Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Cia Specialaj Operacioj - Latina Ameriko

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Spionoj de ĉiuj strioj funkcias ĉirkaŭ la mondo. Ili penetras en malsamajn sferojn de potenco. Kaj specialaj operacioj estas videblaj. Kaj en Latin-Ameriko kaj Afriko, estas skoltoj, kaj aliaj homoj. Kaj kompreneble la FSB kaj la CIA konkuras ne por vivo, sed por morto.

  CIA SPECIALAJ OPERACIOJ - LATINA AMERIKO
  KONOTACIO
  Spionoj de ĉiuj strioj funkcias ĉirkaŭ la mondo. Ili penetras en malsamajn sferojn de potenco. Kaj specialaj operacioj estas videblaj. Kaj en Latin-Ameriko kaj Afriko, estas skoltoj, kaj aliaj homoj. Kaj kompreneble la FSB kaj la CIA konkuras ne por vivo, sed por morto.
  . ĈAPITRO #1
  Palaco de Apostolico
  
  Sabado, la 2-an de aprilo 2005, 21:37.
  
  
  
  La viro en la lito ĉesis spiri. Lia persona sekretario, monsinjoro Stanislav Dvisic, kiu dum tridek ses horoj tenis la dekstran manon de la mortanto, ekploris. La deĵorantaj viroj devis forte forpuŝi lin kaj pasigis pli ol unu horon por rehavi la maljunulon. Ili estis multe pli grandaj ol ĉiuj sentemaj estaĵoj. Dum ili komencis la reviviĝon denove kaj denove, ili ĉiuj sciis, ke ili devas fari ĉion eblan kaj neeblan por mildigi siajn konsciencojn.
  
  La privataj loĝejoj de la Sumoaj Pontificoj surprizus min al la neinformita observanto. La reganto, antaŭ kiu la estroj de la popoloj kliniĝis kun respekto, vivis en kondiĉoj de plena malriĉeco. Lia ĉambro estis nekredeble severa, kun nudaj muroj krom krucifikso, kaj mebloj el lakita ligno: tablo, seĝo kaj modesta lito. La centimo-nabo estis anstataŭigita en la lastaj ú monatoj per hospitala lito. Flegistinoj çirkaûÿiris ÿin, penante revivigi ÿin, dum dikaj gutoj da ÿvito fluis sur la senmakulaj blankaj kuvoj. Kvar polaj monaĥinoj ŝanĝis ilin al día trifoje.
  
  Fine, D-ro Silvio Renato, mia persona sekretario de la Papo, ĉesigis tiun ĉi provon. Li gestas, ke la flegistinoj kovru ilian malnovan vizaĝon per blanka vualo. Mi petis ĉiujn foriri, restante proksime al Dvišić. Ellaboru mortateston, tamen. La kaŭzo de morto estis pli ol evidenta - kardiovaskula kolapso, pligravigita de inflamo de la laringo. Li hezitis kiam temas pri literumi la nomon de la maljunulo, kvankam fine mi elektis lian civilan nomon por eviti problemojn.
  
  Malfaldite kaj subskribinte la dokumenton, la kuracisto transdonis ĝin al kardinalo Samalo, kiu ĵus eniris la ĉambron. Purpuro havas la senkuraĝigan taskon oficiale konfirmi la morton.
  
  -Dankon doktoro. Kun via permeso, mi daŭrigos.
  
  "Ĝi estas ĉio via, Via Eminenco.
  
  - Ne, doktoro. Nun ĝi estas de Dio.
  
  Samalo malrapide alproksimiĝis al la mortlito. Je 78 jaroj vi loĝis en la domo laŭ la peto de via Edzo multfoje por ne vidi ĉi tiun momenton. Li estis trankvila kaj ekvilibra homo kaj konsciis pri la peza ŝarĝo kaj multaj devoj kaj taskoj, kiuj nun falis sur liajn ŝultrojn.
  
  Rigardu la kadavron. Ĉi tiu viro vivis ĝis la aĝo de 84 kaj postvivis pafvundon al la brusto, kolontumoro, kaj komplikan apendiciton. Sed Parkinson-malsano malfortigis lin, kaj li tiom indulgis sin, ke lia koro fine cedis kaj mortis.#243; mas.
  
  De fenestro en la tria etaĝo de la palaco, kardinalo Podí rigardis, kiel preskaŭ ducent mil homoj kunvenis sur la placo Sankta Petro. La tegmentoj de la ĉirkaŭaj konstruaĵoj estis sternitaj per antenoj kaj televidstacioj. "Dentro de poco serán aún más-pensó Samalo-. Tiu, kiu venas al ni. Homoj adoris lin, admiris lian oferon kaj lian feran volon. Beá forta bato, eĉ se ĉiuj atendis ĝin ekde januaro... kaj malmultaj ĝin volis. Kaj poste alia afero."
  
  Mi aŭdis bruon ĉe la pordo, kaj la estro de la sekureco de Vatikano, Camilo Sirin, eniris, antaŭ la tri kardinaloj, kiuj devis atesti la morton. Iliaj vizaĝoj montris zorgon kaj esperon. La Purpuroj alproksimiĝis al la skatolo. Neniu krom La Vista.
  
  "Ni komencu," diris Samalo.
  
  Dvišić donis al li la malfermitan valizon. La servistino levis la blankan vualon kovrantan la vizaĝon de la mortinto kaj malfermis la fiolon enhavantan la sanktajn Leonojn. Komencu ó miljara rito on la latina en:
  
  - Si vives, ego te absolvo a peccatis tuis, in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, amén 1.
  
   Samalo desegnu krucon sur la frunto de la mortinto kaj aligu ĝin al la kruco.;:
  
   - Per istam sanctam Unctionem, indulgeat tibi Dominus a quidquid... Amen 2.
  
  Kun solena gesto, li vokas ŝin al la beno kaj la apostolo.:
  
  "Per la aŭtoritato donita al mi de la Apostola Seĝo, mi donas al vi kompletan indulgon kaj absolvon de ĉiuj pekoj... kaj benas vin. En la nomo de la Patro, kaj de la Filo, kaj precipe de Sankta Ritu... Amén.
  
  Tomó la arĝenta martelo el la valizo, kiun li donas al la episkopo. Zorge batu ól trifoje sur la frunton de la mortinto, dirante post ĉiu bato:
  
  - Karol Wojtyla, ¿mortinta?
  
  Ne estis respondo. La Camerlengo rigardis la tri kardinalojn starantajn apud la lito, kiuj kapjesis.
  
  Efektive, la Papo mortis.
  
  Per sia dekstra mano, Samalo forigis la Rybak-ringon, la simbolon de sia potenco en la mondo, de la mortinto. Per mia dekstra mano, mi denove kovris la vizaĝon de Johano Paŭlo la 2-a per vualo. Enspiru profunde kaj rigardu viajn tri eros-kamaradojn.
  
  - Ni havas multe da laboro.
  
  
  IUJ OBJEKTIVAJ FAKTOJ PRI VATIKANO
  
   (extraídos de CIA World Factbook)
  
  
   Areo: 0.44 sq.m (la plej malgranda en la mondo)
  
  Limoj: 3,2 km. (kun Italio)
  
  Malalta punkto más: Placo Sankta Petro, 19 metroj super la marnivelo.
  
  Plej alta punkto: Vatikanaj Ĝardenoj, 75 metroj super la marnivelo.
  
  Temperaturo: Modera pluva vintro de septembro ĝis meze de majo, varma seka somero de majo ĝis septembro.
  
  Teruzo: 100% al urbaj areoj. Kultivata tero, 0%.
  
  Naturaj rimedoj: Neniu.
  
  
  Loĝantaro: 911 civitanoj kun pasportoj. 3000 laboristoj dum tago.
  
  Sistemo de registaro: eklezia, monarĥa, absoluta.
  
  Indice de fekundeco: 0%. Ninún naskiĝo laŭlonge de sia historio.
  
  Ekonomio: surbaze de donado de almozo kaj vendado de poŝtmarkoj, poŝtkartoj, poŝtmarkoj kaj administrado de siaj propraj bankoj kaj financoj.
  
  Komunikadoj: 2200 telefonstacioj, 7 radiostacioj, 1 televidkanalo.
  
  Jara enspezo: $ 242 milionoj.
  
  Jaraj kostoj: $ 272 milionoj.
  
  Jura sistemo: Bazita sur la reguloj establitaj de la Kanona Leĝo. Kvankam la mortopuno ne estis oficiale uzita ekde 1868, ĝi restas modloko.
  
  
  Specialaj konsideroj: La Sankta Patro havas grandan influon sur la vivoj de pli ol 1,086,000,000 kredantoj.
  
  
  
  
   Iglesia de Santa Maria en Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Mardo la 5 - an de aprilo 2005 10:41 .
  
  
  
   Inspektisto Dicanti strabigas dum li eniras, provante adaptiĝi al la mallumo de la ĉambro. Li bezonis preskaŭ duonhoron por atingi la krimlokon. Se Romo ĉiam estas kaoso de sangocirkulado, tiam post la morto de la Sankta Patro ĝi fariĝis infero. Miloj da homoj venis ĉiutage al la ĉefurbo de la kristanaro por doni la lastan adióal kaduásm. Ekspozicio en Baziliko Sankta Petro. Tiu papo mortis kun la gloro de sanktulo, kaj volontuloj jam promenis sur la stratoj, kolektante subskribojn por komenci la aferon de beatigo. Ĉiuhore pasis antaŭ la korpo 18 000 homoj. "Vera sukceso por krimmedicina scienco," diras Paola ironie.
  
  Lia patrino avertis lin antaŭ ol forlasi la loĝejon, kiun ili dividis sur Via della Croce.
  
  Ne postkuru Cavour, ĝi daŭros longan tempon. Supren al Regina Margherita kaj malsupreniru al Rienzo," li diris, kirlante la kaĉon, kiun ŝi faris por li, kiel ĉiu patrino de tridek-tria ĝis tridek-tria.
  
  Kompreneble, ŝi iris por Cavour, kaj ĝi daŭris longan tempon.
  
  Ŝi portis la guston de kaĉo en la buŝo, la guston de liaj panjoj. Dum miaj bakalaŭraj jaroj ĉe FBI-ĉefsidejo en Quantico, Virginio, mi maltrafis la sensacion preskaŭ ĝis naŭzo. Li venis kaj petis sian patrinon sendi al li vazon, kiun ili varmigis en la mikroondo en la paŭzoĉambro de la Kondutisma Esplorunuo. Mi ne konas egalulon, sed mi helpos lin esti tiel malproksime de la hejmo dum ĉi tiu malfacila kaj samtempe tiel fruktodona provo. Paola kreskis je ŝtonĵeto de Via Condotti, unu el la plej prestiĝaj stratoj en la mondo, kaj tamen ŝia familio estis malriĉa. Ŝi ne sciis, kion signifas la vorto, ĝis ŝi iris al Ameriko, lando kun sia propra mezuro por ĉio. Ŝi ĝojis pro esti reen en la urbon, kiun ŝi tiom malamis kiam ŝi kreskis.
  
  En 1995, Italio kreis perfortkriman unuon specialiĝantan pri seriaj murdistoj. Ŝajnas nekredeble, ke la 5-a prezidanto de la mondo en la psicópatas ranking ne havis unuon kiu povis kontraŭbatali ilin tiel malfrue. UACV havas diligentan sekcion nomitan la Kondutisma Analizo-Laboratorio fondita fare de Giovanni Balta, la instruisto kaj mentoro de Dicanti. Bedaŭrinde, Balta mortis komence de 2004 kiel rezulto de akcidento kun trafiko kaj la dottora Dicanti pasó devas iĝi la metilernanto de la Dicanti, starante ĉe la romia lago. Lia FBI-trejnado kaj la bonegaj raportoj de Balta estis lia subteno. Post la morto de ŝia estro, la stabo de LAC estis sufiĉe malgranda: ŝi mem. Sed, kiel fako integrita en UACV, ili ĝuis la teknikan subtenon de unu el la plej altnivelaj krimmedicinaj unuoj en Eŭropo.
  
  Ĝis nun, tamen, ĉio estis malsukcesa. Estas 30 seriaj murdistoj en Italio kiuj ne estis identigitaj. El tiuj, 9 respondas al "varmaj" kazoj asociitaj kun lastatempaj mortoj. Ne estis eĉ unu nova dungito de kiam ŝi respondecis pri la LAC, kaj la manko de spertulo pligrandigis la premon sur Dikanti, ĉar psikologiaj profiloj foje fariĝis psikologiaj. la sola afero, kiun mi povas fari, estas venigi suspektaton. "Kasteloj en la aero," nomis ilin D-ro Boy, fanatikulo de sia metio. matematikisto kaj nuklea sciencisto, kiu pasigis pli da tempo per telefono ol en la laboratorio. Ve, Boy estis la Ĉefoficisto de UACV kaj la rekta superulo de Paola, kaj ĉiufoje kiam li renkontis ŝin en la koridoro, li donis al ŝi mokan rigardon. "Mia justa verkisto" estis la frazo, kiun li uzis kiam ili estis solaj en lia oficejo, lude aludante al la sinistra imago, kiun Dicanty malŝparis sur profiloj. Dikanti antaŭĝojis, kiam lia laboro komencos doni fruktojn, por doni ĉi tiujn kaprojn en la nazo. Ŝi faris la eraron dormi kun li en nokto de malforteco. Laborante longajn horojn malfrue, kaptita surprize, nedifinitaj forestoj de el corazon... kaj la kutimaj lamentoj pri mamuñana. Precipe se vi konsideras ke Knabo estis edziĝinta kaj preskaŭ duoble lia aĝo. É li estis sinjoro kaj ne enprofundiĝis en ĉi tiun temon (kaj zorgis konservi sian distancon), sed li neniam lasis Paola forgesi pri tio, eĉ unu frazon. inter maĉisto kaj ĉarma. Li fordonis kiel mi malamis lin.
  
  Kaj fine, ekde via supreniro, vi havas realan kazon, kiun oni devas konsideri ekde la komenco mem, kaj ne surbaze de bagatelaj pruvoj kolektitaj de mallertaj agentoj. Li ricevis telefonvokon dum matenmanĝo kaj revenis al sia ĉambro por ŝanĝiĝi. Ŝi tiris siajn longajn nigrajn harojn en streĉitan bulkon kaj faligis la pantalonjupon kaj ĵerzon, kiujn ŝi portis al la oficejo kaj elektis inteligentan komercan kostumon. La jako ankaŭ estas nigra. Ŝi estis intrigita: la alvokanto ne disponigis neniujn datumojn, krom se li fakte faris krimon kiu estis en lia kompetenteco, kaj ŝi citis lin en Santa Mar en Transpontina "kun la plej granda urĝeco".
  
  Kaj ĉiuj estis ĉe la pordo de la preĝejo. Male al Paola, amaso da homoj kolektiĝis sur la preskaŭ kvin-kilometra "kol", kiu atingis la ponton de Vittorio Emanuele II. Rigardu la scenon kun maltrankvilo. Ĉi tiuj homoj estis tie la tutan nokton, sed tiuj, kiuj eble vidis ion, estis jam malproksime. Kelkaj pilgrimantoj preterpase ekrigardis al nerimarkebla paro da karabenistoj, kiuj baris la enirejon al la templo al hazarda grupo da kredantoj. Ili tre diplomatie certigis, ke laboro estas en la konstruaĵo.
  
  Paola spiris en la fortikaĵo kaj transpasis la sojlon de la preĝejo en la duonmallumo. La domo estas en unu navo kun kvin kapeloj sur la flankoj. La odoro de malnova, rusta incenso pendis en la aero. Ĉiuj lumoj estis malŝaltitaj, verŝajne ĉar ili estis tie kiam la korpo estis trovita. Unu el la reguloj de Boy estis "Ni vidu kion li vidis."
  
  Rigardu ĉirkaŭen kun mallarĝigitaj okuloj. Du homoj kviete parolis ĉe la malantaŭo de la preĝejo, kun la dorso al ŝi. Proksime de la fonto kun sankta akvo, nervoza karmelano, fingrumante la rozarion, rimarkis la atenton, kun kiu li rigardis la scenejon.
  
  "Ŝi estas bela, ĉu ne, signorina?" Datite 1566. Ĝi estis konstruita fare de Peruzzi kaj liaj kapeloj...
  
  Dikanti interrompis lin kun malmola rideto.
  
  "Bedaŭrinde, frato, mi tute ne interesiĝas pri arto nuntempe. Mi estas inspektoro Paola Dicanti. Ĉu vi estas tiu psiko?
  
  - Ja, inspektoro. Ankaŭ mi estis tiu, kiu malkovris la korpon. Ĉi tio certe interesos la amasojn. Benata estu Dio, en tagoj kiel é stos... ¡ la sanktulo foriris de ni, kaj nur demonoj restas!
  
  Estis maljunulo kun dikaj okulvitroj, vestita per la kostumo de Bito Marr de la Karmelanoj. Granda spatulo ligis ĉirkaŭ lia talio, kaj densa griza barbo kovris lian vizaĝon. Li ĉirkaŭiris la amason ronde, iomete klinite, iomete lamante. Ŝiaj manoj flirtis super la bidoj kun forta kaj neregebla periodo de tremado.
  
  - Trankviliĝu, frato. Kio estas lia nomo?
  
  -Francesco Toma, inspektoro.
  
  "Bone, frato, diru al mi per viaj propraj vortoj, kiel ĉio okazis. Mi scias, ke mi jam kalkulis ĝin ses aŭ sep fojojn, sed necesas, mia amo.
  
  La monaĥo ĝemis.
  
  - Nenio multe por diri. Ankaŭ, Roco, mi zorgas pri la prizorgo de la preĝejo. Mi loĝas en malgranda ĉelo malantaŭ la sakristio. Mi ellitiĝas kiel ĉiutage, je la sesa matene. Mi lavis mian vizaĝon, surmetis bandaĝon. Mi transiras la sakristion, eliras el la preĝejo tra alivestita pordo ĉe la malantaŭo de la ĉefaltaro, kaj iras al la kapelo Nuestra Señora del Carmen, kie mi preĝas miajn preĝojn ĉiutage. Mi rimarkis, ke kandeloj estas lumigitaj antaŭ la kapelo de Sankta Tomo, ĉar kiam mi enlitiĝis tie neniu estis, kaj tiam mi vidis ĉi tion. Mi rapidis al la sakristio, timigita al morto ĉar la murdinto devis esti en la preĝejo, kaj vokis 113.
  
  -¿ Ne tuŝu nenion ĉe la krimloko?
  
  - Ne, inspektoro. Nenio. Mi estis tre timigita, Dio pardonu min.
  
  -¿Kaj vi ankaŭ ne provis helpi viktimon?
  
  - Ispettora... estis evidente, ke li estas tute senigita de ajna surtera helpo.
  
  Figuro alproksimiĝis al ili laŭ la centra koridoro de la preĝejo. Ĝi estis Subinspektoro Maurizio Pontiero de UACV.
  
  "Dikanti, rapidu, ili ŝaltos la lumojn."
  
  -Nur sekundo. Tenu vin, frato. Jen mia vizitkarto. Mia telefonnumero estas listigita sube. Mi estos memo iam ajn se mi memoros ion, kion mi ŝatas.
  
  "Mi faros ĝin, inspektoro. Jen, donaco.
  
  La Karmelano transdonis al li hele koloran presaĵon.
  
  - Santa Maria del Carmen. Li ĉiam estos kun vi. Montru al li la vojon en ĉi tiuj mallumaj tempoj.
  
  "Dankon, frato," diris Dicanti, distrite forigante la sigelon.
  
  La inspektisto sekvis Pontiero'n tra la preĝejo ĝis la tria kapelo maldekstre, barita per ruĝa UACV-bendo.
  
  "Vi malfruis," riproĉis lin la subinspektoro.
  
  Trafico estis fine malsana. Estas bela cirko ekstere.
  
  "Vi devintus veni por Rienzo.
  
  Malgraŭ havado de pli alta pozicio ol Pontiero en la Itala Policservo, li estis en pagendaĵo de la UACV-kampesplorado kaj tiel ĉiu laboratoriesploristo estis sub la ordonrajto pri la polico. eĉ viro kiel Paola, kiu okupas la postenon de departementestro. Pontiero estis viro inter 51 kaj 241 jaroj, tre maldika kaj malbonhumora. Lia vizaĝo, kiel sekvinbero, estis ornamita per jaroj da sulkoj. Paola rimarkis, ke la juna inspektisto adoras ŝin, kvankam ŝi tre klopodis ne montri ĝin.
  
  Dicanti volis transiri la straton, sed Pontiero kaptis lian brakon.
  
  "Atendu momenton, Paola. Nenio, kion vi vidis, preparis vin por ĉi tio. Ĉi tio estas absolute freneza, mi promesas al vi." Ŝia voĉo tremis.
  
  "Mi pensas, ke mi povas ellabori aferojn, Pontiero. Sed dankon.
  
  Eniru la kapelon. Ene loĝis fakulo pri fotarto de UACV. Malantaŭe de la kapelo, malgranda altaro estas fiksita al la muro kun pentraĵo dediĉita al Sankta Tomo, la momento kiam la sanktulo metis la fingrojn al la vundoj de Jesuo.
  
  Estis korpo malsupre.
  
  - Sankta Madono.
  
  "Mi diris al vi, Dicanti.
  
  Estis dentisto rigardi la azenon. La mortinto apogis sin al la altaro. Mi elŝiris liajn okulojn, lasante sur ilia loko du terurajn nigretajn vundojn. De la buŝo, malfermita en terura kaj groteska grimaco, pendis ia bruneta objekto. En la hela lumo de la fulmo, Dicanti malkovris tion, kio ŝajnis al mi terura. La manoj estis detranĉitaj kaj kuŝis apud la korpo, purigitaj de sango, sur blanka tuko. Unu el la manoj portis dikan ringon.
  
  La mortinto estis vestita en nigra talarkostumo kun ruĝa bordo, karakteriza por la kardinaloj.
  
  Paola larĝe malfermis la okulojn.
  
  "Pontiero, diru al mi, ke li ne estas kardinalo.
  
  "Ni ne scias, Dicanti. Ni esploras lin, kvankam malmulte restas de lia vizaĝo. Ni atendas, ke vi vidu kiel aspektas ĉi tiu loko, kiel vidis ĝin la murdinto.
  
  -¿Dóndeá la resto de la krimloka esplorteamo?
  
  La Analysis-teamo formis la plejparton de UACV. Ili ĉiuj estis krimmedicinaj ekspertoj, specialiĝantaj pri kolektado de piedsignoj, fingrospuroj, haroj, kaj io ajn alia krimulo eble lasis sur korpon. Ili agis laŭ la regulo, ke en ĉiu krimo estas transdono: la murdinto prenas ion kaj lasas ion.
  
  "Li jam estas survoje. La kamioneto estas blokita en Cavour.
  
  "Mi devintus veni por Rienzo," mia onklo interrompis.
  
  "Neniu iam demandis lian opinionon -espetó Dicanti.
  
  La viro forlasis la ĉambron, murmurante ion ne tre agrablan al la inspektisto.
  
  "Vi devas komenci regi vin, Paola.
  
  -Dio mia, Pontiero, ¿kial vi ne vokis min pli frue? diris Dicanti, ignorante la rekomendon de la juna inspektoro. Ĉi tio estas tre serioza afero. Kiu faris tion, tiu havas tre malbonan kapon.
  
  -Ĉu ĉi tio estas via profesia analizo, doktoro?
  
  Carlo Boy eniris la kapelon kaj dediĉis al ŝi unu el siaj malgajaj rigardoj. Li amis tiajn neatenditajn biletojn. Paola komprenis, ke él estas unu el la du homoj, kiuj parolis kun la dorso al la benita akvofonto, kiam ŝi eniris la preĝejon, kaj ŝi riproĉis al si, ke li permesis al li surprizi ŝin. La alia estis apud la direktoro, sed eĉ ne diris vorton kaj ne eniris la kapelon.
  
  - Ne, Direktoro Boy. Mia profesia analizo metos ĝin sur vian tablon tuj kiam ĝi estos preta. Tial mi tuj avertas vin, ke tiu, kiu faris ĉi tiun krimon, estas tre malsana.
  
  Knabo estis dironta ion, sed en tiu momento, la lumoj en la preĝejo ekbrulis. Kaj ĉiuj vidis tion, kion la había preteratentis: sur la tero, apud la mortinto, estis skribita per ne tre grandaj literoj.
  
  
  EGO MI PRAVIGAS VIN
  
  
  "Ĝi aspektas kiel sango," diris Pontiero, vortigante tion, kion ĉiuj pensis.
  
  Ĉi tio estas malnobla tele'233; fono mo kun akordoj de Haleluja de Handel. Ĉiuj tri rigardis al Kamarado de Boy, kiu tre serioze elprenis la telefonon el la poŝo de la jako kaj respondis la vokon. Li ne multe diris, nur dekduo da "ajá" kaj "mmm".
  
  Post pendigi, mi rigardis Knabon kaj kapjesis.
  
  "Tion ni timas, amos", diris la direktoro de UACV. Inspektoro Dicanti, vicinspektoro Pontiero, estas senutile diri al vi, ke tio estas tre delikata afero. Tiu kun la ahí estas la argentina kardinalo Emilio Robaira. Se la murdo de kardinalo en Romo estas en si mem nepriskribebla tragedio, do eĉ pli en ĉi tiu etapo. La vicprezidanto estis unu el 115 homoj kiuj, dum pluraj monatoj, partoprenis la Cí225;n ŝlosilon al elekto de nova sumoisto. Tial la situacio estas delikata kaj malfacila. Ĉi tiu krimo ne devus fali en la manojn de la gazetaro, laŭ la koncepto de neniu. Imagu la titolojn: "Seria murdisto teruras la balotdistrikton de Pope." Mi eĉ ne volas pensi...
  
  - Atendu momenton, direktoro. Ĉu vi diris seria murdisto? Ĉu estas io ĉi tie, kion ni ne scias?
  
  Batalu kontraŭ Karraspeó kaj rigardu la misteran karakteron, kiun vi venis kun éL.
  
  -Paola Dicanti, Maurizio Pontiero, Permí, mi prezentu al vi Camilo Sirin, ĝeneralan inspektoron de la Vatikana Ŝtata Gvatado-Korpo.
  
  É Saint kapjesis kaj faris paŝon antaŭen. Kiam li parolis, li faris tion kun peno, kvazaŭ li ne volus eldiri eĉ vorton.
  
  - Ni kredas, ke é cent estas la dua vístima.
  
  
  
  
   Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   Aŭgusto 1994
  
  
  
  "Envenu, patro Karoski, eniru. Bonvolu senvestiĝi malantaŭ ekrano, se tio estas via afableco.
  
  La pastro komencas demeti la pastron. La voĉo de la kapitano venis al li de la alia flanko de la blanka fakmuro.
  
  "Vi ne devas zorgi pri provoj, patro. Estas bone, ĉu ne? Male al ordinaraj homoj, hehe. Eble estas aliaj malliberuloj, kiuj parolas pri ŝi, sed ŝi ne estas tiel fiera kiel ŝi estas portretita, kiel mia avino. Kuá kiu estas kun ni?
  
  - Du semajnoj.
  
  "Sufiĉe da tempo por ekscii, ĉu vi aŭ... iris ludi tenison?"
  
  - Mi ne ŝatas tenison. Mi jam foriras?
  
  - Ne, patro, surmetu verdan T-ĉemizon, ne iru fiŝkapti, hehe.
  
  Karoski eliris el malantaŭ ekrano en verda T-ĉemizo.
  
  - Iru al la brankardo kaj prenu ĝin. Tio estas ĉio. Atendu, mi riparos la malantaŭon de la sidloko. Li devus povi bone vidi la bildon sur la televido. Ĉu ĉio estas en ordo?
  
  - Tre bona.
  
  - Bonege. Atendu, mi devas fari kelkajn ĝustigojn al la Medición-iloj kaj ni tuj komencos. Cetere, ĉi tiu de ahí estas bona televidilo, ĉu ne? Li estas 32 colojn alta, se mia domo estus la sama kiel lia, certe parenco montrus al mi respekton, ĉu ne? Hehehehe.
  
  - Mi ne certas.
  
  "Kompreneble ne, patro, kompreneble ne. Ĉi tiu virino ne havos nenian respekton al li kaj samtempe ne amos lin, se li saltas el aro da Golden Grahams kaj piedbatas sian grasan azenon, hehehehe.
  
  "Vi ne prenu la nomon de Dio vane, mia infano.
  
  "Li havas kialon, patro. Nu, jam estas. Vi neniam antaŭe faris penean pletismografion, ĉu ne?
  
  - Ne.
  
  "Kompreneble ne, tio estas stulta, hehe. Ĉu vi jam diris, kio estas la testo?
  
  - En skizo.
  
  "Nu, nun mi metos miajn manojn sub lian ĉemizon kaj alfiksos ĉi tiujn du elektrodojn al lia peniso, ĉu ne? Ĉi tio helpos nin mezuri vian nivelon de seksa respondo al certaj kondiĉoj.í viroj. Bone, nun mi komencos afiŝi ĝin. Jam estas.
  
  - Li havas malvarmajn manojn.
  
  "Jes, estas malvarme ĉi tie, hehe." Ĉu ĝi estas isómode?
  
  - Mi bonfartas.
  
  - Do, ni komencu.
  
  Miaj genoj komencis ŝanĝi unu la alian sur la ekrano. Ejfelturo. Tagiĝo. Nebulo en la montoj.tuz. Ĉokolada glaciaĵo. Aliseksa sekskuniĝo. Arbaro. arboj. Aliseksa felado. Tulipoj en Holando. Samseksema rilato. Las Meninas de Velasquez. Sunsubiro sur Kilimanĝaro. Samseksema pimo. Neĝo kuŝas alte sur la tegmentoj de vilaĝo en Svislando. Felachi ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped Niío rigardas rekte Samaron dum ŝi suĉas la kokon de la plenkreskulo. Malĝojo en liaj okuloj.
  
  Karoski ekstaras. En liaj okuloj estas kolero.
  
  - Patro, li ne povas leviĝi, ¡ ni ankoraŭ ne finis!
  
  La pastro kaptas lin je la kolo, frapas la kapon de la psi-emblemoj kontraŭ la instrumentpanelo ree kaj denove dum la sango trempas tra la butonoj, la blanka mantelo de la futbalisto, la verda ĵerzo de Karoski kaj la mondo.
  
   - No cometerás actos impuros nunca más, ¿correcto? ¿Ĝuste, malpura peco de merdo, ĉu ne?
  
  
  
  
   Iglesia de Santa Maria en Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Mardo la 5 - an de aprilo 2005 11:59 .
  
  
  
   La silenton, kiu sekvis la vortojn de Sirin, rompis la sonoriloj anoncantaj Kristnaskon en la proksima placo Sankta Petro.
  
  -¿Dua kvinono kaj#237; Ĉu parto? ¿Ili disŝiris alian kardinalon kaj ni ekscias pri tio nun? La esprimo de Pontiero evidentigis, ke li meritas la opinion, kiun li meritas en la nuna situacio.
  
  Sirin, senpasie, fiksrigardas ilin. Li estis, sendube, viro preter tio, kion li konis. Meza alteco, ĉastaj okuloj, nedeterminita aĝo, diskreta kostumo, griza mantelo. Neniu el liaj trajtoj interkovris la alian, kaj estis io nekutima pri tio: ĝi estis paradigmo de normaleco. Li parolis tiel mallaŭte, kvazaŭ li ankaŭ volus tiel paliĝi en la fonon. Sed tio ne kortuŝis Enga nek iu ajn ĉeestanta: ili ĉiuj parolis pri Camilo Sirin, unu el la plej potencaj homoj en Vatikano. Li kontrolis la korpon de la plej malgranda policano en la mondo: la Vatikana Vigilanto. Korpuso de 48 agentoj (oficiale), malpli ol duono de la Svisa Gvardio, sed senlime pli potenca. Nenio povus okazi en lia dometo sen ke Sirin sciu. En 1997, unu persono provis ĵeti ombron sur lin: la rektoro elektis Alois Siltermann kiel komandanton de la Svisa Gvardio. Du homoj post lia nomumo, Siltermann, lia edzino kaj kaporalo kun senriproĉa reputacio, estis trovitaj mortaj. Mi pafis ilin 3. La kulpo kuŝas kun la kaporalo, kiu supozeble freneziĝis, pafis al paro, kaj tiam enŝovis "sian servarmilon" en lian buŝon kaj tiris la ellasilon. Ĉiuj klarigoj estus ĝustaj, se ne pro du etaj detaloj: la kaporaloj de la Svisa Gvardio ne estas armitaj, kaj la koncerna kaporalo havas la antaŭajn dentojn batitaj. Ĉiuj opinias, ke la pafilo estis brutale ŝovita en iliajn buŝojn.
  
  Tiu ĉi historio estis rakontita de kolego de la Inspektoraro 4 al Dikanti. Sciinte pri kio okazis, él kaj liaj kamaradoj ñeros devis doni ĉian eblan helpon al la sekurecaj oficistoj, sed tuj kiam ili paŝis la lokon de la krimo, ili estis kore invititaj reveni al la inspektoro kaj ŝlosi la pordon de interne, eĉ ne frapante. eĉ danki ilin. La nigra legendo de Sirin estis pasigita de buŝo al buŝo fare de komisarioj ĉie en Romo, kaj UACV ne estis escepto.
  
  Kaj ĉiuj tri, elirinte la kapelon, miregis pro la deklaro de Sirin.
  
  "Kun ŝuldata respekto, Ispettore Generale, mi pensas, ke se vi konscias, ke murdinto kapabla fari krimon kiel tiu estas libera en Romo, estas via devo raporti ĝin al la UACV," diris Dicanti.
  
  "Ĝuste tion faris mia estimata kolego," respondis Boy. Mi raportis tion al mi persone. Ni ambaŭ konsentas, ke ĉi tiu afero devas resti proksime gardata sekreto por la pli granda bono. Kaj ni ambaŭ konsentas pri io alia. Ne ekzistas en Vatikano, kiu kapablus trakti tian ... tipan krimulon kiel íste.
  
  Surprize, Sirin intervenis.
  
  -Sere franco, signorina. Nia tasko estas disputoj, defendo kaj kontraŭspionado. En ĉi tiuj areoj ni estas tre bonaj, tion mi garantias al vi. Sed se vi nomis ĝin ¿somo ó vi? ulo kun tia malbona kapo estas ekster nia rajto. Ni konsideros peti de ili helpon ĝis la vorto pri la dua krimo atingos nin.
  
  "Ni pensis, ke ĉi tiu kazo postulus multe pli da kreemo, inspektoro Dicanti. Tial ni ne volas, ke vi limiĝu al profilado kiel vi estis ĝis nun. Ni volas, ke vi gvidu la enketon," diris Direktoro Boy.
  
  Paola restas muta. Ĝi estis la laboro de kampagento, ne krimmedicina psikiatro. Kompreneble, ŝi povintus trakti ĝin same kiel ajna kampagento, ĉar Quantico donis al ŝi la taŭgan trejnadon por ĝi, sed estis klare ke tia peto venis de Boy kaj ne de mi. en tiu momento mi lasis ĝin kun Nita.
  
  Sirin turnis sin al la viro en la leda jako, kiu alproksimiĝis al ili.
  
  -Ho, ĉi tie estas. Permesu al mi prezenti vin al Inspektoro Dante de la Vigilservo. Estu lia ligo al Vatikano, Dikanti. Raportu la antaŭan krimon al li kaj laboru pri ambaŭ kazoj ĉar tio estas izolita kazo. Kion ajn mi petas de li estas la sama kiel tio, kion mi petas de mi. Kaj al la reverend'o, kio'n ajn li mal'konfes'as, mi ne zorg'as, ĉu mi ĝi'n ne'as al li. Ni havas niajn proprajn regulojn en Vatikano, mi esperas, ke vi komprenas. Kaj mi ankaŭ esperas, ke ili kaptos ĉi tiun monstron. La murdo de du pastroj de la Sankta Patrino de la Eklezio ne povas resti senpuna.
  
  Kaj sen diri eĉ unu vorton, li foriris.
  
  La batalo iĝis tre proksima al Paola ĝis ĝi igis ŝin sentiĝi malkomforta. Pli lastatempe, ilia amkverelo ekaperis en lia memoro.
  
  "Li jam faris ĝin, Dicanti. Vi ĵus kontaktiĝis kun unu el la potencaj homoj en Vatikano kaj li petis de vi ion tre specifan. Mi ne scias kial li atentigis vin, sed menciu lian nomon rekte. Prenu kion ajn vi bezonas. Hágame klaraj, koncizaj kaj simplaj ĉiutagaj raportoj. Kaj, ĉefe, reekzameno. Mi esperas, ke liaj "kasteloj en la aero" servos al io centoble. Provu diri al mi ion, kaj rapide.
  
  Turninte sin, li direktis sin al la elirejo post Sirin.
  
  "Kiaj aĉuloj," fine eksplodis Dikanti kiam ŝi estis certa, ke la aliaj ne povas nían, nírla.
  
  "Ve, se li parolus," ridis Dante, kiu alvenis.
  
  Paola ruĝiĝas kaj mi proponas al ŝi mian manon.
  
  - Paola Dicanti.
  
  - Fabio Dante.
  
  - Maurizio Pontiero.
  
  Dicanti profitis de la manpremo de Pontiero kaj Dante por studi ĉi-lastan atente. Contaría nur 41 jaroj. Li estis malalta, bruneta kaj forta, kun kapo alkroĉita al liaj ŝultroj por iom pli ol kvin centimetroj da dika kolo. Malgraŭ sia alteco de nur 1,70, la inspektoro estis alloga viro, kvankam tute ne gracia. Memoru, ke olivverdaj okuloj estas tiel karakterizaj por la suda Pen Club, ke ili donas al ili specialan aspekton. vizaĝo.
  
  -¿ Mi supozeble komprenas, ke per "bastardoj" vi celas mian estron, la inspektiston?
  
  - Por diri la veron, jes. Mi pensas, ke ĝi faris al mi nemeritan honoron.
  
  "Ni ambaŭ scias, ke tio ne estas honoro, sed terura eraro, Dicanti. Kaj ĉi tio ne estas nemeritita, lia historio parolas pri la mirindaĵoj de lia preparado. Li bedaŭras, ke tio ne helpos al li atingi rezultojn, sed ĉi tio certe baldaŭ ŝanĝiĝos, ĉu ne?
  
  -¿ Ĉu vi havas mian rakonton? Sankta Madono, ĉu vere estas nenio konfidenca ĉi tie?
  
  - Ne por el.
  
  "Aŭskultu, arogante..." indignis Pontiero.
  
  -Basta, Maurizio. Ne necesas. Ni estas ĉe krimloko kaj mi respondecas. Ni eklaboru, simioj, ni parolos poste. Lasu al ili Mosl kampon.
  
  "Nu, nun vi komandas, Paola. Tiel diris la estro.
  
  Atendis je bona distanco ekster la ruĝa pordo du viroj kaj virino en marblua supertuto. Ĝi estis krimloka analizunuo, specialigita pri kolektado de indico. La inspektoro kaj du aliaj forlasis la kapelon kaj marŝis al la centra navo.
  
  "Bone, Dante. Ĝia ĉio estas pidió Dicanti.
  
  - Nu... la unua viktimo estis la itala kardinalo Enrico Portini.
  
  -¡Ĉi tio ne povas esti! - Dicanti kaj Pontiero estis surprizitaj tiutempe.
  
  "Bonvolu, amikoj, mi vidis ĝin per miaj propraj okuloj.
  
  "Bonega kandidato por la reform-liberala alo de la eklezio. Se ĉi tiu novaĵo eniros la amaskomunikilaron, ĝi estos terura.
  
  -Ne, Pontiero, sera una catastrofe. George W. Bush alvenis al Romo hieraŭ matene kun sia tuta familio. Ducent aliaj internaciaj gvidantoj kaj ŝtatestroj restas ĉe siaj hejmoj, sed devas entombigoj vendrede. La situacio multe maltrankviligas min, sed vi jam scias, kia estas la urbo. Ĉi tio estas tre malfacila situacio kaj la lasta afero, kiun ni volas, estas ke niko malsukcesu. Bonvolu eliri kun mi. Mi bezonas cigaredon.
  
  Dante eskortis ilin sur la straton, kie fariĝis pli kaj pli da homoj, kaj li pli kaj pli amasiĝis. La homa masa kubría por kompleta la Via della Conciliazione. Estas francaj, hispanaj, polaj, italaj flagoj. Jay kaj#243;vi venas kun viaj gitaroj, religiaj figuroj kun lumigitaj kandeloj, eĉ blinda maljunulo kun sia gvidhundo. Du milionoj da homoj ĉeestos la entombigon de la Papo, kiu ŝanĝis la mapon de Eŭropo. Kompreneble Penso Dicanti, écent estas la plej malbona medio en la mondo por labori. Ĉiu ebla spuro perdiĝus multe pli frue dum la pilgrima ŝtormo.
  
  "Portini loĝis ĉe la loĝejo de Madri Pie sur Via de Gasperi," diris Dante. Li alvenis ĵaŭdon matene, konscia pri la grava sanstato de la Papo. La monaĥinoj diras, ke li vespermanĝis tute normale, kaj ke li estis en la kapelo dum sufiĉe da tempo preĝante por la Sankta Patro. Ili ne vidis lin kuŝi. Ne estis signo de lukto en lia ĉambro. Neniu dormis en sia lito, alie tiu, kiu lin forrabis, refaris ĝin perfekte. La Papo ne iris matenmanĝi, sed ili supozis, ke li restis en Vatikano por preĝi. Ni ne scias, ke estas la fino de la mondo, sed estis multe da konfuzo en la urbo.u vi komprenas? Mi malaperis blokon de Vatikano.
  
  Li leviĝis, ekbruligis unu cigaron kaj proponis alian al Pontiero, kiu malakceptis ĝin kaj elprenis la sian. Daŭrigu.
  
  "Hieraŭ matene, Anna aperis en la kapelo de la loĝejo, sed, kiel ĉi tie, la manko de sango sur la planko indikis, ke tio estas surscenigita sceno. Feliĉe, kiu malkovris ĝin, estis la respektata pastro, kiu vokis nin en la unua loko. Ni fotis la lokon, sed kiam mi proponis telefoni al vi, Sirin diris al mi, ke mi prizorgos ĝin. Kaj li ordonas al ni purigi absolute ĉion. La korpo de kardinalo Portini estis proponita al tre specifa loko ene de la Vatikana grundo kaj ĉio kremacita.
  
  -¡Somo! ¡ Ili detruis pruvojn de grava krimo sur itala grundo! Mi ne povas kredi ĝin, vere.
  
  Dante rigardas ilin spite.
  
  - Mia estro faris decidon, kaj eble ĝi estis malĝusta. Sed li vokis sian estron kaj elmetis la situacion. Kaj jen vi estas infanoj. Ĉu ili scias, kion ni havas ĉe la mano? Ni ne estas pretaj trakti situacion kiel cent.
  
  "Tial mi devis lasi ĝin en la manojn de profesiuloj," Pontiero enmetis kun serioza vizaĝo.
  
  Li ankoraŭ ne komprenas ĝin. Ni ne povas fidi iun ajn. Tial Sirin faris tion, kion li faris, benita soldato de nia Patrina Eklezio. Ne rigardu min per tiu vizaĝo, Dicanti. Mi riproĉas lin pro la motivoj, kiuj kortuŝis lin. Se ĉio finiĝis kun la morto de Portini, Amos povus trovi ajnan senkulpigon kaj silentigi ĝin. Sed ĝi ne estis aso. Estas nenio persona, endiéndalo.
  
  "Kion mi komprenas estas, ke ni estas ĉi tie en nia dua jaro. Kaj kun duono de la evidenteco. Mirinda rakonto. Ĉu estas io pri kio ni devus konscii? Dikanti estis vere furioza.
  
  "Ne nun, Inspektoro," diris Dante, kaŝante denove sian mokan rideton.
  
  -Damnu ĝin. Damne, damne. Ni havas teruran lion en niaj manoj, Dante. Mi volas, ke vi de nun diru al mi absolute ĉion. Kaj unu afero estas absolute klara: mi komandas ĉi tie. Vi estas komisiita helpi min pri ĉio, sed mi volas, ke vi komprenu, ke, malgraŭ la fakto, ke la tribunaloj estas kardinalaj, ambaŭ kazoj estis sub mia jurisdikcio, ĉu tio estas klara?
  
  -Kristale Pura.
  
  - Pli bone lasu ĝin esti asi. Ĉu la maniero de agado estis la sama?
  
  "Kiom etendiĝas miaj detektivkapabloj, jes. Kadivero kuŝis ĉe la piedo de la altaro. Al li mankis la okuloj. La manoj, kiel hereí, estis apartigitaj kaj metitaj sur la kanvason flanke de la CAD. Malsupre. Estis abomena. Mi mem metis la korpon en sakon kaj portis ĝin al la kremacia forno. Mi pasigis la tutan nokton en la duŝo, vi povas fidi min.
  
  "Malgranda maso-masklo-Pontiero taŭgus al li.
  
  
  Kvar longaj horoj post kiam la proceso de la kadevero de Robayre estis finita, filmigo povis komenciĝi. Laŭ rekta peto de la direktoro de la Knabo, estis la uloj de Analizo kiuj metis la kadavron en plastan sakon kaj portis ĝin al la kadavrodeponejo por ke la kuracistoj ne vidu la kostumon de la kardinalo. Estis klare, ke tio estas speciala kazo kaj la identeco de la viktimo devas esti konservita sekreta.
  
  On bona ĉiuj .
  
  
  
  
  Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   septembro 1994 _ _
  
  
  
   TRAFIKO DE INTERVOYO N-ro 5 INTER PACIENTO N-ro 3643 KAJ D-RO CANIS CONROY.
  
  
   D.R. CONROY: Buenas tardes, Viktor. Bonvenon al mia oficejo. Ĉu vi estas pli bona? ĉu vi fartas pli bone?
  
  #3643 : Jes, dankon doktoro.
  
  D-RO CONROY: Ĉu vi ŝatus ion trinki?
  
  #3643 : Ne dankon.
  
  D-RO CONROY Ho, pastro kiu ne trinkas... tute nova afero. Li ne zorgas, ke mi...
  
  #3643 : Antaŭen doktoro.
  
  D-RO CONROY Mi pensas, ke vi pasigis iom da tempo en la malsanulejo.
  
  #3643 : Mi ricevis kelkajn kontuziĝojn pasintsemajne.
  
  D-RO CONROY: Ĉu vi memoras, kiu ricevis tiujn kontuziĝojn?
  
  #3643 : Certe, doktoro. Estis dum kverelo en la ekzamenejo.
  
   D.R. CONROY : Hábleme de ello, Viktor.
  
   #3643 : Mi multe klopodis akiri pletismografion kiel vi rekomendis.
  
   D.R. CONROY : ¿Recuerda cuál era el propósito de la prueba, Viktor?
  
   #3643 : Determini la kaŭzojn de mia problemo.
  
  D.R. CONROY: Efektive, Viktor. Konfesu, ke vi havas problemon kaj tio certe estas progreso.
  
  #3643 : Doktoro, mi ĉiam sciis, ke vi havas problemon. Mi memorigas al vi, ke mi estas en Sankta Centro memvole.
  
  D-RO CONROY: Jen temo, kiun mi ŝatus renkonti vin vizaĝ-al-vizaĝe en venonta intervjuo, sendube pri tio. Sed nun ni daŭrigu paroli pri alia tago.
  
  #3643 : Mi eniris kaj senvestis min.
  
   D.R. CONROY: ¿Eso le incomodo?
  
   #3643: Jes.
  
  DOKTORO CONROY Jen serioza provo. Bezonata esti nuda.
  
  #3643 : Mi ne vidas la bezonon de ĉi tio.
  
  D-RO CONROY: La psychó-emblemo devus meti Medición-instrumentojn en areo de via korpo, kiu estas normale nealirebla. Tial vi devis esti nuda, Viktoro.
  
  #3643 : Mi ne vidas la bezonon de ĉi tio.
  
  D-RO CONROY Nu, supozu por momento, ke ĝi estis necesa.
  
  #3643 : Se vi diras tion doktoro.
  
   D.R. CONROY: ¿Kio sucedio poste?
  
  #3643 : Kuŝi iuj ahí kabloj .
  
  D.R. CONROY: ¿En kie, Viktor?
  
   #3643 : Vi jam scias.
  
  D-RO CONROY: Ne Viktoro, mi ne scias kaj mi volas ke vi diru al mi.
  
  #3643 : En mia kazo.
  
  D.R. CONROY: ¿Puede ser más eksplicito, Viktor?
  
  #3643 : Sur mia ... koko.
  
  D-RO CONROY: Bone, Viktoro, ĝuste. Ĉi tiu estas la vira membro, la vira organo kiu servas por kopulacio kaj urinado.
  
  #3643 : En mia kazo ĝi rilatas al la dua, doktoro.
  
   D.R. CONROY: ¿Está seguro, Viktor?
  
   #3643 : Si.
  
  D-RO CONROY Vi ne ĉiam estis tia en la pasinteco, Viktoro.
  
  #3643 : La pasinteco, la pasinteco isá. Mi volas, ke ĉi tio ŝanĝiĝu.
  
  D.R. CONROY: Ĉu vi?
  
  #3643 : Ĉar ĝi estas la volo de Dio.
  
  DOKTORO CONROY: Ĉu vi vere kredas, ke la volo de Dio havas ion rilaton kun ĉi tio, Viktoro? ¿Kun via problemo?
  
  #3643 : La volo de Dio validas por ĉio.
  
  D-RO CONROY Ankaŭ mi estas pastro, Viktoro, kaj mi pensas, ke foje Dio lasas la naturon fari sian direkton.
  
  #3643 : La naturo estas lumigita elpensaĵo, kiu ne havas lokon en nia religio, doktoro.
  
  D-RO CONROY Ni reiru al la ekzamenĉambro, Viktoro. Kuentemé cué syntió kiam drato estis fiksita al ĝi.
  
  #3643 : La psikedela emblemo de dek en la manoj de monstraĵoj.
  
  D.R. CONROY : Nur malvarme, ĉu ne pli?
  
  #3643 : Nada wt.
  
  DOKTORO CONROY: Kaj kiam miaj genoj komencis aperi sur la ekrano?
  
  #3643 : Ankaŭ mi nenion sentis.
  
  D-RO CONROY: Vi scias, Viktoro, mi havas ĉi tiujn pletismografajn rezultojn, kaj ili notas certajn reagojn ĉi tie kaj ĉi tie. Vidu la pintojn?
  
  #3643 : Naŭzite de certaj nomoj.
  
  D.R. CONROY: Asko, Viktor?
  
  (Paŭzu ĉi tie dum unu minuto)
  
  DOKTORO CONROY Mi havas tiom da tempo kiom vi bezonas por respondi, Viktoro.
  
  #3643 : Mi estis naŭzita de miaj seksaj genoj.
  
   D.R. CONROY: ¿Alguna en concrete, Viktor?
  
  #3643: Ĉiuj ili .
  
  D.R. CONROY: ¿Sabe ĉar le molestaron?
  
   #3643 : Ĉar ili ofendas Dion.
  
  DOKTORO CONROY: Kaj tamen, kun la genoj, kiujn li determinis, la maŝino registras ŝvelaĵon en via vira organo.
  
  #3643 : Estas neeble.
  
  D-RO CONROY Per vulgaraj vortoj, li ekscitiĝis, kiam li vidis vin.
  
  #3643 : Ĉi tiu lingvo ofendas Dion kaj lian dignon kiel pastro. Longa...
  
  D.R. CONROY: ¿Que deberia, Viktor?
  
  #3643: Nenio.
  
  D-RO CONROY Ĉu vi ĵus sentis grandan ekbrilon, Viktoro?
  
  #3643 : Neniu kuracisto.
  
  D-RO CONROY: ¿ Alia de Cynthia antaŭ la perforta eksplodo?
  
  #3643 : ¿Kio alia de Dio?
  
  D-RO CONROY Prave, pardonu mian malprecizecon. Ĉu vi dirus, ke alia tago, kiam mi frapis mian psikologon kapon sur la panelo, havis perfortan ekbrilon?
  
  #3643 : Ĉi tiu persono estis delogita de mi. "Se via dekstra okulo faligas vin, mi petas," diras la Pastro.
  
   D.R. CONROY : Mateo, ĉapitro 5, versículo 19.
  
   #3643 : Ja.
  
  D-RO CONROY: ¿Kion pri la okulo? De la doloro en viaj okuloj?
  
  #3643 : Mi ne komprenas lin.
  
  D-RO CONROY: Tiu ĉi viro nomiĝas Roberto, li havas edzinon kaj filinon. Vi sendas lin al la hospitalo. Mi rompis al li la nazon, sep dentojn kaj donis al li severan ŝokon, kvankam, dank' al Dio, la prizonestroj sukcesis savi vin ĝustatempe.
  
  #3643 : Mi pensas, ke mi iĝis iom perforta.
  
  DOKTORO CONROY: Ĉu vi pensas, ke mi povus esti perforta nun, se miaj brakoj ne estus ligitaj al la brakoj de la seĝo?
  
  #3643 : Se vi volas, ke ni povu ekscii, doktoro.
  
  D-RO CONROY Prefere ni finu la intervjuon, Viktoro.
  
  
  
  
   Morgue Municipal
  
   Mardo la 5-an de aprilo 2005 20:32
  
  
  
   La nekropsioĉambro estis malgaja ĉambro, pentrita nekongrua siringo-grizo, kiu tute ne ornamis la lokon. Sur la nekropsia tablo estis lampo kun ses spotlumoj, kiuj donis al la kadeto la ŝancon vidi siajn lastajn momentojn de gloro antaŭ kvar spektantoj, kiuj devis determini kiu eltiris lin. de la scenejo.
  
  Pontiero faris geston de abomeno kiam la krimpatologo metis la statueton de kardinalo Robaira sur la pleton. Malbona odoro disvastiĝis tra la nekropsioĉambro dum mi daŭrigis tranĉi lin per skalpelo. La pesto estis tiel forta, ke ĝi eĉ kovris la odoron de formaldehido kaj alkoholo, kiujn ĉiuj uzis por desinfekti ilojn. Dikanti absurde scivolas, kio estas la signifo purigi tiom da instrumentado antaŭ ol fari tranĉojn. Ĝenerale, ĝi ne aspektas, ke la mortinto infektiĝos per bakterioj aŭ io ajn.
  
  "He, Pontiero, ĉu vi scias, kial crusó el bebe mortis sur la vojo?
  
  - Jes, dottore, ĉar mi estis ligita al kokido. Li rakontis al mi pri tio ses, ne, sep fojojn ekde la lasta. Ĉu vi konas alian ŝercon?
  
  La krimpatologo zumis tre mallaŭte dum li tranĉis. Li tre bone kantis, kun raka kaj dolĉa voĉo, kiu memorigis Paola pri Louis Armstrong. Sobre todo porque la kanto estis "Kia mirinda mondo". Solo interrumpía el canto para atormentar a Pontiero.
  
  "La nura ŝerco estas vidi, ke vi klopodas por ne plori, Vicprezidanto." Je je je. Ne pensu, ke ĉi tio ne amuzas min. Li estas ste donis sian...
  
  Paola kaj Dante ŝlosis okulojn super la korpo de la kardinalo. La krimpatologo, fervora maljuna komunisto, estis granda profesiulo, sed foje lia respekto al la mortintoj lasis lin malsupren. Evidente, ŝi estis terure maltrankvila pri la morto de Robaira, kion Dicanti ne faris kun mís más imaga graco.
  
  "Doktoro, mi devas peti vin fari korpan analizon kaj fari nenion. Kaj nia gasto, Inspektoro Dante, kaj mi trovas liajn kvazaŭajn provojn de distro ofendaj kaj netaŭgaj.
  
  La krimpatologo ekrigardis Dicanti kaj daŭre studis la enhavon de la skatolo de la magiisto Robaira, sed sin detenis de pliaj malĝentilaj komentoj, kvankam tra la dentoj li malbenis ĉiujn ĉeestantojn kaj liajn prapatrojn. Paola ne aŭskultis lin, ĉar mi maltrankviliĝis pri la vizaĝo de Pontiero, kiu estis blanka ĝis verdeta.
  
  "Maurizio, mi ne scias kial vi suferas tiel. Vi neniam toleris sangon.
  
  "Diable, se tiu bastardo povas kontraŭstari min, ankaŭ mi povas."
  
  "Vi surprizos kiom da nekropsioj mi estis, mia delikata kolego.
  
  -Ho jes? Nu, mi memorigas al vi, ke almenaŭ vi restas ankoraŭ unu, kvankam mi pensas, ke mi ŝatas ĝin pli ol vi...
  
  Ho Dio, ili rekomencas, pensis Paola, penante peri inter ili du. Ili estis vestitaj kiel ĉiuj dia. Dante kaj Pontiero havis reciprokan malŝaton ekde la komenco mem, sed, sincere, la juna inspektisto havis malbonan sintenon al iu ajn, kiu estis en pantalono kaj alproksimiĝis al ŝi pli proksime ol tri metrojn. Mi sciis, ke li vidas ŝin kiel filinon, sed foje li troigis. Dante estis iom malglata kaj certe ne la plej inteligenta el viroj, sed nuntempe li ne estis laŭ la amo kiun lia amatino donis al li. Kion mi ne komprenas estas, ke viro kiel Inspektoro prenis la lokon, kiun li havis en Superrigardo. Liaj konstantaj ŝercoj kaj kaŭstika lingvaĵo tro forte kontrastis kun la griza kaj silenta aŭto de Generalinspektoro Sirin.
  
  "Eble miaj estimataj vizitantoj povos preni la kuraĝon por sufiĉe atenti la nekropsion, kiun vi venis por vidi.
  
  La raŭka voĉo de la krimpatologo alportis Dicanti reen al realeco.
  
  "Daŭrigu, mi petas." Mi ĵetis glacian rigardon al la du policanoj por ĉesi disputi.
  
  - Bone, mi ne multe manĝis ekde la matenmanĝo, kaj ĉio montras, ke mi trinkis ĝin tre frue, ĉar mi apenaŭ trovis la restaĵojn.
  
  "Do vi aŭ maltrafas la manĝaĵon aŭ falas en la manojn de la murdinto pli frue.
  
  "Mi dubas, ke li transsaltis manĝojn... ŝajnas ke li kutimis bone manĝi. Mi vivas, mi pezas ĉirkaŭ 92 kg, kaj la pezo estas 1,83.
  
  "Kio diras al ni, ke la murdinto estas malmola ulo. Robaira ne estis knabineto," Dante enmetis.
  
  "Kaj kvardek metrojn de la malantaŭa pordo de la preĝejo ĝis la kapelo," diris Paola. Iu devus esti vidinta kiel la murdinto enkondukas Gaddafi en la preĝejo. Pontiero, faru al mi favoron. Sendu kvar fidindajn agentojn al la areo. Ili estu en civilaj vestoj, sed kun siaj propraj insignoj. Ne diru al ili, ke tio okazis. Diru al ili, ke okazis rabo ĉe la preĝejo, ili eksciu, ĉu iu vidis ion nokte.
  
  -Serĉu inter la pilgrimantoj estaĵon, kiu perdas tempon.
  
  "Nu, ne faru ĝin. Ili demandu la najbarojn, precipe la maljunulojn. Ili kutime portas malpezajn vestojn.
  
  Pontiero kapjesis kaj forlasis la nekropsioĉambron, evidente dankeme, ke li ne devis daŭrigi ĝin. Paola sekvis lin per siaj okuloj, kaj kiam la pordoj fermiĝis post li, li turnis sin al Dante.
  
  -¿Ĉu eblas scii, kio okazas kun vi, se vi estas el Vatikano? Pontiero estas kuraĝulo, kiu ne eltenas sangon, jen ĉio. Mi petas vin, ke vi sin detenu de daŭrigi ĉi tiun absurdan vortan argumenton.
  
  "Ve, tiom da parolantoj en la kadavrodeponejo," la krimpatologo ridis per voĉo.
  
  "Vi zorgas pri viaj propraj aferoj, dottore, kiun ni nun sekvas. Ĉu vi estas klara, Dante?
  
  "Trankviliĝu, trankviliĝu, inspektoro," la inspektoro defendis sin, levante la manojn. Mi pensas, ke vi ne komprenas, kio okazas ĉi tie. Se Masana mem devis eniri la ĉambron kun flamanta pistolo en la mano kaj ŝultro kontraŭ ŝultro kun Pontiero, estas sendube ke ŝi estus farinta tion.
  
  - ¿Do vi povas ekscii kial li estas rilata al li? Paola diris, tute konfuzita.
  
  -Ĉar ĝi estas amuza. Mi estas konvinkita, ke ankaŭ li ĝojas koleri kontraŭ mi. Pregintele.
  
  Paola balancas la kapon, murmurante ion ne tre agrablan pri viroj.
  
  - Ĝenerale, ni daŭrigos. Dottore, ĉu vi jam scias la tempon kaj kaŭzon de morto?
  
  La krimpatologo revizias siajn rekordojn.
  
  "Mi memorigas al vi, ke ĉi tio estas antaŭraporto, sed mi estas sufiĉe certa. La kardinalo mortis ĉirkaŭ la naŭa horo lunde vespere hieraŭ. La eraro estas unu horo. Mi mortis kun mia gorĝo tranĉita. La tranĉo estis farita, mi pensas, de viro de la sama alteco kiel li. Mi povas nenion diri pri la armilo, krom ke ĝi estis almenaŭ dek kvin centimetrojn for, havis glatan randon kaj estis tre akra. Ĝi povus esti razilo de barbiro, mi ne scias.
  
  -¿Kio estas kun la vundoj? Dante diris.
  
  -Elviŝiĝo de la okuloj okazis postmorte 5, same kiel la kripligo de la lango.
  
  -¿Por elŝiri lian langon? Dio mia, - Dante teruriĝis.
  
  - Mi pensas, ke ĝi estis kun pinĉiloj, ispettora. Kiam vi finos, plenigu la malplenon per neceseja papero por ĉesigi la sangadon. Poste mi forigis ĝin, sed estis restaĵo de celulozo. Saluton Dicanti, vi mirigas min. Ĝi ŝajnis ne multe impresi lin.
  
  Nu, mi vidis pli malbonajn.
  
  "Nu, mi montru al vi ion, kion vi verŝajne neniam antaŭe vidis. Mi ne vidis ion similan, kaj jam estas multaj el ili. Li enmetis sian langon en ŝian rektumon kun mirinda lerteco. Post tio mi viŝis la sangon de ĉiuj flankoj. Mi ne rimarkus, se mi ne enrigardus.
  
  La krimpatologo montros al ili kelkajn bildojn de la fortranĉita lango.
  
  "Mi mergis ŝin en glacion kaj sendis ŝin al la laboratorio. Bonvolu fari kopion de la raporto de la inspektisto kiam ĝi alvenos. Mi ne komprenas kial mi sukcesis.
  
  "Ne atentu min, mi prizorgos persone," certigis al li Dicanti. ¿Kio estas kun la manoj?
  
  - Ĉi tiuj estis postmortaj vundoj. La tranĉoj ne estas tre puraj. Tie kaj tie estas spuroj de osciladoj. Ĝi verŝajne kostis al li... aŭ li estis en malmoda pozo.
  
  -¿Io sub viaj piedoj?
  
  -Aero. Manoj estas neriproĉeble puraj. Mi suspektas, ke ili fluvas ilin per la piko. Mi pensas, ke mi flaras certan odoron de lavendo.
  
  Paola restas pensema.
  
  - Dottore, laŭ via opinio, kiom da tempo daŭris por la murdinto por kaŭzi la viktimvundojn sur éstas?
  
  Nu, vi ne pensis pri tio. Ni vidu, mi kalkulu.
  
  La maljunulo kunpremas la manojn, penseme, antaŭbrakojn je la nivelo de la koksoj, okuloj, kripligita buŝo. Mi daŭre zumas al mi mem kaj #233;ĝi denove estas Malbonhumora Bluso. Paola ne memoris la ŝlosilon de la kanto #243.
  
  "Nu, li preĝas... li bezonis almenaŭ duonhoron por apartigi la manojn kaj sekigi ilin, kaj ĉirkaŭ unu horon por purigi sian tutan korpon kaj vesti lin." Ne eblas kalkuli kiom da tempo li turmentis la knabinon, sed ŝajnas, ke ĝi prenis al li multe da tempo. Mi certigas al vi, ke li estis kun la knabino almenaŭ tri horojn kaj verŝajne estis pli.
  
  Trankvila kaj sekreta loko. Aparta loko for de malklaraj okuloj. Kaj izolita, ĉar Robaire certe devis krii. Kian bruon homo faras kiam iliaj okuloj kaj lango estas elŝiritaj? Kompreneble, multe. Necesis redukti la tempon, konstati kiom da horoj la kardinalo estis en la manoj de la murdinto kaj subtrahi la tempon necesan por fari al li tion, kion li faris al li. Tuj kiam vi reduktas la radiuson de la bíkvadrat, se, espereble, la murdinto ne estas kampadita sur la lozo.
  
  - Jes, la infanoj ne trovis spurojn. ¿Ĉu vi trovis ion nenormalan antaŭ ol flui ĝin, ion, kio devas esti sendita por analizo?
  
  -Estas bone. Kelkaj fibroj da ŝtofo kaj kelkaj makuloj de kio povus esti ŝminko sur la kolumo de lia ĉemizo.
  
  -Ŝminko? Scivolema. Esti murdisto?
  
  "Nu, Dicanti, eble nia kardinalo estas sekreto de ĉiuj," diris Dante.
  
  Paola le miro, ŝokita. La krimpatologo de Rio kunpremis la dentojn, malbone pensante.
  
  - Eh, mi ne iras por ai - Dante rapidis diri-. Mi volas diri, li verŝajne multe zorgis pri sia bildo. Ja vi havos dek jarojn je certa aĝo...
  
  "Ĝi estas ankoraŭ rimarkinda detalo. Ĉu algíalgún havas spurojn de kosmetikaĵoj sur ŝia vizaĝo?
  
  "Ne, sed la murdinto ankaŭ devis forlavi ŝin, aŭ almenaŭ viŝi la sangon el ŝiaj okulkavoj. Mi rigardas ĝin atente.
  
  "Dottore, ĉiaokaze, sendu specimenon de kosmetikaĵoj al la laboratorio. Mi volas scii la markon kaj ĝustan nuancon.
  
  "Povas daŭros iom da tempo se ili ne havas antaŭpreparitan datumbazon por kompari kun la specimeno, kiun ni sendas al ili.
  
  - Skribu en la laborordono, ke, se necese, plenigu la vakuon; sana kaj bona. Ĉi tiu estas la ordono, kiun la direktoro de La Knabo tre ŝatas. Kion li diras al mi pri sango aŭ spermo? Ĉu estis sorto?
  
  - En neniu kazo. La vestaĵoj de la viktimo estis tre puraj, kaj spuroj de la sama speco de sango estis trovitaj sur ili. Kompreneble, ŝi estas lia propra.
  
  -¿Kaj io ajn sur la haŭto aŭ haroj? ¿Konflikto, io ajn?
  
  "Mi trovis glurestaĵon sur kio restis de la vestaĵoj, ĉar mi suspektas, ke la insidmurdisto nudigis la kardinalon kaj bandaĝis lin per glubendo antaŭ torturi lin, kaj poste vestis lin denove. Lavu la korpon, sed ne per mergo en akvon, ĉu vi vidas?
  
  La krimpatologo trovis flanke de la boto de de Robaira maldikan blankan grataĵon pro bato kaj seka vundo.ver de Robaira.
  
  -Donu al li spongon kun akvo kaj forviŝu ĝin, sed ne zorgu pri tio, ke li havas multe da akvo aŭ ne multe atentas ĉi tiun parton, ĉar li lasas tro da akvo. multaj batoj al la korpo.
  
  -¿Kaj la tipo de striko?
  
  - Esti pli rekonebla ol ŝminko estas pli facila, sed ankaŭ malpli rimarkebla ol ŝminko. Ĝi estas kiel lavenda piko de regulaj maskoj.
  
  Paola suspiris. Estis vero.
  
  - Ĉi tio estas ĉio?
  
  - Sur la vizaĝo estas ankaŭ gluaj restaĵoj, sed en tre malgranda kvanto. Tio estas ĉio. Cetere, la mortinto estis iom miopa.
  
  "Kaj kion tio rilatas al la kazo?"
  
  "Dante, diablo, mi fartas bone. Mankis okulvitroj.
  
  - Kompreneble, ne estis sufiĉe da poentoj. Mi forŝiros liajn malbenitajn okulojn kaj konservos liajn okulvitrojn?
  
  La krimpatologo renkontiĝas kun la inspektoro.
  
  "Nu, rigardu, mi ne provas diri al vi, ke vi faru vian laboron, mi nur diras al vi, kion mi vidas.
  
  "Estas en ordo, doktoro. Almenaŭ kiam mi havas plenan raporton.
  
  - Kompreneble, inspektoro.
  
  Dante kaj Paola forlasis la krimpatologon por trakti la kadavieron kaj liajn versiojn de ĵazaj kliŝoj kaj eliris en la koridoron, kie Pontiero bojis mallongajn kaj koncizajn móville komandojn. Kiam ŝi pendigis, la inspektoro turnis sin al ambaŭ.
  
  "Bone, jen kion ni faros. Dante, vi revenos al via oficejo kaj prezentos raporton kun ĉio, kion vi povas memori de la unua krimloko. Mi preferus, ke li estu sola, ĉar li estis sola. mas facile. Prenu ĉiujn fotojn kaj atestojn, kiujn via saĝa kaj klera patro permesis al vi konservi. Kaj venu al la sidejo de UACV tuj kiam vi finos. Mi timas, ke ĉi tiu nokto estos tre longa.
  
  
  
  
  
  Demando de Nick: Priskribu en malpli ol 100 vortoj la gravecon de tempo en la preparado de krima kazo (segun Rosper). Faru personan konkludon rilatigante la variablojn al la spertnivelo de la murdinto . Vi havas du minutojn, kiujn vi jam kalkulas ekde la momento, kiam vi turnis la folion.
  
  
  Respondo: La tempo bezonata por:
  
  
  a) forigi victima
  
  b) interago kun CAD.
  
  c) forviŝi lian atestaĵon el la korpo kaj forigi lin
  
  
  Komentario: Kiel mi komprenas ĝin, variablo a) estas determinita de la fantazioj de la murdinto, variablo b) helpas malkaŝi liajn kaŝitajn motivojn, kaj c) determinas lian kapablon analizi kaj improvizi. En konkludo, se la murdinto pasigas pli da tempo
  
  
  a) havas mezan nivelon (3 krimenoj)
  
  b) li estas fakulo (4 krimenoj aŭ pli)
  
  c) li estas novulo (unua aŭ dua delikto).
  
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Mardon, la 5-an de aprilo 2005 je la 22:32.
  
  
  
  Ni vidu kion ni havas?
  
  "Ni havas du kardinalojn mortigitajn en terura maniero, Dicanti.
  
  Dicanti kaj Pontiero tagmanĝas en kafejo kaj trinkas kafon en la konferenca salono de la laboratorio. Ĉi tiu loko, malgraŭ sia moderneco, estis griza kaj obtuza. Bunta pentraĵo de la tuta ĉambro metas ŝin antaŭ cent krimlokaj fotoj, kiuj estis etenditaj antaŭ ili. Ĉe unu flanko de la grandega tablo en la salono estis kvar plastaj sakoj da krimmedicina pruvo. Ĉion, kion vi havas nuntempe, krom tio, kion Dante diris al vi pri la unua krimo.
  
  - Bone, Pontiero, ni komencu per Robayra. ¿Kion ni scias pri li?
  
  - Mi vivis kaj laboris en Bonaero. Ni alvenos per flugo de Aerolíneas Argentinas dimanĉe matene. Prenu la malfermitan bileton, kiun vi aĉetis antaŭ kelkaj semajnoj kaj atendu, ke ĝi fermiĝos je la 13-a horo sabate. Konsiderante la tempodiferencon, mi supozas, ke ĉi tiu estis la tempo kiam la Sankta Patro mortis.
  
  - Reen?
  
  Nur Ida.
  
  "Kio estas kurioza estas... aŭ la kardinalo estis tre miopa, aŭ li ekregis kun grandaj esperoj. Maurizio, vi konas min: mi ne estas aparte religiema. Ĉu vi scias ion pri la eblecoj de Robayra kiel paĉjo?
  
  -Estas bone. Mi legis al li ion pri íl antaŭ unu semajno, mi pensas, ke ĝi estis en La Stampa. Ili konsideris lin en bona pozicio, sed ne unu el la ĉefaj favoratoj. Ĉiukaze, vi scias, ke ĉi tio estas la itala amaskomunikilaro. Ili atentigas tion al niaj kardinaloj. Pri Portini sí habíleído kaj multe pli.
  
  Pontiero estis familioviro de senriproĉa integreco. Kiom mi povas konstati el la registroj de Paola, li estis bona edzo kaj bona patro. Mi iris al Meso ĉiudimanĉe kiel horloĝmekanismo. Kiel akurata estis lia invito akompani Arles, kiun Dicanti rifuzis sub multaj pretekstoj. Kelkaj el ili estis bonaj, kelkaj estis malbonaj, sed neniu el ili taŭgis. Pontiero scias, ke ne estis multe da fido en la menso de la inspektisto. Li iris al la ĉielo kun sia patro antaŭ dek jaroj.
  
  "Io ĝenas min, Maurizio. Gravas scii, ke ia frustriĝo kunigas la murdinton kun la kardinaloj. Ĉu li malamas ruĝan, ĉu li estas freneza seminariano, aŭ simple malamas malgrandajn rondajn ĉapelojn.
  
  - Kardinalo Capello.
  
  -Dankon pro la klarigo. Mi suspektas, ke estas ia rilato inter la du, mávseá del capelo. Resume, ni ne tro malproksimiĝos laŭ tiu ĉi vojo sen konsulti aŭtoritatan aŭtoritaton. Panjo Ana Dante devos pavimi la vojon por ke ni parolu kun iu supre en la Kurio. Kaj kiam mi diras supren, mi volas diri.
  
  - Ne estu facila.
  
  -Ni vidos. Nuntempe, koncentriĝu pri testado de la simioj. Por komenci, ni scias, ke Robaira ne mortis en la preĝejo.
  
  Efektive, estis tre malmulte da sango. Li devus esti morti aliloke.
  
  "Certe, la murdinto devis teni la kardinalon en sia povo dum certa tempo en izolita kaj sekreta loko kie li povis uzi la ía por interagi kun la korpo. Ni scias, ke li devis iel akiri ŝian fidon por ke la viktimo libervole eniru ĉi tiun lokon. De ahí, movió el Caddiáver al Santa María en Transpontina, evidente ial.
  
  -¿Kion pri la preĝejo?
  
  - Parolu al la pastro. Estis fermite paroli kaj kanti kiam li enlitiĝis. Li memoras ke li devis malkaŝi sin al la polico kiam li alvenis. Sed estas dua pordo, tre malgranda, kiu malfermiĝas al Via dei Corridori. Ĝi estis verŝajne la kvina enskribo. Ĉu vi kontrolis ĝin?
  
  La kastelo estis sendifekta, sed Moderna kaj forta. Sed eĉ se la pordo estus larĝe malfermita, mi ne komprenas, kien la murdinto povus eniri.
  
  -¿Kial?
  
  -¿ Ĉu vi atentis la nombron da homoj, kiuj staris ĉe la ĉefpordo de Via della Consciliazione? Nu, la strato estas diable plena de homoj. Ĝi estas plena de pilgrimantoj. Jes, ili eĉ tranĉis ĝin al trafiko. Ne diru al mi, ke la murdinto eniris kun sappra en la manoj en plena vido de la tuta mondo.
  
  Paola pensis dum kelkaj sekundoj. Eble tiu alfluo de homoj estis la plej bona kovrilo por la murdinto, sed ĉu li aŭ ŝi eniris sen rompi la pordon?
  
  -Pontiero, eltrovi kio estas en niaj prioritatoj estas unu el niaj prioritatoj. Mi sentas, ke ĉi tio estas tre grava. Mañanna ni iros al mia frato, kiel li nomis?
  
  -Francesco Toma, karmelita monaĥo.
  
  La juna inspektisto malrapide kapjesis dum li notis en sia kajero.
  
  - Al tio. Aliflanke, ni havas timigajn detalojn: mesaĝo sur la muro, distranĉitaj manoj sur kanvaso... kaj tiuj akvaj sakoj. Daŭrigu.
  
  Pontiero eklegis dum inspektoro Dicanti plenigis la Bolu Graf-testraporton. Ultramoderna oficejo kaj dek 20-ajarcentaj restaĵoj kiel ĉi tiuj malmodernaj presaĵoj.
  
  -Sperto nur 1. Ŝteli. Brodita ŝtofrektangulo uzita fare de katolikaj pastroj en la sakramento de konfeso. Ĝi estis trovita pendanta de la buŝo de sappre, tute kovrita per sango. La grupo Sangu íneo koincidas kun la grupo de viktimoj. DNA-testado daŭras.
  
  Ĝi estis bruneta objekto, kiun mi ne povis distingi en la duonmallumo de la preĝejo. La analizo de DNA daŭris almenaŭ du monatojn, kaj tio estas pro la fakto, ke UACV havis unu el la plej altnivelaj laboratorioj en la mondo. Multfoje Dicanti ridis spektante CSI 6 en televido. Mi esperas, ke la testoj estos procesitaj same rapide kiel en la usona serio.
  
  -Sperto nur 2. Blanka kanvaso. Origino nekonata. Material, algodon. La ĉeesto de sango, sed tre malmulte. La distranĉitaj manoj de viktimo estis trovitaj sur la él. La grupo Sangu íneo koincidas kun la grupo de viktimoj. DNA-testado daŭras.
  
  - Unue, ¿Robaira - ĉu kun la greka aŭ kun la latina? -dudo Dicanti.
  
  - Kun la greka, mi pensas.
  
  - Bone, daŭrigu, Maurizio, mi petas.
  
  - Ekzameno n-ro 3. Ĉifita papero ĉirkaŭ tri je tri cendoj. Ĝi situas en la maldekstra okulkavo sur la kvina jarcento. La tipo de papero, ĝia konsisto, grasa enhavo kaj procento de kloro estas studataj. Leteroj estas skribitaj sur papero mane kaj helpe de grafika bovlo.
  
  
  
  
  "M T 16," diris Dicanti. Ĉu unu direkto?
  
  - La papero estis trovita kovrita de sango kaj rulita en pilkon. Evidente, ĉi tio estas mesaĝo de la murdinto. La foresto de okuloj sur viktimo eble ne estas tiom puno por li, kiom sugesto... kvazaŭ li dirus al ni kien serĉi.
  
  Aŭ ke ni estas blindaj.
  
  "La brutala murdisto... estas la unua kiu aperas en Italio. Mi pensas, ke tial mi volis, ke vi zorgu pri vi mem, Paola. Ne ordinara detektivo, sed homo kapabla pensi kreeme.
  
  La pripensado de Dicantió pri la vortoj de la juna inspektisto. Se vere, la interesoj estis duobligitaj. La profilo de la murdinto permesas al li respondi al tre inteligentaj homoj kaj mi kutime estas tre malfacile kaptebla krom se mi eraras. Pli aŭ malpli frue ĉiuj faros ĝin, sed nuntempe ili plenigis la ĉelojn de la kadavrodeponejo.
  
  "Bone, ni pensu dum minuto. Kiajn stratojn ni havas kun tiaj inicialoj?
  
  -Viale del Muro Torto...
  
  "Estas bone, li promenas tra la parko kaj li ne havas pomeros, Maurizio.
  
  - Tiam ankaŭ Monte Tarpeo, kiu pasas tra la ĝardenoj de la Palazzo dei Conservatori, ne valoras.
  
  -¿Y Monte Testaccio?
  
  -Tra Testaccio Park... eble indos.
  
  -Atendu momenton -Dicanti cogio el telefono kaj Marco en nú just an intern- ¿Dokumentado? Ho, saluton, Silvio. Rigardu kio okazas ĉe Monte Testaccio 16. Kaj bonvolu gvidi nin laŭ Roma Strato al la kunvenejo.
  
  Dum ili atendis, Pontiero daŭre listigis pruvojn.
  
  -Por la lasta (nuntempe): Ekzameno estas nur 4. Ĉifita papero ĉirkaŭ triope tri centimetroj. Ĝi situas en la malsupra dekstra angulo de la folio, en idealaj kondiĉoj, en kiuj la testo estis farita simple 3. La tipo de papero, ĝia konsisto, graso kaj kloro enhavo estas indikitaj en la suba tabelo.;n estas studata. La vorto estas skribita sur papero mane kaj helpe de grafika bovlo
  
  
  
  
  - Undeviginti.
  
  "Diablo, ĝi estas kiel poñetero hieroglyphíco-se desesperó Dicanti. Mi nur esperas, ke tio ne estas daŭrigo de la mesaĝo, kiun mi lasis en la unua parto, ĉar la unua parto fumiĝis.
  
  "Mi pensas, ke ni devos kontentiĝi pri tio, kion ni havas nuntempe.
  
  "Bonege, Pontiero. Kial vi ne diras al mi, kio estas undeviginti, por ke mi povu trakti ĝin?
  
  "Viaj latitudo kaj longitudo estas iom rustaj, Dicanti. Ĝi signifas dek naŭ.
  
  "Diablo, estas vero. Mi ĉiam retiriĝis de la lernejo. ¿Kaj la sago?
  
  En tiu momento eniris unu el la asistantoj de la dokumenta filmo el la Rue Roma.
  
  "Jen ĉio, Inspektoro. Mi serĉis tion, kion mi petis: Monte Testaccio 16 ne ekzistas. Estas dek kvar portaloj sur tiu ĉi strato.
  
  Dankon, Silvio. Faru al mi favoron, renkontu Pontiero kaj min ĉi tie kaj zorgu, ke la stratoj de Romo komenciĝu de la monto. Ĝi estas blinda pafo, sed mi havis intuicion.
  
  "Ni esperu, ke vi estas pli bona frenezulo ol vi scias, doktoro Dicanti." Hari pli bone iru preni la Biblion.
  
  Ĉiuj tri turnis siajn kapojn al la pordo de la kunvenĉambro. Sur la sojlo staris pastro vestita kiel kleriko. Li estis alta kaj maldika, laca, kun okulfrapa kalva kapo. Li ŝajnis esti kvindek tre bone konservitaj ostoj, kaj havis la malmolajn kaj fortajn trajtojn de tiu, kiu vidis multajn sunleviĝojn en la malferma. Dikanti opinias, ke li aspektas pli kiel soldato ol pastro.
  
  -¿ Kiu vi estas kaj kion vi volas? Ĉi tio estas limigita areo. Faru al mi favoron kaj foriru tuj," diris Pontiero.
  
  "Mi estas Patro Anthony Fowler, kaj mi venis por helpi vin," li parolis en ĝusta itala, sed iom haltige kaj necerte.
  
  "Ĉi tiuj estas policejoj, kaj vi enrompis ilin sen permeso. Se vi volas helpi nin, iru al preĝejo kaj preĝu por niaj animoj.
  
  Pontiero marŝis al la alveninta pastro, intencante inviti lin foriri en malbona humoro. Dicanti jam turnis sin por daŭrigi studi la fotojn kiam Fowler parolis:;:
  
  - Ĝi estas el la Biblio. De la Nova Testamento, precipe, de mi.
  
  -¿Somo? Pontiero estis surprizita.
  
  Dicanti alzo la kapo kaj miro a Fowler.
  
  - Bone, klarigu kion.
  
  -Mateo 16. La Evangelio laŭ Mateo, sekcio 16, ĉapitro 237, Toul. Ĉu lasi pliajn notojn?
  
  Pontiero ŝajnas ĉagrenita.
  
  "Aŭskultu, Paola, mi vere ne aŭskultos vin...
  
  Dicanti haltigis lin per gesto.
  
  "Aŭskultu, Mosle.
  
  Fowler eniris la kunvenejon. Li havis nigran mantelon en la mano kaj lasis ĝin sur seĝo.
  
  - Kiel vi bone scias, la kristana Nova Testamento estas dividita en kvar librojn: Mateo, Marko, Luko kaj Johano. En kristana bibliografio, la libro de Mateo estas reprezentita per la leteroj Mt. La primo sub nún rilatas al tulo ĉapitro 237. Kaj kun du núsimple más oni montru al la sama citaĵo inter du versoj kaj #237;azeno.
  
  La murdinto forlasis ĉi tion.
  
  Paola montros al vi Teston #4, pakitan en plasta sako. Li rigardis en ŝiajn okulojn. La pastro ne montris signon de rekono de la noto, nek sentis naŭzon antaŭ sango. Ŝi zorge rigardis lin kaj diris:
  
  -Dek naŭ. Kiu taŭgas.
  
  Pontiero estis furioza.
  
  -¿ Ĉu vi tuj rakontos al ni ĉion, kion vi scias, aŭ ĉu vi igos nin atendi longe, patro?
  
   - Et tibi dabo claves regni coelorum, -recitó Fowler - et quodcumque ligaveris super terram, erit legatum et in coelis; et quodcumque solveris super terram, erit solutum et in coelis. Mi donas al vi la ŝlosilojn de la Regno de la Ĉielo; ĉio, kion vi ligos sur la tero, estos ligita en la ĉielo, kaj ĉio, kion vi malligos sur la tero, estos malligita en la ĉielo. El Mateo 16, verso 19. Tio estas la vortoj, per kiuj mi konfirmas Sanktan Petron kiel la kapon de la apostoloj kaj dotas lin kaj liajn posteulojn per aŭtoritato super la tuta kristana mondo.
  
  -Sankta Madono -ekkriis Dicanti.
  
  "Konsiderante kio okazos en ĉi tiu urbo, se vi preĝas, mi pensas, ke vi devus esti maltrankvila. Kaj multe pli.
  
  "Diablo, iu frenezulo, diablo, nur tratranĉu la gorĝon de la pastro kaj vi ekbruligas la sirenojn. Mi vidas nenion malbonan pri tio, patro Fowler," diris Pontiero.
  
  - Ne, mia amiko. La murdinto ne estas freneza maniulo. Li estas kruela, rezervita kaj inteligenta homo, kaj li estas terure freneza, vi povas kredi min.
  
  -Ho jes? Li ŝajnas multe scii pri viaj motivoj, patro," la juna inspektoro subridis.
  
  La pastro fikse fiksrigardas Dicanti dum mi respondas.
  
  Jes, multe pli ol tio, mi preĝas. Kiu li estas.
  
  
  
  
   (ARTÍCULO EXTRAÍDO DEL DIARIO MARYLAND GAZETTE,
  
  
  
   LA 29-A DE JULIO 1999 PAĜO 7)
  
  
  US PATRO AKUZITA PRI SEKSA MIUZO MIRUZAS
  
  
   SILVER SPRING, Marilando (Novaĵagentejoj). Ĉar akuzoj pri seksmisuzo daŭre skuas katolikan pastraron en Am Rick, Konektikuta pastro akuzita pri sekse mistraktado de neplenaĝuloj pendigis sin en sia ĉambro ĉe flegejo. institucio, kiu traktas homojn kun problemoj, diris al American-Press la lastan vendredon pri la loka polico.
  
  Peter Selznick, 64-jara, retiriĝis de sia posteno kiel ministro en la paroĥo Sankta Andreo en Bridgeport, Konektikuto, la 27-an de aprilo pasintjare, nur unu tagon antaŭ sia naskiĝo. post kiam Romkatolika Eklezio-oficialuloj intervjuis du virojn kiuj asertis ke Selznick fitraktis ilin inter la fin-sepdekaj kaj fruaj okdekaj, reprezentanto de la Romkatolika Eklezio asertis ke Selznick fitraktis ilin inter la fin-sepdekaj kaj fruaj okdekaj jaroj. de Bridgeport.
  
  La pastro estis traktita ĉe la Instituto de Sankta Mateo en Marilando, psikiatria instalaĵo kiu loĝigas malliberigitojn akuzitajn je seksa atako aŭ "seksa konfuzo", ĉe tiu instalaĵo.
  
  "La dungitaro de la hospitalo plurfoje sonorigis vian pordon kaj provis eniri vian ĉambron, sed io blokis la pordon," diris Diane Richardson, proparolanto de la Police kaj Lima Protekto de la Kantono Prince George, en gazetara konferenco. "Kiam ili eniris la ĉambron, ili trovis la kadavieron pendanta de unu el la elmontritaj plafonaj traboj."
  
  Selznick pendigis sin de unu el la kusenoj en sia lito, konfirmante al Richardson ke lia korpo estis prenita al la kadavrodeponejo por nekropsio. Simile, li impete neas onidirojn ke CAD estis nuda kaj mutilita, onidiroj kiujn li nomis "tute senbazaj." Dum la gazetara konferenco, pluraj ĵurnalistoj citis "atestantojn", kiuj diris, ke ili vidis tiajn kripligojn. La proparolanto asertas, ke "la flegistino de la gubernia kuracisto havas rilatojn kun drogoj kiel mariĥuano kaj aliaj drogoj, sub kies influo ŝi faris ĉi tiujn deklarojn.; diris urba oficisto estis malakceptita de laboro kaj salajro antaŭ maldungo de sia sinteno," konkludis la gazetara sekretario de la Polica Departemento. Sankta Periou Dicko povis kontakti la disvastigitan flegistinon, kiu rifuzis fari alian deklaron; ĉi tio estas mallonga "Mi eraris (mi eraris)".
  
  Bridgeport Episkopo William Lopez konfirmis ke li estas "profunde malĝoja" pro la "tragika" morto de Selznick, aldonante ke esc "sentas ke ĝi maltrankviligas la nordamerikan branĉon de la Kato-Preĝejo".#243 Leakey nun havas "multoblajn viktimojn".
  
  Patro Selznick estis naskita en New York en 1938 kaj estis ordinita en Bridgeport en 1965. Mi servis en pluraj sekcioj en Konektikuto kaj por mallonga tempo en la San Juan Vianni Ward en Chiclayo, Perú.
  
  "Ĉiu homo, sen escepto, havas dignon kaj valoron en la okuloj de Dio, kaj ĉiu homo bezonas kaj meritas nian kompaton," diras Lopez. "La maltrankvilaj cirkonstancoj ĉirkaŭ lia morto ne povas detrui la tutan bonon, kiun li faris," konkludas la episkopo.
  
  La direktoro de la Instituto de Sankta Mateo, pastro Canice Conroy, rifuzis fari ajnajn deklarojn en éSaint-PerióDico. Patro Anthony Fowler, direktoro de la New Software Institute, diras, ke Patro Conroy estis "en ŝoko".
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Mardon, la 5-an de aprilo 2005 je la 23:14.
  
  
  
  La deklaro de Fowler estis kiel esti batita per muskatfloro. Dicanti kaj Pontiero restis starantaj, atente rigardante la kalvkapan pastron.
  
  - Ĉu mi povas sidiĝi?
  
  "Estas multe da malplenaj seĝoj," dirisías -se'sñaló Paola-. Elektu vin mem.
  
  Li gestis al la dokumentarhelpanto, kiu foriris.
  
  Fowler lasis malgrandan nigran vojaĝsakon kun ŝiriĝintaj randoj kaj du ingoj sur la tablo. Ĝi estis sako, kiu vidis multon de la mondo, kiu laŭte parolis pri la kilogramoj, kiujn ŝia duoblo portis en stupo. Li malfermis ĝin kaj elprenis dikan tekon el malhela kartono kun krispaj randoj kaj kafmakuloj. Li metis ĝin sur la tablon kaj sidis kontraŭ la inspektisto. Dikanti atente observis lin, registrante lian ekonomion de movo, la energion, kiun liaj nigraj okuloj transdonis. Ŝi tre interesiĝis pri de kie venas ĉi tiu krompastro, sed ŝi estis decidita ne lasi sin enkaptiliĝi, precipe sur sia propra teritorio.
  
  Pontiero prenis seĝon, metis ĝin kontraŭ la reverendo kaj sidiĝis maldekstre, metante la manojn sur la dorson. Dicanti Tomó mense memorigis lin ĉesi imiti la pugojn de Humphrey Bogart. La Vicprezidanto spektis "La halcón maltés" ĉirkaŭ tricent fojojn. Li ĉiam sidis maldekstre de iu, kiun li opiniis suspektinda kaj devige fumus apud li, unu nefiltrita Pall Mall post la alia.
  
  - Bone, patro. Provizu al ni pruvon de via identeco.
  
  Fowler prenas sian pasporton el sia interna jakpoŝo kaj donas ĝin al Pontiero. Li faris malkontenta geston al la fumnubo eliranta el la cigaro de la subinspektisto.
  
  -Ve Vau. Diploma pasporto. Li havas imunecon, ĉu? ¿Kio diable estas ĉi tio, ia spiono? demandu Pontiero.
  
  "Mi estas oficiro de la Aérea Usono-Trupoj.
  
  -¿Con que rango? Paola diris.
  
  - Majoro. Ĉu vi ĝenas diri al Subinspektisto Pontiero, ke li ĉesu fumi proksime de mi, mi petas? Mi jam multfoje forlasis vin, kaj mi ne volas ripeti min.
  
  "Li estas drogulo, majoro Fowler.
  
  -Padre Fowler, dottora Dicanti. Mi emeritiĝas.
  
  - He, atendu momenton, ¿ s ó ĉu vi konas mian nomon, patro? Aŭ de ekzamenanto?
  
  La CSI ridetis inter scivolemo kaj amuzo.
  
  "Nu, Maurizio, mi suspektas, ke Patro Fowler ne estas tiel rezervema kiel li diras.
  
  Fowler donis al ŝi iom malĝojan rideton.
  
  "Estas vere, ke mi ĵus estis reenpostenigita al aktiva deĵoro. Kaj interese, la kialo de tio estis miaj studoj dum mia civila vivo - li haltas kaj svingas la manon, forpelante la fumon.
  
  -Do kio? Kie estas kaj kie estas ĉi tiu hundino, kiu faris tion al la kardinalo de Sankta Patrino Preĝejo, por ke ni ĉiuj povu iri hejmen por dormi, bebo.
  
  La pastro daŭre silentis, same senpasia kiel sia kliento. Paola suspektis, ke ĉi tiu viro estas tro malfacila por imponi la malgrandan Pontiero. La sulkoj sur ilia haŭto klare indikis, ke la vivo ensorbigis al ili tre malbonajn impresojn, kaj ĉi tiuj okuloj vidis aferojn pli malbonajn ol policisto, ofte lian malbonodoran tabakon.
  
  -Basta, Maurizio. Kaj estingu vian cigaron.
  
  Pontiero faligis la cigaredon sur la plankon, paŭtante.
  
  "Bone, Patro Fowler," diris Paola, turnante per la manoj la fotojn sur la tablo, sed atente rigardante la pastron, "vi klarigis al mi, ke vi regas nun. Li scias kion mi ne scias kaj kion mi bezonas scii. Sed vi estas sur mia kampo, sur mia tero. Vi diru al mi kiel ni solvas ĝin.
  
  -¿Kion vi dirus se vi komencus kreante profilon?
  
  -¿ Ĉu vi povas diri al mi por kio?
  
  "Ĉar tiaokaze vi ne devos plenigi demandaron por ekscii la nomon de la murdinto. Mi dirus tiel. En ĉi tiu kazo, vi bezonos profilon por ekscii kie vi estas. Kaj ne estas la sama.
  
  -¿ Ĉu ĉi tio estas ekzameno, patro? Ĉu vi volas vidi kiom bona estas la persono antaŭ vi? Ĉu li pridubos miajn deduktajn povojn kiel faras Boy?
  
  "Mi pensas, doktoro, ke la persono ĉi tie, kiu sin juĝas, estas vi.
  
  Paola profunde enspiris kaj kolektis sian tutan trankvilon por ne krii dum Fowler metis sian fingron sur ŝian vundon. Same kiel mi kredis, ke mi malsukcesos, ŝia estro aperis ĉe la pordo. Li staris zorge studante la pastron, kaj mi resendis la ekzamenon al li. Fine ili ambaŭ salutis unu la alian kun la kapo klinita.
  
  -Patro Fowler.
  
  -Direktoro Boy.
  
  "Mi estis avertita pri via alveno tra, ĉu ni diru, nekutima kanalo. Ne necesas diri, ke lia ĉeesto ĉi tie estas neebla, sed mi konfesas, ke li povas esti utila al ni, se miaj fontoj tute ne mensogas.
  
  - Ili ne faras.
  
  "Do daŭrigu, mi petas.
  
  Li ĉiam havis la malagrablan senton, ke li malfruis al la mondo, kiun li komencis, kaj tiu ĉi sento ripetiĝis en tiu tempo. Paola estas laca de la fakto, ke la tuta mondo scias ĉion, kion ŝi ne scias. Mi petus Boi klarigi tuj kiam li havos tempon. Intertempe mi decidis profiti la okazon.
  
  "Lernejestro, Patro Fowler, kiu estas ĉi tie, diris al Pontiero kaj al mi, ke li konas la identecon de la murdinto, sed ŝajnas deziri liberan psikologian profilon de la kriminto antaŭ ol malkaŝi sian nomon al ni. Mi persone pensas, ke ni malŝparas valoran tempon, sed mi decidis ludi lian ludon.
  
  Ŝi genuiĝis, imponante la tri virojn, kiuj fiksrigardis ŝin. Li marŝis al nigra tabulo kiu okupis la plej grandan parton de la malantaŭa muro kaj komencis skribi sur ĝi.
  
  La murdinto estas blanka masklo inter 38 kaj 46 jaroj. Li estas viro de meza alteco, forta kaj inteligenta. Li havas altnivelan edukadon kaj scion pri lingvoj. Li estas maldekstramana, ricevis striktan religian edukadon, kaj suferis frustriĝon aŭ misuzon kiel infano. Li estas nematura, lia laboro premas lin preter lia psikologia kaj emocia stabileco, kaj li suferas de severa seksa subpremo. Li verŝajne havas historion de grava misuzo. Li mortigas ne por la unua kaj ne por la dua fojo, kaj certe ne por la lasta fojo. Li profunde malestimas nin, kaj politikistojn kaj homojn proksimajn al li. Nun, patro, diru al mi la nomon de sia murdinto," diris Dikanti, turnante kaj ĵetinte la kreton en la manojn de la pastro.
  
  Observu viajn aŭskultantojn. Fowler rigardis ŝin kun surprizo, Pontiero kun admiro, kaj Skolto kun surprizo. Fine la pastro parolis.
  
  - Gratulon, doktoro. Dek. Malgraŭ la fakto, ke mi estas psiko kaj logoso, mi ne povas kompreni el kio estas eltiritaj ĉiuj viaj konkludoj. Ĉu vi povus iom klarigi al mi?
  
  - Ĉi tio estas antaŭraporto, sed la konkludoj grandparte estu proksimaj al la realo. Ke li estas blanka notiĝas en la profilo de liaj viktimoj, ĉar estas tre nekutime por seria murdisto mortigi iun de malsama raso. Li estas de meza alteco, ĉar Robaira estis alta viro, kaj la longo kaj direkto de la tranĉo sur lia kolo indikas ke li estis mortigita surprize fare de iu proksimume 1.80 metrojn alta. Evidentas, ke li estas forta, alie estus neeble meti la kardinalon en la preĝejon, ĉar eĉ se li uzis aŭton por transporti la kadavron al la atrápordego, la kapelo estas ĉirkaŭ kvardek metrojn for. Nematureco estas rekte proporcia al la speco de murdinto kiu profunde malestimas la viktimon, kiun li konsideras objekto, kaj la policanon, kiun li konsideras malsupera estaĵo.
  
  Fowler interrompis ŝin levante la manon ĝentile.
  
  "Estas du detaloj kiuj aparte kaptis mian atenton, doktoro. Unue, vi diris, ke ĉi tio ne estas la unua fojo, kiam vi mortigis. Ĉu li subtrahis ĝin el la ellaborita murdskemo?
  
  "Efektive, patro. Ĉi tiu viro havas iom da profunda scio pri policado kaj faris tion de tempo al tempo. Mia sperto diras al mi, ke la unua fojo estas kutime tre senorda kaj senprepara.
  
  "Due, estas, ke "lia laboro premas lin, kiu superas lian psikologian kaj emocian stabilecon." Mi ne povas eltrovi de kie li ricevis ĝin.
  
  Dikanti ruĝiĝis kaj krucis la brakojn super la brusto. Mi ne respondis. Knabo profitis la okazon por interveni.
  
  "Ha, bona Paola. Ŝia alta inteligenteco ĉiam lasas kaŝpasejon por penetro en ŝian inan intuicion, ĉu ne? La patro, la kuratoro de Dikanti, foje venas al pure emociaj konkludoj. Mi ne scias kial. Kompreneble, mi havos grandan estontecon kiel verkisto.
  
  "Mi havas pli ol vi pensas. Ĉar li trafis la taŭrokulon," Fowler diris, fine ekstarinte kaj irante al la tabulo. Inspektisto, ¿ cuál estas la ĝusta nomo de via profesio? Profililo, ĉu ne?
  
  "Jes," diris Paola, embarasita.
  
  -¿Cuá grado de profilado atingita?
  
  "Post kompletigado de jurmedicina kurso kaj post intensa trejnado en la Kondutscienco-Divizio de la FBI. Tre malmultaj sukcesas kompletigi la plenan kurson.
  
  -¿ Ĉu vi povus diri al ni kiom da kvalifikitaj profilistoj estas en la mondo?
  
  "Nuntempe dudek. Dek du en Usono, kvar en Kanado, du en Germanio, unu en Italio kaj unu en Aŭstrio.
  
  -Dankon. Ĉu vi ĉiuj estas klaraj, sinjoroj? Dudek homoj en la mondo kapablas desegni psikologian profilon de seria murdisto kun plena garantio, kaj unu el ili estas en ĉi tiu ĉambro. Kaj fidu min, mi trovos tiun homon...
  
  Mi turnis min kaj skribis... kaj skribis... sur la tabulo, per tre grandaj, dikaj kaj malmolaj literoj, unu nomon.
  
  
  VIKTOR KAROSKI
  
  
  "...ni bezonos iun, kiu povas eniri lian kapon. Jen ili havas la nomon, pri kiu ili petis min. Sed antaŭ ol vi kuros al la telefono por eldoni arestordonon, mi rakontu al vi vian tutan historion.
  
  
  
  De la korespondado de Edward Dressler,
  
  psikiatro kaj kardinalo Francis Shaw
  
  
  
  Boston, la 14-an de majo 1991
  
  
  (...) Via Eminenco, sendube ni traktas kun naskita recidivisto. Segí estis rakontita ke tio estis la kvinan fojon li estis translokigita al alia paroĥo. Testoj faritaj dum du semajnoj konfirmas al ni, ke ni ne povas riski, ke ĝi kunekzisti denove kun infanoj sen endanĝerigi ilin. (...) Mi ne dubas pri lia volo pento, ĉar li estas firma. Mi dubas lian kapablon regi sin. (...) Vi ne havas la lukson havi lin en la paroĥo. Mi devus tondi ĝiajn flugilojn antaŭ ol ĝi eksplodos. Alie, mi ne respondecas. Mi rekomendas fari staĝon de almenaŭ ses monatoj ĉe Instituto Sankta Mateo.
  
  
  Boston, aŭgusto 4, 1993
  
  
  (...) Jen la trian fojon, ke mi okupiĝas pri él (Karoski) (...) Mi devas diri al vi, ke la "ŝanĝo de pejzaĝo", kiel vi nomas ĝin, tute ne helpis lin, tute male. . Li ĉiam pli komencas perdi kontrolon, kaj mi rimarkas signojn de skizofrenio en lia konduto. Eblas, ke ĉiumomente li tute transpasos la limon kaj fariĝos iu alia. Via Eminenco, vi konas mian sindonemon al la Eklezio kaj mi komprenas la grandegan mankon de pastroj, sed ¡lasu ambaŭ listojn! (...) 35 homoj jam trairis miajn manojn, Via Eminenco, kaj mi vidis kelkajn el ili kun ŝancoj de resaniĝo memstare (...) Karoski klare ne estas unu el ili. Kardinalo, en maloftaj okazoj Lia Eminenco sekvis mian konsilon. Mi petegas vin nun, se vi faros tion: konvinku Karoski aliĝi al la preĝejo de Sankta Mateo.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Moyércoles, la 6-an de aprilo 2005, 00:03
  
  
  
  Paola Tom, sidiĝu, pretiĝu por aŭdi la rakonton de Patro Fowler.
  
  Ĉio komenciĝis, almenaŭ por mi, en 1995. En tiu mallonga tempo post kiam mi forlasis la Reĝan Armeon, mi fariĝis disponebla al mia episkopo. Ĉi tiu ĉi profitas mian titolon de Psicología enviándome al Instituto Saint Matthew. Ĉu orí ni devus paroli pri li?
  
  Ĉiuj balancis la kapon.
  
  - Ne senigu min. La naturo mem de la institucio estas la sekreto de la plej granda publika opinio en Nordameriko. Oficiale, tio estas hospitalinstalaĵo dizajnita por zorgi pri "problemaj" pastroj kaj monaĥinoj, situantaj en Silver Spring, Marilando. La realo estas ke 95% de liaj pacientoj spertis negravan seksmisuzon aŭ droguzon en la pasinteco. Instalaĵoj surloke estas tre luksaj: tridek kvin ĉambroj por pacientoj, naŭ ĉambroj por deĵorantoj (preskaŭ ĉiuj internaj), tenisejo, du tenisejoj, naĝejo, distra ĉambro. "libertempo" kun bilardo...
  
  "Ĝi preskaŭ pli similas al feria loko ol al frenezulejo," enmetis Pontiero.
  
  "Ha, ĉi tiu loko estas mistero, sed sur multaj niveloj. Ĝi estas sekreto de ekstere, kaj ĝi estas sekreto por la kaptitoj, kiuj unue vidas ĝin kiel lokon por retiriĝi kelkajn monatojn, kie ili povas ripozi, kvankam iom post iom ili malkovras ion tre alian. Vi infanoj konscias pri la grandega problemo, kiu aperis en mia vivo kun kelkaj katolikaj pastroj dum la pasintaj 250-241 jaroj. El la vidpunkto de ón publica non beí, estas tre konate, ke homoj akuzitaj pri seksmisuzo de neplenaĝuloj pasigas pagatajn feriojn en luksa hotelo.
  
  -¿Kaj tio estis antaŭ unu jaro? demandu Pontiero, kiu ŝajnas tre trafita de tiu ĉi temo. Paola komprenas lin, ĉar la juniora inspektisto havas du infanojn en aĝo de dek tri ĝis dek kvar.
  
  -Ne. Mi provas resumi mian tutan sperton kiel eble plej koncize. Kiam mi alvenos, mi trovos lokon profunde mondan. Ĝi ne aspektas kiel religia institucio. Ne estis krucifiksoj sur la muroj, neniu el la kredantoj estis vestita per robo aŭ sutano. Mi pasigis multajn noktojn ekstere, en tendaro aŭ sur la frontaj linioj, kaj mi neniam flankenmetis miajn okulvitrojn. Sed ĉiuj kaj#237; ĉiuj disiĝis en ĉiuj direktoj, eniris kaj eliris. La manko de fido kaj kontrolo estis evidenta.
  
  "Kaj ne diru al iu ajn pri ĉi tio?" -pregunto Dicanti.
  
  -Certe! La unua afero, kiun mi faris, estis skribi leteron al la episkopo de la diocezo. Mi estas akuzata pro la "malmoleco de la kastrita medio". Oni konsilis al mi esti pli "penetrebla". Ĉi tiuj estis malfacilaj tempoj por mi, ĉar mi travivis iujn pliiĝojn kaj malaltiĝojn dum mia kariero en la Armitaj Fortoj. Mi ne volas eniri detalojn ĉar ĝi havas nenion komunan kun la kazo. Sufiĉe diri, ke ili ne konvinkis min aldoni al mia reputacio por esti senkompromisa.
  
  Li ne bezonas ekskuzojn.
  
  "Mi scias, sed mia malbona konscienco hantas min. En ĉi tiu loko, la menso kaj animo ne estis resanigitaj, sed simple "iom" puŝitaj en la direkto, en kiu la internulo malplej intervenis. La ekzakte malo de tio, kion la diocezo atendis, okazus.
  
  "Mi ne komprenas," diris Pontiero.
  
  "Ankaŭ mi," diris Knabo.
  
  -Estas komplike. Komence, la unika psikiatro kun diplomo kiu estis en la kunlaborantaro de la centro estis Father Conroy, direktoro de la instituto en tiu tempo. La ceteraj ne havas pli altajn gradojn ol flegado aŭ diplomiĝintoj. ¡ Kaj li permesis al si la lukson fari riĉajn psikiatriajn ekzamenojn!
  
  "Frenezo," diris Dicanti surprizite.
  
  - Plene. La plej bona konfirmo de aliĝo al la kunlaborantaro de la Instituto estis membreco en Dignity, asocio kiu antaŭenigas la pastraron por virinoj kaj seksan liberecon por viraj pastroj. Kvankam mi persone ne konsentas kun la postulatoj de tiu ĉi asocio, mi tute ne estas devigata juĝi ilin. Kion mi povas diri estas juĝi la profesiajn kapablojn de la dungitaro, kaj estis tre, tre malmultaj el ili.
  
  "Mi ne komprenas kien ĉio ĉi kondukas nin," diris Pontiero, ekbruligante cigaron.
  
  Donu al mi kvin minutojn kaj mi rigardos. Kiel vi scias, pastro Conroy, granda amiko de Dignity kaj subtenanto de Doors for Inside, tute misdirektis Sanktan Mateon. Venis honestaj pastroj, alfrontitaj kun kelkaj senbazaj akuzoj (kiu ili estis), kaj dank'al Conroy, finis rezigni la pastraron kiu estis la lumo de iliaj vivoj. Multaj aliaj estis diritaj ne batali sian naturon kaj vivi siajn vivojn. Estis konsiderita sukceso por religiema persono sekularigi kaj eniri samseksemajn rilatojn.
  
  - Ĉu tio estas problemo? -pregunto Dicanti.
  
  - Ne, ne, se tion homo vere volas aŭ bezonas. Sed la bezonoj de la paciento tute ne koncernis doktoron Conroy. Unue, li starigis celon, kaj poste aplikis ĝin al homo sen antaŭe koni lin. Li ludis Dion kun la animoj kaj mensoj de tiuj viroj kaj virinoj, el kiuj kelkaj havis gravajn problemojn. Kaj lavis ĉion per bona unumalta viskio. Bone akvumita.
  
  "Dio mia," diris Pontiero ŝokita.
  
  "Fidu min, mi eraris, Juna Inspektoro. Sed tio ne estas la plej malbona. Pro gravaj elektaj eraroj dum la 70-aj kaj 80-aj jaroj la kataj metiejoj de mia patro akceptis multajn studentojn, kiuj estis maltaŭgaj por gvidi animojn. Ili eĉ ne estis kapablaj agi kiel ili mem. Estas fakto. Kun la tempo, multaj el ĉi tiuj knaboj komencis porti sutanojn. Ili faris tiom por la bona nomo de la Katolika Eklezio kaj eĉ pli malbona por multaj.Multaj pastroj akuzitaj pri seksa misuzo, krimintoj de seksa misuzo, ne ĉeestis cárcel. Ili estis nevideblaj; ili estis ŝanĝitaj de paroĥo al paroĥo. Kaj kelkaj finiĝis en la Sepa Ĉielo de Mateo. Iun tagon, ĉiuj kaj espereble ili estis senditaj al civila vivo. Sed, bedaŭrinde, multaj el ili estis resenditaj al la ministerio kiam ili devus esti malantaŭ kradoj. Dígame, dottora Dikanti, ĉu ekzistas ia ŝanco rehabiliti seria murdisto?
  
  - Absolute neniu. Post kiam vi transpasis la limon, estas nenio por vi fari.
  
  Nu, same estas kun pederasto inklina al devigaj malordoj. Bedaŭrinde, ĉi tiu areo ne havas la benitan fidon, kiun vi havas. Ili scias, ke ili havas beston en siaj manoj, kiun oni devas ĉasi kaj ŝlosi for. Sed estas multe pli malfacile por terapiisto traktanta pederaston kompreni ĉu li finfine transiris la limon de tio, kio estas permesita aŭ ne. Estis kazo kiam Jakobo havis dubojn pri la minimumoj. Kaj tiel estis, kiam estis io sub la tranĉilo, kion mi ne ŝatis.#243;rando, estis io pli.
  
  -Dejeme divinar: Viktor Karoski. Nia murdinto.
  
  -La sama.
  
  Mi ridas antaŭ ol interveni. Ĝena kutimo, kiun vi ofte ripetas.
  
  "Patro Fowler, ĉu vi estus tiel afabla klarigi al ni, kial vi estas tiel certa, ke estis li, kiu disŝiris Robaira kaj Portini?"
  
  - Kvazaŭ. Karoski membrigis la instituton en aŭgusto 1994. Habi estis translokigita de pluraj paroĥoj, kaj lia rektoro pasigis problemojn de unu al alia. Ĉiuj ili havis plendojn, iuj pli seriozaj ol aliaj, sed neniu el ili estis akompanata de ekstrema perforto. Surbaze de la kolektitaj plendoj, ni kredas, ke entute 89 infanoj estis mistraktataj, kvankam ili eble estis infanoj.
  
  - Damnu ĝin.
  
  "Vi diris ĝin, Pontiero. Vidu áraíz por la infanaj problemoj de Karoski. Mi naskiĝis en Katowice, Pollando, en 1961, tie...
  
  "Atendu momenton, patro. Do li nun havas 44 jarojn?
  
  - Ja, doktoro. Li estas 1,78 cm alta kaj pezas ĉirkaŭ 85 kg. Li havas fortan fizikon, kaj liaj inteligentectestoj donis rilatumon de 110 ĝis 125, sek. po kubo. 225 nodoj. Entute en la lernejo li faris sep. Ĝi distras lin.
  
  - Li havas levitan bekon.
  
  "Dottora, vi estas psikiatro, dum mi studis psikologion kaj ne estis aparte brila studento. La akraj psikopatiaj kapabloj de Fowler manifestiĝis tro malfrue por ke li legis literaturon pri la temo, kiel en kia díludo: ĉu estas vere, ke seriaj murdistoj estas tre inteligentaj?
  
  Paola permesis al si... duonrideton iri... al Nika kaj rigardu... al Pontiero, kiu grimacis responde.
  
  - Mi pensas, ke la juna inspektisto rekte respondos la demandon.
  
  - La kuracisto ĉiam diras: Lecter ne ekzistas, kaj Jodie Foster devas íceñ partopreni en etaj dramoj.
  
  Ĉiuj ridis, ne pro la ŝerco, sed por iom mildigi la streĉiĝon.
  
  Dankon, Pontiero. La patro, la figuro de la superpsikia opato, estas mito kreita de la pelikuloj kaj la romanoj de Thomas Harris. En la reala vivo, povas esti neniu, kiu estus tia. Estis ripetaj murdistoj kun alta probableco kaj aliaj kun malalta probableco. La granda diferenco inter ili estas, ke tiuj kun alta probablo kutime agas dum pli ol 225 sekundoj ĉar ili estas pli ol singardaj. Kio signifas ke ili estas rekonitaj kiel la plej bonaj sur la akademia nivelo de la miko estas ilia granda kapablo ekzekuti morton.
  
   -¿Y a nivel no academico, dottora ?
  
   "Sur ne-akademia nivelo, sankta patro, mi konfesas, ke iu el ĉi tiuj bastardoj estas pli saĝaj ol mi ol la diablo. Ne inteligenta, sed inteligenta. Kaj estas iuj, la malplej talentaj, kiuj havas altan koeficienton, denaskan kapablon fari sian malestimindan laboron kaj alivesti sin. Kaj en unu kazo, nur en unu kazo ĝis nun, ĉi tiuj tri trajtoj koincidis kun la fakto, ke la kriminto estis viro de alta kulturo. Mi parolas pri Ted Bundy.
  
  "Via kazo estas tre fama en mia ŝtato. Li strangolis kaj seksperfortis proksimume 30 virinojn per sia aŭtokato.
  
  -36, patro. Oni sciu," korektis Paola, kiu tre bone memoris la kazon de Bundy, ĉar ĝi estis postulata temo ĉe Quantico.
  
  Fowler, asintió, triste.
  
  - Kiel vi scias, doktoro, Wiktor Karoski naskiĝis en 1961 en Katowice, nur kelkajn kilometrojn de la naskiĝloko de Papo Wojtyla. En 1969, la Karosky-familio, konsistante el li, ŝiaj gepatroj, kaj du gefratoj, moviĝis al Usono. Mia patro ricevis laboron ĉe la General Motors fóbrica en Detrojto, kaj la dua el ĉiuj Records estis bona laboristo, kvankam tre kolerema. En 1972, ekzistis restrukturado kaŭzita de la krizo de Piotr kaj Leo, kaj la patro de Karoski estis la unua se temas pri surstrati. En tiu tempo, la patro ricevis usonan civitanecon, kaj ankaŭ ekloĝis en malvasta loĝejo, kie la tuta familio vivis por trinki sian kompenson kaj senlaborecan helpon. senlaboreco. Li faras la laboron zorge, tre zorge. Li iĝis iu alia kaj komencis bati Victor kaj lian frateton. La plej aĝa, de la aĝo de 14 ĝis 241 jaroj, forlasas la hejmon dum tago, sen meso.
  
  -¿Karoski rakontis al vi ĉion ĉi? Paola diris, intrigita kaj tre kontenta samtempe.
  
  "Ĝi okazas post intensa regresa terapio. Kiam mi alvenis al la centro, lia versio estis, ke li naskiĝis en moda kata familio.
  
  Paola, kiu skribis ĉion per sia malgranda oficiala manskribo, pasis la manon sur ŝiajn okulojn, provante forskui sian lacon antaŭ ol paroli.
  
  "Kion vi priskribas, Patro Fowler, perfekte kongruas kun la trajtoj de primara psikopato: persona ĉarmo, manko de neracia pensado, malsekureco, mensogo kaj manko de pento. Patra misuzo kaj ĝeneraligita gepatra drinkado ankaŭ estis observitaj ĉe pli ol 74% de konataj mensmalsanaj homoj 8.
  
  -¿ Ĉu ĝi estas verŝajna kaŭzo? -pregunto Fowler.
  
  -Más estas bona kondiĉo más. Mi povas doni al vi milojn da kazoj, kie homoj kreskis en senstrukturaj familioj, kiuj estis multe pli malbonaj ol tiu, kiun vi priskribas, kaj atingis tute normalan maturecon.
  
  - Atendu, inspektoro. Li apenaŭ tuŝis la surfacon de la anuso. Karoski rakontis al ni pri sia frateto, kiu mortis pro meningito en 1974 kaj neniu ŝajnis zorgi multe. Mi estis tre surprizita pro la malvarmeco kun kiu li rakontis ĉi tiun epizodon precipe. Du monatojn post la morto de la junulo, la patro mistere malaperis. Viktoro ne diris, ĉu li havis ion rilaton kun la malapero, kvankam ni pensas, ke ne, ĉar li nombris de 13 ĝis 241 personoj. Se ni scias, ke en ĉi tiu momento ili komencas turmenti malgrandajn bestojn. Sed la plej malbona afero por li estis esti lasita sub la kompato de superrega, religion obsedita patrino, kiu eĉ iris ĝis vesti lin per piĵamo por "kunludi." Ŝajne, li ludis sub ŝia jupo, kaj mi dirus, ke li detranĉis la "ŝvelojn" por ke la kostumo estu finita. Rezulto: Karoski malsekigis la liton je la 15-a horo. Li surhavis ordinarajn vestojn, malnovmodajn aŭ malglatajn, ĉar ili estis malriĉaj. En la instituto, li suferis de mokado kaj estis tre soleca. Viro preterpasanta faris malfeliĉan rimarkon al sia amiko pri sia vesto, kaj é l kaj é ste, kolere, trafis lin plurfoje en la vizaĝon per dika libro. La alia nío portis okulvitrojn, kaj la okulvitroj estis fiksitaj en liaj okuloj. Restu blinda dum via tuta vivo.
  
  "Okuloj... kiel en cadeavere. Tio estis lia unua perfortkrimo.
  
  "Almenaŭ kiom ni scias, sinjoro. Viktoro estis sendita al punkolonio en Bostono, kaj la lasta aĵo kiun lia patrino diris al li antaŭ ol adiaŭi lin estis: "Mi ŝatus, ke ŝi abortu vin." Kelkajn monatojn poste, li faris memmortigon.
  
  Ĉiuj konservis ŝokitan silenton. Mi faras nenion por diri nenion.
  
  Karoski estis en punkolonio ĝis la fino de 1979. Ni havas nenion de ĉi tiu jaro, sed en 1980 mi eniris la seminarion en Baltimoro. Lia seminaria alirekzameno indikis ke lia servrekordo estis pura kaj ke li venis de familio de ón católica tradicioj. Li estis 19-jara tiutempe kaj aspektis kvazaŭ li rektiĝis. Ni preskaŭ nenion scias pri lia tempo en la seminario, sed ni scias ke li studis ĝis li sveniĝis kaj ke li profunde indignis pri la malferma samseksema etoso ĉe Instituto 9. Conroy insistas ke Karoski estis subpremita samseksemulo kiu neis sian veran naturon, sed ĉi tio ne estas vera. Karoski estas nek samseksema nek hetero, li ne havas apartan orientiĝon. Sekso ne estas enkonstruita en lia personeco, kiu, el mia vidpunkto, kaŭzis gravan damaĝon al lia psiko.
  
  "Klarigu, patro," demandis Pontiero.
  
  - Ne Somo. Mi estas pastro kaj elektis esti celibato. Tio ne malhelpas min esti altirita de doktoro Dicanti ĉi tie," Fowler diris al Paola, kiu ne povis ne ruĝiĝi. Tiel, mi scias, ke mi estas aliseksema, sed mi libere elektas esti celibato. Tiel, mi integris seksecon en mian personecon, kvankam en nepraktika maniero. En la kazo de Karoski, aferoj estas malsamaj. La profundaj traŭmatoj de lia infanaĝo kaj juneco kondukis al disiĝo en lia psiko. Kion Karoski forte malakceptas estas lia seksa kaj perforta naturo. homo profunde malamas kaj amas sin, kaj ĉiuj samtempe. Tio eskaladis en perfortajn eksplodojn, skizofrenio, kaj finfine junulan fitraktadon, reproduktante la fitraktadon de ilia patro. En 1986, dum lia pastoreca ministerio10, Karoski havis sian unuan okazaĵon kun minora. Mi estis 14-jara, kaj estis kisoj kaj tuŝoj, nenio speciala. Ni kredas, ke ili ne estis interkonsentitaj de neplenaĝuloj. Ĉiukaze, ekzistas neniu oficiala indico ke tiu epizodo venis al ítwo de la episkopo, tiel ke Karoski estas finfine ordinita pastro. Ekde tiam, li havis frenezan obsedon kun siaj manoj. Ŝi lavas ilin tridek ĝis kvardek fojojn tage kaj escepte prizorgas ilin.
  
  Pontiero serĉis la cent terurajn fotojn sur la tablo ĝis li trovis tiun, kiun li serĉis kaj ĵetis ĝin al Fowler. É Stela Kazo en flugo kun du fingroj, preskaŭ sen penado. Paola sekrete admiris la elegantecon de tiu ĉi movado.
  
  -Du manoj, detrancxitaj kaj lavitaj, surmetas blankan tolon. La blanka kanvaso estas simbolo de respekto kaj respekto en la Eklezio. Estas pli ol 250 referencoj al ĝi en la Nova Testamento. Kiel vi scias, Jesuo estis kovrita per blanka tolaĵo en sia tombo.
  
  -Nun li ne plu estas tiel blanka -bromó Knabo 11.
  
  -Direktoro, mi estas konvinkita, ke vi ŝatas meti viajn instrumentojn sur la koncernan tolon -konfirmon-de Pontiero.
  
  - Ne dubu. Daŭrigu, Fowler.
  
  - La manoj de la pastro estas sanktaj. Kun ilia helpo, li plenumas la sakramentojn. Ĝi ankoraŭ estis tre fiksita en la kapo de Karoski, kiel poste montriĝis. En 1987, mi laboris en lernejo en Pittsburgh kie lia unua misuzo okazis. Liaj kontraŭuloj estis knaboj inter la aĝoj de 8 kaj 11. Li ne estas konata en iu speco de konsenta plenkreska rilato, samseksema aŭ aliseksema. Kiam plendoj komencis veni al iliaj superuloj, komence ili faris nenion. Post tio, li estis translokigita de paroĥo al paroĥo. Baldaŭ oni ricevis plendon pri atako kontraŭ paroĥano, kiun li frapis en la vizaĝon sen seriozaj sekvoj... Kaj fine li eniris la instituton.
  
  - Ĉu vi pensas, ke se ili pli frue komencus helpi vin, la aferoj estus alie?
  
  Fowler arkiĝis en geston, la manoj kunpremitaj, la korpo streĉita.
  
  - Estimata vicinspektoro, ni ne helpas vin kaj ni ne helpas vin. La nura afero, kiun ni sukcesis fari, estis eligi la murdinton eksteren. Kaj fine, li forglitu de ni.
  
  -¿ Kiom serioze estis?
  
  - Pli malbona. Kiam mi alvenis, li estis superfortita de kaj liaj neregeblaj deziroj kaj liaj perfortaj eksplodoj. Havu penton pro liaj agoj, eĉ se li plurfoje neis ilin. Li simple ne povis regi sin. Sed kun la tempo, kun malĝusta traktado, kun kontakto kun la skorio de la pastraro kolektita ĉe Sankta Mateo, Karoski multe plimalboniĝis. Li turnis sin kaj marŝis al Niko. Mi perdis mian penton. La visionán, li blokis la dolorajn memorojn de lia infanaĝo. Kiel rezulto, li iĝis pederasto. Sed post katastrofa regresa terapio,...
  
  -¿Kial katastrofa?
  
  - Estus iom pli bone, se la celo estus alporti al la paciento iom da paco. Sed mi tre timas, ke D-ro Conroy prenis morban scivolemon pri la kazo Karoski, ĝis malmoralaj ekscesoj. En tiaj kazoj, la hipnotiganto provas artefarite planti pozitivajn memorojn en la memoron de la paciento, mi rekomendas, ke li forgesu la plej malbonajn faktojn. Conroy malpermesis ĉi tiun agon. Ĝi ne igis lin memori Karoski, sed igis lin aŭskulti glubendojn de li petante sian patrinon lasi lin sola en falseto.
  
  -¿ Kiu estas Mengele ĉe la estro de ĉi tiu loko? Paola estis terurigita.
  
  Conroy estis fervora ke Karoski devus akcepti sin. Laŭ ĝi estis la unika solvo. Debí devas konfesi, ke li havis malfacilan infanaĝon kaj ke li estis samseksema. Kiel mi diris al vi antaŭe, mi faris antaŭan diagnozon kaj poste provis meti la pacienton en ŝuojn. Por supre, la Karoskis injektas koktelhormonojn, iuj el kiuj estas eksperimentaj, kiel varianto de la kontraŭkoncipilo Depo-Covetán. Kun nenormalaj dozoj de é ste fármaco, Conroy reduktis la seksan respondon de Karoski sed pliigis ŝian agresemon. La terapio daŭris pli kaj pli longe, kaj ne estis pozitivaj ŝanĝoj. Plurfoje mi estis trankvila, simpla, sed Conroy interpretis tion kiel la sukceson de sia terapio. En la fino, okazis kastrado de glimo. Karoski estas nekapabla akiri erekton kaj tiu frustriĝo detruas lin.
  
  -¿Cuándo entró ĉu ĉi tio estas via unua kontakto kun li?
  
  - Kiam mi eniris la instituton en 1995. Parolu al retpoŝto multe. Estiĝis inter ili certa fidinda rilato, kiu estis interrompita, kiel mi diros al vi nun. Sed mi ne volas antaŭi min. Cm.án, dek kvin tagojn post kiam Karoski eniris la instituton, oni rekomendis al li pletismografon por la peniso. Ĉi tio estas testo en kiu aparato estas fiksita al la peniso uzante elektrodojn. Tia aparato mezuras seksan respondon al certaj kondiĉoj. viroj.
  
  "Mi konas lin," diris Paola, kiel iu, kiu diras, ke ŝi parolis pri la viruso de la bollo.
  
  "Bone... Li prenas ĝin... tre malbone. Dum la kunsido, oni montris al ŝi terurajn, ekstremajn genojn.
  
  -¿Kelkaj ekstremoj?
  
  - Asociita kun pedofilio.
  
  - Damnu ĝin.
  
  -Karoski reagis per perforto kaj grave vundis la specialiston, kiu regis la maŝinon. La gardistoj sukcesis deteni lin, alie li estus mortigita. Lige kun tiu epizodo, Conroy devis koncedi ke li estis nekapabla trakti lin kaj sendi lin al psikiatria hospitalo. Sed li ne faris. Dungu du fortajn kontrolistojn kun ordoj observi lin kaj komenci submeti lin al regresterapio. Tio koincidis kun mia akcepto en la instituton. Post kelkaj monatoj, Karoski retiriĝis. Liaj atakoj de kolero pasas. Conroy atribuis tion al signifaj plibonigoj en sia personeco. Ili pliigis sian viglecon ĉirkaŭ ili. Kaj iun nokton, Karoski rompis la seruron en sia ĉambro (kiu, pro sekureco, devis esti fermita de ekstere en certa tempo) kaj detranĉis la manojn de la dormanta pastro en sia propra flugilo. Li diris al ĉiuj, ke la pastro estas malpura persono kaj ke li estis vidita tuŝi alian pastron "malkonvene". Dum la gardistoj kuris en la ĉambron, el kiu aŭdiĝis la krioj de la pastro, Karoski lavis la manojn sub la duŝfrapo.
  
  - La sama agmaniero. Mi pensas, patro Fowler, ke tiam ne estos dubo," diris Paola.
  
  "Je mia miro kaj malespero, Conroy ne raportis ĉi tiun fakton al la polico. La kripla pastro estis kompensita kaj pluraj kuracistoj en Kalifornio povis re-enplanti ambaŭ de liaj brakoj, kvankam kun tre limigita moviĝeblo. Intertempe, Conroy ordonas pliigi sekurecon kaj konstrui tri-metran post tri-metran arestejon. Tio estis la loĝejo de Karoski ĝis li forkuris de la Instituto. Intervjuo post intervjuo, grupterapio post grupterapio, Conroy malsukcesis kaj Karoski kreskis en la monstron li nun estas. Mi skribis plurajn leterojn al la kardinalo, en kiuj mi klarigis al li la problemon. Mi ne ricevis respondon. En 1999, Karoski evitis sian ĉelon kaj faris sian unuan konatan murdon: Patro Peter Selznick.
  
  Aŭ ni povas paroli pri ĝi ĉi tie. Estis dirite ke li faris memmortigon.
  
  - Nu, tio ne estis vera. Karoski evitas la ĉelon rompante la seruron kun taso kaj peco el metalo kiujn li akrigis en sia ĉelo por ŝiri eksteren la langon kaj lipojn de Selznick. Mi ankaŭ deŝiris lian penison kaj devigis lin mordi ĝin. Li bezonis tri kvaronhoron por morti, kaj neniu sciis ĝis la sekvanta mateno.
  
  -¿Kion diris Conroy?
  
  - Mi oficiale difinis ĉi tiun epizodon kiel "fiasko". Mi sukcesis kaŝi ĝin kaj igi la juĝiston kaj gubernia ŝerifo ordoni memmortigon.
  
  - ¿Kaj ili konsentis pri tio? Sinmas? diris Pontiero.
  
  Ili ambaŭ estis katoj. Mi pensas, ke Conroy manipulis vin ambaŭ per apelacio al sia devo kiel tia protekti la Eklezion. Sed eĉ se mi ne volis konfesi tion, mia iama estro estis vere, vere timigita. Li vidas la menson de Karoski forgliti de li, kvazaŭ absorbante lian volon. tago al tago. Malgraŭ tio, li plurfoje rifuzis raporti kio okazis al pli alta aŭtoritato, sendube pro timo perdi la gardadon de la kaptito. Mi skribas leterojn al la ĉefepiskopo cesis, sed ili ne aŭdas min. Mi parolis kun Karoski, sed ne trovis en li spuron de pento, kaj mi komprenis, ke fine ili ĉiuj apartenos al iu alia. Ahí estis distranĉita-ĉiu kontakto inter ili du. Tio estis la lastan fojon, kiam mi parolis kun L. Sincere, ĉi tiu besto ŝlosita en la ĉelo timigis min. Kaj Karoski estis ankoraŭ en mezlernejo. Kamaras estis instalitaj. Se kontrakto a mas personal. Ĝis unu junia nokto en 2000, li malaperis. Sen wt.
  
  - ¿Kaj Conroy? Kiel reago?
  
  - Mi estis vundita. Li trinkigis la meson. En la tria semajno ĝi estis eksplodigita de la hógado kaj la murió. Domaĝe.
  
  "Ne troigu," diris Pontiero.
  
  - Lasu la moslon, des pli bone. Mi estis asignita por provizore prizorgi la instalaĵon dum taŭga anstataŭaĵo estis serĉita. La arkidiakono de Cesis ne fidis min, mi kredas, pro miaj konstantaj plendoj pri mia superulo. Mi estis en ĉi tiu pozicio dum nur monato, sed mi uzis ĝin laŭ mia eblo. Ni haste restrukturis la kunlaborantaron kun profesia kunlaborantaro kaj evoluigis novajn praktikajn programojn. Multaj el ĉi tiuj ŝanĝoj neniam estis efektivigitaj, sed aliaj faris ĉar ili valoris la penon. Sendu mallongan raporton al iama kontakto ĉe la 12-a Policejo nomata Kelly Sanders. Li estis maltrankvila ĉirkaŭ la identeco de la suspektato kaj la senpuna krimo de la patro de Selznick, kaj organizis operacion por kapti Karoski. Nenio.
  
  -¿Kio, sen Mi? Malaperas? Paola miris.
  
  - Malaperu sen mi. En 2001, la habí verŝajne reaperis kiam parta kripliga krimo estis farita en Albany. Sed ĝi ne estis li. Multaj opiniis, ke li mortis, sed feliĉe, lia profilo estis enigita en la komputilon. Intertempe mi trovis min en la bonfara kantino Hispanic Harlem de Novjorko. Tralaboru ĉion dum pluraj monatoj, ĝis hieraŭ. La eksa estro postulis min por la servo, ĉar mi kredas, ke mi denove fariĝos kapelano kaj kastro. Mi informiĝis, ke estas indikoj, ke Karoski revenis por agi post ĉi tiu tempo. Kaj jen mi. Mi alportas al vi biletujon kun la koncernaj artikoloj, kiujn vi kolektos pri Karoski dum la kvin jaroj, kun kiuj vi traktos," Fowler diris, donante al li dikan dosierujon. dossier, dek kvar centimetrojn dika, dek kvar centimetrojn dika. Estas retmesaĝoj rilataj al la hormono, pri kiu mi rakontis al vi, transskribaĵoj de liaj intervjuoj, alga arto kaj azenperiodo, en kiu li estas menciita, leteroj de psikiatroj, raportoj... Ĉio estas via, doktoro Dicanti. Avertu min se vi havas dubojn.
  
  Paola etendas trans la tablon por dika pakaĵo kaj mi ne povas eviti, sentante min tre maltrankvila. Tondu la unuan foton de Gina Hubbard al la foto de Karoski. Ŝi havas blankecan vizaĝkoloron, ĉastan aŭ rektan hararon, kaj brunajn okulojn. Dum la jaroj, kiujn ni dediĉis al esplorado de tiuj malplenaj cikatroj, kiujn havis seriaj murdistoj, ni lernis rekoni ĉi tiun malplenan rigardon en la profundo de siaj okuloj. de predantoj, de tiuj, kiuj mortigas tiel nature kiel ili manĝas. En la naturo, estas io malproksime simila al ĉi tiu aspekto, kaj ĉi tiuj estas la okuloj de blankaj ŝarkoj. Ili rigardas sen vidi, en stranga kaj timiga maniero.
  
  Kaj ĉio plene speguliĝis en la lernantoj de Pastro Karoski.
  
  -¿Impona, ĉu ne? Fowler diris, rigardante Paola kun serĉa rigardo. Ĉi tiu viro havas ion en sia sinteno, en siaj gestoj. Io nedifinebla. Unuavide, ĉi tio pasas nerimarkita, sed kiam, ni diru, lia tuta personeco brulas... ĝi estas terura.
  
  "Kaj ĉarma, ĉu ne, patro?"
  
  -Jes.
  
  Dicanti transdonis la foton al Pontiero kaj Boy, kiuj samtempe kliniĝis super ĝi por ekzameni la vizaĝon de la murdinto.
  
  - Kion vi timis, patro, tian danĝeron aŭ rigardu ĉi tiun viron rekte en la okulojn kaj sentas gapis, nuda? Kvazaŭ mi estus membro de supera raso, kiu rompis ĉiujn niajn konvenciojn?
  
  Fowler rigardis ŝin kun la buŝo malfermita.
  
  "Mi supozas, doktoro, vi jam scias la respondon.
  
  "Dum mia kariero, mi havis la ŝancon intervjui tri seriajn murdintojn. Ĉiuj tri produktis en mi la senton, kiun mi ĵus priskribis al vi, kaj aliaj, multe pli bone ol vi kaj mi, sentis ĝin. Sed ĉi tio estas falsa sento. Unu afero ne devas esti forgesita, patro. Ĉi tiuj homoj estas fiaskoj, ne profetoj. Homa rubo. Ili ne meritas uncon da kompato.
  
  
  
  Raporto pri progesterona hormono
  
  sintética 1789 (depot-gestageno inyectable).
  
  Komerca nomo: DEPO-Covetan.
  
  Klasifiko de raportoj: Konfidenca - Ĉifrita
  
  
  
  Por: Markus.Bietghofer@beltzer-hogan.com
  
  DE: Lorna.Berr@beltzer-hogan.com
  
  KOPIO: filesys@beltzer-hogan.com
  
  Temo: KONFIDENTA - HPP-Raporto #45 1789
  
  Dato: la 17-an de marto 1997, 11:43.
  
  Aldonaĵoj: Inf#45_HPS1789.pdf
  
  
  Kara Marcus:
  
  Mi aldonas la antaŭan raporton, kiun vi petis de ni.
  
  Analizoj faritaj dum kampaj studoj en ALPHA 13-zonoj registris severajn menstruajn neregulaĵojn, menstruajn neregulaĵojn, vomadon kaj ebla interna sangado. Severaj kazoj de hipertensio, trombozo, kardio kaj acas-malsanoj estis priskribitaj. Malgranda problemo ekestis: 1,3% de pacientoj disvolvis fibromialgion 14, kromefiko ne priskribita en la antaŭa versio.
  
  Kiam ĉi tiu raporto estas komparata kun la versio 1786-raporto, kiun ni nuntempe vendas en Usono kaj Eŭropo, kromefikoj malpliiĝis je 3,9%. Se la riskanalizistoj estas ĝustaj, ni povas kalkuli tion pli ol $ 53 milionoj en asekuro kaj perdokostoj. Tial ni aliĝas al la normo, tio estas, malpli ol 7% profito. Ne, ne danku min... donu al mi gratifikon!
  
  Cetere, la laboratorio ricevis datumojn pri la uzo de LA 1789 ĉe viraj pacientoj por subpremi aŭ forigi ilian seksan respondon. En medicino, sufiĉaj dozoj komencis funkcii kiel miko-kastratoro. El la raportoj kaj analizoj ekzamenitaj de la laboratorio, oni povas konkludi, ke la agresemo de la subjekto pliiĝis en specifaj kazoj, same kiel certaj anomalioj de cerba aktiveco. Ni rekomendas vastigi la amplekson de la studo por ekscii la procenton ĉe kiu ĉi tiu kromefiko povas okazi. Estus interese komenci testi kun omega-15-subjektoj, kiel psikiatriaj pacientoj, kiuj estis elpelitaj trifoje, aŭ kaptitoj en mortpuna prizono.
  
  Mi volonte persone superrigardus tiajn provojn.
  
  ¿Ni manĝas vendrede? Mi trovis bonegan lokon proksime de la vilaĝo. Ili vere havas diajn fiŝojn por paro.
  
  
  Sincere,
  
  D-rino. Lorna Berr
  
  Esplordirektoro
  
  
  KONFIDENCA - HAVAS INFORMON DISPONIBLES NUR AL PERSONALTAKSO A1. SE VI. VI HAVIS ALIROJ AL ĈI ĈI RAPPORTO KAJ NE ESTAS KLASIFIKITA AL LA SAMA SCIO, KEL VI ESTAS DEVIGATA RAPORTI TIAN SEKURECO-ROPO AL VIA TUJA SUPERA SEN DISKONO EN ĈI ĈI KAZO. INFORMOJ ENTENITAJ EN ANTAŬAJ SEKCIOJ. NE FARI ĈI ĈI POSTULOJ POVAS RESULTI EN SERIOZA LEGALA AGO KAJ PRIZOPOKO DE ĜIS 35 JAROJ AŬ PLI OL LA EKVIVALENTO PERMESITA DE APPLIKA USONA LEĜO.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Moyércoles, la 6-an de aprilo 2005, 01:25
  
  
  
  La halo silentas pro la severaj vortoj de Paola. Tamen neniu diris ion ajn. Estis rimarkeble, kia pezo Dia kuŝis sur la korpoj, kaj la matena lumo sur la okuloj kaj mensoj. Direktoro Boy finfine parolis.
  
  "Vi diros al ni, kion ni faras, Dicanti.
  
  Paola hezitis duonminuton antaŭ ol respondi.
  
  - Mi pensas, ke ĝi estis tre malfacila provo. Ni ĉiuj iru hejmen kaj dormu kelkajn horojn. Ĝis revido ĉi tie je la sepa kaj duono matene. Ni komencos kun la meblo de la ĉambroj. Ni trarigardos la skriptojn denove kaj atendos la agentojn kiujn Pontiero mobilizis por elpensi iun aludon por esperi. Ho, kaj Pontiero, voku Danton kaj sciigu al li la tempon de la kunveno.
  
  -Esti plezuro - answeró éste, zumbón.
  
  Ŝajnigante ke nenio okazas, Dikanti iris al Boy kaj kaptis lian brakon.
  
  "Lernejestro, mi ŝatus paroli kun vi sola dum minuto.
  
  Ni eliru en la koridoron.
  
  Paola antaŭiris la maturan erudiciulon Fiko, kiu, kiel ĉiam, galante malfermis al ŝi la pordon kaj fermis ĝin malantaŭ si kiam ŝi preterpasis. Dikanti malamis tian respekton al sia estro.
  
  -Digame.
  
  "Lernejestro, kio precize estas la rolo de Fowler en ĉi tiu kazo?" Mi simple ne ricevis ĝin. Kaj mi ne zorgas pri liaj malklaraj klarigoj aŭ io simila.
  
  -Dikanti, ĉu vi iam nomis Johano Negroponte?
  
  - Ĝi sonas tre simila al mi. Ĉu itala amerika?
  
  "Dio mia, Paola, iam eligu vian nazon el la libroj de la krimologo. Jes, li estas usona, sed greka origino. Aparte, li ĵus estis nomumita Direktoro de Nacia Inteligenteco por Usono. Ĉiuj usonaj agentejoj estas en lia zorgo: NSA, CIA, DEA 16.., kaj longaj, ktp. kaj tiel plu. kaj tiel plu. kaj tiel plu. kaj tiel plu. kaj tiel plu. kaj tiel plu. kaj tiel plu. kaj tiel plu. Ĉi tio signifas, ke ĉi tiu sinjoro, kiu, cetere, estas katoliko, estas la dua plej potenca persono en la mondo, male al prezidanto Bush. Nu, nu, Sinjoro Negroponte persone nomis min Sankta Mariana dum ni vizitis Robaira, kaj ni havis longan, longan konversacion. Vi avertis min, ke Fowler estis sur rekta flugo el Vaŝingtono por aliĝi al la enketo. Li ne donis al mi elekton. Ne nur la prezidanto Bush mem estas en Romo kaj, kompreneble, informita pri ĉio. Estis li, kiu petis al Negroponte rigardi ĉi tiun aferon antaŭ ol ĉi tiu temo eniras la amaskomunikilaron. al vi, unu el miaj dungitoj, ni bonŝancas, ke li bone konas ĉi tiun temon."
  
  -¿Sómo ĉu vi sciis, kion mi demandas? Paola diris, rigardante la plankon, mirigita de la grandeco de tio, kion ŝi aŭdis.
  
  "Ha, kara Paola... ne subtaksu Camilo Sirin dum momento. Kiam mi aperis posttagmeze, mi persone telefonis al Negroponte. Ŝoguno diris al mi estas ste, Jemas, antaŭ ol mi parolis, kaj mi tute ne scias, kion mi povas ricevi de li.Estas nur ke li estas ĉirkaŭe dum kelkaj semajnoj.
  
   -¿Y cómo supo Negroponte tan rapido a quién enviar?
  
   "Ĝi ne estas sekreto de ninun. La amiko de Fowler ĉe VICAP interpretas ó250;La lastajn registritajn vortojn de Karoski antaŭ ol fuĝi de Sankta Mateo kiel nekaŝitan minacon, citante ekleziestrojn kaj kiel la Vatikano skribis pri ĝi antaŭ kvin jaroj.#241;os. Kiam Robaira estis malkovrita de 100 masana, Sirin malobeis ŝiajn regulojn pri lavado de malpuraj ĉifonoj hejme. Li faris plurajn vokojn kaj tiris kelkajn ŝnurojn. Li estas hundilo kun tre bonaj rilatoj kaj kontaktoj je la maksimuma nivelo. Sed mi pensas, ke vi jam komprenas tion, mia kara.
  
  "Mi havas etan ideon," Dicanti diras ironie.
  
  "Ŝoguno diris al mi Negroponte, George W. Bush interesiĝis pri la kazo. La Prezidanto kredas ke la aúna ŝuldas al Johano Paŭlo la 2-a, kiu igas vin rigardi lin en la okulojn kaj peti lin ne invadi Irakon. Bush diris al Negroponte, ke li almenaŭ tion ŝuldas al la memoro pri Wojtyla.
  
  -Mia Dio. Ĉi-foje ne estos teamo, ĉu ne?
  
  - Respondu la demandon mem.
  
  Dicanti diris nenion. Se la prioritato estis sekreti ĉi tiun aferon, mi devos labori kun tio, kion mi havas. Sen wt.
  
  -¿Reĝisoro, ĉu vi ne pensas, ke ĉio ĉi iom lacigas min? Dikanti estis tre laca kaj deprimita pro la cirkonstancoj de la kazo. Li neniam en sia vivo diris ion tian, kaj post longa tempo li bedaŭris, ke li diris tiujn vortojn.
  
  Knabo levis ŝian mentonon per siaj fingroj kaj devigis ŝin rigardi rekte antaŭen.
  
  "Tio superas nin ĉiujn, bambina. Sed Olví deziras ĉion. Nur pensu, ke estas monstro mortiganta homojn. Kaj vi ĉasas monstrojn.
  
  Paola dankeme ridetis. Mi deziras al vi... ankoraŭ unu fojon, la lastan fojon, tute egale, eĉ se mi scius, ke ĝi estas eraro kaj ke mi rompos la koron. Feliĉe, ĝi estis pasema momento kaj li tuj provis reakiri sian trankvilon. Mi estis certa, ke li ne rimarkis.
  
  "Direktoro, mi maltrankvilas, ke Fowler pendos ĉirkaŭ ni dum la esploro. Mi povas esti ĝeno.
  
  -Podia. Kaj ĝi ankaŭ povas esti tre helpema. Ĉi tiu persono laboris en la Armitaj Fortoj kaj estas sperta pafisto. Inter... aliaj kapabloj. Sen mencii ke li konas nian ĉefsuspektaton intime kaj estas pastro. Vi devos navigi en mondo, al kiu vi ne tre kutimas, same kiel inspektoro Dante. Pensu, ke nia kolego el Vatikano malfermis viajn pordojn kaj Fowler malfermis viajn mensojn.
  
  Dante estas neeltenebla idioto.
  
  - Mi scias. Kaj ankaŭ necesa malbono. Ĉiuj eblaj viktimoj de nia suspektato estas en liaj manoj. Eĉ se ni estas apartigitaj de nur kelkaj metroj, tio estas ilia teritorio.
  
  Kaj Italio estas nia. En la kazo Portini, ili agis kontraŭleĝe, sen konsidero por ni. Ĉi tio estas obstrukco de justeco.
  
  La lernejestro levis la ŝultrojn, same kiel Niko.
  
  -¿ Kio okazos al la mastroj de brutaro, se ili kondamnos ilin? Krei malamikecon inter ni estas senutila. Olví volas, ke ĉio estu en ordo kaj ke ili povas fuŝi ĉion en tiu momento. Nun ni bezonas Danton. Kiel vi jam scias, ĉi tiu estas lia teamo.
  
  - Vi estas la estro.
  
  "Kaj vi estas mia plej ŝatata instruisto. Resume, Dikanti, mi iom ripozos kaj mi restos en la laboratorio, analizante ĝis la lasta greno, kion ili alportas al mi. Mi lasas al vi konstrui mian "kastelon en la aero".
  
  Knabo jam iris laŭ la koridoro, sed li subite haltis sur la sojlo kaj turnis sin, rigardante ŝin de paŝo al paŝo.
  
  - Nur unu, meso. Negroponte petis min preni lin en cabrese cabron. Li petis min pri tio kiel persona favoro. Ĉu li sekvas min? Kaj vi povas esti certa, ke ni ĝojos, ke vi ŝuldas al ni favoron.
  
  
  
  Paroĥo Sankta Tomaso
  
  Augusta, Masaĉuseco
  
  julio 1992
  
  
  
  Harry Bloom metis la kolektokorbon sur la tablon ĉe la fundo de la sakristio. Rigardu lastan la preĝejon. Neniu restis... Ne multaj homoj kolektiĝis dum la unua horo de la sabato. Sciu, ke se vi rapidus, vi alvenus ĝustatempe por vidi la 100m liberstilan finalon. Vi nur bezonas lasi la servistan altaron en la ŝranko, ŝanĝi viajn brilajn ŝuojn por sportaj ŝuoj kaj flugi hejmen. Orita Mona, instruisto de la kvara klaso, ripetas al li ĉiun fojon kiam li kuras tra la lernejaj koridoroj. Lia patrino ripetas al li ĉiufoje kiam li eniras la domon. Sed estis libereco en la duonmejlo, kiu apartigis la preĝejon de lia domo... li povis kuri tiom longe kiom li volis, kondiĉe ke li rigardu ambaŭflanken antaŭ ol transiri la straton. Kiam mi maljuniĝos, mi fariĝos atleto.
  
  Zorge faldu la kazon kaj metu ĝin en la ŝrankon. Interne estis lia dorsosako, el kiu li elprenis siajn sneutojn. Ŝi zorge demetis siajn ŝuojn, kiam ŝi sentis la manon de Pastro Karoski sur ŝia ŝultro.
  
  "Harry, Harry... mi estas tre seniluziigita pri vi."
  
  Nío estis turnonta, sed la mano de la patro de Karoski ne permesis lin.
  
  - Ĉu mi faris ion malĝuste?
  
  Estis ŝanĝiĝo de tono en la voĉo de mia patro. Estas kvazaŭ mi spiras pli rapide.
  
  "Ho, kaj supre vi ludas la rolon de knabeto. Eĉ pli malbone.
  
  "Patro, mi vere ne scias, kion mi faris..."
  
  - Kia aŭdaco. Ĉu vi ne malfruas al la Sankta Rozario antaŭ la Meso?
  
  "Patro, la afero estas, ke mia frato Leopoldo ne lasus min uzi la banejon, kaj, nu, vi scias... Ne estas mia kulpo.
  
  - ¡ Silentu, senhonta! Ne faru senkulpigojn. Nun vi rekonas la pekon de mensogo kiel la pekon de via abnegacio.
  
  Harry estis surprizita eksciante ke mi kaptis lin. La vero estas, ke ĝi estis lia kulpo. Enŝaltu la pordon kiam vi vidas kioma horo estas.
  
  "Pardonu, patro...
  
  "Estas domaĝe, ke infanoj mensogas al vi.
  
  Djemas habí aŭdis pastron Karoski paroli tiel, tiel kolere. Nun ŝi komencis tre timi. Li provis turniĝi unufoje, sed mia mano premis lin kontraŭ la muro, tre forte. Nur ĝi ne plu estis mano. Ĝi estis Talon, kiel la Homlupo en la NBC-serialo. Kaj la Ungego fosis en lian bruston, premis sian vizaĝon kontraŭ la muron, kvazaŭ li volus trudi lin tra ĝi.
  
  "Nun, Hari, akceptu vian punon." Levu viajn pantalonojn kaj ne turnu vin, alie ĝi estos multe pli malbona.
  
  Nío aŭdis la sonon de io metala falanta sur la teron. Li tiras la pantalonon de Niko malsupren, konvinkita ke li estas en por batado. La antaŭa servisto, Steven, kviete rakontis al li ke la patro de Karoski iam punis lin kaj ke li suferis grandan doloron.
  
  "Nun akceptu vian punon," Karoski ripetis per raŭka voĉo, premante sian buŝon tre proksime al la dorso de ŝia kapo. Mi sentas malvarmojn. Vi estos servata freŝa mentogusto miksita kun postraza kremo. En nekredebla mensa pirueto, ŝi ekkomprenis ke la patro de Karoski uzis la samajn lokusojn kiel ŝia patro.
  
  - ¡Arrepietete!
  
  Hari sentis skuon kaj akran doloron inter siaj postaĵoj kaj kredis ke li mortas. Li tre bedaŭris pro malfruo, tre bedaŭras, tre bedaŭras. Sed eĉ se li dirus tion al Ungo, tio ne utilus al li. La doloro daŭras, ĝi intensiĝas kun ĉiu spiro Hari, premante sian vizaĝon kontraŭ la muron, sukcesis vidi siajn sneutojn sur la planko en la sakristio kaj deziris, ke ili estu surprizitaj, kaj kuris kun ili, libera kaj malproksime.
  
  Libera kaj malproksime, malproksime.
  
  
  
  Dicanti familia apartamento
  
  Via Della Croce, 12
  
  Moyércoles, la 6-an de aprilo 2005, 1:59 a.m
  
  
  
  - Dezira ŝanĝo.
  
  "Tre malavara, grazie tante.
  
  Paola ignoris la sugeston de la taksiisto. Kia urba aĉaĵo, pri kiu plendis eĉ la taksiisto ĉar la pinto estis sesdek cendoj. Tio estus en liroj... uff. Multe da. Certe. Kaj por supre, li tre malĝentile paŝis sur la gason antaŭ la foriro. Se mi estus sinjoro, mi atendus, ke li eniru la portalon. Estis la dua matene kaj, mia Dio, la strato estis senhoma.
  
  Varmigu por sia eta jaro, sed tamen Paola Cynthio ektremis kiam ŝi malfermis la portalon. Ĉu vi vidis la ombron ĉe la fino de la strato? Mi certas, ke ĝi estis lia imago.
  
  Proksime malantaŭ ŝi tre kviete, mi petas vin pardoni min, ke mi tiom timas baton. Mi marŝis ĉiujn tri etaĝojn kurante. La ligna ŝtuparo faris teruran bruon, sed Paola tion ne aŭdis, ĉar la sango batis el ŝiaj oreloj. Ni preskaŭ senspire alproksimiĝis al la pordo de la loĝejo. Sed kiam ŝi atingis sian surteriĝon, ŝi blokiĝis.
  
  La pordo estis malfermita.
  
  Ŝi malrapide, zorge malbutonumis sian jakon kaj metis la manon al sia monujo. Li eltiris sian servarmilon kaj eniris en batalpozicion, metante sian kubuton sur la rekta linio de sia torso. Mi puŝis la pordon per unu mano, enirante la loĝejon tre malrapide. La lumo en la koridoro estis ŝaltita. Li faris singardan paŝon internen, kaj poste tre akre ekskuis la pordon, montrante la aperturon.
  
  Nenio.
  
  -Paola?
  
  - ¿Panjo?
  
  - Venu, filino, mi estas en la kuirejo.
  
  Mi trankvile suspiris kaj remetis la pafilon en sian lokon. Jem nur lernis tiri pafilon en reala situacio en sia vivo, en la FBI-akademio. Ĉi tiu okazaĵo klare tro nervozigis ŝin.
  
  Lucrezia Dicanti estis en la kuirejo buterante kuketojn. Ĝi estas la sonorado de la mikroonda forno kaj la preĝo eltiranta du vaporantajn tasojn da lakto de interne. Ni metas ilin sur malgranda formica tablo. Paola ĉirkaŭrigardas, ŝia brusto ŝanceliĝema. Ĉio estis en sia loko: porketo kun lignaj kuleretoj sur la dorso, brila farbo aplikita de si mem, la restaĵoj de la odoro ŝvebis en la aero. Li sciis, ke lia patrino estas eĥo de Canolis. Ŝi ankaŭ sciis, ke ŝi manĝis ĉiujn kaj tial mi proponis al ŝi kuketojn.
  
  -¿Mi atingos vin kun éStas? Se vi volas sanktolei min.
  
  "Panjo, pro Dio, vi timigis min ĝismorte." Ĉu mi povas scii kial vi lasis la pordon malfermita?
  
  Mi preskaŭ kriegis. Ŝia patrino rigardis ŝin maltrankvile. Senpolvigu la papertukon de la bantuko kaj frotu ĝin per viaj fingropintoj por forigi ajnan restantan oleon.
  
  - Filino, mi leviĝis kaj aŭskultis la novaĵojn sur la teraso. La tuta Romo estas en revolucio kun la kapelo de la Papo brulanta, la radio diras nenion alian... decidu, ke mi atendos ĝis vi vekiĝos kaj mi vidis vin eliri el la taksio. Mi bedaŭras.
  
  Paola tuj sentis malbone kaj petis furzon.
  
  "Trankviliĝu, virino. Prenu kuketon.
  
  -Dankon panjo.
  
  La juna virino sidis apud sia patrino, kiu tenis ŝiajn okulojn sur ŝi. Ekde kiam Paola estis malgranda, Lucrezia lernis tuj kapti la problemon kiu ekestas kaj doni al ŝi la ĝustajn konsilojn. Nur la problemo, kiu surŝiris lian kapon, estis tro serioza, tro kompleksa, . Mi eĉ ne scias ĉu ĉi tiu esprimo ekzistas
  
  - Ĉu pro iu laboro?
  
  "Vi scias, ke mi ne povas paroli pri tio.
  
  "Mi scias, kaj se vi havas vizaĝon kiel iu paŝis sur viajn piedfingrojn, vi pasigas la nokton ĵetante kaj turnante en la lito. Ĉu vi certas, ke vi volas nenion diri al mi?
  
  Paola fiksrigardis sian glason da lakto kaj aldonis kuleron post kulero da azúcar dum ŝi parolis.
  
  "Estas nur... malsama kazo, panjo. Kazo por frenezuloj. Mi sentas min kiel dia glaso da lakto, en kiun iu daŭre verŝas azúkar kaj azúkar. La nitrogeno ne plu dissolviĝas kaj nur servas por plenigi la bovlon.
  
  Lucrezia, kara, kuraĝe metas sian malfermitan manon sur la glason, kaj Paola verŝas en sian manplaton kuleron da azúcar.
  
  "Foje ĝi helpas dividi ĝin.
  
  "Mi ne povas, panjo. Mi bedaŭras.
  
  "Estas en ordo, mia kara, estas en ordo. Ĉu vi volas kuketojn de mi? Mi certas, ke vi havis nenion por manĝi," Ora diris, saĝe ŝanĝante la temon.
  
  - Ne, panjo, kun Staĉjo mi havas sufiĉe. Mi havas tamburinon, kiel ĉe la Roma stadiono.
  
  "Mia filino, vi havas belan azenon.
  
  Jes, tial mi ankoraŭ estas fraŭla.
  
  - Ne, mia filino. Vi ankoraŭ estas fraŭla ĉar vi havas tre malbonan aŭton. Vi estas bela, vi zorgas pri vi, vi iras al la gimnazio... Estas demando de tempo antaŭ ol vi trovos viron, kiu ne estos tuŝita de viaj krioj kaj viaj malbonaj manieroj.
  
  "Mi pensas, ke ĝi neniam okazos, panjo.
  
  -Kial ne? ¿Kion vi povas diri al mi pri via estro, ĉi tiu ĉarma viro?
  
  - Li estas edziĝinta, panjo. Kaj li povus esti mia patro.
  
  - Kiel troigita vi estas. Transdonu ĝin al mi, bonvolu vidi kiel mi ne ofendas lin. Krome, en la nuna mondo, la demando pri geedziĝo estas sensignifa.
  
  Se vi scius, pensu pri Paola.
  
  - Kion vi pensas, panjo?
  
  - Mi estas konvinkita. ¡Madono, kiajn belajn manojn ŝi havas! Kun tio mi dancis slangan dancon kaj#243;n...
  
  -¡Panjo! Li eble ŝokas min!
  
  "De kiam via patro forlasis nin antaŭ dek jaroj, filino, mi ne pasigis eĉ unu tagon sen pensi pri li. Sed mi ne pensas, ke mi estos kiel tiuj siciliaj vidvinoj nigre, kiuj ĵetas konkojn apud la pilkoj de siaj edzoj. Venu, trinku alian kaj ni iru dormi.
  
  Paola ŝmiris alian kuketon en lakto, mense kalkulante kiom varme ĝi estis kaj sentante sin tre kulpa pri si. Feliĉe, ĝi ne daŭris tre longe.
  
  
  
  El la korespondado de la kardinalo
  
  Francis Shaw kaj la sinjorino Edwina Bloom
  
  
  
  Boston, 23-02-1999
  
  Kara, estu kaj #241; preĝu:
  
  Responde al via letero de la 17.02.1999, mi volas diri al vi (...) ke mi respektas kaj bedaŭras vian malĝojon kaj la malĝojon de via filo Harry. Mi konscias pri la granda sufero, kiun li travivis, granda sufero. Mi konsentas kun vi, ke la fakto, ke viro de Dio faras la erarojn, kiujn faris pastro Karoski, povus skui la fundamentojn de sia kredo (...) Mi konfesas mian eraron. Mi neniam devintus denove nomumi Patron Karoski (...) eble la trian fojon, ke koncernaj kredantoj kiel vi venis al mi kun siaj plendoj, mi devus iri la alian vojon (...). Ricevinte malbonajn konsilojn de la psikiatroj kiuj pritraktis lian kazon, kiel doktoro Dressler, kiu kompromitis sian profesian prestiĝon asertante, ke li kapablas servi, li malseveriĝis (...)
  
  Mi esperas, ke la malavara kompenso interkonsentita kun lia advokato solvis ĉi tiun aferon al ĉiuj kontentigo (...) ĉar tio estas pli ol ni povas proponi (...) al amos, se ni povas, kompreneble. certe volante mildigi lian doloron per mono, se mi prenos la liberon konsili lin silenti, por la bono de ĉiuj (...) nia Sankta Patrino Eklezio jam sufiĉe suferis pro la kalumnio de la malpiuloj, de la Satán mediático. (...) por la bono de ni ĉiuj. nia eta komunumo, pro sia filo kaj pro si mem, ni ŝajnigu, ke ĝi neniam okazis.
  
  Prenu ĉiujn miajn benojn
  
  
  Francis Augustus Shaw
  
  Kardinalo Prelato de la Arkidiocezo de Boston kaj#243;Cesis
  
  
  
   Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   novembro 1995
  
  
  
  TRAFIKO DE INTERVOYO N№45 INTER PACIENTO N№3643 KAJ D-RO CANIS CONROY. D-RO FOWLER KAJ SALER FANABARZRA PREZENTAS
  
  
  D.R. CONROY: Hola Viktor, ¿podemos pasar?
  
  #3643: Bonvolu, doktoro. Ĉi tiu estas lia edzino Nika.
  
  #3643: Envenu, mi petas, eniru.
  
  DOKTORO CONROY Ĉu ŝi estas en ordo?
  
  #3643: Bonege.
  
  DOKTORO CONROY Vi regule prenas vian medikamenton, regule vizitas grupajn klasojn... Vi progresas, Viktoro.
  
  #3643 : Dankon doktoro. Mi faras mian plejeblon.
  
  D-RO CONROY: Nu, ĉar ni parolas hodiaŭ, tio estas la unua afero, per kiu ni komencos regresan terapion. É estas la komenco de Fanabarzra. Li estas D-ro Hindu kiu specialiĝas pri hipnoto.
  
  #3643 : Doktoro, mi ne scias ĉu mi sentis, ke mi ĵus ekhavis la ideon esti submetita al tia eksperimento.
  
  DOKTORO CONROY: Ĉi tio estas grava, Viktoro. Ni parolis pri tio lastan semajnon, ĉu vi memoras?
  
  #3643 : Si, mi memoras.
  
  Se vi estas Fanabarzra, se vi preferas ke la paciento sidu?
  
  S-ro FANABARZRA: Estante rutino más có en la lito. Gravas, ke vi estu kiel eble plej trankvila.
  
  D-RO CONROY Túmbate, Viktor.
  
  #3643 : Kiel vi deziras.
  
   Sr. FANABARZRA : Bien, Viktor, voy a mostrarle este pendulo. Ĉu vi ĝenas mallevi la kurtenojn iomete, doktoro? Tio sufiĉas, dankon. Viktoro, rigardu la ulon, se vi estas tiel afabla.
  
  (EN ĈI TIU TRADICIO, LA HIPNOZA PROCEDRO DE S-RO FANABARZRA ESTAS FORLASITA PER PETO ESPRIMITITA DE S-RO FANABARZRA. ANKAŬ PAŬZOJ ESTAS FORIGITA POR PLI FACILE LEGI)
  
  
  Sinjoro FANABARZRA: Bone... nun estas 1972. ¿Kion vi memoras pri lia malgrandeco?
  
  #3643: Mia patro... neniam estis hejme. Kelkfoje la tuta familio atendas lin ĉe la fabriko vendrede. Panjo, la 225-an de decembro, mi eksciis, ke li estas drogulo kaj ke ni provis eviti ke lia mono estu elspezita en trinkejoj. Faru ĝin tiel, ke la friili eliru. Ni atendas kaj esperas. Ni piedbatas la teron por varmiĝi. Emilo (la frateto de Karoski) petis de mi sian koltukon ĉar li havas paĉjon. Mi ne donis ĝin al ŝi. Mia patrino batis min sur la kapon kaj diris, ke mi donu ĝin al ŝi. Fine ni laciĝis de atendado kaj foriris.
  
  Sinjoro FANABARZRA Ĉu vi scias, kie estis via patro?
  
  : Li estis maldungita. Mi revenis hejmen du tagojn post kiam mi malsaniĝis. Panjo diris, ke ĝi trinkis kaj promenis kun putinoj. Ili skribis al li ĉekon, sed ĝi ne daŭris longe. Ni iru al Socialasekuro por la ĉeko de Paĉjo. Sed kelkfoje paĉjo venis antaŭen kaj trinkis ĝin. Emilo ne komprenas kial iu ajn povas trinki paperon.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Ĉu vi petis helpon?
  
  #3643: Foje oni donis al ni vestojn en la paroĥo. La aliaj knaboj iris al la Savcentro por vestaĵoj, kio ĉiam estis pli bona. Sed mia patrino diris, ke ili estas herezuloj kaj paganoj kaj ke estas pli bone porti honestajn kristanajn vestojn. Beria (la maljunulo eksciis, ke liaj indaj kristanaj vestoj estas en truoj. Mi malamas lin pro tio.
  
  S-ro FANABARZRA: Ĉu vi estis feliĉa kiam Beria foriris?
  
  #3643 : Mi estis en la lito. Mi vidis lin transiri la ĉambron en la mallumo. Li tenis botojn en la mano. Li donis al mi sian ŝlosilĉenon. Prenu la arĝentan urson. Li diris al mi, ke mi metu la taŭgajn ŝlosilojn en li. Mi ĵuras je mia patrino Anna Emil Llor, ĉar ŝi ne estis maldungita de li. Mi donis al li aron da ŝlosiloj. Emilo daŭre ploris kaj ĵetis la klavon. Ploru ĉiuj dia. Mi rompas la rakontolibron, kiun mi havas, por ke li silentu. Mi disŝiris ĝin per tondilo. Mia patro enŝlosis min en sia ĉambro.
  
  S-ro FANABARZRA: ¿Kie estis via patrino?
  
  #3643: Ludante bingo en la paroĥo. Estis mardo. Mardon oni ludis bingo. Ĉiu ĉaro kostis pencon.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Kio okazis en tiu ĉambro?
  
   #3643: Nenio . Esper e.
  
  Sr. FANABARZRA : Viktor, tienes que contarmelo.
  
   #3643: ¡Ne preterpasu NENION, komprenu, sinjoro, NENION!
  
   Sr. FANABARZRA : Viktor, tienes que contarmelo. Via patro enŝlosis vin en sia ĉambro kaj faris ion al vi, ĉu ne?
  
  #3643: Vi ne komprenas ĉi tion. ¡Mi meritas ĝin!
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Kion vi meritas?
  
  #3643: Puno. Puno. Mi bezonis multe da puno por penti miajn malbonajn agojn.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Kio estas malbona?
  
  #3643: Ĉio malbona. Kiel malbona ĝi estis. Pri katoj. Li renkontis katon en rubujo plena de ĉifitaj periodaĵoj kaj ekbruligis ĝin. ¡Mi malvarmeta! Malvarmo en homa voĉo. Kaj pri la fabelo.
  
  Sinjoro: Ĉu tio estis puno, Viktoro?
  
  #3643 : Doloro. Mi doloras. Kaj ŝi ŝatis lin, mi scias. Ankaŭ mi pensis, ke ĝi doloras, sed tio estis mensogo. Ĝi estas en la pola. Mi ne scipovas mensogi angle, - li ŝanceliĝis. Li ĉiam parolis pole kiam li punis min.
  
  S-ro FANABARZRA: Ĉu li tuŝis vin?
  
  #3643: Li piedbatis mian azenon. Li ne lasis min turni sin. Kaj mi eniris ion interne. Io varma, kiu doloras.
  
  S-ro FANABARZRA: Ĉu estis tiaj punoj ofte?
  
  #3643 : Ĉiumarde. Kiam panjo estis for. Foje, kiam li estis finita, li ekdormis super mi. Kvazaŭ li mortis. Kelkfoje li ne povis puni min kaj bati min.
  
  S-ro FANABARZRA: Ĉu li batis vin?
  
  #3643 : Li tenis mian manon ĝis li laciĝis pro ĝi. Foje post kiam vi batis min vi povas puni min kaj foje vi ne povas.
  
   Sr. FANABARZRA : ¿Y a tus hermanos, Viktor? Ĉu via patro punis ilin?
  
  : Mi pensas, ke li punis Berion. Emilo neniam, Emilo estis bone, do li mortis.
  
  : Bonuloj mortas, Viktoro?
  
  : Mi konas bonulojn. Malbonaj knaboj neniam.
  
  
  
  Palaco de Guberniestro
  
  Vatikano
  
  Moyércoles, la 6-an de aprilo 2005, 10:34.
  
  
  
  Paola atendis Danton, viŝigante la tapiŝon en la koridoro per mallongaj, nervozaj promenadoj. La vivo komenciĝis malbone. Li apenaŭ ripozis nokte, kaj alveninte al la oficejo, li estis alfrontita kun amaso da neelteneblaj dokumentoj kaj obligacioj. Respondeca por la protekto de la civila loĝantaro de Italio, Guido Bertolano estis tre maltrankvila ĉirkaŭ la kreskanta fluo de pilgrimantoj kiuj komencis inundi la grandurbon. Tie estis jam tute plenigitaj sportejoj, lernejoj kaj ĉiaj urbaj institucioj kun tegmento kaj granda nombro da ejoj. Nun ili dormas sur la stratoj, ĉe la portaloj, sur la placoj, en aŭtomataj kasoj. Dicanti kontaktis lin por peti helpon por trovi kaj kapti la suspektaton, kaj Bertolano ĝentile ridis en lian orelon.
  
  , eĉ se tiu suspektato estis la sama Shimo Osama, estas ne multe ni povus fari. Kompreneble, li povas atendi ĝis ĉio finiĝos Sankta Barullo.
  
  "Mi ne scias ĉu vi rimarkas ĝin...
  
  "Ispettora... Dicanty diris vian nomon, ĉu ne?" En Fiumicino estas apartigita la Air Force One17. Ne ekzistas eĉ unu kvin-stela hotelo, kiu ne havas kronitan teston en la prezidenta serio. Ĉu vi komprenas, kia koŝmaro estas protekti ĉi tiujn homojn? Ĉiujn dek kvin minutojn estas sugestoj de eblaj teroristaj atakoj kaj falsaj bombminacoj. Mi alvokas karabenistojn el vilaĝoj ducent metrojn ĉirkaŭe. Amu min, via kazo povas atendi. Nun ĉesu bloki mian linion, mi petas," li diris, abrupte pendigis.
  
  Damnu ĝin! Kial neniu prenis ŝin serioze? Tiu kazo estis grava ŝoko, kaj la manko de klareco en la verdikto kiel al la naturo de la kazo signifis ke ĉiuj asertoj sur lia parto renkontis indiferentecon flanke de la demokratoj.;c. Mi pasigis sufiĉe da tempo ĉe la telefono, sed mi ne multe ricevis. Inter vokoj, mi petis Pontiero'n veni kaj paroli kun la maljuna karmelanino el Santa Mar en Transpontina dum ŝi estis parolonta kun kardinalo Samalo. Kaj ĉiuj staris ĉe la pordo de la oficejo de la deĵoroficiro, rondirante kiel tigro satigita de kafbalanco.
  
  Patro Fowler, sidante modeste sur abundega palisandrobenko, legas sian brevieron.
  
  "Estas momentoj kiel ecen ke mi bedaŭras ĉesi fumi, dottora.
  
  -¿Tambié estas nervoza, patro?
  
  -Ne. Sed vi tre penas atingi ĉi tion.
  
  Paola prenas la sugeston de la pastro kaj lasas lin rondiri. Li sidas apud la el. Mi ŝajnigis legi la raporton de Dante pri la unua krimo, pripensante la kroman rigardon, kiun la Vatikana Inspektoro donis al Patro Fowler, kiam li prezentis ilin en la sidejo de UACV de DOJ.anna. Dante , ne estu kiel li." La inspektisto maltrankviliĝis kaj intrigis. Mi decidis, ke je la unua okazo mi petos Dante klarigi tiun ĉi frazon.
  
  Mi atentigis vian atenton al la raporto. Ĝi estis absoluta sensencaĵo. Estis evidente, ke Dante ne plenumis ĉi tiujn devojn diligente, kio, aliflanke, estis bonŝanco por li. Mi devos zorge ekzameni la lokon, kie mortis kardinalo Portini, kun la espero trovi ion pli interesan. Mi faros ĝin en la sama tago. Almenaŭ la fotoj estis bonaj. Fermu la dosierujon per bato. Li ne povas koncentriĝi.
  
  Estis malfacile por ŝi konfesi, ke ŝi timis. Li estis en la sama korazov en Vatikano, en konstruaĵo izolita de la resto en la centro de Ĉitta. Tiu strukturo enhavas pli ol 1,500 forsendojn, inkluzive de tiu de la Alta Pontuso. Paola estis simple ĝenita kaj distrita per la abundo de statuoj kaj pentraĵoj kiuj plenigis la halojn. Rezulto, kiun la ŝtatistoj de Vatikano strebas dum jarcentoj, kiun ili sciis havis efikon sur sia urbo sur vizitantoj. Sed Paola ne povas havigi esti distrita de sia laboro.
  
  -Patro Fowler.
  
  - ¿Ĉu?
  
  - Ĉu mi povas demandi vin pri io?
  
  -Certe.
  
  "Mi vidas la kardinalon la unuan fojon.
  
  - Ne estas vero.
  
  Paula pensis momenton.
  
  "Mi volas diri vivanta.
  
  - Kaj ¿cuá estas via demando?
  
  -¿Somo alparolas la kardinalon sola?
  
  - Kutime kun respekto, via - Fowler fermis sian revuon kaj rigardis en ŝiajn okulojn, - Trankvila, zorgema. Li estas la sama persono kiel vi kaj mi. Kaj vi estas la inspektisto respondeca pri la esploro, kaj bonega profesiulo. Kondutu vin.
  
  Dikanti dankeme ridetis. Fine Dante malfermis la enirpordon.
  
  - Envenu ĉi tien, mi petas.
  
  En la iama oficejo estis du tabloj, ĉe kiuj sidis du pastroj, alfiksitaj al la telefono kaj retpoŝto. Ambaŭ salutis la vizitantojn per ĝentila kapjeso, kiuj pasis sen plia tempo en la kabineton de la ĉambristo. Ĝi estis simpla ĉambro, sen pentraĵoj nek tapiŝoj, kun librobretaro ĉe unu flanko kaj sofo kun tabloj aliflanke. La krucifikso sur bastono estis la ornamado de la muroj.
  
  Kontraste kun la malplena spaco sur la muroj, la skribotablo de Eduardo Gonza lez Samalo, la viro kiu transprenis la bridojn de la eklezio antaŭ la elekto de la nova Sumo Pon fis, estis tute plenigita. plenigitaj per paperoj. Samalo, vestita per pura sutano, leviĝis de la tablo kaj eliris por saluti ilin. Fowler kliniĝas malsupren kaj kisas la ringon de la kardinalo en respekto kaj obeemo, kiel ĉiuj katoj faras dum salutado de kardinalo. Paola restis rezervita. Ŝi iomete klinis la kapon-kaj iom embarasite. Ŝi ne konsideris sin kato ekde infanaĝo.
  
  Samalo prenas la falon de la inspektisto nature, sed kun laceco kaj bedaŭro klare videblaj sur ŝia vizaĝo kaj dorso. Ŝi estis la plej granda aŭtoritato en Vatikano dum pluraj jardekoj, sed ŝajne ŝi ne ŝatis ĝin.
  
  "Pardonu vin atendi. En ĉi tiuj dek minutoj, mi telefonas al la delegito de la Germana Komisiono, kiu estas tre nervoza. Ne estas sufiĉe da lokoj en hoteloj ĉie, kompleta kaoso regas en la urbo. Kaj ĉiuj volas esti en la unua vico ĉe la entombigo de la lasta patrino kaj #241;anna.
  
  Paola ĝentile kapjesis.
  
  "Mi supozas, ke ĉio ĉi, diablo, devas esti ege maloportuna.
  
  Samalo, mi dediĉas ilian ĉifonan spiron al ĉiu respondo.
  
  -¿ Ĉu vi konscias pri kio okazis, Via Eminenco?
  
  -Certe. Camilo Sirin ĝustatempe informis min pri la eventoj. Ĉio ĉi estas terura malfeliĉo. Mi supozas, ke en aliaj cirkonstancoj mi reagus multe pli malbone al tiuj ĉi abomenaj krimuloj, sed, sincere, mi ne havis tempon por teruriĝi.
  
  "Kiel vi scias, ni devas pensi pri la sekureco de la aliaj kardinaloj, Via Eminenco.
  
  Samalo gestis al Danto.
  
  "Vigilance faris specialajn klopodojn por kolekti ĉiujn ĉe Domus Sanctae Marthae pli frue ol planite, kaj ankaŭ por protekti la integrecon de ĉi tiu loko.
  
  -¿La Domus Sanctae Marthae?
  
  "Ĉi tiu konstruaĵo estis renovigita laŭ la peto de Johano Paŭlo la 2-a por funkcii kiel la loĝejo de la kardinaloj dum la Konklavo," Dante enmetis.
  
  "Tre nekutima uzo por tuta konstruaĵo, ĉu ne?"
  
  -La resto de la jaro estas uzata por gastigi eminentajn gastojn. Mi eĉ pensas, ke vi ĉiuj haltis unufoje, ĉu ne, patro Fowler? Samalo diris.
  
   Fowler pareció un tanto incomodo. Dum kelkaj momentoj ŝajnis al ili, ke inter ili estas mallonga konfrontiĝo sen malamikeco, lukto de voloj. Estis Fowler kiu klinis la kapon.
  
  "Efektive, Via Eminenco. Dum kelka tempo mi estis gasto de la Sankta Seĝo.
  
  - Mi pensas, ke vi havis problemojn kun Uffizio 18.
  
  - Oni vokis min por konsulto pri eventoj, en kiuj mi vere partoprenis. Nenio krom mi.
  
  La kardinalo ŝajnis kontenta pri la ŝajna maltrankvilo de la pastro.
  
  "Ha, sed kompreneble, patro Fowler... vi ne bezonas doni al mi klarigojn." Lia reputacio antaŭis lin. Kiel vi scias, inspektoro Dicanti, mi havas bonan vigladon por la sekureco de miaj fratoj kardinaloj. Preskaŭ ĉiuj ili estas sekuraj ĉi tie, profunde ene de Vatikano. Estas tiuj, kiuj ankoraŭ ne alvenis. Principe loĝado ĉe la Domus estis laŭvola ĝis la 15-a de aprilo. Multaj kardinaloj estis asignitaj al komunumoj aŭ pastraj loĝejoj. Sed nun ni informis vin, ke vi ĉiuj devas resti kune.
  
  -¿Kiu nun estas en Domus Sanctae Marthae?
  
  -Okdek kvar. La ceteraj, ĝis cent dek kvin, alvenos en la unuaj du horoj. Ni provis kontakti ĉiujn por diri al ili sendi al ni sian itineron por plibonigi sekurecon. Ĉi tiuj estas pri kiuj mi zorgas. Sed, kiel mi diris al vi, pri ĉio respondecas ĝenerala inspektoro Sirin. Vi havas nenion por zorgi, mia kara niña.
  
  -¿En ĉi tiuj cent dek kvin ŝtatoj, inkluzive de Robaira kaj Portini? -demandis Dicanti, incitita de la kondescendeco de la Camerlengo.
  
  "Nu, mi supozas, ke mi vere volas diri cent dek tri kardinalojn," mi respondis akre. Samalo. Li estis fiera viro kaj ne ŝatis, kiam virino korektis lin.
  
  "Mi certas ke lia Eminenco jam pensis pri plano tiucele," Fowler intermetis interkonsente.
  
  "Ja... Ni diskonigos la onidiron, ke Portini malsanas ĉe la kampara domo de sia familio en Córcega. La malsano, bedaŭrinde, finiĝis tragike. Koncerne Robaira, iuj komercoj rilataj al liaj pastorecaj agadoj ne permesas al li viziti la Konklavon, kvankam li iras al Romo por submetiĝi al la nova Sumo Pontífice. Bedaŭrinde, morti en aŭtoakcidento, ĉar mi povas bone eldoni politikan politikon. Ĉi tiu novaĵo estos publikigita al la gazetaro post kiam ĝi estos publikigita en la Cé#243;nklavo, ne antaŭe.
  
  Paola ne perdas la humoron pro miro.
  
  "Mi vidas, ke ĉio estas ligita kaj bone ligita kun Lia Eminenco.
  
  La Camerlengo klarigas sian gorĝon antaŭ respondi.
  
  - Ĉi tiu estas la sama versio kiel ajna alia. Kaj ĉi tiu estas tiu, kiu ne donas al neniu kaj ne donas.
  
  - Krom la vero.
  
  "Jen la Kato-Preĝejo, Inspektoro. Inspiro kaj lumo por montri la vojon al miliardoj da homoj. Ni ne povas pagi pli escándalojn. En terminoj de ¿kio estas vera?
  
  Dicanti tordis sian geston, kvankam li rekonis lógica kiel implican citaĵon el la vortoj de la maljunulo. Ŝi elpensis multajn manierojn kontraŭi lin, sed mi komprenis, ke mi ne deduktus ion klaran. Mi preferas daŭrigi la intervjuon.
  
  "Mi supozas, ke vi ne diros al la Kardinaloj la kialon de via trofrua koncentriĝo.
  
  -Tute ne. Oni rekte petis ilin ne, aŭ al la svisa gvardio, pretekste, ke estas radikala grupo en la urbo, kiu minacis la eklezian hierarkion.;cat. Mi pensas, ke ĉiuj komprenis ĉi tion.
  
  -¿ persone renkonti la knabinojn?
  
  La vizaĝo de la Kardinalo malheliĝis por momento.
  
  Jes, iru kaj donu al mi la ĉielon. Kun kardinalo Portini mi konsentas malpligrade, malgraŭ tio, ke li estis italo, sed miaj aferoj ĉiam tre koncentriĝis pri la interna organizo de Vatikano, kaj mi dediĉis mian vivon al doktrino. Li multe skribis, multe vojaĝis... li estis granda homo. Mi persone ne konsentis kun lia politiko tiel malferma, tiel revolucia.
  
  -¿ Revoluciulo? -se intereso Fowler.
  
  "Tre multe, patro, tre multe. Li rekomendis la uzon de kondomoj, la preskribo de virinoj al la pastraro... li estus la papo de la 21-a jarcento. Adem estis relative juna, apenaŭ 59-jara. Se li sidus en la katedro de Petro, li prezidus la Trian Vatikanan Koncilion, kiun multaj opinias tiel necesa por la Eklezio. Lia morto estis absurda kaj sensenca malfeliĉo.
  
  -¿ Ĉu li kalkulis je sia voĉo? Fowler diris.
  
  La Camerlengo ridas tra la dentoj.
  
  -Ne petu min serioze malkaŝi por kiu mi voĉdonos, ĉu, patro?
  
  Paola revenis por preni la bridojn de la intervjuo en siajn proprajn manojn.
  
  "Via Eminenco, vi diris, ke mi malplej konsentas kun Portini, sed kio pri Robaira?
  
  - Bonega homo. Li tute dediĉis sin al la afero de la malriĉuloj. Kompreneble vi havas mankojn. Estis al li tre facile imagi sin blanke vestita sur la balkono de la placo Sankta Petro. Ne estas, ke mi faris ion belan, kion mi volis, kompreneble. Ni estas tre amikaj. Ni skribis unu al la alia multfoje. Lia íniko peko estis fiero. Li ĉiam pruvas sian malriĉecon. Li subskribis siajn leterojn kun la beata malriĉulo. Por kolerigi lin, mi ĉiam finis miajn leterojn per beati pauperes spirito 19, kvankam li neniam volis preni ĉi tiun aludon kiel sencon. Sed krom liaj mankoj, li estis ŝtatisto kaj ekleziestro. Li faris multajn bonajn aferojn dum sia vivo. Mi neniam povus imagi lin en la sandaloj Rybak 20, mi supozas, ke pro mia granda grandeco ili kovras lin. kun retpoŝto
  
  Dum li parolis pri sia amiko, la maljuna kardinalo fariis pli eta kaj pli griza, lia voo malgajiis, kaj lia vizao esprimis la lacon, kiu akumulis en lia korpo dum sepdek ok jaroj.;os. Kvankam mi ne kundividas liajn ideojn, Paola Sinti simpatias kun li. Li sciis, ke kiam li aŭdis tiujn ĉi vortojn, kiuj estas honesta epitafo, la maljuna hispano bedaŭris, ke li ne povas trovi lokon por plori por sia amiko sola. Malbenita digno. Pensante pri tio, ŝi rimarkis, ke ŝi komencas rigardi ĉiujn kardinalojn kaj sutanojn kaj vidi la personon, kiu portis ilin. Ŝi devas lerni ĉesi rigardi ekleziulojn kiel unudimensiajn estaĵojn, ĉar la antaŭjuĝoj de la sutano povus endanĝerigi ŝian taskon.
  
  Resume, mi kredas, ke neniu estas profeto en sia propra lando. Kiel mi diris al vi antaŭe, ni multfoje koincidis. Bona Emilio venis ĉi tien antaŭ sep monatoj, neniam forlasante mian flankon. Unu el miaj helpantoj fotis nin en la oficejo. Mi pensas, ke mi havas ĝin sur la iu retejo.
  
  La krimulo alproksimiĝis al la tablo kaj eltiris koverton kun foto el la tirkesto. Rigardu internen kaj proponu al vizitantoj unu el la tujaj ofertoj.
  
  Paola tenis la foton sen multe da intereso. Sed subite li rigardis ŝin kun okuloj larĝe malfermitaj kiel subtasoj. Mi forte kaptas la manon de Dante.
  
  - Ho, diablo. Damnu ĝin!
  
  
  
  Iglesia de Santa Maria en Traspontina
  
   Via della Conciliazione, 14
  
   My ércoles April 6 , 2005 10:41 am .
  
  
  
   Pontiero insiste frapis la malantaŭan pordon de la preĝejo, tiu, kiu kondukis al la sakristio. Sekvante instrukciojn de la polico, frato Francesco pendigis sur la pordo ŝildon, skribitan per necertaj literoj, deklarante ke la preĝejo estis fermita por renovigadoj. Sed, krom obeemo, la monaĥo certe iom surdiĝis, ĉar la juna inspektoro jam 5 minutojn frapis sur la pordo. Post él, miloj da homoj amasiĝis Via dei Corridori, nú simple nú pli granda kaj pli senorda ol Via della Conciliazione.
  
  Fine mi aŭdas bruon ĉe la alia flanko de la pordo. La rigliloj estis tiritaj, kaj frato Francesco elŝovis la vizaĝon tra la fendo, strabante en la hela sunlumo.
  
  - ¿Ĉu?
  
  "Frato, mi estas subinspektoro Pontiero. Vi memorigas min pri hieraŭ.
  
  La religiulo kapjesas denove kaj denove.
  
  - Kion li volis? Li venis por diri al mi, ke mi povas malfermi mian preĝejon nun, Dio benu. Kun pilgrimantoj surstrate... Iru kaj vidu mem... - li diris, alparolante milojn da homoj surstrate.
  
  - Ne, frato. Mi devas demandi al li kelkajn demandojn. Ĉu vi ĝenas se mi pasas?
  
  -¿Ĝi devus esti nun? Mi preĝis miajn preĝojn...
  
  "Ne okupu tro da lia tempo. Nur estu por momento, vere.
  
  Francesco Meno balancas la kapon de unu flanko al la alia.
  
  - Kiaj tempoj estas ĉi tiuj, kiaj tempoj. Ĉie estas morto, morto kaj hasto. Eĉ miaj preĝoj ne lasos min preĝi.
  
  La pordo malrapide malfermiĝis kaj fermiĝis malantaŭ Pontiero kun laŭta bruego.
  
  "Patro, ĉi tio estas tre peza pordo.
  
  - Jes, mia filo. Kelkfoje mi malfacilas malfermi ĝin, precipe kiam mi venas de la superbazaro ŝarĝita. Neniu plu helpas maljunulojn porti sakojn. Kiaj tempoj, kiaj tempoj.
  
  "Devigo uzi la ĉaron, frato.
  
  La juna inspektoro karesis la internon de la pordo, zorge rigardis la pinglon kaj fiksis ĝin al la muro per dikaj fingroj.
  
  "Mi volas diri, ke la seruro havas neniujn markojn sur ĝi, kaj ĝi tute ne aspektas hakita.
  
  Ne, filo, aŭ, dank' al Dio, ne. Ĝi estas bona seruro kaj la pordo estis pentrita lastan fojon. Pinto paroĥano, mia amiko, bona Giuseppe. Vi scias, li havas astmon, kaj farbofumoj ne funkcias sur li...
  
  "Frato, mi certas, ke Giuseppe estas bona kristano.
  
  "Tiel estas, mia infano, tiel estas.
  
  "Sed ne tial mi estas ĉi tie. Mi bezonas scii kiel la murdinto eniris en la preĝejon, ĉu estas aliaj enirejoj. Ispettora Dicanti.
  
  Li povus eniri unu el la fenestroj, se li havus ŝtupetaron. Sed mi ne pensas, ĉar mi estas rompita. Mia patrino, kia katastrofo, se ŝi rompas unu el la vitraloj.
  
  -¿ Ĉu vi ĝenas, se mi rigardas ĉi tiujn fenestrojn?
  
  - Ne Somo. Sígame.
  
  La monaĥo piediras tra la sakristio en la preĝejon, hele lumigitan per kandeloj ĉe la piedo de la statuoj de sanktuloj kaj sanktuloj. Pontiero estis ŝokita ke estis tiom malmultaj el ili ke ili estis lumigitaj.
  
  "Viaj proponoj, frato Francesco.
  
  "Ha, mia infano, estis mi, kiu ekbruligis ĉiujn kandelojn, kiuj estis en la Eklezio, petante la sanktulojn akcepti la animon de nia Sankta Patro Johano Paŭlo la 2-a en la sinon de Dio.
  
  Pontiero ridetis al la simpla senkulpeco de religiema homo. Ili situis en la centra navo, de kiu oni povas vidi kaj la pordon de la sakristio, kaj la frontpordon kaj fenestrojn de la fasado, la niĉojn kiuj estis en la preĝejo. Kuru vian fingron laŭ la dorso de unu el la benkoj en via nevola gesto, ripetita de miloj da mesoj dum miloj da dimanĉoj. Ĝi estis la domo de Dio, kaj ĝi estis profanita kaj insultita. Tiun matenon, ĉe la flagranta kandela lumo, la preĝejo aspektis tre malsama ol la antaŭa. La Juna Inspektoro ne povis subpremi ektremon. Ene de la templo estis varme kaj malvarme, kontraste kun la varmego ekstere. Rigardu al la fenestroj. La malalta más estis proksimume kvin metroj super la grundo. Ĝi estis kovrita per delikata kolora vitralo, kiu ne havis eĉ unu grataĵon sur ĝi.
  
  "Estas neeble por la murdinto eniri tra la fenestroj, ŝarĝita kun ŝarĝo de 92 kilogramoj. Mi devus uzi grúa. Kaj miloj da pilgrimantoj ekstere estus vidintaj ĝin. Ne, Estas Neeble.
  
  Kantoj pri tiuj, kiuj staras en vico por adiaŭi Paĉjon Wojtyła, atingis du el ili. Ili ĉiuj parolis pri paco kaj amo.
  
  "Ho, malsaĝuloj. Ili estas nia espero por la estonteco, ĉu ne, ĉefinspektoro?
  
  "Quanta ne havas tempon, frato.
  
  Pontiero penseme gratis sian kapon. Neniu enirpunkto krom pordoj aŭ fenestroj povus veni al la menso. Ili faris kelkajn paŝojn, kiuj eĥis tra la vatzía preĝejo.
  
  "Aŭskultu, frato, ĉu iu havos ŝlosilon de la preĝejo por mi?" Eble iu faras la purigadon.
  
  "Ho ne, tute ne. Kelkaj tre devotaj paroĥanoj venas helpi min pri la purigado de la templo dum la matena preĝo tre frue kaj posttagmeze, sed ili ĉiam venas kiam mi estas hejme. Fakte, mi havas aron da ŝlosiloj, kiujn mi ĉiam portas kun mi, ĉu vi scias? -li tenis sian maldekstran manon en la interna poŝo de sia habito Marron, en kiu tintis la ŝlosiloj.
  
  "Nu, patro, mi rezignas... mi ne komprenas, kiu povus eniri nerimarkite."
  
  "Nenion, filo, mi bedaŭras, ke mi ne povis helpi...
  
  - Dankon, patro.
  
  Pontiero turnis sin kaj direktis sin al la sakristio.
  
  "Krom se..." La Karmelano pensis momenton, poste balancis la kapon. Ne, Estas Neeble. Ĝi ne povas esti
  
  -¿Kio, frato? Digame. Ajna eta afero povas esti úas longa kiel.
  
  - Ne, dejelo.
  
  "Mi insistas, frato, mi insistas. Ludu kion vi pensas.
  
  La monaĥo penseme tiris sian barbon.
  
  "Nu... estas subtera aliro al neo. Tio estas malnova sekreta trairejo originanta de la dua konstruaĵo de la eklezio.
  
  -¿Daŭan konstruon?
  
  -Sí la originala preĝejo estis detruita dum la prirabado de Romo en 1527. Li estis sur la fajra monto de tiuj, kiuj defendas la kastelon de la Sankta Anĝelo. Kaj ĉi tiu preĝejo, siavice...
  
  "Frato, bonvolu forlasi historilecionon foje, por ke ĝi estu pli bona." Celu la koridoron, ¡rapide!
  
  - Ĉu vi certas? Li portas tre belan kostumon...
  
  - Jes, patro. Mi estas certa enséñamelo.
  
  "Kiel vi deziras, Juna Inspektoro, kiel vi deziras," la monaĥo diris humile.
  
  Iru piede al la plej proksima enirejo, kie estis fonto kun sankta akvo. Onallo flikas interspacon en unu el la kaheloj.
  
  Ĉu vi vidas ĉi tiun breĉon? Enmetu viajn fingrojn en ĝin kaj tiri forte.
  
  Pontiero genuiĝis kaj sekvis la instrukciojn de la monaĥo. Nenio okazis.
  
  -Refaru tion, aplikante forton maldekstren.
  
  La juna inspektoro faris kiel ordonis al frato Francesco, sed vane. Sed kiom ajn maldika kaj malalta li estis, li tamen posedis grandan forton kaj pli grandan decidemon. Mi provis ĝin trian fojon kaj rimarkis, kiel la ŝtono liberiĝis kaj facile foriris. Efektive ĝi estis luko. Mi malfermis ĝin per unu mano, malkaŝante malgrandan mallarĝan ŝtuparon kondukantan malsupren nur kelkajn futojn. Elprenu vian lanternon kaj direktu ĝin en la mallumon. La ŝtupoj estis ŝtonaj kaj ŝajnis solidaj.
  
  "Bone, ni vidu kiel ni povas uzi ĉion ĉi.
  
  "Junjuna Inspektoro, ne malsupreniru, ho, sola, mi petas.
  
  - Trankviliĝu, frato. Nedankinde. Ĉio estas sub kontrolo.
  
  Pontiero povis imagi la vizaĝon, kiun li vidos antaŭ Dante kaj Dicanti, kiam li rakontis al ili kion li malkovris. Li ekstaris kaj komencis malsupren la ŝtuparon.
  
  "Atendu, Juna Inspektoro, atendu. Iru preni kandelon.
  
  "Ne maltrankviliĝu, frato. Sufiĉas kun poŝlampo - grito Pontiero.
  
  La ŝtuparo kondukis al mallonga koridoro kun duonrondaj muroj kaj al ĉambro de ĉirkaŭ ses kvadrataj metroj. Pontiero levas la lanternon al siaj okuloj. Estis kvazaŭ la vojo ĵus finiĝis. En la centro de la ĉambro estas du apartaj kolumnoj. Ili ŝajnas esti tre antikvaj. Li ne sciis kiel difini stilon, kompreneble li neniam ricevis tro da atento en historia klaso. Tamen, sur kio restis de unu el la kolonoj, li vidis kio aspektis kiel restaĵoj de io, kio ne devus esti ĉie. Ŝajnas, ke ĝi estis la epoko...
  
  Izola bendo.
  
  Ĝi ne estis sekreta pasejo, sed loko de ekzekuto.
  
  Ho ne.
  
  Pontiero turnis sin ĝustatempe por malhelpi la baton, kiu devis rompi lian cráneo só, kiu trafis lin en la dekstran ŝultron. Kei falis teren, tremante pro doloro. La lanterno forflugis flanken, lumigante la bazon de unu el la kolonoj. Intuicio - la dua bato sur la arko de dekstre, kiun li transdonis al la maldekstra mano. Mi palpadis por la pistolo enujo kaj, malgraŭ la doloro, sukcesis eltiri ĝin per mia maldekstra mano. La pafilo premis lin kvazaŭ ĝi estis farita el plumbo. Li ne rimarkis la alian manon.
  
  Fera bastono. Li devas havi ferstangon aŭ ion similan.
  
  Provu celi, sed ne streĉu. Li provas retiriĝi al la kolono, sed tria bato, ĉi-foje al la dorso, sendas lin al la grundo. Li firme tenis la pafilon, kiel tiu, kiu alkroĉiĝas al sia vivo.
  
  Metante sian piedon sur ŝian brakon, li devigis ŝin ellasi. La piedo daŭre kunpremiĝis kaj malfermiĝis. Malklare konata voĉo kuniĝas al la krakado de rompantaj ostoj, sed kun tre, tre klara sonkoloro.
  
  - Pontiero, Pontiero. Dum la antaŭa eklezio estis sub fajro de Castel Sant'Angelo, ĝi estis sub la protekto de Castel Sant'Angelo. Kaj ĉi tiu preĝejo, siavice, anstataŭigos la paganan templon, kiun papo Aleksandro la 6-a ordonis renversi. En la Mezepoko, estis kredite ke tio estis la tombo de la sama Simoran Mulo.
  
  La fera stango pasis kaj venis malsupren denove, trafante la dorson de la juna inspektisto, kiu estis miregigita.
  
  "Ha, sed lia ekscita rakonto ne finiĝas tie, ahí. Ĉi tiuj du kolonoj, kiujn vi vidas ĉi tie, estas kie la sanktuloj Petro kaj Paŭlo estis ligitaj antaŭ ol ili estis martirigitaj de la romianoj. Vi romianoj estas ĉiam tiel atentaj al niaj sanktuloj.
  
  Denove la fera bastono batis, ĉi-foje sur la maldekstran kruron. Pontiero hurlis pro doloro.
  
  "Mi povus aŭdi ĉion ĉi supre, se vi ne interrompus min. Sed ne zorgu, vi tre bone konos Estas Stolbov. Vi konos ilin tre, sed tre bone.
  
  Pontiero provis moviĝi, sed estis terurigita trovi ke li ne povis moviĝi. Li ne sciis la amplekson de siaj vundoj, sed ne rimarkis siajn membrojn. Mi sentas tre fortajn manojn movi min en la mallumo kaj akran doloron. Eligu alarmon.
  
  "Mi ne rekomendas ke vi provu kriegi. Neniu aŭdas lin. Kaj ankaŭ neniu aŭdis pri la aliaj du. Mi prenas multajn antaŭzorgojn, ĉu vi scias? Mi ne ŝatas esti interrompita.
  
  Pontiero sentis sian konscion sinki en nigran truon, similan al tiu, en kiu li iom post iom sinkas en la suño. Kiel en suño, aŭ en la malproksimo, oni povas aŭdi la voĉojn de homoj marŝantaj de la strato, kelkajn metrojn super la el. Fidu, ke vi rekonos la kanton, kiun ili kantis kune, memoron de sia infanaĝo, mejlon for de vi en la pasinteco. Estis "Mi havas amikon, kiu amas min, lia nomo estas Jess
  
  "Efektive, mi malamas esti interrompita," diris Karoski.
  
  
  
  Palaco de Guberniestro
  
  Vatikano
  
  Moyércoles, la 6-an de aprilo 2005, 13:31.
  
  
  
  Paola montris al Dante kaj Fowler foton de Robaira. Perfekta deproksima foto de la kardinalo ame ridetanta, liaj okuloj brilantaj malantaŭ dikaj ŝelformaj okulvitroj. Dante unue rigardis la foton, ne komprenante.
  
  Okulvitroj, Dante. Mankas okulvitroj.
  
  Paola serĉis malnoblan homon, diskis la numeron kiel freneza, iris al la pordo, haste eliris el la oficejo de la mirigita Camerlengo.
  
  - Okulvitroj! ¡ Karmelitaj okulvitroj! Paola kriis el la koridoro.
  
  Kaj tiam la inspektoro komprenis min.
  
  -¡Venu, patro!
  
  Mi haste pardonpetis al la servistino kaj sekvis Fowler eksteren por venigi Paola.
  
  La inspektisto kolere pendigis la telefonon. Pontiero ne kaptis lin. Debí devus trankviligi ĝin. Kuru malsupren laŭ la ŝtuparo al la strato. Dek paŝoj farotaj kompletigas la Via del Governatorato. Tiam veturis servaĵo kun matrico SCV 21. En ĝi estis tri monaĥinoj. Paola furioze gestis, ke ili haltu kaj staris antaŭ la aŭto. La bufro haltis nur cent metrojn de liaj genuoj.
  
  -Sankta Madono! Ĉu vi estas freneza, ĉu vi estas orita?
  
  La CSI venas al la pordo de la ŝoforo kaj montras al mi ŝian numerplaton.
  
  Bonvolu, mi ne havas tempon por klarigi. Mi devas atingi la Pordegon de Sankta Anna.
  
  La monaĥinoj rigardis ŝin kvazaŭ ŝi perdis la menson. Paola veturis la aŭton al unu el la pordoj malantaŭen.
  
  "De ĉi tie estas neeble, mi devos promeni tra la Kortilo de la Belvedere", diris al ŝi tiu, kiu veturis. Se vi volas, mi povas veturigi vin al Piazza del Sant'Uffizio, jen la elirejo más rá, mendu el Città in estos días. La Svisa Gvardio starigas barojn okaze de la Cóljuch.
  
  "Kio ajn, sed bonvolu rapidi.
  
  Kiam la monaĥino jam eksidis unua kaj eltiris la najlojn, la aŭto denove falis teren.
  
  "Sed ĉu ĉiuj freneziĝis? la monaĥino kriis.
  
  Fowler kaj Danto poziciigis sin antaŭ la aŭto, iliaj manoj sur la kapuĉo. Kiam monaĥino Fren kaj#243; enpremita en la anta?on de la serv?ambro. Religiaj ritoj estis konsekritaj.
  
  -¡ Komencu, fratino, pro Dio! Paola diris.
  
  La infanĉaro ne bezonis dudek sekundojn por kovri la duonkilometron aŭ metroon, kiuj apartigis ilin de ilia celo. Ŝajnas, ke la monaĥino rapidas forigi sian nenecesan, malkonvenan kaj embarasan ŝarĝon. Mi ne havis tempon haltigi la aŭton ĉe la Placo del Santo Agricio, kiam Paola jam kuris al la nigra fera barilo, kiu protektis la enirejon al la urbo, kun aĉa en la mano. Marko tuj kontaktu vian kontroliston kaj respondu al la telefonisto.
  
  - Inspektoro Paola Dicanti, Sekureco 13897. Agento en danĝero, ripeto, agento en danĝero. Deputito Inspektoro Pontiero situas ĉe Via Della Consiliazione, 14. Preĝejo de Santa Maria en Traspontina. Repito: Via Della Conciliazione, 14. Iglesia de Santa Maria en Traspontina. Sendu ilin al kiel eble plej multaj taĉmentoj. Ebla suspektato en endoma murdo. Procedu kun ekstrema singardemo.
  
  Paola kuris, ŝia jako flirtante en la vento, ŝia pistolujo elmontrita, kaj ŝi kriegis kiel viro posedata pro ĉi tiu malnobla homo. La du svisaj gardistoj gardantaj la enirejon ektimis kaj provis haltigi ŝin. Paola provis haltigi ilin metante la brakon ĉirkaŭ sian talion, sed unu el ili finfine kaptis ŝian jakon. La juna virino etendas al li la manojn. Telefontelefono keyo sur la tero, kaj la jako restas en la manoj de la gardisto. Li intencis ĉasi, kiam Dante alvenis, plenrapide. Li portis sian ID-karton de Vigilance Corps.
  
   -¡ Tiru ! _ _ ¡ Ĉi tio nia !
  
  Fowler les seguía, aferrado a su maletin. Paola decidis preni la pli mallongan vojon. Por trairi la Placon de San Pedro, ĉar ĉiuj homamasoj estis pli ol malgrandaj: la polico formis tre mallarĝan vicon en la kontraŭa direkto. kun terura bruego de la stratoj kondukantaj al ĝi. Dum ili kuris, la inspektisto tenis la signon alte por eviti problemon kun ŝiaj samteamanoj. Preterpasante la esplanadon kaj la kolonaron de Bernini sen multe da problemo, ili atingis la Via dei Corridori kun malspiro. La tuta amaso da pilgrimantoj estis danĝere kompakta. Paola premas sian maldekstran manon kontraŭ sia korpo por kaŝi sian pistolujon kiel eble plej multe, alproksimiĝas al konstruaĵoj kaj provas antaŭeniri kiel eble plej rapide. La inspektoro staris antaŭ ŝi kaj liveris senpreparan sed efikan batŝafon uzante ĉiujn siajn kubutojn kaj antaŭbrakojn. Fowler cerraba la formacion.
  
  Ili bezonis dek agonigajn minutojn por atingi la sakristian pordon. Ĉiuj ili atendis du soldatojn, kiuj insiste sonorigis la pordon. Dickanti, ŝvite trempita en T-ĉemizo, pistolujo preta kaj ŝia hararo malfiksita, estis vera revelacio por la du policanoj, kiuj tamen respektoplene salutis ŝin tuj kiam ŝi montris ilin senspire.#243;n intermite, lia Akredito de UACV.
  
  Ni ricevis vian avizon. Neniu respondas interne. En alia enirejo estas kvar kompanoj.
  
  - ¿ Ĉu eblas ekscii kial la kolegoj aŭ ili ankoraŭ ne eniris? Ĉu ili ne scias, ke eble estas kamarado ahí interne?
  
  La oficiroj klinis la kapon.
  
  Direktoro Boy vokis. Li diris al ni, ke ni estu singardaj. Multaj homoj rigardas
  
  La inspektoro apogas sin al la muro kaj pensas dum kvin sekundoj.
  
  Damne, mi esperas, ke ne estas tro malfrue.
  
  -¿ Ĉu ili alportis "majstra ŝlosilo 22"?
  
  Unu el la policanoj montris al li ŝtalan levilon kun duobla fino. Ŝi estis ligita al sia kruro, kaŝante ŝin de la multaj okuloj de la pilgrimantoj surstrate, kiuj jam komencis reveni por endanĝerigi la pozicion de la grupo. Paola alparolas la agenton kiu direktis la ŝtalstangon al ŝi.
  
  Donu al mi lian radion.
  
  La policisto transdonis al li telefonricevilon, kiun li portis fiksita al aparato sur sia zono per ŝnureto. Paola diktas mallongajn, precizajn instrukciojn al la teamo de la alia enirejo. Neniu devas levi fingron ĝis li alvenos, kaj kompreneble neniu devas eniri aŭ eliri.
  
  -¿ Ĉu iu povus klarigi al mi kien ĉio ĉi iras? Fowler diris inter tusoj.
  
  "Ni kredas, ke la suspektato estas interne, Patro. Nun mi malrapide rakontas al ŝi pri tio. Baldaŭ mi volas, ke li restu ĉi tie kaj atendu ekstere," diris Paola. Li gestis al la fluo de homoj, kiuj ĉirkaŭis ilin. "Faru vian eblon por distri ilin dum ni rompas la pordon. Espereble ni faros ĝin ĝustatempe.
  
  Fowler asintió. Ĉirkaŭrigardu por sidi. Ne estis aŭtoj tie, ĉar la strato estis fortranĉita de la intersekciĝo. Memoru, ke vi devas rapidi. Estas nur homoj, kiuj uzas ĝin por leviĝi. Ne malproksime de li li vidis altan kaj fortan pilgrimon. Alteco Deb metro naŭdek. Li alproksimiĝis al li kaj diris:
  
  - ¿ Ĉu vi pensas, ke mi povas leviĝi sur miajn ŝultrojn?
  
  La junulo gestis, ke li ne parolas la italan, kaj Fowler gestis, ke li komprenu, kion li volas. La alia finfine komprenis. Surgenuiĝu kaj stariĝu antaŭ la pastro, ridetante. Ésteó komencas soni en la latina kiel la kantado de la sakramento kaj #243;n Meso por la mortintoj.
  
  
   In paradisum deducant te angeli,
  
  In tua advento
  
  Suscipiant te martires... 23
  
  
  Multaj homoj turnis sin por rigardi lin. Fowler mansignis sian longe-suferantan pordiston al la mezo de la strato, deturnante la atenton de Paola kaj la polico. Kelkaj el la fideluloj, plejparte monaĥinoj kaj pastroj, aliĝis al li en preĝado por la mortinta Papo, kiun ili atendis dum multaj horoj.
  
  Profitante de la distro, la du agentoj knaris malfermi la sakristian pordon. Ili povus ŝteliri sen atentigi.
  
  Knaboj, estas ulo interne. Estu tre singarda.
  
  Ili eniris unu post la alia, Dikanti unue, elspirinte, tirante pistolon. Mi forlasis la sakristian serĉon por du policanoj kaj forlasis la preĝejon. Miró rapidis al la kapelo de Sankta Tomaso. Ĝi estis malplena, sed sigelita per ruĝa UACV-sigelo. Mi ĉirkaŭiris la kapelojn maldekstre kun armiloj en la manoj. Li parolis kun Danto, kiu transiris la preĝejon, enrigardante ĉiun el la kapeloj. La vizaĝoj de la sanktuloj moviĝas maltrankvile laŭ la muroj en la ŝanceliĝanta, dolora lumo de centoj da kandeloj lumigitaj ĉie. Ili ambaŭ renkontiĝis en la centra koridoro.
  
  -Nenion?
  
  Dante havas malbonan kapon.
  
  Tiam ili vidis ĝin skribita sur la tero, ne malproksime de la enirejo, ĉe la piedo de amaso da sankta akvo. Per grandaj ruĝaj, mallertaj literoj estis skribitaj
  
  
  VEXILLA REGIS PRODEUNT INFERNI
  
  
  "La standardoj de la reĝo de infero moviĝas," unu el ili diris per malkontenta voĉo.
  
  Dante kaj la Inspektoro turnis sin, surprizitaj. Estis Fowler kiu sukcesis fini la taskon kaj engliti enen.
  
  "Kredu min, mi diris al li, ke li restu for.
  
  "Nun ne gravas," diris Dante, irante al la malfermita luko en la planko kaj montrante Paola. Alvokante aliajn.
  
  Paola Ten faris seniluziigitan geston. Lia koro ordonis al li tuj malsupreniri, sed li ne kuraĝis fari tion en la mallumo. Dante iris al la enirpordo kaj tiris la riglilojn. Du agentoj eniris, postlasante du aliajn ĉe la pordo. Danto petis al unu el ili pruntedoni al li Maglite, kiun li portis sur sia zono. Dikanti kaptis ĝin el siaj manoj kaj mallevis ĝin antaŭ li, miaj manoj kunpremitaj en pugnoj, pafilo direktita antaŭen. Fowler se quedó arriba, musitando una malgranda oracion.
  
  Post iom da tempo aperis la kapo de Paola kaj eliris en la straton. Dante salio malrapide. Rigardu Fowler kaj skuu vian kapon.
  
  Paola kuras eksteren, plorsingulte. Mi elŝiris la matenmanĝon kaj portis ĝin kiel eble plej malproksimen de la pordo. Pluraj fremdaspektaj viroj atendantaj en vico alproksimiĝis por interesiĝi pri ŝi.
  
  -Necesas helpo?
  
  Paola svingis ilin for. Fowler aperis apud ŝi kaj donis al ŝi buŝtukon. Mi prenis ĝin kaj viŝis ĝin per galo kaj grimacoj. Tiuj ekstere ĉar tiuj ene ne povas esti elpreneblaj tiel rapide. Lia kapo turniĝis. Mi ne povas esti, mi ne povas esti la Pontifekso de la sangomaso, kiun vi trovis ligita al ĉi tiu kolono. Maurizio Pontiero, la inspektoro, estis bona homo, malgrasa kaj plena de konstanta, severa, naiva malbona humoro. Li estis familiano, li estis amiko, samteamano. En pluvaj vesperoj, li movis ene de la kostumo, estis kolego, ĉiam pagis por kafo, ĉiam estis tie. Mi estis kun vi multfoje. Mi ne povus fari ĝin, se mi ne ĉesus spiri, turniĝante en ĉi tiun senforman bulon. Provu forigi ĉi tiun bildon de liaj pupiloj svingante vian manon antaŭ liaj okuloj.
  
  Kaj en tiu momento, ili estas lia malbona edzo. Li elprenis ĝin el sia poŝo kun gesto de abomeno, kaj ŝi restis paralizita. Sur la ekrano, la envenanta voko estis kun
  
  M. PONTIERO
  
  
  Paola de colgo estas timigita al morto. Fowler la miro intrigada.
  
  - ¿Ĉu?
  
   - Bonan posttagmezon, inspektoro. Kia loko ĝi estas?
  
  - Kiu estas ĉi tiu?
  
  - Inspektoro, mi petas. Vi mem petis, ke mi voku vin iam ajn, se vi memoras ion. Mi nur rememoris, ke mi devis fini lian ero-kamaradon. Mi vere bedaŭras. Ĝi transiras mian vojon.
  
  "Ni prenu lin, Francesco. Ĉu vi devas diri Viktor? Paola diris, kolere kraĉante la vortojn, kun la okuloj enprofundigitaj en grimacojn, sed penante resti trankvila, frapi ie ajn. Por sciigi al li, ke lia cikatro preskaŭ resaniĝis.
  
  Estis mallonga paŭzo. Tre mallonge. Mi tute ne surprizis lin.
  
  - Ho, jes, kompreneble. Ili jam scias, kiu mi estas. Persone, mi memorigas Patron Fowler. Ŝi perdis la hararon de kiam ni ne vidis unu la alian. Kaj mi vidas vin, ni estas palida.
  
  Paola larĝe malfermis la okulojn pro surprizo.
  
  -¿Dónde está, ĉu vi estas malbenita filo de hundino?
  
  - Ĉu ne estas evidente? De vi.
  
  Paola rigardis la milojn da homoj, kiuj amasigis la straton, portante ĉapelojn, ĉapojn, svingante flagojn, trinkante akvon, preĝante, kantante.
  
  -¿Kial li ne proksimiĝas, patro? Ni povas babili iomete.
  
  "Ne, Paola, bedaŭrinde, mi timas, ke mi devos iom resti for de vi. Eĉ ne pensu, ke vi faris paŝon antaŭen, trovante la bonan fraton Francesco. Lia vivo jam finiĝis. Resume, mi devas forlasi ŝin. Mi baldaŭ havos novaĵojn por vi, ne ĝenu vin. Kaj ne zorgu, mi jam pardonis viajn pli fruajn etajn avancojn. Vi estas grava por mi.
  
  Kaj pendigu.
  
  Dikanti ĵetas sian kapon en la homamason. Mi promenis ĉirkaŭ homoj sen vestaĵoj, serĉis virojn certan altecon, tenis iliajn manojn, turnis sin al tiuj, kiuj rigardis alidirekten, demetis la ĉapelojn, ĉapelojn. Homoj deturnis sin de ŝi. Ÿi estis frustrita, distrita, preta ekzameni çiujn pilgrimantojn unu post la alia, se necese.
  
  Fowler puŝis sian vojon tra la homamaso kaj tenis ŝian brakon.
  
  -Es inútil, ispettora.
  
  -¡Sueltem!
  
  -Paola. Dejalo. Li ne plu estas.
  
  Dikanti ekploris kaj ploris. Fowler la abrazo. Ĉirkaŭ li, giganta homa serpento malrapide alproksimiĝis al la nedisigebla korpo de Johano Paŭlo la 2-a. KAJ V germana estis murdisto .
  
  
  
  Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   januaro 1996
  
  
  
  TRAFIKO DE INTERVOYO N-ro 72 INTER PACIENTO N-ro 3643 KAJ D-RO CANIS CONROY. D-RO FOWLER KAJ SALER FANABARZRA PREZENTAS
  
  
  D.R. CONROY: Buenas tardes Viktor.
  
   #3643: Pli unufoje saluton .
  
  D.R. CONROY : Día de terapia regresiva, Viktor.
  
  
   (NI DENOVE RESALTAS LA HIPNOZAN PROCEDORON KIEL EN ANTAŬAJ RAPORTOJ)
  
  
  Sinjoro FANABARZRA: Estas 1973, Viktoro. De nun vi aŭskultos lin, mian voĉon kaj neniun alian, ĉu bone?
  
  #3643: Jes.
  
  S-ro FANABARZRA: Vi ne plu povas paroli kun vi, sinjoroj.
  
  DOKTORO Vektoro kiel kutime partoprenis la teston, kolektante ordinarajn florojn kaj vazojn. Solo en du diris al mi, ke li nenion povas vidi. Rimarku, Patro Fowler, kiam Victor ŝajnas ne interesiĝi pri io, tio signifas, ke io profunde influas lin. Mi celas nomi ĉi tiun respondon dum regresa stato por ekscii ĝian originon.
  
  FOWLER En la regresa stato, la paciento ne havas tiom da protektaj rimedoj kiel en la normala stato. La risko de vundo estas tro alta.
  
  DOKTORO CONROY Vi scias, ke tiu paciento havas profundan malŝaton por iuj epizodoj en sia vivo. Ni devas detrui la barojn, malkovri la fonton de lia malbono.
  
  DOKTORO FOWLER: ¿Kiel ajn?
  
  Sinjoro FANABARZRA: Sinjoroj, ne diskutu. Ĉiukaze, estas neeble montri al li la bildojn, ĉar la paciento ne povas malfermi la okulojn.
  
  DOKTORO CONROY Daŭrigu, Fanabarzra.
  
  S-ro FANABARSRA: Laux via ordono. Viktor, estás en 1973. Mi volas, ke ni iru ien al vi plaĉas. Kiun ni elektas?
  
  #3643: Fajro eskalo.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Ĉu vi pasigas multe da tempo sur la ŝtuparo?
  
   #3643: Jes .
  
  Sr. FANABARZRA : Explicame por ke.
  
   #3643 : Estas multe da aero tie. Ĝi ne odoras malbone. La domo odoras de putro.
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Putra?
  
  #3643 : Same kiel lasta frukto. La odoro venas de la lito de Emilo.
  
  S-ro FANABARZRA: Ĉu via frato estas malsana?
  
  #3643 : Li estas malsana. Ni ne scias de kiu. Neniu zorgas pri li. Mia panjo diras, ke ĝi estas pozo. Li ne eltenas la lumon kaj tremas. Lia kolo doloras.
  
  DOKTORO Fotofobio, kolo kramfoj, konvulsioj.
  
  S-ro FANABARZRA: ¿Neniu zorgas pri via frato?
  
  #3643: Mia patrino, kiam ŝi memoras. Li donas al li dispremitajn pomojn. Li havas diareon kaj mia patro volas nenion scii. Mi malamas lin. Li rigardas min kaj diras al mi purigi ĝin. Mi ne volas, mi abomenas. Mia panjo diras al mi fari ion. Mi ne volas, kaj li premas min kontraŭ la radiatoro.
  
  D-RO CONROY Ni eksciu, kion la bildoj de la Rorschach-testo faras lin senti. Mi precipe zorgas pri tio.
  
  S-ro FANABARZRA Ni reiru al la fajroŝtuparo. Sientate alli. Diru al mi kiel vi sentas
  
  #3643 : Aero. Metalo sub la piedoj. Mi flaras judan stufaĵon el la kontraŭa konstruaĵo.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Kaj nun mi volas, ke vi enkonduku ion. Granda nigra makulo, tre granda. Prenu ĉion antaŭ vi. Ĉe la fundo de la makulo estas malgranda blanka ovala makulo. Ĉu li ofertas ion al vi?
  
  #3643: Mallumo. Unu estas en la ŝranko.
  
  D-RO CONROY
  
  S-ro FANABARZRA: ¿Kion vi faras en la ŝranko?
  
  #3643: Ili enŝlosis min. Mi estas sola.
  
  FOWLER Ŝi suferas.
  
  D.R. CONROY: Callese Fowler. Ni atingos kien ni devas iri. Fanabarzra, mi skribos al vi miajn demandojn sur ĉi tiu tabulo. Mi estas laŭvorte flugiloj, ĉu bone?
  
  Sinjoro FANABARZRA: Viktoro, ĉu vi memoras, kio okazis antaŭ ol vi estis ŝlosita en la ŝranko?
  
  #3643: Multaj aferoj. Emil Murio.
  
  Sr. FANABARZRA : ¿Cómo murió Emil?
  
  #3643: Ili enŝlosis min. Mi estas sola.
  
  Sr. FANABARZRA: Lo se, Viktor. Diru al mi, Mo Muri, Emil.
  
  A: Li estis en nia ĉambro. Papaá iru al la televido, panjo ne estis tie. Mi estis sur la ŝtuparo. Aŭ de bruo.
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Kio estas la bruo?
  
  #3643: Kiel balono, el kiu aero eskapas. Li enŝovis la kapon en la ĉambron. Emilo estis tre blanka. Mi iris al la salono. Mi parolis kun mia patro kaj trinkis ladskatolon da biero.
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Li donis al vi?
  
  #3643 : Al la kapo. Li sangas. Mi ploras. Mia patro ekstaras, levas unu manon. Mi rakontas al li pri Emilo. Li estas tre kolera. Li diras al mi, ke estas mia kulpo. Tiu Emilo estis en mia zorgo. Ke mi meritas esti punita. Kaj rekomencu.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Ĉu ĉi tio estas normala puno? Via vico, ĉu?
  
  #3643 : Doloras. Mi sangas el mia kapo kaj mia azeno. Sed ĝi estas interrompita.
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Kial ĝi estas interrompita?
  
  : Mi aŭdas la voĉon de mia patrino. Li krias terurajn aferojn al paĉjo. Afojn mi ne komprenas. Mia patro diras al ŝi, ke ŝi jam scias pri tio. Mia patrino krias kaj krias al Emilo. Mi scias, ke Emilo ne povas, kaj mi estas tre feliĉa. Poste ŝi kaptas min je la haroj kaj ĵetas min en la ŝrankon. Mi krias kaj ektimas. Mi longe frapas sur la pordo. Ŝi malfermas ĝin kaj direktas al mi tranĉilon. Li diras al mi, tuj kiam mi malfermos la buŝon, mi najlos ĝin.
  
  Sinjoro FANABARZRA: Kion vi faras?
  
  #3643: Mi silentas. Mi estas sola. Mi aŭdas voĉojn ekstere. Nekonataj voĉoj. Estas pluraj horoj. Mi estas ankoraŭ ene.
  
  D-RO CONROY
  
  : Kiom longe vi estas en la ŝranko?
  
  #3643 : Dum longa tempo. Mi estas sola. Mia patrino malfermas la pordon. Li diras al mi, ke mi estis tre malbona. Ke Dio ne volas malbonulojn, kiuj provokas siajn patrojn. Ke mi ekscios la punon, kiun Dio havas antaŭvidita por tiuj, kiuj miskondutas. Li donas al mi malnovan ladskatolon. Li diras al mi, ke mi faru mian aferon. Matene ŝi donas al mi glason da akvo, panon kaj fromaĝon.
  
  S-ro FANABARZRA: ¿Sed kiom longe vi estis tie?
  
  #3643: Tio estis multe da mañan.
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Vi ne havas horloĝon? Ĉu vi ne scias kiel kalkuli tempon?
  
  #3643: Mi provas kalkuli sed ĝi estas tro multe. Se mi premas ĝin tre forte kontraŭ la muro, mi aŭdos la sonon de ora Berger-transistoro. Ŝi estas iom surda. Foje ili ludas béisbol.
  
  Sinjoro FANABARZRA: ¿Cuá kiaj alumetoj vi aŭdis?
  
  #3643 : Dek unu.
  
  DOKTORO FOWLER: ¡Dio mia, ho, ĉi tiu knabo estas enŝlosita de preskaŭ du monatoj!
  
   Sr. FANABARZRA : ¿No salías neniam?
  
  #3643: Unu tagon .
  
  Sr. FANABARZRA: ¿Por qué saliste?
  
   #3643: Mi eraras. Mi piedbatas la ladskatolon per la piedo kaj renversas ĝin. La ŝranko terure odoras. Mi vomas. Kiam panjo venas, ŝi koleriĝas. Mi enprofundigas mian vizaĝon en la malpuraĵon. Poste li tiras min el la ŝranko por purigi ĝin.
  
  S-ro FANABARZRA: Ĉu vi provas eskapi?
  
  #3643: Mi ne havas kien iri. Panjo faras ĝin por mia bono.
  
  S-ro FANABARZRA: ¿Kaj kiam mi ellasos vin?
  
  #3643: Dia. Ĉi tio kondukas min al baño. Ĝi purigas min. Li diras al mi, ke li esperas, ke mi lernis mian lecionon. Li diras, ke la ŝranko estas infero kaj ke ĉi tie mi iros, se mi ne estas bona, nur ke mi neniam eliros. Li surmetas siajn vestojn sur min. Li diras al mi, ke mi devas esti infano kaj ke ni havas tempon por ripari ĝin. Ĉi tio estas por miaj konusoj. Li diras al mi, ke ĉio estas bona. Ke ni ĉiuokaze iros al la infero. Ke ne ekzistas kuraco por mi.
  
   Sr. FANABARZRA: Ĉu vi patro?
  
   #3643: Paĉjo ne estas. Li foriris.
  
  FOWLER Rimarku lian vizaĝon. La paciento estas tre malsana.
  
  #3643: Li estas for, for, for...
  
   D.R. FOWLER: ¡Conroy!
  
  D.R. CONROY: Estas bone. Fanabarzra, ĉesu registri kaj eliru el via tranco.
  
  
  
   Iglesia de Santa Maria en Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   My ércoles 6 aprilo 2005 15:21 . _
  
  
  
   Por la dua fojo ĉi-semajne, ili transiris la transirejon ĉe la Las Puertas de Santa Mar en Transpontina krimloko. Ili faris tion diskrete, vestitaj per stratvestoj por ne atentigi la pilgrimantojn. La interna inspektisto kriegis ordonojn per la laŭtparolilo kaj walkie-talkie en egalaj partoj. Patro Fowler alparolas unu el la dungitoj de UACV.
  
  -¿ Ĉu vi jam sursceniĝis?
  
  - Jes, patro. Ni forigu la CADaver kaj ekzamenu la sakristion.
  
   Fowler interrogó kun la mirada a Dicanti.
  
   - Mi malsupreniros kun vi.
  
  -¿ Ĉu vi estas sekura?
  
  "Mi volas nenion esti preteratentita. Kio ĝi estas?
  
  En la dekstra mano la pastro tenis malgrandan nigran uzon.
  
  -Enhavas la nomojn kaj#225;ntos Óleo. Ĉi tio estas por doni al li ekstreman ŝancon.
  
  -¿Ĉu vi pensas, ke ĝi servos al io nun?
  
  - Ne por nia esploro. Sed se a el. Era un católico devoto, ¿verdad?
  
   - Estis. Kaj mi ankaŭ ne tre bone servis al li.
  
  "Nu, dottora, kun tuta respekto... vi ne scias tion."
  
  Ambaŭ malsupreniris la ŝtuparon, zorgante ne paŝi la surskribon, kiu estis ĉe la enirejo de la kripto. Ili iris laŭ mallonga koridoro al la kamerao. Specialistoj de UACV instalis du potencajn generatorojn, kiuj nun lumigis la lokon.
  
  Pontiero pendis senmove inter du kolumnoj kiuj leviĝis en detranĉita formo en la centro de la salono. Li estis nuda ĝis la talio. Karoski ligis siajn manojn al ŝtono kun glubendo, ŝajne de la sama rulo kiun la había uzis kun Robaira. Dio de vido havas nek okulojn nek langon. Lia vizaĝo estis terure kripligita, kaj heletoj de sanga haŭto pendis de lia brusto kiel aĉaj ornamaĵoj.
  
  Paola klinis la kapon dum ŝia patro faris sian lastan komunecon. La ŝuoj de la pastro, nigraj kaj senmakulaj, tretas sur lageto da sango. La inspektisto englutis ŝian salivon kaj fermis la okulojn.
  
  -Dicanti.
  
  Mi remalfermis ilin. Dante estis apud ili. Fowler jam finis kaj ĝentile turnis sin por foriri.
  
  -¿Kien vi iras, patro?
  
  - Ekstere. Mi ne volas esti ĝeno.
  
  "Ne estas tiel, patro. Se duono de tio, kion ili diras pri vi, estas vera, vi estas tre inteligenta homo. Vi estis sendita por helpi, ĉu ne? Nu, ve al ni.
  
  Kun granda plezuro, Inspektoro.
  
  Paola englutis sian salivon kaj ekparolis.
  
  "Ŝajne, Pontiero eniris la atróspordon. Kompreneble ili sonorigis la pordon kaj la falsa monaĥo malfermis ĝin normale. Parolu kun Karoski kaj ataku lin.
  
  - Sed ¿donde?
  
  "Ĝi devus esti ĉi tie malsupre. Alie, estos sango ĉe la supro.
  
  -¿Kial li faris tion? Eble Pontiero flaris ion?
  
  "Mi dubas," Fowler diris. Mi pensas, ke estis ĝuste, ke Karoski vidis ŝancon kaj prenis ĝin. Mi emas pensi, ke mi montros al li la vojon al la kripto kaj ke Pontiero malsupreniros sola, lasante la alian post si.
  
  - Ĝi havas sencon. Verŝajne mi tuj rezignas Fraton Francesco. Mi ne pardonpetas al li, ke mi aspektis kiel malforta maljunulo...
  
  "...sed ĉar li estis monaĥo. Pontiero ne timis la monaĥojn, ĉu? Kompatinda iluziisto, plendas Dante.
  
  - Faru al mi favoron, inspektoro.
  
  Fowler altiris ŝian atenton per akuza gesto. Dante rigardis for.
  
  -Mi vere bedaŭras. Daŭrigu, Dicanti.
  
  - Unufoje ĉi tie, Karoski batis lin per malakra objekto. Ni pensas, ke ĝi estis bronza kandelingo. La UACV-uloj jam forportis ŝin por procesigo. Li kuŝis apud la kadavro. Post kiam li atakis ŝin kaj faris... ĉi tion al ŝi. Li devis terure suferi.
  
  Lia voĉo rompiĝis. La aliaj du ignoris la momenton de malforteco de la krimmedicina sciencisto. É sta tosió kaŝi ĝin kaj restarigi la tonon antaŭ ol paroli denove.
  
  - Malhela loko, tre malluma. Ĉu vi ripetas la traŭmaton de via infanaĝo? ¿La tempo, kiun mi pasigas, enfermita en la ŝranko?
  
  -Eble. Ĉu ili trovis ian intencan pruvon?
  
  "Ni kredas, ke ne estis alia mesaĝo ol mesaĝo de ekstere. " Vexilla regis prodeunt inferni " .
  
  "La standardoj de la reĝo de infero antaŭeniras," la pastro denove tradukis.
  
  -Kio signifas, Fowler? demandu Dante.
  
  "Vi devas scii ĉi tion.
  
  "Se li intencas lasi min en Ridizadnitsa, li ne ricevos ĝin, patro.
  
  Fowler malgaje ridetis.
  
  "Nenio forigas min de miaj intencoj. Ĉi tio estas citaĵo de lia prapatro, Dante Alighieri.
  
  "Li ne estas mia prapatro. Mia nomo estas familia nomo, kaj lia estas persona nomo. Ni havas nenion komunan kun ĉi tio.
  
  -Ah, disculpeme. Kiel ĉiuj italoj, ili asertas deveni de Danto aŭ Julio Cezaro...
  
  "Almenaŭ ni scias, de kiu ni devenas.
  
  Ili staris kaj rigardis unu la alian de mejloŝtono al mejloŝtono. Paola interrompis ilin.
  
  - Se vi finis kun xenóPhobos komentoj, ni povas daŭrigi.
  
   Fowler carraspeó antes de continuar.
  
   - Kiel vi scias, "inferni" estas citaĵo el la Dia Komedio. Pri kiam Danto kaj Vergilio iras al la infero. Ĉi tiuj estas kelkaj frazoj el kristana preĝo, dediĉitaj nur al la diablo, kaj ne al Dio. Multaj volis vidi tiun ĉi frazon kiel herezulo, sed fakte la nura afero, kiun Dante faris, estis ŝajnigi timigi siajn legantojn.
  
  -Ĉu vi volas tion? Timigi nin?
  
  "Ĝi avertas nin, ke la infero estas proksima. Mi ne pensas, ke la interpreto de Karoski iras al la infero. Li ne estas tiel klera, eĉ se li ŝatas montri ĝin. Ĉu ne estas mesaĝoj de mi?
  
  "Ne en la korpo," Paola respondis. Li sciis, ke ili vidas la posedantojn, kaj li ektimis. Kaj li eksciis pri tio pro mi, ĉar mi persiste telefonis al sinjoro Ville de Pontiero.
  
  -¿ Ĉu ni sukcesis trovi la malnoblan homon? demandu Dante.
  
  - Ili telefonis al la kompanio per la telefono de Nick. La ĉelloka sistemo indikas, ke la telefono estas malŝaltita aŭ el reta kovrado. ú la lasta fosto, al kiu mi aldonos la barilon, estas super la hotelo Atlante, malpli ol tricent metrojn de ĉi tiu loko.í - respondas Dicanti.
  
  "Ĝuste tie mi loĝas," Fowler raportis.
  
  "Ve, mi imagis lin kiel pastron. Vi scias, mi estas modesta.
  
  Fowler ne prenis ĝin por koncedita.
  
  "Amiko Dante, en mia aĝo oni lernas ĝui la aferojn en la vivo. Precipe kiam Tíili Sam pagas por ili. Mi jam estis en sufiĉe malbonaj lokoj antaŭe.
  
  "Mi komprenas, patro. Mi scias.
  
  - Ĉu eblas diri, ke vi sugestas?
  
  "Mi volas diri nenion aŭ nenion. Mi estas nur konvinkita, ke vi dormis en la plej malbonaj lokoj pro via... ministerio.
  
  Dante estis multe pli malamika ol kutime, kaj Patro Fowler ŝajnis esti la kialo de sia malamikeco. La CSI ne komprenas la motivon, sed ŝi komprenis, ke ĝi estas io, kion ili du devos trakti sole, vizaĝo kontraŭ vizaĝo.
  
  -Sufiĉe. Ni eliru por iom da freŝa aero.
  
  Ili ambaŭ sekvis Dicanti reen al la preĝejo. La kuracisto informas la flegistinojn ke ili jam povas preni la korpon de Pontiero. Unu el la gvidantoj de UACV alproksimiĝis al ŝi kaj rakontis al ŝi pri kelkaj el la trovoj kiujn ŝi faris. Paola kapjesis. Kaj li turnis sin al Fowler.
  
  -¿ Ĉu ni povas iom koncentriĝi, patro?
  
  "Kompreneble, doktoro.
  
  -¿Dante?
  
  -Faltaria mas.
  
  "Bone, jen kion ni eksciis: estas profesia vestĉambro en la rektoro kaj la cindro estas sur tablo, kiu laŭ ni kongruas kun la pasporto. Ni bruligis ĝin kun sufiĉe da alkoholo, do restis nenio multe. La stabo de UACV forprenis la cindron, ni vidu ĉu ili povas ion purigi. La nuraj presaĵoj, kiujn ili trovis sur la domo de la rektoro, ne estis de Karoski, ĉar ili devus serĉi lian ŝuldon. Dante, vi havas laboron por fari hodiaŭ. Eksciu kiu estis Patro Francesco kaj kiom longe li estas ĉi tie. Serĉu inter la ordinaraj paroĥanoj de la preĝejo.
  
  - Bone, ekzamenanto. Mi plonĝos en la pli malnovan vivon.
  
  -Dejez el ŝercoj. Karoski ludis kune kun ni, sed li estis nervoza. Li forkuris por kaŝi sin, kaj dum certa tempo ni nenion lernos pri li. Se ni povas eltrovi kie li estis en la lastaj horoj, ni eble povos eltrovi kie li estis.
  
  Paola kaŝe krucis la fingrojn en sia jaka poŝo, penante kredi tion, kion li diris al si. La demonoj staris ĝis siaj mortoj kaj ankaŭ ŝajnigis ke la ebleco estis pli ol malproksima juro.
  
  Dante revenis du horojn poste. Ili estas akompanitaj fare de mezaĝa senatano kiu ripetis la rakonton de Dikanti. Kiam la antaŭa papo mortis, aperis frato Dario, frato Francesco. Ĉi tio okazis antaŭ ĉirkaŭ tri jaroj. Ĉar mi preĝas, mi helpis purigi la preĝejon kaj la rektoron. Seguin la señora el frato Tom estis ekzemplo de humileco kaj kristana fido. Li firme gvidis la paroĥon, kaj neniu havis ion por diri pri el.
  
  Entute, ĝi estis sufiĉe malbona deklaro, sed almenaŭ memoru, ke ĝi estas klara fakto. Frato Basano habí mortis en novembro 2001, kio permesis almenaŭ eniron en la landon de Karoski.
  
  "Dante, faru al mi favoron." Eksciu, kion konas la karmelanoj Francesco Toma, Pidió Dicanti.
  
  - Haru kelkajn vokojn. Sed mi suspektas, ke ni ricevos tre malmulte.
  
  Dante foriris tra la ĉefpordo, direktante al sia oficejo en Vatikana viglado. Fowler adiaŭis la inspektiston.
  
  - Mi iros al la hotelo kaj ŝanĝiĝos kaj vidos ŝin poste.
  
  - Estu en la kadavrodeponejo.
  
  "Ne estas kialo por vi fari ĉi tion, Inspektoro.
  
  -Jes mi havas.
  
  Inter ili falis silento, akcentita de religia kanto, kiun la pilgrimanto komencis kanti, kaj kiun kantis kelkcent homoj. La suno estis kaŝita malantaŭ la montetoj, kaj Romo estis plonĝita en mallumon, kvankam trafiko estis senĉesa en ĝiaj stratoj.
  
  "Certe unu el tiuj demandoj estis la lasta kiun la subinspektisto aŭdis.
  
  Paola Siguio silentas. Fowler vidis tro multajn fojojn la procezon, kiun la krimmedicina virino travivis ĝuste nun, la procezon post la morto de kunulo Poñero. Unue, eŭforio kaj deziro al venĝo. Ŝi iom post iom falis en elĉerpiĝon kaj malĝojon kiam ŝi ekkomprenis kio okazis, kaj la ŝoko kaŭzis sian korpon. Kaj, fine, plonĝi en obtuzan senton, miksaĵon de kolero, kulpo kaj rankoro, kiu finiĝos nur kiam Karoski estos malantaŭ kradoj aŭ mortos. Kaj eble eĉ tiam ne.
  
  La pastro volis meti sian manon sur la ŝultron de Dicanti, sed retenis sin en la lasta momento. Malgraŭ tio, ke la inspektoro ne povis vidi lin, ĉar li staris kun la dorso, io devis instigi intuicion. Se giró y miró a Fowler kun preocupacion.
  
  "Estu tre singarda, patro. Nun li scias, ke vi estas ĉi tie kaj tio povus ŝanĝi ĉion. Ankaŭ, ni ne estas tute certaj, kiel ĝi aspektas. Li pruvis esti tre lerta pri alivestiĝo.
  
  -¿Tom ŝanĝiĝos en kvin jaroj?
  
  "Patro, mi vidis la foton de Karoska, kiun vi montris al mi, kaj mi vidis fraton Francesco. Havu absolute nenion komunan kun ĝi.
  
  "En la preĝejo estis tre mallume, kaj vi ne multe atentis la maljunan Karmelanon.
  
  "Patro, pardonu min kaj amu min. Mi estas bona specialisto pri fizionomio. Li eble portis harojn kaj barbon, kiu kovris duonon de lia vizaĝo, sed li aspektis kiel maljunulo. Li tre kapablas kaŝi, kaj nun li povas fariĝi iu alia.
  
  "Nu, mi rigardis en ŝiajn okulojn, doktoro. Se li malhelpos mian vojon, mi scios, ke li estas. Kaj mi ne valoras liajn trukojn.
  
  "Ne temas nur pri ruzoj, patro. Nun li ankaŭ havas 9mm kartoĉon kaj tridek kuglojn. La pistolo de Pontiero kaj ĝia rezerva revuo mankis.
  
  
  
  Morgue Municipal
  
  Ĵaŭdo, la 7-an de aprilo 2005 01:32
  
  
  
  Li gestis al la treo por ĉeesti la nekropsion. La adrenalino de la unuaj momentoj pasis, kaj mi ĉiam pli komencas sentiĝi superfortita. Vidi skalpelon de krimpatologo fendi lian kolegon- estis preskaŭ super liaj fortoj, sed mi sukcesis. La krimpatologo determinis ke Pontiero estis ponardita kvardek-tri fojojn per malakra objekto, verŝajne sangomakulita kandelingo, kiu estis trovita post estado trovita ĉe la krimloko. La kialo de la tranĉoj sur lia korpo, inkluzive de la tratranĉado de lia gorĝo, estis metita sur tene ĝis la laboratorio povas disponigi rolantarojn de la tranĉoj.
  
  Paola aŭskultos ĉi tiun opinion per malĉasta nebuleto, kiu neniel malpliigos ŝian suferon. Li staros kaj rigardos ĉion dum ĉiuj horoj, libervole farante al si malhoman punon. Dante permesis al si kuri en la nekropsioĉambron, faris kelkajn demandojn kaj tuj foriris. La batalo ankaŭ ĉeestis, sed ĝi estis nur indico. Li baldaŭ foriris, konsternita kaj konsternita, menciante, ke li parolis kun íL nur kelkajn horojn pli frue.
  
  Kiam la krimpatologo finis, li lasis la CAD sur la metala tablo. Li estis kovronta sian vizaĝon per la manoj, kiam Paola diris:
  
  -Ne.
  
  Kaj la krimpatologo komprenis kaj foriris sen diri eĉ vorton.
  
  La korpo estis lavita, sed estis iometa sango-odoro venanta el ĝi. En rekta, blanka, malvarma lumo, la malgranda juna inspektisto aspektas almenaŭ 250 gradoj. Batoj kovros lian korpon kiel signoj de doloro, kaj grandegaj vundoj, kiel obscenaj buŝoj, eliĝos la kupran odoron de sango.
  
  Paola trovis koverton enhavantan la enhavon de la poŝoj de Pontiero. Rozario, ŝlosiloj, monujo. Grafa bovlo, fajrilo, nemalfermita pako da tabako. Vidinte ĉi tiun lastan objekton, konsciante, ke neniu fumos tiujn cigaredojn, ŝi sentis sin tre malĝoja kaj soleca. Kaj li ekkomprenis vere, ke lia kamarado, lia amiko, mortis. En gesto de neado, mi kaptas unu el la cigaredujoj. La fajrilo varmigas la pezan silenton de la malferma ĉambro per viva flamo.
  
  Paola forlasis la hospitalon tuj post la morto de sia patro. Mi subpremis la emon tusi kaj trinkis mian makhondan per unu gluteto. Ĵetu la fumon rekte al la malpermesita fuma areo, kiel Pontiero ŝatis fari.
  
  Kaj komencu adiaŭi li.
  
