часта насустрач наступнаму нечаканаму ѓдару. Палiцыя сур'ёзна пачала расчышчаць вулiцы, не цярпячы пярэчанняѓ з боку вечна раздражняльных мясцовых жыхароѓ.
  
  Хэйдэн праверыѓ час... ледзь 11 ранiцы. Гэта адчулася пазней. Астатняя частка каманды была ѓ яе ѓ галаве, яе страѓнiк скруцiла ад страху, што сёння яны могуць растацца з жыццём. Якога чорта мы працягваем гэта рабiць? Дзень за днём, тыдзень за тыднем? Шанцы становяцца ѓсё менш спрыяльнымi кожны раз, калi мы змагаемся.
  
  I Далеч у прыватнасцi; як гэты чалавек застаѓся на гэтым? Маючы жонку i дваiх дзяцей, мужчына павiнен валодаць працоѓнай этыкай памерам з гару Эверэст. Яе павага да салдата нiколi не было вышэй.
  
  Кiнiмака пастукаѓ па адным з манiтораѓ. "Магла быць дрэнна".
  
  Хэйдэн ѓтаропiѓся на яго. "Гэта што... аб чорт."
  
  Ашаломленая, яна назiрала, як Рамзес перайшоѓ да актыѓных дзеянняѓ, падбегшы да Прайса i стукнуѓшы яго галавой аб зямлю. Затым прынц-тэрарыст устаѓ над супрацiѓляючымся целам i пачаѓ бязлiтасна штурхаць яго, кожны ѓдар выклiкаѓ крык агонii. Хэйдэн зноѓ завагаѓся, а затым убачыѓ, што лужына крывi пачынае расцякацца па падлозе.
  
  "Я iду на дно".
  
  "Я таксама пайду". Кiнiмака пачаѓ паднiмацца, але Хайдэн жэстам спынiѓ яго.
  
  "Не. Ты патрэбен тут".
  
  Не звяртаючы ѓвагi на пiльныя погляды, яна панеслася назад у склеп, паклiкала двух ахоѓнiкаѓ, якiя стаялi ѓ калiдоры, i адчынiла вонкавыя дзверы ѓ камеру Рамзеса. Яны ѓрываюцца разам, са зброяй напагатове.
  
  Левая нага Рамзеса ѓрэзалася Прайсу ѓ шчаку, зламаѓшы костку.
  
  "Спынiся!" Хэйдэн закрычаѓ у гневе. "Ты забiваеш яго".
  
  "Табе ѓсё роѓна", - Рамзес зноѓ пусцiѓ у ход зброю, раздрабнiѓшы Прайсу скiвiцу. "Чаму я павiнен? Ты прымушаеш мяне дзялiць камеру з гэтым закiдам. Ты хочаш, каб мы паразмаѓлялi? Што ж, вось як здзяйсняецца мая жалезная воля. Магчыма, зараз ты даведаешся".
  
  Хэйдэн падбег да кратаѓ, устаѓляючы ключ у замак. Рамзес падтрымаѓ сябе, а затым пачаѓ наступаць на чэрап i плечы Прайса, як быццам шукаючы ѓразлiвыя месцы i атрымлiваючы асалоду ад гэтым працэсам. Прайс ужо перастаѓ крычаць i мог выдаваць толькi нiзкiя стогны.
  
  Хэйдэн шырока расчынiѓ дзверы, якi падтрымлiваецца двума ахоѓнiкамi. Яна атакавала без цырымонiй, ударыѓшы Рамзеса пiсталетам за вухам i адштурхнуѓшы яго ад Роберта Прайса. Затым яна ѓпала на каленi побач са скуголiць мужчынам.
  
  "Ты жывы?" Яна, вядома, не хацела здавацца занадта занепакоенай. Такiя людзi, як ён, лiчылi занепакоенасць слабасцю, якой можна скарыстацца.
  
  "Гэта балюча?" Яна прыцiснулася да рэбраѓ Прайса.
  
  Вiск сказаѓ ёй, што "так, гэта адбылося".
  
  "Добра, добра, спынi хныкаць. Павярнiся i дай мне ѓбачыць цябе".
  
  Прайс з усiх сiл спрабаваѓ перавярнуцца, але калi ён гэта зрабiѓ, Хэйдэн паморшчыѓся ад выгляду маскi з крывi, зламаных зубоѓ i разарваных вуснаѓ. Яна ѓбачыла, што вуха пачырванела, а вока так моцна распухла, што, магчыма, больш нiколi не запрацуе. Насуперак сваiм лепшым жаданням, яна зморшчылася.
  
  "Чорт".
  
  Яна накiравалася да Рамзесу. "Чувак, мне нават не трэба пытацца, цi вар'ят ты, цi не так? Толькi вар'ят пачаѓ бы рабiць тое, што робiш ты. Прычына? Матыѓ? Мэта? Сумняваюся, што гэта нават прыходзiла табе ѓ галаву".
  
  Яна падняла "Глок", насамрэч не цалкам гатовая да стрэлу. Ахоѓнiкi побач з ёй прыкрывалi Рамзеса на выпадак, калi ён нападзе на яе.
  
  "Страляй", - сказаѓ Рамзес. "Выратуй сябе ад свету, поѓнага болю".
  
  "Калi б гэта была твая краiна, твая хата, ты б забiѓ мяне прама цяпер, цi не так? Ты б скончыѓ з усiм гэтым".
  
  "Не. У чым прыемнасць ад такога хуткага забойства? Спачатку я б знiшчыѓ тваю годнасць, распрануѓшы цябе i звязаѓшы твае канечнасцi. Тады я зламаѓ бы тваю волю выпадковым метадам, якiм бы нi здаваѓся правiльным у той момант. Тады я б прыдумаѓ спосаб забiць цябе i вярнуць цябе назад, зноѓ i зноѓ, нарэшце, змiрыѓшыся, калi ты ѓ соты раз малiѓ мяне пакончыць з тваiм жыццём".
  
  Хэйдэн глядзеѓ, бачачы праѓду ѓ вачах Рамзеса i не ѓ сiлах стрымаць дрыготку. Вось быѓ чалавек, якi не задумваючыся ѓзарваѓ бы ядзерную бомбу ѓ Нью-Ёрку. Яе ѓвага была так паглынута Рамзесам, як i яе ахоѓнiкаѓ, што яны не адрэагавалi на шоргат крокi i перарывiстае дыханне, якiя чулiся ѓ iх за спiной.
  
  Вочы Рамзеса блiснулi. Хайдэн ведаѓ, што iх падманулi. Яна павярнулася, але недастаткова хутка. Прайс мог быць мiнiстрам абароны, але ён таксама зрабiѓ выдатную ваенную кар'еру i зараз увасобiѓ у жыццё тое, што ён памятаѓ пра яе. Ён ударыѓ абедзвюма рукамi па выцягнутай руцэ ахоѓнiка, з-за чаго яго пiсталет са звонам упаѓ на падлогу, а затым надрукаваѓ кулак у жывот мужчыны, сагнуѓшы яго ѓдвая. Робячы гэта, ён упаѓ, робячы стаѓку на тое, што Хэйдэн i iншы ахоѓнiк не стрэляць у яго, робячы стаѓку на сваю пазiцыю некалькiмi спосабамi, i ѓпаѓ на пiсталет.
  
  I ён стрэлiѓ падпахай, куля патрапiла ашаломленаму ахоѓнiку ѓ вока. Хайдэн адкiнула эмоцыi i накiравала свой Глок на Прайс, але Рамзес кiнуѓся на яе, як бык на трактары, уся сiла яго цела паралiзавала, збiѓшы яе з ног. Рамзес i Хэйдэн, хiстаючыся, прайшлi праз камеру, даѓшы Прайсу магчымасць нанесцi дакладны ѓдар па другiм ахоѓнiку.
  
  Ён скарыстаѓся гэтым, выкарыстоѓваючы замяшанне ѓ сваю карысць. Другi ахоѓнiк памёр да таго, як рэха кулi, якая забiла яго. Яго цела стукнулася аб зямлю ѓ ног Прайса, за iм назiраѓ адзiнае функцыянуе вока сакратара. Хайдэн выбралася з-пад вялiзнага цела Рамзеса, усё яшчэ трымаючы свой "Глок", з дзiкiмi вачыма, трымаючы Прайса на прыцэле.
  
  "Чаму?"
  
  "Я шчаслiвы памерцi", - з няшчасным выглядам сказаѓ Прайс. "Я хачу памерцi".
  
  "Каб дапамагчы выратаваць гэты кавалак лайна?" Яна пракульгала па падлозе, адбiваючыся.
  
  "У мяне засталася яшчэ адна п'еса", - прамармытаѓ Рамзес.
  
  Хэйдэн адчула, як зямля дрыжыць пад ёй, сцены склепа дрыжаць i выкiдваюць клубы раствора. Самi пруты клеткi пачалi дрыжаць. Пераставiѓшы рукi i каленi, яна супакоiлася i паглядзела ѓверх i ѓнiз, налева i направа. Хэйдэн пiльна глядзеѓ на агнi, якiя мiгацелi зноѓ i зноѓ.
  
  Што зараз? Што, чорт вазьмi, гэта такое...
  
  Але яна ѓжо ведала.
  
  Участак падвергся наземнаму нападу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  Хэйдэн ахнуѓ, калi сцены працягвалi трэсцiся. Рамзес паспрабаваѓ устаць, але пакой захiстаѓся вакол яго. Тэрарыст упаѓ на каленi. Прайс з глыбокай павагай назiраѓ, як змянiѓся сам кут пакоя, стыкi перамяшчалiся i перастаѓлялiся нанова, нахiлы скажалiся з кожнай секундай. Хэйдэн пазбег падзення кавалка будаѓнiчага раствора, калi частка столi павалiлася. Правады i паветраводы звiсалi з даху, разгойдваючыся, як рознакаляровыя маятнiкi.
  
  Хэйдэн накiравалася да дзвярэй камеры, але Рамзес захаваѓ дастаткова кемлiвасцi, каб заступiць ёй шлях. Прайшло iмгненне, перш чым яна зразумела, што ѓсё яшчэ трымае "Глок", i да таго часу большая частка столi разбуралася, а самi пруты прагiналiся ѓнутр, амаль разбураючыся.
  
  "Я думаю... ты перастараѓся, - задыхаючыся, сказаѓ Прайс.
  
  "Усё гэта чортава месца разбураецца", - крыкнуѓ Хэйдэн ѓ твар Рамзесу.
  
  "Пакуль няма".
  
  Тэрарыст падняѓся i кiнуѓся да далёкай сцяны, аблокi раствора, кавалкi бетону i тынкоѓкi разляталiся i падалi паѓсюль вакол яго. Вонкавыя дзверы прагнулiся, а затым расчынiлiся. Хайдэн схапiлася за перакладзiну i падцягнулася, даганяючы вар'ята, Прайс клыпаѓ ззаду. У iх былi людзi наверсе. Рамзес мог зайсцi толькi так далёка.
  
  З гэтай думкай Хайдэн пашукала свой тэлефон, але ледзь паспявала за Рамзесам. Гэты чалавек быѓ хуткiм, жорсткiм i бязлiтасным. Ён пратупаѓ уверх па лесвiцы, адмахваючыся ад выклiку аднаго палiцыянта i шпурляючы яго галавой наперад у Хэйдэн. Яна злавiла хлопца, утрымала яго, i да таго часу Рамзес ужо працiскаѓся праз верхнiя дзверы.
  
  Хэйдэн прымчаѓся па гарачых слядах. Верхнiя дзверы стаялi шырока адчыненымi, яе шкло трэснула, вушакi раскалолiся. Спачатку з пакоя з манiторамi яна магла бачыць толькi Мура, якi паднiмаѓся з падлогi i цягнуѓся, каб паправiць некалькi перакошаных экранаѓ. Iншыя былi сарваныя са сваiх прычалаѓ, адарвалiся ад сцяны i разбiлiся пры прызямленнi. Кiнiмака цяпер падняѓся з экранам, якi ѓпаѓ з яго плячэй, шкло i пластык затрымалiся ѓ яго валасах. Двое iншых агентаѓ у пакоi спрабавалi ѓзяць сябе ѓ рукi.
  
  "Чым у нас патрапiлi?" Мур выбег з пакоя, заѓважыѓшы Хэйдэн.
  
  "Дзе, чорт вазьмi, Рамзес?" яна закрычала. "Хiба ты не бачыѓ яго?"
  
  Мур разявiѓ рот. "Ён павiнен быць у турэмным блоку".
  
  Кiнiмаку змахнуѓ шкло i iншае смецце са сваiх плячэй. "Я назiраѓ ... Затым пачалося сапраѓднае пекла".
  
  Хэйдэн гучна вылаялася, заѓважыѓшы лесвiцу злева ад сябе, а затым балкон наперадзе, якi выходзiѓ на галоѓны офiс ѓчастка. З будынка не было iншага выйсця, акрамя як перасекчы яго. Яна падбегла да парэнчаѓ, ухапiлася за iх i вывучыла пакой унiзе. Персанал быѓ скарочаны, як i планавалi тэрарысты, але некаторыя працоѓныя месцы на першым паверсе былi занятыя. I мужчыны, i жанчыны збiралi свае рэчы, але большасць накiроѓвалiся да галоѓнага ѓваходу са зброяй напагатове, як быццам чакалi нападу. Рамзеса сярод iх нiяк не магло быць.
  
  Дзе тады?
  
  Чаканне. Назiраю. Гэта не было...
  
  "Гэта не канец!" - закрычала яна. "Адыдзi ад вокнаѓ!"
  
  Занадта позна. Блiцкрыг пачаѓся з каласальнага выбуху; пярэднiя вокны ѓзарвалiся, i частка сцяны павалiлася. Увесь пункт гледжання Хэйдэн зрушылася, лiнiя даху ѓпала. Абломкi ѓзарвалiся па ѓсёй станцыi, калi палiцыянты ѓпалi. Некаторыя паднялiся на каленi цi папаѓзлi. Iншыя былi параненыя цi выявiлi, што яны ѓ пастцы. РПГ з шыпеннем прабiѓ разбiты фасад i ѓрэзаѓся ѓ пульт дзяжурнага, раскiдваючы слупы полымя, дыму i абломкаѓ па найблiжэйшым раёне. Затым Хэйдэн ѓбачыѓ беглыя ногi, калi з'явiлася шмат людзей у масках, усё са зброяй, прышпiленыя да плеч. Расставiѓшы па баках, яны прыцэлiлiся ва ѓсё, што рухалася, а затым, пасля стараннага абдумвання, адкрылi агонь. Хэйдэн, Кiнiмака i Мур iмгненна адкрылi агонь у адказ.
  
  Кулi прашывалi разбураную станцыю. Хэйдэн налiчыла адзiнаццаць чалавек унiзе, перш чым драѓляны балкон, якi абараняѓ яе, пачаѓ разлятацца на шматкi. Снарады праходзiлi наскрозь. Аскепкi адколвалiся, ператвараючыся ѓ небяспечныя трэскi. Хэйдэн ѓпала спiной на яе ззаду, а затым перакацiлася. Яе камiзэлька атрымала два малаважныя ѓдары, не ад куль, i моцны боль у нiжняй частцы iкры падказала ёй, што драѓляны шып патрапiѓ у неабароненую плоць. Кiнiмака таксама ахнуѓ, i Мур падняѓся, каб зняць куртку i прыбраць стружку з пляча.
  
  Хэйдэн папоѓз назад на балкон. Праз прасветы яна назiрала за прасоѓваннем штурмавой групы i чула гартаннае бурчанне, калi яны клiкалi свайго лiдэра. Рамзес пабег, як якi палюе леѓ, менш чым за секунду апынуѓшыся па-за полем зроку Хэйдэна. Яна выцiснула з сябе шанец стрэлiць, але ѓжо ведала, што куля не праляцiць блiзка.
  
  "Чорт!"
  
  Хэйдэн падняѓся, злосна паглядзеѓ на Кiнiмаку i пабег да лесвiцы. Яны не маглi дазволiць прынцу-тэрарысту збегчы. Па iм словам бомба была б падарваная. У Хэйдэн было адчуванне, што ён не будзе доѓга чакаць.
  
  "Iдзi, сыходзь!" - завыла яна на Мано. "Мы павiнны неадкладна вярнуць Рамзеса!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Перакрыжаванне прама за ѓчасткам, як правiла, было запоѓненае людзьмi, пераход быѓ забiты пешаходамi, а дарогi грукаталi пад пастаянны рытм праязджаючых машын. Высокiя будынкi са мноствам вокнаѓ звычайна адлюстроѓвалi гукi гуллiвых клаксонаѓ i смех памiж iмi, што сведчыла аб усплёску чалавечага ѓзаемадзеяння, але сёння сцэна была зусiм iншай.
  
  Дым клубiѓся ѓпоперак дарогi i падымаѓся ѓ неба. Аскепкi вокнаѓ усевалi тратуары. Прыглушаныя галасы перашэптвалiся вакол хаба, калi кантужаныя i параненыя прыходзiлi ѓ сябе цi выходзiлi з хованак. На блiзкай адлегласцi завылi сiрэны. Бок iх будынка, якi выходзiць на 3-ю авеню, выглядаѓ так, быццам гiганцкая мыш прыняла яе за кавалак шэрага сыру i адкусiла ад яго вялiзныя кавалкi.
  
  Хэйдэн мала што з гэтага заѓважыла, выбягаючы са станцыi, а затым запавольваючыся, калi яна азiралася ѓ пошуках уцекачоѓ. Прама наперадзе, на 51-й вулiцы, беглi толькi яны - адзiнаццаць чалавек, апранутых у чорнае, i беспамылкова вядомы Рамзес, якi ѓзвышаецца над астатнiмi. Хэйдэн iмчалася праз абсыпанае друзам скрыжаванне, здзiѓленая цiшынёй, якая акружала яе, крыкам цiшынi i ѓздымаюцца аблокамi пылу, якiя спрабавалi асляпiць яе. Наверсе, у прамежках памiж дахамi офiсных будынкаѓ - прамыя бетонныя калоны, якiя адзначаюць перпендыкулярны шлях, як лiнii на сетцы, - ранiшняе сонечнае святло змагаѓся за канкурэнцыю. Сонца рэдка паказвалася на вулiцах да поѓдня, яно адбiвалася ад вокнаѓ на некаторы час раней i асвятляла толькi скрыжаваннi, пакуль не паднiмалася над галавой i не магло знайсцi шлях унiз памiж будынкамi.
  
  Кiнiмака, верны стары сабака, паспяшаѓся побач з ёй. "Iх усяго дванаццаць", - сказаѓ ён. "Мур сочыць за нашай пазiцыяй. Мы будзем iсцi за iмi, пакуль не атрымаем падмацаванне, дамовiлiся?"
  
  "Рамзес", - сказала яна. "Гэта наш прыярытэт. Мы вернем яго любой цаной".
  
  "Хайдэн", Кiнiмака ледзь не сутыкнуѓся з прыпаркаваным фургонам. "Ты не прадумваеш гэта да канца. Рамзес усё спланаваѓ. I нават калi ён гэтага не зрабiѓ - нават калi яго месцазнаходжанне нейкiм чынам пратачылася ѓ пятую камеру - цяпер гэта не мае значэння. Гэта бомба, якую мы мусiм знайсцi".
  
  "Яшчэ адна прычына схапiць Рамзеса".
  
  "Ён нiколi не скажа нам", - сказаѓ Кiнiмака. "Але, магчыма, гэта зробiць адзiн з яго вучняѓ".
  
  "Тым даѓжэй мы зможам выводзiць Рамзеса з раѓнавагi", - сказаѓ Хэйдэн. "Тым больш шанцаѓ у гэтага горада перажыць усё гэта".
  
  Яны iмчалiся па тратуары, трымаючыся ѓ некалькiх ценях, якiя адкiдалi вышынныя дамы, i стараючыся не шумець. Рамзес быѓ у цэнтры сваёй зграi, аддаючы загады, i зараз Хэйдэн успомнiѓ, што тады, на базары, ён называѓ гэтых людзей сваiмi "легiянерамi". Кожны з iх быѓ смяротна небяспечны i верны сваёй справе, на шмат прыступак вышэй за звычайных наймiтаѓ. Спачатку дванаццаць чалавек без асаблiвых роздумаѓ паспяшалiся, набiраючы невялiкую адлегласць памiж сабой i ѓчасткам, але праз хвiлiну яны пачалi запавольвацца, i двое азiрнулiся, правяраючы, цi няма праследавацеляѓ.
  
  Хэйдэн адкрыѓ агонь, злосна раѓнуѓ з "Глока". Адзiн чалавек упаѓ, а астатнiя разгарнулiся, адстрэльваючыся. Двое былых агентаѓ ЦРУ нырнулi за бетонны кветнiк, прыгiнаючыся. Хэйдэн выглянула з-за яго круглага краю, не жадаючы губляць з-пад увагi свайго ворага. Рамзес быѓ на мяжы зрыву, якi прыкрываецца сваiмi людзьмi. Цяпер яна бачыла, што Роберта Прайса кiнулi на волю лёсу, i ён ледзь трымаѓся на нагах, але ѓсё яшчэ нядрэнна спраѓляѓся для збiтага, якi старэе чалавека. Яе ѓвага зноѓ пераключылася на Рамзеса.
  
  "Ён прама там, Мано. Давайце скончым з гэтым. Ты думаеш, яны ѓсё яшчэ ѓзарвуцца, калi ён памрэ?
  
  "Чорт, я не ведаю. Узяць яго жывым спрацавала б лепей. Можа быць, мы маглi б запатрабаваць за яго выкуп".
  
  "Так, добра, спачатку мы павiнны падабрацца дастаткова блiзка".
  
  Камера зноѓ узляцела, на гэты раз прыкрываючы iх уцёкi. Хайдэн перабягаѓ ад кветнiка да кветнiка, пераследуючы iх па вулiцы. Кулi прасвiсталi памiж дзвюма групамi, разбiваючы вокны i стукаючыся аб прыпаркаваныя аѓтамабiлi. Ваѓчкi раскiданых жоѓтых таксi прапанавала Хайдэн лепшае прыкрыццё i шанец падабрацца блiжэй, i яна, не вагаючыся, скарысталася iм.
  
  "Давай!"
  
  Яна села ѓ першае таксi, праслiзнула збоку i скарысталася iншым, пакiнутым на абочыне, каб прыкрыцца, пакуль бегла да наступнага. Вакол яе ѓзарвалiся вокны, калi турэмшчыкi паспрабавалi iх зняць, але прыкрыццё азначала, што новыя легiянеры Рамзеса нiколi толкам не ведалi, дзе яны знаходзяцца. Праз чатыры таксi, i яны прымушалi бегуноѓ хавацца, запавольваючы iх рух.
  
  У слухаѓцы Кiнiмакi затрашчала. "Дапамога ѓ пяцi хвiлiнах язды".
  
  Але нават гэта было няпэѓна.
  
  I зноѓ, ячэйка працавала кампактным гуртом. Хайдэн кiнуѓся ѓ пагоню, не маючы магчымасцi бяспечна скарацiць разрыѓ, а таксама вымушаны эканомiць боепрыпасы. Стала вiдавочна, што ячэйка таксама пачала турбавацца аб магчымасцi прыбыцця падмацавання, паколькi iх рухi сталi больш апантанымi, менш асцярожнымi. Хайдэн узяла на прыцэл аднаго з ар'ергардаѓ i прамахнулася толькi таму, што ён прайшоѓ мiма скульптурнага дрэва, калi яна страляла.
  
  Чыстае нешанцаванне.
  
  "Мано", - раптам сказала яна. "Мы дзе-небудзь страцiлi аднаго з iх?"
  
  "Палiчы яшчэ раз".
  
  Яна магла налiчыць толькi дзесяць лiчбаѓ!
  
  Ён з'явiѓся з нiадкуль, стыльна выкацiѓшыся з-пад прыпаркаванай машыны. Яго першы ѓдар прыйшоѓся ѓ заднюю частку калена Кiнiмакi, прымусiѓшы здаравяка сагнуцца. Калi ён бiѓ нагой, яго правая рука занесла маленькi PPK, памер якога рабiѓ яго не менш смяротным. Хайдэн адкiнула Кiнiмаку ѓ бок, яе параѓнальна маленькае цела было такiм жа магутным i энергiчным, як у любога спартсмена сусветнага класа, але нават гэта магло толькi крыху разварушыць вялiкага мужчыну.
  
  Куля праляцела памiж iмi, ашаламляльная, захапляльная дух, самае кароткае iмгненне iснага пекла, а затым легiянер зноѓ перамясцiѓся. Яшчэ адзiн удар прыйшоѓся ѓ калена Хэйдэн, i Мано працягнуѓ падзенне, урэзаѓшыся грудзьмi ѓ тую ж прыпаркаваную машыну, якую iх вораг выкарыстаѓ для хованкi. У яго вырвалася бурчанне, калi ён злавiѓ сябе на тым, што адчайна спрабуе крутануцца на каленях.
  
  Хэйдэн адчула ѓкол болю ѓ калене i, што больш важна, раптоѓную страту раѓнавагi. Яна больш ведала аб уцёках Рамзеса i кашмарным шведскiм стале, якi за гэтым рушыѓ услед, чым аб якi змагаецца легiянеру, i кожнай часцiнкай сваёй iстоты жадала скончыць з гэтым барзджэй. Але гэты чалавек быѓ байцом, сапраѓдным забiякам, i вiдавочна жадаѓ выжыць.
  
  Ён стрэлiѓ з пiсталета яшчэ раз. Цяпер Хэйдэн быѓ рады, што яна страцiла раѓнавагу, таму што яна была не там, дзе ён чакаѓ, што яна будзе. Куля, тым не менш, закранула яе плячо. Кiнiмака кiнуѓся на руку з пiсталетам, хаваючы яе пад гарой мускулаѓ.
  
  Легiянер iмгненна адмовiѓся ад яго, бачачы марнасць барацьбы з гавайцам. Затым ён выцягнуѓ жахлiвае васьмiцалёвай лязо i кiнуѓся на Хэйдэн. Яна нiякавата выгнулася, адваёѓваючы частку прасторы, каб пазбегнуць смяротнага ѓдару. Кiнiмака замахнуѓся пiсталетам, але легiянер прадбачыѓ гэта i замахнуѓся значна хутчэй, нож моцна паласнуѓ гавайца па грудзях, што стала нязначным з-за камiзэлькi мужчыны, але ѓсё роѓна адкiнуѓ яго на кукiшкi.
  
  Абмен даѓ Хайдэн шанец, у якiм яна мела патрэбу. Дастаючы пiсталет, яна здагадалася, што зробiць легiянер - разгорнецца i кiне нож цiшком, - таму яна адступiла ѓ бок, нацiскаючы на спускавы кручок.
  
  Тры кулi развярнулi грудзi мужчыны, калi нож адскочыѓ ад дзверцаѓ машыны i са звонам упаѓ на падлогу, не прычынiѓшы шкоды.
  
  "Вазьмi яго "Вальтэр", - сказаѓ Хэйдэн Кiнiмаке. "Нам спатрэбiцца кожная куля".
  
  Падняѓшыся, яна ѓбачыла беспамылкова пазнавальную групу ѓзброеных людзей, якiя спяшаюцца па вулiцы, у некалькiх сотнях ярдаѓ ад яе. Зараз гэта станавiлася ѓсё складаней - з'яѓлялiся групы людзей i блукалi па вулiцах, накiроѓваючыся дадому цi правяраючы пашкоджаннi, цi нават стоячы навiдавоку i пстрыкаючы па сваiх Android-прыладах, - але выгляд галавы Рамзеса, якая з'яѓляецца праз кожныя некалькi футаѓ, быѓ iмгненна вядомы.
  
  "Цяпер рухайся", - сказала яна, прымушаючы ныючыя, пакрытыя сiнякамi канечнасцi працаваць звыш сваiх магчымасцяѓ.
  
  Камера знiкла.
  
  "Што за-"
  
  Кiнiмака абмiнула машыну, пераскокваючы праз капот.
  
  "Вялiкi спартыѓны магазiн", - задыхаючыся, сказаѓ гаваец. "Яны нырнулi ѓнутр".
  
  "Канец шляху, прынц Рамзес", - апошнiя два словы Хэйдэн выплюнуѓ з пагардай. "Паспяшайся, Мано. Як я ѓжо сказаѓ - мы павiнны заняць ублюдка i адцягнуць яго ѓвагу ад гэтай ядзернай бомбы. Кожная хвiлiна, кожная секунда на рахунку".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАТЫ
  
  
  Разам яны прайшлi праз ѓваходныя дзверы спартыѓнага магазiна, якiя ѓсё яшчэ хiсталiся, i апынулiся ѓ яго вялiзным, маѓклiвым iнтэр'еры. Вiтрыны, стэлажы i вешалкi для адзення стаялi паѓсюль, уздоѓж кожнага праходу. Падсвятленне, усталяваная на столi з адчыненым каркасам, забяспечвалася святлiвымi плiткамi. Хэйдэн ѓтаропiѓся на якi адлюстроѓвае белую падлогу i ѓбачыѓ запыленыя сляды, якiя вядуць у сэрца крамы. Спяшаючыся, яна праверыла сваю краму i паправiла камiзэльку. Твар, якi выглядаѓ з-пад вешалкi для адзення, прымусiѓ яе здрыгануцца, але страх, захаваны ѓ рысах, прымусiѓ яе памякчэць.
  
  "Не хвалюйся", - сказала яна. "Прыгнiся i маѓчы".
  
  Ёй не трэба было пытаць дарогу. Хоць яны маглi iсцi па брудных слядах, шум наперадзе выдаваѓ пазiцыi iх мэт. Пастаянныя стогны Прайса былi дадатковым дабром. Хайдэн праслiзнуѓ пад металiчным падлакотнiкам, поѓным легiнсаѓ, i працiснуѓся мiма лысага манекена ѓ спартовай форме Nike у зону, адведзеную для спартовага iнвентара. Стойкi са штангай, вагавыя латкi, батуты i бегавыя дарожкi сталi раѓнамернымi шэрагамi. Якраз пераходзячы ѓ iншую секцыю, была тэрарыстычная група.
  
  Адзiн мужчына ѓбачыѓ яе, падняѓ трывогу i адкрыѓ агонь. Хэйдэн бегла моцна i пад вуглом, пачуѓшы, як куля адскочыла ад металiчнай рукi весляра ѓсяго ѓ некалькiх цалях злева ад яе. Кiнiмака адскочыѓ у бок, цяжка прызямлiѓшыся на канвеерную секцыю бегавой дарожкi i перакацiѓшыся праз якi затварыѓся зазор. Хэйдэн вярнуѓ камплiмент легiянеру, прадзiравiѓшы палiцу з красоѓкамi над яго галавой.
  
  Мужчына павольна адступiѓ назад, калi яго калегi разгрупавалiся. Хэйдэн падкiнуѓ ружовую спартыѓную сумку ѓ паветра, каб праверыць iх нумары, i скурчыѓ грымасу, калi чатыры асобных стрэлу моцна збiлi яе.
  
  "Магчыма, прыкрывае ѓцёкi Рамзеса", - выдыхнуѓ Кiнiмака.
  
  "Калi б нам калi-небудзь спатрэбiѓся Торстэн Дал", - выдыхнуѓ Хэйдэн.
  
  "Ты хочаш, каб я паспрабаваѓ вар'ят рэжым?"
  
  Хэйдэн не змог здушыць смех. "Я думаю, што гэта хутчэй выбар ладу жыцця, чым змена перадач", - сказала яна.
  
  "Што б гэта нi было", - сказаѓ Кiнiмака. "Давайце паспяшаемся".
  
  Хэйдэн апярэдзiѓ яго, выскачыѓшы з хованкi i хутка адкрыѓшы агонь. Адна з фiгур захрыпела i завалiлася набок, астатнiя прыгнулася. Хайдэн атакавала iх, пакiдаючы перашкоды на iх шляху, але скарачаючы разрыѓ так хутка, як толькi магла. Легiянеры адступiлi, страляючы высока, i знiклi за стэлажом вышынёй да столi, дзе прадавалiся красоѓкi ѓсiх даступных марак i кветак. Хайдэн i Кiнiмака прыселi з другога боку, на секунду спынiѓшыся.
  
  "Гатовы?" - Спытаѓ я. Хэйдэн уздыхнуѓ, вызваляючы ѓпаѓ члена ячэйкi ад яго зброi.
  
  "Iдзi", - сказаѓ Кiнiмака.
  
  Калi яны падымалiся, аѓтаматная чарга крыху размалола трэнажорную стойку над iх галовамi. На iх пасыпалiся кавалкi металу i кардону, палатна i пластыка. Хэйдэн караскаѓся да краю, нават калi ѓся канструкцыя гойдалася.
  
  "О..." - пачаѓ Кiнiмака.
  
  "Чорт!" Хэйдэн скончыѓ i скокнуѓ.
  
  Уся верхняя палова шырокай стойкi рухнула, разарваная на часткi, i ѓпала на iх. Велiзарная, якая навiсае сцяна палiц, яна адкiдала металiчныя распоркi, кардонныя скрынкi i груды новага парусiнавага абутку па меры паступлення. Кiнiмака падняѓ руку, як быццам абараняючыся ад будынка, i працягнуѓ упэѓнена рухацца, але з-за сваёй масы ён адставаѓ ад Хэйдэна. Калi яна адкацiлася ад падаючай масы, яе валачэстая нага ѓчапiлася за металiчную апору, Кiнiмака схаваѓ галаву пад рукамi i падрыхтаваѓся, калi яна ѓпала на яго зверху.
  
  Хэйдэн скончыла кiдок з пiсталетам у руцэ i азiрнулася. "Мано!"
  
  Але яе праблемы толькi пачыналiся.
  
  Чатыры легiянеры накiнулiся на яе, штурхялямi адкiдваючы пiсталет i збiваючы яе цела прыкладамi сваiх вiнтовак. Хайдэн прыкрыѓся, а затым павярнуѓ яшчэ крыху. Стойка з баскетбольнымi мячамi перакулiлася, i аранжавыя шары разляцелiся ва ѓсе бакi. Хайдэн азiрнулася праз плячо, убачыла рухомыя ценi i азiрнулася ѓ пошуках свайго "Глока".
  
  Раздаѓся стрэл. Яна пачула, як куля патрапiла ѓ нешта побач з яе галавой.
  
  "Спынiся прама тут", - сказаѓ голас.
  
  Хэйдэн замерла i паглядзела ѓверх, калi ценi людзей Рамзеса апусцiлiся на яе.
  
  "Цяпер ты з намi".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Дрэйк уварваѓся ѓ разбураны ѓчастак, Алiсiя была побач з iм. Першы рух, якi яны ѓбачылi, быѓ з боку Мура, калi ён разгарнуѓся на балконе наверсе i накiраваѓ на iх пiсталет. Праз паѓхвiлiны на яго твары адбiлася палёгку.
  
  "Нарэшце-то", - выдыхнуѓ ён. "Я думаю, вы, хлопцы, дабралiся сюды першымi".
  
  "Мы атрымалi невялiкае папярэдняе папярэджанне", - сказаѓ Дрэйк. "Нейкi блазан па iмi Алiгатар?"
  
  Мур выглядаѓ збянтэжаным i паклiкаѓ iх наверх. "Я нiколi пра яго не чуѓ. Ён лiдэр пятай ячэйкi?"
  
  "Мы так думаем, так. Ён ябануты вазок з поѓнай дупай лайна, але цяпер ён адказвае за гэтую ядзерную бомбу".
  
  Мур глядзеѓ, адкрыѓшы рот.
  
  Алiсiя перавяла. "Алiгатар гучыць больш шалёна, чым Джулiян Марш пасля дзесяцi галёнаѓ кавы, i я б сказаѓ, што гэта немагчыма, пакуль я не пачуѓ, што ён хацеѓ сказаць. Дык вось, дзе Хайдэн i што тут адбылося?"
  
  Мур выклаѓ iм усё, каментуючы бойку памiж Рамзесам i Прайс, а затым уцёкi. Дрэйк пакруцiѓ галавой з нагоды стану станцыi i неадэкватнага размеркавання агентаѓ.
  
  Цi мог ён спланаваць гэта? Прарабiѓшы ѓвесь гэты шлях ад таго праклятага замка ѓ Перу? Нават калi мы аглядалi кiрмаш?"
  
  Май выглядала скептычна. "Гучыць крыху надумана нават для адной з вашых тэорый".
  
  "I гэта не мае значэння", - сказала Алiсiя. "Няѓжо? Я маю на ѓвазе, каго гэта хвалюе? Мы павiнны спынiць атручвацца газам i пачаць пошукi".
  
  "На гэты раз", - сказала Мэй. "Я згодны з Тазам. Магчыма, яе апошнi палюбоѓнiк сапраѓды ѓбiѓ у яе крыху здаровага сэнсу". Яна кiнула хупавы погляд на Бо.
  
  Дрэйк скурчыѓся, калi Мур паглядзеѓ на яго, зараз яшчэ больш шырока расплюшчыѓшы вочы. Агент Мiнiстэрства ѓнутраных спраѓ утаропiѓся на iх чацвярых.
  
  "Гучыць як выдатная вечарынка, хлопцы".
  
  Дрэйк адмахнуѓся ад гэтага. "Куды яны падзелiся? Хэйдэн i Кiнiмака?"
  
  Мур паказаѓ. "51-ы. Рушыѓ услед за Рамзесам, адзiнаццаццю яго паслядоѓнiкамi i гэтым прыдуркам Прайс у дым. Я страцiѓ iх з-пад увагi ѓсяго праз некалькi хвiлiнаѓ".
  
  Алiсiя паказала на шэраг экранаѓ. "Ты можаш iх знайсцi?"
  
  "Большая частка каналаѓ адключаная. Экраны знiшчаны. Нам было б цяжка знайсцi Бэттэры Парк прама зараз".
  
  Дрэйк падышоѓ да зламаных парэнчаѓ гаѓбца i агледзеѓ станцыю i вулiцу звонку. Гэта быѓ дзiѓны свет, якi ляжаѓ перад iм, у супярэчнасцi з горадам, якi ён уяѓляѓ, адкацiѓся на пяткi, прынамсi, на сённяшнi дзень. Ён ведаѓ толькi адзiн спосаб дапамагчы гэтым людзям паправiцца.
  
  Захавай iх у бяспецы.
  
  "У цябе ёсць яшчэ якiя-небудзь навiны?" Мур пытаѓся. "Я мяркую, ты размаѓляѓ з Маршам i гэтым хлопцам, Алiгатарам".
  
  "Толькi тое, што мы табе сказалi", - сказала Алiсiя. "Ты праверыѓ коды дэактывацыi?"
  
  Мур паказаѓ на мiгатлiвы значок, якi толькi што пачаѓ мiргаць на адным з уцалелых экранаѓ. "Давай паглядзiм".
  
  Дрэйк вярнуѓся, калi Бо накiраваѓся да кулер з вадой, каб выпiць. Мур прачытаѓ электронны лiст услых, у якiм хутка перайшоѓ да сутнасцi i пацвердзiѓ сапраѓднасць кодаѓ дэактывацыi.
  
  "Такiм чынам", - уважлiва прачытаѓ Мур. "Коды насамрэч кашэрныя. Я мушу сказаць, што гэта дзiѓна. Як вы думаеце, Марш ведаѓ, што яго збiраюцца захапiць?"
  
  "Прычын можа быць колькi заѓгодна", - сказаѓ Дрэйк. "Бяспека для самога сябе. Балансаванне на гранi. Просты факт у тым, што ѓ мужчыны не хапае шасцi патронаѓ да поѓнай абоймы. Калi б гэты Алiгатар не гучаѓ так пафасна, я б насамрэч адчуваѓ сябе ѓ большай бяспецы прама зараз".
  
  "Вапi?"
  
  "Чокнуты?" Дрэйк спрабаваѓ. "Я не ведаю. Хэйдэн лепш гаворыць на вашай мове, чым я".
  
  "Англiйская". Мур кiѓнуѓ. "Наша мова - англiйская".
  
  "Калi ты так гаворыш. Але гэта добрая рэч, хлопцы. Сапраѓдныя коды дэактывацыi - добрая рэч".
  
  "Ты разумееш, што мы маглi б звязацца з iмi ѓ любым выпадку, як толькi навукоѓцы вызначылi паходжанне ядзернага зарада?" Сказаѓ Бо, вяртаючыся i адпiваючы з пластыкавай шкляначкi.
  
  "Ммм, так, але гэтага яшчэ не адбылося. I наколькi нам вядома, яны змянiлi коды цi дадалi новы трыгер."
  
  Бо прыняѓ гэта з лёгкiм кiѓком.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк. Яны знаходзiлiся ва ѓчастку ѓжо амаль дзесяць хвiлiн, а ад Хэйдэн або Даля не было нi слова. Сёння дзесяць хвiлiн былi вечнасцю.
  
  "Я тэлефаную Хэйдэн". Ён дастаѓ свой мабiльны.
  
  "Не турбуйся", - сказала Май. "Хiба гэта не Кiнiмака?"
  
  Дрэйк рэзка павярнуѓся туды, куды яна паказала. Беспамылкова вядомая фiгура Мано Кiнiмакi няѓхiльна клыпала па вулiцы, сагнуѓшыся, вiдавочна выпрабоѓваючы боль, але ѓпарта баялася да ѓчастку. Дрэйк праглынуѓ тузiн пытанняѓ i замест гэтага панёсся прама да чалавека, якi мог на iх адказаць. Апынуѓшыся на вулiцы, каманда злавiла Мано на заваленым друзавым скрыжаваннi.
  
  "Што здарылася, прыяцель?"
  
  Палягчэнне гавайца пры сустрэчы з iмi было азмрочана нейкiм жахлiвым душэѓным болем, якi хаваецца прама пад паверхняй. "У iх Хайдэн", - прашаптаѓ ён. "Мы паклалi траiх з iх, але не падабралiся блiзка да Рамзеса цi Прайса. А потым яны задаволiлi нам засаду ѓ канцы. Вывеѓ мяне з гульнi, i, калi я выбраѓся з-пад тоны абломкаѓ, Хэйдэна ѓжо не было".
  
  "Адкуль ты ведаеш, што яны схапiлi яе?" Спытаѓ Бо. "Магчыма, яна ѓсё яшчэ пераследуе?"
  
  "Магчыма, мае рукi i ногi былi пашкоджаны", - сказаѓ Кiнiмака. "Але мае вушы чулi проста выдатна. Яны раззброiлi яе i пацягнулi прэч. Апошняе, што яны сказалi, было..." Кiнiмака праглынуѓ з цяжкiм сэрцам, не мог працягваць.
  
  Дрэйк злавiѓ пiльны погляд мужчыны. "Мы выратуем яе. Мы заѓсёды так робiм".
  
  Кiнiмака паморшчыѓся. "Не заѓсёды".
  
  "Што яны ёй сказалi?" Алiсiя настойвала.
  
  Кiнiмака паглядзеѓ на неба, нiбы шукаючы натхнення ѓ сонечным святле. "Яны сказалi, што дадуць ёй магчымасць блiжэй зiрнуць на гэтую ядзерную бомбу. Яны сказалi, што збiраюцца прышпiлiць гэта да яе спiны".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДРУГI
  
  
  Торстэн Даль пакiнуѓ некалькi брыгад па ѓборцы тэрыторыi вакол Таймс-сквер i адвёѓ сваю каманду глыбока ѓ цень, якая ствараецца вузкiм завулкам. Тут было цiха i бесклапотна, iдэальнае месца, каб зрабiць важны тэлефонны званок. Спачатку ён патэлефанаваѓ Хайдэн, але калi яна не адказала, ён паспрабаваѓ звязацца з Дрэйкам.
  
  "Далечы тут. Якiя апошнiя навiны?"
  
  "Мы ѓ лайне, прыяцель-"
  
  "Зноѓ па самыя яйкi?" Далеч перапынiѓ. "Што новага?"
  
  "На гэты раз не па шыю. Гэтыя шалёныя вырадкi вырвалiся, або былi вырваныя, са сваiх камер. Рамзеса i Прайса больш няма. Пятая ячэйка складаецца - цi была - з дванаццацi чалавек. Мано кажа, што ѓ iх трое."
  
  Далеч улавiѓ iнтанацыю. "Мано кажа?"
  
  "Так, прыяцель. Яны схапiлi Хэйдэн. Яны забралi яе з сабой".
  
  Далеч заплюшчыѓ вочы.
  
  "Але ѓ нас усё яшчэ ёсць крыху часу". Дрэйк паспрабаваѓ станоѓчы бок. "Яны б наогул не забралi яе, калi б хацелi ѓзарваць неадкладна".
  
  Йоркi мелi рацыю, Далю прыйшлося прызнаць. Ён слухаѓ, як Дрэйк працягваѓ тлумачыць, што Марш зараз адхiлены ад ролi Прынца Цемры i часова заменены тым, каго клiчуць Алiгатар. Хоѓмленд толькi што змог iдэнтыфiкаваць гэтага чалавека як прыхiльнiка Амерыкi.
  
  "Няѓжо?" Далеч сказаѓ. "Да чаго?"
  
  "Практычна да ѓсяго, што можа выклiкаць анархiю", - сказаѓ Дрэйк. "Ён наймiт, толькi на гэты раз ён выйшаѓ з сябе".
  
  "Я думаѓ, Рамзес заѓсёды вёѓ свой бiзнэс у доме".
  
  "Алiгатар - ураджэнец Нью-Ёрка. Ён мог бы даць неацэнныя веды ѓ галiне лагiстыкi для аперацыi".
  
  "Так, у гэтым ёсць сэнс". Далеч уздыхнуѓ i стомлена пацёр вочы. "Дык што ж далей? У нас ёсць каардынаты Хайдэна?"
  
  "Яны забралi яе камеру. Яны, мусiць, забралi прынамсi частку яе адзення, таму што жэтон, ушыты ѓ яе кашулю, кажа, што яна пад сталом у мексiканскiм рэстаране Chipotle Grill, што, як мы толькi што пацвердзiлi, лухта сабачая. Камеры назiрання працуюць, але прымачы на нашым баку былi ѓ асноѓным выведзены са строю ѓ вынiку нападу на ѓчастак. Яны збiраюць па кавалачках усё, што могуць. I ѓ iх проста не хапае працоѓнай сiлы. Адсюль усё можа пайсцi вельмi дрэнна, прыяцель".
  
  "Мог бы?" Далеч паѓтарыѓ. "Я б сказаѓ, што мы ѓжо абмiнулi дрэннае i рухаемся па вулiцы жудаснага, цi не так?"
  
  Дрэйк на iмгненне замоѓк, затым сказаѓ: "Мы спадзяемся, што яны прадоѓжаць высоѓваць патрабаваннi", - сказаѓ ён. "Кожнае новае патрабаванне дае нам больш часу".
  
  Далю не трэба было казаць, што яны пакуль не рушылi нi на крок. Факт быѓ самавiдавочны. Тут яны залежалi ад Хоѓмленда ѓ выяѓленнi месцазнаходжання ядзернай бомбы, бегаючы вакол, як папярэджаныя калядныя iндычкi, толькi для таго, каб Мур мог дакладна вызначыць месца, але ѓсё прадпрыемства правалiлася.
  
  "Усё, што мы зрабiлi, гэта нейтралiзавалi некалькi расходных элементаѓ", - сказаѓ ён. "Мы нават блiзка не падышлi да рэальнага плана Рамзеса, i асаблiва да яго эндшпiлю".
  
  "Чаму б вам, хлопцы, не спусцiцца ва ѓчастак? З такiм самым поспехам мы маглi б быць разам, калi з'явiцца наступная зачэпка".
  
  "Так, мы гэта зробiм". Далеч памахаѓ астатнiм чальцам сваёй каманды i вызначыѓ правiльны кiрунак, каб весцi iх да 3-й авеню. "Прывiтанне, як там Мано, трымаецца?"
  
  "Хлопца моцна стукнула аб сцяну са стэлажамi. Не пытайся. Але ён iрвецца ѓ бой, проста чакае, калi нехта пакажа яму мэту".
  
  Далеч перайшоѓ на бег, калi яны скончылi размову. Кензi спынiлася побач з iм i кiѓнула. "Няѓдалы ход?"
  
  "Улiчваючы нашае становiшча, я мяркую, магло быць горш, але, так, гэта быѓ дрэнны выбар. Яны выкралi Хэйдэн. Адвёз яе туды, дзе знаходзiцца бомба".
  
  "Што ж, гэта здорава! Я маю на ѓвазе, хiба не ва ѓсiх вас, хлопцы, ёсць схаваныя маячкi?"
  
  "Мы робiм. I яны выкiнулi гэта разам з яе адзеннем".
  
  "Масад пракраѓся пад скуру", - цiха сказала Кензi. "Добра для iх, але не для мяне. Прымусiѓ мяне адчуць сябе "належным"."
  
  "Гэта было б". Далеч кiѓнуѓ. "Нам усiм трэба адчуваць, што мы самi кантралюем свой лёс, i што кожнае рашэнне, па сутнасцi, свабоднае. Гэта не манiпуляцыя".
  
  "У гэтыя днi," пальцы Кензi сагнулiся, а затым сцiснулiся ѓ кулакi, "ты манiпулюеш мной на свой страх i рызыку", - затым яна надарыла яго лёгкай усмешкай. "Акрамя цябе, мой сябар, ты можаш манiпуляваць мной у любы час i ѓ любым месцы, калi захочаш".
  
  Далеч адвёѓ погляд. Брыджыт Макензi было не спынiць. Жанчына ведала, што ён жанаты мужчына, бацька, i ѓсё ж паддавалася спакусе. Канешне, так цi iнакш, яна не затрымалася б тут надоѓга.
  
  Праблема вырашана.
  
  Смiт i Ларэн таксама бегалi трушком разам, абменьваючыся цiхiмi каментарамi. Ёргi замыкаѓ шэсце, стомлены i ѓсеяны абломкамi, але якi рухаѓся подскакам з гульнявой рашучасцю. Далеч ведаѓ, што гэта быѓ яго першы рэальны досвед апантанай, бессiстэмнай бiтвы, i думаѓ, што ён добра з гэтым зладзiѓся. Вулiцы прамiльгнулi мiма, а затым яны павярнулi налева на 3-ю авеню, накiроѓваючыся да скрыжавання з 51-й.
  
  Гэта былi дзiѓныя некалькi хвiлiн для Даля. Некаторыя раёны горада не пацярпелi, i хоць многiя магазiны заставалiся адкрытымi, i людзi ѓваходзiлi ѓнутр з пачуццём трапятання, iншыя былi пустынныя, практычна пазбаѓленыя жыцця. Некалькi вулiц былi ачэпленыя машынамi спецпрызна i паѓнапрываднымi вайсковымi транспартнымi сродкамi, якiя былi раскiданыя паѓсюль. Некаторыя раёны скурчылiся ад сораму з-за прысутнасцi марадзёраѓ. Збольшага людзi, якiх ён бачыѓ, не разумелi, што рабiць, таму ён далучыѓ свой голас да таго, што, на яго думку, належала ѓладам, i прапанаваѓ iм знайсцi прытулак дзе заѓгодна, дзе яны змогуць.
  
  I затым яны дабралiся да ѓчастка, дзе Дрэйк i iншыя чакалi, спадзявалiся i планавалi выратаванне Хэйдэн Джэй.
  
  З пачатку дня прайшло ѓсяго некалькi гадзiн. I зараз яны ѓ роспачы шукалi спосаб знайсцi ядзерную бомбу. Далеч ведаѓ, што шляху назад не будзе, нельга ѓцякаць цi хавацца ѓ бункерах. Каманда SPEAR была ѓ гэтым да канца. Калi горад i загiне сёння, то не праз адсутнасць герояѓ, якiя спрабуюць яго выратаваць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Хэйдэн захоѓвала маѓчанне, пакуль Рамзес кiраваѓ дзеяннямi i рэакцыяй, нагадваючы сваiм людзям, хто тут галоѓны, правяраючы iх абсалютную лаяльнасць. Пасля таго, як яны адцягнулi яе ад спартовай крамы, яны прымусiлi яе бегчы сярод iх па 3-й авеню, затым выдаткавалi час, каб знайсцi i выкiнуць яе мабiльны тэлефон i сарваць з яе куленепрабiвальную камiзэльку. Рамзес, падобна, валодаѓ некаторымi ведамi аб прыладах сачэння i iх месцазнаходжаннi i загадаѓ сваiм людзям зняць з яе кашулю. Маленькая прылада была хутка знойдзена i выкiнута, пасля чаго група працягнула свой забег па тым, што здавалася зусiм адвольным маршрутам.
  
  У Хэйдэн склалася ѓражанне, што гэта было зусiм не так.
  
  Гэта заняло некаторы час. Група пазбавiлася сваёй зброi большага памеру i чорнага верхняга адзення, агалiѓшы пад ёй звычайную турыстычную ѓнiформу. Раптам яны сталi яркiмi, бяскрыѓднымi, часткай сотнi ѓстрывожаных натоѓпаѓ, якiя блукаюць па вулiцах горада. Палiцыянты i вайсковыя патрулi выстраiлiся ѓздоѓж некаторых маршрутаѓ, але камеры проста згортвалi ѓ адзiн цёмны завулак, а затым у iншы, пакуль не апынялiся вольнымi. Хэйдэн далi запасную куртку, каб ён мог яе надзець. У нейкi момант яны забралiся на загадзя падрыхтаваныя матацыклы i павольна выехалi з цэнтра Манхэтэна.
  
  Але не надта далёка. Хэйдэн з усiх сiл жадала, каб яна магла перадаць паведамленне каму-небудзь - каму заѓгодна - зараз, калi яна ведала месцазнаходжанне бомбы. Не мела значэння, што яны маглi забiць яе - мела значэнне толькi тое, што гэтыя фанатыкi былi спынены.
  
  Ровары пакацiлi частку шляху па завулку, а затым дзесяць чалавек - восем пакiнутых легiянераѓ, Рамзес i Прайс - рушылi адзiн за адным праз iржавыя металiчныя бакавыя дзверы. Хэйдэн апынулася ѓ iх цэнтры, ваенная здабыча, i хоць яна ѓжо ведала свой лёс, яна спрабавала ѓлавiць кожны погляд, кожную змену кiрунку i кожнае пачутае шэптам слова.
  
  За разбiтымi знешнiмi дзвярыма смярдзючы ѓнутраны калiдор вёѓ да бетоннай лесвiцы. Тут адзiн з мужчын павярнуѓся да Хайдэн i прыставiѓ свой нож да яе горла.
  
  "Цiшыня", - сказаѓ Рамзес, не паварочваючыся. "Я б палiчыѓ за лепшае пакуль цябе не забiваць".
  
  Яны паднялiся на чатыры паверхi, а затым спынiлiся ѓсяго на iмгненне перад дзвярыма кватэры. Калi ён адчынiѓся, група стоѓпiлася ѓнутры, уцякаючы з калiдора так хутка, як толькi маглi. Рамзес спынiѓся ѓ цэнтры пакоя, выцягнуѓшы рукi.
  
  "I вось мы тут", - сказаѓ ён. "З мiльёнам канцовак i прынамсi адным пачаткам. Жыхары гэтага горада сыдуць з гэтага жыцця, так i не даведаѓшыся, што гэта пачатак нашага новага шляху, нашай свяшчэннай вайны. Гэты-"
  
  "Няѓжо?" Сухi голас перапынiѓ тыраду. "Частка мяне хоча верыць табе, Рамзес, але iншая, горшая, частка - яна думае, што ты поѓны гэтага".
  
  Хэйдэн ѓпершыню добра разгледзела Джулiяна Марша. Пiфiец дзiѓна выглядаѓ, перакошаны, нiбы частка яго склалася ѓ iншую. Ён насiѓ адзенне, якое нiколi б не падышло, незалежна ад года выпуску або бягучага трэнду. Адно вока было падбiта, другое шырока расплюшчана i не мiргаѓ, у той час як з аднаго чаравiка звалiѓся. Справа ад яго сядзела эфектная брунэтка, якую Хэйдэн не ведаѓ, але па тым, як яны былi прыцiснутыя адзiн да аднаго, было ясна, што яны былi звязаны больш чым адным спосабам.
  
  Значыць, не саюзнiк.
  
  Хэйдэн з пагардай назiраѓ, як Рамзес адрэагаваѓ на насмешку Марша. "Ты ведаѓ?" - спытаѓ прынц-тэрарыст. "Што мы падманулi цябе яшчэ да таго, як сустрэлiся з табой? Яшчэ да таго, як мы даведалiся iмя дурня, якi пранясе наш вечны агонь у самае сэрца Амерыкi. Нават твой уласны, Тайлер Уэб, здрадзiѓ цябе".
  
  "Да чорта Уэба", - сказаѓ Марш. "I пайшоѓ ты".
  
  Рамзес са смехам адвярнуѓся. "Вернемся да таго, што я казаѓ. Нават людзi, якiя тут працуюць, ненавiдзяць гэты горад. Гэта задорага, занадта шмат турыстаѓ. Звычайныя мужчыны i жанчыны не могуць дазволiць сабе жыць тут i з усiх сiл спрабуюць дабрацца да працы. Цi можаце вы ѓявiць сабе гаркату, якая ѓзмацняецца супраць сiстэмы i людзей, якiя працягваюць яе падтрымлiваць? На мастах i тунэлях спаганяюць плату за праезд. Ты нiшто, калi ѓ цябе няма грошай. Прагнасць, прагнасць, прагнасць паѓсюль. I мяне ад гэтага ванiтуе".
  
  Хэйдэн маѓчала, усё яшчэ пралiчваючы свой наступны ход, усё яшчэ назiраючы за рэакцыяй Марша.
  
  Рамзес зрабiѓ крок у бок. "I Алiгатар, мой стары сябар. Прыемна бачыць цябе зноѓ".
  
  Хэйдэн назiраѓ, як чалавек па iменi Алiгатар абняѓ свайго боса. Iмкнучыся заставацца маленькай, цiхай i, магчыма, незаѓважанай, яна прыкiдвала, колькi крокаѓ спатрэбiцца, каб дабрацца да дзвярэй. Занадта шмат на дадзены момант. Пачакай, проста пачакай .
  
  Але як доѓга яна магла сабе дазволiць? Нягледзячы на словы Рамзеса, яна задавалася пытаннем, цi хацеѓ ён наогул пазбегнуць ядзернага выбуху. Добрай навiной было тое, што ѓлады забаранiлi паветраную прастору, таму чалавек нiкуды не спяшаѓся.
  
  Роберт Прайс са стогнам кiнуѓся ѓ крэсла. Ён папрасiѓ у блiжэйшага легiянера бутэлечку аспiрыну, але быѓ дэманстратыѓна праiгнараваны. Марш прыжмурыѓся, гледзячы на мiнiстра абароны.
  
  "Цi ведаю я цябе?"
  
  Прайс уцiснуѓся глыбей у падушку.
  
  Хайдэн акiнуѓ поглядам астатнюю частку пакоя, толькi зараз звярнуѓшы ѓвагу на абедзенны стол, якi стаяѓ ля далёкага завешанага акна.
  
  Чорт, гэта што...?
  
  Гэта было менш, чым яна ѓяѓляла. Заплечнiк быѓ больш стандартнай мадэлi, занадта вялiкi, каб змясцiцца ѓ багажны адсек самалёта, але не выглядаѓ бы занадта нязграбным на спiне буйнейшага чалавека.
  
  "Я прадаѓ табе гэта, Марш", - казаѓ Рамзес. "З надзеяй, што вы прывязеце гэта ѓ Нью-Ёрк. За гэта я буду вечна ѓдзячны. Лiчы гэта падарункам, калi я кажу табе, што табе i тваёй сяброѓцы будзе дазволена адчуць усепажыраючы агонь. Гэта лепшае, што я магу табе прапанаваць, i значна лепш, чым нож упоперак горла".
  
  Хэйдэн запомнiла ядзерную бомбу - яе памер, форму i знешнi выгляд заплечнiка - на выпадак, калi яна ёй можа спатрэбiцца. Яна нi завошта не павiнна была памерцi тут сёння.
  
  Затым Рамсес павярнуѓся да сваiх людзей. "Падрыхтуй яе", - сказаѓ ён. "I не пашкадуй амерыканскай сучцы нi грама болю".
  
  Хэйдэн здагадваѓся, што гэта наблiжаецца. Яны не змаглi звязаць ёй рукi па дарозе сюды, i зараз яна ѓ поѓнай меры скарысталася гэтым. Так шмат рэчаѓ залежала ад яе прама тады - лёс горада, нацыi, большай часткi цывiлiзаванага свету. Ваза справа ад яе прыйшлася дарэчы, яе рыльца iдэальна падыходзiла па шырынi для яе рукi i было прыдатнай вагi, каб прычынiць некаторую шкоду. Ён разляцеѓся дашчэнту аб скронь блiжэйшага мужчыны, вышчэрбленыя кавалкi паляцелi на падлогу. Калi ён падняѓ руку, Хайдэн схапiлася за пiсталет, але, убачыѓшы, што ён надзейна абгорнуты вакол яго пляча, яна адразу ж здалася, замест гэтага выкарыстоѓваючы сваю хватку за ствол, каб яшчэ больш вывесцi яго з раѓнавагi. Зброя была наведзена, але Хэйдэн праiгнараваѓ iх усё. Цяпер гэта быѓ чыста салун "Апошнi шанец"... больш нiякай барацьбы за яе жыццё - больш падобна на барацьбу за выжыванне горада. I хiба яны толькi што не таемна даставiлi яе сюды пад прыкрыццём? Гэта падказала ёй, што да агнястрэльнай зброi паставяцца неѓхваляльна.
  
  Алiгатар падышоѓ да яе збоку, але Рамзес утрымаѓ яго. Яшчэ адно цiкавае адкрыццё. Алiгатар быѓ важны для Рамзеса. У наступнае iмгненне яна была паглынутая, не ѓ стане засяродзiцца за межамi рук i ног, якiя наносiлi ёй удары. Адбiваю адзiн, два ѓдары, але заѓсёды быѓ iншы. Гэта не тэлевiзiйныя злыднi - ветлiва чакаюць, калi аднаго стукнуць, каб iншы мог умяшацца. Не, гэтыя акружылi яе i напалi на яе ѓсё адразу, так што незалежна ад таго, колькiх яна спынiла i ѓдарыла, яшчэ двое бiлi па ёй. Боль выбухнула ѓ большай колькасцi месцаѓ, чым яна магла злiчыць, але яна скарысталася спатыканнем, каб падхапiць вышчэрблены кавалак вазы i паласнуць двух мужчын па твары i руках. Яны адступiлi, сьцякаючы крывёй. Яна перакацiлася на пару ног, адправiѓшы iх уладальнiцу куляцца. Яна паспрабавала шпурнуць цяжкую кружку ѓ акно, думаючы, што гэта прыцягне ѓвагу, але праклятая штука праляцела прыкладна за паѓметра ад акна.
  
  Што б зрабiѓ Дрэйк?
  
  Яна ведала гэта. Менавiта гэта. Ён будзе змагацца да самага апошняга ѓздыху. Праз лес ног яна шукала зброю. Яе вочы сустрэлiся з вачыма Марша i жанчыны, але яны толькi яшчэ мацней прыцiснулiся адна да адной, знаходзячы суцяшэнне ѓ дзiѓных зносiнах. Хайдэн брыкалася i круцiлася, цешачыся кожнаму з цяжкасцю стрымванага крыку, затым знайшла канапу ѓ сябе за спiной. Выкарыстоѓваючы гэта як кропку апоры, яна прымусiла сябе падняцца на ногi.
  
  Кулак урэзаѓся ёй у твар, i зоркi ѓзарвалiся. Хэйдэн трасянула галавой, страсаючы кроѓ, i нанесла зваротны ѓдар, прымусiѓшы свайго супернiка ѓпасцi. Iншы кулак ударыѓ яе збоку па галаве, а затым мужчына схапiѓ яе за стан, збiѓшы з ног i абклаѓшы назад на канапу. Хэйдэн перакiнуѓ яго праз спiну, выкарыстоѓваючы свой уласны iмпульс. Праз секунду яна зноѓ была на нагах, апусцiѓшы галаву, наносячы ѓдары па рэбрах, шыi, пахвiне i каленах, наносячы ѓдар за ѓдарам, выспятак за ѓдарам.
  
  Яна ѓбачыла, як Рамзес ступiѓ да iх. "Восем чалавек!" - закрычаѓ ён. "Восем мужчын i адна маленькая дзяѓчынка. Дзе твой гонар?"
  
  "Там жа, дзе i iх яйкi", - задыхаючыся, вымавiла Хайдэн, наносячы iм пашкоджаннi, адчуваючы стомленасць, боль ад шматлiкiх удараѓ, баявую лютасць, спадальную. Гэта не будзе доѓжыцца вечна, i яна не спадзявалася выратавацца.
  
  Але яна нiколi не спыняла спроб. Нiколi не здаваѓся. Жыццё было паѓсядзённай бiтвай, цi было гэта лiтаральна цi не. Калi сiла пакiнула яе ѓдары, а энергiя пакiнула яе канечнасцi, Хайдэн ѓсё яшчэ наносiла ѓдары, хоць яе ѓдараѓ было ѓжо недастаткова.
  
  Мужчыны паднялi яе на ногi i пацягнулi праз пакой. Яна адчула, як да яе вяртаецца крыху сiл, i правяла чаравiком па галёнцы, выклiкаѓшы вiск. Рукi сцiснулiся вакол яе цяглiц, падштурхоѓваючы яе да далёкага акна.
  
  Рамзес стаяѓ над сталом, на якiм ляжаѓ ядзерны чамаданчык.
  
  "Такi маленькi", - сказаѓ ён задуменна. "Дык недарэчна. I ѓсё ж такi запамiнальны. Ты згодны?"
  
  Хэйдэн плюнула кроѓ з рота. "Я згодзен, што ты - вар'ятка праца стагоддзя".
  
  Рамзес кiнуѓ на яе збянтэжаны погляд. "Ты робiш? Ты разумееш, што гэта Джулiян Марш i Зоi Шырс з "Пiфiй" абдымаюцца там, унiзе, цi не так? А iх лiдэр - Уэб - дзе ён? Выпраѓляюся гойсаць па свеце ѓ пошуках старажытнага археалагiчнага скарбы, я мяркую. Iду па даѓно заглухлым следзе даѓно памерлага арыстакрата. Iдзе па сваiх уласных шалёных слядах, пакуль свет гарыць. Я i блiзка не падыходжу да вар'яткi працы стагоддзя, мiс Джэй."
  
  I хоць Хэйдэн ѓнутрана прызнаѓ, што ѓ чымсьцi мае рацыю, яна прамаѓчала. У канцы дня iх усiх павiнна чакаць камера з лямцом.
  
  "Дык што ж далей, цiкава табе ведаць?" Рамзес спытаѓся ѓ яе, усмiхаючыся. "Ну, не так ужо шмат, калi шчыра. Мы ѓсе там, дзе жадаем быць. Ты з ядзернай бомбай. Я з Алiгатарам, маiм экспертам па бомбах. Мае людзi на маiм баку. Ядзерная бомба? Яно амаль гатова да таго, каб... - ён зрабiѓ паѓзу, - каб стаць адзiным цэлым са светам. Цi павiнны мы сказаць... праз гадзiну з гэтага моманту?"
  
  Вочы Хэйдэн здрадзiлi яе.
  
  "О, ха-ха. Цяпер табе цiкава. Для цябе гэта зашмат часу? Значыць, дзесяць хвiлiн?"
  
  "Не", - выдыхнуѓ Хэйдэн. "Ты не можаш. Калi ласка. Павiнна быць нешта, чаго ты жадаеш. Тое, пра што мы можам дамовiцца".
  
  Рамзес утаропiѓся на яе так, як быццам супраць сваёй волi раптам пашкадаваѓ яе. "Сума ѓсяго, чаго я хачу, знаходзiцца ѓ гэтым пакоi. Знiшчэнне так званага Першага свету".
  
  "Як ты заключаеш здзелку з людзьмi, якiя хочуць толькi забiць цябе або памерцi, спрабуючы?" Сказаѓ Хэйдэн ѓслых. "Або спынiце iх, не звяртаючыся да кровапралiцця самастойна. Канчатковая дылема для новага свету".
  
  Рамзес засмяяѓся. "Вы, людзi, такiя дурныя". Ён засмяяѓся. "Адказ такi: "ты не павiнен'. Забiце нас цi пакланiцеся нам. Спынiце нас цi глядзiце, як мы перасякаем вашыя межы. Гэта твая адзiная дылема".
  
  Хэйдэн зноѓ змагалася, калi мужчыны сцягнулi з яе новую кашулю, а затым размясцiлi бомбу так, каб яна была прышпiлена да яе спераду. Гэта быѓ Алiгатар, якi выйшаѓ наперад i расшпiлiѓ спражку заплечнiка i адлучыѓ некалькi правадоѓ знутры. Яны павiнны былi быць прымацаваныя да механiзму таймера, Хайдэн быѓ упэѓнены. Нават такiя вар'яты тэрарысты не рызыкнулi б адлучаць сапраѓдныя выбуховыя прыстасаваннi.
  
  Яна спадзявалася.
  
  Алiгатар пацягнуѓ за правады, а затым паглядзеѓ на Рамзеса, чакаючы дазволу працягваць. Гiгант кiѓнуѓ. Мужчыны схапiлi Хайдэн за рукi i штурхнулi яе наперад праз стол, згiнаючы яе цела, пакуль ядзерная бомба не ѓперлася ёй у жывот. Затым яны ѓтрымлiвалi яе на месцы, пакуль Алiгатар абмотваѓ правады спачатку вакол яе спiны i грудзей, а затым унiз памiж ног i, нарэшце, уверх, пакуль яны не сустрэлiся ѓнiзе спiны. Хэйдэн адчуваѓ кожнае нацяжэнне правадоѓ, кожны рух заплечнiка. Нарэшце, яны выкарыстоѓвалi рамянi сярэдняй трываласцi i клейкую стужку, каб пераканацца, што ядзерная бомба трывала прылiпла да яе цела i што яна была абгорнутая вакол яго. Хайдэн праверыла путы i выявiла, што ледзь можа рухацца.
  
  Рамзес адступiѓ, каб палюбавацца справай рук Алiгатара. "Iдэальна", - сказаѓ ён. "Амерыканскi д'ябал заняѓ iдэальную пазiцыю з мэтай знiшчэння сваёй краiны. Гэта прыдатнае свяцiлiшча, як i гэты грэшны горад для астатнiх з iх. Цяпер, Алiгатар, усталюй таймер i дадай нам дастаткова часу, каб схадзiць у заапарк ".
  
  Хайдэн ахнуѓ у стол, спачатку шакiраваны, а затым збiты з панталыку словамi тэрарыста. "Калi ласка. Ты не можаш гэтага зрабiць. Ты не можаш. Мы ведаем, дзе вы знаходзiцеся, што вы плянуеце рабiць. Мы заѓсёды можам знайсцi цябе, Рамзес".
  
  "Ты маеш на ѓвазе сваiх сяброѓ!" Алiгатар завiшчаѓ ёй у вуха, прымусiѓшы яе падскочыць i страсянуць ядзерную бомбу. "Ангелец... Кхманнн! Не хвалюйся. Ты ѓбачыш яго зноѓ. Марш сапраѓды крыху павесялiѓся з iм, ммм, але мы таксама будзем!"
  
  Рамзес нахiлiѓся блiзка да яе iншаму вуху. "Я памятаю вас усiх па кiрмашы. Я веру, што ты знiшчыѓ гэта, разбурыѓшы маю рэпутацыю прынамсi на два гады. Я ведаю, што вы ѓсё напалi на мой замак, забiлi майго целаахоѓнiка Акаташа, забiлi маiх легiянераѓ i павялi мяне ѓ ланцугах. За Амерыку. Краiна дурняѓ. Мiстэр Прайс вунь там кажа мне, што вы ѓсё з'яѓляецеся часткай каманды, але не толькi гэтага. Вы называеце сябе сям'ёй. Ну, хiба не дарэчы, што вы ѓсе разам у самым канцы?"
  
  "Чорт", - выдыхнуѓ Хэйдэн ѓ верхнюю частку заплечнiка. Ты. Мудак."
  
  "О не. гэта ты i твая сям'я, якiя па-сапраѓднаму аблажалiся. Проста памятай - Рамзес зрабiѓ гэта. I што нават гэта не мой эндшпiль. Мая безадмоѓнасць яшчэ больш уражлiвая. Але ведай, што я буду недзе ѓ бяспецы, смеючыся, у той час як Амерыка i астатнiя яе заходнiя дружкi ѓзарвуцца".
  
  Ён нахiлiѓся так, што яго цела раздушыла i яе, i змесцiва заплечнiкаѓ. "Цяпер прыйшоѓ час для вашага апошняга наведвання заапарка. Я пакiну Мэту Дрэйку гонар знайсцi цябе, " прашаптаѓ ён. "Калi бомба ѓзарвецца".
  
  Хайдэн пачула словы, схаваны ѓ iх падтэкст, але злавiла сябе на тым, што задаецца пытаннем, якое безадмоѓнае дзеянне магло б быць больш уражлiвым, чым тое, што ён ужо запланаваѓ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Хэйдэн паслiзнуѓся i наляцеѓ на заднюю частку маленькага грузавiка. Легiянеры паклалi яе, усё яшчэ прывязаную да бомбы, ззаду, у сваiх ног, калi яны занялi лаѓкi абапал. Самай складанай часткай усёй паездкi было вывесцi яе з жылога дома. Легiянеры не гублялi часу, спрабуючы замаскiраваць яе; яны падштурхнулi яе туды, куды хацелi, i пайшлi са зброяй наперавес. Кожны, хто ѓбачыць iх, будзе забiты. На шчасце для iх, большасць людзей, здавалася, прыслухоѓвалiся да папярэджанняѓ i заставалiся дома перад сваiмi тэлевiзарамi цi наѓтбукамi. Рамзес пераканаѓся, што Хэйдэн ѓбачыѓ грузавiк, якi спынiѓся каля абочыны побач з цёмным завулкам, увесь час ухмыляючыся.
  
  Чорны з меткамi спецпрызна.
  
  Хто б iх спынiѓ? Дапытаць iх? Магчыма, з часам. Але ѓ гэтым быѓ увесь сэнс усяго, што адбывалася да гэтага часу. Хуткасць i выкананне кожнай часткi плана праверылi рэакцыю Амерыкi на мяжы магчымасцей. Рэакцыi былi чаканыя, i сапраѓдная загваздка заключалася ѓ тым, што тэрарыстам проста было ѓсё роѓна. Iх адзiнай мэтай была гiбель нацыi.
  
  Яны выкарыстоѓвалi 57-ю вулiцу, каб накiравацца на ѓсход, пазбягаючы патрулёѓ i кардонаѓ, дзе маглi. Там былi завалы, дзiѓны кiнуты аѓтамабiль i групы разявак, але сам Алiгатар быѓ ураджэнцам Нью-Ёрка i ведаѓ усё больш цiхiя, здавалася б, бясплодныя маршруты. Дапамагла гарадская сiстэма электразабеспячэння, якая дазволiла вадзiцелю лёгка вярнуцца на загадзя запланаваны маршрут. Яны дзейнiчалi марудна, асцярожна, ведаючы, што амерыканцы ѓсё яшчэ рэагуюць, усё яшчэ чакаюць, i толькi праз некалькi гадзiн усвядомiлi, што бомба, магчыма, ужо там.
  
  Хэйдэн ведаѓ, што нават зараз чыноѓнiкi Белага дома будуць рэкамендаваць асцярожнасць, будучы зусiм няздольнымi змiрыцца з тым, што iх межы былi парушаныя. Былi б i iншыя, якiя спрабуюць атрымаць выгаду з сiтуацыi. Яшчэ больш пазбаѓляемся ад Доджа i да д'ябла падаткаплацельшчыкаѓ. Аднак яна ведала Коберна i спадзявалася, што яго блiжэйшыя саветнiкi былi такiмi ж надзейнымi i кемлiвымi, як ён.
  
  Падарожжа нанесла ёй сiнякi. Легiянеры падтрымлiвалi яе сваiмi нагамi. Раптоѓныя прыпынкi i вялiкiя выбоiны выклiкалi ѓ яе млоснасць. Рукзак рухаѓся пад ёй, яго цвёрдыя вантробы заѓсёды нервавалi. Хайдэн ведала, што менавiта гэтага хацеѓ Рамзес - каб яе апошнiя iмгненнi былi напоѓнены жахам, калi таймер адлiчваѓ час.
  
  Прайшло менш за паѓгадзiны. Дарогi былi цiхiмi, калi не сказаць пустымi. Хэйдэн не мог сказаць напэѓна. У iншым новым павароце свайго плана Рамзес загадаѓ Гатору прывязаць да бомбы Марша i Шырса разам з Хэйдэнам. Гэтыя двое скардзiлiся, бiлiся i нават пачалi крычаць, таму Алiгатар заклеiѓ iм раты i насы скотчам, сядзеѓ, пакуль яны не супакоiлiся, а затым даѓ iх ноздрам магчымасць уцягнуць крыху паветра. Марш i Шырс пачалi плакаць амаль ва ѓнiсон. Магчыма, яны песцiлi мары аб вызваленнi. Марш вiшчаѓ, як нованароджаны, а Шырс шморгаѓ носам, як хлапчук з мужчынскiм грыпам. У пакаранне iм абодвум - i, на жаль, для Хэйдэн таксама - Рамзес загадаѓ прывязаць iх голымi да ядзернай бомбы, што выклiкала разнастайныя праблемы, скрыѓлення i яшчэ большае сапенне. Хэйдэн добра перанёс гэта, уяѓляючы сабе жах Лаѓкрафта, на якi яны зараз маглi б быць падобным, i задавалася пытаннем, як, чорт вазьмi, яны збiраюцца прайсцi праз заапарк.
  
  "Мы скончым усярэдзiне", - Алiгатар крытычна агледзеѓ масу. "Максiмум пяць хвiлiн".
  
  Хэйдэн заѓважыѓ, што стваральнiк бомбы выдатна казаѓ, калi меѓ справу са сваiм босам. Магчыма, трывога выклiкала рэзкае павышэнне яго голасу. Магчыма, хваляванне. Яна пераключыла ѓвагу, калi грузавiк спынiѓся, i вадзiцель на некалькi хвiлiн выключыѓ рухавiк на халастым ходу. Рамзес выйшаѓ з таксi, i Хэйдэн выказаѓ меркаванне, што яны, магчыма, ля ѓваходу ѓ заапарк.
  
  Апошнi шанц.
  
  Яна адчайна супрацiѓлялася, спрабавала разгойдвацца з боку ѓ бок i саскрабцi клейкую стужку са свайго рота. Марш i Шырс застагналi, i легiянеры наступiлi на яе сваiмi чаравiкамi, абцяжарваючы перамяшчэнне, але Хайдэн супрацiѓлялася. Усё, што было патрэбна, - гэта дзiѓны грукат, недарэчнае калыханне, i былi б падняты сцягi.
  
  Адзiн з легiянераѓ вылаяѓся i пераскочыѓ праз яе, яшчэ мацней прыцiскаючы яе да ядзернага зарада i кузава транспартнага сродку. Яна застагнала ѓ клейкую стужку. Яго рукi абхапiлi яе цела, не дазваляючы рухацца, i да таго часу, калi Рамзес вярнуѓся, яна не магла дыхаць.
  
  З лёгкiм ровам рухавiка грузавiк зноѓ рушыѓ наперад. Машына павольна паехала, i легiянер выдалiѓся. Хэйдэн набрала поѓныя лёгкiя паветра, праклiнаючы свой поспех i асобы ѓсiх тых, хто яе акружаѓ. Неѓзабаве транспартны сродак спынiѓся, i кiроѓца выключыѓ рухавiк. Запанавала цiшыня, калi Рамзес, зараз апрануты ѓ элементарную форму спецпрызна, прасунуѓ галаву на задняе сядзенне.
  
  "Мэта дасягнута", - сказаѓ ён абыякава. "Чакайце майго сiгналу i будзьце гатовыя несцi iх памiж вамi".
  
  Бездапаможны, Хэйдэн мог толькi дыхаць, калi пяцёра легiянераѓ размясцiлiся вакол мудрагелiстага скрутка i падрыхтавалiся падняць яго. Рамзес пастукаѓ у дзверы, усё чыста, i адзiн чалавек расчынiѓ яе. Затым легiянеры паднялi скрутак у паветра, вынеслi яго з фургона i павялi па абсаджанай дрэвамi дарожцы. Хэйдэн мiргнула, калi дзённае святло ѓдарыѓ ёй у вочы, а затым мiмаходам ѓбачыла, дзе яна знаходзiцца.
  
  Над галавой распасцiраѓся драѓляны навес, якi падтрымлiваѓся частымi цаглянымi слупамi, акружаны зелянiнай. Добра абстаѓленая i брукаваная сонечная пастка, у цяперашнi час яна была пустэльная, як i меркаваѓ Хэйдэн, астатняя частка заапарка. Магчыма, некалькi адважных турыстаѓ скарысталiся малалюднымi славутасцямi, але Хэйдэн сумняваѓся, што заапарку дазволяць прыняць каго-небудзь на працягу наступных некалькiх гадзiн. Хутчэй за ѓсё, Рамзес пераканаѓ ахову заапарка, што спецназ быѓ тут, каб гарантаваць поѓную бяспеку тэрыторыi. Iх неслi па дарожцы, апраѓленай аркамi i якая звiсае зелянiнай, пакуль iх не спынiла бакавая дзверы. Алiгатар атрымаѓ доступ сiлай, i затым яны апынулiся ѓсярэдзiне памяшканняѓ з высокiмi столямi, якi складаецца з драѓляных дарожак, масткоѓ i мноства дрэѓ, якiя дапамагалi зладзiцца з вiльготнай атмасферай.
  
  "Трапiчная зона", - кiѓнуѓ Рамзес. "Цяпер, Алiгатар, вазьмi пакет i пакладзi яго далей у падлесак. Нам не патрэбны раннiя выпадковыя назiраннi".
  
  Хайдэн i астатняя яе ненадзейная кампанiя апынулiся на драѓлянай падлозе. Алiгатар паправiѓ некалькi рамянёѓ, дадаѓ яшчэ клейкай стужкi для ѓстойлiвасцi, а затым павазiѓся з моткам дадатковага дроту, пакуль не аб'явiѓ, што дэтанатар надзейна абматаны вакол зняволеных.
  
  "А паваротны перамыкач?" Спытаѓ Рамзес.
  
  "Ты сапраѓды хочаш гэта дадаць?" Спытаѓ Алiгатар. "Марш i Шырс могуць пачаць гэта заѓчасна".
  
  Рамзес задуменна кiѓнуѓ мужчыну. "Ты праѓ". Ён прысеѓ на кукiшкi побач з скруткам, заплечнiк ляжаѓ на падлозе, Хайдэн была прывязана прама зверху, а затым Марш i Зоi на ёй. Вочы Рамзеса былi на адным узроѓнi з галавой Джулiяна Марша.
  
  "Мы дадамо перамыкач адчувальнасцi", - цiха сказаѓ ён. "Паваротная прылада, якая, калi вас падняць цi выканаць якiя-небудзь вялiкiя рухi, прымушае бомбу дэтанаваць. Я раю вам заставацца на месцы i дачакацца прыбыцця таварышаѓ мiс Джэй па камандзе. Не хвалюйся, гэта ненадоѓга".
  
  Ад яго слоѓ па целе Хайдэн прабеглi мурашкi. "Як доѓга?" ёй удалося выдыхнуць.
  
  "Таймер будзе ѓсталяваны на адну гадзiну", - сказаѓ Рамзес. "Якраз дастаткова часу, каб дазволiць алiгатару i мне дабрацца да бяспекi. Мае людзi застануцца з бомбай, апошнi сюрпрыз для тваiх сяброѓ, калi iм удасца цябе знайсцi".
  
  Калi?
  
  Рамзес устаѓ, кiдаючы апошнi погляд на прыгатаваную iм пакаванне, на чалавечую плоць i вогненную буру пад ёй, на спалоханыя выразы твараѓ i ѓлада, якую ён дэманстраваѓ над усiмi iмi.
  
  Хайдэн закрыла свае ѓласныя вочы, зараз не ѓ сiлах паварушыцца, жудасны цiск прыцiскала яе грудзi да няѓмольнай бомбе i абцяжарвала дыханне. Магчыма, гэта былi апошнiя iмгненнi яе жыцця, i яна больш нiчога не магла зрабiць, пачуѓшы, як Алiгатар злараднiчае з нагоды ѓсталёѓкi перамыкача адчувальнасцi, але будзь яна праклятая, калi правядзе iх у Трапiчнай зоне заапарка Цэнтральнага парка Нью-Ёрка. Замест гэтага яна перанеслася б у лепшыя часы свайго жыцця, да Мано i iх часу на Гаваях, да сцежак Дайманд-Хед, прыбою Норт-Бiч i вулканiчным горам Маѓi. Рэстаран на дзеючым вулкане. Месца над аблокамi. Чырвоны бруд за дарогамi. Мiгатлiвыя лiхтары ѓздоѓж Капiяланi, а затым пляж, якi сканчаецца ѓсiмi пляжамi, якiя пеняцца пад распаѓсюджваецца чырвоным агнём змяркання i бесклапотнымi, адзiнае сапраѓднае месца ѓ свеце, дзе яна магла пазбавiцца ад усiх стрэсаѓ i клопатаѓ жыцця.
  
  Хэйдэн адправiѓся туды зараз, калi гадзiннiк цiкаѓ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  Дрэйк чакаѓ у палiцэйскiм участку, адчуваючы сябе зусiм бездапаможным, паколькi яны чаплялiся за кожную наводку, кожнае назiранне, кожны найменшы намёк на Рамзеса, Хэйдэн або ядзерную бомбу. Праѓда заключалася ѓ тым, што Нью-Ёрк быѓ занадта вялiкi, каб прочесать яго за лiчаныя гадзiны, i тэлефоны разрывалiся ад званкоѓ. Яго жыхары былi занадта шматлiкiя, а наведвальнiкi - занадта шматлiкiя. Армii можа спатрэбiцца дзесяць хвiлiн, каб дабрацца да Белага дома, але, нягледзячы на ѓсю ахову i меры бяспекi, колькi часу спатрэбiцца, каб абшукаць гэтае адносна невялiкае месца? Цяпер, падумаѓ Дрэйк, перанясi гэты сцэнар у Нью-Ёрк, i што ты атрымаеш? Гэта быѓ рэдкi выпадак, калi сiлы бяспекi захапiлi тэрарыстаѓ, якiя фактычна здзейснiлi свой зверскi акт. У рэальным свеце тэрарыстаѓ пераследавалi i высачылi пасля беспарадкаѓ.
  
  Нарэшце-то прыбыѓ Далеч, якi выглядаѓ растрапаным i стомленым ад жыцця, астатнiя чальцы каманды SPEAR за яго спiной. Кензi невытлумачальным чынам пачала аглядацца па баках i спытала, дзе знаходзiцца сховiшча доказаѓ. Далеч проста закацiѓ на яе вочы i сказаѓ: "Адпусцi яе, цi яна нiколi не будзе задаволена". Астатняя частка каманды стоѓпiлася вакол i выслухала тое, што Дрэйк хацеѓ сказаць, чаго, акрамя турботы за Хэйдэн, было не так ужо шмат.
  
  Мур спрасцiѓ справу. "Людзi ведаюць пра тэрарыстычную пагрозу гораду. Мы не можам эвакуiравацца, хаця i не спыняем тых, хто спрабуе з'ехаць. Што адбудзецца, калi бомба ѓсё ж выбухне? Я не ведаю, але не нам зараз думаць аб узаемных абвiнавачваннях. Нашы сiстэмы выведзены са строю, але iншыя агенцтвы i ѓчасткi маюць доступ да iншых каналаѓ. Мы супастаѓляем iх, пакуль якi гаворыцца. Большасць сiстэм запушчана. Вулiцы Нью-Ёрка цiхiя, але ѓсё яшчэ ажыѓленыя ѓ параѓнаннi з большасцю гарадоѓ. Дарогi таксама."
  
  "Але пакуль нiчога?" Са здзiѓленнем спытаѓ Смiт.
  
  Мур уздыхнуѓ. "Мой сябар, мы адказваем на сотню званкоѓ у хвiлiну. Мы маем справу з кожным псiхам, кожным жартаѓнiкам i кожным проста напалоханым добрапрыстойным грамадзянiнам у горадзе. Паветраная прастора зачынена для ѓсiх, акрамя нас. Мы збiралiся адключыць Wi-Fi, Iнтэрнэт i нават тэлефонныя лiнii, але зразумейце, што ѓ нас такая ж верагоднасць адпачыць ад гэтага праспекта, як i ад вулiчнага копа, агента ФБР цi, што больш верагодна, прадстаѓнiка грамадскасцi".
  
  "Пад прыкрыццём?" Спытаѓ Далеч.
  
  "Наколькi нам вядома, не засталося нiводнага вочка. Мы можам толькi выказаць здагадку, што ячэйка, якая зараз абараняе Рамзеса, была завербаваная на нацыянальным узроѓнi i мясцовым жыхаром. Мы не верым, што нашыя агенты пад прыкрыццём могуць дапамагчы, але яны прапрацоѓваюць усе магчымыя варыянты".
  
  "Такiм чынам, да чаго гэта нас прыводзiць?" Спытала Ларэн. "Мы не можам знайсцi камеру, Рамзеса, Прайса цi Хэйдэна. Мы не знайшлi ядзерную бомбу", - яна вывучала кожны твар, усё яшчэ застаючыся ѓ глыбiнi душы грамадзянскай асобай, выхаванай на сiндыкаваных шоѓ, дзе ѓсе кавалачкi галаваломкi выстройвалiся ѓ фiнальны акт.
  
  "Чаявыя - гэта тое, што звычайна робiць гэта", - сказаѓ Мур. "Нехта нешта бачыць i выклiкае гэта. Ведаеш, як тут называюць серыю гарачых парадаѓ? Два бiлеты ѓ рай, пасля старой песнi Эдзi Манi".
  
  "Такiм чынам, мы чакаем званка?"
  
  Дрэйк вывеѓ Ларэн на балкон. Сцэна ѓнiзе была вар'яцкай, некалькi копаѓ i агентаѓ, якiя засталiся ѓ жывых, змагалiся з кантузiяй, прабiраючыся сярод абломкаѓ i бiтага шкла, адказваючы на званкi i стукаючы па клавiшах, некаторыя з акрываѓленымi бiнтамi, абгорнутымi вакол рук i галоѓ, а iншыя з паднятымi нагамi, грымаснiчаючы ад болю.
  
  "Мы павiнны спусцiцца туды", - сказала Ларэн. "Дапамажы iм".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "Яны вядуць прайграную бiтву, i гэта нават больш не хаб. Гэтыя хлопцы проста адмовiлiся сыходзiць. Гэта значыць для iх больш, чым паездка ѓ шпiталь. Гэта тое, што робяць добрыя копы i публiка рэдка гэта бачыць. Прэса зноѓ i зноѓ выцягвае толькi дрэнныя навiны, афарбоѓваючы агульнае меркаванне. Я кажу, што мы таксама iдзем дапамагаць iм".
  
  Яны накiравалiся да лiфта, а затым Дрэйк павярнуѓся, са здзiѓленнем убачыѓшы ѓсю каманду за сваёй спiной. "Што?" - спытаѓ ён. "У мяне няма грошай".
  
  Алiсiя стомлена ѓсмiхнулася. Нават Бо выцiснуѓ усмешку. Каманда SPEAR сама праз шмат чаго прайшла сёння, але ѓсё яшчэ была моцнай, гатовай да большага. Дрэйк бачыѓ мноства сiнякоѓ i iншых ран, якiя былi добра схаваныя.
  
  "Чаму б вам, хлопцы, не перазарадзiцца? I вазьмi з сабой дадатковыя патроны. Калi мы, нарэшце, прыступiм, каб скончыць з гэтым, нам давядзецца прутка".
  
  "Я з усiм гэтым разбяруся", - сказаѓ Кiнiмака. "Гэта забяспечыць адцягненне".
  
  "I я дапамагу", - сказаѓ Ёргi. "Мне цяжка ѓлавiць нават акцэнт Дрэйка, таму ён будзе страчаны з амерыканскiм акцэнтам".
  
  Далеч засмяяѓся, далучаючыся да Дрэйку ѓ лiфта. "Мой рускi сябар, у цябе гэта цалкам задам наперад".
  
  Дрэйк ударыѓ шведа, павялiчыѓшы колькасць сiнякоѓ, i спусцiѓся на лiфце на першы паверх. Затым каманда SPEAR умяшалася, дзе магла, адказваючы на новыя званкi i запiсваючы iнфармацыю, гутарачы з жыхарамi i задаючы пытаннi, накiроѓваючы званкi, якiя не мелi нiякага дачынення да надзвычайнай сiтуацыi, на iншыя выдзеленыя станцыi. I хоць яны ведалi, што ѓ iх мелi патрэбу, i дапамагалi, гэта нiкога з iх не задавальняла проста таму, што Хэйдэн ѓсё яшчэ лiчыѓся знiклым без вестак, а Рамзес заставаѓся на волi. Да гэтага часу ён перамагаѓ iх.
  
  Якiя яшчэ хiтрыкi былi ѓ яго прызапашаны ѓ рукаве?
  
  Дрэйк пераадрасаваѓ званок аб знiклым сваяку i адправiѓ iншы, якi тычыцца няроѓнага пакрыцця. Камутатар заставаѓся актыѓным, i Мур усё яшчэ разлiчваѓ на чаявыя, на свой бiлет у рай. Але неѓзабаве Дрэйку стала ясна, што час сыходзiць хутчэй, чым малако, якое вылiваецца з расколатага кантэйнера. Адзiнае, што прымушала яго iсцi наперад, гэта тое, што ён чакаѓ, што Рамзес патэлефануе хаця б адзiн раз. Гэты чалавек да гэтага часу дэманстраваѓ сябе. Дрэйк сумняваѓся, што нацiснуѓ бы на кнопку, не паспрабаваѓшы хоць бы крыху больш тэатральнiчаць.
  
  Палiцыянты кiравалi ѓчасткам, але каманда дапамагала, седзячы за сталамi i перадаючы паведамленнi. Далеч сышоѓ варыць каву. Дрэйк далучыѓся да яго перад iмбрычкам, адчуваючы сябе вельмi бездапаможным i не ѓ сваёй талерцы, пакуль яны чакалi iнфармацыi.
  
  "Пагаворым аб першым", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта калi-небудзь здаралася з табой раней?"
  
  "Не. Я разумею, як Рамзесу ѓдавалася хавацца ѓсе гэтыя гады. I я мяркую, што прылада не выдае сiгнатуры выпраменьвання, паколькi яны яе яшчэ не выявiлi. Чалавек, якi перапакаваѓ тую бомбу, дакладна ведаѓ, што рабiѓ. Мая здагадка - былы вайсковец ЗША".
  
  "Ну... чаму? Ёсць шмат людзей, здольных экранаваць радыяцыю".
  
  "Гэта датычыцца i iншых рэчаѓ таксама. Мясцовыя веды. Сакрэтная каманда, якую ён сабраѓ. Запомнi мае словы, стары Дрэйк, яны былыя марскiя коцiкi. Спецаперацыя."
  
  Дрэйк налiѓ вады, пакуль Далеч насыпаѓ лыжкай гранулы. "Зрабi гэта моцным. Насамрэч, ты ѓвогуле ведаеш, што гэта такое? "Iмгненны" ужо дабраѓся да Паѓночнага полюса?"
  
  Далеч уздыхнуѓ. "Растваральная кава - гэта справа рук д'ябла. I я нiколi не быѓ на Паѓночным полюсе".
  
  Алiсiя праслiзнула ѓ адчыненыя дзверы пакоя. "Што гэта было? Чуѓ нешта пра шастку i проста ведаѓ, што на ёй маё iмя".
  
  Дрэйк не змог схаваць усмешку. "Як у цябе справы, Алiсiя?"
  
  "Ногi баляць. Галава балiць. Сэрца балiць. У астатнiм я проста ѓ парадку".
  
  "Я меѓ на ѓвазе-"
  
  Заклiк X-Ambassadors заглушыѓ яго наступныя словы, якiя раздалiся з дынамiка яго мабiльнага тэлефона. Усё яшчэ трымаючы чайнiк, ён паднёс прыладу да падбародка.
  
  "Алё?"
  
  "Ты памятаеш мяне?"
  
  Дрэйк з такой сiлай паставiѓ iмбрычак, што нядаѓна закiпелая вада выплюхнулася яму на руку. Ён нiколi не заѓважаѓ.
  
  "Дзе ты, вырадак?"
  
  "Цяпер, зараз. Хiба ваша першае пытанне не павiнна быць - "дзе ядзерная зброя" цi "як хутка я ѓзарвуся"?" Па лiнii пранёсся глыбока здзiѓлены роѓ.
  
  "Рамзес", - сказаѓ Дрэйк, успомнiѓшы, што трэба ѓключыць гучную сувязь. "Чаму б не перайсцi прама да справы?"
  
  "О, i што ѓ гэтым забаѓнага? I ты не паказваеш мне, што рабiць. Я прынц, уладальнiк каралеѓстваѓ. Я кiраваѓ шмат гадоѓ i буду кiраваць яшчэ шмат. Яшчэ доѓга пасля таго, як ты станеш хрумсткiм. Падумай пра гэта".
  
  "Дык у вас ёсць яшчэ абручы, праз якiя мы можам пераскочыць?"
  
  "Гэта быѓ не я. Гэта быѓ Джулiян Марш. Гэты чалавек, мякка кажучы, ненармальны, таму я звязаѓ яго з тваiм агентам Джэем".
  
  Дрэйк здрыгануѓся, кiнуѓшы погляд на Даля. "З ёй усё ѓ парадку?"
  
  "На дадзены момант. Хоць i выглядае крыху скаваным i балючым. Яна з усiх сiл iмкнецца заставацца зусiм нерухомай".
  
  Дурнае прадчуванне скруцiла страѓнiк Дрэйка. "I чаму гэта?"
  
  "Каб яна, вядома, не пашкодзiла датчык руху".
  
  Божа мой, падумаѓ Дрэйк. "Ты вырадак. Ты прывязаѓ яе да бомбы?"
  
  "Яна - бомба, мой сябар".
  
  "Дзе гэта?"
  
  "Мы дабяромся да гэтага. Але паколькi ты i твае сябры атрымлiваеце асалоду ад добрай прабежкай, i паколькi вы ѓжо разагрэлiся, я вырашыѓ, чаму б не даць вам шанец? Я спадзяюся, табе падабаюцца загадкi".
  
  "Гэта вар'яцтва. Ты вар'ят, якi грае з такой колькасцю жыццяѓ. Загадкi? Разгадай мне гэта, мудак. Хто памочыцца на тваё цела, калi я падпалю яго?"
  
  Рамзес на iмгненне замоѓк, здавалася, разважаючы. "Такiм чынам, пальчаткi сапраѓды знятыя. Гэта добра. Мне сапраѓды ёсць куды пайсцi, на сходах прысутнiчаць, на нацыi ѓплываць. Так што слухай-"
  
  "Я сапраѓды спадзяюся, што ты будзеш там чакаць", - перапынiѓ Дрэйк, хутка вывуджваючы "Калi мы дабяромся туды".
  
  "На жаль няма. Тут мы гаворым "бывай". Як ты, напэѓна, ведаеш, я выкарыстоѓваю цябе, каб здзейснiць свае ѓцёкi. Такiм чынам, як вы, людзi, кажаце - дзякуй за гэта".
  
  "Фу-"
  
  "Так так. Трахну мяне, маiх бацькоѓ i ѓсiх маiх братоѓ. Але менавiта табе i гэтаму гораду ѓ канчатковым вынiку будзе гамон. I я, якi працягне. Такiм чынам, час зараз становiцца праблемай. Ты гатовы малiць аб сваiм шанцы, маленькi ангелец?"
  
  Дрэйк здабыѓ свой прафесiяналiзм, ведаючы, што гэта было iх адзiнае выйсце. "Скажы мне".
  
  "Мой антысептык ачысцiць свет ад iнфекцыi на Захадзе. Ад трапiчнага лесу да трапiчнага лесу, гэта частка падлогi пад падстрэшкам. Вось i ѓсё ".
  
  Дрэйк скурчыѓ грымасу. "I гэта ѓсё?"
  
  "Так, i паколькi ѓсё, што вы робiце ѓ так званым цывiлiзаваным свеце, вымяраецца хвiлiнамi, гадзiнамi, я ѓсталюю таймер на шэсцьдзесят хвiлiн. Добрая, знакамiтая круглая лiчба для цябе".
  
  "Як нам абясшкодзiць гэта?" Дрэйк спадзяваѓся, што Марш не згадаѓ коды дэактывацыi.
  
  "Аб чорт, ты не ведаеш? Тады проста запомнiце гэта - ядзерная бомба, асаблiва ядзерная бомба ѓ чамадане, з'яѓляецца дакладным i iдэальна збалансаваным механiзмам. Усё мiнiяцюрызавана i больш дакладна, як, я ѓпэѓнены, вы ацэнiце. Для гэтага спатрэбiцца... вытанчанасць".
  
  "Вытанчанасць?"
  
  "Вытанчанасць. Паглядзi гэта".
  
  З гэтымi словамi Рамзес адключыѓ званок, пакiнуѓшы лiнiю мёртвай. Дрэйк кiнуѓся назад у офiс i закрычаѓ на ѓсю станцыю, каб тая спынiлася. Яго словы, яго тон голасу прымусiлi галовы, вочы i целы павярнуцца да яго. Тэлефоны былi прыбраныя ѓ падстаѓкi, званкi праiгнараваны, а размовы спынены.
  
  Мур змераѓ позiркам твар Дрэйкса, затым сказаѓ: "Выключыце тэлефоны".
  
  "Ён у мяне", - крыкнуѓ Дрэйк. "Але мы павiнны надаць нейкi сэнс..." Ён паѓтарыѓ загадку слова ѓ слова. "Паспяшайся", - сказаѓ ён. "Рамзес даѓ нам шэсцьдзесят хвiлiн".
  
  Мур перагнуѓся цераз хiсткi балкон, да яго далучылiся Кiнiмака i Ёргi. Усе астатнiя павярнулiся да яго тварам. Калi ягоныя словы пачалi даходзiць да людзей, яны пачалi крычаць.
  
  "Ну, антысептык - гэта бомба. Гэта вiдавочна".
  
  "I ён мае намер падарваць яго", - прашаптаѓ хтосьцi. "Гэта не блеф".
  
  "З трапiчнага лесу ѓ трапiчны лес?" Сказала Май. "Я не разумею".
  
  Дрэйк наматаѓ яго на галаву. "Гэта пасланне для нас", - сказаѓ ён. "Усё гэта пачалося ѓ трапiчных лясах Амазонкi. Упершыню мы ѓбачылi яго на кiрмашы. Але я не разумею, як гэта працуе для Нью-Ёрка".
  
  "А астатняе?" Сказаѓ Смiт. "Частка падлогi пад падстрэшкам? Я не-"
  
  "Гэта яшчэ адна адсылка да трапiчнага лесу", - пракрычаѓ Мур унiз. "Хiба кроны не тое, што яны называюць суцэльным драѓняным покрывам? Падлога пакрыта падлескам."
  
  Дрэйк ужо быѓ там. "Так i ёсць. Але калi вы прымаеце гэта, тады ён кажа нам, што бомба схавана ѓ трапiчным лесе. У Нью-Ёрку, " Ён зморшчыѓся. "Не мае сэнсу".
  
  На станцыi запанавала цiшыня, тая цiшыня, якая можа ашаламiць чалавека да бездапаможнасцi або наэлектрызаваць яго да бляску.
  
  Дрэйк нiколi так востра не ѓсведамляѓ, як цячэ час, кожная секунда была напоѓнена фатальным звонам звона Суднага дня.
  
  "Але ѓ Нью-Ёрку сапраѓды ёсць трапiчны лес", - нарэшце сказаѓ Мур. "У заапарку Цэнтральнага парка. Ён маленькi, называецца "Трапiчная зона", але гэта мiнi-версiя сапраѓднага".
  
  "Пад падстрэшкам?" Далеч нацiснуѓ.
  
  "Так, там ёсць дрэвы".
  
  Дрэйк вагаѓся яшчэ секунду, хваравiта ѓсведамляючы, што нават гэта можа каштаваць iм шматлiкiх жыццяѓ. "Што небудзь яшчэ? Ёсць яшчэ прапановы?"
  
  Толькi цiшыня i пустыя позiркi сустрэлi ягонае пытанне.
  
  "Тады мы ѓсе ѓ справе", - сказаѓ ён. "Нiякiх кампрамiсаѓ. Нiякiх жартаѓ. Час скончыць з гэтым мiфiчным ублюдкам. Дакладна так, як мы зрабiлi ѓ мiнулы раз".
  
  Кiнiмака i Ёргi кiнулiся да лесвiцы.
  
  Дрэйк вывеѓ усю каманду на напоѓненыя страхам вулiцы Нью-Ёрка.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Прытрымлiваючыся iнструкцыям Мура, каманда з дзесяцi чалавек выдаткавала яшчэ больш каштоѓных хвiлiн, згарнуѓшы ѓ завулак, каб рэквiзаваць пару палiцэйскiх машын. Званок быѓ зроблены да таго часу, як яны дабралiся туды, i копы чакалi, iх намаганнi па расчыстцы вулiц пачалi прыносiць плён. Смiт сеѓ за адно кола, Далеч - за iншае, машыны ѓлучылi сiрэны i мiгалкi i iрванулi за кут 3-й авеню, спальваючы гуму, прама да заапарка. Будынкi i спалоханыя твары праносiлiся мiма з хуткасцю сорак, затым пяцьдзесят мiль у гадзiну. Сьмiт адкiнуѓ кiнутае таксi ѓбок, ударыѓшы па яго пярэдняй частцы, накiроѓваючы яго прама. На iх шляху стаяѓ толькi адзiн палiцэйскi кардон, i яны ѓжо атрымалi загад прапусцiць iх. Яны прамчалiся праз спехам расчышчанае скрыжаванне, наблiжаючыся да шасцiдзесятага.
  
  Дрэйк амаль праiгнараваѓ новы званок на свой мабiльны, думаючы, што гэта мог быць Рамзес, якi ператэлефаноѓвае, каб пазлараднiчаць. Але потым ён падумаѓ: нават гэта магло б даць нам некаторыя падказкi.
  
  "Што?" - коратка раѓнуѓ ён.
  
  "Дрэйк? Гэта прэзiдэнт Коберн. У цябе ёсць хвiлiнка?"
  
  Ёркшырэц уздрыгнуѓ ад нечаканасцi, затым праверыѓ GPS. "Чатыры хвiлiны, сэр".
  
  "Тады слухай. Я ведаю, мне не трэба казаць вам, наколькi ѓсё будзе дрэнна, калi гэтай бомбе дазволяць узарвацца. Адплата непазбежная. I мы нават не ведаем сапраѓднай нацыянальнасцi цi палiтычных прыхiльнасцяѓ гэтага персанажа Рамзеса. Адна з вялiкiх праблем, якiя ѓзнiкаюць, заключаецца ѓ тым, што iншы персанаж - Алiгатар - сёлета наведаѓ Расiю чатыры разы".
  
  Рот Дрэйка ператварыѓся ѓ пясок. "Расiя?"
  
  "Так. Гэта не мае вырашальнага значэння, але..."
  
  Дрэйк сапраѓды ведаѓ, што азначае гэтая паѓза. Нiшто не павiнна было быць вырашальным у свеце, якiм манiпулююць каналы навiн i сацыяльныя сеткi. "Калi гэтая iнфармацыя выйдзе вонкi-"
  
  "Так. Мы глядзiм на падзею высокага ѓзроѓню".
  
  Дрэйк, вядома, не хацеѓ ведаць, што гэта значыць. Ён ведаѓ, што цяпер у вялiкiм свеце ёсць людзi, надзвычай магутныя людзi, у якiх ёсць сродкi перажыць ядзерную вайну, i яны часта ѓяѓлялi, на што гэта было б падобна, калi б яны маглi жыць у зусiм новым, ледзь населеным свеце. Некаторыя з гэтых людзей ужо былi лiдарамi.
  
  "Бясшкодзi бомбу, калi спатрэбiцца, Дрэйк. Мне сказалi, што NEST ужо ѓ дарозе, але прыбудуць пасля вас. Як i ѓсе астатнiя. Усё. Гэта нашая новая самая цёмная гадзiна".
  
  "Мы спынiм гэта, сэр. Гэты горад выжыве, каб убачыць заѓтрашнi дзень".
  
  Калi Дрэйк скончыѓ размову, Алiсiя паклала руку яму на плячо. "Такiм чынам", - сказала яна. "Калi Мур сказаѓ, што гэта Трапiчная зона i мiнi-трапiчны лес, ён меѓ на ѓвазе, што там таксама будуць змеi?"
  
  Дрэйк накрыѓ яе руку сваёй. "Заѓсёды ёсць змеi, Алiсiя".
  
  Май кашлянула. "Некаторыя больш за iншых".
  
  Сьмiт разгарнуѓ iх машыну, аб'язджаючы затор, пранёсся мiма зiготкай машыны хуткай дапамогi з адчыненымi дзверцамi i парамедыкамi, якiя працуюць з людзьмi, уцягнутымi ѓ iнцыдэнт, i яшчэ раз нацiснуѓ нагой на педаль газу.
  
  "Ты знайшла тое, што шукала, Май?" Сказала Алiсiя роѓна i ветлiва. "Калi ты пакiнуѓ каманду ззаду?"
  
  Усё гэта здарылася так даѓно, але Дрэйк жыва памятаѓ, як Май Кiтана сыходзiла, яе галава была перапоѓнена пачуццём вiны за смерцi, якiя яна ненаѓмысна выклiкала. Пасля таго адзiнага iнцыдэнту падчас пошукаѓ яе бацькоѓ - забойства адмывальнiка грошай якудза - шмат што змянiлася.
  
  "Мае бацькi зараз у бяспецы", - сказала Май. "Як i Мiлата. Я перамог клан. Чыкацца. Дай. Я знайшоѓ шмат з таго, што шукаѓ".
  
  "Дык чаму ты вярнуѓся?"
  
  Дрэйк выявiѓ, што яго вочы цвёрда прыкаваныя да дарогi, а вушы прыцiснутыя да задняга сядзення. Гэта было незвычайнае час для абмеркавання наступстваѓ i аспрэчвання рашэнняѓ, але гэта было даволi тыпова для Алiсii, i, магчыма, гэта быѓ iх апошнi шанец хоць нешта выправiць.
  
  "Чаму я вярнуѓся?" - Што? - бестурботна паѓтарыла Май. "Бо мне не ѓсё роѓна. Я клапачуся аб гэтай камандзе".
  
  Алiсiя свiснула. "Добры адказ. Гэта адзiная прычына?"
  
  "Ты пытаешся, цi вярнуѓся я за Дрэйкам. Калi б я чакаѓ, што вы двое пабудуеце нейкае новае паразуменне. Калi б я хоць на хвiлiнку падумала, што ён пайшоѓ бы далей. Нават, калi б ён мог даць мне другi шанц. Што ж, адказ просты - я не ведаю".
  
  "Трэцi шанц", - указала Алiсiя. "Калi б ён быѓ настолькi дурны, каб вярнуць цябе назад, гэта быѓ бы твой трэцi шанец".
  
  Дрэйк убачыѓ надыходзячы ѓваход у заапарк i адчуѓ якая расце напруга на заднiм сядзеннi, вострыя i ненадзейныя эмоцыi, якiя бушуюць у iм. Для ѓсяго гэтага iм патрэбен быѓ пакой, пажадана з мяккай абiѓкай.
  
  "Закругляйцеся, хлопцы", - сказаѓ ён. "Мы тут".
  
  "Гэта яшчэ не зроблена, Спрайт. Гэтая Алiсiя - новая мадэль. Яна вырашыла больш не ѓцякаць на захад. Цяпер мы стаiм, мы вучымся i мы спраѓляемся з гэтым".
  
  "Я бачу гэта i захапляюся гэтым", - сказала Май. "Мне сапраѓды падабаешся новая ты, Алiсiя, нягледзячы на тое, што ты можаш падумаць".
  
  Дрэйк адвярнуѓся, поѓны ѓзаемнай павагi i ѓ поѓнай разгубленасцi адносна таго, як гэты сцэнар можа ѓ канчатковым вынiку разгуляцца. Але прыйшоѓ час прыбраць усё гэта зараз, пакласцi на палiцу, таму што яны хутка наблiжалiся да новага Армагедону, салдаты, выратавальнiкi i героi да самага канца.
  
  I калi б яны назiралi, магчыма, гулялi ѓ шахматы, нават у Бога i Д'ябла перахапiла б дыханне.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  
  Смiт завiшчаѓ шынамi на апошнiм павароце, а затым цяжкай нагой уцiснуѓ педаль тормазу. Дрэйк адчыняѓ дзверы да таго, як машына спынiлася, i звесiѓ ногi вонкi. Май ужо выйшла з задняй дзверы, Алiсiя на крок ззаду. Сьмiт кiѓнуѓ чакаючым копам.
  
  "Яны сказалi, што табе трэба ведаць самы хуткi шлях у Трапiчную зону?" Спытаѓ адзiн з палiцыянтаѓ. "Што ж, прытрымлiвайцеся па гэтай сцяжынцы прама ѓнiз". Ён паказаѓ. "Гэта будзе злева".
  
  "Дзякуй". Сьмiт узяѓ карту-даведнiк i паказаѓ яе астатнiм. Далеч падбег трушком.
  
  "Мы гатовы?"
  
  "Такiмi, якiмi мы можам быць", - сказала Алiсiя. "О, глядзi", - яна паказала на карту. "Яны называюць сувенiрны магазiн на тэрыторыi гатэля заапаркам".
  
  "Тады паехалi".
  
  Дрэйк увайшоѓ у заапарк з абвостранымi пачуццямi, чакаючы горшага i ведаючы, што ѓ Рамзеса ѓ запасе прыхаваны не адзiн непрыемны трук, не звязаны з iм. Група разгрупавалася i парадзела, ужо рухаючыся хутчэй, чым трэба было, i без належнай асцярожнасцi, але ведаючы, што кожная мiнулая секунда была новым пахавальным звонам. Дрэйк звярнуѓ увагу на знакi i неѓзабаве ѓбачыѓ наперадзе Трапiчную зону. Калi яны наблiзiлiся, краявiд вакол iх пачаѓ рухацца.
  
  Восем чалавек выскачылi з хованкi, агалiѓшы нажы, як iм было загадана, каб зрабiць апошнюю бiтву ратавальнiкаѓ балючай i надзвычай крывавай. Дрэйк нырнуѓ пад намах i перакiнуѓ яго ѓладальнiка праз спiну, затым сустрэѓ наступную атаку лоб у лоб. Бо i Мэй выйшлi на першы план, iх баявыя навыкi сёння неабходны.
  
  Усе восем тых, хто нападаѓ, былi апрануты ѓ бронекамiзэлькi i маскi, i яны змагалiся з веданнем справы, як Дрэйк i меркаваѓ. Рамзес нiколi не выбiраѓ з нiжняй часткi чаркi. Май адбiла хуткi джэб, паспрабавала зламаць руку, але выявiла, што яна вывернута, яе ѓласнае раѓнавагу парушана. Наступны ѓдар прайшоѓ мiма яе пляча, паглынуты яе ѓласным камiзэлькай, але даѓшы ёй хвiлiнную паѓзу. Бо прайшоѓ сярод iх усiх, сапраѓдны цень смерцi. Легiянеры Рамзеса адступiлi або адскочылi ѓбок, каб пазбегнуць француза.
  
  Дрэйк прыхiнуѓся спiной да бар'ера, падняѓшы рукi. Плот ззаду яго трэснуѓ, калi яго супернiк нанёс удар абедзвюма нагамi ад зямлi. Абодва мужчыны адкацiлiся на iншую сцежку, змагаючыся, калi яны кацiлiся. Ангелец бiѓ кулаком за кулаком па галаве легiянера, але атрымаѓ поспех толькi ѓ трапленнi па руцэ, паднятай для абароны. Ён падняѓ цела туды, куды хацеѓ, падняѓся на каленi i стукнуѓ кулаком унiз. Нож слiзгануѓ уверх i ѓпiѓся ѓ яго рэбры, усё яшчэ прычыняючы боль, нягледзячы на абарону. Дрэйк падвоiѓ атаку.
  
  Блiзкi бой ля ѓваходу ѓ Трапiчную зону ѓзмацнiѓся. Мэй i Бо знайшлi твары сваiх супернiкаѓ. Кроѓ запырскала ѓсю групу. Легiянеры падалi са зламанымi канечнасцямi i страсеннямi мозгу, а галоѓным парушальнiкам быѓ Мано Кiнiмака. Велiзарны гаваец разграмiѓ тых, хто нападаѓ бульдозерам, як быццам спрабаваѓ кiнуць выклiк самiм хвалям, разбiць iх дашчэнту. Калi на яго шляху ѓставаѓ легiянер, Кiнiмака наносiѓ бязлiтасны ѓдар, звышчалавечы паѓабаронца, нязломны плуг. Яго шлях быѓ зусiм няслушным, так што i Алiсiя, i Смiт апынулiся на гранi таго, каб нырнуць з яго шляху. Легiянеры прызямлiлiся побач з iмi, крэкчучы, але iх было лёгка прыкончыць.
  
  Далеч абменьваѓся ѓдарамi з рук у рукi з некаторым майстэрствам. Удары нажом наносiлiся моцна i хутка, спачатку нiзка, затым высока, затым у грудзi i твар; швед блакаваѓ iх усе вокамгненнымi рэфлексамi i з цяжкасцю заробленым майстэрствам. Яго супернiк не здаваѓся, клiнiчны ѓ сваiм выкананнi, хутка адчуѓшы, што сустрэѓ роѓнага i яму трэба нешта змянiць.
  
  Далеч адступiѓ у бок, калi легiянер ужыѓ ногi i локцi ѓ якасцi працягу нажавых нападаѓ. Першы ѓдар локцем прыйшоѓся яму па скронi, падвысiѓшы яго ѓсвядомленасць i дапамагаючы прадбачыць мiрыяды нападаѓ. Ён упаѓ на адно калена, наносячы ѓдар пад пахай прама ѓ ямку i нервовае навала там, прымушаючы легiянера выпусцiѓ свой клiнок у агонii. Аднак, у рэшце рэшт, менавiта забiѓлiвы Кiнiмака збiѓ байца з ног, чыста зарадзiѓшы мышцы, ламаючы косцi i раздзiраючы сухажыллi. У Мано былi счарнелыя сiнякi ѓздоѓж лiнii падбародка i скул, i ён кульгаѓ, але нiшто не магло яго спынiць. Далеч уявiѓ, што ён праламаѓ бы сцяну будынка, як гавайскi Халк, калi б дзверы былi зачыненыя.
  
  Кензi палiчыла, што прасцей кiдацца па краях сутычкi, наносячы ѓрон тым, каму магла, i наракаючы на той факт, што ѓ яе ѓсё яшчэ не было сваёй катаны. Далеч ведала, што яна валодае вывучаным адмысловым навыкам i магла б атакаваць аднаго легiянера за iншым, забiваючы кожнага адным ударам, эканомячы каштоѓны час каманды. Але гэты дзень быѓ амаль завершаны.
  
  Так цi iнакш.
  
  Дрэйк выявiѓ, што яго кулак Флёры адбiѓ удар. Ён упаѓ на бок, калi легiянер злавiѓ яго запясце i вывернуѓ. Боль скрывiѓ яго рысы. Ён перакацiѓся з ненармальным нахiлам, прыслабiѓ цiск i апынуѓся твар у твар са сваiм супернiкам.
  
  "Чаму?" ён спытаѓ.
  
  "Проста тут, каб запаволiць цябе", - ухмыльнуѓся легiянер. "Цiк-так. Цiк-так."
  
  Дрэйк моцна адштурхнуѓся, зараз ужо на нагах. "Ты таксама памрэш".
  
  "Мы ѓсе памром, дурань".
  
  Сутыкнуѓшыся з такiм фанатызмам, Дрэйк нанёс удар без кроплi мiласэрнасцi, зламаѓшы мужчыну нос i скiвiцу, а таксама рэбры. Гэтыя людзi сапраѓды ведалi, што яны рабiлi, i ѓсё ж яны працягвалi змагацца. Нiводны мужчына сярод iх не заслугоѓваѓ яшчэ аднаго ѓздыху.
  
  Задыхаючыся, легiянер ткнуѓ нажом у Дрэйка. Ёркшырэц злавiѓ яго, вывернуѓ i перавярнуѓ так, што лязо па самую дзяржальню ѓвайшло ѓ чэрап iншага мужчыны. Перш чым цела ѓпала на траву, Дрэйк далучыѓся да асноѓнай сутычкi.
  
  Гэта была дзiѓная i вар'ятка бiтва. Удар за ѓдарам i абарона за абаронай, бясконцы паварот на пазiцыю. Кроѓ з вачэй сцёртая, сутыкненнi локцямi i косткамi пальцаѓ ухiленыя ѓ сярэдзiне сутычкi, i нават адно вывiхнутае плячо вярнулася на месца дзякуючы ѓласнай масе Смiта. Гэта было груба, настолькi рэальна, наколькi гэта ѓвогуле магчыма.
  
  А затым Кiнiмака абышоѓ усё гэта, наносячы ѓдары, урываючыся, разбураючы, дзе толькi мог. Прынамсi, трое з зрынутых, зламаных легiянераѓ былi яго рук справай. Бо разабраѓся яшчэ з двума, а затым Мэй i Алiсiя разам пакончылi з апошнiм. Калi ён падаѓ, яны сутыкнулiся тварам да твару, кулакi былi паднятыя, баявая лютасьць i смага крывi ѓспыхвалi памiж iмi, успыхваючы, як лазеры, у iх вачах, але менавiта Бо падзялiѓ iх.
  
  "Бомба", - сказаѓ ён.
  
  I затым, раптам, усе твары павярнулiся да Дрэйка.
  
  "Колькi нам засталося?" Спытаѓ Далеч.
  
  Дрэйк нават не ведаѓ. Бiтва забрала ѓ мяне ѓсе рэшткi канцэнтрацыi. Цяпер ён паглядзеѓ унiз, баючыся таго, што ѓбачыць, адцягнуѓ рукаѓ i паглядзеѓ на гадзiннiк.
  
  "Мы яшчэ нават не бачылi бомбу", - сказала Кензi.
  
  "Пятнаццаць хвiлiн", - сказаѓ Дрэйк.
  
  I тут пачулiся стрэлы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  
  Кензi адчула ѓдар, падобны на ракетны ѓдар. Гэта збiла яе з ног, стукнула ѓ лёгкiя i на iмгненне вырвала ѓсю прытомнасць з яе розуму. Дрэйк убачыѓ трапленне кулi i ѓпаѓ на каленi, прадухiляючы непазбежнае падзенне. Яна нiколi не прадбачыла, што гэта адбудзецца, але i нiхто iншы таксама. Сьмiт таксама атрымаѓ удар. На шчасце, абедзве кулi патрапiлi ѓ камiзэлькi.
  
  Хутчэй за ѓсiх адрэагаваѓ Торстэн Дал, усё яшчэ са словамi "пятнаццаць хвiлiн", якiя бамбуюць яго мозг. Калi два легiянеры паднялiся з зямлi, кулi хутка стрэлiлi, i цяпер, прыцэлiѓшыся лепей, ён атакаваѓ iх, выцягнуѓшы рукi, раѓучы, як цягнiк, якi перавозiць страчаныя душы з залiтых крывёю глыбiнь Ада. Яны ад нечаканасцi замарудзiлiся, а затым швед збiѓ iх, па адной кожнай рукой, i адкiнуѓ iх абодвух назад да сцяны драѓлянай хацiны.
  
  Збудаванне разляцелася на часткi вакол людзей, драѓляныя дошкi ламалiся, расколваючыся i куляючыся ѓ паветры. Мужчыны ѓпалi на спiны сярод яго змесцiва, якое аказалася найбольш карысным для вар'ята шведа.
  
  Гэта была адрына для працоѓных, месца, поѓнае iнструментаѓ. Пакуль легiянеры спрабавалi падняць сваю зброю, адзiн стагнаѓ, а iншы выплёѓваѓ зубы, Далеч падняѓ добра адпрацаваную кавадлу. Заняпалыя людзi краем вока ѓбачылi, як ён выходзiць, i замерлi, нявер'е пазбавiла iх мужнасцi.
  
  Бо падышоѓ да яго, убачыѓ iх рэакцыю. "Скончы з iмi. Памятай, хто яны такiя".
  
  Кiнiмака таксама зрабiѓ паѓзу, пацяшаючыся над сюжэтам, як быццам хацеѓ растаптаць iх у пыл. "Яны застрэлiлi Кензi. I Смiт."
  
  "Я ведаю", - сказаѓ Далеч, адкiдаючы кавадлу i абапiраючыся на яе дзяржальню. "Я ведаю гэта".
  
  Абодва мужчыны ѓспрынялi паѓзу як прыкмету слабасцi i пацягнулiся за сваёй зброяй. Далеч узняѓся ѓ паветра, адначасова паднiмаючы кавадлу, i апусцiѓ яе ѓнiз, калi яго цела апускалася. Адзiн удар прыйшоѓся легiянеру ѓ цэнтр iлба, i ѓ яго ѓсё яшчэ заставалася дастаткова сiл i ѓмення, каб павярнуцца, падняць дрэѓка i размажджэрыць скронь iншага чалавека. Калi ён скончыѓ, ён падняѓся на каленi, сцiснуѓшы зубы, i перакiнуѓ кавадлу праз плячо.
  
  Затым iншы легiянер сеѓ, застагнала, галава схiлiлася набок, як быццам у агонii, i падняѓ пiсталет, зацiснуты ѓ якiя калоцяцца руках. У тую долю секунды Кензi адрэагавала хутчэй за ѓсiх i падвергла сябе велiзарнай асабiстай рызыцы. Без паѓзы яна стрэсла з сябе папярэднiя сiнякi, заблакавала прыцэл мужчыны i кiнулася на яго. Пiсталет, якi яна трымала ѓ руцэ, запусцiлi, як цэглу, канец за канцом, так што ён патрапiѓ яму ѓ цэнтр асобы. Ён стрэлiѓ, падаючы назад, куля прайшла над галавой. Дабраѓшыся да яго, Кензi забрала сваю зброю, але не раней, чым разрадзiла яго яму ѓ грудзi.
  
  "Як доѓга?" Далеч цяжка дыхаѓ, iмкнучыся да дзвярэй, якая вяла ѓ Трапiчную зону.
  
  Дрэйк прамчаѓся мiма.
  
  "Сем хвiлiн".
  
  Гэтага недастаткова, каб абясшкодзiць незнаёмую ядзерную зброю.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Шэсць хвiлiн.
  
  Дрэйк кiнуѓся ѓ Трапiчную зону, крычучы да болю ѓ горле, адчайна спрабуючы ѓсталяваць месцазнаходжанне бомбы. Нiзкi крык, якi быѓ адказам, зыходзiѓ не ад Хэйдэн, але ён рушыѓ услед за iм, як мог. Вены надзьмулiся па ѓсiм яго iлбе. Ад напружання яго рукi сцiснулiся ѓ кулакi. Калi ѓся каманда ѓвайшла ѓ будынак, апынуѓшыся перад звiлiстымi драѓлянымi дарожкамi i абсаджаным дрэвамi месцам пасялення, яны разгрупавалiся, каб скарыстацца перавагай сваёй колькасцi.
  
  "Чорт!" Кiнiмака плакаѓ, стрэс амаль знiшчаѓ яго зараз. "Хайдэн!"
  
  Яшчэ адзiн прыглушаны крык. Дрэйк развёѓ рукамi ѓ крайнiм засмучэннi, не ѓ стане вызначыць дакладнае месцазнаходжанне. Iшлi секунды. Ярка размаляваны папугай атакаваѓ iх, прымусiѓшы Алiсiю зрабiць крок назад. Дрэйк не змог утрымацца i зноѓ паглядзеѓ на гадзiннiк.
  
  Пяць хвiлiн.
  
  Белая хата зараз выпраменьваѓ бы такi струмень турботы, што яго змыла б прама з Капiталiйскага ѓзгорка. Надыходзячая каманда NEST, сапёры, копы, агенты i пажарныя, якiя былi ѓ курсе, альбо беглi б, пакуль у iх не падкасiлiся ногi, альбо падалi на каленi, аглядаючы неба i молячыся за свае жыццi. Калi б якiя-небудзь сусветныя лiдэры былi праiнфармаваныя, яны б таксама былi на нагах, глядзелi на гадзiннiк i рыхтавалi некалькi прапаноѓ.
  
  Свет утрымлiваѓ уладу.
  
  Дрэйк уздрыгнуѓ ад палягчэння, пачуѓшы крык Май, затым спатрэбiлася яшчэ некалькi секунд, каб знайсцi яго крынiцу. Каманда сабралася як адно цэлае, але тое, што яны выявiлi, перасягнула ѓсе iх чаканнi. Ёргi стаяѓ ззаду побач з Ларэн; Бо i Кензi спрабавалi разабрацца здалёк, а астатняя частка каманды або ѓпала на каленi, або паѓзла побач з масай.
  
  Дрэйк вылупiѓ вочы. Першае, што ён убачыѓ, было цела аголенай жанчыны, абматанае клейкай стужкай i сiнiм дротам, якое ляжала, распластаѓшыся, прыкладна за два метры ад зямлi. Усё яшчэ збiты з панталыку, ён убачыѓ, што пад падэшвамi яе ступняѓ тырчала iншая пара ступняѓ, якiя належалi мужчыну, мяркуючы па валасатым нагах, якiя былi да iх прымацаваныя.
  
  Хайдэн - гэта бомба, сказаѓ яму Рамзес.
  
  Але... што за чорт...
  
  Пад аголеным мужчынам ён зараз убачыѓ чаравiкi, якiя даведаѓся. Хайдэн, здавалася, ляжаѓ у самым нiзе гэтай кучы.
  
  Тады дзе, чорт вазьмi, ядзерная бомба?
  
  Алiсiя падняла галаву са свайго месца побач з невядомай жанчынай. "Слухайце ѓважлiва. Зоi кажа, што бомба замацавана пад Хайдэнам, у нiжняй частцы гэтай асаблiвасцi. Ён узброены, мае даволi надзейны датчык руху i абаронены заплечнiкам. Правады, абматаныя вакол iх целаѓ, прымацаваныя да акрываѓленага спускавога кручка". Яна пахiтала галавой. "Я не бачу выхаду. Надышоѓ час для яскравых iдэй, хлопцы".
  
  Дрэйк утаропiѓся на целы, бясконцы след правадоѓ, усё таго ж сiняга колеру. Яго першай рэакцыяй было пагадзiцца.
  
  "У яго ёсць разбуральны контур?" Спытаѓ Кiнiмака.
  
  "Мая лепшая здагадка - "не", - сказаѓ Даль. то дакранаецца да бомбы, i бум."
  
  "Не кажы так". Алiсiя скурчылася.
  
  Дрэйк упаѓ на каленi побач з тым месцам, дзе, па яго здагадцы, знаходзiлася галава Хэйдэн. "Тады па тым жа прынцыпе дэтэктар руху быѓ бы даволi разбоѓтаным. Зноѓ жа, каб дазволiць палонным крыху паварушыцца."
  
  "Так".
  
  Яго галава балела ад перагрузкi напругай. "У нас ёсць коды дэактывацыi", - сказаѓ ён.
  
  "Якi ѓсё яшчэ можа быць падробкай. I што яшчэ горш, нам даводзiцца ѓводзiць iх на клавiятуры, прымацаванай да спускавога кручка пад Хайдэнам".
  
  "Вам, хлопцы, лепш паспяшацца", - цiха сказала Кензi. "У нас засталося тры хвiлiны".
  
  Дрэйк люта пацёр галаву. Цяпер было не час цешыць сябе сумневамi. Ён абмяняѓся поглядам з Далем.
  
  Што далей, мой сябар? Няѓжо мы нарэшце падышлi да канца шляху?
  
  Джулiян Марш загаварыѓ. "Я бачыѓ, як яны яго ѓзбройвалi", - сказаѓ ён. "Я магу абясшкодзiць гэта. Гэтага нiколi не павiнна было здарыцца. Грошы былi адзiнай мэтай... Не гэтае дзярмо пра гiбель мiльёнаѓ, канец свету".
  
  "Уэб ведаѓ", - сказала Ларэн. "Твой бос. Ён ведаѓ увесь гэты час".
  
  Марш толькi кашлянуѓ. "Проста выцягнi мяне адсюль".
  
  Дрэйк не рухаѓся. Каб выявiць бомбу, iм прыйшлося б перавярнуць чалавечую груду. У iх не было часу адрэзаць усю стужку. Але быѓ хутчэйшы спосаб абясшкодзiць бомбу, заѓсёды быѓ. Яны не паказвалi гэта па тэлевiзары, таму што гэта цi наѓрад падыходзiла для прагляду з боку.
  
  Ты не перарэзаѓ провад. Ты толькi што выцягнуѓ iх усiх.
  
  Але гэта было гэтак жа рызыкоѓна, як перарэзаць не той провад. Ён апусцiѓся на каленi так, што яго вочы аказалiся на адным узроѓнi з вачыма Марша.
  
  "Джулiян. Ты хочаш памерцi?
  
  "Не!"
  
  "Я не бачу iншага шляху", - выдыхнуѓ ён. "Хлопцы, давайце перамесцiм iх".
  
  Кiруючы камандай, ён павольна, не спяшаючыся, пераварочваѓ груду целаѓ, пакуль жывот Хэйдэн не адарваѓся ад падлогi i не быѓ знойдзены заплечнiк. Стогны вырвалiся ѓ Зоi, Марша i нават Хэйдэна, калi ѓсе яны перакацiлiся на бок, i Кiнiмака заклiкаѓ усiх iх заставацца на месцы. Нягледзячы на заявы Зоi, нiхто не ведаѓ, наколькi адчувальным насамрэч быѓ дэтэктар руху, хаця здавалася вiдавочным, што калi ён прапрацаваѓ так доѓга, то не быѓ настроены нi на што, блiзкае да пускавога механiзму. Сапраѓды, ён павiнен быѓ быць запраграмаваны амаль непранiкальным, каб гарантаваць прыбыццё Дрэйка да таго, як ён узарвецца.
  
  Неабходна было адлучыць правады ад цела Марша i зняць iх з канечнасцяѓ Зоi, брудная праца, якую каманда ледзь заѓважыла. Тыя, што былi абгорнутыя вакол цела Хэйдэн, лёгка аддзялiлiся, бо iм замiнала яе адзенне. Цяпер, падпарадкоѓваючыся ѓказанням i ѓсё яшчэ ѓтрымлiваемы клейкай стужкай, Марш падняѓ рукi так, што яны абхапiлi правы бок Хэйдэн i завiс над заплечнiкам. Пiфiец сагнуѓ пальцы.
  
  "Булаѓкi i iголкi".
  
  Май паклала рукi на заплечнiк, па-над ядзернай бомбай. Спрытнымi пальцамi яна расшпiлiла спражкi i адкiнула верхнi клапан. Затым, выкарыстоѓваючы вялiзную i спрытную сiлу, яна ѓзялася за краю заплечнiка i выцягнула бомбу разам з металiчным корпусам прама вонкi.
  
  Яго акружала чорная абалонка. Май адкiнула заплечнiк i вельмi павольна павярнула бомбу, аблiваючыся потым па меры таго, як цiкалi секунды. Вочы Хэйдэн ззялi, калi яна глядзела на бомбу, а Кiнiмака ѓжо стаяѓ на каленях побач з ёй, сцiскаючы руку.
  
  У поле зроку з'явiлася панэль зваротнага адлiку, прымацаваная чатырма шрубамi да вонкавага боку бомбы. Сiнiя правады змяiлiся пад iм у самае сэрца абсалютнай катастрофы. Марш утаропiѓся на правады, чатыры з iх, пераплеценыя i наматаныя разам.
  
  "Здымi панэль. Мне трэба пабачыць, хто ёсць хто".
  
  Дрэйк прыкусiѓ мову, зiрнуѓшы на гадзiннiк.
  
  Засталiся секунды.
  
  Пяцьдзесят дзевяць, пяцьдзесят восем...
  
  Смiт упаѓ на каленi побач з iмi, салдат ужо выцягнуѓ свой унiверсальны клiнок. Узяѓшы жыццё кожнага ѓ свае рукi, ён узяѓ на сябе адказнасць за ѓхiленне недахопаѓ. Адна драпiна, адна непадатлiвая нiтка, адзiн недахоп канцэнтрацыi, i яны альбо страцяць час, альбо выклiчуць жахлiвы выбух. Дрэйк на iмгненне закрыѓ вочы, пакуль мужчына працаваѓ. Ззаду яго цяжка дыхаѓ Дал, i нават Кензi закруцiлася.
  
  Калi Смiт працаваѓ над апошняй шрубай, Алiсiя раптам закрычала. Уся група здрыганулася, сэрцы падскочылi ѓ iх да рота.
  
  Дрэйк рэзка павярнуѓся. "Што гэта?"
  
  "Змяя! Я бачыѓ змяю! Гэта быѓ вялiкi жоѓты вырадак".
  
  Смiт сярдзiта зароѓ, калi падняѓ пласцiнку i асцярожна зняѓ панэль зваротнага адлiку з мiгатлiвым чырвоным цыферблатам. "Якi провад?"
  
  У iх заставалася 37 секунд.
  
  Марш падпоѓз блiжэй, абмацваючы вачыма пераплецены клубок сiнiх правадоѓ, шукаючы кропку, дзе, як ён памятаѓ, Алiгатар уключаѓ прыладу.
  
  "Я гэтага не бачу! Я, блядзь, гэтага не бачу!"
  
  "Гэта ѓсё", - Дрэйк адкiнуѓ яго ѓ бок. "Я выдзiраю ѓсе правады!"
  
  "Не", Далеч цяжка прызямлiѓся побач з iм. "Калi ты зробiш гэта, гэтая бомба выбухне".
  
  "Тады што нам рабiць, Торстэн? Што нам рабiць?"
  
  Дваццаць дзевяць... дваццаць восем... дваццаць сем...
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАКАВЫ
  
  
  Памяць Дрэйка вырвалася на пярэднi план. Рамзес наѓмысна сказаѓ яму, што Хэйдэн была бомбай. Але што, чорт вазьмi, гэта на самой справе азначала?
  
  Паглядзеѓшы зараз, ён убачыѓ тры правады, абгорнутыя вакол яе. Якi з iх прывёѓ да спрацоѓвання? Далеч выцягнуѓ з кiшэнi лiсток паперы.
  
  "Коды", - сказаѓ ён. "Цяпер няма iншага шляху".
  
  "Няхай Марш паспрабуе яшчэ раз. Рамзес асаблiва адзначыѓ Хэйдэн."
  
  "Мы выкарыстоѓваем коды".
  
  "Яны могуць быць страшэнна фальшывымi! Iх уласны спускавы кручок!"
  
  Марш ужо глядзеѓ на цела Хэйдэн. Дрэйк перабраѓся праз яго i прыцягнуѓ увагу Кiнiмакi. "Перавярнi яе".
  
  Хайдэн дапамагала, як магла, мышцы i сухажыллi, без сумневу, крычалi ад болю, але палягчэння не атрымлiвалi. Гадзiны цiкаѓ. Бомба наблiжалася да завяршэння. I свет чакаѓ.
  
  Марш нахiлiлася, iдучы за правадамi вакол яе цела, калi Дрэйк падняѓ адну руку, затым нагу i, нарэшце, расшпiлiѓ яе рэмень там, дзе перасякалiся два правады. Калi ён убачыѓ, што завязаная пара зноѓ праходзiць праз яе каленi, ён паказаѓ на Кiнiмаку. "Вось так".
  
  Пакутуючы ад кашмарнай гульнi ѓ Твiстар, Хэйдэн назiраѓ, як Марш прасачыѓ шлях кожнага провада назад да таймера.
  
  "Напэѓна", - сказаѓ ён, моцна прыжмурыѓшыся, адно вока шырока расчынены, iншае зачынены. "Гэта той, што справа".
  
  Дрэйк упiѓся позiркам у ядзерную валiзку. Кензi далучылася да яго i Далю на падлозе прама побач з iм. "Каб узарваць гэтую штуку, патрабуецца асаблiвая канфiгурацыя дэталяѓ i мэханiзмаѓ. Гэта... так далiкатна. Цi сапраѓды мы давяраем чалавеку, якi прывёз гэта ѓ краiну на дадзены момант?"
  
  Дрэйк зрабiѓ самы глыбокi ѓдых у сваiм жыццi.
  
  "Выбару няма".
  
  Ён тузануѓ за дрот.
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ПЕРШЫ
  
  
  Дрэйк хутка тузануѓ, i дрот вырвалася ѓ яго з рукi, агалiѓшы медны канец. На вастрыё нажа ѓсе прысутныя нахiлiлiся наперад, каб праверыць адваротны адлiк.
  
  Дванаццаць... адзiнаццаць... дзесяць...
  
  "Ён усё яшчэ ѓзброены!" Алiсiя плакала.
  
  Дрэйк упаѓ на спiну, аглушаны, усё яшчэ трымаючы провад так, як быццам ён мог нават зараз запалiць iскру i знiшчыць бомбу. "Гэта... гэта..."
  
  "Усё яшчэ цiкае!" Алiсiя плакала.
  
  Далеч нырнуѓ, адштурхнуѓшы ёркшырца далонню па лбе. "Па-мойму", - сказаѓ ён. "Нам пашанцуе, калi ѓ нас зараз будзе час".
  
  Восем...
  
  Зоi пачала плакаць. Марш рыдаѓ, просячы прабачэння за кожную памылку, якую ён калi-небудзь рабiѓ. Хайдэн i Кiнiмака без эмоцый глядзелi, як працуе каманда, сашчапiѓшы збялелыя рукi, прызнаючы, што яны нiчога не могуць зрабiць. Смiт выпусцiѓ нож з рук i паглядзеѓ на Ларэн, працягваючы дрыготкiя пальцы, каб дакрануцца да яе. Ёргi апусцiѓся на зямлю. Дрэйк паглядзеѓ на Алiсiю, а Алiсiя ѓтаропiлася на Мэй, не ѓ сiлах адарваць вачэй. Бо стаяѓ памiж iмi, выраз яго твару праяснiлася, калi ён назiраѓ за працай Даля.
  
  Швед увёѓ коды дэактывацыi на панэль. Кожны з iх зарэгiстраваны гукавым сiгналам. Да таго, як ён увёѓ канчатковы лiк, заставалiся лiчаныя секунды.
  
  Пяць...
  
  Далеч нацiснуѓ кнопку "Увод" i перастаѓ дыхаць.
  
  Але гадзiннiк усё яшчэ цiкаѓ.
  
  Тры... два... адзiн...
  
  
  * * *
  
  
  У апошнюю секунду Торстэн Даль не страцiѓ надзею. Ён не здаѓся i не адвярнуѓся, каб памерцi. У яго была сям'я, да якой ён павiнен быѓ вярнуцца - жонка i двое дзяцей, - i нiшто не перашкодзiла б яму гарантаваць iх бяспеку сёння ѓвечары.
  
  Заѓсёды iснаваѓ план Б. Дрэйк навучыѓ яго гэтаму.
  
  Ён быѓ гатовы.
  
  Уключыѓся рэжым вар'яцтва, разлiчанае вар'яцтва ахапiла яго, надаѓшы яму сiлы звыш нормы. На працягу апошняй гадзiны ён слухаѓ, як то адзiн, то другi чалавек таптаѓ дасканаласць, дакладнае i беспамылковае абсталяванне, з якога складалася ядзерная валiзка. Ён чуѓ, наколькi дакладным усё гэта было.
  
  Ну, а што, калi гэта было крыху вар'яцтвам Даля. Як бы гэта спрацавала?
  
  Калi дысплей паказаѓ адзiн, швед ужо трымаѓ у руцэ кавадлу. Ён абрынуѓ яго з апошнiм уздыхам, апошнiм рухам, размахнуѓшыся з усiх сiл. Кувалда ѓрэзалася ѓ сэрца ядзернай бомбы, i нават у гэтую бясконцую секунду ён убачыѓ жах Дрэйка, згоду Алiсii. А потым ён больш нiчога не бачыѓ.
  
  Гадзiны цiкалi
  
  Нуль.
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ДРУГI
  
  
  Час нi для каго не спынiѓся, i асаблiва ѓ гэты вырашальны час.
  
  Дрэйк убачыѓ Даля, распасцёртага над бомбай, як быццам ён мог абаранiць сваiх сяброѓ i ѓвесь свет ад жудаснага пажару. Ён убачыѓ пагнуты металiчны корпус, пакамячаныя вантробы, якiя атачаюць кавадлу; i затым ён убачыѓ таймер зваротнага адлiку.
  
  Затрымаѓся на нулi.
  
  "О, чорт", - сказаѓ ён у самай сардэчнай манеры з магчымых. "О, чорт вазьмi".
  
  Адзiн за iншым каманда ѓсвядомiла. Дрэйк удыхнуѓ свежае паветра, якое ён нiколi не чакаѓ паспрабаваць зноѓ. Ён падпоѓз да Даля i пляснуѓ шведа па шырокай спiне. "Добры хлопец", - сказаѓ ён. "Удар па iм вялiкiм малатком. Чаму я не падумаѓ пра гэта?"
  
  "Будучы ёркшырцам", Далеч казаѓ у асяродак бомбы. "Я таксама задавалася гэтым пытаннем".
  
  Дрэйк адцягнуѓ яго назад. "Паслухай", - сказаѓ ён. "Гэтая штука затрымалася, праѓда? Магчыма, зламаны ѓнутры. Але што перашкодзiць гэтаму пачацца зноѓ?"
  
  "Мы", - сказаѓ голас ззаду.
  
  Дрэйк павярнуѓся i ѓбачыѓ, што да iх наблiжаюцца каманды NEST i bomb squad з заплечнiкамi i адчыненымi наѓтбукамi ѓ руках. "Вы, хлопцы, спазнiлiся", - выдыхнуѓ ён.
  
  "Так, чувак. Звычайна так i ёсць".
  
  Кiнiмака, Ёргi i Ларэн пачалi выблытваць Хэйдэн з мудрагелiстай сеткi, якую яна дзялiла з Зоi Шырс i Джулiянам Маршам. Дзве Пiфii былi прыкрытыя настолькi, наколькi гэта было магчыма, але, здавалася, не занадта турбавалiся аб сваёй галечы.
  
  "Я дапамог", - паѓтараѓ Марш зноѓ i зноѓ. "Не забудзься сказаць iм, што я дапамог".
  
  Хэйдэн апынулася на каленях, перакочваючы кожную канечнасць, каб аднавiць кровазварот, i пацiраючы вобласцi, дзе назапасiѓся боль у суставах. Кiнiмака аддаѓ ёй сваю куртку, якую яна з удзячнасцю прыняла.
  
  Алiсiя схапiла Дрэйка за плечы, у яе вачах стаялi слёзы. "Мы жывыя!" - закрычала яна.
  
  I потым яна прыцягнула яго блiжэй, знайшла вуснамi яго вусны, цалуючы яго так моцна, як толькi магла. Дрэйк спачатку адхiлiѓся, але потым зразумеѓ, што ён быѓ менавiта там, дзе хацеѓ быць. Ён пацалаваѓ яе ѓ адказ. Яе мова высунуѓся вонкi i знайшоѓ яго, i iх напружанне спала.
  
  "Вось да гэтага, - сказаѓ Смiт, - мы доѓга iшлi". Прабач, Мэй.
  
  "Аб чорт, я сумую па сваёй жонцы", - сказаѓ Даль.
  
  Бо ѓтаропiѓся на яго, яго твар быѓ каменным, як гранiт, але ѓ астатнiм непранiкальным.
  
  Май выцiснула слабую ѓсмешку. "Калi б памянялiся ролямi, Алiсiя б зараз мармытала нешта аб тым, каб далучыцца".
  
  "Не саромейся". Алiсiя адсунулася ад Дрэйка з хрыплым смяшком. "Я нiколi раней не цалаваѓся з кiназоркай".
  
  Сьмiт пачырванеѓ пры згадцы старых часоѓ. "Ах, зараз я змiрыѓся з тым, што Мэй на самой справе не вялiкая Мэгi Кью. Шкадую пра гэта".
  
  "Я лепш, чым Мэгi Кью", - усмiхнулася Май.
  
  Сьмiт панiк, ногi падкасiлiся. Ларэн працягнула руку, каб падтрымаць яго.
  
  Алiсiя схiлiла галаву набок. "О, пачакайце, я пацалаваѓ кiназорку. Джэк нейкi. Цi гэта быѓ ягоны псеѓданiм на экране? Ах, насамрэч, двое. Цi, можа, тры..."
  
  Кензi рухалася сярод iх. "Прыемны пацалунак", - сказала яна. "Ты нiколi так мяне не цалаваѓ".
  
  "Гэта толькi таму, што ты сука".
  
  "О дзякуй".
  
  "Пачакай", - сказаѓ Дрэйк. "Ты пацалаваѓ Кензi? Калi?"
  
  "Старая гiсторыя", - сказала Алiсiя. "Толькi памятаю".
  
  Ён узяѓ за правiла прыцягваць усю яе ѓвагу на свае вочы. "Такiм чынам, гэта быѓ пацалунак "рады, што мы жывыя"? Цi нешта большае?"
  
  "Што ты думаеш?" Алiсiя выглядала насцярожанай.
  
  "Думаю, я б хацеѓ, каб ты зрабiѓ гэта зноѓ".
  
  "Добра..."
  
  "Пазней".
  
  "Вядома. Бо ѓ нас ёсць праца, якую трэба зрабiць".
  
  Дрэйк паглядзеѓ зараз на Хэйдэн, лiдэра iх каманды. "Рамзес i Алiгатар ѓсё яшчэ недзе там", - сказаѓ ён. "Мы не можам дазволiць iм збегчы".
  
  "Ммм, прабачце?" - сказаѓ адзiн з хлопцаѓ з сапёрнай каманды.
  
  Хэйдэн паглядзеѓ на Марша i Шырса. "Вы двое можаце зарабiць дадатковыя балы, калi ѓ вас будзе iнфармацыя".
  
  "Рамзес амаль не размаѓляѓ са мной", - сказаѓ Шырс. "I Алiгатар быѓ самым вялiкiм вар'ятам, якога я калi-небудзь сустракаѓ. Хацеѓ бы я ведаць, дзе яны былi".
  
  Дрэйк утаропiѓся на яго. "Алiгатар быѓ самым вялiкiм вар'ятам -"
  
  "Прашу прабачэння. Хлопцы?" лiдэр Гнязда сказаѓ.
  
  Марш блiснуѓ вачыма. "Рамзес - жук", - сказаѓ ён. "Я мусiѓ наступiць на яго, калi ѓ мяне быѓ шанец. Усе гэтыя грошы - прапалi. Улада, прэстыж - знiклi. Што мне рабiць?"
  
  "Спадзяюся, згнаю ѓ турме", - сказаѓ Смiт. "У кампанii з забойцам".
  
  "Слухайце!" - закрычалi людзi з Гнязда.
  
  Хэйдэн паглядзеѓ на iх, затым на Даля. Дрэйк паглядзеѓ праз плячо Алiсii. Лiдэр каманды "ГНЕЗДА" быѓ на нагах, i яго твар стаѓ бледным, колеру абсалютнага страху.
  
  "Гэтая бомба непрыдатная".
  
  "Што?"
  
  "Электрычныя дэтанатары адсутнiчаюць. Лiнзы трэснулi, я думаю, магчыма, ад удару малатком. Але ѓран? Хаця мы можам выявiць сляды, якiя кажуць нам, што гэта калiсьцi было тут, гэта ... гэта адсутнiчае ".
  
  "Не". Дрэйк адчуѓ, як задрыжалi яго мышцы. "Нi ѓ якiм разе, ты не можаш казаць мне гэта. Ты хочаш сказаць, што гэтая бомба была гробанай падробкай?"
  
  "Не", - сказаѓ лiдэр, пастукваючы па сваiм ноѓтбуку. "Я кажу вам, што гэта не тая бомба. Яго абясшкодзiлi, выдалiѓшы ѓсе часткi, якiя прымушаюць яго працаваць. Дык вось, гэта падробка. У гэтага чалавека - Рамзеса - верагодна, ёсць сапраѓдны.
  
  Каманда не вагалася нi секунды.
  
  Хэйдэн пацягнуѓся да тэлефона i набраѓ нумар Мура. Дрэйк крычаѓ, што яна павiнна выклiкаць верталёты.
  
  "Колькi нам трэба?"
  
  "Напоѓнi гробаныя нябёсы", - сказаѓ ён.
  
  Без скаргаѓ яны паднялi свае ныючыя целы i хуткiм крокам накiравалiся да дзвярэй. Хэйдэн казала хутка на бягу, не выяѓляючы нiякiх фiзiчных наступстваѓ ад свайго лячэння. Гэта былi псiхiчныя наступствы, якiя мелi сiлу пакiнуць на ёй шнар назаѓжды.
  
  "Мур, бомба ѓ Цэнтральным парку - падробка. Вычышчаны, закрыты. Мы думаем, што вантробы i дэтанатары былi выдаленыя, а затым устаѓленыя ѓ iншую прыладу".
  
  Дрэйк пачуѓ уздых Мура з адлегласцi трох футаѓ.
  
  "I мы думалi, што кашмар скончыѓся".
  
  "Гэта быѓ план Рамзеса з самага пачатку". Хэйдэн сарваѓ вонкавыя дзверы з завес, не збiваючыся з кроку. "Цяпер ён узрываецца ѓ сваiм уласным часе i збягае. Цi вылятаюць якiя-небудзь верталёты з Нью-Ёрка?"
  
  "Ваенныя. Палiцыя. Спецаперацыя, я мяркую."
  
  "Пачнi з гэтага. У яго ёсць план, Мур, i мы лiчым, што Алiгатар былы спецназавец. Як выглядаюць камеры вiдэаназiрання?"
  
  "Мы збiраем кожную асобу, кожную фiгуру. Мы былi на гранi ѓжо некалькi гадзiн. Калi Рамзес бяжыць праз горад, мы яго зловiм".
  
  Дрэйк перамахнуѓ праз смеццевы бак, Далеч быѓ побач з iм. Над галавой прагрукаталi верталёты, два з iх селi на дарозе каля ѓвахода ѓ заапарк. Падняѓшы вочы, Дрэйк убачыѓ за якiя верцяцца ротарамi офiсныя будынкi, дзе сярод белых жалюзi мноства асоб прыцiскалася да вокнаѓ. Сацыяльныя сеткi сёння ѓзарвалiся б, i калi б гэта працягвалася, вынiкi былi б нулявымi. Па праѓдзе кажучы, гэта, верагодна, перашкаджала iх намаганням.
  
  Хэйдэн памчаѓся да блiжэйшага верталёту, спынiѓшыся адразу за прамываннем ротара. "На гэты раз", - сказала яна Муру. "Рамзес не будзе вылузвацца. Усё гэта было адцягваючым манеѓрам, каб дапамагчы яму выжыць. Гаворка iдзе пра яго рэпутацыю - наследны прынц Тэрора аднаѓляе свой статус i ѓваходзiць у гiсторыю. Ён прывозiць ядзерную зброю ѓ Нью-Ёрк, узрывае яе i бяскарна збягае. Калi ты зараз яго адпусцiш, Мур, ты яго больш нiколi не ѓбачыш. I гульня будзе скончана".
  
  "Я ведаю гэта, агент Джэй. Я ведаю гэта".
  
  Дрэйк завiс за плячом Хэйдэн, прыслухоѓваючыся, астатнiя члены каманды раздражнёна тузалiся побач. Далеч вывучаѓ найблiзкую мясцовасць, выбiраючы лепшыя месцы для засады, а затым правяраѓ кожнае ѓ свой палявы бiнокль. Дзiѓна, але, прынамсi, гэта займала яго. Дрэйк штурхнуѓ яго локцем.
  
  "Дзе санi?"
  
  "Пакiнуѓ гэта ззаду". Далеч сапраѓды выглядаѓ крыху няшчасным. "Гэта страшэнна добрая зброя".
  
  Умяшалася Кензi. "Я нагадаѓ яму, што ѓ мяне ѓсё яшчэ няма маёй любiмай зброi. Калi ён атрымае кавадлу, я мушу атрымаць катану".
  
  Дрэйк назiраѓ за шведам. "Гучыць як здзелка".
  
  "О, ды добра, перастань даваць ёй нагоду. I дзе б я ѓвогуле тут узяѓ катану?"
  
  Раздаѓся голас: "Яны недалёка ад Стэйтэн-Айленда, Хэйдэн".
  
  Галава Дрэйка павярнулася так хутка, што ён зморшчыѓся. "Што гэта было?"
  
  Хэйдэн папрасiѓ Мура паѓтарыць, а затым павярнуѓся да каманды. "У нас ёсць прыцэл, хлопцы. Патэлефанаваѓ грамадзянскi, як i прадказваѓ Мур, i пацвердзiѓ камерай. Варушыце сваiмi азадкамi!"
  
  Прыгнуѓшы галовы, каманда перабегла праз тратуар на вольную, забарыкадзiраваную дарогу, выскачыла праз адчыненыя дзверы верталёта i прышпiлiлася да сядзенняѓ. Дзве птушкi паднялiся ѓ паветра, ротары зразаюць лiсце з блiжэйшых дрэѓ i раскiдваюць смецце праз вулiцу. Дрэйк дастаѓ пiсталеты i вiнтоѓку, ваенны клiнок i электрашокер, праверыѓшы, цi ѓсё ѓ працоѓным стане i цi цалкам падрыхтавана. Далеч праверыѓ камюнiке.
  
  Пiлот абмiнуѓ дахi, а затым рэзка павярнуѓ на поѓдзень, павялiчваючы хуткасць. Алiсiя праверыла сваю ѓласную зброю, выкiнуѓшы адну, якую яна забрала ѓ легiянера, i пакiнуѓшы сабе iншую. Кiнiмаку крадком кiдаѓ погляды на Хэйдэн, якiя яна спрабавала iгнараваць, усё яшчэ атрымлiваючы iнфармацыю ад Мура i яго агентаѓ. Бо прыцiх, забiѓшыся ѓ кут, якiм ён быѓ з таго часу, як Дрэйк i Алiсiя пацалавалiся. Са свайго боку, Май сядзела цiхамiрна, з непранiкальнымi японскiмi рысамi асобы, цвёрда засяроджаная на сваёй мэты. Астатняя частка каманды пераправерыла ѓсё, усё, акрамя Кензi, якая скардзiлася на палёт на верталёце, пранiзлiвы вецер, пах поту i той факт, што яна калi-небудзь бачыла каманду SPEAR.
  
  "Нiхто не прасiѓ цябе заставацца з намi", - цiха сказала Алiсiя.
  
  "Што яшчэ я мог бы зрабiць? Збегчы, як спалоханая царкоѓная мыш?"
  
  "Дык гэта для таго, каб даказаць, што ты адважны?"
  
  Кензi блiснула вачыма. "Я не хачу бачыць Армагедон. А ты?"
  
  "Я ѓжо бачыѓ гэта. Бэн Аффлек на здзiѓленне гей, а Брус Уiлiс трасе мацней, чым чортаѓ астэроiд. Але, чорт вазьмi, ты спрабуеш гэтым сказаць нам, што ѓ цябе сапраѓды ёсць сэрца?
  
  Кензi ѓтаропiлася ѓ акно.
  
  "У выкрадальнiка археалагiчных артэфактаѓ ёсць сэрца. Хто б мог ведаць?"
  
  "Я проста спрабую вярнуцца да свайго бiзнэсу на Блiзкiм Усходзе. Адзiн. Дапамога вам, дурням, будзе мець вялiкае значэнне для дасягнення гэтага. К чорту тваё чортава сэрца".
  
  Верталёт праляцеѓ над дахамi Манхэтэна, калi Хэйдэн атрымаѓ тлумачэнне, што Рамзес i Гатор яшчэ не пакiнулi востраѓ, паколькi былi заѓважаны недалёка ад парома Стэйтэн-Айленд.
  
  "Фрагменты, якiя губляюцца пры перакладзе, могуць забiць нас усiх", - уздыхнуѓ Хэйдэн, i Дрэйк прызнаѓ у гэтым праѓду. Ад самай маленькай сваркi на школьным двары да вайны памiж прэзiдэнтамi i прэм'ер-мiнiстрамi - нюанс быѓ усiм.
  
  Iх пункт прызначэння наблiжаѓся па меры таго, як мiма мiльгалi будынкi. Пiлот нырнуѓ памiж двума хмарачосамi, каб захаваць хуткасць, накiроѓваючыся да сваёй мэты. Дрэйк трымаѓся са змрочнай мэтанакiраванасцю. Бурлiвыя шэрыя воды залiва ляжалi наперадзе. Унiзе яны маглi бачыць групу дэсантных верталётаѓ, усе яны ваявалi за месца.
  
  "Вось так!" Хэйдэн плакаѓ.
  
  Але пiлот ужо рэзка знiжаѓся, з-за чаго верталёт з цяжкасцю прызямлiѓся, каб заняць асноѓнае месца перад шэрагам гаршкоѓ для кветак i аѓтобусным прыпынкам. Дрэйк адчуѓ, як яго страѓнiк выварочваецца праз рот. Хэйдэн крычала ѓ сваю камеру.
  
  "Вядома, тэрмiнал зачынены", - сказала яна. "Калi Рамзес тут, чаго ён спадзяецца дасягнуць?"
  
  "Ззаду вас павiнна быць агароджа i шэраг машын, прыпаркаваных пад дрэвамi. У копаѓ там жанчына, якая была апошняй, хто яго бачыѓ".
  
  "Выдатна. Так што зараз мы-"
  
  "Пачакай!" Вушы Алiсii ѓлавiлi гукi раней, чым чые-небудзь iншыя. "Я чую стральбу".
  
  "Iдзi".
  
  Выйшаѓшы з машыны, каманда накiравалася да тэрмiнала, прабегшы ѓздоѓж будынку. Дрэйк заѓважыѓ, што за шырокiм выгiбам галоѓнага ѓваходу доѓгi бетонны спуск вёѓ да зоны стыкоѓкi. Стрэлы раздавалiся адтуль, стралялi праз адкрытую прастору, не заглушаныя, нiбы сценамi.
  
  "Там, ззаду", - сказаѓ ён. "Гэта даносiцца са стапеля".
  
  Верталёты запоѓнiлi неба ззаду iх. На iх шляху ляжала стогне цела палiцыянта, але ён махнуѓ iм рукой, каб яны iшлi наперад, не выяѓляючы нiякiх прыкмет ранення. У паветры прагрымела яшчэ больш стрэлаѓ. Каманда дастала зброю, пабегла ѓ тандэме i абшукала мясцовасць наперадзе. Iншы палiцыянт апусцiѓся перад iмi на каленi, апусцiѓшы галаву, трымаючыся за руку.
  
  "Усё ѓ парадку", - сказаѓ ён. "Iдзi. Проста рана ѓ плоцi. Вы патрэбны нам, хлопцы. Яны... яны сыходзяць".
  
  "Не сёння", - сказаѓ Хэйдэн i прабег мiма.
  
  Дрэйк заѓважыѓ канец стапеля i выступы злева ад яго - усе бетонныя стапелi, якiя выкарыстоѓваюцца для паромаѓ. Хвалi плёскалiся ѓ iх падставы. "Ты чуеш гэта?" - сказаѓ ён, калi зноѓ пачалася стральба. "Рамзес абзавёѓся аѓтаматычным узводам".
  
  Ларэн была адзiнай, хто пакруцiѓ галавой. "Якi з iх?"
  
  "Больш стрэлаѓ у хвiлiну, чым у АК. Абойма ад шасцiсот да васьмiсот патронаѓ. Зменныя бочкi на выпадак, калi стане занадта горача. Не зусiм дакладна, але страшэнна палохала".
  
  "Я спадзяюся, што гэты вырадак растане ѓ яго руках", - сказала Алiсiя.
  
  Група копаѓ стаяла на каленях наперадзе, увесь час прыгiнаючыся ѓ пошуках хованкi, калi Пiла выплёѓвала свае патроны. Над галавой пранёсся шэраг куль. Двое палiцыянтаѓ адкрылi агонь у адказ, цэлячыся ѓ далёкi канец стапеля, дзе быѓ прышвартаваны парай.
  
  "Не кажы мне..." Далеч сказаѓ.
  
  "Мы думаем, што ён садзiцца на паром прама там, з адной з накладных тэхнiчнага абслугоѓвання", - сказаѓ адзiн з копаѓ. "Два хлопцы. Адзiн цэлiѓся ѓ нас, iншы заводзiѓ лодку.
  
  "Ён не можа збегчы такiм чынам", - запратэставаѓ Хэйдэн. "Гэта... гэта... гульня скончана". Яе вочы блiшчалi ад жаху.
  
  "Для яго", - самаздаволена сказала Алiсiя.
  
  "Не, не", - прашаптаѓ Хэйдэн. "Для нас. Мы ѓсё зразумелi няправiльна. Рамзес лiтаральна сыходзiць з трэскам. Запячатваю яго спадчыну. Хлопцы, ён збiраецца ѓзарваць гэтую ядзерную бомбу".
  
  "Калi?"
  
  "Я не ведаю. Лепшая здагадка? Ён накiроѓваецца да вострава Свабоды i статуi, i ён збiраецца расклеiць яе па ѓсiх сацыяльных сетках. Пра Божа, пра Божа, уявi-" яна папярхнулася. "Я не магу... проста не магу..."
  
  Кiнiмаку рыѓком паставiѓ яе на ногi, гэты буйны мужчына мэтанакiравана рыкаѓ. "Мы не дазволiм гэтаму здарыцца. Мы мусiм нешта зрабiць. Цяпер."
  
  I Дрэйк убачыѓ выблiск Пiлы прыкладна ѓ пяцiдзесяцi футах ад сябе, смяротнасць яе стрэлаѓ, адзiнае, што стаяла памiж iмi i Рамзесам, i ядзерную бомбу.
  
  "Хто хоча жыць вечна, дакладна?"
  
  "Не", - цiха сказала Алiсiя. "Вечна было б па-чартоѓску сумна".
  
  I Даль кiнуѓ на каманду апошнi погляд. "Я вазьму iнiцыятыву на сябе".
  
  У гэтую апошнюю долю секунды героi Нью-Ёрка падрыхтавалiся; каманда КАПЕЙШЧЫКАђ, а затым кожны палiцэйскi i агент у межах чутнасцi. Усе паднялiся на ногi, сутыкнулiся з плюецца зброяй i зрабiлi апошнi выбар у сваiм жыццi.
  
  Далеч пачаѓ гэта. "У атаку!"
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ТРЭЦЯ
  
  
  Дрэйк бег у цэнтры сваiх сяброѓ, менавiта там, дзе ён хацеѓ быць, падняѓшы пiсталет i моцна страляючы. Кулi выпушчаны з кожнай беглай прылады з хуткасцю дзве тысячы пяцьсот футаѓ у секунду, множныя выбухi рэхам разносяцца па стапелях. Вокны разляцелiся дашчэнту па ѓсiм пароме.
  
  За лiчаныя секунды яны скарацiлi разрыѓ удвая, працягваючы iнтэнсiѓна страляць. Карыстальнiк SAW неадкладна змянiѓ налады, узрушаны жорсткасцю нападу. Не тое каб ён спынiѓ стралянiну; яго кулi прачарцiлi след на стапелях i пайшлi ѓ мора, калi ён, магчыма, адхiснуѓся. Дрэйк паднёс аптычны прыцэл да вачэй, паклаѓ палец на спускавы кручок i разгледзеѓ рысы чалавека, якi трымае Пiлу.
  
  "Гэта Алiгатар", - сказаѓ Хэйдэн па камунiкатары. "Не прамахнiся".
  
  Пiла разгарнулася, накiроѓваючыся назад да iх i ѓсё яшчэ выплёѓваючы свiнец. Дрэйк уявiѓ, што бочачка зараз павiнна быць такой гарачай, што вось-вось расплавiцца, але недастаткова хутка. Куля патрапiла копу ѓ бронекамiзэльку, а затым другая зламала руку iншаму. У гэты момант iх сэрцы былi гатовыя выскачыць з грудзей, але яны не спынiлi атаку i не паменшылi стральбу. Нiжняя задняя частка парома адвалiлася, разбiлася дашчэнту, адчыненая задняя частка была настолькi перфараваная, што нагадвала тарку для сыра. Алiгатар моцна ѓзмахнуѓ Пiлай, спрабуючы кампенсаваць сiтуацыю. Кулi прашывалi прастору над iх галовамi.
  
  Глухi гук рухавiка парома ператварыѓся ѓ павольны роѓ, i гэта ѓсё змянiла. Алiгатар заскочыѓ на борт, працягваючы весцi шалёную стральбу. Вада пачала вiраваць ззаду, i судна нахiлiлася наперад. Дрэйк убачыѓ, што яны ѓсё яшчэ за дваццаць футаѓ ад задняй часткi, убачыѓ, як яна паварочвае налева i ѓ бок, i зразумеѓ, што яны нiколi не дабяруцца своечасова.
  
  Крычучы, падаючы, ён завалiѓся на бок, рэзка спынiѓшыся. Далеч упаѓ побач. Хайдэн перакацiѓся, усё гэта яшчэ больш абцяжарыла прыцэл Алiгатара, але мужчыну, здавалася, было ѓсё роѓна. Было вiдаць, як яго постаць адступае, накiроѓваючыся ѓглыб парома.
  
  Дрэйк падаѓ сiгнал Хэйдэн, i Хэйдэн выклiкаѓ верталёты.
  
  Чорныя птушкi кiнулiся да стапелi, рэзка знiзiлiся i завiслi ѓ трох футах над зямлёй, калi каманда "ДЗIНА" паднялася на борт. Падчас салюту копаѓ i агентаѓ сфармавалася новая сувязь, якая нiколi не разарвецца, яны аддалi гонар у адказ, як маглi, затым верталёты практычна ѓзнялiся ѓ паветра. Пiлоты давялi машыны да мяжы, пераследуючы бурлiвы парай i неѓзабаве якi апынуѓся над галавой. Гэта было вiдовiшча, якое Дрэйк нiколi не мог сабе ѓявiць: птушкi, якiя вiсяць, як смяротныя чорныя драпежнiкi, у нябёсах Нью-Ёрка, знакамiты гарызонт у якасцi фону, якi рыхтуецца да адпраѓкi парай на Стэйтэн-Айленд.
  
  "Бiце iх моцна", - сказаѓ Хэйдэн у рацыю верталёта. "I хутка".
  
  Знiжаючыся, два верталёты накiравалiся да кармы парома. Амаль адразу ж няѓрымслiвы Алiгатар высунуѓ галаву з бакавога акна i даѓ люты залп. Яго трэцяя чарга ѓрэзалася ѓ знешнюю ашалёѓку верталётаѓ, прабiваючы асобныя часткi i адскокваючы ад iншых. Верталёты падалi з нябёсаѓ, як каменныя глыбы. Далеч узламаѓ дзверы i адкрыѓ агонь у адказ, кулi прайшлi безнадзейна мiма.
  
  "Страляе так, як быццам ён трахацца", - прабурчаѓ Дрэйк. "Нiколi не трапляе ѓ патрэбную мэту".
  
  "Адвалi". Даѓ пакiнуѓ спробы ѓдарыць Алiгатар i падрыхтаваѓся да ѓдару.
  
  Праз тры секунды гэта адбылося, толькi гэта быѓ не ѓдар, а проста раптоѓны прыпынак. Першы верталёт завiс над верхняй палубай парома, у той час як другi завiс ля левага борта, астатнiя члены каманды "СПIР" былi на борце. Яны хутка выйшлi, стукаючы чаравiкамi па палубе i збiраючыся ѓ групы. Затым верталёты паднялiся, каб далучыцца да сваiх субратаѓ у паветры, якая адсочвае парай.
  
  Хайдэн на некалькi секунд апынуѓся твар у твар з камандай. "Мы ведаем, дзе ён. Машыннае аддзяленне. Давайце скончым з гэтым прама зараз".
  
  Яны пабеглi, адрэналiн зашкальваѓ звыш усялякай меры, а затым Алiгатар вiдавочна змянiѓ тактыку на палубе нiжэй.
  
  РПГ прасвiстаѓ у паветры, сутыкнуѓся з верталётам i ѓзарваѓся. Птушка страцiла кiраванне, метал разляцеѓся ва ѓсе бакi, агонь ахапiѓ чорны корпус, i яна без сiл упала на верхнюю палубу парома.
  
  Да каманды "бягучае КАП'Е".
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Дрэйк пачуѓ змену ѓ гуку рухавiка верталёта i ведаѓ, не правяраючы, што машына iмчыцца да iх. Калi гэтага было недастаткова, то якi падаѓжаецца драпежны цень, якая распаѓзаецца па палубе, патрапiла сапраѓды ѓ мэту.
  
  Бяжы цi памры.
  
  Ён урэзаѓся плячом у знешнiя дзверы, сарваѓшы ѓвесь каркас з завес i ѓпаѓшы ѓ прастору за iм. Целы накiравалiся за iм, перакочваючыся, расцягваючыся, караскаючыся i пхаючыся. Верталёт цяжка апусцiѓся, ротары адарвалiся, а металiчны корпус распаѓся. Усё, ад аскепкаѓ да дзiд даѓжынёй з руку, рассякала паветра, разразаючы яго на часткi. Паром разгойдваѓся i стагнаѓ, вада пенiлася налева i направа.
  
  Агнiсты шар стрэлiѓ у бок iншых верталётаѓ, якiя неадкладна распачалi дзеяннi па ѓхiленнi, чысты поспех прадухiлiѓ iх сутыкненне. Патокi агню лiзнулi i верхнюю палубу, выклiкаѓшы новыя пажары, абвугнуѓшы лакафарбавае пакрыццё i металiчныя слупы, расплавiѓшы фарбу. Апорны шруба сагнуѓся, калi ён стукнуѓся аб стойку справа ад Дрэйка, адскочыѓшы да падлогi з усёй iнэрцыяй, раптам спыненай. Iншыя снарады разбiлi вокны i прабiлi каркас, адзiн жудасны шып прайшоѓ прама праз борт лодкi i сышоѓ у мора. Дрэйк адчуѓ дотык полымя, калi жар прайшоѓ па iм, паглядзеѓ пад плячо i ѓбачыѓ усю каманду ляжалай нiцма, нават Смiта, якi ляжыць па-над Ларэн. Выбух прайшоѓ, i яны глядзелi на паѓстанне, а затым Алiгатар давёѓ падзеi да ѓзроѓню поѓнага вар'яцтва.
  
  Вар'яцтва.
  
  Наступная РПГ прайшла скрозь саму лодку, вылецеѓшы з ракетнай усталёѓкi i разбiваючы палубы падчас палёту. Выбух прагрымеѓ, калi снарад прабiѓ палубу, пасылаючы ѓ iх бок яшчэ больш згусткаѓ агню i смяротных абломкаѓ. Дрэйк застагнаѓ, калi аскепкi ѓпiлiся яму ѓ галаву i плячо, адчуваючы палёгку ад таго, што боль паказала яму, што ён усё яшчэ жывы. Скарыстаѓшыся момантам, каб перавесцi дух, ён праверыѓ новае асяроддзе наперадзе.
  
  У палубе зеѓрала iрваная дзiрка. Паѓсюль ляжалi кучы драѓнiны. Дым i агонь струменiлiся па некалi зачыненай сярэдняй-верхняй-палубе.
  
  "Шлях свабодны", - сказаѓ ён.
  
  "Толькi для цябе!" Ларэн амаль крычала.
  
  "Тады застанься", - выплюнула Кензi, пацягнуѓшы Даля за плячо. "З табой усё ѓ парадку, Торст?"
  
  "Так, так, я ѓ парадку. Адпусцi мяне".
  
  Дрэйк пайшоѓ напаѓсiлы, больш асцярожны, чым ён мог прыгадаць за ѓсё сваё жыццё. Група ззаду яго збiлася ѓ кучу, нiбы ведаючы, куды ён накiроѓваецца. У апошнi момант, як ён i чакаѓ, Дал узнiк прама ля яго пляча.
  
  "Мы робiм гэта, прыяцель?"
  
  "Мы страшэнна правы".
  
  I яны скокнулi ѓнiз, праз новую дзiрку, нагамi наперад i вачыма, якiя шукаюць ворагаѓ. Яны моцна ѓрэзалiся ѓ нiжнюю палубу, перакацiлiся, не кранутыя, i паднялiся з наведзенымi прыладамi.
  
  "Чыста!" Дрэйк плакаѓ.
  
  Боты стукнулi па цвёрдай палубе за iх спiнамi.
  
  Кензi прыйшла апошняй, i Дрэйк убачыѓ, па-першае, што яна зняла сваю цяжкую ѓнутраную куртку i, па-другое, што яна абгарнула яе вакол падставы трохфутавай расшчэпленай часткi шрубы верталёта. Яе твар быѓ самаздаволены, калi яна павярнулася да шведу.
  
  "Цяпер, - сказала яна, - у мяне ёсць мая зброя".
  
  "Ды дапамогуць нам багi".
  
  Яны як адзiн уварвалiся на судна, прыняѓшы бой з Рамзесам i Гатарам. Паром набiраѓ хуткасць з кожным iмгненнем, якое праходзiла. Востраѓ Свабоды таксама рос, усё больш i больш вымалёѓваючыся на гарызонце.
  
  "Няѓжо маньяк не разумее, што ён не дабярэцца да статуi?" Кiнiмака цяжка дыхаѓ.
  
  "Не кажы гэтага", - агрызнуѓся Хэйдэн у адказ. "Не кажы гэтага".
  
  "О, так, я разумею".
  
  "Яны не патопяць гэты паром", - запэѓнiѓ iх Далеч. "Залiѓ недастаткова глыбокi, каб паглынуць ... ну, ты ведаеш што".
  
  На наступнай палубе ѓнiз яны, нарэшце, знайшлi сваю здабычу. Алiгатар ахоѓваѓ дзверы, пакуль Рамзес кiраваѓ паромам. У духу сваёй ужо якая выявiлася схiльнасцi да вар'яцтва стваральнiк бомбы выпусцiѓ RPG, якую ён падрыхтаваѓ як раз для такога моманту. Дрэйк не мог утрымацца, каб не ахнуць i не крыкнуць усiм, каб яны схавалiся, а затым ракета пранеслася па цэнтры парома на вышынi галавы, пакiдаючы за сабой шлейф дыму, якi разганяецца манiякальным смехам Алiгатар.
  
  "Табе падабаецца таааак? Ты ѓлавiѓ гэта? Мы ѓжо памiраем!"
  
  Дрэйк падняѓ вочы i выявiѓ, што Алiгатар амаль над iм, бяжыць услед за ракетай, несучы з сабой сваю ракетную ѓстаноѓку. Сама ракета праляцела праз парай i выйшла з задняй часткi, узарваѓшыся ѓ паветры. Алiгатар замахнуѓся ракетнай устаноѓкай на галаву Дрэйка.
  
  Ёркшырэц прыгнуѓся, калi Рамсес нарэшце павярнуѓся, нядбайна паклаѓшы руку на руль.
  
  "Вы ѓжо спазнiлiся", - сказаѓ ён.
  
  Дрэйк нанёс Алiгатару ѓдар у жывот, але той адскочыѓ, усё яшчэ размахваючы сваёй грувасткай зброяй. Сапраѓды кажучы, гэта затрымала каманду на дадатковы момант. Нiхто не хацеѓ патрапiць пад такi мясiсты кiй, але ѓсярэдзiне парома была вялiкая прастора, што давала Далю i астатнiм вялiкую манеѓранасць. Алiгатар зароѓ i разгарнуѓся, а затым пабег прама да Рамзеса, прынца-тэрарыста, якi зараз трымаѓ у руках паѓаѓтаматычны пiсталет. Дрэйк заѓважыѓ заплечнiк, прывязаны да спiны Алiгатара.
  
  "Ты толькi адцягваеш непазбежнае", - нараспеѓ сказаѓ Рамзес.
  
  Адной рукой апырскваючы парай знутры, другой ён крыху змянiѓ курс, нацэльваючыся на востраѓ Свабоды.
  
  "Ты нiколi не турбаваѓся аб тым, як жыць?" Сказаѓ Дрэйк з-за стойкi. "Базар? Замак? Старанна прадуманы план уцёкаѓ? Што, чорт вазьмi, усё гэта было?"
  
  "Ах, рынак быѓ проста - як бы гэта сказаць - распродажам "на вынас"? Збавенне ад усiх маiх мiрскiх дабротаѓ. Замак - развiтанне i азначае канец. У рэшце рэшт, ты адвёз мяне наѓпрост у Нью-Ёрк. I план уцёкаѓ - так, крыху складаны, я прызнаю гэта. Але цi бачыш ты цяпер? Ты ѓжо спазнiѓся. Гадзiннiк цiкае".
  
  Дрэйк не ведаѓ дакладна, што меѓ на ѓвазе Рамзес, але падтэкст быѓ ясны. Выйшаѓшы з хованкi, ён абсыпаѓ рулявую рубку кулямi i пабег услед за iмi, яго каманда была побач. Больш нiякiх размоваѓ; гэта быѓ яго эндшпiль. Рамзес адхiснуѓся, з яго пляча фантанам хлынула кроѓ. Алiгатар закрычаѓ, калi кулi ѓвайшлi ѓ яго цела. Шкло пакрыла абодвух тэрарыстаѓ вышчэрбленымi пырскамi.
  
  Дрэйк разбiѓ дзверы, а затым паслiзнуѓся, адскочыѓшы ад рамы i рэзка затармазiѓшы, праклiнаючы свой поспех. Далёка пераскочыѓ праз яго, Кензi была побач з iм. Гэтыя двое ѓвайшлi ѓ рулявую рубку i паднялi зброю, каб забiць. Рамзес сустрэѓ iх з усёй сiлай сямiфутавага, напампаванага мускуламi вар'ята, ухмыляючыся, як дзiкi сабака; ён уварваѓся i паспрабаваѓ раскiдаць iх па баках.
  
  Далеч нiчога з гэтага не цярпеѓ, супрацьстаючы грубай сiле i прымаючы на сябе ѓсе ѓдары. Кензi танчыла вакол iх абодвух, наносячы ѓдары па флангах Рамзеса, нiбы небяспечнага ваѓка. Прынц-радыкал збiѓ шведа. Наплечная баржа прымусiла Даля здрыгануцца. Неверагодна моцныя рукi схапiлi шведа за горла i пачалi здушваць. Падняѓшы свае рукi, Далеч напалову прыслабiѓ захоп, а затым узяѓ адну сам; абодва мужчыны разгойдвалiся i сцiскалi адзiн аднаго, пакуль нiводны з iх не змог дыхаць. Рамзес разгарнуѓ Даля i надрукаваѓ яго спiной у сцяну, але адзiнай рэакцыяй шведа была шырокая ѓсмешка.
  
  Кензi падскочыла ѓ паветра, падняѓшы локаць, якi яна апусцiла з сакрушальнай сiлай, прама на крывацечную кулявую рану Рамзеса. Нiколi не чакаючы, што адзiн удар пакладзе канец такой барацьбе, яна затым нанесла ѓдар у горла мужчыну, нават калi ён крычаѓ, прымушаючы яго вочы вылупiцца.
  
  Затым Рамзес, хiстаючыся, увесь у крывi, адхiлiѓся, яго ванiтавала. Далеч адпусцiѓ яго, прадчуваючы канец. Вочы тэрарыста ѓпiлiся ѓ вочы шведа, i ѓ iх не было нiякiх прыкмет паразы.
  
  "Я прыму гэты момант як момант перамогi", - прахрыпеѓ ён. "I паламайце сэрца капiталiзму".
  
  Ён працягнуѓ руку, як быццам хацеѓ дакрануцца да Алiгатар.
  
  Далеч стрэлiѓ у адказ. Куля патрапiла Рамзесу ѓ жывот, адкiнуѓшы яго назад.
  
  Алiгатар скокнуѓ i ѓпаѓ на Рамзеса.
  
  Прынцу-тэрарысту ѓдалося падхапiць заплечнiк, прывязаны да спiны падаючага Алiгатар, яго выцягнутая рука сцiскала аголены сiнi провад, калi яны абодва павалiлiся.
  
  Кензi кiнулася наперад, цэлячыся ѓ руку, якi трымаѓ дрот, адзiнай зброяй, якую яна трымала пад рукой, лепшай зброяй, якая ѓ яе была - грубай катанай. Яе клiнок хутка секануѓ, адсякаючы руку Рамзеса ѓ пляча, выклiкаѓшы ѓ тэрарыста выраз крайняга здзiѓлення.
  
  Рука стукнулася аб падлогу адначасова з Алiгатарам, але пальцы ѓсё яшчэ сцiскалi зараз адкрыты канец сiняга провада.
  
  "Безадмоѓны", - Рамзес кашлянуѓ. "Ты меѓ рацыю, што напаѓ на мяне такiм чынам. Гадзiннiк не цiкаѓ. Але..." Яго скруцiѓ спазм, кроѓ хутка пацякла з жывата, рукi i левага пляча.
  
  "Гэта... адбываецца... зараз".
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ПЯТАЯ
  
  
  Дрэйк папоѓз па падлозе, перакочваючы алiгатара на жывот, пакуль вар'ят хiхiкаѓ у акрываѓленую калоду. Далеч упаѓ побач з iм, на яго твары былi напiсаны боль, жах i благiя прадчуваннi. Раменьчык быѓ зашпiлены, але Дрэйк iмгненна расшпiлiѓ яго, а затым вызвалiѓ металiчны корпус ад грубага матэрыялу.
  
  Таймер зваротнага адлiку стаяѓ перад iмi, яго якiя мiгцяць чырвоныя лiчбы былi такiмi ж пагрозлiвымi i жудаснымi, як кроѓ, якая расцякалася па падлозе пад iх каленамi.
  
  "Сорак хвiлiн", - Хайдэн загаварыла першай, яе голас быѓ прыглушаны. "Не гуляй з гэтым, Дрэйк. Абясшкодзь гэтую штуку прама зараз."
  
  Дрэйк ужо паварочваѓ бомбу, як i ѓ мiнулы раз. Кiнiмака працягнуѓ яму расчынены ѓнiверсальны нож, якi ён разабраѓ па шрубках, рухаючыся асцярожна, асцерагаючыся мноства мiн-пастак, якiя мог пусцiць у ход вытворца бомб накшталт Gator. Калi ён прыбраѓ прыладу ад вар'ята тэрарыста, ён зiрнуѓ на Алiсiю.
  
  "Нi слова больш", - сказала яна, схапiла мужчыну пад пахi i пацягнула яго прэч. Для такога забойцы не было б лiтасцi.
  
  Цвёрдай рукой ён зняѓ пярэднюю панэль бомбы. Да яго прыкладалiся згорнутыя сiнiя правады, якiя трывожна расцягвалiся.
  
  "Гэта, блядзь, не самаробная бомба", - прашаптаѓ Далеч. "Будзь асцярожны".
  
  Дрэйк зрабiѓ паѓзу, каб пiльна паглядзець на свайго сябра. "Ты хочаш гэта зрабiць?"
  
  "I несцi адказнасць за яго запуск? Не зусiм. Не."
  
  Дрэйк прыкусiѓ нiжнюю губу, выдатна ѓсведамляючы ѓсе задзейнiчаныя фактары. Мiгатлiвы зваротны адлiк быѓ пастаянным напамiнам пра тое, як мала часу ѓ iх засталося.
  
  Хэйдэн патэлефанаваѓ Муру. Кiнiмака выклiкаѓ сапёраѓ. Хтосьцi iншы патэлефанаваѓ НЕСТ. Калi Дрэйк зiрнуѓ на прыладу, былi разгледжаны ѓсе аспекты, i iнфармацыя хутка хлынула патокам.
  
  "Пацягнi за правады яшчэ раз", - прапанаваѓ Далеч.
  
  "Занадта рызыкоѓна".
  
  "Я мяркую, што на гэты раз няма датчыка руху, мяркуючы па тым, як бегаѓ Алiгатар".
  
  "Правiльна. I мы не можам паѓторна выкарыстоѓваць вашу iдэю з кувалдай".
  
  "Разбуральны контур?"
  
  "У гэтым i праблема. Яны ѓжо выкарыстоѓвалi сёе-тое новае - безадмоѓны провад. I гэты вырадак сапраѓдны. Калi я ѓмяшаюся ѓ гэта, гэта можа спрацаваць".
  
  Алiгатар выдаваѓ незямныя гукi з суседняга пакоя, пакуль Алiсiя працавала. Прайшло зусiм крыху часу, перш чым яна прасунула галаву ѓ разбiтыя дзверы. "Ён кажа, што ѓ бомбы сапраѓды ёсць перамыкач абароны ад несанкцыянаванага доступу". Яна пацiснула плячыма. "Але тады, я думаю, ён бы так i зрабiѓ".
  
  "Няма часу", - сказаѓ Далеч. "На гэта, чорт вазьмi, няма часу".
  
  Дрэйк зiрнуѓ на таймер. У iх ужо заставалася 35 хвiлiн. Ён адкiнуѓся на кукiшкi. "Чорт, мы не можам так рызыкаваць. Як хутка сюды прыбудзе каманда сапёраѓ?"
  
  "Максiмум пяць хвiлiн", - сказаѓ Кiнiмака, калi верталёты абрынулiся на палубы парома ѓсюды, дзе толькi маглi. Iншыя завiслi крыху вышэй, калi скокнулi ратавальнiкi. "Але што, калi яны не змогуць абясшкодзiць яго?"
  
  "Як наконт таго, каб выкiнуць яго ѓ залiѓ?" Прапанавала Ларэн.
  
  "Добрая iдэя, але яна занадта дробная", - Хэйдэн ужо пытаѓся Мура. "Забруджаная вада прахарчавала б горад".
  
  Дрэйк разгойдваѓся ѓзад-наперад, разважаючы аб вар'яцтве, а затым злавiѓ погляд Даля. Тая ж iдэя была ѓ шведа, ён ведаѓ. Дзякуючы пiльным позiрку яны размаѓлялi прама i лёгка.
  
  Мы можам гэта зрабiць. Гэта адзiны спосаб.
  
  Мы былi б сляпыя. Зыход невядомы. Аднойчы пачаѓшыся, шляхi назад няма. Мы б адправiлiся ѓ падарожжа ѓ адзiн канец.
  
  Дык чаго, чорт вазьмi, ты чакаеш? Падымайся, вырадак.
  
  Дрэйк адрэагаваѓ на выклiк у вачах Даля i выпрастаѓся. Зрабiѓшы глыбокi ѓдых, ён прышпiлiѓ вiнтоѓку, прыбраѓ пiсталеты ѓ кабуры i выцягнуѓ ядзерную бомбу з заплечнiка. Хэйдэн ѓтаропiлася на яго шырока расплюшчанымi вачыма, пранiклiва нахмурыѓшыся.
  
  "Што, чорт вазьмi, ты робiш?"
  
  "Ты дакладна ведаеш, што мы робiм".
  
  "Бяспечныя адлегласцi могуць не супадаць. Для цябе, я маю на ѓвазе."
  
  "Тады яны гэтага не зробяць". Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Але мы ѓсе ведаем, што ёсць толькi адзiн спосаб выратаваць гэты горад".
  
  Дрэйк падняѓ ядзерную бомбу, а Даль пайшоѓ наперадзе. Алiсiя спынiла яго яшчэ на адно каштоѓнае iмгненне.
  
  "Ты iдзеш пасля ѓсяго толькi аднаго пацалунку? Не дапусцi, каб гэта былi самыя кароткiя адносiны ѓ маiм жыццi".
  
  "Я здзiѓлены, што ѓ цябе не было больш кароткiх".
  
  "Я наѓмысна скiдаю з рахункаѓ хлопца, якi, як я вырашыла, мне падабаецца, з якiм я гуляю, а потым мне надакучыѓ прыкладна праз восем хвiлiн".
  
  "О, добра. Тады ѓбачымся праз некалькi".
  
  Алiсiя ѓтрымлiвала яго аднымi вачыма, трымаючы астатнюю частку свайго цела абсалютна нерухомай. "Вяртайся хутчэй".
  
  Хэйдэн працiснулася памiж Дрэйкам i Далем, хутка размаѓляючы, перадаючы iнфармацыю ад Мура i не спускаючы вачэй з тых, хто мог бы аказаць першую дапамогу.
  
  "Яны кажуць, што баявая нагрузка бомбы складае ад пяцi да васьмi кiлатонаѓ. Прымаючы да ѓвагi яго аб'ём, вагу i хуткасць, з якой ён будзе тануць..." Яна зрабiла паѓзу. "Бяспечная глыбiня - тысяча васемсот футаѓ..."
  
  Дрэйк паслухаѓся, але накiраваѓся ѓверх па блiжэйшых усходах на верхнюю палубу. "Нам патрэбны самы хуткi верталёт, якi ѓ вас ёсць", - сказаѓ ён надыходзячаму пiлоту. "Нi храна сабе. Нiякага ныцця. Проста аддай нам гэтыя чортавы ключы".
  
  "Мы не-"
  
  Хэйдэн перапынiѓ. "Так, 1800 футаѓ, каб нейтралiзаваць усю гэтую радыяцыю, паводле каманды ГНЕЗДА. Чорт, табе трэба быць за восемдзесят мiль ад берага."
  
  Дрэйк адчуѓ, як металiчны корпус бомбы злёгку слiзгануѓ скрозь пот, якi пакрываѓ яго пальцы. "Праз трыццаць хвiлiн? Гэтага не здарыцца. Што яшчэ ѓ цябе ёсць?
  
  Хэйдэн збялеѓ. "Нiчога, Дрэйк. У iх нiчога няма".
  
  "Цяпер гэтая кавадла пачынае выглядаць нядрэнна", - пракаментаваѓ Далеч.
  
  Дрэйк заѓважыѓ, як Алiсiя прамчалася мiма, накiроѓваючыся на верхнюю палубу i гледзячы на мора. Што яна шукала там, знадворку?
  
  Наблiжаѓся пiлот, у падставы яго шлема мiргала прылада Bluetooth. "У нас самы хуткi чортаѓ верталёт у армii", - працягнуѓ ён. "Бэл СуперКобра. Дзвесце мiль у гадзiну, калi ты яе штурхаеш.
  
  Дрэйк павярнуѓся да Хэйдэн. "Гэта спрацуе?"
  
  "Я думаю так". Яна зрабiла некалькi разумовых арыфметычных вылiчэнняѓ у сваёй галаве. "Пачакай, гэтага не можа быць".
  
  Дрэйк учапiѓся ѓ ядзерную бомбу, чырвоныя лiчбы ѓсё яшчэ мiргалi, Далеч быѓ побач з iм. "Давай!"
  
  "Восемдзесят мiль", - сказала яна на бягу. "Так, ты можаш гэта зрабiць. Але гэта пакiне табе толькi... тры хвiлiны, каб прыбрацца адтуль да ѓсiх чарцей. Вы не пазбегнеце зоны выбуху!"
  
  Дрэйк наблiзiѓся да "Суперкобры", не збаѓляючы хуткасцi, разглядаючы гладкiя шэрыя абрысы, турэльныя ѓстаноѓкi, трохствольныя гарматы, ракетныя адсекi i пускавыя ѓстаноѓкi "Хеллфайр".
  
  "Хопiць", - сказаѓ ён.
  
  "Дрэйк", - спынiѓ яго Хэйдэн. "Нават калi вы скiнеце ядзерную бомбу бяспечна, выбух знiшчыць вас".
  
  "Тады перастаньце марнаваць наш час", - сказаѓ ёркшырэц. "Калi толькi ты, цi Мур, цi хто-небудзь iншы ѓ тваёй галаве не ведае iншага спосабу?"
  
  Хэйдэн прыслухоѓваѓся да дадзеных, парад i разведдадзеных, якiя Мур пастаянна перадаваѓ. Дрэйк адчуваѓ, як парай калыхаецца на хвалях, бачыѓ гарызонт Манхэтэна на блiзкай адлегласцi, нават адрознiваѓ падобную на мурашыную мiтусню людзей, якiя ѓжо вяртаюцца да свайго жыцця. Ваенныя судны, хуткасныя катэры i верталёты стаялi паѓсюль, пiлатуемыя многiмi, хто аддаѓ бы свае жыццi, каб выратаваць гэты дзень.
  
  Але ѓсё звялося ѓсяго да двух.
  
  Дрэйк i Дал паднялiся на борт "СуперКобры", атрымаѓшы паскораны курс кiравання ад якi выйшаѓ пiлота.
  
  "Шчаслiвага шляху", - сказаѓ ён, сыходзячы. "I поспехi".
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ШОСТЫ
  
  
  Дрэйк перадаѓ ядзерную бомбу Далю з лёгкай усмешкай на твары. "Падумаѓ, што ты захочаш аказаць гонар, прыяцель".
  
  Швед падняѓ бомбу i забраѓся ѓ заднюю частку верталёта. "Я не ѓпэѓнены, што магу даверыць табе ехаць па прамой".
  
  "Гэта не машына. I я сапраѓды веру, што мы ѓжо ѓсталявалi, што я магу вадзiць лепш за цябе".
  
  "Чаму гэта? Я не памятаю гэта такiм чынам".
  
  "Я ангелец. Ты не такi".
  
  "I якое менавiта дачыненне да гэтага мае нацыянальнасць?" Далеч слiзгануѓ у крэсла.
  
  "Радавод", - сказаѓ Дрэйк. "Сцюарт. Гамiльтан. Паляванне. Кнопка. Груд. I многае iншае. Швецыя была блiжэй за ѓсё да перамогi ѓ Формуле-1, калi Фiнляндыя заняла першае месца".
  
  Далеч засмяяѓся, прышпiлiѓся i, паклаѓшы чорны металiчны корпус на каленi, зачынiѓ дзверы. "Не кажы так гучна, Дрэйк. Бомба можа быць абсталявана датчыкам 'ерунды'."
  
  "Тады нам ужо гамон".
  
  Пацягнуѓшы за ручку пераключэння перадач, ён падняѓ верталёт далей ад парома, папярэдне пераканаѓшыся, што неба над галавой чыстае. Сонечнае святло ѓспыхнула ззаду i адбiлася на мiльёнах адбiвалых паверхняѓ горада, даючы яму невялiкi напамiнак пра тое, чаму яны гэта рабiлi. Звярнутыя да яго асобы з павагай глядзелi з нiжняй палубы, многiя з iх былi яго сябрамi i сям'ёй, таварышамi па камандзе. Кензi i Май стаялi плячом да пляча, iх твары нiчога не выказвалi, але менавiта iзраiльцянiн у канчатковым рахунку прымусiѓ яго ѓсмiхнуцца.
  
  Яна пастукала па сваiх гадзiнах i аднымi вуснамi вымавiла: Варушыся, блядзь, далей.
  
  Алiсii нiдзе не было вiдаць, як i Бо. Дрэйк накiраваѓ ваенны верталёт нiзка над хвалямi прамым курсам праз Атлантыку. Вятры перасякалi iх шлях, i сонечнае святло мiгцела на кожным перакацiлася зыбу. Гарызонты распасцiралiся ва ѓсе бакi, скляпеннi светла-блакiтнага неба сапернiчалi з прасторамi мораѓ, якiя выклiкалi поѓнае глыбокай пашаны трапятанне. Эпiчны гарызонт за iх спiнамi знiкаѓ, калi хвiлiны i секунды павольна наблiжалiся да нуля.
  
  "Пятнаццаць хвiлiн", - сказаѓ Далеч.
  
  Дрэйк паглядзеѓ на лiчыльнiк прабегу. "Дакладна па раскладзе".
  
  "Колькi часу ѓ нас будзе ѓ запасе?"
  
  "Тры хвiлiны", - Дрэйк падняѓ руку. "Плюс-мiнус".
  
  "Колькi гэта ѓ мiлях?"
  
  "На хуткасцi дзвесце мiль за гадзiну? Прыкладна, сем."
  
  Далеч намаляваѓ надзею на твары. "Не дрэнна".
  
  "У iдэальным свеце", - Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Не ѓключае манеѓры павароту, паскарэнне, напад акулы. Што б, чорт вазьмi, яшчэ яны не кiнулi ѓ нас там".
  
  "У гэтай штукi ёсць надзiманы?" Далеч агледзеѓся, пальцы моцна ѓчапiлiся ѓ ядзерную бомбу.
  
  "Калi гэта адбудзецца, я не ведаю дзе". Дрэйк паглядзеѓ на гадзiннiк.
  
  Дванаццаць хвiлiн да выбуху.
  
  "Будзь гатовы".
  
  "Заѓсёды такi".
  
  "Трымаю ѓ заклад, ты не чакаѓ, што будзеш займацца гэтым, калi прачнешся сёння".
  
  "Што? Скiнуць ядзерную бомбу ѓ Атлантычны акiян, каб выратаваць Нью-Ёрк? Або гаварыць з табой твар у твар, знаходзячыся ѓ верталёце марской пяхоты?"
  
  "Ну, i тое, i iншае".
  
  "Першая частка прыходзiла мне ѓ галаву".
  
  Дрэйк пакiваѓ галавой, не ѓ сiлах схаваць усмешку. "Вядома, гэта адбылося. Ты Торстэн Далеч, вялiкi герой".
  
  Швед усяго на секунду прыслабiѓ хватку з ядзернай бомбай, каб пакласцi руку Дрэйку на плячо. "А ты Дрэйк, Мэт Дрэйк, самы клапатлiвы чалавек, якога я калi-небудзь ведаѓ. Няважна, як моцна ты спрабуеш гэта схаваць".
  
  "Ты гатовы скiнуць гэтую ядзерную бомбу?"
  
  "Вядома, гэта так, ты, прыдурак з Поѓначы".
  
  Дрэйк прымусiѓ верталёт нырнуць, рэзка накiроѓваючыся носам наперад да шэрага зыбу. Далеч расчынiѓ заднюю дзверы, паварочваючыся, каб заняць лепшую пазiцыю. Струмень паветра пранёсся скрозь "СуперКобру". Дрэйк мацней сцiснуѓ рычаг кiравання i нацiснуѓ на педалi, працягваючы iмклiва падаць. Далеч перамясцiѓ ядзерную бомбу ѓ апошнi раз. Хвалi ѓздымалiся, сутыкалiся i пасылалi iм насустрач бязладныя пырскi, якiя ѓспыхваюць белай пенай, прасякнутай дыяментавымi iскрынкамi сонечнага святла. Напружваючы кожны мускул, Дрэйк нарэшце моцна падцягнуѓся, выраѓноѓваючы арэол i паварочваючы галаву, каб паглядзець, як Дал выкiдвае за дзверы зброю канчатковага разбурэння ѓ металiчным корпусе.
  
  Ён упаѓ насустрач хвалям, якая верцiцца бомба, лёгка ѓвайшла ѓ ваду з-за малой вышынi, на якой яна была выпушчана, яшчэ адзiн безадмоѓны спосаб пераканацца, што датчык абароны ад несанкцыянаванага доступу заставаѓся нейтральным. Дрэйк iмгненна адвёѓ iх ад месца сутыкнення, слiзгаючы па хвалях так нiзка, што яны захлiствалi яго санкi, не марнуючы часу на набор вышынi i падаючы верталёту менш месцы для падзення ѓ выпадку катастрофы.
  
  Далеч праверыѓ свае ѓласныя гадзiны.
  
  Дзве хвiлiны.
  
  "Апусцi нагу".
  
  Дрэйк ледзь было не паѓтарыѓ, што насамрэч ён не вёѓ машыну, але замест гэтага засяродзiѓся на тым, каб выцiснуць з bird максiмум хуткасцi, ведаючы, што швед проста здымае напругу. Цяпер усё зводзiлася да секунд - часу да ядзернага выбуху, мiляѓ, якiя яны былi аддалены ад радыусу выбуху, працягласцi iх жыццяѓ.
  
  "Васемнаццаць секунд", - сказаѓ Далеч.
  
  Дрэйк падрыхтаваѓся да пекла. "Было прыемна, прыяцель".
  
  Дзесяць... дзевяць...
  
  "Хутка ѓбачымся, Йоркi".
  
  Шэсць... пяць... чатыры...
  
  "Не, калi я ѓбачу тваю дурную-"
  
  Нуль.
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК СЁМЫ
  
  
  Дрэйк i Далеч нiчога не бачылi аб першапачатковым падводным выбуху, але велiзарнай сцяны вады, якая вырвалася з мора ззаду iх, было дастаткова, каб прымусiць iх сэрца завагацца. Вадкае грыбападобнае воблака, якое ѓзнiмаецца на тысячы футаѓ у паветра, засланяе ѓсё астатняе, iмкнучыся да атмасферы, як быццам iмкнучыся заглушыць само сонца. Падняѓся купал пырсак, папярэднiк ударных хваль, сферычнага воблака, высокiх паверхневых хваль i базавай хвалi, якая паднiмецца на вышыню больш за пяцьсот метраѓ.
  
  Выбухную хвалю было не спынiць, гэта была рукатворная сiла прыроды, энергетычнае разлажэнне. Гэта ѓдарыла ѓ заднюю частку верталёта, як удар малатка, стварыѓшы ѓ Дрэйка ѓражанне, што яго падштурхоѓвае рука злоснага гiганта. Амаль адразу ж верталёт спiкiраваѓ, падняѓся, а затым павярнуѓ убок. Галава Дрэйка стукнулася аб метал. Далеч чапляѓся, як лялька, якой шпурляецца зласлiвы сабака.
  
  Верталёт трэсла i перакочвала, яго калацiѓ бясконцы выбух, дынамiчная хваля. Ён круцiѓся зноѓ i зноѓ, яго шрубы запавольвалiся, корпус разгойдваѓся. За iм працягвала паднiмацца велiзарная вадзяная заслона, рухомая тытанiчнай сiлай. Дрэйк з усiх сiл стараѓся заставацца ѓ прытомнасцi, адмаѓляючыся ад усякага кантролю над сваiм лёсам i проста спрабуючы трымацца, заставацца бадзёрым i цэлым.
  
  Час перастаѓ мець значэнне, i яны маглi гадзiнамi хiлiцца i брыкацца ѓнутры гэтай выбуховай хвалi, але толькi калi яна пранеслася мiма i яны апынулiся на яе хвалi, сталi ясныя сапраѓдныя наступствы яе разбуральнай сiлы.
  
  Верталёт, амаль перавернуты, накiраваѓся ѓ бок Атлантыкi.
  
  Страцiѓшы кантроль, Дрэйк падрыхтаваѓся да сутыкнення, ведаючы, што, нават калi яны выжывуць у катастрофе, у iх не было нi выратавальнага плыта, нi выратавальных камiзэлек, нi надзеi на выратаванне. Нейкiм чынам захаваѓшы дастаткова ѓсвядомленасцi, каб трымацца з усiх сiл, ён назiраѓ, як яны апускаюцца ѓ акiян.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СОРАК ВОСЬМАЯ
  
  
  Алiсiя ѓбачыла, як Дрэйк усталяваѓ сувязь у сваёй галаве прыкладна праз тры секунды пасля яе. Далеч таксама. Хлопцы былi марудлiвыя, але яна нiколi б не сказала. Было значна лепей трымаць некаторыя рэчы ѓ рэзерве. Калi астатнiя зразумелi, а Хэйдэн звярнуѓся па параду да Мура i яго ѓрадавых сяброѓ, Алiсiю ахiнула лёсавызначальнае веданне аб тым, што закон бяспечных адлегласцяѓ прымусiць iх усiх моцна пацярпець на працягу наступных паѓгадзiны. Пакуль Дрэйк працаваѓ над тым, каб прысвоiць верталёт, Алiсiя перавяла погляд i сваю ѓвагу на нешта iншае.
  
  Верталёт разаб'ецца, яна ведала гэта, таму вiдавочны выбар адсочваць яго iншай птушкай не меѓ нi найменшага сэнсу. Але калi яго верталёт ляцеѓ з хуткасцю дзвесце мiль у гадзiну...
  
  Алiсiя адвяла Бо ѓ бок, растлумачыла свой план, а затым знайшла салдата, якi прадставiѓ iх прадстаѓнiку берагавой аховы ЗША.
  
  "Якi ѓ вас самы хуткi карабель?"
  
  Да таго часу, калi Дрэйк адарваѓся, Алiсiя спускалася пад палубу i скакала на борт спехам пераабсталяванага катэры класа "Дэфэндэр", развiваючы хуткасць больш за восемдзесят мiль у гадзiну. Як засведчыѓ адзiн з каманды sheepish, яны ѓнеслi некаторыя змены, якiя, магчыма, павялiчылi, а магчыма, i не, хуткасць лодкi больш чым да ста. Калi Алiсiя ѓсяго ѓ некалькiх кароткiх словах расказала iм, што яна хоча зрабiць, кожны прысутны мужчына настаяѓ на тым, каб застацца i дапамагчы.
  
  Праз некалькi хвiлiн "Дэфэндэр" з ровам панёсся прэч, рассякаючы хвалi жорсткiм корпусам, спрабуючы скарацiць разрыѓ памiж непазбежным выбухам i часам iх прыбыцця.
  
  Як сказала iм Алiсiя: "Мы iмчымся насустрач ядзернаму выбуху, хлопцы. Трымайся за свае слiвы".
  
  I разумелi яны гэта цi не, каманда выцiскала з лодкi максiмум хуткасцi. Асядлаѓшы хвалi, кiнуѓшы iм выклiк, лодка класа Defender аддала ѓсё, што ѓ яе было. Алiсiя з збялелымi косткамi пальцаѓ i збялелым тварам учапiлася ѓ парэнчы ѓнутры салона, назiраючы праз вокны. GPS праклаѓ курс верталёта, зафiксаваѓшы сiгнал яго транспондера. Каманда карабля ѓвесь час улiчвала рознiцу ѓ часе, кажучы, што яны скарацiлi разрыѓ да дваццацi хвiлiн, затым да васямнаццацi.
  
  Сямнаццаць.
  
  Усё яшчэ занадта доѓга. Алiсiя схапiлася за поручань i здрыганулася, калi Бо схапiѓ яе за плячо.
  
  "Гэта спрацуе", - сказаѓ ён. "Мы выратуем гэты дзень".
  
  Лодка iмчалася з усiх сiл, пераследуючы набiраючы хуткасць верталёт, i абодва яны дзiѓным чынам пераследвалi надыходзячы выбух, якi яшчэ не адбыѓся. Гарызонт быѓ пастаянна змяняецца лiнiяй, нiколi не прамой. Каманда пацела, змагалася i апускалася ѓ глыбiнi сваiх ведаѓ. Лодка ѓступала на нязведаную тэрыторыю, рухавiкi былi настолькi магутнымi, што здавалiся жывымi.
  
  Калi капiтан павярнуѓся да Алiсii, яна ѓжо ѓбачыла спiралепадобнае воблака на гарызонце, не занадта далёкае, але значна далей, чым верталёт Дрэйка i Даля. Якi паскараецца "Дэфэндэр" пранёсся над адным вялiкiм усплёскам вады, убачыѓ надыходзячую выбухную хвалю, ударыѓ па ёй i прарваѓся, скаланаючы кожны нiт, на якiм мацавалася яго канструкцыя. Удалечынi было вiдаць велiзарнае кольца белай вады, ад гэтага вiдовiшча нават у Алiсii на секунду перахапiла дыханне.
  
  Але толькi на секунду.
  
  "Рухайся", - выдыхнула яна, усведамляючы, што Дрэйк i Дал зараз амаль напэѓна ѓразаюцца ѓ варожыя воды. "Рухайся, рухайся, рухайся!"
  
  
  * * *
  
  
  Спатрэбiлася яшчэ трынаццаць хвiлiн, каб дабрацца да месца крушэння. Алiсiя была гатова, выратавальны камiзэлька быѓ прышпiлены да яе целе, а iншы яна трымала ѓ руцэ. Бо быѓ побач з ёй больш чым з паѓтузiнам членаѓ экiпажа, абшнырваючы поглядам вады. Першымi абломкамi, якiя яны знайшлi, быѓ якi плавае кавалак лопасцi шрубы, другiм - санкi ва ѓсю даѓжыню. Пасля гэтага тыя часткi, якiя не затанулi, з'яѓлялiся часцей, праходзячы мiма скопiшчам.
  
  Але нi Дрэйка, нi Даля няма.
  
  Алiсiя глядзела на хвалi, стоячы на яркiм сонцы, але жывучы ѓ самым цёмным пекле. Калi лёс вызначыла, што гэтыя два героi змогуць выратаваць Нью-Ёрк i перажыць выбух, толькi для таго, каб згубiцца ѓ Атлантыцы, ён не быѓ упэѓнены, што зможа з гэтым справiцца. Праходзiлi хвiлiны. Мiма праплывалi абломкi крушэння. Нiхто не вымавiѓ нi слова i не ссунуѓся нi на дзюйм. Яны застануцца да наступлення ночы, калi спатрэбiцца.
  
  Радыё ѓвесь час трашчала. Пытаючыся ѓ голас Хэйдэна. Тады Мур i Смiт на iншай лiнii. Нават Кензi загаварыла. Iмгненнi праходзiлi ѓ запаволенай здымцы мiтуснi, нарастальнага жаху. Чым даѓжэй гэта працягвалася...
  
  Бо падняѓся на дыбачкi, заѓважыѓшы нешта, якое падымаецца па схiле хвалi. Ён указаѓ на гэта i агучыѓ пытанне. Затым Алiсiя таксама ѓбачыла гэта, дзiѓную чорную масу, якая павольна рухаецца.
  
  "Калi гэта Кракен", - яна ѓ асноѓным прашаптала, нават не ѓсведамляючы, што сказала. "Я сыходжу адсюль".
  
  Капiтан накiраваѓ лодку ѓ тым напрамку, дапамагаючы форме сфакусавацца. Гэта заняло некалькi хвiлiн i крыху дрэйфавала, але калi Алiсiя прыжмурылася, яна ѓбачыла, што гэта былi два целы, звязаныя разам, каб яны не расплывалiся, i прывязаныя да ѓсё яшчэ плавае крэсла пiлота. Бiтва памiж наступленнем на ваду i апусканнем, здавалася, схiлялася да апошняга, таму Алiсiя заклiкала Абаронцу паспяшацца.
  
  I скокнуѓ за борт.
  
  Упарта плывучы, яна ѓхапiлася за падскокваюць масу i разгойдвала яе, спрабуючы разабрацца ѓ гэтым. Чыйсьцi твар павярнуѓся.
  
  "Далей. З табой усё ѓ парадку? Дзе Дрэйк?"
  
  "Трымаюся за фалды майго палiто. Як заѓсёды."
  
  Калi плынь разгарнула Даля ѓ вадзе, стала вiдаць другая асоба, прыхiленая да задняй часткi курткi iншага.
  
  "Ну, вам дваiм страшэнна зручна разам", - прытворна запратэставала Алiсiя. Нядзiѓна, што ты не паклiкаѓ на дапамогу. Цi дамо мы вам яшчэ дзесяць хвiлiн цi каля таго?"
  
  Дрыготкая рука Дрэйка паднялася з вады. "Нават не адзiн. Мне здаецца, я праглынуѓ палову крывавага акiяна".
  
  "I я думаю, што мы збiраемся пайсцi на дно", - выдыхнуѓ Далеч за iмгненне да таго, як крэсла пiлота адсунулася i яго галава знiкла пад вадой.
  
  Кацер берагавой аховы падышоѓ настолькi блiзка, наколькi адважыѓся. "З iмi ѓсё ѓ парадку?" галасы крычалi.
  
  Алiсiя памахала рукой. "З iмi ѓсё ѓ парадку. Ублюдкi проста валяюць дурня".
  
  Затым Дрэйк таксама саслiзнуѓ пад ваду.
  
  "Ммм", - Алiсiя ѓтаропiлася на яго. "На самой справе..."
  
  
  РАЗДЗЕЛ САРАК ДЗЕВЯТЫ
  
  
  У наступстве свет прыстасаваѓся, узрушаны жахам таго, што адбылося, але, нажаль, таксама да гэтага абвык. Як падрабязна апiсвалi Злучаныя Штаты яшчэ ѓ 1960-х гадах, гэта было толькi пытанне часу, калi якi-небудзь тэрарыст узарве ядзерную бомбу ѓ адным з найбуйнейшых гарадоѓ свету. Яны нават распрацавалi дакумент i рэакцыю на яго - сцэнар нацыянальнага рэагавання нумар адзiн.
  
  Калi б больш параненая, пакрытая сiнякамi, ныючая i жалкая група людзей сабралася, каб абмеркаваць наступствы i падфарбаваць промахi Нью-Ёрка, то гэта нiколi не было прызнана. Аднак з гэтай камандай, Спiрам i некалькiмi iншымi, звязалiся прэзiдэнт, дырэктар нацыянальнай бяспекi i мэр Нью-Ёрка.
  
  Алiсiя заѓсёды збiралася пажалiцца на гэта. "I ѓсё, чаго я сапраѓды хацеѓ, гэта званка ад Лоѓрэнса".
  
  "Фiшбэрн?" Спытаѓ Дрэйк.
  
  "Не кажы глупстваѓ. Джэнiфер, вядома."
  
  "Магла б яна ѓкрасцi цябе ѓ мяне?"
  
  Алiсiя заржала. "У iмгненне вока".
  
  "Што ж, заѓсёды прыемна ведаць, на чыiм ты баку".
  
  "Калi хочаш, я мог бы напiсаць табе спiс галоѓных прэтэндэнтаѓ".
  
  Дрэйк махнуѓ рукой, усё яшчэ спрабуючы ачуцца пасля пацалунку, якi яны падзялiлi. Гэта здарылася адразу пасля моманту моцнага стрэсу, свята жыцця, але гэта ѓскалыхнула ѓ iм эмоцыi, старыя эмоцыi, якiя, як ён думаѓ, даѓно памерлi. Паколькi ѓсё iшло прама цяпер, было шмат iншых рэчаѓ, аб якiх трэба было падумаць - Май i Бо галоѓныя сярод iх.
  
  Але жыццё замарудзiлася не толькi дзеля цябе, падумаѓ ён. Хаця многiя чакалi гэтага, i выдатныя шанцы ѓ асноѓным выпадалi толькi аднойчы. Прапусцiць iх звычайна азначала ѓсё жыццё шкадаваць, нiколi не пазнаць. Упушчаны шанец нiколi не быѓ упушчаным шанцам.
  
  Лепш паспрабаваць i пацярпець няѓдачу, чым нiколi не спрабаваць увогуле.
  
  Алiсiя была складанай, як сонечная сiстэма, але нават яна была суднаходнай. Ён на iмгненне адключыѓ свае думкi, усё яшчэ фiзiчна i разумова слабы ад усiх нагрузак гэтага дня i, па сутнасцi, апошнiх некалькiх тыдняѓ. Вакол яго сядзелi яго сябры, атрымлiваючы асалоду ад трапезай у адным з лепшых iтальянскiх рэстаранаѓ Нью-Ёрка. Агент Мур арандаваѓ усё памяшканне за кошт Хоумлэнда, у знак падзякi камандзе, i замкнуѓ iх усярэдзiне.
  
  "Што б нi здарылася", - сказаѓ ён. "Я не хачу, каб вы, людзi, спяшалiся прадухiлiць гэта".
  
  Дрэйк ацанiѓ гэта.
  
  I каманда па заслугах ацанiла выдатную ежу, нязмушаную атмасферу i працяглы перапынак пасля такога моцнага стрэсу. Сядзеннi былi плюшавымi, у зале было цёпла, персанал ледзь прыкметны. Далеч быѓ апрануты ѓ белую кашулю i чорныя штаны, амаль непазнавальны для Дрэйка, якi прывык бачыць яго ѓ баявым рыштунку. Але тады ён быѓ апрануты аналагiчна, замянiѓшы штаны на надзейныя джынсы Levis.
  
  "Гэта не падобна на Бонда", - заѓважыѓ Далеч.
  
  "Я не Джэймс Бонд".
  
  "Тады перастань разважаць i спрабаваць здавацца больш вытанчаным кожны раз, калi мiма праходзiць Алiсiя. Яна ѓжо ведае, што ты проста ёркшырскi дз-"
  
  "Я думаю, табе пара адпраѓляцца ѓ адпачынак, прыяцель. Калi ты не можаш вырашыць, куды пайсцi, я быѓ бы рады запрасiць цябе на наступны тыдзень". Ён падняѓ кулак.
  
  "I вось мая падзяка за выратаванне твайго жыцця".
  
  "Не памятаю гэтага. I калi я гэтага не памятаю, значыць, гэтага нiколi не было".
  
  "Вельмi падобна на той час, калi ты пасталеѓ".
  