  
  Damne, Pontiero. Damnu ĝin. Feko, feko kaj feko. kiel vi povus esti tiel mallerta? Ĉio estas pro vi. Al mi mankas rapideco. Ni eĉ ne lasis vian edzinon vidi vian cadásee. Li donis al vi bonon, damne se li donis al vi bonon. Ŝi ne rezistus, ŝi ne rezistus vidi vin tiel. Ho mia Dio, Enza. Ĉu ŝajnas al vi normale, ke mi estas la lasta persono en ĉi tiu mondo, kiu vidas vin nuda? Mi promesas al vi, ke ĉi tiu ne estas tia intimeco, kiun mi ŝatus havi kun vi. Ne, el ĉiuj policanoj en la mondo, vi estis la plej malbona kandidato por fermita malliberejo, kaj vi meritas ĝin. Ĉio por vi. Mallerta, mallerta, patán, ĉu vi ne povis vidi vin? Kion diable vi faras en ĉi tiu merdo? Mi ne povas kredi ĉi tion. Vi ĉiam forkuris de la Pulma polico kiel mia dia patro. Dio, vi eĉ ne povas imagi, kion mi imagis ĉiufoje, kiam vi fumis merdon el ĉi tiu. Mi revenos kaj vidos mian patron en hospitala lito, kraĉante pulmojn en bankuvoj. Kaj mi studas ĉion vespere. Por maíana, al la fakultato. Vespere mi plenigas mian kapon per demandoj bazitaj sur tusado. Mi ĉiam kredis, ke ankaŭ li venos al la piedo de via lito, tenos vian manon dum vi marŝas trans la blokon inter la avemaro kaj niaj gepatroj, kaj vidos la flegistinojn fiki lin en la pugo. Ĉi tio, ĉi tio devus esti, ne ĉi tio. Pat, ĉu vi povus voki min? Diablo, se mi pensas, ke vi ridetas al mi, ĝi estas kvazaŭ pardonpeto. Aŭ ĉu vi pensas, ke estas mia kulpo? Via edzino kaj viaj gepatroj nun ne pensas pri tio, sed ili jam pensas pri tio. Kiam iu rakontas al ili la tutan historion. Sed ne, Pontiero, ne estas mia kulpo. Estas via kaj nur via kulpo, diablo, vi, mi kaj vi, stultulo. Kial diable vi estas en ĉi tiu malordo? Ve, malbenita estu via eterna konfido al ĉiuj, kiuj portas la sutanon. Goat Karoski, somo us la jagó. Nu, mi ricevis ĝin de vi kaj vi pagis por ĝi tí. Ĉi tiu barbo, ĉi tiu nazo. Li surmetis siajn okulvitrojn nur por fiki nin, por moki nin. Tre porko. Li rigardis rekte en mian vizaon, sed mi ne povis vidi liajn okulojn de la du vitraj cigaredstumoj, kiujn li tenis al mia vizao.Tiu barbo, tiu nazo. ¿Ĉu vi volas kredi, ke mi ne scias, ĉu mi rekonus lin, se mi revidus lin? Mi jam scias, kion vi pensas. Devu lin rigardi la fotojn de la krimloko de Robaira, se ŝi aperas en ili, almenaŭ en la fono. Kaj mi tion faros, pro Dio. Mi faros tion. Sed ĉesu ŝajnigi. Kaj ne ridetu, kapro, ne ridetu. Ĉi tio estas pro Dio. Antaŭ ol vi mortos, vi volas transdoni la kulpigon sur min. Mi fidas neniun, mi ne zorgas. Atentu, mi mortas. ¿ Ĉu eblas scii kial estas tiom da aliaj konsiloj se vi ne sekvas ilin poste?ías tú? Dio, Pontiero. Kiom ofte vi forlasas min. Pro via eterna mallerteco, mi restas sola antaŭ ĉi tiu monstro. Damne, se ni sekvas la pastron, la sutano aŭtomate fariĝas suspektindaj, Pontiero. Ne venu al mi kun ĉi tio. Ne pravigu vin dirante, ke Pastro Francesco aspektas kiel senhelpa kaj lama maljunulo. Kion diable li donis al vi por viaj haroj. Damne, damne. Kiel mi malamas vin, Pontiero. Ĉu vi scias, kion diris via edzino kiam ŝi eksciis, ke vi mortis? Li diris: "Ŝi ne povas morti. Li amas ĵazon." Li ne diris: "Li havas du filojn" aŭ "Li estas mia edzo kaj mi amas lin." Ne, li diris, ke vi ŝatas ĵazon. Kiel Duke Ellington aŭ Diana Krall estas fika korpokiraso. Damne, ŝi sentas vin, ŝi sentas kiel vi vivas, ŝi sentas vian rakan voĉon kaj la miaŭon, kiun vi aŭdas. Vi odoras kiel la cigaroj, kiujn vi fumas. Kion vi fumis. Kiel mi malamas vin. Benata diablo... Kio nun valoras por vi ĉion, pri kio vi preĝis? Tiuj, al kiuj vi fidis, turnis la dorson al vi. Jes, mi memoras la tagon, kiam ni manĝis pastramon en Piazza Colonna. Vi diris al mi, ke pastroj ne estas nur respondeculoj, ne homoj. Ke la Eklezio ne rimarkas tion. Kaj mi ĵuras al vi diri ĝin al la vizaĝo de la pastro, kiu rigardas la balkonon de Sankta Petro, mi ĵuras al vi. Mi skribas ĉi tion sur standardo tiel granda ke mi povas vidi ĝin eĉ kiam mi estas blinda. Pontiero, fika idioto. Ĉi tio ne estis nia batalo. Ho mia Dio, mi timas, vere timas. Mi ne volas fini kiel vi. Ĉi tiu tablo aspektas tre bela. Kio se Karoski sekvas min al mia domo? Pontiero, idioto, ĉi tio ne estas nia batalo. Ĉi tio estas lukto inter la pastroj kaj ilia Eklezio. Kaj ne diru al mi, ke ankaŭ estas mia panjo. Mi ne plu kredas je Dio. Prefere, mi kredas. Sed mi ne pensas, ke ili estas tre bonaj homoj. Mia amo al mi lasos vin ĉe la piedoj de mortinto, kiu devis vivi tridek jarojn al la tago. Li foriris, mi petas de vi malmultekostan senodorigilon, Pontiero. Kaj nun restas la odoro de mortintoj, de ĉiuj mortintoj, kiujn ni vidis ĉi tiujn tagojn. Korpoj, kiuj pli aŭ malpli frue putriĝas, ĉar Dio ne sukcesis fari bonon al iuj el siaj kreitaĵoj. Kaj via sapráver estas la plej malbonodora el ili ĉiuj. Ne rigardu min tiel. Nur ne diru al mi, ke Dio kredas al mi. La bona Dio ne lasas, ke io ajn okazu, li ne permesas, ke unu el sia faru lupo inter la ŝafoj. Vi estas same kiel mi, same kiel Patro Fowler. Ĉi tiu panjo estis lasita malsupre kun la tuta merdo, en kiun ili metis ŝin, kaj nun ŝi serĉas pli intensajn emociojn ol infanseksperforto. Kion vi povas diri al mi pri vi mem? Kia Dio permesas al feliĉegaj bastardoj kiel vi ŝtopi lin en fika fridujo dum lia kompanio putris kaj meti vian tutan manon en liajn vundojn? Diablo, ĉi tio ne estis mia batalo antaŭe, mi tute celas iomete al Knabo, finfine kapti unu el tiuj degeneruloj. Sed, ŝajne, mi ne estas el ĉi tie. Ne Bonvolu. Ne diru ion ajn. Ĉesu protekti min! ¡ Mi ne estas virino kaj ne! Dio, mi estis tiel obsedanta. Kio estas malbona en konfesi ĉi tion? Mi ne pensis klare. Ĉio ĉi klare superis min, sed ĝi jam estas. Ĉio finiĝis. Diablo, ĝi ne estis mia batalo, sed nun mi scias, ke ĝi estas. Ĝi estas privata nun, Pontiero. Nun mi ne zorgas pri la premo de Vatikano, Sirin, Bojaroj kaj la malĉastulino, kiuj metis ilin ĉiujn en la linion. Nun mi tute eliros kaj ne gravas min, ĉu ili turnas la kapojn survoje. Mi ekkaptos lin, Pontiero. Por vi kaj por mi. Por via virino, kiu atendas ahhi ekstere, kaj por viaj du bubaĉoj. Sed plejparte pro vi, ĉar vi estas malvarma kaj via vizaĝo ne plu estas via vizaĝo. Dio, kion diable lasis vin. Kia aĉulo lasis vin kaj ke mi sentas min sola. Mi malamas vin Pontiero. Mi tre sopiras vin.
  
  
  Paola eliris en la koridoron. Fowler atendis ŝin, fiksrigardante la muron, sidante sur ligna benko. Li ekstaris kiam li vidis ŝin.
  
  "Doktoro, mi...
  
  "Estas en ordo, patro.
  
  -Ne estas normale. Mi scias, kion vi travivas. Vi ne estas en ordo.
  
  "Kompreneble mi ne fartas bone. Damne, Fowler, mi ne denove falos en liajn brakojn, tordiĝante pro doloro. Ĉi tio okazas nur en haŭtoj.
  
  Li jam foriris, kiam mi aperis kun ili ambaŭ.
  
  "Dikanti, ni devas paroli. Mi tre maltrankvilas pri vi.
  
  -¿Uzita tambien? Kio novas. Pardonu, sed mi ne havas tempon por babili.
  
  Doktoro Boy malhelpis lian vojon. Ŝia kapo venis al lia brusto je la brusto.
  
  "Li ne komprenas, Dicanti. Mi forigos ŝin de la kazo. Nun la intereso estas tro alta.
  
  Paola alzo la Vista. Li restos... fiksrigardi ŝin kaj parolos... malrapide, tre malrapide, per glacia voĉo, per tono.
  
  "Estu sana, Carlo, ĉar mi diros ĉi tion nur unu fojon. Mi kaptos kiu ajn faris tion al Pontiero. Nek vi nek iu alia havas ion por diri pri ĉi tio. Ĉu mi klarigis min?
  
  "Ŝajnas, ke li ne tute komprenas, kiu regas ĉi tie, Dicanti.
  
  -Eble. Sed estas klare al mi, ke tion mi devas fari. Flankeniru, mi petas.
  
  Knabo malfermis sian buŝon por respondi, sed anstataŭe forturnis sin. Paola direktante siajn furiozajn paŝojn al la elirejo.
  
  Fowler sonrea.
  
  -¿Kio estas tiel amuza, patro?
  
  -Vi, kompreneble. Ne vundu min. Vi ne pensas baldaŭ forigi ŝin de la kazo, ĉu?
  
  La direktoro de UACV ŝajnigis timon.
  
  Paola estas tre forta kaj sendependa virino, sed ŝi bezonas koncentriĝi. Ĉio ĉi tiu kolero, kiun vi nun spertas, povas esti koncentrita, direktita.
  
  "Lernejestro... mi aŭdas la vortojn, sed mi ne aŭdas la veron.
  
  -Bone. Mi ĝin agnoskas. Mi sentas timon por ŝi. Li devis scii, ke li havas en si la forton por daŭrigi. Ĉiu alia respondo ol tiu, kiun li donis al mi, estus, ke mi forigu lin de la vojo. Ni ne renkontas iun normalan.
  
  Nun estu sincera.
  
  Fowler vidis ke estis viro vivanta malantaŭ la nicopolicano kaj la administranto. Ŝi vidis Lin tia, kia li estis en tiu momento frumatene, en ĉifonaj vestoj kaj kun ŝirita animo post la morto de unu el ŝiaj subuloj. La batalo povis pasigi multe da tempo por mempromocio, sed li preskaŭ ĉiam havis la dorson de Paola. Ain sentis fortan altiron al ŝi, estis evidente.
  
  "Patro Fowler, mi devas peti al vi favoron.
  
  -Ne vere.
  
  - ¿Somo diras? Knabo estis surprizita.
  
  Li ne devus demandi min pri tio. Mi zorgos pri ĝi, je ŝia ĉagreno. Por bone aŭ por malbone, restas nur tri el ni. Fabio Dante, Dicanti kaj mi mem. Ni devos trakti comm.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 08:15.
  
  
  
  "Vi ne povas fidi Fowler, Dicanti. Li estas murdinto.
  
  Paola levis siajn malgajajn okulojn al la dosiero de Karoski. Li dormis nur kelkajn horojn kaj revenis al sia skribotablo kiam tagiĝos. Io nekutima: Paola estis unu el tiuj, kiuj ŝatis longan matenmanĝon kaj trankvile eklabori, kaj poste foriri en la nokto. Pontiero insistis ke li tiel maltrafas la romian tagiĝon. La inspektoro ne aprezis ĉi tiun patrinon, ĉar ŝi honoris sian amikon tute alimaniere, sed de ŝia oficejo la tagiĝo estis precipe bela. Lumo rampis pigre trans la montetoj de Romo dum la sunaj radioj restadis sur ĉiu konstruaĵo, sur ĉiu kornico, bonvenigante la arton kaj belecon de la Eterna Urbo. La formoj kaj koloroj de la korpo aperis tiel delikate, kvazaŭ iu frapus la pordon kaj petus permeson. Sed tiu, kiu eniris sen frapi kaj kun neatendita akuzo, estis Fabio Dante. La inspektoro alvenis duonhoron pli frue ol planite. Li havis koverton en la mano kaj serpentojn en la buŝo.
  
  - Dante, ĉu vi trinkis?
  
  -Nenio tia. Mi diras al li, ke li estas murdisto. Ĉu vi memoras, ke mi diris al vi, ke vi ne fidi lin? Lia nomo ekigis alarmon en mia cerbo. Vi scias, memoro en la fundo de mia menso. Ĉar mi iom esploris pri lia supozata militistaro.
  
  Paola sorbio cafeé ĉiufoje kiam mi estas malvarma. Mi estis intrigita.
  
  - Ĉu li ne estas soldato?
  
  - Ho, kompreneble ĝi estas. Milita Kapelo. Sed ĝi ne estas vá en la ordonoj de la Potenco de Aérea. Li estas de la CIA.
  
  -¿CIA? Ĉu vi ŝercas.
  
  - Ne, Dicanti. Fowler ne ŝercas. Aŭskultu: Mi naskiĝis en 1951 en riĉa familio. Mia patro havas farmacian industrion aŭ ion similan. Mi studis psikologion ĉe Princeton. Mi finis mian karieron kun dudek poentoj kaj honorgrado.
  
  Granda kiel laŭde. Mia ximaón kvalifiko. Tiam vi mensogis al mi. Li diris, ke li ne estas aparte brila studento.
  
  "Li mensogis al ŝi pri ĉi tio kaj multaj aliaj aferoj. Li ne iris por preni sian mezlernejan diplomon. Li ŝajne interfalis kun sia patro kaj membriĝis en 1971. Volontulu ĉe la alteco de la Vjetnama milito. Li studis dum kvin monatoj en Virginio kaj dek monatoj en Vjetnamio kiel leŭtenanto.
  
  -¿ Ĉu li ne estis iom juna por leŭtenanto?
  
  -¿ Ĉu ĉi tio estas ŝerco? Volontula kolegiodiplomito? Mi certas, ke li pripensos fari lin generalo. Oni ne scias, kio okazis al lia kapo en tiuj tagoj, sed mi ne revenis al Usono post la milito. Li studis en seminario en Okcidenta Germanujo kaj estis ordinita pastro en 1977. Afterés estas spuroj de lia piedsigno en multaj lokoj: Kamboĝo, Afganio, Rumanio. Ni scias, ke li estis en Ĉinio dum vizito kaj devis foriri rapide.
  
  "Nenio el ĉi tio pravigas la fakton, ke li estas agento de CIA.
  
  "Dicanti, jen ĉio." Dum li parolis, li montris al Paola la fotojn, el kiuj la plej grandaj estis en nigrablankaĵo. En ili vi vidas strange junan Fowler, kiu iom post iom perdis la harojn dum la tempo, kiam miaj genoj pliproksimiĝis al la nuntempo. Li vidis Fowler sur amaso da argilaj sakoj en la ĝangalo, ĉirkaŭita de soldatoj. Ĝi havis sur si la striojn de leŭtenanto. Ŝi vidis lin en la malsanulejo apud ridetanta soldato. Li vidis en ĝi la tagon de sia ordigo, ricevinte la saman komunecon en Romo de la sama Simo Paŭlo la 6-a. Ŝi vidis lin sur granda placo kun aviadiloj en la fono, jam vestita kiel li estis, ĉirkaŭita de soldatoj más jóvenes...
  
  -¿De kiam ĉi tio estas?
  
  Dante konsultu siajn notojn.
  
   - Ĉi tio estas 1977 . Tras su ordenación Fowler volvió a Alemania, a la Base Aérea de Spangdahlem. Kiel milita kapelo.
  
  "Tiam lia rakonto kongruas.
  
  "Preskaŭ... sed ne tute. En la dosiero, ke John Abernathy Fowler, filo de Marcus kaj Daphne Fowler, leŭtenanto en la usona aerarmeo, ricevas promocion kaj salajron post sukcese plenumi sian trejnadon pri "kampo kaj kontraŭspionado".En Okcidenta Germanujo.En la apogeo de la milito. , frio.
  
  Paola faris ambiguan geston. Li simple ne vidis ĝin klare.
  
  "Atendu, Dicanti, ĉi tio ne estas la fino. Kiel mi diris al vi pli frue, mi estis en multaj lokoj. En 1983, li malaperas dum pluraj monatoj. ú La lasta homo, kiu scias ion pri li, estas pastro el Virginio.
  
  Ha, Paola komencas rezigni. Soldato malaperinta dum pluraj monatoj en Virginio sendas lin al unu loko: la ĉefsidejo de CIA en Langley.
  
  - Daŭrigu, Dante.
  
  En 1984, Fowler nelonge reaperas en Boston. Liaj gepatroj mortis en trafikakcidento en julio. Chl iras al la oficejo de la notario kaj petas al li dividi sian tutan monon kaj posedaĵon inter la senhavuloj. Subskribu la necesajn paperojn kaj foriru. Laŭ la notario, la sumo de ĉiuj posedaĵoj de liaj gepatroj kaj la firmao estis okdek kaj duono milionoj da dolaroj.
  
  Dicanti eligis senartikan, frustritan fajfilon de pura miro.
  
  "Ĝi estas multe da mono, kaj mi ricevis ĝin en 1984.
  
  "Nu, li foriris de ĉio. Dezirus, ke mi renkontis lin pli frue, e, Dicanti?
  
  -¿Kio insinúa, Dante?
  
  - Nenio, nenio. Nu, por supre la tutan frenezon, Fowler foriras al Francio kaj tra la tuta mondo al Honduro. Li estas asignita al la kapelo de la armea bazo El Avocado, jam kun la rango de majoro. Kaj jen li fariĝas murdisto.
  
  La sekva bloko de fotoj lasas Paola frosta. Vicoj da kadavroj kuŝas en polvaj amastomboj. Laboristoj kun ŝoveliloj kaj maskoj, kiuj apenaŭ povas kaŝi la teruron sur siaj vizaĝoj. Korpoj elfositaj, putrantaj en la suno. Viroj, virinoj kaj infanoj.
  
  -¿Dio, Iío, kio estas ĉi tio?
  
  -¿Kion pri via scio pri historio? Mi kompatas vin. Mi devis serĉi en la Interreto, kio ĉio ĉi okazas kaj ĉio tio. Ŝajne, sandinisma revolucio okazis en Nikaragvo. La kontraŭrevolucio, nomita la nikaragva kontraŭrevolucio, klopodis restarigi dekstrulan registaron al potenco. La registaro de Ronald Reagan subtenas gerilanojn, kiuj en multaj kazoj estus pli bone priskribitaj kiel teroristoj, ŝnuroj kaj ŝnuroj. Kaj kial vi ne konjektas, kiu estis la Ambasadoro de Honduro en tiu mallonga tempo?
  
  Paola komencis sukcesi sin ĉe granda rapideco.
  
  - Johano Negroponte.
  
  -¡Premio por la nigrahara beleco! Fondinto de la Aérea del Avocado-bazo, sur la sama limo kun Nikaragvo, bazo por trejnado de miloj da Contra-gerilanoj. aresto kaj torturo, pli kiel koncentrejo ol milita bazo en demokratia lando."225;tiko." Tiuj tre belaj kaj riĉaj fotoj, kiujn mi montris al vi, estis faritaj antaŭ dek jaroj. 185 viroj vivis en ĉi tiuj kavoj, virinoj kaj infanoj. , kaj estas kredite ke ekzistas simple nedifinita nombro da korpoj, kiuj povas esti ĝis 300, entombigitaj en la montoj.
  
  "Ho mia Dio, kiel terura ĉio estas-la hororo vidante tiujn fotojn, tamen, ne malhelpis Paola klopodi doni al Fowler la profiton de la dubo. Sed ankaŭ tio nenion pruvas.
  
  - Mi estis ĉio. ¡ Ĝi estis tortureja kapelo, je Dio! ¿Al kiu vi pensas turni sin al la kondamnito antaŭ morto? ¿Sómo povis éya ne scias?
  
  Dikanti silente rigardis lin.
  
  - Bone, ĉu vi volas ion de mi? Estas multe da materialo. Dosiero Uffizio. En 1993, li estis vokita al Romo por atesti pri la murdo de 32 monaĥinoj sep jarojn pli frue. La monaĥinoj fuĝis de Nikaragvo al kaj alvenis en El Avocado. Ili estis seksperfortitaj, ili estis prenitaj por veturo sur gelika kaj, #243; ptero kaj, finfine, plaf, monaĥina kuko. Cetere, mi ankaŭ anoncas 12 malaperintajn katolikajn misiistojn. La bazo de la akuzo estis, ke li konsciis pri ĉio, kio okazis kaj ke li ne kondamnis tiujn akrajn kazojn de malobservoj de homaj rajtoj. Por ĉiuj intencoj, esti tiel kulpa kvazaŭ mi mem estus pilotinta la él helikoptero.
  
  -¿Kaj kion diktas la Sankta Fasto?
  
  Nu, ni ne havis sufiĉe da pruvoj por kondamni lin. Li batalas por siaj haroj. Thisí, keió alportis malhonoron ambaŭflanke. Mi pensas, ke mi forlasis la CIA laŭ mia propra decido. Li ŝanceliĝis por momento, kaj Aĥab eniris la Instituton de Sankta Mateo.
  
  Paola rigardis la fotojn dum sufiĉe da tempo.
  
  "Dante, mi faros al vi tre, tre seriozan demandon. Ĉu vi, kiel civitano de Vatikano, diras, ke la Sankta Oficejo estas institucio neglektita?
  
  - Ne, inspektoro.
  
  -¿ Ĉu mi kuraĝas diri, ke ŝi edziĝas kun neniu?
  
  Dante asintió, a regañadientes. Nun iru kien vi volas, Paola.
  
  "Do, Inspektoro, la strikta establado de via Vatikana Ŝtato ne povis trovi ajnan pruvon de la kulpo de Fowler, kaj vi eksplodis en mian oficejon, asertante ke li estas la murdinto, kaj sugestas ke mi ne trovu lin kulpa. #237;e en li?
  
  La dirita ekstaris, furioziĝis kaj kliniĝis super la tablo de Dikanti.
  
  "Cheme, karulo... ne pensu, ke mi ne scias, per kiaj okuloj vi rigardas ĉi tiun pseŭdo-pastro." Per malfeliĉa sortoŝanĝo, ni devas ĉasi la fikan monstron laŭ liaj ordonoj, kaj mi ne volas, ke li pensu pri jupoj. Li jam perdis sian samteamanon kaj mi ne volas, ke ĉi tiu usonano havu mian dorson kiam ni alfrontas Karoski. Eble vi sciu kiel reagi al ĉi tio. Li ŝajnas esti tre sindonema viro al sia patro... li ankaŭ estas ĉe la flanko de sia samlandano.
  
  Paola ekstaris kaj, kun plena trankvilo, krucis sian vizaĝon dufoje. Plas plas. Du el la vangofrapoj estis ĉampionecaj vangofrapoj, tiaj, kiujn vi bone faras kun duobloj. Dante estis tiel surprizita kaj humiligita, ke li eĉ ne sciis kiel reagi. Li restos najlita, kun la buŝo malfermita kaj la vangoj ruĝaj.
  
  "Nun mi prezentu vin al mi, inspektoro Dante. Se ni restas kun "malbenita enketo" de tri homoj, tio estas ĉar ilia Eklezio ne volas, ke oni sciu, ke monstro, kiu seksperfortis infanojn kaj kiu estis kastrita en unu el iliaj slumoj, mortigas la kardinalojn, kiujn li mortigis.kaj # 243;Kelkaj el ili devas elekti mandamon kaj#225;s. Ĉi tio, kaj nenio alia, estas la kaŭzo de la morto de Pontiero. Mi memorigas al li, ke estis vi, kiu venis peti nin pri helpo. Ŝajne, lia organizo faras bonegan laboron kiam temas pri kolekti informojn pri la agadoj de triamonda ĝangala pastro, sed li ne tiom kapablas kontroli sekskrimanton, kiu recidivis dekojn da fojoj dum jardeko.#241;os, antaŭ siaj superuloj kaj en demokratia spirito. Do lasu lin foriri de ĉi tie antaŭ ol li opinias, ke lia problemo estas, ke li ĵaluzas pri Fowler. Kaj ne revenu ĝis vi estos preta labori kiel teamo. Ĉu vi komprenas min?
  
  Dante reakiris sufiĉe da trankvilo por profunde spiri kaj turni sin. En tiu momento Fowler eniris la oficejon, kaj la inspektoro esprimis sian seniluziiĝon, ke mi ĵetis la fotojn, kiujn li tenis en sia vizaĝo, en lian vizaĝon. Dante forglitas sen eĉ memori klaki la pordon, same furioza kiel li estis.
  
  La Inspektoro tre trankviliĝis pro du aferoj: unue, ke ŝi havis la ŝancon fari tion, kion, vi divenis, ŝi plurfoje faros. Kaj, due, pro tio, ke mi povis fari ĝin sola. Se tia situacio okazus al iu, kiu ĉeestis ĉe tio aŭ estis sur la strato, Dante ne forgesus Jem kaj liajn vangofrapojn responde. Ninun homo forgesas ion, kiel. Estas manieroj analizi la situacion kaj iom trankviliĝi. Miro de reojo a Fowler. É staru senmove apud la pordo, tenante viajn okulojn sur la fotoj, kiuj nun kovras la oficejan plankon.
  
  Paola eksidis, trinkis sian kafon kaj, ne levinte la rigardon el la dosiero de Karoska, diris:
  
  "Mi pensas, ke vi havas ion por diri al mi, sankta patro.
  
  
  
   Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   Aprilo 1997
  
  
  
  TRADICIO DE INTERVOYO #11 INTER PACIENTO #3643 KAJ D-RO FOWLER
  
  
   D.R. FOWLER : Buenas tardes, padre Karoski.
  
   #3643 : Eniru, eniru.
  
  D-RO FOWLER
  
  #3643: Lia sinteno estis perforta kaj mi fakte petis lin eliri.
  
  FOWLER: ¿Kion precize vi trovas ofenda pri li?
  
  #3643: Patro Conroy pridubas la neŝanĝeblajn verojn de nia Kredo.
  
   D.R. FOWLER: Ludo unu ekzemplon.
  
   #3643: ¡Afirmas, ke la diablo estas trotaksa koncepto! Trovinte tre interese vidi kiel ĉi tiu koncepto plonĝas tridenton en lian postaĵon.
  
  D-RO FOWLER: Ĉu vi pensas, ke vi estas tie por vidi ĉi tion?
  
  #3643: Ĝi estis maniero paroli.
  
  FOWLER: Vi kredas je la infero, ĉu ne?
  
  #3643: Kun mia tuta forto.
  
  D.R. FOWLER: ¿Kree meritas ĝin?
  
  #3643: Mi estas soldato de Kristo.
  
  D-RO FOWLER
  
  #3643: ¿De kiam?
  
  D-RO FOWLER
  
  #3643: Se li estas bona soldato, jes.
  
  FOWLER: Patro, mi devas lasi al vi libron, kiun mi opinias, ke vi trovos tre utila. Mi skribis ĉi tion al Sankta Aŭgusteno. Ĉi tio estas libro pri humileco kaj interna lukto.
  
  #3643: Mi volonte legus ĉi tion.
  
  FOWLER: Ĉu vi kredas, ke vi iros al la ĉielo kiam vi mortos?
  
   #3643: mi certe .
  
   DOKTORO
  
  #3643 :...
  
  D.R. FOWLER : Quiero plantearle una hipótesis. Supozu, ke vi staras ĉe la pordegoj de la ĉielo. Dio pesas siajn bonajn agojn kaj siajn malbonajn agojn, kaj la fidelulo estas ekvilibra en la pesilo. Tial, li sugestas, ke vi voku iun ajn por forigi dubojn. ¿A quien llamaria?
  
  #3643: mi Ne certe .
  
  D.R. FOWLER : Permítame que le sugiera unos nombres: Leopold, Jamie, Lewis, Arthur...
  
   #3643: Ĉi tiuj nomoj signifas nenion por mi.
  
   D.R. FOWLER:...Harry, Michael, Johnnie, Grant...
  
  #3643: Plenigu per á .
  
  D.R. FOWLER:...Paul, Sammy, Patrick...
  
  #3643: ¡ mi mi diras al li silentu !
  
  D.R. FOWLER:...Jonathan, Aaron, Samuel...
  
   #3643: ¡¡¡ SUFIĈE!!!.
  
  
  (Fone aŭdiĝas malklara kaj mallonga bruo de lukto)
  
  
  FOWLER: Kion mi premas inter miaj fingroj, dikfingro kaj montrofingro, estas via bastono, patro Karoski. Ne necesas diri, ke esti ankoraŭ estas dolora se vi ne trankviliĝas. Faru geston per via maldekstra mano, se vi komprenas min. Bone. Nun diru al mi, ĉu vi estas trankvila. Ni povas atendi tiom longe kiom necesas. Ĉu jam? Bone. Jen iom da akvo.
  
  #3643 : Dankon.
  
  D.R. FOWLER: Sientese, por favor.
  
  #3643: Mi jam fartas pli bone. Mi ne scias kio okazis al mi.
  
  FOWLER Same kiel ni ambaŭ scias, ke la infanoj en la listo, kiun mi donis al vi, ne devus paroli por li specife kiam li venas antaŭ Dio, Patro.
  
  #3643 :...
  
  D-RO FOWLER: ¿Vi nenion diros?
  
  #3643 : Vi scias nenion pri infero.
  
  D.R. FOWLER: ¿Eso piensa? Vi eraras: mi vidis ĝin per miaj propraj okuloj. Nun mi malŝaltos la registrilon kaj diros al vi ion, kio certe interesos vin.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Ĵaŭdo, la 7-an de aprilo 2005, 08:32.
  
  
  
  Fowler rigardas for de la fotoj disŝutitaj trans la plankon. Li ne prenis ilin, sed simple elegante paŝis super ilin. Paola demandis sin, ĉu kio en si mem signifas simplan respondon al la akuzoj de Dante. Tra la jaroj, Paola ofte suferis pro la sento, ke ŝi staras antaŭ viro, kiu estis tiel nekomprenebla kiel edukita, tiel elokventa kiel inteligenta. Fowler mem estis kontestata estaĵo kaj neĉifrebla hieroglifo. Sed tiufoje, ĉi tiu sento estis akompanata de la obtuza ĝemo de Lera, kiu tremis sur ŝiaj lipoj.
  
  La pastro sidas trans Paola, sian eluzitan nigran tekon flankenmetite. En la maldekstra mano li portis papersakon enhavantan tri kafkruĉojn. Mi proponis unu el ili al Dicanti.
  
  -Ĉapuccino?
  
  - Mi malamas kapuĉinon. Ĝi memorigas min pri la mito pri la hundo, kiun mi havis," diris Paola. Sed mi ankoraŭ prenos ĝin.
  
  Fowler silentis dum kelkaj minutoj. Fine Paola permesis al si ŝajnigi legi la dosieron de Karoska kaj decidis alfronti la pastron. Memoru.
  
  -Do kio? Ĉu ne...?
  
  Kaj li restas seka. Mi ne rigardis lian vizaĝon de kiam Fowler eniris sian oficejon. Sed farante tion, mi malkovris ke mi estas mil metrojn for de tie. Manoj alportis la kafon al siaj buŝoj heziteme, heziteme. Sur la kalva kapo de la pastro estis malgrandaj gutoj da ŝvito, malgraŭ tio, ke ĝi estis malvarmeta. Kaj liaj verdaj okuloj proklamis, ke lia devo estas rigardi neforviŝeblajn teruraĵojn, kaj ke li revenos por rigardi ilin.
  
  Paola nenion diris, konsciante, ke la ŝajna eleganteco, kun kiu Fowler ĉirkaŭpaŝis la fotojn, estas nur fronto. Espero. La pastro bezonis kelkajn minutojn por resaniĝi, kaj kiam li faris, lia voĉo sonis malproksima kaj obtuzia.
  
  -Estas malfacile. Vi kredas, ke vi venkis ĝin, sed tiam ĝi reaperas kiel korko, kiun vi vane provas meti en la bayera. Ĝi fluas malsupren, flosas al la surfaco. Kaj la tutan tempon vi renkontas lin denove...
  
  "Paroli helpos vin, patro.
  
  "Vi povas fidi min, dottora... ne estas tiel." Li neniam faris ĉi tion. Ne ĉiuj problemoj estas solvitaj per parolado.
  
  - Scivolema esprimo por pastro. Zomi por la psicó-emblemo. Taŭga tamen por agento de CIA trejnita por mortigi.
  
  Fowler subpremis malgajan grimacon.
  
  "Mi ne estis trejnita por mortigi kiel ajna alia soldato. Mi estis trejnita pri kontraŭspionaj teknikoj. Dio donis al mi la donacon de senerara gvidado, estas vere, sed mi ne petas ĉi tiun donacon. Kaj, antaŭvidante vian demandon, mi neniun mortigis ekde 1972. Mortigis 11 Viet Cong-soldatojn, almenaŭ laŭ mia scio. Sed ĉiuj tiuj mortoj estis en batalo.
  
  Vi estis tiu, kiu volontulis.
  
  "Dottora, antaŭ ol juĝi min, mi rakontu al vi mian historion. Mi neniam diris al iu tion, kion mi diros al vi, do bonvolu akcepti miajn vortojn. Ne estas kvazaŭ li fidas min aŭ fidas min, ĉar tio estas tro demandi. Nur prenu miajn vortojn.
  
  Paola kapjesis malrapide.
  
  "Mi kredas, ke ĉiuj ĉi tiuj informoj estos atentigitaj de la Inspektoro. Se ĉi tio estas la Sant'Uffizio-dosiero, vi havus tre malglatan ideon pri mia rekordo. Mi enskribiĝis kiel volontulo en 1971 pro certaj... malkonsentoj kun mia patro. Mi ne volas rakonti al li teruran historion pri tio, kion signifas milito por mi, ĉar vortoj ne povas priskribi ĝin. ¿Ha visto vi "Apocalipsis Now" , dottora?
  
  - Jes, longe. Mi estis surprizita de lia malĝentileco.
  
  -Pá lida farso. Jen kio ĝi estas. Ombro sur la muro kompare kun tio, kion ĝi signifas. Mi vidis sufiĉe da doloro kaj krueleco por plenigi plurajn vivdaŭrojn. También allí aperis antaŭ mia voko. Ne estis en la tranĉeoj en la mezo de la nokto kiam la malamika fajro falis sur la oídoojn. Li ne rigardis en la vizaĝojn de infanoj de dek ĝis dudek jaroj portantaj kolĉenojn de homaj oreloj. Estis kvieta vespero en la malantaŭo, apud la kapelo de mia regimento. Ĉio, kion mi sciis, estis, ke mi bezonas dediĉi mian vivon al Dio kaj Liaj kreitaĵoj. Kaj tiel mi faris.
  
  -¿Kaj la CIA?
  
  "Ne antaŭu vin... Mi ne volis reiri al Ameriko. Ĉiuj sekvas miajn gepatrojn. Ĉar mi iris kiel eble plej malproksimen al la rando de la ŝtala tubo. Ĉiuj lernas multajn aferojn, sed kelkaj el ili ne taŭgas en ilia kapo. Vi havas 34 jarojn. Por kompreni, kion signifis komunismo por homo loĝanta en Germanio en la 70-aj jaroj, mi devis sperti ĝin. Ni spiras la minacon de nuklea milito ĉiutage. Malamo inter miaj samlandanoj estis religio. Ĉiu el ni ŝajnas esti proksime de iu, ili aŭ ni, transsaltante la Muron. Kaj tiam ĉio estos finita, mi certigas al vi. Antaŭ aŭ post kiam iu klakas sur la bot-butono, iu alklakas ĝin.
  
  Fowler paŭzis nelonge por trinki kafon. Paola ekbruligis unu el la cigaredoj de Pontiero. Fowler etendis la manon por la pakaĵo, sed Paola skuis la kapon.
  
  "Ĉi tiuj estas miaj amikoj, patro. Mi devas mem fumi ilin.
  
  - Ho, ne maltrankviliĝu. Mi ne ŝajnigas, ke mi kaptos lin. Mi scivolis, kial vi subite revenis.
  
  "Patro, se vi ne ĝenas, mi preferus, ke vi daŭrigu. Mi ne volas paroli pri tio.
  
  La pastro sentis grandan malĝojon en siaj vortoj kaj daŭrigis sian rakonton.
  
  "Kompreneble... mi ŝatus resti konektita kun la milita vivo. Mi amas kunulecon, disciplinon kaj la signifon de kastrita vivo. Se vi pensas pri tio, ĝi ne multe malsimilas al la koncepto de la pastraro: temas pri doni vian vivon por aliaj homoj. Eventoj en si mem ne estas malbonaj, nur militoj estas malbonaj. Mi petas esti asignita kiel kapelano al usona bazo, kaj ĉar mi estas dioceza pastro, mia episkopo estas sedio.
  
  - Kion signifas dioceza, ¿patro?
  
  "Mi estas aŭ malpli aŭ malpli, mi estas libera agento. Mi ne obeas la komunumon. Se mi volas, mi povas peti mian episkopon nomumi min al hospitala sekcio. Sed se mi opinias tion oportuna, mi povas komenci mian paŝtistan laboron kie mi opinias konvene, ĉiam kun la beno de la episkopo, komprenata kiel formala konsento.
  
  -Mi komprenas.
  
  "Ĉio en la bazo, mi vivis kun pluraj Agentejo-dungitoj kiuj prizorgis specialan kontraŭspionan trejnadprogramon por ne-CIA-aktivdeĵora armea personaro. Ili invitis min aliĝi al ili, kvar horojn ĉiutage, kvinfoje semajne, dufoje semajne. Ĝi ne estis malkongrua kun miaj paŝtistaj devoj, se mi estis distrita de ili dum horoj de Sue. Asi que accepte. Kaj kiel evidentiĝis, mi estis bona studento. Iun vesperon, post finiĝo de la klaso, unu el la instruistoj alproksimiĝis al mi kaj petis min aliĝi al la kñía. La agentejo estas vokita per internaj kanaloj. Mi diris al li, ke mi estas pastro kaj ke estas neeble esti pastro. Estas multe da laboro antaŭ vi kun centoj da jóvenes católicos ĉe la bazo. Liaj ĉefoj dediĉis multajn horojn al la instruado de malamo al la komunistoj. Mi dediĉis horon semajne por memorigi vin, ke ni ĉiuj estas infanoj de Dio.
  
  - Perdita batalo.
  
  - Preskaŭ ĉiam. Sed la pastraro, dottora, estas kariero en la fono.
  
  - Mi pensas, ke mi diris al vi ĉi tiujn vortojn en unu el viaj intervjuoj kun Karoski.
  
  - Ĝi estas ebla. Ni limigas nin gajni malgrandajn poentojn. Malgrandaj venkoj. De tempo al tempo eblas atingi ion el la granda, sed la kazoj estas nombritaj. Ni semas malgrandajn semojn kun la espero, ke kelkaj el la semoj donos fruktojn. Ofte ne vi rikoltas la rekompencojn, kaj ĉi tio estas malmoraliga.
  
  "Ĝi devas esti difektita, kompreneble, patro.
  
  Iun tagon la reĝo promenis en la arbaro kaj vidis kompatindan maljunuleton, kiu ĉirkaŭpaŝis en fosaĵo. Ŝi aliris al li kaj vidis, ke li plantas juglandarbojn. Mi demandis lin kial li faras tion, kaj la maljunulo respondis: ". La reĝo diris al li: "Maljunulo, ne klinu vian dorson al ĉi tiu kavo. Ĉu vi ne vidas, ke kiam la nukso kreskos, vi ne vivos por rikolti ĝiajn fruktojn? " Kaj al la maljunulo mi respondis al li: "Se miaj prapatroj pensus same kiel vi, via moŝto, mi neniam gustumus juglandojn."
  
  Paola ridetis, frapita de la absoluta vero de tiuj vortoj.
  
   -¿Sabe qué nos enseña esa anécdota, dottora ? -kontinua Fowler-. Ke vi ĉiam povas antaŭeniri kun la volo, la amo de Dio kaj iom da puŝo de Johnny Walker.
  
  Paola palpebrumas iomete. Li ne povis imagi justan kaj ĝentilan pastron kun botelo da viskio, sed estis evidente, ke li estis tre soleca dum sia tuta vivo.
  
  "Kiam la instruisto diris al mi, ke tiuj, kiuj venis de la bazo, povus esti helpataj de alia pastro, sed la miloj da tiuj, kiuj venis por la ŝtala telefono, ne povus esti helpitaj, komprenu, lasu vin havi gravan parton de la menso. Miloj da kristanoj lantas sub komunismo, preĝas en la necesejo kaj aŭskultas meson en la monaĥejo. Ili povos servi la interesojn kaj de mia Papo kaj de mia Eklezio en tiuj punktoj kie ili koincidas. Verdire, mi tiam pensis, ke estas multaj koincidoj.
  
  - ¿Kaj kion vi pensas nun? Ĉar li revenis al aktiva deĵoro.
  
  - Mi tuj respondos al via demando. Oni proponis al mi fariĝi libera agento, konsentante tiujn misiojn, kiujn mi konsideris justaj. Mi vojaĝas al multaj lokoj. Al iuj mi estis pastro. Aliaj kiel normala civitano. Iam mi endanĝerigis mian vivon, kvankam ĝi preskaŭ ĉiam valoris. Mi helpis homojn, kiuj iel bezonis min. Kelkfoje tiu ĉi helpo prenis la formon de ĝustatempa avizo, koverto, letero. En aliaj kazoj, necesis organizi informreton. Aŭ eligu homon el problemo. Mi lernis lingvojn kaj eĉ sentis min sufiĉe bone por reveni al Ameriko. Ĝis ĝi okazis al Honduro...
  
  - Patro, atendu. Li maltrafis gravan parton. Entombigo de liaj gepatroj.
  
  Fowler faris geston de abomeno.
  
  - Mi ne foriros. Nur fiksu la laŭleĝan franĝon kiu pendos malsupren.
  
  "Patro Fowler, vi surprizas min. Okdek milionoj da dolaroj ne estas la leĝa limo.
  
  "Ve, kiel vi ankaŭ scias tion. Nu, jes. Rezignu monon. Sed mi ne fordonas ĝin, kiel multaj homoj pensas. Mi intencis, ke ili estu senprofita, senprofita fondaĵo, kiu aktive okupiĝas pri diversaj kampoj de socia agado kaj en Usono kaj ekster ĝi. Ĝi estas nomita laŭ Howard Eisner, la kapelo kiu inspiris min en Vjetnamio.
  
   -¿Usted kreó la Eisner Foundation? Paola estis surprizita._ _ _ Ho, li tiam estas maljuna.
  
  "Mi ne kredas ŝin. Mi donis al ĝi akcelon kaj investis en ĝi ekonomie. Ĝi estis fakte kreita de la advokatoj de miaj gepatroj. Kontraŭ lia volo, mi ŝuldas nadiron.
  
  "Bone, patro, rakontu al mi pri Honduro. Kaj vi havas tiom da tempo kiom vi bezonas.
  
  La pastro scivoleme rigardis Dicanti. Lia sinteno al la vivo subite ŝanĝiĝis, en subtila sed grava maniero. Nun ŝi estis preta kredi al li. Li scivolas, kio povis kaŭzi ĉi tiun ŝanĝon en li.
  
  "Mi ne volas enuigi vin per detaloj, doktoro. La rakonto de Avocado ebligas plenigi tutan libron, sed atingi la bazojn. La celo de la CIA estis antaŭenigi la revolucion. Mia celo estas helpi katojn, kiuj suferas pro la subpremo de la sandinisma registaro. Formu kaj eniru taĉmenton de volontuloj, kiu devas komenci gerilan militon por malstabiligi la registaron. La soldatoj estis rekrutitaj el inter la senhavuloj de Nikaragvo. La armiloj estis venditaj de iama registara aliancano, kiun malmultaj sciis ke ekzistas: Osama bin Laden. Kaj komando de Contra iras al mezlerneja instruisto nomata Bernie Salazar, fanatikulo kiel la sabro Amos despu. Dum la monatoj de trejnado, mi eskortas ñé Salazar trans la landlimon dum ĉiam pli aventuraj ekskursoj. Mi helpis en la ekstradicio de sindonemaj religiuloj, sed miaj malkonsentoj kun Salazar fariĝis pli kaj pli seriozaj. Mi komencis vidi komunistojn ĉie. Sub ĉiu ŝtono loĝas komunisto, laŭ él.
  
  "La malnova manlibro por psikiatroj diras, ke akra paranojo evoluas tre rapide ĉe fanatikaj droguloj.
  
  -É ĉi tiu kazo konfirmas la senmankecon de via libro, Dicanti. Mi havis akcidenton pri kiu mi ne sciis ĝis mi eksciis, ke ĝi estis intencita. Mi rompis mian kruron kaj ne povis ekskursi. Kaj la partizanoj komencis ĉiufoje malfrue reveni. Ili dormis ne en tendaraj kazernoj, sed en maldensejoj en la ĝangalo, en tendoj. Nokte, ili enscenigis kvazaŭan krimfajron, kiu, kiel montriĝis poste, estis akompanata de ekzekutoj kaj ekzekutoj.#237;sims. Mi estis litmalsana, sed la nokton, kiam Salazar kaptis la monaĥinojn kaj akuzis ilin pri komunismo, iu avertis min. Li estis bona knabo, same kiel multaj el tiuj, kiuj estis kun Salazar, kvankam mi timis lin iom malpli ol la aliaj. Se iom malpli, ĉar vi rakontis pri tio al mi sub la sekreto de konfeso. Sciu, ke mi malkaŝos ĉi tion al neniu, sed mi faros mian eblon por helpi la monaĥinojn. Ni faris nian eblon...
  
  La vizaĝo de Fowler estis morte pala. La tempo bezonata por engluti salivo estis interrompita. Li ne rigardis Paola, sed la punkton más allá en la fenestro.
  
  "...sed tio ne sufiĉis. Hodiaŭ, kaj Salazar kaj El Chico estas mortaj, kaj ĉiuj scias ke la gerilanoj ŝtelis la helikopteron kaj faligis la monaĥinojn sur unu el la sandinistaj vilaĝoj. Ĉi tio prenis al mi tri vojaĝojn.
  
  -¿Kial li faris tion?
  
  La mesaĝo lasis malmulte da loko por eraro. Ni mortigos iun ajn, kiun oni suspektas havi ligojn kun la sandinistoj. Kiu ajn li estas.
  
  Paola silentis dum kelkaj momentoj, konsiderante tion, kion ŝi aŭdis.
  
  "Kaj vi kulpigas vin mem, ĉu ne, patro?"
  
  - Estu malsama se vi ne faras. Mi ne povas savi ĉi tiujn virinojn. Kaj ne zorgu pri tiuj uloj kiuj finis mortigi siajn proprajn homojn. Mi rampus al io ajn rilata al bonfarado, sed tion mi ne ricevis. Mi estis nur negrava figuro en la skipo de la monstrfabriko. Mia paĉjo tiom kutimis, ke li ne plu miras, kiam unu el tiuj, kiujn ni instruis, helpis kaj protektis, turnas kontraŭ ni.
  
  Kvankam la sunlumo komencis trafi lin en la vizaĝon, Fowler ne palpebrumis. Li limigis sin strebi la okulojn, ĝis ili fariĝis du maldikaj verdaj folioj, kaj daŭre rigardis super la tegmentoj.
  
  "Kiam mi unue vidis fotojn de amastomboj," daŭrigis la pastro, "mi rememorigis pafadon de mitraleto en tropika nokto. "Pafado-Taktiko" Mi kutimis al ĉi tiu bruo. Tiom, ke iun nokton, duondorme, mi aŭdis plurajn dolorkriojn inter pafoj kaj ne multe atentis ĝin. Li Suñor venkos min. La sekvan nokton mi diris al mi, ke ĝi estas elpensaĵo de mia imago. Se en tiu tempo mi estus parolinta kun la tendarestro kaj Ramos zorge studis min kaj Salazar, mi estus savinta multajn vivojn. Jen kial mi respondecas pri ĉiuj ĉi mortoj, jen kial mi forlasis la CIA kaj jen kial mi estis vokita por atesti de la Sankta Oficejo.
  
  "Patro... mi ne plu kredas je Dio. Nun mi scias, ke kiam ni mortos, ĉio estas finita. Mi pensas, ke ni ĉiuj revenas al la tero post mallonga vojaĝo tra la intesto de vermo. Sed se vi vere bezonas absolutan liberecon, mi proponas ĝin al vi. Vi savis la pastrojn kiujn vi povis antaŭ ol ili starigis vin.
  
  Fowler permesis al si duonrideton.
  
  -Dankon, doktoro. Ŝi ne scias, kiom gravaj estas por mi ŝiaj vortoj, kvankam ŝi bedaŭras la profundajn larmojn, kiuj kuŝas malantaŭ tia severa deklaro en la antikva latina.
  
  "Sed la onino ne diris al mi, kio kaŭzis lian revenon.
  
  - Ĝi estas tre simpla. Mi demandis amikon pri tio. Kaj mi neniam lasis miajn amikojn.
  
  -Ĉar ĝi estas vi nun... espía de Dio.
  
  Fowler sonrio.
  
  "Mi povus nomi lin aso, mi supozas.
  
  Dikanti leviĝis kaj iris al la plej proksima librobreto.
  
  "Patro, ĉi tio estas kontraŭ miaj principoj, sed kiel mia patrino, ĉi tio estas unufoja sperto.
  
  Mi prenis dikan krimmedicinan libron kaj transdonis ĝin al Fowler. É holy openo. La ĝinboteloj estis malplenigitaj en tri interspacojn en la papero, oportune plenigitaj per nerekta Dewar-botelo kaj du malgrandaj glasoj.
  
  - Estas nur la naŭa matene,
  
  -¿ Ĉu vi honoros aŭ atendos ĝis mallumiĝo, patro? Mi estas fiera trinki kun la viro kiu kreis la Eisner Foundation. Cetere, patro, ĉar ĉi tiu fonduso donas al mi stipendion por studi ĉe Quantico.
  
  Tiam estis la vico de Fowler esti surprizita, kvankam li diris nenion. Verŝu al mi du egalajn pafojn da viskio kaj verŝu al mi glason da ĝi.
  
  -¿Por kiu ni trinkas?
  
  Por tiuj, kiuj foriris.
  
  Por tiuj, kiuj foriris, tio estas.
  
  Kaj ili ambaŭ elfluis siajn glasojn per unu gluto. La lekbombo estis enŝovita en ŝia gorĝo, kaj por Paola, kiu neniam trinkis, estis kiel engluti fajnojn trempitajn en amoniako. Ŝi sciis, ke ŝi havos acidon dum la tuta tago, sed ŝi sentis fiera, ke ŝi levis sian glason kun ĉi tiu viro. Certaj aferoj nur devas esti faritaj.
  
  "Nun ni devus zorgi pri rehavigo de la inspektoro por la teamo. Kiel vi intuicie komprenas, vi ŝuldas ĉi tiun neatenditan donacon al Dante," diris Paola, etendante la fotojn. Mi scivolas kial li faris ĝin? Ĉu li havas rankoron kontraŭ vi?
  
  Fowler rompio a reír. Lia ridado surprizis Paola, kiu neniam aŭdis tian ĝojan sonon, kiu sonus tiel korŝire kaj malĝoje sur la scenejo.
  
  Ne diru al mi, ke vi ne rimarkis.
  
  "Pardonu, patro, sed mi ne komprenas vin.
  
  - Doktoro, ĉar vi estas tia homo, kiu estas tiel sperta en aplikado de inĝenierado inverse al homaj agoj, vi pruvas radikalan mankon de juĝo en ĉi tiu okazo. Estas evidente, ke Dante havas romantikan intereson pri vi. Kaj pro absurda kialo, li pensas, ke mi konkuras kun li.
  
  Paola staris tute ŝtona, kun la buŝo malfermita. Li rimarkis suspektindan varmegon altiĝantan al liaj vangoj, kaj ĝi ne estis de la viskio. Ĉi tiu estis la duan fojon, ke tiu viro ruĝigis ŝin. Mi ne estis tute certa, ke mi igis lin senti tiel, sed mi volis, ke li sentu ĝin pli ofte, same kiel estómagico débil infano insistas rajdi sur ĉevalo denove. sur la rusa monto.
  
  En ĉi tiu momento, ili estas la telefono, providenca rimedo por savi mallertan situacion. Dicanti tuj konkursis. Liaj okuloj ekbrilis pro ekscito.
  
  - Mi malsupreniras nun.
  
  Fowler la miro intrigado.
  
  "Rapidu, patro. Inter la fotoj faritaj de la UACV ĉe la krimloko en Robayra estas unu montranta la fraton de Francesco. Ni eble havas ion.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je 09:15.
  
  
  
  La bildo sur la ekrano malklariĝis. La fotisto de Habí montras ĝeneralan vidon de la interno de la kapelo, kaj en la fono estas Karoski kiel Brother Francesco. La komputilo pligrandigis ĉi tiun areon de la bildo je 1600 procentoj, kaj la rezulto ne estis tre bona.
  
  "Ne ke ĝi aspektas malbone," Fowler diris.
  
  "Trankviliĝu, patro," diris Knabo, enirante la ĉambron kun amaso da paperoj en la manoj. Angelo estas nia krimmedicina skulptisto. Li estas fakulo pri gena optimumigo kaj mi certas, ke li povas doni al ni alian perspektivon, ĉu ne, Angelo?
  
  Angelo Biffi, unu el la gvidantoj de UACV, malofte leviĝis de sia komputilo. Luko portis dikajn okulvitrojn, grasajn harojn, kaj aspektis esti en siaj tridekjaroj. Li loĝis en granda sed malklare lumigita oficejo, odoranta je pico, malmultekosta kolonio kaj bruligita vazo. Dekduo da ekranoj de la lasta generacio estas uzataj anstataŭ fenestroj. Ĉirkaŭrigardante, Fowler konkludis, ke ili verŝajne preferus dormi kun siaj komputiloj ol iri hejmen. Angelo aspektis kvazaŭ li estis librovermo dum sia tuta vivo, sed liaj trajtoj estis dolĉaj kaj li ĉiam havis tre dolĉan rideton.
  
  "Vidu, patro, ni, tio estas la departemento, tio estas, mi...
  
  "Ne sufoku, Angelo. Trinku la kafon, diris Alarg, tiun, kiun Fowler alportis por Danto.
  
  -Dankon, doktoro. ¡Hej, ĝi estas glaciaĵo!
  
  Ne plendu, baldaŭ varmegos. Efektive, kiam vi kreskos, diru: "Nun estas varma aprilo, sed ne tiel varme kiel kiam la patro de Wojtyla mortis." Mi jam vidas ĝin.
  
  Fowler surprizite rigardis Dicanti, kiu metis trankviligan manon sur la ŝultron de Angelo. La Inspektisto provis ŝerci, malgraŭ la ŝtormo, kiun ŝi sciis, furiozis en ŝi. Mi apenaŭ dormis, mi havis malhelajn rondojn sub la okuloj, kiel lavurso, kaj lia vizaĝo estis konfuza, dolora, plena de kolero. Vi ne devas esti psikologo aŭ pastro por vidi ĉi tion. Kaj malgraŭ ĉio, li provis helpi tiun ĉi knabon senti sin sekura kun tiu nekonata pastro, kiu iom timigis lin. Nuntempe, mi amas ŝin, do kvankam mi estas malproksime, mi petas ŝin pensi. Li ne forgesis la vergüenze, kiun la habí igis lin trapasi antaŭ minuto en sia propra oficejo.
  
   -Explícale tu método al padre Fowler -pidió Paola-. Mi certas, ke vi trovos ĉi tion interesa.
  
  La knabo estas ekscitita pro tio.
  
  -Atentu la ekranon. Ni havas, mi havas, nu, mi evoluigis specialan programaron por geninterpolado. Kiel vi scias, ĉiu bildo konsistas el koloraj punktoj nomataj píxels. Se normala bildo, ekzemple, estas 2500 x 1750 pikseloj, sed ni volas, ke ĝi estu en malgranda angulo de la foto, ni havas kelkajn malgrandajn makulojn de koloro fine de malmulte da valoro. Per zomi, vi finas kun malklara bildo, kiun vi rigardas. Vidu normale, kiam regula programo provas pligrandigi bildon, ĝi faras tion per mébikúbik, tio estas, konsiderante la koloron de la ok píx najbara al tiu, kiun ĝi provas multobligi. Do finfine ni havas la saman malgrandan punkton, sed grandan. Sed kun mia programo...
  
  Paola strabigis Fowler, kiu interesite klinis sin super la ekrano. La pastro provis atenti la klarigon de Angelo, malgraŭ la doloro, kiun li spertis antaŭ nur kelkaj minutoj. La kontemplado de la tie faritaj fotoj estis tre malfacila provo, kiu tre kortuŝis lin. Vi ne devas esti psikiatro aŭ krimmedicina sciencisto por kompreni ĉi tion. Kaj, ne gravas kio, ŝi klopodis por plaĉi al la ulo, kiun ŝi neniam revidos en sia vivo. Tiutempe, mi amis lin pro tio, kvankam kontraŭ lia volo, mi demandas la pensojn de lia menso. Li ne forgesis la vergüenzan, kiun li ĵus pasigis en sia oficejo.
  
  -...kaj rigardante la variajn lumpunktojn, vi eniras tridimensian informprogramon, kiun vi povas vidi. Ĝi baziĝas sur kompleksa logaritmo, kiu daŭras plurajn horojn por bildigi.
  
  "Diable, Angelo, ĉu tial vi devigis nin malsupreniri?"
  
  "Jen kion vi bezonas vidi...
  
  "Estas en ordo, Angelo. Doktoro, mi suspektas, ke ĉi tiu saĝa knabo volas diri al ni, ke la programo funkcias de pluraj horoj kaj estas donos al ni rezulton.
  
  "Ĝuste, patro. Efektive, ĝi eliras pro tiu presilo.
  
  La zumado de la presilo dum mi estis proksime de Dicanti rezultigis tomon, kiu montras iom aĝajn trajtojn kaj kelkajn ombritajn okulojn, sed estas multe pli fokusita ol la originala bildo.
  
  "Bonega laboro, Angelo. Ne estas ke ĝi estas senutila por identigo, sed ĝi estas deirpunkto. Rigardu, patro.
  
  La pastro zorge studis la vizaĝajn trajtojn en la foto. Knabo, Dicanti kaj Angelo rigardis lin atendante.
  
  - Ĵuru, ke ĝi estas el. Sed estas malfacile sen vidi liajn okulojn. La formo de la okulkavoj kaj io nedifinebla diras al mi, ke ĝi estas él. Sed se mi renkontus lin sur la strato, mi ne rigardus lin duan fojon.
  
  -¿Do ĉi tio estas nova sakstrateto?
  
  "Ne nepre," diris Angelo. Mi havas programon, kiu povas akiri 3D-bildon bazitan sur certaj datumoj. Mi pensas, ke ni povas tiri sufiĉe da konkludoj el tio, kion ni havas. Mi laboris kun foto de inĝeniero.
  
  - Inĝeniero? Paola estis surprizita.
  
  "Jes, de inĝeniero Karoski, kiu volas pasi por Karmelano. Kio estas via kapo, Dicanti...
  
  D-ro Boy larĝe malfermis la okulojn, farante pruvajn, maltrankvilajn gestojn super la ŝultro de Angelo. Fine, Paola rimarkis, ke Angelo ne estis informita pri la detaloj de la kazo. Paola sciis, ke la direktoro malpermesis al la kvar dungitoj de UACV, kiuj laboris pri kolektado de pruvoj pri la stadioj Robaira kaj Pontiero, iri hejmen. Ili rajtis voki siajn familiojn por klarigi la situacion kaj estis metitaj sur . La batalo povis esti tre malmola, kiam li volis, sed li estis ankaŭ justa homo: li pagis al ili trioble la kromlaboron.
  
  "Ho jes, pri kio mi pensas, pri kio mi pensas. Daŭrigu, Angelo.
  
  Kompreneble, mi devis kolekti informojn je ĉiuj niveloj, por ke neniu havu ĉiujn pecojn de la enigmo. Neniu devas scii, ke ili esploris la morton de du kardinaloj. Io, kio evidente malfaciligis la laboron de Paola kaj igis ŝin serioze dubi, ke eble ŝi mem ankaŭ ne estas preta.
  
  - Kiel vi komprenas, mi laboris pri foto de inĝeniero. Mi pensas, ke post ĉirkaŭ tridek minutoj ni havos 3D-bildon de lia foto de 1995, kiun ni povas kompari kun la 3D-bildo, kiun ni ricevas ekde 2005. Se ili revenos ĉi tien post iom da tempo, mi povas doni al ili ion bongustan.
  
  -Mirinde. Se tion vi opinias, patro, proktoro... Mi ŝatus, ke vi ripetu la áramojn en la estrarejo. Nun ni iru, Angelo.
  
  "Bone, direktoro Boy.
  
  Ili tri iris al la konferenca salono, du etaĝojn supre. Nenio povis devigi min eniri Paola, kaj i havis teruran senton, ke la lastan fojon mi vizitis in, io estas en ordo.#237;de Pontiero.
  
  -¿ Ĉu mi rajtas scii, kion vi ambaŭ faris al inspektoro Dante?
  
  Paola kaj Fowler rigardis unu la alian nelonge kaj balancis la kapon direkte al Sono.
  
  - Absolute nenio.
  
  - Pli bone. Mi esperas, ke mi ne vidis lin koleriĝi ĉar vi havis problemojn. Estu pli bona ol vi en la 24-a matĉo, ĉar mi ne volas, ke Sirin Ronda komunikiĝu kun mi aŭ la ministro pri internaj aferoj.
  
  "Mi pensas, ke vi ne bezonas zorgi. Danteá estas perfekte integrita en la teamon Mintió Paola.
  
  -¿Kaj kial mi ne kredas ĝin? Hieraŭ vespere mi savis vin knabo por tre mallonga tempo Dicanti. ¿Vi volas diri al mi, kiu estas Dante?
  
  Paola silentas. Mi ne povas paroli kun Boy pri la internaj problemoj, kiujn ili havis en la grupo. Mi malfermis la buŝon por paroli, sed konata voĉo igis min manĝi.
  
  "Mi eliris por aĉeti iom da tabako, Direktoro.
  
  Sur la sojlo de la konferenca salono staris la leda jako kaj malgaja rideto de Dante. Mi studis ĝin malrapide, tre zorge.
  
  "Ĝi estas la malvirto de la plej malbona, Dante.
  
  "Ni devas morti pro io, lernejestro.
  
  Paola staris kaj rigardis Dante dum Ste sidis apud Fowler kvazaŭ nenio estus okazinta. Sed unu rigardo de ambaŭ sufiĉis por ke Paola komprenis, ke ĉio ne iras tiel bone, kiel ŝi ŝatus supozi. Tiel longe kiel ili kondutis civilizite dum kelkaj tagoj, ĉio povus esti aranĝita. Kion mi ne komprenas estas, ke mi petas vin transdoni koleron al via kolego el Vatikano. Io okazis.
  
  "Bone," diris Knabo. Ĉi tiu malbenita afero foje komplikiĝas. Hieraŭ ni perdis en la devo kaj plenforte unu el la plej bonaj policanoj, kiujn mi renkontis en jaroj, kaj neniu scias, ke li estas en la fridujo. Ni eĉ ne povas doni al li formalan entombigon ĝis ni povas doni akcepteblan klarigon pri lia morto. Tial mi volas, ke ni pensu kune. Ludu tion, kion vi scias, Paola.
  
  -Ekde kiam?
  
  -De la komenco mem. Mallonga resumo de la kazo.
  
  Paola ekstaris kaj iris al la nigra tabulo por skribi. Mi pensis multe pli bone stari kaj teni ion.
  
  -Ni vidu: Victor Karoski, pastro kun historio de seksmisuzo, eskapis el malalta sekureco privata instalaĵo, kie li estis elmetita al troaj kvantoj da drogo, kiu donis al li mortkondamnon.237; pliigu vian agresemon signife. De junio 2000 ĝis la fino de 2001 ekzistas neniu noto pri liaj agadoj. En 2001, li anstataŭigis per kontraŭleĝa kaj fikcia nomo nudpiedan karmelanon ĉe la enirejo de la preĝejo de Santa Marív en Traspontina, kelkajn metrojn de la Placo de Sankta Petro.
  
  Paola desegnas kelkajn striojn sur la tabulo kaj komencas ellabori kalendaron:
  
  - Vendredo, la 1-an de aprilo, dudek kvar horojn antaŭ la morto de Johano Paŭlo la 2-a: Karoski forrabas la italan kardinalon Enrico Portini ĉe la loĝejo de Madri Pi. ¿Ni konfirmis la sangon de du kardinaloj en la kripto? - La knabo faris jesan geston - Karoski kondukas Portini al Santa María, torturas lin kaj fine resendas lin al la lasta loko, kie li estis vidata: la kapelo de la loĝejo. Sábado, April 2: Kadavro de Portini malkovris la saman nokton kiam la papo mortis, kvankam la Vatikana Vigilanto decidas "purigi" la indicon, kredante ĝin por esti izolita ago de frenezulo. Feliĉe, la kazo ne superas ĉi tion, grandparte danke al la respondeculoj de la loĝejo. Dimanĉo, aprilo 3: argentina kardinalo Emilio Robaira alvenas en Romo per unudirekta bileto. Ni pensas, ke iu renkontas lin en la flughaveno aŭ survoje al la pastraro de Santi Ambrogio, kie li estis atendita dimanĉe vespere. Ni scias, ke ni neniam venos. Ĉu ni klarigis ion el la konversacioj en la flughaveno?
  
  - Neniu kontrolis ĝin. Ni ne havas sufiĉe da dungitaro," Boy pardonpetis.
  
  - Ni havas ĝin.
  
  "Mi ne povas impliki detektivojn en ĉi tio. Gravas por mi, ke ĝi estu fermita, plenumante la dezirojn de la Sankta Seĝo. Ni ludos de aŭ al, Paola. Mendu viajn kasedojn persone.
  
  Dicanti faris geston de abomeno, sed tio estis la respondo, kiun mi atendis.
  
  Ni daŭrigas dimanĉe, la 3-an de aprilo. Karoski kidnapas Robaira kaj prenas ŝin al la kripto. Ĉiuj torturas lin dum pridemandado kaj inkluzivas mesaĝojn sur lia korpo kaj ĉe la krimloko. La mesaĝo sur la korpo tekstas: MF 16, Deviginti. Danke al Patro Fowler, ni scias, ke la mesaĝo rilatas al frazo el la Evangelio: ", kiu rilatas al la tempo de la elekto de la unua Ĉefpastro de la Eklezio de la Kato. Ĉi tio, kaj la mesaĝo skribita en sango sur la planko, kombinita kun grava damaĝo al la CAD-sistemo, igas nin pensi ke la murdinto mardo, aprilo 5. La suspektato prenas la korpon al unu el la preĝejaj kapeloj kaj post tio trankvile vokas la policon, ŝajnigante esti frato Francesco Tom.Por pli moko, li ĉiam portas la okulvitrojn de la dua viktimo, kardinalo Robaira.Agentoj nomas UACV, kaj la direktoro Boy vokas Camilo Sirin.
  
  Paola mallonge paŭzis kaj poste rigardis rekte al Knabo.
  
  - En la momento, kiam vi vokas lin, Sirin jam scias la nomon de la kriminto, kvankam en neniu kazo vi atendus, ke li estu seria murdisto. Mi multe pensis pri tio kaj mi pensas, ke Sirin konas la nomon de la murdisto de Portini ekde dimanĉo vespere. Li verŝajne havis aliron al la datumbazo VICAP, kaj la eniro "distranĉitaj manoj" rezultigis kelkajn kazojn. Lia reto de influo aktivigas la nomon de majoro Fowler, kiu alvenas ĉi tien en la nokto de la 5-a de aprilo. Verŝajne la origina plano estis ne kalkuli je ni, Direktoro Knabo. Estis Karoski kiu intence trenis nin en la ludon. Kial é estas unu el la ĉefaj demandoj en ĉi tiu kazo.
  
  Paola Trazo unu ú lasta strio.
  
  -Mia letero de la 6-a de aprilo: Dum Dante, Fowler kaj mi klopodas ekscii ion pri la krimoj en la oficejo de vícrime, la vicinspektoro Maurizio Pontiero estas batata ĝismorte de Victor Karoski en la kripto de Santa Mar de Las Vegas.237; Transpontino.
  
  -¿ Ĉu ni havas la murdan armilon? demandu Dante.
  
  "Ne estas fingrospuroj, sed ni havas ilin," mi respondis. La batalo. Karoski ponardis lin plurajn fojojn per kio eble estis tre akra kuireja tranĉilo kaj trafis lin plurajn fojojn per lustro kiu estis trovita ĉe la sceno. Sed mi ne metas tro grandajn esperojn pri la daŭrigo de la esploro ín.
  
  -¿Kial, direktoro?
  
  "Tio estas malproksima de ĉiuj niaj kutimaj amikoj, Dante. Ni provas eltrovi kiu. Kutime, per la difino de nomo, nia laboro finiĝas. Sed ni devas apliki nian scion por rekoni La certecon de la nomo estis nia deirpunkto. Tial laboro estas pli grava ol iam ajn.
  
  "Mi volas profiti ĉi tiun okazon por gratuli la donacanton. Ĝi ŝajnis al mi brila kronologio," Fowler diris.
  
  "Ege," Dante ridis.
  
  Paola sentis vundita pro liaj vortoj, sed mi decidis ke estas plej bone ignori la temon por la momento.
  
  - Bona resumo, Dicanti - feliĉan naskiĝtagon al vi. ¿Kiu - la sekva paŝo? Ĉu tio jam eniris en la menson de Karoski? Ĉu vi studis similecon?
  
  La CSI pripensis kelkajn momentojn antaŭ respondi.
  
  "Ĉiuj prudentaj homoj similas, sed ĉiu el ĉi tiuj frenezaj aĉuloj estas malsama siamaniere.
  
  - krom tio vi legis Tolstoj 25? -pregunto Boi.
  
  "Nu, ni eraras, se ni opinias, ke unu seria murdisto estas egala al alia. Vi povas provi trovi limŝtonojn, trovi ekvivalentojn, tiri konkludojn el similecoj, sed en la horo de vero, ĉiu el ĉi tiu merdo estas soleca menso vivanta milionojn da lumjaroj for de la resto de la homaro. Tie estas nenio, hahi. Ili ne estas homoj. Ili ne sentas empation. Liaj emocioj estas dormantaj. Kio igas lin mortigi, kio igas lin kredi, ke lia egoismo estas pli grava ol homoj, la kialoj, kial li pravigas sian pekon, ne estas tio, kio estas grava por mi. Mi ne provas kompreni lin pli ol estas nepre necese por haltigi lin.
  
  "Por tio, ni bezonas scii, kio estos via sekva paŝo.
  
  "Evidente mortigo denove. Vi verŝajne serĉas novan personecon aŭ jam havas antaŭdifinitan. Sed ŝi ne povas esti tiel laborema kiel la laboro de Frato Francesco, ĉar li dediĉis plurajn librojn al ŝi. Quizá Patro Fowler povas helpi nin en St. Pointe.
  
  La pastro maltrankvile balancas la kapon.
  
  "Ĉio estas en la dosiero, kiun mi lasis al vi, sed estas io, kion mi volas en Arles.
  
  Sur la nokta tablo staris kruĉo da akvo kaj pluraj glasoj. Fowler plenigas unu glason duonvoje kaj poste metas krajonon enen.
  
  "Estas tre malfacile por mi pensi tiel. Rimarku la glason. Estas klare kiel taglumo, sed kiam mi tajpas la ŝajne rektan literon lápiz, ŝajnas al miaj okuloj koincido. Simile, ĝia monolita sinteno ŝanĝiĝas ĉe fundamentaj punktoj, kiel rekto, kiu krevas kaj finiĝas ĉe la kontraŭa punkto.
  
  -Ĉi tiu punkto de bankroto estas ŝlosila.
  
  -Eble. Mi ne envias vian laboron, doktoro. Karoski estas homo, kiu unu minuton deturnas sin de maljusteco, kaj la sekvan minuton faras eĉ pli grandajn maljustaĵojn. Kio estas klara al mi, estas, ke ni serĉu lin apud la kardinaloj. Denove provu mortigi kaj mi faros ĝin baldaŭ. La ŝlosilo de la seruro pli kaj pli proksimiĝas.
  
  
  Ili revenis al la laboratorio de Angelo en iu konfuzo. La junulo renkontas Danton, kiu preskaŭ ne atentas lin. Paola ne povis ne rimarki la kraŝon. Ĉi tiu alloga viro estis malbona homo en la koro. Liaj ŝercoj kaŝis nenion, fakte ili estis inter la plej bonaj, kiujn la Inspektoro iam havis.
  
  Angelo atendis ilin kun la promesitaj rezultoj. Mi premas kelkajn klavojn kaj montras al ili tridimensiajn bildojn de genoj sur du ekranoj, konsistantaj el maldikaj verdaj fadenoj sur nigra fono.
  
  -¿ Ĉu vi povas aldoni teksturon al ili?
  
  -Jes. Ĉi tie ili havas haŭton, rudimentan, sed haŭton.
  
  La ekrano maldekstre montras 3D modelon de la kapo de Karoski kiel ĝi aperis en 1995. La supra duono de la kapo estas videbla sur la ekrano dekstre, same kiel ĝi estis vidita en Santa Mar en Transpontina.
  
  - Mi ne modelis la malsupran duonon ĉar ĝi estas neebla kun barbo. La okuloj ankaŭ ne vidas ion klaran. Sur la foto, kiun ili lasis min, mi promenis kun kurbitaj ŝultroj.
  
  -¿ Ĉu vi povas kopii la tenilon de la unua modelo kaj alglui ĝin sur la nunan modelon?
  
  Angelo respondis per rapidaj klavoj kaj musklakoj sur la klavaro. En malpli ol du minutoj, la peto de Fowler estis koncedita.
  
  -¿Dígame, Angelo, ĝis kia grado vi taksas kiom fidinda estas via dua modelo? -demandis pastro.
  
  La juna ulo tuj ekhavas problemon.
  
  "Nu, por vidi... Sen la ludo, taŭgaj lumkondiĉoj estas en loko..."
  
  "Estas ekster la demando, Angelo. Ni jam parolis pri tio -terció Boi.
  
  Paola parolis malrapide kaj trankvilige.
  
  "Venu, Angelo, neniu juĝas, ĉu vi faris bonan modelon. Se ni volas, ke li sciu ĝis kia grado ni povas fidi lin.
  
  "Nu... 75 ĝis 85%. Ne, ne de mi.
  
  Fowler zorge rigardis la ekranon. Ĉi tiuj du vizaĝoj estis tre malsamaj. Tro malsama. Mia nazo estas larĝa, bekoj estas fortaj. Sed ĉu ĝi estis la naturaj vizaĝaj trajtoj de la subjekto aŭ nur simpla ŝminko?
  
  -Angelo, bonvolu turni ambaŭ bildojn horizontale kaj fari medicióp el pómuloj. Kiel mi. Tio estas ĉio. Tion mi timas.
  
  La aliaj kvar rigardis lin atendante.
  
  -¿Kio, patro? Ni gajnu, pro Dio.
  
  "Ĉi tio ne estas la vizaĝo de Viktor Karoski. Ĉi tiuj diferencoj en grandeco ne povas esti reproduktitaj kun amatora ŝminko. Eble Hollywood-profesiulo povus atingi tion per lateksoomuldiloj, sed ĝi estus tro videbla por ke iu rigardu atente. Mi ne estus en longtempa rilato.
  
  -Do?
  
  "Estas klarigo por ĉi tio. Karoski kompletigis Fano-kurson kaj spertis plenan vizaĝan rekonstruon. Nun oni scias, ke ni serĉas fantomon.
  
  
  
  Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
  majo 1998
  
  
  
  TRADICIO DE INTERVOYO #14 INTER PACIENTO #3643 KAJ D-RO FOWLER
  
  
   D.R. FOWLER: Hola, patro Karoski. Ĉu vi lasos min?
  
  #3643: Antaŭen, Patro Fowler.
  
   D.R. FOWLER: ¿Le gustó el libro que le preste?
  
   #3643: Ho certe. Sankta Aŭgusto jam finiĝis. Mi trovis, ke ĉi tio estas la plej interesa. Homa optimismo povas altiĝi kiom ĝi povas.
  
  D.R. FOWLER: No le comprendo, padre Karoski.
  
  : Nu, estas vi kaj nur vi en ĉi tiu loko, kiuj povas kompreni min, patro Fowler. Niko, kiu ne nomas min per mia antaŭnomo, celante nenecesan vulgaran familiarecon, kiu degradas la dignon de ambaŭ interparolantoj.
  
   D.R. FOWLER: Estas hablando del padre Conroy.
  
   #3643 : Ha, ĉi tiu viro. Li nur provas ree kaj ree aserti, ke mi estas nur normala paciento, kiu bezonas kuracadon. Mi estas pastro kiel li, kaj li konstante forgesas tiun ĉi dignon, insistante, ke mi nomu lin kuracisto.
  
  Estas bone, ke la rilato kun Conroy estas pure psikologia kaj pacienca. Vi bezonas helpon por venki kelkajn el la mankoj de via frakasita psiko.
  
  #3643: ¿Mitraktita? ¿Ofendite de kemen? Ĉu vi ankaŭ volas provi la amon de mia sankta patrino? Mi preĝas, ke li ne iru laŭ la sama vojo kiel Patro Conroy. Li eĉ asertis, ke li igos min aŭskulti kelkajn kasedojn, kiuj purigos miajn dubojn.
  
  D.R. FOWLER: Unas cintas.
  
  #3643: Tiel li diris.
  
  DOKTORO Ne estu sana por vi mem. Parolu kun Patro Conroy pri tio.
  
  #3643: Kiel vi volas. Sed mi ne havas la plej etan timon.
  
  FOWLER: Rigardu, Patro, mi ŝatus profiti la míximo ésta sesio, kaj estas io, pri kio mi tre interesas el tio, kion vi diris antaŭe. Pri la optimismo de Sankta Aŭgusto en konfeso. ¿A what se refería?
  
  Kaj kvankam mi aspektas ridinde en viaj okuloj, mi traktos min kun kompato."
  
  FOWLER Ĉu li ne fidas vin en la senfina boneco kaj kompato de Dio?
  
  #3643: Kompatema Dio estas invento de la dudeka jarcento, Patro Fowler.
  
   D.R. FOWLER : San Agustin vivió en el siglo IV.
  
   : Sankta Aŭgusto teruriĝis pro sia peka pasinteco kaj komencis verki optimismajn mensogojn.
  
  FOWLER Dio pardonu nin.
  
  #3643 : Ne ĉiam. Tiuj, kiuj konfesas, estas kiel tiuj, kiuj lavas la aŭton... ah, mi estas malsana.
  
  FOWLER: ¿Kiel vi sentas kiam vi konfesas? Abomeno?
  
  #3643 : Abomeno. Multfoje mi vomis en la konfesejo pro la abomeno, kiun vekis la persono ĉe la alia flanko de la kradoj. Mensogo. Bludon. Adulterio. Pornografio. Perforto. Ŝtelo. Ĉiuj ili, enirante ĉi tiun malvastan kutimon, plenigas siajn azenojn per porkaĵo. ¡ Liberigu ĉion, turnu ĉion al mi...!
  
  FOWLER Ili rakontas al Dio pri tio. Ni estas nur dissendilo. Kiam ni surmetas la stolon, ni fariĝas Kristo.
  
  #3643: Ili faligas ĉion. Ili venas malpuraj kaj pensas, ke ili eliras puraj. "Iru malsupren, ludu, patro, ĉar mi pekis. Mi ŝtelis dek mil dolarojn de la patro de mia kunulo ĉar mi pekis. Mi seksperfortis mian fratineton. Mi fotis mian filon kaj afiŝis ilin en la interreto." "Klindu la ludpatron ĉar mi pekis. Mi alportas manĝaĵon al mia edzo por ĉesi uzi geedziĝon ĉar mi estas laca de lia odoro de cepoj kaj ŝvito.
  
  D-RO FOWLER Sed, patro Karoski, konfeso estas mirinda afero, se estas pento kaj estas loko por kompensi.
  
  #3643: Tio, kio neniam okazas. Ili ĉiam, ĉiam forĵetas siajn pekojn sur min. Ili lasas min staranta antaŭ la senpasia vizaĝo de Dio. Mi estas tiu, kiu staras inter siaj malbonagoj kaj la venĝo de Alt-simo.
  
  FOWLER: Ĉu vi vere vidas Dion kiel estaĵon de venĝo?
  
  #3643 : "Lia koro estas malmola kiel siliko
  
  malmola kiel la malsupra ŝtono en muelŝtono.
  
  De Lia majesto ili timas la ondojn,
  
  maraj ondoj retiriĝas.
  
  La glavo, kiu lin tuŝas, ne trapikas,
  
  nek lanco, nek sago, nek cervo.
  
  Li rigardas ĉiujn kun fiero
  
  "ĉar li estas la reĝo de la kruelaj!"
  
  FOWLER: Mi devas konfesi, Patro, ke mi estas surprizita pro via kono de la Biblio ĝenerale kaj de la Malnova Testamento precipe. Sed la libro de Ijob estas malmoderna antaŭ la vero de la evangelio de Jesuo Kristo.
  
  : Jesuo Kristo estas la Filo, sed la Patro juĝas. Kaj la Patro havas ŝtonan vizaĝon.
  
  FOWLER Ĉar ahí jes estas mortemulo per neceso, la patro de Karoski. Kaj se vi aŭskultas la diskojn de Conroy, estu certa, ke ili okazos.
  
  
  
  Hotelo Rafael
  
  Longa februaro, 2
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je 14:25.
  
  
  
  -Loĝejo de Sankta Ambrogio.
  
  - Bonan posttagmezon. Mi volas paroli kun kardinalo Robaira," diris la juna ĵurnalisto en malriĉa itala.
  
  La voĉo ĉe la alia fino de la telefona fono iĝas hazarda.
  
  -¿ Ĉu mi rajtas demandi nome de quién?
  
  Ne estis tiom multe, la tonalto apenaŭ variis je oktavo. Sed tio sufiĉis por atentigi la ĵurnaliston.
  
  Andrea Otero laboris por la gazeto El Globo dum kvar jaroj. Kvar añ os kie vi vizitis triajn redakciojn, intervjuis triajn rolulojn kaj verkis triajn rakontojn. De la deka vespere ĝis la 25-a matene, kiam mi eniris la oficejon kaj mi ricevis laboron ĉe la ellasejo. Komencu en kulturo kie via ĉefredaktoro Jemá prenas vin serioze. Mi restas en la Societo, kie ŝia ĉefredaktoro neniam fidis ŝin. Kaj nun li estis ĉe The Internationale, kie lia ĉefredaktoro ne kredis, ke li povas fari la laboron. Sed ŝi estis. Ne ĉio estis notoj. Nek kurr nek kulum. Ankaŭ havis senton de humuro, intuicio, flarsento kaj periodo, kaj 237 jaroj. Kaj se Andrea Otero vere havis tiujn kvalitojn kaj dek procentojn de tio, kion ŝi pensis, ke ŝi devus havi, fariĝu ĵurnalisto premiita de Pulitzer. Ne mankis al ŝi memfido, en sia alteco de metro sepdek, en siaj anĝelaj trajtoj, en siaj ĉastaj haroj kaj bluaj okuloj. Saĝa kaj decidita virino kaŝas sin de ili. Tial, kiam la firmao "devis kovri la morton de la Papo, ĝi estis en aŭtoakcidento survoje al la flughaveno kaj rompis ambaŭ krurojn, Andrea ne maltrafis la ŝancon" akcepti la proponon de sia estro de sia anstataŭanto. Aliru la aviadilon per la haroj kaj kun via pakaĵo por la tuta pakaĵo.
  
  Feliĉe, ni loĝis en kelkaj malgrandaj vendejoj de lo má ;s mono ne malproksime de Piazza Navona, kiu estis tridek metrojn de la hotelo. Kaj Andrea Otero akiris (kompreneble koste de la periodo sovaĝe) luksan vestoŝrankon, subvestojn kaj aĉan telefonon, kiujn ŝi uzis por telefoni al la loĝejo de Santo Ambrogio por ricevi intervjuon kun papa kardinalo Robaira. Sed...
  
  - Mi estas Andrea Otero, el la gazeto Globo. La kardinalo promesis al mi intervjuon por ĉi tiu ĵaŭdo. Bedaŭrinde, vi ne respondas lian aĉan demandon. Ĉu vi bonvolus montri min al lia ĉambro, mi petas?
  
  "Sinjoro Otero, bedaŭrinde ni ne povas montri vin al via ĉambro, ĉar la kardinalo ne venos.
  
  -¿Kiam vi alvenos?
  
  Nu, li simple ne venos.
  
  -Ni vidu, ¿li ne venos... aŭ ĉu li ne venos?
  
  Mi ne venos, ĉar li ne venos.
  
  - Ĉu vi restos aliloke?
  
  - Mi ne pensas. Mi volas diri, mi pensas ke jes.
  
  -¿Al kiu mi parolas?
  
  - Mi devus pendigi la telefonon.
  
  La intermita tono antaŭsignis du aferojn: la ĉeso de komunikado kaj tre nervoza interparolanto. Kaj ke li mensogas. Andrea estis certa pri tio. Ŝi estis tro bona mensoganto por ne rekoni iun ajn de sia speco.
  
  Ne estas tempo por perdi. Li ne bezonus dek minutojn por trairi al la oficejo de la kardinalo en Bonaero. Estis preskaŭ kvarono antaŭ la deka matene, racia horo por voki. Li ĝojis pri mia malnobla konto, kiu devis fali al lia sorto. Ĉar ili pagis al li malgrandegan sumon, almenaŭ ili fiŝigis la elspezojn.
  
  La telefona fono zumis dum minuto, kaj tiam la konekto estis interrompita.
  
  Estis strange, ke neniu estis tie. Mi provos ĝin denove.
  
  Nenio.
  
  Provu per nó nur ŝaltilo. Ina voĉo tuj respondis.
  
  - Ĉefepiskopejo, bonan posttagmezon.
  
  "Kun kardinalo Robaira," li diris en la hispana.
  
   -Ay señorita, marcho.
  
  -¿Marcho kie?
  
   "Fin ĉio, ŝi estas orita. EN Romo .
  
  -¿Sabe donde se hospeda?
  
   "Mi ne scias, Orita. Mi kondukas lin al patro Serafim, lia sekretario.
  
  -Dankon.
  
  Mi amas la Beatles tiel longe kiel ili tenas vin sur la piedfingroj. Kiu taŭgas. Andrea decidis iom mensogi por ŝanĝi. La kardinalo havas familion en Hispanio. Ni vidu ĉu ĝi acidas.
  
  -¿Alio?
  
  Saluton, mi ŝatus paroli kun la kardinalo. Mi estas lia nevino, Asunsi. Españwave.
  
  "Asunsi, mi estas tiel kontenta. Mi estas Patro Serafim, la sekretario de la kardinalo. Lia Eminenco neniam parolis al mi pri vi. Ĉu ŝi estas filino de Angustias aŭ Remedios?
  
  Ĝi sonis kiel trompado. Andrea Cruzó fingroj. Ŝi havas 50% eblecon malpravi. Andrea ankaŭ estis fakulo pri la etaj aferoj. Lia listo de mispaŝoj estis pli longa ol liaj propraj (kaj sveltaj) gamboj.
  
  -De drogoj.
  
  "Kompreneble ĝi estas stulta. Nun mi memoras, ke Angustias ne havas infanojn. Bedaŭrinde, la kardinalo ne estas ĉi tie.
  
  -¿Kuá ĉu mi povas paroli kun li?
  
  Estis paŭzo. La voĉo de la pastro fariĝis singarda. Andrea preskaŭ povis vidi lin ĉe la alia fino de la drato, premante la telefontelefonon kaj tordante la telefondraton per la telefono.
  
  - Pri kio temas?
  
  "Vi vidas, mi delonge loĝas en Romo, kaj vi promesis al mi, ke vi venos viziti min la unuan fojon.
  
  La voĉo fariĝis singarda. Li parolis malrapide, kvazaŭ timante erari.
  
  "Mi iris al Soroba por aranĝi iun komercon en ĉi tiu diozo. Mi ne povos ĉeesti Cánclave.
  
  "Sed se oni dirus al mi ĉe la centralo, ke la kardinalo iris al Romo.
  
  Patro Serafim donis konfuzan kaj evidente malveran respondon.
  
  "Ha, nu, la knabino sur la centralo estas nova kaj ne multe scias pri la laboro de la ĉefepiskopejo. Mi petas vin pardoni min.
  
  -Mi pardonpetas. Ĉu mi diru al mia onklo, ke li voku lin?
  
  -Certe. Ĉu vi povus diri al mi vian telefonnumeron, Asuncy? Ĉi tio devas esti deklarita en la tagordo de la kardinalo. Mi povus/se mi havus/ramos kontakti vin...
  
  Ho, li jam havas ĝin. Pardonu, la nomo de mia edzo estas Adios.
  
  Mi lasas la sekretarion kun vorto sur la lipoj. Nun ŝi estis certa, ke io misas. Sed vi devas konfirmi ĝin. Feliĉe la hotelo havas interretan konekton. Necesas ses minutoj por trovi la telefonnumerojn de la tri ĉefaj kompanioj en Argentino. La unua bonŝancis.
  
  - Aerolineas Argentinas.
  
  Li ludis tiel, ke li imiti sian Madridan akĉentonñ aŭ eĉ igi ĝin pasebla argentina akĉento. Li ne sentis sin malbone. Estis multe pli malbone por li paroli la italan.
  
  - Bona Dias. Mi vokas lin el la ĉefepiskopejo. Kun kiu mi ĝuas paroli?
  
  - Mi estas Verona.
  
  Verona, mia nomo estas Asunciono. Li vokis por konfirmi la revenon de kardinalo Robaira al Bonaero.
  
  - En kiu dato?
  
  - Returná la 19-an de la venonta monato.
  
  -¿Kaj la plena nomo?
  
  -Emilio Robira.
  
  "Bonvolu atendi dum ni kontrolas ĉion.
  
  Andrea nervoze mordetas la bovlon, kiun i tenas en la manoj, kontrolas la staton de siaj haroj en la spegulo de la dormoĉambro, kuŝas sur la lito, balancas la kapon kaj diras:243; nervozaj piedfingroj.
  
  -¿Alio? Rigardu, miaj amikoj informis min, ke vi aĉetis malferman unudirektan bileton. La kardinalo jam vojaĝis, do vi rajtas aĉeti la turneon je dek-procenta rabato post la promocio, kiu funkcias nun en aprilo. Ĉu vi havas regulan oftan flugan bileton ĉemane?
  
  - Momente, mi komprenas ĝin ĉeĥe.
  
  Li pendigis, retenante sian ridon. Sed la amuzon tuj anstataŭis ĝoja sento de triumfo. Kardinalo Robaira suriris aviadilon irantan al Romo. Sed li nenie aperis. Eble li decidis resti aliloke. Sed tiukaze, kial li kuŝas en la loĝejo kaj en la kardinala oficejo?
  
  "Aŭ mi estas freneza, aŭ estas bona rakonto ĉi tie. Stulta historio, ŝi rakontis sian spegulon en la spegulo.
  
  Ne estis sufiĉe daj por elekti, kiu sidos sur la seĝo de Petro. Kaj la granda kandidato de la Eklezio de la Malriĉuloj, la triamonda subtenanto, la homo, kiu senhonte flirtis kun la Teologio de la Liberigo n-ro 26, malaperis.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Placo Sankta Marta, 1
  
   Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 16:14.
  
  
  
  Paola estis surprizita, antaŭ ol eniri la konstruaĵon, de la granda nombro da aŭtoj atendantaj en vico ĉe la benzinstacio kontraŭe. Dante klarigis al li, ke la prezoj de ĉiuj varoj estas tridek procentoj pli malmultekostaj ol en Italio, ĉar Vatikano ne pagis impostojn. Vi devis havi specialan karton por plenigi en iu ajn el la sep benzinstacioj de la urbo, kaj kiom longaj la vicoj estis senfinaj. Ili devis atendi ekstere dum kelkaj minutoj dum la svisaj gardistoj gardantaj la pordon de la Domus Sancta Marthae informis iun enen pri la ĉeesto de la tri. Paola havis tempon por pensi pri la eventoj kiuj okazis al sia patrino kaj Anna. Nur du horojn pli frue, ankoraŭ ĉe UACV HQ, Paola tiris Dante'n flanken tuj kiam li povis seniĝi de Boy.
  
  "Inspektoro, mi volas paroli kun vi.
  
  Dante evitis la rigardon de Paola, sed sekvis la krimmedicinon en ŝian oficejon.
  
  "Kion vi diros al mi, Dicanti. Jes, ni estas en ĉi tio kune, ĉu bone?
  
  "Tion mi jam komprenis. Mi ankaŭ rimarkis, ke same kiel Boy, li nomas min gardanto, ne ne-gardisto. Ĉar la rango estas sub inspektoro. Tute ne ĝenas min lia sento de malsupereco, se ĝi ne intersekcas kun mia kompetenteco. Kiel via antaŭa numero kun fotoj.
  
  Dante ruĝiĝis.
  
  "Se mi-kion mi volas-diros al vi. Estas nenio persona en ĉi tio.
  
  -¿ Ĉu vi povus rakonti al mi pri Fowler? Li jam faris ĝin. Ĉu mia pozicio estas klara al vi, aŭ ĉu mi estu ege specifa?
  
  "Mi sufiĉis de via klareco, Inspektoro," li diris kulpe, pasante la manon sur la vangojn. Mi forigis tiujn malbenitajn plenigaĵojn. Kion mi ne scias estas ke vi ne rompis vian brakon.
  
  "Ankaŭ mi, ĉar vi havas tre severan vizaĝon, Dante.
  
  "Mi estas malmola ulo ĉiel.
  
  "Mi ne interesiĝas koni iun el ili. Mi esperas, ke ankaŭ ĉi tio estas klara.
  
  -¿Ĉu ĉi tio estas malakcepto de virino, inspektisto?
  
  Paola denove estis tre nervoza.
  
  -¿Somo ne estas virino?
  
  - El tiuj, kiuj estas skribitaj kiel S - I.
  
  - Tiu "ne" estas literumita "N-O", fika maĉo.
  
  "Trankviliĝu, vi ne devas zorgi, Rika.
  
  La krimulo mense malbenis sin. Mi falis en la kaptilon de Dante lasi lin ludi kun miaj emocioj. Sed mi jam fartis bone. Prenu formalan tonon, por ke la alia persono rimarku vian malestimon. Mi decidis imiti Boy, kiu estis tre bona pri tiaj konfrontiĝoj.
  
  "Bone, nun kiam ni ĉion klarigis, mi devus diri al vi, ke mi parolis kun nia nordamerika kontakto, Patro Fowler. Mi esprimis miajn zorgojn al li pri lia historia historio. Fowler donis al mi kelkajn tre konvinkajn argumentojn, kiuj, laŭ mi, sufiĉas por fidi al li. Mi volas danki vin pro la zorgo kolekti informojn pri Patro Fowler. Ĝi estis eta lia flanko.
  
  Danto estas lasita ŝokita per la severa tono de Paola. Li nenion diris. Sciu, ke vi perdis la ludon.
  
  "Kiel estro de la enketo, mi devas formale demandi vin, ĉu vi pretas doni al ni vian plenan subtenon en la kapto de Victor Karosky.
  
  "Kompreneble, inspektoro." Dante enŝovis la vortojn kiel varmajn najlojn.
  
  "Fine, mi devas nur demandi al li la kialon de lia peto reveni.
  
  "Mi vokis por plendi al miaj superuloj, sed ili ne donis al mi elekton. Mi estis ordonita venki personajn diferencojn.
  
  Paola estis singarda antaŭ ĉi tiu ú lasta frazo. Fowler neis ke Danto havis ion ajn kontraŭ ĝi, sed la vortoj de la inspektoro konvinkis lin alie. La jurmedicino jam iam rimarkis, ke ili ambaŭ ŝajnis koni unu la alian antaŭe, malgraŭ ke ili agis kontraŭe ĝis nun. Mi decidis rekte demandi Dante pri tio.
  
  - Ĉu vi konas al la patro Anthony Fowler?
  
  "Ne, inspektoro," diris Dante per firma kaj memcerta voĉo.
  
  "Via dosiero venis al mi tre afable de vi.
  
  "Ni estas tre organizitaj en la Vigilance Corps.
  
  Paola decidis forlasi lin, ahí. Kiam ŝi estis forironta, Dante diris al ŝi tri frazojn, kiujn ŝi estis tre flatita.
  
  "Nur unu afero, Inspektoro. Se li sentas la bezonon voki min por mendo denove, mi preferas ion ajn rilatantan al vangofrapoj. Mi ne lertas pri formalismo.
  
  Paola petis al Danto trovi persone kie la kardinaloj loĝos. Kaj ili ĉiuj estis. Ĉe Domus Sancta Marthae, Domo de Sankta Marta. Situante okcidente de Baziliko Sankta Petro, kvankam ene de la muroj de Vatikano.
  
  De ekstere, ĝi estis severa konstruaĵo. La domo estas rekta kaj eleganta, sen stuko, ornamaĵoj aŭ statuoj. Kompare kun la mirindaĵoj ĉirkaŭantaj ĝin, Domus elstaris tiel malmulte kiel golfpilko en sitelo da neĝo. Estus alie, se hazarda turisto (kaj estis neniu en tiu parto de Vatikano kiu estis limigita) du rigardojn al ĉi tiu strukturo.
  
  Sed kiam mi ricevis permeson kaj la svisaj gardistoj sen malhelpo enlasis ilin, Paola trovis, ke la interno estas tre malsama ol ŝia interno. Ĝi aspektas kiel moderna simo-hotelo kun marmoraj plankoj kaj jatobaj finaĵoj. Estis iometa odoro de lavendo en la aero. Dum ili atendis en siaj veŝtoj, la krimmedicina sciencisto rigardis ilin foriri. Sur la muroj pendis pentraĵoj, en kiuj Paola Crió rekonis la stilon de la grandaj italaj kaj nederlandaj majstroj de la 16-a jarcento. Kaj neniu el ili aspektis kiel reproduktaĵoj.
  
  "Ho mia Dio," diris Paola, kiu provis limigi siajn riĉajn emishi-takojn. Mi ricevis ĝin de li kiam mi estis trankvila.
  
  "Mi scias kian efikon ĝi havas," Fowler diris penseme.
  
  La CSI notas ke kiam Fowler estis gasto ĉe la House, liaj personaj cirkonstancoj ne estis agrablaj.
  
  "Ĝi estas vera ŝoko kompare kun la ceteraj konstruaĵoj en Vatikano, almenaŭ tiuj pri kiuj mi konas. Nova kaj malnova.
  
  - ¿ Ĉu vi konas la historion á de ĉi tiu domo, doktoro? Kiel vi scias, en 1978 estis du kukonoj en vico, apartigitaj nur de du monatoj.
  
  "Mi estis tre juna, sed mi havas la malfiksajn genojn de tiuj infanoj en mia memoro," diris Paola, plonĝante en la pasintecon dum momento.
  
  
  Gelatti de la Placo de Sankta Petro. Panjo kaj paĉjo de Lemon kaj Paola kun ĉokolado kaj fragoj. Pilgrimoj kantas, ĝojo regas en la etoso. Mano de paĉjo, forta kaj malglata. Mi ŝatas teni liajn fingrojn kaj promeni kiam venas la vespero. Ni rigardas en la kamenon kaj vidas blankan fumon. Paĉjo levas min super sian kapon kaj ridas, kaj lia rido estas la plej bona afero en la mondo. Mia glaciaĵo falas kaj mi ploras, sed papaá ríe másún promesas aĉeti al mi alian. Ni manĝos ĝin por la sano de la Episkopo de Romo," li diras.
  
  
  -Du papoj baldaŭ estos elektitaj, ĉar la posteulo de Paŭlo la 6-a, Johano Paŭlo la 1-a, mortis subite en la aĝo de tridek tri jaroj post sia elekto. Estis dua ŝlosilo, en kiu mi estis elektita Johano Paŭlo la 2-a. En tiu mallonga tempo, la kardinaloj restis en la minuskloĉeloj ĉirkaŭ la Sikstina Kapelo. Sen agrablaĵoj kaj neniu klimatizilo, kaj ĉar la romia somero estis ŝtona, kelkaj el la maljunaj kardinaloj estis metitaj al testo. Unu el ili devis urĝe serĉi medicinan helpon. Post kiam Wojtyła surmetis la Sandalojn de la Fiŝkaptisto, li ĵuris al si ke li lasos ĉion kiel ĝi estis, pavimante laŭ la manieron por nenio tia por okazi denove post sia morto. Kaj la rezulto estas ĉi tiu konstruaĵo. Dottora, ĉu vi aŭskultas min?
  
  Paola revenas de sia enso kun kulpa gesto.
  
  Pardonu, mi perdiĝis en miaj memoroj. Ĉi tio ne okazos denove.
  
  En tiu momento, Danto revenas, antaŭeniris por trovi tiun respondecan por la Domus. Paola ne estas pro tio, ke i evitas la pastron, ni supozu, ke por eviti konfronton, kiun i faris.Ili amba parolis unu kun la alia kun ŝajniga normaleco, sed nun mi havas gravajn dubojn, ke Fowler estus dirinta al ŝi la veron, kiam li sugestis, ke la rivaleco estis limigita al la ĵaluzo de Dante. Nuntempe, kaj eĉ se la teamo restus kune, la plej bona afero kiun Podí povis fari estis aliĝi al la farso kaj ignori la problemon. Tiu Paola neniam tro bone faris.
  
  La Inspektoro alvenas akompanita de mallonga, ridetanta, ŝvita religiema virino vestita en nigra kostumo. Prezentu vin kiel fratino Helena Tobina el Pollando. Ŝi estis la direktoro de la centro kaj detale rakontis al ili pri la renoviglaboroj jam okazintaj. Ili okazis en pluraj stadioj, kies lasta finiĝis en 2003. Ili grimpis larĝan ŝtuparon kun brilantaj ŝtupoj. La konstruaĵo estis sternita sur etaĝoj kun longaj koridoroj kaj dika tapiŝo. Estis ĉambroj ĉe la flankoj.
  
  "Ĝi estas cent ses suiteoj kaj dudek kvar unuopaj ĉambroj," proponis la fratino, suprenirante al la unua etaĝo. Ĉiuj mebloj datiĝas de pluraj jarcentoj kaj konsistas el valoraj mebloj donacitaj de italaj aŭ germanaj familioj.
  
  La monaĥino malfermis la pordon al unu el la ĉambroj. Ĝi estis vasta ĉambro de ĉirkaŭ dudek kvadrataj metroj kun pargetoj kaj bela tapiŝo. La lito estis ankaŭ ligna, kun belega repudita kaptabulo. Enkonstruita vestoŝranko, skribotablo kaj plene ekipita banĉambro kompletigis la ĉambron.
  
  "Ĉi tio estas la sidejo de unu el la ses kardinaloj, kiuj ne alvenis en la CE. La aliaj cent naŭ jam okupas siajn ĉambrojn," klarigis la fratino.
  
  La inspektisto kredas ke almenaŭ du el la malaperintaj personoj ne devus esti aperintaj al Jem kaj#225;s.
  
  -¿ Ĉu estas sekure por la kardinaloj ĉi tie, fratino Helena? demandu Paola singarde. Mi ne sciis, ĝis la monaĥino eksciis pri la danĝeroj de la purpuroj.
  
  "Tre sekura, mia infano, tre sekura. La só konstruaĵo havas aliron kaj estas konstante gardata de du svisaj gardistoj. Ni ordonis forigi la sonisoladon de la ĉambroj, kaj ankaŭ de la televidiloj.
  
  Paola estas eksterordinara.
  
  - Kardinaloj estas tenataj senkomunikaj dum la Konklavo. Neniu telefono, neniu telefono, neniu televido, neniu televido, neniu komputilo, neniu Interreto. Malpermeso de kontakto kun la ekstera mondo sub doloro de ekskomunikado, Fowler diris al li. Ordoj de Johano Paŭlo la 2-a antaŭ lia morto.
  
  "Sed ne estu afero por tute izoli ilin, ĉu, Dante?
  
  Inspektoro Sako brusto. Li ŝatis fanfaroni pri la atingoj de sia organizo kvazaŭ li farus ilin persone.
  
  - Vidu, esploristo, ni havas la plej novan teknologion pri señal-inhibidores.
  
  "Mi ne konas la ĵargonon de espías. Klarigu kio.
  
  "Ni havas elektrajn ekipaĵojn, kiuj kreis du elektromagnetajn kampojn. Unu estas ĉi tie kaj la alia estas en la Sikstina Kapelo. En la praktiko, ili aspektas kiel du nevideblaj ombreloj. Eĉ ne unu aparato, kiu postulas kontakton kun la ekstera mondo, funkcias sub ili. Nek direkta mikrofono, nek sonaparato, nek eĉ spiaparato povas trairi ilin. Kontrolu lian telefonon kaj telefonon.
  
  Paola faris ĝuste tion kaj vidis, ke vi vere ne havas kovrilon. Ili eliris en la koridoron. Nada, no había señal.
  
  -¿Kion pri manĝaĵo?
  
  "Ili kuiras ĝin ĝuste ĉi tie en la kuirejo," diris fratino Helena fiere. La kunlaborantaro konsistas el dek monaĥinoj, kiuj en victurno servas la diversajn servojn de la Domus Sancta Marthae. Akceptejo tranoktas por se okazos krizo. Neniu estas permesita ene de la Domo se la kardinaloj faras tion.
  
  Paola malfermis la buŝon por fari demandon, sed ĝi restis duonvoje. Mi interrompis lin per terura kriego venanta de la supra etaĝo.
  
  
  
  Domus Sancta Marthae
  
  Placo Sankta Marta, 1
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 16:31.
  
  
  
  Gajni lian fidon por eniri la ĉambron, en kiu li loĝis, estis malfacile kiel infero. Nun la kardinalo havas tempon por bedaŭri ĉi tiun eraron, kaj lia bedaŭro estos skribita per funebraj literoj. Karoski faris alian tranĉon per tranĉilo sur sia nuda brusto.
  
  "Trankviliĝu, Via Eminenco. Malpli mankas.
  
  La kvina parto estas diskutata kun ĉiu paŝo de la mís débiles. La sango, kiu trempis la litkovrilon kaj gutis pastecan sur la persan tapiŝon, rabis al li lian forton. Sed iam mi perdis la konscion. Cintió ĉiuj stampiloj kaj ĉiuj tranĉoj.
  
  Karoski finis sian laboron sur la brusto. Kun la fiero de metiisto, ni rigardas tion, kion vi skribis. Mi tenas mian fingron sur la pulso kaj kaptas la momenton. Necesis havi memoron. Bedaŭrinde, ĉiuj ne povas uzi ciferecan videokameraon, sed ĉi tiu pure mekanika unu-uza videokamerao funkcias bonege. Pasinte sian dikfingron super la rulo por preni alian foton, li mokincis kardinalon Cardoso.
  
  "Saluton, Via Eminenco. Ho, kompreneble vi ne povas. Forigu de li la gagon, ĉar mi bezonas lian "donon de langoj".
  
  Karoski ridis sole pro sia terura ŝerco. Mi lasis la tranĉilon kaj montris al la kardinalo la tranĉilon, elŝovante mian langon per moka gesto. Kaj li faris sian unuan eraron. Komencu malligi la gagon. Purpuro estis terurigita, sed ne tiel timigita kiel la aliaj vampiroj. Li kolektis la malmultajn fortojn al li restis kaj eligis teruran krion, kiu eĥis tra la salonoj de la Domus Sancta Marthae.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Placo Sankta Marta, 1
  
   Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 16:31.
  
  
  
  Kiam ŝi aŭdis la krion, Paola tuj reagis. Mi signis, ke la monaĥino restu kie mi estis, kaj mi preterpasis-li pafas vin triope, tirante sian pafilon. Fowler kaj Dante sekvis lin laŭ la ŝtuparo, kaj ili tri preskaŭ koliziis dum ili provis surgrimpi la ŝtuparon plenrapide. Kiam ili atingis la supron, ili haltis, konfuzite. Ili staris en la centro de longa koridoro plena de pordoj.
  
  -¿Kie ĝi estis? Fowler diris.
  
  "Diablo, mi ŝatas ĝin, mi volas diri. Ne disiru, sinjoroj, diris Paola.Li eble estas il, kaj li estas tre danera kapro.
  
  Paola elektis la maldekstran flankon, kontraŭ la liftoflanko. Kredu min, estis bruo en la ĉambro numero 56. Li metis la tranĉilon kontraŭ la arbon, sed Dante forsignis lin per gesto de la mano. La dika inspektoro faris signojn al Fowler, kaj ili ambaŭ ramis la pordon, kiu senmalfermiĝis. Du policanoj enkuris, Dante celis de la fronto kaj Paola de la flanko. Fowler staras en la pordejo, kun la brakoj kunmetitaj trans la brusto.
  
  La kardinalo kuŝis sur la lito. Li estis tre timigita kaj timigita ĝismorte, sed li ne estis vundita. Mi rigardas ilin terurite, brakoj levitaj.
  
  "Ne igu min doni." Aŭ bonvolu.
  
  Dante rigardas ĉien kaj malaltigas sian pafilon.
  
  -¿Kie ĝi estis?
  
  "Mi pensas en la apuda ĉambro," li diris, montrante per la fingro, sed ne mallevinte la manon.
  
  Ili denove eliris en la koridoron. Paola staris flanke de la 57-a pordo dum Dante kaj Fowler ripetis la nombron de la homa virŝafo. La unuan fojon ambaŭ ŝultroj ricevis bonan baton, sed la seruro ne cedis. Sur la dua pulmo salto kun grandega kraketo.
  
  La kardinalo kuŝis sur la lito. Ĝi estis tre sufoka kaj tre morta, sed la ĉambro estis malplena. Dante krucas en du paŝoj kaj rigardas en la banĉambron. Meneó kapo. En tiu momento, alia kriego aŭdiĝas.
  
  -¡ Helpu! ¡Helpu!
  
  Ĉiuj tri rapidis el la ĉambro. Ĉe la fino de la koridoro, ĉe la lifta flanko, la kardinalo kuŝis sur la planko, liaj vestaĵoj ruliĝis en pilkon. Ili iris al li plenrapide. Paola venis la unua kaj genuis apud li, sed la kardinalo jam estis levita.
  
  -¡Cardenal Shaw! diris Fowler, rekonante sian samlandanon.
  
  - Mi fartas bone, mi fartas bone. Li puŝis min al ĝi. Li foriris pro aí, li diris, malfermante pordon, kiu estis konata al la vizaĝo, malsama ol tiu en la ĉambroj.
  
  "Kion ajn vi deziras al mi, patro.
  
  - Trankviliĝu, mi fartas bone. Kaptu tiun ĉi trompantan monaĥon, diris kardinalo Shaw.
  
  -Reiru al via ĉambro kaj fermu la pordon! -le grito Fowler.
  
  Ĉiuj tri iris tra la pordo ĉe la fino de la koridoro kaj eliris sur la servoŝtuparon. La odoro de malsekeco kaj kadukiĝo de sub la farbo sur la muroj. La ŝtuparo estis malbone lumigita.
  
  Perfekte por embusko, pensis Paola. Karoski aun havas Pontiero-pistolon. Li povus atendi nin je ajna turno kaj detranĉi la kapojn de almenaŭ du el ni antaŭ ol ni havis ŝancon rekonsciiĝi.
  
  Kaj malgraŭ tio, ili rapidis malsupren laŭ la ŝtuparo, ne sen stumblado pro io. Ili sekvis la ŝtuparon al la sótano, sub la stratnivelo, sed la tiea pordo estis ŝlosita per dika pendseruro.
  
  "Li ne eliris ĉi tien.
  
  Ili sekvis liajn paŝojn. Ili aŭdis bruon sur la antaŭa etaĝo. Ili iris tra la pordo kaj iris rekte al la kuirejo. Dante preterpasis la CSI kaj eniris la unua, fingro sur la ellasilo, cañón indikanta antaŭen. La tri monaĥinoj ĉesis ludi per la patoj kaj rigardis ilin per telersimilaj okuloj.
  
  -¿Ĉu iu pasis ĉi tie? kriis Paola.
  
  Ili ne respondis. Ili daŭre rigardis antaŭen per alcistaj okuloj. Unu el ili eĉ daŭre ĵuris pro sia paŭdo, ignorante ŝin.
  
  -¡Kaj se iu pasus tra ĉi tieí! ¡ Monaĥo! ripetis la krimologo.
  
  La monaĥinoj levis la ŝultrojn. Fowler metis manon sur ŝian ŝultron.
  
  -Dejelas. Ili ne parolas la italan.
  
  Dante marŝis la tutan vojon ĝis la fino de la kuirejo kaj renkontis vitran pordon larĝan ĉirkaŭ du metrojn. Havu tre agrablan aspekton. Provu malfermi ĝin sen sukceso. Li malfermis la pordon de unu el la monaĥinoj montrante sian Vatikanan ID. La monaĥino iris al la inspektoro kaj enmetis la ŝlosilon en skatolon kaŝitan en la muro. La pordo malfermiĝis kun bruo. Ĝi preteratentis flankan straton de la Placo de Santa Marta. Antaŭ ili estis la Palaco San Carlos.
  
  -Damnu ĝin! Ĉu la monaĥino ne diris, ke Domuso havis aliron al li?
  
  - Nu, vi vidas, inspektoro. Estas du el ili," diris Dante.
  
  Ni revenu al niaj paŝoj.
  
  Ili kuris supren laŭ la ŝtuparo, komencante per la veŝto, kaj supreniris al la supra etaĝo. Ĉiuj trovis plurajn ŝtupojn kondukantajn al la tegmento. Sed kiam ili alvenis al la pordo, ili trovis, ke ĝi estas fermita por Cal kaj la kantado.
  
  "Ankaŭ neniu povis eliri ĉi tien.
  
  Submetiĝinte, ili sidiĝis kune sur la malpuran mallarĝan ŝtuparon kondukantan al la tegmento. Ili spiris kiel balgoj.
  
  -¿Li kaŝis sin en unu el la ĉambroj? Fowler diris.
  
  - Mi ne pensas. Li certe forglitis," diris Dante.
  
  Sed kial de Dio?
  
  "Kompreneble, pro la kuirejo, pro superrigardo de la monaĥinoj. Ne ekzistas alia klarigo por ĉi tio. Ĉiuj pordoj estas ŝlositaj aŭ sekurigitaj, same kiel la ĉefa enirejo. Salti el fenestroj estas neeble, ĝi estas tro granda risko. Agentoj de la Vigebleco patrolas la regionon ĉiujn kelkajn minutojn¡kaj ni estas en la lumejo, pro Dio!
  
  Paola estis kolerega. Se mi ne estus tiel laca post kurado supren kaj malsupren sur la ŝtuparo, mi estus iginta ŝin piedbati la piedojn kontraŭ la muroj.
  
  Dante, petu helpon. Havu ilin bari la areon.
  
  La inspektoro balancas la kapon pro malespero. Metu vian manon al via frunto, kiu estas malseka de ŝvito, kiu falas en ŝlimaj gutoj sur lian eternan ledan ventoŝirmilon. Ŝiaj haroj, ĉiam bonorde kombitaj, estis malpuraj kaj frizitaj.
  
  -¿Sómo volas, ke mi voku, bela? Nenio funkcias en ĉi tiu malbenita konstruaĵo. Ne estas CCTV-fotiloj en la koridoroj, telefonoj, mikrofonoj, walkie-talkioj ne funkcias. Nenio estas pli komplika ol malbenita ampolo, nenio, kio postulas ondojn aŭ unojn kaj nulojn por funkcii. Kvazaŭ mi ne sendas leĝkolombon...
  
  "Kiam mi malsupreniros, mi estos malproksime. En Vatikano, monaĥo ne atentigas pri si, Dicanti," diris Fowler.
  
  -¿ Ĉu iu povas klarigi al mi kial vi forkuris el ĉi tiu ĉambro? Jen la tria etaĝo, la fenestroj estis fermitaj, kaj ni devis piedbati la malbenitan pordon. Ĉiuj enirejoj al la konstruaĵo estis garditaj aŭ fermitaj," li diris, plurfoje frapante sian malfermitan manon sur la pordon al la tegmento, kaŭzante bruon kaj polvonubon.
  
  "Ni estas tiel proksimaj," diris Dante.
  
  - Damnu ĝin. Damn, damn, damn. ¡Le teníhosts!
  
  Estis Fowler, kiu diris la teruran veron, kaj liaj vortoj eĥis en la oreloj de Paola kiel ŝovelilo gratante la literon l. peto.
  
  "Nun ni havas alian mortinton, dottora.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Placo Sankta Marta, 1
  
   Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 16:31.
  
  
  
  "Vi devas esti singarda," diris Dante.
  
  Paola estis ekster si pro kolero. Se Sirin estus en tiu momento antaŭ ŝi, ŝi ne estus povinta reteni sin. Mi pensas, ke ĉi tiu estis la trian fojon, ke mi volis eltiri la dentojn de tre kapetasasos por vidi, ĉu li devas konservi tiun trankvilan sintenon kaj sian monotonan voĉon.
  
  Post kiam mi enpuŝis la obstinan azenon sur la tegmento, mi malsupreniris la ŝtuparon, kaŭrante malalte. Danto devis transiri al la alia flanko de la placo por igi la malnoblan viron agi sur li kaj paroli kun Sirin por postuli sekurkopio kaj peti al li inspekti la krimlokon. La respondo de la generalo estis, ke vi povas aliri la dokumenton de UACV kaj ke vi devas fari tion en civilaj vestoj. La iloj, kiujn vi bezonas, devas esti kunportitaj en normala vojaĝujo.
  
  "Ni ne povas permesi ĉion ĉi iri preter pli doún. Entiendalo, Dicanti.
  
  "Mi nenion komprenas. ¡Ni devas kapti la murdinton! Ni devas malbari la konstruaĵon, ekscii kiu estas, kolekti pruvojn...
  
  Dante rigardis ŝin kvazaŭ ŝi perdis la menson. Fowler balancis la kapon, ne volante enmiksiĝi. Paola sciis, ke ŝi lasis ĉi tiun kazon trapenetri en ŝian animon, venenante ŝian trankvilon. Li ĉiam provis esti tro racia ĉar li konis la sentemon de sia estaĵo. Kiam io eniris ŝin, ŝia inico fariĝis obsedo. En tiu momento, mi rimarkis, ke la furiozo eliranta el la espiritu estis kiel guto de ásido periode falanta sur pecon da kruda viando.
  
  Ili estis en la koridoro de la tria etaĝo, kie ĉio okazis. La ĉambro n-ro 55 jam estis malplena. Ilia loĝanto, la viro kiu ordonis al ili traserĉi Ĉambron 56, estis la belga kardinalo Petfried Hanils, en aĝo de inter 73 kaj 241. Mi estis tre ĉagrenita pro tio, kio okazis. La dormejloĝejo estis sur la supra etaĝo, kie li ricevis loĝejon por tempeto.
  
  "Feliĉe, la plej aĝa el la kardinaloj estis en la kapelo kaj ĉeestis la posttagmezan meditadon. Nur kvin aŭdis la kriojn, kaj oni jam diris al ili, ke unu frenezulo eniris kaj komencis hurli laŭ la koridoroj," diris Dante.
  
  - Ĉu vi estas? Ĉu ĝi kontrolas damaĝojn? Paola indignis. Faru tiel, ke eĉ la kardinaloj mem ne sciu, ke ili mortigis unu el siaj?
  
  -Ĉi tio estas malproksima okulharo. Ni diros, ke li malsaniĝis kaj ke li estis translokigita al la hospitalo Gemelli kun gastroenterito.
  
  - Kaj kun tio, ĉio jam estas decidita - kopio, ikono.
  
  "Nu, estas io, mas. Vi povas ne paroli kun iu el la kardinaloj sen mia permeso, kaj la krimloko devas esti limigita al ĉambro.
  
  Li ne povas paroli serioze. Ni devas serĉi fingrospurojn sur pordoj, ĉe alirpunktoj, en koridoroj... Li ne povas esti serioza.
  
  -¿ Kion vi volas, bambina? Kolekto de patrolaj aŭtoj ĉe la pordego? Miloj da ekbriloj de fotaj grafikaĵoj? Kompreneble, krii pri ĝi ĉe ĉiuj kvar flankoj estas la plej bona maniero por kapti vian degenerulon," Dante diris kun mieno de aŭtoritato. ¿Aŭ ĉu li nur volas svingi sian bakalaŭron de Quantico antaŭ la fotiloj? Se vi tiel kapablas esti pli bona montru ĝin.
  
  Paola ne lasos sin inciti. Danto plene subtenis la tezon de la prioritato de la okulto. Vi havas elekton: aŭ perdi ĝustatempe, aŭ frakasi kontraŭ ĉi tiu granda kaj jarcentaĵa muro, aŭ cedi kaj provi rapidi por profiti tiom da sim-oj kiom mi havas la rimedojn je mia dispono.
  
  Voku Sirin. Bonvolu transdoni ĉi tion al via plej bona amiko. Kaj ke lia popolo gardas, se iu Karmelano aperas en Vatikano.
  
  Fowler tusis por atentigi Paola. Mi prenis ŝin flanken kaj parolis al ŝi trankvile, premante ŝian buŝon tre proksime al la mia. Paola ne povis ne senti, ke lia spiro donas al ŝi anseruron kaj ĝojis surmeti sian jakon sen ke neniu rimarkis. Mi memoris ilian fortan tuŝon, kiam ŝi ĵetis sin kiel freneza en la homamason kaj li kaptis ŝin kaj tenis ŝin proksime kaj tenis ŝin forte.#237;kaj estas ligita al prudento. Ŝi vere volis brakumi lin denove, sed en ĉi tiu situacio, ŝia deziro estis tute malkonvena. Ĉio estis sufiĉe malfacila.
  
  "Certe tiuj ordonoj jam estis eldonitaj kaj estos plenumitaj ĝuste nun, dothtor. Kaj Olví volas, ke la polica operacio estu farita, ĉar en Vatikano li ne ricevos djemaás. Ni devos akcepti la fakton, ke ni ludas la kartojn, kiujn la sorto disdonis, kiom ajn malriĉaj estas la éstoj. En ĉi tiu situacio tre taŭgas la malnova diro pri mia lando: reĝo 27.
  
  Paola tuj komprenis, kion li celas.
  
  Ĉi tiun frazon ni diras ankaŭ en Romo. Vi havas kialon, patro... unuafoje en ĉi tiu kazo, ni havas atestanton. Jam estas io.
  
  Fowler bajó aún más el tono.
  
  - Parolu kun Dante. Estu cum, ĉi-foje. Li lasu nin liberaj ĝis la spektaklo. Kvizo ni elpensu realigeblan priskribon.
  
  - Sed sen krimulo...
  
  "Tio venos poste, doktoro. Se kardinalo Shaw vidus lin, ni ricevos robotan portreton. Sed gravas por mi havi aliron al lia atesto.
  
  - Lia familia nomo estas konata al mi. Ĉu Shaw aperas en la raportoj de Karoski?
  
  -La sama. Li estas malmola kaj inteligenta. Mi esperas, ke vi povas helpi nin pri la priskribo. Ne menciu la nomon de nia suspektato: ni vidu, ĉu vi rekonas lin.
  
  Paola kapjesas kaj revenas kun Danto.
  
  -¿Kio, ĉu vi ambaŭ finis kun sekretoj, ambirdoj?
  
  La krimspecialisto decidis ignori ĉi tiun rimarkon.
  
  "Patro Fowler konsilis al mi trankviliĝi, kaj mi pensas, ke mi sekvos lian konsilon.
  
  Dante rigardis lin suspekteme, surprizite de lia sinteno. Sendube, ĉi tiu virino estis tre alloga en liaj okuloj.
  
  "Tio estas tre saĝa de vi, ekzamenanto.
  
   - Noi abbiamo dato nella croce 28, ¿verdad, Dante?
  
   "Tio estas unu maniero rigardi ĝin. Tute alia estas rimarki, ke vi estas gasto en fremda lando. Tiu ĉi panjo estis ŝia maniero.Nun dependas de ni. Estas nenio persona en ĉi tio.
  
  Paola profunde enspiris.
  
  "Estas en ordo, Dante. Mi devas paroli kun kardinalo Shaw.
  
  Li estas en sia ĉambro por renormaliĝi post la ŝoko kiun li travivis. Neita.
  
  - Inspektoro. Faru ĝin ĝuste ĉi-foje. Kvizu kiel ni kaptos lin.
  
  La policano turnas sian virbovon kun kraketo. Unue maldekstre, poste dekstre. Estis klare, ke li pensas pri tio.
  
  - Bone, ekzamenanto. Kun unu kondiĉo.
  
  - Ĉu ĉu?
  
  Devigu lin uzi pli simplajn vortojn.
  
  - Iru kaj enlitiĝi.
  
  Paola turnis sin kaj renkontis la akuzantan rigardon de Fowler, kiu rigardis la konversacion de malproksime. Li turnis sin al Dante.
  
  -Bonvolu.
  
  -¿Por favor qué, ispettora?
  
  Ĉi tiu sama porko ĝuis sian humiligon. Nu, nenio, aí havis.
  
  "Bonvolu, Inspektoro Dante, mi petas vian permeson paroli kun Kardinalo Shaw.
  
  Dante ridetis malkaŝe. Vi bonege pasigis. Sed subite li fariĝis tre serioza.
  
  Kvin minutoj, kvin demandoj. Nenio krom mi. Ankaŭ mi ludas tion, Dicanti.
  
  Du anoj de la Vigilo, ambaŭ en nigraj kostumoj kaj kravatoj, elpaŝis el la lifto kaj staris ambaŭflanke de la pordo 56, kiun mi estis interne. Gardu la enirejon ĝis la alveno de la UACV-inspektisto. Dicanti decidis utiligi la atendan tempon pridemandante la atestanton.
  
  -¿ Kie estas la ĉambro de Shaw?
  
  Mi estis sur la sama etaĝo. Dante kondukis ilin al la ĉambro 42, la lasta ĉambro, antaŭ la pordo kondukanta al la servoŝtuparo. La Inspektoro delikate sonis uzante nur du fingrojn.
  
  Mi malfermis ilin al fratino Helena, kiu perdis sian rideton. Sur lia vizaĝo aperis trankviliĝo pro la vido de ili.
  
  "Feliĉe, vi estas en ordo. Se ili postkurus la somnambulon supren laŭ la ŝtuparo. ¿Ili povis kapti lin?
  
  "Bedaŭrinde ne, fratino," Paola respondis. Ni pensas, ke ŝi eskapis tra la kuirejo.
  
  - Ho Dio, Iíor, ¿ pro la eniro al la mercancías? Sankta Virgulino de la Olivo, kia katastrofo.
  
  -¿Fratino, ĉu vi ne diris al ni, ke vi havas aliron al ĝi?
  
  - Do estas unu, la enirpordo. Ĝi ne estas enveturejo, ĝi estas aŭtomobilo. Ĝi estas dika kaj havas specialan ŝlosilon.
  
  Paola komencis kompreni, ke ŝi kaj ŝia fratino Helena ne parolas la saman italan. Li prenis substantivojn tre persone.
  
  -¿ As... tio estas, la atakanto povus eniri tra ahí fratino?
  
  La monaĥino balancis la kapon.
  
  "Ni havas la ŝlosilon kun la fratino de la eknoma kaj kun mi. Kaj ŝi parolas ĝin en la pola, same kiel multaj el la fratinoj kiuj laboras ĉi tie.
  
  La krimmedicina sciencisto konkludis, ke la fratino de la ezonomo devas esti tiu, kiu malfermis la pordon de Dante. Ĉi tiuj estas du kopioj de la ŝlosiloj. La mistero fariĝis pli komplika.
  
  - Ĉu ni povas iri al la kardinalo?
  
  Fratino Helena balancas la kapon per severa tono.
  
  "Neeble, dotora. Ĉi tio estas... kiel oni diras... senenergigita. En nervoza stato.
  
  "Tiel estu," Dante diris, "unu minuton.
  
  La monaĥino serioziĝis.
  
  - Zaden. Ne kaj ne.
  
  Ŝajnas, ke li estus preferinta rifuĝi en sia propra lingvo por doni negativan respondon. Mi jam fermis la pordon, kiam Fowler paŝis sur la kadron, malhelpante ĝin plene fermiĝi. Kaj li diris al ŝi per hezitema voĉo, maĉante la vortojn
  
  - Sprawia przyjemno, potrzebujemy eby widzie kardynalny Shaw, siostra Helena.
  
  La monaĥino malfermis la okulojn kiel telerojn.
  
   Wasz jzyk polski nie jest dobry 29.
  
   - Mi scias. Mi devas ofte viziti ŝian ĉarman paĉjon. Sed mi tute ne estas tie de kiam mi naskiĝis - Solidareco 30.
  
  La religia virino klinis la kapon, sed estis evidente, ke la pastro gajnis ŝian fidon. Tiam la regañadientes malfermas la tutan pordon, moviĝante flanken.
  
  -¿De kiam vi scias la polan? Paola flustris al ŝi kiam ili eniris.
  
  "Mi havas nur malpezajn ideojn, doktoro. Sciu, vojaĝoj plilarĝigas la horizontojn.
  
  Dikanti permesis al si rigardi lin dum momento antaŭ ol koncentri sian plenan atenton al la viro en la lito. La ĉambro estis malklara, ĉar la kurtenoj estis preskaŭ malsupren. Kardinalo Shaw kuris la teston trans la plankon kun malseka mantuko sur la frunto, en tia malforta lumo estis malfacile videbla. Kiam ili alproksimiĝis al la piedo de la lito, la purpuro leviĝis unu kubuton, snufis, kaj la mantuko glitis de lia vizaĝo. Li estis malmola viro kun tre peza konstruo. Ŝiaj haroj, tute blankaj, gluiĝis al ŝia frunto, kie la tuko malsekiĝis.
  
  "Pardonu, mi...
  
  Dante klinis sin por kisi la ringon de la kardinalo, sed la kardinalo haltigis lin.
  
  -Ne Bonvolu. Ne nun.
  
  La inspektoro faris neatenditan paŝon, ion superfluan. Li devis indigni antaŭ ol li prenis la parolon.
  
  - Kardinalo Shaw, ni bedaŭras la entrudiĝon, sed ni bezonas fari al vi kelkajn demandojn, ĉu vi sentas vin kapabla respondi al ni?
  
  "Kompreneble, miaj infanoj, kompreneble. Mi distris lin dum momento. Estis terura sperto vidi min prirabita en sankta loko. Mi havas rendevuon por ordigi iun komercon en kelkaj minutoj. Bonvolu esti mallonga.
  
  Dante rigardis sian fratinon Helena kaj poste Shaw. Ĉi tio komprenis. Neniuj atestantoj.
  
  "Fratino Helena, bonvolu averti kardinalon Pauliĉ, ke mi iom malfrue, se vi estos tiel afabla.
  
  La monaĥino eliris el la ĉambro, ripetante "sando" malbenojn, sendube ne karakterizajn por religia virino.
  
  -¿Kio okazis dum ĉi tiu tuta tempo? demandu Dante.
  
  Mi supreniris al mia ĉambro por preni mian taglibron kiam mi aŭdis teruran krion. Mi restas paralizita dum kelkaj sekundoj, verŝajne provante eltrovi ĉu tio estis nur elpensaĵo de mia imago. Mi aŭdis la bruon de homoj rapidantaj supren laŭ la ŝtuparo, kaj poste knaron. Eliru en la koridoron, mi petas. Ĉe la pordo de la lifto loĝis karmelita monaĥo, kiu kaŝis sin en malgranda niĉo, kiu formis la muron. Mi rigardis lin kaj li turnis sin kaj rigardis ankaŭ min. En liaj okuloj estis multe da malamo, Sankta Dipatrino. En tiu momento, estas... alia krako, kaj la Karmelano ramis min. Mi falas teren kaj krias. La ceterajn vi jam scias.
  
  Ĉu vi povis bone vidi lian vizaĝon? Paola intervenis.
  
  Li estis preskaŭ tute kovrita per densa barbo. Mi ne multe memoras.
  
  -¿ Ĉu vi povus priskribi lian vizaĝon kaj konstrui por ni?
  
  "Mi ne pensas tiel, nur dum unu sekundo mi vidis lin, kaj mia vizio ne estas tia, kia ĝi antaŭe estis. Tamen mi memoras, ke li havis grizblankajn harojn kaj ĉefoficiston. Sed mi tuj komprenis, ke li ne estas monaĥo.
  
  -¿ Kio igis vin pensi tiel, Via Eminenco? -demando Fowler.
  
  "Lia konduto, kompreneble. Ĉiuj gluitaj al la pordo de la lifto tute ne aspektas kiel servisto de Dio.
  
  En tiu momento revenis fratino Helena, nervoze ridante.
  
  - Kardinalo Shaw, kardinalo Paulich diras, ke kiel eble plej baldaŭ, la Komisiono atendas, ke li komencu preparojn por la novendiaj mesoj. Mi preparis por vi konferencan salonon en la teretaĝo.
  
  -Dankon, fratino. Adele, vi devus esti kun Antun ĉar vi bezonas ion. Wales, kiu estos kun vi post kvin minutoj.
  
  Danto ekkomprenis ke Shaw finis la reunuiĝon.
  
  "Dankon pro ĉio, Via Eminenco. Estas tempo, ke ni foriru.
  
  "Vi tute ne scias kiom mi bedaŭras. Novendalaj mesoj okazas en ĉiuj eklezioj de Romo kaj de miloj tra la mondo, preĝante por la animo de nia Sankta Patro. Ĉi tio estas pruvita laboro kaj mi ne prokrastos ĝin pro simpla puŝo.
  
  Paola estis dironta ion, sed Fowler subtile premis ŝian kubuton, kaj la CSI englutis la demandon. Per gesto, li ankaŭ adiaŭis purpuron. Kiam ili estis elirantaj la ĉambron, la kardinalo faris al ili demandon, kiu tre interesis min.
  
  -¿ Ĉu ĉi tiu persono havas ion rilaton kun la malaperoj?
  
  Dante turnis sin tre malrapide, kaj mi respondis per vortoj, en kiuj la almíbar elstaris kun ĉiuj siaj vokaloj kaj konsonantoj.
  
  "De ninú modo, Via Eminenco, ĉi tio estas nur provokisto. Verŝajne unu el tiuj implikitaj en kontraŭtutmondiĝo. Ili kutime vestiĝas por atentigi, vi scias tion.
  
  Kardinalo iom resaniĝas, ĝis li sidiĝas sur la liton. Li turnis sin al la monaĥino.
  
  "Estas onidiroj inter kelkaj el miaj fratoj kardinaloj, ke du el la elstaraj figuroj de la kurio ne ĉeestos la Konklavon. Mi esperas, ke vi ambaŭ fartas bone.
  
  -¿Dónde ha orído it, Via Eminenco? Paola estis ŝokita. En sia vivo li aŭdis voĉon tiel mildan kaj dolĉan kaj humilan kiel tiu, per kiu Dante faris sian lastan demandon.
  
  "Ve, miaj infanoj, je mia aĝo multe forgesiĝas. Mi manĝas qui kaj mi flustras qui inter kafo kaj deserto. Sed mi povas certigi vin, ke mi ne estas la Uniko kiu scias ĉi tion.
  
  "Via Eminenco, ĉi tio kompreneble estas nur senbaza onidiro. Se vi pardonos nin, ni devus serĉi la problemofariston.
  
  Mi esperas, ke vi trovos lin baldaŭ. Estas tro da tumultoj en Vatikano, kaj eble estas tempo ŝanĝi direkton en nia sekureca politiko.
  
  La vesperminaco de Shaw, same brila en azúkar kiel la demando de Dante, ne pasis nerimarkita de iu el la tri. Eĉ la tono de Paola malvarmigis lian sangon, kaj ĝi naŭzis ĉiun membron, kiun mi renkontis.
  
  Fratino Helena forlasis la ĉambron kun ili kaj iris laŭ la koridoro. Sur la ŝtuparo atendis lin iom fortika kardinalo, sendube Pavliĉ, kun kiu fratino Helena malsupreniris la ŝtuparon.
  
  Tuj kiam Paola vidis la dorson de fratino Elena malaperi laŭ la ŝtuparo, Paola turnis sin al Danto kun amara grimaco sur la vizaĝo.
  
  "Ŝajnas, ke via domkontrolo ne funkcias tiel bone kiel vi pensas, Inspektoro.
  
  "Mi ĵuras, ke mi ne komprenas ĉi tion." La vizaĝo de Dante pleniĝis de bedaŭro. Almenaŭ ni esperu, ke ili ne konas la veran kialon. Kompreneble, ĉi tio ŝajnas neebla. Kaj estu kiel ajn, eĉ Shaw povas esti la PR-ulo, kiu portas ruĝajn sandalojn.
  
  "Kiel ni ĉiuj krimuloj, ni scias, ke io stranga okazas," diris la krimmedicina sciencisto. Verdire, mi ŝatas vidi ĉi tiun malbenitan aferon eksplodi sub iliaj nazoj, tiel ke la pudiéramos funkcias kiel ĝi bezonas.
  
  Dante estis protestonta kolere, kiam iu aperis sur la landejo de la mármol. Carlo Boy habí decidis sendi tion, kion li konsideris pli bona kaj pli rezervita membro de la UACV.
  
  - Bonan posttagmezon al ĉiuj.
  
  "Bonan posttagmezon, direktoro Boi," Paola respondis.
  
  Estas tempo alfronti la novan scenon de Karoski.
  
  
  
  Akademio de la FBI
  
  Quantico, Virginio
  
  la 22-an de aŭgusto 1999
  
  
  
  - Venu, venu. Mi supozas, ke vi scias, kiu mi estas, ĉu ne?
  
  Por Paola, renkonti Robert Weber estis egala al kiel ŝi sentus kiel egipta ologo se Ramses II invitus ŝin al kafo. Ni eniris la konferencan salonon, kie la fama krima emblemo donis notojn al kvar studentoj, kiuj trapasis la kurson. Li estis emerita dum dek jaroj, sed liaj memcertaj paŝoj komandis timon en la koridoroj de la FBI. Ĉi tiu viro revoluciis krimmedicinan sciencon kreante novan ilon por trovi krimulojn: psikologia profilo. En la elita kurso kiun la FBI kuris por trejni novajn talentojn tra la mondo, li ĉiam estis en pagendaĵo de disponigado de notoj. La uloj amis ĝin ĉar ili povis renkonti vizaĝon al iu, kiun ili multe admiris.
  
  - Kompreneble, mi konas lin, li-aŭ. Mi devas diri al li...
  
  - Jes, mi scias, estas granda honoro por mi renkonti vin kaj bla bla bla. Se mi ricevus D ĉiufoje kiam oni diris al mi ĉi tiun frazon, mi nun estus riĉulo.
  
  La krimulo enterigis sian nazon en dika dosierujo. Paola metas la manon en sian pantalonpoŝon kaj eltiras ĉifitan paperon, kiun mi transdonas al Weber.
  
  "Mi estas honorita renkonti vin, sinjoro.
  
  Vebero rigardis la paperon kaj rigardis ĝin denove. Ĝi estis unu-dolara bileto. Mi etendis mian manon kaj prenis ĝin. Mi glatigis ĝin kaj metis ĝin en mian jakpoŝon.
  
  - Ne ĉifi monbiletojn, Dicanti. Ili apartenas al la Trezorejo de Usono el Améric, sed ridetis, kontentaj pro la ĝustatempa respondo de la juna virino.
  
  "Konservu tion, sinjoro.
  
  Vebero malmoligis sian vizaĝon. Estis momento de vero, kaj ĉiu vorto kiu sekvis estis kiel bato por la juna virino.
  
  - Vi estas stultulo, Dikanti. Tuŝu m ínimos en fizikaj testoj kaj en puntería testoj. Kaj li ne havas aŭton. Ĝi tuj kolapsas. Li tro facile fermas sin antaŭ la malfeliĉo.
  
  Paula estis tre malĝoja. La fakto, ke vivanta legendo iam senigos vin de koloroj, estas tre malfacila tasko. Estas eĉ pli malbone, kiam lia raka voĉo ne lasas la plej etan nuancon de simpatio en lia voĉo.
  
  - Vi ne kverelas. Ŝi estas bona, sed ŝi devas malkaŝi kio estas en ŝi. Kaj por tio li devas elpensi. Pensu Dicanti. Ne sekvu instrukciojn laŭvorte. Improvize kaj vera. Kaj ĉi tio estu mia diplomo. Jen liaj lastaj notoj. surmetu sian mamzonon kiam ŝi forlasas la oficejon.
  
  Kun tremantaj manoj, Paola prenis la koverton de Weber kaj malfermis la pordon, dankeme, ke ŝi povis eskapi de ĉiuj.
  
  "Mi scias unu aferon, Dicanti. Ĉu Kia estas la vera motivo de la seria murdisto?
  
  - Lia intenco mortigi. Kiu ne povas enhavi ŝin.
  
  neas ĝin en abomeno.
  
  "Li ne estas malproksime de kie li devus esti, sed aun ne estas aá ahí. Li denove pensas kiel libroj, onñorita. Ĉu vi povas kompreni la deziron mortigi?
  
  - Ne, ĝi estas aŭ.
  
  "Foje oni devas forgesi pri psikiatriaj traktatoj. La vera motivo estas la korpo. Analizu lian laboron kaj ekkonu la artiston. Ĝi estu la unua afero, pri kiu lia kapo pensas, kiam li alvenas al la krimloko.
  
  
  Dikanti kuris al sia ĉambro kaj enŝlosis sin en la banĉambro. Kiam mi estis sufiĉe serena, mi malfermis la koverton. Necesas longa tempo por kompreni kion li vidas.
  
  Li ricevis la plej altajn notojn en ĉiuj fakoj kaj valoraj lecionoj. Nenio estas kio ŝajnas.
  
  
  
  Domus Sancta Marthae
  
  Placo Sankta Marta, 1
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 17:10.
  
  
  
  Malpli ol unu horon poste, la murdinto eskapis el ĉi tiu ĉambro. Paola povis senti lian ĉeeston en la ĉambro, kiel viro spiranta en nevidebla ŝtala fumo. Kun vigla voĉo, li ĉiam traktis seriajn murdistojn racie. Li devintus fari tion kiam li esprimis sian opinion (plejparte) en la retpoŝta maniero.
  
  Tute ne estis ĝuste tiel eniri la ĉambron, zorge ne treti la sangon. Mi ne faras tion por ne profanigi la krimlokon. La ĉefa kialo, ke mi ne antaŭeniris, estis ĉar la malbenita sango ruinigis bonajn ŝuojn por ĉiam.
  
  Kaj ankaŭ pri la animo.
  
  
  Antaŭ preskaŭ tri jaroj, estis rivelita ke Direktoro Boy ne propre pritraktis la krimlokon. Paola suspektis, ke Boy iris al ĉi tiu nivelo de kompromiso por gajni poentojn kun la Vatikanaj aŭtoritatoj. Kompreneble, li ne povos fari politikan progreson kun siaj italaj superuloj, ĉar la tuta malbenita afero devas esti kaŝita.
  
  li unue eniris, kune kun Paola detrás. La demiás atendis en la koridoro, rigardante rekte antaŭen, kaj sintiigante incó modoj. La CSI preteraŭdis Danton kaj Fowler interŝanĝi kelkajn vortojn-eĉ ĵuris ke kelkaj el ili estis parolitaj en tre malĝentila tono-sed ŝi provis koncentri sian atenton al kio estis ene de la ĉambro, ne kio estis postlasita ekstere.
  
  Paola restis ĉe la pordo, lasante Knabon zorgi pri siaj propraj aferoj. Unue, prenu krimmedicinajn fotojn, unu el ĉiu angulo de la ĉambro, unu vertikala ĝis la plafono, unu el ĉiu el la eblaj flankoj, kaj unu el ĉiu el la objektoj, kiujn la esploristo povas konsideri gravaj. Resume, pli da sesdek ekbriloj, lumigante la scenon per nerealaj, blankecaj, intermitaj nuancoj. Paola ankaŭ venkis super la bruo kaj troo de lumo.
  
  Profunde enspiru, penante ignori la odoron de sango kaj la malagrablan postguston, kiun ĝi lasis en via gorĝo. Fermu viajn okulojn kaj tre malrapide mense kalkulu de cent ĝis nulo, provante kunordigi vian korbaton kun la ritmo de la malkreskanta kalkulo. La aŭdaca galopo de cent estis nenio alia ol glata troto je kvindeka kaj obtuza, preciza tamburado ĉe nulo.
  
  Malfermu viajn okulojn.
  
  Sur la lito kuŝis kardinalo Geraldo Cardoso, en aĝo de 71 ĝis 241. Cardoso estis ligita al brodornamita kaptabulo per du malloze nodigitaj mantukoj. Li portis la kapelanon de la kardinalo, tute amelitan, kun malice moka aero.
  
  Paola malrapide ripetas la mantron de Weber. "Se vi volas renkonti artiston, rigardu lian verkon." Mi ripetis ĝin denove kaj ree, silente movante la lipojn, ĝis la signifo de la vortoj estis forviŝita el lia buŝo, sed mi enpresis ĝin en lian cerbon, kiel tiu, kiu malsekigas stampon per inko kaj lasas ĝin seka post stampado sur papero.
  
  
  "Ni komencu," diris Paola laŭte kaj prenis magnetofonon el sia poŝo.
  
  Knabo eĉ ne rigardis ŝin. Tiutempe mi okupiĝis pri kolektado de piedsignoj kaj pri studo de la formo de la sangoŝprucaĵo.
  
  La CSI komencis dikti en ŝian magnetofonon, same kiel ŝi faris la lastan fojon ĉe Quantico. Faru observadon kaj tujan inferencon. La rezulto de ĉi tiuj trovoj aspektas tre kiel rekonstruo de kio okazis.
  
  
  Observo
  
  Konkludo: Karoski estis enkondukita en la roomón kun la lertaĵo algún kaj rapide kaj silente reduktita al viktimo.
  
  Observo: Estas sanga mantuko sur la planko. Ŝi aspektas ĉifita.
  
  Konkludo: Laŭ ĉiu verŝajneco, Karoski metis la laítime la gagon kaj elprenis ĝin por daŭrigi sian teruran agadon: detranĉi la langon.
  
  Observu: Ni aŭdas alarmon.
  
  Plej verŝajne, post eltiro de la gago, Cardoso trovis manieron krii. Tiam la lango estas la lasta afero, kiun ĝi fortranĉas antaŭ ol ĝi trafas la okulojn.
  
  Observación:víctima savis ambaŭ okulojn kaj tratranĉis la gorĝon. La tranĉo aspektas ŝirita kaj kovrita de sango. La manoj restas surloke.
  
  La rito de Karoski en ĉi tiu kazo komenciĝas kun la torturo de la korpo, por daŭrigi la ritan buĉadon poste. Forigu vian langon, forigu viajn okulojn, forigu viajn manojn.
  
  
  Paola malfermis la pordon de la dormoĉambro kaj petis Fowler eniri dum minuto. Fowler grimacis al la timiga azeno sed ne forrigardis. La jurmedicina fakulo rebobenis la kasedon, kaj ili ambaŭ aŭskultis la lastan alineon.
  
  -¿Ĉu vi pensas, ke estas io speciala pri la ordo en kiu vi faras la riton?
  
  "Mi ne scias, doktoro. Parolado estas la plej grava afero en pastro: la sakramentoj estas plenumitaj per lia voĉo. La okuloj neniel difinas la pastran ministerion, ĉar ili rekte partoprenas en neniu el ĝiaj funkcioj. Sed, tamen, tio estas farita per manoj, kiuj estas sanktaj, ĉar ili tuŝas la korpon de Kristo dum la Eŭkaristio. La manoj de la pastro estas ĉiam sanktaj, negrave kion li faras.
  
  -Kion vi pensas?
  
  "Eĉ monstro kiel Karoski ankoraŭ havas sanktajn manojn. Ilia kapablo plenumi la sakramentojn estas la sama kiel tiu de sanktaj kaj puraj pastroj. Ĝi spitas komunan prudenton, sed ĝi estas vera.
  
  Paola ektremis. La ideo, ke tia kompatinda estaĵo povus havi rektan kontakton kun Dio, ŝajnis al li naŭza kaj terura. Provu rememorigi vin, ke tio estis unu el la motivoj, kiuj igis ŝin nei Dion, pensi, ke ŝi estas neeltenebla tirano en sia ĉiela firmamento. Sed sinki en la hororon, en la malvirteco de homoj kiel la Karoski kiuj supozeble devis fari Sian laboron, havis tre malsaman efikon al ŝi. Cynthio perfidis ŝin, kion ŝi É devus senti, kaj dum kelkaj momentoj metis sin sur Ŝian lokon. Rememorigu min, Maurizio, ke mi neniam faros ĉi tion, kaj dezirus, ke mi estu tie por provi eltrovi ĉi tiun malbenitan frenezon.
  
  -Mia Dio.
  
  Fowler levis la ŝultrojn, ne tute certa kion diri. Mi revenis kaj#243; forlasis la ĉambron. Paola denove ŝaltis la registrilon.
  
  
  Observación:víctimaá portas talarkostumon, plene elmontritan. Sub la él sur li estas io kiel T-ĉemizo kaj. La ĉemizo estis ŝirita, verŝajne de akra objekto. Estas pluraj tranĉoj sur la brusto, formante la vortojn "EGO, MI JUSTIFY YOU".
  
  La rito de Karoski en ĉi tiu kazo komenciĝas kun la torturo de la korpo, por daŭrigi la ritan buĉadon poste. Forigu vian langon, forigu viajn okulojn, forigu viajn manojn. La vortoj "EGO I JUSTIFY YOU" troviĝis ankaŭ sur la Portini-ŝogiaj scenoj en la fotoj prezentitaj de Dante-i-Robaira. La variado en ĉi tiu kazo estas laŭvola.
  
  Observo: Sur la muroj estas multaj ŝprucigaj kaj makuloj. Ankaŭ parta spuro sur la planko apud la lito. Ĝi aspektas kiel sango.
  
  Konkludo: Ĉio ĉe ĉi tiu krimloko estas superflua. Ni ne povas konkludi, ke lia stilo evoluis aŭ ke li adaptiĝis al la medio. Lia reĝimo estas stranga, kaj...
  
  
  La krimulo premas la "" butonon de la bot. Ĉiuj kutimis io, kio ne kongruas, io terure malĝusta.
  
  -¿ Kiel vi fartas, direktoro?
  
  -Malbone. Tre malbona. Mi prenis fingrospurojn de la pordo, noktotabulo kaj kaptabulo, sed trovis malmulte. Estas pluraj aroj da presaĵoj, sed mi pensas, ke unu kongruas kun la presaĵoj de Karoski.
  
  Tiutempe mi tenis plastan minon, kiu havis sufiĉe klaran fingrospuron, kiun mi ĵus forigis de la kapo de la lito. Li komparis ĝin en la lumo kun la presaĵo disponigita fare de Fowler de la karto de Karoski (akirita fare de Fowler mem en sia ĉelo post la fuĝo de Este, ĉar ĝi ne estis ofta praktiko en St. Matthew's Hospital al fingrospurpacientoj).
  
  - Ĉi tio estas antaŭimpreso, sed mi pensas, ke estas koincido en pluraj punktoj. Tiu ĉi supreniranta forko estas sufiĉe karakteriza por ística kaj ésta cola déltica... -decíBoi, más por sí estas la sama kiel por Paola.
  
  Paola sciis, ke kiam Boy rekonis la fingrospuron kiel bona, tiam estis tiel. Knabo akiris famon kiel specialisto pri fingrospurado kaj grafiko. Mi vidis ĉion kaj lamenti la malrapidan kadukiĝon, kiu transformis bonan krimpatologon en tombon.
  
  - Ĉu nenio estas por mi, doktoro?
  
  - Nada meso. Neniuj haroj, neniuj fibroj, nenio. Ĉi tiu homo estas vere fantomo. Se li komencus porti gantojn, mi pensus, ke Cardoso mortigis lin per rita ekspansio.
  
  "En ĉi tiu rompita pipo estas nenio spirita, doktoro.
  
  La direktoro rigardis la CAD kun nekaŝita admiro kaj #241;s, eble konsiderante la vortojn de sia subulo aŭ tirante siajn proprajn konkludojn. Fine mi respondis al li:;:
  
  "Ne, ne vere, vere.
  
  
  Paola forlasis la ĉambron, lasante Knabon fari sian laboron. Sed sciu, ke mi trovos preskaŭ nenion. Karoski estis mortige saĝa kaj, malgraŭ sia hasto, nenion postlasis. Maltrankvila suspekto daŭre ŝvebas super lia kapo. Rigardu ĉirkaŭen. Camilo Sirin alvenis, akompanita de alia persono. Li estis malgranda viro, maldika kaj malfortika en aspekto, sed kun la samaj akraj okuloj kiel la nazo. Sirin kontaktis lin kaj prezentis lin kiel magistraton Gianluigi Varone, ĉefjuĝiston de la Vatikano. Paola ne ŝatas ĉi tiun viron: li aspektas kiel griza kaj masiva figuro de vulturo en jako.
  
  La juĝisto ellaboras protokolon pri la forigo de kadasmo, kiu estas farita en absoluta sekreto. La du agentoj de Enforcement Corps, kiuj antaŭe estis asignitaj por gardi la pordon, ŝanĝis siajn vestaĵojn. Ambaŭ portis nigrajn supertutojn kaj lateksajn gantojn. Ili estos respondecaj pri purigado kaj sigelo de la ĉambro post la foriro de Boy kaj lia teamo. Fowler sidis sur malgranda benko ĉe la fino de la koridoro, kviete legante sian taglibron. Kiam Paola vidis, ke Sirin kaj la magistrato estas liberaj, ŝi iris al la pastro kaj sidiĝis apud li. Fowler ne povis ne senti
  
  - Nu, doktoro. Nun vi konas plurajn kardinalojn pli.
  
  Paola ridis malgaje. Ĉio ŝanĝiĝis en nur tridek ses horoj, ĉar ili ambaŭ atendis kune ĉe la pordo de la oficejo de la stevardino. Nur ili estis nenie proksime kapti Karoski.
  
  "Mi kredis, ke malhelaj ŝercoj estas la prerogativo de Inspektoro Dante.
  
  "Ho, kaj ĝi estas, doktoro. Do mi vizitas lin.
  
  Paola malfermis la buŝon kaj denove fermis ĝin. Ŝi volis rakonti al Fowler, kio okazis en ŝia kapo pri la Karoski-rito, sed ŝi ne sciis, ke ĝi estas kio ŝi tiom maltrankviliĝis. Mi decidis atendi ĝis mi sufiĉe pripensis ĝin.
  
  Ĉar Paola amare kontrolos min de tempo al tempo malfrue, ĉi tiu decido estos grandega eraro.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Placo Sankta Marta, 1
  
   Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je la 16:31.
  
  
  
  Dante kaj Paola eniris la aŭton, kiu iris al Tra-Boy. La direktoro postlasas ilin ĉe la kadavrodeponejo antaŭ iri al UACV por provi determini kio estis la murdarmilo en ĉiu el la scenaroj. Fowler ankaŭ estis ironta supren al sia ĉambro kiam voĉo vokis lin el la pordo de la Domus Sancta Marthae.
  
  -¡Patro Fowler!
  
  La pastro turnis sin. Ĝi estis kardinalo Shaw. Li gestis per sia mano, kaj Fowler paŝis pli proksimen.
  
  - Eminenco. Espereble, ke li fartas pli bona nun.
  
  La kardinalo afable ridetis al ŝi.
  
  Ni humile akceptas la provojn, kiujn la Sinjoro sendas al ni. Kara Fowler, mi ŝatus havi la ŝancon persone danki vin pro via ĝustatempa savo.
  
  "Via Eminenco, kiam ni alvenis, vi jam estis sekura.
  
  -¿ Kiu scias, kiu scias, kion mi povus fari tiun lundon, se mi estus reveninta? Mi estas vere dankema al vi. Mi persone zorgos, ke la Kurio sciu, kia bona soldato vi estas.
  
  "Tio vere ne necesas, Via Eminenco.
  
  "Mia infano, vi neniam scias kian favoron vi eble bezonos. Iu tuj ruinigos ĉion. Gravas gajni poentojn, vi scias tion.
  
   Fowler le miro, inescrutable.
  
  " Kompreneble , filo , mi ... " daŭrigis Shaw. La dankemo de la Kurio povas esti kompleta. Ni povus eĉ anonci nian ĉeeston ĉi tie en Vatikano. Camilo Sirin ŝajnas perdi siajn refleksojn. Eble iu prenos lian lokon kaj zorgos, ke la escándalo estas tute forigita. Por ke li malaperu.
  
  Fowler komencis kompreni.
  
  -¿Lia Eminenco petas min preterlasi la iun dosieron?
  
  La kardinalo faris iom infanecan kaj sufiĉe malkonvenan geston de kunkulpeco, precipe konsiderante la temon, pri kiu ili parolis. Fidu, ke vi ricevas tion, kion vi volas.
  
  "Ĝuste, mia infano, ĝuste. Kredantoj ne devas insulti unu la alian.
  
  La pastro malbone ridetis.
  
  -Ve, citaĵo el Blake 31. Jemas había orí igas la kardinalon legi la Parabolojn de Infero.
  
  Montru zavaro kaj amelon voĉon. Li ne ŝatis la tonon de la pastro.
  
  "La vojoj de la Sinjoro estas misteraj.
  
  "La vojoj de la Eternulo estas kontraŭaj al la vojoj de la Malamiko, Via Eminenco. Mi lernis pri tio en la lernejo, de miaj gepatroj. Kaj ĝi ne perdis sian gravecon.
  
  - La iloj de la kirurgo estas foje malpuraj. Kaj vi estas kiel bone cilinigita skalpelo, filo. Ni diru, ke sé estas pli de unu intereso en tiu ĉi kazo.
  
  "Mi estas humila pastro," Fowler diris, ŝajnigante esti tre kontenta.
  
  - Mi ne dubas. Sed en certaj rondoj oni parolas pri liaj ... kapabloj.
  
  - ¿Kaj ĉi tiuj artikoloj ankaŭ ne parolas pri mia problemo pri potenco, Via Eminenco?
  
  "Ankaŭ estas iom da tio. Sed mi ne dubas, ke kiam venos la tempo, vi faros la ĝustan aferon. Ne lasu la bonan nomon de via Eklezio forlavi de la kovriloj de la paperoj, filo.
  
  La pastro respondis kun malvarma kaj malestima silento. La kardinalo patrone frapetis lin sur la pauldrono de la senmakula sutano de sia kleriko, kaj mallaŭtis la voĉon al flustro.
  
  "En nia tempo, kiam ĉio finiĝis, kiu havas sekreton krom alian?" Eble se lia nomo aperus en aliaj artikoloj. Ekzemple, en citaĵoj el Sant'Uffizio. Unufoje wt.
  
  Kaj sen diri unu vorton, li turnis sin kaj denove eniris la Domus Sancta Marthae. Fowler eniris la aŭton, kie liaj kunuloj atendis lin kun la motoro funkciinta.
  
  -¿ Ĉu vi fartas bone, patro? Ĉi tio ne alportas bonan humoron - li interesiĝas pri Dicanti.
  
  "Ĝuste prave, doktoro.
  
  Paola zorge studis lin. La mensogo estis evidenta: Fowler estis pala kiel peco da faruno. Tiutempe mi estis eĉ ne dek homoj, ŝajne pli ol mi estis dek.
  
   -¿Quéría el cardenal Shaw?
  
   Fowler dediĉas provon de senzorga rideto al Paol, kiu nur plimalbonigas aferojn.
  
  -Via Eminenco? Ha, nenio. Do nur donacu la memorojn al amiko, kiun vi konas.
  
  
  
  Morgue Municipal
  
  Vendredo, la 8-an de aprilo 2005 01:25
  
  
  
  "Estis nia kutimo preni ilin frumatene, dottoraDikanti.
  
  Paola ripetas ion inter redukto kaj foresto. Fowler, Dante, kaj la krimpatologo staris ĉe unu flanko de la nekropsiotablo. Ŝi staris kontraŭe. Ĉiuj kvar portis la bluajn robon kaj lateksoogantojn tipaj por la loko. Renkonti la tuzi la trian fojon en tiel mallonga tempo igis lin rememori la junan virinon en tio, kion li faris al ŝi. Io pri ripetado de la infero. El ĉi tio mo konsistas en ripeto. Ili eble ne havis inferon antaŭ siaj okuloj en tiuj tagoj, sed ili certe rigardis la pruvojn pri ĝia ekzisto.
  
  La vido de Cardoso inspiris timon en mi, kiam li kuŝis sur la tablo. Forlavita de la sango, kiu kovris ĝin dum horoj, ĝi estis blanka vundo kun teruraj, sekigitaj vundoj. La kardinalo estis malgrasa viro, kaj post la sangoverŝado, lia vizaĝo estis morna kaj akuza.
  
  -¿Kion ni scias pri el, Dante? Dicanti diris.
  
  La inspektoro alportis malgrandan kajeron, kiun li ĉiam konservis en sia jaka poŝo.
  
  -Geraldo Claudio Cardoso, naskiĝinta en 1934, kardinalo ekde 2001. Konata defendanto de la interesoj de laboristoj, li ĉiam estis ĉe la flanko de malriĉuloj kaj senhejmuloj. Antaŭ iĝi kardinalo, li akiris larĝan reputacion en la diocezo de Sankta Jozefo. Ĉiuj havas gravajn aŭtofabrikojn en SurameéRica - jen Dante City, du mondfamaj aŭtomarkoj. Mi ĉiam agis kiel peranto inter la laboristo kaj la firmao. La laboristoj amis lin, nomis lin "la sindikata episkopo". Li estis membro de pluraj parokanaroj de la romia kurio.
  
  Denove, eĉ la gardisto de la krimpatologo silentas. Vidante Robaira nuda kun rideto sur la lipoj, li ridindigis la mankon de sindeteno de Pontiero. Kelkajn horojn poste, viro kiu estis ĉikanita kuŝis sur sia skribotablo. Kaj la sekvan sekundon, alia el la purpuroj. Homo, kiu almenaŭ surpapere faris multe da bono. Li scivolis ĉu ekzistus konsistenco inter la oficiala biografio kaj la neoficiala, sed estis Fowler kiu finfine turnis la demandon al Danto.
  
  "Inspektoro, ĉu estas io krom gazetara komuniko?"
  
  "Patro Fowler, ne trompiĝu, ke ĉiuj homoj de nia Sankta Patrino Preĝejo kondukas duoblajn vivojn.
  
   -Procuraré recordarlo -Fowler tenia el rostro rigido-. Nun bonvolu respondi al mi.
  
  Dante ŝajnigis pensi dum mi premis lian kolon maldekstren kaj dekstren, lian signan geston. Paola havis la senton, ke ŝi aŭ konas la respondon aŭ prepariĝas por la demando.
  
  - Mi faris plurajn vokojn. Preskaŭ ĉiuj konfirmas la oficialan version. Li havis plurajn negravajn slipojn, ŝajne sensignifajn. Mi iĝis dependigita de mariĥuano en juna aĝo, eĉ antaŭ ol mi fariĝis pastro. Iomete dubinda universitata politika aliĝo, sed nenio speciala. Jam kiel kardinalo, li ofte renkontiĝis kun kelkaj el siaj kolegoj en la kurio, ĉar li estis subtenanto de grupo ne tre fama en la kurio: la karismatoj 32. Ĝenerale, li estis bona ulo.
  
  "Ankaŭ la aliaj du," Fowler diris.
  
  - Ŝajnas.
  
  -¿Kion vi povas diri al ni pri la murda armilo, doktoro? Paola intervenis.
  
  La krimpatologo metis ĝin sur la kolon de la viktimo kaj tiam tranĉis ŝin sur la brusto.
  
  -Ĝi estas akra objekto kun glataj randoj, verŝajne ne tre granda kuireja tranĉilo, sed sí estas tre akra. En antaŭaj kazoj, mi restis kun mia opinio, sed post kiam mi vidis la impresojn de la tranĉoj, mi pensas, ke ni uzis la saman ilon ĉiujn tri fojojn.
  
  Paola Tomó atentu ĉi tion.
  
  -Dottora -dijo Fowler-. Ĉu vi pensas, ke ekzistas ŝanco, ke Karoski faros ion dum la entombigo de Wojtyla?
  
  "Diablo, mi ne scias. Sekureco ĉirkaŭ Domus Sancta Marthae sendube plifortiĝos...
  
  "Kompreneble," Dante fanfaronas, ". Ili estas tiel enŝlositaj, ke mi eĉ ne scios, de kiu domo ili estas sen rigardi la tempon.
  
  "...kvankam sekureco estis alta antaŭe kaj servis malmulte. Karoski montris rimarkindan kapablon kaj nekredeblan kuraĝon. Verdire, mi ne havas ideon. Mi ne scias ĉu indas provi, kvankam mi dubas. En cent okazoj, li ne povis plenumi sian riton aŭ lasi al ni sangan mesaĝon, kiel en du aliaj okazoj.
  
  "Kio signifas ke ni perdis trakon," Fowler plendis.
  
  "Jes, sed samtempe, ĉi tiu cirkonstanco devus igi lin nervoza kaj vundebla. Sed kun este cabró oni neniam scias.
  
  "Ni devos esti tre viglaj por protekti la kardinalojn," diris Dante.
  
  "Ne nur por protekti ilin, sed ankaŭ por serĉi Lin. Eĉ se mi nenion provas, beá ĉiuj, rigardu nin kaj ridu. Li povas ludi per mia kolo.
  
  
  
  Placo Sankta Petro
  
  Vendredo, la 8-an de aprilo 2005 je la 10:15.
  
  
  
  La entombigo de Johano Paŭlo la 2-a okazis tede normale. Ĉio, kio povas esti normala, estas la entombigo de religia gvidanto de pli ol miliardo da homoj, al kiu ĉeestas kelkaj el la pli gravaj ŝtatestroj kaj kronitaj estroj sur la Tero. Sed ne nur ili estis ĉiuj. Centmiloj da homoj amasiĝis sur la placo Sankta Petro, kaj ĉiu el tiuj vizaĝoj estis dediĉita al rakonto, kiu furiozis en la okuloj de lia duelo kiel fajro malantaŭ krado en kameno.Kelkaj el tiuj vizaĝoj tamen estos bonegaj. gravecon en nia historio.
  
  
  Unu el ili estis Andrea Otero. Li nenie vidis Robayra. La ĵurnalisto trovis tri aferojn sur la tegmento, sur kiu ŝi sidis, kune kun aliaj samteamanoj de la televida germana filmteamo. Unue, se vi rigardas tra prismo, tiam post duonhoro vi havos teruran kapdoloron. Due, ke la dorsoj de la kapoj de ĉiuj kardinaloj aspektas same. Kaj tri, estu cent dek du purpuroj sidantaj sur ĉi tiuj seĝoj. Mi kontrolis ĉi tion plurfoje. Kaj la listo de balotantoj, kiujn vi havas, presita sur viaj genuoj, deklaris, ke estu cent dek kvin.
  
  
  Camilo Sirin nenion sentus, se li scius, kion pensas Andrea Otero, sed li havis siajn proprajn (kaj seriozajn) problemojn. Victor Karoski, la seria murdisto de la kardinaloj, estis unu el ili. Sed dum Karoski ne kaŭzis al Sirin problemojn dum la entombigo, li estis pafmortigita de nekonata atakanto, kiu enrompis la Vatikanan oficejon meze de la festoj de la Sankta Valentín.243;p. La momenta malĝojo de Sirin pro la memoro pri la atakoj de la 11-a de septembro estis ne malpli ol tiu de la pilotoj de la tri ĉasaviadiloj kiuj sekvis lin. Feliĉe, post kelkaj minutoj, venis krizhelpo, kiam montriĝis, ke la piloto de la neidentigita aviadilo estis makedono, kiu faris eraron. La epizodo translokigos la nervojn de Sirin al pinĉilo. Unu el liaj plej proksimaj subuloj komentis poste ke li aŭdis Sirin levi sian voĉon por la unua fojo post siaj dek kvin ordoj.
  
  
  La alia subulo de Sirin, Fabio Dante, estis inter la unuaj. Malbenu vian sorton, ĉar homoj timiĝis ĉe la trairejo de la féretro kun papo Wojtyła sur li, kaj multaj kriis "Sankta tuj! 33" en iliaj oreloj. Mi senespere provis superrigardi la afiŝojn kaj kapoj por karmelita monaĥo kun plena barbo. Ne ke mi ĝojis, ke la entombigo finiĝis, sed preskaŭ.
  
  
  Patro Fowler estis unu el multaj pastroj kiuj dividis komunecon inter la parokanaro, kaj foje mi kredis kiam mi vidis la vizaĝon de Karoski sur la vizaĝo de la persono kiun li estis ricevonta. la korpo de Kristo el liaj manoj. Dum centoj da homoj marŝis antaŭ li por ricevi Dion, Fowler preĝis pro du kialoj: unu estis la kialo, ke li estis alportita al Romo, kaj la alia estis peti pri iluminiĝo kaj forto de la Plejaltulo antaŭ tio, kion li vidis.; trovite en la Eterna Urbo.
  
  
  Nekonscia ke Fowler petis de la Kreinto multon da ŝia helpo, Paola rigardis en la vizaĝojn de la homamaso de la ŝtupoj de la Baziliko de Sankta Petro. Ili metis lin en angulon, sed li ne preĝis. Li neniam faras. Li ankaŭ ne rigardis homojn kun multe da atento, ĉar post kelka tempo ĉiuj vizaĝoj ŝajnis al li samaj. Kion mi devis fari estis pensi pri la motivoj de la monstro.
  
  
  D-ro Boy sidas antaŭ pluraj televidaj ekranoj kun Angelo, la prosektoro de UACV. Akiru rektan vidon de la ĉielmontetoj, kiuj turis super la placo antaŭ ol ili trapasis la realan spektaklon. Ili ĉiuj havis sian propran ĉason, kiu donis al ili kapdoloron, kiel Andrea Otero. De la "inĝeniero", kiel mi sekvis lin kromnomita Angelo en lia feliĉa nescio, restis neniu spuro.
  
  
  Sur la esplanado, agentoj de la sekreta servo de George W. Bush okupiĝis pri bataleto kun agentoj de la Vigilance kiam éstos malhelpis tiujn sur la placo preterpasi. Por tiuj, kiuj scias, eĉ se tio estas vera, unufoje, pri la laboro de la Sekreta Servo, mi ŝatus, ke ili restu for dum ĉi tiu tempo. Neniu en Ninun-loko iam rifuzis ilin tiel kategorie. Permeso estis neita de Vigilance. Kaj kiel ajn ili insistis, ili restis ekstere.
  
  
  Viktor Karoski ĉeestis la entombigon de Johano Paŭlo la 2-a kun sindonemo, laŭte preĝante. Li kantas per bela kaj profunda voĉo en la ĝusta tempo. Vertió estas tre sincera grimaco. Li faris planojn por la estonteco.
  
  Neniu atentis Ol.
  
  
  
  Vatikana Gazetara Centro
  
  Vendredo, la 8-an de aprilo 2005 je 18:25.
  
  
  
  Andrea Otero venis al la gazetara konferenco kun la lango pendanta. Ne nur pro la varmego, sed ankaŭ ĉar li lasis la gazetaran aŭton ĉe la hotelo kaj devis peti la mirigitan taksiiston returni sin por preni lin. La superrigardo ne estis kritika, ĉar mi eliris unu horon antaŭ la tagmanĝo. Mi ŝatus alveni frue, por ke mi povu paroli kun Vatikana Reprezentanto Joaquín Balcells pri la "ŝvito" de kardinalo Robaira. Ĉiuj provoj trovi lin, kiujn li faris, estis malsukcesaj.
  
  La gazetara centro situis en aneksaĵo de la granda aŭditorio konstruita dum la regado de Johano Paŭlo la 2-a. Moderna konstruaĵo, dizajnita por pli ol ses mil sidlokoj, kiu ĉiam estis plenigita al kapacito, la salono por la spektantaro de la Sankta Patro. La enirpordo iris rekte al la strato kaj estis ne malproksime de la palaco de Sant'Uffizio.
  
  La ĉambro en sí estis ĉambro por cent okdek kvin homoj. Andrea opinias, ke se ŝi alvenos dek kvin minutojn antaŭ la difinita tempo, ŝi havos bonan lokon por sidi, sed estis evidente, ke mi, el tricent ĵurnalistoj, havis la saman ideon. Ne estis mirinde, ke la ĉambro restis malgranda. Ekzistis 3,042 registritaj amaskomunikiloj el naŭdek landoj akredititaj por kovri la entombigon kiu okazis tiun tagon kaj la enterigiston. Pli ol du miliardoj da homoj, el kiuj duono estas katoj, estis maldungitaj en la komforto de siaj salonoj fare de la forpasinta Papo tiun saman nokton. Kaj mi estas ĉi tie. Mi, Andrea Otero Ha, se vi nur nun povus vidi ŝin, ŝiaj samklasanoj el la ĵurnalisma fako.
  
  Nu, mi estis en gazetara konferenco, kie oni supozis al ili, kio okazas en la Cínclave, sed ne estis loko por sidiĝi. Li apogis sin al la pordo kiel eble plej bone. Ĉi tiu estis la sola enirejo, ĉar kiam Balcells venos, mi povas iri al li.
  
  Trankvile rakontu viajn notojn pri la gazetara sekretario. Li estis sinjoro konvertita en ĵurnaliston. Numerarius Opus Dei, naskiĝis en Kartageno kaj, juĝante laŭ ĉiuj datumoj, serioza kaj tre deca ulo. Li estis iĝi sepdekjara, kaj neoficialaj fontoj (kiujn Andrea apenaŭ fidas) laŭdas lin kiel unu el la plej influaj homoj en Vatikano. Li devis akcepti informojn de vi el la samaj lipoj de la Papo kaj prezenti ĝin al la granda Papo. Se vi decidas, ke io estis sekreta, tio, kion vi volas, estos sekreta. Kun la Bulkells, neniuj informoj filtras. Lia resumo estis impona. Andrea Leio-premioj kaj medaloj kiujn ŝi estis donacita. La komandanto de ĉi tiu, la komandanto de alia, la Grandkruco de tiu ... La insigno okupis du foliojn, kaj la premion por la unua. Ne estas kvazaŭ mi fariĝos mordanto.
  
  Sed mi havas fortajn dentojn, diablo.
  
  Ŝi estis okupata provante aŭdi siajn pensojn tra la leviĝanta bruado de voĉoj dum la ĉambro erupciis en teruran kakofonion.
  
  Komence li estis sola, kiel soleca guto, kiu aŭguras pluveton. Tiam tri aŭ kvar. Post tio aŭdiĝos laŭta muziko de diversaj sonoj kaj tonoj.
  
  Ŝajnis, ke dekoj da malnoblaj sonoj sonas samtempe. Membro daŭras entute kvardek sekundojn. Ĉiuj ĵurnalistoj levis la okulojn de siaj terminaloj kaj balancis la kapon. Pluraj laŭtaj plendoj aŭdiĝis.
  
  Knaboj, mi malfruas kvaronhoron. Ĉi tiu tempo ne donos al ni tempon por redakti.
  
  Andrea aŭdis voĉon en la hispana kelkajn metrojn for. Ŝi puŝpelis lin per la kubuto kaj vidis, ke ĝi estas knabino kun sunbrunigita haŭto kaj delikataj trajtoj. Li sciis laŭ ŝia akĉento, ke ŝi estas meksika.
  
  - Saluton, kio ĝi estas? Mi estas Andrea Otero el El Globo. Hej, ĉu vi povas diri al mi kial ĉiuj tiuj aĉaj vortoj aperis samtempe?
  
  La meksika virino ridetas kaj montras sian telefonon.
  
  -Vidu la Vatikanan gazetaran komunikon. Li sendas al ni ĉiujn SMS ĉiufoje kiam estas gravaj novaĵoj. Ĉi tiu estas la Moderna pr, pri kiu ili rakontis al ni kaj ĝi estas unu el la plej popularaj artikoloj en la Mondo. La sola ĉagreno estas, ke estas ĝene kiam ni ĉiuj estas kune. Ĉi tiu estas la fina averto, ke Seor Balcells estos prokrastita.
  
  Andrea admiris la prudenton de la mezuro. Informa administrado por miloj da ĵurnalistoj ne povas esti facila.
  
  "Ne diru al mi, ke vi ne aliĝis al poŝtelefona servo-ĝi estas kroma... meksika.
  
  "Nu... ne, ne de Dio. Neniu avertis min pri io ajn.
  
  "Nu, ne maltrankviliĝu. Ĉu vi vidas tiun knabinon el ahí?
  
  -¿ Blonda?
  
  - Ne, tiu en la griza jako, kun dosierujo en la mano. Iru al ŝi kaj diru al ŝi meti vin sur ŝian poŝtelefonon. Post malpli ol duonhoro, mi aldonos vin al ilia datumbazo.
  
  Andrea faris ĝuste tion. Mi iras al la knabino kaj donas al ŝi ĉiujn ŝiajn datumojn. La knabino petis al li lian kreditkarton kaj enigis la numeron de sia aŭto en elektronikan taglibron.
  
  "Ĝi estas konektita al la elektrocentralo," li diris, montrante la teĥnologon kun laca rideto. En kiu lingvo vi preferas ricevi mesaĝojn de Vatikano?
  
  - En Hispanujo, ekz.
  
  -¿Hispana tradicia lingvo aŭ hispanaj varioj de la angla?
  
  "Porvive," li diris en la hispana.
  
  - Skuzi? estas plia ññ alia, en perfekta (kaj bajista) itala.
  
  -Pardonu. En la malnova tradicia hispana, mi petas.
  
  "Mi estos sen devo post ĉirkaŭ kvindek minutoj. Se vi postulas, ke mi subskribu ĉi tiun printaĵon, se vi bonvolos permesi al ni sendi la informojn al vi.
  
  La ĵurnalisto skribaĉis sian nomon ĉe la fino de la folio, kiun la knabino elprenis el sia dosierujo, preskaŭ sen rigardi ŝin, kaj adiaŭis ŝin, dankante ŝin.
  
  Mi reiris al lia retejo kaj provis legi pri Bulkell, sed disvastiĝis, ke reprezentanto alvenis. Andrea turnis sian atenton reen al la ĉefa pordo, sed la savanto eniris tra malgranda pordo kaŝita malantaŭ la ferdeko, sur kiun li nun grimpis. Kun trankvila gesto, li ŝajnigis ordigi siajn notojn, donante al cá Mara kameraistoj tempon enkadrigi lin kaj la ĵurnalistojn sidiĝi.
  
  Andrea malbenis sian malsukceson kaj piedpinte iris al la podio, kie la gazetara sekretario atendis ĉe la podio. Kun iom da malfacileco, mi sukcesis atingi ŝin. Dum la resto de ŝiaj metiosu-kamaradoj sidiĝis, Andrea alproksimiĝis al Bulkell.
  
  - Tiu ĉi isor Balsells, mi estas Andrea Otero el la gazeto Globo. Mi provis elspuri lin la tutan semajnon, sed vane...
  
  -Post.
  
  La gazetara sekretario eĉ ne rigardis ŝin.
  
  "Sed se vi ne komprenas, Balkells, mi devas kunmeti unu informon..."
  
  "Mi diris al ŝi, ke post tio ŝi mortos. Ni komencu.
  
  Andrea estis en Nita. En la momento kiam ŝi rigardis supren al li kaj ĝi furiozigis ŝin. Ŝi tro kutimis subigi virojn per la brilego de siaj du bluaj lumturoj.
  
  "Sed sinjoro Balcells, mi memorigas vin, ke mi apartenas al grava hispana ĵurnalo..." La ĵurnalisto provis gajni poentojn eltiri kolegon kiu reprezentis la hispanajn amaskomunikilojn, sed mi ne servis ŝin. Nenio. La alia rigardis ŝin unuafoje, kaj glacio estis en liaj okuloj.
  
  -¿De kiam vi diris al mi vian nomon?
  
  - Andrea Otero.
  
  - Kiel?
  
  - El la terglobo.
  
  -¿Y kie estas Paloma?
  
  Paloma, oficiala korespondanto por la Vatikano. Tiu, kiu hazarde veturis kelkajn kilometrojn de Hispanio kaj trafis nemortigan aŭto-akcidenton por cedi sian sidlokon al Andrea. Domaĝe Bulkells demandis pri ŝi, domaĝe.
  
  "Nu... li ne venis, li havis problemon..."
  
  Bulkells sulkigis la brovojn, ĉar nur la Maljunulo de la Opus Dei numeraro povis fizike sulkiĝi. Andrea retropaŝis iomete, surprizita.
  
  "Junulino, atentu tiujn homojn, kiujn vi malŝatas, mi petas," diris Bulkells, moviĝante al la homplenaj vicoj da sidlokoj. Ĉi tiuj estas liaj kolegoj de CNN, BBC, Reuters kaj centoj da aliaj amaskomunikiloj.#243;n más. Kelkaj el ili jam estis akredititaj ĵurnalistoj en Vatikano eĉ antaŭ ol vi naskiĝis. Kaj ili ĉiuj atendas la komencon de la gazetara konferenco. Faru al mi favoron, prenu lian lokon ĝuste nun.
  
  Andrea deturnis sin, embarasitaj kaj enkarniĝintaj vangoj. Raportistoj en la unua vico nur ridetas reen. Kelkaj el ili ŝajnas same malnovaj kiel ĉi tiu Bernina kolonaro. Dum li provis reveni al la malantaŭo de la ĉambro, kie li lasis la valizon enhavantan sian komputilon, li aŭdis Bulkells ŝerci en la itala kun iu en la unua vico. Malantaŭ li aŭdiĝis obtuza, preskaŭ nehoma rido. Ŝi ne havis eĉ la plej etan dubon, ke la ŝerco temas pri ŝi. La vizaĝoj de la homoj turnis sin al ŝi, kaj Andrea ruĝiĝis ĝis ŝiaj oreloj. Kun mia kapo malsupren kaj miaj brakoj etenditaj por fari mian vojon tra la mallarĝa koridoro al la pordo, mi sentis, ke mi flosas en maro de korpoj. Kiam mi finfine venos al lia sidloko, li ne kontentigos sin preni sian havenon kaj turni sin, sed elgliti el la pordo. La knabino kiu prenis la datumojn tenis la manon dum momento kaj avertis:;
  
  -Memoru, ke se vi eliros, vi ne povos reeniri ĝis la gazetara konferenco finiĝos. La pordo fermiĝas. Vi konas la regulojn.
  
  Kiel teatro, pensis Andrea.Precize kiel teatro.
  
  Li liberigis sin de la teno de la knabino kaj eliris senvorte. La pordo fermiĝis malantaŭ ŝi kun sono, kiu ne povis elpeli la timon el la animo de Andrea, sed almenaŭ parte trankviligis ŝin. Ŝi ege bezonis cigaredon kaj palpumis kiel frenezulino en la poŝoj de sia eleganta ventoŝirmilo, ĝis ŝiaj fingroj trafis skatolon da mentaĵoj, kiu servis kiel konsolo al ŝi pro la foresto de ŝia nikotina amiko. Skribu, ke vi forlasis lin pasintsemajne.
  
  Estas diable malbona tempo por foriri.
  
  Ŝi elprenas skatolon da mentoj kaj trinkas tri. Sciu, ke ĉi tio estas freŝa mito, sed almenaŭ tenu vian buŝon fermita. Tamen ĝi ne multe utilos al la simio.
  
  Multfoje estonte, Andrea Otero memoros tiun momenton. Memoru, ke vi staras ĉe tiu pordo, apogante sin kontraŭ la kadro, provante trankviliĝi kaj malbeni vin pro tio, ke vi estas tiel obstina, ke vi lasis vin embarasi kiel adoleskanto.
  
  Sed mi ne memoras lin pro tiu ĉi detalo. Mi faras ĉi tion ĉar la terura malkovro, kiu venis ene de unu harlarĝo de mortigado de ŝi kaj kiu poste kondukus ŝin en kontakton kun la viro, kiu ŝanĝus ŝian vivon, estis ĉar ŝi decidis atendi ĝis la pipromentoj funkcios. . ili dissolviĝis en lia buŝo antaŭ ol li forkuris. Nur por trankviligi min iom. Kiom da tempo necesas por ke mentotabulo solviĝas? Ne tiom. Tamen, ĝi estis eterneco por Andrea kiam ŝia tuta korpo petegis ŝin por iri reen al la hotelĉambro kaj rampi sub la liton. Sed ŝi devigis sin fari tion, kvankam ŝi faris tion por ne vidi ŝin forkuri, batita inter la kruroj de la vosto.
  
  Sed tiuj tri mentoj ŝanĝis lian vivon (kaj plej verŝajne la historion de la okcidenta mondo, sed tio neniam estis scii, ĉu ne?) por la simpla deziro esti en la ĝusta loko.
  
  Restis apenaŭ spuro de mento, fajna sulkgusto dum la sendito turnis la angulon de la strato. Li portis oranĝan supertuton, kongruan ĉapon, sakeon en la mano, kaj li hastis. Li marŝis rekte al ŝi.
  
  -¿Pardonu, ĉu ĉi tio estas la gazetara ĉambro?
  
  -Si, ĉi tie estas.
  
  Mi havas rapidan liveron por la sekvaj homoj: Michael Williams de CNN, Bertie Hegrend de RTL...
  
  Andrea interrompis lin per la voĉo de Gast: "ho."
  
  - Ne maltrankviliĝu, kamarado. La gazetara konferenco jam komenciĝis. Mi devos atendi unu horon.
  
  La sendito rigardis ŝin kun nekompreneble konsternita vizaĝo.
  
  "Sed tio ne povas esti. Oni diris al mi, ke...
  
  La ĵurnalisto trovas specon de malbona kontento metante ŝiajn problemojn sur iu alia.
  
  -Vi scias. Tiuj estas la reguloj.
  
  La sendito pasigis sian manon sur lian vizaĝon kun sento de malespero.
  
  - Ŝi ne komprenas, ŝi estas orita. Mi jam havis plurajn prokrastojn ĉi-monate. Ekspresa livero devas esti farita ene de horo tuj post ricevo, alie ĝi ne estos ŝargita. Temas pri dek kovertoj po tridek eŭroj po koverto. Se mi perdos vian mendon al mia agentejo, mi povus perdi mian itineron al Vatikano kaj esti maldungita certe.
  
  Andrea tuj moliĝas. Li estis bona homo. Impulsiva, senpripensa kaj kaprica, vi konsentos. Kelkfoje mi gajnas ilian subtenon per mensogoj (kaj multe da sorto), bone. Sed li estis bona homo. Li rimarkis la nomon de la kuriero skribitan sur la ID-karto, kiu estis alfiksita al la supertuto. Tio estis alia trajto de Andrea. Li ĉiam nomis homojn per siaj antaŭnomoj.
  
  "Aŭskultu, Giuseppe, mi bedaŭras, sed eĉ kun mia tuta deziro, mi ne povos malfermiĝi al vi. La pordo malfermiĝas nur de interne. Se ĝi estas fiksita, tiam ne estas porda tenilo aŭ seruro.
  
  La alia eligis krion de malespero. Li metis siajn manojn en vazojn, po unu sur ĉiu flanko de sia elstara intesto, videbla eĉ sub la supertuto. Mi provis pensi. Rigardu Andrea de malsupre supren. Andrea pensis, ke li rigardas ŝiajn mamojn-kiel virino, kiu preskaŭ ĉiutage havis ĉi tiun malagrablan sperton de kiam ŝi trafis la puberecon-sed tiam ŝi rimarkis, ke li rigardas la identigilon, kiun ŝi portis ĉirkaŭ la kolo.
  
  - Hej, mi komprenas. Mi lasos al vi la kovertojn kaj vi finis.
  
  La insigno havis la blazonon de Vatikano sur ĝi, kaj la sendito verŝajne pensis, ke ŝi laboris dum ĉi tiu tempo.
  
  - Mire, Giuseppe...
  
  "Nenio pri Giuseppe, sinjoro Beppo," diris alia, trairante sian sakon.
  
  "Beppo, mi vere ne povas..."
  
  "Aŭskultu, vi devas fari al mi ĉi tiun favoron. Ne zorgu pri subskribo, mi jam subskribas liveraĵojn. Mi faros apartan skizon por ĉiu kaj vi finis. Vi promesas malsovaĝigi lin por liveri kovertojn al vi tuj kiam la pordoj malfermiĝas.
  
  - Jen kio...
  
  Sed Beppo jam metis dek kovertojn da Marras en lian manon.
  
  - Ĉiu havas la nomon de la ĵurnalisto, al kiu ĝi estas destinita. La kliento estis certa, ke ni ĉiuj estos ĉi tie, ne maltrankviliĝu. Nu, mi foriras, ĉar restas al mi unu livero al Corpus kaj alia al Via Lamarmora. Adi kaj#243;s, kaj dankon, belega.
  
  Kaj antaŭ ol Andrea povis diri ion, la scivolemo turnis sin kaj foriris.
  
  Andrea staris rigardante la dek kovertojn, iom embarasita. Ili estis adresitaj al korespondantoj de la dek plej grandaj mondaj amaskomunikiloj. Andrea konis la reputaciojn de kvar el ili kaj rekonis almenaŭ du en la redakcio.
  
  La kovertoj havis duonan folion, ĉiumaniere identaj krom la nomo. Kio vekis en li la instinkton de ĵurnalisto kaj kaŭzis ĉiujn liajn maltrankvilojn, estis frazo, kiu ripetiĝas en ĉiuj. Ĝi estis manskribita en la supra maldekstra angulo.
  
  
  EXCLUSIVE - TUJ GUDU
  
  
  Tio estis morala dilemo por Andrea dum almenaŭ kvin sekundoj. Mi solvis ĝin per mentotabulo. Rigardu maldekstren kaj dekstren. La strato estis senhoma, ne estis atestantoj pri eventuala poŝta krimo. Mi elektis unu el la kovertoj hazarde kaj zorge malfermis ĝin.
  
  Simpla scivolemo.
  
  Ene de la koverto estas du objektoj. Unu el ili estis Blusens-markita DVD, sur kies kovrilo la sama frazo estis skribita sur la maniko per neforviŝebla feltpinto. La alia estis noto skribita en la angla.
  
  
  "La enhavo de ĉi tiu disko estas de plej grava graveco. Ĉi tio verŝajne estas la plej grava vendreda novaĵo kaj kvizo de la jarcento. Estos iu, kiu provos silentigi lin. Bonvolu revizii la diskon kiel eble plej baldaŭ kaj disvastigi la enhavon kiel eble plej baldaŭ. Padre Viktor Karoski
  
  
  Andrea dubas la eblecon ke tio estis ŝerco. Se vi nur havus manieron ekscii. Prenante la havenon el la valizo, mi ŝaltis ĝin kaj enigis la diskon en la diskon. Li malbenis la operaciumon en ĉiu lingvo kiun mi konis-hispana, angla kaj aĉa itala kun instrukcioj-kaj kiam ĝi fine ekfunkciis, li estis konvinkita, ke la DVD estas senvalora.237;kula.
  
  Li nur vidis la unuajn kvardek sekundojn antaŭ ol li sentis la emon vomi.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Sabado, la 9-an de aprilo 2005, 01:05 a.m.
  
  
  
  Paola serĉis ĉie Fowler. Ne estis nenio surpriza, kiam mi trovis lin - ĉio malsupre, kun pistolo en la mano, la jako de la pastro bonorde faldita sur seĝo, rako sur la breto de la estrarturo, la manikoj kunvolvitaj malantaŭ la kolumo. Mi portis orelprotektojn, ĉar Paola atendis, ke mi malplenigu mian ŝargilon antaŭ ol veni. Li estis fascinita de la gesto de fokuso, la perfekta pafadpozicio. Liaj brakoj estis tre fortaj malgraŭ esti duonjarcenta aĝaj. La kanono de la pistolo estis direktita antaŭen, ne deviante mil metrojn post ĉiu pafo, kvazaŭ ĝi estus enigita en vivanta ŝtono.
  
  CSU vidis lin malplenigi ne unu, sed tri butikojn. Li tiris malrapide, nehaste, strabante, klinante la kapon iomete flanken. Li finfine ekkomprenis ke ŝi estas en la trejnejo. É ĝi konsistas el kvin kajutoj, apartigitaj per dikaj ŝtipoj, el kiuj kelkaj estas implikitaj per ŝtalaj kabloj. Celoj pendas de la kabloj, kiuj helpe de sistemo de pulioj povas esti levitaj ĝis alteco de ne pli ol kvardek metroj.
  
  - Bonan nokton, doktoro.
  
  - Iom kroman horon por PR, ĉu ne?
  
  - Mi ne volas iri al la hotelo. Sciu, ke mi ne povos dormi ĉi-nokte.
  
  Paola Asinthio. Li tre bone komprenas tion. Stari ĉe entombigo fari nenion estis terure. Ĉi tiu estaĵo estas garantiita sendorma nokto. Li mortas por fari ion, adiaŭ.
  
  -¿Dónde está mia kara amiko la inspektoro?
  
  "Ho, mi ricevis urĝan vokon. Ni komentas la nekropsioraporton de Cardoso dum li fuĝis, lasante min kun vorto sur miaj lipoj.
  
  -Tre karakteriza de el.
  
  -Jes. Sed ni ne parolu pri tio... Ni vidu, kian ekzercon oni donis al vi, patro.
  
  La krimulo klakis sur la bot, kiu zomis sur papera celo kun silueto de viro desegnita nigre. La simio havas dek blankajn buklojn en la centro de la brusto. Li alvenis malfrue ĉar Fowler trafis bovokulon duonmejlon for. Mi tute ne surpriziĝis vidi, ke preskaŭ ĉiuj truoj estis faritaj ene de la truo. Kio surprizis lin estis ke unu el ili malsukcesis. Mi estis seniluziigita, ke li ne trafis ĉiujn celojn kiel la ĉefroluloj de la boícul de accion.
  
  Sed li ne estas heroo de agado. Li estas estaĵo el karno kaj sango. Saĝa, klera kaj tre bona pafisto. En alterna reĝimo, malsukcesa pafo igas lin homa.
  
  Fowler sekvis ŝian rigardon kaj gaje ridis pro sia propra fuŝo.
  
  - Mi iomete perdis en PR, sed mi tre ŝatas pafi. Ĉi tio estas escepta sporto.
  
  Tiel longe kiel ĝi estas sporto.
  
   -Aún no confía en mí, ¿verdad dottora?
  
   Paola ne respondis. Ŝi ŝatis vidi Fowler en ĉio, sen mamzono, nur kunvolvita ĉemizo kaj nigra pantalono. Sed la bildoj de la "Avocado", kiun Dante montris al li, daŭre batis lin super la kapo per boatoj de tempo al tempo, kiel ebriaj simioj en ebria epoko.
  
  - Ne, patro. Ne vere. Sed mi volas fidi vin. Ĉu ĉi tio sufiĉas por vi?
  
  - Tio devus sufiĉi.
  
  -¿ De kie vi akiris tiajn armilojn? La armilejo estas fermita por ĉi tiuj horoj.
  
  "Ha, Direktoro Boy pruntedonis ĝin al mi. Ĝi estas lia. Li diris al mi, ke li delonge ne uzis ĝin.
  
  - Bedaŭrinde ĝi estas vera. Mi devus renkonti ĉi tiun viron antaŭ tri jaroj. Li estis granda profesiulo, granda sciencisto kaj fizikisto. Li ankoraŭ estas tia, sed antaŭe estis scivolemo en liaj okuloj, sed nun tiu brilo malaperis. Ĝi estis anstataŭigita per la angoro de oficeja laboristo.
  
  -¿ Ĉu estas amareco aŭ nostalgio en via voĉo, doktoro?
  
  - Iom el ambaŭ.
  
  -¿ Kiom longe mi forgesos lin?
  
  Paola ŝajnigis esti surprizita.
  
  - ¿Somo diras?
  
  "Ho, bone, ne ofendiĝu. Mi vidis lin krei aerspacojn inter vi du. La batalo tenas la distancon en perfekta stato.
  
  "Bedaŭrinde, tion li tre bone faras.
  
  La CSI hezitas por momento antaŭ daŭrigi. Mi denove sentis tiun senton de malpleno en fea lando, kiu foje venas kiam mi rigardas Fowler. Sento de Montano kaj Rusio. ¿Debítrust li? Penso kun malgaja kaj paliĝinta fero, kiu, finfine, estis pastro kaj tre kutimis vidi la malbonan flankon en homoj. Kiel ŝi, cetere.
  
  "Knabo kaj mi havis amaferon. Mallonge. Mi ne scias, ĉu li ĉesis ŝati min aŭ ĉu mi nur malhelpis lian serĉadon de promocio.
  
  - Sed vi preferas la duan opcionon.
  
  -Mi ŝatas enga kaj #241;arma. En ĉi tio kaj multe pli. Mi ĉiam diras al mi, ke mi loĝas kun mia patrino por protekti ŝin, sed vere mi estas tiu, kiu bezonas protekton. Pro tio probable mi enamiĝas al fortaj, sed neadekvataj homoj. Homoj kun kiuj mi ne povas esti.
  
  Fowler neniu respondo. Ŝi estis tre klara. Ili ambaŭ staris tre proksime unu al la alia. Minutoj pasis en silento.
  
  Paola estis absorbita de la verdaj okuloj de Patro Fowler, sciante precize kion li pensas. Mi kredis aŭdi insistan sonon en la fono, sed mi ignoris ĝin. Verŝajne estis la pastro, kiu rememorigis lin pri tio.
  
  "Pli bone se vi respondas la telefonon, doktoro.
  
  Kaj tiam Paola Caio komprenis, ke tiu ĉi ĝena bruo estas ŝia propra malnobla mó, kiu jam komencis soni furioze. Mi respondis al la voko, kaj dum momento li koleriĝis. Pengu la telefonon sen adiaŭi.
  
  - Venu, patro. Ĝi estis laboratorio. Iu sendis pakaĵon per kuriero hodiaŭ posttagmeze. La adreso enhavis la nomon Maurizio Pontiero.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Sabado, la 9-an de aprilo 2005, 01:25
  
  
  
  -É La pakaĵo alvenis antaŭ preskaŭ kvar horoj. Ĉu eblas scii ĉi tion ĉar neniu antaŭe rimarkis, kion ili enhavas?
  
  Knabo rigardis ŝin pacience, sed elĉerpita. Estis tro malfrue por toleri la stultecon de subulo. Tamen, li retenis ĝis la pafilo kiun Fowler ĵus resendis al li.
  
  - La koverto venis en via nomo, Paola, kaj kiam mi alvenis, vi estis en la kadavrodeponejo. La knabino ĉe la akceptejo lasis ĝin kun sia poŝto, kaj mi ne hastis trarigardi ĝin. Kiam mi eltrovis, kiu sendis ĝin, mi ekmovigis homojn, kaj necesis tempo. La unua paŝo estis voki la ministojn. Ili trovis nenion suspektindan en la koverto. Kiam mi ekscios, kio estas malbona, mi vokos vin kaj Danton, sed la inspektoro ne aperas ie ajn. Kaj Sirin ne telefonas.
  
  - Estu dormanta. Dio, estas tro frue.
  
  Ili estis en la fingrospura ĉambro, malvasta ĉambro plenigita de ampoloj kaj ampoloj. La odoro de fingrospura pulvoro estis ĉie. Estis homoj, kiuj ŝatis la odoron - oni eĉ ĵuris, ke li flaris ĝin antaŭ ol esti kun sia fianĉino ĉar ŝi estis Afrodito vekiĝis, señol - sed Paola ŝatis ĝin. estis malagrabla. La odoro igis ŝin terni, la makuloj algluiĝis al ŝiaj malhelaj vestaĵoj, kaj necesis pluraj lavadoj por ke ili malaperis.
  
  "Nu, ĉu ni certe scias, ke ĉi tiu mesaĝo estis sendita de manomó Karoski?"
  
  Fowler ekzamenis la leteron en kiu la sendinto skribis adreson #243. Tenu la koverton kun viaj brakoj iomete etenditaj. Paola suspektas ke ŝi eble ne povas bone vidi proksime. Verŝajne mi baldaŭ devos porti legokulvitrojn. Li scivolas por kiu li povas resti ĉi-jare.
  
  - Ĉi tio estas, kompreneble, via grafo. Kaj la malhela ŝerco pri la nomo de la juna inspektisto ankaŭ ŝajnas esti karakteriza por Karoski.
  
  Paola prenis la koverton el la manoj de Fowler. Mi metis ĝin sur la grandan tablon starigitan en la salono. La surfaco de la ésta estis tute vitro kaj retrolumita. Sur la tablo kuŝis la enhavo de la koverto en simplaj travideblaj plastaj sakoj. Batali ceñallo unua sako.
  
  Ĉi tiu noto havas siajn fingrospurojn sur ĝi. Ĝi estas adresita al vi, Dicanti.
  
  La inspektisto levis al ŝiaj okuloj pakaĵon kun noto skribita en la itala lingvo. Leĝo, ĝia enhavo estas laŭte deklarita, per plastiko.
  
  
  Kara Paola:
  
  Mi tre sopiras vin! Mi estas ĉe MC 9, 48. Estas tre varme kaj trankvile ĉi tie. Mi esperas, ke vi povas veni kaj saluti nin kiel eble plej baldaŭ. Intertempe mi sendos al vi gratulojn pri miaj ferioj. Kisojn, Maurizio.
  
  
  Paola ne povis ne tremi, miksaĵo de kolero kaj teruro. Provu reteni la grimacojn, devigu vin, se vi volas, lasi ilin interne. Mi ne intencis plori antaŭ la batalo. Eble antaŭ Fowler, sed ne antaŭ La Knabo. Neniam de Knabo.
  
  -¿Patro Fowler?
  
  -Marko ĉapitro 9, verso 48. "Kie la vermo ne mortas kaj la fajro ne estingiĝas."
  
  - Infero.
  
  - Ĝuste.
  
  "Malbenita hundino."
  
  "Ne estas sugesto, ke li estas persekutita antaŭ kelkaj horoj. Eblas, ke la noto estis skribita pli frue. La disko estis registrita hieraŭ matene, sekun la dato indikita en la arkivoj ene.
  
  -¿Ĉu ni konas la modelon de kamerao aŭ la komputilon, sur kiu ĝi estis registrita?
  
  - Kun la programo, kiun vi uzas, ĉi tiuj datumoj ne estas konservitaj en disko. Jen la tempo, programo kaj versio de la operaciumo. Neniu simpla seria nú, mi volas diri, nenio kiu povus helpi identigi la transmisiajn ekipaĵojn.
  
  - Piedsignoj?
  
  -Du partoj. Ambaŭ estas de Karoski. Sed mi ne bezonis scii. Unu vido de la enhavo sufiĉus.
  
  -Nu, kion vi atendas? Surmetu la DVD, knabo.
  
  "Patro Fowler, ĉu vi pardonu nin por momento?"
  
  La pastro tuj komprenis la situacion. Rigardu Paola en la okulojn. Ŝi malpeze mansvingis al li, dirante al li ke ĉio estas bona.
  
  - Ne Somo. ¿Kafejo por tri, dottoraDikanti?
  
  - Mio kun du buloj, mi petas.
  
  Knabo atendis ke Fowler forlasos la ĉambron antaŭ ol kapti la brakon de Paola. Paola ne ŝatis ĉi tiun tuŝon, tro karnan kaj teneran. Li multfoje ĝemis, ĉar li denove sentis tiujn manojn sur sia korpo, li malamis sian patron aŭ pro siaj malestimo kaj indiferenteco, sed en tiu momento ne restis ardaĵo de ĉi tiu fajro. Ĝi estingiĝis ene de unu jaro ........... jaro ........... Restis nur ŝia fiero, pro kio la inspektoro plene ĝojis. Kaj, kompreneble, ŝi ne cedos al lia emocia ĉantaĝo. Mi premas lian manon, kaj la direktoro forigas lian manon.
  
  "Paola, mi volas averti vin. Tio, kion vi vidos, estos tre malfacila por vi.
  
  La CSI donis al li malmolan, senhumora rideton kaj krucis ŝiajn brakojn super ŝia brusto. Mi volas teni miajn manojn kiel eble plej malproksime de lia tuŝo. Por la okazo.
  
  - Ĉu vi denove ŝercas min? Mi tre kutimas vidi Gaddafi, Carlo.
  
  "Ne de viaj amikoj.
  
  La rideto tremas sur la vizaĝo de Paola kiel ĉifono en la vento, sed ŝia animo ne hezitas eĉ sekundon.
  
  - Enmetu videon, direktoro Boi.
  
  -¿Kiel vi volas, ke ĝi estu? Li povus esti tute alia.
  
  "Mi ne estas muzo por ke vi traktu min kiel vi volas. Vi malakceptis min ĉar mi estis danĝera por via kariero. Vi elektis reveni al la modo por la malfeliĉo de via edzino. Nun mi preferas mian propran malfeliĉon.
  
  -¿Kial nun, Paola? Kial nun, post ĉi tiu tuta tempo?
  
  "Ĉar mi ne havis la forton antaŭe. Sed nun mi havas ilin.
  
  li pasas manon tra siaj haroj. Mi komencis kompreni.
  
  "Mi neniam povas havi ĝin, Paola. Kvankam ĉi tio estas kion mi ŝatus.
  
  "Eble vi havas kialon. Sed ĉi tio estas mia decido. Vi prenis la vian antaŭ longe. Prefere cedi al la obscenaj rigardoj de Dante.
  
  Knabo grimacis abomene pro la komparo. Paola ĝojis vidi lin, ĉar la egoo de la direktoro siblis pro kolero. Ŝi estis iomete malbona al li, sed ŝia estro meritis tion pro tio, ke ĉiuj ĉi tiuj monatoj traktis ŝin kiel aĉa.
  
  "Kiel vi deziras, dottoraDicanti. Mi denove estos la estro de iróNico, kaj vi estos la bela verkisto.
  
  Dankon, Carlo. Tio estas pli bona.
  
  Knabo ridetis, malĝoja kaj seniluziigita.
  
  -Bone, do. Ni rigardu la teleron.
  
  Kvazaŭ mi havus sesan senton (kaj tiam Paola estis certa, ke mi havas tian), Pastro Fowler alvenis kun pleto de io, kion mi povus transdoni al la kafejo, se mi povus. konsumanto de konfitaĵo en sia vivo estus gustuminta ĉi tiun infuzaĵon.
  
  - Ili havas ĝin ĉi tie. Veneno de kafo kun kvinoo kaj kafo sur. Ĉu mi supozas, ke ni jam povas rekomenci la kunvenon?
  
  "Kompreneble, Patro," mi respondis. La batalo. Fowler les estudio disimuladamente. La batalo ŝajnas al mi malĝoja, sed ankaŭ mi ne vidas la malpeziĝon en lia voĉo? Kaj Paola vidis, ke ŝi estas tre forta. Malpli nesekura.
  
  La reĝisoro surmetis loteksajn gantojn kaj forigis la diskon el la sako.La lalaboratorio alportis al li rulan tablon el la paŭzoĉambro.Estas 27-cola televidilo kaj malmultekosta DVD sur la nokta tablo.kaj estis kvazaŭ mi estus montrante in al iuj, kiuj pasis lalonge de la koridoro.En tiu tempo, onidiroj pri la komerco, kiun Boy kaj Dikanti kondukas, disvastiĝis tra la konstruaĵo, sed neniu el ili alproksimiĝis al la vero.Kio.
  
  La disko komencos ludi. La ludo lanĉas rekte sen pop-ups aŭ io simila. La stilo estis hazarda, la interno estis saturita, kaj la lumigado estis mizera. Knabo jam ĝustigis la brilon de la televidilo preskaŭ al maksimumo.
  
  - Bonan nokton, animoj de la mondo.
  
  Paola ĝemis, kiam ŝi aŭdis la voĉon de Karoski, la voĉon, kiu turmentis ŝin per tiu voko ekde la morto de Pontiero. Tamen, nenio estas videbla sur la ankoraŭ ekrano.
  
  "Ĉi tio estas rekordo pri kiel mi ekstermos la sanktajn homojn de la Eklezio de sur la tero, farante la laboron de Mallumo. Mi nomiĝas Victor Karoski, apostata pastro de la romia kulto. Dumñ mistraktado de infanoj, protektita de la ruzo kaj koniveco de miaj iamaj estroj. Laŭ ĉi tiuj ritoj, Lucifero persone elektis min por plenumi ĉi tiun taskon en tiuj momentoj, kiam nia malamiko la Ĉarpentisto elektas sian koncesiulon en la ĉi tiu Koto-Pilko.
  
  La ekrano ŝanĝiĝas de tute nigra al duonombra. La bildo montras sangan, nudkapan viron ligitan al kio ŝajnas esti kolonoj de la kripto de Santa Mar en Transpontina. Dicanti apenaŭ rekonis lin kiel kardinalo Portini, unua vicreĝo. Tiu, kiun vi vidis, eĉ ne vidis, ĉar Vigileco bruligis lin ĝis la grundo. La Portini Juvelo iomete tremas, kaj ĉio, kion Karoski povas vidi, estas la pinto de tranĉilo pikita en la karnon de la maldekstra brako de la kardinalo.
  
  "Ĉi tiu estas kardinalo Portini, tro laca por krii. Portini faris multe da bono al la mondo, kaj mia Majstro abomenas lian abomenan karnon. Nun ni vidu kiel li finis sian mizeran ekzistadon.
  
  La tranĉilo estas metata al ŝia gorĝo kaj tranĉas ĝin per unu bato. La ĉemizo denove nigriĝis kaj tiam estis alkroĉita al nova ĉemizo ligita en la sama loko. Estis Robaira kaj mi tre timis.
  
  "Ĉi tiu estas kardinalo Robaira, plena de timo. Havu grandan lumon en vi. Venis la tempo por redoni sian lumon al sia Kreinto.
  
  ĉi-foje Paola devis forrigardi. La rigardo de Mara montris, ke la tranĉilo malplenigis la okulkavojn de Robaira. Sola guto da sango ŝprucis sur la vizieron. Estis terura aspekto kiun la CSI vidis en la konfitaĵo, kaj Cynthy turnis sin por alfronti ĝin. Li estis sorĉisto. La bildo ŝanĝiĝis kiam ŝi vidis min kaj montris tion, kion ŝi timis vidi.
  
  - É ste - juniora inspektoro Pontiero, adepto de Rybak. Ili metis ĝin en mian búskveda, sed nenio povas rezisti la potencon de la Patro de Mallumo. La subinspektisto nun malrapide sangas.
  
  Pontiero rigardis rekte al Ciamaru, kaj lia vizaĝo ne estis lia vizaĝo. Li kunpremis la dentojn, sed la potenco de liaj okuloj ne velkis. La tranĉilo tranĉis ŝian gorĝon tre malrapide, kaj Paola denove rigardis for.
  
  - Ste-kardinalo Cardoso, amiko de la senhereduloj, pedikoj kaj puloj. Lia amo estis por mi same naŭza kiel la putra interno de ŝafo. Li ankaŭ mortis
  
  Atendu momenton, ĉiuj vivis en nekonsekvenco. Anstataŭ rigardi genojn, ili rigardis plurajn fotojn de kardinalo Cardoso en lia lito de funebro. Estis tri fotoj entute, verdeta unu kaj du fotoj de virgulino. La sango estis nenature malhela en koloro. Ĉiuj tri fotoj estis montritaj sur la ekrano dum ĉirkaŭ dek kvin sekundoj, po kvin sekundoj.
  
  "Nun mi mortigos alian sanktan viron, la plej sanktan el ĉiuj. Estos iu, kiu provos enmiksiĝi kun mi, sed lia fino estos la sama kiel tiu de tiuj, kiujn vi vidis mortantaj antaŭ viaj okuloj. La preĝejo, la malkuraĝulo, kaŝis ĝin de vi. Mi ne plu povos fari ĉi tion. Bonan nokton, animoj de la mondo.
  
  La DVD ĉesas kun zumado kaj Boy malŝaltas la televidilon. Paula estis blanka. Fowler forte kunpremis siajn dentojn pro kolero. Ĉiuj tri silentis dum kelkaj minutoj. Necesis rekonsciiĝi post kiam li vidis tiun ĉi sangan kruelecon. Paola, kiu estis la nura tuŝita de la registrado, sed estis Paola kiu parolis unue.
  
  - Fotoj. Ĉu por ke fotoj? Ĉu vi ne havas videon?
  
   -Porque no podía -dijo Fowler-. Ĉar estas nenio pli komplika ol ampolo." Tiel diris Dante.
  
  "Kaj Karoski scias ĝin.
  
  -¿Kion ili diras al mi pri la ludoteto de poseón diabólica?
  
  La krimulo sentis, ke io denove misas. Tiu ĉi dio ĵetis lin en tute malsamajn direktojn. Mi bezonis bonan nokton ĉe Sue, ripozon kaj trankvilan lokon por sidi kaj pensi. La vortoj de Karoski, la sugestoj lasitaj en la cadáveres, ĉiuj havas komunan fadenon. Se mi trovus ĝin, mi povus eltiri la pilkon. Sed ĝis tiam mi ne havis tempon.
  
  Kaj, kompreneble, al la diablo kun mia nokto kun Sue
  
  "La historia intrigo de Karoski kun la diablo ne estas io, pri kio mi maltrankviliĝas," Boy atentigas, antaŭvidante la pensojn de Paola. La plej malbona parto estas ke ni provas haltigi lin antaŭ ol li mortigas alian kardinalon. Kaj la tempo kuras.
  
  -¿Sed kion ni povas fari? -pregunto Fowler-. Ĉe la entombigo de Johano Paŭlo la 2-a, li ne adiaŭis sian vivon. Nun la kardinaloj estas protektitaj kiel neniam antaŭe, la Domo de Sancta Marthae estas fermita al la publiko, same kiel la Vatikano.
  
  Dikanti mordis sian lipon. Mi estas laca ludi laŭ la reguloj de ĉi tiu psikopato. Sed nun Karoski faris novan eraron: li lasis spuron, kiun ili povis sekvi.
  
  - ¿ Kiu tion faris, Direktoro?
  
  "Mi jam asignis du ulojn por prizorgi ĝin. Alvenis per mesaĝisto. La agentejo estis Tevere Express, loka liverfirmao en Vatikano. Ni ne povis paroli kun la direktisto de la itinero, sed la sekurecaj fotiloj ekster la konstruaĵo kaptis la matricon de la motorciklo de la kuriero. La plakedo estas registrita en la nomo de Giuseppe Bastina de 43 ĝis 241. Li vivas en la Castro Pretorio areo, sur Via Palestra.
  
  -¿ Vi ne havas telefonon?fonon?
  
  -La telefonnumero ne estas listigita en la raporto Tréfico kaj ne estas telefonnumeroj en Información Telefónica en lia nomo.
  
   -Quizás figure a nombre de su mujer-apuntó Fowler.
  
   - Kvizo. Sed nuntempe, ĉi tio estas nia plej bona gvido, ĉar la promenado estas nepra. Ĉu vi iras, patro?
  
  - Post vi,
  
  
  
  Bastina familia apartamento
  
  Vojo Palestra, 31
  
  02:12
  
  
  
  -Giuseppe Bastina?
  
  "Jes, estas mi," diris la sendito. Proponu al scivolema knabino en kalsoneto kun bebo apenaŭ naŭ aŭ dek monatojn en siaj brakoj. Je tiu ĉi frua horo, ne estis nekutime, ke ili estas vekitaj per la frapado sur la pordo.
  
  "Mi estas Inspektoro Paola Dicanti, kaj é ste estas Patro Fowler. Ne maltrankviliĝu, vi ne havas problemojn kaj nenio okazis al iu el viaj. Ni volas demandi al vi kelkajn tre urĝajn demandojn.
  
  Ili estis sur la tereno de modesta sed tre bone prizorgita domo. Ĉe la pordo, vizitantoj estis salutitaj per tapiŝo prezentanta ridetantan ranon. Paola decidis, ke ankaŭ tio ne koncernas ilin, kaj ĝuste. Bastina estis tre ĉagrenita pro lia ĉeesto.
  
  -¿Ne povas atendi mañanna? La teamo devas ekiri, vi scias, ili havas horaron.
  
  Paola kaj Fowler skuis la kapon.
  
   -Sólo será un momento, señor. Vi vidas, vi liveris estas malfrue ĉi-vespere. Koverto sur Via Lamarmora. Ĉu vi memoras ĉi tion?
  
  "Kompreneble mi memoras, aŭskultu. Kion vi pensas pri tio? Mi havas bonegan memoron," diris la viro, malpeze frapante sian tempion per la montrofingro de sia dekstra mano. La maldekstro estis ankoraŭ plena de infanoj, kvankam feliĉe ŝi ne ploris.
  
  -¿ Ĉu vi povus diri al ni, kie mi ricevis la koverton? Ĉi tio estas tre grava, ĉi tio estas murda esploro.
  
  - Kiel ĉiam, ni telefonis al la agentejo. Oni petis min veni al la Vatikana Poŝtejo por havi kelkajn kovertojn sur la tablo de la bedel.
  
  Paola estis ŝokita.
  
  -¿Más el la koverto?
  
  Jes, estis dek du kovertoj. La kliento petis, ke mi unue liveru dek kovertojn al la gazetara oficejo de Vatikano. Poste alia ĉe la oficejoj de la Vigilance Corps kaj unu por vi.
  
  -¿ Neniu liveris kovertojn al vi? ¿Mi nur prenos ilin? Fowler kolere demandis.
  
  Jes, estas neniu ĉe la poŝtoficejo je ĉi tiu horo, sed ili lasas la eksteran pordon malfermita ĝis la naŭa. Ĉiaokaze iu volas faligi ion en internaciajn leterkestojn.
  
  - Kiam la pago estos farita?
  
  - Ili lasis malgrandan másño-koverton supre de la demás. Tiu ĉi koverto enhavis tricent sepdek eŭrojn, 360 por militservo kaj 10 trinkmonojn.
  
  Paola malespere rigardis supren al la ĉielo. Karoski pensis pri ĉio. Alia eterna sakstrato.
  
  -¿Ĉu vi vidis iun?
  
  - Neniu.
  
  - Kaj kion li faris tiam?
  
  -¿Kion vi pensas, ke mi faris? Promenu la tutan vojon al la gazetara centro kaj poste resendu la koverton al la deĵoroficiro.
  
  - ¿ Al kiu estis adresitaj la kovertoj de la novaĵsekcio?
  
  - Ili estis adresitaj al pluraj ĵurnalistoj. Ĉiuj eksterlandanoj.
  
  Kaj mi dividis ilin inter mi.
  
  -He, kial tiom da demandoj? Mi estas serioza laboristo. Mi esperas, ke tio ne estas ĉio, ĉar hodiaŭ mi eraros. Mi vere bezonas laboron, bonvolu. Mia filo bezonas manĝi kaj mia edzino havas bulkon en la forno. Mi volas diri, ŝi estas graveda," li klarigis sub la malplenaj rigardoj de siaj vizitantoj.
  
  "Vidu, ĉi tio neniel rilatas al vi, sed ankaŭ ne estas ŝerco. Ni gajnos tion, kio okazis, punkto. Aŭ se mi ne promesas al vi, ke ĝis la lasta policisto en la trafiko ŝi konos parkere sian patrinon kula, ŝi aŭ Bastina.
  
  Bastina estas tre timema kaj la bebo komencas plori ĉe la tono de Paola.
  
  -Bone bone. Ne timigu aŭ timigu la infanon. Ĉu li ne havas koron? sur?
  
  Paola estis laca kaj tre kolerema. Mi bedaŭris paroli kun ĉi tiu viro en sia propra hejmo, sed mi trovis neniun, kiu estis tiel persista en ĉi tiu esploro.
  
  - Pardonu, ĝi estas aŭ Bastina. Bonvolu malĝoji kaj donu al ni. Temas pri vivo kaj morto, mia amo.
  
  La mesaĝisto malstreĉigas sian tonon. Per sia libera mano, li gratis sian superkreskitan barbon kaj milde karesis ĝin por ĉesigi ŝian ploron. La bebo iom post iom malstreĉiĝas, kaj ankaŭ la patro.
  
  - Mi donis la kovertojn al la novaĵisto, ĉu bone? La pordoj al la halo jam estis ŝlositaj, kaj mi estus devinta atendi horon por transdoni ilin. Kaj specialaj sendoj devas esti faritaj ene de unu horo post ricevo, alie ili ne estos pagitaj. Mi vere havas problemojn ĉe la laboro, ĉu vi scias pri tio? Se iu ekscios, ke mi faris tion, ili eble perdos sian laboron.
  
  "Pro ni neniu scios," diris Bastina. Kreu amas min.
  
  Bastina rigardis ŝin kaj kapjesis.
  
  "Mi kredas ŝin, inspektoro.
  
  -¿ Ĉu ŝi scias la nomon de la gardisto?
  
  -Ne, mi ne scias. Prenu karton kun la blazono de Vatikano kaj blua strio supre. Aí ŝaltu la gazetaron.
  
  Fowler marŝis kelkajn metrojn laŭ la koridoro kun Paola kaj revenis al flustri odo, en tiu aparta maniero ŝi ŝatis. Provu koncentriĝi sur liaj vortoj, kaj ne sur la sentoj, kiujn vi spertas de lia proksimeco. Ĝi ne estis facila.
  
  "Dottora, la karto, kiu montras, ke ĉi tiu viro ne apartenas al la stabo de Vatikano. Ĝi estas gazetara akredito. La teleroj neniam atingis la adresatojn. Ĉu vi scias?
  
  Paola provis pensi kiel ĵurnalisto dum sekundo. Imagu, ke vi ricevis koverton, estante en gazetara centro ĉirkaŭita de ĉiuj konkurantaj amaskomunikiloj.
  
  "Ili ne atingis siajn ricevantojn, ĉar se ili ricevus ilian enhavon, ili nun estus elsenditaj en ĉiuj televidkanaloj en la mondo. Se ĉiuj kovertoj alvenus samtempe, vi ne irus hejmen por kontroli la informojn. Verŝajne la reprezentanto de Vatikano estis mem enkaptiligita.
  
  - Ĝuste. Karoski provis eldoni sian propran gazetaran komunikon, sed estis trafita en la inteston de la hasto de la bonulo kaj mia perceptita malhonesteco de la viro kiu prenis la kovertojn. Aŭ mi eraras, aŭ mi malfermas unu el la kovertoj kaj prenas ĉiujn. Kial dividi la bonŝancon, kiun vi alportis el la ĉielo?
  
  "Ĝuste nun, en Alguacil, en Romo, ĉi tiu virino skribas la novaĵojn de la jarcento.
  
  "Kaj estas tre grave, ke ni sciu kiu ŝi estas. Kiel eble plej baldaŭ.
  
  Paola komprenis, kion signifas la urĝo en la vortoj de la pastro. Ili ambaŭ revenis kun Bastina.
  
  - Bonvolu, estu Bastina, priskribu al ni la personon, kiu prenis la koverton.
  
  Nu, ŝi estis tre bela. Ĉastaj... ĝisŝultraj blondaj haroj, proksimume dudek kvin jarojn aĝaj... bluaj okuloj, helkolora jako kaj flavgriza pantalono.
  
  - Ve, se vi havas bonan memoron.
  
  -¿ Por belaj knabinoj? -Mi ridetas-inter la ĉagreno-kaj la ofenditaj, kvazaŭ ili dubas lian dignon-. Mi estas el Marsejlo, inspektoro. Ĉiuokaze, estas bone, ke mia edzino nun estas en la lito, ĉar se ŝi povus aŭdi min diri kiel... Ŝi havas malpli ol monaton antaŭ la naskiĝo de la bebo, kaj la kuracisto sendis al ŝi absolutan ripozon.
  
  -¿ Ĉu vi memoras ion, kio povus helpi identigi la knabinon?
  
  - Nu, estis Española, tio estas certe. La edzo de mia fratino estas Español kaj li sonas kiel mi, provante imiti italan akĉenton. Vi jam havas ideon.
  
  Paola pensas pri tio kaj ke estas tempo foriri.
  
  - Ni bedaŭras ĝeni vin.
  
  -Ne zorgu. La sola afero, kiun mi ŝatas estas, ke mi ne devas respondi la samajn demandojn dufoje.
  
  Paola turnis sin, iomete alarmita. Mi levis mian voĉon preskaŭ ĝis kriego.
  
  -¿ Ĉu vi jam demandis ĉi tion? Monda Organizaĵo pri Sano? Kio estis tio?
  
  Níor mi denove ploris. Lia patro kuraĝigis lin kaj provis trankviligi lin, sed sen granda sukceso.
  
  -¡Vá kaj vi samtempe, rigardu, kiel vi igis mian knabon!
  
  "Bonvolu sciigi nin kaj ni foriros," Fowler diris, provante kvietigi la situacion.
  
  - Li estis lia amiko. Vi montru al mi la insignon de la Gvardio.Almenaŭ ĝi pridubas la identigon. Li estis malalta, larĝŝultra viro. En leda jako. Li foriris ĉi tie antaŭ unu horo. Nun foriru kaj ne revenu.
  
  Paola kaj Fowler rigardis unu la alian kun torditaj vizaĝoj. Ili ambaŭ rapidis al la lifto. Ili konservis maltrankvilan rigardon dum ili marŝis laŭ la strato.
  
  -¿ Ĉu vi pensas same kiel mi, doktoro?
  
  -Simile. Dante malaperis ĉirkaŭ 8:00 p.m., pardonpetante.
  
  - Post ricevi vokon.
  
  -Ĉar vi jam malfermos la pakaĵon. Kaj vi miros pri ĝia enhavo. ĉu ni ne ligis ĉi tiujn du faktojn antaŭe? Damne, en Vatikano oni buĉas la azenojn de tiuj, kiuj estas la azenoj kiuj eniras. Ĉi tiu estas la baza mezuro. Kaj se Tevere Express laboras kun ili regule, estis evidente, ke mi devus elspuri ĉiujn iliajn dungitojn, inkluzive de Bastina.
  
  - Ili sekvis la pakaĵojn.
  
  - Se la ĵurnalistoj tuj malfermus la kovertojn, en la gazetara centro unu el ili uzus sian havenon. Kaj la novaĵo estus eksplodinta. Ne estos homa maniero haltigi ĝin. Dek famaj ĵurnalistoj...
  
  - Sed ĉiuokaze, estas ĵurnalisto, kiu scias pri tio.
  
  - Ĝuste.
  
  - Unu el ili estas tre malfacile regebla.
  
  Multaj rakontoj venis en la menson de Paola. Tiaj, kiujn la policanoj de Romo kaj aliaj policanoj flustras al siaj kamaradoj, kutime antaŭ la tria taso. Nigraj legendoj pri malaperoj kaj akcidentoj.
  
  -¿Ĉu vi pensas, ke estas eble, ke ili...?
  
  -Mi ne scias. Eble. Fidu je la fleksebleco de ĵurnalisto.
  
  -¿Patro, ĉu ankaŭ vi venos al mi kun eŭfemismoj? Vi volas diri, kaj estas tute klare, ke vi povas eldevigi monon de ŝi por transdoni la rekordon.
  
  Fowler diris nenion. Ĝi estis unu el liaj elokventaj silentoj.
  
  "Nu, pro ŝi mem, estus plej bone, se ni trovos ŝin kiel eble plej baldaŭ. Eniru la aŭton, patro. Ni devas iri al UACV kiel eble plej baldaŭ. Komencu serĉi en hoteloj, en kompanioj kaj en nia lando kaj teritorioj...
  
  - Ne, doktoro. Ni devas iri aliloken," kaj li donis al ŝi la adreson.
  
  - Ĝi estas aliflanke de la urbo. ¿Kia ahé estas ahí?
  
  - Amiko. Li povas helpi nin.
  
  
  
  Ie en Romo
  
  02:48
  
  
  
  Paola veturis al la adreso kiun Fowler donis sen kunporti ilin ĉiujn. Ĝi estis etaĝkonstruaĵo. Ili devis atendi sufiĉe longe ĉe la pordego kun la fingro premita kontraŭ la aŭtomata pordisto. Dum ili atendis, Paola demandis Fowler:
  
  "Tiu amiko... ĉu sojo konis lin?"
  
  "Ĉu mi rajtas diri, Amos, ke ĉi tio estis mia lasta misio antaŭ ol forlasi mian malnovan laboron. Mi estis inter dek kaj dek kvar jaroj tiam, kaj mi estis sufiĉe malica. Ekde tiam mi estas... kiel mi diros? Ia spirita mentoro por li. Ni neniam perdis kontakton.
  
  "Kaj nun li apartenas al via kompanio, patro Fowler?"
  
  "Dottora, se vi ne faros al mi kompromisajn demandojn, mi ne devos doni al vi kredeblan mensogon.
  
  Kvin minutojn poste, la amiko de la pastro decidis malfermiĝi al ili. Kiel rezulto, vi fariĝos malsama pastro. Tre juna. Li kondukis ilin en malgrandan studion, meblitan malmultekoste sed tre puran. La domo havis du fenestrojn, ambaŭ kun siaj persienoj tute tiritaj. Ĉe unu fino de la ĉambro estis tablo larĝa ĉirkaŭ du metrojn, kovrita per kvin plata ekrano komputilaj ekranoj. Cent lumoj brulas sub la tavotablo kiel neregebla arbaro de kristnaskaj arboj. Ĉe la alia fino estis nefarita lito, de kiu ĝia loĝanto certe saltis por mallonga momento.
  
   -Albert, te presento a la dottora Paola Dicanti. Mi kunlaboras kun ŝi.
  
  Patro Alberto.
  
  "Ho, mi petas, sole Albert." La juna pastro ridetis agrable, kvankam lia rideto estis preskaŭ oscedo. Pardonu pro la malordo. Damne, Anthony, kio venigas vin ĉi tien ĉi-momente? Mi ne emas ludi ŝakon nun. Kaj cetere, mi povus averti vin, ke vi venis al Romo. Mi eksciis, ke pasintsemajne vi revenos al la polico. Mi ŝatus aŭdi ĝin de vi.
  
  -Alberto estas ordinita pastro en la pasinteco. Li estas impulsema junulo, sed samtempe komputila geniulo. Kaj nun li faros al ni favoron, doktoro.
  
  -¿ En kio vi eniras nun, freneza maljunulo?
  
  Albert, mi petas. La respektanto estas ĉi tie," Fowler diris, ŝajnigante ofendita. Ni volas, ke vi faru liston por ni.
  
  - Kiu?
  
  - Listo de akredititaj vatikanaj gazetaraj reprezentantoj.
  
  Albert restas tre serioza.
  
  "Tio, kion vi petas de mi, ne estas facila.
  
  Albert, pro Dio. Vi eniras kaj eliras el la Penthouse-komputiloj de Gono same kiel aliaj iras en lian dormoĉambron.
  
  "Fonditaj onidiroj," Albert diris, kvankam lia rideto rakontis alian historion. Sed eĉ se ĝi estus vera, unu havas nenion komunan kun la alia. La informsistemo de Vatikano similas al la lando Mordoro. Li estas neatingebla.
  
  - Venu, Frodo. Mi estas konvinkita, ke vi jam estis tie.
  
  "Chissst, neniam diru mian hakernomon laŭte, psiko.
  
  "Pardonu, Albert.
  
  La junulo fariĝis tre serioza. Li gratis sian vangon, kiu montris signojn de pubereco en formo de malplenaj ruĝaj markoj. Volvió su atento a Fowler.
  
  - Ĉu vere necesas? Vi scias, ke mi ne rajtas fari tion, Anthony. Ĉi tio estas kontraŭ ĉiuj reguloj.
  
  Paola ne volis demandi, kiu donu permeson por io tia.
  
  "Vivo de homo povus esti en danĝero, Albert. Kaj ni neniam estis reguloj." Fowler rigardis Paola kaj petis ŝin doni al li helpon.
  
  -¿ Ĉu vi povus helpi nin, Albert? Ĉu mi vere sukcesis eniri pli frue?
  
  -Si, dottora Dicanti. Mi estis ĉio antaŭe. Unufoje kaj mi ne iris tro malproksimen. Kaj mi povas ĵuri al vi, ke mi neniam spertis timon en mia vivo. Pardonu pro mia lingvo.
  
  -Trankviliĝu. Mi aŭdis ĉi tiun vorton antaŭe. Kio okazis?
  
  - Mi estas rompita. En la sama momento kiam ĝi okazis, programo piedbatis, kiu metis du gardohundojn sur miajn kalkanojn.
  
  -Kion ĝi signifas? Memoru, ke vi parolas kun virino, kiu ne komprenas ĉi tiun aferon.
  
  Albert estis inspirita. Li ŝatis paroli pri sia laboro.
  
  "Ke estis du kaŝitaj servistoj atendantaj por vidi ĉu iu trarompis iliajn defendojn. Tuj kiam mi rimarkis tion, ili uzis ĉiujn siajn rimedojn por trovi min. Unu el la serviloj senespere provis trovi mian adreson. Alia komencis meti puŝpinglojn sur min.
  
  -¿ Kio estas puŝpingloj?
  
  Imagu, ke vi marŝas laŭ vojo, kiu transiras rivereton. La vojo konsistas el plataj ŝtonoj elstarantaj super la fluo. Kion mi faris kun la komputilo estis forigi la rokon de kiu mi devis salti kaj anstataŭigi ĝin per malica informo. Multfaceta trojano.
  
  La junulo sidiĝis antaŭ la komputilo kaj alportis al ili seĝon kaj benkon. Estis evidente, ke mi ne ricevos multajn vizitantojn.
  
  - Viruso?
  
  -Tre potenca. Se mi estus farinta eĉ unu paŝon, liaj asistantoj detruus mian malmolan diskon kaj mi estus tute transdonita en liajn manojn. Jen la sola fojo en mia vivo, kiam mi uzis la boaton de Niko," diris la pastro, montrante sendanĝeran aspektantan ruĝan boaton, kiu staris flanke de la centra monitoro.De la boato, iru al la kablo, kiu perdiĝas enen. la maron malsupre.
  
  - Kio ĝi estas?
  
  -Ĝi estas butono, kiu tranĉas potencon sur la tuta planko. Li faligas ĝin post dek minutoj.
  
  Paola demandis al li kial li fortranĉis la elektron ĉie sur la planko anstataŭ nur malkonekti la komputilon de la muro. Sed la ulo ne plu aŭskultis lin, neniam deprenante la okulojn de la ekrano dum liaj fingroj flugis trans la klavaron. Estis Fowler, al kiu mi respondis.
  
  - Informoj estas transdonitaj en milisekundoj. La tempo necesa por Albert kliniĝi kaj tiri la ŝnuron povas esti decida, ĉu vi scias?
  
  Paola komprenis nur duonon, sed ĉio ĉi interesis ŝin malmulte. Tiutempe, estis grave por mi trovi blondan hispanan ĵurnaliston, kaj se ili trovos ŝin tiel, des pli bone. Estis evidente, ke ambaŭ pastroj antaŭe vidis unu la alian en similaj situacioj.
  
  - Kion li nun faros?
  
  - Levu la ekranon. Ĝi ne estas tre bona, sed li konektas sian komputilon per centoj da komputiloj en sinsekvo kiu finiĝas en la reto de Vatikano. Ju pli kompleksa kaj pli longa la kamuflaĵo, des pli longe necesas ilin por detekti ĝin, sed ekzistas marĝeno de sekureco, kiu ne povas esti malobservita. Ĉiu komputilo scias nur la nomon de la antaŭa komputilo, kiu petis ĝin konekti, kaj nur en la momento de la konekto. Same kiel vi, se la konekto rompas antaŭ ol ili atingos vin, vi havos nenion.
  
  Longa premo sur la tabulklavaro daŭras preskaŭ kvaronhoron. De tempo al tempo, ruĝa punkto lumiĝis sur la mondmapo montrita sur unu el la ekranoj. Estas centoj da ili, kovrante preskaŭ la plej grandan parton de Eŭropo, norda Frika, Nordafriko, Japanio kaj Japanio.... Paola rimarkis, ke ili loĝas plejparton de Eŭropo, Nordafriko, Japanio kaj Japanio .......... ......pli alta denseco de punktoj en pli ekonomiaj kaj riĉaj landoj, nur unu aŭ du en la Korno de Fric kaj dekduo en Suram Rica.
  
  "Ĉiu el ĉi tiuj punktoj, kiujn vi vidas sur ĉi tiu ekrano, respondas al la komputilo, kiun Albert uzos por aliri la Vatikanan sistemon per sekvenco. Ĝi povus esti la komputilo de ulo de kolegio, banko aŭ advokatfirmao. Ĝi povus esti en Pekino, Aŭstrio aŭ Manhatano. Ju pli malproksime geografie, des pli efika estas la sinsekvo.
  
  -¿Kiu scias, ke unu el ĉi tiuj komputiloj ne hazarde malŝaltis, interrompante la tutan procezon?
  
  "Mi uzas historion de konekto," Albert diris per malproksima voĉo dum li daŭrigis tajpi. Mi kutime uzas komputilojn, kiuj estas ĉiam ŝaltitaj. Hodiaŭ, kiam oni uzas programaron por kundivido de dosieroj, multaj homoj lasas sian komputilon 24/7 dum elŝutas muzikon aŭ pornografion. Ĉi tiuj estas idealaj sistemoj por uzi kiel pontoj. Unu el miaj plej ŝatataj estas la komputilo - kaj ĝi estas tre fama rolulo en la eŭropa politiko -. Tío havas amantojn de fotoj de junaj knabinoj kun ĉevaloj. De tempo al tempo mi anstataŭigas ĉi tiujn fotojn por li per bildoj de golfludanto. Li aŭ malpermesas tiajn perversecojn.
  
  -¿ Ĉu vi ne timas anstataŭigi unu perversulon per alia, Albert?
  
  La junulo retiriĝis de la fera vizaĝo de la pastro, sed tenis la okulojn sur la ordonoj kaj instrukcioj, kiujn liaj fingroj realiĝis sur la ekrano. Fine mi levis unu manon.
  
  - Ni preskaŭ estas tie. Sed mi avertas vin, ni nenion povas kopii. Mi uzas sistemon kie unu el viaj komputiloj faras la laboron por mi sed viŝas la informojn kopiitajn al via komputilo kiam ili superas certan nombron da kilobajtoj. Kiel ĉio, kion mi havas, ĝi estas bona memoro. De la momento, kiam ni estas malkovritaj, ni havas sesdek sekundojn.
  
  Fowler kaj Paola kapjesis. Li estis la unua se temas pri akcepti la rolon de direktoro Albert en sia serĉado.
  
  - Jam havas. Ni estas interne.
  
  - Kontaktu la gazetaran oficejon, Albert.
  
  - Jam havas.
  
  - Serĉu konfirmon.
  
  
  Malpli ol kvar kilometrojn for, en la oficejoj de Vatikano, funkciis unu el la sekureckomputiloj, nomataj "Arkianĝelo" (Arcángel). Unu el ĝiaj rutinoj detektis la ĉeeston de ekstera agento en la sistemo. La lokaliza programo tuj aktiviĝis. La unua komputilo aktivigis alian, nomitan "(Sankta Mikaelo 34). Temas pri du superkomputiloj Cray kapablaj fari 1 milionon da operacioj sekundo kaj kostantaj pli ol 200 000 eŭrojn ĉiu. Ambaŭ komencis uzi ĝis la lasta el siaj kalkulaj cikloj por ĉasi la entrudiĝinton.
  
  
  Avertanta fenestro aperos sur la ĉefa ekrano. Albert kunpremis la lipojn.
  
  "Diablo, jen ili estas. Ni havas malpli ol minuton. Estas nenio kun akreditoj.
  
  Paola fariĝis tre streĉa, kiam ŝi vidis, ke la ruĝaj punktoj sur la mondmapo komencis malpliiĝi. Komence estis kelkcent, sed ili malaperis kun alarma rapideco.
  
  - Gazetaraj enirpermesiloj.
  
  "Nenio, diablo. Kvardek sekundoj.
  
  -Amaskomunikiloj? - Celu Paola.
  
  -Nun. Jen la dosierujo. Tridek sekundoj.
  
  Listo aperis sur la ekrano. Ĝi estis datumbazo.
  
  "Diable, ĝi havas pli ol tri mil biletojn.
  
  -Ordigu laŭ nacieco kaj serĉu Hispanion.
  
  - Jam havas. Dudek sekundoj.
  
  "Diablo, ĉi tio estas sen bildoj. Kiom da nomoj estas?
  
  - Mi estas pli ol kvindekjara. Dek kvin sekundoj.
  
  Restas nur tridek ruĝaj punktoj sur la mondmapo. Ĉiuj kliniĝis antaŭen sur la selo.
  
  Li forigas virojn kaj distribuas virinojn laŭ aĝo.
  
  - Jam havas. Dek sekundoj.
  
  - Vi, ni, mi kaj #243; vi venas unue.
  
  Paola forte premis liajn manojn. Albert forigis unu manon de la klavaro kaj metis mesaĝon sur la botópá de Nico. Grandaj ŝvitogloboj fluas laŭ lia frunto dum li skribas per sia alia mano.
  
  -¡Jen! ¡Jen, finfine! ¡Kinco sekundoj, Anthony!
  
  Fowler kaj Dicanti haste legis kaj parkerigis la nomojn, kaj ili aperis sur la ekrano. Ankoraŭ ne ĉio finiĝis, kiam Albert premis la butonon de la bot kaj la ekranon kaj la tuta domo nigriĝis kiel karbo.
  
  "Albert," Fowler diris en plena mallumo.
  
  - Ĉu, Antonio?
  
  "Ĉu vi hazarde havas velojn?"
  
  "Vi devus scii ke mi ne uzas anusajn sistemojn, Anthony.
  
  
  
  Hotelo Rafael
  
  Longa februaro, 2
  
  Ĵaŭdo, la 7-an de aprilo 2005, 03:17.
  
  
  
  Andrea Otero estis tre, tre timigita.
  
  Timigita? Mi ne scias, pardonu, mi estas ekscitita.
  
  La unua afero, kiun mi faris, kiam mi alvenis al la hotelĉambro, estis aĉeti tri pakojn da tabako. La nikotino en la unua pako estis vera beno. Nun kiam la dua komenciĝis, la konturoj de la realo komencis viciĝi. Mi sentis etan trankviligan kapturnon, similan al malpeza kuado.
  
  Ŝi sidis sur la planko en la ĉambro, apoginte la dorson al la muro, kun unu brako ĉirkaŭprenita ĉirkaŭ la kruroj kaj la alia devige fumante. Ĉe la malproksima fino de la ĉambro estis la baborda komputilo, tute malŝaltita.
  
  Konsiderante la cirkonstancojn, ĝi agis ĝuste. Post kiam mi vidis la unuajn kvardek sekundojn de la filmo de Victor Karoski - se tio estis lia vera nomo - mi sentis la emon vomi. Andrea neniam estis tia por reteni, ĉar ŝi serĉis la plej proksiman rubujon (plenrapide kaj kun la mano super la buŝo, jes) kaj ĵetis ĝin en la rubujon. nudeloj por tagmanĝo, croissantoj por matenmanĝo, kaj io, kion mi ne memoris manĝi, sed verŝajne estis la vespermanĝo de la antaŭa tago. Li scivolis ĉu estus sakrilegio elsputi vomaĵon en la Vatikanan rubujon, kaj konkludis ke li ne estis.
  
  Kiam la mondo denove... ĉesis turniĝi, mi denove... iris al la pordo de la oficejo de NOVAĴOJ, pensante, ke mi kunmetis teruran damnaĵon kaj ke iu certe prenis ĝin aŭ ion antaŭe. Vi certe jam estis tie, kiam paro da svisaj gardistoj rapidis por aresti ŝin pro atakado de la poŝto, aŭ kiel ajn diable ĝi nomiĝis, por malfermi koverton, kiu evidente ne estis destinita al vi ĉar neniu el tiuj kovertoj estis destinita al vi.
  
  Nu, vi vidas, mi estis agento, kredis, ke mi povas esti bombo, kaj agis kiel eble plej kuraĝe. Trankviliĝu, atendu ĉi tie dum ili iras post mia medalo...
  
  Tio, kio ne estas tute kredebla. Absolute nenio kredinda. Sed la savanto ne bezonis ajnan version por rakonti al siaj kidnapintoj, ĉar neniu el ili aperis. Do Andreaó trankvile kolektis siajn aferojn, foriris kun la tuta ŝparemo de Vatikano, ridetante flirteme al la svisaj gardistoj ĉe la sonorila arko, tra kiu eniras la ĵurnalistoj, kaj transiris la Placon Sanktan Petron, malplenan de homoj post multaj jaroj. Lasu vin senti la rigardon de la svisaj gardistoj dum vi eliras de via taksio ekster via hotelo. Kaj mi ĉesis kredi, ke mi sekvis ŝin duonhoron post tio.
  
  Sed ne, neniu sekvis ŝin, kaj ŝi nenion suspektis. Mi ĵetis naŭ kovertojn en la rubujon en Piazza Navona, kiu antaŭe ne estis malfermita. Li ne volis esti kaptita kun ĉio tio sur li. Kaj li sidiĝis ĉe ŝi ĝuste en sia ĉambro, sen antaŭe halti ĉe la nikotina parkejo.
  