  Бо i Мэй сядзелi побач адзiн з адным, француз атрымлiваѓ асалоду ад ежай i размаѓляѓ, калi да яго звярталiся; японка выглядала недарэчна, апынуѓшыся памiж двух мiроѓ. Дрэйк задавалася пытаннем, чаго яна на самой справе хацела i дзе яе сапраѓднае месца. У некаторыя моманты ён бачыѓ у ёй агонь, якi заахвочваѓ яе змагацца за яго, у iншыя - сумненне, якое прымушала яе маѓчаць, апускаючыся ѓ сябе. Вядома, яны ѓчатырох нiчога не маглi вырашыць за дзень, але ён бачыѓ, як нешта наблiжаецца, затуманьваючы гарызонт наперадзе.
  
  Вельмi падобна на ядзерны выбух, сведкам якога ён быѓ учора.
  
  Смiт i Ларэн цяпер былi адзiным цэлым. Магчыма, iх падштурхнуѓ пацалунак Дрэйка i Алiсii, цi, можа быць, сутыкненне з анiгiляцыяй. У любым выпадку, яны не марнавалi яшчэ адзiн дзень на роздум. Хайдэн i Кiнiмака сядзелi разам, i Дрэйку стала цiкава, цi бачыць ён нешта большае, чым адлегласць у метр памiж iмi, нешта больш значнае. Гэта было больш звязана з мовай цела, чым з чым-небудзь яшчэ, але тады ён быѓ маральна знясiлены i спiсаѓ гэта на стомленасць.
  
  "За заѓтрашнi дзень", - ён падняѓ куфель, - "i наступную бiтву".
  
  Напоi былi асушаныя, i трапеза працягнулася. Гэта было пасля таго, як асноѓная страва была з'едзена, i большасць адкiнулася на спiнкi крэслаѓ, пагружанае ѓ задаволеную дрымоту, калi Кензi вырашыла выступiць перад усёй групай.
  
  "А што са мной?" - Спытала яна. "Няѓжо мой лёс такi нявызначаны?"
  
  Хайдэн перамясцiлася, мантыя лiдэрства зноѓ ахутала яе. "Што ж, я буду з вамi шчыры, што, я ѓпэѓнены, вы ацанiце. Няма нiчога, чаго б я хацеѓ больш, чым зберагчы цябе ад турэмнай камеры, Кензi, але я павiнен сказаць - я не магу ѓявiць, як гэта адбудзецца".
  
  "Я мог бы сысцi".
  
  "Я не мог спынiць цябе", - прызнаѓ Хэйдэн. "I не хацеѓ бы. Але злачынствы, якiя вы здзейснiлi на Блiзкiм Усходзе, - яна скурчыла грымасу, - па меншай меры, засмуцiлi вельмi многiх уплывовых людзей. Некаторыя з iх амерыканцы".
  
  "Хутчэй за ѓсё, тыя ж мужчыны i жанчыны, для якiх я набыѓ iншыя прадметы".
  
  "Добрая заѓвага. Але гэта не дапамагло".
  
  "Тады я далучуся да вашай каманды. Пачнi з чыстага лiста. Бяжыце побач са светлавалосай газэллю, якую клiчуць Торстэн Дал. Цяпер я твая, Хайдэн, калi ты дасi мне шанец адпрацаваць свой абавязак".
  
  Лiдэр каманды SPEAR хутка замiргала, калi да яе дайшла шчырая заява Кензi. Дрэйк папярхнуѓся вадой, другi раз за два днi. "Я нiколi не думаѓ пра Далю як пра газэль. Яшчэ болей-"
  
  "Не кажы гэтага", - папярэдзiѓ швед, выглядаючы злёгку збянтэжаным.
  
  Алiсiя ѓважлiва назiрала за iзраiльцянiнам. "Я не ѓпэѓнены, што хачу працаваць з гэтай сукай".
  
  "О, я буду добры да цябе, Майлз. Трымай сябе ѓ тонусе. Я мог бы навучыць цябе, як нанесцi ѓдар, якi сапраѓды прычыняе боль".
  
  "Магчыма, мне таксама давядзецца пакуль застацца з табой", - загаварыѓ Бо. "З Тайлерам Уэбам на ветры i ѓ ролi раскрадальнiцы грабнiц, мне больш няма дзе быць".
  
  "Дзякуй", - прабурчаѓ Дрэйк. "Мы падумаем пра гэта i адправiм вам вельмi кароткi лiст у адказ".
  
  "Добрым людзям заѓсёды рады ѓ гэтай камандзе", - сказаѓ яму Хэйдэн. "Да таго часу, пакуль яны добра гуляюць з астатнiмi з нас. Я ѓпэѓнены, што Бо стане выдатным набыцьцём".
  
  "Ну, я, напрыклад, ведаю, што ѓ яго ёсць вялiкая перавага", - задуменна сказала Алiсiя. "Хоць я не ѓпэѓнены, што гэта згуляла б добра з камандай".
  
  Нехта смяяѓся, а нехта не. Ноч узмацнiлася, а затым пайшла на спад, i ѓсё ж салдаты, якiя выратавалi Нью-Йорк, разгерметызавалiся ѓ добрай кампанii i сярод добрых гiсторый. Сам горад святкаваѓ разам з iмi, хаця большасць яго жыхароѓ нiколi не ведалi чаму. Адчуванне карнавалу прахарчавала паветра. У цемры, а затым на ѓзыходзе сонца жыццё працягвалася.
  
  З надыходам новага дня каманда разышлася, вярнуѓшыся ѓ гасцiнiчныя нумары i дамовiѓшыся сустрэцца днём.
  
  "Гатовы змагацца ѓ iншы раз?" Далеч пазяхнуѓ Дрэйку, калi яны выйшлi ѓ свежую, новую ранiцу.
  
  "Побач з табой?" Дрэйк падумаѓ аб тым, каб пажартаваць над шведам, а затым успомнiѓ усё, праз што яны прайшлi. Не толькi сёння, але i з таго дня, як яны сустрэлiся.
  
  "Заѓсёды", - сказаѓ ён.
  
  
  КАНЕЦ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Дэвiд Ледбiтэр
  Косцi Одзiна
  
  
  ПРИСВЯЧЭННЕ
  
  
  Я хацеѓ бы прысвяцiць гэтую кнiгу сваёй дачкi,
  
  Кiра,
  
  абяцае стрымаць,
  
  i яшчэ шмат мiль наперадзе...
  
  I ѓсiм, хто калiсьцi падтрымлiваѓ мяне ѓ маiм пiсьменнiцтве.
  
  
  Частка 1
  Я нiколi не хацеѓ пачынаць вайну...
  
  
  АДЗIН
  
  
  
  ЁРК, Англiя
  
  
  Цемра ѓзарвалася.
  
  "Гэта яно". Мэт Дрэйк перавёѓ погляд на вiдашукальнiк i паспрабаваѓ не звяртаць увагi на вiдовiшча i захаваць малюнак, калi дзiѓна апранутая мадэль кралася па кацiнай дарожцы да яго.
  
  Нялёгка. Але ён быѓ прафесiяналам, цi, прынамсi, спрабаваѓ iм быць. Нiхто нiколi не казаѓ, што пераход ад салдата SAS да цывiльнага будзе лёгкiм, i ён змагаѓся апошнiя сем гадоѓ, але фатаграфiя, здавалася, закранула ѓ iм патрэбную струну.
  
  Асаблiва сёння ѓвечар. Першая мадэль памахала рукой i злёгку напышлiва ѓсмiхнулася, а затым плаѓна выдалiлася пад грукат музыкi i ѓхваляльныя воклiчы. Дрэйк працягваѓ пстрыкаць камерай, калi Бэн, яго дваццацiгадовы жыхар, пачаѓ крычаць яму ѓ вуха.
  
  "У праграме гаворыцца, што гэта была Мiла Янкавiч. Здаецца, я чуѓ пра яе! Цытую: 'шыкоѓная дызайнерская мадэль Фрэя'. Вау, гэта Брыджыт Хол? Цяжка сказаць, пад усiм гэтым рыштункам вiкiнгаѓ."
  
  Дрэйк праiгнараваѓ каментар i працягнуѓ сваю гульню, збольшага таму, што не быѓ упэѓнены, што яго юны сябар, так бы мовiць, тузае яго за нiтачку. Ён захаваѓ жывыя выявы кацiнай хады i разрозненую гульню святла ѓ натоѓпе. Мадэлi былi апрануты ѓ касцюмы вiкiнгаѓ, з мячамi i шчытамi, шлемамi i рагамi - рэтра-гарнiтуры, распрацаваныя сусветна вядомым дызайнерам Абелем Фрэем, якi ѓ гонар вечара дапоѓнiѓ моду новага сезона скандынаѓскiм баявым касцюмам.
  
  Дрэйк пераключыѓ сваю ѓвагу на кiраѓнiка кацiнай прагулкi i аб'ект сённяшняга святкавання - нядаѓна знойдзеную рэлiквiю, амбiцыйна названую "Шчыт Одзiна". Нядаѓна выяѓлены шчыт, якi атрымаѓ шырокае прызнанне ва ѓсiм свеце, ужо быѓ абвешчаны найвялiкшай знаходкай у скандынаѓскай мiфалогii i насамрэч датаваѓся задоѓга да пачатку гiсторыi вiкiнгаѓ.
  
  Дзiѓна, сказалi эксперты.
  
  Таямнiца, якая рушыла за гэтым, была вялiзнай i iнтрыгуючай i прыцягнула ѓвагу ѓсяго свету. Каштоѓнасць Шчыта толькi ѓзрасла, калi навукоѓцы далучылiся да рэкламнага цырка пасля таго, як у яго складзе быѓ знойдзены нейкi несакрэтны элемент.
  
  Батанiкi, якiя прагнуць сваiх пятнаццацi хвiлiн славы, цынiчны бок яго асобы загаварыла. Ён строс гэта. Як бы ён нi змагаѓся з гэтым, цынiзм, якi стаѓ часткай яго, калi ён заѓдавеѓ, расквiтаѓ падобна атрутнай ружы кожны раз, калi ён губляѓ пiльнасць.
  
  Бэн пацягнуѓ Дрэйка за руку, рэзка ператварыѓшы сваю мастацкую кампазiцыю ѓ здымак поѓнага месяца.
  
  "Упс". Ён засмяяѓся. "Прабач, Мэт. Гэта вельмi смачна. Калi не лiчыць музыкi, ... гэтае дзярмо. Яны маглi б наняць маю групу за некалькi сотняѓ фунтаѓ. Ты можаш паверыць, што Ёрку ѓдалося займець нешта такое неверагоднае, як гэта?"
  
  Дрэйк памахаѓ сваёй камерай у паветры. "Шчыра? Не." Ён ведаѓ гарадскую раду Йорка з iх раскладзенымi ѓяѓленнямi. Будучыня ѓ мiнулым, так гавораць. "Але паслухай, Ёрк плацiць твайму домаѓладальнiку некалькi фунтаѓ за тое, каб ён фатаграфаваѓ мадэляѓ, а не неба ноччу ѓ вераснi. I твая група - дзярмо. Такiм чынам, астынь.
  
  Бэн закацiѓ вочы. "Дзярмо? Сцяна Сну нават зараз разглядае мм ... шматлiкiя прапановы, мой сябар."
  
  "Проста спрабую засяродзiцца на добрых мадэлях". Дрэйк на самой справе быѓ засяроджаны на Шчыце, асветленым агнямi кацiнай хады. Ён складаѓся з двух кругоѓ, унутраны з якiх быѓ пакрыты чымсьцi падобным на старажытныя выявы жывёл, а знешнi ѓяѓляѓ сабой сумесь сiмвалаѓ жывёл.
  
  Вельмi мiстычна, падумаѓ ён. Выдатна падыходзiць для загаворанай садавiны i арэхаѓ.
  
  "Мiла", - прашаптаѓ ён, калi мiма праходзiла мадэль, i ён улавiѓ кантраст маладосцi з узростам на лiчбавай плёнцы.
  
  Дарожка для котак была хутка ѓстаноѓлена побач са знакамiтым цэнтрам Ёрвiк у Йорку - музеем гiсторыi вiкiнгаѓ - пасля таго, як Шведскi музей нацыянальных старажытнасцей прадаставiѓ кароткi крэдыт на пачатак верасня. Важнасць мерапрыемства ѓзрасла ѓ геаметрычнай прагрэсii, калi суперзорны дызайнер Абель Фрэй прапанаваѓ прафiнансаваць мерапрыемства па выгуле катоѓ у гонар адкрыцця выставы.
  
  Iншая мадэль хадзiла па iмправiзаваным плiткам з выразам асобы коткi, якая шукае сваю штовячэрнюю мiску вяршкоѓ. Балван, цынiзм зноѓ падняѓся. Гэта была гробаная парадыгма зоркi, якой наканавана было з'явiцца ѓ будучай праграме рэалiцi-шоѓ "знакамiтасцi", i пра яе будуць пiсаць у Твiтары i Фэйсбуку мiльён якiя п'юць пiва i паляць па дзесяць штук у дзень iдыётаѓ.
  
  Дрэйк мiргнуѓ. Яна ѓсё яшчэ была чыёйсьцi дачкой...
  
  Пражэктары круцiлiся i прачэрчвалi начное неба. Яркае святло адбiвалася ад вiтрыны крамы да вiтрыны, руйнуючы тую невялiкую мастацкую аѓру, якую атрымалася стварыць Дрэйку. Адцягваючая танцавальная музыка Cascada атакавала яго вушы. Божа, падумаѓ ён. У Боснii пачуццям было лягчэй, чым у гэтым.
  
  Натоѓп расла. Нягледзячы на працу, яму спатрэбiѓся час, каб агледзець твары вакол яго. Пары i сем'i. Дызайнеры-натуралы i геi, якiя спадзяюцца хоць мiмаходам убачыць свайго кумiра. Людзi ѓ маскарадных касцюмах, якiя дапаѓняюць атмасферу карнавалу. Ён усмiхнуѓся. Па агульным прызнаннi, у гэтыя днi жаданне быць напагатове прытупiлася - баявая гатоѓнасць армii прайшла, - але ён усё яшчэ адчуваѓ некаторыя са старых адчуванняѓ. У перакручаным сэнсе яны набралiся сiл з таго часу, як Элiсан, яго жонка, памерла двума гадамi раней пасля таго, як з'ехала ад яго, злая, з разбiтым сэрцам, заявiѓшы, што ён, магчыма, i сышоѓ з SAS, але SAS нiколi не кiне яго. Што, чорт вазьмi, гэта ѓвогуле значыла?
  
  Час ледзь дакранулася да болю.
  
  Чаму яна разбiлася? Гэта было дрэннае адлюстраванне на дарозе? Няправiльнае меркаванне? Слёзы ѓ яе вачах? Наѓмысны? Адказ, якi вечна будзе выслiзгваць ад яго; жахлiвая праѓда, якую ён нiколi не даведаецца.
  
  Старажытны iмператыѓ вярнуѓ Дрэйка ѓ сучаснасць. Нешта ѓспомнiлася з яго вайсковых дзён - далёкi тук-тук, даѓно забыты... зараз старыя ѓспамiны... тлушч ....
  
  Дрэйк строс туман i засяродзiѓся на шоу з кацiнай прагулкай. Дзве мадэлi ѓладкоѓвалi iмiтацыю бiтвы пад шчытом Одзiна: нiчога ѓражлiвага, проста рэкламны матэрыял. Натоѓп прывiтаѓ, тэлевiзiйныя камеры гулi, а Дрэйк пстрыкаѓ, як дэрвiш.
  
  I затым ён нахмурыѓся. Ён апусцiѓ камеру. Яго салдацкi розум, млявы, але не расклаѓшыся, улавiѓ гэты аддалены стук, зноѓ стук i задаѓся пытаннем, якога чорта два вайсковых верталёта наблiжаюцца да месца падзеi.
  
  "Бэн", - асцярожна сказаѓ ён, задаючы адзiнае пытанне, якое прыйшло яму ѓ галаву, - "падчас твайго даследавання ты чуѓ аб якiх-небудзь нечаканых гасцях сёння ѓвечары?"
  
  "Ваѓ. Я не думаѓ, што ты заѓважыѓ гэта. Ну, у твiтары пiсалi, што Кейт Мос можа з'явiцца."
  
  "Кейт Мос?"
  
  Два верталёты, гук, якi трэнiраваны слых беспамылкова распазнае. I не толькi верталёты. Гэта былi штурмавыя верталёты Apache.
  
  Затым пачалося сапраѓднае пекла.
  
  Верталёты пранеслiся над галавой, зрабiлi круг i пачалi сiнхронна завiсаць. Натоѓп захоплена прывiтаѓ, чакаючы чагосьцi асаблiвага. Усе вочы i камеры звярнулiся да начнога неба.
  
  Бэн усклiкнуѓ: "Вау..." Але затым зазванiѓ яго мабiльны. Яго бацькi i сястра ѓвесь час тэлефанавалi, i ён, сямейны хлопец з залатым сэрцам, заѓсёды адказваѓ.
  
  Дрэйк прывык да кароткiх сямейных перапынкаѓ. Ён уважлiва агледзеѓ пазiцыi верталётаѓ, цалкам зараджаныя ракетныя адсекi, 30-мiлiметровую ланцужную гармату, якая размешчана пад пярэдняй часткай фюзеляжа самалётаѓ, i ацанiѓ сiтуацыю. Чорт...
  
  Патэнцыял для поѓнага хаосу. Захоплены натоѓп быѓ забiты на маленькай плошчы, акружанай крамамi, з трыма вузкiмi выхадамi. У Бэна i ѓ яго быѓ толькi адзiн выбар, калi... калi... пачалася цiсканiна.
  
  Накiроѓвайцеся прама на кацiную шпацыр.
  
  Без папярэджання дзясяткi вяровак саслiзнулi з другога верталёта, якi, як зараз зразумеѓ Дрэйк, павiнен быць гiбрыдам Apache: машынай, мадыфiкаванай для размяшчэння некалькiх чальцоѓ павозкi.
  
  Людзi ѓ масках спусцiлiся па калыхаючыся шэрагах, знiкаючы за кацiнай хадой. Дрэйк заѓважыѓ зброю, прышпiленую да iх грудзей, калi па натоѓпе пачала распаѓсюджвацца насцярожаная цiшыня. Апошнiмi галасамi былi дзiцячыя, якiя пытаюцца чаму, але неѓзабаве нават яны сцiхлi.
  
  Затым вядучы "Апач" выпусцiѓ ракету "Хеллфайр" па адной з пустых крам. Пачулася шыпенне, як быццам мiльён галёнаѓ пары вырваѓся вонкi, затым роѓ, падобны сустрэчы двух дыназаѓраѓ. Агонь, шкло i аскепкi цэглы разляцелiся высока па плошчы.
  
  Бэн у шоку выпусцiѓ свой мабiльны i кiнуѓся за iм. Дрэйк пачуѓ, як крыкi нарастаюць падобна прылiѓной хвалi, i адчуѓ, як натоѓпам авалодаѓ iнстынкт мафiёзi. Не разважаючы нi секунды, ён схапiѓ Бэна i перакiнуѓ яго праз парэнчы, затым пераскочыѓ праз сябе. Яны прызямлiлiся побач з кацiнай дарожкай.
  
  Раздаѓся гук ланцужной стрэльбы апача, глыбокi i смяротны, яго стрэлы праляцелi над натоѓпам, але ѓсё яшчэ выклiкалi чыстую панiку.
  
  "Ben! Трымайся блiжэй да мяне". Дрэйк памчаѓся вакол падножжа дарожкi для котак. Некалькi мадэляѓ нахiлiлiся, каб дапамагчы. Дрэйк падняѓся на ногi i азiрнуѓся на бурлiвую масу людзей, якiя панiчна бягуць да выхадаѓ. Дзесяткi людзей караскалiся на кацiную дарожку, iм дапамагалi мадэлi i персанал. Спалоханыя крыкi праймалi паветра, выклiкаючы распаѓсюджванне панiкi. Агонь асвятлiѓ цемру, i цяжкi стук верталётных шруб заглушыѓ большую частку шуму.
  
  Зноѓ зазвiнеѓ ланцужны кулямёт, пасылаючы цяжкi свiнец у паветра з кашмарным гукам, якi нiдзе i нiколi не павiнен чуць нiводны мiрны жыхар.
  
  Дрэйк павярнуѓся. Мадэлi скурчылiся за яго спiной. Шчыт Одзiна быѓ перад iм. Падпарадкоѓваючыся iмпульсу, ён рызыкнуѓ зрабiць некалькi здымкаѓ якраз у той момант, калi з-за кулiс з'явiлiся салдаты ѓ куленепрабiвальных куртках. Першым клопатам Дрэйка было заняць пазiцыю памiж Бэнам, мадэлямi i салдатамi, але ён працягваѓ пстрыкаць, звужаючы вiдашукальнiк ....
  
  Iншы рукой ён адштурхнуѓ свайго маладога жыхара яшчэ далей.
  
  "Гэй!"
  
  Адзiн з салдат утаропiѓся на яго i пагрозлiва ѓзмахнуѓ сваiм аѓтаматам. Дрэйк здушыѓ пачуццё няверы. Такога роду рэчы не адбывалiся ѓ Ёрку, у гэтым свеце. Ёрк быѓ турыстамi, аматарамi марожанага i амерыканскiмi аднадзённымi экскурсiямi. Гэта быѓ леѓ, якому нiколi не дазвалялi рыкаць, нават калi кiраваѓ Рым. Але гэта было бяспечна, i гэта было разважлiва. Гэта было месца, якое Дрэйк абраѓ, каб збегчы ад чортавай SAS у першую чаргу.
  
  Каб быць са сваёй жонкай. Каб пазбегнуць... лайна!
  
  Салдат раптоѓна апынуѓся перад ягоным тварам. "Дай мне гэта!" ён крычаѓ з нямецкiм акцэнтам. "Аддай гэта мне!"
  
  Салдат кiнуѓся да камеры. Дрэйк секануѓ яго па перадплеччы i вывернуѓ яго кулямёт. Твар салдата асвятлiѓся здзiѓленнем. Дрэйк неѓзаметку перадаѓ камеру Бэну рухам, якiм ганарыѓся б любы нью-ёркскi метрдатэль. Чуѓ, як ён уцякаѓ хуткiм крокам.
  
  Дрэйк накiраваѓ аѓтамат на падлогу, калi яшчэ трое салдатаѓ накiравалiся да яго.
  
  "Ты!" Адзiн з салдат падняѓ сваю зброю. Дрэйк паѓпрыкрыѓ вочы, але затым пачуѓ хрыплы крык.
  
  "Пачакай! Мiнiмальныя страты, iдыёт. Ты сапраѓды хочаш стрымана застрэлiць кагосьцi на нацыянальным тэлебачаннi?"
  
  Новы салдат кiѓнуѓ Дрэйку. "Аддай мне камеру". У яго нямецкiм вымаѓленнi чулася лянiвая гугнявасць.
  
  Дрэйк падумаѓ аб плане Б i дазволiѓ пiсталету з грукатам звалiцца на падлогу. "У мяне iх няма".
  
  Камандзiр кiѓнуѓ сваiм падначаленым. "Правер яго".
  
  "Там быѓ нехта яшчэ..." першы салдат падняѓ свой пiсталет, выглядаючы збянтэжаным. "Ён... ён сышоѓ."
  
  Камандзiр ступiѓ прама ѓ твар Дрэйку. "Дрэнны ход".
  
  Рулю прыцiснулася да яго iлба. Яго бачанне было запоѓнена сярдзiтым нямецкiм i ляцiць слiной. "Правер яго!"
  
  Пакуль яны абшуквалi яго, ён назiраѓ за арганiзаваным крадзяжом Шчыта Одзiна пад кiраѓнiцтвам нядаѓна прыбылага чалавека ѓ масцы, апранутага ѓ белы гарнiтур. Некалькi дэманстратыѓна ён памахаѓ рукой i пачухаѓ галаву, але нiчога не сказаѓ. Як толькi Шчыт быѓ надзейна схаваны, мужчына махнуѓ рацыяй у напрамку Дрэйка, вiдавочна прыцягваючы ѓвагу камандзiра.
  
  Камандзiр прыклаѓ сваю рацыю да вуха, але Дрэйк не зводзiѓ вачэй з чалавека ѓ белым.
  
  "да Парыжа", - аднымi вуснамi вымавiѓ мужчына. "Заѓтра ѓ шэсць".
  
  Трэнiроѓкi SAS, разважаѓ Дрэйк, усё яшчэ спатрэбiлiся.
  
  Камандзiр сказаѓ, "Так". I зноѓ апынуѓся перад тварам Дрэйка, размахваючы сваiмi крэдытнымi карткамi i пасведчаннямi фатографа. "Удачлiвы щелкунчик", - лянiва працягнуѓ ён. "Бос кажа, што страты мiнiмальныя, таму ты жывы. "Але, - ён памахаѓ папернiкам Дрэйка, - у нас ёсць твой адрас, i калi ты прабалбочашся", - дадаѓ ён, блiснуѓшы ѓсмешкай халадней машонкi белага мядзведзя, - "непрыемнасцi самi цябе знойдуць".
  
  
  ДВОЕ
  
  
  
  ЁРК, Англiя
  
  
  Пазней, дома, Дрэйк пачаставаѓ Бэна фiльтраваным кавы без кафеiну i далучыѓся да яго, каб паглядзець рэпартаж аб начных падзеях.
  
  Шчыт Одзiна быѓ выкрадзены, таму што горад Ёрк проста не быѓ гатовы да такога жорсткага нападу. Сапраѓдным цудам было тое, што нiхто не памёр. Гарачыя верталёты былi знойдзены за шмат мiль адсюль, кiнутыя там, дзе сыходзiлiся тры аѓтастрады, iх пасажыры даѓно пайшлi.
  
  "Сапсаваѓ шоу Фрэя", - сказаѓ Бэн, збольшага сур'ёзна. "Мадэлi ѓжо спакаваныя i сышлi".
  
  "Чорт, i я змянiѓ пасцельную бялiзну. Што ж, я ѓпэѓнены, што Фрэй, Прада i Гучы выжывуць".
  
  "Сцяна Сну згуляла б скрозь усё гэта".
  
  "Зноѓ здымаѓся ѓ сямейным фiльме "Тытанiк"?"
  
  "Гэта нагадала мне - яны адрэзалi майго бацьку на сярэдзiне патоку".
  
  Дрэйк напоѓнiѓ сваю кружку. "Не хвалюйся. Ён ператэлефануе хвiлiны праз тры цi каля таго."
  
  "Прыкалваешся, Красцi?"
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой i засмяяѓся. "Не. Ты проста занадта малады, каб зразумець."
  
  Бэн жыѓ у Дрэйка ѓжо каля дзевяцi месяцаѓ. За некалькi месяцаѓ яны ператварылiся з незнаёмцаѓ у добрых сяброѓ. Дрэйк субсiдаваѓ арэнду Бэна ѓ абмен на яго спазнаннi ѓ фатаграфii - малады чалавек быѓ на шляху да атрымання вышэйшай адукацыi - i Бэн дапамагаѓ, дзелячыся ѓсiм. Ён быѓ з тых хлопцаѓ, якiя не хаваюць сваiх пачуццяѓ, магчыма, гэта прыкмета нявiннасцi, але i годны захаплення.
  
  Бэн паставiѓ сваю кружку. "Дабранач, прыяцель. Думаю, я пайду пазваню сястры".
  
  "Ноч".
  
  Дзверы зачынiлiся, i Дрэйк некаторы час невiдушча глядзеѓ Sky News. Калi з'явiлася выява шчыта Одзiна, ён вярнуѓся ѓ сучаснасць.
  
  Ён узяѓ камеру, якая давала яму сродкi да iснавання, сунуѓ карту памяцi ѓ кiшэню, маючы намер прагледзець здымкi заѓтра, а затым накiраваѓся да гудзеѓ кампутар. Перадумаѓшы, ён спынiѓся, каб пераправерыць дзверы i вокны. Гэты дом быѓ надзейна абаронены шмат гадоѓ таму, калi ён усё яшчэ служыѓ у войску. Яму падабалася верыць у элементарную карысць кожнай чалавечай iстоты, але вайна навучыла цябе аднаму - нiколi нi ѓ што не давяраць слепа. Заѓсёды майце план i запасны варыянт - план Б.
  
  Мiнула сем гадоѓ, i зараз ён ведаѓ, што менталiтэт салдата нiколi яго не пакiне.
  
  Ён трошкi 'Адзiн" i "Шчыт Одзiна". Звонку дома падняѓся вецер, носячыся па карнiзах i завываючы, як iнвестыцыйны банкiр, чый бонус быѓ абмежаваны чатырма мiльёнамi. Неѓзабаве ён зразумеѓ, што Шчыт быѓ вялiкай навiной. Гэта была буйная археалагiчная знаходка, найбуйная за ѓсю гiсторыю Iсландыi.Некаторыя тыпы з Iндыяны Джонса збiлiся з пракладзенай дарогi, каб даследаваць старажытны ледзяны струмень.Некалькi дзён праз яны раскапалi Шчыт, але затым адзiн з найбуйных вулканаѓ Iсландыi пачаѓ грукатаць, i далейшыя даследаваннi прыйшлося адкласцi.
  
  Той самы вулкан, разважаѓ Дрэйк, якi нядаѓна паслаѓ воблака попелу па Еѓропе, парушыѓшы паветраныя зносiны i святы людзей.
  
  Дрэйк пацягваѓ каву i слухаѓ выццё ветру. Камiнны гадзiннiк прабiѓ поѓнач. Погляд на вялiкую колькасць iнфармацыi, прадстаѓленай Iнтэрнэтам, сказаѓ яму, што Бэн надасць гэтаму больш сэнсу, чым ён мог. Бэн быѓ як любы студэнт - здольны хутка разабрацца ѓ той кашы, якая зьявiлася разам з тэхналогiяй. Ён прачытаѓ, што шчыт Одзiна ѓпрыгожвала мноства мудрагелiстых малюнкаѓ, усе з якiх вывучалiся знаѓцамi скляпоѓ, i што Дж.Р.Р. Толкiн заснаваѓ свайго вандроѓнага чараѓнiка Гэндальфа на выяве Одзiна.
  
  Выпадковы матэрыял. Сiмвалы цi iероглiфы, якiя атачалi вонкавы бок шчыта, лiчылiся старажытнай формай Праклёны Одзiна:
  
  
  Рай i Пекла - гэта ѓсяго толькi часавае няведанне,
  
  Гэта Несьмяротная Душа, якая схiляецца да Правiльнага цi Няправiльнага.
  
  
  Не iснавала сцэнара, якi тлумачыць праклён, але ѓсё роѓна ѓсё верылi ѓ яго сапраѓднасць. Прынамсi - гэта прыпiсвалася вiкiнгам, а не Одзiну.
  
  Дрэйк адкiнуѓся на спiнку крэсла i прабегся па падзеях ночы.
  
  Адна рэч заклiкала да яго, але ѓ той жа час прымушала яго задумацца. Хлопец у белым аднымi вуснамi вымавiѓ: "да Парыжа, заѓтра ѓ шэсць'. Калi Дрэйк пойдзе па гэтым шляху, ён можа падвергнуць небяспецы жыццё Бэна, не кажучы ѓжо пра сваю ѓласную.
  
  Грамадзянскi чалавек прапусцiѓ бы гэта мiма вушэй. Салдат разважаѓ бы так, што яму ѓжо пагражалi, што iх жыцьцi ѓжо былi ѓ небясьпецы, i што любая iнфармацыя была добрай iнфармацыяй.
  
  Ён пагуглiѓ: Адзiн + Парыс.
  
  Адзiн смелы запiс кiнуѓся яму ѓ вочы.
  
  Конь Одзiна, Слейпнiр, быѓ выстаѓлены ѓ Луѓры.
  
  Конь Одзiна? Дрэйк пачухаѓ патылiцу. Для Бога гэты хлопец прэтэндаваѓ на некаторыя вельмi матэрыяльныя рэчы. Дрэйк адкрыѓ хатнюю старонку Луѓра. Здавалася, скульптура легендарнага каня Одзiна была выяѓлена шмат гадоѓ таму ѓ гарах Нарвегii. Рушылi ѓслед iншыя гiсторыi. Дрэйк неѓзабаве настолькi захапiѓся шматлiкiмi гiсторыямi пра Одзiну, што амаль забыѓся, што насамрэч Ён быѓ Богам вiкiнгаѓ, проста мiфам.
  
  Луѓр? Дрэйк пражаваѓ гэта. Ён дапiѓ сваю каву, адчуваючы стомленасць, i адсунуѓся ад кампутара.
  
  У наступны момант ён ужо спаѓ.
  
  
  * * *
  
  
  Ён прачнуѓся ад гуку квакаючай жабы. Яго маленькi вартавы. Вораг мог чакаць сiгналу трывогi або з'яѓлення сабакi, але ён нiколi б не западозрыѓ маленькае зялёнае ѓпрыгожванне, якое прымасцiлася побач са смеццевым вядром на колцах, а Дрэйк быѓ прывучаны спаць чула.
  
  Ён заснуѓ за кампутарным сталом, абхапiѓшы галаву рукамi; цяпер ён iмгненна прачнуѓся i праслiзнуѓ у цёмны калiдор. Заднiя дзверы загрымелi. Шкло разбiлася. Прайшло ѓсяго некалькi секунд з таго часу, як квакнула жаба.
  
  Яны былi ѓнутры.
  
  Дрэйк нахiлiѓся нiжэй за ѓзровень вачэй i ѓбачыѓ, як увайшлi двое мужчын, якiя трымалi аѓтаматы пiсьменна, але крыху неахайна. Iх рухi былi чыстымi, але не хупавымi.
  
  Няма праблем.
  
  Дрэйк чакаѓ у ценi, спадзеючыся, што стары салдат у iм не падвядзе яго.
  
  Увайшлi двое, перадавая група. Гэта паказала, што нехта ведаѓ, што рабiѓ. Поѓная стратэгiя Дрэйка ѓ гэтай сiтуацыi была спланаваная шмат гадоѓ таму, калi менталiтэт салдата быѓ яшчэ моцным i эксперыментальным, i яму проста нiколi не даводзiлася яе мяняць. Цяпер гэта пераарыентавалася ѓ яго свядомасцi. Калi морда першага салдата высунулася з кухнi, Дрэйк схапiѓ яе, тузануѓ да сябе, затым павярнуѓ назад. У той жа час ён ступiѓ да свайго супернiка i разгарнуѓся, эфектыѓна вырываючы пiсталет i апынуѓшыся ззаду мужчыны.
  
  Другi салдат быѓ захоплены знянацку. Гэта было ѓсё, што спатрэбiлася. Дрэйк стрэлiѓ без мiлiсекунднай паѓзы, затым разгарнуѓся i застрэлiѓ першага салдата перш, чым другi паспеѓ абрынуцца на каленi.
  
  Бяжы! ён падумаѓ. Хуткасць была зараз усiм.
  
  Ён узбег па лесвiцы, выкрыкваючы iмя Бэна, затым выпусцiѓ аѓтаматную чаргу праз плячо. Ён дабраѓся да лесвiчнай пляцоѓкi, зноѓ крыкнуѓ, затым з разбегу ѓрэзаѓся ѓ дзверы Бэна. Яно лопнула. Бэн стаяѓ у сваiх баксёрскiх трусах, з мабiльнiкам у руцэ, на яго твары быѓ напiсаны непадробны жах.
  
  "Не хвалюйся", - падмiргнуѓ Дрэйк. "Павер мне. Гэта мая iншая праца".
  
  Да яго гонару, Бэн не задаваѓ пытанняѓ. Дрэйк засяродзiѓся з усiх сiл. Ён адключыѓ першапачатковы люк на гарышча ѓ хаце, а затым усталяваѓ другi ѓ гэтым пакоi. Пасля гэтага ён умацаваѓ дзверы спальнi. Гэта не спынiла б рашучага ворага, але, безумоѓна, запаволiла б яго.
  
  Усё гэта частка плана.
  
  Ён замкнуѓ дзверы на засаѓку, пераканаѓшыся, што ѓбудаваныя брусы мацуюцца да ѓзмоцненай рамы, затым спусцiѓ усходы на гарышча. Бэн стрэлiѓ першым, Дрэйк секундай пазней. Прастора лофта было вялiкiм i заслалi дыванамi. Бэн проста стаяѓ i разявiѓ рот. Усю прастору сцяны з усходу на захад займалi вялiкiя кнiжныя шафы, зробленыя на замову, перапоѓненыя кампакт-дыскамi i старымi касетнымi скрынкамi.
  
  "Гэта ѓсё тваё, Мэт?"
  
  Дрэйк не адказаѓ. Ён падышоѓ да кучы каробак, за якiмi хавалiся дзверы, дастаткова высокiя, каб праз iх можна было пралезцi; дзверы, якiя вялi на дах.
  
  Дрэйк перавярнуѓ скрынку на дыване. Выпаѓ цалкам запакаваны заплечнiк, якi ён замацаваѓ на плячах.
  
  "Адзенне?" Прашаптаѓ Бэн.
  
  Ён паляпаѓ па заплечнiку. "Дастаѓ iх".
  
  Калi Бэн паглядзеѓ няѓцямна, Дрэйк зразумеѓ, наколькi той быѓ напалоханы. Ён зразумеѓ, што занадта лёгка ператварыѓся назад у таго хлопца з SAS. "Адзенне. Мабiльныя тэлефоны. Грошы. Пашпарты. I-pad. Iдэнтыфiкацыя".
  
  Не згадваѓ пiсталет. Кулi. Нож...
  
  "Хто робiць гэта, Мэт?"
  
  Знiзу пачуѓся грукат. Iх невядомы вораг стукае ѓ дзверы спальнi Бэна, магчыма, зараз разумеючы, што яны недаацанiлi Дрэйка.
  
  "Пара сыходзiць".
  
  Бэн павярнуѓся без усякага выраза i выпаѓз у ноч, якая прадзiмалася вятрамi. Дрэйк нырнуѓ за iм i, кiнуѓшы апошнi погляд на сцены, застаѓленыя кампакт-дыскамi i касетамi, зачынiѓ дзверы.
  
  Ён прыстасаваѓ дах, як мог, не прыцягваючы ѓвагi людзей. Пад маркай устаноѓкi новага вадасцёкавага жолаба ён устанавiѓ дарожку шырынёй у тры футы, якая праходзiла па ѓсёй даѓжынi яго даху. Праблема ѓзнiкла б на баку яго суседа.
  
  Вецер церабiѓ iх нецярплiвымi пальцамi, калi яны перасякалi ненадзейны дах. Бэн ступаѓ асцярожна, босыя ногi слiзгалi i ѓздрыгвалi на бетонных плiтках. Дрэйк моцна трымаѓ яго за руку, шкадуючы, што ѓ iх не было часу знайсцi яго красоѓкi.
  
  Затым моцны парыѓ ветру з выццём пранёсся над трубой, ударыѓ Бэна прама ѓ твар i адкiнуѓ яго, спатыкаючыся, да краю. Дрэйк з сiлай адхiлiѓся, пачуѓ крык болю, але не прыслабiѓ хватку. Праз секунду ён утаймаваѓ свайго сябра.
  
  "Недалёка", - прашаптаѓ ён. "Амаль прыйшлi, прыяцель".
  
  Дрэйк мог бачыць, што Бэн быѓ у жаху. Яго погляд кiдаѓся памiж дзвярыма на гарышча i краем даху, затым да саду i назад. Панiка скрывiла рысы яго асобы. Яго дыханне пачасцiлася; з такой хуткасцю яны б нiколi гэтага не зрабiлi.
  
  Дрэйк крадком зiрнуѓ на дзверы, сабраѓся з духам i павярнуѓся да яе спiной. Калi б хто-небудзь прайшоѓ, яны ѓбачылi б яго першымi. Ён узяѓ Бэна за плечы i сустрэѓся з iм позiркам.
  
  "Бэн, ты павiнен давяраць мне. Павер мне. Я абяцаю, што дапамагу табе прайсцi праз гэта".
  
  Вочы Бэна сфакусавалiся, i ён кiѓнуѓ, усё яшчэ напалоханы, але якi аддае сваё жыццё ѓ рукi Дрэйка. Ён павярнуѓся i асцярожна ступiѓ наперад. Дрэйк заѓважыѓ, што з яго ног капае кроѓ, сцякаючы ѓ канаву. Яны перасеклi дах суседа, спусцiлiся ѓ яго аранжарэю i саслiзнулi на зямлю. Бэн паслiзнуѓся i ѓпаѓ на паѓдарогi, але Дрэйк апынуѓся першым i змякчыѓ большую частку свайго падзення.
  
  Тады яны былi на цвёрдай зямлi. У суседнiм пакоi гарэла святло, але вакол нiкога не было. Вiдаць, яны чулi аѓтаматную чаргу. Спадзяюся, палiцыя ѓжо ѓ дарозе.
  
  Дрэйк моцна абняѓ Бэна за плечы i сказаѓ: "Фантастычны матэрыял. Працягвай у тым жа духу, i я дастану табе новую рамку для скалалажання. Цяпер пойдзем."
  
  Гэта быѓ пастаянны жарт. Кожны раз, калi iм патрабавалася падняць настрой, Бэн звяртаѓся да Дрэйка з прамовай аб яго ѓзросце, а Дрэйк высмейваѓ маладосць Бэна. Сяброѓскае сапернiцтва.
  
  Бэн фыркнуѓ. "Хто, чорт вазьмi, там наверсе?"
  
  Дрэйк глядзеѓ на гарышча i яго патаемныя дзверы. Адтуль яшчэ нiхто нiчога не выцягваѓ.
  
  "Германцы".
  
  "А?Як мост часоѓ Другой сусветнай вайны праз раку Квай немцаѓ?"
  
  "Я думаю, што гэта былi японцы. I не, я не думаю, што гэта нешта накшталт немцаѓ часоѓ Другой сусветнай вайны".
  
  Яны ѓжо былi ѓ задняй частцы суседскага сада. Яны нырнулi праз агароджу i працiснулiся скрозь фiктыѓную секцыю агароджы, якую Дрэйк змайстраваѓ падчас аднаго са штогадовых свят "Стрыжа".
  
  Выходзiм проста на ажыѓленую вулiцу.
  
  Прама насупраць стаянкi таксi.
  
  Дрэйк накiраваѓся да якiя чакаюць машын з думкамi аб забойстве. Яго салдацкая пранiклiвасць зноѓ выявiлася. Як Мiкi Рурк, як Кайлi, як Гаваi-Файв-О ... Гэта проста драмала, чакаючы прыдатнага часу, каб здзейснiць сваё цудоѓнае вяртанне.
  
  Ён быѓ упэѓнены, што адзiны спосаб абаранiць iх дваiх - гэта спачатку дабрацца да дрэннага хлопца.
  
  
  ТРОЕ
  
  
  
  ПАРЫЖ, ФРАНЦЫЯ
  
  
  Рэйс на Шарль Дэ Голь прызямлiѓся адразу пасля 9 ранiцы таго ж дня. Дрэйк i Бэн прызямлiлiся нi з чым, акрамя заплечнiка i некалькiх прадметаѓ з яго першапачатковага змесцiва. На iх было новае адзенне, новыя мабiльныя былi гатовыя. I-pad быѓ зараджаны. Большая частка наяѓных знiкла - яны былi выдаткаваныя на транспарт. Зброя была выкiнута, як толькi Дрэйк вызначыѓ яго прызначэнне.
  
  Падчас палёту Дрэйк увёѓ Бэна ѓ курс усяго, што да нямецкай мовы i вiкiнгаѓ, i папрасiѓ яго дапамагчы з даследаваннямi. Саркастычны каментар Бэна быѓ такiм: "Пiф-паф - гэта мая ступень".
  
  Дрэйк ухвалiѓ такое стаѓленне. Грыфiны не зламалiся, дзякуй Богу.
  
  Яны выйшлi з аэрапорта пад халодны парыжскi дождж. Бэн знайшоѓ таксi i памахаѓ яму набытым даведнiкам. Як толькi яны апынулiся ѓнутры, ён сказаѓ: "Умм ... Рута ... Croix? Гатэль насупраць Луѓра?"
  
  Таксi кранулася з месца, за рулём быѓ чалавек, чый твар выдаваѓ, што iм нiчога не рухала. Гатэль, калi ён з'явiѓся праз сорак хвiлiн, быѓ асвяжальна нетыповым для Парыжа. Там быѓ вялiкi вестыбюль, лiфты, якiя маглi змясцiць больш за аднаго чалавека, i некалькi калiдораѓ з пакоямi.
  
  Перш чым яны зарэгiстравалiся, Дрэйк скарыстаѓся банкаматам у вестыбюлi, каб зняць пакiнутыя грошы - каля пяцiсот еѓра. Бэн нахмурыѓся, але Дрэйк супакоiѓ яго, падмiргнуѓшы. Ён ведаѓ, пра што думаѓ яго разумны сябар.
  
  Электроннае назiранне i грашовыя сляды.
  
  Ён заплацiѓ за адзiн пакой крэдытнай картай, а затым набыѓ пакой насупраць гатоѓкай. Апынуѓшыся наверсе, яны абодва ѓвайшлi ѓ "касавы" пакой, i Дрэйк усталяваѓ назiранне.
  
  "Наш шанец забiць некалькiх зайцоѓ адным стрэлам", - сказаѓ ён, назiраючы, як Бэн акiдвае пакой крытычным поглядам.
  
  "А?" - Спытаѓ я.
  
  "Мы бачым, наколькi яны добрыя. Калi яны хутка прыйдуць, гэта добра, i, верагодна, непрыемнасцi. Калi яны гэтага не зробяць, што ж, гэта таксама важна ведаць. I ѓ цябе ёсць шанец выцягнуць сваю новую цацку".
  
  Бэн уключыѓ I-pad. "Гэта сапраѓды адбудзецца сёння, у шэсць?"
  
  "Гэта абгрунтаванае меркаванне". Дрэйк уздыхнуѓ. "Але гэта адпавядае тым нямногiм фактам, якiя мы ведаем".
  
  "Хм, тады адыдзi ѓ бок, Красцi ..." Бэн дэманстратыѓна хруснуѓ пальцамi. Яго ѓпэѓненасць ззяла цяпер, калi ён дапамагаѓ, а не быѓ выратаваны, але тады ён нiколi не быѓ хлопцам "дзеяння". Хутчэй тып асобы, якi iдэнтыфiкуецца па iм iменi або мянушцы - у асноѓным Блэйкi - нiколi не бывае дастаткова дынамiчным, каб заслужыць гэта прозвiшча.
  
  Дрэйк ѓтаропiѓся ѓ вочка. "Тым даѓжэй гэта зойме", - прамармытаѓ ён. "Тым больш у нас шанцаѓ".
  
  Гэта не заняло шмат часу. Пакуль Бэн адстукваѓ нешта на I-pad, Дрэйк убачыѓ паѓтузiна здаравенных хлопцаѓ, якiя сабралiся каля дзвярэй насупраць. Замак быѓ узламаны, i ѓ пакой уварвалiся. Праз трыццаць секунд каманда з'явiлася зноѓ, злосна агледзелася i разышлася.
  
  Дрэйк сцiснуѓ скiвiцу.
  
  Сказаѓ Бэн. "Гэта сапраѓды цiкава, Мэт. Лiчыцца, што насамрэч па ѓсiм свеце раскiдана дзевяць частак астанкаѓ Одзiна. Шчыт - гэта адно, Конь - iншае. Я нiколi не ведаѓ гэтага".
  
  Дрэйк ледзь чуѓ яго. Ён разбурыѓ свой мозг. Тут у iх былi праблемы.
  
  Не кажучы нi слова, ён адступiѓ ад дзвярэй i набраѓ нумар на сваiм мабiльным. Амаль адразу ж на выклiк быѓ дадзены адказ.
  
  "Так?"
  
  "Гэта Дрэйк".
  
  "Я узрушаны. Даѓно не бачылiся, прыяцель.
  
  "Я ведаю".
  
  "Заѓсёды ведаѓ, што ты паклiчаш".
  
  "Не тое, што ты думаеш, Уэлс. Мне трэба сёе-тое".
  
  "Вядома, ты ведаеш. Раскажы мне пра Май."
  
  Чорт. Уэлс правяраѓ яго чымсьцi, што мог ведаць толькi ён. Праблема была ѓ тым, што Май быѓ iх даѓнiм захапленнем яшчэ з часоѓ iх прастою ѓ Тайландзе, да таго, як ён ажанiѓся з Элiсан - i нават Бэн не павiнен быѓ чуць гэтыя брудныя падрабязнасцi.
  
  "Другое iмя - Шырану. Месцазнаходжанне - Пхукет. Тып - хм... экзатычны..."
  
  Вушы Бэна паторгвалiся. Дрэйк прачытаѓ гэта на мове яго цела гэтак жа ясна, як ён мог прачытаць хлусня палiтыка. Адкрыты рот быѓ падказкай...
  
  Дрэйк амаль мог чуць смех у голасе Уэлса. "Экзотыка? Гэта лепшае, што ты можаш зрабiць?
  
  "На дадзены момант - так".
  
  "Там нехта ёсць?"
  
  "Вельмi падабаецца".
  
  "Папаѓся. Добра, прыяцель, чаго ты хочаш?
  
  "Мне патрэбна праѓда, Уэлс. Мне патрэбная сырая iнфармацыя, якую забаронена трансляваць у навiнах i Iнтэрнэце. Аб тым, што шчыт Одзiна быѓ выкрадзены. Аб немцах, якiя скралi гэта. Асаблiва немцаѓ. Сапраѓдная iнфармацыя SAS. Мне трэба ведаць, што адбываецца насамрэч, прыяцель, а не публiчны слiѓ".
  
  "У цябе непрыемнасцi?"
  
  "Вялiзныя". Ты не iлжэш свайму камандзiру, былому цi не.
  
  "Патрэбна дапамога?"
  
  "Пакуль няма".
  
  "Ты зарабiѓ руку, Дрэйк. Проста скажы слова, i SAS твае ".
  
  "Я зраблю".
  
  "Добра. Дай мне некалькi. I, дарэчы, ты ѓсё яшчэ гаворыш сабе, што ты быѓ простым старым SAS?"
  
  Дрэйк вагаѓся. Тэрмiн "стары добры SAS" нават не павiнен iснаваць. "Гэта прымальны тэрмiн для тлумачэння, вось i ѓсё".
  
  Дрэйк адключыѓся. Прасiць свайго былога камандзiра аб дапамозе было нялёгка, але бяспека Бэна перадужала ѓсякае пачуццё гонару. Ён яшчэ раз праверыѓ вочка, убачыѓ пусты калiдор, а затым падышоѓ i сеѓ побач з Бэнам.
  
  "Ты кажаш, дзевяць частак Одзiна? Што, чорт вазьмi, гэта значыць?
  
  Бэн хутка выдалiѓся са старонкi Facebook сваёй групы, прамармытаѓшы, што ѓ iх з'явiлася два новых запыту ѓ сябры, якiх зараз стала сямнаццаць.
  
  Ён iмгненне вывучаѓ Дрэйка. "Такiм чынам, ты былы капiтан SAS i фанатык касет. Гэта дзiѓна, прыяцель, калi ты не пярэчыш, што я кажу."
  
  "Засяродзься, Бэн. Што ѓ цябе ёсць?
  
  "Што ж... Я iду па следзе гэтых дзевяцi частак Одзiна. Здаецца, што дзевяць - гэта асаблiвая колькасць у скандынаѓскай мiфалогii. Адзiн быѓ самараспяты на чымсьцi, званым Сусветным Дрэвам, дзевяць дзён i дзевяць начэй, пасцiѓся, з дзiдай у баку, сапраѓды як Iсус Хрыстос, i за шмат гадоѓ да Iсуса. Гэта рэальная рэч, Мэт. Сапраѓдныя навукоѓцы занеслi гэта ѓ каталог. Магчыма, гэта нават тая гiсторыя, якая натхнiла апавяданне пра Езуса Хрыста. Iснуе дзевяць частак Одзiна. Дзiда з'яѓляецца трэцяй часткай i звязана з Сусветным Дрэвам, хоць я не магу знайсцi нiякiх згадак пра яго месцазнаходжанне. Легендарнае месцазнаходжаннеДрэва знаходзiцца ѓ Швецыi. Месца пад назвай Апсалла."
  
  "Прытармазi, прытармазi. Цi гаворыцца там што-небудзь пра шчыт Одзiна або яго каня?"
  
  Бэн пацiснуѓ плячыма. "Толькi тое, што Шчыт быѓ адной з найвялiкшых археалагiчных знаходак усiх часоѓ. I што па яго краi ёсць словы: Рай i Пекла - усяго толькi часавае няведанне. Гэта Несьмяротная Душа, якая схiляецца да Правiльнага цi Няправiльнага. Вiдавочна, што гэта праклён Одзiна, але нiхто на памяцi якiя жывуць нiколi не мог зразумець, да чаго яно iмкнецца."
  
  "Можа быць, гэта адно з тых праклёнаѓ, пры якiх табе проста неабходна быць там", Дрэйк усмiхнуѓся.
  
  Бэн праiгнараваѓ яго. "Тут гаворыцца, што Конь - гэта скульптура. Iншая скульптура, "Ваѓкi Одзiна", зараз выстаѓлена ѓ Нью-Ёрку".
  
  "Яго ваѓкi? Цяпер?" Мозг Дрэйка пачынаѓ падсмажвацца.
  
  "Ён ехаѓ на двух ваѓках у бiтву. Вiдавочна."
  
  Дрэйк нахмурыѓся. "Цi ѓлiчаны ѓсе дзевяць частак?"
  
  Бэн пакруцiѓ галавой. "Некалькiх не хапае, але..."
  
  Дрэйк зрабiѓ паѓзу. "Што?" - Спытаѓ я.
  
  "Ну, гэта гучыць недарэчна, але тут ёсць фрагменты легенды, якая складаецца. Нешта наконт аб'яднання ѓсiх частак Одзiна i запуску ланцужной рэакцыi, якая прывядзе да канца свету".
  
  "Стандартны матэрыял", - сказаѓ Дрэйк. "Ва ѓсiх гэтых старажытных багоѓ ёсць якая-небудзь байка аб 'канцы свету', звязаная з iмi".
  
  Бэн кiѓнуѓ i паглядзеѓ на свой гадзiннiк. "Дакладна. Глядзi. Нам, iнтэрнэт-чараѓнiкам, патрабуецца харчаванне", - ён на секунду задумаѓся. "I я думаю, я адчуваю, што хутка зьявяцца новыя тэксты гурта. Круасаны i Бры на познi сняданак?"
  
  "Калi ѓ Парыжы..."
  
  Дрэйк прачынiѓ дзверы, агледзеѓся, затым жэстам запрасiѓ Бэна выйсцi. Ён убачыѓ усмешку на твары свайго сябра, але таксама прачытаѓ жудаснае напружанне ѓ яго вачах. Бэн добра гэта хаваѓ, але моцна боѓтаѓся.
  
  Дрэйк вярнуѓся ѓ пакой i склаѓ усе iх рэчы ѓ заплечнiк. Замацоѓваючы цяжкi рамень, ён пачуѓ, як Бэн сказаѓ прыглушанае прывiтанне, i адчуѓ, як сэрца спынiлася ад страху, усяго другi раз у сваiм жыццi.
  
  Першы быѓ, калi Элiсан пайшла ад яго, спаслаѓшыся на гэтае непрымiрымае адрозненне - ты больш салдат, чым чортаѓ навучальны лагер.
  
  Той ноччу. Калi бясконцы дождж напоѓнiѓ яго вочы слязамi, як нiколi раней.
  
  Ён пабег да дзвярэй, кожны мускул у яго целе быѓ напружаны i гатовы, затым убачыѓ пажылую пару, якая з цяжкасцю прабiралася па калiдоры.
  
  I Бэн заѓважыѓ абсалютны жах, якi напоѓнiѓ вочы Дрэйка, перш чым у былога салдата з'явiѓся шанец замаскiраваць яго. Дурная памылка.
  
  "Не хвалюйся". Сказаѓ Бэн з бледнай усмешкай. "Я ѓ парадку".
  
  Дрэйк перарывiста ѓздыхнуѓ i павёѓ iх унiз па лесвiцы, увесь час напагатове. Ён праверыѓ вестыбюль, не ѓбачыѓ нiякай пагрозы i выйшаѓ на вулiцу.
  
  Дзе быѓ найблiжэйшы рэстаран? Ён зрабiѓ здагадку i накiраваѓся ѓ бок Луѓра.
  
  
  * * *
  
  
  Таѓстун з Мюнхена з навыкамi нейрахiрурга адразу iх убачыѓ. Ён праверыѓ сваё фатаграфiчнае падабенства i за два ѓдары сэрца пазнаѓ добра складзенага, здольнага ёркшырца i яго доѓгавалосага прыдуркаватага сябра i зафiксаваѓ iх у перакрыжаваннi прыцэла.
  
  Ён змянiѓ позу, яму не спадабалася высокая кропка агляду або белыя трэскi, якiя ѓпiвалiся ѓ яго мясiстыя канечнасцi.
  
  У плечавы мiкрафон ён прашаптаѓ: "Трымаю iх на валаску".
  
  Адказ быѓ на здзiѓленне iмгненным. "Забi iх зараз".
  
  
  ЧАТЫРЫ
  
  
  
  ПАРЫЖ, ФРАНЦЫЯ
  
  
  Тры кулi былi выпушчаны ѓ хуткай паслядоѓнасцi.
  
  Першая куля адбiлася ад металiчнай дзвярной рамы побач з галавой Дрэйка, затым зрыкашэцiла ѓнiз па вулiцы, трапiѓшы ѓ руку пажылой жанчыне. Яна выгнулася i ѓпала, распырскваючы ѓ паветры кроѓ у выглядзе пытальнiка.
  
  Ад другога ѓдару валасы на галаве Бэна ѓсталi дубка.
  
  Трэцi стукнуѓся аб бетон там, дзе ён стаяѓ, праз нанасекунду пасля таго, як Дрэйк груба схапiѓ яго за стан. Куля адскочыла ад тратуара i разбiла акно гатэля ззаду iх.
  
  Дрэйк перакочваѓся i груба выгульваѓ Бэна за шэрагам прыпаркаваных машын. "Я трымаю цябе". Люта прашаптаѓ ён. "Проста працягвай iсцi". Прыгнуѓшыся, ён рызыкнуѓ зiрнуць у акно машыны i ѓбачыѓ рух на даху, якраз у той момант, калi акно разляцелася дашчэнту.
  
  "Дзярмавая стральба!" Яго ёркшырскi акцэнт i армейскi слэнг зрабiлi яго голас больш хрыплым па меры таго, як назапашваѓся адрэналiн. Ён агледзеѓ мясцовасць. Мiрныя жыхары бегалi, крычалi, выклiкаючы разнастайныя адцягваючыя фактары, але праблема заключалася ѓ тым, што стрэлак дакладна ведаѓ, дзе яны знаходзяцца.
  
  I ён быѓ бы не адзiн.
  
  Нават зараз Дрэйк даведаѓся траiх хлопцаѓ, якiх ён бачыѓ раней падчас узлому замкаѓ, якiя выйшлi з цёмнага "Мандэа" i мэтанакiравана накiравалiся да iх.
  
  "Час рухацца".
  
  Дрэйк правёѓ iх на двух машынах туды, дзе ён ужо заѓважыѓ маладую жанчыну, якая iстэрычна плача ѓ сваёй машыне. На яе здзiѓленне, ён прачынiѓ яе дзверы i адчуѓ хуткi прылiѓ вiны пры выглядзе яе спалоханага выразы.
  
  Ён захоѓваѓ абыякавы выраз твару. "Вунь".
  
  Стрэлаѓ па-ранейшаму няма. Жанчына выпаѓзла, страх скаваѓ яе мышцы, ператварыѓшы iх у мёртвыя плiты. Бэн слiзгануѓ унутр, захоѓваючы масу свайго цела як мага нiжэй. Дрэйк паспяшаѓся за iм, а затым павярнуѓ ключ.
  
  Перавядучы дыханне, ён уключыѓ заднi ход, а затым iрвануѓ наперад з паркавальнага месца. Гума тлела праз дарогу пасля iх.
  
  Бэн закрычаѓ: "Вулiца Рышэлье!"
  
  Дрэйк вiльнуѓ у чаканнi кулi, пачуѓ металiчны звон, калi яна адскочыла ад рухавiка, затым нацiснуѓ на акселератар. Яны прайшлi мiма здзiѓленых узломшчыкаѓ на тратуары, убачылi, як яны спяшаюцца назад да сваёй машыны.
  
  Дрэйк крутануѓ кола направа, затым налева i зноѓ налева.
  
  "Вулiца Сэнт-Анарэ". - Крыкнуѓ Бэн, выцягваючы шыю, каб разглядзець назву дарогi.
  
  Яны ѓлiлiся ѓ паток транспарту. Дрэйк спяшаѓся, як мог, заварочваючы машыну якая, да яго радасцi, апынулася Mini Cooper у завулкi i выязджаючы з iх, i пiльна сачыѓ за аглядам ззаду.
  
  Стралок з даху даѓно знiк, але Mondeo вярнуѓся туды, не адстаючы.
  
  Ён павярнуѓ направа, а затым яшчэ раз направа, яму пашанцавала на святлафоры. Музей Луѓра, зняты з левага боку. Гэта было бескарысна: дарогi былi занадта перапоѓнены, святлафоры сустракалiся занадта часта. Iм трэба было прыбрацца далей ад цэнтра Парыжа.
  
  "Rue De Rivoli!"
  
  Дрэйк сурова нахмурыѓся, гледзячы на ??Бена. "Якога чорта ты працягваеш выкрыкваць назвы вулiц?"
  
  Бэн утаропiѓся на яго. "Я не ведаю! Яны... яны паказваюць гэта па тэлевiзары! Гэта дапамагае?"
  
  
  * * *
  
  
  "Не!" - крыкнуѓ ён у адказ, перакрываючы роѓ рухавiка, калi ён iмчаѓся па слiзкай дарозе прэч ад вулiцы Рывалi.
  
  Куля зрыкашэцiла ад чаравiка. Дрэйк убачыѓ, як прахожы павалiѓся ѓ агонii. Гэта было дрэнна; гэта было сур'ёзна. Гэтыя людзi былi пагардлiвыя i дастаткова магутныя, каб не клапацiцца пра тое, каму яны прычыняюць боль, i, вiдавочна, маглi жыць з наступствамi.
  
  Чаму дзевяць частак Одзiна былi так важныя для iх?
  
  Кулi прабiвалi бетон i метал i пакiдалi ѓзоры вакол Мiнi.
  
  У гэты момант у Бэна зазванiѓ мабiльны. Ён здзейснiѓ складаны манеѓр выварочвання пляча, каб выцягнуць яго з кiшэнi. "Мама?"
  
  "Госпадзе!" Дрэйк цiха вылаяѓся.
  
  "Я ѓ парадку, тая. Ты? Як тата?"
  
  Mondeo праклаѓ сабе шлях да багажнiка Mini. Асляпляльнае святло фар запоѓнiла выгляд ззаду, разам з тварамi трох глумлiвых немцаѓ. Ублюдкам гэта падабалася.
  
  Бэн кiваѓ. "А сястрычка?"
  
  Дрэйк назiраѓ, як немцы ѓ шалёнай узрушанасцi бiлi па прыборнай панэлi са сваiх гармат.
  
  "Не. Нiчога асаблiвага. Ммм... што за шум?" Ён зрабiѓ паѓзу. "О... Xbox".
  
  Дрэйк уцiснуѓ акселератар у падлогу. Рухавiк адрэагаваѓ хутка. Шыны вiшчалi нават на хуткасцi шэсцьдзесят мiль у гадзiну.
  
  Наступны стрэл разбiѓ задняе шкло. Бэн спусцiѓся ѓ пярэднюю прастору для лажання, не чакаючы запрашэння. Дрэйк дазволiѓ сабе iмгненне адзнакi, затым накiраваѓ Mini на пусты тратуар перад доѓгай чарадой прыпаркаваных машын.
  
  Пасажыры Mondeo стралялi неабдумана, кулi разбiвалiся аб шклы прыпаркаваных аѓтамабiляѓ, траплялi ѓ Mini i адскоквалi ад яго. Праз некалькi секунд ён ударыѓ па тормазах, з вiскам разгарнуѓся, кiнуѓ маленькую машыну на 180 градусаѓ, затым панёсся назад тым шляхам, якiм яны прыехалi.
  
  Пасажырам "Мандэа" спатрэбiлiся каштоѓныя секунды, каб усвядомiць, што адбылося. Паварот на 180 градусаѓ быѓ нядбайным i небяспечным, i з жахлiвым храбусценнем знёс дзве прыпаркаваныя машыны. Дзе, у iмя ѓсяго святога, была палiцыя?
  
  Цяпер выбару няма. Дрэйк аб'язджаѓ столькi паваротаѓ, колькi мог. "Будзь гатовы, Бэн. Мы збiраемся бегчы".
  
  Калi б Бэна там не было, ён бы выдужаѓ i ваяваѓ, але прыярытэтам была бяспека яго сябра. I заблудзiцца было разумным крокам зараз.
  
  "Добра, мам, убачымся пазней". Бэн зачынiѓ мабiльны, пацiснуѓшы плячыма. "Бацькi".
  
  Дрэйк зноѓ пад'ехаѓ на Mini да бардзюра i рэзка затармазiѓ на паѓдарогi праз дагледжаны газон. Перш чым машына спынiлася, яны шырока расчынiлi дзверы i выскачылi, накiроѓваючыся да найблiжэйшых вулiц. Яны змяшалiся з дамарослымi парыжанамi яшчэ да таго, як Mondeo з'явiѓся ѓ поле зроку.
  
  Бэн здолеѓ нешта прахрыпець i, мiргнуѓшы, паглядзеѓ на Дрэйка. "Мой герой".
  
  
  * * *
  
  
  Яны схавалiся ѓ маленькай iнтэрнэт-кавярнi побач з месцам пад назвай Harry's New York Bar. Для Дрэйка гэта быѓ самы мудры ход. Непрыкметнае i таннае, гэта было месца, дзе яны маглi працягнуць свае даследаваннi i вырашыць, што рабiць з непазбежным уварваннем у Луѓр, не турбуючыся i не перарываючы яго.
  
  Дрэйк прыгатаваѓ кексы i каву, пакуль Бэн уваходзiѓ у сiстэму. Дрэйк пакуль не пацярпеѓ ад траѓмы, але выказаѓ здагадку, што Бэн, павiнна быць, крыху ѓстрывожаны. Салдат у iм уяѓлення не меѓ, як з iм абыходзiцца. Сябар ведаѓ, што яны павiнны пагаварыць. Таму ён пасунуѓ ежу i пiтво маладому чалавеку, уладкаваѓся ва ѓтульнай кабiнцы i вытрымаѓ яго позiрк.
  
  "Як у цябе справы з усiм гэтым лайном?"
  
  "Я не ведаю". Бэн сказаѓ праѓду. "У мяне яшчэ не было часу ѓсвядомiць гэта".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "Гэта нармальна. Што ж, калi ты гэта зробiш..." ён паказаѓ на камп'ютар. "Што ѓ цябе ёсць?"
  
  "Я зноѓ зайшоѓ на той самы вэб-сайт, што i раней. Дзiѓная археалагiчная знаходка ... дзевяць фрагментаѓ... yada, yada, yada... ах так - я чытаѓ пра ѓражлiвую тэорыю змовы Одзiна 'канец свету'."
  
  "I я казаѓ..."
  
  "Гэта была лухта сабачая. Але не абавязкова, Мэт. Паслухай гэта. Як я ѓжо сказаѓ, ёсць легенда, i яна была перакладзена на многiя мовы. Не толькi скандынаѓскiя. Гэта здаецца даволi ѓнiверсальным, што ѓ вышэйшай ступенi незвычайна для сялян, якiя вывучаюць такога роду рэчы. Тут гаворыцца, што калi дзевяць частак Одзiна калi-небудзь будуць сабраны падчас Рагнарэка, яны адкрыюць шлях да Грабнiцы Багоѓ. I калi гэта грабнiца калi-небудзь будзе апаганена... што ж, сера i ѓсё Пекла, якое вырвалася на волю, - гэта толькi пачатак нашых праблем. Звярнiце ѓвагу, я сказаѓ Багi?"
  
  Дрэйк нахмурыѓся. "Не. Як тут можа быць магiльня Багоѓ? Яны нiколi не iснавалi. Рагнарэка нiколi не iснавала. Гэта было проста нарвежскае месца для Армагедона."
  
  "Менавiта. I што, калi гэта сапраѓды iснавала?"
  
  "Такiм чынам, прадстаѓце каштоѓнасць падобнай знаходкi".
  
  "Грабнiца багоѓ? Гэта было б за межамi ѓсяго. Атлантыда. Камелот. Eden. Яны былi б нiчым у параѓнаннi з гэтым. Дык ты кажаш, што Шчыт Одзiна - гэта толькi пачатак?"
  
  Бэн адкусiѓ верхавiну свайго мафiна. "Я думаю, мы ѓбачым. Ёсць яшчэ восемь частак, на якiя можна пайсцi, так што, калi яны пачнуць знiкаць, " ён зрабiѓ паѓзу. "Ты ведаеш, Карын - мозг сям'i, i сястрычцы хацелася б разабрацца ва ѓсiм гэтым iнтэрнэт-лайне. Гэта ѓсё па кавалачках".
  
  "Бэн, я адчуваю сябе дастаткова вiнаватым, залучаючы цябе. I я абяцаю, што з табой нiчога не здарыцца, але я не магу залучаць у гэта каго-небудзь яшчэ. Дрэйк нахмурыѓся. "Цiкава, чаму чортавы немцы пачалi гэта рабiць менавiта зараз. Несумненна, астатнiя восем частак iснавалi нейкi час."
  
  "Менш аналогiй з футболам. I ѓ iх ёсць. Можа быць, Шчыт быѓ у нечым асаблiвым? Нешта ѓ гэтым рабiла ѓсё астатняе стаячым".
  
  Дрэйк успомнiѓ, што рабiѓ здымкi Шчыта буйным планам, але яны маглi б адкласцi гэтае расследаванне на потым. Ён пастукаѓ па экране. "Тут гаворыцца, што скульптура Одзiна "Конь" была знойдзена ѓ баркасе вiкiнгаѓ, якi насамрэч з'яѓляецца галоѓным экспанатам Луѓра. Большасць людзей нават не заѓважылi б саму скульптуру Конi, шпацыруючы па Луѓра.
  
  "Баркас", - прачытаѓ Бэн услых. "Гэта загадка сама па сабе - яна пабудавана з бярвення, якiя папярэднiчалi вядомай гiсторыi вiкiнгаѓ".
  
  "Зусiм як Шчыт", - усклiкнуѓ Дрэйк.
  
  "Знойдзены ѓ Данii", - чытаѓ Бэн далей. "I бачыце тут", - ён паказаѓ на экран, " гэта факусуецца на iншых частках Одзiна, пра якiя я згадваѓ раней? Ваѓкi ѓ Нью-Ёрку, i лепшая здагадка складаецца ѓ тым, што Дзiда знаходзiцца ва Упсалле, Швецыя, выпаѓшы з цела Одзiна, калi ён спускаѓся з Сусветнага Дрэва."
  
  "Такiм чынам, гэта пяць". Дрэйк адкiнуѓся на спiнку зручнага крэсла i сербануѓ кавы. Вакол iх iнтэрнет-кафэ гуло ад стрыманай актыѓнасцi. Тратуары звонку былi запоѓненыя людзьмi, якiя зiгзагападобна пракладваюць свой жыццёвы шлях.
  
  Бэн нарадзiѓся са сталёвым ротам i выпiѓ палову сваёй гарачай кавы адным глытком. "Тут ёсць сёе-тое яшчэ", - адчаканiѓ ён. "Божа, я не ведаю. Гэта выглядае складана. Аб нечым, што называецца Вольва. Што азначае - Празорлiвец. "
  
  "Можа быць, яны назвалi машыну ѓ яе гонар".
  
  "Пацешна. Не, здаецца, у Одзiна была асаблiвая Вельва. Пачакайце - гэта можа заняць некаторы час."
  
  Дрэйк быѓ так заняты, пераключаючы сваю ѓвагу памiж Бэнам, кампутарам, патокам iнфармацыi i ажыѓленым тратуарам звонку, што не заѓважыѓ наблiжэння жанчыны, пакуль яна не ѓстала прама побач з iх столiкам.
  
  Перш чым ён змог паварушыцца, яна падняла руку.
  
  "Не ѓставайце, хлопчыкi", - працягнула яна з амерыканскiм акцэнтам. "Нам трэба пагаварыць".
  
  
  ПЯЦЬ
  
  
  
  ПАРЫЖ, ФРАНЦЫЯ
  
  
  Кенэдзi Мур некаторы час ацэньваѓ гэтую пару.
  
  Спачатку яна думала, што гэта бясшкодна. Праз некаторы час, прааналiзаваѓшы спалоханы, але рашучы язык цела маладога чалавека i пiльныя паводзiны чувака старэй, яна прыйшла да высновы, што непрыемнасцi, абставiны i Д'ябал ѓцягнулi гэтых дваiх у бязбожную тройцу небяспек.
  
  Яна не была тут палiцыянтам. Але яна была палiцыянтам у Нью-Ёрку, i на гэтым адносна маленькiм востраве з яго вялiкiмi бетоннымi вежамi было нялёгка расцi. У цябе з'явiѓся зрок копа яшчэ да таго, як ты даведаѓся, што твой лёс - далучыцца да палiцыi Нью-Ёрка. Пазней ты навострываѓ i пералiчваѓ, але ѓ цябе заѓсёды былi тыя вочы. Гэты жорсткi, ашчадны погляд.
  
  Нават у адпачынку, з горыччу разважала яна.
  
  Пасля гадзiны, праведзенага за пацягваннем кавы i бязмэтным серфiнгам, яна нiчога не магла з сабой зрабiць. Яна магла быць у адпачынку - што гучала для яе лепш, чым змушаны адпачынак, - але гэта не азначала, што палiцыянт у ёй проста здаѓся хутчэй, чым брытанец здаѓ сваю цноту ѓ сваю першую ноч у Вегасе.
  
  Яна бачком падышла да iх стала. Вымушаны водпуск, падумала яна зноѓ. Гэта адкрыла яе блiскучую кар'еру ѓ палiцыi Нью-Йорка ѓ перспектыве.
  
  Старэйшы хлопец хутка ацанiѓ яе, падняѓшы антэны. Ён ацанiѓ яе хутчэй, чым марскi пяхотнiк ЗША ацанiѓ бы бангкокскi бардэль.
  
  "Не ѓставайце, хлопчыкi", - обезоруживающе працягнула яна. "Нам трэба пагаварыць".
  
  "Амерыканец?" сказаѓ старэйшы хлопец з адценнем здзiѓлення. "Чаго ты хочаш?"
  
  Яна праiгнаравала яго. "Ты ѓ парадку, малыш?" Яна блiснула сваiм шчытом. "Я палiцыянт. Цяпер ты будзеш сумленны са мной."
  
  Старэйшы хлопец адразу пстрыкнуѓ i з палёгкай усмiхнуѓся, што было дзiѓна. Iншы мiргнуѓ у замяшаннi.
  
  "А?" - Спытаѓ я.
  
  Палiцыянт у Кэнэдзi настойваѓ на гэтым пытаннi. "Ты тут па сваёй волi?" Гэта было ѓсё, пра што яна магла думаць, каб апынуцца побач з iмi.
  
  Малады хлопец выглядаѓ засмучаным. "Ну, агляд славутасцяѓ - гэта добра, але грубы сэкс - гэта не вельмi весела".
  
  Хлопец старэйшы выглядаѓ на здзiѓленне ѓдзячным. "Павер мне. Тут няма нiякiх праблем. Прыемна бачыць, што некаторыя прадстаѓнiкi суполкi праваахоѓных органаѓ усё яшчэ паважаюць гэтую працу. Я Мэт Дрэйк."
  
  Ён працягнуѓ руку.
  
  Кэнэдзi праiгнараваѓ гэта, усё яшчэ не перакананы. Яе розум зачапiѓся за гэтую фразу, усё яшчэ паважаю працу, i пракруцiѓся ѓ мiнулым месяцы. Спынiлiся там, дзе яны спынялiся. У Калебе. Над яго жорсткiмi ахвярамi. За ягонае безумоѓнае вызваленне.
  
  Калi б толькi.
  
  "Што ж... дзякуй, я мяркую".
  
  "Такiм чынам, ты кап з Нью-Ёрка? " Малады чалавек дапоѓнiѓ нюанс паднятымi бровамi, якiя ён накiраваѓ на старэйшага.
  
  "Па-чартоѓску хiтры". Мэт Дрэйк нязмушана засмяяѓся. Ён здаваѓся ѓпэѓненым у сабе, i, хоць ён сядзеѓ нязмушана, Кэнэдзi мог сказаць, што ѓ яго хапiла кампетэнтнасцi адрэагаваць за секунду. I тое, як ён увесь час аглядаѓ сваё асяроддзе, прымусiла яе падумаць пра палiцыянта. Або войска.
  
  Яна кiѓнула, задаючыся пытаннем, цi павiнна яна прапанаваць сабе сесцi.
  
  Дрэйк паказаѓ на вольнае месца, у той жа час пакiнуѓшы яму дакладнае выйсце. "I ветлiвы таксама. Я чуѓ, што жыхары Нью-Ёрка былi самымi самаѓпэѓненымi людзьмi ѓ свеце".
  
  "Мэт!" Хлопец нахмурыѓся.
  
  "Калi пад празмернай упэѓненасцю ты маеш на ѓвазе эгаiстычнасць i ганарыстасць, я гэта таксама чуѓ". Кэнэдзi слiзгануѓ у кабiнку, адчуваючы сябе крыху няёмка. "Затым я прыехаѓ у Парыж i сустрэѓ французаѓ".
  
  "ђ адпачынку?"
  
  "Так мне сказалi".
  
  Хлопец не стаѓ настойваць, проста зноѓ працягнуѓ руку. "Я ѓсё яшчэ Мэт Дрэйк. А гэта мой жыхар, Бэн."
  
  "Прывiтанне, я Кэнэдзi. Я выпадкова пачуѓ, што вы казалi, прынамсi, загалоѓкi, я баюся. Гэта тое, што ѓразiла мяне. I што там наконт Волкаѓ у Нью-Ёрку?" Яна падняла бровы, пераймаючы Бэну.
  
  "Адзiн". Дрэйк уважлiва вывучаѓ яе, чакаючы рэакцыi. "Ведаеш што-небудзь пра яго?"
  
  "Ён быѓ бацькам Тора, цi не так? Ты ведаеш, у комiксах Marvel."
  
  "Пра яго ва ѓсiх навiнах". Бэн кiѓнуѓ на кампутар.
  
  "У апошнi час я стараюся трымацца далей ад загалоѓкаѓ". Словы Кэнэдзi прагучалi хутка, напружаныя ад болю i расчаравання. Прайшло iмгненне, перш чым яна змагла працягнуць. "Такiм чынам, не так ужо шмат. Якраз дастаткова."
  
  "Гучыць так, як быццам ты стварыѓ некалькi".
  
  "Больш чым добра для маёй кар'еры". Яна вярнулася, а потым выглянула праз брудныя вокны кавярнi на вулiцу.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк прасачыѓ за яе поглядам, задаючыся пытаннем, цi павiнен ён падштурхнуць яе, i яго вочы сустрэлiся з вачыма аднаго з папярэднiх узломшчыкаѓ, якi глядзеѓ скрозь шкло.
  
  "Дзярмо. Гэтыя хлопцы больш настойлiвыя, чым iндыйскi кол-цэнтр".
  
  Твар хлопца азарылася пазнаннем, калi Дрэйк паварушыѓся, але зараз Дрэйк вырашыѓ, што яму больш нi да чаго трахацца. Пальчаткi былi па-сапраѓднаму зняты, i капiтан SAS вярнуѓся. Ён хутка рушыѓ, схапiѓ адно з крэслаѓ i са страшным грукатам шпурнуѓ яго ѓ акно. Немец адляцеѓ назад, упаѓ на тратуар, як мёртвае мяса.
  
  Дрэйк махнуѓ Бэну ѓ бок. "Iдзi з намi цi не", - крыкнуѓ ён Кэнэдзi на бягу. "Але трымайся далей ад майго шляху".
  
  Ён хутка падышоѓ да дзвярэй, расчынiѓ iх i спынiѓся на выпадак, калi раздасца стралянiна. Узрушаныя парыжане стаялi вакол. Турысты разбягалiся хто куды. Дрэйк кiнуѓ дапытлiвы погляд уздоѓж вулiцы.
  
  "Самагубства". Ён нырнуѓ назад.
  
  "Чорны ход". Ён паляпаѓ Бэна па плячы, i яны накiравалiся да стойкi. Кэнэдзi яшчэ трэба было зрушыць з месца, але не трэба было валодаць аналiтычным складам розуму палiцыянта, каб зразумець, што гэтыя людзi патрапiлi ѓ сапраѓдную бяду.
  
  "Я прыкрыю цябе".
  
  Дрэйк прайшоѓ мiма спалоханага прадаѓца ѓ цёмны калiдор, абстаѓлены скрынкамi з кавы, цукрам i палачкамi для мяшання. У канцы былi пажарныя ѓсходы. Дрэйк стукнуѓся аб стойку бара, затым асцярожна вызiрнуѓ вонкi. Пасляпаѓдзённае сонца пякло вочы, але бераг быѓ чысты. Што для яго азначала, што недзе там быѓ толькi адзiн вораг.
  
  Дрэйк жэстам загадаѓ астатнiм пачакаць, затым мэтанакiравана накiраваѓся да чакаючага немцу. Ён не ѓхiлiѓся ад удару мужчыны, але прыняѓ яго моцна ѓ сонечнае спляценне, не завагаѓшыся. Шок на твары яго супернiка прынёс яму iмгненнае задавальненне.
  
  "Кiскi цэляцца ѓ спляценне". Прашаптаѓ ён. Досвед навучыѓ яго, што трэнiраваны чалавек нанясе ѓдар у адну з вiдавочных кропак цiску на целе i зробiць паѓзу для эфекту, таму Дрэйк падзялiѓ боль - як яго бясконца вучылi - i пераадолеѓ яе. Ён зламаѓ хлопцу нос, раздрабiѓ скiвiцу i амаль згарнуѓ шыю двума ѓдарамi, а затым пакiнуѓ яго распасцёртым на тратуары, не збаѓляючы кроку. Ён махнуѓ астатнiм наперад.
  
  Яны выйшлi з кавярнi i агледзелiся.
  
  Кэнэдзi сказаѓ: "Мой гатэль у трох кварталах адсюль".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "Па-чартоѓску крута. Паехалi."
  
  
  Шэсць
  
  
  
  ПАРЫЖ, ФРАНЦЫЯ
  
  
  Праз хвiлiну Бэн сказаѓ: "Пачакай".
  
  "Не кажы, што табе трэба ѓ туалет, прыяцель, цi нам давядзецца купiць табе падгузнiкi".
  
  Кэнэдзi схаваѓ усмешку, калi Бэн пачырванеѓ.
  
  "Я ведаю, што табе пара задрамаць, стары, але ѓжо амаль час ... мм ... наведаць Луѓр".
  
  Чорт.Дрэйк страцiѓ рахунак часу. "Лухта сабачая".
  
  "У Луѓры?"
  
  "Пра паварот". Дрэйк памахаѓ якi праязджае таксi. "Кэнэдзi, я растлумачу".
  
  "Табе лепей. Я ѓжо быѓ сёння ѓ Луѓры."
  
  "Не для гэтага..." - прамармытаѓ Бэн, калi яны садзiлiся ѓ таксi. Дрэйк вымавiѓ чароѓнае слова, i машына памчалася. Падарожжа было зроблена ѓ цiшынi i доѓжылася дзесяць хвiлiн па вулiцах, забiтым транспартам. Тратуары былi не лепшыя, калi яны ѓтрох паспрабавалi па гарачых слядах дабрацца да музея.
  
  Пакуль яны iшлi, Бэн увёѓ Кэнэдзi ѓ курс справы. "Нехта знайшоѓ шчыт Одзiна ѓ Iсландыi. Хтосьцi скраѓ iх з выставы ѓ Ёрку, цалкам сапсаваѓшы неверагоднае шоѓ Фрэя з кацiнымi прагулкамi".
  
  "Фрэй?"
  
  "Мадэльер. Няѓжо ты не з Нью-Ёрка?"
  
  "Я з Нью-Ёрка, але я не вялiкi знаѓца моды. I я не вялiкi аматар, калi мяне слепа ѓцягваюць у нейкi канфлiкт. Мне сапраѓды не патрэбны новыя праблемы прама зараз".
  
  Дрэйк ледзь не сказаѓ "там дзверы", але ѓ апошнюю секунду спынiѓ сябе. Палiцыянт можа апынуцца карысным сёння ѓвечар па шматлiкiх чыннiках, асаблiва са Штатаѓ. Калi яны наблiзiлiся да шкляной пiрамiды, якая адзначала ѓваход у Луѓр, ён сказаѓ: "Кэнэдзi, гэтыя людзi спрабавалi забiць нас сама меней тры разы. Я нясу адказнасць за тое, каб гэтага не здарылася. Цяпер нам трэба больш iнфармацыi аб тым, што, чорт вазьмi, тут адбываецца, i па нейкай прычыне iх цiкавiць тое, што, як высветлiѓ Бэн, называецца 'Дзевяць частак Одзiна'. Мы сапраѓды не ведаем чаму, але тут, - ён паказаѓ за шкляную пiрамiду, "знаходзiцца другая частка."
  
  "Яны збiраюцца выкрасцi гэта сёння ноччу", - сказаѓ Бэн, затым дадаѓ: "Верагодна".
  
  "I што гэта за нью-ёркскi ракурс?"
  
  "Там выстаѓлена яшчэ адна частка Одзiна. Ваѓкi. У Музеi натуральнай гiсторыi."
  
  Дрэйк вывучаѓ карту. "Здаецца, у Луѓры звычайна не выстаѓляюць калекцыi вiкiнгаѓ. Гэта таксама на правах арэнды, як i тое, што было ѓ Йорку. Тут гаворыцца, што найбольшую цiкавасць уяѓляе баркас вiкiнгаѓ, адзiн з лепшых, калi-небудзь знойдзеных, i яго вядомая благая слава".
  
  "Што гэта значыць?" Кэнэдзi спынiлася на верхняй прыступцы лесвiцы, нiбы чарацiнка супраць буры, калi мноства пар ног пратупалi вакол яе.
  
  "Анамалiя, прадстаѓленая яе ѓзростам. Гэта папярэднiчала гiсторыi вiкiнгаѓ".
  
  "Што ж, гэта цiкава".
  
  "Я ведаю. Яны выстаѓлены на нiжнiм паверсе крыла Дэнон, побач з нейкiм егiпецкiм... Cаптычны... Пталямееѓскi... лухта сабачая. .лухта сабачая...усё роѓна. Справа вось у чым."
  
  Шырокiя, адпалiраваныя калiдоры зiхацелi вакол iх, калi яны злiлiся з натоѓпам. Мясцовыя жыхары i турысты ѓсiх узростаѓ запоѓнiлi велiчную старую прастору i ажыѓлялi яе на працягу дня. Можна было толькi здагадвацца аб яго падобнай да магiльнi, жудаснай прыродзе на працягу ночы.
  
  У гэты момант раздаѓся аглушальны грукат, як быццам разбуралася бетонная сцяна. Яны ѓсё спынiлiся. Дрэйк павярнуѓся да Бэна.
  
  "Пачакай тут, Бэн. Дай нам паѓгадзiны. Мы знойдзем цябе." Ён зрабiѓ паѓзу, затым дадаѓ: "Калi яны эвакуююцца, тады чакай як мага блiжэй да шкляной пiрамiды".
  
  Ён не стаѓ чакаць адказу. Бэн цалкам усведамляѓ небяспеку. Дрэйк назiраѓ, як ён выцягнуѓ свой мабiльны i набраѓ нумар хуткага набору. Гэта была б мама, цi тата, цi сястрычка. Ён зрабiѓ знак Кэнэдзi, i яны асцярожна спусцiлiся па вiнтавой лесвiцы на нiжнi паверх. Калi яны накiравалiся да залы, у якой размяшчалася выстава вiкiнгаѓ, людзi пачалi выбягаць. За iмi клубiлася густая хмара.
  
  "Бяжы!" Хлопец, якi выглядаѓ як мадэль Холiстэра, закрычаѓ. "Там хлопцы са зброяй ѓнутры!"
  
  Дрэйк спынiѓся каля дзвярэй i рызыкнуѓ зазiрнуць унутр. Яго сустрэѓ поѓны хаос. Сцэна з баявiка Майкла Бэя, толькi больш дзiѓная. Ён налiчыѓ восем хлопцаѓ у камуфляжнай форме, з маскамi на тварах i аѓтаматамi, якiя залазiлi ѓ самы вялiкi баркас вiкiнгаѓ, якi ён калi-небудзь бачыѓ. Ззаду iх, у вынiку акта неверагоднай неразважлiвасцi, у сцяне музея была прароблена дымлiвая дзiрка.
  
  Гэтыя хлопцы былi вар'ятамi. Што надавала iм iх перавага, дык гэта тое, што яны валодалi шакавальнай шчырасцю фанатызму. Узрываць уваходы ѓ будынкi i страляць ракетамi па натоѓпе, здавалася, было iх нормай. Нядзiѓна, што яны пераследвалi Бэна i яго па ѓсiм Парыжы раней. Аѓтамабiльныя пагонi, верагодна, былi проста iх забаѓкай перад сном.
  
  Кэнэдзi паклаѓ руку яму на плячо i агледзеѓся навокал. "Божа".
  
  "Даказвае, што мы на правiльным шляху. Цяпер нам проста трэба падабрацца блiжэй да iх камандзiра."
  
  "Я не збiраюся наблiжацца нi да аднаго з гэтых прыдуркаѓ. " Яна вылаялася з дзiѓна добрым ангельскiм акцэнтам.
  
  "Мiлы. Але я павiнен знайсцi спосаб выкраслiць нас з iх лайнавога спiсу".
  
  Дрэйк заѓважыѓ яшчэ больш грамадзянскiх, якiя бягуць да выхаду. Немцы нават не назiралi за iмi, проста ѓпэѓнена выконвалi свой план.
  
  "Давай". Дрэйк праслiзнуѓ праз дзвярны вушак у пакой. Яны выкарыстоѓвалi экспанаты па перыметры для прыкрыцця i праклалi свой шлях як мага блiжэй да слуханняѓ, наколькi гэта было бяспечна.
  
  "Бi дыхай!" нехта настойлiва крыкнуѓ.
  
  "Нешта наконт 'спешкi'. Дрэйк сказаѓ. "Крывавым ублюдкам давядзецца дзейнiчаць хутка. Луѓр, павiнна быць, займае першае месца ѓ спiсе французскiх мераѓ у адказ".
  
  Адзiн з германцаѓ пракрычаѓ нешта яшчэ i падняѓ каменную плiту памерам з абедзенны паднос. Яны выглядалi цяжкiмi. Салдат падклiкаѓ двух iншых, каб тыя дапамаглi выгрузiць гэта з баркасу.
  
  "Вiдавочна не SAS", - пракаментаваѓ Дрэйк.
  
  "Або амерыканец", - адзначыѓ Кэнэдзi. "Раней у мяне быѓ хлопец-марпех, якi мог бы засунуць гэтую цацку сабе пад крайнюю плоць".
  
  Дрэйк злёгку папярхнуѓся. "Добрая карцiнка. Дзякуй за ѓклад. Глядзi." Ён кiѓнуѓ у бок праёму ѓ сцяне, дзе толькi што з'явiѓся чалавек у масцы, апрануты ва ѓсё белае.
  
  "Той самы хлопец, якi абрабаваѓ Шчыт у Ёрку. Верагодна."
  
  Мужчына бегла агледзеѓ скульптуру, затым ухвальна кiѓнуѓ i павярнуѓся да свайго Камандзiра. "Надышоѓ час..."
  
  Звонку пачулася стралянiна. Немцы на секунду замерлi, вiдаць, у замяшаннi утаропiѓшыся адзiн на аднаго. Затым пакой прашылi кулi, i ѓсё нырнулi ѓ сховiшча.
  
  У нядаѓна падарваным уваходзе з'явiлася яшчэ больш людзей у масках. Новая сiла, апранутая iнакш, чым немцы.
  
  Дрэйк падумаѓ: Французская палiцыя?
  
  "Канадцы!" Адзiн з германцаѓ пагардлiва крыкнуѓ. "Забiвай! Забiвай!"
  
  Дрэйк зацiснуѓ вушы, калi тузiн кулямётаѓ адкрыла агонь адначасова. Кулi адрыкашэцiлi ад чалавечага цела, ад драѓлянага экспаната, ад абтынкаванай сцяны. Шкло разляцелася дашчэнту, а неацэнныя экспанаты былi разарваныя на шматкi i з грукатам пасыпалiся на падлогу. Кэнэдзi гучна вылаялася, што, як пачаѓ разумець Дрэйк, было для яе не зусiм "свежай глебай". "Дзе гэтыя гробаныя французы, чорт вазьмi!"
  
  У Дрэйка кружылася галава. Канадцы?У якое перакручанае пекла яны патрапiлi тут?
  
  Экспанат побач з iмi разляцеѓся на тысячу кавалачкаѓ. Шкло i кавалачкi дрэва дажджом пасыпалiся iм на спiны. Дрэйк пачаѓ адпаѓзаць назад, цягнучы Кэнэдзi за сабой. Баркас быѓ зрашэчаны свiнцом. Да гэтага часу канадцы прасунулiся ѓ пакой, i некалькi немцаѓ ляжалi мёртвымi або тузалiся. На вачах Дрэйка адзiн з канадцаѓ стрэлiѓ ва ѓпор у галаву немца, разнёсшы яго мазгi па егiпецкай тэракотавай вазе 3000-гадовай даѓнiны.
  
  "Памiж шалёнымi паляѓнiчымi за рэлiквiямi няма кахання". Дрэйк зморшчыѓся. "I ѓвесь той час, што я правёѓ, гуляючы ѓ Tomb Raider - такога нiколi не было".
  
  "Так", - Кэнэдзi стрэсла аскепкi шкла са сваiх валасоѓ. "Але калi б ты сапраѓды гуляѓ у гульню, замест таго, каб тарашчыцца на яе азадак на працягу сямнаццацi гадзiн, ты мог бы на самой справе ведаць, што адбываецца".
  
  "Ben's forte. Не мае. Гуляем у гульню, то бок." Ён рызыкнуѓ зiрнуць уверх.
  
  Адзiн з немцаѓ спрабаваѓ уцячы. Ён падбег прама да Дрэйка, не заѓважыѓшы яго, затым здрыгануѓся ад нечаканасцi, калi яго шлях быѓ заблакаваны. "Bewegen!"Ён падняѓ свой пiсталет.
  
  "Так, i твае таксама". Дрэйк падняѓ рукi.
  
  Палец мужчыны напружыѓся на спускавым кручку.
  
  Кэнэдзi зрабiѓ раптоѓны рух у бок, прымусiѓшы ѓвагу немца завагацца. Дрэйк наблiзiѓся i ѓдарыѓ яго локцем у твар. Кулак замахнуѓся на галаву Дрэйка, але той адступiѓ у бок, адначасова штурхнуѓшы салдата па калене. Крык ледзь перакрыѓ гук ламанай косткi. Дрэйк быѓ на iм праз секунду, каленi моцна цiснулi на яго уздымаюцца грудзi. Хуткiм рухам ён сарваѓ маску салдата.
  
  I рохнуѓ. "Эээ. Не ведаю, чаго я насамрэч чакаѓ."
  
  Светлыя валасы. Блакiтныя вочы. Цвёрдыя рысы асобы. Разгублены выраз твару.
  
  "Пазней". Дрэйк пазбавiѓ яго свядомасцi задушлiвым захопам, даверыѓшы Кэнэдзi наглядаць за сваiмi таварышамi. Калi Дрэйк падняѓ вочы, бiтва працягвалася. У гэты момант iншы немец абмiнуѓ падальны экспанат. Дрэйк адвёѓ яго плячом у бок, i Кэнэдзi ѓдарыѓ яго каленам у сонечнае спляценне. Гэты чалавек здаѓся хутчэй за новы бойз-бэнд на X-factor.
  
  Цяпер адзiн з канадцаѓ адцягваѓ скульптуру Одзiна ад мёртвых i скрываѓленых пальцаѓ свайго ворага. Iншы немец абышоѓ яго з фланга i атакаваѓ збоку, але канадзец быѓ добры, скруцiѓшыся i нанёсшы тры смяротныя ѓдары, затым перакiнуѓ абмяклае цела праз плячо i павалiѓ яго на зямлю. Канадзец тройчы стрэлiѓ з блiзкай адлегласцi для большай пераканаѓчасцi, а затым працягнуѓ цягнуць скульптуру да выхаду. Нават Дрэйк быѓ уражаны. Калi канадзец дабраѓся да сваiх таварышаѓ, яны закрычалi i адкрылi па iх шквал агню, перш чым адступiць па ѓсё яшчэ дымлiвых абломках.
  
  "Упсала!"Першакласны канадзец заплакаѓ i замахнуѓся кулаком на выжыѓшых немцаѓ. Дрэйк ѓлавiѓ фанабэрыстасць, выклiк i ѓзбуджэнне ѓ гэтым адзiным слове. Дзiѓна, але жаночы голас.
  
  Затым жанчына зрабiла паѓзу i зняла сваю маску жэстам абсалютнай пагарды. "Упсала!" Яна зноѓ плакала на немцаѓ. "Будзь там!"
  
  Дрэйк пахiснуѓся б, калi б ужо не стаяѓ на каленях. Ён падумаѓ, што ѓ яго патрапiла куля, такiм быѓ шок. Ён пазнаѓ гэтага так званага канадца. Ён добра ведаѓ яе. Гэта была Алiсiя Майлз, лонданка, якая раней была яму роѓнай у SRT.
  
  Сакрэтная кампанiя ѓ складзе SAS.
  
  Папярэднi каментар Уэлса выявiѓ старыя ѓспамiны, якiя павiнны заставацца пахаванымi глыбей, чым гiсторыя выдаткаѓ палiтыка. Ты быѓ больш, чым SAS. Чаму ты хочаш забыцца пра гэта?
  
  Праз тое, што мы зрабiлi.
  
  Алiсiя Майлз была адным з лепшых салдат, якiх ён калi-небудзь бачыѓ. Жанчыны ѓ спецназе павiнны былi быць лепшымi за мужчын, каб прасунуцца хаця б напалову так далёка. I Алiсiя паднялася проста на вяршыню.
  
  Што яна рабiла замешанай ва ѓсё гэта, i казала як фанатычка, якой, ён ведаѓ, яна сапраѓды не была? Толькi адно матывавала Алiсiю - грошы.
  
  Можа, таму яна працавала на канадцаѓ?
  
  Дрэйк пачаѓ паѓзцi да сапраѓднага выхаду з пакоя. "Такiм чынам, замест таго, каб выкраслiць нас са спiсу забiтых i выкрыць нашых ворагаѓ", ён цяжка дыхаѓ, "зараз у нас стала больш ворагаѓ, i мы нiчога не дамаглiся, акрамя таго, што яшчэ больш заблыталi самiх сябе".
  
  Кэнэдзi, якi паѓзе за iм, дадаѓ: "Маё жыццё... у двух чортавых словах."
  
  
  СЯМ
  
  
  
  ПАРЫЖ, ФРАНЦЫЯ
  
  
  Гасцiнiчны нумар Кэнэдзi быѓ некалькi лепш, чым той, у якiм Дрэйк i Бэн правялi пару гадзiн.
  
  "Думал, усе вы, копы, на мелi", - прабурчаѓ Дрэйк, правяраючы кропкi ѓваходу i выхаду.
  
  "Мы ёсць. Але калi твой час адпачынку практычна не iснуе на працягу дзесяцi гадоѓ, тады, я мяркую, твой бягучы рахунак пачынае папаѓняцца."
  
  "Гэта ноѓтбук?" Бэн дабраѓся да яго перш, чым на рытарычнае пытанне быѓ дадзены адказ. Яны знайшлi яго прыхаваным каля шкляной пiрамiды пасля таго, як выйшлi з музея, паводзячы сябе як яшчэ двое спалоханых турыстаѓ, занадта напалоханых, каб памятаць якiя-небудзь дэталi.
  
  "Чаму мы не паведамляем французам аб тым, што нам вядома?" Спытаѓ Кэнэдзi, калi Бэн адкрыѓ наѓтбук.
  
  "Таму што яны французы", са смехам сказаѓ Дрэйк, затым пасур'ёзнеѓ, калi нiхто не далучыѓся. Ён прысеѓ на край ложка Кэнэдзi, назiраючы за працай свайго сябра. "Прабач. Французы нiчога не даведаюцца. Праходжанне праз гэта з iмi зараз замарудзiць нас. I я думаю, што час - гэта праблема. Нам трэба звязацца са шведамi".
  
  "Ведаеш каго-небудзь у шведскай сакрэтнай службе?" Кэнэдзi падняѓ брыво, гледзячы на ??яго.
  
  "Не. Аднак мне трэба патэлефанаваць майму старому камандзiру."
  
  "Калi ты звольнiѓся з SAS?"
  
  "Ты нiколi не сыходзiѓ з SAS". Калi Бэн падняѓ вочы, ён дадаѓ: "У пераносным сэнсе".
  
  "Тры галовы павiнны быць лепш, чым дзве". Бэн секунду глядзеѓ на Кэнэдзi. "Гэта калi ты ѓсё яшчэ ѓ справе?"
  
  Лёгкi кiвок. Валасы Кэнэдзi ѓпалi ёй на вочы, i яна выдаткавала хвiлiну, каб прыбраць iх назад. "Я разумею, што iснуе дзевяць частак Одзiна, таму маё першае пытанне чаму? Другое пытанне - што гэта такое?"
  
  "Мы як раз высвятлялi гэта ѓ кафэ". Бэн люта стукаѓ па клавiятуры. "Iснуе легенда, якую мiстэр Красцi тут абвяргае, у якой сцвярджаецца, што iснуе сапраѓдная Грабнiца Багоѓ - лiтаральна, месца, дзе пахаваны ѓсе старажытныя Багi. I гэта не проста старая легенда; шэраг вучоных абмяркоѓвалi яе, i за гэтыя гады было апублiкавана мноства артыкулаѓ. Праблема ѓ тым, " сказаѓ Бэн, працiраючы вочы, " што гэта цяжка чытаць. Навукоѓцы не славяцца сваёй празаiчнай мовай."
  
  "Празаiчна? " з усмешкай паѓтарыѓ Кэнэдзi. "Ты ходзiш у каледж?"
  
  "Ён вядучы вакалiст у групе", - спакойна парыраваѓ Дрэйк.
  
  Кэнэдзi ѓзняѓ брыво. "Такiм чынам, у вас ёсць Грабнiца Багоѓ, якiх нiколi не iснавала. Добра. Ну i што?"
  
  "Калi гэта калi-небудзь будзе апаганена, свет патоне ѓ агнi... i г.д. i да т.п."
  
  "Я разумею. А дзевяць частак?"
  
  "Што ж, будучы сабранымi падчас Рагнарэка, яны паказваюць шлях да магiлы".
  
  "Дзе Рагнарэк?"
  
  Дрэйк штурхнуѓ нагой дыван. "Яшчэ адзiн манеѓр, якi адцягвае ѓвагу. Гэта не месца. Насамрэч гэта серыя падзей, вялiкая бiтва, свет, вычышчаны патокам агню. Стыхiйныя бедствы. У значнай ступенi - Армагедон".
  
  Кэнэдзi нахмурыѓся. "Значыць, нават цвёрдалобыя вiкiнгi баялiся апакалiпсiсу".
  
  Паглядзеѓшы ѓнiз, Дрэйк заѓважыѓ на падлозе свежую, але моцна памятую копiю USA Today. Гэта было загнута вакол загалоѓка - 'ВЫЗВАЛЕНЫ СЕРЫЙНЫ Забойца патрабуе яшчэ ДВАIХ'.
  
  Непрыемна, але не так ужо незвычайна для першай паласы газеты. Тое, што прымусiла яго кiнуць яшчэ адзiн погляд, як быццам яго вочы былi абпаленыя, была фатаграфiя Кэнэдзi ѓ форме палiцыянта ѓ тэксце. I загаловак паменш побач з яе фатаграфiяй - Коп не вытрымлiвае - сыходзiць у самаволку.
  
  Ён звязаѓ загалоѓкi з амаль пустой бутэлькай гарэлкi на туалетным столiку, якiя абязбольваюць на прыложкавай тумбачцы, адсутнасцю багажу, турыстычных карт, сувенiраѓ i маршруту.
  
  Чорт.
  
  Кэнэдзi казаѓ: "Дык гэтыя немцы i канадцы хочуць знайсцi гэтую неiснуючую магiлу, можа, для славы? Дзеля багацця, якое гэта можа прынесцi? I для гэтага яны павiнны сабраць дзевяць частак Одзiна ѓ месцы, якое не з'яѓляецца месцам. Гэта дакладна?"
  
  Бэн скрывiѓся. "Ну, песня - гэта не песня, пакуль яе не запрасавалi на вiнiл", - як гаварыѓ мой бацька. На англiйскай мове - нам яшчэ трэба шмат працы".
  
  "Гэта нацяжка. "
  
  "Гэта больш падобна на гэта". Бэн разгарнуѓ экран наѓтбука. "Дзевяць фiгур Одзiна - гэта Вочы, Ваѓкi, Валькiрыi, Конь, шчыт i дзiда".
  
  Дрэйк лiчыѓ. "Iх усяго шэсць, малыш".
  
  "Два вочы. Два ваѓкi. Дзве валькiрыi. Ага."
  
  "Якi з iх знаходзiцца ѓ Апсалле?" Дрэйк падмiргнуѓ Кэнэдзi.
  
  Бэн пракруцiѓ некаторы час, затым сказаѓ: "Тут гаворыцца, што Дзiда працяла бок Одзiна, калi ён пасцiѓся, вiсячы на Сусветным Дрэве, адкрыѓшы ѓсе свае шматлiкiя сакрэты сваёй Вольве - яго Празорлiцы. Паслухайце iншую цытату: "побач з Храмам ва Упсалле ёсць вельмi вялiкае дрэва з шырока раскiнутымi галiнамi, якiя заѓсёды зялёныя як узiмку, так i ѓлетку. Што гэта за дрэва, нiхто не ведае, паколькi iншых падобных яму нiколi не знаходзiлi." Iм сотнi гадоѓ. Сусветнае Дрэва знаходзiцца - цi было - ва Упсалле i займае цэнтральнае месца ѓ скандынаѓскай мiфалогii.Тут гаворыцца, што вакол Сусветнага Дрэва iснуе дзевяць светаѓ.Yada... yada. побач з вялiзным попелам пад назвай Iгдрасiль, якi мясцовыя жыхары лiчаць святым, але цяпер гэтага больш няма.'
  
  Ён чытаѓ далей: 'Скандынаѓскiя хранiсты доѓгi час лiчылi Гамла-Упсаллу адным з найстарэйшых i найболей важных месцаѓ у гiсторыi Паѓночнай Еѓропы'.
  
  "I ѓсё гэта знаходзiцца там", - сказаѓ Кэнэдзi. "Дзе любы мог гэта знайсцi".
  
  "Што ж, " сказаѓ Бэн, " усё гэта трэба звязаць разам. Не варта недаацэньваць мае здольнасцi, мiс, я добры ѓ тым, што я раблю."
  
  Дрэйк кiѓнуѓ у знак удзячнасцi. "Гэта так, павер мне. Апошнiя шэсць месяцаѓ ён дапамагаѓ мне пракладаць сабе шлях у кар'еры фатографа".
  
  "Вам трэба сабраць разам мноства розных паэм i гiстарычных саг. Сага - гэта паэма вiкiнгаѓ аб высокiх прыгодах. Ёсць таксама нешта пад назвай Паэтычная Эдда, напiсаная нашчадкамi людзей, якiя ведалi людзей, якiя ведалi хранiстаѓ таго часу. Там шмат iнфармацыi."
  
  "I мы нiчога не ведаем пра немцаѓ. Не кажучы ѓжо аб канадцах. Або чаму Алiсiя Майлз - " У Дрэйка зазванiѓ мабiльны. "Прабач ... так?"
  
  "Я".
  
  "Прывiтанне, Уэлс".
  
  "Прысядзь за гэта, Дрэйк". Уэлс перавёѓ дыханне. "SGG - шведскiя сiлы спецыяльнага прызначэння, i элементы шведскай армii былi адклiканы з усяго свету".
  
  Дрэйк на iмгненне страцiѓ дарунак прамовы. "Ты жартуеш?"
  
  "Я не жартую з нагоды працы, Дрэйк. Толькi жанчыны."
  
  "Гэта калi-небудзь здаралася раней?"
  
  "Наколькi я памятаю, не".
  
  "Яны паказваюць на прычыну?"
  
  "Баюся, звычайная лухта. Нiчога вызначанага."
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  Раздаѓся ѓздых. "Дрэйк, ты сапраѓды павiнен мне некалькi майскiх гiсторый, прыяцель. Бэн усё яшчэ там?"
  
  "Так, i ты памятаеш Алiсiю Майлз?"
  
  "Iсус. Хто б не захацеѓ? Яна з табой?"
  
  "Насамрэч, не. Я толькi што наткнуѓся на яе ѓ Луѓры, каля гадзiны таму."
  
  Дзесяць секунд цiшынi, потым: "Яна была часткай гэтага? Немагчыма. Яна нiколi б не здрадзiла сваiм".
  
  "Мы нiколi не былi "яе ѓласнымi", цi так падаецца".
  
  "Паслухай, Дрэйк, ты хочаш сказаць, што яна дапамагла абрабаваць музей?"
  
  "Гэта я i ёсць, сэр. Гэта я. Дрэйк падышоѓ да акна i ѓтаропiѓся на мiльготкiя ѓнiзе аѓтамабiльныя агнi. "Цяжка пераварыць, цi не так? Магчыма, яна зрабiла грошы сваiм новым прызваннем".
  
  Ззаду сябе ён чуѓ, як Бэн i Кэнэдзi робяць нататкi аб добра вядомых i невядомых месцазнаходжаннях Дзевяцi частак Одзiна.
  
  Уэлс цяжка дыхаѓ. "Алiсiя, блядзь, Майлз! Скакаць з ворагам? Нi за што. Нi за што, Дрэйк."
  
  "Я бачыѓ яе твар, сэр. Гэта была яна."
  
  "Iсус у калясцы. Якi твой план?"
  
  Дрэйк закрыѓ вочы i пакруцiѓ галавой. "Я больш не частка каманды, Уэлс. У мяне няма плана, чорт вазьмi. Мне не павiнен быѓ спатрэбiцца план."
  
  "Я ведаю. Я збяру каманду, прыяцель, i пачну вывучаць гэта з гэтага канца. Судзячы па тым, як развiваюцца падзеi, нам, магчыма, захочацца распрацаваць некалькi буйных стратэгiй. Заставайцеся на сувязi".
  
  Лiнiя абарвалася. Дрэйк павярнуѓся. I Бэн, i Кэнэдзi ѓтаропiлiся на яго. "Не хвалюйся", - сказаѓ ён. "Я не вар'яцею. Што ѓ цябе ёсць?
  
  Кэнэдзi разламала лыжкай некалькi лiстоѓ паперы, якiя яна спiсала палiцэйскай стэнаграфiяй. "Дзiда - Упсала. Ваѓкi - Нью-Ёрк. Пасля гэтага нi найменшай зачэпкi."
  
  "Мы не ѓсё кажам так, быццам нарадзiлiся са срэбнымi лыжкамi ѓ срацы", - агрызнуѓся Дрэйк, перш чым змог спынiць сябе. "Добра, добра. Мы можам мець справу толькi з тым, што ведаем."
  
  Кэнэдзi адарыѓ яго дзiѓнай усмешкай. "Мне падабаецца твой стыль".
  
  "Што мы ведаем, - паѓтарыѓ Бэн, - дык гэта тое, што наступным будзе Апсалла".
  
  "Пытанне ѓ тым, - прамармытаѓ Дрэйк, " цi зможа мая Залатая карта справiцца з гэтым?"
  
  
  ВОСЕМ
  
  
  
  УПСАЛА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Падчас палёту ѓ Стакгольм Дрэйк вырашыѓ скарыстацца Кенэдзi.
  
  Пасля серыi лютых поцiскаѓ рукi памiж Дрэйкам i Бэнам, нью-ёркскi коп скончыла тым, што села каля акна, а Дрэйк побач з ёй. Так менш шанцаѓ выратавацца.
  
  "Такiм чынам", - сказаѓ ён, калi самалёт, нарэшце, выраѓняѓся, i Бэн адкрыѓ наѓтбук Кэнэдзi. "Я ѓлоѓлiваю нейкую атмасферу. Я не соваю нос не ѓ сваю справу, Кэнэдзi, у мяне проста ёсць правiла. Мне трэба ведаць пра людзей, з якiмi я працую".
  
  "Я павiнен быѓ ведаць... заѓсёды даводзiцца плацiць за месца каля акна, так? Скажы мне спачатку, як гэтая атмасфера спрацавала з Алiсiяй Майлз?"
  
  "Даволi добра", - прызнаѓ Дрэйк.
  
  "Цi можа гэта. Што ты хочаш ведаць?"
  
  "Калi гэта асабiстая праблема - нi чорта. Калi гэта праца - кароткi агляд."
  
  "А калi гэта i тое, i iншае?"
  
  "Чорт. Я не хачу засоѓваць нос у чужыя справы, праѓда, не хачу, але я павiнна паставiць Бэна на першае месца. Я паабяцаѓ яму, што мы перажывем гэта, i я б сказаѓ тое самае табе. Мы атрымалi загад забiць нас. Адзiнае, у чым ты не дурны, Кэнэдзi, так што ты ведаеш, што я павiнен быць у стане давяраць табе, каб ты працаваѓ са мной над гэтым".
  
  Сцюардэса нахiлiлася, прапаноѓваючы папяровую шкляначку з надпiсам 'Мы з гонарам варым каву Starbucks'.
  
  "Кафеiн". Кэнэдзi прыняѓ гэта з вiдавочнай весялосцю. Яна працягнула руку, крануѓшы шчокi Дрэйка ѓ працэсе. Ён заѓважыѓ, што яна была апранута ѓ трэцi неапiсальны штаноѓны касцюм з таго часу, як ён сустрэѓ яе. Гэта сказала яму, што яна была жанчынай, якой звярталi ѓвагу на няправiльныя прычыны; жанчынай, якая апранаецца сцiпла, каб упiсацца ѓ тое, чаму яна сур'ёзна хацела належаць.
  
  Дрэйк прыхапiѓ адну для сябе. Кэнэдзi пiла хвiлiну, затым заправiла пасму валасоѓ за вуха далiкатным жэстам, якi прыцягнуѓ увагу Дрэйка. Потым яна павярнулася да яго.
  
  "Не твая сабачая справа, насамрэч, але я... Я прыкончыѓ бруднага копа. Судовы эксперт. Злавiлi яго, калi ён прыкарманьваѓ прыгаршчу долараѓ на месцы злачынства, i расказаѓ пра гэта I.А. У вынiку ён атрымаѓ расьцяжку. Некалькi гадоѓ."
  
  "У гэтым няма нiчога дрэннага. Яго калегi насралi на цябе?"
  
  "Чувак, чорт, я магу справiцца. Я прымаю гэта з пяцi год. Што не так, што дзяѓбе мой мозг, як дзяѓбаны дрыль, дык гэта рэальнасць, пра якую ты не думаеш - што кожная з папярэднiх спраѓ гэтага зладзеявога ѓблюдка затым ставiцца пад сумнеѓ. Кожны. Адзiнокi. Адзiн."
  
  "Афiцыйна? Кiм?"
  
  "Юрыстамi-гаѓнаедамi. Палiтыкамi-гаѓнаедамi. Будучымi мэрамi. Звар'яцелыя на славе рэкламадаѓцы, занадта аслепленыя ѓласным невуцтвам, каб адрознiць добрае ад няправiльнага. Бюракратамi".
  
  "Гэта не твая вiна".
  
  "О так! Скажыце гэта сем'ям самага страшнага серыйнага забойцы, якога калi-небудзь ведаѓ штат Нью-Ёрк. Раскажыце гэта трынаццацi мацi i трынаццацi бацькам, усiм, хто ведае кожную жудасную дэталь аб тым, як Томас Калеб забiѓ iх маленькiх дачок, таму што яны прысутнiчалi на ѓсiм яго працэсе ѓ судзе".
  
  Дрэйк у гневе сцiснуѓ кулакi. "Яны збiраюцца вызвалiць гэтага хлопца?"
  
  Вочы Кэнэдзi былi пустымi ямамi. "Яны вызвалiлi яго два месяцы таму. З таго часу ён зноѓ забiваѓ i цяпер знiк."
  
  "Не".
  
  "Усё на мне".
  
  "Не, гэта не так. Гэта ѓ сiстэме."
  
  "Я i ёсьць сыстэма. Я працую на сыстэму. Гэта маё жыццё".
  
  "Значыць, яны адправiлi цябе ѓ адпачынак?"
  
  Кэнэдзi выцерла вочы. "Вымушаны водпуск. Мой розум ужо не... той, што быѓ. Праца патрабуе яснасцi кожную хвiлiну кожнага дня. Яснасцi, якой я проста больш не магу дасягнуць".
  
  Яна цалкам праявiла свае грубiянскiя адносiны. "I што? Цяпер ты шчаслiвы? Ты можаш працаваць са мной зараз?"
  
  Але Дрэйк не адказаѓ. Ён ведаѓ яе боль.
  
  Яны пачулi голас капiтана, якi тлумачыѓ, што яны былi за трыццаць хвiлiн ад месца прызначэння.
  
  Бэн сказаѓ: "Вар'ят. Я толькi што прачытаѓ, што Валькiрыi Одзiна з'яѓляюцца часткай прыватнай калекцыi, месцазнаходжанне невядома." Ён дастаѓ блакнот. "Я збiраюся пачаць запiсваць усё гэта дзярмо".
  
  Дрэйк ледзь чуѓ штосьцi з гэтага. Гiсторыя Кэнэдзi была трагiчнай, i не такой, якую яму трэба было пачуць. Ён пахаваѓ свае сумневы i, не вагаючыся, накрыѓ яе дрыготкую руку сваёй.
  
  "Нам патрэбна твая дапамога ѓ гэтым", - прашаптаѓ ён, каб Бэн не пачуѓ i не дапытаѓ яго пазней. "Я веру. Добрая падтрымка неабходная ѓ любой аперацыi".
  
  Кэнэдзi не магла гаварыць, але яе кароткая ѓсмешка гаварыла аб многiм.
  
  
  * * *
  
  
  Перасадка на самалёт i хуткi цягнiк пазней, i яны наблiжалiся да Апсалле. Дрэйк паспрабаваѓ стрэсцi з сябе стомленасць ад падарожжа, затуманiѓ яго мозг.
  
  На вулiцы пасляпаѓднёвы холад прывёѓ яго ѓ прытомнасць. Яны спынiлi таксi i забралiся ѓнутр. Бэн расьсеяѓ туман стомы, сказаѓшы:
  
  Гамла Упсала. Гэта старая Упсала. Гэта месца, - ён паказаѓ на Упсаллу ѓ цэлым, - было пабудавана пасля таго, як даѓным-даѓно ѓ Гамла-Упсалле згарэѓ сабор. Гэта, па сутнасцi, новая Упсала, хаця ёй сотнi гадоѓ".
  
  "Вау", - працягнуѓ Кэнэдзi. "Колькi гадоѓ гэта робiць старой Упсаллу?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Таксi не рухалася з месца. Кiроѓца зараз напалову разгарнуѓся. "Курганы?"
  
  "Ты мяне прабач?" Голас Кэнэдзi гучаѓ пакрыѓджана.
  
  "Бачыш курганы? Каралеѓскiя курганы?" Якi запiнаецца ангельскi не дапамог.
  
  "Так". Бэн кiѓнуѓ. "Каралеѓскiя курганы. Гэта ѓ патрэбным месцы".
  
  У вынiку яны адправiлiся ѓ мiнi-тур па Упсалле. Гуляючы ѓ турыста, Дрэйк не мог змiрыцца з вакольным маршрутам. I з iншага боку, Saab быѓ зручным, а горад уражлiвым. У тыя днi Апсалла была унiверсiтэцкiм горадам, i дарогi былi забiтыя роварамi. У нейкi момант iх гаманкi, але цяжка якi паддаецца расшыфроѓцы кiроѓца патлумачыѓ, што ровар не спынiцца для вас на дарозе. Гэта прывяло б цябе без роздумаѓ.
  
  "Няшчасныя выпадкi". Ён паказаѓ рукамi на кветкi, якiя ѓпрыгожваюць тратуары. "Шмат няшчасных выпадкаѓ".
  
  Па абодва бакi праплывалi старыя будынкi. У вынiку горад памякчэѓ, i ѓ ландшафт пачала ѓпаѓзаць сельская мясцовасць.
  
  "Добра, такiм чынам, Гамла-Апсала цяпер маленькая вёска, але ѓ раннiх рэкламных ролiках была вялiкай", - сказаѓ Бэн па памяцi. "Там былi пахаваны важныя каралi. I Адзiн жыѓ там нейкi час."
  
  "Гэта месца, дзе ён павесiѓся", - успомнiѓ Дрэйк легенду.
  
  "Так. Ён прынёс сябе ѓ ахвяру на Сусветным Дрэве, у той час як яго Празорлiвец назiрала i выслухоѓвала ѓсе сакрэты, якiя ён калi-небудзь захоѓваѓ. Напэѓна, яна шмат для яго значыла. Ён нахмурыѓся, падумаѓшы: "Яны, вiдаць, былi неверагодна блiзкiя".
  
  "Усё гэта гучыць як хрысцiянская споведзь", - рызыкнуѓ Дрэйк.
  
  "Але Адзiн памёр не тут?" Спытаѓ Кэнэдзi.
  
  "Не. Ён загiнуѓ у Рагнарэк разам са сваiмi сынамi - Торам i Фрэйрам."
  
  Таксi аб'ехала шырокую паркавальную пляцоѓку, перш чым спынiцца. Направа пракладзеная грунтавая сцяжынка адводзiла скрозь рэдкiя дрэвы. "Да курганоѓ", - сказаѓ iх кiроѓца.
  
  Яны падзякавалi яму i выйшлi з Saab на яркае сонечнае святло i свежы ветрык. Iдэя Дрэйка складалася ѓ тым, каб разведаць наваколлi i саму вёску, каб паглядзець, цi не выскачыла цi што-небудзь з дрэва. У рэшце рэшт, калi так шмат мiжнародных прыдуркаѓ прыкладаюць свае добра патураныя эга да таго, што можна апiсаць толькi як глабальную свабоду для ѓсiх, нешта павiнна выдзяляцца.
  
  За дрэвамi пейзаж ператварыѓся ѓ адкрытае поле, якое перарывалася толькi дзясяткамi невялiкiх узгоркаѓ i трыма вялiкiмi насыпамi, якiя ляжалi проста наперадзе. За гэтым, удалечынi, яны заѓважылi светлы дах i iншы будынак справа ад яго, якi азначаѓ пачатак вёскi.
  
  Кэнэдзi зрабiѓ паѓзу. "Нiдзе няма дрэѓ, хлопцы".
  
  Бэн быѓ захоплены сваiм нататнiкам. "Яны ж не збiраюцца вывешваць таблiчку цяпер, цi не так?"
  
  "У цябе ёсць iдэя?" Дрэйк назiраѓ за шырокiмi адкрытымi палямi ѓ пошуках якiх-небудзь прыкмет актыѓнасцi.
  
  "Я памятаю, як чытаѓ, што некалi тут было да трох тысяч курганоѓ. На сённяшнi дзень iх налiчваецца некалькi соцень. Ты ведаеш, што гэта значыць?
  
  "Яны не вельмi добра iх пабудавалi?" Кэнэдзi ѓсмiхнуѓся. Дрэйк з палёгкай адзначыѓ, што яна, здавалася, поѓнасцю засяродзiлася на бягучай рабоце.
  
  "У старажытныя часы было шмат падпольнай дзейнасцi. I затым гэтыя тры 'каралеѓскiя' курганы. У дзевятнаццатым стагоддзi яны былi названы ѓ гонар трох легендарных каралёѓ з Дома Iнглiнгаѓ - Аѓна, Адзiля i Эгiля - адной з самых вядомых каралеѓскiх сем'яѓ Скандынавii. Але... - ён зрабiѓ паѓзу, атрымлiваючы асалоду ад сабой, - там таксама сцвярджаецца, што ѓ самай ранняй мiфалогii i фальклоры курганы ѓжо iснавалi - i што яны былi старажытнай данiнай павагi самым раннiм - першапачатковым - тром Каралям - або Багам, якiмi мы iх ведаем зараз. Гэта Фрэйр, Тор i Адзiн".
  
  "Тут выпадковы ѓвод", - сказаѓ Кэнэдзi. "Але ты заѓважыѓ, колькi спасылак на бiблейскiя гiсторыi мы працягваем атрымлiваць з усiх гэтых старажытных гiсторый".
  
  "Гэта Сагi. " паправiѓ яе Бэн. "Вершы. Акадэмiчныя крамзолi. Што-што, што можа апынуцца важным - да курганоѓ прымацаваныя дзясяткi спасылак на шведскае слова falla, i манга fallor - не ѓпэѓнены, што гэта азначае. I, Кэнэдзi, хiба я не чытаѓ недзе, што гiсторыя Хрыста была вельмi падобная на гiсторыю з удзелам Зеѓса?"
  
  Дрэйк кiѓнуѓ. "I егiпецкi бог Гор быѓ iншай папярэднiкам. Абодва былi Багамi, якiя, як мяркуецца, нiколi не iснавалi." Дрэйк кiѓнуѓ у бок трох каралеѓскiх курганоѓ, якiя вылучаюцца на фоне плоскага ландшафту. "Фрэйр, Тор i Адзiн, так? Дык хто ж тады ёсць хто, Блэйкi? А?"
  
  "Паняццi не маю, прыяцель".
  
  "Не хвалюйся, манчкiн. Мы можам катаваннямi выцягнуць iнфармацыю з гэтых жыхароѓ вёскi, калi спатрэбiцца".
  
  Яны прайшлi мiма курганоѓ, разыгрываючы ролю трох стомленых турыстаѓ для адводу вачэй. Сонца моцна палiла iм у галовы, i Дрэйк убачыѓ, як Кэнэдзi разбiла свае сонечныя акуляры.
  
  Ён пакруцiѓ галавой. Амерыканцы.
  
  Затым у Бэна зазванiѓ тэлефон. Кэнэдзi пакiвала галавой, ужо ашаломленая частатой сямейных кантактаѓ. Дрэйк толькi ѓсмiхнуѓся.
  
  "Карын", - радасна сказаѓ Бэн. "Як пажывае мая старэйшая сястра?"
  
  Кэнэдзi паляпаѓ Дрэйка па плячы. "Вядучы спявак у групе?" - Спытала яна.
  
  Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Залатое сэрца, вось i ѓсё. Ён зрабiѓ бы для цябе ѓсё, што заѓгодна, без скарг. Колькi ѓ цябе такiх сяброѓ цi калег?"
  
  Вёска Гамла Упсалла была маляѓнiчай i чыстай, з некалькiмi вулiцамi, акружанымi будынкамi з высокiмi дахамi, якiя не маюць выхаду да мора i якiм сотнi гадоѓ, добра захавалiся i маланаселенымi. Выпадковы вясковы жыхар разглядаѓ iх з цiкаѓнасцю.
  
  Дрэйк накiраваѓся да царквы. "Мясцовыя вiкарыi заѓсёды дапамагаюць".
  
  Калi яны падышлi да ганка, стары ѓ царкоѓнай вопратцы ледзь не збiѓ iх з ног. Ён спынiѓся ѓ здзiѓленнi.
  
  "Прывiтанне. Kan jag hjalpa dig?"
  
  "Не ѓпэѓнены наконт гэтага, прыяцель". Дрэйк адлюстраваѓ сваю лепшую ѓсмешку. "Але якi з гэтых курганоѓ вунь там належыць Одзiну?"
  
  "Па-англiйску?" Святар добра гаварыѓ аб свеце, але з усiх сiл спрабаваѓ зразумець. "Vad? Што? Адзiн?"
  
  Бэн выступiѓ наперад i прыцягнуѓ увагу вiкарыя да каралеѓскiх курганоѓ. "Адзiн?"
  
  "Бачыш". Стары кiѓнуѓ. "Так. Хм. Шторста..."Ён з усiх сiл спрабаваѓ падабраць слова. "Вялiкiя".
  
  "Самыя вялiкiя?" Бэн шырока развёѓ рукi ѓ бакi.
  
  Дрэйк усмiхнуѓся яму, уражаны.
  
  "Фiгуры". Кэнэдзi пачаѓ адварочвацца, але ѓ Бэна было апошняе пытанне.
  
  "Falla? - Аднымi вуснамi здзiѓлена вымавiѓ ён, гледзячы на вiкарыя, i перабольшана пацiснуѓ плячыма. "Або манга фаллор?"
  
  Гэта заняло некаторы час, але адказ, калi ён прыйшоѓ, прабраѓ Дрэйка да касцей.
  
  "Пасткi... шмат пастак".
  
  
  ДЗЕВЯЦЬ
  
  
  
  ГАМЛА УПСАЛЛА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Дрэйк рушыѓ услед за Бэнам i Кэнэдзi да самага вялiкага з каралеѓскiх курганоѓ, пагульваючы рамянямi на сваiм заплечнiку, каб ён мог спакойна агледзець мясцовасць. Адзiная хованка была прыкладна ѓ мiлi за самым маленькiм курганам, i на секунду яму здалося, што ён убачыѓ там рух. Хуткае рух. Але далейшае вывучэнне нiчога больш не выявiла.
  
  Яны спынiлiся ля падножжа кургана Одзiна. Бэн перавёѓ дыханне. "Апошнi, хто дабярэцца да вяршынi, атрымае крыху лайна на маёй старонцы Facebook!" - выгукнуѓ ён, у спешцы адпраѓляючыся ѓ дарогу. Дрэйк рушыѓ услед за iм больш спакойна i ѓсмiхнуѓся Кэнэдзi, якi iшоѓ крыху хутчэй за яго.
  
  У глыбiнi душы ён пачаѓ рабiцца ѓсё больш i больш усхваляваным. Гэта яму не спадабалася. Яны былi безнадзейна аголены. Любая колькасць магутных вiнтовак магла сачыць за iмi, трымаючы iх на прыцэле, проста чакаючы загада. Вецер гучна свiстаѓ i бiѓ па вушах, узмацняючы адчуванне неабароненасцi.
  
  Спатрэбiлася каля дваццацi хвiлiн, каб узлезцi на вяршыню парослага травой узгорка. Калi Дрэйк дабраѓся да яго, Бэн ужо сядзеѓ на траве.
  
  "Дзе кошык для пiкнiка, Красцi?"
  
  "Пакiнуѓ гэта ѓ тваiм вазку". Ён агледзеѓся вакол. Адсюль, з вышынi, адкрываѓся захапляльны выгляд: бясконцыя зялёныя ѓзгорыстыя палi, паѓсюль пагоркi i ручаi, а ѓдалечынi вiдаць былi пурпурныя горы. Яны маглi бачыць вёску Гамла-Упсала, якая распасцiралася да межаѓ горада Нью-Упсала.
  
  Кэнэдзi канстатаваѓ вiдавочнае. "Такiм чынам, я проста збiраюся сказаць тое, што непакоiць мяне ѓжо некаторы час. Калi гэта курган Одзiна, i ѓ iм схавана Сусветнае Дрэва - што было б забойным адкрыццём - чаму нiхто не знайшоѓ яго раней? Навошта нам шукаць гэта зараз?"
  
  "Гэта проста". Бэн прыводзiѓ у парадак свае непаслухмяныя валасы. "Нiхто не дадумаѓся паглядзець раней. Пакуль Шчыт не быѓ знойдзены месяц таму, усё гэта было пыльнай легендай. Мiф. I было нялёгка звязаць Дзiду з Сусветным Дрэвам, якое цяпер амаль паѓсюдна называецца Iггдрасiль, а затым з кароткiмi дзевяццю днямi знаходжання Одзiна там."
  
  I-" умяшаѓся Дрэйк," гэта дрэва будзе нялёгка знайсцi, калi яно iснуе. Яны б не хацелi, каб якi-небудзь стары вырадак натыкнуѓся на гэта."
  
  Цяпер зазванiѓ мабiльны Дрэйка. Ён зiрнуѓ на Бэна з прытворнай сур'ёзнасцю, калi даставаѓ яго са свайго рукзака. "Iсус. Я пачынаю адчуваць сябе як ты".
  
  "Калодцы?"
  
  "Каманда з дзесяцi чалавек у вашым распараджэннi. Проста скажы слова."
  
  Дрэйк праглынуѓ сваё здзiѓленне. "Дзесяць чалавек. Гэта вялiкая каманда". Каманда SAS з дзесяцi чалавек магла б расправiцца з прэзiдэнтам у яго авальным кабiнеце i ѓсё роѓна знайсцi час, каб зняцца ѓ новым клiпе Лэдзi Гагi, перш чым адправiцца дадому на гарбату.
  
  "Вялiкiя стаѓкi, як я чуѓ. Сiтуацыя абвастраецца з кожнай гадзiнай".
  
  "Гэта так?"
  
  "Урады нiколi не мяняюцца, Дрэйк. Павольна пачыналi, а затым iмкнулiся пракласцi сабе дарогу бульдозерам, але баялiся скончыць. Калi цябе гэта хоць неяк суцешыць, то гэта не самая вялiкая падзея, якая адбываецца ѓ свеце на дадзены момант".
  
  Заява Уэлса было задумана так, каб да яго ставiлiся так, як леѓ ставiцца да зебры, i Дрэйк не расчараваѓ. "Напрыклад, што?"
  
  "Навукоѓцы з НАСА толькi што пацвердзiлi iснаванне новага супервулкана. I..." Уэлс насамрэч здаваѓся ѓстрывожаным: "гэта актыѓна".
  
  "Што?"
  
  "Злёгку актыѓны. Злёгку.Але, падумай, першае, што ты ѓяѓляеш, калi згадваеш супервулкан, гэта ...
  
  "... канец планеты", - скончыѓ Дрэйк, у яго раптам перасохла ѓ горле. Супадзеннем было тое, што Дрэйк зараз чуѓ гэтую фразу двойчы за столькi ж дзён. Ён назiраѓ, як Бэн i Кэнэдзi абводзяць насып па акружнасцi, штурхаючы траву, i адчуѓ глыбока ѓкаранiѓшыся страх, падобнага якому ён нiколi не адчуваѓ.
  
  "Дзе гэта?" ён спытаѓ.
  
  Уэлс засмяяѓся. "Недалёка, Дрэйк. Недалёка ад таго месца, дзе яны знайшлi твой Шчыт. Гэта ѓ Iсландыi."
  
  Дрэйк збiраѓся ѓкусiць у другi раз, калi Бэн крыкнуѓ, "Знайшоѓ нешта!" высокiм голасам, якi паказаѓ яго наiѓнасць, паколькi яна распаѓсюдзiлася паѓсюль.
  
  "Мне пара". Дрэйк падбег да Бэна, ужываючы загавор, наколькi мог. Кэнэдзi таксама азiраѓся па баках, але адзiнае, што яны маглi бачыць, было ѓ вёсцы.
  
  "Цiшэй, прыяцель. Што ѓ цябе?"
  
  "Гэтыя". Бэн апусцiѓся на каленi i, змахнуѓшы зблытаную траву, агалiѓ каменную плiту памерам прыкладна з лiст паперы фармату А4. "Яны высцiлаюць увесь перыметр кургана, праз кожныя некалькi футаѓ, шэрагамi ад вяршынi прыкладна да сярэдзiны падставы. Iх, мабыць, сотнi."
  
  Дрэйк прыгледзеѓся больш уважлiва. Паверхня каменя моцна пацярпела ад непагадзi, але была часткова абаронена разрослай травой. На iх паверхнi была нейкая маркiроѓка.
  
  "Рунiчныя надпiсы, я думаю, яны называюцца", - сказаѓ Бэн. "Сiмвалы вiкiнгаѓ".
  
  "Адкуль, чорт вазьмi, ты ведаеш?"
  
  Ён ухмыльнуѓся. "У самалёце я праверыѓ маркiроѓку шчыта. Яны падобныя. Проста спытаеце ѓ Google."
  
  "Маляня кажа, што iх сотнi", - працягнуѓ Кэнэдзi, аглядаючы стромкi, парослы травой схiл. "Ну i што? Не дапамагае."
  
  "Маляня кажа, што гэта можа спрацаваць", - сказаѓ Бэн. "Нам трэба знайсцi руны, звязаныя з тым, што мы шукаем. Руна, якая абазначае дзiду. Руна, якая абазначае дрэва. I руна для -"
  
  "Адзiн", - скончыѓ Кэнэдзi.
  
  У Дрэйка з'явiлася iдэя. "Трымаю заклад, мы можам выкарыстоѓваць лiнiю бачнасцi. Нам усiм трэба ѓбачыць адзiн аднаго, каб ведаць, што гэта спрацавала, праѓда?"
  
  "Салдацкая логiка", - засмяяѓся Кэнэдзi. "Але паспрабаваць, я думаю, варта".
  
  Дрэйку не цярпелася спытаць яе аб логiцы копа, але час выслiзгваѓ. Iншыя фракцыi наступалi i, на здзiѓленне, адсутнiчалi, нават зараз. Яны ѓсе пачалi счышчаць траву з кожнага каменя, мiтусячыся вакол зялёнага ѓзгорка. Спачатку гэта была няѓдзячная задача. Дрэйк разабраѓ знакi, якiя выглядалi як шчыты, арбалеты, асёл, баркас, затым - дзiда!
  
  "Ёсць адзiн". Яго нiзкi голас данёсся да двух iншых, i не далей. Ён сеѓ са сваiм заплечнiкам i расклаѓ харчы, якiя яны купiлi падчас паездкi на таксi праз Апсаллу. Факелы, вялiкi лiхтарык, запалкi, вада, пара нажоѓ, якiя, як ён сказаѓ Бэну, прызначалiся для расчысткi завал. Ён атрымаѓ у адказ погляд я не такi страшэнна легкаверны, але iх патрэбнасць была больш настойлiвай, чым неспакой Бэна прама цяпер.
  
  "Дрэва". Кэнэдзi ѓпала на каленi, драпаючы камень.
  
  Бэну спатрэбiлася яшчэ дзесяць напружаных хвiлiн, каб нешта знайсцi. Ён зрабiѓ паѓзу, пасля паѓтарыѓ свае нядаѓнiя крокi. "Памятаеш, што я казаѓ аб тым, што Толкiн заснаваѓ Гэндальфа на Адзiне?" Ён пастукаѓ па каменi нагой. "Ну, гэта Гэндальф. У яго нават ёсць кiй. Гэй!"
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк уважлiва назiраѓ за iм. Ён пачуѓ скрыгатлiвы гук, як быццам цяжкiя аканiцы са скрыгатам адчынялiся.
  
  "Ты выклiкаѓ гэта, наступiѓшы на камень?" - Асцярожна спытаѓ ён.
  
  "Думаю так".
  
  Яны ѓсе паглядзелi адзiн на аднаго, выразы iх твараѓ мянялiся ад узрушанасцi да турботы, да страху, а затым, як адзiн, яны ступiлi наперад.
  
  Камень Дрэйка злёгку паддаѓся. Ён пачуѓ той самы скрыгатлiвы гук. Зямля перад каменем асела, а затым западзiна пабегла вакол насыпу, як змяя з турбанаддувам.
  
  Бэн крыкнуѓ: "Тут нешта ёсць".
  
  Дрэйк i Кэнэдзi прайшлi па затанулай зямлi туды, дзе ён стаяѓ. Ён прысеѓ на кукiшкi, узiраючыся ѓ расколiну ѓ зямлi. "Нейкi тунэль".
  
  Дрэйк размахваѓ паходняй. "Пара вырасцiць пару, людзi", - сказаѓ ён. "Iдзi за мной".
  
  
  * * *
  
  
  У той момант, калi яны схавалiся з-пад увагi, дзве радыкальна розныя сiлы пачалi мабiлiзоѓвацца. Немцы, якiя здавольвалiся да гэтага часу тым, што залеглi на дно ѓ сонным мястэчку Гамла-Апсала, падрыхтавалiся i пачалi iсцi па шляху Дрэйка.
  
  Iншы атрад, кантынгент элiтных войскаѓ шведскай армii - Sarskilda Skyddsgrupen або SSG - працягваѓ назiраць за немцамi i абмяркоѓваѓ дзiѓнае ѓскладненне, прапанаванае трыма грамадзянскiмi асобамi, якiя толькi што спусцiлiся ѓ яму.
  
  Яны павiнны быць поѓнасцю апытаны. Любымi неабходнымi сродкамi.
  
  Гэта значыць, калi яны перажылi тое, што павiнна было адбыцца.
  
  
  Дзесяць
  
  
  
  ЯМА СУСВЕТНАГА ДРЭВА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Дрэйк нахiлiѓся. Цёмны праход пачынаѓся як лаз для поѓзання, i цяпер быѓ менш за шэсць футаѓ вышынёй. Столь складалася з каменя i бруду i была спярэшчаная вялiкiмi, якiя звiсаюць завесамi занадта разрослай травы, якую iм прыйшлося зрэзаць са шляху.
  
  Як быццам прабiраешся ѓ джунглi, разважаѓ Дрэйк. Толькi пад зямлёй.
  
  Ён заѓважыѓ, што некаторыя з мацнейшых лоз ужо былi рассечаныя. Хваля трывогi прабегла па iм.
  
  Яны падышлi да ѓчастка, дзе каранi былi настолькi шчыльнымi, што iм давялося зноѓ паѓзцi. Бiтва была цяжкай i бруднай, але Дрэйк ставiѓ локаць перад локцем, калена перад каленам i заклiкаѓ астатнiх iсцi за iм. Калi ѓ нейкi момант нават перакананне не дапамагло Бэну, Дрэйк перайшоѓ да здзекаѓ.
  
  "Прынамсi, тэмпература падае", - прамармытаѓ Кэнэдзi. "Мы, павiнна быць, iдзем на дно".
  
  Дрэйк устрымаѓся ад стандартнага салдацкага адказу, яго погляд раптам прыцягнула нешта, якое адкрылася ѓ святле яго паходнi.
  
  "Паглядзi на гэта".
  
  Руны, выразаныя на сцяне. Дзiѓныя сiмвалы, якiя нагадалi Дрэйку аб тых, што ѓпрыгожвалi шчыт Одзiна. Здушаны голас Бэна рэхам разнёсся па калiдоры.
  
  "Скандынаѓскiя руны. Добрая прыкмета".
  
  Дрэйк са шкадаваннем адвёѓ ад iх сваё святло. Калi б толькi яны маглi прачытаць iх. У SAS, мiмаходам падумаѓ ён, было б больш рэсурсаѓ. Магчыма, быѓ час прынесцi iх сюды.
  
  Яшчэ пяцьдзесят футаѓ, i з яго градам лiѓ пот. Ён чуѓ, як Кэнэдзi цяжка дыхала i праклiнала тое, што надзела свой лепшы гарнiтур. Ён наогул нiчога не чуѓ ад Бэна.
  
  "Ты ѓ парадку, Бэн? Твае валасы заблыталiся аб корань?"
  
  "Ха, чорт вазьмi, ха. Працягвай, прыдурак".
  
  Дрэйк працягваѓ паѓзцi па гразi. "Адна рэч, якая мяне турбуе", - задыхаѓся ён памiж удыхамi, "гэта тое, што "шмат пастак'. Егiпцяне будавалi пасткi, складаныя, каб абаранiць свае скарбы. Чаму не нарвежцы?"
  
  "Не магу ѓявiць, каб вiкiнг занадта старанна думаѓ аб пастцы", - пыхкаѓ у адказ Кэнэдзi.
  
  "Не ведаю", - пракрычаѓ Бэн уздоѓж лiнii. "Але ѓ вiкiнгаѓ таксама былi вялiкiя мыслiцелi, ты ведаеш. Гэтак жа, як у грэкаѓ i рымлян. Не ѓсе яны былi варварамi."
  
  Некалькi паваротаѓ, i праход пачаѓ пашырацца. Яшчэ дзесяць футаѓ, i дах над iмi знiк. У гэты момант яны пацягнулiся i зрабiлi перадышку. Факел Дрэйка высвецiѓ праход наперадзе. Калi ён накiраваѓ яго на Кэнэдзi i Бэна, ён засмяяѓся.
  
  "Чорт, вы двое выглядаеце так, нiбы толькi што паѓсталi з магiлы!"
  
  "I я мяркую, ты прывык да гэтага лайна?" Кэнэдзi махнуѓ рукой. "Быць SAS i ѓсё такое?"
  
  Ня SAS, Дрэйк не змог пазбавiцца ад атручаных слоѓ. "Раней былi". Сказаѓ Ён i пакрочыѓ наперад зараз хутчэй.
  
  Яшчэ адзiн рэзкi паварот, i Дрэйк адчуѓ павеѓ ветрыку на твары. Пачуццё галавакружэння ѓразiла яго, як нечаканы грымот, i прайшла секунда, перш чым ён усвядомiѓ, што стаiць на выступе, пад iм - падобны на пячору абрыѓ.
  
  Неверагоднае вiдовiшча паѓстала яго вачам.
  
  Ён спынiѓся так раптоѓна, што Кэнэдзi i Бэн урэзалiся ѓ яго. Затым яны таксама ѓбачылi гэтае вiдовiшча.
  
  "OMFG". Бэн прадыктаваѓ назву фiрмовага трэка the Wall of Sleep.
  
  Сусветнае Дрэва стаяла перад iмi ва ѓсёй сваёй красе. Яно нiколi не было над зямлёй. Дрэва было перавернута, яго трывалыя каранi сыходзiлi ѓ гару зямлi над iмi, трывала ѓтрыманыя ѓзростам i навакольнымi скальнымi адукацыямi, яго галiны былi залацiста-карычневымi, лiсце - шматгадова-зялёнымi, ствол цягнуѓся на сотню футаѓ унiз, у глыбiнi гiганцкай ямы.
  
  Iх шлях ператварыѓся ѓ вузкiя ѓсходы, высечаную ѓ скальных сценах.
  
  "Пасткi", - выдыхнуѓ Бэн. "Не забудзься аб пастках".
  
  "К чорту пасткi", - Кэнэдзi агучыѓ саму думку Дрэйка. "Адкуль, чорт вазьмi, зыходзiць святло?"
  
  Бэн паглядзеѓ па баках. "Гэта аранжавы".
  
  "Свецяцца палачкi", - сказаѓ Дрэйк. "Хрыстос. Гэтае месца было падрыхтавана."
  
  У часы яго SAS яны дасылалi людзей для падрыхтоѓкi такога раёна, як гэты; каманда для ацэнкi небяспекi i нейтралiзацыi цi каталагiзацыi яе перад вяртаннем на базу.
  
  "У нас мала часу", - сказаѓ ён. Яго вера ѓ Кэнэдзi толькi што ѓзрасла. "Давай".
  
  Яны спускалiся па сцёртых i крышаных прыступках, раптоѓны абрыѓ заѓсёды справа ад iх. Дзесяць футаѓ унiз, i лесвiца пачала рэзка нахiляцца. Дрэйк спынiѓся, калi адкрыѓся трохфутавы прамежак. Нiчога ѓражлiвага, але дастаткова, каб прымусiць яго задумацца - таму што зеѓральны правал унiзе стаѓ яшчэ больш вiдавочным.
  
  "Чорт".
  
  Ён скокнуѓ. Каменныя ѓсходы былi шырынёй каля трох футаѓ, лёгкая ѓ звароце, жахлiвая, калi любы няслушны крок азначаѓ дакладную смерць.
  
  Ён прызямлiѓся дакладна i неадкладна павярнуѓся, адчуваючы, што Бэн будзе на мяжы слёз. "Не хвалюйся", - ён праiгнараваѓ Кэнэдзi i засяродзiѓся на сваiм сябру. "Павер мне, Бэн. Бэн.Я злаѓлю цябе".
  
  Ён убачыѓ веру ѓ вачах Бэна. Абсалютны, дзiцячы давер. Прыйшоѓ час заслужыць гэта зноѓ, i калi Бэн падскочыѓ, а затым пахiснуѓся, Дрэйк падтрымаѓ яго, паклаѓшы руку на локаць.
  
  Дрэйк падмiргнуѓ. "Лёгка, а?"
  
  Кэнэдзi падскочыѓ. Дрэйк уважлiва назiраѓ, прыкiдваючыся, што не заѓважае. Яна прызямлiлася без праблем, убачыла яго неспакой i нахмурылася.
  
  "Гэта тры футы, Дрэйк. Не Вялiкi каньён."
  
  Дрэйк падмiргнуѓ Бэну. "Гатовы, прыяцель?"
  
  Яшчэ дваццаць футаѓ, i наступны праём у лесвiцы быѓ шырэйшы - на гэты раз на трыццаць футаѓ, i перакрыты тоѓстай драѓлянай дошкай, якая разгойдвалася, калi Дрэйк iшоѓ па ёй. Кэнэдзi рушыѓ услед за iм, а затым бедны Бэн, змушаны Дрэйкам глядзець уверх, глядзець наперад, а не ѓнiз, вывучаць пункт прызначэння, а не свае ногi. Маладога чалавека трэсла да таго часу, як ён дасягнуѓ цвёрдай зямлi, i Дрэйк запатрабаваѓ кароткага перапынку.
  
  Калi яны спынiлiся, Дрэйк убачыѓ, што Сусветнае Дрэва раскiнулася тут так шырока, што яго тоѓстыя галiны амаль дакраналiся лесвiцы. Бэн поѓна глыбокай пашаны працягнуѓ руку, каб пагладзiць канечнасць, якая задрыжала ад яго дакранання.
  
  "Гэта... гэта ашаламляе", - выдыхнуѓ ён.
  
  Кэнэдзi выкарыстоѓвала гэты час, каб абкласцi валасы i вывучыць уваход над iмi. "Пакуль што ѓсё чыста", - сказала яна. "Я павiнен сказаць, што ѓ цяперашнiм выглядзе гэта, чорт вазьмi, дакладна не немцы рыхтавалi гэтае месца. Яны б разрабавалi яго i спалiлi дашчэнту з дапамогай агнямётаѓ."
  
  Яшчэ некалькi разрываѓ, i яны спусцiлiся на пяцьдзесят футаѓ, амаль напалову. Дрэйк нарэшце дазволiѓ сабе падумаць, што старажытныя вiкiнгi, у рэшце рэшт, не былi роѓныя егiпцянам, i gaps былi лепшым, што яны маглi зрабiць, калi ён ступiѓ на каменныя ѓсходы, якая на самой справе была па-майстэрску зробленай секцыяй з пянькi, аборкi i пiгмента . Ён упаѓ, убачыѓ бясконцае падзенне i злавiѓ сябе за кончыкi пальцаѓ.
  
  Кэнэдзi выцягнуѓ яго наверх. "Заднiца калыхаецца на ветры, хлопец з SAS?"
  
  Ён выбраѓся назад на цвёрдую зямлю i расцерцi выцятыя пальцы. "Дзякуй".
  
  Яны рухалiся больш асцярожна, цяпер прайшоѓшы больш за палову шляху. За пустой прасторай справа ад iх вечна стаяла масiѓнае дрэва, не кранутае брызам i сонечным святлом, забыты цуд былых часоѓ.
  
  Яны перадавалi ѓсё больш i больш сiмвалаѓ вiкiнгаѓ. Бэн угадаѓ дзiѓны. "Гэта як першапачатковая сцяна з графiцi", - сказаѓ ён. "Людзi проста выразалi свае iмёны i пакiдалi паведамленнi - раннiя версii 'Джон быѓ тут!"
  
  "Магчыма, стваральнiкi пячоры", - сказаѓ Кэнэдзi.
  
  Дрэйк паспрабаваѓ зрабiць яшчэ адзiн крок, чапляючыся за халодную каменную сцяну, i глыбокi скрыгочучы роѓ рэхам разнёсся па пячоры. Зверху абрынулася рака абломкаѓ.
  
  "Бяжы!" - закрычаѓ Дрэйк. "Цяпер!"
  
  Яны кiнулiся ѓнiз па лесвiцы, не зважаючы на iншыя пасткi. Гiганцкi валун упаѓ зверху з магутным грукатам, адколваючы больш старажытныя камянi, калi ён з грукатам падаѓ унiз. Дрэйк накрыѓ цела Бэна сваiм уласным, калi валун прабiѓ лесвiцу, на якой яны стаялi, выносячы з сабой каля дваццацi футаѓ каштоѓных прыступак.
  
  Кэнэдзi стрэсла каменную дробку са свайго пляча i паглядзела на Дрэйка з сухой усмешкай. "Дзякуй".
  
  "Гэй, я ведаѓ, што жанчына, якая выратавала азадак хлопца з SAS, магла абагнаць просты валун. "
  
  "Пацешна, чувак. Так пацешна."
  
  Але гэта яшчэ не было скончана. Раздаѓся рэзкi звон, i тонкая, але трывалая аборка лопнула на прыступцы, якая падзяляла Бэна i Кэнэдзi.
  
  "Фууук!" Кэнэдзi закрычаѓ. Кавалак аборкi вырваѓся з такой сiлай, што мог лёгка аддзялiць яе шчыкалатку ад астатняй часткi цела.
  
  Яшчэ адна пстрычка двума прыступкамi нiжэй. Дрэйк прытанцоѓваѓ на месцы. "Дзярмо!"
  
  Яшчэ адзiн роѓ зверху азначаѓ наступнае падзенне каменя.
  
  "Гэта паѓтаральная пастка", - сказаѓ iм Бэн. "Адно i тое ж працягвае адбывацца зноѓ i зноѓ. Нам трэба дабрацца да гэтага раздзела."
  
  Дрэйк не мог сказаць, якiя прыступкi былi заблытаныя, а якiя не, таму ён даверыѓся поспеху i хуткасцi. Яны зламаючы галаву пабеглi ѓнiз прыкладна па трыццацi прыступках, iмкнучыся як мага даѓжэй заставацца ѓ паветры. Сцены лесвiцы крышылiся, калi яны перасякалi старажытны шлях, сыходзячы ѓ глыбiнi скалiстай пячоры.
  
  Гук абломкаѓ, што падалi на дно, пачаѓ станавiцца гучней.
  
  За iх палётам рушыѓ услед трэск цвёрдай аборкi.
  
  Дрэйк ступiѓ на чарговую iлжывую лесвiцу, але яго iнэрцыя перанесла яго праз кароткую пустэчу. Кэнэдзi пераскочыла цераз яго, грацыёзная, як газэль у поѓным палёце, але Бэн упаѓ у яе за спiной, зараз скочваючыся ѓ бездань.
  
  "Ногi!" Дрэйк закрычаѓ, затым упаѓ спiной у пустату, стаѓшы зямлёй. Палёгку змыла напруга з яго мозгу, калi Кэнэдзi паставiѓ яго ногi на месца. Ён адчуѓ, як Бэн стукнуѓся аб яго цела, а затым упаѓ яму на грудзi. Дрэйк накiроѓваѓ iмпульс хлопца рукамi, затым дадаткова штурхнуѓ яго на цвёрдую зямлю.
  
  Сеѓ хутка, з храбусценнем.
  
  "Працягвай iсцi!"
  
  Паветра было напоѓнена кавалкамi каменя. Адна адскочыла ад галавы Кэнэдзi, пакiнуѓшы парэз i фантан крывi. Iншы патрапiѓ Дрэйку ѓ шчыкалатку. Агонiя прымусiла яго сцiснуць зубы i паѓплывала бегчы хутчэй.
  
  Кулi прашылi сцяну над iх галовамi. Дрэйк прыгнуѓся i кiнуѓ мiмалётны погляд на ѓваход.
  
  Убачыѓ знаёмую сiлу, якая сабралася там. Германцы.
  
  Цяпер яны беглi ѓ поѓным тэмпе, за гранню неразважлiвасцi. Дрэйку спатрэбiлiся каштоѓныя секунды, каб адскочыць у тыл. Калi чарговы залп куль прабiѓ камень побач з яго галавой, ён нырнуѓ наперад, адскочыѓ ад прыступак, зрабiѓ поѓны круг, падцiснуѓшы рукi, i выпрастаѓся ѓ поѓны рост, не страцiѓшы нi грама iнэрцыi.
  
  Ах, старыя добрыя часы вярнулiся.
  
  Яшчэ кулi. Затым астатнiя абрынулiся перад iм. Жах прарабiѓ дзiрку ѓ яго сэрцы, пакуль ён не зразумеѓ, што яны проста на бягу дасягнулi дна пячоры i, непадрыхтаваныя, урэзалiся прама ѓ зямлю.
  
  Дрэйк замарудзiѓся. Дно пячоры ѓяѓляла сабой густую кашу з каменя, пылу i драѓняных абломкаѓ. Калi яны паѓсталi, Кэнэдзi i Бэн уяѓлялi сабой вiдовiшча, на якое варта было паглядзець. Яны не толькi пакрыты брудам, але зараз яшчэ i пакрытыя запечаным пылам i лiставай цвiллю.
  
  "Ах, для маёй правiльнай камеры", - сказаѓ ён нараспеѓ. "Гады шантажу стаяць перада мной".
  
  Дрэйк узяѓ святлiвую палачку i абняѓ выгiб пячоры, якая ѓцякала ад узброеных людзей. Спатрэбiлася пяць хвiлiн, каб дайсцi да знешнiх меж дрэва. Яны ѓвесь час знаходзiлiся ѓ ценi яго вялiкай нерухомасцi.
  
  Дрэйк паляпаѓ Бэна па плячы. "Лепш, чым у любой пятнiчнай тусоѓкi сеш, а, прыяцель?"
  
  Кэнэдзi зiрнуѓ на маладога хлопца новымi вачыма. "У цябе ёсць прыхiльнiцы? У тваёй групы ёсць прыхiльнiцы? Гэтая размова ѓ нас будзе вельмi хутка, браценiк. Вер у гэта".
  
  "Толькi двое-" Бэн пачаѓ заiкацца, калi яны абмiнулi частку апошняга павароту, а затым замоѓк у шоку.
  
  Яны ѓсё спынiлiся.
  
  Старажытныя сны здзiѓлення паѓсталi перад iмi, пазбавiѓшы iх дару гаворкi, практычна адключыѓшы мозг прыкладна на паѓхвiлiны.
  
  "Цяпер гэта... гэта..."
  
  "Ашаламляльна", выдыхнуѓ Дрэйк.
  
  Шэраг самых вялiкiх баркасаѓ вiкiнгаѓ, якiя яны калi-небудзь маглi сабе ѓявiць, цягнуѓся ад iх гужам, стоячы ѓпрытык, як быццам затрымаѓся пасярод архаiчнага аѓтамабiльнага корка. Iх барты былi ѓпрыгожаны срэбрам i золатам, ветразi ѓпрыгожаны шоѓкам i каштоѓнымi камянямi.
  
  "Баркасы", - тупа сказаѓ Кэнэдзi.
  
  "Караблi далёкага плавання". У Бэна ѓсё яшчэ хапала розуму паправiць яе. "Чорт вазьмi, гэтыя рэчы лiчылiся найвялiкшымi скарбамi свайго часу. Павiнна быць... што? Тут дваццаць?"
  
  "Даволi крута", - сказаѓ Дрэйк. "Але гэта Дзiда, па якую мы прыйшлi. Ёсць iдэi?"
  
  Цяпер Бэн глядзеѓ на Сусветнае Дрэва. "Госпадзе, хлопцы. Ты можаш сабе ѓявiць? Адзiн вiсеѓ на тым дрэве. Грэбаны Адзiн".
  
  "Значыць, цяпер ты верыш у Багоѓ, хм? Прыхiльнiца?" Кэнэдзi крыху дзёрзка прысунуѓся бокам да Бэна, прымусiѓшы яго пачырванець.
  
  Дрэйк узлез на вузкi выступ, якi цягнуѓся па ѓсёй даѓжынi хваставой часткi доѓгага карабля. Камень здаваѓся моцным. Ён ухапiѓся за драѓляны край i нахiлiѓся. "Гэтыя рэчы напоѓнены здабычай. Можна з упэѓненасцю сказаць, што да сённяшняга дня тут нiхто нiколi не быѓ.
  
  Ён зноѓ вывучыѓ лiнiю караблёѓ. Дэманстрацыя няѓяѓных багаццяѓ, але дзе быѓ сапраѓдны скарб? ђ канцы? Канец вясёлкi? Сцены пячоры былi ѓпрыгожаны старажытнымi малюнкамi. Ён убачыѓ выяву Одзiна, якая вiсiць на Сусветным Дрэве, i жанчыну, якая стаiць перад iм на каленях.
  
  "Пра што тут гаворыцца?" Ён паклiкаѓ Бэна да сябе. "Давай, паспяшайся. Гэтыя выкрутлiвыя ѓблюдкi не запiхваюць сасiскi сабе ѓ глоткi там, наверсе. Давайце рухацца".
  
  Ён указаѓ на грубы завiток тэксту пад фiгурай умольнай жанчыны. Бэн пакруцiѓ галавой. "Але тэхналогiя знойдзе спосаб. "Ён пстрыкнуѓ сваiм надзейным I-phone, якi, на шчасце, аказаѓся без сiгналу тут, унiзе.
  
  Дрэйк скарыстаѓся момантам, каб уключыць Кэнэдзi. "Мая адзiная iдэя - iсцi за гэтымi баркасамi", - сказаѓ ён. "Цябе гэта задавальняе?"
  
  "Як сказала заѓзятарка футбольнай каманды - я ѓ гульнi, хлопцы. Паказвай шлях".
  
  Ён прасоѓваѓся наперад, разумеючы, што калi гэты супертунэль зойдзе ѓ тупiк, яны апынуцца ѓ пастцы. Немцы б моцна трымалiся за хвост, а не спачывалi на лаѓрах. Дрэйк падзялiѓ гэтую думку на часткi, засяродзiѓшыся на выступе, якi быѓ высечаны ѓ скале. Час ад часу яны натыкалiся на чарговую святлiвую палачку. Дрэйк замаскiраваѓ iх або перамясцiѓ, каб стварыць больш цёмную абстаноѓку, рыхтуючыся да маючай адбыцца барацьбе. Ён увесь час шукаѓ сярод доѓгiх караблёѓ i, нарэшце, разгледзеѓ вузкую сцяжынку, якая выгiнаецца памiж iмi.
  
  План Б.
  
  Мiма прайшлi два, чатыры, а потым дзесяць доѓгiх караблёѓ. Ногi Дрэйка пачалi хварэць ад намаганняѓ, з якiмi ён пераадольваѓ вузкую сцяжынку.
  
  Слабы шум падаючага валуна, а затым больш гучны крык рэхам разнёсся па гiганцкай пячоры, сэнс якога быѓ вiдавочны. Без адзiнага гуку яны яшчэ больш старанна нахiлiлiся да сваёй задачы.
  
  Дрэйк, нарэшце, падышоѓ да канца шэрагу. Ён налiчыѓ дваццаць тры караблi, кожны некрануты i нагружаны здабычай. Калi яны наблiзiлiся да задняй часткi тунэля, пачала згушчацца цемра.
  
  "Думаю, яны нiколi не заходзiлi так далёка", - заѓважыѓ Кэнэдзi.
  
  Дрэйк пакорпаѓся ѓ пошуках вялiкага лiхтара. "Рызыкоѓна", - сказаѓ ён. "Але нам трэба ведаць".
  
  Ён уключыѓ яго i паводзiѓ промнем з боку ѓ бок. Праход рэзка звужаѓся, пакуль не ператварыѓся ѓ простую арку наперадзе.
  
  А за аркай знаходзiлася адзiная лесвiца.
  
  Бэн раптам здушыѓ крык, затым тэатральным шэптам вымавiѓ: "Яны на выступе!"
  
  Гэта было яно. Дрэйк прыняѓ меры. "Мы падзялiлiся", - сказаѓ ён. "Я пайду да лесвiцы. Вы двое спускайцеся туды, да караблёѓ, i вяртайцеся тым шляхам, якiм мы прыйшлi.
  
  Кэнэдзi пачаѓ пратэставаць, але Дрэйк пакруцiѓ галавой. "Не. Зрабi гэта. Бэну патрэбна абарона, мне не. I нам патрэбная Дзiда".
  
  "I калi мы дасягнем канца караблёѓ?"
  
  "Да таго часу я вярнуся".
  
  Дрэйк адскочыѓ, не сказаѓшы больш нi слова, саскочыѓшы з выступу i накiроѓваючыся да глухой лесвiцы. Ён азiрнуѓся адзiн раз i ѓбачыѓ ценi, якiя наблiжаюцца па ѓступе. Бэн iшоѓ за Кэнэдзi ѓнiз па абсыпаным друзам схiле да падставы апошняга карабля вiкiнгаѓ. Дрэйк узнёс малiтву надзеi i з усiх ног узляцеѓ па лесвiцы, пераскокваючы праз дзве прыступкi за раз.
  
  Давай. Ён караскаѓся, пакуль у яго не захварэлi iкры i не загарэлiся лёгкiя. Але потым ён выйшаѓ на шырокую пляцоѓку. За iмi працякала шырокая плынь з шалёнай плынню, а яшчэ далей узвышаѓся алтар з груба абчасанага каменя, амаль як архаiчнае барбекю.
  
  Але ѓвагу Дрэйка прыцягнуѓ масiѓны сiмвал, выгравiраваны на сцяне за алтаром. Тры трыкутнiка, якiя накладаюцца адзiн на iншы. Нейкi мiнерал усярэдзiне разьбярства злавiѓ штучнае святло i заблiшчаѓ, як блiскаѓкi на чорнай сукенцы.
  
  Нельга губляць час. Ён перайшоѓ уброд ручай, хапаючы ротам паветра, калi ледзяная вада паднялася да сцёгнаѓ. Калi ён наблiзiѓся да алтара, ён убачыѓ прадмет, якi ляжыць на яго паверхнi. Кароткi, завостраны артэфакт, не дзiѓны i не ѓражлiвы. Насамрэч мiрскiя...
  
  ... дзiда Одзiна.
  
  Прадмет, якi працяѓ бок Бога.
  
  Хваля ѓзбуджэння i благiх прадчуванняѓ прайшла праз яго. Гэта была падзея, якая зрабiла ѓсё гэта рэальнай. Да гэтага часу гэта была куча здагадак, проста разумных здагадак. Але за межамi гэтага моманту гэта было страшна рэальна.
  
  Жахлiва рэальныя. Яны стаялi перад пачаткам зваротнага адлiку да канца свету.
  
  
  АДЗIНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  ЯМА СУСВЕТНАГА ДРЭВА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Дрэйк не цырымонiѓся. Ён схапiѓ Дзiду i накiраваѓся назад тым жа шляхам, якiм прыйшоѓ. Праз ледзяны паток, унiз па абсыпаюцца лесвiцы. Ён выключыѓ лiхтарык на паѓдарогi i замарудзiѓся, калi яго ахутала апраметная цемра.
  
  Слабыя промнi святла асвятлiлi ѓваход унiзе.
  
  Ён працягваѓ iсцi. Гэта яшчэ не было скончана. Ён даѓно засвоiѓ, што часцей за ѓсё чалавек, якi занадта доѓга думаѓ у баi, так i не дабраѓся да дома.
  
  Ён спынiѓся як укапаны на апошняй прыступцы, затым пракраѓся ѓ глыбейшую цемру праходу. Немцы былi ѓжо блiзка, амаль у канцы ѓступа, але iх лiхтарыкi на такой адлегласцi вылучылi б яго толькi як яшчэ адзiн цень. Ён пераскочыѓ праз праход, прыцiснуѓся да сцяны i накiраваѓся да схiлу, якi вёѓ да падставы караблёѓ вiкiнгаѓ.
  
  Мужчынскi голас раѓнуѓ: "Паглядзi на гэта! Глядзi ѓ абодва, Стывi ђандэр!" Голас здзiвiѓ яго, у iм чуѓся глыбокi акцэнт амерыканскага Поѓдня.
  
  Чорт вазьмi. Арлiнавокi вырадак убачыѓ яго - цi, прынамсi, цень, якi рухаѓся - тое, што ён не лiчыѓ магчымым у гэтай цемры. Ён пабег хутчэй. Раздаѓся стрэл, якi ѓдарыѓ у камень побач з тым месцам, дзе ён толькi што быѓ.
  
  Цёмная постаць схiлiлася над выступам - верагодна, амерыканец. "Там, унiзе, ёсць сцяжынка сярод караблёѓ. Паварушце сваiмi членамi, пакуль я не засунуѓ iх у вашыя лянiвыя глоткi ".
  
  Чорт. Янкi ѓбачылi схаваны шлях.
  
  Суровы, пагардлiвы, напышлiвы. Адзiн з немцаѓ сказаѓ: "Пайшоѓ ты, Майла", а затым завiшчаѓ, калi яго груба павалаклi ѓнiз па схiле.
  
  Дрэйк падзякаваѓ сваёй шчаслiвай зорцы. Праз секунду ён быѓ на мужчыне, раздрабнiѓшы яго галасавыя звязкi i згарнуѓшы шыю са чутным храбусценнем, перш чым хто-небудзь яшчэ змог рушыць услед за iм.
  
  Дрэйк падняѓ пiсталет немца - Heckler and Koch MG4 - i зрабiѓ некалькi стрэлаѓ. Галава аднаго чалавека ѓзарвалася.
  
  Ах, так, падумаѓ ён. Усё яшчэ лепш страляе з пiсталета, чым з фотаапарата.
  
  "Канадцы!" рушыла ѓслед адначасовая серыя шыпенняѓ.
  
  Дрэйк усмiхнуѓся лютаму шэпту. Няхай яны так думаюць.
  
  Больш не забаѓляючыся, ён пабег па сцяжынцы так хутка, як толькi адважыѓся. Бэн i Кэнэдзi былi наперадзе i мелi патрэбу ѓ яго абароне. Ён пакляѓся выцягнуць iх адсюль жывымi, i ён не падвядзе iх.
  
  За яго спiной немцы асцярожна спускалiся па схiле. Ён зрабiѓ некалькi стрэлаѓ, каб заняць iх, i пачаѓ лiчыць караблi.
  
  Чатыры, шэсць, адзiнаццаць.
  
  Сцежка станавiлася ненадзейнай, але, нарэшце, выраѓнялася. У нейкi момант яна вытанчылася так моцна, што любы чалавек старэйшы за пятнаццаць стоуноѓ, верагодна, зламаѓ бы рабро, працiскаючыся памiж бярвеннямi, але яна зноѓ пашырылася, калi ён палiчыѓ шаснаццаты карабель.
  
  Сасуды ѓзвышалiся над iм, старажытныя, палохалыя, пахкiя старой карой i цвiллю. Мiмалётны рух прыцягнуѓ яго ѓвагу, i ён паглядзеѓ налева, каб убачыць постаць, якая магла быць толькi гэтым пачаткоѓцам Майла, якi бег назад па вузкiм выступе, па якiм большасць людзей ледзь маглi прайсцi. У Дрэйка нават не было часу стрэлiць - настолькi хутка рухаѓся амерыканец.
  
  Чорт вазьмi! Чаму ён мусiѓ быць такiм добрым? Адзiны чалавек, якога Дрэйк ведаѓ - акрамя яго самога, - хто мог здзейснiць такi подзвiг, была Алiсiя Майлз.
  
  Я апынуѓся ѓ цэнтры надыходзячага гладыятарскага спаборнiцтва тут...
  
  Ён скокнуѓ наперад, цяпер ужо мiма караблёѓ, выкарыстоѓваючы свой iмпульс, каб пераскокваць са прыступкi на прыступку, амаль свабодна перабягаючы ад выпадковых насыпаѓ да глыбокiх расколiн i скачучы пад вуглом ад пясчаных сцен. Нават выкарыстоѓваючы гнуткiя бярвёны караблёѓ, каб набiраць абароты памiж скачкамi.
  
  "Пачакай!"
  
  Бесцялесны голас данёсся аднекуль спераду. Ён зрабiѓ паѓзу, убачыѓшы расплывiстую постаць Кэнэдзi, з палёгкай пачуѓшы гэтую амерыканскую гаворку. "Iдзi за мной", - крыкнуѓ ён, ведаючы, што не можа дазволiць Майла апярэдзiць яго да канца праходу. Iх можна было прыцiскаць гадзiнамi.
  
  Ён прарваѓся мiма апошняга карабля зламаючы галаву, Бэн i Кэнэдзi адсталi ад яго, якраз у той момант, калi Майла саскочыѓ з уступа i зрэзаѓ пярэднюю частку таго ж самага карабля. Дрэйк абхапiѓ яго за стан, пераканаѓшыся, што ён цяжка прызямлiѓся на грудзiну.
  
  Ён патрацiѓ секунду, шпурляючы пiсталет у Кэнэдзi.
  
  Пакуль пiсталет усё яшчэ быѓ у палёце, Майла стукнуѓ нажнiцамi i вызвалiѓся, перавярнуѓся на рукi i рэзка апынуѓся тварам да яго.
  
  Ён прагыркаѓ: "Мэт Дрэйк, адзiны. З нецярпеннем чакаѓ гэтага, прыяцель".
  
  Ён наносiѓ удары локцямi i кулакамi. Дрэйк атрымаѓ некалькi ѓдараѓ па руках, моршчачыся, калi адыходзiѓ. Гэты хлопец ведаѓ яго, але хто, чорт вазьмi, быѓ ён? Стары безаблiчны вораг? Цень-прывiд з цёмнага мiнулага SAS? Мiла быѓ блiзка i шчаслiвы застацца там. Бакавым зрокам Дрэйк заѓважыѓ нож на поясе амерыканца, проста чакаючы, калi яго адцягнуць.
  
  Ён атрымаѓ жорсткi ѓдар нагой па ѓласным уздыме.
  
  Ззаду сябе ён мог чуць першыя нязграбныя рухi надыходзячых нямецкiх войскаѓ. Яны былi ѓсяго ѓ некалькiх караблях таму.
  
  Бэн i Кэнэдзi назiралi ѓ здзiѓленнi. Кэнэдзi падняѓ аѓтамат.
  
  Дрэйк зрабiѓ iлжывы выпад у адзiн бок, затым павярнуѓ у iншы, сыходзячы ад жорсткага ѓдару Майла па назе. Кэнэдзi стрэлiла, падняѓшы бруд у дзюйме ад нагi Майла.
  
  Дрэйк ухмыльнуѓся i адышоѓ, зрабiѓшы выгляд, што гладзiць сабаку. "Застанься", - сказаѓ ён насмешлiва. "Вось добры хлопчык".
  
  Кэнэдзi зрабiѓ яшчэ адзiн папераджальны стрэл. Дрэйк разгарнуѓся i прабег мiма iх, схапiѓ Бэна за руку i пацягнуѓ, калi малады чалавек аѓтаматычна павярнуѓся да руйнуецца лесвiцы.
  
  "Не!" - крыкнуѓ Дрэйк. "Яны прыбяруць нас аднаго за iншым".
  
  Бэн выглядаѓ ашаломленым. "Дзе ж яшчэ?"
  
  Дрэйк абяззбройна пацiснуѓ плячыма. "А ты як думаѓ?"
  
  Ён накiраваѓся проста да Сусветнага Дрэва.
  
  
  ДВАНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  СУСВЕТНАЕ ДРЭВА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  I яны паднялiся. Дрэйк зрабiѓ стаѓку на тое, што Сусветнае Дрэва было настолькi старым i моцным, што яго галiны павiнны былi быць шматлiкiмi i моцнымi. Як толькi вы прынялi, што вы ѓзбiраецеся на дрэва, якое было лiтаральна перавернута, фiзiка цi наѓрад мела якое-небудзь значэнне наогул.
  
  "Прама як зноѓ стаць хлопчыкам", - падахвочваѓ Бэна Дрэйк, падганяючы яго хутчэй, не выклiкаючы панiкi. "Для цябе не павiнна быць праблемай, Блэйкi. Ты ѓ парадку, Кэнэдзi?"
  
  Жыхарка Нью-Ёрка ѓзбiралася апошняй, трымаючы пiсталет накiраваным нiжэй за яе. На шчасце, шырокая сiметрыя галiн i лiсця Сусветнага Дрэва хавала iх прагрэс.
  
  "У свой час я ѓзбiралася на некалькi сцеблаѓ", - бесклапотна сказала яна.
  
  Бэн засмяяѓся. Добры знак. Дрэйк моѓчкi падзякаваѓ Кэнэдзi, пачынаючы адчуваць сябе яшчэ лепш ад таго, што яна была побач.
  
  Чорт вазьмi, падумаѓ ён. Ён ледзь было не дадаѓ: на гэтай мiсii. Вернемся да старой гаворкi менш чым праз тыдзень.
  
  Дрэйк караскаѓся з галiнкi на галiнку, усё вышэй i вышэй, седзячы або стоячы верхам на адной галiнцы i адначасова дацягваючыся да наступнай. Прагрэс быѓ хуткiм, што азначала, што iх сiлы ѓ верхняй частцы цела хапiла даѓжэй, чым чакалася. Тым не менш, прыкладна на паѓдарогi Дрэйк заѓважыѓ, што Бэн слабее.
  
  "Твiнi стамляецца?" - спытаѓ ён i ѓбачыѓ неадкладнае падваенне намаганняѓ. Час ад часу Кэнэдзi выпускаѓ кулю скрозь галiны. Двойчы iм удавалася разгледзець каменныя ѓсходы, якiя падымалiся побач з iмi, але яны не бачылi нiякiх прыкмет праследавацеляѓ.
  
  Галасы рэхам даносяцца да iх. "Ангелец - Мэт Дрэйк". Былы салдат SAS аднойчы пачуѓ голас, скажоны моцным нямецкiм акцэнтам, якi, як падказала яму шостае пачуццё, павiнен быѓ належаць чалавеку ѓ белым. Чалавек, якога ён бачыѓ ужо двойчы, прымае скрадзеныя артэфакты.
  
  У iншы раз ён пачуѓ: "SRT адсяецца". Працяглы голас належаѓ Майла, агаляючы яго мiнулае, раскрываючы падраздзяленне, якое яны трымалi ѓ сакрэце нават ѓнутры SAS. Хто, у iмя ѓсяго святога, быѓ гэты хлопец?
  
  Стрэлы раскалолi цяжкiя сукi. Дрэйк зрабiѓ паѓзу, каб паправiць заплечнiк з перамяшчаюцца скарбамi ѓнутры, затым заѓважыѓ шырокую галiнку, да якой ён iмкнуѓся. Той, якi даходзiѓ амаль да таго месца на ѓсходах, дзе яны адпачывалi раней.
  
  "Вунь там", - ён паказаѓ на Бэна. "Асядлайце галiнку i рухайцеся ... хутка!"
  
  Яны былi б аголены прыкладна на дзве хвiлiны. За вылiкам раптоѓнасцi i часу рэакцыi, якiя ѓсё яшчэ пакiдалi больш за хвiлiну крайняй небяспекi.
  
  Бэн першым пакiнуѓ сховiшча, Дрэйк i Кэнэдзi секундай пазней, усё скакалi на руках i кукiшках па галiнцы да лесвiцы. Калi iх заѓважылi, Кэнэдзi выйграѓ для iх каштоѓныя секунды, выпусцiѓшы чаргу са свiнцу, прабiѓшы дзюры прынамсi ѓ адным няѓдачлiвым раскрадальнiку магiльняѓ.
  
  I зараз яны ѓбачылi, што Майла сапраѓды паслаѓ каманду бегчы ѓверх па лесвiцы. Пяцёра мужчын. I каманда была хуткай. Яны дабяруцца да канца галiнкi раней, чым Бэн!
  
  Чорт! У iх не было нiводнага шанцу.
  
  Бэн таксама ѓбачыѓ гэта i завагаѓся. Дрэйк пракрычаѓ яму ѓ вуха: "Нiколi не здавайся! Нiколi!"
  
  Кэнэдзi зноѓ нацiснуѓ на спускавы кручок. Двое мужчын упалi: адзiн адляцеѓ у яму, другi схапiѓся за бок i закрычаѓ. Яна сцiснула яго яшчэ раз, а затым Дрэйк пачуѓ, як скончыѓся краму.
  
  Двое немцаѓ засталiся, але цяпер стаялi тварам да iх, трымаючы зброю напагатове. Дрэйк зрабiѓ суровы твар. Яны прайгралi гонку.
  
  "Прыстрэлiце iх!" Голас Мiла адгукнуѓся рэхам. "Мы пашукаем ва ѓрыѓках тут, унiзе".
  
  "Nein!"Зноѓ загучаѓ моцны нямецкi акцэнт. "Der Spear! Der Spear!"
  
  Ствалы пiсталетаѓ не завагалiся. Адзiн з немцаѓ кпiѓ: "Паѓзiце, маленькiя галубкi. Iдзi сюды."
  
  Бэн рухаѓся павольна. Дрэйк мог бачыць, як трасуцца яго плечы. "Даверся мне", - прашаптаѓ ён на вуха свайму сябру i напружыѓ кожны мускул. Ён скакаѓ, як толькi Бэн дасягаѓ канца галiнкi, яго адзiнай гульнёй было атакаваць i выкарыстоѓваць свой набор навыкаѓ.
  
  "У мяне ѓсё яшчэ ёсць нож", - прамармытаѓ Кэнэдзi.
  
  Дрэйк кiѓнуѓ.
  
  Бэн дабраѓся да канца галiнкi. Немцы спакойна чакалi.
  
  Дрэйк пачаѓ падымацца.
  
  Потым, як у тумане, немцы адляцелi ѓбок, нiбы ѓ iх трапiла тарпеда. Iх целы, разарваныя i скрываѓленыя, адштурхнулiся ад сцяны i, мокрыя, пакацiлiся ѓнiз, у яму, як фурманка.
  
  За некалькi метраѓ над галiной, дзе лесвiца выгiналася, стаяла вялiзная група мужчын з цяжкай зброяй. Адзiн з iх трымаѓ у руках усё яшчэ дымлiвую штурмавую вiнтоѓку АК-5.
  
  "Швед", - Дрэйк даведаѓся зброю, якое звычайна выкарыстоѓвалася шведскiмi вайскоѓцамi.
  
  Гучней, ён сказаѓ: "Па-чартоѓску своечасова".
  
  
  Трынаццаць
  
  
  
  ВАЕННАЯ БАЗА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Пакой, у якiм яны апынулiся - спартанскi пакой дванаццаць на дванаццаць, са сталом i акном у абледзянелай аправе, - перанесла Дрэйка на некалькi гадоѓ таму.
  
  "Паслабся", - ён пастукаѓ па збялелых костках пальцаѓ Бэна. "Гэтае месца - стандартны ваенны бункер. Я бачыѓ гатэльныя нумары i горай, прыяцель, павер мне."
  
  "Я бываѓ у кватэрах i горай ." Кэнэдзi здавалася нязмушанай, трэнiроѓка палiцыянта на працы.
  
  "Косцi iншага хлопца?" Дрэйк падняѓ брыво.
  
  "Вядома. Чаму?"
  
  "О, нiчога". Дрэйк палiчыѓ да дзесяцi на пальцах, затым паглядзеѓ унiз, як быццам збiраючыся пачаць дзейнiчаць пальцамi ног.
  
  Бэн выцiснуѓ з сябе слабую ѓсмешку.
  
  "Паслухай, Бэн, я прызнаю, што спачатку гэта было няпроста, але ты бачыѓ, як той шведскi хлопец рабiѓ званкi. У нас усё добра. У любым выпадку, нам трэба крыху пагутарыць. Мы выматаныя".
  
  Дзверы адчынiлiся, i iхнi гаспадар, добра складзены швед са светлымi валасамi i цвёрдым, як цвiк, позiркам, якi прымусiѓ бы пабялець нават Шрэка, праклыпаѓ па бетоннай падлозе. Калi iх схапiлi, i Дрэйк старанна растлумачыѓ, хто яны такiя i што робяць, гэты чалавек прадставiѓся як Торстэн Даль, а затым адышоѓ да далёкага боку свайго верталёта, каб зрабiць некалькi званкоѓ.
  
  "Мэт Дрэйк", - сказаѓ ён. "Кэнэдзi Мур. I Бэна Блэйка. Шведскi ѓрад не мае да вас прэтэнзiй..."
  
  Дрэйка ѓстрывожыѓ акцэнт, якi зусiм не быѓ шведскiм. "Ты ходзiш у адну з гэтых школ з блiскучымi азадкамi, Даѓ? Iтан цi нешта падобнае?"
  
  "Блiскучая заднiца?"
  
  "Школы, якiя прасоѓваюць сваiх афiцэраѓ за кошт радаводу, грошай i выхавання. Адначасова кажучы пайшоѓ ты да навыкаѓ, спрыту i энтузiязму".
  
  "Мяркую, што так". Тон Даля быѓ роѓным.
  
  "Выдатна. Што ж... калi гэта ѓсё..."
  
  Далеч падняѓ руку, у той час як Бэн кiнуѓ на Дрэйка пакрыѓджаны погляд. "Перастань быць казлом адпушчэння, Мэт. Тое, што ты грубы ёркшырскi селянiн, не азначае, што ѓсе астатнiя - каралеѓскiя нашчадкi, цi не так?"
  
  Дрэйк у шоку ѓтаропiѓся на свайго жыхара. Кэнэдзi зрабiѓ рух "кiнь гэта". Тады яму прыйшло ѓ галаву, што Бэн знайшоѓ у гэтай мiсii нешта такое, што па-сапраѓднаму ѓчапiла яго, i ён захацеѓ большага.
  
  Даль сказаѓ: "Я быѓ бы ѓдзячны за абмен ведамi, сябры. Я сапраѓды хацеѓ бы."
  
  Дрэйк быѓ цалкам за тое, каб падзялiцца, але, як гаворыцца, веданне - сiла, i ён спрабаваѓ прыдумаць спосаб заручыцца падтрымкай шведскага ѓрада тут.
  
  Бэн ужо рыхтаваѓся да свайго аповяду аб Дзевяцi частках Одзiна i Грабнiцы Багоѓ, калi Дрэйк перапынiѓ яго.
  
  "Глядзi", - сказаѓ ён. "Я i гэты хлопец, а зараз, магчыма, гронка, - васьмiцалевыя загалоѓкi ѓ нейкiм спiсе забойстваѓ ..."
  
  "Я не гронк, ты, ангельскi мудак". Кэнэдзi напалову паднялася на ногi.
  
  "Уражаны, што ты ведаеш гэтае слова". Дрэйк апусцiѓ вочы. "Прабач. Гэта жаргон. Гэта нiколi не пакiдае цябе". Ён успомнiѓ развiтальныя словы Элiсан: ты заѓсёды будзеш SAS.
  
  Ён вывучаѓ свае рукi, усё яшчэ пакрытыя шнарамi ад бойкi з Мiла i ѓзыходжання на Сусветнае Дрэва, i думаѓ аб сваiх хуткiх i дакладных рэакцыях за апошнiя некалькi дзён.
  
  Як яна мела рацыю.
  
  "Што такое гронка?" - здзiвiѓся Бэн.
  
  Далеч сеѓ на цвёрдае металiчнае крэсла i затупаѓ сваiмi цяжкiмi чаравiкамi па стале. "Жанчына, якая ... мм ... 'атрымлiвае асалоду ад грамадствам ваеннаслужачых". - дыпламатычна адказаѓ ён.
  
  "Маё ѓласнае апiсанне было б крыху грубей", Дрэйк зiрнуѓ на Бэна, затым сказаѓ: "Спiс забойстваѓ. Немцы хочуць нашай смерцi за не ѓчыненыя злачынствы. Чым ты можаш дапамагчы, Далеч?"
  
  Швед некаторы час не адказваѓ, проста глядзеѓ у ледзяное акно на заснежаны пейзаж i далей, на абсыпаюцца скалы, якiя самотна ѓзвышалiся на фоне бушуючага акiяна.
  
  Кенэдзi сказаѓ: "Даѓ, я палiцэйскi. Я не ведаѓ гэтых дваiх яшчэ пару дзён таму, але ѓ iх добрыя сэрцы. Даверся iм."
  
  Далеч кiѓнуѓ. "Твая рэпутацыя апярэджвае цябе, Дрэйк. Добрае i дрэннае ѓ гэтым. Мы дапаможам табе, але спачатку-" ён кiѓнуѓ на Бэна. "Працягвай".
  
  Бэн працягваѓ, быццам яго нiколi не перапынялi. Дрэйк крадком зiрнуѓ на Кэнэдзi i ѓбачыѓ яе ѓсмешку. Ён адвёѓ погляд, узрушаны па двух прычынах. Па-першае, спасылкай Даля на яго рэпутацыю, а па-другое, шчырай ухвалой Кэнэдзi.
  
  Бэн скончыѓ. Далеч сказаѓ: "Немцы - гэта новая арганiзацыя ва ѓсiм гэтым, якая не прыцягвала нашай увагi да таго выпадку ѓ Йорку".
  
  "Новыя?" Дрэйк сказаѓ. "Яны добрыя. I вельмi добра арганiзаваны; кантралююцца страхам i жалезнай дысцыплiнай. I ѓ iх ёсць галоѓны козыр у асобе хлопца па iменi Мiла - амерыканскiя сiлы спецыяльнага прызначэння, вiдаць. Праверце назву."
  
  "Мы зробiм. Добрая навiна ѓ тым, што ѓ нас сапраѓды ёсць iнфармацыя пра канадцаѓ".
  
  "Дазiраешся?"
  
  "Так, але прадузяты, неспрактыкаваны i самотны", Далеч кiнуѓ крадком погляд у бок Кэнэдзi. "Адносiны шведскага ѓрада з вашым новым рэжымам Абамы - гэта не тое, што я б назваѓ першакласнымi. "
  
  "Прабачце за гэта", Кэнэдзi адлюстраваѓ усмешку, затым дэманстратыѓна агледзеѓся. "Слухай, чувак, калi мы збiраемся прабыць тут нейкi час, як думаеш, мы маглi б перакусiць?"
  
  "Ужо рыхтуецца нашым су-шэфам", Даль адлюстравала фальшывую ѓсмешку ѓ адказ. "А калi сур'ёзна, то хутка будуць бургеры i чыпсы".
  
  У Дрэйка пацяклi слiнкi. Ён не мог успомнiць, калi еѓ у апошнi раз.
  
  "Я раскажу табе, што змагу. Канадцы пачалi жыццё як таемны культ, прысвечаны вiкiнгу - Эрыку Рудому. Не смейцеся, гэтыя рэчы сапраѓды iснуюць. Гэтыя людзi з дапамогай косплея разыгрываюць падзеi, бiтвы i нават марскiя падарожжы на рэгулярнай аснове".
  
  "Нiякай рэальнай шкоды ѓ гэтым няма", - Бэн гучаѓ крыху абаронча. Дрэйк збярог гэты выдатны самародак на потым.
  
  "Зусiм не, мiстэр Блэйк. Касплей распаѓсюджаны, iм карыстаюцца многiя людзi на канвенцыях па ѓсiм свеце, i з гадамi ён становiцца ѓсё больш распаѓсюджаным. Але сапраѓдная шкода пачынаецца, калi бiзнэсмэн-мiльярдэр становiцца сучасным лiдэрам гэтага культу, а затым выкiдвае мiльёны долараѓ на рынг".
  
  "Такой бесклапотнай весялосцю становiцца -"
  
  "Апантанасць". Далеч скончыѓ, калi адчынiлiся дзверы. Дрэйк застагнаѓ, калi перад iм паставiлi стандартную страву з бургера i чыпсаѓ. Пах цыбулi быѓ чароѓны для яго галоднага страѓнiка.
  
  Далеч працягнуѓ, пакуль яны закусвалi: "Канадскi бiзнэсмэн па iмi Колбi Тэйлар прысвяцiѓ сваё жыццё вядомаму вiкiнгу, Эрыку Рудому, якi, як вы, упэѓнены, ведаеце, высадзiѓся ѓ Канадзе неѓзабаве пасля адкрыцця Грэнландыi. З гэтага даследавання нарадзiлася манiякальнае захапленне скандынаѓскай мiфалогiяй. Даследаваннi, раскопкi, адкрыццi. Бясконцыя пошукi. Гэты чалавек набыѓ уласную бiблiятэку i спрабаваѓ скупiць усе iснуючыя скандынаѓскiя тэксты."
  
  "Чакнутая праца", - сказаѓ Кэнэдзi.
  
  "Згодны. Але "дурнаваты", якi фiнансуе свае ѓласныя "сiлы бяспекi" - чытайце гэта як войска. I ён застаецца дастаткова замкнёным, каб заставацца па-за полем зроку большасцi людзей. Яго iмя ѓсплывала зноѓ i зноѓ на працягу многiх гадоѓ у сувязi з Дзевяццю фрагментамi Одзiна, таму, натуральна, шведская разведка заѓсёды адзначала яго як 'персону, якая прадстаѓляе цiкавасць".
  
  "Ён скраѓ Конь", - сказаѓ Дрэйк. "Ты ведаеш гэта, цi не так?"
  
  Шырока расплюшчаныя вочы Даля сведчылi аб тым, што ён гэтага не рабiѓ. "Цяпер ведаем".
  
  "Ты не можаш дабiцца, каб яго арыштавалi?" Спытаѓ Кэнэдзi. "Па падазрэннi ѓ крадзяжы або нешта ѓ гэтым родзе?"
  
  "Уявi яго адным з тваiх... гангстэраѓ. Вашы лiдэры мафii цi Трыяды. Ён недатыкальны - чалавек на вяршынi - на дадзены момант".
  
  Дрэйку спадабалася якое разумеецца пачуццё. Ён распавёѓ Далю аб удзеле Алiсii Майлз i распавёѓ Далю столькi перадгiсторыi, колькi яму было дазволена раскрыць.
  
  "Такiм чынам", - сказаѓ ён, калi скончыѓ. "Мы карысныя цi як?"
  
  "Нядрэнна", - прызнаѓ Далеч, калi дзверы зноѓ адчынiлiся, i ѓвайшоѓ пажылы мужчына з дзiѓна густой грывай доѓгiх валасоѓ i пышнай барадой. Дрэйку ён здаваѓся сучасным, якi старэе вiкiнгам.
  
  Далеч кiѓнуѓ. "Ах, я чакаѓ вас, прафесар. Дазвольце прадставiць прафесара Роланда Парневiка, " усмiхнуѓся ён. "Наш эксперт па скандынаѓскай мiфалогii".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ, затым убачыѓ, што Бэн ацэньвае новага чалавека так, як калi б ён быѓ любоѓным супернiкам. Цяпер ён разумеѓ, чаму Бэн употай любiѓ гэтую мiсiю. Ён паляпаѓ свайго юнага сябра па плячы.
  
  "Ну, наш сямейны хлопец тут, можа, i не прафесар, але ён сапраѓды ведае толк у Iнтэрнэце - свайго роду сучасная медыцына ѓ параѓнаннi са старымi сродкамi, а?"
  
  "Або лепшае з абодвух сьветаѓ", - Кэнэдзi паказала вiдэльцам на абодва бакi, пра якiя iшла гаворка.
  
  Цынiчны бок Дрэйка разлiчыѓ, што Кэнэдзi Мур можа накiраваць гэтую мiсiю такiм чынам, каб выратаваць сваю кар'еру. Дзiѓна, але больш мяккаму боку падабалася назiраць, як прыѓздымаюцца куткi яе рота, калi яна ѓсмiхаецца.
  
  Хлопец, спатыкаючыся, увайшоѓ у пакой, сцiскаючы ахапак скруткаѓ i балансуючы некалькiмi сшыткамi на вяршынi кучы. Ён агледзеѓся, утаропiѓся на Даля, як быццам не мог успомнiць iмя салдата, затым вывалiѓ сваю ношу на стол.
  
  "Гэта там", - сказаѓ ён, тыцкаѓ пальцам у адзiн са скруткаѓ. "Той самы. Легенда рэальная... як я i казаѓ табе некалькi месяцаѓ таму."
  
  Далеч з размаху выцягнуѓ паказаны скрутак. "Вы былi з намi тыдзень, прафесар. Усяго тыдзень."
  
  "Ты ... ты ѓпэѓнены?"
  
  "О, я ѓпэѓнены". Тон Даля перадаваѓ неверагодную колькасць цярпення.
  
  У дзверы ѓвайшоѓ яшчэ адзiн салдат. "Сэр. Мабiльны гэтага, " ён кiѓнуѓ у бок Бэна, " тэлефанаваѓ бесперапынна. Hela tiden...ммм... без прыпынку." Затым рушыла ѓслед ухмылка. "Гэта яго мацi".
  
  Бэн ускочыѓ праз секунду i нацiснуѓ кнопку хуткага набору. Дрэйк з пяшчотай усмiхнуѓся, а Кэнэдзi выглядаѓ гарэзным. "Божа, я магу прыдумаць так шмат спосабаѓ разбэсцiць гэтага хлопчыка".
  
  Далеч пачаѓ чытаць са скрутка:
  
  "Я чуѓ, што ён загiнуѓ у Рагнарэцы, паглынуты сваiм лёсам цалкам. Чалавекам-ваѓком-Фенрырам - аднойчы звернутым месяцам.
  
  А пазней Тор i Локi ляжалi халодныя побач з iм. Вялiкiя багi сярод незлiчоных Багоѓ, нашы скалы супраць плынi.
  
  Дзевяць аскепкаѓ развеяныя па ветры ѓздоѓж шляхоѓ Адзiнай праѓдзiвай Вольвы. Не прынось гэтыя часткi на Рагнарэк або рызыкуй канцом святла.
  
  Вечна вы будзеце баяцца гэтага, слухайце мяне, сыны чалавечыя, бо апаганiць магiльню Багоѓ - значыць пачаць Дзень адплаты".
  
  Далеч пацiснуѓ плячыма. "I гэтак далей. I гэтак далей. I гэтак далей. Я ѓжо зразумеѓ сутнасць гэтага ад мамiнага сынка там, прафесара. Здаецца, Павуцiна сапраѓды магутнейшая скрутка. I хутчэй."
  
  "У цябе ёсць? Ну, як я ѓжо сказаѓ... Месяцы, Торстэн, месяцы. I мяне iгнаравалi гадамi. Нават iнстытуцыяналiзаваны. Грабнiца заѓсёды iснавала, вы ведаеце, яна не проста матэрыялiзавалася ѓ мiнулым месяцы. Агнета дала мне гэты скрутак трыццаць гадоѓ таму, i дзе мы зараз? Хм? Мы дзе-небудзь?"
  
  Далеч з усiх сiл стараѓся захоѓваць спакой. Умяшаѓся Дрэйк. "Вы кажаце пра Рагнарэка, прафесар Парневiк. Месца, якога не iснуе."
  
  "Больш не, сэр. Але калiсьцi - так. Калiсьцi гэта вызначана iснавала. У адваротным выпадку - дзе памерлi Адзiн, Тор i ѓсе астатнiя Багi?"
  
  "Ты верыш, што яны iснавалi тады?"
  
  "Вядома!"Хлопец практычна крычаѓ.
  
  Голас Даля стаѓ цiшэй. "На дадзены момант, - сказаѓ ён, - мы прыпыняем нявер'е".
  
  Бэн вярнуѓся за стол, прыбiраючы свой мабiльны ѓ кiшэню. "Значыць, ты ведаеш аб Валькiрыях?" загадкава спытаѓ ён, хiтра зiрнуѓшы на Дрэйка i Кэнэдзi. "Ты ведаеш, чаму яны з'яѓляюцца каштоѓным каменем у кароне Одзiна?"
  
  Далеч проста выглядаѓ раздражнёным. Хлопец мiргнуѓ i запнуѓся. "Гэты... гэты ... каштоѓны камень у ... гэтым... чым?"
  
  
  Чатырнаццаць
  
  
  
  ВАЕННАЯ БАЗА, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Бэн усмiхнуѓся, калi ѓ пакоi стала цiха. "Гэта наш уваходны бiлет", - сказаѓ ён. "I мая гарантыя павагi. У скандынаѓскай мiфалогii зноѓ i зноѓ гаворыцца, што Валькiрыi "адпраѓляюцца ѓ царствы Багоѓ'. Паглядзiце - гэта там."
  
  Кэнэдзi пастукала вiдэльцам па талерцы. "Што гэта значыць?"
  
  "Яны паказваюць шлях," сказаѓ Бэн. "Вы можаце збiраць дзевяць частак Одзiна падчас Рагнарэка на працягу ѓсяго месяца, але менавiта Валькiрыi паказваюць шлях да магiльнi багоѓ".
  
  Дрэйк нахмурыѓся. "I ты трымаѓ гэта пры сабе, так?"
  
  "Нiхто не ведае, дзе Валькiрыi, Мэт. Яны ѓ прыватнай калекцыi, толькi Бог ведае, дзе. Ваѓкi ѓ Нью-Ёрку - гэта апошнiя фрагменты, для якiх у нас ёсць месцазнаходжанне".
  
  Далеч усмiхнуѓся, калi Парневiк практычна накiнуѓся на яго скруткi. Белыя трубкi ляталi паѓсюль сярод буры мармытання. "Валькiрыi. Валькiрыi. Тут - не. Там - можа быць. Ах, вось. Хм."
  
  Дрэйк прыцягнуѓ увагу Даля. "А тэорыя Апакалiпсiсу? Пякельны агонь на Зямлi i ѓсё жывое знiшчана i г.д. i да т.п."
  
  "Я мог бы расказаць вам падобную легенду амаль для кожнага Бога ѓ пантэоне. Шыва. Зеѓс. Сэт. Але, Дрэйк, калi канадцы знойдуць гэтую магiльню, яны апаганяць яе, не зважаючы на iншыя наступствы".
  
  Дрэйк вярнуѓся да вар'ятаѓ германцаѓ. "Як i нашы новыя сябры", - кiѓнуѓ ён i злёгку ѓсмiхнуѓся Далю. "У мяне няма выбару..."
  
  "Яйкi да сценкi". Далеч скончыѓ невялiкую ваенную мантру, i яны пераглянулiся.
  
  Бэн перагнуѓся праз стол, каб прыцягнуць увагу Даля. "Прабач мяне, прыяцель, але мы губляем тут час. Дай мне ноѓтбук. Дазволь мне заняцца серфiнгам. Цi яшчэ лепш, адпраѓ нас па шляху ѓ Вялiкi яблык, i мы зоймемся серфiнгам у паветры".
  
  Кэнэдзi кiѓнуѓ. "Ён мае рацыю. Я магу памагчы. Наступная лагiчная мэта - Нацыянальны гiстарычны музей, i, давайце паглядзiм праѓдзе ѓ вочы, ЗША не гатовыя".
  
  "Знаёмая гiсторыя", - сказаѓ Далеч. "Мабiлiзацыя ѓжо пачалася". Ён пiльна паглядзеѓ на Бэна. "Ты прапануеш дапамогу, малады чалавек?"
  
  Бэн адкрыѓ рот, але затым зрабiѓ паѓзу, як быццам адчуѓшы важнасць свайго адказу. "Ну, мы ѓсё яшчэ ѓ спiсе забiтых, праѓда? I ѓ "Сцяне сну" ѓ гэтым месяцы перапынак".
  
  "Мама ѓвяла каменданцкую гадзiну для нашага юнага вучня?" Дрэйк падштурхнуѓ.
  
  "Сцяна з-?" Далеч нахмурыѓся. "Гэта навучальны клас па пазбаѓленнi сну?"
  
  "Не мае значэння. Паглядзi, што я ѓжо знайшоѓ. I SAS Мэта. Кенэдзi - палiцэйскi з Нью-Ёрка. Мы практычна iдэальная каманда!"
  
  Вочы Даля звузiлiся, як быццам узважваючы яго рашэнне. Ён моѓчкi пасунуѓ мабiльны Дрэйка праз стол i паказаѓ на экран. "Дзе ты сфатаграфаваѓ руны на гэтым малюнку?"
  
  "У Яме. Побач з доѓгiмi караблямi была сцяна з сотнямi разьбяных малюнкаѓ. Гэтая жанчына, " ён пастукаѓ па экране, - стаяла на каленях побач з Одзiнам, калi ён пакутаваѓ на Сусветным Дрэве. Ты можаш перавесцi надпiс?"
  
  "Прыкладна, так. Тут гаворыцца - Одзiну i Вельве - Хайдзi давераны сакрэты Бога. Прафесар зараз даследуе гэта ...." Даль зiрнуѓ на Парневiка, калi той паспрабаваѓ сабраць усе свае скруткi адразу.
  
  "Божыя таямнiцы". Хлопец разгарнуѓся так, нiбы яму на спiну прызямлiѓся пякельны сабака. "Або таямнiцы багоѓ. Чуеш нюанс? Разумееш? Прапусцiце мяне". Ён звярнуѓся да пустога дзвярнога праёму i знiк.
  
  "Мы возьмем вас", - сказаѓ iм Далеч. "Але ведай гэта. Перамовы з вашым урадам яшчэ не пачалiся. Спадзяюся, аб гэтым паклапоцяцца падчас нашага палёту. Але зараз мы накiроѓваемся ѓ Нью-Ёрк з тузiнам салдат Спецназа i без допуску. Мы вязем зброю ѓ Нацыянальны гiстарычны музей." Ён зрабiѓ паѓзу. "Усё яшчэ хочаш прыйсцi?"
  
  "SAS дапаможа", - сказаѓ Дрэйк. "У iх ёсць каманда, якая стаiць напагатове".
  
  "Думаю, я паспрабую звязацца з капiтанам участку, паглядзiм, цi зможам мы вышмараваць пару колаѓ". Змрочная змена ѓ паводзiнах Кэнэдзi пры думцы аб вяртаннi дадому была вiдавочная. Дрэйк тут жа паабяцаѓ сабе, што дапаможа ёй, калi зможа.
  
  Павер мне, хацеѓ сказаць ён. Я дапамагу табе прайсцi праз гэта. Але словы застылi ѓ яго ѓ горле.
  
  Бэн сагнуѓ пальцы. "Проста дай мне I-pad цi нешта падобнае. Хутчэй."
  
  
  Пятнаццаць
  
  
  
  ПАВЕТРАНАЯ ПРАСТОРА
  
  
  Iх самалёт быѓ абсталяваны прыладай пад назвай picocell, вышкай мабiльнай тэлефоннай сувязi, якая дазваляе выкарыстоѓваць усе мабiльныя тэлефоны ѓ самалётах. Неабходныя для ѓрадавых узброеных сiл, але ѓдвая неабходныя для Бэна Блэйка.
  
  "Гэй, сястрычка, у мяне ёсць для цябе праца. Не пытайся. Паслухай, Карын, паслухай! Мне патрэбная iнфармацыя пра Нацыянальны гiстарычны музей. Экспанаты, рэчы вiкiнгаѓ. Чарцяжы. Персанал. Асаблiва босы. I... - яго голас панiзiѓся на некалькi актаѓ, - ... нумары тэлефонаѓ.
  
  Дрэйк пачуѓ некалькi iмгненняѓ цiшынi, затым: "Так, той, што ѓ Нью-Ёрку! Колькi iх там?... О... няѓжо? Ну, добра, сястрычка. Я перавяду табе крыху грошай, каб пакрыць гэта. Кахаю цябе".
  
  Калi яго сябар перапынiѓ сувязь, Дрэйк спытаѓ: "Яна ѓсё яшчэ без працы?"
  
  "Сядзiць дома ѓвесь дзень, прыяцель. Працуе 'апошнiм' у сумнеѓным бары. Цуд старой лейбарысцкай палiтыкi".
  
  Карын сем гадоѓ змагалася за атрыманне ступенi па камп'ютарным праграмаваннi. Калi лейбарысцкi ѓрад склаѓ свае паѓнамоцтвы ѓ канцы кiравання Блэр, яна сышла з Нотынгемскага ѓнiверсiтэта - упэѓненая ѓ сабе, высокаквалiфiкаваная працаѓнiца - каб выявiць, што яна нiкому не патрэбная. Наступiѓ спад.
  
  Выйдзiце з унiверсiтэцкага шэрагу - павярнiце налева на звалку, павярнiце направа на цяжарнасць i дзяржаѓную дапамогу. Працягвайце iсцi прама па дарозе пабiтых летуценняѓ.
  
  Карын жыла ѓ кватэры недалёка ад цэнтра Нотынгема. Наркаманы i алкаголiкi арандавалi нерухомасць вакол яе. Яна рэдка выходзiла з дому днём i брала надзейнае таксi да бара, дзе працавала за змену з васьмi да паѓночы. Самымi жахлiвымi момантамi ѓ яе жыццi былi, калi яна вярнулася ѓ сваю кватэру, цемра, застарэлы пот i iншыя непрыемныя пахi, якiя атачаюць яе, хадзячае крымiнальнае злачынства, якое толькi i чакала сваёй гадзiны, каб адбыцца.
  
  У краiне праклятых i iгнаруемых чалавек, якi жыве ѓ ценi, з'яѓляецца каралём.
  
  "Яна сапраѓды патрэбна табе для гэтага?" Спытаѓ Даль, якi сядзеѓ на другiм баку самалёта. "Або..."
  
  "Паслухай, гэта не дабрачыннасць, прыяцель. Я павiнен засяродзiцца на рэчах аб Одзiне. Карын можа заняцца музейнай працай. У гэтым ёсць поѓны сэнс".
  
  Дрэйк зрабiѓ свой уласны званок з хуткiм наборам. "Дай яму папрацаваць, Даѓ. Павер мне. Мы тут, каб дапамагчы".
  
  Уэлс адказаѓ неадкладна. "Лавiѓ зэдаѓ, Дрэйк? Што, чорт вазьмi, адбываецца?"
  
  Дрэйк увёѓ яго ѓ курс справы.
  
  "Што ж, вось самародак з чыстага золата. Мы зарэгiстравалiся ѓ Алiсii Майлз. Ты ведаеш, у чым справа, Мэт. Ты нiколi па-сапраѓднаму не выйдзеш з SAS, " ён зрабiѓ паѓзу. "Апошнi вядомы адрас - Мюнхен, Хiльдэгардштрасэ, 111".
  
  "Германiя? Але яна была з канадцамi".
  
  "Ага. Гэта яшчэ не ѓсё. Яна жыла ѓ Мюнхене са сваiм хлопцам - нейкiм Майлам Ноксанам - даволi непрыемным грамадзянiнам Лас-Вегаса, ЗША. I ён былы разведчык марской пяхоты. Лепшае, што могуць прапанаваць янкi".
  
  Дрэйк на iмгненне задумаѓся. "Вось як ён пазнаѓ мяне тады, праз Майлза. Пытанне ѓ тым, цi памянялася яна бакамi, каб дапячы яму цi дапамагчы яму?
  
  "Адказ невядомы. Можа, ты мог бы спытаць яе."
  
  "Я паспрабую. Глядзi, мы тут трымаемся за яйкi, Уэлс. Думаеш, ты мог бы звязацца са сваiмi старымi сябрамi ѓ Штатах? Далеч ужо звязаѓся з ФБР, але яны цягнуць час. Мы ѓ сямi гадзiнах палёту... i наблiжаемся ѓсляпую".
  
  "Ты iм давяраеш? Гэтыя рэпы? Ты хочаш, каб нашы хлопцы прыбралi непазбежны кластарны трах?
  
  "Яны шведы. I так, я iм давяраю. I так, я хачу, каб нашы хлопцы ѓдзельнiчалi".
  
  "Зразумела". Уэлс перапынiѓ сувязь.
  
  Дрэйк агледзеѓся вакол. Самалёт быѓ маленькiм, але ёмiстым. Адзiнаццаць марскiх пяхотнiкаѓ спецназа сядзелi ззаду, развалiѓшыся, драмалi i, як правiла, задзiралi адзiн аднаго на шведскiм. Далеч увесь час размаѓляѓ па тэлефоне праз праход, а прафесар разгортваѓ перад iм скрутак за скруткам, акуратна кладучы кожны на спiнку сядзення, праглядаючы старажытныя адрозненнi памiж фактам i выдумкай.
  
  Злева ад яго Кэнэдзi, зноѓ апранутая ѓ свой бясформенны гарнiтур касцюм нумар адзiн, зрабiла свой першы званок. "Капiтан Лiпкiнд там?... ах, скажы яму, што гэта Кэнэдзi Мур".
  
  Прайшло дзесяць секунд, пасля: "Не. Скажы яму, што ён не можа мне ператэлефанаваць. Гэта важна. Скажы яму, што гэта тычыцца нацыянальнай бяспекi, калi хочаш, проста паклiч яго".
  
  Яшчэ дзесяць секунд, затым: "Мур!" Дрэйк пачуѓ брэх нават з таго месца, дзе ён сядзеѓ. "Гэта не можа пачакаць?"
  
  "Паслухай мяне, капiтан, узнiкла сiтуацыя. Па-першае, пракансультуйцеся з афiцэрам Свейнам з ФБР. Я тут з Торстэн Далем са шведскай SGG i афiцэрам SAS. Нацыянальны гiстарычны музей знаходзiцца пад прамой пагрозай. Удакладнiце дэталi i адразу ж ператэлефануйце мне. Мне патрэбна твая дапамога."
  
  Кэнэдзi закрыла тэлефон i глыбока ѓздыхнула. "Бабах - i сыходзiць мая пенсiя".
  
  Дрэйк паглядзеѓ на свой гадзiннiк. Шэсць гадзiн да прызямлення.
  
  У Бэна зачырыкаѓ мабiльны, i ён схапiѓ яго. "Сястрычка?"
  
  Прафесар Парневiк перагнуѓся цераз праход, хапаючыся жылiстай рукой за скрутак. "Маляня ведае сваiх валькiрый". Ён сказаѓ, нi да каго канкрэтна не звяртаючыся. "Але дзе яны? I Вочы - так, я знайду Вочы."
  
  Бэн казаѓ. "Выдатная рэч, Карын. Дашлiце мне па электроннай пошце чарцяжы музея i вылучыце для мяне гэты пакой. Затым адпраѓце дадзеныя куратара асобным лiстом. Гэй, сястрычка, павiтайся з мамай i татам. Кахаю цябе".
  
  Бэн аднавiѓ свой шчоѓканне, затым пачаѓ рабiць яшчэ некалькi нататак. "Атрымаѓ нумар куратара музея", - крыкнуѓ ён. "Далей? Хочаш, каб я напалохаѓ яго да срачкi?"
  
  Дрэйк расплыѓся ѓ недаверлiвай усмешцы, калi афiцэр шведскай разведкi адчайна замахаѓ рукамi Не! не прапускаючы нi адной галоснай. Было прыемна бачыць, што Бэн праяѓляе такую ??ѓпэѓненасць. Вылюдак крыху адсунуѓся, каб даць чалавеку, якi знаходзiцца ѓ нейкiм памяшканнi, магчымасць дыхаць.
  
  Тэлефон Кэнэдзi вылiѓся песняй. Яна хутка адкрыла яго, але не раней, чым пачаставала ѓвесь самалёт кавалачкам даволi безразважнай гульнi Goin' Down.
  
  Бэн своечасова кiѓнуѓ. "Мiла. Нашая наступная кавер-версiя напэѓна".
  
  "Мур". Кэнэдзi ѓключыла свой тэлефон з гучнай сувяззю.
  
  "Што за дзярмо адбываецца? Мне заступiлi шлях паѓтузiна гаѓнюкоѓ, а потым сказалi, не вельмi ветлiва, не соваць нос у канаву, дзе яму i месца. Нешта прымусiла брахаць усiх вялiкiх сабак, Мур, i я iду ѓ заклад, што гэта ты." Ён зрабiѓ паѓзу, затым сказаѓ задуменна: "Думаю, не ѓ першы раз".
  
  Кэнэдзi даѓ яму скарочаную версiю, якая заканчвалася тым, што самалёт, поѓны шведскiх марскiх пяхотнiкаѓ i невядомай каманды SAS, знаходзiѓся ѓ дарозе, зараз у пяцi гадзiнах палёту ад тэрыторыi ЗША.
  
  Дрэйк адчуѓ трапятанне. Пяць гадзiн.
  
  У гэты момант Даль крыкнуѓ: "Новая iнфармацыя! Толькi што чуѓ, што канадцаѓ нават не было ѓ Швэцыi. Здаецца, яны ахвяравалi Сусветным Дрэвам i Дзiдай, каб засяродзiцца на Валькiрыях." Ён паслаѓ падзячны кiѓ у бок Бэна, падкрэслена выключаючы грымаснiчаючага прафесара. "Але... яны вярнулiся з пустымi рукамi. Гэты прыватны калекцыянер, мусiць, сапраѓдны пустэльнiк... Цi..." Дрэйк пацiснуѓ плячыма, "ён можа быць злачынцам.
  
  "Добрая прапанова. У любым выпадку, мужчыны - вось дзе гэта становiцца выродлiвым. Канадцы рыхтуюцца нанесцi ѓдар па музеi ранiцай па нью-ёркскiм часе."
  
  Твар Кэнэдзi прыняѓ забойны выраз, калi яна адначасова слухала свайго боса i Даля. "Яны выкарыстоѓваюць дату", - раптам прашыпела яна абодвум бакам, калi да яе дайшло. "Гэтыя абсалютныя вырадкi - i немцы, без сумневу - хаваюць свае сапраѓдныя намеры за гробанай датай".
  
  Бэн падняѓ вочы. "Я страцiѓ след".
  
  Дрэйк паѓтараѓ яму. "Якога чысла?"
  
  "Калi мы прызямлiмся ѓ Нью-Ёрку, - растлумачыѓ Далеч, - гэта будзе каля васьмi ранiцы 11-га верасня".
  
  
  Шаснаццаць
  
  
  
  ПАВЕТРАНАЯ ПРАСТОРА
  
  
  Засталося чатыры гадзiны. Самалёт працягваѓ гусцi ѓ мутным небе.
  
  Даль сказаѓ: "Я зноѓ паспрабую звярнуцца ѓ ФБР. Але гэта дзiѓна. Я не магу прайсцi гэты ѓзровень праверкi. Гэта чортава каменная сцяна. Бэн - патэлефануй куратару. Дрэйк - твой стары бос. Гадзiны цiкаюць, мужчыны, а мы нiдзе. Гэтая гадзiна патрабуе прагрэсу. Паехалi."
  
  Кэнэдзi ѓмольвала свайго боса: "Дзярмо на Томаса Калеба, Лiпкiнд", - сказала яна. "Гэта не мае нiякага дачынення да яго, цi да маёй чортавай кар'еры. Я кажу вам тое, чаго не ведаюць ФБР, ЦРУ i ѓсе астатнiя прыдуркi з трох лiтар. Я прашу... " яна зрабiла паѓзу, - мяркую, я прашу цябе давяраць мне.
  
  "Прыдуркi з трох лiтар", прабурчаѓ Бэн. "Блiскуча".
  
  Дрэйк хацеѓ падысцi да Кэнэдзi Муру i сказаць некалькi слоѓ падбадзёрвання. Грамадзянскi ѓ iм хацеѓ абняць яе, але жаѓнер прымусiѓ яго заставацца ѓбаку.
  
  Але грамадзянскае насельнiцтва пачало выйграваць гэтую бiтву. Раней ён выкарыстоѓваѓ слова "гронка", каб "прыструнiць" яе, даць адпор расце iскры пачуцця, якое ён даведаѓся, але гэта не спрацавала.
  
  Уэлс адказаѓ на яго заклiк. "Гавары зараз".
  
  "Зноѓ слухаѓ Тэйлара? Паглядзi, дзе мы знаходзiмся, прыяцель? Вы ѓжо ѓгаварылi нас увайсцi ѓ паветраную прастору ЗША?"
  
  "Ну... i так... i не. Я сутыкаюся з стосамi бюракратычнай цяганiны, Дрэйк, i гэта не ѓкладваецца ѓ мяне на каленях-" Ён пачакаѓ некаторы час, затым расчаравана хмыкнуѓ. "Гэта была дасылка да травень, прыяцель. Пастарайся не адставаць".
  
  Дрэйк мiмаволi ѓсмiхнуѓся. "Будзь ты пракляты, Уэлс. Слухай, збярыся з думкамi для гэтай мiсii - дапамажы нам - i я раскажу табе пра самы брудны клуб у Ганконгу, дзе Май калi-небудзь працавала пад прыкрыццём, пад назвай "Вярчок, якi круцiцца".
  
  "Трахнi мяне, гэта гучыць iнтрыгуюча. Ты ѓ справе, дружа. Глядзi, мы ѓ дарозе, усё гатова па ѓсiх правiлах, i ѓ маiх людзей па сажалцы з гэтым праблем няма".
  