  Kiam ŝi sentis sin sufiĉe memfida, ĉirkaŭ la trian fojon mi ekzamenis la vazon de sekaj floroj en la ĉambro, kaj trovis neniujn kaŝitajn mikrofonojn, mi remetis la diskon en la lokon. ĝis ni denove komencos spekti la filmon.
  
  Unuafoje mi sukcesis atingi la unuan minuton. La duan fojon, li preskaŭ vidis ŝin tute. La trian fojon li vidis ŝin ĉion, li devis kuri al la banĉambro por vomi la glason da akvo, kiun li trinkis alveninte, kaj ajnan galon, kiu povus esti restinta ene. Por la kvara fojo, li sukcesis sufiĉe serenadi por konvinki sin ke ĝi estis vera, kaj ne bendo kiel The Blair Witch Project 35. Sed, kiel ni diris, Andrea estis tre saĝa ĵurnalisto, kio kutime estis kaj ŝia plej granda avantaĝo kaj ŝia plej granda problemo. Lia granda intuicio jam diris al li, ke ĉio estas konsiderata ekde la unua bildigo. Eble alia ĵurnalisto ekde tiam estintus tro superrega por peti la DVD, opiniante ke ĝi estas falsa. Sed Andrea serĉis kardinalon Robairo dum pluraj tagoj kaj estis suspektema pri la mankanta Algún Cardinal Más. Aŭdi la nomon de Robaira sur la bendo forigos vin el viaj duboj kiel ebria furzo, liberiĝu de kvin horoj ĉe Palaco Buckingham. Kruela, malpura kaj efika.
  
  Li spektis la bendon la kvinan fojon por alkutimiĝi al miaj genoj. Kaj sesa, por preni kelkajn notojn, nur kelkajn disajn skribaĉojn en kajero. Post kiam vi malŝaltas la komputilon, sidu kiel eble plej malproksime de ĝi - en loko kiu estas inter la skribotablo kaj la klimatizilo - kaj vi forlasos ĝin.#243; al fumado.
  
  Certe ne estas la ĝusta tempo por ĉesi fumi.
  
  Tiuj miaj genoj estis koŝmaro. Komence, la abomeno, kiu kaptis ŝin, la malpuraĵo, kiun mi sentis, estis tiel profunda, ke ŝi ne povis reagi dum pluraj horoj. Kiam dormo forlasas vian cerbon, komencu vere analizi tion, kion vi havas sur viaj manoj. Elprenu vian kajeron kaj skribu tri punktojn, kiuj servos kiel la ŝlosilo al la raporto:
  
  
  1º La murdisto satánico está rebatis la kardinalojn de la Katolika Eklezio.
  
  2º La Katolika Eklezio, verŝajne kunlabore kun la itala polico, kaŝas tion al ni.
  
  3º Hazarde, la ĉefhalo, kie tiuj kardinaloj devis esti de plej granda graveco, estis ene de naŭ ĉambroj.
  
  
  Forstreku la naŭ kaj anstataŭigu ĝin per oko. Mi jam estis sabado.
  
  Vi devas verki bonegan rakonton. Kompleta raporto en tri partoj, kun resumo, klarigoj, apogiloj kaj titolo sur la unua paĝo. Vi ne povas antaŭsendi ajnan bildon al disko ĉar tio ebligus al vi rapide lokalizi ĝin. Kompreneble, la direktoro eltiros Paloma el la hospitala lito por ke la pugo de arto havu la taŭgan pezon. Eble ŝi rajtos subskribi unu el la apogiloj. Sed se mi sendus la tutan raporton al voĉregistrilo, modeligita kaj preta por esti sendita al aliaj landoj, tiam eĉ ne unu direktoro havus sufiĉe da nazo por forigi sian subskribon. Ne, ĉar ĉi-kaze Andrea limigus al sendi telefaksilon al la gazeto "La Nasi" kaj alian al la gazeto "Alfavit" kun la plena teksto kaj fotoj de la artaĵoj.í reen antaŭ ol ili estis eldonitaj. Kaj al la diablo kun granda ekskluzivo (kaj lia verko, cetere).
  
  Kiel diras mia frato Mikelanĝelo, ni ĉiuj estas aŭ fiitaj aŭ fiitaj.
  
  Ne estis, ke li estis tiel agrabla ulo, kiu tre taŭgas por fraŭlino kiel Andrea Otero, sed li ne kaŝis, ke ŝi estas fraŭlino. Ne estis nature por seoritoj ŝteli poŝton kiel ŝi faris, sed damne se ŝi zorgis. Vi jam vidis lin verki la plej vendatan libron Mi konas la murdinton de la kardinaloj. Centmiloj da libroj kun lia nomo sur la kovriloj, intervjuoj tra la mondo, prelegoj. Kompreneble, senhonta ŝtelo meritas punon.
  
  Kvankam, kompreneble, foje vi devas atenti, kiun vi ŝtelas.
  
  Ĉar ĉi tiu noto ne estis sendita al la gazetara oficejo. Ĉi tiu mesaĝo estis sendita al li de senkompata murdinto. Vi verŝajne kalkulas je tio, ke dum ĉi tiuj horoj via mesaĝo estos disvastigita tra la mondo.
  
  Konsideru viajn elektojn. Era sabado. Kompreneble, iu, kiu mendis ĉi tiun diskon, ne trovus, ke vi ne atingis vian celon ĝis la mateno. Se la kuriero-agentejo laborus por la bado, kiu dubis pri tio, mi povus esti sur lia spuro post kelkaj horoj, eble je la deka aŭ dekunua. Sed ŝi dubis, ke la sendito skribis ŝian nomon sur la karto. Ŝajnas, ke tiuj, kiuj zorgas pri mi, zorgas pri tio, kio estas ĉirkaŭ la surskribo, pli ol tio, kio estas skribita sur ĝi. En la plej bona kazo, se la agentejo ne malfermas antaŭ lundo, rezervu du tagojn. En la plej malbona kazo, vi havos plurajn horojn.
  
  Kompreneble, Andrea lernis, ke la plej inteligenta afero estas ĉiam agi laŭ la plej malbona ebla scenaro. Ĉar vi devas tuj verki raporton. Dum la arto trapenetris en la presiloj de la redaktoro kaj direktoro en Madrido, li devis kombi siajn harojn, surmeti siajn sunokulvitrojn kaj forlasi la hotelon klaponante.
  
  Starante, li kolektas kuraĝon. Mi ebligis la havenon kaj kuris la disko-aranĝprogramon. Skribu rekte sur la aranĝo. Li sentis multe pli bone, kiam li vidis, kiel liaj vortoj estas supermetitaj al la teksto.
  
  Necesas tri kvaronhoro por prepari maketon kun tri porcioj da ĝino. Mi estas preskaŭ finita kiam ili estas ilia aĉa mó.
  
  ¿Kiu ne pensis voki sta-numeron je la tria matene?
  
  Ĉi tiu nú nur havas ĝin en la perioddisko. Mi donis ĝin al neniu, eĉ al mia familio. Ĉar mi devas esti iu en la redakcio pri urĝaj aferoj. Li ekstaras kaj traserĉas sian sakon ĝis li trovas lin. Li ĵetis rigardon al la ekrano, atendante vidi la malkaŝan nén de multnombraj truko, kiu aperis en la celilo ĉiufoje kiam oni faris alvokon el Hispanio, sed anstataŭe vidis, ke la loko, kie la identeco de la alvokanto devus estinti, estas malplena. Eĉ ne aperu." .Mi simple ne scias."
  
  Deskolgo.
  
  -Rakontu?
  
  La nura afero, kiun mi aŭdis, estis la tono de la komunikado.
  
  Li faros eraron en p áp úsimple.
  
  Sed io en ŝi diris al ŝi, ke tiu ĉi voko estas grava kaj ke ŝi prefere rapidu. Mi revenis al la klavaro, tajpante más rá mi demandas neniam. Ŝi renkontis ó algún a gráfico tajperaro-neniam havis literuman eraron, ŝi ne havis tion ekde ok antaŭaj jaroj-sed mi eĉ ne reiris por korekti ĝin. Mi jam faros ĝin tage. Subite spertu grandegan rapidon por fini.
  
  Li prenis kvar horojn por kompletigi la reston de la raporto, plurajn horojn por kolekti biografiajn datumojn kaj fotojn de mortintaj kardinaloj, novaĵoj, bildoj kaj morto. La azenarto enhavas kelkajn ekrankopiojn de la propra video de Karoski. Unu el tiuj genoj estis tiel forta, ke ĝi ruĝigis ŝin. Kiaj diabloj. Ili estu cenzuritaj de la redaktoroj, se ili kuraĝas.
  
  Li skribis siajn lastajn vortojn, kiam oni frapis la pordon.
  
  
  
  Hotelo Rafael
  
  Longa februaro, 2
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je 07:58.
  
  
  
  Andrea rigardis al la pordo kvazaŭ ŝi neniam vidis ĝin en sia vivo. Mi forigis la diskon de la komputilo, metis ĝin en plastan ujo, kaj ĵetis ĝin en la rubujon en la banĉambro. Mi revenis al la ĉambro kun El Coraz en plunuga jako, dezirante ke li, kiu ajn li estas, foriru. La frapado sur la pordo ripetiĝis, ĝentila sed tre insista. Mi ne estos purigisto. Estis nur la oka matene.
  
  - Kiu vi estas?
  
  -¿Sinjoro Otero? Bonvena matenmanĝo en la hotelo.
  
  Andrea malfermis la pordon, ekstrañada.
  
  "Mi ne demandis la ninun...
  
  Li estis abrupte interrompita ĉar ĝi ne estis unu el la elegantaj butonistoj kaj kelneroj de la hotelo. Li estis malalta, sed larĝŝultra kaj fortika viro, vestita per leda ventoŝirmilo kaj nigra pantalono. Li estis nerazita kaj havis malferman rideton.
  
  -¿Sinjoro Otero? Mi estas Fabio Dante, inspektoro de la Vatikana Vigilkorpo. Mi ŝatus demandi al vi kelkajn demandojn.
  
  En via maldekstra mano vi tenas insignon kun via tre videbla foto. Andrea atente studis ŝin. Parecia autentica.
  
  "Vi vidas, Inspektoro, mi estas tre laca nuntempe kaj bezonas dormi. Revenu alian fojon.
  
  Mi fermis la pordon kontraŭvole, sed alia piedbatis min per la lerteco de enciklopedia vendisto kun granda familio. Andrea estis devigita resti ĉe la pordo, rigardante lin.
  
  - Vi ne komprenis min? Mi bezonas dormi.
  
  Ŝajnas, ke vi ne komprenis min. Mi bezonas urĝe paroli kun vi ĉar mi esploras rompoŝtelon.
  
  Damne, ĉu ili povis trovi min tiel rapide kiel mi demandis?
  
  Andrea ne deprenis la okulojn de sia vizaĝo, sed interne de ŝia nerva sistemo iris de stato de "alarmo" al stato de "totala krizo". Vi devas sperti ĉi tiun provizoran staton, kia ajn ĝi estu, dum vi batas viajn manplatojn, premas viajn piedfingrojn kaj petas la inspektiston pasi.
  
  - Mi ne havas multe da tempo. Mi devas sendi la artan azenon al mia peniso.
  
  - Estas iom frue por sendi artan azenon, ¿ ĉu ne? Ĵurnaloj ne komencos presi ĝis multaj horoj poste.
  
  "Nu, mi ŝatas fari aferojn kun Antelachi.
  
  -¿ Ĉu ĉi tio estas ia speciala novaĵo, kvizo? Dante diris, farante paŝon al la haveno átil de Andrea. É sta staris antaŭ él, barante ŝian vojon.
  
  -Ho ne. Nenio speciala. La kutima spekulado pri kiu ne estos la nova Sumo Pontífice.
  
  -Certe. Afero de plej grava graveco, ĉu ne?
  
  "Efektive, ĝi estas de plej grava graveco. Sed ĝi ne faras multon laŭ novaĵoj. Vi scias, la kutima raportado pri homoj ĉi tie kaj ĉie en la Mondo. Ne multe da novaĵoj, ĉu vi scias?
  
  "Kaj kiom ni dezirus, Orita Otero.
  
  "Krom, kompreneble, la ŝtelo pri kiu li rakontis al mi. ¿Kio estas ŝtelita de ili?
  
  - Nenio alimonda. Pluraj kovertoj.
  
  -¿Kion enhavas jaro? Ĝi devas esti io tre valora. ¿La no Cardinals Mine?
  
  -¿ Kio igas vin pensi, ke la enhavo estas valora?
  
  "Devas esti tiel, alie li ne estus sendinta sian plej bonan spurilon sur la vojon. ¿Eble iu kolekto de poŝtmarkoj de Vatikano? Li aŭrí ke la filatelicos mortigas por ili.
  
  "Efektive, ili ne estis poŝtmarkoj. Ĉu vi ĝenas, se mi fumas?
  
  - Longa tempo por ŝanĝi al mentoj.
  
  La juniora inspektisto flaras la medion.
  
  "Nu, mi komprenas, ke vi ne sekvas vian propran konsilon.
  
  - Estis malfacila nokto. Fumu, se vi entute trovas senpagan cindrujon...
  
  Dante ekbruligis cigaron kaj elblovis la fumon.
  
  - Kiel mi diris, jen la orita de Otero, la kovertoj ne enhavas poŝtmarkojn. Ĝi estis ege konfidenca informo, kiu ne devus fali en malĝustajn manojn.
  
  -Ekzemple?
  
  -Mi ne komprenas. ¿Ekzemple, kio?
  
  "Kiaj malĝustaj manoj, Inspektoro.
  
  -Tiuj, kies devo ne scias, kio konvenas al li.
  
  Dante ĉirkaŭrigardis kaj, kompreneble, ne vidis eĉ unu cindrujon. Zanjo faras demandon, ĵetante la cindron sur la teron. Andrea profitis la okazon por engluti sian salivon: se tio ne estis minaco, ŝi estis izolema monaĥino.
  
  -¿Kaj kio estas ĉi tiu informo?
  
  - Konfidenca tipo.
  
  - Valora?
  
  - Mi povus esti. Mi esperas, ke kiam mi trovos la personon, kiu prenis la kovertojn, ĝi estos iu, kun kiu ili scios marĉandi.
  
  -¿Ĉu vi pretas proponi multe da mono?
  
  -Ne. Mi pretas proponi al vi savi viajn dentojn.
  
  Ne la propono de Dante timigis Andrean, sed la tono. Diru ĉi tiujn vortojn kun rideto kaj en la sama tono, kiam vi petas senkafeinitan kafon. Kaj ĝi estis vere danĝera. Ŝi subite bedaŭris enlasi lin. La lasta letero estos desegnita.
  
  "Nu, Inspektoro, ĉi tio estis tre interesa por mi dum kelka tempo, sed nun mi devas peti vin foriri. Mia amiko foto Grafo estas revenonta kaj li estas iom ĵaluza...
  
   Dante se echo a reir. Andrea tute ne ridis. La alia viro eltiris pafilon kaj direktis ĝin inter siaj mamoj.
  
  "Ĉesu ŝajnigi, belulino. Ne estas unu sola amatino, ne unu sola amatino. Donu al mi la glubendojn, aŭ ni vidos la koloron de liaj pulmoj viva.
  
  Andrea sulkigis la brovojn, direktante sian pafilon flanken.
  
  Li ne pafos min. Ni estas en la hotelo. La polico estos ĉi tie post malpli ol duona minuto kaj ili ne trovos la Jem kiun ili serĉas, kio ajn ĝi estas.
  
  La Inspektoro dum kelkaj momentoj hezitas.
  
  -¿Sabe que? Li havas kialon. Mi ne pafos lin.
  
  Kaj mi donis al li teruran baton per mia maldekstra mano. Andrea vidis kolorajn lumojn kaj malplenan muron antaŭ ŝi, ĝis ŝi ekkomprenis ke la efiko frapis ŝin sur la plankon, kaj la muro estis la dormoĉambroplanko.
  
  "Ne daŭros longe, onaéorita. Sufiĉe por kunporti tion, kion mi bezonas.
  
  Dante iris al la komputilo. Mi premis la klavojn ĝis la ŝprucekrano malaperis kaj estis anstataŭigita per raporto pri kiu Andrea laboris.
  
  -Premio!
  
  La ĵurnalisto eniras duondelirante, levas la maldekstran brovon. Ĉi tiu kapro faris feston. Sango fluis el ĝi, kaj mi nenion povis vidi per tiu okulo.
  
  -Mi ne komprenas. Ĉu li trovis min?
  
  "Sinjoro, vi mem donis al ni permeson fari tion donante al ni vian simplan skriban konsenton kaj subskribante la akton de akcepto. "Dum vi parolis, inspektoro Sakópópópópópópópópópópópópópópópóp243; el la jaka poŝo du aĵoj: ŝraŭbturnilo kaj brila metala cilindro, ne tre granda. Malŝaltu la havenon, turnu ĝin kaj uzu ŝraŭbturnilon por malfermi la malmolan diskon. Turnu la cilindron kelkajn fojojn kaj Andrea sciis kio ĝi estas: potenca impulso. Notu la raporton kaj ĉiujn informojn de la malmola disko. Se mi atente legus la fingrojn sur la formularo, kiun mi subskribas, mi vidus, ke en unu el ili vi donas al ni permeson trovi vian aĉan adreson ĉe satelito "kaze vi ne konsentas; ĝia sekureco estas en danĝero" Kluá uzas sin en la okazo ke gazetara teroristo enŝteliĝas, sed tio kondukis al meás ú en lia kazo.Dankon al Dio mi trovis ŝin kaj ne Karoski.
  
  -Ha, jes. Mi saltas de ĝojo.
  
  Andrea sukcesis genuiĝi. Per la dekstra mano, li palpas por la Murano-vitra cindrujo, kiun vi planis preni kiel suveniron el la ĉambro. Li kuŝis sur la planko kontraŭ la muro, kie ŝi fumis kiel posedita viro. Dante iris al ŝi kaj sidiĝis sur la lito.
  
  "Mi devas konfesi, ke ni devas danki lin. Se ne pro la malnobla huliganismo, kiun mi faris, óa é stas horas, la svenaj sorĉoj de ĉi tiu psikopato fariĝus posedaĵo de la tuta mondo. Vi volis persone profiti de la nuna situacio kaj ne sukcesis fari tion. Estas fakto. Nun estu saĝa kaj ni lasos ĝin ĉe tio. Mi ne havos lian ekskluzivecon, sed mi savos lian vizaĝon. Kion li diras al mi?
  
  -Rekordoj... -kaj muzitó kelkajn nekompreneblajn vortojn.
  
  Dante kliniĝas malsupren ĝis lia nazo tuŝas tiun de la raportisto.
  
  -¿Somo, vi diras, ĉarmo?
  
  "Mi diras, ke vi fiku vin, aĉulo," diris Andrea.
  
  Kaj mi batis lin je la kapo per cindrujo. Estis eksplodo de cindro kiam la malmola vitro de la simo trafis la inspektiston, kiu kaptis lian kapon per la mano, kriante. Andrea leviĝis, ŝanceliĝis kaj provis doni al li duan fojon, sed la alia estis más ráya demandi. Mi tenis lian manon, kiam la cindrujo estis kelkcent metrojn de lia vizaĝo.
  
  -Ve Vau. Ĉar la malĉastulino havas ungegojn.
  
  Dante premis ŝian pojnon kaj tordis ŝian brakon ĝis ŝi ellasis la cindrujon. Poste li pugnobatis la magiiston en la buŝon. Andrea Queió denove falis teren, anhelante, sentante la ŝtalan pilkon premantan kontraŭ ŝia brusto. La inspektoro palpis lian orelon, kiu gutis sangon. Rigardu vin en la spegulo. Li havas duonfermitan maldekstran okulon, plenan de cindro kaj cigaredstumoj en la hararo. Reiru al la juna virino kaj faru paŝon al ŝi kun la intenco piedbati ŝian rakon. Se mi batus lin, la bato rompus kelkajn el liaj ripoj. Sed Andrea estis preta. Kiam la alia levis la piedon por bati, li piedbatis lin en la maleolo de la kruro, sur kiu li apogis sin. Dante Kay, sternita sur la tapiŝo, donas al la ĵurnalisto tempon por kuri al la necesejo. Mi klakbatas la pordon.
  
  Dante ekstaras, lamante.
  
  - Malfermu ĝin, hundino.
  
  "Fiku vin, hundilo," diris Andrea, pli al si ol sia atakanto. Ŝi rimarkis, ke ŝi ploras. Mi pensis pri preĝo, sed mi rememoris por kiu Dante laboras kaj decidis, ke eble ĝi ne estas bona ideo. Li provis apogi sin al la pordo, sed tio ne multe utilis al li. La pordo tute malfermiĝis, alpinglante Andrean kontraŭ la muron. La inspektoro eniris kolere, kun la vizaĝo ruĝa kaj ŝvelinta pro kolero. Ŝi provis defendi sin, sed mi kaptis ŝin je la haroj kaj donis al ŝi kruelan baton, kiu elŝiris ŝian bonan pelton. Bedaŭrinde, li tenis ŝin kun ĉiam pli granda forto, kaj estis malmulto kiun ŝi povis fari krom ĉirkaŭvolvi siajn brakojn kaj vizaĝon, penante liberigi sian kruelan predon. Mi sukcesis fari du sangajn sulkojn sur la vizaĝo de Dante, kiu ekkoleris.ó aún mas.
  
  -¿Donde estan?
  
  -Kion vi...
  
  -¡¡¡ DÓNDE...
  
  -... al la infero
  
  -... MANĜU!!!
  
  Li firme premis ŝian kapon kontraŭ la baño spegulo antaŭ ol apogi sian frunton kontraŭ la él. La reto etendiĝis sur la tuta spegulo, lasante rondan flueton da sango en sia centro, kiu iom post iom fluis malsupren en la ŝelon.
  
  Dante igis ŝin rigardi sian propran reflekton en la rompita spegulo.
  
  -¿ Ĉu vi volas, ke mi daŭrigu?
  
  Subite Andrea sentis, ke ŝi havis sufiĉe.
  
  - En la rubujo baso - murmuro.
  
  -Tre bona. Prenu kaj tenu per via maldekstra mano. Kaj ĉesu ŝajnigi, alie mi detranĉos viajn cicojn kaj igos vin engluti ilin.
  
  Andrea sekvis la instrukciojn kaj transdonis la diskon al Dante. É Mi kontrolos ĝin. Ŝajnas iu, per kiu vi renkontis
  
  -Tre bona. ¿Kaj la aliaj naŭ?
  
  La ĵurnalisto englutas salivon.
  
  - Paŭzostreko.
  
  - Kaj merdo.
  
  Andrea sinti, kiu reflugis en la ĉambron, kaj fakte ŝi flugis preskaŭ metron kaj duonon, faligita de Dante. Mi alteriĝis sur la tapiŝon kun la vizaĝo en la manoj.
  
  Mi ne havas, damne. Mi ne havas ilin! Rigardu la malbenitajn rubujojn en Piazza Navona, Kolorado!
  
  La inspektoro alproksimiĝis ridetante. Ŝi daŭre kuŝis sur la planko, spirante tre rapide kaj ekscitite.
  
  "Vi ne komprenas, ĉu, hundino? Vi nur devis doni al mi tiujn malbenitajn rekordojn kaj vi venos hejmen kun kontuzo sur la vizaĝo. Sed ne, vi opinias, ke mi estas preta kredi, ke la filo de Dio preĝas al Danto, kaj ĉi tio ne povas esti. Ĉar ni iros al pli seriozaj vortoj. Via ŝanco eliri el ĉi tiu malfacilaĵo pasis.
  
  Metu unu piedon ambaŭflanke de la korpo de la ĵurnalisto. Prenu vian pafilon kaj direktu ĝin al lia kapo. Andrea denove rigardis en liajn okulojn, kvankam ŝi estis tre timigita. Ĉi tiu kapro estis kapabla je ĉio.
  
  - Vi ne pafos. Estos multe da bruo," li diris, multe malpli konvinkita ol antaŭe.
  
  - Ĉu vi scias kion, hundino? Post kiam mi mortos, vi havos kialon.
  
  Kaj li elprenas dampilon el sia poŝo, kiun li komencas ŝraŭbi en la postaĵon de la pistolo. Andrea denove alfrontis la promeson pri morto, ĉi-foje malpli laŭte.
  
  -Tirala, Fabio.
  
  Dante turnis sin, surprizo skribita sur lia vizaĝo. Dicanti kaj Fowler staris ĉe la pordo de la dormoĉambro. La inspektisto tenas pistolon en la manoj, kaj la pastro tenas la elektran ŝlosilon, per kiu vi eniris. La Dicanti-insigno kaj la insigno de Fowler estis instrumentaj en akirado de ĝi. Ni alvenis malfrue ĉar antaŭ ol iri al allí habí mi kontrolis ankoraŭ unu nomon el la kvar, kiujn ni ricevis ĉe la domo de Albert. Ili ordigis ilin laŭ aĝo, komencante de la plej juna el la hispanaj ĵurnalistoj, Olas, kiu montriĝis asistanto en televida skipo kaj havis ĉastajn harojn, aŭ, kiel mi diris al ili, ŝi estis tre bela.; parolema akceptisto en sia hotelo. Same elokventa estis tiu en la hotelo de Andrea.
  
  Dante fiksrigardis la pistolon de Dicanti, lia korpo turniĝis al ili dum lia pistolo sekvis Enka, celante Andrean.
  
  , vi ne faros.
  
  "Vi atakas civitanon de komunumo sur itala grundo, Dante. Mi estas policisto. Li ne povas diri al mi, kion mi povas kaj ne povas fari. Demetu la pafilon aŭ vi vidos min devigita pafi.
  
  "Dikanti, vi ne komprenas. ĉi tiu virino estas krimulo. Li ŝtelis konfidencajn informojn apartenantajn al Vatikano. Li ne timas kialojn kaj povas ruinigi ĉion. Estas nenio persona en ĉi tio.
  
  Ĉi tiun frazon li diris al mi antaŭe. Kaj mi jam rimarkis, ke vi persone okupiĝas pri multaj tute personaj aferoj.
  
  Danto estis videble kolera, sed elektis ŝanĝi taktikojn.
  
  -Bone. Mi eskortu ŝin al Vatikano nur por ekscii, kion ŝi faris per la kovertoj, kiujn ŝi ŝtelis. Mi persone garantias vian sekurecon.
  
  Andrea respiris, kiam ŝi aŭdis tiujn vortojn. Mi ne volas pasigi eĉ unu minuton kun tiu bastardo. Komencu turni viajn krurojn tre malrapide por alporti vian korpon en certan pozicion.
  
  "Ne," diris Paola.
  
  La voĉo de la inspektoro fariĝis pli severa. Se dirigio a Fowler.
  
  -Antonio. Vi ne povas lasi ĉi tion okazi. Ni ne povas lasi lin malkaŝi ĉion. Kruco kaj Glavo.
  
  La pastro rigardis lin tre serioze.
  
  "Ĉi tiuj ne plu estas miaj simboloj, Dante. Kaj eĉ pli se ili eniras la batalon por verŝi senkulpan sangon.
  
  Sed ŝi ne estas senkulpa. ¡Ŝtelu kovertojn!
  
  Antaŭ ol Dante finis paroli, Andrea atingis la pozicion, kiun ŝi delonge serĉis. Kalkulu momenton kaj ĵetu vian piedon supren. Li ne faris ĝin per sia tuta forto-kaj ne ĉar li ne volis-sed ĉar li prioritatis la celon. Mi volas, ke li frapu tiun kapron ĝuste en la pilkojn. Kaj ĝuste tie mi alvenis.
  
  Tri aferoj okazis samtempe.
  
  Dante ellasis la diskon, kiun Aun tenis kaj kaptis la testajn pugojn per sia maldekstra mano, levis la pistolon per sia dekstra mano kaj komencis tiri la ellasilon. La inspektoro venis kiel truto el akvo, ĉar li spiras doloron.
  
  Dicanti kovris la distancon apartigantan lin de Danto en tri paŝoj kaj ĵetis sin kapantaŭen al sia magiisto.
  
  Fowler reagis duonsekundon post la parolado - ni ne scias, u estis pro ao, ke li perdis refleksojn, a pro tio, ke li taksis la situacion - kaj kuris al la pistolo, kiu malgra la bato daure pafis. ĉe Andrea. Mi sukcesis kapti la dekstran brakon de Dante preskaŭ en la sama momento, kiam la ŝultro de Dicanti frapis la bruston de Dante. La pafilo pafis al la plafono.
  
  Ĉiuj tri falis en malordo, kovritaj per hajlo de gipso. Fowler, sen ellasi la manon de la inspektoro, premis ambaŭ dikfingrojn malsupren kie la mano kuniĝas kun la mano. Dante liberigis sian pistolon, sed mi sukcesis surgenuigi la inspektiston en la vizaĝon, kaj li sensence saltis flanken.
  
  Fowler kaj Dante aliĝis. Fowler tenas la pistolon je la antaŭbrako per sia maldekstra mano. Per la dekstra mano, li premis la mekanismon kiu liberigis la revuon, kaj ĝi falis peze teren. Per sia alia mano, li frapis la kuglon el la manoj de RekáMara. Du movoj rá pidos más kaj tenu la tamburiston en la manplato. Mi ĵetas ĝin trans la ĉambron kaj faligas la pafilon sur la plankon, ĉe la piedoj de Dante.
  
  "Nun ĝi estas senutila.
  
  Dante ridetis, tirante sian kapon en siajn ŝultrojn.
  
  "Ankaŭ vi ne multe servas, maljunulo.
  
  -Demuestralo.
  
  La inspektoro atakas la pastron. Fowler paŝis flanken, elĵetante sian manon. Preskaŭ falante vizaĝ-unue en la vizaĝon de Dante, trafante lian ŝultron. Danto akiras maldekstren, kaj Fowler evitas la alian manieron, nur por renkonti la kavaĵon de Danto rekte inter la ripoj. Keio al la tero, kunpremitaj dentoj, anhelante.
  
  - Li estas rusta, maljunulo.
  
  Dante prenis la pistolon kaj la revuon. Ne havas tempon trovi kaj instali la pafperkilon ĝustatempe, sed vi ne povos lasi la armilon en la loko. En sia hasto, ŝi ne rimarkis ke Dicanti ankaŭ havis armilon kiun ŝi povis uzi, sed feliĉe ĝi restis sub la korpo de la inspektisto kiam ŝi falis senkonscia.
  
  La inspektoro ĉirkaŭrigardis, rigardis al la ba kaj en la ŝranko. Andrea Otero estis for, kaj la hoke-disko kiun Habi faligis dum la batalo ankaŭ estis for. Sanguto en la fenestro igis ŝin rigardi eksteren, kaj dum momento mi kredis, ke la ĵurnalisto havas la kapablon marŝi sur aero kiel Kristo sur akvo. Aŭ pli ĝuste, rampante.
  
  Li baldaŭ ekkomprenis, ke la ĉambro, en kiu ili estis, estas ĉe la alteco de la tegmento de najbara konstruaĵo, kiu protektis la belan monaĥejon de Santa Mar de la Paz konstruita de Bramante.
  
  Andrea ne havas ideon, kiu konstruis la monaĥejon (kaj, kompreneble, Bramante estis la unua arkitekto de Sankta Petro en Vatikano). Sed la pordegoj estas ĝuste la samaj sur tiuj brunaj kaheloj, kiuj brilis en la matena suno, penante ne altiri la atenton de pli fruaj turistoj, kiuj promenis ĉirkaŭ la monaĥejo. Li ŝatus atingi la alian finon de la tegmento, kie malfermita fenestro promesas savon. Mi jam estis duonvoje. La monaĥejo situas sur du altaj niveloj, tiel ke la tegmento danĝere pendis super la ŝtonoj de la korto je alteco de preskaŭ naŭ metroj.
  
  Ignorante la torturon al kiu estis submetitaj liaj genitaloj, Dante iris al la fenestro kaj sekvis la ĵurnaliston eksteren. ŝi turnis la kapon kaj vidis lin meti la piedojn sur la kahelojn. Ŝi provis antaŭeniri, sed la voĉo de Dante haltigis ŝin.
  
  -Trankvila.
  
  Andrea turnis sin. Dante celis al ŝi neuzatan pistolon, sed ŝi ne scias ĝin. Mi scivolas, ĉu ĉi tiu ulo estis-aŭ ĉu li estis sufiĉe freneza por pafi sian pafilon en plena taglumo antaŭ atestantoj? Ĉar turistoj vidis ilin kaj kontemplis ĝoje la scenon, kiu okazis super iliaj kapoj. La nombro da spektantoj iom post iom pliiĝis. Unu el la kialoj Dicanti kuŝis senpripense sur la planko en sia ĉambro estis ke al li mankis libroekzemplo de kio estas konata en krimmedicina psikiatrio kiel la "efiko", teorio kiun li pensis povus esti utiligita kiel indico. kio estas pruvita) ke certigas ke kiam la nombro da spektantoj kiuj vidas personon en aflikto pliiĝas, la verŝajneco ke iu helpos la viktimon malpliiĝas (kaj la verŝajneco ke iu helpos la viktimon pliiĝas). svingu vian fingron kaj diru al viaj amikoj, por ke ili povu vidi ĝin.)
  
  Ignorante la rigardojn, Dante, kaŭrante, malrapide marŝis al la ĵurnalisto. Paŝante pli proksimen, li vidis kun kontento, ke li havas unu el la diskoj en la mano. Debí diru la veron: Mi estis tia idioto, ke mi forĵetis la ceterajn kovertojn. Tiel, ĉi tiu disko akiris multe pli da graveco.
  
  "Donu al mi la diskon kaj mi iros." Mi ĵuras. Mi ne volas damaĝi vin -mintió Dante.
  
  Andrea estis timigita al morto, sed ŝi montris kuraĝon kaj kuraĝon kiuj hontigintus Legioserĝenton.
  
  -¡Kaj fek! Eliru aŭ mi pafos lin.
  
  Dante haltis duonvoje. Andrea etendis la brakon, la kokson iomete fleksita. Per unu simpla gesto, la disko flugas kiel Frisbee. Ĝi povas frakasiĝi tuŝante la grundon. Aŭ kontrolu la diskon glitanta en la malpeza venteto de la mateno, kaj mi povas kapti ĝin en la aero per unu el la pepoj, por ke ĝi vaporiĝu antaŭ ol la monaĥejo de la monaĥejo havas tempon atingi ĝin. Kaj poste, Adiós.
  
  Tro granda risko.
  
  Ĉi tiuj estis la tabuletoj. ¿Kion fari en ĉi tiu kazo? Disturnu la malamikon ĝis la pesilo kliniĝas al vi.
  
  "Beñorita," li diris, forte levante la voĉon, "ne saltu." Mi ne scias, kio puŝis lin al ĉi tiu pozicio, sed la vivo estas tre bela. Se vi pensas pri tio, vi vidos, ke vi havas multajn kialojn por vivi.
  
  Jes, ĝi havas sencon. Alproksimiĝu sufiĉe por helpi la sang-vizaĝan frenezulon kiu grimpis sur la tegmenton minacante memmortigi provi teni ŝin malsupren por ke neniu rimarku kiam mi tiras la diskon kaj post kiam ŝi ne sukcesas savi ŝin en batalo, mi rapidas sur ŝin. Tragedio. De Dicanti kaj Fowler jam prizorgis ĝin de supre. Ili scias kiel puŝi.
  
  -Ne saltu! Pensu pri via familio.
  
  -¿Sed pri kio diable vi parolas? Andrea miris- ¡Mi eĉ ne pensas pri saltado!
  
  De malsupre, la rigardantoj uzis sian fingron por levi la flugilon, anstataŭ premi la klavojn sur la telefono kaj telefono kaj voki la policon. ". Al neniu ŝajnis strange, ke la savanto havas pistolon en la mano (aŭ, eble, li ne distingis, kion li surhavas).233; mi demandas la savanton en mia dekstra mano.) Dante ĝojas pri sia interna stato. Ĉiufoje mi trovis min apud juna ina raportistino.
  
  - Ne timu! ¡ Mi estas policisto!
  
  Andrea tro malfrue komprenis, kion mi volis diri per la alia. Li jam estis malpli ol du metrojn for.
  
  "Ne proksimiĝu, kapro. ¡Faligi ĝin!
  
  De malsupre, al la ĉeestantoj ŝajnis, ke ili aŭdis, ke estas ŝi, kiu ĵetas sin, ĉar ili apenaŭ atentis la diskon, kiun ŝi tenis en la mano. Estis krioj de "ne, ne", kaj kelkaj el la turistoj eĉ deklaris sian eternan amon al Andrea se ŝi sekure malsupreniros de la tegmento.
  
  Samtempe, la etenditaj fingroj de la inspektoro preskaŭ tuŝis la nudajn piedojn de la ĵurnalisto, kiu turnis sin al li. Ésta iom retiriĝis kaj glitis kelkcent metrojn. La homamaso (ĉar estis jam preskaŭ kvindek homoj en la monaĥejo, kaj eĉ kelkaj el la gastoj rigardis tra la fenestroj de la hotelo) retenis la spiron. Sed tiam iu kriis:;
  
  "Rigardu, pastro!
  
  Dante fariĝis. Fowler staris sur la tegmento, tenante kahelon en ĉiu mano.
  
  -¡Jen ne, Antonio! kriis la inspektoro.
  
  Fowler no pareció escucharle. Mi ĵetas al li unu el la kaheloj per la Diablo-Montrilo. Dante estis bonŝanca, ke li kovris sian vizaĝon per sia mano. Se li ne estus, tiam eble la krakado, kiun mi aŭdas, kiam la kahelo forte trafas lian antaŭbrakon, estus lia rompita osto, ne lia antaŭbrako. Li falas... sur la tegmenton kaj ruliĝas... al la rando. Per iu miraklo, li povis kapti la kornicon, trafante siajn piedojn sur unu el la altvaloraj kolonoj ĉizitaj de la saĝa skulptisto sub la direkto de Bramante, kvincent per ños malantaŭe. Nur tiuj spektantoj, kiuj ne helpis la spektantojn, faris same al Dante, kaj tri homoj sukcesis levi ĉi tiun rompitan T-ĉemizon de la planko. Mi dankis lin pro la perdo de la konscio.
  
  Sur la tegmenton, Fowler iras direkte al Andrea.
  
  "Bonvolu, Orita Otero, bonvolu reveni al la ĉambro antaŭ ol ĉio estas farita.
  
  
  
  Hotelo Rafael
  
  Longa februaro, 2
  
  Ĵaŭdon, la 7-an de aprilo 2005 je 09:14.
  
  
  
  Paola revenis al la mondo de la vivantoj kaj malkovris miraklon: la zorgemaj manoj de Patro Fowler metis malsekan mantukon sur ŝian frunton. Ŝi tuj ĉesis sentiĝi tiel bone kaj komencis bedaŭri, ke ŝia korpo ne estas sur ŝiaj ŝultroj, ĉar ŝia kapo multe doloris. Ŝi vekiĝis ĝustatempe por renkonti la du policanojn, kiuj fine eniris la hotelĉambron kaj diri al ili purigi en la freŝa venteto, por ke ŝi estu singarda.237;ĉio estis regata. Dikanti ĵuris al ili kaj donis malveran indicon, ke ili ne ĉiuj estis memmortigaj kaj ke ĉio estis eraro. La oficiroj ĉirkaŭrigardis, iom surprizitaj de la konfuzo en ĉi tiu loko, sed obeis.
  
  Dume, en la banĉambro, Fowler provis ripari la frunton de Andrea, kontuzitan de la spegula renkonto. En la momento, kiam Dikanti forigis la gardistojn kaj rigardis la pardonpetiston, la pastro diris al la ĵurnalisto, ke por tio necesas okulvitroj.
  
  "Almenaŭ kvar sur la frunto kaj du sur la brovo. Sed nun ŝi ne povas perdi tempon irante al la hospitalo. Mi diros al vi, kion ni faros: vi estas enironta en taksion irantan al Bologna. Ĉi tio daŭris ĉirkaŭ kvar horojn. Ĉiuj atendas mian plej bonan amikon, kiu donos al mi aŭ kiu donos al mi kelkajn poentojn. É Mi kondukos vin al la flughaveno kaj vi suriros la aviadilon de la flugkompanio kun direkto al Madrido, Vía Milan. Ĉiuj estu sekuraj. Kaj provu ne reveni tra Italio post kelkaj jaroj.
  
  -¿Ĉu ne estus pli bone kapti aviadilon ĉe la Napolo? Dicanti intervenis.
  
  Fowler rigardis ŝin tre serioze.
  
  "Dottora, se vi iam bezonos eskapi de... de ĉi tiuj homoj, bonvolu ne kuri al Napolo. Ili havas tro da kontaktoj kun ĉiuj.
  
  - Mi dirus, ke ili havas kontaktojn ĉie.
  
  "Bedaŭrinde, vi pravas. La viglado ne estos agrabla por vi nek por mi.
  
  Ni iros al batalo. Li prenos nian flankon.
  
  Fowler Gardo, silentu dum minuto.
  
  -Eble. Nun, tamen, la unua prioritato estas eligi Señorita Otero el Romo.
  
  Andrea, kies vizaĝo ne lasis grimacon de doloro (ĉar la vundo sur la skota frunto multe sangis, kvankam dank" al Fowler ĝi sangis multe malpli), Andrea tute ne ŝatis ĉi tiun konversacion, kaj ŝi decidis, ke ŝi ne ĝenos. tiu, kiun vi silente helpas. Dek minutojn poste, kiam ŝi vidis Danton malaperi de la rando de la tegmento, ŝi sentis ondon de trankviliĝo. Mi kuris al Fowler kaj ĉirkaŭvolvis ambaŭ brakojn ĉirkaŭ lian kolon, riskante ke ili ambaŭ ruliĝu de la tegmento. Fowler mallonge klarigis al li, ke ekzistas tre specifa sektoro de la organiza strukturo de Vatikano, kiu ne volas, ke la afero estu malkaŝita, kaj ke pro tio lia vivo estas en danĝero. La pastro ne faris komenton pri la bedaŭrinda ŝtelo de la kovertoj, kiu estis sufiĉe detala. Sed nun ŝi trudis sian opinion, kiun la ĵurnalisto ne ŝatis. Ŝi dankis la pastron kaj la krimologon pro la ĝustatempa savo, sed ne volis cedi al ĉantaĝo.
  
  "Mi ne pensas iri ien, mi preĝas. Mi estas akreditita ĵurnalisto kaj mia amiko laboras en mi por alporti al vi novaĵojn el Cónclave. Kaj mi volas, ke vi sciu, ke mi malkovris altnivelan konspiron por kaŝi la morton de pluraj kardinaloj kaj membro de la itala polico ĉe la manoj de psikopato. La Globo publikigos kelkajn mirindajn ĉi-informajn kovrilojn, kiuj ĉiuj estos nomitaj laŭ mi.
  
  La pastro aŭskultos kun pacienco kaj respondos firme.
  
  "Siñ orita Otero, mi admiras vian kuraĝon. Vi havas pli da kuraĝo ol multaj soldatoj kiujn mi konis. Sed en ĉi tiu ludo vi bezonos multe pli ol vi valoras.
  
  La ĵurnalisto krampis la bandaĝon kovrantan ŝian frunton per unu mano kaj kunpremis ŝiajn dentojn.
  
  "Ĉu vi ne kuraĝas fari ion al mi, kiam mi publikigas la raporton.
  
  "Eble jes, eble ne. Sed mi ankaŭ ne volas, ke li publikigu raporton, onorita. Ĝi ne estas komforta.
  
  Andrea donis al li nekompreneman rigardon.
  
  - ¿Somo diras?
  
  "Simpligante: donu al mi la diskon," Fowler diris.
  
  Andrea ekstaras, ŝanceliĝante. Ŝi indignis kaj tre forte premis la diskon al sia brusto.
  
  "Mi ne sciis, ke vi estas unu el tiuj fanatikuloj, kiuj volas mortigi por konservi viajn sekretojn. Mi tuj foriras.
  
  Fowler puŝis ŝin ĝis ŝi denove sidiĝis sur la necesejon.
  
  - Persone mi pensas, ke la instrua frazo el la Evangelio sonas jene: "La vero vin liberigos 37", kaj se mi estus sur via loko, mi povus kuri al vi kaj diri, ke la pastro, kiu en la pasinteco; okupiĝis pri pederastio, freneziĝis kaj batas ĉirkaŭ la arbetaĵo. ah, kardinaloj kun tranĉiloj. Eble la Eklezio komprenos unufoje por ĉiam, ke pastroj estas ĉiam kaj ĉefe homoj. Sed ĉio dependas de vi kaj mi. Mi ne volas, ke tio estu konata ĉar Karoski scias, ke li volas, ke ĝi estu konata. Kiam pasis iom da tempo kaj vi vidas, ke ĉiuj viaj klopodoj malsukcesis, faru alian movon. Tiam eble ni povas preni ĝin kaj savi vivojn.
  
  Ĉe tiu punkto, Andrea kolapsas. Ĝi estis miksaĵo de laceco, doloro, elĉerpiĝo kaj sento, kiu ne povas esti esprimita per unu vorto. Ĉi tiu sento, duonvoje inter fragileco kaj memkompato, kiu okazas kiam homo rimarkas, ke li estas tre malgranda kompare kun la universo. Mi donas la diskon al Fowler, metas mian kapon inter liajn manojn kaj ploras.
  
  - Perdu vian laboron.
  
  La pastro kompatos ŝin.
  
  -Ne, mi ne faros. Mi prizorgos ĝin persone.
  
  
  Tri horojn poste, la usona ambasadoro en Italio telefonas al Niko al la direktoro de Globo. Mi petis pardonpeton, ke mi batis la specialan senditon de la gazeto en Romo per mia kompania aŭto. Due, laŭ via versio, la okazaĵo okazis la antaŭan tagon, kiam la aŭto veturis plenrapide de la flughaveno. Feliĉe, la ŝoforo bremsis ĝustatempe por eviti la strofon kaj, krom negrava kapvundo, ne estis sekvoj. La ĵurnalisto ŝajne insistis ree kaj ree, ke ŝi daŭrigu sian laboron, sed la ambasadistaro, kiu ekzamenis ŝin, rekomendis ke la ĵurnalisto ripozu dum kelkaj semajnoj, ekzemple, por ke ŝi povu ripozi. kion ajn oni faris por sendi ŝin al Madrido koste de la ambasado. Kompreneble, kaj pro la grandega profesia damaĝo, kiun vi faris al ŝi, ili volis kompensi ĝin. Alia persono en la aŭto interesiĝis pri ŝi kaj volis doni al ŝi intervjuon. Li kontaktos vin denove post du semajnoj por klarigi la detalojn.
  
  Post pendigi la telefonon, la direktoro de The Globe estis konfuzita. Mi ne komprenas, kiel tiu ĉi malbona kaj ĝenata knabino sukcesis eliri de la planedo en la tempo, kiu verŝajne estis pasigita por la intervjuo. Mi atribuas ĉi tion al granda sorto. Sentu... doloron de envio kaj deziras... esti en liaj ŝuoj.
  
  Mi ĉiam volis viziti la Ovalan Oficejon.
  
  
  
  Ĉefsidejo de UACV
  
  Vojo Lamarmora, 3
  
  Moyércoles, la 6-an de aprilo 2005, 13:25.
  
  
  
  Paola eniris la oficejon de Boy sen frapi, sed tio, kion ŝi vidis, ne ŝatis. Aŭ pli ĝuste, tiu, kiun li vidis ĉion. Sirin sidis trans la direktoro, kaj mi elektis tiun momenton por leviĝi kaj foriri sen rigardi la CSI. Jen la intenco haltigi lin ĉe la pordo.
  
  He Sirin...
  
  La Ĝenerala Inspektoro ignoris lin kaj malaperis.
  
  "Dikanti, se vi ne ĝenas," diris Boy de la alia flanko de la tablo en la oficejo.
  
  "Sed lernejestro, mi volas raporti la kriman konduton de unu el la subuloj de ĉi tiu viro...
  
  "Sufiĉe, Inspektoro. La Ĝenerala Inspektoro jam ĝuste informis min pri la evoluoj ĉe la Rafael Hotelo.
  
  Paola miris. Tuj kiam li kaj Fowler metis la Española ĵurnaliston en taksion irantan al Bologna, ili tuj iris al UACV-ĉefsidejo por prezenti la kazon de Boy. La situacio estis sendube malfacila, sed Paola estis certa, ke ŝia estro subtenos la savon de la ĵurnalisto. Mi decidis iri sola kaj paroli kun li, kvankam, kompreneble, la lasta afero, pri kiu mi esperis, estis, ke ŝia estro eĉ ne volus aŭskulti ŝian poezion.
  
  "Li estus konsiderata kiel Danto atakinta sendefendan ĵurnaliston.
  
  "Li diris al mi, ke okazis malkonsento, kiu estis solvita al ĉiuj kontentigo. Ŝajne inspektoro Dante provis trankviligi eblan atestanton, kiu estis iom nervoza, kaj vi du atakis ŝin. Ĝuste nun, Dante estas en la hospitalo.
  
  -¡Sed ĉi tio estas absurda! Kio vere okazis...
  
  "Vi ankaŭ informis min, ke vi rezignas vian fidon al ni en ĉi tiu afero," diris Boy, konsiderinde levante la voĉon. Mi estas tre seniluziigita pri lia sinteno, ĉiam nerepacebla kaj agresema al Inspektoro Dante kaj al la frato de nia najbara paĉjo, kiun, cetere, mi povis observi min. Vi revenos al viaj normalaj devoj kaj Fowler revenos al Vaŝingtono. De nun al beá sós la Vigla Korpo kiu protektos la kardinalojn. Niaflanke ni tuj transdonos al Vatikano kaj la DVD kiun Karoski sendis al ni kaj tiun, kiu estis ricevita de la ĵurnalisto Española kaj forgesos pri ĝia ekzisto.
  
  -¿Kion pri Pontiero? Mi memoras la vizaĝon, kiun vi desegnis ĉe lia nekropsio. ¿Ankaŭ ĉu ŝi estis ŝajnigita? ¿Quién hará justeco por lia morto?
  
  "Ne plu temas pri nia afero.
  
  La CSI estis tiel seniluziigita, tiel ĉagrenita, ke ŝi sentis sin terure ĉagrenita. Mi ne povis rekoni la personon antaŭ mi, mi ne plu povis memori iun ajn el la altiro, kiun mi sentis por li. Li demandis sin malĝoje, ĉu tio eble estas parto de la kialo, kial ŝi tiel rapide retiris lian subtenon. Eble la amara rezulto de la hieraŭa konfrontiĝo.
  
  - Ĉu pro mi, Carlo?
  
  -Perdonu?
  
  -Ĉu estas pro hieraŭ nokte? Mi ne kredas, ke vi kapablas tion ĉi.
  
  "Inspektoro, bonvolu ne pensi, ke ĉi tio estas tiel grava. Estas en mia unico interédel efike kunlabori kun la bezonoj de Vatikano, kiujn vi evidente ne povis atingi.
  
  En siaj tridek kvar jaroj da vivo, Paola Gemo vidis tian grandegan malkongruon inter la vortoj de viro kaj kio reflektiĝis sur lia vizaĝo. Li ne povis deteni sin.
  
  "Vi estas porko ĝis la kerno, Carlo. Serioze. Mi ne ŝatas, kiam ĉiuj ridas pri vi malantaŭ via dorso. Do vi povis fini kiel?
  
  Direktoro Boy ruĝiĝis ĝis siaj oreloj, sed mi sukcesis subpremi la koleregon, kiu tremis sur liaj lipoj. Anstataŭ venkiĝi al kolero, li turnis sian eksplodon en malglatan kaj laŭmezuran vortan vangofrapon.
  
  "Almenaŭ mi atingis Alguacil, la Inspektoro. Bonvolu meti vian insignon kaj pafilon sur mian skribotablon. Ŝi estis malakceptita de laboro kaj salajro dum monato ĝis ŝi havas tempon por pli detale rigardi sian kazon. Iru kaj kuŝiĝu hejme.
  
  Paola malfermis la buŝon por respondi, sed trovis nenion por diri. En konversacioj, la speco ĉiam trovis tolereblan frazon, antaŭvidantan lian triumfan revenon, kiam ajn despota estro senigis lin de potenco. Sed en la reala vivo, ŝi estis senvorta. Mi ĵetis la insignon kaj pistolon sur la tablon kaj forlasis la oficejon sen rigardi la matracon.
  
  Fowler atendis ŝin en la koridoro, akompanata de du policaj agentoj. Paola intuicie komprenis, ke la pastro jam ricevis dikan telefonvokon.
  
  "Ĉar ĉi tio estas la fino," diris la krimmedicina sciencisto.
  
  La pastro ridetis.
  
  "Estis agrable renkonti vin, doktoro. Bedaŭrinde ĉi tiuj sinjoroj eskortos min al la hotelo por kolekti miajn aĵojn kaj poste al la flughaveno.
  
  La krimmedicina virino kaptis lian brakon, ŝiaj fingroj streĉiĝis sur lia maniko.
  
  "Patro, ĉu vi povas voki iun? Kiel prokrasti ĝin?
  
  "Mi timas ke ne," li diris, balancante la kapon. Mi esperas, ke iu tago povas regali min per bona taso da kafo.
  
  Senvorte, li ellasis kaj iris tra la koridoro, sekvita de la gardistoj.
  
  Paola esperis, ke ŝi estos hejme por plori.
  
  
  
   Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   decembro 1999
  
  
  
  TRAFIKO DE INTERVOYO N-ro 115 INTER PACIENTO N-ro 3643 KAJ D-RO CANIS CONROY
  
  
  (...)
  
  D-RO CONROY Mi vidas, ke vi legas ion... Enigmoj kaj kuriozaĵoj. Ĉu estas bonaj?
  
  #3643 : Ili estas tre belaj.
  
  D-RO CONROY Venu, proponu al mi unu.
  
  #3643: Ili estas vere tre belaj. Mi pensas, ke li ne ŝatis ilin.
  
  DOKTORO CONROY Mi ŝatas enigmojn.
  
  #3643: Bone. Se unu viro faras truon en horo, kaj du viroj faras du truojn en du horoj, kiom bezonas unu homo por fari duontruon?
  
  D-RO CONROY: Estas diable... duonhoro.
  
  #3643 : (Ridas)
  
  DOKTORO CONROY: Kio faras vin tiel bela? Estas duonhoro. Hour, truo. Duonhoro, duonminuto.
  
  #3643 : Doktoro, ne estas duonmalplenaj truoj... Truo ĉiam estas truo (Ridas)
  
  DOKTORO CONROY: Ĉu vi provas diri al mi ion pri ĉi tio, Viktoro?
  
  #3643: Kompreneble kuracisto, kompreneble.
  
  DOKTORO Vi ne estas senespere kondamnita esti tia, kia vi estas.
  
  #3643: Jes, doktoro Conroy. Kaj mi devas danki vin, ke vi montris al mi la ĝustan vojon.
  
  D-RO CONROY: Vojo?
  
  #3643: Mi luktis tiom longe por tordi mian naturon, por provi esti io, kion mi ne estas. Sed dank' al vi, mi konstatis, kiu mi estas. Ĉu ne tion vi volis?
  
  DOKTORO CONROY Mi ne povus tiom erari pri vi.
  
  #3643: Doktoro, vi pravis, vi igis min vidi la lumon. Ĝi igis min kompreni, ke necesas la ĝustaj manoj por malfermi la ĝustajn pordojn.
  
   D.R. CONROY: ¿Eso eres tú? Mano?
  
  #3643 : (Ridas) Ne, doktoro. Mi estas la ŝlosilo.
  
  
  
  Dicanti familia apartamento
  
  Via Della Croce, 12
  
  Sabado, la 9-an de aprilo 2005, 23:46.
  
  
  
  Paola ploris sufiĉe da tempo kun la pordo fermita kaj la vundoj sur la brusto larĝe malfermitaj. Feliĉe, lia patrino ne estis tie, ŝi iris al Ostio por la semajnfino, al siaj amikoj. Ĝi estis vera trankviliĝo por la krimmedicina sciencisto: estis vere malbona tempo, kaj ŝi ne povis kaŝi ĝin de Seíor Dicanti. Iusence, se li vidus ŝian zorgon kaj se ŝi klopodus por lin kuraĝigi, tio estus eĉ pli malbona. Ŝi bezonis esti sola por trankvile plonĝi en malsukceson kaj malespero.
  
  Ŝi ĵetas sin sur la liton tute vestita. Tra la fenestro, la bruego de najbaraj stratoj kaj la sunradioj de aprila vespero penetris en la ĉambron. Kun tiu ĉi kuko, kaj trakurinte mil konversaciojn pri la Batalo kaj la okazaĵoj de la lastaj tagoj, mi sukcesis endormiĝi. Preskaŭ naŭ horojn post kiam ŝi ekdormis, la mirinda odoro de kafo eniris ŝian menson, igante ŝian konscion vekiĝi.
  
  Panjo, vi revenis tro frue...
  
  "Kompreneble mi tuj revenos, sed vi eraras pri homoj," li diris per malmola, ĝentila voĉo kun ritma kaj hezitema itala: la voĉo de Pastro Fowler.
  
  Paola larĝe malfermis la okulojn kaj, ne konsciante, kion ŝi faras, ĵetis ambaŭ manojn ĉirkaŭ lian kolon.
  
  "Atentu, atentu, vi verŝis vian kafon...
  
  La criminologo liberigas la reguñadientes. Fowler sidis sur la rando de ŝia lito kaj rigardis ŝin gaje. En la mano ŝi portis tason, kiun ŝi prenis el la kuirejo hejme.
  
  -¿Somo eniris ĉi tien? Kaj kun ímo sukcesis eskapi de la polico? Mi kondukos vin sur la vojon al Vaŝingtono...
  
  "Trankviliĝu, unu demandon," Fowler ridis. Pri kiel mi sukcesis eskapi de du dikaj kaj malbone trejnitaj oficistoj, mi petas, ke vi bonvolu ne insulti mian intelekton. Koncerne la cómo, kiun mi prezentis ĉi tie, la respondo estas fícil: kun ganzúa.
  
  -Estas klare. Trejnado vá SIKO en la CIA, ¿ ĉu ne?
  
  - Meso aŭ malpli. Pardonu la entrudiĝon, sed mi telefonis plurfoje kaj neniu malfermis al mi. Kredu, ke vi eble havas problemojn. Kiam mi vidis, ke ŝi tiel trankvile dormas, mi decidis plenumi mian promeson inviti ŝin al la kafejo.
  
  Paola ekstaris, prenante la tason el la manoj de la pastro. Li prenis longan trankviligan gluton. La ĉambro estis hele lumigita de stratlanternoj, kiuj ĵetis longajn ombrojn sur la altan plafonon. Fowler rigardis la malaltan ĉambron en tiu malforta lumo. Sur unu muro pendis la diplomoj de la lernejo, la universitato, la FBI-Akademio. Krome, sur la medaloj de Nataŝa kaj eĉ sur kelkaj desegnaĵoj, mi legis, ke ŝi devas jam havi almenaŭ dek tri jarojn. Mi denove sentas la vundeblecon de tiu inteligenta kaj forta virino, kiu ankoraŭ suferas pro sia pasinteco. Parto de ŝi neniam forlasis ŝian fruan junecon. Provu diveni, kiu flanko de la muro estu videbla por mi de la lito, kaj kredu min, tiam vi komprenos. En la momento, kiam ŝi mense desegnas sian imagan vizaĝon de la kuseno al la muro, ŝi vidas bildon de Paola apud sia patro en la hospitalĉambro.
  
  - Ĉi tiu kafejo estas tre bona. Mia patrino faras ĝin terure.
  
  - Demando pri fajroreguligo, doktoro.
  
  -¿Kial li revenis, patro?
  
  -Pro malsamaj kialoj. Ĉar mi ne volas lasi vin en problemoj. Por eviti ke ĉi tiu frenezulo foriru. Kaj ĉar mi suspektas, ke estas multe pli, kio estas kaŝita de malklaraj okuloj. Mi sentas, ke ni ĉiuj estas uzataj, vi kaj mi. Ankaŭ mi kredas, ke vi havos tre personan kialon por pluiri.
  
  Paola fruncio ecño.
  
  - Vi havas kialon. Pontiero estis amiko kaj kolego de Ero. Ĝuste nun mia zorgo estas kiel akiri justecon kun lia murdinto. Sed mi dubas, ke ni povas fari ion ajn nun, patro. Sen mia insigno kaj sen lia subteno, ni estas nur du malgrandaj aerblovoj . Ĉe la plej eta ventoblovo ni disiĝos. Kaj krome, estas tute eble, ke vi serĉas ĝin.
  
  "Eble vi vere serĉas min. Mi donis al du policanoj angulon ĉe Fiumicino 38. Sed mi dubas, ke Knabo iros ĝis eldonado de serĉmandato kontraŭ mi. Kun tio, kion la urbo havas, ĝi ne kondukos vin ien (kaj ne estos tre pravigebla). Verŝajne mi lasos lin kuri.
  
  -¿ Kaj viaj estroj, patro?
  
  "Mi estas oficiale en Langley. Neoficiale ili ne dubas, ke mi restos ĉi tie dum kelka tempo.
  
  "Fine bona novaĵo.
  
  "Kio pli malfacilas por ni estas eniri Vatikanon, ĉar Sirin estos avertita.
  
  "Nu, mi ne vidas kiel ni povas protekti la kardinalojn se ili estas interne kaj ni estas ekstere.
  
  "Mi pensas, ke ni devus komenci de la komenco, doktoro. Revizitu ĉi tiun tutan malbenitan ĥaoson ekde la komenco, ĉar estas evidente ke ni maltrafis ion.
  
  - Sed ¿somo? Mi ne havas la ĝustajn materialojn, la tuta dosiero pri Karoski estas en la UACV.
  
   Fowler le dedicó una media sonrisa picara.
  
   Nu, foje Dio donas al ni etajn miraklojn.
  
  Li gestis al la skribotablo de Paola ĉe unu fino de la ĉambro. Paola ŝaltis la flekson sur sia skribotablo, kiu lumigis la dikan stakon da brunaj kovriloj, kiuj konsistigis la dosieron de Karoski.
  
  "Mi proponas al vi interkonsenton, doktoro. Vi faras tion, kion vi plej bone faras: psikologia profilo de la murdinto. La fina, kun ĉiuj datumoj, kiujn ni havas nun. Mi donos al li kafon por nun.
  
  Paola trinkis la reston de sia taso per unu gluteto. Li provis rigardi en la vizaĝon de la pastro, sed lia vizaĝo restis ekster la lumkonuso lumiganta la dosieron de Karoski. Denove, Paola Sinti antaŭsentis, ke ŝi estis atakita en la koridoro de la Domus Sancta Marthae, kaj ke ŝi silentis ĝis pli bonaj tempoj. Nun, post longa listo de eventoj post la morto de Cardoso, mi estis pli ol iam konvinkita, ke tiu ĉi intuicio estas ĝusta. Mi ŝaltis la komputilon sur lia skribotablo. Elektu malplenan aliĝilon inter viaj dokumentoj kaj komencu plenigi ĝin, kontrolante la dosierfoliojn de tempo al tempo.
  
  "Pretigu alian kafmaŝinon, patro." Mi devas konfirmi la teorion.
  
  
  
  PSIKOLOGIA PROFILO DE MURDISTO TIPA POR MI.
  
  
  Paciento: KAROSKI, Viktor.
  
  Profilo farita de D-ro Paola Dicanti.
  
  Pacienca situacio:
  
  Dato de skribado:
  
  Aĝo: 44 ĝis 241 jaroj.
  
  Alto: 178 cm.
  
  Pezo: 85 kg.
  
  Priskribo: okuloj, inteligentaj (IQ 125).
  
  
  Edzeca stato: Viktor Karoski naskiĝis en mezklasa enmigrinta familio sub la regado de sia patrino kaj kun profundaj problemoj ligantaj kun realeco pro la influo de religio. La familio elmigras el Pollando, kaj de la komenco mem, radikoj estas evidentaj en ĉiuj ĝiaj membroj. La patro prezentas bildon de pinta laborneefikeco, alkoholismo kaj misuzo, pliseverigita de ripeta kaj intermita seksmisuzo (komprenata kiel puno) kiam la subjekto atingas adoleskecon. La patrino ĉiam konsciis pri la situacio de misuzo kaj incesto farita de sia nuge edzo, kvankam ŝi ŝajne ŝajnigis ne rimarki ĝin. La pli maljuna frato forkuras de la domo de siaj gepatroj sub la minaco de seksa perforto. Pli juna frato mortas neakompanata post longa resaniĝo post meningito. La subjekto estas ŝlosita en ŝranko, senkomunika izoliteco dum longa tempo post kiam la patrino "malkovras" misuzon de la patro de la subjekto. Kiam li estas liberigita, la patro forlasas la familian kamenon kaj estas la patrino, kiu trudas sian personecon, ĉi-kaze emfazante la temon prezentantan katon suferantan pro timo de infero, al kiu sendube kondukas seksaj ekscesoj (ĉiam kun la patrino de la subjekto). ). Por fari tion, li vestas lin per siaj vestaĵoj kaj eĉ iras ĝis nun por minaci lin per kastrado. La subjekto evoluigas severan misprezenton de la realo, kiel severan malordon de neintegra sekseco. La unuaj trajtoj de kolero kaj malsocia personeco kun forta sistemo de nervaj reagoj komencas aperi. Li atakas samklasanon de mezlernejo, kiu rezultigas lin estante metita en reformatorion. Ĉe la elirejo, lia dosiero estas malbarita, kaj li decidas eniri la seminarion de 19 ĝis 241. Li ne pasas antaŭan psikiatrian ekzamenon kaj ricevas sian helpon.
  
  
  Kazhistorio en plenaĝeco: Signoj de malordo de neintegra sekseco estas konfirmitaj ĉe subjekto inter la aĝoj de dek naŭ kaj 241, baldaŭ post la morto de lia patrino, kun tuŝado de la neplenaĝulo iom post iom iĝas pli ofta kaj severa. Ekzistas neniu puna respondo de liaj ekleziaj aŭtoritatoj al liaj seksaj atakoj, kiuj alprenas delikatan naturon kiam la subjekto respondecas pri siaj propraj paroĥoj. Lia dosiero registras almenaŭ 89 atakojn kontraŭ neplenaĝuloj, el kiuj 37 estis totalaj agoj de sodomio kaj la ceteraj estis tuŝado aŭ malvola masturbado aŭ felacio.#243;n. Lia intervjuhistorio indikas ke, kiom ajn ekstra aŭ numero 241; ĝi ŝajnis, li estis pastro kiu estis tute konvinkita pri sia pastra ministerio. En aliaj kazoj de pederastio inter pastroj, oni povis uzi siajn seksajn instigojn kiel pretekston por eniri la pastraron, kiel vulpo eniranta kokejon. Sed en la kazo de Karoski, la kialoj por preni la ĵuron estis tre malsamaj. Lia patrino puŝis lin en tiu direkto, eĉ irante ĝis coacción. Post okazaĵo kun paroĥano, kiun mi atakis, Eskulapio Ndalo Karoski ne povas kaŝi sin eĉ unu minuton, kaj la temo fine alvenas al Instituto Sankta Mateo, rehabilita centro por pastroj. kato kaj#243;vizaĝoj en problemo. Allí ni trovas Karoski identiganta tre multe kun la Malnova Testamento, precipe la Biblio. Epizodo de spontanea agreso okazas kontraŭ dungito de la instituto ene de kelkaj tagoj post lia akcepto. El ĉi tiu kazo ni konkludas fortan kognan disonancon kiu ekzistas inter la seksa altiro de la subjekto kaj liaj religiaj kredoj. Kiam ambaŭ flankoj venas en konflikton, ekzistas krizoj de perforto, kiel ekzemple epizodo de agreso de la Viro.
  
  
  Lastatempa Medicina Historio: Subjekto montras koleron reflektitan en sia subpremita agreso. Ŝi faris plurajn krimojn en kiuj ŝi montris altajn nivelojn de seksa sadismo, inkluzive de simbolaj ritoj kaj insercia nekrofilio.
  
  
  Karakteriza profilo - rimarkindaj trajtoj kiuj aperas en liaj agoj:
  
  - Agrabla personeco, meza ĝis alta inteligenteco
  
  - Oftaj mensogoj
  
  -Tota manko de pento aŭ sentoj al siaj krimuloj
  
  - absoluta egoisma
  
  -Persona kaj emocia malligo
  
  - Senpersona kaj impulsema sekseco, celanta kontentigi bezonojn, ekzemple, en sekso.
  
  - Malsocia personeco
  
  -Alta nivelo de obeemo
  
  
  NEKORESTENCO!!
  
  
  -Malracia pensado enigita en liaj agoj
  
  -Multobla neŭrozo
  
  - Krima konduto estas komprenata kiel rimedo, ne kiel celo
  
  - Memmortigaj tendencoj
  
  - misio orientita
  
  
  
  Dicanti familia apartamento
  
  Via Della Croce, 12
  
  Dimanĉo, la 10-an de aprilo 2005 1:45 a.m
  
  
  
  Fowler finis legi la raporton, kiun li transdonis al Dicanti. Mi estis tre surprizita.
  
  - Mi esperas, ke vi ne ĝenas, sed ĉi tiu profilo estas nekompleta. Li skribis nur resumon de tio, kion vi jam scias, Amos. Verdire, ĝi ne multe faras por ni.
  
  La krimulo ekstaris.
  
  "Tute male, Patro. Karoski prezentas tre kompleksan psikologian bildon, el kiu ni konkludis, ke lia pliigita agresemo igis pure kastritan seksan predanton nura murdinto.
  
  "Tio ja estas la bazo de nia teorio.
  
  "Nu, ĝi valoras nenion. Atentu la karakterizaĵojn de la profilo ĉe la fino de la raporto. La unuaj ok identigas la serian murdiston.
  
  Fowler las consultó y asintió.
  
  Estas du specoj de seriaj murdistoj: neorganizitaj kaj organizitaj. Ĉi tio ne estas perfekta klasifiko, sed ĝi estas sufiĉe konsekvenca. La unua rilatas al krimuloj, kiuj faras senpripense kaj impulsemajn agojn, kun alta risko postlasi indicon. Ili ofte renkontas siajn amatojn, kiuj kutime estas en sia geografia medio. Iliaj armiloj estas oportunaj: seĝo, zono... kion ajn ili povas trovi ĉemane. Seksa sadismo postmorte manifestiĝas.
  
  La pastro frotis la okulojn. Mi estis tre laca ĉar mi dormis nur kelkajn horojn.
  
  -Disculpeme, dottora. Bonvolu daŭrigi.
  
  "La alia ulo, organizita, estas tre movebla murdinto, kiu kaptas siajn viktimojn antaŭ ol uzi forton. Viktimo estas ekstra persono, kiu plenumas iujn kriteriojn. La armiloj kaj baldrics uzitaj sekvas antaŭkonceptitan planon kaj neniam kaŭzas damaĝon. La Sapríver estas lasita en neŭtrala areo, ĉiam kun zorgema preparo. Do, ¿ al kiu el ĉi tiuj du grupoj laŭ vi apartenas Karoski?
  
  "Evidente la dua.
  
  "Tion iu ajn observanto povas fari. Sed ni povas fari ion ajn. Ni havas lian dosieron. Ni scias, kiu li estas, de kie li venis, kion li pensas. Forgesu ĉion, kio okazis en ĉi tiuj lastaj tagoj. Ĝuste en Karoski mi eniris la instituton. Kio estis tio?
  
  - Impulsema homo, kiu en certaj situacioj eksplodas kiel ŝarĝo de dinamito.
  
  - ¿Kaj post kvin sesioj de terapio?
  
  - Estis alia persono.
  
  -¿ Diru al mi, ĉu ĉi tiu ŝanĝo okazis iom post iom aŭ ĉu ĝi estis subita?
  
  - Ĝi estis sufiĉe malglata. Mi sentis ŝanĝon en la momento, kiam D-ro Conroy igis lin aŭskulti siajn regresterapiajn bendojn.
  
  Paola profunde enspiris antaŭ ol daŭrigi.
  
  -Patro Fowler, ne ofendiĝu, sed leginte la dekojn da intervjuoj, kiujn mi donis al vi inter Karoski, Conroy kaj vi, mi pensas, ke vi eraras. Kaj ĉi tiu eraro igis nin rigardi en la ĝustan direkton.
  
  Fowler levis la ŝultrojn.
  
  "Dottora, mi ne povas ofendi ĉi tion. Kiel vi jam scias, malgraŭ tio, ke mi havas psikologian fakon, mi studis en la resaltinstituto, ĉar mia profesia memestimo estas tute alia. Vi estas krima fakulo, kaj mi bonŝancas havi vian opinion. Sed mi ne komprenas, kion li celas.
  
  "Reviziu la raporton," Paola diris al Ndolo. En la sekcio "Nekonsekvenco", mi identigis kvin trajtojn, kiuj malebligas konsideri nian temon kiel organizitan serian murdiston. Kun libro de krimologo enmane, ĉiu fakulo diros al vi, ke Karoski estas fakorganizita kaj malbona homo, disvolvita kiel rezulto de traŭmato kiam konfrontita kun sia pasinteco. Ĉu vi konas la problemon de kogna disonanco?
  
  "Ĝi estas animstato en kiu la agoj kaj kredoj de la subjekto estas tre diverĝaj. Karoski suferis de akuta kogna disonanco: li konsideris sin modelpastro, dum liaj 89 paroĥanoj asertis ke li estis pederasto.
  
  -Mirinde. Do, se vi, la subjekto, estas konvinkita, nervoza homo, nevundebla al ĉiaj entrudiĝoj de ekstere, post kelkaj monatoj vi fariĝos ordinara, senspura murdinto. de neŭrozo, frivolemo kaj prudento post aŭskultado de pluraj sonbendoj, en kiuj li komprenas, ke oni neniel mistraktis lin?
  
  "El ĉi tiu vidpunkto... ŝajnas io komplika," Fowler diris timeme.
  
  "Tio estas neebla, patro. Tiu ĉi nerespondeca ago de D-ro Conroy sendube vundis lin, sed ĝi certe ne povis kaŭzi en li tiajn troajn ŝanĝojn. La fanatika pastro, kiu blindiĝas pri siaj pekoj kaj koleriĝas, kiam vi laŭtlegas al li liston de viaj viktimoj, ne povas fariĝi organizita murdinto nur kelkajn monatojn post tio. Kaj ni memoru, ke liaj unuaj du ritaj murdoj okazas en la Instituto mem: la kripligo de unu pastro kaj la murdo de alia.
  
  "Sed, dottora... la murdoj de kardinaloj estas la laboro de Karoski. li mem konfesis tion, estas spuroj de li sur tri stadioj.
  
  "Kompreneble, Patro Fowler. Mi ne kontestas, ke Karoski faris ĉi tiujn murdojn. Ĉi tio estas pli ol evidenta. Mi provas diri al vi, ke la kialo, ke li faris ilin, ne estas pro tio, kion vi opinias amos. La plej grava trajto de lia karaktero, la fakto, ke mi venigis lin al la pastraro malgraŭ lia turmentita animo, estas la sama afero, kiu instigis lin fari tiajn terurajn aferojn.
  
  Fowler komprenis. En ŝoko, li devis sidi sur la lito de Paola por eviti fali sur la plankon.
  
  -Obeemo.
  
  "Ĝuste, patro. Karoski ne estas seria murdisto. Li dungita murdisto .
  
  
  
  Instituto Sankta Mateo
  
  Silver Spring, Marilando
  
   aŭgusto 1999 _ _
  
  
  
   Ne estas sono aŭ bruo en la izolilo. Tial la flustro, kiu vokis lin, insista, postulema, invadis la du Karoski kiel tajdo.
  
  - Venkinto.
  
  Karoski haste ellitiĝas kvazaŭ nenio estus okazinta. Allí estis él, denove. Iun tagon vi venis al mi por helpi vin, por gvidi vin, por lumigi vin. Doni al li senton kaj subtenon por lia forto, liaj bezonoj. Li jam rezignaciis al la kruela interveno de D-ro Conroy, kiu ekzamenis lin, kiel oni ekzamenas papilion palisumitan sur pinglo sub lia mikroskopo. Li estis ĉe la alia flanko de la ŝtala pordo, sed mi preskaŭ sentis lian ĉeeston en la ĉambro, apud li. A el podia respetarle, podiale seguirle. Mi povas kompreni Lin, gvidi Lin. Ni parolis dum horoj pri tio, kion ni devus fari. De nun mi devas fari ĝin. De tio, ke ŝi devas konduti, de tio, ke ŝi devas respondi la ripetajn ĝenajn demandojn de Conroy. Vespere mi ekzercis lian rolon kaj atendis lian alvenon. Ili vidas lin unufoje semajne, sed mi antaŭĝojis pri li, kalkulante horojn, minutojn. Mense provludante, mi tre malrapide akrigis la tranĉilon, penante ne brui. Mi ordonas al liÉ Mi ordonas al liÉ. Mi povus doni al li akran tranĉilon, eĉ pafilon. Sed li ŝatus moderigi sian kuraĝon kaj sian forton. Kaj havis faris tion, kion habí petis. Mi donis al li pruvojn pri lia lojaleco, lia lojaleco. Unue, li kripligis sodoman pastron. Kelkajn semajnojn post kiam la habé mortigis la pederastan pastron. Ŝi devas falĉi la fiherbojn, kiel mi petis, kaj fine ricevi la premion. La premion mi deziris pli ol io ajn en la mondo. Mi donos ĝin al vi, ĉar neniu donos ĝin al mi. Neniu povas doni al mi ĉi tion.
  
  - Venkinto.
  
  li postulis ŝian ĉeeston. Li rapidis trans la ĉambron kaj genuiĝis apud la pordo, aŭskultante la voĉon rakontantan al li pri la estonteco. De unu misio, for de ĉiuj. En la korazo de la kristana mondo.
  
  
  
  Dicanti familia apartamento
  
  Via Della Croce, 12
  
  Sabato, la 9-an de aprilo 2005, 02:14.
  
  
  
  La vortoj de Dicanti sekvis silento kiel malhela ombro. Fowler levis la manojn al la vizaĝo, ŝiriĝinta inter miro kaj malespero.
  
  Ĉu mi povus esti tiel blinda? Li mortigas ĉar li estas ordonita. Dio meío... sed kio pri mesaĝoj kaj ritoj?
  
  "Se vi pensas pri tio, tio ne havas sencon, Patro. "Ego mi pravigas vin", skribite unue sur la tero kaj poste sur la kesto de la altaroj. Lavitaj manoj, tranĉita lango... ĉio ĉi estis la sicilia ekvivalento de meti moneron en la buŝon de la viktimo.
  
  "Ĝi estas mafia rito indikanta ke la mortinto parolis tro multe, ĉu ne?
  
  - Ĝuste. Komence mi pensis, ke Karoski opiniis, ke la kardinaloj estas kulpaj pri io, eble krimo kontraŭ si mem aŭ kontraŭ sia propra digno kiel pastroj. Sed la postsignoj lasitaj sur la paperaj buloj ne havas neniun sencon. Nun mi pensas, ke ĝi estis persona prefero, ilia propra reverkado de skemo diktita de iu alia.
  
  "¿Sed kia estas mortigi ilin tiel, doktoro?" Kial ne forigi ilin sen més?
  
  "La kripligo estas nenio alia ol ridinda elpensaĵo rilate al la fundamenta fakto, ke iu volas vidi ilin mortaj. Atentu fleksografion, patro.
  
  Paola marŝis al la tablo, kie kuŝis la dosiero de Karoski. Ĉar la ĉambro estis malluma, ĉio, kio ne trafis la spoton, restis en la mallumo.
  
  -Mi komprenas. Ili igas nin rigardi tion, kion ili volas, ke ni vidu. Sed kiu povus deziri ion tian?
  
  -Demando baza por ekscii, kiu faris la krimon, kiu profitas de ĝi? La seria murdisto, unuflanke, forigas la bezonon de ĉi tiu demando, ĉar li profitas al si. Lia motivo estas la korpo. Sed en ĉi tiu kazo, lia motivo estas la misio. Se li volus eligi sian malamon kaj frustriĝon sur la kardinalojn, kondiĉe ke li havus ilin, li povus fari tion en alia tempo, kiam ĉiuj estus en la vido. Multe malpli protektita. Kial nun? Kio nun ŝanĝiĝis?
  
  -Ĉar iu volas influi la Cókey.
  
  "Nun mi petas vin, patro, ke mi volas influi la ŝlosilon. Sed por tio gravas scii, kiun ili mortigis.
  
  "Ĉi tiuj kardinaloj estis elstaraj figuroj en la eklezio. Kvalitaj homoj.
  
  "Sed kun komuna ligo inter ili. Kaj nia tasko estas trovi ĝin.
  
  La pastro ekstaris kaj plurfoje ĉirkaŭiris la ĉambron, kun la manoj malantaŭ la dorso.
  
  "Dottora, okazas al mi, ke mi estas preta forigi la kardinalojn, kaj mi estas por ĉio. Estas unu indico pri kiu ni ne tute prave iris. La Karoski faris plenvizaĝan rekonstruon, kiel ni povas vidi de modelo Angelo Biffi. Ĉi tiu operacio estas tre multekosta kaj postulas malfacilan reakiron. Bone efektivigita kaj kun taŭgaj garantioj de konfidenco kaj anonimeco, ĝi povas kosti pli ol 100 000 francajn frankojn, kio estas ĉirkaŭ 80 000 el viaj eŭroj. Ĉi tio ne estas kvanto, kiun povra pastro kiel Karoski povus facile disponi. Li ankaŭ ne devis eniri aŭ kovri Italion de la momento kiam li alvenis. Dum ĉi tiu tempo, ĉi tiuj estis demandoj, kiujn mi puŝis en la fonon, sed subite ili fariĝas decidaj.
  
  "Kaj ili subtenas la teorion, ke la nigra mano estas fakte implikita en la murdoj de la kardinaloj.
  
  -Vere.
  
  "Patro, mi ne havas la scion, kiun vi havas pri la katolika eklezio kaj la funkciado de la kurio. ¿Kiu vi pensas ke ĉi tiu estas la denominatoro kiu kunigas la tri supozitajn mortintojn?
  
  La pastro pripensis kelkajn momentojn.
  
  "Eble ekzistas interligo de unueco. Unu kiu estus multe pli evidenta se ili nur malaperus aŭ estus ekzekutitaj. Ĉiuj ili estis de ideologo ĝis liberalulo. Ili estis parto de... kiel mi devus meti ĝin? Ala maldekstra de la Spirita Sanktulo. Se ŝi estus demandinta min pri la nomoj de la kvin kardinaloj kiuj subtenis la Duan Vatikanan Koncilion, tiuj tri estus listigitaj.
  
  "Klarigu al mi, patro, mi petas.
  
  -Vidu. Kun la aliĝo al la papofico de Johano la 23-a en 1958, evidentiĝis la neceso de ŝanĝo de direkto en la Eklezio. Johano XXIII kunvokis la Duan Vatikanan Koncilion, alvokante ĉiujn episkopojn de la mondo veni al Romo por diskuti kun la Papo la statuson de la eklezio en la mondo. Du mil episkopoj respondis al la voko. Johano XXIII mortis antaŭ la finiĝo de la Koncilio, sed Paŭlo la 6-a, lia posteulo, plenumis sian taskon. Bedaŭrinde, la aperturreformoj pripensitaj de la Koncilio ne iris tiom malproksimen kiel intencis Johano XXIII.
  
  - Kion vi pensas?
  
  "Okazis grandaj ŝanĝoj en la Eklezio. Ĝi estis verŝajne unu el la plej grandaj mejloŝtonoj de la dudeka jarcento. Vi ne plu memoras ĝin, ĉar vi estas tiel juna, sed ĝis la fino de la sesdekaj jaroj virino ne povas fumi aŭ porti pantalonon, ĉar ĝi estas peko. Kaj ĉi tiuj estas nur kelkaj anekdotaj ekzemploj. Sufiĉas diri, ke la ŝanĝoj estis grandaj, kvankam ne sufiĉe. Johano XXIII strebis, ke la Eklezio larĝe malfermu la pordojn al la vivdona aero de la Sankta Templo. Kaj ili malfermis ĝin iomete. Paŭlo la 6-a montris sin sufiĉe konservativa papo. Johano Paŭlo la 1-a, lia posteulo, restis en oficejo nur unu monaton. Kaj Johano Paŭlo la 2-a estis la sola papo de Romo, forta kaj mezbona, kiu, kompreneble, faris grandan bonon al la homaro. Sed en sia politiko renovigi la Eklezion li estis ekstrema konservativulo.
  
  -¿Kiel kaj kio estas la granda eklezia reformo efektivigenda?
  
  - Ja estas multe da laboro farenda. Kiam la rezultoj de la Dua Vatikana Koncilio estis publikigitaj, konservativaj katolikaj cirkloj estis preskaŭ armitaj. Kaj la Konsilio havas malamikojn. Homoj, kiuj kredas, ke kiu ne estas kato, povas iri al la infero, ke virinoj ne havas voĉdonrajton, kaj la ideoj estas eĉ pli malbonaj. Oni atendas de la pastraro postuli de ni fortan kaj idealisman papon, papon, kiu kuraĝas proksimigi la Eklezion al la mondo. Sendube, la ideala persono por ĉi tiu tasko estus kardinalo Portini, fervora liberalulo. Sed él jam ás estus ricevinta la voĉojn de la ultrakonservativa sektoro. Alia kantisto estus Robaira, homo de la popolo, sed de granda intelekto. Cardoso estis buĉita fare de kunpatrioto. Ili ambaŭ estis protektantoj de la malriĉuloj.
  
  "Kaj nun li mortis.
  
  La vizaĝo de Fowler mallumiĝis.
  
  "Dottora, kion mi nun rakontos al vi, estas absoluta sekreto. Mi riskas mian vivon kaj la vian, kaj bonvolu ami min, mi timas. Estas tio, kio igas min pensi en direkto, kiun mi ne ŝatas rigardi, des malpli promeni." Li mallonge paŭzis por respiriĝi. Ĉu vi scias, kio estas la Sankta Testamento?
  
  Denove, kiel hejme ĉe Bastina, rakontoj pri spionoj kaj murdoj revenis al la kapo de la krimmedicina sciencisto. Mi ĉiam konsideris ilin ebriaj rakontoj, sed en tiu horo kaj kun tiu kroma kompanio, la ebleco, ke ili estas realaj, prenis alian dimension.
  
  "Ili diras, ke ĝi estas la sekreta servo de Vatikano. Reto de spionoj kaj sekretaj agentoj, kiuj ne hezitas mortigi kiam hazardo trafas. Ĉi tiuj estas rakontoj de maljunaj edzinoj por timigi aspirantajn policanojn. Preskaŭ neniu kredas je ĝi.
  
  - DottoraDikanti, ĉu vi povas kredi la rakontojn pri la Sankta Testamento, ĉar ĝi ekzistas. Ĝi ekzistas de kvarcent jaroj kaj estas la maldekstra mano de Vatikano en aferoj, pri kiuj eĉ la Papo mem ne devus scii.
  
  - Estas tre malfacile por mi kredi.
  
  - La moto de la Sankta Alianco, dottora, estas "Kruco kaj Glavo".
  
  Paola registras Danton ĉe la Rafael Hotelo, direktante pafilon al la ĵurnalisto. Estis liaj vortoj, kiam li petis Fowler helpon, kaj tiam mi komprenis, kion la pastro volas diri.
  
  - Ho mia Dio. Tiam vi...
  
  "Mi estis, antaŭ longa tempo. Servu du standardojn, mia patro kaj mia religio. Post tio, mi devis forlasi unu el du laboroj.
  
  -Kio okazis?
  
  "Tion mi ne povas diri al vi, doktoro. Ne demandu min pri tio.
  
  Paola ne volis atentigi ĝin. Ĝi estis parto de la malluma flanko de la pastro, lia mensa doloro, kiu premis lian animon en glacia malvirto. Li suspektis, ke estas multe pli ol tio, kion mi diris al li.
  
  "Nun mi komprenas la malamikecon de Dante al vi. Ĝi havas ion rilaton kun tiu pasinteco, ĉu ne, patro?
  
  Fowler permaneció mudo. Paola devis fari decidon, ĉar ne estis plu tempo aŭ ŝanco por permesi al si dubi. Mi parolu kun lia karulino, kiu, kiel vi scias, enamiĝas al la pastro. De ĉiu parto de li, de la seka varmo de liaj manoj kaj de la malsanoj de lia animo. Mi volas povi sorbi ilin, forigi lin de ili, de ĉiuj, redoni al li la sinceran ridon de infano. Li scias pri la neebla en sia deziro: jaroj da amareco vivis en ĉi tiu viro, kiuj treniĝis ekde antikvaj tempoj. Ĝi ne estis nur nesuperebla muro, kio por li signifis pastraron. Ĉiu, kiu ŝatus atingi ĝin, devus vadi tra la montoj, kaj plej verŝajne dronus en ili. Mi sciis en tiu momento, ke mi neniam estos proksime al ŝi, sed mi ankaŭ sciis, ke ĉi tiu persono lasos sin mortigi antaŭ ol li permesos al ŝi suferi.
  
  "Estas bone, patro, mi fidas je vi. Bonvolu daŭrigi," li diris ĝemante.
  
  Fowler denove sidiĝis kaj rakontis la mirindan historion.
  
  "Ili ekzistas ekde 1566. En tiuj mallumaj tempoj, la papo estis maltrankvila ĉirkaŭ la kreskanta nombro da anglikanoj kaj herezuloj. Kiel estro de la Inkvizicio, li estis hardita, postulema kaj pragmata. Tiam la signifo de la Vatikana Ŝtato mem estis multe pli teritoria ol nun, kvankam ĝi nun ĝuas pli da potenco. La Sankta Alianco estis kreita rekrutante pastrojn de Venecio kaj uomos, fidindajn laikojn de la elprovita katolika kredo. Lia misio estis protekti Vatikanon kiel Papo kaj la Eklezion en spirita signifo, kaj lia misio kreskis kun la tempo. En la deknaŭa jarcento estis miloj da ili. Kelkaj el ili estis nur informantoj, fantomoj dormantaj... Aliaj, nur kvindek, estis la elito: La Mano de Sankta Mikaelo. Grupo de specialaj agentoj disigitaj tra la mondo kapablas rapide kaj precize plenumi la ordon. Injekti monon en revolucian grupon laŭvole, komerci en influo, akiri gravajn datumojn, kiuj povas ŝanĝi la kurson de militoj. Silentu, silentu kaj, en ekstremaj kazoj, mortigu. Ĉiuj membroj de la Mano de Sankta Mikaelo estis trejnitaj en armiloj kaj taktikoj. Antaŭe, digoj, kamuflaĵo, kaj mal-al-mana batalo estis uzitaj en populaciokontrolo. Unu mano povis tranĉi vinberojn en duono per tranĉilo ĵetita de distanco de dek kvin paŝoj, kaj parolis kvar lingvojn perfekte. Li povas senkapigi bovinon, ĵeti ŝian makulitan korpon en puran akvoputon, kaj meti la kulpigon sur rivala grupo kun absoluta regado. Ili studis dum la ños en monaĥejo sur la insulo Mediteraneo, kies nomo ne estas malkaŝita. Kun la apero de la dudeka jarcento, la lernado evoluis, sed dum la dua mondmilito, la mano de Sankta Mikaelo estis fortranĉita preskaŭ tute. Ĝi estis malgranda sanga batalo en kiu multaj falis. Iuj pledis tre noblajn celojn, dum aliaj, ve, ne tre bonaj.
  
  Fowler paŭzis por trinki kafon. La ombroj en la ĉambro fariĝis malhelaj kaj mornaj, kaj Paola Sinti ektimis ĝis la kerno. Li sidiĝis sur seĝon kaj kliniĝis malantaŭen dum la pastro daŭrigis.
  
  En 1958, Johano la 22-a, mem papo la 2-a de Vatikano, decidis, ke la tempo por la Sankta Unio jam pasis. Ke liaj servoj ne estis bezonataj. Kaj en la mezo de la Franca Milito, malmuntis komunikajn retojn kun informantoj kaj kategorie malpermesis al membroj de la Sankta Alianco fari ajnan agon sen ilia konsento.;n antaŭversio. Kaj tiel estis dum kvar jaroj. Nur dek du manoj restas, el kvindek du kiuj estis en 1939, kaj kelkaj estis multe pli aĝaj. Ili estas ordonitaj reveni al Romo. La sekreta loko kie la ardio estis mistere trejnita en 1960. Kaj la estro de Sankta Mikaelo, la gvidanto de la Sankta Alianco, mortis en trafikakcidento.
  
  -Kiu li estis?
  
  "Mi ne povas pardoni ĉi tion, sed ne ĉar mi ne volas, sed ĉar mi ne scias. La identeco de la Kapo ĉiam estas mistero. Ĝi povas esti iu ajn: episkopo, kardinalo, kuratoro aŭ simpla pastro. Ĝi devas esti varón, pli aĝa ol kvardek kvin donoj. Tio estas ĉio. De 1566 ĝis la nuntempo, li estas konata sub la nomo de la Kapo: la pastro Sogredo, italo de hispana origino, kiu feroce batalis kontraŭ Napolo. Kaj ĉi tio estas nur en tre limigitaj rondoj.
  
  "Ne mirinde, ke Vatikano ne rekonas la ekziston de spionservo se ili uzas ĉion.
  
  -Tio estis unu el la motivoj, kiuj instigis Johanon XXIII rompi la Sanktan Aliancon. Li diris, ke estas maljuste mortigi eĉ en la nomo de Dio, kaj mi konsentas kun li. Mi scias, ke kelkaj prezentadoj de la "Mano de Sankta Mikaelo" havis tre fortan influon sur la nazioj. Unu bato savis centojn da miloj da vivoj. Sed estis tre malgranda grupo, kies kontakto kun Vatikano estis fortranĉita, kaj ili faris akrajn erarojn. Ne parolu pri tio ĉi tie í, precipe en é ĉi tiu malluma horo.
  
  Fowler svingas la manon kvazaŭ por dispeli la fantomojn. Ĉe viro kiel él, kies movekonomio estis preskaŭ supernatura, tia gesto povis nur indiki grandan nervozecon. Paola komprenis, ke ŝi ne povas atendi fini la rakonton.
  
  "Vi ne bezonas diri ion ajn, patro. Se vi opinias, ke necesas ke mi sciu.
  
  Mi dankis lin kun rideto kaj daŭrigis.
  
  "Sed tio, kiel mi supozas, ke vi povus imagi, ne estis la fino de la Sankta Alianco. La surtroniĝo de Paŭlo la 6-a al la trono de Petro en 1963 estis ĉirkaŭita de la plej terura internacia situacio de ĉiuj tempoj. Nur unu jaron antaŭe, la mondo estis cent metrojn de la milito sur glimo 39. Nur kelkajn monatojn post tio, Kennedy, la unua prezidanto de Usono de Ameriko, Kalifornio, estis pafmortigita. Kiam Paŭlo la 6-a eksciis pri tio, li postulis, ke la Sankta Testamento estu restaŭrita. La retoj de espías, kvankam malfortigitaj kun la tempo, estis rekonstruitaj. Estis malfacile rekrei la Manon de Sankta Mikaelo. De la dek du Manoj vokitaj al Romo en 1958, sep estis reestigitaj al servo en 1963. Unu el ili estis instrukciita rekonstrui la bazon por la retrejnado de kampoagentoj. La tasko daŭris al li preskaŭ dek kvin minutojn, sed li sukcesis formi grupon de tridek agentoj. Kelkaj estis elektitaj de nulo, dum aliaj povus esti trovitaj en aliaj sekretaj servoj.
  
  -Kiel vi: duobla agento.
  
  "Efektive, mia kazo nomiĝas ebla agento. Ĉi tiu estas iu, kiu kutime laboras en du aliancitaj organizaĵoj, sed en kiu la direktoro ne konscias, ke la subsidiaria organizo faras ŝanĝojn aŭ ŝanĝas la gvidliniojn en sia tasko en ĉiu misio. Mi konsentas uzi miajn sciojn por savi vivojn, ne por detrui aliajn. Preskaŭ ĉiu misio al mi asignita implikis restarigon: savado de dediĉitaj pastroj en malfacilaj lokoj.
  
  -Preskaŭ ĉio.
  
  Fowler klinis sian vizaĝon.
  
  - Ni havis malfacilan mision, en kiu ĉio misfunkciis. Tiu, kiu devas ĉesi esti mano. Mi ne ricevis tion, kion mi volis, sed mi estas ĉi tie. Mi kredas, ke mi estos psikologo por la resto de mia vivo kaj rigardu, kiel unu el miaj pacientoj venigis min al vi.
  
  Dante estas unu el la manoj, ĉu ne, patro?
  
  "Komence de 241, post mia foriro, okazis krizo. Nun estas malmultaj el ili denove, do mi foriras. Ĉiuj ili estas okupataj malproksime, en misioj el kiuj ne estas facile ĉerpi ilin. Niko kiu estis disponebla estis l kaj li estas homo kun tre malmulte da scio. Efektive, mi laboros, se miaj suspektoj estas ĝustaj.
  
   - Do ¿ Sirin estas _ Kapo ?
  
  Fowler miro al frente, impasible. Post minuto Paola decidis, ke mi ne respondos al ŝi, ĉar mi ŝatus fari ankoraŭ unu demandon.
  
  -Patro, bonvolu klarigi kial la Sankta Alianco ŝatus fari muntadon kiel tiu.
  
  "La mondo ŝanĝiĝas, doktoro. Demokratiaj ideoj resonas en multaj koroj, inkluzive de tiuj de la fervoraj membroj de la kurio. La Sankta Interligo bezonas Papon, kiu firme subtenos ĝin, alie ĝi malaperos. Sed la Sankta Testamento estas prepara ideo. Kion la tri kardinaloj volas diri estas, ke ili estis fervoraj liberaluloj - ĉio povas esti kardinalo, finfine. Ĉiu el ili povus detrui la Sekretan Servon denove, eble por ĉiam.
  
  Forigante ilin, la minaco malaperas.
  
  "Kaj laŭ la vojo, la bezono de sekureco kreskas. Se la Kardinaloj malaperus sen mi, multaj demandoj ekestus. Mi ankaŭ ne povas vidi ĝin kiel koincido: la papofico estas paranoja de naturo. Sed, se vi pravas...
  
  - Alivestiĝo por murdo. Dio, mi abomenas. Mi ĝojas, ke mi forlasis la Eklezion.
  
  Fowler iris al ŝi kaj kaŭris apud la seĝo, Tom kaptis ambaŭ ŝiajn manojn.
  
  "Dottora, ne eraru. Kontraste al ĉi tiu Eklezio, farita el sango kaj koto, kiun vi vidas antaŭ vi, ekzistas alia Eklezio, senfina kaj nevidebla, kies standardoj estas levitaj alte al la ĉielo. Ĉi tiu Eklezio vivas en la animoj de milionoj da kredantoj, kiuj amas Kriston kaj Lian mesaĝon. Leviĝu el la cindro, plenigu la mondon kaj la pordegoj de la infero ne venkos kontraŭ ŝi.
  
  Paola rigardas lin sur la frunto.
  
  "Ĉu vi vere pensas tiel, patro?"
  
  "Mi kredas je ĝi, Paola.
  
  Ili ambaŭ leviĝis. Li kisis ŝin mallaŭte kaj forte, kaj ŝi akceptis lin tia, kia li estis, kun ĉiuj siaj cikatroj. Ŝia sufero estis diluita de malĝojo, kaj post kelkaj horoj ili konis feliĉon kune.
  
  
  
  Dicanti familia apartamento
  
  Via Della Croce, 12
  
  Sabado, la 9-an de aprilo 2005, 08:41.
  
  
  
  Ĉi-foje Fowler vekiĝis pro la odoro de kafo farita.
  
  "Jen ĝi estas, patro.
  
  Mi rigardis ŝin kaj vere volis, ke ŝi denove parolu al vi. Mi rigardis ŝin malmola, kaj ŝi komprenis min. Espero cedis lokon al la lumo de la patrino, kiu jam plenigis la ĉambron. Ŝi diris nenion, ĉar ŝi atendis nenion kaj havis nenion por proponi krom doloro. Tamen ili sentis konsolon en la scio, ke ambaŭ lernis el la sperto, trovis forton en la malfortoj unu de la alia. Mi estos damnita, se mi pensas, ke la persistemo de Fowler pri lia voko skuis tiun kredon. Seria fácil, sed seria eraro. Male, mi dankus al li, ke li silentigis, almenaŭ momente, liajn demonojn.
  
  Ŝi ĝojis, ke li komprenis. Li sidis sur la rando de la lito kaj ridetis. Kaj ne estis malgaja rideto, ĉar tiun nokton ŝi trarompis la baron de malespero. Tiu ĉi freŝa patrino ne alportis konfidon, sed almenaŭ ĝi dispelis konfuzon. Budík fá li pensis, ke ŝi forpuŝis lin, por ke li ne plu sentu doloron. Seria fácil, sed seria eraro. Male, ŝi komprenas lin kaj scias, ke ĉi tiu viro ŝuldas sian promeson kaj sian propran krucmiliton.
  
  "Dottora, mi havas ion por diri al vi, kaj ne estas facile supozi.
  
  "Vi diros, patro," ŝi diris.
  
  "Se vi iam forlasos vian karieron kiel krimmedicina psikiatro, bonvolu ne mastrumi kafejon," diris Ál, grimacante direkte al sia kafejo.
  
  Ili ambaŭ ridis kaj dum momento ĉio estis perfekta.
  
  
  Post duonhoro, post duŝo kaj freŝiĝo, diskutu ĉiujn detalojn de la kazo. Pastro staranta ĉe la fenestro de la dormoĉambro de Paola. Krimmedicino sidanta ĉe skribotablo.
  
  -¿ Ĉu la patro scias? En lumo de la teorio ke Karoski eble estos insidmurdisto gvidita fare de la Sankta Alianco, tio iĝas nerealisma.
  
  - Ĝi estas ebla. Tamen, pro la lumo de lia vundo estas ankoraŭ tre reala. Kaj se ni havas menson, tiam la solaj, kiuj povas haltigi ĝin, estos vi kaj mi.
  
  Nur per ĉi tiuj vortoj mañana perdis sian brilon. Paola Cintió streĉas sian animon kiel ŝnureton. Nun, pli ol iam, mi konstatis, ke estas lia respondeco kapti la monstron. Por Pontiero, por Fowler, kaj por ŝi mem. Kaj kiam mi tenis lin en miaj brakoj, mi ŝatus demandi lin, ĉu iu tenas lin je la ŝnuro. Se li estus tia, li ne pensus reteni.
  
  "Viglemo pliiĝas, mi komprenas tion. Sed kio pri la Svisa Gvardio?
  
  "Bela formo, sed tre malmulte da reala uzo. Vi verŝajne eĉ ne scias, ke tri kardinaloj jam mortis. Mi ne kalkulas je ili: Ili estas simplaj ĝendarmoj.
  
  Paola zorge gratis la nuan kapon.
  
  -¿Kion ni faru nun, patro?
  
  -Mi ne scias. Ni ne havas la plej etan sugeston, ke la dónde povus ataki Karoski, kaj ekde hieraŭ la murdo estas kulpigita pri más fácil.
  
  - Kion vi pensas?
  
  "La kardinaloj komencis per amaso da novendiales. Ĉi tio estas novenario por la animo de la forpasinta Papo.
  
  - Ne diru al mi...
  
  -Ĝuste. Mesoj okazos tra Romo. San Juan de Letrán, Santa Maríla Mayor, San Pedro, San Pablo Eksterlande... Kardinaloj festas meson duope en la kvindek plej gravaj preĝejoj en Romo. Ĝi estas tradicio kaj mi ne pensas, ke ili interŝanĝus ĝin kontraŭ io ajn en la mondo. Se la Sankta Interligo estas devontigita al ĝi, estu'foje'ideale'ne mortigi. La kazo de Aúne iris ĝis la kardinaloj ankaŭ ribelintuntaj se Sirin provis malhelpi ilin preĝado je novenario. Ne, ne estos Meso, kio ajn. Mi estos damnita, se eĉ unu plia kardinalo eble jam mortis kaj ni, la gastigantoj, ne scios.
  
  "Diablo, mi bezonas cigaredon.
  
  Paola palpis la pakaĵon de Pontiero sur la tablo, palpis la kostumon. Mi metis la manon en la internan poŝon de mia jako kaj trovis malgrandan, malmolan kartonan skatolon.
  
  Kio ĝi estas?
  
  Ĝi estis kuprogravuro prezentanta la Madonon del Carmen. Tiu, kiun la frato de Francesco Toma donis al ŝi kiel adiaŭan donacon en Santa Mar en Transpontina. Falsa Carmelite, la murdinto de Karoski. Li portis la saman nigran kostumon kiu estis sur tiu mana de Mardi; kaj li havis la sigelon de aún séguíalleí sur ĝi.
  
  - Ĉu mi povus forgesi pri ĝi? Ĉi tio testo .
  
  Fowler se acerco, intrigado.
  
   - Kuprogravuro prezentanta la Madonon del Carmen. Ĝi diras ion pri Detrojto.
  
  La pastro elparolas la leĝon laŭte en la angla
  
  
   "Se via propra frato, aŭ via filo aŭ filino, aŭ la edzino, kiun vi amas, aŭ via plej proksima amiko, sekrete allogas vin, ne cedu al li nek aŭskultu lin. Montru al li nenian kompaton. Ne indulgu lin nek ŝirmu lin. Vi certe devas mortigi lin. Tiam la tuta Izrael aŭdos kaj ektimos, kaj neniu el vi denove faros tian malbonon.
  
  
   Paola tradukis La Vivon de Kolerego kaj Kolerego.
  
  "Se via frato, la filo de via patro aŭ la filo de via patrino, via filo aŭ via filino, la edzino loĝanta en via ventro, aŭ amiko, kiu estas via dua memo, provas sekrete delogi vin, ne pardonu lin aŭ kaŝu vin de li" ... sed Mi mortigos lin kaj la tutan Izraelon, kiam Mi scios pri tio, Mi ektimos kaj ĉesos fari ĉi tiun malbonon inter vi.
  
  - Mi pensas, ke ĝi estas el Readmono. Capitulo 13, versículos 7 al 12.
  
  -Damnu ĝin! la jurmedicino kraĉis-. Ĝi ĉiam estis en mia poŝo! Damne, Debía rimarkis, ke ĝi estas en la angla.
  
  -No se torture, dottora. Unu monaĥo donis al li poŝtmarkon. Konsiderante lian nekredemon, ne estas mirinde, ke li ne atentis ĉi tion.
  
  "Eble, sed ĉar ni eksciis, kiu estas ĉi tiu monaĥo. Mi devas memori, ke vi donis al mi ion. Mi maltrankviliĝis, penante memori kiom malmulte mi vidis lian vizaĝon en tiu mallumo. Se antaŭe...
  
  Mi intencis prediki la vorton al vi, ĉu vi memoras?
  
  Paola haltis. La pastro turnis sin, sigelo en la mano.
  
  "Aŭskultu, doktoro, ĉi tio estas komuna marko. Sur la parto de la malantaŭa él attachó glua papero por presado...
  
  Santa Maria del Carmen.
  
  -... kun granda lerteco povi meti la tekston. Readmono estas...
  
  Li
  
  -...la fonto de la nekutima en gravuraĵo, ĉu vi scias? Mi pensas...
  
  Montru al li la vojon en ĉi tiuj mallumaj tempoj.
  
  "...se mi pafas ĉirkaŭ la angulon, mi povas deŝiri ĝin..."
  
  Paola kaptis lian brakon, ŝia voĉo altiĝis al alta sonora kriego.
  
  -¡ NE TUSU ŸIN!
  
  Fowler parpadeo, sobresaltado. Mi ne movas eĉ unu paŝon. La krimologo forigis la sigelon de ŝia mano.
  
  "Pardonu, ke mi kriis al vi, patro," diris al li Dikanti, penante trankviligi sin. Mi ĵus memoris, ke Karoski diris al mi, ke la sigelo montros al mi la vojon en ĉi tiuj mallumaj tempoj. Kaj mi pensas, ke ĝi havas mesaĝon celitan moki nin.
  
  - Kvizo. Aŭ povus esti lerta manovro konfuzi nin.
  
  La sola certeco en ĉi tiu kazo estas, ke ni estas malproksime de kalkuli ĉiujn pecojn de la enigmo. Espereble ni povas trovi ion ĉi tie.
  
  Li turnis la stampon, rigardis ĝin tra la vitro, vidis la ĉaron.
  
  Nenio.
  
  -Pasaĵo el la Biblio povas esti mesaĝo. Sed kion li volas diri?
  
  "Mi ne scias, sed mi pensas, ke estas io speciala pri tio. Io, kio ne estas videbla al la nuda okulo. Kaj mi pensas, ke mi havas ĉi tie specialan ilon por tiaj kazoj.
  
  Krimmedicina Trestó en proksima ŝranko. Fine, de malsupro, li eltiris polvokovritan skatolon. Metu ĝin zorge sur la tablon.
  
  "Mi ne uzis ĝin ekde mi estis en mezlernejo. Ĝi estis donaco de mia patro.
  
  Malfermu la skatolon malrapide, respekte. Por ĉiam gravuri en vian memoron averton pri ĉi tiu aparato, kiom multekosta ĝi estas kaj kiom vi zorgu pri ĝi. Mi elprenas ĝin kaj metas ĝin sur la tablon. Ĝi estis ordinara mikroskopo. Paola laboris en la universitato kun ekipaĵo miloble pli multekosta, sed ŝi traktis neniun el ili kun la respekto kiun ŝi havis por ste. Ŝi ĝojis, ke ŝi konservis ĉi tiun senton: estis mirinda rendevuo kun ŝia patro, kio estis malofta por ŝi, ke ŝi vivis kun sia patro, bedaŭrante la tagon, en kiu ŝi falis. Mi perdis. Ŝi mallonge demandis sin, ĉu ŝi devas ŝati la belajn memorojn anstataŭ kroĉi al la penso, ke ili estis forkaptitaj de ŝi tro frue.
  
  "Donu al mi la printaĵon, patro," li diris, sidiĝante antaŭ la mikroskopo.
  
  Alglua papero kaj plasto protektas la aparaton de polvo. Metu la presaĵon sub la lenson kaj fokusu. Per la maldekstra mano, li glitas super la kolora korbo, malrapide studante la bildon de la Virgulino. Mi nenion povas trovi. Li turnis la stampon, por ke la dorso estu ekzamenata.
  
  "Atendu momenton... estas io ĉi tie.
  
  Paola transdonis la celilon al la pastro. La literoj sur la stampo, pligrandigitaj dekkvin fojojn, estis grandaj nigraj strioj. Unu el ili tamen havis malgrandan blankecan kvadraton.
  
  - Ĝi aspektas kiel truado.
  
  La inspektisto revenis al la stoko de la mikroskopo.
  
  "Ĵuru, ke ĝi estis farita per pinglo." Kompreneble, ĉi tio estis farita intence. Ŝi estas tro perfekta.
  
  -¿ En kiu litero aperas la unua marko?
  
  -Sur la litero F de Se.
  
  "Dottora, bonvolu kontroli ĉu estas truo en la aliaj literoj.
  
  Paola Barrió estas la unua vorto en la teksto.
  
  "Estas alia ĉi tie.
  
  -Daŭrigu, daŭrigu.
  
  Ok minutojn poste, la krimmedicina sciencisto sukcesis trovi entute dek unu truitajn literojn.
  
  
   "SE via propra frato, aŭ via filo aŭ filino, aŭ la edzino, kiun vi amas, aŭ via plej proksima amiko sekrete allogas vin, ne cedu al li aŭ aŭskultu lin. Kiel lin ne kompatu. Ne indulgu lin nek ŝirmu lin. Vi certe ne devas mortigi min. Tiam mi Izrael aŭdos kaj ektimos, kaj neniu el vi denove faros tian malbonon.
  
  
   Kiam mi certigis, ke neniu el miaj truitaj hieroglifoj estas unu aŭ alia, la krimologo skribis komisione tiujn, kiuj estis sur ĝi. Leginte tion, kion li skribis, ili ambaŭ ektremis, kaj Paola skribis ĝin.
  
  Se via frato provas sekrete delogi vin,
  
  Skribu psikiatriajn raportojn.
  
  Ne pardonu lin kaj ne kaŝu vin de li.
  
  Leteroj al parencoj de viktimoj de la seksmisuzo de Karoski.
  
  Sed mi mortigos lin.
  
  Skribu la nomon, kiu estis sur ili.
  
  Francis Shaw.
  
  
  
  (REUTERS TTY, 10 APRIL 2005 08:12 GMT)
  
  
  KARDINALA MOSTRO SERVIS NOVEVENALA MESO HODIAŬ EN LA KATEDRALO DE SANKTA PETRO
  
  
  ROMA, (Asocia Gazetaro). Kardinalo Francis Shaw oficos hodiaŭ je la dekdua horo posttagmeze en Meso Novendiales en La Baziliko de Sankta Petro. La Right Reverend American hodiaŭ ĝuas la honoron de prezidi ceremonion en Sankta Segundo tago Novenario por la animo de Johano Paŭlo la 2-a.
  
  La partopreno de Shaw en la ceremonio ne estis bone ricevita fare de certaj grupoj en Usono. Aparte, la asocio SNAP (Surviving Network of Abuse by Priests) sendis du el siaj membroj al Romo por formale protesti kontraŭ Shaw esti permesita servi en la ĉefpreĝejo de kristanaro. "Ni estas du homoj, sed ni prezentos formalan, fortan kaj organizitan proteston antaŭ la ĉambroj," diris Barbara Payne, prezidanto de SNAP.
  
  Tiu ĉi organizaĵo estas la ĉefa asocio por la batalo kontraŭ seksa misuzo fare de katolikaj pastroj kaj havas pli ol 4 500 membrojn. Lia ĉefa agado estas instrui kaj subteni infanojn, same kiel fari grupterapion celantan alfronti la faktojn. Multaj el ĝiaj membroj unue turnas sin al SNAP en plenaĝeco post mallerta silento.
  
  Kardinalo Shaw, nuntempe prefekto de la Parokanaro por la Pastraro, estis implikita en la enketo de seksmisuzo de pastroj kiu okazis en Usono en la malfruaj 1990-aj jaroj. Shaw, kardinalo de la Arkidiocezo de Boston, estis la plej grava figuro en la Romkatolika Eklezio en Usono kaj, en multaj kazoj, la plej forte kandidato por sukcedi Carol. Wojtyla.
  
  Lia kariero estis metita al testo post kiam estis rivelita ke li konservis pli ol 300 seksajn atakkazojn de publiko en sia jurisdikcio dum la daŭro de jardeko.#243;n. Ofte translokigi pastrojn akuzitaj pri ŝtataj krimoj de paroĥo al alia, esperante, ke tio povas esti evitita.íin escándalo. En preskaŭ ĉiuj kazoj, li limigis sin konsili la akuziton "ŝanĝi la scenon". Nur kiam la kazoj estis tre gravaj, metu la pastrojn en la manojn de speciala iu centro por ilia kuracado.
  
  Kiam la unuaj seriozaj plendoj komencis enveni, Shaw faris ekonomiajn interkonsentojn kun la lastaj ví familioj por silentigi ilin. En la fino, la revelacioj de Ndalosa iĝis konataj ĉie en la mondo, kaj Shaw estis devigita eksiĝi de "la plej altaj aŭtoritatoj de la Vatikano." Li moviĝas al Romo, kie li estas nomumita prefekto de la Parokanaro por la Pastraro, pozicio de iom da graveco, sed laŭ ĉiuj aspektoj, ŝi estas la koloso de lia kariero.
  
  Tamen, ekzistas kelkaj kiuj daŭre rigardas Shaw kiel sanktulon kiu defendis la eklezion kun sia tuta forto. "Li estis persekutata kaj kalumniita pro la defendis la Kredon," diras Patro Miller, lia persona sekretario. Sed en la ĉiam ŝanĝiĝantaj amaskomunikiloj pri kiu devus esti la Papo, Shaw havas malmulte da ŝanco. La romia kurio estas kutime singarda grupo, ne ema al malŝparemo. Dum Shaw havas multe da subteno, ni ne povas ekskludi, ke li rikoltos multajn voĉojn krom se miraklo okazas.
  
  2005-08-04-10:12 (AP)
  
  
  
  Sakristio de Vatikano
  
  Dimanĉo, la 10-an de aprilo 2005 je la 11:08.
  
  
  
  Pastroj kiuj oficos kun kardinalo Shaw vestiĝas en helpsakristio proksime de la enirejo al Sankta Petro, kie ili, kune kun akolitoj, atendas la oficanton kvin minutojn antaŭ la komenco de la ceremonio.
  
  Ĝis ĉi tiu punkto la muzeo estis malplena krom la du monaĥinoj kiuj helpis Shaw kaj alian kunserviston, kardinalon Paulich, kaj svisan gardiston gardantan ilin ĉe la pordo mem de la sakristio.
  
  Karoski karesis sian tranĉilon kaŝitan inter siaj vestaĵoj. Pensu zorge pri viaj ŝancoj.
  
  Fine, li gajnos sian premion.
  
  Estis preskaŭ la tempo.
  
  
  
  Placo Sankta Petro
  
  Dimanĉo, la 10-an de aprilo 2005 je la 11:16.
  
  
  
  "Vi ne povas trairi la Pordegon de Sankta Anna, Patro. Ŝi ankaŭ estas sub peza gvatado kaj ne enlasos iun ajn eniri. Ĉi tio validas por tiuj, kiuj havas permeson de Vatikano.
  
  Ambaŭ vojaĝantoj esploris la alirojn al Vatikano de iom da distanco. Aparte, esti pli diskreta. Pasis malpli ol kvindek minutoj antaŭ ol la Meso Novendiales komenciĝis en San Pedro.
  
  En nur tridek minutoj, la revelacio de la nomo de Francis Shaw sur la kuprogravuro "Madonna del Carmen" estis anstataŭigita per freneza reklamo en la Interreto. Novaĵagentejoj indikis la lokon kaj tempon kie la Spektaklo devus esti, antaŭ ĉiuj kiuj volis legi ĝin.
  
  Kaj ili ĉiuj estis sur la placo Sankta Petro.
  
  - Ni devos eniri tra la ĉefpordo al Bazilika.
  
  -Ne. Sekureco estas fortigita en ĉiuj punktoj, krom ĉi tiu, kiu estas malfermita al vizitantoj, ĉar estas pro tio ke ni estas atendataj. Kaj kvankam ni sukcesis eniri, ni ne povis devigi nin veni al la altaro. Shaw kaj tiu kiu servas kun Li foriras de la sakristio de Sankta Petro. De tie la vojo estas rekte al baziliko. Ne uzu la altaron de Petro, kiu estas destinita al la Papo. Uzu unu el la malĉefaj altaroj kaj estos ĉirkaŭ okcent homoj ĉe la ceremonio.
  
  -¿ Ĉu Karoskiá kuraĝos paroli antaŭ tiom da homoj?
  
  "Nia problemo estas, ke ni ne scias, kiu ludas kian rolon en ĉi tiu dramo. Se la Sankta Alianco volas vidi Shaw morta, ili ne lasos nin malhelpi lin celebri meson. Se ili volas ĉasi Karoski, do ni ne avertu ankaŭ la kardinalon, ĉar tio estas bonega logilo. Mi estas konvinkita, ke kio ajn okazas, ĉi tio estas la lasta akto de la komedio.
  
  "Nu, en ĉi tiu etapo, ne estos rolo por ni en li. Jam estas dekunua ĝis kvarono.
  
  -Ne. Ni eniros Vatikanon, ĉirkaŭos la agentojn de la Sirin, kaj alvenos al la sakristio. Oni devas malhelpi la spektaklon okazigi meson.
  
  -¿Somo, patro?
  
  "Ni uzos la vojon kiun Sirin Jam povas imagi.
  
  
  Kvar minutojn post tio sonoris la porda sonorilo de modesta kvinetaĝa konstruaĵo. Paola le dio la kialo al Fowler. Sirin neniam imagis, ke Fowler memvole frapos la pordon de la Palaco de la Sankta Oficejo, eĉ ĉe la muelejo.
  
  Unu el la enirejoj al Vatikano situas inter la palaco de Bernini kaj la kolonaro. Ĝi konsistas el nigra barilo kaj enirdometo. Ĝi estas kutime gardata de du svisaj gardistoj. Tiun dimanĉon ili estis kvin, kaj civilvestita policisto venis al ni. Écentimo tenis dosierujon en la mano, kaj interne (kvankam nek Fowler nek Paola sciis pri ĝi) estis liaj fotoj. Ĉi tiu persono, membro de la Vigilance Corps, vidis paron, kiu ŝajnis kongrui kun la priskribo, promeni laŭ la kontraŭa trotuaro. Li vidis ilin nur momente, kiam ili malaperis el lia vidkampo, kaj li ne estis certa, ke tio estas ili. Li ne havis rajton forlasi sian postenon ĉar li ne provis sekvi ilin por kontroli ĝin. í La ordonoj estis raporti, ĉu tiuj viroj provis eniri Vatikanon kaj teni ilin por iom da tempo, perforte se necese. Sed ŝajnis evidente, ke ĉi tiuj homoj estas gravaj. Premu la butonon de voko-bot sur la walkie-talkie kaj raportu tion, kion vi vidis.
  
  Preskaŭ ĉe la angulo de Porta Cavalleggeri, malpli ol dudek metrojn de la enirejo, kie la policisto ricevis siajn radio-instrukciojn, estis la pordego de la palaco. Fermita pordo, sed kun porda sonorilo. Fowler lasis sian fingron elstari tra la tuta loko ĝis li aŭdis la sonon de rigliloj tiritaj reen de la alia flanko. La vizaĝo de matura pastro elrigardas el la fendo.
  
  -¿Kion ili volis? li diris per kolera tono.
  
  "Ni venis viziti episkopon Khan.
  
  -¿En la nomo de kiu?
  
  "De Patro Fowler."
  
  - Ĝi ne ŝajnas al mi.
  
  - Mi estas malnova amiko.
  
  -Episkopo Khanog ripozas. Hodiaŭ estas dimanĉo kaj la Palaco estas fermita. Bonan posttagmezon," li diris, farante lacajn gestojn per la mano, kvazaŭ forpelante muŝojn.
  
  "Bonvolu diri al mi en kiu hospitalo aŭ tombejo troviĝas la episkopo, patro.
  
  La pastro rigardis lin surprizite.
  
  - ¿Somo diras?
  
  "Episkopo Khan diris al mi, ke mi ne ripozos ĝis li pagi min por miaj multaj pekoj, ĉar li devas esti malsana aŭ morta. Mi ne havas alian klarigon.
  
  La rigardo de la pastro iomete ŝanĝiĝis de malamika malproksimeco al milda ĝeno.
  
  "Ŝajnas, ke vi konas episkopon Khan. Atendu ĉi tie ekstere," li diris, denove fermante la pordon en iliaj vizaĝoj.
  
  -¿Cómo sabía que ese Hanër estaría aquí? demandu Paola.
  
  "Episkopo Khan neniam ripozis eĉ unu dimanĉon en sia vivo, doktoro. Estus malfeliĉa akcidento se mi farus ĉi tion hodiaŭ.
  
  -Via amiko?
  
  Fowler carraspeó.
  
  "Nu, efektive ĉi tiu estas la homo, kiu malamas min en la tuta mondo. Gontas Haner estas la nuna delegito de la Kurio. Li estas maljuna jezuito serĉanta fini la agitadon ekstere de la Sankta Alianco. La eklezia versio de liaj internaj aferoj. Li estis la persono kiu alportis la kazon kontraŭ mi. Li malamas min, ke mi ne diris eĉ unu vorton pri la misioj konfiditaj al mi.
  
  -¿ Kio estas lia absolutismo?
  
  - Sufiĉe malbone. Li diris al mi, ke mi anatemu mian nomon en li, kaj ke antaŭ aŭ post li subskribis ĝin kun la Papo.
  
  -¿ Kio estas anatemo?
  
  - Solena dekreto pri ekskomunikado. Ĥano scias, kion mi timas en ĉi tiu mondo: ke la Eklezio, por kiu mi batalis, ne lasos min iri al la ĉielo kiam mi mortos.
  
  La CSI rigardis lin kun maltrankvilo.
  
  "Patro, ĉu mi povas scii, kion ni faras ĉi tie?"
  
  Mi venis por konfesi ĉion.
  
  
  
  Sakristio de Vatikano
  
  Dimanĉo, la 10-an de aprilo 2005 je la 11:31.
  
  
  
  La Svisa Gvardio kolapsis kvazaŭ li estus terenbatita, sen sono, sen la sono, kiun faris lia halebardo, kiam ĝi resaltis de la planko de la mármolo. La tranĉo sur lia gorĝo tute tranĉis lian gorĝon.
  
  Unu el la monaĥinoj eliris el la sakristio pro la bruo. Li ne havis tempon por krii. Karoski forte vangofrapis lin en la vizaĝon. Religiulo Kay falis vizagxaltere sur la plankon, tute miregigita. La murdinto ne hastas meti sian dekstran piedon sub la nigran koltukon de sia platigita fratino. Mi serĉis la dorson. Elektu precizan punkton kaj metu vian tutan pezon sur la plandon de via piedo. La kolo sekiĝas.
  
  Alia monaĥino ŝovas la kapon tra la sakristia pordo kun memfida aero. Li bezonis la helpon de sia kamarado en la epoko.
  
  Karoski enigis tranĉilon en lian dekstran okulon. Kiam mi eltiris ŝin kaj metis ŝin en la mallongan koridoron kondukantan al la sakristio, ŝi jam trenis la kadavron.
  
  Rigardu tri korpojn. Rigardu la sakristian pordon. Rigardu la horloĝon.
  
  Aín havas kvin minutojn por subskribi siajn enskribojn.
  
  
  
  Ekstera vido de la Palaco de la Sankta Oficejo
  
  Dimanĉo, la 10-an de aprilo 2005 je la 11:31.
  
  
  
  Paola malfermiĝis pro la vortoj de Fowler, sed antaŭ ol ŝi povis respondi, la pordo ekmalfermiĝis. Anstataŭ la matura pastro, kiu antaŭe svatis ilin, estis bela episkopo kun bonorde tonditaj blondaj haroj kaj barbo. Li ŝajnis esti proksimume kvindekjara. Li parolas al Fowler en germana akĉento plenigita de malestimo kaj ripetaj eraroj.
  
  "Ve, tuj post ĉiuj ĉi eventoj, vi aperas ĉe mia pordo. Al kiu mi ŝuldas ĉi tiun neatenditan honoron?
  
  "Episkopo Khan, mi venis por peti al vi favoron.
  
  "Mi timas, ke vi ne povas demandi al mi ion ajn, Patro Fowler. Antaŭ dek du jaroj mi petis de vi ion, kaj vi silentis dum du horoj. ¡Dioj! La komisiono konsideras lin senkulpa, sed mi ne. Nun iru kaj trankviliĝu.
  
  Lia plilongigita vorto laŭdas Porta Cavallegheri. Paola opiniis, ke lia fingro estis tiel malmola kaj rekta, ke li povintus pendigi Fowler en la el.
  
  La pastro helpis lin ligi sian propran maŝon.
  
  Aun ne aŭdis, kion mi povus oferti kontraŭe.
  
  La Episkopo krucis la brakojn super la brusto.
  
  -Hable, Fowler.
  
  "Eblas, ke ne pli malfrue ol duonhoro poste, murdo okazos en la Vizaĝo de Sankta Petro. venu por haltigi ĝin. Bedaŭrinde ni ne povas aliri Vatikanon. Camilo Sirin neis al ni eniron. Mi petas vian permeson trapasi la Palacon al la parkejo, por ke mi eniru La Cittá nerimarkite.
  
  -Kaj kio kontraŭe?
  
  - Respondu ĉiujn viajn demandojn pri avokadoj. Manano.
  
  Li turnis sin al Paola.
  
  - Mi bezonas vian identigilon.
  
  Paola ne portis polican insignon. Boi se había prenis ŝin for. Feliĉe, li havis magnetan UACV-alirkarton. Li firme tenis ŝin antaŭ la episkopo, esperante, ke tio sufiĉos por ke li kredu ilin.
  
  La Episkopo prenas la karton de la mano de la krimmedicina sciencisto. Mi studis lian vizaĝon kaj la foton sur la karto, la UACV-insigno, kaj eĉ la ID-bendon.
  
  - Ho, kiel vera tio estas. Kredu min, Fowler, mi aldonos volupton al viaj multaj pekoj.
  
  Jen Paola forrigardis por malhelpi Lin vidi la rideton, kiu aperis sur ŝiaj lipoj. Estis krizhelpo ke Fowler prenis la kialon de la episkopo tre grave. Li klakis sian langon en gesto de abomeno.
  
  "Fowler, kien ajn li iras, li estas ĉirkaŭita de sango kaj morto. Miaj kredoj pri vi estas tre firmaj. Mi ne volas enlasi lin.
  
  La pastro estis respondonta al la Ĥano, sed li gestis por li.
  
  "Tamen, patro, mi scias, ke vi estas honora homo. Mi akceptas vian interkonsenton. Hodiaŭ mi iras al Vatikano, sed Patrino Anna devas veni al mi kaj diri al mi la veron.
  
  Dirinte tion, li flankeniris. Fowler kaj Paola eniris. La vestiblo estis eleganta, kremkolora kaj sen ajnaj ornamaĵoj aŭ ornamaĵoj. Silento regis tra la tuta konstruaĵo, kiu egalrilatis al dimanĉo. Paola suspektis, ke Niko, kiu restis ĉio, estas tiu sata kaj svelta figuro, kiel tavoleto. Ĉi tiu homo vidas la justecon de Dio en si mem. Li timis eĉ pensi pri tio, kion povis fari tia obsedita konscio en la kvarcent jaroj antaŭ la satroj.
  
   -Le veré mañana, padre Fowler. Ĉar mi havos la plezuron doni al vi la dokumenton, kiun mi konservas por vi.
  
  La pastro kondukis Paola laŭ la koridoro de la unua etaĝo de la Palaco, neniam retrorigardante, eble timante certigi, ke li estas ĉe la pordo, atendante lian revenon de la sekvanta tago.
  
  "Tio estas interesa, patro. Kutime homoj eliras el la preĝejo por la Sankta Oficejo, ili ne eniras tra ĝi," diris Paola.
  
  Fowler grimacis inter malĝojo kaj kolero. Nika.
  
  "Mi esperas, ke la kapto de Karoski ne helpos savi la vivon de ebla viktimo, kiu finas subskribi mian ekskomunikadon kiel rekompenco.
  
  Ili alproksimiĝis al la krizpordo. La sekva fenestro preteratentis la parkejon. Fowler premas malsupren sur la centra stango de la pordo kaj elŝovas la kapon nerimarkite. La svisaj gardistoj, tridek metrojn for, rigardas la straton per siaj fiksaj okuloj. Fermu la pordon denove.
  
  - La de-simioj rapidas. Ni devas paroli kun Shaw kaj klarigi la situacion al li antaŭ ol Karoski finas L.
  
  - Bruligi la vojon.
  
  - Ni eliros el la parkejo kaj daŭrigos veturi kiel eble plej proksime al la muro de la konstruaĵo en la hinda vojo. Ni baldaŭ estos en la tribunalejo. Ni daŭre teniĝos al la muro ĝis ni atingos la angulon. Ni devos transiri la rápedron diagonale kaj turni nian kapon dekstren, ĉar ni ne scios ĉu estas iu rigardanta en la areo. Mi iros unue, ĉu bone?
  
  Paola kapjesis kaj ili pluiris, marŝante rapide. Ili sukcesis atingi la sakristion de Sankta Petro sen incidento. Ĝi estis impona konstruaĵo najbara al Baziliko Sankta Petro. Dum la tuta somero ĝi estis malfermita al turistoj kaj pilgrimantoj, ĉar en siaj posttagmezoj ĝi estis muzeo kiu enhavis kelkajn el la plej grandaj trezoroj de kristanaro.
  
  La pastro metas la manon sur la pordon.
  
  Ŝi estis malfermita.
  
  
  
  Sakristio de Vatikano
  
  Dimanĉo, la 10-an de aprilo 2005 je la 11:42.
  
  
  
   -Mala señal, dottora -susurró Fowler.
  
   La inspektisto metas la manon sur lian talion kaj eltiras .38 revolveron.
  
  -Ni eniru.
  
  "Mi kredis, ke Boy prenis la pafilon de li.
  
  "Li prenis de mi la maŝinpafilon, kiu estas la armilo de la reguloj. Ĉi tiu ludilo estas ĉiaokaze.
  
  Ili ambaŭ transiris la sojlon. La teritorio de la muzeo estis senhoma, la fenestroj estis fermitaj. La farbo, kiu kovris la plankojn kaj murojn, revenigis la magran lumon, kiu filtris tra la maldensaj fenestroj. Malgraŭ la posttagmezo, la ĉambroj estis preskaŭ mallumaj. Fowler silente gvidis Paola, interne malbenante la knaron de ŝiaj ŝuoj. Ili preterpasis kvar muzeajn salonojn. Sur la sesa, Fowler venis al subita halto. Malpli ol duonmetron for, parte kaŝita de la muro, kiu formis la koridoron, laŭ kiu ili devis turniĝi, mi trafis ion ege nekutima. Mano en blanka ganto kaj mano kovrita per ŝtofo en helflavaj, bluaj kaj ruĝaj tonoj.
  
  Turninte angulon, ili certigis, ke la brako estas ligita al svisa gardisto. Aín tenis la halebardon en sia maldekstra mano, kaj kio estis liaj okuloj nun estis du ŝuantaj truoj. Post iom da tempo, ĉiuj ás allá, Paola vidis du monaĥinojn en nigraj roboj, kuŝantajn kuŝantajn, kunigitajn en lasta brakumo.
  
  Ili ankaŭ ne havas okulojn.
  
  La krimulo premis la ellasilon. Interkruciĝo kun Fowler.
  
  -Esta aqui.
  
  Ili troviĝis en mallonga koridoro kondukanta al la centra sakristio de Vatikano, kutime gardata de kontakta reto, sed kun duobla folia pordo malfermita por ke la vizitantoj povu vidi de la enirejo la lokon, en kiu la Sankta Patro surmetas antaŭ la celebrado de Meso.
  
  Tiutempe ĝi estis fermita.
  
  "Pro Dio, ne estu tro malfrue," diris Paola, rigardante la korpojn.
  
  Tiam jam okazis almenaŭ ok Karoski-renkontiĝoj. Ŝi ĵuras al si same kiel ŝi estis en la lastaj jaroj. Ne pensu dufoje pri tio. Mi kuris la du metrojn de la koridoro al la pordo, evitante la SAPRáverojn. Mi tiris la klingon per mia maldekstra mano, dum mia dekstra mano estis levita, revolvero preta, kaj transpaŝis la sojlon.
  
  Mi estis en tre alta okangula salono, longa ĉirkaŭ dek du metroj, plena de ora lumo. Antaŭ ŝi estas altaro, ĉirkaŭita de kolonoj, kun bildo de leono: la deveno de la Kruco. Muroj kovritaj per sonoriloj kaj traktitaj per griza marmoro, dek ŝrankoj el tektono kaj citronherbo, en kiuj estis stokitaj la sanktaj vestaĵoj. Se Paola estus rigardinta supren al la plafono, ŝi povus vidi lageton ornamitan per belaj freskoj, el kies fenestroj venis la lumo inundante la lokon. Sed la CSI tenas ĝin en plena vido de la du homoj kiuj estis en la ĉambro.
  
  Unu el ili estis kardinalo Shaw. La alia ankaŭ estis purrasa. Li sonis neklara al Paola, ĝis fine ŝi povis rekoni lin. Estis kardinalo Paulich.
  
  Ili ambaŭ staris ĉe la altaro. Paulich, la asistanto de Shaw, ĵus finis mankateni ŝin kiam krimmedicina sciencisto eksplodis kun pafilo direktita rekte al ili.
  
  -¿Donde estas? Paola krias, kaj ŝia kriego eĥas tra la skalo. Ĉu vi vidis lin?
  
  La usonano parolis tre malrapide, kun la okuloj fiksitaj sur la pistolo.
  
  -¿Dónde está quién, señorita?
  
  -Karoski. Tiu, kiu mortigis la svisan gardiston kaj la monaĥinojn.
  
  Mi ne finis paroli kiam Fowler eniris la ĉambron. Li malamas Paola. Li rigardis Shaw kaj unuafoje renkontis la okulojn de kardinalo Paulic.
  
  Estis fajro kaj rekono en tiu rigardo.
  
  "Saluton, Viktoro," diris la pastro per mallaŭta, raŭka voĉo.
  
  Kardinalo Paulich, konata kiel Viktor Karoski, tenis kardinalon Shaw je la kolo per sia maldekstra mano, kaj per plia dekstra mano li tenis la pistolon de Pontiero kaj metis ĝin al la tempio de la purpuro.
  
  -Restu kie vi estas! kriis Dicanti, kaj la eĥo ripetis liajn vortojn.
  
  - Ne movu vian fingron, kaj timu, pro la pulsanta adrenalino, kiun ŝi sentis en siaj tempioj. Memoru la koleregon, kiu kaptis ŝin, kiam, vidinte la bildon de Pontiero, ĉi tiu besto telefonis ŝin. per telefono.
  
  Celu zorge.
  
  Karoski estis pli ol dek metrojn for, kaj nur parto de lia kapo kaj antaŭbrako estis videblaj malantaŭ la homa ŝildo kiun kardinalo Shaw formis.
  
  Kun lia lerteco kaj paflerteco, ĝi estis neebla pafo.
  
  aŭ mi mortigos vin ĉi tie.
  
  Paola mordis sian malsupran lipon por ne krii pro kolero. Tenu ĉiujn antaŭ la murdinto kaj faru nenion.
  
  "Ne atentu lin, dotoro. Li neniam damaĝus nek jes nek la kardinalon, ĉu, Viktoro?
  
  Karoski forte premas kontraŭ la kolo de Shaw.
  
  - Kompreneble jes. Faligu la pafilon sur la teron, Dicanti. ¡ Tyrela!
  
  "Bonvolu fari kiel li diras al vi," la gimió de Shaw per tremanta voĉo.
  
  "Bonega interpreto, Viktoro," la voĉo de Fowler tremis pro ekscito, "Lera. Memoru, ŝajnis al ni neeble, ke la murdinto povus eliri el la ĉambro de Cardoso, kiu estis fermita al eksteruloj? Damne, ĝi estis terurege. Mi neniam forlasis ŝin.
  
  -¿Somo? Paola estis surprizita.
  
  - Ni rompis la pordon. Ni vidis neniun. Kaj tiam ĝustatempa peto por helpo sendis nin al freneza ĉasado malsupren laŭ la ŝtuparo. Víctor certe ¿sub la lito? En la ŝranko?
  
  "Tre lerte, patro. Nun faligu la pafilon, Inspektoro.
  
  "Sed, kompreneble, ĉi tiun helpopeton kaj la priskribon de la krimulo konfirmas homo de fido, viro de plena fido. Kardinalo. La komplico de insidmurdisto.
  
  -Plenigi!
  
  -¿Kion li promesis al vi forigi siajn rivalojn por serĉi famon, kiun li ne plu meritis?
  
  -Sufiĉe! Karoski estis kvazaŭ freneza, lia vizaĝo estis malseka pro ŝvito. Unu el la artefaritaj brovoj, kiujn ŝi portis, senŝeliĝis, preskaŭ super unu el ŝiaj okuloj.
  
   -¿Te buscó en el Instituto Saint Matthew, Viktor? É li estis tiu, kiu rekomendis vin eniri ĉion, ¿ ĉu ne?
  
  "Ĉesigu ĉi tiujn absurdajn insinuojn, Fowler. Ordonu al la virino faligi la pafilon, alie ĉi tiu frenezulo mortigos min - ordonas Shaw malespere.
  
  -¿Ĉu ĉi tio estis la plano de Lia Eminenco Venkinto? Fowler diris, ignorante tion, "Dek, ĉu ni supozas ŝajnigi ataki lin en la centro mem de Sankta Petro?" ¿Kaj ĉu mi malemigos vin de via provo pri ĉio antaŭ ĉiuj homoj de Dio kaj televidspektantoj?
  
  -¡ Ne sekvu lin, alie mi mortigos lin! ¡Mortigu lin!
  
  "Mi estus tiu, kiu mortus. Y el seria un heroe.
  
   -¿Kion mi promesis al vi kontraŭ la ŝlosiloj de la Regno, Viktoro?
  
  -¡Ĉielo, malbenita kapro! sur! Senmorta vivo!
  
  Karoski, krom la pafilo direktita al la kapo de Shaw. Celu Dikanty kaj pafu.
  
  Fowler puŝis Dicanty antaŭen, kiu faligis sian pafilon. La kuglo de Karoski maltrafis tro proksime al la kapo de la inspektisto kaj trapikis la maldekstran ŝultron de la pastro.
  
  Karoski forpuŝis C Shaw, kiu kuris por kovro inter du kabinetoj. Paola, ne havante tempon serĉi revolveron, trafas Karoski kun la kapo malsupren, pugnoj fermitaj. Batante la sorĉiston per mia dekstra ŝultro en lia brusto, mi frakasis lin kontraŭ la muro, sed mi ne povis elfrapi la aeron el li: la tavoloj de remburaĵo, kiun li portis por ŝajnigi esti dikulo, protektis lin.Malgra tio, Pontiero; pafilo falis sur la plankon kun laŭta kaj laŭta bruo.
  
  La insidmurdisto ponardas Dikanti en la dorso, kiu hurlas pro doloro, sed ekstaras kaj sukcesas ponardi Karoski en la vizaĝon, kiu ŝanceliĝas kaj preskaŭ perdas sian ekvilibron.
  
  Paola faris sian unico-eraron.
  
  Ĉirkaŭrigardu por pistolo. Kaj tiam Karoski batis ŝin en la vizaĝon, en ŝia statuso de magiisto, en racio. Kaj finfine, mi kaptis ŝin per unu brako, kiel mi faris kun Shaw. Nur ke ĉi-foje ŝi portis en la mano akran objekton, per kiu ŝi karesis la vizaĝon de Paola. Ĝi estis ordinara tranĉilo por tranĉi fiŝojn, sed tre akra.
  
  "Ho, Paola, vi tute ne scias, kiom da amuzo ĉi tio donos al mi," mi flustras oo do oido.
  
  -¡VIKTOR!
  
  Karoski turnis sin. Fowler falis sur sian maldekstran genuon, premis al la tero, lia maldekstra ŝultro estis dispremita, kaj sango fluis laŭ lia brako, kiu pendis malforte al la tero.
  
  La dekstra mano de Paola kaptis la revolveron kaj celis rekte al la frunto de Karoska.
  
  "Li ne pafos, Patro Fowler," anhelis la murdinto. Ni ne estas tiel malsamaj. Ni ambaŭ vivas en la sama privata infero. Kaj vi ĵuras per via pastraro, ke vi neniam plu mortigos.
  
  Kun terura peno, ruĝiĝinta pro doloro, Fowler sukcesis levi sian maldekstran brakon en sintenon. Mi eltiras lin el lia ĉemizo per unu movo kaj ĵetas lin en la aeron, inter la murdinto kaj li. La ŝarĝolevilo turniĝis en la aero, ĝia ŝtofo fariĝis blanka krom ruĝeta marko, ĉio kie la dikfingro de Fowler ripozis sur la tablo. Karoski sekvis lin kun hipnotigitaj okuloj, sed ne vidis lin fali.
  
  Fowler lanĉis unu perfektan pafon kiu trafis Karoski en la okulo.
  
  La murdinto svenas. En la malproksimo, li aŭdis la voĉojn de siaj gepatroj voki lin, kaj iris renkonte al ili.
  
  
  Paola kuris al Fowler, kiu sidis senmove kaj distranĝeme. Kurante, li demetis sian jakon por kovri la vundon sur la ŝultro de la pastro.
  
  - Akceptu, patro, vojon.
  
  "Estas bone, ke vi venis, miaj amikoj," diris kardinalo Shaw, subite eltirinte la kuraĝon ekstari. Ĉi tiu monstro forrabis min.
  
  "Ne staru senmove, kardinalo. Iru kaj averti iun..." Paola komencis diri dum ŝi helpis Fowler sur la plankon. Subite mi konstatis, ke li direktas sin al El Purpurado. Irante direkte al la pafilo de Pontiero, li estas plej proksime al la korpo de Karoski. Kaj mi konstatis, ke nun ili estas tre danĝeraj atestantoj. Mi etendas mian manon al Pastoro Leo.
  
  "Bonan posttagmezon," diris inspektoro Sirin, enirante en la ĉambron, sekvata de tri Sekurecaj soldatoj, kaj surprizante la kardinalon, kiu jam kliniĝis por preni pistolon de la planko. Mi tuj revenos kaj surmetos la Guidon.
  
  "Mi komencis kredi ke li ne prezentos sin al vi, Ĝenerala Inspektoro. Vi devas tuj aresti éStas," li diris al Fowler kaj Paola.
  
  "Pardonu min, Via Eminenco. Mi estas kun vi nun.
  
  Camilo Sirin ĉirkaŭrigardas. Li alproksimiĝis al Karoski, prenante la pistolon de Pontiero survoje. Tuŝu la pinton de via ŝuo al la vizaĝo de la murdinto.
  
  - Ĉu ĝi estas el?
  
  "Jes," diris Fowler sen movi.
  
  "Diablo, Sirin," diris Paola. Falsa kardinalo. Ĉu tio povus okazi?
  
  - Havu bonajn referencojn.
  
  Sirin sur la kaboj je la rapideco de vertiĝo. Abomeno al tiu ĉi ŝtonvizaĝo enŝtopiĝinta en la cerbon, kiu funkciis plene. Ni tuj rimarkas, ke Paulich estis la lasta kardinalo nomumita de Wojtyla. Antaŭ ses monatoj, kiam Wojtyla apenaŭ povis ellitiĝi. Notu ke li sciigis al la somalo kaj al Ratzinger ke li nomumis kardinalon in pectore, kies nomon li rivelis al la Spektaklo, por esti anoncita al la homoj. morto. Li trovas nenion specialan imagante, ke la lipoj, inspiritaj de la elĉerpita Most, prononcas la nomon de Paŭliĉ, kaj ke li neniam akompanos lin. al la "kardinalo" ĉe Domus Sancta Marthae unuafoje por prezenti lin al siaj scivolemaj poñerosu-kamaradoj.
  
  "Kardinalo Shaw, vi havas multon por klarigi.
  
  - Mi ne scias, kion vi volas diri...
  
  - Kardinalo, mi petas.
  
  Shaw volvió a envararse una vez más. Li komencis restarigi sian fierecon, sian fierecon de multaj jaroj, tiun mem, kiun li perdis.
  
  - Johano Paŭlo la 2-a preparis min dum multaj jaroj por daŭrigi vian laboron, ĝenerala inspektoro. Vi diras al mi, ke neniu scias, kio povus okazi, kiam la regado de la Eklezio transiros en la manojn de malfortuloj. Estu certa, ke vi nun agas en la maniero, kiu plej konvenas al via Eklezio, mia amiko.
  
  La okuloj de Sirin faris ĝustan juĝon pri la simo en duonsekundo.
  
  "Kompreneble mi faros, Via Eminenco. Dominiko?
  
  "Inspektoro," diris unu el la policanoj, kiu envenis portante nigran kostumon kaj kravaton.
  
  - Kardinalo Shaw eliras nun por diri mesajn novendiales en La Basílica.
  
  La kardinalo ridetis.
  
  "Post tio, vi kaj alia agento eskortos vin al via nova celo: la Monaĥejo Albergradz en la Alpoj, kie la Kardinalo povas kontempli siajn agojn en soleco. Mi ankaŭ iros montgrimpadon de tempo al tempo.
  
  "Danĝera sporto, nun ĝi estas unu," Fowler diris.
  
  -Certe. plena de akcidentoj -corroboró Paola.
  
  Shaw silentis, kaj en la silento oni preskaŭ povis vidi lin fali. Lia kapo estis mallevita, lia mentono premita al la brusto. Ne adiaŭu neniun, kiam vi forlasas la sakristion akompanate de Domenico.
  
  La Ĝenerala Inspektoro genuiĝas apud Fowler. Paola tenis lian kapon, kovrante la vundon per sia jako.
  
  - Malsovaĝu Perm.
  
  For- la mano de krimmedicina sciencisto. Ŝia provizora okulvindo estis jam trempita, kaj ŝi anstataŭigis ĝin per sia ĉifita jako.
  
  "Trankviliĝu, la ambulanco estas survoje. Diru al mi, mi petas, kiel mi ricevis bileton por ĉi tiu cirko?
  
  "Ni evitas viajn ŝrankojn, inspektoro Sirin. Ni preferas uzi la vortojn de la Sankta Skribo.
  
  La neŝancelebla viro iomete arkis brovon. Paola komprenis, ke tio estas ŝia maniero esprimi surprizon.
  
  -Ho, certe. Old Gontas Haner, nepentanta laboristo. Mi vidas, ke viaj kriterioj por akcepto al Vatikano estas pli ol malfortaj.
  
  "Kaj iliaj prezoj estas tre altaj," Fowler diris, pensante pri la terura intervjuo, kiu antaŭ li venontmonate.
  
  Sirin kapjesis en kompreno kaj premis sian jakon kontraŭ la vundo de la pastro.
  
  - Mi pensas, ke ĝi povas esti riparita.
  
  En tiu momento alvenis du flegistinoj kun faldebla brankardo.
  
  Dum la ordonistoj prizorgis la vunditojn, interne de la altaro, ĉe la pordo kondukanta al la sakristio, atendis ok servistoj kaj du pastroj kun du incensiloj, vicigitaj en du vicoj por helpi la vunditojn. Kardinaloj Shaw kaj Paulich. La horloĝo montris la kvaran post la dekdua. Meso certe jam komenciĝis. La plej aĝa el la pastroj estis tentita sendi unu el la servistoj por vidi kio okazos. Eble la oblataj fratinoj, kiuj estis asignitaj por prizorgi la sakristion, havis problemojn trovi taŭgajn vestaĵojn. Sed protokolo postulis, ke ĉiuj restu senmovaj atendante la festantojn.
  
  En la fino, nur kardinalo Shaw ekaperis ĉe la pordo kondukanta al la eklezio. La akolitoj eskortis ŝin al la altaro de Saint Joseph, kie ŝi devis festi meson. La fideluloj, kiuj estis proksime de la kardinalo dum la ceremonio, komentis inter si, ke la kardinalo certe tre amis Paĉjon Wojtyla: Shaw pasigis la tutan meson en larmoj.
  
  
  "Trankviliĝu, vi estas sekura," diris unu el la ordonistoj. Ni tuj iros al la hospitalo por plene resanigi lin, sed la sangado ĉesis.
  
  La portistoj levis Fowler, kaj en tiu momento Paola subite komprenis lin. Fremdiĝo de gepatroj, rezigno de heredo, terura insulto. Li haltigis la portistojn per gesto.
  
  - Mi komprenas nun. La personan inferon ili dividis. Vi estis en Vjetnamio por mortigi vian patron, ĉu ne?
  
  Fowler rigardis lin surprizite. Mi estis tiel surprizita ke mi forgesis paroli la italan kaj mi respondis en la angla.
  
  - Pardonu?
  
  "Ĝi estis kolero kaj rankoro, kiuj kondukis lin al ĉio," Paola respondis, ankaŭ flustre en la angla, por ke la portistoj ne aŭdu la konversacion. profunda malamo al sia patro, patroj aŭ malakcepto de sia patrino. Rifuzo ricevi heredon. Mi volas fini ĉion pri familio. Kaj ŝia intervjuo kun Victor pri infero. Estas en la dosiero, kiun vi lasis al mi. Li estis ĝuste antaŭ mi la tutan tempon...
  
  -¿Ĉu la kie volas halti?
  
  "Nun mi komprenas," diris Paola, kliniĝante super la brankardo kaj metante amikan manon sur la ŝultron de la pastro, kiu sufokis ĝemon pro doloro. Mi komprenas, ke li akceptis laboron en la Instituto de Sankta Mateo, kaj mi komprenas, ke mi helpas lin fariĝi tia, kio li estas hodiaŭ. Via patro mistraktis vin la tutan tempon, ĉu ne? Kaj lia patrino sciis ĝin la tutan tempon. Same pri Karoski. Tial Karoski respektis lin. Ĉar ili ambaŭ estis sur malsamaj flankoj de la sama mondo. Vi elektis esti viro kaj mi elektis esti monstro.
  
  Fowler ne respondis, sed li ne bezonis. La portistoj rekomencis moviĝi, sed Fowler trovis la forton por rigardi ŝin kaj rideti.
  
  - Kui deziras, .
  
  
  En la ambulanco, Fowler luktas kun senkonscieco. Li fermis la okulojn por momento, sed konata voĉo revenigis lin al la realo.
  
  - Saluton, Antonio.
  
  Fowler sonrio.
  
  - Saluton, Fabio. Kio pri via mano?
  
  -Sufiĉe fikita.
  
  "Vi estis tre bonŝanca sur tiu tegmento.
  
  Dante ne respondis. Él kaj Sirin sidis kune sur benko apud la ambulanco. La inspektoro grimacis malkontente, malgraŭ tio, ke lia maldekstra brako estis en ĵetaĵo kaj lia vizaĝo estis kovrita de vundoj; la alia portis sian kutiman pokervizaĝon.
  
  -Do kio? ĉu vi mortigos min? ¿Cianido en saketo da serumo, ĉu vi lasos min sangi aŭ ĉu vi estos murdisto, se vi pafos min en la dorso de la kapo? Mi preferus, ke ĉi tiu estu la lasta.
  
  Dante ridis, ne feliĉa.
  
  - Ne tentu min. Eble iu tago, sed ne ĉi-foje, Anthony. Ĉi tio estas rondveturo. Estos pli taŭga okazo.
  
  Sirin rigardis la pastron rekte en la okulojn kun rekta vizaĝo.
  
  "Mi volas danki vin. Vi estis tre helpema.
  
  "Mi ne faris ĉi tion por vi. Kaj ne pro via flago.
  
  - Mi scias.
  
  "Efektive, mi kredis, ke vi estas tiu, kiu estis kontraŭ ĝi.
  
  "Ankaŭ tion mi scias, kaj mi ne kulpigas vin.
  
  Ĉiuj tri silentis dum kelkaj minutoj. Fine Sirin denove parolis.
  
  -¿Ĉu estas eble, ke vi revenos al ni?
  
  Ne, Camilo. Li jam unufoje kolerigis min. Ĉi tio ne okazos denove.
  
  -Lastfoje. Por la bonaj malnovaj tagoj.
  
  Fowler meditó unos segundos.
  
  - Kun unu kondiĉo. Vi scias kio ĝi estas.
  
  Sirin kapjesis.
  
  - Mi donas al vi mian vorton. Neniu proksimiĝu al ŝi.
  
  - Kaj ankaŭ de la alia. En la hispana.
  
  "Mi ne povas garantii al vi ĉi tion. Ni ne certas, ke li ne havas kopion de la disko.
  
  - Mi parolis kun ŝi. Li ne havas ĝin kaj li ne parolas.
  
  -Ĉio estas en ordo. Sen la disko, vi nenion povas pruvi.
  
  Estis alia silento, longa, interrompita de la intermita bipo de la elektrokardiogramo, kiun la pastro premis al sia brusto. Fowler iom post iom malstreĉiĝis. Inter la nebuloj, ó250 atingis lin; la lasta frazo de Sirin.
  
  -¿Sabes, Antonio? Dum momento mi kredis, ke mi diros al ŝi la veron. La tuta vero.
  
  Fowler ne aŭdis sian propran respondon, kvankam li ne aŭdis. Ne ĉiuj veroj fariĝas liberaj. Sciu, ke mi eĉ ne povas vivi kun mia vero. Sen mencii meti ĉi tiun ŝarĝon sur iu alia.
  
  
  
  (El Globo, p. 8 Gina, 20-a de aprilo 2005, 20-a de aprilo 2003)
  
  
  RATZINGER NOMUMITA DE LA PAPO SEN IUJ OBJECIO
  
  ANDREA OTERO.
  
  (Speciala sendito)
  
  
  ROMO. La ceremonio por la elekto de posteulo de Johano Paŭlo la 2-a finiĝis hieraŭ per la elekto de la iama prefekto de la Kongregacio por la Doktrino de la Kredo, Joseph Ratzinger. Malgraŭ tio, ke li ĵuris pri la Biblio, ke li kaŝu informojn pri sia elekto sub doloro de ekskomunikado, la unuaj likoj jam komencis flui al la amaskomunikiloj. Ŝajne, la Reverendo Alemano estis elektita per 105 voĉoj el 115 eblaj, kio estas multe pli ol la postulataj 77. La Vatikanoj certigas, ke la grandega nombro da subtenantoj, kiujn Ratzinger atingis, estas absoluta fakto, kaj pro tio, ke la ŝlosila afero estis solvita en nur du jaroj, la Vatikanisto ne dubas, ke Ratzinger ne retiros sian subtenon.íkiel.
  
  Fakuloj atribuas tion al la manko de opozicio al kandidato kiu, principe, estis tre populara en la pentatlono. Fontoj tre proksimaj al Vatikano indikis ke la ĉefaj rivaloj de Ratzinger, Portini, Robair kaj Cardoso, ankoraŭ ne ricevis sufiĉe da voĉoj. La sama fonto ĝis nun komentis, ke li vidis tiujn kardinalojn "iom forestantaj" dum la elekto de Benedikto la 16-a (...)
  
  
  
  YERI LOGO
  
  
  
  
  Sendoj de papo Benedikto la 16-a
  
   Palazzo del Governoratto
  
   My ércoles 20 aprilo 2005 11:23 estas .
  
  
  
   La viro en blanka akiris ĝin en sesa loko. Semajnon poste, haltante kaj malsuprenirante la plankon, Paola, kiu atendis en simila koridoro, estis nervoza, ne suspektante, ke ŝia amiko mortis en tiu tempo. Semajnon poste, lia timo ne scii kiel konduti estis forgesita, kaj lia amiko estis venĝita. Multaj aferoj okazis en tiuj sep jaroj, kaj kelkaj el la plej gravaj aferoj okazis en la animo de Paola.
  
  La krimulo rimarkis, ke sur la enirpordo pendis ruĝaj rubandoj kun vaksaj sigeloj, kiu gardis la oficejon inter la morto de Johano Paŭlo la 2-a kaj la elekto de lia posteulo. La Supera Pontíris sekvis la direkton de sia rigardo.
  
  "Mi petis ilin lasi ilin solaj por iom da tempo. Servisto por memorigi min, ke ĉi tiu pozicio estas provizora," li diris per laca voĉo dum Paola kisis sian ringon.
  
  -Sankteco.
  
  "IspettoraDicanti, bonvenon. Mi vokis ŝin por persone danki ŝin pro ŝia kuraĝa agado.
  
  "Dankon, Via Sankteco. Se mi plenumis mian devon.
  
  - Ne, vi plene plenumis vian devon. Se vi restos, mi petas," li diris, montrante kelkajn seĝojn en angulo de la oficejo sub la bela Tintoretto.
  
  "Mi vere esperis trovi Patron Fowler ĉi tie, Via Sankteco," diris Paola, ne povante kaŝi la angoron en sia voĉo. Mi ne vidis lin dum dek jaroj.
  
  Paĉjo prenis lian manon kaj ridetis trankvilige.
  
  "Patro Fowler ripozas sekure en sekura loko. Mi havis la okazon viziti lin tiun nokton. Mi petis adiaŭi vin, kaj vi donis al mi mesaĝon: Venis la tempo por ni ambaŭ, vi kaj mi, lasi la doloron por la postlasitaj.
  
  Aŭdinte ĉi tiun frazon, Paola sentis internan tremon kaj grimacis. Mi pasigas duonhoron en ĉi tiu oficejo, kvankam tio, pri kio mi parolis kun la Sankta Patro, restos inter ili ambaŭ.
  
  Tagmeze Paola eliris en la lumon sur la placo Sankta Petro. La suno brilis, pasis tagmezo. Mi elprenas paketon da Pontiero-tabako kaj ekbruligas la lastan cigaron. Levu vian vizaĝon al la ĉielo, blovante fumon.
  
  "Ni kaptis lin, Maurizio. Tenias razon. Nun iru al la eterna lumo kaj donu al mi pacon. Ho, kaj donu al paĉjo kelkajn memorojn.
  
  
  Madrido, januaro 2003 - Santiago de Compostela, aŭgusto 2005
  
  
  
  PRI LA AŬTORO
  
  
  
  Juan Gómez-Jurado (Madrido, 1977) - ĵurnalisto. Li laboris en la redakcioj de Radio Hispanio, Channel +, ABC, Channel CEP kaj Channel Cope. Li ricevis diversajn literaturajn premiojn pro siaj rakontoj kaj romanoj, la plej grava el kiuj estas la VII Internacia Premio de la Urbo de Torrevieja por la romano 2008 por Emblemo de la Perfidulo , eldonita de Plaza Janés (jam vendata en poŝlibro), kun kiun Juan festas, ke en 2010 ĝia nombro atingis tri milionojn da legantoj tutmonde.
  
  Trajektorio post la internacia sukceso de lia unua romano, Speciale de Dio (eldonita en 42 países al día hodiaŭ) Juan fariĝis internacia aŭtoro de español más kune kun Javier Sierra kaj Carlos Ruiz Zaf kaj#243;n. Krom vidi la revon de via vivo realiĝi, vi devas dediĉi vin plene al rakontado. La publikigo en Kontrakto kun Dio estis lia konfirmo (ĝis nun eldonita en kolekto de 35 paĝoj kaj kalkulante). Por ne arkivi sian entuziasmon por ĵurnalismo, li daŭre verkis raportojn kaj verkis semajnan informrubon en la gazeto Voĉo de Galegio. Frukto de unu tia raportaĵo dum vojaĝo al Usono kiu rezultis de La Masakro ĉe Virginia Tech, lia estas ĝis nun la sola nefikcia libro, kiu ankaŭ estis tradukita en plurajn lingvojn kaj gajnis plurajn premiojn.
  
  Kiel homo... Juan plej amas librojn, filmojn kaj la kompanion de sia familio. Li estas apolono (kiun li klarigas estas ke li estas interesita pri politiko sed estas suspektema pri politikistoj), lia plej ŝatata koloro estas blua - la okuloj de lia filino - kaj li amas ŝin. lia plej ŝatata manĝaĵo estas kirlitaj ovoj kaj terpomoj. Kiel bona pafarkisto, li parolas senhalte. Jemas forlasas la domon sen romano sub la brako.
  
  
  www.juangomezjurado.com
  
  Sur Twitter: Arrobajuangomezzurado
  
  
  
  
   Ĉi tiu dosiero estis kreita
  kun la programo BookDesigner
   bookdesigner@the-ebook.org
  01/01/2012
  
  Dankon pro elŝuto de la libro en la senpaga elektronika biblioteko Royallib.ru
  
  Lasu recenzon pri la libro
  
  Ĉiuj libroj de la aŭtoro
  
  1 [1] Se vi vivos, mi pardonos al vi viajn pekojn en la nomo de la Patro kaj la Filo kaj la Sankta Spirito. Yaen.
  
  
  2 [2] Mi ĵuras per Sankta Jesuo, ke Dio pardonos al vi ĉiujn pekojn, kiujn vi eble faris. Yaen.
  
  
  3 [3] Tiu ĉi kazo estas reala (kvankam la nomoj estis ŝanĝitaj pro respekto por la ví-artikoloj), kaj ĝiaj sekvoj profunde subfosas ĝian pozicion en la potencrivaleco inter framasonoj kaj Opus Dei en Vatikano.
  
  
  4 [4] Malgranda taĉmento de itala polico en la landinterno de la Vatikano. Estas tri viroj en ĝi, kies ĉeesto estas nur testamento, kaj ili faras helpan laboron. Formale, ili ne havas jurisdikcion en Vatikano, ĉar ĝi estas alia lando.
  
  
  5 [5] Antaŭ morto.
  
  
  6 [6] CSI: Crime Scene Investigation estas la intrigo de ekscita (kvankam nerealisma) nordamerika fantaziserio en kiu DNA-testoj estas kompletigitaj en minutoj.
  
  
  7 [7] Faktaj nombroj: Inter 1993 kaj 2003, la Instituto de Sankta Mateo servis 500 religiemajn figurojn, de kiuj 44 estis diagnozitaj kun pedofilio, 185 kun febo, 142 kun sindeviga malsano kaj 165 kun psikaj malsanoj. neintegra sekseco (malfacileco integri la saman en onies propran personecon.)
  
  
  8 [8] Ekzistas nuntempe 191 konataj viraj seriaj murdistoj kaj 39 inaj seriaj murdistoj.
  
  
  9 [9] La seminario de St. Mary en Baltimoro estis nomita en la fruaj 1980-aj jaroj. Rozkolora Palaco pro la malavareco kun kiu samseksemaj rilatoj estis akceptitaj inter la seminarianoj. Due, Patro John Despard "En miaj tagoj de Sankta Maria, estis du uloj en la duŝo kaj ĉiuj scias tion, nenio okazis. Pordoj estis konstante malfermitaj kaj fermitaj en la koridoroj nokte...".
  
  
  10 [10] La seminario kutime konsistas el ses kursoj, la sesa el kiuj, aŭ pastoral, predikas en diversaj lokoj kie la seminariano povas helpi, ĉu en la paroĥo, hospitalo aŭ lernejo. aŭ pri institucio bazita sur kristana ideologio.
  
  
  11 [11] Direktoro Boy rilatas al la Sankta de Holy de Turábán Santa de Turín. Kristana tradicio asertas, ke ĉi tio estas la kanvaso, en kiu Jesuo Kristo estis envolvita kaj sur kiu Lia bildo estis mirakle surpresita. Multaj studoj malsukcesis trovi konkludan indicon aŭ pozitive aŭ negative. La eklezio ne oficiale klarigis sian pozicion pri la Tour-pentraĵo, sed neoficiale emfazis ke "tio estas afero kiu estas lasita al la diskreteco de la kredo kaj interpreto de ĉiu kristano."
  
  
  12 [12] VICAP estas akronimo por la Perforta Krima Kapto-Programo, la dividado de la FBI de la plej ekstremaj krimuloj.
  
  
  13 [13] Kelkaj multnaciaj farmaciaj entreprenoj uticas donacis siajn superajn kontraŭkoncipilojn al internaciaj organizaĵoj funkciigantaj en Trimondaj landoj kiel ekzemple Kenjo kaj Tanzanio. En multaj kazoj, la viroj, kiujn ŝi vidas tiel impotentaj kiel pacientoj, mortas en ŝiaj brakoj pro manko de kloroquino, kontraŭe, iliaj medikamentoj superplenigas kontraŭkoncipilojn. Tiel, kompanioj alfrontas milojn da kontraŭvolaj testantoj de siaj produktoj sen povi procesi. Kaj D-ro Burr nomas ésta práctica la programo Alpha.
  
  
  14 [14] Nekuracebla malsano, en kiu la paciento spertas severan doloron en la molaj histoj. Ĝi estas kaŭzita de dormaj malordoj aŭ biologiaj malordoj kaŭzitaj de eksteraj agentoj.
  
  
  15 [15] Dr. Burr rilatas al homoj kiuj havas nenion por perdi, kun perforta pasinteco se eble. La litero Omega, la lasta litero de la greka alfabeto, ĉiam estis asociita kun substantivoj kiel "morto" aŭ "la fino".
  
  
  16 [16] La NSA (Nacia Sekurecagentejo) aŭ la Nacia Sekurecagentejo estas la plej granda spionagentejo de la monda, multe plimulte ol la fifama CIA (Centra Intelligence Agency). La Drug Enforcement Administration estas la drogkontrola agentejo en Usono. Lige kun la atakoj de la 11-a de septembro kontraŭ la Ĝemelturoj, usona publika opinio insistis, ke ĉiuj sekretaj servoj estu kunordigitaj de unu pensanto. La Bush-registaro alfrontis tiun defion, kaj John Negroponte iĝis la unua direktoro de nacia inteligenteco ekde februaro 2005. Tiu romano havas literaturan version de la miko de Saint Paul kaj kontestatan realvivan karakteron.
  
  
  17 [17] Nomo de Asistanto al la Prezidanto de Usono.
  
  
  18 [18] La Sankta Oficejo, kies oficiala nomenklaturo estas la Kongregacio por la Doktrino de la Kredo, estas la moderna (kaj politike ĝusta) nomo de la Sankta Inkvizicio.
  
  
  19 [19] Robaira hakíso aludante al la citaĵo "Felicxaj estas la malriĉuloj, ĉar via regno apartenas al Dio" (Luko VI, 6). Samalo respondis al li per la vortoj: "Felicxaj estas la malriĉuloj, precipe el ritu, ĉar el ili estas la Ĉiela Regno (Mateo V, 20).
  
  
  20 [20] Ruĝaj sandaloj, same kiel tiaro, ringo kaj blanka sutano estas la tri plej gravaj simboloj kiuj simbolas venkon en pon sumoo. Ili estas referencitaj plurajn fojojn ĉie en la libro.
  
  
  21 [21] Stato Cittá del Vaticano.
  
  
  22 [22] Do la itala polico vokas la levilon, kiu estas uzata por rompi serurojn kaj rompi pordojn en suspektindaj lokoj.
  
  
  23 [23] En la nomo de ĉio, kio estas sankta, la anĝeloj gvidu vin, post via alveno la Sinjoro renkontos vin...
  
  
  24 [24] Futbol italiano.
  
  
  25 [25] Direktoro Boy rimarkas ke Dicanti parafrazas la komencon de Anna Karenina de Tolstoj: "Ĉiuj feliĉaj familioj estas similaj, sed malfeliĉaj familioj estas malsamaj."
  
  
  26 [26] Penslinio deklarante ke Jesuo Kristo estis la simbolo de la homaro en klasbatalo kaj liberigo de "subpremantoj". Kvankam ĉi tiu ideo estas alloga kiel ideo ĉar ĝi protektas la interesojn de la judoj, ekde la okdekaj la Eklezio ĝin kondamnis kiel marksisma interpreto de la Sankta Skribo.
  
  
  27 [27] Patro Fowler rilatas al la diraĵo "Unuokula Pete estas la marŝalo de Blindville", en la hispana "Unuokula Pete estas ŝerifo de Villasego". Por pli bona kompreno oni uzas hispanolon.
  
  
  28 [28] Dicanti citas Donkiĥoton en sia itala poezio. La originala frazo, konata en Hispanio, estas: "Kun la helpo de la eklezio ni donis". Cetere, la vorto "kaptita" estas populara esprimo.
  
  
  29 [29] Patro Fowler petas, bonvolu, vidi kardinalon Shaw, kaj la monaĥino rakontas al li ke lia pola estas iomete rusta.
  
  
  30 [30] Solidareco estas nomo de pola sindikato fondita en 1980 de elektristo Lech Walesa, premiita de Nobel-premio pri paco. Rilatoj inter Walesa kaj Johano Paŭlo la 2-a ĉiam estis tre proksimaj, kaj estas pruvoj, ke la mono por starigi la solidarecan organizon venis parte el Vatikano.
  
  
  31 [31] William Blake estis angla protestanta poeto de la dekoka jarcento."La Geedziĝo de la Ĉielo kaj la Infero" estas verko kiu ampleksas multajn ĝenrojn kaj kategoriojn, kvankam ni povus nomi ĝin riĉa satira poemo. Multo de sia longo egalrilatas al Parables from Hell , aforismoj supozeble donitaj al Blake fare de demono.
  
  
  32 [32] La Karismatoj estas amuza grupo, kies ritoj estas kutime sufiĉe ekstremaj: dum siaj ritoj, ili kantas kaj dancas laŭ la sono de tamburinoj, faras kapriolojn (kaj eĉ kuraĝaj máy iras ĝis kaprioloj), ĵetas sin sur la teron. kaj ĵetas sin al homoj. preĝejaj benkoj aŭ homoj sidas sur ili, parolas per lingvoj... Ĉio ĉi estas supozeble saturita de sankta rito kaj granda eŭforio. La Preĝejo de la Katoj de Olik neniam rigardis favore ĉi tiun grupon.
  
  
  33 [33] "Baldaŭ la sanktulo." Kun ĉi tiu krio, multaj postulis la tujan kanonigon de Johano Paŭlo la 2-a.
  
  
  34 [34] Laŭ la doktrino de la kato, Sankta Mikaelo estas la estro de la ĉiela armeo, la anĝelo, kiu forpelas Satanon el la ĉiela regno. #225;anĝelo, elpelante Satanon el la regno de la ĉielo. ĉielo kaj protektanto de la Eklezio.
  
  
  35 [35] La Blair Witch Project estis supozebla dokumentario pri kelkaj loĝantoj kiuj iĝis perditaj en la arbaro por raporti pri la phenominus extraños en la areo, kaj poste ili ĉiuj malaperis. Iom post kiam la kasedo estis trovita, supozeble, ankaŭ. Ĝi estis fakte muntado de du reĝisoroj jóvenes kaj hábiles, kiuj atingis grandan sukceson kun tre limigita buĝeto.
  
  
  36 [36] Voja efiko.
  
  
  37 [37] Johano 8:32.
  
  
  38 [38] Unu el la du flughavenoj en Romo, situanta 32 km de la grandurbo.
  
  
  39 [39] Patro Fowler certe devas rilati al la misilkrizo. En 1962, sovetia ĉefministro Ĥruŝĉov sendis plurajn ŝipojn al Kubo kun nukleaj eksplodiloj, kiuj, post kiam instalitaj en Karibio, povus trafi celojn en Usono. Kennedy trudis blokadon de la insulo kaj promesis mallevi kargoŝipojn se ili ne revenos al Sovetunio. Duonmejlon de la amerikaj destrojeroj, Ĥruŝĉov ordonis reveni al siaj ŝipoj. Dum kvin jaroj la mondo vivis senspira.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Juan Gomez Jurado
  
  
  Emblemo de la Perfidulo
  
  
  
  Prologo
  
  
  
  DISTINCAJ EZAJROJ DE ĜIBRALTARO
  
  la 12-an de marto 1940
  
  Dum la ondo ĵetis lin kontraŭ la kanonon, pura instinkto igis Kapitanon Gonzalez ekpreni la arbon, disŝirante la haŭton tra lia manplato. Jardekojn poste - tiam li fariĝis la plej elstara librovendisto en Vigo - li ektremis rememorante tiun nokton, la plej teruran kaj nekutima el sia vivo. Dum li sidis sur sia seĝo kiel maljuna, grizharulo, lia buŝo rememoris la guston de sango, salpetro kaj timo. Liaj oreloj estus rememorintaj la muĝon de tio, kion ili nomis la "malsaĝulo", perfida ondo, kiu bezonas malpli ol dudek minutojn por leviĝi kaj kiun maristoj en la markolo - kaj siaj vidvinoj - lernis timi; kaj liaj mirigitaj okuloj denove vidus ion, kio simple ne povus esti tie.
  
  Kiam li vidis tion, kapitano Gonzalez tute forgesis, ke la motoro jam misfunkcias, ke estis ne pli ol sep homoj en lia teamo, kiam devus esti almenaŭ dek unu, ke inter ili li estis la sola kiu estis ne nur ses monatoj. antaŭ balanciĝis en la animo. Li tute forgesis, ke li najlos ilin al la ferdeko pro tio, ke li ne vekiĝos, kiam komenciĝis ĉio ĉi balancado.
  
  Li forte tenis sin al la haveno por turni sin kaj treni sin sur la ponton, krevante sur ĝin en blovo de pluvo kaj vento, kiuj traflugis la navigiston.
  
  "Foriru de mia stirilo, Roca!" - li kriis, forte puŝante la navigiston. "Neniu bezonas vin en la mondo."
  
  "Kapitano, mi... Vi diris al ni, ke ni ne ĝenu vin, ĝis ni estos sinkontoj, sinjoro." Lia voĉo tremis.
  
  Jen kio nun okazos, pensis la kapitano, balancante la kapon. La plej granda parto de lia teamo konsistis el la mizeraj restoj de la milito kiu detruis la landon. Li ne povis riproĉi ilin, ke ili ne sentis la venon de la granda ondo, same kiel neniu povus kulpigi lin nun, ke li fokusigas sian atenton turni la boaton kaj sekurigi ĝin. La plej saĝa afero estus ignori tion, kion li ĵus vidis, ĉar la alternativo estis memmortigo. Io, kion nur malsaĝulo farus.
  
  Kaj mi estas tiu malsaĝulo, pensis Gonzalez.
  
  La navigisto rigardis lin kun la buŝo larĝe malfermita dum li stiris, firme tenante la boaton kaj tranĉante tra la ondoj. La kanonoboato Esperanza estis konstruita fine de la pasinta jarcento, kaj la ligno kaj ŝtalo de ĝia kareno forte knaris.
  
  "Kapitano!" kriis la navigisto. "Kion diable vi faras? Ni ruliĝos!"
  
  "Rigardu al babordo, Roca," respondis la kapitano. Ankaŭ li ektimis, kvankam li ne povis lasi la plej malgrandan spuron de tiu timo montriĝi.
  
  La navigisto obeis, pensante, ke la kapitano tute perdis la prudenton.
  
  Kelkajn sekundojn poste, la kapitano komencis dubi pri sia propra juĝo.
  
  Ne pli ol tridek naĝantaj batoj for de ni, la floso balanciĝis inter du krestoj, la kilo en danĝera angulo. Ŝajnis, ke li estas sur la rando de renversiĝo; fakte, estis miraklo, ke ĝi ankoraŭ ne ruliĝis. Fulmo ekbrilis , kaj subite la navigisto komprenis, kial la kapitano vetis ok vivojn je tia malfeliĉa kombinaĵo.
  
  "Sinjoro, tie estas homoj!"
  
  "Mi konas Roca. Diru al Castillo kaj Pascual. Ili devas forlasi la pumpilojn, iri sur la ferdekon per du ŝnuroj kaj teni sin al tiuj kanonoj, kiel putistino kroĉiĝas al sia mono."
  
  "Jes, jes, kapitano."
  
  "Ne... Atendu..." diris la kapitano, kaptante la manon de Roku antaŭ ol li povis forlasi la ponton.
  
  La kapitano dum momento hezitis. Li ne povis gvidi la savon kaj stiri la boaton samtempe. Se la nazo povus esti simple konservita perpendikulara al la ondoj, ili povus fari ĝin. Sed se ĝi ne estus forigita ĝustatempe, unu el liaj uloj alvenus ĉe la fundo de la maro.
  
  Al la diablo kun ĉio ĉi.
  
  "Lasu ĝin, Roca, mi mem faros ĝin. Vi kaptas la stirilon kaj tenas ĝin rekta, tiel."
  
  "Ni ne povos teni longe, kapitano."
  
  "Kiam ni eltiras ĉi tiujn kompatindajn ulojn el tie, iru rekte al la unua ondo, kiun vi vidas; sed momenton antaŭ ol ni atingos la kulminon, turnu la stirilon al tribordo kiel eble plej forte. Kaj preĝu!"
  
  Castillo kaj Pascual aperis sur la ferdeko, iliaj makzeloj kunpremitaj kaj iliaj korpoj streĉitaj, iliaj esprimoj provas kaŝi siajn du timplenajn korpojn. La kapitano staris inter ili, preta gvidi la danĝeran dancon.
  
  "Je mia signalo, faligu la gafojn. Nun!"
  
  Ŝtalaj dentoj fosis en la rando de la floso; la ŝnuroj estas streĉitaj.
  
  "Tiru!"
  
  Dum ili tiris la floson pli proksimen, al la kapitano ŝajnis, ke li aŭdas kriojn, vidas svingantajn manojn.
  
  "Tenu ŝin forte, sed ne tro proksimen!" Li kliniĝis kaj levis la hokon duoble sian altecon. "Se ili trafos nin, ĝi detruos ilin!"
  
  Kaj, tre eble, ĉi tio ankaŭ faros truon en nia boato, pensis la kapitano. Sub la glitiga ferdeko, li povis senti la karenon knari pli kaj pli forte dum ili estis ĵetataj kun ĉiu nova ondo.
  
  Li manovris per hoko kaj sukcesis kapti je unu fino de la floso. La stango estis longa kaj helpis lin teni malgrandan vazon je fiksa distanco. Li ordonis ligi la ŝnurojn al la vipoj kaj ĵeti malsupren la ŝnurŝtupetaron, dum li per ĉiuj fortoj alkroĉiĝis al la hoko, kiu ektremis en liaj manoj, minacante fendi lian kranion.
  
  Alia fulmo lumigis la internon de la ŝipo, kaj kapitano Gonzalez nun povis vidi, ke estas kvar homoj surŝipe. Li ankaŭ povis finfine kompreni kiel ili sukcesis resti sur la flosanta supbovlo dum ĝi saltis inter la ondoj.
  
  Diable frenezaj - ili ligis sin al la boato.
  
  Malhelkovrita figuro klinis sin super la aliaj pasaĝeroj, svingante tranĉilon kaj panike tranĉante la ŝnurojn, kiuj ligis ilin al la floso, detranĉante la ŝnurojn trenantajn de siaj propraj pojnoj.
  
  "Daŭrigu! Leviĝu antaŭ ol tiu aĵo sinkas!"
  
  La figuroj proksimiĝis al la flanko de la boato, iliaj etenditaj brakoj etendis la manon al la passero. La viro kun la tranĉilo sukcesis kapti lin kaj instigis la aliajn iri antaŭ li. La teamo de Gonzalez helpis ilin supren. Fine restis neniu krom la viro kun la tranĉilo. Li kaptis la ŝtupetaron, sed kiam li apogis sin al la flanko de la boato por tiri sin supren, la hoko subite deglitis. La kapitano denove provis hoki ĝin, sed tiam la ondo pli alta ol la ceteraj levis la kilon de la floso, ĵetante ĝin kontraŭ la flankon de la Esperanza.
  
  Estis krako, poste kriego.
  
  Terurigita, la kapitano ellasis la hokon. La flanko de la floso trafis la viron sur la kruron, kaj li pendis sur la ŝtupetaro per unu mano, premante sian dorson kontraŭ la kareno. La floso moviĝis foren, sed estis nur demando de sekundoj antaŭ ol la ondoj ĵetis ĝin reen al la Esperanza.
  
  "Ranguloj!" la kapitano kriis al siaj viroj. "Pro Dio, tranĉu ilin!"
  
  La maristo plej proksima al la kanono palpadis por serĉi tranĉilon en sia zono, kaj poste komencis tranĉi la ŝnurojn. Alia provis konduki la savitajn homojn al la luko kondukanta al la holdo, antaŭ ol ondo trafis ilin fronte kaj elportis ilin al la maro.
  
  Kun malleviĝanta koro, la kapitano serĉis sub la pafilo por hakilo, kiu, kiel li sciis, rustiĝis tie de multaj jaroj.
  
  "Foriru de mia vojo, Pascual!"
  
  Bluaj fajreroj flugis el la ŝtalo, sed la batoj de la hakilo estis apenaŭ aŭdeblaj super la altiĝanta bruo de la ŝtormo. Nenio okazis komence.
  
  Tiam okazis kraŝo.
  
  La ferdeko skuiĝis, kiam la floso, liberigita de siaj ŝipligejoj, leviĝis kaj frakasiĝis kontraŭ la pruo de la Esperanza. La kapitano klinis sin super la pafilo, certa, ke li nur povis vidi la dancan finon de la ŝtuparo. Sed li eraris.
  
  La vrakulo ankoraŭ estis tie, lia maldekstra brako svingiĝis dum li denove provis kapti la ŝtupetarojn. La kapitano klinis sin al li, sed la malespera viro estis ankoraŭ pli ol du metrojn for de li.
  
  Restis nur unu afero por fari.
  
  Li svingis unu kruron trans la flankon kaj kaptis la ŝtupetaron per sia vundita mano, ambaŭ preĝante kaj malbenante la Dion kiu estis tiel decidita dronigi ilin. Dum momento li preskaŭ falis, sed la maristo Pascual kaptis lin ĝustatempe. Li malsupreniris tri ŝtupojn, ĝuste sufiĉe por povi atingi la brakojn de Pascual, se li malstreĉiĝos. Li ne kuraĝis iri plu.
  
  "Prenu mian manon!"
  
  La viro provis turni sin por atingi Gonzalez, sed li ne povis. Unu el la fingroj, per kiuj li kroĉiĝis al la ŝtupetaro, forglitis.
  
  La kapitano tute forgesis pri siaj preĝoj kaj koncentriĝis pri siaj malbenoj, kvankam kviete. Ja li ne tiom ĉagreniĝis, ke li eĉ pli mokis Dion en tiu momento. Tamen, li estis sufiĉe freneza por fari alian paŝon malsupren kaj kapti la malriĉulon ĉe la antaŭo de lia mantelo.
  
  Dum kio ŝajnis esti eterneco, ĉio, kio tenis la du virojn sur la svingiĝanta ŝnurŝtupetaro, estis naŭ fingroj, eluzita botoplando kaj pura volforto.
  
  La vrakulo tiam sukcesis sufiĉe turniĝi por kapti la kapitanon. Li kroĉis siajn piedojn sur la ŝtupojn kaj la du viroj komencis sian supreniron.
  
  Ses minutojn poste, klinita super sia propra vomaĵo en la holdo, la kapitano apenaŭ povis kredi ilian sorton. Li klopodis por trankviliĝi. Li ankoraŭ ne estis tute certa, kiel la senutila Roque travivis la ŝtormon, sed la ondoj ne plu estis tiel malmolaj kontraŭ la kareno, kaj ŝajnis evidente, ke la Esperanza ĉi-foje bone farus.
  
  La maristoj rigardis lin, duonrondon de vizaĝoj plenaj de elĉerpiĝo kaj streĉo. Unu el ili etendis tukon. Gonzalez svingis ŝin for.
  
  "Purigu ĉi tiun malordon," li diris, rektiĝante, indikante la plankon.
  
  Malsekaj vrakuloj amasiĝis en la plej malhela angulo de la holdo. Apenaŭ eblis vidi iliajn vizaĝojn en la flagranta lumo de la sola lampo de la kajuto.
  
  Gonzalez faris tri paŝojn al ili.
  
  Unu el ili paŝis antaŭen kaj etendis sian manon.
  
  "Danke schon."
  
  Kiel liaj kamaradoj, li estis envolvita de la kapo ĝis la piedoj en nigra kapuĉa mantelo. Nur unu afero distingis lin de la aliaj: zono ĉirkaŭ lia talio. Al lia zono brilis ruĝtenila tranĉilo, per kiu li tranĉis la ŝnurojn, per kiuj liaj amikoj estis ligitaj al la floso.
  
  La kapitano ne povis ne.
  
  "Malbenita hundilo! Ni ĉiuj povus esti mortaj!"
  
  Gonzalez tiris sian manon malantaŭen kaj trafis la viron en la kapo, terenfaligante lin. Lia kapuĉo falis malantaŭen, malkaŝante movon de blonda hararo kaj angula vizaĝo. Unu malvarma blua okulo. Kie devintus esti alia, estis nur makulo de sulkiĝinta haŭto.
  
  La vrakulo ekstaris kaj remetis la gipso, kiu certe estis forigita de la trafo super la okulkavo. Poste li metis sian manon sur sian tranĉilon. Du maristoj paŝis antaŭen, timante, ke li tuj disŝiros la kapitanon, sed li nur zorge eltiris lin kaj ĵetis lin sur la plankon. Li denove etendis la manon.
  
  "Danke schon."
  
  La kapitano nevole ridetis. Tiu malbenita Fritz havis bulojn el ŝtalo. Skuante la kapon, Gonzalez etendis la manon.
  
  "De kie diable vi venis?"
  
  La alia viro levis la ŝultrojn. Estis klare, ke li ne komprenas eĉ vorton de la hispana. Gonzalez studis lin malrapide. La germano certe havis la aĝon de tridek kvin aŭ kvardek jaroj, kaj sub sia nigra mantelo li portis malhelajn vestaĵojn kaj pezajn botojn.
  
  La kapitano faris paŝon al la kamaradoj de la viro, volante scii por kiu li palisumis sian boaton kaj ŝipanaron, sed alia viro etendis la brakojn kaj flankenpaŝis, barante lian vojon. Li staris firme sur siaj piedoj, aŭ almenaŭ provis, ĉar li trovis malfacile resti sur siaj piedoj, kaj lia mieno estis petega.
  
  Li ne volas defii mian aŭtoritaton antaŭ mia popolo, sed li ne pretas lasi min tro proksimiĝi al siaj misteraj amikoj. Tiam estas tre bone: estu via maniero, estu damnita. Ĉefsidejo traktos vin, pensis Gonzalez.
  
  "Paŝa".
  
  "Sinjoro?"
  
  "Diru al la navigisto direkti sin al Kadizo."
  
  "Jes, jes, kapitano," diris la maristo, malaperante en la luko. La kapitano estis sekvonta lin, reirante al sia kajuto, kiam la voĉo de la germano haltigis lin.
  
  "Nein. bitte. Nenio Kadizo."
  
  La vizaĝo de la germano tute ŝanĝiĝis, kiam li aŭdis la nomon de la urbo.
  
  Kion vi tiom timas, Fritz?
  
  "Komunu. Komm. Bitte," diris la germano, gestante, ke li alproksimiĝu. La kapitano klinis sin kaj la alia viro komencis pledi en lian orelon. "Nenio Kadizo. Portugalio. Bitte, Kapitan."
  
  Gonzalez moviĝis for de la germano, ekzamenante lin dum pli ol minuto. Li estis certa, ke li povas akiri nenion pli el ĉi tiu viro, ĉar lia propra kompreno de la germana limiĝas al "Jes", "Ne", "Bonvolu" kaj "Dankon". Denove li estis alfrontita kun dilemo kie la plej simpla. solvo estis malplej de ĉio, li decidis, ke li sufiĉe faris savante iliajn vivojn.
  
  Kion vi kaŝas, Fritz? kiuj estas viaj amikoj? Kion kvar civitanoj de la plej potenca nacio en la mondo, kun la plej granda armeo, transiras la markolon sur malgranda malnova floso? Vi esperis atingi Ĝibraltaron pri ĉi tiu afero? Ne, mi ne pensas tiel. Ĝibraltaro estas plena de angla, viaj malamikoj. Kaj kial ne veni al Hispanio? Juĝante laŭ la tono de nia glora Generalísimo, ni ĉiuj baldaŭ transiros Pireneojn por helpi vin mortigi ranojn, plej verŝajne ĵetante ŝtonojn al ili. Se ni estas vere amikemaj kun via Fuhrer, kiel ŝtelistoj... Krom se, kompreneble, vi mem ne estas entuziasma pri li.
  
  Damnu ĝin.
  
  "Atentu ĉi tiujn homojn," li diris, turnante sin al la teamo. "Otero, donu al ili kelkajn litkovrilojn kaj kovru ilin per io varma."
  
  La kapitano revenis al la ponto, kie Roca planis direkton por Kadizo, evitante la ŝtormon kiu nun blovis en Mediteraneon.
  
  "Kapitano," diris la navigisto, atentante, "mi nur povas diri, kiel mi ĝojas, ke..."
  
  "Jes, jes, Roca. Dankegon. Ĉu estas kafo ĉi tie?"
  
  Roca verŝis al li tason kaj la kapitano sidiĝis por ĝui la trinkaĵon. Li demetis sian akvorezistan mantelon kaj la sveteron, kiun li surhavis malsupre, kiu estis trempita. Feliĉe, en la kabano ne estis malvarme.
  
  "Okazis ŝanĝo en plano, Roca. Unu el la Boches, kiujn ni savis, donis al mi trinkmonon. Ŝajnas, ke bando de kontrabandistoj funkcias ĉe la buŝo de Gvadiana. Anstataŭe, ni iros al Ayamonte, por vidi ĉu ni povas resti for de ili."
  
  "Kiel vi diras, kapitano," diris la navigisto, iom frustrita pro la devo plani novan direkton. Gonzalez rigardis al la dorso de la kapo de la junulo, iomete maltrankvila. Estis certaj homoj, al kiuj oni ne povas paroli pri iuj aferoj, kaj li demandis sin, ĉu Roca povus esti informanto. Kion la kapitano sugestis estis kontraŭleĝa. Tio sufiĉus por sendi lin en malliberejon, aŭ pli malbone. Sed li ne povus fari ĝin sen sia vickomandanto.
  
  Inter glutoj da kafo, li decidis ke li povas fidi Roca. Lia patro mortigis la naciajn post la falo de Barcelono antaŭ kelkaj jaroj.
  
  "Ĉu vi iam estis en Ayamonte, Roca?"
  
  "Ne, sinjoro," la junulo respondis sen turni sin.
  
  "Ĝi estas ĉarma loko, tri mejlojn supren laŭ Gvadiana. La vino estas bona, kaj en aprilo ĝi odoras kiel oranĝaj floroj. Kaj ĉe la alia flanko de la rivero komenciĝas Portugalio."
  
  Li prenis alian gluton.
  
  "Du paŝojn for, kiel oni diras."
  
  Roko surprizite turnis sin. La kapitano lace ridetis al li.
  
  Dek kvin horojn poste, la ferdeko de la Esperanza estis malplena. Ridado venis el la manĝoĉambro, kie la maristoj ĝuis fruan vespermanĝon. La kapitano promesis, ke post kiam ili manĝos, ili ankrons en la haveno de Ajamonte, kaj multaj el ili jam povis senti la segpolvon de tavernoj sub siaj piedoj. Supozeble, la kapitano mem prizorgis la ponton, dum Roca gardis la kvar ŝiprompiĝintajn pasaĝerojn.
  
  "Ĉu vi certas, ke ĝi estas necesa, sinjoro?" la navigisto demandis necerte.
  
  "Ĝi estos nur eta kontuzo. Ne estu tiel malkuraĝa, ulo. Ĝi devus aspekti kvazaŭ la vrakuloj atakis vin por eskapi. Kuŝu iomete sur la planko."
  
  Aŭdiĝis seka frapo, kaj tiam aperis kapo en la luko, rapide sekvita de la vrakuloj. La nokto komencis fali.
  
  La kapitano kaj la germano lanĉis la savboaton ĉe la babordo, ĉe la plej malproksima flanko de la manĝejo. Liaj kamaradoj grimpis enen kaj atendis sian unuokulan gvidanton, kiu denove kovris lian kapon per kapuĉo.
  
  "Ducent metrojn en rekta linio," diris al li la kapitano, montrante al Portugalio. "Lasu la savboaton sur la plaĝo: mi bezonos ĝin. Mi resendos ĝin poste."
  
  La germano levis la ŝultrojn.
  
  "Rigardu, mi scias, ke vi ne komprenas eĉ vorton. Jen..." Gonzalez diris, redonante la tranĉilon al li. La viro enŝovis ĝin en sian zonon per unu mano dum li traserĉis sian mantelon per la alia. Li elprenis malgrandan objekton kaj metis ĝin en la manon de la kapitano.
  
  "Verrat," li diris, tuŝante sian montran fingron al sia brusto. "Rettung," li tiam diris, tuŝante la bruston de la hispano.
  
  Gonzalez zorge studis la donacon. Estis io kiel medalo, tre peza. Li proksimigis ĝin al la lampo, kiu pendis en la kajuto; la objekto radiis nedubeblan brilon.
  
  Ĝi estis farita el pura oro.
  
  "Aŭskultu, mi ne povas akcepti..."
  
  Sed li parolis al si mem. La boato jam malproksimiĝis, kaj neniu el ĝiaj pasaĝeroj rigardis malantaŭen.
  
  Ĝis la fino de siaj tagoj, Manuel González Pereira, iama kapitano de la hispana mararmeo, dediĉis ĉiun minuton, kiun li povis trovi ekster sia librovendejo, al la studo de tiu ĉi ora emblemo. Ĝi estis dukapa aglo pliiĝis sur fera kruco. La aglo tenis glavon, super lia kapo estis la numero 32, kaj sur lia brusto estis grandega diamanto inkrustita.
  
  Li malkovris ke ĝi estis framasona simbolo de la plej alta rango, sed ĉiu eksperto kun kiu li parolis diris al li ke ĝi devis esti falsaĵo, precipe ĉar ĝi estis farita el oro. La germanaj framasonoj neniam uzis noblajn metalojn por la emblemoj de siaj grandmajstroj. La grandeco de la diamanto - tiom kiom la juvelisto povis determini sen malmunti la pecon - ebligis datigi la ŝtonon ĉirkaŭ la jarcentŝanĝo.
  
  Ofte, sidante malfrue, la librovendisto rememoris pri sia konversacio kun la "Unuokula Mistero-Homo", kiel lia juna filo Juan Carlos ŝatis nomi lin.
  
  La knabo neniam laciĝis aŭskulti la rakonton kaj elpensis malproksimegajn teoriojn pri la identeco de la vrakuloj. Sed ĉefe lin kortuŝis ĉi tiuj disaj vortoj. Li transskribis ilin uzante germanan vortaron kaj ripetis ilin malrapide, kvazaŭ li povus pli bone kompreni tiel.
  
  "Verrat estas perfido. Rettung-savo."
  
  La librovendisto mortis sen malimpliki la misteron kaŝitan en sia emblemo. Lia filo Juan Carlos heredis la verkon kaj siavice iĝis librovendisto. En septembra posttagmezo en 2002, nekonata maljuna verkisto eniris librovendejon por doni paroladon pri sia nova laboro pri framasonismo. Neniu aperis, do Juan Carlos decidis mortigi la tempon kaj malpliigi la evidentan malkomforton de sia gasto montrante al li foton de la emblemo. Vidante ĉi tion, la vizaĝo de la verkisto ŝanĝiĝis.
  
  "De kie vi ricevis ĉi tiun foton?"
  
  "Ĉi tio estas malnova medalo, kiu apartenis al mia patro."
  
  "Ĉu vi ankoraŭ havas ĝin?"
  
  "Jes. Pro la triangulo enhavanta la numeron 32, ni pensis, ke ĝi estas...
  
  "Framasona simbolo. Evidente falsaĵo, pro la formo de la kruco kaj diamanto. Ĉu vi taksis ŝin?
  
  "Jes. Materialoj kostas ĉirkaŭ 3.000 eŭrojn. mi ne scias ĉu ĝi havas ajnan kroman historian valoron."
  
  La aŭtoro rigardis la artikolon kelkajn sekundojn antaŭ ol respondi. Lia malsupra lipo tremis.
  
  "Ne. Nepre ne. Eble pro scivolemo... sed mi dubas. Tamen mi ŝatus aĉeti ĝin. Vi scias... por mia esploro. Mi donos al vi 4 000 eŭrojn por ĝi."
  
  Juan Carlos ĝentile malakceptis la proponon, kaj la verkisto foriris ofendita. Li komencis ĉiutage viziti la librovendejon, kvankam li ne loĝis en la urbo. Li ŝajnigis, ke li traserĉas librojn, kiam fakte plejofte li observis Juan Carlos-on per dikaj plast-randaj okulvitroj. La librovendisto komencis sentiĝi persekutita. Iun vintran nokton, survoje hejmen, li kredis aŭdi paŝojn malantaŭ si. Juan Carlos kaŝis sin en la pordo kaj atendis. Momenton poste, la verkisto aperis, evitema ombro, tremante en eluzita mantelo. Juan Carlos eliris el la pordo kaj anguligis la viron, alpinglante lin al la muro.
  
  "Ĉi tio devas ĉesi, ĉu vi komprenas?"
  
  La maljunulo ekploris kaj, ion murmurante, falis teren, kunpremante la genuojn per la manoj.
  
  "Ĉu vi ne komprenas, mi devas akiri ĉi tion..."
  
  Juan Carlos malinsistis. Li eskortis la maljunulon al la drinkejo kaj metis glason da brando antaŭ li.
  
  "Ĝuste. Nun diru al mi la veron. Ĝi estas tre valora, ĉu ne?"
  
  La verkisto prenis sian tempon studi la librovendiston, kiu estis tridek jarojn pli juna kaj ses colojn pli alta. Fine li rezignis.
  
  "Ĝia valoro estas nekalkulebla. Kvankam tio ne estas la kialo, ke mi volas ĝin," li diris kun malakceptema gesto.
  
  "Do kial?"
  
  "Por la gloro. gloro de malkovro. Ĝi formus la bazon de mia venonta libro."
  
  "Sur statueto?"
  
  "Sur ŝia posedanto. Mi povis rekonstrui lian vivon post jaroj da esplorado, fosante tra fragmentoj de taglibroj, gazetarkivoj, privataj bibliotekoj... la kloakoj de la historio. Nur dek tre nekomunikaj homoj en la mondo konas lian rakonton. Ili ĉiuj estas grandaj majstroj kaj mi estas la sola kiu havas ĉiujn partojn. Kvankam neniu kredus al mi, se mi dirus al ili."
  
  "Provu min."
  
  "Nur se vi promesas al mi unu aferon. Ke vi lasis min vidi ĝin. Tuŝu ŝin. Nur unu fojon."
  
  Juan Carlos suspiris.
  
  "Bone. Kondiĉe ke vi havas bonan rakonton por rakonti."
  
  La maljunulo klinis sin super la tablon kaj komencis flustri rakonton, ke ĝis ĉi tiu punkto estis transdonita de buŝo al buŝo de homoj, kiuj ĵuris neniam ripeti ĝin. Rakonto pri mensogoj, pri neebla amo, pri forgesita heroo, pri la murdo de miloj da senkulpaj homoj per la manoj de unu homo. La historio de la emblemo de la perfidulo...
  
  
  malsankta
  
  1919-21
  
  
  Kie kompreno neniam iras preter si mem
  
  La simbolo de laiko estas mano etendita, malfermita, soleca, sed kapabla kapti scion.
  
  
  
  
  1
  
  
  Sur la ŝtupoj de la domego Shredder estis sango.
  
  Vidinte tion, Paul Reiner ektremis. Kompreneble, ĉi tio ne estis la unua fojo, ke li vidis sangon. Inter la komenco de aprilo kaj majo 1919, la loĝantoj de Munkeno spertis en tridek tagoj la tutan hororon, kiun ili sukcesis eviti dum la kvar jaroj de la milito. En la necertaj monatoj inter la fino de la imperio kaj la proklamo de la Vajmara Respubliko, sennombraj grupoj provis trudi siajn programojn. La komunistoj konkeris la urbon kaj proklamis Bavarion sovetia respubliko. Prirabado kaj murdo iĝis ĝeneraligitaj kiam la Freikorps fermis la interspacon inter Berlino kaj Munkeno. La ribelantoj, sciante, ke iliaj tagoj estas kalkulitaj, provis forigi kiel eble plej multajn politikajn malamikojn. Plejparte civiluloj ekzekutitaj malfrue dum la nokto.
  
  Tio signifis, ke Paŭlo jam vidis spurojn de sango, sed neniam ĉe la enirejo de la domo, kie li loĝis. Kaj kvankam ili estis malmultaj, ili venis de sub granda kverka pordo.
  
  Kun ia bonŝanco, Jurgen falos vizaĝon malsupren kaj elfrapos ĉiujn siajn dentojn, pensis Paul. Eble tiamaniere li donos al mi kelkajn tagojn da paco. Li malgaje balancis la kapon. Li ne havis tian sorton.
  
  Li estis nur dekkvinjara, sed amara ombro jam falis super lian koron, kiel nuboj kovrantaj la lantan mezmajan sunon. Antaŭ duonhoro, Paŭlo ripozis en la arbustoj de la angla ĝardeno, feliĉa pro reveni al la lernejo post la revolucio, kvankam ne tiom pro la lecionoj. Paul ĉiam estis antaŭ siaj samklasanoj, same kiel profesoro Wirth, kiu terure enuigis lin. Paŭlo legis ĉion, kion li povis akiri, englutante ĝin kiel ebrio en salajrotago. Li nur ŝajnigis sin atenta en la klaso, sed li ĉiam montriĝis la plej bona en la klaso.
  
  Paul ne havis amikojn, kiom ajn li klopodis komuniki kun siaj samklasanoj. Sed malgraŭ ĉio, li tre ŝatis la lernejon, ĉar la horoj de la lecionoj estis horoj pasigitaj for de Jurgen, kiu frekventis la akademion, kie la plankoj ne estis kovritaj per linoleumo kaj la randoj de la skribotabloj ne estis ĉizitaj.
  
  Survoje hejmen, Paul ĉiam turniĝis al la Ĝardeno, la plej granda parko en Eŭropo. Ĝi ŝajnis preskaŭ senhoma tiutage, eĉ kun la ĉieaj ruĝjakaj gardistoj, kiuj riproĉis lin kiam ajn li perdis la vojon. Paul profitis ĉi tiun ŝancon kaj forigis siajn eluzitajn botojn. Li ŝatis piediri nudpiede sur la herbo kaj distrite klinis sin dum li marŝis, prenante kelkajn el la miloj da flavaj pamfletoj kiujn Freikorps aviadiloj faligis super Munkeno pasintsemajne postulante la senkondiĉan kapitulacon de la komunistoj. Li ĵetis ilin en la rubujon. Li volonte restus por ordigi la tutan parkon, sed estis ĵaŭdo kaj li bezonis froti la plankon sur la kvara etaĝo de la domego, tasko kiu tenus lin okupita ĝis la tagmanĝo.
  
  Se nur li ne estus tie... pensis Paŭlo. Lastan fojon li enŝlosis min en balailŝranko kaj verŝis sitelon da malpura akvo super la marmoron. Estas bone, ke mia patrino aŭdis miajn kriojn kaj malfermis la ŝrankon antaŭ ol Brunhilde sciis.
  
  Paul volis rememori tempon, kiam lia kuzo ne agis tiel. Antaŭ multaj jaroj, kiam ili ambaŭ estis tre junaj kaj Eduard prenis ilin je la mano kaj kondukis ilin en la ĝardenon, Jurgen ridetis al li. Ĝi estis pasema memoro, preskaŭ la sola agrabla memoro de lia kuzo kiu restis. Tiam komenciĝis la Granda Milito kun siaj bandoj kaj paradoj. Kaj Eduardo foriris, mansvingante kaj ridetante, kiam la kamiono, kiu portis lin, ekrapidis, kaj Paŭlo kuris apud li, volante marŝi kun sia pli maljuna kuzo, dezirante ke li sidu apud li en tiu impona uniformo.
  
  Por Paul, la milito konsistis el la novaĵoj, kiujn li legis ĉiumatene, afiŝita sur la muron de la policejo survoje al lernejo. Ofte li devis vadi tra densejoj de kruroj - kio neniam estis malfacila por li, ĉar li estis maldika kiel blato. Tie li kun ĝojo legis pri la atingoj de la armeo de la Kaiser, kiu ĉiutage prenis milojn da kaptitoj, okupis urbojn kaj vastigis la limojn de la Imperio. Tiam en la klaso li desegnis mapon de Eŭropo kaj distris sin imagante kie okazos la sekva granda batalo kaj scivolante ĉu Eduardo estos tie. Subite, kaj tute sen averto, "venkoj" komencis okazi pli proksime de hejme, kaj militdepeŝoj preskaŭ ĉiam anoncis "revenon al la pozicio de sekureco, kiu estis origine antaŭvidita." Ĝis unu tagon grandega afiŝo anoncis, ke Germanio perdis la militon. Sub ĝi estis la listo de pageblaj prezoj, kaj ĝi ja estis tre longa listo.
  
  Legante ĉi tiun liston kaj afiŝon, Paul sentis, kvazaŭ li estus trompita, trompita. Subite ne restis fantazia kuseno por kvietigi la doloron de la kreskanta nombro da batoj, kiujn li ricevis de Jurgen. La Glora Milito ne atendus ke Paul kreskus kaj aliĝus al Eduardo ĉe la fronto.
  
  Kaj, kompreneble, estis nenio glora pri tio entute.
  
  Paŭlo staris tie dum momento, rigardante la sangon ĉe la enirejo. Mense, li malakceptis la eblecon ke la revolucio denove komenciĝis. Freikorps-malligoj patrolis ĉion el Munkeno. Tamen, tiu ĉi flako ŝajnis freŝa, eta anomalio sur granda ŝtono, kies ŝtupoj estis sufiĉe grandaj por gastigi du virojn kuŝantajn dors-al-dorse.
  
  Prefere mi rapidu. Se mi denove malfruos, onklino Brunhilde mortigos min.
  
  Li iom pli pripensis inter la timo de la nekonataĵo kaj la timo de sia onklino, kaj ĉi-lasta venkis. Li prenis malgrandan ŝlosilon el la serva enirejo el sia poŝo kaj eniris la domegon. Interne ĉio ŝajnis sufiĉe kvieta. Li alproksimiĝis al la ŝtuparo, kiam li aŭdis voĉojn el la ĉefaj loĝlokoj de la domo.
  
  "Li deglitis dum ni supreniris la ŝtupojn, sinjorino. Ne estas facile konservi lin, kaj ni ĉiuj estas tre malfortaj. Monatoj pasis kaj liaj vundoj daŭre malfermiĝas."
  
  "Nekompetentaj malsaĝuloj. Ne mirinde, ke ni perdis la militon."
  
  Paul ŝteliris tra la ĉefa vestiblo, penante fari kiel eble plej malmulte da bruo. La longa sangomakulo kiu kuris sub la pordo mallarĝiĝis en serion da strioj kiuj kondukis al la plej granda ĉambro en la domego. Interne, lia onklino Brunhilde kaj du soldatoj estis klinitaj super sofo. Ŝi daŭre frotis la manojn ĝis ŝi komprenis, kion ŝi faras, poste kaŝis ilin en la faldoj de sia robo. Malgraŭ esti kaŝita malantaŭ la pordo, Paul ne povis ne tremi pro timo, kiam li vidis sian onklinon en tiu ĉi stato. Ŝiaj okuloj estis kiel du maldikaj grizaj strioj, ŝia buŝo tordis en demandosignon, kaj ŝia ordonema voĉo tremis pro kolero.
  
  "Rigardu la staton de la remburaĵo. Marlis!"
  
  "Baronino," diris la servisto, kiam li alproksimiĝis.
  
  "Iru kaj prenu litkovrilon, rapide. Voku la ĝardeniston. Liaj vestoj devos esti bruligitaj, ili estas plenaj de pedikoj. Kaj iu, diru al la barono."
  
  "Kaj majstro Jurgen, sinjorino baronino?"
  
  "Ne! Precipe ne li, ĉu vi komprenas? Ĉu li revenis de la lernejo?
  
  "Hodiaŭ li havas skermanton, sinjorino baronino."
  
  "Li estos ĉi tie iam ajn. Mi volas, ke ĉi tiu katastrofo estu traktata antaŭ ol li revenos," ordonis Brunhilde. "Antaŭen!"
  
  La servistino preterkuris Paŭlon, svingante la jupojn, sed li ankoraŭ ne moviĝis, ĉar li vidis la vizaĝon de Eduardo malantaŭ la piedoj de la soldatoj. Lia koro batis pli rapide. Kiun do la soldatoj venigis kaj metis sur la sofon?
  
  Kara Dio, ĝi estis lia sango.
  
  "Kiu respondecas pri tio?"
  
  "Pistujo kuglo, sinjorino."
  
  "Mi jam scias ĝin. Mi demandas kial vi venigis mian filon al mi ĵus nun, kaj en ĉi tiu kondiĉo. Jam pasis sep monatoj ekde la fino de la milito kaj eĉ ne unu novaĵo. Ĉu vi scias, kiu estas lia patro?"
  
  "Jes, li estas barono. Sed Ludwig estas masonisto, kaj mi estas asistanto de nutraĵvendisto. Sed ŝrapnelo ne respektas titolojn, sinjorino. Kaj la vojo el Turkio estis longa. Vi bonŝancas, ke li tute revenis; mia frato ne revenos."
  
  La vizaĝo de Brunhilde morte paliĝis.
  
  "Eliri!" ŝi siblis.
  
  "Tio estas bela, sinjorino. Ni resendas vian filon al vi, kaj vi elĵetas nin sur la straton sen eĉ glaso da biero."
  
  Eble estis mieno de pento sur la vizaĝo de Brunhilde, sed ĝi estis mallumigita de kolero. Senvorte, ŝi levis tremantan fingron kaj montris al la pordo.
  
  "Aristo peco da feko," unu el la soldatoj diris, kraĉante sur la tapiŝon.
  
  Ili kontraŭvole turnis sin por foriri, la kapoj klinitaj. Iliaj enprofundiĝintaj okuloj pleniĝis de laco kaj abomeno, sed ne surprizo. Estas nenio nun, pensis Paŭlo, kiu povus ŝoki ĉi tiujn homojn. Kaj kiam du viroj en malfiksaj grizaj manteloj flankenpaŝis, Paŭlo finfine komprenis kio okazas.
  
  Eduard, la unuenaskito de barono von Schroeder, kuŝis senkonscie sur sofo laŭ stranga angulo. Lia maldekstra mano ripozis sur iaj kusenoj. Kie lia dekstra brako devus esti, estis nur malbone kudrita faldo en lia jako. Kie liaj kruroj devus estinti estis du stumpetoj kovritaj per malpuraj bandaĝoj, unu el kiuj sangis. La kirurgo ne tranĉis ilin samloke: la maldekstra estis ŝirita super la genuo, la dekstra tuj malsupre.
  
  Nesimetria kripligo, pensis Paul, rememorante sian matenan arthistorian klason kaj sian instruiston diskutantan la Venuson de Milo. Li rimarkis, ke li ploras.
  
  Aŭdinte singultojn, Brunhildo levis la kapon kaj kuris al Paŭlo. La rigardon de malestimo, kiun ŝi kutime rezervis por li, estis anstataŭigita per esprimo de malamo kaj honto. Dum momento Paul pensis, ke ŝi batos lin kaj li retiriĝis, falante malantaŭen kaj kovrante sian vizaĝon per la manoj. Aŭdiĝis terura muĝado.
  
  La pordoj al la halo estis brue fermitaj.
  
  
  2
  
  
  Eduard von Schroeder ne estis la sola infano reveninta hejmen tiun tagon, semajnon post kiam la registaro deklaris la grandurbon de Munkeno sekura kaj komencis entombigi pli ol 1200 mortajn komunistojn.
  
  Sed male al la emblemo de Eduard von Schroeder, ĉi tiu reveno estis preparita tre detale. Por Alice kaj Manfred Tannenbaum, la revojaĝo komenciĝis sur la Makedonio, de Nov-Ĵerzejo ĝis Hamburgo. Tio daŭris en luksa unuaklasa kupeo en trajno al Berlino, kie ili trovis telegramon de sia patro ordonantan al ili loĝigi sur la Esplanado ĝis pliaj instrukcioj. Por Manfred tio estis la plej feliĉa koincido en dek jaroj de lia vivo, ĉar Charlie Chaplin hazarde haltis en la apuda ĉambro. La aktoro donis al la knabo unu el liaj famaj bambukanoj kaj eĉ promenis lin kaj lian fratinon al taksio la tagon kiam ili finfine ricevis telegramon dirante, ke nun estas sekure fari la lastan etapon de ilia vojaĝo.
  
  Do, la 13-an de majo 1919, pli ol kvin jarojn post kiam ilia patro sendis ilin al Usono por eviti la baldaŭan militon, la infanoj de la plej granda juda industriisto de Germanio paŝis sur kajon 3 de la Hauptbahnhof-stacio.
  
  Eĉ tiam, Alico sciis ke aferoj ne finiĝos bone.
  
  "Rapidu kun ĉi tio, ĉu bone, Doris? Ho, nur lasu ĝin, mi mem prenos ĝin," ŝi diris, forprenante la ĉapelujon el la manoj de la servisto, kiun ŝia patro sendis al ili renkonte, kaj metante ĝin sur la ĉaron. Estis ŝi, kiu komandis de unu el la junaj asistantoj ĉe la stacidomo, kiu zumis ĉirkaŭ ŝi kiel muŝoj, penante zorgi pri la pakaĵo. Alicio forpelis ilin ĉiujn. Ŝi ne povis elteni ĝin kiam homoj provis kontroli ŝin, aŭ pli malbone, traktis ŝin kvazaŭ ŝi estis malkapabla.
  
  "Mi konkuros kun vi, Alicio!" diris Manfredo, ekkurante. La knabo ne kunhavis la zorgon de sia fratino kaj estis nur maltrankvila pri perdo de sia altvalora bastono.
  
  "Nur atendu, vi bubaĉo!" Alicio vokis, metante la ĉaron antaŭ si. "Daŭrigu, Doris."
  
  "Fraŭlino, via patro ne aprobus, ke vi portu vian propran pakaĵon. Bonvolu..." la servisto petegis, malsukcese penante daŭrigi kun la knabino, rigardante la junulojn, kiuj petole puŝis unu la alian kaj montris al Alicio.
  
  Ĝuste ĉi tio estis la problemo, kiun Alicio havis kun sia patro: li programis ĉiun aspekton de ŝia vivo. Kvankam Joseph Tannenbaum estis viro de karno kaj ostoj, la patrino de Alice ĉiam asertis ke li havis ilarojn kaj risortojn anstataŭe de organoj.
  
  "Vi povus turni vian horloĝon post via patro, mia kara," ŝi flustris en la orelon de sia filino, kaj ili ambaŭ mallaŭte ridis, ĉar sinjoro Tannenbaum ne ŝatis ŝercojn.
  
  Tiam, en decembro 1913, la gripo prenis ŝian patrinon. Alice ne povis renormaliĝi post la ŝoko kaj tristeco ĝis kvar monatoj poste ŝi kaj ŝia frato estis survoje al Columbus, Ohio. Ili ekloĝis kun la Arbustoj, supra-mezklasa Episkopa familio. La patriarko, Samuelo, estis la Ĉefoficisto de Buckeye Steel Castings, entrepreno kun kiu Joseph Tannenbaum havis multajn enspezigajn kontraktojn. En 1914, Samuel Bush iĝis registaroficisto en pagendaĵo de armiloj kaj municio, kaj la produktoj kiujn li aĉetis de la patro de Alice komencis alpreni malsaman formon. Por esti precizaj, ili prenis la formon de milionoj da kugloj kiuj flugis trans Atlantikon. Ili vojaĝis okcidenten en kestoj kiam Usono ankoraŭ estis supozeble neŭtrala, tiam en la bandolieroj de soldatoj direktantaj orienten en 1917 kiam prezidanto Wilson decidis disvastigi demokration tra Eŭropo.
  
  En 1918, Bush kaj Tannenbaum interŝanĝis amikecajn leterojn lamentante ke "pro politika ĝeno" ilia komercrilato devus esti provizore suspendita. Komerco dek kvin monatojn poste rekomencis, koincidante kun la reveno de la juna Tannenbaums al Germanio.
  
  En la tago, kiam alvenis la letero, en kiu Jozefo prenis siajn infanojn, Alico pensis, ke ŝi mortos. Nur dekkvinjara knabino, kiu sekrete enamiĝas al unu el la filoj de sia gastiga familio kaj kiu malkovras, ke ŝi devos foriri por ĉiam, povas esti tiel tute konvinkita, ke ŝia vivo finiĝas.
  
  Prescott, ŝi ploris en sia kabano survoje hejmen. Se mi nur parolus kun li pli... Se nur mi pli tumultus pri li, kiam li revenis de Yale por sia naskiĝtago anstataŭ montriĝi kiel ĉiuj aliaj knabinoj ĉe la festo...
  
  Malgraŭ sia propra prognozo, Alice pluvivis, kaj ŝi ĵuris sur la trempitaj kusenoj en sia kabano ke ŝi neniam lasos viron igi ŝin suferi denove. De nun ŝi faros ĉiujn decidojn en sia vivo, negrave kion iu ajn diras. Malplej ŝia patro.
  
  Mi trovos laboron. Ne, paĉjo neniam lasus tion okazi. Pli bone estus, se mi petis lin doni al mi laboron en unu el liaj fabrikoj, ĝis mi ŝparus sufiĉe por reveturbileto al Usono. Kaj kiam mi denove piedos en Ohion, mi kaptos Prescott je la gorĝo kaj premos lin ĝis li petos min edziĝi kun li. Jen kion mi faros kaj neniu povas haltigi min.
  
  Tamen, antaŭ la tempo la Mercedes ĉesis ĉe Prinzregentenplatz, la decidemo de Alice malŝveliĝis kiel malmultekosta balono. Ŝi havis malfacilaĵojn por spiri, kaj ŝia frato nervoze saltadis en sia sidloko. Ŝajnis nekredeble, ke ŝi kunportis sian solvon dum pli ol kvar mil kilometroj - duono de Atlantiko - nur por vidi ĝin disfali dum la kvar mil-tuna vojaĝo de la stacidomo al tiu ĉi luksa konstruaĵo. Uniformita portisto malfermis por ŝi la aŭtopordon, kaj antaŭ ol Alico povis memori, ili jam estis sur la lifto.
  
  "Kion vi pensas, Alico, ĉu paĉjo aranĝas feston?" Mi malsatas!"
  
  "Via patro estis tre okupata, juna majstro Manfred. Sed mi prenis la liberecon aĉeti krembulkojn por teo."
  
  "Dankon, Doris," Alico murmuris dum la lifto haltis kun metala krakado.
  
  "Estos strange vivi en loĝejo post granda domo en Kolumbo. Mi esperas, ke neniu tuŝis miajn aferojn," diris Manfred.
  
  "Nu, se ekzistus, vi verŝajne ne memoros, salikoko," lia fratino respondis, momente forgesante sian timon renkonti sian patron kaj ŝanceli la hararon de Manfredo.
  
  "Ne nomu min tiel. Mi memoras ĉion!"
  
  "Ĉiuj?"
  
  "Tion mi diris. Bluaj boatoj estis pentritaj sur la muro. Kaj ĉe la piedo de la lito estis bildo de ĉimpanzo ludanta cimbalojn. Paĉjo ne lasis min kunporti ŝin ĉar li diris, ke ĝi frenezigus sinjoron Bush. Mi iros preni ĝin!" li vokis, glitante inter la kruroj de la ĉefservisto, kiam li malfermis la pordon.
  
  "Atendu, majstro Manfred!" Doris vokis, sed vane. La knabo jam kuris laŭ la koridoro.
  
  La loĝejo Tannenbaum okupis la supran etaĝon de la konstruaĵo, naŭĉambra loĝejo de pli ol tricent dudek kvadrataj metroj, kiu estis eta kompare kun la domo, en kiu la frato kaj fratino loĝis en Ameriko. Por Alico, la dimensioj ŝajnis esti tute ŝanĝita. Ŝi ne estis multe pli aĝa ol Manfred nun, kiam ŝi foriris en 1914, kaj iel ŝi rigardis ĉion el tiu vidpunkto, kvazaŭ ŝi kuntiriĝus je tridek centimetroj.
  
  "... Fraulein?"
  
  "Pardonu, Doris. Pri kio vi parolis?
  
  "La majstro akceptos vin en sia oficejo. Li ja havis vizitanton kun si, sed mi pensas, ke li foriras."
  
  Iu marŝis al ili laŭ la koridoro. Alta, fortika viro vestita per eleganta nigra redingoto. Alicio ne rekonis lin, sed malantaŭ li staris Herr Tannenbaum. Kiam ili atingis la enirejon, la viro en la redingoto haltis-tiel abrupte ke la patro de Alico preskaŭ renkontis lin-kaj staris rigardante ŝin tra orĉenita monoklo.
  
  "Ha, jen mia filino! Kia perfekta tempo!" - diris Tannenbaum, ĵetante konfuzitan rigardon al sia interparolanto. "Sinjoro barono, mi prezentu al vi mian filinon Alico, kiu ĵus alvenis kun sia frato el Ameriko. Alice, ĉi tiu estas barono von Schroeder."
  
  "Tre agrable," diris Alicio malvarme. Ŝi neglektis la ĝentilan riverencon kiu estis preskaŭ deviga dum renkontado de membroj de la nobelaro. Ŝi ne ŝatis la arogantan pozon de la barono.
  
  "Tre bela knabino. Kvankam mi timas, ke ŝi eble adoptis kelkajn usonajn manieraĵojn."
  
  Tannenbaum ĵetis indignan rigardon al sia filino. La knabino malĝojis vidi, ke ŝia patro ne multe ŝanĝiĝis en kvin jaroj. Fizike, li estis ankoraŭ dikforma kaj mallongkrura, kun rimarkebla maldensiĝo de siaj haroj. Kaj laŭ sia maniero li restis tiel kompatema al tiuj en potenco kiel li estis firma al tiuj sub li.
  
  "Vi ne povas imagi kiom mi bedaŭras ĉi tion. Ŝia patrino mortis tre juna kaj ŝi ne havis grandan socian vivon. Mi certas, ke vi komprenas. Se ŝi nur povus pasigi iom da tempo en la kompanio de homoj de sia sama aĝo, bonkondutaj homoj..."
  
  La barono rezignacie suspiris.
  
  "Kial vi kaj via filino ne aliĝas al ni ĉe nia domo marde ĉirkaŭ la sesa? Ni festos la naskiĝtagon de mia filo Jurgen."
  
  Laŭ la komprenema rigardo interŝanĝita inter la viroj, Alico sciis, ke ĉio estis antaŭfiksita.
  
  "Certe, via ekscelenco. Estas tiel dolĉa gesto de vi inviti nin. Lasu min konduki vin al la pordo."
  
  "Sed kiel vi povus esti tiel senzorga?"
  
  "Pardonu, paĉjo."
  
  Ili sidis en lia oficejo. Unu muro estis vicita per librobretaroj, kiujn Tannenbaum plenigis kun libroj aĉetitaj je la korto, surbaze de la koloro de iliaj bindaĵoj.
  
  "Ĉu vi bedaŭras? 'Pardonu' nenion riparas, Alicio. Vi devas kompreni, ke mi havas tre gravan komercon kun barono Schroeder."
  
  "Ŝtalo kaj metaloj?" ŝi demandis, uzante la malnovan lertaĵon de sia patrino interesiĝi pri la komerco de Josef kiam ajn li falis en alian koleregon. Se li ekparolus pri mono, li povus daŭri horojn, kaj kiam li estos finita, li estus forgesinta kial li estis kolera en la unua loko. Sed ĉi-foje ĝi ne funkciis.
  
  "Ne, tero. Tero... kaj aliaj aferoj. Vi scios, kiam la tempo ĝustas. Ĉiuokaze, mi esperas, ke vi havas belan festorobon."
  
  "Mi ĵus alvenis, paĉjo. Mi vere ne emas iri al festo kie mi konas neniun."
  
  "Ĉu ne volas? Por Dio, estas festo en la domo de barono von Schroeder!"
  
  Aŭdinte lin diri tion, Alico iomete ektremis. Ne estis normale por judo preni la nomon de Dio vane. Tiam ŝi rememoris etan detalon, kiun ŝi ne rimarkis, kiam ŝi eniris. Ne estis mezuzah sur la pordo. Ŝi ĉirkaŭrigardis surprizite kaj vidis krucifikson pendantan sur la muro apud portreto de sia patrino. Ŝi iĝis sensenta. Ŝi ne estis precipe religia - ŝi trairis tiun etapon de adoleskeco kiam ŝi foje dubis pri la ekzisto de diaĵo - sed ŝia patrino estis. Alicio prenis ĉi tiun krucon apud sia foto kiel netolerebla insulto al sia memoro.
  
  Jozefo sekvis la direkton de ŝia rigardo kaj dum momento havis la dececon aspekti embarasita.
  
  "Jen la tempo en kiu ni vivas, Alico. Estas malfacile fari komercon kun kristanoj se vi ne estas unu el ili."
  
  "Vi faris sufiĉe da komerco antaŭe, paĉjo. Kaj mi pensas, ke vi fartis bone," ŝi diris, montrante la ĉambron.
  
  "Dum vi estis for, ĉio rezultis terure por nia popolo. Kaj ili plimalboniĝos, vi vidos."
  
  "Tiel malbone, ke vi pretas rezigni ĉion, patro? Refarita por... por mono?"
  
  "Ne temas pri la mono, vi malprudenta infano!" Tannenbaum diris, honto ne plu en sia voĉo, kaj li pugnobatis la tablon. "Homo en mia pozicio havas respondecojn. Ĉu vi scias pri kiom da dungitoj mi respondecas? Tiuj ĉi idiotaj friponoj, kiuj aliĝas al ridindaj komunistaj sindikatoj kaj opinias, ke Moskvo estas ĉielo sur la tero! Ĉiutage mi devas ligi min por pagi ilian salajron, kaj ili povas fari nur plendi. Do eĉ ne pensu pri ĵeti ĉion, kion mi faras en mian vizaĝon, por konservi tegmenton super via kapo."
  
  Alico profunde enspiris kaj denove faris sian plej ŝatatan eraron: diri ĝuste tion, kion ŝi pensis en la plej maloportuna momento.
  
  "Vi ne devas zorgi pri tio, paĉjo. Mi foriros tre baldaŭ. Mi volas reiri al Ameriko kaj vivi tie."
  
  Kiam li aŭdis tion, la vizaĝo de Tannenbaum fariĝis purpura. Li svingis dikan fingron antaŭ la nazo de Alico.
  
  "Ĉu vi ne kuraĝas diri tion, ĉu vi aŭdas min? Vi iras al ĉi tiu festo kaj agas kiel ĝentila fraŭlino, ĉu bone? Mi havas planojn por vi, kaj mi ne lasos ilin ruinigi pro la kapricoj de malbone edukita knabino. Ĉu vi povas aŭdi min?"
  
  "Mi malamas vin," Alicio diris, rekte rigardante lin.
  
  La mieno de ŝia patro ne ŝanĝiĝis.
  
  "Ĝi ne ĝenas min dum vi faras tion, kion mi diras."
  
  Alico elkuris el la oficejo kun larmoj en la okuloj.
  
  Ni rigardu ĉi tiun konton. Ho jes, ni vidu.
  
  
  3
  
  
  "Ĉu vi dormas?"
  
  Ilse Rainer ruliĝis sur sia matraco.
  
  "Ne plu. Kio estas, Paul?"
  
  "Mi scivolis, kion ni faros."
  
  "Jam estas la dekdua kaj duono. Kiom pri iom dormi?"
  
  "Mi parolis pri la estonteco."
  
  "Estonteco," ripetis lia patrino, preskaŭ kraĉante la vorton.
  
  "Mi volas diri, tio ne signifas, ke vi vere devas labori ĉi tie por onklino Brunhilde, ĉu, panjo?"
  
  "Estonte, mi vidas vin iri al universitato, kiu montriĝas tre proksima, kaj reveni hejmen por manĝi la bongustan manĝaĵon, kiun mi preparis por vi. Kaj nun bonan nokton."
  
  "Ĉi tio ne estas nia domo."
  
  "Ni loĝas ĉi tie, ni laboras ĉi tie, kaj ni dankas la ĉielon pro tio."
  
  "Kiel ni devus..." Paŭlo flustris.
  
  "Mi aŭdis ĝin, junulo."
  
  "Pardonu panjo".
  
  "Kio okazis al vi? Ĉu vi havis alian batalon kun Jurgen? Tial vi revenis tute malseka hodiaŭ?"
  
  "Ĝi ne estis batalo. Li kaj du liaj amikoj sekvis min al la Angla Ĝardeno."
  
  "Ili nur ludis."
  
  "Ili ĵetis mian pantalonon en la lagon, panjo."
  
  "Kaj vi faris nenion por ĉagreni ilin?"
  
  Paŭlo laŭte snufis, sed diris nenion. Ĉi tio estis tipa de lia patrino. Kiam ajn li havis problemon, ŝi provis trovi manieron fari ĝin lia kulpo.
  
  "Vi prefere enlitiĝi, Paul. Morgaŭ estas grava tago por ni."
  
  "Ho jes, la naskiĝtago de Jurgen..."
  
  "Estos kukoj."
  
  "Kiun aliaj homoj manĝos."
  
  "Mi ne scias kial vi ĉiam reagas tiel."
  
  Paŭlo opiniis indigne, ke cent homoj faris feston en la unua etaĝo, dum Eduardo, kiun li ankoraŭ ne rajtis vidi, lantadis en la kvara, sed li konservis ĝin por si.
  
  "Morgaŭ estos multe da laboro," finis Ilze, turnante sin.
  
  La knabo iom rigardis la dorson de sia patrino. La dormoĉambroj en la servoflugilo estis ĉe la malantaŭo de la domo, en kio aspektis kiel kelo. La vivo tie, kaj ne en la familia loĝejo, ne tiom ĝenis Paŭlon, ĉar li neniam konis alian hejmon. Ekde sia naskiĝo, li prenis kiel normalan strangan vidaĵon rigardi Ilson lavi la telerojn de sia fratino Brunhilde.
  
  Maldika rektangulo de lumo enfiltris tra malgranda fenestro tuj sub la plafono, la flava eĥo de stratlampo, kiu kunfandiĝis kun la flagrado de la kandelo, kiun Paŭlo ĉiam konservis ĉe sia lito, ĉar li terure timis la mallumon. La Reiners dividis unu el la pli malgrandaj dormoĉambroj, kiuj havis nur du litojn, ŝrankon, kaj skribotablon sur kiu la hejmtasko de Paul estis disĵetita.
  
  Paŭlo estis premata de la manko de spaco. Ne ke mankis disponeblaj ĉambroj. Eĉ antaŭ la milito, la fortuno de la barono komencis malkreski, kaj Paŭlo rigardis ĝin degeli kun la neeviteblo de ladskatolo rustiĝanta meze de kampo. Ĝi estis procezo kiu daŭris multajn jarojn, sed estis neeble ĉesi.
  
  La kartoj, flustris la servistoj, kapbalancante kvazaŭ ili parolus pri ia kontaĝa malsano, estas pro la kartoj. Kiel infano, tiuj komentoj tiom terurigis Paŭlon, ke kiam la knabo venis al la lernejo kun franca ferdeko, kiun li trovis hejme, Paul elkuris el la klasĉambro kaj ŝlosis sin en la banĉambro. Pasis iom da tempo antaŭ ol li finfine komprenis la amplekson de la problemo de sia onklo: problemo kiu ne estis kontaĝa sed tamen mortiga.
  
  Kiam la nepagitaj salajroj de la servistoj komencis altiĝi, ili komencis eksiĝi. Nun, el la dek dormoĉambroj en la loĝejo de la servistoj, nur tri estis okupitaj: la ĉambro de la servistino, la ĉambro de la kuiristo, kaj tiu, kiun Paŭlo dividis kun sia patrino. La knabo kelkfoje havis problemojn por dormi ĉar Ilse ĉiam ellitiĝis unu horon antaŭ tagiĝo. Antaŭ ol la aliaj servistoj foriris, ŝi estis nur domservistino, kiu estis taskita certigi, ke ĉio estas en sia loko. Nun ankaŭ ŝi devis surpreni ilian laboron.
  
  Tiu vivo, la elĉerpaj devoj de lia patrino kaj la taskoj kiujn li plenumis memstare, tiel longe kiel li povis memori sin, unue ŝajnis normalaj al Paŭlo. Sed en la lernejo, li diskutis sian situacion kun siaj samklasanoj, kaj li baldaŭ komencis fari komparojn, rimarkante tion, kio okazas ĉirkaŭ li kaj rimarkante, kiel strange estas, ke la fratino de baronino dormu en la stabĉambro.
  
  Ree kaj ree li aŭdis la samajn tri vortojn uzatajn por identigi sian familion pretergliti lin dum li pasis inter skribotabloj en la lernejo, aŭ klake fermita malantaŭ li kiel sekreta pordo.
  
  Orfo.
  
  Servisto.
  
  Dizertinto. Ĝi estis la plej malbona el ĉiuj, ĉar ĝi estis direktita kontraŭ lia patro. Homo, kiun li neniam konis, pri kiu lia patrino neniam parolis, kaj pri kiu Paŭlo sciis malmulte pli ol lia nomo. Hans Reiner.
  
  Kaj tiel, kunigante fragmentojn de aŭditaj konversacioj, Paŭlo eksciis, ke lia patro faris ion teruran (... oni diras, en la afrikaj kolonioj...), ke li perdis ĉion (... perdis sian ĉemizon, bankrotis.. .), kaj ke lia patrino vivis merke de sia onklino Brunhilde (... servistino en la domo de sia propra bofrato - nenio malpli ol barono! - ĉu vi povas kredi?).
  
  Kio ne ŝajnis esti pli honorinda pro tio, ke Ilse ne prenis de ŝi eĉ unu poŝtmarkon por sia laboro. Aŭ ke dum la milito ŝi devus esti devigita labori en pafaĵofabriko "por kontribui al la bontenado de la domanaro." La fabriko estis en Dachau, dek ses kilometrojn de Munkeno, kaj lia patrino devis ellitiĝi du horojn antaŭ la sunleviĝo, fari sian parton de hejmaj taskoj, kaj poste preni la trajnon al sia deka horo.
  
  Iun tagon, tuj post kiam ŝi revenis el la fabriko, ŝiaj haroj kaj fingroj verdaj pro polvo kaj ŝiaj okuloj nebuletaj pro tago de enspirado de kemiaĵoj, Paul unuafoje demandis sian patrinon, kial ili ne trovis alian lokon por resti. Loko kie ili ambaŭ ne estis submetitaj al konstanta humiliĝo.
  
  "Vi ne komprenas, Paul."
  
  Ŝi donis al li la saman respondon ree kaj ree, ĉiam forrigardante, aŭ elirante la ĉambron, aŭ renversante por dormi, same kiel ŝi faris kelkajn minutojn antaŭe.
  
  Paul rigardis la dorson de sia patrino dum kelkaj momentoj. Ŝi ŝajnis spiras profunde kaj egale, sed la knabo sciis, ke ŝi nur ŝajnigas sin dormi kaj scivolis, kiaj fantomoj povus ataki ŝin meze de la nokto.
  
  Li deturnis sian rigardon kaj rigardis supren al la plafono. Se liaj okuloj povus trabori la gipso, la kvadrato de la plafono rekte super la kuseno de Paŭlo estus disfalinta antaŭ longe. Ĝuste sur tio li koncentris ĉiujn siajn fantaziojn pri sia patro nokte, kiam estis malfacile por li devigi sin dormi. Ĉio Paul sciis estis ke li estis kapitano en la floto de la Kaiser kaj ke li komandis fregaton en Suda Okcidenta Afriko. Li mortis kiam Paul estis dujara, kaj la nura aĵo kiun li restis de li estis paliĝinta foto de lia patro en armea uniformo, kun grandaj lipharoj, liaj malhelaj okuloj rigardantaj fiere rekte en la fotilon.
  
  Ilse metis la foton sub sian kusenon ĉiunokte, kaj la plej granda sufero kiun Paŭlo kaŭzis al lia patrino ne estis en la tago, kiam Jurgen puŝis lin malsupren la ŝtuparon kaj rompis lian brakon; estis la tago, kiam li ŝtelis la foton, prenis ĝin al la lernejo kaj montris ĝin al ĉiuj, kiuj nomis lin orfo malantaŭ lia dorso. Kiam li alvenis hejmen, Ilze renversis la tutan ĉambron serĉante ĝin. Kiam li zorge elprenis ĝin el sub la paĝoj de sia matematika lernolibro, Ilze vangofrapis lin kaj poste ekploris.
  
  "Ĉi tio estas la nura afero, kiun mi havas. La sola."
  
  Ŝi brakumis lin, kompreneble. Sed unue ŝi reprenis la foton.
  
  Paŭlo provis imagi, kia devis esti ĉi tiu impona viro. Sub la malpura blankeco de la plafono, per la lumo de stratlampo, lia mensa okulo elvokis la konturon de la Kilo, la fregaton sur kiu Hans Reiner "sinkis en Atlantiko kun sia tuta ŝipanaro". Li elpensis centojn da eblaj scenaroj por klarigi tiujn naŭ vortojn, la nurajn informojn pri lia morto kiun Ilse transdonis al sia filo. Piratoj, rifoj, ribelo... Tamen ĝi komenciĝis, la fantazio de Paŭlo ĉiam finiĝis same: Hans, tenante la stirilon, svingas adiaŭ, kiam la akvoj fermiĝas super lia kapo.
  
  Kiam li atingis ĉi tiun punkton, Paŭlo ĉiam endormiĝis.
  
  
  4
  
  
  "Verdire, Otto, mi ne plu eltenas judon dum momento. Nur rigardu, ke li plenigas sin per Dumpfnudelny. Li havas kustardon ĉe la antaŭo de sia ĉemizo."
  
  "Bonvolu, Brunhilde, paroli pli trankvile kaj klopodu resti trankvila. Vi scias same bone kiel mi kiom ni bezonas Tannenbaum. Ni elspezis nian lastan pfenigon por ĉi tiu festo. Cetere, ĝi estis via ideo..."
  
  "Jurgen meritas pli bonan. Vi scias, kiel konfuzita li estas de kiam lia frato revenis..."
  
  "Do ne plendu pri la judo."
  
  "Vi tute ne scias, kiel estas ludi gastigantino kun li, kun lia senfina babilado, ĉi tiuj ridindaj komplimentoj, kvazaŭ li ne scius, ke li havas ĉiujn kartojn en siaj manoj. Antaŭ iom da tempo, li eĉ havis la aŭdacon sugesti, ke lia filino kaj Jürgen geedziĝu," Brunnhilde diris, atendante malestiman respondon de Otto.
  
  "Ĝi povus ĉesigi ĉiujn niajn problemojn."
  
  La granita rideto de Brunhilde montris etan kraketon, kiam ŝi rigardis la barono ŝokita.
  
  Ili staris ĉe la enirejo de la halo, ilia intensa konversacio obtuze tra kunpremitaj dentoj kaj interrompita nur kiam ili haltis por akcepti gastojn. Brunhildo estis respondonta, sed anstataŭe ŝi estis devigita denove desegni grimacon de saluto sur sian vizaĝon:
  
  "Bonan vesperon, Frau Gerngros, Frau Sagebel! Estas bone, ke vi venis."
  
  "Pardonu, ke ni malfruas, kara Brunildo."
  
  "Pontoj, ho pontoj."
  
  "Jes, la trafiko estas nur terura. Vere monstra."
  
  "Kiam vi forlasos ĉi tiun malvarman malnovan domegon kaj translokiĝos al la orienta marbordo, mia kara?"
  
  La baronino ridetis plezure pro iliaj pikoj de envio. Iu ajn el la multaj novriĉuloj ĉe la festo estus mortiginta por la klaso kaj potenco, kiujn radias la blazono de ŝia edzo.
  
  "Bonvolu verŝi al vi glason da punĉo. Ĝi estas bongusta," diris Brunhildo, montrante la centron de la ĉambro, kie grandega tablo ĉirkaŭita de homoj estis sternita de manĝaĵoj kaj trinkaĵoj. Metrolonga glaciĉevalo alteris super la punĉbovlo, kaj ĉe la malantaŭo de la halo, arĉa kvarteto aldonis popularajn bavarajn kantojn al la ĝenerala tumulto.
  
  Kiam ŝi estis certa, ke la novuloj estas ne aŭdeblaj, la grafino turnis sin al Otto kaj diris per ŝtala tono, ke tre malmultaj sinjorinoj de la altsocieto de Munkeno trovus akcepteblaj:
  
  "Vi aranĝis la geedziĝon de nia filino eĉ sen diri al mi, Otto? Nur super mia morta korpo".
  
  La barono ne palpebrumis. Kvaronjarcento da geedzeco instruis al li kiel lia edzino reagos kiam ŝi sentos sin malestimata. Sed en tiu okazo, ŝi devos cedi, ĉar estis multe pli en ludo ol ŝia malsaĝa fiero.
  
  "Brünnhilde, kara, ne diru al mi, ke vi ne antaŭvidis ĉi tiun judon de la komenco mem. En siaj supozeble inteligentaj kostumoj, iras al la sama preĝejo kiel ni ĉiun dimanĉon, ŝajnigas ne aŭdi kiam li estas nomita "nova konvertito", iras al niaj sidlokoj..."
  
  "Kompreneble mi rimarkis. Mi ne estas stulta."
  
  "Kompreneble ne, baronino. Vi estas sufiĉe kapabla kunmeti du kaj du. Kaj ni ne havas eĉ unu pencon al nia nomo. Bankkontoj estas tute malplenaj."
  
  La koloro forfluis de la vangoj de Brunhilde. Ŝi devis teni sin al la alabastra muldado sur la muro por ne fali.
  
  "Malbenita vi, Otto."
  
  "Tiu ruĝa robo, kiun vi portas... La modisto insistis, ke oni pagu por ĝi kontante. La vorto disvastiĝis, kaj post kiam onidiroj komenciĝas, ili ne povas esti ĉesigitaj ĝis vi estos en la defluejo."
  
  "Ĉu vi pensas, ke mi ne scias? Ĉu vi pensas, ke mi ne rimarkis la manieron kiel ili rigardas nin, la manieron kiel ili prenas etajn mordetojn el siaj brunetoj kaj ridetas unu la alian kiam ili rimarkas, ke ili ne estas de Casa Popp? Mi aŭdas pri kio murmuras tiuj maljunulinoj tiel klare kvazaŭ ili krius al mia orelo, Otto. Sed transiri de tio al permesi al mia filo, mia Jürgen, geedziĝi kun malpura judino..."
  
  "Ne ekzistas alia solvo. Restas al ni nur la domo kaj nia tero, kiujn mi registris en la nomo de Eduardo je lia naskiĝtago. Se mi ne povas igi Tannenbaum pruntedoni al mi la ĉefurbon por starigi fabrikon sur ĉi tiu tero, ni povus same rezigni. Iun matenon venos por mi la polico, kaj tiam mi devos agi kiel bona kristana sinjoro kaj elblovi mian cerbon. Kaj vi finiĝos kiel via fratino kudranta por iu alia. Ĉu ĉi tion vi volas?"
  
  Brunhilde forigis sian manon de la muro. Ŝi profitis la paŭzon kaŭzitan de la alveno de novaj gastoj por kolekti siajn fortojn kaj poste ĵeti ŝin kontraŭ Oton kiel ŝtono.
  
  "Vi kaj via hazardludo estas kio enigis nin en ĉi tiun malordon, kio ruinigis la familian riĉaĵon. Traktu ĝin, Otto, same kiel vi traktis kun Hans antaŭ dek kvar jaroj."
  
  La barono faris paŝon malantaŭen, ŝokita.
  
  "Ĉu vi ne kuraĝas mencii tiun nomon denove!"
  
  "Vi estis tiu, kiu kuraĝis fari ion tiam. Kaj kian bonon ĝi donis al ni? Mi devis toleri la fakton, ke mia fratino loĝis en ĉi tiu domo dum dek kvar jaroj."
  
  "Mi ankoraŭ ne trovis la leteron. Kaj la knabo kreskas. Eble nun..."
  
  Brunhilde klinis sin al li. Otto estis preskaŭ kapon pli alta, sed li ankoraŭ aspektis malgranda apud sia edzino.
  
  "Mia pacienco havas limon."
  
  Per eleganta mansvingo Brunhildo plonĝis en la amason da gastoj, lasante la baronon kun frosta rideto sur la vizaĝo, penante ne krii.***
  
  Ĉe la alia fino de la ĉambro, Jurgen von Schroeder flankenmetis sian trian glason da ĉampano por malfermi donacon, kiun unu el liaj amikoj donis al li.
  
  "Mi ne volis meti ĝin kun la aliaj," la knabo diris, montrante malantaŭ li tablon kovritan de hele koloraj pakaĵoj. "Ĉi tiu estas speciala."
  
  "Kion vi diras infanoj? Ĉu mi unue malfermu la donacon de Kron?"
  
  Duon dekduo da adoleskantoj kunpremis ĉirkaŭ li, ĉiuj vestitaj per elegantaj bluaj blazeroj ornamitaj kun la emblemo de la Metzingen Akademio. Ili ĉiuj venis el bonaj germanaj familioj kaj estis ĉiuj pli malbelaj ol Jürgen kaj pli malaltaj ol Jurgen kaj ridis pri ĉiu ŝerco de Jurgen. La juna filo de la barono havis donacon por ĉirkaŭi sin per homoj, kiuj ne superbrilis lin kaj antaŭ kiuj li povis montri sin.
  
  "Malfermu ĉi tion, sed nur se vi poste malfermos ankaŭ la mian!"
  
  "Kaj la mia!" - ĥore reprenis la ceterajn.
  
  Ili batalas por ke mi malfermu siajn donacojn, pensis Jurgen. Ili adoras min.
  
  "Nun ne maltrankviliĝu," li diris, levante la manojn en tio, kion li opiniis gesto de senpartieco. "Ni rompos kun tradicio, kaj unue mi malfermos viajn donacojn, poste la donacojn de la ceteraj gastoj post la tostoj."
  
  "Bonega ideo Jürgen!"
  
  "Nu, kio povus esti, Kron?" li daŭrigis malfermante la malgrandan skatolon kaj levante ĝian enhavon ĝis okulnivelo.
  
  En siaj fingroj Jurgen tenis oran ĉenon kun stranga kruco, kies kurbaj brakoj formis ŝablonon, kiu estis preskaŭ kvadrata. Li fiksrigardis ŝin, hipnotigita.
  
  "Ĝi estas svastiko. Antisemita simbolo. Mia patro diras, ke ili estas en modo."
  
  "Vi eraras, mia amiko," diris Jurgen, glitante ĝin ĉirkaŭ sian kolon. "Nun ili estas. Mi esperas, ke ni vidos multajn ĉi tiujn."
  
  "Certe!"
  
  "Jen, Jurgen, malfermu la mian. Kvankam estas plej bone ne montri ĝin publike..."
  
  Jurgen malvolvis pakaĵon de la grandeco de pako da tabako kaj trovis sin fiksrigardi al malgranda leda skatolo. Li malfermis ĝin vaste. Lia ĥoro de adorantoj ridis nervoze, kiam ili vidis kio estas interne: kio ŝajnis esti cilindra ĉapo el vulkanizita kaŭĉuko.
  
  "He, he... tio aspektas bonega!"
  
  "Mi neniam antaŭe vidis ĉi tion!"
  
  "Donaco de la plej persona naturo, ĉu Jurgen?"
  
  "Ĉu ĉi tio estas ia oferto?"
  
  Dum kelkaj momentoj ŝajnis al Jurgen, ke li perdas la kontrolon de ili, ke ili subite komencis ridi pri li. Ĝi ne justas. Ĝi tute ne estas justa, kaj mi ne permesos ĝin. Li sentis koleron kreski en li kaj turnis sin al tiu, kiu faris la lastan rimarkon. Li metis la plandon de sia dekstra piedo sur la maldekstran piedon de la alia kaj apogis sin sur ĝi per sia tuta pezo. Lia viktimo paliĝis, sed kunpremis ŝiajn dentojn.
  
  "Mi certas, ke vi ŝatus pardonpeti pro tiu malbona ŝerco?"
  
  "Kompreneble Jurgen... Pardonu... Mi eĉ ne pensus pridubi vian virecon."
  
  "Tion mi pensis," diris Jurgen, malrapide levante sian kruron. Aro da knaboj eksilentis, la silento akcentita de la bruo de la festo. "Nu, mi ne volas, ke vi pensu, ke mi ne havas senton de humuro. Efektive, ĉi tiu... afero estos ege utila al mi," li diris palpebrumante. "Kun ŝi, ekzemple."
  
  Li montris altan, reve-okulan, malhelharan knabinon tenantan glason da punĉo en la centro de la homamaso.
  
  "Grandaj mamoj," flustris unu el liaj asistantoj.
  
  "Iu el vi volas veti, ke mi povas premieri ĉi tiun pecon kaj reveni ĝustatempe por tostoj?"
  
  "Mi vetos kvindek markojn por Jurgen", tiu, kies kruro estis tretita, sentis sin devigita diri.
  
  "Mi akceptas la veton," diris alia malantaŭ li.
  
  "Nu, sinjoroj, nur atendu ĉi tie kaj rigardu; eble vi lernos ion."
  
  Jurgen mallaŭte glutis, esperante, ke la aliaj ne rimarkos. Li malamis paroli kun knabinoj ĉar ili ĉiam sentis lin mallerta kaj malsupera. Kvankam li estis bela, lia sola kontakto kun la kontraŭa sekso estis en bordelo en Schwabing, kie li spertis pli da honto ol ekscito. Lia patro kondukis lin tien antaŭ kelkaj monatoj, vestita per diskreta nigra mantelo kaj ĉapelo. Dum li okupiĝis pri siaj aferoj, lia patro atendis malsupre, trinkante konjakon. Kiam ĉio finiĝis, li frapetis sian filon sur la dorson kaj diris al li, ke li nun estas viro. Tio estis la komenco kaj fino de la edukado de Jürgen von Schröder pri virinoj kaj amo.
  
  Mi montros al ili, kiel kondutas vera viro, pensis la knabo, sentante la rigardon de siaj kamaradoj sur la dorso de sia kapo.
  
  "Saluton Fraulein. Ĉu vi ĝuas vin?"
  
  Ŝi turnis la kapon, sed ne ridetis.
  
  "Ne vere. Ni konas unu la alian?"
  
  "Mi povas kompreni kial vi ne ŝatas ĝin. Mia nomo estas Jurgen von Schroeder."
  
   "Alice Tannenbaum," ŝi diris, etendante la manon sen multe da entuziasmo.
  
  "Ĉu vi volas danci, Alicio?"
  
  "Ne".
  
  La akra respondo de la knabino konsternis Jurgenon.
  
  "Ĉu vi scias, ke mi okazigas ĉi tiun feston? Hodiaŭ estas mia naskiĝtago."
  
  "Gratulon," ŝi diris sarkasme. "Sendube ĉi tiu ĉambro estas plena de knabinoj, kiuj senespere volas, ke vi petu ilin danci. Mi ne volus okupi tro da via tempo."
  
  "Sed vi devas danci kun mi almenaŭ unufoje."
  
  "Ho ĉu vere? Kaj kial estas tiel?
  
  "Tion diktas bona edukado. Kiam sinjoro demandas sinjorinon..."
  
  "Ĉu vi scias, kio plej ĝenas min pri arogantuloj, Jürgen? La nombro da aferoj, kiujn vi prenas por koncedite. Nu, vi devus scii ĉi tion: la mondo ne estas tia, kiel vi vidas ĝin. Cetere, viaj amikoj ridas kaj ŝajne ne povas depreni siajn okulojn de vi."
  
  Jurgen ĉirkaŭrigardis. Li ne povis malsukcesi, ne povis lasi tiun malbonkondutan knabinon humiligi lin.
  
  Ŝi ŝajnigas esti kortuŝa ĉar ŝi tre ŝatas min. Ŝi devas esti unu el tiuj knabinoj, kiuj opinias, ke la plej bona maniero por ŝalti viron estas forpuŝi lin ĝis li freneziĝos. Nu, mi scias kiel trakti homojn kiel ŝi, li pensis.
  
  Jurgen paŝis antaŭen, prenante la knabinon je la talio kaj tirante ŝin al li.
  
  "Kion diable vi pensas, ke vi faras?" ŝi anhelis.
  
  "Mi instruas al vi kiel danci."
  
  "Se vi ne lasas min foriri tuj, mi krios."
  
  "Vi ne volus fari scenon nun, ĉu, Alico?"
  
  La juna virino provis gliti siajn brakojn inter sia korpo kaj tiu de Jurgen, sed ŝi ne povis egali lian forton. La filo de la barono premis ŝin eĉ pli proksime al si, palpante ŝiajn mamojn tra sia robo. Li komencis movi al la ritmo de la muziko kun rideto sur la lipoj, sciante ke Alico ne krios. Fari tumulton ĉe tia festo nur damaĝos ŝian reputacion kaj tiun de ŝia familio. Li vidis, ke la okuloj de la juna virino pleniĝas de malvarma malamo, kaj subite li trovis tre amuze ludi kun ŝi, multe pli kontentige ol se ŝi simple konsentus danci kun li.
  
  "Ĉu vi ŝatus ion trinki, fraŭlino?"
  
  Jurgen abrupte haltis. Paŭlo estis apud li, tenante pleton da pluraj glasoj da ĉampano, la lipoj firme kunpremitaj.
  
  "Saluton, ĉi tiu estas mia kuzo, la kelnero. Eliru, kreteno!" Jurgen klakis.
  
  "Unue mi ŝatus scii ĉu la fraŭlino soifas," diris Paŭlo, donante al li la pleton.
  
  "Jes," Alico diris haste, "tiu ĉampano aspektas mirinda."
  
  Jurgen duonfermis la okulojn, penante eltrovi kion fari. Se li ellasus ŝian dekstran manon por lasi ŝin preni la glason el la pleto, ŝi povus detiriĝi tute. Li iomete malstreĉis la premon sur ŝia dorso, permesante al ŝi liberigi sian maldekstran manon, sed streĉis sian tenon ĉe ŝia dekstra. La fingropintoj de la knabino fariĝis purpuraj.
  
  "Do venu, Alico, trinku glason. Oni diras, ke ĝi alportas feliĉon," li aldonis, ŝajnigante bonan humoron.
  
  Alicio klinis sin super la pleton, penante liberigi sin, sed ĝi estis senutila. Ŝi ne havis alian elekton ol preni la ĉampanon per sia maldekstra mano.
  
  "Dankon," ŝi diris malforte.
  
  "Eble la fraŭlino ŝatus buŝtukon," Paul diris, levante la alian manon, en kiu li tenis teleron kun malgrandaj kvadratoj da ŝtofo. Li moviĝis tiel, ke li nun estis ĉe la alia flanko de la paro.
  
  "Tio estus mirinda," diris Alicio, atente rigardante la filon de la barono.
  
  Dum kelkaj sekundoj neniu moviĝis. Jürgen ekzamenis la situacion. Tenante la glason en la maldekstra mano, ŝi povis preni nur buŝtukon per la dekstra. Fine, furiomante, li devis rezigni la batalon. Li ellasis la manon de Alico kaj ŝi retropaŝis, prenante la buŝtukon.
  
  "Mi pensas, ke mi eliros por iom da freŝa aero," ŝi diris kun rimarkinda trankvileco.
  
  Jurgen, kvazaŭ malakceptante ŝin, turnis la dorson por reveni al siaj amikoj. Kiam li preterpasis Paŭlon, li premis lian ŝultron kaj flustris:
  
  "Vi pagos por ĉi tio."
  
  Iel, Paŭlo sukcesis balanci la ĉampanajn glasojn sur la pleto: ili tintis sed ne renversiĝis. Lia interna ekvilibro estis tute alia afero, kaj en tiu sama momento li sentis sin kiel kato kaptita en barelo da najloj.
  
  Kiel mi povus esti tiel stulta?
  
  Estis nur unu regulo en la vivo: restu kiel eble plej malproksime de Jurgen. Tio ĉi ne estis facile fari, ĉar ili ambaŭ loĝis sub la sama tegmento; sed almenaŭ estis facile. Ne multe li povus fari, se lia kuzo decidus fari lian vivon mizera, sed li certe ne povus transiri lian vojon, des malpli humiligi lin publike. Ĝi kostus al li kare.
  
  "Dankon".
  
  Paŭlo suprenrigardis kaj dum kelkaj momentoj li forgesis ĉion: sian timon antaŭ Jurgen, la pezan pleton, la doloron en la plandoj de siaj piedoj pro laboro dek du horoj rekte por prepari la feston. Ĉio malaperis ĉar ŝi ridetis al li.
  
  Alico ne estis tia virino, kiu unuavide forprenas la spiron de viro. Sed se vi duan rigardus ŝin, ĝi verŝajne estus longa. La sono de ŝia voĉo estis alloga. Kaj se ŝi ridetis al vi tiel, kiel ŝi ridetis al Paul en tiu momento...
  
  Ne estis maniero, ke Paŭlo ne enamiĝos al ŝi.
  
  "Ha... tio estis nenio."
  
  Dum sia tuta vivo, Paŭlo malbenos tiun momenton, tiun konversacion kaj tiun rideton, kiuj kaŭzis al li tiom da problemoj. Sed tiam li ne atentis, kaj ankaŭ ŝi. Ŝi estis sincere dankema al la maldika knabeto kun inteligentaj bluaj okuloj. Tiam, kompreneble, Alico iĝis Alico denove.
  
  "Ne kredu, ke mi mem ne povus forigi ĝin."
  
  "Kompreneble," diris Paul, ankoraŭ ŝanceliĝanta.
  
  Alicio palpebrumis; ŝi ne kutimis al tia facila venko, do ŝi ŝanĝis la temon.
  
  "Ni ne povas paroli ĉi tie. Atendu momenton, tiam renkontu min en la vestoŝanĝejo."
  
  "Kun granda plezuro, Fraulein."
  
  Paŭlo ĉirkaŭiris la ĉambron, penante malplenigi la pleton kiel eble plej rapide, por ke li povu havi pretekston por malaperi. Frue en la festo, li subaŭskultis konversaciojn kaj estis surprizita trovi kiom malmulte da atento homoj donis al li. Li vere ŝajnis nevidebla, tial ŝajnis al li strange, kiam la lasta gasto, kiu prenis glason, ridetis kaj diris: -Bone, filo.
  
  "Mi bedaŭras?"
  
  Li estis maljunulo kun griza hararo, barbo kaj elstarantaj oreloj. Li donis al Paŭlo strangan, signifoplenan rigardon.
  
  "Neniam antaŭe sinjoro savis sinjorinon kun tia galanteco kaj diskreteco." Ĉi tiu estas Chrétien de Troyes. Mi pardonpetas. Mi nomiĝas Sebastian Keller, librovendisto."
  
  "Estas agrable renkonti vin".
  
  La viro direktis sian dikfingron al la pordo.
  
  "Prefere vi rapidu. Ŝi atendos."
  
  Surprizite, Paŭlo glitis la pleton sub sian brakon kaj forlasis la ĉambron. La vestoŝranko estis aranĝita ĉe la enirejo kaj konsistis el alta tablo kaj du grandegaj pendantaj bretoj sur radoj, sur kiuj pendis centoj da paltoj apartenantaj al la gastoj. La knabino prenis sian de unu el la servistoj, kiujn la baronino dungis por la festo kaj atendis lin ĉe la pordo. Ŝi ne etendis sian manon kiam ŝi prezentis sin.
  
  Alys Tannenbaum.
  
  "Paul Reiner"
  
  "Ĉu li vere estas via kuzo?"
  
  "Bedaŭrinde, tiel estas."
  
  "Vi simple ne aspektas kiel..."
  
  - La nevo de la barono? Paŭlo demandis, montrante sian antaŭtukon. "Ĉi tio estas la plej nova pariza modo."
  
  "Mi volas diri, vi ne similas al li."
  
  "Tio estas ĉar mi ne estas kiel li."
  
  "Mi ĝojas aŭdi ĝin. Mi nur volis danki vin denove. Zorgu, Paul Reiner."
  
  "Certe".
  
  Ŝi metis la manon sur la pordon, sed antaŭ ol malfermi ĝin, ŝi rapide turnis sin kaj kisis Paŭlon sur la vangon. Ŝi tiam kuris laŭ la ŝtuparo kaj malaperis. Dum kelkaj momentoj li maltrankvile esploris la straton, kvazaŭ ŝi povus reveni, ripeti siajn paŝojn. Tiam, fine, li fermis la pordon, apogis la frunton al la jambo kaj suspiris.
  
  Liaj koro kaj stomako estis pezaj kaj strangaj. Li ne povis nomi tiun ĉi senton, do, pro manko de io pli bona, li decidis - kaj ĝuste - ke tio estas amo, kaj li sentis sin feliĉa.
  
  "Do la Kavaliro en Brila Kiraso ricevis sian rekompencon, ĉu ne?"
  
  Aŭdinte la voĉon, kiun li tiel bone konis, Paŭlo turniĝis kiel eble plej rapide.
  
  La sento tuj ŝanĝiĝis de feliĉo al timo.
  
  
  5
  
  
  Tie ili estis, estis sep el ili.
  
  Ili staris en larĝa duoncirklo ĉe la enirejo, barante la vojon al la ĉefhalo. Jurgen estis en la centro de la grupo, iomete antaŭen, kvazaŭ li dezirus atingi Paul.
  
  "Vi iris tro malproksimen ĉi-foje, kuzo. Mi ne ŝatas homojn, kiuj ne konas sian lokon en la vivo."
  
  Paŭlo ne respondis, sciante, ke ĉio, kion li diros, ne faros diferencon. Se estis unu afero, kiun Jurgen ne povis elteni, tio estis humiligo. Ke tio devis okazi publike, antaŭ ĉiuj liaj amikoj - kaj ĉe la manoj de lia kompatinda muta kuzo, la servisto, la nigra ŝafo de la familio - estis nekomprenebla. Jurgen decidis multe vundi Paul. Ju pli - kaj ju pli rimarkebla - des pli bone.
  
  "Post ĉi tio, vi neniam plu volos pozi kiel kavaliro, peco de merdo."
  
  Paŭlo ĉirkaŭrigardis senespere. La virino respondeculo de la vestaro malaperis, sendube laŭ la ordono de la naskiĝtaga knabo. La amikoj de Jurgen etendiĝis trans la mezo de la vestiblo, blokante ajnan eskapan vojon, kaj malrapide alproksimiĝis al li. Se li turnus sin kaj provus malfermi la pordon al la strato, ili kaptus lin de malantae kaj ĵetus lin teren.
  
  "Vi tremas," ĉantis Jurgen.
  
  Paŭlo ekskludis la koridoron, kiu kondukis al la loĝejo de la servistoj, kiu estis preskaŭ sakstrato, kaj la sola vojo, kiun ili lasis malfermita por li. Kvankam li neniam ĉasis en sia vivo, Paul tro ofte aŭdis la rakonton pri kiel lia onklo pakis ĉiujn kopiojn, kiuj pendis sur lia oficeja muro. Jurgen volis igi lin movi en tiu direkto, ĉar tie malsupre neniu povis aŭdi liajn kriojn.
  
  Estis nur unu opcio.
  
  Sen sekunda hezito, li kuris rekte al ili.
  
  Jurgen estis tiel surprizita vidante Paul rapidantan al ili, ke li simple turnis la kapon dum li preterpasis. Kron, kiu estis du metrojn malantaŭe, havis iom pli da tempo por reagi. Li firme plantis ambaŭ piedojn sur la plankon kaj prepariĝis bati la knabon, kiu kuris al li, sed antaŭ ol Kron povis bati lin en la vizaĝon, Paŭlo ĵetis sin sur la plankon. Li falis sur sian maldekstran femuron, kontuzante lin dum du semajnoj, sed impeto permesis al li gliti trans la poluritaj marmoraj kaheloj kiel varma oleo sur spegulo, finfine haltante ĉe la piedo de la ŝtuparo.
  
  "Kion vi atendas, idiotoj? Prenu lin!" Jurgen kriis kolere.
  
  Sen halti por rigardi malantaŭen, Paŭlo stariĝis kaj kuregis supren laŭ la ŝtuparo. Li elĉerpigis ideojn kaj nur la postviva instinkto tenis liajn krurojn moviĝantajn. Liaj kruroj, kiuj ĝenis lin la tutan tagon, komencis terure dolori. Duonvoje supren laŭ la ŝtuparo al la dua etaĝo, li preskaŭ stumblis kaj ruliĝis malsupren, sed sukcesis reakiri sian ekvilibron ĝuste ĝustatempe kiam la manoj de unu el la amikoj de Jurgen brosis liajn kalkanojn. Kaptante la bronzan balustradon, li daŭre grimpis pli kaj pli alte, ĝis en la lasta flugo inter la tria kaj la kvara etaĝoj, li subite glitis sur unu el la ŝtupoj kaj falis, brakoj etenditaj antaŭ si, preskaŭ frapante la dentojn sur la rando. de la ŝtuparo.
  
  La unua el la persekutantoj atingis lin, sed li, siavice, stumblis en la decida momento kaj apenaŭ sukcesis kapti la randon de la antaŭtuko de Paŭlo.
  
  "Mi kaptis lin! Pli rapide!" diris lia kaptinto, ekkaptante la balustradon per la alia mano.
  
  Paul provis stariĝi, sed alia knabo tiris la antaŭtukon kaj Paul glitis de la ŝtupo, batante lian kapon. Li piedbatis la knabon blinde, sed li ne povis liberigi sin. Paŭlo baraktis kun la nodo sur sia antaŭtuko dum kio ŝajnis eterneco, aŭdante la aliajn alproksimiĝi al li.
  
  Damne, kial mi devis tiel forte fari ĝin? li pensis dum li baraktis.
  
  Subite, liaj fingroj trovis la ĝustan lokon por tiri, kaj la antaŭtuko malfaris. Paul eskapis kaj iris al la kvara kaj lasta etaĝo de la domo. Ĉar ne estis alie kie iri, li kuris tra la unua pordo, kiun li renkontis, kaj fermis ĝin per riglilo.
  
  "Kien li iris?" Jurgen kriegis, kiam li atingis la alteriĝon. La knabo, kiu kaptis la antaŭtukon de Paŭlo, nun tenis lian vunditan genuon. Li montris maldekstren de la koridoro.
  
  "Antaŭen!" Jurgen diris al la aliaj, kiuj haltis kelkajn paŝojn malsupren.
  
  Ili ne moviĝis.
  
  "Kio diable vi estas..."
  
  Li abrupte haltis. Lia patrino observis lin de la malsupra etaĝo.
  
  "Mi estas seniluziigita pri vi, Jurgen," ŝi diris per glacia tono. "Ni kunvenigis la plej bonajn Munkenojn por festi vian naskiĝtagon, kaj poste vi malaperas meze de la festo por ludi petolojn sur la ŝtuparo kun viaj amikoj."
  
  "Sed..."
  
  "Sufiĉe. Mi volas, ke vi ĉiuj tuj malsupreniru kaj aliĝu al la gastoj. Ni parolos poste ".
  
  "Jes, patrino," diris Jurgen, humiligita antaŭ siaj amikoj la duan fojon tiutage. Grincante la dentojn, li iris malsupren laŭ la ŝtuparo.
  
  Ĉi tio ne estas la sola afero, kiu okazos poste. Vi ankaŭ pagos por tio, Paul.
  
  
  6
  
  
  "Estas bone revidi vin."
  
  Paul koncentriĝis pri trankviliĝo kaj respiro. Li bezonis kelkajn momentojn por kompreni, de kie venas la voĉo. Li sidis sur la planko kun la dorso al la pordo, timante, ke iumomente Jurgen povus trudi lian eniron. Sed kiam li aŭdis tiujn vortojn, Paŭlo ekstaris.
  
  "Eduardo!"
  
  Sen rimarki tion, li eniris la ĉambron de sia pli maljuna kuzo, lokon, kiun li ne vizitis de monatoj. Ĉio aspektis same kiel antaŭ ol Edward foriris: organizita, trankvila spaco, sed kiu reflektis la personecon de sia posedanto. Sur la muro estis afiŝoj, kolekto de la ŝtonoj de Eduardo kaj ĉefe libroj - ĉie libroj. Paŭlo jam legis la plej multajn el ili. Spionaj romanoj, western, fantazio, libroj pri filozofio kaj historio... Ili okupis librobretarojn, skribotablon kaj eĉ la plankon apud la lito. Eduardo devis meti la volumon, kiun li legis, sur la matracon, por ke li povu turni la paĝojn per sia sola mano. Pluraj kusenoj estis falditaj sub lia korpo por ke li sidu, kaj malgaja rideto flirtis sur lia pala vizaĝo.
  
  "Ne kompatu min, Paul. Mi ne povis preni ĝin."
  
  Paŭlo rigardis en liajn okulojn kaj rimarkis, ke Eduardo zorge observas lian reagon, kaj ŝajnis strange al li, ke Paŭlo ne surpriziĝis vidante lin tiel.
  
  "Mi jam vidis vin, Edward. La tagon kiam vi revenis."
  
  "Do kial vi neniam vizitis min? Mi ne multe vidis iun ajn krom via patrino ekde la tago, kiam mi revenis. Via patrino kaj miaj amikoj May, Salgari, Verne kaj Dumas," li diris, levante la libron, kiun li legis, por ke Paŭlo povu vidi la titolon. Ĝi estis la Kalkulo de Monte-Kristo.
  
  "Ili malpermesis al mi veni."
  
  Paŭlo klinis la kapon pro honto. Kompreneble, Brunhildo kaj lia patrino malpermesis al li vidi Eduardon, sed li almenaŭ povis provi. Verdire, li timis revidi Eduardon en tia stato post la terura evento de la tago, kiam li revenis el la milito. Edward rigardis lin amare, sendube komprenante kion pensas Paul.
  
  "Mi scias kiom embarasa estas mia patrino. Ĉu vi ne rimarkis? li diris, montrante pleton da kukoj el la festo, kiu restis netuŝita. "Mi ne devus lasi miajn stumpetojn ruinigi la naskiĝtagon de Jurgen, tial mi ne estis invitita. Cetere, kiel iras la festo?"
  
  "Estas grupo; homoj trinkas, parolas pri politiko kaj kritikas la militistaron por perdi la militon, kiun ni venkis."
  
  Edward snufis.
  
  "Estas facile kritiki de kie ili staras. Kion alian ili diras?
  
  "Ĉiuj parolas pri la Versajlaj intertraktadoj. Ili ĝojas, ke ni malakceptas la kondiĉojn."
  
  "Malbenitaj malsaĝuloj," diris Edward amare. "Ĉar neniu pafis eĉ unu pafon sur germana grundo, ili ne povas kredi, ke ni perdis la militon. Tamen mi kredas, ke ĉiam estas la sama. Ĉu vi diros al mi, de kiu vi kuris?"
  
  "Naskiĝtaga knabo".
  
  "Via patrino diris al mi, ke vi ne tre bone interkonsentas."
  
  Paul kapjesis.
  
  "Vi ne tuŝis la kukojn."
  
  "Mi ne bezonas multe da manĝaĵo hodiaŭ. Restas multe malpli el mi. Prenu ilin; daŭrigu, vi aspektas malsata. Kaj proksimiĝu, mi volas pli bone rigardi vin. Dio, kiel vi kreskis."
  
  Paŭlo sidis sur la rando de la lito kaj komencis manĝi sian manĝaĵon avide. Li nenion manĝis ekde la matenmanĝo; li eĉ preterlasis la lernejon por prepariĝi por la festo. Li sciis, ke lia patrino serĉos lin, sed li ne zorgis. Nun kiam li venkis sian timon, li ne povis maltrafi ĉi tiun ŝancon esti kun Edward, la kuzo, kiun li tiom sopiris.
  
  "Edward, mi volas... mi bedaŭras, ke mi ne vizitis vin. Mi povus ŝteliri ĉi tien posttagmeze, kiam onklino Brunhilde eliras promeni..."
  
  "Estas en ordo, Paul. Vi estas ĉi tie kaj tio estas kio gravas. Vi estas tiu, kiu devus pardoni min, ke mi ne skribis. Mi promesis ke mi faros."
  
  "Kio haltigis vin?"
  
  "Mi povus diri al vi, ke mi estis tro okupata pri pafado de la angloj, sed mi mensogus. Saĝulo iam diris, ke milito estas sep partoj de enuo kaj unu parto de teruro. Ni havis multe da tempo en la tranĉeoj ĝis ni komencis mortigi unu la alian."
  
  "Kaj kio?"
  
  "Mi ne povis fari ĝin, nur tiel. Eĉ ne ĉe la komenco de ĉi tiu absurda milito. La nuraj homoj kiuj revenis post tio estis manpleno da malkuraĝuloj."
  
  "Pri kio vi parolas, Edward? Vi estas heroo! Vi volontulis iri al la fronto, unu el la unuaj!"
  
  Edward eligis malhoman ridon, kiu starigis la hararon de Paul.
  
  "Heroo... Ĉu vi scias, kiu decidas por vi ĉu vi volontulos? Via lerneja instruisto kiam li parolas al vi pri la gloro de la Patrujo, la Imperio kaj la Kaiser. Via patro, kiu diras al vi, ke vi estu viro. Viaj amikoj estas la samaj amikoj, kiuj diskutis kun vi en gimnastikejo antaŭ ne longe pri kiu estas la plej granda inter ili. Ili ĉiuj ĵetas la vorton 'malkuraĝulo' en vian vizaĝon, se vi montras la plej etan dubon kaj kulpigas vin pro via malvenko. Ne, kuzo, ne estas volontuloj en la milito, nur tiuj, kiuj estas stultaj kaj kruelaj. Ĉi tiuj lastaj restu hejme."
  
  Paul estis konsternita. Subite liaj fantazioj pri la milito, la mapoj, kiujn li desegnis en siaj kajeroj, la gazetraportoj, kiujn li ŝatis legi, ĉio ŝajnis ridinda kaj infaneca. Li pensis rakonti pri tio al sia kuzo, sed timis, ke Eduardo ridos pri li kaj elĵetos lin el la ĉambro. Ĉar en tiu momento, Paŭlo povis vidi la militon, ĝuste antaŭ li. La milito ne estis kontinua listo de progresoj malantaŭ malamikaj linioj aŭ teruraj stumpetoj kaŝitaj sub la littukoj. La milito estis en la malplenaj, detruitaj okuloj de Eduardo.
  
  "Vi povus... rezisti. Restis hejme".
  
  "Ne, mi ne povis," li diris, forturnante sian vizaĝon. "Mi mensogis al vi, Paŭlo; almenaŭ ĝi estas parte malvera. Mi ankaŭ iris por eskapi de ili. Por ke mi ne fariĝu kiel ili."
  
  "Kiel kiu?"
  
  "Ĉu vi scias, kiu faris tion al mi? Estis proksimume kvin semajnoj antaŭ la fino de la milito, kaj ni jam sciis ke ni perdis. Ni sciis, ke ĉiumomente ili vokos nin hejmen. Kaj ni estis pli memfidaj ol iam ajn. Ni ne zorgis pri homoj, kiuj falos proksime al ni, ĉar ni sciis, ke ni ne daŭros longe antaŭ ol ni revenos. Kaj tiam unu tagon, dum la retiriĝo, la ŝelo falis tro proksime."
  
  La voĉo de Edward estis kvieta - tiel kvieta ke Paŭlo devis kliniĝi por aŭdi tion, kion li diras.
  
  "Mi demandis min milfoje, kio okazus, se mi kurus du metrojn dekstren. Aŭ se mi haltus por frapeti mian kaskon dufoje, kiel ni ĉiam faris antaŭ ol eliri la tranĉeon." Li frapetis la frunton de Paŭlo per siaj fingroartikoj. "Ĝi igis nin sentiĝi nevenkeblaj. Mi ne faris tion tiun tagon, ĉu vi scias?"
  
  "Mi deziras, ke vi neniam foriru."
  
  "Ne, kuzo, fidu min. Mi foriris ĉar mi ne volis esti Schroeder kaj se mi revenis, tio estis nur por certigi, ke mi pravas foriri."
  
  "Mi ne komprenas, Edward."
  
  "Mia kara Paŭlo, vi devus kompreni ĉi tion pli bone ol iu ajn alia. Post tio, kion ili faris al vi. Kion ili faris al via patro."
  
  Tiu lasta frazo tranĉis en la koron de Paŭlo kiel rusta hoko.
  
  "Pri kio vi parolas, Edward?"
  
  Lia kuzo silente rigardis lin, mordante lian malsupran lipon. Fine li balancis la kapon kaj fermis la okulojn.
  
  "Forgesu kion mi diris. Pardonu."
  
  "Mi ne povas forgesi ĉi tion! Mi neniam konis lin, neniu neniam parolas al mi pri li, kvankam ili flustras malantaŭ mia dorso. Mi scias nur kion mia patrino diris al mi: ke li sinkis kune kun sia ŝipo dum la reveno el Afriko. Do, diru al mi, mi petas, kion ili faris al mia patro?"
  
  Estis alia silento, ĉi-foje multe pli longa. Tiel longe, ke Paŭlo demandis sin ĉu Eduardo ekdormis. Subite, liaj okuloj denove malfermiĝis.
  
  "Mi brulos en la infero pro ĉi tio, sed mi ne havas elekton. Unue, mi volas, ke vi faru al mi favoron."
  
  "Kion ajn vi diras."
  
  "Iru al la oficejo de mia patro kaj malfermu la duan tirkeston dekstre. Se ĝi estis ŝlosita, la ŝlosilo estis kutime konservita en la meza tirkesto. Vi trovos nigran ledan sakon; ĝi estas rektangula, kun faldita valvo. Alportu ĝin al mi."
  
  Paŭlo faris kiel oni diris al li. Li piedpinte malsupreniris al la oficejo, timante ke li eble renkontos iun survoje, sed la festo ankoraŭ estis en plena svingo. La skatolo estis ŝlosita kaj li bezonis kelkajn momentojn por trovi la ŝlosilon. Ŝi ne estis kie Edward diris, sed li fine trovis ŝin en malgranda ligna skatolo. La skatolo estis plenigita per paperoj. Paul trovis pecon da nigra felto sur la dorso, kun stranga simbolo gravurita en oro. Kvadrato kaj kompaso, kun la litero G interne. Sube estis leda sako.
  
  La knabo kaŝis ĝin sub sia ĉemizo kaj revenis al la ĉambro de Eduardo. Li sentis la pezon de la sako sur la stomako kaj tremis, nur imagante, kio okazos, se iu trovus lin kun tiu ĉi objekto, kiu ne apartenis al li kaŝita sub liaj vestaĵoj. Li sentis grandan trankviliĝon, kiam li eniris la ĉambron.
  
  "Ĉu vi havas ĝin?"
  
  Paŭlo elprenis ledan sakon kaj ekiris al la lito, sed survoje li stumblis pro unu el la stakoj da libroj disĵetitaj ĉirkaŭ la ĉambro. La libroj frakasiĝis kaj la sako falis sur la plankon.
  
  "Ne!" Eduardo kaj Paŭlo ekkriis samtempe.
  
  La saketo falis inter kopioj de Blood Vengeance de Mei kaj Devil's Elixirs de Hoffman, rivelante sian enhavon: perlamotrintenilo.
  
  Ĝi estis pistolo.
  
  "Kial vi bezonas pafilon, kuzo?" Paŭlo demandis per tremanta voĉo.
  
  "Vi scias por kio mi volas ĉi tion." Li levis la stumpeton de sia brako, se Paŭlo havus iujn dubojn.
  
  "Nu, mi ne donos ĝin al vi."
  
  "Aŭskultu atente, Paŭlo. Pli aŭ malpli frue mi sukcesos, ĉar la sola afero, kiun mi volas fari en ĉi tiu mondo, estas forlasi ĝin. Vi povas turni vian dorson al mi ĉi-nokte, remeti ĝin de kie vi prenis ĝin, kaj igi min travivi la teruran humiligon de devi treni min sur ĉi tiu kripla brako en la plena nokto al la oficejo de mia patro. Sed tiam vi neniam scios, kion mi devas diri al vi."
  
  "Ne!"
  
  "Aŭ vi povas lasi ĝin sur la lito, aŭskulti kion mi devas diri, kaj tiam doni al mi la ŝancon elekti digne, kiel mi foriras. Dependas de vi, Paŭlo, sed kio ajn okazos, mi ricevos tion, kion mi volas. Tion mi bezonas".
  
  Paŭlo sidiĝis sur la plankon, aŭ prefere kolapsis sur ĝin, tenante la ledan sakon. Dum longa tempo, la sola sono en la ĉambro estis la metala tiktako de la vekhorloĝo de Edward. Edward fermis la okulojn ĝis li sentis movon sur sia lito.
  
  Lia kuzo faligis ledan sakon al la atingo de sia brako.
  
  "Dio, pardonu min," diris Paul. Li staris apud la lito de Eduardo, plorante, sed li ne kuraĝis rekte rigardi lin.
  
  "Ho, li ne zorgas pri tio, kion ni faras," Edward diris, karesante la molan haŭton per siaj fingroj. "Dankon, kuzo."
  
  "Diru al mi, Edward. Diru al mi, kion vi scias."
  
  La vundito klarigis sian gorĝon antaŭ ol komenci. Li parolis malrapide, kvazaŭ ĉiu vorto bezonus esti suĉita el liaj pulmoj prefere ol parolita.
  
  "Ĝi okazis en 1905, kiel ili diris al vi, kaj ĝis ĉi tiu punkto, tio, kion vi scias, ne estas tro malproksime de la vero. Mi klare memoras, ke Onklo Hans estis en misio en Suda Okcidenta Afriko ĉar mi ŝatis la sonon de la vorto kaj daŭre ripetis ĝin provante trovi la ĝustan lokon sur la mapo. Iun nokton, kiam mi estis dekjara, mi aŭdis kriadon en la biblioteko kaj malsupreniris por vidi kio okazas. Mi estis tre surprizita, ke via patro venis al ni en tiel malfrua horo. Li diskutis ĝin kun mia patro, ili ambaŭ sidis ĉe ronda tablo. Estis du aliaj homoj en la ĉambro. Mi povis vidi unu el ili, malaltan viron kun delikataj trajtoj kiel de knabino, kiu diris nenion. Mi ne povis vidi la alian de malantaŭ la pordo, sed mi povis aŭdi lin. Mi intencis ĉesi por saluti vian patron - li ĉiam alportis al mi donacojn el siaj vojaĝoj - sed ĝuste antaŭ ol mi eniris, mia patrino kaptis mian orelon kaj trenis min en mian ĉambron. "Ĉu ili vidis vin?" ŝi demandis. Kaj mi diris ne, ree kaj ree. "Nu, vi neniam devas diri eĉ unu vorton pri tio, ĉu vi aŭdas min?" Kaj mi
  
  ...Mi ĵuris, ke mi neniam rakontos..."
  
  La voĉo de Edward malaperis. Paul kaptis lian manon. Li volis, ke li daŭrigu la rakonton, kiom ajn la kosto, kvankam li sciis la doloron, kiun ĝi kaŭzis al lia kuzo.
  
  "Vi kaj via patrino translokiĝis ĉe ni du semajnojn poste. Vi ne estis multe pli granda ol infano, kaj mi estis kontenta ĉar tio signifis, ke mi havis mian propran taĉmenton de kuraĝaj soldatoj kun kiu ludi. Mi eĉ ne pensis pri la evidenta mensogo kiun miaj gepatroj diris al mi: tiu fregato de onklo Hans subakviĝis. Oni diris aliajn aferojn, disvastigante onidirojn, ke via patro estas dizertinto, kiu perdis ĉion kaj malaperis en Afrikon. Tiuj ĉi onidiroj estis same malveraj, sed ankaŭ mi ne pensis pri ili kaj fine forgesis pri ili. Same kiel mi forgesis tion, kion mi aŭdis baldaŭ post kiam mia patrino forlasis mian dormoĉambron. Aŭ pli ĝuste, mi ŝajnigis, ke mi eraris, malgraŭ tio, ke neniu eraro estis ebla pro la bonega akustiko en ĉi tiu domo. Rigardi vin kreski estis facile, rigardi vin feliĉe rideti dum ni ludis kaŝludon kaj mi mensogis al mi mem. Tiam vi komencis kreski - sufiĉe maljuna por kompreni. Baldaŭ vi estis la sama aĝo kiel mi tiunokte. Kaj mi iris al milito."
  
  "Do diru al mi, kion vi aŭdis," flustris Paul.
  
  "Tiun nokton, kuzo, mi aŭdis pafon."
  
  
  7
  
  
  La kompreno de Paŭlo pri si mem kaj lia loko en la mondo ŝanceliĝis sur la rando dum iom da tempo, kiel porcelana vazo ĉe la supro de ŝtuparo. La lasta frazo estis la fina bato, kaj la imaga vazo falis, disrompiĝante. Paul aŭdis la krakon kiam ĝi rompiĝis, kaj Eduardo ankaŭ vidis ĝin en lia vizaĝo.
  
  "Pardonu min, Paul. Dio helpu min. Prefere vi foriru nun."
  
  Paul ekstaris kaj klinis sin super la liton. La haŭto de lia kuzo estis malvarma, kaj kiam Paŭlo kisis lin sur la frunto, estis kiel kisado de spegulo. Li iris al la pordo, ne tute regante siajn krurojn, nur malklare konsciante, ke li lasis la pordon de la dormoĉambro malfermita kaj ke li falis sur la plankon ekstere.
  
  Kiam la pafo eksonis, li apenaŭ aŭdis ĝin.
  
  Sed, kiel Edward diris, la akustiko de la domego estis bonega. La unuaj gastoj, kiuj forlasis la feston, okupataj de adiaŭoj kaj malplenaj promesoj dum ili pakis siajn mantelojn, aŭdis popon sufokan sed nekonfuzebla. Ili aŭdis tro multe en antaŭaj semajnoj por ne rekoni la sonon. Ĉiuj iliaj konversacioj ĉesis kiam la dua kaj tria eĥoj de la pafo eĥis tra la ŝtuparo.
  
  En sia rolo kiel la ideala gastigantino, Brunhilde adiaŭis la kuraciston kaj lian edzinon, kiujn ŝi ne povis elteni. Ŝi rekonis la sonon, sed aŭtomate aktivigis sian defendan mekanismon.
  
  "La knaboj devas ludi per petardoj."
  
  Malfidaj vizaĝoj aperis ĉirkaŭ ŝi kiel fungoj post pluvo. Komence estis nur deko da homoj, sed baldaŭ pliaj aperis en la koridoro. Ne daŭros longe, antaŭ ol ĉiuj gastoj ekscios, ke io okazis en ŝia domo.
  
  En mia domo!
  
  La tuta Munkeno estus parolinta pri tio dum du horoj, se ŝi ne estus farinta ion pri tio.
  
  "Restu ĉi tie. Mi certas, ke ĝi estas sensencaĵo."
  
  Brunhildo plirapidigis sian paŝon, kiam ŝi flaris pulvon duonvoje sur la ŝtuparo. Kelkaj el la plej aŭdacaj gastoj suprenrigardis, eble esperante, ke ŝi konfirmos, ke ili malpravas, sed neniu el ili paŝis sur la ŝtuparon: la socia tabuo kontraŭ eniro en la dormoĉambron dum la festo estis tro forta. Tamen la murmurado kreskis, kaj la baronino esperis, ke Otto ne estos tiel stulta por sekvi ŝin, ĉar iu nepre volus akompani lin.
  
  Kiam ŝi atingis la supron kaj vidis Paŭlon plorsingultan en la koridoro, ŝi sciis, kio okazis, eĉ ne meti la kapon en la pordon de Edward.
  
  Sed ŝi faris ĝin ĉiuokaze.
  
  Spasmo de galo leviĝis en ŝia gorĝo. Teruro kaptis ŝin, kaj alia mislokigita sento, en kiu ŝi nur poste, kun mem-abomeno, konfesis trankviliĝon. Aŭ, almenaŭ, la malapero de la prema sento, kiun ŝi portis en la brusto de kiam ŝia filo revenis kripla el la milito.
  
  "Kion vi faris?" ŝi ekkriis, rigardante Paŭlon. "Mi demandas vin: kion vi faris?"
  
  La knabo ne levis la kapon el siaj manoj.
  
  "Kion vi faris al mia patro, sorĉistino?"
  
  Brunhilde faris paŝon malantaŭen. La duan fojon tiun nokton, iu retiriĝis ĉe la mencio de Hans Reiner, sed ironie, la homo faranta tion nun estis la sama kiu antaŭe uzis sian nomon kiel minacon.
  
  Kiom vi scias, infano? Kiom li diris al vi antaŭe...?
  
  Ŝi volis krii, sed ŝi ne povis: ŝi ne kuraĝis.
  
  Anstataŭe, ŝi kunpremis la manojn en pugnojn tiel ke ŝiaj ungoj fosis en ŝiajn manplatojn, provante trankviliĝi kaj decidi kion fari, same kiel ŝi faris tiun nokton antaŭ dek kvar jaroj. Kaj kiam ŝi sukcesis reakiri minimumon de memregado, ŝi revenis malsupren. Sur la dua etaĝo, ŝi ŝovis la kapon super la balustradon kaj ridetis malsupren en la vestiblon. Ŝi ne kuraĝis iri plu, ĉar ŝi ne pensis, ke ŝi longe povas ŝajnigi antaŭ ĉi tiu maro de streĉaj vizaĝoj.
  
  "Vi devos senkulpigi nin. La amikoj de mia filo ludis per petardoj, kiel mi pensis. Se vi ne ĝenas, mi traktos la kaoson, kiun ili faris tie," ŝi montris al la patrino de Paul, "Ilse, mia kara".
  
  Iliaj vizaĝoj mildiĝis kiam ili aŭdis tion, kaj la gastoj malstreĉiĝis kiam ili vidis la domservistinon sekvi ŝian gastiganton supren laŭ la ŝtuparo kvazaŭ nenio estus okazinta. Ili jam multe klaĉis pri la festo, kaj ili apenaŭ povis atendi veni hejmen por ĝeni tiujn iliajn familiojn.
  
  "Eĉ ne pensu pri kriado," estis la sola afero, kiun diris Brunhildo.
  
  Ilse atendis ian infanan petolon, sed kiam ŝi vidis Paŭlon en la koridoro, ŝi ektimis. Tiam, kiam ŝi malfermis la pordon de Eduardo, ŝi devis mordi sian pugnon por ne krii. Ŝia reago ne estis tiom malsama ol tiu de la baronino, krom ke Ilse havis larmojn same kiel hororon.
  
  "Kompatinda knabo," ŝi diris, tordante la manojn.
  
  Brunhilde rigardis sian fratinon, siajn proprajn manojn sur la koksoj.
  
  "Via filo estis tiu, kiu donis al Eduardo la pafilon."
  
  "Ho, Sankta Dio, diru al mi, ke tio ne estas vera, Paŭlo."
  
  Ĝi sonis kiel petego, sed ne estis espero en ŝiaj vortoj. Ŝia filo ne respondis. Brunhilde alproksimiĝis al li, incitita, svingante la montrofingron.
  
  "Mi vokos la magistraton. Vi putros en malliberejo pro donado de armilo al handikapulo."
  
  "Kion vi faris al mia patro, sorĉistino?" ripetis Paŭlo, malrapide leviĝante por alfronti sian onklinon. Ĉi-foje ŝi ne retiriĝis, kvankam ŝi ektimis.
  
  "Hans mortis en la kolonioj," ŝi respondis sen granda konvinkiĝo.
  
  "Ĝi ne estas vera. Mia patro estis en ĉi tiu domo antaŭ ol li malaperis. Via propra filo diris al mi."
  
  "Eduard estis malsana kaj konfuzita; li elpensis ĉiajn rakontojn pro la vundoj, kiujn li ricevis ĉe la fronto. Kaj malgraŭ tio, ke la kuracisto malpermesis lin viziti, vi estis ĉi tie, pelis lin al nerva krizo, kaj poste iris kaj donis al li pafilon!"
  
  "Vi mensogas!"
  
  "Vi mortigis lin."
  
  "Tio estas mensogo," diris la knabo. Tamen, li sentis malvarmon de dubo.
  
  "Paŭlo, tio sufiĉas!"
  
  "Foriru el mia domo."
  
  "Ni ne iros ien," diris Paul.
  
  "Decidas vin," diris Brunhilde, turnante sin al Ilse. "Juĝisto Stromeyer ankoraŭ estas malsupre. Post du minutoj mi malsupreniros kaj rakontos al li, kio okazis. Se vi ne volas, ke via filo pasigu ĉi tiun nokton en Stadelheim, vi tuj foriros."
  
  Ilse paliĝis pro teruro pro la mencio pri malliberejo. Strohmeyer estis bona amiko de la barono kaj ne bezonus multe da klopodo konvinki lin trompi Paul por la murdo. Ŝi kaptis la manon de sia filo.
  
  "Paŭlo, ni iru!"
  
  "Ankoraŭ ne..."
  
  Ŝi vangofrapis lin tiel forte, ke ŝiaj fingroj doloris. La lipo de Paŭlo komencis sangi, sed li staris rigardante sian patrinon, rifuzante moviĝi.
  
  Tiam, finfine, li sekvis ŝin.
  
  Ilse ne lasis sian filon paki sian valizon; ili eĉ ne iris en lian ĉambron. Ili grimpis laŭ la ŝtuparo kaj forlasis la domegon tra la malantaŭa pordo, ŝtelirante la stratetojn por eviti esti vidataj.
  
  Kiel krimuloj.
  
  
  8
  
  
  "Kaj ĉu mi rajtas demandi kie diable vi estis?"
  
  La barono aperis, furioza kaj laca, la jupoj de lia mantelo sulkiĝintaj, liaj lipharoj malordigita, lia monoklo pendanta sur la ponto de lia nazo. Pasis horo de kiam Ilse kaj Paul foriris, kaj la festo ĵus finiĝis.
  
  Nur kiam la lasta gasto foriris, la barono iris serĉi sian edzinon. Li trovis ŝin sidanta sur seĝo, kiun ŝi portis en la koridoron en la kvara etaĝo. La pordo al la ĉambro de Eduardo estis fermita. Eĉ kun sia grandega volo, Brunhildo ne povis sin reveni al la festo. Kiam ŝia edzo aperis, ŝi klarigis al li, ke ŝi estas en la ĉambro, kaj Otto sentis sian parton de doloro kaj pento.
  
  "Matene vi vokos la juĝiston," Brunhilde diris per senpasia voĉo. "Ni diros, ke ni trovis lin en ĉi tiu stato, kiam ni venis por manĝigi lin matenmanĝon. Tiel ni povas minimumigi la skandalon. Ĝi eble eĉ ne aperos."
  
  Otto kapjesis. Li forigis sian manon de la pordotenilo. Li ne kuraĝis eniri kaj neniam farus. Eĉ post kiam la spuroj de la tragedio estis forviŝitaj de la muroj kaj planko.
  
  "La juĝisto estas en mia ŝuldo. Mi pensas, ke li povas trakti ĝin. Sed mi scivolas kiel Edward akiris la pafilon. Li mem ne povis akiri ĝin."
  
  Kiam Brunhilde rakontis al li pri la rolo de Paul kaj ke ŝi piedbatis la Reiners el la domo, la barono estis kolerega.
  
  "Ĉu vi komprenas, kion vi faris?"
  
  "Ili estis minaco, Otto."
  
  "Ĉu vi hazarde forgesis tion, kio estas en ludo ĉi tie?" Kial ni havis ilin en ĉi tiu domo dum ĉiuj ĉi jaroj?"
  
  "Por humiligi min kaj mildigi mian konsciencon," diris Brunhildo kun amaro, kiun ŝi retenis dum jaroj.
  
  Otto ne ĝenis respondi ĉar li sciis, ke tio, kion ŝi diris, estas vera.
  
  "Eduard parolis kun via nevo."
  
  "Ho mia Dio. Ĉu vi havas ideon, kion li povus diri al li?"
  
  "Ne gravas. Post foriro ĉi-vespere, ili fariĝis suspektatoj, eĉ se ni ne ekstradicios ilin morgaŭ. Ili ne kuraĝos elparoli kaj ili ne havas ajnan pruvon. Krom se la knabo trovos ion."
  
  "Ĉu vi pensas, ke mi maltrankvilas, ke ili ekscios la veron?" Por fari tion, ili devus trovi Clovis Nagel. Kaj Nagel delonge ne estas en Germanujo. Sed tio ne solvas nian problemon. Via fratino estas la sola kiu scias kie estas la letero. Hans Reiner".
  
  "Do tenu viajn okulojn sur ili. De malproksime."
  
  Otto pensis dum kelkaj momentoj.
  
  "Mi havas ĝuste la ĝustan personon por la laboro."
  
  Iu alia ĉeestis dum tiu ĉi konversacio, kvankam li estis kaŝita en la angulo de la koridoro. Li aŭskultis senkomprene. Multe pli poste, kiam barono von Schroeder retiriĝis al ilia dormoĉambro, li iris en la ĉambron de Eduardo.
  
  Kiam li vidis kio estas interne, li falis sur la genuojn. Kiam li reviviĝis, kio restis de la senkulpeco, kiun lia patrino ne povis bruligi - tiuj partoj de lia animo, kiujn ŝi ne povis semi kun malamo kaj envio por lia kuzo dum multaj jaroj - estis morta, igita cindro.
  
  Mi mortigos Paul Reiner pro tio.
  
  Nun mi estas la heredanto. Sed mi estos barono.
  
  Li ne povis distingi, kiu el la du konkurantaj pensoj pli ekscitis lin.
  
  
  9
  
  
  Paul Reiner tremis en la bela maja pluvo. Lia patrino ĉesis treni lin kaj nun promenis apud li tra Schwabing, la bohema kvartalo en la centra Munkeno, kie ŝtelistoj kaj poetoj sidis flank-al-flanke kun artistoj kaj putinoj en tavernoj ĝis la fruaj horoj de la mateno. Tamen, nur kelkaj tavernoj nun estis malfermitaj, kaj ili eniris neniun el ili, ĉar ili ne havis pfenigon.
  
  "Ni rifuĝu en ĉi tiu pordo," Paul diris.
  
  "La nokta gardisto forpelos nin; ĉi tio jam okazis trifoje."
  
  "Vi ne povas daŭrigi tiel, panjo. Vi kaptos pulminflamon."
  
  Ili premis tra la mallarĝa pordo de konstruaĵo kiu vidis pli bonajn tagojn. Almenaŭ la baldakeno protektis ilin kontraŭ la pluvo, kiu inundis la dezertajn trotuarojn kaj malebenajn ŝtonojn. La malforta lumo de la stratlanternoj ĵetis strangajn reflektojn sur la malsekaj surfacoj; ĝi estis malsimila al ĉio, kion Paŭlo iam vidis.
  
  Li ektimis kaj alkroĉiĝis eĉ pli proksime al sia patrino.
  
  "Vi ankoraŭ portas la brakhorloĝon de via patro, ĉu ne?"
  
  "Jes," diris Paul maltrankvile.
  
  Ŝi faris al li tiun demandon tri fojojn en la lasta horo. Lia patrino estis elĉerpita kaj detruita, kvazaŭ vangofrapi sian filon kaj treni lin tra la aleoj for de la Schroeder-domego eluzis provizon da energio, kiun eĉ ŝi ne sciis, ke ekzistas kaj nun estis perdita por ĉiam. Ŝiaj okuloj estis enprofundigitaj kaj ŝiaj manoj tremis.
  
  "Morgaŭ ni demetos ĝin kaj ĉio estos en ordo."
  
  Estis nenio speciala pri la brakhorloĝo; ili eĉ ne estis faritaj el oro. Paŭlo demandis sin, ĉu ĝi pagus por pli ol unu nokto en pensiono kaj varma vespermanĝo, se ili estos bonŝancaj.
  
  "Tio estas bonega plano," li devigis sin diri.
  
  "Ni bezonas ien por resti, kaj tiam mi petos vin reveni al mia malnova laboro ĉe la pulvofabriko."
  
  "Sed, patrino... la pulvofabriko ne plu ekzistas. Ili malkonstruis ĝin kiam la milito finiĝis."
  
  Kaj vi estis tiu, kiu diris al mi tion, pensis Paŭlo, nun ege maltrankvila.
  
  "La suno leviĝos baldaŭ," diris lia patrino.
  
  Paul ne respondis. Li etendis sian kolon, aŭskultante la ritman klakadon de la botoj de la nokta gardisto. Paul volis ke li restu for sufiĉe longe por lasi lin fermi la okulojn por momento.
  
  Mi estas tiel laca... Kaj mi komprenas nenion el kio okazis ĉi-vespere. Ŝi agas tiel strange... Eble nun ŝi diros al mi la veron.
  
  "Panjo, kion vi scias pri tio, kio okazis al paĉjo?"
  
  Dum kelkaj momentoj, Ilse ŝajnis vekiĝi el sia letargio. Fajrero de lumo brulis profunde en ŝiaj okuloj kiel la lastaj ardaĵoj de fajro. Ŝi prenis la mentonon de Paŭlo kaj milde karesis lian vizaĝon.
  
  "Paŭlo, mi petas. Forgesu ĝin; forgesu ĉion, kion vi aŭdis ĉi-vespere. Via patro estis bona homo, kiu tragike mortis en ŝiprompiĝo. Promesu al mi, ke vi alkroĉiĝos al ĉi tio - ke vi ne serĉos la veron, kiu ne ekzistas - ĉar mi ne povus perdi vin. Vi estas ĉio, kion mi restas. Mia knabo Paul."
  
  La unuaj ekvido de tagiĝo ĵetis longajn ombrojn trans la stratojn de Munkeno, kunportante la pluvon.
  
  "Promesu al mi," ŝi insistis, ŝia voĉo estingiĝis.
  
  Paŭlo hezitis antaŭ ol respondi.
  
  "Mi promesas".
  
  
  10
  
  
  "Vaŭ!"
  
  La ĉaro de la karbokomercisto ekkriis haltis en la Rhinestrasse. La du ĉevaloj sentrankvile moviĝis, la okuloj kovritaj de blinduloj, la malantaŭaj membroj nigraj pro ŝvito kaj fulgo. La karbkomercisto saltis teren kaj distrite kuris la manon laŭ la flanko de la ĉaro, sur kiu estis skribita lia nomo Klaus Graf, kvankam nur la unuaj du literoj estis ankoraŭ legeblaj.
  
  "Formetu ĝin, Halbert! Mi volas, ke miaj klientoj sciu, kiu liveras siajn krudaĵojn," li diris preskaŭ amike.
  
  La viro en la konduksidloko demetis sian ĉapelon, eltiris ĉifonon, kiu ankoraŭ konservis malproksiman memoron pri la origina koloro de la ŝtofo, kaj, fajfante, eklaboris sur la lignon. Estis lia sola maniero esprimi sin, ĉar li estis muta. La melodio estis milda kaj rapida: ankaŭ li ŝajnis feliĉa.
  
  Estis la perfekta momento.
  
  Paŭlo sekvis ilin la tutan matenon de kiam ili forlasis la stalojn, kiujn la grafo tenis ĉe Lehel. Li ankaŭ observis ilin la antaŭan tagon kaj konstatis, ke la plej bona tempo por peti laboron estas ĝuste antaŭ la unua posttagmeze, post la posttagmeza ripozo de la karboŝipo. Kaj li kaj la mutulo traktis grandajn sandviĉojn kaj kelkajn litrojn da biero. Malantaŭ ili estis la agaciĝema dormemo de la frua mateno, kiam roso akumuliĝis sur la ĉaro dum ili atendis la malfermon de la karbodeponejo. Foriris la koleriĝema laceco fine de la tago dum ili silente trinkis sian lastan bieron, sentante, ke la polvo ŝtopis iliajn gorĝojn.
  
  Se mi ne povas fari tion, Dio helpu nin, pensis Paul senespere.***
  
  Paul kaj lia patrino pasigis du tagojn penante trovi laboron kaj nenion manĝis dum tiu tempo. Lombardinte sian horloĝon, ili ricevis sufiĉe da mono por pasigi du noktojn en pensiono kaj matenmanĝi kun pano kaj biero. Lia patrino pene serĉis laboron, sed ili baldaŭ komprenis, ke en tiuj tagoj, laboro estis sonĝo. Virinoj estis forpelitaj de la pozicioj kiujn ili tenis dum la milito kiam la viroj revenis de la fronto. Nature, ne ĉar dungantoj volis ĝin.
  
  "Malbenita ĉi tiu registaro kaj ĝiaj direktivoj," la bakisto diris al ili kiam ili petis al li la neeblaĵon. "Ili igis nin dungi militveteranojn kiam virinoj same bone faras la taskon kaj ŝargas multe malpli."
  
  "Ĉu la virinoj vere faris la laboron same bone kiel la viroj?" Paŭlo demandis lin spite. Li estis en malbona humoro. Lia stomako grumblis, kaj la odoro de forno bakita pano plimalbonigis la aferojn.
  
  "Foje estas pli bone. Mi havis unu virinon, kiu sciis gajni monon pli bone ol iu ajn alia."
  
  "Do kial vi pagis ilin malpli?"
  
  "Nu, tio estas evidenta," diris la bakisto kun ŝultrolevo. "Ili estas virinoj."
  
  Se estis ia logiko al tio, Paul ne povis kompreni ĝin, kvankam lia patrino kaj la laborkunsido kapjesis konsente.
  
  "Vi komprenos kiam vi estos pli maljuna," unu el ili diris dum Paul kaj lia patrino foriris. Tiam ili ĉiuj ekridis.
  
  Paul ne estis pli bonŝanca. La unua afero, pri kiu ili ĉiam demandis lin, antaŭ ol eventuala dunganto eksciis, ĉu li povas fari ion ajn, estis ĉu li estas militveterano. Li spertis multajn seniluziiĝojn en kelkaj horoj, do li decidis aliri la problemon kiel eble plej racie. Fidante je sorto, li decidis sekvi la karbonŝipon, studi lin kaj alproksimiĝi al li laŭ la plej bona maniero. Li kaj lia patrino sukcesis resti en la pensiono la trian nokton post kiam ili promesis pagi la sekvan tagon kaj ĉar la mastrino kompatis ilin. Ŝi eĉ donis al ili bovlon da dika supo kun pecoj da terpomoj flosantaj en ĝi, kaj pecon da bruna pano.
  
  Do estis Paŭlo transirante la Rhinestrasse. Brua kaj feliĉa loko plenigita de kolportistoj, gazetvendistoj kaj tranĉilakrigiloj, kiuj vendis siajn skatolojn da alumetoj, la lastaj novaĵoj aŭ la avantaĝoj de bone akrigitaj tranĉiloj. La odoro de bakejoj miksiĝis kun ĉevalsterko, kio estis multe pli ofta en Schwabing ol aŭtoj.
  
  Paŭlo profitis la momenton, kiam la asistanto de la karboministo foriris por voki la domzorgiston de la konstruaĵo, kiun ili estis meblontaj, por devigi lin malfermi la kelan pordon. Intertempe, la karboŝipo preparis grandegajn betullignajn korbojn, en kiuj ili portis siajn varojn.
  
  Eble, se li estas sola, li estos pli amika. Homoj reagas malsame al fremduloj en la ĉeesto de siaj pli junaj, pensis Paŭlo kiam li alproksimiĝis.
  
  "Bonan posttagmezon, sinjoro."
  
  "Kion diable vi volas, knabo?"
  
  "Mi bezonas laboron".
  
  "Eliri. mi bezonas neniun".
  
  "Mi estas forta, sinjoro, kaj mi povus helpi vin malŝarĝi ĉi tiun ĉaron tre rapide."
  
  La karbisto degnis rigardi Paŭlon unuafoje, rigardante lin supren kaj malsupren. Paul estis vestita per sia nigra pantalono, blanka ĉemizo kaj svetero kaj ankoraŭ aspektis kiel kelnero. Kompare kun la korpulento de la grandulo antaŭ li, Paŭlo sentis sin kiel malfortulo.
  
  "Kiom aĝa vi havas knabo?"
  
  "Dek sep, sinjoro," Paŭlo mensogis.
  
  "Eĉ mia onklino Berta, kiu terure divenis la aĝojn de homoj, kompatindulino, ne donus al vi pli ol dek kvin. Cetere vi estas tro magra. Eliri."
  
  "La 22-a de majo estas mia deksesa naskiĝtago," diris Paul per ofendita tono.
  
  "Ĉiuokaze, vi estas senutila por mi."
  
  "Mi bone povas transporti korbon da karbo, sinjoro."
  
  Kun granda lerteco li grimpis sur la ĉaron, prenis ŝovelilon kaj plenigis unu el la korboj. Tiam, penante ne montri siajn klopodojn, li ĵetis la rimenojn sur sian ŝultron. Li povis konstati, ke kvindek kilogramoj detruas liajn ŝultrojn kaj malsupran dorson, sed li sukcesis rideti.
  
  "Vidu?" li diris, uzante sian tutan volforton por eviti ke liaj kruroj ŝanceliĝu.
  
  "Bebo, ĝi estas pli ol nur levi korbon," diris la karboŝipo, eltirinte tabakon el sia poŝo kaj ŝaltante ĉifitan pipon. "Mia maljuna Onklino Lotta povus levi tiun korbon kun malpli da tumulto ol vi. Vi devus povi porti ĝin supren laŭ ŝtuparo, kiu estas same malseka kaj glitiga kiel la kruro de dancisto. La keloj, al kiuj ni malsupreniras, estas preskaŭ neniam lumigitaj, ĉar la konstruaĵadministrado ne zorgas, ĉu ni batas la kapon. Kaj eble vi povus formeti unu korbon, eble du, sed je la tria...
  
  La genuoj kaj ŝultroj de Paŭlo ne plu povis elteni la pezon, kaj la knabo falis vizaĝmalsupren sur amason da karbo.
  
  "Vi falos kiel vi ĵus faris. Kaj se tio okazus al vi sur tiu mallarĝa ŝtuparo, via kranio ne estus la sola, kiu havus la kapon disbatita."
  
  La knabo ekstaris sur ŝanceliĝantaj kruroj.
  
  "Sed..."
  
  "Ne estas 'sed' por igi min ŝanĝi mian opinion, bebo. Foriru de mia ĉaro."
  
  "Mi... povus diri al vi kiel plibonigi vian komercon."
  
  "Ĝuste kion mi bezonas... Kaj kion tio povus signifi? demandis la karboŝipo moke ridante.
  
  "Vi perdas multan tempon inter la kompletigo de unu livero kaj la komenco de la sekva ĉar vi devas iri al la magazeno por akiri pli da karbo. Se vi aĉetus duan ĉaron..."
  
  "Ĉi tio estas via brila ideo, ĉu ne? Bona ĉaro kun ŝtalaj aksoj, kapabla porti la tutan pezon, kiun ni portas, kostas almenaŭ sep mil markojn, sen kalkuli la jungilaron kaj ĉevalojn. Ĉu vi havas sep mil markojn en tiuj ŝiriĝintaj pantalonoj? Mi supozus ke ne."
  
  "Notoj..."
  
  "Mi gajnas sufiĉe por pagi por karbo kaj vivteni mian familion. Ĉu vi pensas, ke mi ne pensis aĉeti alian ĉaron? Mi bedaŭras, infano," li diris, lia tono mildiĝis kiam li rimarkis la malĝojon en la okuloj de Paul, "sed mi ne povas helpi vin."
  
  Paul klinis la kapon, venkita. Li devos trovi laboron aliloke, kaj rapide, ĉar la pacienco de la mastrino ne daŭros longe. Li malsupreniris de la ĉaro, kiam grupo da homoj alproksimiĝis al ili.
  
  "Kio do ĝi estas, Klaus? Novulo?"
  
  La asistanto de Klaus revenis kun la pordisto. Sed al la karboŝipo aliris alia viro, pli maljuna, malalta kaj kalva, portanta rondajn okulvitrojn kaj portanta ledan tekon.
  
  "Ne, Herr Fincken, ĝi estas nur ulo, kiu venis serĉi laboron, sed nun li estas survoje."
  
  "Nu, li havas la markon de via komerco sur la vizaĝo."
  
  "Li ŝajnis decidita pruvi sin, sinjoro. Kion mi povas fari por vi?"
  
  "Aŭskultu, Klaus, mi havas alian renkontiĝon por fari, kaj mi pripensis pagi mian karbfakturon ĉi-monate. Ĉu ĉi tio estas la tuta festo?
  
  "Jes sinjoro, la du tunoj kiujn vi mendis, ĉiu unco."
  
  "Mi tute fidas vin, Klaus."
  
  Paul turnis sin ĉe tiuj vortoj. Li ĵus eltrovis kie estas la vera kapitalo de la karboministo.
  
  Konfido. Kaj li estos damnita, se li ne povos transformi ĝin en monon. Se ili nur aŭskultus min, li pensis dum li revenis al la grupo.
  
  "Nu, se vi ne ĝenas..." Klaus diris.
  
  "Atendu minuton!"
  
  "Ĉu mi rajtas demandi, kion precize vi faras ĉi tie, knabo? Mi jam diris al vi, ke mi ne bezonas vin."
  
  "Vi bezonus min, se vi havus alian ĉaron, sinjoro."
  
  "Ĉu vi estas stulta? Mi ne havas alian ĉaron! Pardonu, sinjoro Fincken, mi ne povas forigi ĉi tiun frenezan."
  
  La asistanto de la karboŝipo, kiu dum iom da tempo donis al Paul suspektindajn rigardojn, moviĝis al li, sed lia estro signis, ke li restu kie li estas. Li ne volis fari scenon antaŭ la aĉetanto.
  
  "Se mi povus havigi al vi la monrimedojn por aĉeti alian ĉaron," Paul diris, forirante de la asistanto, penante konservi lian dignon, "ĉu vi dungus min?"
  
  Klaus gratis la nuan kapon.
  
  "Nu, jes, mi supozas ke mi farus," li konfesis.
  
  "Bone. Ĉu vi bonvolos diri al mi, kiom da marĝeno vi ricevas por sendado de karbo?"
  
  "Same kiel ĉiuj aliaj. Estimindaj ok procentoj."
  
  Paul faris kelkajn rapidajn kalkulojn.
  
  "Sinjoro Fincken, ĉu vi konsentus pagi al Herr Graf mil markojn kiel antaŭpagon kontraŭ kvarprocenta rabato pri karbo dum jaro?"
  
  "Tio estas terura multe da mono, viro," diris Finken.
  
  "Sed kion vi volas diri? Mi ne prenus monon antaŭe de miaj klientoj."
  
  "La vero estas, ke ĉi tio estas tre tenta oferto, Klaus. Ĉi tio signifus grandajn ŝparaĵojn por la bieno," diris la administranto.
  
  "Vi vidas?" Paul estis ravita. "Ĉio vi devas fari estas oferti la samon al ses aliaj klientoj. Ili akceptos ĉion, sinjoro. Mi rimarkis, ke homoj fidas vin."
  
  "Estas vere, Klaus."
  
  Dum momento, la brusto de la karboisto ŝvelis kiel meleagro, sed plendoj baldaŭ sekvis.
  
  "Sed se ni reduktos la marĝenon," diris la karboŝipo, ankoraŭ ne vidante ĉion ĉi klare, "per kio mi vivos?"
  
  "Per la dua ĉaro, vi laboros duoble pli rapide. Vi ricevos vian monon kiel eble plej baldaŭ. Kaj tra Munkeno trapasos du vagonoj kun via nomo pentrita sur ili."
  
  "Du ĉaroj kun mia nomo..."
  
  "Kompreneble, ĝi estos iomete streĉa komence. Fine vi devos pagi alian salajron."
  
  La karboŝipo rigardis la administranton, kiu ridetis.
  
  "Pro Dio dungu ĉi tiun ulon aŭ mi dungos lin mem. Li havas tre aferecan menson."
  
  Dum la resto de la tago, Paul ĉirkaŭpaŝis kun Klaus parolanta kun la administrantoj de la biendomo. El la unuaj dek, sep estis akceptitaj, kaj nur kvar insistis pri skriba garantio.
  
  "Ŝajnas ke vi ricevis vian ĉaron, Herr Graf."
  
  "Nun ni havas tre multe da laboro por fari. Kaj vi devos trovi novajn klientojn."
  
  "Mi pensis, ke vi..."
  
  "Neniel, infano. Vi interkonsentas kun homoj, kvankam iom timema, kiel mia kara maljuna onklino Irmuska. Mi pensas, ke vi faros bone."
  
  La ulo silentis kelkajn momentojn, pripensante la sukceson de la tago, poste turnis sin al la karboministo.
  
  "Antaŭ ol mi konsentas, sinjoro, mi ŝatus fari al vi demandon."
  
  "Kion diable vi bezonas?" Klaus demandis malpacience.
  
  "Ĉu vi vere havas tiom da onklinoj?"
  
  La karboministo eksplodis en surda rido.
  
  "Mia patrino havis dek kvar fratinojn, bebo. Kredu ĝin aŭ ne."
  
  
  dek unu
  
  
  Kun Paul komisiita de kolektado de karbo kaj trovado de novaj klientoj, la komerco komencis prosperi. Li veturis plenan ĉaron de la butikoj ĉe la bordo de la Isar al la domo, kie Klaus kaj Halbert - tiel estis la nomo de la silenta helpanto - finŝargis. Unue, li sekigis la ĉevalojn kaj nutris ilin akvon el sitelo. Poste li ŝanĝis teamojn kaj jungis la bestojn por helpi en la ĉaro, kiun li ĵus alportis.
  
  Li tiam helpis siajn kamaradojn por ke ili povu sendi la malplenan ĉaron kiel eble plej rapide. Estis malfacile komenci, sed post kiam li alkutimiĝis kaj liaj ŝultroj larĝiĝis, Paŭlo povis porti grandegajn korbojn ĉien. Tuj kiam li finos liveri karbon ĉirkaŭ la biendomo, li ekbrulis la ĉevalojn kaj reirus al la magazenoj, ĝoje zumante dum la aliaj iris al alia domo.
  
  Intertempe Ilze trovis laboron farante mastrumado en la pensiono, kie ili loĝis, kaj rekompence la mastrino donis al ili malgrandan rabaton pri la luo - kio estis eĉ pli bona, ĉar la salajro de Paŭlo apenaŭ sufiĉis al ili ambaŭ.
  
  "Mi dezirus ke mi povu fari ĝin pli trankvila, Herr Reiner," la gastejestrino diris, "sed ne ŝajnas, ke mi vere bezonas multe da helpo."
  
  Paul kutime kapjesis. Li sciis, ke lia patrino ne multe helpas. La aliaj loĝantoj de la pensiono flustris, ke foje Ilse haltis, perdita en siaj pensoj, duonvoje por balai la koridoron aŭ senŝeligi terpomojn, tenante balailon aŭ tranĉilon kaj fiksrigardi en la spacon.
  
  Koncernita, Paŭlo parolis al sia patrino, kiu neis. Kiam li insistis, Ilse finfine koncedis ke tio estis parte vera.
  
  "Eble mi estas iom distrita lastatempe. Tro multe okazas en mia kapo," ŝi diris, karesante lian vizaĝon.
  
  Fine ĉio ĉi pasos, pensis Paŭlo. Ni travivis multon.
  
  Tamen, li suspektis ke estas pli al ĝi, io lia patrino kaŝis. Li ankoraŭ estis celkonscia ekscii la veron pri la morto de sia patro, sed ne sciis kie komenci. Estus neeble proksimiĝi al la Schroeders, almenaŭ tiel longe kiel ili povus kalkuli je la subteno de la arbitraciisto. Ili povis sendi Paŭlon en malliberejon ĉiumomente, kaj estis risko, kiun li ne povis preni, precipe ne kun sia patrino en la stato en kiu ŝi estis.
  
  Tiu ĉi demando turmentis lin nokte. Almenaŭ li povis lasi sian menson vagi sen zorgi pri vekado de sia patrino. Nun ili dormis en apartaj ĉambroj, unuafoje en lia vivo. Paul translokiĝis al unu el ili sur la dua etaĝo, ĉe la malantaŭo de la konstruaĵo. Ĝi estis pli malgranda ol tiu de Ilze, sed almenaŭ li povis ĝui solecon.
  
  "Neniu knabinoj en la ĉambro, Herr Reiner," la gastigantino dirus almenaŭ unufoje semajne. Kaj Paŭlo, kiu havis la samajn imagojn kaj bezonojn kiel ĉiu sana deksesjara, prenis la tempon por lasi siajn pensojn vagi en tiu direkto.
  
  En la sekvaj monatoj, Germanio reinventis sin, same kiel la Reiners. La nova registaro subskribis la Traktaton de Versajlo ĉe la fino de junio 1919, signalante la akcepton de Germanio de sola respondeco por la milito kaj kolosajn ekonomiajn kompensojn. Sur la stratoj, la humiligo, al kiu la aliancanoj submetis la landon, kaŭzis murmuron de paca indigno, sed entute la popolo iom trankvile spiris. Meze de aŭgusto, nova konstitucio estis ratifita.
  
  Paul komencis senti, ke lia vivo revenas al ia ordo. Nefidinda ordo, sed mendo tamen. Iom post iom, li komencis forgesi la misteron ĉirkaŭ la morto de sia patro, ĉu pro la malfacileco de la tasko, ĉu pro la timo alfronti ŝin, ĉu pro la kreskanta respondeco prizorgi Ilse.
  
  Tamen, iun tagon, meze de la matena ripozo - en la sama horo de la tago, kiam li iris por peti laboron - Klaus repuŝis sian malplenan bierkruĉon, ĉifis la sandviĉon kaj revenigis la junulon al. tero.
  
  "Vi ŝajnas saĝa infano, Paul. Kial vi ne studas?"
  
  "Nur pro... vivo, milito, homoj," li diris kun ŝultrolevo.
  
  "Nenio farendas pri vivo aŭ milito, sed homoj... Vi ĉiam povas rebati homojn, Paul." La karboŝipo blovis nubon da blueta fumo el sia pipo. "Ĉu vi estas tia por rebati?"
  
  Subite, Paul sentis sin frustrita kaj senpova. "Kaj se vi scias, ke iu batis vin, sed vi ne scias kiu ĝi estas aŭ kion ili faris?" li demandis.
  
  "Nu, do vi ne lasas ŝtonon neturnita ĝis vi ekscios."
  
  
  12
  
  
  Ĉio estis kvieta en Munkeno.
  
  Tamen en luksa konstruaĵo ĉe la orienta bordo de la Isar aŭdiĝis mallaŭta murmuro. Ne sufiĉe laŭte por veki la loĝantojn de la domo; nur obtuza sono venanta el ĉambro, kiu rigardas la placon.
  
  La ĉambro estis malmoderna, infaneca, netaŭga por la aĝo de la posedanto. Ŝi forlasis ĝin antaŭ kvin jaroj kaj ankoraŭ ne havis tempon por ŝanĝi la tapeton; la librobretoj estis plenigitaj per pupoj kaj la lito havis rozkoloran baldakenon. Sed en tia nokto, ŝia vundebla koro estis dankema pro la aĵoj kiuj rekondukis ŝin al la sekureco de longe perdita mondo. Ŝia naturo malbenis sin por puŝi ŝian sendependecon kaj persistemon ĝis nun.
  
  La obtuza sono estis krio, sufokita de kuseno.
  
  Estis letero sur la lito, nur la unuaj alineoj videblaj inter la ĉifitaj littukoj: Columbus, Ohio, la 7-an de aprilo 1920 Kara Alicio, mi esperas, ke vi fartas bone. Vi ne povas imagi kiom vi sopiras al ni, ĉar la dancsezono komenciĝas post nur du semajnoj! Ĉi-jare, ni knabinoj povos iri kune, sen niaj patroj, sed kun eskorto. Almenaŭ ni povas ĉeesti pli ol unu dancon monate! Tamen, la granda novaĵo de la jaro estas, ke mia frato Prescott estas fianĉigita kun knabino el la Oriento, Dottie Walker. Ĉiuj parolas pri la riĉaĵo de ŝia patro, George Herbert Walker, kaj kia bona paro ili faras. Panjo ne povus esti pli feliĉa pri la geedziĝo. Se vi nur povus esti ĉi tie, ĉar ĉi tio estos la unua geedziĝo en la familio, kaj vi estas unu el ni.
  
  Larmoj malrapide ruliĝis sur la vizaĝo de Alico. Per la dekstra mano ŝi kroĉiĝis al la pupo. Ŝi estis subite ĵetonta ĝin trans la ĉambron kiam ŝi komprenis, kion ŝi faras kaj haltigis sin.
  
  Mi estas virino. Virino.
  
  Malrapide ŝi ellasis la pupon kaj ekpensis pri Prescott, aŭ almenaŭ pri tio, kion ŝi memoris pri li: ili estis kune sub kverka lito en domo en Kolumbo, kaj li flustris ion, brakumante ŝin. Sed kiam ŝi rigardis supren, ŝi malkovris ke la knabo ne estas sunbrunigita kaj forta kiel Prescott, sed justa kaj maldika. Merĝita en siaj sonĝoj, ŝi ne povis rekoni lian vizaĝon.
  
  
  13
  
  
  Okazis tiel rapide, ke eĉ la sorto ne povis prepari lin por tio.
  
  "Diable vi Paŭlo, kie diable vi estis?"
  
  Paul alvenis al Prinzregentenplatz kun plena ĉaro. Klaus estis en malbona humoro, kiel li ĉiam estis kiam ili laboris en riĉaj lokoj. La trafiko estis terura. Aŭtoj kaj ĉaroj faris senfinan militon kontraŭ kamionetoj de biervendistoj, manĉaroj veturitaj de lertaj liveristoj, kaj eĉ laboristaj bicikloj. Policistoj transiris la placon ĉiujn dek minutojn, penante ordoni en la kaoso, kun la vizaĝoj nepenetreblaj sub siaj ledaj kaskoj. Ili jam dufoje avertis la karboministojn, ke ili rapidu kun malŝarĝo, se ili ne volas ricevi grandegan monpunon.
  
  La karboministoj, kompreneble, ne povis pagi ĝin. Kvankam tiu monato, decembro 1920, alportis al ili multajn mendojn, nur du semajnojn pli frue encefalomielito postulis du ĉevalojn kaj ili devis anstataŭigi ilin. Halbert verŝis multajn larmojn ĉar tiuj bestoj estis lia vivo, kaj ĉar li ne havis familion, li eĉ dormis kun ili en la stalo. Klaus elspezis la lastan pfenigon de siaj ŝparaĵoj por novaj ĉevaloj, kaj ĉia neatendita elspezo nun povus bankroti lin.
  
  Ne mirinde do, ke la karbisto komencis krii al Paŭlo tiun tagon, tuj kiam la ĉaro venis ĉirkaŭ la angulo.
  
  "Estis grandega ĥaoso sur la ponto."
  
  "Mi ne zorgas! Malsuprenu ĉi tien kaj helpu nin kun la kargo antaŭ ol tiuj vulturoj revenos."
  
  Paŭlo elsaltis el la konduksidloko kaj komencis porti korbojn. Nun ĝi postulis multe malpli da peno, kvankam je dek ses, preskaŭ dek sep, lia evoluo estis ankoraŭ malproksima de kompleta. Li estis iom maldika, sed liaj brakoj kaj kruroj estis solidaj tendenoj.
  
  Kiam restis nur kvin aŭ ses korboj por malŝarĝi, la karboŝipoj plirapidigis sian paŝon, aŭdante la ritman, senpaciencan klakadon de la hufoj de la policĉevaloj.
  
  "Ili venas!" Klaus kriis.
  
  Paŭlo malsupreniris kun sia lasta ŝarĝo preskaŭ kurante, ĵetis ĝin en la karbokelon, ŝvito fluis sur lia frunto, poste rekuris supren laŭ la ŝtuparo al la strato. Tuj kiam li eliris, iu objekto trafis lin rekte en la vizaĝon.
  
  Dum momento, la mondo ĉirkaŭ li frostiĝis. Paŭlo rimarkis nur, ke lia korpo turniĝis en la aero dum duonsekundo, kaj liaj piedoj provis trovi piedon sur la glitigaj ŝtupoj. Li svingis la brakojn kaj poste refalis. Li ne havis tempon por senti la doloron, ĉar la mallumo jam fermiĝis super li.
  
  Dek sekundojn pli frue, Alice kaj Manfred Tannenbaum eniris la placon post piedirado tra proksima parko. La knabino volis promeni sian fraton antaŭ ol la tero tro frostiĝis. La unua neĝo falis hieraŭ nokte, kaj kvankam ĝi ankoraŭ ne fiksiĝis, la knabo baldaŭ pasigos tri aŭ kvar semajnojn, kiam li ne povis etendi la krurojn kiel li dezirus.
  
  Manfred ĝuis ĉi tiujn lastajn momentojn de libereco kiel eble plej bone. La antaŭan tagon, li estis elpreninta sian malnovan futbalpilkon el la ŝranko kaj nun piedbatis ĝin, resaltante de la muroj, sub la riproĉaj rigardoj de preterpasantoj. En aliaj cirkonstancoj Alico estus sulkiĝinta al ili - ŝi malamis homojn, kiuj konsideris infanojn ĝeno - sed tiutage ŝi sentis sin malĝoja kaj nesekura. Perdite en pensoj, ŝia rigardo fiksita sur la nubetojn, kiujn ŝia spiro faris en la frosta aero, ŝi malmulte atentis Manfredon, krom por certigi, ke li prenas la pilkon dum li transiris la vojon.
  
  Nur kelkajn metrojn de la pordo al ilia domo, la knabo rimarkis la gapantajn ketajn pordojn kaj, imagante, ke ili estas antaŭ la pordegoj ĉe la Grunwalder-stadiono, piedbatis per sia tuta forto. La pilko, kiu estis farita el ekstreme daŭrema ledo, faris perfektan arkon antaŭ trafi la viron en la vizaĝon. La viro malaperis laŭ la ŝtuparo.
  
  "Manfred, atentu!"
  
  La kolera kriego de Alicio fariĝis kriego kiam ŝi ekkomprenis ke la pilko trafis iun. Ŝia frato glaciiĝis sur la trotuaro, terurita. Ŝi kuris al la pordo de la kelo, sed unu el la kolegoj de la viktimo, malalta viro en senforma ĉapelo, jam kuris por helpi lin.
  
  "Damnu ĝin! Mi ĉiam sciis, ke tiu stulta idioto falos," diris alia el la karboministoj, pli granda viro. Li ankoraŭ staris apud la vagono, tordante la manojn kaj maltrankvile rigardante al la angulo de Possartstrasse.
  
  Alicio haltis ĉe la supra ŝtupo de la ŝtuparo kondukanta al la kelo, sed ne kuraĝis malsupreniri. Dum kelkaj teruraj sekundoj ŝi rigardis malsupren en la rektangulon de mallumo, sed tiam aperis figuro, kvazaŭ la nigrulo subite alprenis homan formon. Estis la kolego de la kolego, tiu kiu kuris preter Alicio, kaj li portis la falinton.
  
  "Sankta Dio, li estas nur infano..."
  
  La maldekstra brako de la vundito pendis laŭ stranga angulo, kaj liaj pantalono kaj jako estis ŝiritaj. Estis vundoj sur lia kapo kaj antaŭbrakoj, kaj la sango sur lia vizaĝo miksiĝis kun la karbopolvo en densaj brunaj strioj. Liaj okuloj estis fermitaj kaj li ne reagis, kiam la alia viro kuŝigis lin sur la teron kaj provis forviŝi la sangon per malpura peco da ŝtofo.
  
  Mi esperas ke li estas nur senkonscia, Alicio pensis dum ŝi kaŭris kaj prenis lian manon.
  
  "Kiel li nomiĝas?" Alico demandis la viron en la ĉapelo.
  
  La viro levis la ŝultrojn, montris sian gorĝon kaj balancis la kapon. Alicio komprenis.
  
  "Ĉu vi povas aŭdi min?" ŝi demandis, timante, ke li ne nur estas muta, sed ankaŭ surda. "Ni devas helpi lin!"
  
  La viro en la ĉapelo ignoris ŝin kaj turnis sin al la karbaj ĉaroj, kun larĝaj okuloj. Alia karboŝipo, la pli maljuna, grimpis en la lokon de la veturigisto de la unua ĉaro, tiu, kiu estis plena, kaj senespere provis trovi la kondukilojn. Li klakis per sia vipo, desegnante mallertan okon en la aero. La du ĉevaloj leviĝis, snufante.
  
  "Antaŭen, Halbert!"
  
  La viro en la ĉapelo dum momento hezitis. Li faris paŝon al alia ĉaro, sed ŝajnis ŝanĝi sian opinion kaj turnis sin. Li metis la sangan tukon en la manojn de Alico, poste foriris, sekvante la gvidon de la maljunulo.
  
  "Atendu! Vi ne povas lasi lin ĉi tie!" ŝi kriegis, ŝokita de la konduto de la viroj.
  
  Ŝi piedbatis la teron. Kolerega, furioza kaj senhelpa.
  
  
  14
  
  
  La plej malfacila parto por Alice ne estis konvinki la policanojn lasi ŝin zorgi pri la malsanulo en ŝia hejmo, sed venki la reziston de Doris al enlasado de li. Ŝi devis krii al ŝi preskaŭ same laŭte kiel ŝi devis alkrii Manfredon por ke li, pro Dio, moviĝu kaj ricevu helpon. Fine ŝia frato obeis, kaj du servistoj liberigis vojon tra la rondo de spektantoj kaj ŝarĝis la junulon en la lifton.
  
  "Fraŭlino Alico, vi scias, ke Sinjoro ne ŝatas fremdulojn en la domo, precipe kiam li ne estas ĉi tie. Mi estas forte kontraŭ ĝi."
  
  La juna karboportisto pendis malforte, senkonscia, inter la servistoj, kiuj estis tro maljunaj por elteni lian pezon plu. Ili estis sur la teraso, kaj la mastrumistino baris la pordon.
  
  "Ni ne povas lasi lin ĉi tie, Doris. Ni devos voki kuraciston."
  
  "Ne estas nia respondeco."
  
  "Ĉi tio estas vera. La akcidento estis kulpo de Manfred," ŝi diris, montrante la knabon, kiu staris kun pala vizaĝo apud ŝi, tenante la pilkon tre malproksime de sia korpo, kvazaŭ li timus, ke ĝi povus vundi iun alian.
  
  "Mi diris "Ne". Estas hospitaloj por... por homoj kiel li."
  
  "Li estos pli bone prizorgata ĉi tie."
  
  Doris rigardis ŝin kvazaŭ ŝi ne povus kredi tion, kion ŝi aŭdas. Tiam ŝi tordis sian buŝon en afablan rideton. Ŝi sciis precize kion diri por kolerigi Alicion, kaj ŝi zorge elektis siajn vortojn.
  
  "Fräulein Alice, vi estas tro juna por..."
  
  Do ĉio revenas al ĉi tio, Alicio pensis, sentante ŝian vizaĝon ruĝiĝi pro kolero kaj honto. Nu, ĉi-foje ĝi ne funkcios.
  
  "Doris, kun tuta respekto, foriru de la vojo."
  
  Ŝi iris al la pordo kaj puŝis ĝin per ambaŭ manoj. La mastrumistino provis fermi ĝin, sed estis tro malfrue kaj arbo trafis ŝin sur la ŝultron, kiam la pordo malfermiĝis. Ŝi refalis sur la tapiŝon en la koridoro, senhelpe rigardante kiel la Tannenbaum-infanoj kondukis la du servistojn en la domon. Ĉi-lasta evitis ŝian rigardon, kaj Doris estis certa, ke ili klopodas ne ridi.
  
  "Ne tiel fariĝas aferoj. Mi diros al via patro," ŝi diris furioze.
  
  "Vi ne devas zorgi pri tio, Doris. Kiam li revenos el Dachau morgaŭ, mi mem diros al li," Alico respondis sen turni sin.
  
  Profunde ŝi ne estis tiel certa, kiel ŝiaj vortoj ŝajnis sugesti. Ŝi sciis, ke ŝi havos problemojn kun sia patro, sed en tiu momento ŝi estis decidita ne lasi la domservistinon fari sian propran vojon.
  
  "Fermu okulojn. Mi ne volas makuli ilin per jodo."
  
  Alicio eniris piedpinte en la gastoĉambron, penante ne ĝeni la kuraciston, kiu lavis la frunton de la vundito. Doris staris kolere en la angulo de la ĉambro, senĉese klarigante la gorĝon aŭ frapante la piedojn por montri sian malpaciencon. Kiam Alico eniris, ŝi duobligis siajn klopodojn. Alico ignoris ŝin kaj rigardis la junan karbonŝipon sternitan sur la lito.
  
  La matraco estas tute ruinigita, ŝi pensis. En tiu momento, ŝiaj okuloj renkontis tiujn de la viro, kaj ŝi rekonis lin.
  
  Festkelnero! Ne, ĝi ne povas esti li!
  
  Sed estis vero, ĉar ŝi vidis lin larĝe malfermi la okulojn kaj levi la brovojn. Pasis pli ol unu jaro, sed ŝi ankoraŭ rememoris lin. Kaj subite ŝi komprenis, kiu estas la blonda knabo, kiu glitis en ŝian fantazion, kiam ŝi provis bildigi Prescott. Ŝi rimarkis, ke Doris fiksrigardas ŝin, do ŝi ŝajnigis oscedon kaj malfermis la pordon de la dormoĉambro. Uzante lin kiel ekranon inter si kaj la mastrumistino, ŝi rigardis Paŭlon kaj levis la fingron al siaj lipoj.***
  
  "Kiel li fartas?" Alico demandis kiam la kuracisto finfine elpaŝis en la koridoron.
  
  Li estis magra, ŝveb-okula viro kiu estis en pagendaĵo de prizorgado de la Tannenbaums antaŭ ol Alico estis naskita. Kiam ŝia patrino mortis pro gripo, la knabino pasigis multajn sendormajn noktojn malamante lin pro tio, ke li ne savis ŝin, kvankam nun lia stranga aspekto nur igis ŝin ektremi kiel stetoskopo tuŝanta ŝian haŭton.
  
  "Lia maldekstra brako estas rompita, kvankam ĝi ŝajnas esti pura frakturo. Mi metis sur li spliton kaj bandaĝojn. Li estos en ordo post ĉirkaŭ ses semajnoj. Provu malhelpi lin movi ŝin."
  
  "Kio estas en lia kapo?"
  
  "La resto de la damaĝo estas supraĵa, kvankam li havas multe da sango. Li certe skrapis sin sur la rando de la ŝtupoj. Mi desinfektis la vundon sur lia frunto, kvankam li devus preni bonan banon kiel eble plej baldaŭ."
  
  "Ĉu li povas foriri tuj, doktoro?"
  
  La Doktoro salutis Doris, kiu ĵus fermis la pordon malantaŭ ŝi.
  
  "Mi rekomendus lin resti ĉi tie por la nokto. Nu, adiaŭ," diris la kuracisto, decideme tirante la ĉapelon.
  
  "Ni prizorgos ĝin, doktoro. Koran dankon," Alico diris dum ŝi adiaŭis lin kaj donis al Doris spiteman rigardon.
  
  Paul turnis sin mallerte en la kuvo. Li devis teni sian maldekstran manon ekster la akvo por ne malsekigi la bandaĝojn. Kun lia korpo kovrita de kontuziĝoj, ekzistis neniu pozo kiu ne vundis iun parton de li. Li ĉirkaŭrigardis la ĉambron, mirigita de la lukso, kiu ĉirkaŭis lin. La domego de barono von Schroeder, kvankam situanta en unu el la plej prestiĝaj lokoj de Munkeno, ne havis la agrablaĵojn kiujn tiu ĉi apartamento havis, komencante per varma akvo kiu fluis rekte de la krano. Kutime estis Paŭlo kiu portis varman akvon el la kuirejo ĉiufoje kiam membro de la familio volis bani sin, kio estis ĉiutaga okazo. Kaj simple ne estis komparo inter la banĉambro, en kiu li estis nun, kaj la ŝranko kun lavpelvo kaj lavujo en la pensiono.
  
  Do ĉi tiu estas ŝia hejmo. Mi pensis, ke mi neniam revidos ŝin. Domaĝe, ke ŝi hontas pri mi, li pensis.
  
  "Ĉi tiu akvo estas tre nigra."
  
  Paŭlo rigardis supren, surprizite. Alicio staris en la pordo de la banĉambro kun gaja esprimo sur la vizaĝo. Kvankam la kuvo atingis preskaŭ ĝis liaj ŝultroj kaj la akvo estis kovrita de grizeca ŝaŭmo, la junulo ne povis ne ruĝiĝi.
  
  "Kion vi faras ĉi tie?"
  
  "Rebalanciĝado," ŝi diris, ridetante pro la malfortaj provoj de Paŭlo kovri sin per unu brako. "Mi ŝuldas al vi, ke mi savis min."
  
  "Konsiderante ke la pilko de via frato faligis min laŭ la ŝtuparo, mi dirus, ke vi ankoraŭ ŝuldas al mi."
  
  Alicio ne respondis. Ŝi zorge rigardis lin, koncentriĝante sur liaj ŝultroj kaj la elstaraj muskoloj de liaj nervozaj brakoj. Sen la karbopolvo, lia haŭto estis tre hela.
  
  "Ĉiuokaze, dankon, Alicio," diris Paŭlo, konfuzante ŝian silenton kun silenta riproĉo.
  
  "Vi memoras mian nomon."
  
  Nun estis la vico de Paŭlo silenti. La brilo en la okuloj de Alico estis surpriza, kaj li devis forrigardi.
  
  "Vi multe gajnis," ŝi daŭrigis post paŭzo.
  
  "Tio estas la korboj. Ili pezas tunon, sed porti ilin plifortigas vin."
  
  "Kiel vi finfine vendis karbon?"
  
  "Ĝi estas longa rakonto".
  
  Ŝi prenis tabureton el la angulo de la banĉambro kaj sidiĝis apud li.
  
  "Diru al mi. Ni havas tempon".
  
  "Ĉu vi ne timas, ke ili kaptos vin ĉi tie?"
  
  "Mi enlitiĝis antaŭ duonhoro. La mastrumistino kontrolis, kiel mi. Sed ne estis malfacile pretergliti ŝin."
  
  Paŭlo prenis la sapon kaj komencis renversi ĝin en la mano.
  
  "Post la festo, mi havis aĉan kverelon kun mia onklino."
  
  "Pro via kuzo?"
  
  "Estis pro io, kio okazis antaŭ multaj jaroj, io rilatanta al mia patro. Mia patrino diris al mi, ke li mortis en ŝiprompiĝo, sed en la tago de la festo, mi eksciis, ke ŝi mensogis al mi de jaroj."
  
  "Tion faras plenkreskuloj," diris Alicio ĝemante.
  
  "Ili elĵetis nin, mi kaj mia patrino. Ĉi tiu laboro estis la plej bona, kiun mi povis akiri."
  
  "Mi supozas, ke vi estas bonŝanca."
  
  "Ĉu vi nomas ĝin bonŝanco?" Paul diris svingante. "Laborante de tagiĝo ĝis krepusko kun nenio antaŭĝojebla krom kelkaj pfenigoj en mia poŝo. Iom da sorto!"
  
  "Vi havas laboron; vi havas vian sendependecon, vian memrespekton. Jam estas io," ŝi respondis frustrite.
  
  "Mi interŝanĝus ĝin kontraŭ unu el ĉi tiuj," li diris, svingante la manon ĉirkaŭ li.
  
  "Vi tute ne scias, kion mi volas diri, Paul, ĉu?"
  
  "Pli ol vi pensas," li kraĉis, ne povante sin reteni. "Vi havas belecon kaj inteligentecon, kaj vi difektas ĉion ŝajnigante esti malfeliĉa, ribelema, pasigante pli da tempo plendante pri via luksa pozicio kaj zorgante pri tio, kion aliaj homoj pensas pri vi ol riski kaj batalante por tio, kion vi vere estas. Volas" .
  
  Li haltis, subite konsciante ĉion, kion li diris, kaj vidante emocion dancanta en ŝiaj okuloj. Li malfermis la buŝon por peti pardonon, sed pensis, ke tio nur plimalbonigos la aferojn.
  
  Alico malrapide leviĝis de sia seĝo. Dum momento, Paul pensis, ke ŝi estas forironta, sed ĉi tio estis nur la unua el multaj fojoj, kiujn li ne sukcesis ĝuste interpreti ŝiajn sentojn tra la jaroj. Ŝi iris al la kuvo, genuiĝis apud ĝi kaj kliniĝis super la akvo, kisis lin sur la lipoj. Komence Paŭlo frostiĝis, sed baldaŭ li komencis reagi.
  
  Alicio retiriĝis kaj rigardis lin. Paŭlo sciis, kio estas ŝia beleco: ĝi estis la brilo de spitemo, kiu brulis en ŝiaj okuloj. Li klinis sin antaŭen per la tuta korpo kaj kisis ŝin, sed ĉi-foje li iomete malfermis la buŝon. Post iom da tempo, ŝi disiĝis.
  
  Tiam ŝi aŭdis la sonon de la pordo malfermiĝanta.
  
  
  15
  
  
  Alico tuj ekstaris kaj retiriĝis de Paŭlo, sed estis tro malfrue. Ŝia patro eniris la banĉambron. Li apenaŭ rigardis ŝin; ne estis neceso por ĝi. La maniko de ŝia robo estis tute malseka, kaj eĉ la limigita imago de Joseph Tannenbaum povis havi ideon pri tio, kio okazis antaŭ nur momento.
  
  "Iru al via ĉambro".
  
  "Sed, paĉjo..." ŝi balbutis.
  
  "Nun!"
  
  Alico ekploris kaj elkuris el la ĉambro. Survoje, ŝi preskaŭ stumblis pro Doris, kiu donis al ŝi triumfan rideton.
  
  "Kiel vi povas vidi Fraulein, via patro revenis hejmen pli frue ol atendite. Ĉu tio ne estas mirinda?
  
  Paŭlo sentis sin tute sendefenda dum li sidis nuda en la rapide malvarmiĝanta akvo. Kiam Tannenbaum alproksimiĝis, li provis leviĝi, sed la komercisto kaptis lin perforte je la ŝultro. Kvankam li estis pli malalta ol Paul, li estis pli forta ol lia diketa aspekto sugestis, kaj Paul trovis la glitigan bankuvon neeble ekhavi.
  
  Tannenbaum sidiĝis sur la tabureton kie Alicio sidis nur kelkajn minutojn antaŭe. Eĉ momenton li ne malstreĉis la ŝultron de Paŭlo, kaj Paŭlo timis, ke li subite decidos puŝi lin malsupren kaj teni lian kapon subakve.
  
  "Kiel vi nomiĝas, karboministo?"
  
  "Paul Reiner"
  
  "Vi ne estas judo, Reiner, ĉu?"
  
  "Ne, sinjoro."
  
  "Nun atentu," diris Tannenbaum, lia tono mildiĝis kiel tiu de trejnisto parolanta kun la lasta hundo en la portilo, la plej malrapida por lerni siajn lertaĵojn. "Mia filino estas la heredantino de granda riĉaĵo; ŝi estas en klaso tre super la via. Vi estas nur peco de merdo algluita al ŝia ŝuo. Komprenu?"
  
  Paul ne respondis. Li sukcesis venki sian honton kaj rigardis malantaŭen, kun la dentoj kunpremitaj pro kolero. En tiu momento, estis neniu en la mondo kiun li malamis pli ol ĉi tiu viro.
  
  "Kompreneble vi ne komprenas," diris Tannenbaum, ellasante sian ŝultron. "Nu, almenaŭ mi revenis antaŭ ol ŝi faris ion stultan."
  
  Lia mano atingis sian monujon kaj li eltiris grandegan manplenon da biletoj. Li bone faldis ilin kaj metis ilin sur la marmoran lavujon.
  
  "Ĉi tio estas por la problemo kaŭzita de la pilko de Manfred. Nun vi povas iri."
  
  Tannenbaum ekiris al la pordo, sed antaŭ ol li foriris, li lastan rigardon al Paŭlo.
  
  "Kompreneble, Reiner, kvankam vi verŝajne ne zorgus, mi pasigis la tagon kun la estonta bopatro de mia filino, ellaborante la detalojn de ŝia geedziĝo. Printempe ŝi edziniĝos kun aristokrato."
  
  Mi supozas, ke vi estas bonŝanca... vi havas vian sendependecon, ŝi diris al li.
  
  "Alico scias?" - li demandis.
  
  Tannenbaum moke snufis.
  
  "Neniam plu diru ŝian nomon."
  
  Paul eliris el la kuvo kaj vestis sin, apenaŭ ĝenante sekiĝi. Li ne zorgis eĉ se li kaptis pulminflamon. Li prenis amason da biletoj el la lavujo kaj iris en la dormoĉambron, kie Doris observis lin de la alia flanko de la ĉambro.
  
  "Lasu min konduki vin al la pordo."
  
  "Ne ĝenu vin," la junulo respondis, turniĝante en la koridoron. La enirpordo estis klare videbla ĉe la malproksima fino.
  
  "Ho, ni ne dezirus, ke vi hazarde enpoŝigu ion ajn," diris la mastrumistino kun moka rido.
  
  "Redonu ĝin al ĝia posedanto, sinjorino. Diru al li, ke mi ne bezonas ĝin," Paul respondis, lia voĉo krakante dum li etendis la monbiletojn.
  
  Li preskaŭ kuris al la elirejo, kvankam Doris ne plu rigardis lin. Ŝi rigardis la monon, kaj ruza rideto flagris sur ŝia vizaĝo.
  
  
  16
  
  
  La venontaj semajnoj estis lukto por Paul. Kiam li aperis ĉe la stalo, li devis aŭskulti devigan pardonpeton de Klaus, kiu elturniĝis kun monpuno sed ankoraŭ sentis penton pro lasado de junulo en problemo. Almenaŭ ĝi kvietigis lian koleron pro la rompita brako de Paŭlo.
  
  "Estas la mezo de vintro kaj estas nur mi kaj la kompatinda Halbert malŝarĝantaj kun ĉiuj mendoj kiujn ni havas. Ĝi estas tragedio."
  
  Paul detenis de mencii ke ili havis tiom da mendoj nur pro lia skemo kaj la dua ĉaro. Li ne sentis multe paroli, kaj li falis en silenton same profundan kiel tiu de Halbert, frostigante sian azenon dum longaj horoj en la stirseĝo, liaj pensoj ŝvebante ie malproksime.
  
  Iam li provis reveni al Prinzregentenplatz, kiam li pensis, ke Herr Tannenbaum ne estos tie, sed la servisto klakbatis la pordon en lian vizaĝon. Li glitis al Alicio kelkajn notojn tra la leterkesto, petante ŝin renkonti lin ĉe proksima kafejo, sed ŝi neniam aperis. Foje li preterpasis la pordegon de ŝia domo, sed ŝi neniam aperis. Tion faris policisto, sendube instrukciita de Joseph Tannenbaum; li konsilis Paul ne reveni al la areo krom se li volas fini pluki siajn dentojn sur la trotuaro.
  
  Paŭlo fariĝis ĉiam pli retiriĝita en si mem, kaj la malmultajn fojojn, kiam liaj vojoj kruciĝis kun lia patrino ĉe la pensiono, ili apenaŭ interŝanĝis kelkajn vortojn. Li manĝis malmulte, preskaŭ ne dormis kaj ne atentis sian ĉirkaŭaĵon. Iun tagon, la malantaŭa rado de la troleo preskaŭ trafis la troleon. Eltenante la malbenon de la pasaĝeroj, kiuj kriegis, ke li povus mortigi ilin ĉiujn, Paŭlo diris al si, ke li devas fari ion por eviti la densajn tondronubojn de melankolio, kiuj ŝvebis en lia kapo.
  
  Ne mirinde, ke li ne rimarkis la figuron, kiu observis lin iun posttagmezon sur la Frauenstraße. La fremdulo komence malrapide alproksimiĝis al la ĉaro por pli proksime rigardi, penante resti ekster la vidlinio de Paŭlo. La viro prenis notojn en libreto, kiun li portis en sia poŝo, zorge skribante la nomon Klaus Graf. Nun kiam Paŭlo havis pli da tempo kaj bonan manon, la flankoj de la troleo estis ĉiam puraj kaj la literoj videblaj, kio iom mildigis la koleron de la karboŝipo. Fine, la observanto sidiĝis en proksima bierejo ĝis la ĉaroj foriris. Nur tiam li alproksimiĝis al la bieno, kiun ili disponigis, por fari kelkajn diskretajn demandojn.
  
  Jürgen estis en ege malbona humoro. Li ĵus ricevis siajn notojn dum la unuaj kvar monatoj de la jaro, kaj ili tute ne estis kuraĝigaj.
  
  Mi devas igi tiun kretenon Kurt doni al mi privatajn lecionojn, li pensis. Eble li faros kelkajn laborojn por mi. Mi petos lin veni al mia domo kaj uzi mian skribmaŝinon, por ke ili ne eksciu.
  
  Ĝi estis lia lasta jaro de mezlernejo, kaj loko en la universitato, kun ĉio, kion ĝi kunportis, estis en ludo. Li havis malmulte da intereso pri diplomo, sed li ŝatis la ideon paradi ĉirkaŭ la kampuso, elmontrante sian baronan titolon. Eĉ se li ankoraŭ ne vere havis tian.
  
  Ĝi estos plena de belaj knabinoj. Mi rebatos ilin.
  
  Li estis en sia dormoĉambro fantazii pri universitataj knabinoj kiam la servistino-la nova servistino dungita de lia patrino post kiam ŝi elpelis la Reiners-alvokis lin de malantaŭ la pordo.
  
  "Juna Majstro Cron estas ĉi tie por vidi vin, Majstro Jurgen."
  
  "Lasu lin eniri."
  
  Jurgen salutis sian amikon kun gruntoj.
  
  "Nur la persono, kiun mi volis vidi. Mi bezonas, ke vi subskribu mian raportkarton; se mia patro vidos tion, li perdos la paciencon. Mi pasigis la tutan matenon provante falsi lian subskribon, sed ĝi tute ne similas al ŝi," li diris, indikante la plankon, kiu estis kovrita de ĉifitaj paperpecoj.
  
  Kron ĵetis rigardon al la raporto kuŝanta malfermita sur la tablo kaj surprizite fajfis.
  
  "Nu, ni amuziĝis, ĉu ne?"
  
  "Vi scias, ke Waburg malamas min."
  
  "Laŭ tio, kion mi povas diri, duono de la instruistoj dividas lian malŝaton. Sed ni nun ne zorgu pri via lerneja agado, Jürgen, ĉar mi alportis al vi novaĵojn. Vi devas prepariĝi por la ĉaso."
  
  "Pri kio vi parolas? Kiun ni serĉas?"
  
  Kron ridetis, jam ĝuante la rekonon, kiun li gajnos per sia malkovro.
  
  "La birdo, kiu flugis el la nesto, mia amiko. Birdo kun rompita flugilo."
  
  
  17
  
  
  Paul tute ne havis ideon, ke io malbonas ĝis estis tro malfrue.
  
  Lia tago komenciĝis kiel kutime, per troleoveturo de la pensiono ĝis la staloj de Klaus Graf ĉe la bordo de la Isar. Ĉiutage li venis, estis ankoraŭ mallume kaj li kelkfoje devis veki Halbert. Li kaj la mutulo interkonsentis post la komenca malfido, kaj Paŭlo vere aprezis tiujn momentojn antaŭ la tagiĝo, kiam ili jungis siajn ĉevalojn al la ĉaroj kaj direktiĝis al la karbejoj. Tie ili metis la ĉaron en la ŝarĝejon, kie larĝa metala tubo plenigis la ĉaron en malpli ol dek minutoj. La komizo registris kiom da fojoj la Graf-homoj envenis por elŝuti ĉiun tagon por ke la totalo povus esti kalkulita semajne. Tiam Paul kaj Halbert iris al ilia unua renkontiĝo. Klaus estus tie, atendante ilin, malpacience pufante per sia pipo. Simpla, elĉerpa rutino.
  
  Paul venis al la stalo tiutage kaj puŝis la pordon, kiel li faris ĉiumatene. Ĝi neniam estis ŝlosita ĉar ene estis nenio ŝtelinda krom la sekurzonoj. Halbert dormis nur du futojn de la ĉevaloj, en ĉambro kun malnobla malnova lito dekstre de la bestbudoj.
  
  "Vekiĝu, Halbert! Hodiaŭ estas pli da neĝo ol kutime. Ni devos foriri iom pli frue, se ni volas ĝustatempe atingi Musakh."
  
  Ne estis signo de lia silenta kunulo, sed tio estis normala. Li ĉiam bezonis tempon por aperi.
  
  Subite, Paŭlo aŭdis, ke la ĉevaloj nervoze piedpremas en siaj budoj kaj io turniĝis en li, sento, kiun li delonge ne sentis. Liaj pulmoj pleniĝis je plumbo, kaj acida gusto aperis en lia buŝo.
  
  Jurgen.
  
  Li faris paŝon al la pordo, sed poste haltis. Ili estis tie, elirante el ĉiu fendeto, kaj li malbenis sin, ke li ne rimarkis ilin pli frue. De la ŝranko, kie estis konservitaj la ŝoveliloj, de la budoj por la ĉevaloj kaj de sub la vagonoj. Ili estis sep - la samaj sep, kiuj sekvis lin al la naskiĝtaga festo de Jurgen. Ĝi ŝajnis antaŭ eterneco. Iliaj vizaĝoj fariĝis pli larĝaj, pli malmolaj, kaj ili ne plu portis lernejajn jakojn, sed dikajn sveterojn kaj botojn. Vestaĵoj estas pli taŭgaj por ĉi tiu tasko.
  
  "Vi ne glitos sur marmoron ĉi-foje, kuzo," Jurgen diris, montrante malestime la malpuran plankon.
  
  "Hulbert!" Paŭlo ploris senespere.
  
  "Via malfruiĝinta amiko estas ligita en lia lito. Ni certe ne bezonis buĉi lin..." diris unu el la brutuloj. Aliaj ŝajnis trovi ĝin tre amuza.
  
  Paul saltis sur unu el la ĉaroj, kiam la knaboj alproksimiĝis al li. Unu el ili provis kapti lian maleolon, sed Paŭlo ĝustatempe levis sian piedon kaj metis ĝin sur la fingrojn de la knabo. Aŭdiĝis kraketado.
  
  "Li rompis ilin! Absoluta hundilo!"
  
  "Silentu! Post duonhoro ĉi tiu fekaĵo bedaŭros ne esti en via loko," Jurgen diris.
  
  Pluraj knaboj ĉirkaŭiris la malantaŭon de la vagono. El la okulangulo, Paŭlo vidis alian kapti la konduksidlokon, intencante grimpi en ĝin. Li sentis la brilon de la tranĉilo.
  
  Li subite rememoriĝis pri unu el la multaj scenaroj, kiujn li elpensis ĉirkaŭ la sinkigo de la boato de sia patro: lia patro ĉirkaŭita de malamikoj ĉiuflanke, kiuj provis surŝipiĝi. Li diris al si, ke tiu ĉi ĉaro estas lia boato.
  
  Mi ne lasos ilin surŝipiĝi.
  
  Li ĉirkaŭrigardis, senespere serĉante ion, kion li povus uzi kiel armilon, sed la nuraj aĵoj ĉemane estis la restaĵoj de karbo disĵetitaj ĉirkaŭ la ĉaro. La pecetoj estis tiel malgrandaj, ke li devos ĵeti kvardek aŭ kvindek antaŭ ol li fari ian malbonon. Kun rompita brako, la nura avantaĝo de Paul estis la alteco de la ĉaro, kiu metis lin sur ĝuste la ĝustan nivelon por pugnobati ajnan atakanton en la vizaĝon.
  
  Alia knabo provis ŝteliri al la malantaŭo de la ĉaro, sed Paŭlo sentis kaptaĵon. Tiu apud la konduksidloko profitis la momentan distradon kaj tiris sin, sendube prepariĝante por salti sur la dorson de Paŭlo. Per rapida movo, Paŭlo malŝraŭbis la kovrilon de sia termos kaj ŝprucis la varman kafon sur la vizaĝon de la knabo. La plado ne bolis kiel antaŭ unu horo, kiam li kuiris ĝin sur la forno en sia dormoĉambro, sed estis sufiĉe varme por ke la ulo premu siajn manojn al sia vizaĝo kvazaŭ li estis skaldita. Paŭlo alĵetis lin kaj forpuŝis lin de la ĉaro. La knabo refalis kun ĝemo.
  
  "Diable, kion ni atendas? Ĉiuj, kaptu lin!" Jurgen kriis.
  
  Paŭlo denove vidis la brilon de la tranĉilo. Li turniĝis, levinte la pugnojn en la aero, volante montri al ili, ke li ne timas, sed ĉiuj en la malpuraj staloj sciis, ke tio estas mensogo.
  
  Dek manoj kaptis la ĉaron en dek lokoj. Paŭlo frapis sian piedon maldekstren kaj dekstren, sed post kelkaj sekundoj ili ĉirkaŭis lin de ĉiuj flankoj. Unu el la brutuloj kaptis lian maldekstran brakon, kaj Paŭlo, penante liberigi sin, sentis, ke la pugno de la alia trafis lin en la vizaĝon. Estis krakado kaj eksplodo de doloro kiam lia nazo estis rompita.
  
  Dum momento, li vidis nur pulsantan ruĝan lumon. Li ekflugis, maltrafante sian kuzon Jurgen je pluraj mejloj.
  
  "Tenu al li, Kron!"
  
  Paŭlo sentis, ke ili kaptas lin de malantaŭe. Li provis ŝanceliĝi el ilia teno, sed ĝi estis senutila. En demando de sekundoj, ili tordis liajn brakojn malantaŭ lia dorso, lasante lian vizaĝon kaj bruston al la kompato de lia kuzo. Unu el liaj kaptintoj havis feran tenon sur sia kolo, devigante Paul rigardi rekte al Jurgen.
  
  "Vi ne plu kuras, ĉu?"
  
  Jurgen singarde movis sian pezon sur sian dekstran piedon, poste tiris sian brakon malantaŭen. La bato trafis Paul rekte en la stomakon. Li sentis, ke la aero forlasas sian korpon kvazaŭ ĝi estus trapikita pneŭo.
  
  "Batu min ĉion, kion vi volas, Jurgen," Paul ekbruis dum li sukcesis repreni la spiron. "Tio ne malhelpos vin esti senutila porko."
  
  Alia bato, ĉi-foje al la vizaĝo, tranĉis lian brovon en du. Lia kuzo manpremis lin kaj masaĝis liajn vunditajn fingrobazartikojn.
  
  "Vi vidas? Estas sep kiel vi por ĉiu el mi, iu retenas min kaj vi ankoraŭ agas pli malbone ol mi," diris Paul.
  
  Jurgen rapidis antaŭen kaj kaptis la hararon de sia kuzo tiel forte ke Paŭlo pensis, ke li eltiros ĝin.
  
  "Vi mortigis Eduardon, hundilo."
  
  "Mi nur helpis lin. La samon oni ne povas diri pri la ceteraj."
  
  "Do, kuzo, ĉu vi subite asertas ian parencecon kun la Shredders? Mi pensis, ke vi rezignis ĉion. Ĉu ne tion vi diris al la juda malĉastulino?"
  
  "Ne nomu ŝin tiel."
  
  Jurgen moviĝis eĉ pli proksimen ĝis Paul sentis lian spiron sur lia vizaĝo. Liaj okuloj estis fiksitaj sur Paŭlo, gustumante la doloron, kiun li estis provonta per siaj vortoj.
  
  "Trankviliĝu, ŝi ne estos malĉastulino por longe. Nun ŝi estos estiminda sinjorino. Estonta baronino von Schroeder.
  
  Paŭlo tuj sciis, ke tio estas la vero kaj ne nur la kutima furiozo de lia kuzo. Akra doloro leviĝis en lia stomako, kaŭzante senforman, malesperan krion. Jurgen laŭte ridis, liaj okuloj ŝvelintaj. Fine li ellasis la harojn de Paŭlo kaj la kapo de Paŭlo falis sur lian bruston.
  
  "Nu, do, infanoj, ni donu al li tion, kion li meritas."
  
  En tiu momento, Paŭlo ĵetis sian kapon malantaŭen kiel eble plej forte. La ulo malantaŭ li malstreĉis sian tenon sur la pugnobatoj de Jurgen, sendube kredante ke venko estis ilia. La pinto de la kranio de Paŭlo trafis la banditon en la vizaĝon, kaj li ellasis Paŭlon, falante sur siajn genuojn. La aliaj alkuris Paŭlon, sed ili ĉiuj alteriĝis sur la plankon en pilko.
  
  Paul svingis la brakojn, ĵetante blindajn batojn. Meze de la tumulto, li sentis ion malmolan sub la fingroj kaj kaptis ĝin. Li provis stariĝi, kaj li preskaŭ sukcesis, kiam Jurgen rimarkis kaj atakis sian kuzon. Paŭlo kovris sian vizaĝon reflekse, nekonsciante, ke li ankoraŭ tenas en la mano la objekton, kiun li ĵus prenis.
  
  Estis terura kriego, poste silento.
  
  Paŭlo tiris sin ĝis la rando de la vagono. Lia kuzo estis surgenue, tordiĝanta sur la planko. La ligna tenilo de tranĉilo elstaris el la kavo de lia dekstra okulo. La knabo estis bonŝanca: se liaj amikoj havus brilan ideon krei ion plian, Jurgen estus mortinta.
  
  "Formetu ĝin! Forprenu ĝin!" li kriis.
  
  La aliaj rigardis lin, paralizitaj. Ili ne volis esti tie plu. Por ili, ĝi ne plu estis ludo.
  
  "Doloras! Helpu min, pro la ĉielo!"
  
  Fine, unu el la brutuloj sukcesis leviĝi kaj alproksimiĝi al Jurgen.
  
  "Ne faru ĝin," diris Paŭlo terurite. "Konduku lin al la hospitalo kaj petu ilin forigi ĝin."
  
  La alia knabo rigardis Paŭlon, lia vizaĝo senesprima. Estis preskaŭ kvazaŭ li ne estus tie aŭ ne havus kontrolon de siaj agoj. Li iris al Jurgen kaj metis sian manon sur la tenilon de sia tranĉilo. Tamen, dum li premis ĝin, Jurgen subite ekmoviĝis en la kontraŭa direkto, kaj la klingo de la tranĉilo elblovis la plej grandan parton de lia okulglobo.
  
  Jurgen haltis abrupte kaj levis la manon al la loko, kie estis antaŭ momento la tranĉilo.
  
  "Mi ne povas vidi. Kial mi ne povas vidi?"
  
  Tiam li perdis konscion.
  
  La knabo, kiu eltiris la tranĉilon, staris malplene fiksrigardante lin, kiam la rozkolora maso, kiu estis la dekstra okulo de la estonta barono, glitis laŭ la klingo al la tero.
  
  "Vi devas konduki lin al la hospitalo!" Paŭlo kriis.
  
  La cetero de la bando malrapide stariĝis, ankoraŭ ne tute komprenante, kio okazis al sia estro. Ili iris al la staloj por gajni simplan, disbatantan venkon; anstataŭe, la nepensebla okazis.
  
  Du el ili prenis Jurgenon je la brakoj kaj kruroj kaj portis lin al la pordo. La ceteraj aliĝis al ili. Neniu el ili diris eĉ unu vorton.
  
  Nur la knabo kun la tranĉilo restis kie li estis, demande rigardante Paŭlon.
  
  "Do iru antaŭen, se vi kuraĝas," Paul diris, preĝante al la ĉielo, ke li ne faris.
  
  La knabo malfermis sian manon, faligis sian tranĉilon sur la teron kaj elkuris en la straton. Paul rigardis lin foriri; poste, fine sola, li ekploris.
  
  
  18
  
  
  "Mi ne intencas fari ĉi tion."
  
  "Vi estas mia filino, vi faros tion, kion mi diras."
  
  "Mi ne estas objekto, kiun vi povas aĉeti aŭ vendi."
  
  "Ĉi tio estas la plej granda ŝanco de via vivo."
  
  "En via vivo, vi volas diri."
  
  "Vi estas tiu, kiu fariĝos baronino."
  
  "Vi ne konas lin, patro. Li estas porko, malĝentila, aroganta..."
  
  "Via patrino priskribis min en tre similaj esprimoj kiam ni unue renkontis."
  
  "Kontenu ŝin ekster ĉi tio. Ŝi neniam farus..."
  
  "Ĉu deziris la plej bonan por vi? Ĉu vi provis certigi vian feliĉon?"
  
  "... devigis ŝian filinon geedziĝi kun viro, kiun ŝi malamas. Kaj nejudo, pli ol tio."
  
  "Ĉu vi preferus iun pli bonan? Malsata almozulo, kiel fartas via karbamikisto? Li ankaŭ ne estas juda, Alico."
  
  "Almenaŭ li estas bona homo."
  
  "Ĝi estas kion vi pensas."
  
  "Mi signifas ion por li."
  
  "Vi signifas ĝuste tri mil markojn por li."
  
  "Kio?"
  
  "La tago, kiam via amiko venis viziti, mi lasis stakon da monbiletoj sur la lavpelvo. Tri mil markoj por liaj problemoj, kondiĉe ke li neniam plu aperos ĉi tie."
  
  Alicio estis senvorta.
  
  "Mi scias, mia infano. Mi scias, ke estas malfacile..."
  
  "Vi mensogas".
  
  "Mi ĵuras al vi, Alicio, sur la tombo de via patrino, ke via karboamiko prenis la monon el la lavujo. Vi scias, mi ne ŝercus pri io tia."
  
  "Mi..."
  
  "Homoj ĉiam seniluziigos vin, Alico. Venu ĉi tien brakumu min
  
  ..."
  
  "Ne tuŝu min!"
  
  "Vi trapasos ĉi tion. Kaj vi lernos ami la filon de barono von Schroeder tiel, kiel via patrino finfine amis min."
  
  "Mi malamas vin!"
  
  "Alico! Alicio, revenu!"
  
  Ŝi forlasis la domon du tagojn poste, en la malforta matena lumo, meze de neĝoŝtormo, kiu jam kovris la stratojn per neĝo.
  
  Ŝi kunportis grandan valizon plenan de vestaĵoj kaj la tutan monon, kiun ŝi povis kolekti. Ne estis multe, sed sufiĉus daŭri kelkajn monatojn, ĝis ŝi trovos decan laboron. Ŝia absurda, infaneca plano reveni al Prescott, koncipita en tempo kiam ŝajnis normale vojaĝi en unuaklasa kupeo kaj gorĝo sur omaroj, estis aĵo de la pasinteco. Nun ŝi sentis, ke ŝi estas alia Alico, kiu devis forĝi sian propran vojon.
  
  Ŝi ankaŭ prenis medaljonon, kiu apartenis al sia patrino. Ĝi enhavis foton de Alice kaj alian de Manfred. Ŝia patrino portis ĝin ĉirkaŭ sia kolo ĝis la tago kiam ŝi mortis.
  
  Antaŭ ol foriri, Alicio paŭzis momenton ĉe la pordo de sia frato. Ŝi metis sian manon sur la pordotenilon sed ne malfermis ĝin. Ŝi timis, ke la vido de la ronda, senkulpa vizaĝo de Manfred malfortigos ŝian decidemon. Ŝia volforto jam estis multe pli malforta ol ŝi atendis.
  
  Nun estas tempo ŝanĝi ĉion tion, ŝi pensis dum ŝi elpaŝis sur la straton.
  
  Ŝiaj ledaj botoj lasis ŝlimajn piedspurojn en la neĝo, sed la neĝoŝtormo zorgis pri tio, forlavante ilin dum ĝi preterpasis.
  
  
  19
  
  
  La tagon kiam li estis atakita, Paul kaj Hulbert alvenis horon malfrue por la unua liveraĵo. Klaus Graf blankiĝis pro kolero. Kiam li vidis la difektitan vizaĝon de Paul kaj aŭdis lian rakonton - konfirmite de la konstanta kapjesado de Halbert, kiun Paul trovis ligita al sia lito kun mieno de humiligo sur la vizaĝo - li sendis lin hejmen.
  
  La sekvan matenon, Paul estis surprizita trovi la grafon en la staloj, loko kiun li preskaŭ neniam vizitis por la resto de la tago. Ankoraŭ konfuzita de lastatempaj eventoj, li ne rimarkis la strangan rigardon, kiun la karboŝipo donis al li.
  
  "Saluton, Sinjoro Grafo. Kion vi faras ĉi tie?" li demandis singarde.
  
  "Nu, mi nur volis certigi, ke ne estas pliaj problemoj. Ĉu vi povas certigi al mi, ke ĉi tiuj uloj ne revenos, Paul?"
  
  La junulo hezitis momenton antaŭ ol respondi.
  
  "Ne, sinjoro. mi ne povas."
  
  "Tion mi pensis."
  
  Klaus traserĉis sian mantelon kaj eltiris kelkajn ĉifitajn, malpurajn biletojn. Li donis ilin kulpe al Paŭlo.
  
  Paŭlo prenis ilin, kalkulante ilin en sia menso.
  
  "Parto de mia monata salajro, inkluzive hodiaŭ. Sinjoro, ĉu vi maldungas min?"
  
  "Mi pensis pri tio, kio okazis hieraŭ... Mi ne volas problemojn, ĉu vi komprenas?"
  
  "Kompreneble, sinjoro."
  
  "Vi ne ŝajnas surprizita," diris Klaus, kiu havis profundajn sakojn sub la okuloj, sendube de sendorma nokto provanta decidi ĉu li maldungu la ulon aŭ ne.
  
  Paŭlo rigardis lin, demandante, ĉu li klarigu la profundon de la abismo, en kiun la biletoj en lia mano plonĝis lin. Li decidis ne fari, ĉar la karboŝipo jam konsciis pri sia malfacilaĵo. Anstataŭe, li elektis ironion, kiu ĉiam pli iĝis lia valuto.
  
  "Jen la duan fojon vi perfidis min, Herr Graf. Perfido perdas sian ĉarmon la duan fojon."
  
  
  20
  
  
  "Vi ne povas fari ĉi tion al mi!"
  
  La barono ridetis kaj trinkis sian herban teon. Li ĝuis la situacion, kaj kio estis pli malbona, li ne provis ŝajnigi alie. Por la unua fojo li vidis ŝancon akiri judan monon sen geedziĝi kun Jurgen.
  
  "Mia kara Tannenbaum, mi tute ne komprenas, kiel mi faras ion ajn."
  
  "Ĝuste!"
  
  "Ne ekzistas fianĉino, ĉu?"
  
  "Nu, ne," Tannenbaum konfesis kontraŭvole.
  
  "Do ne povas okazi geedziĝo. Kaj ĉar la foresto de la fianĉino," li diris, klarigante la gorĝon, "estas via respondeco, estas racie, ke vi zorgu pri la elspezoj.
  
  Tannenbaum maltrankvile moviĝis sur sia seĝo, serĉante respondon. Li verŝis al si pli da teo kaj duona sukerujo.
  
  "Mi vidas, ke vi ŝatas," diris la Barono, arkante la brovon. La abomeno, kiun Jozefo elvokis en li, iom post iom transformiĝis en strangan fascinon dum la potenc-ekvilibro ŝanĝiĝis.
  
  "Nu, finfine, mi estas tiu, kiu pagis por tiu sukero."
  
  La barono respondis kun grimaco.
  
  "Vi ne devas esti malĝentila."
  
  "Ĉu vi opinias min idioto, barono? Vi diris al mi, ke vi uzos la monon por starigi kaŭĉukfabrikon kiel tiu, kiun vi perdis antaŭ kvin jaroj. Mi kredis vin kaj transdonis la grandegan kvanton, kiun vi petis al mi. Kaj kion mi trovas du jarojn poste? Ne nur vi ne kreis fabrikon, sed la mono finiĝis en biletujo da akcioj al kiuj nur vi havas aliron."
  
  "Ĉi tiuj estas sekuraj provizoj, Tannenbaum."
  
  "Ĝi povus esti. Sed mi ne fidas ilian gardiston. Ne estus la unua fojo, kiam vi vetas la estontecon de via familio je venka mano."
  
  Barono Otto von Schroeder havis sur la vizaĝo esprimon de rankoro, kiun li ne povis senti. Lastatempe, li refalis en hazardludfebro kaj pasigis longajn noktojn rigardante la ledan dosierujon enhavanta la investojn kiujn li faris per la mono de Tannenbaum. Ĉiu havis tujan likvidecan klaŭzon, kio signifis ke ili povis konverti ilin en pakaĵojn da notoj en iom pli ol horo kun nur sia subskribo kaj forta monpuno. Li ne provis trompi sin: li sciis kial la objekto estis inkluzivita. Li sciis la riskon, kiun li prenis. Li komencis trinki pli kaj pli antaŭ la enlitiĝo, kaj revenis al la ludtablo la pasintsemajne.
  
  Ne en Munkena kazino; li ne estis tiel stulta. Li ŝanĝis sin al la plej modestaj vestaĵoj kiujn li povis trovi kaj vizitis establaĵon en Altstadt. Kelo kun segpolvo sur la planko kaj putinoj kun pli da farbo sur ili ol vi trovus en la Alte Pinakothek. Li petis glason da Korn kaj sidiĝis ĉe tablo, kie la komenca indico estis nur du markoj. Li havis kvincent dolarojn en la poŝo, la plej multe kiun li povis elspezi.
  
  La plej malbona afero, kiu povis okazi, okazis: li venkis.
  
  Eĉ kun tiuj malpuraj kartoj kungluitaj kiel novgeedzoj dum sia mielmonato, eĉ kun la ebrio kaŭzita de memfarita trinkaĵo kaj la fumo kiu pikis liajn okulojn, eĉ kun la malbona odoro kiu pendis en la aero de tiu kelo, li venkis. Ne multe, nur sufiĉe por li forlasi ĉi tiun lokon sen tranĉilo en la intesto. Sed li venkis, kaj nun li volis ludi pli kaj pli ofte. "Mi timas, ke vi nur devos fidi mian juĝon en la afero de mono, Tannenbaum."
  
  La industriulo ridis skeptike.
  
  "Mi vidas, ke mi restos sen mono kaj sen geedziĝo. Kvankam mi ĉiam povus elaĉeti tiun kreditleteron, kiun vi subskribis por mi, barono."
  
  Schroeder glutis. Li ne lasis iun preni la dosierujon el la tirkesto en sia oficejo. Kaj ne pro la simpla kialo, ke dividendoj iom post iom kovris liajn ŝuldojn.
  
  Ne.
  
  Tiu dosierujo - dum li karesis ĝin, imagante kion li povas fari per la mono - estis la sola afero, kiu tenis lin tra la longaj noktoj.
  
  "Kiel mi diris antaŭe, ne necesas esti malĝentila. Mi promesis al vi geedziĝon inter niaj familioj, kaj jen kion vi ricevas. Alportu al mi fianĉinon kaj mia filo atendos ŝin.
  
  Jürgen ne parolis al sia patrino dum tri tagoj.
  
  Kiam la barono iris al la hospitalo por sia filo antaŭ unu semajno, li aŭskultis la profunde partian konton de la junulo. Li estis vundita pro tio, kio okazis - eĉ pli ol kiam Eduardo revenis tiel malbone kripligita, stulte pensis Jurgen - sed li rifuzis impliki la policon en la kazon.
  
  "Ni ne devas forgesi, ke estis la knaboj, kiuj alportis la tranĉilon," diris la barono, pravigante sian pozicion.
  
  Sed Jürgen sciis, ke lia patro mensogas, kaj ke li kaŝas pli gravan kialon. Li provis paroli kun Brunhilde, sed ŝi ree kaj denove foriris de la temo, konfirmante liajn suspektojn, ke ili diras al li nur parton de la vero. Kolerega, Jürgen fermis sin en kompleta silento, kredante ke tio moligus lian patrinon.
  
  Brunhildo suferis, sed ne rezignis.
  
  Anstataŭe, ŝi kontraŭatakis donante sian filon atenton, alportante al li senfinajn donacojn, dolĉaĵojn, kaj liajn plej ŝatatajn manĝaĵojn. Ĝi atingis stadion, kie eĉ dorlotita, malbonkonduta kaj sinĝena viro kiel Jurgen komencis senti sin sufokita, kiam li provis eliri el la domo.
  
  Do, kiam Kron venis al Jurgen kun unu el siaj kutimaj sugestoj - ke li venu al politika kunveno - Jurgen respondis alie ol kutime.
  
  "Venu," li diris, kaptante sian mantelon.
  
  Krohn, kiu pasigis jarojn provante impliki Jurgen en politiko kaj kiu estis membro de diversaj naciismaj partioj, estis ĝojigita kun la decido de sia amiko.
  
  "Mi certas, ke ĝi helpos vin deturni vian menson," li diris, ankoraŭ hontante pri tio, kio okazis en la staloj antaŭ semajno, kiam sep perdis kontraŭ unu.
  
  Jürgen ne havis altajn atendojn. Li ankoraŭ prenis trankviligojn por la doloro, kiun lia vundo kaŭzis al li, kaj dum ili veturis per la troleo al la urbocentro, li nervoze tuŝis la dikan bandaĝon, kiun li devos porti dum kelkaj pliaj tagoj.
  
  Kaj poste insigno por la tuta vivo, ĉio pro tiu povra porko Paŭlo, li pensis, nekredeble kompatante sin.
  
  Por supre, lia kuzo malaperis en la aero. Du el liaj amikoj iris spioni la stalojn kaj trovis, ke li ne plu laboras tie. Jurgen suspektis, ke ne ekzistus maniero elspuri Paul baldaŭ, kaj tio ekbrulis lian internon.
  
  Perdita en sia mem-abomeno kaj memkompato, la filo de la barono apenaŭ aŭdis, kion Kron diris survoje al la Hofbrauhaus.
  
  "Li estas elstara parolanto. Bonega persono. Vi vidos, Jürgen."
  
  Li ankaŭ ne atentis la grandiozan scenaron, la malnovan bierfabrikon konstruitan por la reĝoj de Bavario antaŭ pli ol tri jarcentoj, aŭ la freskojn sur la muroj. Li sidis apud Kron sur unu el la benkoj en la granda halo kaj trinketis sian bieron en severa silento.
  
  Kiam la oratoro, pri kiu tiel entuziasme parolis Krohn, venis sur la scenejon, Jürgen opiniis, ke lia amiko freneziĝis. La viro iradis, kvazaŭ li estus pikita en la azenon de abelo, kaj tute ne aspektis kiel homo, kiu havas ion por diri. Li elradiis ĉion, kion Jürgen malestimis, de siaj haroj kaj lipharoj ĝis sia malmultekosta ĉifita kostumo.
  
  Kvin minutojn poste, Jurgen ĉirkaŭrigardis kun timo. La amaso, kiu kolektiĝis en la salono, almenaŭ mil homoj, staris tute silente. Lipoj apenaŭ disiĝis, krom por flustri "Bone dirite" aŭ "Li pravas." La manoj de la homamaso parolis, markante ĉiun paŭzon de la viro per laŭta aplaŭdado.
  
  Preskaŭ kontraŭ sia volo, Jurgen komencis aŭskulti. Li apenaŭ povis kompreni la temon de la parolado, ĉar li vivis sur la periferio de la ĉirkaŭa mondo, zorgante nur pri sia propra distro. Li rekonis fragmentojn, fragmentojn de frazoj, kiujn lia patro faligis dum la matenmanĝo kaŝante malantaŭ sia gazeto. Damne la francoj, la britoj, la rusoj. Plena sensencaĵo, ĉio ĉi.
  
  El tiu ĉi konfuzo, tamen, Jurgen komencis eltiri simplan signifon. Ne el la vortoj, kiujn li apenaŭ komprenis, sed el la emocio en la voĉo de la vireto, el liaj troigaj gestoj, el la kunpremitaj pugnoj fine de ĉiu linio.
  
  Okazis terura maljusto.
  
  Germanio estis ponardita en la dorso.
  
  Judoj kaj framasonoj konservis tiun ponardon en Versailles.
  
  Germanio estis perdita.
  
  La kulpo pri malriĉeco, pri senlaboreco, pri la nudaj piedoj de germanaj infanoj, falis sur la judoj, kiuj regis la registaron en Berlino kvazaŭ ĝi estus grandega sencerba marioneto.
  
  Jurgen, kiu tute ne zorgis pri la nudaj piedoj de germanaj infanoj, kiu tute ne zorgis pri Versailles - kiu neniam zorgis pri iu krom Jürgen von Schroeder - estis surpiede post dek kvin minutoj, aplaŭdante la parolanton per ventego. de aplaŭdo. Antaŭ ol la parolado finiĝis, li diris al si, ke li sekvos ĉi tiun viron kien ajn li iros.
  
  Post la renkontiĝo, Kron pardonpetis, dirante ke li revenos baldaŭ. Jurgen eksilentis ĝis lia amiko frapetis lin sur la dorson. Li venigis parolanton, kiu denove aspektis malriĉa kaj malorda, liaj okuloj ŝanceliĝemaj kaj nekredemaj. Sed la heredanto de la barono ne plu povis vidi lin en tiu lumo, kaj paŝis antaŭen por saluti lin. Kron diris kun rideto:
  
  "Mia kara Jürgen, mi prezentu vin al Adolf Hitler."
  
  
  AKceptita studanto
  
  1923
  
  
  En kiu la iniciato malkovras novan realon kun novaj reguloj
  
  Ĉi tiu estas la sekreta manpremo de la studento kiu eniris, uzita por ke fratoj masonistoj povas identigi unu la alian kiel tia. Ĉi tio implicas premi la dikfingron kontraŭ la supro de la montrofingro fingroartiko de la salutata persono, kiu respondos per la sama ago. Ĝia sekreta nomo estas BOOS, laŭ la nomo de la kolono kiu reprezentas la lunon en la templo de Salomono. Se masonisto havas iujn ajn dubojn pri alia persono kiu nomas sin Frato-Masonisto, li petos lin literumi tiun nomon. Impustistoj komenciĝas per la litero B, dum veraj inicitoj komenciĝas per la tria litero, tiel: ABOZ.
  
  
  21
  
  
  "Bonan posttagmezon, Frau Schmidt," diris Paul. "Kion mi povas proponi al vi?"
  
  La virino rapide ĉirkaŭrigardis, penante doni la impreson, ke ŝi pripensas sian aĉeton, sed la vero estis, ke ŝi havis sian okulon sur la sakon da terpomoj, esperante trovi la prezetikedon. Ĝi estis senutila. Laca de devi ŝanĝi iliajn prezojn ĉiutage, Paŭlo komencis parkerigi ilin ĉiumatene.
  
  "Du kilogramojn da terpomoj, mi petas," ŝi diris, ne kuraĝante demandi kiom.
  
  Paul komencis meti la tuberojn sur la skvamojn. Malantaŭ la sinjorino, paro da knaboj ekzamenis la montratajn dolĉaĵojn, kun la manoj firme ŝtopitaj en la malplenajn poŝojn.
  
  "Ili kostis sesdek mil markojn por kilogramo!" bruis malglata voĉo de malantaŭ la vendotablo.
  
  La virino apenaŭ ĵetis rigardon al Herr Ziegler, la nutraĵposedanto, sed ŝia vizaĝo ruĝiĝis pro la alta prezo.
  
  "Pardonu, sinjorino... Mi restas ne multe da terpomoj," Paŭlo mensogis por ŝpari al ŝi la embarason de devi redukti la mendon. Li elĉerpigis sin tiun matenon stakigante iliajn sakojn en la malantaŭa korto. "Multaj el niaj kutimaj klientoj ankoraŭ estas antaŭen. Ĉu vi ĝenas, se mi donos al vi nur unu kilogramon?"
  
  La malpeziĝo sur ŝia vizaĝo estis tiel evidenta, ke Paŭlo devis deturni sin por kaŝi sian rideton.
  
  "Mirinda. Mi supozas, ke mi devos sukcesi."
  
  Paul prenis kelkajn terpomojn el la sako ĝis la pesilo ĉesis je 1,000 gramoj. Li ne tute forigis la lastan, precipe la grandan, el la sako, sed tenis ĝin en la mano, dum li kontrolis la pezon, kaj poste remetis ĝin al sia loko, preterpasante la terpomojn.
  
  La ago ne eskapis al la virino, kies mano tremis iomete dum ŝi pagis kaj prenis sian sakon de la vendotablo. Kiam ili estis forirantaj, Herr Ziegler revokis ŝin.
  
  "Nur unu momenton!"
  
  La virino turniĝis, pala.
  
  "Jes?"
  
  "Via filo faligis ĝin, sinjorino," diris la butikestro, etendante la ĉapon de la plej malgranda knabo.
  
  La virino murmuris sian dankon kaj preskaŭ elkuris.
  
  Herr Ziegler reiris malantaŭ la vendotablo. Li alĝustigis siajn malgrandajn rondajn okulvitrojn kaj daŭre viŝis la pizvaĉojn per mola peco da ŝtofo. La loko estis senmakula pura, ĉar Paul tenis ĝin ekstreme pura, kaj en tiuj tagoj, nenio restis en la vendejo sufiĉe longe por kolekti polvon.
  
  "Mi vidis vin," la butikestro diris sen suprenrigardi.
  
  Paul prenis gazeton de sub la vendotablo kaj komencis foliumi ĝin. Ili ne havos pli da klientoj tiun tagon, ĉar estis ĵaŭdo kaj la salajro de la plej multaj homoj sekiĝis kelkajn tagojn pli frue. Sed la sekvanta tago estus infero.
  
  "Mi scias, sinjoro."
  
  "Do kial vi ŝajnigis?"
  
  "Oni supozis, ke vi ne rimarkis, ke mi donas al ŝi terpomon, sinjoro. Alie, ni devus fordoni senpagan emblemon al ĉiuj."
  
  "Ĉi tiuj terpomoj estos subtrahataj de via salajro," diris Ziegler, provante soni minaca.
  
  Paul kapjesis kaj reiris al legado. Li jam delonge ĉesis timi la butikiston, ne nur ĉar li neniam sekvis siajn minacojn, sed ankaŭ ĉar lia kruda aspekto estis nur fronto. Paŭlo ridetis al si mem, rememorante, ke nur unu minuton pli frue li rimarkis, ke Ziegler ŝtopis manplenon da dolĉaĵoj en la ĉapon de la knabo.
  
  "Mi ne scias, kion diable vi trovis tiom interesa en tiuj gazetoj," diris la butikisto, balancante la kapon.
  
  Kion Paul freneze serĉis en la ĵurnaloj jam de kelka tempo, estis maniero savi la komercon de Herr Ziegler. Se li ne trovos ĝin, la vendejo bankrotos ene de du semajnoj.
  
  Subite li haltis inter du paĝoj de la Allgemeine Zeitung. Lia koro eksaltis. Estis ĝuste tie: ideo skizita en malgranda dukolumna artikolo, preskaŭ ridinda apud grandaj titoloj anoncantaj senfinajn katastrofojn kaj la ebla disfalo de la registaro. Li eble maltrafis ĝin, se li ne serĉus tiun apartan aferon.
  
  Estis freneze.
  
  Estis neeble.
  
  Sed se ĝi funkcios... ni estos riĉaj.
  
  Ĝi funkcius. Paul estis certa pri tio. La plej malfacila afero estus konvinki Herr Ziegler. Maljuna konservativa pruso kiel li neniam konsentus pri tia plano, eĉ en la plej sovaĝaj revoj de Paŭlo. Paul eĉ ne povis imagi kiel sugesti ĝin.
  
  Do prefere mi rapide pripensu, li diris al si, mordante la lipon.
  
  
  22
  
  
  Ĉio komenciĝis per la murdo de ministro Walter Rathenau, konata juda industriisto. La malespero, kiu plonĝis Germanion inter 1922 kaj 1923, kiam du generacioj vidis siajn valorojn tute renversitaj, komenciĝis iun matenon, kiam tri studentoj veturis al la aŭto de Rathenau, superŝutis lin per maŝinpafado kaj ĵetis al li granaton. La 24-an de junio 1922 oni semis teruran semon; pli ol du jardekojn poste, ĝi rezultigis la mortojn de pli ol kvindek milionoj da homoj.
  
  Ĝis tiu tago, la germanoj opiniis, ke aferoj tamen malbone iras. Sed ekde la tago, kiam la tuta lando fariĝis freneza azilo, ili volis nur reiri kiel antaŭe la aferoj. Rathenau gvidis la Eksterlandan Ministerion. En tiu turbula tempo, kiam Germanio estis en la manoj de ŝiaj kreditoroj, tio estis laboro, kiu estis eĉ pli grava ol la Prezidanteco de la Respubliko.
  
  En la tago, kiam Rathenau estis murdita, Paul scivolis ĉu la studentoj faris tion ĉar li estas juda, ĉar li estas politikisto, aŭ por provi helpi Germanion interkonsenti kun la katastrofo de Versailles. Neebla kompenso, kiun la lando devus pagi - antaŭ 1984! - plonĝis la loĝantaron en malriĉecon, kaj Rathenau estis la lasta bastiono de la prudento.
  
  Post lia morto, la lando komencis presi monon simple por pagi siajn ŝuldojn. Ĉu la respondecaj pri tio komprenis, ke ĉiu signo, kiun ili presis, malplivalorigis la reston? Ili verŝajne faris, sed kion alian ili povus fari?
  
  En junio 1922, unu marko povis aĉeti du cigaredojn; ducent sepdek du markoj egalis unu usonan dolaron. Antaŭ marto 1923, la sama tago kiam Paul senzorge metis kroman terpomon en la saketon de Frau Schmidt, necesis kvin mil markoj por aĉeti cigaredojn, kaj dudek mil por iri al la banko kaj eliri kun krispa dolarbileto.
  
  Familioj luktis por daŭrigi dum la frenezo spiralis. Ĉiun vendredon, salajrotagon, virinoj atendis siajn edzojn ĉe la fabrikpordo. Tiam ili subite sieĝis butikojn kaj butikojn, ili inundis la Viktualienmarkt sur Marienplatz, ili elspezis la lastan pfenigon de sia salajro por necesaĵoj. Ili revenis hejmen ŝarĝitaj per manĝaĵoj kaj provis elteni ĝis la fino de la semajno. En la aliaj tagoj de la semajno, ne multe da komerco estis farita en Germanio. La poŝoj estis malplenaj. Kaj ĵaŭdon nokte, la produktestro de BMW havis tiom da aĉetpovo kiel maljuna vagabondo trenanta siajn stumpetojn tra la koto sub la Isar-pontoj.
  
  Estis multaj, kiuj ne povis elteni ĝin.
  
  Tiuj, kiuj estis maljunaj, al kiuj mankis imago, kiuj tro multe konsideris, estis tiuj, kiuj plej multe suferis. Iliaj mensoj ne povis manipuli ĉiujn ĉi tiujn ŝanĝojn, ĉi tiu mondo iranta tien kaj reen. Multaj faris memmortigon. Aliaj estas enŝlimigitaj en sia malriĉeco.
  
  Aliaj ŝanĝiĝis.
  
  Paul estis unu el tiuj, kiuj ŝanĝiĝis.
  
  Post kiam la Herr Graf maldungis lin, Paul havis teruran monaton. Li apenaŭ havis tempon por venki sian koleron pro la atako de Jurgen kaj la revelacio de la sorto de Alico, aŭ dediĉi pli ol paseman penson al la mistero de la morto de sia patro. Denove, la bezono pluvivi estis tiel akra, ke li devis subpremi siajn proprajn emociojn. Sed la brulanta doloro ofte ekflamis nokte, plenigante liajn sonĝojn per fantomoj. Li ofte ne povis dormi, kaj ofte matene, promenante tra la stratoj de Munkeno en eluzitaj, neĝkovritaj botoj, li pensis pri morto.
  
  Kelkfoje, kiam li revenis al la pensiono sen laboro, li kaptis sin rigardi Isar el Ludwigsbrucke kun malplenaj okuloj. Li volis ĵeti sin en la glaciajn akvojn, lasi la fluon porti sian korpon malsupren al Danubo, kaj de tie eksteren al la maro. Ĝi estas fantazia etendo de akvo, kiun li neniam vidis, sed kie li ĉiam pensis, ke lia patro renkontis sian finon.
  
  En tiaj kazoj, li devis trovi kialon por ne grimpi la muron kaj salti. La bildo de lia patrino atendanta lin ĉiunokte ĉe la pensiono, kaj la certeco, ke ŝi ne pluvivos sen li, malhelpis lin estingi la fajron en lia stomako unufoje por ĉiam. En aliaj kazoj, la fajro mem kaj la kaŭzoj de ĝia okazo retenis lin.
  
  Ĝis finfine ekbrilis espero. Kvankam ĝi rezultigis morton.
  
  Iun matenon, la liveristo falis ĉe la piedoj de Paŭlo meze de la vojo. La malplena ĉaro, kiun li puŝis, renversiĝis flanke. La radoj ankoraŭ turniĝis, kiam Paŭlo kaŭris kaj provis helpi la viron leviĝi, sed li ne povis moviĝi. Li senespere anhelis por serĉi aeron, kaj liaj okuloj briliĝis. Alia preterpasanto alproksimiĝis. Li estis vestita per malhelaj vestoj kaj portis ledan ujo.
  
  "Vojon! Mi estas kuracisto!"
  
  Dum kelka tempo la kuracisto provis revivigi la falinton, sed vane. Fine li ekstaris, balancante la kapon.
  
  "Koratako aŭ embolio. Estas malfacile kredi je iu tiel juna."
  
  Paul rigardis la vizaĝon de la mortinto. Li certe havis nur deknaŭ jarojn, eble malpli.
  
  Ankaŭ mi, pensis Paŭlo.
  
  "Doktoro, ĉu vi prizorgos la korpon?"
  
  "Mi ne povas, ni devas atendi la policon."
  
  Kiam la oficiroj alvenis, Paŭlo pacience priskribis tion, kio okazis. La kuracisto konfirmis sian raporton.
  
  "Ĉu vi ĝenas, se mi resendas la aŭton al ĝia posedanto?"
  
  La oficiro ĵetis rigardon al la malplena ĉarumo, poste rigardis longe kaj forte al Paŭlo. Li ne ŝatis la ideon treni la ĉaron reen al la policejo.
  
  "Kiel vi nomiĝas, kamarado?"
  
  "Paul Reiner"
  
  "Kaj kial mi fidu vin, Paul Reiner?"
  
  "Ĉar mi pli profitos de ĝi, se mi portos ĝin al la butiko posedanto ol se mi provos vendi ĉi tiujn pecojn de malbone najlita ligno sur la nigra merkato," Paul diris kun absoluta honesteco.
  
  "Tre bona. Diru al li kontakti la policejon. Ni devas koni la plej proksiman parencon. Se li ne vokos nin ene de tri horoj, vi respondos al mi."
  
  La oficiro donis al li la fakturon, kiun li trovis, skribante per neta manskribo la adreson de nutra?vendejo - sur strato ne malproksime de Isartor - kun listo de la lastaj aferoj, kiujn la mortinta knabo movis:? kilo da kafo, 3 kilogramoj da terpomoj, 1 sako da citronoj, 1 ladskatolo da Krunz-supo? kilogramo da salo 2 boteloj da maiza alkoholo
  
  Kiam Paul alvenis al la butiko kun la ĉarumo kaj petis la laboron de la mortinta knabo, Herr Ziegler donis al li nekredeman rigardon similan al tiu, kiun li donis al Paul ses monatojn poste, kiam la junulo klarigis sian planon savi ilin de ruino.
  
  "Ni devas turni la vendejon en bankon."
  
  La mastro de la vendejo faligis marmelaĵon, kiun li purigis, kaj ĝi frakasus sur la plankon, se Paul ne estus povinta preni ĝin en la aero.
  
  "Pri kio vi parolas? Ĉu vi estis ebria?" li diris, rigardante la grandegajn rondojn sub la okuloj de la knabo.
  
  "Ne, sinjoro," diris Paŭlo, kiu estis vekita la tutan nokton, pritraktante la planon ree kaj ree en sia menso. Li forlasis sian ĉambron ĉe la tagiĝo kaj ekloĝis ĉe la pordoj de la urbodomo duonhoron antaŭ ol ĝi malfermiĝis. Li tiam kuris de fenestro al fenestro, kolektante informojn pri permesoj, impostoj kaj kondiĉoj. Li revenis kun dika kartona dosierujo. "Mi scias, ke ĝi povas soni freneza, sed ne estas. Ĝuste nun mono havas nenian valoron. Salajroj pliiĝas ĉiutage kaj ni devas kalkuli niajn prezojn ĉiumatene."
  
  "Jes, kaj ĝi rememorigis min: ĉi-matene mi mem devis fari ĉion ĉi," la vendejestro diris kolere. "Vi ne povas imagi kiom malfacile ĝi estis. Kaj estas vendredo! Post du horoj la vendejo estos vigliga."
  
  "Mi scias, sinjoro. Kaj ni devas fari nian eblon por forigi ĉiujn akciojn hodiaŭ. Mi parolos kun kelkaj el niaj klientoj ĉi-posttagmeze, proponante al ili varojn kontraŭ laboro ĉar la laboro estas vendata lunde. Marde matene ni preterpasos la municipan inspektadon, kaj merkrede ni malfermos."
  
  Ziegler aspektis kvazaŭ Paul petis lin bloki sian korpon kaj piediri nuda laŭ la Marienplatz.
  
  "Absolute ne. Ĉi tiu vendejo estas ĉi tie de sepdek tri jaroj. Ĝi estis komencita de mia praavo kaj poste transdonita al mia avo, kiu transdonis ĝin al mia patro, kiu poste transdonis ĝin al mi."
  
  Paul vidis la zorgon en la okuloj de la vendejestro. Li sciis, ke li estas maldungita pro malobeado kaj frenezo. Do li decidis iri por rompita.
  
  "Ĝi estas mirinda rakonto, sinjoro. Sed, bedaŭrinde, post du semajnoj, kiam iu, kies familia nomo ne estas Ziegler, transprenos la vendejon ĉe kunveno de kreditoroj, ĉi tiu tuta tradicio estos konsiderata aĉa."
  
  La mastro de la vendejo levis fingron akuze, preta riproĉi Paŭlon pro siaj rimarkoj, sed poste rememoris la situacion en kiu li estis kaj kolapsis sur seĝon. Ĝiaj ŝuldoj amasiĝas ekde la komenco de la krizo - ŝuldoj kiuj, male al multaj aliaj, ne nur fumiĝis. La pozitiva flanko de ĉi tiu tuta frenezo - por kelkaj homoj - estis, ke tiuj, kiuj havis hipotekojn kun interezoprocentoj kalkulitaj ĉiujare, povis rapide pagi ilin, pro la sovaĝaj fluktuoj en la marko. Bedaŭrinde, tiuj kiel Ziegler, kiuj donacis parton de sia enspezo prefere ol fiksan kvanton da kontantmono, povus nur fini perdi.
  
  "Mi ne komprenas, Paul. Kiel ĉi tio savos mian komercon?"
  
  La junulo alportis al li glason da akvo, poste montris al li artikolon, kiun li elŝiris el la hieraŭa gazeto. Paŭlo legis ĝin tiom da fojoj, ke la inko kelkloke makuliĝis. "Ĉi tio estas artikolo de universitata profesoro. Li diras ke en tempo kiel ĉi tiu, kiam homoj ne povas fidi je mono, ni devas rigardi al la pasinteco. En tempo, kiam ne estis mono. Por interŝanĝo."
  
  "Sed..."
  
  "Bonvolu, sinjoro, doni al mi momenton. Bedaŭrinde, neniu povas interŝanĝi noktablon aŭ tri botelojn da alkoholaĵo kontraŭ aliaj aferoj, kaj la lombardejoj estas plenaj. Tial ni devas rifuĝi en promesoj. en formo de dividendoj.
  
  "Mi ne komprenas," diris la vendejestro, kiu komencis senti kapturnon.
  
  "Agoj, Herr Ziegler. La borso leviĝos de ĉi tio. Akcioj anstataŭigos monon. Kaj ni vendos ilin."
  
  Ziegler rezignis.
  
  Dum la sekvaj kvin noktoj, Paul apenaŭ dormis. Konvinki komercistojn - ĉarpentistojn, gipsistojn, meblistojn - preni manĝon senpage ĉi-vendredon kontraŭ laboro dum la semajnfino tute ne estis malfacila. Fakte, iuj estis tiel dankemaj, ke Paŭlo devis plurfoje proponi sian poŝtukon.
  
  Ni devas esti en vera ĥaoso, kiam la fortika tubisto ekploras, kiam vi proponas al li kolbason kontraŭ unu horo da laboro, li pensis. La ĉefa malfacilaĵo estis burokratio, sed eĉ ĉi-rilate, Paul estis bonŝanca. Li studis la gvidliniojn kaj instrukciojn, kiujn la registaraj oficistoj atentigis lin ĝis la punktoj aperis en liaj oreloj. Lia plej granda timo estis, ke li trafus iun frazon, kiu dispremos ĉiujn liajn esperojn al la tero. Post kiam li plenigis paĝojn de notoj en libreto, kiu skizis la paŝojn, kiujn li devis fari, la postuloj por starigi Ziegler Bank reduktiĝis al du:
  
  1) La direktoro devis esti germana civitano pli ol dudek unu jarojn aĝa.
  
  2) Garantio de duonmiliono da germanaj markoj devis esti pagita ĉe la oficejoj de la urbodomo.
  
  La unua estis simpla: Herr Ziegler estus direktoro, kvankam al Paul jam estis tute klare, ke li laŭeble resti fermita en la oficejo. Koncerne la duan... jaron pli frue, duonmiliono da markoj estus estinta astronomia sumo, maniero certigi, ke nur solventaj homoj povus komenci komercon bazitan sur fido. Hodiaŭ duonmiliono da markoj estis ŝerco.
  
  "Neniu ĝisdatigis la desegnaĵon!" Paŭlo kriis dum li saltetadis ĉirkaŭ la laborejo, surprizigante la ĉarpentistojn, kiuj jam deŝiris la bretojn de la muroj.
  
  Mi scivolas, ĉu ŝtatoficistoj preferus paron da kokaj kruroj, pensis Paŭlo, amuzite. Almenaŭ ili povus trovi ian uzon por ili.
  
  
  23
  
  
  La kamiono estis malfermita kaj la homoj rajdantaj malantaŭe havis neniun protekton kontraŭ la nokta aero.
  
  Preskaŭ ĉiuj silentis, koncentriĝante pri tio, kio estis okazonta. Iliaj brunaj ĉemizoj apenaŭ izolis ilin de la malvarmo, sed tio ne gravis, ĉar ili baldaŭ estis survoje.
  
  Jurgen kaŭriĝis kaj komencis bati per sia klabo sur la metala planko de la kamiono. Li prenis tiun kutimon dum sia unua eliro, kiam liaj kamaradoj ankoraŭ traktis lin kun iom da skeptiko. La Sturmabteilung, aŭ SA - la "ŝtormsoldatoj" de la Nazia Partio - konsistis el harditaj ekssoldatoj, homoj el la malsuperaj klasoj kiuj apenaŭ povis legi alineon laŭtvoĉe sen balbuti. Ilia unua reago al la apero de tiu ĉi eleganta junulo - la filo de barono, ne malpli! - estis rifuzo. Kaj kiam Jürgen unue uzis la plankon de kamiono kiel tamburon, unu el liaj kamaradoj donis al li la mezan fingron.
  
  "Sendu telegramon al la baronino, ĉu knabo?"
  
  La aliaj malbone ridis.
  
  Tiun nokton li hontis. Tamen ĉi-vespere, kiam li komencis fali sur la plankon, ĉiuj aliaj rapide sekvis lin. Komence, la ritmo estis malrapida, mezurita, klara, la taktoj estis perfekte sinkronigitaj. Sed kiam la kamiono alproksimiĝis al sia celloko, hotelo proksime de la centra fervoja stacidomo, la muĝado plifortiĝis ĝis ĝi estis surda, la muĝado plenigis ilin ĉiujn per adrenalino.
  
  Jurgen ridetis. Ne estis facile gajni ilian fidon, sed nun li sentis, ke ili ĉiuj estas en la manplato. Kiam, preskaŭ unu jaron pli frue, li unue aŭdis Adolf Hitler paroli kaj insistis ke la sekretario de la partia komitato tuj registrigu lin kiel membron de la Nacisocialisma Germana Laborista Partio, Krohn estis ĝojigita. Sed kiam, kelkajn tagojn poste, Jurgen petis aliĝi al la SA, ĉi tiu entuziasmo fariĝis seniluziiĝo.
  
  "Kion diable vi havas en komuna kun ĉi tiuj brunaj goriloj?" Vi estas inteligenta; vi povus havi karieron en politiko. Kaj ĉi tiu okulo makulo estas sur via okulo ... Se vi disvastigas la taŭgajn onidirojn, ĉi tio povas fariĝi via voko. karto. Ni povas diri, ke vi perdis okulon defendante la Ruhr."
  
  La filo de la barono ne atentis lin. Li eniris SA impulse, sed estis certa subkonscia logiko al tio, kion li faris. Li estis tirita al la brutaleco eneca en la milicia flugilo de la nazioj, ilia fiereco kiel grupo, kaj la senpuneco por perforto kiun tio donis al li. Grupo kiun li ne konvenis de la komenco, kaj kie li estis la celo de insultoj kaj mokado, kiel ekzemple "Barono Cyclops" kaj "One-Eyed Pansy".
  
  Timigita, Jürgen forĵetis la gangsteran sintenon kiun li prenis direkte al siaj lernejaj amikoj. Ili estis veraj malmolaj uloj, kaj ili tuj fermus vicojn se li provus devigi ion ajn. Anstataŭe, li iom post iom gajnis ilian respekton montrante neniun penton ĉiun fojon kiam ili aŭ ilia malamiko renkontis.
  
  La kriado de bremsoj sufokis la furiozan sonon de klaboj. La kamiono subite haltis.
  
  "Eliri! Eliri!"
  
  La ŝtormsoldatoj amasiĝis en la malantaŭon de la kamiono. Tiam dudek paroj da nigraj botoj trotis trans la malsekaj pavimoj. Unu el la ŝtormsoldatoj glitis en flako da ŝlima akvo, kaj Jurgen rapidis proponi sian manon por helpi lin leviĝi. Li eksciis, ke tiaj gestoj gajnus al li poentojn.
  
  La konstruaĵo kontraŭ ili havis neniun nomon, nur la vorto T AVERN pentrita super la pordo, kun ruĝa bavara ĉapelo pentrita apud ĝi. Ĉi tiu loko estis ofte uzata kiel kunvenejo de branĉo de la Komunista Partio, kaj en tiu sama momento unu el tiuj kunvenoj estis finiĝanta. Pli ol tridek homoj estis interne, aŭskultante la paroladon. Aŭdinte la kriadon de la bremsoj de la kamiono, kelkaj el ili levis la kapon, sed estis tro malfrue. La taverno ne havis malantaŭan pordon.
  
  La ŝtormsoldatoj eniris en ordaj vicoj, farante kiel eble plej multe da bruo. La kelnero kaŝis sin malantaŭ la vendotablo, terurita, dum la unuaj alvenantoj kaptis bierglasojn kaj telerojn de la tabloj kaj ĵetis ilin en la vendotablon, la spegulon super ĝi kaj la bretojn de boteloj.
  
  "Kion vi faras?" demandis malalta viro, supozeble la mastro de la taverno.
  
  "Ni venis por detrui kontraŭleĝan asembleon," diris la taĉmentestro de la SA, antaŭenpaŝante kun netaŭga rideto.
  
  "Vi ne havas aŭtoritaton!"
  
  La taĉmentestro levis sian klabon kaj trafis la viron en la stomakon. Li falis sur la teron kun ĝemo. La estro donis al li kelkajn pliajn piedbatojn antaŭ ol turni sin al siaj viroj.
  
  "Falu kune!"
  
  Jürgen tuj antaŭeniris. Li ĉiam faris tion, nur por fari zorgeman paŝon malantaŭen por lasi iun alian gvidi la atakon - aŭ preni kuglon aŭ klingon. Pafiloj nun estis malpermesitaj en Germanio - tiu Germanio kies dentoj estis forigitaj fare de la aliancanoj - sed multaj militveteranoj daŭre havis siajn proprajn pistolojn aŭ armilojn kiujn ili prenis de la malamiko.
  
  Vicigitaj ŝultro al ŝultro, la ŝtormsoldatoj moviĝis direkte al la malantaŭo de la taverno. Timigitaj duone ĝismorte, la komunistoj komencis ĵeti al sia malamiko ĉion, kio venis al la mano. Viro promenanta apud Jurgen estis trafita en la vizaĝon per vitra kruĉo. Li ŝanceliĝis, sed tiuj malantaŭ li levis lin, kaj alia paŝis antaŭen por preni lian lokon en la antaŭa rango.
  
  "Vidinfanoj! Iru suĉi la dikon de via Fuhrer!" kriis junulo en leda ĉapo, levante benkon.
  
  La ŝtormsoldatoj estis malpli ol tri metrojn for, facile atingebla de ajna meblaro ĵetita al ili, do Jurgen elektis ĉi tiun momenton por ŝajnigi stumblon. La viro paŝis antaŭen kaj staris antaŭ.
  
  Ĝustatempe. Benkoj disiĝis tra la ĉambro, aŭdiĝis ĝemo, kaj la viro, kiu ĵus prenis la lokon de Jurgen, falis antaŭen, la kapo fendetiĝis.
  
  "Preta?" la taĉmentestro kriis. "Por Hitler kaj Germanio!"
  
  "Hitler kaj Germanio!" la aliaj unuvoĉe kriis.
  
  La du grupoj saltis unu sur la alian kiel infanoj ludantaj ian ludon. Jurgen evitis giganton en mekanikisto supertuto direktantan al li, trafante siajn genuojn dum li preterpasis. La meĥanikisto falis, kaj tiuj, kiuj staris malantaŭ Jurgen, komencis bati lin senkompate.
  
  Jurgen daŭrigis sian antaŭeniĝon. Li saltis super renversita seĝo kaj piedbatis la tablon, kiu frapis la femuron de pli maljuna viro kun okulvitroj. Li falis sur la plankon, trenante la tablon kun si. Estis ankoraŭ kelkaj skribaĉitaj paperpecetoj en lia mano, do la filo de la barono konkludis, ke ĉi tiu certe estas la parolanto, kiun ili venis interrompi. Li ne zorgis. Li eĉ ne sciis la nomon de la maljunulo.
  
  Jurgen direktis sin rekte al li, provante surpaŝi lin per ambaŭ piedoj dum li direktis sin al sia vera celo.
  
  Junulo en leda ĉapo kontraŭbatalis du ŝtormsoldatojn uzante unu el la benkoj. La unua el la viroj provis flanki lin, sed la junulo klinis la benkon en lia direkto kaj sukcesis bati lin en la kolon, terenbatante lin. Alia viro svingis sian bastonon por surprizi la viron, sed la juna komunisto evitis kaj sukcesis kubuti la ŝtormsoldaton en la reno. Dum li duobliĝis, tordiĝante pro doloro, la viro rompis la benkon kontraŭ sia dorso.
  
  Do ĉi tiu scipovas batali, pensis la filo de la barono.
  
  Normale li lasus siajn plej malmolajn kontraŭulojn trakti iun alian, sed io pri tiu ĉi maldika, enprofundiĝinta junulo ofendis Jurgenon.
  
  Li rigardis spite al Jurgen.
  
  "Do venu, nazia putino. Ĉu timas rompi najlon?
  
  Jurgen enspiris, sed li estis tro ruza por lasi la insulton lin influi. Li kontraŭatakis.
  
  "Mi ne miras, ke vi tiom ŝatas la ruĝecojn, magra aĉulo. Tiu Karl Marx-barbo aspektas ekzakte kiel la azeno de via patrino."
  
  La vizaĝo de la junulo lumiĝis pro furiozo kaj, levante la restaĵojn de la benko, li alkuris al Jurgen.
  
  Jurgen staris flanke de la atakanto kaj atendis la atakon. Dum la viro atakis lin, Jürgen moviĝis flanken kaj la komunisto falis sur la plankon, perdante sian ĉapon. Jurgen batis lin trifoje sinsekve per sia klabo sur la dorso - ne tre forte, sed sufiĉe por igi lin perdi la spiron, sed farante tion, li surgenuigis lin. La junulo provis forrampi, kion Jurgen volis. Li reprenis sian dekstran kruron kaj forte piedbatis. La piedfingro de la boto trafis la viron en la stomako, levante lin pli ol duonmetron de la tero. Li falis sur la dorson, penante spiri.
  
  Kun rideto, Jürgen atakis la komuniston brutale. Liaj ripoj krakis sub la batoj, kaj kiam Jurgen paŝis sur lian brakon, ĝi krakis kiel seka branĉo.
  
  Kaptante la junulon je la haroj, Jürgen devigis lin surpiedi.
  
  "Provu nun diri tion, kion vi diris pri la Fuhrer, komunista ŝaŭmo!"
  
  "Iru al infero!" la knabo murmuris.
  
  "Ĉu vi ankoraŭ volas diri tiajn sensencaĵojn?" Jurgen kriis nekredeme.
  
  Teninte eĉ pli forte la hararon de la knabo, li levis sian klabon kaj celis ĝin al la buŝo de sia viktimo.
  
  Iun tagon.
  
  Dufoje.
  
  Trifoje.
  
  La dentoj de la knabo estis nur manpleno da sangaj restaĵoj sur la ligna planko de la taverno, kaj lia vizaĝo estis ŝvelinta. En momento ĉesis la agreso, kiu nutris la muskolojn de Jurgen. Fine, li komprenis kial li elektis ĉi tiun apartan personon.
  
  Estis io de lia kuzo en li.
  
  Li ellasis la harojn de la komunisto kaj rigardis lin fali lame sur la plankon.
  
  Li ne aspektas kiel iu alia, pensis Jurgen.
  
  Li rigardis supren kaj vidis, ke ĉirkaŭ li la batalado ĉesis. La solaj restintaj starantaj estis la ŝtormsoldatoj, kiuj observis lin kun miksaĵo de aprobo kaj timo.
  
  "Ni foriru de ĉi tie!" la plotonestro kriis.
  
  Reen en la kamiono, ŝtormsoldato, kiun Jurgen neniam antaŭe vidis kaj kiu ne vojaĝis kun ili, sidiĝis apud li. La filo de la barono apenaŭ ĵetis rigardon al sia kunulo. Post tia perforta epizodo, li kutime sinkis en staton de melankolia retiriĝo, kaj li ne ŝatis esti ĝenita de iu ajn. Tial li grumblis pro malkontento, kiam la alia viro parolis al li mallaŭte.
  
  "Kio estas via nomo?"
  
  "Jürgen von Schroeder," li respondis kontraŭvole.
  
  "Do estas vi. Ili rakontis al mi pri vi. Mi venis ĉi tien hodiaŭ specife por renkonti vin. Mia nomo estas Julius Shrek."
  
  Jurgen rimarkis subtilajn diferencojn en la uniformo de la viro. Li portis kranion kaj krucostemblemon kaj nigran kravaton.
  
  "Ĉu renkonti min? Kial?"
  
  "Mi kreas specialan grupon ... homoj kun kuraĝo, kapabloj, inteligenteco. Sen ajna burĝa pento."
  
  "Kiel vi scias, ke mi havas ĉi tiujn aferojn?"
  
  "Mi vidis vin tie en agado. Vi agis inteligenta, ne kiel la tuta cetera kanonfuraĝo. Kaj, kompreneble, estas la demando de via familio. Via ĉeesto en nia teamo donus al ni prestiĝon. Ĉi tio distingus nin de la homamaso."
  
  "Kion vi volas?"
  
  "Mi volas, ke vi aliĝu al mia subtena grupo. La elito de la SA, kiu respondas nur al la Führer."
  
  
  24
  
  
  Ekde kiam Alico ekvidis Paul ĉe la alia fino de la kabareda klubo, ŝi havis teruran nokton. Estis la lasta loko, kiun ŝi atendis trovi lin. Ŝi denove rigardis, nur por esti certa, ĉar la lumoj kaj fumo eble estis iom konfuzaj, sed ŝiaj okuloj ne trompis ŝin.
  
  Kion diable li faras ĉi tie?
  
  Ŝia unua impulso estis kaŝi la Kodak malantaŭ ŝia dorso pro honto, sed ŝi ne povis resti en tiu pozicio por longe ĉar la fotilo kaj fulmo estis tro pezaj.
  
  Krome mi laboras. Damne, ĉi tio estas io pri kio mi devus esti fiera.
  
  "He, bela korpo! Fotu min, bela knabino!"
  
  Alico ridetis, levis sian fulmon - sur longa bastono - kaj ektiris la ellasilon tiel ke ĝi ekpafis sen eluzi eĉ unu filmon. La du drinkuloj blokantaj ŝian vidon de la tabloj de Paŭlo falis flanken. Kvankam ŝi devis de tempo al tempo reŝargi la fulmon per magnezia pulvoro, tamen ĝi estis la plej efika maniero por forigi tiujn, kiuj ĝenis ŝin.
  
  Multaj homoj tumultis ĉirkaŭ ŝi dum tiaj noktoj, kiam ŝi devis fari du aŭ tricent fotojn de vizitantoj de BeldaKlub. Post kiam ili estis dizajnitaj, la posedanto elektis duonan dekduon por pendigi sur la enirejmuro, pafoj montrantaj klientojn amuziĝantajn kun la dancknabinoj de la klubo. Laŭ la posedanto, la plej bonaj fotoj estis faritaj en la frua mateno, kiam oni ofte povis rigardi la plej famajn elspezantojn trinki ĉampanon el virinaj ŝuoj. Alico malamis la tutan lokon: la bruan muzikon, la zekinitajn kostumojn, la provokemajn kantojn, la alkoholon, kaj la homojn kiuj trinkis ĝin en grandegaj kvantoj. Sed tio estis ŝia laboro.
  
  Ŝi hezitis antaŭ ol alproksimiĝi al Paŭlo. Ŝi sentis, ke ŝi ne aspektis aparte alloga en sia mararmea brokantkostumo kaj ĉapeleto, kiuj ne tute konvenis al ŝi, kaj tamen ŝi daŭre allogis malgajnintojn kiel magneto. Ŝi antaŭ longe venis al la konkludo, ke viroj ŝatas esti en la centro de ŝia atento, kaj ŝi decidis uzi ĉi tiun fakton por rompi la glacion en rilato kun Paul. Ŝi ankoraŭ sentis honton pri tio, kiel ŝia patro forpelis lin el la domo, kaj iom maltrankvila pro la mensogoj, kiujn oni diris al ŝi, ke li konservas la monon por si.
  
  Mi ŝercos al li. Mi alproksimiĝos al li kun fotilo kovranta mian vizaĝon, mi fotos kaj poste mi malkaŝos al li, kiu mi estas. Mi certas, ke li estos kontenta.
  
  Ŝi ekiris kun rideto.
  
  Ok monatojn pli frue, Alico estis sur la strato serĉante laboron.
  
  Male al Paul, ŝia serĉo ne estis malespera, ĉar ŝi havis sufiĉe da mono por daŭri kelkajn monatojn. Tamen estis malfacile. La solaj laboroj por virinoj - aklamita ĉe stratanguloj aŭ flustritaj en malantaŭaj ĉambroj - estis prostituitinoj aŭ mastrinoj, kaj tio estis vojo, kiun Alicio ne estis preta preni sub neniu cirkonstanco.
  
  Ne tio, kaj mi ankaŭ ne venos hejmen, ŝi ĵuris.
  
  Ŝi pensis pri iri al alia urbo. Hamburgo, Duseldorfo, Berlino. Tamen, la novaĵoj, kiuj venis de tiuj lokoj, estis same malbonaj kiel tio, kio okazis en Munkeno, aŭ eĉ pli malbona. Kaj estis io-eble la espero renkonti certan personon denove-kio retenis ŝin. Sed kiam ŝiaj rezervoj malkreskis, Alico iĝis pli kaj pli malespera. Kaj tiam iun posttagmezon, promenante laŭ la Agnesstrasse serĉante kudran laborejon, pri kiu oni rakontis al ŝi, Alico vidis anoncon en montrofenestro. Bezonata asistanto
  
  Virinoj ne bezonas kandidatiĝi
  
  Ŝi eĉ ne kontrolis kia komerco ĝi estas. Ŝi indigne malfermis la pordon kaj alproksimiĝis al la sola persono malantaŭ la vendotablo: maldika, maljuna viro kun draste maldensiĝanta griza hararo.
  
  "Bonan posttagmezon, Fraulein."
  
  "Bonan posttagmezon. Mi venis por laboro."
  
  La vireto rigardis ŝin atente.
  
  "Ĉu mi rajtas supozi, ke vi vere scipovas legi, Fraulein?"
  
  "Jes, kvankam mi ĉiam havas problemojn kun ajna sensencaĵo."
  
  Ĉe tiuj vortoj, la vizaĝo de la viro ŝanĝiĝis. Lia buŝo ekmoviĝis en amuzan faldon, montrante agrablan rideton sekvitan de ridado. "Vi estas dungita!"
  
  Alicio rigardis lin, tute konfuzita. Ŝi eniris la establadon, preta enŝovi sian nazon en lian ridindan signon, pensante, ke ĉio, kion ŝi atingos, estas stulti sin.
  
  "Surprizita?"
  
  "Jes, tute surprizite."
  
  "Vi vidas Fraulein..."
  
  Alys Tannenbaum.
  
  "August Muntz," diris la viro kun eleganta riverenco. "Vi vidas, Fraulein Tannenbaum, mi starigis ĉi tiun ŝildon por ke virino kiel vi respondu. La laboro, kiun mi proponas, postulas teknikajn kapablojn, mensoĉeeston kaj, ĉefe, sufiĉe da aŭdaco. Ŝajnas, ke vi havas la lastajn du kvalitojn, kaj la unuan oni povas lerni, precipe pro mia propra sperto..."
  
  "Kaj ĉu vi ĝenas, ke mi..."
  
  "Judo? Vi baldaŭ rimarkos, ke mi ne estas tre tradicia, kara."
  
  "Kion precize vi volas, ke mi faru?" Alico suspekteme demandis.
  
  "Ĉu ne estas evidente?" diris la viro, montrante ĉirkaŭ li. Alicio unuafoje rigardis la vendejon kaj vidis, ke ĝi estas fotarta studio. "Prenu bildojn."
  
  Kvankam Paul ŝanĝiĝis kun ĉiu laboro kiun li akceptis, Alicio estis tute transformita per ŝia. La juna virino tuj enamiĝis al fotado. Ŝi neniam antaŭe estis malantaŭ fotilo, sed post kiam ŝi lernis la bazaĵojn, ŝi sciis, ke ŝi ne volis fari ion alian en sia vivo. Ŝi aparte ŝatis la malluman ĉambron, kie la kemiaĵoj estis miksitaj en pletoj. Ŝi ne povis deturni siajn okulojn de la bildo, kiam ĝi komencis aperi sur la papero, ĉar trajtoj kaj vizaĝoj iĝis distingitaj.
  
  Ŝi ankaŭ tuj trafis ĝin kun la fotisto. Kvankam la ŝildo sur la pordo legis MUNZ KAJ FILOJ, Alico baldaŭ malkovris ke ili ne havis filojn kaj neniam havus. Aŭgusto dividis loĝejon super butiko kun malfortika, pala junulo, kiun li nomis "mia nevo Ernst". Alico pasigis longajn vesperojn ludante triktrakon kun ili du, kaj kun la tempo ŝia rideto revenis.
  
  Estis nur unu aspekto de la laboro, kiun ŝi ne ŝatis, kaj ĝuste por tio August dungis ŝin. La posedanto de proksima kabaredklubo - Aŭgusto konfesis al Alice, ke la viro estis lia iama amanto - proponis bonan monsumon por havi fotiston ĉe la establado tri noktojn semajne.
  
  "Li ŝatus, ke ĝi estu mi, kompreneble. Sed mi pensas, ke estas pli bone, se aperas bela knabino... iu, kiu ne lasos sin ĉikani," diris Augusta kun palpebrumante.
  
  La posedanto de la klubo estis feliĉa. La fotoj ĉe la enirejo de lia establado helpis diskonigi la vorton pri la BeldaKlub ĝis ĝi iĝis unu el la kulminaĵoj de la nokta vivo de Munkeno. Kompreneble, ĝi ne povas kompari kun similaĵoj de Berlino, sed en mallumaj tempoj, ajna komerco bazita sur alkoholo kaj sekso estas kondamnita al sukceso. Estis vaste disvastiĝite, ke multaj klientoj elspezus sian tutan salajron dum kvin frenezaj horoj antaŭ ol uzi ellasilon, ŝnuron aŭ botelon da piloloj.
  
  Dum ŝi alproksimiĝis al Paul, Alico kredis ke li ne estos unu el tiuj klientoj kiuj eliris por lasta amindumado.
  
  Sendube li venis kun amiko. Aŭ pro scivolemo, ŝi pensis. Post ĉio, ĉiuj venis al la BeldaKlub hodiaŭ, eĉ se ĝi estis nur por pasigi horojn trinkante unu bieron. La drinkejistoj estis komprenantaj homoj kaj oni scias, ke ili akceptis geedziĝajn ringojn kontraŭ kelkaj pajntoj.
  
  Paŝinte pli proksimen, ŝi alportis la fotilon al sia vizaĝo. Ĉe la tablo estis kvin homoj, du viroj kaj tri virinoj. Sur la tablotuko estis pluraj duonmalplenaj aŭ renversitaj boteloj da ĉampano kaj amaso da manĝaĵoj preskaŭ netuŝitaj.
  
  "Saluton Paŭlo! Vi devas pozi por posteularo!" diris la viro apud Alico.
  
  Paul rigardis supren. Li portis nigran smokingon, kiu ne bone konvenis al liaj ŝultroj, kaj bantkravaton, kiu estis malbutonita kaj pendis super lia ĉemizo. Kiam li parolis, lia voĉo estis raŭka kaj liaj vortoj malklariĝis.
  
  "Ĉu vi aŭdis tion, knabinoj? Metu rideton sur tiujn vizaĝojn."
  
  La du virinoj ambaŭflanke de Paul portis arĝentajn vesperrobojn kaj kongruajn ĉapelojn. Unu el ili kaptis lian mentonon, devigis lin rigardi ŝin, kaj plantis malzorgan francan kison ĝuste kiam la ŝutron malsupreniris. La surprizita ricevanto resendis la kison kaj poste ekridis.
  
  "Vidu? Ili vere metis rideton sur vian vizaĝon!" - diris lia amiko, ekridante.
  
  Alicio surpriziĝis vidante tion, kaj Kodak preskaŭ forglitis el ŝiaj manoj. Ŝi sentis sin malsana. Tiu ĉi ebriulo, nur alian ŝi malestimis nokton post nokto dum semajnoj, estis tiom for de sia timema karbobrulbildo ke Alico ne povis kredi ke ĝi estas vere Paŭlo.
  
  Kaj tamen estis.
  
  Tra la alkohola nebulo, la junulo subite rekonis ŝin kaj heziteme stariĝis.
  
  "Alico!"
  
  La viro, kiu estis kun li, turnis sin al ŝi kaj levis sian glason.
  
  "Vi konas unu la alian?"
  
  "Mi kredis koni lin," Alico diris malvarme.
  
  "Perfekta! Tiam vi sciu, ke via amiko estas la plej sukcesa bankisto en Isartor... Ni vendas pli da akcioj ol iu ajn el la aliaj bankoj, kiuj aperis en la lastaj tempoj! Mi estas lia fiera librotenisto
  
  ... Venu, tostu kun ni."
  
  Alicio sentis ondon de malestimo trairi ŝian korpon. Ŝi aŭdis ĉion pri la novaj bankoj. Preskaŭ ĉiuj establaĵoj starigitaj en la lastaj monatoj estis gvidataj de junuloj, kaj dudekopo da studentoj venis en la klubon ĉiunokte por elspezi sian enspezon por ĉampano kaj putinoj antaŭ ol la mono estis tute senvalora.
  
  "Kiam mia patro diris al mi, ke vi prenis la monon, mi ne kredis lin. Kiel mi eraris. Nun mi vidas, ke tio estas la nura afero pri kiu vi interesiĝas," ŝi diris, deturnante.
  
  "Alico, atendu..." la junulo murmuris embarasita. Li stumblis ĉirkaŭ la tablo kaj provis kapti ŝian brakon.
  
  Alico turnis sin kaj donis al li vangofrapon, kiu sonis kiel sonorilo. Kvankam Paŭlo provis savi sin alkroĉiĝante al la tablotuko, li falis kaj finiĝis sur la plankon sub hajlo de rompitaj boteloj kaj la ridado de tri korusknabinoj.
  
  "Cetere," diris Alicio dum ŝi foriris, "vi ankoraŭ aspektas kiel kelnero en tiu smokingo."
  
  Paul uzis la seĝon por leviĝi ĝustatempe por vidi la dorson de Alico malaperi en la homamaso. Lia revizora amiko nun kondukis la knabinojn al la dancejo. Subite, mano forte kaptis Paŭlon kaj devigis lin en seĝon.
  
  "Ŝajnas, ke vi frapetis ŝin en la malĝusta direkto, ĉu?"
  
  La persono kiu helpis lin ŝajnis malklare konata.
  
  "Kiu diable vi estas?"
  
  "Mi estas amiko de via patro, Paul. Tiu, kiu nun demandas, ĉu vi estas inda porti lian nomon."
  
  "Kion vi scias pri mia patro?"
  
  La viro elprenis vizitkarton kaj metis ĝin en la internan poŝon de la smokingo de Paŭlo.
  
  "Venu min vidi, kiam vi estos sobra."
  
  
  25
  
  
  Paul deŝiris la okulojn de la poŝtkarto kaj rigardis supren al la ŝildo super la librovendejo, ankoraŭ necerta kion li faras tie.
  
  La vendejo estis nur kelkaj paŝoj de Marienplatz, en la eta centro de Munkeno. Estis ĉi tie ke la buĉistoj kaj kolportistoj de Schwabing cedis lokon al horloĝistoj, modistoj kaj kanbutikoj. Ekzistis eĉ malgranda kinejo apud la establado de Keller, kiu montris "Nosferatu" de F.W. Murnau, pli ol jaron post kiam ĝi unue trafis la ekranojn. Estis tagmezo kaj ili certe estis duonvoje tra la dua spektaklo. Paul imagis projekciiston en sia budo ŝanĝanta eluzitajn filmrulaĵojn unu post alia. Li kompatis lin. Li englitis por vidi ĉi tiun filmon - la unuan kaj nuran filmon, kiun li iam vidis - en la kinejon apud la pensiono, kiam la tuta urbo parolis pri ĝi. Li ne ŝatis la maldike vualitan adaptadon de Drakulo de Bram Stoker. Por li, la vera emocio de rakonto estis en siaj vortoj kaj silento, en la blanka, kiu ĉirkaŭis la nigrajn literojn sur la paĝo. La kinematografia versio ŝajnis tro simpla, kiel dupeca enigmo.
  
  Paŭlo singarde eniris la librovendejon, sed baldaŭ forgesis siajn timojn, dum li studis la volumojn bonorde aranĝitajn sur plankaj ĝis plafonaj librobretoj kaj grandaj tabloj apud la fenestro. Estis neniu vendotabulo en la vido.
  
  Li foliumis la unuan eldonon de Morto en Venecio kiam li aŭdis voĉon malantaŭ si.
  
  "Thomas Mann estas bona elekto, sed mi certas, ke vi jam legis ĝin."
  
  Paul turnis sin. Keller estis tie, ridetante al li. Liaj haroj estis tute blankaj, li portis malnovmodan barbon, kaj de tempo al tempo li skrapis siajn grandajn orelojn, altirante al ili eĉ pli da atento. Paul sentis, ke li konas la viron, kvankam li ne povis diri de kie.
  
  "Jes, mi legis ĝin, sed haste. Ĝin pruntis al mi unu el la gastoj de la pensiono, kie mi loĝas. Libroj kutime ne longe restas en miaj manoj, kiom ajn mi volas relegi ilin."
  
  "Ho. Sed ne relegu, Paŭlo, vi estas tro juna, kaj homoj, kiuj relegas, emas tro rapide pleniĝi per neadekvata saĝo. Nuntempe, vi devus legi ĉion, kion vi povas, kiel eble plej diversaj. Nur kiam vi atingos mian aĝon, vi rimarkos, ke relegado ne estas tempoperdo."
  
  Paul denove rigardis lin. Keller estis bone en la kvindekaj jaroj, kvankam lia dorso estis rekta kiel bastono kaj lia korpo tonigis en malnovmoda tripeca kostumo. Lia blanka hararo donis al li estimindan aeron, kvankam Paul suspektis, ke ĝi eble estis tinkturfarbita. Subite li komprenis, kie li antaŭe vidis tiun ĉi viron.
  
  "Vi estis ĉe la naskiĝtagfesto de Jurgen, antaŭ kvar jaroj."
  
  "Vi havas bonan memoron, Paul."
  
  "Vi diris al mi, ke mi foriru kiel eble plej baldaŭ... ke ŝi atendas ekstere," diris Paul malĝoje.
  
  "Mi memoras kiel vi savis la knabinon kun absoluta klareco, ĝuste en la mezo de la balsalono. Ankaŭ mi havis miajn momentojn... kaj miajn difektojn, kvankam mi neniam faris tiom grandan eraron kiel tiun, kiun mi vidis vin fari hieraŭ, Paul."
  
  "Ne memorigu min. Kiel diable mi devis scii, ke ŝi estas tie? Jam pasis du jaroj de kiam mi laste vidis ŝin!"
  
  "Nu do, mi supozas, ke la ĝusta demando ĉi tie estas, kion diable vi faris ebriiĝante kiel maristo?"
  
  Paŭlo mallerte moviĝis de piedo al piedo. Estis por li embarasi diskuti tiujn aferojn kun tute nekonato, sed samtempe li sentis strangan trankvilon en la kompanio de librovendisto.
  
  "Ĉiuokaze," Keller daŭrigis, "mi ne volas torturi vin, ĉar la sakoj sub viaj okuloj kaj via pala vizaĝo diras al mi, ke vi sufiĉe torturis vin."
  
  "Vi diris, ke vi volas paroli kun mi pri mia patro," diris Paul maltrankvile.
  
  "Ne, tio ne estis kion mi diris. Mi diris, ke vi devus veni kaj vidi min."
  
  "Do kial?"
  
  Ĉi-foje estis la vico de Keller silenti. Li kondukis Paŭlon al la fenestro kaj montris al la preĝejo de Sankta Mikaelo, rekte trans la librovendejo. Bronzplakedo prezentanta la genealogian arbon de la Wittelsbach-dinastio turis super la statuo de la arkianĝelo kiu donis sian nomon al la konstruaĵo. En la posttagmeza suno, la ombroj de la statuo estis longaj kaj minacaj.
  
  "Rigardu... tri jarcentoj kaj duono da grandiozeco. Kaj ĉi tio estas nur mallonga prologo. En 1825, Ludoviko la Unua decidis turni nian urbon en novan Atenon. Stratetoj kaj bulvardoj plenaj de lumo, spaco kaj harmonio. Nun rigardu iom pli malsupre, Paŭlo."
  
  Almozuloj kolektiĝis ĉe la pordo de la preĝejo, viciĝante por ricevi la supon, kiun la paroĥo disdonadis ĉe la sunsubiro. La linio ĵus komencis formiĝi, kaj ĝi jam etendiĝis pli ol Paŭlo povis vidi el la montrofenestro. Li ne estis surprizita vidi militveteranojn ankoraŭ en siaj malpuraj uniformoj kiuj estis malpermesitaj preskaŭ kvin jarojn pli frue. Lin ne ŝokis la aspekto de la vagabondoj, kies vizaĝoj estis surpresitaj de malriĉeco kaj ebrieco. Kio vere surprizis lin estis, ke li vidis dekojn da plenkreskuloj vestitaj per bone eluzitaj kostumoj, sed kun perfekte premitaj ĉemizoj, kiuj ĉiuj montris nenian signon de mantelo, malgraŭ la forta vento en tiu junia vespero.
  
  La surtuto de familiano, kiu devas ĉiutage eliri por trovi panon por siaj infanoj, estas ĉiam unu el la lastaj aferoj por lombardi, pensis Paŭlo, enŝovante la manojn nervoze en la poŝojn de sia propra palto. Li aĉetis la palton duamane, surprizite trovi tiel bonkvalitan ŝtofon por la prezo de mezgranda fromaĝo.
  
  Same kiel smokingo.
  
  "Kvin jarojn post la falo de la monarkio: teruro, mortigoj surstrate, malsato, malriĉeco. Kiun version de Munkeno vi preferas, knabo?"
  
  "Vera, mi supozas."
  
  Keller rigardis lin, evidente kontenta pri lia respondo. Paŭlo rimarkis, ke lia sinteno iomete ŝanĝiĝis, kvazaŭ la demando estus provo por io multe pli granda, kio ankoraŭ estis venonta.
  
  "Mi renkontis Hans Reiner antaŭ multaj jaroj. Mi ne memoras la precizan daton, sed mi opinias, ke ĝi estis ĉirkaŭ 1895 ĉar li iris en librovendejon kaj aĉetis ekzempleron de Karpata Kastelo de Verne, kiu ĵus aperis."
  
  "Ĉu ankaŭ li ŝatis legi?" Paŭlo demandis, ne povante kaŝi siajn emociojn. Li sciis tiom malmulte pri la viro, kiu donis al li la vivon, ke ajna brileto de simileco plenigis lin per miksaĵo de fiero kaj konfuzo, kiel eĥo de alia tempo. Li sentis blindan bezonon fidi la librovendiston, eltiri el sia kapo ian spuron de patro, kiun li neniam povus renkonti.
  
  "Li estis vera librovermo! Via patro kaj mi parolis dum kelkaj horoj tiun unuan tagon. En tiuj tagoj, ĝi daŭris longan tempon, ĉar mia librovendejo estis plena de malfermo ĝis fermo, kaj ne forlasita, kiel ĝi estas nun. Ni trovis komunajn interesojn kiel poezio. Kvankam li estis tre inteligenta, li estis sufiĉe malrapida en elekto de siaj vortoj kaj admiris kion homoj kiel Holderlin kaj Rilke estis kapablaj je. Iam li eĉ petis min helpi lin per poemeto, kiun li skribis por via patrino."
  
  "Mi memoras, ke ŝi rakontis al mi pri tiu poemo," diris Paul malĝoje, "kvankam ŝi neniam lasis min legi ĝin."
  
  "Eble ĝi estas ankoraŭ en la paperoj de via patro?" proponis la librovendisto.
  
  "Bedaŭrinde, la malmulte da ni havis restis en la domo, kie ni antaŭe loĝis. Ni devis foriri rapide."
  
  "Domaĝe. Ĉiukaze... ĉiufoje kiam li venis al Munkeno, ni kune pasigis interesajn vesperojn. Jen kiel mi unue aŭdis pri la Granda Loĝejo de la Leviĝanta Suno."
  
  "Kio estas ĉi tio?"
  
  La librovendisto mallaŭtis la voĉon.
  
  "Ĉu vi scias, kio estas framasonoj, Paul?"
  
  La junulo surprizite rigardis lin.
  
  "La ĵurnaloj diras, ke ili estas potenca sekreta sekto."
  
  "Regata de la judoj, kiuj regas la sorton de la mondo?" Keller diris, lia voĉo plena de ironio. "Ankaŭ mi multfoje aŭdis la rakonton, Paul. Precipe ĉi tiuj tagoj, kiam homoj serĉas iun kulpigon pri ĉiuj malbonaĵoj kiuj okazas."
  
  "Do kio estas la vero?"
  
  "Masonistoj estas sekreta societo, ne sekto, konsistanta el elektitaj homoj, kiuj strebas al kleriĝo kaj la triumfo de moralo en la mondo."
  
  "Per "elektita" vi volas diri "potenca"?"
  
  "Ne. Ĉi tiuj homoj elektas sin. Neniu masonisto rajtas peti laikon iĝi masonisto. Tiu ĉi laiko devas demandi, same kiel mi petis vian patron doni al mi akcepton en la loĝejon."
  
  "Ĉu mia patro estis framasono?" - demandis Paul surprizite.
  
  "Atendu momenton," diris Keller. Li ŝlosis la butikpordon, turnis la ŝildon al FERMITA, kaj poste iris en la malantaŭan ĉambron. Post lia reveno, li montris al Paul malnovan studiofoton. Ĝi montris junan Hans Reiner, Keller, kaj tri aliajn homojn, kiujn Paul ne konis, ĉiuj rigardantaj en la fotilon. Ilia frosta pozo estis ofta en frujarcenta fotarto, kiam modeloj devis resti senmovaj dum almenaŭ minuto por malhelpi la foton malklariĝi. Unu el la viroj tenis strangan simbolon, kiun Paŭlo memoris vidi antaŭ jaroj en la oficejo de sia onklo: kvadrato kaj kompaso unu kontraŭ la alia, kun granda "G" en la mezo.
  
  "Via patro estis la Gardisto de la Templo de la Granda Loĝejo de la Leviĝanta Suno. La gardisto certigas, ke la pordo de la templo estu fermita antaŭ ol la laboro komenciĝas... En la lingvo de la profano, antaŭ la komenco de la rito."
  
  "Mi pensis, ke vi diris, ke ĝi havas nenion komunan kun religio."
  
  "Kiel framasonoj, ni kredas je supernatura estaĵo kiun ni nomas la Granda Arkitekto de la Universo. Jen ĉio estas al dogmo. Ĉiu framasono honoras la Grandan Arkitekton kiel li opinias taŭga. En mia loĝio estas judoj, katolikoj kaj protestantoj, kvankam ili ne malkaŝe parolas pri tio. Du temoj estas malpermesitaj en la loĝio: religio kaj politiko."
  
  "Ĉu la loĝejo havis ion rilaton kun la morto de mia patro?"
  
  La librovendisto paŭzis momenton antaŭ ol respondi.
  
  "Mi ne scias multon pri lia morto, krom ke tio, kion oni diris al vi, estas mensogo. La tagon, kiam mi vidis lin laste, li mesaĝis al mi kaj ni renkontiĝis proksime de la librovendejo. Ni interparolis haste, meze de la strato. Li diris al mi, ke li estas en danĝero kaj ke li timas pri via vivo kaj la vivo de via patrino. Du semajnojn poste, mi aŭdis onidiron, ke lia ŝipo enprofundiĝis en la kolonioj."
  
  Paul pripensis ĉu li devus rakonti al Keller pri la lastaj vortoj de sia kuzo Eduardo, la nokton kiam lia patro vizitis la Schroeder-domegon, kaj la pafon kiun Edward aŭdis, sed li decidis ne fari. Li multe pensis pri la indico, sed ne povis trovi ion konkludan por pruvi, ke lia onklo respondecis pri la malapero de sia patro. Profunde en sia koro, li kredis, ke estas io en tiu ĉi ideo, sed ĝis li estis tute certa, li ne volis dividi ĉi tiun ŝarĝon kun iu ajn.
  
  "Li ankaŭ petis min doni ion al vi kiam vi estos sufiĉe maljuna. Mi serĉas vin dum monatoj," Keller daŭrigis.
  
  Paul sentis lian koron turniĝi.
  
  "Kio estas ĉi tio?"
  
  "Mi ne scias, Paul."
  
  "Nu, kion vi atendas? Donu ĝin al mi!" Paul diris, preskaŭ kriegante.
  
  La librovendisto donis al Paŭlo malvarman rigardon, indikante, ke al li ne plaĉas, kiam homoj ordonas al li en sia propra domo.
  
  "Ĉu vi opinias, ke vi estas inda je la heredaĵo de via patro, Paŭlo? La viro, kiun mi vidis la alian tagon ĉe la BeldaKlub, ŝajnis ne pli bona ol ebria idioto."
  
  Paul malfermis sian buŝon por respondi, por rakonti al ĉi tiu viro pri la malsato kaj malvarmo, kiujn li suferis, kiam ili estis elpelitaj el la Shredder-domego. De la elĉerpiĝo de portado de karbo supren kaj malsupren malseka ŝtuparo. Pri malespero, kiam vi havis nenion kaj sciis, ke malgraŭ ĉiuj obstakloj, vi ankoraŭ devis daŭrigi vian serĉon. Pri la tento de la malvarmaj akvoj de la Isar. Sed fine li pentis, ĉar tio, kion li eltenis, ne donis al li la rajton konduti kiel li kondutis en antaŭaj semajnoj.
  
  Por tio, ĝi igis lin eĉ pli kulpa.
  
  "Herr Keller... se mi apartenus al loĝio, ĉu tio farus min pli inda?"
  
  "Se vi petus ĝin el la fundo de via koro, tio estus la komenco. Sed mi certigas al vi, ke ĝi ne estos facila, eĉ por iu kiel vi."
  
  Paul glutis antaŭ ol respondi.
  
  "Tiaokaze, mi humile petas vian helpon. Mi volas esti framasono kiel mia patro."
  
  
  26
  
  
  Alico finis movi la paperon en la ellaborantopleto, poste metis ĝin en la fiksan solvon. Rigardante la bildon, ŝi sentis sin strange. Unuflanke, mi fieras pri la teknika plejboneco de fotado. La gesto de la putino, kiam ŝi tenis Paŭlon. La brilo en ŝiaj okuloj, liaj duonfermitaj okuloj... La detaloj sentigis, ke oni preskaŭ povus tuŝi la scenejon, sed malgraŭ ŝia profesia fiereco, la bildo manĝis Alicion de interne.
  
  Merĝita en siaj pensoj en malluma ĉambro, ŝi apenaŭ kaptis la sonon de sonorilo anoncanta novan butikvizitanton. Tamen, ŝi rigardis supren, kiam ŝi aŭdis konatan voĉon. Ŝi rigardis en la ruĝan vitran kaŝrigardon, kiu donis al ŝi klaran vidon de la butiko, kaj ŝiaj okuloj konfirmis tion, kion ŝiaj oreloj kaj koro rakontas al ŝi.
  
  "Bonan posttagmezon," Paŭlo vokis denove dum li marŝis al la drinkejo.
  
  Ekkomprenante, ke la akcia komerca komerco povus esti ege mallongdaŭra, Paul ankoraŭ loĝis en pensiono kun sia patrino, do li faris grandan ĉirkaŭvojon por ĉesi Münz & Sons. La adreson de la fotostudio li ricevis de unu el la dungitoj de la klubo, malliginte sian langon per pluraj monbiletoj.
  
  Sub la brako li portis zorge envolvitan pakaĵon. Ĝi enhavis dikan nigran libron reliefigitan per oro. Sebastiano rakontis al li ke ĝi enhavis la bazaĵojn kiujn ĉiu laiko devus scii antaŭ iĝi framasono. Unue Hans Reiner kaj poste Sebastian estis iniciatitaj kun ŝi. La manoj de Paŭlo jukis pro la deziro trarigardi la liniojn, kiujn lia patro ankaŭ legis, sed unue li devis fari ion pli urĝan.
  
  "Ni estas fermitaj," fotisto Paul diris.
  
  "Ĉu vere? Mi pensis, ke pasis dek minutoj antaŭ la fermo," Paul diris, rigardante suspektinde la horloĝon sur la muro.
  
  "Por vi ni estas fermitaj."
  
  "Por mi?"
  
  "Do vi ne estas Paul Reiner?"
  
  "Kiel vi scias mian nomon?"
  
  "Vi konformas al la priskribo. Alta, maldika, vitrookula, kiel diable belaspekta. Estis aliaj adjektivoj, sed estas pli bone se mi ne ripetas ilin."
  
  Estis kraŝo de la malantaŭa ĉambro. Aŭdinte tion, Paŭlo provis rigardi trans la ŝultron de la fotisto.
  
  "Alico estas tie?"
  
  "Devas esti kato."
  
  "Ĝi ne aspektis kiel kato."
  
  "Ne, ĝi sonis kiel malplena programista pleto, kiu estis faligita sur la plankon. Sed Alico ne estas ĉi tie, do ĝi devas esti kato."
  
  Estis alia kraŝo, pli laŭta ĉi-foje.
  
  "Kaj jen alia. Estas bone, ke ili estas el metalo," diris August Münz, ekbruligante cigaredon per eleganta gesto.
  
  "Vi prefere iru manĝi tiun katon. Li ŝajnas malsata."
  
  "Pli kiel furioza."
  
  "Mi povas kompreni kial," Paul diris, mallevinte la kapon.
  
  "Aŭskultu, mia amiko, ŝi ja lasis ion por vi."
  
  La fotisto transdonis al li la foton vizaĝon malsupren. Paul renversis ĝin kaj vidis iomete neklaran foton prenitan en la parko.
  
  "Ĉi tiu estas virino, kiu dormas sur benko en angla ĝardeno."
  
  Aŭgusto profunde tiris sian cigaredon.
  
  "La tago, kiam ŝi prenis ĉi tiun foton... ĝi estis ŝia unua solluda promenado. Mi pruntedonis al ŝi fotilon por ĉirkaŭiri la urbon serĉante bildon, kiu movus min. Ŝi pasigis sian tempon promenante en la parko, kiel ĉiuj novuloj. Subite ŝi rimarkis ĉi tiun virinon sidantan sur la benko, kaj Alicio ŝatis la trankvilon de la virino. Ŝi fotis kaj poste iris danki ŝin. La virino ne respondis, kaj kiam Alico tuŝis ŝian ŝultron, ŝi falis teren."
  
  "Ŝi estis morta," Paul diris terurite, subite konsciante la veron de tio, kion li rigardas.
  
  "Malsatmortis," Aŭgusto respondis, prenante la lastan blovon, poste estingis sian cigaredon en cindrujo.
  
  Paul tenis la vendotablon dum kelkaj momentoj, la okuloj fiksitaj sur la foton. Li finfine revenigis ŝin.
  
  "Dankon pro montri ĉi tion al mi. Bonvolu diri al Alicio, ke se ŝi venos al ĉi tiu adreso postmorgaŭ," li diris, prenante paperfolion kaj krajonon de la vendotablo kaj notante, "ŝi vidos kiom bone mi komprenas."
  
  Minuton post kiam Paul foriris, Alico eliris el la malluma ĉambro.
  
  "Mi esperas, ke vi ne dispremis tiujn pletojn. Alie, vi estos tiu, kiu revenigos ilin en formo."
  
  "Vi diris tro multe, Aŭgusto. Kaj tiu foto-aĵo... mi ne petis vin doni ion al li."
  
  "Li enamiĝas al vi."
  
  "Kiel vi scias?"
  
  "Mi scias multon pri enamiĝintaj viroj. Precipe kiom malfacile ili estas troveblaj."
  
  "Ĝi ne komenciĝis bone inter ni," Alicio diris, skuante la kapon.
  
  "Kaj kio? La tago komenciĝas je noktomezo, meze de mallumo. De tiu momento, ĉio fariĝas lumo."
  
  
  27
  
  
  Estis grandega vico ĉe la enirejo de Ziegler Bank.
  
  Hieraŭ vespere, kiam ŝi enlitiĝis en la ĉambro, kiun ŝi luis proksime de la studio, Alico decidis ke ŝi ne renkontos Paul. Ŝi ripetis tion al si mem pretiĝante, provante sian kolekton da ĉapeloj, kiu konsistis el nur du, kaj enirante la ĉaron, kiun ŝi kutime ne uzis. Ŝi estis tute surprizita trovi sin en vico ĉe la banko.
  
  Kiam ŝi alproksimiĝis, ŝi rimarkis, ke efektive estas du vicoj. Unu kondukis al la banko, la alia al la apuda enirejo. Homoj eliris la duan pordon kun ridetoj sur la vizaĝoj, portante sakojn plenigitajn per kolbasoj, pano kaj grandegaj celeriotigoj.
  
  Paul estis en la najbara butiko kun alia viro, kiu pesis legomojn kaj ŝinkon kaj servis siajn klientojn. Vidinte Alice, Paul puŝis sian vojon tra la amaso da homoj atendantaj por eniri la vendejon.
  
  "La tabakbutiko apud ni devis esti fermita kiam la komerco subiĝis. Ni remalfermis ĝin kaj transformis ĝin en alian nutraĵvendejon por Herr Ziegler. Li estas feliĉa viro."
  
  "Ankaŭ homoj estas feliĉaj, kiom mi povas vidi."
  
  "Ni vendas varojn je kosto, kaj ni vendas kredite al ĉiuj bankaj klientoj. Ni manĝas ĉiun lastan pfenigon de niaj profitoj, sed laboristoj kaj pensiuloj - ĉiu, kiu ne povas daŭrigi kun ridindaj indicoj de inflacio - ĉiuj estas tre dankemaj al ni. Hodiaŭ dolaro valoras pli ol tri milionojn da markoj."
  
  "Vi perdas riĉaĵon."
  
  Paul levis la ŝultrojn.
  
  "Ni disdonos supon al tiuj, kiuj bezonas ĝin, vespere ekde la venonta semajno. Ĝi ne estos kiel la jezuitoj ĉar ni havas nur sufiĉe por kvincent porcioj, sed ni jam havas grupon da volontuloj."
  
  Alicio rigardis lin, ŝiaj okuloj mallarĝiĝis.
  
  "Ĉu vi faras ĉion ĉi por mi?"
  
  "Mi faras ĝin ĉar mi povas. Ĉar ĝi estas la ĝusta afero. Ĉar trafis min bildo de virino en parko. Ĉar ĉi tiu urbo iras al la infero. Kaj jes, ĉar mi agis kiel idioto kaj mi volas, ke vi pardonu min."
  
  "Mi jam pardonis vin," ŝi respondis dum ŝi foriris.
  
  "Kial do vi iras?" li demandis, etendante la brakojn nekredeme.
  
  "Ĉar mi ankoraŭ koleras vin!"
  
  Paul estis kuronta post ŝi kiam Alico turnis sin kaj ridetis al li.
  
  "Sed vi povas veni preni min morgaŭ nokte kaj vidi ĉu ĝi malaperis."
  
  
  28
  
  
  "Sekve, mi kredas, ke vi estas preta komenci ĉi tiun vojaĝon, en kiu via valoro estos provita. Klinu."
  
  Paŭlo obeis, kaj la viro en la kostumo tiris dikan nigran kapuĉon super sian kapon. Per akra tiro, li alĝustigis la du ledajn rimenojn ĉirkaŭ la kolo de Paŭlo.
  
  "Ĉu vi vidas ion?"
  
  "Ne".
  
  La propra voĉo de Paŭlo sonis strange ene de la kapuĉo, kaj la sonoj ĉirkaŭ li ŝajnis veni el alia mondo.
  
  "Estas du aperturoj sur la dorso. Se vi mankas spiro, movu ĝin iomete for de via kolo."
  
  "Dankon".
  
  "Nun tenu mian maldekstran brakon firme per via dekstra. Ni kovros longan distancon kune. Estas tre grave, ke vi antaŭeniru kiam mi diros al vi, senhezite. Ne necesas rapidi, sed vi devas atente aŭskulti viajn instrukciojn. En certaj tempoj mi diros al vi marŝi kun unu piedo antaŭ la alia. Alifoje mi diros al vi levu viajn genuojn por supreniri aŭ malsupreniri ŝtupojn. Ĉu vi pretas?"
  
  Paul kapjesis.
  
  "Respondu demandojn laŭte kaj klare."
  
  "Mi estas preta".
  
  "Ni komencu".
  
  Paŭlo moviĝis malrapide antaŭen, dankema pro povi fine moviĝi. Li pasigis la antaŭan duonhoron respondante demandojn, kiujn la viro en la vestokompleto faris al li, kvankam li neniam vidis la viron en sia vivo. Li sciis la respondojn, kiujn li devintus doni anticipe, ĉar ili ĉiuj estis en la libro, kiun Keller donis al li antaŭ tri semajnoj.
  
  "Ĉu mi parkerigu ilin?" li demandis la librovendiston.
  
  "Ĉi tiuj formuloj estas parto de rito, kiun ni devas konservi kaj respekti. Vi baldaŭ malkovros, ke inicaj ceremonioj kaj kiel ili ŝanĝas vin estas grava aspekto de framasonismo."
  
  "Ĉu estas pli ol unu?"
  
  "Estas unu por ĉiu el la tri klasoj: Akceptita Metilernanto, Kuna Metio kaj Majstro Masonisto. Estas tridek pliaj post la tria grado, sed ĉi tiuj estas honoraj gradoj, pri kiuj vi lernos kiam venos la tempo."
  
  "Kiu estas via grado, sinjoro Keller?"
  
  La librovendisto ignoris sian demandon.
  
  "Mi volas, ke vi legu la libron kaj zorge studu ĝian enhavon."
  
  Paul faris ĝuste tion. La libro esploras la originojn de framasonismo: la gildoj de konstruistoj en la Mezepoko, kaj antaŭ ili, la mitaj konstruantoj de Antikva Egiptio, kiuj ĉiuj malkovris la saĝecon enecan en la simboloj de konstruaĵo kaj geometrio. Vi ĉiam devas majuskligi ĉi tiun vorton G ĉar G estas la simbolo de la Granda Arkitekto de la Universo. Kiel vi elektas adori lin, dependas de vi. En loĝio, la sola ŝtono, sur kiu vi laboros, estos via konscienco kaj ĉio, kion vi portas en ĝi. Viaj fratoj donos al vi la ilojn por fari tion post via inico...se vi trapasos la kvar provojn.
  
  "Estos malfacile?"
  
  "Vi timas?"
  
  "Ne. Nu, nur iomete."
  
  "Estos malfacile," la librovendisto agnoskis post momento. "Sed vi estas kuraĝa kaj vi estos bone preparita."
  
  La braveco de Paul ankoraŭ devas esti traktita, kvankam la testado ankoraŭ devas komenciĝi. Li estis alvokita al strateto en Altstadt, la malnova urbocentro de la urbo, vendrede vespere je la naŭa. De ekstere, la kunvenejo aspektis kiel ordinara domo, kvankam ĝi eble estis iom kaduka. Rusta leterkesto kun nelegebla nomo pendis apud la porda sonorilo, sed la seruro aspektis nova kaj bone oleita. Viro en vestokompleto venis al la pordo sola kaj kondukis Paŭlon en koridoron kovritan per diversaj lignaj mebloj. Estis tie ke Paul spertis sian unuan ritan pridemandadon.
  
  Sub la nigra kapuĉo, Paul scivolis kie Keller povus esti. Li supozis, ke la librovendisto, la sola ligo kiun li havis kun la loĝio, estos la persono por prezenti lin. Anstataŭe, lin renkontis tute nekonatulo, kaj li ne povis ne senti sin iom vundebla dum li paŝis blinde, apogante sin sur la brako de la viro, kiun li unue renkontis duonhoron pli frue.
  
  Promeninte kio ŝajnis esti granda distanco - li supreniris kaj malsupreniris diversajn ŝtuparojn kaj plurajn longajn koridorojn - lia gvidanto finfine haltis.
  
  Paŭlo aŭdis tri laŭtajn frapojn, tiam nekonata voĉo demandis: "Kiu sonoras ĉe la pordo de la templo?"
  
  "Frato enkondukanta la malvirtulon, kiu deziras esti iniciatita en niaj misteroj."
  
  "Ĉu li estis ĝuste preparita?"
  
  "Li havas".
  
  "Kiel li nomiĝas?"
  
  " Paul, filo de Hans Reiner " .
  
  Ili denove ekiris. Paul rimarkis, ke la tero sub liaj piedoj estas pli malmola kaj glitiga, eble ŝtono aŭ marmoro. Ili marŝis dum longa tempo, kvankam ene de la kapuĉo la tempo ŝajnis havi malsaman sinsekvon. Je certaj punktoj, Paŭlo sentis - pli per intuicio ol kun vera certeco - ke ili trapasas tion, kion ili antaŭe travivis, kvazaŭ ili irus ronde kaj poste ili estus devigitaj reveni laŭ siaj spuroj.
  
  Lia gvidisto denove haltis kaj komencis malligi la kapuĉajn rimenojn de Paŭlo.
  
  Paŭlo palpebrumis kiam la nigra ŝtofo estis tirita malantaŭen kaj li rimarkis, ke li staras en malgranda, malvarma, malaltplafona ĉambro. La muroj estis tute kovritaj per kalkŝtono, sur kiuj oni povis legi hazardajn frazojn skribitajn en malsamaj manoj kaj je malsamaj altecoj. Paul rekonis diversajn versiojn de la framasonaj ordonoj.
  
  Dume, viro en vestokompleto forigis metalobjektojn de li, inkluzive de zono kaj bukoj de siaj botoj, kiujn li ŝiris sen pensado. Paul deziris, ke li forgesis kunporti aliajn ŝuojn.
  
  "Ĉu vi havas ion oron? Eniri skatolon kun iu valormetalo estas grava ofendo."
  
  "Ne sinjoro," Paul respondis.
  
  "Tie vi trovos plumon, paperon kaj inkon," diris la viro. Tiam, sen alia vorto, li malaperis tra la pordo, fermante ĝin malantaŭ si.
  
  Malgranda kandelo lumigis la tablon, sur kiu kuŝis la skribiloj. Apud ili estis kranio, kaj Paŭlo ektreme konstatis, ke ĝi estas reala. Estis ankaŭ pluraj flakonoj enhavantaj elementojn signifantajn ŝanĝon kaj inicon: pano kaj akvo, salo kaj sulfuro, cindron.
  
  Li estis en la Reflektado-Ĉambro. La loko kie li devis skribi sian ateston kiel laiko. Li prenis plumon kaj komencis verki antikvan formulon, kiun li ne tute komprenis.
  
  Ĉio ĉi estas malbona. Ĉio ĉi simboleco, ripetado... Mi havas la senton, ke tio estas nenio alia ol malplenaj vortoj; ne estas spirito en ĝi, li pensis.
  
  Li subite havis malesperan deziron promeni laŭ la Ludwigstrasse per la lumo de la stratlanternoj, la vizaĝo elmontrita al la vento. Lia timo al la mallumo, kiu ne pasis eĉ al plenaĝeco, ŝteliris al li sub la kapuĉo. Ili revenos post duonhoro por preni lin, kaj li povus simple peti ilin lasi lin iri.
  
  Estis ankoraŭ tempo por reiri.
  
  Sed tiukaze mi neniam scius la veron pri mia patro.
  
  
  29
  
  
  La viro en la kostumo revenis.
  
  "Mi estas preta," diris Paul.
  
  Li sciis nenion pri la efektiva ceremonio kiu devis sekvi. Li sciis nur la respondojn al la demandoj, kiujn ili faris al li, nenio pli. Kaj estas tempo por testado.
  
  Lia gvidanto metis la ŝnuron ĉirkaŭ lian kolon, poste denove fermis la okulojn. Ĉi-foje li ne uzis nigran kapuĉon, sed okulbendon el la sama materialo, kiun li ligis per tri streĉaj nodoj. Paul estis dankema ke li povis spiri pli facila kaj lia sento de vundebleco malpliiĝis, sed nur por momento. Subite, la viro detiris la jakon de Paul kaj deŝiris la maldekstran manikon de lia ĉemizo. Li tiam malbutonumis la fronton de sia ĉemizo, elmontrante la torson de Paul. Fine, li kunvolvis la maldekstran kruron de la pantalono de Paul kaj forigis la boton kaj ŝtrumpeton de tiu kruro.
  
  "Ni iru al".
  
  Ili denove promenis. Paul havis strangan senton kiam lia nuda plando tuŝis la malvarman plankon, kiun li nun sciis estis marmoro.
  
  "Haltu!"
  
  Li sentis akran objekton kontraŭ sia brusto kaj sentis, ke la haroj sur la kolo postrestas.
  
  "Ĉu la kandidato alportis sian atestaĵon?"
  
  "Li havas".
  
  "Li metu ŝin sur la glavon."
  
  Paŭlo levis sian maldekstran manon, en kiu li tenis folion, sur kiu li skribis ion en la Ĉambro. Li zorge alfiksis ĝin al akra objekto.
  
  "Paul Reiner, ĉu vi venis ĉi tien memvole?"
  
  Tiu voĉo... estas Sebastian Keller! pensis Paŭlo.
  
  "Jes".
  
  "Ĉu vi pretas renkonti la defiojn?"
  
  "Mi," Paul diris, ne povante subpremi tremon.
  
  De tiu momento, Paŭlo komencis rekonsciiĝi kaj eliri el ĝi. Li komprenis la demandojn kaj respondis ilin, sed lia timo kaj nekapablo vidi liajn aliajn sentojn tiel akrigis, ke ili transprenis. Li komencis spiri pli rapide.
  
  Li grimpis la ŝtuparon. Li provis regi sian maltrankvilon nombrante siajn paŝojn, sed li rapide perdis la kalkulon.
  
  "Ĉi tie komenciĝas la provo per aero. Spiri estas la unua afero, kiun ni ricevas ĉe naskiĝo!" La voĉo de Keller bruis.
  
  La viro en la kostumo flustris al sia orelo: "Vi estas en mallarĝa pasejo. Haltu. Tiam faru ankoraŭ unu paŝon, sed faru ĝin decida, alie vi rompos vian kolon!"
  
  Paŭlo obeis. Sub li, la surfaco de la planko ŝajnis ŝanĝiĝi de marmoro al malglata ligno. Antaŭ ol fari la lastan paŝon, li svingis la nudajn piedfingrojn kaj sentis, ke ili estas ĉe la rando de la koridoro. Li scivolis, kiom alta li povas esti, kaj en lia menso la nombro da ŝtupoj, kiujn li grimpis, ŝajnis multobliĝi. Li imagis sin ĉe la supro de la turoj de la Frauenkirche, aŭdante la kveradon de kolomboj apud li, kaj malsupre, en la eterneco, regis la tumulto de la Marienplatz.
  
  Faru tion.
  
  Faru tion nun.
  
  Li faris paŝon kaj perdis la ekvilibron, falante la kapo unue, kiu daŭris ne pli ol sekundon. Lia vizaĝo trafis la dikan maŝon, kaj la trafo igis liajn dentojn klaki. Li mordis la internon de siaj vangoj, kaj lia buŝo pleniĝis per la gusto de sia propra sango.
  
  Kiam li venis, li rimarkis, ke li kroĉiĝas al reto. Li volis demeti sian okulbendon por certigi, ke ĝi estas tiel, ke la reto efektive mildigis lian falon. Li devis eskapi el la mallumo.
  
  Paŭlo apenaŭ havis tempon rimarki lian panikon, ĉar tuj pluraj paroj da manoj eltiris lin el la reto kaj rektigis lin. Li estis reen sur siaj piedoj kaj marŝis kiam la voĉo de Keller anoncis la sekvan teston.
  
  "La dua provo estas la akvotesto. Jen kio ni estas, el kio ni venis."
  
  Paul obeis kiam oni ordonis levi siajn krurojn, unue la maldekstran, poste la dekstran. Li ektremis. Li paŝis en grandegan bovlon da malvarma akvo, kaj la likvaĵo atingis liajn genuojn.
  
  Li aŭdis sian gvidanton flustri denove en lian orelon.
  
  "Malsupreniru. Plenigu viajn pulmojn. Tiam permesu al vi retiriĝi kaj resti subakve. Ne moviĝu aŭ ne provu eliri, alie vi ne trapasos la teston."
  
  La junulo fleksis la genuojn, kurbiĝante, kiam la akvo kovris liajn skroton kaj stomakon. Dolorondoj kuris laŭ lia spino. Li profunde enspiris, poste kliniĝis malantaŭen.
  
  La akvo fermiĝis super li kiel kovrilo.
  
  Komence, la domina sento estis malvarma. Li neniam sentis ion tian. Lia korpo ŝajnis malmoliĝi en glacion aŭ ŝtonon.
  
  Tiam liaj pulmoj komencis plendi.
  
  Ĝi komenciĝis per raŭka ĝemo, poste seka kvako, kaj poste urĝa, senespera petego. Li preterintence movis sian manon, kaj li devis kolekti sian tutan volforton por ne meti la manojn sur la fundon de la ujo kaj forpuŝi al la surfaco, kiu li sciis estis tiel proksima kiel malfermita pordo tra kiu li povis eskapi. Ĝuste kiam li pensis, ke li ne povas preni ankoraŭ sekundon, aŭdiĝis akra tiro kaj li estis sur la surfaco, anhelante, plenigante sian bruston.
  
  Ili denove promenis. Li ankoraŭ estis trempita kaj guteta de liaj haroj kaj vestaĵoj. Lia dekstra piedo faris ridindan sonon, kiam la boto premadis al la planko.
  
  La voĉo de Keller:
  
  "La tria provo estas la provo per fajro. Ĝi estas la fajrero de la Kreinto, kaj kio pelas nin."
  
  Tiam estis manoj tordante lian korpon kaj puŝante lin antaŭen. Tiu, kiu lin tenis, moviĝis tre proksime, kvazaŭ li volus brakumi lin.
  
  "Estas fajra rondo antaŭ vi. Prenu tri paŝojn reen por akiri impeton. Etendu viajn brakojn antaŭ vi, poste alkuru kaj saltu antaŭen laŭeble."
  
  Paul sentis la varman aeron sur lia vizaĝo, sekigante liajn haŭton kaj harojn. Li aŭdis malbonaŭguran krakon, kaj en lia imago la brulanta cirklo alprenis grandegajn dimensiojn ĝis ĝi fariĝis la buŝo de grandega drako.
  
  Dum li faris tri paŝojn malantaŭen, li scivolis kiel li povus salti super la flamoj sen esti bruligita viva kaj fidis je siaj vestaĵoj por teni lin seka. Eĉ pli malbone estus, se li malbonŝancis sian salton kaj falus la kapo unue en la flamojn.
  
  Mi nur devas marki imagan linion sur la planko kaj salti de tie.
  
  Li provis bildigi la salton, imagi, ke ĝi ŝprucas tra la aero kvazaŭ nenio povus damaĝi ĝin. Li fleksis la bovidojn, fleksis kaj etendis la brakojn. Poste li faris tri kurantajn paŝojn antaŭen.
  
  ...
  
  ...kaj saltis.
  
  
  tridek
  
  
  Li sentis varmon sur siaj brakoj kaj vizaĝo dum li estis en la aero, eĉ la sibladon de sia ĉemizo dum la fajro vaporigis iom da el la akvo. Li falis sur la plankon kaj komencis frapeti sian vizaĝon kaj bruston, serĉante signojn de iuj brulvundoj. Krom liaj kontuzitaj kubutoj kaj genuoj, neniu damaĝo estis farita.
  
  Ĉi-foje ili eĉ ne lasis lin leviĝi. Li jam estis levita kiel tremanta sako kaj trenita en limigitan spacon.
  
  "La lasta provo estas la provo de la tero, al kiu ni devas reveni."
  
  Ne estis eĉ vorto da konsilo de lia gvidisto. Li ĵus aŭdis la sonon de ŝtono blokanta la enirejon.
  
  Li sentis ĉion ĉirkaŭ si. Li estis en eta ĉambro, ne sufiĉe granda eĉ por stari. De sia kaŭriĝanta pozicio, li povis tuŝi tri murojn kaj, kun la brako iomete etendita, tuŝi la kvaran kaj la plafonon.
  
  Trankviliĝu, li diris al si. Ĉi tiu estas la lasta provo. Post kelkaj minutoj ĉio estos finita.
  
  Li provis trankviligi sian spiradon, kiam li subite aŭdis, ke la plafono komenciĝas malsupren.
  
  "Ne!"
  
  Antaŭ ol li povis diri la vorton, Paŭlo mordis sian lipon. Li ne rajtis paroli ĉe neniu el la provoj - tio estis la regulo. Li demandis mallonge, ĉu ili aŭdis lin.
  
  Li provis forpuŝi sin de la plafono por ĉesigi sian falon, sed en sia pozicio, li ne povis rezisti la grandegan pezon portantan malsupren sur lin. Li premis per sia tuta esto, sed vane. La plafono daŭre falis, kaj baldaŭ li devis premi la dorson kontraŭ la planko.
  
  Mi devas krii. Diru al ili ĈESI!
  
  Subite, kvazaŭ la tempo mem ĉesis, traflugis lian kapon memoro: pasema bildo de lia infanaĝo, kiam li revenis hejmen el la lernejo kun la absoluta certeco, ke li estos batata. Ĉiu paŝo, kiun li faris, proksimigis lin al tio, kion li plej timis. Li neniam turnis sin. Estas ebloj, kiuj simple tute ne estas ebloj.
  
  Ne.
  
  Li ĉesis tuŝi la plafonon.
  
  En tiu momento, ŝi komencis leviĝi.
  
  "La voĉdonado komencu."
  
  Paŭlo denove surpiedis, kroĉiĝis al la gvidisto. La provoj finiĝis, sed li ne sciis, ĉu li trapasis ilin. Li kolapsis kiel ŝtono en la provo de aero, sen fari decidan paŝon, kiel ili diris al li. Li moviĝis dum la provo per akvo, kvankam tio estis malpermesita. Kaj li parolis dum la juĝo de la Tero, kio estis la plej grava eraro el ĉiuj.
  
  Li povis aŭdi bruon similan al skuado de ŝtono.
  
  Li sciis el la libro, ke ĉiuj nunaj membroj de la loĝio batalos sian vojon al la centro de la templo, kie estis ligna skatolo. En ĝin ili ĵetis malgrandan bulon el eburo: blankan se ili donis sian konsenton, nigran se ili volis ĝin malakcepti. La verdikto devis esti unuanima. Nur unu nigra globo sufiĉus por konduki lin al la elirejo, liaj okuloj ankoraŭ okulkovritaj.
  
  La sono de voĉdonado ĉesis kaj estis anstataŭigita per laŭta frapo kiu ĉesis preskaŭ tuj. Paul supozis, ke iu forĵetis la voĉojn sur teleron aŭ pleton. La rezultoj estis antaŭ ĉiuj krom li. Eble ekzistus soleca nigra globo, kiu sensignifas ĉiujn provojn, kiujn li travivis.
  
  "Paul Reiner, la rezulto de la voĉdono estas fina kaj ne apelaciebla," bruis la voĉo de Keller.
  
  Estis momento de silento.
  
  "Vi estis akceptita al la misteroj de framasonismo. Forigu la okulbendon de liaj okuloj!"
  
  Paul palpebrumis, kiam liaj okuloj revenis al la lumo. Li estis superfortita de ondo da emocioj, sovaĝa eŭforio. Li provis kovri la tutan scenon tuj:
  
  La grandega ĉambro, en kiu li staris, kun damtabulo marmora planko, altaro kaj du vicoj da benkoj laŭ la muroj.
  
  La membroj de la loĝio, preskaŭ cent formale vestitaj viroj per frilaj antaŭtukoj kaj medaloj, ĉiuj starantaj por aplaŭdi lin per siaj blankgantitaj manoj.
  
  Prova ekipaĵo, ridinde sendanĝera post kiam lia vido estis restarigita: ligna ŝtupetaro super krado, bankuvo, du viroj kun torĉoj en la manoj, granda skatolo kun kovrilo.
  
  Sebastian Keller, staranta en la centro apud altaro ornamita per kvadrato kaj kompaso, tenas fermitan libron sur kiu li povas ĵuri.
  
  Paul Reiner tiam metis sian maldekstran manon sur la libron, levis sian dekstran, kaj ĵuris neniam riveli la sekretojn de framasonismo.
  
  "... pro timo havi mian langon elŝirita, mia gorĝo tranĉita, kaj mia korpo entombigita en mara sablo," Paul finis.
  
  Li ĉirkaŭrigardis la cent anonimajn vizaĝojn ĉirkaŭ si kaj scivolis, kiom da ili konas lian patron.
  
  Kaj se ie inter ili estis homo, kiu lin perfidis.
  
  
  31
  
  
  Post la inico, la vivo de Paŭlo normaliĝis. Tiun nokton li revenis hejmen ĉe tagiĝo. Post la ceremonio, la framasonaj fratoj ĝuis bankedon en la apuda ĉambro, kiu daŭris ĝis la fruaj horoj de la mateno. Sebastian Keller prezidis la bankedon ĉar, kiel Paul eksciis al sia granda surprizo, li estis la Grandmajstro, tenanta la plej altan pozicion en la barako.
  
  Malgraŭ siaj plej bonaj klopodoj, Paul estis nekapabla eltrovi ion ajn pri sia patro, do li decidis atendi iom da tempo por gajni la fidon de siaj kunmasonistoj antaŭ ol li komencis demandi demandojn. Anstataŭe, li dediĉis sian tempon al Alice.
  
  Ŝi denove parolis kun li, kaj ili eĉ iris ien kune. Ili trovis, ke ili havas malmulte da komuna, sed surprize, ĉi tiu diferenco ŝajnis alproksimigi ilin. Paul zorge aŭskultis ŝian rakonton pri kiel ŝi forkuris de sia hejmo por eviti sian planitan geedziĝon kun sia kuzo. Li ne povis ne admiri la bravecon de Alico.
  
  "Kion vi faros poste? Vi ne estos fotita en klubo dum via tuta vivo."
  
  "Mi ŝatas fotarton. Mi pensas, ke mi provos akiri laboron ĉe internacia gazetara agentejo... Ili pagas bonan monon por fotoj, kvankam ĝi estas tre konkurenciva."
  
  En rendimento, li partumis kun Alice rakonton pri siaj antaŭaj kvar jaroj kaj kiel lia serĉo por la vero pri kio okazis al Hans Reiner fariĝis obsedo.
  
  "Ni faris bonan paron," diris Alicio, "vi provas restarigi la memoron de via patro, kaj mi preĝas, ke mi neniam revidos la mian."
  
  Paul rikanis de orelo al orelo, sed ne pro komparo. Ŝi diris paro, li pensis.
  
  Bedaŭrinde por Paul, Alice ankoraŭ estis ĉagrenita pri tiu sceno kun la knabino ĉe la klubo. Kiam li provis kisi ŝin unu nokton post piediro hejmen, ŝi donis al li vangofrapon, kiu tremigis liajn malantaŭajn dentojn.
  
  "Diablo," diris Paul, tenante sian makzelon. "Kio diable okazas al vi?"
  
  "Eĉ ne provu".
  
  "Ne, se vi donos al mi alian tian, mi ne faros. Vi evidente ne batas kiel knabino," li diris.
  
  Alico ridetis kaj, kaptinte lin je la reversoj de lia jako, kisis lin. Intensa kiso, pasia kaj pasema. Tiam ŝi subite forpuŝis lin kaj malaperis ĉe la supro de la ŝtuparo, lasante Paŭlon konfuzita, liaj lipoj disiĝis dum li provis kompreni tion, kio ĵus okazis.
  
  Paul devis batali por ĉiu eta paŝo al repaciĝo, eĉ en aferoj kiuj ŝajnis simplaj kaj rektaj, kiel lasi ŝin unue trairi la pordon - kion Alico malamis - aŭ proponi porti pezan pakaĵon aŭ pagi la fakturon post kiam ili trinkis bieron. kaj manĝu iom da manĝeto.
  
  Du semajnojn post sia inico, Paul prenis ŝin ĉe la klubo ĉirkaŭ la tria matene. Reveninte al la pensiono de Alico, kiu ne estis malproksime, li demandis al ŝi, kial ŝi kontraŭas lian sinjoran konduton.
  
  "Ĉar mi estas sufiĉe kapabla fari ĉi tiujn aferojn por mi mem. Mi ne bezonas, ke iu unue lasu min iri aŭ konduku min hejmen."
  
  "Sed la pasintan merkredon, kiam mi ekdormis kaj ne venis por vi, vi furioziĝis."
  
  "Vi estas tiel saĝa iel, Paul, kaj tiel stulta en aliaj," ŝi diris, svingante la brakojn. "Vi nervozigas min!"
  
  "Tio faras nin du."
  
  "Do kial vi ne ĉesas persekuti min?"
  
  "Ĉar mi timas, kion vi faros, se mi vere ĉesos."
  
  Alico silente rigardis lin. La rando de ŝia ĉapelo ĵetis ombron sur ŝian vizaĝon, kaj Paul ne povis diri kiel ŝi reagis al lia lasta rimarko. Li timis la plej malbonan. Kiam io kolerigis Alicion, ili ne povis paroli dum tagoj.
  
  Ili atingis la pordon de ŝia pensiono sur Stahlstraße sen interŝanĝi alian vorton. La foreston de konversacio akcentis la streĉa, varma silento, kiu englutis la urbon. Munkeno adiaŭis la plej varman septembron en jardekoj, mallonga ripozo en jaro da malfeliĉo. La silento de la stratoj, la malfrua horo kaj la humoro de Alico plenigis la koron de Paŭlo per stranga melankolio. Li sentis, ke ŝi estas forlasonta lin.
  
  "Vi estas tre kvieta," ŝi diris, serĉante siajn ŝlosilojn en sia monujo.
  
  "Mi estis la lasta kiu parolis."
  
  "Ĉu vi pensas, ke vi povas resti tiel trankvila kiel vi supreniras la ŝtuparon? Mia mastrino havas tre striktajn regulojn pri viroj, kaj la maljuna bovino havas ege bonan aŭdon."
  
  "Ĉu vi invitas min supreniri?" - demandis Paul surprizite.
  
  "Vi povas resti ĉi tie, se vi volas."
  
  Paul preskaŭ perdis sian ĉapelon kurante tra la pordo.
  
  Ne estis lifto en la konstruaĵo, kaj ili devis grimpi tri etaĝojn da lignaj ŝtupoj, kiuj knaris kun ĉiu paŝo. Alico restis proksime al la muro dum ŝi supreniris, kio estis malpli brua, sed tamen, kiam ili preterpasis la duan etaĝon, ili aŭdis paŝojn ene de unu el la loĝejoj.
  
  "Tio estas ŝi! Antaŭen, rapide!"
  
  Paŭlo kuris preter Alicio kaj atingis la alteriĝon tuj antaŭ ol rektangulo de lumo aperis, skizante la sveltan formon de Alico kontraŭ la senŝeliĝanta farbo de la ŝtuparo.
  
  "Kiu estas tie?" demandis raŭka voĉo.
  
  "Saluton, Frau Kasin."
  
  Fraulein Tannenbaum. Kia malbona tempo iri hejmen!"
  
  "Tio estas mia tasko, Frau Kasin, kiel vi scias."
  
  "Mi ne povas diri, ke mi aprobas tian konduton."
  
  "Ankaŭ mi ne vere aprobas likojn en mia banĉambro, Frau Kasin, sed la mondo ne estas perfekta loko."
  
  En tiu momento, Paŭlo iomete moviĝis, kaj la arbo ĝemis sub liaj piedoj.
  
  "Ĉu estas iu tie supre?" - indigne demandis la gastigantino de la apartamento.
  
  "Lasu min kontroli!" Alico respondis, kurante supren laŭ la ŝtuparo kiu apartigis ŝin de Paul kaj kondukante lin al sia loĝejo. Ŝi enigis la ŝlosilon en la seruron kaj apenaŭ havis tempon por malfermi la pordon kaj puŝi Paul enen, kiam la maljunulino, kiu ŝancelis post ŝi, elŝovis la kapon el malantaŭ la ŝtuparo.
  
  "Mi certas, ke mi aŭdis iun. Ĉu vi havas tie viron?"
  
  "Ho, vi havas nenion por zorgi, Frau Kasin. Ĝi estas nur kato," diris Alicio, fermante la pordon en la vizaĝo.
  
  "Via kata lertaĵo funkcias ĉiufoje, ĉu ne?" Paŭlo flustris, brakumante ŝin kaj kisante ŝian longan kolon. Lia spiro brulis. Ŝi ektremis kaj sentis anseruron kuri laŭ ŝia maldekstra flanko.
  
  "Mi pensis, ke ni denove estos interrompitaj, kiel tiutage en la bano."
  
  "Ĉesu paroli kaj kisu min," li diris, tenante ŝin je la ŝultroj kaj turnante ŝin al li.
  
  Alico kisis lin kaj moviĝis pli proksimen. Tiam ili falis sur la matracon, ŝia korpo sub ĝi.
  
  "Haltu."
  
  Paul haltis abrupte kaj rigardis ŝin kun nuanco de seniluziiĝo kaj surprizo sur la vizaĝo. Sed Alico glitis inter liaj brakoj kaj movis sin sur lin, prenante la tedan taskon liberigi ambaŭ de la ceteraj vestaĵoj.
  
  "Kio estas ĉi tio?"
  
  "Nenion," ŝi respondis.
  
  "Vi ploras".
  
  Alicio hezitis momenton. Diri al li la kialon de ŝiaj larmoj estus nudi ŝian animon, kaj ŝi ne pensis, ke ŝi povas fari tion, eĉ en tia momento.
  
  "Estas nur... mi estas tiel feliĉa."
  
  
  32
  
  
  Kiam li ricevis la koverton de Sebastian Keller, Paul ne povis ne ektremi.
  
  La monatoj ekde lia akcepto en la framazona barako estis seniluziigaj. Komence, estis io preskaŭ romantika pri aliĝo al sekreta societo preskaŭ blinde, la emocio de aventuro. Sed post kiam la komenca eŭforio malaperis, Paŭlo komencis scivoli pri la signifo de ĉio. Por komenci, li estis malpermesita paroli ĉe barakkunvenoj ĝis li kompletigis tri jarojn kiel metilernanto. Sed tio ne estis la plej malbona: la plej malbona estis plenumi ekstreme longajn ritojn kiuj ŝajnis kiel tempoperdo.
  
  Senigitaj de iliaj ritoj, la renkontiĝoj estis malmulte pli ol serio de konferencoj kaj debatoj pri framasonismo kaj ĝia praktika apliko por plifortigi la virton de kunmasonistoj. La nura parto, kiu ŝajnis al Paul ia interesa, estis kiam la partoprenantoj decidis al kiuj bonfaradoj ili donacos el la mono kolektita ĉe la fino de ĉiu renkontiĝo.
  
  Por Paŭlo la kunvenoj fariĝis ŝarĝa devo, kiun li plenumis ĉiujn du semajnojn por pli bone koni la membrojn de la loĝio. Eĉ ĉi tiu celo ne estis facile atingi, ĉar la pli maljunaj framasonoj, kiuj sendube konis lian patron, sidis ĉe malsamaj tabloj en la granda manĝoĉambro. Foje li provis proksimiĝi al Keller, volante premadi la librovendiston por plenumi sian promeson doni al li ĉion, kion lia patro forlasis al li. En la kesto, Keller konservis sian distancon de li, kaj en la librovendejo, li forsendis Paul kun neklaraj senkulpigoj.
  