  Дрэйк адчуѓ 'але'. "Так?"
  
  "Нехта ва ѓладзе адмаѓляе ѓ прывiлеях на пасадку, i нiхто нiколi не чуѓ аб вашым самалёце, i гэта, мой сябар, папахвае ѓнутранай карупцыяй".
  
  Дрэйк пачуѓ яго. "Добра, трымай мяне ѓ курсе". Асцярожнае нацiск кнопкi завяршыла выклiк.
  
  Ён пачуѓ, як Кэнэдзi сказаѓ: "Нiзкi ѓзровень iдэальны, капiтан. Я падслухоѓваю тут размовы, у якiх гаворыцца аб змове. Будзь... будзь асцярожны, Лiпкiнд."
  
  Яна закрыла свой тэлефон. "Ну, ён калючы, але ён ловiць мяне на слове. Ён адпраѓляе на сцэну як мага больш чорна-белых персанажаѓ, стрымана. I ён ведае кагосьцi ѓ мясцовым аддзяленнi нацыянальнай бяспекi," сказала яна, разгладжваючы сваю мяккую блузку. "Рассыпаюцца бабы".
  
  Госпадзi, падумаѓ Дрэйк. У гэты музей накiроѓваецца дахрэна агнявой моцы. Дастаткова, каб пачаць чортаву вайну. Ён нiчога не сказаѓ услых, але паглядзеѓ на гадзiннiк.
  
  Засталося тры гадзiны.
  
  Бэн усё яшчэ быѓ звязаны з куратарам: "Паслухайце, мы не гаворым пра капiтальны рамонт тут, проста перамяшчаем выставу. Мне не трэба казаць вам, наколькi вялiкi музей, сэр. Проста паварушылi гэтым, i ѓсё будзе добра. Так... SGG... Шведскiя сiлы спецыяльнага прызначэння. ФБР iнфармуецца, паколькi мы speak...no! Не чакай, пакуль яны паклiчуць. Ты не можаш дазволiць сабе марудзiць."
  
  Пятнаццаць секунд цiшынi, затым: "Ты нiколi не чуѓ аб SGG? Ну пагуглi гэта!"Бэн у роспачы ткнуѓ пальцам у свой тэлефон. "Ён цягне час", - сказаѓ Бэн. "Я проста ведаю гэта. Ён гаварыѓ унiклiва, як быццам не мог прыдумаць дастаткова апраѓданняѓ.
  
  "Яшчэ адна цяганiна". Дрэйк паказаѓ на Даля. "Гэта хутка ператвараецца ва ѓспышку".
  
  Рушыла ѓслед цяжкае маѓчанне, затым зазванiѓ мабiльны Даля. "Аб божа", - сказаѓ ён у адказ. "Den Statsminister."
  
  Дрэйк скурчыѓ морду Кэнэдзi i Бэну. "Прэм'ер-мiнiстр".
  
  Было сказана некалькi паважлiвых, але, тым не менш, адкрытых слоѓ, якiя ѓзмацнiлi павагу Дрэйка да Торстэн Далю. Афiцэр спецназа расказаѓ свайму босу, як усё было. Дрэйк быѓ змрочна перакананы, што ѓ канчатковым вынiку гэты хлопец яму спадабаецца.
  
  Далеч скончыѓ размову, а затым выдаткаваѓ iмгненне на тое, каб сабрацца з думкамi. Нарэшце ён падняѓ вочы i звярнуѓся да самалёта.
  
  "Прама ад члена кабiнета прэзiдэнта, яго блiжэйшых саветнiкаѓ", - сказаѓ iм Даль. "Гэты рэйс не будзе дапушчаны да пасадкi".
  
  
  * * *
  
  
  Засталося тры гадзiны.
  
  "Яны не сталi б iнфармаваць прэзiдэнта", - сказаѓ Даль. "Вашынгтон, акруга Калумбiя, i Капiталiйскi ѓзгорак глыбока пагружаныя ѓ гэта, сябры мае. Статс-мiнiстр кажа, што зараз гэта стала глабальным, змова мiжнароднага маштабу, i нiхто не ведае, хто каго падтрымлiвае. Адно гэта, " сказаѓ ён, нахмурыѓшыся, " гаворыць аб сур'ёзнасцi нашай мiсii".
  
  "Да чорта кластар", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта тое, што мы прывыклi называць масавым правалам".
  
  Бэн тым часам зноѓ паспрабаваѓ звязацца з куратарам Нацыянальнага гiстарычнага музея. Усё, што ён атрымаѓ, была галасавая пошта. "Няправiльна", - сказаѓ ён. "Ён ужо павiнен быѓ сёе-тое праверыць". Спрытныя пальцы Бэна неадкладна пачалi лётаць над вiртуальнай клавiятурай.
  
  "Ёсць iдэя", - гучна сказаѓ ён. "Малю Бога, каб я памыляѓся".
  
  Затым Уэлс ператэлефанаваѓ, растлумачыѓшы, што яго каманда SAS здзейснiла таемную пасадку на закiнутым аэрадроме ѓ Нью-Джэрсi. Каманда накiроѓвалася ѓ цэнтр Нью-Йорка, падарожнiчаючы любымi неабходнымi сродкамi.
  
  Дрэйк праверыѓ час. Дзве гадзiны да пасадкi.
  
  I тады Бэн закрычаѓ: "Патрапiѓ у кропку!" Усе падскочылi. Нават шведскiя марскiя пяхотнiкi надавалi яму ѓсю сваю ѓвагу.
  
  "Гэта тут!" - крыкнуѓ ён. "Раскiданыя па ѓсiм Iнтэрнэце, калi ѓ вас ёсць час паглядзець". Ён злосна ткнуѓ пальцам у экран.
  
  "Колбi Тэйлар", - сказаѓ ён. "Канадскi мiльярдэр з'яѓляецца найбуйнейшым укладчыкам Нацыянальнага гiстарычнага музея i адным з найбуйнейшых фiнансiстаѓ Нью-Йорка. Iду ѓ заклад, што ён зрабiѓ некалькi званкоѓ?"
  
  Далеч зморшчыѓся. "Гэта наша перашкода", - прастагнаѓ ён. "Чалавек, аб якiм гавораць, валодае большай колькасцю людзей, чым мафiя". Упершыню шведскi афiцэр, здавалася, стулiѓся ѓ сваiм крэсле.
  
  Кэнэдзi не змог схаваць нянавiсцi. "Касцюмы багачоѓ зноѓ выйграюць", - прашыпела яна. "Трымаю ѓ заклад, што гэты вырадак яшчэ i банкiр".
  
  "Можа быць, а можа i не", - сказаѓ Дрэйк. "У мяне заѓсёды ёсць план Б."
  
  Засталася адна гадзiна.
  
  
  СЯМНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  Нью-Ёрк, ЗША
  
  
  Палiцэйскае кiраванне партовага кiравання Нью-Ёрка, магчыма, найболей вядома сваёй зневажальнай адвагай i стратамi падчас падзей 11-го верасня. Чым яна менш вядомая, дык гэта ѓтоеным абслугоѓваннем большасцi рэйсаѓ SAS, якiя вылятаюць з Еѓропы. Нягледзячы на адсутнасць спецыяльнай каманды для кантролю за гэтым элементам сваёй працы, задзейнiчаны персанал intercontinental складае такую нязначную меншасць, што з гадамi многiя з iх сталi блiзкiмi сябрамi.
  
  Дрэйк зрабiѓ яшчэ адзiн званок. "Сёння ѓвечары будзе горача", - сказаѓ ён Джэку Шварцу, iнспектару ПАПД. "Ты сумаваѓ па мне, прыяцель?"
  
  "Божа, Дрэйк, быѓ... што? Два гады?"
  
  "Трое. Напярэдаднi Новага года, '07."
  
  "Жонка ѓ парадку?"
  
  "Мы з Элiсан расталiся, прыяцель. Гэтага дастаткова, каб пазначыць маю асобу?"
  
  "Я думаѓ, ты пакiнуѓ службу".
  
  "Я зрабiѓ. Уэлс ператэлефанаваѓ мне для апошняй працы. Ён клiкаѓ цябе?"
  
  "Ён зрабiѓ. Сказаѓ, што ты абяцаѓ яму крыху пачакаць.
  
  "Цi зрабiѓ ён гэта зараз? Шварц, паслухай мяне. Гэта твой заклiк. Ты павiнен ведаць, што гэтае дзярмо разляцiцца па фанах, i што наша ѓступленне ѓ канчатковым вынiку прывядзе да цябе. Я ѓпэѓнены, што да таго часу мы ѓсе станем героямi, i гэта будзе лiчыцца спрыяльным учынкам, але..."
  
  "Уэлс увёѓ мяне ѓ курс справы", - сказаѓ Шварц, але Дрэйк пачуѓ адценне турботы. "Не хвалюйся, прыяцель. У мяне ѓсё яшчэ дастаткова сiл, каб атрымаць дазвол на пасадку."
  
  Iх самалёт уварваѓся ѓ паветраную прастору ЗША.
  
  
  * * *
  
  
  Самалёт прызямлiѓся пры слабым дзённым святле i падрулiѓ прама да невялiкага будынка тэрмiнала. У тую хвiлiну, калi дзверы прыадчынiлiся, дванаццаць цалкам загружаных чальцоѓ шведскай SGG збеглi трушком унiз па хiсткай металiчнай лесвiцы i пагрузiлiся ѓ тры якiя чакаюць аѓтамабiля. Дрэйк, Бэн, Кэнэдзi i Прафесар рушылi ѓслед за iм, Бэн ледзь не апiсаѓся, калi ѓбачыѓ iх транспарт.
  
  "Яны падобныя на хамеры!"
  
  Праз хвiлiну машыны прамчалiся па пустой узлётна-пасадачнай паласе, набiраючы хуткасць, накiроѓваючыся да схаванага з'езду ѓ задняй частцы непрыкметнага аэрадрома, якi пасля некалькiх паваротаѓ выязджаѓ на незаѓважную прасёлкавую дарогу, якая злучаецца з адным з галоѓных прытокаѓ Манхэтэна.
  
  Нью-Ёрк раскiнуѓся перад iмi ва ѓсiм сваiм харастве. Сучасныя хмарачосы, старыя масты, класiчная архiтэктура. Iх канвой зрэзаѓ шлях прама да цэнтра горада, рызыкуючы, выкарыстоѓваючы ѓсе хiтрыя кароткiя шляхi, вядомыя iх мясцовым кiроѓцам. Iм завылi рогi, паветра напоѓнiлася праклёнамi, былi падрэзаны бардзюры i смеццевыя бакi. Аднойчы была задзейнiчана вулiца з аднабаковым рухам, што скарацiла iх падарожжа на сем хвiлiн i прывяло да трох паломак крылаѓ.
  
  Унутры машын дзеянне было амаль такiм жа сумятлiвым. Далю, нарэшце, патэлефанаваѓ прэм'ер-мiнiстр Швецыi, якi нарэшце дамогся сяброѓскага размяшчэння ФБР i атрымаѓ дазвол увайсцi ѓ музей, калi яны дабяруцца туды першымi.
  
  Далеч павярнуѓся да iх кiроѓцы. "Хутчэй!"
  
  Бэн уручыѓ Далю карту музея з указаннем месцазнаходжання Волкаѓ.
  
  Прасачылася больш iнфармацыi. Чорна-белыя людзi прыбылi. Каманды хуткага рэагавання былi апавешчаныя.
  
  Дрэйк дабраѓся да Уэлса. "Сiтч?"
  
  "Мы звонку. Кавалерыя палiцэйскiх прыбыла дзве хвiлiны таму. Ты?"
  
  "У дваццацi кроках. Крыкнi нам, калi нешта здарыцца". Нешта прыцягнула яго ѓвагу, i ён на iмгненне засяродзiѓся на нечым за акном. Моцнае пачуццё j à vu прымусiла мурашкi прабегчы па яго рэбрах, калi ён убачыѓ велiзарны рэкламны шчыт, якi абвяшчае аб прыездзе мадэльера Абеля Фрея ѓ Нью-Ёрк разам з яго ѓзрушаючым шоѓ з выгульваннем котак.
  
  Гэта вар'яцтва, падумаѓ Дрэйк. Сапраѓды шалёны.
  
  Бэн разбудзiѓ сваю сястру ѓ Вялiкабрытанii i, усё яшчэ задыхаючыся ад вiду iх транспарту, здолеѓ запiсаць яе ѓ праект Валькiрыя - як ён яго назваѓ. "Эканомiць час", - сказаѓ ён Далю. "Яна можа прадоѓжыць даследаваннi, пакуль мы там, ратуем гэтых ваѓкоѓ. Не хвалюйся, яна думае, гэта таму, што я хачу сфатаграфаваць iх для атрымання ступенi ".
  
  "Хлусiш сястры?" Дрэйк нахмурыѓся.
  
  "Ён сталее". Кэнэдзi паляпаѓ Блэйка па руцэ. "Дай дзiцяцi крыху прасторы".
  
  У Дрэйка зачырыкаѓ мабiльны. Яму не трэба было правяраць iдэнтыфiкатар таго, хто тэлефанаваѓ, каб ведаць, што гэта Уэлс. "Не кажы мне, прыяцель. Канадцы?"
  
  Уэлс цiха засмяяѓся. "Ты жадаеш".
  
  "А?" - Спытаѓ я.
  
  "Як канадцы, так i немцы, якiя выкарыстоѓваюць розныя маршруты. Гэтая вайна вось-вось пачнецца без цябе".
  
  Даль сказаѓ: "Група спецпрызна хуткага рэагавання знаходзiцца ѓ трох хвiлiнах язды. Частата складае 68."
  
  Дрэйк выглянуѓ у шырокае акно. "Мы тут".
  
  
  * * *
  
  
  "Заходнi ѓваход у Цэнтральны парк", - сказаѓ Бэн, калi яны выйшлi з машын. "Вядзе да адзiных двух усходаѓ, якiя паднiмаюцца з нiжняга ѓзроѓня да самага чацвёртага паверха".
  
  Кэнэдзi выскачыѓ на ранiшнюю спякоту. "На якiм паверсе жывуць ваѓкi?"
  
  "Чацвёрты".
  
  "Фiгуры". Кэнэдзi пацiснула плячыма i паляпала сябе па жываце. "Ведаѓ, што ѓ канчатковым вынiку я пашкадую аб гэтых святочных пiрожных".
  
  Дрэйк трымаѓся ззаду, калi шведскiя салдаты з усiх сiл беглi па прыступках музея. Апынуѓшыся там, яны пачалi здымаць сваю зброю. Далеч спынiѓ iх у ценi высокага ѓваходу, каманда была акружаная круглымi калонамi па баках.
  
  "Твiтэры ѓключаны. "
  
  Прагучаѓ тузiн "Чэкi!". "Мы iдзем першымi", - ён пiльна паглядзеѓ на Дрэйка. "Ты iдзеш. Хапай гэта."
  
  Ён уручыѓ Дрэйку два цылiндрычныя прадметы памерам з запальнiцы i два слухаѓкi. Дрэйк павярнуѓ цылiндрычныя ствалы на 68 i пачакаѓ, пакуль абодва не пачалi выпраменьваць зялёнае святло са сваiх падстаѓ. Адну ён перадаѓ Кэнэдзi, а другую пакiнуѓ сабе.
  
  "Твiтэры", - сказаѓ ён на пустыя погляды. "Гэта новая дапамога "дружалюбны агонь". Усе таварыскiя матчы настроены на адну i тую ж частату. Паглядзi на калегу, i ѓ цябе ѓ юсе раздаецца раздражняльнае чырыканне, паглядзi на дрэннага хлопца, i ты нiчога не чуеш ...." Ён надзеѓ свой навушнiк. "Я ведаю, гэта ненадзейна, але гэта дапамагае ѓ сiтуацыях, калi ѓ цябе шмат справаѓ. Вось так."
  
  Бэн сказаѓ: "Што, калi частата сутыкнецца з iншай?"
  
  "Гэтага не будзе. Гэта найноѓшая тэхналогiя Bluetooth - адаптыѓная перабудова частаты з пашыраным спектрам. Прылады 'пераскокваюць' праз семдзесят дзевяць выпадкова абраных частот у загадзя прызначаных дыяпазонах - разам.Мае радыус дзеяння каля двухсот футаѓ.
  
  "Крута", - сказаѓ Бэн. "Дзе мае?"
  
  "Вы з прафесарам праведзяце некаторы час у Цэнтральным парку", - сказаѓ яму Дрэйк. "Турыстычны матэрыял. Астынь, прыяцель, гэта будзе непрыемна".
  
  Не кажучы больш нi слова, Дрэйк разгарнуѓся, каб рушыць услед за апошнiм шведскiм салдатам праз высокую арку ѓ змрочныя вантробы музея. Кэнэдзi ѓважлiва сачыѓ.
  
  "Пiсталет бы не перашкодзiѓ", - прамармытала яна.
  
  "Амерыканцы", - нараспеѓ вымавiѓ Дрэйк, але затым хутка ѓсмiхнуѓся. "Паслабся. Шведы павiнны знiшчыць канадцаѓ, прычым удвая хутка".
  
  Яны дасягнулi велiзарных Y-вобразных усходаѓ, над якой узвышалiся арачныя вокны i скляпенiстая столь, i паспяшалiся наверх без прыпынку. Звычайна гэтыя ѓсходы былi б забiтая турыстамi з шырока расчыненымi вачамi, але сёння ѓсё месца было жахлiва цiхiм.
  
  Дрэйк мераѓ крокамi сябе i заставаѓся пiльным. Дзесяткi небяспечных людзей iмчалiся па гэтай вялiзнай старой прасторы прама зараз. Гэта было толькi пытанне часу, калi яны сыдуцца.
  
  Яны пабеглi ѓверх, iх чаравiкi гучным рэхам адбiвалiся ад высокiх сцен, з iх гарлавых мiкрафонаѓ даносiлiся гукi статыкi, якiя рэзанiруюць з натуральнай акустыкай будынка. Дрэйк з усiх сiл канцэнтраваѓся, успамiнаючы свае трэнiроѓкi, але стараѓся ѓважлiва сачыць за Кэнэдзi, не падаючы ѓвазе. Грамадзянская асоба i салдат працягвалi канфлiктаваць усярэдзiне яго.
  
  Наблiжаючыся да трэцяга паверха, Далеч паказаѓ жэстам "наперад-павольна". Кенэдзi падсунуѓся блiжэй да Дрэйка. "Дзе твае прыяцелi з SAS?"
  
  "Трымаюся ѓ баку", - сказаѓ Дрэйк. "У рэшце рэшт, мы ж не хочам зараз здзяйсняць залiшнiя забойствы, цi не так?"
  
  Кэнэдзi здушыѓ смяшок. "Ты комiк, Дрэйк. Сапраѓдны пацешны хлопец".
  
  "Ты павiнен убачыць мяне на спатканнi".
  
  Кэнэдзi прапусцiѓ удар, затым сказаѓ: "Не думай, што я пагаджуся". Яе правая рука звыкла пацягнулася, каб разгладзiць перад блузкi.
  
  "Не думай, што я пытаѓся".
  
  Яны пачалi паднiмацца па апошнiх усходах. Калi вядучы салдат наблiзiѓся да апошняга павароту, раздаѓся стрэл, i кавалак тынкоѓкi ѓзарваѓся ѓ дзюйме ад яго галавы.
  
  "Кладзiся!"
  
  Град стрэлаѓ прашыѓ сцены. Далеч папоѓз наперад на жываце, робячы серыю рухаѓ рукамi.
  
  Дрэйк сказаѓ: "Метад палохала".
  
  Адзiн салдат зрабiѓ хуткi залп, каб заняць свайго ворага. Iншы зняѓ шлем, прычапiѓ вiнтоѓку да рамяня i павольна высунуѓ яе наперад, на лiнiю агню. Яны пачулi слабы шоргат руху. Трэцi салдат выскачыѓ з хованкi пад лесвiцай i ѓдарыѓ вартавога памiж вачэй. Мужчына ѓпаѓ мёртвым, не паспеѓшы стрэлiць.
  
  "Мiла", Дрэйку спадабалiся добра спланаваныя рухi.
  
  Яны паднялiся па лесвiцы, трымаючы зброю напагатове, i рассыпалiся веерам вакол арачнага ѓваходу на чацвёрты паверх, затым асцярожна зазiрнулi ѓ пакой за iм.
  
  Дрэйк прачытаѓ знакi. Гэта была зала яшчарападобных дыназаѓраѓ. Божа, падумаѓ ён. Хiба тут не захоѓваѓся чортаѓ Тыраназаѓр?
  
  Ён крадком зазiрнуѓ у пакой. Некалькi прафесiйна выглядаючых хлопцаѓ у цывiльным выглядалi занятымi, усе яны былi ѓзброеныя нейкiм цяжкiм кулямётам, хутчэй за ѓсё, Mac-10 "спрэй i малiся". Аднак Тыраназаѓр стаяѓ перад iм, узвышаючыся ѓ кашмарнай велiчы, непераходзячае ѓвасабленне кашмару нават праз мiльёны гадоѓ пасля свайго знiкнення.
  
  I прама мiма яго - спрытна праскочыѓшы мiма яго скiвiц - прайшла Алiсiя Майлз, iншы смяротны драпежнiк. Яна крычала ѓ сваёй фiрменнай манеры: "Сачыце за часам, хлопчыкi! Адзiн промах тут, i я асабiста выведу з гульнi ѓсiх вас, педэрасты! Паспяшайся!"
  
  "Цяпер там ёсць лэдзi", - насмешлiва прашаптаѓ Кэнэдзi з адлегласцi ѓ мiлiметр. Дрэйк адчуѓ яе стрыманы водар духаѓ i лёгкае дыханне. "Стары сябар, Дрэйк?"
  
  "Навучыѓ яе ѓсяму, што яна ведае", - сказаѓ ён. "У лiтаральным сэнсе, спачатку. Затым яна прайшла мiма мяне. Дзiѓнае нiндзя-шаалiньскае дзярмо. I яна нiколi не была лэдзi, гэта дакладна".
  
  "Чацвера злева", - далажыѓ салдат. "Пяць справа. Плюс жанчына. Экспанат Одзiна, павiнна быць, у задняй частцы пакоя, магчыма, у асобнай нiшы, я не ведаю."
  
  Далеч перавёѓ дыханне. "Час рухацца".
  
  
  ВАСЕМНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  НЬЮ-ЁРКСКI НАЦЫЯНАЛЬНЫ ГIСТАРЫЧНЫ МУЗЕЙ
  
  
  Шведы выскокваюць з хованак, ведучы дакладны агонь. Упалi чатыры канадцы, затым яшчэ адзiн, трое з iх урэзалiся ѓ шкляны экспанат, якi, у сваю чаргу, перакулiѓся i ѓпаѓ на падлогу з шумам, падобным на выбух.
  
  Астатнiя канадцы разгарнулiся i адкрылi агонь на месцы. Двое шведаѓ закрычалi. Адзiн упаѓ, з раны на галаве пацякла кроѓ. Iншы павалiѓся курчыцца кучай, схапiѓшыся за сцягно.
  
  Дрэйк праслiзнуѓ у пакой па палiраваным падлозе i запаѓз за масiѓную шкляную вiтрыну з гiганцкiмi браняносцамi. Пераканаѓшыся, што Кэнэдзi ѓ бяспецы, ён падняѓ галаву, каб зазiрнуць праз шкло.
  
  Бачыѓ, як Алiсiя двума iдэальнымi стрэламi забiла двух беглых шведаѓ.
  
  З-за тыраназаѓра з'явiлiся яшчэ чацвёра канадцаѓ. Яны, вiдаць, былi ѓ нiшы, дзе былi выстаѓлены Ваѓкi. У iх былi дзiѓныя скураныя рамянi, прышпiленыя да iх целаѓ, i звышмоцныя заплечнiкi за спiной.
  
  I яшчэ Mac-10. Яны закiдалi пакой кулямi.
  
  Шведы нырнулi ѓ сховiшча. Дрэйк упаѓ на падлогу, пераканаѓшыся, што ён абвiѓ рукой галаву Кэнэдзi, каб трымаць яе як мага нiжэй. Шкло над iм разляцелася дашчэнту, аскепкi разляцелiся па акрузе i пасыпалiся на iх. Закамянеласцi браняносцаѓ i iх копii лопалiся i распадалiся вакол iх.
  
  "Прыбярыся па-хуткаму, а?" Кэнэдзi прамармытаѓ. "Так, дакладна".
  
  Дрэйк страсянуѓся, раскiдваючы паѓсюль аскепкi шкла, i праверыѓ знешнюю бакавую сцяну музея. Там упаѓ канадзец, i Дрэйк адразу ж адзначыѓ яго.
  
  "Ужо займаюся гэтым".
  
  Выкарыстоѓваючы пабiты дысплей у якасцi прычынення, ён падышоѓ да ляжачага хлопца. Ён пацягнуѓся да аѓтамата, але вочы мужчыны раптам шырока расчынiлiся!
  
  "Iсус!" Сэрца Дрэйка бiлася хутчэй, чым рукi Ноя, калi ён будаваѓ Каѓчэг.
  
  Мужчына застагнаѓ, яго вочы пашырылiся ад болю. Дрэйк хутка прыйшоѓ у сябе, адабраѓ зброю i ѓдарыѓ яго дубiнкай у забыццё. "Крывавы зомбi".
  
  Ён разгарнуѓся на адным калене, гатовы нанесцi ѓдар, але канадцы адступiлi за рабрыстае пуза тыраназаѓра. Чорт вазьмi! Калi б толькi яны нядаѓна не змянiлi яго позу, прымусiѓшы яго хадзiць менш прама, чым раней. Усё, што ён бачыѓ, было некалькiмi адарванымi нагамi.
  
  Кэнэдзi пасунуѓся да яго, слiзгаючы, каб спынiцца побач з iм.
  
  "Выдатнае слiзгаценне", - сказаѓ ён, калыхаючыся налева-направа, спрабуючы разглядзець, што задумалi канадцы.
  
  Нарэшце, ён убачыѓ рух памiж трыма зламанымi рэбрамi i ахнуѓ, не верачы сваiм вачам. "У iх Ваѓкi", - выдыхнуѓ ён. "I яны разбiваюць iх на кавалкi!"
  
  Кэнэдзi пахiтала галавой. "Не. Яны разбiваюць iх на кавалачкi", - указала яна. "Глядзi. Паглядзi на заплечнiкi. Нiхто не казаѓ, што ѓсе часткi Одзiна павiнны быць цэлымi, цi не так?"
  
  "I лягчэй выносiць iх па частках", - кiѓнуѓ Дрэйк.
  
  Ён збiраѓся перайсцi да вокладкi наступнага экспаната, калi пачалося сапраѓднае пекла. З далёкага кута пакоя, праз дзверы з надпiсам "Паходжанне хрыбетнiкаѓ", уварвалася тузiн лямантавых лазнi. Яны ѓлюлюкалi, яны шалёна стралялi, яны смяялiся, як фанаты, якiя перадазiравалiся мульты-дабл-Егерам на вясновых канiкулах.
  
  "Немцы тут". Суха сказаѓ Дрэйк, перш чым упасцi на падлогу.
  
  Тыраназаѓр дзiка закалацiѓся, калi свiнцовы снарад прабiѓ яго наскрозь. Яго галава панiкла, зубы заскрыгаталi, як быццам гвалт вакол яго раззлаваѓ яго дастаткова моцна, каб ён вярнуѓся да жыцця. Канадзец адляцеѓ назад у воблаку запечанай крывi. Кроѓ запырскала ѓсю скiвiцу дыназаѓра. Шведскi салдат страцiѓ руку па локаць i з крыкам кiдаѓся вакол.
  
  Немцы ѓварвалiся, ашалеѓшы.
  
  З-за блiжэйшага да Дрэйка акна данеслася знаёмае бум-бум-бум лопасцяѓ верталётнай шрубы.
  
  Толькi не зноѓ!
  
  Бакавым зрокам Дрэйк заѓважыѓ, як да яго крадзецца група фiгур спецназа, апранутых у цёмнае. Калi Дрэйк зiрнуѓ у той бок, твiтар ѓ яго вушах звар'яцелi.
  
  Добрыя хлопцы.
  
  Канадцы пайшлi на гэта, выклiкаѓшы хаос. Яны вырываюцца з-пад гiганцкага пуза тыраназаѓра, апантана страляючы. Дрэйк схапiѓ Кэнэдзi за плячо.
  
  "Рухайся!" Яны былi на лiнii ѓцёкаѓ. Ён адштурхнуѓ Кэнэдзi, якраз у той момант, калi ѓ поле зроку з'явiлася Алiсiя Майлз. Дрэйк падняѓ сваю зброю, затым убачыѓ масiѓнага немца Майла, якi наблiжаецца злева.
  
  У адну агульную секунду паѓзы ѓсе трое апусцiлi зброю.
  
  Алiсiя выглядала здзiѓленай. "Я ведаѓ, што ты ѓвяжашся ѓ гэта, Дрэйк, ты, стары вырадак!"
  
  Майла спынiѓся як укапаны. Дрэйк перавёѓ погляд з аднаго на другога. "Трэба было застацца ѓ Швецыi, сабачае дыханне". Дрэйк паспрабаваѓ падахвоцiць здаравяка. "Сумую па тваёй сучцы, так?"
  
  Кулi прашывалi паветра вакол iх, не прабiваючы iх напружаны кокан.
  
  "Твой час прыйдзе", - хрыпла прашаптаѓ Майла. "Як твой маленькi хлопец там, i ягоная сястра. I косцi Парневiка."
  
  А затым свет вярнуѓся, i Дрэйк iнстынктыѓна прыгнуѓся праз мiлiсекунду пасля таго, як убачыѓ, як Алiсiя невытлумачальна ѓпала на зямлю.
  
  Ракета з РПГ прабiла чэрава тыраназаѓра, разляцеѓшыся касцянымi нажамi ва ѓсе бакi. Ён пранёсся праз залу, проста праз адно з бакавых вокнаѓ. Пасля цяжкай паѓзы раздаѓся гiганцкi выбух, якi патрос пакой, а затым пакутлiвы гук руйнуецца металу i вiск суставаѓ.
  
  Металiчная смерць урэзалася ѓ сцяну Нацыянальнага гiстарычнага музея.
  
  Дрэйк распластаѓся на Кэнэдзi, калi iнэрцыя верталёта прымусiла яго ѓрэзацца ѓ сцяну музея, выклiкаѓшы абвал з цяжкiх абломкаѓ. Нос праламiѓся наскрозь, выкiдваючы абломкi наперад хвалепадобнымi кучамi. Затым кабiна ѓрэзалася ѓ якая руйнуецца сцяну амаль вертыкальна, вiдаць, як пiлот у вар'яцкай панiцы тузаѓ ручку пераключэння перадач, перш чым яго размазала, як муху, па ѓласным лэбавым шкле.
  
  Затым лопасцi шрубы стукнулiся... i адарвалiся!
  
  Якiя ляцяць металiчныя дзiды стварылi зону паразы ѓсярэдзiне пакоя. Шасцiфутавы шып выдаѓ гудзеѓ гук, калi паляцеѓ у бок Дрэйка i Кэнэдзi. Былы салдат SAS распластаѓся, наколькi гэта было магчыма, а затым адчуѓ, як верхняя частка яго вуха зрэзана, перш чым каса зрэзала кавалак скальпа Кэнэдзi i ѓпiлiся на тры футы ѓ самую далёкую сцяну.
  
  Iмгненне ён ляжаѓ аглушаны, затым рэзка павярнуѓ галаву. Верталёт заглух i страцiѓ хуткасць. У наступны момант ён саслiзнуѓ унiз па сцяне музея, як Уайл Э. Каёт скочваецца па схiле гары, з якой ён толькi што сутыкнуѓся.
  
  Дрэйк адлiчыѓ чатыры секунды, перш чым раздаѓся аглушальнае храбусценне цяжкага металу. Яму спатрэбiѓся час, каб агледзець пакой. Канадцы не збiлiся з кроку, нават нягледзячы на тое, што адзiн з iх уласных быѓ рассечаны на часткi лопасцю апорнай шрубы. Яны дасягнулi бакавой часткi пакоя, чацвёра хлопцаѓ з цяжкiмi заплечнiкамi, а таксама Алiсiя i адзiн баец прыкрыцця. Яны разгортвалi тое, што выглядала як спускаюцца падраздзяленнi.
  
  На тварах немцаѓ, не прыкрытых маскамi, быѓ напiсаны жах. Дрэйк не заѓважыѓ чалавека ѓ белым i падумаѓ, цi не была гэтая мiсiя занадта рызыкоѓнай для яго. Ён убачыѓ, як да iх iмклiва наблiжаецца спецпрызн, шведы здалi ѓладу, калi прыбылi амерыканцы.
  
  Канадцы ратавалiся разам з Ваѓкамi! Дрэйк паспрабаваѓ падняцца, але выявiѓ, што яму цяжка падняць сваё цела, моцна узрушаны блiзкiм промахам i дзiѓнай сцэнай.
  
  Кэнэдзi дапамагла, моцна штурхнуѓшы яго локцем, перш чым выкруцiцца з-пад яго, сесцi i выцерцi кроѓ са сваёй галавы.
  
  "Перакрут". - прамармытала яна ѓ прытворным гневе.
  
  Дрэйк прыцiснуѓ руку да вуха, каб спынiць крывацёк. На яго вачах трое з пяцi астатнiх байцоѓ шведскага спецназа паспрабавалi адбiцца ад канадцаѓ, калi першы выкарыстоѓваѓ свой спускавы апарат, каб выскачыць з разбуранага акна.
  
  Але Алiсiя разгарнулася, на яе твары з'явiлася гуллiвая ѓсмешка, i Дрэйк ѓнутрана скурчыѓся. Яна скокнула наперад i пранеслася скрозь iх, чорная ѓдава жорсткага пакарання, згiнаючы высокаквалiфiкаваных салдат такiм чынам, што з непераѓзыдзенай лёгкасцю ламала iм косцi, i ёй спатрэбiлася менш за дванаццаць секунд, каб знiшчыць каманду.
  
  Да таго часу трое канадцаѓ бязгучна i ѓмела выскачылi з будынка.
  
  Пакiнуты канадскi салдат адкрыѓ агонь з хованкi.
  
  Нью-ёркская каманда спецназа атакавала немцаѓ, адцiснуѓшы iх да задняй часткi пакоя, кiнуѓшы ѓсiх, акрамя траiх, там, дзе яны стаялi. Астатнiя трое, у тым лiку Мiла, пакiдалi зброю i пабеглi.
  
  Дрэйк здрыгануѓся, калi Тыраназаѓр нарэшце выпусцiѓ дух i павалiѓся грудай старых касцей i пылу.
  
  Кэнэдзi вылаяѓся, калi чацвёрты канадзец скокнуѓ, за iм хутка рушыла ѓслед Алiсiя. Апошнi салдат атрымаѓ кулю ѓ чэрап, калi рыхтаваѓся да скачка. Ён упаѓ назад у пакой i расцягнуѓся сярод падпаленых абломкаѓ, проста яшчэ адна ахвяра вайны вар'ята i яго гонкi да апакалiпсiсу.
  
  
  Дзевятнаццаць
  
  
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Амаль адразу розум Дрэйка пачаѓ ацэньваць i аналiзаваць. Майла зрабiѓ некаторыя высновы пра Бэна i прафесара Парневiк.
  
  Ён вывудзiѓ свой мабiльны i праверыѓ яго на прадмет пашкоджанняѓ, перш чым нацiснуць хуткi набор.
  
  Тэлефон тэлефанаваѓ i тэлефанаваѓ. Бэн не пакiнуѓ бы гэта так надоѓга, толькi не Бэн...
  
  Яго сэрца ѓпала. Ён спрабаваѓ абаранiць Бэна, абяцаѓ хлопцу, што з iм усё будзе ѓ парадку. Калi што-небудзь...
  
  Голас адказаѓ: "Так?" Шэпт.
  
  "Ben? Ты ѓ парадку? Чаму ты шэпчаш?
  
  "Мэт, дзякуй Богу. Мне патэлефанаваѓ тата, я адышоѓ пагаварыць, потым азiрнуѓся i ѓбачыѓ, як гэтыя двое галаварэзаѓ б'юць прафесара. Я пабег да iх, i яны з'ехалi на матацыклах з некалькiмi iншымi".
  
  "Яны забралi прафесара?"
  
  "Прабач, прыяцель. Я б дапамог яму, каб мог. Будзь пракляты мой бацька!"
  
  "Не! " Сэрца Дрэйка ѓсё яшчэ аднаѓлялася. "Гэта не твая вiна, Блэйкi. Зусiм не. У гэтых байкераѓ былi вялiкiя заплечнiкi, прышпiленыя да спiны?"
  
  "Некаторыя так i зрабiлi".
  
  "Добра. Заставайся там".
  
  Дрэйк глыбока ѓздыхнуѓ i паспрабаваѓ супакоiць свае нервы. Канадцы паспяшалiся б. Бэн ухiлiѓся ад непрыемнага ѓдару, дзякуючы свайму бацьку, але Прафесар быѓ па вушы ѓ лайне. "Iх план складаѓся ѓ тым, каб збегчы адсюль на якiя чакаюць роварах", - сказаѓ ён Кэнэдзi, затым агледзеѓ разгромлены пакой. "Нам трэба знайсцi Даля. У нас праблема."
  
  "Толькi адзiн?"
  
  Дрэйк агледзеѓ разбурэннi, якiя яны зрабiлi ѓ музеi. "Гэтая штука толькi што моцна ѓзарвалася".
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк выйшаѓ з музея ѓ асяроддзi ѓрадавага персанала. Яны ѓсталёѓвалi перавалачны пункт ля заходняга ѓваходу ѓ Цэнтральны парк, якi ён наѓмысна праiгнараваѓ, калi заѓважыѓ Бэна, якi сядзiць на лаѓцы насупраць. Дзiця нястрымна плакала. Што зараз? Кэнэдзi бег побач з iм па паласе травы.
  
  "Гэта Карын", - вочы Бэна былi перапоѓненыя, як Нiягарскi вадаспад. "Я адправiѓ ёй электронны лiст, каб спытаць, як у яе ладзiлася з Валькiрыямi, i атрымаѓ... атрымаѓ гэты MPEG у ... у адказ."
  
  Ён разгарнуѓ свой наѓтбук так, каб яны маглi бачыць. На экране з'явiѓся малюсенькi вiдэафайл, якi прайграваецца пры паѓторы. Клiп доѓжыѓся каля трыццацi секунд.
  
  У чорна-белай стоп-кадры былi паказаны невыразныя выявы сястры Бэна, Карын, бязвольна павiсла ѓ руках двух моцна збiтых мужчын у масках. Цёмныя плямы, якiя маглi быць толькi крывёю, былi размазаны вакол яе iлба i рота. Трэцi мужчына падняѓ твар да камеры, крычучы з моцным нямецкiм акцэнтам.
  
  "Яна супрацiѓлялася, маленькая гарэзнiца, але будзьце ѓпэѓненыя, мы будзем вучыць яе, наколькi гэта глупства, на працягу наступных некалькiх тыдняѓ!" Мужчына пагразiѓ пальцам, з рота ѓ яго пырснула слiна. "Перастань дапамагаць iм, маленькi хлопчык. Спынi нападаць на iх.... исссс.... Калi ты гэта зробiш, ты атрымаеш яе назад цэлай i цэлай" - непрыемны смяшок. "Больш цi менш".
  
  Фрагмент пачаѓ паѓтарацца.
  
  "Яна другi Дан", - лепятаѓ Бэн. "Хоча адкрыць сваю ѓласную школу баявых мастацтваѓ. Я не думаѓ, што нехта можа б-б перамагчы яе, маю - маю старэйшую сястру".
  
  Дрэйк абняѓ Бэна, калi яго юны сябар зламаѓся. Яго погляд, заѓважаны Кэнэдзi, але не прызначаѓся яму, быѓ поѓны нянавiсцi на полi бою.
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ
  
  
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Абель Фрэй, сусветна вядомы мадэльер, мультымiльянер i ѓладальнiк сумна вядомай 24-гадзiннай вечарынкi Chateau -La Verein, сядзеѓ за кулiсамi ѓ Madison Square Garden i назiраѓ, як ягоныя паплечнiкi ходзяць, як вольна загружаныя паразiты, якiмi яны насамрэч i былi.
  
  Падчас сонцастаяння або перыядаѓ перапынку ён забяспечваѓ iх у межах сваёй шырокай хаты ѓ Альпах - усiм, ад сусветна вядомых мадэляѓ, аж да асвятляльнiкаѓ i супрацоѓнiкаѓ службы бяспекi - вечарынкi не спынялiся тыднямi запар. Але калi тур працягваѓся, i iмя Фрэя было ѓ цэнтры ѓвагi, яны мiтусiлiся, турбавалiся i выконвалi ѓсе яго капрызе.
  
  Сцэна набывала форму. Дарожка для котак была напалову збудавана. Яго дызайнер па свеце ѓзаемадзейнiчаѓ з камандай The Garden, спрабуючы выпрацаваць узаемапаважлiвы чароѓны план: сiнхранiзаваны графiк асвятлення i гуку - для двухгадзiннага шоу.
  
  Фрэй меѓ намер зненавiдзець гэта i прымусiць ублюдкаѓ папацець i пачаць усё спачатку.
  
  Супермадэлi расхаджвалi ѓзад i ѓперад на розных стадыях распранання. Закулiссе на паказе мод было супрацьлегласцю сцэнiчнаму шоу - вам патрабавалася менш матэрыялу, а не больш, - i гэтыя мадэлi - прынамсi, тыя, хто жыѓ з iм у Ла Вярэйне, - ведалi, што ён усё роѓна бачыѓ усё гэта раней.
  
  Ён заахвочваѓ эксгiбiцыянiзм. Па праѓдзе кажучы, ён запатрабаваѓ гэтага. Страх утаймаваѓ iх, гэтых быдла. Страх, прагнасць i абжорства, i ѓсе iншыя выдатныя распаѓсюджаныя грахi, якiя прыкоѓвалi звычайных мужчын i жанчын да ѓладальнiкаѓ улады i багацця - ад прадаѓцоѓ цукерак Victoria's Secret да ѓсходнееѓрапейскiх ледзяных скульптур i астатняй яго ѓдачлiвай прыслугi - усiх да адзiнага хныкаючых крывапiѓцаѓ.
  
  Фрэй ѓбачыѓ, як Майла праймае шлюбныя целы. Бачыѓ, як мадэлi кiдалiся ад жорсткага грубiяна. Унутрана ѓсмiхнуѓся iх вiдавочнаму апавяданню.
  
  Майла не выглядаѓ задаволеным. "Там, ззаду!" Ён кiѓнуѓ у бок iмправiзаванага перасоѓнага офiса Фрэя.
  
  Твар Фрэя пасуровеѓ, калi яны засталiся сам-насам. "Што здарылася?"
  
  "Чаго не было? Мы страцiлi верталёт. Я са скрыпам выбраѓся адтуль з двума хлопцамi. У iх былi спецпрызн, SGG, гэты вырадак Дрэйк i яшчэ нейкая сука. Там было пекла, чувак." Амерыканскiя iнтанацыi Майло лiтаральна паранiлi больш культурны слых Фрэя. Звер толькi што назваѓ яго "чалавекам".
  
  "Аскепак?"
  
  "Прайграѓ гэтай шлюха без сядла, Майлз". Мiла ѓхмыляѓся.
  
  "Канадцы атрымалi гэта?" Фрэй ѓ гневе сцiснуѓ падлакотнiкi свайго крэсла, прымусiѓшы iх сказiць.
  
  Майла прыкiнуѓся, што не заѓважыѓ, выдаючы ѓнутраную турботу. Эгаiзм Фрэя раздзьмуѓ грудзi. "Грабаныя бескарысныя ѓблюдкi!"Ён закрычаѓ так гучна, што Майла здрыгануѓся. "Вы, бескарысныя ѓблюдкi, прайгралi купцы гробаныя вершнiкаѓ!"
  
  З вуснаѓ Фрэя зляцела слiна, запырсканы якi падзяляѓ iх стол. "Ты ведаеш, як доѓга я чакаѓ гэтага моманту? На гэты раз? А ты?"
  
  Не ѓ сiлах кантраляваць сябе, ён ударыѓ амерыканскага спецназаѓца па твары. Майла рэзка павярнуѓ галаву, i яго шчокi пачырванелi, але ён нiяк iнакш не адрэагаваѓ.
  
  Фрэй прымусiѓ вышэйшы кокан спакою ахiнуць яго. "Маё жыццё, - сказаѓ ён з найвялiкшым намаганнем, якое, як ён ведаѓ, маглi здзейснiць толькi людзi высокага паходжання, - была прысвечана - не, прысвечана - пошуку гэтай Грабнiцы ... гэтай Грабнiцы Багоѓ. Я перавязу iх - па частках - у свой замак. Я iмператар, - сказаѓ ён, махнуѓшы рукой у бок дзвярэй, "i я не маю на ѓвазе кiраѓнiка гэтых iдыётаѓ. Я магу прымусiць пяць супермадэляѓ трахнуць майго самага нiзкага ахоѓнiка, проста таму, што ѓ мяне была iдэя. Я магу прымусiць добрага чалавека змагацца да смерцi на маёй баявой арэне, але гэта не робiць мяне кiраѓнiком. Ты разумееш?"
  
  Голас Фрэя сачыѓся iнтэлектуальнай перавагай. Мiла кiѓнуѓ, але яго вочы былi пустымi. Фрэй успрыняѓ гэта як глупства. Ён уздыхнуѓ.
  
  "Ну, што яшчэ ѓ цябе ёсць для мяне?"
  
  "Гэта". Майла ѓстаѓ i некалькi секунд пастукваѓ па клавiятуры ноѓтбука Фрэя. З'явiлася прамая трансляцыя, сфакусаваная на раёне побач з Нацыянальным гiстарычным музеем.
  
  "У нас ёсць людзi, якiя выдаюць сябе за здымачную групу тэлебачання. Яны паклалi вока на Дрэйка, жанчыну i хлопчыка - Бэна Блэйка. Таксама застаюцца СПЕЦНАЗ i ѓсе астатнiя SGG, i, гледзiце, я веру, што гэта, - ён злёгку пастукаѓ па экране, пакiдаючы пасля сябе непажаданыя плямы поту i бог ведае што яшчэ, "гэта каманда SAS".
  
  "Ты верыш ..." Сказаѓ Фрей. "Ты спрабуеш сказаць мне, што зараз у нас у руках шматнацыянальная раса? I ѓ нас больш няма самых вялiкiх рэсурсаѓ". Ён уздыхнуѓ. "Не тое, каб гэта дапамагло нам да гэтага часу".
  
  Мiла падзялiѓся таемнай усмешкай са сваiм босам. "Ты ведаеш, што гэта так".
  
  "Так. Твая дзяѓчына. Яна - наш лепшы актыѓ, i яе час наблiжаецца. Што ж, будзем спадзявацца, што яна памятае, перад кiм дае справаздачу."
  
  "Гэта больш з-за грошай, якiя яна запомнiць", - сказаѓ Майла з вялiкай пранiклiвасцю.
  
  Вочы Фрэя загарэлiся, i ѓ яго вачах з'явiѓся распусны агеньчык. "Хм. Я гэтага не забуду".
  
  "У нас таксама ёсць сястра Бэна Блэйка. Судзячы па ѓсiм, дзiкая котка."
  
  "Добра. Адпраѓ яе ѓ Замак. Мы хутка вернемся туды". Ён зрабiѓ паѓзу. "Пачакай... Пачакай... Тая жанчына з Дрэйкам. Хто яна?"
  
  Майла вывучыѓ твар i пацiснуѓ плячыма. "Паняццi не маю".
  
  "Што ж, даведайся!"
  
  Майла патэлефанаваѓ "тэлевiзiёншчыкам'. "Выкарыстоѓвай праграму распазнання асоб на жанчыне Дрэйка", - прагыркаѓ ён.
  
  Праз чатыры хвiлiны маѓчання ён атрымаѓ адказ. "Кэнэдзi Мур", - сказаѓ ён Фрэю. "Палiцыянт з Нью-Ёрка".
  
  "Так. ТАК. Я нiколi не забываю распусты. Адыдзiся ѓбок, Майла. Дай мне папрацаваць".
  
  Фрэй пагуглiѓ назву i перайшоѓ па некалькiх спасылках. Менш чым за дзесяць хвiлiн ён ведаѓ усё, i яго ѓсмешка стала шырокай i яшчэ больш перакручанай. Зародкi найвышэйшай iдэi выраслi ѓ яго свядомасцi пасля палавога паспявання.
  
  "Кэнэдзi Мур, - ён не змог утрымацца ад тлумачэння пяхотнiку, - быѓ адным з лепшых Нью-Ёрка. Цяпер яна знаходзiцца ѓ вымушаным водпуску. Яна арыштавала бруднага палiцыянта i адправiла яго ѓ турму. Яго асуджэнне прывяло да вызвалення некаторых людзей, якiх ён дапамог асудзiць, нешта звязанае з разарваным ланцужком доказаѓ." Фрэй зрабiѓ паѓзу. "Якая адсталая краiна ѓкаранiла б падобную сiстэму, Майла?"
  
  "ЗША", Яго галаварэз ведаѓ, чаго ад яго чакалi.
  
  "Што ж, выдатны адвакат дабiѓся вызвалення чалавека па iменi Томас Калеб - "найгоршага серыйнага забойцы ѓ гiсторыi Поѓначы Злучаных Штатаѓ", як тут сказана. Мой, мой. Гэта цудоѓна агiдна. Слухайце!
  
  'Калеб расплюшчвае вочы сваёй ахвяры, выкарыстоѓваючы стэплер, каб выстрэльваць фiксатарамi праз павека i лоб, затым заганяе жывых казурак iм у глоткi, прымушаючы iх жаваць i глынаць, пакуль яны не падавяцца да смерцi'. Фрэй паглядзеѓ на Майла шырока расплюшчанымi вачыма. "Я б сказаѓ, крыху падобна на ежу ѓ Mcdonald's".
  
  Мiла не ѓсмiхнуѓся. "Ён забойца нявiнных", - сказаѓ ён. "Камедыя не спалучаецца з забойствам".
  
  Фрэй усмiхнуѓся яму. "Ты забiваѓ нявiнных, цi не так?"
  
  "Толькi пры выкананнi маёй працы. Я салдат."
  
  "Хм, ну, гэта тонкая грань, так? Не важна. Вернемся да бягучай працы. Гэты Калеб забiѓ яшчэ двух нявiнных з моманту свайго вызвалення. Я б сказаѓ, вiдавочны вынiк этычнай дактрыны i мноства маральных каштоѓнасцяѓ, а, Майла? У любым выпадку, гэты Калеб зараз знiк."
  
  Галава Майла тузанулася да экрана наѓтбука, у бок Кэнэдзi Мура. "Яшчэ двое?"
  
  Цяпер Фрэй засмяяѓся. "Ha, ha. Ты не настолькi тупы, каб не разумець гэтага, цi не так? Уявiце яе гора. Уявiце яе пакуты!"
  
  Майла ѓлавiѓ сутнасць i, насуперак свайму жаданню, выскалiѓся, як белы мядзведзь, якi раздзiрае на часткi свой першы ѓлоѓ за дзень.
  
  "У мяне ёсць план". Фрэй захiхiкаѓ ад захаплення. "Аб чорт, ... у мяне ёсць план".
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ АДЗIН
  
  
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  У мабiльным штабе панаваѓ хаос. Дрэйк, Кэнэдзi i Бэн рушылi за Торстеном Далем i раз'юшаным камандзiрам спецпрызна ѓверх па прыступках i мiма мiтуснi. Яны прайшлi праз два адсека, перш чым спынiцца ѓ адноснай цiшынi, якая забяспечваецца нiшай у канцы металiчнага адрыны.
  
  "Нам патэлефанавалi", - камандзiр спецпрызна ѓ гневе адкiнуѓ сваю зброю. "Мы атрымалi чортаѓ званок, i праз пятнаццаць хвiлiн трое маiх людзей мёртвыя! Што за...?"
  
  "Толькi трое?" Спытаѓ Далеч. "Мы страцiлi шасцярых. Павага патрабуе, каб мы аддалi час ..."
  
  "Да чорта павага", хлопец са спецназа быѓ у лютасцi. "Ты ѓварваѓся на маю тэрыторыю, ты, англiйскi мудак. Вы такiя ж дрэнныя, як праклятыя тэрарысты!"
  
  Дрэйк падняѓ руку. "Насамрэч, я ангельскi мудак. Гэты прыдурак - швед."
  
  Амерыканец выглядаѓ збянтэжаным. Дрэйк мацней сцiснуѓ плечы Бэна. Ён адчуваѓ, як хлопец дрыжыць. "Мы дапамаглi", - сказаѓ ён хлопцу са спецпрызна. "Яны дапамаглi. Магло быць нашмат горш".
  
  I затым, калi лёс апусцiѓ свой iранiчны молат, раздаѓся шакавальны гук куль, якiя абсыпаюць штаб-кватэру. Усе ѓпалi на падлогу. Металiчны звон адскочыѓ ад усходняй сцяны. Перш чым стралянiна скончылася, камандзiр спецпрызна ѓстаѓ. "Гэта куленепрабiвальнае", - сказаѓ ён з невялiкiм збянтэжанасцю.
  
  "Нам трэба iсцi", Дрэйк пашукаѓ Кэнэдзi, але не змог яе выявiць.
  
  "На лiнiю агню?" хлопец са спецпрызна сказаѓ. "Хто ты, чорт вазьмi, такi?"
  
  "Мяне турбуе не кампанiя i не кулi", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта рэактыѓная граната, якая можа неѓзабаве рушыць услед".
  
  Разважлiвасць дыктавала эвакуацыю. Дрэйк выйшаѓ якраз своечасова, каб убачыць чорна-белых, з крыкамi якiя ѓцякаюць у тым кiрунку, адкуль прыляцелi кулi.
  
  Ён зноѓ агледзеѓся ѓ пошуках Кэнэдзi, але яна, здавалася, знiкла.
  
  Затым сярод iх раптам з'явiлася новая асоба. Шэф Бюро, судзячы па яго трохзоркавых знаках адрознення i, як быццам гэтага было недастаткова, якi праштурхоѓваецца за iм, быѓ чалавекам, якi носiць рэдкiя пяць зорак камiсара палiцыi. Дрэйк адразу зразумеѓ, што гэта той хлопец, з якiм iм трэба пагаварыць. Палiцыянты камiсары займалiся барацьбой з тэрарызмам.
  
  Рацыя камандзiра спэцназу пракрычала: "Усё чыста. Тут, на даху, ёсць зброя, якая кiруецца дыстанцыйна. Гэта манеѓр, якi адцягвае ѓвагу".
  
  "Ублюдкi!" Дрэйк падумаѓ аб тым, што канадцы i немцы сыходзяць усё далей са сваiмi палоннымi.
  
  Торстэн Даль звярнуѓся да iзноѓ прыбылага. "Вам сапраѓды варта пагаварыць з маiм статсмiнiстрам".
  
  "Справа зроблена", - сказаѓ камiсар. "Ты прыбiраешся адсюль".
  
  "Не, пачакай", - пачаѓ Дрэйк, фiзiчна ѓтрымлiваючы Бэна ад кiдка наперад. "Ты не разумееш...."
  
  "Не, не", - сказаѓ камiсар скрозь сцiснутыя зубы. "Я не ведаю. I я маю на ѓвазе, што вы едзеце адсюль, накiроѓваецеся ѓ Вашынгтон, акруга Калумбiя. Капiталiйскi ѓзгорак хоча атрымаць ад вас кавалачак, хлопцы, i я спадзяюся, што яны возьмуць яго вялiкiмi лустамi. "
  
  
  * * *
  
  
  Палёт доѓжыѓся дзевяноста хвiлiн. Дрэйк турбаваѓся аб таямнiчым знiкненнi Кэнэдзi аж да таго моманту, калi яна з'явiлася зноѓ, а гэта было тады, калi самалёт збiраѓся ѓзляцець.
  
  Яна прыбегла па праходзе, засопшыся.
  
  "Я думаѓ, мы страцiлi цябе", - сказаѓ Дрэйк. Ён адчуѓ вялiкую палёгку, але паспрабаваѓ захаваць яго бесклапотным.
  
  Кэнэдзi не адказаѓ. Замест гэтага яна села на сядзенне каля акна, далей ад размоѓ. Дрэйк устаѓ, каб разабрацца, але спынiѓся, калi яна адскочыла ад яго, яе твар быѓ белым, як алебастр.
  
  Дзе яна была, i што там здарылася?
  
  Падчас палёту не было дазволена рабiць званкi цi перапiсвацца па электроннай пошце. Нiякага тэлебачання. Яны ляцелi ѓ цiшынi; некалькi ахоѓнiкаѓ назiралi за iмi, не ѓмешваючыся.
  
  Дрэйк мог бы дазволiць гэтаму цечу па iм. Трэнiроѓкi SAS патрабавалi гадзiн, дзён i месяцаѓ чакання. Для падрыхтоѓкi. Для назiрання. Для яго час мог праляцець за мiлiсекунду. У нейкi момант iм прапанавалi алкаголь у гэтых маленькiх пластыкавых бутэлечках, i Дрэйк вагаѓся больш iмгненнi.
  
  Вiскi зiхацела, бурштынавы кудмень бедства, яго ѓпадабанае зброю ѓ апошнi раз, калi ѓсё стала складана - калi сышла Элiсан. Ён памятаѓ боль, роспач, i ѓсё ж яго погляд затрымаѓся на iм.
  
  "Не тут, дзякуй". Бэн быѓ дастаткова напагатове, каб адправiць гаспадыню. "Мы хлопцы з Маунцiн Дзью. Прынясi гэта."
  
  Бэн нават спрабаваѓ вывесцi Дрэйка з гэтага стану, малюючы гiка. Ён высунуѓся ѓ праход, назiраючы, як вядучая, калыхаючыся, вяртаецца на сваё месца. "На жаргоне нашых амерыканскiх братоѓ - я б трапiѓ у гэта!"
  
  Яго твар пачырванеѓ, калi гаспадыня здзiѓлена паглядзела на яго ѓ адказ. Праз секунду яна сказала: "Гэта не эфiр Hooters, малыш".
  
  Бэн уцiснуѓся назад у сваё крэсла. "Чорт".
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой. "Тваё здароѓе, прыяцель. Твае пастаянныя знявагi служаць шчаслiвым напамiнам аб тым, што я нiколi не быѓ твайго ѓзросту".
  
  "Лухта сабачая".
  
  "Сур'ёзна - дзякуй".
  
  "Не хвалюйся".
  
  "I Карын - з ёй усё будзе ѓ парадку. Я абяцаю."
  
  "Як ты можаш гэта абяцаць, Мэт?"
  
  Дрэйк зрабiѓ паѓзу. Выказалася яго прыроджанае абавязацельства дапамагаць тым, хто жыве ѓ нястачы, а не дакладнае меркаванне салдата.
  
  "Яны пакуль не прычыняць ёй шкоды", - сказаѓ ён. "I вельмi хутка ѓ нас будзе больш дапамогi, чым вы можаце сабе ѓявiць".
  
  "Адкуль ты ведаеш, што яны не прычыняць ёй шкоды?"
  
  Дрэйк уздыхнуѓ. "Добра, добра, гэтая абгрунтаваная здагадка. Калi б яны хацелi яе смерцi, яны б забiлi яе адразу, праѓда? Без пястоты. Але яны гэтага не зрабiлi. Такiм чынам..."
  
  "Так?"
  
  "Яна для чагосьцi патрэбная немцам. Яны захаваюць ёй жыцьцё". Дрэйк ведаѓ, што яны маглi б адвезцi яе на асобны допыт цi нешта яшчэ больш звычайнае - да падобнага на дыктатара босу, якi любiѓ дамiнаваць над кожнай падзеяй. З гадамi Дрэйк пакахаѓ менавiта гэты тып тырана. Iх аѓтарытарызм заѓсёды даваѓ добрым хлопцам другi шанц.
  
  Бэн выцiснуѓ з сябе нацягнутую ѓсмешку. Дрэйк адчуѓ, як самалёт пачаѓ знiжацца, i пачаѓ пракручваць факты ѓ галаве. Калi яго маленькая каманда развальвалася на часткi, яму прыйшлося выступiць i абаранiць iх яшчэ больш.
  
  
  * * *
  
  
  На працягу двух хвiлiн пасля выхаду з самалёта Дрэйка, Бэна, Кэнэдзi i Даля правялi праз некалькi дзвярэй, уверх па цiхiм эскалатары, па шыкоѓным калiдоры, абабiтым тоѓстымi сiнiмi панэлямi, i, нарэшце, праз цяжкiя дзверы, якая, як заѓважыѓ Дрэйк, была прадбачлiва зачынена за iмi.
  
  Яны апынулiся ѓ першакласнай зале чакання першага класа, пустой, калi не лiчыць iх самiх i яшчэ васьмi чалавек: пецярых узброеных ахоѓнiкаѓ i трох касцюмаѓ - дзвюх жанчын i пажылога мужчыны.
  
  Мужчына выступiѓ наперад. "Джонатан Гейтс", - цiха сказаѓ ён. "Мiнiстр абароны".
  
  Дрэйк адчуѓ раптоѓны прылiѓ панiкi. Госпадзi, гэты хлопец быѓ мега-магутным, можа быць, пятым цi шостым у чарзе на прэзiдэнцтва. Ён уздыхнуѓ i ступiѓ наперад, адзначаючы наступальныя рухi ахоѓнiкаѓ, затым развёѓ рукi.
  
  "Усе сябры тут", - сказаѓ ён. "Прынамсi... Я так думаю."
  
  "Я веру, што ты маеш рацыю". Мiнiстр абароны выйшаѓ наперад i працягнуѓ руку. "Каб зэканомiць час, я ѓжо быѓ у курсе падзеяѓ. Злучаныя Штаты жадаюць i здольныя дапамагчы. Я тут, каб... садзейнiчаць... гэтай дапамозе".
  
  Адна з жанчын прапанавала ѓсiм выпiць. У яе былi чорныя валасы, пранiклiвы погляд, i ёй было за пяцьдзесят, з маршчынамi ад турботы, дастаткова густымi, каб хаваць дзяржаѓныя сакрэты, i манерай iгнараваць ахоѓнiкаѓ, якая казала аб яе дыскамфорце з iмi.
  
  Напоi крыху растапiлi лёд. Дрэйк i Бэн засталiся каля Гейтса, пацягваючы дыетычную выпiѓку. Кэнэдзi падышла да акна, узбоѓтваючы вiно i гледзячы на рулячыя самалёты, здавалася б, пагружаная ѓ свае думкi. Торстэн Даль апусцiѓся ѓ зручнае крэсла з Evian, мова цела якога падабраны так, каб не ѓяѓляць пагрозы.
  
  "Мая сястра", - загаварыѓ Бэн. "Ты можаш ёй дапамагчы?"
  
  "ЦРУ звязалася з Iнтэрполам, але ѓ нас пакуль няма нiякiх зачэпак па немцах". Праз iмгненне, адзначыѓшы засмучэнне Бэна i тое, якiх намаганняѓ яму каштавала звярнуцца да члена Кангрэса, сакратар дадаѓ: "Мы спрабуем, сынок. Мы знойдзем iх".
  
  "Мае бацькi яшчэ не ведаюць". Бэн мiмаволi апусцiѓ погляд на свой мабiльны. "Але гэта не зойме шмат часу-"
  
  Цяпер наперад выступiла iншая жанчына - жыццярадасная, упэѓненая ѓ сабе, значна маладзейшая асобiна, якая ва ѓсiм нагадвае будучую былую мiсiс дзяржсакратар, сапраѓдная драпежнiца цi, як сказаѓ сабе Дрэйк, палiтычная версiя Алiсii Майлз.
  
  "Мая краiна не што iншае, як нерэалiстычная, мiстэр Даль, мiстэр Дрэйк. Мы ведаем, што моцна адсталi ѓ гэтым, i мы ведаем, якiя стаѓкi. Ваша каманда SAS атрымала дазвол на аперацыю. SGG таксама. У нас ёсць каманда Delta, гатовая аказаць дапамогу. Проста складзi лiкi..." Яна паварушыла пальцамi. "Каардынаты".
  
  "А прафесар Парневiк?" Далеч загаварыѓ упершыню. "Якiя навiны аб канадцах?"
  
  "Выдаюцца ордэры", - сказала сакратарка трохi нацягнута. "Гэта дыпламатычная сiтуацыя -"
  
  "Не!" - крыкнуѓ Дрэйк, затым выдыхнуѓ, каб супакоiцца. "Не, сэр. Гэта няправiльны падыход. Гэтая штука запусцiла ... што? ... тры днi таму? Час - гэта ѓсё тут, асаблiва зараз. Наступныя некалькi дзён, " сказаѓ ён, - гэта тое, дзе мы пераможам або прайграем".
  
  Сакратар Гейтс кiнуѓ на яго здзiѓлены позiрк. "Я чуѓ, у табе ѓсё яшчэ ёсць нешта ад салдата, Дрэйк. Але не з-за такой рэакцыi."
  
  "Я перамыкаюся памiж салдатам i грамадзянскiм, калi гэта падыходзiць", Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Перавагi таго, што ты былы салдат".
  
  "Ага. Што ж, калi табе ад гэтага стане лягчэй, ордэры не дапамогуць. Колбi Тэйлар знiк са свайго канадскага асабняка разам з большасцю сваiх супрацоѓнiкаѓ. Я мяркую, што ён планаваѓ гэты доѓгi час i пераключыѓся на нейкiя загадзя падрыхтаваныя непрадбачаныя абставiны. Па сутнасцi - ён па-за сеткай".
  
  Дрэйк закрыѓ вочы. "Ёсць добрыя навiны?"
  
  Загаварыла маладая жанчына. "Што ж, мы прапануем вам усе рэсурсы Бiблiятэкi Кангрэса, каб дапамагчы вашым даследаванням". Яе вочы блiснулi. "Самая вялiкая бiблiятэка ѓ свеце. Трыццаць два мiльёны кнiг. Рэдкiя адбiткi. I Сусветная лiчбавая бiблiятэка".
  
  Бэн паглядзеѓ на яе так, як быццам яна толькi што пагадзiлася ѓдзельнiчаць у конкурсе косплея прынцэсы Леi. "Усе рэсурсы? Такiм чынам - тэарэтычна - вы маглi б высветлiць, хто з немцаѓ апантаны скандынаѓскай мiфалогiяй? Вы маглi б знайсцi тэксты аб Адзiне i гэтай грабнiцы Багоѓ. Матэрыял, якога няма ѓ Iнтэрнеце?"
  
  "Ты мог бы, i адным нацiскам кнопкi", - сказала жанчына. "I, у адваротным выпадку, у нас ёсць некалькi вельмi старых бiблiятэкараѓ".
  
  Вочы Бэна загарэлiся надзеяй, калi ён зiрнуѓ на Мэта. "Адвядзi нас туды".
  
  
  * * *
  
  
  Бiблiятэка Кангрэса была адкрыта для iх у вельмi раннiя гадзiны нядзельнай ранiцы. Уключанае святло, уважлiвы персанал, найбуйнейшая ѓ свеце бiблiятэка, безумоѓна, уразiла. Спачатку архiтэктура i адчуванне гэтага месца нагадалi Дрэйку музей, але калi ён зiрнуѓ на шэрагi кнiжных шаф i круглыя чытальныя балконы, ён неѓзабаве адчуѓ паважлiвую атмасферу старажытных ведаѓ, i яго настрой змянiѓся ѓ адпаведнасцi з навакольным становiшчам.
  
  У той час як Дрэйк правёѓ некаторы час, блукаючы па калiдорах, Бэн, не губляючы часу, пагрузiѓся ѓ даследаваннi. Ён пракраѓся на балкон, загрузiѓ наѓтбук i адправiѓ iх камандзiра шведскага спецпрызна на пошукi кавы i печыва.
  
  "Мiлае мястэчка", - сказаѓ Дрэйк, калi зрабiѓ круг. "Я адчуваю, што Нiкалас Кейдж можа выскачыць у любую хвiлiну".
  
  Бэн схапiѓся за пераноссе. "Я не ведаю, з чаго пачаць", - прызнаѓся ён. "Мая галава - гэта хлеѓ, прыяцель".
  
  Торстэн Даль пастукаѓ па парэнчах, якiя атачалi балкон. "Пачнi з таго, што ты ведаеш", - сказаѓ ён тым завучаным оксфардскiм тонам. "Пачнi з легенды".
  
  "Дакладна. Што ж, мы ведаем гэты верш. Тут у значнай ступенi гаворыцца, што той, хто апаганiць магiльню Багоѓ, абрыне пякельны агонь на Зямлю. I гэта агонь, лiтаральна. Наша планета згарыць. Мы таксама ведаем, што гэтая легенда мае ѓнiкальныя гiстарычныя паралелi з iншымi адпаведнымi легендамi, напiсанымi пра iншых Багоѓ."
  
  "Чаго мы не ведаем, - сказаѓ Далеч, - дык гэта чаму? Цi як?"
  
  "Агонь", - рэзка сказаѓ Дрэйк. "Хлопец толькi што сказаѓ гэта".
  
  Бэн закрыѓ вочы. Далеч павярнуѓся да Дрэйка з нацягнутай усмешкай. "Гэта называецца мазгавы штурм", - сказаѓ ён. "Аналiз фактаѓ часта дапамагае выявiць праѓду. Я меѓ на ѓвазе - як адбываецца катастрофа. Калi ласка, альбо дапамажыце, альбо сыходзьце".
  
  Дрэйк пацягваѓ каву i захоѓваѓ маѓчанне. Абодва гэтыя хлопцы страцiлi людзей i заслужылi прастору. Ён падышоѓ да парэнчаѓ i азiрнуѓся, абабегшы вачыма круглы пакой, адзначаючы пазiцыi персанала i амерыканскiх агентаѓ. Кэнэдзi сядзела двума паверхамi нiжэй, люта стукаючы па ноѓтбуку, iзаляваная сваiм уласным ... чым? Дрэйк задумаѓся. Пачуццё вiны? Страх? Дэпрэсiя? Ён усё ведаѓ пра гэта, i ён не збiраѓся пачынаць прапаведаваць.
  
  "Легенда, - казаѓ Бэн, - паказвае на тое, што адно апаганьванне магiлы Одзiна пакладзе пачатак плынi вогненных рэк. Я б сказаѓ, што гэта так жа важна ведаць, як i ѓсё астатняе тут".
  
  Дрэйк нахмурыѓся, калi яго нядаѓнiя ѓспамiны ѓсплылi. Рэкi агню? Ён бачыѓ гэта.
  
  Але дзе?
  
  "Чаму ты так гэта сказаѓ?" ён спытаѓ. "Вогненныя рэкi?"
  
  "Не ведаю. Можа быць, таму што мне надакучыла паѓтараць "пеклы агонь вывяргаецца" i "канец блiзкi". Я адчуваю сябе як трэйлер галiвудскага фiльма".
  
  "Дык ты адправiѓся за вогненнымi рэкамi?" Далеч падняѓ брыво. "Як лава?"
  
  "Не, пачакай", Дрэйк пстрыкнуѓ пальцамi. "Так! Супервулкан! У... у Iсландыi, праѓда?" Ён паглядзеѓ на шведа ѓ пошуках пацверджання.
  
  "Паслухай, тое, што я скандынаѓ, не азначае, што я - "
  
  "Так". У гэты момант з-за найблiжэйшага стэлажа з кнiгамi матэрыялiзаваѓся малодшы памочнiк мiнiстра абароны. "На паѓднёва-ѓсходнiм баку Iсландыi. Увесь свет ведае пра гэта. Прачытаѓшы новае ѓрадавае даследаванне, я думаю, што гэта сёмы iснуючы супервулкан".
  
  "Самая вядомая з iх знаходзiцца ѓ Елаѓстанскiм парку", - сказаѓ Бэн.
  
  "Але цi ѓяѓляе Супервулкан такую пагрозу?" Спытаѓ Дрэйк. "Або гэта яшчэ адзiн галiвудскi мiф?"
  
  I Бэн, i памагаты сакратара кiѓнулi. "Тэрмiн "вымiранне вiду" не з'яѓляецца празмерным у дадзеным кантэксце", - сказаѓ памочнiк. "Даследаваннi гавораць нам, што два папярэднiя вывяржэннi супервулканаѓ супадаюць з двума найбуйнейшымi падзеямi масавага вымiрання, якiя калi-небудзь адбывалiся на нашай планеце. Другое, канешне, гэта дыназаѓры."
  
  "Наколькi супадзенне?" Спытаѓ Дрэйк.
  
  "Дык блiзка, што калi б гэта здарылася аднойчы, вы б здзiвiлiся гэтаму. Але двойчы? Давай..."
  
  "Чорт".
  
  Бэн падняѓ рукi ѓ паветра. "Паслухайце, мы тут адцягваемся. Што нам трэба, дык гэта загрузiць Одзiна лайном ". Ён вылучыѓ на экране некалькi назваѓ. "Гэта, гэта i вау | дакладна гэта. Волуспа - дзе Адзiн расказвае пра свае сустрэчы з Празорлiцай."
  
  "Наведваннi?" Дрэйк скурчыѓ грымасу. "Порна з вiкiнгамi, так?"
  
  Асiстэнт схiлiѓся над Бэнам i нацiснуѓ некалькi кнопак, увёѓ пароль i надрукаваѓ радок. Яе штаноѓны касцюм быѓ супрацьлегласцю касцюму Кэнэдзi, распрацаванаму з густам, каб падкрэслiць яе постаць, а не схаваць яе. Вочы Бэна пашырылiся, яго праблемы на iмгненне забылiся.
  
  Дрэйк аднымi вуснамi вымавiѓ: "Марна выдаткаваны талент".
  
  Бэн паказаѓ яму сярэднi палец якраз у той момант, калi асiстэнт устаѓ. На шчасце, яна яго не бачыла. "Iх прынясуць табе на працягу пяцi хвiлiн", - сказала яна.
  
  "Дзякуй вам, мiс". Дрэйк вагаѓся. "Прабачце, я не ведаю вашага iмя".
  
  "Клiчце мяне Хэйдэн", - сказала яна.
  
  Кнiгi былi пакладзены побач з Бэнам некалькi хвiлiн праз, i ён адразу ж абраѓ тую, якая называлася Voluspa.Ён гартаѓ старонкi як апантаны; як жывёла, якая пачула кроѓ. Далеч абраѓ iншы том, Дрэйк - трэцi. Хайдэн сядзеѓ побач з Бэнам, вывучаючы тэкст разам з iм.
  
  I тады Бэн закрычаѓ "Эѓрыка! У мяне гэта ёсць!" Адсутнае звяно. Гэта Хайдзi! Чортава Хайдзi! Гэтая кнiга iдзе - цытую "падарожжам любiмай празорлiвы Одзiна - Хайдзi".
  
  "Як у дзiцячай кнiжцы?" Далеч, вiдаць, узгадаѓ свае школьныя гады.
  
  Дрэйк проста выглядаѓ збянтэжаным. "А? Я больш падобны да хлопца тыпу Хайдзi Клум".
  
  "Так, дзiцячая кнiжка! Я мяркую, што легенда пра Хайдзi i гiсторыя яе вандровак, мусiць, з гадамi ператварылiся са скандынаѓскай сагi ѓ скандынаѓскi мiф, а затым пiсьменнiк са Швейцарыi вырашыѓ выкарыстоѓваць казку ѓ якасцi асновы для дзiцячай кнiжкi".
  
  "Ну, i што там гаворыцца?" Дрэйк адчуѓ, як яго сэрца забiлася хутчэй.
  
  Бэн секунду чытаѓ. "О, гэта шмат аб чым гаворыць", - паспешна працягнуѓ ён. "Гэта па-чартоѓску добра кажа пра ѓсё".
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ДВА
  
  
  
  Вашынгтон, акруга Калумбiя
  
  
  Кенэдзi Мур сядзела, утаропiѓшыся ѓ экран свайго кампутара, нiчога не бачачы, i думала аб тым, што, калi ты размолваеш жыццё пад сваёй пятой, гэта, па сутнасцi, проста тэнiсны мяч, якiм кiруе майстар. Невялiкi паварот назад змянiѓ ваш лёс, нейкi нечаканы паварот на бок адправiѓ вас у спiраль самаразбурэння, затым некалькi дзён хуткага ходу вярнулi вас зваротна ѓ гульню.
  
  Яна адчувала сябе прыѓзнятай па дарозе ѓ Нью-Ёрк, нават лепш пасля музейнага вар'яцтва. Яна была задаволеная сабой i, магчыма, нават крыху задаволены Мэтам Дрэйкам.
  
  Як перакручана, сказала яна сабе. Але тады, хiба нехта аднойчы не сказаѓ, што з вялiкiх цяжкасцяѓ прыходзiць вялiкi прагрэс? Нешта накшталт гэтага.
  
  Затым Прафесар быѓ выкрадзены. Сястра Бэна Блэйка была выкрадзена. I Кэнэдзi рашуча накiравалася да гэтага мабiльнага штаба, з прамой галавой i зноѓ цалкам пагружаная ѓ гульню, яе думкi былi сканцэнтраваны на тым, каб разабрацца ѓ мiтуснi.
  
  Затым, калi яна пачала паднiмацца па прыступках, Лiпкiнд матэрыялiзаваѓся з натоѓпу i рэзка спынiѓ яе.
  
  "Капiтан?"
  
  "Прывiтанне, Мур. Нам трэба паразмаѓляць".
  
  "Заходзьце ѓнутр", - Кэнэдзi махнуѓ у бок штаб-кватэры, - "нам не перашкодзiла б ваша дапамога".
  
  "Э-э, э-э. Не. Гэта не з-за музея, Мур. Крэйсер у тым баку."
  
  Ён рушыѓ скрозь натоѓп, цяпер яго напружаная спiна глядзела на яе, як маѓклiвае абвiнавачанне. Кенэдзi прыйшлося паспяшацца, каб дагнаць.
  
  "Што... што здарылася, капiтан?"
  
  "Залазь".
  
  Крэйсер быѓ пусты, за выключэннем iх дваiх. Вулiчны шум прытупiѓся, цудоѓныя свет падзеi звонку зараз замкнуты далей, чым дабрадзейнасць свецкай iльвiцы, якая наведвае вечарынкi.
  
  Кэнэдзi паѓвярнулася на сваiм сядзеннi тварам да Лiпкiнда. "Не кажы мне... калi ласка, не кажы мне..." Камяк у горле прымусiѓ Лiпкiнда сысцi з суровага выразу твару, сказаѓшы ёй усё, перш чым словы зляцелi з яго вуснаѓ.
  
  Але яны ѓпалi, i кожнае слова было кропляй яду ѓ яе i без таго счарнелай душы.
  
  "Калеб ударыѓ зноѓ. У нас была месячная адтэрмiноѓка - затым учора днём нам патэлефанавалi. Дзяѓчына... ааа... дзяѓчына з Невады, " яго голас стаѓ хрыплым. "Навiчок у горадзе. Вучань."
  
  "Не. Калi ласка..."
  
  "Я хацеѓ, каб ты ведаѓ зараз, да таго, як пачуеш якую-небудзь пацучыную хуйню".
  
  "Не".
  
  "Мне шкада, Мур".
  
  "Я хачу вярнуцца. Дазволь мне вярнуцца, Лiпкiнд. Упусцi мяне. "
  
  "Мне шкада".
  
  "Я магу дапамагчы табе. Гэта мая праца. Маё жыццё."
  
  Лiпкiнд пакусваѓ нiжнюю губу, дакладная прыкмета стрэсу. "Пакуль няма. Нават калi б я захацеѓ, Начальства не ѓхвалiла б. Ты гэта ведаеш."
  
  Цi павiнен я? З якога гэта часу я магу ведаць думкi палiтыкаѓ? Усё ѓ палiтыцы - ублюдкi, Лiпкiнд, i з якога гэта часу яны сталi рабiць правiльна? "
  
  "Ты мяне злавiѓ", - рык Лiпкiнда выдала яго сэрца. "Але загады, як кажуць, ёсць загады. I мае не былi змененыя".
  
  "Лiпкiнд, гэта... губяць мяне".
  
  Ён суха праглынуѓ. "Дай гэтаму час. Ты вернешся".
  
  "Мяне хвалюе не я, чорт вазьмi! Гэта яго гробаныя ахвяры! Iх сем'i!"
  
  "Я таксама так думаю, Мур. Павер мне."
  
  Праз iмгненне яна спытала: "Дзе?" Гэта было ѓсё, што яна магла зрабiць, усё, пра што яна магла папрасiць, усё, пра што яна магла думаць.
  
  "Мур. Тут табе не давядзецца плацiць нiякай епiтымii. Не твая вiна, што гэты псiх - гробаны псiх".
  
  "Дзе?" - Спытаѓ я.
  
  Лiпкiнд ведаѓ, што ёй трэба, i сказаѓ ёй месца.
  
  
  * * *
  
  
  Адкрытая будаѓнiчая пляцоѓка. У трох кварталах на поѓдзень ад Эпiцэнтра. Распрацоѓнiк пад назвай Silke Holdings.
  
  Кенэдзi знайшоѓ месца злачынства за дваццаць хвiлiн, заѓважыѓ стужку на чацвёртым паверсе адкрытага корпуса i адаслаѓ таксi. Яна стаяла перад будынкам, гледзячы ѓверх бяздушнымi вачыма. Месца было пустым - усё яшчэ актыѓнае месца злачынства, - але ѓ суботу было ѓжо позна, а iнцыдэнт адбыѓся больш за суткi таму.
  
  Кэнэдзi штурхнула абломкi, затым выйшла на будаѓнiчую пляцоѓку. Яна прайшла па адкрытых бетонных усходах уверх па бакавой сцяне будынка на чацвёрты паверх i выйшла на бетонную плiту.
  
  Моцны вецер церабiѓ яе вольную блузку. Калi б яе валасы не былi зачасаны назад трывалай стужкай, яны б раскiдалiся, як апантаныя. Тры выгляду Нью-Ёрка адкрылiся перад ёй, выклiкаѓшы галавакружэнне - стан, якое было ѓ яе ѓсё жыццё, але, як нi дзiѓна, успомнiлася толькi зараз.
  
  I ѓсё ж яна ѓзлезла на Iггдрасiль, Сусветнае Дрэва.
  
  Тады нiякага галавакружэння.
  
  Гэта нагадала ёй аб справе Одзiна i аб Мэце Дрэйку ѓ прыватнасцi. Яна хацела вярнуцца да гэтага, да яго, але не была ѓпэѓнена, што ѓ яе хопiць смеласцi.
  
  Яна рызыкнула перасекчы пыльную плiту, абмiнаючы кучы друзу i iнструменты падрадчыкаѓ. Вецер торгаѓ яе за рукавы, за штаны, прымушаючы iх успушвацца з-за лiшку матэрыялу. Яна спынiлася недалёка ад таго месца, дзе Лiпкiнд апiсаѓ месцазнаходжанне цела. Насуперак папулярнаму тэлебачанню, целы не адзначаны мелам - iх фатаграфуюць, затым вымяраюць iх дакладнае месцазнаходжанне з розных фiксаваных кропак.
  
  У кожным разе, ёй проста трэба было быць побач. Нахiлiцца, звалiцца на каленi, зачынiць вочы i малiцца.
  
  I ѓсё гэта накiравалася зваротна. Як падзенне д'ябла з нябёсаѓ. Як стварэнне архангела, усё прамiльгнула ѓ яе галаве. У той момант, калi яна ѓбачыла, як Чак Уокер прыкарманвае кучу брудных грошай. Стук судзейскага малатка, якi абвяшчае яго вiну. Мёртвыя погляды яе калег, непрыстойныя малюнкi, якiя пачалi з'яѓляцца на яе шафцы, прымацаваным да капота яе машыны, прымацаваным да дзвярэй яе кватэры.
  
  Лiст, якое яна атрымала ад серыйнага забойцы, у якiм ён дзякаваѓ ёй за ѓсю дапамогу.
  
  Ёй трэба было пакаяцца за новае забойства, якое яна дапамагла здзейснiць Томасу Калебу.
  
  Ёй трэба было прасiць прабачэння ѓ мёртвых i тужлiвых.
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ТРЫ
  
  
  
  Вашынгтон, акруга Калумбiя
  
  
  "Гэтая рэч больш паказальная, чым Брытнi", - Бэн прыспешваѓ словы, стрымлiваючы хваляванне. "Тут гаворыцца - 'Пакуль ён знаходзiцца на Сусветным Дрэве, Вольва адчыняе Одзiну, што яна ведае шматлiкiя з яго сакрэтаѓ. Што ён ахвяраваѓ сабой на Iггдрасiле ѓ пагонi за ведамi. Што ён пасьцiѓся дзевяць дзён i дзевяць начэй з той самай мэтай. Яна кажа яму, што ведае, дзе схаваныя яго вочы, i як ён аддаѓ iх у абмен на яшчэ больш ведаѓ.
  
  "Адзiн Мудры", - перапынiѓ Далеч. "Хлопец сказаѓ, што ён заѓсёды лiчыѓся наймудрэйшым з усiх Багоѓ".
  
  Дрэйк прамармытаѓ: "Раскрываць свае сакрэты жанчыне нiколi не разумна".
  
  Бэн закацiѓ яму вочы. "Адзiн пасцiѓся на Сусветным Дрэве дзевяць дзён i дзевяць начэй з дзiдай, якая працяла яго бок, падобна Хрысту на крыжы. Хайдзi кажа, што ѓ сваiм трызненнi Адзiн распавёѓ ёй, дзе былi схаваныя ягоампанiёны. I дзе быѓ схаваны яго шчыт. I што яго дзiда павiнна застацца там. I што ён хацеѓ, каб яна раскiдала яго спадарожнiкаѓ - яго Часткi - i паклала яго цела ѓ магiльню.
  
  Бэн ѓхмыльнуѓся Дрэйку, шырока расплюшчыѓшы вочы. "Магчыма, я не завяршыѓ свае пошукi легендарнага клiтара, мой сябар, але мая праца тут завершана".
  
  Затым Бэн успомнiѓ, дзе ён быѓ, i жанчыну, якая стаяла побач з iм. Ён схапiѓся за пераноссе. "Чорт i лухта сабачая".
  
  Далеч i вокам не мiргнуѓ. "Наколькi мне вядома - i гэта распаѓсюджваецца толькi на тое, што я знайшоѓ час паслухаць падчас лекцыi Парневiка, - вальвы, падобна егiпецкiм фараонам, заѓсёды хавалiся ѓ самых багатых магiлах, побач з якiмi было шмат каштоѓных рэчаѓ. Конi, вазы, дары з далёкiх земляѓ."
  
  Хайдэн, здавалася, хаваѓ ухмылку. "Калi мы лагiчна прасочым усю вашу гiсторыю, мiстэр Блэйк, то, я мяркую, так званыя падарожжы Хайдзi насамрэч з'яѓляюцца тлумачэннем таго, дзе былi раскiданыя ѓсе часткi Одзiна... цi схаваныя".
  
  "Патэлефануй мне... Ben. Так, Бэн. I так, вы маеце рацыю. Канешне."
  
  Дрэйк дапамог свайму сябру выбрацца. "Не тое каб гэта зараз мела значэнне. Усе часткi былi знойдзеныя, за выключэннем Валькiрыi i... " ён зрабiѓ паѓзу.
  
  "Вочы". Сказаѓ Бэн з напружанай усмешкай. "Калi мы зможам знайсцi Вочы, мы зможам спынiць гэта i атрымаць разменную манету для Карын".
  
  Дрэйк, Даль i Хэйдэн па-ранейшаму захоѓвалi маѓчанне. Дрэйк у рэшце рэшт сказаѓ: "Валькiрыi таксама павiнны быць недзе там, Блэйкi. Цi можаце вы высветлiць, дзе яны былi выяѓлены? Павiнна быць нейкае старое паведамленне ѓ газеце цi нешта падобнае".
  
  "Хайдзi прыдумала легенду аб Рагнарэку", - Бэн усё яшчэ разважаѓ, пагружаны ѓ свае даследаваннi. "Адзiн, вiдаць, навучаѓ яе перад тым, як загiнуць у Рагнарэцы".
  
  Дрэйк кiѓком галавы адаслаѓ Даля i Хэйдэн ѓ бок. "Валькiрыi", - сказаѓ ён iм. "Вы памятаеце аб поѓнай адсутнасцi iнфармацыi i, такiм чынам, аб магчымым крымiнальным аспекце? Цi ёсць шанец, што Iнтэрпол можа аб'яднацца з ЦРУ i даць яму шанец?"
  
  "Я пайду санкцыяную гэта цяпер", - сказаѓ Хэйдэн. "I я працягну расследаванне, якое нашы IТ-адмыслоѓцы праводзiлi ѓ стаѓленнi немцаѓ. Як амаль гаворыць твой мiлы маленькi сябар - электронныя сляды павiнны прывесцi нас да iх".
  
  "Сiмпатычны?" Дрэйк усмiхнуѓся ёй. "Ён нешта большае за гэта. Акунiцеся ѓ фатаграфiю. Вакалiст у гурце. Сямейны чалавек, i... " ён пацiснуѓ плячыма, " так... мой сябар."
  
  Яна нахiлiлася блiжэй, сказала: "Ён можа сфатаграфаваць мяне ѓ любы час", затым лёгка засмяялася i пайшла. Дрэйк рушыѓ за ёй, адначасова збянтэжаны i прыемна здзiѓлены. Ён памыляѓся наконт яе. Госпадзе, яе было цяжэй прачытаць, чым Кэнэдзi.
  
  Дрэйк ганарыѓся сваiм уменнем разбiрацца ѓ людзях. Ён паслiзнуѓся? Няѓжо гады грамадзянскай службы зрабiлi яго мяккацелым?
  
  Голас вымавiѓ яму ѓ вуха, прымусiѓшы яго сэрца падскочыць. "Што гэта?" - Спытаѓ я.
  
  Кэнэдзi!
  
  "Дзярмо!" Ён скокнуѓ i паспрабаваѓ замаскiраваць свой невялiкi скачок у паветры пад звычайнае размiнанне канечнасцяѓ.
  
  Нью-ёркскi коп прачытаѓ яго як кнiгу. "Я чуѓ, што SAS нiколi не пападалi ѓ засаду на варожай тэрыторыi. Мяркую, ты нiколi не быѓ часткай гэтай каманды, так?"
  
  "Што ёсць што?" рассеяна спытаѓ Бэн, адказваючы на яе пытанне.
  
  "Гэта?" Кэнэдзi нахiлiѓся наперад i пастукаѓ па бакавой частцы манiтора, паказваючы на малюсенькi значок, схаваны сярод нагрувашчвання сiмвалаѓ рукапiсу.
  
  Бэн нахмурыѓся. "Не ведаю. Выглядае як значок на малюнку".
  
  Калi Кэнэдзi выпрасталася, яе валасы вызвалiлiся ад завязак i рассыпалiся па плячах. Дрэйк назiраѓ, як яны каскадам спускаюцца да паяснiцы.
  
  "Ваѓ. Гэта зашмат валасоѓ".
  
  "Можаш гэта, вырадак".
  
  Бэн двойчы пстрыкнуѓ па значку з выявай. Экран ператварыѓся ѓ тэкст, яго тоѓсты загаловак кiдаѓся ѓ вочы. Адзiн i Празорлiвец, выбудаваныя падчас Рагнарэка. I пад гэтым некалькi старых радкоѓ тлумачальнага тэксту.
  
  Гэтая карцiна, напiсаная Ларэнца Баке ѓ 1795 годзе, канфiскаваная з прыватнай калекцыi Джона Дылiнджэра ѓ 1934 годзе, як мяркуюць, заснавана на больш старым малюнку i паказвае спадарожнiкаѓ скандынаѓскага Бога Одзiна, раскладзеных у адмысловым парадку на месцы, дзе загiнуѓ Адзiн - мiфiчным поле бiтвы . Яго каханая Празорлiвец глядзiць на гэта i плача.
  
  Не кажучы нi слова, Бэн нацiснуѓ яшчэ раз, i карцiна матэрыялiзавалася перад iмi.
  
  "Божа мой!" Прамармытаѓ Бэн. "Выдатная праца".
  
  Кэнэдзi сказаѓ: "Гэта план ... таго, як размясцiць часткi".
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ЧАТЫРЫ
  
  
  
  Вашынгтон, акруга Калумбiя
  
  
  "Давайце зробiм некалькi копiй". Заѓсёды асцярожны Дрэйк зрабiѓ некалькi хуткiх здымкаѓ сваiм тэлефонам. Бэн навучыѓ яго заѓсёды трымаць пад рукой добрую, працаздольную камеру, i гэта было непрадбачанай стратай грошай. "Усё, што нам зараз трэба, - гэта валькiрыi, Вочы i карта Рагнарэка". Ён рэзка спынiѓся, уколаты асколкам памяцi.
  
  Бэн спытаѓ: "Што?"
  
  "Не ѓпэѓнены. Чорт. Успамiн. Можа быць, нешта, што мы бачылi за апошнiя некалькi дзён, але мы бачылi так шмат, што я не магу звузiць круг".
  
  Далеч сказаѓ: "Ну, Дрэйк. Магчыма, ты меѓ рацыю. Магчыма, у сучаснага Дылiнджэра ёсць уласная цiкавая прыватная калекцыя".
  
  "Паглядзi сюды", - працягваѓ чытаць Бэн. "Тут гаворыцца, што гэтая карцiна ѓнiкальная, факт, якi не быѓ рэалiзаваны да пачатку 1960-х гадоѓ, пасля чаго яна была ѓключана ѓ выставу па скандынаѓскай мiфалогii i адпраѓлена ѓ кароткае сусветнае турнэ. Пасля гэтага, i з-за паслаблення цiкавасцi, карцiна была зачынена ѓ сховiшчы музея i ... ну, пра яе забылiся. Да сённяшняга дня".
  
  "Добрая праца, што мы ѓзялi з сабой палiцыянта". Дрэйк спрабавала павысiць самаацэнку Кэнэдзi, усё яшчэ не ѓпэѓненай, дзе яе галава была пасля Нью-Ёрка.
  
  Кэнэдзi пачала завязваць валасы ззаду, затым завагалася. Праз iмгненне яна засунула рукi ѓ кiшэнi, як быццам спрабуючы злавiць iх у пастку. Дрэйк паляпаѓ яе па плячы. "Такiм чынам, як наконт таго, каб ты схадзiѓ за гэтай карцiнай i прынёс яе сюды. Там можа быць нешта, чаго мы не бачым на фатаграфii. Мы з маiм старым прыяцелем Далем збiраемся праверыць ценявы бок калекцыянавання твораѓ мастацтва. Патрасi некалькi дрэѓ." Ён зрабiѓ паѓзу, ухмыляючыся. "Больш дрэѓ".
  
  Кэнэдзi застагнаѓ, перш чым пайсцi.
  
  Далеч утаропiѓся на яго звузелымi вачыма. "Такiм чынам. З чаго нам пачаць?"
  
  "Мы пачнем з Валькiрый", - сказаѓ Дрэйк. "Як толькi наш прыязны манчкiн раскажа нам, дзе i калi яны былi выяѓленыя, мы зможам паспрабаваць адсачыць iх".
  
  "Дэтэктыѓная праца?" Спытаѓ Далеч. "Але вы толькi што адаслалi нашага лепшага дэтэктыва".
  
  "Прама зараз ёй трэба адцягнуцца фiзiчна, а не разумова. Яна дастаткова патрапана."
  
  Загаварыѓ Бэн. "Добрая здагадка, Мэт. Валькiрыi былi знойдзены сярод iншых вялiкiх скарбаѓ у магiле вiкiнгскай празорлiцы, Вольвы, у 1945 годзе ѓ Швецыi."
  
  "Магiла Хайдзi?" Дрэйк рызыкнуѓ.
  
  "Павiнна было быць. Па-чартоѓску добры спосаб схаваць адну з частак. Папрасi сваiх паслугачоѓ пахаваць гэта з табой пасля тваёй смерцi".
  
  "Перадайце гэты артыкул iншаму кампутару". Дрэйк i Далеч селi побач адзiн з адным з няёмкiм выглядам.
  
  Дрэйк ведаѓ, што гадзiннiк ѓсё яшчэ цiкаѓ. Для Карын. Для Парневiка. Для iх ворагаѓ i для ѓсяго свету. Ён люта дзяѓбцi машыну, праглядаючы архiвы музея i спрабуючы высветлiць, калi Валькiрыi знiклi з iнвентара.
  
  "Вы падазраяце, што нехта працуе знутры?" Далеч адразу зразумеѓ, куды ён хiлiць.
  
  "Лепшая здагадка - нiзкааплатны музейны ахоѓнiк цi куратар, якi трапiѓ у пастку... нешта падобнае. Яны б пачакалi, пакуль Валькiрый, магчыма, панiзiлi на пасадзе да сховiшча, а потым цiха адправiлi iх. Нiхто не ѓсведамляе гэтага гадамi, калi ѓвогуле ѓсведамляе."
  
  "Або рабаванне", - Далеч пацiснуѓ плячыма. "Госпадзе, чувак, у нас ёсць больш за шэсцьдзесят гадоѓ, каб разабрацца". Ён пакратаѓ заручальны пярсцёнак, якi зноѓ надзеѓ з таго часу, як яны ѓвайшлi ѓ Бiблiятэку. Дрэйк на секунду спынiѓся. "Жонка?"
  
  "I дзецi".
  
  "Скучыш па iх?"
  
  "Кожную секунду".
  
  "Добра. Можа, ты не зусiм такi прыдурак, якiм я цябе лiчыѓ".
  
  "Пайшоѓ ты, Дрэйк".
  
  "Больш падобна на гэта. Я не бачу нiякiх рабаванняѓ. Але паглядзiце сюды - Валькiрыi адправiлiся ѓ тур у 1991 годзе ѓ рамках кампанii па сувязях з грамадскасцю Шведскага фонду спадчыны. Да 1992 году яны адсутнiчалi ѓ каталогу Музея.Пра што гэта табе кажа?"
  
  Далеч падцiснуѓ вусны. "Што хтосьцi, звязаны з турам, вырашыѓ iх выкрасцi?"
  
  "Або ... хтосьцi, хто глядзеѓ на iх у туры, вырашыѓ!"
  
  "Добра, гэта больш верагодна". Галава Даля гайдалася. "Такiм чынам, куды прайшоѓ тур?" Яго пальцы чатыры разы пастукалi па экране. "Англiя. НЬЮ ЁРК. Гаваi. Аѓстралiя."
  
  "Гэта сапраѓды звужае кола пошукаѓ", - саркастычна сказаѓ Дрэйк. "Чорт".
  
  "Не, пачакайце", - усклiкнуѓ Далеч. "Гэта так. Выкраданне Валькiрый павiнна было прайсцi гладка, праѓда? Добра спланавана, добра выканана. Iдэальны. Гэта ѓсё яшчэ папахвае дачыненнем да злачынства".
  
  "Калi б ты быѓ крыху кемлiвей, ты б..."
  
  "Слухай! У пачатку 90-х сербская мафiя пачала ѓпiвацца кiпцюрамi ѓ падбрушша Швецыi. Менш чым за дзесяцiгоддзе колькасць злачынстваѓ, звязаных з вымагальнiцтвам, падвоiлася, i на гэты момант па ѓсёй краiне дзейнiчаюць дзясяткi арганiзаваных банд. Некаторыя называюць сябе Бандыдас. Iншыя, напрыклад, ордэн Анёлаѓ Ада, - гэта проста байкерскiя банды".
  
  "Ты кажаш, што ѓ сербскай мафii ёсць Валькiрыi?"
  
  "Не. Я кажу, што яны спланавалi iх крадзеж i наступны продаж за грошы. Яны адзiныя, у каго ёсць сувязi, каб пракруцiць гэта. Гэтыя людзi займаюцца ѓсiм, не толькi вымагальнiцтвам. Мiжнародная кантрабанда не была б вышэйшай за iх".
  
  "Добра. Дык як жа нам высветлiць, каму яны iх прадалi?"
  
  Далеч зняѓ трубку са свайго тэлефона. "Мы гэтага не робiм. Але прынамсi трое са старэйшых верхаводаѓ зараз сядзяць за кратамi недалёка ад Осла". Ён адышоѓ, каб зрабiць званок.
  
  Дрэйк пацёр вочы i адкiнуѓся назад. Ён паглядзеѓ на гадзiннiк i быѓ узрушаны, убачыѓшы, што было амаль 6 ранiцы, Калi яны ѓ апошнi раз спалi? Ён агледзеѓся, калi вярнуѓся Хэйдэн.
  
  Сiмпатычная памочнiца мiнiстра абароны выглядала прыгнечанай. "Прабачце, хлопцы. Не пашанцавала з немцамi".
  
  Галава Бэна рэзка павярнулася, напружанне адбiвалася. "Нiводнага?"
  
  "Пакуль няма. Мне вельмi шкада."
  
  "Але як?Гэты хлопец павiнен недзе быць". Слёзы напоѓнiлi яго вочы, i ён накiраваѓ iх на Дрэйка. "Цi не так?"
  
  "Так, прыяцель, гэта так. Павер мне, мы знойдзем яго." Ён схапiѓ свайго сябра ѓ мядзведжыя абдымкi, яго вочы ѓмольвалi Хэйдэн здзейснiць прарыѓ. "Нам трэба зрабiць перадышку i як след паснедаць", - сказаѓ ён, яго ёркшырская вымова прасвечвала скрозь.
  
  Хайдэн пакiвала галавой, гледзячы на ??яго, як быццам ён толькi што загаварыѓ на Японскай.
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ПЯЦЬ
  
  
  
  LAS VEGAS
  
  
  Алiсiя Майлз назiрала за мультымiльярдэрам Колбi Тэйларам, калi ён сядзеѓ на прасторнай падлозе адной са шматлiкiх кватэр, якiмi ён валодаѓ, менавiта гэтай, размешчанай дваццаццю двума паверхамi вышэй бульвара Лас-Вегас. Адна сцяна цалкам была шкляной, адкрываючы фантастычны вiд на фантаны Белладжыа i залатыя агнi Эйфелевай вежы.
  
  Колбi Тэйлар не надаѓ гэтаму другога значэння. Ён быѓ пагружаны ѓ сваё апошняе набыццё, "Ваѓкi Одзiна", якое ён выдаткаваѓ дзве гадзiны, старанна збiраючы па кавалачках. Алiсiя падышла да яго, зняла з сябе вопратку адну за другой, пакуль не засталася голай, а затым апусцiлася на карачкi, пакуль яе вочы не апынулiся на адным узроѓнi з яго, у фуце ад зямлi.
  
  Улада i небяспека былi дзвюма рэчамi, якiя заводзiлi яе. Сiла Колбi Тэйлар - экстраардынарнага чалавека з манiяй велiчы - i небяспека, якая сыходзiць ад цудоѓнага ѓсведамлення таго, што яе бойфрэнд Майла, гэты вялiкi, магутны грамiла з Вегаса, насамрэч кахаѓ яе.
  
  "Ты збiраешся зрабiць перапынак, бос?" спытала яна з прыдыханнем. "Я без сядла. Нiякай дадатковай платы."
  
  Тэйлар агледзеѓ яе з ног да галавы. "Алiсiя", - сказаѓ ён, дастаючы дзесяць даляраѓ са свайго папернiка. "Мы абодва ведаем, што гэта ѓзбудзiла б цябе больш, калi б я заплацiѓ". Ён зацiснуѓ купюру памiж яе зубамi, перш чым заняць пазiцыю ззаду яе.
  
  Алiсiя высока ѓскiнула галаву, амаль сьцякаючы слiной, любуючыся зiготкiмi агнямi Палосы, якая рассцiлалася перад ёй. "Ня спяшайся. Калi зможаш."
  
  "Як там справы з Парневiкам?" Тэйлар сфармуляваѓ сваё пытанне бурчаннем.
  
  "Як толькi ты скончыш", - адказала Алiсiя на сваёй ламанай ангельскай. "Я збiраюся разламаць яго напалам".
  
  "Iнфармацыя - гэта сiла, Майлз. Мы ... павiнны ведаць тое, што ведаюць яны. ... Дзiда. Усё астатняе. На дадзены момант мы наперадзе. Але валькiрыi i Вочы - гэта... сапраѓдныя прызы".
  
  Алiсiя адключылася ад гэтага. Гудзенне. Хрюканне. Апантанасць. Яна жыла дзеля дзвюх рэчаѓ - небяспекi i грошай. У яе былi навыкi i зачараванне, каб браць усё, што яна хацела, што яна i рабiла кожны дзень, не задумваючыся i не шкадуючы. Яе днi ѓ SAS былi простай падрыхтоѓкай. Яе мiсii ѓ Аѓганiстане i Лiване былi простым хатнiм заданнем.
  
  Гэта была яе гульня, яе сродак да самадастатковасцi. На гэты раз з Колбi Тэйларам i яго армiяй было весела, але неѓзабаве немцы павiнны былi прапанаваць вялiкi заробак - Абель Фрей прадстаѓляѓ рэальную ѓладу, а не Колбi Тэйлар. Змяшайце гэта з п'янлiвай небяспекай прысутнасцi побач вечна кахаючага Майлу, i яна не ѓбачыла нiчога, акрамя казачнага феерверка на яе гарызонце.
  
  Яна акiнула поглядам Стрып, прызнаючы абсалютную ѓладу ѓ гэтых мiгатлiвых агнях i грандыёзных казiно, i скарысталася невялiкiмi забаѓкамi, якiя мог прапанаваць Колбi Тэйлар, увесь час думаючы пра Мэт Дрэйк i жанчыне, з якой яна бачыла яго.
  
  
  * * *
  
  
  Яна ѓвайшла ѓ гасцёѓню спальню кватэры i выявiла прафесара Роланда Парневика, прывязанага, распластаѓшыся, да ложка ѓ дакладнасцi ѓ тым выглядзе, у якiм яна яго пакiнула. З запалам Тэйлара, усё яшчэ палаючым памiж яе сцёгнаѓ, i чырванню на шчоках, яна закрычала Джеронiмо! i скокнуѓ на матрац, прызямлiѓшыся побач са старым.
  
  Яна падскочыла на каленях i сарвала серабрыстую клейкую стужку з яго вуснаѓ. "Вы чулi нас, цi не так, прафесар? Канешне, ты гэта зрабiѓ". Яе погляд спынiѓся на яго пахвiне. "Там, унiзе, яшчэ ёсць нейкае жыццё, стары? Патрэбна дапамога?"
  
  Яна манiякальна засмяялася i саскочыла з ложка. Спалоханыя вочы прафесара сачылi за кожным яе ѓладалюбiвым рухам, распальваючы яе эга, падахвочваючы да яшчэ больш дзiкiх праяѓ. Яна танчыла, яна кружылася, яна стала сарамлiвай.
  
  Але, у рэшце рэшт, яна села старому на грудзi, прымусiѓшы яго цяжка дыхаць, i ѓзмахнула парай нажнiц для разразання руж.
  
  "Час секчы пальцы", - весела сказала яна. "Мне падабаюцца мае катаваннi гэтак жа, як мне падабаецца мой сэкс - цаля за дзюймам. I чым даѓжэй гэта працягнецца, тым лепш. Сур'ёзна, прыяцель, я тут толькi дзеля крывi i хаосу".
  
  "Што... што ты хочаш... ведаць?" Шведскi акцэнт Парневiка быѓ моцны ад страху.
  
  "Раскажы мне пра Мэт Дрэйка i шлюха, якая яму дапамагае".
  
  "Дрэйк? Я... я не разумею... ты не хочаш - Одзiна?"
  
  "Мне насраць на ѓсё гэтае нарвежскае дзярмо. Я ѓдзельнiчаю ѓ гэтым з-за чыстай апантанай узрушанасцi ад усяго гэтага". Яна хутка пстрыкнула нажнiцамi для разразання руж каля кончыка яго носа.
  
  "Умм... Дрэйк - быѓ - САС, я чуѓ. Ён аказаѓся ѓцягнуты ѓ гэта... выпадкова."
  
  Алiсiя адчула, як яе абкатвае ледзяной хваляй. Яна асцярожна паднялася па целе Парневiка, размясцiла абодва ляза вакол яго носа i сцiскала, пакуль не здаѓся струменьчык крывi.
  
  "Я адчуваю, што ты цягнеш час, стары".
  
  "Не! Не! Калi ласка!" Цяпер яго акцэнт быѓ настолькi моцным i скажоным цiскам на нос, што яна ледзь магла разабраць словы. Яна хiхiкнула. "Ты кажаш, як той шэф-кухар з "Мапетаѓ". Бла-бла-бла, бла-бла-бла, бла-бла-бла.
  
  "Яго жонка - яна кiнула яго. Вiнаваты SAS!" - выпалiѓ Парневiк i з жахам закацiѓ вочы. "У яго сябра ёсць сястра, якая дапамагае нам! Жанчына - гэта Кэнэдзi Мур, палiцыянт, з Нью-Ёрка. Яна выпусцiла на волю серыйнага забойцу!"
  
  Алiсiя злосна паварушыла лёзамi. "Лепш. Нашмат лепш, прафесар. Што яшчэ?"
  
  "Яна... яна на... мм... Свята. Нiякiх вымушаных канiкулаѓ. Цi бачыце, серыйны забойца - ён забiѓ зноѓ."
  
  "Божа, праф, ты пачынаеш мяне заводзiць".
  
  "Калi ласка. Я магу сказаць, што Дрэйк добры чалавек!"
  
  Алiсiя выцягнула нажы для разразання руж. "Ну ён, безумоѓна, праходзiць праз гэта. Але я напароѓся на яго ѓ SRT, не ты. Я ведаю, што пераследуе гэтага ѓблюдка".
  
  Раздаѓся крык i грукат, а затым Колбi Тэйлар прасунуѓ галаву ѓ дзверы. "Майлз! Мне толькi што патэлефанаваѓ наш саюзнiк ва ѓрадзе Швецыi. Яны высветлiлi, дзе знаходзяцца Валькiрыi. Нам трэба паспяшацца. Зараз жа!"
  
  Алiсiя ѓзяла кусачкi для руж i адрэзала кончык пальца старога.
  
  Проста таму, што яна магла.
  
  I пакуль ён крычаѓ i курчыѓся, яна асядлала яго спiну i ѓваткнула яму струменевы iнжэктар, шпрыц без iголкi, уводзячы малюсенькi датчык прама пад яго скуру.
  