  Keller neniam antaŭe skribis al li, kaj Paŭlo tuj sciis, ke kio ajn estas en la bruna koverto, kiun donis al li la mastro de la pensiono, estas tio, kion li atendis.
  
  Paŭlo sidis sur la rando de sia lito, lia spirado peniga. Li estis certa, ke la koverto enhavos leteron de lia patro. Li ne povis reteni siajn larmojn dum li imagis, kio certe instigis Hans Reiner skribi mesaĝon al sia filo, tiam nur kelkaj monatoj, provante frostigi sian voĉon ĝustatempe ĝis lia filo estis preta kompreni lin.
  
  Li provis imagi, kion lia patro ŝatus diri al li. Eble li estus doninta saĝajn konsilojn. Eble li estus akceptinta ĝin post iom da tempo.
  
  Eble li donos al mi indikojn pri la persono aŭ homoj, kiuj mortigos lin, pensis Paŭlo tra kunpremitaj dentoj.
  
  Kun ekstrema singardemo, li ŝiris la koverton kaj enŝovis sian manon enen. Ĝi enhavis alian koverton, pli malgrandan blankan, kune kun manskribita noto sur la dorso de unu el la vizitkartoj de la librovendisto. Kara Paul, gratulon. Hans fierus. Jen kion via patro lasis al vi. Mi ne scias, kion ĝi enhavas, sed mi esperas, ke ĝi helpas vin. SK
  
  Paul malfermis la duan koverton kaj malgranda folio da blanka papero, presita per blua tipo, falis teren. Li estis paralizita pro seniluziiĝo kiam li prenis ĝin kaj vidis kio ĝi estas.
  
  
  33
  
  
  La lombardejo de Metzger estis malvarma loko, pli malvarma eĉ ol la aero komence de novembro. Paŭlo viŝis la piedojn sur la tapiŝo antaŭ la enirejo, ĉar ekstere pluvis. Li lasis sian ombrelon sur la vendotablo kaj scivoleme ĉirkaŭrigardis. Li malklare memoris tiun matenon, antaŭ kvar jaroj, kiam li kaj lia patrino iris al la butiko en Schwabing por lombardi la horloĝon de sia patro. Ĝi estis sterila loko kun vitraj bretoj kaj dungitoj en kravatoj.
  
  La butiko de Metzger aspektis pli kiel granda kudroskatolo kaj odoris je naftaglobo. De ekstere, la vendejo aspektis malgranda kaj sensignifa, sed tuj kiam oni transpasis la sojlon, oni malkovris ĝian grandan profundon, ĉambron plenplenan per mebloj, galenaj kristalaj radioj, porcelanaj statuetoj kaj eĉ ora birdokaĝo. Rusto kaj polvo kovris la diversajn objektojn, kiuj lastfoje ankris tie. Surprizite, Paŭlo rigardis la plenigitan katon, kiun li kaptis ŝtelante paseron dumfluge. Reto formiĝis inter la etendita kruro de la kato kaj la flugilo de la birdo.
  
  "Ĝi ne estas muzeo, viro."
  
  Paul turnis sin, konsternite. Flanke de li realiĝis maldika, enprofundiĝinta vizaĝo maljunulo, vestita per blua tutvesto tro granda por lia figuro kaj kiu akcentis lian maldikecon.
  
  "Ĉu vi estas Metzger?" Mi demandis.
  
  "Mi estas. Kaj se tio, kion vi alportis al mi, ne estas oro, mi ne bezonas ĝin."
  
  "La vero estas, mi ne venis ĉi tien por lombardi ion ajn. Mi venis por preni ion," Paul respondis. Li jam malŝatis ĉi tiun viron kaj lian suspektindan konduton.
  
  Ekbrilo de avideco ekbrilis tra la etaj okuloj de la maljunulo. Estis evidente, ke aferoj ne tro bone iras.
  
  "Pardonu, knabo... Estas dudek homoj, kiuj venas ĉi tien ĉiutage, kiuj opinias, ke la malnova latuna kameo de sia praavino valoras mil markojn. Sed ni vidu... ni vidu, por kio vi estas ĉi tie."
  
  Paul etendis blublankan paperon, kiun li trovis en koverto sendita al li de la librovendisto. En la supra maldekstra angulo estis la nomo kaj adreso de Metzger. Paŭlo rapidis tien kiel eble plej rapide, ankoraŭ resaniĝante post surprizo pro ne trovi la leteron ene. Anstataŭe, estis kvar manskribitaj vortoj: Artikolo 91231
  
  21 signoj
  
  La maljunulo montris al la papero. "Estas iom da manko ĉi tie. Ni ne akceptas difektitajn formojn."
  
  La supra dekstra angulo, kiu devus esti inkludita la nomo de la persono kiu faris la deponejon, estis forŝirita.
  
  "La partnumero estas bonega por legi," diris Paul.
  
  "Sed ni ne povas transdoni aĵojn lasitajn de niaj klientoj al la unua persono, kiu trapasas la pordon."
  
  "Kio ajn ĝi estis, ĝi apartenis al mia patro."
  
  La maljunulo gratis sian mentonon, ŝajnigante studi la paperon kun intereso.
  
  "Ĉiuokaze, la nombro estas tre malgranda: la objekto certe estis lombardita antaŭ multaj jaroj. Mi certas, ke ĝi estos aŭkciita."
  
  "Mi komprenas. Kaj kiel ni povas esti certaj?"
  
  "Mi kredas, ke se la kliento pretus resendi la objekton, konsiderante inflacion..."
  
  Paul ekmovis, kiam la lombardisto finfine montris siajn kartojn: estis klare, ke li volas profiti la plej grandan parton de la interkonsento. Sed Paul estis decidita resendi la objekton, negrave kia kosto.
  
  "Tre bona".
  
  "Atendu ĉi tie," diris la alia viro kun triumfa rideto.
  
  La maljunulo malaperis kaj duonminuton poste revenis kun tineo-manĝita kartona skatolo, markita per flaviĝinta bileto.
  
  "Tenu ĝin, knabo."
  
  Paŭlo etendis la manon por preni ĝin, sed la maljunulo forte kaptis lian pojnon. La tuŝo sur lia malvarma, sulkiĝinta haŭto estis repuŝa.
  
  "Kion diable vi faras?"
  
  "Monon unue."
  
  "Unue vi montru al mi kio estas ene."
  
  "Mi toleros nenion el ĉi tio," diris la maljunulo, malrapide balancante la kapon. "Mi kredas, ke vi estas la ĝusta posedanto de ĉi tiu skatolo, kaj vi kredas, ke tio, kio estas ene, valoras la penon. Se tiel diri, duobla ago de fido."
  
  Paŭlo luktis kun si dum kelkaj momentoj, sed li sciis, ke li ne havas elekton.
  
  "Permesu al mi iri".
  
  Metzger malfermis siajn fingrojn, kaj Paul etendis la manon en la internan poŝon de sia mantelo. Li elprenis sian monujon.
  
  "Kiom da?"
  
  " Kvardek milionoj da markoj " .
  
  Je la tiama kurzo, tio estis ekvivalenta al dek dolaroj - sufiĉe por nutri familion dum multaj semajnoj.
  
  "Tio estas multe da mono," Paul diris, kunpreminte la lipojn.
  
  "Prenu aŭ lasu ĝin."
  
  Paul suspiris. La mono estis kun li, ĉar li devis iri por fari kelkajn pagojn por la banko la sekvan tagon. Li devos dedukti tion el sia salajro dum la venontaj ses monatoj, la malmulton, kiun li gajnis post kiam li transdonis ĉiujn profitojn el la komerco al la brokeda vendejo de Herr Ziegler. Por supre, la akciaj prezoj stagnas aŭ malpliiĝis lastatempe, kun malpli da investantoj, kaŭzante vicojn ĉe la socialasekuroj plilongiĝantaj tage kaj neniu fino al la krizo en la vido.
  
  Paul eltiris grandegan amason da nove presitaj monbiletoj. En tiuj tagoj, papermono neniam estis malnoviĝinta. Fakte, la monbiletoj de la antaŭa kvarono jam estis senvaloraj kaj plenigis la kamentubojn de Munkeno, ĉar ili estis pli malmultekostaj ol brulligno.
  
  La lombardisto forprenis la monbiletojn el la manoj de Paŭlo kaj komencis malrapide kalkuli ilin, ekzamenante ilin unuope kontraŭ la lumo. Fine li rigardis la junulon kaj ridetis, montrante siajn mankantajn dentojn.
  
  "Kontenta?" Paŭlo demandis sarkasme.
  
  Metzger retiris la manon.
  
  Paul singarde malfermis la skatolon, piedbatante polvonubon, kiu flosis ĉirkaŭ li en la lumo de la ampolo. Li elprenis platan kvadratan skatolon el glata, malhela mahagono. Ĝi havis neniujn juvelaĵojn aŭ lakon, nur kroĉon, kiu malfermiĝis kiam Paul premis ĝin. La kovrilo de la skatolo leviĝis malrapide kaj senbrue, kvazaŭ dek naŭ jaroj ne estus pasintaj de kiam ĝi estis laste malfermita.
  
  Paul sentis glacian timon en sia koro, kiam li rigardis la enhavon.
  
  "Prefere estu singarda, knabo," diris la lombardisto, el kies manoj la monbiletoj malaperis kvazaŭ per magio. "Vi povus havi grandajn problemojn se ili trovos vin sur la stratoj kun ĉi tiu ludilo."
  
  Kion vi provis diri al mi per tio, patro?
  
  Sur ruĝa velurornamita stando kuŝis brilanta pistolo kaj dek-ronda revuo.
  
  
  34
  
  
  "Prefere estu grave, Metzger. Mi estas ege okupata. Se temas pri kotizoj, vi pli bone iru alian fojon."
  
  Otto von Schroeder sidis apud la kameno en sia oficejo, kaj li ne proponis al la lombardisto sidlokon aŭ ion por trinki. Metzger, devigita resti surpiede, ĉapelo enmane, regis sian furiozon kaj ŝajnigis obsekan kliniĝon de la kapo kaj malveran rideton.
  
  "Vere, sinjoro barono, mi venis pro alia kialo. La mono, kiun vi investis dum ĉiuj ĉi jaroj, tuj pagos."
  
  "Ĉu li revenis al Munkeno? Nagel revenis? demandis la barono, streĉite.
  
  "Ĝi estas multe pli komplika, Via Moŝto."
  
  "Nu, do ne divenigu min. Diru al mi kion vi volas."
  
  "La vero estas, Via Moŝto, antaŭ ol doni ĉi tiujn gravajn informojn, mi ŝatus memorigi al vi, ke la aĵoj, pri kiuj mi suspendis la vendon dum ĉi tiu tuta tempo, kiuj kostis mian komercon kare..."
  
  "Daŭrigu la bonan laboron, Metzger."
  
  "- Signife plialtigita en prezo. Via Graco promesis al mi jaran sumon, kaj rekompence mi devis diri al vi, ĉu Kloviso Nagel aĉetos iun el ili. Kaj kun la tuta respekto, Via Graco ne estis pagita ĉi-jare nek la lasta."
  
  La barono mallaŭtis la voĉon.
  
  "Ne kuraĝu ĉantaĝi min, Metzger. Kion mi pagis al vi dum du jardekoj pli ol kompensas la rubaĵojn, kiujn vi konservis en via rubejo."
  
  "Kion mi povas diri? Via Graco donis vian vorton, kaj Via Graco ne plenumis ĝin. Nu, do ni konsideru nian interkonsenton finita. Bonan posttagmezon," diris la maljunulo, surmetante sian ĉapelon.
  
  "Atendu!" diris la barono, levante la manon.
  
  La lombardisto turnis sin, subpremante rideton.
  
  "Jes, sinjoro barono?"
  
  "Mi ne havas monon, Metzger. Mi estas rompita."
  
  "Vi surprizas min, via graco!"
  
  "Mi havas trezorajn obligaciojn, kiuj povus fari ion se la registaro pagas dividendojn aŭ restabiligas la ekonomion. Ĝis tiam ili valoras tiom kiom la papero, sur kiu ili estas skribitaj."
  
  La maljunulo ĉirkaŭrigardis, liaj okuloj mallarĝiĝis.
  
  "Tiukaze, Via Gracio... Mi supozas, ke mi povus akcepti tiun etan bronzan kaj marmoran tablon, kiun vi havas apud via seĝo, kiel pagon."
  
  "Ĝi valoras multe pli ol via jara kotizo, Metzger."
  
  La maljunulo levis la ŝultrojn sed diris nenion.
  
  "Tre bona. Paroli."
  
  "Vi certe devos garantii viajn pagojn dum la venontaj jaroj, Via Moŝto. Mi supozas, ke arĝenta teujo gravurita sur tiu eta tablo taŭgus."
  
  "Vi bastardo, Metzger," diris la barono, donante al li rigardon de nekaŝita malamo.
  
  "Komerco estas komerco, Herr Baron."
  
  Otto silentis dum kelkaj momentoj. Li ne vidis alian rimedon krom cedi al la ĉantaĝo de la maljunulo.
  
  "Vi gajnis. Pro vi, mi esperas, ke ĝi indas," li diris fine.
  
  "Hodiaŭ iu venis por reaĉeti unu el la aĵoj, kiujn via amiko lombardis."
  
  "Ĉu tio estis Nagel?"
  
  "Ne krom se li trovos ian manieron retroiri la tempon tridek jarojn. Ĝi estis knabo."
  
  "Ĉu li donis sian nomon?"
  
  "Li estis maldika, kun bluaj okuloj, malhelblonda hararo."
  
  "Etaĝo..."
  
  "Mi jam diris al vi, li ne donis sian nomon."
  
  "Kaj kio estis tio, kion li kolektis?"
  
  "Fanto el nigra mahagono kun pafilo".
  
  La barono eksaltis de sia sidloko tiel rapide ke ĝi renversiĝis malantaŭen kaj trafis en la mallaŭtan trabon, kiu ĉirkaŭis la kamenon.
  
  "Kion vi diris?" li demandis, kaptante la lombardiston je la gorĝo.
  
  "Vi vundis min!"
  
  "Parolu, pro Dio, alie mi tordos vian kolon tuj."
  
  "Simpla nigra mahagono skatolo," la maljunulo respondis flustre.
  
  "Pafilo! Priskribu ĝin!"
  
  "Mauser C96 kun balaila tenilo. La ligno sur la tenilo ne estis la kverko de la origina modelo, sed nigra mahagono por kongrui kun la korpo. Bonega armilo."
  
  "Kiel povas esti?" demandis la barono.
  
  Subite malforta, li liberigis la lombardiston kaj klinis sin al sia seĝo.
  
  Maljuna Metzger rektiĝis, frotante sian kolon.
  
  "Freneza. Li freneziĝis," diris Metzger, kurante al la pordo.
  
  La barono ne rimarkis, ke li foriras. Li restis sidanta kun la kapo en la manoj, absorbita de malgajaj pensoj.
  
  
  35
  
  
  Ilse balais la koridoron, kiam ŝi rimarkis la ombron de la vizitanto ĵetita de la lumo de la murlampoj sur la planko. Ŝi sciis, kiu ĝi estas, antaŭ ol ŝi levis la kapon kaj frostiĝis.
  
  Sankta Dio, kiel vi trovis nin?
  
  Kiam ŝi kaj ŝia filo unue translokiĝis en la pensionon, Ilse devis labori por pagi parton de la luo, ĉar tio, kion Paŭlo gajnis per transportado de karbo, ne sufiĉis. Poste, kiam Paul turnis la nutraĵvendejon de Ziegler en bankon, la juna viro insistis ke ili trovas pli bonan loĝejon. Ilse rifuzis. Estis tro multaj ŝanĝoj en ŝia vivo, kaj ŝi alkroĉiĝis al ĉio, kio donis al ŝi sekurecon.
  
  Unu el tiuj aferoj estis balaila tenilo. Paul - kaj la mastro de la pensiono, kiun Ilse ne multe helpis - insistis, ke ŝi ĉesu labori, sed ŝi ne atentis. Ŝi bezonis sentiĝi utila iel. La silento en kiun ŝi falis post kiam ili estis piedbatitaj el la domego estis komence la sekvo de angoro, sed poste iĝis mem-trudita montrado de ŝia amo por Paul. Ŝi evitis paroli kun li ĉar ŝi timis liajn demandojn. Kiam ŝi parolis, temis pri negravaj aferoj, kiujn ŝi provis enmeti kun la tuta tenero, kiun ŝi kapablis. La ceteran tempon ŝi nur silente rigardis lin de malproksime kaj malĝojis pro tio, pri kio ŝi estis senigita.
  
  Tial ŝia sufero estis tiel intensa, kiam ŝi trovis sin vizaĝ-al-vizaĝe kun unu el la respondeculoj de ŝia perdo.
  
  "Saluton, Ilse."
  
  Ŝi faris singardan paŝon malantaŭen.
  
  "Kion vi volas, Otto?"
  
  La barono frapetis la teron per la fino de sia bastono. Li ne estis komforta ĉi tie, estis klare, same kiel la fakto, ke lia vizito signalis iujn sinistrajn intencojn.
  
  "Ĉu ni povas paroli en pli privata loko?"
  
  "Mi ne volas iri ien kun vi. Diru tion, kion vi devas diri kaj foriru."
  
  La barono ĉagrenite snufis. Poste li montris malestime la ŝiman tapeton sur la muroj, la malebenan plankon kaj la mortantajn lampojn, kiuj donis pli da ombro ol lumo.
  
  "Rigardu vin, Ilse. Balaante koridoron en triaklasa pensiono. Vi devus honti pri vi mem."
  
  "Balai la plankojn estas balai la plankojn, ne gravas ĉu ĝi estas domego aŭ pensiono. Kaj estas linoleumaj plankoj, kiuj estas pli estimindaj ol marmoro."
  
  "Ilse, kara, vi scias, ke kiam ni prenis vin, vi estis en malbona stato. Mi ne volus..."
  
  "Haltu ĝuste ĉi tie, Otto. Mi scias, kies ideo ĝi estis. Sed ne pensu, ke mi enamiĝos al la rutino, ke vi estas nur marioneto. Vi estas tiu, kiu regis mian fratinon de la komenco mem, igante ŝin multe pagi la eraron, kiun ŝi faris. Kaj pro tio, kion vi faris kaŝante malantaŭ ĉi tiu eraro."
  
  Otto faris paŝon malantaŭen, ŝokita de la kolero, kiu eskapis de la lipoj de Ilse. La monoklo falis el lia okulo kaj pendis de la brusto de lia surtuto kiel kondamnito pendanta de pendumilo.
  
  "Vi surprizas min, Ilse. Ili diris al mi, ke vi..."
  
  Ilse ridis malgaje.
  
  "Ĉu vi perdis ĝin? Freneziĝis? Ne, Otto. Mi estas sufiĉe prudenta. Mi elektis silenti dum ĉi tiu tuta tempo, ĉar mi timas, kion faros mia filo, se li ekscios la veron."
  
  "Do haltigu lin. Ĉar li iras tro malproksimen."
  
  "Do tial vi venis," ŝi diris, ne povante reteni sian malestimon. "Vi timas, ke la pasinteco finfine atingos vin."
  
  La barono faris paŝon al Ilse. La patrino de Paul movis reen kontraŭ la muron kiam Otto alproksimigis sian vizaĝon al ŝia.
  
  "Nun aŭskultu atente, Ilse. Vi estas la sola afero, kiu ligas nin al tiu nokto. Se vi ne haltigos lin antaŭ ol estos tro malfrue, mi devos interrompi ĉi tiun ligon."
  
  "Do iru antaŭen, Otto, mortigu min," Ilse diris, ŝajnigante kuraĝon, kiun ŝi ne sentis. "Sed vi devus scii, ke mi skribis leteron malkaŝantan la tutan kazon. Ĉio ĉi. Se io okazos al mi, Paul havos ĝin."
  
  "Sed... vi ne povas esti serioza! Vi ne povas skribi ĝin! Kaj se ĝi falos en malĝustajn manojn?"
  
  Ilse ne respondis. Ŝi nur rigardis lin. Otto provis teni ŝian rigardon, alta, dika, bone vestita viro rigardanta malfortikan virinon en ĉifonaj vestaĵoj, kiu kroĉiĝis al ŝia balailo por ne fali.
  
  Fine la barono cedis.
  
  "Ĝi ne finiĝas tie," diris Otto, turniĝante kaj elkurante.
  
  
  36
  
  
  "Ĉu vi vokis min, patro?"
  
  Otto dube rigardis Jürgen. Pluraj semajnoj pasis de kiam li laste vidis lin, kaj estis ankoraŭ malfacile por li rekoni la uniformitan figuron starantan en sia manĝoĉambro kiel lian filon. Li subite konsciis, ke la bruna ĉemizo de Jurgen ĉirkaŭbrakas liajn ŝultrojn, la ruĝa krucforma brakbendo enkadrigas lian potencan bicepson, la nigraj botoj de la junulo altigas la junulon ĝis tia grado, ke li devis iomete kliniĝi por eniri sub la pordokadron. Li sentis mienon de fiero, sed samtempe ondo de memkompato tralavis lin. Li ne povis rezisti fari komparojn al si mem: Otto estis kvindek du kaj sentis sin maljuna kaj laca.
  
  "Vi ne estas hejme delonge, Jürgen."
  
  "Mi havis gravajn aferojn por fari."
  
  La barono ne respondis. Kvankam li komprenis la idealojn de la nazioj, li neniam vere kredis je ili. Kiel la vasta plimulto de Munkena alta socio, li vidis ilin kiel partio kun malmulte da perspektivo, kondamnita al formorto. Se ili iris ĉi tien, estis nur ĉar ili profitis el socia situacio tiel drama, ke la senposeduloj kredus ajnan ekstremiston, kiu faris al ili sovaĝajn promesojn. Sed en tiu momento, li ne havis tempon por subtilecoj.
  
  "Tiel, ke vi neglektas vian patrinon? Ŝi maltrankviliĝis pri vi. Ĉu ni povas ekscii, kie vi dormis?"
  
  "En la ejo de la SA."
  
  "Vi devis komenci universitaton ĉi-jare, du jarojn malfrue!" diris Otto, balancante la kapon. "Jam estas novembro, kaj vi ankoraŭ ne venis al unu klaso."
  
  "Mi estas en pozicio de respondeco."
  
  Otto rigardis, kiel la fragmentoj de la bildo, kiun li konservis de tiu ĉi malbonkonduta adoleskanto, kiu antaŭ ne longe ĵetintus tason sur la plankon, ĉar la teo estis tro dolĉa por li, fine disiĝis. Li scivolis, kia estos la plej bona maniero alproksimiĝi al li. Multe dependis de ĉu Jurgen faros kiel oni diris al li.
  
  Li kuŝis veka dum pluraj noktoj ĵetante kaj turnante sian matracon antaŭ ol decidi viziti sian filon.
  
  "Respondeca poŝto, vi diras?"
  
  "Mi protektas la plej gravan personon en Germanio."
  
  "La plej grava viro en Germanio," incitetis lia patro. "Vi, la estonta barono von Schroeder, dungis brutulon por obskura megalomania aŭstra kaporalo. Vi devus esti fiera."
  
  Jurgen ektremis kvazaŭ li ĵus estus trafita.
  
  "Vi ne komprenas..."
  
  "Sufiĉe! Mi volas, ke vi faru ion gravan. Vi estas la sola persono, kiun mi povas fidi kun ĉi tio."
  
  Jurgen estis konfuzita pro la ŝanĝo de kurso. La respondo mortis sur liaj lipoj, kiam scivolemo superis lin.
  
  "Kio estas ĉi tio?"
  
  "Mi trovis vian onklinon kaj vian kuzon."
  
  Jurgen ne respondis. Li sidiĝis apud sia patro kaj forigis la okulbendon de sia okulo, malkaŝante nenaturan malplenon sub la sulkiĝinta haŭto de lia palpebro. Li malrapide karesis la haŭton.
  
  "Kie?" li demandis, lia voo malvarma kaj malproksima.
  
  "En pensiono en Schwabing. Sed mi malpermesas al vi eĉ pensi pri venĝo. Ni havas ion multe pli gravan por trakti. Mi volas, ke vi iru al la ĉambro de via onklino, serĉu ŝin de supre ĝis malsupre kaj alportu al mi ĉiujn paperojn, kiujn vi povas trovi. Precipe tiuj, kiuj estas skribitaj mane. Leteroj, notoj, kio ajn."
  
  "Kial?"
  
  "Mi ne povas diri tion al vi."
  
  "Ĉu vi ne povas diri al mi? Vi venigis min ĉi tien, vi petas mian helpon post kiam vi ruinigis mian ŝancon trovi la homon, kiu faris tion al mi - la saman homon, kiu donis pafilon al mia malsana frato, por ke li elblovu sian cerbon. Vi malpermesas al mi ĉion ĉi kaj tiam atendas, ke mi submetiĝos al vi sen ia klarigo?" Nun Jurgen kriis.
  
  "Vi faros tion, kion mi diros al vi, se vi ne volas, ke mi fortranĉu vin!"
  
  "Daŭrigu, patro. Mi neniam estis precipe interesita pri ŝuldo. Restas nur unu valoraĵo, kaj vi ne povas ĝin preni de mi. Mi heredos vian titolon ĉu vi ŝatas aŭ ne." Jurgen forlasis la manĝoĉambron, batante la pordon malantaŭ si. Li estis elironta, kiam voĉo haltigis lin.
  
  "Filo, atendu."
  
  Li turnis sin. Brunhilde malsupreniris la ŝtuparon.
  
  "Patrino".
  
  Ŝi iris al li kaj kisis lin sur la vango. Ŝi devis stari sur la piedpintoj por fari ĝin. Ŝi alĝustigis lian nigran kravaton kaj karesis la lokon kie lia dekstra okulo iam estis per ŝiaj fingropintoj. Jurgen retropaŝis kaj detiris la peceton.
  
  "Vi devas fari kiel via patro petas."
  
  "Mi..."
  
  "Vi devas fari kiel oni ordonas al vi, Jürgen. Li fieros pri vi, se vi faros ĉi tion. Kaj ankaŭ mi".
  
  Brunhildo plu parolis dum kelka tempo. Ŝia voĉo estis milda, kaj por Jurgen ĝi elvokis bildojn kaj sentojn, kiujn li delonge ne sentis. Li ĉiam estis ŝia favorato. Ŝi ĉiam traktis lin alimaniere, neniam neis al li ion ajn. Li volis kurbiĝi sur ŝiaj genuoj kiel li faris kiam li estis infano, kaj la somero ŝajnis senfina.
  
  "Kiam?"
  
  "Morgaŭ".
  
  "Morgaŭ estas la oka de novembro, patrino. Mi ne povas..."
  
  "Ĝi devus okazi morgaŭ posttagmeze. Via patro gardis la pensionon, kaj Paŭlo neniam estas tie ĉi-momente."
  
  "Sed mi jam havas planojn!"
  
  "Ĉu ili estas pli gravaj ol via propra familio, Jürgen?"
  
  Brunhildo denove levis la manon al lia vizaĝo. Ĉi-foje Jurgen ne retiriĝis.
  
  "Mi supozas, ke mi povus fari ĝin se mi agas rapide."
  
  "Bona knabo. Kaj kiam vi ricevos la dokumentojn," ŝi diris, malaltigante sian voĉon al flustro, "alportu ilin unue al mi. Ne diru eĉ unu vorton al via patro."
  
  
  37
  
  
  Alicio rigardis de ĉirkaŭ la angulo, kiam Manfred eliris el la tramo. Ŝi prenis pozicion ekster sia malnova domo, kiel ŝi faris ĉiun semajnon dum la pasintaj du jaroj, por vidi sian fraton dum kelkaj minutoj. Neniam antaŭe ŝi sentis tiel forte la bezonon alproksimiĝi al li, paroli kun li, rezigni unufoje por ĉiam kaj reveni hejmen. Ŝi scivolis, kion farus ŝia patro, se ŝi venos.
  
  Mi ne povas fari ĝin, precipe kiel... tiel. Estus kiel definitive konfesi, ke li pravas. Estus kiel morto.
  
  Ŝia rigardo sekvis Manfredon, kiu fariĝis bela junulo. Lia neregebla hararo elstaris el sub lia ĉapo, liaj manoj estis en liaj poŝoj, kaj sub la brako li tenis notojn.
  
  Mi vetas, ke li estas ankoraŭ terura pianisto, Alicio pensis kun miksaĵo de ĝeno kaj bedaŭro.
  
  Manfred marŝis laŭ la trotuaro kaj, antaŭ ol atingi la pordegon de sia domo, haltis ĉe sukeraĵejo. Alico ridetis. Ŝi unue vidis lin fari tion antaŭ du jaroj, kiam ŝi hazarde malkovris, ke ĵaŭde ŝia frato revenis de pianolecionoj per publika transporto, kaj ne en la ŝoforita Mercedes de ŝia patro. Duonhoron poste, Alice iris en la sukeraĵejon kaj subaĉetis la butikoficiston por doni al Manfred saketon da tofoj kun noto interne kiam li alvenis la sekvan semajnon. Ŝi haste skribaĉis "Estas mi." Venu ĉiun ĵaŭdon, mi lasos al vi noton. Demandu Ingrid, donu al ŝi vian respondon. Mi amas vin-A.
  
  Ŝi atendis malpacience la sekvajn sep tagojn, timante, ke ŝia frato ne respondos aŭ ke li koleros, ke ŝi foriris sen adiaŭi. Lia respondo tamen estis tipa por Manfred. Kvazaŭ li nur antaŭ dek minutoj vidus ŝin, lia noto komenciĝis per amuza rakonto pri la svisoj kaj italoj, kaj finiĝis per rakonto pri la lernejo kaj kio okazis de kiam li laste aŭdis de ŝi. La novaĵo de ŝia frato plenigis Alicion per feliĉo denove, sed estis unu linio, la lasta, kiu konfirmis ŝiajn plej malbonajn timojn. Paĉjo ankoraŭ serĉas vin.
  
  Ŝi kuris el la sukeraĵejo, timante ke iu povus rekoni ŝin. Sed malgraŭ la danĝero, ŝi revenis ĉiusemajne, ĉiam tirante sian ĉapelon super la brovoj kaj surhavante mantelon aŭ koltukon, kiu kaŝis ŝiajn trajtojn. Ŝi neniam levis la vizaĝon al la fenestro de sia patro, se li rigardus kaj rekonus ŝin. Kaj ĉiusemajne, kiom ajn terura sia propra situacio, ŝi konsoliĝis en la ĉiutagaj sukcesoj, malgrandaj venkoj kaj malvenkoj en la vivo de Manfred. Kiam li gajnis la atletikan medalon en la aĝo de dek du jaroj, ŝi ploris de feliĉo. Kiam li ricevis draŝon en la lerneja korto por alfrontado de pluraj infanoj kiuj nomis lin "malpura judo", ŝi hurlis en kolerego. Kiel nesubstancaj ili estis, tiuj leteroj kunligis ŝin kun memoroj de feliĉa pasinteco.
  
  En tiu aparta ĵaŭdo, la 8-an de novembro, Alico atendis iom malpli da tempo ol kutime, timante, ke se ŝi restos ĉe Prinzregentenplatz tro longe, ŝi estos venkita de duboj kaj elektos la plej facilan - kaj plej malbonan - eblon. Ŝi eniris la vendejon, petis pakon da mentokarakaĵoj kaj pagis, kiel kutime, trioble la norman prezon. Ŝi atendis ĝis ŝi eniris la ĉaron, sed tiun tagon ŝi tuj rigardis la paperpecon en la pakaĵo. Estis nur kvin vortoj, sed ili sufiĉis por tremi ŝiajn manojn. Ili mordis min. Kuri.
  
  Ŝi devis reteni sin de kriado.
  
  Tenu la kapon malsupren, marŝu malrapide, ne forrigardu. Eble ili ne sekvas la vendejon.
  
  Ŝi malfermis la pordon kaj eliris. Ŝi ne povis ne rigardi malantaŭen dum ŝi foriris.
  
  Du manteloj sekvis ŝin en distanco de malpli ol sesdek metroj. Unu el ili, konsciante, ke ŝi vidas ilin, faris signon al la alia, kaj ambaŭ rapidigis sian paŝon.
  
  Feĉo!
  
  Alico provis marŝi kiel eble plej rapide sen kuri. Ŝi ne volis riski altiri la atenton de policisto, ĉar se li haltigus ŝin, du viroj atingos ŝin, kaj tiam ŝi estus finita. Sendube estis la detektivoj dungitaj de ŝia patro, kiuj elpensus rakonton por kapti ŝin aŭ revenigi ŝin al la familia hejmo. Laŭleĝe, ŝi ankoraŭ ne estis plenkreska - restis ankoraŭ dek unu monatoj antaŭ ol ŝi fariĝos dudekunua - do ŝi estus tute sub la merced de sia patro.
  
  Ŝi transiris la straton sen ĉesi por rigardi. Biciklo preterpasis ŝin, kaj la knabo rajdanta ĝin perdis kontrolon kaj falis teren, malhelpante la persekutantoj de Alico.
  
  "Ĉu vi estas freneza aŭ kio?" - kriis la ulo, tenante sin al siaj vunditaj genuoj.
  
  Alicio denove rigardis malantaŭen kaj vidis, ke la du viroj sukcesis transiri la vojon, profitante paŭzon de trafiko. Ili estis malpli ol dek metrojn for de ni kaj rapide akiris altecon.
  
  Nun ĝi estas ne malproksime de la trolebuso.
  
  Ŝi malbenis siajn ŝuojn, kiuj havis lignajn plandojn kaj igis ŝin iom gliti sur la malseka pavimo. La sako, en kiu ŝi tenis la fotilon, trafis ŝiajn femurojn, kaj ŝi kroĉiĝis al la rimeno, kiun ŝi portis diagonale trans la brusto.
  
  Estis evidente, ke ŝi ne sukcesos, se ŝi ne povus pensi pri io rapide. Ŝi sentis siajn persekutantojn tuj malantaŭ si.
  
  Ĉi tio ne povas okazi. Ne kiam mi estas tiel proksima.
  
  En tiu momento eliris el la angulo antaŭ ŝi grupo da lernejanoj en uniformo, gvidata de instruisto, kiu akompanis ilin al la trolebusa haltejo. Uloj, estis proksimume dudek da ili, vicigitaj, detranĉis ŝin de la vojo.
  
  Alico sukcesis trapuŝi kaj atingi la alian flankon de la grupo, ĝustatempe. La ĉaro ruliĝis laŭ la reloj, tintante kiam ĝi alproksimiĝis.
  
  Etendante, Alico kaptis la stangon kaj paŝis sur la antaŭon de la ĉaro. La ŝoforo iomete malrapidiĝis kiam ŝi faris tion. Unufoje sekure sur la plenplena aŭto, Alico turnis sin por rigardi eksteren.
  
  Ŝiaj persekutantoj estis nenie videblaj.
  
  Senĝene, Alicio pagis kaj kroĉiĝis al la trinkejo per tremantaj manoj, tute ignorante la du figurojn en ĉapeloj kaj pluvmanteloj, kiuj en tiu momento estis enirantaj en la malantaŭon de la trolebuso.
  
  Paul atendis ŝin ĉe Rosenheimerstrasse, ne malproksime de Ludwigsbruck. Kiam li vidis ŝin eliri de la troleo, li iris por kisi ŝin, sed ĉesis kiam li vidis la zorgon sur ŝia vizaĝo.
  
  "Kio okazis?"
  
  Alico fermis la okulojn kaj sinkis en la fortan brakumon de Paul. Estante sekura en liaj brakoj, ŝi ne rimarkis, kiel ŝiaj du persekutantoj eliris el la trolebuso kaj iris en proksiman kafejon.
  
  "Mi iris preni la leteron de mia frato, kiel mi faras ĉiun ĵaŭdon, sed oni sekvis min. Mi ne plu povos uzi ĉi tiun kontaktmetodon."
  
  "Estas terure! Ĉu vi fartas bone?"
  
  Alicio hezitis antaŭ ol respondi. Ĉu ŝi rakontu ĉion al li?
  
  Estus tiel facile diri al li. Nur malfermu mian buŝon kaj diru tiujn du vortojn. Tiel simpla... kaj tiel neebla.
  
  "Jes, mi supozas ke jes. Mi perdis ilin antaŭ ol mi eniris la tramon."
  
  "Bone do... Sed mi pensas, ke vi devus nuligi ĉi-vespere," diris Paul.
  
  "Mi ne povas, ĉi tiu estas mia unua tasko."
  
  Post pluraj monatoj da persisto, ŝi finfine kaptis la atenton de la estro de fotarto ĉe la Munkena gazeto Allgemeine. Li diris al ŝi iri tiun vesperon al la Burgerbraukeller, drinkejo malpli ol tridek paŝojn de kie ili nun estas. La Ŝtata Komisaro de Bavario, Gustav Ritter von Kahr, faros parolon post duonhoro. Por Alice, la ŝanco ĉesi pasigi siajn noktojn sklavigitaj en klubo kaj komenci vivteni sin farante tion, kion ŝi plej amis, fotado, estis sonĝo realiĝanta.
  
  "Sed post kio okazis... ĉu vi ne volas simple iri al via loĝejo?" Paŭlo demandis.
  
  "Ĉu vi rimarkas, kiom gravas ĉi-vespere por mi? Mi atendis ĉi tiun ŝancon dum monatoj!"
  
  "Trankviliĝu, Alico. Vi faras scenon."
  
  "Ne diru, ke mi trankviliĝu! Vi devas trankviliĝi!"
  
  "Bonvolu, Alico. Vi troigas," diris Paul.
  
  "Vi troigas! Ĝuste tion mi bezonis aŭdi," ŝi ronkis, turnante sin kaj marŝante al la drinkejo.
  
  "Atendu! Ĉu ni unue ne trinkos kafon?"
  
  "Prenu unu por vi!"
  
  "Ĉu vi almenaŭ volas, ke mi venu kun vi? Ĉi tiuj politikaj renkontiĝoj povas esti danĝeraj: homoj ebriiĝas kaj foje eksplodas argumentoj."
  
  En la momento, kiam tiuj vortoj forlasis liajn lipojn, Paŭlo sciis, ke li faris sian laboron. Li deziris povi kapti ilin dumfluge kaj regluti ilin, sed estis tro malfrue.
  
  "Mi ne bezonas vian protekton, Paul," Alico respondis per glacia tono.
  
  "Pardonu Alicio, mi ne celis..."
  
  "Bonan vesperon, Paul," ŝi diris, aliĝante al la amaso da ridantaj homoj envenantaj.
  
  Paŭlo restis sola meze de plenplena strato, volante strangoli iun, krii, piedbati la teron kaj plorĝemi.
  
  Estis la sepa horo vespere.
  
  
  38
  
  
  La plej malfacila parto estis gliti en la pensionon nerimarkite.
  
  La gastejestrino pendis ĉirkaŭ la enirejo kiel leporhundo en sia supertuto kaj balailo. Jurgen devis atendi kelkajn horojn, vagante ĉirkaŭ la areo kaj sekrete rigardante la enirejon al la konstruaĵo. Li ne povis riski fari tion tiel senpripense, ĉar li devis esti certa, ke li ne estos rekonita poste. Sur trafikata strato apenaŭ iu multe atentus homon en nigra mantelo kaj ĉapelo, kiu promenas kun gazeto sub la brako.
  
  Li kaŝis sian klabon en la faldita papero kaj, timante ke ĝi povus elfali, premis ĝin kontraŭ sia akselo kun tia forto, ke li havus gravan kontuzon la sekvan tagon. Sub siaj civilaj vestaĵoj, li portis brunan SA-uniformon, kiu sendube altirus tro da atento en areo kun tiom da judoj kiel tiu ĉi. Lia ĉapo estis en lia poŝo, kaj li lasis siajn botojn en la kazerno, elektante anstataŭe por paro da fortikaj botoj.
  
  Fine, post preterpasi multajn fojojn, li sukcesis trovi breĉon en la defendlinio. La mastrino lasis sian balailon apogita al la muro kaj malaperis tra malgranda interna pordo, eble por prepari vespermanĝon. Jurgen eluzis ĉi tiun breĉon por engliti en la domon kaj kuri supren laŭ la ŝtuparo al la supra etaĝo. Pasinte plurajn alteriĝojn kaj koridorojn, li trovis sin antaŭ la pordo de Ilse Rainer.
  
  Li frapis.
  
  Se ŝi ne estus ĉi tie, la aferoj estus pli facilaj, pensis Jürgen, fervora fari la laboron kiel eble plej baldaŭ kaj transiri al la orienta bordo de la Isar, kie la Stosstrupps estis ordonite renkontiĝi du horojn pli frue. Estis historia tago, kaj jen li estis, perdante sian tempon pro ia intrigo, pri kiu li ne zorgis la plej malgrandan.
  
  Se mi povus almenaŭ kontraŭbatali Paŭlon... aferoj estus alie.
  
  Rideto lumigis lian vizaĝon. En la sama momento, lia onklino malfermis la pordon kaj rigardis rekte en liajn okulojn. Eble ŝi legis en ili perfidon kaj murdon; eble ŝi simple timis la ĉeeston de Jurgen. Sed kia ajn la kialo, ŝi reagis provante sklami la pordon.
  
  Jürgen estis rapida. Li sukcesis alveni tien per la maldekstra mano ĝustatempe. La pordobranĉo forte trafis lin sur la fingrobazartikojn kaj li subpremis krion de doloro, sed li sukcesis. Kiom ajn Ilse provis, ŝia malfortika korpo estis senpova kontraŭ la brutala forto de Jurgen. Li apogis sin per sia tuta pezo al la pordo, kaj lia onklino, kune kun la ĉeno, kiu ŝirmis ŝin, falis sur la plankon.
  
  "Se vi krios, mi mortigos vin, maljunulino," Jurgen diris per sia voĉo malalta kaj serioza, kiam li fermis la pordon malantaŭ si.
  
  "Havu iom da respekto: mi estas pli juna ol via patrino," Ilze diris de la planko.
  
  Jurgen ne respondis. Liaj fingroartikoj sangis; la bato estis pli forta ol ĝi ŝajnis. Li metis la gazeton kaj klabon sur la plankon kaj iris al la bonorde farita lito. Li deŝiris pecon de la litotuko kaj ligis ĝin ĉirkaŭ sia mano, kiam Ilze, pensante, ke li estas distrita, malfermis la pordon. Ĝuste kiam ŝi estis forkuri, Jurgen forte tiris ŝian robon, tirante ŝin reen malsupren.
  
  "Bona provo. Do, ĉu ni povas paroli nun?"
  
  "Vi ne venis ĉi tien por paroli."
  
  "Ĉi tio estas vera".
  
  Kaptante ŝin je la haroj, li devigis ŝin stari denove kaj rigardi en liajn okulojn.
  
  "Do, onklino, kie estas la dokumentoj?"
  
  "Kiel tipe de barono sendi vin fari tion, kion li mem ne kuraĝas fari," ronkis Ilze. "Ĉu vi scias, por kio precize li sendis vin?"
  
  "Vi homoj kaj viaj sekretoj. Ne, mia patro diris nenion al mi, li nur petis min ricevi viajn dokumentojn. Feliĉe, mia patrino rakontis al mi pliajn detalojn. Ŝi diris, ke mi trovu vian leteron plena de mensogoj kaj alian de via edzo."
  
  "Mi ne intencas doni ion al vi."
  
  "Vi ŝajne ne komprenas, kion mi pretas fari, onklino."
  
  Li demetis sian mantelon kaj metis ĝin sur seĝon. Poste li eltiris ruĝtenilan ĉastranĉilon. La akra rando brilis arĝente en la lumo de la olelampo reflektita en la tremantaj okuloj de lia onklino.
  
  "Vi ne kuraĝus."
  
  "Ho, mi pensas, ke vi trovos, ke mi farus."
  
  Malgraŭ lia tuta braveco, la situacio estis pli komplika ol Jurgen imagis. Ĝi ne estis kiel taverna batalo kie li lasis siajn instinktojn kaj adrenalinon transpreni kaj lia korpo iĝis sovaĝa, brutala maŝino.
  
  Kiam li prenis la dekstran manon de la virino kaj metis ĝin sur la apudan tablon, li preskaŭ ne sentis emocion. Sed tiam la malgajo enprofundiĝis en lin kiel la akraj dentoj de segilo, gratante lian malsupran ventron kaj montrante tiel malmulte da kompato kiel li faris kiam li metis la tranĉilon al la fingroj de sia onklino kaj faris du malpurajn tranĉojn sur ŝia montrofingro.
  
  Ilse ekkriis pro doloro, sed Jürgen estis preta kaj kovris ŝian buŝon per sia mano. Li scivolis kie estas la ekscito, kiu kutime kaŭzis perforton, kaj tio estis kio unue altiris lin al la SA.
  
  Ĉu tio povus esti pro manko de voko? Ĉar tiu timigita maljuna korvo tute ne estis defio.
  
  La krioj, subpremitaj de la manplato de Jurgen, dissolviĝis en neaŭdeblajn singultojn. Li gapis en la larmajn okulojn de la virino, penante ĝui la situacion tiom, kiom li estis frapinta la dentojn de la juna komunisto kelkajn semajnojn pli frue. Sed ne. Li ĝemis rezigne.
  
  "Nun ĉu vi kunlaboros? Ĝi ne estas tro amuza por neniu el ni."
  
  Ilse vigle kapjesis.
  
  "Mi ĝojas aŭdi ĝin. Donu al mi tion, kion mi petis de vi," li diris, liberigante ŝin.
  
  Ŝi malproksimiĝis de Jurgen kaj ŝanceliĝis al la vestoŝranko. La difektita mano, kiun ŝi tenis al sia brusto, lasis kreskantan makulon sur ŝia kremrobo. Per la alia mano, ŝi traserĉis siajn vestaĵojn, ĝis ŝi trovis malgrandan blankan koverton.
  
  "Jen mia letero," ŝi diris, donante ĝin al Jurgen.
  
  La junulo prenis la koverton, sur kies surfaco estis sangomakulo. Aliflanke estis la nomo de lia kuzo. Li disŝiris unu finon de la koverto kaj eltiris kvin paperfoliojn kovritajn per klara, rondeta manskribo.
  
  Jürgen trarigardis la unuajn liniojn, sed poste estis forportita de tio, kion li legis. En la mezo de la teksto, lia okulo ŝvelis kaj lia spirado iĝis ĉifona. Li ĵetis al Ilse suspektindan rigardon, ne povante kredi tion, kion li vidis.
  
  "Estas mensogo! Malpura mensogo!" li kriis, farante paŝon al sia onklino kaj metante tranĉilon al ŝia gorĝo.
  
  "Ne estas tiel, Jürgen. Mi bedaŭras, ke vi devis ekscii tiel," ŝi diris.
  
  "Ĉu vi bedaŭras? Vi kompatas min, ĉu ne? Mi ĵus detranĉis vian fingron, maljunulino! Kio malhelpas min tratranĉi vian gorĝon, ĉu? Diru al mi, ke tio estas mensogo," Jürgen siblis per malvarma flustro, kiu starigis la hararon de Ilse.
  
  "Mi estas viktimo de ĉi tiu aparta vero dum multaj jaroj. Ĉi tio estas parto de tio, kio igis vin la monstro, kiu vi estas."
  
  "Li scias?"
  
  Ĉi tiu lasta demando estis tro peza por Ilse. Ŝi ŝanceliĝis, kapturniĝinta pro emocio kaj sangoperdo, kaj Jurgen devis kapti ŝin.
  
  "Ne kuraĝu sveni nun, senutila maljunulino!"
  
  Proksime estis lavpelvo. Jurgen puŝis sian onklinon sur la liton kaj ŝprucis iom da akvo sur ŝian vizaĝon.
  
  "Sufiĉe," ŝi diris malforte.
  
  "Respondu al mi. Ĉu Paŭlo scias?
  
  "Ne".
  
  Jurgen donis al ŝi kelkajn momentojn por resaniĝi. Ondo da konfliktantaj sentoj trakuris lian menson dum li relegis la leteron, ĉi-foje ĝis la fino.
  
  Kiam li finis, li zorge faldis la paĝojn kaj metis ilin en sian poŝon. Nun li komprenis, kial lia patro tiom insistis ricevi ĉi tiujn paperojn, kaj kial lia patrino petis lin alporti ilin unue al ŝi.
  
  Ili volis uzi min. Ili pensas, ke mi estas idioto. Ĉi tiu letero atingos neniun krom mi... Kaj mi uzos ĝin en la ĝusta momento. Jes, tio estas ŝi. Kiam ili malplej atendas ĝin...
  
  Sed estis io alia, kion li bezonis. Li malrapide iris al la lito kaj kliniĝis super la matraco.
  
  "Mi bezonas leteron de Hans."
  
  "Mi ne havas ĝin. Mi ĵuras al Dio. Via patro ĉiam serĉis ŝin, sed mi ne havas ŝin. Mi eĉ ne certas, ke ĝi ekzistas," Ilze murmuris, balbutante dum ŝi alkroĉiĝis al sia difektita mano.
  
  "Mi ne kredas vin," Jurgen mensogis. En tiu momento, Ilse ŝajnis nekapabla kaŝi ion ajn, sed li ankoraŭ volis vidi kian reagon provos lia nekredemo. Li denove alportis la tranĉilon al ŝia vizaĝo.
  
  Ilze provis forpuŝi lian manon, sed ŝia forto preskaŭ malaperis, kaj ĝi estis kiel infano puŝanta tunon da granito.
  
  "Lasu min sola. Pro Dio, ĉu vi ne sufiĉe faris al mi?"
  
  Jurgen ĉirkaŭrigardis. Forpaŝinte de la lito, li kaptis olelampon de apuda tablo kaj ĵetis ĝin en la ŝrankon. La vitro frakasiĝis, verŝante brulantan kerosenon ĉien.
  
  Li revenis al la lito kaj, rigardante Ilse rekte en la okulojn, metis la pinton de la tranĉilo al ŝia stomako. Li spiris.
  
  Poste li pelis la klingon ĝis la tenilo.
  
  "Nun mi havas".
  
  
  39
  
  
  Post batalo kun Alice, Paul estis en malbona etoso. Li decidis ignori la malvarmon kaj piediris hejmen, decido kiu estus la plej granda bedaŭro de lia vivo.
  
  Paŭlo bezonis preskaŭ unu horon por marŝi la sep kilometrojn, kiuj apartigis la drinkejon de la pensiono. Li apenaŭ atentis sian ĉirkaŭaĵon, lia kapo drivis reen al sia konversacio kun Alicio, imagante aferojn, kiujn li povus diri, kiuj ŝanĝus la rezulton. Iun momenton li deziris ke li estis akordigema, kaj la sekvan li deziris ke li respondis en maniero kiu vundis ŝin por ke ŝi sciu kiel li sentas. Perdite en senfina spiralo de amo, li ne rimarkis, kio okazas, ĝis li estis nur kelkajn paŝojn de la pordego.
  
  Tiam li flaris fumon kaj vidis homojn kuri. Fajromaŝino estis parkumita antaŭ la konstruaĵo.
  
  Paul rigardis supren. Estis fajro sur la tria etaĝo.
  
  "Ho, Sankta Patrino Dio!"
  
  Amaso formiĝis ĉe la alia flanko de la vojo, konsistanta el scivolemaj preterpasantoj kaj homoj el la pensiono. Paŭlo kuris al ili, serĉante konatajn vizaĝojn kaj vokante la nomon de Ilse. Fine li trovis la gastejestrinon sidantan sur la trotuaro, kun ŝia vizaĝo ŝmiris per fulgo kaj larmoj. Paŭlo skuis ŝin.
  
  "Mia patrino! Kie ŝi estas?"
  
  La mastrino denove ekploris, ne povante rigardi lin en la okulojn.
  
  "Neniu eskapis de la tria etaĝo. Ho, se mia patro, li ripozu en paco, vidu, kio fariĝis el lia konstruaĵo!"
  
  "Kaj la fajrobrigadistoj?"
  
  "Ili ankoraŭ ne eniris, sed nenion ili povas fari. La fajro blokis la ŝtuparon."
  
  "Kaj de la alia tegmento? Tiu ĉe la numero dudek du?"
  
  "Eble," diris la gastigantino, tordante siajn kalozajn manojn pro malespero. "Vi povas salti de tie..."
  
  Paul ne aŭdis la finon de ŝia frazo ĉar li jam kuris al la najbara pordo. Estis neamika policisto, kiu pridemandis unu el la loĝantoj de la pensiono. Li sulkigis la brovojn, kiam li vidis Paŭlon rapidantan al li.
  
  "Kien vi pensas, ke vi iras? Ni malbaras - Hej!"
  
  Paŭlo flankenpuŝis la policanon, terenfaligante lin.
  
  La konstruaĵo havis kvin etaĝojn, unu pli ol la pensiono. Ĉiu el ili estis privata loĝejo, kvankam en tiu tempo ili devis esti ĉiuj malplenaj. La planko palpadis supren laŭ la ŝtuparo, ĉar la potenco al la konstruaĵo klare estis for.
  
  Sur la supra etaĝo, li devis halti ĉar li ne povis trovi sian vojon al la tegmento. Tiam li komprenis, ke li devos atingi lukon en la mezo de la plafono. Li eksaltis, penante kapti la tenilon, sed li estis ankoraŭ kelkajn futojn malalta. En malespero, li ĉirkaŭrigardis por ion kiu povus helpi lin, sed estis nenio kion li povis uzi.
  
  Mi ne havas alian elekton ol rompi la pordon de unu el la apartamentoj.
  
  Li kuris al la plej proksima pordo, enraminte sian ŝultron en ĝin, sed atingis nenion krom akra doloro, kiu kuris laŭ lia brako. Do li komencis piedbati je seruro kaj sukcesis malfermi la pordon post duondekduo da piedbatoj. Li kaptis la unuan aĵon, kiun li povis trovi en la malluma vestiblo, kiu montriĝis seĝo. Starante sur ĝi, li povis atingi la lukon kaj malaltigi la lignan ŝtupetaron, kiu kondukis al la plata tegmento.
  
  Ekstere, la aero estis nespirebla. La vento portis la fumon al lia direkto, kaj Paŭlo devis kovri sian buŝon per poŝtuko. Li preskaŭ falis en la spacon inter la du konstruaĵoj, la breĉo estis iom pli ol metron. Li apenaŭ povis vidi la najbaran tegmenton.
  
  Kien diable mi devas salti?
  
  Li elprenis la ŝlosilojn el sia poŝo kaj ĵetis ilin antaŭ si. Estis sono, kiun Paŭlo identigis kiel trafita de ŝtono aŭ ligno, kaj li saltis en tiu direkto.
  
  Dum mallonga momento, li sentis sian korpon flosi en fumo. Poste li falis kvarpiede, senhaŭtigante la manplatojn. Fine, li atingis la pensionon.
  
  Tenu panjon. Nun mi estas ĉi tie.
  
  Li devis marŝi kun la brakoj etenditaj antaŭ si ĝis li forlasis la fuman areon, kiu estis ĉe la fronto de la konstruaĵo plej proksima al la strato. Eĉ tra siaj botoj, li povis senti la intensan varmon de la tegmento. Malantaŭe estis baldakeno, balancseĝo sen kruroj, kaj kion Paul senespere serĉis.
  
  Aliro al la sekva etaĝo malsupre!
  
  Li kuris al la pordo, timante, ke ĝi estos ŝlosita. Liaj fortoj komencis foriri, kaj liaj kruroj peziĝis.
  
  Bonvolu, Dio, ne lasu la fajron atingi ŝian ĉambron. Bonvolu. Panjo, diru al mi, ke vi estis sufiĉe saĝa por malfermi la kranon kaj verŝi ion malsekan en la fendojn ĉirkaŭ la pordo.
  
  La pordo al la ŝtuparo estis malfermita. Estis fumo en la ŝtuparo, sed ĝi estis tolerebla. Paŭlo malsuprenkuris kiel eble plej rapide, sed sur la antaŭlasta paŝo li stumblis pro io. Li rapide ekstaris kaj komprenis, ke li devas nur iri al la fino de la koridoro kaj turni dekstren, kaj tiam li estos ĉe la enirejo de la ĉambro de sia patrino.
  
  Li provis antaŭeniri, sed estis neeble. La fumo estis malpura oranĝa koloro, ne estis sufiĉe da aero, kaj la varmego de la fajro estis tiel forta, ke li ne povis fari alian paŝon.
  
  "Patrino!" li diris, volante krii, sed la nura afero, kiu eskapis de liaj lipoj, estis seka, dolora sibilo.
  
  La desegnita tapeto komencis bruli apud li, kaj Paŭlo komprenis, ke li baldaŭ estos ĉirkaŭita de flamoj, se li ne eliros rapide. Li retiriĝis dum la flamoj lumigis la ŝtuparon. Nun Paŭlo povis vidi, pri kio li stumblis, kiaj estas la malhelaj makuloj sur la tapiŝo.
  
  Tie, sur la planko, ĉe la malsupra ŝtupo, kuŝis lia patrino. Kaj ŝi suferis.
  
  "Patrino! Ne!"
  
  Li kaŭris apud ŝi, serĉante pulson. Ilse ŝajnis reagi.
  
  "Paŭlo," ŝi flustris.
  
  "Vi devas teni, panjo! Mi elkondukos vin de ĉi tie!"
  
  La juna viro prenis ŝian malgrandan korpon kaj kuris supren laŭ la ŝtuparo. Kiam li eliris, li laŭeble moviĝis de la ŝtuparo, sed la fumo disvastiĝis ĉien.
  
  Paul haltis. Li ne povis trarompi la fumkurtenon kun sia patrino en tiu stato, des malpli salti blinde inter du konstruaĵoj kun ŝi en la brakoj. Ili ankaŭ ne povis resti kie ili estis. Tutaj partoj de la tegmento nun estis enkavigitaj, kaj akraj ruĝaj lancoj lekis ĉe la fendoj. La tegmento disfalus en minutoj.
  
  "Vi devas teni, panjo. Mi elkondukos vin de ĉi tie. Mi kondukos vin al la hospitalo kaj vi estos baldaux pli bona. Mi ĵuras. Do vi devas teni."
  
  "Tero..." Ilze diris kun eta tuso. "Permesu al mi iri".
  
  Paul genuiĝis kaj metis ŝiajn piedojn sur la teron. Estis la unua fojo, ke li povis vidi en kia kondiĉo estis lia patrino. Ŝia robo estas kovrita de sango. La fingro de ŝia dekstra mano estis detranĉita.
  
  "Kiu faris tion al vi?" li demandis kun grimaco.
  
  La virino apenaŭ povis paroli. Ŝia vizaĝo estis pala kaj ŝiaj lipoj tremis. Ŝi grimpis el la dormoĉambro por eviti la fajron, postlasante ruĝan strion. La vundo, kiu devigis ŝin rampi kvarpiede, paradokse plilongigis ŝian vivon, ĉar ŝiaj pulmoj sorbis malpli da fumo en tiu pozicio. Sed ĝis ĉi tiu punkto, Ilse Rainer apenaŭ restis la spiro de vivo.
  
  "Kiu, patrino?" ripetis Paul. "Ĉu tio estis Jurgen?"
  
  Ilse malfermis la okulojn. Ili estis ruĝaj kaj ŝvelintaj.
  
  "Ne..."
  
  "Do kiu? Ĉu vi rekonis ilin?"
  
  Ilse levis tremantan manon al la vizaĝo de sia filo, karesante lin milde. Ŝiaj fingropintoj estis malvarmaj. Plena de doloro, Paŭlo sciis, ke tio estas la lasta fojo, kiam lia patrino tuŝos lin, kaj li timis.
  
  "Ĝi ne estis..."
  
  "Monda Organizaĵo pri Sano?"
  
  "Ĝi ne estis Jürgen."
  
  "Diru al mi, panjo. Diru al mi kiu. Mi mortigos ilin."
  
  "Vi ne devas..."
  
  Alia tusado interrompis ŝin. La manoj de Ilse malforte falis ĉe ŝiaj flankoj.
  
  "Vi ne devas vundi Jurgen, Paul."
  
  "Kial, panjo?"
  
  Nun lia patrino batalis por ĉiu spiro, sed ŝi ankaŭ batalis interne. Paul povis vidi la lukton en ŝiaj okuloj. Ŝi devis fari grandegan penon por enigi aeron en siajn pulmojn. Sed necesis eĉ pli da peno por eltiri tiujn tri lastajn vortojn el ŝia koro.
  
  "Li estas via frato."
  
  
  40
  
  
  Frato.
  
  Sidante sur la trotuaro apud kie la mastrino sidis antaŭ unu horo, Paŭlo provis digesti la vorton. En malpli ol tridek minutoj, lia vivo estis renversita dufoje - unue per la morto de lia patrino, kaj poste per la revelacio, kiun ŝi faris kun sia lasta spiro.
  
  Kiam Ilse mortis, Paul brakumis ŝin kaj estis tentita ankaŭ lasi sin morti. Restu kie li estis ĝis la flamoj konsumis la teron sub li.
  
  Tio estas la vivo. Kurante sur tegmento, kiu estis kondamnita al kolapso, pensis Paŭlo, dronante en doloro amara kaj malhela kaj dika kiel butero.
  
  Ĉu estis la timo, kiu tenis lin sur la tegmento en la momentoj post la morto de lia patrino? Eble li timis alfronti la mondon sola. Eble se ŝiaj lastaj vortoj estus "Mi tiom amas vin", Paul lasus sin morti. Sed la vortoj de Ilse donis tute alian signifon al la demandoj, kiuj turmentis Paŭlon dum lia tuta vivo.
  
  Ĉu estis malamo, venĝo aŭ la bezono scii, kio finfine igis lin agi? Eble kombinaĵo de ĉiuj tri. Certe estas, ke Paŭlo kisis sian patrinon lastan fojon sur la frunto kaj poste kuris al la kontraŭa fino de la tegmento.
  
  Li preskaŭ defalis de la rando, sed sukcesis ĉesi ĝustatempe. La infanoj en la najbareco foje ludis sur la konstruaĵo kaj Paul scivolis kiel ili sukcesis reveni. Li konkludis, ke ili certe lasis lignan tabulon ie. Paŭlo ne havis tempon serĉi ŝin en la fumo, do li demetis sian mantelon kaj jakon, malpliigante sian pezon por la salto. Se li maltrafas, aŭ se la kontraŭa parto de la tegmento disfalos sub lia pezo, li falos kvin etaĝojn. Ne pensinte dufoje, li faris kurantan salton, blinde certa, ke li sukcesos.
  
  Nun, kiam li revenis ĉe la grundnivelo, Paul provis kunmeti la enigmon, ke Jurgen - mia frato! - fariĝis la plej malfacila parto de ĉiuj. Ĉu Jurgen vere povus esti la filo de Ilse? Paul ne pensis, ke tio estis ebla ĉar iliaj naskiĝdatoj estis nur ok monatojn disigitaj. Ĝi estis fizike ebla, sed Paul pli emis kredi ke Jurgen estas la filo de Hans kaj Brunhilde. Eduardo, kun sia pli malhela, pli ronda vizaĝkoloro, tute ne similis al Jurgen, kaj ili ne estis similaj laŭ temperamento. Tamen, Jürgen ja aspektis kiel Paul. Ili ambaŭ havis bluajn okulojn kaj prononcitajn vangojn, kvankam la hararo de Jurgen estis pli malhela.
  
  Kiel mia patro povis dormi kun Brunhilde? Kaj kial mia patrino kaŝis ĝin de mi dum ĉi tiu tempo? Mi ĉiam sciis, ke ŝi volas protekti min, sed kial ne rakonti al mi pri tio? Kaj kiel mi devas scii la veron sen iri al la Shredders?
  
  La mastrino interrompis la pensojn de Paŭlo. Ŝi ankoraŭ ploregis.
  
  "Herr Reiner, fajrobrigadistoj diras, ke la fajro estas regata, sed la konstruaĵo devas esti disfaligita ĉar ĝi ne plu estas sekura. Ili petis, ke mi diru al la luantoj, ke ili laŭvice povas preni siajn vestojn, ĉar vi ĉiuj devos tranokti aliloke."
  
  Kiel roboto, Paul aliĝis al dekduo da homoj, kiuj estis redonontaj kelkajn el siaj havaĵoj. Li paŝis trans la tubojn, kiuj ankoraŭ pumpis akvon, iris tra la malsekiĝintaj koridoroj kaj ŝtuparoj, sekvite de fajrobrigadisto, kaj fine atingis sian ĉambron, kie li elektis hazarde vestaĵojn kaj metis ilin en saketon.
  
  "Sufiĉas," insistis la fajrobrigadisto, kiu maltrankvile atendis en la pordo. "Ni devas iri".
  
  Ankoraŭ mirigita, Paŭlo sekvis lin. Sed post kelkaj metroj, malforta ideo flagris en lia cerbo kiel vizaĝo de ora monero en sitelo da sablo. Li turnis sin kaj kuris.
  
  "Hej, aŭskultu! Ni devas eliri!"
  
  Paul ignoris la viron. Li kuris en sian ĉambron kaj plonĝis sub la liton. En la mallarĝa spaco, li flankenpuŝis la stakon da libroj, kiujn li metis tien, por kaŝi tion, kio estis malantaŭ ili.
  
  "Mi diris al vi, ke vi eliru! Rigardu, ĉi tie ne estas sekura," diris la fajrobrigadisto, suprentirinte la krurojn de Paŭlo ĝis lia korpo aperis.
  
  Paŭlo ne ĝenis. Li havis por kio li venis.
  
  Nigra mahagono juvelujo, glata kaj simpla.
  
  Estis la naŭa kaj duono vespere.
  
  Paul prenis sian saketon kaj kuris tra la urbo.
  
  Se li ne estus en tia stato, li sendube rimarkus, ke en Munkeno okazas io pli ol sia propra tragedio. Estis pli da homoj ĉirkaŭe ol kutime por ĉi tiu horo de la nokto. Trinkejoj kaj tavernoj tremis, kaj koleraj voĉoj aŭdiĝis de interne. Maltrankvilaj homoj amasiĝis en stratanguloj, kaj eĉ ne unu policisto estis videbla.
  
  Sed Pauxlo ne atentis tion, kio okazas cxirkaux li; li simple volis superi la distancon, kiu apartigis lin de la celo en la plej mallonga tempo. Ĝuste nun, tio estis la nura gvido kiun li havis. Amare li malbenis sin pro tio, ke li ne vidis tion, ke li ne konsciis tion pli frue.
  
  La lombardejo de Metzger estis fermita. La pordoj estis dikaj kaj fortaj, do Paul ne perdis tempon frapante. Kaj ne kriante, kvankam li konjektis - prave - ke tia avida maljunulo kiel lombardisto loĝos en ĉi tiu ĉambro, eble sur rajtiĝinta malnova lito malantaŭe de la vendejo.
  
  Paul metis sian sakon apud la pordo kaj ĉirkaŭrigardis por ion solidan. Ne estis disĵetitaj ŝtonoj sur la pavimo, sed li trovis rubujon kovrilon de la grandeco de malgranda pleto. Li prenis ĝin kaj ĵetis ĝin en montrofenestron, kiu frakasiĝis en mil pecojn. La koro de Paŭlo batis el lia brusto kaj batis en liaj oreloj, sed ankaŭ tion li ignoris. Se iu vokas la policon, ili povas alveni antaŭ ol li ricevas tion, por kio li venis; sed denove, ili eble ne venos.
  
  Mi esperas, ke ne, pensis Paul. Alie, mi forkuros, kaj la venonta loko, kie mi iros por respondoj, estos la domego de Shredder. Eĉ se la amikoj de mia onklo sendos min en malliberejon por la resto de mia vivo.
  
  Paul ensaltis. Liaj botoj krakis sur lito el vitropecetoj, miksaĵo de rompitaj fenestraj pecetoj, kaj bohema kristala vespermanĝo, kiu ankaŭ estis frakasita de lia ĵetaĵo.
  
  La vendejo estis tute malluma interne. La sola lumo venis el la malantaŭa ĉambro, de kie venis laŭtaj krioj.
  
  "Kiu estas tie? Mi vokas la policon!"
  
  "Antaŭen!" Paŭlo kriis reen.
  
  Rektangulo de lumo aperis sur la planko, elstarigante la fantomajn konturojn de la varoj de la lombardejo. Paul staris inter ili, atendante ke Metzger aperos.
  
  "Foriru de ĉi tie, malbenitaj nazioj!" vokis la lombardisto, aperante ĉe la pordo, la okuloj ankoraŭ duonfermitaj pro dormo.
  
  "Mi ne estas nazio, sinjoro Metzger."
  
  "Kiu diable vi estas?" Metzger eniris la vendejon kaj ŝaltis la lumojn, kontrolante ke la entrudiĝinto estas sola. "Estas nenio valora ĉi tie!"
  
  "Eble ne, sed estas io, kion mi bezonas."
  
  En tiu momento, la okuloj de la maljunulo koncentriĝis kaj li rekonis Paŭlon.
  
  "Kiu vi estas... Ho."
  
  "Mi vidas, ke vi memoras min."
  
  "Vi estis ĉi tie lastatempe," diris Metzger.
  
  "Ĉu vi ĉiam memoras ĉiujn viajn klientojn?"
  
  "Kion diable vi volas? Vi devos pagi al mi por ĉi tiu fenestro!"
  
  "Ne provu ŝanĝi la temon. Mi volas scii, kiu lombardis tiun pafilon, kiun mi prenis."
  
  "Mi ne memoras".
  
  Paul ne respondis. Li simple eltiris armilon el sia pantalonpoŝo kaj direktis ĝin al la maljunulo. Metzger retropaŝis, tenante la manojn antaŭ si kiel ŝildon.
  
  "Ne pafu! Mi ĵuras al vi, mi ne memoras! Preskaŭ du jardekoj pasis!"
  
  "Ni supozu, ke mi kredas vin. Kio pri viaj notoj?
  
  "Metu la pafilon, mi petas... Mi ne povas montri al vi miajn notojn: ĉi tiu informo estas konfidenca. Bonvolu, filo, estu racia..."
  
  Paul faris ses paŝojn al li kaj levis la pistolon ĝis la alteco de la ŝultro. Nun la trunko estis nur du centimetrojn de la frunto de la lombardisto, kiu estis kovrita de ŝvito.
  
  "Herr Metzger, lasu min klarigi. Aŭ vi montros al mi la bendojn, aŭ mi pafos vin. Ĝi estas facila elekto."
  
  "Tre bona! Tre bona!"
  
  Ankoraŭ tenante la manojn supren, la maljunulo iris al la malantaŭa ĉambro. Ili transiris grandan stokejon, kiu estis plena de araneaĵoj kaj eĉ pli polva ol la vendejo mem. Kartonaj skatoloj estis stakigitaj planko ĝis plafono sur rustaj metalaj bretoj, kaj la fetoro de ŝimo kaj malsekeco estis neeltenebla. Sed estis io alia en tiu odoro, io nedifinebla kaj putra.
  
  "Kiel vi povas elteni ĉi tiun odoron, Metzger?"
  
  "Odoro? Mi sentas nenion," diris la maljunulo sen turni sin.
  
  Paul supozis, ke la lombardisto alkutimiĝis al la fetoro post pasigado de sennombraj jaroj inter aliulaj havaĵoj. La viro klare neniam ĝuis sian propran vivon, kaj Paŭlo ne povis ne senti iom da kompato por li. Li devis forigi tiajn pensojn el sia kapo por daŭre celkonscie tenadi la pafilon de sia patro.
  
  Estis metala pordo ĉe la malantaŭo de la provizejo. Metzger prenis kelkajn ŝlosilojn el sia poŝo kaj malfermis ĝin. Li gestis, ke Paul pasu.
  
  "Vi estas la unua," Paul respondis.
  
  La maljunulo rigardis lin scivoleme, kun malmolaj pupiloj. En sia imago, Paul bildigis lin kiel drakon protektantan sian trezoran kavernon, kaj li diris al si esti pli vigla ol iam. La avarulo estis danĝera kiel anguligita rato, kaj ĉiumomente li povis turniĝi kaj mordi.
  
  "Ĵuru, ke vi ŝtelos nenion de mi."
  
  "Kio estus la signifo? Memoru, ĉi tio estas armilo en miaj manoj."
  
  "Ĵuru," la viro insistis.
  
  "Mi ĵuras, ke mi ŝtelos nenion de vi, Metzger. Diru al mi, kion mi bezonas scii kaj mi lasos vin sola."
  
  Dekstre estis ligna libroŝranko plenigita de nigre binditaj libroj; maldekstre estas grandega monŝranko. La lombardisto tuj staris antaŭ ŝi, protektante ŝin per sia korpo.
  
  "Jen vi estas," li diris, montrante la librobreton por Paul.
  
  "Vi trovos ĝin por mi."
  
  "Ne," la maljunulo respondis per streĉita voĉo. Li ne estis preta eliri el sia angulo.
  
  Li fariĝas pli aŭdaca. Se mi tro forte puŝos lin, li povus ataki min. Damne, kial mi ne ŝargis la pafilon? Mi uzus ĉi tion por demeti lin.
  
  "Almenaŭ diru al mi kiun volumon serĉi."
  
  "Ĝi estas sur la breto, je la nivelo de via kapo, kvara de maldekstre."
  
  Sen deturni siajn okulojn de Metzger, Paul trovis la libron. Li zorge forigis ĝin kaj donis ĝin al la lombardisto.
  
  "Trovu la ligilon."
  
  "Mi ne memoras la numeron."
  
  "Naŭ unu du tri unu. Rapidu".
  
  La maljunulo kontraŭvole prenis la libron kaj zorge turnis la paĝojn. Paŭlo ĉirkaŭrigardis la magazenon, timante, ke iam ajn grupo da policanoj povus aresti lin. Li estas ĉi tie tro longe.
  
  "Jen ĝi estas," diris la maljunulo, redonante la libron, malfermitan al unu el la unuaj paĝoj.
  
  Ne estis dato enskribo, nur mallonga 1905 / Semajno 16. Paul trovis la numeron ĉe la malsupro de la paĝo.
  
  "Ĝi estas nur nomo. Clovis Nagel. Ne estas adreso tie.
  
  "La kliento elektis ne doni pliajn detalojn."
  
  "Ĉu ĉi tio estas laŭleĝa, Metzger?"
  
  "La leĝo pri ĉi tiu afero estas konfuza."
  
  Tio ne estis la nura enskribo sur kiu la nomo de Nagel aperis. Li estis listigita en la kolumno "Deponanta Kliento" por dek pliaj eroj.
  
  "Mi volas vidi la aliajn aĵojn kiujn li metis."
  
  Kontenta, ke la rompŝtelisto foriris de sia monŝranko, la lombardisto kondukis Paŭlon al unu el la librobretoj en la ekstera provizejo. Li eltiris kartonan skatolon kaj montris la enhavon al Paŭlo.
  
  "Ĉi tie ili estas".
  
  Malkara paro da horloĝoj, ora ringo, arĝenta braceleto... Paul ekzamenis la aĵetojn sed ne povis eltrovi kio kunligas la aĵojn de Nagel. Li komencis malesperi; post la tuta peno, kiun li faris, li nun havis eĉ pli da demandoj ol antaŭe.
  
  Kial unu persono peonus tiom da aĵoj en la sama tago? Li certe forkuris de iu - eble mia patro. Sed se mi volas scii ion alian, mi devos trovi ĉi tiun personon, kaj la nomo sola ne multe helpos.
  
  "Mi volas scii kie trovi Nagel."
  
  "Vi jam vidis, filo. Mi ne havas adreson..."
  
  Paul levis sian dekstran manon kaj batis la maljunulon. Metzger falis sur la plankon kaj kovris sian vizaĝon per la manoj. Inter liaj fingroj aperis sangoflueto.
  
  "Ne, bonvolu ne - ne plu batu min!"
  
  Paul devis reteni sin de trafi la viron denove. Lia tuta korpo pleniĝis de malnobla energio, neklara malamo, kiu kreskis tra la jaroj kaj subite trovis celon en la kompatinda sanganta figuro ĉe liaj piedoj.
  
  Kion mi faras?
  
  Subite, li sentis naŭzon pro tio, kion li faris. Ĉi tio devis finiĝi kiel eble plej baldaŭ.
  
  "Parolu, Metzger. Mi scias, ke vi kaŝas ion de mi."
  
  "Mi ne tre bone memoras lin. Li estis soldato, mi povis konstati laŭ la maniero kiel li parolis. Eble maristo. Li diris, ke li revenos al Sudokcidenta Afriko kaj ke li ne bezonos iun el tiuj aĵoj tie."
  
  "Kia li estis?"
  
  "Sufiĉe mallonga staturo, belaj trajtoj. Mi ne memoras multon... Bonvolu ne bati min denove!"
  
  Mallonga, kun belaj trajtoj... Edward priskribis la viron kiu estis en la ĉambro kun mia patro kaj mia onklo kiel malalta, kun delikataj trajtoj, kiel knabino. Ĝi povus esti Clovis Nagel. Kio se mia patro ekscius, ke li ŝtelas aferojn sur la boato? Eble li estis spiono. Aŭ ĉu mia patro petis lin lombardi la pafilon en lia nomo? Li sciis, kompreneble, ke li estas en danĝero.
  
  Sentante lian kapon eksplodonta, Paul eliris el la provizejo, lasante Metzger ploranta sur la planko. Li saltis sur la antaŭan fenestrobreton, sed subite rememoris, ke li lasis sian sakon apud la pordo. Feliĉe ŝi ankoraŭ estis tie.
  
  Sed ĉio alia ĉirkaŭ li ŝanĝiĝis.
  
  Dekoj da homoj plenigis la stratojn, malgraŭ la malfrua horo. Ili kunpremis sur la trotuaro, kelkaj moviĝis de unu grupo al alia, elsendi informojn pri kiel abeloj polenas florojn. Paul marŝis al la plej proksima grupo.
  
  "Ili diras, ke la nazioj fajrodetruis konstruaĵon en Schwabing..."
  
  "Ne, ili estis komunistoj..."
  
  "Ili starigis transirejojn..."
  
  Maltrankvila, Paŭlo prenis unu el la viroj je la brako kaj tiris lin flanken.
  
  "Kio okazas?"
  
  La viro elprenis la cigaredon el sia buŝo kaj ridetis al li iroze. Li estis feliĉa trovi iun pretan aŭdi la malbonajn novaĵojn, kiujn li volis transdoni.
  
  "Ĉu vi ne aŭdis? Hitler kaj liaj nazioj aranĝas puĉon. Estas tempo por revolucio. Fine, estos iuj ŝanĝoj."
  
  "Vi diras, ke tio estas puĉo?"
  
  "Ili enpenetris en la Burgerbraukeller kun centoj da viroj kaj tenas ĉiujn enfermitajn interne, komencante de la bavara Ŝtata Komisaro."
  
  La koro de Paul faris kapriolon.
  
  "Alico!"
  
  
  41
  
  
  Ĝis la pafado komenciĝis, Alicio opiniis, ke la nokto estas ŝia.
  
  La argumento kun Paul lasis amaran guston en ŝia buŝo. Ŝi konstatis, ke ŝi freneze enamiĝis al li, nun ŝi povis klare vidi ĝin. Tial ŝi timis pli ol iam.
  
  Do ŝi decidis koncentriĝi pri la nuna tasko. Ŝi eniris la ĉefbierejon, kiu estis pli ol tri kvaronplena plena. Pli ol mil homoj amasiĝis ĉirkaŭ la tabloj, kaj baldaŭ estis almenaŭ kvincent pliaj. Germanaj flagoj pendis de la muro, apenaŭ videblaj tra la tabaka fumo. La ĉambro estis humida kaj sufoka, tial patronoj daŭre ĝenis la servistinojn, kiuj puŝis tra la homamaso, portante pletojn da duon dekduo da bierglasoj super siaj kapoj sen verŝi eĉ guton.
  
  Ĉi tio estas malfacila laboro, Alicio pensis, denove dankema pro ĉio, kion la ŝanco donis al ŝi hodiaŭ.
  
  Trapuŝante per la kubutoj, ŝi sukcesis trovi sidlokon ĉe la piedo de la podio de la parolanto. Tri aŭ kvar aliaj fotistoj jam prenis siajn poziciojn. Unu el ili surprizite rigardis Alicion kaj puŝis siajn kamaradojn per sia kubuto.
  
  "Atentu, belulino. Memoru forigi vian fingron de la lenso."
  
  "Kaj ne forgesu eltiri vian el via azeno. Viaj ungoj estas malpuraj."
  
  La fotisto ekzamenis siajn fingropintojn kaj ruĝiĝis. La ceteraj ĝojkriis.
  
  "Ĝuste por vi, Fritz!"
  
  Ridetante al si, Alico trovis pozicion kie ŝi havus bonan vidon. Ŝi kontrolis la lumon kaj faris kelkajn rapidajn kalkulojn. Kun iom da sorto, ŝi eble ricevos bonan pafon. Ŝi komencis maltrankviliĝi. Metante tiun ĉi idioton en lian lokon, ŝi faris sian bonon. Krome, ĉio devus esti ŝanĝita en pli bone ekde tiu tago. Ŝi parolos kun Paŭlo; ili alfrontos siajn problemojn kune. Kaj kun nova stabila laboro, ŝi vere sentus sin plenumita.
  
  Ŝi daŭre estis perdita en siaj sonĝoj kiam Gustav Ritter von Kahr, la bavara Ŝtata Komisaro, surscenigis. Ŝi faris plurajn fotojn, inkluzive de unu, kiun ŝi opiniis, ke eble estis sufiĉe interesa, en kiu Kar gestis vaste.
  
  Subite, estis tumulto en la malantaŭo de la salono. Alicio streĉis sian kolon por vidi kio okazas, sed inter la helaj lumoj ĉirkaŭantaj la podio kaj la muro de homoj malantaŭ ŝi, ŝi ne povis vidi ion ajn. La muĝado de la homamaso, kune kun la muĝado de falantaj tabloj kaj seĝoj kaj la tintado de dekoj da rompitaj glasoj, estis surdiga.
  
  Iu elpaŝis el la homamaso apud Alicio, ŝvita vireto en ĉifita pluvmantelo. Li flankenpuŝis la viron, kiu sidis ĉe la tablo plej proksime al la podio, poste grimpis sur sian seĝon, kaj de tie sur la tablon.
  
  Alico turnis al li la fotilon, kaptante en momento sovaĝan rigardon, tremon en la maldekstra mano, malmultekostajn vestaĵojn, prostituan hartondon algluiĝantan al lia frunto, kruelan eta liphararon, levitan manon kaj pafilon direktitan al la plafono.
  
  Ŝi ne timis, kaj ŝi ne hezitis. Ĉio, kio fulmis tra ŝia kapo, estis la vortoj de August Muntz, parolitaj al ŝi antaŭ multaj jaroj:
  
  Estas momentoj en la vivo de fotisto, kiam foto pasas antaŭ vi, nur unu foto, kiu povas ŝanĝi vian vivon kaj la vivojn de tiuj ĉirkaŭ vi. Ĉi tio estas difina momento, Alicio. Vi vidos ĝin antaŭ ol ĝi okazos. Kaj kiam ĝi faros, pafu. Ne pensu, pafu.
  
  Ŝi premis la butonon ĝuste kiam la viro tiris la ellasilon.
  
  "La nacia revolucio komenciĝis!" kriis la vireto per potenca, raka voĉo. "Ĉi tiu loko estas ĉirkaŭita de sescent armitaj viroj! Neniu foriras. Kaj se tuj ne estos silento, mi ordonos al miaj viroj starigi maŝinpafilon sur la galerion."
  
  La homamaso eksilentis, sed Alico ne rimarkis tion, kaj ŝi ne estis alarmita de la ŝtormsoldatoj kiuj aperis el ĉiuj direktoj.
  
  "Mi deklaras la registaron de Bavario detronigita! La polico kaj la armeo aliĝis al nia flago, la svastiko: ili pendigu en ĉiu kazerno kaj policejo!"
  
  Alia febra krio eĥis tra la ĉambro. Estis aplaŭdo, intermetita de fajfoj kaj krioj de "Meksiko! Meksiko!" kaj "Sudameriko!" Alicio ne atentis. La pafo ankoraŭ sonoris en ŝiaj oreloj, la bildo de la vireto pafanta estis ankoraŭ surpresita sur ŝia retino, kaj ŝia menso estis fiksita sur tri vortoj.
  
  Decida momento.
  
  Mi faris ĝin, ŝi pensis.
  
  Tenante la fotilon al sia brusto, Alico plonĝis en la homamason. Ĝuste nun, ŝia nura prioritato estis eliri de tie kaj atingi la malluman ĉambron. Ŝi ne povis precize memori la nomon de la viro, kiu pafis la pafilon, kvankam lia vizaĝo estis tre konata; li estis unu el la multaj fanatikaj antisemitoj, kiuj kriegis siajn opiniojn en la tavernoj de la urbo.
  
  Ziegler. Ne... Hitlero. Jen ĉio - Hitler. Freneza aŭstro.
  
  Alicio tute ne kredis, ke ĉi tiu puĉo havas ajnan ŝancon. Kiu sekvos la frenezulon, kiu deklaris, ke li forviŝos la judojn de sur la tero? En la sinagogoj oni ŝercis pri idiotoj kiel Hitler. Kaj la bildo, kiun ŝi kaptis kun ŝvito sur lia frunto kaj sovaĝa rigardo en liaj okuloj, metus ĉi tiun viron en lian lokon.
  
  Per tio ŝi celis la frenezulejon.
  
  Alico apenaŭ povis moviĝi tra la maro de korpoj. Homoj denove ekkriis kaj kelkaj el ili batalis. Unu viro rompis bierglason sur la kapo de alia, kaj la skorio trempis la jakon de Alico. Ŝi bezonis preskaŭ dudek minutojn por atingi la alian finon de la halo, sed tie ŝi trovis muron de brunĉemizoj armitaj per fusiloj kaj pistoloj blokantaj la elirejon. Ŝi provis paroli kun ili, sed la ŝtormsoldatoj rifuzis lasi ŝin tra.
  
  Hitler kaj la eminentuloj, kiujn li malhelpis, malaperis tra flanka pordo. Nova parolanto prenis lian lokon, kaj la temperaturo en la salono daŭre altiĝis.
  
  Kun malgaja mieno, Alico trovis lokon kie ŝi estus kiel eble plej protektita kaj provis pensi pri maniero eskapi.
  
  Tri horojn poste, ŝia humoro limis al malespero. Hitler kaj liaj dungosoldatoj faris plurajn paroladojn, kaj la galeriorkestro ludis la Deutschlandlied pli ol dekduon fojojn. Alice provis ŝteliri reen en la ĉefhalon serĉante fenestron tra kiu ŝi povis elgrimpi, sed la ŝtormsoldatoj blokis ŝian vojon tien ankaŭ. Ili eĉ ne lasis homojn iri al la necesejo, kiu en tia homplena loko kun servistinoj ankoraŭ verŝantaj bieron post biero baldaŭ fariĝos problemo. Ŝi jam vidis pli ol unu homon feki kontraŭ la malantaŭa muro.
  
  Sed atendu momenton: la servistinoj...
  
  Frapita de subita inspiro, Alico marŝis al la servita tablo. Ŝi prenis la malplenan pleton, demetis sian jakon, envolvis la fotilon en ĝi kaj metis ĝin sub la pleton. Poste ŝi kolektis kelkajn malplenajn bierglasojn kaj iris al la kuirejo.
  
  Eble ili ne vidos. Mi surhavas blankan bluzon kaj nigran jupon, same kiel la servistinoj. Eble ili ne rimarkos, ke mi ne havas antaŭtukon. Ĝis ili ekvidas la jakon sub la pleto...
  
  Alico trairis la homamason tenante sian pleton alte kaj devis mordi sian langon kiam paro da patronoj tuŝis ŝiajn postaĵojn. Ŝi ne volis atentigi pri si. Kiam ŝi alproksimiĝis al la turnpordoj, ŝi staris malantaŭ alia kelnerino kaj preterpasis la SA-gardistojn, feliĉe neniu el ili donis al ŝi duan rigardon.
  
  La kuirejo estis longa kaj tre granda. La sama streĉa etoso regis tie, kvankam sen tabaka fumo kaj flagoj. Paro da kelneroj plenigis glasojn per biero dum la kuirejaj knaboj kaj kuiristoj interparolis ĉirkaŭ la fornoj sub la severa rigardo de paro da ŝtormsoldatoj, kiuj denove baris la elirejon. Ambaŭ havis fusilojn kaj pistolojn.
  
  Crap.
  
  Ne tute certa kion fari, Alicio komprenis ke ŝi ne povas stari simple meze de la kuirejo. Iu eltrovus ke ŝi ne estas en kunlaborantaro kaj elpelus ŝin. Ŝi lasis la glasojn en la grandega metala lavujo kaj prenis malpuran ĉifonon, kiun ŝi trovis proksime. Ŝi kuris ĝin sub la kranon, malsekigis ĝin, elpremis ĝin kaj ŝajnigis sin lavi dum ŝi provis elpensi planon. Ĉirkaŭrigardante zorge, ideo ŝprucis en ŝian kapon.
  
  Ŝi glitis al unu el la rubujoj apud la lavujo. Ĝi estis preskaŭ plena ĝis superfluo de restaĵoj. Ŝi metis sian jakon en ĝin, fermis la kovrilon kaj prenis la kruĉon. Ŝi tiam komencis kuraĝe marŝi al la pordo.
  
  "Vi ne povas preterpasi, Fraulein," diris unu el la ŝtormsoldatoj.
  
  "Mi devas elpreni la rubon."
  
  "Lasu ĝin ĉi tie."
  
  "Sed la bankoj estas plenaj. En la kuirejo ne estu plenaj rubujoj: ĝi estas kontraŭleĝe."
  
  Ne zorgu pri tio Fraulein, ni estas la leĝo nun. Remetu la kruĉon kie ĝi estis."
  
  Alico, decidita veti ĉion je unu interkonsento, metis la kruĉon sur la plankon kaj krucis siajn brakojn.
  
  "Se vi volas movi ĝin, movu ĝin mem."
  
  "Mi diras al vi, ke vi forigu tiun aferon de ĉi tie."
  
  La junulo ne deprenis la okulojn de Alicio. La kuireja personaro rimarkis la scenon kaj fikse rigardis lin. Ĉar Alico havis sian dorson al ili, ili ne povis diri ke ŝi ne estas unu el ili.
  
  "Venu, viro, lasu ŝin pasi," diris alia ŝtormo. "Estas sufiĉe malbone pendi ĉi tie en la kuirejo. Ni devos porti ĉi tiujn vestaĵojn la tutan nokton kaj la odoro restos sur mia ĉemizo."
  
  Tiu, kiu unue parolis, levis la ŝultrojn kaj flankenpaŝis.
  
  "Do vi iru. Eskortu ŝin al la rubujo ekstere kaj poste revenu ĉi tien kiel eble plej rapide."
  
  Kviete malbenante, Alico iris antaŭen. Mallarĝa pordo kondukis en eĉ pli mallarĝan vojon. La nura lumo venis de unu ampolo ĉe la kontraŭa fino, pli proksime al la strato. La rubujo estis tie, ĉirkaŭita de maldikaj katoj.
  
  "Do... Kiom longe vi laboras ĉi tie, Fraulein?" demandis la ŝtormsoldato per iomete embarasita tono.
  
  Mi ne povas kredi tion: ni promenas laŭ strateto, mi portas rubujon, li tenas maŝinpafilon, kaj tiu ĉi idioto flirtas kun mi.
  
  "Vi povus diri ke mi estas nova," Alico respondis, ŝajnigante esti amika. "Kion pri vi: ĉu vi faras puĉojn delonge?"
  
  "Ne, ĉi tiu estas mia unua," la viro serioze respondis, ne kaptante ŝian ironion.
  
  Ili alvenis al la rubujo.
  
  "Bone, bone, nun vi povas reveni. Mi restos kaj malplenigos la ladskatolon."
  
  "Ho ne, Fraulein. Vi malplenigu la ladskatolon, tiam mi devas eskorti vin reen."
  
  "Mi ne dezirus, ke vi devas atendi min."
  
  "Mi atendus vin kiam ajn vi volas. Vi estas bela..."
  
  Li venis por kisi ŝin. Alice provis retiriĝi, sed estis kaptita inter rubujo kaj ŝtormsoldato.
  
  "Ne, mi petas," diris Alicio.
  
  "Venu, Fraulein..."
  
  "Bonvolu ne".
  
  La ŝtormsoldato hezitis, plena de pento.
  
  "Pardonu, se mi ofendis vin. Mi nur pensis..."
  
  "Ne zorgu pri ĝi. Estas nur ke mi jam estas fianĉino."
  
  "Mi bedaŭras. Li estas feliĉa viro."
  
  "Ne zorgu pri tio," Alico ripetis ŝokite.
  
  "Lasu min helpi vin pri la rubujo."
  
  "Ne!"
  
  Alico provis ektiri la brakon de la Brunĉemizo, kiu konfuzite ellasis la ladskatolon. Ŝi falis kaj ruliĝis sur la teron.
  
  Kelkaj el la restaĵoj estas disigitaj en duoncirklo, rivelante la jakon kaj ŝian altvaloran kargon de Alice.
  
  "Kio diable estas tio ĉi?"
  
  La pakaĵo estis malfermita, kaj la fotillenso estis klare videbla. La soldato rigardis Alicion, kiu havis kulpan esprimon sur ŝia vizaĝo. Ŝi ne bezonis konfesi.
  
  "Malbenita malĉastulino! Vi estas komunista spiono!" diris la ŝtormsoldato, palpante por sia klabo.
  
  Antaŭ ol li povis kapti ŝin, Alico levis la metalan kovrilon de la rubujo kaj provis bati la ŝtormsoldaton en la kapo. Vidante la alproksimiĝon de la atako, li levis la dekstran manon. La kovrilo trafis lian pojnon kun surdiga sono.
  
  "Aaaah!"
  
  Li kaptis la kovrilon per sia maldekstra mano, ĵetante ĝin malproksimen flanken. Alico provis eviti lin kaj forkuri, sed la strateto estis tro mallarĝa. La nazio kaptis ŝin je la bluzo kaj forte tiris. La korpo de Alice tordis kaj ŝia ĉemizo ŝiris de unu flanko, rivelante ŝian mamzonon. La nazio, kiu levis la manon por bati ŝin, frostiĝis momento, ŝiriĝinta inter ekscito kaj kolero. Tiu rigardo plenigis ŝian koron per timo.
  
  "Alico!"
  
  Ŝi rigardis al la enirejo de la strateto.
  
  Paul estis tie, en terura stato, sed li tamen estis tie. Malgraŭ la malvarmo, li nur portis sveteron. Lia spirado estis ĉifona kaj li havis krampojn pro kurado tra la urbo. Duonhoron pli frue, li planis eniri la Burgerbraukeller de la malantaŭa pordo, sed li eĉ ne povis transiri la Ludwigsbrucke ĉar la nazioj starigis vojbaron.
  
  Do li prenis la longan ĉirkaŭvojon. Li serĉis policanojn, soldatojn, iun ajn, kiu povus respondi liajn demandojn pri tio, kio okazas en la drinkejo, sed li trovis nur civitanoj ĝojantaj aŭ bufantaj tiujn kiuj partoprenis en la puĉo - de racia distanco.
  
  Transirinte al la kontraŭa bordo tra la Maximiliansbrücke, li komencis pridemandi la homojn, kiujn li renkontis surstrate. Fine iu menciis strateton, kiu kondukis al la kuirejo, kaj Paŭlo kuris tien malsupren, preĝante, ke li alvenu antaŭ ol estos tro malfrue.
  
  Li estis tiel surprizita vidi Alice ekstere kontraŭbatali ŝtormsoldaton ke anstataŭe de lanĉado de surprizatako, li sciigis sian alvenon kiel idioto. Kiam la alia viro eltiris sian pafilon, Paul havis neniun elekton ol rapidi antaŭen. Lia ŝultro trafis la nazion en la stomako, terenbatante lin.
  
  Ili du ruliĝis sur la tero, batalante por siaj armiloj. La alia viro estis pli forta ol Paŭlo, kiu ankaŭ estis tute elĉerpita de la okazaĵoj de la antaŭaj horoj. La batalo daŭris malpli ol kvin sekundojn, ĉe la fino de kiuj la alia viro flankenpuŝis Paŭlon, genuiĝis kaj direktis sian pafilon.
  
  Alicio, kiu nun levis la metalan kovrilon de la rubujo, intervenis, batante la soldaton furioze per ĝi. La batoj resonis tra la strateto kiel cimbaloj. La okuloj de la nazio eliris, sed li ne falis. Alicio denove batis lin, kaj fine li falis antaŭen kaj falis sur la vizaĝon.
  
  Paŭlo ekstaris kaj kuris por brakumi ŝin, sed ŝi forpuŝis lin kaj sidiĝis sur la tero.
  
  "Kio estas en vi? Ĉu vi fartas bone?"
  
  Alicio ekstaris, furioza. En siaj manoj ŝi tenis la restaĵojn de fotilo, kiu estis tute detruita. Dum la batalo de Paul kontraŭ la nazioj, ŝi estis dispremita.
  
  "Rigardu".
  
  "Ĝi estas rompita. Ne maltrankviliĝu, ni aĉetos ion pli bonan."
  
  "Vi ne komprenas! Estis bildoj!"
  
  "Alico, ne estas tempo por ĉi tio nun. Ni devas foriri antaŭ ol liaj amikoj venos serĉi lin."
  
  Li provis preni ŝian manon, sed ŝi retiriĝis kaj kuris antaŭ li.
  
  
  42
  
  
  Ili ne retrorigardis ĝis ili estis malproksime de la Burgerbraukeller. Fine ili haltis ĉe la preĝejo de Sankta Johann Nepomuk, kies impona spajro montris al la nokta ĉielo kiel akuza fingro. Paul kondukis Alicion al la arko super la ĉefa enirejo por ŝirmi sin kontraŭ la malvarmo.
  
  "Dio, Alico, vi tute ne scias kiom mi timis," li diris, kisante ŝin sur la lipoj. Ŝi resendis la kison sen multe da konvinko.
  
  "Kio okazas?"
  
  "Nenio".
  
  "Mi ne pensas, ke tio aspektas," Paul diris kolere.
  
  "Mi diris, ke ĝi estas sensencaĵo."
  
  Paul decidis ne disvolvi ĉi tiun demandon. Kiam Alico estis en tiu humoro, provi eligi ŝin el ĝi estis kiel provi eliri el movebla sablo: ju pli vi luktis, des pli profunde vi iris.
  
  "Ĉu vi fartas bone? Ĉu ili vundis vin aŭ... ion alian?"
  
  Ŝi balancis la kapon. Nur tiam ŝi plene komprenis la aspekton de Paŭlo. Lia ĉemizo estas makulita per sango, lia vizaĝo estas kovrita de fulgo, liaj okuloj estas sangokovritaj.
  
  "Kio okazis al vi, Paul?"
  
  "Mia patrino mortis," li respondis, mallevante la kapon.
  
  Dum Paul rakontis la okazaĵojn de tiu nokto, Alico sentis malĝojon pro li kaj hontis pro la maniero kiel ŝi traktis lin. Pli ol unu fojon ŝi malfermis la buŝon por peti lian pardonon, sed ŝi neniam kredis je la signifo de la vorto. Ĝi estis nekredemo nutrita de fiero.
  
  Kiam li rakontis al ŝi la lastajn vortojn de sia patrino, Alicio miris. Ŝi ne povis kompreni, kiel kruela, malica Jurgen povas esti la frato de Paŭlo, kaj tamen, profunde, ĝi ne surprizis ŝin. Paŭlo havis malhelan flankon, kiu aperis en certaj momentoj, kiel subita aŭtuna vento blovanta kurtenojn en komforta domo.
  
  Kiam Paul priskribis kiel li rompis en la lombardejon kaj kiel li devis bati Metzger por igi lin paroli, Alice iĝis tre timema por li. Ĉio, kio rilatas al tiu ĉi sekreto, ŝajnis neeltenebla, kaj ŝi volis kiel eble plej rapide malproksimigi lin de ĝi, antaŭ ol ĝi tute konsumis lin.
  
  Paul finis sian rakonton per parolado pri sia paŭzostreko al la drinkejo.
  
  "Kaj estas ĉio".
  
  "Mi pensas, ke tio estas pli ol sufiĉa."
  
  "Kion vi celas?"
  
  "Vi ne serioze planas plu fosi ĉirkaŭ la arbusto, ĉu? Evidente, ekzistas iu, kiu pretas fari ion ajn por kaŝi la veron."
  
  "Ĝuste ĉi tio estas la kialo, kial vi devas daŭre fosi. Ĉi tio pruvas, ke iu respondecas pri la murdo de mia patro..."
  
  Estis mallonga paŭzo.
  
  "... miaj gepatroj".
  
  Paul ne ploris. Post tio, kio ĵus okazis, lia korpo petegis lin plori, lia animo bezonis ĝin, kaj lia koro pleniĝis de larmoj. Sed Paŭlo konservis ĉion interne, formante malgrandan ŝelon ĉirkaŭ sia koro. Eble iu ridinda sento de vireco malhelpintus lin montri siajn sentojn antaŭ la virino, kiun li amis. Eble ĉi tio estis la impulso por kio okazis momentoj poste.
  
  "Paŭlo, vi devas rezigni," diris Alicio, ĉiam pli maltrankviligita.
  
  "Mi ne intencas fari ĉi tion."
  
  "Sed vi ne havas pruvon. Neniuj kondukoj."
  
  "Mi havas nomon: Clovis Nagel. Mi havas lokon: Sudokcidenta Afriko."
  
  "Sudokcidenta Afriko estas tre granda loko."
  
  "Mi komencos per Vindhuko. Blankulo ne devus esti malfacile ekvidi tie."
  
  "Sudokcidenta Afriko estas tre granda... kaj tre malproksime," Alico ripetis, emfazante ĉiun vorton.
  
  "Mi devas fari ĝin. Mi foriros sur la unua boato."
  
  "Do ĉu tio estas ĉio?"
  
  "Jes, Alico. Ĉu vi ne aŭdis eĉ unu vorton pri tio, kion mi diris de kiam ni renkontis? Ĉu vi ne komprenas, kiel gravas por mi ekscii, kio okazis antaŭ dek naŭ jaroj? Kaj nun... nun ĉi tio."
  
  Dum momento, Alico pripensis haltigi lin. Klarigante kiom multe ŝi sopiros lin, kiom multe ŝi bezonus lin. Kiom ŝi enamiĝis al li. Sed fiero mordis ŝian langon. Same kiel ĝi malhelpis ŝin diri al Paŭlo la veron pri sia propra konduto dum la lastaj tagoj.
  
  "Do iru, Paul. Faru ĉion, kion vi devas fari."
  
  Paŭlo rigardis ŝin, tute konfuzita. La glacia tono de ŝia voĉo sentigis lin kvazaŭ lia koro estis elŝirita kaj enterigita en la neĝo.
  
  "Alico..."
  
  "Iru tuj. Foriru nun."
  
  "Alico, mi petas!"
  
  "Foriru, mi diras al vi."
  
  Paŭlo ŝajnis esti sur la rando de larmoj, kaj ŝi preĝis, ke li ploru, ke li ŝanĝu sian opinion kaj diru al ŝi, ke li amas ŝin kaj ke lia amo al ŝi estas pli grava ol la serĉo, kiu alportis al li nenion krom doloro kaj morto. Eble Paŭlo atendis ion tian, aŭ eble li nur klopodis memorigi la vizaĝon de Alico. Dum longaj, amaraj jaroj, ŝi malbenis sin pro sia aroganteco, same kiel Paul malbenis sin pro ne preni la tramon reen al la pensiono antaŭ ol lia patrino estis mortpikita ...
  
  ...kaj por turni sin kaj foriri.
  
  "Vi scias? Mi ĝojas. Tiel vi ne enrompos miajn revojn kaj piedpremos ilin," diris Alicio, ĵetante al siaj piedoj la fragmentojn de la fotilo, al kiu ŝi estis kroĉiĝinta ĝis tiu momento. "De kiam mi renkontis vin, nur malbonaĵoj okazis al mi. Mi volas vin el mia vivo, Paul."
  
  Paŭlo dum momento hezitis, kaj poste, sen turniĝi, diris: "Tiel estu."
  
  Alicio restis ĉe la pordo de la preĝejo dum kelkaj minutoj, kondukante silentan batalon kun siaj larmoj. Subite, el la mallumo, el la sama direkto Paŭlo malaperis, aperis figuro. Alico provis kuntiri sin kaj meti rideton sur sian vizaĝon.
  
  Li revenas. Li estis komprenita, kaj li revenas, ŝi pensis, farante paŝon al la figuro.
  
  Sed la stratlumoj montris, ke la proksimiĝanta viro estas viro en griza mantelo kaj ĉapelo. Tro malfrue, Alico ekkomprenis ke ĝi estis unu el la viroj kiuj sekvis ŝin tiun tagon.
  
  Ŝi turnis sin por forkuri, sed en tiu momento ŝi vidis lian kunulon, kiu venis ĉirkaŭ la angulo kaj estis malpli ol tri metrojn for de ŝi. Ŝi provis forkuri, sed du viroj alkuris ŝin kaj kaptis ŝin je la talio.
  
  "Via patro serĉas vin, Fraulein Tannenbaum."
  
  Alico vane baraktis. Ŝi ne povis eviti ĝin.
  
  Aŭto eliris el proksima strato, kaj unu el la goriloj de ŝia patro malfermis la pordon. La alia puŝis ŝin al li kaj provis klini ŝian kapon malsupren.
  
  "Prefere estu singarda kun mi, idiotoj," diris Alicio kun moka rigardo. "Mi estas graveda".
  
  
  43
  
  
  Elizabeth Bay, la 28-an de aŭgusto 1933
  
  Kara Alice,
  
  Mi perdis la kalkulon, kiom da fojoj mi skribis al vi. Devas esti pli ol cent leteroj monate, kaj ili ĉiuj estas neresponditaj.
  
  Mi ne scias ĉu ili atingis vin kaj vi decidis forgesi min. Aŭ eble vi translokiĝis kaj ne lasis dissendadreson. Ĉi tiu iros al la domo de via patro. Mi skribas al vi tie de tempo al tempo, kvankam mi scias, ke ĝi estas senutila. Mi ankoraŭ esperas, ke unu el ili iel preterpasos vian patron. Ĉiukaze mi daŭre skribos al vi. Tiuj ĉi leteroj fariĝis mia sola kontakto kun mia pasinta vivo.
  
  Mi volas komenci, kiel ĉiam, petante vin pardoni min pro la vojo, kiun mi foriris. Mi rerigardis tiun nokton antaŭ dek jaroj tiom da fojoj, kaj mi scias, ke mi ne devintus konduti kiel mi faris. Mi bedaŭras, ke mi ruinigis viajn revojn. Ĉiutage mi preĝis, ke vi povos plenumi vian revon fariĝi fotisto, kaj mi esperas, ke vi sukcesis tra la jaroj.
  
  La vivo en la kolonioj ne estas facila. Ĉar Germanio perdis tiujn terojn, Sudafriko tenis mandaton super la antaŭa germana teritorio. Ni ne estas bonvenaj ĉi tie, kvankam ili nin toleras.
  
  Ne estas multaj vakantaĵoj. Mi laboras en bienoj kaj en diamantminejoj dum kelkaj semajnoj samtempe. Kiam mi ŝparas iom da mono, mi travojaĝas la landon serĉante Clovis Nagel. Ĉi tio ne estas facila tasko. Mi trovis spurojn de ĝi en la vilaĝoj de la Oranĝa Rivero-Baseno. Iun tagon mi vizitis la minejon, kiun li ĵus forlasis. Mi sopiris lin nur de kelkaj minutoj.
  
  Mi ankaŭ sekvis gvidon, kiu kondukis min norden al la Waterberg-Altebenaĵo. Tie mi renkontis strangan, fieran tribon, la Herero. Mi pasigis plurajn monatojn kun ili kaj ili instruis min kiel ĉasi kaj kolekti en la dezerto. Mi havis febron kaj estis tre malforta dum longa tempo, sed ili prizorgis min. Mi lernis multon de ĉi tiuj homoj, krom fizikaj kapabloj. Ili estas esceptaj. Ili vivas en la ombro de morto, en konstanta lukto ĉiutage por trovi akvon kaj alĝustigi siajn vivojn al premo de blankuloj.
  
  Mi estas sen papero; jen la lasta peco de aro, kiun mi aĉetis de kolportisto survoje al Swakopmund. Mi reiros tien morgaŭ serĉante novajn kondukojn. Mi iros piede, ĉar mi mankis mono, do mia serĉado devas esti mallonga. La plej malfacila parto pri esti ĉi tie, krom ne havi novaĵojn pri vi, estas la tempo, kiun mi bezonas por gajni mian vivon. Mi ofte estis sur la rando rezigni ĉion. Tamen mi ne rezignos. Pli aŭ malpli frue mi trovos ĝin.
  
  Mi pensas pri vi, pri tio, kio okazis en ĉi tiuj lastaj dek jaroj. Mi esperas, ke vi estas sana kaj feliĉa. Se vi decidas skribi al mi, skribu al la poŝtejo de Vindhuko. La adreso estas sur la koverto.
  
  Denove, pardonu min.
  
  Mi amas vin,
  
  Planko
  
  
  AMIKO EN MITIOJ
  
  1934
  
  
  En kiu la inicito lernas, ke la vojo ne estas trairebla sole
  
  La sekreta manpremo de la grado de kunmetio implikas fortan premon sur la fingrobazartiko de la mezfingro kaj finiĝas kiam Brother Mason respondas per la sama saluto. La sekreta nomo por tiu manpremo estas IAHIN, post la nomo de la kolono reprezentanta la sunon en la templo de Salomono. Kaj denove estas ruzo por skribi, kiun oni donu tiel: AJĈIN.
  
  
  44
  
  
  Jürgen admiris sin en la spegulo.
  
  Li malpeze tiris siajn reversojn, ornamitan per kranio kaj la SS-emblemo. Li neniam laciĝis rigardi sin en sia nova formo. Tre laŭdita en la societgazetaro, la dezajnoj de Walter Heck kaj la supera metio de Hugo Boss estis timindaj al iu ajn kiu vidis lin. Dum Jurgen marŝis laŭ la strato, la infanoj staris atentaj kaj levis la manojn por saluto. Pasintsemajne kelkaj pli maljunaj sinjorinoj maldaŭrigis lin kaj diris, ke estas bone vidi fortajn, sanajn junulojn, kiuj reakiras Germanion. Ili demandis ĉu li perdis okulon batalante la komunistojn. Kontenta pri tio, Jürgen helpis ilin porti siajn aĉetsakojn al la plej proksima enirejo.
  
  En tiu momento oni frapis la pordon.
  
  "Eniru".
  
  "Vi aspektas bone," diris lia patrino dum ŝi eniris la grandan dormoĉambron.
  
  "Mi scias".
  
  "Ĉu vi vespermanĝos kun ni ĉi-vespere?"
  
  "Mi ne pensas tiel, panjo. Oni vokis min al kunveno ĉe la Sekureca Servo."
  
  "Sen dubo ili volas rekomendi vin por promocio. Vi estas tro longe Untersturmführer."
  
  Jurgen gaje kapjesis kaj prenis sian ĉapon.
  
  "La aŭto atendas vin ĉe la pordo. Mi diros al la kuiristo, ke li kuiru ion por vi, se vi revenos frue."
  
  "Dankon, patrino," diris Jurgen, kisante Brunhildon sur la frunto. Li elpaŝis en la koridoron, liaj nigraj botoj brue klakante sur la marmoraj ŝtupoj. La servistino atendis lin kun palto en la koridoro.
  
  De kiam Otto kaj liaj mapoj malaperis el iliaj vivoj antaŭ dek unu jaroj, ilia ekonomia situacio iom post iom pliboniĝis. Armeo da servistoj denove zorgis pri la ĉiutaga funkciado de la domego, kvankam Jurgen nun estis la estro de la familio.
  
  "Ĉu vi revenos por vespermanĝi, sinjoro?"
  
  Jurgen enspiris akre, kiam li aŭdis ŝin uzi tiun manieron de alparolo. Ĉiam okazis kiam li estis nervoza kaj maltrankvila, kiel tiu mateno. La plej malgrandaj detaloj rompis lian glacian eksteron kaj elmontris la ŝtormon de konflikto kiu furiozis en li.
  
  "La baronino donos al vi instrukciojn."
  
  Baldaŭ ili komencos alparoli min per mia vera titolo, li pensis dum li elpaŝis sur la straton. Liaj manoj tremis iomete. Feliĉe, li ĵetis sian mantelon sur sian brakon por ke la ŝoforo ne rimarkis, kiam li malfermis la pordon por li.
  
  En la pasinteco, Jürgen povis enkanaligi siajn impulsojn per perforto; sed ekde la balota venko de la nazia partio pasintjare, nedezirataj frakcioj fariĝis pli singardaj. Ĉiutage Jurgen trovis pli malfacile regi sin. Survoje, li provis spiri malrapide. Li ne volis alveni konfuzita kaj nervoza.
  
  Precipe se mi estos promociita kiel diras mia panjo.
  
  "Malkaŝe parolante, mia kara Schroeder, mi havas gravajn dubojn pri vi."
  
  - Ĉu duboj, sinjoro?
  
  "Duboj pri via lojaleco."
  
  Jurgen rimarkis, ke lia mano denove tremas, kaj li devis forte streĉi siajn fingrobazartikojn por regi ĝin.
  
  La kunvenejo estis tute malplena krom Reinhard Heydrich kaj li mem. La estro de la Ĉefa Oficejo de la Sekureco de la Reich, la sekreta servo de la NSDAP, estis alta viro kun akra frunto, nur kelkajn monatojn pli aĝa ol Jürgen. Malgraŭ sia juneco, li iĝis unu el la plej influaj homoj en Germanio. Lia organizo estis taskigita identigi minacojn - realajn aŭ perceptitajn - al la partio. Jurgen aŭdis ĝin la tagon kiam ili intervjuis lin por laboro,
  
  Heinrich Himmler demandis Heydrich kiel li organizus la nazian spionagentejon, kaj Heydrich respondis kun rerakonto de ĉiu spionromano kiun li iam legis. La Ĉefa Sekureca Oficejo de la Reich estis jam timita ĉie en Germanio, kvankam ne estis klare kio ŝuldas pli al ĝi - malmultekosta fikcio aŭ denaska talento.
  
  "Kial vi diras tion, sinjoro?"
  
  Heydrich metis la manon sur la dosierujon antaŭ li, sur kiu estis la nomo de Jürgen.
  
  "Vi ekis en SA en la fruaj tagoj de la movado. Ĝi estas bonega, ĝi estas interesa. Estas surprize, tamen, ke unu el via... genlinio devus specife peti lokon en la SA-bataliono. Kaj poste estas la ripetiĝantaj epizodoj de misuzo raportitaj de viaj superuloj. Mi konsultis psikologon pri vi. ... kaj li sugestas, ke vi eble havas gravan personecan malordon. Tamen, ĉi tio en si mem ne estas krimo, kvankam ĝi povus, "li emfazis la vorton" povus "kun duona rideto kaj levita brovo," fariĝi malhelpo. Sed nun ni venas al tio, kio plej maltrankviligas min. Vi estis invitita - kiel la resto de via kunlaborantaro - ĉeesti specialan aranĝon ĉe la Burgerbraukeller la 8-an de novembro 1923. Tamen vi neniam aperis."
  
  Heydrich paŭzis, lasante siajn lastajn vortojn pendi en la aero. Jurgen komencis ŝviti. Venkinte en la elekto, la nazioj komencis, malrapide kaj sisteme, sin venĝi kontraŭ ĉiuj, kiuj malhelpis la ribelon de 1923, pro tio prokrastante je unu jaro la potenciĝon de Hitler. Dum jaroj, Jurgen vivis en timo ke iu montros la fingron al li, kaj ĝi finfine okazis.
  
  Heydrich daŭrigis, lia tono nun minaca.
  
  "Laŭ via estro, vi ne aperis al la kunvenejo kiel postulite. Tamen ŝajnas, ke - kaj mi citas - "Ŝtormsoldato Jürgen von Schroeder estis en la eskadro de la 10-a firmao en la nokto de la dudek-tria de novembro. Lia ĉemizo estis trempita de sango kaj li asertis ke li estis atakita de pluraj komunistoj kaj ke la sango apartenis al unu el ili, la viro kiun li ponardis. Li petis aliĝi al eskadro komandata de polickomisaro de la regiono Schwabing ĝis la puĉo finiĝos.' Ĉu pravas?"
  
  "Ĝis la lasta komo, sinjoro."
  
  "Ĝuste. La enketkomisiono certe opiniis tiel, ĉar ili donis al vi la oran insignon de la partio kaj la medalon de la Sanga Ordeno," diris Heydrich, montrante la bruston de Jurgen.
  
  La ora emblemo de la partio estis unu el la plej serĉataj ornamadoj en Germanio. Ĝi konsistis el nazia flago en formo de cirklo ĉirkaŭita de ora laŭrokrono. Ĝi distingis tiujn partianojn kiuj aliĝis al la partio antaŭ la venko de Hitler en 1933. Ĝis tiu tago, la nazioj devis varbi homojn por aliĝi al siaj vicoj. Ekde tiu tago formiĝis senfinaj vicoj ĉe la partia sidejo. Ne ĉiuj ricevis ĉi tiun privilegion.
  
  Koncerne la Ordono de la Sango, ĝi estis la plej valora medalo en la Reich. Ĝin portis nur tiuj, kiuj partoprenis en la puĉo de 1923, kiu tragedie finiĝis per la morto de dek ses nazioj ĉe la manoj de la polico. Ĝi estis premio eĉ ne portita fare de Heydrich.
  
  "Mi vere scivolas," daŭrigis la estro de la Ĉefa Sekureca Oficejo de la Reich, frapante la lipojn per la rando de la dosierujo, "ĉu ni devus starigi enketon pri vi, mia amiko."
  
  "Tio ne estus necesa, sinjoro," Jurgen diris flustre, sciante kiom mallongaj kaj fortaj enketaj komisionoj estas ĉi tiuj tagoj.
  
  "Ne? La plej lastatempaj raportoj de kiam la SA estis transprenita de la SS diris ke vi estis iom "malvarma en farado de via devo", ke ekzistis "manko de implikiĝo"... Ĉu mi daŭrigu?"
  
  "Tio estas ĉar mi estis tenita ekster la stratoj, sinjoro!"
  
  "Do ĉu eblas, ke aliaj homoj maltrankviliĝas pri vi?"
  
  "Mi certigas al vi, sinjoro, ke mia engaĝiĝo estas absoluta."
  
  "Nu, do estas unu maniero reakiri la fidon de ĉi tiu oficejo."
  
  Fine la penco estis preta fali. Heydrich alvokis Jürgen kun propono en menso. Li volis ion de li kaj tial li faris tian premon de la komenco. Li verŝajne tute ne sciis, kion Jurgen faris tiun nokton en 1923, sed tio, kion Heydrich sciis aŭ ne sciis, ne gravis: lia vorto estis leĝo.
  
  "Mi faros ion ajn, sinjoro," diris Jurgen, iom pli trankvila nun.
  
  "Nu, do, Jürgen. Mi povas nomi vin Jurgen, ĉu ne?"
  
  "Kompreneble, sinjoro," li diris, subpremante sian koleron pro la malsukceso de la alia persono redoni la ĝentilecon.
  
  "Ĉu vi aŭdis pri framasonismo, Jürgen?"
  
  "Certe. Mia patro estis membro de loĝio kiam li estis juna. Mi pensas, ke li baldaŭ laciĝis pro tio."
  
  Heydrich kapjesis. Ĉi tio ne surprizis lin, kaj Jurgen konkludis, ke li jam sciis.
  
  "De kiam ni ekregis, la framasonoj estis ... aktive malinstigitaj."
  
  "Mi scias, sinjoro," diris Jurgen, ridetante pro la eŭfemismo. En Mein Kampf , libro kiun ĉiu germano legis - kaj kiu estis elmontrita hejme se ili sciis kio estas bona por ili - Hitler esprimis sian internan malamon al framasonismo.
  
  "Granda nombro da loĝioj libervole disiĝis aŭ reorganiziĝis. Ĉi tiuj apartaj loĝioj malmulte gravegis por ni, ĉar ili ĉiuj estis prusaj, kun arjaj membroj kaj naciismaj tendencoj. Ĉar ili libervole dissolvis kaj transdonis siajn membrolistojn, neniu agado estis farita kontraŭ ili... nuntempe."
  
  "Mi supozas, ke kelkaj el la loĝioj ankoraŭ ĝenas vin, sinjoro?"
  
  "Estas tute klare al ni, ke multaj loĝioj restis aktivaj, la tiel nomataj humanaj loĝioj. La plej multaj el iliaj membroj estas liberalaj, judoj, io tia..."
  
  "Kial vi ne simple malpermesas ilin, sinjoro?"
  
  "Jurgen, Jurgen," diris Heydrich per patrona tono, "ĉi tio nur malhelpus ilian agadon en la plej bona kazo. Dum ili havos iom da espero, ili daŭre renkontos kaj parolos pri siaj kompasoj, kvadratoj kaj aliaj judaj sensencaĵoj. Kion mi volas, estas ĉiu el iliaj nomoj sur malgranda karto dek kvar po sep."
  
  La bildkartoj de Heydrich estis konataj de la tuta grupo. En grandega ĉambro apud lia oficejo en Berlino estis konservitaj informoj pri tiuj, kiujn la partio konsideris "nedezirindaj": komunistoj, samseksemuloj, judoj, masonistoj, kaj ĝenerale ĉiu, kiu emas komenti, ke la Fuhrer ŝajnis iom laca en sia hodiaŭa. parolado. Ĉiufoje kiam iu estis denuncita, nova karto estis aldonita al la aliaj dekmiloj. La sorto de tiuj, kiuj aperis sur la kartoj, estis ankoraŭ nekonata.
  
  "Se framasonismo estus malpermesita, ili simple irus subtere kiel ratoj."
  
  "Absolute!" - diris Heydrich, frapante la manplaton sur la tablon. Li klinis sin al Jurgen kaj diris per konfidenca tono: "Diru al mi, ĉu vi scias, kial ni bezonas la nomojn de ĉi tiu amaso?"
  
  "Ĉar framasonismo estas marioneto de internacia juda komploto. Estas konate, ke bankistoj kiel la Rothschild kaj...
  
  Laŭta ridado interrompis la pasian paroladon de Jurgen. Vidante, kiel etendiĝis la vizaĝo de la filo de la barono, la estro de la ŝtata sekureco sin retenis.
  
  "Ne ripetu al mi la ĉefartikolojn de la Volkischer Beobachter, Jurgen. Mi helpis skribi ilin mem."
  
  "Sed sinjoro, la Fuhrer diras..."
  
  "Mi devas scivoli kiom malproksimen iris la ponardo, kiu eligis vian okulon, mia amiko," diris Heydrich, studinte siajn trajtojn.
  
  "Sinjoro, ne necesas ofendi," diris Jurgen, furioza kaj konfuzita.
  
  Heydrich fulmis sinistran rideton.
  
  "Vi estas plena de spirito, Jürgen. Sed ĉi tiu pasio devas esti regata de racio. Faru al mi favoron, ne estu unu el tiuj ŝafoj, kiuj blekas ĉe manifestacioj. Mi donu al vi etan lecionon el nia historio." Heydrich ekstaris kaj komencis ĉirkaŭpaŝi la grandan tablon. "En 1917 la bolŝevikoj dissolvis ĉiujn loĝiojn en Rusio. En 1919 Bela Kun forigis ĉiujn framasonojn en Hungario. En 1925, Primo de Rivera malpermesis barakojn en Hispanio. Mussolini faris la saman en Italio tiun jaron. Liaj Nigraĉemizoj trenis masonistojn el siaj litoj en la mezo de la nokto kaj batis ilin ĝismorte sur la stratoj. Instrua ekzemplo, ĉu vi ne pensas?
  
  Jurgen kapjesis, surprizite. Li nenion sciis pri tio.
  
  "Kiel vi povas vidi," Heydrich daŭrigis, "la unua ago de iu forta registaro, kiu intencas resti en la povo, estas forigi-interalie-masonistojn. Kaj ne ĉar ili sekvas ordonojn pri iu hipoteza juda komploto: ili faras tion ĉar homoj, kiuj pensas por si mem, kreas multajn problemojn."
  
  "Kion precize vi volas de mi, sinjoro?"
  
  "Mi volas, ke vi enfiltriĝu en la framasonojn. Mi donos al vi sufiĉe da bonaj kontaktoj. Vi estas aristokrato, kaj via patro apartenis al loĝio antaŭ kelkaj jaroj, do ili akceptos vin sen tro da tumulto. Via celo estos akiri liston de partoprenantoj. Mi volas scii la nomon de ĉiu framasono en Bavario."
  
  "Ĉu mi havos blankan karton, sinjoro?"
  
  "Se vi aŭdas nenion kontraŭan, jes. Atendu ĉi tie momenton."
  
  Heydrich iris al la pordo, malfermis ĝin kaj bojis kelkajn instrukciojn al la adjutanto, kiu sidis sur benko en la koridoro. La subulo klakis la kalkanojn kaj revenis momentojn poste kun alia junulo vestita per eksteraj vestaĵoj.
  
  "Envenu, Adolf, eniru. Mia kara Jürgen, mi prezentu vin al Adolf Eichmann. Li estas tre promesplena junulo, kiu laboras en nia tendaro de Dachau. Li specialiĝas pri, ni diru... eksterjuĝaj kazoj."
  
  "Ĝoje renkonti vin," diris Jurgen, etendante sian manon. "Do vi estas tia homo, kiu scias kiel eviti la leĝon, ĉu?"
  
  "Same. Kaj jes, foje ni devas iomete malobei la regulojn, se ni volas iam redoni Germanion al siaj legitimaj posedantoj," diris Eichmann ridetante.
  
  "Adolf petis esti akceptita en mian oficejon kaj mi emas faciligi al li la transiron, sed unue mi ŝatus, ke li laboru kun vi dum kelkaj monatoj. Ĉiujn informojn, kiujn vi ricevas, vi transdonos al li, kaj li respondecos fari ĝin senca. Kaj kiam vi plenumos ĉi tiun taskon, mi kredas, ke mi povas sendi vin al Berlino por pli granda misio."
  
  
  45
  
  
  Mi vidis lin. Mi estas certa pri tio, pensis Klodvigo, kubutante el la taverno.
  
  Estis julia nokto kaj lia ĉemizo jam estis trempita de ŝvito. Sed la varmego ne tro ĝenis lin. Li lernis venki ĝin en la dezerto kiam li unue malkovris ke Reiner sekvis lin. Li devis forlasi esperigan diamantminejon en la Oranĝa Rivero-Baseno por deĵeti Reiner de la migrovojo. Li lasis la lastajn materialojn por elfosi, kunportante nur la plej necesajn. Ĉe la supro de malalta kresto, fusilo en la mano, li unuafoje vidis la vizaĝon de Paŭlo kaj metis sian fingron sur la ellasilon. Timante fraŭlinon, li glitis al la alia flanko de la monteto kiel serpento tra alta herbo.
  
  Li tiam perdis Paul dum pluraj monatoj ĝis li estis devigita fuĝi denove, tiu tempon de bordelo en Johanesburgo. Tiutempe, Reiner ekvidis lin unue, sed de malproksime. Kiam iliaj okuloj renkontiĝis, Klodvigo estis sufiĉe stulta por montri sian timon. Li tuj sciis, ke la malvarma, malmola brilo en la okuloj de Reiner estas tiu de ĉasisto, kiu enmemorigas la formon de sia predo. Li sukcesis eskapi tra sekreta malantaŭa pordo, kaj estis eĉ tempo por reiri al la rubejo de la hotelo kie li estis metita kaj ĵeti siajn vestaĵojn en valizon.
  
  Tri jaroj pasis antaŭ ol Clovis Nagel laciĝis senti la spiron de Reiner sur la dorso de sia kapo. Li ne povis dormi sen armilo sub sia kuseno. Li ne povis marŝi sen turni sin por kontroli ĉu oni lin sekvas. Kaj li ne restis en neniu loko dum pli ol kelkaj semajnoj, pro timo, ke iun nokton li vekiĝos el la ŝtala brilego de tiuj bluaj okuloj, rigardantaj lin el la muzelo de revolvero.
  
  Fine li rezignis. Sen monrimedoj, li ne povis kuri eterne, kaj la mono, kiun la barono donis al li, jam delonge finiĝis. Li komencis skribi al la barono, sed neniu el liaj leteroj estis responditaj, do Klodvigo suriris ŝipon irantan al Hamburgo. Reen en Germanujo, survoje al Munkeno, li estis momente trankviligita. Dum la unuaj tri tagoj, li estis konvinkita, ke li perdis Reiner... ĝis unu nokton li eniris tavernon proksime de la fervoja stacidomo kaj rekonis la vizaĝon de Paul en la homamaso.
  
  Nodo formiĝis en la stomako de Klodvigo kaj li eskapis.
  
  Dum li kuris tiel rapide kiel permesis liaj mallongaj kruroj, li komprenis, kian teruran eraron li faris. Li iris al Germanio sen iuj pafiloj, ĉar li timis, ke li estos maldaŭrigita ĉe dogano. Li ankoraŭ ne havis tempon por fari ion ajn, kaj nun li devis defendi sin nur sian tranĉilon.
  
  Li elprenis ĝin el sia poŝo dum li kuris laŭ la strato. Li teksis tra la lumkonusoj forĵetitaj de la stratlanternoj, kurante de unu al la alia kvazaŭ ili estus eskapoinsuloj, ĝis venis al li en la kapon, ke se Reiner post li, Klodvigo tro facilas al li. Li turnis sin dekstren laŭ malhela leno kiu kuris paralela al la fervojaj trakoj. La trajno estis proksimiĝanta, bruante survoje al la stacidomo. Klodvigo ne vidis ŝin, sed li flaris la fumon el la kamentubo kaj la vibradon de la tero.
  
  Sono aŭdiĝis el la alia fino de la flanka strato. La eksa marsoldato ektimis kaj mordis sian langon. Li denove kuris, lia koro preskaŭ saltis el lia buŝo. Li povis gustumi sangon, malbonan antaŭsignon pri tio, kion li sciis, ke okazos, se la alia viro atingos lin.
  
  Klodvigo estas ĉe sakstrato. Ne povante iri plu, li kaŝis sin malantaŭ amaso da lignaj kestoj, kiuj odoris je putriĝanta fiŝo. Muŝoj zumis ĉirkaŭ li, alteriĝante sur lian vizaĝon kaj brakojn. Li provis forforŝovi ilin, sed alia bruo kaj ombro ĉe la enirejo de la strateto frostigis lin. Li provis malrapidigi sian spiradon.
  
  La ombro fariĝis la silueto de viro. Klodvigo ne povis vidi lian vizaĝon, sed li ne bezonis. Li tre bone sciis, kiu ĝi estas.
  
  Ne povante elteni la situacion pli longe, li kuris al la fino de la strateto, renversante amason da lignaj skatoloj. Paro da ratoj kuris inter liaj kruroj terurite. Klodvigo blinde sekvis ilin kaj vidis ilin malaperi tra duonmalfermita pordo, preter kiu li nevole pasis en la mallumo. Li trovis sin en malluma koridoro kaj elprenis fajrigilon por orientiĝi. Li permesis al si kelkajn sekundojn da lumo antaŭ ol denove ekflugi, sed ĉe la fino de la koridoro li stumblis kaj falis, gratante la manojn sur la malseketa cementa ŝtuparo. Ne kuraĝante denove uzi la fajrilon, li ekstaris kaj komencis leviĝi, senĉese aŭskultante la plej etan sonon malantaŭ si.
  
  Li grimpis por kio ŝajnis esti eterneco. Fine liaj piedoj alteriĝis sur plata terpeco, kaj li kuraĝis svingi sian fajrilon. Flava lumo flagris, ke li estas en alia koridoro, ĉe kies fino estis pordo. Li puŝis ĝin kaj ĝi ne estis ŝlosita.
  
  Fine, mi forĵetis lin de la vojo. Ĝi aspektas kiel forlasita magazeno. Mi pasigos kelkajn horojn ĉi tie ĝis mi estos certa, ke li ne sekvas min, pensis Klodvigo, lia spirado normaliĝis.
  
  "Bonan vesperon, Klodvigo," diris voĉo malantaŭ li.
  
  Klodvigo turnis sin, premante la butonon de sia ŝaltilo. La klingo elŝprucis kun apenaŭ aŭdebla klako, kaj Klodvigo ekĵetis, brako etendita, al la figuro atendanta ĉe la pordo. Estis kiel provi tuŝi lunradion. La figuro flankenpaŝis, kaj la ŝtala klingo maltrafis preskaŭ duonmetron, trapikante la muron. Klodvigo provis liberigi ĝin, sed li apenaŭ havis tempon por forigi la malpuran gipso antaŭ ol la bato defaligis lin de liaj piedoj.
  
  "Kofortigu vin. Ni estos ĉi tie dum iom da tempo."
  
  La voĉo venis el la mallumo. Klodvigo provis leviĝi, sed mano repuŝis lin sur la plankon. Subite blanka trabo disfendis la mallumon en du. Lia persekutanto ŝaltis sian poŝlampon. Li direktis ĝin al sia propra vizaĝo.
  
  "Ĉu ĉi tiu vizaĝo aspektas konata al vi?"
  
  Klodvigo longe studis Paul Reiner.
  
  "Vi ne similas al li," diris Klodvigo. Lia voĉo estis malmola kaj laca.
  
  Reiner direktis sian lanternon al Klodvigo, kiu ŝirmis siajn okulojn per sia maldekstra mano por protekti sin kontraŭ la brilego.
  
  "Prenu tiun aferon aliloken!"
  
  "Mi faros ĉion, kion mi volas. Nun ni ludas laŭ miaj reguloj."
  
  Lumradio moviĝis de la vizaĝo de Klodvigo al la dekstra mano de Paŭlo. En siaj manoj li tenis la C96 Mauser de sia patro.
  
  "Tre bone, Reiner. Vi regas."
  
  "Mi ĝojas, ke ni venis al interkonsento."
  
  Klodvigo metis la manon en sian poŝon. Paul faris minacan paŝon al li, sed la eksmaristo eltiris pakon da cigaredoj kaj tenis ĝin al la lumo. Li ankaŭ prenis kelkajn alumetojn, kiujn li kunportis, se li elĉerpigis fuelon por sia fajrilo. Restas nur du el ili.
  
  "Vi faris mian vivon neeltenebla, Reiner," li diris, ekbruligante nefiltritan cigaredon.
  
  "Mi mem malmulte scias pri ruinigitaj vivoj. Vi detruis la mian."
  
  Klodvigo ridis, konfuzita sono.
  
  "Ĉu vin amuzas via baldaŭa morto, Klodvigo?" Paŭlo demandis.
  
  Ridado fiksiĝis en la gorĝo de Klodvigo. Se la voĉo de Paŭlo estus kolera, Klodvigo ne estus tiom timigita. Sed lia tono estis hazarda, trankvila. Klodvigo estis certa, ke Paŭlo ridetas en la mallumo.
  
  "Facile, jen. Ni vidu nur..."
  
  "Ni vidos nenion. Mi volas, ke vi diru al mi kiel vi mortigis mian patron kaj kial."
  
  "Mi ne mortigis lin."
  
  "Ne, kompreneble vi ne faris. Tial vi estas forkuranta dum dudek naŭ jaroj."
  
  "Ĝi ne estis mi, mi ĵuras!"
  
  "Do kiu do?"
  
  Klodvigo paŭzis kelkajn momentojn. Li timis, ke se li respondos, la junulo simple pafus lin. La nomo estis la nura karto kiun li havis kaj li devis ludi ĝin.
  
  "Mi diros al vi, se vi promesas lasi min."
  
  La nura respondo estis la sono de frapita martelo en la mallumo.
  
  "Ne, Reiner!" kriis Klodvigo. "Vidu, ne temas nur pri kiu mortigis vian patron. Kion utilus al vi se vi scius tion? Gravas tio, kio okazis antaŭe. Kial."
  
  Estis silento dum kelkaj momentoj.
  
  "Do daŭrigu. Mi aŭskultas."
  
  
  46
  
  
  "Ĉio komenciĝis la 11-an de aŭgusto 1904. Ĝis tiu tago, ni pasigis kelkajn mirindajn semajnojn en Swakopsmund. La biero estis bona laŭ afrikaj normoj, la vetero ne estis tro varma kaj la knabinoj estis tre helpemaj. Ni ĵus revenis el Hamburgo, kaj kapitano Reiner nomumis min sia ĉefleŭtenanto. Nia boato devis pasigi plurajn monatojn patrolante la marbordon de la kolonioj, esperante enigi timon en la angloj."
  
  "Sed la problemo ne estis ĉe la angloj?"
  
  "Ne... La lokuloj ribelis kelkajn monatojn pli frue. Nova generalo alvenis por preni komandon, kaj li estis la plej granda hundilo, la plej sadisma bastardo, kiun mi iam vidis. Lia nomo estis Lothar von Trotha. Li komencis premi la lokulojn. Li ricevis ordonojn de Berlino por veni al ian politikan interkonsenton kun ili, sed li eĉ ne zorgis. Li diris, ke la indiĝenoj estas subhomoj, simioj, kiuj devenis de la arboj kaj lernis uzi fusilojn nur per imitaĵo. Li persekutis ilin ĝis la ceteraj aperis ĉe Waterberg, kaj jen ni ĉiuj, tiuj el Svakopmund kaj Vindhuko, kun armiloj en la manoj, malbenante nian malbonŝancon."
  
  "Vi gajnis."
  
  "Ili plimultis ol ni tri kontraŭ unu, sed ili ne sciis kiel batali kiel armeo. Pli ol tri mil falis, kaj ni prenis ĉiujn iliajn brutojn kaj armilojn. Tiam..."
  
  La eksmaristo ekbruligis alian cigaredon el la stumpo de la antaŭa. Pro la lumo de la poŝlampo, lia vizaĝo perdis ĉian esprimon.
  
  "Trota ordonis al vi antaŭeniri," diris Paŭlo, instigante lin daŭrigi.
  
  "Mi certas, ke oni rakontis al vi ĉi tiun historion, sed neniu, kiu ne estis tie, scias kiel ĝi vere estis. Ni puŝis ilin en la dezerton. Neniu akvo, neniu manĝaĵo. Ni diris al ili, ke ili ne revenu. Ni venenis ĉiun puton ene de cent mejloj kaj ne avertis ilin. Tiuj kiuj kaŝis aŭ turnis sin por alporti akvon estis la unua averto kiun ili ricevis. La ceteraj... pli ol dudek kvin mil, plejparte virinoj, infanoj kaj maljunuloj, eniris Omaheka. Mi ne volas imagi kio okazis al ili."
  
  "Ili estas mortaj, Klodvigo. Neniu transiras la Omaheke sen akvo. La nuraj homoj kiuj pluvivis estis kelkaj Herero-triboj en la nordo."
  
  "Ni ricevis permeson. Via patro kaj mi volis kiel eble plej malproksimiĝi de Vindhuko. Ni ŝtelis ĉevalojn kaj iris suden. Mi ne memoras la ĝustan vojon, kiun ni faris, ĉar la unuajn tagojn ni estis tiom ebriaj, ke ni apenaŭ povis memori niajn proprajn nomojn. Mi memoras, ke ni trapasis Kolmanskop kaj ke tie atendis vian patron telegramo de Trota, dirante, ke lia ferio finiĝis kaj ordonante al li reveni al Vindhuko. Via patro disŝiris la telegramon kaj diris, ke li neniam revenos. Ĉio influis lin tro profunde."
  
  "Ĉu ĝi vere influis lin?" Paŭlo demandis. Klodvigo povis aŭdi la zorgon en sia voĉo kaj sciis, ke li trovis fendon en la kiraso de sia kontraŭulo.
  
  "Ĝi faris, por ni ambaŭ. Ni daŭre ebriiĝis kaj rajdis, penante eskapi de ĉi tiu tuta hororo. Ni tute ne sciis kien ni iras. Iun matenon ni atingis izolan bienon en la baseno de la Oranĝa Rivero. Familio de germanaj kolonianoj loĝis tie, kaj damnu min se mia patro ne estis la plej stulta bastardo, kiun mi iam renkontis. Estis rivereto en ilia teritorio, kaj la knabinoj daŭre plendis, ke ĝi estas plena de malgrandaj ŝtonoj kaj ke kiam ili iris naĝi, iliaj kruroj doloras. Patro elprenis ĉi tiujn ŝtonetojn unu post la alia kaj amasigis ilin ĉirkaŭ la malantaŭo de la domo, "por fari ŝtonecan vojeton," li diris. Krom ke ili ne estis ŝtonetoj."
  
  "Ĉi tiuj estis diamantoj," diris Paŭlo, kiu, post jaroj da laborado en la minejoj, sciis, ke tia eraro okazis pli ol unufoje. Iuj specoj de diamantoj aspektas tiel malglataj antaŭ ol esti tranĉitaj kaj poluritaj, ke homoj ofte konfuzas ilin kun diafanaj ŝtonoj.
  
  "Kelkaj estis dikaj kiel kolombovoj, filo. Aliaj estis malgrandaj kaj blankaj, kaj estis eĉ rozkolora, kiel ĉi tiu granda," li diris, levante la pugnon al la lumradio. "En tiuj tagoj, oni povis trovi ilin sufiĉe facile en oranĝo, kvankam vi riskis esti pafita de registaraj inspektistoj, se oni kaptis vin ŝtelirante tro proksime al fosejo, kaj neniam mankis kadavroj sekiĝantaj en la suno ĉe intersekciĝoj sub. la ŝildo "DIAMANTOŜTELO". Nu, estis multe da diamantoj en la oranĝo, sed mi neniam vidis tiom da en unu loko kiel en tiu bieno. Neniam."
  
  "Kion diris ĉi tiu viro kiam li eksciis?"
  
  "Kiel mi diris, li estis stulta. Li nur zorgis pri sia Biblio kaj lia rikolto, kaj li neniam permesis al iu ajn el sia familio veni malsupren al la urbo. Ili ankaŭ ne havis vizitantojn, ĉar ili loĝis meze de nenie. Kio estis eĉ pli bona, ĉar ĉiu, kiu havis eĉ peceton da cerbo, tuj komprenus, kiaj ŝtonoj ili estas. Via patro vidis amason da diamantoj, kiam ili montris al ni la posedaĵon kaj li kubutis min en la ripojn - ĝustatempe ĉar mi estis dironta ion stultan, pendigu min, se tio ne estas vera. La familio akceptis nin sen fari demandojn. Via patro estis en abomena humoro ĉe la vespermanĝo. Li diris, ke li volas dormi, ke li estas laca; sed kiam la kamparano kaj lia edzino proponis al ni sian ĉambron, via patro insistis dormi en la salono sub kelkaj kovriloj."
  
  "Do vi povas ellitiĝi meze de la nokto."
  
  "Ĝuste tion ni faris. Apud la kameno estis kesto da familiaj aĵetoj. Ni forĵetis ilin sur la plankon, penante ne fari sonon. Poste li ĉirkaŭiris la malantaŭon de la domo kaj metis la ŝtonojn en la kofron. Kredu min, kvankam la kesto estis granda, tamen la ŝtonoj plenigis ĝin tri kvaronojn. Ni kovris ilin per kovrilo kaj poste levis la keston sur la etan kovritan vagonon, kiun mia patro kutimis alporti provizojn. Ĉio estus irinta perfekte se ne estus la malbenita hundo, kiu dormis ekstere. Dum ni jungis niajn proprajn ĉevalojn al la ĉaro kaj ekiris, ni transkuris ĝian voston. Kiel hurlis tiu malbenita besto! La kamparano estis surpiede kun ĉaspafilo en la mano. Kvankam li eble estis stulta, li ne estis tute freneza, kaj niaj surprize spritaj klarigoj ne kondukis al io bona, ĉar li divenis, kion ni faras. Via patro devis eltiri pafilon, per kiu vi celas min, kaj pafi lin en la kapon."
  
  "Vi mensogas," diris Paul. La lumradio tremis iomete.
  
  "Ne, filo, lasu min trafi de fulmo ĉi-momente, se mi ne diras al vi la veron. Li mortigis viron, li mortigis lin bone, kaj mi devis vipi la ĉevalojn, ĉar la patrino kaj du filinoj eliris sur la verandon kaj ekkriis. Ni ne iris dek mejlojn, kiam via patro diris al mi halti kaj ordonis al mi eliri el la vagono. Mi diris al li, ke li estas freneza kaj mi ne pensas, ke mi eraris. Ĉio ĉi perforto kaj alkoholo igis lin ombro de sia iama memo. La murdo de la kamparano estis la lasta pajlo. Ne gravis: li havis pafilon, kaj mi perdis la mian unu ebrian nokton, do al la diablo, mi diris, kaj foriris."
  
  "Kion vi farus se vi havus pafilon, Klodvigo?"
  
  "Mi pafintus lin," la eksa marsoldato respondis sen momenta hezito. Klodvigo havis ideon pri kiel li povus turni la situacion al sia avantaĝo.
  
  Mi nur bezonas alporti ĝin al la ĝusta loko.
  
  "Kio do okazis?" Paŭlo demandis. Nun lia voĉo sonis malpli memcerta.
  
  "Mi tute ne sciis kion fari, do mi daŭrigis laŭ la vojo, kiu rekondukis al la urbo. Via patro foriris frumatene, kaj kiam li revenis, jam pasis tagmezo, nur nun li havis neniun vagonon, nur niajn evalojn. Li diris al mi, ke li enterigis la keston en loko konata nur de li, kaj ke ni revenos por preni ĝin kiam aferoj trankviliĝos."
  
  "Li ne fidis vin."
  
  "Kompreneble li ne faris. Kaj li pravis. Ni forlasis la vojon, ĉar ni timis, ke la edzino kaj infanoj de la mortinta koloniisto povus alarmi. Ni iris norden, kampadante, kio ne estis tre oportuna, des pli ĉar via patro multe parolis en sia dormo kaj kriis. Li ne povis eltiri tiun farmiston el sia menso. Kaj tiel daŭris ĝis ni revenis al Svakopmund kaj eksciis, ke ni ambaŭ estas serĉataj pro dizerto kaj ĉar via patro perdis la regadon de sia boato. Se ne estus la diamantrakonto, via patro sendube rezignus, sed ni timis, ke ili ligos nin al tio, kio okazis en la Oranĝa Lageto, do ni daŭre kaŝis nin. Ni mallarĝe eskapis de la milita polico kaŝante sur ŝipo direktita al Germanio. Unumaniere aŭ alie, ni sukcesis reveni sane kaj sanaj."
  
  "Ĉu tio estis kiam vi alproksimiĝis al la barono?"
  
  "Hans estis obsedita de la ideo reveni al Orange por la brusto, same kiel mi. Ni pasigis plurajn tagojn en la domego de la barono, kaŝante. Via patro rakontis al li ĉion kaj la barono freneziĝis... Kiel via patro, kiel ĉiuj aliaj. Li volis scii la precizan lokon, sed Hans rifuzis diri. La barono estis bankrota kaj ne havis la monon necesan por financi la vojaĝon reen por trovi la keston, do Hans subskribis iujn dokumentojn por transdoni la domon en kiu vi kaj via patrino loĝis, kune kun la malgranda komerco, kiun ili posedis kune. Via patro proponis, ke la barono vendu ilin por kolekti monon por la reveno de la kesto. Neniu el ni povus fari tion, ĉar tiam ankaŭ ni estis serĉataj en Germanio."
  
  "Kaj kio okazis en la nokto de lia morto?"
  
  "Estis furioza argumento. Multe da mono, kvar homoj krias. Via patro finis kun kuglo en la stomako."
  
  "Kiel ĝi okazis?"
  
  Klodvigo zorge elprenis paketon da cigaredoj kaj skatolon da alumetoj. Li prenis la lastan cigaredon kaj ekbruligis ĝin. Poste li ekbruligis cigaredon kaj blovis la fumon al la lumradio.
  
  "Kial vi tiom interesiĝas, Paul? Kial vi tiom zorgas pri la vivo de murdisto?"
  
  "Ne nomu mian patron tiel!"
  
  Venu... iom pli proksime.
  
  "Ne? Kiel vi nomus tion, kion ni faris ĉe Waterburg? Kion li faris al la farmisto? Li detranĉis sian kapon; li lasis lin ricevi ĝin ĝuste ĉi tie," li diris, tuŝante sian frunton.
  
  "Mi diras al vi, ke vi silentu!"
  
  Kun krio de kolero, Paŭlo paŝis antaŭen kaj levis la dekstran manon por bati Klodvigo. Kun lerta movo, Klodvigo ĵetis bruligitan cigaredon en liajn okulojn. Paul eksaltis, reflekse protektante sian vizaĝon, kaj tio donis al Klodvigo nur sufiĉe da tempo por salti kaj elkuri, ludante sian lastan karton, malespera lasta provo.
  
  Li ne pafos min en la dorson.
  
  "Atendu, aĉulo!"
  
  Precipe se li ne scias, kiu pafis lin.
  
  Paŭlo postkuris lin. Evitante la torĉlumradion, Klodvigo kuris al la malantaŭo de la magazeno, provante eskapi la vojon lia persekutanto eniris. Li povis distingi malgrandan pordon apud nuancigita fenestro. Li rapidigis sian paŝon kaj preskaŭ atingis la pordon, kiam liaj kruroj implikiĝis en io.
  
  Li falis sur la vizaĝon kaj provis leviĝi, kiam Paŭlo atingis lin kaj kaptis lian jakon. Klodvigo provis bati Paul, sed maltrafis kaj danĝere ŝanceliĝis al la fenestro.
  
  "Ne!" Paŭlo kriegis, denove atakante Klodvigo.
  
  Provante reakiri sian ekvilibron, la eksmarsoldato etendis la manojn al Paul. Liaj fingroj tuŝis tiujn de la junulo dum momento antaŭ ol li falis kaj trafis la fenestron. La malnova vitro cedis, kaj la korpo de Klodvigo elfalis tra la truo kaj malaperis en la mallumo.
  
  Aŭdiĝis mallonga kriego, kaj poste seka bruego.
  
  Paul klinis sin tra la fenestro kaj direktis sian poŝlampon al la tero. Dek metrojn sub li, meze de kreskanta sangoflako, kuŝis la korpo de Klodvigo.
  
  
  47
  
  
  Jurgen sulkigis sian nazon kiam li eniris la azilon. Ĝi odoris je urino kaj feko, malbone maskita de la odoro de desinfektaĵo.
  
  Li devis peti la flegistinon pri direktoj, ĉar ĉi tiu estis la unua fojo, ke li vizitis Otto'n de kiam li estis lokigita tien dek unu jarojn pli frue. La virino, sidanta ĉe la tablo, legis revuon kun enuiga mieno sur la vizaĝo, la kruroj libere pendantaj en blankaj lignoŝuoj. Vidante la novan Obersturmführer aperi antaŭ ŝi, la flegistino ekstaris kaj levis la dekstran manon tiel rapide, ke la cigaredo, kiun ŝi fumis, falis el ŝia buŝo. Ŝi insistis akompani lin persone.
  
  "Ĉu vi ne timas, ke unu el ili forkuros?" Jurgen demandis dum ili marŝis laŭ la koridoroj, montrante la maljunulojn sencele vagantaj proksime de la enirejo.
  
  "Foje ĝi okazas, plejparte kiam mi iras al la banĉambro. Tamen ne gravas, ĉar la viro de la angula kiosko kutime revenigas ilin."
  
  La flegistino lasis lin ĉe la pordo de la kamero de la barono.
  
  "Li estas ĉi tie, sinjoro, tute aranĝita kaj komforta. Ĝi eĉ havas fenestron. Heil Hitler!" ŝi aldonis tuj antaŭ la foriro.
  
  Jurgen salutis kontraŭvole, kontenta ke ŝi foriras. Li volis ĝui ĉi tiun momenton sole.
  
  La pordo de la ĉambro estis malfermita, kaj Otto dormis, ripozante en sia rulseĝo apud la fenestro. Flueto da salivo fluis laŭ lia brusto, kurante laŭ lia tualeto kaj malnova monoklo sur ora ĉeno, kies vitro nun estis fendita. Jurgen rememoris, kiel alie aspektis lia patro la tagon post la puĉo - kiel li furiozis, ke la provo malsukcesis, kvankam li mem faris nenion al tio.
  
  Jurgen estis mallonge arestita kaj pridemandita, kvankam longe antaŭ ol ĝi estis finita li havis la bonan prudenton ŝanĝi sian sangtrempitan brunan ĉemizon por pura, kaj li portis neniujn pafilojn. Ne estis konsekvencoj por li aŭ por iu ajn alia. Eĉ Hitler pasigis nur naŭ monatojn en malliberejo.
  
  Jurgen revenis hejmen kiam la SA-kazerno estis fermita kaj la organizo dissolvis. Li pasigis plurajn tagojn ŝlositan en sia ĉambro, ignorante la provojn de sia patrino malkovri kio okazis al Ilse Rainer kaj pripensante kiel plej bone uzi la leteron kiun li ŝtelis de la patrino de Paul.
  
  La patrino de mia frato, li ripetis al si mem, konfuzita.
  
  Fine, li mendis fotokopiojn de la letero, kaj unu matenon post la matenmanĝo li donis unu al sia patrino kaj unu al sia patro.
  
  "Kio diable estas tio ĉi?" demandis la barono, akceptante la foliojn.
  
  "Vi tre bone scias, Otto."
  
  "Jürgen! Montru pli da respekto!" lia patrino diris terurite.
  
  "Post tio, kion mi legis ĉi tie, ne ekzistas kialo, kial mi devus."
  
  "Kie estas la originalo?" demandis Otto per raŭka voĉo.
  
  "Ie sekura."
  
  "Alportu ĝin ĉi tien!"
  
  "Mi ne intencas fari ĉi tion. Ĉi tiuj estas nur kelkaj kopioj. Mi sendis la ceterajn al la gazetoj kaj al la polica sidejo."
  
  "Kion vi faris?" kriis Otto, ĉirkaŭirante la tablon. Li provis levi sian pugnon por trafi Jurgen, sed lia korpo ŝajnis ne reagi. Jurgen kaj lia patrino rigardis en ŝoko kiel la barono mallevis sian manon kaj provis levi ĝin denove, sed vane.
  
  "Mi ne povas vidi. Kial mi ne povas vidi?" demandis Otto.
  
  Li ŝanceliĝis antaŭen, trenante la matenmanĝan tablotukon malantaŭ si dum li falis. Manĝiloj, teleroj kaj tasoj renversiĝis, disĵetinte sian enhavon, sed la barono ŝajnis ne rimarki tion, kiam li kuŝis senmove sur la planko. En la manĝoĉambro aŭdiĝis nur la krioj de la servistino, kiu ĵus eniris, tenante pleton da ĵus farita rostpano.***
  
  Starante ĉe la pordo de la ĉambro, Jurgen ne povis subpremi amaran ridon dum li rememoris la eltrovemon, kiun li tiam montris. La kuracisto klarigis, ke la barono suferis apopleksion, kiu lasis lin senvorta kaj nekapabla movi sur siaj piedoj.
  
  "Konsiderante la ekscesojn, kiujn ĉi tiu viro indulgis dum sia vivo, mi ne miras. Mi pensas, ke li ne daŭros pli ol ses monatojn," diris la kuracisto, remetante la instrumentojn en ledan sakon. Kio estis bonŝanca, ĉar Otto ne vidis la kruelan rideton, kiu flagris sur la vizaĝo de lia filo, kiam li aŭdis la diagnozon.
  
  Kaj jen vi, dek unu jarojn poste.
  
  Nun li eniris sen bruo, alportis seĝon kaj sidiĝis kontraŭ la invalido. La lumo de la fenestro eble aspektis kiel idilia sunradio, sed ĝi estis nenio alia ol rebrilo de la suno sur la nuda blanka muro de la kontraŭa konstruaĵo, la sola vido el la ĉambro de la barono.
  
  Laciĝis atendi, ke li vekiĝos, Jurgen plurfoje klarigis la gorĝon. La barono palpebrumis kaj fine levis la kapon. Li gapis al Jurgen, sed se li sentis ian surprizon aŭ timon, liaj okuloj ne montris tion. Jürgen enhavis sian seniluziiĝon.
  
  "Ĉu vi konas Oton? Longe mi klopodis por gajni vian aprobon. Kompreneble, tute ne gravis al vi. Vi zorgis nur pri Eduardo."
  
  Li paŭzis momenton, atendante ian reagon, iun movon, kio ajn. Li ricevis nur la saman rigardon kiel antaŭe, singarda sed frosta.
  
  "Estis grandega trankviliĝo scii, ke vi ne estas mia patro. Subite, mi sentis liberan malami la abomenan kornudan porkon, kiu ignoris min dum mia tuta vivo."
  
  Insultoj ankaŭ ne produktis la plej etan efikon.
  
  "Tiam vi havis apopleksion kaj vi finfine lasis min kaj mian patrinon solaj. Sed kompreneble, kiel ĉio, kion vi faris en via vivo, vi ne travivis ĝin ĝis la fino. Mi donis al vi tro da libertempo atendante, ke vi korektos ĉi tiun eraron, kaj mi pensis iom pri kiel forigi vin. Kaj nun, kiel oportune... aperas iu, kiu povus savi al mi la problemon."
  
  Li prenis la gazeton, kiun li portis sub la brako, kaj tenis ĝin ĝis la vizaĝo de la maljunulo, sufiĉe proksime por ke li povu legi. Intertempe li memore citis la enhavon de la artikolo. Li ree legis ĝin hieraŭ nokte, antaŭĝojante la momenton, kiam la maljunulo ĝin vidos.
  
  
  MISTERA KORPO IDENTIFITA
  
  
  Munkeno (Eldonejo). La polico finfine povis identigi kadavron trovitan pasintsemajne en strateto proksime de la ĉefa stacidomo. Ĉi tiu estas la korpo de iama marsoldato Clovis Nagel, kiu ne estis militkortumo ekde 1904 por lasado de sia posteno en misio al Suda Okcidenta Afriko. Kvankam li revenis al la lando sub supozita nomo, aŭtoritatoj povis identigi lin de la granda nombro da tatuoj kovrantaj lian torson. Ne estas pliaj detaloj pri la cirkonstancoj de lia morto, kiu, kiel memoros niaj legantoj, estis rezulto de falo de granda alto, eble pro trafo. La polico memorigas la publikon, ke ĉiu, kiu havis kontakton kun Nagel, estas suspektita kaj petas tiujn kun informoj tuj raporti sin al aŭtoritatoj.
  
  "Paŭlo revenis. Ĉu tio ne estas bonega novaĵo?"
  
  En la okuloj de la barono flagretis timo. Ĝi daŭris nur kelkajn sekundojn, sed Jurgen ĝuis la momenton, kvazaŭ ĝi estus la granda humiliĝo, kiun lia tordita menso reprezentis.
  
  Li leviĝis kaj iris al la banĉambro. Li prenis glason kaj plenigis ĝin duonvoje de la krano. Poste li denove sidiĝis apud la barono.
  
  "Vi scias, ke nun li venos por vi. Kaj mi pensas, ke vi ne volas vidi vian nomon en la titoloj, ĉu, Otto?"
  
  Jurgen produktis el sia poŝo metalan skatolon ne pli grandan ol poŝtmarkon. Li malfermis ĝin kaj elprenis malgrandan verdan pilolon, kiun li lasis sur la tablo.
  
  "Estas nova SS-unuo, kiu eksperimentas kun ĉi tiuj mirindaj aferoj. Ni havas agentojn en la tuta mondo, homojn, kiuj iam ajn devos malaperi trankvile kaj sendolore," diris la junulo, forgesante mencii, ke sendoloreco ankoraŭ ne estas atingita. "Ŝparu al ni honton, Otto."
  
  Li prenis sian ĉapon kaj tiris ĝin firme sur la dorso de sia kapo, poste marŝis al la pordo. Kiam li atingis ĝin, li turnis sin kaj vidis Otto'n palpante por la ŝildo. Lia patro tenis la pilolon inter siaj fingroj, lia vizaĝo tiel malplena kiel ĝi estis dum la vizito de Jurgen. Tiam lia mano supreniris al lia buŝo tiel malrapide, ke la movo estis preskaŭ nerimarkebla.
  
  Jurgen estas for. Dum momento li estis tentita resti kaj rigardi, sed estis pli bone resti al la plano kaj eviti eventualajn problemojn.
  
  Ekde morgaŭ la personaro nomos min barono von Schroeder. Kaj kiam mia frato venos por respondoj, li devos demandi min.
  
  
  48
  
  
  Du semajnojn post la morto de Nagel, Paul finfine kuraĝis iri eksteren denove.
  
  La sono de la korpo de la eks-marsoldato falanta teren eĥis en lia kapo dum la tempo, kiun li pasigis enfermita en la ĉambro, kiun li luis ĉe la pensiono Schwabing. Li provis reveni al la malnova konstruaĵo en kiu li loĝis kun sia patrino, sed nun ĝi estis privata loĝejo.
  
  Ĉi tio ne estis la nura afero, kiu ŝanĝiĝis en Munkeno dum lia foresto. La stratoj estis pli puraj, kaj ne plu estis grupoj de senlaboruloj vagantaj sur stratanguloj. Vicoj ĉe preĝejoj kaj dungaj oficejoj malaperis, kaj homoj ne devis treni ĉirkaŭ du valizoj plenaj de malgrandaj biletoj ĉiufoje kiam ili volis aĉeti panon. Ne estis sangaj bataloj en tavernoj. Grandegaj kolumnoj de anoncoj troveblaj sur la ĉefŝoseoj anoncis aliajn aferojn. Antaŭe ili estis plenigitaj de novaĵoj pri politikaj renkontiĝoj, fajraj manifestoj kaj dekoj da Wanted for Theft-afiŝoj. Nun ili montris pacajn aferojn kiel kunvenojn pri hortikultura socio.
  
  Anstataŭ ĉiuj ĉi antaŭsignoj de pereo, Paŭlo trovis, ke la profetaĵo estis plenumita. Kien ajn li iris, li vidis grupojn de knaboj kun ruĝaj svastikaj brakbendoj sur la manikoj. Preterpasantoj devis levi la manon kaj krii "Heil Hitler!", se ili ne volis riski esti frapitaj sur la dorson de paro da civilvestitaj agentoj kun ordono sekvi ilin. Kelkaj homoj, malplimulto, rapidis kaŝi sin en la pordoj por ne esti salutitaj, sed tia solvo ne ĉiam eblis, kaj pli aŭ malpli frue ĉiuj devis levi la manon.
  
  Ĉie, kien oni rigardis, homoj elmontris la flagon kun la svastiko, tiu petola nigra araneo, ĉu sur baretoj, brakbendoj aŭ koltukoj ligitaj ĉirkaŭ la kolo. Ili estis venditaj ĉe trolebushaltejoj kaj kioskoj kune kun biletoj kaj gazetoj. Tiu ekflamo de patriotismo komenciĝis fine de junio, kiam dekoj da SA-gvidantoj estis mortigitaj en la mezo de la nokto pro "perfido al la patrujo". Per ĉi tiu ago, Hitler sendis du mesaĝojn: ke neniu estas sekura kaj ke en Germanio li estis la sola respondeculo. Timo estis gravurita en ĉiun vizaĝon, kiom ajn homoj klopodis kaŝi ĝin.
  
  Germanio iĝis mortkaptilo por la judoj. Ĉiumonate la leĝoj kontraŭ ili fariĝis pli kaj pli striktaj, la maljusteco ĉirkaŭ ili silente streĉiĝis. Unue, la germanoj atakis judajn kuracistojn, advokatojn kaj instruistojn, senigante ilin je la laborlokoj pri kiuj ili sonĝis kaj, en la procezo, senigante ĉi tiujn profesiulojn la ŝancon gajni porvivaĵon. La novaj leĝoj signifis ke centoj da intergeedziĝoj nun estis nuligitaj. Ondo da memmortigoj male al ĉio, kion Germanio iam vidis, balais tra la lando. Kaj tamen ekzistis judoj, kiuj rigardis alidirekten aŭ neis, insistante, ke ĝi vere ne estas tiom malbona, parte ĉar malmultaj sciis, kiom malproksimen iris la problemo - la germana gazetaro apenaŭ kovris ĝin - kaj parte ĉar tio la alternativo, elmigrado, fariĝis ĉiutage pli kaj pli malfacila. Pro la tutmonda ekonomia krizo kaj la trosaturiĝo de la labormerkato kun kvalifikitaj specialistoj, foriri ŝajnis frenezo. Ĉu ili komprenis tion aŭ ne, la judoj estis ostaĝitaj de la nazioj.
  
  Promenado ĉirkaŭ la urbo alportis iom da trankviliĝo al Paŭlo, kvankam koste de lia maltrankvilo pri kiu direkto direktiĝis Germanio.
  
  "Ĉu vi bezonas kravaton, sinjoro?" - demandis la junulo, ekzamenante lin de la kapo ĝis la piedoj. La knabo portis longan ledan skarpon montrantan plurajn padronojn, de simpla tordita kruco ĝis aglo tenanta la nazian blazonon.
  
  Paul balancis la kapon kaj ekiris.
  
  "Vi farus bone porti ĝin, sinjoro. Granda signo de via subteno al nia glora Fuhrer," insistis la knabo kurante post li.
  
  Vidante, ke Paŭlo ne rezignas, li elŝovis la langon kaj iris serĉi novan predon.
  
  Mi preferas morti ol porti tiun simbolon, pensis Paul.
  
  Lia menso drivis reen en la febran, nervozan staton en kiu ĝi estis ekde la morto de Nagel. La rakonto de la viro, kiu estis la ĉefleŭtenanto de lia patro, lasis lin demandanta ne nur kiel procedi kun la enketo, sed ankaŭ la naturo de tiu serĉo. Laŭ Nagel, Hans Reiner vivis komplikan kaj torditan vivon, kaj li faris krimon pro mono.
  
  Kompreneble, Nagel ne estis la plej fidinda fonto. Sed, malgraŭ tio, la kanto, kiun li kantis, ne kontraŭis la noton, kiu ĉiam sonis en la koro de Paŭlo, kiam li pensis pri la patro, kiun li neniam konis.
  
  Rigardante la trankvilan, klaran koŝmaron, en kiun Germanujo sinkas kun tia entuziasmo, Paŭlo demandis sin, ĉu li finfine vekiĝas.
  
  Mi plenumis la tridek jarojn pasintsemajne, li pensis amare, dum mi promenadis laŭ la bordo de la Isar, kie paroj kunvenis sur benkoj, kaj mi pasigis pli ol trionon de mia vivo serĉante patron, kiu eble ne valoris la penon. Mi forlasis la homon, kiun mi amis, kaj trovis nenion krom malĝojo kaj ofero.
  
  Eble tial li idealigis Hanson en siaj revoj - ĉar li devis kompensi la malgajan realon, kiun li divenis el la silento de Ilse.
  
  Li subite komprenis, ke denove li adiaŭas Munkenon. La sola penso en lia kapo estis la deziro foriri, eskapi de Germanujo kaj reveni al Afriko, loko kie, kvankam li ne estis feliĉa, li povis almenaŭ trovi parton de sia animo.
  
  Sed mi venis ĉi tien... Kiel mi povas permesi al mi rezigni nun?
  
  La problemo estis duobla. Li ankaŭ ne havis ideon kiel daŭrigi. La morto de Nagel detruis ne nur liajn esperojn, sed la lastan konkretan antaŭecon kiun li havis. Li ŝatus, ke lia patrino pli fidu lin, ĉar tiam ŝi eble ankoraŭ vivos.
  
  Mi povus iri trovi Jürgen, paroli kun li pri tio, kion mia patrino diris al mi antaŭ ol ŝi mortis. Eble li scias ion.
  
  Post iom da tempo, li malakceptis ĉi tiun ideon. Li estis sata de la Shredders, kaj verŝajne Jurgen ankoraŭ malamis lin pro tio, kio okazis en la staloj de la karbobrulisto. Li dubis, ke la tempo faris ion ajn por kvietigi lian koleron. Kaj se li proksimiĝus al Jurgen tute senpruve kaj dirus al li, ke li havas kialon por kredi, ke ili eble estas fratoj, lia reago certe estus terura. Li ankaŭ ne povis imagi provi paroli kun la barono aŭ Brunhildo. Ne, ĉi tiu strateto estis sakstrato.
  
  Ĉio finiĝis. Mi foriras.
  
  Lia nekonstanta vojaĝo kondukis lin al Marienplatz. Li decidis fari lastan viziton al Sebastian Keller antaŭ ol forlasi la urbon definitive. Survoje, li demandis sin, ĉu la librovendejo ankoraŭ estas malfermita, aŭ ĉu ĝia posedanto fariĝis viktimo de la krizo de la dudekaj jaroj, kiel tiom da aliaj entreprenoj.
  
  Liaj timoj montriĝis senbazaj. La loko aspektis la sama kiel iam, ordigita, kun siaj abundegaj vitrinoj proponantaj zorge prizorgan elekton de klasika germana poezio. Paul apenaŭ hezitis antaŭ ol eniri, kaj Keller tuj enŝovis la kapon tra la pordo de la malantaŭa ĉambro, same kiel li faris tiun unuan tagon en 1923.
  
  "Etaĝo! Kara Dio, kia surprizo!"
  
  La librovendisto etendis la manon kun varma rideto sur la vizaĝo. Ŝajnis, ke la tempo apenaŭ pasis. Li ankoraŭ blankigis siajn harojn kaj portis siajn novajn orrandajn okulvitrojn, sed krom tio kaj la strangaj linioj ĉirkaŭ liaj okuloj, li ankoraŭ radiis la saman aŭron de saĝeco kaj sereneco.
  
  "Bonan posttagmezon, sinjoro Keller."
  
  "Sed estas tia plezuro, Paŭlo! Kie vi kaŝis vin dum ĉi tiu tempo? Ni konsideris vin perdita... Mi legis en la gazetoj pri la fajro en la pensiono kaj timis, ke ankaŭ vi mortis tie. Vi povus skribi!"
  
  Iom honta, Paŭlo pardonpetis pro sia silento dum ĉiuj ĉi jaroj. Male al lia kutimo, Keller fermis la librovendejon kaj kondukis la junulon al malantaŭa ĉambro, kie ili pasigis kelkajn horojn trinkante teon kaj parolante pri malnovaj tempoj. Paul parolis pri siaj vojaĝoj en Afriko, la diversaj laboroj kiujn li faris kaj liaj spertoj kun malsamaj kulturoj.
  
  "Vi havis verajn aventurojn... Carl May, kiun vi tiom admiras, ŝatus esti en via loko."
  
  "Mi supozas, ke jes... Kvankam romanoj estas tute alia afero," diris Paul kun amara rideto, pensante pri la tragika fino de Nagel.
  
  "Kion pri framasonismo, Paul? Ĉu vi konservis kontakton kun iu loĝio dum ĉi tiu tempo?"
  
  "Ne, sinjoro."
  
  "Nu, do, kiam ĉio estas dirita, la esenco de nia Frateco estas ordo. Okazas, ke estos kunveno ĉi-vespere. Vi devas veni kun mi, mi ne akceptos ne. Vi povas repreni kie vi ĉesis," Keller diris, frapetante lin sur la ŝultron.
  
  Paŭlo kontraŭvole konsentis.
  
  
  49
  
  
  Reen ĉe la Templo tiun nokton, Paul sentis la familiaran senton de artefariteco kaj enuo kiu venis super li antaŭ jaroj kiam li komencis ĉeesti framasonajn kunvenojn. La loko estis plenplena, kun pli ol cent homoj ĉeestantaj.
  
  En la ĝusta momento, Keller, kiu ankoraŭ estis Grandmajstro de la Leviĝanta Sun Lodge, ekstaris kaj prezentis Paul al siaj kunmasonistoj. Multaj el ili jam konis lin, sed almenaŭ dek membroj salutis lin unuafoje.
  
  Krom kiam Keller rekte alparolis lin, Paul pasigis la plej grandan parton de la kunveno profunde enpensita... al la fino, kiam unu el la pli maljunaj fratoj - iu nomata Furst - ekstaris por prezenti temon kiu ne estis en la tagordo. .
  
  "Respektinda Grandmajstro, grupo de fratoj kaj mi diskutis la nunan situacion."
  
  "Kion vi volas diri, frato Furst?"
  
  "Por la maltrankviliga ombro, kiun Naziismo ĵetas al framasonismo."
  
  "Frato, vi konas la regulojn. Neniu politiko en la templo."
  
  "Sed la Grandmajstro konsentos kun mi, ke la novaĵoj el Berlino kaj Hamburgo estas ĝena. Multaj loĝioj tie dissolviĝis memvole. Ĉi tie en Bavario restas neniu el la prusaj loĝioj."
  
  "Vi do proponas la dissolvon de ĉi tiu loĝio, Frato Unue?"
  
  "Kompreneble ne. Sed mi kredas, ke eble estas tempo fari la paŝojn, kiujn aliaj faris por certigi ilian konstantecon."
  
  "Kaj kio estas tiuj mezuroj?"
  
  "La unua estus interrompi niajn ligojn kun fratecoj ekster Germanio."
  
  Multe da murmuro sekvis ĉi tiun deklaron. Framasonismo estis tradicie internacia movado, kaj ju pli da ligoj havis loĝio, des pli ĝi estis respektata.
  
  "Bonvolu silenti. Kiam la frato estos finita, ĉiu povos esprimi siajn proprajn pensojn pri ĉi tiu afero."
  
  "La dua estus renomi nian socion. Aliaj loĝioj en Berlino ŝanĝis sian nomon al la Ordeno de la Ordeno de la Ordeno de la Germanaj Kavaliroj."
  
  Ĉi tio kaŭzis novan ondon de malkontento. Ŝanĝi la nomon de la ordo estis simple neakceptebla.
  
  "Kaj finfine, mi opinias, ke ni devus forsendi el la loĝio - kun honoro - tiujn fratojn, kiuj riskas nian supervivon."
  
  "Kaj kiaj fratoj ili estus?"
  
  Furst klarigis sian gorĝon antaŭ ol daŭrigi, klare malkomforta.
  
  "Judaj fratoj, kompreneble."
  
  Paul eksaltis de sia sidloko. Li provis preni la parolon por paroli, sed la templo fariĝis pandemonio de krioj kaj malbenoj. La tumulto daŭris kelkajn minutojn, ĉiuj klopodis paroli samtempe. Keller plurfoje batis sian predikon per muskatfloro, kiun li malofte uzis.
  
  "Ordu, ordonu! Ni parolos laŭvice, aŭ mi devos malakcepti la kunvenon!"
  
  Pasioj iom malvarmiĝis, kaj la parolantoj prenis la parolon por subteni la proponon aŭ malakcepti ĝin. Paul nombris la nombron da homoj kiuj voĉdonis kaj estis surprizita trovi eĉ disigon inter la du pozicioj. Li provis elpensi ion por kontribui, kiu sonis kohere. Li forte volis transdoni kiel maljuste li sentis la tutan diskuton.
  
  Fine, Keller direktis sian muskatfloron al li. Paul ekstaris.
  
  "Fratoj, ĉi tiu estas la unua fojo, ke mi parolas en ĉi tiu loĝio. Ĝi povas esti la lasta. Mi miris pro la diskuto estigita de la sugesto de frato Furst, kaj kio plej frapas min ne estas via opinio pri la afero, sed la fakto, ke ni entute devis diskuti ĝin."
  
  Estis murmuro de aprobo.
  
  "Mi ne estas judo. Mi havas arjan sangon en miaj vejnoj, aŭ almenaŭ mi pensas tiel. La vero estas, mi ne estas tute certa kiu mi estas. Mi alvenis al ĉi tiu nobla institucio sekvante la paŝojn de mia patro sen alia celo ol lerni pli pri mi mem. Iuj cirkonstancoj en mia vivo tenis min for de vi dum longa tempo, sed kiam mi revenis, mi ne povis imagi, ke ĉio estos tiel malsama. Ene de ĉi tiuj muroj ni supozeble strebas al kleriĝo. Do, ĉu vi povas klarigi al mi, fratoj, kial ĉi tiu institucio diskriminacias homojn pro io alia ol iliaj agoj, justaj aŭ maljustaj?"
  
  Estis eĉ pli da huraoj. Paŭlo vidis Unue leviĝi de sia seĝo.
  
  "Frato, vi jam longe forestas kaj vi ne scias, kio okazas en Germanujo!"
  
  "Vi pravas. Ni vivas en mallumaj tempoj. Sed en tempoj kiel ĉi tiuj, ni devas firme alkroĉiĝi al tio, al kio ni kredas."
  
  "La supervivo de la barako estas en risko!"
  
  "Jes, sed je kia kosto?"
  
  "Se ni devas..."
  
  "Frato Unue, se vi transirus la dezerton kaj vi vidus la sunon plivarmiĝi kaj via flakono malpleniĝi, ĉu vi urinus en ĝi por malhelpi ĝin liki?"
  
  La tegmento de la templo tremis pro eksplodo de ridado. Furst estis perdanta la matĉon kaj li estis bulanta de kolero.
  
  "Kaj pensi, ke ĉi tiuj estas la vortoj de la forpelita filo de dizertinto," li ekkriis kolere.
  
  Paul prenis la trafon kiel eble plej bone. Li forte kaptis la dorson de la seĝo antaŭ si ĝis liaj fingroartikoj fariĝis blankaj.
  
  Mi devas regi min alie li venkos.
  
  "Respektinda Grandmajstro, ĉu vi permesos al Frato Furst transpafi mian kandidatiĝon?"
  
  "Frato Rainer pravas. Restu al la reguloj de debato."
  
  Furst kapjesis kun larĝa rideto, kiu gardis Paul.
  
  "Mirinda. Tiukaze mi petas vin preni la parolon de frato Rainer."
  
  "Kio? Sur kiu bazo? demandis Paul, penante ne krii.
  
  "Ĉu vi neas ĉeesti al loĝaj kunvenoj nur kelkajn monatojn antaŭ ol vi malaperis?"
  
  Paul ekscitiĝis.
  
  "Ne, mi ne neas, sed..."
  
  "Do, vi ne atingis la gradon de Kunulo de Metio, kaj vi ne rajtas kontribui al kunvenoj," Furst interrompis.
  
  "Mi estas studento dum pli ol dek unu jaroj. La grado de Fellow of Craft estas aŭtomate aljuĝita post tri jaroj."
  
  "Jes, sed nur se vi vizitas la verkojn regule. Alie, vi devas esti aprobita de la plimulto de la fratoj. Do vi ne rajtas paroli en ĉi tiu debato," Furst diris, ne povante kaŝi sian kontenton.
  
  Paul ĉirkaŭrigardis por subteno. Ĉiuj vizaĝoj silente rigardis lin responde. Eĉ Keller, kiu ŝajne volis helpi lin antaŭ kelkaj momentoj, estis trankvila.
  
  "Tre bona. Se tia estas la reganta spirito, mi rezignas mian membrecon en la loĝio."
  
  Paul ekstaris kaj forlasis la benkon, direktante sin al la podio okupita de Keller. Li demetis sian antaŭtukon kaj gantojn kaj ĵetis ilin al la piedoj de la Grandmajstro.
  
  "Mi ne plu estas fiera pri ĉi tiuj simboloj."
  
  "Kaj ankaŭ mi!"
  
  Unu el la ĉeestantoj, viro nomata Joachim Hirsch, ekstaris. Hirsch estis juda, memoris Paul. Ankaŭ li ĵetis la simbolojn ĉe la piedo de la predikejo.
  
  "Mi ne atendos voĉdonon ĉu mi estu forpelita el la loĝio, al kiu mi apartenis dum dudek jaroj. Mi preferus foriri," li diris, starante apud Paul.
  
  Aŭdinte tion, multaj aliaj stariĝis. Plej multaj el ili estis judoj, kvankam, kiel Paŭlo kontente konstatis, estis kelkaj nejudoj, kiuj klare same indignis kiel li. Ene de minuto, pli ol tridek antaŭtukoj akumuliĝis sur la kvadratita marmoro. La sceno estis kaosa.
  
  "Sufiĉas!" Keller kriis, batante per sia muskatfloro en vana provo esti aŭdata. "Se mia pozicio permesus, mi ankaŭ forĵetus ĉi tiun antaŭtukon. Ni respektu tiujn, kiuj faris ĉi tiun decidon."
  
  Grupo da disidentoj komencis forlasi la templon. Paŭlo estis unu el la lastaj, kiuj foriris, kaj li foriris kun levita kapo, kvankam tio malĝojigis lin. Esti membro de loĝio neniam multe plaĉis al li, sed dolorigis lin vidi, kiel tia grupo de inteligentaj, kleraj homoj povas esti dividita per timo kaj maltoleremo.
  
  Li marŝis silente al la vestiblo. Kelkaj disidentoj kolektiĝis grupe, kvankam la plimulto kolektis siajn ĉapelojn kaj eliris sur la straton po du aŭ tri por ne altiri atenton. Paŭlo estis faronta la samon, kiam li sentis, ke iu tuŝas lian dorson.
  
  "Bonvolu lasi min premi vian manon." Estis Hirsch, la viro, kiu ĵetis sian antaŭtukon post Paul. "Koran dankon pro esti ekzemplo. Se vi ne estus farinta tion, kion vi faris, mi mem ne kuraĝus fari tion."
  
  "Vi ne bezonas danki min. Estis nur neelteneble por mi vidi la maljustecon de ĉio."
  
  "Se nur pli da homoj estus kiel vi, Reiner, Germanio ne estus en la malordo en kiu ĝi estas hodiaŭ. Ni nur esperu, ke ĝi estas nur malantaŭa vento de malbona vento."
  
  "Homoj timas," diris Paul kun ŝultrolevo.
  
  "Mi ne estas surprizita. Antaŭ tri aŭ kvar semajnoj, la Gestapo ricevis la aŭtoritaton agi eksterkortume."
  
  "Kion vi celas?"
  
  "Ili povas aresti iun ajn, eĉ pro io tiel simpla kiel 'suspektinda promenado'.
  
  "Sed ĉi tio estas ridinda!" Paŭlo ekkriis surprizite.
  
  "Tio ne estas ĉio," diris alia el la viroj, kiu estis forironta. "Post kelkaj tagoj, la familio ricevas sciigon."
  
  "Aŭ ili estas alvokitaj por identigi la korpon," aldonis tria morne. "Ĉi tio jam okazis al mia amiko kaj la listo kreskas. Krickstein, Cohen, Tannenbaum..."
  
  Kiam li aŭdis tiun nomon, la koro de Paŭlo eksaltis.
  
  "Atendu, ĉu vi diris Tannenbaum? Kiu Tannenbaum?
  
  "Joseph Tannenbaum, industriulo. Ĉu vi konas lin?"
  
  "Io simila. Vi povus diri, ke mi estas... familia amiko."
  
  "Do mi bedaŭras informi vin, ke Joseph Tannenbaum mortis. La entombigo okazos morgaŭ matene."
  
  
  50
  
  
  "Pluvo devus esti deviga ĉe entombigoj," diris Manfred.
  
  Alicio ne respondis. Ŝi nur prenis lian manon kaj premis ĝin.
  
  Li pravas, ŝi pensis, ĉirkaŭrigardante. La blankaj tomboŝtonoj brilis en la matena suno, kreante atmosferon de sereneco kiu estis tute malproporcia al ŝia animstato.
  
  Alicio, kiu sciis tiom malmulte pri siaj propraj emocioj kaj kiu tiom ofte viktimiĝis de ĉi tiu emocia blindeco, ne tute komprenis, kiel ŝi sentis tiun tagon. Ekde kiam li revokis ilin el Ohio antaŭ dek kvin jaroj, ŝi malamis sian patron ĝisfunde. Kun la tempo, ŝia malamo prenis multajn nuancojn. Komence ŝi nuanciĝis per la indigno de kolera adoleskanto, kiun oni ĉiam kontraŭdiris. De tie, ĝi iĝis malestimo kiam ŝi vidis sian patron en sia tuta egoismo kaj avideco, komercisto volanta fari ion ajn por prosperi. La lasta estis la evitema, timema malamo de virino timanta fariĝi dependa.
  
  Ekde kiam la dungosoldatoj de ŝia patro kaptis ŝin tiun fatalan nokton en 1923, la malamo de Alice al ŝia patro fariĝis malvarma malamikeco de la plej pura speco. Emocie drenita post ŝia rompo kun Paul, Alice senvestigis sian rilaton kun sia patro de ĉiu pasio, temigante ĝin racie. Li - plej bone estis nomi ĉi tiun viron "li"; ĝi kaŭzis malpli da doloro - estis malsana. Li ne komprenis, ke ŝi devas esti libera vivi sian propran vivon. Li volis edzigi ŝin al iu, kiun ŝi malestimis.
  
  Li volis mortigi la infanon, kiun ŝi portis en sia ventro.
  
  Alicio devis batali dento kaj ungo por malhelpi tion. Ŝia patro vangofrapis ŝin, nomis ŝin malpura putino kaj pli malbone.
  
  "Vi ne ricevos ĝin. La barono neniam akceptos gravedan putino kiel novedzinon por sia filo."
  
  Des pli bone, Alicio pensis. Ŝi retiriĝis en sin, kategorie rifuzante aborti, kaj diris al la ŝokitaj servistoj ke ŝi estas graveda.
  
  "Mi havas atestantojn. Se vi igos min klaki, mi ensendos vin, aĉulo," ŝi diris al li kun trankvilo kaj memfido, kiun ŝi neniam antaŭe sentis.
  
  "Dank' al la ĉielo, via patrino ne vivis por vidi sian filinon en ĉi tiu kondiĉo."
  
  "Kiel kio? Ŝia patro vendis je la plej alta prezo?"
  
  Josef trovis sin devigita iri al la Schroeder-domego kaj konfesi la tutan veron al la barono. Kun esprimo de malbone ŝajniga malĝojo, la barono sciigis al li, ke, evidente, en tiaj kondiĉoj, la interkonsento estu nuligita.
  
  Alicio neniam plu parolis kun Jozefo post tiu fatala tago, kiam li revenis, bolanta pro kolero kaj humiligo, de la renkonto de la bopatrino, kiun li ne estis destinita esti. Unu horon post lia reveno, Doris, la mastrumistino, venis por informi ŝin, ke ŝi devas tuj foriri.
  
  "La posedanto permesos al vi preni valizon plenan de vestaĵoj, se vi bezonas ilin." La severa tono de ŝia voĉo ne lasis dubon pri ŝiaj sentoj pri ĉi tiu afero.
  
  "Diru al la posedanto grandan dankon, sed mi volas nenion de li," Alicio diris.
  
  Ŝi ekiris al la pordo, sed turniĝis antaŭ ol foriri.
  
  "Cetere, Doris... Provu ne ŝteli la valizon kaj diru al mi, ke mi kunportis ĝin kiel vi faris per la mono, kiun mia patro lasis sur la lavujo."
  
  Ŝiaj vortoj truis la arogantan sintenon de la mastrumistino. Ŝi ruĝiĝis kaj komencis sufoki.
  
  "Nun, aŭskultu min, mi povas certigi vin, ke mi..."
  
  La junulino foriris, finante la frazon per klako de la pordo.***
  
  Malgraŭ esti sola, malgraŭ ĉio, kio okazis al ŝi, malgraŭ la granda respondeco, kiu kreskis en ŝi, la mieno de indigno sur la vizaĝo de Doris ridetigis Alicion. Unua rideto de kiam Paul forlasis ŝin.
  
  Aŭ ĉu mi igis lin forlasi min?
  
  Ŝi pasigis la venontajn dek unu jarojn provante trovi la respondon al ĉi tiu demando.
  
  Kiam Paŭlo aperis sur la arba vojeto en la tombejo, la demando mem respondis. Alicio vidis lin alproksimiĝi kaj flankenpaŝi, atendante ke la pastro diru preĝon por la mortintoj.
  
  Alicio tute forgesis pri la dudek homoj ĉirkaŭantaj la ĉerkon, ligna skatolo malplena krom la urno enhavanta la cindron de Jozefo. Ŝi forgesis ke ŝi ricevis la cindron en la poŝto kune kun noto de la Gestapo deklarante ke ŝia patro estis arestita pro ribelemo kaj mortis "provante eskapi." Ŝi forgesis, ke li estis entombigita sub kruco, ne stelo, ĉar li mortis katoliko en lando de katolikoj, kiuj voĉdonis por Hitler. Ŝi forgesis sian propran konfuzon kaj timon, ĉar meze de ĉio, unu certeco nun aperis antaŭ ŝiaj okuloj kiel lumturo en ŝtormo.
  
  Estis mia kulpo. Mi estis tiu, kiu forpuŝis vin, Paŭlo. Kiu kaŝis nian filon de vi kaj ne lasis vin fari vian propran elekton. Kaj damne vi, mi estas ankoraŭ tiel enamiĝinta al vi, kiel mi estis la unua fojo, kiam mi vidis vin antaŭ dek kvin jaroj, kiam vi portis tiun ridindan antaŭtukon de kelnero.
  
  Ŝi volis kuri al li, sed ŝi pensis, ke se ŝi faros, ŝi eble perdos lin por ĉiam. Kaj kvankam ŝi multe maturiĝis de kiam ŝi fariĝis patrino, ŝiaj kruroj estis ankoraŭ ligitaj pro fiero.
  
  Mi devas alproksimiĝi al li malrapide. Eksciu kie li estis, kion li faris. Se li ankoraŭ sentas ion...
  
  La entombigo finiĝis. Ŝi kaj Manfred akceptis la kondolencon de la gastoj. Paul estis la lasta en la vico kaj singarde alproksimiĝis al ili.
  
  "Bonan matenon. Dankon pro veni," diris Manfred, etendante la manon sen rekoni lin.
  
  "Mi dividas vian malĝojon," Paul respondis.
  
  "Ĉu vi konis mian patron?"
  
  "Iom. Mia nomo estas Paul Reiner."
  
  Manfredo ellasis la manon de Paŭlo kvazaŭ ĝi brulus lin.
  
  "Kion vi faras ĉi tie? Ĉu vi pensas, ke vi povas simple reiri en ŝian vivon tiel? Post dek unu jaroj da silento?"
  
  "Mi skribis dekojn da leteroj kaj neniu el ili ricevis respondon," diris Paul ekscitite.
  
  "Ĝi ne ŝanĝas tion, kion vi faris."
  
  "Estas en ordo, Manfred," Alico diris, metante sian manon sur lian ŝultron. "Vi iros hejmen."
  
  "Ĉu vi estas certa?" li demandis, rigardante Paŭlon.
  
  "Jes".
  
  "Bone. Mi iros hejmen kaj vidos ĉu..."
  
  "Bone," ŝi interrompis lin antaŭ ol li povis diri la nomon. "Mi baldaŭ estos tie."
  
  Kun lasta aĉa rigardo al Paul, Manfred surmetis sian ĉapelon kaj foriris. Alico turnis malsupren la centran padon de la tombejo, marŝante silente apud Paul. Ilia okulkontakto estis mallonga sed intensa kaj dolora, do ŝi elektis ankoraŭ ne rigardi lin.
  
  "Do vi revenis."
  
  "Mi revenis pasintsemajne ĉasante fadenon, sed aferoj ne fartis bone. Hieraŭ mi renkontis konaton de via patro, kiu rakontis al mi pri sia morto. Mi esperas, ke vi povis ligi tra la jaroj."
  
  "Foje distanco estas la plej bona."
  
  "Mi komprenas".
  
  Kial mi diru tiajn aferojn? Li povus pensi, ke mi parolis pri li.
  
  "Kion pri viaj vojaĝoj, Paul? Ĉu vi trovis tion, kion vi serĉis?
  
  "Ne".
  
  Diru, ke vi eraris forirante. Diru al mi, ke vi eraris kaj mi konfesos mian eraron kaj vi konfesos la vian kaj tiam mi denove falos en viajn brakojn. Diru ĝin!
  
  "Efektive, mi decidis rezigni," Paul daŭrigis. "Mi atingis sakstraton. Mi ne havas familion, mi ne havas monon, mi ne havas profesion, mi eĉ ne havas landon, al kiu mi povus reveni, ĉar ĝi ne estas Germanio."
  
  Ŝi haltis kaj turnis sin por atente rigardi lin unuafoje. Ŝi surpriziĝis vidante, ke lia vizaĝo ne multe ŝanĝiĝis. Liaj trajtoj malmoliĝis, estis profundaj rondoj sub liaj okuloj, kaj li iom pezis, sed li estis ankoraŭ Paŭlo. Ŝia sekso.
  
  "Ĉu vi vere mesaĝis al mi?"
  
  "Multfoje. Mi sendis leterojn al via adreso ĉe la pensiono kaj ankaŭ al la domo de via patro."
  
  "Do... kion vi faros?" ŝi demandis. Ŝiaj lipoj kaj voĉo tremis, sed ŝi ne povis deteni ilin. Eble ŝia korpo sendis mesaĝon, kiun ŝi ne kuraĝis eldiri. Kiam Paŭlo respondis, estis ankaŭ emocio en lia voĉo.
  
  "Mi pensis pri reveni al Afriko, Alico. Sed kiam mi aŭdis pri tio, kio okazis al via patro, mi pensis..."
  
  "Kio?"
  
  "Ne miskomprenu, sed mi ŝatus paroli kun vi en alia medio, kun pli da tempo... Por rakonti al vi pri tio, kio okazis tra la jaroj."
  
  Ĉi tio estas malbona ideo, ŝi devigis sin diri.
  
  "Alico, mi scias, ke mi ne rajtas reveni en vian vivon kiam ajn mi volas. Mi... Foriri en tiu tempo estis granda eraro - estis grandega eraro - kaj mi hontas pro tio. Mi bezonis tempon por realigi ĉi tion, kaj ĉio, kion mi petas, estas, ke ni povu sidi kaj trinki kafon kune unu tagon."
  
  Kaj se mi dirus al vi, ke vi havas filon, Paul? Belega knabo kun ĉielbluaj okuloj kiel la viaj, blonda kaj obstina kiel sia patro? Kion vi farus, Paul? Kio se mi enlasus vin en niajn vivojn kaj tiam ni ne sukcesus? Kiom ajn mi volas vin, kiom ajn mia korpo kaj mia animo volas esti kun vi, mi ne povas lasi, ke vi vundi lin.
  
  "Mi bezonas iom da tempo por pensi pri tio."
  
  Li ridetis, kaj malgrandaj linioj kiujn Alicio neniam antaŭe vidis kolektiĝis ĉirkaŭ liaj okuloj.
  
  "Mi atendos," Paul diris, etendante papereton kun sia adreso sur ĝi. "Tiel longe kiel vi bezonas min."
  
  Alico prenis la noton kaj iliaj fingroj tuŝis.
  
  "Bone, Paul. Sed mi nenion povas promesi. Foriru nun."
  
  Iomete ofendita pro la senceremonia maldungo, Paŭlo foriris sen alia vorto.
  
  Dum li malaperis laŭ la pado, Alico preĝis, ke li ne turnu sin kaj vidu kiom forte ŝi tremas.
  
  
  51
  
  
  "Tiel-tiel. Ŝajnas, ke rato prenis la logilon," diris Jürgen, forte tenante sian binoklon. De lia panoramejo sur monteto okdek metrojn de la tombo de Josef, li povis vidi Paul suprenirante la linion por doni sian kondolencon al la Tannenbaums. Li tuj rekonis lin. "Ĉu mi pravis, Adolfo?"
  
  "Vi pravis, sinjoro," diris Eichmann, iom embarasita pro tiu ĉi foriro de la programo. En la ses monatoj kiujn li laboris kun Jurgen, la lastatempe monfarita barono sukcesis infiltri multajn barakojn, dank'al sia titolo, lia ekstera ĉarmo kaj kelkaj falsaj akreditaĵoj disponigitaj fare de la Prusa Glavo-Loĝejo. La granda mastro de tiu ĉi loĝio, defia naciisto kaj konato de Heydrich, subtenis la naziojn per ĉiu fibro de sia estaĵo. Li senhonte aljuĝis al Jurgen magistron kaj donis al li intensan kurson pri kiel pasi kiel plenumebla framasono. Li tiam skribis rekomendleterojn al la grandmajstroj de la humanitaraj barakoj, instigante ilin kunlabori "por elteni la nunan politikan ŝtormon."
  
  Vizitante ĉiun semajnon malsaman loĝejon, Jurgen sukcesis ekscii la nomojn de pli ol tri mil membroj. Heydrich ĝojis pri la progreso, kaj ankaŭ Eichmann, ĉar li vidis sian revon eviti la malbonan laboron ĉe Dachau pliproksimiĝanta al realeco. Li ne malemis presi poŝtkartojn por Heydrich en sia libertempo, aŭ eĉ foje vojaĝi kun Jurgen dum semajnfinoj al proksimaj grandurboj kiel ekzemple Augsburg, Ingolstadt kaj Stutgarto. Sed la obsedo, kiu vekiĝis en Jurgen dum la pasintaj tagoj, multe maltrankviligis lin. La viro pensis pri preskaŭ nenio krom ĉi tiu Paul Reiner. Li eĉ ne klarigis, kian rolon ludis Reiner en la misio, kiun Heydrich asignis al ili; li nur diris, ke li volas trovi lin.
  
  "Mi pravis," Jurgen ripetis, pli al si ol al sia nervoza kunulo. "Ŝi estas la ŝlosilo."
  
  Li alĝustigis la lensojn de siaj binokloj. Uzi ilin ne estis facila por Jurgen, kiu havis nur unu okulon, kaj li devis ilin malsupren de tempo al tempo. Li iomete moviĝis, kaj bildo de Alico venis en lian vidkampon. Ŝi estis tre bela, pli matura ol kiam li laste vidis ŝin. Li rigardis kiel ŝia nigra ĉolio emfazis ŝiajn mamojn kaj alĝustigis sian binoklon por pli bone rigardi.
  
  Se mia patro ne malakceptis ŝin. Kia terura humiligo estus por ĉi tiu malĉastulino edziĝi al mi kaj fari ĉion, kion mi volas, fantaziis Jürgen. Li havis erektiĝon kaj devis atingi en sian poŝon por poziciigi sin diskrete sen Eichmann rimarki.
  
  Se vi pensas pri tio, estas pli bone. Edziĝi kun juda virino estus fatala al mia kariero en la SS. Kaj tiel mi povas mortigi du birdojn per unu ŝtono: logi Paŭlon kaj kapti ŝin. La putino ekscios sufiĉe baldaŭ.
  
  "Ĉu ni daŭrigos kiel planite, sinjoro?" demandis Eichmann.
  
  "Jes, Adolfo. Sekvu lin. Mi volas scii kie li loĝas."
  
  "Kaj tiam? Ĉu ni transdonos lin al Gestapo?"
  
  Ĉe la patro de Alico ĉio estis tiel simpla. Unu telefonvoko al konata obersturmführer, dekminuta konversacio, kaj kvar viroj elprenis la arogantan judon el sia loĝejo sur Prinzregentenplatz sen doni ajnan klarigon. La plano funkciis perfekte. Nun Paŭlo venis al la entombigo, same kiel Jürgen estis certa.
  
  Estus tiel facile refari tion: ekscii, kie li dormis, sendi patrolon, poste iru al la keloj de la palaco Wittelsbach, la ĉefsidejo de Gestapo en Munkeno. Paŝu en remburitan ĉelon - remburitan ne por malhelpi homojn damaĝi sin, sed por sufoki iliajn kriojn - sidiĝu antaŭ li kaj rigardu lin morti. Eble li eĉ povus alporti judan virinon kaj seksperforti ŝin ĝuste antaŭ Paŭlo, ĝuante ŝin dum Paŭlo luktis senespere por liberigi sin de siaj ligoj.
  
  Sed li devis pensi pri sia kariero. Li ne volis, ke oni parolu pri lia krueleco, precipe nun, kiam li pli kaj pli famiĝis.
  
  Sur la dorso de lia titolo kaj liaj atingoj, li estis tiel proksima al reklamado kaj ekskurseto al Berlino por labori flank-al-flanke kun Heydrich.
  
  Kaj tiam estis lia deziro renkonti Paŭlon vizaĝon kontraŭ vizaĝo. Repagu al la stultulo pro la tuta doloro, kiun li kaŭzis, sen kaŝi sin malantaŭ registaraj maŝinoj.
  
  Devas esti pli bona maniero.
  
  Subite li komprenis, kion li volas fari, kaj liaj lipoj tordis en kruelan rideton.
  
  "Pardonu, sinjoro," Eichmann insistis, opiniante ke li ne aŭdis. "Mi demandis, ĉu ni transdonos Reiner?"
  
  "Ne, Adolfo. Ĉi tio postulos pli personan aliron."
  
  
  52
  
  
  "Mi estas hejme!"
  
  Reveninte el la tombejo, Alico eniris la malgrandan loĝejon kaj prepariĝis por la kutima sovaĝa atako de Julian. Sed ĉi-foje li ne aperis.
  
  "Saluton?" ŝi vokis, konfuzita.
  
  "Ni estas en la studio, panjo!"
  
  Alico marŝis laŭ mallarĝa koridoro. Estis nur tri dormoĉambroj. Ŝi, la plej malgranda, estis nuda kiel vestoŝranko. La oficejo de Manfred estis preskaŭ ekzakte la sama grandeco, krom ke la oficejo de ŝia frato ĉiam estis sternita de teknikaj manlibroj, strangaj libroj en la angla, kaj stako da notoj de inĝenierkurso kiun li kompletigis la antaŭan jaron. Manfred vivis kun ili ekde kiam li eniris universitaton, kiam la argumentoj kun lia patro intensiĝis. Ĝi estis supozeble provizora aranĝo, sed ili estis kune tiel longe ke Alico ne povis imagi balanci sian fotkarieron kaj prizorgi Julian sen la helpo kiun li donis al ŝi. Li ankaŭ ne ricevis multe da promocio ĉar, malgraŭ sia bonega diplomo, laborintervjuoj ĉiam finiĝis per la sama frazo: "Kia domaĝo, ke vi estas juda." La nura mono kiu venis en la familion estis la mono kiun Alico gajnis el vendado de fotoj, kaj pagi la lupagon fariĝis ĉiam pli malfacila.
  
  La "studio" estis kia loĝoĉambro estus en ordinaraj hejmoj. La evoluekipaĵo de Alice tute anstataŭigis ŝin. La fenestro estis kovrita per nigraj littukoj, kaj la sola lumo estis ruĝa.
  
  Alicio frapis la pordon.
  
  "Envenu, panjo! Ni ĵus finas!"
  
  La tablo estis kovrita per evoluantaj pletoj. Duondekduo da vicoj da kejloj kuris de muro al muro, tenante kune fotojn lasitajn por sekigi. Alico alkuris por kisi Julian kaj Manfredon.
  
  "Ĉu vi fartas bone?" demandis ŝia frato.
  
  Ŝi faris geston por diri, ke ili parolos poste. Ŝi ne diris al Julian kien ili iras kiam ili lasis lin kun najbaro. La knabo neniam estis permesita koni sian avon vivante, kaj lia morto ne certigintus la heredon de la knabo. Fakte, ĉiuj posedaĵoj de Josef, grave elĉerpitaj en la lastaj jaroj, ĉar lia komerco perdis impeton, estis transdonitaj al la kultura fonduso.
  
  La lastaj deziroj de viro kiu iam diris ke li faras ĉion ĉi por sia familio, Alicio pensis dum ŝi aŭskultis la advokaton de sia patro. Nu, mi ne intencas rakonti al Julian pri la morto de lia avo. Almenaŭ ni eligos lin el ĉi tiu problemo.
  
  "Kio estas ĉi tio? Mi ne memoras preni ĉi tiujn fotojn."
  
  "Ŝajnas ke Julian uzis vian malnovan Kodak, fratino."
  
  "Ĉu vere? La lasta afero, kiun mi memoras, estas la riglilo blokita."
  
  "Onklo Manfred riparis ĝin por mi," Julian respondis kun kulpa rideto.
  
  "Klaĉu!" diris Manfredo, donante al li ludeman ŝovon. "Nu, tiel estis, aŭ lasu lin malfiksi en via Leica."
  
  "Mi senhaŭtus vin viva, Manfredo," diris Alicio, ŝajnigante ĝenon. Neniu fotisto dezirus havi la malmolajn fingrojn de infano apud sia fotilo, sed nek ŝi nek ŝia frato povis diri ne al Julian. Ĉar li lernis paroli, li ĉiam sukcesis, sed li estis ankoraŭ la plej sentema kaj milda el la tri.
  
  Alico iris al la fotoj kaj kontrolis ĉu la plej fruaj estas pretaj por prilaboro. Ŝi prenis unu kaj prenis ĝin. Ĝi estis deproksima foto de la tablolampo de Manfred, kun stako da libroj apud ĝi. La foto estis de escepta kvalito, kun la konuso de lumo duon-lumigante la titolojn kaj havigante bonegan kontraston. La bildo estis iomete malfokusa, sendube la rezulto de la manoj de Julian tirantaj la ellasilon. Novulo-eraro.
  
  Kaj li estas nur dekjara. Li estos bonega fotisto kiam li kreskos, ŝi pensis fiere.
  
  Ŝi ĵetis rigardon al sia filo, kiu atente observis ŝin, malespera aŭdi ŝian opinion. Alico ŝajnigis ne rimarki.
  
  "Kion vi pensas, panjo?"
  
  "Pri kio?"
  
  "Pri fotado."
  
  "Ĝi estas iom ŝanceliĝema. Sed vi tre bone elektis aperturon kaj profundon. La venontan fojon, kiam vi volas preni mortvivon sen multe da lumo, uzu tripiedon."
  
  "Jes Panjo," diris Julian, ridetante de orelo ĝis orelo.
  
  Ekde la naskiĝo de Julian, ŝia karaktero mildiĝis konsiderinde. Ŝi ŝvelis liajn blondajn harojn, kiuj ĉiam ridigis lin.
  
  "Do, Julian, kion vi dirus pri pikniko en la parko kun onklo Manfred?"
  
  "Hodiaŭ? Ĉu vi permesos al mi preni la Kodak?"
  
  "Se vi promesas esti singarda," Alicio diris rezigne.
  
  "Kompreneble mi faros! Parku, parku!"
  
  "Sed unue iru al via ĉambro kaj ŝanĝiĝu."
  
  Julian elkuris; Manfredo restis silente rigardante sian fratinon. Sub la ruĝa lumo, kiu kaŝis ŝian mienon, li ne povis diri, kion ŝi pensas. Alicio dume elprenis el sia poŝo pecon de la papero de Paŭlo kaj rigardis ĝin kvazaŭ duon dekduo da vortoj povus transformiĝi en la homon mem.
  
  "Ĉu li donis al vi sian adreson?" Manfred demandis, legante super ŝia ŝultro. "Por supre, ĝi estas pensiono. Bonvolu..."
  
  "Li eble deziras bonon, Manfred," ŝi diris defende.
  
  "Mi ne komprenas vin, fratineto. Vi ne aŭdis vorton de li dum jaroj, kvankam vi sciis, ke li mortis aŭ pli malbone. Kaj nun subite li aperas..."
  
  "Vi scias, kiel mi sentas pri li."
  
  "Vi devintus pensi pri ĉi tio antaŭe."
  
  Ŝia vizaĝo tordiĝis.
  
  Dankon pro tio, Manfred. Kiel mi ne sufiĉe bedaŭris ĝin.
  
  "Pardonu," diris Manfredo, vidante, ke li ĉagrenis ŝin. Li milde karesis ŝian ŝultron. "Mi ne volis diri ĝin. Vi estas libera fari kion ajn vi volas. Mi simple ne volas vundiĝi."
  
  "Mi devas provi."
  
  Dum kelkaj momentoj ili ambaŭ silentis. Ili povis aŭdi la sonojn de aferoj ĵetitaj sur la plankon en la ĉambro de la knabo.
  
  "Ĉu vi pensis pri kiel vi rakontos al Julian?"
  
  "Mi ne havas ideon. Mi pensas iomete."
  
  "Kiel do, iomete, Alico? Ĉu vi povus unue montri al li la kruron kaj diri: 'Ĉi tiu estas la kruro de via patro'? Kio pri la mano la sekvan tagon? Rigardu, vi devas ĉion fari samtempe; vi devas konfesi, ke vi mensogis al li dum lia tuta vivo. Neniu diras, ke ĝi ne estos malfacila."
  
  "Mi scias," ŝi diris penseme.
  
  Alia sono bruis de malantaŭ la muro, pli laŭte ol la lasta.
  
  "Mi estas preta!" Julian vokis de la alia flanko de la pordo.
  
  "Vi du pli bone iru antaŭen," Alico diris. "Mi faros kelkajn sandviĉojn kaj ni renkontiĝos ĉe la fontano post duonhoro."
  
  Dum ili foriris, Alico provis alporti siajn pensojn kaj la batalkampon en la dormoĉambro de Julian en ian ŝajnon de ordo. Ŝi rezignis kiam ŝi ekkomprenis ke ŝi kolektis ŝtrumpetojn de malsamaj koloroj.
  
  Ŝi iris en la malgrandan kuirejon kaj metis fruktojn, fromaĝon, konfitaĵsandviĉojn kaj botelon da suko en korbon. Ŝi provis decidi ĉu preni unu bieron aŭ du kiam ŝi aŭdis la pordan sonorilon sonori.
  
  Ili certe forgesis ion, ŝi pensis. Estas pli bone tiel, ni ĉiuj povas foriri kune.
  
  Ŝi malfermis la antaŭan pordon.
  
  "Vi vere estas tiel forgesema..."
  
  La lasta vorto eliĝis kiel ĝemo. Ĉiu reagus same al la aspekto de la SS-uniformo.
  
  Sed estis alia dimensio en la maltrankvilo de Alico: ŝi rekonis la personon portantan ĝin.
  
  "Do, ĉu vi mankis al mi, mia juda malĉastulino?" diris Jürgen kun rideto.
  
  Alico malfermis la okulojn ĝustatempe por vidi Jurgen levi sian pugnon, preta bati ŝin. Ŝi ne havis tempon por kliniĝi aŭ kuri el la pordo. La bato trafis ŝin ĝuste en la tempion, kaj ŝi falis teren. Ŝi provis leviĝi kaj piedbati Jurgen en la genuo, sed ŝi ne povis longe teni lin. Li tiris ŝian kapon malantaŭen je ŝiaj haroj kaj grumblis, "Estus tiel facile mortigi vin."
  
  "Do faru ĝin, hundilo!" Alico singultis, penante liberigi sin kaj lasante fadenon de sia hararo en lia mano. Jurgen pugnobatis ŝin en la buŝon kaj stomakon, kaj Alico falis teren, anhelante.
  
  "Ĉio ĝustatempe, kara," li diris, malbutonumante ŝian jupon.
  
  
  53
  
  
  Kiam li aŭdis frapon al lia pordo, Paŭlo havis duonmanĝitan pomon en unu mano kaj gazeton en la alia. Li ne tuŝis la manĝaĵon, kiun lia gastejestrino alportis al li, ĉar la emocioj de renkonti Alice ĉagrenis lian stomakon. Li devigis sin maĉi la frukton por trankviligi siajn nervojn.
  
  Aŭdinte la sonon, Paŭlo ekstaris, ĵetis la gazeton flanken, kaj prenis la pafilon el sub sia kuseno. Tenante ŝin malantaŭ si, li malfermis la pordon. Ĝi estis denove lia mastrino.
  
  "Herr Reiner, estas du homoj ĉi tie, kiuj volas vidi vin," ŝi diris kun maltrankvila mieno sur sia vizaĝo.
  
  Ŝi paŝis flanken. Manfred Tannenbaum staris meze de la koridoro, tenante la manon de timigita knabo, kiu kroĉiĝis al eluzita futbalpilko kiel savŝnuro. Paul fikse rigardis la infanon kaj lia koro eksaltis. Malhelblonda hararo, esprimplenaj trajtoj, kaveto en la mentono kaj bluaj okuloj... La maniero, kiel li rigardis Paul, timigita, sed ne evitante sian rigardon...
  
  "Ĉi ĉi...?" li balbutis, serĉante konfirmon, kiun li ne bezonis, ĉar lia koro ĉion rakontis al li.
  
  La alia viro kapjesis, kaj la trian fojon en la vivo de Paŭlo, ĉio, kion li kredis scii, eksplodis en momento.
  
  "Ho Dio, kion mi faris?"
  
  Li rapide kondukis ilin enen.
  
  Manfredo, volante esti sola kun Paul, diris al Julian: "Iru kaj lavu viajn vizaĝon kaj manojn - daŭrigu."
  
  "Kio okazis?" Paŭlo demandis. "Kie estas Alico?"
  
  "Ni iris por pikniko. Julian kaj mi antaŭeniris por atendi lian patrinon, sed ŝi ne aperis, do ni reiris hejmen. Tuj kiam ni ĉirkaŭiris la angulon, najbaro diris al ni, ke viro en SS-uniformo prenis Alicion. Ni ne kuraĝis reiri, se ili atendis nin kaj mi opiniis, ke ĉi tiu estas la plej bona loko por ni iri."
  
  Penante resti trankvila en la ĉeesto de Julian, Paŭlo iris al la ŝranko kaj prenis malgrandan botelon kun ora kolo el la fundo de sia valizo. Per tordo de sia pojno, li rompis la sigelon kaj transdonis ĝin al Manfred, kiu prenis longan gluton kaj ektusis.
  
  "Ne tiel rapide, aŭ vi kantos tro longe..."
  
  "Diable, ĉi tio fias. Kio diable estas tio ĉi?"
  
  "Ĝi nomiĝas Krugsle. Ĝi estas distilita de germanaj kolonianoj en Vindhuko. La botelo estis donaco de amiko. Mi savis ŝin por speciala okazo."
  
  "Dankon," diris Manfred, redonante lin. "Mi bedaŭras, ke vi devis ekscii pri tio ĉi tiel, sed..."
  
  Julian revenis el la banĉambro kaj sidiĝis sur seĝon.
  
  "Ĉu vi estas mia patro?" la knabo demandis Paŭlon.
  
  Paul kaj Manfredo estis terurigitaj.
  
  "Kial vi diras tion, Julian?"
  
  Ne respondante al sia onklo, la knabo kaptis la brakon de Paŭlo, devigante lin kaŭri tiel, ke ili estu vizaĝo kontraŭ vizaĝo. Li trakuris siajn fingropintojn sur la trajtojn de sia patro, studante ilin kvazaŭ nura rigardo ne sufiĉus. Paul fermis la okulojn, penante reteni la larmojn.
  
  "Mi aspektas kiel vi," fine diris Julian.
  
  "Jes, filo. Vi scias. Ĝi aspektas tre kiel tio."
  
  "Ĉu mi povas manĝi?" Mi malsatas," diris la knabo, montrante la pleton.
  
  "Kompreneble," diris Paŭlo, rezistante la emon brakumi lin. Li ne kuraĝis tro proksimiĝi, ĉar li sciis, ke ankaŭ la knabo devas esti ŝokita.
  
  "Mi devas paroli sole kun Herr Reiner ekstere. Vi restu ĉi tie kaj manĝu," diris Manfred.
  
  La knabo kunmetis la brakojn trans sian bruston. "Ne iru ien. La nazioj prenis mian panjon kaj mi volas scii, pri kio vi parolas."
  
  "Juliano..."
  
  Paul metis sian manon sur la ŝultron de Manfred kaj rigardis lin demande. Manfred levis la ŝultrojn.
  
  "Tre bone do."
  
  Paul turnis sin al la knabo kaj provis devigi rideton. Sidi kaj rigardi pli malgrandan version de sia propra vizaĝo estis dolora memorigo pri lia lasta nokto en Munkeno, reen en 1923. Pri la terura, egoisma decido, kiun li faris forlasi Alicion sen eĉ provi kompreni kial ŝi diris al li, ke li forlasu ŝin forirante sen batali. Nun ĉiuj pecoj enfalis, kaj Paŭlo komprenis, kian gravan eraron li faris.
  
  Mi vivis mian tutan vivon sen patro. Riproĉante lin kaj tiujn kiuj mortigis lin pro lia foresto. Mi milfoje ĵuris, ke se mi havus infanon, mi neniam, neniam lasos lin kreski sen mi.
  
  "Julian, mi nomiĝas Paul Reiner," li diris, etendante sian manon.
  
  La knabo respondis al la manpremo.
  
  "Mi scias. Onklo Manfred rakontis al mi."
  
  "Kaj li ankaŭ diris al vi, ke mi ne scias, ke mi havas filon?"
  
  Julian silente balancis la kapon.
  
  "Alico kaj mi ĉiam diris al li ke lia patro mortis," diris Manfred, evitante sian rigardon.
  
  Estis tro multe por Paul. Li sentis la doloron de ĉiuj tiuj noktoj kiam li kuŝis maldorma, imagante sian patron kiel heroo, nun projekciita sur Julian. Fantazioj konstruitaj sur mensogoj. Li scivolis, kiajn sonĝojn tiu knabo devis havi en tiuj momentoj antaŭ ol li ekdormis. Li ne povis plu elteni. Li alkuris, levis sian filon de la seĝo kaj forte brakumis lin. Manfred ekstaris por defendi Julian, sed haltis kiam li vidis Julian, kun kunpremitaj pugnoj kaj larmoj en la okuloj, brakumi sian patron reen.
  
  "Kie vi estis?"
  
  "Pardonu min, Julian. Mi bedaŭras".
  
  
  54
  
  
  Kiam iliaj emocioj trankviliĝis iomete, Manfred rakontis al ili ke kiam Julian estis sufiĉe maljuna por demandi pri sia patro, Alice decidis rakonti al li ke li estis morta. Ja neniu aŭdis ion pri Paŭlo dum longa tempo.
  
  "Mi ne scias ĉu ĝi estis la ĝusta decido. Mi estis tiam nur adoleskanto, sed via patrino longe pensis pri tio."
  
  Julian sidis aŭskultante lian klarigon, sian mienon seriozan. Kiam Manfred finis, li turnis sin al Paul, kiu provis klarigi sian longan foreston, kvankam la historio estis tiel malfacile rakontebla kiel kredinda. Tamen Julian, malgraŭ sia malĝojo, ŝajnis kompreni la situacion kaj interrompis sian patron nur por fari la okazan demandon.
  
  Li estas inteligenta ulo kun nervoj de ŝtalo. Lia mondo ĵus renversiĝis, kaj li ne ploras, piedpremas aŭ vokas sian patrinon, kiel farus multaj aliaj infanoj.
  
  "Do vi pasigis ĉiujn tiujn jarojn provante trovi la personon, kiu vundis vian patron?" demandis la knabo.
  
  Paul kapjesis. "Jes, sed ĝi estis eraro. Mi neniam devus forlasi Alice ĉar mi amas ŝin multe."
  
  "Mi komprenas. Mi serĉus ĉie tiun, kiu vundis ankaŭ mian familion," Julian respondis per mallaŭta voĉo, kiu ŝajnis stranga por viro de lia aĝo.
  
  Kiu revenigis ilin al Alico. Manfred rakontis al Paul kion malmulton li sciis pri la malapero de sia fratino.
  
  "Ĉi tio okazas pli kaj pli ofte," li diris, rigardante sian nevon el la okulangulo. Li ne volis eldiri kio okazis al Joseph Tannenbaum; la knabo sufiĉe suferis. "Neniu faras ion ajn por haltigi ĝin."
  
  "Ĉu estas iu, al kiu ni povas turni sin?"
  
  "Monda Organizaĵo pri Sano?" demandis Manfredo, malespere levinte la manojn. "Ili lasis neniun raporton, neniun serĉordonon, neniun liston de akuzoj. Nenio! Nur malplena spaco. Kaj se ni aperos en la sidejo de Gestapo... nu, vi povas diveni. Ni devus esti akompanataj de armeo de advokatoj kaj ĵurnalistoj, kaj mi timas, ke eĉ tio ne sufiĉus. La tuta lando estas en la manoj de ĉi tiuj homoj, kaj la plej malbona afero estas ke neniu rimarkis ĝis kiam estis tro malfrue."
  
  Ili daŭrigis paroli dum longa tempo. Ekstere, krepusko pendis super la stratoj de Munkeno kiel griza kovrilo, kaj la stratlanternoj komencis flagri. Laca de tiom da emocioj, Julian hazarde piedbatis la ledan pilkon. Fine li flankenmetis ĝin kaj ekdormis sur la litokovrilon. La pilko ruliĝis al la piedoj de lia onklo, kiu prenis ĝin kaj montris ĝin al Paul.
  
  "Konata?"
  
  "Ne".
  
  "Ĉi tiu estas la pilko, per kiu mi batis vin super la kapon antaŭ jaroj."
  
  Paŭlo ridetis pro la memoro pri lia malsupreniro laŭ la ŝtuparo kaj la ĉeno de eventoj, kiuj igis lin enamiĝi al Alicio.
  
  "Julian ekzistas pro ĉi tiu pilko."
  
  "Tion diris mia fratino. Kiam mi estis sufiĉe aĝa por alfronti mian patron kaj rekonekti kun Alico, ŝi petis balon. Mi devis ricevi ĝin el la magazeno kaj ni donis ĝin al Julian por lia kvina naskiĝtago. Mi pensas, ke tio estis la lastan fojon kiam mi vidis mian patron," li rememoris amare. "Paŭlo, mi..."
  
  Li estis interrompita de frapo sur la pordo. Alarmite, Paul signis al li ke li silentu kaj ekstaris por preni la pafilon, kiun li metis en la ŝrankon. Estis denove la mastrino.
  
  "Herr Reiner, vi havas telefonvokon."
  
  Paul kaj Manfredo interŝanĝis scivolemajn rigardojn. Neniu sciis, ke Paŭlo loĝas tie, krom Alicio.
  
  "Ĉu ili diris, kiuj ili estas?"
  
  La virino levis la ŝultrojn.
  
  "Ili diris ion pri Fraulein Tannenbaum. Mi demandis nenion alian."
  
  "Dankon, Frau Frink. Nur donu al mi minuton, mi ricevos mian jakon," Paul diris, lasante la pordon malfermita.
  
  "Ĉi tio povus esti ruzo," diris Manfred, tenante sian manon.
  
  "Mi scias".
  
  Paul metis la pafilon en lian manon.
  
  "Mi ne scias kiel uzi ĝin," Manfred diris timeme.
  
  "Vi devas konservi ĉi tion por mi. Se mi ne revenos, rigardu en la valizo. Sub la zipo estas falsa fundo, kie vi trovos iom da mono. Ĝi ne estas multe, sed ĝi estas ĉio, kion mi havas. Prenu Julian kaj foriru el la lando."
  
  Paŭlo sekvis sian mastrinon laŭ la ŝtuparo. La virino krevis de scivolemo. La mistera luanto, kiu pasigis du semajnojn enfermita en sia ĉambro, nun ekscitis, ricevante strangajn vizitantojn kaj eĉ pli strangajn telefonvokojn.
  
  "Jen li, Herr Reiner," ŝi diris al li, montrante telefonon en la mezo de la koridoro. "Eble post ĉi tio, vi ĉiuj ŝatus ion manĝi en la kuirejo. Sur la domo."
  
  "Dankon, Frau Frink," diris Paul, levante la ricevilon. "Paul Reiner aŭskultas."
  
  "Bonan vesperon, frateto."
  
  Kiam li aŭdis, kiu ĝi estas, Paŭlo ektimis. Voĉo profunde interne rakontis al li ke Jurgen eble havis ion rilaton al la malapero de Alico, sed li subpremis siajn timojn. Nun la horloĝo retroiris dek kvin jarojn, ĝis la nokto de la festo, kiam li staris ĉirkaŭita de la amikoj de Jurgen, sola kaj sendefenda. Li volis krii, sed li devis elpremi la vortojn.
  
  "Kie ŝi estas, Jurgen?" li diris, kunpremante sian manon en pugnon.
  
  "Mi seksperfortis ŝin, Paul. Mi vundis ŝin. Mi trafis ŝin tre forte, plurfoje. Nun ŝi estas kie ŝi neniam plu povos eskapi."
  
  Malgraŭ sia kolerego kaj doloro, Paŭlo alkroĉiĝis al eta espero: Alico vivis.
  
  "Ĉu vi ankoraŭ estas tie, frateto?"
  
  "Mi mortigos vin, hundilo."
  
  "Eble. La vero estas, ĉi tio estas la sola eliro por vi kaj mi, ĉu ne? Niaj destinoj jam de jaroj pendas sur la sama fadeno, sed ĉi tiu fadeno estas tre maldika - kaj finfine unu el ni devas fali."
  
  "Kion vi volas?"
  
  "Mi volas, ke ni renkontu."
  
  Ĝi estis kaptilo. Ĉi tio laŭsupoze estis kaptilo.
  
  "Unue, mi volas ke vi lasu Alicion foriri."
  
  "Pardonu, Paul. Mi ne povas promesi al vi ĉi tion. Mi volas, ke ni renkontu, nur vi kaj mi, ie kviete, kie ni povos solvi ĉi tion unufoje por ĉiam, sen ke iu ajn intervenu."
  
  "Kial vi ne simple sendas viajn gorilojn kaj fini kun ĝi?"
  
  "Ne kredu, ke ĝi ne trapasis mian kapon. Sed tio estus tro facila."
  
  "Kaj kio okazos al mi, se mi foriros?"
  
  "Nenion, ĉar mi mortigos vin. Kaj se iu hazarde vi estas la sola kiu restas vivanta, Alicio mortos. Se vi mortos, ankaŭ Alico mortos. Kio ajn okazos, ŝi mortos."
  
  "Do vi povas putri en la infero, vi hundilo."
  
  "Nun, nun, ne tiel rapide. Aŭskultu ĉi tion: 'Mia kara filo: Ne estas ĝusta komenco por ĉi tiu letero. La vero estas, ke ĉi tio estas nur unu el pluraj provoj, kiujn mi faris..."
  
  "Kio diable estas ĉi tio, Jurgen?"
  
  "Letero, kvin folioj da signa papero. Via patrino havis tre bonordan manskribon por kuireja servistino, ĉu vi scias tion? Terura stilo, sed la enhavo estas ege instrua. Venu kaj trovu min kaj mi donos ĝin al vi."
  
  Paul senespere batis sian frunton sur la nigran vizaĝon de la telefono. Li ne havis alian elekton ol rezigni.
  
  "Frateto... Vi ne pendigis la telefonon, ĉu?"
  
  "Ne, Jurgen. Mi estas ankoraŭ ĉi tie."
  
  "Nu do?"
  
  "Vi gajnis."
  
  Jurgen eligis triumfan ridon.
  
  "Vi vidos nigran Mercedes parkumitan ekster via gastejo. Diru al la ŝoforo, kiun mi sendis por vi. Li havas instrukciojn doni al vi la ŝlosilojn kaj diri al vi kie mi estas. Venu sola, sen armiloj."
  
  "BONE. Kaj Jurgen..."
  
  "Jes, frateto?"
  
  "Eble vi trovos, ke mi ne estas tiel facile mortigi."
  
  La linio estas rompita. Paŭlo rapidis al la pordo, preskaŭ deŝovante sian gastejestrinon de siaj piedoj. Ekstere atendis limuzino, tute malloke en la areo. Kiam li alproksimiĝis, el la aŭto eliris ŝoforo en livreo.
  
  "Mi estas Paul Reiner. Jürgen von Schroeder vokis min."
  
  La viro malfermis la pordon.
  
  "Daŭrigu, sinjoro. Ŝlosiloj en la ŝaltilo."
  
  "Kien mi iru?"
  
  "Herr Baron ne donis al mi veran adreson, sinjoro. Li diris nur, ke vi devas iri al la loko, kie, dank' al vi, li devis ekporti okulklakon. Li diris, ke vi komprenos."
  
  
  MAESTRO MASONO
  
  1934
  
  
  Kie la heroo triumfas kiam li akceptas sian propran morton
  
  La sekreta manpremo de masonisto estas la plej malfacila el la tri gradoj. Ofte konata kiel la "leona ungego", la dikfingro kaj etfingroj estas utiligitaj kiel teno dum la aliaj tri estas premitaj kontraŭ la interno de la pojno de Brother Mason. Historie, tio estis farita kun la korpo en specifa pozicio konata kiel la kvin punktoj de amikeco - gambo al gambo, genuo al genuo, brusto al brusto, mano sur la dorso de la alia, kaj vangoj tuŝantaj. Tiu praktiko estis prirezignita en la dudeka jarcento. La sekreta nomo por tiu ĉi manpremo estas MAHABONE, kaj speciala maniero skribi ĝin estas dividi ĝin en tri silabojn: MA-HA-BOUN.
  
  
  55
  
  
  La radoj iomete kriis kiam la aŭto haltis. Paul studis la strateton tra la antaŭa glaco. Iom da pluvego komencis fali. En la mallumo, ĝi apenaŭ videblis, se ne pro la flava lumkonuso ĵetita de soleca stratlampo.
  
  Post kelkaj minutoj, Paul finfine eliris el la aŭto. Dek kvar jaroj pasis de kiam li metis piedon en tiu vojo sur la bordoj de la Isar. La odoro estis same malbona kiel ĉiam, de malseka torfo, putriĝanta fiŝo kaj malsekeco. En ĉi tiu horo de la nokto, la sola sono estis liaj propraj paŝoj eĥantaj sur la trotuaro.
  
  Li atingis la pordon de la stalo. Nenio ŝajnis esti ŝanĝita. La senŝeligitaj, malhelverdaj makuloj, kiuj kovris la arbon, estis eble iom pli grandaj ol en la tagoj, kiam Paŭlo iris tra la pordo ĉiumatene. La ĉarniroj ankoraŭ faris la saman akran krion kiam ili malfermiĝis, kaj la pordo ankoraŭ restis duonvoje kaj necesis puŝo por malfermi ĝin tute.
  
  Paŭlo eniris. Nuda ampolo pendis de la plafono. Budoj, argila planko kaj ĉaro de karboŝipo...
  
  ... kaj sur ĝi Jurgen kun pafilo en la mano.
  
  "Saluton frateto. Fermu la pordon kaj levu viajn manojn supren."
  
  Jurgen portis nur la nigrajn pantalonojn kaj botojn de sia uniformo. Li estis nuda super la talio, krom okulpeceto.
  
  "Ni diris neniujn pafilojn," Paul respondis, singarde levante la manojn.
  
  "Prenu vian ĉemizon," Jurgen diris, montrante per sia pafilo dum Paul sekvis liajn ordonojn. "Malrapide. Jen ĉio - tre bona. Nun turnu vin. Bone. Ŝajnas, ke vi ludis laŭ la reguloj, Paul. Do ankaŭ mi ludos ilin."
  
  Li forigis la revuon de la pistolo kaj metis ĝin sur la lignan vandon apartigantan la ĉevalbudojn. Tamen, certe restis kuglo en la kamero, kaj la muzelo ankora montris al Paulo.
  
  "Ĉu ĉi tiu loko estas tia, kiel vi memoras ĝin? Mi vere esperas tion. La komerco de via karbamikisto bankrotis antaŭ kvin jaroj, do mi povis akiri miajn manojn sur tiujn stalojn kontraŭ moneroj. Mi esperis, ke iam vi revenos."
  
  "Kie estas Alico, Jurgen?"
  
  Lia frato lekis liajn lipojn antaŭ ol respondi.
  
  "Ha, juda malĉastulino. Ĉu vi aŭdis pri Dachau, frato?"
  
  Paul kapjesis malrapide. Oni ne multe parolis pri la tendaro de Dachau, sed ĉio, kion ili diris, estis malbona.
  
  "Mi certas, ke ŝi estos tre komforta tie. Almenaŭ ŝi ŝajnis sufiĉe feliĉa kiam mia amiko Eichmann kondukis ŝin tien hodiaŭ posttagmeze."
  
  "Vi abomena porko, Jurgen."
  
  "Kion mi povas diri? Vi ne scias kiel protekti viajn virinojn, frato."
  
  La planko ŝanceliĝis kvazaŭ ĝi estus trafita. Nun li komprenis la veron.
  
  "Vi mortigis ŝin, ĉu ne? Vi mortigis mian patrinon."
  
  "Diablo, necesis al vi multe da tempo por eltrovi tion," ridis Jurgen.
  
  "Mi estis kun ŝi antaŭ ol ŝi mortis. Ŝi... ŝi diris al mi, ke ne estas vi."
  
  "Kion vi atendis? Ŝi mensogis por protekti vin ĝis sia lasta spiro. Sed ĉi tie ne estas mensogoj, Paul," diris Jürgen, tenante la leteron al Ilse Reiner. "Jen vi havas la tutan historion, de la komenco ĝis la fino."
  
  "Ĉu vi donos ĝin al mi?" demandis Paul, rigardante maltrankvile la paperfoliojn.
  
  "Ne. Mi jam diris al vi, ke estas absolute neniu maniero por ke vi gajnu. Mi mem mortigos vin, frateto. Sed se iel trafas min fulmo el la ĉielo... Nu, jen ĝi estas."
  
  Jurgen kliniĝis kaj ponardis la leteron sur najlon elstarintan de la muro.
  
  "Demetu vian jakon kaj ĉemizon, Paul."
  
  Paŭlo obeis, ĵetante la vestaĵojn sur la plankon. Lia nuda torso ne estis pli longa ol tiu de magra adoleskanto. Potencaj muskoloj ŝvelis sub lia malhela haŭto, kiun trapasis malgrandaj cikatroj.
  
  "Kontenta?"
  
  "Do, do... Ŝajnas, ke iu prenis vitaminojn," diris Jurgen. "Mi scivolas, ĉu mi ne devus pafi vin kaj ŝpari al mi la problemon."
  
  "Do faru ĝin, Jurgen. Vi ĉiam estis malkuraĝulo."
  
  "Eĉ ne pensu pri nomi min tiel, frateto."
  
  "Ses kontraŭ unu? Tranĉiloj kontraŭ nudaj manoj? Kiel vi nomus ĝin, Granda Frato?"
  
  Kun gesto de furiozo, Jurgen ĵetis la pistolon teren kaj kaptis ĉastranĉilon de la konduksidloko de la vagono.
  
  "Via tie, Paul," li diris, montrante la alian finon. "Ni finigu ĉi tion."
  
  Paul marŝis al la ĉaro. Dek kvar jarojn pli frue, estis li, kiu staris tie, defendante sin de bando da brutuloj.
  
  Ĉi tio estis mia boato. La boato de mia patro atakita de piratoj. Nun la roloj tiom ŝanĝiĝis, ke mi ne scias, kiu estas la bonulo kaj kiu estas la malbonulo.
  
  Li marŝis al la malantaŭo de la vagono. Tie li trovis alian ruĝtenilan tranĉilon identan al tiu, kiun lia frato tenis. Li prenis ĝin en sia dekstra mano, direktante la klingon supren, ekzakte kiel Guerrero instruis al li. La emblemo de Jurgen montris malsupren, malfaciligante al li movi siajn brakojn.
  
  Eble mi nun estas pli forta, sed li estas multe pli forta ol mi: mi devos lacigi lin, ne lasi, ke li faligu min sur la teron aŭ alpingli min kontraŭ la flankojn de la vagono. Uzu lian blindan dekstran flankon.
  
  "Kiu estas nun la kokido, frato?" demandis Jurgen, alvokante lin.
  
  Paŭlo apogis sian liberan manon sur la flankon de la ĉaro, poste tiris sin supren. Nun ili estis vid-al-vide por la unua fojo de kiam Jurgen blindiĝis en unu okulo.
  
  "Ni ne bezonas fari ĉi tion, Jurgen. Ni povus..."
  
  Lia frato ne aŭdis lin. Levante la tranĉilon, Jurgen provis tranĉi Paul trans la vizaĝon, maltrafi je milimetroj kiam Paul evitis dekstren. Li preskaŭ falis de la ĉaro kaj devis rompi sian falon ekkaptante unu el la flankoj. Li piedbatis, batante sian fraton en la maleolo. Jurgen ŝanceliĝis reen, donante al Paul tempon rektiĝi.
  
  La du viroj nun frontis unu la alian, du paŝojn unu la alian. Paul movis sian pezon al sia maldekstra piedo, gesto kiun Jurgen prenis por signifi ke li estis fraponta la alian vojon. Provante malhelpi tion, Jürgen atakis de maldekstre, ekzakte kiel Paul esperis. Dum la brako de Jurgen saltis antaŭen, Paŭlo kaŭris kaj tranĉis supren, ne kun tro da forto, sed nur sufiĉe por tranĉi lin per la rando de la klingo. Jurgen kriegis, sed anstataŭ retiriĝi kiel Paul atendis, li pugnobatis Paul dufoje en la flankon.
  
  Ili ambaŭ retropaŝis momenton.
  
  "Unua sango estas mia. Ni vidu, kies sango estos verŝita laste," Jurgen diris.
  
  Paul ne respondis. La batoj forprenis lian spiron kaj li ne volis, ke lia frato rimarku. Li bezonis kelkajn sekundojn por resaniĝi, sed li ne intencis ricevi ilin. Jurgen rapidis al li, tenante la tranĉilon ĉe ŝultro alteco en mortiga versio de la ridinda nazia saluto. En la lasta momento, li turnis sin maldekstren kaj donis mallongan rektan pugnon al la brusto de Paul. Ĉar ne estis kie retiriĝi, Paŭlo devis salti de la ĉaro, sed li ne povis eviti alian tranĉon, kiu markis lin de lia maldekstra cico ĝis lia sternumo.
  
  Kiam liaj piedoj tuŝis la teron, li devigis sin ignori la doloron kaj ruliĝis sub la ĉaron por eviti atakon de Jurgen, kiu jam saltis malsupren post li. Li aperis de la alia flanko kaj tuj provis regrimpi sur la ĉaron, sed Jurgen antaŭvidis sian movon kaj mem revenis tien. Nun li kuris al Paul, preta ponardi lin en la momento, kiam li paŝis sur la ŝtipojn, do Paul devis retiriĝi.
  
  Jurgen eluzis la plej grandan parton de la situacio uzante la ŝoforseĝon por ataki Paul, tranĉilo eksteren antaŭ li. Provante eviti la atakon, Paŭlo stumblis. Li falis, kaj tio estus lia fino, se ne pro tio, ke la ŝaktoj de la vagonoj estis en la vojo, kaj lia frato devis kliniĝi sub dikaj lignaj slaboj. Paul eluzis la plej grandan parton de la ŝanco piedbatante Jurgen en la vizaĝon, surterigante lin rekte en la buŝon.
  
  Paŭlo turnis sin kaj provis forturniĝi el la teno de Jurgen. Furioza, sango ŝaŭmanta ĉe liaj lipoj, Jurgen sukcesis kapti sian maleolon, sed malstreĉis sian tenon kiam lia frato forĵetis ĝin kaj frapis sian brakon.
  
  Peze spirante, Paul sukcesis leviĝi, preskaŭ samtempe kun Jürgen. Jurgen kliniĝis, prenis sitelon da lignopecetoj kaj ĵetis ĝin al Paul. La sitelo trafis lin ĝuste en la bruston.
  
  Kun krio de triumfo, Jurgen atakis Paul. Daŭre miregigita de la efiko de la sitelo, Paul estis terenbatita kaj ambaŭ el ili falis sur la plankon. Jurgen provis tranĉi la gorĝon de Paul per la pinto de sia klingo, sed Paul uzis siajn proprajn manojn en defendo. Tamen li sciis, ke li ne longe daŭros. Lia frato estis pli ol kvardek funtojn pli peza ol li, kaj krome li estis sur la supro. Pli aŭ malpli frue, la brakoj de Paŭlo ŝanceliĝus kaj la ŝtalo distranĉus lian jugulan vejnon.
  
  "Vi finis, frateto," Jurgen kriis, ŝprucante la vizaĝon de Paŭlo per sango.
  
  "Diable, mi estas tia."
  
  Kolektante sian tutan forton, Paul forte piedbatis Jurgen en la flanko per sia genuo, renversante Jurgen. Li tuj rekuris al Paŭlo. Lia maldekstra mano kaptis la kolon de Paul kaj lia dekstra provis liberigi sin de la teno de Paul dum li provis teni la tranĉilon for de lia gorĝo.
  
  Tro malfrue, li rimarkis, ke li perdis la vidon de la mano, en kiu Paŭlo tenis sian propran tranĉilon. Li rigardis malsupren kaj vidis la pinton de la klingo de Paŭlo tuŝeti lian stomakon. Li denove rigardis supren, timo skribita sur lia vizaĝo.
  
  "Vi ne povas mortigi min. Se vi mortigos min, Alico mortos."
  
  "Tie vi eraras, Granda Frato. Se vi mortos, Alico vivos."
  
  Aŭdinte tion, Jürgen senespere provis liberigi sian dekstran manon. Li sukcesis kaj levis sian tranĉilon por plonĝi ĝin en la gorĝon de Paŭlo, sed la movo ŝajnis malrapida moviĝo, kaj kiam la mano de Jurgen falis malsupren, ne restis forto en ĝi.
  
  La tranĉilo de Paŭlo estis plonĝita ĝis la tenilo en lian stomakon.
  
  
  56
  
  
  Jurgen kolapsis. Tute elĉerpita, Paŭlo kuŝis sternita sur la dorso apud li. La peniga spirado de la du junuloj miksiĝis, poste trankviliĝis. Post unu minuto, Paul sentis sin pli bona; Jurgen estis morta.
  
  Kun granda malfacileco, Paŭlo sukcesis leviĝi. Li havis plurajn rompitajn ripojn, supraĵajn tranĉojn tra la tuta korpo, kaj multe pli malbela brusto. Li devis trovi helpon kiel eble plej baldaŭ.
  
  Li grimpis super la korpon de Jurgen por atingi siajn vestojn. Li ŝiris la manikojn de sia ĉemizo kaj faris improvizitajn bandaĝojn por bandaĝi la vundojn sur siaj antaŭbrakoj. Ili tuj trempis per sango, sed tio estis la plej malgranda el liaj zorgoj. Feliĉe, lia jako estis malhela por helpi kaŝi la damaĝon.
  
  Paul eliris en la strateton. Kiam li malfermis la pordon, li ne rimarkis, ke la figuro glitas en la ombrojn dekstre. Paul iris rekte preter, ignorante la ĉeeston de la viro observanta lin, tiel proksime ke li estus povinta tuŝi lin se li etendis sian manon.
  
  Li atingis la aŭton. Kiam li venis post la stirado, li sentis fortan doloron en la brusto, kvazaŭ giganta mano ĝin premus.
  
  Mi esperas, ke mia pulmo ne estas trapikita.
  
  Li ekfunkciigis la motoron, penante forgesi la doloron. Li ne devis iri malproksimen. Survoje, li rimarkis malmultekostan hotelon, verŝajne la loko de kie lia frato vokis. Ĝi estis iom pli ol sescent metroj de la staloj.
  
  La oficisto malantaŭ la vendotablo paliĝis kiam Paŭlo eniris.
  
  Mi ne povas aspekti tro bone, se iu timas min en tia truo.
  
  "Ĉu vi havas telefonon?"
  
  "Sur tiu muro tie, sinjoro."
  
  La telefono estis malnova, sed ĝi funkciis. La gastigantino respondis post la sesa sonoro, kaj ŝajnis esti tute veka, malgraŭ la malfrua horo. Ŝi kutime maldormis malfrue, aŭskultante muzikon kaj televidspektaklojn en sia radio.
  
  "Jes?"
  
  "Frau Frink, ĉi tiu estas Herr Reiner. Mi ŝatus paroli kun Herr Tannenbaum."
  
  "Herr Reiner! Mi tre zorgis pri vi: mi scivolis, kion vi faras sur la strato en tiu tempo. Kaj kun tiuj homoj, kiuj ankoraŭ estas en via ĉambro..."
  
  "Mi fartas bone, Frau Frink. Ĉu mi povas..."
  
  "Jes kompreneble. Sinjoro Tannenbaum. Tuj".
  
  La atendado ŝajnis daŭri eterne. Paul turnis sin al la vendotablo kaj rimarkis, ke la sekretario zorge studas lin super la supro de la Volkischer Beobachter.
  
  Ĝuste kion mi bezonas: nazia simpatianto.
  
  Paul rigardis malsupren kaj rimarkis, ke sango ankoraŭ gutas el lia dekstra brako, fluante laŭ liaj manplatoj kaj formante strangan ŝablonon sur la malmola ligna planko. Li levis la manon por ĉesigi la gutadon kaj provis forfroti la makulon per la plandumoj de siaj botoj.
  
  Li turnis sin. La manaĝero ne deprenis la okulojn de li. Se li rimarkus ion suspektindan, li plej verŝajne atentus la Gestapon en la momento, kiam Paul forlasis la hotelon. Kaj tiam ĉio estus finita. Paŭlo ne povis klarigi siajn vundojn, nek la fakton, ke li veturas aŭtomobilon posedata de la barono. La kadavro estus trovita post tagoj, se Paŭlo ne tuj forigus ĝin, ĉar iu vaganto sendube estus rimarkinta la fetoron.
  
  Prenu la telefonon, Manfred. Prenu la telefonon, pro Dio.
  
  Fine li aŭdis la voĉon de Frato Alico plena de alarmo.
  
  "Paŭlo, ĉu tio estas vi?"
  
  "Estas mi".
  
  "Kie diable vi estis? mi-"
  
  "Aŭskultu atente, Manfred. Se vi iam volas revidi vian fratinon, vi devas aŭskulti. Mi bezonas vian helpon ".
  
  "Kie vi estas?" demandis Manfredo per serioza voĉo.
  
  Paul donis al li la adreson de la magazeno.
  
  "Prenu taksion por konduki vin ĉi tien. Sed ne venu rekte. Unue, iru al la apoteko kaj aĉetu gazon, bandaĝojn, alkoholon kaj fadenojn por kudri vundojn. Kaj kontraŭinflamaj drogoj estas tre gravaj. Kaj alportu mian valizon kun ĉiuj miaj aĵoj. Ne zorgu pri Frau Frink: Mi jam..."
  
  Ĉi tie li devis paŭzi. Li estis kapturna pro laceco kaj sangoperdo. Li devis apogi sin sur la telefono por ne fali.
  
  "Planko?"
  
  "Mi pagis al ŝi du monatojn anticipe."
  
  "Bone, Paul."
  
  "Rapidu, Manfredo."
  
  Li pendigis la telefonon kaj marŝis al la pordo. Kiam li preterpasis la akceptiston, li faris rapidan, saĉan version de la nazia saluto. La akceptisto respondis per entuziasma "Heil Hitler!" kiu tremigis la pentraĵojn sur la muroj. Promenante al Paul, li malfermis la frontpordon por li kaj estis surprizita vidante luksan Mercedes parkumitan ekstere.
  
  "Bona aŭto".
  
  "Ĝi ne estas malbona".
  
  "Ĝi estis antaŭ longa tempo?"
  
  "Kelkaj monatoj. Ĝi estas uzita."
  
  Pro Dio, ne voku la policon... Vi vidis nenion krom estimindan laboriston, kiu haltis por telefoni.
  
  Li sentis la suspektindan rigardon de la dungito sur la dorso de sia kapo, kiam li eniris la aŭton. Li devis kunpremi la dentojn por ne krii pro doloro dum li eksidis.
  
  Estas en ordo, li pensis, koncentrante ĉiujn siajn sentojn por ekfunkciigi la motoron sen perdi konscion. Reiru al via gazeto. Reiru al via bona nokto. Vi ne volas fuŝi kun la polico.
  
  La administranto tenis siajn okulojn sur la Mercedes ĝis ĝi ĉirkaŭiris la angulon, sed Paŭlo ne povis esti certa, ĉu li nur admiras la korpon aŭ mense markas la numerplaton.
  
  Kiam li alvenis al la stalo, Paŭlo permesis al si fali antaŭen sur la stirilon, liaj fortoj elĉerpitaj.
  
  Li estis vekita per frapado sur la fenestro. La vizaĝo de Manfredo rigardis lin malsupren kun zorgo. Apud li estis alia pli malgranda vizaĝo.
  
  Julian.
  
  Mia filo.
  
  En lia menso, la sekvaj minutoj estis miksaĵo de disaj scenoj. Manfred trenas lin de la aŭto al la staloj. Mi lavas liajn vundojn kaj kudras ilin. Brulanta doloro. Julian proponas al li botelon da akvo. Li trinkis por kio ŝajnis esti eterneco, ne povante estingi sian soifon. Kaj poste denove silento.
  
  Kiam li fine malfermis la okulojn, Manfred kaj Julian sidis sur la ĉaro, rigardante lin.
  
  "Kion li faras ĉi tie?" raŭke demandis Paŭlo.
  
  "Kion mi devus fari kun li? Mi ne povis lasi lin sola ĉe la pensiono!"
  
  "Kion ni devas fari ĉi-vespere ne estas laboro por infanoj."
  
  Julian eliris el la vagono kaj kuris brakumi lin.
  
  "Ni estis maltrankvilaj."
  
  "Dankon, ke vi venis por savi min," diris Paul, skuante siajn harojn.
  
  "Panjo faras same kun mi," diris la knabo.
  
  "Ni iros preni ŝin, Julian. mi promesas".
  
  Li leviĝis kaj iris por ordigi sin en la latrino en la malantaŭa korto. Ĝi estis malmulte pli ol sitelo, nun kovrita per araneaĵoj, sub krano, kaj malnova spegulo kovrita per grataĵoj.
  
  Paŭlo zorge studis sian pripensadon. Kaj liaj antaŭbrakoj kaj lia tuta torso estis bandataj. Estis sango sur la blanka tuko sur lia maldekstra flanko.
  
  "Viaj vundoj estas teruraj. Vi tute ne scias, kiom vi kriegis, kiam mi aplikis la antisepsan," diris Manfred, kiu iris al la pordo.
  
  "Mi nenion memoras".
  
  "Kiu estas ĉi tiu mortinto?"
  
  "Ĉi tiu estas la viro, kiu forrabis Alicion."
  
  "Julian, remetu la tranĉilon!" kriis Manfred, kiu rigardadis trans sian ŝultron ĉiujn kelkajn sekundojn.
  
  "Mi bedaŭras, ke li devis vidi la korpon."
  
  "Li estas kuraĝa knabo. Li tenis vian manon la tutan tempon, kiam mi laboris, kaj mi povas certigi vin, ke ĝi ne estis bela. Mi estas inĝeniero, ne kuracisto."
  
  Paul balancis la kapon, penante malbari ĝin. "Vi devos eliri kaj aĉeti iom da sulfanilamido. Kioma horo estas nun?"
  
  "La sepa matene".
  
  "Ni ripozu. Ĉi-vespere ni iros preni vian fratinon."
  
  "Kie ŝi estas?"
  
  "Tendaro Dachau".
  
  Manfred larĝe malfermis la okulojn kaj glutis.
  
  "Ĉu vi scias, kio estas Dachau, Paul?"
  
  "Ĉi tiu estas unu el tiuj tendaroj, kiujn la nazioj konstruis por loĝigi siajn politikajn malamikojn. Esence, subĉiela malliberejo."
  
  "Vi ĵus revenis al ĉi tiuj bordoj, kaj evidentiĝas," diris Manfredo, balancante la kapon. "Oficiale, ĉi tiuj lokoj estas bonegaj someraj tendaroj por ribelemaj aŭ neregeblaj infanoj. Sed se oni kredu la malmultajn decajn ĵurnalistojn kiuj ankoraŭ estas ĉirkaŭe, lokoj kiel Dachau estas vivanta infero." Manfred daŭriĝis por priskribi la hororojn okazantajn nur kelkajn mejlojn de la urbolimoj. Kelkajn monatojn pli frue, li trovis kelkajn revuojn kiuj priskribis Dachau kiel malaltnivelan prizoninstalaĵon, kie la malliberigitoj estis bone nutritaj, vestitaj en amelitaj blankaj uniformoj, kaj ridetantaj al la fotiloj. La fotoj estis preparitaj por la internacia gazetaro. La realo estis tute alia. Dachau estis rapida justeca malliberejo por tiuj kiuj kontraŭbatalis la naziojn - parodio de realvivaj provoj kiuj malofte daŭris pli ol unu horon. Ĝi estis malfacila laborpunejo kie gardohundoj vagis la perimetron de la elektraj bariloj, elstarante nokte sub konstantaj verŝlumoj de supre.
  
  "Estas neeble ricevi ajnan informon pri la kaptitoj tie tenitaj. Kaj neniu iam eskapas, vi povas esti certa pri tio," diris Manfred.
  
  "Alico ne devas forkuri."
  
  Paul elmetis malglatan planon. Nur dekduo da frazoj, sed sufiĉe por ke Manfred eĉ pli maltrankviligu antaŭ la fino de la klarigo ol antaŭe.
  
  "Ekzistas miliono da aferoj, kiuj povas misfunkcii."
  
  "Sed ĝi ankaŭ povas funkcii."
  
  "Kaj la luno eble estos verda kiam ĝi leviĝos ĉi-nokte."
  
  "Aŭskultu, ĉu vi helpos min savi vian fratinon aŭ ne?"
  
  Manfred rigardis Julian, kiu estis reen sur la ĉaro kaj piedbatis sian pilkon laŭ la flankoj.
  
  "Mi supozas ke jes," li diris ĝemante.
  
  "Do iru kaj ripozu. Kiam vi vekiĝos, vi helpos min mortigi Paul Reiner."
  
  Kiam li vidis Manfredon kaj Julian sternitajn sur la tero, provante ripozi, Paŭlo komprenis, kiel elĉerpita li estas. Tamen, li havis ankoraŭ unu aferon por fari antaŭ ol li povis iom dormi.
  
  Ĉe la alia fino de la stalo, la letero de lia patrino estis ankoraŭ alfiksita al la najlo.
  
  Denove, Paul devis transpaŝi la korpon de Jurgen, sed ĉi-foje ĝi estis multe pli malfacila suferado. Li pasigis kelkajn minutojn rigardante sian fraton: lian mankantan okulon, la kreskantan palecon de lia haŭto kiam sango kuniĝis en liaj malsupraj partoj, la simetrion de lia korpo, malbeligita de la tranĉilo, kiu pikis lin en la stomakon. Malgraŭ tio, ke ĉi tiu viro kaŭzis al li nenion krom sufero, li ne povis ne senti profundan malĝojon.
  
  Devintus esti alie, li pensis, fine kuraĝante paŝi tra la aero muro, kiu ŝajnis solidiĝi super lia korpo.
  
  Kun la plej granda zorgo, li forigis la leteron de la najlo.
  
  Li estis laca, sed tamen la emocioj, kiujn li travivis, kiam li malfermis la leteron, estis preskaŭ superfortaj.
  
  
  57
  
  
  Mia kara filo:
  
  Ne estas ĝusta komenco de ĉi tiu letero. La vero estas, ke ĉi tio estas nur unu el pluraj provoj, kiujn mi faris dum la pasintaj kvar aŭ kvin monatoj. Post iom da tempo - intervalo kiu ĉiufoje mallongiĝas - mi devas preni krajonon kaj provi reskribi ĝin. Mi ĉiam esperas, ke vi ne estos ĉe la pensiono, kiam mi forbruligos la antaŭan version kaj ĵetos la cindron tra la fenestro. Mi tiam daŭrigas al la tasko, ĉi tiu patosa anstataŭaĵo de tio, kion mi devas fari, kiu estas diri al vi la veron.
  
  Via patro. Kiam vi estis malgranda, vi ofte demandis min pri li. Mi forigus vin per neklaraj respondoj aŭ tenus mian buŝon fermita ĉar mi timis. En tiuj tagoj, niaj vivoj dependis de la bonfarado de la Schroeders, kaj mi estis tro malforta por serĉi alternativon. Se nur mi
  
  ...Sed ne, ignoru min. Mia vivo estas plena de "nur" kaj mi laciĝis senti bedaŭron antaŭ longe.
  
  Ankaŭ pasis longa tempo, kiam vi ĉesis demandi min pri via patro. Iasence tio ĝenis min eĉ pli ol via senĉesa intereso pri li, kiam vi estis malgranda, ĉar mi scias, kiel vi ankoraŭ estas obsedita pri li. Mi scias, kiel malfacile estas por vi dormi nokte, kaj mi scias, ke tio, kion vi volas precipe, estas scii kio okazis.
  
  Tial mi devas silenti. Mia menso ne tiel bone funkcias, kaj foje mi perdas la trakon de tempo aŭ senton de kie mi estas, kaj mi nur esperas, ke en tiuj momentoj de konfuzo mi ne fordonas la lokon de ĉi tiu letero. La ceter'a'n temp'o'n, kiam mi est'as vek'a, mi sent'as nur timo - tim'u, ke la tag'o'n, kiam vi sci'os la ver'o'n, vi rapid'os konfront'i la respondec'o'j'n pri la morto de Hans.
  
  Jes, Paŭlo, via patro ne mortis en ŝiprompiĝo, kiel ni diris al vi, kion vi divenis baldaŭ antaŭ ol oni forpelis nin el la domo de la barono. ?i estintus ta?ga morto por li ?iuokaze.
  
  Hans Reiner estis naskita en Hamburgo en 1876, kvankam lia familio translokiĝis al Munkeno kiam li daŭre estis knabo. Li finis ami ambaŭ urbojn, sed la maro estis lia nura vera pasio.
  
  Li estis ambicia viro. Li volis esti kapitano, kaj li sukcesis. Li jam estis kapitano kiam ni renkontiĝis ĉe danco je la komenco de ĉi tiu jarcento. Mi ne memoras la precizan daton, mi pensas, ke ĝi estis la fino de 1902, sed mi ne povas esti certa. Li petis min danci kaj mi konsentis. Ĝi estis valso. Kiam la muziko finiĝis, mi senespere enamiĝis al li.
  
  Li svatis min inter maraj vojaĝoj kaj finis igi Munkenon lia konstanta hejmo, nur por plaĉi al mi, kiom ajn maloportuna estis por li profesie. La tago, kiam li eniris la domon de miaj gepatroj por peti de via avo mian manon en geedziĝo, estis la plej feliĉa tago de mia vivo. Mia patro estis granda, bonhumora viro, sed tiutage li estis tre serioza kaj eĉ verŝis larmojn. Estas bedaŭrinde, ke vi neniam ricevis la ŝancon renkonti lin; vi vere ŝatus lin.
  
  Mia patro diris, ke ni havus fianĉfeston, grandan feston laŭ la tradicia stilo. Tuta semajnfino kun dekoj da gastoj kaj mirinda bankedo.
  
  Nia dometo ne taŭgis por tio, do mia patro petis la permeson de mia fratino okazigi la eventon ĉe la kampara domo de la barono en Herrsching an der Ammersee. En tiuj tagoj, la hazardludo de via onklo estis ankoraŭ sub kontrolo kaj li havis plurajn posedaĵojn disigitaj tra la tuta Bavario. Brunnhilda konsentis, pli resti en bonaj rilatoj kun mia patrino ol pro ia alia kialo.
  
  Kiam ni estis malgrandaj, mia fratino kaj mi neniam estis tiel proksimaj. Ŝi pli interesiĝis pri knaboj, dancado kaj modo ol mi. Mi preferis resti hejme kun miaj gepatroj. Mi ankoraŭ ludis kun pupoj kiam Brunhilde iris al sia unua rendevuo.
  
  Ŝi ne estas malbona homo, Paul. Ŝi neniam estis tia: nur egoisma kaj dorlotita. Kiam ŝi edziĝis al la barono, kelkajn jarojn antaŭ ol mi renkontis vian patron, ŝi estis la plej feliĉa virino en la mondo. Kio igis ŝin ŝanĝiĝi? Mi ne scias. Eble pro enuo aŭ pro malfideleco de via onklo. Li estis mem-deklarita virinaĉo, io, kion ŝi neniam antaŭe rimarkis, blindigita de lia mono kaj titolo. Poste tamen fariĝis tro evidente por ke ŝi ne rimarku. Ŝi havis filon de li, kion mi neniam atendis. Eduardo estis bonhumora, soleca infano kiu kreskis en la prizorgo de servistinoj kaj flegistinoj. Lia patrino neniam donis al li multe da atento ĉar la knabo ne plenumis sian celon teni la baronon sur mallonga ŝnuro kaj for de siaj putinoj.
  
  Ni revenu al la semajnfina festo. Vendrede tagmeze la gastoj komencis alveni. Mi ĝojis promeni kun mia fratino sub la suno kaj atendante, ke via patro alvenos por konigi ilin unu al la alia. Fine li aperis en sia milita jako, blankaj gantoj kaj kapitana ĉapo, kun parada glavo en la manoj. Li estis vestita kiel li farus por sabatnokta engaĝiĝo, kaj li diris, ke li faris tion por imponi min. Ĉi tio ridigis min.
  
  Sed kiam mi prezentis lin al Brunhilde, okazis io stranga. Via patro prenis ŝian manon kaj tenis ĝin iom pli longe ol necesis. Kaj ŝi ŝajnis konfuzita, kvazaŭ trafita de fulmo. Tiutempe mi pensis - kia malsaĝulo mi estas - ke tio estas nur embaraso, sed Brunhildo neniam montris eĉ unu aludon de tiuj emocioj en sia vivo.
  
  Via patro ĵus revenis de misio en Afriko. Li alportis al mi ekzotikan parfumon uzatan de la indiĝenoj en la kolonioj, faritan, mi pensas, el santalo kaj melaso. Ĝi havis fortan kaj tre karakterizan aromon, sed samtempe ĝi estis milda kaj agrabla. Mi aplaŭdis kiel malsaĝulo. Mi ŝatis ĝin, kaj mi promesis al li, ke mi portos ĝin al la fianĉiĝofesto.
  
  Tiun nokton, dum ni ĉiuj dormis, Brunhildo eniris la dormoĉambron de via patro. La ĉambro estis tute malluma, kaj Brunhildo estis nuda sub sia tualeto, portanta nur la parfumon, kiun via patro donis al mi. Sen sono, ŝi enlitiĝis kaj amoris kun li. Ankoraŭ estas malfacile por mi skribi ĉi tiujn vortojn, Paŭlo, eĉ nun, kiam pasis dudek jaroj.
  
  Via patro, kredante, ke mi volas doni al li antaŭpagon en nia geedziĝnokto, ne rezistis. Almenaŭ tion li diris al mi la sekvan tagon, kiam mi rigardis en liajn okulojn.
  
  Li ĵuris al mi, kaj ĵuris denove, ke li nenion rimarkis, ĝis ĝi finiĝis kaj Brunhilde parolis la unuan fojon. Ŝi diris al li, ke ŝi amas lin kaj petis lin forkuri kun ŝi. Via patro elĵetis ŝin el la ĉambro, kaj la sekvantan matenon li prenis min flanken kaj rakontis al mi, kio okazis.
  
  "Ni povas nuligi la geedziĝon, se vi volas," li diris.
  
  "Ne," mi respondis. "Mi amas vin kaj mi edziĝos kun vi, se vi ĵuros al mi, ke vi vere ne sciis, ke ĝi estas mia fratino."
  
  Via patro denove ĵuris, kaj mi kredis al li. Post ĉiuj ĉi jaroj, mi ne certas kion pensi, sed estas tro da amareco en mia koro ĝuste nun.
  
  La gefianĉiĝo okazis, same kiel la geedziĝo en Munkeno tri monatojn poste. Tiam estis facile vidi la ŝveliĝintan ventron de via onklino sub la ruĝa puntrobo, kiun ŝi portis, kaj ĉiuj estis feliĉaj krom mi, ĉar mi tro bone sciis, kies bebo ĝi estas.
  
  Fine ankaŭ la barono eksciis. Ne de mi. Mi neniam kontraŭstaris mian fratinon aŭ riproĉis ŝin pro tio, kion ŝi faris, ĉar mi estas malkuraĝulo. Mi ankaŭ diris al neniu tion, kion mi sciis. Sed pli aŭ malpli frue ĝi nepre eliros: Brunhildo verŝajne ĵetis ĝin en la vizaĝon de la barono dum kverelo pri unu el liaj romanoj. Mi ne scias certe, sed la fakto estas, ke li faris, kaj tio estis parto de la kialo de tio, kio okazis poste.
  
  Baldaŭ poste, ankaŭ mi gravediĝis, kaj vi naskiĝis dum via patro estis en kio estis lia lasta misio al Afriko. La leteroj, kiujn li skribis al mi, fariĝis pli kaj pli malgajaj, kaj ial - mi ne scias ĝuste kial - li ĉiam malpli fieris pri la laboro, kiun li faris.
  
  Iun tagon li tute ĉesis skribi. La sekva letero, kiun mi ricevis, estis de la Imperia Mararmeo, kiu informas min, ke mia edzo dizertis kaj ke mi estas devigita informi la aŭtoritatojn, se mi aŭdas de li.
  
  mi ploris amare. Mi ankoraŭ ne scias, kio instigis lin dizerti, kaj mi ne volas scii. Mi lernis tro multajn aferojn pri Hans Reiner ekde lia morto, aferoj kiuj ne tute kongruas kun la portreto, kiun mi desegnis pri li. Tial mi neniam parolis al vi pri via patro, ĉar li ne estis rolmodelo aŭ iu pri kiu fieri.
  
  Fine de 1904 via patro revenis Munkenon sen mia scio. Li sekrete revenis kun sia ĉefleŭtenanto, viro nomita Nagel, kiu akompanis lin ĉie. Anstataŭ reveni hejmen, li iris por serĉi rifuĝon en la domego de la barono. De tie, li sendis al mi mallongan noton, kaj ĝuste tion ĝi diris:
  
  "Kara Ilse: Mi faris teruran eraron kaj mi provas korekti ĝin. Mi petis vian bofraton helpon kaj alian bonan amikon. Eble ili povas savi min. Kelkfoje la plej granda trezoro estas kaŝita kie estas la plej granda detruo, aŭ almenaŭ tion mi ĉiam pensis. Kun amo, Hans."
  
  Mi neniam komprenis, kion via patro volis diri per tiuj vortoj. Mi legis la noton ree kaj ree, kvankam mi bruligis ĝin horojn post ricevi ĝin, timante ke ĝi falos en malĝustajn manojn.
  
  Pri la morto de via patro, mi scias nur, ke li restis ĉe la Schroeder-domego, kaj okazis perforta batalo iun nokton, post kiu li mortis. Lia korpo estis ĵetita de la ponto ĉe Isar sub la kovro de mallumo.
  
  Mi ne scias, kiu mortigis vian patron. Via onklino rakontis al mi tion, kion mi rakontas al vi ĉi tie preskaŭ laŭvorte, kvankam ŝi ne ĉeestis kiam tio okazis. Ŝi rakontis al mi pri tio kun larmoj en la okuloj, kaj mi sciis, ke ŝi ankoraŭ amas lin.
  
  La knabo, kiun Brunhildo naskis, Jürgen, estis la ekzakta kopio de via patro. La amo kaj nesana sindonemo, kiun lia patrino ĉiam montris al li, estis apenaŭ surprizaj. Lia vivo ne estis la nura, kiun oni forĵetis en tiu terura nokto.
  
  Sendefenda kaj timigita, mi akceptis la proponon de Otto, ke mi foriru kaj loĝu kun ili. Por li, ĝi estis kaj pekliberigo por kio estis farita al Hans kaj maniero puni Brunnhilde memorigante al ŝi kiun Hans preferis. Por Brunhilde tio fariĝis ŝia propra maniero puni min pro ŝtelado de viro, kiun ŝi ŝatis, kvankam tiu viro neniam apartenis al ŝi.
  
  Kaj por mi ĝi estis maniero pluvivi. Via patro lasis al mi nur siajn ŝuldojn, kiam la registaro degnis deklari lin mortinta kelkajn jarojn poste, kvankam lia korpo neniam estis trovita. Do vi kaj mi loĝis en tiu domego, kie estis nenio krom malamo.
  
  Estas unu plia afero. Por mi Jurgen neniam estis io krom via frato, ĉar kvankam li estis koncipita en la ventro de Brunhilde, mi konsideris lin mia filo. Mi neniam povus montri amon al li, sed li estas parto de via patro, homo, kiun mi amis el mia tuta koro. Vidi lin ĉiutage, eĉ dum kelkaj momentoj, estis kiel revidi mian Hans kun mi.
  
  Mia malkuraĝo kaj egoismo formis vian vivon, Paŭlo. Mi neniam volis, ke la morto de via patro influu vin. Mi provis mensogi al vi kaj kaŝi la faktojn, por ke, kiam vi maljuniĝos, vi ne iru serĉi ian ridindan venĝon. Ne faru ĉi tion, mi petas.
  
  Se ĉi tiu letero finiĝas en viaj manoj, pri kio mi dubas, mi volas, ke vi sciu, ke mi tre amas vin, kaj ĉio, kion mi provis fari per miaj agoj, estis protekti vin. Mi bedaŭras.
  
  Via patrino, kiu amas vin
  
  Ilse Reiner
  
  
  58
  
  
  Kiam li finis legi la vortojn de sia patrino, Paŭlo longe ploris.
  
  Li verŝis larmojn por Ilse, kiu suferis sian tutan vivon pro amo kaj kiu faris erarojn pro amo. Li verŝis larmojn por Jurgen, kiu naskiĝis en la plej malbona ebla situacio. Li verŝis larmojn pro si mem, pro knabo, kiu ploris pro patro, kiu ne meritis ĝin.
  
  Dum li endormiĝis, stranga paco trafis lin, sento, kiun li ne memoris, ke li iam sentis antaŭe. Kia ajn estis la rezulto de la frenezo, kiun ili estis entreprenontaj post kelkaj horoj, li atingis sian celon.
  
  Manfred vekis lin per milda frapado sur la dorso. Julian estis kelkajn metrojn for, manĝante kolbasan sandviĉon.
  
  "Nun estas la sepa horo."
  
  "Kial vi lasis min dormi tiel longe?"
  
  "Vi bezonis ripozon. Intertempe mi iris butikumi. Mi alportis ĉion, kion vi diris. Mantukoj, ŝtala kulero, spatelo, ĉio."
  
  "Do ni komencu."
  
  Manfred havis Paul preni sulfanilamidon por maldaŭrigi siajn vundojn de infektiĝo, tiam la du el ili sendis Julian al la aŭto.
  
  "Ĉu mi povas komenci?" demandis la knabo.
  
  "Eĉ ne pensu pri tio!" kriis Manfredo.
  
  Ŝi kaj Paul tiam forigis la pantalonon kaj botojn de la mortinto kaj vestis lin per la vestaĵoj de Paul. Ili metis la paperojn de Paŭlo en sian jakpoŝon. Tiam ili fosis profundan truon en la planko kaj enterigis lin.
  
  "Mi esperas, ke ĉi tio konfuzos ilin dum kelka tempo. Mi ne pensas, ke ili trovos lin dum kelkaj semajnoj kaj ĝis tiam ne restos multe de li," Paul diris.
  
  La uniformo de Jürgen pendis sur najlo en la budoj. Paul estis pli-malpli la sama alteco kiel sia frato, kvankam Jurgen estis pli dikigita. Dank' al la dikaj bandaĝoj, kiujn Paul portis sur siaj brakoj kaj brusto, la uniformo sufiĉe bone konvenis. La botoj estis streĉaj, sed la ceteraj taŭgis.
  
  "Ĉi tiu uniformo konvenas al vi kiel ganto. Tio estas kio neniam foriros estas ĉi tio."
  
  Manfred montris al li la identigilon de Jurgen. Ĝi estis en malgranda leda monujo, kune kun lia NSDAP-karto kaj SS-ID. La simileco inter Jurgen kaj Paul pliiĝis tra la jaroj. Ambaŭ havis fortajn makzelojn, bluajn okulojn, kaj similajn vizaĝajn trajtojn. La hararo de Jürgen estis pli malhela, sed ili povis ripari tion per la harlubriko, kiun Manfred aĉetis. Paul povus facile pasi por Jurgen, krom unu malgranda detalo kiun Manfred montris sur la karto. En la sekcio "distingaj trajtoj", la vortoj "Mankas dekstra okulo" estis klare skribitaj.
  
  "Unu flikaĵo ne sufiĉos, Paul. Se ili petos vin preni ĝin..."
  
  "Mi scias, Manfred. Tial mi bezonas vian helpon."
  
  Manfred rigardis lin tute mirigita.
  
  "Vi ne pensas pri..."
  
  "Mi devas fari ĝin".
  
  "Sed ĉi tio estas freneza!"
  
  "Ĝuste kiel la resto de la plano. Kaj tio estas lia plej malforta punkto."
  
  Fine Manfredo konsentis. Paŭlo sidis sur la konduksidloko de la vagono, mantukoj kovris lian bruston kvazaŭ li estus en barbbutiko.
  
  "Preta?"
  
  "Atendu," diris Manfred, kiu ŝajnis timigita. "Ni ripetu ĉi tion ankoraŭ unu fojon por certigi, ke ne estas eraroj."
  
  "Mi metos kuleron al la rando de mia dekstra palpebro kaj elŝiros mian okulon de la radiko. Dum mi elprenas ĉi tion, vi devas apliki al mi antiseptikojn, kaj poste gazon. Ĉio estas en ordo?"
  
  Manfred kapjesis. Li tiom timis, ke li apenaŭ povis paroli.
  
  "Preta?" li demandis denove.
  
  "Preta".
  
  Dek sekundojn poste estis nenio krom kriegoj.
  
  Je la 11:00 p.m., Paul prenis preskaŭ tutan pakon da aspirinoj, lasante al si du pliajn. La vundo ĉesis sangi, kaj Manfredo desinfektis ĝin ĉiujn dek kvin minutojn, ĉiufoje aplikante freŝan gazon.
  
  Julian, kiu revenis kelkajn horojn pli frue, alarmita de la krioj, trovis sian patron kun la kapo en la manoj kaj hurlante je la supro de siaj pulmoj, dum lia onklo histerie kriis, ke li eliru. Li revenis kaj ŝlosis sin en la Mercedes kaj poste ekploris.
  
  Kiam aferoj trankviliĝis, Manfred iris por alporti sian nevon kaj klarigis la planon. Vidinte Paul, Julian demandis: "Ĉu vi faras ĉion ĉi nur por mia patrino?" Estis respekto en lia voĉo.
  
  "Kaj por vi, Julian. Ĉar mi volas, ke ni estu kune."
  
  La knabo ne respondis, sed li firme tenis la brakon de Paŭlo kaj ankoraŭ ne ellasis, kiam Paŭlo decidis, ke estas tempo por ili foriri. Li grimpis sur la malantaŭan sidlokon de la aŭto kun Julian, kaj Manfredo rajdis la dek ses kilometrojn, kiuj apartigis ilin de la tendaro, streĉita esprimo sur lia vizaĝo. Ili bezonis preskaŭ unu horon por atingi sian celon, ĉar Manfred apenaŭ povis veturi kaj la aŭto senĉese glitis.
  
  "Kiam ni alvenos tien, la aŭto ne devas ekhalti, Manfred," diris Paul maltrankvile.
  
  "Mi faros mian plejeblon."
  
  Kiam ili alproksimiĝis al la urbo Dachau, Paul rimarkis frapan ŝanĝon de Munkeno. Eĉ en la mallumo, la malriĉeco en ĉi tiu urbo estis evidenta. La trotuaro estis en malbona stato kaj malpura, la vojsignoj estis pokmarkitaj, la fasadoj de la konstruaĵoj estis malnovaj kaj senŝeligitaj.
  
  "Kia malĝoja loko," diris Paul.
  
  "El ĉiuj lokoj, al kiuj ili povus porti Alicion, ĉi tio certe estas la plej malbona."
  
  "Kial vi diras tion?"
  
  "Nia patro posedis pulvofabrikon, kiu antaŭe troviĝis en ĉi tiu urbo."
  
  Paul estis dironta al Manfred ke lia propra patrino laboris en tiu pafaĵofabriko kaj ke ŝi estis maldungita, sed trovis sin tro laca por komenci konversacion.
  
  "La vere ironia afero estas, ke mia patro vendis la teron al la nazioj. Kaj ili konstruis tendaron sur ĝi."
  
  Finfine, ili vidis flavan signon kun nigraj literoj dirante al ili ke la tendaro estas 1.2 mejlojn fore.
  
  "Haltu, Manfredo. Malrapide turniĝu kaj iom retropaŝu."
  
  Manfred faris kiel li estis dirita kaj ili revenis al malgranda konstruaĵo kiu aspektis kiel malplena garbejo, kvankam ĝi ŝajnis estinti forlasita por iom da tempo.
  
  "Julian, aŭskultu tre atente," diris Paŭlo, tenante la knabon je la ŝultroj kaj devigante lin rigardi en liajn okulojn. "Via onklo kaj mi iros al koncentrejo por provi savi vian patrinon. Sed vi ne povas veni kun ni. Mi volas, ke vi tuj eliru el la aŭto kun mia valizo kaj atendu ĉe la malantaŭo de ĉi tiu konstruaĵo. Kaŝu kiel eble plej bone, ne parolu kun iu ajn, kaj ne eliru ĝis vi aŭdos min aŭ vian onklon voki vin, ĉu vi komprenas?"
  
  Julian kapjesis, liaj lipoj tremis.
  
  "Kuraĝa knabo," diris Paul, brakumante lin.
  
  "Kaj se vi ne revenos?"
  
  "Eĉ ne pensu pri tio, Julian. Ni faros ĝin".
  
  Post metado de Julian en lian kaŝejon, Paul kaj Manfred revenis al la aŭto.
  
  "Kial vi ne diris al li, kion fari, se ni ne revenos?" demandis Manfredo.
  
  "Ĉar li estas inteligenta infano. Li rigardos en la valizon; li prenos la monon kaj lasos la ceterajn. Ĉiukaze mi havas neniun al kiu sendi ĝin. Kiel aspektas vundo? li demandis, ŝaltante la leglampon kaj deprenante la bandaĝon de sia okulo.
  
  "Ŝi estas ŝvelinta, sed ne tro. La kovrilo ne estas tro ruĝa. Doloras?"
  
  "Kiel diable."
  
  Paul rigardis sin en la retrospegulo. Kie antaŭe estis okulglobo, nun estis makulo de sulkiĝinta haŭto. Malgranda flueto da sango fluis el la angulo de lia okulo kiel skarlata larmo.
  
  "Ĝi devas aspekti malnova, diablo."
  
  "Eble ili ne petos de vi forigi la flikilon."
  
  "Dankon".
  
  Li prenis la peceton el sia poŝo kaj surmetis ĝin, ĵetante la gazojn tra la fenestro en la fosaĵon. Kiam li denove rigardis sin en la spegulon, tremo trakuris lian spinon.
  
  La persono kiu retrorigardis al li estis Jurgen.
  
  Li ekrigardis la nazian brakbendon sur sia maldekstra brako.
  
  Mi iam pensis, ke mi preferas morti ol porti tiun simbolon, pensis Paul. Hodiaŭ Planko Reiner mortinta . Mi nun estas Jurgen von Schroeder.
  
   Li grimpis el la pasaĝera seĝo kaj en la malantaŭon, penante rememori, kia estis lia frato, lian malestiman aeron, lian arogan manieron. La maniero kiel li projekciis sian voĉon kvazaŭ ĝi estis etendo de li mem, provante sentigi ĉiujn aliajn malsuperajn.
  
  Mi povas fari ĝin, Paul diris al si. Ni vidos...
  
  "Enŝaltu ŝin, Manfred. Ni ne devas perdi plu tempon."
  
  
  59
  
  
  Arbeit Macht Frei
  
  Tio estis la vortoj skribitaj per feraj literoj super la pordegoj de la tendaro. La vortoj tamen estis nenio alia ol strekoj en malsama formo. Neniu el la tieaj homoj gajnintus sian liberecon laborante.
  
  Dum la Mercedes haltis ĉe la enirejo, dormema gardisto en nigra uniformo elpaŝis el la budo de la gardostaranto, mallonge briligis sian poŝlampon en la aŭtomobilon, kaj signis por ke ili pasu. La pordegoj tuj malfermiĝis.
  
  "Estis facile," flustris Manfred.
  
  "Ĉu vi iam konis malliberejon, en kiu estis malfacile enirebla? La malfacila parto kutime estas eliri," Paul respondis.
  
  La pordego estis tute malfermita, sed la aŭto ne moviĝis.
  
  "Kio diable estas malbona ĉe vi? Ne haltu tie."
  
  "Mi ne scias kien iri, Paul," Manfred respondis, kun la manoj kunpremitaj sur la stirilo.
  
  "Feraĵo".
  
  Paul malfermis la fenestron kaj signis al la gardisto veni. Li kuris al la aŭto.
  
  "Jes sinjoro?"
  
  "Kaporalo, mia kapo doloras. Bonvolu klarigi al mia idiota ŝoforo kiel atingi kiu ĉi tie regas. Mi alportas mendojn el Munkeno."
  
  "Momente la solaj homoj estas en la brigo, sinjoro."
  
  "Nu do, venu, kaporalo, diru al li."
  
  La gardisto donis instrukciojn al Manfred, kiu ne devis ŝajnigi malkontenton. "Vi ne tro troigis ĝin?" demandis Manfredo.
  
  "Se vi iam vidus mian fraton paroli kun la kunlaborantaro... tio estus li en unu el liaj plej bonaj tagoj."
  
  Manfred veturis la aŭton ĉirkaŭ barita areo, kie stranga kaj akra odoro tralikiĝis en la aŭton, malgraŭ la fakto ke la fenestroj estis fermitaj. Aliflanke, ili povis vidi la malhelajn konturojn de sennombraj kazernoj. La nura movado venis de grupo de kaptitoj kurantaj apud lumigita stratlampo. Ili estis vestitaj per striitaj tutoj kun sola flava stelo brodita sur la brusto. La dekstra kruro de ĉiu el la viroj estis ligita al la maleolo de tiu malantaŭ li. Kiam unu falis, almenaŭ kvar aŭ kvin falis kun li.
  
  "Movu, vi hundoj! Vi daŭrigos ĝis vi plenumis dek rondirojn en vico sen stumblado unufoje! la gardisto kriis, svingante bastonon, per kiu li batis la falintajn kaptitojn. Tiuj, kiuj tion faris, rapide ekstaris, kun la vizaĝoj ŝmiritaj per koto kaj timigitaj.
  
  "Ho mia Dio, mi ne povas kredi ke Alico estas en ĉi tiu infero," Paŭlo murmuris. "Ni prefere ne malsukcesu, alie ni finiĝos apud ŝi kiel honoraj gastoj. Tio estas, krom se ili mortpafos nin."
  
  La aŭtomobilo haltis antaŭ malalta blanka konstruaĵo, kies lumigitan pordon gardis du soldatoj. Paul jam etendis la manon al la pordotenilo, kiam Manfredo haltigis lin.
  
  "Kion vi faras?" li flustris. "Mi devas malfermi la pordon por vi!"
  
  Paul kaptis sin ĝustatempe. Lia kapdoloro kaj sento de malorientiĝo pliiĝis en la lastaj minutoj, kaj li luktis por ordigi siajn pensojn. Li sentis timon pro tio, kion li estis faronta. Dum momento li estis tentita diri al Manfredo, ke li turnu sin kaj eliru el ĉi tiu loko kiel eble plej rapide.
  
  Mi ne povas fari tion al Alicio. Aŭ por Julian, aŭ por si mem. Mi devas eniri... kio ajn okazos.
  
  La aŭtopordo estis malfermita. Paŭlo metis unu piedon sur la cementon kaj elŝovis la kapon, kaj la du soldatoj tuj atentis kaj levis la manojn. Paul eliris el la Mercedes kaj salutis reen.
  
  "Ĉifa," li diris dum li trairis la pordon.
  
  La gardejo konsistis el malgranda oficejo-simila ĉambro kun tri aŭ kvar bonordaj tabloj, ĉiu kun malgrandega nazia flago apud krajono, kaj portreto de la Fuhrer kiel la nura ornamado sur la muroj. Apud la pordo staris longa tablo, kiu aspektis kiel vendotablo, malantaŭ kiu sidis acida oficisto. Li rektiĝis, kiam li vidis Paŭlon eniri.
  
  Heil Hitler!
  
  "Heil Hitler!" - respondis Paŭlo, zorge ekzamenante la ĉambron. Estis fenestro en la malantaŭo kiu rigardis al kio ŝajnis esti ia komuna ĉambro. Tra la vitro, li povis vidi ĉirkaŭ dek soldatojn ludantajn kartojn en fumnubo.
  
  "Bonan vesperon, Herr Obersturmführer," diris la oficisto. "Kion mi povas fari por vi en ĉi tiu horo de la nokto?"
  
  "Mi estas ĉi tie por urĝaj aferoj. Mi devas kunporti la malliberigitan virinon al Munkeno por... por pridemandado."
  
  "Kompreneble, sinjoro. Kaj la nomo?
  
  Alys Tannenbaum.
  
  "Ha, tiu, kiun ili alportis hieraŭ. Ni ne havas multajn virinojn ĉi tie - ne pli ol kvindek, sciu. Domaĝe, ke ŝi estas forportita. Ŝi estas unu el la malmultaj, kiuj estas... sufiĉe bona," li diris kun volupta rideto.
  
  "Ĉu vi volas diri por judo?"
  
  La viro malantaŭ la vendotablo glutis ĉe la minaco en la voĉo de Paŭlo.
  
  "Kompreneble, sinjoro, ne malbone por judo."
  
  "Certe. Nu, kion do vi atendas? Venigu ŝin!"
  
  "Tuj, sinjoro. Ĉu mi rajtas rigardi la transdonon, sinjoro?"
  
  Paŭlo, kies brakoj estis krucitaj malantaŭ lia dorso, forte kunpremis siajn pugnojn. Li preparis sian respondon al tiu ĉi demando. Se lia paroleto funkcius, ili trenus Alicon eksteren, saltus en la aŭton kaj lasus la lokon, liberaj kiel la vento. Alie, estus okazinta telefonvoko, eble pli ol unu. Post malpli ol duonhoro, li kaj Manfred estos honoraj gastoj de la tendaro.
  
  "Nun aŭskultu atente, sinjoro..."
  
  Faber, sinjoro. Gustavo Faber ."
  
  Aŭskultu, Herr Faber. Antaŭ du horoj mi estis en la lito kun ĉi tiu rava knabino el Frankfurto, kiun mi postkuris dum tagoj. Tagoj! Subite sonoris la telefono, kaj ĉu vi scias, kiu ĝi estis?"
  
  "Ne, sinjoro."
  
  Paul klinis sin super la stango kaj zorge mallaŭtis sian voĉon.
  
  "Ĝi estis Reinhard Heydrich, granda viro mem. Li diris al mi: 'Jurgen, mia bonulo, alportu al mi tiun judan knabinon, kiun ni sendis hieraŭ al Dachau, ĉar evidentiĝas, ke ni ne sufiĉe akiris de ŝi'. Kaj mi diris al li: 'Ĉu iu alia ne povas iri?' Kaj li diris al mi: Ne, ĉar mi volas, ke vi prilaboru ĝin survoje. Timigu ŝin per ĉi tiu via speciala metodo.' Do mi eniris mian aŭton kaj jen mi estas. Io ajn por fari favoron por amiko. Sed tio ne signifas, ke mi ne estas en malbona humoro. Do forigu la judan malĉastulinon de ĉi tie unufoje por ĉiam, por ke mi povu reveni al mia amikino antaŭ ol ŝi endormiĝos."
  
  "Sinjoro, mi bedaŭras, sed..."
  
  "Herr Faber, ĉu vi scias, kiu mi estas?"
  
   " Ne , sinjoro ."
  
  "Mi estas barono von Schroeder."
  
   Ĉe tiuj vortoj, la vizaĝo de la vireto ŝanĝiĝis.
  
  "Kial vi ne diris ĉi tion antaŭe, sinjoro? Mi estas bona amiko de Adolf Eichmann. Li rakontis al mi multon pri vi, - li mallaŭtigis la voĉon, "kaj mi scias, ke vi ambaŭ estas en speciala tasko por Herr Heydrich. Ĉiuokaze, ne maltrankviliĝu, mi traktos ĝin."
  
  Li leviĝis, iris en la komunan ĉambron kaj vokis unu el la soldatoj, kiu klare ĝenis, ke lia kartludo estis interrompita. Momentojn poste, la viro malaperis tra pordo kiu estis ekster la vidlinio de Paul.
  
  Dume, Faber revenis. Li prenis purpuran formon el sub la vendotablo kaj komencis plenigi ĝin.
  
  "Ĉu mi povas ricevi vian identigilon? Mi devas noti vian CC-numeron."
  
  Paul etendis ledan monujon.
  
  "Ĉio estas ĉi tie. Faru ĝin rapide."
  
  Faber elprenis sian identigilon kaj rigardis la foton dum kelkaj momentoj. Paul rigardis lin atente. Li vidis ombron de dubo trairi la vizaĝon de la oficisto dum li rigardis lin, kaj poste rigardis malsupren al la foto. Li devis fari ion. Distras lin, donu al li mortbaton por forigi ĉian dubon.
  
  "Kio estas, vi ne povas trovi ŝin? Ĉu mi bezonas rigardi ŝin?"
  
  Kiam la oficisto rigardis lin konfuzite, Paŭlo levis la peceton dum momento kaj ridetis malagrable.
  
  "N-ne, sinjoro. Mi nur festas ĝin nun."
  
  Li redonis la ledan monujon al Paul.
  
  "Sinjoro, mi esperas, ke vi ne ĝenas, ke mi menciu ĉi tion, sed... estas sango en via okulkavo."
  
  "Ho, dankon, Herr Faber. La kuracisto sekigas histojn, kiuj formiĝis tra la jaroj. Li diras, ke li povas enmeti vitran okulon. Intertempe mi estas je la merdo de liaj iloj. Ĉiuokaze..."
  
  "Ĉio estas preta, sinjoro. Rigardu, ili nun alportos ŝin ĉi tien."
  
  Pordo malfermiĝis malantaŭ Paul kaj li aŭdis paŝojn. Paŭlo ankoraŭ ne turnis sin por rigardi Alicion, timante ke lia vizaĝo perfidos eĉ la plej etan emocion, aŭ pli malbone, ke ŝi rekonos lin. Nur kiam ŝi staris apud li, li kuraĝis doni al ŝi rapidan, flankenrigardon.
  
  Alicio, vestita per kio aspektis kiel malglata griza robo, klinis la kapon, fiksrigardante la plankon. Ŝi estis nudpieda kaj havis mankatenojn sur la manoj.
  
  Ne pensu pri tio, kio ŝi estas, pensis Paŭlo. Nur pensu pri maniero eligi ŝin el ĉi tie viva.
  
  "Nu, se tio estas ĉio..."
  
  "Jes sinjoro. Subskribu ĉi tie kaj sube, mi petas."
  
  La falsa barono prenis sian plumon kaj provis igi sian skribaĉon nelegebla. Tiam li prenis la manon de Alicio kaj turnis sin, tirante ŝin kun si.
  
  "Nur unu lasta afero, sinjoro?"
  
  Paul denove turnis sin.
  
  "Kio diable estas tio ĉi?" li kriegis kolere.
  
  -Mi devos voki Herr Eichmann por rajtigi la foriron de la kaptito, ĉar li estis tiu, kiu subskribis ŝin.
  
  Terurita, Paŭlo klopodis por trovi ion por diri.
  
  "Ĉu vi opinias, ke necesas veki nian amikon Adolfo en tia bagatela okazo?"
  
  "Ne daŭros unu minuton, sinjoro," diris la oficisto. Li jam telefonis.
  
  
  60
  
  
  Ni finis, pensis Paul.
  
  Guto da ŝvito elstaris sur lia frunto, kuris laŭ liaj brovoj kaj ruliĝis en la kavon de lia sana okulo. Paŭlo palpebrumis singarde, sed pli da gutoj jam formiĝis. Estis tre varme en la sekureca ĉambro, precipe kie Paul staris, ĝuste sub la ampolo, kiu lumigis la enirejon. La ĉapo de Jurgen, kiu estis tro streĉa por li, ne helpis.
  
  Ili ne devus vidi, ke mi estas nervoza.
  
  "Herr Eichmann?"
  
  La severa voĉo de Faber eĥis tra la ĉambro. Li estis unu el tiuj homoj, kiuj parolis pli laŭte ĉe la telefono, por ke lia voĉo estu pli facile transportebla trans la kablojn.
  
  "Pardonu ĝeni vin ĉi-momente. Mi havas ĉi tie baronon von Schroeder; li venis por preni kaptiton, kiu..."
  
  La paŭzoj en konversacio estis trankviliĝo por la oreloj de Paŭlo, sed turmento por liaj nervoj, kaj li donus ion ajn por aŭdi la alian flankon. "Ĝuste. Jes ja. Jes, mi komprenas."
  
  En tiu momento, la oficisto suprenrigardis al Paŭlo, lia vizaĝo tre serioza. Paul tenis sian rigardon dum nova ŝvito spuris la vojon de la unua.
  
  "Jes sinjoro. Estas klare. Mi faros ĝin".
  
  Li malrapide pendigis.
  
  "Herr Baron?"
  
  "Kio okazas?"
  
  "Ĉu vi povus atendi ĉi tie momenton?" Mi tuj revenos."
  
  "Tre bone, sed faru ĝin rapide!"
  
  Faber reiris tra la pordo, kiu kondukis al la komunĉambro. Tra la vitro, Paŭlo vidis lin alproksimiĝi al unu el la soldatoj, kiu siavice alproksimiĝis al siaj kolegoj.
  
  Ili mordis nin. Ili trovis la kadavron de Jurgen kaj nun ili arestos nin. La nura kialo, ke ili ankoraŭ ne atakis, estas ĉar ili volas preni nin vivantaj. Nu, tio ne okazos.
  
  Paul estis tute terurigita. Paradokse, la doloro en lia kapo malpliiĝis, sendube pro la riveroj de adrenalino fluanta tra liaj vejnoj. Pli ol ĉio, li sentis la tuŝon de sia mano sur la haŭto de Alico. Ŝi ne suprenrigardis de kiam ŝi eniris. Ĉe la malproksima fino de la ĉambro atendis la soldato, kiu enkondukis ŝin, frapante senpacience sur la plankon.
  
  Se ili venos por ni, la lasta afero, kiun mi faros, estas kisi ŝin.
  
  La oficisto revenis, nun akompanata de du aliaj soldatoj. Paul turnis sin por alfronti ilin, devigante Alicion fari la samon.
  
  "Herr Baron?"
  
  "Jes?"
  
  "Mi parolis kun Herr Eichmann kaj li donis al mi mirindajn novaĵojn. Mi devis dividi ĝin kun aliaj soldatoj. Ĉi tiuj homoj volas paroli kun vi."
  
  Du homoj el la komuna salono paŝis antaŭen.
  
  "Bonvolu permesi, ke mi manpremu vin, sinjoro, nome de la tuta kompanio."
  
  "Permeso donita, Kaporalo," mirigita Paŭlo sukcesis diri.
  
  "Mi estas honora renkonti veran maljunan batalanton, sinjoro," diris la soldato, montrante la malgrandan medalon sur la brusto de Paul. Aglo en flugo, etendante siajn flugilojn, tenante laŭrokronon. Ordo de la Sango.
  
  Paul, kiu tute ne sciis, kion signifas la medalo, simple kapjesis kaj manpremis la soldatojn kaj oficialulon.
  
  "Ĉu tiam vi perdis vian okulon, sinjoro?" Faber demandis lin ridetante.
  
  En la kapo de Paul sonoris averta sonorilo. Ĉi tio povus esti kaptilo. Sed li tute ne sciis, kion la soldato celas kaj kiel respondi.
  
  Kion diable dirus Jurgen al homoj? Ĉu li dirus, ke ĝi estis akcidento dum stulta batalo en sia junaĝo, aŭ ĉu li ŝajnigus, ke lia vundo estis io, kio ne estis?
  
  Soldatoj kaj oficisto observis lin, aŭskultante liajn vortojn.
  
  "Mia tuta vivo estis dediĉita al la Fuhrer, sinjoroj. Kaj ankaŭ mia korpo."
  
  "Do vi estis vundita dum la puĉo de la 23-a?" Faber premis lin.
  
  Li sciis, ke Jurgen perdis okulon antaŭe, kaj li ne kuraĝus diri tiel evidentan mensogon. Do la respondo estis ne. Sed kian klarigon li donus?
  
  "Mi timas, ke ne, sinjoroj. Estis ĉasakcidento."
  
  La soldatoj ŝajnis iom seniluziigitaj, sed la oficiro ankoraŭ ridetis.
  
  Do eble ĝi ja ne estis kaptilo, pensis Paŭlo kun trankviliĝo.
  
  "Do, ĉu ni finis kun sociaj agrablaĵoj, Herr Faber?"
  
  "Ne vere, sinjoro. Herr Eichmann diris al mi, ke mi donu ĉi tion al vi," li diris, etendante skatoleton. "Jen la novaĵo, pri kiu mi parolis."
  
  Paul prenis la skatolon el la manoj de la oficiro kaj malfermis ĝin. Interne estis maŝinskribita folio kaj io envolvita en bruna papero. Mia kara amiko, gratulon pro via bonega agado. Mi sentas, ke vi pli ol plenumis la taskon, kiun mi donis al vi. Tre baldaŭ, ni komencos agi laŭ la pruvoj, kiujn vi kolektis. Mi ankaŭ havas la honoron transdoni al vi la personan dankon de la Führer. Li demandis min pri vi, kaj kiam mi diris al li, ke vi jam portas la Ordonon de la Sango kaj la oran emblemon de la festo sur via brusto, li demandis, kian specialan honoron ni povus doni al vi. Ni parolis dum kelkaj minutoj kaj tiam la Führer elpensis ĉi tiun brilan ŝercon. Li estas viro kun subtila sento de humuro, tiel ke li mendis ĝin de sia persona juvelisto. Venu al Berlino kiel eble plej baldaŭ. Mi havas grandajn planojn por vi. Elkore, Reinhard Heydrich
  
  Komprenante nenion el tio, kion li ĵus legis, Paŭlo malfaldis la objekton. Ĝi estis ora emblemo de dukapa aglo sur rombo de teŭtona kruco. La proporcioj estis malĝustaj kaj la materialoj intenca kaj ofenda parodio, sed tamen Paŭlo tuj rekonis la simbolon.
  
  Ĝi estis la emblemo de tridek-dua-grada framasono.
  
  Jurgen, kion vi faris?
  
  "Sinjoroj," diris Faber, montrante lin, "aplaŭdo por barono von Schroeder, viro kiu, laŭ Herr Eichmann, plenumis taskon tiel gravan por la Reich, ke la Führer mem ordonis unikan premion kreitan speciale por li."
  
  La soldatoj aplaŭdis, kiam konfuzita Paŭlo eliris kun la kaptito. Faber akompanis ilin, malfermante por li la pordon. Li metis ion en la manon de Paŭlo.
  
  "Ŝlosiloj de la mankatenoj, sinjoro."
  
  "Dankon, Faber."
  
  "Estis honoro por mi, sinjoro."
  
  Kiam la aŭto proksimiĝis al la elirejo, Manfred turniĝis iomete, la vizaĝo malseka pro ŝvito.
  
  "Kial diable vi daŭras tiel longe?"
  
  "Poste, Manfredo. Ne antaŭ ol ni foriros de ĉi tie," flustris Paul.
  
  Lia mano serĉis tiun de Alico, kaj ŝi silente premis ĝin reen. Ili restis tiel ĝis ili trapasis la pordegon.
  
  "Alico," li fine diris, prenante ŝian mentonon, "vi povas malstreĉiĝi. Estas nur ni."
  
  Fine ŝi rigardis supren. Ŝi estis kovrita de kontuzoj.
  
  "Mi sciis, ke estas vi en la momento, kiam vi kaptis mian manon. Ho, Paul, mi tiom timis," ŝi diris, apoginte la kapon sur lia brusto.
  
  "Ĉu vi fartas bone?" demandis Manfredo.
  
  "Jes," ŝi respondis malforte.
  
  "Ĉu tiu aĉulo faris ion al vi?" demandis ŝia frato. Paul ne rakontis al li ke Jurgen fanfaronis pri esti brutale seksperfortinta Alicion.
  
  Ŝi hezitis kelkajn momentojn antaŭ ol respondi, kaj kiam ŝi faris, ŝi evitis la rigardon de Paŭlo.
  
  "Ne".
  
  Neniu iam scios, Alicio, pensis Paul. Kaj mi neniam sciigos al vi kion mi scias.
  
  "Ĝi estas same bona. Kiel ajn, vi ĝojos scii, ke Paŭlo mortigis la hundilon. Vi tute ne scias, kiom malproksimen ĉi tiu persono iris por eltiri vin de tie."
  
  Alico rigardis Paŭlon, kaj subite ŝi komprenis, kion signifas la plano kaj kiom multe li oferis. Ŝi levis la manojn, ankoraŭ mankatenojn, kaj forigis la flikaĵon.
  
  "Planko!" ŝi ekkriis, retenante siajn singultojn. Ŝi brakumis lin.
  
  "Silentu... diru nenion."
  
  Alico silentis. Kaj tiam la sirenoj vekriis.
  
  
  61
  
  
  "Kio diable okazas ĉi tie?" Manfred demandis.
  
  Li havis kvindek futojn por iri antaŭ ol li atingis la elirejon de la tendaro kiam sireno komencis veki. Paul rigardis tra la malantaŭa fenestro de la aŭto kaj vidis plurajn soldatojn fuĝi el la gardejo, kiun ili ĵus forlasis. Iel, ili eltrovis, ke li estas trompanto kaj rapidis fermi la pezmetalan elirpordon.
  
  "Paŝu sur ŝin! Eniru tien antaŭ ol li fermas ĝin!" Paul kriis al Manfred, kiu tuj mordis siajn dentojn forte kaj streĉis sian tenon sur la stirilon premante la benzinpedalon. La aŭto pafis antaŭen kiel kuglo, kaj la gardisto saltis flanken, ĝuste kiam la aŭto frapis la metalan pordon per forta muĝado. La frunto de Manfred resaltis de la stirilo, sed li sukcesis konservi la aŭton sub kontrolo.
  
  La gardisto ĉe la pordego eltiris sian pistolon kaj malfermis fajron. La malantaŭa fenestro frakasiĝis en milionon da pecoj.
  
  "Kion ajn vi faros, ne iru al Munkeno, Manfred! Restu for de la ĉefa vojo!" Paŭlo kriegis, ŝirmante Alicion kontraŭ la fluganta vitro. "Prenu la kromvojon, kiun ni vidis dum la supreniro."
  
  "Ĉu vi estas freneza?" Manfred diris. Li kaŭris malalte en sia sidloko kaj apenaŭ povis vidi kien li iras. "Ni ne scias kien ĉi tiu vojo kondukas! Kaj kiel pri..."
  
  "Ni ne povas riski, ke ili kaptu nin," Paul diris, interrompante lin.
  
  Manfred kapjesis kaj prenis akran ĉirkaŭvojon, direktante laŭ tervojo kiu fadis en mallumon. Paul tiris la Luger de sia frato el ĝia pistolujo. Ŝajnis, ke vivdaŭro pasis de kiam li prenis ŝin el la stalo. Li kontrolis la revuon: estis nur ok pafoj en ĝi. Se ili estus sekvitaj, tio ne estus preninta ilin malproksimen.
  
  Ĝuste tiam paro da lumiloj traŝiriĝis tra la mallumo malantaŭ ili, kaj ili aŭdis klakon de pistolo kaj klakadon de maŝinpafilo. Ili estis sekvitaj per du aŭtoj, kaj kvankam neniu estis same rapida kiel la Mercedes, iliaj ŝoforoj konis la areon. Paul sciis, ke ili ne daŭros longe antaŭ ol ili ekkaptos. Kaj la lasta sono, kiun ili aŭdos, estos surda
  
  "Damnu ĝin! Manfred, ni devas forigi ilin de nia vosto!"
  
  "Kiel ni devas fari ĝin? Mi eĉ ne scias kien ni iras."
  
  Paul devis pensi rapide. Li turnis sin al Alicio, kiu ankora klinis sin sur sia sidloko.
  
  "Alico, aŭskultu min."
  
  Ŝi ekrigardis lin nervoze, kaj Paŭlo vidis timon en ŝiaj okuloj, sed ankaŭ decidemon. Ŝi provis rideti, kaj Paul sentis doloron de amo kaj doloro pro ĉio, kion ŝi travivis.
  
  "Ĉu vi scias kiel uzi unu el ĉi tiuj?" li demandis, levante la Luger.
  
  Alico balancis la kapon. "Mi bezonas, ke vi prenu ĝin kaj premu la ellasilon kiam mi diros al vi. La fuzeo estas forigita. Atentu".
  
  "Kion do nun?" Manfred kriegis.
  
  "Nun vi paŝas sur la gason kaj ni provas foriri de ili. Se vi vidas padon, vojon, ĉevalvojon, kio ajn, sekvu ĝin. Mi havas ideo ".
  
  Manfred kapjesis kaj paŝis sur la pedalon dum la aŭto grumblis, formanĝante truojn dum ĝi flugis super la malplena vojo. La pafado komenciĝis denove, kaj la retrospegulo frakasiĝis kiam pli da kugloj trafis la trunkon. Fine, supre, ili trovis tion, kion ili serĉis.
  
  "Rigardu tien! La vojo iras supren, poste estas krucvojo maldekstren. Kiam mi diras, malŝaltu la lumojn kaj plonĝu laŭ ĉi tiu vojo."
  
  Manfred kapjesis kaj rektiĝis sur la konduksidloko, preta deflankiĝi dum Paul turnis sin al la malantaŭa sidloko.
  
  "Do, Alico! Pafu dufoje!"
  
  Alico eksidis kaj la vento ĵetis ŝiajn harojn en ŝian vizaĝon, malfaciligante ŝin vidi. Ŝi tenis la pistolon per ambaŭ manoj kaj montris al la fajroj persekutantaj ilin. Ŝi tiris la ellasilon dufoje kaj spertis strangan senton de potenco kaj kontento: venĝo. Surprizite de la interpafado, iliaj persekutantoj retiriĝis al la flanko de la vojo, momente distritaj.
  
  "Venu, Manfredo!"
  
  Li estingis la lumturojn kaj ektiris la stirilon, direktante la aŭton al la malluma abismo. Poste li ŝanĝiĝis al neŭtrala kaj iris laŭ la nova vojo, kiu estis malmulte pli ol pado en la arbaron.
  
  Ĉiuj tri retenis la spiron kaj kaŭris en siaj sidlokoj dum iliaj persekutantoj preterpasis plenrapide, nekonsciante ke iliaj fuĝintoj fuĝis.
  
  "Mi pensas, ke ni foriris de ili!" diris Manfredo, etendante la brakojn, kiuj doloris pro la tenado de la stirilo tiel forte sur la ruta vojo. Sango gutis el lia nazo, kvankam li ne aspektis rompita.
  
  "Bone, ni revenu al la ĉefvojo antaŭ ol ili rimarkos, kio okazis."
  
  Post kiam iĝis klare ke ili sukcese liberiĝis de siaj persekutantoj, Manfred faris sian vojon al la garbejo kie Julian atendis. Proksimante sian celon, li deturnis la vojon kaj parkis apud ĝi. Paul profitis la okazon por forigi la mankatenojn de Alico.
  
  "Ni iru kune preni ĝin. Li atendas surprizon."
  
  "Alportu kiun?" ŝi demandis.
  
  "Nia filo, Alico. Li kaŝas sin malantaŭ kabano."
  
  "Juliano? Ĉu vi venigis Julianon ĉi tien? Ĉu vi ambaŭ estas frenezaj?" ŝi kriegis.
  
  "Ni ne havis elekton," protestis Paul. "La lastaj horoj estis teruraj."
  
  Ŝi ne aŭdis lin ĉar ŝi jam eliris el la aŭto kaj kuris al la kabano.
  
  "Juliano! Julian, karulo, ĝi estas panjo! Kie vi estas?"
  
  Paul kaj Manfredo kuris post ŝi, timante ke ŝi falos kaj vundos sin. Ili renkontis Alicion en la angulo de la kabano. Ŝi senmove haltis, terurigita, larĝaj okuloj.
  
  "Kio okazas, Alicio?" Paul diris.
  
  "Kio okazas, mia amiko," diris voĉo el la mallumo, "estas, ke vi tri vere devos konduti, se vi scias, kio estas bona por ĉi tiu vireto."
  
  Paul subpremis krion de kolerego dum la figuro faris kelkajn paŝojn al la lumturoj, proksimiĝante sufiĉe por ke ili povu rekoni lin kaj vidi kion li faras.
  
  Estis Sebastian Keller. Kaj li celis la pafilon al la kapo de Julian.
  
  
  62
  
  
  "Patrino!" kriis Julian, tute timigita. La maljuna librovendisto havis sian maldekstran brakon ĉirkaŭ la kolon de la knabo; la alia mano estis montrita al la pistolo. Paŭlo vane serĉis la pafilon de sia frato. La pistolujo estis malplena; Alicio lasis ĝin en la aŭto. "Pardonu, li surprizis min. Tiam li vidis la valizon kaj elprenis pafilon..."
  
  "Julian kara," Alicio diris trankvile. "Ne zorgu pri tio nun.
  
  mi-"
  
  "Ĉiuj estu trankvilaj!" Keller kriis. "Ĉi tio estas privata afero inter mi kaj Paul."
  
  "Vi aŭdis, kion li diris," diris Paul.
  
  Li provis eltiri Alicion kaj Manfred el la fajrolinio de Keller, sed la librovendisto maldaŭrigis lin, streĉante sian tenon sur la kolo de Julian.
  
  "Restu kie vi estas, Paul. Estus pli bone por la knabo se vi starus malantaŭ Fraulein Tannenbaum."
  
  "Vi estas rato, Keller. Nur malkuraĝa rato kaŝus sin malantaŭ sendefenda infano."
  
  La librovendisto komencis retiriĝi, denove kaŝante sin en la ombro, ĝis ili povis aŭdi nur lian voĉon.
  
  "Pardonu, Paul. Kredu min, mi bedaŭras. Sed mi ne volas fini kiel Klodvigo kaj via frato."
  
  "Sed kiel..."
  
  "Kiel mi sciis? Mi sekvas vin de kiam vi eniris mian librovendejon antaŭ tri tagoj. Kaj la lastaj dudek kvar horoj estis tre informaj. Sed nun mi estas laca kaj ŝatus iom dormi, do simple donu al mi tion, kion mi petas, kaj mi liberigos vian filon."
  
  "Kiu diable estas ĉi tiu freneza ulo, Paul?" demandis Manfredo.
  
  "La viro, kiu mortigis mian patron."
  
  Estis evidenta surprizo en la voĉo de Keller.
  
  "Nu, nun... tiam vi ne estas tiel naiva kiel vi ŝajnas."
  
  Paul paŝis antaŭen, metante sin inter Alico kaj Manfred.
  
  "Kiam mi legis la noton de mia patrino, ŝi diris, ke li estis kun sia bofrato Nagel kaj kun tria, 'amiko'. Ĝuste tiam mi komprenis, ke vi manipulas min de la komenco mem."
  
  "Tiun nokton, via patro vokis min por propeti por li ĉe iuj potencaj homoj. Li volis ke la murdo kiun li faris en la kolonioj kaj lia dizerto malaperu. Estis malfacile, kvankam via onklo kaj mi eble povis eltiri ĝin. Interŝanĝe, li proponis al ni dek procentojn de la ŝtonoj. Dek procentoj!"
  
  "Do vi mortigis lin."
  
  "Estis akcidento. Ni havis kverelon. Li eltiris pafilon, mi alkuris lin... Kio gravas?"
  
  "Krom ke ĝi gravis, ĉu ne, Keller?"
  
  "Ni atendis trovi trezormapon en liaj paperoj, sed ne estis mapo. Ni sciis, ke li sendis la koverton al via patrino, kaj ni pensis, ke ŝi konservis ĝin iun tagon... Sed jaroj pasis kaj ĝi neniam aperis."
  
  "Ĉar li neniam sendis al ŝi ian karton, Keller."
  
  Tiam Paŭlo komprenis. La lasta peco de la enigmo falis en lokon.
  
  "Ĉu vi trovis ĝin, Paul? Ne mensogu al mi; Mi povas legi vin kiel libron."
  
  Paŭlo ĉirkaŭrigardis antaŭ ol respondi. La situacio ne povus esti pli malbona. Julian estis kun Keller kaj la tri el ili estis senarmaj. Kiam aŭto-lumoj estas direktitaj al ili, ili estos ideala celo por persono kaŝanta en la ombro. Kaj eĉ se Paul decidus ataki, kaj Keller forprenus la pafilon de la kapo de la knabo, li havus perfektan pafon en la korpon de Paul.
  
  Mi devas distri lin. Sed kiel?
  
  La nura afero, kiu venis al lia menso, estis diri al Keller la veron.
  
  "Mia patro ne donis al vi koverton por mi, ĉu?"
  
  Keller malestime ridis.
  
  "Paul, via patro estis unu el la plej grandaj bastardoj kiujn mi iam vidis. Li estis Don Juan kaj malkuraĝulo, kvankam ankaŭ estis amuze kun li. Ni estis bonaj kune, sed la sola persono pri kiu Hans iam zorgis estis li mem. Mi elpensis la rakonton pri la koverto, nur por sproni vin, ĉu vi povas iom movi la aferojn post ĉiuj ĉi jaroj. Kiam vi prenis la Mauser, Paul, vi prenis la pafilon, kiu mortigis vian patron. Ĉi tio, se vi ne rimarkis, estas la sama pafilo, kiun mi montras al la kapo de Julian."
  
  "Kaj la tutan ĉi tempon..."
  
  "Jes, dum ĉi tiu tuta tempo mi atendis la ŝancon ricevi la premion. Mi havas kvindek naŭ jarojn, Paul. Mi havas ankoraŭ dek bonajn jarojn antaŭ mi, se mi bonŝancas. Kaj mi certas, ke kesto plena de diamantoj vigligos mian emeritiĝon. Do diru al mi kie estas la mapo, ĉar mi scias, ke vi scias."
  
  "Ĝi estas en mia valizo."
  
  "Ne, ĝi ne estas. Mi skanis ĝin de supre ĝis malsupre."
  
  "Mi diras al vi, tie ĝi estas."
  
  Estis silento dum kelkaj sekundoj.
  
  "Tre bone," finfine diris Keller. "Jen kion ni faros. Fraulein Tannenbaum faros kelkajn paŝojn al mi kaj sekvos miajn instrukciojn. Ŝi eltiros la valizon en la lumon, kaj tiam vi kaŭros kaj montros al mi kie estas la mapo. Estas klare?"
  
  Paul kapjesis.
  
  "Mi ripetas, ĉu tio estas klara?" Keller insistis, levante la voĉon.
  
  "Alico," Paul diris.
  
  "Jes, tio estas klara," ŝi diris per firma voĉo, farante paŝon antaŭen.
  
  Maltrankvila pri ŝia tono, Paul kaptis ŝian brakon.
  
  "Alico, ne estu stulta."
  
  "Ŝi ne faros, Paul. Ne maltrankviliĝu," diris Keller.
  
  Alicio liberigis sian manon. Estis io pri la maniero kiel ŝi marŝis, ŝia ŝajna pasiveco - la maniero kiel ŝi paŝis en la ombron sen montri eĉ la plej malgrandan signon de emocio - kio dolorigis la koron de Paŭlo. Subite li sentis malesperan certecon, ke ĉio estas senutila. Ke post kelkaj minutoj aŭdiĝus kvar laŭtaj aplaŭdoj, kvar korpoj kuŝiĝos sur beton da pinpingloj, sep mortintaj, malvarmaj okuloj kontemplus la malhelajn siluetojn de arboj.
  
  Alicio estis tro timigita de la malfacilaĵo de Julian por fari ion ajn pri ĝi. Ŝi laŭletere sekvis la mallongajn, sekajn instrukciojn de Keller kaj tuj aperis en la lumigita areo, retiriĝante, trenante malfermitan valizon plenan de vestaĵoj malantaŭ si.
  
  Paul kaŭriĝis kaj komencis traserĉi sian amason da aĵoj.
  
  "Estu tre singarda, kion vi faras," diris Keller.
  
  Paul ne respondis. Li trovis tion, kion li serĉis, la ŝlosilon al kiu la vortoj de lia patro kondukis lin.
  
  Foje la plej granda trezoro estas kaŝita en la sama loko kiel la plej granda detruo.
  
  La mahagona skatolo, en kiu lia patro konservis sian pafilon.
  
  Malrapide, tenante la manojn etenditaj, Paŭlo malfermis ĝin. Li enŝovis la fingrojn en la maldikan tegaĵon de ruĝa felto kaj forte ektiris. La ŝtofo disŝiriĝis per krako, malkaŝante malgrandan kvadraton da papero. Ĝi havis diversajn desegnaĵojn kaj figurojn manskribitajn per hinda inko.
  
  "Nu, Keller? Kiel sentiĝas scii, ke la karto estis sub via nazo dum ĉiuj ĉi jaroj?" li diris, levante paperon.
  
  Sekvis alia paŭzo. Paŭlo ĝuis vidi la seniluziiĝon sur la vizaĝo de la maljuna librovendisto.
  
  "Tre bone," diris Keller raŭke. "Nun donu la paperon al Alicio kaj lasu ŝin tre malrapide alproksimiĝi al mi."
  
  Paul trankvile metis la mapon en sian pantalonpoŝon.
  
  "Ne".
  
  "Ĉu vi ne aŭdis, kion mi diris?"
  
  "Mi diris "Ne".
  
  "Paŭlo, faru tion, kion li diras al vi!" Alico diris.
  
  "Ĉi tiu viro mortigis mian patron."
  
  "Kaj li mortigos nian filon!"
  
  "Vi devas fari kiel li diras, Paul," Manfred instigis.
  
  "Tre bone," Paul diris, reatingante sian poŝon kaj eltirinte la bileton. "Tiuokaze..."
  
  Per rapida movo, li ĉifis ĝin, metis ĝin en sian buŝon kaj komencis maĉi.
  
  "Nu!"
  
  La kolera kriego de Keller eĥis tra la arbaro. La maljuna librovendisto elpaŝis el la ombro, trenante Julian malantaŭ si, la pafilo ankoraŭ direktita al lia kranio. Sed kiam li alproksimiĝis al Paŭlo, li direktis ĝin al la brusto de Paŭlo.
  
  "Malbenita hundino!"
  
  Venu iom pli proksimen, pensis Paŭlo, pretiĝante por salti.
  
  "Vi ne havis rajton!"
  
  Keller haltis, ankoraŭ ekster la atingo de Paŭlo.
  
  Pli proksime!
  
  Li komencis tiri la ellasilon. Paul streĉis siajn krurajn muskolojn.
  
  "Tiuj diamantoj estis miaj!"
  
  La lasta vorto transformiĝis en trapikan, senforman krion. La kuglo elflugis el la pistolo, sed la mano de Keller ektiris. Li liberigis Julian'n kaj strange turnis sin, kvazaŭ li penus atingi ion malantaŭ si. Kiam li turnis sin, la lumo malkaŝis strangan ruĝtenilan ŝosilon sur lia dorso.
  
  La ĉastranĉilo, kiu falis el la mano de Jürgen von Schroeder antaŭ dudek kvar horoj.
  
  Julian tenis la tranĉilon en sia zono la tutan tempon, atendante la momenton kiam la pafilo ne plu estis direktita al lia kapo. Li enpuŝis la klingon per la tuta forto kiun li povis kolekti, sed laŭ stranga angulo, do ĝi faris nenion pli ol doni al Keller supraĵan vundon. Hurlante pro doloro, Keller celis la kapon de la knabo.
  
  Paul elektis ĉi tiun momenton por salti, kaj lia ŝultro trafis Keller en la malsupro de la dorso. La librovendisto kolapsis teren kaj provis ruliĝi, sed Paŭlo jam estis super li, alpinglante liajn manojn per la genuoj kaj pugnobatante lin en la vizaĝon ree kaj ree.
  
  Li atakis la librovendiston pli ol dudek fojojn, ne rimarkante la doloron en liaj manoj, kiuj estis tute ŝvelintaj la sekvantan tagon, kaj la abrazioj sur liaj fingroartikoj. Lia konscienco estis for kaj la nura afero, kiu gravis al Paŭlo, estis la doloro, kiun li kaŭzis. Li ne haltis ĝis li povis fari pli da damaĝo.
  
  "Etaĝo. Tio sufiĉas," diris Manfred, metante manon sur lian ŝultron. "Li estas morta".
  
  Paul turnis sin. Juliano estis en la brakoj de sia patrino, lia kapo enterigita en ŝia brusto. Li preĝis al Dio, ke lia filo ne vidu tion, kion li ĵus faris. Li demetis la jakon de Jurgen, kiu estis trempita en la sango de Keller, kaj iris por brakumi Julian.
  
  "Ĉu vi fartas bone?"
  
  "Pardonu, ke mi malobeis tion, kion vi diris pri la tranĉilo," diris la knabo, ekplori.
  
  "Vi estis tre kuraĝa, Julian. Kaj vi savis niajn vivojn."
  
  "Ĉu vere?"
  
  "Vere. Nun ni devas iri," li diris, marŝante al la aŭto. "Iu eble aŭdis la pafon."
  
  Alicio kaj Julian sidis malantauxe dum Paul eklogxis sur la pasaĝera seĝo. Manfred ekfunkciigis la motoron kaj ili revenis sur la vojon.
  
  Ili daŭre nervoze rigardis en la retrospegulon, sed neniu observis ilin. Sendube iu persekutis la fuĝintojn el Dachau. Sed montriĝis, ke moviĝi en la kontraŭa direkto de Munkeno estis la ĝusta strategio. Tamen, ĝi estis malgranda venko. Ili neniam povos reveni al sia malnova vivo.
  
  "Estas unu afero, kiun mi volas scii, Paul," flustris Manfred, rompante la silenton duonhoron poste.
  
  "Kio estas ĉi tio?"
  
  "Ĉu ĉi tiu papereto vere kondukis al kesto plena de diamantoj?"
  
  "Mi kredas, ke ĝi estis. Entombigite ie en Suda Okcidenta Afriko."
  
  "Komprenite," diris Manfred seniluziigita.
  
  "Ĉu vi ŝatus vidi ŝin?"
  
  "Ni devas forlasi Germanion. Iri al trezorĉasado ne estus tiel malbona ideo. Domaĝe, ke vi glutis ĝin."
  
  "La vero estas," Paul diris, eltirinte mapon el sia poŝo, "mi glutis la noton pri la medalo de mia frato. Kvankam, pro la cirkonstancoj, mi ne certas, ke li ĝenus."
  
  
  Epilogo
  
  
  
  ĜIBRALTARA MARKOLO
  
  la 12-an de marto 1940
  
  Kiam la ondoj trafis la provizoran boaton, Paul komencis maltrankviliĝi. La transiro devis esti facila, nur kelkajn mejlojn sur trankvilaj maroj, sub la kovro de nokto.
  
  Tiam aferoj pli komplikiĝis.
  
  Ne ke io ajn estis facila en la lastaj jaroj, kompreneble. Ili evitis Germanion trans la aŭstra limo sen multe da malsukceso kaj atingis Sudafrikon frue en 1935.
  
  Estis tempo de novaj komencoj. La rideto revenis al la vizaĝo de Alico kaj ŝi revenis al esti la forta, obstina virino, kiun ŝi ĉiam estis. La terura timo de Julian pri la mallumo komencis trankviliĝi. Kaj Manfredo disvolvis fortan amikecon kun sia bofrato, precipe ĉar Paŭlo lasis lin venki ĉe ŝako.
  
  La serĉado de la trezoroj de Hans Reiner montriĝis pli malfacila ol ĝi povus ŝajni unuavide. Paul revenis al laboro en la diamantminejo dum kelkaj monatoj, nun akompanate de Manfred, kiu, dank' al siaj kvalifikoj kiel inĝeniero, iĝis la estro de Paul. Alice, siavice, ne perdis tempon fariĝi la neoficiala fotisto ĉe ĉiu socia evento sub la Mandato.
  
  Kune ili sukcesis ŝpari sufiĉe da mono por aĉeti malgrandan bienon en la baseno de la Oranĝa Rivero, la sama bieno de kiu Hans kaj Nagel ŝtelis la diamantojn tridek du jarojn pli frue. La posedaĵo ŝanĝis manojn plurajn fojojn dum la antaŭaj tri jardekoj, kaj multaj diris ke ĝi estis malbenita. Pluraj homoj avertis Paŭlon, ke li forĵetos sian monon, se li aĉetos ĉi tiun lokon.
  
  "Mi ne estas superstiĉa," li diris. "Kaj mi havas la impreson, ke sorto povas ŝanĝiĝi por mi."
  
  Ili estis singardaj pri tio. Ili maltrafis plurajn monatojn antaŭ ol ili komencis serĉi diamantojn. Kaj tiam unu nokton en la somero de 1936, ili kvar ekvojaĝis sub la lumo de plenluno. Ili bone konis la ĉirkaŭan kamparon, promenante dimanĉe post dimanĉo kun piknikkorboj, ŝajnigante promeni.
  
  La mapo de Hans estis rimarkinde preciza, kiel oni atendus de viro, kiu pasigis duonon de sia vivo klinita super navigaciaj mapoj. Li desegnis intermonton kaj rivereton, kaj sagpinton, kie ili renkontiĝis. Tridek paŝojn norde de la roko ili komencis fosi. La grundo estis mola kaj ili ne bezonis longe por trovi la keston. Manfredo fajfis nekredeme, kiam ili malfermis ĝin kaj vidis la malglatajn ŝtonojn ĉe la lumo de siaj torĉoj. Julian komencis ludi kun ili, kaj Alico dancis vivan foktroton kun Paŭlo, kaj estis neniu muziko krom la pepado de griloj en la gorĝo.
  
  Tri monatojn poste ili festis sian geedziĝon ĉe la urba preĝejo. Ses monatojn post tio, Paul venis al la gemologia taksada oficejo kaj diris, ke li trovis kelkajn ŝtonojn en rivereto sur sia tero. Li prenis kelkajn el la pli malgrandaj kaj rigardis kun blovo de spiro, kiel la taksanto tenis ilin kontraŭ la lumo, frotis ilin kontraŭ peco da felto kaj glatigis siajn lipharojn, ĉiujn tiujn nenecesajn elementojn de sorĉado, kiujn fakuloj uzas por ŝajni gravaj.
  
  "Ili estas sufiĉe bonkvalitaj. Se mi estus vi, mi aĉetus kribrilon kaj komencus dreni ĉi tiun lokon, knabo. Mi aĉetos ĉion, kion vi alportos al mi."
  
  Ili daŭre "ĉerpis" diamantojn de la rivereto dum du jaroj. En la fonto de 1939, Alice lernis ke la situacio en Eŭropo iĝis tre malbona.
  
  "La sudafrikanoj estas flanke de la britoj. Baldaŭ ni ne estos bonvenaj en la kolonioj."
  
  Paul sciis, ke estas tempo foriri. Ili vendis pli da ŝtonoj ol kutime - tiom ke la taksisto devis voki la minadministranton por sendi al li kontantaĵon - kaj iun nokton ili foriris sen adiaŭi neniun, kunportante nur kelkajn personajn posedaĵojn kaj kvin ĉevalojn.
  
  Ili faris gravan decidon pri tio, kion fari kun la mono. Ili iris norden direkte al la Waterberg Altebenaĵo. Estis tie ke la pluvivantoj de la Herero vivis, la homoj lia patro provis ekstermi kaj kun kiuj Paul vivis por longa tempo dum sia unua restado en Afriko. Kiam Paŭlo revenis al la vilaĝo, la kuracisto salutis lin per bonveniga kanto.
  
  "Paŭlo Mahaleba revenis, Paŭlo la blanka ĉasisto," li diris, svingante sian plumitan vergon.
  
  Paŭlo tuj iris por paroli kun la estro kaj donis al li grandegan sakon enhavantan tri kvaronojn de tio, kion ili gajnis per vendado de diamantoj.
  
  "Ĉi tio estas por Guerrero. Redonu dignon al via popolo."
  
  "Vi estas tiu, kiu restarigas sian dignon per ĉi tiu ago, Paul Mahaleba," deklaris la ŝamano. "Sed via donaco estos dezirata inter nia popolo."
  
  Paŭlo humile kapjesis al la saĝeco de tiuj vortoj.
  
  Ili pasigis plurajn mirindajn monatojn en la vilaĝo, helpante kiel ajn ili povis restarigi ĝin al tio, kio ĝi iam estis. Ĝis la tago, kiam Alico aŭdis la terurajn novaĵojn de unu el la komercistoj, kiuj de tempo al tempo trapasis Vindhukon.
  
  "Milito eksplodis en Eŭropo."
  
  "Ni faris sufiĉe ĉi tie," Paul diris penseme, rigardante sian filon. "Nun estas tempo pensi pri Julian. Li havas dek kvin jarojn kaj bezonas normalan vivon, ie kun estonteco."
  
  Do ili komencis sian longan pilgrimadon trans Atlantikon. Unue al Maŭritanio per boato, poste al Franca Maroko, de kie ili estis devigitaj fuĝi kiam la landlimoj estis fermitaj al iu ajn sen vizo. Ĝi estis malfacila formalaĵo por nedokumentita juda virino, aŭ viro kiu estis oficiale morta kaj kiu havis neniun alian identigon ol malnovan karton apartenantan al malaperinta SS-oficiro.
  
  Post parolado kun pluraj rifuĝintoj, Paul decidis provi transiri al Portugalio de loko ĉe la periferio de Tanĝero.
  
  "Ne estos malfacile. La kondiĉoj estas bonaj kaj ĝi ne estas tro malproksime."
  
  La maro amas kontraŭdiri la malsaĝajn vortojn de memfidaj homoj, kaj tiun nokton eksplodis ŝtormo. Oni luktis kun tio longe, kaj Paŭlo eĉ ligis sian familion al floso, por ke la ondoj ne povu forŝiri ilin de la mizera boateto, kiun ili aĉetis piede kaj mane de trompisto en Tanĝero.
  
  Se la hispana patrolo ne estus alveninta ĝustatempe, kvar el ili sendube dronus.
  
  Ironie, en la holdo, Paŭlo estis pli timigita ol dum sia sensacia provo surgrimpi, kiam li pendis ĉe la flanko de la patrolŝipo dum kio ŝajnis kiel senfinaj sekundoj. Unufoje surŝipe, ili ĉiuj timis, ke ili estos kondukitaj al Kadizo, de kie ili facile povus esti resenditaj al Germanujo. Paŭlo malbenis sin pro tio, ke li ne provis lerni almenaŭ kelkajn vortojn de la hispana.
  
  Lia plano estis atingi la plaĝon oriente de Tarifa, kie ŝajne iu atendos ilin - la kontakto de la skamisto, kiu vendis la boaton al ili. Tiu ĉi viro devis transporti ilin al Portugalio per kamiono. Sed ili neniam havis ŝancon scii ĉu li aperis.
  
  Paul pasigis multajn horojn en la holdo provante elpensi solvon. Liaj fingroj tuŝis la sekretan ĉemizpoŝon, kie li kaŝis dekduon da diamantoj, la lastan trezoron de Hans Reiner. Alice, Manfred kaj Julian havis similan ŝarĝon en siaj vestaĵoj. Eble se ili subaĉetus la teamon per manpleno...
  
  Paul estis ege surprizita kiam la hispana kapitano eltiris ilin el la holdo en la mezo de la nokto, donis al ili remboaton kaj sendis ilin al la portugala marbordo.
  
  Ĉe la lumo de la lanterno sur la ferdeko, Paŭlo vidis la vizaĝon de ĉi tiu viro, kiu devis esti lia aĝo. La sama aĝo estis lia patro kiam li mortis, kaj la sama profesio. Paŭlo scivolis, kiel fariĝus la aferoj, se lia patro ne estus mortiginto, se li mem ne pasigis la plej bonan parton de sia juneco penante eltrovi, kiu mortigis lin.
  
  Li traserĉis siajn vestaĵojn kaj elprenis la nuran aĵon, kiun li restis por memori tiun tempon: la frukton de la fiaĵo de Hans, la emblemo de la perfido de lia frato.
  
  Eble aferoj estus aliaj por Jurgen, se lia patro estus nobla viro, li pensis.
  
  Paul scivolis, kiel li povus komprenigi tiun ĉi hispanon. Li metis la emblemon en sian manon kaj ripetis du simplajn vortojn.
  
  "Perfido," li diris, tuŝante sian bruston per la montrofingro. "Savo," li diris, tuŝante la bruston de la hispano.
  
  Eble iam la kapitano renkontos iun, kiu povas klarigi al li, kion signifas ĉi tiuj du vortoj.
  
  Li saltis en malgrandan boaton kaj ili kvar komencis remi. Kelkajn minutojn poste ili aŭdis la plaŭdon de akvo kontraŭ la bordo, kaj la boato iomete knaris sur la gruzo de la fluejo.
  
  Ili estis en Portugalio.
  
  Antaŭ ol eliri el la boato, li ĉirkaŭrigardis, nur por certigi, ke ne estas danĝero, sed li vidis nenion.
  
  Ĉi tio estas stranga, pensis Paŭlo. De kiam mi elŝiris mian okulon, mi vidas ĉion multe pli klara.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Gomez Jurado Juan
  
  
  
  
  Kontrakto kun Dio, alinome la ekspedicio de Moseo
  
  
  La dua libro en la Father Anthony Fowler serialo, 2009
  
  
  Dediĉite al Matthew Thomas, pli granda heroo ol Father Fowler
  
  
  
  
  Kiel krei malamikon
  
  
  
  Komencu per malplena kanvaso
  
  Skizu la formojn
  
  viroj, virinoj kaj infanoj
  
  
  Plonĝu en la puton de via propra senkonscio
  
  rezignita de mallumo
  
  larĝa peniko kaj
  
  streĉi fremdulojn kun malbonaŭgura ombro
  
  de la ombro
  
  
  Sekvu la vizaĝon de la malamiko - avideco
  
  Malamo, senzorgeco, kiun vi ne kuraĝas nomi
  
  via propra
  
  
  Kaŝu la belan personecon de ĉiu vizaĝo
  
  
  Forigu ĉiujn sugestojn de miriado da amoj, esperoj,
  
  timoj, kiuj reproduktiĝas en kalejdoskopo
  
  ĉiu senfina koro
  
  
  Turnu la rideton ĝis ĝi formas malsupren
  
  arko de brutaleco
  
  
  Apartigu la karnon de la ostoj ĝis nur
  
  abstraktaj skeletoj restaĵoj de morto
  
  
  Troigu ĉiun trajton ĝis la persono fariĝas
  
  igita besto, parazito, insekto
  
  
  Plenigu la fonon per maligna
  
  figuroj de antikvaj koŝmaroj - diabloj,
  
  demonoj, mirmidonoj de malbono
  
  
  Kiam via malamika ikono estas kompleta
  
  vi povas mortigi sen kulpo,
  
  buĉi sen honto
  
  
  Tio, kion vi detruos, fariĝos
  
  nur malamiko de Dio, malhelpo
  
  al la sekreta dialektiko de la historio
  
  
  nome de la malamiko
  
  Sam Keen
  
  
  Dek Ordonoj
  
  
  
  Mi estas la Eternulo, via Dio.
  
  Vi ne havu aliajn diojn antaŭ mi
  
  Vi ne devas fari al vi idolon
  
  Ne prenu la nomon de la Eternulo, via Dio, vane
  
  Memoru la sabaton por sanktigi ĝin
  
  Honoru vian patron kaj patrinon
  
  Vi ne devas mortigi
  
  Vi ne devas adulti
  
  Vi ne devas ŝteli
  
  Vi ne devas malveran ateston kontraŭ via proksimulo
  
  Vi ne devas avidi la domon de via najbaro
  
  
  
  Prologo
  
  
  
  MI ESTAS EN SPIEGELGRUNDA INFANA HOSPITALIO
  
  VEINO
  
  
  februaro 1943
  
  
  Kiam ŝi alproksimiĝis al la konstruaĵo, super kiu flagris granda flago kun svastiko, la virino ne povis subpremi ektremon. Ŝia kunulo misinterpretis tion kaj tiris ŝin pli proksimen al li por varmigi ŝin. Ŝia maldika mantelo provizis malmulte da protekto kontraŭ la severa posttagmeza vento kiu avertis pri proksimiĝanta neĝoŝtormo.
  
  - Surmetu ĝin, Odile, - diris la viro, la fingroj tremante dum li malbutonumis sian palton.
  
  Ŝi tiris sin el lia teno kaj tenis la sakon pli firme al sia brusto. La sesmejla marŝado en la neĝo lasis ŝin elĉerpita kaj senĝena pro la malvarmo. Antaŭ tri jaroj, ili estus veturintaj en sia Daimler kun ŝoforo, kaj ŝi estus en sia felo. Sed ilia aŭtomobilo nun apartenis al la brigada komisaro, kaj ŝia pelto estis verŝajne elmontrita ie en la teatra kesto de iu nazia edzino kun pentritaj palpebroj. Odile kuntiris sin kaj forte premis la sonorilon antaŭ ol respondi al ĝi.
  
  - Ne estas pro la malvarmo, Jozefo. Ni ne havas multe da tempo antaŭ elirmalpermeso. Se ni ne revenos en la tempo...'
  
  Antaŭ ol ŝia edzo povis respondi, la flegistino subite malfermis la pordon. Tuj kiam ŝi ekrigardis la vizitantojn, ŝia rideto malaperis. Pluraj jaroj sub la nazireĝimo instruis ŝin rekoni judon tuj.
  
  'Kion vi volas?' ŝi demandis.
  
  La virino devigis sin rideti, kvankam ŝiaj lipoj estis dolore krevigitaj.
  
  - Ni volas vidi doktoron Graus.
  
  'Ĉu vi havas rendevuon?'
  
  'La kuracisto diris, ke li vidos nin'.
  
  'Nomo?'
  
  "Jozefo kaj Odile Cohen, Patro Ulane".
  
  La flegistino faris paŝon malantaŭen, ĉar ilia familia nomo konfirmis ŝiajn suspektojn.
  
  'Vi mensogas. Vi ne havas rendevuon. Foriru. Reiru al la truo el kiu vi venis. Vi scias, ke vi ne povas veni ĉi tien.'
  
  - Bonvolu. Mia filo estas interne. Bonvolu!'
  
  Ŝiaj vortoj estis malŝparitaj dum la pordo brue fermiĝis.
  
  Jozefo kaj lia edzino senhelpe rigardis la grandegan konstruaĵon. Dum ili forturnis sin, Odile subite sentis sin malforta kaj stumblis, sed Jozefo sukcesis kapti ŝin antaŭ ol ŝi falis.
  
  'Venu, ni trovos alian manieron eniri.'
  
  Ili iris al unu flanko de la hospitalo. Kiam ili ĉirkaŭiris la angulon, Jozefo tiris sian edzinon reen. La pordo ĵus malfermiĝis. Viro en dika surtuto puŝis ĉaron plenan de rubo per sia tuta forto al la malantaŭo de la konstruaĵo. Teninte proksime al la muro, Jozefo kaj Odile glitis al la malfermita pordo.
  
  Fojo interne, ili trovis sin en servohalo kondukanta al labirinto de ŝtuparoj kaj aliaj koridoroj. Dum ili iris laŭ la koridoro, ili povis aŭdi malproksimajn, obtuzatajn kriojn, kiuj ŝajnis veni el alia mondo. La virino koncentriĝis, aŭskultante la voĉon de sia filo, sed ĝi estis senutila. Ili trairis plurajn koridorojn sen renkonti iun. Jozefo devis rapidi por daŭrigi sian edzinon, kiu pro pura instinkto rapide antaŭeniris, haltante nur unu sekundo ĉe ĉiu pordo.
  
  Ili baldaŭ trovis sin rigardi en malhelan, L-forman ĉambron. Ĝi estis plena de infanoj, multaj el ili ligitaj al siaj litoj kaj ĝemante kiel malsekaj hundoj. La akra ĉambro estis sufoka, kaj la virino komencis ŝviti, formigante en ŝiaj membroj dum ŝia korpo varmiĝis. Tamen, ŝi ignoris ĝin dum ŝiaj okuloj saltis de lito al lito, de juna vizaĝo al la alia, serĉante malespere sian filon.
  
  - Jen la raporto, doktoro Grouse.
  
  Jozefo kaj lia edzino interŝanĝis rigardojn, kiam ili aŭdis la nomon de la kuracisto, kiun ili devis vidi, la viro, kiu havis la vivon de sia filo en siaj manoj. Ili turnis sin al la malproksima angulo de la hospitala sekcio kaj vidis grupeton da homoj kolektitaj ĉirkaŭ unu el la litoj. Alloga juna kuracisto sidis apud la lito de knabino, kiu ŝajnis esti proksimume naŭjara. Apud li, maljuna flegistino tenis pleton da kirurgiaj instrumentoj dum enuigita mezaĝa kuracisto prenis notojn.
  
  "Doktoro Graus..." Odile diris heziteme, kolektinte sian kuraĝon kiam ŝi alproksimiĝis al la grupo.
  
  La junulo malakcepte mansvingis la flegistinon, ne deprenante la okulojn de tio, kion li faras.
  
  'Ne nun, mi petas'.
  
  La flegistino kaj la alia kuracisto surprizite rigardis Odilon, sed diris nenion.
  
  Kiam ŝi vidis tion, kio okazis, Odile devis kunpremi la dentojn por ne krii. La juna knabino estis morte pala kaj ŝajnis esti en duonkonscia stato. Graus tenis sian manon super metala pelvo, farante malgrandajn incizojn per skalpelo. Sur la brako de la knabino estis apenaŭ unu punkto, kiu ne estis tuŝita de la klingo, kaj la sango malrapide fluis malsupren en la pelvon, kiu estis preskaŭ plena. Fine, la kapo de la knabino kliniĝis flanken. Graus metis du maldikajn fingrojn al la kolo de la knabino.
  
  - Nu, ŝi ne havas pulson. Tempo, doktoro Strobel?
  
  'Ses tridek sep'.
  
  Preskaŭ naŭdek tri minutoj. Escepta! La subjekto restis konscia, kvankam ŝia nivelo de konscio estis kompare malalta kaj ŝi montris neniujn signojn de doloro. La kombinaĵo de opiotinkturo kaj Datura estas sendube la plej bona, kiun ni provis ĝis nun. Gratulon, Strobel. Preparu specimenon por nekropsio.'
  
  - Dankon, sinjoro doktoro. Tuj.'
  
  Nur tiam la juna kuracisto turnis sin al Jozefo kaj Odile. En liaj okuloj estis mikso de ĉagreno kaj malestimo.
  
  - Kaj kiu vi povus esti?
  
  Odile paŝis antaŭen kaj staris apud la lito, penante ne rigardi la mortintan knabinon.
  
  - Mi nomiĝas Odile Cohen, doktoro Graus. Mi estas la patrino de Elan Cohen.'
  
  La kuracisto malvarme rigardis Odilon, kaj poste turnis sin al la flegistino.
  
  - Forigu tiujn judojn de ĉi tie, patro Ulein Ulrike.
  
  La flegistino kaptis Odilon je la kubuto kaj per malĝentila puŝo staris inter la virino kaj la kuracisto. Jozefo rapidis helpi sian edzinon kaj batalis kontraŭ la fortika flegistino. Dum momento, ili formis bizaran triopon, moviĝante en malsamaj direktoj, sed neniu sukcesis. La vizaĝo de la patro de Ulrike ruĝiĝis pro la peno.
  
  - Doktoro, mi certas, ke okazis eraro, - diris Odile, penante elŝovi la kapon el malantaŭ la larĝaj ŝultroj de la flegistino. 'Mia filo ne estas mensmalsana.'
  
  Odile sukcesis liberigi sin el la teno de la flegistino kaj turnis sin al la kuracisto.
  
  - Estas vere, ke li ne multe parolis de kiam ni perdis nian domon, sed li ne estas freneza. Li estas ĉi tie pro eraro. Se vi forlasos lin... Bonvolu lasi min doni al vi la nuran aĵon, kiun ni restas.'
  
  Ŝi metis la pakaĵon sur la liton, zorgante ne tuŝi la korpon de la mortinta knabino, kaj zorge forigis la gazetvolvaĵon. Malgraŭ la krepusko de la ĉambro, la ora objekto ĵetis sian brilon sur la ĉirkaŭajn murojn.
  
  - Ĝi estas en la familio de mia edzo dum generacioj, doktoro Graus. Mi preferas morti ol rezigni ĝin. Sed mia filo, doktoro, mia filo...'
  
  Odile ploris kaj falis sur la genuojn. La juna kuracisto apenaŭ rimarkis, kiam liaj okuloj estis gluitaj al la objekto sur la lito. Tamen, li sukcesis malfermi sian buŝon sufiĉe longe por frakasi ajnan esperon, kiun la paro forlasis.
  
  - Via filo mortis. Foriru.'
  
  
  Tuj kiam la malvarma aero de ekstere tuŝis ŝian vizaĝon, Odile reakiris iom da fortoj. Tenante sian edzon dum ili rapidis el la hospitalo, ŝi pli ol iam timis la elirmalpermeson. Ŝiaj pensoj estis nur koncentritaj pri revenado al la malantaŭo de la grandurbo, kie alia filo atendis ilin.
  
  - Rapidu, Jozefo. Rapidu.'
  
  Ili plirapidigis sian paŝon sub la senĉese falanta neĝo.
  
  
  En sia hospitala oficejo, D-ro Grouse distrite pendigis kaj karesis la strangan oran objekton sur sia skribotablo. Kelkajn minutojn poste, kiam li aŭdis la sirenojn de la SS-aŭtoj, li eĉ ne rigardis tra la fenestro. Lia asistanto diris ion pri la fuĝo de la judoj, sed Graus ne atentis pri tio.
  
  Li estis okupata planante la operacion de la juna Cohen.
  
  Ĉeffiguroj
  
  Pastraro
  
  PATRO ANTHONY FOWLER, agento laboranta kun kaj la CIA kaj la Sankta Alianco.
  
  PATRO ALBERT, iama retpirato. Sistemanalizisto por la CIA kaj Vatikana spionligo.
  
  FRATO CESÁREO, dominicano. Kuratoro de Antikvaĵoj en Vatikano.
  
  
  Vatikana Sekureca Korpo
  
  CAMILO SIRIN, Ĝenerala Inspektoro. Ankaŭ estro de la Sankta Alianco, la sekreta spionservo de Vatikano.
  
  
  civiluloj
  
  ANDREA OTERO, raportisto de gazeto El Globo.
  
  RAYMOND Kane, multmilionula industriulo.
  
  JAKOB RUSSELL, la administra asistanto de Kine.
  
  ORVILL WATSON, terorista konsultisto kaj posedanto de Netcatch.
  
  D-RO HEINRICH GRAUS, nazia genocido.
  
  
  Moses Ekspedicia Stabo
  
  CECIL FORRESTER, biblia arkeologo.
  
  DAVID PAPPAS, GORDON DARWIN, KIRA LARSEN, STOWE EARLING kaj EZRA LEVIN, asistantoj Cecil Forrester
  
  MOGENS DEKKER, estro de la sekureca servo de la ekspedicio.
  
  ALOIS GOTLIB, ALRICK GOTLIB, TEVI WAAKA, PACO TORRES, LUIS MALONY kaj MARLA JACKSON, la soldatoj de Dekker.
  
  DOKTORO HAREL, kuracisto ĉe la elfosadoj.
  
  TOMMY EICHBERG, ĉefŝoforo.
  
  ROBERT FRICK, BRIAN HANLEY, administra/teknika personaro
  
  NURI ZAYIT, RANI PETERKE, kuiristoj
  
  
  teroristoj
  
  NAZIM kaj HARUF, membroj de la Vaŝingtona ĉelo.
  
  O, D kaj W, membroj de la siriaj kaj jordaniaj ĉeloj.
  
  HUKAN, estro de tri ĉeloj.
  
  
  1
  
  
  
  LODEJO DE BALTASAR HANDWURZ
  
  STEINFELDSTR ßE, 6
  
  KRIEGLACH, AŬSTRIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 15-an de decembro 2005 11:42 a.m.
  
  
  La pastro zorge viŝis la piedojn sur la bonvena mato antaŭ ol frapi la pordon. Post spurado de la viro dum la pasintaj kvar monatoj, li finfine trovis sian kaŝejon antaŭ du semajnoj. Nun li estis certa pri la vera identeco de Handwurtz. Venis la tempo renkonti lin vizaĝ-al-vizaĝe.
  
  Li atendis pacience kelkajn minutojn. Estis tagmezo, kaj Graus, kiel kutime, posttagmeze dormis sur la sofo. En tiu horo preskaŭ neniu estis en la mallarĝa strato. Liaj najbaroj en Steinfeldstrasse laboris, nekonsciante, ke ĉe la numero 6, en dometo kun bluaj kurtenoj sur la fenestroj, la genocida monstro pace dormis antaŭ la televidilo.
  
  Fine, la sono de ŝlosilo en la seruro avertis la pastron, ke la pordo estas malfermonta. La kapo de maljunulo kun la respektinda aero de sanasekura anonco eliris el post la pordo.
  
  - Jes?
  
  'Bonan matenon, Herr Doktor'.
  
  La maljunulo rigardis la viron, kiu alparolis lin de la kapo ĝis la piedoj. Ĉi-lasta estis alta, maldika kaj kalva, ĉirkaŭ kvindekjara, kun pastra kolumo montriĝanta tra lia nigra mantelo. Li staris sur la sojlo en rigida pozo de armea gardisto, liaj verdaj okuloj fiksitaj sur la maljunulo.
  
  - Mi pensas, ke vi eraras, patro. Mi antaŭe estis tubisto, sed nun mi estas emerita. Mi jam kontribuis al la paroĥa fonduso, do se vi pardonu min...'
  
  - Ĉu vi hazarde estas doktoro Heinrich Graus, la fama germana neŭroĥirurgo?
  
  La maljunulo retenis la spiron dum sekundo. Krom tio, li faris nenion por fordoni lin. Tamen, tiu eta detalo sufiĉis por la pastro: la pruvo estas pozitiva.
  
  - Mia nomo estas Handwurtz, patro.
  
  - Ĝi ne estas vera kaj ni ambaŭ scias ĝin. Nun, se vi enlasos min, mi montros al vi, kion mi kunportis.' La pastro levis sian maldekstran manon, en kiu li tenis nigran tekon.
  
  Responde, la pordo malfermiĝis kaj la maljunulo lamis rapide al la kuirejo, la antikvaj planktabuloj protestis ĉiupaŝe. La pastro sekvis lin, sed malmulte atentis lian ĉirkaŭaĵon. Li trifoje rigardis tra la fenestroj kaj jam sciis la lokon de ĉiu malmultekosta meblo. Li preferis teni la okulojn sur la dorson de la maljuna nazio. Kvankam la kuracisto marŝis iom malfacile, la pastro vidis lin levi sakojn da karbo el la garbejo kun facileco, kiu estus la envio de viro jardekojn pli juna. Heinrich Graus ankoraŭ estis danĝera viro.
  
  La malgranda kuirejo estis malhela kaj rancie odoris. Estis gasforno, rako, sur kiu kuŝis sekigita cepo, ronda tablo kaj du senkompataj seĝoj. Graus gestis, ke la pastro sidiĝu. La maljunulo tiam traserĉis la ŝrankon, elprenis du glasojn, plenigis ilin per akvo kaj metis ilin sur la tablon antaŭ ol mem sidiĝi. La okulvitroj restis netuŝitaj dum la du viroj sidis tie, senpasie, rigardante unu la alian dum pli ol minuto.
  
  La maljunulo estis vestita per ruĝa flanela robo, kotona ĉemizo kaj eluzita pantalono. Li kalviĝis antaŭ dudek jaroj, kaj la hararo al li restis tute blanka. Liaj grandaj rondaj okulvitroj malmodiĝis antaŭ la falo de komunismo. La malstreĉita esprimo ĉirkaŭ lia buŝo donis al li bonaniman aeron.
  
  Nenio el tio trompis la pastron.
  
  Polvaj eroj flosis en lumfasko de la malfortaj radioj de la decembra suno. Unu el ili surteriĝis sur la manikon de la pastro. Li forĵetis ĝin sen depreni la okulojn de la maljunulo.
  
  La fluida konfido de tiu ĉi gesto ne pasis nerimarkita de la nazio, sed li havis tempon por reakiri sian trankvilon.
  
  - Ĉu vi ne trinkos iom da akvo, patro?
  
  - Mi ne soifas, doktoro Graus.
  
  - Vi do insistos nomi min per tiu nomo. Mia nomo estas Handwurtz. Balthasar Handwurz.'
  
  La pastro ne atentis.
  
  - Mi devas konfesi, ke vi estas sufiĉe prudenta. Kiam vi ricevis vian pasporton por foriri al Argentino, neniu atendis, ke vi revenos al Vieno post kelkaj monatoj. Nature, tio estis la lasta loko, kiun mi serĉis vin. Nur kvardek kvin mejlojn de Spiegelgrund Hospitalo. Nazia ĉasisto Wiesenthal serĉas vin en Argentino de jaroj, nekonsciante, ke vi estas nur mallonga veturo de lia oficejo. Ironie, ĉu vi ne pensas?'
  
  - Mi pensas, ke ĝi estas ridinda. Vi estas usonano, ĉu ne? Vi parolas bone la germanan, sed via akĉento perfidas vin.'
  
  La pastro metis sian tekon sur la tablon kaj eltiris eluzitan dosierujon. La unua dokumento kiun li montris estis foto de juna Graus prenita en hospitalo en Spiegelgrund dum la milito. La dua estis variaĵo de la sama foto, sed kun la trajtoj de la kuracisto maljuniĝintaj de programaro.
  
  - Ĉu la teknologio ne estas bonega, sinjoro doktoro?
  
  - Tio pruvas nenion. Iu ajn povus fari ĝin. Ankaŭ mi rigardas televidon, - li diris, sed lia voĉo perfidis ion alian.
  
  'Vi pravas. Ĝi pruvas nenion, sed jes.'
  
  La pastro elprenis flaviĝintan folion, al kiu iu alfiksis nigrablankan foton kun paperclipo, super kiu estis skribita sepio: LA ATESTANTO FORNITA, apud la sigelo de Vatikano.
  
  "'Balthasar Handwurz. Blonda hararo, brunaj okuloj, fortvolaj trajtoj. Identigsignoj: tatuo sur lia maldekstra brako kun la numero 256441, kaŭzita de la nazioj dum lia restado en la koncentrejo Mauthausen." Loko en kiu vi neniam metis piedon, Graus. Via numero estas falsa. La persono, kiu faris al vi tatuon, elpensis ĝin surloke, sed ĉi tio estas la malplej. Ĝis nun ĝi funkciis.'
  
  La maljunulo tuŝis sian brakon tra la flanela robo. Li estis pala pro kolero kaj timo.
  
  - Kiu diable vi estas, aĉulo?
  
  - Mia nomo estas Anthony Fowler. Mi volas fari interkonsenton kun vi.'
  
  - Foriru el mia domo. Ĝuste nun.'
  
  - Mi pensas, ke mi ne estas klara. Vi estis vicestro de la Infanhospitalo Am Spiegelgrund dum ses jaroj. Ĝi estis tre interesa loko. Preskaŭ ĉiuj pacientoj estis judaj kaj suferis de mensmalsano. 'Vivoj ne vivindaj', ĉu ne tiel vi nomis ilin?'
  
  - Mi tute ne scias, pri kio vi parolas!
  
  - Neniu sciis, kion vi faras tie. Eksperimentoj. Buĉu infanojn dum ili ankoraŭ vivis. Sepcent dekkvara, doktoro Graus. Vi mortigis el ili sepcent dek kvar per viaj propraj manoj.
  
  'Mi diris al vi...
  
  - Vi konservis ilian cerbon en kruĉoj!
  
  Fowler pugnobatis la tablon kun tia forto ke ambaŭ glasoj renversiĝis, kaj dum momento la sola sono estis akvo gutado sur la kahelizita planko. Fowler prenis plurajn profundajn spirojn, provante trankviligi sin.
  
  La Doktoro evitis rigardi en la verdajn okulojn, kiuj ŝajnis esti tranĉontaj lin en duonon.
  
  - Ĉu vi estas kun la judoj?
  
  - Ne, Graus. Vi scias, ke ĝi ne estas. Se mi estus unu el ili, vi pendis en maŝo en Tel-Avivo. Mi estas... ligita kun la homoj, kiuj faciligis vian fuĝon en 1946.'
  
  La kuracisto subpremis ektremon.
  
  - Sankta alianco, - li murmuris.
  
  Fowler ne respondis.
  
  - Kaj kion la Alianco volas de mi post ĉiuj ĉi jaroj?
  
  'Io je via dispono'.
  
  La nazio montris al sia ĉirkaŭaĵo.
  
  - Kiel vi vidas, mi ne estas ĝuste riĉulo. Ne restas al mi mono.'
  
  - Se mi bezonus monon, mi facile povus vendi vin al la ĝenerala prokuroro en Stuttgart. Ili ankoraŭ ofertas 130 000 eŭrojn por via kapto. Mi volas kandelon.'
  
  La nazio rigardis lin malklare, ŝajnigante ne kompreni.
  
  - Kia kandelo?
  
  - Nun estas vi, kiu estas ridinda, doktoro Grouse. Mi parolas pri la kandelo, kiun vi ŝtelis de la familio Coen antaŭ sesdek du jaroj. Peza kandelo sen meĉo, kovrita per ora filigrano. Jen kion mi volas kaj mi volas ĝin nun.'
  
  - Metu viajn sangajn mensogojn aliloken. Mi ne havas kandelon.'
  
  Fowler suspiris, klinis sin al sia seĝo, kaj montris al la renversitaj glasoj sur la tablo.
  
  - Ĉu vi havas ion pli fortan?
  
  - Malantaŭ vi, - diris Grouse, kapjesante al la ŝranko.
  
  La pastro turnis sin kaj etendis la manon al la botelo, kiu estis duone plena. Li prenis la glasojn kaj verŝis du fingrojn en ĉiun el la brilflava likvaĵo. Ambaŭ viroj trinkis sen fari toston.
  
  Fowler denove kaptis la botelon kaj verŝis alian glason. Li trinketis, poste diris: "Weizenkorn. Tritika ŝnapo. Jam delonge mi havas ĉi tion."
  
  'Mi certas, ke vi ne maltrafis ĝin.'
  
  - Ĝuste. Sed ĝi estas malmultekosta, ĉu ne?'
  
  Grouse levis la ŝultrojn.
  
  - Homo kiel vi, Graus. Brile. Vane. Mi ne povas kredi, ke vi trinkas ĉi tion. Vi malrapide venenas vin en malpura truo, kiu malbonodoras je urino. Kaj vi volas scii ion? Mi komprenas...'
  
  'Vi nenion komprenas'.
  
  'Iome bona. Vi ankoraŭ memoras la metodojn de la Reich. Reguloj por oficiroj. Sekcio tri. "En kazo de kapto de la malamiko, rifuzu ĉion kaj donu nur mallongajn respondojn, kiuj ne kompromisos vin." Nu, Graus, alkutimiĝu. Vi estas kompromitita ĝis la kolo.'
  
  La maljunulo grimacis kaj verŝis al si la lastan el la ŝnapo. Fowler observis la korplingvon de sia kontraŭulo kiam la decidemo de la monstro malrapide diseriĝis. Li estis kvazaŭ artisto retropaŝanta post kelkaj penikstrekoj por studi kanvason antaŭ ol decidi kiujn kolorojn uzi poste.
  
  La pastro decidis provi uzi la veron.
  
  "Rigardu miajn manojn, doktoro," diris Fowler, metante ilin sur la tablon. Ili estis sulkitaj, kun longaj, maldikaj fingroj. Estis nenio stranga en ili, escepte de unu eta detalo. Supre de ĉiu fingro, apud la fingrobazartikoj, estis maldika blankeca linio kiu daŭris rekte trans ĉiu brako.
  
  - Ĉi tiuj estas malbelaj cikatroj. Kiom da jaroj vi havis, kiam vi ricevis ilin? Dek? Dek unu?
  
  Dek du. Mi ekzercis la pianon: Chopin Preludes, op.28. Mia patro iris al la piano kaj, sen ia averto, per sia tuta forto frapfermis la kovrilon de la Steinway. Estis miraklo, ke mi ne perdis miajn fingrojn, sed mi neniam plu povis ludi.'
  
  La pastro kaptis sian glason kaj ŝajnis plonĝi en ĝian enhavon antaŭ ol daŭrigi. Li neniam povis rekoni kio okazis rigardante en la okulojn de alia homo.
  
  - De kiam mi havis naŭ jarojn, mia patro... trudis sin al mi. Mi diris al li tiun tagon, ke mi dirus al iu, se li faros ĝin denove. Li ne minacis min. Li ĵus detruis miajn manojn. Tiam li ploris, petis min pardoni lin kaj vokis la plej bonajn kuracistojn, kiujn mono povas aĉeti. Ne, Graus. Eĉ ne pensu pri tio.'
  
  Grouse etendis la manon sub la tablon, palpante por la manĝirkesto. Li rapide vokis ĝin reen.
  
  - Tial mi komprenas vin, doktoro. Mia patro estis monstro, kies kulpo superis sian propran kapablon pardoni. Sed li havis pli da kuraĝo ol vi. Anstataŭ malrapidiĝi meze de akra turniĝo, li paŝis sur la gason kaj kunportis mian panjon.'
  
  - Tre kortuŝa rakonto, patro, - diris Graus per moka tono.
  
  'Se vi diras tion. Vi kaŝis vin por ne alfronti viajn krimojn, sed vi estis malkaŝita. Kaj mi donos al vi tion, kion mia patro ne havis: duan ŝancon.'
  
  'Mi aŭskultas'.
  
  - Donu al mi kandelon. Kontraŭe, vi ricevos ĉi tiun dosieron enhavantan ĉiujn dokumentojn, kiuj servos kiel via mortkondamno. Vi povas kaŝi ĉi tie dum via tuta vivo.'
  
  - Kaj ĉio estas? demandis la maljunulo nekredeme.
  
  'Kiel maltrankvila mi estas'.
  
  La maljunulo balancis la kapon kaj ekstaris kun deviga rideto. Li malfermis malgrandan kabineton kaj elprenis grandan vitran vazon plenan de rizo.
  
  - Mi neniam manĝas grenojn. Mi havas alergion.'
  
  Li verŝis la rizon sur la tablon. Estis malgranda nubo da amelo kaj seka frapo. Sako duone enterigita en rizo.
  
  Fowler klinis sin antaŭen kaj atingis lin, sed la osta piedo de Grouse kaptis lian pojnon. La pastro rigardis lin.
  
  - Mi havas vian vorton, ĉu ne? demandis la maljunulo maltrankvile.
  
  - Ĉu ĝi valoras ion por vi?
  
  - Jes, kiom mi povas diri.
  
  'Do vi havas ĝin.'
  
  La Doktoro ellasis la pojnon de Fowler, liaj propraj manoj tremante. La pastro milde forskuis la rizon kaj elprenis sakon da malhela ŝtofo. Ĝi estis ligita per ŝnuro. Kun granda zorgo, li malligis la nodojn kaj malvolvis la ŝtofon. La malfortaj radioj de frua aŭstra vintro plenigis la malpuran kuirejon per ora lumo, kiu ŝajnis ne kongrui kun la ĉirkaŭaĵo kaj la malpura griza vakso de la dika kandelo sur la tablo. Iam la tuta surfaco de la kandelo estis kovrita per maldika ora folio kun komplika ŝablono. Nun la altvalora metalo preskaŭ malaperis, lasante nur spurojn de filigrano sur la vakso.
  
  Grouse malgaje ridetis.
  
  - La reston prenis la lombardejo, patro.
  
  Fowler ne respondis. Li eltiris fajrigilon el sia pantalonpoŝo kaj ekpremis ĝin. Poste li metis la kandelon rekte sur la tablon kaj alportis la flamon al ĝia supro. Kvankam ne estis meĉo, la varmego de la flamo komencis fandi la vakson, kiu eligis malsanan odoron dum ĝi gutis grize sur la tablon. Graus rigardis tion kun amara ironio, kvazaŭ li ŝatus paroli por si post tiom da jaroj.
  
  - Mi trovas ĝin amuza. Judo ĉe lombardejo aĉetas judan oron dum jaroj, tiel subtenante fieran membron de la Reich. Kaj tio, kion vi nun atestas, pruvas, ke via serĉo estis tute sencela.'
  
  - La ŝajnoj povas trompi, Graus. La oro sur ĉi tiu kandelo ne estas la trezoro, kiun mi serĉas. Ĝi estas nur distro por idiotoj.'
  
  Kiel averto, la flamoj subite ekflamis. Flako da vakso akumuliĝis sur la suba ŝtofo. Ĉe la supro de kio restis de la kandelo, la verda rando de la metala objekto estis preskaŭ videbla.
  
  - Nu, ĝi estas ĉi tie, - diris la pastro. 'Nun mi povas foriri'.
  
  Fowler ekstaris kaj ĉirkaŭvolvis la ŝtofon denove la kandelon, zorgante por ne bruligi sin.
  
  La nazioj mirigite rigardis. Li ne plu ridetis.
  
  - Atendu! Kio estas ĉi tio? Kio estas interne?'
  
  'Nenio pri vi.'
  
  La maljunulo ekstaris, malfermis la manĝirkeston kaj elprenis kuirejan tranĉilon. Kun tremantaj paŝoj, li ĉirkaŭpaŝis la tablon kaj al la pastro. Fowler rigardis lin senmove. La okuloj de la nazio brulis pro la freneza fajro de viro, kiu pasigis tutajn noktojn kontempli tiun ĉi objekton.
  
  'Mi bezonas scii'.
  
  - Ne, Graus. Ni faris interkonsenton. Kandelo por dosiero. Jen ĉio, kion vi ricevas.'
  
  La maljunulo levis la tranĉilon, sed la mieno de la vizitanto igis lin denove mallevi ĝin. Fowler kapjesis kaj faligis la dosierujon sur la tablon. Malrapide, kun pakaĵo da ŝtofoj en unu mano kaj lia teko en la alia, la pastro malantaŭeniris al la kuireja pordo. La maljunulo prenis la dosierujon.
  
  - Ne ekzistas aliaj kopioj, ĉu ne?
  
  'Nur unu. Li estas kun du judoj atendantaj ekstere.'
  
  La okuloj de Grouse preskaŭ eliĝis el siaj kavoj. Li denove levis la tranĉilon kaj moviĝis al la pastro.
  
  - Vi mensogis al mi! Vi diris, ke vi donos al mi ŝancon!'
  
  Fowler donis al li lastan senpasieman rigardon.
  
  - Dio pardonos min. Ĉu vi pensas, ke vi estos tiel bonŝanca?'
  
  Poste, sen diri alian vorton, li malaperis en la koridoro.
  
  La pastro forlasis la konstruaĵon, tenante la altvaloran pakaĵon al sia brusto. Du viroj en grizaj manteloj gardis kelkajn futojn de la pordo. Fowler avertis ilin preterpasante: 'Li havas tranĉilon.'
  
  La pli alta krakis liajn fingrobazartikojn, kaj eta rideto ludis sur liaj lipoj.
  
  - Tio estas eĉ pli bona, li diris.
  
  
  2
  
  
  
  ARTIKOLO ELDONITA EN EL GLOBO
  
  la 17-an de decembro 2005, paĝo 12
  
  
  AŬSTRIA HERODO TROVIS MORTA
  
  Vieno (Rilata Gazetaro)
  
  Post pli ol kvindek jaroj de evitado de justeco, doktoro Heinrich Graus, la "buĉisto de Spiegelgrund", finfine estis malkovrita de la aŭstra polico. La konata nazia militkrimulo estis trovita morta, ŝajne de koratako, en dometo en la urbo Krieglach, nur 35 mejlojn de Vieno, laŭ aŭtoritatoj.
  
  Graus estis naskita en 1915 kaj iĝis membro de la NSDAP en 1931. Antaŭ la komenco de 2-a Mondmilito, li jam estis vickomandanto en la infanhospitalo Am Spiegelgrund. Graus uzis sian pozicion por fari malhomajn eksperimentojn sur judaj infanoj kun tielnomitaj kondutismaj problemoj aŭ mensaj mankoj. La kuracisto deklaris plurajn fojojn ke tiu konduto estas heredita kaj liaj eksperimentoj estis pravigitaj ĉar la subjektoj havis "vivojn ne valorantajn vivi".
  
  Graus vakcinis sanajn infanojn kontraŭ infektaj malsanoj, faris vivisekciojn, kaj injektis siajn viktimojn per diversaj miksaĵoj de anestezo kiun li evoluigis por mezuri ilian respondon al doloro. Estas kredite ke proksimume mil murdoj okazis ene de la muroj de Spiegelgrund dum la milito.
  
  Post la milito, la nazioj fuĝis lasante neniun spuron, krom 300 infanaj cerboj konservitaj en formaldehido. Malgraŭ la klopodoj de la germanaj aŭtoritatoj, neniu povis elspuri lin. Fama nazia ĉasisto Simon Wiesenthal, kiu procesigis pli ol 1,100 krimulojn, restis fervora trovi Graus, kiun li nomis "sia pritraktata tasko", ĝis sia morto, senĉese ĉasante la kuraciston ĉie en Sudameriko. Wiesenthal mortis en Vieno antaŭ tri monatoj, nekonsciante ke lia celo estis emerita tubisto proksime de sia propra oficejo.
  
  Neoficialaj fontoj ĉe la israela ambasado en Vieno lamentis ke Graus mortis sen respondi por siaj krimoj, sed tamen festis sian subitan morton, ĉar lia progresinta aĝo malfaciligus la ekstradicion kaj procesprocezon, kiel en la kazo de ĉilia diktatoro Augusto Pinochet.
  
  "Ni ne povas ne vidi la manon de la Kreinto en lia morto," diris la fonto.
  
  
  3
  
  
  
  KAINE
  
  - Li estas malsupre, sinjoro.
  
  La viro en la seĝo iomete retiriĝis. Lia mano tremis, kvankam la movo ne estus rimarkebla por iu ajn, kiu ne konis lin same kiel lian asistanton.
  
  'Kia li estas? Ĉu vi zorge ekzamenis ĝin?'
  
  - Vi scias, kion mi havas, sinjoro.
  
  Estis profunda spiro.
  
  - Jes, Jakobo. Mi pardonpetas.'
  
  La viro ekstaris dum li diris tion kaj etendis manon al la teleregilo kiu ĝustigis lian ĉirkaŭaĵon. Li forte premis unu el la butonoj, liaj fingroartikoj blankiĝis. Li jam rompis plurajn teleremolojn, kaj lia asistanto finfine cedis kaj mendis specialan el plifortigita akrilo kiu kongruis kun la formo de la mano de la maljunulo.
  
  "Mia konduto certe estas elĉerpa," diris la maljunulo. "Pardonu."
  
  Lia asistanto ne respondis; li ekkomprenis ke lia estro bezonas ellasi vaporon. Li estis modesta viro, sed li bone konis sian pozicion en la vivo, se ĉi tiuj trajtoj povas esti nomataj kongruaj.
  
  - Doloras min sidi ĉi tie la tutan tagon, ĉu vi scias? Ĉiutage mi trovas malpli kaj malpli plezuron pri ordinaraj aferoj. Mi fariĝis senvalora maljuna idioto. Ĉiunokte, kiam mi enlitiĝas, mi diras al mi "morgaŭ". Morgaŭ estos tiu tago. Kaj la sekvan matenon mi ellitiĝas kaj mia decidemo malaperis, same kiel miaj dentoj.'
  
  - Ni prefere komencu, sinjoro, - diris la asistanto, kiu aŭdis sennombrajn variaĵojn pri la temo.
  
  - Ĉu nepre necesas?
  
  - Vi estas tiu, kiu petis ĉi tion, sinjoro. Kiel rimedo por kontroli ajnajn malfiksojn.'
  
  'Mi povus simple legi la raporton.'
  
  - Ne estas nur tio. Ni jam estas en la kvara fazo. Se vi volas esti parto de ĉi tiu ekspedicio, vi devos kutimi paroli kun fremduloj. D-ro Houcher estis tre klara pri ĉi tiu punkto.'
  
  La maljunulo premis plurajn butonojn de sia teleregilo. La kurtenoj en la ĉambro estis malaltigitaj kaj la lumoj estingiĝis, kiam li denove sidiĝis.
  
  - Ĉu ne ekzistas alia maniero?
  
  Lia asistanto balancis la kapon.
  
  - Tre bone do.
  
  La asistanto moviĝis al la pordo, la sola restanta lumfonto.
  
  'Jakobo'.
  
  'Jes sinjoro?'
  
  - Antaŭ ol vi foriros... Ĉu vi ĝenas, se mi tenas vian manon dum minuto? Mi timas.'
  
  La asistanto faris kiel petis. La mano de Kain ankoraŭ tremis.
  
  
  4
  
  
  
  KAYN INDUSTRIES ĈEFSIEJO
  
  NOVJORKO
  
  
  Merkredo 5 julio 2006 11:10 a.m.
  
  
  Orville Watson nervoze tamburis per la fingroj sur la diketa leda dosierujo en sia sino. Dum la lastaj du horoj, li sidas sur sia remburita malantaŭa sidloko en la akceptejo sur la 38-a etaĝo de la Kayn Tower. Por 3,000 USD hore, iu ajn alia volonte atendus ĝis la Juĝtago. Sed ne Orville. La juna kaliforniano enuiĝis. Fakte, batali kontraŭ enuo estis kio faris lian karieron.
  
  Kolegio enuigis lin. Kontraŭ la deziroj de lia familio, li elfalis en sia dua jaro. Li trovis bonan laboron ĉe CNET, unu el la kompanioj ĉe la avangardo de novaj teknologioj, sed denove li estis venkita de enuo. Orville konstante serĉis novajn defiojn, kaj lia vera pasio estis respondi demandojn. Ĉe la jarmilŝanĝo, lia entreprena spirito instigis lin forlasi sian laboron ĉe CNET kaj komenci sian propran firmaon.
  
  Lia patrino, kiu legis ĉiutage en la ĵurnaloj pri la disfalo de la sekva punktokomo, kontraŭis. Ŝiaj zorgoj ne haltigis Orville. Li pakis sian 300-funtan korpon, blondan hararon en ĉevalvosto, kaj valizon plena de vestaĵoj en kadukan kamioneton kaj veturis trans la landon, alvenante en kela apartamento en Manhatano. Tiel, Netcatch naskiĝis. Ĝia slogano estis "Vi demandas, ni respondas". La tuta projekto povus esti nenio pli ol freneza sonĝo por junulo kun manĝa malordo, tro da zorgoj kaj speciala kompreno de la Interreto. Sed tiam okazis la 11-a de septembro, kaj Orville tuj rimarkis tri aferojn, kiuj tro longe prenis la Vaŝingtonajn burokratojn por eltrovi.
  
  Unue, ke iliaj informtraktadmetodoj estas tridek jarojn malaktualaj. Due, la politika ĝusteco enkondukita de la okjara Clinton-administrado malfaciligis eĉ pli trovi informojn, ĉar oni povis fidi nur al "fidindaj fontoj", kiuj estis senutilaj kiam oni traktas teroristojn. Kaj trie, ke la araboj estis la novaj rusoj kiam temas pri spionado.
  
  La patrino de Orville, Yasmina, estis naskita kaj vivis en Bejruto dum multaj jaroj antaŭ geedziĝi kun bela inĝeniero de Sausalito, Kalifornio kiun ŝi renkontis dum li laboris pri projekto en Libano. Baldaŭ la geedzoj translokiĝis al Usono, kie la bela Yasmina instruis al sia sola filo la araban kaj la anglan.
  
  Supozante malsamajn identecojn interrete, la junulo malkovris, ke Interreto estas rifuĝejo por ekstremistoj. Fizike ne gravis kiom malproksime povus esti la dek radikaluloj; interreta distanco estis mezurita en milisekundoj. Ilia identeco povus esti sekreta kaj iliaj ideoj frenezaj, sed ili povus trovi homojn interrete, kiuj pensis ĝuste kiel ili. Ene de semajnoj, Orville plenumis tion, kion neniu en okcidenta inteligenteco povus esti atinginta per konvenciaj rimedoj: li infiltris unu el la plej radikalaj retoj de islama terorismo.
  
  Iun matenon frue en 2002, Orville veturis suden al Vaŝingtono kun kvar skatoloj da dosierujoj en la kofro de sia kamioneto. Alveninte al la ĉefsidejo de CIA, li petis voki la respondecan pri islama terorismo, dirante, ke li havas gravajn informojn por malkaŝi. En lia mano estis dek-paĝa resumo de liaj trovoj. La humila oficisto, kiu renkontis lin, igis lin atendi du horojn antaŭ ol eĉ ĝeni legi lian raporton. Fininte la legadon, la oficisto tiom maltrankviliĝis, ke li vokis sian kontroliston. Kelkajn minutojn poste, kvar viroj aperis, ĵetis Orville sur la plankon, senvestis lin kaj trenis lin en la pridemandadĉambron. Orville interne ridetis dum la humiliga procedo; li sciis, ke li trafis la najlon sur la kapon.
  
  Kiam la grandaj pafoj ĉe la CIA realigis la amplekson de la talento de Orville, ili ofertis al li laboron. Orville rakontis al ili ke kio estis en la kvar kestoj (kiuj poste kaŭzis dudek tri arestojn en Usono kaj Eŭropo) estis nur libera specimeno. Se ili volis pli, ili devus esti subskribintaj kontrakton kun lia nova firmao, Netcatch.
  
  "Mi devas aldoni, ke niaj prezoj estas tre raciaj," li diris. 'Nun, ĉu mi bonvolu rehavi miajn subvestojn?'
  
  Kvar-kaj-duonon jarojn poste, Orville surmetis pliajn dek du funtojn. Lia bankkonto ankaŭ akiris iom da pezo. Netcatch nuntempe laborigas dek sep plentempajn dungitojn kiuj preparas detalajn raportojn kaj serĉas informojn por gravaj registaroj en la okcidenta mondo, plejparte pri sekurec-rilataj aferoj. Orville Watson, nun milionulo, komencis enuiĝi denove.
  
  Ĝis ĉi tiu nova defio venis.
  
  Netcatch havis sian propran manieron fari aferojn. Ĉiuj petoj por liaj servoj estis farotaj en formo de demando. Kaj alkroĉita al ĉi tiu lasta demando estis la vortoj 'la buĝeto estas senlima'. La fakto, ke tion faris privata firmao kaj ne la registaro, ankaŭ vekis la scivolemon de Orville.
  
  
  Kiu estas la patro de Anthony Fowler?
  
  
  Orville ekstaris de la luksa kanapo en la atendejo, penante mildigi la sensentecon en siaj muskoloj. Li kunmetis siajn manojn kaj etendis ilin malantaŭ sia kapo kiel eble plej malproksimen. Peto por informoj de privata firmao, precipe unu kiel ekzemple Kayn Industries, kiu estis la plej bonaj kvin Fortuno 500, estis nekutima. Precipe tia stranga kaj preciza peto por ordinara pastro el Bostono.
  
  ...pri ŝajne ordinara Bostona pastro, Orville korektis sin.
  
  Orvilo nur etendis siajn suprajn membrojn, kiam malhelhara, bone konstruita oficulo vestita per multekosta kostumo eniris la atendoĉambron. Li estis apenaŭ tridekjara kaj serioze pripensis Orville pro siaj senringaj okulvitroj. Estis klare de la oranĝa nuanco de lia haŭto, ke li ne estas fremda al uzado de tana lito. Li parolis kun severa brita akĉento.
  
  - Sinjoro Vatsono. Mi estas Jacob Russell, la administra asistanto de Raymond Kane. Ni parolis per telefono.'
  
  Orville provis reakiri sian trankvilon, sen granda sukceso, kaj etendis la manon.
  
  - Sinjoro Russell, mi tre ĝojas renkonti vin. Pardonu, mi...'
  
  - Ne zorgu. Bonvolu sekvi min kaj mi kondukos vin al via kunveno.'
  
  Ili transiris la tapiŝitan atendoĉambron kaj venis al la mahagonaj pordoj ĉe la malproksima fino.
  
  - Renkontiĝo? Mi pensis, ke mi devintus klarigi al vi miajn rezultojn.'
  
  - Nu, ne vere, sinjoro Vatsono. Hodiaŭ Raymond Kane aŭdos kion vi devas diri.'
  
  Orville ne povis respondi.
  
  "Ĉu estas problemo, sinjoro Vatsono?" Ĉu vi ne fartas bone?'
  
  - Jes. Ne. Mi volas diri, ke ne estas problemo, sinjoro Russell. Vi nur surprizis min. Sinjoro Kine...'
  
  Ruselo tiris malgrandan tenilon sur la mahagonan kadron de la pordo kaj la panelo glitis flanken por malkaŝi simplan kvadraton el malhela vitro. La ĉefo metis sian dekstran manon sur la vitron kaj oranĝa lumo ekbrulis, sekvita de mallonga sonorado, kaj tiam la pordo malfermiĝis.
  
  - Mi povas kompreni vian surprizon pro tio, kion la amaskomunikilaro diris pri sinjoro Kaino. Kiel vi verŝajne scias, mia dunganto estas viro, kiu aprezas sian privatecon...'
  
  Li estas fika ermito, jen kio li estas, pensis Orville.
  
  '...sed vi ne devas zorgi. Li kutime ne volas rendevui kun fremduloj, sed se vi sekvas certajn procedurojn...'
  
  Ili iris laŭ mallarĝa koridoro, ĉe kies fino estis la brilaj metalaj liftaj pordoj.
  
  'Kion vi volas diri per 'kutime', sinjoro Ruselo?'
  
  La ĉefo klarigis sian gorĝon.
  
  - Mi devas diri al vi, ke vi estos nur la kvara persono, sen kalkuli la ĉefajn oficojn de ĉi tiu firmao, kiu renkontiĝis kun sinjoro Kain en la kvin jaroj, kiam mi laboris por li.
  
  Orville faris longan fajfilon.
  
  "Ĝi estas io".
  
  Ili atingis la lifton. Ne estis butono supren aŭ malsupren, nur malgranda numero-bloketo sur la muro.
  
  - Ĉu vi bonvolos rigardi alidirekten, sinjoro Vatsono? Russell diris.
  
  La juna kaliforniano faris tion, kion oni diris al li. Serio da bipoj eksonis kiam la oficulo diskis la kodon.
  
  - Nun vi povas turniĝi. Dankon.'
  
  Orville turnis sin por alfronti lin denove. La pordoj de la lifto malfermiĝis kaj du viroj eniris. Denove ne estis butonoj, nur magneta kartlegilo. Ruselo elprenis sian plastan karton kaj rapide enigis ĝin en la fendo. La pordoj fermiĝis kaj la lifto malrapide supreniris.
  
  "Via estro certe prenas sian sekurecon serioze," diris Orville.
  
  - Sinjoro Kain ricevis nemalmultajn mortminacojn. Fakte, estis sufiĉe grava atenco kontraŭ li antaŭ kelkaj jaroj, kaj li estis bonŝanca ke li eskapis nedifektita. Bonvolu ne timi la nebulon. Ĝi estas absolute sekura.'
  
  Orville scivolis pri kio diable Russell parolas, kiam maldika nebulo komencis fali de la plafono. Rigardante supren, Orville rimarkis plurajn aparatojn, kiuj elĵetis freŝan nubon da ŝprucaĵo.
  
  'Kio okazas?'
  
  - Ĝi estas milda antibiotika kunmetaĵo, kiu estas tute sekura. Ĉu vi ŝatas la odoron?'
  
  Heck, li eĉ ŝprucas siajn vizitantojn antaŭ ol li vidas ilin por certigi, ke ili ne transdonas siajn ĝermojn al li. Mi ŝanĝis mian opinion. Ĉi tiu ulo ne estas ermito, li estas paranojulo.
  
  - Mmmm, jes, tio estas bona. Minty, ĉu ne?'
  
  - Esenco de sovaĝa mento. Tre refreŝiga.'
  
  Orville mordis sian lipon por ne respondi, kaj anstataŭe koncentriĝis sur la sepcifera fakturo, kiun li donus al Kine en la momento, kiam li elpaŝos el tiu orumita kaĝo. Tiu ĉi penso iom revivigis lin.
  
  La pordoj de la lifto malfermiĝis en grandiozan spacon plenan de natura lumo. Duono de la tridek-naŭa etaĝo estis giganta vitro-mura teraso kun panoramaj vidoj de la Hudsono. Rekte antaŭe estis Hoboken, kaj pli sude estis Ellis Island.
  
  'Impona'.
  
  - Sinjoro Kine ŝatas memori siajn radikojn. Bonvolu sekvi min'. La simpla dekoracio kontrastis kun la majesta vido. La planko kaj mebloj estis tute blankaj. La alia duono de la planko, kiu rigardas Manhatanon, estis apartigita de la vitrigita teraso per muro, ankaŭ blanka, kun pluraj pordoj. Ruselo haltis antaŭ unu el ili.
  
  - Bone, sinjoro Vatsono, sinjoro Kine akceptos vin nun. Sed antaŭ ol vi eniros, mi ŝatus starigi kelkajn simplajn regulojn por vi. Antaŭ ĉio, ne rigardu rekte lin. Due, ne faru al li demandojn. Kaj trie, ne provu tuŝi lin aŭ alproksimiĝi al li. Kiam vi eniros, vi vidos tabelon kun kopio de via raporto kaj teleregilon por via Power Point-prezento kiun via oficejo donis al ni hodiaŭ matene. Restu ĉe la tablo, faru prezenton kaj foriru tuj kiam vi finos. Mi estos ĉi tie atendante vin. Estas klare?'
  
  Orville kapjesis nervoze.
  
  'Mi faros mian plejeblon.'
  
  - Bone do, eniru, - diris Ruselo, malfermante la pordon.
  
  La kaliforniano hezitis antaŭ ol eniri la ĉambron.
  
  - Ho, ankoraŭ unu afero. Netcatch trovis ion interesan dum rutina esploro, kiun ni faris por la FBI. Estas kialo por kredi, ke Kine Industries povus fariĝi celo por islamaj teroristoj. Ĉio estas en ĉi tiu raporto, - diris Orville, donante la DVD al la asistanto. Ruselo prenis ĝin kun maltrankvila rigardo. 'Konsideru ĝin ĝentileco niaflanke.'
  
  - Efektive, koran dankon, sinjoro Vatsono. Kaj bonŝancon.'
  
  
  5
  
  
  
  HOTEL LE MERIDIEN
  
  AMMAN, Jordanio
  
  
  Merkredo 5 julio 2006 18:11 p.m.
  
  
  Aliflanke de la mondo, Tahir Ibn Faris, negrava oficisto en la Ministerio de Industrio, forlasis sian oficejon iom pli malfrue ol kutime. La kialo ne estis lia dediĉo al lia laboro, kiu estis fakte ekzempla, sed lia deziro ne esti vidita. Li bezonis malpli ol du minutojn por atingi sian celon, kiu ne estis ordinara bushaltejo, sed la luksa Meridien, la plej bona kvin-stela hotelo en Jordanio, kiu estis nuntempe okupita de du sinjoroj, kiuj petis tiun ĉi renkontiĝon per konata. industriulo. Bedaŭrinde, ĉi tiu aparta peranto gajnis sian reputacion per kanaloj, kiuj estis nek respektindaj nek puraj. Do Tahir suspektis, ke la kafinvito povus havi dubindajn implicojn. Kaj kvankam li fieris pri siaj dudek tri jaroj da honesta laboro en la Ministerio, li bezonis malpli da fiero kaj pli kaj pli da kontanta mono; la kialo estas, ke lia plej aĝa filino estis edziniĝota, kaj tio kostos al li multe.
  
  Irante al unu el la administraj serioj, Tahir rigardis sian reflekton en la spegulo, dezirante ke li havu pli avidan aeron. Li estis apenaŭ kvin futoj ses, kaj lia ventro, griziĝanta barbo kaj kreskanta kalveco igis lin aspekti pli kiel afabla drinkulo ol korupta ŝtatoficisto. Li volis forviŝi la plej etan spuron de honesteco de siaj trajtoj.
  
  Kio pli ol du jardekoj da honesteco ne donis al li, estis la ĝusta pensmaniero por tio, kion li faris. Kiam li frapis la pordon, liaj genuoj batadis per si mem. Li sukcesis trankviliĝi momenton antaŭ ol li eniris la ĉambron, kie lin salutis bone vestita usonano, kiu aspektis kvindekjara. Alia viro, multe pli juna, sidis en la vasta salono fumante dum parolado per sia poŝtelefono. Kiam li ekvidis Tahir, li finis la konversacion kaj ekstaris por saluti lin.
  
  "Ahlan wa sahlan," li salutis lin en perfekta araba.
  
  Tahir estis miregigita. Kiam, en diversaj okazoj, li rifuzis subaĉetaĵojn por reklasifiki teron por industria kaj komerca uzo en Amano - vera orminejo por siaj malpli skrupulaj kolegoj - li faris tion ne pro devosento, sed pro la ofenda aroganteco de okcidentanoj, kiuj, post kelkaj minutoj post renkontiĝo kun li, stakoj da dolaroj estis ĵetitaj sur la tablon.
  
  La konversacio kun ĉi tiuj du usonanoj ne povus esti pli malsama. Antaŭ la mirigitaj okuloj de Tahir, la pli maljuna sidiĝis ĉe malalta tablo, sur kiu li pretigis kvar delojn, beduenajn kafokruĉojn kaj malgrandan karban fajron. Kun firma mano, li rostis freŝajn kafgrajnojn en fera pato kaj lasis ilin malvarmigi. Li tiam muelis la rostitajn fabojn kun la pli malnovaj en mahbash, malgranda mortero. La tuta procezo estis akompanita de kontinua fluo de konversacio, krom kiam la pistilo ritme trafis la mahbash, ĉar ĉi tiu sono estas konsiderata de la araboj kiel speco de muziko, kies arto devus esti aprezita de la gasto.
  
  La usonano aldonis kardamomajn semojn kaj pinĉaĵon da safrano, zorge farante la miksaĵon laŭ tradicio de jarcentoj. Kiel kutime, la gasto - Tahir - tenis la tason, kiu ne havis tenilon, dum la usonano plenigis ĝin duone, ĉar estis la privilegio de la gastiganto esti la unua, kiu servis la plej gravan personon en la ĉambro. Tahir trinkis sian kafon, ankoraŭ iom skeptikan pri la rezultoj. Li pensis, ke li ne trinkos pli ol unu tason, ĉar jam estis malfrue, sed post gustumi la trinkaĵon, li tiom ĝojis, ke li trinkis ankoraŭ kvar. Li estus fininta trinki la sesan bovlon se ne pro tio, ke oni konsideris malĝentile trinki eĉ kvanton.
  
  "Sinjoro Fallon, mi neniam imagis, ke iu naskiĝinta en la lando de Starbucks povus tiel bone plenumi la beduenan gahwa riton," diris Tahir. Tiutempe li estis sufiĉe komforta kaj volis ke ili sciu, por ke li povu eltrovi, kion diable tiuj usonanoj deziris.
  
  La plej juna el la prezentistoj donis al li la centan fojon oran cigaredujon.
  
  - Tahir, mia amiko, bonvolu ĉesi nomi nin per niaj familiaj nomoj. Mi estas Petro kaj ĉi tiu estas Frank," li diris dum li lumigis alian Dunhill.
  
  - Dankon, Petro.
  
  - Bone. Nun kiam ni estas malstreĉitaj, Tahir, ĉu ne estus malbona gusto se ni diskutus pri komerco?'
  
  La maljuna ŝtatoficisto denove estis agrable surprizita. Du horoj pasis. La arabo ne ŝatas diskuti aferojn antaŭ ol duonhoro pasis, sed ĉi tiu usonano eĉ petis lian permeson. En tiu momento, Tahir sentis sin preta refari ajnan konstruaĵon kiun ili estis post, eĉ la palacon de reĝo Abdullah.
  
  - Tute, mia amiko.
  
  'Bone, jen kion ni bezonas: permesilo por Kayn Mining Company por minigi fosfaton dum unu jaro, ekde hodiaŭ.'
  
  - Ne estos facile, mia amiko. Preskaŭ la tuta marbordo de la Morta Maro estas jam okupata de loka industrio. Kiel vi scias, fosfatoj kaj turismo estas praktike niaj nuraj naciaj rimedoj.'
  
  - Neniu problemo, Tahir. Ni ne interesiĝas pri la Morta Maro, nur malgranda areo de ĉirkaŭ dek kvadrataj mejloj centrita sur ĉi tiuj koordinatoj.'
  
  Li donis al Tahir pecon da papero.
  
  '29ў 34' 44" N, 36 ў 21' 24" E? Vi ne povas esti seriozaj, miaj amikoj. Ĝi estas nordoriente de Al-Mudawwara.'
  
  - Jes, ne malproksime de la limo kun Saud-Arabio. Ni konas Tahir.'
  
  La jordanano rigardis ilin konfuzite.
  
  - Ne estas fosfatoj. Ĉi tio estas dezerto. Mineraloj tie estas senutilaj.'
  
  - Nu, Tahir, ni multe fidas al niaj inĝenieroj kaj ili opinias, ke ili povas ĉerpi signifan kvanton da fosfato en ĉi tiu areo. Kompreneble, kiel gesto de nia bonvolo, oni pagos al vi malgrandan komisionon.'
  
  La okuloj de Tahir larĝiĝis, kiam lia nova amiko malfermis sian tekon.
  
  'Sed devas esti...'
  
  'Sufiĉe por la geedziĝo de eta Miyoshi, ĉu ne?'
  
  Kaj plaĝdometo kun duaŭta garaĝo, pensis Tahir. Tiuj malbenitaj usonanoj verŝajne pensas, ke ili estas la plej inteligentaj kaj povas trovi petrolon en la areo. Kvazaŭ ni ne serĉus tie sennombrajn fojojn. Ĉiukaze, mi ne estos tiu, kiu detruos iliajn revojn.
  
  - Miaj amikoj, ne estas dubo, ke vi ambaŭ estas viroj de granda valoro kaj scio. Mi certas, ke via afero estos bonvena en la Haŝemita Regno de Jordan.'
  
  Malgraŭ la sukeraj ridetoj de Petro kaj Frank, Tahir daŭre konfuziĝis pri kio ĉio signifas. Kion diable serĉis tiuj usonanoj en la dezerto?
  
  Kiom ajn li luktis kun ĉi tiu demando, li eĉ ne alproksimiĝis al sugesti, ke post kelkaj tagoj ĉi tiu renkontiĝo kostos al li la vivon.
  
  
  6
  
  
  
  KAYN INDUSTRIES ĈEFSIEJO
  
  NOVJORKO
  
  
  Merkredo 5 julio 2006 11:29 a.m.
  
  
  Orville trovis sin en malluma ĉambro. La sola lumfonto estis malgranda lampo sur la katedro dek futojn for, sur kiu staris lia raporto, kune kun la teleregilo, ĝuste kiel la kontrolisto diris al li. Li alpaŝis kaj prenis la teleremolon. Dum li rigardis ĝin, pripensante kiel komenci sian prezentadon, li subite estis trafita de hela brilo. Malpli ol ses futojn de kie li staris estis granda ekrano dudek futojn larĝa. Ĝi montris la ĉefpaĝon de lia prezento kun ruĝa Netcatch-emblemo.
  
  - Koran dankon, sinjoro Kine, kaj bonan matenon. Mi komencu dirante, ke estas honoro por mi...'
  
  Estis iometa zumado kaj la ekranbildo ŝanĝiĝis por montri la titolon de lia prezento kaj la unuan el du demandoj:
  
  
  KIU ESTAS Patro Anthony Fowler?
  
  
  Evidente, s-ro Kine aprezis koncizecon kaj kontrolon, kaj li havis duan telemanieron por akceli aferojn.
  
  Bone, maljunulo. Mi komprenis la mesaĝon. Ni eklaboru.
  
  Orville premis la telecomilon por malfermi la sekvan paĝon. Ĝi bildigis pastron kun maldika, sulkiĝinta vizaĝo. Li kalvi?is, kaj tio, kion li restis, estis mallongigita. Orville komencis paroli al la mallumo antaŭ li.
  
  'John Anthony Fowler, alinome la patro de Anthony Fowler, alinome Tony Brent. Naskiĝis la 16-an de decembro 1951 en Bostono, Masaĉuseco. Verdaj okuloj, proksimume 175 funtoj. Sendependa CIA-agento kaj kompleta mistero. Solvi ĉi tiun misteron bezonis du monatojn da esplorado de dek el miaj plej bonaj esploristoj, kiuj laboris ekskluzive pri ĉi tiu laboro, kaj ankaŭ signifan kvanton da mono por grasigi la manplatojn de iuj bone metitaj fontoj. Tio plejparte klarigas la tri milionojn da dolaroj kiujn ĝi bezonis por prepari ĉi tiun raporton, sinjoro Kane.'
  
  La ekrano denove ŝanĝiĝis, ĉi-foje montrante familian foton: bone vestita paro en la ĝardeno de tio, kio aspektis kiel multekosta domo. Apud ili estas alloga malhelhara knabo de ĉirkaŭ dek unu jaroj. La mano de la patro ŝajnis premi la ŝultron de la knabo, kaj ĉiuj tri havis streĉajn ridetojn.
  
  - Nur filo de Marcus Abernathy Fowler, komerca magnato kaj posedanto de Infinity Pharmaceuticals. Hodiaŭ ĝi estas bioteknologia firmao kun multimiliona dolara spezo. Post kiam liaj gepatroj mortis en suspektinda trafikakcidento en 1984, Anthony Fowler vendis la firmaon kune kun la resto de iliaj aktivaĵoj kaj donacis ĉion al bonfarado. Li konservis la domegon de siaj gepatroj en Beacon Hill, lui ĝin al paro kun infanoj. Sed li postlasis la supran etaĝon kaj konvertis ĝin en loĝejon kun iom da meblaro kaj tuta amaso da libroj pri filozofio. Li haltas tie de tempo al tempo kiam li estas en Bostono.'
  
  La venonta pafo montris pli junan version de la sama virino, ĉi-foje sur universitata kampuso, portanta balrobon.
  
  Daphne Brent estis sperta apotekisto kiu laboris por Infinity Pharmaceuticals ĝis la posedanto ŝatis ŝin kaj ili geedziĝis. Kiam ŝi gravediĝis, Marcus transformis ŝin en dommastrinon subite. Jen ĉio, kion ni scias pri la familio Fowler, krom ke juna Antonio iris al Stanfordo anstataŭ Boston College kiel lia patro faris.'
  
  Sekva diapozitivo: juna Antonio, aspektanta ne multe pli maljuna ol adoleskanto, kun serioza mieno, staras sub afiŝo kiu diras '1971'.
  
  En la aĝo de dudek jaroj, li diplomiĝis kun honoroj ĉe la universitato kun akademia grado en Psikologio. La plej juna en sia klaso. Ĉi tiu foto estis prenita monaton antaŭ diplomiĝo. En la lasta tago de la semestro, li pakis siajn sakojn kaj iris al la universitata rekrutadoficejo. Li volis iri al Vjetnamio.'
  
  Sur la ekrano aperis bildo de eluzita, flaviĝinta formo, kiu estis plenigita permane.
  
  - Jen foto de lia AFQT, la milita kvalifika ekzameno. Fowler gajnis naŭdek ok el cent. La serĝento estis tiel imponita ke li tuj sendis lin al Lackland Air Force Base en Teksaso, kie li ricevis bazan trejnadon sekvitan per progresinta paraŝutregimentinformkunveno por specialoperacia unuo kiu revivigis faligitajn pilotojn malantaŭ malamikaj linioj. Dum en Lackland, li lernis geriltaktikojn kaj iĝis helikopterpiloto. Post unu jaro kaj duono da batalado, li revenis hejmen kiel leŭtenanto. Inter liaj medaloj estas la Purpura Koro kaj la Aera Forto-Kruco. En la raporto vi trovos detalajn informojn pri la agoj, kiuj alportis al li ĉi tiujn medalojn.'
  
  Pafo de pluraj viroj en uniformo ĉe la flughaveno. En la centro staris Fowler, vestita kiel pastro.
  
  "Post Vjetnamio, Fowler eniris katolikan seminarion kaj estis ordinita en 1977. Li estis asignita kiel armea armea pastro ĉe la Spangdal Aera Forto-Bazo en Germanio, kie li estis rekrutita fare de la CIA. Kun liaj lingvokapabloj, estas facile vidi kial ili volis lin: Fowler regas dek unu lingvojn kaj povas interkonsenti en dek kvin aliaj. Sed la Kompanio ne estas la sola divizio, kiu varbis lin.'
  
  Alia foto de Fowler en Romo kun du aliaj junaj pastroj.
  
  - En la fino de la sepdekaj jaroj, Fowler iĝis stabagento por la firmao. Li konservas sian statuson kiel armea pastro kaj vojaĝas al kelkaj armetrupoj-bazoj ĉirkaŭ la mondo. La informoj, kiujn mi ĝis nun donis al vi, eble devenis de ajna nombro da agentejoj, sed tio, kion mi tuj diros al vi, estas sekrete kaj tre malfacile akirebla.'
  
  La ekrano estas malŝaltita. En la lumo de la projekciilo, Orville preskaŭ povis distingi facilseĝon, en kiu iu sidas. Li klopodis ne rekte rigardi la figuron.
  
  Fowler estas agento por la Sankta Alianco, la sekreta servo de la Vatikano. Ĝi estas malgranda organizo, kutime nekonata de la publiko, sed aktiva. Unu el ŝiaj atingoj estas savi la vivon de iama israela prezidento Golda Meir kiam islamaj teroristoj alproksimiĝis al eksplodigo de ŝia aviadilo dum vizito al Romo. La medaloj ricevis al la Mossad, sed la Sankta Alianco ne zorgis. Ili prenas la frazon 'sekreta servo' laŭvorte. Nur la Papo kaj manpleno da kardinaloj estas oficiale informitaj pri ilia laboro. En la internacia spionkomunumo, la Alianco estas respektata kaj timita. Bedaŭrinde, mi havas malmulte por aldoni pri la historio de Fowler kun ĉi tiu institucio. Pri lia laboro kun la CIA, mia profesia etiko kaj mia kontrakto kun la Kompanio malhelpas min malkaŝi ion alian, sinjoro Kine.'
  
  Orville klarigis sian gorĝon. Kvankam li ne atendis respondon de la figuro ĉe la fino de la ĉambro, li paŭzis.
  
  Ne unu vorton.
  
  - Pri via dua demando, sinjoro Kine...
  
  Orville pripensis por momento ĉu li devas malkaŝi, ke Netcatch ne respondecas pri trovado de ĉi tiu aparta informo. Ke ĝi venis al lia oficejo en sigelita koverto el anonima fonto. Kaj ke ekzistis aliaj interesoj implikitaj kiuj klare volis ke Kayn Industries ricevu ĝin. Sed tiam li rememoris la humiligan ŝprucaĵon de mentola nebulo kaj simple daŭrigis paroli.
  
  Sur la ekrano aperis juna virino kun bluaj okuloj kaj kupra hararo.
  
  'Ĉi tiu estas juna ĵurnalisto nomata...'
  
  
  7
  
  
  
  EL GLOBO EDITIONS
  
  MADRID, HISPANIO
  
  
  Ĵaŭdon, la 6-an de julio 2006. 20:29.
  
  
  - Andreo! Andrea Otero! Kie diable vi estas?'
  
  Diri, ke silento regis en la redakcio je la sono de la krioj de la ĉefredaktoro ne estus tute ĝusta, ĉar la redakcio de ĉiutaga gazeto neniam estas kvieta unu horon antaŭ la eldono. Sed ne estis voĉoj, igante la fonan bruon de telefonoj, radioj, televidiloj, fakmaŝinoj kaj presiloj ŝajni kiel mallerta silento. La Ĉefo portis valizon en ĉiu mano kaj havis ĵurnalon metita sub la brako. Li faligis siajn valizojn ĉe la enirejo de la redakcio kaj direktis sin rekte al la Internacia Oficejo, al la sola malplena tablo. Li kolere pugnobatis ĝin.
  
  - Nun vi povas eliri. Mi vidis vin plonĝi tie.'
  
  Malrapide, el sub la tablo eliris kolhararo el kuproblonda hararo kaj la vizaĝo de juna bluokula virino. Ŝi provis agi senĝene, sed ŝia vizaĝo estis streĉita.
  
  - Saluton estro. Mi ĵus faligis la plumon.'
  
  La veterana raportisto etendis la manon kaj alĝustigis sian perukon. La kalveco de la ĉefredaktoro estis tabua afero, do certe ne helpus al Andrea Otero, ke ŝi ĵus ĉeestis tiun ĉi manovron.
  
  - Mi ne estas feliĉa, Otero. Tute ne kontenta. Ĉu vi povas diri al mi, kio diable okazas?'
  
  - Kion vi volas diri, ĉefo?
  
  - Ĉu vi havas dek kvar milionojn da eŭroj en la banko, Otero?
  
  - Ne la lastan fojon, kiam mi rigardis.
  
  Fakte, kiam ŝi laste kontrolis, estis grava troŝpruco sur ŝiaj kvin kreditkartoj, danke al ŝia obsedo kun Hermes-sakoj kaj Manolo Blahnik-ŝuoj. Ŝi pripensis peti al la kontada fako antaŭpagon de sia Kristnaska gratifiko. Dum la venontaj tri jaroj.
  
  - Prefere vi havu riĉan onklinon, kiu tuj demetos siajn lignoŝuojn, ĉar tion vi kostos al mi, Otero.
  
  - Ne koleru kontraŭ mi, estro. Kio okazis en Holando ne okazos denove.'
  
  - Mi ne parolas pri viaj fakturoj de ĉambroservo, Otero. Mi parolas pri François Dupré, - diris la redaktoro, ĵetante la hieraŭan gazeton sur la tablon.
  
  Damne, jen la afero, pensis Andrea.
  
  'Iun tagon! Mi prenis unu malbonan libertagon en la lastaj kvin monatoj kaj vi ĉiuj fuŝis.'
  
  En momento, la tuta redakcio, ĝis la lasta raportisto, ĉesis gapi kaj turniĝis reen al siaj skribotabloj, subite povante denove koncentriĝi pri sia laboro.
  
  - Venu, ĉefo. Malŝparo estas malŝparo.'
  
  - Defraŭdo? Ĉu tiel vi nomas ĝin?'
  
  - Certe! Transdoni grandegan monsumon de la kontoj de viaj klientoj al via persona konto estas sendube malŝparo.'
  
  'Kaj uzi la ĉefpaĝon de la internacia sekcio por trumpeti simplan eraron faritan de grava akciulo de unu el niaj plej grandaj reklamantoj estas totala fiasko, Otero.'
  
  Andrea glutis, ŝajnigante senkulpecon.
  
  'Ĉefa akciulo?'
  
  - Interbanko, Otero. Kiu, se vi ne scius, pasintjare elspezis dek du milionojn da eŭroj por tiu ĉi gazeto kaj estis elspezos pliajn dek kvar venontjare. Estis en pensoj. Pasinteco.'
  
  'Ĉefa... vero ne havas prezon.'
  
  - Jes, estas: dek kvar milionoj da eŭroj. Kaj la estroj de la respondecaj pri ĝi. Vi kaj Moreno foriru de ĉi tie. For.'
  
  La alia kulpulo eniris, trenante la piedojn. Fernando Moreno estis la subita redaktisto kiu nuligis sendanĝeran naftokompanian profitrakonton kaj anstataŭigis ĝin kun la sensacio de Andrea. Estis mallonga momento de kuraĝo, kiun li nun bedaŭris. Andrea rigardis sian kolegon, mezaĝulon, kaj pensis pri sia edzino kaj tri infanoj. Ŝi denove glutis.
  
  - Ĉefo... Moreno havis nenion komunan. Mi estas tiu, kiu afiŝis la artikolon ĵus antaŭ ol iri al gazetaro.'
  
  La vizaĝo de Moreno heliĝis por sekundo, poste revenis al sia antaŭa esprimo de pento.
  
  - Ne stultu, Otero, - diris la ĉefredaktoro. - Ĉi tio estas neebla. Vi ne havas permeson bluiĝi.'
  
  Hermeso, la komputilsistemo ĉe la gazeto, laboris pri la kolorsistemo. La paĝoj de la gazeto estis elstarigitaj ruĝe dum la raportisto prilaboris ilin, verdaj kiam ili iris al la ĉefredaktoro por aprobo, kaj tiam bluaj kiam la nokta redaktoro transdonis ilin al la presilo por presado.
  
  - Mi ensalutis en la bluan sistemon uzante la pasvorton de Moreno, estro, - mensogis Andrea. 'Li havis nenion komunan kun ĝi.'
  
  'Ho jes? Kaj de kie vi ricevis la pasvorton? Ĉu vi povas klarigi ĝin?'
  
  - Li tenas ĝin en la supra tirkesto de sia skribotablo. Estis facile.'
  
  - Ĉu vere, Moreno?
  
  - Nu... jes, ĉefo, - diris la nokta redaktoro, farante sian eblon por ne montri sian trankviliĝon. 'Mi bedaŭras'.
  
  La ĉefredaktoro de El Globo ankoraŭ ne estis kontenta. Li turnis sin al Andrea tiel rapide, ke lia peruko iomete glitis super lia kalva kapo.
  
  - Damne, Otero. Mi eraris pri vi. Mi pensis, ke vi estas nur idioto. Nun mi komprenas, ke vi estas idioto kaj problemofaranto. Mi persone certigos, ke neniu plu dungos malbonan hundinon kiel vi.'
  
  - Sed, estro... - la voĉo de Andrea sonis malespera.
  
  - Konservu vian spiron, Otero. Vi estas maldungita.'
  
  ' Mi ne kredas...
  
  - Vi estas tiel maldungita, ke mi ne plu vidas vin. Mi eĉ ne aŭdas vin.'
  
  La estro malproksimiĝis de la skribotablo de Andrea.
  
  Ĉirkaŭrigardante la ĉambron, Andrea vidis nenion krom la dorso de la kapoj de siaj kolegaj raportistoj. Moreno alpaŝis kaj staris apud ŝi.
  
  - Dankon, Andrea.
  
  - Ĉio estas en ordo. Estus freneze por ni ambaŭ esti maldungita.'
  
  Moreno balancis la kapon. - Mi bedaŭras, ke vi devis diri al li, ke vi hakis en la sistemon. Nun li estas tiel kolera, ke li vere malfaciligos al vi la vivon tie. Vi scias, kio okazas kiam li iras en unu el siaj krucmilitoj...'
  
  "Sxajnas, ke gxi jam komencigxis," diris Andrea, montrante la redakcion. "Subite mi farigxis leprulo. Nu, ne kvazaux mi antauxe estis la favorato de iu ajn."
  
  - Vi ne estas malbona homo, Andrea. Efektive, vi estas sufiĉe sentima raportisto. Sed vi estas solemulo kaj neniam zorgas pri la sekvoj. Ĉiuokaze, bonŝancon.'
  
  Andrea ĵuris al si, ke ŝi ne ploros, ke ŝi estas forta kaj sendependa virino. Ŝi kunpremis la dentojn dum la gardistoj pakis siajn aĵojn en la skatolon, kaj tre malfacile sukcesis plenumi sian promeson.
  
  
  8
  
  
  
  APPARTAMENTO ANDREA OTERO
  
  MADRID, HISPANIO
  
  
  Ĵaŭdo 6 julio 2006 11:15 p.m.
  
  
  Kion Andrea plej malamis de kiam Eva definitive foriris, estis la sono de siaj propraj ŝlosiloj, kiam ŝi revenis hejmen kaj metis ilin sur la tabuleton apud la pordo . Ili kave eĥis en la koridoro, kiun Andrea sentis resumi ŝian vivon.
  
  Kiam Eva estis tie, aferoj estis malsamaj. Ŝi kurus al la pordo kiel knabineto, kisus Andrean, kaj ekbabilis pri tio, kion ŝi faris aŭ pri homoj, kiujn ŝi renkontis. Andrea, premata de tiu ĉi ventego, kiu malhelpis ŝin atingi la sofon, preĝis por paco kaj trankvilo.
  
  Ŝiaj preĝoj estis responditaj. Eva foriris unu matenon, antaŭ tri monatoj, same kiel ŝi aperis: subite. Ne estis plorĝemoj, nek larmoj, nek bedaŭroj. Andrea preskaŭ nenion diris, eĉ sentis iom da trankviliĝo. Ŝi havus multe da tempo por bedaŭroj poste, kiam la malforta eĥo de la tinto de ŝlosiloj rompas la silenton de ŝia loĝejo.
  
  Ŝi provis malsamajn manierojn trakti la malplenon: lasi la radion ŝaltita kiam ŝi forlasis la domon, meti siajn ŝlosilojn reen en sian ĝinzopoŝon tuj kiam ŝi eniris, parolante al si mem. Neniu el ŝiaj ruzoj povis maski la silenton, ĉar ĝi venis de interne.
  
  Nun, kiam ŝi paŝis en la loĝejon, ŝia piedo piedbatis flanken sian lastan provon ne esti sola: oranĝa tajpita kato. Ĉe la bestobutiko, la kato ŝajnis dolĉa kaj amema. Andrea bezonis preskaŭ kvardek ok horojn por ekmalami ĝin. Ĝi konvenis al ŝi. Vi povus trakti la malamon. Ĝi estis aktiva: vi nur malamis iun aŭ ion. Kion ŝi ne povis trakti estis seniluziiĝo. Vi nur devis trakti ĝin.
  
  - Saluton LB. Ili maldungis Panjon. Kion vi opinias pri ĝi?'
  
  Andrea donis al li la nomon LB, fuŝkontakto por "Little Bastard", post kiam la monstro infiltris la banĉambron kaj sukcesis elspuri kaj disŝiri multekostan tubon da ŝampuo. LB ne ŝajnis esti imponita de la novaĵo ke lia amantino estis maldungita.
  
  - Ne gravas al vi, ĉu? Kvankam vi devus, - diris Andrea, elprenante ladskatolon da viskio el la fridujo kaj kulerante la enhavon sur pladon antaŭ L.B. - Kiam vi havos nenion por manĝi, mi vendos vin al la ĉina restoracio de sinjoro Wong ĉe la angulo. Poste mi iros mendi kokidon kun migdaloj.'
  
  La penso, ke ĝi estas parto de la menuo ĉe ĉina restoracio, ne bremsis la apetiton de LB. La kato respektis nenion nek iun ajn. Li vivis en sia propra mondo, kolerema, apatia, sendisciplina kaj fiera. Andrea malamis lin.
  
  Ĉar li tiom memorigas min pri mi mem, ŝi pensis.
  
  Ŝi ĉirkaŭrigardis, incitita pro tio, kion ŝi vidis. La librobretoj estis kovritaj de polvo. Restis manĝaĵoj sur la planko, la lavujo estis enterigita sub monto da malpuraj teleroj, kaj la manuskripto de la nefinita romano, kiun ŝi komencis antaŭ tri jaroj, estis disĵetita sur la planko de la banĉambro.
  
  Crap. Se nur mi povus pagi la purigistinon per kreditkarto...
  
  La sola loko en la apartamento, kie regis ordo, estis grandega - dank" al Dio - ŝranko en ŝia dormoĉambro. Andrea estis tre singarda kun siaj vestoj. La resto de la loĝejo aspektis kiel militzono. Ŝi kredis ke ŝia ĥaoso estis unu el la ĉefaj kialoj de disiĝo kun Eva. Ili estis kune dum du jaroj. La juna inĝeniero estis purigadmaŝino, kaj Andrea ame nomis ŝin la Romantika Polvulo, ĉar ŝi ŝatis purigi la loĝejon kun akompano de Barry White.
  
  En tiu momento, dum ŝi enketis la katastrofon fariĝis ŝia loĝejo, Andrea havis revelacion. Ŝi purigos la porkejon, vendos siajn vestaĵojn sur eBay, ricevos bone pagatan laboron, pagos siajn ŝuldojn kaj kompensos kun Eva. Nun ŝi havis celon, mision. Ĉio estus perfekta.
  
  Ŝi sentis ondadon de energio tra sia korpo. Ĝi daŭris ekzakte kvar minutojn kaj dudek sep sekundojn, kio estas ĝuste kiom da tempo ŝi bezonis por malfermi rubsakon, ĵeti kvaronon de la restaĵoj sur la tablon kune kun kelkaj malpuraj teleroj ne savigeblaj, moviĝi hazarde. de unu loko al alia, poste renversi libron, kiun ŝi legis la antaŭan nokton, tiel ke la foto ene falis sur la plankon.
  
  Ili estas kune. La lastan ili prenis.
  
  Ĝi estas senutila.
  
  Ŝi kolapsis sur la kanapon, plorsingultante kiam la rubsako verŝis iom da sia enhavo sur la salonotapiŝon. L.B. alpaŝis kaj manĝis picon. La fromaĝo ekverdiĝis.
  
  - Estas evidente, ĉu ne, LB? Mi ne povas forkuri de kiu mi estas, almenaŭ ne per mopo kaj balailo.'
  
  La kato ne atentis ĉi tion, sed kuris al la enirejo de la loĝejo kaj komencis froti kontraŭ la pordokadro. Andrea aŭtomate ekstaris, konsciante, ke iu estas sonoronta.
  
  Kia frenezulo povus veni je tia horo de la nokto?
  
  Ŝi malfermis la pordon, surprizante sian vizitanton antaŭ ol li povis sonori.
  
  'Saluton belulino'.
  
  'Mi pensas, ke novaĵoj vojaĝas rapide.'
  
  - Estas malbona novaĵo. Se vi ekploros, mi foriros ĉi tie.'
  
  Andrea paŝis flanken, kun ŝia mieno de abomeno ankoraŭ sur ŝia vizaĝo, sed ŝi estis sekrete trankviligita. Ŝi devus esti diveninta. Enrique Pascual estis ŝia plej bona amiko kaj ŝultro por plori dum jaroj. Li laboris ĉe unu el la ĉefaj Madridaj radiostacioj, kaj ĉiufoje kiam Andrea stumblis, Henriko aperis ĉe ŝia pordo kun botelo da viskio kaj rideto. Ĉi-foje li certe opiniis, ke ŝi precipe bezonas, ĉar la viskio estis dekdujara, kaj dekstre de lia rideto estis florbukedo.
  
  - Vi devis fari ĝin, ĉu ne? La superraportisto devis fiki unu el la plej bonaj reklamantoj de la ĵurnalo,' diris Enrique dum li iris laŭ la koridoro al la salono sen stumbli pro LB. - Ĉu estas pura vazo en ĉi tiu rubejo?
  
  - Lasu ilin morti kaj donu al mi la botelon. Kiu zorgas! Nenio daŭras eterne.'
  
  "Nun vi perdis min," diris Henriko, ignorante la flortemon por la momento. "Ĉu ni parolas pri Eva aŭ estas maldungita?"
  
  - Mi kredas, ke mi ne scias, - murmuris Andrea, elirante el la kuirejo kun glaso en ĉiu mano.
  
  'Se vi estus dorminta kun mi, eble ĉio estus pli klara'.
  
  Andrea provis ne ridi. Enrique Pascual estis alta, alloga kaj perfekta por iu ajn virino en la unuaj dek tagoj de rilato, kaj poste fariĝis koŝmaro dum la sekvaj tri monatoj.
  
  - Se mi ŝatus virojn, vi estus en miaj plej bonaj 20. Verŝajne.'
  
  Nun estis la vico de Enrique ridi. Li verŝis du fingrojn da pura viskio. Li apenaŭ havis tempon por trinki, kiam Andrea elfluis sian glason kaj atingis la botelon.
  
  - Trankviliĝu, Andrea. Ne estas bona ideo fini en akcidento. Denove.'
  
  - Mi pensas, ke tio estus diable bona ideo. Almenaŭ mi havus iun, kiu zorgus pri mi.'
  
  - Dankon pro ne aprezi miajn klopodojn. Kaj ne estu tiel drameca.'
  
  - Ĉu vi pensas, ke ne estas dramece perdi amaton kaj laboron ene de du monatoj? Mia vivo estas aĉa.'
  
  - Mi ne disputos kun vi. Almenaŭ vi estas ĉirkaŭata de tio, kio restas el ŝi, - diris Henriko, montrante abomene la malordon en la ĉambro.
  
  - Eble vi povus esti mia purigistino. Mi certas, ke ĝi estus pli utila ol tiu ĉi aĉa sporta programo pri kiu vi ŝajnigas labori.'
  
  La mieno de Enrique ne ŝanĝiĝis. Li sciis kio venos poste, kaj Andrea ankaŭ. Ŝi enterigis sian kapon en la kusenon kaj kriegis per ĉiuj fortoj. Post kelkaj sekundoj, ŝia kriego transformiĝis en singultojn.
  
  'Mi devus esti kaptinta du botelojn.'
  
  Ĝuste en tiu momento sonoris la poŝtelefono.
  
  - Mi pensas, ke ĝi estas via, - diris Henriko.
  
  - Diru, al kiu ajn ĝi estas, ke li fiku, - diris Andrea, ankoraŭ enterigante sian vizaĝon en la kusenon.
  
  Enrique malfermis la telefonon per eleganta gesto.
  
  - Torento de larmoj. Saluton...? Atendu minuton...'
  
  Li donis al Andrea la telefonon.
  
  "Mi pensas, ke vi prefere traktu ĉi tion. Mi ne parolas fremdajn lingvojn."
  
  Andrea prenis la telefonon, viŝis siajn larmojn per la dorso de la mano kaj provis paroli normale.
  
  - Ĉu vi scias kioma horo estas, idioto? diris Andrea tra kunpremitaj dentoj.
  
  'Mi bedaŭras. Andrea Otero, mi petas? ' diris la voĉo en la angla.
  
  "Kiu ĝi estas?" ŝi respondis samlingve.
  
  - Mi nomiĝas Jacob Russell, fraŭlino Otero. Mi vokas el Novjorko nome de mia estro, Raymond Kane.'
  
  - Raymond Kane? De Kine Industries?'
  
  - Jes, estas vero. Kaj vi estas la sama Andrea Otero kiu donis tiun polemikan intervjuon al prezidanto Bush pasintjare?'
  
  Kompreneble, la intervjuo. Ĉi tiu intervjuo havis grandan efikon en Hispanio kaj eĉ en la resto de Eŭropo. Ŝi estis la unua hispana raportisto kiu eniris la Ovalan Oficejon. Kelkaj el ŝiaj pli rektaj demandoj-kelkaj pri kiuj ne estis antaŭe interkonsentitaj kaj kiujn ŝi sukcesis diskrete engliti-pli ol iom nervozigis la teksananon. Ĉi tiu ekskluziva intervjuo lanĉis ŝian karieron en El Globo. Almenaŭ ne longe. Kaj ĝi ŝajnis skui kelkajn ĉelojn ĉe la alia flanko de Atlantiko.
  
  - La sama afero, sinjoro, - respondis Andrea. - Do diru al mi, kial Raymond Kine bezonas bonegan raportiston? ŝi aldonis, mallaŭte flarante, kontenta, ke la telefonisto ne povas vidi en kia stato ŝi estas.
  
  Ruselo klarigis sian gorĝon. - Ĉu mi povas fidi, ke vi ne rakontos pri ĉi tio al neniu en via gazeto, fraŭlino Otero?
  
  - Tute, - diris Andrea, surprizita pro la ironio.
  
  "S-ro Kine ŝatus doni al vi la plej grandan ekskluzivon de via vivo".
  
  - Ĉu mi? Kial mi?' Andrea diris, farante skriban alvokon al Enrique.
  
  Ŝia amiko eltiris notblokon kaj plumon el sia poŝo kaj donis ilin al ŝi kun demanda rigardo. Andrea ignoris lin.
  
  "Ni nur diru, ke li ŝatas vian stilon," diris Russell.
  
  'Sinjoro Russell, en ĉi tiu etapo de mia vivo mi malfacile kredas, ke iu, kiun mi neniam renkontis, vokas min kun tia malklara kaj verŝajne nekredebla oferto.'
  
  - Nu, lasu min konvinki vin.
  
  Ruselo parolis dum kvaronhoro, dum kiu mirigita Andrea faris kontinuajn notojn. Enrique provis legi super ŝia ŝultro, sed la araneca manskribo de Andrea faris ĝin senutila.
  
  '...pro tio ni kalkulas, ke vi estos ĉe la fosejo, sinjorino Otero.'
  
  'Ĉu estos ekskluziva intervjuo kun sinjoro Kain?'
  
  - Kutime, sinjoro Kine ne donas intervjuojn. Neniam.'
  
  "Eble sinjoro Kine devus trovi raportiston, kiu zorgas pri la reguloj."
  
  Estis mallerta silento. Andrea krucis siajn fingrojn, preĝante, ke ŝia pafo en la mallumo trafu.
  
  - Mi supozas, ke ĉiam povas esti unua fojo. Ĉu ni havas interkonsenton?'
  
  Andrea pensis pri tio kelkajn sekundojn. Se tio, kion Russell promesis, estus vere vera, ŝi povus subskribi kontrakton kun iu ajn amaskomunikila kompanio en la mondo. Kaj ŝi sendus tiun hundilon al la redaktoro de El Globo kopion de la ĉeko.
  
  Eĉ se Russell ne diras la veron, ni havas nenion por perdi.
  
  Ŝi ne plu pensis pri tio.
  
  - Vi povas rezervi bileton por mi por la venonta flugo al Ĝibutio. Unua klaso.'
  
  Andrea pendigis.
  
  - Mi komprenis eĉ ne unu vorton krom 'unua klaso', Henriko diris. 'Ĉu vi povas diri al mi kien vi iras?' Li estis surprizita pro la ŝajna ŝanĝo en la humoro de Andrea.
  
  - Se mi dirus "al Bahamoj", vi ne kredus min, ĉu ne?"
  
  - Tre agrable, - diris Henriko, duone ĉagrenita, duone ĵaluza, - mi alportas al vi florojn, viskion, mi skrapas vin de la planko, kaj tiel vi traktas min...
  
  Ŝajnigante ne aŭskulti, Andrea iris en la dormoĉambron por kolekti siajn aĵojn.
  
  
  9
  
  
  
  kripto kun relikvoj
  
  VATIKANO
  
  
  Vendredo, julio 7, 2006 20:29 p.m.
  
  Frapo al la pordo ektiris fraton Cezareon. Neniu malsupreniris en la kripton, ne nur ĉar la aliro estis limigita al tre malmultaj homoj, sed ankaŭ ĉar ĝi estis malseka kaj nesana, malgraŭ la kvar malhumidigiloj, kiuj konstante zumis en ĉiu angulo de la grandega ĉambro. Kontenta havi kompanion, la maljuna dominika monaĥo ridetis, kiam li malfermis la kirasan pordon, starante sur la piedpintoj por ĉirkaŭbraki sian vizitanton.
  
  - Antonio!
  
  La pastro ridetis kaj brakumis la pli malgrandan viron.
  
  'Mi estis apude...'
  
  "Mi ĵuras je Dio, Antonio, kiel vi sukcesis atingi ĉi tien?" Ĉi tiu loko estas kontrolata de fotiloj kaj rompŝteliloj jam de kelka tempo.'
  
  - Ĉiam estas pli ol unu enirejo, se vi prenas vian tempon kaj konas la vojon. Vi instruis min, ĉu vi memoras?
  
  La maljuna dominikano masaĝis sian barbaĵon per unu mano kaj frapetis lian grandan ventron per la alia, kore ridante. Sub la stratoj de Romo kuŝis sistemo de pli ol tricent mejloj da tuneloj kaj katakomboj, el kiuj kelkaj estis pli ol ducent futojn sub la urbo. Ĝi estis vera muzeo, labirinto de serpentumaj, neesploritaj trairejoj kiuj kunligis preskaŭ ĉiun parton de la urbo, inkluzive de Vatikano. Dudek jarojn pli frue, Fowler kaj Frato CesáReo dediĉis sian liberan tempon al esplorado de ĉi tiuj danĝeraj kaj malsimplaj tuneloj.
  
  - Ŝajnas, ke Sirin devos repripensi sian senriproĉan sekursistemon. Se maljuna hundo kiel vi povas ŝteliri ĉi tien... Sed kial ne uzi la antaŭpordon, Antonio? Mi aŭdis, ke vi ne plu estas persona non grata en la Sankta Oficejo. Kaj mi ŝatus scii kial.'
  
  "Efektive, nun mi verŝajne estas tro grata por la gusto de iuj homoj."
  
  - Sirin volas vin reen, ĉu ne? Post kiam tiu malgranda Makiavelo enmetos al vi siajn dentojn, li ne facile forlasos.'
  
  - Kaj ankaŭ maljunaj restaĵoj povas esti obstinaj. Precipe se temas pri aferoj, pri kiuj ili ne devus scii.'
  
  - Antonio, Antonio. Ĉi tiu kripto estas la plej bone konservita sekreto en nia eta lando, sed ĝiaj muroj eĥas per onidiroj.' Cezareo gestis ĉirkaŭe.
  
  Fowler suprenrigardis. La plafono de la kripto, subtenata de ŝtonaj arkoj, estis nigra pro la fumo de milionoj da kandeloj, kiuj lumigis la ĉambron dum preskaŭ du mil jaroj. Lastatempe, tamen, kandeloj estis anstataŭigitaj per moderna elektra sistemo. La rektangula spaco estis ĉirkaŭ ducent kvindek kvadratfutoj, el kiuj parto estis hakita en la vivantan rokon per pioĉo. Sur la muroj, de plafono ĝis planko, estis pordoj, kiuj kaŝis niĉojn kun restaĵoj de diversaj sanktuloj.
  
  "Vi pasigis tro da tempo spirante ĉi tiun teruran aeron, kaj tio certe ankaŭ ne helpas viajn klientojn," Fowler diris. 'Kial vi estas ankoraŭ ĉi tie malsupre?'
  
  Estis malmulte konata fakto, ke dum la pasintaj dek sep jarcentoj, ĉiu katolika eklezio, kiom ajn modesta, havis relikvon de sanktulo kaŝita en la altaro. Kaj ĉi tiu retejo gastigis la plej grandan kolekton de tiaj relikvoj en la mondo. Kelkaj niĉoj estis preskaŭ malplenaj, enhavantaj nur malgrandajn fragmentojn de osto, dum en aliaj la tuta skeleto estis sendifekta. Ĉiufoje, kiam oni konstruis preĝejon ie ajn en la mondo, juna pastro prenis la ŝtalan valizon de frato Cecilio kaj iris al la nova preĝejo por meti la relikvon sur la altaron.
  
  La maljuna historiisto demetis siajn okulvitrojn kaj viŝis ilin per la rando de sia blanka sutano.
  
  - Sekureco. Tradicio. Obstineco, - diris Ces áreo responde al la demando de Fowler. 'Vortoj, kiuj difinas nian Sanktan Patrinon Eklezio'.
  
  - Bonege. Krom esti malseka, ĉi tiu loko odoras je cinikismo.'
  
  Frato CesáReo frapetis la ekranon de sia potenca Macbook Pro, sur kiu li skribis kiam lia amiko alvenis.
  
  - Jen miaj veroj, Antonio. Kvardek jaroj da katalogado de ostaj fragmentoj. Ĉu vi iam suĉis antikvan oston, mia amiko? Ĉi tio estas bonega metodo por determini ĉu osto estas falsa, sed ĝi lasas amaran guston en la buŝo. Kvar jardekojn poste, mi ne estas pli proksima al la vero ol kiam mi komencis.' Li suspiris.
  
  "Nu, eble vi povas eniri tiun malmolan diskon kaj helpi min, maljuna ulo," Fowler diris, etendante foton al Cesáreo.
  
  'Ĉiam estas io ĉemane, ĉiam...'
  
  La dominikano ĉesis meze de la frazo. Li gapis la foton miope dum momento, kaj poste marŝis al la tablo ĉe kiu li laboris. El amaso da libroj li eltiris malnovan volumon en la klasika hebrea, kiu estis kovrita per krajonmarkoj. Li foliumis ĝin, kontrolante la diversajn simbolojn kontraŭ la libro. Surprizite, li rigardis supren.
  
  - De kie vi prenis tion, Antonio?
  
  - El antikva kandelo. Li estis kun emerita nazio.'
  
  - Camilo Sirin sendis vin revenigi lin, ĉu ne? Vi devas ĉion diri al mi. Ne maltrafu eĉ unu detalon. Mi bezonas scii!'
  
  - Ni diru, ke mi ŝuldas al Camilo favoron kaj konsentas fari lastan mision por la Sankta Alianco. Li petis min trovi aŭstran militkrimulon, kiu ŝtelis kandelon de juda familio en 1943. La kandelo estis kovrita per tavoloj da oro, kaj la viro havis ĝin ekde la milito. Antaŭ kelkaj monatoj mi atingis lin kaj prenis la kandelon. Degelinte la vakson, mi trovis la kupran folion, kiun vi vidas sur la foto.'
  
  "Ĉu vi ne havas pli bonan kun pli alta rezolucio?" Mi apenaŭ povas distingi la skribaĵon ekstere.'
  
  - Ĝi estis faldita tro malloze. Se mi plene disfaldus ĝin, mi eble difektos ĝin.'
  
  - Estas bone, ke vi ne faris. Tio, kion vi povus detrui, estas netaksebla. Kie ĝi estas nun?'
  
  - Mi transdonis ĉi tion al Ĉirin kaj vere ne donis al ĝi multe da graveco. Mi supozis, ke iu en la kurio volas ĝin. Poste mi revenis Bostonon konvinkita, ke mi repagis mian ŝuldon...
  
  - Tio ne estas tute prave, Antonio, - enmetis trankvila, senpasia voĉo. La posedanto de la voĉo sukcesis engliti en la kripton kiel sperta spiono, kiu estis ĝuste tiu kaŭrilo kun simpla vizaĝo, vestita en griza. Ŝparema en vortoj. kaj gestoj, li kaŝis sin malantaŭ muro de kameleonsimila sensignifeco.
  
  - Eniri ĉambron sen frapi estas malbona maniero, Sirin, - diris Cecilio.
  
  "Ankaŭ estas malbona maniero ne respondi kiam oni vokas vin," diris la estro de la Sankta Alianco, fiksrigardante Fowler.
  
  - Mi pensis, ke ni finis. Ni interkonsentis pri misio - nur unu.'
  
  - Kaj vi finis la unuan parton: resendis la kandelon. Nun vi devas certigi, ke tio, kion ĝi enhavas, estas ĝuste uzata.'
  
  Ĉagrenita, Fowler ne respondis.
  
  "Eble Antonio pli aprezus lian taskon, se li komprenus ĝian gravecon," Sirin daŭrigis. "Ĉar vi nun scias, pri kio ni traktas, frato Cecilio, ĉu vi bonvolos diri al Antonio, kio estas montrita en ĉi tiu foto? ke vi 'neniam vidis?'
  
  La dominikano klarigis sian gorĝon.
  
  - Antaŭ ol fari tion, mi bezonas scii ĉu li estas aŭtenta, Sirin.
  
  'Ĉi tio estas vera'.
  
  La okuloj de la monaĥo eklumis. Li turnis sin al Fowler.
  
  - Ĉi tio, mia amiko, estas trezormapo. Aŭ, por esti precize, duono de unu. Tio estas, se mia memoro servas al mi, ĉar pasis multaj jaroj de kiam mi tenis la alian duonon en miaj manoj. Jen la parto, kiu mankis el la Kupra Volvo de Qumran.'
  
  La mieno de la pastro konsiderinde malheliĝis.
  
  - Ĉu vi volas diri al mi...
  
  - Jes mia amiko. La plej potenca objekto en la historio troviĝas danke al la signifo de ĉi tiuj simboloj. Kaj ĉiuj problemoj kiuj venas kun ĝi.'
  
  - Bona Dio. Kaj ĝi devus manifestiĝi ĝuste en ĉi tiu momento.'
  
  - Mi ĝojas, ke vi finfine komprenis, Antonio, - enmetis Sirin. - Kompare kun tio, ĉiuj restaĵoj, kiujn nia bona amiko konservas en ĉi tiu ĉambro, estas nenio alia ol polvo.
  
  - Kiu metis vin sur la vojon, Camilo? Kial vi provas trovi doktoron Grouse nun, post tiu tuta tempo?' demandis frato Cezareo.
  
  - La informo venis de unu el la bonfarantoj de la Eklezio, iu sinjoro Kane. Bonfaranto de alia kredo kaj granda filantropo. Li bezonis, ke ni trovu Graus, kaj li persone proponis financi arkeologian ekspedicion se ni povus rehavi la kandelon.'
  
  - Kie?
  
  - Li ne malkaŝis la precizan lokon. Sed ni konas la regionon. Al-Mudawwara, Jordanio.'
  
  - Bonege, do estas nenio por zorgi, - Fowler interrompis. "Ĉu vi scias, kio okazas, se iu eĉ flaras pri tio?" Neniu en ĉi tiu ekspedicio vivos sufiĉe longe por preni ŝovelilon.'
  
  - Ni esperu, ke vi eraras. Ni sendos observanton en ekspedicion: vi.'
  
  Fowler balancis la kapon. 'Ne'.
  
  'Vi rimarkas la sekvojn, la konsekvencojn'.
  
  'Mia respondo estas ankoraŭ ne'.
  
  'Vi ne povas rifuzi'.
  
  - Provu haltigi min, - diris la pastro, direktante al la pordo.
  
  'Antonio, mia knabo'. La vortoj akompanis lin dum li marŝis al la elirejo. - Mi ne diras, ke mi provos haltigi vin. Vi devas esti tiu, kiu decidas iri. Feliĉe, dum la jaroj, mi lernis kiel trakti vin. Mi devis memori la nuran aferon, kiun vi pli taksas ol vian liberecon, kaj mi trovis la perfektan solvon.'
  
  Fowler haltis, kun la dorso ankoraŭ al ili.
  
  - Kion vi faris, Kamilo?
  
  Sirin faris kelkajn paŝojn al li. Se estis unu afero, kiun li malŝatis pli ol paroli, tio estis levi la voĉon.
  
  - En interparolo kun sinjoro Kain, mi proponis la plej bonan raportiston por lia ekspedicio. Fakte, kiel raportisto, ŝi estas sufiĉe mezbona. Kaj ne tro bela, aŭ agaca, aŭ eĉ tro honesta. Fakte, la nura afero, kiu igas ŝin interesa, estas ke vi iam savis ŝian kaŝejon. Kiel mi diru - ŝi ŝuldas al vi sian vivon? Do nun vi ne rapidos kaŝi sin en la plej proksima kuirejo ĉar vi scias la riskon en kiu ĝi estas.'
  
  Fowler ankoraŭ ne rigardis malantaŭen. Kun ĉiu vorto de Sirin, lia mano pli kaj pli streĉiĝis, ĝis ĝi kunpremiĝis en pugnon, najloj enfositaj en lian manplaton. Sed la doloro ne sufiĉis. Li pugnobatis unu el la niĉoj. La kripto tremis pro la trafo. La ligna pordo de la antikva ripozejo frakasiĝis, kaj la osto el la profanita volbo ruliĝis sur la plankon.
  
  Patelo de la Sankta Esenco. Kompatindulo, li lamas la tutan vivon, - diris frato CesáReo, kliniĝante por preni la relikvon.
  
  Fowler, jam eksiĝinta, finfine turnis sin por alfronti ilin.
  
  
  10
  
  
  
  ELTRAKTO EL RAYMOND KEN: NEAUTORIZITA BIOGRAFIO
  
  ROBERTO DRISCOLL
  
  
  Multaj legantoj povas demandi, kiel neklera judo, kiu vivis de bonfarado kiel infano, sukcesis krei tian grandegan financan imperion. El la antaŭaj paĝoj estas klare ke antaŭ decembro 1943, Raymond Kine ne ekzistis. Ne estas enskribo sur lia naskiĝatesto, neniu dokumento pruvanta, ke li estas usona civitano.
  
  La periodo de lia vivo pri kiu estas plej konata komenciĝis kiam li eniris MIT kaj amasigis konsiderindan liston de patentoj. Dum Usono estis en la gloraj 1960-aj jaroj, Kine inventis la integran cirkviton. Dum kvin jaroj li posedis sian propran firmaon; ene de dek - duono de Silicon Valley.
  
  Tiu periodo estis bone dokumentita en Time-revuo, kune kun la misfortunoj kiuj ruinigis lian vivon kiel patro kaj edzo...
  
  Eble kio plej maltrankviligas la averaĝan usonanon estas lia nevidebleco, ĉi tiu manko de travidebleco, kiu igas iun tiel potencan maltrankvilan misteron. Pli aŭ malpli frue, iu devas dispeli la aŭron de mistero, kiu ĉirkaŭas la figuron de Raymond Kane...
  
  
  dek unu
  
  
  
  SUR BORTO "BEHEMOTH"
  
  RUĜA MARO
  
  
  Mardo, la 11-an de julio 2006 je 16:29.
  
  
  ... iu bezonas dispeli la aŭreolon de mistero ĉirkaŭanta la figuron de Raymond Ken...
  
  Andrea ridetis larĝe kaj flankenmetis la biografion de Raymond Kane. Ĝi estis malluma, partia peco de feko, kaj ŝi tute enuiĝis pro ĝi dum ŝi flugis super la Sahara Dezerto survoje al Ĝibutio.
  
  Dum la flugo, Andrea havis tempon por fari tion, kion ŝi malofte faris: bone rigardi sin. Kaj ŝi decidis, ke ŝi ne ŝatas tion, kion ŝi vidis.
  
  Kiel la plej juna el kvin gefratoj - ĉiuj viroj krom ŝi - Andrea kreskis en medio en kiu ŝi sentis sin tute sekura. Kaj ĝi estis tute banala. Ŝia patro estis polica serĝento kaj ŝia patrino estis dommastrino. Ili loĝis en laborista kvartalo kaj manĝis paston preskaŭ ĉiun vesperon kaj kokidon dimanĉe. Madrido estas bela urbo, sed por Andrea, ĝi nur utilis por reliefigi la mezbonecon de ŝia familio. Je dek kvar, ŝi ĵuris, ke kiam ŝi fariĝos dek ok, ŝi eliros la pordon kaj neniam revenos.
  
  Kompreneble, diskuti kun via paĉjo pri via seksa orientiĝo rapidigis vian foriron, ĉu ne, karulo?
  
  Estis longa vojaĝo de la momento, kiam ŝi forlasis la hejmon - vi estis elpelita - ĝis ŝia unua vera laboro, krom tiuj, kiujn ŝi devis preni por pagi sian ĵurnalisman instruadon. La tagon kiam ŝi eklaboris ĉe El Globo, ŝi sentis, ke ŝi gajnis la loterion, sed tiu eŭforio ne daŭris longe. Ŝi moviĝis de unu sekcio de la artikolo al la venonta, ĉiufoje sentante kvazaŭ ŝi falas en la aeron, perdante kaj perspektivon kaj kontrolon de sia persona vivo. Antaŭ ol foriri, ŝi alvenis en la Internacia Sekcio ...
  
  Ili elpelis vin.
  
  Kaj nun ĝi estas neebla aventuro.
  
  Mia lasta ŝanco. Konsiderante kiel aferoj estas kun ĵurnalistoj en la labormerkato, mia venonta laboro estos kasisto en superbazaro. Estas nur io pri mi, kio ne funkcias. Mi ne povas fari ion ĝuste. Eĉ Eva, kiu estis la plej pacienca homo en la mondo, ne povis resti ĉe mi. La tagon, kiam ŝi foriris... Kiel ŝi nomis min? "Malprudente ekstere de kontrolo", "emocie malvarma"... Mi pensas, ke "nematura" estis la plej bela afero, kiun ŝi diris. Kaj ŝi verŝajne volis diri tion ĉar ŝi eĉ ne levis la voĉon. Damne! Estas ĉiam la sama. Ĉi-foje mi prefere ne fuŝu.
  
  Andrea ŝanĝis mensajn ilojn kaj altigis la volumon de sia iPod. La varma voĉo de Alanis Morissette trankviligis ŝian humoron. Ŝi kliniĝis malantaŭen en sia sidloko, dezirante ke ŝi jam estas ĉe sia celo.
  
  
  Feliĉe, unua klaso havis siajn avantaĝojn. La plej grava el tiuj estis la kapablo eliri el la aviadilo antaŭ ĉiuj aliaj. Juna, bone vestita nigra ŝoforo atendis ŝin apud difektita ĵipo ĉe la rando de la startleno.
  
  Tiel-tiel. Neniuj kutimoj, ĉu ne? Sinjoro Ruselo aranĝis ĉion, pensis Andrea dum ŝi malsupreniris la ŝtuparon de la aviadilo.
  
  - Ĉi tio estas ĉio? La ŝoforo parolis angle, montrante la mansakon kaj dorsosakon de Andrea.
  
  "Ni iras al la fika dezerto, ĉu ne?" Veturi plu.'
  
  Ŝi rekonis kiel la ŝoforo rigardis ŝin. Ŝi antaŭe estis stereotipa: juna, blonda, kaj tial stulta. Andrea ne estis certa ĉu ŝia senzorga sinteno al vestaĵoj kaj mono estas maniero plue enterigi sin en tiu stereotipo, aŭ ĉu ĝi estas nur ŝia propra cedo al banaleco. Eble kombinaĵo de ambaŭ. Sed por ĉi tiu vojaĝo, kiel signo, ke ŝi postlasis sian malnovan vivon, ŝi minimumigis sian pakaĵon.
  
  Ĉar la ĵipo faris la kvin mejlojn al la ŝipo, Andrea fotis kun sia Kanono 5D. (Vere ne estis ŝia Kanono 5D, sed tiu, kiu apartenis al la papero, kiun ŝi forgesis resendi. Ili meritas ĝin, porkoj.) Ŝi estis ŝokita de la ekstrema malriĉeco de ĉi tiu lando. Seka, bruna, kovrita per ŝtonoj. Vi verŝajne povus trairi la tutan ĉefurbon piede en du horoj. Ŝajnis nenia industrio, nek agrikulturo, nek infrastrukturo. La polvo de la radoj de ilia ĵipo kovris la vizaĝojn de la homoj, kiuj rigardis ilin dum ili preterpasis. Vizaĝoj sen espero.
  
  "La mondo estas en malbona pozicio se homoj kiel Bill Gates kaj Raymond Kane gajnas pli en monato ol la malneta nacia produkto de ĉi tiu lando en jaro."
  
  La ŝoforo levis la ŝultrojn responde. Ili estis jam en la haveno, la plej moderna kaj bone prizorgata parto de la ĉefurbo, kaj fakte ĝia nura fonto de enspezo. Ĝibutio profitis el sia avantaĝa loko ene de la Korno de Afriko.
  
  La Ĵipo forte bremsis. Dum Andrea reakiris sian ekvilibron, tio, kion ŝi vidis, igis sian makzelon fali. La Behemoto ne estis tiel malbela kiel ŝi atendis. Ŝi estis eleganta, moderna ŝipo, kun grandega kareno ruĝe pentrita kaj superkonstruaĵo pentrita brile blanka, la koloro de Kayn Industries. Ne atendante, ke la ŝoforo helpos ŝin, ŝi kaptis siajn aĵojn kaj kuris sur la passero, fervora komenci sian aventuron kiel eble plej baldaŭ.
  
  Post duonhoro, la ŝipo ankronis kaj ekiris. Unu horon poste, Andrea enŝlosis sin en sia kajuto, intencante vomi sole.
  
  
  Post du tagoj da fluidoj estis la nura afero, kiun ŝi povis manipuli, ŝia interna orelo vokis paŭzon kaj ŝi finfine sentis sin sufiĉe kuraĝa por eliri por iom da freŝa aero kaj ekkoni la ŝipon. Sed unue ŝi decidis ĵeti Raymond Kayn: La Neaŭtorizita Biografio eksterŝipen per sia tuta forto.
  
  'Vi ne devintus fari ĉi tion.'
  
  Andrea deturnis sin de la balustrado. Promenante al ŝi sur la ĉefferdeko estis alloga malhelhara virino kvardeka. Ŝi estis vestita kiel Andrea, en ĝinzo kaj T-ĉemizo, sed ŝi portis blankan jakon super ili.
  
  'Mi scias. Media poluado estas malbona. Sed provu esti enŝlosita dum tri tagoj kun tiu aĉa libro kaj vi komprenos.'
  
  - Estus malpli traŭmata, se vi malfermus la pordon por io alia ol ricevi akvon de la teamo. Mi komprenas, ke oni proponis al vi miajn servojn...'
  
  Andrea fikse rigardis la libron, kiu jam malproksime flosis post la moviĝanta ŝipo. Ŝi sentis honton. Ŝi ne ŝatis kiam homoj vidis ŝin malsana kaj ŝi malamis senti sin vundebla.
  
  - Mi fartis bone, - diris Andrea.
  
  'Mi komprenas, sed mi certas, ke vi fartus pli bonan senton, se vi prenus iom da dramamin.'
  
  - Nur se vi volus min mortinta, doktoro...
  
  - Harel. Ĉu vi estas alergia al dimenhidrinatoj, fraŭlino Otero?'
  
  'Inter aliaj aferoj. Bonvolu nomi min Andrea.'
  
  Doktoro Harel ridetis, kaj serio da sulkoj mildigis ŝiajn trajtojn. Ŝi havis belajn okulojn, la formon kaj koloron de migdalo, kaj ŝia hararo estis malhela kaj bukla. Ŝi estis du colojn pli alta ol Andrea.
  
  - Kaj vi povas nomi min doktoro Harel, - ŝi diris, etendante la manon.
  
  Andrea rigardis malsupren al sia mano sen proponi la sian.
  
  'Mi ne ŝatas snobojn'.
  
  'Ankaŭ mi. Mi ne diras al vi mian nomon, ĉar mi ne havas. Miaj amikoj kutime nomas min Doktoro.'
  
  La raportisto fine etendis sian manon. La manpremo de la kuracisto estis varma kaj agrabla.
  
  - Ĉi tio devus rompi la glacion ĉe festoj, doktoro.
  
  - Vi ne povas imagi. Ĝi estas kutime la unua aĵo kiun homoj rimarkas kiam mi renkontas ilin. Ni iom promenu kaj mi rakontos pli al vi.'
  
  Ili moviĝis al la pruo de la ŝipo. Varma vento blovis en ilia direkto, igante la amerikan flagon sur la ŝipo flirti.
  
  "Mi naskiĝis en Tel-Avivo baldaŭ post la fino de la Sestaga Milito," daŭrigis Harel. "Kvar membroj de mia familio mortis dum la konflikto. La rabeno interpretis tion kiel malbonan aŭguron, do miaj gepatroj ne donis al mi nomon. por trompi la Anĝelon de la Morto. Ili estas solaj konis mian nomon.'
  
  - Kaj ĝi funkciis?
  
  - Por la judoj, la nomo estas tre grava. Ĝi difinas homon kaj havas potencon super tiu homo. Mia patro flustris mian nomon al mia orelo dum mia Bat Mitzvah kiam la komunumo kantis. Mi neniam povas diri al iu alia pri ĉi tio.'
  
  "Aŭ ĉu la Anĝelo de la Morto trovos vin?" Ne ofendas, Doc, sed tio ne havas multe da senco. La Malbonfalanto ne serĉas vin en la telefonlibro.'
  
  Harel ridis kore.
  
  - Mi ofte renkontas ĉi tiun sintenon. Mi devas diri al vi, ke mi trovas ĝin refreŝiga. Sed mia nomo restos sekreta.'
  
  Andrea ridetis. Ŝi ŝatis la senĝenan stilon de la virino, kaj rigardis en ŝiajn okulojn, eble iom pli longe ol necesis aŭ konvenis. Harel forrigardis, iomete surprizita de ŝia rekteco.
  
  'Kion faras la kuracisto sen nomo sur la Behemoth?'
  
  - Mi estas anstataŭanto, lastmomente. Ili bezonis kuraciston por la ekspedicio. Do vi ĉiuj estas en miaj manoj.'
  
  Belaj manoj, pensis Andrea.
  
  Ili atingis la pruon. La maro retiriĝis sub ili, kaj la tago brilis majeste kaj hele. Andrea ĉirkaŭrigardis.
  
  'Kiam mi ne sentas, ke mia interno estas en miksilo, mi devas konfesi, ke ĝi estas bela ŝipo.'
  
  Lia forto estas en liaj lumboj kaj lia forto estas en la umbiliko de lia ventro. Liaj ostoj estas kiel solidaj pecoj de kupro; liaj kruroj estas kiel feraj stangoj," la kuracisto deklamis per gaja voĉo.
  
  - Ĉu inter la ŝipanaro estas poetoj? Andrea ridis.
  
  - Ne, karulino. Ĝi estas el la Libro de Ijob. Ĝi rilatas al grandega besto nomata Behemoto, frato de Leviatano.'
  
  'Ne malbona nomo por ŝipo'.
  
  "Ĉe unu poento ĝi estis dana Hvidbjørnen-unuaklasa maramea fregato. La Doktoro montris metalan platon ĉirkaŭ dek futojn kvadratan, kiu estis veldita al la ferdeko. - Antaŭe estis ununura pafilo. Kine Industries aĉetis ĉi tiun ŝipon por dek milionoj da dolaroj ĉe aŭkcio antaŭ kvar jaroj. Bona interkonsento.'
  
  - Mi ne pagus pli ol naŭ kaj duono.
  
  - Ridu, se vi volas, Andrea, sed la ferdeko de ĉi tiu belulino longas ducent sesdek futojn; ŝi havas sian propran heliporton kaj povas veturi ok mil mejlojn je dek kvin nodoj. Li povis vojaĝi de Kadizo al Novjorko kaj reen sen benzinumado.'
  
  En tiu momento, la ŝipo venkis grandegan ondon, kaj la ŝipo iomete kliniĝis. Andrea deglitis kaj preskaŭ falis super la balustrado, kiu estis nur unu piedon kaj duono alta ĉe la pruo. La kuracisto kaptis ŝin je la T-ĉemizo.
  
  'Atentu! Se vi falus je tia rapideco, vi aŭ estus disblovigata de la helicoj aŭ dronus antaŭ ol ni havus ŝancon savi vin.'
  
  Andrea estis dankonta Harel, sed tiam ŝi rimarkis ion malproksime.
  
  "Kio estas?" ŝi demandis.
  
  Harel mallarĝigis la okulojn, levante la manon por ŝirmi siajn okulojn kontraŭ la brilego. Komence ŝi nenion povis vidi, sed kvin sekundojn poste ŝi povis distingi formojn.
  
  - Fine ni ĉiuj estas ĉi tie. Ĝi estas la estro.'
  
  'Monda Organizaĵo pri Sano?'
  
  - Ĉu ili ne diris al vi? Sinjoro Kain persone superrigardos la tutan operacion.'
  
  Andrea turnis sin kun malfermita buŝo. 'Ĉu vi ŝercas?'
  
  Harel balancis la kapon. "Ĉi tio estos la unua fojo, kiam mi renkontos lin," ŝi respondis.
  
  - Ili promesis al mi intervjuon kun li, sed mi pensis, ke ĝi estos ĉe la fino de ĉi tiu ridinda farado.
  
  - Ĉu vi ne kredas, ke la ekspedicio sukcesos?
  
  - Ni diru, ke mi dubas pri ŝia reala celo. Kiam sinjoro Russell dungis min, li diris, ke ni serĉas tre gravan restaĵon, kiu estis perdita antaŭ miloj da jaroj. Li ne eniris detalojn.'
  
  - Ni ĉiuj estas en la mallumo. Rigardu, ĝi proksimiĝas.'
  
  Nun Andrea povis vidi, kio aspektis kiel ia aviadilo proksimume du mejlojn ĝis la haveno. Ĝi rapide alproksimiĝis.
  
  - Vi pravas, doktoro, ĝi estas aviadilo!
  
  La raportisto devis levi sian voĉon super la muĝado de la aviadilo kaj la huraoj de la maristoj dum li faris duonrondon ĉirkaŭ la ŝipo.
  
  - Ne, ĝi ne estas aviadilo - rigardu.
  
  Ili turnis sin por sekvi lin. La aviadilo, aŭ almenaŭ kion Andrea pensis estis aviadilo, estis malgranda aviadilo, pentrita en koloroj kaj kun la Kayn Industries-emblemo, sed ĝiaj du helicoj estis trioble la kutima grandeco. Andrea rigardis mirigite kiel la helicoj komencis turni sin sur la flugilon kaj la aviadilo ĉesis sian superflugon de la Behemoth. Subite ĝi pendis en la aero. La helicoj faris naŭdek-gradan turniĝon kaj, kiel helikoptero, nun tenis la aviadilon senmove dum samcentraj ondoj ventumis trans la maron malsupre.
  
  - Ĉi tio estas BA-609 kliniĝrotoro. Plej bona en la klaso. Ĉi tiu estas ŝia unua vojaĝo. Oni diras, ke ĝi estis unu el la propraj ideoj de sinjoro Kine.'
  
  - Ĉio, kion faras ĉi tiu viro, ŝajnas impona. Mi ŝatus renkonti lin.'
  
  - Ne, Andrea, atendu!
  
  La Doktoro provis reteni Andrean, sed ŝi forglitis en grupon de maristoj kiuj klinis sin super la triborda balustrado.
  
  Andrea grimpis al la ĉefferdeko kaj malsupreniris unu el la ŝtupetaroj sub la superkonstruaĵo de la ŝipo kiu kunligis al la malantaŭa ferdeko, kie la aviadilo nun ŝvebis. Ĉe la fino de la koridoro, ses-futa-du blonda maristo baris ŝian vojon.
  
  - Jen ĉio, kion vi povas fari, fraŭlino.
  
  'Mi bedaŭras?'
  
  'Vi povas rigardi la aviadilon tuj kiam sinjoro Kine estos en sia kajuto.'
  
  'Estas klare. Kaj se mi volas rigardi sinjoron Kine?'
  
  - Miaj ordonoj estas lasi neniun iri malantaŭen. Pardonu.'
  
  Andrea deturnis sin sen diri unu vorton. Ŝi ne ŝatis esti rifuzita, do nun ŝi havis duoblan instigon trompi la gardistojn.
  
  Glitante tra unu el la lukoj dekstren ŝi eniris la ĉefĉambron de la ŝipo. Ŝi devis rapidi antaŭ ol ili kondukis Kainon malsupren. Ŝi povus provi malsupreniri al la malsupra ferdeko, sed verŝajne estus alia gardisto tie. Ŝi provis la tenilojn sur pluraj pordoj ĝis ŝi trovis unu kiu ne estis ŝlosita. Ĝi estis kvazaŭ salono kun sofo kaj misa ping-ponga tablo. Ĉe la fino estis granda malfermita haveno preteratentanta la postaĵon.
  
  Kaj voilà.
  
  Andrea metis unu el siaj piedetoj sur la angulon de la tablo kaj la alian sur la sofon. Ŝi puŝis la manojn tra la haveno, poste la kapon, kaj puŝis sian korpon tra la alia flanko. Malpli ol dek futojn for, maristo en oranĝa veŝto kaj orelprotektiloj signalis al la piloto de BA-609 kiam la radoj de la aviadilo kriegis al la ferdeko. La hararo de Andrea flirtis en la vento de la helicklingoj. Ŝi instinkte kliniĝis, kvankam ŝi ĵuris sennombrajn fojojn, ke se ŝi iam subiĝus sub helikoptero, ŝi ne imitus filmfigurojn, kiuj klinas la kapon kvankam la klingoj estas preskaŭ kvin futojn super ili.
  
  Kompreneble, unu afero estis reprezenti la situacion, kaj alia esti en ĝi ...
  
  La pordo de BA-609 komencis malfermiĝi.
  
  Andrea sentis moviĝon malantaŭ ŝi. Ŝi estis turnonta, kiam ŝi estis ĵetita teren kaj alpinglita al la ferdeko. Ŝi sentis la varmegon de metalo sur sia vango, kiam iu sidis sur ŝia dorso. Ŝi tordiĝis per ĉiuj fortoj, sed ne povis liberigi sin. Kvankam ŝi havis malfacilecon spirante, ŝi sukcesis rigardi la aviadilon kaj vidis sunbrunigitan, belan junulon en sunokulvitroj kaj blazero eliri de la aviadilo. Malantaŭ li estis virbovo pezanta ĉirkaŭ 220 funtojn, aŭ tiel ŝajnis al Andrea de la ferdeko. Kiam tiu ĉi brutulo rigardis ŝin, ŝi ne rimarkis ajnan esprimon en liaj brunaj okuloj. Malbela cikatro kuris de lia maldekstra brovo al lia vango. Fine, lin sekvis maldika, malalta viro vestita tute en blanka. La premo sur ŝia kapo pliiĝis, kaj ŝi apenaŭ povis distingi ĉi tiun lastan pasaĝeron dum li transiris ŝian limigitan vidkampon-ŝi nur povis vidi la ombrojn de la malrapidiĝantaj helicklingoj sur la ferdeko.
  
  - Lasu min iri, ĉu bone? La fika freneza paranojulo jam estas en sia loĝejo, do forigu min de la vojo.'
  
  - Sinjoro Kine estas nek freneza nek paranoja. Mi timas, ke li suferas de agorafobio, - respondis hispane ŝia kaptinto.
  
  Lia voĉo ne estis tiu de maristo. Andrea bone memoris tiun kleran, seriozan tonon, tiom mezuritan kaj malproksimeman, kiu ĉiam memorigis ŝin pri Ed Harris. Kiam la premo sur ŝia dorso malpeziĝis, ŝi ekstaris.
  
  - Ĉu vi?
  
  Antaŭ ŝi staris Patro Anthony Fowler.
  
  
  12
  
  
  
  EKSTER RETOKASTO
  
  225 SOMERSET AVENUE,
  
  VAŜINGTONO
  
  
  Mardo la 11-an de julio 2006 11:29 a.m.
  
  
  La pli alta el la du viroj estis ankaŭ la pli juna, do li ĉiam estis tiu, kiu alportis kafon kaj manĝaĵon kiel signo de respekto. Lia nomo estis Nazim, kaj li havis la aĝon de dek naŭ jaroj. Li estis en la grupo de Haruf dum dek kvin monatoj kaj estis feliĉa ĉar finfine lia vivo trovis sencon, vojon.
  
  Nazim idoligis Haruf. Ili renkontis ĉe moskeo en Clive Cove, Nov-Ĵerzejo. Ĝi estis loko plena de "okcidentigitaj" kiel Haruf nomis ilin. Nazim ŝatis ludi basketbalon proksime de la moskeo, kie li renkontis sian novan amikon, kiu estis dudek jarojn pli aĝa ol li. Nazim estis flatita ke iu tiel matura, kaj ankaŭ kolegiodiplomito, parolis al li.
  
  Nun li malfermis la pordon de la aŭtomobilo kaj enkuris en la pasaĝeran sidlokon, kio ne estas facila kiam vi estas ses futoj du.
  
  - Mi trovis nur hamburgejon. Mi mendis salatojn kaj hamburgerojn.' Li donis la sakon al Haruf, kiu ridetis.
  
  - Dankon Nazim. Sed mi havas ion por diri al vi, kaj mi ne volas, ke vi koleru.'
  
  'Kio?'
  
  Haruf prenis la hamburgerojn el la skatoloj kaj ĵetis ilin tra la fenestro.
  
  - Ĉi tiuj hamburgeroj metas lecitinon en siajn hamburgerojn kaj estas eble, ke ili enhavas porkaĵon. Ĝi ne estas halala,' li diris, aludante al la islama limigo al porkaĵo. 'Mi bedaŭras. Sed la salatoj estas bonegaj.'
  
  Nazim estis seniluziigita, sed samtempe li sentis sin pli memfida. Haruf estis sia mentoro. Kiam ajn Nazim faris eraron, Haruf korektis lin respektoplene kaj ridetante, kio estis la ekzakte malo de kiel la gepatroj de Nazim traktis lin en la lastaj monatoj, konstante kriegante lin de kiam li renkontis Haruf kaj komencis viziti alian moskeon, kiu estis pli malgranda kaj pli 'sindona'.
  
  En la nova moskeo, la imamo ne nur legis la Sanktan Koranon en la araba, sed ankaŭ predikis en ĉi tiu lingvo. Malgraŭ tio, ke Nazim naskiĝis en Nov-Ĵerzejo, li perfekte legis kaj skribis en la lingvo de la profeto. Lia familio estis el Egiptio. Dank'al la hipnota predikado de Imamo, Nazim ekvidis la lumon. Li rompis kun la vivo kiun li gvidis. Li ricevis bonajn notojn kaj povus esti komencinta studi inĝenieristikon tiun saman jaron, sed anstataŭe Haruf ricevis al li laboron ĉe kontada firmao prizorgita fare de kredanto.
  
  Liaj gepatroj malkonsentis kun lia decido. Ili ankaŭ ne komprenis, kial li enŝlosis sin en la banĉambro por preĝi. Sed kiom ajn doloraj estis ĉi tiuj ŝanĝoj, ili malrapide akceptis ilin. Antaŭ la okazaĵo kun Hana.
  
  La rimarkoj de Nazim iĝis pli kaj pli agresemaj. Iun vesperon, lia fratino Hana, kiu estis du jarojn pli aĝa ol li, envenis je la dua matene post trinkado kun siaj amikoj. Nazim atendis ŝin kaj riproĉis ŝin pro la maniero kiel ŝi estis vestita kaj pro tio, ke ŝi estis iom ebria. Insultoj iris tien kaj reen. Fine, ilia patro intervenis, kaj Nazim montris sian fingron al li.
  
  - Vi estas malforta. Vi ne scias kiel regi viajn virinojn. Vi lasis vian filinon labori. Vi lasas ŝin veturi kaj ne insistas, ke ŝi portu vualon. Ŝia loko estas en la domo ĝis ŝi havos edzon.'
  
  Hana komencis protesti kaj Nazim vangofrapis ŝin. Ĉi tio estis la lasta pajlo.
  
  - Eble mi estas malforta, sed almenaŭ mi estas la posedanto de ĉi tiu domo. Eliri! Mi ne konas vin. Foriru!'
  
  Nazim iris al Haruf en la samaj vestaĵoj kiujn li surhavis. Li iom ploris tiun nokton, sed la larmoj ne daŭris longe. Nun li havis novan familion. Haruf estis kaj sia patro kaj sia pli maljuna frato. Nazim multe admiris lin, ĉar la tridek naŭjara Haruf estis vera ĝihadisto kaj estis en trejnejoj en Afganio kaj Pakistano. Li dividis sian scion kun nur manpleno da junuloj, kiuj, kiel Nazim, eltenis sennombrajn insultojn. En la lernejo, eĉ surstrate, homoj ne fidis al li tuj kiam ili vidis lian olivecan haŭton kaj kroĉitan nazon kaj sciis, ke li estas arabo. Haruf diris al li, ke tio estas ĉar ili timas lin, ĉar la kristanoj sciis, ke la islamaj kredantoj estas pli fortaj kaj pli multaj. Nazim ŝatis ĝin. Venis la tempo, kiam li ordonis konvenan respekton.
  
  
  Haruf levis la fenestron flanke de la ŝoforo.
  
  'Ses minutoj kaj poste ni foriras'.
  
  Nazim donis al li maltrankvilan rigardon. Lia amiko rimarkis, ke io misas.
  
  - Kio estas, Nazim?
  
  'Nenio'.
  
  - Ĝi neniam signifas ion ajn. Venu, vi povas diri al mi.'
  
  'Estas nenio'.
  
  - Ĉu timo? Vi timas?'
  
  - Ne. Mi estas soldato de Alaho!'
  
  'La soldatoj de Alaho rajtas timi Nazimon'.
  
  - Nu, mi ne estas tia.
  
  - Ĉu tio estas pafo?
  
  'Ne!'
  
  - Venu, vi havis kvardek horojn da ekzercado ĉe la buĉejo de mia kuzo. Vi certe pafis pli ol mil bovinojn.'
  
  Haruf ankaŭ estis unu el la pafad-instrukciistoj de Nazim, kaj unu el la ekzercoj estis viva brutaro pafado. En aliaj kazoj, la bovinoj jam mortis, sed li volis, ke Nazim kutimiĝu al pafiloj kaj vidu, kion kugloj faras al karno.
  
  - Ne, la ekzercsesioj estis bonaj. Mi ne timas pafi homojn. Mi volas diri, ke ili ne estas vere homoj.'
  
  Haruf ne respondis. Li apogis sin sur la stirilo, rigardante rekte antaen kaj atendante. Li sciis, ke la plej bona maniero igi Nazim paroli estas permesi kelkajn minutojn da mallerta silento. La ulo ĉiam finis elbalŝi ĉion, kio ĝenis lin.
  
  "Estas nur... nu, mi bedaŭras, ke mi ne adiaŭis miajn gepatrojn," li fine diris.
  
  'Estas klare. Ĉu vi ankoraŭ kulpigas vin pri tio, kio okazis?'
  
  - Iom. Ĉu mi eraras?'
  
  Haruf ridetis kaj metis sian manon sur la ŝultron de Nazim.
  
  - Ne. Vi estas sentema kaj amema junulo. Alaho dotis vin per ĉi tiuj kvalitoj, lia nomo estu benita.'
  
  - Benata estu lia nomo, - ripetis Nazim.
  
  - Li ankaŭ donis al vi la forton venki ilin kiam vi bezonas ĝin. Nun prenu la glavon de Alaho kaj faru lian volon. Ĝoju Nazim.'
  
  La junulo provis rideti, sed la rezulto estis pli da grimaco. Haruf metis pli da premo sur la ŝultron de Nazim. Lia voĉo sonis varma, ameme.
  
  - Malstreĉiĝu, Nazim. Hodiaŭ Allah ne petas nian sangon. Li demandas aliajn pri ĝi. Sed eĉ se io okazus, vi vidbendigis mesaĝon al via familio, ĉu ne?'
  
  Nazim kapjesis.
  
  - Do estas nenio por kio zorgi. Viaj gepatroj eble iomete translokiĝis al okcidentaj landoj, sed profunde ili estas bonaj islamanoj. Ili konas la rekompencon por martiro. Kaj kiam vi atingos la Sekvan Vivon, Alaho permesos al vi propeti por ili. Nur pensu kiel ili sentas.'
  
  Nazim imagis siajn gepatrojn kaj fratinon genuantajn antaŭ li, dankante lin pro ilia savo, petegante lin pardoni ilin por esti malĝusta. En la klara nebulo de lia fantazio, tio estis la plej bela aspekto de la venonta vivo. Li finfine sukcesis rideti.
  
  - Ĝuste, Nazim. Bassamat al-farah estas sur via vizaĝo, la rideto de martiro. Ĉi tio estas parto de nia promeso. Parto de nia rekompenco.'
  
  Nazim atingis sub sian jakon kaj premis la pugon de la pistolo.
  
  Ŝi kaj Haruf trankvile eliris el la aŭto.
  
  
  13
  
  
  
  SUR BORTO "BEHEMOTH"
  
  SUR LA VOJO AL LA GOLFO DE AKABA, LA RUĜA MARO
  
  
  Mardo, la 11-an de julio 2006 je la 17:11
  
  
  - Vi! Andrea denove diris, pli kolere ol surprizite.
  
  La lastan fojon kiam ili vidis unu la alian, Andrea ŝanceliĝis malfortike tridek futojn de la tero, persekutita de neverŝajna malamiko. Tiam Patro Fowler savis ŝian vivon, sed li ankaŭ malhelpis ŝin ricevi la bonegan rakonton pri ŝia kariero, pri kiu la plej multaj raportistoj nur revas. Woodward kaj Bernstein faris ĝin kun Water-gate, kaj Lowell Bergman faris ĝin kun la tabakindustrio. Andrea Otero povintus fari la samon, sed ĉi tiu pastro malhelpis. Almenaŭ li ricevis ŝin - mi estos damnita, se mi scios kiel, pensis Andrea - la ekskluzivan intervjuon kun prezidento Bush, kiu nun enirigis ŝin sur ĉi tiun ŝipon, aŭ tiel ŝi supozis. Sed tio ne estis ĉio, kaj ĝuste nun ŝi pli zorgis pri la nuntempo. Andrea ne maltrafos ĉi tiun ŝancon.
  
  - Ankaŭ mi ĝojas vidi vin, fraŭlino Otero. Mi vidas, ke la cikatro apenaŭ estas memoro.'
  
  Andrea instinkte tuŝis ŝian frunton, la lokon kie Fowler donis al ŝi kvar kudrerojn dek ses monatojn pli frue. Restas nur maldika, pala linio.
  
  - Vi estas bona mano, sed ne por tio vi estas ĉi tie. Ĉu vi spionas min? Ĉu vi denove provas ruinigi mian laboron?'
  
  'Mi partoprenas en ĉi tiu ekspedicio kiel observanto el Vatikano, nenio pli.'
  
  La juna raportisto suspekteme rigardis lin. Pro la intensa varmo, la pastro estis vestita per ĉemizo kun mallongaj manikoj kaj kolumo, kiel kleriko, kaj bone premita pantalono, ĉio el la kutima nigra. Andrea unuafoje rigardis siajn sunbrunigitajn manojn. Liaj antaŭbrakoj estis grandegaj, kun vejnoj dikaj kiel globkrajono.
  
  Ĉi tio ne estas biblia armilo.
  
  - Kaj kial Vatikano bezonas observanton en arkeologia ekspedicio?
  
  La pastro estis respondonta, kiam gaja voĉo interrompis ilin.
  
  - Bonege! Ĉu vi du jam estas prezentitaj?'
  
  Doktoro Harel aperis ĉe la postaĵo de la ŝipo, ekbrilante ŝian ĉarman rideton. Andrea ne redonis la ĝentilecon.
  
  'Io simila. Patro Fowler estis klarigonta al mi kial li ludis al mi Brett Favre antaŭ kelkaj minutoj.'
  
  "Fraŭlino Otero, Brett Favre estas ricevisto, li ne estas tre bona pritraktanto," Fowler klarigis.
  
  - Kio okazis, patro? Harel demandis.
  
  - F-ino Otero revenis ĉi tien ĝuste kiam sinjoro Kine eliris el la aviadilo. Mi timas, ke mi devis reteni ŝin. Mi estis iom malglata. Mi bedaŭras.'
  
  Harel kapjesis. 'Mi komprenas. Vi devus scii, ke Andrea ne ĉeestis la sekurecan kunsidon. Ne zorgu, patro.'
  
  'Kion vi volas diri, ne maltrankviliĝu?'
  
  "Trankviliĝu, Andrea," diris la kuracisto. "Bedaŭrinde, vi estas malsana dum la pasintaj kvardek ok horoj kaj ne estas ĝisdatigita. Lasu min plenigi vin. Raymond Kane suferas de agorafobio."
  
  - Tion ĵus diris al mi patro Tackler.
  
  - Krom pastro Fowler estas ankaŭ psikologo. Bonvolu interrompi min se io mankas al mi, patro. Andrea, kion vi scias pri agorafobio?'
  
  'Ĝi estas la timo de liberaj spacoj'.
  
  - Tion opinias plej multaj homoj. Fakte, homoj suferantaj de ĉi tiu aflikto montras simptomojn kiuj estas multe pli kompleksaj.'
  
  Fowler klarigis sian gorĝon.
  
  - Plejparte, agorafobiuloj timas perdi kontrolon, - diris la pastro. - Ili timas esti solaj, esti en lokoj kie ne estas elirejo, aŭ renkonti novajn homojn. Tial ili longe restas hejme.'
  
  'Kio okazas kiam ili ne povas regi la situacion?' demandis Andrea.
  
  - Dependas de situacio. La kazo de sinjoro Kine estas aparte malfacila. Se li trovos sin en malfacila situacio, li povas tre panikiĝi, perdi la kontakton kun la realo, komenci sperti kapturnojn, tremojn kaj korpalpitadojn.'
  
  "En aliaj vortoj, li ne povus esti borsisto," Andrea diris.
  
  - Aŭ neŭroĥirurgo, - ŝercis Harel. - Sed suferantoj povas vivi normalajn vivojn. Estas konataj agorafobiuloj kiel Kim Basinger aŭ Woody Allen, kiuj batalis kontraŭ la malsano dum jaroj kaj eliras venkaj. Sinjoro Kine mem kreis imperion el nenio. Bedaŭrinde, dum la lastaj kvin jaroj, lia stato plimalboniĝis.'
  
  - Mi scivolas, kio diable instigis tia malsanulon riski eliri el sia ŝelo?
  
  - Vi trafis la lokon, Andrea, - diris Harel.
  
  Andrea rimarkis, ke la kuracisto rigardas ŝin strange.
  
  Ili ĉiuj silentis dum kelkaj momentoj, kaj tiam Fowler rekomencis la konversacion.
  
  'Mi esperas, ke vi povos pardoni mian troan insiston pli frue.'
  
  "Eble, sed vi preskaŭ forblovis mian kapon," diris Andrea, frotante ŝian kolon.
  
  Fowler rigardis Harel, kiu kapjesis.
  
  - Kun la tempo vi komprenos, fraŭlino Otero... Ĉu vi vidis homojn eliri de la aviadilo? Harel demandis.
  
  "Estis juna viro kun oliveca haŭto," Andrea respondis. "Tiam viro kvindekjara, nigre vestita, kiu havis grandegan cikatron. Kaj fine, maldika viro kun blankaj haroj, kiu mi kredas devas esti sinjoro. '
  
  "La junulo estas Jacob Russell, la plenuma asistanto de sinjoro Kane," diris Fowler. "La cikatra viro estas Mogens Dekker, estro de sekureco ĉe Kine Industries. Fidu min, se vi povus proksimiĝi iom pli al Kine pro via kutima stilo, Dekker. estus iom nervoza, kaj vi ne volas, ke tio okazu.'
  
  Avertsignalo sonis de pruo ĝis postaĵo.
  
  "Nu, estas tempo por la enkonduka kunsido," diris Harel. "Fine la granda mistero estos malkaŝita. Sekvu min."
  
  - Kien ni iras? demandis Andrea, kiam ili revenis al la ĉefferdeko per la pordo, kiun la raportisto malsuprenglitis kelkajn minutojn pli frue.
  
  - La tuta ekspedicia teamo renkontiĝos unuafoje. Ili klarigos la rolon, kiun ĉiu el ni ludos, kaj plej grave... kion ni vere serĉas en Jordanio.'
  
  - Cetere, doktoro, kia estas via specialaĵo? demandis Andrea, kiam ili eniris la konferencan salonon.
  
  - Batala medicino, - senĝene diris Harel.
  
  
  14
  
  
  
  LA FAMILIA FERMETRO COHEN
  
  VEINO
  
  
  februaro 1943
  
  
  Jora Mayer estis ekster si pro maltrankvilo. Estis acida sento en la malantaŭo de ŝia gorĝo, kiu malsanigis ŝin. Ŝi ne sentis tiel ekde kiam ŝi estis dek kvar kaj evitis la 1906 pogromojn en Odeso, Ukrainio, kiam ŝia avo tenis ŝian manon. Ŝi bonŝancis en tiel juna aĝo trovi laboron kiel servisto en la familio Cohen, kiu posedis fabrikon en Vieno. Jozefo estis la plej aĝa el la infanoj. Kiam Shadchan, geedziĝmakleristo, poste trovis lin simpatia juda edzino, Jora iris kun li por prizorgi iliajn infanojn. Ilia unua infano, Elan, pasigis siajn fruajn jarojn en dorlotita kaj privilegiita medio. La pli juna, Yudel, estis malsama rakonto.
  
  Nun la infano kusxis kurbigita sur sia improvizita lito, kiu konsistis el du falditaj litkovriloj sur la planko. Ĝis hieraŭ, li dividis liton kun sia frato. Kuŝante tie, Yudel ŝajnis malgranda kaj malĝoja, kaj sen siaj gepatroj, la sufoka spaco ŝajnis grandega.
  
  Kompatinda Yudel. Tiuj dek du kvadratfutoj estis lia tuta mondo preskaŭ de naskiĝo. En la tago de lia naskiĝo, la tuta familio, inkluzive de Jora, estis en la hospitalo. Neniu el ili revenis al la luksa loĝejo ĉe la Rinstraße. Estis la 9-a de novembro 1938, la dato, kiun la mondo poste rekonus kiel Kristalnokto, la Nokto de Rompita Vitro. La geavoj de Yudel estis la unuaj kiuj mortis. La tuta konstruaĵo sur Rienstraße brulis ĝis la grundo, kune kun la sinagogo najbara, kiam la fajrobrigadistoj trinkis kaj ridis. La nuraj aĵoj kiujn la Coens kunportis estis kelkaj vestaĵoj kaj mistera pakaĵo kiun Patro Yudel uzis en la ceremonio kiam la bebo estis naskita. Jora ne sciis kio ĝi estas ĉar dum la ceremonio, s-ro Cohen petis ĉiujn forlasi la ĉambron, inkluzive de Odile, kiu estis apenaŭ surpiede.
  
  Kun preskaŭ neniu mono, Josef estis nekapabla forlasi la landon, sed kiel multaj aliaj, li kredis ke la problemoj poste trankviliĝus, tiel ke li serĉis rifuĝon kun kelkaj el siaj katolikaj amikoj. Li ankaŭ ne forgesis pri Jor, kiun fraŭlino Mayer neniam forgesus en pli posta vivo. Malmultaj amikecoj povis elteni la terurajn obstaklojn renkontitajn en la okupata Aŭstrio; tamen, ekzistis unu kiu pluvivis. La maljuniga juĝisto Rath decidis helpi la Kohanim ĉe granda risko al sia propra vivo. Ene de sia domo, li konstruis ŝirmejon en unu el la ĉambroj. Li metis la brikan vandon per siaj propraj manoj, lasante mallarĝan aperturon ĉe la bazo, tra kiu la familio povis eniri kaj eliri. Juĝisto Rath tiam metis malaltan librobretaron antaŭ la enirejo por kaŝi ĝin.
  
  La familio Coen eniris sian vivantan tombon dum decembra nokto en 1938, kredante ke la milito daŭrus nur kelkajn semajnojn. Ne estis sufiĉe da loko por ke ĉiuj ili samtempe kuŝu, kaj iliaj nuraj komfortoj estis kerosenlampo kaj sitelo. Manĝaĵo kaj freŝa aero alvenis je la unua matene, du horojn post kiam la juĝistino foriris hejmen. Ĉirkaŭ la unua kaj duono matene, la maljuna juĝisto malrapide komencis movi la librobreton for de la truo. Pro ĝia aĝo, ĝi povis daŭri preskaŭ duonhoron, kun oftaj paŭzoj, antaŭ ol la truo estis sufiĉe larĝa por lasi la kohanim tra.
  
  Kune kun la familio Coen, la juĝisto ankaŭ estis kaptito de tiu vivo. Li sciis, ke la edzo de la servistino estas membro de la Nazia Partio, do dum li konstruis la ŝirmejon, li sendis ŝin ferii al Salzburg por kelkaj tagoj. Kiam ŝi revenis, li diris al ŝi, ke ili devas anstataŭigi la gastubojn. Li ne kuraĝis trovi alian servistinon ĉar tio suspektigus homojn kaj li devis esti singarda pri la kvanto da manĝaĵoj, kiujn li aĉetis. Kun porciigo, iĝis eĉ pli malfacile nutri la ekstrajn kvin homojn. Jora kompatis lin, ĉar li vendis la plej multajn el siaj valoraj havaĵoj por aĉeti nigramerkatan viandon kaj terpomojn, kiujn li kaŝis en la subtegmento. Nokte, kiam Jora kaj la Kohen eliris el sia kaŝejo, nudpiede, kiel strangaj flustraj fantomoj, la maljunulo alportis al ili manĝaĵon el la subtegmento.
  
  La Cohen ne kuraĝis resti ekster sia kaŝejo dum pli ol kelkaj horoj. Dum Zhora zorgis, ke la infanoj lavu kaj moviĝu iomete, Jozefo kaj Odile parolis trankvile kun la juĝisto. Dumtage ili ne povis fari eĉ la plej malgrandan bruon kaj plejparte pasigis sian tempon en sonĝo aŭ en duonkonscia stato, kio por Zhora estis kvazaŭ torturo, ĝis ŝi komencis aŭdi pri la koncentrejoj en Treblinka, Dachau kaj Auschwitz. La plej malgrandaj detaloj de la ĉiutaga vivo fariĝis pli komplikaj. Bazaj bezonoj, trinki aŭ eĉ vindi bebon Yudel, estis tedaj rutinoj en tia malvasta spaco. Jora konstante miris pri la kapablo komuniki de Odile Cohen. Ŝi evoluigis kompleksan sistemon de signoj kiuj permesis al ŝi havi longajn kaj foje amarajn konversaciojn kun sia edzo sen eldiro de unu vorto.
  
  Pli ol tri jaroj pasis en silento. Yudel lernis ne pli ol kvar aŭ kvin vortojn. Feliĉe, li havis trankvilan emon kaj preskaŭ neniam ploris. Li ŝajnis preferi esti tenata de Jora prefere ol lia patrino, sed tio ne ĝenis Odile. Odile ŝajnis zorgi nur pri Elan, kiu plej multe suferis pro malliberigo. Li estis neregebla, dorlotita kvinjarulo, kiam la pogromoj eksplodis en novembro 1938, kaj post pli ol mil tagoj da forkuro, estis io perdita, preskaŭ freneza, en liaj okuloj. Kiam venis la tempo reiri al la kaŝejo, li ĉiam estis la lasta eniranta. Ofte li rifuzis aŭ restis por kroĉiĝi al la enirejo. Kiam tio okazus, Yudel venus kaj prenus sian manon, instigante Elan fari alian oferon kaj reveni al la longaj horoj da mallumo.
  
  Sed antaŭ ses noktoj, Elan ne povis plu elteni. Li atendis, ke ĉiuj aliaj revenos al la truo, poste forglitis kaj forlasis la domon. La artritaj fingroj de la juĝisto apenaŭ tuŝis la ĉemizon de la knabo antaŭ ol li malaperis. Jozefo provis sekvi lin, sed kiam li eliris, ne estis signo de Elan.
  
  La novaĵo tri tagojn poste aperis en la Kronen Zeitung. Juna juda knabo kun mensaj handikapoj, ŝajne sen familio, estis metita en la Infancentron en Spiegelgrund. La juĝisto estis terurigita. Kiam li klarigis, la vortoj fiksiĝis en lia gorĝo, kio verŝajne okazos al ilia filo, Odile falis en histerikon kaj rifuzis aŭskulti la voĉon de racio. Jora sentis sin malforta en la momento kiam ŝi vidis Odile eliri la pordon, portante la saman pakaĵon kiun ili alportis al sia kaŝejo, la saman kiun ili prenis al la hospitalo antaŭ jaroj kiam Yudel estis naskita. La edzo de Odile akompanis ŝin malgraŭ ŝiaj protestoj, sed dum li foriris li transdonis al Jora koverton.
  
  'Por Yudel', li diris. "Li ne devus malfermi ĝin ĝis sia bar mitcvah."
  
  Du teruraj noktoj pasis de tiam. Jora estis fervora aŭdi la novaĵon, sed la juĝisto estis pli silenta ol kutime. La antaŭan tagon, la domo estis plenigita de strangaj sonoj. Kaj tiam, la unuan fojon post tri jaroj, la libroŝranko ekmoviĝis meze de la tago, kaj la vizaĝo de la juĝisto aperis en la enirejo.
  
  - Rapide, eliru. Ni ne havas eĉ sekundon por perdi!'
  
  Jorah palpebrumis. Estis malfacile rekoni la brilon ekster la ŝirmejo kiel sunlumo. Yudel neniam vidis la sunon. Timigita, li plonĝis reen.
  
  - Jora, mi bedaŭras. Hieraŭ mi eksciis, ke Josef kaj Odil estis arestitaj. Mi diris nenion, ĉar mi ne volis plu ĉagreni vin. Sed vi ne povas resti ĉi tie. Ili esploros ilin, kaj kiom ajn forte la Kohanim kontraŭbatalos, la nazioj fine trovos kie estas Yudel.'
  
  - Frau Cohen nenion diros. Ŝi estas forta.'
  
  La juĝisto balancis la kapon.
  
  - Ili promesos savi la vivon de Elan kontraŭ ke ŝi diros al ŝi kie estas la bebo, aŭ pli malbone. Ili ĉiam povas igi homojn paroli.'
  
  Jora ekploris.
  
  - Por ĉi tio ne estas tempo, Jora. Kiam Josef kaj Odil ne revenis, mi iris viziti amikon en la bulgara ambasado. Mi havas du elirvizojn en la nomoj de Bilyana Bogomil, mentoro, kaj Miĥail Zhivkov, la filo de bulgara diplomato. La rakonto estas ke vi revenas al la lernejo kun knabo post pasigi la kristnaskajn feriojn kun siaj gepatroj.' Li montris al ŝi la rektangulajn biletojn. - Jen trajnbiletoj al Stara Zagora. Sed vi ne iros tien.'
  
  - Mi ne komprenas, - diris Jora.
  
  - Via oficiala celo estas Stara Zagora, sed vi eliros ĉe Ĉernavoda. La trajno haltas tie por mallonga tempo. Vi eliros, por ke la knabo povu etendi siajn krurojn. Vi forlasos la trajnon kun rideto sur la vizaĝo. Vi ne havos pakaĵon aŭ ion ajn en viaj manoj. Tuj kiam vi povas, malaperu. Constanta estas tridek sep mejloj en la oriento. Vi devos aŭ promeni aŭ trovi iun por konduki vin tien en ĉaro.'
  
  - Constanza, - ripetis Jorah, penante rememori ĉion en sia konfuzo.
  
  - Antaŭe estis Rumanio. Nun estas Bulgario. Kiu scias, kio okazos morgaŭ? La grava afero estas, ke ĉi tio estas haveno kaj la nazioj ne tro atente rigardas ĝin. De tie oni povas preni ŝipon al Istanbulo. Kaj el Istanbulo oni povas iri ien ajn.'
  
  'Sed ni ne havas monon por bileto'.
  
  - Jen kelkaj vojaĝnotoj. Kaj estas sufiĉe da mono en tiu koverto por rezervi veturon por vi du al sekureco.'
  
  Jora ĉirkaŭrigardis. En la domo preskaŭ ne restis mebloj. Subite ŝi komprenis, kiaj estis tiuj strangaj sonoj la antaŭan tagon. La maljunulo prenis preskaŭ ĉion, kion li havis, por doni al ili ŝancon eskapi.
  
  - Kiel ni povas danki vin, juĝisto Rath?
  
  'Ne necesas. Via vojaĝo estos tre danĝera kaj mi ne certas, ke elirvizoj protektos vin. Dio, pardonu min, sed mi esperas, ke mi ne sendos vin al certa morto.'
  
  
  Du horojn poste, Jora sukcesis treni Yudel supren laŭ la ŝtuparo de la konstruaĵo. Ŝi estis elironta eksteren, kiam ŝi aŭdis kamionon halti sur la trotuaro. Ĉiuj kiuj vivis sub la nazioj sciis precize kion tio signifas. Ĉio sonis kiel malbona melodio, komencante per kriego de bremsoj sekvita de iu krianta ordonojn kaj obtuza stakato de botoj sur la neĝo kiu iĝis pli klara kiam la botoj trafis la durlignoplankojn. En tiu momento vi preĝis, ke la sonoj ĉesu; anstataŭe, estis malbonaŭgura kresĉendo, kulminante per frapado sur la pordo. Post paŭzo, aŭdiĝis ĥoro de plorsingultoj, punktita de mitralaj solooj. Kaj kiam la muziko finiĝis, la lumoj denove ŝaltis, homoj revenis al siaj tabloj, kaj la patrinoj ridetis kaj ŝajnigis, ke nenio okazis en la ĉirkaŭaĵo.
  
  Jora, kiu bone konis la melodion, kaŝis sin sub la ŝtuparo tuj kiam ŝi aŭdis la unuajn notojn. Dum liaj kolegoj rompis la pordon de Rath, poŝlampo-uzanta soldato nervoze paŝis supren kaj malsupren la ĉefenirejon. La trabo de la poŝlampo tratranĉis la mallumon, mallarĝe mankis la eluzita griza boto de Jora. Yudel kaptis ŝin kun tia besta timo, ke Zhora devis mordi sian lipon por ne krii pro doloro. La soldato venis tiel proksime al ili, ke ili flaris lian ledan jakon, malvarman metalon kaj pafiloleon.
  
  Laŭta pafo eksonis sur la ŝtuparo. La soldato interrompis sian serĉadon kaj kuris supren al siaj kamaradoj, kiuj kriegis. Zhora levis Yudel en siaj brakoj kaj malrapide eliris en la straton.
  
  
  15
  
  
  
  SUR LA BEHEMO
  
  SUR LA VOJO AL LA GOLFO DE AKABA, LA RUĜA MARO
  
  
  Mardon, la 11-an de julio 2006 je la 18:03.
  