  План Б, падумала Алiсiя, яе салдацкая падрыхтоѓка ѓсё яшчэ была на вышынi.
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ШЭСЦЬ
  
  
  
  Вашынгтон, акруга Калумбiя
  
  
  Калi зазванiѓ мабiльны Торстэна Даля, рот Дрэйка быѓ набiты чарнiчным мафiнам. Ён запiѓ гэта свежай кавы, чакальна прыслухоѓваючыся.
  
  "Так, статс-мiнiстр". Пасля гэтага сюрпрызу астатняя частка размовы з боку Даля была млявай, чарадой "я бачу", сцвярджэнняѓ i паважлiвага маѓчання. У канцы было 'Я не падвяду вас, сэр', што прагучала крыху злавесна для Дрэйка.
  
  "Ну?" - Спытаѓ я.
  
  "Майму ѓраду прыйшлося паабяцаць аднаму з гэтых сербскiх падонкаѓ скарачэнне тэрмiну турэмнага зняволення ѓ абмен на дапамогу, але ѓ нас ёсць пацвярджэнне". Дрэйк мог сказаць, што пад кансерватыѓнай знешнасцю Даля хаваѓся чалавек, якi жадаѓ радавацца.
  
  "I што?"
  
  "Пакуль няма. Давайце збярэм усiх разам". Праз некалькi iмгненняѓ Бэна адцягнулi ад экрана наѓтбука, Хэйдэн прымасцiлася ѓ цалi ад яго локця, а Кэнэдзi чакальна стаяѓ побач з Дрэйкам, яго доѓгiя валасы ѓсё яшчэ былi распушчаныя.
  
  Далеч перавёѓ дыханне. "Кароткая версiя - лiдэр шведскай сербскай мафii ѓ дзевяностых гадах - чалавек, якi ѓ цяперашнi час знаходзiцца ѓ нас пад вартай, - падарыѓ Валькiрый свайму амерыканскаму калегу ѓ якасцi жэсту добрай волi. Такiм чынам, Давор Бабiч атрымаѓ Валькiрый у 1994 годзе. У 1999 годзе Давор сышоѓ з пасады лiдэра мафii i перадаѓ кiраванне свайму сыну Бланку, выдалiѓшыся ѓ месца, якое ён любiѓ больш за ѓсё на свеце - нават на сваю радзiму."
  
  Далячынь зрабiѓ паѓзу на iмгненне. "Гавайi".
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ СЕМ
  
  
  
  Нью-Ёрк, ЗША
  
  
  Абель Фрэй глядзеѓ з акна сваёй кватэры на верхнiм паверсе ѓнiз на мiльёны малюсенькiх мурашак, якiя ходзяць па ходнiках унiзе. Аднак, у адрозненне ад мурашак, гэтыя людзi былi бессэнсоѓнымi, бязмэтнымi, iм не хапала ѓяѓлення, каб зазiрнуць за межы сваiх нiкчэмных жыццяѓ. Ён выказаѓ здагадку, што тэрмiн "безгаловыя кураняты" быѓ прыдуманы чалавекам, якi стаiць на гэтай самай вышынi, у той час як ён аглядаѓ расчараваную выграбную яму, якой было чалавецтва.
  
  Фрэй ужо даѓно даѓ волю сваiм фантазiям. Значна маладзейшая яго версiя зразумела, што магчымасць рабiць што заѓгодна робiць усё сумным. Вам прыйшлося прыдумаць новыя, больш разнастайныя i займальныя заняткi.
  
  Адсюль i баявая арэна. Адсюль i модны бiзнес - першапачаткова спосаб валодаць прыгожымi жанчынамi, затым прыкрыццё для мiжнароднай кантрабанднай групоѓкi, а цяпер спосаб схаваць сваю цiкавасць да Грабнiцы Багоѓ.
  
  Справа яго жыцця.
  
  Шчыт быѓ бездакорны, сапраѓдны твор мастацтва, i, у дадатак да зашыфраванай карце, выразанай на яго выпуклай паверхнi, ён нядаѓна выявiѓ загадкавую прапанову, напiсанае па яго верхнiм боку. Яго любiмы археолаг старанна працаваѓ над гэтым. I яго каханы навуковец спрабаваѓ разгадаць яшчэ адзiн нядаѓнi неспадзеѓка - шчыт быѓ зроблены з цiкаѓнага матэрыялу, не з звычайнага металу, а з чагосьцi больш iстотнага, але пры гэтым дзiѓна лёгкага. Фрэй быѓ адначасова шчаслiвы i расчараваны, выявiѓшы, што ѓ таямнiцы Одзiна было яшчэ больш, чым ён спачатку ѓяѓляѓ.
  
  Яго расчараванне было выклiкана недахопам часу на iх вывучэнне. Асаблiва зараз, калi ён быѓ часткай гэтай мiжнароднай расы. Як бы ён хацеѓ адправiць усiх назад у Ла Верэйн, i, пакуль непрыстойныя свецкiя львiцы весялiлiся, ён i яшчэ некалькi абраных прааналiзавалi б таямнiцы Багоѓ.
  
  Затым ён ухмыльнуѓся пустым пакоi. Аналiз заѓсёды павiнен быѓ суправаджацца некалькiмi каштоѓнымi момантамi грубiянскай перадышкi. Можа быць, нацкуеце пару мадэляѓ-мужчын сябар на сябра на арэне, прапануйце iм вынахад. А яшчэ лепш, нацкуеце некалькiх яго палонных адзiн на аднаго. Iх невуцтва i роспач заѓсёды ѓяѓлялi сабой лепшае вiдовiшча.
  
  Яго электронная пошта пiнгуецца. На экране з'явiѓся вiдэазапiс, якi паказвае новую дзяѓчыну, Карын Блэйк, якая сядзiць на сваiм ложку ѓ ланцугах.
  
  "Нарэшце-то". Фрэй упершыню зiрнуѓ на яе. Жанчына Блэйк пазначыла кожнага з трох наймiтаѓ, якiх ён паслаѓ выкрасцi яе, прычым аднаго даволi злосна. Яна была вельмi разумная, сапраѓдная знаходка, i яе толькi што замкнулi ѓ яе маленькай турме ѓ Ла-Верэйне ѓ чаканнi прыбыцця Фрэя.
  
  Свежае мяса для яго асалоды. З крывi нявiнных - яго вечнае шчасце. Цяпер яна была яго ѓласнасцю. У яе былi коратка абстрыжаныя светлыя валасы, прыгожая челка i пара шырока расплюшчаных вачэй - хоць Фрей не мог быць упэѓнены ѓ колеры пры такой якасцi малюнка. Прыгожае цела не хударлявае, як у мадэлi; больш панадлiвае, што, без сумневу, спадабалася б прадстаѓнiцам слабой падлогi.
  
  Ён дакрануѓся да яе аблiчбаванага асобы. "Хутка будзеш дома, мой маленькi..."
  
  У гэты момант дзверы расчынiлiся, i ѓвайшоѓ грубы Майла, размахваючы мабiльным тэлефонам у адной руцэ. "Гэта яна", - закрычаѓ ён. "Алiсiя!" На яго iдыёцкiм твары была дурная ѓхмылка.
  
  Фрэй хаваѓ свае эмоцыi. "Я? Арэол? Так, скажы мне. Той апошнi кавалачак у Нью-Ёрку, ён павiнен быѓ быць маiм." Ён нi на ёту не давяраѓ ангельскай сучцы.
  
  Ён слухаѓ яе, усмiхаючыся, калi яна тлумачыла, куды iм варта накiравацца далей, нахмурыѓшыся, калi пачуѓ, што шведы i iх спадарожнiкi ѓжо ѓ дарозе, а затым ён не мог не прасеяць, калi яна паабяцала, што хутка ён будзе трымаць у руках абедзве фiгуры канадцаѓ.
  
  Тады ён змог бы разгадаць гэты дзiѓны надпiс па краях Шчыта i паглядзець, цi былi iншыя часткi зроблены з таго ж рэдкага матэрыялу. Тады ѓ яго было б тры постацi i перавага.
  
  "Ты, прынамсi, знаходлiвы", - сказаѓ ён у трубку, пiльна гледзячы на Майла. "Я з нецярпеннем чакаю магчымасцi выкарыстоѓваць гэтую знаходлiвасць, калi мы хутка сустрэнемся". Ён ужо даѓнавата не пратыкаѓ ангельскую ружу.
  
  Фрэй ѓнутрана ѓхмыльнуѓся, калi вочы Майла загарэлiся пры думцы аб уз'яднаннi са сваёй дзяѓчынай. Адказ Алiсii ѓсё яшчэ рэхам аддаваѓся ѓ яго мозгу.
  
  Як вам заѓгодна, сэр.
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ВОСЕМ
  
  
  
  ААХУ, ГАВАЙI
  
  
  th 12 верасня паѓдзённае сонца над Гаваямi было прыцемнена цёмным дажджом з парашутаѓ 'медуза' - фiрмовага парашута амерыканскiх вайскоѓцаѓ. Падчас унiкальнай аперацыi камандас "Дэльта" высадзiлiся ѓ асяроддзi шведскiх SGG i брытанскiх SAS - i аднаго нью-ёркскага палiцэйскага - на аддаленым пляжы на паѓночным баку вострава.
  
  Дрэйк з разбегу дасягнуѓ пляжу, пясок змякчыѓ яго прызямленне, вызвалiѓся ад парашута i хутка павярнуѓся, каб праверыць, як прасоѓваецца Кэнэдзi. Яна прызямлiлася сярод пары хлопцаѓ з "Дэльты", упала на адно калена, але неѓзабаве ѓстала на ногi.
  
  Бэн павiнен быѓ застацца з самалётам, працягваючы свае даследаваннi з дапамогай Хэйдэн, якога паслалi ѓ якасцi "дарадцы" ЗША ѓ мiсii.
  
  Па досведзе Дрэйка, дарадцы звычайна былi больш падрыхтаванымi копiямi сваiх босаѓ - так сказаць, шпiёнамi ѓ авечай шкуры.
  
  Яны прабеглi па пляжы пад гарачым гавайскiм сонцам, трыццаць выдатна навучаных салдат спецназа, перш чым дабегчы да пакатага схiлу, схаванага падстрэшкам дрэѓ.
  
  Тут Торстэн Даль спынiѓ iх. "Ты ведаеш правiлы. Цiхiя i цвёрдыя. Мэта - пакой-сховiшча. Наперад!"
  
  Было прынята рашэнне нанесцi ѓдар па асабняку былога лiдэра сербскай мафii з максiмальнай сiлай. Час было жудасна супраць iх - iх супернiкi маглi таксама ведаць месцазнаходжанне Валькiрый да цяперашняга часу, i атрымаць верх у гэтай гонцы было жыццёва важна.
  
  I падчас свайго кiравання Давор Бабiч не быѓ мiласэрным чалавекам.
  
  Яны пераадолелi схiл i пабеглi праз дарогу, проста да асабiстых варот Бабiча. Нават ветрык не крануѓ iх. Была зроблена атака, i менш чым праз хвiлiну высокiя кованые вароты ператварылiся ѓ кавалкi металу. Яны ѓварвалiся ѓ вароты i разгрупавалiся па тэрыторыi. Дрэйк атулiѓся за тоѓстай пальмай, вывучаючы адкрыты лужок, якая вяла да масiѓных прыступак, аблiцаваным мармурам. На iх вяршынi быѓ уваход у асабняк Бабiча. Па абодва бакi стаялi мудрагелiстыя статуi i скарбы гавайскай культуры, нават фiгурка мааi з вострава Вялiкадня.
  
  Пакуль нiякай актыѓнасцi.
  
  Адстаѓнiк сербскай мафii быѓ смяротна самаѓпэѓнены.
  
  Чалавек з SAS, яго твар было напалову ѓтоена, слiзгануѓ побач з Дрэйкам.
  
  "Вiтаю цябе, стары прыяцель. Добры дзень, так? Люблю, калi на лiнзы падаюць прамыя сонечныя прамянi. Уэлс перадае свае найлепшыя пажаданнi".
  
  "Дзе гэты стары прыдурак?" Дрэйк не зводзiѓ вачэй з саду.
  
  "Кажа, што звяжацца з вамi пазней. Нешта наконт таго, што ты завiнавацiѓся яму некаторы час."
  
  "Брудны стары вырадак".
  
  "Хто такая Мэй?" - спытаѓ Кэнэдзi. Яна зноѓ зачасала валасы назад i надзела бясформенную вайсковую форму паверх штанавага касцюма. У яе была пара "Глокаѓ".
  
  Дрэйк, як звычайна, не насiѓ з сабой нiякай зброi, за выключэннем свайго нажа спецыяльнага прызначэння.
  
  Новы хлопец з SAS сказаѓ: "Стары Флэйм Дрэйка тут. Што больш важна, хто ты такi?
  
  "Давайце, хлопцы. Засяродзься на гэтым. Мы збiраемся пачаць адзiн з найбуйнейшых нападаѓ на грамадзянскае насельнiцтва ѓ гiсторыi".
  
  "Грамадзянскi?" Кэнэдзi нахмурыѓся. "Калi гэты хлопец грамадзянскi, то я заднiца Клаѓдзii Шыфер".
  
  Каманда "Дэльта" ѓжо была на прыступках. Дрэйк выйшаѓ з хованкi ѓ той момант, калi яны кранулiся з месца, i памчаѓся па адкрытай мясцовасцi. Калi ён быѓ на паѓдарозе, пачалiся крыкi.
  
  На верхняй пляцоѓцы лесвiцы з'явiлiся фiгуры, апранутыя па-рознаму: у касцюмы, баксёрскiя шорты i абрэзаныя футболкi.
  
  Раздалiся шэсць кароткiх стрэлаѓ. Шэсць целаѓ знежывела ѓпалi з прыступак. Каманда "Дэльта" была на паѓдарогi наверх. Настойлiвыя крыкi цяпер даносiлiся аднекуль наперадзе, калi Дрэйк дасягнуѓ падножжа прыступак i папоѓз направа, дзе выгнутыя каменныя парэнчы давалi крыху больш хованкi.
  
  Раздаѓся стрэл, гучны, якi азначае, што ён зыходзiѓ ад сербаѓ. Дрэйк павярнуѓся, каб яшчэ раз праверыць Кэнэдзi, затым двойчы ступiѓ наверх.
  
  За iмi невялiкая паласа жвiру вяла да ѓваходу ѓ асабняк, якi знаходзiѓся памiж дзвюма паловамi Н-вобразнага будынка. Узброеныя людзi выходзiлi з адчыненых дзвярэй i з пляскалых французскiх дзвярэй па абодва бакi ад уваходу.
  
  Iх дзясяткi.
  
  Заспеты знянацку - але хутка перагрупоѓваюцца. Можа быць, не такi ѓжо i самаздаволены, у рэшце рэшт. Дрэйк убачыѓ, што насоѓваецца, i схаваѓся сярод дзiѓнай калекцыi статуй. У вынiку ён зацягнуѓ Кэнэдзi за фiгуру з Вострава Вялiкадня.
  
  Праз секунду пачуѓся кулямётны агонь. Узрушаныя вартаѓнiкi ѓсталявалi свiнцовыя заслоны ва ѓсiх кiрунках. Дрэйк упаѓ на жывот, калi некалькi куль з глухiмi ѓдарамi патрапiлi ѓ статую.
  
  Стражнiкi выбеглi наперад. Гэта былi наёмныя мускулы, абраныя больш за iх мускулiсты глупства, чым за iнтэлектуальнае майстэрства. Яны пабеглi проста на асцярожныя лiнii агню хлопцаѓ з Дэльты i ѓпалi, курчачыся сярод патокаѓ крывi.
  
  Ззаду iх разляцелася шкло.
  
  З вокнаѓ асабняка пачулiся новыя стрэлы. Няѓдачлiвы салдат "Дэльты" атрымаѓ кулю ѓ шыю i iмгненна ѓпаѓ мёртвым.
  
  Двое вартаѓнiкоѓ наткнулiся на статуi, адзiн з iх быѓ крыху паранены. Дрэйк моѓчкi агалiѓ свой клiнок i пачакаѓ, пакуль адзiн з iх абмiне статую.
  
  Апошняе, што ѓбачыѓ паранены серб, была яго ѓласная пырскаючая кроѓ, калi Дрэйк перарэзаѓ яму горла. Кэнэдзi стрэлiѓ у другога серба, прамахнуѓся, затым нырнуѓ у сховiшча, калi той паднiмаѓ зброю.
  
  Малаток пстрыкнуѓ у пустую.
  
  Кэнэдзi падняѓся. Разраджана зброя цi не, перад ёй усё яшчэ быѓ раз'юшаны супернiк. Стражнiк узмахнуѓ сенакасiлкай, напружваючы мускулы.
  
  Кэнэдзi выйшаѓ за межы дасяжнасцi, затым скокнуѓ наперад, паколькi яго iнэрцыя пакiнула яго неабароненым. Хуткi ѓдар нагой у пахвiну i локцем у заднюю частку шыi адкiнулi яго на зямлю. Ён перакацiѓся, раптам у яго руцэ апынуѓся клiнок, i секануѓ па шырокай дузе. Кэнэдзi тузанулася назад роѓна настолькi, каб смяротны кончык прайшоѓ мiма яе шчакi, перш чым ѓсадзiць яе задубелыя пальцы ѓ яго трахею.
  
  Яна пачула, як зламаѓся мяккi храсток, пачула, як ён пачаѓ задыхацца.
  
  Яна адвярнулася. З iм было скончана. У яе не было жадання глядзець, як ён памiрае.
  
  Дрэйк стаяѓ i назiраѓ. "Не дрэнна".
  
  "Можа быць, ты перастанеш няньчыцца са мной цяпер".
  
  "Я б не..." Ён рэзка спынiѓся. Цi быѓ ён? Ён прычынiѓ сваю ганьбу мужным выхваляннем. "Няма нiчога лепш, чым назiраць за жанчынай з пiсталетам".
  
  "Не важна". Кэнэдзi пракраѓся за татэмны слуп, яшчэ адну недарэчную дэталь асабняка, i агледзеѓ сцэну.
  
  "Мы разыходзiмся", - сказала яна яму. "Ты збiраешся знайсцi пакой-сховiшча. Я збiраюся вярнуцца".
  
  Ён прарабiѓ разумную працу, хаваючы свае ваганнi. "Ты ѓпэѓнены?"
  
  "Гэй, хлопец, я тутэйшы кап, памятаеш? Ты грамадзянскi. Рабi, як табе сказана".
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк назiраѓ, як Кэнэдзi адпоѓз направа, накiроѓваючыся да задняй часткi асабняка, дзе спадарожнiкавае назiранне паказала верталётную пляцоѓку i некалькi невысокiх будынкаѓ. Каманда SAS ужо была разгорнутая там i павiнна была пракрасцiся туды ѓ гэты самы момант.
  
  Ён выявiѓ, што яго погляд затрымаѓся на яе постацi, яго мозг раптам пажадаѓ, каб адзенне, якую яна насiла, агаляла яе азадак.
  
  Шок патрос яго. Пакора i няѓпэѓненасць аб'ядналi сiлы ѓ яго галаве, выклiкаѓшы вiр сумневаѓ у сабе. Два гады з таго часу, як сышла Элiсан, больш за семсот дзён нестабiльнасцi. Нязвыклыя глыбiнi сталага ап'янення, за якiмi iдзе банкруцтва, а затым павольны, вельмi павольны ѓздым да звычайнага жыцця.
  
  Iх нават яшчэ няма. Нiдзе паблiзу.
  
  Гэта казала яго ѓразлiвасць?
  
  План Б.
  
  Праца пад рукой. Паспрабуй вярнуць сабе ваенную накiраванасць i пакiнь чортавы грамадзянскiя справы на некаторы час. Ён адабраѓ у абодвух ахоѓнiкаѓ зброю i пракраѓся памiж статуямi, пакуль не спынiѓся на краi жвiровай пад'язной дарожкi. Ён заѓважыѓ тры мэты ѓ трох розных вокнах i выпусцiѓ тры чэргi ѓ хуткай паслядоѓнасцi.
  
  Два крыкi i лямант. Не дрэнна. Калi ацалелая галава высунулася назад, шукаючы сваё месцазнаходжанне, Дрэйк ператварыѓ яе ѓ чырвоную смугу.
  
  Затым ён пабег, толькi паслiзнуѓшыся на каленях, каб спынiцца прама ля фасада асабняка, яго галава стукнулася аб грубы каменны мур. Ён азiрнуѓся на каманду "Дэльта", якая кiнулася даганяць яго. Кiѓнуѓ iх лiдэру.
  
  "Наскразь". Дрэйк кiѓнуѓ на дзверы, затым направа. "Пакой-сховiшча".
  
  Яны ѓвайшлi ѓнутр, Дрэйк апошнiм, прыцiскаючыся да выгiбу сцяны. Шырокiя ѓсходы з каванага жалеза спiраллю паднiмалася перад iмi на другi ѓзровень асабняка.
  
  Пакуль яны паѓзлi ѓздоѓж сцяны, на балконе верхняга паверха, проста над iмi, з'явiлася яшчэ больш сербаѓ. У адно iмгненне каманда Delta ператварылася ѓ лёгкую здабычу.
  
  Паколькi дзявацца не было куды, Дрэйк упаѓ на каленi i адкрыѓ агонь.
  
  
  * * *
  
  
  Кэнэдзi падбег да лiнii дрэѓ, якая межавала з вонкавай сцяной асабняка, i пачаѓ рухацца хутчэй. У iмгненне вока яна дабралася да задняй часткi дома, пасля чаго безаблiчны салдат SAS упаѓ перад ёй на жывот.
  
  Як трусiк, яна стаяла нерухома, загiпнатызаваная ствалом вiнтоѓкi. Упершыню за некалькi месяцаѓ усе думкi аб Томасе Калебе пакiнулi яе.
  
  "Чорт!"
  
  "Усё ѓ парадку", - сказаѓ голас побач з яе правым вухам. Яна адчула халоднае лязо за ѓсё ѓ мiлiметрах ад сябе. "Гэта птушка Дрэйка".
  
  Каментар рассеяѓ яе страх. "Птушка Дрэйка? Мяне няма!"
  
  Мужчына прайшоѓ перад ёй, усмiхаючыся. "Што ж, тады, па словах вашага прэзiдэнта, мiс Мур - усё роѓна. Я б палiчыѓ за лепшае прадставiцца належным чынам, але зараз не час i не месца. Клiчце мяне Уэлс."
  
  Кэнэдзi даведалася iмя, але больш нiчога не сказала, бо вялiкая каманда брытанскiх салдат матэрыялiзавалася вакол яе i пачала пакiдаць сляды. Задняя частка ѓласнасцi Бабiча складалася з вялiзнага ѓнутранага дворыка, аблiцаванага iндыйскiм каменем, басейна алiмпiйскiх памераѓ, акружанага шэзлонгамi i белымi альтанкамi, i некалькiх прысадзiстых, выродлiвых будынкаѓ, якiя не гармануюць з астатнiм дэкорам. Побач з самым вялiкiм будынкам знаходзiлася круглая верталётная пляцоѓка, абсталяваная грамадзянскiм верталётам.
  
  Пасля многiх гадоѓ хаднi па нью-ёркскiх вулiцах Кэнэдзi прыйшлося задацца пытаннем, цi сапраѓды злачынства акупляецца. За гэта заплацiлi гэтыя хлопцы i Калеб. За гэта заплацiѓ бы Чак Уокер, калi б Кэнэдзi не ѓбачыѓ, як ён прыкарманiѓ гэты пачак.
  
  Шэзлонгi былi занятыя. Некалькi напаѓаголеных мужчын i жанчын зараз стаялi вакол у шоку, хапаючыся за адзенне i спрабуючы прыкрыць лiшкi плоцi. Кэнэдзi адзначыла, што некаторыя старэйшыя мужчыны не справiлiся б са скурай гiпапатама, у той час як большасць маладых жанчын справiлiся б з гэтым усяго дзвюма рукамi i паваротам налева.
  
  "Гэтыя людзi... давайце назавем iх гасцямi...верагодна, яны не з'яѓляюцца часткай сербскай групы", - цiха сказаѓ Уэлс у гарлавы мiкрафон. "Прыбярыце iх", - ён кiѓнуѓ тром вядучым мужчынам. "Астатнiя з вас накiроѓваюцца да звернутай да мора баку гэтых будынкаѓ".
  
  Калi гурт пачаѓ падзяляцца, адбылося адразу некалькi рэчаѓ. Лопасцi верталёта пачалi круцiцца; гукi яго рухавiкоѓ неадкладна перакрылi крыкi тых, хто знаходзiѓся паблiзу. Затым глыбокi грукат, падобны на гук адкрываных дзвярэй з прасценкi, папярэднiчаѓ раптоѓнаму рову магутнага аѓтамабiля. З-за звернутай да мора боку выродлiвых будынкаѓ з'явiлася белая паласа металу - Audi R8, якая разганяецца на максiмальнай хуткасцi.
  
  Да таго часу, як яна дасягнула ѓнутранага дворыка, гэта была смяротная тонная куля. Ён урэзаѓся ѓ ашаломленых салдат SAS, прымусiѓшы iх расцягнуцца i куляцца ѓ паветры. За iм пад'ехала iншая машына, на гэты раз чорная i большая.
  
  Лопасцi верталёта пачалi круцiцца хутчэй, яго рухавiкi завылi. Уся машына затрэслася, рыхтуючыся да ѓзлёту.
  
  Кэнэдзi, ашаломлены, мог толькi слухаць, як Уэлс выкрыкваѓ загады. Яна здрыганулася, калi пакiнутыя салдаты SAS адкрылi агонь.
  
  У садзе раскрылася сапраѓднае пекла.
  
  Салдаты адкрылi агонь па iмчыць Audi R8, кулi прабiлi яе металiчны корпус, прабiѓшы ашалёѓку крыла i дзверы. Машына iмчалася да кута хаты, у апошнюю хвiлiну разгарнуѓшыся, каб здзейснiць круты паварот.
  
  Жвiр вылятаѓ з-пад яго шын, як малюсенькiя ракеты.
  
  Куля разбiла лабавое шкло, знiшчыѓшы яго. Машына лiтаральна памерла ѓ сярэдзiне палёту, яе рухавiк заглух, калi кiроѓца цяжка апусцiѓся за руль.
  
  Кэнэдзi пабег наперад, падняѓшы пiсталет. "Не рухацца!"
  
  Перш чым яна дабралася да машыны, было вiдавочна, што кiроѓца быѓ яе адзiным пасажырам.
  
  Прынада.
  
  Верталёт знаходзiѓся ѓ двух футах над зямлёй, павольна круцячыся. Салдат SAS крыкнуѓ, але без якой-небудзь сапраѓднай злосцi ѓ голасе. Другi аѓтамабiль, чорны чатырохдзверны Кадылак, зараз нёсся ѓздоѓж велiзарнага басейна, яго шыны выкiдвалi прылiѓныя хвалi вады ва ѓсе бакi. Вокны былi прыцемнены. Немагчыма вызначыць, хто быѓ унутры.
  
  Зарабiѓ трэцi рухавiк, на дадзены момант па-за полем зроку.
  
  Салдаты адкрылi агонь па "Кадылак", трыма стрэламi пашкодзiѓшы шыны i кiроѓцы. Машыну занесла, i яе задняя частка ѓрэзалася ѓ басейн. Уэлс i трое iншых салдат з крыкамi пабеглi да яго. Кэнэдзi не зводзiѓ вачэй з верталёта, але, як i ѓ "Кэдзi", яго вокны былi непразрыстымi.
  
  Кэнэдзi выказаѓ меркаванне, што ѓсё гэта было часткай нейкага старанна распрацаванага плана ѓцёкаѓ. Але дзе быѓ сапраѓдны Давор Бабiч?
  
  Верталёт пачаѓ узнiмацца вышэй. SAS, нарэшце, стамiѓся ад папярэджанняѓ i стрэлiѓ у заднюю паваротную шрубу. Жахлiвая машына пачала круцiцца, а затым пад ёй на каленi апусцiѓся чалавек з гранатамётам напагатове.
  
  Уэлс дабраѓся да "Кэдзi". Прагучалi два стрэлы. Кэнэдзi пачуѓ у мiкрафон, што Бабiч усё яшчэ на волi. Цяпер трэцяя машына вылецела з-за кута, рухавiк роѓ, як у гоншчыка Формулы 1, але гэта быѓ "Бэнтлi", вялiкi i дзёрзкi, яго прысутнасць крычала прыбiрайся да чорта з майго шляху!
  
  Кэнэдзi скокнуѓ на дрэвы. Некалькi салдат рушылi ѓслед за ёй. Уэлс разгарнуѓся i зрабiѓ тры хуткiя стрэлы, якiя адскочылi прама ад бакавых вокнаѓ.
  
  Куленепрабiвальнае шкло!
  
  "Гэта прыдурак!"
  
  Словы былi вымаѓлены на долю секунды пазней, чым трэба, каб выратаваць верталёт - граната была выпушчана - яе зарад выбуховага рэчыва ѓзарваѓся ѓ нiжняй частцы верталёта. Верталёт разляцеѓся на часткi, раскiдваючы паѓсюль аскепкi металу. Пашкоджаны кавалак разбiтай сталi ѓпаѓ прама ѓ басейн, з вялiзнай сiлай выцеснiѓшы тысячы галёнаѓ вады.
  
  Кэнэдзi пачакала, пакуль жахлiвы "Бэнтлi" прамчыцца мiма яе, затым кiнулася ѓ пагоню. Хуткая дэдукцыя падказала ёй, што ёсць толькi адзiн шанц злавiць уцякаючага серба.
  
  Уэлс убачыѓ гэта ѓ той жа час i перайшоѓ да дзеяння. R8 быѓ цалкам зношаны, але Caddy усё яшчэ быѓ спраѓны, яго колы знаходзiлiся за ѓсё ѓ цалi пад вадой на мармуровых прыступках басейна.
  
  Уэлс i два ягоныя салдаты пабеглi да Кэдзi. Кэнэдзi кiнуѓся ѓ пагоню па гарачых слядах, поѓны рашучасцi заняць месца. У гэты момант пачулася дзiѓнае шыпенне паветра, як быццам пранёсся вiхура, i раптам кут дома Бабiча ѓзарваѓся.
  
  "Госпадзе!" Уэлс упаѓ у бруд, калi нават яго спакой быѓ разбураны. Абломкi разляцелiся ва ѓсе бакi, дажджом пасыпаѓшыся ѓ басейн i ва ѓнутраны дворык. Кэнэдзi пахiснуѓся. Яна павярнула галаву ѓ бок уцёсаѓ.
  
  Там завiс чорны верталёт, нечая постаць махала з яго адчыненых дзвярэй.
  
  "Табе спадабалася гэта?"
  
  Уэлс падняѓ галаву. "Алiсiя Майлз? Што, у iмя ѓсяго святога, ты робiш?"
  
  "Мог бы адарваць нават твае малюсенькiя яйкi гэтым стрэлам, ты, стары даѓбаеб. Ты ѓ мяне ѓ даѓгу. Алiсiя засмяялася, калi верталёт на iмгненне падняѓся, перш чым разгарнуцца ѓ пагонi за "Бэнтлi".
  
  Канадцы былi тут.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк перакацiѓся наперад за iмгненне да таго, як сцяна ззаду яго ператварылася ѓ швейцарскi сыр. Прынамсi, адна куля праляцела так блiзка, што ён пачуѓ яе гукавае выццё. Ён зрабiѓ сальта наперад, каб падняцца на пляцоѓку пад балконам адначасова з большасцю чальцоѓ каманды Delta. Апынуѓшыся там, ён прыцэлiѓся ѓгару i адкрыѓ агонь.
  
  Як i чакалася, падлогу гаѓбца быѓ адносна нетрывалым. Стральба наверсе спынiлася, i пачалiся крыкi.
  
  Камандзiр "Дэльты" махнуѓ рукой налева ад сябе ѓ напрамку сховiшча. Яны хутка прабеглi праз два цудоѓна абстаѓленыя, але пустыя пакоi. Камандзiр жэстам загадаѓ спынiцца каля таго, пра якога, як папярэдзiла iх спадарожнiкавае назiранне, мелася нешта крыху асаблiвае - схаваны падземны пакой.
  
  Унутр былi кiнутыя светлашумавыя гранаты, за якiмi рушылi ѓслед амерыканскiя салдаты з вар'яцкiмi крыкамi, каб узмацнiць эфект дэзарыентацыi. Аднак адразу ж з iмi ѓ рукапашнай схапiлiся паѓтузiна сербскiх ахоѓнiкаѓ. Дрэйк уздыхнуѓ i ступiѓ унутр. Хаос i блытанiна запоѓнiлi пакой з канца ѓ канец. Ён мiргнуѓ i выявiѓ, што сутыкнуѓся з вялiзным ахоѓнiкам, якi ѓхмыльнуѓся i рыгнуѓ, а затым кiнуѓся наперад для мядзведжых абдымкаѓ.
  
  Дрэйк паспешна ѓхiлiѓся, нанёс удар па нырках i жорсткай рукой з кiнжалам у сонечнае спляценне. Чалавека-звер нават не завагаѓся.
  
  Тады яму ѓспомнiлася старая прымаѓка аб бойках у бары - калi твой супернiк прымае ѓдар у спляценне, не зморшчыѓшыся, тады табе лепш пачаць уцякаць, чувак, таму што ты па вушы ѓ лайне ....
  
  Дрэйк адступiѓ, асцярожна абыходзячы свайго нерухомага ворага. Серб быѓ велiзарным, з лянiвым тлушчам па-над суцэльнымi цяглiцамi, з iлбом, досыць вялiкiм, каб разбiваць шасцiцалёвыя бетонныя блокi. Мужчына нязграбна рушыѓ наперад, шырока раскiнуѓшы рукi. Адзiн промах, i Дрэйк быѓ бы раздушаны да смерцi, выцiснуты i раскрышаны, як вiнаградзiна. Ён хутка сышоѓ у бок, зрабiѓ iлжывы выпад направа i выйшаѓ наперад з трыма iмгненнымi джэбамi.
  
  Вока. Вуха. Горла.
  
  Усе тры звязаны. Калi серб зажмурыѓся ад болю, Дрэйк выканаѓ рызыкоѓны кiдок манекена ѓ якi ляцiць удар нагой, якi стварыѓ дастатковы iмпульс, каб збiць нават гэтага бронтазаѓра з яго шырокiх ног.
  
  Мужчына ѓпаѓ на падлогу з гукам, падобным на абвальванне гары. Карцiны ѓпалi са сцяны. Сiла, якую ён згенераваѓ сваiм уласным скачком назад, пазбавiла яго прытомнасцi, калi яго галава стукнулася аб палубу.
  
  Дрэйк рызыкнуѓ прайсцi далей у пакой. Двое хлопцаѓ з "Дэльты" былi забiтыя, але ѓсе сербы былi нейтралiзаваны. Секцыя ѓсходняй сцяны расхiнулася, i большасць амерыканцаѓ стаялi вакол адтулiны, але зараз павольна адыходзiлi, праклiнаючы страх.
  
  Дрэйк паспяшаѓся далучыцца да iх, не ѓ сiлах уявiць, што магло прымусiць салдата Дэльты запанiкаваць. Першае, што ён убачыѓ, былi каменныя прыступкi, якiя спускалiся ѓ добра асветленую падземную камеру.
  
  Другой была чорная Пантэра, якая павольна падымалася па прыступках, яе шырокая пашча агаляла шэраг вострых, як брытва, iклоѓ.
  
  "Фууууук..." працягнуѓ адзiн з амерыканцаѓ. Дрэйк не мог не пагадзiцца.
  
  Пантэра зашыпела, прыгiнаючыся для ѓдару. Дрэйк адступiѓ, калi звер скокнуѓ у паветра, 100 фунтаѓ смяротных цяглiц у лютасцi. Ён прызямлiѓся на верхнюю прыступку i паспрабаваѓ зачапiцца, увесь час не зводзячы сваiх гiпнатычных зялёных вачэй з адыходзячых салдат.
  
  "Ненавiджу гэта рабiць", - сказаѓ камандзiр "Дэльты", прыцэльваючыся з вiнтоѓкi.
  
  "Пачакай!" Дрэйк убачыѓ, як нешта блiснула ѓ святле лямпаѓ. "Проста пачакай. Не рухайся."
  
  Пантэра кралася наперад. Каманда "Дэльта" трымала яго на прыцэле, калi ён праходзiѓ памiж iмi, i пагардлiва фыркнула ѓ бок выведзеных са строю сербскiх ахоѓнiкаѓ, выходзячы з пакоя.
  
  "Што за- ?" адзiн з амерыканцаѓ панура паглядзеѓ на Дрэйка.
  
  "Хiба ты не бачыѓ? На iм былi каралi, абсыпаныя дыяментамi. Я мяркую, што такая котка, якая жыве ѓ такой хаце, як гэты, навучана нападаць толькi тады, калi яна чуе голас свайго гаспадара."
  
  "Добры званок. Мне б не хацелася забiваць падобную жывёлiну." Камандзiр "Дэльты" махнуѓ сербам. "Гэтым ублюдкам я б выдаткаваѓ ѓвесь дзень на весялосць".
  
  Яны пачалi спускацца па прыступках, пакiнуѓшы двух мужчын на варце. Дрэйк быѓ трэцiм, хто дасягнуѓ падлогi сховiшчы, i тое, што ён убачыѓ, прымусiла яго здзiѓлена пахiтаць галавой.
  
  "Наколькi перакручаны гэтыя вар'яты ѓблюдкi?"
  
  Пакой быѓ бiтком набiты тым, што ён мог апiсаць толькi як 'трафеi'. Прадметы, якiя Давор Бабiч лiчыѓ каштоѓнымi, таму што - у яго вычварэннях - яны былi каштоѓныя для iншых людзей. Паѓсюль стаялi шафы, вялiкiя i маленькiя, расстаѓленыя абы-як.
  
  Скiвiчна костка тыраназаѓра. Надпiс побач з iм абвяшчаѓ "З калекцыi Эдгара Фiлiёна - Пажыццёвая ѓзнагарода". Акрамя гэтага, паказальны фотаздымак вядомай актрысы з надпiсам "Яна хацела жыць". .
  
  I многае iншае. Калi Дрэйк абыходзiѓ вiтрыны, спрабуючы зладзiцца са сваiм хваравiтым захапленнем i засяродзiцца, ён, нарэшце, заѓважыѓ фантастычныя прадметы, якiя яны шукалi.
  
  Валькiрыi: Пара беласнежных статуй, устаноѓленых на тоѓстым круглым блоку. Абедзве скульптуры былi каля пяцi футаѓ у вышыню, але менавiта ад дзiѓных дэталяѓ у iх у Дрэйка перахапiла дыханне. Дзве пышнагрудыя жанчыны, аголеныя i падобныя на магутных амазонак старажытнасцi, абедзве з рассунутымi нагамi, як быццам сядзяць на чымсьцi конна. Верагодна, крылаты конь, разважаѓ Дрэйк. Бэн хацеѓ бы ведаць больш, але ён успомнiѓ, што Валькiрыi выкарыстоѓвалi iх, каб лётаць ад бiтвы да бiтвы. Ён звярнуѓ увагу на мускулiстыя канечнасцi, класiчныя рысы асобы i збiваюць з панталыку рагатыя шлемы.
  
  "Вось гэта да!" - усклiкнуѓ хлопец з "Дэльты". "Хацеѓ бы я, каб у мяне быѓ такi набор з шасцi упаковак".
  
  Што яшчэ больш паказальна, абедзве валькiрыi паказвалi ѓверх на нешта невядомае сваiмi левымi рукамi. Указваючы, як зараз падумаѓ Дрэйк, прама на Грабнiцу Багоѓ.
  
  Калi б толькi яны маглi знайсцi Рагнарэк.
  
  У гэты момант адзiн з салдатаѓ паспрабаваѓ дастаць прадмет з вiтрыны. Раздаѓся гучны званок, i сталёвыя вароты павалiлiся ѓ падставы прыступак, блакуючы iх выхад.
  
  Амерыканцы неадкладна пацягнулiся за процiвагазамi. Дрэйк пакруцiѓ галавой. "Не хвалюйся. Нешта падказвае мне, што Бабiч з тых падонкаѓ, якiя хацелi б, каб злодзея злавiлi жывым i брыкаючымся".
  
  Камандзiр "Дэльты" паглядзеѓ на ѓсё яшчэ вiбруючыя пруты. "Разнясi гэтыя палкi на часткi".
  
  
  * * *
  
  
  Кэнэдзi ѓ здзiѓленнi глядзеѓ услед верталёту i якi аддаляецца "Бэнтлi". Уэлс, здавалася, таксама быѓ у разгубленасцi, утаропiѓшыся ѓ неба.
  
  "Сука", - Кэнэдзi пачуѓ яго дыханне. "Я страшэнна добра яе навучыѓ. Як асмелiлася яна ператварыцца ѓ здраднiцу?
  
  "Добра, што яна сышла", - Кэнэдзi пераканалася, што яе валасы ѓсё яшчэ сабраны ззаду пасля ѓсiх гэтых скачкоѓ, i адвяла погляд, калi заѓважыла, што пара байцоѓ SAS ацэньваюць яе. "У яе была ѓзвышаная зямля. Цяпер, калi Дрэйк i каманда Дэльты захапiлi Валькiрый, мы маглi б выслiзнуць, пакуль Алiсiя занятая Бабiчам."
  
  Уэлс выглядаѓ так, быццам разрываѓся памiж двума значнымi варыянтамi, але нiчога не сказаѓ, пакуль яны iмчалiся вакол дома да галоѓнага ѓваходу. Яны бачылi, як верталёт разгарнуѓся, каб лоб у лоб сутыкнуцца з "Бэнтлi". Раздалiся стрэлы, якiя адскочылi ад машыны, якая ѓцякала. Затым машына раптам рэзка затармазiла i спынiлася ѓ воблаку жвiру.
  
  З акна высунулi нейкi прадмет.
  
  Верталёт рэзка ѓпаѓ з неба, яго аператар валодаѓ амаль звышнатуральным нюхам, калi над галавой прасвiстаѓ РПГ. Як толькi яго санкi закранулi зямлю, канадскiя наймiты высыпалi з дзвярэй. Успыхнула перастрэлка.
  
  Кэнэдзi здалося, што яна ѓбачыла Алiсiю Майлз - гнуткую постаць, убраную ѓ аблiпальны бронекамiзэльку, - якая скокнула ѓ бойку, як леѓ з прыказкi. Звер, створаны для бiтвы, якi страцiѓся ѓ гвалце i лютасьцi ѓсяго гэтага. Насуперак сабе, Кэнэдзi адчула, як у яе стыне кроѓ.
  
  Гэта быѓ страх, якi яна адчувала?
  
  Перш чым яна змагла паразважаць над гэтым, тонкая постаць павалiлася з процiлеглага боку верталёта. Фiгура, якую яна даведалася ѓ адно iмгненне.
  
  Прафесар Парневiк!
  
  Ён кульгаѓ наперад, спачатку няѓпэѓнена, але затым выявiѓшы новую рашучасць, i, нарэшце, папоѓз, калi кулi прашылi паветра над яго галавой, адна з iх прайшла на адлегласцi далонi ад яго чэрапа.
  
  Хлопец, нарэшце, падабраѓся дастаткова блiзка, каб SAS i Кэнэдзi змаглi адцягнуць яго ѓ бяспечнае месца, канадцы нiчога не ведалi, цалкам уцягнутыя ѓ бой
  
  "Верна", - сказаѓ Уэлс, паказваючы на дом. "Давайце скончым з гэтым".
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк дапамагаѓ цягнуць Валькiрый наперад, пакуль пара хлопцаѓ прымацоѓвалi невялiкую колькасць узрыѓчаткi да кратаѓ. Яны прабiралiся вузкай сцяжынкай памiж жахлiвымi экспанатамi, iмкнучыся не глядзець занадта пiльна. Адзiн з хлопцаѓ з Дэльты некалькi хвiлiн таму вярнуѓся з жудаснай праверкi i паведамiѓ аб чорнай труне, якая стаiць у задняй частцы пакоя.
  
  Атмасфера чакання доѓжылася цэлых 10 секунд. Спатрэбiлася салдацкая логiка, каб спынiць гэта. Чым менш ты ведаеш...
  
  Гэта больш не логiка Дрэйка. Але ён сур'ёзна не хацеѓ ведаць. Ён нават уздрыгнуѓ, як звычайны грамадзянскi, калi пруты былi разнесены на часткi.
  
  З пакоя наверсе пачулася стралянiна. Вартавыя Дэльты з грукатам скацiлiся па прыступках, мёртвыя, у крывавых дзiрах. У наступную секунду тузiн мужчын, узброеных аѓтаматамi, з'явiѓся на верхняй пляцоѓцы лесвiцы.
  
  Акружаныя з флангаѓ i з праѓзыходным узбраеннем, прычыненыя з больш высокай кропкi агляду, каманда "Дэльта" пацярпела няѓдачу i зараз была ѓразлiвая. Дрэйк павольна прасоѓваѓся да шафы i яго адноснай бяспекi, iмкнучыся не думаць аб глупстве таго, што яго вось так злавiлi, i аб тым, што гэтага не здарылася б з SAS, i належачы на поспех, што гэтыя новыя ворагi не будуць настолькi дурныя, каб страляць у Валькiрыi.
  
  Было некалькi iмгненняѓ неаслабнай напругi, перажытага ѓ душнай цiшынi, пакуль па прыступках не спусцiлася постаць. Постаць, апранутая ѓ белае i ѓ белай масцы.
  
  Дрэйк iмгненна пазнаѓ яго. Той самы чалавек, якi атрымаѓ Шчыт на кацiнай прагулцы ѓ Йорку. Чалавек, якога ён бачыѓ у Апсалле.
  
  "Я ведаю цябе", - выдыхнуѓ ён пра сябе, затым гучней. "Чортавы германцы тут".
  
  Мужчына падняѓ пiсталет 45-га калiбра i памахаѓ iм навокал. "Кiньце сваю зброю. Усiх вас. Зараз жа!"
  
  Напышлiвы голас. Голас, якi належаѓ гладкiм рукам, яго ѓладальнiк валодаѓ рэальнай уладай, той, што напiсана на паперы i падаецца ѓ клубах толькi для чальцоѓ. Такi чалавек, якi паняцця не меѓ, што такое сапраѓдная свецкая праца i нуднасць. Магчыма, банкiр, народжаны ѓ банкаѓскай сферы, цi палiтык, сын палiтыкаѓ.
  
  Людзi Дэльты цвёрда трымалi сваю зброю. Нiхто не вымавiѓ нi слова. Супрацьстаянне было пагрозлiвым.
  
  мужчына зноѓ закрычаѓ, яго выхаванне не дазваляла яму ведаць аб небяспецы.
  
  "Ты што, глухi? Я сказаѓ зараз!"
  
  Голас тэхасца працягла вымавiѓ: "Гэтага не будзе, вырадак".
  
  "Але... але..." мужчына здзiѓлена запнуѓся, затым рэзка сарваѓ з сябе маску. "Ты зробiш гэта!"
  
  Дрэйк амаль упаѓ. Я ведаю цябе! Абель Фрей, нямецкi мадэльер. Шок захлiснуѓ Дрэйка атрутнай хваляй. Гэта было немагчыма. Гэта было ѓсё роѓна, што ѓбачыць Тэйлара i Майл там, наверсе, хiхiкаюць аб захопе свету.
  
  Фрэй сустрэѓся поглядам з Дрэйкам. "I ты, Мэт Дрэйк!" яго рука з пiсталетам дрыжала. "Ты каштаваѓ мне амаль усяго! Я забяру яе ѓ цябе. Я зраблю гэта! I яна заплацiць. О, як яна заплацiць!"
  
  
  Перш чым ён змог усвядомiць гэта, Фрэй накiраваѓ пiсталет Дрэйку памiж вачэй i стрэлiѓ.
  
  
  * * *
  
  
  Кэнэдзi ѓбег у пакой i ѓбачыѓ, як байцы SAS падаюць на каленi, заклiкаючы да цiшынi. Яна ѓбачыла перад сабой групу мужчын у масках, апранутых у бронекамiзэлькi, якiя накiравалi сваю зброю ѓ тое, што, як яна магла толькi думаць, было сакрэтным сховiшчам Давора Бабiча.
  
  На шчасце, мужчыны iх не заѓважылi.
  
  Уэлс азiрнуѓся на яе i аднымi вуснамi спытаѓ: "Хто?"
  
  Кэнэдзi зрабiѓ разгублены твар. Яна магла чуць чыесьцi размовы, яна магла бачыць яго профiль збоку, 45 ён працягваѓ няѓмела размахваць рукамi. Калi яна пачула, як ён выкрыквае iмя Мэта Дрэйка, яна зразумела, i Уэлс зразумеѓ, i некалькi секунд праз яны адкрылi агонь.
  
  На працягу шасцiдзесяцi секунд перастрэлкi Кэнэдзi бачыѓ усё гэта як у запаволенай здымцы. Мужчына ѓ белым страляе са свайго 45-га калiбра, яе стрэл прылятае на дзель секунды пазней i тузае за бок яго палiто, калi яно праходзiць скрозь якi звiсае матэрыял. Яго ѓзрушаны твар, калi ён павярнуѓся. Iх пульхная, млявая мяккасць.
  
  Распешчаны мужчына.
  
  Затым людзi ѓ масках - якiя верцяцца i страляючыя. Салдаты SAS адбiваюць добра пастаѓленыя ѓдары з дакладнасцю i стрыманасцю. Са сховiшча зыходзiць яшчэ больш агню. Галасы амерыканцаѓ. Нямецкiя галасы. Галасы на англiйскай.
  
  Млявы хаос, падобны на паэтычныя iнтанацыi Тэйлар Свiфт, змяшаны з архаiчным рокам Metallica. Яна ѓразiла прынамсi двух германцаѓ - астатнiя ѓпалi. Хлопец у белым крычаѓ i размахваѓ рукамi, i прымусiѓ сваю каманду паспешна адступiць. Кэнэдзi бачыѓ, як яны пакрывалi яго i памiралi ѓ працэсе, выпадаючы, як гнiлата з раны, але рана працягвала жыць. У рэшце рэшт, ён збег у заднi пакой, i ѓ жывых засталося толькi чацвёра яго людзей.
  
  Кэнэдзi ѓ роспачы iмчалася па калiдоры з дзiѓным камяком у горле i ледасекам у сэрцы, нават не ѓсведамляючы, наколькi яна была занепакоеная, пакуль не ѓбачыла Дрэйка жывым i не адчула, як яе захлiствае прахалодны паток захаплення.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк падняѓся з падлогi, удзячны за тое, што прыцэл Абеля Фрэя быѓ такiм жа размытым, як i яго разуменне рэальнасцi. Першае, што ён убачыѓ, была Кэнэдзi, якая збягала па прыступках, другое - яе твар, калi яна падбегла да яго.
  
  "Дзякуй Богу, ты ѓ парадку!" - усклiкнула яна i абняла яго, перш чым успомнiла аб сваёй стрыманасцi.
  
  Дрэйк пiльна паглядзеѓ у разумелыя вочы Уэлса, перш чым закрыць свае ѓласныя. Ён абняѓ яе на iмгненне, адчуваючы яе стройнае цела, яе магутную постаць, яе далiкатнае сэрца, якое б'ецца побач з яго ѓласным. Яе галава была прыцiснута да яго шыi, адчуванне было дастаткова выдатным, каб выклiкаць паколванне ѓ яго сiнапсах.
  
  "Гэй, я ѓ парадку. Ты?"
  
  Яна адсунулася, усмiхаючыся.
  
  Уэлс падышоѓ да iх i на хвiлiну схаваѓ сваю хiтрую ѓсмешку. "Дрэйк. Дзiѓнае месца для новай сустрэчы, даѓнiна, а не кутняй паб у Эрлс-Корт, якi я меѓ на ѓвазе. Мне трэба табе сёе-тое сказаць, Мэт. Нешта пра Май."
  
  Дрэйк быѓ iмгненна адкiнуты. Уэлс сказаѓ самае апошняе, чаго ён чакаѓ. Праз секунду ён заѓважыѓ знiкаючую ѓсмешку Кэнэдзi i ѓзяѓ сябе ѓ рукi. "Валькiрыi", - указаѓ ён. "Давай, пакуль у нас ёсць шанец".
  
  Але камандзiр "Дэльты" ужо арганiзоѓваѓ гэта i падклiкаѓ iх. "Гэта не Англiя, хлопцы. Давайце рухацца. Я з'еѓ амаль усе Гаваi, з якiмi мог справiцца ѓ гэты водпуск".
  
  
  ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯЦЬ
  
  
  
  ПАВЕТРАНАЯ ПРАСТОРА
  
  
  Дрэйк, Кэнэдзi i астатняя частка штурмавой групы сустрэлiся з Бэнам i Хэйдэнам праз некалькi гадзiн на ваеннай базе недалёка ад Ганалулу.
  
  Час iшоѓ. Бюракратычная цяганiна была перарэзана. Выбоiстыя дарогi былi згладжаныя. Урады спрачалiся, затым дзьмулiся, а затым, нарэшце, пачалi казаць. Ускоклых бюракратаѓ улагоджвалi палiтычным эквiвалентам малака i мёда.
  
  I канец свету станавiѓся ѓсё блiжэй.
  
  Сапраѓдныя гульцы размаѓлялi, хвалявалiся i разважалi, i спалi ѓ дрэнна кандыцыянаваных будынках недалёка ад Пэрл-Харбара. Дрэйк адразу выказаѓ здагадку, што задуменнае прывiтанне Бэна азначала, што ѓ iх быѓ невялiкi прагрэс, аб якiм можна паведамiць у пошуках наступнай часткi Одзiна - Яго вачэй. Дрэйк схаваѓ сваё здзiѓленне; ён шчыра верыѓ, што досвед i матывацыя Бэна да цяперашняга часу дазволiлi б разгадаць усе зачэпкi.
  
  Хайдэн, кемлiвы памочнiк мiнiстра абароны, дапамагаѓ яму, але яны дабiлiся невялiкага прагрэсу.
  
  Iх адзiнай надзеяй было тое, што ѓ iншых удзельнiкаѓ apocalyptic - канадцаѓ i немцаѓ - справы iшлi крыху лепш.
  
  Увага Бэна першапачаткова было адцягнута адкрыццём Дрэйка.
  
  "Абель Фрэй? Нямецкi натхняльнiк? Правальвай, прыдурак."
  
  "Сур'ёзна, прыяцель. Стаѓ бы я табе хлусiць?
  
  "Не цытуй пры мне Whitesnake, Мэт. Вы ведаеце, у нашага гурта праблемы з выкананнем сваёй музыкi, i гэта не смешна. Я проста не магу паверыць... Абель Фрэй?"
  
  Дрэйк уздыхнуѓ. "Ну вось, я зноѓ пачынаю. ТАК. Абель Фрэй."
  
  Кэнэдзi падтрымаѓ яго. "Я бачыѓ яго, i я ѓсё яшчэ хачу сказаць Дрэйку, каб ён спынiѓ несцi лухту. Гэты хлопец - пустэльнiк. Мае месца ѓ Нямецкiх Альпах - "Замак для вечарынак'. Супермадэлi. Грошы. Жыццё суперзоркi".
  
  "Вiно, жанчыны i песнi", - сказаѓ Дрэйк.
  
  "Перастань!" Сказаѓ Бэн. "У некаторым сэнсе, "разважаѓ ён, "гэта iдэальнае прыкрыццё".
  
  "Лёгка падмануць невукаѓ, калi ты знакамiты", - пагадзiѓся Дрэйк. "Ты можаш выбраць пункт прызначэння - куды б ты нi захацеѓ адправiцца. Кантрабанда павiнна быць лёгкай для гэтых людзей. Проста знайдзiце свой старажытны артэфакт, абярыце свой дыпламатычны валiзку i..."
  
  "... Устаѓце гэта". Кэнэдзi скончыѓ плаѓна i звярнуѓ якiя смяюцца вочы на Бэна.
  
  "Вы двое павiнны..." - пралепятаѓ ён. "... Вам дваiм варта зняць гробаны пакой".
  
  У гэты момант падышоѓ Уэлс. "Гэтая штука з Абелем Фрэем... цяпер было вырашана захаваць гэта ѓ таямнiцы. Глядзi i чакай. Мы размяшчаем войска вакол яго замка, але даем яму поѓную свабоду дзеянняѓ на выпадак, калi ён даведаецца нешта, чаго не ведаем мы."
  
  "На першы погляд, гэта гучыць разумна", - пачаѓ Дрэйк, "але..."
  
  "Але ѓ яго мая сястра", - прашыпеѓ Бэн. Хайдэн падняѓ руку, каб супакоiць яго. "Яны маюць рацыю, Бэн. Карын ѓ бяспецы ... цяпер. Мiр - не."
  
  Дрэйк звузiѓ вочы, але прытрымаѓ мову. Пратэстам нiчога не даможашся. Гэта толькi дапамагло б адцягнуць яго сябра яшчэ больш. I зноѓ у яго ѓзнiклi праблемы з разуменнем Хэйдэн. Цi быѓ гэта яго новаздабыты цынiзм, якi раз'ядае яго? Цi падумала яна хутка за Бэна, цi яна разважлiва падумала за свой урад?
  
  У любым выпадку, адказ быѓ адзiн i той жа. Пачакай.
  
  Дрэйк змянiѓ тэму. Ён праткнуѓ яшчэ адну побач з сэрцам Бэна. "Як пажываюць твае мама i тата?" - асцярожна спытаѓ ён. "Яны ѓжо прыжылiся?"
  
  Бэн пакутлiва ѓздыхнуѓ. "Не, прыяцель. На апошнiм званку яны ѓзгадалi яе, але я сказаѓ, што яна знайшла другую працу. Гэта дапаможа, Мэт, але ненадоѓга."
  
  "Я ведаю". Дрэйк паглядзеѓ на Уэлса i Хэйдэн. "Як тутэйшыя лiдэры, вы двое павiнны дапамагчы". Затым, не чакаючы адказу, ён сказаѓ: "Якiя навiны аб Хайдзi i Ваках Одзiна?"
  
  Бэн з агiдай пакiваѓ галавой. "Шмат", - паскардзiѓся ён. "Паѓсюль ёсць фрагменты. Вось - паслухайце гэта: каб выпiць са студнi Мiмiра - Крынiцы Мудрасцi ѓ Валгале - кожны павiнен прынесцi важную ахвяру. Адзiн ахвяраваѓ на свае вочы, сiмвалiзуючы сваю гатоѓнасць атрымлiваць веды аб падзеях як бягучых, так i будучых. Выпiѓшы, ён прадбачыѓ усе выпрабаваннi, якiя будуць тычыцца людзей i Багоѓ на працягу вечнасцi. Мiмiр прыняѓ Вочы Одзiна, i яны ляжаць там да гэтага часу, сiмвал таго, што нават Бог павiнен заплацiць за проблiск вышэйшай мудрасцi ".
  
  "Добра", - Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Стандартны гiстарычны матэрыял, так?"
  
  "Дакладна. Але ѓсё iдзе менавiта так. Паэтычная Эда, Сага пра Фленрыху, яшчэ адна, якую я пераклаѓ як "Шмат пройдзеных шляхоѓ Хайдзi". Яны тлумачаць, што адбылося, але не кажуць нам, дзе зараз знаходзяцца Вочы."
  
  "У Валгале", - Кэнэдзi скурчыѓ грымасу.
  
  "Гэта нарвежскае слова, якое абазначае Нябёсы".
  
  "Тады ѓ мяне не будзе шанцаѓ калi-небудзь iх знайсцi".
  
  Дрэйк абдумаѓ усё гэта. "I больш нiчога няма? Госпадзi, прыяцель, гэта апошнi кавалачак!"
  
  "Я сачыѓ за шляхам Хайдзi - яе вандроѓкамi. Яна наведвае месцы, пра якiя мы ведаем, а потым вяртаецца да сябе дадому. Гэта не Playstation, прыяцель. Нiякiх пабочных дзеянняѓ, нiякiх утоеных дасягненняѓ, нiякiх альтэрнатыѓных шляхоѓ, пшык."
  
  Кэнэдзi села побач з Бэнам i страсянула валасамi. "Цi магла яна змясцiць дзве часткi ѓ адно месца?"
  
  "Гэта магчыма, але гэта ня будзе добра спалучацца з тым, што мы ведаем на дадзены момант. Iншыя падказкi, за якiмi сачылi на працягу многiх гадоѓ, усё паказвалi на адзiн фрагмент у кожным месцы."
  
  "Дык ты кажаш, гэта наша падказка?"
  
  "Ключам павiнна быць Валгала", - хутка сказаѓ Дрэйк. "Гэта адзiная фраза, якая ѓказвае на месца. I я памятаю, ты нешта казаѓ раней аб тым, што Хайдзi сказала Одзiну, што яна ведае, дзе схаваныя яго вочы , таму што ён выдаѓ усе свае сакрэты, калi вiсеѓ на крыжы."
  
  "Дрэва", - у гэты момант у пакой увайшоѓ Торстэн Даль. Швед выглядаѓ выматаным, больш стомленым ад адмiнiстрацыйнага боку сваёй працы, чым ад фiзiчнага. "Адзiн вiсеѓ на Сусветным Дрэве".
  
  "Упс", - прамармытаѓ Дрэйк. "Тая ж гiсторыя. Гэта кава?"
  
  "Макадамiя", - Далеч выглядаѓ самазадаволеным. "Лепшае, што могуць прапанаваць Гаваi".
  
  "Я думала, гэта спам", - сказала Кэнэдзi, дэманструючы сваю паблажлiвасць да жыхара Нью-Ёрка.
  
  "Спам шырока любяць на Гаваях", - пагадзiѓся Даль. "Але кава кiруе ѓсiм. А арэх макадамii Кона - кароль".
  
  "Дык ты кажаш, што Хайдзi ведала, дзе знаходзiцца Валгала?" Хайдэн з усiх сiл старалася выглядаць хутчэй збянтэжанай, чым скептычна настроенай, калi Дрэйк падаѓ камусьцi знак прынесцi iм яшчэ кавы.
  
  "Так, але Хайдзi была чалавекам. Ня Бог. Значыць, тое, што яна зведала б, было мiрскiм раем?"
  
  "Прабач, чувак", - пажартаваѓ Кэнэдзi. "Вегас не быѓ заснаваны да 1905 года".
  
  "Нарвежцы". Дадаѓ Дрэйк, iмкнучыся не ѓсмiхацца.
  
  Рушыла ѓслед цiшыня. Дрэйк назiраѓ, як Бэн разумова перабiрае ѓсё, што ён вывучыѓ да гэтага часу. Кэнэдзi падцiснула губы. Хэйдэн прыняѓ паднос з кававымi кружкамi. Уэлс ужо даѓно выдалiѓся ѓ кут, прыкiдваючыся спячым. Дрэйк успомнiѓ яго якiя iнтрыгуюць словы - Мне трэба табе сёе-тое сказаць. Нешта пра Май.
  
  Час для гэтага пазней, калi ѓвогуле знойдзецца.
  
  Бэн засмяяѓся i пакiваѓ галавой. "Гэта проста. Божа, так проста. Рай для чалавека - гэта... iх дом."
  
  "Менавiта. Месца, дзе яна жыла. Яе вёска. Яе хацiна", - пацвердзiѓ Дрэйк. "Мае думкi таксама".
  
  "Калодзеж Мiмiра знаходзiцца ѓнутры вёскi Хайдзi!" Кэнэдзi агледзелася, у яе вачах свяцiлася ѓзбуджэнне, затым гуллiва ткнула Дрэйка кулаком. "Нядрэнна для пяхотнiка".
  
  "У мяне выраслi сапраѓдныя мазгi з тых часоѓ, як я звольнiѓся". Дрэйк заѓважыѓ, як Уэлс злёгку здрыгануѓся. "Лепшы ход у маiм жыццi".
  
  Торстэн Далеч падняѓся на ногi. "Тады ѓ Швецыю, за фiнальнай часткай". Ён выглядаѓ задаволеным вяртаннем на сваю радзiму. "Ммм ... дзе быѓ дом Хайдзi?"
  
  "Остерготланд", - сказаѓ Бэн, не правяраючы. "Таксама дом Беавульфа i Грэндэля - месца, дзе яны ѓсё яшчэ гавораць аб монстрах, якiя блукаюць па землях па начах".
  
  
  Трыццаць
  
  
  
  LA VEREIN, GERMANY
  
  
  Ла Верэйн, Замак для вечарынак, быѓ размешчаны на поѓдзень ад Мюнхена, недалёка ад мяжы з Баварыяй.
  
  Падобна крэпасцi, яна ѓзвышалася на паѓдарогi да вяршынi спадзiстай гары, яе сцены былi зубчастымi i нават спярэшчаны завесамi для стрэл у розных месцах. Вежы з круглымi верхавiнамi, якiя ѓзвышаюцца па абодва бакi ад арачнай брамы, i шырокая пад'язная алея дазволiлi дарагiм аѓтамабiлям стыльна пад'язджаць i дэманстраваць свае апошнiя дасягненнi, у той час як спецыяльна адабраныя папарацы апускалiся на каленi, каб сфатаграфаваць iх.
  
  Абель Фрэй правёѓ вечарынку па чарзе, павiншаваѓшы некалькi найболей важных госцяѓ i пераканаѓшыся, што яго мадэлi паводзiлi сябе так, як ад iх чакалася. Дробка тут, нараканне там, нават рэдкi жарт прымушалi iх усiх апраѓдваць яго чаканнi.
  
  У прыватных нiшах ён прыкiнуѓся, што не заѓважае белых дарожак, раскладзеных на шкляных сталах вышынёй па калена, кiраѓнiкi схiлiлiся з саломiнкамi ѓ ноздрах. Мадэлi i вядомыя маладыя актрысы, апранутыя ѓ лялек-немаѓлятаѓ з атласа, шоѓку i карункаѓ. Ружовая плоць, стогны i п'янлiвы водар юрлiвасцi. Пяцiдзесяцiцалевыя плазменныя панэлi, якiя паказваюць MTV i жорсткае порна.
  
  The Chateau напоѓнiлiся жывой музыкай, Слэш i Ферджы выканалi 'Beautiful Dangerous' на сцэне ѓдалечынi ад гэтых дэкадэнцкiх залаѓ - аптымiстычная рок-музыка ѓдыхнула яшчэ больш жыцця ѓ i без таго дынамiчную вечарынку Фрэя.
  
  Мадэльер пайшоѓ, нiкiм не заѓважаны, i накiраваѓся ѓверх па параднай лесвiцы ѓ цiхае крыло замка. Яшчэ адзiн палёт, i яго ахова зачынiла за iм бяспечныя дзверы, даступныя толькi з дапамогай камбiнацыi клавiш i распазнаннi голасу. Ён увайшоѓ у пакой, нашпiгаваны камунiкацыйным абсталяваннем i побач тэлевiзiйных экранаѓ высокай выразнасцi.
  
  Адзiн з яго самых давераных фанатаѓ сказаѓ: "Якраз своечасова, сэр. Алiсiя Майлз размаѓляе па спадарожнiкавым тэлефоне."
  
  "Выдатна, Хадсан. Яна зашыфравана?"
  
  "Вядома, сэр".
  
  Фрэй прыняѓ прапанаваную прыладу, скрывiѓшы вусны ад таго, што яго прымусiлi паднесцi рот так блiзка да таго месца, куды яго лёкай ужо пырснуѓ слiной.
  
  "Майлз, лепей бы гэта было смачна. Мне трэба паклапацiцца пра дом, поѓны гасцей". Хлусня аб выгодзе не здалася яму выдумкай. Гэта было проста тое, што гэтым нiкчэмнасцям трэба было пачуць.
  
  "Я б сказаѓ, годны бонус", - iранiчна прагучаѓ добра пастаѓлены ангельскi тон. "У мяне ёсць вэб-адрас i пароль для пошуку Парневiка".
  
  "Усё гэта частка здзелкi, Майлз. I ты ѓжо ведаеш, што ёсць толькi адзiн спосаб атрымаць бонус".
  
  "Майла няма паблiзу?" Цяпер тон змянiѓся. Гарларэз. Непаслухмяней...
  
  "Толькi я i мой лепшы фанат".
  
  "Ммм ... Запрасi яго таксама, калi хочаш", - яе голас змянiѓся. "Але, на жаль, я мушу быць хуткiм. Увайдзiце ѓ www.locatethepro.co.uk i ѓвядзiце пароль у нiжнiм рэгiстры: bonusmyles007, "смех. "Падумаѓ, што ты ацэнiш гэта, Фрэй. Павiнен з'явiцца стандартны фармат трэкера. Хлопец запраграмаваны як чацвёрты. Вы павiнны быць у стане высачыць яго дзе заѓгодна."
  
  Абель Фрэй моѓчкi адсалютаваѓ. Алiсiя Майлз была лепшым аператыѓнiкам, якога ён калi-небудзь выкарыстоѓваѓ. "Дастаткова добра, Майлз. Калi вочы будуць пад кантролем, ты сарвешся з павадка. Тады вяртайся да нас i прынясi аскепкi канадцаѓ. Тады мы... пагаворым".
  
  Лiнiя абарвалася. Фрэй адклаѓ мабiльны, пакуль што задаволены. "Добра, Хадсан", - сказаѓ ён. "Запускайце машыну. Адпраѓляйце ѓсiх у Остерготланд неадкладна". Апошняя фiгура была ѓ межах яго дасяжнасцi, як i ѓсе астатнiя фiгуры, калi яны правiльна разыгралi фiнальныя партыi. "Мiла ведае, што рабiць".
  
  Ён вывучаѓ шэраг тэлевiзiйных манiтораѓ.
  
  "Хто з iх палоннiца 6 - Карын Блэйк?"
  
  Хадсан пачухаѓ сваю неахайную бараду, перш чым памахаць рукой. Фрэй нахiлiѓся наперад, каб вывучыць светлавалосую дзяѓчыну, якая сядзiць пасярод свайго ложка, падцягнуѓшы ногi да падбародка,
  
  Цi, дакладней - седзячы на ложку, якi належаѓ Фрэю. I паяданне ежы Фрэя ѓ зачыненай i ахоѓнай хацiне, якую замовiѓ Фрей. Выкарыстоѓваючы электрычнасць, за якую заплацiѓ Фрэй.
  
  На шчыкалатцы ланцуг, якi ён сканструяваѓ.
  
  Цяпер яна належала яму.
  
  "Неадкладна дашлiце вiдэазапiс у мой пакой - на вялiкi экран. Тады скажы шэф-кухару, каб падаѓ вячэру туды. Праз дзесяць хвiлiн пасля гэтага мне патрэбен мой эксперт па баявым мастацтвам." Ён зрабiѓ паѓзу, разважаючы.
  
  "Кен?"
  
  "Так, той самы. Я хачу, каб ён пайшоѓ туды i забраѓ яе туфлi. Пакуль нiчога iншага. Я хачу, каб псiхалагiчнае катаванне было цудоѓна доѓгiм, пакуль гэты не будзе раздушаны. Я пачакаю дзень, а потым занясу ёй што-небудзь важнейшае".
  
  "А палоннiк 7?"
  
  "Божа лiтасцiвы, Хадсан, ставiся да яго добра, як ты б ставiѓся да сябе. Лепшае з усяго. Яго час зрабiць на нас уражанне наблiжаецца...."
  
  
  ТРЫЦЦАЦЬ АДЗIН
  
  
  
  ПАВЕТРАНАЯ ПРАСТОРА НАД ШВЕЦЫЯЙ
  
  
  Самалёт нахiлiѓся. Кенэдзi Мур здрыганулася, прачынаючыся з палёгкай ад таго, што была абуджаная турбулентнасцю, новы дзень прагнаѓ яе ѓласнага праследавацеля Цемры.
  
  Калеб iснаваѓ у яе снах гэтак жа, як i ѓ рэальным свеце, але ноччу ён неаднаразова забiваѓ яе, запiхваючы жывых прусакоѓ ёй у горла, пакуль яна не падавiлася i не была вымушана жаваць i глытаць, адзiная здрада яе мучыла жахам у яе вачах, пастаянным датуль, пакуль не згасла апошняя iскра.
  
  Раптам прачнуѓшыся i вырваная з падбрушша пекла, яна дзiкiмi вачыма агледзела каюту. Было цiха; грамадзянскiя i салдаты драмалi цi цiха размаѓлялi. Нават Бэн Блэйк заснуѓ, сцiскаючы свой наѓтбук, маршчыны турботы не разгладзiлiся сном i былi трагiчна недарэчныя на яго хлапечым твары.
  
  Затым яна ѓбачыла Дрэйка, i ён пiльна глядзеѓ на яе. Цяпер яго маршчыны турботы проста палепшылi i без таго дзiѓны твар. Яго сумленнасць i самаахвярнасць былi вiдавочныя, iх немагчыма было схаваць, але боль, схаваны за самавалоданнем, выклiкаѓ у яе жаданне суцешыць яго... усю ноч напралёт.
  
  Яна ѓсмiхнулася пра сябе. Больш дасылак да дыназаѓра-року. У вольны час Дрэйка было выдатнай забаѓкай. Прайшло iмгненне, перш чым яна зразумела, што яе ѓнутраная ѓсмешка, магчыма, дакранулася да яе вачэй, таму што ён усмiхнуѓся ёй у адказ.
  
  I тады, упершыню за ѓсе гады, якiя мiнулi з таго часу, як яна паступiла ѓ Акадэмiю, яна пашкадавала, што яе паклiканне патрабавала ад яе дэкексуалiзацыi сваёй асобы. Хацела б яна ведаць, як так укладваць валасы. Яна хацела б, каб у ёй было крыху больш Сельмы Блэр i крыху менш Сандры Балак.
  
  Сказаѓшы ѓсё гэта, было цалкам вiдавочна, што яна спадабалася Дрэйку.
  
  Яна ѓсмiхнулася яму ѓ адказ, але ѓ гэты момант самалёт зноѓ нахiлiѓся, i ѓсе прачнулiся. Пiлот аб'явiѓ, што яны ѓ гадзiне палёту ад месца прызначэння. Бэн прачнуѓся i пайшоѓ, як зомбi, каб узяць крыху пакiнутага кавы Kona. Торстэн Далеч устаѓ i агледзеѓся.
  
  "Час уключыць геарадар", - сказаѓ ён з паѓусмешкай.
  
  Яны былi накiраваны для палёту над Остерготландам, нацэлiѓшыся на раёны, дзе, на думку прафесара Парневiка i Бэна, павiнна была знаходзiцца вёска Хайдзi. Бедны прафесар вiдавочна адчуваѓ боль ад адсечанага кончыка пальца i быѓ глыбока ѓзрушаны тым, наколькi бессардэчным быѓ яго ката, але радаваѓся, як шчаня, таму, як ён расказаѓ iм пра карту, выгравiраваную на Шчыце Одзiна.
  
  Шлях да Рагнарэка.
  
  Як мяркуецца.
  
  Да гэтага часу нiхто не змог перавесцi гэта. Цi было гэта яшчэ адным няслушным напрамкам з боку Алiсii Майлз i яе збiтай з панталыку каманды?
  
  Як толькi самалёт прарваѓся праз грубы перыметр Даля, ён паказаѓ на выяву, якая з'явiлася на тэлевiзары самалёта. Геарадар, якi пранiкае скрозь зямлю, пасылаѓ кароткiя iмпульсы радыёхваль у зямлю. Калi ён трапляѓ на пахаваны аб'ект, мяжу цi пустэчу, ён адлюстроѓваѓ выяву ѓ сваiм зваротным сiгнале. Спачатку iх цяжка вылучыць, але з досведам становiцца прасцей.
  
  Кэнэдзi пакiвала галавой, гледзячы на Даля. "У шведскай армii ёсць усё?"
  
  "Такога роду рэчы неабходныя", - сур'ёзна сказаѓ ёй Далеч. "У нас ёсць гiбрыдная версiя гэтай машыны, якая выяѓляе мiны i ѓтоеныя трубы. Вельмi высокатэхналагiчны."
  
  Над гарызонтам замiгцела свiтанак, а затым яго прагналi iрваныя шэрыя аблокi, калi Парневiк выдаѓ крык. "Вось! Гэта выява падобна на старое селiшча вiкiнгаѓ. Вы бачыце круглы вонкавы вобад - гэта ахоѓныя сцены - i прастакутныя аб'екты ѓсярэдзiне? Гэта невялiкае жыллё."
  
  "Такiм чынам, давайце вызначым самы вялiкi дом ..." Бэн пачаѓ таропка.
  
  "Не", - сказаѓ Парневiк. "Гэта, мусiць, супольная доѓгая хата - месца сустрэчаѓ або балявання. У Хайдзi, калi б яна была сапраѓды тут, быѓ бы другi па велiчынi дом."
  
  Па меры таго, як самалёт павольна знiжаѓся, з'яѓлялiся больш выразныя выявы. Неѓзабаве селiшча было выразна пазначана на глыбiнi некалькiх футаѓ пад зямлёй, i неѓзабаве стаѓ бачны другi па велiчынi дом.
  
  "Вы бачыце гэта", - Далеч паказаѓ на глыбейшы колер, настолькi слабы, што яго можна было б не заѓважыць, калi б хтосьцi не шукаѓ яго. "Гэта азначае, што ёсць пустата, i яна знаходзiцца проста пад домам Хайдзi. Чорт, - сказаѓ ён, павярнуѓшыся. "Яна пабудавала свой дом прама над студняй Мiмiра!"
  
  
  ТРЫЦЦАЦЬ ДВА
  
  
  
  АСЦЕРГОТЛАНД, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Як толькi яны апынулiся на зямлi i прайшлi некалькi мiль па вiльготных лугах, Даль загадаѓ спынiцца. Дрэйк агледзеѓ тое, што ён мог апiсаць толькi як - у новым духу Дзiна-рока, якi яны з Кэнэдзi падзялялi, - разнамасную каманду. Шведаѓ i SGG прадстаѓлялi Торстэн Даль i трое яго людзей, SAS - Уэлс i дзесяць салдат. Адзiн быѓ пакiнуты на Гаваях, паранены. Каманда "Дэльта" скарацiлася да шасцi чалавек; затым былi Бэн, Парневiк, Кэнэдзi i ён сам. Хайдэн застаѓся з самалётам.
  
  Сярод iх не было нiводнага чалавека, якога не турбавалi цяжкасцi iх задачы. Той факт, што самалёт чакаѓ, цалкам запраѓлены i ѓзброены, з Фiгурамi на борце, гатовы даставiць iх у любую кропку свету, толькi яшчэ больш падкрэслiваѓ сур'ёзнасць сiтуацыi.
  
  "Калi гэта дапаможа", - сказаѓ Далеч, калi ѓсе чакальна паглядзелi на яго, "Я не разумею, як яны змогуць знайсцi нас на гэты раз", - указаѓ ён. "Пачнiце з выкарыстання лёгкай выбухоѓкi, каб расчысцiць некалькi футаѓ ѓнiз, затым прыйшоѓ час разграбаць".
  
  "Будзь асцярожны", - заломваѓ рукi Парневiк. "Мы не хочам абвалу".
  
  "Не хвалюйся", - весела сказаѓ Далеч. "Памiж рознымi сiламi тут, я думаю, у нас ёсць вопытная каманда, прафесар".
  
  Раздаѓся сварлiвы смех. Дрэйк агледзеѓ iх наваколлi. Яны ѓсталявалi шырокi перыметр, пакiнуѓшы людзей на вяршынях некалькiх узгоркаѓ, якiя атачалi месца, дзе, па дадзеных геарадарнай сiстэмы, калiсьцi стаялi старыя каравульныя памяшканнi. Калi б гэта было дастаткова добра для вiкiнгаѓ i ѓсё такое...
  
  Раѓнiны былi травянiстымi i спакойнымi, лёгкi ветрык ледзь калыхаѓ дрэвы, якiя раслi на ѓсход ад iх пазiцыi. Пачаѓся лёгкi якi маросiць дождж, якi затым спынiѓся, перш чым паспрабаваць зноѓ.
  
  У Бэна зазванiѓ мабiльны. Яго вочы набылi зацкаванага выгляду. "Тата? Проста заняты. Я ператэлефаную табе на карме. " Ён зачынiѓ прыладу, зiрнуѓшы на Дрэйка. "У мяне няма часу", - прамармытаѓ ён. "Яны ѓжо ведаюць, што нешта адбываецца, проста не ведаюць, што менавiта".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ i, не завагаѓшыся, назiраѓ за першым выбухам. Трава, дзiрван i бруд узляцелi ѓ паветра. За гэтым неадкладна рушыѓ услед яшчэ адзiн, крыху глыбейшы ѓдар, i з зямлi паднялося другое воблака.
  
  Некалькi мужчын з грукатам выступiлi наперад, трымаючы рыдлёѓкi так, як яны трымалi зброю. Сюррэалiстычная сцэна.
  
  "Будзь асцярожны", - прамармытаѓ Парневiк. "Мы б не хацелi, каб хто-небудзь прамачыѓ ногi". Ён захiхiкаѓ, як быццам гэта быѓ найвялiкшы жарт у гiсторыi.
  
  Больш выразны аглядны малюнак паказаѓ дзiрку пад доѓгiм домам Хайдзi, якая вяла ѓ шырокую пячору. Вiдавочна, што там ляжала нешта большае, чым проста студня, i каманда дапусцiла памылку ѓ бок асцярожнасцi. Запатрабавалася яшчэ гадзiна дбайных раскопак i некалькi паѓзаѓ, пакуль Парневiк кукарэкаѓ i вывучаѓ раскапаныя артэфакты, перш чым яны растварылiся ѓ паветры.
  
  Дрэйк выкарыстоѓваѓ гэты час, каб прывесцi ѓ парадак свае думкi. На сённяшнi дзень яму здавалася, што ён пракацiѓся на амерыканскiх горках без якiх-небудзь тармазоѓ. Нават пасля ѓсiх гэтых гадоѓ ён усё яшчэ больш абвык прытрымлiвацца загадам, чым выконваць план дзеянняѓ, таму яму патрабавалася больш часу на разважаннi, чым, скажам, Бэну Блэйку. Дзве рэчы ён ведаѓ напэѓна - яны заѓсёды адставалi, i iх ворагi прымушалi iх рэагаваць на сiтуацыi, а не ствараць iх; без сумневу, гэта вынiк таго, што яны ѓступiлi ѓ гэтую гонку ззаду сваiх супернiкаѓ.
  
  Цяпер прыйшоѓ час пачаць выйграваць гэтую гонку. Тым больш, што яны здавалiся адзiнай фракцыяй, якая прысвяцiла сябе выратаванню свету, а не рызыцы iм.
  
  Дык ты верыш у гiсторыi аб прывiдах? Старажытны голас прашаптаѓ у яго мозгу.
  
  Не, ён адказаѓ гэтак жа, як i тады. Але я веру ѓ страшылкi...
  
  Падчас яго апошняй мiсii ѓ якасцi чальца сакрэтнага SRT, адмысловага падпадзялення SAS, ён i тры iншых чальца яго каманды, уключаючы Алiсiю Майлз, натыкнулiся на падаленую вёску на Поѓначы Iрака, яе жыхароѓ катавалi, забiвалi. Мяркуючы вiдавочнае, што яны даследавалi... знайсцi брытанскiх i французскiх салдат, якiя ѓсё яшчэ знаходзяцца ѓ пакутах правядзення iх допыту.
  
  Тое, што рушыла ѓслед, азмрочыла рэшту дзён Мэта Дрэйка на Зямлi. Аслеплены лютасцю, ён i два iншыя члены каманды спынiлi катаваннi.
  
  Яшчэ адзiн iнцыдэнт з "дружалюбным агнём" сярод многiх.
  
  Алiсiя Майлз стаяла i глядзела, не заплямiѓшы сябе нiякiмi дзiвацтвамi, так цi iнакш. Яна не магла спынiць катаваннi, i яна не магла спынiць гiбель катаѓ. Але яна сапраѓды выконвала загады свайго камандзiра.
  
  Мэт Дрэйк.
  
  Пасля гэтага жыццё салдата скончылася для яго, усе рамантычныя адносiны, якiя яна падтрымлiвала, разляцелiся на кавалкi. Але сыход са службы не азначаѓ, што ѓспамiны пацьмянелi. Яго жонка абуджала яго ноч за ноччу, а затым выслiзгвала з прасякнутай потым пасцелi, плачучы ѓнiзе, калi ён адмаѓляѓся прызнацца.
  
  Цяпер ён заѓважыѓ Кэнэдзi, якая стаiць насупраць яго i ѓсмiхаецца, як у самалёце. Яе валасы свабодна звiсалi, яе твар стаѓ жывым i гарэзным з-за ѓсмешкi. Вочы ѓ цэнтры i цела ад Victoria's Secret у спалучэннi з прыстойнасцямi школьнага настаѓнiка i дзелавой стрыманасцю. Даволi змяшаны.
  
  Ён усмiхнуѓся ѓ адказ. Торстэн Даль крыкнуѓ: "Паглыбiцеся ѓ чытанне! Нам патрэбны праваднiк для тых, хто спускаецца".
  
  Калi Бэн спытаѓся ѓ яго, што такое Descender, ён толькi ѓсмiхнуѓся. "Прама з галiвудскай легенды, мой сябар. Памятаеце, як злодзей скакаѓ з будынка, i яго скачок быѓ адрэгуляваны з дакладнасцю да мiлiметра, пасля чаго яго падзенне было спынена? Ну, спускаемы апарат з блакiтнымi дыяментамi - гэта прылада, якую яны выкарыстоѓваюць".
  
  "Крута".
  
  Дрэйк заѓважыѓ, што яго стары Камандзiр павольна абыходзiѓ вакол, i ѓзяѓ прапанаваную пляшку з кавы. Гэты чат рыхтаваѓся некаторы час. Дрэйк хацеѓ скончыць з гэтым.
  
  "Mai?" Спытаѓ ён, цвёрда апусцiѓшы вусны ѓ зямлю, каб нiхто не зразумеѓ яго пытання.
  
  "Хм?" - Спытаѓ я.
  
  "Проста скажы мне".
  
  "Божа лiтасцiвы, чувак, пасля вiдавочнага недахопу iнфармацыi, якую ты падаеш у дачыненнi да свайго старога захаплення, наѓрад цi я магу разлiчваць на тое, што зараз буду раздаваць халяву, цi не так?"
  
  Дрэйк мiмаволi здушыѓ усмешку. "Ты брудны стары, ты ведаеш гэта?"
  
  "Гэта тое, што трымае мяне на вяршынi маёй гульнi. А цяпер раскажы мне гiсторыю з адной з яе таемных мiсiй - любой з iх."
  
  "Што ж ... Я мог бы ѓпусцiць твой шанец тут i даць табе што-небудзь ручное", - сказаѓ Дрэйк. "Або ты мог бы пачакаць, пакуль усё гэта не скончыцца, i я аддам табе золата ... ты ведаеш адзiнага."
  
  "Такiйскi Cos-con?"
  
  "Такiйскi Cos-con. Калi Май працавала пад прыкрыццём на найбуйнейшым у Японii косплей-канвенце, каб укаранiцца i затрымаць трыяды Фучу, якiя ѓ той час кiравалi порнаiндустрыяй."
  
  Уэлс выглядаѓ так, нiбы з iм вось-вось здарыцца прыпадак. "Госпадзе, Дрэйк. Ты прыдурак. Тады добра, але павер мне, цяпер ты ѓ мяне ѓ даѓгу, - ён перавёѓ дыханне. "Японцы толькi што выцягнулi яе з Ганконга, прама пад выдуманай асобай, без папярэджання, цалкам разбурыѓшы прыкрыццё, якое яна стварала два гады".
  
  Дрэйк надарыѓ яго недаверлiвым позiркам з адкрытым ротам. "Нi за што".
  
  "Мае словы таксама".
  
  "Чаму?"
  
  "Таксама маё наступнае пытанне. Але, Дрэйк, хiба гэта не вiдавочна?"
  
  Дрэйк думаѓ пра гэта. "Толькi тое, што яна найлепшае, што ѓ iх ёсць. Лепшае, што ѓ iх калi-небудзь было. I яны, мусiць, адчайна маюць патрэбу ѓ ёй."
  
  "Мы прымаем званкi ад iх мiнiстэрства юстыцыi i прэм'ер-мiнiстраѓ ужо каля пятнаццацi гадзiн, як i янкi. Яны прызнаюцца нам ва ѓсiм - яны паслалi яе разведаць Ла Верэйн, таму што гэта адзiная сувязь, якую яны знайшлi з гэтай бязладзiцай, якi ѓжо перарос у найбуйную падзею, што адбываецца на планеце прама цяпер. Гэта ѓсяго толькi пытанне гадзiннiка, перш чым мы будзем вымушаныя прызнацца ѓ iх".
  
  Дрэйк нахмурыѓся. "Цi ёсць прычына не прызнацца прама зараз? Май быѓ бы фантастычным набыццём".
  
  "Згодны, прыяцель, але ѓрада ёсць урада, i, у небяспецы мiр цi не, яны любяць гуляць у свае маленькiя гульнi, цi не так?"
  
  Дрэйк паказаѓ на дзiрку ѓ зямлi. "Вiдаць, яны гатовы".
  
  
  * * *
  
  
  Хуткасць спуску Дрэйка была ѓстаноѓлена на 126 футаѓ. Прылада пад назвай "хутказдымны наморднiк" было ѓкладзена яму ѓ руку, i яму ѓручылi заплечнiк. Ён нацягнуѓ на галаву шлем пажарнага з прымацаваным да яго лiхтарыкам i пакорпаѓся ѓ заплечнiку. Вялiкi лiхтарык, кiслародны балон, зброя, ежа, вада, радыё, сродкi першай дапамогi - усё, што яму патрэбна для спелеалогii. Ён нацягнуѓ пару звышмоцных пальчатак i падышоѓ да краю ямы.
  
  "Джэранiма?" ён папрасiѓ Кэнэдзi, якi заставаѓся наверсе з Бэнам i Прафесарам, дапамагчы сачыць за iх перыметрам.
  
  "Або хапайся за лодыжкi, выпiнай азадак i спадзявайся", - сказала яна.
  
  Дрэйк злосна ѓхмыльнуѓся ёй: "Мы вернемся да гэтага пазней", - сказаѓ ён i скокнуѓ у цемру.
  
  Ён адразу ж адчуѓ, як спрацаваѓ спускальнiк з чырвонымi дыяментамi. Хуткасць яго падзення памяншалася па меры таго, як ён падаѓ, i яго маленькае колца цiкала сто разоѓ у секунду. Сценкi студнi - на шчасце, цяпер сухiя - мiльгалi мiма калейдаскапiчнымi выблiскамi, як у старым чорна-белым фiльме. Нарэшце спуск запаволiѓся да поѓзання, i Дрэйк адчуѓ, як яго чаравiкi мякка адскокваюць ад цвёрдага каменя. Ён сцiснуѓ рулю i адчуѓ, як спускавы механiзм адшпiльваецца ад рамяня бяспекi. Дрэйк азнаёмiѓся з працэсам ператварэння яго ѓ ѓзыходзячага, перш чым адправiцца туды, дзе Дал i паѓтузiна мужчын стаялi ѓ чаканнi.
  
  Пол трывожна хруснуѓ, але ён аднёс гэта да мумiфiкаваных абломкаѓ.
  
  "Гэтая пячора дзiѓна малая ѓ параѓнаннi з тым, што мы бачылi на геарадары", - сказаѓ Даль. "Ён мог пралiчыцца. Разасяродцеся i шукайце... тунэль... цi нешта ѓ гэтым родзе".
  
  Швед пацiснуѓ плячыма, забаѓляючыся ѓласным невуцтвам. Дрэйку гэта спадабалася. Ён павольна абышоѓ пячору, вывучаючы няроѓныя сцены i дрыжучы, нягледзячы на ??выдадзены яму тоѓсты плашч. Тысячы тон каменя i зямлi цiснулi на яго, i вось ён быѓ тут, iмкнучыся пранiкнуць глыбей. Для яго гэта гучала як жыццё салдата.
  
  Далеч меѓ зносiны з Парневiком па двухбаковым вiдэафоне. Прафесар выкрыкваѓ так шмат "прапаноѓ", што Даль адключыѓ гук праз дзве хвiлiны. Салдаты тапталiся па пячоры, пакуль адзiн з хлопцаѓ з Дэльты не крыкнуѓ: "У мяне тут разьба. Хоць i малюсенькая штучка."
  
  Далеч адключыѓ вiдэафон. Голас Парневiка гучаѓ гучна i ясна, а затым спынiѓся, калi Даль паднёс мабiльнiк да сцяны.
  
  "Ты бачыш гэта?"
  
  "Ja! Det ar bra! Бра!" Хлопец страцiѓ сваю ангельскую ад хвалявання. "Валькнот.... ммм... вузел забiтых воiнаѓ. Гэта сiмвал Одзiна, трайны трыкутнiк, або трыкутнiк Барамеа, звязаны з iдэяй слаѓнай смерцi ѓ баi ".
  
  Дрэйк пакруцiѓ галавой. "Крывавыя вiкiнгi".
  
  "Гэты сiмвал часта сустракаецца на "камянях з малюначкамi", якiя паказваюць смерць гераiчных воiнаѓ, якiя вандруюць на лодцы або конна на конях у Валгаллу - палац Одзiна. Гэта яшчэ больш умацоѓвае iдэю аб тым, што мы знайшлi мiрскую Валгаллу".
  
  "Прабач, што псуту твой парад, прыяцель, - сказаѓ прамалiнейны чалавек з SAS, - але гэтая сцяна такая ж тоѓстая, як мая цешча".
  
  Яны ѓсё зрабiлi крок назад, водзячы лiхтарыкамi на шлемах па некранутай паверхнi.
  
  "Гэта павiнна быць фальшывай сцяной". Хлопец амаль крычаѓ ад узрушанасцi. "Павiнна быць!"
  
  "Пачакай", - пачуѓ Дрэйк малады голас Бэна. "Тут таксама гаворыцца, што Валькнот таксама называюць Вузлом Смерцi - сiмвалам паслядоѓнiкаѓ Одзiна, якiя мелi схiльнасць да гвалтоѓнай смерцi. Я сапраѓды веру, што гэта можа быць папярэджаннем".
  
  "Лухта сабачая". Уздых Дрэйка быѓ шчырым.
  
  "Вось думка, чувакi", - раздаѓся голас Кэнэдзi. "Як наконт больш дбайнага агляду ѓсiх муроѓ. Калi ты атрымаеш больш Валькнотаѓ, але потым знойдзеш глухую сцяну - я б выбраѓ гэтую."
  
  "Табе лёгка казаць", - прамармытаѓ Дрэйк. "Быць там, наверсе, i ѓсё такое".
  
  Яны падзяляюцца, цаля за дзюймам прачэсваючы скалiстыя сцены. Яны саскрабалi векавы пыл, адмахвалiся ад павуцiння i праганялi цвiль. У рэшце рэшт, яны знайшлi яшчэ трох валькнотаѓ.
  
  "Выдатна", - сказаѓ Дрэйк. "Гэта чатыры сцены, чатыры вузлаватыя штуковiны. Што, чорт вазьмi, нам цяпер рабiць?
  
  "Яны ѓсе iдэнтычныя?" - здзiѓлена спытаѓ прафесар.
  
  Адзiн з салдат вывеѓ выяву Парневiка на экран вiдэафона. "Ну, я не ведаю пра вас, хлопцы, але я ѓпэѓнены, што стамiѓся яго слухаць. Пракляты швед ужо даѓно б нас прыкончыѓ".
  
  "Пачакай", - вымавiѓ голас Бэна. "Вочы ѓ студнi Мiмiра, а не..." яго голас згубiѓся за шыпеннем перашкод, а затым экран згас. Далеч трос яго, уключаѓ i выключаѓ, але безвынiкова.
  
  "Чорт. Што ён спрабаваѓ сказаць?
  
  Дрэйк збiраѓся выказаць здагадку, калi вiдэафон зноѓ ажыѓ, i твар Бэна запоѓнiла экран. "Не ведаю, што адбылося. Але паслухай - Вочы знаходзяцца ѓ студнi Мiмiра, а не ѓ пячоры пад iм. Разумееш?"
  
  "Так. Значыць, мы прайшлi мiма iх па шляху ѓнiз?"
  
  "Я думаю так".
  
  "Але чаму?" Недаверлiва спытаѓ Далеч. "Тады навошта ѓвогуле было ствараць гэтую пячору? I геарадар ясна паказаѓ, што пад гэтым iснуе вялiзная прастора. Канешне, Частка павiнна была быць там, унiзе."
  
  "Калi толькi-" Дрэйк адчуѓ жудасны холад. "Калi толькi гэтае месца не пастка".
  
  Далеч раптоѓна выглядаѓ няѓпэѓненым. "Як жа так?"
  
  "Гэта прастора пад намi? Што, калi гэта бяздонная яма?"
  
  "Гэта значыць, што ты стаiш на глiнянай падушцы!" Хлопец закрычаѓ у жаху. "Пастка! Гэта можа разбурыцца ѓ любы момант. Прэч адтуль зараз жа!"
  
  Яны глядзелi адзiн на аднаго на працягу аднаго бясконцага iмгнення адчайнай смяротнасцi. Яны ѓсё так моцна хацелi жыць. А потым усё змянiлася. Тое, што калiсьцi было расколiнай у бетоннай падлозе, зараз ператварылася ѓ трэснулую цвёрдую панэль. Гэты дзiѓны якi раздзiрае гук быѓ не ад зрушэння каменя, а ад таго, што падлога павольна расколвалася з канца ѓ канец.
  
  З бясконцай ямай пад iмi....
  
  Шасцёра мужчын люта накiнулiся на двух Узыходзячых. Калi яны дабралiся туды, усё яшчэ жывыя, Далеч крыкнуѓ, каб аднавiць парадак.
  
  "Вы двое, iдзiце першымi. Напрамiлы Бог, будзь рэзкi".
  
  "I на вашым шляху наверх", - пракаментаваѓ Парневiк, - "будзьце асаблiва ѓважлiвыя да свайго асяроддзя. Мы не хочам прапусцiць артэфакт".
  
  "Не будзь iдыётам, Парневiк". Далеч быѓ не ѓ сабе ад благiх прадчуванняѓ. Дрэйк нiколi раней не бачыѓ яго такiм. "Апошнiя двое з нас правераць па ходзе справы", - сказаѓ ён, утаропiѓшыся на Дрэйка. "Гэта ты i я".
  
  вiдэафон зноѓ пiскнуѓ i адключыѓся. Далеч патрос iм, як быццам спрабаваѓ задушыць. "Зробленыя праклятымi янкi, без сумневу".
  
  Першай пары спатрэбiлася тры хвiлiны, каб дасягнуць узроѓню зямлi. Затым яшчэ тры для другой пары. Дрэйк думаѓ пра ѓсё, што магло адбыцца за шэсць хвiлiн - досвед, назапашаны за цэлае жыццё, цi наогул нiчога. Для яго гэта было апошняе. Нiчога, акрамя рыпаннi глiны, стогны якi ссоѓваецца каменя, рыпанне выпадку, вырашальнага, узнагародзiць яго жыццём або смерцю.
  
  Падлога пад першым сiмвалам, якi яны знайшлi, абвалiлася. Не было нiякага папярэджання; як быццам падлога проста выпусцiѓ дух i правалiѓся ѓ нябыт. Дрэйк забраѓся так далёка ѓверх па студнi, як толькi змог. Ён балансаваѓ на яго баках, а не на далiкатнай падлозе пячоры. Далеч абняѓ iншы бок студнi, учапiѓшыся аберуч у кавалак зялёнай аборкi, у кольцы на яго заручальным пальцы адбiваѓся лiхтар на шлеме Дрэйка.
  
  Дрэйк падняѓ погляд уверх, шукаючы любыя трывалыя адрэзкi аборкi, якiя яны маглi б прымацаваць да сваiх рамянёѓ бяспекi. Затым ён пачуѓ крык Даля: "Дзярма!" i зiрнуѓ унiз якраз своечасова, каб убачыць, як вiдэафон круцiцца з канца ѓ канец у злым запаволеным тэмпе, перш чым з храбусценнем звалiцца на падлогу пячоры.
  
  Саслаблены, цвёрды дыск саступiѓ, правальваючыся ѓ чорную яму, як старыя мары Дрэйка аб стварэннi сям'i. Iм насустрач наляцеѓ шторм, выпусцiѓшы на волю каламутнае паветра, напоѓненае невымоѓнай цемрай з месца, дзе хавалiся i слiзгалi сляпыя пачвары.
  
  I, гледзячы ѓнiз, у гэтую бездань безназоѓнага ценю, Дрэйк зноѓку адкрыѓ для сябе сваю дзiцячую веру ѓ монстраѓ.
  
  Раздаѓся слабы слiзгальны гук, i зверху, пляскаючы, спусцiлася вяроѓка. Дрэйк з удзячнасцю схапiѓ яго i прымацаваѓ да сваёй збруi. Далеч зрабiѓ тое ж самае, выглядаючы аднолькава белым, i яны абодва нацiснулi адпаведныя кнопкi.
  
  Дрэйк назiраѓ за паказаннямi вышынямера. Ён вывучаѓ сваю палову студнi, пакуль Далеч капiяваѓ яго на iншым боку. Некалькi разоѓ яны спынялiся i нахiлялiся наперад, каб агледзець блiжэй, але кожны раз нiчога не знаходзiлi. Пройдзена сто футаѓ, а затым дзевяноста. Дрэйк абадраѓ рукi ѓ кроѓ, але нiчога не знайшоѓ. Яны пайшлi далей, зараз прайшоѓшы пяцьдзесят футаѓ, i затым Дрэйк убачыѓ адсутнасць святла, цьмянасць, якая проста паглынала святло, якое ён кiдаѓ на яе.
  
  Шырокая драѓляная дошка, вышчэрбленая па баках, не кранутая волкасцю або цвiллю. Дрэйк мог бачыць разьбярства на яго паверхнi, i яму запатрабавалася некаторы час, каб правiльна размясцiць шлем.
  
  Але калi ён гэта зрабiѓ....
  
  Вочы. Сiмвалiчная выява вачэй Одзiна, выразаных з дрэва i пакiнутых тут... кiм?
  
  Самiм Адзiнам? Тысячагоддзi таму? Аѓтар: Хайдзi? Гэта было больш-менш праѓдападобна?
  
  Далеч кiнуѓ трывожны погляд унiз. "Дзеля ѓсiх нас, Дрэйк, не губляй гэта".
  
  
  ТРЫЦЦАЦЬ ТРЫ
  
  
  
  АСЦЕРГОТЛАНД, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Дрэйк выйшаѓ з калодзежа Мiмiра, трымаючы драѓляную таблiчку высока, як трафей. Перш чым ён змог вымавiць хоць слова, яго груба вырвалi з збруi i шпурнулi на зямлю.
  
  "Гэй, супакойся..." Ён паглядзеѓ у ствол машыны сноѓ з Ганконга, адной з новых. Ён злёгку перакацiѓся i ѓбачыѓ мёртвых i якiя памiраюць салдат, якiя ляжаць на траве - Delta, SGG, SAS, - а за iмi Кэнэдзi, якая стаiць на каленях з пiсталетам, прыстаѓленым да яе галаве.
  
  Бачыѓ, як Бэна прымушалi стаяць прама ѓ задушлiвым захопе, бязлiтасныя рукi Алiсii Майлз моцна сцiскалi яго шыю. Сэрца Дрэйка ледзь не разарвалася, калi ён убачыѓ, што Бэн усё яшчэ сцiскае свой мабiльны ѓ руцэ. Чапляючыся да апошняга ѓздыху....
  
  "Няхай брытанец выстаiць", - канадзец Колбi Тэйлар патрапiѓ у поле зроку Дрэйка. "Няхай ён паглядзiць, як памiраюць яго сябры - доказ таго, што я магу забраць усе яго часткi, перш чым пазбаѓлю яго жыцця".
  
  Дрэйк дазволiѓ агню бiтвы пракрасцiся ѓ яго канечнасцi. "Ты даказваеш толькi тое, што гэтае месца адпавядае заявам у чортавым даведнiку - што гэта зямля монстраѓ".
  
  "Як паэтычна", - усмiхнуѓся мiльярдэр. "I гэта праѓда. Аддай мне Вочы". Ён працягнуѓ рукi, як дзiця, якое просiць большага. Наймiт перадаѓ выяву вачэй Одзiна. "Добра. Гэтага хопiць. Дык вось, дзе твой самалёт, Дрэйк? Я хачу твае кавалачкi, а затым выбрацца з гэтай дзiркi з лайном".
  
  "Ты нiчога не даможашся без Шчыта", - сказаѓ Дрэйк... першае, што прыйшло яму ѓ галаву. "А затым высветлiце, як гэта становiцца картай для Рагнарэка".
  
  "Дурань", - брыдка засмяяѓся Тэйлар. "Адзiная прычына, па якой мы тут сёння, а не дваццаць гадоѓ таму, заключаецца ѓ тым, што Шчыт быѓ знойдзены зусiм нядаѓна. Я ѓпэѓнены, што вы ѓжо ведаеце гэта, хаця. Ты спрабуеш запаволiць мяне? Думаеш, я спатыкнуся i дам табе яшчэ адзiн шанец? Што ж, мiстэр Дрэйк, дазвольце мне расказаць вам. Яна..." ён паказаѓ на Алiсiю, "яна не аступаецца. Яна. . цвёрдая залатая заднiца, вось хто яна такая!"
  
  Дрэйк назiраѓ, як яго былы калега задушыѓ Бэна да смерцi. "Яна прадасць цябе таму, хто больш заплацiць".
  
  "Я прапаную самую высокую цану, ты, скончаны кавалак лайна".
  
  I па волi провiду нехта скарыстаѓся гэтым момантам, каб выпусцiць кулю. Стрэл гучным рэхам разнёсся па лесе. Адзiн з наймiтаѓ Тэйлара павалiѓся з новым трэцiм вокам, iмгненна памёр.
  
  Колбi Тэйлар на секунду паглядзела недаверлiва. Ён глядзеѓ так, як быццам Браян Адамс толькi што выскачыѓ з лесу i завёѓ "Лета 69-га". Яго вочы ператварылiся ѓ сподка. Затым адзiн з яго наймiтаѓ урэзаѓся ѓ яго, павалiѓшы на зямлю, наймiт сплываѓ крывёй, крычаѓ i бiѓся, памiраючы. Дрэйк апынуѓся побач з iмi ѓ iмгненне вока, калi свiнец разарваѓ паветра над iмi.
  
  Усё адбылося адначасова. Кэнэдзi шпурнула сваё цела ѓверх. Верхняя частка яе чэрапа так трывала сутыкнулася з падбародкам ахоѓнiка, якi прыкрываѓ яе, што ён нават не зразумеѓ, што адбылося. Iмгненны адбой.
  
  Шквал куль ляцеѓ узад i ѓперад; наймiты, заспетыя на адкрытым месцы, былi знiшчаны.
  
  Торстэн Даль здабыѓ волю, калi наймiт, якi ѓтрымлiваѓ яго, страцiѓ тры чвэрцi галавы ад трэцяга стрэлу, якi аддаѓся рэхам ад вiнтоѓкi. Камандзiр SGG па-крабы падышоѓ да прафесара Парневику i пачаѓ цягнуць старога да кучы хмызняку.
  
  Першая думка Дрэйка была аб Бене. Калi ён падрыхтаваѓся зрабiць адчайную стаѓку, нявер'е патрэсла яго, як электрамагнiтны iмпульс магутнасцю ѓ тысячу ват. Алiсiя адкiнула хлопчыка ѓ бок i наступала на самога Дрэйка. Раптам у яе руцэ з'явiѓся пiсталет; не мела значэння, якi менавiта. Яна была аднолькава смертаносная з абодвума.
  
  Яна падняла гэта, засяродзiѓшыся на iм.
  
  Дрэйк развёѓ рукi ѓ бакi ѓ збянтэжаным жэсце. Чаму?
  
  Яе ѓсмешка была радаснай, як у дэмана, якi выявiѓ некранутае мяса ѓ логаве, якое, як яму здавалася, даѓно зрасходавана.
  
  Яна нацiснула на спускавы кручок. Дрэйк здрыгануѓся, чакаючы спякота, а затым здранцвеннi, а затым болi, але яго ѓяѓны позiрк дагнаѓ мозг, i ён убачыѓ, што яна ѓ апошнi момант змянiла прыцэл... i ѓсадзiла тры кулi ѓ наймiта, якi прыкрывае абураную постаць Колбi Тэйлара. Ня будзем рызыкаваць.
  
  Двое салдат SAS i двое марскiх пяхотнiкаѓ "Дэльты" выжылi. SAS схапiлi Бэна i цягнулi яго прэч. Тое, што засталося ад каманды "Дэльта", падрыхтавалася адкрыць агонь у адказ па найблiжэйшым гаi дрэѓ.
  
  Раздалiся новыя стрэлы. Хлопец з Дэльты павярнуѓся i звалiѓся. Iншы адпаѓзаѓ на жываце туды, дзе звалiѓся Уэлс, па iншым боку студнi Мiмiра. Распасцёртае цела Уэлса тузанулася, калi амерыканец адцягнуѓ яго прэч, доказ таго, што ён жывы.
  
  Наступныя некалькi хвiлiн прайшлi як у тумане. Алiсiя ѓскрыкнула ад гневу i скокнула за амерыканскiм салдатам. Калi ён павярнуѓся i сутыкнуѓся з ёй з кулакамi, яна на секунду спынiлася.
  
  "Адвярнiся", - пачуѓ Дрэйк яе словы. "Проста сыходзь".
  
  "Я не пакiну гэтага чалавека ззаду".
  
  "Вы, амерыканцы, проста дайце гэтаму адпачыць", - сказала яна, перш чым развязаць пекла. Лепшы гулец Амерыкi падаѓся назад, спатыкаючыся ѓ густой траве, спачатку прытрымваючы адну руку, а затым хiстаючыся, калi яна была зламаная, перш чым страцiць зрок адным вокам i, нарэшце, абрынуцца, нават не тузануѓшыся.
  
  Дрэйк крычаѓ, падбягаючы да Алiсii, калi яна падняла Уэлса за каѓнер.
  
  "Ты з розуму сышоѓ?" - закрычаѓ ён. "Ты зусiм сышоѓ з розуму?"
  
  "Ён iдзе ѓ калодзеж", - вочы Алiсii былi забойнымi. "Ты можаш далучыцца да яго цi не, Дрэйк. Тваё рашэнне."
  
  "Чаму, дзеля ѓсяго святога? Чаму?"
  
  "Аднойчы, Дрэйк. Аднойчы, калi ты перажывеш гэта, ты даведаешся".
  
  Дрэйк зрабiѓ паѓзу, каб перавесцi дух. Што яна мела на ѓвазе? Але страцiць канцэнтрацыю зараз азначала б запрасiць смерць гэтак жа дакладна, як калi б ён здзейснiѓ самагубства. Ён заклiкаѓ свае ѓспамiны аб трэнiроѓках, свой розум, усе свае навыкi SAS. Ён нанёс ёй прамы баксёрскi ѓдар, джэб, крос. Яна парыравала, сочачы за тым, каб кожны раз удараць яго па запясцi з зруйнавальнай сiлай, але зараз ён быѓ зусiм блiзка.
  
  Там, дзе ён хацеѓ быць.
  
  Ён ткнуѓ пальцам у яе шыю. Яна зрабiла крок у бок, прама ѓ яго падымаецца калена, нацэленае зламаць некалькi рэбраѓ i запаволiць яе падзенне.
  
  Але яна перакацiлася памiж яго каленамi так, што яны апынулiся шакавальна блiзка, у дзюйме адзiн ад аднаго, вочы ѓ вочы.
  
  Вялiзныя вочы. Цудоѓныя вочы.
  
  Яны належалi аднаму з найвялiкшых драпежнiкаѓ у свеце.
  
  "Ты слабы, як плеценае немаѓля, Мэт".
  
  Ад яе шэпту ѓ яго пахаладзелi косцi, калi яна ступiла наперад, выцягнула руку i падкiнула яго ѓверх. Ён прызямлiѓся на спiну, засопшыся. Не прайшло i секунды, як яна была на iм, каленi ѓрэзалiся ѓ яго сонечнае спляценне, лоб стукнуѓся аб яго ѓласны, прымушаючы яго бачыць зоркi.
  
  Зноѓ гледзячы адзiн аднаму ѓ вочы, яна прашаптала: "Ляжы".
  
  Але выбар мусiѓ рабiць не ён. Гэта было ѓсё, што ён мог зрабiць, каб падняць руку, адкацiцца ѓ бок, каб паглядзець, як яна напалову цягнула паѓнепрытомнага Уэлса да краю бяздоннай ямы, вядомай як Калодзеж Мiмiра.
  
  Дрэйк закрычаѓ, з намаганнем паднiмаючыся на каленi. Збянтэжаны паразай, узрушаны тым, колькi пераваг ён страцiѓ з таго часу, як далучыѓся да чалавечай расы, ён мог толькi назiраць.
  
  Алiсiя перакацiла Уэлса праз край студнi. Камандзiр SAS нават не закрычаѓ.
  
  Дрэйк пахiснуѓся, калi падняѓся на ногi, галава i цела крычалi. Алiсiя наблiжалася да Колбi Тэйлара, усё такая ж свежая i спрытная, як вясновае ягня. Дрэйк, якi стаяѓ спiной да немцаѓ, адчуваѓ сябе прыкладна такiм жа безабаронным, як марак на плыце перад дагiстарычным Кракенам, але ён не завагаѓся.
  
  Алiсiя адцягнула цела мёртвага наймiта ад Тэйлара. Мiльярдэр ускочыѓ, шырока расплюшчыѓшы вочы, пераводзячы погляд з Майлза на Дрэйка i на дрэвы.
  
  З-за ахутаных туманам ствалоѓ пачалi з'яѓляцца постацi, падобныя на зданяѓ, якiя пачуваюцца як хаты ѓ гэтай легендарнай краiне. Iлюзiя разбурылася, калi яны падышлi дастаткова блiзка, каб разглядзець iх зброю.
  
  Дрэйк ужо абышоѓ вакол. Ён мог бачыць надыходзячых людзей, ведаѓ, што гэта былi падобныя на сцярвятнiкаѓ германцы, якiя прыйшлi, каб забраць усю здабычу.
  
  Дрэйк са здзiѓленнем глядзеѓ на прыладу iх перамогi. Алiсiя проста схапiла канадскага мiльярдэра за пахвiну i сцiскала, пакуль у яго не вылезлi вочы. Яна ѓсмiхнулася яго замяшанню, перш чым адвесцi яго да студнi Мiмiра i нахiлiць яго галаву над краем.
  
  Дрэйк зразумеѓ, што ѓ яго былi iншыя прыярытэты. Ён абышоѓ дзеянне бокам, выкарыстоѓваючы Алiсiю i Тэйлар у якасцi шчыта. Ён дасягнуѓ кустоѓя i працягнуѓ iсцi, павольна ѓзбiраючыся на невялiкi травянiсты ѓзгорак.
  
  Алiсiя паказала ѓ яму i трэсла Тэйлара, пакуль ён не ѓзмалiѓся аб лiтасцi: "Можа быць, ты знойдзеш, што там табе сабраць, прыдурак з манiяй велiчы", - прашыпела яна i шпурнула яго цела ѓ бясконцую пустату. Яго крыкi некаторы час аддавалiся рэхам, затым абарвалiся. Дрэйк задавалася пытаннем, цi крычаѓ чалавек, якi ѓпаѓ у бяздонную яму, вечна, i калi побач нiкога не было, каб пачуць яго, цi сапраѓды гэта лiчыцца?
  
  Да гэтага часу Майла дабраѓся да сваёй дзяѓчыны. Дрэйк пачуѓ, як ён сказаѓ: "Якога чорта ты гэта зрабiѓ? Босу спадабаѓся б гэты засранец жывым."
  
  I адказ Алiсii: "Заткнiся, Майла. Я з нецярпеннем чакаѓ сустрэчы з Абелем Фрэем. Ты гатовы iсцi?"
  
  Мiла злосна ѓхмыльнуѓся ѓ бок вяршынi ѓзгорка. "Мы не збiраемся прыкончыць iх?"
  
  "Не будзь азадкам. Яны ѓсё яшчэ ѓзброены i ѓтрымлiваюць вышыню. У цябе ёсць тое, па што мы прыйшлi?"
  
  "Усе дзевяць частак Одзiна прысутнiчаюць i спраѓныя. Твой самалёт падсмажаны!" - закрычаѓ ён. "Павеселiся ноччу на гэтай мёртвай зямлi!"
  
  Дрэйк назiраѓ, як немцы асцярожна адыходзiлi. Свет толькi што балансаваѓ на гранi. Яны прайшлi ѓвесь гэты шлях, прынеслi шмат ахвяр. Самi ѓбiлiся ѓ зямлю.
  
  Толькi для таго, каб прайграць усё немцам на апошняй мяжы.
  
  "Так", Бэн злавiѓ яго погляд з невясёлай усмешкай, як быццам чытаючы яго думкi. "Як жыццё пераймае футболу, а?"
  
  
  ТРЫДЦАЦЬ ЧАТЫРЫ
  
  
  
  АСЦЕРГОТЛАНД, ШВЕЦЫЯ
  
  
  Сонца садзiлася за ясны гарызонт, калi еѓрапейцы i iх адзiны астатнi амерыканскi саюзнiк, накульгваючы, дабралiся да ѓзвышша. Дзьмуѓ слабы, халодны ветрык. Хуткая ацэнка паказала, што адзiн з салдат SAS быѓ паранены, а прафесар Парневiк пакутаваѓ ад шоку. У гэтым няма нiчога дзiѓнага, улiчваючы, праз што ён мiнуѓ.
  
  Далеч звязваѓся з iх месцазнаходжаннем па спадарожнiкавым тэлефоне. Дапамога была прыкладна ѓ двух гадзiнах язды.
  
  Дрэйк плюхнуѓся на зямлю побач з Бэнам, калi яны спынiлiся сярод малюсенькага гаю голых дрэѓ з адкрытай раѓнiнай вакол iх.
  
  Першыя словы Бэна: "Я ведаю, што загiнулi iншыя людзi, Мэт, але я проста спадзяюся, што з Карын i Хэйдэн усё ѓ парадку. Мне вельмi шкада."
  
  Дрэйку было сорамна прызнацца, што ён забыѓся, што Хэйдэн застаѓся з самалётам. "Не хвалюйся. Гэта зразумела. Шанцы надзвычай добрыя для Карын, справядлiвыя i для Хэйдэна", - прызнаѓ ён, страцiѓшы свае здольнасцi перабольшваць дзесьцi па ходзе мiсii. "Як ты трымаешся, прыяцель?"
  
  Бэн падняѓ свой мабiльны. "Усё яшчэ жывы".
  
  "Мы прайшлi доѓгi шлях з часу паказу мод".
  
  "Я ледзь памятаю гэта", - сур'ёзна сказаѓ Бэн. "Мэт, я ледзь памятаю, якiм было маё жыццё да таго, як гэта пачалося. I прайшло ѓжо... дзён?"
  
  "Я мог бы нагадаць табе, калi хочаш. Франтмэн The Wall of Sleep. Непрытомнаю з-за Тэйлар Момсан. Мабiльны тэлефон перагружаны. Запазычанасць па квартплаце. Непрытомнаю з-за Тэйлар.
  
  "Мы страцiлi ѓсё".
  
  "Тут няма хлуснi, Бэн - мы не змаглi б зайсцi так далёка без цябе".
  
  "Ты ведаеш мяне, прыяцель. Я б дапамог любому". Гэта быѓ стандартны адказ, але Дрэйк мог сказаць, што ён быѓ задаволены пахвалой. Ён не забыѓся пра гэта, калi Бэн перахiтрыѓ касцюмы i нават прафесара-скандынава.
  
  Без сумневу, гэта было тое, што Хэйдэн ѓбачыла ѓ iм. Яна ѓбачыла чалавека ѓнутры, якi пачынае прасвечваць наскрозь. Дрэйк малiѓся аб яе бяспецы, але прама зараз ён нiчога не мог для яе зрабiць.
  
  Кэнэдзi ѓпаѓ побач з iмi. "Спадзяюся, я не перашкодзiѓ, хлопцы. Ты выглядаеш даволi падцягнутай."
  
  "Не ты", - сказаѓ Дрэйк, i Бэн кiѓнуѓ. "Цяпер ты адзiн з нас".
  
  "Хм, дзякуй, я думаю. Гэта камплiмент?"
  
  Дрэйк падняѓ настрой. "Любы, хто можа згуляць са мной некалькi гульняѓ у жанры Дзiна-рок, - мой брат на ѓсё жыццё".
  
  "Усю ноч напралёт, чувак, усю ноч напралёт".
  
  Бэн застагнаѓ. "Такiм чынам", - ён агледзеѓся вакол. "Толькi што сцямнела".
  
  Дрэйк разглядаѓ бязмежныя лугi. Апошняя палоска цёмна-чырвонага толькi што сцякала з самага далёкага гарызонту. "Чорт, iду ѓ заклад, што ноччу тут становiцца холадна".
  
  Далеч падышоѓ да iх. "Значыць, гэта канец, мужчыны? Мы скончылi? Мы патрэбны свету".
  
  Пранiзлiвы вецер разарваѓ яго словы на шматкi, раскiдаѓшы iх па раѓнiнах.
  
  Хлопец казаѓ адтуль, дзе ён адпачываѓ, прыхiнуѓшыся спiной да дрэва. "Паслухай, умм, ты сказаѓ мне, што бачыѓ адзiную вядомую выяву частак у сапраѓдным размяшчэннi. Карцiна, якая некалi належала Джону Дылiнджэру."
  
  "Так, але the thing адправiлiся ѓ турнэ ѓ 60-х", - растлумачыѓ Дал. "Мы не можам быць упэѓненыя, што гэта не было скапiявана, асаблiва адным з гэтых звар'яцелых на гiсторыi вiкiнгаѓ".
  
  Прафесар быѓ дастаткова здаровы, каб прамармытаць: "Ох. Дзякуй."
  
  Поѓная цемра, i мiльён зорак мiгцелi над галавой. Галiны гойдалiся, i лiсце шапацела. Бэн iнстынктыѓна прысунуѓся блiжэй да Дрэйка з аднаго боку. Кэнэдзi прарабiѓ тое ж самае з iншым.
  
  Там, дзе сцягно Кэнэдзi кранула яго ѓласнага, Дрэйк адчуѓ агонь. Гэта было ѓсё, што ён мог зрабiць, каб засяродзiцца на тым, што казаѓ Далеч.
  
  "Шчыт, - казаѓ швед, - наша апошняя надзея".
  
  Яна спецыяльна сядзiць так блiзка? Дрэйк задумаѓся. Дакрананне....
  
  Госпадзе, прайшло шмат часу з таго часу, як ён адчуваѓ сябе так. Гэта вярнула яго ѓ тыя часы, калi дзяѓчынкi былi дзяѓчынкамi, а хлопчыкi нервавалiся - апраналi футболкi па снезе i суботнiм днём вадзiлi сваiх сябровак па горадзе, перш чым купiць iм iх любiмы кампакт-дыск i пачаставацца папкорнам i трубачкай у кiнатэатры.
  
  Нявiнныя днi, якiя даѓно прайшлi. Доѓга памятаюць i, на жаль, страчаны.
  
  "Шчыт?" Ён умяшаѓся ѓ размову. "Што?"
  
  Далеч нахмурыѓся, гледзячы на ??яго. "Не адставай, тоѓсты ёркшырскi вырадак. Мы казалi, што Шчыт з'яѓляецца тут галоѓнай дэталлю. Без яго нiчога нельга дасягнуць, паколькi ён вызначае месцазнаходжанне Рагнарэка. Ён таксама зроблены з iншай матэрыi, чым iншыя часткi - як быццам у яго ёсць iншая роля, якую ён павiнен гуляць. Мэта. "
  
  "Напрыклад, што?"
  
  "Фууууук", - сказаѓ Далеч са сваiм лепшым оксфардскiм акцэнтам. "Спытай мяне што-небудзь аб спорце".
  
  "Добра. Якога чорта "Лiдс Юнайтэд" увогуле падпiсаѓ Томаса Бролiна?"
  
  Твар Даля выцягнуѓся, а затым скамянеѓ. Ён збiраѓся запярэчыць, калi дзiѓны шум парушыѓ цiшыню.
  
  Лямант. Стогн з цемры.
  
  Гук, якi выклiкаѓ першабытны страх. "Хрыстос жывы", - прашаптаѓ Дрэйк. "Што-?"
  
  Гэта адбылося зноѓ. Вой, падобны на жывёльны, але гартанны, як быццам ад чагосьцi вялiкага. Гэта прымусiла ноч напаѓзцi мурашкамi.
  
  "Ты памятаеш?" Ненатуральным ад жаху шэптам Бэн сказаѓ: "Гэта краiна Грэндэля. Пачвара з 'Беавульфа'. Да гэтага часу ходзяць легенды аб тым, што ѓ гэтых краях насяляюць монстры."
  
  "Адзiнае, што я памятаю з "Беавульфа", гэта азадак Анджэлiны Джолi", - з пяшчотай сказаѓ Дрэйк. "Але тады, я мяркую, тое ж самае можна сказаць i пра большасць яе фiльмаѓ".
  
  "ТССС!" - прашыпеѓ Кэнэдзi. "Што, чорт вазьмi, гэта за шум?"
  
  Воi пачуѓся зноѓ, цяпер блiжэй. Дрэйк адчайна спрабаваѓ адрознiць што-небудзь у цемры, уяѓляючы аголеныя iклы, якiя накiроѓваюцца да яго, што капае слiну, палоскi гнiлой плоцi, якiя захраснулi памiж iх вышчэрбленымi зубамi.
  
  Ён падняѓ пiсталет, не жадаючы палохаць астатнiх, але занадта няѓпэѓнены, каб рызыкаваць.
  
  Торстэн Даль навёѓ сваю ѓласную вiнтоѓку. Падцягнуты салдат SAS выхапiѓ нож. Цiшыня скавала ноч мацней, чым Гордан Браѓн скаваѓ эканомiку Вялiкабрытанii, выцiскаючы яе дасуха.
  
  Слабы гук. Лязг.Нешта, што нагадвала лёгкiя крокi....
  
  Але што гэта былi за ногi? Дрэйк задумаѓся. Чалавек цi...?
  
  Калi б ён пачуѓ шчоѓканне кiпцюроѓ, ён цалкам мог бы з жахам выпусцiць усю сваю краму.
  
  Чорт бы ѓзяѓ гэтыя старыя казкi.
  
  Самi страѓнiчкi ѓ яго сэрцы ледзь не ѓзарвалiся, калi мабiльны тэлефон Бэна раптам ажыѓ. Бэн ад нечаканасцi падкiнуѓ яго ѓ паветра, але затым пахвальна злавiѓ па дарозе ѓнiз.
  
  "Лухта сабачая!" - Прашаптаѓ ён, перш чым зразумеѓ, што адказаѓ на гэта. "О, прывiтанне, мам".
  
  Дрэйк паспрабаваѓ суняць стук крывi ѓ мозгу. "Адмавi гэта. Адрэжце гэта!"
  
  Бэн сказаѓ: "У туалеце. Пазваню табе пазней!"
  
  "Мiла". Голас Кэнэдзi быѓ дзiѓна спакойны.
  
  Дрэйк прыслухаѓся. Стогн пачуѓся зноѓ, тонкi i пакутлiвы. За гэтым рушыѓ услед падалены стук, як быццам стваральнiк шуму кiнуѓ камень. Яшчэ адзiн якi плача крык, а затым выццё.
  
  На гэты раз вызначана чалавечыя! I Дрэйк рынуѓся ѓ бой. "Гэта Уэлс!" Ён кiнуѓся ѓ цемру, iнстынкт накiраваѓ яго проста да студнi Мiмiра i спынiѓ яго на краi.
  
  "Дапамажы мне", - прастагнаѓ Уэлс, патрэсканымi i скрываѓленымi пальцамi дацягваючыся да няроѓнага краю абрыву. "Учапiѓся за адну з вяровак ... па дарозе ѓнiз. Ледзь не зламаѓ мне руку. У гэтай сучкi ёсць... трэба зрабiць нешта большае, каб забiць... мяне."
  
  Дрэйк прыняѓ на сябе яго вага, ратуючы яго ад свабоднага падзення назад у бясконцую ноч.
  
  
  * * *
  
  
  Калi Уэлс, цеплыня захутаны i адпачывальнiк, Дрэйк проста пакiваѓ яму галавой.
  
  Уэлс прахрыпеѓ: "Я нiколi не хацеѓ пачынаць вайну ... ѓнутры SAS".
  
  "Тады ѓсё ѓ парадку, таму што мы з Алiсiяй больш не належым да SAS".
  
  Побач з iм Бэн дапытваѓ Парневiка, як быццам нiчога не адбылося. "Ты думаеш, Шчыт - гэта нешта накшталт ключа?"
  
  "Шчыт - гэта ѓсё. Гэта магло б быць ключом, але гэта дакладна ѓсё, што ѓ нас засталося".
  
  "Пайшоѓ?" Паѓтарыѓ Дрэйк, прыѓзняѓшы брыво. Ён засяродзiѓся на I-phone Бэна. "Вядома, мы ведаем!"
  
  Бэн быѓ на крок наперадзе, трошкi "Шчыт Одзiна" з хуткасцю гiка. Выява, якое з'явiлася, было маленькiм, але Бэн павялiчыѓ малюнак хутчэй, чым Дрэйк мог нават падумаць. Ён паспрабаваѓ успомнiць, як выглядаѓ Шчыт. Круглая, з прыпаднятым круглым цэнтрам, вонкавы вобад падзелены на чатыры роѓныя часткi.
  
  Бэн трымаѓ I-phone на адлегласцi выцягнутай рукi, дазваляючы ѓсiм сабрацца вакол.
  
  "Гэта проста", - сказаѓ Кэнэдзi. "Рагнарэк у Вегасе. Усё ѓ Вегасе."
  
  Хлопец пацёр падбародак. "Размяшчэнне Шчыта паказвае на чатыры асобныя часткi, якiя атачаюць адказ у цэнтры. Ты бачыш? Давайце абазначым iх як Поѓнач, Усход, Поѓдзень i Захад, каб мы ведалi, пра што iдзе гаворка".
  
  "Выдатна", - сказаѓ Бэн. "Ну, Захад - гэта вiдавочна. Я бачу Дзiду i два Вочы."
  
  "Поѓдзень - гэта Конь i два, хм, Ваѓка, я думаю". Дрэйк прыжмурыѓся, наколькi мог.
  
  "Вядома!" Хлопец плакаѓ. "Ты праѓ. Бо на Усходзе павiнны быць дзве валькiрыi. Так? Ты бачыш?"
  
  Дрэйк моцна мiргнуѓ, каб як след сфакусавацца, i ён разгледзеѓ тое, што можна было прыняць за жанчын-ваяроѓ, якiя сядзелi на пары крылатых коней. "Пракляты Старбакс!" Ён вылаяѓся. "Кафэ з бясплатным Wi-Fi у любым кутку свету, акрамя гэтага!"
  
  "Такiм чынам..." - запiнаючыся, сказаѓ Кэнэдзi, - "на э-э-э, Шчыце не намаляваны Шчыт?"
  
  "Хммм...!" Прафесар старанна вучыѓся, трапляючы ѓ поле зроку Бэна i атрымлiваючы сяброѓскi плясканне. "Не маглi б вы павялiчыць малюнак яшчэ крыху?"
  
  "Не. Гэта ягоная мяжа".
  
  "Я не бачу iншых метак ва Усходняй частцы", - сказаѓ Даль са свайго месца. "Але Поѓнач - гэта даволi цiкава".
  
  Дрэйк пераключыѓ сваю ѓвагу i адчуѓ прылiѓ шоку. "Госпадзе, гэта сiмвал Одзiна. Тры злучаных трыкутнiка. Тое самае, што мы бачылi ѓ студнi".
  
  Але што гэта. Далеч паказаѓ на малюсенькi знак, размешчаны ѓ левым нiжнiм куце аднаго з трыкутнiкаѓ. Калi Бэн наблiзiѓся, усе яны ѓсклiкнулi: "Гэта Шчыт!"
  
  Запанавала збянтэжанае маѓчанне. Дрэйк разбурыѓ яго мозг. Чаму сiмвал Шчыта быѓ змешчаны ѓнутры трыкутнiкаѓ? Вiдавочна, гэта падказка, проста невыразная.
  
  "Гэта было б нашмат прасцей на вялiкiм экране!" Прафесар фыркнуѓ.
  
  "Перастань ныць", - сказаѓ Бэн. "Не дазваляй гэтаму перамагчы цябе".
  
  "Вось думка", - выказаѓся Кэнэдзi. "Цi могуць трыкутнiкi пазначаць нешта iншае, акрамя гэтага "вузла Одзiна", цi нешта яшчэ?"
  
  "Таемнае прызначэнне мiстычнага сiмвала, звязанага з Богам, якi раней лiчыѓся проста легендай?" Хлопец усмiхнуѓся. "Канечне не".
  
  Дрэйк пацёр рэбры ѓ тым месцы, дзе Алiсiя Майлз навучыла яго, што сем гадоѓ без трэнiровак моцна адбiлiся на тваiм баявым узроѓнi. Яна прынiзiла яго, але ён знаходзiѓ суцяшэнне ѓ тым факце, што ён быѓ жывы, i яны ѓсё яшчэ былi - проста - у гульнi.
  
  "На верталёце будзе ѓбудаваны Iнтэрнэт", - паспрабаваѓ супакоiць усiх Далеч. "Прыкладна праз... о, трыццаць хвiлiн."
  
  "Добра, добра, а як наконт цэнтральнай часткi?" Дрэйк занёс сваё ѓкладанне. "Два контуры, якiя выглядаюць як дзiцячы малюнак з трыма выменямi i медузай".
  
  "I зноѓ Шчыт", - Бэн павялiчыѓ вока 'медузы'. "Тая ж выява, што i ѓ Паѓночнай частцы. Такiм чынам, у нас ёсць два выявы Шчыта на самым Шчыце. Цэнтральная частка, якая складаецца з двух адвольных абрысаѓ, i трох адзiнiчных трыкутнiкаѓ, " сказаѓ ён, кiваючы на Кэнэдзi. "Магчыма, гэта наогул не трыкутнiкi".
  
  "Ну, прынамсi, гэта пацвярджае маю тэорыю аб тым, што Шчыт з'яѓляецца асноѓнай часткай", - адзначыѓ Парневiк.
  
  "Гэтыя абрысы нагадваюць мне пра тое-сёе", - разважаѓ Далеч. "Я проста не магу сказаць, што".
  
  Дрэйк мог бы прыдумаць некалькi непрыемных асабiстых выпадаѓ, але трымаѓ сябе ѓ аброце. Прагрэс, падумаѓ ён. Напышлiвы Швед прайшоѓ з iмi доѓгi шлях i зараз заслужыѓ крыху павагi.
  
  "Глядзi!" Бэн закрычаѓ, прымусiѓшы iх усiх падскочыць. "Ёсць тонкая, амаль недарэчная лiнiя, якая злучае абодва выявы Шчыта!"
  
  "Што насамрэч нам нi пра што не кажа", - прабурчаѓ Парневiк.
  
  "Або ..." - задуменна вымавiѓ Дрэйк, успамiнаючы днi, калi ён чытаѓ вайсковыя карты, "цi ... калi падысцi да гэтага з iншага боку - мы ведаем, што Шчыт - гэта карта Рагнарэка." Гэтыя дзве выявы маглi быць адной i той жа фокуснай кропкай на двух розных здымках... Толькi адзiн выгляд - гэта вышыня, а другi..."
  
  "-гэта план!"Сказаѓ Бэн.
  
  У гэты момант пачуѓся гук надыходзячага верталёта. Далеч расказаѓ пра гэта, прадэманстраваѓшы сваю залежнасць ад старой школы, адключыѓшы GPRS. Ён прыжмурыѓся ѓ цемры разам з усiмi астатнiмi, калi вялiкая чорная постаць наблiзiлася.
  
  "Што ж, у нас няма асаблiвага выбару", - сказаѓ ён з паѓусмешкай. "Нам давядзецца, эм, узяцца за гэтую справу".
  
  
  * * *
  
  
  Апынуѓшыся на борце i ѓладкаваѓшыся, Далеч загрузiѓ 20-цалевы наѓтбук Sony Vaio, якi выкарыстаѓ уласны партатыѓны мадэм, падобны на I-phone. У залежнасцi ад пакрыцця мабiльнай сеткi, у iх быѓ бы доступ у Iнтэрнет.
  
  "Гэта карта", - працягнуѓ Дрэйк ход сваiх думак. "Такiм чынам, давайце ставiцца да гэтага такiм чынам. Вiдавочна, што сярэдзiна, цэнтральная дэталь, - гэта вiд у плане. Такiм чынам, скапiруйце схему, выкарыстоѓвайце якое-небудзь праграмнае забеспячэнне для геаграфiчнага распазнання i паглядзiце, што атрымаецца.
  
  "Хм", - Парневiк з сумневам вывучыѓ павялiчаны выгляд. "Навошта ѓключаць iншы малюнак, падобны на вымя, калi сiмвал шчыта знаходзiцца на, эм, Медузе. "
  
  "Кропка адлiку?" Кэнэдзi рызыкнуѓ.
  
  Верталёт разгойдваѓся, якi падганяѓся моцным ветрам. Пiлоту было загадана ляцець у Осла, пакуль ён не атрымае далейшых iнструкцый. Тамака iх чакала другая каманда SGG.
  
  "Паспрабуй праграму, Торстэн".
  
  "У мяне ѓжо ёсць, але мне гэта не трэба", - адказаѓ Далеч з раптоѓным здзiѓленнем. "Я ведаѓ, што гэтыя абрысы падаюцца знаёмымi. Гэта Скандынавiя на мапе! Вымя - гэта Нарвегiя, Швецыя i Фiнляндыя. Медуза - гэта Iсландыя. Неверагодна."
  
  Долю секунды праз наѓтбук выдаѓ пiнг з трыма магчымымi супадзеннямi. Алгарытмы праграмнага забеспячэння распазнавання ѓзважвалi блiжэй за ѓсё на дзевяноста восем працэнтаѓ - гэта была Скандынавiя.
  
  Дрэйк паважлiва кiѓнуѓ у бок Даля.
  
  "Рагнарак у Iсландыi?" Хлопец задумаѓся. "Але чаму?"
  
  "Перадайце гэтыя каардынаты пiлоту", - Дрэйк ткнуѓ пальцам у берагавую лiнiю Iсландыi i становiшча знака Шчыта. "Такiм чынам. Мы ѓжо адстаем на некалькi гадзiн."
  
  "Але ѓ нас няма гэтых чортавых кавалачкаѓ," жаласна сказаѓ Бэн. "Яны ѓ германцаѓ. I толькi яны могуць знайсцi Грабнiцу Багоѓ, выкарыстоѓваючы Аскепкi."
  
  I зараз Торстэн Далеч сапраѓды засмяяѓся, прымусiѓшы Дрэйка задумацца. "О, не", - сказаѓ швед, i яго рогат быѓ амаль злачынным. "У мяне ёсць значна лепшая iдэя, чым важдацца з гэтымi чортавымi кавалачкамi. Заѓсёды былi. Няхай яны застануцца ѓ квашанай капусце!"
  
  "Ты робiш? Дай мне падумаць - хiба Шчыт быѓ знойдзены не ѓ Iсландыi?" Спытаѓ Бэн, у чарговы раз уражваючы Дрэйка сваiм ясным мысленнем пад цiскам.
  
  "Так, i калi гэта старажытнае месца Рагнарэка", - сказаѓ Парневiк, - "гэта мае сэнс. Шчыт Одзiна ѓпаѓ бы там, дзе ён памёр."
  
  "О, зараз гэта мае сэнс, прафесар", - паддражнiѓ яго Кэнэдзi. "Цяпер гэтыя хлопцы ѓсё вырашылi за цябе".
  
  "Што ж, калi гэта дапаможа, нам усё яшчэ трэба будзе разгадаць найвялiкшую таямнiцу", - сказаѓ Бэн з лёгкай усмешкай. "Значэнне старажытнага сiмвала Одзiна - трох трыкутнiкаѓ".
  
  
  ТРЫЦЦАЦЬ ПЯЦЬ
  
  
  
  Iсландыя
  
  
  Берагавая лiнiя Iсландыi пакрыта лёдам, парэзана i мiльгае фарбамi, у некаторых месцах яна парэзана вялiзнымi ледавiкамi, а ѓ iншых разгладжана бушуючымi хвалямi i пранiзлiвымi вятрамi. Тут ёсць берагi з лавы i чорныя ѓцёсы, велiчныя айсбергi i, у цэлым, свайго роду дзэн-спакой. Небяспека i прыгажосць iдуць поплеч, гатовыя ѓсыпiць пiльнасць неасцярожнага вандроѓцы i прывесцi яго да заѓчаснага канца.
  
  Рэйк'явiк пранёсся пад iмi за лiчаныя хвiлiны, яго ярка-чырвоныя дахi, белыя будынкi i навакольныя заснежаныя горы гарантавана ѓсхваляюць нават самыя змучаныя сэрцы.
  
  Яны ненадоѓга спынiлiся на маланаселенай вайсковай базе, каб заправiцца i загрузiць зiмовыя гарнiтуры, боепрыпасы i паяннi, i ѓсё астатняе, што Даль змог прыдумаць за тыя дзесяць хвiлiн, што яны стаялi ѓ тупiку.
  
  Але людзi на борце чорнага вайсковага верталёта нiчога гэтага не бачылi. Яны былi аб'яднаныя ѓ групу - абмяркоѓвалi адну i тую ж мэту, - але iх унутраныя думкi былi аб уласнай смяротнасцi i смяротнасцi свету - аб тым, наколькi яны былi напалоханыя i асцерагаюцца, i як баялiся за iншых.
  
  Дрэйк быѓ устрывожаны. Ён не мог зразумець, як захаваць усiх у бяспецы. Калi гэта быѓ Рагнарэк, якi яны знайшлi, то наступнай была легендарная Грабнiца Багоѓ, i iх жыццi толькi што ператварылiся ѓ гульню ѓ рулетку - такую, у якую вы гулялi ѓ каханай алегорыi Кэнэдзi - Вегасе, - дзе стол быѓ падбудаваны.
  
  Падстроены ѓ гэтым канкрэтным намёку сакрэтнымi планамi кожнага таемнага iграка i невядомымi планамi iх шматлiкiх ворагаѓ.
  
  I зараз у дадатак да Бэну i Кэнэдзi - двум людзям, якiх ён абаранiѓ бы коштам свайго жыцця, - Дрэйку прыйшлося падумаць i пра Хэйдэн, i пра Карын.
  
  Цi перашкодзяць усе гэтыя асцярогi выратаванню свету? Толькi час пакажа.
  
  Эндшпiлi разгульвалiся на кожным куце. Абель Фрэй ужо пачаѓ сваю. У Алiсii i Майла, магчыма, ёсць свае ѓласныя, але Дрэйк падазраваѓ, што яго былая калега з SRT прыгатавала забойны сюрпрыз, якога не чакаѓ нават яе хлопец.
  
  Торстэн Дал i Уэлс рэдка размаѓлялi па тэлефоне з тых часоѓ, як перасеклi ѓзбярэжжа Iсландыi, атрымлiваючы загады, намёкi i парады шэптам ад сваiх урадаѓ. Нарэшце Кэнэдзi адказала на званок, якi прымусiѓ яе на некалькi хвiлiн выпрастацца i стомлена патрэсцi галавой у шоку.
  
  Яна звярнулася толькi да Дрэйка. "Памятаеш Хэйдэн? Сакратар? Так, яна проста добра выконвае сваю працу".
  
  "Што гэта значыць?"
  
  "Яна з ЦРУ, чорт вазьмi. I менавiта там, дзе яна хоча быць. Сярод усяго гэтага лайна."
  
  "Лухта сабачая". Дрэйк кiнуѓ занепакоены погляд на Бэна, але ѓсё яшчэ лiчыѓ, што яна сiлкуе слабасць да яго сябра. Цi было гэта проста сэрцам Дрэйка, якi сiлкуе яго рамантычнымi ѓяѓленнямi, якiя кажуць яму, што пачуццi Хэйдэн былi праѓдай, цi яна была сапраѓднай?
  
  "Гэта быѓ мiнiстр абароны", - працягваѓ Кэнэдзi як нi ѓ чым не бывала. "Жадаючы быць, хм, 'у курсе"."
  
  "Сапраѓды". Дрэйк кiѓнуѓ на Даля i Уэлса. "А вунь там, гэта проста паѓтарэнне гiсторыi". Ён стомлена паглядзеѓ у блiжэйшае акно. "Ты можаш паверыць, Кэнэдзi, пасля мiнулага тыдня або каля таго, што мы ѓсё яшчэ ѓ гульнi?"
  
  "Цi можаце вы паверыць, " сказаѓ Кэнэдзi, " што ѓсе вераць у тэорыю канца свету 'агонь паглыне нас"?"
  
  Дрэйк збiраѓся адказаць са стомленым апломбам, калi дно правалiлася з яго свету. Кроѓ застыла ѓ яго венах, калi нешта гiганцкае замаячыла за акном.
  
  Нешта такое велiзарнае....
  
  "Цяпер ведаю", прашыпеѓ ён поѓным жаху голасам чалавека, якi раптам усвядомiѓ, што ѓсё, што ён любiѓ, можа памерцi сёння. "Чорт вазьмi... Кэнэдзi... Цяпер я ведаю".
  
  
  * * *
  
  
  Калi ён паказаѓ на сваё адкрыццё, i Кэнэдзi нахiлiлася, каб зiрнуць, ён адчуѓ, як усё яе цела напружылася.
  
  "О мой Божа!" - сказала яна. "Гэта..."
  
  "Я ведаю", - перапынiѓ Дрэйк. "Далей! Паглядзi на гэта. Глядзiце!"
  
  Швед улавiѓ нехарактэрную для яго праяву страху i хутка скончыѓ размову. Кароткi погляд у акно прымусiѓ яго нахмурыцца ѓ замяшаннi. "Гэта ѓсяго толькi Эяф'ятлаёкуль.I так, так, Дрэйк, я ведаю, мне лёгка казаць, i так, так, гэта той, хто трапiѓ ва ѓсе навiны ѓ 2010 годзе ... " Ён зрабiѓ паѓзу, прыкаваны, якi чакае.
  
  Вочы Парневiка акруглiлiся. Шведскiя лаянкi выляталi з яго, як атручаныя дроцiкi.
  
  Цяпер Бэн прысунуѓся блiжэй да акна. "Ваѓ. Гэта самы вядомы вулкан Iсландыi, i, здаецца, ён усё яшчэ вывяргаецца, хаця i мякка."
  
  "Так!" Дрэйк плакаѓ. "Агонь паглыне нас. Пракляты супервулкан. "
  
  "Але што больш важна", - Кэнэдзi зараз удалося працягнуць, "паглядзi на выяву Шчыта з вышынi птушынага палёту, Мэт. Паглядзi на гэта!"
  
  Цяпер Парневiку ѓдалося знайсцi свой пункт гледжання: "Тры горы - не тры трыкутнiкi, як заѓсёды лiчылася. Старажытныя вучоныя памылялiся. Самы вядомы сiмвал Одзiна быѓ расшыфраваны няправiльна. Аб Божа!"
  
  Дрэйк паглядзеѓ за вывяргаецца вулкан i ѓбачыѓ дзве яшчэ больш высокiя горы па баках ад яго, якiя, калi глядзець з вышынi, вельмi нагадвалi сiмвал Одзiна.
  
  "Аб божа", - сказаѓ Парневiк. "Тут нашы вочы сапраѓды гуляюць з намi злы жарт, таму што, хоць гэтыя горы здаюцца побач з Эяф'ятлаёкулем, насамрэч яны знаходзяцца ѓ сотнях мiль ад нас. Але яны з'яѓляюцца часткай ланцуга iсландскiх вулканаѓ. Усё ѓзаемазвязана".
  
  "Такiм чынам, калi адзiн паднiмаецца з дастатковай сiлай i напрамую звязаны з двума iншымi ..." Кэнэдзi працягнуѓ.
  
  "У вас ёсць зародкi Супервулкана", - скончыѓ Дрэйк.
  
  "Грабнiца Багоѓ, - выдыхнуѓ Далеч, - знаходзiцца ѓнутры вывяргаецца вулкана".
  
  "I выдаленне костак Одзiна робiць гэта бум!" Кэнэдзi пахiтала галавой, распушчаныя валасы луналi. "А ты чакаѓ бы чаго-небудзь меншага?"
  
  "Пачакай!" Далеч зараз праглядаѓ малюнак са спадарожнiка, якое паведамiла iм, калi яны дасягнуць вочы 'Медузы'. "Нам усё яшчэ патрэбна невялiкая дапамога з указаннямi, i гэта заѓсёды было маiм планам Б. Там адна велiзарная гара, i Абель Фрэй збiраецца паказаць нам прама праз парадную дзверы".
  
  "Як?" Спыталi прынамсi два галасы.
  
  Далеч падмiргнуѓ i загаварыѓ з пiлотам. "Узнясi нас вышэй".
  
  
  * * *
  
  
  Цяпер яны былi так высока, што Дрэйк не мог разгледзець нават горы скрозь аблокi. Яго iзноѓ здабытая павага да камандзiра SGG востра мела патрэбу ѓ падтрымцы.
  
  "Добра, Торвiл, збаѓ сялян ад пакут, а?"
  
  "Торстэн", - паправiѓ Далеч, перш чым зразумеѓ, што яго падахвочваюць. "О, я разумею. Добра, тады пастарайся не адставаць, калi зможаш. Гэта мая вайсковая спецыяльнасць, прынамсi, была да таго, як я далучыѓся да SGG. Аэрафотаздымка, у прыватнасцi, артафотаздымкi. "
  
  "Гэта блiскуча", - сказаѓ Дрэйк. "Я выпрастаны, пакуль мы гаворым. Што гэта, чорт вазьмi, такое?"
  
  "Гэта фатаграфii, зробленыя з "бясконцай" адлегласцi, якiя глядзяць прама ѓнiз, якiя затым геаметрычна зменены ѓ адпаведнасцi з прынятым стандартам карты. Як толькi фатаграфiя будзе загружана, усё, што нам трэба зрабiць, гэта выраѓнаваць яе па каардынатах 'рэальнага свету', затым ... " ён пацiснуѓ плячыма.
  
  "Бум!" Кэнэдзi засмяяѓся. "Ты маеш на ѓвазе нешта накшталт Google Планета Зямля, праѓда? Толькi без 3D?"
  
  "Сапраѓды". Дрэйк скурчыѓ грымасу. "Спадзяюся, гэта спрацуе, Даѓ. Гэта наш адзiны шанец апярэдзiць эндшпiль".
  
  "Так i будзе. I не толькi гэта, калi камп'ютар вылiчыць каардынаты, мы дакладна даведаемся, дзе знаходзiцца ѓваход у Грабнiцу Багоѓ. Нават немцам, якiя цалкам валодаюць усiмi дзевяццю фрагментамi, давядзецца ацанiць."
  
  "Пры ѓмове, што немцы правiльна расставяць усе фiгуры", - сказаѓ Бэн з невясёлай усмешкай.
  
  "Што ж, гэта праѓда. Мы можам толькi спадзявацца, што Абель Фрэй ведае, што робiць. У яго вызначана было дастаткова часу для практыкi".
  
  Дрэйк саслiзнуѓ са свайго месца i пашукаѓ поглядам Уэлса. Бачыѓ, як ён у роспачы стукаѓ мабiльнiкам па акне.
  
  "Ёсць якiя-небудзь навiны аб замку Фрэя, прыяцель?"
  
  Камандзiр SAS фыркнуѓ. "Акружаны. Але ѓтойлiва - Замак не падазрае аб сваёй нованабытай увазе. Там нямецкiя копы. Iнтэрпол. Прадстаѓнiкi большасцi ѓрадаѓ свету. Але не Май, з нейкай прычыны. Я не буду хлусiць табе, Мэт, гэта будзе цяжкi камень, якi можна зламаць без кучы страт ".
  
  Дрэйк кiѓнуѓ, думаючы пра Карын. Ён ведаѓ шанцы, гуляючы ѓ iх шмат разоѓ. "Такiм чынам, спачатку мы зоймемся грабнiцай ... А потым паглядзiм, да чаго мы прыйдзем".
  
  Якраз у гэты момант у пярэдняй частцы цеснага верталёта адбылося некаторае ажыѓленне. Далеч павярнуѓся з радаснай усмешкай на твары. "Фрэй зараз там, унiзе! Раскладваем па кавалачках. Калi мы ѓключым гэта дзiця на поѓную магутнасць i будзем здымаць з частатой адзiн кадр у секунду, мы будзем унутры гэтай грабнiцы на працягу гадзiны! "
  
  "Май крыху павагi", - поѓна глыбокай пашаны выдыхнуѓ Парневiк. "Там, унiзе, Рагнарок. Адно з найвялiкшых палёѓ бiтваѓ у вядомай гiсторыi i месца прынамсi аднаго Армагедона. Багi памiралi, крычучы, у гэтым лёдзе. Багi. "
  
  "I Абель Фрей таксама", - цiха сказаѓ Бэн Блэйк. "Калi ён прычынiѓ шкоду маёй сястры".
  
  
  
  ЧАСТКА 2
  апранай свае даспехi ...
  
  
  ТРЫДЦАЦЬ ШЭСЦЬ
  
  
  
  ГРАБНIЦА БОГАђ
  
  
  Гульня была скончана.
  
  Калi Дрэйк i яго спадарожнiкi праляталi над Рагнарэкам i камандай Абеля Фрэя, накiроѓваючыся да гарачай гары, яны ведалi, што немцы будуць пераследваць iх на высокiм хвасце. Верталёт хутка знiжаѓся да мяккай снежнай катлавiны, моцна скалынае выпадковымi парывамi ветру i якая ѓзмацняецца скразняком. Пiлот кiраваѓ калектывам да таго часу, пакуль верталёт не завiс так блiзка, як толькi мог, за шэсць футаѓ ад зямлi, затым крыкнуѓ усiм, каб прыбiралiся да чорта.
  
  "Гадзiннiк цiкае!" - крыкнуѓ Далеч, як толькi яго чаравiкi дакранулiся да снегу. "Давайце рухацца!"
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк працягнуѓ руку, каб падтрымаць Бэна, перш чым агледзець iх наваколлi. Малюсенькая западзiна здавалася лепшай кропкай высадкi, знаходзячыся ѓсяго ѓ мiлi ад невялiкага ѓваходу, якi яны абследавалi, i адзiнай зямлёй у межах разумнай адлегласцi, якая не была занадта камянiстай або патэнцыйнай магматычнай трубой. Дадатковым бонусам было тое, што гэта магло дапамагчы заблытаць Фрэя адносна дакладнага месцазнаходжання Грабнiцы.
  
  Гэта быѓ маркотны пейзаж, мала чым адрозны ад таго, як мог бы выглядаць канец свету, падумаѓ Дрэйк. Пласты шэрага попелу, цьмяныя схiлы гор i счарнелыя адклады лавы не надалi яму ѓпэѓненасцi, пакуль ён чакаѓ, калi Даѓ пакажа ѓваход на сваёй GPRS-прыладзе. Ён амаль чакаѓ, што з цьмянага туману выпаѓзе патрапаны хобiт, якi сцвярджае, што ён дасягнуѓ Мордора. Вецер быѓ не моцным, але яго спарадычныя парывы кусалi яго ѓ твар, як пiтбуль.
  
  "Сюды". Далеч пабег праз сумёты попелу. Высока над iмi грыбападобнае воблака падымалася ѓ неба з цiхамiрным спакоем. Далеч прыцэлiѓся ѓ тоѓстую чорную расколiну ѓ гары наперадзе.
  
  "Навошта камусьцi спатрэбiлася размяшчаць такое важнае i святое месца ѓнутры вулкана?" Спытала Кэнэдзi, цягнучыся побач з Дрэйкам.
  
  "Магчыма, гэтаму не наканавана было доѓжыцца вечна", - ён пацiснуѓ плячыма. "Iсландыя ѓзрывалася на працягу стагоддзяѓ. Хто б мог падумаць, што гэты вулкан будзе вывяргацца так часта, не выходзячы на поѓную магутнасць?
  
  "Калi толькi ... калi толькi гэта не вывяргаецца належным чынам з костак Одзiна. Цi маглi яны трымаць гэта пад кантролем?"
  
  "Будзем спадзявацца, што не".
  
  Неба над галавой было пакрыта снегам i дрэйфуючым попелам, узмацняючы заѓчасны змрок. Сонца тут не свяцiла; гэта было так, як калi б Пекла ѓпершыню замацавалася ѓ Зямным царстве i моцна трымалася за яго.
  
  Далеч прабiраѓся па няроѓнай зямлi, часам спатыкаючыся аб нечакана глыбокiя гурбы шэрага парашка. Калi Далечы дабраѓся да голых скал, усе гутаркi ѓ гэтай разнамаснай групе спынiлiся - iх выцеснiла маркотная дзiкая мясцовасць.
  
  "Сюды, наверх", - швед паказаѓ сваiм пiсталетам. "Каля дваццацi футаѓ". Ён прыжмурыѓся. "Не бачу нiчога вiдавочнага".
  
  "Вось, калi б Кук сказаѓ гэта ѓ берагоѓ Гаваяѓ, у нас бы нiколi не было ананасавай кашы", - мякка папракнуѓ Дрэйк, спадзеючыся выклiкаць смех.
  
  "Або кава "Кона", - Кэнэдзi аблiзнула вусны, гледзячы на ??яго, затым рэзка пачырванела, калi ён падмiргнуѓ у адказ.
  
  "Пасля цябе", - сказаѓ ён, паказваючы росчыркам на трыццацiградусны нахiл.
  
  "Нi за што, перакрут." Толькi зараз ёй удалося ѓсмiхнуцца.
  
  "Ну, калi ты паабяцаеш не тарашчыцца на маю азадак". Дрэйк з задавальненнем атакаваѓ камянiсты схiл, правяраючы кожны захоп, перш чым размеркаваць сваю вагу, i ѓважлiва сочачы за Далем i самотным салдатам SAS над iм. Наступным быѓ Кэнэдзi, затым Бэн i, нарэшце, прафесар i Уэлс.
  
  Нiхто не хацеѓ застацца ѓ баку ад гэтай канкрэтнай мiсii.
  
  Нейкi час Даль з грукатам прасоѓваѓся наперад. Дрэйк кiнуѓ погляд назад, але не ѓбачыѓ нiякiх прыкмет пераследу за гарызонтам, больш бяскрыѓдным, чым гаворка прэм'ер-мiнiстра. Праз iмгненне голас Даля пракраѓся скрозь заслону цiшынi.
  
  "Вау, тут нешта ёсць, хлопцы. Там ёсць выступ скалы, затым за iм паварот налева..." ягоны голас зацiх. "Вертыкальная шахта з... так, са прыступкамi, высечанымi ѓ скале. Вельмi пруткiя. Гельвiт! Гэтыя старыя багi, павiнна быць, былi худымi!"
  
  Дрэйк дасягнуѓ агалення i слiзгануѓ за яго. "Ты толькi што вылаяѓся, Далеч, i пажартаваѓ? Або паспрабаваць, ва ѓсякiм разе. Так што, магчыма, ты ѓсё ж такi чалавек. Чорт, якая вузкая дзiрка. Спадзяюся, мы не спяшаемся сыходзiць."
  
  З гэтай трывожнай думкай ён дапамог Далю замацаваць страховачны трос, перш чым сутыкнуць шведа ѓ чорную дзiрку. На розум прыйшло некалькi зваротных выпадаѓ, але цяпер было не час i не месца. Не маючы магчымасцi накiраваць паходню ѓнiз, бедны Торстэн Дал спускаѓся ѓсляпую, прыступка за прыступкай.
  
  "Калi ты адчуеш пах серы", Дрэйк не змог утрымацца. "Спынiся".
  
  Далеч не спяшаѓся, старанна ставячы кожны фут. Праз некалькi хвiлiн ён знiк, i ѓсё, што Дрэйк мог бачыць, гэта цьмянае свячэнне ад яго шлема пажарнага, якое робiцца ѓсё слабей i слабей.
  
  "Ты ѓ парадку?"
  
  "Я дасягнуѓ дна!" Голас Даля адгукнуѓся рэхам.
  
  Кэнэдзi агледзеѓся навокал. "Гэта што, яшчэ адзiн жарт?"
  
  "Што ж, давай прыбяромся з гэтага холаду", - Дрэйк ухапiѓся за борцiк з чорнага каменя i асцярожна спусцiѓся праз край. Выкарыстоѓваючы свае ногi, каб спачатку знайсцi кропку апоры, ён асцярожна апускаѓся цаля за небяспечным дзюймам. Адтулiна была такой вузкай, што ён драпаѓ нос i шчокi пры кожным руху. "Чорт! Проста не спяшайцеся", - звярнуѓся ён да астатнiх. "Iмкнiся рухаць верхняй часткай цела як мага менш".
  
  Праз некалькi хвiлiн ён пачуѓ, як Дал сказаѓ: "Шэсць футаѓ", i адчуѓ, як камень за яго спiной ператварыѓся ѓ пустую прастору.
  
  "Будзь асцярожны", - папярэдзiѓ Далеч. "Цяпер мы на краi прорвы. Каля двух футаѓ у шырыню. Строгая каменная сцяна справа ад нас, звычайная бяздонная яма злева ад нас. Застаецца толькi адзiн шлях."
  
  Дрэйк выкарыстаѓ сваё ѓласнае святло, каб праверыць высновы шведа, пакуль астатнiя здзяйснялi свае працяглыя спускi. Як толькi ѓсе былi папярэджаны i падрыхтаваны, Далеч пачаѓ павольна прасоѓвацца ѓздоѓж уступа. Iх ахутала апраметная цемра, якая асвятлялася толькi паходнямi на iх шлемах, якiя танчылi, як светлячкi ѓ пратоцы. Поѓная пустата закалыхвала iх, як здрадлiвы клiч сiрэны злева ад iх, робячы цяжкi рок справа ад iх яшчэ больш ветлiвым.
  
  "Гэта нагадвае мне адзiн з тых старых фiльмаѓ аб дыназаѓрах", - сказаѓ прафесар Парневiк. "Ты памятаеш? Зямля, якую забылася Час, я думаю? Яны перасоѓваюцца па пячорах, акружаныя смяротнымi iстотамi. Выдатны фiльм".
  
  "Той, што з Ракель Уэлч?" - Спытаѓ Уэлс. "Не? Ну што ж, людзi маёй эпохi, яны думаюць, што дыназаѓр - яны думаюць, што Ракель Уэлч. Не важна."
  
  Дрэйк прыцiснуѓся спiной да скалы i ступiѓ наперад, раскiнуѓшы рукi, пераканаѓшыся, што Бэн i Кэнэдзi рушылi ѓслед яго прыкладу, перш чым адысцi належным чынам. Перад iмi паѓстала змрочная пустата, i цяпер да iх вушэй данёсся слабы вуркатанне, глыбокае i далёкае.
  
  "Гэта, мусiць, Эяф'ятлаёкуль, гара, якая вывяргаецца мякка", - прашаптаѓ прафесар Парневiк уздоѓж лiнii. "Маё лепшае меркаванне заключаецца ѓ тым, што мы знаходзiмся ѓ бакавой камеры, добра iзаляванай ад магматычнага агменю i ад трубаправода, якi сiлкуе вывяржэннi. Памiж намi i ѓзнiмальнай магмай могуць быць дзясяткi пластоѓ попелу i лавы, якiя абараняюць нас i Грабнiцу. Магчыма, мы нават знаходзiмся ѓнутры скальнай анамалii, дзе яна паднiмаецца пад больш крутым вуглом, чым схiлы гары."
  
  Далеч крыкнуѓ у змрок. "Гельвiт! Пекла i праклён! Да нас наблiжаецца нiзкая сцяна, якая перасякае наш шлях пад кутом у дзевяноста градусаѓ. Гэта не высока, так што не хвалюйся, проста будзь асцярожны".
  
  "Нейкая пастка?" Хлопец рызыкнуѓ.
  
  Дрэйк убачыѓ перашкоду i падумаѓ аб тым жа. З вялiкай асцярожнасцю ён рушыѓ услед за камандзiрам SGG праз бар'ер вышынёй па калена. Яны абодва ѓбачылi першую магiльню адначасова.
  
  "Ооо", Далю не хапала слоѓ, каб разабрацца ѓ iх.
  
  Дрэйк толькi свiснуѓ, уражаны вiдовiшчам.
  
  У схiле гары была выразана велiзарная нiша, якая сыходзiць, магчыма, на сотню футаѓ углыб ядра вулкана - да магматычнага агменю. Ён быѓ сфармiраваны ѓ форме аркi, магчыма, вышынёй у сто футаѓ. Калi ѓсе сабралiся вакол i дасталi свае звышмагутныя лiхтарыкi, разгарнулася неверагоднае вiдовiшча першай грабнiцы.
  
  "Вау!" - сказаѓ Кэнэдзi. Яе святло асвятляла адну палiцу за другой, выразаныя ѓ скалiстым апраѓленнi, кожная палiца ѓпрыгожана скарбамi i напоѓнена iмi: каралямi i дзiдамi, нагруднiкамi i шлемамi. Мячы....
  
  "Хто, чорт вазьмi, такi гэты хлопец?"
  
  Хлопец, як i варта было чакаць, вывучаѓ далёкую сцяну, тую, што была звернута да iх, фактычна аркавую надмагiльную плiту Бога. Там было фантастычнае разьбярства з выразным рэльефам, па майстэрстве не якая саступае любому з сучасных людзей эпохi Адраджэння, нават Мiкеланджэла.
  
  "Гэта Марс", - заявiѓ Прафесар. "Рымскi бог вайны".
  
  Дрэйк убачыѓ мускулiстую постаць у нагруднiку i спаднiцы, якая трымала велiзарную дзiду на адным масiѓным плячы, гледзячы па-над iншым. На заднiм плане стаяѓ велiчны конь i круглы будынак, якi вельмi нагадваѓ Калiзей у Рыме.
  
  "Мяне дзiвiць, як яны вырашылi, каго тут пахаваюць", - прамармытаѓ Кэнэдзi. "Рымскiя багi. Скандынаѓскiя багi...."
  
  "Я таксама", - сказаѓ Парневiк. "Магчыма, гэта была проста капрыз Зеѓса".
  
  Раптам усе погляды былi прыкаваныя да вялiзнага саркафага, якi стаяѓ пад разной фрэскай. Уяѓленне Дрэйка ѓзяло верх. Калi б яны зазiрнулi ѓнутр, знайшлi б яны косткi Бога?
  
  "Чорт вазьмi, але ѓ нас няма часу!" Голас Даля гучаѓ засмучаным, змучаным i змучаным. "Пойдзем. Мы паняцця не маем, колькi Багоѓ можа быць пахавана тут."
  
  Кэнэдзi нахмурыѓся, гледзячы на ??Дрэйка, i паглядзеѓ уздоѓж выступу, калi ён знiкаѓ у цемры. "Гэта далiкатны каменны след, па якiм мы iдзем, Мэт. I я гатовы паспрачацца на свае 401 тысячу, што колькасць Багоѓ не толькi адна цi дзве".
  
  "Цяпер мы нiчому не можам давяраць", - сказаѓ ён. "Толькi адно аднаго. Давай. Немцы хутка прыйдуць".
  
  Яны выйшлi з пахавальнай камеры Марса, кожны чалавек крадком кiнуѓ тужлiвы позiрк назад на яе адносную захаванасць i незлiчоную значнасць. Пустата вабiла яшчэ раз, i зараз Дрэйк пачаѓ адчуваць тупы боль у шчыкалатках i каленях, пабочны прадукт iх павольнага перамяшчэння па карнiзе. Бедны прафесар Парневiк i юны Бэн, вiдаць, адчувалi сапраѓдны боль.
  
  Новы грукат патрос шырокую пячору i рэхам разнёсся па iх уласнай. Дрэйк паглядзеѓ уверх, i яму здалося, што ён бачыць падобны выступ далёка над сабой. Лухта сабачая. Гэтая чортава штука можа круцiцца ѓсю ноч!
  
  Са станоѓчага боку, яны пакуль не чулi нiякiх прыкметаѓ пераследу. Дрэйк меркаваѓ, што яны былi на добрую гадзiну наперадзе немцаѓ, але ведаѓ, што канфрантацыя была амаль непазбежная. Ён проста спадзяваѓся, што яны змогуць нейтралiзаваць сусветную пагрозу да таго, як гэта адбудзецца.
  
  Наперадзе з'явiѓся другi выступ, а за iм другая цудоѓная нiша, размешчаная ѓ глыбiнi гары. Гэты быѓ упрыгожаны мноствам залатых прадметаѓ, бакавыя сцены якога лiтаральна свяцiлiся залатым святлом.
  
  "О Божа!" Кэнэдзi ѓздыхнуѓ. "Я нiколi не бачыѓ нiчога падобнага. Хто гэта? Бога скарбаѓ?"
  
  Хлопец прыжмурыѓся на разьбярства па каменi, якая дамiнавала над масiѓным саркафагам. Ён на iмгненне пакiваѓ галавой, нахмурыѓшыся. "Пачакай, гэта пёры?" Гэты Бог убраны ѓ пёры?"
  
  "Можа, прафесар", Бэн ужо глядзеѓ мiма нiшы ѓ прастор чорнай ночы, якая чакала iх. "Цi мае гэтае значэнне? Гэта не Адзiн."
  
  Хлопец праiгнараваѓ яго. "Гэта Кецалькаатль! Бог ацтэкаѓ!З-за чаго ѓсё гэта... " ён паказаѓ на зiхатлiвыя сцены.
  
  "Золата ацтэкаѓ". Уэлс уздыхнуѓ, ахоплены глыбокай павагай насуперак сабе. "Ваѓ".
  
  "Гэтае месца..." Кэнэдзi практычна цалкам ветрыѓ памяшканне, "з'яѓляецца найвялiкшай археалагiчнай знаходкай усiх часоѓ. Ты разумееш гэта? Тут бажаство не толькi адной цывiлiзацыi, але многiх. I ѓсе традыцыi i скарбы, якiя iх суправаджаюць. Гэта ... ашаламляльна".
  
  Дрэйк адвёѓ погляд ад выявы Кецалькаатля, упрыгожанага пер'ем i размахвае сякерай. Хлопец казаѓ, што бог ацтэкаѓ быѓ вядомы - па агульнапрынятых царкоѓных крынiцах - як Бог-кiраѓнiк, выраз, якi намякае на тое, што ён сапраѓды быѓ рэальным.
  
  "Кецалькаатль" азначае 'лятаючая рэптылiя' або 'птушыны змей'. Якi... " Хлопец зрабiѓ эфектную паѓзу, затым, здавалася, усвядомiѓ, што ѓсе астатнiя адступiлi да выступу, " цмок, " сказаѓ ён сабе, задаволены.
  
  "У яго ёсць што-небудзь агульнае з Марсам?" - спытаѓ самотны салдат SAS па iменi Джым Марстэрс.
  
  Дрэйк назiраѓ, як Парневiк выйшаѓ на ѓступ з падцiснутай губой. "Хм", - яго здагадка з прыдыханнем данеслася да ѓсiх на выступе. "Толькi тое, што яны могуць азначаць смерць i калiсьцi мелi яе".
  
  
  * * *
  
  
  Трэцяя нiша, i гэтая ж захапляльная дух, як i папярэдняя. Дрэйк выявiѓ, што глядзiць на выразаную з дрэва узрушаючую аголеную лэдзi.
  
  Сцены былi абвешаны статуэткамi на цэлае стан. Дэльфiны, люстэркi, лебедзi. Каралi са скульптурных галубоѓ, дастаткова вялiкiх, каб ахапiць шыю Статуi Свабоды.
  
  "Што ж", - сказаѓ Дрэйк. "Нават я ведаю, хто гэта".
  
  Кэнэдзi скурчыѓ грымасу. "Так, ты б так i зрабiѓ".
  
  "Сапраѓдная шлюха", - рэзка сказаѓ Парневiк. "Афрадыта".
  
  "Прывiтанне", - сказаѓ Уэлс. "Ты называеш Бога Афрадыту шлюхай? Тут, унiзе? Так блiзка да яе магiлы?"
  
  Хлопец працягнуѓ з тыповым для пачатковай школы хулiганствам: "Вядома, што ён спаѓ з Багамi i людзьмi, у тым лiку Аданiсам. Прапанаваѓ Парысу Алену Траянскую, затым змацаваѓ здзелку, успалымнiѓшы запал Парыса ѓ той момант, калi ён паклаѓ на яе вока. Нарадзiѓся недалёка ад Пафасу з нядаѓна спакладаных яечкаѓ Урана. Я мушу сказаць, што яна..."
  
  "Мы атрымалi паведамленне", - суха сказаѓ Дрэйк, усё яшчэ гледзячы на разьбу. Ён усмiхнуѓся, калi заѓважыѓ, што Кэнэдзi кiвае галавой, гледзячы на ??яго.
  
  "Раѓнуеш, каханая?"
  
  "Моцна расчараваны ѓ сэксуальным плане?" Яна працiснулася мiма яго, каб стаць другой у чарзе пасля Даля.
  
  Ён пiльна глядзеѓ ёй услед. "Ну, зараз, калi ты згадаѓ пра гэта ...."
  
  "Давай, Мэт", Бэн таксама праслiзнуѓ мiма яго. "Вау!"
  
  Яго воклiч прымусiѓ iх усiх падскочыць. Яны павярнулiся i ѓбачылi, як ён паѓзе назад на карачках, на яго твары быѓ напiсаны жах. Дрэйку стала цiкава, цi бачыѓ ён толькi што Самога Д'ябла, якi падняѓся на крылах дэманаѓ прама з пякельнай кухнi.
  
  "Гэтая нiша-" - выдыхнуѓ ён. "Гэта на платформе... парылай у паветры... З iншага боку нiчога няма! "
  
  Дрэйк адчуѓ, як яго сэрца замерла. Ён успомнiѓ калодзеж Мiмiра i яго фальшывую падлогу.
  
  Далеч падскочыѓ некалькi разоѓ. "Пракляты камень падаецца дастаткова трывалым. Гэта не можа быць канцом лiнii".
  
  "Не рабi гэтага!"Бен пiскнуѓ. "Што, калi ён адколецца?"
  
  Запанавала цiшыня. Усе ѓтаропiлiся адзiн на аднаго шырока расплюшчанымi вачыма. Некаторыя адважылiся азiрнуцца назад на пройдзены iмi шлях, на бяспечны шлях, сярод якiх былi студнi i Марстэры.
  
  У гэты момант, на самай далёкай адлегласцi чутнасцi, пачуѓся слабы грукатлiвы гук. Гук каменя, якi ѓпаѓ у калодзеж.
  
  "Гэта немцы", - пераканана сказаѓ Далеч. "Правяраю глыбiню шахты. Цяпер мы альбо знойдзем спосаб пакiнуць гэтую платформу, альбо ѓсё роѓна памрэм".
  
  Дрэйк штурхнуѓ Кэнэдзi локцем. "Паглядзi туды", - ён паказаѓ над iмi. "Я трымаѓ вуха востра. Я думаю, што над намi павiнен быць iншы набор нiш цi пячор. Але паглядзi... Паглядзi, як, здаецца, выгiнаецца край скалы.
  
  "Правiльна". Кэнэдзi паспяшаѓся да краю нiшы Афрадыты. Затым, прыцiскаючыся да вышчэрбленага каменя, яна выглянула з-за кута. "Тут нейкая структура... Божа! Аб Божа."
  
  Дрэйк трымаѓ яе за плечы i ѓзiраѓся ѓ цемру. "Я думаю, ты маеш на ѓвазе - трахну мяне!"
  
  Тамака, сыходзячы далёка за межы дасяжнасцi iх агнёѓ, быѓ тонкi выступ, якi ператвараѓся ѓ яшчэ больш тонкiя шрубавыя ѓсходы. Усходы цягнулася ѓверх над iмi, накiроѓваючыся на наступны ѓзровень.
  
  "Пагаворым аб галавакружэннi", - сказаѓ Дрэйк. "На гэта проста сышло печыва i слоiк".
  
  
  ТРЫЦЦАЦЬ СЕМ
  
  
  
  ГРАБНIЦА БОГАђ
  
  
  Шрубавая лесвiца здавалася досыць трывалай, але той просты факт, што яна вiлася ѓ пустаце над бясконцай ямай, не кажучы ѓжо пра тое, што яе архiтэктары не змаглi ѓсталяваць якiя-небудзь парэнчы, прымусiѓ нават добра натрэнiраваны нервы Дрэйка задрыжаць хутчэй, чым блыху на вiбратары .
  
  Адзiн поѓны круг прывёѓ iх прыкладна на чвэрць шляху да нiшы Афрадыты, таму Дрэйк прыкiнуѓ, што iм трэба зрабiць чатыры цi пяць кругоѓ. Ён прасоѓваѓся крок за крокам, iдучы за Бэнам, спрабуючы здушыць свой страх, робячы глыбокiя ѓдыхi i заѓсёды гледзячы наперад, да iх мэты.
  
  Шэсцьдзесят футаѓ уверх. Пяцьдзесят. Сорак.
  
  Калi ён наблiзiѓся да трыццацi футаѓ, ён убачыѓ, як Бэн спынiѓся i на iмгненне прысеѓ. Вочы хлопчыка скамянелi ад страху. Дрэйк асцярожна сеѓ на прыступку нiжэй за яго i паляпаѓ сябе па калене.
  
  "Чувак, няма часу пачынаць складаць новы трэк Wall of Sleep. Або якi марыць пра Тэйлара Момсана".
  
  Затым знiзу да iх рэхам данёсся голас салдата SAS. "Што там адбываецца наверсе? Мы тут здзекуемся з самiх сябе. Варушыцеся".
  
  Салдаты SAS, падумаѓ Дрэйк. Я зрабiѓ iх не такiмi, як раней.
  
  "Зрабi перапынак", - крыкнуѓ ён у адказ. "Проста будзь мо".
  
  "Перапынак! Фу..." Дрэйк пачуѓ нiзкi голас Уэлса, затым цiшыню. Ён адчуѓ, як Кэнэдзi села ля яго ног, убачыѓ яе нацягнутую ѓсмешку i адчуѓ пальцамi ног яе дрыготкае цела.
  
  "Як пажывае дзiця?"
  
  "Прапускаю каледж", Дрэйк прымусiѓ сябе засмяяцца. "Таварышы па групе. Пабы Йорка. Бясплатны вечар кiно. KFC. Клiч доѓгу. Ну, ведаеш, студэнцкiя штучкi."
  
  Кэнэдзi прыгледзеѓся больш уважлiва. "На маю вопыту, гэта не тое, што робяць хлопчыкi i дзяѓчынкi-студэнты".
  
  Цяпер Бэн расплюшчыѓ вочы i паспрабаваѓ нацягнута ѓсмiхнуцца. Ён павольна перасоѓваѓся на руках i каленях. Зноѓ павярнуѓшыся тварам уверх, усё яшчэ на руках i каленях, ён падымаѓся па адной знясiльваючай прыступцы за iншы.
  
  Дзюйм за дзюймам, крок за небяспечным крокам, яны падымалiся. Дрэйк адчуѓ, як ад напругi ѓ яго разбалелiся галава i сэрца. Калi б Бэн упаѓ, ён бы ахвотна заблакаваѓ падзенне хлопчыка сваiм уласным целам, хаця б для таго, каб выратаваць яго.
  
  Без пытанняѓ i ваганняѓ.
  
  Яшчэ адзiн поѓны круг, i яны былi прыкладна за дваццаць футаѓ ад сваёй мэты - выступу, якi адлюстроѓваѓ той, якi яны толькi што перасеклi. Дрэйк вывучаѓ яго ѓ мiгатлiвым святле паходнi. Яна вяла назад да ѓваходнай шахты, але, вiдавочна, на адзiн узровень вышэйшы.
  
  Павысiць узровень?Ён падумаѓ. Госпадзе, ён занадта моцна 'мадэрнiзаваѓ' гэта з дапамогай Sonic the damn Hedgehog.
  
  Над сабой ён убачыѓ, як Далеч завагаѓся. Швед устаѓ занадта хутка, страцiѓ раѓнавагу i зараз перанёс занадта вялiкую вагу на заднюю нагу. Не было нiякiх гукаѓ, толькi цiхае дужанне. Ён мог толькi ѓявiць, якiя катаваннi захлiснулi розум Даля. Прастора за спiной, бяспека наперадзе, думка аб доѓгiм, пакутлiвым падзеннi.
  
  Затым швед кiнуѓся наперад, стукнуѓся аб прыступкi i ѓчапiѓся з усiх сiл. Дрэйк чуѓ яго цяжкае дыханне з вышынi дзесяцi футаѓ.
  
  Прайшло некалькi хвiлiн, i цяжкi ѓздым працягнуѓся. Нарэшце Даль сышоѓ з усходаѓ на выступ, затым папоѓз наперад на руках i каленах, каб вызвалiць месца. Дрэйк неѓзабаве рушыѓ услед за iм, цягнучы Кэнэдзi за сабой, адчуваючы ашаламляльнае палягчэнне ад таго, што яны зноѓ апынулiся на вузкiм выступе, якi ѓсё яшчэ пакiдаѓ iм толькi адзiн крок ад крычыць смерцi.
  
  Калi ѓсе яны былi ѓлiчаны, Даль уздыхнуѓ. "Давайце пяройдзем да наступнай нiшы i аб'явiм перапынак", - сказаѓ ён. "Я, напрыклад, цалкам знiшчаны".
  
  Яшчэ праз пяць хвiлiн ператасоѓкi сваiх змучаных целаѓ i барацьбы з узмацняючымiся цяглiцавымi спазмамi яны, спатыкаючыся, дабралiся да чацвёртай нiшы, той, што знаходзiлася проста над грабнiцай Афрадыты.
  
  Спачатку нiхто не бачыѓ сталага Бога. Усе яны стаялi на каленях, адпачываючы i цяжка дыхаючы. Дрэйк з усмешкай падумаѓ, што менавiта да гэтага прывяло яго грамадзянскае жыццё, i падняѓ вочы толькi тады, калi Парневiк вымавiѓ лаянку, якая здалася б дзiѓным у вуснах любога iншага, але не яго.
  
  "Гаѓ!"
  
  "Што?" - Спытаѓ я.
  
  "Гаѓ! Сабачая галава. Гэта Анубiс."
  
  "Той самы шакал?" Уэлс адкiнуѓся на спiнку крэсла i падцягнуѓ каленi да грудзей. "Што ж. Я буду....."
  
  "Егiпецкае боства", - сказаѓ Парневiк. "I гэта, несумненна, звязана са смерцю".
  
  Дрэйк разглядаѓ шэрагi мумiй i статуэтак шакалаѓ вугальнага колеру. Iнкруставаныя золатам труны i абсыпаныя смарагдамi анкхi. Не ѓражаны, ён павярнуѓся спiной да пахавальнай камеры Бога i ѓварваѓся ѓ KitKat. Праз iмгненне Кэнэдзi сядзеѓ побач з iм.
  
  "Такiм чынам", - сказала яна, разгортваючы сваю ежу i пiтво.
  
  "Чорт вазьмi, ты добры ѓ размовах", - усмiхнуѓся Дрэйк. "Я ѓжо адчуваю сябе узбуджаным".
  
  "Паслухай, прыяцель, калi б я хацеѓ цябе ѓзбудзiць, то ты быѓ бы пластылiнам у маiх руках". Кэнэдзi адарыѓ яго ѓхмылкай, адначасова дзёрзкай i раздражнёнай. "Чорт вазьмi, вы, хлопцы, не можаце спынiцца нi на хвiлiну, цi не так?"
  
  "Добра, добра, мне шкада. Проста гуляю. Што здарылася?"
  
  Ён назiраѓ, як Кэнэдзi ѓглядаецца ѓ пустату. Бачыѓ, як пашырылiся яе вочы, калi яна ѓлавiла слабы гук салдат Фрэя, якiя даганялi iх. "Гэтая... рэч... мы некаторы час хадзiлi вакол ды каля. Ты думаеш, эм, у нас сапраѓды нешта ёсць, Дрэйк?"
  
  "Я дакладна думаю, што Адзiн тут, унiзе".
  
  Кэнэдзi паднялася, збiраючыся сысцi, але Дрэйк паклаѓ руку ёй на калена, каб спынiць яе. Дакрананне амаль выклiкала iскры.
  
  "Вось", - сказаѓ ён. "Што ты думаеш?"
  
  "Я не думаю, што ѓ мяне будзе шмат працы, калi мы вернемся", - прашаптала яна. "Што да серыйнага забойцы Томаса Калеба i ѓсяго астатняга. Гэты вырадак зноѓ забiѓ, ты ведаеш, за дзень да таго, як мы дабралiся да Манхэтэна."
  
  "Што? Не."
  
  "Так. Вось куды я пайшоѓ, каб прагуляцца па месцы забойства. I засведчыць сваю пашану".
  
  "Мне так шкада". Дрэйк устрымаѓся ад абдымкаѓ, разумеючы, што гэта апошняе, у чым яна цяпер мела патрэбу
  
  "Дзякуй табе, я ведаю. Ты адзiн з самых сумленных людзей, якiх я калi-небудзь ведаѓ, Дрэйк. I самы самаахвярны. Можа быць, менавiта таму ты мне так моцна падабаешся".
  
  "Нягледзячы на мае раздражняльныя каментары?"
  
  "Вельмi моцна, нягледзячы на гэта".
  
  Дрэйк даеѓ рэшткi шакаладу i вырашыѓ не выкiдваць абгортку ад KitKat у пустэчу. Ведаючы свой поспех, ён мог бы запусцiць старажытную пастку для смецця цi нешта падобнае.
  
  "Але адсутнасць працы азначае адсутнасць сувязяѓ", - працягнуѓ Кэнэдзi. "У мяне няма сапраѓдных сяброѓ у Нью-Ёрку. Няма сям'i. Мяркую, мне ѓ любым выпадку можа спатрэбiцца знiкнуць з вачэй грамадскасцi."
  
  "Што ж," задуменна вымавiѓ Дрэйк, - я бачу, ты павабная перспектыва ". Ён надарыѓ яе дурнымi вачыма. "Можа быць, ты мог бы пажадаць "болакс" вясёламу старому Парыжу i прыехаць у госцi ѓ вясёлы стары Йорк".
  
  "Але дзе б я спынiѓся?"
  
  Дрэйк пачуѓ, як Даѓ збiрае войскi. "Што ж, нам проста трэба прыдумаць, як табе зарабiць на свой змест". Ён пачакаѓ, пакуль яна падымецца на ногi, затым схапiѓ яе за плечы i зазiрнуѓ у яе зiготкiя вочы.
  
  "Сур'ёзна, Кэнэдзi, адказ на ѓсе твае пытаннi - так. Але я не магу разабрацца з усiм гэтым прама зараз. У мяне ёсць свой уласны багаж, якi нам трэба абмеркаваць, i мне так трэба захоѓваць засяроджанасць". Ён кiѓнуѓ у бок пустаты. "Там, унiзе, Алiсiя Майлз. Ты можаш лiчыць, што наша падарожжа так далёка было небяспечным, што гэтая Грабнiца была небяспечнай, але, павер мне, яны нiшто ѓ параѓнаннi з той сукай."
  
  "Ён мае рацыю", - падышоѓ Уэлс i ѓлавiѓ апошнi каментар. "I я не бачу iншага выйсця адсюль, Дрэйк. Няма спосабу пазбегнуць яе.
  
  "I мы не можам перакрыць маршрут, таму што нам патрэбен выхад", Дрэйк кiѓнуѓ. "Так, я таксама прагледзеѓ усе сцэнары".
  
  "Ведаѓ, што ты б так зрабiѓ". Уэлс усмiхнуѓся, як быццам ён увесь гэты час ведаѓ, што Дрэйк усё яшчэ адзiн з яго хлопцаѓ. "Ды добра, рэпа раве".
  
  Дрэйк рушыѓ услед за сваiм старым босам да выступу, затым заняѓ яго месца ззаду Бэна i Даля. Адзiн ацэньваючы погляд убачыѓ, што ѓсе адпачылi, але нервуюцца з-за таго, што чакала iх наперадзе.
  
  "Чацвера забiтыя", - сказаѓ Даль i зашаркаѓ прэч па ѓступе, гара за яго спiной.
  
  Наступная нiша стала сюрпрызам i дала iм усiм якi ѓмацоѓвае iмпульс. Гэта была магiльня Тора, сына Одзiна.
  
  Хлопец бляяѓ, як быццам выявiѓ ецi, якi разбiѓ лагер у Далiне Смерцi. I, для яго, у яго было. Прафесар скандынаѓскай мiфалогii выявiѓ магiльню Тора, магчыма, самай вядомай скандынаѓскай постацi ѓсiх часоѓ, збольшага дзякуючы комiксам Marvel.
  
  Чыстае захапленне.
  
  I для Дрэйка прысутнасць Тора раптоѓна зрабiла гэта яшчэ больш рэальнай.
  
  Наступiла паважлiвае маѓчанне. Усе ведалi аб Торы цi, прынамсi, аб нейкiм увасабленнi Бога грому i маланкi вiкiнгаѓ. Хлопец чытаѓ лекцыю аб Торсдаi, цi, як мы зараз яго ведаем, чацвяргу. Гэта звязана з асяроддзем - або Водным днём, або Днём Одзiна. Тор быѓ найвялiкшым богам-ваяром, вядомым чалавеку, уладальнiкам молата, якi руйнуе ворагаѓ tour de force. Чыстае ѓвасабленне мужнасцi вiкiнгаѓ.
  
  Гэта было ѓсё, што яны маглi зрабiць, каб адцягнуць Парневiка далей i перашкодзiць яму паспрабаваць даследаваць косцi Тора прама тут i тады. У наступнай нiшы, шосты, утрымлiваѓся Локi, брат Тора i яшчэ адзiн з сыноѓ Одзiна.
  
  "Сцежка разаграваецца", - сказаѓ Даль, ледзь зазiрнуѓшы ѓнутр нiшы, перш чым працягнуць шлях уздоѓж уступа, якi сканчаѓся ѓ схiлу гары - суцэльнай чорнай масы.
  
  Дрэйк далучыѓся да шведа, Бэна i Кэнэдзi, калi яны вадзiлi паходнямi па скале.
  
  "Кропкi апоры", - сказаѓ Бэн. "I апоры для рук. Падобна, мы падымаемся".
  
  Дрэйк выцягнуѓ шыю, каб паглядзець уверх. Каменныя ѓсходы сыходзiлi ѓверх, у бясконцую цемру, i за спiной у iх не было б нiчога, акрамя паветра.
  
  Спачатку выпрабаванне нерваѓ, што зараз? Сiла? Жыццяздольнасць?
  
  I зноѓ Даль пайшоѓ першым. Хутка паднiмаѓся футаѓ на дваццаць цi каля таго, перш чым, здавалася, замарудзiѓся, калi чарноцце паглынула яго. Бэн вырашыѓ iсцi наступным, затым Кэнэдзi.
  
  "Думаю, зараз ты можаш даглядаць за маёй азадкам", - сказала яна з паѓусмешкай, "Пераканайся, што яна не праляцiць мiма цябе".
  
  Ён падмiргнуѓ. "Не магу адвесцi ад гэтага вачэй".
  
  Дрэйк пайшоѓ наступным, дамогшыся трох iдэальных захопаѓ, перш чым паварушыць чацвёртым прыдаткам. Падымаючыся такiм чынам, ён павольна падымаѓся па стромай скале ѓ вулканiчнае паветра.
  
  Грукат працягваѓся паѓсюль вакол iх: аддаленыя скаргi гары. Дрэйк уявiѓ сабе змешчаную непадалёк магматычную камеру, якая бурлiць, вывяргае пякельнае полымя праз сцены, якая вывяргаецца да далёкiх блакiтных iсландскiх нябёсаѓ.
  
  Над iм прашапацела нага, саслiзнуѓшы са свайго маленькага выступу. Ён трымаѓся нерухома, ведаючы, што мала што зможа зрабiць, калi нехта прамчыцца мiма яго, але быѓ гатовы, на ѓсялякi выпадак.
  
  Нага Кэнэдзi пагойдвалася ѓ прасторы прыкладна за метр над яго галавой.
  
  Ён працягнуѓ руку, крыху няѓпэѓнена разгойдваючыся, але здолеѓ ухапiцца за падэшву яе чаравiка i вярнуць яе на выступ. Кароткi шэпт падзякi данёсся да нас.
  
  Ён пайшоѓ далей, бiцэпсы гарэлi, пальцы балелi ѓ кожным суставе. Кончыкi яго пальцаѓ ног прымалi на сябе вагу яго цела пры кожным невялiкiм узыходжаннi. Пот слiзгаѓ па кожнай яго сiтавiне.
  
  Ён ацанiѓ дзвесце футаѓ бяспечных, але жахлiвых апор для рук i ног, перш чым яны дасягнулi параѓнальнай бяспекi iншага выступу.
  
  Знясiльваючая праца. Край свету, апакалiпсiс - больш позняя праца. Ратуючы чалавецтва кожным карным крокам наперад.
  
  "Што цяпер?" Уэлс ляжаѓ на спiне, стогнучы. "Яшчэ адна крывавая прагулка па карнiзе?"
  
  "Не", у Даля нават не было сiл пажартаваць. "Тунэль".
  
  "Яйкi".
  
  На каленях яны папаѓзлi наперад. Тунэль вёѓ у чарнiльную цемру, якая прымусiла Дрэйка пачаць верыць, што ён спiць, перш чым ён раптам сутыкнуѓся з нерухомым Кэнэдзi ззаду.
  
  Павярнiся тварам наперад.
  
  "Ой! Мог бы папярэдзiць мяне.
  
  "Цяжка, калi мяне напаткаѓ той жа лёс", - раздаѓся ѓ адказ сухi голас. "Я думаю, толькi Даль выбраѓся з гэтай кучы без разбiтага носа".
  
  "Я турбуюся аб сваiм чортавым сэрцы", - стомлена адазваѓся Далеч. "Тунэль сканчаецца прама насупраць першай прыступкi iншых усходаѓ пад, гм, я бы выказаѓ здагадку, кутом у сорак пяць градусаѓ. Нiчога злева i справа, прынамсi, нiчога, што я магу бачыць . Прыгатуйся".
  
  "Гэтыя штукi павiнны быць дзесьцi прымацаваныя", - прамармытаѓ Дрэйк, поѓзаючы на выцятых каленях. "Дзеля бога, яны не могуць проста быць падвешаныя ѓ паветры".
  
  "Можа быць, яны могуць", - сказаѓ Парневiк. "Дзеля ѓсяго святога. Ha ha. Я пажартаваѓ, але калi сур'ёзна, то мая лепшая здагадка - гэта серыя лятаючых контрфорсаѓ".
  
  "Схаваныя пад намi", - сказаѓ Дрэйк. "Вядома. Мусiць, запатрабавалася страшэнна шмат працоѓнай сiлы. Або парачка сапраѓды моцных багоѓ."
  
  "Можа быць, яны папрасiлi дапамогi ѓ Геркулеса i Атласа".
  
  Дрэйк асцярожна ступiѓ на першую прыступку з дзiѓна жудасным пачуццём, якое ѓварвалася ѓ яго мозг, i падняѓся па грубым каменi. Яны некаторы час паднiмалiся, нарэшце, выйшаѓшы ѓ iншую нiшу, размешчаную вакол падвеснай платформы.
  
  Далеч сустрэѓ яго змучаным калыханнем галавы. "Пасейдон".
  
  "Уражвае".
  
  Дрэйк зноѓ апусцiѓся на каленi. Божа, падумаѓ ён. Я спадзяюся, што немцам даводзiцца гэтак жа цяжка. У канцы, магчыма, замест бiтвы яны маглi б разабрацца з гэтым з дапамогай каменя, паперы, нажнiц.
  
  Грэчаскi бог мора нёс свой звычайны трызубец i пакой, поѓны казачных багаццяѓ. Гэта быѓ сёмы Бог, мiма якога яны прайшлi. Лiчба дзевяць пачала грызцi яго розум.
  
  Няѓжо лiк дзевяць не было самым святым у мiфалогii вiкiнгаѓ?
  
  Ён згадаѓ пра гэта Парневiку, пакуль яны адпачывалi.
  
  "Так, але гэтае месца вiдавочна не проста Нордзiк", - прафесар ткнуѓ пальцам у бок чалавека з трызубцам ззаду iх. "Iх можа быць сотня".
  
  "Ну, мы вiдавочна не збiраемся перажыць сотню з iх," Кэнэдзi спрачаѓся з iм. "Калi толькi хтосьцi не пабудаваѓ Хо-Джо наперадзе".
  
  "Або, што яшчэ лепш, у краму па продажы бутэрбродаѓ з беконам", - прыцмокнуѓ вуснамi Дрэйк. "Я б сапраѓды мог зараз прыкончыць аднаго з гэтых дрэнных хлопцаѓ".
  
  "Хрумсткi", - Бэн засмяяѓся i пляснуѓ сябе па назе. "Ты кажаш аб тым, што састарэла на дзесяць год. Але не хвалюйся - у цябе ѓсё яшчэ ёсць забаѓляльная каштоѓнасць".
  
  Прайшло яшчэ пяць хвiлiн, перш чым яны адчулi сябе дастаткова адпачылымi, каб працягнуць. Даѓ, Уэлс i Марстэрс правялi некалькi хвiлiн, прыслухоѓваючыся да сваiх праследавацеляѓ, але нi адзiн гук не парушаѓ вечную ноч.
  
  "Можа быць, яны ѓсё адвалiлiся", - Кэнэдзi пацiснуѓ плячыма. "Гэта магло здарыцца. Калi б гэта быѓ фiльм Майкла Бэя, хто-небудзь ужо ѓпаѓ бы".
  
  "Сапраѓды". Далеч павёѓ нас уверх па iншых падвесных усходах. Па волi лёсу, менавiта тут Уэлс страцiѓ хватку i саслiзнуѓ на дзве слiзкiя прыступкi ѓнiз, кожны раз удараючыся падбародкам аб камень.
  
  Кроѓ працякала праз яго вусны з пракушанай мовы.
  
  Дрэйк схапiѓ яго за плечы яго вялiкага палiто. Чалавек пад iм - Марстэрс - сцiснуѓ яго сцягна са звышчалавечай сiлай.
  
  "Нiкуды не дзенешся, стары. Пакуль няма."
  
  Пяцiдзесяцiпяцiгадовага мужчыну груба пацягнулi назад уверх па лесвiцы, Кэнэдзi падтрымлiваѓ Дрэйка за спiну, а Марстэрс сачыѓ, каб ён не паслiзнуѓся яшчэ на адной прыступцы. Да таго часу, як яны дабралiся да восьмай нiшы, Уэлс зноѓ быѓ у добрым настроi.
  
  "Так, зрабiлi гэта знарок, хлопцы. Проста захацелася астатняму".
  
  Але ён сцiснуѓ руку Марстэрса i прашаптаѓ сардэчную падзяку Дрэйку, калi нiхто не бачыѓ.
  
  "Не турбуйся, стары. Проста трымайся там. У цябе яшчэ не было свайго травеньскага часу."
  
  Восьмая нiша была свайго роду дэманстрацыйнай.
  
  "О, Госпадзе". Цуд Парневiка заразiѓ iх усiх. "Гэта Зеѓс. Бацьку чалавека. Нават багi звяртаюцца да яго як да бажаства - бацькоѓскай постацi. Гэта... за межамi Одзiна... нашмат далей, i гэта зыходзiць ад скандынава".
  
  "Хiба Адзiн не быѓ iдэнтыфiкаваны як Зеѓс сярод раннiх германскiх плямёнаѓ?" Спытаѓ Бэн, успамiнаючы сваё даследаванне.
  
  "Ён быѓ, хлопец, але я маю на ѓвазе, ды добра. Гэта Зеѓс. "
  
  Гэты чалавек меѓ рацыю. Кароль Багоѓ стаяѓ высока i непадзельна, сцiскаючы ѓ масiѓнай руцэ маланку. У яго нiшы было мноства блiскучых скарбаѓ, перапоѓненых данiнай, якая перавышае ѓсё, што мог сабраць сёння адзiн чалавек.
  
  I затым Дрэйк пачуѓ лаянку, гучную, на нямецкай. Гэта рэхам данеслася знiзу.
  
  "Яны толькi што прарвалi тунэль", - Далеч раздражнёна закрыѓ вочы. "Гэта адстае ад нас усяго на пятнаццаць хвiлiн. Чорт вазьмi, нам страшэнна не шанцуе! Выконвайце за мной!"
  
  Манiла iншыя ѓсходы, на гэты раз вядучая вонкi i над магiльняй Зеѓса, перш чым стаць вертыкальнай на апошнiх дзесяцi прыступках. Яны змагалiся з гэтым, як маглi, мужнасць звярнулася ѓ попел якая падкрадаецца цемрай. Гэта было так, як быццам адсутнасць святла падавiла заiканне дух. Страх прыйшоѓ на клiч i вырашыѓ прысесцi.
  
  Пагаворым аб галавакружэннi, падумаѓ Дрэйк. Раскажы аб тым, як твае яйкi памяншаюцца да памеру арахiса. Гэтыя апошнiя дзесяць крокаѓ, падвешаныя над апраметнай цемрай, якiя караскалiся скрозь ноч, што напаѓзала, амаль ашаламiлi яго. Ён паняцця не меѓ, як iншым гэта ѓдалося - усё, што ён мог зрабiць, гэта зноѓку перажыць памылкi свайго мiнулага i моцна чапляцца за iх - Элiсан, дзiця, якога ѓ iх нiколi не было i нiколi не будзе; кампанiя SRT у Iраку, якая ѓсё сапсавала - ён змясцiѓ кожную памылку на пярэднi план сваёй свядомасцi, каб выключыць моцны страх падзення.
  
  I ён паклаѓ адну руку паверх другой. Адна нага вышэйшая за другую. Ён падымаѓся вертыкальна ѓверх, бясконцасць за яго спiной, парывы нейкага безназоѓнага ветру церабiлi яго адзенне. Аддалены громападобны роѓ мог быць песняй вулкана, але гэта маглi быць i iншыя рэчы. Неапiсальныя жахi, настолькi жудасныя, што яны нiколi не ѓбачаць дзённага святла. Жудасныя пачвары, слiзгальныя па камянях, бруду i гною, якiя выдаюць жудасныя мелодыi, выклiкалыя крывава-чырвоныя бачаннi вар'яцтва.
  
  Дрэйк, амаль плачучы, перапоѓз праз апошнюю камянiстую прыступку на роѓную паверхню. Грубы камень драпаѓ яго скрыпучыя рукi. Зрабiѓшы апошняе пакутлiвае намаганне, ён падняѓ галаву i ѓбачыѓ, што ѓсе астатнiя распасцерлiся вакол яго, але за iмi ён убачыѓ Торсцена Даля - вар'ята шведа, - якi лiтаральна поѓз наперад на жываце да нiшы, большай, чым усё, што яны бачылi да гэтага часу .
  
  Шалёны швед. Але, Божа, хлопец быѓ добры.
  
  Нiша была падвешана з аднаго боку, але прымацавана да сэрца гары з другога.
  
  "Дзякуй Богу", слаба сказаѓ Далеч. "Гэта Адзiн. Мы знайшлi магiлу Одзiна."
  
  Затым ён упаѓ у знямозе.
  
  
  ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЕМ
  
  
  
  ГРАБНIЦА БОГАђ
  
  
  Крык вырваѓся з яго здранцвення.
  
  Не, крык. Халодны кроѓ лямант, якi казаѓ аб чыстым жаху. Дрэйк расплюшчыѓ вочы, але паверхня скалы была занадта блiзка, каб сфакусавацца. Ён плюнуѓ на зямлю, застагнаѓ.
  
  I злавiѓ сябе на думцы: як далёка чалавек можа звалiцца ѓ бясконцасць, перш чым памрэ?
  
  Германцы былi тут. Адзiн з iх субратаѓ толькi што звалiѓся з усходаѓ.
  
  Дрэйк з цяжкасцю выпрастаѓся, кожны мускул ныѓ, але адрэналiн пачаѓ запальваць яго кроѓ i растлумачваць думкi. Ён павольна рушыѓ да Бэна. Яго сябар ляжаѓ нiцма ѓ аднаго з бакоѓ платформы. Дрэйк пацягнуѓ яго да нiшы Одзiна. Збеглы позiрк назад сказаѓ яму, што немцы яшчэ не прыбылi, але яго вушы сказалi яму, што яны былi ѓ некалькiх хвiлiнах хады.
  
  Ён пачуѓ гук лаянкi Абеля Фрэя. Ляск ахоѓнага рыштунку. Майла, якi выкрыквае крывавае забойства аднаму з салдат.
  
  Шанец паказаць свой характар, падумаѓ ён, успамiнаючы адно з выказванняѓ Уэлса, якое ён абраѓ падчас iх трэнiровак у SAS.
  
  Ён пацягнуѓ Бэна вакол, прыхiнуѓшы яго спiной да вялiкага саркафага Одзiна. Павекi хлопчыка затрымцелi. Кэнэдзi спатыкнуѓся: "Ты будзь гатовы да iх. Я з iм разбяруся". Яна злёгку пляснула яго па шчацэ.
  
  Дрэйк затрымаѓся, на секунду сустрэѓшыся з ёй поглядам. "Пазней".
  
  Першы з германцаѓ пераадолеѓ вяршыню. Салдат, якi хутка рухнуѓ у знямозе, за якiм неадкладна рушыѓ услед другi. Дрэйк вагаѓся, цi рабiць тое, што, як ён ведаѓ, трэба было, але Торстэн Дал пранёсся мiма яго, не выказваючы падобных згрызот сумлення. Уэлс i Марстэрс таксама зашоргалi наперад.
  
  Трэцi варожы баец перапоѓз цераз вяршыню, на гэты раз вялiзная нязграбная мужчынская туша. Мiла. Кроѓ, пот i сапраѓдныя слёзы ператварылi гратэскавую маску на яго i без таго трывожным твары. Але ён быѓ дастаткова жорсткiм i хуткiм, каб пераскочыць праз верх, перакацiцца i падняць малюсенькi пiсталет.
  
  Са ствала вылецеѓ адзiн стрэл. Дрэйк i яго калегi iнстынктыѓна прыгнулiся, але стрэл праляцеѓ мiма мэты.
  
  Пранiзлiвы голас Абеля Фрэя разбурыѓ цiшыню, якая рушыла за стрэлам. "Нiякай зброi, тупень. Нар! Нар! Паслухай мяне!"
  
  Майла скрывiѓ твар i паслаѓ Дрэйку гiдкую ѓсмешку. "Грабаныя фрыцаѓскiя засранцы. Гэй, прыяцель?"
  
  Пiсталет быѓ праглынуты тоѓстым кулаком i заменены вышчэрбленым лязом. Дрэйк пазнаѓ у iм нож спецпрызна. Ён адступiѓ у бок да волата, даючы Далю магчымасць выспяткам адправiць аднаго з загiнуѓшых салдат у космас.
  
  Другi салдат з цяжкасцю падымаѓся на каленi. Марстэрс узнагародзiѓ яго новай усмешкай, затым адкiнуѓ абмяклае цела ѓ бок. Да гэтага часу яшчэ трое салдат выйшлi на роѓную пляцоѓку, а затым Алiсiя выскачыла знiзу i прызямлiлася па-кацiнаму, трымаючы ѓ кожнай руцэ па нажы. Дрэйк нiколi не бачыѓ яе такой знясiленай, i яна ѓсё яшчэ выглядала так, быццам магла бiцца з элiтай нiндзя.
  
  "Не... зброi?" Далю атрымалася сказаць памiж натужнымi ѓдыхамi. "Ты, нарэшце,... верыш у тэорыю Армагедона, Фрэй?"
  
  Буйны нямецкi дызайнер зараз пераступiѓ цераз край. "Не будзь дурнем, хлопчык-салдат", - задыхаючыся, сказаѓ ён. "Я проста не хачу адзначаць гэтую труну. У маёй калекцыi ёсць месца толькi для дасканаласцi".
  
  "Якiя вы бачыце як адлюстраванне сябе, я мяркую", - сказаѓ Дал, робячы паѓзу, пакуль яго каманда аднаѓляла дыханне.
  
  Наступiла паѓза, момант страшнай напругi, калi кожны супернiк ацэньваѓ сваю непасрэдную мэту. Дрэйк адступiѓ ад Майла, мiмаволi накiроѓваючыся да магiлы Одзiна, дзе Бэн i Прафесар ѓсё яшчэ сядзелi бок аб бок, якiя ахоѓваюцца толькi Кэнэдзi. Ён чакаѓ яшчэ аднаго...
  
  ... спадзеючыся...
  
  А затым з лесвiцы данёсся здушаны стогн, слабая просьба аб дапамозе. Фрэй зiрнуѓ унiз. "Ты слабы!" ён плюнуѓ у кагосьцi. "Калi б не Шчыт, я б..."
  
  Фрэй паказаѓ на Алiсiю. "Дапамажы ёй". Жанчына-воiн напышлiва хмыкнула, затым працягнула руку за борт. Адным рыѓком яна зацягнула Хэйдэн наверх. Амерыканскi агент ЦРУ была выматана доѓгiм уздымам, але яшчэ больш з-за таго, што несла цяжкi груз, якi немцы прывязалi да яе спiны.
  
  Шчыт Одзiна, загорнуты ѓ палатно.
  
  Раздаѓся голас Парневiка. "Ён прынёс Шчыт! Асноѓная частка! Але чаму?"
  
  "Таму што гэта асноѓная частка, ты iдыёт". Фрэй стрэлiѓ у яго. "Не было б гэтага галоѓнага прадмета, калi б у яго не было нейкага iншага прызначэння". Мадэльер пагардлiва пакiваѓ галавой i павярнуѓся да Алiсii. "Прыкончыце гэтых нiкчэмных крэтынаѓ. Мне трэба ѓлагодзiць Одзiна i вярнуцца на вечарынку".
  
  Алiсiя манiякальна засмяялася. "Мая чарга!"Яна ѓскрыкнула, больш смяротны Рачны Там, i кiнула свой ахоѓны рыштунак у сярэдзiну скалiстага памоста. У мiтуснi яна кiнулася да Уэлса, не выказваючы здзiѓлення яго прысутнасцi. Дрэйк засяродзiѓся на сваiм уласным баi, робячы выпад у бок Майла, каб здзiвiць яго, сыходзячы ѓ бок спрытным узмахам клiнка, затым наносячы моцны ѓдар локцем у скiвiцу Майла.
  
  Косць трэснула. Дрэйк танцаваѓ, калыхаючыся i застаючыся лёгкiм на нагах. Тады гэта было б яго стратэгiяй - стукнуць i ѓцячы, наносячы ѓдары ѓ самыя цвёрдыя кропкi свайго цела, iмкнучыся зламаць косцi i храсткi. Ён быѓ хутчэй Майла, але не так моцны, так што калi гiгант дагонiць яго....
  
  Гром рэхам пракацiѓся па гары, рык i трэск узнiмальнай магмы i якi ссоѓваецца каменя.
  
  Мiла курчыѓся ѓ агонii. Дрэйк вывеѓ наперад падвойным бакавым ударам, двума адводамi - тое, што вы маглi б убачыць, як спрытна выконвае Ван Дам па тэлевiзары, абсалютна бескарысна для вулiчных баёѓ у рэальным жыццi. Мiла ведаѓ гэта i з рыкам адбiѓ атаку. Але Дрэйк таксама гэта ведаѓ, i калi Майла кiнуѓся ѓсiм сваiм целам наперад, Дрэйк нанёс яшчэ адзiн моцны ѓдар локцем прама ѓ твар свайму супернiку, раздрабнiѓшы яго нос i вачнiцу, моцна збiѓшы яго з ног на падлогу.
  
  Мiла павалiѓся на зямлю, як падкошаны насарог. Аднойчы прайграѓшы супернiку калiбра Дрэйка, шляху назад не было. Дрэйк наступiѓ яму на запясце i калена, зламаѓшы абедзве асноѓныя косцi, затым яйкi для мацнейшай пераканаѓчасцi, а затым падабраѓ выкiнуты вайсковы нож.
  
  Агледзеѓ месца здарэння.
  
  Марстэрс, салдат SAS, хутка расправiѓся з двума немцамi i зараз дужаѓся з трэцiм. Забiць трох чалавек за некалькi хвiлiн было няпростай задачай для любога, нават для салдата SAS, а Марстэрс атрымаѓ нязначнае раненне. Уэлс танчыѓ з Алiсiяй уздоѓж краю платформы, больш бегаючы, чым танцуючы на самай справе, але адцягваючы яе. Яго стратэгiя была разумнай. З блiзкай адлегласцi яна вытрыбушыла б яго за секунду.
  
  Кэнэдзi адцягваѓ знясiленае цела Хэйдэн ад цэнтра бiтвы. Бэн падбег, каб дапамагчы ёй. Хлопец не спаѓ, вывучаѓ магiльню Одзiна - прыдурак.
  
  Абель Фрэй супрацьстаяѓ Торстэну Далю. Швед пераѓзыходзiѓ немца ва ѓсiх адносiнах, яго рухi з кожнай секундай станавiлiся ѓсё вывастраней, па меры таго як сiлы вярталiся да яго ныючых канечнасцяѓ.
  
  Госпадзе! Дрэйк задумаѓся. Мы тут надзiраем заднiцы! Або ѓ старым добрым духу Дзiна-рока ... Дазволь мне пацешыць цябе!
  
  Не адчуваючы задавальнення ад канфрантацыi з Алiсiяй, ён, тым не менш, накiраваѓся да Уэлса, палiчыѓшы, што пяцiдзесяцiгадовая жанчына мае патрэбу ѓ найбольшай дапамогi. Калi яго былая таварышка па камандзе ѓбачыла яго, яна адступiла ад бою.
  
  "Я ѓжо надзёр табе яйкi адзiн раз на гэтым тыднi, Дрэйк. Ты настолькi садыст, што хочаш гэтага зноѓ?"
  
  "Табе пашанцавала, Алiсiя. Дарэчы, ты трэнiруеш свайго хлопца?" ён кiѓнуѓ у адказ на ледзь перасоѓваецца амерыканца.
  
  "Толькi ѓ паслухмянстве", - яна падкiнула абодва нажа ѓверх i злавiла iх адным рухам. "Давай! Я проста люблю сэкс утрох!"
  
  Яе натура магла быць дзiкай, але яе дзеяннi былi кантраляванымi i ашчаднымi. Яна ткнула ѓ Дрэйка, адначасова хiтра спрабуючы загнаць Уэлса ѓ кут спiной да бясконцай пустэчы. Камандзiр зразумеѓ яе намеры ѓ апошнюю секунду i кiнуѓся мiма яе.
  
  Дрэйк адбiѓ абодва яе нажа, адводзячы кожнае лязо ѓ бок i iмкнучыся пры гэтым не зламаць запясцi. Справа была не толькi ѓ тым, што яна была добрая... справа была ѓ тым, што яна была нязменна добрая.
  
  Абель Фрэй раптам прамчаѓся мiма iх. Здавалася, што, не здолеѓшы перасягнуць Даля, ён звярнуѓся да ѓцёкаѓ мiма шведа ѓ сваiх iмклiвых пошуках магiлы Одзiна.
  
  I ѓ гэтую долю секунды Дрэйк убачыѓ, як Марстэрс i апошнi нямецкi салдат сашчапiлiся ѓ смяротнай сутычцы прама на пыльным краi платформы. Затым, з шакавальнай раптоѓнасцю, абодва мужчыны спатыкнулiся i проста ѓпалi.
  
  Перадсмяротныя крыкi рэхам аддавалiся ѓ пустаце.
  
  Дрэйк падзялiѓ гэта на часткi, памалiѓся за Уэлса, а затым разгарнуѓ сваё цела i кiнуѓся ѓслед за Фрэем. Ён не мог пакiнуць Бэна там безабаронным. Кэнэдзi перагароджваѓ шлях дызайнеру, сабраѓшыся з духам, але калi ён iрвануѓся наперад, Дрэйк заѓважыѓ маленькi чорны прадмет, зацiснуты ѓ руцэ Фрэя.
  
  Радыё цi мабiльны. Нейкi перадатчык.
  
  Што за халера?
  
  Тое, што адбылося далей, было за гранню разумення. У вынiку ашаламляльнай неразважлiвасцi схiл гары раптам выбухнуѓ! Раздаѓся цяжкi ѓдар, а затым паѓсюль разляцелiся гiганцкiя валуны i кавалкi горнага сланца. Камянi ѓсiх формаѓ i памераѓ кiдалiся i свiсталi ѓ пустаце, як кулi.
  
  У схiле вулкана з'явiлася вялiзная дзiрка, нiбы малатком прабiлi тонкi гiпсакардон. Праз шчылiну прабiвалася цьмянае дзённае святло. Яшчэ адзiн удар, i дзiрка пашырэла яшчэ больш. Гара друзу каскадам абрынулася ѓ бяздонную яму ѓ жудаснай, глыбокай цiшынi.
  
  Дрэйк упаѓ на падлогу, абхапiѓшы галаву рукамi. Частка гэтага каменя, якая выбухнула, павiнна была пашкодзiць iншыя неацэнныя грабнiцы. Што, чорт вазьмi, адбывалася?
  
  
  ТРЫДЦАЦЬ ДЗЕВЯЦЬ
  
  
  
  ГРАБНIЦА БОГАђ
  
  
  У нядаѓна праробленай дзюры з'явiѓся верталёт, якi завiс на секунду, перш чым праляцець скрозь яе!
  
  З асновы машыны звiсалi чатыры тоѓстыя тросы i некалькi вяровачных канатаѓ.
  
  У гэта немагчыма было паверыць. Абель Фрэй толькi што загадаѓ раскалоць схiл гары. Горны схiл, якi быѓ часткай дзеючага вулкана i якi мог нейкiм чынам выклiкаць масавае вымiранне, вядомае як супервулкан.
  
  Для папаѓнення яго калекцыi.
  
  Гэты чалавек быѓ шалёным настолькi, наколькi Дрэйк i астатняя чалавечая раса прыпiсвалi яму. Ён нават цяпер манiякальна смяяѓся, i калi Дрэйк падняѓ вочы, ён убачыѓ, што Фрей не ссунуѓся нi на цалю, а цвёрда стаяѓ прама, пакуль выбухае гара шыпела вакол яго.
  
  Алiсiя пакiнула Уэлса i, спатыкаючыся, падышла да Фрэя, нават яе вар'яцкае самавалоданне крыху пахiснулася. За iмi прафесар Парневiк, Бэн i Кэнэдзi былi абаронены сценамi нiшы Одзiна. Хайдэн быѓ распасцёрты, нерухомы. Няѓжо яна зрабiла ѓвесь гэты шлях, каб памерцi ѓ вогненным вар'яцтве? Уэлс апусцiѓся на каленi збоку, схапiѓшыся за жывот.
  
  Верталёт падплыѓ блiжэй, яго матор завыѓ. Фрэй падняѓ пiсталет-кулямёт i жэстам загадаѓ усiм адысцi ад масiѓнага саркафага Одзiна. Кароткая чарга падмацавала яго просьбу, кулi са звонам разляцелiся па неацэнных залатых рэлiквiях вiкiнгаѓ у выглядзе шчытоѓ, мячоѓ, нагруднiкаѓ i рагатых шлемаѓ. Залатыя манеты, ссунутыя ланцужком падзей, пачалi сыпацца з палiц, як канфецi на Таймс-сквер.
  
  Фрэй узмахнуѓ верталётам.
  
  Дрэйк стаѓ на каленi. "Ты рухаеш гэтую труну, ты рызыкуеш усiм светам!" - закрычаѓ ён, яго голас быѓ ледзь чутны за цяжкiм стукам лопасцяѓ шрубы.
  
  "Не будзь слабаком!" Фрэй пракрычаѓ у адказ, яго твар скрывiѓся, як у зласлiвага блазна, якi падсеѓ на гераiн. "Прызнай гэта, Дрэйк. Я перамог цябе!"
  
  "Справа не ѓ перамозе!" Дрэйк крыкнуѓ у адказ, але зараз верталёт быѓ проста над галавой, i ён нават не чуѓ уласнага голасу. Ён назiраѓ, як Фрэй накiраваѓ яго, палiваючы кулямi па капрызе, калi ён размахваѓ рукамi. Дрэйк малiѓся, каб яго сябры не падхапiлi выпадковы снарад.
  
  Германец страцiѓ гэта. Знаходзячыся так блiзка да сваёй пажыццёвай апантанасцi, ён проста зламаѓся.
  
  Цяпер Далеч быѓ побач з iм. Яны назiралi, як Фрэй i Алiсiя апускаюць цяжкiя ланцугi ѓсё нiжэй i нiжэй, пакуль, нарэшце, не абматалi iх пятлёй вакол абодвух канцоѓ саркафага. Фрэй паклапацiѓся аб тым, каб яны былi ѓ бяспецы.
  