  
  La ĉambron regis granda rektangula tablo, kovrita de dudek bonorde aranĝitaj dosierujoj, antaŭ kiu sidis viro. Harel, Fowler kaj Andrea estis la lastaj se temas pri eniri kaj devis preni la ceterajn sidlokojn. Andrea trovis sin inter juna afro-amerikana virino vestita en kio ŝajnis esti milicia uniformo kaj pli maljuna viro, kalviĝa, kun dikaj lipharoj. La juna virino ignoris ŝin kaj daŭrigis paroli kun la kamaradoj maldekstre, kiuj estis vestitaj pli-malpli kiel ŝi, dum la viro dekstre de Andrea etendis sian manon per dikaj, malmoliĝintaj fingroj.
  
  - Tommy Eichberg, ŝoforo. Vi devas esti fraŭlino Otero.'
  
  - Alia persono, kiu konas min! Mi ĝojas renkonti vin.'
  
  Eichberg ridetis. Li havis rondan, agrablan vizaĝon.
  
  'Mi esperas, ke vi fartas pli bone'.
  
  Andrea estis respondonta, sed estis interrompita de laŭta, malagrabla sono kiam iu klarigis lian gorĝon. En la ĉambro ĵus eniris maljunulo, kiu estis en la fino de la sepdekaj jaroj. Liaj okuloj estis preskaŭ kaŝitaj en nesto de sulkoj, impreso kiu estis emfazita de la etaj lensoj de liaj okulvitroj. Lia kapo estis razita kaj li havis grandegan griziĝintan barbon, kiu ŝajnis flosi ĉirkaŭ lia buŝo kiel cindronubo. Li portis mallongmanikan ĉemizon, kakian pantalonon kaj dikajn nigrajn botojn. Li ekparolis, lia voĉo severa kaj abomena, kiel tranĉilo muelanta kontraŭ dentoj, antaŭ ol li atingis la kapon de la tablo kie estis starigita portebla elektronika ekrano. Apud li sidis la asistanto de Kain.
  
  - Sinjorinoj kaj sinjoroj, mia nomo estas Cecil Forrester kaj mi estas profesoro pri biblia arkeologio ĉe la Universitato de Masaĉuseco. Ĝi ne estas la Sorbonne, sed almenaŭ ĝi estas hejmo.'
  
  Estis ĝentila ridado inter la asistantoj de la profesoro, kiuj milfoje aŭdis tiun ĉi ŝercon.
  
  - Sendube vi klopodas eltrovi la kialon de ĉi tiu vojaĝo ekde kiam vi paŝis sur ĉi tiun ŝipon. Mi esperas, ke vi ne estis tentita anticipe fari tion, ĉar viaj, aŭ pli ĝuste niaj, kontraktoj kun Kayn Enterprises postulas absolutan sekreton de la momento, kiam ili estas subskribitaj, ĝis niaj heredantoj ĝojas pri nia morto. Bedaŭrinde, la kondiĉoj de mia kontrakto ankaŭ postulas, ke mi konigu al vi sekreton, kion mi planas fari ene de la venonta horo kaj duono. Ne interrompu min krom se vi havas prudentan demandon. Ĉar sinjoro Russell donis al mi viajn detalojn, mi konas ĉiun detalon, de via IQ ĝis via plej ŝatata kondommarko. Koncerne la teamon de sinjoro Dekker, eĉ ne ĝenu malfermi la buŝon.'
  
  Andrea, kiu estis parte turnita al la profesoro, aŭdis minacajn flustretojn de la uniformaj viroj.
  
  - Tiu hundino opinias, ke li estas pli saĝa ol ĉiuj aliaj. Eble mi igos lin gluti liajn dentojn unu post la alia.'
  
  'Silento'.
  
  La voĉo estis milda, sed estis tia kolero en ĝi, ke Andrea ektimis. Ŝi turnis la kapon sufiĉe por vidi, ke la voĉo apartenas al Mogens Dekker, la cikatra viro, kiu apogis sian seĝon kontraŭ la fakmuro. La soldatoj tuj eksilentis.
  
  - Bone. Nu, nun kiam ni ĉiuj estas en la sama loko," daŭrigis Cecil Forrester, "mi prefere konigu vin unu al la alia. Dudek tri el ni kunvenis por tio, kio estos la plej granda malkovro de ĉiuj tempoj, kaj ĉiu el vi ludos vian rolon. Vi jam konas sinjoron Russell dekstre de mi. Li estas tiu, kiu elektis vin.'
  
  La asistanto de Kain salute kapjesis.
  
  Dekstre de li estas Father Anthony Fowler, kiu funkcios kiel la observanto de Vatikano en la ekspedicio. Apud li estas Nuri Zayit kaj Rani Peterke, la kuiristo kaj helpkuiristo. Tiam Robert Frick kaj Brian Hanley, administracio. '
  
  La du kuiristoj estis pli maljunaj viroj. Zayit estis maldika, ĉirkaŭ la aĝo de sesdek jaroj, kun mallevita buŝo, dum lia asistanto estis fortika kaj kelkajn jarojn pli juna. Andrea ne povis precize determini sian aĝon. Aliflanke, ambaŭ administrantoj estis junaj kaj preskaŭ same obskuraj kiel Peterke.
  
  - Krom ĉi tiuj alte pagitaj laboristoj, ni havas miajn mallaboremajn kaj flatajn helpantojn. Ili ĉiuj havas diplomojn de multekostaj altlernejoj kaj pensas, ke ili scias pli ol mi: David Pappas, Gordon Darwin, Kira Larsen, Stowe Erling kaj Ezra Levin.
  
  La junaj arkeologoj malkomforte moviĝis sur siaj seĝoj kaj provis aspekti profesiaj. Andrea kompatis ilin. Ili certe estis en la komenco de la trideka jaroj, sed Forrester tenis ilin sur mallonga ŝnuro, kio igis ilin aspekti eĉ pli junaj kaj pli nesekuraj ol ili vere estis - la ekzakte malo de la uniformitaj viroj sidantaj apud la raportisto.
  
  - Ĉe la alia fino de la tablo ni havas sinjoron Dekker kaj liajn buldogojn: la Gottlieb-ĝemeloj, Alois kaj Alrik; Tevy Waaka, Paco Torres, Marla Jackson kaj Louis Maloney. Ili zorgos pri sekureco, aldonante altnivelan komponanton al nia ekspedicio. La ironio de la frazo estas ruiniga, ĉu vi ne pensas?'
  
  La soldatoj ne reagis, sed Dekker rektigis sian seĝon kaj klinis sin trans la tablon.
  
  - Ni iras al la landlima zono de islama lando. Konsiderante la naturon de nia ... misio, la lokuloj povas fariĝi perfortaj. Mi certas, ke profesoro Forrester aprezos la nivelon de nia protekto se temas pri tio.' Li parolis kun forta sudafrika akĉento.
  
  Forrester malfermis la buŝon por respondi, sed io sur la vizaĝo de Dekker verŝajne konvinkis lin ke nun ne estas la tempo por acidaj rimarkoj.
  
  - Dekstre de vi estas Andrea Otero, nia oficiala raportisto. Mi petas, ke vi kunlaboru kun ŝi, se kaj kiam ŝi petas informojn aŭ intervjuojn, por ke ŝi povu rakonti nian historion al la mondo.'
  
  Andrea ridetis al tiuj, kiuj estas ĉe la tablo, al kiu iuj homoj endone respondis.
  
  - La viro kun la lipharoj estas Tommy Eichberg, nia ĉefa ŝoforo. Kaj fine, dekstre, Doktoro Harel, nia oficiala ĉarlatano.'
  
  "Ne zorgu, se vi ne povas memori la nomojn de ĉiuj," diris la kuracisto, levante la manon. "Ni pasigos sufiĉe da tempo kune en loko, kiu ne estas fama pro sia amuzado, do ni sufiĉe bone konos unu la alian. Ne forgesu kunporti identigan insignon, kiun la ŝipanaro lasis en via loĝejo...'
  
  - Kio koncernas min, ne gravas, ĉu vi konas ĉies nomojn, dum vi plenumas vian laboron, - interrompis la maljuna profesoro. 'Nun se vi ĉiuj turnos vian atenton al la ekrano, mi rakontos al vi historion.'
  
  La ekrano lumiĝis per komputile generitaj bildoj de la antikva urbo. Super la valo leviĝis ruĝmura, kahelkovrita setlejo, ĉirkaŭita de triobla ekstera muro. La stratoj estis plenaj de homoj, kiuj okupiĝis pri siaj ĉiutagaj aferoj. Andrea miris pri la kvalito de la bildoj, indaj je Hollywood-produktaĵo, sed la voĉo rakontanta la dokumentan filmon apartenis al profesoro. Ĉi tiu ulo havas tiom grandegan egoon, ke li eĉ ne povas aŭdi kiom malbone sonas lia voĉo, ŝi pensis. Ĝi donas al mi kapdoloron. La voĉtranspafo komenciĝis:
  
  Bonvenon al Jerusalemo. Nun estas aprilo 70 p.K. La urbon la kvaran jaron okupis la ribelemaj zelotoj, kiuj forpelis la originajn loĝantojn. La romianoj, oficiale la regantoj de Israelo, ne plu povas toleri la situacion, kaj Romo instrukcias Titon apliki drastan punon.
  
  La paca sceno de virinoj plenigantaj siajn vazojn per akvo kaj infanoj ludantaj kontraŭ la eksteraj muroj proksime de la putoj estis interrompita kiam malproksimaj standardoj pintitaj per agloj aperis ĉe la horizonto. Sonis trumpetoj, kaj la infanoj, subite timigitaj, rekuris malantaŭ la muroj.
  
  Ene de horoj, la grandurbo estas ĉirkaŭita de kvar romiaj legioj. Ĉi tiu estas la kvara atako kontraŭ la urbo. Ĝiaj civitanoj forpuŝis la antaŭajn tri. Ĉi-foje, Tito uzas lertan lertaĵon. Ĝi permesas al pilgrimantoj enirantaj Jerusalemon por la Pesaĥa festado transiri la frontliniojn. Post la festoj, la rondo fermiĝas kaj Tito ne permesas al la pilgrimantoj foriri. La urbo nun estas hejmo de duoble pli da homoj, kaj ĝiaj manĝaĵoj kaj akvoprovizadoj rapide malpleniĝas. La romiaj legioj lanĉas sian atakon de la norda flanko de la grandurbo kaj detruas la trian muron. Nun estas la mezo de majo, kaj la falo de la urbo estas nur demando de tempo.
  
  La ekrano montris ŝafon detruantan la eksteran muron. Kun larmoj en la okuloj, la pastroj de la templo sur la plej alta monteto en la urbo rigardis kio okazis.
  
  La grandurbo poste falas en septembro, kaj Tito plenumas promeson kiun li faris al sia patro, Vespasiano. La plej multaj el la loĝantoj de la grandurbo estas ekzekutitaj aŭ disigitaj. Iliaj domoj estas prirabitaj kaj ilia templo detruita.
  
  Ĉirkaŭita de kadavroj, grupo de romiaj soldatoj portis gigantan menoraon el la brulanta templo dum ilia generalo rigardis de sia ĉevalo, ridetante.
  
  La dua templo de Salomono estis forbruligita ĝis la tero kaj restas tiel ĝis hodiaŭ. Multaj templotrezoroj estis ŝtelitaj. Multaj, sed ne ĉiuj. Post la falo de la tria muro en majo, pastro nomita Yirm əy áhu evoluigis planon ŝpari almenaŭ iom da el la trezoro. Li elektis grupon de dudek bravaj viroj, distribuante pakaĵojn al la unuaj dek du kun precizaj instrukcioj pri kie preni la aĵojn kaj kion fari kun ili. Tiuj pakaĵoj enhavis pli "tradiciajn" templotrezorojn: grandaj kvantoj de oro kaj arĝento.
  
  Maljuna pastro kun blanka barbo, vestita per nigra sutano, parolis kun du junuloj, dum aliaj atendis sian vicon en granda ŝtonkaverno lumigita per torĉoj.
  
  Yirmey áhu konfidis al la lastaj ok homoj tre specialan mision, dekoble pli danĝeran ol la ceteraj.
  
  Tenante torĉon, la pastro kondukis ok virojn, kiuj portis grandan objekton sur brankardo, tra reto de tuneloj.
  
  Uzante sekretajn trairejojn sub la templo, Yirməy ákhu kondukis ilin for el la muroj kaj for de la romia armeo. Kvankam tiu areo, en la malantaŭo de la 10-a Legion Fretensis, estis foje patrolita fare de romiaj gardistoj, la viroj de la pastro sukcesis eviti ilin, atingante Richon, modernan Jeriĥon, kun sia peza ŝarĝo la venontan tagon. Kaj tie la spuro malaperas por ĉiam.
  
  La profesoro premis butonon kaj la ekrano malpleniĝis. Li turnis sin al la publiko, kiu atendis senpacience.
  
  - Kion ĉi tiuj homoj faris estis absolute nekredebla. Ili vojaĝis dek kvar mejlojn portante grandegan ŝarĝon en proksimume naŭ horoj. Kaj tio estis nur la komenco de ilia vojaĝo.'
  
  - Kion ili portis, profesoro? demandis Andrea.
  
  - Mi kredas, ke ĝi estis la plej valora trezoro, - diris Harel.
  
  - Ĉio ĝustatempe, karaj. Yirm əy áhu revenis al la urbo kaj pasigis la venontajn du tagojn skribante tre specialan manuskripton sur eĉ pli nekutima volvlibro. Ĝi estis detala mapo kun instrukcioj pri kiel preni la diversajn pecojn de trezoro, kiuj estis savitaj el la templo... sed li ne povis trakti la taskon sola. Ĝi estis vortmapo gravurita sur la surfaco de kupra rulaĵo longa preskaŭ dek futojn.'
  
  - Kial kupro? iu demandis de malantae.
  
  - Male al papiruso aŭ pergameno, kupro estas ege daŭra. Ankaŭ estas tre malfacile skribi plu. Necesis kvin homoj por kompletigi la surskribon en unu sesio, foje laŭvice. Kiam ili estis finitaj, Yirm əy áhu dividis la dokumenton en du partojn, donante la unuan senditon kun instrukcioj por ĝia konservado al la Issei-komunumo kiu vivis proksime de Jeriĥo. La alian parton li donis al sia propra filo, unu el la koanim, pastro kiel li. Ni konas ĉi tiun grandan parton de la rakonto propraokule ĉar Yirm əthá hu skribis ĝin tute en kupra manuskripto. Post tio, ĉiuj spuroj de ĝi estis perditaj antaŭ 1882.'
  
  La maljunulo paŭzis por trinki akvon. Dum momento, li ne plu aspektis kiel ĉifita, pompa marioneto, sed ŝajnis pli homa.
  
  - Gesinjoroj, vi nun scias pli pri ĉi tiu rakonto ol la plej multaj fakuloj en la mondo. Neniu eltrovis precize kiel la manuskripto estis skribita. Tamen, ĝi iĝis sufiĉe fama kiam unu el ĝiaj partoj ekaperis en 1952 en kaverno en Palestino. Ĉi tio estis inter proksimume 85,000 tekstoj kiuj estis trovitaj ĉe Qumran.'
  
  - Ĉu ĉi tio estas la fama kupra rullibro de Qumran? - demandis doktoro Harel.
  
  La arkeologo denove ŝaltis la ekranon, kiu nun montris la bildon de la fama rulaĵo: kurba plato el malhelverda metalo, kovrita per apenaŭ legebla skribo.
  
  - Tiel oni nomas ĝin. Esploristoj tuj estis frapitaj de la nekutima naturo de la malkovro, kaj de la stranga elekto de skribmaterialo kaj de la surskriboj mem - neniu el kiuj estis konvene deĉifrebla. Estis klare dekomence, ke ĝi estas trezorlisto enhavanta sesdek kvar erojn. La registroj donis ideon pri kio troviĝos kaj kie. Ekzemple, "Ĉe la fundo de la kaverno, kiu estas kvardek paŝoj oriente de Aĥor-Turo, fosu tri futojn. Tie vi trovos ses orajn ingotojn." Sed la indikoj estis neklaraj, kaj la priskribitaj kvantoj ŝajnis tiel nerealaj - io kiel ducent tunoj da oro kaj arĝento - ke "seriozaj" esploristoj opiniis, ke ĝi devas esti ia mito, trompo aŭ ŝerco.'
  
  - Ŝajnas tro da peno por ŝerco, - diris Tommy Eichberg.
  
  'Ĝuste! Bonege, sinjoro Eichberg, bonega, precipe por ŝoforo, - diris Forrester, kiu ŝajnis nekapabla fari la plej etan komplimenton sen akompana insulto. - En 70 p.K. ekzistis neniuj fervarejoj. Grandega plato el naŭdek naŭ procentoj de pura kupro devis esti tre multekosta. Neniu verkus artaĵon sur tia altvalora surfaco. Estis radio de espero. Laŭ la volvlibro de Qumran, ero numero sesdek kvar estis "teksto tia, kun instrukcioj kaj kodo por trovi la priskribitajn objektojn".'
  
  Unu el la soldatoj levis la manon.
  
  - Do ĉi tiu maljunulo, ĉi tiu Ermiyatsko...
  
  'Yirm əyahu'.
  
  - Ne gravas. La maljunulo tranĉis ĉi tiun aferon en du, kaj en ĉiu peco estis la ŝlosilo por trovi la alian?'
  
  - Kaj ambaŭ devis esti kune por trovi la trezoron. Sen la dua skribrulaĵo, ne estis espero ordigi aferojn. Sed antaŭ ok monatoj, io okazis...'
  
  - Mi certas, ke via publiko estus preferinta la mallongigitan version, doktoro, - diris Pastro Fowler kun rideto.
  
  La maljuna arkeologo rigardis Fowler dum kelkaj sekundoj. Andrea rimarkis, ke la profesoro ŝajnis malfacile daŭrigi kaj demandis sin, kio diable okazis inter la du viroj.
  
  'Jes certa. Nu, sufiĉas diri, ke la dua duono de la rullibro finfine aperis danke al la klopodoj de Vatikano. Ĝi estis transdonita de patro al filo kiel sankta objekto. Estis la devo de la familio konservi ĝin sekura ĝis la ĝusta tempo. Kion ili faris estis kaŝi ĝin en kandelo, sed finfine eĉ ili perdis la ideon pri kio estis ene.'
  
  - Tio ne surprizas min. Estis - kiom da? - sepdek, okdek generacioj? Estas miraklo, ke ili daŭrigis la tradicion protekti la kandelon dum ĉi tiu tempo," diris iu sidanta antaŭ Andrea. Estis la akceptisto, Brian Hanley, ŝi pensis.
  
  "Ni judoj estas pacienca popolo," diris kuiristo Nuri Zayit. "Ni atendas la Mesion de tri mil jaroj."
  
  "Kaj vi devos atendi ankoraŭ tri mil," diris unu el la soldatoj de Dekker. Laŭtaj ridegoj kaj aplaŭdoj akompanis la aĉan ŝercon. Sed neniu alia ridis. la membroj de la ekspedicio estis judaj." Ŝi sentis la streĉiĝon. konstruaĵo en la ĉambro.
  
  "Ni daŭrigu," diris Forrester, ignorante la mokojn de la soldatoj. "Jes, estis miraklo. Rigardu tion."
  
  Unu el la asistantoj alportis lignan skatolon longan proksimume tri futojn. En ĝi, sub protekta vitro, estis kupra plato kovrita per judaj simboloj. Ĉiuj, inkluzive de la soldatoj, gapis la objekton kaj komencis komenti ĝin mallaŭte.
  
  'Li aspektas preskaŭ nova.'
  
  - Jes, la Kupra Volvo de Qumran devas esti pli malnova. Ĝi ne estas brila kaj tranĉita en malgrandajn striojn.'
  
  - La volvlibro de Qumran ŝajnas esti pli malnova ĉar ĝi estis elmontrita al la aero, - klarigis la profesoro, - kaj ĝi estis tranĉita en striojn, ĉar esploristoj ne trovis alian manieron malfermi ĝin por legi la enhavon. La dua volvlibro estis protektita kontraŭ oksigenado per vakso kovranta ĝin. Tial la teksto estas tiel klara kiel la tago, kiam ĝi estis skribita. Nia propra trezormapo.'
  
  - Vi do sukcesis deĉifri ĝin?
  
  - Iam ni havis la duan skribrulaĵon, eltrovante, kion la unua diris, ke estas infanludo. Kio ne estis facila estis sekretigi la malkovron. Bonvolu ne demandi min pri la detaloj de la efektiva procezo, ĉar mi ne rajtas malkaŝi pli, kaj krome vi ne komprenus ĝin.'
  
  - Do ni iras por trovi amason da oro? Ĉu ne estas tro banala por tia pretenda ekspedicio? Aŭ por iu kun mono eliranta el siaj oreloj kiel sinjoro Kine? - demandis Andrea.
  
  - Fraŭlino Otero, ni ne serĉas amason da oro. Fakte, ni jam malkovris ion.'
  
  La maljuna arkeologo signis al unu el siaj helpantoj, kiu dismetis nigran felton sur la tablon kaj iom peno metis sur ĝin brilan objekton. Ĝi estis la plej granda orstango kiun Andrea iam vidis: ĉirkaŭ la grandeco de la antaŭbrako de viro, sed malglate forma, verŝajne ĵetita en iun miljara fandejo. Kvankam ĝia surfaco estis sternita de malgrandaj krateroj, tuberoj kaj tuberoj, ĝi estis tre bela. Ĉiuj okuloj en la ĉambro estis nititaj sur la objekton, kaj admiraj fajfoj sonoris.
  
  - Uzante indicojn el la dua rullibro, ni malkovris unu el la kaŝejoj priskribitaj en la Kupra Vollibro de Qumran. Estis en marto de ĉi tiu jaro, ie en Cisjordanio. Estis ses oraj ligoj kiel ĉi tiu.'
  
  'Kiom ĝi kostas?'
  
  - Ĉirkaŭ tricent mil dolaroj...
  
  La fajfado fariĝis ekkrioj.
  
  '... sed fidu min, ĝi estas nenio kompare kun la valoro de tio, kion ni serĉas: la plej potenca objekto en la homa historio.'
  
  Forrester faris geston, kaj unu el la asistantoj prenis la trinkejon, sed lasis la nigran felton. La arkeologo elprenis folion da miligramo el la dosierujo kaj metis ĝin kie kuŝis la ora stango. Ĉiuj klinis sin antaŭen, intencante vidi kio ĝi estas. Ili ĉiuj tuj rekonis la objekton desegnitan sur ĝi.
  
  - Sinjorinoj kaj sinjoroj, vi estas la dudek tri homoj, kiuj estis elektitaj por redoni la Keston de Interligo.
  
  
  16
  
  
  
  SUR BORTO "BEHEMOTH"
  
  RUĜA MARO
  
  
  Mardon, la 11-an de julio 2007 je la 19:17.
  
  
  Ondo de miro trakuris la ĉambron. Ĉiuj ekparolis ekscitite, kaj poste bombardis la arkeologon per demandoj.
  
  - Kie estas la Kesto?
  
  'Kio estas interne...?'
  
  'Kiel ni povas helpi...?'
  
  Andrea estis ŝokita de la reago de la asistantoj, same kiel sia propra. Ĉi tiuj vortoj "Keso de la Interligo" havis magian sonon, kiu plifortigis la arkeologian gravecon trovi objekton pli ol du mil jarojn aĝa.
  
  Eĉ intervjuo kun Kaino ne povus superi ĝin. Russell pravis. Se ni trovos la Keston, ĝi estos la sento de la jarcento. Pruvo de la ekzisto de Dio...
  
  Ŝia spirado plirapidiĝis. Ŝi subite havis centojn da demandoj por Forrester, sed ŝi tuj sciis, ke ne utilas demandi ilin. La maljunulo alportis ilin al ĉi tiu loko, kaj nun li lasos ilin tie, petegante pliajn.
  
  Bonega maniero igi nin kunlabori.
  
  Kvazaŭ konfirmante la teorion de Andrea, Forrester rigardis la grupon kiel katon, kiu glutis kanarion. Li gestis, ke ili silentu.
  
  - Sufiĉas por hodiaŭ. Mi ne volas doni al vi pli ol viaj cerboj povas manipuli. Ni sciigos al vi la reston kiam venos la tempo. Nuntempe mi transdonos la kazojn...'
  
  - Kaj finfine, profesoro, - interrompis lin Andrea. Vi diris, ke ni estas dudek tri, sed mi nur kalkulis dudek du. Kiu mankas?'
  
  Forrester turnis sin kaj konsultis Russell, kiu kapjesis ke li povas daŭrigi.
  
  - La numero dudek tri de la ekspedicio estas sinjoro Raymond Kane.
  
  Ĉiuj konversacioj ĉesis.
  
  'Kion diable tio signifas?' demandis unu el la dungitaj soldatoj.
  
  - Tio signifas, ke la estro iras ekspedicion. Kiel vi ĉiuj scias, li enŝipiĝis antaŭ kelkaj horoj kaj vojaĝos kun ni. Ĉu vi ne trovas tion stranga, sinjoro Torres?'
  
  "Jesuo Kristo, ĉiuj diras, ke la maljunulo estas freneza," respondis Torres. "Estas sufiĉe malfacile defendi tiujn, kiuj estas prudentaj sed frenezaj..."
  
  Torres ŝajnas estinti de Sudameriko. Li estis malalta, maldika, malhelhaŭta, kaj parolis la anglan kun dika hispanida akĉento.
  
  - Torres, - diris voĉo malantaŭ li.
  
  La soldato klinis sin sur sia seĝo, sed ne turniĝis. Dekker evidente intencis certigi, ke lia viro ne plu enŝovu sian nazon en la aferojn de aliaj homoj.
  
  Dume Forrester sidiĝis kaj Jacob Russell prenis la parolon. Andrea rimarkis, ke ne estas unu sulko sur lia blanka jako.
  
  - Bonan posttagmezon al ĉiuj. Mi volas danki profesoron Cecil Forrester pro lia kortuŝa prezento. Kaj nome de mi kaj Kayn Industries, mi volas esprimi mian dankemon al vi ĉiuj pro esti ĉi tie. Mi havas nenion por aldoni, krom du tre gravaj punktoj. Unue, ekde nun, ĉia komunikado kun la ekstera mondo estas strikte malpermesita. Ĉi tio inkluzivas poŝtelefonojn, retpoŝton kaj buŝon. Ĝis ni kompletigos nian mision, ĉi tio estas via universo. Kun la tempo vi komprenos kial ĉi tiu mezuro estas necesa kaj por la sukceso de tia delikata misio kaj por nia propra sekureco.'
  
  Estis kelkaj flustritaj plendoj, sed ili estis duonkoraj. Ĉiuj jam sciis, kion Russell diris al ili, ĉar ĝi estis kondiĉita en la longa kontrakto, kiun ĉiu el ili subskribis.
  
  - La dua punkto estas multe pli malagrabla. Konsultisto pri sekureco donis al ni raporton, ankoraŭ ne konfirmitan, ke islama terorista grupo konscias pri nia misio kaj planas atakon.'
  
  'Kio...?'
  
  '...devas esti trompo...'
  
  '... danĝera...'
  
  La asistanto de Kain levis la manojn por trankviligi ĉiujn. Li estis evidente preta por lavango de demandoj.
  
  - Ne timu. Mi nur volas, ke vi estu vigla kaj ne prenu nenian nenecesan riskon, des malpli diri al iu ajn ekster ĉi tiu grupo pri nia fina celo. Mi ne scias kiel la liko povis okazi, sed fidu min, ni esploros ĝin kaj faros taŭgajn agojn.'
  
  'Ĉu ĝi povus veni de ene de la jordania registaro?' demandis Andrea. 'Grupo kiel nia certe altiros atenton'.
  
  - Koncerne la jordanian registaron, ni estas komerca ekspedicio faranta preparajn studojn por fosfatminejo en la regiono Al Mudawwara de Jordanio, proksime al la limo kun Saud-Arabio. Neniu el vi trapasos doganon, do ne zorgu pri via kovrilo.'
  
  "Mi ne zorgas pri mia kovrilo, mi zorgas pri la teroristoj," diris Kira Larsen, unu el la asistantoj de profesoro Forrester.
  
  "Vi ne devas zorgi pri ili dum ni estas ĉi tie por protekti vin," flirtis unu el la soldatoj.
  
  - La raporto ne estas konfirmita, ĝi estas nur onidiro. Kaj onidiroj ne povas vundi vin, - diris Russell kun granda rideto.
  
  Sed konfirmo povus, pensis Andrea.
  
  
  La kunveno finiĝis post kelkaj minutoj. Russell, Dekker, Forrester kaj kelkaj aliaj iris al sia loĝejo. Ĉe la pordo de la konferenca salono estis du ĉaroj kun sandviĉoj kaj trinkaĵoj, kiujn unu el la ŝipanoj havis la antaŭvidemon lasi tie. Evidente, la ekspediciaj membroj jam estis izolitaj de la skipo.
  
  Tiuj, kiuj restis en la ĉambro, vigle diskutis pri la novaj informoj, saltante sur la manĝaĵon. Andrea havis longan konversacion kun D-ro Harel kaj Tommy Eichberg dum ŝi manĝis roastbovaj sandviĉojn kaj kelkajn bierojn.
  
  - Mi ĝojas, ke vi reakiris vian apetiton, Andrea.
  
  - Dankon, doktoro. Bedaŭrinde, post ĉiu manĝo, miaj pulmoj avidas nikotinon.'
  
  - Vi devos fumi sur la ferdeko, - diris Tommy Eichberg, - fumi ne estas permesata ene de la Behemoto. Kiel vi scias...'
  
  - La ordono de sinjoro Kine, - ĥoris ili tri, ridante.
  
  - Jes, jes, mi scias. Ne zorgu. Mi revenos post kvin minutoj. Mi volas vidi ĉu estas io pli forta ol biero en ĉi tiu ĉaro.'
  
  
  17
  
  
  
  SUR LA BEHEMO
  
  RUĜA MARO
  
  
  Mardon, la 11-an de julio 2006 je 21:41.
  
  
  Jam estis mallume sur la ferdeko. Andrea elpaŝis el la koridoro kaj marŝis malrapide al la antaŭo de la ŝipo. Ŝi povus piedbati sin pro ne porti sveteron. La temperaturo sufiĉe malaltiĝis, kaj malvarma vento blovis tra ŝiaj haroj kaj tremigis ŝin.
  
  Ŝi tiris ĉifitan pakon da Camel-cigaredoj el unu poŝo de sia ĝinzo kaj ruĝan fajrilon el alia. Ĝi ne estis io speciala, nur reuzebla, kun floroj stampitaj sur ĝi, kaj ĝi verŝajne ne kostis pli ol sep eŭrojn en iu grandmagazeno, sed ĝi estis ŝia unua donaco de Eva.
  
  Pro la vento, necesis ŝiaj dek provoj antaŭ ol ŝi ekbruligis cigaredon. Sed post kiam ŝi sukcesis, ĝi estis dia. Ekde kiam ŝi suriris la Behemoton, ŝi trovis preskaŭ neeble fumi pro marmalsano, ne manko de provado.
  
  Ĝuante la sonon de arko tranĉanta tra la akvo, la juna raportisto serĉis en ŝia memoro ion ajn, kion ŝi povis memori pri la Vollibroj de la Morta Maro kaj la Volvolibro de Kupro de Qumran. Estis malmultaj el ili. Feliĉe, la asistantoj de profesoro Forrester promesis doni al ŝi rapidan kurson, por ke ŝi povu pli klare priskribi la signifon de la malkovro.
  
  Andrea ne povis kredi sian sorton. La ekspedicio estis multe pli bona ol ŝi imagis. Eĉ se ili malsukcesus trovi la Keston, kion Andrea estis certa, ke ili neniam trovos, ŝia raporto pri la dua kupra volvlibro kaj la malkovro de peco de la trezoro sufiĉus por vendi la artikolon al iu ajn gazeto en la mondo.
  
  La plej saĝa afero estus trovi agenton, kiu vendus la tutan historion. Mi scivolas, ĉu estus pli bone vendi ĝin kiel ekskluzivecon al unu el la gigantoj kiel National Geographic aŭ la New York Times, aŭ fari multajn vendojn en pli malgrandaj butikoj. Mi estas certa, ke tia mono liberigus min de mia tuta kreditkarta ŝuldo, pensis Andrea.
  
  Ŝi prenis lastan trenadon de sia cigaredo kaj iris al la balustrado por ĵeti ĝin eksterŝipen. Ŝi paŝis singarde, rememorante la okazaĵon tiun tagon kun la malalta balustrado. Dum ŝi levis la manon por forĵeti sian cigaredstupon, ŝi ekvidis la vizaĝon de doktoro Harel, rememorigante al ŝi, ke malpurigi la medion estas malbona.
  
  Ve Andrea. Estas espero, eĉ por iu kiel vi. Imagu fari la ĝustan aferon, kiam neniu rigardas, ŝi pensis dum ŝi estingis sian cigaredon kontraŭ la muron kaj metis la cigaredon en la malantaŭan poŝon de siaj ĝinzo.
  
  En tiu momento, ŝi sentis, ke iu kaptas ŝiajn maleolojn kaj la mondo renversiĝis. Ŝiaj manoj palpumis en la aero, penante kapti ion, sed vane.
  
  Dum ŝi falis, ŝi kredis vidi malhelan figuron, kiu ŝin rigardas de la balustrado.
  
  Sekundo poste, ŝia korpo falis en la akvon.
  
  
  18
  
  
  
  RUĜA MARO
  
  Mardon, la 11-an de julio 2006 je 21:43.
  
  
  La unua afero, kiun Andrea sentis, estis malvarma akvo trapikanta ŝiajn membrojn. Ŝi skuis la brakojn, penante reveni al la surfaco. Ŝi bezonis du sekundojn por kompreni, ke ŝi ne sciis, kiun vojon kondukas. La aero, kiun ŝi havis en la pulmoj, elĉerpiĝis. Ŝi elspiris malrapide por vidi kiun direkton moviĝas la vezikoj, sed en plena mallumo ĝi estis senutila. Ŝi estis perdanta forton, kaj ŝiaj pulmoj estis malesperaj por aero. Ŝi sciis, ke se ŝi spiros akvon, ŝi mortos. Ŝi kunpremis la dentojn, ĵuris ne malfermi la buŝon kaj provis pensi.
  
  Crap. Ĝi ne povas esti, ĝi simple ne estas. Ĝi ne povas finiĝi tiel.
  
  Ŝi denove movis siajn brakojn, kredante, ke ŝi naĝas al la surfaco, kiam ŝi sentis, ke io potenca tiras ŝin.
  
  Subite, ŝia vizaĝo estis denove supren en la aero, kaj ŝi anhelis. Iu tenis ŝin je la ŝultro. Andrea provis alparoli.
  
  - Estas simple! Spiru malrapide!' Patro Fowler kriegis en ŝia orelo super la muĝado de la ŝipaj helicoj. Andrea estis ŝokita por vidi la forton de la akvo tiri ilin pli proksime al la malantaŭo de la ŝipo. 'Aŭskultu min! Ne turnu vin ankoraŭ, alie ni ambaŭ mortos. Malstreĉiĝu. Demetu viajn ŝuojn. Movu viajn piedojn malrapide. Post dek kvin sekundoj ni estos en morta akvo de la maldormo de la ŝipo. Tiam mi lasos vin iri. Naĝu per ĉiuj fortoj!'
  
  Andrea uzis siajn piedojn por demeti siajn ŝuojn, dum la tuta tempo rigardante la bulantan grizan ŝaŭmon, kiu povis suĉi ilin ĝismorte. Ili estis nur kvardek futojn de la helicoj. Ŝi kontraŭbatalis la impulson liberiĝi de la brakoj de Fowler kaj moviĝi en la kontraŭa direkto. Ŝiaj oreloj sonoris, kaj dek kvin sekundoj sentis kiel eterneco.
  
  - Nun! Fowler kriegis.
  
  Andrea sentis, ke la suĉo ĉesas. Ŝi naĝis en la kontraŭa direkto de la helicoj, for de ilia infera muĝado. Pasis preskaŭ du minutoj, kiam la pastro, kiu atente rigardis ŝin, kaptis ŝian brakon.
  
  'Ni faris ĝin'.
  
  La juna raportisto turnis sian rigardon al la ŝipo. Ĝi estis nun sufiĉe malproksime, kaj ŝi povis vidi nur unu el ĝiaj flankoj, kiu estis lumigita per pluraj serĉlumoj direktitaj al la akvo. Ili komencis ĉasi ilin.
  
  - Diable, - diris Andrea, penante por resti flosante, Fowler kaptis ŝin antaŭ ol ŝi tute subakviĝis.
  
  - Malstreĉiĝu. Lasu min subteni vin kiel mi faris antaŭe.'
  
  - Diable, - ripetis Andrea, kraĉante salan akvon, dum la pastro subtenis ŝin de malantaŭe en norma savpozicio.
  
  Subite, hela lumo blindigis ŝin. Potencaj serĉlumoj de Behemoth trovis ilin. La fregato alproksimiĝis al ili, poste tenis sian pozicion proksime dum la maristoj kriis indikojn kaj montris de la balustrado. Du el ili ĵetis paron da savzonoj en ilian direkton. Andrea estis elĉerpita kaj malvarmigita ĝis la osto nun kiam ŝiaj adrenalino kaj timo kvietiĝis. La maristoj ĵetis ŝnuron al ili, kaj Fowler envolvis ĝin ĉirkaŭ siaj akseloj, poste ligis ĝin per nodo.
  
  - Kiel diable vi sukcesis fali eksterŝipen? demandis la pastro dum ili estis trenitaj supren.
  
  - Mi ne falis, patro. Oni puŝis min.'
  
  
  19
  
  
  
  ANDREA KAJ FOWLER
  
  'Dankon. Mi ne pensis, ke mi povus atingi ĝin.'
  
  Envolvita en litkovrilo kaj reen surŝipe, Andrea ankoraŭ tremis. Fowler sidis apud ŝi, rigardante ŝin kun maltrankvila mieno. La maristoj forlasis la ferdekon, atentante la malpermeson paroli kun membroj de la ekspedicio.
  
  - Vi tute ne scias, kiom bonŝancaj ni estas. La helicoj rotaciis tre malrapide. La vico de Anderson, se mi ne eraras.'
  
  'Pri kio vi parolas?'
  
  "Mi eliris el mia kajuto por iom da freŝa aero kaj aŭdis vin fari vian vesperan plonĝon, do mi kaptis la plej proksiman ŝipan telefonon, kriis 'viro eksterŝipe' al haveno" kaj plonĝis post vi. La ŝipo devis fari plenan cirklon nomatan la vico de Anderson, sed ĝi devis esti baborda, ne triborda.'
  
  - Ĉar...?
  
  - Ĉar se la turniĝo estos farita en la direkto kontraŭa al kie la viro falis, la helicoj hakos lin en hakaĵon. Jen kio preskaŭ okazis al ni.'
  
  'Iel igi ĝin fiŝmanĝaĵo ne estis mia plano.'
  
  'Ĉu vi estas certa, kion vi diris al mi antaŭe?'
  
  'Tiel certe kiel mi scias la nomon de mia patrino.'
  
  - Ĉu vi vidis, kiu puŝis vin?
  
  - Mi vidis nur malhelan ombron.
  
  - Do, se tio, kion vi diras, estas vera, turni la ŝipon al tribordo anstataŭ babordo ankaŭ ne estis akcidento...
  
  - Eble ili misaŭdis vin, patro.
  
  Fowler silentis dum minuto antaŭ ol respondi.
  
  - Fraŭlino Otero, bonvolu diri al neniu pri viaj suspektoj. Demandite, nur diru, ke vi falis. Se estas vere, ke iu surŝipe provas mortigi vin, malkaŝu ĝin nun...'
  
  '... avertis la bastardon'.
  
  - Ĝuste, - diris Fowler.
  
  - Ne zorgu, patro. Ĉi tiuj Armani-ŝuoj kostis al mi ducent eŭrojn," Andrea diris, la lipoj ankoraŭ iomete tremante. - Mi volas kapti la hundinon, kiu sendis ilin al la fundo de la Ruĝa Maro.
  
  
  20
  
  
  
  APPARTAMENTO DE TAHIR IBN FARIS
  
  AMMAN, Jordanio
  
  
  Merkredo la 12-an de julio 2006 1:32 a.m.
  
  
  Tahir eniris sian domon en la mallumo, tremante pro timo. Nekonata voĉo vokis lin el la salono.
  
  'Envenu, Tahir'.
  
  La oficisto bezonis sian tutan kuraĝon por transiri la koridoron kaj eniri la malgrandan salonon. Li serĉis la lumŝaltilon, sed ĝi ne funkciis. Tiam li sentis manon kapti lian brakon kaj tordi ĝin, igante lin fali sur la genuojn. La voĉo venis el ombro ie antaŭ li.
  
  'Vi pekis, Tahir'.
  
  - Ne. Ne bonvolu sinjoro. Mi ĉiam vivis laŭ ĝi, honeste. Okcidentaj homoj tentis min multfoje kaj mi neniam rezignis. Tio estis mia sola eraro, sinjoro.'
  
  - Vi do diras, ke vi estas honesta?
  
  'Jes sinjoro. Mi ĵuras je Alaho.'
  
  "Kaj tamen vi permesis al la Kafirun'oj, la malfideluloj, posedi parton de nia tero."
  
  Tiu, kiu tordis lian brakon, pliigis la premon, kaj Tahir eligis obtuza krio.
  
  - Ne kriu, Tahir. Se vi amas vian familion, ne ploru.'
  
  Tahir alportis sian alian manon al sia buŝo kaj forte mordis la manikon de sia jako. La premo daŭre altiĝis.
  
  Estis terura seka krako.
  
  Tahir falis silente plorante. Lia dekstra brako pendis de lia korpo kiel plenigita ŝtrumpeto.
  
  - Bravo, Tahir. Gratulon.'
  
  - Bonvolu, sinjoro. Mi sekvis viajn instrukciojn. Neniu alproksimiĝos al la elfosejo dum la venontaj kelkaj semajnoj.'
  
  - Ĉu vi estas certa pri tio?
  
  'Jes sinjoro. Ĉiuokaze, neniu iam iras tien.'
  
  - Kaj la dezerta polico?
  
  - La plej proksima vojo estas nur ŝoseo ĉirkaŭ kvar mejlojn de ĉi tie. La polico vizitas la areon nur du aŭ tri fojojn jare. Kiam la usonanoj starigos tendaron, ili estos viaj, mi ĵuras.'
  
  - Bone, Tahir. Vi faris bonan laboron.'
  
  En tiu momento, iu reŝaltis la elektron kaj la lumoj ekbrulis en la salono. Tahir suprenrigardis de la planko, kaj tio, kion li vidis, malvarmigis lian sangon.
  
  Lia filino Miescha kaj edzino Zaina estis ligitaj kaj buŝoŝtopitaj sur la sofo. Sed ne tio ŝokis Tahir. Lia familio estis en la sama stato kiam li foriris antaŭ kvin horoj por plenumi la postulojn de la kufoviroj.
  
  Kio plenigis lin per hororo estis ke viroj ne plu portis kapuĉojn.
  
  - Bonvolu, sinjoro, - diris Tahir.
  
  La oficisto revenis esperante, ke ĉio estos en ordo. Ke la subaĉetaĵo de liaj amerikaj amikoj ne estus elmontrita, kaj ke la kufoviroj lasus lin kaj lian familion solaj. Nun tiu espero forvaporiĝis kiel akvoguto sur varma pato.
  
  Tahir evitis la rigardon de la viro, sidanta inter sia edzino kaj filino, kun la okuloj ruĝaj pro larmoj.
  
  - Bonvolu, sinjoro, - li ripetis.
  
  La viro havis ion en la mano. Pafilo. Fine de ĝi estis malplena plasta Kolaobotelo. Tahir sciis precize kio ĝi estas: primitiva sed efika dampilo.
  
  La burokrato ne povis regi sian tremon.
  
  "Vi havas nenion por zorgi, Tahir," diris la viro, kliniĝante por flustri al sia orelo. "Ĉu Allah ne preparis lokon en la paradizo por honestaj homoj?"
  
  Estis malpeza raporto, kiel vipo. Du aliaj pafoj sekvis je intervaloj de pluraj minutoj. Instali novan botelon kaj sekurigi ĝin per glubendo prenas iom da tempo.
  
  
  21
  
  
  
  SUR LA BEHEMO
  
  AKABA GOLFO, RUĜA MARO
  
  
  Merkredo la 12-an de julio 2006 21:47 p.m.
  
  
  Andrea vekiĝis en la malsanulejo de la ŝipo, granda ĉambro kun paro da litoj, pluraj vitraj ŝrankoj kaj skribotablo. Maltrankvila D-ro Harel devigis Andrean tranokti tie. Ŝi verŝajne ne multe dormis, ĉar kiam Andrea malfermis la okulojn, ŝi jam sidis ĉe la tablo, legis libron kaj trinketis kafon. Andrea oscedis laŭte.
  
  - Bonan matenon, Andrea. Vi sopiras mian belan landon.'
  
  Andrea ellitiĝis, frotante la okulojn. La nura afero, kiun ŝi povis klare vidi, estis la kafomaŝino sur la tablo. La kuracisto rigardis ŝin, amuzita, kiam la kafeino komencis fari sian magion sur la raportisto.
  
  - Via bela lando? Andrea diris kiam ŝi povis paroli. 'Ĉu ni estas en Israelo?'
  
  - Teknike ni estas en jordaniaj akvoj. Ni iru sur la ferdekon kaj mi montros al vi.'
  
  Kiam ili forlasis la malsanulejon, Andrea turnis sian vizaĝon al la matena suno. La tago promesis esti varma. Ŝi profunde enspiris kaj etendiĝis en sia piĵamo. La Doktoro apogis sin sur la balustrado de la ŝipo.
  
  - Atentu ne fali trans la ŝipon denove, - incitetis ŝi.
  
  Andrea ektremis, kiam ŝi rimarkis kiom bonŝanca ŝi estas viva. Hieraŭ vespere, kun la tuta ekscito esti savita kaj la honto de devi mensogi kaj diri, ke ŝi falis eksterŝipen, ŝi vere ne havis ŝancon timiĝi. Sed nun, en plena taglumo, la bruo de la helicoj kaj la memoro pri la malvarma, malluma akvo ekbrilis tra ŝia menso kiel veka koŝmaro. Ŝi provis koncentriĝi pri kiel bele ĉio aspektis de la ŝipo.
  
  La Behemoth malrapide direktiĝis al kelkaj moleoj, tiritaj per trenŝipo el la haveno de Akabo. Harel montris al la pruo de la ŝipo.
  
  - Ĉi tio estas Akaba, Jordanio. Kaj ĉi tio estas Ejlato, Israelo. Vidu kiel la du urboj alfrontas unu la alian kiel spegulaj bildoj.
  
  "Estas bone. Sed tio ne estas la sola afero..."
  
  Harel iomete ruĝiĝis kaj forrigardis.
  
  - Oni ne povas vere aprezi ĝin el la akvo, - ŝi daŭrigis, - sed se ni venus aviadile, oni povus vidi kiel la golfeto delimitas la marbordon. Akabo okupas la orientan angulon kaj Ejlato la okcidentan.
  
  - Nun kiam vi menciis ĝin, kial ni ne venis aviadile?
  
  - Ĉar ĝi ne estas oficiale arkeologia loko. Sinjoro Kine volas resendi la Keston kaj alporti ĝin reen al Usono. Jordanio neniam konsentus pri tio sub ajnaj cirkonstancoj. Nia kovrilo estas, ke ni serĉas fosfatojn, do ni alvenis per maro, kiel aliaj kompanioj. Centoj da tunoj da fosfato estas ekspeditaj ĉiutage de Akabo al lokoj ĉirkaŭ la mondo. Ni estas modesta teamo de skoltoj. Kaj ni portas niajn proprajn veturilojn en la holdo de la ŝipo.'
  
  Andrea kapjesis penseme. Ŝi ĝuis la trankvilon de la marbordo. Ŝi rigardis al Ejlato. Plezurboatoj flosis sur la akvo apud la urbo, kiel blankaj kolomboj ĉirkaŭ verda nesto.
  
  'Mi neniam estis en Israelo'.
  
  "Vi devus iam iri," diris Harel, malgaje ridetante. "Ĝi estas bela lando. Kiel ĝardeno de fruktoj kaj floroj deŝiritaj el la sango kaj sablo de la dezerto."
  
  La raportisto detale observis la kuraciston. Ŝiaj buklaj haroj kaj sunbrunigita vizaĝkoloro estis eĉ pli belaj en ĉi tiu lumo, kvazaŭ iuj etaj difektoj kiujn ŝi povus havi estus mildigitaj per la vido de ŝia patrujo.
  
  'Mi kredas ke mi komprenas kion vi volas diri, doktoro.'
  
  Andrea prenis ĉifitan pakon da Kameloj el sia piĵampoŝo kaj ekbruligis cigaredon.
  
  - Vi ne devintus dormi kun ili en la poŝo.
  
  'Kaj mi ne devas fumi, trinki aŭ aliĝi al ekspedicioj minacataj de teroristoj.'
  
  'Evidente ni havas pli da komunaj ol vi pensas.'
  
  Andrea gapis Harel, penante eltrovi, kion ŝi volis diri. La kuracisto etendis la manon kaj prenis cigaredon el la pakaĵo.
  
  - Ve, doktoro. Vi tute ne scias kiom feliĉa min ĉi tio min.'
  
  - Kial?
  
  - Mi ŝatas vidi kuracistojn, kiuj fumas. Ĝi estas kvazaŭ truo en ilia kontenta kiraso.'
  
  Harel ridis.
  
  'Mi ŝatas vin. Tial ĝenas min vidi vin en ĉi tiu malbenita situacio.'
  
  - Kia situacio? Andrea demandis kun levita brovo.
  
  'Mi parolas pri la hieraŭa atenco kontraŭ via vivo.'
  
  La cigaredo de la raportisto haltis duonvoje al lia buŝo.
  
  'Kiu diris al vi?'
  
  'Fowler'.
  
  'Ĉu iu alia scias?'
  
  - Ne, sed mi ĝojas, ke li diris al mi.
  
  - Mi mortigos lin, - diris Andrea, premante sian cigaredon kontraŭ la balustrado, - vi tute ne scias, kiom embarasita mi estis, kiam ĉiuj rigardis min...
  
  - Mi scias, ke li diris al vi, ke vi diru al neniu. Sed fidu min, mia kazo estas iom alia.'
  
  - Rigardu tiun idioton. Ŝi eĉ ne povas konservi sian ekvilibron!'
  
  - Nu, tio ne estas tute vera. Ĉu vi memoras?'
  
  Andrea estis embarasita pro la memorigilo pri la antaŭa tago kiam Harel devis kapti ŝian ĉemizon ĵus antaŭ ol la BA-160 aperis.
  
  - Ne maltrankviliĝu, - daŭrigis Harel. - Fowler diris al mi ial.
  
  - Nur li scias. Mi ne fidas lin, doktoro. Ni renkontis unu la alian antaŭe...'
  
  "Kaj tiam li ankaŭ savis vian vivon."
  
  - Mi vidas, ke ankaŭ vi estas informita pri tio. Ĉar ni temas pri la temo, kiel diable li sukcesis eligi min el la akvo?'
  
  - La patro de Fowler estis oficiro en la usona aerarmeo. Parto de elita specialtrupa unuo specialiĝanta pri parasavo.'
  
  - Mi aŭdis pri ili: ili serĉas faligitajn pilotojn, ĉu ne?
  
  Harel kapjesis.
  
  - Mi pensas, ke li ŝatis vin, Andrea. Eble vi memorigas lin pri iu.'
  
  Andrea pripense rigardis Harel. Estis iu rilato, kiun ŝi ne kaptis, kaj ŝi estis decidita eltrovi kio ĝi estas. Pli ol iam, Andrea estis konvinkita, ke ŝia raporto pri perdita relikvo aŭ intervjuo kun unu el la plej strangaj kaj plej malfacile atingeblaj multmilionuloj estas nur parto de la ekvacio. Aldone al tio, ŝi estis ĵetita en la maron de moviĝanta ŝipo.
  
  Mi estos damnita, se mi povos eltrovi tion, pensis la raportisto. Mi tute ne scias, kio okazas, sed la ŝlosilo devas esti Fowler kaj Harel... kaj kiom ili volas diri al mi.
  
  "Ŝajnas ke vi scias multon pri li."
  
  'Nu, Patro Fowler amas vojaĝi.'
  
  - Ni estu iom pli specifaj, doktoro. La mondo estas granda loko.'
  
  - Ne tiu, en kiu li moviĝas. Ĉu vi konscias, ke li konis mian patron?'
  
  - Li estis eksterordinara viro, - diris Patro Fowler.
  
  Ambaŭ virinoj turniĝis kaj vidis la pastron stari kelkajn paŝojn malantaŭ ili.
  
  - Ĉu vi estas ĉi tie delonge? demandis Andrea. Stulta demando, kiu nur montras, ke vi diris al iu ion, kion vi ne volas, ke ili sciu. Patro Fowler ignoris tion. Li havis seriozan esprimon sur la vizaĝo.
  
  - Ni havas urĝan laboron, - li diris.
  
  
  22
  
  
  
  NETCATCH-OFICIOJ
  
  SOMERSET AVENUE, WASHINGTON, DC
  
  
  Merkredo la 12-an de julio 2006 1:59 a.m.
  
  
  Agento de CIA gvidis ŝokita Orville Watson tra la akceptejo de sia forbrulita oficejo. Estis ankoraŭ fumo en la aero, sed eĉ pli malbona estis la odoro de fulgo, malpuraĵo kaj bruligitaj korpoj. La tapiŝo de muro al muro estis kovrita per almenaŭ unu colo da malpura akvo.
  
  - Atentu, sinjoro Vatsono. Ni malŝaltis la elektroprovizon por eviti kurtcirkvitojn. Ni devos trovi manieron per poŝlampoj.'
  
  Uzante la potencajn trabojn de iliaj torĉlampoj, Orville kaj la agento piediris inter la vicoj de tabloj. La junulo ne povis kredi siajn okulojn. Ĉiufoje, kiam lumradio trafis renversitan tablon, fulgan vizaĝon aŭ brulantan rubkorbon, li volis plori. Ĉi tiuj homoj estis liaj dungitoj. Ĉi tio estis lia vivo. Dume, la agento - Orville opiniis, ke estas la sama, kiu vokis lin en sia ĉelo tuj kiam li eliris el la aviadilo, sed li ne estis certa - klarigis ĉiun teruran detalon de la atako. Orville silente kunpremis la dentojn.
  
  - Armitaj viroj eniris tra la ĉefa enirejo, pafmortigis la administranton, detranĉis la telefonajn dratojn kaj poste pafis kontraŭ ĉiuj aliaj. Bedaŭrinde, ĉiuj viaj dungitoj estis ĉe siaj skribotabloj. Ili estis dek sep, ĉu ne?'
  
  Orville kapjesis. Lia terurita rigardo falis sur la sukcenan kolĉenon de Olga. Ŝi laboris en kontado. Li donis al ŝi la kolĉenon por ŝia naskiĝtago antaŭ du semajnoj. La lumo de la torĉo donis al li neteran brilon. En la mallumo, li eĉ ne povis rekoni ŝiajn bruligitajn manojn, kiuj nun estis kurbaj kiel ungegoj.
  
  - Ili mortigis ilin en malvarma sango unu post la alia. Ne estis maniero por via popolo eliri. La nura eliro estis tra la ĉefpordo, kaj la oficejo estas... kio? Cent kvindek kvadrataj metroj? Ne estis kie kaŝiĝi.'
  
  Certe. Orville amis liberajn spacojn. La tuta oficejo estis unu travidebla spaco farita el vitro, ŝtalo kaj wenge, malhela afrika ligno. Ne estis pordoj aŭ kabinoj, nur lumo.
  
  - Post kiam ili estis faritaj, ili metis bombon en la ŝrankon ĉe la malproksima fino kaj alian ĉe la enirejo. Memfaritaj eksplodaĵoj; nenio aparte potenca, sed sufiĉe por ekbruligi ĉion.'
  
  Komputilaj terminaloj. Milionaj dolaroj ekipaĵoj kaj milionoj da ege valoraj informoj kolektitaj tra la jaroj ĉiuj estas perditaj. Lastan monaton, li ŝanĝis sian rezervan stokadon al Blu-radiaj diskoj. Ili uzis preskaŭ ducent diskojn, pli ol 10 terabajtojn da informoj, kiujn ili konservis en fajrorezista kabineto... kiu nun estis malfermita kaj malplena. Kiel diable ili sciis kien serĉi?
  
  - Ili estigis bombojn per poŝtelefonoj. Ni pensas, ke la tuta operacio daŭris ne pli ol tri minutojn, kvar maksimume. Kiam iu vokis la policon, ili jam delonge malaperis.'
  
  Oficejo en unuetaĝa konstruaĵo, en areo for de la urbocentro, ĉirkaŭita de malgrandaj entreprenoj kaj Starbucks. Ĝi estis la perfekta loko por la operacio - neniu tumulto, neniu suspekto, neniuj atestantoj.
  
  - La unuaj agentoj, kiuj alvenis ĉi tien, baris la areon kaj telefonis al la fajrobrigado. Ili malproksimigis la spionojn ĝis alvenis nia damaĝa teamo. Ni diris al ĉiuj, ke okazis gaseksplodo kaj unu persono mortis. Ni ne volas, ke iu sciu kio okazis ĉi tie hodiaŭ.'
  
  Ĝi povus esti unu el mil malsamaj grupoj. Al-Kaida, Al-Aqsa Martyrs' Brigade, IBDA-C... iu ajn el ili, lernante pri la vera celo de Netcatch, igus ĝin prioritato detrui ĝin. Ĉar Netcatch elmontris ilian malfortan punkton: iliajn komunikadojn. Sed Orville suspektis ke la atako havis pli profundajn, pli misterajn radikojn: lia lasta projekto por Kayn Industries. Kaj nomo. Tre, tre danĝera nomo.
  
  Hakan.
  
  - Vi estas tre bonŝanca, ke vi vojaĝis, sinjoro Vatsono. Kiel ajn, vi ne devas zorgi. Vi estos metita sub plenan protekton de CIA.'
  
  Aŭdinte tion, Orville parolis la unuan fojon de kiam li eniris la oficejon.
  
  - Via fika defendo estas kiel unuaklasa bileto al la kadavrodeponejo. Eĉ ne pensu pri sekvi min. Mi malaperos dum kelkaj monatoj.'
  
  "Mi ne povas lasi, ke tio okazu, sinjoro," diris la agento, retropaŝante kaj metante la manon sur sian pistolujon.Per la alia mano, li celis la lanternon al la brusto de Orville.La bunta ĉemizo, kiun portis Orville, kontrastis kun la bruligita oficejo, "Mi ne povas lasi ĉi tion okazi, sinjoro," diris la agento, retropaŝante kaj metante la manon sur sian pistolujon. kiel klaŭno ĉe vikinga entombigo. .
  
  'Pri kio vi parolas?'
  
  'Sinjoro, la homoj el Langley volas paroli kun vi.'
  
  - Mi devus scii. Ili pretas pagi al mi grandegajn monsumojn; preta insulti la memoron pri la viroj kaj virinoj, kiuj mortis ĉi tie, pasigante ĝin kiel ia fika akcidento, ne murdo ĉe la manoj de la malamikoj de nia lando. Kion ili ne volas fari estas fermi la komunikan kanalon, ĉu, agento?' Orville insistis. 'Eĉ se tio signifas riski mian vivon.'
  
  - Mi scias nenion pri tio, sinjoro. Mi estas sub ordono konduki vin al Langley sana kaj sana. Bonvolu kunlabori.'
  
  Orville mallevis la kapon kaj profunde enspiris.
  
  - Bonege. Mi iros kun vi. Kion alian mi povas fari?'
  
  La agento ridetis kun videbla trankviliĝo kaj movis sian lanternon for de Orville.
  
  - Vi tute ne scias, kiel mi ĝojas aŭdi tion, sinjoro. Mi ne volus forporti vin en mankatenoj. Ĉiuokaze -'
  
  La agento rimarkis, kio okazas tro malfrue. Orvilo apogis sin al li per sia tuta pezo. Male al la agento, la juna kaliforniano havis neniun trejnadon en mal-al-mana batalo. Li ne havis trioblan nigran zonon kaj ne sciis kvin malsamajn manierojn mortigi viron per siaj nudaj manoj. La plej kruela afero, kiun Orville faris en sia vivo, estis, ke li pasigis tempon sur sia PlayStation.
  
  Sed estas malmulto, kion vi povas fari ĉirkaŭ 240 funtojn da pura malespero kaj kolerego dum ili frapas vin kontraŭ renversita tablo. La agento kolapsis sur la tablon, rompante ĝin en du. Li turnis sin, penante atingi sian pistolon, sed Orville estis pli rapida. Klininte super li, Orville trafis lin en la vizaĝon per sia poŝlampo. La manoj de la agento malrapidiĝis kaj li frostiĝis.
  
  Subite timigita, Orville levis la manojn al la vizaĝo. Ĉi tio iris tro malproksimen. Antaŭ ne pli ol kelkaj horoj, li elpaŝis el privata jeto, mastro de sia sorto. Nun li atakis agenton de CIA, eble eĉ mortigis lin.
  
  Rapida pulskontrolo de la agento ĉe lia kolo diris al li ke li ne faris ĝin. Dankon al la ĉielo pro malgrandaj favoroj.
  
  Bone, nun pensu pri tio. Vi devas eliri de ĉi tie. Trovu sekuran lokon. Kaj ĉefe, restu trankvila. Ne lasu ilin kapti vin.
  
  Kun sia grandega korpo, ĉevalvosto kaj havaja ĉemizo, Orville ne estus atinginta malproksimen. Li iris al la fenestro kaj komencis fari planon. Pluraj fajrobrigadistoj trinkis akvon kaj enprofundigis siajn dentojn en oranĝajn tranĉaĵojn proksime de la pordo. Ĝuste kion li bezonis. Li trankvile eliris la pordon kaj direktis sin al la plej proksima barilo, kie la fajrobrigadistoj lasis siajn jakojn kaj kaskojn, kiuj estis tro pezaj en ĉi tiu varmego. La viroj estis okupataj ŝercante kaj staris kun la dorso al siaj vestoj. Preĝante, ke la fajrobrigadistoj ne vidu lin, Orville kaptis unu el siaj manteloj kaj kaskon, sekvis liajn spurojn kaj reiris al la oficejo.
  
  'Saluton kamarado!'
  
  Orville maltrankvile turnis sin.
  
  - Ĉu vi parolas kun mi?
  
  - Kompreneble mi parolas kun vi, - diris unu el la fajrobrigadistoj, - kien vi pensas, ke vi iras kun mia palto?
  
  Respondu al li ulo. Pensu pri io. Io konvinka.
  
  'Ni devus rigardi la servilon kaj la agento diris ke ni devus preni antaŭzorgojn.'
  
  'Ĉu via patrino neniam instruis vin peti aĵojn antaŭ ol vi pruntis ilin?'
  
  - Mi vere bedaŭras. Ĉu vi povus pruntedoni al mi vian mantelon?'
  
  La fajrobrigadisto malstreĉis kaj ridetis.
  
  - Kompreneble, ulo. Ni vidu ĉu ĝi estas via grandeco, - li diris, malfermante sian mantelon. Orville ŝovis la manojn en la manikojn. La fajrobrigadisto butonis ĝin kaj surmetis sian kaskon. Orville dum momento sulkigis sian nazon pro la miksita odoro de ŝvito kaj fulgo.
  
  - Perfekte taŭgeco. Ĉu ĉu, infanoj?'
  
  - Li aspektus kiel vera fajrobrigadisto, se ne estus la sandaloj, - diris alia membro de la teamo, montrante la piedojn de Orville.Ili ĉiuj ridis.
  
  'Dankon. Dankegon. Sed mi aĉetu al vi glason da suko por kompensi miajn malbonajn kutimojn. Kion vi diras?'
  
  Ili donis al li dikfingrojn supren kaj kapjesis kiam Orville foriris. Preter la baro kiun ili starigis proksimume kvincent futojn for, Orville vidis kelkajn dekduojn da spektantoj kaj plurajn televidkamerojn-entute kelkajn-penantajn filmi la scenon. De ĉi tiu distanco, la fajro certe aspektis kiel nenio pli ol obtuza eksplodo de gaso, do li supozis, ke ili baldaŭ foriros. Li dubis, ke la okazaĵo daŭros pli ol unu minuton en la vesperaj novaĵoj; eĉ duonan kolumnon en la morgaŭa Washington Post. Ĝuste nun, li havis pli urĝan problemon: eliri el tie.
  
  Ĉio estos bona ĝis vi renkontos alian CIA-agenton. Do nur ridetu. Ridetu.
  
  - Saluton, Vilĉjo, - li diris, kapjesante al la policisto gardanta la barita areo kvazaŭ li konus lin dum sia tuta vivo.
  
  'Mi prenos iom da suko por la uloj.'
  
  'Mi estas Mac'.
  
  - Bone, pardonu. Mi konfuzis vin kun iu alia.'
  
  - Vi estas de kvindek kvar, ĉu ne?
  
  - Ne, Ok. Mi estas Stuart,' Orville diris, montrante la Velcro-nominsignon sur sia brusto kaj preĝante, ke la policano ne vidu siajn ŝuojn.
  
  - Antaŭen, - diris la viro, iom malantaŭenpuŝante la barieron Ne Transiru, por ke Orville povu preterpasi. 'Alportu al mi ion por manĝi, ĉu bone, kamarado?'
  
  'Nedankinde!' Orville respondis. Li postlasis la fumantajn ruinojn de sia oficejo kaj malaperis en la homamason.
  
  
  23
  
  
  
  SUR LA BEHEMO
  
  HAVENO EN AKABA, JORDANIO
  
  
  Merkredo la 12-an de julio 2006 10:21 a.m.
  
  
  "Mi ne faros," diris Andrea, "estas freneza."
  
  Fowler skuis la kapon kaj rigardis Harel por subteno. Tio estis la trian fojon li provis konvinki raportiston.
  
  - Aŭskultu min, kara, - diris la kuracisto, kaŭriĝante apud Andrea, kiu sidis sur la planko kontraŭ la muro, kun la kruroj premitaj al la korpo per la maldekstra mano kaj nervoze fumante per la dekstra. - Kiel rakontis pastro Fowler. vi hieraŭ nokte, via akcidento estas pruvo, ke iu infiltris la ekspedicion. Kial ili precipe atakis vin, evitas min...'
  
  "Ĉi tio povas eviti vin, sed ĝi estas ege grava por mi," murmuris Andrea.
  
  '... sed kio gravas por ni nun estas akiri niajn manojn sur la samajn informojn, kiujn havis Russell. Li ne dividos ĝin kun ni, tio estas certa. Kaj tial ni bezonas, ke vi rigardu ĉi tiujn dosierojn.'
  
  'Kial mi ne povas simple ŝteli ilin de Ruselo?'
  
  - Du kialoj. Unue, ĉar Russell kaj Kine dormas en la sama kabano, kiu estas sub konstanta gvatado. Kaj due, ĉar eĉ se vi povus eniri, iliaj lokoj estas grandegaj, kaj Russell verŝajne havas paperojn ĉie. Li kunportis sufiĉe multe da laboro por daŭrigi la administradon de la imperio de Kaino.'
  
  - Bone, sed ĉi tiu monstro... mi vidis lin rigardi min. Mi ne volas proksimiĝi al li.'
  
  - Sinjoro Dekker povas memore citi ĉiujn verkojn de Schopenhauer. Eble ĝi donos al vi ion por priparoli,' Fowler diris en unu el siaj maloftaj provoj de humuro.
  
  - Patro, vi ne helpas, - riproĉis lin Harel.
  
  - Pri kio li parolas, doktoro? demandis Andrea.
  
  - Dekker citas Schopenhauer kiam ajn li finiĝas. Li estas fama pro tio.'
  
  - Mi pensis, ke li estas fama pro manĝado de pikdrato por matenmanĝo. Ĉu vi povas imagi, kion li farus al mi, se li kaptus min kaŝrigardante ĉirkaŭ sia kabano? Mi foriros ĉi tie.'
  
  "Andrea," diris Harel, kaptante ŝin je la brako. "De la komenco, patro Fowler kaj mi zorgis pri tio, ke vi estas en ĉi tiu ekspedicio. Ni esperis persvadi vin trovi ian pretekston por ĉesi tuj kiam ni albordiĝis. Bedaŭrinde, nun kiam ili diris al ni la celon de la ekspedicio, neniu rajtos foriri.'
  
  Damnu ĝin! Enfermita kun la ekskluzivo de mia vivo. Vivo, mi esperas, kiu ne estos tro mallonga.
  
  "Vi estas en ĉi tio, ĉu vi ŝatas aŭ ne, fraŭlino Otero," diris Fowler. "Nek la kuracisto nek mi povas proksimiĝi al la kabano de Dekker. "Li ne havos multajn aĵojn en ĝi. Ni estas belaj. certe la nuraj dosieroj en lia loĝejo estas de la misioinformo. Ili devus esti nigraj kun ora emblemo sur la kovrilo. Dekker laboras por sekureca teamo nomita DX5."
  
  Andrea pensis momenton. Tiel multe kiel ŝi timas Mogens Dekker, la fakto ke ekzistis murdinto surŝipe ne foriros se ŝi nur rigardas la alian flankon kaj daŭre skribas sian rakonton, esperante je la plej bona. Ŝi devis esti pragmata, kaj formi teamon kun Harel kaj Father Fowler ne estis malbona ideo.
  
  Tiel longe kiel ĝi konvenas al mia celo kaj ili ne eniras mian ĉelon kaj la Keston.
  
  - Bone. Sed mi esperas, ke Cro-Magnon ne tranĉos min en pecetojn, alie mi revenos kiel fantomo kaj hantos vin ambaŭ, diablo.'
  
  
  Andrea direktiĝis al la mezo de la koridoro 7. La plano estis sufiĉe simpla: Harel trovis Dekker proksime de la ponto kaj okupis lin per demandoj pri vakcinadoj por siaj soldatoj. Fowler devis gardi la ŝtuparon inter la unua kaj dua ferdekoj - la kajuto de Dekker estis sur la dua nivelo. Nekredeble, lia pordo ne estis ŝlosita.
  
  Memcerta bastardo, pensis Andrea.
  
  La malgranda, nuda kajuto estis preskaŭ identa al ŝia. Mallarĝa etaĝo, malloze kovrita, en armestilo.
  
  Kiel mia patro. Fikaj militistaj puguloj.
  
  Metala ŝranko, malgranda banĉambro kaj skribotablo. Ĝi havas stakon da nigraj dosierujoj sur ĝi.
  
  Bingo. Estis facile.
  
  Ŝi etendis al ili la manon, kiam silkeca voĉo preskaŭ igis ŝin kraĉi sian koron.
  
  - Tiel-tiel. Al kio mi ŝuldas ĉi tiun honoron?'
  
  
  24
  
  
  
  SUR LA BEHEMO
  
  BERTHOJ DE HAVENO DE AKABA, JORDANIO
  
  
  Merkredo la 12-an de julio 2006 11:32 a.m.
  
  
  Andrea klopodis por ne krii. Anstataŭe, ŝi turnis sin kun rideto sur la vizaĝo.
  
  - Saluton sinjoro Dekker. Aŭ ĉu ĝi estas kolonelo Dekker? Mi serĉis vin.'
  
  La dungita mano estis tiel granda kaj staris tiel proksime al Andrea, ke ŝi devis klini la kapon malantaŭen por eviti paroli al lia kolo.
  
  "S-ro Dekker fartas bone. Ĉu vi bezonis ion... Andrea?"
  
  Elpensu senkulpigon, kaj faru ĝin bona, pensis Andrea, larĝe ridetante.
  
  "Mi venis por peti pardonon, ke mi aperis hieraŭ posttagmeze, kiam vi eskortis sinjoron Kine el lia aviadilo."
  
  Dekker limigis sin al grumblado. Tiu ĉi brutulo blokis la pordon de la kabano kaj estis tiel proksime, ke Andrea povis vidi pli klare ol ŝi volis vidi la ruĝecan cikatron sur lia vizaĝo, liaj brunaj haroj, bluaj okuloj kaj dutaga stoplo. La odoro de lia kolonio estis neeltenebla.
  
  Mi ne povas kredi ĝin, li uzas Armani. Litroj.
  
  "Do diru ion".
  
  - Vi diras ion, Andrea. Aŭ ĉu vi ne venis por peti pardonon?'
  
  Andrea subite pensis pri National Geographic kovrilo, kiu montris kobron rigardantan kobajon, kiun ŝi vidis.
  
  'Mi bedaŭras'.
  
  'Nedankinde. Feliĉe, via amiko Fowler savis la tagon. Sed vi devas esti singarda. Preskaŭ ĉiuj niaj malĝojoj devenas de niaj rilatoj kun aliaj homoj.'
  
  Decker paŝis antaŭen. Andrea retropaŝis.
  
  - Ĝi estas tre profunda. Schopenhauer?'
  
  - Ha, vi konas la klasikaĵojn. Aŭ ĉu vi prenas lecionojn sur la ŝipo?'
  
  'Mi ĉiam estis memlernanto.'
  
  - Nu, granda instruisto diris, 'Vira vizaĝo kutime diras pli kaj pli interesajn aferojn ol lia buŝo.' Kaj via vizaĝo aspektas kulpa.'
  
  Andrea rigardis flanken al la dosieroj, kvankam ŝi tuj bedaŭris. Ŝi devis eviti suspekton, eĉ se estis tro malfrue.
  
  'La granda instruisto ankaŭ diris: 'Ĉiu viro prenas la limojn de sia propra vidkampo preter la limoj de la mondo'. '
  
  Dekker montris siajn dentojn kaj ridetis kontente.
  
  - Tute prave. Mi pensas, ke vi prefere iru kaj pretiĝu - ni iros al la bordon post ĉirkaŭ unu horo.'
  
  'Jes certa. Pardonu, - diris Andrea, penante preterpasi lin.
  
  Dekker ne ŝanceliĝis komence, sed li poste movis la brikan muron de sia korpo, permesante al la raportisto gliti tra la spaco inter la tablo kaj li mem.
  
  Andrea ĉiam memoros tion, kio okazis poste kiel ruzo siaflanke, brila ruzo por akiri la informojn, kiujn ŝi bezonis, ĝuste de sub la nazo de la sudafrikano. La realo estis pli proza.
  
  Ŝi stumblis.
  
  La maldekstra piedo de la juna virino kaptis la maldekstran piedon de Dekker, kiu ne ŝanceliĝis eĉ unu colo. Andrea perdis sian ekvilibron kaj falis antaŭen, svingante siajn manojn sur la tablo por eviti trafi ŝian vizaĝon sur la rando. La enhavo de la dosierujoj elfalis sur la plankon.
  
  Andrea rigardis la teron en ŝoko, kaj poste al Dekker, kiu fiksrigardis ŝin, fumo elfluanta el lia nazo.
  
  'Hoj'.
  
  
  '...do mi balbutis miajn senkulpigojn kaj elkuris. Vi devus esti vidinta kiel li rigardis min. Mi neniam forgesos ĝin.'
  
  "Pardonu, ke mi ne povis deteni lin," diris Pastro Fowler, balancante la kapon. "Li certe venis malsupren tra ia servluko de la ponto."
  
  Ili tri estis en la malsanulejo, Andrea sidis sur la lito, Fowler kaj Harel rigardis ŝin maltrankvile.
  
  - Mi eĉ ne aŭdis lin eniri. Ŝajnas nekredeble, ke iu de sia grandeco povus moviĝi tiel trankvile. Kaj ĉiuj ĉi tiuj klopodoj estas vanaj. Ĉiukaze, dankon pro la citaĵo de Schopenhauer, patro. Dum momento li estis senvorta.'
  
  'Mia plezuro. Li estas sufiĉe enuiga filozofo. Estis malfacile rememori indan aforismon.'
  
  - Andrea, ĉu vi memoras ion, kion vi vidis, kiam la dosierujoj falis sur la plankon? Harel interrompis.
  
  Andrea fermis la okulojn, koncentrite.
  
  - Estis bildoj de la dezerto, planoj de tio, kio aspektis kiel hejmo... Mi ne scias. Ĉio estis en malordo kaj estis surskriboj ĉie. La nura dosierujo kiu estis malsama estis flava kun ruĝa emblemo.'
  
  'Kia aspektis la emblemo?'
  
  - Kian diferencon tio farus?
  
  'Vi surprizus kiom da militoj estas gajnitaj pro malgrandaj detaloj.'
  
  Andrea denove koncentriĝis. Ŝi havis bonegan memoron, sed ŝi rigardis la disajn foliojn nur kelkajn sekundojn kaj estis en ŝoko. Ŝi premis la fingrojn al la ponto de sia nazo, mallarĝigis la okulojn kaj faris strangajn bruetojn. Ĝuste kiam ŝi pensis, ke ŝi ne povas memori, en ŝia kapo aperis bildo.
  
  - Ĝi estis ruĝa birdo. Strigo, de malantaŭ la okuloj. Ŝiaj flugiloj estis malfermitaj.'
  
  Fowler ridetis.
  
  - Estas nekutime. Ĝi povus helpi.'
  
  La pastro malfermis sian tekon kaj elprenis sian poŝtelefonon. Li eltiris sian dikan antenon kaj ekŝaltis ĝin dum la du virinoj mirigite rigardis.
  
  "Mi pensis, ke ĉia kontakto kun la ekstera mondo estas malpermesita," diris Andrea.
  
  "Ĝuste," diris Harel, "li havos veran problemon, se li estos kaptita."
  
  Fowler rigardis la ekranon, atendante la raporton. Ĝi estis Globalstar satelita telefono; ĝi ne uzis konvenciajn signalojn, sed anstataŭe konektita rekte al reto de komunikaj satelitoj kies intervalo kovris proksimume 99 procentojn de la surfaco de la Tero.
  
  "Pro tio gravas, ke ni kontrolu ion hodiaŭ, fraŭlino Otero," diris la pastro, diskante numeron el memoro. Kiam ni venos al la fosejo, uzi ajnan telefonon estos ege riska.'
  
  'Sed kio...
  
  Fowler interrompis Andrean tenante supren fingron. La defio estis akceptita.
  
  "Alberto, mi bezonas favoron."
  
  
  25
  
  
  
  IE EN FAIRFAX COUNTY, VA
  
  Merkredo la 12-an de julio 2006 5:16 a.m.
  
  
  La juna pastro elsaltis el la lito, duonveka. Li tuj sciis, kiu ĝi estas. Ĉi tiu poŝtelefono vokis nur en krizoj. Li havis malsaman sonoron ol la aliaj kiujn li uzis kaj nur unu persono havis nombron. Homo, por kiu Patro Alberto senhezitus donintus sian vivon.
  
  Kompreneble, Pastro Alberto ne ĉiam estis Pastro Alberto. Antaŭ dek du jaroj, kiam li estis dek kvar, lia nomo estis FrodoPoison, kaj li estis la plej konata ciberkrimulo en Ameriko.
  
  Juna Al estis soleca knabo. Panjo kaj paĉjo ambaŭ laboris kaj estis tro okupataj de siaj karieroj por multe atenti sian magra, blonda filo, malgraŭ tio, ke li estis tiel delikata, ke ili devis teni la fenestrojn fermitaj, se li estus forblovita de trablovo. Sed Albert ne bezonis ajnan skizon por ŝvebi en la ciberspaco.
  
  "Ne eblas klarigi lian talenton," diris la agento de la FBI, kiu traktis la kazon post sia aresto. "Neniu instruis lin. Kiam infano rigardas komputilon, li ne vidas aparaton el kupro, silicio kaj plasto. Li nur vidas pordojn.
  
  Komence, Albert malfermis kelkajn el ĉi tiuj pordoj nur por distri sin. Inter ili estis sekuraj virtualaj trezorejoj de Chase Manhattan Bank, Mitsubishi Tokyo Financial Group kaj BNP, la nacia banko de Parizo. En la tri semajnoj kiuj daŭris lian mallongan kriman karieron, li ŝtelis 893 milionojn USD per kodrompado en banksoftvaron, deturnante ĝin en pruntkotizon por malfunkcia peranta banko nomita Albert M. Bank, en la Kajmana Insularo. Ĝi estis banko kun ununura kliento. Kompreneble, nomi bankon laŭ ĝia nomo ne estis la plej brila ago, sed Albert estis apenaŭ adoleskanto. Li rimarkis sian eraron kiam du SWAT-teamoj enpenetris en la domon de liaj gepatroj dum vespermanĝo, ruinigante la tapiŝon en la salono kaj tretante la voston de la kato.
  
  Albert neniam scius kio okazas en prizonĉelo, konfirmante la diron ke ju pli oni ŝtelas, des pli bone oni traktas vin. Sed dum li estis mankatenita en la pridemandadĉambro de la FBI, la magra scio pri la usona prizonsistemo, kiun li akiris pro spektado de televido, daŭre kirlis en lia kapo. Albert havis malklaran ideon, ke malliberejo estas loko, kie oni povas putri, kie oni povas somonigi vin. Kaj kvankam li ne estis certa, kion signifas la dua afero, li supozis, ke ĝi dolorus.
  
  La FBI-agentoj rigardis ĉi tiun vundeblan rompitan infanon kaj ŝvitis malkomforte. Ĉi tiu knabo ŝokis multajn homojn. Estis nekredeble malfacile elspuri lin, kaj se ne pro lia infana eraro, li daŭre rabus megabankojn. La kompaniaj bankistoj, kompreneble, ne interesiĝis pri tio, ke la afero iras al tribunalo kaj ke la publiko sciu kio okazis. Okazaĵoj tiaj ĉiam nervozigis investantojn.
  
  "Kion vi faras kun dek kvar-jara atombombo?" demandis unu el la agentoj.
  
  - Instruu lin ne eksplodi, - respondis alia.
  
  Kaj tial ili transdonis la kazon al la CIA, kiu uzis tian senbridan talenton kiel lia. Por paroli kun la knabo, ili vekis la agenton kiu falis pro favoro ene de la Firmao en 1994, maturan aerarmearmean pastron kun fono en psikologio.
  
  Kiam dormema Fowler eniris la pridemandadĉambron frue en la mateno kaj diris al Albert ke li havas elekton: pasigi tempon malantaŭ kradoj aŭ labori ses horojn semajne por la registaro, la knabo estis tiel feliĉa ke li rompiĝis kaj ploris.
  
  Esti la infanvartanto de ĉi tiu genia knabo estis devigita al Fowler kiel puno, sed por li ĝi estis donaco. Kun la tempo, komenciĝis nerompebla amikeco inter ili, bazita sur reciproka admiro, kiu en la kazo de Alberto kaŭzis la adopton de la katolika kredo kaj, finfine, akcepton en la seminarion. Post lia preskribo al la pastraro, Albert daŭre foje kunlaboris kun la CIA, sed kiel Fowler, li faris tion nome de la Sankta Alianco, la sekreta servo de Vatikano. De la komenco mem, Albert kutimis ricevi vokojn de Fowler en la mezo de la nokto, kio estis, delvis, repago por la nokto en 1994 kiam ili unue renkontis.
  
  
  'Saluton Antonio'.
  
  "Alberto, mi bezonas favoron."
  
  'Ĉu vi iam telefonas je la kutima horo?'
  
  - Viglu do, ĉar vi ne scias, kioma horo estas...
  
  "Ne koleru min, Antonio," diris la juna pastro, irante al la fridujo. "Mi estas laca, do parolu rapide. Ĉu vi jam estas en Jordanio?"
  
  'Ĉu vi scias pri la sekureca servo, kies emblemo estas ruĝa strigo kun etenditaj flugiloj?'
  
  Albert verŝis al si glason da malvarma lakto kaj revenis al la dormoĉambro.
  
  'Ĉu vi ŝercas? Ĉi tio estas la emblemo de Netcatch. Ĉi tiuj uloj estis la novaj guruoj por la Kompanio. Ili gajnis signifan parton de la spionkontraktoj de la CIA por la Sekcio de Islama Terorismo. Ili ankaŭ konsilis plurajn privatajn usonajn firmaojn.'
  
  - Kial vi parolas pri ili en la pasinta tempo, Albert?
  
  - La firmao eldonis antaŭ kelkaj horoj internan bultenon. Hieraŭ, terorista grupo eksplodigis la oficejojn de Netcatch en Vaŝingtono kaj masakris ĉiujn dungitojn. La amaskomunikiloj scias nenion pri tio. Ĉio ĉi estas preterpasita kiel gaseksplodo. La firmao ricevis multe da kontraŭ-terorismaj laboroj, kiujn ili faris sub kontrakto al privataj unuoj. Tia laboro faros ilin vundeblaj.'
  
  'Ĉu postvivantoj?'
  
  - Nur unu, iu nomita Orville Watson, ĉefoficisto kaj posedanto. Post la atako, Watson rakontis al la agentoj ke li ne bezonis protekton de la CIA kaj tiam fuĝis. La estroj ĉe Langley estas vere frenezaj ĉe la idioto kiu lasis lin iri. Trovi Watson kaj meti lin sub gardon estas prioritato.'
  
  Fowler dum momento silentis. Albert kutimis al la longaj paŭzoj de sia amiko kaj atendis.
  
  - Vidu, Albert, - daŭrigis Fowler, - ni estas en dilemo kaj Vatsono scias ion. Vi devas trovi lin antaŭ ol la CIA faros. Lia vivo estas en danĝero. Kaj kio estas pli malbona estas nia.'
  
  
  26
  
  
  
  SUR LA VOJO AL LA Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Merkredo, la 12-an de julio 2006 je la 16:15.
  
  
  Estus troigo nomi la rubandon de solida tero, laŭ kiu la ekspedicia konvojo movis vojon. Rigardataj de unu el la rokoj, kiuj regis la dezertan pejzaĝon, la ok veturiloj certe ŝajnis nenio pli ol polvaj anomalioj. La vojaĝo de Akabo ĝis la elfosejo estis iom pli ol cent mejloj, sed la aŭtoveturado daŭris kvin horojn pro malebena tereno, kombinita kun polvo kaj sablo piedbatanta supren en la maldormo de ĉiu sinsekva veturilo, rezultigante nul videblecon por la ŝoforoj kiuj sekvis ilin.
  
  Ĉe la kapo de la kolono estis du universalaj Hummer H3, ĉiu el kiuj havis kvar pasaĝerojn. Blanke pentritaj, kun senŝirma ruĝa mano de Kayn Industries sur la pordoj, ĉi tiuj veturiloj estis parto de limigita serio konstruita specife por funkcii en kelkaj el la plej severaj medioj sur la tero.
  
  "Estas diable kamiono," diris Tommy Eichberg, veturigante la duan H3 al enuigita Andrea. "Mi ne nomus ĝin kamiono. Ĝi estas tanko. Ĝi povas grimpi dekkvincolan muron aŭ grimpi sesdekgradan. deklivo.'
  
  "Mi certas, ke ĝi valoras pli ol mia loĝejo," diris la raportisto. Pro la polvo, ŝi ne povis fari ajnajn pejzaĝajn fotojn, do ŝi limigis sin al kelkaj sinceraj pafoj de Stow Erling kaj David Pappas, kiuj sidis. malantaŭ ŝi.
  
  - Preskaŭ tricent mil eŭroj. Dum tiu ĉi aŭto havas sufiĉe da fuelo, ĝi povas manipuli ĉion ajn.'
  
  "Tial ni alportis fuelkamionojn, ĉu?" David diris.
  
  Li estis juna viro kun oliveca haŭto, iomete platigita nazo kaj mallarĝa frunto. Kiam li larĝe malfermis la okulojn pro surprizo - kion li faris sufiĉe ofte - liaj brovoj preskaŭ tuŝis lian harlimon. Andrea ŝatis lin, male al Stowe, kiu, malgraŭ esti alta kaj alloga kun neta ĉevalvosto, agis kiel io el memhelpa manlibro.
  
  - Kompreneble, David, - respondis Stowe. - Vi ne faru demandojn, al kiuj vi jam scias la respondon. Asertiveco, ĉu vi memoras? Jen la ŝlosilo.'
  
  "Vi estas tre memfida kiam la profesoro ne estas ĉirkaŭe, Stowe," diris David, sonante iomete ofendita. "Vi ne ŝajnis tiom trompita hodiaŭ matene kiam li korektis viajn notojn."
  
  Stowe levis sian mentonon per gesto "ĉu vi povas kredi ĝin?". direkte al Andrea, kiu ignoris lin kaj okupis sin ŝanĝante la memorkarton en sia ĉelo. Ĉiu 4GB-karto havis sufiĉe da spaco por 600 altdizoluciaj fotoj. Post kiam ĉiu karto estis plenigita, Andrea transdonis la pafojn al speciala portebla durdisko kiu povis teni 12,000 fotojn kaj havis sep-colan LCD-antaŭekranon. Ŝi estus preferinta kunporti sian tekkomputilon, sed nur la teamo de Forrester rajtis preni ilin en la ekspedicion.
  
  - Kiom da brulaĵo ni havas, Tomi? Andrea demandis, turnante sin al la veturigisto.
  
  Eichberg penseme karesis siajn lipharojn. Andrea amuzis kiel malrapide li parolis, kaj kiel li komencis ĉiun duan frazon per longa 'Ŝ-l-l-l-l-l-l-l'.
  
  - Du kamionoj malantaŭ ni portas provizojn. Rusa KAMAZ, militisto. Toghie. La rusoj provis ilin en Afganio. Nu... post tio, ni havas petrolŝipojn. Tiu kun akvo, 10.500 galonoj. Tiu kun benzino estas iomete pli malgranda kaj tenas iom pli ol 9 000 galonojn.'
  
  'Tio estas multe da brulaĵo.'
  
  - Nu, ni estos ĉi tie dum kelkaj semajnoj kaj ni bezonas elektron.
  
  - Ni ĉiam povas reiri al la ŝipo. Vi scias... por sendi pliajn provizojn.'
  
  - Nu, tio ne okazos. La ordo estas jena: post kiam ni alvenas al la tendaro, ni estas malpermesite komuniki kun la ekstera mondo. Neniu kontakto kun la ekstera mondo, punkto.'
  
  - Kaj se estas krizo? diris Andrea nervoze.
  
  - Ni estas sufiĉe memsufiĉaj. Ni povus pluvivi dum monatoj per tio, kion ni kunportis, sed ĉiu aspekto estis konsiderata en la planado. Mi scias, ĉar kiel oficiala ŝoforo kaj mekanikisto, mi respondecis pri kontrolado de la ŝarĝo de ĉiuj veturiloj. D-ro Harel havas tie veran hospitalon. Kaj, nu, se estas io pli ol tordita maleolo, ni estas nur kvardek kvin mejlojn de la plej proksima urbo, Al Mudawwara.'
  
  - Estas trankviliĝo. Kiom da homoj loĝas tie? Dek du?
  
  'Ĉu ili instruis al vi tiun sintenon en ĵurnalisma klaso?' Stowe enpaŝis de la malantaŭa sidloko.
  
  'Jes, ĝi nomiĝas Sarkasmo 101'.
  
  'Mi vetas, ke ĝi estis via plej bona temo'.
  
  Saĝa azeno. Mi esperas, ke vi havas apopleksion dum vi fosas. Tiam ni vidu, kion vi pensas pri malsaniĝo en la mezo de la Jordania dezerto, pensis Andrea, kiu neniam ricevis altajn notojn en io ajn en la lernejo. Insultita, ŝi konservis dignan silenton dum kelka tempo.
  
  
  "Bonvenon al Suda Jordanio, miaj amikoj," diris Tomi gaje. "Domo de la Simun. Loĝantaro: nulo."
  
  'Kio estas simun, Tomi?' diris Andrea.
  
  - Giganta sabloŝtormo. Vi devas ĝin vidi por kredi ĝin. Ĝuste, ni preskaŭ estas tie.'
  
  La H3 malrapidiĝis kaj la kamionoj komencis viciĝi ĉe la flanko de la vojo.
  
  'Mi pensas, ke ĝi estas turniĝo,' diris Tomi, montrante la GPS sur la panelo. Ni havas nur ĉirkaŭ du mejlojn por iri, sed ni bezonos iom da tempo por trairi ĉi tiun distancon. Kamionoj malfacilas en ĉi tiuj dunoj.'
  
  Kiam la polvo komencis ekloĝi, Andrea rimarkis grandegan dunon el rozkolora sablo. Preter ĝi estis Talon Canyon, la loko, laŭ Forrester, kie la Kesto de la Interligo estis kaŝita dum pli ol du mil jaroj. Malgrandaj ventegoj postkuris unu la alian laŭ la deklivo de la duno, vokante, ke Andrea aliĝu al ili.
  
  "Ĉu vi pensas, ke mi povus marŝi la reston de la vojo?" Mi ŝatus fari kelkajn fotojn de la ekspedicio kiam ĝi alvenas. Laŭ la aspekto de ĝi, mi alvenos tien antaŭ la kamionoj.'
  
  Tomi rigardis ŝin kun zorgo. - Nu, mi opinias, ke ĝi ne estas bona ideo. Grimpi ĉi tiun monteton ne estos facila. La interno de la kamiono estas malvarmeta. Estas 104 gradoj tie ekstere.'
  
  - Mi estos singarda. Ĉiukaze ni konservos vidan kontakton ĉiam. Nenio okazos al mi.'
  
  "Mi opinias, ke ankaŭ vi ne devus, sinjorino Otero," diris David Pappas.
  
  - Venu, Eichberg. Lasu ŝin iri. Ŝi estas granda knabino,' Stowe diris, pli por la amuzo iri kontraŭ Pappas ol subteni Andrea.
  
  "Mi devos konsulti sinjoron Russell."
  
  'Do agu.'
  
  Kontraŭ komuna prudento, Tommy kaptis la radion.
  
  
  Dudek minutojn poste, Andrea bedaŭris sian decidon. Antaŭ ol komenci sian supreniron al la supro de la duno, ŝi unue devis malsupreniri ĉirkaŭ okdek futojn de la vojo kaj poste malrapide grimpi pliajn 2 500 futojn, el kiuj la lastaj kvindek estis sur 25-grada deklivo. La supro de la duno ŝajnis trompe proksima; la sablo estas trompe glata.
  
  Andrea kunportis dorsosakon, kiu enhavis grandan botelon da akvo. Antaŭ ol ŝi atingis la supron de la duno, ŝi trinkis ĉiun lastan guton. Ŝi havis kapdoloron malgraŭ tio, ke ŝi portis ĉapelon, kaj ŝiaj nazo kaj gorĝo doloris. Ŝi portis nur mallongmanikan ĉemizon, pantalonon kaj botojn, kaj malgraŭ surmetado de alta SPF-sunkremo antaŭ elpaŝi el la Hummer, la haŭto sur ŝiaj brakoj komencis bruli.
  
  Malpli ol duonhoro kaj mi estas preta ricevi brulvundojn. Ni esperu ke nenio okazos al la kamionoj aŭ ni devos marŝi reen, ŝi pensis.
  
  Ĝi ŝajnis neverŝajna. Tommy propre veturis ĉiun kamionon al la pinto de la duno, tasko kiu postulis sperton eviti la riskon de la veturilo renversiĝanta. Unue li zorgis pri la du reprovizaj kamionoj, lasante ilin parkumitaj sur la monteto tuj sub la plej kruta parto de la grimpado. Li tiam traktis du akvoportistojn dum la resto de lia teamo rigardis de la ombroj de la H3s.
  
  Dume, Andrea rigardis la tutan operacion per sia teleobjektivo. Ĉiufoje kiam Tommy eliris el la aŭto, li mansvingis al la raportisto ĉe la supro de la duno, kaj Andrea mansignis reen. Tommy tiam movis la H3s al la rando de la lasta grimpado kiam li uzos ilin por treni pli pezajn veturilojn al kiuj, malgraŭ siaj grandaj radoj, mankis tirado por tia kruta, sabla grimpado.
  
  Andrea faris kelkajn fotojn de la unua kamiono kiam ĝi grimpis al la supro. Unu el la soldatoj de Dekker nun veturis la ĉiuterenan veturilon, kiu estis ligita al la KAMAZ per kablo. Ŝi observis la grandegan fortostreĉon postulatan por levi la kamionon al la supro de la duno, sed post kiam ĝi preterpasis ŝin, Andrea perdis intereson en la proceduro. Anstataŭe, ŝi turnis sian atenton al Claw Canyon.
  
  Komence, la grandega roka gorĝo ne diferencis de iu ajn alia en la dezerto. Andrea povis vidi du murojn ĉirkaŭ 150 futojn dise, etendiĝi en la distancon kaj poste disiĝi. Survoje tien, Eichberg montris al ŝi aerfoton de ilia celloko. La kanjono aspektis kiel la triobla ungego de giganta akcipitro.
  
  Ambaŭ muroj estis 100 ĝis 130 futojn altaj. Andrea celis sian teleobjektivon al la supro de la roka muro, serĉante pli bonan vidpunkton de kiu pafi.
  
  Jen kiam ŝi vidis lin.
  
  Ĝi daŭris nur sekundon. Viro vestita per kaki rigardas ŝin.
  
  Surprizita, ŝi suprenrigardis de la lenso, sed la malklareco estis tro malproksime. Ŝi denove celis la fotilon al la rando de la kanjono.
  
  Nenio.
  
  Ŝanĝante sian sintenon, ŝi denove skanis la muron, sed ĝi estis senutila. Kiu ŝin vidis rapide kaŝis, kio ne estis bona signo. Ŝi provis decidi kion fari.
  
  La plej saĝa afero estus atendi kaj diskuti ĝin kun Fowler kaj Harel...
  
  Ŝi alpaŝis kaj staris en la ombro de la unua kamiono, al kiu baldaŭ aliĝis dua. Horon poste, la tuta ekspedicio alvenis al la supro de la duno kaj estis preta eniri Talon Canyon.
  
  
  27
  
  
  
  MP3-dosiero prenita fare de la Jordania Dezerta Polico de la cifereca registrilo de Andrea Otero post la katastrofo de la Moses Expedition
  
  Titolo, ĉio en majuskloj. La kesto estis restarigita. Ne, atendu, forigu ĝin. Titolo... Trezoro en la Dezerto. Ne, ĝi ne estas bona. Mi raportu al la Kesto en la titolo - ĝi helpos vendi la paperojn. Bone, ni konservu la titolon ĝis mi finos verki la artikolon. Ĉeffrazo: Mencii ĝian nomon estas aludi al unu el la plej disvastiĝintaj mitoj de la tuta homaro.Ĝi komencis la historion de la okcidenta civilizacio, kaj hodiaŭ ĝi estas la objekto plej avidita de arkeologoj tra la mondo. Ni akompanas la ekspedicion de Moseo dum ĝia sekreta vojaĝo tra la suda jordania dezerto al Talon Canyon, la loko kie antaŭ preskaŭ du mil jaroj grupo da kredantoj kaŝis la Keston dum la detruo de la dua templo de Salomono... .
  
  Ĉio estas tro seka. Mi prefere skribi ĉi tion unue. Ni komencu per la intervjuo de Forrester... Damne, ĉi tiu maljunulo ricevas anseron de sia raka voĉo. Oni diras, ke ĝi estas pro lia malsano. Noto: Serĉu interrete la literumon de pneŭmokoniozo.
  
  
  DEMANDO: Profesoro Forrester, la Kesto de la Interligo kaptis la homan imagon ekde antikvaj tempoj. Al kio vi atribuas ĉi tiun intereson?
  
  
  Respondo: Rigardu, se vi volas, ke mi plenigu vin, vi ne devas ĉirkaŭiri kaj diri al mi tion, kion mi jam scias. Nur diru al mi, kion vi volas, kaj mi parolos.
  
  
  D: Ĉu vi donas multajn intervjuojn?
  
  
  A: Dekoj. Do, vi ne demandos min pri io originala, io, kion mi antaŭe ne aŭdis aŭ respondis. Se ni havus interretan konekton ĉe la foso, mi sugestus, ke vi rigardu kelkajn el ili kaj kopiu la respondojn.
  
  
  Demando: Kio estas la problemo? Ĉu vi zorgas pri ripeti vin?
  
  
  A: Mi zorgas pri perdo de tempo. Mi havas sepdek sep jarojn. Kvardek tri el tiuj jaroj mi pasigis serĉante la Keston. Nun aŭ neniam.
  
  
  D: Nu, mi certas, ke vi neniam antaŭe respondis tiel.
  
  
  A: Kio ĝi estas? Ĉu originaleca konkurso?
  
  
  Demando: Profesoro, mi petas. Vi estas inteligenta kaj pasia homo. Kial vi ne provas kontakti la publikon kaj transdoni iom da via pasio al ili?
  
  
  A: (mallonga paŭzo) Ĉu vi bezonas ceremoniestron? Mi faros mian plejeblon.
  
  
  Demando: Dankon. La arkeo...?
  
  
  A: La plej potenca objekto en la historio. Ĉi tio ne estas nura koincido, precipe konsiderante ke tio estis la komenco de okcidenta civilizo.
  
  
  D: Ĉu historiistoj ne dirus, ke civilizacio komenciĝis en Antikva Grekio?
  
  
  A: Sensencaĵo. Homoj pasigis milojn da jaroj adorante fulgomakulojn en malhelaj kavernoj. La makulojn ili nomis dioj. La tempo pasis kaj la makuloj ŝanĝiĝis laŭ grandeco, formo kaj koloro, sed ili daŭre estis makuloj. Ni ne sciis pri la ekzisto de ununura diaĵo ĝis ĝi estis malkaŝita al Abraham nur antaŭ kvar mil jaroj. Kion vi scias pri Abraham, fraŭlino?
  
  
  Q: Li estas la patro de la Izraelidoj.
  
  
  A: Ĝuste. Kaj la araboj. Du pomoj, kiuj falis de la sama arbo, tuj unu apud la alia. Kaj tuj du pometoj lernis malami unu la alian.
  
  
  Demando: Kion ĉi tio rilatas al la Kesto?
  
  
  R: Kvincent jarojn post kiam Dio malkaŝis sin al Abraham, la Ĉiopova enuiĝis, ke homoj daŭre turnas la dorson al Li. Kiam Moseo elkondukis la Judojn el Egiptujo, Dio denove malkaŝis Sin al Sia popolo. Nur cent kvardek kvin mejlojn de ĉi tie. Kaj tie ili subskribis la kontrakton. Unuflanke, la homaro konsentas observi dek simplajn punktojn.
  
  
  Demando: La Dek Ordonoj.
  
  
  R: Aliflanke, Dio konsentas doni al homo eternan vivon. Jen la plej grava momento en la historio - la momento, kiam la vivo akiris sian signifon. Tri mil kvincent jaroj poste, ĉiu homo portas ĉi tiun kontrakton ien en sia konscio. Iuj nomas ĝin natura leĝo, aliaj kontestas ĝian ekziston aŭ signifon, kaj ili mortigos kaj mortos por defendi sian interpreton. Sed en la momento, kiam Moseo ricevis la Tabelojn de la Leĝo el la manoj de Dio: tiam komenciĝis nia civilizacio.
  
  D: Kaj tiam Moseo metas la tabelojn en la Keston de Interligo.
  
  
  A: Kune kun aliaj objektoj. La Kesto estas la monŝranko, kiu tenas la kontrakton kun Dio.
  
  
  Q: Iuj diras, ke la Kesto havas supernaturajn povojn.
  
  
  A: Sensencaĵo. Mi klarigos ĝin al ĉiuj morgaŭ, kiam ni eklaboros.
  
  
  Q: Do vi ne kredas je la supernatura naturo de la Kesto?
  
  
  A: El la fundo de mia koro. Mia patrino legis al mi el la Biblio eĉ antaŭ ol mi naskiĝis. Mia vivo estis dediĉita al la Vorto de Dio, sed ĉi tio ne signifas, ke mi ne estas preta kontraŭpruvi iujn ajn mitojn aŭ superstiĉojn.
  
  
  D: Parolante pri superstiĉoj, dum jaroj via esplorado estas polemika en akademiaj rondoj, kiuj kritikas la uzadon de antikvaj tekstoj por trezorĉasado. Insultoj enverŝis de ambaŭ flankoj.
  
  
  A: Akademianoj... ili ne povis trovi sian azenon per du manoj kaj poŝlampo. Ĉu Schliemann estus trovinta la trezorojn de Trojo sen Iliado de Homero? Ĉu Carter estus trovinta la tombon de Tutanĥamono sen la malmulte konata papiruso Ute? Ambaŭ estis forte kritikitaj siatempe por uzi la samajn metodojn kiel mi nun. Neniu memoras iliajn kritikojn, sed Carter kaj Schliemann estas senmortaj. Mi intencas vivi eterne.
  
  [perforta tuso]
  
  
  Demando: Kio estas via malsano?
  
  
  A: Oni ne povas pasigi tiom da jaroj en malsekaj tuneloj spirante koton sen pagi prezon. Mi havas kronikan pneŭmokoniozon. Mi neniam tro malproksimiĝas de oksigenujo. Bonvolu daŭrigi.
  
  
  Demando: Kie ni haltis? Ho jes. Ĉu vi ĉiam konvinkiĝis pri la historia ekzisto de la Kesto de la Interligo, aŭ ĉu via kredo reiras al la tempo, kiam vi komencis traduki la Kupran Vollibron?
  
  R: Mi estis kreskigita kristano sed konvertita al judismo kiam mi estis relative juna. En la 1960-aj jaroj, mi povis legi la hebrean kaj ankaŭ la anglan. Kiam mi komencis studi la Kupran Volvlibron de Qumran, mi ne malkovris, ke la Kesto estas reala - tion mi jam sciis. Kun pli ol ducent referencoj al ĝi en la Biblio, ĝi estas la plej ofte priskribita objekto en la skribaĵoj. Kion mi rimarkis, kiam mi tenis la Duan Volvolibron en miaj manoj, estis ke mi finfine remalkovros la Keston.
  
  
  Demando: Komprenita. Kiel precize la dua volvlibro helpis vin deĉifri la kupran volvlibron de Qumran?
  
  
  A: Nu, estis multe da konfuzo kun konsonantoj kiel li, het, mem, kaf, wav, zayin, kaj yod...
  
  
  Demando: En laikaj terminoj, Profesoro.
  
  
  R: Kelkaj konsonantoj ne estis tre klaraj, malfaciligante la deĉifri la tekston. Kaj la plej stranga afero estis ke serio da grekaj literoj estis enmetitaj ĉie en la rullibro. Post kiam ni havis la ŝlosilon por kompreni la tekston, ni konstatis, ke ĉi tiuj literoj estis sekciaj titoloj, kiuj ŝanĝis la ordon kaj do la kuntekston. Ĝi estis la plej ekscita periodo en mia profesia kariero.
  
  
  Q: Certe estis frustrante dediĉi kvardek tri jarojn de via vivo al tradukado de la Kupra Vollibro kaj poste solvi la tutan problemon ene de tri monatoj post la apero de la Dua Vollibro.
  
  
  A: Absolute ne. La Morta Mara Volvlibro, inkluzive de la Kupra Volvlibro, estis malkovritaj hazarde kiam paŝtisto ĵetis rokon en kavernon en Palestino kaj aŭdis ion frakasi. Do la unua el la manuskriptoj estis trovita. Ĉi tio ne estas arkeologio: ĉi tio estas bonŝanco. Sed sen ĉiuj ĉi tiuj jardekoj da profunda studo, ni neniam estus veninta al sinjoro Kine ...
  
  
  Demando: Sinjoro Kain? Pri kio vi parolas? Ne diru al mi, ke la Kupra Vollibro mencias miliardulon!
  
  
  A: Mi ne plu povas paroli pri tio. Mi jam diris tro multe.
  
  
  28
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Merkredo, la 12-an de julio 2006 je la 19:33.
  
  
  La sekvaj horoj estis hektaj venoj kaj iroj. Profesoro Forrester decidis kampadi ĉe la buŝo de la kanjono. La ejo estintus protektita kontraŭ la vento per du ŝtonmuroj kiuj unue mallarĝiĝis, tiam larĝigis, kaj finfine ligis ree je distanco de 800 futoj, formante kion Forrester nomis la montrofingro. Du branĉoj de la kanjono en la oriento kaj sudoriento formis la mezajn kaj ringofingrojn de la ungego.
  
  La grupo loĝos en specialaj tendoj desegnitaj de israela firmao por elteni la dezertan varmecon kaj bezonis bonan parton de tago por instali. La tasko de malŝarĝado de la kamionoj falis al Robert Frick kaj Tommy Eichberg, kiuj uzis hidraŭlikajn vinĉojn sur KamAZ-kamionoj por malŝarĝi grandajn metalkestojn da numerita ekipaĵo por la ekspedicio.
  
  - Kvar mil kvincent funtoj da manĝaĵoj, ducent kvindek pundoj da medicinaj provizoj, kvar mil funtoj da arkeologiaj ekipaĵoj kaj elektraj ekipaĵoj, du mil funtoj da ŝtalreloj, borilo kaj minielkavatoro. Kion vi opinias pri ĝi?'
  
  Andrea miris kaj faris mensan noton por sia artikolo, kontrolante la erojn en la listo, kiun Tommy donis al ŝi. Pro sia limigita sperto pri muntado de tendoj, ŝi volontulis por helpi pri la malŝarĝo, kaj Eichberg metis ŝin pri direktado, kien ĉiu kesto devas iri. Ŝi ne faris ĝin pro deziro helpi, sed ĉar ŝi supozis, ke ju pli frue ŝi estis finita, des pli baldaŭ ŝi povis paroli kun Fowler kaj Harel sole. La kuracisto estis okupita helpante starigi la tendon por la malsanulejo.
  
  - Tio estas la numero tridek kvar, Tomi, kriis Freak el la malanta?o de la dua kamiono.La ?eno sur la vin?o estis fiksita al du metalaj hokoj amba?flanke de la kesto kaj faris la?tan sonon, dum ?i mallevis la ?ar?on sur la sabla grundo.
  
  - Atentu, ĉi tiu pezas tunon.
  
  La juna ĵurnalisto rigardis maltrankvile la liston, timante ke ŝi maltrafis ion.
  
  - Ĉi tiu listo estas malĝusta, Tomi. Estas nur tridek tri skatoloj en ĝi.'
  
  - Ne zorgu. Ĉi tiu aparta skatolo estas speciala... kaj jen venas la respondecaj pri ĝi," diris Eichberg, malligante siajn ĉenojn.
  
  Andrea levis la okulojn de sia listo kaj vidis Marla Jackson kaj Tewi Waak, du el la soldatoj de Dekker. Ili ambaŭ genuiĝis apud la skatolo kaj malfermis la serurojn. La kovrilo eliĝis kun eta siblado, kvazaŭ ĝi estus sigelita en vakuo. Andrea diskrete rigardis ĝian enhavon. La du solduloj ŝajnis ne ĝeni.
  
  Kvazaŭ ili atendus, ke mi rigardos.
  
  La enhavo de la valizo ne povus esti pli banala: paketoj da rizo, kafo kaj grenoj, aranĝitaj en vicoj de dudek. Andrea ne komprenis; precipe kiam Marla Jackson kaptis pakon en ĉiu mano kaj subite ĵetis ilin en la bruston de Andrea, la muskoloj en ŝiaj brakoj ruliĝantaj sub la nigra haŭto.
  
  'Ĝuste, Neĝulino.'
  
  Andrea devis faligi la tabuleton por kapti la pakaĵojn. Waaka sufokis ridon dum Jackson, ignorante la surprizitan raportiston, etendis la manon en la maldekstran spacon kaj forte tiris. La tavolo de pakaĵoj ŝanĝiĝis, rivelante multe malpli prozaikan kargon.
  
  Fusiloj, maŝinpafiloj kaj manpafiloj kuŝis tavolo sur tavolo sur pletoj. Dum Jackson kaj Waaka forigis la pletojn - entute ses - kaj metis ilin bonorde sur aliaj skatoloj, la ceteraj soldatoj de Dekker, same kiel la sudafrikano mem, alproksimiĝis kaj komencis armi sin.
  
  "Bonege, sinjoroj," diris Dekker. "Kiel saĝulo iam diris, grandaj homoj estas kiel agloj... ili konstruas siajn nestojn sur solecaj altecoj. La unua horloĝo apartenas al Jackson kaj la Gottliebs. Trovu kovrilopoziciojn ĉi tie kaj tie kaj tie.' Li montris tri punktojn sur la supro de la kanjonaj muroj, kies dua estis ne tro malproksime de kie Andrea pensis, ke i vidis la misteran figuron kelkajn horojn pli frue.Rompu radio-silenton nur por raporti iujn dek minutojn.Tio validas por vi. ankaŭ, Torres." Se vi interŝanĝos receptojn kun Maloney, kiel vi faris en Laoso, vi devos trakti kun mi. Marto."
  
  La Gottlieb kaj Marla Jackson-ĝemeloj forveturis en tri malsamaj indikoj, serĉante alireblajn suprenirojn al gardostarejoj de kiuj la soldatoj de Dekker ade gardus la ekspedicion dum ĝia restado ĉe la instalaĵo. Post kiam ili establis siajn poziciojn, ili fiksis ŝnurojn kaj aluminiajn ŝtupetarojn al la roko ĉiujn dek futojn por faciligi grimpi vertikale.
  
  
  Andrea, dume, miris pri la eltrovemo de moderna teknologio. Eĉ en siaj plej sovaĝaj sonĝoj, ŝi ne imagis, ke ŝia korpo estos proksime al la animo ene de la venonta semajno. Sed, je ŝia surprizo, inter la lastaj aĵoj kiuj estis faligitaj de la kamionoj estis du pretaj duŝoj kaj du porteblaj necesejoj el plasto kaj vitrofibro.
  
  "Kio okazas, belulino?" Ĉu vi ne ĝojas, ke vi ne devas kaki en la sablo?' Robert Frick diris.
  
  La osta junulo konsistis el nur kubutoj kaj genuoj, kaj li moviĝis nervoze. Andrea reagis al sia vulgara rimarko per laŭta ridado kaj komencis helpi lin ripari la necesejojn.
  
  - Ĝuste, Roberto. Kaj kiom mi povas vidi, ni eĉ havos liajn kaj ŝiajn banĉambrojn...'
  
  - Estas iom maljuste, se vi estas nur kvar kaj ni dudek. Nu, almenaŭ vi devos fosi vian propran eksterdomon, - diris Frick.
  
  Andrea paliĝis. Kiel ŝi estis laca, eĉ la penso preni ŝovelilon igis ŝiajn manojn veziki. Frick akiradis impeton.
  
  'Mi ne komprenas, kio estas tiel amuza pri ĝi.'
  
  - Vi estas pli blanka ol la azeno de mia onklino Bonnjo. Tio estas la plej amuza afero.'
  
  "Ne zorgu pri li, karulo," Tommy diris. "Ni uzos la minielkavatoron. Ni daŭros dek minutojn."
  
  - Vi ĉiam ruinigas la amuzon, Tomi. Vi devus lasi ŝin ŝviti iom pli.' Frick balancis la kapon kaj foriris por trovi iun alian por ĝeni.
  
  
  29
  
  
  
  HAKAN
  
  Li estis dek kvar kiam li komencis studi.
  
  Kompreneble, komence li devis forgesi multon.
  
  Por komenci, ĉion li lernis en la lernejo, de siaj amikoj, hejme. Nenio estis reala. Ĉio estis mensogo elpensita de la malamiko, la subpremantoj de Islamo. Ili havis planon, diris al li la imamo, flustrinte ĝin al lia orelo. - Ili komencas doni liberecon al virinoj. Ili metis ilin sur la sama nivelo kiel viroj por malfortigi nin. Ili scias, ke ni estas pli fortaj, pli kapablaj. Ili scias, ke ni estas pli seriozaj en niaj devoj al Dio. Tiam ili cerbolavas nin, ili transprenas la mensojn de la sanktaj imamoj. Ili provas malklarigi nian juĝon per malpuraj bildoj de volupto kaj malvirteco. Ili antaŭenigas samseksemon. Ili mensogas, mensogas, mensogas. Ili eĉ mensogas pri la datoj. Oni diras, ke estas la dudekdua de majo. Sed vi scias, kia tago estas.'
  
  "Deksesan tagon de Shawwal, majstro."
  
  - Ili parolas pri integriĝo, pri kiel interkonsenti kun aliaj. Sed vi scias, kion Dio volas.'
  
  - Ne, mi ne scias, instruisto, - diris la timigita knabo, kiel li povus esti en la menso de Dio?
  
  - Dio volas venĝi la krucmilitojn; krucmilitoj kiuj okazis antaŭ mil jaroj kaj hodiaŭ. Dio volas, ke ni restarigu la kalifaton, kiun ili detruis en 1924. Ekde tiu tago, la islama komunumo estas dividita en partojn de teritorio kontrolitaj de niaj malamikoj. Vi nur bezonas legi la gazeton por vidi kiel niaj islamaj fratoj vivas en stato de subpremo, humiligo kaj genocido. Kaj la plej granda insulto estas la paliso enŝovita en la koron de Dar al-Islam: Israelo.'
  
  - Mi malamas judojn, instruisto.
  
  - Ne. Vi nur pensas tion, kion vi faras. Atente aŭskultu miajn vortojn. Ĉi tiu malamo, kiun vi pensas senti nun, post kelkaj jaroj ŝajnos nenio pli ol eta fajrero kompare kun la fajro de tuta arbaro. Nur veraj kredantoj kapablas tian transformiĝon. Kaj vi fariĝos unu el ili. Vi estas speciala. Mi nur bezonas rigardi en viajn okulojn por vidi, ke vi havas la potencon ŝanĝi la mondon. Kunigi la islaman komunumon. Alportu Ŝarion al Amano, Kairo, Bejruto. Kaj poste al Berlino. Al Madrido. Al Vaŝingtono.'
  
  - Kiel ni faru, instruisto? Kiel ni povas etendi islaman leĝon al la tuta mondo?'
  
  'Vi ne estas preta por la respondo'.
  
  'Jes, estas mi, instruisto'.
  
  'Ĉu vi volas lerni per via tuta koro, animo kaj menso?'
  
  'Nenio pli volas, ol konservi la vorton de Dio.'
  
  'Ne, ne ankoraŭ. Sed baldaŭ...'
  
  
  tridek
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Merkredo, la 12-an de julio 2006 je 20:27.
  
  
  La tendoj estis finfine starigitaj, necesejoj kaj duŝoj estis instalitaj, tuboj estis konektitaj al la akvocisterno, kaj la civila personaro de la ekspedicio ripozis ene de la malgranda placo formita de la ĉirkaŭaj tendoj. Andrea, sidanta sur la tero kun botelo da Gatorade en sia mano, rezignis provi trovi la patron de Fowler. Ŝajnis, ke nek li nek D-ro Harel estis ĉirkaŭe, do ŝi dediĉis sin al pripensado de ŝtofoj kaj aluminiaj strukturoj, kiuj aspektis kiel nenio, kion ŝi iam vidis. Ĉiu tendo estis longforma kubo kun pordo kaj plastaj fenestroj. Estis ligna platformo, kiu leviĝis ĉirkaŭ unu futon kaj duono super la tero sur dekduo da betonaj blokoj por protekti la loĝantojn kontraŭ la brulanta varmego de la sablo. La tegmento estis farita el granda peco de ŝtofo kiu estis fiksita al la grundo unuflanke por plibonigi la refrakton de la sunaj radioj. Ĉiu tendo havis sian propran elektran kablon kiu kondukis al centra generatoro apud la fuelkamiono.
  
  El la ses tendoj, tri estis iomete malsamaj. Unu el tiuj estis la malsanula sekcio, kiu havis pli krudan dezajnon sed estis hermetike sigelita. Alia formis kombinitan kuirejon kaj manĝotendon. Ĝi havis klimatizilon por ke la ekspedicianoj povu tie ripozi dum la plej varmaj horoj de la tago. La lasta tendo apartenis al Kain kaj estis iom forigita de la aliaj. Ĝi ne havis videblajn fenestrojn kaj estis barita, silenta averto, ke la miliardulo ne volis esti ĝenita. Kine restis en sia H3, kiun Dekker veturis, ĝis ili finis instali lian tendon, kaj li neniam aperis.
  
  Mi dubas, ke li aperos antaŭ la fino de la ekspedicio. Mi scivolas, ĉu lia tendo havas enkonstruitan necesejon, pensis Andrea, distrite prenante gluton el sia botelo. Jen venas tiu, kiu verŝajne scias la respondon.
  
  'Saluton sinjoro Russell'.
  
  'Kiel vi fartas?' diris la asistanto, ĝentile ridetante.
  
  - Tre bone dankon. Aŭskultu, pri ĉi tiu intervjuo kun sinjoro Kaino...'
  
  - Mi timas, ke tio ankoraŭ ne eblas, - enmetis Ruselo.
  
  - Mi esperas, ke vi venigis min ĉi tien por pli ol nur vidindaĵo. Mi volas, ke vi sciu tion...'
  
  "Bonvenon, gesinjoroj," la malagrabla voĉo de profesoro Forrester interrompis la plendojn de la raportisto. Kontraŭe al niaj antaŭdiroj, vi sukcesis akurate starigi ĉiujn tendojn. Gratulon. Havu manon en ĉi tio."
  
  Lia tono estis same malsincera kiel la malforta aplaŭdo kiu sekvis. La profesoro ĉiam igis siajn aŭskultantojn senti sin iom malkomfortaj, se ne humiligitaj, sed la membroj de la ekspedicio sukcesis resti sur siaj lokoj ĉirkaŭ li, kiam la suno komencis subiri malantaŭ la rokoj.
  
  'Antaŭ ol ni iras al vespermanĝo kaj al disdono de tendoj, mi volas fini la rakonton', - daŭrigis la arkeologo. - Ĉu vi memoras, ke mi diris al vi, ke kelkaj elektitoj prenis la trezoron el la urbo Jerusalemo? Nu, ĉi tiu grupo de kuraĝuloj...'
  
  - Unu demando daŭre kuras tra mia kapo, - enmetis Andrea, ignorante la penetran rigardon de la maljunulo. - Vi diris, ke Yirm Əy áhu estis la aŭtoro de la Dua Vollibro. Ke li skribis ĉi tion antaŭ ol la romianoj detruis la templon de Salomono. Ĉu mi eraras?'
  
  'Ne, vi ne eraras.'
  
  - Ĉu li lasis aliajn notojn?
  
  'Ne, li ne faris.'
  
  - Ĉu la homoj, kiuj elportis la Keston el Jerusalemo, lasis ion?
  
  'Ne'.
  
  - Kiel do vi scias, kio okazis? Tiuj ĉi homoj portis tre pezan objekton kovritan per oro, kio, preskaŭ ducent mejlojn? Ĉio, kion mi faris, estis grimpi tiun dunon per fotilo kaj botelo da akvo kaj ĝi estis...'
  
  La maljunulo pli ruĝiĝis pro ĉiu vorto kiun Andrea diris, ĝis la kontrasto inter lia kalva kapo kaj barbo igis lian vizaĝon aspekti kiel ĉerizo sur bulo el kotono.
  
  "Kiel la egiptoj sukcesis konstrui la piramidojn?" Kiel la indiĝenoj de Paskinsulo starigis siajn statuojn pezajn dek mil tunojn? Kiel la nabateanoj ĉizis la urbon Petra el tiuj samaj rokoj?'
  
  Li kraĉis ĉiun vorton al Andrea, kliniĝante al ŝi dum ili parolis ĝis lia vizaĝo estis apud ŝia. La raportisto forturnis sin por eviti sian rancian spiron.
  
  - Kun fido. Vi bezonas fidon por vojaĝi cent okdek kvin mejlojn en la brulanta suno kaj sur malglata tereno. Vi bezonas kredon por kredi, ke vi povas fari ĝin.'
  
  "Do, krom la dua skribrulaĵo, vi ne havas pruvon," diris Andrea, ne povante deteni sin.
  
  - Ne, mi ne faras. Sed mi havas teorion, kaj ni esperu, ke mi pravas, fraŭlino Otero, aŭ ni iros hejmen kun malplenaj manoj.
  
  La raportisto estis respondonta, kiam ŝi sentis per la kubuto malpezan puŝon en la ripoj. Ŝi turnis sin kaj vidis Patron Fowler rigardi ŝin kun averto.
  
  - Kie vi estis, patro? ŝi flustris. - Mi rigardis ĉien. Ni devas paroli.'
  
  Fowler signis al ŝi silenti.
  
  "La ok viroj, kiuj forlasis Jerusalemon kun la kesto, atingis Jeriĥon la sekvantan matenon". Forrester retropaŝis kaj nun alparolis dek kvar homojn, kiuj aŭskultis kun kreskanta intereso. - Nun ni eniras la sferon de la konjekto, sed hazarde temas pri la konjekto de viro, kiu pripensas ĝuste ĉi tiun demandon dum jardekoj. En Jeriĥo, ili prenus provizojn kaj akvon. Ili transiris la riveron Jordan apud Betania kaj atingis la Reĝan Vojon apud la monto Nebo. La aŭtovojo estas la plej malnova nerompita komunikilo en la historio, la itinero kiu prenis Abrahamon de Ĥaldeo ĝis Kanaano. Ĉi tiuj ok judoj vojaĝis suden laŭ tiu ĉi vojo ĝis ili atingis Petron, kie ili forlasis la ŝoseon kaj direktiĝis al mita loko, kiu ŝajnus al la Jerusalemanoj la fino de la mondo. Ĉi tiu loko.'
  
  "Profesoro, ĉu vi havas ideon kien en la kanjono ni rigardu?" Ĉar ĉi tiu loko estas grandega, - diris doktoro Harel.
  
  - Tie vi ĉiuj enpaŝas, ekde morgaŭ. David, Gordon... montru al ili la ekipaĵon.'
  
  Aperis du asistantoj, ĉiu portante strangan ekipaĵon. Ili havis skarpon trans la brusto, al kiu estis alkroĉita metala aparato en formo de malgranda tornistro. La jungilaro havis kvar rimenojn, de kiuj pendis kvadrata metala strukturo, kiu enkadrigis la korpon je la nivelo de la koksoj. Ĉe la antaŭaj anguloj de tiu ĉi strukturo estis du lamp-similaj objektoj similaj al la lumturoj de aŭto, kiuj estis direktitaj al la grundo.
  
  - Ĉi tio, bonaj homoj, estos via somera vestaĵo dum la venontaj kelkaj tagoj. La aparato estas nomita protona precesia magnetometro.
  
  Estis fajfoj de admiro.
  
  - Krianta nomo, ĉu ne? - diris David Pappas.
  
  - Silentu, David. Ni laboras pri teorio, ke la homoj elektitaj de Yirm &# 601; je &# 225; hu, kaŝis la Keston ie en ĉi tiu kanjono. La magnetometro donos al ni la precizan lokon.'
  
  'Kiel ĝi funkcias?' demandis Andrea.
  
  - La instrumento elsendas signalon, kiu registras la magnetan kampon de la Tero. Post kiam ĝi agordiĝas al tio, ĝi detektos ajnan anomalion en la magneta kampo, kiel ekzemple la ĉeesto de metalo. Vi ne bezonas kompreni precize kiel ĝi funkcias ĉar la aparataro sendrate transdonas rekte al mia komputilo. Se vi trovos ion, mi scios antaŭ ol vi.'
  
  "Ĉu estas malfacile administrebla?" Andrea demandis.
  
  - Ne se vi scias marŝi. Ĉiu el vi estos asignita serio de sektoroj en la kanjono proksimume kvindek futojn dise. Ĉio, kion vi devas fari, estas premi la butonon "Komenco" sur la sekurzono kaj fari paŝon ĉiujn kvin sekundojn. Kiel tio.'
  
  Gordon faris paŝon antaŭen kaj haltis. Kvin sekundojn poste, la instrumento elsendis malaltan fajfilon. Gordon faris alian paŝon kaj la fajfado ĉesis. Kvin sekundojn poste la fajfilo denove ekblovis.
  
  "Vi faros tion dum dek horoj ĉiutage en unu-kaj-duono-horaj deĵoroj, kun dek kvin-minutaj ripozpaŭzoj," diris Forrester.
  
  Ĉiuj komencis plendi.
  
  'Kion pri homoj, kiuj havas aliajn respondecojn?'
  
  - Zorgu pri ili, kiam vi ne laboras en la kanjono, sinjoro Freak.
  
  - Ĉu vi atendas, ke ni promenos dek horojn tage sub ĉi tiu suno?
  
  - Mi konsilas al vi trinki multe da akvo - almenaŭ unu litro ĉiuhore. Je temperaturo de 111 gradoj, la korpo rapide senhidratiĝas.'
  
  - Kaj se ni ne laboros niajn dek horojn ĝis la fino de la tago? grincis alia voĉo.
  
  - Tiam vi finos ilin nokte, sinjoro Hanley.
  
  "Ĉu demokratio ne estas bonega," murmuris Andrea.
  
  Evidente ne sufiĉe kvieta, ĉar Forrester aŭdis ŝin.
  
  - Ĉu nia plano ŝajnas al vi maljusta, fraŭlino Otero? demandis la arkeologo per graciiga voo.
  
  "Nun kiam vi menciis ĝin, jes," respondis Andrea defie. Ŝi klinis sin flanken, timante alian kubuton de Fowler, sed ĝi ne venis.
  
  - La jordania registaro donis al ni falsan permesilon por unu monato por elmini fosfaton. Imagu, se mi malrapidigus la ritmon? Eble ni finos kolekti datumojn de la kanjono en la tria semajno, kaj en la kvara ni ne havos sufiĉe da tempo por elfosi la Keston. Ĉu tio ŝajnas justa?'
  
  Andrea balancis la kapon embarasite. Ŝi vere malamis ĉi tiun viron, pri tio ne estas dubo.
  
  - Ĉu iu alia ŝatus aliĝi al la sindikato de fraŭlino Otero? Forrester aldonis, fiksrigardante la vizaĝojn de la ĉeestantoj. - Ne? Bone. De nun, vi ne estas kuracistoj, pastroj, rigfunkciigistoj, aŭ kuiristoj. Vi estas miaj pakbestoj. Ĝuu.'
  
  
  31
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 13-an de julio 2006. 12:27 p.m.
  
  
  Paŝi, atendu, fajfi, paŝi.
  
  Andrea Otero neniam faris liston de la tri plej malbonaj okazaĵoj en sia vivo. Unue, ĉar Andrea malamis listojn; due, ĉar, malgraŭ ŝia inteligenteco, ŝi havis malmulte da kapablo por introspekto, kaj trie, ĉar kiam ajn problemoj renkontis kun ŝi, ŝia senŝanĝa reago estis forkuri kaj fari ion alian. Se ŝi pasigis kvin minutojn la nokton antaŭ ol pensi pri siaj plej malbonaj spertoj, la fazeolo-okazaĵo certe estus ĉe la supro de la listo.
  
  Estis la lasta lerneja tago, kaj ŝi trairis sian adoleskan jaron kun firma kaj decidita paŝo. Ŝi forlasis la klason kun nur unu ideo en la kapo: ĉeesti la malfermon de nova naĝejo en la etaĝkomplekso kie ŝia familio vivis. Tial ŝi finis sian manĝon, fervore surmeti sian bankostumon antaŭ ĉiuj aliaj. Ankoraŭ maĉante sian lastan mordon, ŝi leviĝis de la tablo. Tiam ŝia patrino faligis la bombon.
  
  - Kies vico estas lavi la telerojn?
  
  Andrea eĉ ne hezitis, ĉar estis la vico de ŝia pli aĝa frato Miguel Angel. Sed ŝiaj aliaj tri fratoj ne estis pretaj atendi sian gvidanton en tia speciala tago, do ili respondis unuvoĉe: 'La de Andrea!'
  
  - Diable ĝi aspektas tiel. Ĉu vi estas freneza? Antaŭhieraŭ estis mia vico.'
  
  "Kajlo, bonvolu ne igi min lavi vian buŝon per sapo."
  
  - Venu, panjo. Ŝi meritas ĝin, - diris unu el ŝiaj fratoj.
  
  "Sed panjo, ne estas mia vico nun," ĝemis Andrea, batante per la piedo sur la plankon.
  
  - Nu, vi ĉiuokaze faros ilin kaj proponos ĝin al Dio kiel pentofaradon pro viaj pekoj. Vi trapasas tre malfacilan aĝon, - diris ŝia patrino.
  
  Mikaelo Anĝelo subpremis rideton, kaj liaj fratoj triumfe premis unu la alian.
  
  Post unu horo, Andrea, kiu neniam sciis reteni, elpensis kvin bonajn respondojn al tiu ĉi maljusto. Sed en tiu momento, ŝi povis pensi nur pri unu afero.
  
  'Mamaaaaaaa!'
  
  - Panjo, nenio! Lavu la telerojn kaj lasu viajn fratojn iri antaŭen al la lageto.'
  
  Subite Andrea ĉion komprenis: ŝia patrino sciis, ke ne estas ŝia vico.
  
  Estus malfacile kompreni, kion ŝi faris poste, se vi ne estus la plej juna el kvin infanoj kaj la sola knabino, kiu kreskis en tradicia katolika familio, kie vi estas kulpa antaŭ ol vi pekas; la filino de malnova lerneja militisto kiu klarigis ke liaj filoj venis unue. Andrea estis tretita sur, kraĉita sur, mistraktita, kaj ŝuita flanken nur pro esti virino, kvankam ŝi havis multajn el la kvalitoj de knabo kaj certe havis la samajn sentojn.
  
  Tiutage ŝi diris, ke ŝi havis sufiĉe.
  
  Andrea revenis al la tablo kaj forigis la kovrilon de la poto da fazeolo kaj tomato, kiun ili ĵus finmanĝis. Ĝi estis duone plena kaj ankoraŭ varma. Ne pensinte dufoje, ŝi verŝis la restaĵon sur la kapon de Miguel Angel kaj lasis la poton starantan tie kiel ĉapelo.
  
  "Vi lavas telerojn, aĉulo."
  
  La sekvoj estis teruraj. Ne nur Andrea devis lavadi, sed ŝia patro elpensis pli interesan punon. Li ne malpermesis al ŝi naĝi la tutan someron. Estus tro facile. Li ordonis al ŝi sidi ĉe la kuireja tablo, kiu havis belan vidon de la lageto, kaj metis sur ĝin sep funtojn da sekaj faboj.
  
  - Kalkulu ilin. Kiam vi diros al mi kiom da estas, vi povas malsupreniri al la lageto.'
  
  Andrea etendis la fabojn sur la tablon kaj komencis ilin kalkuli unu post la alia, metante ilin en la poton. Kiam ŝi atingis 1283, ŝi leviĝis por iri al la banĉambro.
  
  Kiam ŝi revenis, la poto estis malplena. Iu remetis la fabojn sur la tablon.
  
  Paĉjo, viaj haroj estos grizaj antaŭ ol vi aŭdos min plori, ŝi pensis.
  
  Kompreneble ŝi ploris. Dum la venontaj kvin tagoj, sendepende de la kialo por forlasi la tablon, ĉiufoje kiam ŝi revenis, ŝi devis rekomenci kalkuli la fabojn, kvardek tri diversajn fojojn.
  
  
  Hieraŭ nokte, Andrea estus konsiderinta la fab-okazaĵon unu el la plej malbonaj spertoj de sia vivo, eĉ pli malbona ol la brutala batado, kiun ŝi suferis en Romo la antaŭan jaron. Nun, tamen, la sperto de magnetometro grimpis al la supro de la listo.
  
  La tago komenciĝis senprokraste je la kvina, tri kvaronhoro antaŭ la sunleviĝo, kun serio de bipoj. Andrea devis dormi en la malsanulejo kun d-ro Harel kaj Kira Larsen, la du seksoj disigitaj pro la sanktigaj reguloj de Forrester. La korpogardistoj de Dekker estis en alia tendo, la deĵorantoj en alia, kaj la kvar asistantoj de Forrester kaj Father Fowler en la resto. La profesoro preferis dormi sole en malgranda tendo, kiu kostis okdek dolarojn kaj iris kun li dum ĉiuj liaj ekspedicioj. Sed li ne multe dormis. Je la kvina matene li estis tie, inter la tendoj, blovante sian kornon, ĝis li ricevis kelkajn mortminacojn de amaso da homoj jam elĉerpitaj.
  
  Andrea leviĝis, blasfemante en la mallumo, serĉante sian tukon kaj tualetejsakon, kiujn ŝi lasis apud la aermatraco kaj dormsako, kiuj servis kiel ŝia lito. Ŝi direktiĝis al la pordo, kiam Harel vokis ŝin. Malgraŭ la frua horo, ŝi jam estis vestita.
  
  - Vi ne pensas pri duŝo, ĉu?
  
  'Certe'.
  
  - Vi eble lernu tion malfacile, sed mi devas memorigi al vi, ke la pluvoj estas individue kodigitaj kaj ĉiu el ni rajtas uzi akvon nur dum ne pli ol tridek sekundoj ĉiutage. Se vi elspezos vian parton nun, vi petegos nin nur kraĉi sur vin ĉi-vespere. '
  
  Andrea apogis sin al la matraco, venkita.
  
  "Dankon pro ruinigi mian tagon."
  
  - Vere, sed mi savis vian nokton.
  
  - Mi aspektas terure, - diris Andrea, retirinte siajn harojn en ĉevalvoston, kion ŝi ne faris ekde la universitato.
  
  'Pli malbona ol terura'.
  
  'Diablo, doktoro, vi devintus diri: 'Ne tiel malbona kiel mi' aŭ 'Ne, vi aspektas bonega.' Vi scias, ina solidareco.'
  
  - Nu, mi neniam estis ordinara virino, - diris Harel, rigardante rekte en la okulojn de Andrea.
  
  Kion diable vi volis diri per tio, Doktoro?Andrea demandis al si dum i surtiris sian pantalonon kaj lacis siajn botojn. Ĉu vi estas, por kiu mi vin prenas? Kaj pli grave... ĉu mi faru la unuan paŝon?
  
  
  Paŝi, atendu, fajfi, paŝi.
  
  Stowe Erling eskortis Andrean al ŝia sidloko kaj helpis ŝin surmeti sian jungilaron. Do jen ŝi estas, meze de kvindek-kvadratfuta peceto de tero markita per ŝnuro alkroĉita ĉe ĉiu angulo al ok-colaj pikiloj.
  
  Sufero.
  
  Unue estis la pezo. Tridek kvin funtoj komence ne ŝajnis multe, precipe kiam ĝi pendis de la jungilaro. Sed je la dua horo, la ŝultroj de Andrea estis mortiganta ŝin.
  
  Poste estis la varmego. Antaŭ tagmezo, la grundo ne estis sabla-ĝi estis kradrostejo. Kaj ŝi mankis akvo duonhoron post kiam ŝia deĵoro komenciĝis. La ripozperiodoj inter ĉiu deĵoro daŭris kvaronhoron, sed ok el tiuj minutoj estis okupitaj per foriro kaj reveno al la sektoroj kaj ricevado de boteloj da malvarma akvo, kaj du pli per reaplikado de sunkremo. Restis ĉirkaŭ tri minutoj, kiuj konsistis el ke Forrester senĉese klarigas sian gorĝon kaj rigardas sian horloĝon.
  
  Krom tio, ĝi estis la sama rutino denove kaj denove. Ĉi tiu stulta paŝo, atendu, fajfi, paŝon.
  
  Diablo, mi fartus pli bone en Guantanamo. Kvankam la suno batas sur ilin, ili almenaŭ ne devas porti tiun stultan pezon.
  
  'Bonan matenon. Estas varme, ĉu ne? ' diris voĉo.
  
  - Iru al la infero, patro.
  
  - Trinku iom da akvo, - diris Fowler, proponante al ŝi botelon.
  
  Li estis vestita per twila pantalono kaj lia kutima nigra mallongmanika ĉemizo kun pastra kolumo. Li retiriĝis de ŝia kvadranto kaj sidiĝis sur la tero, ĝuante rigardi ŝin.
  
  'Ĉu vi povas klarigi, kiun vi subaĉetis, por ke vi ne devus porti tiun aĵon?' Andrea demandis, avide malplenigante la botelon.
  
  - Profesoro Forrester havas grandan respekton por miaj religiaj devoj. Li ankaŭ estas homo de Dio, laŭ sia maniero.'
  
  'Pli kiel egoisma maniulo'.
  
  - Ankaŭ estas. Kio pri vi?'
  
  "Nu, almenaŭ antaŭenigi sklavecon ne estas unu el miaj eraroj."
  
  'Mi parolas pri religio'.
  
  - Ĉu vi provas savi mian animon per duona botelo da akvo?
  
  - Sufiĉus?
  
  "Mi bezonas almenaŭ plenan kontrakton."
  
  Fowler ridetis kaj donis al ŝi alian botelon.
  
  'Se vi prenas etajn glutojn, ĝi pli bone kvietigos vian soifon.'
  
  'Dankon'.
  
  - Ĉu vi ne respondos al mia demando?
  
  - Religio estas tro profunda por mi. Mi preferas bicikli.'
  
  La pastro ridis kaj trinkis el sia botelo. Li ŝajnis laca.
  
  - Venu, fraŭlino Otero; ne koleru min pro tio, ke nun ne devas fari azenlaboron. Vi ne pensas, ke ĉiuj ĉi tiuj kvadratoj estiĝis per magio, ĉu?'
  
  La kvadrantoj ekiris ducent futojn de la tendoj. La resto de la ekspedicio estis etendita sur la surfaco de la kanjono, ĉiu kun sia paŝo, atendante, fajfante, paŝante. Andrea atingis la finon de sia sekcio kaj faris paŝon dekstren, turniĝis 180 gradojn, kaj poste denove marŝis kun la dorso al la pastro.
  
  'Do mi estis tie ekstere provante trovi vin du... Do tion vi kaj Doc faris la tutan nokton.'
  
  'Estis ankaŭ aliaj homoj tie, do vi ne devas zorgi.'
  
  - Kion vi volas diri per tio, patro?
  
  Fowler diris nenion. Longe estis nur la ritmo de paŝi, atendado, fajfado, transpaŝado.
  
  'Kiel vi scias?' Andrea demandis maltrankvile.
  
  - Mi suspektis ĝin. Nun mi scias.'
  
  'Feraĵo'.
  
  - Mi bedaŭras invadi vian privatecon, fraŭlino Otero.
  
  - Diable vi, - diris Andrea kaj mordis sian pugnon, - mi mortigus pro cigaredo.
  
  'Kio malhelpas vin?'
  
  'Profesoro Forrester diris al mi, ke ĝi ĝenas la instrumentojn.'
  
  - Ĉu vi scias kion, fraŭlino Otero? Por iu, kiu agas kvazaŭ ŝi super ĉio, vi estas sufiĉe naiva. Tabaka fumo ne influas la magnetan kampon de la Tero. Almenaŭ ne laŭ miaj fontoj.'
  
  'Maljuna bastardo'.
  
  Andrea fosis en siajn poŝojn, poste ekbruligis cigaredon.
  
  - Ĉu vi rakontos al Doktoro, patro?
  
  - Harel estas saĝa, multe pli ol mi. Kaj ŝi estas juda. Ŝi ne bezonas la konsilon de la maljuna pastro.'
  
  'Ĉu mi devus?'
  
  - Nu, vi estas katoliko, ĉu ne?
  
  - Mi perdis la fidon je via ekipaĵo antaŭ dek kvar jaroj, patro.
  
  - Kiu el ili? Militisto aŭ klerikala?'
  
  "Ambaŭ. Miaj gepatroj vere fikis min."
  
  - Ĉiuj gepatroj faras ĉi tion. Ĉu ne tiel komenciĝas la vivo?'
  
  Andrea turnis la kapon kaj sukcesis vidi lin el la okulangulo.
  
  "Do ni havas ion komunan."
  
  - Vi ne povas imagi. Kial vi serĉis nin hieraŭ nokte, Andrea?'
  
  La raportisto ĉirkaŭrigardis antaŭ ol respondi. La plej proksima persono estis David Pappas, rimenita en sian sekurzonon cent futojn for. Blovo de varma vento enblovis de la enirejo al la kanjono, formante belajn kirlejojn da sablo ĉe la piedoj de Andrea.
  
  - Hieraŭ, kiam ni estis ĉe la enirejo de la kanjono, mi supreniris tiun grandegan dunon. Supre mi ekfilmis per mia teleobjektivo kaj vidis viron.'
  
  - Kie? Fowler ekpafis.
  
  - Ĉe la supro de la klifo malantaŭ vi. Mi vidis lin nur por sekundo. Li portis helbrunaj vestoj. Mi diris al neniu ĉar mi ne sciis ĉu ĝi havas ion rilaton kun la persono kiu provis mortigi min sur la Behemoth.'
  
  Fowler mallarĝigis la okulojn kaj pasis manon sur sian kalvan kapon, profunde enspirante. Lia vizaĝo aspektis maltrankvila.
  
  - Fraŭlino Otero, ĉi tiu ekspedicio estas ege danĝera kaj dependas de sekreteco por ĝia sukceso. Se iu scius la veron pri kial ni estas ĉi tie...'
  
  - Oni forpelos nin?
  
  'Ili estus mortigintaj nin ĉiujn.'
  
  'PRI'.
  
  Andrea rigardis supren, akre konsciante kiom izolita estas la loko kaj kiel kaptitaj ili estus se iu trarompus la maldikan vicon de gardostarantoj de Dekker.
  
  - Mi devas tuj paroli kun Albert, - diris Fowler.
  
  - Mi pensis, ke vi diris, ke vi ne povas uzi vian satelitan telefonon ĉi tie? Ĉu Dekker havis frekvencan skanilon?'
  
  La pastro nur rigardis ŝin.
  
  - Ho merdo. Ne denove, - diris Andrea.
  
  'Ni faros ĝin ĉi-vespere'.
  
  
  32
  
  
  
  2700 FUDOJ Okcidento DE LA FOSO
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 1:18 a.m.
  
  
  La nomo de la altkreskulo estis Ho, kaj li ploris. Li devis forlasi aliajn homojn. Li ne volis, ke ili vidu lin montri siajn sentojn, des malpli paroli pri tio. Kaj estus tre danĝere malkaŝi, kial li ploris.
  
  Efektive ĝi estis pro la knabino. Ŝi tro rememorigis lin pri sia propra filino. Li malamis devi mortigi ŝin. La mortigo de Tahir estis simpla, fakte krizhelpo. Li devis konfesi, ke li eĉ ŝatis ludi kun li - montri al li inferon, sed ĉi tie sur la tero.
  
  La knabino estis alia rakonto. Ŝi estis nur deksesjara.
  
  Tamen D kaj W konsentis kun li: la misio estis tro grava. En la kaverno kolektiĝis ne nur la vivoj de la aliaj fratoj, sed la tuta Dar al-Islam. Patrino kaj filino sciis tro multe. Ne povus ekzisti esceptoj.
  
  "Sensenca aĉa milito," li diris.
  
  - Do vi parolas al vi mem nun?
  
  Estis W, kiu rampis al mi. Li ne ŝatis riski kaj ĉiam parolis flustre, eĉ interne de la kaverno.
  
  'Mi preĝis'.
  
  - Ni devas reveni al la truo. Ili povas vidi nin.'
  
  - Sur la okcidenta muro estas nur unu gardostaranto, kaj de ĉi tie li ne havas vidpunkton. Ne zorgu.'
  
  - Kaj se li ŝanĝas pozicion? Ili havas noktajn okulvitrojn.'
  
  - Mi diris, ke ne maltrankviliĝu. Granda nigra deĵoranta. Li fumas la tutan tempon, kaj la lumo de la cigaredo malfaciligas al li ion vidi," Oh diris, ĝenita ke li devis paroli kiam li volis ĝui la silenton.
  
  - Ni reiru al la kaverno. Ni ludos ŝakon.'
  
  Ĝi ne trompis lin eĉ unu momenton. Ni sciis, ke li sentas sin deprimita. Afganio, Pakistano, Jemeno. Ili travivis multon kune. Li estis bona amiko. Kiel ajn mallertaj estis liaj klopodoj, li provis kuraĝigi lin.
  
  O etendiĝis ĝis la tuta longo de sia korpo sur la sablo. Ili estis en la malpleno ĉe la piedo de la rokformacio. La kaverno kiu estis ĉe sia bazo estis nur ĉirkaŭ cent futoj kvadrataj. Ho estis tiu, kiu trovis tion tri monatojn pli frue, kiam li planis la operacion. Apenaŭ estus loko por ĉiuj, sed eĉ se la kaverno estus centoble pli granda, O prefere estus ekstere. Li sentis sin kaptita en tiu ĉi brua truo, atakita de la ronkoj kaj furzoj de siaj fratoj.
  
  - Mi pensas, ke mi restos ĉi tie iom pli longe. Mi amas la malvarmon.'
  
  - Ĉu vi atendas la signalon de Hukan?
  
  - Pasos iom da tempo antaŭ ol tio okazos. La malfideluloj ankoraŭ trovis nenion.'
  
  - Mi esperas, ke ili rapidu. Mi estas laca de sidiĝi, manĝi el ladskatoloj kaj pisi en ladskatolo.'
  
  Ho ne respondis. Li fermis la okulojn kaj koncentriĝis sur la spiro de la brizo sur sia haŭto. La atendado ĝuste konvenis al li.
  
  "Kial ni sidas ĉi tie kaj faras nenion?" Ni estas bone armitaj. Mi diras, ke ni iros tien kaj mortigos ilin ĉiujn,' insistis W.
  
  - Ni sekvos la ordonojn de Hukan.
  
  'Hookan prenas tro da riskoj'.
  
  'Mi scias. Sed li estas inteligenta. Li rakontis al mi historion. Ĉu vi scias, kiel buŝmano trovas akvon en Kalaharo, kiam li estas malproksime de la hejmo? Li trovas simion kaj observas ŝin la tutan tagon. Li ne povas lasi la simio vidi lin aŭ la ludo finiĝis. Se la buŝmano estas pacienca, la simio fine montros al li kie trovi akvon. Fendeto en la roko, malgranda lageto... lokoj, kiujn buŝmano neniam trovus.'
  
  - Kaj kion li faras do?
  
  'Li trinkas akvon kaj manĝas simion'.
  
  
  33
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 01:18
  
  
  Stowe Erling nervoze mordetis sian globkrajon kaj malbenis profesoron Forrester per sia tuta forto. Ne estas lia kulpo, ke la datumoj de unu el la sektoroj ne iris kien ili devis. Li estis okupata pri la plendoj de iliaj dungitaj ministoj, helpante ilin surmeti kaj demeti siajn sekurzonojn, ŝanĝi la bateriojn en ilia ilaro, kaj certigi ke neniu transiru la saman sektoron dufoje.
  
  Kompreneble, neniu estis ĉirkaŭe por helpi lin surmeti sian jungilaron nun. Kaj ne estis kvazaŭ la operacio estis facila en la mezo de la nokto, per la lumo de nur tendara gaslanterno. Forrester ne zorgis pri iu ajn-ĉiu ajn krom li mem, tio estas. En la momento, kiam li malkovris la anomalion en la datumoj, post la vespermanĝo, li ordonis al Stowe reanalizi Quadrant 22K.
  
  Vane Stowe petegis-preskaŭ petegis-Forrester lasu lin fari tion la sekvan tagon. Se datumoj de ĉiuj sektoroj ne estus ligitaj, la programo ne funkcius.
  
  Fikitaj Papoj. Ĉu li ne estas konsiderata la ĉefa topografia arkeologo de la mondo? Kapabla programisto, ĉu ne? Fek estas kio ĝi estas. Li neniam devis forlasi Grekion. Damne! Mi kaptas min kisanta la azenon de la maljunulo por lasi min prepari la kapliniojn por la magnetometrokodoj, kaj li finas doni ilin al Pappas. Du jarojn, du tutajn jarojn, studante la rekomendojn de Forrester, korektante liajn infanajn erarojn, aĉetante al li medikamentojn, elprenante sian rubujon plenan de infektita, sanga histo. Du jarojn kaj li traktas min tiel.
  
  Feliĉe, Stowe kompletigis la komplikan serion de movoj, kaj la magnetometro nun estis sur liaj ŝultroj kaj funkciis. Li prenis la lanternon kaj starigis ĝin duonvoje sur la deklivo. Sektoro 22K kovris parton de la sabla deklivo proksime de la fingrobazartiko de la montrofingro de la kanjono.
  
  La grundo ĉi tie estis malsama, male al la spongeca rozkolora surfaco ĉe la bazo de la kanjono aŭ la bruligita roko kiu kovris la reston de la areo. La sablo estis pli malhela, kaj la deklivo mem havis deklivon de ĉirkaŭ 14 procentoj. Dum li marŝis, la sablo moviĝis, kvazaŭ la besto moviĝus sub liaj botoj. Dum Stowe grimpis la deklivon, li devis firme teni la magnetometrorimenojn por teni la instrumenton ekvilibra.
  
  Dum li kliniĝis por meti la lanternon sur la teron, lia dekstra mano frotis feran peceton elstarantan el la kadro. Ĝi verŝis sangon.
  
  - Ah-diable!
  
  Suĉante pecon, li komencis moviĝi per la instrumento ĉirkaŭ la areo en tiu malrapida, ĝena ritmo.
  
  Li eĉ ne estas usonano. Eĉ ne judo, diablo. Li estas fia greka enmigrinto. Ortodoksa greko antaŭ ol li eklaboris por profesoro. Li konvertiĝis al judismo nur post tri monatoj ĉe ni. Rapida konvertiĝo estas tre oportuna. Mi tiom lacas. Kial mi faras ĉi tion? Mi esperas, ke ni trovos la Keston. Tiam la historiaj fakoj batalos por mi, kaj mi povas trovi konstantan postenon. La maljunulo ne longe daŭros - verŝajne nur sufiĉe longe por preni la tutan krediton por si. Sed post tri aŭ kvar jaroj ili parolos pri lia teamo. Pri mi. Mi deziras, ke liaj putraj pulmoj nur kreviĝus en la venontaj kelkaj horoj. Mi scivolas, kiun Kine tiam metus ĉe la kapo de la ekspedicio? Ĝi ne estus Pappas. Se li fekas en la pantalono ĉiufoje kiam la profesoro eĉ rigardas lin, imagu, kion li faros, se li vidos Kine. Ne, ili bezonas iun pli fortan, iun kun karismo. Mi scivolas, kio vere estas Kine. Oni diras, ke li estas tre malsana. Sed kial do li venis la tutan vojon ĉi tien?
  
  Stowe haltis survoje, duonvoje supren laŭ la deklivo kaj alfrontante la kanjonmuron. Li kredis aŭdi paŝojn, sed estis neeble. Li rerigardis al la tendaro. Ĉio estis kvieta.
  
  Certe. La sola ne en la lito estas mi. Nu, krom la gardistoj, sed ili estas pakitaj kaj verŝajne ronkas. De kiu ili protektos nin? Estus pli bone se-
  
  La junulo denove haltis. Li aŭdis ion, kaj ĉi-foje li sciis, ke li ne imagis ĝin. Li klinis la kapon flanken, penante pli bone aŭdi, sed la ĝena fajfo denove venis. Stowe palbis por la ŝaltilo de la aparato kaj rapide premis ĝin unufoje. Tiel li povus malŝalti la fajfilon sen malŝalti la instrumenton (kiu ekbrulis alarmon en la komputilo de Forrester), kiun deko da homoj donus manojn kaj piedojn por ekscii hieraŭ.
  
  Devas esti paro da soldatoj ŝanĝantaj deĵorojn. Venu, vi estas tro maljuna por timi la mallumon.
  
  Li malŝaltis la ilon kaj ekiris malsupren de la monteto. Nun, kiam li pensis pri tio, estus pli bone, se li enlitiĝos. Se Forrester volis esti kolerigita, tio estis lia afero. Li komencis la unuan horon matene, pretersaltas matenmanĝon.
  
  Tio estas ĉio. Mi ellitiĝos antaŭ la maljunulo, kiam estos pli da lumo.
  
  Li ridetis, riproĉante sin pro maltrankvilo pri bagateloj. Nun li povis finfine enlitiĝi, kaj tio estis ĉio, kion li bezonis. Se li rapidus, li povus dormi tri horojn.
  
  Subite, io tiris la jungilaron. Stowe kliniĝis malantaŭen, svingante la brakojn en la aero por konservi sian ekvilibron. Sed ĝuste kiam li pensis, ke li falos, li sentis, ke iu kaptas lin.
  
  La junulo ne sentis, ke la tranĉrando trapikas la malsupran parton de lia spino. La mano, kiu kaptis lin per la jungilaro, tiris pli forte. Stowe subite rememoris sian infanaĝon, kiam li kaj lia patro iris al la lago Chebacco por fiŝkapti nigran krapon. Lia patro tenis la fiŝon en la mano kaj poste senintestigis ĝin per unu rapida movo. La movo faris malsekan, siblan sonon, tre similan al la lasta aĵo kiun Stowe aŭdis.
  
  La mano liberigis la junulon, kiu falis teren kiel ĉifona pupo.
  
  Stowe faris rompitan sonon dum li mortis, mallongan, sekan ĝemon, kaj tiam estis silento.
  
  
  34
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 14:33
  
  
  La unua parto de la plano estis vekiĝi ĝustatempe. Ĝis nun tiel bone. Ekde tiu momento ĉio fariĝis katastrofo.
  
  Andrea metis sian brakhorloĝon inter sia vekhorloĝo kaj ŝia kapo, kun la alarmilo fiksita por 2:30 a.m. Ŝi laŭsupoze renkontis Fowler en Kvadranto 14B, kie ŝi laboris, kiam ŝi rakontis al la pastro pri vidado de la viro sur la klifo. La raportisto sciis nur, ke la pastro bezonis ŝian helpon por neŭtraligi la frekvencskanilon de Dekker. Fowler ne rakontis al ŝi kiel li planis fari ĝin.
  
  Por certigi ke ŝi venis ĝustatempe, Fowler donis al ŝi sian brakhorloĝon, ĉar ŝia propra ne havis vekhorloĝon. Ĝi estis malglata nigra MTM Special Ops kun velcro rimeno kiu aspektis preskaŭ same malnova kiel Andrea mem. Sur la malantaŭo de la horloĝo estis la surskribo: Por ke aliaj vivu.
  
  'Por ke aliaj vivu.' Kia homo portas tian horloĝon? Ne pastro, kompreneble. Pastroj portas horloĝojn kontraŭ dudek eŭroj, plej bone malmultekosta Lotuso kun artefarita leda rimeno. Nenio havas tian karakteron, Andrea. pensis antaŭe, kiel ekdormi.Kiam la alarmilo eksonis, ŝi prudente malŝaltis ĝin tuj kaj kunprenis la horloĝon.Fowler klarigis, kio okazos al ŝi, se ŝi perdos ĝin.Krome estis lumigita LED-lumo. ŝia vizaĝo, kiu faciligus la navigi tra kanjono sen stumbli super unu el la ŝnuroj de la kvadranto kaj frakasi vian kapon kontraŭ roko.
  
  Dum ŝi serĉis siajn vestaĵojn, Andrea aŭskultis por vidi, ĉu iu vekis per la vekhorloĝo. La ronkado de Kira Larsen trankviligis la raportiston, sed ŝi decidis atendi ĝis ŝi eliros por surmeti siajn botojn. Rampinte al la pordo, ŝi montris sian kutiman mallertecon kaj faligis sian horloĝon.
  
  La juna raportisto provis regi ŝiajn nervojn kaj memori la aranĝon de la malsanulejo. Ĉe la malproksima fino estis du brankardoj, tablo kaj kabineto de medicinaj instrumentoj. La tri kunloĝantoj dormis ĉe la enirejo sur siaj matracoj kaj dormsakoj. Andrea en la mezo, Larsen maldekstre, Harel dekstre.
  
  Uzante la ronkadon de Kira por orientiĝi, ŝi komencis traserĉi la plankon. Ŝi palpis la randon de sia propra matraco. Iom pli antaŭen, ŝi tuŝis unu el la forĵetitaj ŝtrumpetoj de Larsen. Ŝi grimacis kaj viŝis la manon sur la dorso de la pantalono. Ŝi daŭrigis sur sia propra matraco. Iom plu. Ĝi devas esti Harel-matraco.
  
  Ĝi estis malplena.
  
  Surprizita, Andrea tiris fajrigilon el sia poŝo kaj ekbatis ĝin, ŝirmante la flamon de Larsen per sia korpo. Harel estis nenie en la malsanulejo. Fowler rakontis al ŝi ne rakonti al Harel kion ili planis fari.
  
  La raportisto ne havis tempon por pensi plu pri tio, do ŝi prenis la horloĝon, kiun ŝi trovis kuŝanta inter la matracoj, kaj forlasis la tendon. La tendaro estis kvieta kiel la tombo. Andrea ĝojis, ke la malsanulejo estas proksime de la nordokcidenta kanjona muro, do ŝi ne renkontos iun survoje al aŭ el la banĉambro.
  
  Mi certas, ke Harel estas ĝuste tie. Mi ne povas kompreni, kial ni ne povas diri al ŝi, kion ni faras, kiam ŝi jam scias pri la satelita telefono de la pastro. Ĉi tiuj du faras ion strangan.
  
  Momenton poste sonis la bipo de la profesoro. Andrea frostiĝis, timo turmentante ŝin kiel ĉasitan beston. Komence ŝi pensis, ke Forrester malkovris, kion ŝi faras, ĝis ŝi komprenis, ke la sono venas de ie malproksime. La sono de la korno mallaŭtiĝis, sed malforte eĥis tra la kanjono.
  
  Estis du eksplodoj, kaj tiam ĉio ĉesis.
  
  Tiam ĝi rekomencis kaj ne ĉesis.
  
  Ĉi tio estas danĝersignalo. Mi vetus mian vivon je ĝi.
  
  Andrea ne estis certa al kiu turni sin. Ĉar Harel estis nenie por esti vidita kaj Fowler atendis ŝin ĉe 14B, ŝia plej bona veto estis Tommy Eichberg. La bontena tendo estis nun plej proksima al ŝi, kaj helpe de la horloĝa lumo, Andrea trovis la zipon de la tendo kaj enkuris.
  
  'Tommy, Tommy, ĉu vi estas tie?'
  
  Duondekduo da kapoj levis la kapojn el siaj dormsakoj.
  
  - Pro Dio, estas la dua matene, - diris malordigita Brian Hanley, frotante la okulojn.
  
  - Leviĝu, Tomi. Mi pensas, ke la profesoro havas problemojn.'
  
  Tomi jam eliris el sia dormsako.
  
  'Kio okazas?'
  
  - Jen la korno de la profesoro. Ĝi ne ĉesis.'
  
  'Mi aŭdas nenion'.
  
  'Venu kun mi. Mi pensas, ke li estas en la kanjono.'
  
  'Unu minuto'.
  
  - Kion vi atendas, Ĥanuko?
  
  - Ne, mi atendas, ke vi turniĝos. Mi estas nuda.'
  
  Andrea elpaŝis el la tendo murmurante pardonpeton. Ekstere ankoraŭ sonis la korno, sed ĉiu posta sono estis pli malforta. Kunpremita aero elĉerpiĝis.
  
  Tomi aliĝis al ŝi, sekvita de la ceteraj viroj en la tendo.
  
  "Iru kaj kontrolu la tendon de la profesoro, Roberto," diris Tomi, indikante la maldikan rigfunkciigiston. "Kaj vi, Brian, iru kaj averti la soldatojn."
  
  Ĉi tiu lasta ordono ne estis necesa. Dekker, Maloney, Torres kaj Jackson jam alproksimiĝis, ne tute vestitaj sed kun maŝinpafiloj pretaj.
  
  - Kio diable okazas? Decker diris. En lia grandega mano estis walkie-talkie. 'Miaj infanoj diras, ke iu faras inferon ĉe la fino de la kanjono.'
  
  "Fraŭlino Otero opinias, ke la profesoro havas problemojn," diris Tomi. "Kie estas viaj monitoroj?"
  
  - Ĉi tiu sektoro estas en blinda angulo. Vaaka serĉas pli bonan pozicion.'
  
  'Bonan vesperon. Kio okazas? Sinjoro Kine provas dormi," Jacob Russell diris kiam li alproksimiĝis al la grupo. Li portis cinamokoloran silkan piĵamon, kaj liaj haroj estis iomete taŭzita. 'Mi pensis, ke...'
  
  Dekker interrompis lin per gesto. La radio kraketis, kaj la ebena voĉo de Vaaka venis de la laŭtparolilo.
  
  - Kolonelo, mi vidas Forrester kaj korpon sur la tero. Finis.'
  
  'Kion faras profesoro Nest Numero Unu?'
  
  - Li kliniĝis super la korpo. Finis.'
  
  - Akceptite, Nesto numero unu. Restu en via pozicio kaj kovru nin. Nestoj du kaj tri, maksimuma preteco. Se la muso furzas, mi volas scii pri tio.'
  
  Dekker rompis la ligon kaj daŭre eligis pliajn ordojn. Dum tiuj kelkaj momentoj, kiujn li parolis kun Vaaka, la tuta tendaro ekis. Tommy Eichberg lumigis unu el la potencaj halogenaj spotoj, kiuj ĵetas grandegajn ombrojn sur la kanjonmurojn.
  
  Dume, Andrea staris iom aparte de la rondo de homoj ĉirkaŭ Dekker. Super lia ŝultro, ŝi povis vidi Fowler marŝi malantaŭ la malsanula sekcio, plene vestita. Li ĉirkaŭrigardis kaj poste alpaŝis kaj staris malantaŭ la raportisto.
  
  - Ne diru nenion. Ni parolos poste.'
  
  - Kie estas Harel?
  
  Fowler rigardis Andrean kaj arkigis la brovojn.
  
  Li ne havas ideon.
  
  Subite Andrea iĝis suspektema kaj turnis sin al Dekker, sed Fowler kaptis ŝian brakon kaj tenis ŝin. Post interŝanĝado de kelkaj vortoj kun Russell, la grandega sudafrikano faris sian decidon. Li lasis Maloney en pagendaĵo de la tendaro kaj iris al Sektoro 22K kun Torres kaj Jackson.
  
  - Lasu min, patro! Li diris, ke ekzistas korpo.' diris Andrea, penante liberigi sin.
  
  'Atendu'.
  
  'Povus esti ŝi.'
  
  'Atendu'.
  
  Dume, Russell levis la manojn kaj alparolis la grupon.
  
  - Bonvolu bonvolu. Ni ĉiuj estas tre ekscititaj, sed kuri de unu loko al alia ne helpos al iu ajn. Rigardu ĉirkaŭen kaj diru al mi, ĉu iu mankas. Sinjoro Eichberg? Kaj Brian?'
  
  - Li traktas generatoron. Li mankas fuelo.'
  
  - Sinjoro Pappas?
  
  "Ĉiuj ĉi tie krom Stowe Erling, sinjoro," diris Pappas nervoze, lia voĉo krakanta pro streĉiteco. "Li estis denove transpaŝonta sektoron 22K. La rubrikoj en la datumoj estis malĝustaj."
  
  - Doktoro Harel?
  
  - Doktoro Harel ne estas ĉi tie, - diris Kira Larsen.
  
  - Ŝi ne estas tia? Ĉu iu havas ideon, kie ŝi povus esti? " diris Ruselo, surprizita.
  
  - Kie iu povas esti? diris voĉo malantaŭ Andrea. La raportisto turniĝis, kun mieno de malpeziĝo sur ŝia vizaĝo. Malantaŭ ŝi staris Harel, okuloj sangaj, vestita nur per botoj kaj longa ruĝa ĉemizo. - Vi devas pardoni min, sed mi prenis dormpilolon kaj mi ankoraŭ estas iom freneza. Kio okazis?'
  
  Ĉar Russell informis la kuraciston pri la afero, Andrea havis miksajn sentojn. Kvankam ŝi ĝojis, ke Harel fartas bone, ŝi ne povis eltrovi kie la kuracisto povis esti dum ĉi tiu tempo aŭ kial ŝi mensogas.
  
  Kaj mi ne estas la sola, pensis Andrea dum ŝi rigardis sian alian tendokamaranon. Kira Larsen tenis siajn okulojn sur Harel. Ŝi suspektas Dr. Mi certas, ke ŝi rimarkis, ke ŝi ne estis en sia lito antaŭ kelkaj minutoj. Se la aspektoj estus laseraj radioj, Doc havus truon en sia dorso la grandecon de malgranda pico.
  
  
  35
  
  
  
  KAINE
  
  La maljunulo ekstaris sur seĝo kaj malligis unu el la nodoj, kiuj subtenis la murojn de la tendo. Li ligis ĝin, malligis ĝin kaj ligis ĝin denove.
  
  'Sinjoro, vi denove faras ĝin.'
  
  - Iu mortis, Jakob. Mortinta.'
  
  - Sinjoro, la nodo estas bona. Bonvolu malsupreniri. Vi devas akcepti ĝin.' Russell etendis malgrandan papertason kun kelkaj piloloj.
  
  - Mi ne prenos ilin. Mi devas esti atentema. Mi povus esti sekvanta. Ĉu vi ŝatas ĉi tiun nodon?'
  
  - Jes, sinjoro Kine.
  
  - Ĝi nomiĝas la duobla ok. Ĉi tio estas tre bona nodo. Mia patro montris al mi kiel fari ĝin.'
  
  - Ĝi estas perfekta nodo, sinjoro. Bonvolu deiri de via seĝo.'
  
  'Mi volas nur certigi...'
  
  "Sinjoro, vi denove falas en obsed-devigan konduton."
  
  'Ne uzu tiun terminon por mi.'
  
  La maljunulo turniĝis tiel abrupte, ke li perdis la ekvilibron. Jakobo moviĝis por kapti Kaine, sed li ne estis sufiĉe rapida kaj la maljunulo falis.
  
  "Ĉu vi fartas bone?" Mi vokos doktoron Harel!'
  
  La maljunulo ploris sur la planko, sed nur malgranda parto de liaj larmoj estis kaŭzita de la falo.
  
  - Iu mortis, Jakob. Iu mortis.'
  
  
  36
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 3:13 a.m.
  
  
  'Murdo'.
  
  - Ĉu vi estas certa, doktoro?
  
  La korpo de Stowe Erling kuŝis en la centro de la rondo de gaslampoj. Ili radiis palan lumon, kaj la ombroj sur la ĉirkaŭaj rokoj dissolviĝis en nokton, kiu subite ŝajnis plena de danĝero. Andrea subpremis ektremon dum ŝi rigardis malsupren al la korpo en la sablo.
  
  Kiam Dekker kaj lia akompanantaro alvenis sur la scenon antaŭ nur kelkaj minutoj, li trovis la maljunan profesoron tenanta la manon de la mortinto kaj senĉese ŝaltanta la nun senutilan kornon. Dekker flankenpuŝis la profesoron kaj vokis doktoron Harel. La kuracisto petis Andrean veni kun ŝi.
  
  "Mi preferus ne fari ĝin," diris Andrea. Ŝi sentis kapturnon kaj konfuzita kiam Dekker diris en la radio, ke ili trovis Stowe Erling morta. Ŝi ne povis ne memori, kiel ŝi deziris, ke la dezerto nur englutu lian.
  
  - Bonvolu. Mi estas tre maltrankvila, Andrea. Helpu min.'
  
  La Doktoro ŝajnis vere maltrankviligita, do sen alia vorto, Andrea paŝis apud ŝi. La raportisto provis eltrovi kiel ŝi povus demandi Harel, kie diable ŝi estas, kiam ĉi tiu malordo komenciĝis, sed ŝi ne povis fari tion sen malkaŝi, ke ankaŭ ŝi estas kie ŝi ne devus esti. Kiam ili atingis Kvadranton 22K, ili malkovris ke Dekker sukcesis prilumi la korpon tiel ke Harel povis determini la kialon de morto.
  
  - Diru tion al mi, kolonelo. Se ĝi ne estis murdo, ĝi estis tre decidita memmortigo. Li havas pikvundon ĉe la bazo de sia spino, kiu estas mortiga laŭdifine.'
  
  - Kaj ĝi estas tre malfacile farebla, - diris Dekker.
  
  - Kion vi pensas? Ruselo intervenis, starante apud Dekker.
  
  Iom pli poste, Kira Larsen kaŭris apud la profesoro, penante konsoli lin. Ŝi ĵetis la litkovrilon sur liajn ŝultrojn.
  
  - Li signifas, ke ĝi estis perfekte metita vundo. Tre akra tranĉilo. Stowe tute ne havis multe da sango,' Harel diris dum ŝi demetis la lateksajn gantojn, kiujn ŝi portis por inspekti la korpon.
  
  - Profesiulo, sinjoro Russell, - aldonis Dekker.
  
  - Kiu trovis lin?
  
  "La komputilo de profesoro Forrester havas alarmon, kiu eksplodas se unu el la magnetometroj ĉesas elsendi," diris Dekker, kapjesante al la maljunulo. - Li venis ĉi tien por dividi kun Stowe. Kiam li vidis lin sur la tero, li pensis, ke li dormas kaj ekblovis en lian orelon, ĝis li komprenis, kio okazis. Tiam li daŭre blovis per sia korno por averti nin.'
  
  - Mi eĉ ne volas imagi kiel sinjoro Kane reagos kiam li ekscios, ke Stowe estis mortigita, kie diable estis viaj homoj, Dekker? Kiel tio povus okazi?'
  
  - Ili certe rigardis preter la kanjono, kiel mi ordonis. Estas nur tri el ili, ili venkas tre grandan areon en senluna nokto. Ili faris sian eblon.'
  
  - Ne tiom multe, - diris Ruselo, montrante la korpon.
  
  - Rusel, mi diris al vi. Estas freneze veni al ĉi tiu loko kun nur ses viroj. Urĝe ni havas tri virojn gardantajn dum kvar horoj. Sed por kovri malamikan zonon kiel ĉi, ni vere bezonas almenaŭ dudek. Do ne kulpigu min.'
  
  - Estas ekster la demando. Vi scias, kio okazos se la jordania registaro -'
  
  - Eble vi ambaŭ ĉesu disputi! La profesoro ekstaris, la litkovrilo pendis de liaj ŝultroj. Lia voĉo tremis pro kolero. - Unu el miaj helpantoj mortis. Mi sendis ĝin ĉi tien. Ĉu vi bonvolu ĉesi kulpigi unu la alian?'
  
  Ruselo silentis. Je la surprizo de Andrea, Dekker faris la samon, kvankam li ŝparis vizaĝon turnante sin al doktoro Harel.
  
  - Ĉu vi povas diri al ni ion alian?
  
  - Mi supozas, ke li estis mortigita tie kaj tiam li glitis laŭ la deklivo, konsiderante la ŝtonojn, kiuj falis kun li.
  
  - Ĉu vi imagas? Russell diris, levante brovon.
  
  - Pardonu, sed mi ne estas krimpatologo, sed ordinara kuracisto specialiĝanta pri batalmedicino. Mi certe ne estas kvalifikita analizi krimlokon. Ĉiukaze, mi pensas, ke vi ne trovos piedsignojn aŭ aliajn spurojn en la miksaĵo de sablo kaj roko, kiun ni havas ĉi tie.'
  
  "Ĉu vi scias ĉu Erling havis malamikojn, Profesoro?" Dekker demandis.
  
  - Li ne interkonsentis kun David Pappas. Mi respondecis pri la rivaleco inter ili.'
  
  - Ĉu vi iam vidis ilin batali?
  
  - Multfoje, sed neniam okazis batalo. Forrester paŭzis, poste skuis sian fingron en la vizaĝon de Dekker. 'Atendu minuton. Vi ne sugestas, ke unu el miaj asistantoj faris tion, ĉu?'
  
  Dume, Andrea observis la korpon de Stowe Erling kun miksaĵo de ŝoko kaj nekredemo. Ŝi volis iri al la rondo de lampoj kaj treni lian ĉevalvoston por montri, ke li ne mortis, ke ĝi estas nur la stulta ŝerco de la profesoro. Ŝi nur rimarkis la gravecon de la situacio kiam ŝi vidis la malfortikan maljunulon skui sian fingron en la vizaĝo de la giganto Dekker. En tiu momento, la sekreto, kiun ŝi kaŝis dum du tagoj, krevis kiel premdigo.
  
  'Sinjoro Dekker'.
  
  La sudafrikano turnis sin al ŝi, lia mieno klare ne amika.
  
  - Fraŭlino Otero, Schopenhauer diris, ke la unua renkontiĝo kun vizaĝo faras daŭran impreson al ni. Mi havas sufiĉe da via vizaĝo nuntempe - ĉu vi komprenas?'
  
  - Mi eĉ ne scias kial vi estas ĉi tie, neniu petis vin veni, - aldonis Ruselo. - Ĉi tiu rakonto ne estas por publikigo. Reiru al tendaro.'
  
  La raportisto faris paŝon malantaŭen, sed tenis la rigardon kaj de la soldulo kaj de la juna gvidanto. Ignorante la konsilojn de Fowler, Andrea decidis puriĝi.
  
  - Mi ne foriras. Eblas, ke la morto de tiu ĉi persono estas mia kulpo.'
  
  Dekker moviĝis tiel proksime al ŝi, ke Andrea povis senti la sekan varmecon de sia haŭto.
  
  'Parolu pli laŭte'.
  
  - Kiam ni alvenis al la kanjono, mi kredis vidi iun sur la supro de tiu klifo.
  
  'Kio? Kaj ĉu vi ne venis en la kapon diri ion?
  
  - Tiutempe mi ne donis al tio multe da graveco. Mi bedaŭras.'
  
  - Mirige, vi bedaŭras. Tiam estas en ordo. Damne!'
  
  Ruselo skuis la kapon pro miro. Dekker gratis la cikatron sur sia vizaĝo, provante prilabori tion, kion li ĵus aŭdis. Harel kaj la profesoro rigardis Andrean nekrede. La nura kiu reagis estis Kira Larson, kiu flankenpuŝis Forrester, rapidis al Andrea kaj vangofrapis ŝin.
  
  - Hundino!
  
  Andrea estis tiel mirigita, ke ŝi ne sciis kion fari. Tiam, vidante la angoron sur la vizaĝo de Kira, ŝi komprenis kaj mallevis la manojn.
  
  Mi bedaŭras. Mi bedaŭras.
  
  "Hundino," ripetis la arkeologo, ĵetinte al Andrea kaj frapante ŝian vizaĝon kaj bruston. "Vi povus diri al ĉiuj, ke ni estas rigardataj. Ĉu vi ne scias, kion ni serĉas? ni ĉiuj?"
  
  Harel kaj Dekker kaptis Larsen je la brakoj kaj tiris ŝin reen.
  
  - Li estis mia amiko, - ŝi murmuris, iomete retiriĝante.
  
  En tiu momento, David Pappas alvenis en la scenon. Li kuris kaj ŝvito elverŝis de li. Estis evidente, ke li almenaŭ unufoje falis, ĉar estis sablo sur lia vizaĝo kaj okulvitroj.
  
  - Profesoro! Profesoro Forrester!'
  
  - Kio okazas, David?
  
  - Datumoj. Stowe-datumoj, - diris Pappas, kliniĝante kaj apogante sin sur la genuoj por respiriĝi.
  
  La profesoro faris malakceptan geston.
  
  - Nun ne estas la tempo, David. Via kolego mortis.'
  
  - Sed Profesoro, vi devas aŭskulti. Titoloj. Mi riparis ilin.'
  
  - Bonege, David. Ni parolos morgaŭ.'
  
  Tiam David Pappas faris ion, kion li neniam farus se ne pro la streĉo de tiu nokto. Kaptante la kovrilon de Forrester, li ektiris la maljunulon por alfronti lin.
  
  'Vi ne komprenas. Ni havas pinton. 7911!'
  
  Profesoro Forrester unue ne reagis, sed poste li parolis tre malrapide kaj intence, per voĉo tiel mallaŭta, ke David apenaŭ povis aŭdi lin.
  
  'Kiel granda?'
  
  - Grandega, sinjoro.
  
  La profesoro falis sur la genuojn. Ne povante paroli, li klinis sin tien kaj reen en silenta petego.
  
  "Kio estas 7911, David?" Andrea demandis.
  
  La atompezo estas 79. Pozicio 11 sur la perioda tabelo, - diris la junulo per rompita voĉo. Estis kvazaŭ, transdonante sian mesaĝon, li malplenigis sin. Liaj okuloj estis gluitaj al la kadavro.
  
  'Kaj ĉi tio ...?'
  
  - Oro, fraŭlino Otero. Stowe Erling trovis la Keston de la Interligo.'
  
  
  37
  
  
  
  Kelkaj faktoj pri la Kesto de la Interligo transskribitaj el la kajero de profesoro Cecil Forrester "Moleskine"
  
  La Biblio diras: "Ili faros keston el akacia ligno, havantan du ulnojn kaj duonon da longo, unu ulnon kaj duonon larĝan kaj unu ulnon kaj duonon altan." Kaj vi devas ĝin kovri per pura oro, interne kaj ekstere vi devas ĝin kovri, kaj vi devas fari oran kronon ĉirkaŭ ĝi. Kaj por tio vi devas fandi kvar orajn ringojn kaj metu ilin en ĝiajn kvar angulojn; kaj du ringoj estu sur unu flanko kaj du ringoj sur la alia flanko. Kaj faru stangojn el akacia ligno kaj tegu ilin per oro. Kaj metu la stangojn en la ringojn sur la flankoj de la Kesto, por ke la Kesto estu kunportita.
  
  Mi prenos mezurojn ĉe regula kubuto. Mi scias, ke mi estos kritikita ĉar malmultaj sciencistoj faras tion; ili fidas je la egipta ulno kaj la "sankta" ulno, kiuj estas multe pli glamaj. Sed mi pravas.
  
  Jen kion ni certe scias pri la Kesto:
  
  • Jaro de konstruado: 1453 a.K. ĉe la piedo de la monto Sinajo.
  
  • longo 44 coloj
  
  • larĝa 25 coloj
  
  • alteco 25 coloj
  
  • 84 galona kapacito
  
  • 600 funtoj en pezo
  
  Estas homoj, kiuj sugestus, ke la pezo de la Kesto estis pli, ĉirkaŭ 1100 funtoj. Krome, estas idioto, kiu kuraĝis insisti, ke la Kesto pezis pli ol tunon. Ĉi tio estas frenezo. Kaj ili nomas sin spertuloj. Ili ŝatas pliigi la pezon de la Kesto mem. Kompatindaj idiotoj. Ili ne komprenas, ke oro, eĉ se ĝi estas peza, estas tro mola. La ringoj ne estus povintaj elteni tian pezon, kaj la lignaj stangoj ne estus sufiĉe longaj por ke pli ol kvar viroj povu komforte porti ĝin.
  
  Oro estas tre mola metalo. Pasintjare mi vidis tutan ĉambron kovritan per maldikaj orfolioj faritaj el ununura monero de bona grandeco, uzante metodojn devenantajn de la Bronzepoko. La judoj estis lertaj metiistoj kaj ne havis multe da oro en la dezerto kaj ne ŝarĝus sin per tiom da pezo por igi sin vundeblaj al siaj malamikoj. Ne, ili uzus malgrandan kvanton da oro kaj kreus maldikajn foliojn de ĝi por kovri la lignon. Shittim-ligno, aŭ akacio, estas daŭrema ligno, kiu povas daŭri jarcentojn sen difekto, precipe se ĝi estis kovrita per maldika tavolo de metalo, kiu ne rustiĝas kaj estas indiferenta al la efikoj de la tempo. Ĝi estis instalaĵo konstruita por eterneco. Kiel povus esti alie, ĉar estis la Sentempa, kiu donis la instrukciojn?
  
  
  38
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006. 14:21.
  
  
  "Do la datumoj estas manipulitaj."
  
  'Iu alia ricevis la informon, patro.'
  
  - Tial ili mortigis lin.
  
  - Mi komprenas kio, kie kaj kiam. Se vi nur diros al mi kiel kaj kiu, mi estos la plej feliĉa virino en la mondo.'
  
  'Mi laboras pri ĝi'.
  
  "Ĉu vi pensas, ke ĝi estis eksterulo?" Eble la viron, kiun mi vidis ĉe la supro de la kanjono?'
  
  - Mi pensas, ke vi ne estas tia stulta, fraŭlino.
  
  'Mi ankoraŭ sentas min kulpa'.
  
  - Nu, vi devus ĉesi. Mi estis tiu, kiu petis vin ne diri al neniu. Sed fidu min, iu en ĉi tiu ekspedicio estas murdinto. Tial estas pli grave ol iam, ke ni parolu kun Alberto.'
  
  - Bone. Sed mi pensas, ke vi scias pli ol vi diras al mi - multe pli. Hieraŭ, en la kanjono estis observita nekutima aktiveco por ĉi tiu tempo de la tago. La kuracisto ne estis en ŝia lito.'
  
  'Mi diris al vi... mi laboras pri ĝi.'
  
  - Damne, patro. Vi estas la sola persono, kiun mi konas, kiu parolas tiom da lingvoj sed ne ŝatas paroli.'
  
  Patro Fowler kaj Andrea Otero sidis en la ombro de la okcidenta muro de la kanjono. Ĉar neniu dormis multe hieraŭ nokte, post la ŝoko de la murdo de Stow Erling, la tago komenciĝis malrapide kaj peze. Tamen, iom post iom, la novaĵo, ke la magnetometro de Stowe trovis oron, komencis ombri la tragedion, ŝanĝante la humoron en la tendaro. Ĉirkaŭ la kvadranto 22K estis multe da aktivado, kun profesoro Forrester en la centro: analizo de la konsisto de la rokoj, pliaj provoj per magnetometro, kaj ĉefe, mezuradoj de la malmoleco de la grundo por fosado.
  
  La proceduro estis kuri elektran draton tra la grundo por ekscii kiom da kurento ĝi povis manipuli. Ekzemple, truo plenigita per tero havas malpli elektran reziston ol la netuŝita tero ĉirkaŭ ĝi.
  
  La testrezultoj estis konvinkaj: la grundo en tiu momento estis tre malstabila. Tio indignigis Forrester. Andrea rigardis lin sovaĝe gestikuli, ĵetante paperojn en la aero kaj insultante siajn laboristojn.
  
  "Kial la profesoro tiom koleras?" Fowler demandis.
  
  La pastro sidis sur plata roko ĉirkaŭ piedon kaj duonon super Andrea. Li ludis per malgranda ŝraŭbturnilo kaj kelkaj kabloj, kiujn li prenis el la ilarkesto de Brian Hanley, malmulte atentante kio okazas ĉirkaŭ li.
  
  - Ili faris provojn. Ili ne povas simple elfosi la Keston, - respondis Andrea. Ŝi parolis kun David Pappas kelkajn minutojn antaŭe. - Ili kredas, ke ĝi estas en artefarita truo. Se ili uzas minielkavatoron, estas bona ŝanco, ke la fosaĵo kolapsos.'
  
  - Eble ili devos ĉirkaŭlabori ĝin. Povas daŭri semajnojn.'
  
  Andrea faris alian serion da pafoj per sia cifereca fotilo kaj poste rigardis ilin sur la ekrano. Ŝi havis bonegajn fotojn de Forrester, en kiuj li laŭvorte ŝaŭmas ĉe la buŝo. Timigita Kira Larsen ĵetas ŝian kapon reen en ŝoko ĉe la novaĵo de la morto de Erling.
  
  - Forrester denove krias al ili. Mi ne scias kiel liaj helpantoj eltenis ĝin.'
  
  - Eble tion ili ĉiuj bezonas hodiaŭ matene, ĉu vi ne pensas?
  
  Andrea estis ronde rakonti al Fowler ĉesi paroli sensencaĵon kiam ŝi ekkomprenis ke ŝi ĉiam estis forta rekomendanto de utiligado de mem-puno kiel manieron eviti funebron.
  
  LB estas pruvo de tio. Se mi praktikus tion, kion mi predikis, mi îetus lin tra la fenestro antaû longe. Malbenita kato. Mi esperas, ke li ne manĝos la ŝampuon de la najbaro. Kaj se li faros, mi esperas, ke ŝi ne igos min pagi por ĝi.
  
  La krioj de Forrester igis homojn disiĝi kiel blatoj kiam la lumoj ŝaltis.
  
  - Eble li pravas, patro. Sed mi ne pensas, ke la daŭrigo de la laboro montras multe da respekto al ilia forpasinta kolego.'
  
  Fowler levis la okulojn de sia laboro.
  
  - Mi ne kulpigas lin. Li devas rapidi. Morgaŭ estas sabato.'
  
  'Ho jes. sabato. Judoj eĉ ne povas ŝalti la lumojn post sunsubiro vendrede. Ĉi tio estas sensencaĵo.'
  
  - Almenaŭ ili kredas je io. Je kio vi kredas?'
  
  'Mi ĉiam estis praktika homo.'
  
  'Mi supozas, ke vi volas diri nekredanton.'
  
  - Mi supozas, ke mi volas diri praktika. Pasigi du horojn semajne sur loko plena de incenso bezonus ĝuste 343 tagojn de mia vivo. Sen ofendo, sed mi pensas, ke ĝi ne indas. Eĉ por supozata eterneco.'
  
  La pastro ridis.
  
  'Ĉu vi iam kredis je io?'
  
  'Mi kredis je rilatoj'.
  
  'Kio okazis?'
  
  - Mi fuŝis. Ni diru, ke ŝi kredis ĝin pli ol mi.'
  
  Fowler restis silenta. La voĉo de Andrea sonis iomete devigita. Ŝi komprenis, ke la pastro volas, ke ŝi malŝarĝu sin.
  
  - Krom tio, patro... Mi pensas, ke fido ne estas la sola motiviga faktoro por ĉi tiu ekspedicio. La Kesto kostos multe da mono.'
  
  - En la mondo estas proksimume 125 000 tunoj da oro. Ĉu vi kredas, ke sinjoro Kine devas iri enporti dek tri aŭ dek kvar en la Keston?'
  
  "Mi parolas pri Forrester kaj liaj okupataj abeloj," Andrea respondis.Ŝi amis disputi sed malamis tion, kiam ŝiaj argumentoj estis tiel facile refutitaj.
  
  - Bone. Ĉu vi bezonas praktikan kialon? Ili neas ĉion. Ilia laboro helpas ilin antaŭeniri.'
  
  - Pri kio diable vi parolas?
  
  'La Etapoj de Funebro de D-ro K' 252; Blair-Ross.
  
  'Ho jes. Neo, kolero, deprimo kaj ĉio tia.'
  
  'Ĝuste. Ĉiuj ili estas en la unua etapo.'
  
  - Juĝante laŭ la maniero, kiel la profesoro krias, oni kredus, ke li estas en la dua.
  
  - Ĉi-vespere ili sentos sin pli bone. Profesoro Forrester donos la gespedon, la panegiron. Mi kredas, ke estos interese aŭdi lin diri ion belan pri iu alia ol li mem.'
  
  - Kio okazos al la korpo, patro?
  
  'Ili metos la korpon en hermetike fermitan kadavro-sakon kaj entombigos ĝin nuntempe.'
  
  Andrea rigardis Fowler nekrede.
  
  'Ĉu vi ŝercas!'
  
  - Ĝi estas juda leĝo. Ĉiu, kiu mortas, devas esti enterigita ene de dudek kvar horoj.'
  
  - Vi scias, kion mi volas diri. Ĉu ili ne redonos lin al lia familio?'
  
  - Neniu kaj nenio povas forlasi la tendaron, fraŭlino Otero. Ĉu vi memoras?'
  
  Andrea metis la fotilon en sian dorsosakon kaj bruligis cigaredon.
  
  - Ĉi tiuj homoj estas frenezaj. Mi esperas, ke ĉi tiu stulta ekskluzivo ne finos detrui nin ĉiujn.'
  
  - Ĉiam parolu pri via ekskluzivo, fraŭlino Otero. Mi ne povas kompreni, pro kio vi tiel malesperas.'
  
  - Famo kaj riĉeco. Kio pri vi?'
  
  Fowler ekstaris kaj etendis la manojn. Li klinis sin kaj lia spino forte krakis.
  
  - Mi nur sekvas ordonojn. Se la Kesto estas reala, la Vatikano volas scii, por ke ili povu rekoni ĝin kiel objekton enhavanta la ordonojn de Dio.'
  
  Tre simpla respondo, sufiĉe originala. Kaj tio tute ne veras, patro. Vi estas tre malbona mensoganto. Sed ni ŝajnigu, ke mi kredas vin.
  
  - Eble, - diris Andrea post momento. - Sed tiuokaze, kial viaj estroj ne sendis historiiston?
  
  Fowler montris al ŝi pri kio li laboris.
  
  - Ĉar historiisto ne povis fari ĝin.
  
  'Kio estas ĉi tio?' diris Andrea scivoleme. Ĝi aspektis kiel simpla elektra ŝaltilo kun paro da dratoj elirantaj el ĝi.
  
  - Ni devos forgesi pri la hieraŭa plano kontakti Alberton. Post mortigo de Erling, ili estos eĉ pli viglaj. Do, ĉi tion ni faros anstataŭe...'
  
  
  39
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 je 15:42.
  
  
  Patro, diru al mi denove kial mi faras tion.
  
  Ĉar vi volas scii la veron. La vero pri tio, kio okazas ĉi tie. Kial ili ĝenis kontakti vin en Hispanio, kiam Kine povus trovi mil raportistojn, pli spertajn kaj famajn ol vi, ĝuste tie en Novjorko.
  
  La interparolo plu sonoris en la oreloj de Andrea. La demando estis la sama, kiun la malforta voĉo en ŝia kapo estis demandanta dum sufiĉe da tempo. Ĝi estis sufokita de la Pride Philharmonic Orchestra, akompanita de Mr. Wise Debt, baritono, kaj Miss Glory at Any Cost, soprano. Sed la vortoj de Fowler enfokusigis la malfortan voĉon.
  
  Andrea balancis la kapon, penante koncentriĝi pri tio, kion ŝi faras. La plano estis ekspluati la periodon kiam la soldatoj provus ripozi, dormeti aŭ ludi kartojn en sia sendeĵora tempo.
  
  "Tie vi eniras en ludon," diris Fowler. "Je mia signalo, vi glitas sub la tendo."
  
  - Inter lignoplanko kaj sablo? Ĉu vi estas freneza?'
  
  - Estas sufiĉe da loko. Vi devos rampi ĉirkaŭ piedon kaj duonon ĝis vi atingos la elektran panelon. La kablo konektanta la generatoron kaj la tendo estas oranĝa. Eltiru ĝin rapide; konekti ĝin al la fino de mia kablo kaj la alia fino de mia kablo reen al la elektra panelo. Tiam premu ĉi tiun butonon ĉiujn dek kvin sekundojn dum tri minutoj. Post tio rapide eliru el tie.'
  
  'Kion ĝi donos?'
  
  - Nenio tro komplika el teknologia vidpunkto. Ĉi tio kaŭzos etan falon de elektra kurento sen fortranĉi ĝin tute. La frekvenca skanilo malŝaltos nur dufoje: unufoje kiam la kablo estas enŝovita, la duan fojon kiam ĝi estas malkonektita.'
  
  - Kaj la ceteran tempon?
  
  - Ĝi estos en startreĝimo, kiel komputilo kiam ĝi ekfunkciigas sian operaciumon. Dum ili ne rigardos sub la tendo, ne estos problemo.'
  
  Krom tio, kio estis: la varmego.
  
  Rampi sub la tendo kiam Fowler donis la signalon estis facila. Andrea kaŭriĝis, ŝajnigante, ke li ligas sian ŝuŝlaĉon, ĉirkaŭrigardis kaj poste ruliĝis sub la lignan platformon. Estis kiel plonĝi en kuvon da varma oleo. La aero estis densa pro la varmego de la tago, kaj la generatoro apud la tendo produktis brulan varmegon, kiu ŝvebis en la spacon kie Andrea rampis.
  
  Nun ŝi estis sub la elektra panelo kaj ŝiaj vizaĝo kaj manoj brulis. Ŝi elprenis la ŝaltilon de Fowler kaj tenis ĝin preta en sia dekstra mano dum ŝi akre tiris la oranĝan draton per la maldekstra. Ŝi konektis ĝin al la aparato de Fowler, poste konektis la alian finon al la panelo kaj atendis.
  
  Tiuj senutilaj mensogaj horloĝoj. Oni diras, ke nur dek du sekundoj pasis, sed ŝajnas pli kiel du minutoj. Dio, mi ne eltenas ĉi tiun varmon!
  
  Dek tri, dek kvar, dek kvin.
  
  Ŝi premis la paŭzan butonon.
  
  La voĉoj de la soldatoj super ŝi ŝanĝiĝis.
  
  Ŝajnas, ke ili rimarkis ion. Mi esperas, ke ili ne prenas ĝin tro serioze.
  
  Ŝi aŭskultis pli atente la konversacion. Ĝi komenciĝis kiel maniero distri ŝin de la varmego kaj malhelpi ŝin sveni. Ŝi ne trinkis sufiĉe da akvo tiun matenon kaj nun pagis la prezon. Ŝiaj gorĝo kaj lipoj estis sekaj, kaj ŝia kapo estis iomete kapturna. Sed tridek sekundojn poste, kion ŝi aŭdis, panikigis Andrean. Tiom, ke post tri minutoj ŝi ankoraŭ estis tie, premante la butonon ĉiujn dek kvin sekundojn, kontraŭbatalante la senton, ke ŝi estas svenonta.
  
  
  40
  
  
  IE EN FAIRFAX COUNTY, VA
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 8:42 a.m.
  
  
  - Ĉu vi havas ĝin?
  
  - Mi pensas, ke mi havas ion. Tio ne estis facila. Ĉi tiu ulo estas tre lerta pri kovri siajn spurojn.'
  
  - Mi bezonas pli ol intuicion, Albert. Homoj komencis morti ĉi tie.'
  
  - Homoj ĉiam mortas, ĉu ne?
  
  - Ĉi-foje estas alie. Ĝi timigas min.'
  
  - Vi? Mi ne kredas je tio. Vi eĉ ne timis la koreojn. Kaj tiufoje...'
  
  'Alberto...'
  
  - Pardonu. Mi petis plurajn favorojn. CIA-fakuloj reakiris kelkajn datumojn de Netcatch-komputiloj. Orville Watson estas sur la spuro de teroristo nomita Hakan.'
  
  'Injektilo'.
  
  'Se vi diras tion. Mi konas neniun araban. Ŝajnas ke la ulo estis post Kain.'
  
  - Ĉu io alia? Nacieco? Etno?'
  
  - Nenion. Nur neklaraj informoj, kelkaj kaptitaj retmesaĝoj. Neniu el la dosieroj evitis la fajron. Malmolaj diskoj estas tre fragilaj.'
  
  - Vi devas trovi Vatsonon. Li estas la ŝlosilo de ĉio. Ĉi tio urĝas.'
  
  'Mi estas en ĝi.'
  
  
  41
  
  
  
  EN LA TENDO DE LA SOLDATO, KVIN MINUTOJ ANTE
  
  Marla Jackson ne kutimis legi gazetojn, tial ŝi alvenis en malliberejo. Kompreneble, Marla vidis ĝin alimaniere. Ŝi pensis, ke ŝi iris al malliberejo pro esti bona patrino.
  
  La vero pri la vivo de Marla kuŝis ie inter tiuj du ekstremoj. Ŝi havis malriĉan sed relative normalan infanaĝon-tiel normala kiel povas esti por viro en Lorton, Virginio, kies propraj civitanoj nomis lin la akselo de Ameriko. Marla naskiĝis en malsuperklasa nigra familio. Ŝi ludis kun pupoj kaj saltŝnuro, iris al lernejo kaj gravediĝis en la aĝo de dek kvin kaj duono.
  
  Marla esence provis malhelpi la gravedecon. Sed neniel ŝi povis scii, ke Curtis metis truon en la kondomon. Ŝi ne havis elekton. Ŝi aŭdis pri freneza praktiko inter kelkaj adoleskaj knaboj, kiuj provis aspekti belaj, gravedigante knabinojn antaŭ ol ili finis mezlernejon. Sed tio okazis al aliaj knabinoj. Curtis amis ŝin.
  
  Curtis estas for.
  
  Marla studentiĝis ĉe mezlernejo kaj aliĝis al la ne-tiel elektita adoleska patrino-klubo. Eta Mei fariĝis la centro de la vivo de ŝia patrino, por bone aŭ malbone. La sonĝoj de Marla ŝpari sufiĉe da mono por studi veterfotarton estas malantaŭ ŝi. Marla prenis laboron en loka fabriko, kiu, krom siaj patrinaj devoj, donis al ŝi malmulte da tempo por legi la gazetojn. Kiu, siavice, igis ŝin fari bedaŭrindan decidon.
  
  Iun posttagmezon, ŝia estro anoncis, ke li volas pliigi ŝiajn laborhorojn. La juna patrino jam vidis virinojn forlasi la fabrikon elĉerpitaj, la kapon malsupren, portantajn siajn uniformojn en superbazaraj sakoj; virinoj kies filoj estis lasitaj solaj kaj alvenis aŭ en reformlernejo aŭ pafitaj en bandobatalo.
  
  Por malhelpi tion, Marla subskribis por la Armeo-Rezervo. Tiel, la fabriko ne povis pligrandigi siajn labortempojn ĉar ĝi estus kontraŭa al siaj instrukcioj ĉe la armea bazo. Ĉi tio permesus al ŝi pasigi pli da tempo kun bebo May.
  
  Marla faris la decidon aliĝi la tagon post kiam la Milita Polica Kompanio estis sciigita pri ilia venonta celloko: Irako. La novaĵo aperis sur paĝo 6 de la Lorton Chronicle. En septembro 2003, Marla mansvingis adiaŭon al majo kaj suriris kamionon en la bazo. La knabino, brakumante sian avinon, ploris je la supro de siaj pulmoj kun la tuta ĉagreno, kiun kapablas sesjara infano. Ambaŭ mortis kvar semajnojn poste, kiam sinjorino Jackson, kiu ne estis tiel bona patrino kiel Marla, provis sian sorton fumante la lastan fojon en la lito.
  
  Kiam ŝi ricevis la novaĵon, Marla trovis sin nekapabla reveni hejmen kaj petegis sian mirigitan fratinon fari ĉiujn aranĝojn por la vekiĝo kaj entombigo. Ŝi tiam petis plilongigon de sia periodo en Irako kaj dediĉis sin tutkore al sia venonta tasko, kiel parlamentano en malliberejo nomita Abu Ghraib.
  
  Jaron poste, pluraj malsukcesaj fotoj aperis en nacia televida programo. Ili pruvis, ke io ene de Marla finfine krevis. Afabla patrino el Lorton, Virginio, fariĝis torturisto de irakaj kaptitoj.
  
  Kompreneble, Marla ne estis la sola. Laŭ ŝia opinio, la perdo de ŝia filino kaj ŝia patrino estis iel la kulpo de "la malpuraj hundoj de Saddam". Marla estis maldungita en malhonoro kaj juĝita al kvar jaroj en malliberejo. Ŝi deĵoris dum ses monatoj. Post kiam ŝi eliris el malliberejo, ŝi iris rekte al la sekureca kompanio DX5 kaj petis laboron. Ŝi volis reveni al Irako.
  
  Ili donis al ŝi laboron, sed ŝi ne tuj revenis al Irako. Anstataŭe, ŝi falis en la manojn de Mogens Dekker. Laŭvorte.
  
  Dek ok monatoj pasis kaj Marla lernis multon. Ŝi povis pafi multe pli bone, sciis pli da filozofio, kaj havis sperton amori al blankulo. Kolonelo Dekker estis ŝaltita preskaŭ tuj de virino kun grandaj, fortaj kruroj kaj anĝela vizaĝo. Marla trovis ĝin iom konsola, kaj la resto de la komforto venis de la odoro de pulvo. Estis ŝia unua fojo mortigi, kaj ŝi amis ĝin.
  
  Multe.
  
  Ŝi ankaŭ ŝatis sian skipon... foje. Dekker bone elektis ilin: manpleno da murdintoj sen konscienco, kiuj ŝatis mortigi senpune por registaraj kontraktoj. Dum ili estis sur la batalkampo, ili estis sangofratoj. Sed en varma, gluiĝema tago kiel ĉi tiu, kiam ili ignoris la ordojn de Dekker iom dormi kaj anstataŭe ludis kartojn, aferoj prenis alian turnon. Ili iĝis same koleraj kaj danĝeraj kiel gorilo ĉe koktelo. La plej malbona el ili estis Torres.
  
  - Vi kondukas min je la nazo, Jackson. Kaj vi eĉ ne kisis min, - diris la eta kolombiano. Marla estis precipe malkomforta ludante per sia eta rusta razilo. Kiel li, ĝi estis ekstere sendanĝera, sed ĝi kapablis tranĉi la gorĝon de homo kvazaŭ ĝi estus butero. La kolombiano tranĉis malgrandajn blankajn striojn de la rando de la plasta tablo, ĉe kiu ili sidis. Estis rideto sur liaj lipoj.
  
  'Du schei β t' mich an, Torres. Jackson havas plenan domon kaj vi estas plena de merdo," diris Alrik Gottlieb, kiu konstante luktis kun anglaj pretekstoj. La pli alta el la ĝemeloj malamas Torres kun venĝo ekde kiam ili spektis la matĉon de la Monda Pokalo inter siaj du landoj. Ili parolis unu la alian aĉa amiko, pugnoj estis uzitaj.Malgra sia alteco de ses futoj du, Alric malbone dormis nokte.Se li ankoraŭ vivis, tio povus esti nur ĉar Torres ne estis certa, ke li povos venki ambaŭ ĝemelojn.
  
  - Mi nur diras, ke ŝiaj kartoj estas iom tro bonaj, - respondis Torres, ridetante eĉ pli larĝe.
  
  "Do, ĉu vi faros interkonsenton aŭ kion?" demandis Marla, kiu trompas sed volis trankviligi ŝin.Ŝi jam gajnis preskaŭ ducent dolarojn de li.
  
  Ĉi tiu strio ne povas daŭri multe pli longe. Mi devas komenci lasi lin venki, aŭ iun nokton mi finiĝos kun ĉi tiu klingo en mia kolo, ŝi pensis.
  
  Iom post iom, Torres komencis disdoni, farante ĉiajn vizaĝojn por distri ilin.
  
  La vero estas, ĉi tiu bastardo estas ĉarma. Se li ne estus tia psiko kaj ne odorus strange, li ege ekscitus min.
  
  En tiu momento, la frekvenca skanilo, kiu estis sur la tablo ses futojn de kie ili ludis, komencis bipi.
  
  'Kio diable?' Marla diris.
  
  "Ĉi tio estas verdammt skanilo, Jackson."
  
  - Torres, venu rigardi ĉi tion.
  
  - Fek, mi tion faros. Mi vetos por vi kvin dolarojn.'
  
  Marla ekstaris kaj rigardis la skanan ekranon, aparaton de la grandeco de malgranda VCR, kiun neniu alia uzis, krom ke ĝi havis LCD-ekranon kaj kostis centoble pli multe.
  
  - Ĉio ŝajnas esti en ordo; ĝi rekomencas," diris Marla dum ŝi marŝis reen al la tablo. "Mi vidos viajn kvin kaj levos kvin."
  
  - Mi foriras, - diris Alric, kliniĝante malantaŭen sur sia seĝo.
  
  - Fiĉaĵo. Li eĉ ne havas amikon, - diris Marla.
  
  - Ĉu vi pensas, ke vi gvidas la spektaklon, sinjorino Dekker? Torres diris.
  
  Marla malpli zorgis pri la vortoj ol pri sia tono. Ŝi subite forgesis, ke ŝi lasis lin venki.
  
  - Neniel, Torres. Mi loĝas en kolora lando, frato.'
  
  'Kiu Koloro? Fek bruna?'
  
  - Ia ajn koloro krom flava. Ridinda... la koloro de la kalsono estas sama kiel sur la supro de via flago.'
  
  Marla bedaŭris ĝin tuj kiam ŝi diris ĝin. Torres eble estas malpura, degenerinta rato el Medellino, sed por kolombiano lia lando kaj lia flago estis same sanktaj kiel Jesuo. Ŝia kontraŭulo kunpremis liajn lipojn tiel forte, ke ili preskaŭ malaperis, kaj liaj vangoj iomete roziĝis. Marla sentis samtempe kaj timigita kaj agitita; ŝi ĝuis humiligi Torres kaj ĝui lian furiozon.
  
  Nun mi devas perdi la ducent dolarojn kiujn mi gajnis de li kaj aliajn ducent miajn. Tiu ĉi porko estas tiom kolera, ke li plej verŝajne batos min, kvankam li scias, ke Dekker mortigos lin.
  
  Alric rigardis ilin, pli ol iom maltrankvila. Marla sciis prizorgi sin, sed en tiu momento ŝi sentis, ke ŝi transiras minkampon.
  
  - Venu, Torres, leviĝu Jackson. Ŝi blufas.'
  
  - Lasu lin trankvila. Mi pensas, ke li ne planas razi novajn klientojn hodiaŭ, ĉu aĉulo?'
  
  'Pri kio vi parolas, Jackson?'
  
  - Ne diru al mi, ke vi ne estis la blanka profesiulo hieraŭ vespere?
  
  Torres aspektis tre serioza.
  
  'Ne estis mi.'
  
  'Ĝi havis vian subskribon ĉie: malgranda, akra instrumento metita malalte en la malantaŭo.'
  
  'Mi diras al vi, ke ĝi ne estis mi.'
  
  'Kaj mi diras, ke mi vidis vin kvereli kun blanka ulo kun ĉevalvosto sur la ŝipo.'
  
  - Rezignu, mi kverelas kun multaj homoj. Neniu komprenas min.'
  
  - Kiu do ĝi estis? Simun? Aŭ eble pastro?'
  
  - Kompreneble ĝi povus esti maljuna korvo.
  
  - Vi ne estas serioza, Torres, - ekparolis Alric. - Tiu pastro estas nur pli varma bredisto.
  
  - Ĉu li ne diris al vi? Tiu ĉi granda murdisto estas timigita al morto de la pastro.'
  
  - Mi nenion timas. Mi nur diras al vi, ke li estas danĝera, - diris Torres grimacante.
  
  - Mi pensas, ke vi glutis la rakonton, ke li estis en la CIA. Pro Kristo, li estas maljunulo.'
  
  - Nur tri aŭ kvar jarojn pli aĝa ol via senila koramiko. Kaj laŭ mia scio, la estro povas rompi la kolon de azeno per siaj nudaj manoj.'
  
  - Damne prave, aĉulo, - diris Marla, kiu ŝatis fanfaroni pri sia viro.
  
  - Li estas multe pli danĝera ol vi pensas, Jackson. Se vi momenton deprenus vian kapon de via azeno, vi legus la raporton. Ĉi tiu ulo estas de parasavado. Estas neniu pli bona. Kelkajn monatojn antaŭ ol la estro elektis vin kiel la maskoton de la grupo, ni havis operacion en Tikrit. Ekzistis paro da specialaj fortoj en nia unuo. Vi ne kredos tion, kion mi vidis ĉi tiun viron fari... ili estas frenezaj. Estas morto ĉie en ĉi tiuj uloj.'
  
  - Parazitoj estas malbona novaĵo. Malmola kiel marteloj," diris Alric.
  
  "Iru al la diablo, vi du fikaj katolikaj beboj," diris Marla. "Kion vi pensas, ke li portas en tiu nigra teko?" "Kion li faros, batos vin per sia Biblio? Eble li petos de la kuracisto por skalpelo por fortranĉi viajn pilkojn."
  
  - Mi ne maltrankviliĝas pri la doko, - diris Torres per malafabla svingo de la mano. - Ŝi estas nur iu Mossad lesbanino. Mi povas trakti ŝin. Sed Fowler...'
  
  - Forgesu la maljunan kornikon. He, se ĉio ĉi estas preteksto por ne konfesi, ke vi zorgis pri la blanka profesoro...'
  
  - Jackson, mi diras al vi, ke ĝi ne estis mi. Sed fidu min, neniu ĉi tie estas kiu ili diras esti.'
  
  "Do, dank' al Dio, ni havas Upsilon-protokolon por ĉi tiu misio," Jackson diris, montrante siajn perfekte blankajn dentojn, kiuj kostis al ŝia patrino okdek duoblajn deĵorojn ĉe la manĝejo, kie ŝi laboris.
  
  "Tuj kiam via koramiko diros 'sarsaparilo', kapoj ruliĝos. La unua persono, kiun mi serĉas, estas la pastro."
  
  - Ne menciu la kodon, aĉulo. Daŭru kaj supren.'
  
  "Neniu altigos la palisojn," diris Alric, montrante Torres. La kolombiano tenis siajn blatojn. "La frekvenca skanilo ne funkcias. Ŝi daŭre provas komenci."
  
  - Feĉo. Io misas kun la elektro. Lasu ĝin sola.'
  
  - Halt die klappe Affe. Ni ne povas malŝalti ĉi tiun aferon aŭ Dekker piedbatos niajn azenojn. Mi tuj kontrolos la elektran panelon. Vi du daŭre ludas.'
  
  Torres aspektis, ke li tuj daŭrigos ludi, sed tiam li malvarme rigardis Jackson kaj ekstaris.
  
  - Atendu, blankulo. Mi volas etendi miajn krurojn.'
  
  Marla ekkomprenis ke ŝi iris tro malproksimen mokante la virecon de Torres, kaj la kolombiano metis ŝin alte en sian liston de eblaj sukcesoj. Ŝi nur iomete bedaŭris. Torres malamis ĉiujn, kial do ne doni al li bonan kialon?
  
  - Ankaŭ mi foriras, ŝi diris.
  
  Ĉiuj tri eliris en la bolantan varmegon. Alrik kaŭris apud la platformo.
  
  - Ĉio aspektas bone ĉi tie. Mi tuj kontrolos la generatoron.'
  
  Skuante la kapon, Marla revenis al la tendo, volante kuŝi iomete. Sed antaŭ ol ŝi eniris, ŝi rimarkis kolombianon, kiu genuas ĉe la fino de la platformo, fosantan en la sablo. Li prenis la objekton kaj rigardis ĝin kun stranga rideto sur la lipoj.
  
  Marla ne komprenis la signifon de ruĝa fajrilo ornamita per floroj.
  
  
  42
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 je 20:31.
  
  
  La tago de Andrea estis mortonta.
  
  Ŝi apenaŭ sukcesis eliri de sub la kajo, kiam ŝi aŭdis la soldatojn leviĝi de la tablo. Kaj ne unu minuton pli frue. Ankoraŭ kelkaj sekundoj da varma aero de la generatoro kaj ŝi estus sveninta por ĉiam. Ŝi elrampis la kontraŭan flankon de la tendo de la pordo, leviĝis kaj tre malrapide marŝis al la malsanulejo, farante sian eblon por ne fali. Kion ŝi vere bezonis estis duŝo, sed tio estis ekstere de la demando ĉar ŝi ne volis iri en tiu direkto kaj renkonti Fowler. Ŝi kaptis du botelojn da akvo kaj sian fotilon kaj denove forlasis la malsanulejon, serĉante trankvilan lokon sur la rokoj proksime de sia montrofingro.
  
  Ŝi trovis ŝirmejon sur eta deklivo super la kanjona planko kaj sidis tie, rigardante la arkeologojn en agado. Ŝi ne sciis, kian stadion nun atingis ilia malĝojo. Iam Fowler kaj D-ro Harel preterpasis, verŝajne serĉante ŝin. Andrea kaŝis sian kapon malantaŭ la rokoj kaj provis kunmeti tion, kion ŝi aŭdis.
  
  La unua konkludo al kiu ŝi venis estis ke ŝi ne povis fidi Fowler - tio estis io kion ŝi jam sciis - kaj ŝi ne povis fidi Doc - kio igis ŝin sentiĝi eĉ pli malkomforta. Ŝiaj pensoj pri Harel ne iris multe preter grandega fizika altiro.
  
  Mi nur devas rigardi ŝin kaj mi ŝaltiĝas.
  
  Sed la ideo ke ŝi estas Mossad-spiono estis pli ol Andrea povis elteni.
  
  La dua konkludo, al kiu ŝi venis, estis, ke ŝi ne havis alian elekton ol fidi la pastron kaj la kuraciston, se ŝi volas eliri el ĉi tio viva. Ĉi tiuj vortoj pri la Upsilon-protokolo tute subfosis ŝian ideon pri kiu vere respondecis pri la operacio.
  
  Unuflanke, ekzistas Forrester kaj liaj dungosoldatoj, tute tro mildaj por preni tranĉilon kaj mortigi unu el sia propra. Aŭ eble ne. Poste estas la deĵorantoj, ligitaj al siaj sendankaj laboroj - neniu multe atentas ilin. Kine kaj Russell, la cerboj malantaŭ ĉi tiu frenezo. Grupo de dungitaj soldatoj kaj sekreta kodvorto por komenci mortigi homojn. Sed mortigi kiu, aŭ kiu alia? Kio estas klara, por bone aŭ malbone, estas ke nia sorto estis sigelita en la momento, kiam ni aliĝis al tiu ĉi ekspedicio. Kaj ŝajnas sufiĉe evidente, ke ĉi tio estas por la pli malbona.
  
  Andrea certe iam ekdormis, ĉar kiam ŝi vekiĝis la suno malleviĝis kaj peza griza lumo anstataŭis la kutiman altan kontraston inter sablo kaj ombro en la kanjono. Andrea bedaŭris, ke mankis la sunsubiro. Ĉiutage ŝi provis certigi, ke en ĉi tiu tempo ŝi iris al la malferma areo preter la kanjono. La suno estis enprofundiĝanta en la sablon, malkaŝante tavolojn de varmo, kiuj aspektis kiel ondoj ĉe la horizonto. Lia lasta fulmo estis kiel giganta oranĝa eksplodo, kiu restis en la ĉielo dum kelkaj minutoj post kiam li malaperis.
  
  Ĉi tie, en la "montra fingro" de la kanjono, la nura krepuska pejzaĝo estis granda nuda sabla roko. Suspirante, ŝi metis la manon en la poŝon de la pantalono kaj eltiris paketon da cigaredoj. Ŝia fajrilo estis nenie. Surprizita, ŝi komencis serĉi aliajn poŝojn ĝis voĉo en la hispana igis ŝian koron salti en ŝian gorĝon.
  
  - Ĉu vi serĉas ĉi tion, hundineto mia?
  
  Andrea rigardis supren. Kvin futojn super ŝi, Torres kuŝis sur la deklivo, la mano etendita kaj proponante al ŝi ruĝan fajrilon. Ŝi konjektis, ke la kolombiano certe estis tie dum kelka tempo - persekutanta ŝin - kaj ĝi sendis malvarmetojn laŭ ŝia spino. Penante ne montri sian timon, ŝi ekstaris kaj etendis manon al sia fajrilo.
  
  - Ĉu via patrino ne instruis al vi kiel paroli kun sinjorino, Torres? diris Andrea, regante siajn nervojn sufiĉe por ekbruligi cigaredon kaj elspiri la fumon al la soldulo.
  
  - Kompreneble, sed mi vidas neniun sinjorinon ĉi tie.
  
  Torres fiksrigardis la glatajn femurojn de Andrea. Ŝi portis pantalonon, kiun ŝi malbutonumis super siaj genuoj por transformi en pantalonon. Pro la varmego, ŝi kunvolvis ilin eĉ pli, kaj la blanka haŭto super ŝia sunbruno ŝajnis malĉasta kaj invitanta al li. Kiam Andrea rimarkis la direkton de la rigardo de la kolombiano, ŝia timo pliiĝis. Ŝi turnis sin al la fino de la kanjono. Unu laŭta kriego sufiĉus por atentigi ĉiujn. La teamo komencis fosi kelkajn testtruojn kelkajn horojn pli frue, preskaŭ samtempe kun sia eta ekskurseto sub la tendo de la soldatoj.
  
  Sed kiam ŝi turniĝis, ŝi vidis neniun. La mini-elkavatoro staris tie memstare, flanke.
  
  - Ĉiuj iris al la entombigo, bebo. Ni estas tute solaj.'
  
  - Ĉu vi ne devus esti ĉe via posteno, Torres? Andrea diris, indikante unu el la klifoj, provante aspekti senĝena.
  
  - Mi ne estas la sola, kiu estis kie ili ne devus esti, ĉu ne? Ĉi tio estas io, kion ni devas ripari, sen demandoj.'
  
  La soldato saltis malsupren al kie staris Andrea. Ili estis sur roka platformo ne pli granda ol ping-ponga tablo, proksimume dekkvin futojn super la kanjona planko. Al la rando de la platformo estis neregula amaso da ŝtonoj kiuj antaŭe estis la kaŝejo de Andrea sed nun blokis ŝian fuĝon.
  
  - Mi ne komprenas, pri kio vi parolas, Torres, - diris Andrea, penante akiri tempon.
  
  La kolombiano faris paŝon antaŭen. Nun li estis tiel proksima al Andrea, ke ŝi povis vidi la ŝvitoglobojn kovri lian frunton.
  
  - Kompreneble vi scias. Kaj nun vi faros ion por mi, se vi scias, kio estas bona por vi. Estas domaĝe, ke tia bela knabino devas esti lesbanino. Sed mi pensas, ke ĝi estas ĉar vi neniam havis bonan buŝon.'
  
  Andrea faris paŝon malantaŭen al la rokoj, sed la kolombiano paŝis inter ŝi kaj kie ŝi grimpis sur la platformon.
  
  - Vi ne kuraĝus, Torres. Aliaj gardistoj povas rigardi nin ĝuste nun.'
  
  - Nur Vaaka povas vidi nin... kaj li nenion faros. Li estos iom ĵaluza, li ne povos plu fari tion. Tro da steroidoj. Sed ne maltrankviliĝu, mia funkcias bone. Vi vidos.'
  
  Andrea ekkomprenis ke estis neeble eskapi, do ŝi faris sian decidon pro pura malespero. Ŝi faligis la cigaredon teren, firme plantis ambaŭ piedojn sur la roko kaj iomete kliniĝis antaŭen. Ŝi ne intencis faciligi ĝin al li.
  
  - Do venu, vi filo de malĉastulino. Se vi volas ĝin, venu kaj prenu ĝin.'
  
  Subita ekbrilo ekbrilis tra la okuloj de Torres, miksaĵo de ekscito pro la defio kaj kolero pro la insulto al lia patrino. Li ĵetis antaŭen kaj kaptis la brakon de Andrea, tirante ŝin krude al si kun forto kiu ŝajnis neebla por iu tiel malgranda.
  
  'Mi amas, ke vi petas ĝin, hundino.'
  
  Andrea tordis sian tutan korpon kaj forte batis lin per la kubuto en la buŝon. Sango verŝis sur la ŝtonojn, kaj Torres eligis koleregon. Furioze tirante la T-ĉemizon de Andrea, li ŝiris ŝian manikon, malkaŝante ŝian nigran mamzonon. Vidinte tion, la soldato eĉ pli ekscitiĝis. Li kaptis ambaŭ manojn de Andrea, intencante mordi ŝiajn mamojn, sed lastminute la raportisto retropaŝis kaj la dentoj de Torres fermiĝis sur nenio.
  
  - Venu, vi ŝatos. Vi scias, kion vi volas.'
  
  Andrea provis genuigi lin inter la kruroj aŭ en la stomako, sed, antaŭvidinte ŝiajn movojn, Torres deturnis sin kaj krucis siajn krurojn.
  
  Ne lasu lin venigi vin sur la teron, Andrea diris al si. Ŝi memoris rakonton, kiun ŝi sekvis antaŭ du jaroj pri grupo de seksperfortviktimoj. Ŝi iris kun pluraj aliaj junaj virinoj al kontraŭ-seksperforta seminario instruita fare de instrukciisto kiu estis preskaŭ seksperfortita kiam ŝi estis adoleskanto. La virino perdis okulon, sed ne sian virgecon. La seksperfortanto perdis ĉion. Se li ĵetas vin teren, vi estas en liaj manoj.
  
  Alia forta teno de Torres deŝiris ŝian mamzonon. Torres decidis ke tio sufiĉis kaj metis pli da premo sur la pojnojn de Andrea. Ŝi apenaŭ povis movi la fingrojn. Li perforte tordis ŝian dekstran brakon, lasante ŝian maldekstran liberan. Andrea nun havis sian dorson al li, sed ŝi ne povis moviĝi pro la premo de la kolombiano sur ŝia brako. Li igis ŝin kliniĝi kaj piedbatis ŝiajn maleolojn por disvastigi ŝiajn krurojn.
  
  La seksperfortanto estas plej malforta je du punktoj, la vortoj de la instruistino eĥis en ŝia kapo. La vortoj estis tiel fortaj, la virino estis tiel certa pri si, tiel reganta sin, ke Andrea sentis ekfloron de nova forto. Kiam li demetas viajn vestojn kaj kiam li demetas la sian. Se vi bonŝancas kaj li unue pafas sian laboron, profitu ĉi tion.
  
  Torres malfaris sian zonon per unu mano, kaj lia kamufla pantalono falis al liaj maleoloj. Andrea povis vidi lian erektiĝon, malmolan kaj minacan.
  
  Atendu ĝis li kliniĝos super vi.
  
  La soldulo kliniĝis super Andrea, serĉante la zipon sur ŝia pantalono. Lia rigida barbo gratis la nuan parton de ŝia kapo, kaj tio estis la signalo kiun ŝi bezonis. Ŝi subite levis sian maldekstran manon, movante sian tutan pezon al sia dekstra flanko. Surprizite, Torres ellasis la dekstran manon de Andrea, kaj ĝi falis dekstren. La kolombiano stumblis pro sia pantalono kaj falis antaŭen, forte batante la teron. Li provis leviĝi, sed Andrea estis la unua sur la piedoj. Ŝi piedbatis lin tri rapidajn en la stomakon, certigante, ke la soldato ne kaptu ŝin je la maleolo kaj ne faligu ŝin. La pafoj alteriĝis, kaj kiam Torres provis ruliĝi en la pilkon por defendi sin, li lasis multe pli senteman lokon malfermita por ataki.
  
  Dankon Dio. Mi neniam laciĝas de fari ĉi tion," la plej juna kaj nur ino el la kvin gefratoj konfesis trankvile, piedbati sian kruron malantaŭen antaŭ blovi la testikojn de Torres. Lia kriego resonis de la kanjonaj muroj.
  
  - Restu inter ni, - diris Andrea, - nun ni estas ebenaj.
  
  - Mi atingos vin, hundino. Mi vundos vin tiel malbone, ke vi sufokos pro mia koko," Torres ĝemis, preskaŭ plorante.
  
  - Kiam vi pripensas... - komencis Andrea.Ŝi atingis la randon de la teraso kaj estis malsuprenironta, sed rapide turnis sin kaj kuris kelkajn paŝojn, celante denove la piedon inter la krurojn de Torres. Ĝi estis senutila por li. por provi kovri sin per la manoj.forta, kaj Torres restis sufokita, lia vizao ru?i?is kaj du grandaj larmoj fluis sur liaj vangoj.
  
  'Nun ni vere fartas bone kaj ni estas egalaj.'
  
  
  43
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 je 21:43.
  
  
  Andrea revenis al la tendaro kiel eble plej rapide, sen kuri. Ŝi ne rigardis malantaŭen nek zorgis pri siaj ŝiriĝintaj vestaĵoj ĝis ŝi atingis la vicon de tendoj. Ŝi sentis strangan honton pri tio, kio okazis, miksita kun timo, ke iu ekscios, ke ŝi mistraktas la frekvencan skanilon. Ŝi provis aspekti kiel eble plej normala malgraŭ ŝia T-ĉemizo pendanta ĉirkaŭ ŝi kaj direktiĝis al la malsanulejo. Feliĉe, ŝi renkontis neniun. Kiam ŝi estis enironta la tendon, ŝi renkontis Kira Larsen, kiu elportis ŝiajn aĵojn.
  
  - Kio okazas, Kira?
  
  La arkeologo rigardis ŝin malvarme.
  
  "Vi eĉ ne havis la dececon aperi sur la Hespede por Stowe. Mi supozas, ke ne gravas. Vi ne konis lin. Li estis nur neniu por vi, ĉu ne? Tial vi eĉ ne zorgu, ke li mortis pro vi.'
  
  Andrea estis respondonta ke aliaj aferoj tenas ŝin malproksime, sed ŝi dubis, ke Kira komprenos, do ŝi diris nenion.
  
  "Mi ne scias, kion vi intencas," daŭrigis Kira, puŝante preter ŝi. "Vi bone scias, ke la kuracisto ne estis en ŝia lito tiun nokton. Eble ŝi trompis ĉiujn aliajn, sed ne min. Mi. "Mi dormos kun la aliaj teamanoj. Dank' al vi, estas malplena lito."
  
  Andrea estis feliĉa vidi ŝin foriri - ŝi ne estis en humoro por pliaj konfrontiĝoj, kaj profunde ŝi konsentis kun ĉiu vorto de Kira. Kulpo ludis gravan rolon en ŝia katolika edukado, kaj la pekoj de preterlaso estis same konstantaj kaj doloraj kiel iu ajn.
  
  Ŝi eniris la tendon kaj vidis D-ron Harel, kiu forturnis sin. Estis evidente, ke ŝi kverelis kun Larsen.
  
  "Mi ĝojas, ke vi fartas bone. Ni maltrankviliĝis pri vi."
  
  - Turnu vin, doktoro. Mi scias, ke vi ploris.'
  
  Harel turnis sin al ŝi, frotante ŝiajn ruĝiĝintajn okulojn.
  
  - Ĉi tio estas vere stulta. Simpla sekrecio el la lakrimaj glandoj, kaj tamen ni ĉiuj sentas sin embarasita pri tio.'
  
  'La mensogo estas eĉ pli honta'.
  
  La kuracisto tiam rimarkis la ŝiriĝintajn vestaĵojn de Andrea, ion kion Larsen, pro sia kolero, ŝajnis preteratenti aŭ ne ĝenis komenti.
  
  'Kio okazis al vi?'
  
  - Mi falis laŭ la ŝtuparo. Ne ŝanĝu la temon. Mi scias, kiu vi estas.'
  
  Harel zorge elektis ĉiun vorton de ŝi.
  
  'Kion vi scias?'
  
  - Mi scias, ke batalmedicino estas alte taksata de la Mossad, aŭ tiel ŝajnas. Kaj ke via krizanstataŭanto ne estis tiom hazarda kiom vi diris al mi.'
  
  La kuracisto sulkigis la brovojn, poste iris al Andrea, kiu traserĉis sian dorsosakon por ion pura por surmeti.
  
  - Mi bedaŭras, ke vi devis ekscii pri tio ĉi tiel, Andrea. Mi estas nur malaltranga analizisto, ne kampagento. Mia registaro volas havi okulojn kaj orelojn pri ĉiu arkeologia ekspedicio serĉanta la Keston de Interligo. Ĉi tiu estas la tria ekspedicio en kiu mi estas en sep jaroj.'
  
  "Ĉu vi vere estas kuracisto?" Aŭ ĉu ankaŭ tio estas mensogo?' diris Andrea dum ŝi surmetis alian T-ĉemizon.
  
  'Mi estas kuracisto'.
  
  "Kaj kiel vi kaj Fowler tiel bone interkonsentas?" Ĉar mi ankaŭ eksciis, ke li estas agento de CIA, se vi ne scius.'
  
  - Ŝi jam sciis, kaj vi devas klarigi ĝin al mi, - diris Fowler.
  
  Li staris apud la pordo, sulkigante la brovojn sed trankviligita de esti pasinta la tutan tagon serĉante Andrean.
  
  "Puraĵo," diris Andrea, fingromontrante al la pastro, kiu surprizite retropaŝis. "Mi preskaŭ mortis pro la varmego sub tiu platformo, kaj krom tio unu el la hundoj de Dekker nur provis seksperforti min. Mi estas; ne emas paroli kun vi du. Almenaŭ nuntempe.'
  
  Fowler tuŝis la brakon de Andrea, rimarkante la kontuziĝojn sur ŝiaj pojnoj.
  
  "Ĉu vi fartas bone?'
  
  - Pli bone ol iam, ŝi diris, forpuŝante la manon.La lasta afero, kiun ŝi deziris, estis kontakto kun viro.
  
  - Fraŭlino Otero, ĉu vi aŭdis la soldatojn paroli, kiam vi estis sub la kajo?
  
  'Kion diable vi faris tie?' - interrompis la ŝokita Harel.
  
  - Mi sendis ŝin. Ŝi helpis min malŝalti la frekvencan skanilon por ke mi povu telefoni al mia kontakto en Vaŝingtono.'
  
  - Mi ŝatus informiĝi, patro, - diris Harel.
  
  Fowler malaltigis sian voĉon ĝis preskaŭ flustro.
  
  - Ni bezonas informojn, kaj ni ne enŝlosos ĝin en ĉi tiu veziko. Aŭ ĉu vi pensas, ke mi ne scias, ke vi ŝteliras ĉiunokte por sendi tekstmesaĝojn al Tel-Avivo?'
  
  "Tuŝu," diris Harel, grimacante.
  
  u tion vi faris, Doktoro?, pensis Andrea, mordante la malsupran lipon kaj penante eltrovi, kion fari. Eble mi eraris kaj mi ja devintus fidi vin. Mi esperas ke jes, ĉar ne ekzistas alia elekto.
  
  - Bone, patro. Mi diros al vi ambaŭ, kion mi aŭdis...'
  
  
  44
  
  
  
  FOWLER KAJ HAREL
  
  - Ni devas eligi ŝin de ĉi tie, - flustris la pastro.
  
  La ombroj de la kanjono ĉirkaŭis ilin, kaj la solaj sonoj venis de la manĝtendo kie la membroj de la ekspedicio komencis sian vespermanĝon.
  
  - Mi ne vidas kiel, patro. Mi pensis pri ŝtelado de unu el la Hummers, sed ni devis transiri tiun dunon. Kaj mi ne pensas, ke ni tro malproksimen. Kio se ni dirus al ĉiuj en la grupo, kio vere okazas ĉi tie?'
  
  - Supozu, ke ni povus fari ĝin kaj ili kredis al ni... por kio tio utilus?
  
  En la mallumo, Harel subpremis ĝemon de kolero kaj senpoveco.
  
  - La sola afero, pri kiu mi povas pensi, estas la sama respondo, kiun vi donis al mi hieraŭ pri la talpo: atendu kaj vidu.
  
  "Estas unu maniero," diris Fowler. "Sed ĝi estos danĝera kaj mi bezonos vian helpon."
  
  - Vi povas kalkuli je mi, patro. Sed unue, klarigu al mi, kio estas la Protokolo Upsilon.'
  
  - Jen la procedo, per kiu la sekureca servo mortigas ĉiujn membrojn de la grupo, kiun ili laŭsupoze protektas, se kodvorto venas en la radio. Ili mortigas ĉiujn krom la persono kiu dungis ilin kaj iu ajn, kiun ili diras, devus esti lasita sola.'
  
  'Mi ne komprenas, kiel io tia povas ekzisti.'
  
  - Oficiale, ĝi ne estas. Sed kelkaj soldatoj vestitaj kiel solduloj kiuj servis en la specialaj fortoj, ekzemple, importis la koncepton el aziaj landoj.'
  
  Harel frostiĝis por momento.
  
  'Ĉu estas ia maniero scii kiu estas sur?'
  
  "Ne," diris la pastro malforte, "Kaj la plej malbona parto estas, ke la viro, kiu dungas la armean gardiston, estas ĉiam malsama ol tiu, kiu devus esti estraro."
  
  - Do Kain... - diris Harel, malfermante la okulojn.
  
  - Tute prave, doktoro. Kain ne estas tiu, kiu volas nin mortintoj. Estas iu alia.'
  
  
  45
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 2:34 a.m.
  
  
  Komence, estis absoluta silento en la malsanula tendo. Ĉar Kira Larsen dormis kun la aliaj asistantoj, la spirado de la du ceteraj virinoj estis la nura afero, kiun oni povis aŭdi.
  
  Post iom da tempo aŭdiĝis eta grata sono. Ĝi estis Hawnv ëiler zipo, la plej hermetika kaj fidinda en la mondo. Eĉ polvo ne povis eniri, sed nenio povis malhelpi la aliron de entrudiĝinto post kiam ĝi estis malfermita dudek colojn aŭ pli.
  
  Sekvis serio da malfortaj sonoj: ŝtrumpitaj paŝoj sur ligno; la klako de malgranda plasta skatolo malfermita; poste eĉ pli malforta, sed pli minaca sono: dudek kvar nervozaj keratinaj kruroj ĉirkaŭpaŝas ene de malgranda skatolo.
  
  Tiam estis retenita silento, ĉar la movoj estis preskaŭ neaŭdeblaj por la homa orelo: la duonmalfermita fino de la dormsako leviĝas, dudek kvar malgrandaj kruroj surteriĝas sur la ŝtofo ene, la fino de la ŝtofo revenas al sia originala pozicio. , kovrante la posedantojn de ĉi tiuj dudek kvar malgrandaj kruroj.
  
  Dum la sekvaj sep sekundoj, spirado denove regis la silenton. La glitado de piedoj en ŝtrumpetoj elirantaj el la tendo estis eĉ pli kvieta ol antaŭe, kaj la vagabondo ne zimpis kiam li foriris. La movo kiun Andrea faris ene de la dormsako estis tiel mallonga, ke ĝi preskaŭ ne faris sonon. Tamen, sufiĉis inciti la vizitantojn al ŝia dormsako por montri ilian koleron kaj konfuzon post kiam la vaganto tiel forte skuis lin antaŭ ol li eniris la tendon.
  
  La unua piko trapikis ŝin, kaj Andrea rompis la silenton per siaj krioj.
  
  
  46
  
  
  
  Al-Kaida trejnmanlibro trovita fare de Scotland Yard en kaŝejo, paĝoj 131 kaj sekvaj. Tradukis WM kaj SA 1.
  
  
  Milita esploro por ĝihado kontraŭ tiraneco
  
  
  En la nomo de Alaho, la Kompatema kaj Kompatema [...]
  
  Ĉapitro 14: Kidnapoj kaj Murdoj per Fusiloj kaj Pistoloj
  
  Pli bone estas elekti revolveron, ĉar kvankam ĝi havas malpli da kartoĉoj ol aŭtomata pistolo, ĝi ne blokiĝas, kaj malplenaj konkoj restas en la cilindro, kio malfaciligas ĝin por esploristoj.
  
  [...]
  
  
  La plej gravaj partoj de la korpo
  
  La pafanto devas koni gravajn partojn de la korpo aŭ [kie] kaŭzi kritikan vundon por celi tiujn areojn de la persono por esti mortigita. Ili:
  
  1. La cirklo inkluzive de la du okuloj, nazo kaj buŝo estas la mortzono kaj la pafanto ne devas celi malsupre, maldekstren aŭ dekstren aŭ riski la kuglon ne mortigi
  
  2. Parto de la kolo kie arterioj kaj vejnoj konverĝas
  
  3. Koro
  
  4. Stomako
  
  5. Hepato
  
  6. Renoj
  
  7. Vertebra kolumno
  
  Principoj kaj reguloj de pafo
  
  La plej grandaj eraroj en celado venas de fizika streĉiĝo aŭ nervoj kiuj povas kaŭzi la manon svingiĝi. Ĉi tio povas esti kaŭzita de tro da ellasilpremo aŭ tirado de la ellasilo anstataŭ tiri ĝin. Tio igas la muzelon de la pafilo devii de la celo.
  
  Tial, fratoj devas sekvi ĉi tiujn regulojn kiam celas kaj pafas:
  
  1. Kontrolu vin kiam vi tiras la ellasilon por malhelpi la pafilon moviĝi
  
  2. Premu la ellasilon sen tro da forto aŭ premo
  
  3. Ne lasu la sonon de la pafo influi vin kaj ne koncentriĝu pri kiel ĝi sonos, ĉar ĝi tremas viajn manojn.
  
  4. Via korpo estu normala, ne streĉita, kaj viaj membroj estu malstreĉitaj; sed ne tro multe
  
  5. Kiam vi pafas, celu vian dekstran okulon al la centro de la celo
  
  6. Fermu la maldekstran okulon se vi pafas per la dekstra mano, kaj inverse
  
  7. Ne prenu tro longe celante aŭ viaj nervoj povus lasi vin malsupren.
  
  8. Ne kompatu, kiam vi premas la ellasilon. Vi mortigas la malamikon de via Dio
  
  
  47
  
  
  
  WASHINGTON ANTURBO
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 20:34 p.m.
  
  
  Nazim trinkis sian Koka-kolaon, sed tuj flankenmetis ĝin. Ĝi enhavis tro multe da sukero, kiel ĉiuj trinkaĵoj en restoracioj, kie vi povis replenigi vian tason tiom da fojoj kiom vi volas. La kebabdomo "Mayur", kie li aĉetis vespermanĝon, estis unu el tiuj lokoj.
  
  - Sciu, la alian tagon mi spektis dokumentan filmon pri ulo, kiu manĝis nur McDonald's hamburgerojn dum unu monato.
  
  'Estas naŭze'.
  
  La okuloj de Haruf estis duonfermitaj. Dum kelka tempo li provis dormi, sed ne povis. Antaŭ dek minutoj, li rezignis kaj levis denove la aŭto-seĝon. Ĉi tiu Ford estis tro malkomforta.
  
  - Ili diris, ke lia hepato fariĝis pâté.
  
  - Ĉi tio povus okazi nur en Usono. La lando kun la plej dikaj homoj en la mondo. Vi scias, ke ĝi konsumas ĝis 87 procentojn de la mondaj rimedoj.'
  
  Nazim diris nenion. Li naskiĝis usonano, sed alispeca usonano. Li neniam lernis malami sian landon, kvankam liaj lipoj diris alie. Al li, la malamo de Haruf al Usono ŝajnis tro tute ampleksa. Li preferus vidi la prezidanton genuiĝi fronte al Mekko en la Ovala Oficejo ol vidi la Blankan Domon detruita de fajro. Iun tagon li diris ion tian al Haruf, kaj Haruf montris al li KD kun bildoj de knabineto. Ili estis krimlokaj fotoj.
  
  - Israelaj soldatoj seksperfortis kaj mortigis ŝin en Nablus. Ne estas sufiĉe da malamo en la mondo por tia afero.'
  
  Ĉe la memoro pri tiuj bildoj ankaŭ la sango de Nazim bolis, sed li provis forigi tiajn pensojn el sia kapo. Male al Haruf, malamo ne estis la fonto de lia energio. Liaj motivoj estis egoismaj kaj perversaj; ili celis akiri ion por si. Lia premio.
  
  Kelkajn tagojn antaŭe, kiam ili eniris la Netcatch-oficejon, Nazim estis preskaŭ senkonscia. En certa maniero, li sentis malbone, ĉar la du minutoj, kiujn ili pasigis por detrui Kafirun 2, preskaŭ forvelkis el lia menso. Li provis memori tion, kio okazis, sed estis kvazaŭ alies memoroj, kiel frenezaj sonĝoj en la ŝikaj filmoj, kiujn lia fratino ŝatis, en kiuj la ĉeffiguro vidas sin de ekstere. Neniu havas sonĝojn, en kiuj ili vidas sin de ekstere.
  
  'Haruf'.
  
  'Parolu al mi'.
  
  - Ĉu vi memoras, kio okazis lastan mardon?
  
  - Ĉu vi parolas pri kirurgio?
  
  'Ĝuste'.
  
  Haruf rigardis lin, levis la ŝultrojn kaj malgaje ridetis.
  
  'Ĉiu detalo'.
  
  Nazim forrigardis, ĉar li hontis pri tio, kion li estis dironta.
  
  - Mi... mi ne multe memoras, ĉu vi scias?
  
  - Vi devus danki Alaho, lia nomo estu benita. La unuan fojon, kiam mi mortigis iun, mi ne povis dormi dum unu semajno.'
  
  - Ĉu vi?
  
  Nazim larĝe malfermis la okulojn.
  
  Haruf lude ŝvelis la hararon de la junulo.
  
  - Ĝuste, Nazim. Nun vi estas ĝihadisto kaj ni estas egalaj. Ne miru tiom, ke ankaŭ mi travivis malfacilajn tempojn. Kelkfoje estas malfacile agi kiel la glavo de Dio. Sed vi estis benita kun la kapablo forgesi malagrablajn detalojn. Restas al vi nur fiero pri tio, kion vi faris.'
  
  La junulo sentis sin multe pli bone ol en la pasintaj tagoj. Li iom silentis, dirante dankpreĝon. Li sentis ŝviton flui sur lia dorso, sed li ne kuraĝis ekfunkciigi la motoron de la aŭto por ŝalti la klimatizilon. La atendado komencis ŝajni senfina.
  
  "Ĉu vi certas, ke li estas tie?" Mi komencas miri, - diris Nazim, montrante la muron, kiu ĉirkaŭis la grandbienon. - Ĉu vi ne pensas, ke ni devus serĉi aliloke?
  
  2 nekredantoj, laŭ la Korano.
  
  Haruf momenton pensis kaj poste balancis la kapon.
  
  - Mi ne havus eĉ la plej etan ideon, kien serĉi. Kiom longe ni sekvas lin? Monato? Li venis ĉi tien nur unufoje, kaj li estis ŝarĝita per pakaĵoj. Li foriris sen nenio. Ĉi tiu domo estas malplena. Kiom ni scias, ĝi povus aparteni al amiko, kaj li estis faranta al li favoron. Sed ĝi estas la sola ligilo, kiun ni havas, kaj ni devus danki vin pro tio, ke vi trovis ĝin.'
  
  Estis vero. Iun tagon, kiam Nazim laŭsupoze sekvis Watson memstare, la ulo komencis konduti strange, ŝanĝante lenojn sur la aŭtovojo kaj revenante hejmen sur itinero kiu estis tute malsama ol tiu kiun li kutime uzis. Nazim plialtigis la volumenon en la radio kaj prezentis sin kiel karakteron en Grand Theft Auto , populara videoludo en kiu la protagonisto estas krimulo kiu devas plenumi misiojn kiel ekzemple kidnapo, murdo, drogkomerco, kaj elektado de prostituitinoj. Estis parto de la ludo, kie vi devis sekvi aŭton, kiu provis forveturi. Ĝi estis unu el liaj plej ŝatataj partoj kaj kion li lernis helpis lin sekvi Watson.
  
  - Ĉu vi pensas, ke li scias pri ni?
  
  "Mi pensas, ke li tute ne scias ion pri Hukan, sed mi certas, ke nia gvidanto havas bonan kialon deziri lin mortinta. Transdonu al mi la botelon. Mi bezonas pisi."
  
  Nazim donis al li du-litran botelon. Haruf malfermis sian pantalonon kaj pisis enen. Ili havis kelkajn malplenajn botelojn por povi diskrete pisi en la aŭtomobilo. Estis pli bone toleri la ĝenon kaj forĵeti la botelojn poste ol lasi iun ajn vidi ilin pisi surstrate aŭ eniri en unu el la lokaj trinkejoj.
  