  Верталёт прыняѓ на сябе вагу. Нiчога не здарылася.
  
  Фрэй прарэзлiва закрычаѓ у сваю тэлефонную трубку. Верталёт распачаѓ яшчэ адну спробу, на гэты раз яго рухавiкi раѓлi, як у раз'юшанага дыназаѓра. Ланцугi прынялi вагу, i пачуѓся выразны трэск, гук якi разбiваецца каменя.
  
  Труна Одзiна ссунулася.
  
  "Гэта наш апошнi шанц!" - пракрычаѓ Далеч у вуха Дрэйку. "Мы iдзем на здрабняльнiк! З пiсталета Майла!"
  
  Дрэйк запусцiѓ сцэнар. Яны маглi б знiшчыць верталёт i выратаваць Грабнiцу. Але Бэн i Кэнэдзi, разам з Хайдэн i Парневiк, напэѓна памруць.
  
  "Часу няма!" Далеч крычаѓ. "Або гэта, альбо Апакалiпсiс!"
  
  Швед скокнуѓ за зброяй Майлу. Дрэйк зажмурыѓся, калi агонiя працяла яго сэрца. Яго погляд упаѓ на Бэна i Кэнэдзi, i агонiя прыняцця рашэння скруцiла яго знутры, як пятля. Прайграеш адной рукой, прайграеш i другой. I тады ён вырашыѓ, што проста не можа дазволiць Далю зрабiць гэта. Цi мог ён ахвяраваць двума сябрамi, каб выратаваць свет?
  
  Не.
  
  Ён скокнуѓ наперад, як жаба, якраз у той момант, калi Даль пачаѓ корпацца ѓ вопратцы Майла. Швед ад нечаканасцi адхiснуѓся, калi Майла выпрастаѓ сваё цела, амерыканец згорбiѓся ѓ агонii, але быѓ рухомы i кульгаѓ да краю платформы. Да адной з лiнiй спуску.
  
  Дрэйк спынiѓся ѓ шоку. Рухавiкi верталёта завылi яшчэ раз, i бязбожны трэск напоѓнiѓ пячору. У наступны момант велiзарны саркафаг Одзiна ссунуѓся i адарваѓся ад сваiх мацаванняѓ, пагрозлiва хiстаючыся ѓ бок Дрэйка i краю платформы, тоны смерцi, якая разгойдвалася.
  
  "Неее!" Крык Даля паѓтарыѓ крык Парневiка.
  
  Раздаѓся лямант, шалёны лямант, як быццам вентыляцыйная адтулiна перагрэлася, гук, як быццам усе дэманы ѓ Пекле згаралi жыѓцом. З нядаѓна выкрытай адтулiны пад магiльняй Одзiна вырвалася бруя сярнiстага паветра.
  
  Фрэй i Алiсiя кiнулiся прэч, ледзь не згарэѓшы жыѓцом, калi яны караскалiся на разгойдваць труну. Фрэй крыкнуѓ: "Не пераследуй нас, Дрэйк! У мяне ёсць страхоѓка!" потым, здавалася, мне прыйшла ѓ галаву iдэя, гарантыя бяспекi. Ён крыкнуѓ спадарожнiкам Дрэйка: "Зараз! Выконвайце за труной цi вы памраце!" Фрэй падбадзёрваѓ iх, размахваючы сваiм пiсталетам-кулямётам, i ѓ iх не было выбару, акрамя як абыйсцi слуп пары.
  
  Далеч перавёѓ зацкаваны погляд на Дрэйка. "Мы павiнны спынiць гэта", - сказаѓ ён умольна. "Для... для маiх дзяцей".
  
  Дрэйку не было чаго адказаць, акрамя як кiѓнуць. Канечне. Ён рушыѓ услед за камандзiрам SGG, асцярожна абыходзячы разгойдваѓся Саркафаг, якi праляцеѓ над iмi, iх ухмыляюцца ворагi шчасна апынулiся наверсе, а яго таварышы прытрымлiвалiся яго траекторыi з iншага боку.
  
  Пакрытыя зброяй i капрызам маньяка.
  
  Дрэйк дабраѓся да праломы ѓ каменнай падлозе. Пара была пякучай, якая выгiнаецца вежай. Недатыкальныя. Дрэйк наблiзiѓся настолькi, наколькi змог, перш чым разгарнуцца, каб паназiраць за прасоѓваннем сваiх ворагаѓ.
  
  Хайдэн застаѓся ляжаць на зямлi, прыкiдваючыся без прытомнасцi. Цяпер яна села i зняла рамянi, якiмi шчыт Одзiна быѓ прымацаваны да яе спiне. "Што я магу зрабiць?"
  
  Дрэйк кiнуѓ на яе мiмалётны погляд. "У ЦРУ ёсць якiя-небудзь планы на выпадак непрадбачаных абставiн па закрыццi Супервулкана?"
  
  Сiмпатычная сакратарка на iмгненне збянтэжылася, перш чым пахiтаць галавой. "Толькi вiдавочнае. Засунь немца ѓ вентыляцыйную трубу". Яна адкiнула Шчыт з крыкам палягчэння. Усе трое глядзелi, як ён коцiцца па абады, нiбы звонкая манета.
  
  Няѓжо яны пацярпелi няѓдачу?
  
  Цiск, якi выходзiць з трубы, павялiчваѓся па меры таго, як вулкан набiраѓ сiлу. "Як толькi пачнецца ланцуговая рэакцыя", - сказаѓ Даль. "Мы не зможам закрыць гэта. Мы павiнны зрабiць гэта зараз!"
  
  Погляд Дрэйка на iмгненне прыцягнуѓ Шчыт, калi ён з шумам перавярнуѓся вакол свайго краю. Яго вобад. Словы вырвалiся ѓ яго, як быццам яны былi напiсаны агнём.
  
  
  Рай i Пекла - гэта ѓсяго толькi часавае няведанне,
  
  Гэта Несьмяротная Душа, якая схiляецца да Правiльнага цi Няправiльнага.
  
  
  "План Б", - сказаѓ ён. "Памятаеш праклён Одзiна? Не здалося дарэчным, цi не так? Няма дзе гэта размясцiць, праѓда? Што ж, можа, справа ѓ гэтым."
  
  "Праклён Одзiна - гэта спосаб выратаваць свет?" Далеч усумнiѓся.
  
  "Або, чорт вазьмi," сказаѓ Дрэйк. "Залежыць ад таго, хто прымае рашэньне. Гэта i ёсць адказ. У чалавека, якi ставiць Шчыт, павiнна быць чыстая душа. Гэта пастка з пастак. Мы ѓжо нiчога не ведаем, бо мы прыбралi грабнiцу. Калi мы пацерпiм няѓдачу, свет загiне".
  
  "Як прайшло праклён?" Хайдэн, якая выглядала анi не горш, чым пасля цяжкага знаходжання ѓ варожых руках, утаропiлася на вентыляцыйнае адтулiну, як быццам магла з'есцi яе жыѓцом.
  
  Дрэйк вымавiѓ праклён, паднiмаючы Шчыт i трымаючы яго перад сабой. Далеч стаяѓ i назiраѓ за iм, пакуль ён iшоѓ да шыпячай вентыляцыйнай адтулiны. "У той момант, калi ты закранеш гэтай пары гэтым Шчытам, ён будзе вырваны прама ѓ цябе з рук".
  
  Затым, з гукам, падобным на рык статка жывёл, якiя патрапiлi ѓ пастку ѓ падпаленым лесе, знiзу вырвалася яшчэ адна пара, пранiзлiвы вiск ад яго вывяржэння быѓ амаль аглушальным. Серны смурод зараз пачаѓ згушчаць паветра, ператвараючы яго ѓ таксiчныя мiязмы. Слабы вуркатанне гары, якi так доѓга быѓ iх пастаянным спадарожнiкам, цяпер стаѓ больш падобны на гром. Дрэйку здавалася, што самi сцены дрыжаць.
  
  "Свежая навiна, Даѓ. План Б у дзеяннi. Для даведкi на будучыню гэта азначае, што я, чорт вазьмi, не ведаю, што яшчэ можна зрабiць".
  
  "У цябе няма будучынi", - Далеч устаѓ з iншага боку Шчыта. "Або мяне".
  
  Разам яны паплялiся да вентыляцыйнай адтулiны. Сланец пачаѓ спаѓзаць па скале побач з iмi. Крык i роѓ, падобных якiм Дрэйк нiколi не чуѓ, данеслiся з бясконцых глыбiнь безданi.
  
  "Супервулкан наблiжаецца!" Хэйдэн закрычаѓ. "Выключы гэта!"
  
  
  * * *
  
  
  Нябачная Дрэйку, Далю цi нават Абелю Фрэю, знакамiтая iсландская гара пад назвай Эяф'ятлаёкуль, якая да гэтага часу здавольваецца тым, што выпускае далiкатныя шэрыя бруi i тэрарызуе паветраны рух, раптам выбухнула ѓ свайго краю. Неѓзабаве гэта ѓбачылi б у Sky News i на BBC, а пазней на You Tube ашаломленыя мiльёны - агнiстыя мовы тысячы драконаѓ, якiя распальваюць агнiсты шторм у небе. У той жа час узарвалiся два iншыя iсландскiя вулканы, iх вяршынi адляцелi, як пробкi ад шампанскага пад цiскам. Паведамлялася, некалькi каснаязыка, што Армагедон наступiѓ.
  
  Толькi нямногiя абраныя ведалi, наколькi блiзка гэта было насамрэч.
  
  
  * * *
  
  
  Нябачныя i нiколi не сталыя вядомымi героi ваявалi ѓ цёмных глыбiнях гары. Дрэйк i Даѓ атакавалi выпускную адтулiну для пары з дапамогай Шчыта, выкарыстаючы круглы прадмет, каб адхiлiць пару ѓ найблiзкую пустэчу, калi яны размясцiлi яго прама над адтулiнай, пакiнутым пасля зносу грабнiцы Одзiна.
  
  "Паспяшайся!" Далеч з усiх сiл спрабаваѓ утрымаць Шчыт на месцы. Дрэйк адчуѓ, як яго рукi дрыжаць ад намаганнi, з якiм ён пераадольваѓ першапачатковую сiлу гары. "Я проста хачу ведаць, з чаго, чорт вазьмi, зроблена гэтая штука!"
  
  "Якая рознiца!" Хайдэн спрабавала ѓтрымаць iх, фiксуючы iх ногi i пхаючы з усiх сiл. "Проста засунь ублюдка ѓнутр!"
  
  Далеч зрабiѓ выпад, заскакваючы на дзiрку. Калi б Шчыт прамахнуѓся цi хаця б злёгку ссунуѓся, ён бы iмгненна выпарыѓся, але iх мэта была дакладнай, i асноѓная частка акуратна ѓвайшла ѓ штучную шчылiну пад Грабнiцай Одзiна.
  
  Старанна прадуманая пастка, прыдуманая сотнi i тысячы стагоддзяѓ таму. Клянуся багамi.
  
  Пастка з пастак!
  
  "Найвялiкшая старажытная пастка, якую калi-небудзь ведаѓ сучасны свет". Далеч упаѓ на каленi. "Той, хто мог бы пакласцi гэтаму канец".
  
  Дрэйк назiраѓ, як Шчыт, здавалася, вытанчаѓся, паглынаючы велiзарны цiск, якi падымаецца знiзу. Яно спляскалася i сфармавалася па краях шчылiны, набыѓшы абсiдыянавае адценне. Назаѓжды. Нiколi не будуць выдаленыя.
  
  "Дзякуй Богу".
  
  Праца выканана, ён крыху памаѓчаѓ, перш чым вярнуць сваю ѓвагу назад да Фрэя. Жах напоѓнiѓ яго сэрца мацней, чым ён мог сабе ѓявiць, нават зараз.
  
  Верталёт паднiмаѓся, напружваючыся, каб вытрымаць вагу труны Одзiна, якi мякка разгойдваѓся пад iм. Абодва, Фрэй i Алiсiя, сядзелi на вечку труны, моцна абхапiѓшы рукамi рамянi, якiмi ён быѓ прымацаваны да верталёту.
  
  Але Бэн, Кэнэдзi i прафесар Парневiк вiселi на трох iншых вяроѓках, якiя звiсалi пад верталётам, без сумневу, iх утрымлiвалi там пад руляй пiсталета, пакуль Дрэйк змагаѓся за выратаванне планеты.
  
  Яны вiселi над пустатой, разгойдваючыся, калi верталёт набiраѓ вышыню, iх выкралi проста з-пад носа Дрэйка.
  
  "Неееет!"
  
  I, што неверагодна, ён пабег - самотны чалавек, якi iмчыць з энергiяй, народжанай лютасцю, стратай i любоѓю - чалавек, якi кiнуѓся праз бяздонную прорву ѓ чорны космас, патрабуючы таго, што ѓ яго адбiралi, i адчайна хапаючыся за адзiн з трасаѓ, якiя разгойдвалiся, калi падаѓ.
  
  
  Сарок
  
  
  
  ГРАБНIЦА БОГАђ
  
  
  Свет Дрэйка спынiѓся з яго скачком у цемру - бясконцая пустата наверсе, бяздонная яма ѓнiзе - тры цалi разгойдваецца вяроѓкi, яго адзiнае выратаванне. Яго розум быѓ цiхамiрны; ён рабiѓ гэта для сваiх сяброѓ. Нi па якiм iншым чыннiку, акрамя як выратаваць iх.
  
  Самаахвярны.
  
  Яго пальцы закранулi вяроѓку i не змаглi стулiцца!
  
  Яго цела, якое нарэшце падверглася ѓздзеянню гравiтацыi, пачало хутка падаць. У апошнюю секунду яго размахваючая левая рука самкнулася на вяроѓцы, якая была даѓжэй астатнiх i сцiскалася з рэфлекторнай злосцю.
  
  Яго падзенне спынiлася, ён абхапiѓ яго абедзвюма рукамi i закрыѓ вочы, каб супакоiць сваё хутка якое б'ецца сэрца. Аднекуль зверху данеслiся хрыплыя апладысменты. Алiсiя вылiвае свой сарказм.
  
  "Гэта тое, што Уэлс меѓ на ѓвазе, кажучы "пакажы свой характар"? Заѓсёды задавалася пытаннем, што азначала гэтая вар'ятка закамянеласцi!"
  
  Дрэйк паглядзеѓ уверх, востра ѓсведамляючы, што ѓнiзе вабiць бездань, адчуваючы галавакружэнне, як нiколi раней. Але яго мышцы ѓспалымнiлiся ад зноѓ здабытай сiлы i адрэналiну, i большая частка старога агню вярнулася ѓ яго зараз, памiраючы ад жадання вырвацца вонкi.
  
  Ён узбiраѓся па вяроѓцы, рука над рукой, сцiскаючы яе каленамi, рухаючыся хутка. Фрэй размахваѓ сваiм пiсталетам-кулямётам i смяяѓся, старанна прыцэльваючыся, але затым Хэйдэн крыкнуѓ з магiлы Одзiна. Дрэйк бачыѓ, як яна стаяла там, цэлячыся з пiсталета Уэлса ѓ Фрэя - стары камандзiр упаѓ побач з ёй, але, дзякуй Богу, усё яшчэ дыхаѓ.
  
  Хайдэн напалову накiраваѓ пiсталет на Фрэя. "Дазволь яму падняцца!"
  
  Верталёт усё яшчэ вiсеѓ у паветры, яго пiлот не быѓ упэѓнены ѓ сваiх загадах. Фрэй вагаѓся, рыкаючы - дзiця, якi растаѓся са сваёй каханай цацкай. "Добра. Хундзiн! Сука! Я павiнен быѓ высадзiць цябе з гэтага чортавага самалёта!"
  
  Дрэйк ухмыльнуѓся, калi пачуѓ адказ Хэйдэн. "Так, я часта гэта разумею".
  
  Кэнэдзi, Бэн i Парневiк глядзелi шырока расплюшчанымi вачыма на тое, што адбывалася, ледзьве адважваючыся дыхаць.
  
  "Iдзi i вазьмi яго!" - затым Фрэй закрычаѓ на Алiсiю. "З рук у рукi. Забiрайце яго, i пайшлi. Гэтая сука не будзе ѓ цябе страляць. Яна праблема ѓрада. "
  
  Дрэйк праглынуѓ, калi Алiсiя саскочыла з саркафага i схапiла паралельную вяроѓку Дрэйка, але нават пры гэтым знайшоѓ час зiрнуць на Бэна, ацэньваючы, як хлопчык адрэагаваѓ на адкрыццё аб статусе Хэйдэн.
  
  Бэн, калi ѓжо на тое пайшло, глядзеѓ на яе з большай пяшчотай.
  
  Алiсiя скацiлася па вяроѓцы, як малпа, i неѓзабаве параѓнялася з Дрэйкам. Яна глядзела на яго, дасканалы твар, поѓны злосцi.
  
  "Я магу махаць у абодва бакi". Яна падскочыла ѓ паветра нагамi наперад, апiсаѓшы хупавую дугу ѓ змроку, на iмгненне цалкам завiсшы ѓ паветры. Затым яе ногi трывала злучылiся з грудзiнай Дрэйка, i яна рэзка iрванула сваё цела наперад, ненадоѓга ухапiѓшыся за яго ѓласную вяроѓку, перш чым перакiнуць яе на наступную.
  
  "Грабаны бабуiн," прамармытаѓ Дрэйк, яго грудзi гарэла агнём, хватка аслабла.
  
  Алiсiя выкарыстоѓвала свой iмпульс, каб разгайдацца вакол вяроѓкi, расставiѓшы ногi на ѓзроѓнi грудзей, i ѓрэзалася яму ѓ жывот. Дрэйку ѓдалося хiснуцца направа, каб змякчыць удар, але ён усё роѓна адчуѓ удар рэбраѓ.
  
  Ён зароѓ на яе, падзялiѓ боль i падняѓся вышэй. Бляск з'явiѓся ѓ яе вачах, разам з новай павагай.
  
  "Нарэшце-то", - выдыхнула яна. "Ты вярнуѓся. Цяпер мы паглядзiм, хто лепшы".
  
  Яна зашаркала ѓверх па канаце, упэѓненасць выпраменьвалася кожным яе рухам. Адным скачком яна абыйшла ѓласную вяроѓку Дрэйка i зноѓ выкарыстала свой iмпульс, каб нанесцi зваротны ѓдар, цэлячыся нагамi на гэты раз у яго галаву.
  
  Але Дрэйк вярнуѓся, i ён быѓ гатовы. З найвышэйшым майстэрствам ён адпусцiѓ сваю вяроѓку, здушыѓ моцнае галавакружэнне i злавiѓ яе на глыбiнi двух футаѓ. Алiсiя бясшкодна праплыла над iм, ашаломленая яго рухам, усё яшчэ размахваючы рукамi.
  
  Дрэйк падскокваѓ па вяроѓцы на фут за раз. Да таго часу, калi яго супернiк усвядомiѓ, што ён зрабiѓ, ён быѓ над ёй. Ён моцна наступiѓ ёй на галаву.
  
  Убачыѓ, як яе пальцы адпусцiлi вяроѓку. Яна ѓпала, але ѓсяго на некалькi цаляѓ. Цвёрды арэшак усярэдзiне яе спрацаваѓ, i яна аднавiла сваю хватку.
  
  Фрэй зароѓ зверху. "Нiчога добрага! Памры, ты, ангельскi нявернiк!"
  
  Затым, менш чым за iмгненне вока, немец выхапiѓ нож i перарэзаѓ вяроѓку Дрэйка!
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк бачыѓ усё гэта як у запаволенай здымцы. Бляск ляза, зласлiвы бляск рэжучай паверхнi. Раптоѓнае разблытванне яго лiнii жыцця - тое, як яна пачала выпiнацца i выгiнацца над iм.
  
  Iмгненная бязважкасць яго цела. Застылае iмгненне жаху i няверы. Веды таго, што ѓсё, што ён калi-небудзь адчуваѓ, i ѓсё, што ён мог бы зрабiць у будучынi, толькi што было знiшчана.
  
  I затым падзенне ... бачачы свайго заклятага ворага, Алiсiю, якая караскаецца па кулаку, каб вярнуцца на вяршыню саркафага ... бачачы, як рот Бэна крывiцца ѓ крыку ... Твар Кэнэдзi ператвараецца ѓ маску смерцi ... i праз яго перыферыйны зрок ... Далеч. . што за. ?
  
  Торстэн Даль, вар'ят швед, якi бег, не, якi бег праз платформу, прышпiлены рамянямi бяспекi да свайго цела, лiтаральна кiдаецца ѓ чорную яму, як гэта зрабiѓ сам Дрэйк некалькiмi хвiлiнамi раней.
  
  Страховачны рамень, разблытваюцца за яго спiной, замацаваны вакол калоны ѓ нiшы Одзiна, моцна ѓтрыманы Хайдэнам i Уэлсам, якiя падрыхтавалiся да максiмальных намаганняѓ.
  
  Шалёны скачок Даля ... якi падводзiць яго дастаткова блiзка, каб схапiць Дрэйка за рукi i моцна трымаць.
  
  Парыѓ надзеi Дрэйка згас, калi ён i Даѓ ѓпалi разам, страховачны трос нацягнуѓся ... затым раптоѓны, балючы рывок, калi Хэйдэн i Уэлс прынялi напружанне.
  
  Потым надзея. Павольныя, балючыя спробы да выратавання. Дрэйк глядзеѓ у вочы Далю, не кажучы нi слова, не выпраменьваючы нi грама эмоцый, пакуль iх цаля за дзюймам цягнулi ѓ бяспечнае месца.
  
  Пiлот верталёта, вiдаць, атрымаѓ загад, бо ён пачаѓ падымацца, пакуль не быѓ гатовы выпусцiць трэцюю ракету, на гэты раз з гары, прызначаную для таго, каб пашырыць шчылiну настолькi, каб пралез саркафаг без рызыкi яго пашкоджання.
  
  На працягу трох хвiлiн труна Одзiна знiкла. Глухi стук лопасцяѓ верталёта - далёкi ѓспамiн. Такiмi ж, як зараз, былi Бэн, Кэнэдзi i Парневiк.
  
  Нарэшце, Даля i Дрэйка перацягнулi праз скалiстыя краi прорвы. Дрэйк хацеѓ кiнуцца ѓ пагоню, але яго цела не рэагавала. Гэта было ѓсё, што ён мог зрабiць, каб ляжаць там, дазваляючы траѓме ѓвабрацца ѓ яго, перанакiроѓваючы боль у iзаляваную частку яго мозгу.
  
  I пакуль ён ляжаѓ там, шум верталёта вярнуѓся. Толькi на гэты раз гэта быѓ здрабняльнiк Даля. I гэта было адначасова iх сродкам выратавання i пераследу.
  
  Дрэйк мог толькi глядзець у змучаныя вочы Торстэна Даля. "Ты Бог, прыяцель", i значэнне месца, у якiм яны знаходзiлiся, не выслiзнула ад яго. "Праѓдзiвы Бог".
  
  
  СОРАК АДЗIН
  
  
  
  ГЕРМАНIЯ
  
  
  Кожны раз, калi Кэнэдзi Мур хаця б паварочвала сваю азадак на цвёрдым сядзеннi, вострыя вочы Алiсii Майлз заѓважалi гэта. Ангельская сучка была ваяром-уберам, надзеленым шостым пачуццём копа - сталым чаканнем.
  
  За час трохгадзiннага пералёту з Iсландыi ѓ Германiю яны спынiлiся толькi адзiн раз. Спачатку, усяго праз дзесяць хвiлiн пасля таго, як яны пакiнулi вулкан, яны паднялi труну на лябёдцы i замацавалi яе i даставiлi ѓсiх на борт.
  
  Абель Фрэй неадкладна адправiѓся ѓ заднi адсек. З таго часу яна яго не бачыла. Верагодна, змазваюць колы крадзяжу i прамысловасцi. Алiсiя практычна шпурнула Кэнэдзi, Бэна i Парневiка на iх месцы, затым села побач са сваiм хлопцам, параненым Майлу. Прысадзiсты амерыканец, здавалася, сцiскаѓ кожную частку свайго цела, але ѓ асноѓным за яйкi, факт, якi Алiсiя, здавалася, знаходзiла напераменку пацешным i трывожным.
  
  Трое iншых ахоѓнiкаѓ знаходзiлiся ѓ верталёце, пераводзячы насцярожаныя погляды з палонных на дзiѓныя зносiны, якiя iснавалi памiж Алiсiяй i Мiла - па чарзе сумнае, затым шматзначнае, а затым перапаѓняецца лютасцю.
  
  Кэнэдзi паняцця не меѓ, дзе яны былi, калi верталёт пачаѓ знiжацца. Усю апошнюю гадзiну яе думкi блукалi - ад Дрэйка i iх прыгод у Парыжы, Швецыi i на вулкане, да яе ранейшага жыцця ѓ палiцыi Нью-Ёрка, а адтуль, непазбежна, да Томаса Калеба.
  
  Калеб - серыйны забойца, якога яна вызвалiла, каб забiваць зноѓ. Успамiны аб яго ахвярах напалi на яе. Месца злачынства, па якiм яна прайшла некалькi дзён таму - яго месца злачынства - заставалася свежым у яе памяцi, як нядаѓна разлiтая кроѓ. Яна зразумела, што з таго часу не бачыла нiводнага рэпартажу навiн.
  
  Магчыма, яны злавiлi яго.
  
  У тваiх снах....
  
  Не. У маiх снах яны нiколi не ловяць яго, нiколi не наблiжаюцца да яго. Ён забiвае i здзекуецца з мяне, i мая вiна пераследуе мяне, як чортаѓ дэман, пакуль я не адмоѓлюся ад усяго гэтага.
  
  Верталёт хутка знiзiѓся, вырваѓшы яе з бачання, з якiм яна не магла сутыкнуцца. Асабiсты адсек у задняй частцы верталёта адкрыѓся, i адтуль выйшаѓ Абель Фрэй, аддаючы загады.
  
  "Алiсiя, Майла, вы будзеце са мной. Прывядзiце палонных. Вартавыя, вы суправадзiце труну ѓ мой назiральны пакой. У тамтэйшага захавальнiка ёсць iнструкцыi звязацца са мной, як толькi ѓсё будзе гатова да прагляду. I я хачу, каб усё было хутка, варты, так што не марудзiць. Адзiн, магчыма, чакаѓ Фрэя тысячы гадоѓ, але Фрэй не чакае Одзiна."
  
  "Увесь свет ведае, што ты нарабiѓ, Фрэй, ты вар'ят", - сказаѓ Кэнэдзi. "Мадэльер, чорт вазьмi. Як доѓга, па-твойму, ты будзеш трымацца далей ад турмы?"
  
  "Амерыканскае пачуццё ѓласнай важнасцi", - агрызнуѓся Фрэй. "I iдыятызм прымушае цябе верыць, што ты можаш казаць услых, хм? Вышэйшы розум заѓсёды перамагае. Ты сапраѓды думаеш, што твае сябры выбралiся? Мы расставiлi там пасткi, дурная сука. Яны не пройдуць мiма Пасейдона."
  
  Кэнэдзi адкрыла рот, каб запярэчыць, але заѓважыла, як Бэн коратка пакiваѓ галавой, i рэзка закрыла рот. Пакiнь гэта. Спачатку выжывi, потым змагайся. Яна ѓ думках працытавала Ванну Бонту - Я б аддала перавагу мець комплекс непаѓнавартаснасцi i быць прыемна здзiѓленай, чым мець комплекс перавагi i быць груба разбуджанай.
  
  Фрэй нiяк не мог ведаць, што iх верталёт заставаѓся схаваным на большай вышынi. I гонар пераканаѓ яго, што яго iнтэлект пераѓзыходзiць iх.
  
  Няхай ён так думае. Сюрпрыз быѓ бы яшчэ саладзейшы.
  
  
  * * *
  
  
  Верталёт прызямлiѓся з штуршком. Фрэй выступiѓ наперад i саскочыѓ першым, выкрыкваючы загады людзям на зямлi. Алiсiя паднялася на ногi i зрабiла рух указальным пальцам. "Спачатку вы трое. Галовы апушчаны. Працягвай рухацца, пакуль я не скажу iнакш".
  
  Кэнэдзi саскочыѓ з верталёта ззаду Бэна, адчуваючы боль ад знясiлення ѓ кожнай мышцы. Калi яна агледзелася, дзiѓнае вiдовiшча прымусiла яе на хвiлiну забыцца пра стомленасць, фактычна, у яе перахапiла дыханне.
  
  Адзiн погляд, i яна зразумела, што гэта замак Фрэя ѓ Нямеччыне; дызайнерскае логава беззаконня, дзе забаѓкi нiколi не спынялiся. Iх пасадачная пляцоѓка была звернута да галоѓнага ѓваходу - падвойных дубовых дзвярэй, iнкруставаных залатымi гваздзiкамi, апраѓленых калонамi з iтальянскага мармуру, якiя вялi ѓ вялiкi вестыбюль. На вачах у Кэнэдзi пад'ехалi дзве дарагiя машыны, Ламбарджынi i Мазерацi, з якiх выкацiлiся чацвёра захопленых хлопцаѓ дваццацi з чымсьцi гадоѓ i, хiстаючыся, паднялiся па прыступках у Замак. Цяжкiя рытмы танцавальнай музыкi даносiлiся з-за дзвярэй.
  
  Над дзвярыма ѓзвышаѓся аблiцаваны каменем фасад, увянчаны побач трохкутных вежак i дзвюма больш высокiмi вежамi з абодвух канцоѓ, надаючы вялiзнаму будынку выгляд у стылi неагатычнага адраджэння. Вялiкi, падумаѓ Кэнэдзi, i крыху ашаламляльны. Яна ѓяѓляла, што быць запрошанай на вечарынку ѓ гэтае месца было б марай будучай мадэлi.
  
  I так Абель Фрэй нажыѓся на iх снах.
  
  Яе падштурхнулi да дзвярэй, Алiсiя ѓважлiва назiрала за iмi, пакуль яны абыходзiлi бурчаць суперкары i паднiмалiся па мармуровых прыступках. Праз дзверы i ѓ гулкi вестыбюль. Злева адчыненыя, абцягнутыя скурай вароты вялi ѓ начны клуб, напоѓнены аптымiстычнай музыкай, рознакаляровымi агнямi i кабiнкамi, якiя разгойдвалiся над натоѓпам, дзе кожны мог даказаць, наколькi добра ён умее танчыць. Кэнэдзi неадкладна спынiѓся i закрычаѓ.
  
  "Дапамажыце!" Яна плакала, гледзячы проста на наведвальнiкаѓ. "Дапамажыце нам!"
  
  Некалькi чалавек скарысталiся момантам, каб апусцiць свае напалову поѓныя шклянкi i ѓтаропiцца на мяне. Праз секунду яны пачалi смяяцца. Класiчная шведская бландынка падняла сваю бутэльку ѓ знак усеагульнага прывiтання, цемнаскуры iтальянскi мужчына пачаѓ глядзець на яе. Астатнiя вярнулiся да свайго дыскатэчнага пекла.
  
  Кэнэдзi застагнала, калi Алiсiя схапiла яе за валасы i пацягнула па мармуровай падлозе. Бэн закрычаѓ у знак пратэсту, але аплявуха ледзь не звалiла яго з ног. Сярод гасцей вечарынкi пачулася яшчэ больш смеху, якi суправаджаѓся некалькiмi непрыстойнымi каментарамi. Алiсiя адкiнула Кэнэдзi да вялiкiх усходаѓ, так што тая моцна стукнулася рэбрамi.
  
  "Дурная самка", - прашыпела яна. "Хiба ты не бачыш, што яны закаханы ѓ свайго гаспадара? Яны нiколi не падумаюць аб iм дрэнна. Цяпер... iдзi."
  
  Яна паказала дагары маленькiм пiсталетам, якi з'явiѓся ѓ яе руцэ. Кэнэдзi хацела супрацiѓляцца, але, мяркуючы па тым, што толькi што адбылося, яна вырашыла проста змiрыцца з гэтым. Iх павялi ѓверх па лесвiцы i налева, у другое крыло Замка. Як толькi яны пакiнулi лесвiцу i ѓступiлi ѓ доѓгi, без мэблi калiдор - мост памiж крыламi - танцавальная музыка змоѓкла, i яны, магчыма, былi адзiнымi людзьмi, якiя жывуць у той момант часу.
  
  Прайшоѓшы па калiдоры, яны апынулiся ѓ памяшканнi, якое калiсьцi магло быць прасторнай бальнай залай. Але цяпер тэрыторыя была падзелена на паѓтузiна асобных пакояѓ - пакояѓ з кратамi звонку замест сцен.
  
  Клеткi.
  
  Кенэдзi разам з Бэнам i Парневiком заштурхалi ѓ блiжэйшую камеру. Гучны ляск азначаѓ зачыненне дзвярэй. Алiсiя памахала рукой. "За табой назiраюць. Атрымлiвай асалоду ад".
  
  У наступнай аглушальнай цiшынi Кэнэдзi правяла пальцамi па сваiх доѓгiх чорных валасах, як магла разгладзiла гарнiтур касцюм i глыбока ѓздыхнула.
  
  "Ну..." - пачала яна казаць.
  
  "Гэй, сучкi!" Абель Фрей з'явiѓся перад iх камерай, ухмыляючыся, як Бог пякельнага полымя. "Сардэчна запрашаем у мой замак для вечарынак. Я чамусьцi сумняваюся, што вам гэта спадабаецца гэтак жа моцна, як маiм, мм, багацейшым гасцям".
  
  Ён адмахнуѓся ад прапановы, перш чым яны адказалi. "Не важна. Табе не абавязкова казаць. Твае словы мяне мала цiкавяць. Такiм чынам, " ён зрабiѓ выгляд, што разважае, " хто ѓ нас ёсць... ну, так, вядома, гэта Бэн Блэйк. Я ѓпэѓнены, што гэта даставiць вам вялiкае задавальненне".
  
  Бэн падбег да кратаѓ i тузануѓ за яе так моцна, як толькi мог. "Дзе мая сястра, ты, вырадак?"
  
  "Хм? Ты маеш на ѓвазе дзёрзкую бландынку з... " ён дзiка выкiнуѓ нагу. "Увесцi стыль драконавага бою? Жадаеш падрабязнасцяѓ? Ну добра, калi ѓжо гэта ты, Бэн. У першую ноч я адправiѓ туды свайго лепшага чалавека, каб забраць яе туфлi, ну, ведаеце, каб крыху змякчыць яе. Яна пазначыла яго, пашкодзiла некалькi рэбраѓ, але ён атрымаѓ тое, што я хацеѓ.
  
  Фрэй скарыстаѓся момантам, каб вывудзiць пульт дыстанцыйнага кiравання з кiшэнi дзiѓнага шаѓковага халата, якi ён насiѓ. Ён пераключыѓ яго на партатыѓны тэлевiзар, якi Кэнэдзi нават не заѓважыѓ. У эфiры з'явiлася фатаграфiя - SKY News - балбатня аб якi расце дзяржаѓным абавязку Вялiкабрытанii.
  
  "Другая ноч?" Фрэй зрабiѓ паѓзу. "Яе брат сапраѓды хоча ведаць?"
  
  Бэн закрычаѓ, гартанны гук вырваѓся глыбока з яго жывата. "З ёй усё ѓ парадку? З ёй усё ѓ парадку?"
  
  Фрэй зноѓ пстрыкнуѓ пультам дыстанцыйнага кiравання. Экран пераключыѓся на iншую, больш крупчастую выяву. Кэнэдзi зразумела, што глядзiць на маленькi пакой з дзяѓчынай, прывязанай да ложка.
  
  "Што ты думаеш?" Фрэй падбухторваѓ. "Прынамсi, яна жывая. На дадзены момант."
  
  "Карын!" Бэн пабег да тэлевiзара, але затым спынiѓся, раптоѓна ахоплены. Рыданнi скалыналi ѓсё яго цела.
  
  Фрэй засмяяѓся. "Чаго яшчэ ты хочаш?" Ён зноѓ адлюстраваѓ задуменнасць, а затым зноѓ пераключыѓ канал, на гэты раз на Сi-эн-Эн. Адразу ж у навiнах з'явiлася паведамленне аб серыйным забойцы з Нью-Ёрка - Томасе Калебе.
  
  "Запiсаѓ гэта для вас раней", - сказаѓ вар'ят Кэнэдзi з весялосцю. "Падумаѓ, ты захочаш паглядзець".
  
  Яна мiмаволi прыслухалася. Пачуѓ жудасныя навiны аб тым, што Калеб працягваѓ блукаць па вулiцах Нью-Ёрка, вызвалены, прывiд.
  
  "Я веру, што ты вызвалiѓ яго", - шматзначна сказаѓ Фрэй у спiну Кэнэдзi. "Выдатная праца. Драпежнiк вярнуѓся туды, дзе яму i месца, больш не жывёлiна ѓ клетцы гарадскога заапарка".
  
  У справаздачы пракручвалiся архiѓныя кадры справы - стандартныя матэрыялы - яе твар, твар бруднага копа, асобы ахвяр. Заѓсёды асобы ахвяр.
  
  Тыя ж, што пераследвалi яе ѓ кашмарах кожны дзень.
  
  "Трымаю заклад, ты ведаеш усе iх iмёны, цi не так?" Фрэй насмiхаѓся. "Адрасы iх сем'яѓ. Шлях... яны памерлi."
  
  "Заткнiся!" Кэнэдзi абхапiла галаву рукамi. Спынi гэта! Калi ласка!
  
  "I ты", - пачула яна шэпт Фрэя. "Прафесар Парневiк", - ён выплюнуѓ словы, як быццам яны былi пратухлым мясам, якiя трапiлi яму ѓ рот. "Табе трэба было застацца працаваць на мяне".
  
  Раздаѓся стрэл. Кэнэдзi ѓскрыкнуѓ ад шоку. У наступную секунду яна пачула, як павалiлася цела, i, павярнуѓшыся, убачыла, што стары звалiѓся на зямлю, у яго грудзях зеѓрала дзiрка, кроѓ выцякала i распырсквалася па сценах камеры.
  
  У яе адвiсла скiвiца, нявер'е адключыла яе мозг. Яна магла толькi глядзець, як Фрэй павярнуѓся да яе яшчэ раз.
  
  "I ты, Кэнэдзi Мур. Твой час наблiжаецца. Хутка мы даследуем глыбiнi, на якiя вы здольныя апусцiцца".
  
  Разгарнуѓшыся на абцасах i ѓхмыльнуѓшыся, ён сышоѓ.
  
  
  СОРАК ДВА
  
  
  
  LA VEREIN, GERMANY
  
  
  Абель Фрэй усмiхнуѓся сам сабе, накiроѓваючыся ѓ свой аддзел бяспекi. Некалькi вынаходлiвых момантаѓ, i ён утаптаѓ гэтых iдыётаѓ у зямлю. Зламаныя яны абодва. I, нарэшце, забiѓ гэтага старога iдыёта Парневiка Стоѓна да смерцi.
  
  Выдатна. Цяпер да яшчэ больш прыемных заняткаѓ.
  
  Ён адчынiѓ дзверы ѓ свае асабiстыя пакоi i выявiѓ Майла i Алiсiю якiя расцягнулiся на яго канапе, сапраѓды так, як ён iх пакiнуѓ. Буйны амерыканец усё яшчэ пакутаваѓ ад траѓмы, моршчачыся пры кожным руху, дзякуючы таму шведу, Торстэн Далю.
  
  "Ёсць якiя-небудзь навiны з суседняга дома?" - неадкладна спытаѓ Фрэй. "Хадсан тэлефанаваѓ?"
  
  Па суседстве знаходзiѓся цэнтр кiравання вiдэаназiраннем, якi зараз знаходзiцца пад назiраннем аднаго з найбольш радыкальных прыхiльнiкаѓ Фрэя - Цiма Хадсана. Вядомы ѓ замку як "чалавек з памяццю" за свае шырокiя кампутарныя спазнаннi, Хадсан быѓ адным з першых вучняѓ Фрея, чалавекам, гатовым пайсцi на любыя крайнасцi дзеля свайго фанатычнага боса. Галоѓным чынам яны сачылi за ходам усталёѓкi грабнiцы Одзiна, а Хадсан быѓ у руля - лаяѓся, пацеѓ i нервова глытаѓ егерса, як быццам гэта было малако. Фрэю не цярпелася ѓбачыць Грабнiцу, устаноѓленую на яе законным месцы, i ён цалкам падрыхтаваѓся да свайго першага прыкметнага вiзiту. Таксама былi агледжаны яго палонныя, памяшканнi Карын i камеры яго новых зняволеных.
  
  I вечарынка, вядома. Хадсан арганiзаваѓ сiстэму, якая падвяргала кожны цаля клуба некаторага кантролю, няхай гэта будзе iнфрачырвоная або стандартная падача, i кожнае дзеянне элiтных гасцей Фрэя запiсвалася i правяралася на прадмет яго вагi ѓ рычагах уздзеяння.
  
  Ён прыйшоѓ да разумення, што сiла - гэта, у рэшце рэшт, не веданне. Сiла была цвёрдым доказам. Стрыманая фатаграфiя. Вiдэа высокай выразнасцi. Захоп мог быць незаконным, але гэта не перашкаджала, калi ахвяра была дастаткова напалохана.
  
  Абель Фрэй мог арганiзаваць "начное спатканне" са старлеткай або рок-кубачкам у любы зручны для яго час. Ён мог набыць карцiну або скульптуру, атрымаць месцы ѓ першым радзе на самым папулярным шоу ѓ самым блiскучым горадзе, дасягнуць недасягальнага, калi б нi захацеѓ.
  
  "Пакуль нiчога. Хадсан, напэѓна, зноѓ высекся на канапе", - сказала Алiсiя, развалiѓшыся, падпёршы галаву рукамi i звесiѓшы ногi з краю яго канапы. Калi Фрэй зiрнуѓ на яе, яна злёгку рассунула каленi.
  
  Канечне. Натуральна, Фрэй уздыхнуѓ пра сябе. Ён назiраѓ, як Мiла стогне i трымаецца за рэбры. Ён адчуѓ, як электрычны разрад удзельнiчаѓ яго сэрцабiцце, калi думка аб сэксе змяшалася з небяспекай. Ён падняѓ брыво ѓ напрамку Алiсii, падаѓшы ёй унiверсальны знак "грошы".
  
  Алiсiя апусцiла ногi ѓнiз. "Калi падумаць, Майла, чаму б табе не пайсцi i не праверыць яшчэ раз. I атрымаць поѓную справаздачу ад гэтага iдыёта Хадсана, хм? Бос, " яна кiѓнула ѓ бок сярэбранай стравы з закускамi. "Што-небудзь незвычайнае?"
  
  Фрэй вывучаѓ талерку, у той час як Майла, не звяртаючы ѓвагi на тое, што адбываецца, як палiтык на сваю дурасць, паслаѓ прытворны погляд у бок сваёй дзяѓчыны, затым застагнаѓ i, накульгваючы, выйшаѓ з пакоя.
  
  Фрэй сказаѓ: "Бiскацi выглядаюць апетытна".
  
  Як толькi дзверы са пстрычкай устала на месца, Алiсiя перадала Фрэю талерку з бiсквiтным печывам i забралася да яго на стол. Стоячы на карачках, яна павярнула да яго галаву.
  
  "Хочаш смачнай ангельскай азадка з гэтым бiсквiтам?"
  
  Фрэй нацiснуѓ сакрэтную кнопку пад сваiм сталом. Неадкладна падробленая карцiна адсунулася ѓ бок, адчыняючы шэраг вiдэаэкранаѓ. Ён сказаѓ: "Шэсць", - i адзiн з экранаѓ ажыѓ.
  
  Ён паспрабаваѓ печыва, назiраючы за тым, што адбываецца, безуважлiва пагладжваючы круглявую ягадзiцу Алiсii.
  
  "Мая баявая арэна", - выдыхнуѓ ён. "Гэта ѓжо падрыхтавана. Так?"
  
  Алiсiя панадлiва выгiналася. "Так".
  
  Фрэй пачаѓ пагладжваць паглыбленне ѓ яе памiж ног. "Тады ѓ мяне ёсць каля дзесяцi хвiлiн. Табе давядзецца пакуль абысцiся адным хуткiм."
  
  "Гiсторыя майго жыцця".
  
  Фрэй звярнуѓ сваю ѓвагу на яе, заѓсёды памятаючы пра Майла, якi знаходзiцца ѓсяго за дваццаць футаѓ ад яго за незачыненымi дзвярыма, але нават з гэтай, i пачуццёвай прысутнасцю Алiсii Майлз, ён усё яшчэ не мог адарваць вачэй ад раскошнай камеры аднаго са сваiх нядаѓна набытых палонных. .
  
  Серыйны забойца - Томас Калеб.
  
  Канчатковае супрацьстаянне было непазбежным.
  
  
  
  Частка 3
  Поле бiтвы...
  
  
  СОРАК ТРЫ
  
  
  
  LA VEREIN, GERMANY
  
  
  Кэнэдзi падбег да кратаѓ, калi Абель Фрэй i яго ахоѓнiкi з'явiлiся каля iх камеры. Яна закрычала на iх, каб яны прыбралi цела прафесара або адпусцiлi iх на волю, затым адчула прылiѓ трапятання, калi яны менавiта гэта i зрабiлi.
  
  Яна спынiлася ля ѓваходу ѓ камеру, не ѓпэѓненая, што рабiць. Адзiн з ахоѓнiкаѓ паказаѓ сваiм пiсталетам. Яны прайшлi ѓглыб турэмнага комплексу, мiма яшчэ некалькiх камер, усе незанятыя. Але маштаб усяго гэтага прабраѓ яе да касцей. Яна задавалася пытаннем, на якiя распусныя беззаконнi быѓ здольны гэты хлопец.
  
  Менавiта тады яна зразумела, што ён можа быць горшым за Калеба. Горш, чым усе яны. Яна спадзявалася, што Дрэйк, Даѓ i якая падмацоѓвае войска наблiжаюцца, але ёй прыйшлося сутыкнуцца з гэтай дылемай i пераадолець яе, мяркуючы, што яны самi па сабе. Як яна магла спадзявацца абаранiць Бэна так, як гэта зрабiѓ Дрэйк? Малады хлопец iшоѓ побач з ёй. Ён амаль не размаѓляѓ з таго часу, як памёр Парневiк. Насамрэч, падумаѓ Кэнэдзi, хлопчык сказаѓ усяго некалькi слоѓ з таго часу, як iх схапiлi ѓ Грабнiцы.
  
  Цi бачыѓ ён, што яго шанец выратаваць Карын выслiзгвае? Яна ведала, што яго мабiльны ѓсё яшчэ ѓ бяспецы ѓ кiшэнi, пераключаны на вiбрацыю, а таксама, што ён атрымаѓ паѓтузiна званкоѓ ад сваiх бацькоѓ, на якiя ён не адказаѓ.
  
  "Мы ѓ патрэбным месцы", - прашаптала Кэнэдзi кутком рота. "Трымай свой розум пры сабе".
  
  "Заткнiся, амерыканец!" Фрэй выплюнуѓ апошняе слова, як быццам гэта быѓ праклён. Для яго, як ёй падавалася, гэта, хутчэй за ѓсё, было. "Табе варта турбавацца аб сваiм уласным лёсе".
  
  Кэнэдзi кiнуѓ мiмалётны погляд назад. "Што гэта мусiць азначаць? Ты збiраешся прымусiць мяне надзець адну з тваiх маленькiх сукенак, якiя ты пашыла?" Яна iмiтавала выразанне i сшыванне.
  
  Немец узняѓ брыво. "Мiлы. Паглядзiм, як доѓга ты будзеш заставацца злосным".
  
  За комплексам камер яны ѓвайшлi ѓ iншую, значна цямнейшую частку дома. Цяпер яны iшлi пад рэзкiм вуглом унiз, пакоi i калiдоры вакол яе былi ѓ аварыйным стане. Хоць, ведаючы Фрэя, усё гэта было адцягваючым манеѓрам, каб збiць з панталыку шныпароѓ.
  
  Яны прайшлi па апошнiм калiдоры, якi прывёѓ да арачных драѓляных дзвярэй з вялiкiмi металiчнымi накладкамi на завесах. Адзiн з ахоѓнiкаѓ набраѓ васьмiзначны нумар на бесправадной лiчбавай клавiятуры, i цяжкiя дзверы пачалi са скрыпам адчыняцца.
  
  Iмгненна яна ѓбачыла металiчныя парэнчы вышынёй па грудзi, якiя атачалi новы пакой. Каля трыццацi-сарака чалавек стаялi вакол яго з напоямi ѓ руках, смеючыся. Плэйбоi i наркабароны, высакакласныя прастытуткi мужчынскага i жаночага полу, чальцы каралеѓскай сям'i i старшынi Fortune 500. Удавы з велiзарнай спадчынай, багатыя нафтай шэйхi i дачкi мiльянераѓ.
  
  Усе стаялi вакол бар'ера, пацягваючы Болiнджэр i Раманi Концi, адкусваючы ад дэлiкатэсаѓ i выпраменьваючы сваю культуру i клас.
  
  Калi Кэнэдзi ѓвайшла, яны ѓсё спынiлiся i на iмгненне ѓтаропiлiся на яе. Яе жахлiвай душу думкай было ацанiць яе. Шэпткi прабеглi па пыльных сценах i навастрылi яе вушы.
  
  Гэта яна? Палiцыянт?
  
  Ён збiраецца знiшчыць яе праз, о, максiмум, чатыры хвiлiны.
  
  Я вазьму гэта. Падымаю табе яшчэ дзесятку, П'ер. Што ты скажаш?
  
  Сем. Iду ѓ заклад, яна мацней, чым здаецца. I, ну, яна будзе крыху раз'юшана, ты так не думаеш?
  
  Пра што, чорт вазьмi, яны казалi?
  
  Кэнэдзi адчула грубы выспятак па ягадзiцах i, спатыкаючыся, увайшла ѓ пакой. Сход засмяяѓся. Фрэй хутка пабег за ёй.
  
  "Людзi!" Ён засмяяѓся. "Сябры мае! Гэта цудоѓны дар, ты так не думаеш?" I яна збiраецца падарыць нам адну цудоѓную ноч!"
  
  Кэнэдзi агледзелася навокал, мiжволi напалоханая. Пра што, чорт вазьмi, яны казалi? Заставайся калючым, яна ѓспомнiла каханую прымаѓку капiтана Лiпкiнда. Працягвайце сваю гульню. Яна паспрабавала засяродзiцца, але шок i сюррэалiстычнае асяроддзе пагражалi звесцi яе з розуму.
  
  "Я не буду выступаць перад табой", - прамармытала яна ѓ спiну Фрэю. "Любым спосабам, якi ты чакаеш".
  
  Фрэй павярнуѓся да яе, i яго разумелая ѓсмешка была дзiѓнай. "Цi не так? Дзеля чагосьцi каштоѓнага? Я думаю, ты пераацэньваеш сябе i сабе падобных. Але гэта нармальна. Ты можаш думаць iнакш, але я думаю, ты зробiш гэта, дарагi Кэнэдзi. Я сапраѓды думаю, што ты зможаш. Прыйдзi." Ён жэстам паклiкаѓ яе да сябе.
  
  Кэнэдзi ступiѓ да кальцавых парэнчаѓ. Прыкладна за дванаццаць футаѓ пад ёй была круглая яма, няроѓна выкапаная ѓ зямлi, яе падлога была ѓсеяна камянямi, а сцены пакрыты брудам i каменем.
  
  Старамодная гладыятарская арэна. Байцоѓская яма.
  
  Побач з ёй падцягнулi металiчныя ѓсходы i паднялi па парэнчах у яму. Фрэй паказаѓ, што яна павiнна спусцiцца.
  
  "Нi завошта", - прашаптаѓ Кэнэдзi. На яе i Бэна былi накiраваны тры пiсталета.
  
  Фрэй пацiснуѓ плячыма. "Ты мне патрэбны, але мне сур'ёзна не патрэбны хлопчык. Мы маглi б пачаць з кулi ѓ калена, затым у локаць. Папрацуй i паглядзi, колькi часу табе спатрэбiцца, каб выканаць маю просьбу." Яго пякельная ѓсмешка пераканала яе, што ён быѓ бы рады пацвердзiць свае словы.
  
  Яна сцiснула зубы, выдаткавала секунду, разгладжваючы свой гарнiтур касцюм. Багаты натоѓп разглядаѓ яе з цiкавасцю, як жывёла ѓ клетцы. Келiхi былi спустошаны, а закускi з'едзены. Афiцыянты i афiцыянткi пырхалi сярод iх, нябачныя для iх, напаѓняючы i асвяжаючы.
  
  "Што за яма?" яна гандлявалася за час, не бачачы выхаду з гэтага i спрабуючы даць Дрэйку кожную каштоѓную дадатковую секунду.
  
  "Гэта мая баявая арэна", - ласкава сказаѓ Фрэй. "Ты жывеш у слаѓнай памяцi цi памрэш з ганьбай. Выбар, мой дарагi Кэнэдзi, у тваiх руках. "
  
  Заставайся калючым.
  
  Адзiн з ахоѓнiкаѓ падштурхнуѓ яе руляй свайго пiсталета. Нейкiм чынам ёй удалося адлюстраваць станоѓчы погляд на Бэна i пацягнулася да лесвiцы.
  
  "Пачакай", - злосна блiснулi вочы Фрэя. "Здымi з яе абутак. Гэта яшчэ крыху падагрэе яго смагу крывi."
  
  Кэнэдзi стаяла там, прынiжаная i раз'юшаная, i крыху ашаломленая, калi адзiн з ахоѓнiкаѓ апусцiѓся перад ёй на каленi i зняѓ з яе абутак. Яна ѓзлезла на лесвiцу, адчуваючы сябе нерэальнай i адхiленай, як быццам гэтая дзiѓная сустрэча адбывалася з iншым Кэнэдзi ѓ аддаленым кутку свету. Ёй было цiкава, кiм насамрэч быѓ гэты ён, на якога ѓсё працягвалi спасылацца.
  
  Гэта гучала не надта добра. Гэта гучала так, як быццам ёй давядзецца змагацца за сваё жыццё.
  
  Калi яна спускалася па лесвiцы, з натоѓпу данёсся свiст, i магутная хваля смагi крывi напоѓнiла паветра.
  
  Яны выкрыквалi разнастайныя непрыстойнасцi. Былi зроблены стаѓкi: адны на тое, што яна памрэ менш чым за хвiлiну, iншыя на тое, што яна страцiць свае стрынгi менш як за трыццаць секунд. Адзiн цi двое нават прапанавалi ёй падтрымку. Але больш рызыкавала, што ён апаганiць яе мёртвае цела пасля таго, як ператворыць яе ѓ парашок.
  
  Найбагацейшы з багатых, самая магутная брыдота на Зямлi. Калi гэта было тое, што далi вам багацце i ѓладу, тады свет сапраѓды быѓ разбураны.
  
  Занадта хутка яе босыя ногi дакранулiся да цвёрдай зямлi. Яна спешылася, адчуваючы сябе змёрзлай i неабароненай, i агледзелася. Наадварот яе ѓ сцяне была выразана дзiрка. У цяперашнi час ён быѓ зачынены наборам тоѓстых прутоѓ.
  
  Постаць, зачыненая па iншым боку гэтых прутоѓ, раптам кiнулася наперад, урэзаѓшыся ѓ iх з халодным кроѓ крыкам лютасцi. Ён патрос iмi так моцна, што яны адскочылi, яго твар быѓ крыху больш, чым скажонае рык.
  
  Але, нягледзячы на ??гэта, i нягледзячы на ??яе мудрагелiсты атачэнне, Кэнэдзi пазнала яго хутчэй, чым спатрэбiлася, каб успомнiць яго iмя.
  
  Томас Калеб, серыйны забойца. Тут, у Нямеччыне, з ёй. Два смяротныя ворага выйшлi на баявую арэну.
  
  План Абеля Фрэя, якi выношваецца яшчэ ѓ Нью-Ёрку, ажыццяѓляецца.
  
  Сэрца Кэнэдзi падскочыла, i чысты прылiѓ нянавiсцi стралой пранёсся ад пальцаѓ ног да мозгу i назад.
  
  "Ты вырадак!" Яна плакала, кiпячы ад злосцi. "Ты абсалютны вырадак!"
  
  Затым пруты паднялiся, i Калеб скокнуѓ да яе.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк выйшаѓ з верталёта да таго, як ён дакрануѓся да зямлi, усё яшчэ на крок адстаючы ад Торстэна Даля, i пабег да ажыѓленага гатэля, якi быѓ захоплены аб'яднанай каалiцыяй мiжнародных сiл. Армiя, безумоѓна, змяшаная, але рашучая i баяздольная.
  
  Яны знаходзiлiся ѓ 1,2 мiлях на поѓнач ад Ла-Верэйна.
  
  Армейскiя i грамадзянскiя машыны былi выстаѓлены вонкi, рухавiкi бурчэлi, стоячы напагатове.
  
  У фае кiпела дзейнасць: камандас i сiлы спецыяльнага прызначэння, агенты разведкi i салдаты - усё збiралiся, прыводзiлi сябе ѓ парадак i рыхтавалiся.
  
  Далеч абвясцiѓ аб сваёй прысутнасцi, заскочыѓшы на стойку рэгiстрацыi гатэля i загарлапанiѓ так гучна, што ѓсе павярнулiся. Запанавала паважнае маѓчанне.
  
  Яны ѓжо ведалi яго, i Дрэйка, i астатнiх, i былi добра дасведчаныя аб тым, чаго яны дасягнулi ѓ Iсландыi. Кожны чалавек тут быѓ праiнфармаваны па вiдэасувязi, якая транслюецца памiж гатэлем i верталётам.
  
  "Мы гатовы?" Далеч закрычаѓ. "Каб знiшчыць гэтага ѓблюдка?"
  
  "Тэхнiка гатова", - крыкнуѓ Камандзiр. Усе яны ѓскладалi на Даля адказнасць за гэтую аперацыю. "Снайперы на месцы. Нам так горача, што мы маглi б перазапусцiць гэты вулкан, сэр!"
  
  Далеч кiѓнуѓ. "Тады чаго мы чакаем?"
  
  Узровень шуму падняѓся на сотню прыступак. Войскi выходзiлi з дзвярэй, пляскаючы адзiн аднаго па спiнах i дамаѓляючыся сустрэцца за пiвам пасля бiтвы, каб падтрымаць браваду. Рухавiкi пачалi раѓцi, калi сабраныя транспартныя сродкi ад'ехалi.
  
  Дрэйк далучыѓся да Даля ѓ трэцiм якi рухаецца транспартным сродку, ваенным Хамеры. На працягу апошнiх некалькiх гадзiн брыфiнгаѓ ён ведаѓ, што ѓ iх было каля 500 чалавек, дастаткова, каб патапiць невялiкае войска Фрэя з 200 чалавек, але немец займаѓ больш высокую пазiцыю i, як чакалася, меѓ шмат хiтрасцяѓ.
  
  Але адзiнае, чаго ѓ яго не было, дык гэта элемента нечаканасцi.
  
  Дрэйк падскокваѓ на пярэднiм сядзеннi, сцiскаючы вiнтоѓку, яго думкi засяродзiлiся на Бене i Кэнэдзi. Хайдэн быѓ на сядзенне ззаду iх, падрыхтаваны для вайны. Уэлса з сур'ёзнай ранай у жывот пакiнулi ѓ гатэлi.
  
  Канвой абмiнуѓ круты паварот, i вось здаѓся Ла Верэйн, асветлены, як калядная ёлка, на фоне навакольнай яго цемры i перад чорным скалам гары, якая ѓзвышалася над iм. Яго вароты былi шырока адчыненыя, дэманструючы нахабную дзёрзкасць чалавека, якога яны прыйшлi зрынуць.
  
  Далеч уключыѓ мiкрафон. "Апошнi званок. Мы пачынаем горача. Хуткасць выратуе тут жыццi, людзi. Вы ведаеце мэты, i вы ведаеце нашы найлепшыя здагадкi аб тым, дзе будзе знаходзiцца труна Одзiна. Давайце ѓправiмся з гэтай Свiннёй, салдаты".
  
  Спасылка расшыфроѓвалася як Ветлiвы iнтэлiгентны джэнтльмен. Занадта шмат iронii. Дрэйк трымаѓся так, што збялелi косткi пальцаѓ, калi "Хамер" пранёсся скрозь вартоѓню Фрэя, маючы ѓ запасе цi ледзь цаля абапал. Нямецкiя ахоѓнiкi пачалi паднiмаць трывогу са сваiх высокiх веж.
  
  Прагучалi першыя стрэлы, якiя адскочылi ад галаѓных машын. Калi канвой рэзка спынiѓся, Дрэйк адчынiѓ свае дзверы i пакацiѓ. Яны не выкарыстоѓвалi падтрымку з паветра, таму што ѓ Фрэя маглi быць RGPS. Iм трэба было хутка адысцi ад машын па тым жа чыннiку.
  
  Уступайце i ператварыце краiну СВIНIђ у фабрыку па вытворчасцi бекону.
  
  Дрэйк пабег да густога хмызняку, якi рос пад акном першага паверха. Каманда SAS, якую яны паслалi трыццаць хвiлiн таму, павiнна была ѓжо ачапiць тэрыторыю начнога клуба i яго "грамадзянскiх" гасцей. Кулi выляталi з вокнаѓ замка, абсыпаючы сцены вартоѓнi, калi машыны лiнулi ѓнутр. Сiлы каалiцыi адкрылi агонь у адказ з падвоенай сiлай, разбiваючы шкло, дзiвячы плоць i косцi i ператвараючы каменны фасад у кашу. Раздалiся крыкi, крыкi i заклiкi да падмацавання.
  
  Унутры замка панаваѓ хаос. З акна верхняга паверха данёсся выбух РПГ, якi ѓрэзаѓся ѓ вартоѓню Фрэя i разбурыѓ частку сцяны. Абломкi каскадам пасыпалiся на салдат ѓварвання. Рушыѓ услед зваротны кулямётны агонь, i адзiн нямецкi наймiт упаѓ з верхняга паверха, крычучы i куляючыся, пакуль не стукнуѓся аб зямлю з жахлiвым трэскам.
  
  Далеч i яшчэ адзiн салдат адкрылi агонь па ѓваходных дзвярах. Iх кулi цi рыкашэты забiлi двух чалавек. Далеч пабег наперад. Хайдэн быѓ дзесьцi ѓ сутычцы ззаду яго.
  
  "Нам трэба патрапiць у гэтую пякельную дзiрку! Зараз жа!"
  
  Новыя выбухi скаланулi ноч. Другая РПГ прабiла масiѓны кратэр за некалькi футаѓ на ѓсход ад Hummer Дрэйка. У неба абрынуѓся лiвень з бруду i камянёѓ
  
  Дрэйк пабег, прыгнуѓшыся, застаючыся пад перакрыжаваным узорам куль, якiя праймалi паветра над яго галавой.
  
  Вайна сапраѓды пачалася.
  
  
  * * *
  
  
  Натоѓп праявiѓ сваю смагу крывi яшчэ да таго, як Кэнэдзi i Калеб сутыкнулiся. Кэнэдзi асцярожна кружыла, яе пальцы сцiскалi бруд, ступнi правяралi камень i зямлю, рухаючыся хаатычна, каб не быць прадказальнай. Яе мозг з усiх сiл спрабаваѓ разабрацца ва ѓсiм гэтым, але яна ѓжо заѓважыла слабасць у сваiм супернiку - тое, як яго вочы ѓбiралi постаць, якую кансерватыѓна прыкрываѓ яе бясформенны штановы касцюм.
  
  Так што гэта быѓ адзiн са спосабаѓ забiць забойцу. Яна засяродзiлася на пошуку iншага.
  
  Калеб зрабiѓ першы ход. Слiна зляцела з яго вуснаѓ, калi ён кiнуѓся на яе, размахваючы рукамi. Кэнэдзi адбiѓ яго i адступiѓ убок. Натоѓп прагнуѓ крывi. Нехта пралiѓ чырвонае вiно на зямлю, сiмвалiчны жэст крывi, якую яны хацелi пралiць. Яна чула, як Фрэй, хворы вырадак, падбухторвае Калеба, бессардэчнага псiхапата, да гэтага.
  
  Цяпер Калеб зноѓ зрабiѓ выпад. Кэнэдзi знайшоѓ яе прыхiнутай да сцяны. Яна страцiла канцэнтрацыю, адцягнуѓшыся на натоѓп.
  
  Затым Калеб апынуѓся на ёй, яго голыя рукi абвiлiся вакол яе шыi - яго потныя, агiдныя ... голыя рукi. Рукi забойцы ...
  
  ... жорсткасцi i смерцi...
  
  ... размазваючы свой гнiласны бруд па ѓсёй яе скуры. У яе галаве зазвiнелi папераджальныя званы. Ты павiнен перастаць так думаць! Ты павiнен засяродзiцца i ваяваць! Паваюй з сапраѓдным байцом, а не з легендай, якую ты стварыѓ.
  
  Нецярплiвы натоѓп зноѓ завыѓ. Яны бiлi бутэлькамi i шклянкамi аб плот, равучы, як звяры, якiя прагнуць забойства.
  
  I Калеб, такiя блiзкiя пасля ѓсяго, што адбылося. Яе цэнтр канцэнтрацыi быѓ расстраляны, разнесены да д'ябла. Монстар стукнуѓ яе кулаком у бок, адначасова прыцiскаючы яе галаву да сваiх грудзей. Яго брудныя, потныя голыя грудзi. Затым ён ударыѓ яе зноѓ. Боль узарваѓся ѓ яе грудной клетцы. Яна пахiснулася. Чырвонае вiно палiлося на яе, разлiтае зверху.
  
  "Вось i ѓсё", - насмiхаѓся над ёй Калеб. "Спускайся туды, дзе тваё месца".
  
  Натоѓп зароѓ. Калеб выцер свае агiдныя рукi аб яе доѓгiя валасы i засмяяѓся з цiхай, смяротнай злосцю.
  
  "Збiраюся памачыцца на твой труп, сука".
  
  Кэнэдзi ѓпала на каленi, ненадоѓга вырваѓшыся з хваткi Калеба. Яна паспрабавала ухiлiцца ад яго, але ён моцна трымаѓ яе за штаны. Ён прыцягваѓ яе назад да сябе, ухмыляючыся, як дзiкун з мёртвай галавой. У яе не было выбару. Яна расшпiлiла штаны, свае бясформенныя, якiя хаваюць фiгуру штаны, i дазволiла iм саслiзнуць з яе ног. Яна скарысталася яго iмгненным здзiѓленнем, каб адпаѓзцi на срацы. Камянi драпалi яе скуру. Натоѓп завыѓ. Калеб iрвануѓся наперад, запусцiѓ руку ѓ пояс яе нiжняй бялiзны, але яна люта стукнула яго нагой у твар, нiжняя бялiзна са звонам адкiнулася назад, якраз у той момант, калi яго нос, акрываѓлены i зламаны, звесiѓся ѓбок. Яна пасядзела там iмгненне, гледзячы на свайго заклятага ворага i выявiѓшы, што не можа адвесцi погляд ад яго налiтых крывёй, пажадлiвых вачэй.
  
  
  * * *
  
  
  Дрэйк укацiѓся праз мудрагелiсты дзвярны праём у масiѓны вестыбюль. SAS сапраѓды ачапiлi тэрыторыю начнога клуба i затулялi парадныя ѓсходы. Астатняя частка замка не была б такой прыязнай.
  
  Далеч паляпаѓ сябе па нагруднай кiшэнi. "Чарцяжы паказваюць пакой-сховiшча справа ад нас i ѓ далёкiм усходнiм крыле. Не сумнявайся нi ѓ чым зараз, Дрэйк. Хэйдэн. Мы пагадзiлiся, што гэта самае лагiчнае месца для Фрэя, нашых сяброѓ i Магiлы".
  
  "Нават не марыѓ пра гэта", - рашуча заявiѓ Хэйдэн.
  
  З групай людзей, якiя караскаюцца за iм, Дрэйк рушыѓ услед за Далем праз дзверы ва ѓсходняе крыло. Як толькi дзверы адчынiлiся, паветра адштабнавалi новыя кулi. Дрэйк перакацiѓся i падняѓся, страляючы.
  
  I раптам людзi Фрэя апынулiся сярод iх!
  
  Блiснулi нажы. Стрэлiлi ручныя пiсталеты. Салдаты спускалiся злева i справа. Дрэйк прыставiѓ рулю свайго пiсталета да скронi аднаго з ахоѓнiкаѓ Фрэя, затым перавёѓ зброю ѓ баявое становiшча якраз своечасова, каб усадзiць кулю ѓ твар нападаѓшаму. Ахоѓнiк атакаваѓ яго злева. Дрэйк ухiлiѓся ад выпаду i рушыѓ локцем хлопцу ѓ твар. Ён схiлiѓся над ляжалым без прытомнасцi чалавекам, падабраѓ яго нож i ѓсадзiѓ яго вастрыём у галаву iншага, якi збiраѓся перарэзаць горла камандас "Дэльта".
  
  Побач з ягоным вухам прагрымеѓ стрэл з пiсталета; любiмая зброя SGG. Хэйдэн выкарыстаѓ "Глок" i вайсковы нож. Шматнацыянальныя сiлы для шматнацыянальнага iнцыдэнту, падумаѓ Дрэйк. У далёкiм канцы пакоя раздалiся новыя стрэлы. Прыцягнiце iтальянцаѓ.
  
  Дрэйк перакацiѓся плазам пад бакавым ударам ворага. Ён разгарнуѓся ѓсiм целам, нагамi наперад, збiваючы хлопца з ног. Калi мужчына цяжка прызямлiѓся на пазваночнiк, Дрэйк пакончыѓ з сабой.
  
  Былы афiцэр SAS устаѓ i заѓважыѓ Даля ѓ тузiне крокаѓ наперадзе. Iх ворагаѓ рабiлася ѓсё менш - верагодна, засталося ѓсяго некалькi дзясяткаѓ пакутнiкаѓ, пасланых выматаць захопнiкаѓ. Сапраѓднае войска было б у iншым месцы.
  
  "Нядрэнна для размiнкi", - ухмыльнуѓся швед, вакол яго рота была кроѓ. "А цяпер наперад!"
  
  Яны прайшлi праз iншыя дзверы, ачысцiлi пакой ад мiн-пастак, затым яшчэ адзiн пакой, дзе снайперы знялi шасцярых добрых хлопцаѓ, перш чым iх знiшчылi. Урэшце яны апынулiся перад высокай каменнай сцяной з байнiцамi, праз якiя стралялi кулямёты. У цэнтры каменнай сцяны знаходзiлiся яшчэ больш вялiкiя сталёвыя дзверы, якiя нагадваюць банкаѓскае сховiшча.
  
  "Вось i ѓсё", - сказаѓ Далеч, прыгiнаючыся назад. "Наглядавы пакой Фрэя".
  
  "Выглядае крутым ублюдкам", - сказаѓ Дрэйк, прыкрываючыся побач з iм, падняѓшы руку, калi дзесяткi салдат падбеглi да яго. Ён пашукаѓ поглядам Хайдэн, але не змог разглядзець яе стройную постаць сярод мужчын. Куды, чорт вазьмi, яна падзелася? О, калi ласка, калi ласка, не дазваляй ёй зноѓ ляжаць там... якiя мiнуць крывёй...
  
  "Форт Нокс моцны арэшак", - сказаѓ камандас з "Дэльты", адкусiѓшы па кавалачку.
  
  Дрэйк i Дал пераглянулiся. "Змагары!" - сказалi яны абодва адначасова, прытрымлiваючыся сваёй палiтыкi "хуткасць i не валяць дурня".
  
  Дзве вялiкiя гарматы былi акуратна перададзены ѓздоѓж строю, салдаты ѓхмылялiся, назiраючы за тым, што адбываецца. Да ствалоѓ магутных гармат, падобных на ракетныя ѓстаноѓкi, былi прымацаваныя трывалыя сталёвыя абардажныя гакi.
  
  Двое салдат беглi назад тым жа шляхам, якiм прыйшлi, трымаючы ѓ руках дадатковыя сталёвыя тросы. Сталёвыя тросы, прымацаваныя да полай камеры ѓ задняй частцы пускавых усталёвак.
  
  Далеч двойчы пстрыкнуѓ па сваiм Bluetooth-злучэннi. "Скажы, калi можна пачынаць".
  
  Прайшло некалькi секунд, затым прыйшоѓ адказ. "Наперад!"
  
  Быѓ устаноѓлены загараджальны агонь. Дрэйк i Дал выйшлi, трымаючы на плячах гранатамёты, прыцэлiлiся i нацiснулi на спускавыя гаплiкi.
  
  Два сталёвыя абардажныя крукi вылецелi з хуткасцю ракеты, глыбока ѓтыкаючыся ѓ каменную сцяну сховiшча Фрэя, перш чым прарвацца з другога боку. Як толькi яны сутыкнулiся з прасторай, датчык актываваѓ прыладу, якое разгарнула самi гакi, прымусiѓшы iх моцна прыцiснуцца да сцяны з другога боку.
  
  Далеч пастукаѓ сябе па вуху. "Зрабi гэта".
  
  I нават адгэтуль, знiзу, Дрэйк пачуѓ гук двух хамераѓ, якiя ѓключылi заднi ход, да iх узмоцненым бамперам былi прымацаваныя кабелi.
  
  Непранiкальная сцяна Фрэя ѓзарвалася.
  
  
  * * *
  
  
  Кэнэдзi папераджальна стукнула нагой, калi Калеб клыпаѓ да яе, зачапiѓшы яго калена i прымусiѓшы пахiснуцца. Яна скарысталася хвiлiннай перадышкай, каб ускочыць на ногi. Калеб скончыѓ зноѓ, i яна пляснула яго па вуху тыльным бокам далонi.
  
  Натоѓп над iм бялiѓ ад задавальнення. Рэдкае вiно i цудоѓны вiскi коштам у тысячы долараѓ пралiлося на бруд арэны. Пара жаночых карункавых трусiкаѓ паплыла ѓнiз. Мужчынскi гальштук. Пара запанок ад Гучы, адна з якiх адскоквае ад валасатай спiны Калеба.
  
  "Забi яе!" Фрэй закрычаѓ.
  
  Калеб нёсся на яе, як таварны цягнiк, раскiнуѓшы рукi, з глыбiнi яго жывата даносiлiся гартанныя гукi. Кэнэдзi паспрабавала адскочыць, але ён злавiѓ яе i адарваѓ ад зямлi, адарваѓшы ад падлогi.
  
  Знаходзячыся ѓ паветры, Кэнэдзi мог толькi скурчыцца ѓ чаканнi прызямлення. I гэта было цяжка, камень i зямля ѓрэзалiся ѓ яе пазваночнiк, выбiваючы паветра з лёгкiх. Яе ногi брыкнулi, але Калеб увайшоѓ у iх i сеѓ на яе зверху, абапёршыся локцямi наперад.
  
  "Больш падобна на гэта", - прабурчаѓ забойца. "Цяпер ты будзеш вiскатаць. IIIIIii!"Яго голас быѓ манiякальным, як вiск свiннi на бойнi ѓ яе вушах. "Iiiiiiiiiii!"
  
  Пякучая агонiя прымусiла цела Кэнэдзi здрыгануцца ѓ канвульсiях. Ублюдак быѓ цяпер у дзюйме ад яе, яго цела ляжала на ёй, з вуснаѓ капала слiна на шчокi, вочы гарэлi пякельным полымем, ён прыцiскаѓся сваёй пахвiнай да яе ѓласнай.
  
  На iмгненне яна была бездапаможная, усё яшчэ спрабуючы адсапцiся. Яго кулак урэзаѓся ёй у жывот. Яго левая рука збiралася зрабiць тое ж самае, калi спынiлася. Сэрцабiцце думкi, а затым яна падабралася да яе горла i пачала здушваць.
  
  Кэнэдзi папярхнуѓся, хапаючы ротам паветра. Калеб хiхiкаѓ як вар'ят. Ён сцiснуѓ мацней. Ён вывучаѓ яе вочы. Ён навалiѓся на яе цела, прыцiскаючы яе сваёй вагай.
  
  Яна ѓдарыла нагой з усiх сiл, адкiнуѓшы яго ѓ бок. Яна добра разумела, што толькi што атрымала пропуск. Перакручаныя запатрабаваннi ѓблюдка выратавалi ёй жыццё.
  
  Яна зноѓ выслiзнула. Натоѓп здзекаваѓся над iм - над яго выступленнем, над яго брудным адзеннем, над яго падрапанай заднiцай, над яе крывацечнымi нагамi. Калеб падняѓся, як Рокi, з краю паразы i, смеючыся, раскiнуѓ рукi.
  
  I затым яна пачула голас, слабы, але якi прабiваецца скрозь хрыплую какафонiю.
  
  Голас Бэна: "Дрэйк наблiжаецца, Кэнэдзi. Ён наблiжаецца. Я атрымаѓ паведамленне!"
  
  Чорт вазьмi... ён не знайшоѓ бы iх тут. Яна не магла ѓявiць, што з усiх месцаѓ у замку ён будзе абшукваць менавiта гэта. Яго найбольш верагоднай мэтай было б сховiшча цi камеры. Гэта магло заняць гадзiннiк ....
  
  Бэн усё яшчэ меѓ патрэбу ѓ ёй. Ахвяры Калеба ѓсё яшчэ мелi патрэбу ѓ ёй.
  
  Устаць i закрычаць, калi яны не маглi.
  
  Калеб кiнуѓся на яе, безразважны ѓ сваiм эгаiзме. Кэнэдзi адлюстравала жах, затым адставiла нагу назад i стукнула локцем прама ѓ яго надыходзячы твар.
  
  Кроѓ хвастала па ѓсёй яе руцэ. Калеб спынiѓся, нiбы наляцеѓ на цагляную сцяну. Кэнэдзi скарысталася сваёй перавагай, б'ючы яго кулакамi ѓ грудзi, прабiваючы яго i без таго зламаны нос, штурхаючы яго па каленях. Яна выкарыстоѓвала любы магчымы метад, каб вывесцi ката з ладу.
  
  Роѓ натоѓпу ѓзмацнiѓся, але яна ледзь чула яго. Адзiн хуткi ѓдар па яйках адправiѓ засранца на каленi, iншы ѓ падбародак перавярнуѓ яго на спiну. Кэнэдзi ѓпаѓ у бруд побач з iм, цяжка дыхаючы ад знямогi, i ѓтаропiѓся ѓ яго недаверлiвыя вочы.
  
  Побач з яе правым каленам пачуѓся глухi ѓдар. Кэнэдзi азiрнуѓся i ѓбачыѓ разбiтую вiнную бутэльку, уваткнутую горлам у гразь. Мерла, з якога ѓсё яшчэ працякае вадкае чырвонае абяцанне.
  
  Калеб замахнуѓся на яе. Яна прыняла ѓдар па твары, не завагаѓшыся. "Ты павiнен памерцi", - прашыпела яна. "Для Алiвii Дан", - яна вырвала з зямлi разбiтую бутэльку. "Для Селены Тайлер", - яна занесла яго над яго галавой. "У Мiранды Друры, - дадала яна, - яе першы ѓдар раздрабiѓ зубы, храсткi i косць. "I для Эмы Сiлкоѓ", яе другi ѓдар пазбавiѓ яго вочы. "За Эмiлi Джэйн Уiнтэрс", яе апошнi ѓдар ператварыѓ яго шыю ѓ фарш.
  
  I яна стаяла на каленях там, на акрываѓленай зямлi, пераможная, адрэналiн вiраваѓ у яе венах i пульсаваѓ у мозгу, спрабуючы вярнуць чалавечнасць, якая на iмгненне пакiнула яе.
  
  
  СОРАК ЧАТЫРЫ
  
  
  
  LA VEREIN, GERMANY
  
  
  Кэнэдзi было загадана вярнуцца па лесвiцы пад руляй пiсталета. Цела Томаса Калеба пакiнулi тузацца там, дзе яно павiнна было памерцi.
  
  Фрэй выглядаѓ няшчасным, размаѓляючы па мабiльным. "Сховiшча", - прахрыпеѓ ён. "Выратуй сховiшча любой цаной, Хадсан. Мяне не хвалюе больш нiчога, ты iдыёт. Злазь з гэтай чортавай канапы i рабi тое, за што я табе плачу!"
  
  Ён адключыѓ сувязь i ѓтаропiѓся на Кэнэдзi. "Падобна, твае сябры ѓварвалiся ѓ маю хату".
  
  Кэнэдзi кiнуѓ на яго хiтры погляд, перш чым звярнуць яго на прысутную элiту. "Вiдаць, вы, дурнi, атрымаеце крыху з таго, што заслугоѓваеце".
  
  Раздаѓся цiхi смех, звон куфляѓ. Фрэй далучыѓся на iмгненне, перш чым сказаць: "Дапiвайце, сябры мае. Потым iдзiце звычайным спосабам".
  
  Кэнэдзi адлюстраваѓ некаторую браваду, дастатковую, каб падмiргнуць Бэну. Будзь яно праклята, калi яе цела не балела, як сука. Яе азадак палiла, а ногi пульсавалi; галава балела, а рукi былi пакрыты лiпкай крывёй.
  
  Яна працягнула iх Фрэю. "Магу я гэта пачысцiць?"
  
  "Выкарыстоѓвай сваю кашулю", - усмiхнуѓся ён. "У любым выпадку, гэта не больш чым ануча. Без сумневу, гэтае люстэрка астатняй часткi вашага гардэроба."
  
  Ён махнуѓ рукой у каралеѓскай манеры. "Прывядзi яе. I хлопчыка."
  
  Яны пакiнулi арэну, Кэнэдзi адчувала стомленасць i спрабавала супакоiць якая кружыцца галаву. Наступствы таго, што яна зрабiла, будуць жыць з ёй дзесяцiгоддзямi, але зараз быѓ не час зацыклiвацца. Бэн быѓ побач з ёй i, мяркуючы па выразе яго асобы, вiдавочна спрабаваѓ тэлепатычна падбадзёрыць.
  
  "Дзякуй, хлопец", - сказала яна, не звяртаючы ѓвагi на ахоѓнiкаѓ. "Гэта была прагулка па торце".
  
  Прытрымлiваючыся левай развiлкi, яны накiравалiся па iншым калiдоры, якi адыходзiѓ ад iх турэмнага блока. Кэнэдзi сабралася з думкамi.
  
  Проста выжыць, падумала яна. Проста заставайся ѓ жывых.
  
  Фрэю паступiѓ яшчэ адзiн званок. "Што? Яны ѓ сховiшча? Iдыёт! Ты... ты..."- прамармытаѓ ён у лютасцi. "Хадсан, ты... адпраѓ сюды ѓсё войска!"
  
  Электронны вiск рэзка абарваѓ сувязь, нiбы гiльяцiна, якая адсякае галаву французскай каралеве.
  
  "Вазьмiце iх!" Фрэй павярнуѓся да сваiх ахоѓнiкам. "Аднясiце iх у жылы блок. Здаецца, сярод тваiх сяброѓ больш, чым мы думалi спачатку, дарагi Кэнэдзi. Я вярнуся, каб апрацаваць твае раны пазней."
  
  З гэтымi словамi шалёны немец хуткiм крокам пайшоѓ прэч. Кэнэдзi востра ѓсвядомiла, што цяпер яны з Бэнам засталiся сам-насам з чатырма ахоѓнiкамi. "Працягвай iсцi", - адзiн з iх падштурхнуѓ яе да дзвярэй у канцы калiдора.
  
  Калi яны праходзiлi праз гэта, Кэнэдзi здзiѓлена мiргнуѓ.
  
  Гэтая частка замка была цалкам разбурана, над галавой быѓ узведзены новы арачны дах, а маленькiя цагляныя 'домiкi' выстраiлiся з двух бакоѓ прасторы. Крыху большыя за хлявы, iх было каля васьмi. Кэнэдзi адразу зразумеѓ, што праз гэтае месца ѓ свой час прайшло больш, чым некалькi палонных.
  
  Чалавек горш, чым Томас Калеб?
  
  Пазнаёмцеся з Абелем Фрэем.
  
  Яе становiшча пагаршалася з кожнай секундай. Ахоѓнiкi падштурхоѓвалi яе i Бэна да аднаго з дамоѓ. Апынуѓшыся ѓсярэдзiне, гульня была скончана. Ты прайграѓ.
  
  Яна магла б прыбраць аднаго, можа, нават двух. Але чацвёра? У яе не было шанцаѓ.
  
  Калi толькi....
  
  Яна азiрнулася на блiжэйшага ахоѓнiка i заѓважыла, што ён ацэньвае на яе. "Гэй, гэта яно? Ты збiраешся змясцiць нас туды?"
  
  "Такiя мае загады".
  
  "Глядзi. Гэты хлопец тут - ён прарабiѓ увесь гэты шлях, каб выратаваць сваю сястру. Ты думаеш, эм, можа, ён мог бы яе ѓбачыць. Толькi адзiн раз."
  
  "Загады ад Фрэя. Нам не дазволена".
  
  Кэнэдзi перавяла позiрк з аднаго ахоѓнiка на другога. "I што? Хто павiнен ведаць? Неразважлiвасць - гэта пiкантнасць жыцця, праѓда?"
  
  Ахоѓнiк раѓнуѓ на яе. "Ты сляпы? Хiба ты не бачыѓ камеры ѓ гэтым праклятым месцы?
  
  "Фрэй заняты бiтвай з войскам", - усмiхнуѓся Кэнэдзi. "Як ты думаеш, чаму ён так хутка збег?" Хлопцы, дайце Бэну пабачыцца з яго сястрой, тады, можа быць, я зраблю вам невялiкую патуранне, калi прыедуць новыя босы ".
  
  Стражнiкi крадком пераглянулiся. Кэнэдзi ѓклала больш перакананнi ѓ свой голас i крыху больш флiрту ѓ мову цела, i неѓзабаве двое з iх адмыкалi дзверы Карын.
  
  Праз дзве хвiлiны яе вывелi. Яна хiсталася памiж iмi, выглядаючы змардаванай, яе светлыя валасы былi растрапаныя, а твар змучаны.
  
  Але потым яна ѓбачыла Бэна, i яе вочы загарэлiся, як маланка падчас шторму. Здавалася, сiла вярнулася ѓ яе цела.
  
  Кэнэдзi злавiѓ яе погляд, калi дзве групы сустрэлiся, спрабуючы хутка перадаць тэрмiновасць, небяспека, сцэнар апошняга шанцу яе вар'яцкай iдэi - усё адным адчайным позiркам.
  
  Карын адмахнулася ад ахоѓнiкаѓ i зароѓ. "Iдзiце i вазьмiце крыху, ублюдкi. "
  
  
  * * *
  
  
  Торстэн Даль узначальваѓ атаку, выставiѓшы пiсталет, як падняты меч, крычучы з усiх сiл. Дрэйк быѓ побач з iм, iмчачыся на поѓнай хуткасцi яшчэ да таго, як павалiлася ѓся сцяна сховiшчы. Дым i абломкi разляцелiся па невялiкай прасторы. Пакуль Дрэйк бег, ён адчуѓ, што iншыя войскi каалiцыi разыходзяцца веерам у абодва бакi. Яны былi апорнай фалангай смерцi, якая насоѓваецца на сваiх ворагаѓ са смяротнымi намерамi.
  
  Iнстынкты Дрэйка спрацавалi, калi дым закруцiѓся i парадзеѓ. Злева стаяла кучка ахоѓнiкаѓ, застылых у страху, якiя павольна рэагуюць. Ён выпусцiѓ чаргу ѓ iх гушчу, знiшчыѓшы сама меней тры целы. Наперадзе пачуѓся агонь у адказ. Салдаты падалi злева i справа ад яго, моцна стукаючыся аб паваленую сцяну сваёй iнэрцыяй.
  
  Кроѓ пырснула прама перад яго вачыма, калi галава iтальянца ператварылася ѓ пару, мужчына быѓ недастаткова хуткi, каб ухiлiцца ад кулi.
  
  Дрэйк нырнуѓ у сховiшча. Вострыя камянi i бетон разарвалi плоць на яго руках, калi ён упаѓ на падлогу. Перакацiѓшыся, ён выпусцiѓ некалькi чэргаѓ па кутах. Людзi закрычалi. Экспанат узарваѓся пад iнтэнсiѓным агнём. Старыя косткi закружылiся ѓ паветры ѓ запаволенай здымцы, як пылiнкi.
  
  Наперадзе зноѓ пачулiся стрэлы, i Дрэйк убачыѓ масу людзей, якiя рухалiся. Езус! Войска Фрэя была прама тут, выбудаваная ѓ свой смяротны лад, i прасоѓвалася наперад усё хутчэй i хутчэй, паколькi адчувала, што ѓ яе ёсць перавага.
  
  
  * * *
  
  
  Карын выкарыстоѓвала трэнiроѓкi па баявых мастацтвах, каб вывесцi са строю сваiх ахоѓнiкаѓ за лiчаныя секунды. Кэнэдзi нанесла рэзкi ѓдар злева ѓ падбародак свайго ахоѓнiка, затым ступiла наперад i штурхнула яго галавой так моцна, што ѓ яе перад вачыма зазiхацелi зоркi. Праз секунду яна ѓбачыла, што яе другi супернiк, чацвёрты вартавы, адскочыѓ у бок, каб стварыць некаторую прастору памiж iмi.
  
  Яе сэрца ѓпала. Такiм чынам, чацвёртая варта была мастом занадта далёка. Нават для дваiх з iх.
  
  Ахоѓнiк выглядаѓ скамянелым, калi падняѓ вiнтоѓку. Дрыготкiмi пальцамi ён агледзеѓ мясцовасць, шукаючы дапамогi. Кэнэдзi выцягнула рукi далонямi вонкi.
  
  "Супакойся, чувак. Проста захоѓвай спакой".
  
  Яго палец на спускавым кручку сагнуѓся ад страху. Раздаѓся стрэл, якi адбiѓся ад столi.
  
  Кэнэдзi скурчыѓся. Напружанне згусцiла паветра, ператварыѓшы яго ѓ нервовы булён.
  
  Бэн амаль закрычаѓ, калi яго мабiльны зайграѓ хрыплую мелодыю скрозь неспакой. Выява Сiзера разагналi па максiмуме.
  
  Ахоѓнiк таксама падскочыѓ, адбiѓшы яшчэ адзiн мiжвольны стрэл. Кэнэдзi адчула, як вецер ад кулi прайшоѓ мiма яе чэрапа. Чысты спалох прыкаваѓ яе да месца.
  
  Калi ласка, падумала яна. Не будзь iдыётам. Памятай аб сваiм навучаннi.
  
  Затым Бэн шпурнуѓ свой тэлефон у ахоѓнiка. Кэнэдзi ѓбачыѓ, як ён уздрыгнуѓ, i хутка ѓпаѓ на падлогу, каб яшчэ больш адцягнуць увагу. Да таго часу, як ахоѓнiк адкiнуѓ тэлефон i пераключыѓ увагу, Кэнэдзi ѓзвалiѓ на плячо зброю трэцяга ахоѓнiка.
  
  Карын, хоць, яна жыла тут некаторы час. Яна бачыла i адчула цяжкасцi. Яна стрэлiла iмгненна. Ахоѓнiк адхiснуѓся, калi з яго курткi вырвалася чырвоная аблачына. Затым па яго плячы распаѓзлася цёмная пляма, i ён выглядаѓ збiтым з панталыку, затым раззлаваны.
  
  Ён стрэлiѓ ва ѓпор у Бэна.
  
  Але стрэл быѓ няѓдалым, промаху, несумненна, спрыяѓ той факт, што яго галава ѓзарвалася за мiлiсекунду да таго, як ён нацiснуѓ на спускавы кручок.
  
  Ззаду яго, у апраѓленнi пырсак яго крывi, стаяѓ Хэйдэн з "Глокам" у руцэ.
  
  Кэнэдзi паглядзеѓ на Бэна i Карын. Бачыѓ, як яны глядзелi адзiн на аднаго з захапленнем, каханнем i смуткам. Здавалася разумным даць iм хвiлiну. Затым Хэйдэн быѓ побач з ёй, з палёгкай кiваючы Бэну.
  
  "Як у яго справы?"
  
  Кэнэдзi падмiргнуѓ. "Цяпер, калi ты прыбыѓ, ён будзе больш шчаслiвым".
  
  Затым яна працверазеѓ. "Нам трэба выратаваць тут iншых палонных, Хэйдэн. Давайце забяром iх i пакiнем гэтую пякельную дзiрку".
  
  
  * * *
  
  
  Дзве войскi сутыкнулiся, сiлы каалiцыi расстрэльвалi сваiх супернiкаѓ на месцы, немцы размахвалi нажамi i спрабавалi хутка падабрацца блiжэй.
  
  На iмгненне Дрэйку здалася гэтая гульня з нажом бескарыснай, поѓным вар'яцтвам, але затым ён успомнiѓ, хто iх бос. Абель Фрэй. Вар'ят не хацеѓ бы, каб яго ѓласны бок выкарыстоѓваѓ кулi на выпадак, калi яны пашкодзяць яго неацэнныя экспанаты.
  
  Сярод iх Дрэйк сек ворага за ворагам. Салдаты рохкалi i наносiлi адзiн аднаму ѓдары паѓсюль вакол яго, выкарыстоѓваючы сiлу, якая ламала косцi. Людзi закрычалi. Бiтва ѓяѓляла сабой татальную рукапашную сутычку. Выжыванне залежала ад чыстага поспеху i iнстынкту, а не ад якога-небудзь майстэрства.
  
  Пакуль ён страляѓ, бiѓ кулакамi i пракладваѓ сабе шлях, ён заѓважыѓ наперадзе постаць. Круцiцца дэрвiш смерцi.
  
  Алiсiя Майлз, якая прабiваецца скрозь шэрагi мiжнародных супервойскаѓ.
  
  Дрэйк павярнуѓся да яе. Шум бiтвы верш. Яны знаходзiлiся ѓ задняй частцы сховiшча, саркафаг Одзiна побач з iмi, зараз адчынены, над iм была ѓсталяваная стойка з пражэктарамi.
  
  "Ну-ну", - засмяялася яна. "Дракестэр. Як справы, прыяцель?
  
  "Такiя ж, як заѓсёды".
  
  "Ммм, я памятаю. Хаця не магу сказаць, што гэта вiсела занадта доѓга, а? Дарэчы, выдатная кацiная бойка на лiнах. Нядрэнна для былога салдата, якi стаѓ грамадзянскiм".
  
  "Ты таксама. Дзе твой BBF?
  
  "ВВФ?"
  
  Двое якiя змагаюцца салдат урэзалiся ѓ Дрэйка. Ён адштурхнуѓ iх з дапамогай Алiсii, яны абодва атрымлiвалi асалоду ад тым, што павiнна было адбыцца.
  
  "Лепшы хлопец назаѓжды? Памятаеш яго? Мiла?"
  
  "О так. Прыйшлося забiць яго. Ублюдак застукаѓ Фрэя i мяне за ператасоѓкай на завуголлi". Яна хiхiкнула. "Раззлаваѓся. Памерлi. Яна скурчыла грымасу. "Проста яшчэ адзiн нябожчык дурань".
  
  "Якi думаѓ, што зможа цябе прыручыць", Дрэйк кiѓнуѓ. "Я памятаю".
  
  "Чаму ты павiнен быѓ быць тут зараз, Дрэйк? Я сапраѓды не хачу забiваць цябе".
  
  Дрэйк ашаломлена пакiваѓ галавой. "Ёсць такi тэрмiн - цудоѓная хлусня. Гэтыя два словы падсумоѓваюць усё пра цябе, Майлз, лепш, чым мог бы любы Шэкспiр".
  
  "I што?" Алiсiя з усмешкай закатала рукавы i скiнула туфлi. "Ты гатовы, каб табе ѓручылi твае яйкi?"
  
  Краем вока Дрэйк убачыѓ, як Абель Фрэй адпаѓзаѓ ад iх i крычаѓ на кагосьцi па iменi Хадсан. Вiдавочна, Майлз ахоѓвала iх, калi накiроѓвала iх сiлы, але зараз у яе былi iншыя прыярытэты. Торстэн Даль, заѓсёды надзейны, устаѓ перад вар'ятам немцам i пачаѓ атаку.
  
  Дрэйк сцiснуѓ кулакi. "Гэтага не здарыцца, Майлз"
  
  
  СОРАК ПЯЦЬ
  
  
  
  LA VEREIN
  
  
  Алiсiя шакавала яго, сарваѓшы з сябе футболку, абматаѓшы яе вакол сябе, пакуль яна не стала тугi, як вяроѓка, затым двума рукамi накiнула яе яму на шыю. Ён змагаѓся, але яе iмправiзаваная вупраж ѓцягнула яго ѓнутр.
  
  Прама ѓ яе ѓзнiмальныя каленi стыль тайскага бокса. Адзiн. Двое. Трое.
  
  Ён павярнуѓся вакол першага. Павярнулiся зноѓ. Другая хруснула пад яго рэбрамi. Трэцi ѓдар прыйшоѓся яму цалкам па яйках. Боль працяѓ яго жывот, выклiкаючы млоснасць, i ён упаѓ на спiну.
  
  Алiсiя стаяла над iм, ухмыляючыся. "Што я сказаѓ? Скажы мне, Дрэйкi, што менавiта я сказаѓ." Яна зрабiла рух, каб перадаць яму нешта.
  
  "Твае яйкi".
  
  Яна апусцiла сцягно i, выгнуѓшыся, нанесла бакавы ѓдар нагой, нацэлены яму ѓ нос. Дрэйк падняѓ абедзве рукi i блакаваѓ удар. Адчуѓ, як вывiхнуѓся адзiн палец. Яна павярнулася так, што апынулася тварам да твару з iм, высока падняѓшы адну нагу i апiсаѓшы дугу, затым рэзка апусцiла пятку яму на лоб.
  
  Удар сякерай.
  
  Дрэйк адкацiѓся назад, але ѓдар усё роѓна прыйшоѓся яму ѓ грудзi. I, з той сiлай, якую змог сабраць Майлз, гэта прычыняла невыносны боль.
  
  Яна наступiла яму на шчыкалатку.
  
  Дрэйк закрычаѓ. Яго цела сiстэматычна ламалi, наносiлi сiнякi i калечылi. Яна ламала яго, кавалачак за кавалачкам. Будзь праклятыя грамадзянскiя гады. Але тады - цi мог ён наогул вiнавацiць звальненне? Яна заѓсёды была добрай. Яна заѓсёды была такой добрай?
  
  Зламаѓся грамадзянскi цi не, ён усё яшчэ быѓ SAS, i яна афарбоѓвала падлогу яго крывёй.
  
  Ён падаѓся назад. Трое байцоѓ упалi на яго, разбiваючы ѓсё навокал. Дрэйк атрымлiваѓ асалоду ад перадышкай ад удару локцем немцу ѓ горла. Ён пачуѓ, як хруснуѓ храсток, i адчуѓ сябе крыху лепш.
  
  Ён устаѓ, усведамляючы, што яна дазволiла яму. Яна танчыла, пераступаючы з нагi на нагу, вочы свяцiлiся знутры д'ябальшчынай i шэрай. Ззаду яе Дал, Фрей i Хадсан былi счэпленыя разам, змагаючыся за край труны Одзiна, iх твары былi скажоныя болем.
  
  Алiсiя шпурнула ѓ яго сваёй футболкай. Гэта ѓдарыла, як дубец, прымусiла левы бок яго твару гарэць. Яна ѓдарыла зноѓ, i ён злавiѓ яе. Пацягнуѓ з неверагоднай сiлай. Яна, спатыкаючыся, кiнулася ѓ яго абдымкi.
  
  "Прывiтанне".
  
  Ён зацiснуѓ абодва вялiкiх пальца крыху нiжэй яе вушэй, моцна нацiскаючы. Iмгненна яна пачала курчыцца, усё падабенства дзёрзкасцi знiкла. Ён цiснуѓ на нервовы вузел дастаткова моцна, каб любы нармальны чалавек страцiѓ прытомнасць.
  
  Майлз брыкаѓся, як бык на радэа.
  
  Ён нацiснуѓ мацней. Нарэшце, яна адкiнулася назад у яго жорсткiх абдымках, дазваляючы яму прыняць яе вагу, абмякнуць, спрабуючы падзялiць боль. Затым яна рэзка выпрасталася i прасунула абодва вялiкiя пальцы яму пад пахi.
  
  Прама ѓ яго ѓласны нервовы вузел. Агонiя працяла яго цела.
  
  I таму яны былi зачыненыя. Два грозных ворага, якiя змагаюцца скрозь хвалi болю, ледзь рухаюцца, якiя глядзяць адзiн аднаму ѓ вочы, як даѓно страчаныя палюбоѓнiкi, пакуль смерць не разлучыць iх.
  
  Дрэйк рохкнуѓ, не ѓ сiлах схаваць сваю пакуту. "Звар'яцелая... сука. Чаму... навошта працаваць на гэтага... гэтага чалавека?"
  
  "Азначае... для... дасягненнi... канца".
  
  Нi Дрэйк, нi Майлз не адступiлi б. Вакол iх бiтва пачала падыходзiць да канца. На нагах засталося больш войскаѓ каалiцыi, чым немцаѓ. Але яны працягвалi ваяваць. I Дрэйк мог цьмяна бачыць, як Дал i Фрей сашчапiлiся ѓ падобных смяротных абдымках, ваюючы да канца.
  
  Нiводны салдат не перапынiѓ iх. Павага была занадта вялiкая. У адзiноце i бесстароннасцi гэтыя бiтвы былi б вырашаны.
  
  Дрэйк упаѓ на каленi, захапляючы Алiсiю за сабой. Чорныя плямы танчылi перад яго вачыма. Ён зразумеѓ, што калi яна знойдзе спосаб разарваць яго хватку, яму сапраѓды канец. Энергiя пакiдала яго з кожнай секундай.
  
  Ён панiк. Яна нацiснула мацней, гэты абсалютны iнстынкт забойцы упiѓся ѓ яе. Яго вялiкiя пальцы саслiзнулi. Алiсiя ѓпала наперад, стукнуѓшы яго локцем у падбародак. Дрэйк бачыѓ, што гэта насоѓваецца, але ѓ яго не было сiл спынiць гэта.
  
  Iскры ѓзарвалiся ѓ яго перад вачыма. Ён упаѓ плазам на спiну, утаропiѓшыся ѓ гатычны столь Фрэя. Алiсiя падпаѓзла i закрыла яму агляд сваiм скажоным болем тварам.
  
  Нiхто з салдатаѓ вакол iх не спрабаваѓ спынiць яе. Гэта не скончыцца, пакуль адзiн з тых, хто змагаецца, не абвесцiць перамiр'е цi не памрэ.
  
  "Нядрэнна", - яна кашлянула. "У цябе ѓсё яшчэ ёсць гэта, Дрэйк. Але я ѓсё роѓна лепшы за цябе."
  
  Ён мiргнуѓ. "Я ведаю".
  
  "Што?" - Спытаѓ я.
  
  "У цябе ёсць... той край. Гэты iнстынкт забойцы. Лютасць бiтвы. Не важна. Гэта мае значэнне. Гэта... вось чаму я звольнiѓся".
  
  "Чаму гэта павiнна цябе спынiць?"
  
  "Мяне хвалявала сёе-тое за межамi працы", - сказаѓ ён. "Гэта ѓсё мяняе".
  
  Яе кулак быѓ падняты, гатовы раздушыць яму горла. Мiнула iмгненне. Затым яна сказала: "Жыццё за жыццё?"
  
  Дрэйк пачаѓ адчуваць, як энергiя павольна вяртаецца ѓ яго канечнасцi. "Пасля ѓсяго, што я зрабiѓ сёння, я думаю, яны многiм мне абавязаны".
  
  Алiсiя адступiла назад i працягнула руку, каб дапамагчы яму падняцца на ногi. "Я кiнуѓ Калодзежы ѓ бок вяровак ля студнi Мiмiра. Я не забiваѓ яго ля магiлы Одзiна. Я адцягнуѓ увагу Фрэя ад Бэна Блэйка. Я тут не для таго, каб знiшчаць свет, Дрэйк, я проста тут, каб крыху павесялiцца".
  
  "Пацвярджаю". Дрэйк аднавiѓ раѓнавагу, як раз у той момант, калi Торстэн Дал зняѓ абмяклае цела Абеля Фрэя з шырокага краю труны Одзiна. Ён упаѓ на падлогу з вiльготным храбусценнем, знежывела пляснуѓшыся на iтальянскую мармуровую брук.
  
  Раздалiся радасныя воклiчы, якiя рэхам разнеслiся па войсках каалiцыi.
  
  Далеч сцiснуѓ кулак, гледзячы ѓнутр труны.
  
  "Гэты вырадак так i не ѓбачыѓ гэты прыз", - засмяяѓся ён. "Справа ягонага жыцьця. Пане Iсусе, хлопцы, вы павiнны гэта ѓбачыць".
  
  
  Сарок шэсць
  
  
  
  СТОКГОЛЬМ
  
  
  Праз дзень Дрэйку ѓдалося збегчы ад бясконцага раунда допытаѓ, каб паспаць некалькi гадзiн у суседнiм гатэлi, адным з найстарэйшых i лепшых у Стакгольме.
  
  У вестыбюлi ён чакаѓ лiфта i задавалася пытаннем, чаму ѓсе яго разумовыя працэсы былi зняты. Яны звар'яцелi ад недахопу сну, пастаянных збiванняѓ i моцнага цiску. Яму спатрэбiлася некалькi дзён на аднаѓленне.
  
  Лiфт зазвiнеѓ. Побач з iм узнiкла постаць.
  
  Кэнэдзi - апрануты ѓ звычайны суботнi штановы касцюм, валасы туга зачасаны назад, вывучае яго змучанымi вачыма.
  
  "Прывiтанне".
  
  Слоѓ было недастаткова. Пытацца ѓ яе, цi ѓсё з ёй у парадку, было не проста непераканаѓча, гэта было адкрыта дурное.
  
  "I табе прывiтанне".
  
  "На тым жа паверсе?"
  
  "Вядома. Яны трымаюць нас усiх у iзаляцыi, але разам".
  
  Яны пранiклi ѓнутр. Утаропiѓся на iх разбiтае адлюстраванне ѓ люстэрку. Пазбягаѓ кантакту з неабходнай вiдэакамерай. Дрэйк нацiснуѓ кнопку дзевятнаццацi.
  
  "Ты спраѓляешся з гэтым гэтак жа добра, як i я, Кэнэдзi?"
  
  Яна шчыра засмяялася. "Звар'яцелы тыдзень, цi тыдняѓ. Не ѓпэѓнены. Гэта зводзiць мяне з розуму, што ѓ вынiку я бiѓся са сваiм заклятым ворагам i ачысьцiѓ сваё iмя ѓ канцы ѓсяго гэтага".
  
  Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Як i я. Iранiчна, так?"
  
  "Куды яна падзелася? Алiсiя."
  
  "У ноч, куды сыходзяць усе лепшыя сакрэты, яна i гэты кампутарны гiк Хадсан", Дрэйк пацiснуѓ плячыма. "Знiклi перш, чым хто-небудзь, хто сапраѓды нешта значыѓ, заѓважыѓ iх. Верагодна, выбiваем адзiн аднаму мазгi, пакуль мы размаѓляем".
  
  "Ты зрабiѓ правiльна. Яны не былi тут галоѓнымi натхнiцелямi. Алiсiя небяспечная, але не вар'ятка. О, i хiба ты не маеш на ѓвазе "ѓ цiшынi ночы".
  
  Яму спатрэбiѓся час, каб абдумаць яе спасылку на Дыназаѓр-рок. Ён зарагатаѓ. Яго настрой падымаѓся хутчэй, чым ртуць у сонечны дзень.
  
  "А Хэйдэн?" Сказаѓ Кэнэдзi, калi дзверы лiфта зачынiлiся i старая машына пачала павольна паднiмацца. "Ты думаеш, яна застанецца з Бэнам?"
  
  "Я сапраѓды спадзяюся на гэта. Калi не, то, прынамсi, я думаю, у яго зараз быѓ сэкс".
  
  Кэнэдзi стукнуѓ яго кулаком у плячо. "Не лiчы гэтых куранят, прыяцель. Можа, ён напiша для яе песню".
  
  "Назавi гэта - тры з паловай хвiлiны з табой!"
  
  Яны павольна праляталi мiма сёмага паверха. "Нагадвае мне. Там, у грабнiцы Одзiна, што ты там сказаѓ? Нешта наконт таго, што я застаюся ѓ Йорку i, эм, зарабляю сабе на жыццё".
  
  Дрэйк утаропiѓся на яе. Яна надарыла яго панадлiвай усмешкай.
  
  "Што ж ... Я ... я ..." Ён уздыхнуѓ i памякчэѓ. "Я безнадзейна адстаѓ ад практыкi ѓ гэтым".
  
  "У чым?" Вочы Кэнэдзi блiснулi гарэзлiвасцю.
  
  "Стары дына-рок-гурт Heart назваѓ гэта бездакорным спакушэннем. У Ёркшыры мы проста кажам "пабалбатаць з птушкай". Мы просты народ."
  
  Калi лiфт, пстрыкнуѓшы, мiнуѓ чатырнаццаты паверх, Кэнэдзi расшпiлiла кашулю i дазволiла ёй звалiцца на падлогу. Пад ёй быѓ чырвоны празрысты бюстгальтар.
  
  "Што ты робiш?" Дрэйк адчуѓ, як яго сэрца падскочыла, як быццам яго стукнула токам.
  
  "Зарабляю сабе на пражытак".
  
  Кэнэдзi расшпiлiла штаны i дазволiла iм упасцi на падлогу. На ёй была прыдатная пара чырвоных трусiкаѓ. Лiфт бразнуѓ, калi прыбыѓ на iх паверх. Дрэйк адчуѓ, як яго настрой i ѓсё астатняе паднiмаецца. Дзверы слiзганулi ѓ бок, адчыняючыся.
  
  Маладая пара чакала. Жанчына захiхiкала. Хлопец ухмыльнуѓся Дрэйку. Кэнэдзi выцягнуѓ Дрэйк з лiфта ѓ калiдор, пакiнуѓшы яе гарнiтур ззаду.
  
  Дрэйк азiрнуѓся. "Не хочаш гэтага?"
  
  "Мне гэта больш не трэба".
  
  Дрэйк падхапiѓ яе на рукi. "Добрая праца, гэта хуткая прагулка да майго пакоя".
  
  Кэнэдзi распусцiла валасы.
  
  
  КАНЕЦ
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"