  'Vi scias? Al la diablo pri ĉio ĉi, - diris Haruf grimacante. - Mi ĵetos ĉi tiun botelon en la strateton, kaj poste ni iros serĉi lin en Kalifornio, ĉe la domo de lia patrino. Al la diablo kun ĉio.'
  
  - Atendu, Haruf.
  
  Nazim montris al la pordegoj de la biendomo. La sonorilon sonoris kuriero sur motorciklo. Sekundo poste, iu aperis.
  
  - Li estas tie! Vi vidas, Nazim, mi diris al vi. Gratulon!'
  
  Haruf estis ekscitita. Li vangofrapis Nazimon sur la dorson. La knabo sentis sin samtempe feliĉa kaj nervoza, kvazaŭ varmega ondo kaj malvarma ondo koliziis profunde en li.
  
  - Bonege, infano. Ni finfine finos tion, kion ni komencis.'
  
  
  48
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 2:34 a.m.
  
  
  Harel vekiĝis, timigita de la krioj de Andrea. La juna raportisto sidis sur ŝia dormsako, tenante ŝian kruron dum ŝi kriis.
  
  - Dio, ĉi tio doloras!
  
  La unua afero Harel pensis estis ke Andrea havis konvulsiojn dum ŝi dormis. Ŝi eksaltis, ŝaltis la lumon en la malsanulejo kaj kaptis la kruron de Andrea por masaĝi ŝin.
  
  Estis tiam kiam ŝi vidis la skorpiojn.
  
  Estis tri el ili, almenaŭ tri, kiuj elrampis el sia dormsako kaj sovaĝe ĉirkaŭkuris, la vostoj supren, pretaj por piki. Ili estis malsane flavaj. Terurigita, D-ro Harel saltis sur unu el la ekzamentabloj. Ŝi estis nudpieda kaj tial facila predo.
  
  - Doktoro, helpu min. Ho Dio, mia piedo brulas... Doc! Ho mia Dio!'
  
  La krioj de Andrea helpis la kuraciston enkonduki ŝian timon en la ĝustan direkton kaj pensi. Ŝi ne povis lasi sian junan amikon senhelpa kaj suferanta.
  
  Lasu min pensi. Kion diable mi memoras pri ĉi tiuj aĉuloj? Ili estas flavaj skorpioj. Knabino havas maksimume dudek minutojn antaŭ ol aferoj malboniĝos. Se nur unu el ili estus pikinta ŝin, tio estas. Se pli ol unu...
  
  Terura penso trairis la menson de la kuracisto. Se Andrea estis alergia al skorpia veneno, ŝi estis finita.
  
  - Andrea, aŭskultu min tre atente.
  
  Andrea malfermis la okulojn kaj rigardis ŝin. Kuŝante sur sia lito, kroĉante ŝian kruron kaj rigardante senĝene antaŭ ŝi, la knabino klare suferis angoron. Harel faris superhomajn klopodojn venki sian propran paralizan timon de skorpioj. Estis natura timo, ke iu israela virino, kia ŝi estis, naskiĝinta en Beer-Ŝeba rande de la dezerto, estus lerninta kiel juna knabino. Ŝi provis meti la piedon sur la plankon, sed ne povis.
  
  - Andreo. Andrea, ĉu la listo de alergioj, kiujn vi donis al mi, inkluzivas kardiotoksinojn?'
  
  Andrea denove hurlis pro doloro.
  
  - Kiel mi scias? Mi portas liston ĉar mi ne povas memori pli ol dek nomojn samtempe. Fuuuuuuuk! Doc, malsupreniru de tie, pro Dio, aŭ la Eternulo, aŭ kio ajn. La doloro estas eĉ pli forta...'
  
  Harel denove provis elteni sian timon, metinte la piedon sur la plankon, kaj per du saltoj ŝi estis sur sia matraco.
  
  Mi esperas, ke ili ne estas ĉi tie. Bonvolu al Dio, ke ili ne estu en mia dormsako...
  
  Ŝi faligis sian dormsakon sur la plankon, prenis boton en ĉiu mano kaj revenis al Andrea.
  
  - Mi devus surmeti miajn botojn kaj iri al la unuahelpilo. Vi estos en ordo post minuto, - ŝi diris, tirante siajn botojn. "La veneno estas tre danĝera, sed necesas preskaŭ duonhoro por mortigi homon. Atendu.'
  
  Andrea ne respondis. Harel levis la okulojn. Andrea metis la manon al la kolo, kaj ŝia vizaĝo komencis bluiĝi.
  
  Ho Sankta Dio! Ŝi havas alergiojn. Ŝi iras en anafilaktan ŝokon.
  
  Forgesinte surmeti sian alian ŝuon, Harel genuiĝis apud Andrea, ŝiaj nudaj piedoj tuŝis la plankon. Ŝi neniam estis tiel konscia pri ĉiu kvadratcolo de sia karno. Ŝi serĉis la lokon kie la skorpioj pikis Andrean kaj trovis du makulojn sur la maldekstra bovido de la raportisto, du malgrandajn truojn, ĉiu ĉirkaŭita de inflama areo proksimume la grandeco de tenisa pilko.
  
  Crap. Ili vere kaptis ŝin.
  
  La klapo de la tendo malfermiĝis kaj Patro Fowler eniris. Li ankaŭ estis nudpieda.
  
  'Kio okazas?'
  
  Harel klinis sin super Andrea, penante doni al ŝi buŝ-al-buŝan reanimadon.
  
  - Patro, bonvolu rapidi. Ŝi estas en ŝoko. Mi bezonas adrenalinon.'
  
  'Kie ĝi estas?'
  
  - En la ŝranko ĉe la fino, sur la dua breto de la supro. Estas pluraj verdaj fioloj. Alportu al mi unu kaj injektilon.'
  
  Ŝi kliniĝis kaj enspiris pli da aero en la buŝon de Andrea, sed la ŝveliĝo en ŝia gorĝo malhelpis aeron atingi ŝiajn pulmojn. Se Harel ne tuj resaniĝis post la ŝoko, ŝia amiko estus mortinta.
  
  Kaj estos via kulpo, ke vi estas tia malkuraĝulo kaj grimpis sur la tablon.
  
  - Kio diable okazis? - diris la pastro, kurante al la ŝranko. - Ĉu ŝi estas en ŝoko?
  
  "Eliru," kriis Doktoro al duondekduo da dormemaj kapoj, rigardantaj en la malsanulejon. Harel ne volis, ke unu el la skorpioj forkuru kaj trovu alian predon. "Ŝi estis pikita de skorpio, patro. Estas tri ĉi tie. ĝuste nun. Atentu.'
  
  Patro Fowler iomete svingis pro la novaĵo kaj singarde moviĝis al la kuracisto kun adrenalino kaj injektilo. Harel tuj injektis kvin CCS en la senŝirman femuron de Andrea.
  
  Fowler kaptis kvin-galonan ladskatolon da akvo je la tenilo.
  
  - Vi zorgos pri Andrea, - li diris al la kuracisto. 'Mi trovos ilin'.
  
  Harel nun turnis sian plenan atenton al la juna raportisto, kvankam nun ŝi povis nur rigardi sian staton. Ĝi estus adrenalino, kiu devus havi sian miraklan efikon. Tuj kiam la hormono eniris la sangofluon de Andrea, la nervofinaĵoj en ŝiaj ĉeloj ekpafis. La grasaj ĉeloj en ŝia korpo komencus rompi lipidojn, liberigante pli da energio, ŝia korfrekvenco plialtiĝos, estus pli da glukozo en ŝia sango, ŝia cerbo ekproduktus dopaminon, kaj, plej grave, ŝiaj bronkoj dilatiĝis kaj la ŝvelaĵo en ŝia gorĝo malaperus.
  
  Laŭte ĝemante, Andrea prenis sian unuan aerspiron per si mem. Al doktoro Harel, la sono estis preskaŭ same bela kiel la tri sekaj batoj sur la galona kruĉo de Pastro Fowler, kiujn ŝi aŭdis en la fono, dum la medikamento daŭre funkciis. Dum Patro Fowler sidiĝis sur la planko apud ŝi, Doc ne dubis ke la tri skorpioj nun estas tri punktoj sur la planko.
  
  - Kaj la kontraŭveneno? Ĉu io por trakti la venenon? - demandis la pastro.
  
  - Jes, sed mi ankoraŭ ne volas injekti ŝin. Ĝi estas farita de la sango de ĉevaloj kiuj estis eksponitaj al centoj da skorpiaj pikoj tiel ke ili poste iĝas imunaj. La vakcino ĉiam enhavas spurojn de la toksino, kaj mi ne volas esti submetita al alia ŝoko.'
  
  Fowler observis la junan hispanon. Ŝia vizaĝo malrapide komencis aspekti normala denove.
  
  - Dankon pro ĉio, kion vi faris, doktoro, - li diris, - ĉi tion mi ne forgesos.
  
  - Neniu problemo, - respondis Harel, kiu ĝis nun tro konsciis pri la danĝero, kiun ili trapasis, kaj ektremis.
  
  - Ĉu estos konsekvencoj?
  
  - Ne. Nun ŝia korpo povas batali kontraŭ la veneno.' Ŝi levis la verdan flakon. - Ĝi estas pura adrenalino, estas kvazaŭ doni al ŝia korpo armilon. Ĉiuj organoj en ŝia korpo duobligus sian kapaciton kaj malhelpus ŝin sufoki. Ŝi estos en ordo post kelkaj horoj, kvankam ŝi sentos vin kiel aĉa.'
  
  La vizaĝo de Fowler iomete malstreĉiĝis. Li montris al la pordo.
  
  - Ĉu vi pensas same kiel mi?
  
  - Mi ne estas idioto, patro. Mi estis en la dezerto centojn da fojoj en mia lando. La lasta afero, kiun mi faras nokte, estas certigi, ke ĉiuj pordoj estas fermitaj. Efektive, mi duoble kontrolas. Ĉi tiu tendo estas pli sekura ol svisa bankkonto.'
  
  - Tri skorpioj. Ĉiuj samtempe. Mezo de la nokto...'
  
  - Jes, patro. Jen la duan fojon iu provas mortigi Andrean.'
  
  
  49
  
  
  
  LA SEKURDOMO DE ORVILL WATSON
  
  EKSTER DE WASHINGTON, D.C.
  
  
  Vendredo, la 14-an de julio 2006 11:36 p.m.
  
  
  Ekde kiam Orville Watson komencis ĉasi teroristojn, li prenis kelkajn bazajn antaŭzorgojn: certigis, ke li havu telefonnumerojn, adresojn kaj poŝtkodojn sub diversaj nomoj, poste aĉetis domon per nenomita eksterlanda asocio, kiun nur geniulo povis eltrovi. sur li. Urĝa ŝirmejo en la okazo ke aferoj misfunkcios.
  
  Kompreneble, havi sekuran domon, pri kiu nur vi konas, havas siajn problemojn. Por komenci, se vi volas provizi lin per provizoj, vi devos fari ĝin mem. Orville prizorgis ĝin. Unufoje ĉiujn tri semajnojn, li alportis hejmen enlatigitan manĝaĵon, viandon por la frostujo, kaj stakon da DVD-oj kun la plej novaj filmoj. Tiam li forigis ĉion, kio estis malaktuala, ŝlosis la establadon kaj foriris.
  
  Ĝi estis paranoja konduto... neniuj demandoj pri ĝi. La nura eraro kiun Orville iam faris, krom lasi Nazim persekuti lin, estis ke la lastan fojon kiam li estis tie, li forgesis sakon da Hershey-stangoj. Ĝi estis senracia toksomanio, ne nur pro la 330 kalorioj po trinkejo, sed ankaŭ ĉar Amazon-pela ordono povis sciigi al la teroristoj, ke vi estas en domo, kiun ili rigardis.
  
  Sed Orville ne povis deteni sin. Li povis malhavi manĝaĵon, akvon, Interreta aliro, lia kolekto de seksaj fotoj, liaj libroj, aŭ lia muziko. Sed kiam li eniris la domon frue merkrede matene, ĵetis la jakon de la fajrobrigadisto en la rubujon, rigardis en la ŝranko, kie li konservis la ĉokoladon, kaj vidis, ke ĝi estas malplena, lia koro sinkis. Li ne povis vivi tri aŭ kvar monatojn sen ĉokolado, estante tute dependigita ekde kiam liaj gepatroj divorcis.
  
  Mi povus esti toksomaniulo kaj pli malbone, li pensis, penante trankviligi sin. Heroino, krako, Respublikana voĉdonado.
  
  Orville neniam provis heroinon en sia vivo, sed eĉ la konsterniga frenezo de la drogo ne estis egala por la neregebla rapido, kiun li sentis kiam li aŭdis la krakantan sonon de tavoleto dum li malvolvis la ĉokoladon.
  
  Se Orville fariĝis tute freŭda, li eble pensis, ke la lasta afero, kiun la familio Watson faris kune antaŭ la eksedziĝo, estis pasigi Kristnaskon 1993 ĉe la domo de sia onklo en Harrisburg, Pensilvanio. Kiel speciala donaco, liaj gepatroj prenis Orville al la Hershey-fabriko, kiu estis nur dek kvar mejlojn de Harrisburg. La genuoj de Orville kliniĝis kiam ili eniris la konstruaĵon por la unua fojo kaj enspiris la odoron de ĉokolado. Li eĉ ricevis plurajn Hershey-brikojn kun sia nomo sur ili.
  
  Sed nun Orvilon eĉ pli ĝenis alia sono: la sono de rompiĝanta vitro, krom se liaj oreloj ne trompis ĝin.
  
  Li zorge flankenpuŝis malgrandan amason da ĉokoladaj envolvaĵoj kaj ellitiĝis. Li rezistis ne tuŝi ĉokoladon dum tri horoj, persona plej bona, sed nun kiam li finfine cedis al sia dependeco, li planis eliri ĉion eksteren. Kaj denove, se li pensus Freŭde, li ekscius, ke li manĝis dek sep bombonojn, po unu por ĉiu membro de sia kompanio, kiu mortis en la atako lunde.
  
  Sed Orville ne kredis je Sigmund Freud kaj lia vertiĝo. En la rompita vitroujo, li kredis je Smith & Wesson. Tial li tenis specialan .38-pistolon apud sia lito.
  
  Ĉi tio ne povas esti. Alarmo ebligita.
  
  Li prenis la pafilon kaj la objekton, kiuj kuŝis apud li sur la noktostango. Ĝi aspektis kiel ŝlosilo, sed ĝi estis simpla dubutona teleregilo. La unua ekigis silentan alarmon ĉe la policejo. La dua ŝaltis la sirenon tra la bieno.
  
  "Ĝi estas tiel laŭta ke povus veki Nixon kaj igi lin klakdanci," diris la viro kiu starigis la alarmon.
  
  "Nixon estas entombigita en Kalifornio".
  
  'Nun vi scias kiom potenca ĝi estas'.
  
  Orville premis ambaŭ butonojn, ne volante riski ĝin. Sen aŭdi la sirenojn, li volis piedbati la aĉaĵon el la kreteno, kiu instalis la sistemon kaj ĵuris, ke ĝi ne povas esti malŝaltita.
  
  Feko, feko, feko, Orville malbenis al si, tenante sian pafilon. Kion diable mi devas fari nun? La plano estis veni ĉi tien kaj esti sekura. Kio pri poŝtelefono...?
  
  Ĝi estis sur la nokta tablo sur malnova kopio de Vanteco-foiro.
  
  Lia spirado malprofundiĝis kaj li komencis ŝviti. Kiam li aŭdis vitron rompiĝi-verŝajne en la kuirejo-li sidis en sia lito, en la mallumo, ludante La Sims sur sia tekkomputilo kaj suĉante la ĉokoladon ankoraŭ algluitan al la envolvaĵo. Li eĉ ne rimarkis, ke la klimatizilo malŝaltis kelkajn minutojn pli frue.
  
  Ili verŝajne malŝaltis la elektron samtempe kun la supozeble fidinda alarmsistemo. Dek kvar mil dolaroj. Hundilo!
  
  Nun kiam lia timo kaj glueca Vaŝingtona somero trempis lin per ŝvito, lia teno sur la pistolo estis glitiga, kaj ĉiu paŝo, kiun li faris, ŝajnis malfortika. Ne estis dubo, ke Orville devis eliri kiel eble plej rapide.
  
  Li transiris la vestĉambron kaj elrigardis en la koridoron supre. Tie estas neniu. Ne estis maniero malsupreniri al la unua etaĝo krom ŝtuparo, sed Orville havis planon. Ĉe la fino de la koridoro, ĉe la kontraŭa flanko de la ŝtuparo, estis malgranda fenestro, kaj ekstere kreskis iom malfortika ĉerizarbo, kiu rifuzis flori. Ne gravas. La branĉoj estis dikaj kaj sufiĉe proksimaj al la fenestro por permesi al neklera viro kiel Orville provi malsupreniri tiun vojon.
  
  Li falis kvarpiede kaj enŝovis la pafilon en la streĉan elaston de sia pantaloneto, poste devigis sian grandan korpon rampi dek futojn trans la tapiŝo al la fenestro. Alia bruo sur la suba planko konfirmis, ke iu ja enrompis la domon.
  
  Malfermante la fenestron, li kunpremis la dentojn, kiel miloj da homoj faras ĉiutage, kiam ili provas ne brui. Feliĉe, iliaj vivoj ne dependas de ĝi; bedaŭrinde, lia vivo certe dependis. Li jam povis aŭdi paŝojn suprenirantajn la ŝtuparon.
  
  Forlasante ĉian singardemon, Orville ekstaris, malfermis la fenestron kaj kliniĝis eksteren. La branĉoj estis ĉirkaŭ kvin futojn inter si, kaj Orvilo devis etendi eĉ por ke liaj fingroj brosu unu el la plej dikaj.
  
  Ĝi ne funkcios.
  
  Ne pensinte dufoje, li metis unu piedon sur la fenestrobreton, forpuŝis kaj faris salton, kiun eĉ la plej afabla observanto ne povus nomi gracia. Liaj fingroj sukcesis kapti la branĉon, sed en lia hasto la pafilo glitis en lian pantalonon, kaj post mallonga malvarma kontakto kun tio, kion li nomis "Bebo Timmy", la branĉo glitis laŭ lia kruro kaj falis en la ĝardenon.
  
  Damne! Kio alia povus misfunkcii?
  
  Je ĉi tiu punkto, la branĉo rompiĝis.
  
  La tuta pezo de Orville estis sur lia dorso, farante multe da bruo. Pli ol tridek procentoj de la ŝtofo en lia pantaloneto ne eltenis la falon, li poste ekkomprenis kiam li vidis la sangantajn tranĉojn sur sia dorso. Sed en tiu aparta momento li ne rimarkis ilin, ĉar lia sola zorgo estis movi la samon kiel eble plej malproksimen de la domo, do li direktiĝis al la pordego de sia posedaĵo, ĉirkaŭ sesdek kvin futojn malsupren de la monteto. Li ne havis la ŝlosilojn de la pordegoj, sed se necese li trarompus ilin. Duonvoje laŭ la deklivo, la timo, kiu atakis lin de interne, cedis lokon al sento de plenumo.
  
  Du neeblaj fuĝoj en unu semajno. Traktu ĝin, Batman.
  
  Li ne povis kredi tion, sed la pordego estis malfermita. Brakoj etenditaj en la mallumo, Orville direktiĝis al la elirejo.
  
  Subite, malhela figuro aperis el la ombro de la muro ĉirkaŭanta la posedaĵon kaj trafis lian vizaĝon. Orville sentis la plenan forton de la bato kaj aŭdis teruran krakadon, kiam lia nazo rompiĝis. Plorante kaj kroĉante sian vizaĝon, Orville falis teren.
  
  Iu figuro kuris laŭ la pado de la domo kaj metis pafilon al la dorso de lia kapo. La movo estis nenecesa ĉar Orville jam svenis. Nazim staris apud sia korpo, nervoze tenante ŝovelilon, kiun li uzis por trafi Orville en la klasika batista starpunkto antaŭ la ĵetanto. Ĝi estis la perfekta movo. Nazim estis bona batisto kiam li ludis basbalon en mezlernejo, kaj laŭ iu absurda maniero, li pensis, ke lia trejnisto estus fiera vidi lin fari tian mirindan pafon en la mallumo.
  
  - Ĉu mi ne diris al vi? demandis Haruf, senspire. - Rompita vitro funkcias ĉiufoje. Ili kuras kiel timigitaj kunikletoj kien ajn vi sendas ilin. Venu, demetu ĝin kaj helpu min porti ĝin en la domon.'
  
  
  50
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 6:34 a.m.
  
  
  Andrea vekiĝis sentante kvazaŭ ŝi maĉas sur kartono. Ŝi kuŝis sur la ekzamentablo, kie patro Fowler kaj doktoro Harel, ambaŭ en piĵamo, dormetis sur seĝoj.
  
  Ŝi estis ellitiĝonta por iri al la banĉambro kiam la zipo sur la pordo malfermiĝis kaj Jacob Russell aperis. Asistanto Kine havis walkie-talkion pendanta de sia zono, kaj lia vizaĝo estis pensema. Vidinte, ke la pastro kaj la kuracisto dormas, li aliris la piedpintojn al la tablo kaj flustris al Andrea.
  
  'Kiel vi fartas?'
  
  - Ĉu vi memoras la matenon post la tago, kiam vi forlasis la lernejon?
  
  Ruselo ridetis kaj kapjesis.
  
  - Nu, estas same, sed kvazaŭ ili anstataŭigis la drinkaĵon per bremslikvo, - diris Andrea, tenante la kapon.
  
  - Ni tre zorgis pri vi. Kio okazis al Erling, kaj nun ĉi tio... Ni havas multe da malbonŝanco.'
  
  En tiu momento, la gardanĝeloj de Andrea vekiĝis samtempe.
  
  'Malbonŝanco? Tio estas abomenaĵo, - diris Harel, etendiĝante sur sia seĝo. 'Kio okazis ĉi tie estis atenco.'
  
  'Pri kio vi parolas?'
  
  - Ankaŭ mi ŝatus scii, - konsternite diris Andrea.
  
  "Sinjoro Russell," Fowler diris, stariĝante kaj irante al la asistanto, "mi formale petas, ke fraŭlino Otero estu evakuita al Behemoth."
  
  - Patro Fowler, mi aprezas vian zorgon pri la bonfarto de fraŭlino Otero, kaj normale mi estus la unua kiu konsentus kun vi. Sed tio signifus malobservi la sekurecajn regulojn de la operacio, kio estas grandega paŝo...'
  
  - Vidu, Andrea interrompis.
  
  - Ŝia sano ne estas en tuja danĝero, ĉu, doktoro Harel?
  
  - Nu... teknike ne, - diris Harel, devigita malseveriĝi.
  
  'Kelkaj tagoj kaj ŝi estos kiel nova'.
  
  - Aŭskultu min... - insistis Andrea.
  
  - Vidu, patro, ne havus sencon evakui fraŭlinon Otero'n antaŭ ol ŝi havus ŝancon plenumi sian taskon.
  
  - Eĉ kiam iu provas mortigi ŝin? Fowler diris streĉite.
  
  - Ne estas pruvo por tio. Estis bedaŭrinda koincido, ke la skorpioj eniris en ŝian dormsakon, sed...
  
  'HALTU!' Andrea kriis.
  
  Surprizite, ĉiuj tri turnis sin al ŝi.
  
  "Ĉu vi bonvolu ĉesi paroli pri mi kvazaŭ mi ne estas ĉi tie kaj aŭskulti min dum unu fika momento?" Aŭ ĉu mi ne rajtas diri mian opinion antaŭ ol vi forpelos min el ĉi tiu ekspedicio?'
  
  - Certe. Daŭrigu, Andrea, - diris Harel.
  
  - Unue, mi volas scii, kiel la skorpioj eniris en mian dormsakon.
  
  - Malfeliĉa akcidento, - komentis Ruselo.
  
  - Ne povis esti akcidento, - diris patro Fowler. 'La malsanulejo estas hermetika tendo'.
  
  - Vi ne komprenas, - diris la asistanto de Kain, skuante la kapon pro elreviĝo. - Ĉiuj estas nervozaj pri tio, kio okazis al Stowe Erling. Onidiroj flugas ĉien. Iuj homoj diras, ke ĝi estis unu el la soldatoj, aliaj, ke ĝi estis Pappas, kiam li eksciis, ke Erling malkovris la Keston. Se mi evakuos fraŭlinon Otero nun, ankaŭ multaj aliaj homoj volos foriri. Ĉiufoje kiam ili vidas min, Hanley, Larsen kaj kelkaj aliaj diras, ke ili volas, ke mi resendu ilin al la ŝipo. Mi diris al ili, ke por sia propra sekureco, ili devas resti ĉi tie ĉar ni simple ne povas garantii, ke ili sekure atingos la Behemoton. Tiu argumento ne multe gravus, se mi evakuus vin, fraŭlino Otero.'
  
  Andrea silentis dum kelkaj momentoj.
  
  - Sinjoro Russell, ĉu mi komprenu, ke mi ne rajtas foriri kiam mi volas?
  
  "Nu, mi venis por proponi al vi proponon de mia estro."
  
  'Mi tute atentas'.
  
  - Mi kredas, ke vi ne tute komprenas. Sinjoro Kain mem proponos al vi.' Russell forigis la radion de sia zono kaj premis la vokbutonon. - Jen ŝi, sinjoro, - li diris, donante ĝin al Andrea.
  
  'Saluton kaj bonan matenon, fraŭlino Otero.'
  
  La voĉo de la maljunulo estis agrabla, kvankam li havis etan bavaran akĉenton.
  
  Kiel tiu guberniestro de Kalifornio. Tiu, kiu estis aktoro.
  
  - Fraŭlino Otero, ĉu vi estas ĉi tie?
  
  Andrea estis tiel surprizita aŭdi la voĉon de la maljunulo, ke ŝi bezonis iom da tempo por reakiri sian sekiĝintan gorĝon.
  
  - Jes, mi estas ĉi tie, sinjoro Kine.
  
  - Fraŭlino Otero, mi ŝatus inviti vin por trinki kun mi poste ĉirkaŭ la tagmanĝo. Ni povas babili kaj mi povas respondi viajn demandojn, se vi volas.'
  
  - Jes, kompreneble, sinjoro Kain. Mi tre ŝatus ĝin.'
  
  - Ĉu vi fartas sufiĉe bone por veni al mia tendo?
  
  'Jes sinjoro. Ĝi estas nur kvardek futojn de ĉi tie.'
  
  - Nu, ĝis revido do.
  
  Andrea resendis la radion al Russell, kiu ĝentile adiaŭis kaj foriris. Fowler kaj Harel diris eĉ unu vorton; ili nur malaprobe rigardis Andrean.
  
  "Ĉesu rigardi min tiel," diris Andrea, lasante sin klini sin sur la ekzamentablo kaj fermi la okulojn. "Mi ne povas lasi ĉi tiun ŝancon gliti tra miaj fingroj."
  
  "Ĉu vi ne pensas, ke estas surpriza koincido, ke li proponis al vi intervjuon en la momento, kiam ni demandis, ĉu vi povas foriri," diris Harel ironie.
  
  - Nu, mi ne povas rifuzi, - insistis Andrea. 'La publiko rajtas scii pli pri ĉi tiu viro.'
  
  La pastro malestime svingis la manon.
  
  - Milionuloj kaj raportistoj. Ili ĉiuj estas samaj, ili pensas, ke ili havas la veron.'
  
  - Same kiel la Eklezio, patro Fowler?
  
  
  51
  
  
  
  LA SEKURDOMO DE ORVILL WATSON
  
  EKSTER DE WASHINGTON, D.C.
  
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 12:41
  
  
  La vangofrapoj vekis Orvilon.
  
  Ili ne estis tro pezaj, aŭ estis tro da ili, nur sufiĉe por revenigi lin al la lando de la vivantoj kaj igi lin tusi unu el liaj antaŭaj dentoj, kiu estis difektita pro la trafo de la ŝovelilo. Dum juna Orville kraĉis ĝin, la doloro de rompita nazo trapasis lian kranion kiel grego da sovaĝaj ĉevaloj. La vangofrapoj de la migdal-okula viro estis ritmaj.
  
  - Rigardu. Li estas veka, - diris la pli maljuna viro al sia kunulo, kiu estis alta kaj maldika. La pli maljuna viro trafis Orvilon ankoraŭ kelkajn fojojn ĝis li ĝemis. 'Vi ne estas en via plej bona, ĉu, kunde 3?'
  
  Orville trovis sin kuŝanta sur la kuireja tablo, portante nenion krom sia brakhorloĝo. Kvankam li neniam kuiris hejme-fakte, li tute ne kuiris-li havis tute ekipitan kuirejon. Orville malbenis sian bezonon de perfekteco dum li rigardis ĉiujn pladojn vicigitajn apud la lavujo, dezirante, ke li aĉetis ĉi tiun aron da akraj kuirejaj tranĉiloj, korktiriloj, barbekuobroketoj...
  
  'Aŭskultu...'
  
  - Silentu!
  
  La junulo celis pistolon al li. La pli aĝa, kiu certe estis tridekjara, prenis unu el la broketoj kaj montris ĝin al Orvilo. La akra pinto brilis momente en la lumo de la halogenaj lumoj sur la plafono.
  
  - Ĉu vi scias, kio ĝi estas?
  
  - Ĉi tio estas barbekuo. Ĉe Wal-Mart, ili kostas 5,99 USD per aro. Rigardu... - diris Orville dum li provis eksidi. Alia viro metis sian manon inter la dikaj brustoj de Orville kaj devigis lin denove kuŝi.
  
  'Mi diris al vi, ke vi silentu'.
  
  Li levis la brodon kaj, peze klinante, enigis la pinton rekte en la maldekstran manon de Orville. La mieno de la viro ne ŝanĝiĝis eĉ kiam la akra metalo najlis lian manon al la ligna tablo.
  
  Komence, Orville estis tro miregigita por ekkompreni kio okazis. Tiam, subite, doloro trapasis lian brakon kiel elektra ŝoko. Li kriegis.
  
  - Ĉu vi scias, kiu inventis brodaĵojn? demandis la pli malalta viro, kaptante la vizaĝon de Orville por devigi lin rigardi sin. - Ĉi tiuj estis niaj homoj. Fakte, en Hispanio oni nomis ilin maŭraj kebaboj. Ili inventis ilin kiam oni konsideris malbonajn manierojn manĝi ĉe la tablo per tranĉilo.'
  
  Jen, fiuloj. Mi devas diri ion.
  
  Orville ne estis malkuraĝulo, sed li ankaŭ ne estis stulta. Li sciis kiom multe da doloro li povis elporti, kaj li sciis kiam li estas batata. Li prenis tri bruajn spirojn tra la buŝo. Li ne kuraĝis spiri tra la nazo kaj kaŭzi pli da doloro.
  
  - Bone, tio sufiĉas. Mi diros al vi, kion vi volas scii. Mi kantos, mi ekbalbutos, mi desegnos proksimuman skemon, planojn. Ne necesas perforto.'
  
  La lasta vorto preskaŭ transformiĝis en kriego, kiam li vidis la viron kapti alian brodaĵon.
  
  - Kompreneble vi faros. Sed ni ne estas turmenta komitato. Ni estas la plenuma komitato. La afero estas, ke ni volas fari ĝin tre malrapide. Nazim, metu pafilon al lia kapo.'
  
  Tiu, nomata Nazim, kun tute forestanta mieno, sidiĝis sur seĝon kaj metis la pistolon al la kranio de Orville. Orville frostiĝis, kiam li sentis malvarman metalon.
  
  'Dum vi estas en humoro paroli... diru al mi, kion vi scias pri Hakan.'
  
  Orville fermis la okulojn. Li ektimis. Do jen la afero.
  
  - Nenion. Mi ĵus aŭdis ion ĉi tie kaj tie.'
  
  "Puraĵo," diris la vireto, vangofrape lin trifoje. "Kiu diris, ke vi sekvu lin? Kiu scias, kio okazis en Jordanio?"
  
  'Mi scias nenion pri Jordanio'.
  
  'Vi mensogas'.
  
  - Ĉi tio estas vera. Je Allah!'
  
  Tiuj ĉi vortoj ŝajnis veki ion en liaj agresantoj. Nazim premis la muzelon de la pafilo pli proksime al la kapo de Orville. Alia metis duan brodaĵon al lia nuda korpo.
  
  "Vi malsanigas min kunde. Rigardu, kiel vi uzis vian talenton por faligi vian religion kaj perfidi viajn islamajn fratojn. Ĉio por manpleno da faboj."
  
  Li trakuris la pinton de la pinto sur la bruston de Orville, paŭzante momenton sur sia maldekstra brusto. Li milde levis la karnfaldon, poste subite lasis ĝin fali, igante la grason ondeti en lia ventro. La metalo lasis grataĵon sur la karno, sangogutojn miksitajn kun la nervoza ŝvito sur la nuda korpo de Orville.
  
  - Escepte, ke ĝi ne estis tute manpleno da faboj, - daŭrigis la viro, enŝovante la akran ŝtalon iom pli profunde en la karnon. - Vi havas plurajn domojn, belan aŭton, dungitojn... Kaj rigardu tiun horloĝon, benata estu la nomo Allah'.
  
  Vi povas havi ĝin, se vi ellasas ĝin, pensis Orville, sed ne diris eĉ unu vorton, ĉar li ne volis, ke alia ŝtala stango trapiku lin. Diablo, mi ne scias kiel mi eliros el ĉi tio.
  
  Li provis pensi pri io, kion ajn li povus diri por ke la du viroj lasu lin sola. Sed la terura doloro en liaj nazo kaj brako kriegis al li, ke tiaj vortoj ne ekzistas.
  
  Per sia libera mano Nazim forigis la horloĝon de la pojno de Orville kaj donis ĝin al alia viro.
  
  - Saluton... Ĉaskaptisto Lecoultre. Nur la plej bona, ĉu ne? Kiom la registaro pagas al vi pro esti rato? Mi certas, ke ĝi estas multe. Sufiĉe por aĉeti dudek mil dolaran horloĝon.'
  
  La viro ĵetis la horloĝon sur la plankon de la kuirejo kaj komencis frapi la piedojn kvazaŭ lia vivo dependus de ĝi, sed li sukcesis nur grati la ciferplaton, kio perdigis lian teatran geston sian tutan efikecon.
  
  "Mi nur persekutas krimulojn," diris Orville. "Vi ne havas monopolon pri la mesaĝo de Alaho."
  
  - Ĉu vi ne kuraĝas diri Lian nomon denove, - diris la vireto, kraĉante en la vizaĝon de Orville.
  
  La supra lipo de Orville ektremis, sed li ne estis malkuraĝulo. Li subite komprenis, ke li estas mortonta, do li parolis kun ĉia digneco. "Omak zanya fih erd 4," li diris, rigardante rekte en la vizaĝon de la viro kaj penante ne balbuti. Kolero ekbrilis en la okuloj de la viro. Estis klare ke la du viroj opiniis ke ili povas rompi Orville kaj rigardi lin pledi por lia vivo. Ili ne atendis, ke li estu kuraĝa.
  
  - Vi ploros kiel knabino, - diris la pli maljuna viro.
  
  Lia mano forte leviĝis kaj falis, plonĝante duan brodaĵon en la dekstran manon de Orville. Orville ne povis ne eligi krion, kiu malmentis lian kuraĝon momentojn pli frue. Sango ŝprucis en lian malfermitan buŝon kaj li komencis sufoki, tusante en spasmoj, kiuj skuis lian korpon pro doloro, kiam liaj manoj skuis for de la broĉetoj, kiujn ili estis fiksitaj al la ligna tablo.
  
  Iom post iom la tuso trankviliĝis, kaj la vortoj de la viro realiĝis dum du grandaj larmoj ruliĝis sur la vangoj de Orville sur la tablon. Tio ŝajnis esti ĉio, kion la viro bezonis por liberigi Orville de sia torturo. Li kreskigis novan kuirejan ilon: longan tranĉilon.
  
  "Estas finite, kunde-'
  
  Pafo eksonis, eĥante de la metalaj patoj kiuj pendis sur la muro, kaj la viro falis sur la plankon. Lia kunulo eĉ ne turnis sin por vidi de kie venis la pafo. Li saltis super la kuireja vendotablo, gratante la multekostan tajlon per sia zonbuko, kaj alteriĝis sur siajn manojn. Dua pafo frakasis parton de la pordokadro piedon kaj duonon super lia kapo kiam Nazim malaperis.
  
  Orville, la vizaĝo frakasita, la manplatoj pafitaj kaj sangantaj kiel ia stranga parodio de krucifikso, li apenaŭ povis turni sin por vidi, kiu savis lin de certa morto. Li estis maldika, helhara viro en siaj tridekaj jaroj, portanta ĝinzon kaj kio aspektis kiel la hunda kolumo de pastro.
  
  "Bela pozo, Orville," diris la pastro, kiam li kuris preter li por postkuri la duan teroriston. Li kaŝis sin malantaŭ la pordokadro kaj poste subite elkliniĝis, tenante la pafilon per ambaŭ manoj. La sola aĵo antaŭ si estis malplena. ĉambro kun malfermita fenestro.
  
  La pastro revenis al la kuirejo. Orvilo estus frotante siajn okulojn pro miro, se liaj manoj ne estus premitaj al la tablo.
  
  - Mi ne scias, kiu vi estas, sed dankon. Vidu, kion vi povas fari por lasi min iri, mi petas. '
  
  Kun lia difektita nazo, ĝi sonis kiel 'glacia blanka, flam'.
  
  - Donu viajn dentojn. Doloros, - diris la pastro, ekkaptante la brodon per la dekstra mano. Kvankam li provis eltiri ĝin rekte, Orville ankoraŭ kriis pro doloro. - Vi scias, vi ne estas facile trovebla.
  
  Orville interrompis lin levante la manon. La vundo sur li estis klare videbla. Ree kunpreminte la dentojn, Orvilo ruliĝis maldekstren kaj mem eltiris la duan brodaĵon. Ĉi-foje li ne kriegis.
  
  'Vi povas iri?' demandis la pastro, helpante lin surpiedi.
  
  - Polusa papo?
  
  'Ne plu. Mia aŭto estas proksime. Ĉu vi havas ideon, kien iris via gasto?'
  
  - Kiel diable mi sciu? Orville diris, kaptante rulon da kuirejaj tukoj proksime de la fenestro kaj envolvante siajn manojn en dikaj tavoloj da papero, kiuj aspektis kiel gigantaj varoj de vatona bombono, kiuj malrapide farigxis rozkoloraj pro sango.
  
  - Lasu ĝin kaj foriru de la fenestro. Mi bandaĝos vin en la aŭtomobilo. Mi pensis, ke vi estas fakulo pri teroristoj.'
  
  "Kaj mi supozas, ke vi estas de la CIA?" Mi pensis, ke mi estas bonŝanca.'
  
  - Nu, pli-malpli. Mi nomiĝas Albert kaj mi estas de ISL 5.'
  
  - Ĉu ligo? Kun kiu? Vatikano?'
  
  Albert ne respondis. La agentoj de la Sankta Alianco neniam agnoskis sian aliĝon al la grupo.
  
  "Do forgesu pri tio," diris Orville, rebatinte la doloron. "Rigardu, estas neniu ĉi tie por helpi nin. Mi dubas, ke iu eĉ aŭdis la pafojn. La plej proksimaj najbaroj estas duonmejlon for. Ĉu vi havas poŝtelefonon? '
  
  - Ne tre bona ideo. Se la polico aperos, ili kondukos vin al la hospitalo kaj poste volos pridemandi vin. La CIA estos en via ĉambro post duonhoro kun aro da floroj.'
  
  'Do vi scias kiel trakti ĉi tiun aferon?' Orville diris, montrante la pafilon.
  
  - Vere ne. Mi malamas armilojn. Vi estas bonŝanca, ke mi ponardis la ulon kaj ne vin.'
  
  "Nu, vi prefere komencu ami ilin," diris Orvilo, levante la vatonajn manojn kaj montrante sian pafilon. "Kia agento vi estas?"
  
  "Mi faris nur bazan trejnadon," diris Albert morne, "Komputiloj estas mia afero."
  
  - Nu, tio estas nur bonega! Mi komencas kapturni, - diris Orville, sveninta. La nura afero, kiu malhelpis lin fali sur la plankon, estis la mano de Albert.
  
  - Ĉu vi pensas, ke vi povas atingi la aŭton, Orville?
  
  Orville kapjesis, sed ne estis tro certa.
  
  - Kiom da estas? Albert demandis.
  
  - Restis nur tiu, kiun vi fortimigis. Sed li atendos nin en la ĝardeno.'
  
  Albert mallonge rigardis tra la fenestro, sed li nenion povis vidi en la mallumo.
  
  - Do ni iru. Laŭ la deklivo, pli proksime al la muro... li povus esti ie ajn.'
  
  
  52
  
  
  
  LA SEKURDOMO DE ORVILL WATSON
  
  EKSTER DE WASHINGTON, D.C.
  
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 13:03.
  
  
  Nazim estis tre timigita.
  
  Li multfoje imagis la scenon de sia martireco. Abstraktaj koŝmaroj en kiuj li mortos en grandega fajroglobo, io grandega kiu estos televidigita ĉirkaŭ la mondo. La morto de Haruf pruvis esti absurda seniluziiĝo, lasante Nazim konfuzita kaj timema.
  
  Li kuris en la ĝardenon, timante, ke la polico eble aperos iam ajn. Momenton lin allogis la ĉefa pordego, kiu estis ankoraŭ duone malfermita. La sonoj de griloj kaj cikadoj plenigis la nokton per promeso kaj vivo, kaj por momento Nazim hezitis.
  
  Ne. Mi dediĉis mian vivon al la gloro de Alaho kaj la savo de miaj amatoj. Kio okazos al mia familio, se mi nun forkuros, se mi moliĝos?
  
  Do, Nazim ne eliris el la pordego. Li restis en la ombro, malantaŭ vico de malbone neglektataj muikoj, kiuj ankoraŭ havis kelkajn flavecajn burĝonojn. Provante mildigi la streĉiĝon en sia korpo, li movis la pafilon de mano al mano.
  
  Mi estas en bona formo. Mi saltis super la kuireja vendotablo. La kuglo, kiu sekvis min, maltrafis je unu mejlo. Unu el ili estas pastro, kaj la alia estas vundita. Mi estas pli ol egalulo por ili. Mi devas nur sekvi la vojon al la pordego. Se mi aŭdos policajn aŭtojn, mi transgrimpos la muron. Ĝi estas multekosta, sed mi povas fari ĝin. Dekstre estas loko, kiu aspektas iom pli malalta. Domaĝe, ke Haruf ne estas ĉi tie. Li estis geniulo malfermi pordojn. La pordego al la biendomo daŭris al li nur dek kvin sekundojn. Mi scivolas, ĉu li jam estas kun Alaho? Mi sopiros lin. Li ŝatus, ke mi restu kaj forigu Watson. Li estus mortinta, se Haruf ne atendus tiel longe, sed nenio pli kolerigis lin ol tiu, kiu perfidis siajn proprajn fratojn. Mi ne scias, kiel ĝi helpus al ĝihado, se mi mortus ĉi-nokte sen unue forigi la kundon. Ne. Mi ne povas pensi tiel. Mi devas koncentriĝi pri tio, kio estas grava. La imperio, en kiu mi naskiĝis, estas destinita fali. Kaj mi helpos lin fari tion per mia sango. Kvankam mi dezirus, ke ĝi ne estis hodiaŭ.
  
  Estis bruo de la pado. Nazim aŭskultis pli atente. Ili proksimiĝis. Li devis agi rapide. Li devus esti -
  
  - Bone. Delasu vian armilon. Daŭrigu.'
  
  Nazim eĉ ne pensis. Li ne diris la lastan preĝon. Li nur turnis sin kun pafilo en la mano.
  
  
  Albert, kiu forlasis la malantaŭon de la domo kaj tenis proksime al la muro por atingi la pordegon sekure, trovis fluoreskajn striojn sur la ŝuoj de Nazim Nike en la mallumo. Ĝi ne estis la sama kiel kiam li instinkte pafis al Haruf por savi la vivon de Orville kaj bati lin per pura hazardo. Ĉi-foje, li surprizis la ulon nur kelkajn futojn for. Albert plantis ambaŭ piedojn sur la teron, celis la centron de la brusto de Nazim kaj ektiris la ellasilon duonvoje, instigante lin faligi la pafilon. Kiam Nazim turnis sin, Albert ektiris la ellasilon la tutan vojon, disŝirante la bruston de la junulo.
  
  
  Nazim estis nur malklare konscia pri la pafo. Li sentis nenian doloron, kvankam li konsciis, ke li estis terenbatita. Li provis movi siajn brakojn kaj krurojn, sed ĝi estis sencela kaj li ne povis paroli. Li vidis la pafiston klini sin super li, kontrolante la pulson en lia kolo, poste balancis la kapon. Watson aperis momenton poste. Nazim vidis guton de la sango de Watson fali kiam li klinis sin. Li neniam sciis, ĉu la guto miksiĝis kun lia propra sango fluanta el la vundo en lia brusto. Lia vizio malklariĝis ĉiun sekundon, sed tamen li povis aŭdi la voĉon de Watson preĝanta.
  
  - Benata estu Alaho, kiu donis al ni la vivon kaj la ŝancon glori lin juste kaj honeste. Benata estu Alaho, kiu instruis al ni la Sanktan Koranon, kiu diras, ke eĉ se iu povas levi manon kontraŭ ni por mortigi nin, ni ne levu manon kontraŭ li. Pardonu lin, Sinjoro de la Universo, ĉar liaj pekoj estas la pekoj de la trompita senkulpulo. Protektu lin kontraŭ la turmentoj de la infero kaj proksimigu lin al vi, Sinjoro de la Trono.'
  
  Nazim sentis multe pli bone post tio. Estis kvazaŭ pezo estis levita de li. Li donis ĉion pro Alaho. Li permesis al si sinki en staton de tia paco, ke, aŭdante policsirenojn en la malproksimo, li konfuzis ilin kun sono de griloj. Unu el ili kantis apud lia orelo, kaj tio estis la lasta afero, kiun li aŭdis.
  
  
  Kelkajn minutojn poste, du uniformitaj policanoj kliniĝis super juna viro portanta T-ĉemizon de Washington Redskins. Liaj okuloj estis malfermitaj, li rigardis la ĉielon.
  
  - Centra, ĉi tio estas Divido dudek tri. Ni havas dek kvindek kvar. Sendu ambulancon -'
  
  'Forgesu ĝin. Li malsukcesis.'
  
  - Centra, nuligi ĉi tiun ambulancon provizore. Ni iros antaŭen kaj baros la krimlokon per ŝnuro.'
  
  Unu el la oficiroj rigardis la vizaĝon de la junulo, opiniante, ke estas domaĝe, ke li mortis pro siaj vundoj. Li estis sufiĉe juna por esti mia filo. Sed homo ne perdus dormon pro tio. Li vidis sufiĉe da mortintaj infanoj sur la stratoj de Vaŝingtono por tapiŝi la Ovalan Oficejon. Kaj tamen neniu el ili havis vizaĝon kiel ĉi tiu.
  
  Dum momento, li pensis pri voki sian kunulon kaj demandi lin kial diable ĉi tiu ulo havas tiel pacan rideton. Kompreneble li ne faris.
  
  Li timis aspekti kiel malsaĝulo.
  
  
  53
  
  
  
  IE EN FAIRFAX COUNTY, VA
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 14:06.
  
  
  La sekurdomo de Orville Watson kaj Albert estis preskaŭ dudek kvin mejlojn dise. Orville kovris la distancon en la malantaŭa sidloko de la Toyota de Albert, duone dormante kaj duone konscie, sed almenaŭ liaj manoj estis taŭge bandataj, dank' al la sukuristo kiun la pastro portis en sia aŭto.
  
  Post unu horo, vestita per tedusa banmantelo, la sola aĵo de Albert, kiu konvenis al li, Orville englutis plurajn Tylenol-tabelojn, lavante ilin per la oranĝa suko, kiun la pastro alportis al li.
  
  - Vi perdis multe da sango. Ĉi tio helpos vin stabiligi la situacion.'
  
  La nura aĵo kiun Orville deziris estis stabiligi sian korpon en hospitallito, sed surbaze de lia limigita kapacito, li decidis ke li eble same restos kun Albert.
  
  'Ĉu vi hazarde havas trinkejon de Hershey?'
  
  - Ne, pardonu. Mi ne povas manĝi ĉokoladon - ĝi donas al mi aknon. Sed post iom da tempo, mi ĉesos Seven Eleven por aĉeti ion por manĝi, kelkajn ekstragrandajn t-ĉemizojn, kaj eble iom da bombono, se vi volas.'
  
  'Forgesu ĝin. Post tio, kio okazis ĉi-vespere, mi pensas, ke mi malamos Hershey dum mia tuta vivo.'
  
  Albert levis la ŝultrojn. 'Ĝi dependas de vi'.
  
  Orville montris al la multaj komputiloj kiuj malordigis la salonon de Albert. Dek ekranoj staris sur tablo ĉirkaŭ dek du futojn longa, ligita al amaso da kabloj dikaj kiel femuro de atleto, kiu etendiĝis laŭ la planko apud la muro. "Via ekipaĵo estas bonega, s-ro Internacia Komunikado," diris Orville por malpezigi streĉon. Rigardante la pastron, li rimarkis, ke ili ambaŭ estas en la sama boato. Liaj manoj tremis iomete kaj li ŝajnis iom perdita. HarperEdwards-sistemo kun baztabuloj TINCom ... Do vi elspuris min, ĉu ne?'
  
  - Via eksterlanda kompanio en Nassau, tiu, kiun vi kutimis aĉeti la sekurdomon. Mi bezonis kvardek ok horojn por spuri la servilon kie la originala transakcio estis konservita. Du mil cent kvardek tri paŝoj. Bone farita.'
  
  - Ankaŭ vi, - impresite diris Orvilo.
  
  La du viroj rigardis unu la alian kaj kapjesis, rekonante siajn kolegajn retpiratojn. Por Albert, ĉi tiu mallonga momento de malstreĉiĝo signifis, ke la ŝoko, kiun li tenis, subite invadis lian korpon kiel grupo da ĉikanantoj. Albert ne atingis la necesejon. Li vomis en bovlon da pufmaizo, kiun li lasis sur la tablo la antaŭan nokton.
  
  - Mi neniam antaŭe mortigis iun. Tiu ĉi ulo... mi eĉ ne rimarkis la alian, ĉar mi bezonis agi, mi pafis sen pripenso. Sed la infano... li estis nur infano. Kaj li rigardis en miajn okulojn.'
  
  Orville diris nenion, ĉar li havis nenion por diri.
  
  Ili staris tiel dum dek minutoj.
  
  - Nun mi komprenas lin, - fine diris la juna pastro.
  
  'Monda Organizaĵo pri Sano?'
  
  'Mia amiko. Iu, kiu devis mortigi kaj kiu suferis pro tio.'
  
  - Ĉu vi parolas pri Fowler?
  
  Albert rigardis lin suspekteme.
  
  'Kiel vi scias ĉi tiun nomon?'
  
  - Ĉar ĉi tiu tuta malordo komenciĝis kiam Kine Industries kontraktis min por miaj servoj. Ili volis scii pri Patro Anthony Fowler. Kaj mi ne povas ne rimarki, ke ankaŭ vi estas pastro.'
  
  Tio igis Alberton eĉ pli nervoza. Li kaptis Orvilon je la robo.
  
  - Kion vi diris al ili? li kriis. 'Mi bezonas scii!'
  
  "Mi ĉion rakontis al ili," diris Orville emfaze. "Lia trejnado, ke li estis implikita kun la CIA, kun la Sankta Alianco..."
  
  - Ho mia Dio! Ĉu ili konas lian veran mision?'
  
  - Mi ne scias. Ili faris al mi du demandojn. La unua estis, kiu li estas? Due: kiu estus grava por li?'
  
  - Kion vi eksciis? Kaj kiel?'
  
  - Mi eksciis nenion. Mi rezignus, se mi ne estus ricevinta anoniman koverton kun foto kaj la nomo de la raportisto: Andrea Otero. La noto en la koverto diris, ke Fowler faros ĉion por certigi, ke ŝi ne estos damaĝita.'
  
  Albert ellasis la mantelon de Orville kaj komencis paŝi en la ĉambro, provante kunmeti ĉion.
  
  - La aferoj komencas havi sencon... Kiam Kine iris al Vatikano kaj diris al ili, ke li havas la ŝlosilon por trovi la Keston, ke ĝi eble estos en la manoj de maljuna nazia militkrimulo, Sirin promesis ricevi sian kondukanton. implikita. En interŝanĝo, Kine devis kunporti observanton de la Vatikano sur la ekspedicio. Donante al vi la nomon de Otero, Chirin certigis ke Kine permesus al Fowler partopreni la ekspedicion ĉar Chirin tiam povus kontroli lin tra Otero, kaj ke Fowler akceptus la mision protekti ŝin. Manipula fiulo," Albert diris, retenante rideton, kiu estis duone abomeno, duone admiro.
  
  Orville rigardis lin kun la buŝo malfermita.
  
  'Mi ne komprenas eĉ unu vorton de tio, kion vi diras.'
  
  - Vi estas bonŝanca: se vi farus, mi devus mortigi vin. Mi nur ŝercas. Rigardu, Orville, mi ne kuris por savi vian vivon ĉar mi estas agento de CIA. Mi ne estas tia. Mi estas nur simpla ligilo en la ĉeno faranta favoron por amiko. Kaj ĉi tiu amiko estas en serioza danĝero, parte pro la raporto, kiun vi donis pri li al Kain. Fowler en Jordanio, sur sovaĝa ekspedicio por reakiri la Keston de Interligo. Kaj, strange, la ekspedicio eble sukcesos.'
  
  "Hakan," diris Orville per apenaŭ aŭdebla voĉo. "Mi hazarde eksciis ion pri Jordan kaj Huqan. Mi transdonis la informojn al Kain."
  
  'La uloj ĉe la firmao tiris ĝin de viaj malmolaj diskoj, sed nenio alia.'
  
  - Mi povis trovi mencion pri Kaine ĉe unu el la poŝtserviloj uzataj de la teroristoj. Kiom vi scias pri islama terorismo?'
  
  "Ĝuste tion, kion mi legis en la New York Times.
  
  - Tiam ni eĉ ne estas en la komenca etapo. Jen akra kurso. La alta profilo de la amaskomunikilaro de Osama bin Laden, la fiulo en ĉi tiu filmo, ne havas sencon. Al-Kaida kiel supermalica organizo ne ekzistas. Ne estas ĉi tie kapo por fortranĉi. Ĝihado ne havas kapon. Ĝihado estas ordono de Dio. Estas miloj da ĉeloj je malsamaj niveloj. Ili administras kaj inspiras unu la alian, havante nenion komunan kun la alia.'
  
  'Estas neeble batali ĉi tion.'
  
  'Ĝuste. Estas kiel provi kuraci malsanon. Ne ekzistas mirakla kuraco kiel invadado de Irako, Libano aŭ Irano. Ni povas nur produkti blankajn globulojn por mortigi mikrobojn unu post alia.'
  
  'Ĉi tio estas via laboro'.
  
  - La problemo estas, ke estas neeble enfiltri islamajn teroristajn ĉelojn. Ili ne povas esti subaĉetitaj. Kio pelas ilin estas religio, aŭ almenaŭ ilia tordita ideo pri ĝi. Mi supozas, ke vi povas kompreni tion.'
  
  La mieno de Albert estis timema.
  
  - Ili uzas alian vortprovizon, - daŭrigis Orville. - Ĝi estas tro malfacila lingvo por ĉi tiu lando. Ili povas havi dekojn da malsamaj kaŝnomoj, ili uzas malsaman kalendaron... Okcidentanoj bezonas dekojn da ĉekoj kaj mensaj kodoj por ĉiu informo. Jen kie mi eniras en ludon. Per unu klako, mi estas ĝuste tie inter unu el ĉi tiuj fanatikuloj kaj aliaj tri mil mejlojn for.'
  
  'Interreto'.
  
  - Ĝi aspektas multe pli bele sur komputila ekrano, - diris Orville, karesante lian platigitan nazon, kiu nun estis oranĝa de Betadine.Orville al la hospitalo, post unu monato ili devos denove rompi lian nazon por rektigi ĝin.
  
  Albert pensis momenton.
  
  'Do ĉi tiu Haqan, li iris post Kain'.
  
  - Mi ne memoras multon, krom ke la ulo ŝajnis sufiĉe serioza. La vero estas, ke tio, kion mi donis al Kain, estis kruda informo. Mi ne havis ŝancon analizi ion detale.'
  
  'Do...'
  
  - Vi scias, ĝi estis kiel senpaga specimeno. Vi donas al ili iom kaj poste sidiĝu kaj atendu. Kun la tempo, ili petos pli. Ne rigardu min tiel. Homoj devas perlabori.'
  
  "Ni devas rehavi tiujn informojn," diris Albert, tamburante per la fingroj sur sia seĝo. "Unue, ĉar la homoj, kiuj atakis vin, zorgis pri tio, kion vi sciis. Kaj due, ĉar se Hukan estas parto de la ekspedicio... '
  
  'Ĉiuj miaj dosieroj malaperis aŭ estis forbruligitaj'.
  
  - Ne ĉiuj. Estas kopio.'
  
  Orville ne tuj komprenis, kion Albert celis.
  
  - Neniam. Eĉ ne ŝercu pri ĝi. Ĉi tiu loko estas nepenetrebla.'
  
  - Nenio estas neebla, krom unu afero - mi devas vivi ankoraŭ unu minuton sen manĝaĵo, - diris Alberto, prenante la aŭtoŝlosilojn. - Provu malstreĉiĝi. Mi revenos post duonhoro.'
  
  La pastro estis elironta la pordon, kiam Orville vokis lin. Nur la penso enrompi la fortikaĵon kiu estis la Kain-Turo maltrankviligis Orvilon. Estis nur unu maniero trakti liajn nervojn.
  
  - Alberto...?
  
  - Jes?
  
  'Mi ŝanĝis opinion pri ĉokolado'.
  
  
  54
  
  
  
  HAKAN
  
  La imamo pravis.
  
  Li diris al li, ke ĝihado eniros lian animon kaj koron. Li avertis lin pri tio, kion li nomis malfortaj islamanoj ĉar ili nomis la verajn kredantojn radikalaj.
  
  Vi ne povas timi kiel aliaj islamanoj reagos al tio, kion ni faras. Dio ne preparis ilin por ĉi tiu tasko. Li ne moderigis iliajn korojn kaj animojn per la fajro, kiu estas en ni. Ili pensu, ke Islamo estas la religio de paco. Ĝi helpas nin. Ĉi tio malfortigas la defendojn de niaj malamikoj; tio kreas truojn tra kiuj ni povas penetri. Ĝi krevas ĉe la kudroj.'
  
  Li sentis ĝin. Li povis aŭdi kriojn en sia koro, kiuj estis nur murmuradoj sur la lipoj de aliaj.
  
  Li unue sentis tion kiam li estis petita fariĝi gvidanto en ĝihado. Li estis invitita ĉar li havis specialan talenton. Gajni la respekton de liaj fratoj ne estis facila. Li neniam estis sur la kampoj de Afganio aŭ Libano. Li ne sekvis la ortodoksan vojon, kaj tamen la Vorto alkroĉiĝis al la plej profunda parto de lia estaĵo kiel vinberujo al juna arbo.
  
  Ĝi okazis ekster la urbo, en magazeno. Pluraj fratoj retenis alian, kiu permesis al la tentoj de la ekstera mondo malhelpi la ordonojn de Dio.
  
  La Imamo diris al li, ke li devas resti firma, pruvi sin inda. Ĉiuj okuloj estus sur li.
  
  Survoje al la magazeno, li aĉetis hipodermian kudrilon kaj malpeze premis ĝian finon kontraŭ la aŭtopordo. Li devis iri kaj paroli kun perfidulo, iu kiu volis utiligi la agrablaĵojn, kiujn ili estis intencitaj ekstermi. Lia tasko estis konvinki lin pri lia eraro. Tute nuda, kun la manoj kaj piedoj ligitaj, la viro estis certa, ke li obeos.
  
  Anstataŭ paroli, li iris en la magazenon, iris rekte al la perfidulo kaj enigis kurban injektilon en la okulon de la viro. Ignorante la kriojn, li eltiris la injektilon, vundante sian okulon. Sen atendado, li trapikis la alian okulon kaj eltiris ĝin.
  
  Malpli ol kvin minutojn poste, la perfidulo petegis ilin mortigi lin. Hakan ridetis. La mesaĝo estis klara. Lia tasko estis vundi kaj igi tiujn kiuj iris kontraŭ Dio volas morti.
  
  Hakan. Injektilo.
  
  Tiutage li gajnis sian nomon.
  
  
  55
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Sabato, la 15-an de julio 2006 je 12:34 p.m.
  
  
  'Blanka ruso, mi petas'.
  
  
  - Vi surprizas min, fraŭlino Otero. Mi imagis, ke vi trinkos Manhatanon, ion pli modan kaj postmodernan," diris Raymond Kane ridetante. - Mi mem miksu ĝin. Dankon, Jakob.'
  
  "Ĉu vi estas certa, sinjoro?" demandis Ruselo, kiu ŝajnis ne tro feliĉa lasi la maljunulon sola kun Andrea.
  
  - Malstreĉu, Jakob. Mi ne tuj batos kontraŭ fraŭlino Otero. Tio estas, se ŝi mem ne volas ĝin.'
  
  Andrea rimarkis, ke ŝi ruĝiĝas kiel lernejanino. Dum la miliardulo preparis trinkaĵon, ŝi pririgardis sian ĉirkaŭaĵon. Tri minutojn pli frue, kiam Jacob Russell venis por preni ŝin ĉe la malsanulejo, ŝi estis tiel nervoza, ke ŝiaj manoj tremis. Pasiginte kelkajn horojn korektante, polurante kaj poste reverkinte siajn demandojn, ŝi elŝiris kvin paĝojn el sia kajero, ĉifis ilin en pilkon kaj enŝovis ilin en sian poŝon. Ĉi tiu viro ne estis normala, kaj ŝi ne estis faronta al li normalajn demandojn.
  
  Kiam ŝi eniris la tendon de Kain, ŝi komencis dubi pri sia decido. La tendo estis dividita en du ĉambrojn. Unu estis speco de vestiblo kie Jacob Russell ŝajne laboris. Ĝi enhavis skribotablon, tekokomputilon, kaj, kiel Andrea suspektis, kurtondan radion.
  
  Do tiel vi tenas kontakton kun la ŝipo... Mi pensis, ke vi ne estos malkonektita kiel ni ceteraj.
  
  Dekstre, maldika kurteno apartigis la vestiblon de la ĉambro de Kine, pruvo de la simbiozo inter la juna asistanto kaj la maljunulo.
  
  Mi scivolas kiom malproksimen ĉi tiuj du iras en sia rilato? Estas io, kion mi ne fidas pri nia amiko Russell, kun lia metroseksa sinteno kaj lia memgraveco. Mi scivolas, ĉu mi devus aludi ion tian en intervjuo.
  
  Dum ŝi trapasis la kurtenon, ŝi kaptis malfortan odoron de santalo. Simpla lito-sed certe pli komforta ol la aermatracoj sur kiuj ni dormas-okupis unu flankon de la ĉambro. Pli malgranda versio de la necesejo/duŝo uzata de la resto de la ekspedicio, malgranda skribotablo sen paperoj - kaj neniu videbla komputilo - eta trinkejo kaj du seĝoj kompletigis la dekoracion. Ĉio estis blanka. Stako da libroj same alta kiel Andrea minacis fali, se iu tro alproksimiĝos. Ŝi provis legi la titolojn, kiam Kaino aperis kaj iris rekte al ŝi por saluti ŝin.
  
  De proksime, li ŝajnis pli alta ol kiam Andrea ekvidis lin sur la malantaŭa ferdeko de la Behemoth. Kvin futojn sep el ŝrumpita karno, blankaj haroj, blankaj vestaĵoj, nudaj piedoj. Tamen, la ĝenerala efiko estis strange juneca ĝis vi rigardas pli detale liajn okulojn, du bluajn truojn ĉirkaŭitajn de sakoj kaj sulkoj kiuj alportas lian aĝon reen en perspektivon.
  
  Li ne etendis sian manon, lasante Andrean pendantan en la aero dum li rigardis ŝin kun rideto kiu estis pli de pardonpeto. Jacob Russell jam avertis ŝin ke sub neniu cirkonstanco ŝi devus provi tuŝi Kaine, sed ŝi ne estus fidela al si mem se ŝi ne provus. Ĉiukaze, ĝi donis al ŝi certan avantaĝon. La miliardulo evidente sentis sin iom mallerta kiam li proponis al Andrea koktelon. La raportisto, fidela al sia profesio, ne rezignis trinki, negrave la horo de la tago.
  
  - Pri homo oni povas rakonti multon per tio, kion ili trinkas, - diris nun Kain, donante al ŝi la glason.Li tenis siajn fingrojn proksime al la supro, lasante sufiĉe da loko por ke Andrea povu ĝin preni sen tuŝi ĝin.
  
  - Ĉu vere? Kaj kion diras pri mi blanka ruso? demandis Andrea, sidiĝante kaj prenis sian unuan gluton.
  
  - Ni vidu... Dolĉa miksaĵo, multe da vodko, kaflikvoro, kremo. Ĝi diras al mi, ke vi ŝatas trinki, ke vi scipovas pritrakti alkoholaĵon, ke vi pasigis iom da tempo por trovi tion, kion vi ŝatas, ke vi zorgas pri via ĉirkaŭaĵo kaj ke vi postulas.'
  
  "Bonege," diris Andrea kun ioma ironio, sia plej bona defendo kiam ŝi estis nesekura. "Ĉu vi scias kio? freŝa kremo en neniu portebla trinkejo, des malpli unu posedata de agorafoba miliardulo, kiu malofte havas klientojn, precipe en la mezo de la Jordanio. dezerto, kaj kiu, kiom mi povas vidi, trinkas skotan akvon.'
  
  "Nu, nun mi estas tiu, kiu estas surprizita," diris Kine, starante kun la dorso al la raportisto kaj verŝante al si trinkaĵon.
  
  'Tio estas same proksima al la vero kiel la diferenco en niaj banksaloj, sinjoro Kane.'
  
  La miliardulo turnis sin al ŝi, sulkigante la brovojn, sed diris nenion.
  
  "Mi dirus, ke ĝi estis pli ol testo kaj mi donis al vi la respondon, kiun vi atendis," Andrea daŭrigis. "Nun bonvolu diri al mi kial vi donas al mi ĉi tiun intervjuon."
  
  Kine prenis alian seĝon, sed evitis la rigardon de Andrea.
  
  'Tio estis parto de nia interkonsento.'
  
  - Mi pensas, ke mi faris malĝustan demandon. Kial mi?'
  
  "Ha, la malbeno de la g'vir, la riĉulo. Ĉiuj volas scii liajn kaŝpensojn. Ĉiuj supozas, ke li havas planon, precipe kiam li estas juda."
  
  'Vi ne respondis mian demandon'.
  
  "Fraŭlino, mi timas, ke vi devos decidi, kian respondon vi volas - la respondon al ĉi tiu demando aŭ al ĉiuj aliaj."
  
  Andrea mordis sian malsupran lipon, kolera pri si. La maljuna bastardo estis pli saĝa ol li aspektis.
  
  Li defiis min eĉ ne ŝirante siajn plumojn. Bone, maljunulo, mi sekvos vian ekzemplon. Mi tute malfermos mian koron, glutos vian rakonton, kaj kiam vi tion malplej atendas, mi ekscios ĝuste kion mi volas scii, eĉ se mi devos elŝiri vian langon per pinĉilo.
  
  'Kial vi trinkas, se vi estas en medikamento?' Andrea diris, ŝia voĉo intence agresema.
  
  "Mi supozas, ke vi alvenis al la konkludo, ke mi estas medikamento pro mia agorafobio," Kine respondis. "Jes, mi estas medikamento por angoro kaj ne, mi ne devus trinki. Mi faras ĝin ĉiuokaze. , mia avo malamis vidi lin ŝika. Ĝi estas ebria. Bonvolu interrompi min se estas jida vorto, kiun vi ne komprenas, fraŭlino Otero."
  
  - Tiam mi devos interrompi vin ofte, ĉar mi nenion scias.
  
  'Kiel vi deziras. Mia praavo trinkis kaj ne trinkis, kaj mia avo kutimis diri: "Vi devus trankviliĝi, tate." Li ĉiam diris: "Fiku, mi havas okdek jarojn kaj mi trinkos, se mi volas." Li mortis en la aĝo de naŭdek ok jaroj, kiam mulo piedbatis lin en la stomakon.'
  
  Andrea ridis. La voĉo de Kaino ŝanĝiĝis dum li parolis pri sia prapatro, vivigante sian anekdoton kiel naskita rakontanto kaj uzante aliajn voĉojn.
  
  - Vi scias multon pri via familio. Ĉu vi estis proksima al viaj pliaĝuloj?'
  
  - Ne, miaj gepatroj mortis dum la dua mondmilito. Kvankam ili rakontis al mi rakontojn, mi ne multe memoras pro kiel ni pasigis miajn fruajn jarojn. Preskaŭ ĉio, kion mi scias pri mia familio, estis kolektita el diversaj eksteraj fontoj. Ni nur diru, ke kiam mi finfine povis fari tion, mi kombis tra la tuta Eŭropo serĉante miajn radikojn.'
  
  - Rakontu al mi pri tiuj radikoj. Ĉu vi ĝenas, se mi registras nian intervjuon?' Andrea demandis dum ŝi elprenis sian ciferecan voĉregistrilon el sia poŝo. Ĝi povus registri tridek kvin horojn da voĉo de la plej alta kvalito.
  
  - Daŭrigu. Ĉi tiu rakonto komenciĝas unu severan vintron en Vieno, kun juda paro piediranta al nazia hospitalo...'
  
  
  56
  
  
  
  ELLIS-INSULO, Novjorko
  
  decembro 1943
  
  
  Yudel kviete ploris en la mallumo de la holdo. La ŝipo tiris supren al la moleo, kaj la maristoj gestis al la rifuĝintoj, kiuj plenigis ĉiun centimetron de la turka ŝarĝoŝipo, ke ili eliru. Ili ĉiuj rapidis antaŭen serĉante freŝan aeron. Sed Yudel ne cedis. Li kaptis la malvarmajn fingrojn de Jora Mayer, rifuzante kredi ke ŝi mortis.
  
  Tio ne estis lia unua kontakto kun morto. Li vidis multon de tio ekde kiam li forlasis la sekretan lokon en la domo de juĝisto Rath. Fuĝo el ĉi tiu malgranda truo, kiu estis sufoka sed sekura, estis grandega ŝoko. Lia unua eksponiĝo al sunlumo instruis al li ke monstroj vivis tie ekstere. Lia unua sperto en la urbo instruis al li, ke ĉiu angulo estas kovrilo, de kiu li povis pririgardi la straton antaŭ rapide kuri al la sekva. Lia unua sperto kun trajnoj terurigis lin ĉe ilia bruo kaj la monstroj irantaj supren kaj laŭ la koridoroj serĉante iun por kapti. Feliĉe, se vi montris al ili flavajn kartojn, ili ne ĝenis vin. Lia unua sperto en la libera kampo igis lin malami la neĝon, kaj la amara malvarmo frostigis liajn piedojn kiam li marŝis. Lia unua konatiĝo kun la maro estis konato kun timigaj kaj neeblaj vastaĵoj, kun la prizonmuro vidata de interne.
  
  Sur la ŝipo, kiu kondukis lin al Istanbulo, Yudel sentis sin pli bone, kiam li kunpremis sin en malluma angulo. Ili bezonis nur tagon kaj duonon por atingi la turkan havenon, sed necesis sep monatoj antaŭ ol ili povis forlasi ĝin.
  
  Jorah Mayer senlace batalis por ricevi elirvizon. Tiutempe, Turkio estis neŭtrala lando kaj multaj rifuĝintoj amasigis la dokojn, formante longajn vicojn antaŭ konsulejoj aŭ humanitaraj organizoj kiel ekzemple la Ruĝa Lunarko. Kun ĉiu nova tago, Britio limigis la nombron da judoj enirantaj Palestinon. Usono rifuzis permesi al pli da judoj eniri. La mondo faris surdan orelon al la maltrankviliga novaĵo pri la masakroj en la koncentrejoj. Eĉ tia fama ĵurnalo kiel la Londona The Times nomis la nazian genocidon nur "hororrakontoj".
  
  Malgraŭ ĉiuj obstakloj, Jora faris sian eblon. Ŝi petegis sur la strato kaj kovris etan Yudel per sia mantelo nokte. Ŝi provis eviti uzi la monon, kiun D-ro Rath donis al ŝi. Ili dormis kie ili povis. Foje estis fetora hotelo aŭ plenplena vestiblo de Ruĝa Lunarko, kie nokte rifuĝintoj kovris ĉiun centimetron de la grizkahela planko, kaj leviĝi por urini estis lukso.
  
  Ĉio Jora povis fari estis esperi kaj preĝi. Ŝi havis neniujn kontaktojn kaj povis nur paroli la jidan kaj la germanan, rifuzante uzi sian gepatran lingvon ĉar ĝi alportis reen malbonajn memorojn. Ŝia sano ne pliboniĝis. La matenon, kiam ŝi unuafoje tusis sangon, ŝi decidis, ke ŝi ne povas atendi pli longe. Ŝi kolektis sian kuraĝon kaj decidis doni ilian tutan restantan monon al jamajka maristo kiu laboris sur amerika flagŝipo kargoŝipo. La ŝipo foriris post kelkaj tagoj. Ŝipano sukcesis kontrabandi ilin en la holdon. Tie ili miksiĝis kun centoj da homoj, kiuj bonŝancis havi judajn parencojn en Usono, kiuj subtenis siajn vizpetojn.
  
  Jora mortis pro tuberkulozo tridek ses horojn antaŭ alveni al Usono. Judel ne forlasis ŝin eĉ unu minuton, malgraŭ sia propra malsano. Li evoluigis severan orelinfekton kaj lia aŭdo estis blokita dum pluraj tagoj. Lia kapo estis kiel barelo plenigita de konfitaĵo, kaj ĉiuj laŭtaj bruoj sonis kvazaŭ ĉevaloj galopus super ĝia kovrilo. Tial li ne povis aŭdi la mariston, kiu kriis al li, ke li foriru. Laca minaci la knabon, la maristo komencis piedbati lin.
  
  Movu, vi bastardo. Ili atendas vin ĉe dogano.'
  
  Yudel denove provis reteni Joran. La maristo, malalta, pimulvizaĝa viro, kaptis lin je la kolo kaj perforte deŝiris lin de ĝi.
  
  Iu venos kaj forportos ŝin. Vi, eliru!'
  
  La knabo liberiĝis. Li serĉis la mantelon de Jora kaj sukcesis trovi la leteron de sia patro, pri kiu Jora rakontis al li tiom da fojoj. Li prenis ĝin kaj kaŝis ĝin en sia ĉemizo antaŭ ol la maristo denove kaptis ĝin kaj elpuŝis ĝin en la timigan taglumon.
  
  Yudel malsupreniris la pordon en la konstruaĵon, kie doganistoj vestitaj per bluaj uniformoj atendis ĉe longaj tabloj por ricevi vicojn de enmigrintoj. Tremante pro febro, Yudel atendis en vico. Liaj piedoj brulis en la mizeraj botoj, sopirante forkuri kaj kaŝi sin de la lumo.
  
  Fine, estis lia vico. Doganisto kun malgrandaj okuloj kaj maldikaj lipoj rigardis lin super siaj oraj okulvitroj.
  
  - Nomo kaj vizo?
  
  Yudel fiksrigardis la plankon. Li ne komprenis.
  
  Mi ne havas tutan tagon. Via nomo kaj via vizo. Ĉu vi estas menshandikapita?'
  
  Alia pli juna doganisto kun abundaj lipharoj provis trankviligi sian kolegon.
  
  Trankviliĝu, Creighton. Li vojaĝas sola kaj ne komprenas.'
  
  Ĉi tiuj judaj ratoj komprenas pli ol vi pensas. Damnu ĝin! Hodiaŭ ĉi tio estas mia lasta ŝipo kaj mia lasta rato. Murphy havas malvarman bieron atendas min. Se ĝi feliĉigas vin, zorgu pri li, Gunther.
  
  Oficisto kun grandaj lipharoj ĉirkaŭiris la tablon kaj kaŭris antaŭ Yudel. Li komencis paroli kun Yudel, unue en la franca, poste en la germana, kaj poste en la pola. La knabo daŭre rigardis la plankon.
  
  Li ne havas vizon, kaj li estas malsaĝa. Ni resendos lin al Eŭropo sur la sekvan malbenitan ŝipon, - intervenis la okulvitrumita oficisto. - Diru ion, idioto. Li klinis sin trans la tablon kaj pugnobatis Yudel en la orelon.
  
  Dum sekundo, Yudel sentis nenion. Sed tiam doloro subite plenigis lian kapon, kvazaŭ li estus pikita, kaj el lia infektita orelo erupciis fluo da varma puso.
  
  Li kriegis la vorton "kompato" en la jida.
  
  "Rahmones!"
  
  La liphara oficisto kolere turnis sin al sia kolego.
  
  "Sufiĉe, Creighton!"
  
  - Neidentigita infano, ne komprenas la lingvon, neniun vizon. Deportado.'
  
  La viro kun la lipharoj rapide traserĉis la poŝojn de la knabo. Ne estis vizo. Fakte, estis nenio en liaj poŝoj krom kelkaj panpecetoj kaj koverto kun hebrea skribo sur ĝi. Li kontrolis pri mono, sed estis nur letero, kiun li remetis en la poŝon de Yudel.
  
  - Li kaptis vin, diablo! Ĉu vi ne aŭdis lian nomon? Li verŝajne perdis sian vizon. Vi ne volas deporti lin, Creighton. Se vi faros tion, ni estos ĉi tie ankoraŭ dek kvin minutojn.
  
  La okulvitrumita oficisto profunde enspiris kaj rezignis.
  
  Diru al li, ke li diru sian familian nomon laŭte, por ke mi aŭdu lin, kaj tiam ni iros trinki bieron. Se li malsukcesos, li renkontos rektan deportadon.'
  
  "Helpu min, bebo," flustris la liphara viro. - Kredu min, vi ne volas reiri Eŭropon aŭ fini en orfejo. Vi devas konvinki ĉi tiun ulon, ke ekstere atendas vin homoj.' Li denove provis, uzante la solan jidan vorton, kiun li konis. - Miŝpohe? signifas familion.
  
  Kun tremantaj lipoj, apenaŭ aŭdeblaj, Yudel eldiris sian duan vorton. - Cohen, - li diris.
  
  Kun malpeziĝo, la barbo rigardis la okulvitrumulon.
  
  - Vi aŭdis lin. Lia nomo estas Raymond. Lia nomo estas Raymond Kane.'
  
  
  57
  
  
  
  KAINE
  
  Genuiĝante antaŭ la plasta necesejo ene de la tendo, li kontraŭbatalis la emon vomi dum lia asistanto vane provis igi lin trinki iom da akvo. La maljunulo finfine sukcesis enhavi sian naŭzon. Li malamis vomadon, la malstreĉan sed lacigan senton forpeli ĉion, kio manĝis lin de interne. Ĝi estis vera reflekto de lia animo.
  
  - Vi tute ne scias, kiom ĝi kostis al mi, Jakobo. Vi ne scias, kio estas en la parol-arbaro 6... Parolante kun ŝi, mi vidas min tiel sendefenda. Mi ne povis plu elteni. Ŝi volas alian kunsidon.'
  
  - Mi timas, ke vi devos toleri ĝin iom pli, sinjoro.
  
  La maljunulo rigardis la trinkejon ĉe la alia fino de la ĉambro. Lia asistanto, rimarkinte la direkton de lia rigardo, rigardis lin malaprobe, kaj la maljunulo forrigardis kaj suspiris.
  
  - Homoj estas plenaj de kontraŭdiroj, Jakobo. Ni finas ĝui tion, kion ni plej malamas. Rakonti al fremdulo pri mia vivo forprenis pezon de miaj ŝultroj. Dum momento, mi sentis min konektita al la mondo. Mi planis trompi ŝin, eble miksante mensogojn kun vero. Anstataŭe, mi ĉion rakontis al ŝi.'
  
  - Vi faris ĝin ĉar vi scias, ke ĝi ne estas vera intervjuo. Ŝi ne povos afiŝi ĝin.'
  
  'Eble. Aŭ eble mi nur bezonis paroli. Ĉu vi pensas, ke ŝi ion suspektas?'
  
  - Mi ne pensas, sinjoro. Ĉiukaze ni preskaŭ atingis la cellinion.'
  
  - Ŝi estas tre saĝa, Jakobo. Observu ŝin atente. Ŝi eble estas pli ol negrava ludanto en ĉi tiu tuta afero.'
  
  
  58
  
  
  
  ANDREA KAJ DOKO
  
  La nura afero, kiun ŝi memoris el la koŝmaro, estis malvarma ŝvito, ŝi estis venkita de timo, kaj ŝi anhelis en la mallumo, penante memori kie ŝi estas. Ĝi estis revenanta sonĝo, sed Andrea neniam sciis pri kio temas. Ĉio estis forviŝita en la momento, kiam ŝi vekiĝis, lasante al ŝi nur spurojn de timo kaj soleco.
  
  Sed nun Doc estis tuj ĉe ŝia flanko, rampante al ŝia matraco, sidanta apud ŝi kaj metinte sian manon sur ŝian ŝultron. Unu timis iri pluen, la alia - ke ŝi ne iros. Andrea singultis. Doc brakumis ŝin.
  
  Iliaj fruntoj tuŝis, kaj poste iliaj lipoj.
  
  Kiel aŭto, kiu baraktis supren dum horoj kaj finfine atingis la supron, la sekva momento estis decida, la momento de ekvilibro.
  
  La lango de Andrea freneze serĉis tiun de Doc kaj ŝi resendis la kison. Doktoro demetis la T-ĉemizon de Andrea kaj pasigis sian langon sur la malsekan, salan haŭton de ŝiaj mamoj. Andrea apogis sin sur la matraco. Ŝi ne plu timis.
  
  La aŭto rapidis malsupren, sen bremsoj.
  
  
  59
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Dimanĉo la 16-an de julio 2006 1:28 a.m.
  
  
  Ili restis longe proksime unu al la alia, interparolante; kisante ĉiujn kelkajn vortojn, kvazaŭ ili ne povus kredi, ke ili trovis unu la alian kaj ke la alia persono ankoraŭ estas tie.
  
  - Ve, doktoro. Vi ja scias prizorgi viajn pacientojn, - diris Andrea, karesante la kolon de Doc kaj ludante per la bukloj en ŝiaj haroj.
  
  "Ĝi estas parto de mia hipokrita ĵuro."
  
  'Mi pensis, ke ĝi estas la Hipokrata Ĵuro'.
  
  'Mi faris alian ĵuron'.
  
  "Kiel ajn vi ŝercas, vi ne forgesos min, ke mi ankoraŭ koleras vin."
  
  - Mi bedaŭras, ke mi ne diris al vi la veron pri mi mem, Andrea. Mi supozas, ke mensogo estas parto de mia laboro.'
  
  'Kio alia estas inkluzivita en via laboro?'
  
  - Mia registaro volas scii, kio okazas ĉi tie. Kaj ne plu demandu min pri tio, ĉar mi ne diros al vi.'
  
  - Ni havas manierojn igi vin paroli, - diris Andrea, ŝovante siajn karesojn aliloken sur la korpon de Doc.
  
  - Mi certas, ke mi povas batali kontraŭ la pridemandado, - flustris Doc.
  
  Neniu virino parolis dum pluraj minutoj, ĝis Doc eligis longan, preskaŭ sensonan ĝemon. Tiam ŝi tiris Andrean proksime al si kaj flustris en ŝian orelon.
  
  'Ĉedva'.
  
  'Kion ĝi signifas?' Andrea flustris reen.
  
  'Jen mia nomo'.
  
  Andrea anhelis pro surprizo. Doc sentis ĝojon en ŝi kaj forte brakumis ŝin.
  
  - Via sekreta nomo?
  
  - Neniam diru ĝin laŭte. Nun vi estas la sola kiu scias.'
  
  - Kaj viaj gepatroj?
  
  - Ili ne plu vivas.
  
  'Mi bedaŭras'.
  
  'Mia patrino mortis kiam mi estis knabino kaj mia patro mortis en malliberejo en Negevo.'
  
  - Kial li estis tie?
  
  - Ĉu vi certas, ke vi volas scii? Ĝi estas aĉa, seniluziiga rakonto.'
  
  - Mia vivo estas plena de aĉaj seniluziiĝoj, doktoro. Estus bone aŭskulti iun alian por ŝanĝo.'
  
  Estis mallonga silento.
  
  "Mia patro estis katsa, speciala agento de la Mossad. Estas nur tridek el ili samtempe, kaj preskaŭ neniu en la Instituto atingas ĉi tiun rangon. Mi estas en ĝi dum sep jaroj, kaj mi estas nur bat leweiha, la malsupera klaso. Mi aĝas tridek ses jarojn, do "Mi ne pensas, ke mi ricevos promocion. Sed mia patro estis katsa en la aĝo de dudek naŭ jaroj. Li multe laboris. ekster Israelo kaj faris unu el siaj lastaj operacioj en 1983. Li vivis en Bejruto dum kelkaj monatoj.'
  
  - Vi ne iris kun li?
  
  - Mi vojaĝis kun li nur kiam li iris al Eŭropo aŭ Usono. Tiam Bejruto ne estis la ĝusta loko por juna knabino. Fakte, ĝi ne estis la ĝusta loko por iu ajn. Tie li renkontis Patron Fowler. Fowler estis sur sia vojo al la Bekaa Valo por savi kelkajn misiistojn. Mia patro tre respektis lin. Li diris, ke savi ĉi tiujn homojn estas la plej kuraĝa ago, kiun li iam vidis en sia vivo, kaj ne estis eĉ vorto pri tio en la gazetaro. La misiistoj simple diris, ke ili estas liberigitaj.'
  
  'Mi kredas, ke ĉi tia laboro ne bonvenigas reklamadon'.
  
  - Ne, ĝi ne estas. Dum la misio, mia patro malkovris ion neatenditan: informojn sugestante, ke grupo da islamaj teroristoj kun kamiono plena de eksplodaĵoj estis atakontaj usonan instalaĵon. Mia patro raportis tion al sia ĉefo, kiu respondis, ke se la usonanoj enŝovas la nazon en Libanon, ili meritas ĉion, kion ili ricevas.'
  
  - Kion faris via patro?
  
  - Li sendis anoniman noton al la usona ambasado por averti ilin; sed sen fidinda fonto por konfirmi tion, la noto estis ignorita. La venontan tagon, kamiono ŝarĝita kun eksplodaĵoj trafis en la pordegojn de marbazo, mortigante 241 marsoldatojn.'
  
  'Mia Dio'.
  
  - Mia patro revenis al Israelo, sed la rakonto ne finiĝis tie. La CIA postulis klarigon de la Mossad, kaj iu menciis la nomon de mia patro. Kelkajn monatojn poste, kiam li revenis hejmen de vojaĝo al Germanio, li estis haltigita en la flughaveno. La polico traserĉis liajn sakojn kaj trovis ducent gramojn da plutonio kaj pruvojn, ke li provis vendi ĝin al la irana registaro. Per ĉi tiu kvanto da materialo, Irano povus konstrui mezgrandan atombombon. Mia patro iris en malliberejon, kun malmulte da juĝo.'
  
  - Ĉu iu plantis pruvojn kontraŭ li?
  
  - La CIA venĝis. Ili uzis mian patron por sendi mesaĝon al agentoj tra la mondo: se vi ekscios pri io tia denove, nepre sciigu nin aŭ ni certigos, ke vi estas fikita.'
  
  - Ho doktoro, tio certe detruis vin. Almenaŭ via patro sciis, ke vi kredas je li.'
  
  Estis alia silento, ĉi-foje longa.
  
  - Mi hontas diri ĉi tion, sed... dum sufiĉe da jaroj mi ne kredis je la senkulpeco de mia patro. Mi pensis, ke li estas laca, ke li volas gajni iom da mono. Li estis tute sola. Ĉiuj forgesis pri li, inkluzive de mi.'
  
  'Ĉu vi povis kompensi kun li antaŭ ol li mortis?'
  
  'Ne'.
  
  Subite Andrea brakumis la kuraciston, kiu ekploris.
  
  "Du monatojn post lia morto, tre konfidenca raporto de Sodi Bayother estis malsekretigita. Ĝi deklaris ke mia patro estis senkulpa, kaj tio estis apogita per konkretaj pruvoj, inkluzive de la fakto ke la plutonio apartenis al Usono."
  
  - Atendu... Ĉu vi diras, ke Mossad sciis ĉion pri ĉi tio ekde la komenco?
  
  - Ili vendis ĝin, Andrea. Por kaŝi ilian duplecon, ili turnis la kapon de mia patro al la CIA. La CIA estis kontentigita kaj la vivo daŭris - krom 241 soldatoj kaj mia patro en sia maksimumsekureca prizonĉelo.'
  
  'Bastardoj...'
  
  - Mia patro estas enterigita en Gilot, norde de Tel-Avivo, en loko rezervita por tiuj, kiuj falis en batalo kontraŭ la araboj. Li estis la sepdek-unua Mossad-oficiro estanta entombigita tie kun plenaj honoroj kaj salutita kiel militheroo. Nenio el tio forviŝas la malfeliĉon, kiun ili kaŭzis al mi.'
  
  - Mi ne komprenas, doktoro. Mi vere ne scias. Kial diable vi laboras por ili?'
  
  "Tial mia patro eltenis malliberejon dum dek jaroj: ĉar Israelo venas unue."
  
  'Alia freneza, same kiel Fowler'.
  
  "Vi ankoraŭ ne diris al mi, kiel vi ambaŭ konas unu la alian."
  
  La voĉo de Andrea mallumiĝis. Tiu ĉi memoro ne estis tute agrabla.
  
  - En aprilo 2005 mi vojaĝis al Romo por kovri la morton de la Papo. Hazarde, mi renkontis bendon en kiu seria murdisto diras, ke li mortigis paron da kardinaloj, kiuj devis partopreni en la konklavo elektante la posteulon de Johano Paŭlo la 2-a. Vatikano provis kaŝi ĉi tiun rakonton, kaj mi finis sur la tegmento de la konstruaĵo, batalante por mia vivo. Ni diru, Fowler certigis, ke mi ne estas ŝmirita sur la trotuaro. Sed en la procezo, li eskapis kun mia ekskluzivo.'
  
  'Mi komprenas. Ĝi certe estis malagrabla.'
  
  Andrea ne havis ŝancon respondi. Ekstere, okazis terura eksplodo, kiu skuis la murojn de la tendo.
  
  'Kio estis tio?'
  
  - Dum momento mi pensis, ke ĝi estas... Ne, ĝi ne povus esti... Doc ĉesis meze de la frazo.
  
  Estis krio.
  
  Kaj plu.
  
  Kaj poste multe pli.
  
  
  60
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Dimanĉo la 16-an de julio 2006 1:41 a.m.
  
  
  Ekstere regis kaoso.
  
  'Alportu sitelojn'.
  
  'Prenu ilin tien.'
  
  Jacob Russell kaj Mogens Dekker kriegis konfliktajn ordonojn en la mezo de rivero de koto, kiu fluis de unu el la akvokamionoj. La giganta truo ĉe la malantaŭo de la tanko elŝutis altvaloran akvon, turnante la grundon ĉirkaŭ ĝi en dikan, ruĝecan gluaĵon.
  
  Pluraj arkeologoj, Brian Hanley kaj eĉ Father Fowler kuris de unu loko al alia en siaj subvestoj, provante viciĝi kun siteloj por kolekti kiel eble plej multe da akvo. Iom post iom, la ceteraj dormemaj membroj de la ekspedicio aliĝis al ili.
  
  Iu - Andrea ne estis certa kiu ĝi estas, ĉar la viro estis kovrita de koto de la kapo ĝis la piedoj - provis konstrui sablomuron proksime de la tendo de Kain por bari la riveron de koto kiu direktiĝis al ŝi. Li ree kaj ree plonĝis la ŝovelilon en la sablon, sed baldaŭ li devis ŝoveli la koton, do li haltis. Feliĉe, la tendo de la miliardulo estis iom pli alta, kaj Kine ne devis forlasi sian kaŝejon.
  
  Dume, Andrea kaj Doc rapide vestiĝis kaj aliĝis al la vico de aliaj malfruintoj. Dum ili resendis la malplenajn sitelojn kaj sendis la plenajn antaŭen, la raportisto ekkomprenis ke tio, kion ŝi kaj Doc faris antaŭ la eksplodo, estis la kialo, ke ili estis la solaj, kiuj ĝenis surmeti ĉiujn siajn vestaĵojn antaŭ eliri.
  
  - Alportu al mi veldan torĉon, - kriis Brian Hanley el la antaŭo de la ĉeno apud la petrolŝipo.La ĉeno transdonis la ordonon, ripetante siajn vortojn kiel litanio.
  
  'Ne tia afero,' la ĉeno bipis reen.
  
  Robert Frick estis ĉe la alia fino de la vico, sciante bone, ke per torĉo kaj granda ŝtalo ili povas luti la truon, sed li ne memoris, ke li malpakis ĝin kaj ne havis tempon por rigardi. Li devis trovi ian manieron stoki la akvon, kiun ili povis ŝpari, sed li ne povis trovi ion sufiĉe grandan.
  
  Al Frick subite venis en la kapon, ke la grandaj metalaj ujoj, kiujn ili uzis por transporti la ekipaĵon, eble enhavas akvon. Kaj se ili estus preninta ĝin pli proksime al la rivero de akvo, ili eble kolektis pli. La Gottlieb-ĝemeloj, Marla Jackson kaj Tommy Eichberg levis unu el la kestoj kaj provis porti ĝin direkte al la liko, sed la lastaj malmultaj piedoj estis maleblaj kiam iliaj piedoj perdis tiradon sur la glitiga grundo. Malgraŭ tio, ili sukcesis plenigi du ujojn antaŭ ol la akvopremo komencis malkreski.
  
  - Nun ĝi estas malplena. Ni provu fermi la truon.'
  
  Ĉar la akvo alproksimiĝis al la nivelo de la truo, ili povis improvizi korkon uzante plurajn futojn da akvorezista kanvaso. Tri homoj premis malsupren sur la kanvaso, sed la truo estis tiel granda kaj neregula ke ĝi faris nur malrapidigi la likon.
  
  Post duonhoro la rezulto estis seniluziiga.
  
  - Mi pensas, ke ni ŝparis ĉirkaŭ 475 galonojn el la 8700, kiuj restis en la tanko, - diris Robert Frick, senkuraĝe, kun la manoj tremante pro elĉerpiĝo.
  
  La plej multaj el la ekspediciaj membroj amasiĝis antaŭ la tendoj. Frick, Russell, Dekker kaj Harel estis plej proksime al la petrolŝipo.
  
  "Mi timas, ke ne estos pluvegoj por iu alia," diris Russell. "Ni havos sufiĉe da akvo dum dek tagoj, se ni asignos iom pli ol dek du pajntojn por persono. Ĉu tio sufiĉos, doktoro?"
  
  - Pli varmiĝas ĉiutage. Tagmeze la temperaturo atingos 110 gradojn. Ĉi tio egalas al memmortigo por ĉiu, kiu laboras en la suno. Sen mencii, ke oni devas almenaŭ konservi iom da persona higieno.'
  
  - Kaj ne forgesu, ke ni devas kuiri, - diris Frick, klare maltrankvila.Li amis supon kaj povis imagi manĝi nur kolbasojn dum la sekvaj tagoj.
  
  - Ni devos administri, - diris Ruselo.
  
  - Kaj se necesas pli ol dek tagoj por plenumi la laboron, sinjoro Russell? Ni devas alporti pli da akvo el Akabo. Mi dubas, ke tio endanĝerigos la sukceson de la misio.'
  
  "Doktoro Harel, mi bedaŭras informi vin, sed mi eksciis per la ŝipradio, ke Israelo militas kontraŭ Libano dum la lastaj kvar tagoj."
  
  - Ĉu vere? Mi tute ne havis ideon, - mensogis Harel.
  
  - Ĉiu radikala grupo en la regiono subtenas la militon. Ĉu vi povas imagi, kio okazus, se loka komercisto hazarde dirus al la malĝusta homo, ke li vendis akvon al pluraj usonanoj kurantaj en la dezerto? Esti rompita kaj trakti la entrudiĝintojn kiuj mortigis Erling estus la plej malgranda el niaj problemoj.'
  
  "Mi komprenas," diris Harel, konsciante, ke ŝia kapablo eltiri Andrean de tie malaperis. "Sed ne plendu, kiam ĉiuj ricevas varmegon."
  
  "Diablo!" Ruselo diris, esprimante sian ĉagrenon dum li piedbatis unu el la pneŭoj de la kamiono.Harelo apenaŭ rekonis la asistanton de Kaino.Kamp 7, kiel Andrea diris, ĉiam trankvila kaj neŝancelebla.Ĉi tiu estis la unua fojo, kiam ŝi aŭdis lin ĵuri.
  
  - Mi nur avertis vin, - respondis Doktoro.
  
  - Kiel vi fartas, Dekker? Ĉu vi havas ideon, kio okazis ĉi tie?' La asistanto de Kine turnis sian atenton al la sudafrika komandanto.
  
  Dekker, kiu ne parolis ekde la kompatinda provo savi kelkajn el iliaj akvoprovizadoj, genuiĝis en la malantaŭo de la akvokamiono, ekzamenante la grandegan truon en la metalo.
  
  - Sinjoro Dekker? Ruselo ripetis malpacience.
  
  La sudafrikano ekstaris.
  
  - Rigardu: ronda truo meze de la kamiono. Estas facile fari. Se tio estus nia sola problemo, ni povus kovri ĝin per io.' Li montris al neregula linio kiu transiris la truon. 'Sed ĉi tiu linio malfaciligas la aferojn.'
  
  - Kion vi pensas? Harel demandis.
  
  - Kiu faris tion, kiu metis maldikan vicon da eksplodaĵoj sur la tankon, kiu, kune kun la premo de la akvo ene, kaŭzis, ke la metalo kliniĝis eksteren anstataŭ kliniĝi internen. Eĉ se ni havus veldan torĉon, ni ne povus fermi la truon. Ĉi tio estas la verko de artisto.'
  
  'Mojosa! Ni traktas fikadon de Leonardo da Vinci, - diris Russell, balancante la kapon.
  
  
  61
  
  
  
  MP3-dosiero prenita fare de la Jordania Dezerta Polico de la cifereca registrilo de Andrea Otero post la katastrofo de la Moses Expedition
  
  DEMANDO: Profesoro Forrester, estas io, pri kio mi tre interesas, kaj ĝi estas supozitaj supernaturaj fenomenoj, kiuj estis asociitaj kun la Kesto de Interligo.
  
  
  Respondo: Ni revenis al ĉi tio.
  
  
  Demando: Profesoro, la Biblio mencias kelkajn neklarigeblajn fenomenojn, kiel ĉi tiu lumo-
  
  
  A: Ĉi tio ne estas 'la alia mondo'. Ĉi tio estas la Shekinah, la ĉeesto de Dio. Vi devas paroli kun respekto. Kaj jes, la judoj kredis, ke brilo aperis inter la keruboj de tempo al tempo, klara signo, ke Dio estas interne.
  
  
  Demando: Aŭ la Izraelido, kiu falis senvive tuŝinte la Keston. Ĉu vi vere kredas, ke la potenco de Dio estas en la relikvo?
  
  
  R: Fraŭlino Otero, vi devas kompreni, ke antaŭ 3500 jaroj homoj havis alian koncepton pri la mondo kaj tute alian manieron rilati al ĝi. Se Aristotelo, kiu estas pli ol mil jarojn pli proksime al ni, vidis la Ĉielon kiel multajn samcentrajn sferojn, imagu, kion pensis la judoj pri la Kesto.
  
  
  D: Mi timas, ke vi konfuzis min, Profesoro.
  
  
  A: Temas nur pri scienca metodo. Alivorte, racia klarigo-aŭ pli ĝuste, la manko de unu. La judoj ne povis klarigi kiel ora kesto povis brili per sia propra sendependa lumo, do ili limigis sin doni nomon kaj religian klarigon al fenomeno kiu estis preter la kompreno de antikveco.
  
  
  Demando: Kaj kio estas la klarigo, profesoro?
  
  
  A: Ĉu vi aŭdis pri la Bagdada Baterio? Ne, kompreneble ne. Ne estas io pri kio vi aŭdus en televido.
  
  
  D: Profesoro...
  
  
  R: La Bagdada Baterio estas serio de artefaktoj trovitaj en la muzeo de la urbo en 1938. Ĝi konsistis el argilaj vazoj enhavantaj kuprajn cilindrojn tenitajn modloko per asfalto, ĉiu enhavante ferstangon. Alivorte, la tutaĵo estis primitiva sed efika elektrokemia ilo, kiu estis uzata por kovri diversajn objektojn per kupro per elektrolizo.
  
  
  Q: Ne estas tiom surprize. En 1938, ĉi tiu teknologio aĝis preskaŭ naŭdek jarojn.
  
  
  A: Fraŭlino Otero, se vi lasus min daŭrigi, vi ne aspektus kiel tia idioto. Esploristoj kiuj analizis la Bagdadan Baterion trovis ke ĝi originis de antikva Sumero kaj povis datiĝi al 2500 a.K. Ĉi tio estas mil jaroj antaŭ la Kesto de la Interligo kaj kvardek tri jarcentoj antaŭ Faraday, la viro kiu supozeble inventis elektron.
  
  
  Demando: Kaj la Kesto estis simila?
  
  
  A: La Kesto estis elektra kondensilo. La dezajno estis tre saĝa, enkalkulante la amasiĝon de senmova elektro: du orplatoj apartigitaj per izola tavolo de ligno, sed ligitaj per du oraj keruboj kiuj funkciis kiel pozitivaj kaj negativaj terminaloj.
  
  
  Demando: Sed se ĝi estis kondensilo, kiel ĝi stokis elektron?
  
  
  A: La respondo estas sufiĉe proza. La aĵoj ĉe la Tabernaklo kaj Templo estis faritaj el ledo, tolaĵo, kaj kapra hararo, tri el la kvin materialoj kiuj povas generi la plej senmovan elektron. Sub la ĝustaj kondiĉoj, la Kesto povus elsendi ĉirkaŭ du mil voltojn. Estas senco, ke la solaj, kiuj povis tuŝi lin, estis la 'elektitaj malmultaj'. Vi povas veti, ke kelkaj elektitaj havis tre dikaj gantoj.
  
  Demando: Do vi insistas, ke la Kesto ne venis de Dio?
  
  
  A: Fraŭlino Otero, nenio povus esti pli malproksima de mia intenco. Mia punkto estas, ke Dio petis Moseon konservi la ordonojn en sekura loko, por ke ili estu honoritaj dum la venontaj jarcentoj kaj fariĝu centra aspekto de la juda kredo. Kaj ke homoj elpensis artefaritajn manierojn konservi la legendon de la Kesto viva.
  
  
  Demando: Kio pri aliaj katastrofoj, kiel la disfalo de la muroj de Jeriĥo, sablo kaj fajroŝtormoj, kiuj detruis tutajn urbojn?
  
  
  A: Elpensis rakontojn kaj mitojn.
  
  
  Demando: Do vi malakceptas la ideon, ke la Kesto povas alporti katastrofon?
  
  
  A: Certe.
  
  
  62
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Mardo la 18-an de julio 2006 13:02.
  
  
  Dek ok minutojn antaŭ ŝia morto, Kira Larsen pensis pri bebviŝtukoj. Estis ia mensa reflekso. Baldaŭ post la naskiĝo de la malgranda Bente antaŭ du jaroj, ŝi malkovris la avantaĝojn de malgrandaj viŝtukoj, kiuj ĉiam estis malsekaj kaj lasis belan odoron.
  
  Alia avantaĝo estis ke ŝia edzo malamis ilin.
  
  Ne estis ke Kira estis malbona homo. Sed por ŝi, unu el la kromaj avantaĝoj de geedziĝo estis ke ŝi rimarkus malgrandajn fendojn en la defendoj de sia edzo kaj metis kelkajn ŝercojn en ilin por vidi kio okazos. Ĝuste nun, Alex devus kontentigi kelkajn bebviŝtukojn ĉar li devis prizorgi Bent ĝis la ekspedicio finiĝos. Kira estis revenanta triumfe, kun la kontento gajni verajn poentojn kontraŭ sinjoro "Ili-faris-min-partnero-en-la-leĝfirmao."
  
  Ĉu mi estas malbona patrino, ĉar mi volas dividi kun li la respondecon pri nia infano? Ĉu estas tiel? Diable ne!
  
  Antaŭ du tagoj, kiam elĉerpita Kira aŭdis Jacob Russell diri ke ili devos intensigi laboron kaj ke ne estos plu pluvoj, ŝi pensis ke ŝi povas trakti io ajn. Nenio malhelpos ŝin fari nomon por si kiel arkeologo. Bedaŭrinde, la realo kaj tio, kion homo imagas, ne ĉiam koincidas.
  
  Ŝi stoike eltenis la humiligon de esti serĉita post kiam la akvokamiono estis atakita. Ŝi staris tie, kovrita de koto de la kapo ĝis la piedoj, kaj rigardis kiel la soldatoj traserĉas ŝiajn paperojn kaj subvestojn. Multaj membroj de la ekspedicio protestis, sed ili ĉiuj spiris trankvile, kiam la serĉado finiĝis kaj nenio estis trovita. La moralo de la grupo multe ŝanĝiĝis kiel rezulto de lastatempaj okazaĵoj.
  
  "Almenaŭ ĝi ne estas unu el ni," diris David Pappas dum la lumoj estingiĝis kaj timo trapenetris ĉiun ombron. "Tio povas konsoli nin."
  
  - Kiu ajn ĝi estas, verŝajne ne scias, kion ni faras ĉi tie. Povus esti la beduenoj, koleraj kontraŭ ni pro invadado de ilia teritorio. Ili ne faros ion alian per ĉiuj tiuj maŝinpafiloj sur la klifoj. '
  
  'Ne estas kvazaŭ maŝinpafiloj faris al Stowe multe da bono.'
  
  - Mi ankoraŭ diras, ke doktoro Harel scias ion pri sia morto, - insistis Kira.
  
  Ŝi rakontis al ĉiuj ke, malgraŭ ŝajnigi, la kuracisto ne estis en ŝia lito kiam Kira vekiĝis tiun nokton, sed neniu multe atentis ŝin.
  
  - Trankviliĝu ĉiuj. La plej bona afero, kiun vi povas fari por Erling kaj por vi mem, estas decidi kiel ni fosos ĉi tiun tunelon. Mi volas, ke vi pripensu ĝin eĉ kiam vi dormas," diris Forrester, kiu laŭ la instigo de Dekker forlasis sian personan tendon ĉe la kontraŭa flanko de la tendaro kaj aliĝis al la aliaj.
  
  Kira ektimis, sed ŝi estis inspirita de la furioza indigno de la profesoro.
  
  Neniu forpelos nin de ĉi tie. Ni havas mision por plenumi kaj ni plenumos ĝin negrave la kosto. Aferoj pliboniĝos post tio, ŝi pensis, ne konsciante, ke ŝi zimpis sian dormsakon en ridinda provo protekti sin.
  
  
  Kvardek ok streĉaj horoj poste, teamo de arkeologoj mapis la itineron kiun ili sekvus, fosante laŭ angulo por atingi la ejon. Kira ne permesis al si nomi ĝin io ajn krom 'objekto' ĝis ili estis certaj ke ĝi estas tio, kion ili atendas kaj ne... ne nur io alia.
  
  Je la tagiĝo de mardo, matenmanĝo jam fariĝis memoro. Ĉiuj membroj de la ekspedicio helpis konstrui ŝtalplatformon kiu permesus al la mini-elkavatoro trovi atakpunkton sur la flanko de la monto. Alie, la malebena grundo kaj kruta angulo de deklivo signifus, ke ekzistis risko, ke la malgranda sed potenca maŝino renversiĝos kiam ĝi ekfunkciis. David Pappas dizajnis la instalaĵon tiel ke ili povis komenci fosi tunelon proksimume dudek futojn super la kanjonplanko. Tunelado kvindek futojn profunde, tiam diagonale en la kontraŭa direkto al la objekto.
  
  Tio estis la plano. La morto de Kira estus unu el la neintencitaj sekvoj.
  
  
  Dek ok minutojn antaŭ la akcidento, la haŭto de Kira Larsen estis tiel glueca ke aspektis kvazaŭ ŝi portis malbonodora kaŭĉuka kostumo. La ceteraj uzis parton de sia akvoporcio por fari sin kiel eble plej taŭgaj. Ne Kira. Ŝi estis nekredeble soifa - ŝi ĉiam multe ŝvitis, precipe post gravedeco - kaj eĉ trinketis el la boteloj de aliaj homoj, kiam ili ne rigardis.
  
  Ŝi fermis la okulojn por momento kaj mense imagis la ĉambron de Bente: sur la komodo estis skatolo da bebaj viŝtukoj, kiu en tiu momento estus dia sur ŝia haŭto. Ŝi fantaziis pri frotado de ili super sia korpo, forigante la malpuraĵon kaj polvon, kiu akumuliĝis en ŝiaj haroj, sur la interno de ŝiaj kubutoj kaj ĉirkaŭ la randoj de ŝia mamzono. Kaj tiam ŝi ĉirkaŭbrakis sian bebon, ludis kun ŝi sur la lito, kiel ŝi faris ĉiumatene, kaj klarigis al ŝi, ke ŝia patrino trovis enterigitan trezoron.
  
  La plej bona trezoro el ĉiuj.
  
  Kira portis kelkajn lignajn lignotabulojn kiujn Gordon Darwin kaj Ezra Levin uzis por plifortikigi la murojn de la tunelo por malhelpi kolapson. Ĝi devis esti dek futojn larĝa kaj ok futojn alta. La profesoro kaj David Pappas kverelis dum horoj pri grandecoj.
  
  - Ni bezonos duoble pli longe! Ĉu vi pensas, ke tio estas arkeologio, Pappas? Ĝi estas sanga savmisio kaj ni havas nur limigitan kvanton da tempo, se vi ne rimarkus!'
  
  - Se ni ne faros ĝin sufiĉe larĝa, ni ne povos facile eltiri la teron el la tunelo, la elkavatoro trafos la murojn kaj ĉio frakasiĝos sur nin. Tio estas supozante ke ni ne trafas en la rokan bazon de la klifo, tiukaze la fina rezulto de ĉi tiu tuta klopodo estos perdi ankoraŭ du tagojn.'
  
  'Al diablo kun vi, Pappas, kaj via majstro de Harvard.'
  
  En la fino David venkis kaj la tunelo estis dek futojn per ok.
  
  
  Kira forestis la skarabon de siaj haroj dum ŝi direktis sin al la malproksima fino de la tunelo, kie Robert Frick batalis kontraŭ la argila muro antaŭ li. Dume, Tommy Eichberg ŝarĝis transportbendon kiu kuris trans la tunelplankon kaj finiĝis piedon kaj duonon de la platformo, levante stabilan polvonubon super la kanjonplanko. La monto de tero, kiu estis elfosita de la flanko de la monteto, estis nun preskaŭ same alta kiel la malfermo de la tunelo.
  
  - Saluton, Kira, - salutis ŝin Eichberg. Lia voĉo sonis laca. - Ĉu vi vidis Hanley? Li devintus anstataŭigi min.'
  
  - Li estas malsupre provas instali kelkajn elektrajn lumojn. Baldaŭ ni nenion povos vidi ĉi tie.'
  
  Ili enprofundiĝis preskaŭ dudek kvin futojn en la flankon de la monto, kaj je la dua horo posttagmeze la taglumo ne plu atingis la malantaŭon de la tunelo, igante laboron preskaŭ neebla. Eichberg laŭte ĵuris.
  
  "Ĉu mi devos daŭre rasti la teron tiel ankoraŭ dum alia horo?" Aĉaĵo," li diris, ĵetante la ŝovelilon sur la teron.
  
  - Ne iru, Tomi. Se vi foriros, ankaŭ Frick ne povos daŭrigi.'
  
  - Nu, vi regas, Kira. Mi bezonas pisi.'
  
  Sen alia vorto, li foriris.
  
  Kira rigardis la teron. Rasi la teron sur la transportilon estis terura laboro. Vi konstante klinis sin, vi devis fari ĉion rapide kaj rigardi la levilon de la fosmaŝino por certigi, ke ĝi ne trafis vin. Sed ŝi ne volis imagi, kion diros la profesoro, se ili ripozus horon. Li kulpigus ŝin, kiel kutime. Kira estis sekrete fervora ke Forstisto malamis ŝin.
  
  Eble li indignis pri mia partopreno en Stow Erling. Eble li ŝatus esti en la loko de Stowe. Malpura maljunulo. Mi dezirus, ke vi estu en lia loko ĝuste nun, ŝi pensis, kliniĝante por preni la ŝovelilon.
  
  - Rigardu tien!
  
  Frick iomete turnis la fosmaŝinon, kaj la fiakro preskaŭ trafis en la kapon de Kira.
  
  - Atentu!
  
  - Mi avertis vin, belulino. Mi bedaŭras.'
  
  Kira faris vizaĝon ĉe la aŭto ĉar estis neeble esti kolera kontraŭ Frick. La larĝ-osta operatoro distingiĝis per abomena karaktero, konstante malbenante kaj ellasante gasojn dum laboro. Li estis viro en ĉiu senco de la vorto, vera persono. Kira taksis tion plej multe, precipe kiam ŝi komparis lin kun la palaj imitaĵoj de vivo kiuj estis la asistantoj de Forrester.
  
  La Pugo-Kisado-Klubo, kiel Stowe nomis ilin. Li ne volis havi ion ajn rilatan al ili.
  
  Ŝi komencis ŝoveli la rubon sur la transportbendon. Post iom da tempo ili devus aldoni alian sekcion al la zono dum la tunelo iris pli profunden en la monton.
  
  - Hej Gordon, Ezra! Ĉesu plifortigi kaj alporti alian sekcion por la transportilo, mi petas. '
  
  Gordon Darwin kaj Ezra Levin meĥanike obeis ŝiajn ordojn. Kiel ĉiuj aliaj, ili sentis, ke ili jam atingis la limon de sia eltenemo.
  
  Senutila kiel ranbuboj, kiel dirus mia avo. Sed ni estas tiel proksimaj; mi povas provi apetitigaĵojn ĉe la bonveniga akcepto ĉe la jerusalema muzeo. Ankoraŭ unu pufo kaj mi gardas ĉiujn ĵurnalistojn. Ankoraŭ unu trinkaĵo kaj sinjoro "Mi-labor-malfrue-kun-mia-sekretario" devos unufoje rigardi al mi. Mi ĵuras al Dio.
  
  Darwin kaj Levin portis alian sekcion por la transportilo. La ekipaĵo konsistis el deko da plataj kolbasoj, longaj ĉirkaŭ unu piedo kaj duono, ligitaj per elektra kablo. Ili estis malmulte pli ol rulpremiloj envolvitaj en forta plasta bendo, sed ili movis grandan kvanton da materialo po horo.
  
  Kira denove prenis la ŝovelilon, nur por ke la du viroj devu teni la pezan sekcion de la transportilo iom pli longe. La ŝovelilo faris laŭtan, metalan, sonon.
  
  Dum sekundo, la bildo de freŝe malfermita tombo fulmis tra la menso de Kira.
  
  Post tio, la tero kliniĝis. Kira perdis sian ekvilibron kaj Darwin kaj Levin stumblis, perdante kontrolon de la sekcio kiu falis sur la kapon de Kira. La juna virino kriegis, sed ne estis krio de teruro. Ĝi estis krio de surprizo kaj timo.
  
  La tero denove moviĝis. La du viroj malaperis de la flanko de Kira kiel du infanoj sledantaj malsupren de monteto. Eble ili kriis, sed ŝi ne aŭdis ilin, same kiel ŝi ne aŭdis la grandegajn terpecojn, kiuj derompiĝis de la muroj kaj falis sur la teron kun obtuza bruego. Ŝi ankaŭ ne sentis la akran ŝtonon, kiu falis de la plafono kaj turnis ŝian tempion en sangan malordon; kaj ŝi ne aŭdis la kriadon de metalo dum la mini-elkavatoro bruis de la platformo kaj trafis en la rokojn tridek futojn malsupre.
  
  Kira ne konsciis pri io ajn, ĉar ĉiuj ŝiaj kvin sentoj koncentriĝis sur ŝiaj fingropintoj, aŭ pli precize, sur la kvar kaj duono colojn da kablo, kiujn ŝi uzis por teni la transportilon, kiu falis preskaŭ paralela al la rando de la abismo.
  
  Ŝi provis piedbati siajn krurojn por trovi subtenon, sed ĝi estis senutila. Ŝiaj manoj estis sur la rando de la abismo, kaj la tero komencis mallaŭdi sub ŝia pezo. La ŝvito sur ŝiaj manoj signifis ke Kira ne povis teni, kaj la kvar kaj duono coloj da kablo fariĝis tri kaj duono. Alia glitado, alia tiro, kaj nun restis apenaŭ du coloj da kablo.
  
  En unu el tiuj strangaj trukoj de la homa menso, Kira malbenis pro tio, ke Darwin kaj Lewin atendis iom pli longe ol necese. Se ili estus lasintaj sekcion kuŝantan kontraŭ la muro de la tunelo, la kablo ne estus falinta sub la ŝtalaj ruliloj de la transportilo.
  
  Fine, la kablo malaperis, kaj Kira falis en mallumon.
  
  
  63
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Mardo, la 18-an de julio 2006. 14:07.
  
  
  'Pluraj homoj estas mortaj'.
  
  'Monda Organizaĵo pri Sano?'
  
  "Larsen, Darwin, Levine kaj Frick".
  
  - Diable ne, ne Levin. Ili eligis lin viva.'
  
  - La kuracisto estas tie supre.
  
  - Ĉu vi estas certa?
  
  'Mi fike diras al vi.'
  
  'Kio okazis? Alia bombo?'
  
  - Estis kolapso. Nenio mistera.'
  
  - Estis sabotado, mi ĵuras. Sabotado.'
  
  
  Rondo da dolorigitaj vizaĝoj kolektiĝis ĉirkaŭ la kajo. Maltrankvila flustro estis aŭdita kiam Pappas eliris el la tunela enirejo, sekvita fare de profesoro Forrester. Malantaŭ ili staris la fratoj Gottlieb, kiuj, pro sia lerteco en descendado, estis asignitaj fare de Dekker por savi iujn ajn eblajn pluvivantojn.
  
  La germanaj ĝemeloj portis la unuan korpon sur brankardo, kovrita per kovrilo.
  
  - Jen Darvino; Mi rekonas liajn botojn.
  
  La profesoro alproksimiĝis al la grupo.
  
  - Okazis kolapso pro natura kavaĵo en la tero, pri kiu ni ne pensis. La rapideco kun kiu ni fosis la tunelon ne permesis al ni... - Li haltis, ne povante daŭrigi.
  
  Mi pensas, ke ĉi tio estas la plej proksima, ke li povas akcepti eraron, pensis Andrea dum ŝi staris meze de la grupo. Ŝi havis fotilon en la mano, preta por foti, sed kiam ŝi eksciis, kio okazis, ŝi remetis la lensĉapon.
  
  La ĝemeloj zorge metis la korpon sur la teron, poste eltiris la brankardon el sub ĝi kaj revenis al la tunelo.
  
  Horon poste, la korpoj de la tri arkeologoj kaj la funkciigisto kuŝis ĉe la rando de la platformo. Levin estis la lasta por foriri. Necesis ankoraŭ dudek minutoj por eligi lin el la tunelo. Kvankam li estis la nura kiu postvivis la komencan falon, estis nenio D-ro Harel povis fari por li.
  
  "Li suferis tro da interna damaĝo," ŝi flustris al Andrea tuj kiam ŝi eliris. La vizaĝo kaj la manoj de la kuracisto estis kovritaj de koto. "Mi preferas..."
  
  "Ne diru alian," diris Andrea, ŝtele premante ŝian manon. Ŝi liberigis lin por kovri sian kapon per sia ĉapo, same kiel la cetero de la grupo. La solaj, kiuj ne sekvis la judan kutimon, estis la soldatoj. , eble pro nescio.
  
  La silento estis absoluta. Varma venteto blovis el la rokoj. Subite, la silento estis rompita de voĉo kiu sonis profunde agitita. Andrea turnis la kapon kaj ne povis kredi siajn okulojn.
  
  La voĉo apartenis al Russell. Li iris malantaŭ Raymond Ken, kaj ili estis ne pli ol cent futojn de la kajo.
  
  La miliardulo proksimiĝis al ili nudpiede, klinis la ŝultrojn kaj krucis la brakojn super la brusto. Lia asistanto sekvis lin, lia vizaĝo kiel riglilo el la bluo. Li trankviliĝis , kiam li rimarkis, ke aliaj povas aŭdi lin. Estis evidente ke vidi Kine tie, ekster lia tendo, igis Russell ekstreme nervoza.
  
  Malrapide, ĉiuj turnis sin por rigardi la du figurojn proksimiĝantajn. Krom Andrea kaj Dekker, Forrester estis la nura spektanto kiu vidis Raymond Ken en persono. Kaj tio okazis nur unufoje, dum longa streĉa renkontiĝo ĉe la Kine-Turo, kiam Forrester, sen pripensi dufoje, konsentis pri la strangaj postuloj de sia nova estro. Kompreneble, la rekompenco pro konsento estis grandega.
  
  Kiel estas la kosto. Li kuŝis tie sur la tero, kovrita per kovriloj.
  
  Kine haltis dekduon da futoj for, tremanta, nedecidema maljunulo, portanta jarmulkon same blankan kiel la ceteraj roboj. En aspekto, lia maldikeco kaj mallonga staturo igis lin eĉ pli delikata, sed malgraŭ tio, Andrea trovis sin batali kontraŭ la impulso genuiĝi. Ŝi sentis, ke la sintenoj de la homoj ĉirkaŭ li ŝanĝiĝas, kvazaŭ ili estus trafitaj de ia nevidebla magneta kampo. Brian Hanley, kiu estis malpli ol tri futojn de ŝi, komencis movi sian pezon de unu piedo al la alia. David Pappas klinis la kapon, kaj eĉ la okuloj de Fowler ŝajnis scintili strange. La pastro staris aparte de la grupo, iom aparte de la aliaj.
  
  - Miaj karaj amikoj, mi ne havis ŝancon prezenti min. Mi nomiĝas Raymond Kine," diris la maljunulo, lia klara voĉo malakceptas lian malfortikan aspekton.
  
  Kelkaj el la ĉeestantoj kapjesis, sed la maljunulo ne rimarkis kaj daŭrigis paroli.
  
  'Mi bedaŭras, ke ni devis renkontiĝi la unuan fojon en tiaj teruraj cirkonstancoj, kaj mi ŝatus peti nin kuniĝi en preĝado.' Li mallevis la okulojn, klinis la kapon kaj deklamis: "El malei rahamim shochen bamromim hamtzi menuuha nehonah al kanfey hashechina bema alot kedoshim utechorim kezohar harakiya meirim umazhirim lenishmat. 8 Amen."
  
  Ĉiuj ripetis "Amen".
  
  Sufiĉe strange, Andrea sentis sin pli bone, kvankam ŝi ne komprenis, kion ŝi aŭdis, kaj tio ne estis parto de ŝia infana kredo. Dum kelkaj momentoj, malplena, soleca silento pendis super la grupo, ĝis doktoro Harel parolis.
  
  - Ĉu ni revenu hejmen, sinjoro? Ŝi etendis la manojn en gesto de silenta petego.
  
  "Nun ni devas observi halak & # 225; 9 kaj enterigi niajn fratojn," Kain respondis. Lia tono estis trankvila kaj racia, kontraste al la raŭka elĉerpiĝo de Doc. - Post tio ni ripozos kelkajn horojn kaj poste ni daŭrigos nian laboron. Ni ne povas lasi la oferon de ĉi tiuj herooj esti vana.'
  
  Dirinte tion, Kine revenis al sia tendo, sekvita de Russell.
  
  Andrea ĉirkaŭrigardis kaj vidis nenion krom interkonsento sur la vizaĝoj de la aliaj.
  
  "Mi ne povas kredi, ke ĉi tiuj homoj aĉetas ĉi tiun aĉaĵon," ŝi flustris al Harel. "Li eĉ ne proksimiĝis al ni. Li staris kelkajn metrojn for de ni, kvazaŭ ni suferus pro pesto aŭ estis farontaj ion al li..'
  
  'Ne estas ni, kiujn li timis.'
  
  - Pri kio diable vi parolas?
  
  Harel ne respondis.
  
  Sed la direkto de ŝia rigardo ne eskapis Andrea, nek la rigardo de kunkulpeco interŝanĝita inter la kuracisto kaj Fowler. La pastro kapjesis.
  
  Se ĝi ne estis ni, do kiu ĝi estis?
  
  
  64
  
  
  
  Dokumento eltirita el la retpoŝta konto de Harouf Waadi uzata kiel leterkesto por komunikadoj inter teroristoj apartenantaj al siria ĉelo
  
  Fratoj, venis la elektita momento. Hakan petis vin prepari por morgaŭ. Loka fonto provizos al vi la necesajn ekipaĵojn. Via vojaĝo kondukos vin per aŭto de Sirio al Amano, kie Ahmed donos al vi pliajn instrukciojn. K.
  
  
  Salaam Alaikum. Mi volis nur rememorigi vin antaŭ ol forlasi la vortojn de Al-Tabrizi, kiuj ĉiam servis kiel fonto de inspiro por mi. Mi esperas, ke vi trovos la saman konsolon en ili dum vi komencos vian mision. W
  
  - La Sendito de Dio diris: Martiro havas ses privilegiojn antaŭ Dio. Li pardonas viajn pekojn post verŝi la unuan guton de via sango; Li savas vin al la paradizo, liberigante vin de la doloro de la tombo; Li proponas al vi savon el la teruraĵoj de la infero kaj metas sur vian kapon kronon de gloro, ĉiu rubeno valoras pli ol la tuta mondo kaj ĉio, kio ekzistas en ĝi; Li edzinigos vin al sepdek du horoj kun la plej nigraj okuloj; kaj Li akceptos vian propeton pro viaj sepdek du parencoj.
  
  Dankon W. Hodiaŭ mia edzino benis min kaj adiaŭis min kun rideto sur la lipoj. Ŝi diris al mi: 'De la tago, kiam mi renkontis vin, mi sciis, ke vi estas farita por martireco. Hodiaŭ estas la plej feliĉa tago de mia vivo.' Dio benu vin, ke vi testamentis al mi iun kiel ŝi. D
  
  
  Benoj al vi D.O
  
  Ĉu via animo ne superfluas? Se ni povus dividi ĉi tion kun iu ajn, kriu ĝin al ĉiuj kvar flankoj. D
  
  
  Ankaŭ mi ŝatus kunhavigi ĉi tion, sed mi ne sentas vian eŭforion. Mi trovas min strange trankvila. Ĉi tiu estas mia lasta mesaĝo ĉar mi foriros post kelkaj horoj kun miaj du fratoj por nia renkontiĝo en Amano. W
  
  
  Mi kunhavas la senton de trankvilo de W. La eŭforio estas komprenebla, sed danĝera. En morala senco, ĉar ĝi estas la filino de fiero. En taktika senco, ĉar ĝi povas igi vin erari. Vi devus purigi viajn pensojn, D. Kiam vi trovos vin en la dezerto, vi devos atendi multajn horojn la signalon de Hakan sub la brulanta suno. Via eŭforio rapide povas iĝi malespero. Serĉu, kio plenigos vin per paco. O
  
  
  Kion vi rekomendus? D
  
  
  Pensu pri la martiroj, kiuj venis antaŭ ni. Nia lukto, la lukto de la ummah, konsistas el etaj paŝoj. La fratoj, kiuj buĉis la malfidelulojn en Madrido, faris unu malgrandan paŝon. La fratoj, kiuj detruis la ĝemelajn turojn, atingis dek tiajn ŝtupojn. Nia misio konsistas el mil paŝoj. Ŝia celo estas venigi la invadantojn al iliaj genuoj por ĉiam. Vi komprenas? Via vivo, via sango kondukos al fino, kiun neniu alia frato eĉ povas aspiri. Imagu antikvan reĝon, kiu kondukis virtan vivon, multobligante sian semon en vasta haremo, venkante siajn malamikojn, vastigante sian regnon en la nomo de Dio. Li povas ĉirkaŭrigardi kun la kontento de homo, kiu plenumis sian devon. Jen kiel vi devus senti. Rifuĝu en ĉi tiu penso kaj transdonu ĝin al la militistoj, kiujn vi kunportos al Jordanio. P
  
  
  Mi pensas dum horoj pri tio, kion vi diris al mi, Ho, kaj mi estas dankema. Mia spirito estas malsama, mia animstato estas pli proksima al Dio. La sola afero, kiu ankoraŭ malĝojigas min, estas, ke ĉi tiuj estos niaj lastaj mesaĝoj unu al la alia, kaj ke kvankam ni venkos, nia venonta renkontiĝo estos en alia vivo. Mi lernis multon de vi kaj transdonis ĉi tiun scion al aliaj.
  
  Ĝis eterno, frato. Salaam Alaikum.
  
  
  65
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Merkredo 19 julio 2006 11:34
  
  
  Pendite de la plafono per jungilaro dudek kvin futojn super la tero en la sama loko kie kvar homoj mortis la antaŭtagon, Andrea ne povis ne senti sin pli viva ol ŝi iam sentis en sia vivo. Ŝi ne povis nei, ke la baldaŭa ebleco de morto emociis ŝin kaj, en stranga maniero, ĝi vekis ŝin el la dormo, en kiu ŝi estis dum la lastaj dek jaroj.
  
  Subite demandoj pri kiu vi malamas pli, via patro pro homofobia bigoto aŭ via patrino pro esti la plej malbona homo en la mondo, komencas cedi al demandoj kiel 'Ĉu ĉi tiu ŝnuro tenos mian pezon?'
  
  Andrea, kiu neniam lernis skii malsupren, petis esti malrapide malaltigita al la fundo de la kaverno, parte pro timo kaj parte ĉar ŝi volis provi malsamajn angulojn por siaj pafoj.
  
  Venu infanoj. Malrapidiĝu. Mi havas bonan kontrakton, - ŝi kriis, ĵetante la kapon malantaŭen kaj rigardante Brian Hanley kaj Tommy Eichberg, kiuj mallevis ŝin per lifto.
  
  La ŝnuro ĉesis moviĝi.
  
  Sub ĝi kuŝis la vrakaĵo de fosmaŝino, kiel ludilo frakasita de kolera infano. Parto de la brako elstaris laŭ stranga angulo, kaj ankoraŭ estis sekigita sango sur la frakasita glaco. Andrea tiris la fotilon for de la sceno.
  
  Mi malamas sangon, mi malamas ĝin.
  
  Eĉ ŝia manko de profesia etiko havis limojn. Ŝi koncentriĝis al la fundo de la kaverno, sed ĝuste kiam ŝi estis premante la ŝutron, ŝi komencis turniĝi sur la ŝnuro.
  
  - Ĉu vi povas haltigi ĝin? Mi ne povas koncentriĝi.'
  
  - Fraŭlino, vi ne estas farita el plumoj, ĉu vi scias? Brian Hanley kriis malsupren al ŝi.
  
  - Mi pensas, ke estas pli bone, se ni daŭre faligas vin, - aldonis Tomi.
  
  'Kio estas la problemo? Mi pezas nur ok kaj duonon ŝtonojn - ĉu vi ne povas toleri tion? Vi ŝajnas multe pli forta, - diris Andrea, ĉiam sciante kiel manipuli virojn.
  
  - Ŝi pezas multe pli ol ok ŝtonojn, - kviete plendis Hanley.
  
  - Mi aŭdis tion, - diris Andrea, ŝajnigante sin ofendita.
  
  Ŝi estis tiel kortuŝita per la sperto ke estis maleble ke ŝi estus kolera kun Hanley. La elektristo faris tiel bonegan laboron lumigante la kavernon, ke ŝi eĉ ne bezonis uzi la fulmon sur sia fotilo. La pli granda lensmalfermaĵo permesis al ŝi ricevi bonegajn pafojn de la fina stadio de la elfosado.
  
  Mi ne povas kredi ĉi tion. Ni estas unu paŝo for de la plej granda malkovro de ĉiuj tempoj, kaj la foto, kiu aperas sur ĉiu ĉefpaĝo, estos mia!
  
  La raportisto unuafoje atente rigardis la internon de la kaverno. David Pappas kalkulis, ke ili bezonas konstrui diagonalan tunelon malsupren al la supozita loko de la Kesto, sed la itinero - laŭ la plej abrupta maniero ebla - trovis naturan abismon en la grundo kiu limis la kanjonmuron.
  
  
  "Imagu kanjonajn murojn antaŭ tridek milionoj da jaroj," Pappas klarigis la antaŭan tagon, farante malgrandan skizon en sia kajero. Tiam estis akvo en la areo, kiu kreis la kanjonon. ŝtono kiu ĉirkaŭas la murojn de la kanjono kiel giganta. kovrilo, kiu sigelas la tipon de kavernoj, sur kiuj ni trafis. Bedaŭrinde, mia eraro kostis plurajn vivojn. Se mi estus kontrolinta por certigi, ke la grundo estas solida sur la tunelplanko...'
  
  - Mi ŝatus diri, ke mi komprenas, kiel vi sentas, David, sed mi ne havas ideon. Mi povas nur proponi al vi mian helpon, kaj al la diablo pri ĉio alia.'
  
  - Dankon, fraŭlino Otero. Ĝi signifas multon por mi. Precipe ĉar kelkaj membroj de la ekspedicio ankoraŭ kulpigas min pro la morto de Stowe nur ĉar ni diskutis la tutan tempon.'
  
  'Voku min Andrea, ĉu bone?'
  
  'Certe'. La arkeologo timide alĝustigis siajn okulvitrojn.
  
  Andrea rimarkis, ke David preskaŭ eksplodis pro la streĉo de ĉio. Ŝi pensis pri ĉirkaŭbraki lin, sed estis io ĉe li, kio sentis ŝin pli kaj pli malkomforta. Estis kvazaŭ la bildo, kiun vi rigardis, subite lumiĝis, malkaŝante tute alian bildon.
  
  - Diru al mi, David, ĉu vi pensas, ke la homoj, kiuj enterigis la Keston, sciis pri ĉi tiuj kavernoj?
  
  - Mi ne scias. Eble estas enirejo en la kanjono, kiun ni ankoraŭ ne trovis, ĉar ĝi estas kovrita de rokoj aŭ koto, kion ili uzis kiam ili unue metis la Keston tien. Verŝajne ni jam nun trovus ĝin, se ĉi tiu malbenita ekspedicio ne estus kondukita en tiel freneza maniero, farante aferojn dum ni iras. Anstataŭe, ni faris ion, kion neniu arkeologo devus iam fari. Eble trezorserĉisto, jes, sed tio certe ne estas tio, kion oni instruis al mi.'
  
  
  Andrea estis instruita foti, kaj ĝuste tion ŝi faris. Daŭre batalante kontraŭ la turniĝanta ŝnuro, ŝi etendis sian manon super la kapon per sia maldekstra mano kaj kaptis elstarantan pecon da roko dum ŝia dekstra direktis la fotilon al la malantaŭo de la kaverno: alta sed mallarĝa spaco kun eĉ pli malgranda malfermaĵo ĉe la malproksima fino. . Brian Hanley instalis generatoron kaj potencajn lanternojn, kiuj nun ĵetis grandajn ombrojn de profesoro Forrester kaj David Pappas sur la malglatan ŝtonmuron. Ĉiufoje, kiam unu el ili moviĝis, malgrandaj sablograjnoj falis de la roko kaj flosis malsupren tra la aero. La kaverno odoris seka kaj akre, kiel argila cindrujo lasita tro longe en la forno. La profesoro daŭre tusis, kvankam li portis spiradon.
  
  Andrea prenis kelkajn pliajn pafojn antaŭ ol Hanley kaj Tommy laciĝis de atendado.
  
  - Lasu la ŝtonon. Ni kondukos vin al la fundo.'
  
  Andrea faris tion, kion oni diris al ŝi, kaj unu minuton poste ŝi estis sur solida tero. Ŝi malligis sian jungilaron kaj la ŝnuro reiris supren. Nun estas la vico de Brian Hanley.
  
  Andrea iris al David Pappas, kiu provis helpi la profesoron eksidi. La maljunulo tremis kaj lia frunto estis kovrita de ŝvito.
  
  - Trinku iom el mia akvo, profesoro, - diris David, proponante al li sian flakon.
  
  - Stultulo! Vi trinkas ĝin. Vi estas tiu, kiu devus iri al la kaverno," diris la profesoro. Ĉi tiuj vortoj kaŭzis pluan tusadon. Li deŝiris sian maskon kaj kraĉis grandegan sangoglobon sur la teron. Kvankam lia voĉo estis difektita de la malsano. , la profesoro ankoraŭ povis ĵeti akran insulton.
  
  David rependigis la flakon sur sian zonon kaj iris al Andrea.
  
  - Dankon, ke vi venis helpi nin. Post la akcidento restis nur la profesoro kaj mi... Kaj en lia stato, li malmulte utilas, - aldonis li mallaŭtigante la voĉon.
  
  'La feko de mia kato aspektas pli bone.'
  
  - Li tuj... nu, vi scias. La nura maniero kiel li povis prokrasti la neeviteblan estis preni la unuan aviadilon al Svislando por kuracado.'
  
  'Tion mi celis.'
  
  'Kun la polvo ene de tiu kaverno...'
  
  - Eble mi ne povas spiri, sed mia aŭdo estas perfekta, - diris la profesoro, kvankam ĉiu vorto finiĝis per sibilo. - Ĉesu paroli pri mi kaj eklaboru. Mi ne mortos ĝis vi eltiros la Keston el tie, senutila idioto.'
  
  David aspektis kolerega. Momenton Andrea pensis, ke li respondos, sed la vortoj ŝajnis frostiĝi sur liaj lipoj.
  
  Vi estas en plena azeno, ĉu ne? Vi malamas lin ĝisfunde, sed vi ne povas rezisti al li... Li ne nur tranĉis viajn nuksojn, li faris vin tosti ilin por matenmanĝo, pensis Andrea, sentante iom da kompato por la asistanto.
  
  - Nu, David, diru al mi, kion mi faru.
  
  'Sekvu min'.
  
  Proksimume dek futojn en la kavernon, la surfaco de la muro iomete ŝanĝiĝis. Se ne estus la miloj da vatoj lumigantaj la spacon, Andrea verŝajne ne rimarkus. Anstataŭ nuda solida roko, ekzistis areo kiu ŝajnis esti formita de pecoj de ŝtono amasigita unu sur la alian.
  
  Kio ajn ĝi estis, ĝi estis homfarita.
  
  'Mia Dio, David'.
  
  'Kion mi ne komprenas estas kiel ili sukcesis konstrui tian solidan muron sen uzi iun morteron kaj ne povante labori ĉe la alia flanko.'
  
  - Eble estas elirejo ĉe la alia flanko de la ĉelo. Vi diris, ke ŝi devas esti.'
  
  - Eble vi pravas, sed mi ne pensas. Mi prenis novajn magnetometrojn. Malantaŭ ĉi tiu roko estas malstabila areo, kiun ni determinis el niaj komencaj legaĵoj. Fakte, la Kupra Vollibro estis trovita en precize la sama kavo kiel ĉi tiu.'
  
  - Koincido?
  
  'Mi dubas pri tio'.
  
  David genuiĝis kaj milde tuŝis la muron per siaj fingropintoj. Kiam li trovis la plej etan krakon inter la ŝtonoj, li provis tiri per ĉiuj fortoj.
  
  - Ne estas maniero, li daŭrigis. - Ĉi tiu truo en la kaverno estis intence sigelita; kaj ial la ŝtonoj fariĝis eĉ pli dense enpakitaj ol kiam ili estis unue metitaj tien. Eble dum du mil jaroj la muro subiĝis sub premon. Preskaŭ kvazaŭ...'
  
  'Kiel kio?'
  
  - Estas kvazaŭ Dio mem sigelus la enirejon. Ne ridu.'
  
  Mi ne ridas, pensis Andrea. Nenio el ĉi tio estas amuza.
  
  - Ĉu ni ne povas eltiri la ŝtonojn unu po unu?
  
  'Ne sciante kiom dika estas la muro kaj kio estas malantaŭ ĝi.'
  
  - Kaj kiel vi faros tion?
  
  'Rigardante enen'.
  
  Kvar horojn poste, kun la helpo de Brian Hanley kaj Tommy Eichberg, David Pappas sukcesis bori malgrandan truon en la muro. Ili devis malmunti la motoron de granda bormaŝino - kiun ili ankoraŭ ne uzis, ĉar ili devis nur fosi teron kaj sablon - kaj mallevi ĝin peco post peco en la tunelon. Hanley kunvenis strangeaspektantan aparaton de la vrakaĵo de ruinita mini-elkavatoro ĉe la buŝo de kaverno.
  
  'Ĉi tio estas reciklado!' Hanley diris, kontenta pri sia kreaĵo.
  
  La rezulto, krom esti malbela, estis ne tre praktika. Necesis ĉiuj kvar por teni lin surloke, puŝante per ĉiuj fortoj. Por plimalbonigi la aferojn, nur la plej malgrandaj boriloj povus esti uzataj por eviti troan murvibron. - Sep futoj, - kriis Hanley super la sono de la motoro.
  
  David enŝovis fibran optikan fotilon ligitan al malgranda celilo tra la truo, sed la kablo alkroĉita al la fotilo estis tro mallonga kaj rigida, kaj la tero ĉe la alia flanko estis plena de obstrukcoj.
  
  - Feĉo! Mi ne povos vidi ion tian.'
  
  Sentante, ke io trafis ŝin, Andrea metis la manon al la nuko. Iu ĵetis al ŝi malgrandajn ŝtonojn. Ŝi turnis sin.
  
  Forrester provis altiri ŝian atenton, nekapabla esti aŭdita super la bruo de la motoro. Pappas aliris kaj klinis sian orelon al la maljunulo.
  
  - Jen, - ekkriis David, samtempe ekscitita kaj superĝoja. - Tion ni faros, profesoro. Brian, ĉu vi pensas, ke vi povas fari la truon iom pli granda? Diru, proksimume tri kvaronojn da colo kaj kvaronon?
  
  - Eĉ ne ŝercu pri tio, - diris Hanley, gratante la nuan kapon. "Ne restas al ni eĉ unu malgranda borilo."
  
  Portante dikajn gantojn, li eltiris la lastajn fumantajn drilojn, kiuj perdis sian formon. Andrea memoris, kiel ŝi provis pendigi bildon de la manhatana urbosilueto en bela kadro sur ŝarĝa muro en sia loĝejo. Ŝia borilo estis proksimume same utila kiel brecbastono.
  
  "Frick verŝajne scius kion fari," diris Brian malĝoje, rigardante la angulon, kie lia amiko mortis. "Li havis multe pli da sperto pri tiaspecaj aferoj ol mi."
  
  Pappas diris nenion dum kelkaj minutoj. La aliaj preskaŭ povis aŭdi liajn pensojn.
  
  'Kaj se mi permesus vin uzi mezgrandajn boriloj?' fine li diris.
  
  - Tiam ne estus problemo. Mi povus fari ĝin en du horoj. Sed la vibro estos multe pli granda. La areo estas klare malstabila... ĝi estas granda risko. Ĉu vi konscias pri tio?'
  
  David ridis, ne humure.
  
  "Ĉu vi demandas min, ĉu mi rimarkas, ke kvar mil tunoj da rokoj povus fali, igante la plej grandan objekton en la historio de la mondo en polvon?" Ke ĝi detruos jarojn da laboro kaj milionojn da dolaroj da investo? Kio senutilus oferi kvin homojn?'
  
  Feĉo! Hodiaŭ li estas tute alia. Li estas same... infektita de ĉio ĉi kiel la profesoro, pensis Andrea.
  
  - Jes, mi scias, Brian, - aldonis David. 'Kaj mi prenos tiun riskon.'
  
  
  66
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Merkredo 19 julio 2006 19:01 p.m.
  
  
  Andrea faris alian foton de Pappas surgenuanta antaŭ ŝtonmuro. Lia vizaĝo estis en ombro, sed la aparato, kiun li kutimis rigardi tra la truo, estis klare videbla.
  
  Multe pli bone, David... Ne kvazaŭ vi estas precipe bela, Andrea irkaze rimarkis al si. Post kelkaj horoj, ŝi bedaŭrus la penson, sed en tiu momento, nenio estis pli proksima al la vero. Ĉi tiu aŭto estis mirinda.
  
  - Stowe kutimis nomi ĝin atako. Ĝena robota terenesploristo, sed ni nomas lin Freddy.'
  
  - Ĉu estas ia speciala kialo?
  
  - Nur por fiki Stowe. Li estis aroga stultulo, - respondis David. Andrea estis surprizita de la kolero elmontrita de la kutime timema arkeologo.
  
  Freddie estis teleregata movebla fotilsistemo kiu povus esti uzita en lokoj kie homa aliro estus danĝera. Ĝi estis dizajnita fare de Stowe Erling, kiu bedaŭrinde ne estos tie por atesti la debuton de sia roboto. Por venki malhelpojn kiel ekzemple ŝtonoj, Freddie estis ekipita kun paŝadoj similaj al tiuj uzitaj sur tankoj. La roboto ankaŭ estis subakve ĝis dek minutoj. Erling kopiis ideon de grupo de arkeologoj laborantaj en Bostono kaj rekreis ĝin kun la helpo de pluraj MIT-inĝenieroj kiuj jurpersekutis lin pro tio, ke li iris en tiun mision kun la unua prototipo, kvankam tio estis io kiu ne plu ĝenis Erlingon.
  
  "Ni enmetos ĝin tra la truo por havi ideon pri la interno de la groto," diris David. "Tiel ni povas eltrovi ĉu estas sekure detrui la muron sen difekti kio estas sur la alia flanko."
  
  'Kiel roboto povas vidi tie?'
  
  - Freddu estas ekipita per noktvidaj lensoj. La centra mekanismo elsendas infraruĝan trabon, kiun nur la lenso povas detekti. La bildoj ne estas de tre bona kvalito, sed ili estas sufiĉe bonaj. La nura afero, pri kiu ni devas atenti estas, ke ĝi ne algluiĝas aŭ ne renversiĝas. Se tio okazos, ni estas finitaj.'
  
  
  La unuaj paŝoj estis sufiĉe facilaj. La malfermaĵstadio, kvankam mallarĝa, donis al Freddy sufiĉe da loko por ŝteliri en la kavernon. Transiri la malebenan areon inter la muro kaj la grundo estis iom pli malfacila ĉar ĝi estis malebena kaj plena de lozaj ŝtonoj. Feliĉe, la spuroj de la roboto povas esti kontrolitaj sendepende, permesante al ĝi turni kaj navigi pli malgrandajn obstaklojn.
  
  - Sesdek gradoj maldekstre, - diris David, fokusante sur la ekrano, kie li povis vidi iom pli ol kampo da rokoj en nigra kaj blanka. Tommy Eichberg funkciigis la instrumentojn laŭ la peto de David, ĉar li havis firman manon malgraŭ sia diketa. fingroj.Ĉiu trako estis kontrolita per malgranda rado sur teleregilo ligita al la Freddie per du dikaj kabloj kiuj disponigis potencon kaj povus ankaŭ esti uzitaj por mane tiri la maŝinon supren se io fuŝiĝis.
  
  - Ni preskaŭ estas tie. Ho ne!'
  
  La ekrano saltis dum la roboto preskaŭ renversiĝis.
  
  - Feĉo! Atentu, Tomi, - kriis David.
  
  - Trankviliĝu, knabo. Tiuj ĉi radoj estas pli sentemaj ol la klitoro de monaĥino. Pardonu la esprimon, fraŭlino, - diris Tomi, turnante sin al Andrea. 'Mia buŝo estas rekte el Bronx'.
  
  'Ne zorgu pri ĝi. Miaj oreloj estas el Harlemo, - diris Andrea, konsentante kun la ŝerco.
  
  - Vi devas iom pli stabiligi la situacion, - diris David.
  
  - Mi provas!
  
  Eichberg singarde turnis la stirilon, kaj la roboto komencis transiri la malebenan surfacon.
  
  - Ĉu vi havas ideon, kiom longe Freddy kovris? demandis Andrea.
  
  - Ĉirkaŭ ok futojn de la muro, - respondis David, forviŝante la ŝviton de la frunto. La temperaturo pliiĝis po minuto pro la generatoro kaj intensa lumigado.
  
  - Kaj li havas - Atendu!
  
  'Kio?'
  
  - Mi kredas, ke mi vidis ion, - diris Andrea.
  
  - Ĉu vi estas certa? Ne estas facile renversi ĉi tiun aferon.'
  
  'Tommy, bonvolu iri maldekstren.'
  
  Eichberg rigardis Pappas, kiu kapjesis. La bildo sur la ekrano komencis movi malrapide, montrante malhelan rondan konturon.
  
  - Reiru iomete.
  
  Aperis du trianguloj kun maldikaj elstaraĵoj, unu apud la alia.
  
  Serio de kvadratoj grupigitaj kune.
  
  - Iom pli malantaŭen. Vi estas tro proksima.'
  
  Fine, la geometrio transformiĝis en ion rekoneblan.
  
  - Ho mia Dio. Ĝi estas kranio.'
  
  Andrea kontente rigardis Pappas.
  
  - Jen via respondo: tiel oni sukcesis sigeli la ĉambron de interne, David.
  
  La arkeologo ne aŭskultis. Li estis koncentrita sur la ekrano, murmurante, liaj manoj kunpremante lin kiel freneza aŭguristo fiksrigardanta en kristalan globon. Guto da ŝvito ruliĝis de lia grasa nazo kaj falis sur la kranion, kie devus esti la vango de la mortinto.
  
  Kiel larmo, pensis Andrea.
  
  - Rapidu, Tomi! Ĉirkaŭiru ĝin kaj poste antaŭeniru iom pli," diris Pappas. Lia voĉo sonis eĉ pli streĉita. "Maldekstren, Tomi!"
  
  - Facile, infano. Ni faru ĝin trankvile. Mi pensas, ke ekzistas...'
  
  - Lasu min fari ĝin, - diris David, ekkaptante la kontrolojn.
  
  'Kion vi faras?' diris Eichberg kolere. - Feĉo! Lasu.'
  
  Pappas kaj Eichberg luktis dum kelkaj sekundoj, batante senkonscie la stirilon en la procezo. La vizaĝo de David estis brilruĝa kaj Eichberg spiradis peze.
  
  - Atentu! Andrea kriegis dum ŝi fiksrigardis la ekranon. La bildo sovaĝe moviĝis.
  
  Subite li ĉesis moviĝi. Eichberg ellasis la kontrolojn kaj David falis malantaŭen, tranĉante sin sur la tempio kiam li trafis la angulon de la ekrano. Sed en tiu momento, li estis pli maltrankvila pri tio, kion li ĵus vidis, ol la tranĉo sur lia kapo.
  
  "Tion mi provis diri al vi, infano," diris Eichberg. "La grundo estas malebena."
  
  - Feĉo. Kial vi ne ellasis?' David kriegis. 'La aŭto renversiĝis'.
  
  "Nur silentu," Eichberg kriis reen. 'Vi rapidas aferojn.'
  
  Andrea kriis al ili ambaŭ, ke ili silentu.
  
  - Ĉesu disputi! Ĝi ne tute fiaskis. Rigardu.' Ŝi montris al la ekrano.
  
  Ankoraŭ koleraj, la du viroj alproksimiĝis al la monitoro. Brian Hanley, kiu iris eksteren por akiri kelkajn ilojn kaj rappelis laŭ la ŝnuro dum la mallonga batalo, ankaŭ moviĝis pli proksimen.
  
  "Mi pensas, ke ni povas ripari ĝin," li diris, studante la situacion. "Se ni ĉiuj tiras la kablon samtempe, ni verŝajne povos remeti la roboton sur la vojon. Se ni tiras ĝin tro milde, ĉiuj ni povas. jes, ni trenos lin kaj li blokiĝos.'
  
  "Ne funkcios," diris Pappas, "Ni tiros la kablon."
  
  - Ni havas nenion por perdi, se ni provas, ĉu ne?
  
  Ili viciĝis, ĉiu tenante la kablon per ambaŭ manoj, kiel eble plej proksime al la truo. Hanley forte tiris la kablon.
  
  - Laŭ mia kalkulo, tiru kiel eble plej forte. Unu du tri!'
  
  Ili kvar tiris la kablon samtempe. Subite ĝi ŝajnis al ili tro malfiksa en iliaj manoj.
  
  - Feĉo. Ni malŝaltis ĝin.'
  
  Hanley daŭre tiris la ŝnuron ĝis la fino venis.
  
  'Vi pravas. Feĉo! Pardonu, Papoj...'
  
  La juna arkeologo ĉagrenite forturnis sin, preta bati iun ajn aŭ ion antaŭ li. Li levis la ŝlosilon kaj estis fraponta la ekranon, eble pro reprezalio pro la tranĉo, kiun li ricevis du minutojn pli frue.
  
  Sed Andrea proksimiĝis, kaj tiam ŝi komprenis.
  
  Ne.
  
  Mi ne povas kredi ĉi tion.
  
  Ĉar mi neniam vere kredis je ĝi, ĉu? Mi neniam pensis, ke vi povus ekzisti.
  
  La transdono de la roboto restis sur la ekrano. Kiam ili tiris la kablon, Freddie rektiĝis antaŭ ol la kablo malfiksiĝis. En alia pozicio, sen kranio baranta la vojon, la bildo sur la ekrano montris ekbrilon de io, kion Andrea komence ne povis kompreni. Ŝi tiam ekkomprenis ke ĝi estis infraruĝa trabo reflektanta de metalsurfaco. La raportisto opiniis, ke ŝi vidas la dentitan randon de kio ŝajnis esti grandega skatolo. Supre ŝi kredis vidi figuron, sed ŝi ne estis certa.
  
  La persono kiu estis certa estis Pappas, kiu rigardis ĝin, hipnotigis.
  
  - Ĝi estas tie, profesoro. Mi trovis ĉi tion. Mi trovis ĝin por vi...'
  
  Andrea turnis sin al la profesoro kaj faris la foton sen pensi. Ŝi provis akiri lian unuan reagon, kio ajn ĝi estis-surprizo, ĝojo, la kulmino de lia longa serĉo, dediĉo, kaj emocia izoliteco. Ŝi faris tri pafojn antaŭ ol fakte rigardi la maljunulon.
  
  Ne estis esprimo en liaj okuloj, kaj nur sangoflueto fluis el lia buŝo, kurante laŭ lia barbo.
  
  Brian kuris al li.
  
  - Feĉo! Ni devas eligi lin de ĉi tie. Li ne spiras.'
  
  
  67
  
  
  
  MALALBA ORIENTA FLANKO
  
  NOVJORKO
  
  
  decembro 1943
  
  
  Judel estis tiel malsata, ke li apenaŭ sentis la reston de sia korpo. Li nur konsciis, ke li marŝas tra la stratoj de Manhatano, serĉante ŝirmejon en la malantaŭaj stratetoj kaj stratetoj, neniam restante longe en unu loko. Ĉiam estis sono, lumo aŭ voĉo kiu timigis lin, kaj li forkuris tenante ĉifonan vestaĵon, kiu estis la nura aĵo kiun li havis. Kun la escepto de lia restado en Istanbulo, la nuraj domoj kiujn li konis estis la kaŝejo kie li vivis kun sia familio kaj la holdo de ŝipo. Por la knabo, la kaoso, bruo kaj helaj lumoj de Novjorko estis parto de timiga ĝangalo, kiu estis plena de danĝero. Li trinkis el publikaj fontanoj. Foje, ebria almozulo kaptis la knabon je la kruro kiam li preterpasis. Poste, policisto vokis lin de ĉirkaŭ la angulo. Ĝia formo memorigis Yudel pri la poŝlampo-uzanta monstron kiu serĉis ilin dum ili kaŝis sub la ŝtuparo en la domo de juĝisto Rath. Li kuris por kaŝi sin.
  
  La suno estis subiranta en la posttagmezo de sia tria tago en Novjorko, kiam la elĉerpita knabo kolapsis en amason da rubaĵoj en malpura strateto de Broome Street. Super li, la loĝejoj pleniĝis de bruado de potoj kaj patoj, kvereloj, seksaj renkontoj, vivo. Yudel certe perdis la konscion dum kelkaj momentoj. Kiam li venis, io rampis trans lian vizaĝon. Li sciis kio ĝi estas eĉ antaŭ ol li malfermis la okulojn. La rato ne atentis lin. Li iris al renversita rubujo, kie li odoris sekan panon. Ĝi estis granda peco, tro granda por porti, do la rato manĝis ĝin avide.
  
  Yudel rampis al la rubujo kaj kaptis la kanon, liaj fingroj tremante pro malsato. Li ĵetis ĝin al la rato kaj maltrafis. La rato mallonge ĵetis rigardon al li, poste revenis al maĉi la panon. La knabo kaptis rompitan ombreltenilon kaj minacis per ĝi la raton, kiu fine forkuris serĉante pli facilan manieron kontentigi sian malsaton.
  
  La knabo kaptis pecon da malfreŝa pano. Li malfermis la buŝon avide, sed poste ĝin fermis kaj metis la panon sur sian genuon. Li eltiris malpuran ĉifonon el sia fasko, kovris sian kapon kaj benis la Sinjoron pro la donaco de pano.
  
  " Baruch Atah Adonai, Eloheinu Melech ha-olam, ha motzi lehem min ha-aretz " . 10
  
  Momenton antaŭe, pordo malfermiĝis en la strateto. La maljuna rabeno, nerimarkita de Yudel, atestis la knabon kontraŭbatali raton. Kiam li aŭdis la benon de pano el la buŝo de malsata infano, larmo ruliĝis sur lia vango. Li neniam vidis ion similan. Ne estis malespero aŭ dubo en ĉi tiu kredo.
  
  La rabeno longe rigardis la infanon. Lia sinagogo estis tre malriĉa kaj li apenaŭ trovis sufiĉe da mono por teni ĝin malfermita. Tial eĉ li ne komprenis sian decidon.
  
  Manĝinte la panon, Yudel tuj ekdormis inter la putranta rubo. Li ne vekiĝis ĝis li sentis la rabenon singarde levi lin kaj porti lin al la sinagogo.
  
  La malnova forno konservos la malvarmon dum kelkaj pliaj noktoj. Ni vidu do, pensis la rabeno.
  
  Forigante la malpurajn vestaĵojn de la knabo kaj kovrante lin per sia nura kovrilo, la rabeno trovis bluverdan karton kiun la oficiroj donis al Yudel sur Ellis Island. Sur la karto, la knabo estis identigita kiel Raymond Kane, kun familio en Manhatano. Li ankaŭ trovis koverton, sur kiu estis skribita en la hebrea:
  
  Por mia filo, Yudel Cohen
  
  Ne estos legita ĝis via bar mitcvah en novembro 1951
  
  
  La rabeno malfermis la koverton, esperante ke tio donos al li indicon pri la identeco de la knabo. Kion li legis lasis lin ŝokita kaj konfuzita, sed ĝi konfirmis lian konvinkon ke la Ĉiopova direktis la knabon al lia pordo.
  
  Ekstere, neĝo komencis fali peze.
  
  
  68
  
  
  
  Letero de Joseph Cohen al lia filo Yudel
  
  vejno,
  
  Mardo 9 februaro 1943
  
  Kara Yudel,
  
  Mi skribas ĉi tiujn rapidajn liniojn kun la espero, ke la korinklino, kiun ni havas al vi, plenigos iom el la malpleno lasita de la urĝeco kaj malsperto de via korespondanto. Mi neniam estis tia, kiu montris multe da emocio, via patrino scias tion tre bone. De kiam vi naskiĝis, la trudita proksimeco de la spaco, en kiu ni estis malliberigitaj, ronĝis mian koron. Malĝojigas min, ke mi neniam vidis vin ludi en la suno, kaj neniam faros. La Eterno forĝis nin en forno de provo, kiu montriĝis tro malfacila por ni elteni. Dependas de vi fari tion, kion ni ne povis fari.
  
  Post kelkaj minutoj ni serĉos vian fraton kaj ni ne revenos. Via patrino ne aŭskultas racion, kaj mi ne povas lasi ŝin iri tien sola. Mi rimarkas, ke mi iras al certa morto. Kiam vi legos ĉi tiun leteron, vi estos dek tri-jara. Vi demandos vin, kia frenezo igis viajn gepatrojn iri rekte en la brakojn de la malamiko. Parto de la celo de ĉi tiu letero estas, ke mi mem komprenu la respondon al ĉi tiu demando. Dum vi kreskos, vi scios, ke estas iuj aferoj, kiujn ni devas fari, kvankam ni scias, ke la rezultoj povas esti kontraŭ ni.
  
  La tempo finiĝas, sed mi havas ion tre gravan por diri al vi. Dum jarcentoj, membroj de nia familio estis la gardantoj de la sankta objekto. Jen la kandelo, kiu ĉeestis ĉe via naskiĝo. Per bedaŭrinda koincido, ĉi tio estas nun la nura aĵo, kiun ni posedas, kiu havas ajnan valoron, tial via patrino devigas min riski ĝin por savi vian fraton. Ĝi estos same sensenca ofero kiel niaj propraj vivoj. Sed mi ne ĝenas. Mi ne farus ĉi tion, se vi ne estus postlasita. Mi kredas je vi. Mi ŝatus klarigi al vi, kial ĉi tiu kandelo estas tiel grava, sed la vero estas, ke mi ne scias. Mi nur scias, ke estis mia misio konservi lin sekura, misio kiu estis transdonita de patro al filo dum generacioj, kaj misio en kiu mi malsukcesis, kiel mi malsukcesis en tiom da aspektoj de mia vivo.
  
  Trovu kandelon, Yudel. Ni portos ĉi tion al la kuracisto, kiu tenas vian fraton en la Infanhospitalo Am Spiegelgrund. Se ĝi almenaŭ helpos aĉeti la liberecon de via frato, tiam vi povas serĉi ĝin kune. Se ne, mi preĝas al la Ĉiopova, ke vi gardu vin sekura kaj ke kiam vi legos ĉi tion, la milito finfine finiĝos.
  
  Estas io alia. Tre malmulte restas de la granda heredo, kiu estis destinita por vi kaj Elan. La fabrikoj kiuj apartenis al nia familio estas en la manoj de la nazioj. Ankaŭ la bankkontoj, kiujn ni havis en Aŭstrio, estis konfiskitaj. Niaj loĝejoj estis forbruligitaj dum Kristalnokto. Sed, feliĉe, ni povas lasi ion al vi. Ni ĉiam konservis familian krizfondaĵon en banko en Svislando. Ni kompletis ĝin iom post iom, farante vojaĝojn ĉiujn du aŭ tri monatojn, eĉ se tio, kion ni kunportis, estis nur kelkcent svisaj frankoj. Via panjo kaj mi ĝuis niajn etajn vojaĝojn kaj ofte restis tie dum la semajnfino. Ĝi ne estas riĉaĵo, ĉirkaŭ kvindek mil markoj, sed ĝi helpos al via edukado kaj komencos laboron, kie ajn vi estas. La mono estas kreditita al numerita konto en Credit Suisse, numero 336923348927R, en mia nomo. La bankdirektoro petos pasvorton. Ĉi tio estas 'Perpinjano'.
  
  Tio estas ĉio. Diru viajn preĝojn ĉiutage kaj ne rifuzu la lumon de la Torao. Ĉiam honoru vian hejmon kaj vian popolon.
  
  Benata estu la Eterno, kiu estas nia sola Dio, la Universala Ĉeesto, la Vera Juĝisto. Li ordonas al mi kaj mi ordonas al vi. Li gardu vin sekura!
  
  Via patro,
  
  Joseph Cohen
  
  
  69
  
  
  
  HAKAN
  
  Li retenis sin tiel longe, ke kiam ili finfine trovis lin, la nura afero, kiun li sentis, estis timo. Tiam la timo fariĝis malpeziĝo, malpeziĝo, ke li finfine povis forigi tiun ĉi teruran maskon.
  
  Ĝi devis okazi la sekvan tagon, matene. Ili ĉiuj matenmanĝos en la manĝtendo. Neniu suspektus ion ajn.
  
  Antaŭ dek minutoj li rampis sub la platformon de la manĝtendo kaj starigis ĝin. Ĝi estis simpla aparato, sed tre potenca, perfekte maskita. Ili estus super ĝi sen suspekti. Minuton poste ili devis klarigi sin al Alaho.
  
  Li ne estis certa ĉu li devus signali post la eksplodo. La fratoj venos kaj dispremos la arogantajn soldatetojn. Tiuj, kiuj travivis, kompreneble.
  
  Li decidis atendi ankoraŭ kelkajn horojn. Li donus al ili tempon por fini ilian laboron. Neniuj elektoj, neniu elirejo.
  
  Memoru la boŝmanojn, li pensis. La simio trovis akvon, sed ankoraŭ ne alportis ĝin...
  
  
  70
  
  
  
  KAIN-TURO
  
  NOVJORKO
  
  
  Merkredo 19 julio 2006 23:22.
  
  
  "Ankaŭ vi, amiko," diris la magra, blonda tubisto. "Ne gravas min. Mi estas pagata, ĉu mi laboras aŭ ne."
  
  - Amen al tio, - konsentis la diketa tubisto kun la ĉevalvosto. La oranĝa uniformo sidis tiel forte sur li, ke ĝi aspektis, ke ĝi estis krevota de malantaŭe.
  
  "Eble estas pli bone tiel," diris la gardisto, konsentante kun ili. "Vi venos morgaŭ kaj jen. Ne kompliku mian fikan vivon. Du el miaj viroj estas malsanaj kaj mi ne povas nomumi iun por prizorgi vin ambaŭ. . : sen vartistino neniu ekstera personaro post la oka vespere.'
  
  "Vi tute ne scias kiom dankemaj ni estas," diris la blondulo. "Kun ia bonŝanco, la sekva deĵoro devus prizorgi ĉi tiun problemon. Mi ne emas ripari krevitajn pipojn."
  
  'Kio? Atendu, atendu, - diris la gardisto. - Pri kio vi parolas, krevitaj pipoj?
  
  'Nur ĉi tiu. Ili malsukcesis. La sama afero okazis en Saatchi kaj Saatchi. Kiu traktis ĉi tiun kazon, Benny?'
  
  - Mi pensas, ke estis Ludoviko Porkovostoj, - diris la dika.
  
  - Bonega ulo Ludoviko. Dio benu lin.'
  
  - Amen al ĉi tio. Nu, ĝis poste, serĝento. Bonan nokton.'
  
  - Ĉu ni ne iru al Spinato, kamarado?
  
  - Ĉu ursoj fekas en la arbaro?
  
  La du tubistoj kolektis sian ilaron kaj eliris la pordon.
  
  "Atendu," diris la gardisto, pli kaj pli maltrankviliĝanta post minuto, "Kio okazis al Lujo Porkovostoj?"
  
  - Vi scias, li havis krizon tian. Iun nokton, li ne povis eniri la konstruaĵon pro alarmo aŭ io. Do la drentuboj premiĝis kaj komencis krevi, kaj, sciu, ĉie estis fekaĵo ĉie.'
  
  'Jes... kiel fika Vjetnamio.'
  
  - Kara, vi neniam metis piedon en Vjetnamio, ĉu ne? Mia patro estis tie.'
  
  "Via patro pasigis la sepdekaj ŝtonumi."
  
  - La afero estas, ke Lujo kun vostoj nun estas Kalva Lujo. Pensu pri kiom aĉa estis tiu sceno. Mi esperas, ke tie supre estas nenio tro valora, ĉar ĝis morgaŭ ĉio estos aĉa bruna.'
  
  La gardisto rerigardis al la centra monitoro en la vestiblo. La kriz-lumigado en ĉambro 328E fulmis senĉese flave, indikante ke estis problemo kun la akvo aŭ gastuboj. La konstruaĵo estis tiel inteligenta ke ĝi povis diri al vi kiam viaj ŝuŝnuroj malfariĝis.
  
  Li kontrolis la dosierujon por kontroli la lokon de 328E. Kiam li komprenis, kie ĝi estas, li paliĝis.
  
  'Diable, ĉi tiu estas la estrarejo sur la tridek-oka etaĝo.'
  
  'Malbona interkonsento, ĉu kamarado?' diris la dika tubisto. 'Mi certas, ke ĝi estas plena de ledaj mebloj kaj Van Gong'oj.'
  
  - Wang Gong? Kio diable! Vi tute ne havas kulturon. Jen Van Gogh. Dio. Vi scias.'
  
  - Mi scias, kiu li estas. itala artisto.'
  
  - Van Gogh estis germano, kaj vi estas idioto. Ni disiĝu kaj iru al la Spinato antaŭ ol ili fermiĝos. Mi malsatas ĉi tie.'
  
  La gardisto, kiu estis artamanto, ne ĝenis aserti, ke Van Gogh estas efektive nederlanda, ĉar en tiu momento li rememoris, ke vere estas pentraĵo de Zann pendanta en la kunvenĉambro.
  
  "Knaboj, atendu momenton," li diris dum li elpaŝis el malantaŭ la akceptejo kaj kuris post la tubistoj. "Ni parolu pri ĉi tio..."
  
  
  Orville falis en la estrarejan prezidentan seĝon, seĝon kiun la posedanto preskaŭ neniam uzis. Li pensis, ke li eble dormos tie, ĉirkaŭita de ĉiuj tiuj mahagonaj paneloj. Tuj kiam li resaniĝis de la adrenalina ŝpruco kaŭzita de rezultado antaŭ la sekurgardisto de la konstruaĵo, laceco kaj doloro en liaj brakoj denove lavis super li.
  
  'Diable, mi pensis, ke li neniam foriros'.
  
  - Vi bonege faris konvinki la ulon, Orville. Gratulon, - diris Albert, eltirinte la supran nivelon de sia ilarkesto, el kiu li forigis la kajeron.
  
  "Estas sufiĉe facila proceduro por eniri ĉi tien," diris Orville, tirante la grandegajn gantojn, kiuj kovris liajn bandaĝitajn manojn. "Estas bone, ke vi povis enigi la kodon por mi."
  
  - Ni komencu. Mi pensas, ke ni havas ĉirkaŭ duonhoron antaŭ ol ili decidas sendi iun por kontroli nin. Je ĉi tiu punkto, se ni ne sukcesos eniri, ni havos ĉirkaŭ kvin pliajn minutojn antaŭ ol ili alvenos al ni. Montru al mi la vojon, Orville.
  
  La unua panelo estis simpla. La sistemo estis programita por nur rekoni la manpremojn de Raymond Kane kaj Jacob Russell. Sed ĝi havis cimon, kiu estas komuna al ĉiuj sistemoj, kiuj dependas de elektronika kodo, kiu uzas multajn informojn. Kaj la tuta palma presaĵo estas, kompreneble, tuta amaso da informoj. Laŭ la opinio de la fakulo, la kodo estis facile detektebla en la memoro de la sistemo.
  
  'Bim-bam, jen la unua,' Albert diris dum li fermis sian tekkomputilon dum oranĝa lumo lumiĝis sur la nigra ekrano kaj la peza pordo zumis malfermiĝis.
  
  -Alberto... Ili konscios, ke io misas,-diris Orville, montrante la areon ĉirkaŭ la telero, kie la pastro uzis per ŝraŭbturnilo por malfermi la kovrilon por atingi la cirkvitojn de la sistemo.La ligno nun estis fendita kaj splitiĝis.
  
  'Mi kalkulas je ĝi.'
  
  'Ĉu vi ŝercas'.
  
  - Kredu min, ĉu ne? diris la pastro, metinte la manon en sian poŝon.
  
  La poŝtelefono sonoris.
  
  'Ĉu vi pensas, ke estas bona ideo respondi la telefonon nun?' demandis Orville.
  
  "Mi konsentas," diris la pastro. "Saluton, Antonio. Ni estas interne. Voku min post dudek minutoj." Li pendigis.
  
  Orville puŝis la pordon kaj ili eniris mallarĝan, tapiŝitan vestiblon kiu kondukis al la privata lifto de Kine.
  
  "Mi scivolas, kian traŭmaton homo devas trairi por ŝlosi sin malantaŭ tiom da muroj," diris Albert.
  
  
  71
  
  
  
  MP3-dosiero prenita fare de la Jordania Dezerta Polico de la cifereca registrilo de Andrea Otero post la katastrofo de la Moses Expedition
  
  DEMANDO: Mi volas danki vin pro via tempo kaj via pacienco, sinjoro Kane. Ĉi tio montriĝas tre malfacila tasko. Mi tre aprezas, kiel vi konigis la plej dolorajn detalojn de via vivo, kiel via fuĝo de la nazioj kaj via alveno en Usono. Ĉi tiuj okazaĵoj aldonas realan homan profundon al via publika persono.
  
  
  Respondo: Mia kara fraŭlino, ne estas kvazaŭ vi ĉirkaŭbatas la arbetaĵon antaŭ demandi al mi, kion vi volas scii.
  
  
  D: Bonege, ĉiuj ŝajnas doni al mi konsilojn pri kiel fari mian laboron.
  
  
  A: Mi bedaŭras. Bonvolu daŭrigi.
  
  
  Demando: Sinjoro Kane, mi komprenas, ke via malsano, via agorafobio, estis kaŭzita de doloraj eventoj en via infanaĝo.
  
  
  A: Jen kion kredas kuracistoj.
  
  
  Demando: Ni daŭrigu en kronologia ordo, kvankam ni eble devos fari kelkajn alĝustigojn kiam la intervjuo estas elsendita en la radio. Vi vivis kun rabeno Menachem Ben Shlomo ĝis vi pleniĝis.
  
  
  A: Ĝuste. La rabeno estis kiel patro por mi. Li nutris min eĉ se li devis malsati. Li donis celon al mia vivo, por ke mi trovu la forton en mi mem por venki miajn timojn. Pasis pli ol kvar jaroj antaŭ ol mi povis iri eksteren kaj interagi kun aliaj homoj.
  
  
  Demando: Ĝi estis vera atingo. Infano, kiu eĉ ne povis rigardi alian personon en la okulojn sen havi panikan atakon, fariĝis unu el la plej grandaj inĝenieroj en la mondo...
  
  
  A: Ĝi okazis nur pro la amo kaj fido de rabeno Ben Shlomo. Mi dankas al la Ĉiomkompatema pro tio, ke mi donis min en la manojn de tia granda homo.
  
  
  D: Tiam vi fariĝis multmilionulo kaj finfine filantropo.
  
  
  A: Mi preferas ne diskuti la lastan punkton. Mi ne tre komfortas paroli pri mia bonfara laboro. Mi ĉiam sentas, ke ĝi neniam sufiĉas.
  
  
  D: Ni reiru al la lasta demando. Kiam vi rimarkis, ke vi povas vivi normalan vivon?
  
  
  A: Neniam. Mi luktis kun ĉi tiu malsano dum mia tuta vivo, mia kara. Estas bonaj tagoj kaj malbonaj tagoj.
  
  
  Demando: Vi administras vian komercon per fera pugno, kaj ĝi estas unu el la plej bonaj 50 el la 500 kompanioj de Fortune. Mi pensas, ke vi povas diri, ke estis pli bonaj tagoj ol malbonaj. Vi ankaŭ edziĝis kaj havis filon.
  
  
  A: Ĝuste, sed mi preferas ne paroli pri mia privata vivo.
  
  
  Demando: Via edzino foriris kaj iris loĝi en Israelo. Ŝi estas artisto.
  
  
  R: Ŝi pentris tre belajn pentraĵojn, mi povas certigi vin.
  
  Demando: Kio pri Isaak?
  
  
  A: Li... estis bonega. Io speciala.
  
  
  Demando: Sinjoro Kane, mi povas imagi, kiel malfacile estas por vi paroli pri via filo, sed ĉi tio estas grava punkto, kaj mi volas daŭrigi ĝin. Precipe vidante la aspekton sur via vizaĝo. Estas klare, ke vi tre amis lin.
  
  
  A: Ĉu vi scias, kiel li mortis?
  
  
  Demando: Mi scias, ke li estis unu el la viktimoj de la atako kontraŭ la Ĝemelaj Turoj. Kaj rezulte de... dek kvar, preskaŭ dek kvin horoj da intervjuoj, mi komprenas, ke lia morto estigis la revenon de via malsano.
  
  
  A: Mi tuj petos Jakobon eniri nun. Mi volas, ke vi foriru.
  
  
  Demando: Sinjoro Kane, mi pensas, ke profunde vi vere volas paroli pri ĉi tio; vi bezonas. Mi ne bombardos vin per malmultekosta psikologio. Sed faru tion, kion vi opinias plej bona.
  
  
  A: Malŝaltu vian magnetofonon, fraŭlino. Mi volas pensi.
  
  
  Demando: Sinjoro Kane, dankon pro daŭrigi la intervjuon. Kiam vi estas preta...
  
  
  A: Isaak estis ĉio por mi. Li estis alta, svelta kaj tre bela. Rigardu lian foton.
  
  
  Q: Li havas belan rideton.
  
  
  A: Mi pensas, ke vi ŝatus ĝin. Fakte, li estis tre simila al vi. Li prefere petus pardonon ol permeson. Li havis la potencon kaj energion de nuklea rektoro. Kaj ĉion, kion li atingis, li mem faris.
  
  
  D: Kun ĉiu respekto, estas malfacile akcepti tian deklaron pri homo, kiu naskiĝis por heredi tian riĉaĵon.
  
  
  A: Kion diru la patro? La Ĉiopova diris al la profeto David, ke li "estos Lia filo por ĉiam". Post tia montro de amo, miaj vortoj... Sed mi vidas, ke vi nur klopodas provoki min.
  
  
  B: Pardonu min.
  
  
  A: Isaak havis multajn erarojn, sed preni la facilan vojon ne estis unu el ili. Li neniam zorgis pri iri kontraŭ miaj deziroj. Li iris studi en Oksfordo, universitato al kiu mi ne kontribuis.
  
  
  Demando: Kaj tie li renkontis sinjoron Russell, ĉu ĝuste?
  
  
  R: Ili kune studis makroekonomion, kaj post kiam Jakob finis siajn studojn, Isaak rekomendis lin al mi. Kun la tempo, Jakob fariĝis mia dekstra mano.
  
  
  Demando: La pozicio, kiun vi ŝatus vidi Isaak.
  
  
  A: Kaj kiun li neniam akceptus. Kiam li estis tre juna... [detenita singulto]
  
  
  Demando: Nun ni daŭrigas la intervjuon.
  
  A: Dankon. Pardonu min, ke mi estas emocia ĉe ĉi tiu memoro. Li estis nur infano, ne pli aĝa ol dek unu. Iun tagon li venis hejmen kun hundo, kiun li trovis sur la strato. Mi tre koleris. Mi ne ŝatas bestojn. Ĉu vi ŝatas hundojn, mia kara?
  
  
  Q: Granda interkonsento.
  
  
  A: Nu, tiam vi devus esti vidinta ĝin. Ĝi estis malbela mistulo, malpura, kaj ŝi havis nur tri krurojn. Ŝajnis, ke ĝi estis sur la stratoj dum jaroj. La sola prudenta afero por tia besto estas porti ĝin al la bestkuracisto kaj ĉesigi ĝian suferadon. Mi diris tion al Isaak. Li rigardis min kaj diris: 'Ankaŭ vi estis kaptita sur la strato, patro. Ĉu vi pensas, ke la rabeno devintus ĉesigi vian suferon?'
  
  Demando: Ho!
  
  
  A: Mi sentis internan ŝokon kaŭzitan kaj de timo kaj fiero. Ĉi tiu infano estis mia filo! Mi donis al li permeson konservi la hundon, se li prenis respondecon pri ĝi. Kaj li faris. La estaĵo vivis ankoraŭ kvar jarojn.
  
  
  D: Mi pensas, ke mi komprenas tion, kion vi diris pli frue.
  
  
  R: Eĉ kiam li estis knabo, mia filo sciis, ke li ne volas vivi en mia ombro. En sia... lasta tago li iris al dungointervjuo ĉe Cantor Fitzgerald. Li estis sur la 104-a etaĝo de la Norda Turo.
  
  
  Demando: Ĉu vi volas resti iom da tempo?
  
  
  A: Nichtgedeiget. Mi fartas bone, kara. Isaak vokis min tiun mardon matene. Mi rigardis kio okazis ĉe CNN. Mi ne parolis kun li dum la tuta semajnfino, do ne venis al mi en la kapon, ke li eble estos tie.
  
  
  Demando: Trinku iom da akvo, mi petas.
  
  
  A: Mi prenis la telefonon. Li diris, 'Paĉjo, mi estas en la Monda Komerccentro. Okazis eksplodo. Mi tre timas.' Mi vekiĝas. Mi estis ŝokita. Mi pensas, ke mi kriis al li. Mi ne memoras kion mi diris. Li diris al mi, 'Mi klopodas kontakti vin dum dek minutoj. La reto devas esti troŝarĝita. Paĉjo mi amas vin'. Mi diris al li, ke li restu trankvila, ke mi vokos la aŭtoritatojn. Ni forigos lin de tie. - Ni ne povas malsupreniri la ŝtuparon, paĉjo. La planko sub ni kolapsis, kaj la fajro disvastiĝas tra la konstruaĵo. Estas tre varmege. Mi volas...' Kaj tio estis. Li havis dudek kvar jarojn. [Longa paŭzo] Mi fiksrigardas la telefonon, karesante ĝin per miaj fingropintoj. Mi ne komprenis. La konekto estis interrompita. Mi pensas, ke estis fuŝkontakto en mia cerbo en tiu momento. La cetero de la tago estis tute forviŝita el mia memoro.
  
  
  Demando: Ĉu vi lernis ion alian?
  
  
  A: Mi dezirus, ke ĝi estu tiel. La sekvan tagon mi malfermis la gazetojn por novaĵoj pri la postvivantoj. Tiam mi vidis lian foton. Li estis tie, en la aero, libera. Li saltis.
  
  
  Demando: Ho mia Dio. Pardonu, sinjoro Kane.
  
  A: Mi ne estas tia. La flamoj kaj varmego devis esti neelteneblaj. Li trovis la forton rompi la fenestrojn kaj elekti sian sorton. Eble li estis destinita por morti tiun tagon, sed neniu estis diros al li kiel. Li akceptis sian sorton kiel homo. Li mortis forta, flugante, mastro de la dek sekundoj, kiujn li estis en la aero. La planoj, kiujn mi faris por li dum ĉiuj ĉi jaroj, finiĝis.
  
  
  B: Dio mia, ĉi tio estas terura.
  
  
  A: Ĉio ĉi estus por li. Ĉio ĉi.
  
  
  72
  
  
  
  KAIN-TURO
  
  NOVJORKO
  
  
  Merkredo 19 julio 2006 11:39 p.m.
  
  
  - Ĉu vi certas, ke vi memoras nenion?
  
  - Mi diras al vi. Li igis min turniĝi kaj poste pugnobatis kelkajn nombrojn.'
  
  - Ĝi ne povas daŭri tiel. Estas ankoraŭ ĉirkaŭ sesdek procentoj de la kombinaĵoj kompletigotaj. Vi devas doni al mi ion. Io ajn.'
  
  Ili estis apud la pordoj de la lifto. Ĉi tiu diskutgrupo certe estis pli kompleksa ol la antaŭa. Male al la palma presaĵ-movita panelo, ĝi estis simpla ATM-simila numera klavaro kaj estis preskaŭ maleble ĉerpi mallongan numeran sekvencon de iu granda kvanto de memoro. Por malfermi la liftajn pordojn, Albert konektis longan, dikan kablon al la enirejpanelo, intencante fendi la kodon per simpla sed brutala metodo. En la plej larĝa signifo, tio konsistis el devigi la komputilon provi ĉiun eblan kombinaĵon, de ĉiuj nuloj ĝis ĉiuj naŭoj, kio povus daŭri sufiĉe longan tempon.
  
  "Ni havas tri minutojn por eniri ĉi tiun lifton. La komputilo daŭros almenaŭ aliajn ses minutojn por skani la dudekciferan sinsekvon. Tio estas, kondiĉe ke ĝi intertempe ne frakasas ĉar mi ŝanĝis la tutan CPU-potencon al la deĉifrada programo.'
  
  La ventumilo en la tekkomputilo faris inferan bruon, kiel cent abeloj kaptitaj en ŝuskatolo.
  
  Orville provis memori. Li turnis sin al la muro kaj rigardis sian horloĝon. Pasis ne pli ol tri sekundoj.
  
  - Mi limigos ĝin al dek ciferoj, - diris Albert.
  
  - Ĉu vi estas certa? Orville diris, turnante sin.
  
  - Absolute. Mi pensas, ke ni ne havas alian eblon.'
  
  - Kiom da tempo ĝi daŭros?
  
  - Kvar minutoj, - diris Alberto, nervoze gratante la mentonon, - ni esperu, ke ĉi tiu ne estas la lasta kombinaĵo, kiun li provas, ĉar mi aŭdas ilin veni.
  
  Ĉe la alia fino de la koridoro, iu frapis la pordon.
  
  
  73
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdon, la 20-an de julio 6:39 a.m.
  
  
  Por la unua fojo de kiam ili atingis Talon Canyon ok tagojn pli frue, tagiĝo kaptis la plej multajn el la membroj de la ekspedicio endorme. Kvin el ili, sub ses futoj da sablo kaj rokoj, neniam plu vekiĝus.
  
  Aliaj tremis en la matena malvarmo sub siaj kamuflaj kovriloj. Ili fiksrigardis, kie devus esti la horizonto kaj atendis, ke la suno leviĝos, turnante la malvarman aeron en inferon por la plej varma tago en jordania somero en kvardek kvin jaroj. De tempo al tempo ili kapjesis zorge, kaj tio en si mem timigis ilin. Por ĉiu soldato, la nokta gardo estas la plej peza; kaj por unu kun sango sur la manoj, ĉi tiu estas la tempo, kiam la fantomoj de tiuj, kiujn li mortigis, povas veni flustri en lian orelon.
  
  Duonvoje inter la kvin ripozantaj subtere kaj la tri gardantaj la klifon, dek kvin homoj ruliĝis en siaj dormsakoj; eble ili maltrafis la sonon de la korno, kiun profesoro Forrester uzis por ellitigi ilin antaŭ la tagiĝo. La suno leviĝis je 5:33 a.m. kaj estis salutita kun silento.
  
  Ĉirkaŭ 6:15 a.m., proksimume la sama tempo kiam Orville Watson kaj Father Albert eniris la vestiblon de la Kine Tower, la unua membro de la ekspedicio se temas pri rekonsciiĝi estis kuiristo Nuri Zayit. Li piedbatis sian asistanton Rani kaj iris eksteren. Tuj kiam li alvenis al la manĝtendo, li komencis fari tujan kafon uzante kondensitan lakton anstataŭ akvon. Restis ne multaj kazoj de lakto aŭ suko, ĉar homoj trinkis ilin por kompensi la mankon de akvo kaj ne estis fruktoj, do la nura afero, kiun la kuiristo povis fari, estis fari omletojn kaj miksitajn ovojn. La maljuna mutulo verŝis sian tutan energion kaj manplenon da restinta petroselo en la manĝon, komunikiĝante, kiel li ĉiam faris, per siaj kuirartaj kapabloj.
  
  En la malsanula tendo, Harel liberigis sin de la brakumo de Andrea kaj iris por vidi profesoron Forester. La maljunulo estis konektita al oksigenujo, sed lia stato nur plimalboniĝis. La kuracisto dubis, ke li daŭros multe pli longe ol tiu nokto. Skuante la kapon por dispeli la penson, ŝi revenis por veki Andrean per kiso. Dum ili karesis unu la alian kaj parolis, ili ambaŭ ekkomprenis, ke ili enamiĝas. Fine ili vestis sin kaj iris al la manĝoĉambro por matenmanĝi.
  
  Fowler, kiu nun nur dividis tendon kun Pappas, komencis sian tagon kontraŭ sia pli bona juĝo kaj faris eraron. Opiniante, ke ĉiuj en la tendo de la soldatoj dormas, li elglitis kaj vokis Albert per la satelita telefono. La juna pastro respondis kaj senpacience petis lin revoki post dudek minutoj. Fowler pendigis, trankviligita ke la voko estis tiel mallonga, sed maltrankvilis ke li devos provi sian bonŝancon denove tiel baldaŭ.
  
  Koncerne David Pappas, li vekiĝis baldaŭ antaŭ la sesa kaj duono kaj iris viziti profesoron Forrester, esperante, ke li estos pli bona, sed ankaŭ esperante forigi la kulpon, kiun li sentis de la hieraŭa sonĝo, en kiu li estis la sola arkeologo restanta vivanta. ... kiam la Kesto finfine vidis taglumon.
  
  En la tendo de la soldato, Marla Jackson, de sia matraco, kovris la dorson de sia komandanto kaj amanto - ili neniam kune dormis kiam ili estis en misio, sed de tempo al tempo sekrete iris kune pri "inteligenteco". Ŝi scivolis, kion pensas la sudafrikano.
  
  Dekker estis unu el tiuj, por kiuj tagiĝo alportis la spiron de la mortinto, kio igis la harojn sur la dorso de lia kolo stari sur la pinto. En la mallonga momento de maldormo inter du sinsekvaj koŝmaroj, li pensis vidi signalon sur la frekvenca skanila ekrano, sed ĝi estis tro rapida por lokalizi. Subite li eksaltis kaj komencis ordoni.
  
  En la tendo de Raymond Kane, Russell aranĝis la vestaĵojn de sia estro kaj instigis lin almenaŭ preni sian ruĝan pilolon. Kontraŭvole, Kaino konsentis kaj tiam kraĉis ĝin kiam Russell ne rigardis. Li sentis sin strange trankvila. Fine la tuta celo de liaj sesdek ok jaroj estos atingita.
  
  En pli modesta tendo, Tommy Eichberg diskrete metis la fingron supren laŭ la nazo, gratis sian fundon kaj iris al la banĉambro serĉante Brian Hanley. Li bezonis sian helpon por ripari parton bezonatan por borilo. Ili devis grimpi ok futojn da muro, sed se ili boris de supre, ili povus iomete malpliigi la vertikalan premon kaj poste forigi la ŝtonojn mane. Se ili funkcius rapide, ili povus esti kompletigitaj en ses horoj. Kompreneble, tio ne helpis, ke Hanley estis nenie videbla.
  
  Rilate Hukan, li rigardis sian horloĝon. Dum la lasta semajno li ellaboris la plej bonan lokon de kiu akiri bonan vidon de la tuta retejo. Nun li atendis, ke la soldatoj ŝanĝiĝos. La atendado ĝuste konvenis al li. Li atendis sian tutan vivon.
  
  
  74
  
  
  
  KAIN-TURO
  
  NOVJORKO
  
  
  Merkredo, la 19-an de julio 2006 je la 11:41.
  
  
  7456898123
  
  La komputilo trovis la kodon ĝuste en du minutoj kaj kvardek tri sekundoj. Ĉi tio estis bonŝanca ĉar Albert miskalkulis kiom longe necesus por ke la gardistoj aperus. La pordo ĉe la fino de la koridoro malfermiĝis preskaŭ samtempe kun la pordo de la lifto.
  
  - Tenu ĝin!
  
  Du gardistoj kaj policisto eniris la koridoron, sulkiĝintaj, la pistoloj pretaj. Ili ne tro ĝojis pri ĉi tiu tuta ekscito. Albert kaj Orville rapidis al la lifto. Ili povis aŭdi la sonon de kurantaj piedoj trans la tapiŝon kaj vidis manon etendita por provi haltigi la lifton. Maltrafis kelkajn colojn.
  
  La pordo krake fermiĝis. Ekstere, ili povis aŭdi la obtuzajn voĉojn de la gardistoj.
  
  'Kiel vi malfermas ĉi tiun aferon?' demandis la policisto.
  
  - Ili ne iros malproksimen. Por funkciigi ĉi tiun lifton, vi bezonas specialan ŝlosilon. Neniu povas fari ĝin pasi sen ĝi.'
  
  'Aktivigu la krizsistemon pri kiu vi diris al mi.'
  
  'Jes sinjoro. Tuj. Estos kiel pafi fiŝon en barelo.'
  
  Orville sentis lian koron bati, kiam li turnis sin al Albert.
  
  - Damne, ili atingos nin!
  
  La pastro ridetis.
  
  - Kio diable okazas kun vi? Elpensu ion, - siblis Orvilo.
  
  "Mi jam faris. Kiam ni eniris la komputilsistemon de Kayn Tower ĉi-matene, estis neeble atingi la elektronikan ŝlosilon en ilia sistemo kiu malfermas la pordojn de la lifto."
  
  - Damne neebla, - konsentis Orvilo, kiu ne ŝatis esti batata de io, sed ĉi-kaze trafis la patrinon de ĉiuj fajroŝirmiloj.
  
  'Vi povas esti bonega spiono kaj vi certe scias kelkajn lertaĵojn... sed mankas al vi unu afero, kiun bezonas bonega retpirato: pensi ekster la skatolo,' diris Albert. Li kunmetis la brakojn malantaŭ la kapo kvazaŭ li ripozus en sia salono. - Kiam la pordoj estas ŝlositaj, oni uzas la fenestrojn. Aŭ en ĉi tiu kazo, vi ŝanĝas la sekvencon kiu determinas la pozicion de la lifto, kaj la ordon de la etaĝoj. Simpla movo, kiu ne estis blokita. Nun la komputilo de Kayn opinias, ke la lifto estas sur la tridek-naŭa etaĝo anstataŭ la tridek-oka.'
  
  - Kio do?- demandis Orvilo, iom ĝenita pro la fanfaronado de la pastro, sed ankaŭ scivolema.
  
  "Nu, mia amiko, en tia situacio, ĉiuj krizsistemoj en ĉi tiu urbo igas la liftojn malsupreniri al la lasta disponebla etaĝo kaj poste malfermi la pordojn."
  
  En tiu sama momento, post mallonga tremo, la lifto komencis leviĝi. Ili povis aŭdi la kriojn de la ŝokitaj gardistoj ekstere.
  
  "Supre estas malsupren kaj malsupre estas supren," diris Orville, frapante la manojn meze de nubo da pipromenta desinfektaĵo. "Vi estas geniulo."
  
  
  75
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 6:43 a.m.
  
  
  Fowler ne estis preta riski la vivon de Andrea denove. Uzi satelitan telefonon sen ajna antaŭzorgo estis freneza.
  
  Ne havis sencon, ke iu kun sia sperto fari la saman eraron dufoje. Ĉi tio estos la tria fojo.
  
  La unua estis la antaŭa nokto. La pastro levis la okulojn el sia preĝlibro dum la elfosa teamo eliris el la kaverno, portante la duonmortan korpon de profesoro Forrester. Andrea kuris al li kaj rakontis al li, kio okazis. La raportisto diris, ke ili estas certaj, ke la ora skatolo estas kaŝita en la kaverno, kaj Fowler ne plu dubis. Profitante de la ĝenerala ekscito kaŭzita de la novaĵo, li telefonis al Albert, kiu klarigis, ke li provos la lastan fojon ricevi informojn pri la terorista grupo kaj Haqan ĉirkaŭ noktomezo en Novjorko, kelkajn horojn post tagiĝo en Jordanio. La voko daŭris ekzakte dek tri sekundojn.
  
  La dua okazis pli frue tiun matenon kiam Fowler rapidis kaj vokis. Tiu ĉi voko daŭris ses sekundojn. Li dubis, ke la skanilo havis tempon por determini de kie venis la signalo.
  
  La tria voko estis pagenda post ses minutoj kaj duono.
  
  Albert, pro Dio, ne lasu min.
  
  
  76
  
  
  
  KAIN-TURO
  
  NOVJORKO
  
  
  Merkredo 19 julio 2006 11:45 p.m.
  
  
  - Kiel vi pensas, ke ili alvenos tien? demandis Orville.
  
  'Mi pensas, ke ili alportos SWAT-teamon kaj rappelos malsupren de la tegmento, eble pafos al la vitraj fenestroj kaj ĉian aĉaĵon.'
  
  - SWAT-teamo por paro da senarmaj rabistoj? Ĉu vi ne pensas, ke estas kiel uzi tankon por ĉasi kelkajn musojn.'
  
  - Rigardu ĝin alidirekte, Orville: du fremduloj enpenetris en la privatan oficejon de paranoja multmilionulo. Vi devus esti feliĉa, ke ili ne ĵetos bombon sur nin. Nun lasu min koncentriĝi. Por esti la sola kun aliro al ĉi tiu etaĝo, Russell devas havi tre sekuran komputilon.'
  
  'Ne diru al mi, ke post ĉio, kion ni travivis por veni ĉi tien, vi ne povas eniri lian komputilon!'
  
  - Mi ne diris tion. Mi nur diras, ke ĝi daŭros al mi almenaŭ ankoraŭ dek sekundojn.'
  
  Albert viŝis ŝviton de sia frunto, poste lasis liajn manojn flirti super la klavaro. Eĉ la plej bona retpirato en la mondo ne povos enrompi komputilon se ĝi ne estas konektita al servilo. Ĉi tio estis ilia problemo de la komenco mem. Ili provis ĉion por trovi la komputilon de Russell sur la reto de Kayn. Tio ne eblis ĉar el sistema vidpunkto, la komputiloj sur ĉi tiu etaĝo ne apartenis al Kayn Tower. Je lia surprizo, Albert lernis ke ne nur Russell sed ankaŭ Kine uzis komputilojn kiuj estis konektitaj al la Interreto kaj unu al la alia per 3G-kartoj, du el la centoj da miloj kiuj funkciis en Novjorko tiutempe. Sen ĉi tiu esenca informo, Albert povus esti pasiginta jardekojn serĉante la Interreton du nevideblajn komputilojn.
  
  Ili devas pagi pli ol kvincent dolarojn tage por larĝbenda uzado, sen paroli pri vokoj, pensis Albert. Mi supozas, ke ĝi estas nenio, kiam vi valoras milionojn. Precipe kiam vi povas reteni homojn kiel ni per tia simpla ruzo.
  
  "Mi pensas, ke mi sukcesis," diris la pastro dum la ekrano ŝanĝiĝis de nigra al hele blua, indikante sistemon ekfunkciigon. "Ĉu progresas trovi ĉi tiun diskon?"
  
  Orville traserĉis la tirkestojn kaj la nuran dosieron en la neta kaj eleganta oficejo de Russell, eltirinte dosierujojn kaj forĵetante ilin sur la tapiŝon. Nun, freneze, li deŝiris bildojn de la muro, serĉis monŝrankon kaj ŝiris la fundojn de seĝoj per arĝenta letermalfermilo.
  
  - Ŝajnas, ke ĉi tie estas nenio serĉenda, - diris Orville, puŝante unu el la seĝoj de Ruselo per la piedo, por ke li povu sidi apud Albert.La bandaĝoj sur liaj manoj estis denove kovritaj de sango, kaj lia ronda vizaĝo estis pala.
  
  - Paranoja hundino. Ili nur parolis unu kun la alia. Neniuj eksteraj retpoŝtoj. Russell devas uzi alian komputilon por funkciigi sian komercon.'
  
  - Li certe kondukis lin al Jordanio.
  
  'Mi bezonas vian helpon. Kion ni serĉas?'
  
  Minuton poste, post enigi ĉiun pasvorton pri kiu li povis pensi, Orville rezignis.
  
  - Ĝi estas senutila. Estas nenio tie. Kaj se ekzistis, li jam forviŝis ĝin.'
  
  - Ĉi tio pensigas min. Atendu," diris Albert, elpreninte el sia poŝo poŝmemorilon ne pli grandan ol maĉgumo kaj ŝtopante ĝin en la CPU de la komputilo por ke ĝi interagu kun la malmola disko. - Malgranda programo en ĉi tiu panero permesos al vi ĉerpi informojn el forigitaj sekcioj de via malmola disko. Ni povas komenci de tie.'
  
  - Fabela. Serĉu Netcatch.'
  
  'Ĝuste!'
  
  Kun iom da bruo aperis listo de dek kvar dosieroj en la serĉfenestro de la programo. Albert malfermis ilin ĉiujn samtempe.
  
  - Ĉi tiuj estas HTML-dosieroj. Konservitaj retejoj.'
  
  'Ĉu vi rekonas ion?'
  
  - Jes, mi mem savis ilin. Jen kion mi nomas servilaj konversacioj. Teroristoj neniam retpoŝtas unu la alian kiam ili planas atakon. Ĉiu idioto scias, ke retpoŝto povas trairi dudek aŭ tridek servilojn antaŭ ol atingi sian celon, do vi neniam scias, kiu rigardas vian mesaĝon. Kion ili faras estas doni al ĉiuj en la ĉelo la saman senpagan kontan pasvorton kaj ili skribas ĉion, kion ili bezonas sendi kiel malneton de retmesaĝo. Estas kiel skribi al vi mem, krom ke ĝi estas tuta ĉelo de teroristoj interparolantaj. La retpoŝto neniam estis sendita. Ĉi tio kondukos vin nenien ĉar ĉiu el la teroristoj uzas la saman konton kaj...
  
  Orville staris paralizita antaŭ la ekrano, tiel konsternita, ke li momente forgesis spiri. La nepensebla, io, kion li neniam imagis, subite evidentiĝis antaŭ liaj okuloj.
  
  - Ĉi tio estas malĝusta, li diris.
  
  - Kio okazas, Orville?
  
  - Mi... hakas milojn kaj milojn da kontoj ĉiusemajne. Kiam ni kopias dosierojn de retservilo, ni konservas nur la tekston. Se ni ne farus, la bildoj rapide plenigus niajn malmolajn diskojn. La rezulto estas malbela, sed vi ankoraŭ povas legi ĝin.'
  
  Orville montris per bandaĝita fingro al la komputila ekrano kie okazis la retpoŝta konversacio de Maktoob.com inter la teroristoj, montrante kolorajn butonojn kaj bildojn, kiuj ne estus tie, se ĝi estus unu el la dosieroj, kiujn li hakis kaj konservis.
  
  - Iu ensalutis en Maktoob.com de retumilo en ĉi tiu komputilo, Albert. Kvankam ili forviŝis ĝin post kompletigo, la bildoj restis en la memorkaŝmemoro. Kaj por atingi Maktub...'
  
  Albert komprenis antaŭ ol Orville eĉ povis fini.
  
  'Kiu estis ĉi tie certe sciis la pasvorton.'
  
  Orville konsentis.
  
  - Jen Ruselo, Albert. Ruselo estas hakano.'
  
  En tiu momento eksonis pafoj, rompante grandan fenestron.
  
  
  77
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 6:49 a.m.
  
  
  Fowler zorge rigardis sian horloĝon. Naŭ sekundojn antaŭ la interkonsentita tempo, la neatendita okazis.
  
  Albert vokis.
  
  La pastro iris al la enirejo de la kanjono por telefoni. Estis blinda punkto, kiun la soldato, rigardante de la suda fino de la klifo, ne povis vidi. En la momento, kiam li ŝaltis la telefonon, la telefono sonoris. Fowler tuj sciis, ke io misas.
  
  - Alberto, kio okazis?
  
  Ĉe la alia fino de la linio, li aŭdis plurajn kriegajn voĉojn. Fowler provis eltrovi kio okazas.
  
  'Haldugu!'
  
  - Oficiro, mi devas telefoni! La voĉo de Albert sonis malproksime, kvazaŭ li ne havus telefonon al sia orelo, "Ĉi tio estas vere grava. Temas pri nacia sekureco."
  
  'Mi diris al vi, ke vi faligi tiun fikan telefonon'.
  
  - Mi malrapide demetos mian manon kaj parolos. Se vi vidas, ke mi faras ion suspektindan, tiam pafu min.'
  
  - Jen mia lasta averto. Delasu ĝin!'
  
  "Anthony," la voĉo de Albert estis ebena kaj klara. Li fine enmetis la aŭdilon. "Ĉu vi aŭdas min?"
  
  'Jes, Albert'.
  
  - Rusel estas hakano. Konfirmita. Atentu-'
  
  La konekto estis interrompita. Fowler sentis ondon de ŝoko flui super sia korpo. Li turnis sin por kuri al la tendaro, poste ĉio mallumiĝis.
  
  
  78
  
  
  
  INTERNE DE LA MANĜOTENDO, KVINDEK TRI SEkundojn ANTaŭ
  
  Andrea kaj Harel haltis ĉe la enirejo de la manĝtendo kiam ili vidis David Pappas kuri al ili. Pappas portis sangan T-ĉemizon kaj ŝajnis esti konfuzita.
  
  - Doktoro, doktoro!
  
  'Kio diable okazas, David?' Harel respondis. Ŝi estis en la sama malbona humoro ekde kiam la akva incidento faris 'taŭgan kafon' aĵo de la pasinteco.
  
  - Ĉi tiu estas profesoro. Li estas en malbona stato.'
  
  Davido volontulis por resti kun Forrester dum Andrea kaj Doc iris matenmanĝi. La nura aĵo kiu prokrastis la malkonstruon de la muro por atingi la Keston estis la kondiĉo de Forrester, kvankam Russell volis daŭrigi la laboron de la antaŭa nokto. Davido rifuzis malfermi la kavon ĝis la profesoro havis ŝancon renormaliĝi kaj interligi ilin. Andrea, kies opinio pri Pappas pli kaj pli malboniĝis dum la pasintaj kelkaj horoj, suspektis, ke li nur atendas, ke Forrester finfine eliru.
  
  'Bone'. Doc suspiris. - Vi iru antaŭen, Andrea. Ne havas sencon por ni ambaŭ preterpasi matenmanĝon.' Ŝi kuris reen al la malsanulejo.
  
  La raportisto rapide rigardis internen de la manĝtendo. Zayit kaj Peterke mansignis reen al ŝi. Andrea ŝatis la mutan kuiriston kaj lian asistanton, sed la solaj homoj sidantaj ĉe la tabloj en tiu momento estis du soldatoj, Alois Gottlieb kaj Louis Maloney, kiuj manĝis el siaj pletoj. Andrea estis surprizita, ke ili estas nur du, ĉar la soldatoj kutime matenmanĝis kune, lasante nur unu gvatejon sur la suda kresto dum duonhoro. Fakte, matenmanĝo estis la nura fojo, kiam ŝi vidis soldatojn kune en la sama loko.
  
  Ĉar Andrea ne zorgis pri ilia firmao, ŝi decidis ke ŝi revenus kaj vidos ĉu ŝi povus helpi Harel.
  
  Kvankam mia medicina scio estas tiom limigita, mi verŝajne portus hospitalan robon malantaŭen.
  
  Tiam Doc turnis sin kaj kriis: 'Faru al mi favoron, prenu al mi grandan kafon, ĉu ne?'
  
  Andrea metis unu piedon en la kantinotendo, provante eltrovi la plej bonan vojon por eviti la ŝvitajn soldatojn kiuj estis klinitaj super sia manĝaĵo kiel simioj kiam ŝi preskaŭ trafis en Nuri Zayit. La kuiristo certe vidis la kuraciston kuri reen al la malsanulejo ĉar li donis al Andrea pleton kun du tasoj da tuja kafo kaj telero da rostpano.
  
  - Tuja kafo solvita en lakto, ĉu ĝuste, Nuri?
  
  La mutulo ridetis kaj levis la ŝultrojn, dirante, ke ĝi ne estas lia kulpo.
  
  'Mi scias. Eble ĉi-nokte ni vidos akvon ŝpruci el la ŝtono kaj ĉiuj ĉi tiuj bibliaj aferoj. Ĉiukaze, dankon.'
  
  Malrapide, certigante ke ŝi ne verŝis la kafon ĉar ŝi sciis, ke ŝi ne estas la plej kunordigita homo en la mondo, kvankam ŝi neniam laŭte konfesos, ŝi direktis sin al la malsanulejo. Nuri mansvingis al ŝi de la enirejo al la manĝoĉambro, ankoraŭ ridetante.
  
  Kaj tiam ĝi okazis.
  
  Andrea sentis kvazaŭ giganta mano levis ŝin de la tero kaj ĵetis ŝin ses kaj duonon da futoj en la aeron antaŭ ol ĵeti ŝin reen. Ŝi sentis akran doloron en sia maldekstra brako kaj teruran brulan senton en la brusto kaj dorso. Ŝi turnis sin ĝuste ĝustatempe por vidi milojn da malgrandaj pecoj da brulanta ŝtofo falantaj de la ĉielo. La plumo de nigra fumo restis nur el tio, kio estis manĝtendo du sekundojn pli frue. Alte supre, la fumo ŝajnis miksiĝi kun alia, multe pli nigra fumo. Andrea ne povis eltrovi de kie ĝi venis. Ŝi milde tuŝis sian bruston kaj rimarkis, ke ŝia ĉemizo estas kovrita de varma, glueca likvaĵo.
  
  Doc venis kurante.
  
  "Ĉu vi fartas bone?" Ho Dio, ĉu vi estas en ordo, kara?'
  
  Andrea sciis ke Harel krias, kvankam ŝia voĉo sonis malproksime de la fajfado en la oreloj de Andrea. Ŝi sentis, ke la kuracisto ekzamenas ŝiajn kolon kaj brakojn.
  
  'Mia brusto'.
  
  'Ĉu vi estas bone. Ĝi estas nur kafo.'
  
  Andrea singarde ekstaris kaj vidis, ke ŝi verŝis la kafon sur sin. Ŝia dekstra mano ankoraŭ tenis la pleton dum ŝia maldekstra mano trafis la ŝtonon. Ŝi svingis la fingrojn, timante, ke ŝi estas pli vundita. Feliĉe, nenio estis rompita, sed ŝia tuta maldekstra flanko ŝajnis paralizita.
  
  Dum pluraj membroj de la ekspedicio provis estingi la fajron uzante sablositelojn, Harel temigis prizorgado de la vundoj de Andrea. La raportisto havis tranĉojn kaj skrapojn sur la maldekstra flanko de sia korpo. Ŝiaj haroj kaj haŭto sur ŝia dorso estis iomete bruligitaj, kaj ŝiaj oreloj konstante sonoris.
  
  - La zumado malaperos post tri-kvar horoj, - diris Harel, remetante la stetoskopon en sian pantalonpoŝon.
  
  - Pardonu... - diris Andrea, preskaŭ kriante sen rimarki tion. Ŝi kriis.
  
  'Vi havas nenion por pardonpeti'.
  
  - Li... Nuri... alportis al mi kafon. Se mi enirus por preni ĝin, mi estus morta nun. Mi povus peti lin eliri kaj fumi cigaredon kun mi. Mi povus savi lian vivon kontraŭe.'
  
  Harel montris al la ĉirkaŭaĵo. Kaj la kantinotendo kaj la fuelkamiono estis krevigitaj - du apartaj eksplodoj samtempe. Kvar homoj estis reduktitaj al nenio krom cindro.
  
  'La sola kiu devus ion senti estas la hundino kiu faris ĝin'.
  
  'Ne zorgu pri tio sinjorino, ni havas ĝin,' diris Torres.
  
  Li kaj Jackson trenis mankatenitan viron je la gamboj. Ili metis ĝin en la mezon de la placo proksime de la tendoj, dum la aliaj membroj de la ekspedicio rigardis en ŝoko, ne povante kredi tion, kion ili vidis.
  
  
  79
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 6:49 a.m.
  
  
  Fowler levis manon al sia frunto. Ŝi sangis. La eksplodo de la kamiono sendis lin al la tero kaj li batis sian kapon sur io. Li provis leviĝi kaj reiri al la tendaro, ankoraŭ tenante la satelitan telefonon en la mano. Meze de sia malklara vizio kaj densa fumnubo, li vidis du soldatojn alproksimiĝi kun pistoloj direktitaj al li.
  
  - Estis vi, hundilo!
  
  - Vidu, li ankoraŭ tenas la telefonon en la mano.
  
  - Tiel vi estigis la eksplodojn, ĉu ne, aĉulo?
  
  La fusilpugo trafis lin sur la kapon. Li falis teren, sed ne sentis piedbatojn aŭ aliajn batojn al sia korpo. Li perdis la konscion longe antaŭ tio.
  
  
  "Ĉi tio estas ridinda," kriis Russell, aliĝante al la grupo amasiĝanta ĉirkaŭ Patro Fowler: Dekker, Torres, Jackson, kaj Alric Gottlieb sur la soldatflanko; Eichberg, Hanley, kaj Pappas sur kio restis de la civiluloj.
  
  Kun la helpo de Harel, Andrea provis leviĝi kaj alproksimiĝi al la grupo de minacaj vizaĝoj kiuj estis nigraj pro fulgo.
  
  "Tio ne estas amuza, sinjoro," diris Dekker, ĵetante la satelitan telefonon de Fowler. "Li havis ĝin kiam ni trovis lin proksime de la benzinkamiono. Dank' al la skanilo, ni scias, ke li faris mallongan telefonvokon hodiaŭ matene, do ni jam suspektis lin. Anstataŭ iri matenmanĝi, ni prenis niajn poziciojn kaj observis lin. Feliĉe.'
  
  - Nur... - komencis Andrea, sed Harel tiris ŝian brakon.
  
  'Trankvila. Ĝi ne helpos lin, - flustris ŝi.
  
  Ĝuste. Kion mi intencis diri estas, ke ĉi tiu estas la sekreta telefono, kiun li uzas por kontakti la CIA? Ne estas la plej bona maniero defendi vian senkulpecon, idioto.
  
  - Ĉi tio estas telefono. Certe io, kio ne estas permesita en ĉi tiu ekspedicio, sed ne sufiĉas akuzi ĉi tiun personon pri organizado de la bombadoj," Russell diris.
  
  - Eble ne nur la telefono, sinjoro. Sed rigardu, kion ni trovis en lia teko. '
  
  Jackson ĵetis la ruinitan tekon antaŭ ili. Ĝi estis malplenigita kaj la malsupra kovrilo estis forŝirita. Algluita al la bazo estis sekreta kupeo kun malgrandaj stangoj kiuj aspektis kiel marcipano.
  
  - Ĉi tio estas C4, sinjoro Russell, - daŭrigis Dekker.
  
  La informo igis ilin ĉiujn reteni la spiron. Alric tiam tiris sian pistolon.
  
  - Tiu porko mortigis mian fraton. Mi enmetu kuglon en lian fikan kranion, - li kriis, ekster si kun kolero.
  
  - Mi aŭdis sufiĉe, - diris milda sed memcerta voĉo.
  
  La rondo malfermiĝis, kaj Raymond Kine alproksimiĝis al la senkonscia korpo de la pastro. Li klinis sin super li, unu figuro en nigra kaj la alia en blanka.
  
  - Mi povas kompreni, kio igis ĉi tiun viron fari tion, kion li faris. Sed ĉi tiu misio estis prokrastita tro longe, kaj ĝi ne plu povas esti prokrastita. Papoj, bonvolu reiri al laboro kaj malkonstrui la muron.'
  
  "Sinjoro Kain, mi ne povas fari ĉi tion sen scii, kio okazas ĉi tie," Pappas respondis.
  
  Brian Hanley kaj Tommy Eichberg krucis siajn brakojn kaj marŝis por stari apud Pappas. Kine eĉ ne dufoje rigardis ilin.
  
  - Sinjoro Dekker?
  
  'Sinjoro?' demandis la granda sudafrikano.
  
  - Bonvolu montri vian aŭtoritaton. La tempo por subtilecoj pasis.'
  
  - Jackson, - diris Dekker, signante.
  
  La soldato levis sian M4 kaj celis ĝin kontraŭ la tri ribelantoj.
  
  - Vi certe ŝercas, - plendis Eichberg, kies granda ruĝa nazo estis kelkajn centimetrojn for de la muzelo de la pafilo de Jackson.
  
  - Ĉi tio ne estas ŝerco, karulo. Komencu marŝi aŭ mi pafos vian novan azenon.' Jackson movis sian armilon per malbonaŭgura metala klako.
  
  Ignorante la aliajn, Kaino alproksimiĝis al Harel kaj Andrea.
  
  - Koncerne vin, fraŭlinoj, estis plezuro povi kalkuli je viaj servoj. Sinjoro Dekker garantias vian revenon al la Behemoto.'
  
  'Pri kio vi parolas?' hurlis Andrea, kiu, malgraŭ ŝiaj aŭdproblemoj, reprenis iom el tio, kion diris Kain. - Malbenita hundino! Ili eltiros la Keston post kelkaj horoj. Lasu min resti ĝis morgaŭ. Vi ŝuldas al mi.'
  
  - Ĉu vi diras, ke la fiŝkaptisto ŝuldas la vermon? Prenu ilin. Ho, kaj certigu, ke ili foriras kun ĝuste tio, kion ili portas. Petu la raportiston pasigi la diskon kun ŝiaj fotoj.'
  
  Dekker prenis Alric flanken kaj parolis al li kviete.
  
  'Vi prenu ilin.'
  
  - Fiĉaĵo. Mi volas resti ĉi tie kaj trakti la pastron. Li mortigis mian fraton, - diris la germano kun la okuloj sangaj.
  
  - Li ankoraŭ vivos, kiam vi revenos. Nun faru kiel oni ordonas al vi. Torres zorgos, ke li estas agrabla kaj varma por vi.'
  
  - Diable, kolonelo. La vojaĝo de ĉi tie al Akabo kaj reen daŭras almenaŭ tri horojn, eĉ se ni veturas plej rapide en Humvee. Se Torres venos al la pastro, de li restos nenio, kiam mi revenos.'
  
  - Fidu min, Gottlieb. Vi revenos post unu horo.'
  
  - Kion vi volas diri, sinjoro?
  
  Dekker rigardis lin serioze, ĝenita pro la malrapideco de sia subulo. Li malamis literumi aferojn.
  
  Sarsaparilla, Gottlieb. Kaj faru ĝin rapide.'
  
  
  80
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 7:14 a.m.
  
  
  Sidante en la malantaŭa sidloko de la H3, Andrea duonfermis la okulojn en vana provo kontroli la polvon, kiu enkuris tra la fenestroj. La eksplodo de la benzinkamiono elblovis la fenestrojn de la aŭto kaj frakasis la antaŭan glacon, kaj kvankam Alric flikis kelkajn el la truoj per glubendo kaj kelkaj ĉemizoj, li laboris tiel rapide ke sablo ankoraŭ eniris kelkloke. Harel plendis, sed la soldato ne respondis. Li tenis la stirilon per ambaŭ manoj, liaj fingroartikoj blankaj kaj la buŝo streĉita. Li transiris la grandan dunon ĉe la buŝo de la kanjono en nur tri minutoj, kaj nun li paŝis sur la akcelilon kvazaŭ lia vivo dependus de ĝi.
  
  "Ne estos la plej komforta vojaĝo en la mondo, sed almenaŭ ni revenos hejmen," diris Doktoro, metante sian manon sur la kokson de Andrea.Andrea forte premis ŝian manon.
  
  - Kial li faris tion, doktoro? Kial li havis eksplodaĵojn en sia teko? Diru al mi, ke ili plantis ilin sur lin, - preskaŭ petege diris la juna raportisto.
  
  La kuracisto klinis sin pli proksimen por ke Alric ne povu aŭdi ŝin, kvankam ŝi dubis, ke li povas aŭdi ion ajn super la bruo de la motoro kaj la vento frapanta la provizorajn kovrilojn sur la fenestroj.
  
  - Mi ne scias, Andrea, sed la eksplodaĵoj apartenis al li.
  
  'Kiel vi scias?' demandis Andrea, ŝiaj okuloj subite seriozaj.
  
  Ĉar li diris al mi. Post kiam vi aŭdis la soldatojn paroli kiam vi estis sub ilia tendo, li venis al mi por helpo kun freneza plano eksplodigi la akvoprovizadon.'
  
  - Doktoro, pri kio vi parolas? Ĉu vi sciis pri ĝi?'
  
  - Li venis ĉi tien pro vi. Li jam savis vian vivon unufoje, kaj laŭ la honorkodo laŭ kiu vivas homoj kiel li, li kredas, ke li devus helpi vin kiam ajn vi bezonas helpon. Ĉiukaze, pro kialoj, kiujn mi ne tute komprenas, estis lia estro, kiu unue enigis vin en ĉi tion. Li volis certigi, ke Fowler estas en la ekspedicio.'
  
  - Do tial Kain menciis la vermon?
  
  - Jes. Por Kaine kaj liaj homoj, vi estis nur maniero kontroli Fowler. Ĉio estis mensogo de la komenco.'
  
  - Kaj kio okazos al li nun?
  
  - Forgesu pri li. Ili demandos lin, kaj poste... li malaperos. Kaj antaŭ ol diri ion ajn, eĉ ne pensu pri reveni tien.'
  
  La realeco de la situacio miregigis la raportiston.
  
  - Kial, doktoro? Andrea malproksimiĝis de ŝi pro abomeno. "Kial vi ne diris al mi, post ĉio, kion ni travivis?" Vi ĵuris, ke vi neniam plu mensogos al mi. Vi ĵuris kiam ni amoris. Mi ne scias, kiel mi povus esti tiel stulta...'
  
  'Mi multe parolas.' Larmo ruliĝis sur la vango de Harel, sed kiam ŝi daŭrigis, ŝia voĉo estis ŝtala. - Lia misio estas malsama ol la mia. Por mi, ĝi estis nur alia el tiuj stultaj ekspedicioj kiuj okazas de tempo al tempo. Sed Fowler sciis ke ĝi povus esti reala. Kaj se tiel estis, li sciis, ke li devas fari ion pri tio.'
  
  - Kaj kio estis tio? Krevigi nin ĉiujn?'
  
  'Mi ne scias, kiu estigis la eksplodon ĉi-matene, sed kredu min, ne estis Anthony Fowler.'
  
  - Sed vi nenion diris.
  
  "Mi nenion povis diri sen fordoni min," diris Harel, forrigardante. "Mi sciis, ke ili forigos nin de tie... Mi... volis esti kun vi. For de la fosaĵo. For de mia vivo, mi supozas.'
  
  "Kion pri Forrester? Li estis via paciento kaj vi lasis lin tie."
  
  - Li mortis hodiaŭ matene, Andrea. Fakte, ĝuste antaŭ la eksplodo. Li malsanas de jaroj, vi scias tion.'
  
  Andrea balancis la kapon.
  
  Se mi estus usonano, mi gajnus premion Pulitzer, sed je kia kosto?
  
  - Mi ne povas kredi ĉi tion. Tiom da morto, tiom da perforto, ĉio pro ridinda muzea peco.'
  
  - Fowler ne klarigis tion al vi? Multe pli estas en ludo... - Harel haltis dum la Martelo malrapidiĝis.
  
  - Ĉi tio estas malĝusta, ŝi diris, rigardante tra la fendoj de la fenestro. 'Estas nenio ĉi tie'.
  
  La veturilo subite haltis.
  
  'He Alric, kion vi faras?' diris Andrea. Kial ni haltas?'
  
  La granda germano diris nenion. Tre malrapide, li elprenis la ŝlosilojn el la ŝaltilo, metis la manbremson kaj eliris el la Hummer, frapante la pordon.
  
  - Feĉo. Ili ne kuraĝus, - diris Harel.
  
  Andrea vidis la timon en la okuloj de la kuracisto. Ŝi povis aŭdi la paŝojn de Alric sur la sablo. Li iris al la flanko de Harel.
  
  - Kio okazas, doktoro?
  
  Pordo malfermiĝis.
  
  - Eliru, - malvarme diris Alrik, kun la vizaĝo senpasia.
  
  "Vi ne povas fari tion," diris Harel sen movi centimetron. "Via komandanto ne volas fari malamikojn kun la Mossad. Ni estas tre malbonaj malamikoj por havi."
  
  Ordo estas ordo. Eliri.'
  
  - Ne ŝi. Almenaŭ lasu ŝin foriri, mi petas.'
  
  La germano metis sian manon al sia zono kaj eltiris aŭtomatan pistolon el sia pistolujo.
  
  'Lastfoje. Eliru el la aŭto.'
  
  Harel rigardis Andrean, rezignacie pri sia sorto. Ŝi levis la ŝultrojn kaj kaptis la pasaĝeran tenilon super la flanka fenestro per ambaŭ manoj por eliri el la aŭto. Sed subite ŝi streĉis siajn brakmuskolojn kaj, ankoraŭ tenante la tenilon, piedbatis siajn krurojn, trafante Alric en la bruston per siaj pezaj botoj. La germano pafis pistolon, kiu falis teren. Harel ĵetis la unuan kapon al la soldato, terenfaligante lin. La kuracisto tuj eksaltis kaj piedbatis la germanon en la vizaĝon, tranĉante lian brovon kaj vundante lian okulon. Doc levis sian kruron super lian vizaĝon, preta fini la laboron, sed la soldato rekonsciiĝis, kaptis ŝian kruron per sia grandega mano kaj turnis ŝin akre maldekstren. Aŭdiĝis laŭta sono de osto rompiĝanta dum Doc falis.
  
  La soldulo ekstaris kaj turnis sin. Andrea estis proksimiĝanta al li, preta por bati, sed la soldato seniĝis de ŝi per malantaŭa bato, lasante malbelan ruĝan truon sur ŝia vango. Andrea refalis. Kiam ŝi falis sur la sablon, ŝi sentis ion solidan sub si.
  
  Nun Alrik kliniĝis super Harel. Li kaptis grandan kolhararon de bukla nigra hararo kaj tiris, levante ĝin kvazaŭ ŝi estus ĉifona pupo, ĝis lia vizaĝo estis apud ŝia. Harel ankoraŭ ŝanceliĝis pro la ŝoko, sed sukcesis rigardi la soldaton en la okulojn kaj kraĉi al li.
  
  'Fiku vin, peco da merdo'.
  
  La germano kraĉis al ŝi responde, kaj tiam levis sian dekstran manon, en kiu li tenis bataltranĉilon. Li plonĝis ĝin en la stomakon de Harel, ĝuante la vidon de la okuloj de sia viktimo ruliĝantaj malantaŭen kaj buŝo malfermiĝanta dum ŝi luktis por spiri. Alric tordis la tranĉilon en la vundo, poste malglate eltiris ĝin. Sango ŝprucis, ŝprucigante la uniformon kaj botojn de la soldato. Li forsendis la kuraciston kun esprimo de abomeno sur la vizaĝo.
  
  'Nu!'
  
  Nun la soldulo turnis sin al Andrea, kiu surteriĝis sur la pistolon kaj klopodis trovi la sekurecan kaptaĵon. Ŝi kriegis per ĉiuj fortoj kaj ektiris la ellasilon.
  
  La aŭtomata pistolo saltis en ŝiaj manoj, senĝenigante ŝiajn fingrojn. Ŝi neniam antaŭe pafis pistolon, kaj montriĝis. La kuglo fajfis preter la germano kaj trafis en la pordon de la Hummer. Alric kriis ion en la germana kaj alkuris ŝin. Preskaŭ sen rigardi, Andrea pafis tri pliajn pafojn.
  
  Unu kuglo maltrafis.
  
  Alia trapikis pneŭon sur Humvee.
  
  La tria trafis la malfermitan buŝon de la germano. Pro la impeto de lia 200-funta korpo, li daŭre alproksimiĝis al Andrea, kvankam liaj manoj jam ne intencis preni la pafilon for de ŝi kaj strangoli ŝin. Li falis vizaĝsupren, penante paroli, sango ŝprucis el lia buŝo. En hororo, Andrea vidis ke la pafo batis eksteren plurajn el la dentoj de la germano. Ŝi flankeniris kaj atendis, ankoraŭ celante sian pafilon al li-kvankam se ŝi ne estus sukcesinta vundi lin per pura hazardo, tio estus sencela, ĉar ŝia mano tremis kaj ne restis forto en ŝiaj fingroj. Ŝia mano doloris pro la trafo de la pafilo.
  
  La germano bezonis preskaŭ unu minuton por morti. La kuglo iris tra lian kolon, detruante lian mjelon kaj lasante lin paralizita. Li sufokiĝis pro sia propra sango, kiam ĝi inundis lian gorĝon.
  
  Kiam ŝi estis certa, ke Alric ne plu estas minaco, Andrea kuris al Harel, kiu sangis sur la sablo. Ŝi eksidis kaj brakumis la kapon de Doc, evitante rigardi la vundon dum Harel provis senhelpe teni sian internon per siaj manoj.
  
  - Atendu, doktoro. Diru al mi, kion mi faru. Mi forigos vin de ĉi tie, eĉ se nur por piedbati vian azenon pro mensogo al mi.'
  
  - Ne zorgu, - respondis Harel per malforta voĉo. - Mi superis. Kredu min. Mi estas kuracisto.'
  
  Andrea singultis kaj apogis sian frunton al Harel. Harel forigis sian manon de la vundo kaj kaptis unu el la raportistoj.
  
  - Ne diru tion. Bonvolu ne.'
  
  - Mi diris al vi sufiĉe da mensogoj. Mi volas, ke vi faru ion por mi.'
  
  'Nomu ĝin'.
  
  - Post minuto, mi volas, ke vi eniru la Martelon kaj vetu okcidenten laŭ ĉi tiu kapra vojo. Ni estas ĉirkaŭ naŭdek kvin mejlojn de Akabo, sed vi devus povi atingi la vojon post kelkaj horoj.' Ŝi paŭzis kaj kunpremis la dentojn kontraŭ la doloro. - La aŭto havas GPSan direktilon. Se vi vidas iun, eliru el la Martelo kaj petu helpon. Kion mi volas, ke vi faru estas for el ĉi tie. Ĵuru al mi, ke vi faros ĝin?
  
  'Mi ĵuras'.
  
  Harel grimacis pro doloro. Ŝia teno sur la brako de Andrea malstreĉiĝis kun ĉiu pasanta sekundo.
  
  - Vidu, mi ne devus diri al vi mian veran nomon. Mi volas, ke vi faru ion alian por mi. Mi volas, ke vi diru ĝin laŭte. Neniu iam faris tion.'
  
  'Ĉedva'.
  
  'Kriu pli laŭte'.
  
  'ĈEDVA!' kriegis Andrea, ŝiaj angoro kaj doloro rompis la silenton de la dezerto.
  
  Kvaronon de horo poste, la vivo de Chadva Harel estis mallongigita por ĉiam.
  
  
  Fosi tombon en la sablo per viaj nudaj manoj estis la plej malfacila afero, kiun Andrea iam faris. Ne pro la peno, kiun ĝi bezonis, sed pro tio, kion ĝi signifis. Ĉar ĝi estis sencela gesto, kaj ĉar, parte, Ĉedva mortis pro la okazaĵoj kiujn ŝi ekmoviĝis. Ŝi fosis malprofundan tombon kaj markis ĝin per Martela anteno kaj cirklo el ŝtonoj.
  
  Kiam ŝi finis, Andrea serĉis la Martelon akvon, sed sen multe da sukceso. La nura akvo, kiun ŝi povis trovi, estis en la flakono de la soldato pendanta de lia zono. Ĝi estis tri kvaronoj plena. Ŝi ankaŭ prenis lian ĉapon, kvankam por konservi ĝin ŝi devis alĝustigi ĝin per sekurpinglo, kiun ŝi trovis en sia poŝo. Ŝi ankaŭ eltiris unu el la ĉemizoj enŝovitaj en la rompitajn fenestrojn kaj kaptis ŝtaltubon de la kofro de la Hummer. Ŝi elŝiris la viŝilojn kaj ŝtopis ilin en la pipon, ĉirkaŭvolvinte sian ĉemizon por fari provizoran ombrelon.
  
  Ŝi tiam revenis al la trako kiun Hammer forlasis. Bedaŭrinde, kiam Harel petis al ŝi ĵuri reveni al Akabo, ŝi estis nekonscia pri la devaga kuglo kiu trapasis ŝian antaŭan pneŭon ĉar ŝia dorso estis al la aŭto. Eĉ se Andrea volus plenumi sian promeson, kion ŝi ne faris, al ŝi estus neeble ŝanĝi la pneŭon mem. Kiom ajn ŝi serĉis, ŝi ne povis trovi fanton. Sur tia ŝtona vojo, la aŭto ne povintus veturi cent futojn sen funkcianta antaŭa rado.
  
  Andrea rigardis okcidenten, kie ŝi povis vidi la malfortan linion de la ĉefvojo serpentuminta inter la dunoj.
  
  Naŭdek kvin mejlojn ĝis Akabo en la tagmeza suno, preskaŭ sesdek ĝis la ĉefŝoseo. Estas almenaŭ kelkaj tagoj da marŝado en 100-grada varmo kun la espero, ke mi trovos iun, kaj mi eĉ ne havas sufiĉe da akvo por ses horoj. Kaj tio estas supozante, ke mi ne perdiĝas provante trovi preskaŭ nevideblan vojon, aŭ ke tiuj hundiloj ankoraŭ ne prenis la Keston kaj trafis min forirante el ĉi tie.
  
  Ŝi rigardis orienten, kie la spuroj de Martelo estis ankoraŭ freŝaj.
  
  Ok mejloj en tiu direkto estis veturiloj, akvo kaj kulero de la jarcento, ŝi pensis dum ŝi ekmarŝis. Sen mencii tutan aron da homoj, kiuj volas min mortinta. Avantaĝoj? Mi ankoraŭ havas ŝancon rehavi mian diskon kaj helpi la pastron. Mi ne scias kiel, sed mi provos.
  
  
  81
  
  
  
  kripto kun relikvoj
  
  VATIKANO
  
  
  dek tri tagojn pli frue
  
  
  'Ĉu vi volas iom da glacio por ĉi tiu mano?' Sirin demandis. Fowler prenis poŝtukon el sia poŝo kaj ligis ĝin ĉirkaŭ siaj fingroartikoj, kiuj sangis pro pluraj tranĉoj. Evitante Fraton Cecilio, kiu ankoraŭ provis ripari la niĉon, kiun li detruis per siaj pugnoj, Fowler alproksimiĝis al la kapo de la Sankta Alianco.
  
  - Kion vi volas de mi, Kamilo?
  
  - Mi volas, ke vi redonu ĝin, Antonio. Se ĝi vere ekzistas, la loko por la Kesto estas ĉi tie, en fortika ĉambro cent kvindek futojn sub la Vatikano. Nun ne estas la tempo por ĉi tio disvastiĝi tra la mondo en malĝustaj manoj. Sen mencii ke la mondo sciiĝu pri ŝia ekzisto.'
  
  Fowler grincis la dentojn pro la aroganteco de Sirin kaj kiu ajn estis super li, eble eĉ la Papo mem, kiu pensis, ke ili povas decidi la sorton de la Kesto. Kion Sirin petis lin fari estis multe pli ol simpla misio; ĝi premis kiel tomboŝtono sur lian tutan vivon. La riskoj estis nekalkuleblaj.
  
  - Ni konservos ĝin, - insistis Sirin. 'Ni scias kiel atendi'.
  
  Fowler kapjesis.
  
  Li irus al Jordanio.
  
  Sed li ankaŭ kapablis fari siajn proprajn decidojn.
  
  
  82
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 9:23 a.m.
  
  
  'Vekiĝu, patro'.
  
  Fowler malrapide resaniĝis, ne sciante precize kie li estas. Li nur sciis, ke lia tuta korpo doloras. Li ne povis movi siajn manojn ĉar ili estis mankatenitaj super lia kapo. La mankatenoj estis iel fiksitaj al la kanjonmuro.
  
  Kiam li malfermis la okulojn, li konfirmis tion, same kiel la identecon de la persono, kiu provis veki lin. Torres staris antaŭ li.
  
  Larĝa rideto.
  
  "Mi scias, ke vi komprenas min," diris la soldato hispane, "mi preferas paroli en mia propra lingvo. Tiel mi povas multe pli bone trakti pli bonajn detalojn."
  
  - Nenio rafinita estas ĉe vi, - hispane diris la pastro.
  
  - Vi eraras, patro. Male, unu el la aferoj, kiuj famigis min en Kolombio, estis kiel mi ĉiam uzis la naturon por helpi min. Mi havas amiketojn, kiuj faras mian laboron por mi.'
  
  "Do vi metis la skorpiojn en la dormsakon de fraŭlino Otero," diris Fowler, provante forigi la mankatenojn sen ke Torres rimarkis.Ĝi estis senutila.Ili estis alfiksitaj al la kanjonmuro per ŝtala najlo kiu estis enŝovita en la rokon.
  
  - Mi aprezas viajn klopodojn, patro. Sed kiom ajn vi tiras, ĉi tiuj mankatenoj ne ŝanceliĝos," diris Torres. - Sed vi pravas. Mi volis akiri vian hispanan hundinon. Ĝi ne funkciis. Do nun mi devas atendi nian amikon Alrik. Mi pensas, ke li forlasis nin. Li certe amuziĝas kun viaj du malĉastaj fianĉinoj. Mi esperas, ke li fikas ambaŭ antaŭ ol li forblovos iliajn kapojn. Sango estas tiel malfacile demeti vian uniformon.'
  
  Fowler tiris la manumojn, blindigita de kolero kaj nekapabla regi sin.
  
  - Venu ĉi tien, Torres. Vi venu ĉi tien!'
  
  - He Hej! Kio okazis?' Torres diris, ĝuante la furiozon sur la vizaĝo de Fowler. - Mi amas vidi vin kolerigita. Miaj amiketoj amos ĝin.'
  
  La pastro rigardis en la direkton, kiun Torres montris. Ne malproksime de la piedoj de Fowler, estis tumulo en la sablo kun pluraj ruĝaj figuroj moviĝantaj trans ĝi.
  
  - Solenopsis catusianis. Mi ne vere scipovas la latinan, sed mi scias, ke tiuj formikoj estas seriozaj, patro. Mi estas tre bonŝanca trovi unu el iliaj montetoj tiel proksime. Mi amas rigardi ilin labori kaj mi ne vidis ilin fari sian aferon delonge...'
  
  Torres kaŭriĝis kaj prenis la ŝtonon. Li ekstaris, ludis kun la ŝtono dum kelkaj momentoj, poste retropaŝis kelkajn paŝojn.
  
  - Sed ŝajnas, ke ili multe laboras hodiaŭ, patro. Miaj amiketoj havas tiajn dentojn, ke vi ne kredos. Sed tio ne estas ĉio. La plej bona parto estas kiam ili metas sian pikilon en vin kaj injektas venenon. Jen, mi montru al vi.'
  
  Li tiris sian brakon malantaŭen kaj levis la genuon kiel basbalĵetisto, poste ĵetis rokon. Li trafis la tumulon, detruante ĝian supron.
  
  Estis kvazaŭ la ruĝa furiozo reviviĝus en la sablo. Centoj da formikoj elflugis el la nesto. Torres retropaŝis iomete kaj ĵetis alian ŝtonon, ĉi-foje en arko, tiel ke ĝi alteriĝis duonvoje inter Fowler kaj la nesto. La ruĝa maso frostiĝis por momento kaj poste alkuris la roko, igante ĝin malaperi sub sia kolero.
  
  Torres retropaŝis eĉ pli malrapide kaj ĵetis alian rokon, kiu alteriĝis ĉirkaŭ piedon kaj duonon de Fowler. La formikoj denove moviĝis trans la ŝtonon ĝis la maso estis ne pli ol ok colojn de la pastro. Fowler povis aŭdi insektojn kraketadi. Estis abomena, timiga sono, kiel iu skuanta paperan sakon plenan de botelĉapoj.
  
  Ili uzas movadon por gvidi sin. Nun li ĵetos pli proksimen al mi alian ŝtonon por movigi min. Se mi faras tion, mi estas finita, Fowler pensis.
  
  Kaj ĝuste tio okazis. La kvara ŝtono falis ĉe la piedoj de Fowler, kaj la formikoj tuj atakis lin. Iom post iom, la botoj de Fowler kovriĝis per maro de formikoj, kiuj pligrandiĝis ĉiusekundo dum pli da formikoj eliris el la nesto. Torres ĵetis pli da ŝtonoj al la formikoj, kiuj fariĝis eĉ pli malicaj, kvazaŭ la odoro de iliaj dispremitaj fratoj pliigus ilian venĝon soifon.
  
  - Konfesu, patro. Vi estas fiŝita,' Torres diris.
  
  La soldato ĵetis alian ŝtonon, ĉi-foje ne sur la teron, sed sur la kapon de Fowler. Li maltrafis je du coloj kaj falis en ruĝan ondon, kiu moviĝis kiel kolera ventego.
  
  Torres denove kliniĝis kaj elektis pli malgrandan ŝtonon, kiu estis pli facile por li ĵeti. Li zorge celis kaj pafis ĝin. La ŝtono trafis la pastron en la frunton. Fowler luktis kun doloro kaj la emo moviĝi.
  
  - Pli aŭ malpli frue vi rezignos, patro. Mi planas pasigi la matenon tiel.'
  
  Li denove kliniĝis, serĉante municion, sed estis devigita halti kiam lia walkie-talkie kraketiĝis.
  
  - Torres, Dekker aŭskultas. Kie diable vi estas?'
  
  - Mi prizorgas la pastron, sinjoro.
  
  - Lasu al Alric, li baldaŭ revenos. Mi promesis al li, kaj, kiel diris Schopenhauer, grandulo traktas siajn promesojn kiel diajn leĝojn.'
  
  - Komprenite, sinjoro.
  
  'Raportu al Nest One'.
  
  - Kun la tuta respekto, sinjoro, nun ne estas mia vico.
  
  - Kun la tuta respekto, se vi ne aperos ĉe Nesto Unu post tridek sekundoj, mi trovos vin kaj senŝeligos vin viva. Vi aŭdas?'
  
  - Mi komprenas, kolonelo.
  
  - Mi ĝojas aŭdi ĝin. Finis.'
  
  Torres remetis la radion sur sian zonon kaj malrapide marŝis reen. - Vi aŭdis lin, patro. Post la eksplodo, restas nur kvin el ni, do ni devos prokrasti nian ludon dum kelkaj horoj. Kiam mi revenos, vi estos en via plej malbona. Neniu povas sidi trankvile tiom longe.'
  
  Fowler rigardis kiel Torres rondiras kurbon en la kanjono proksime de la enirejo. Lia trankviliĝo ne daŭris longe.
  
  Pluraj formikoj sur liaj botoj komencis malrapide supreniri la kruron.
  
  
  83
  
  
  
  METEOROLOGIA INSTITUTO AL QAHIR
  
  KAIRO, EGIPTIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 9:56 a.m.
  
  
  Ankoraŭ ne estis la deka matene, kaj la ĉemizo de la juna meteologo jam estis trempita. Li telefonis la tutan matenon, farante la laboron de iu alia. Estis la apogeo de la somera sezono, kaj ĉiuj kiuj estis iu ajn foriris kaj estis sur la bordo de Ŝarm el-Ŝejĥ, ŝajnigante esti spertaj plonĝistoj.
  
  Sed ĝi estis unu el la taskoj, kiujn oni ne povis prokrasti. La besto, kiu alproksimiĝis, estis tro danĝera.
  
  Por kio ŝajnis kiel la milan fojon de kiam li konfirmis siajn legadojn, la oficisto prenis la telefonon kaj vokis alian areon, kiu laŭsupoze estis trafita de la prognozo.
  
  'Haveno de Akabo'.
  
  "Salaam alaikum, ĉi tiu estas Jawar Ibn Daoud de Al Qahira Meteologia Instituto."
  
  "Alaikum salaam Jawar, jen Najjar'. Kvankam la du viroj neniam renkontis, ili parolis telefone dekfoje. "Ĉu vi povus telefoni min post kelkaj minutoj?" Mi estas vere okupata ĉi-matene."
  
  - Aŭskultu min, ĉi tio estas grava. Frue ĉi matene ni rimarkis grandegan aermason. Estas tre varme kaj iras vian vojon.'
  
  - Simun? Ĉu vi iras ĉi tien? Diable, mi devos voki mian edzinon kaj diri al ŝi alporti lavotaĵon el la lavejo.'
  
  - Vi prefere ĉesu ŝerci ĉirkaŭe. Ĉi tiu estas unu el la plej grandaj, kiujn mi iam vidis. Ĝi estas super la supro. Ege danĝera.'
  
  La meteologo en Kairo preskaŭ povis aŭdi la havenestron forte gluti ĉe la alia fino de la linio. Kiel ĉiuj jordanianoj, li lernis respekti kaj timi la simun, sabloŝtormon kiu moviĝis en cirkloj kiel tornado, je rapidecoj de ĝis 100 mejloj je horo kaj temperaturoj de 120 gradoj Fahrenheit. Iu ajn sufiĉe malfeliĉa por atesti simon plenforte ekstere tuj mortus pro korhalto pro la intensa varmo, kaj la korpo estus senigita de ĉia malsekeco, lasante malplenan, elsekigitan kadron kie homo estis nur kelkajn minutojn antaŭe. . Feliĉe, modernaj veterprognozoj donis al civiluloj sufiĉe da tempo por preni antaŭzorgojn.
  
  'Mi komprenas. Ĉu vi havas vektoron? - demandis la havenestro, nun klare maltrankvila.
  
  - Li forlasis la Sinajan dezerton antaŭ kelkaj horoj. Mi pensas, ke ĝi nur preterpasos Akabon, sed ĝi manĝos la fluojn tie kaj eksplodos super via centra dezerto. Vi devos voki ĉiujn, por ke ili povu elsendi mesaĝon.'
  
  - Mi scias kiel funkcias la reto, Javar. Dankon.'
  
  - Nur certigu, ke neniu foriru antaŭ hodiaŭ vespere, ĉu bone? Se ne, vi kolektos mumiojn matene.'
  
  
  84
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo la 20-an de julio 2006 11:07 a.m.
  
  
  David Pappas lastfoje puŝis la borilkapon en la truon. Ili ĵus finis bori breĉon en la muro ĉirkaŭ ses futojn larĝa kaj tri kaj duono da coloj alta, kaj dank' al Eternity, la plafono de la ĉelo ĉe la alia flanko de la muro ne kolapsis, kvankam estis eta tremo kaŭzita. per vibroj. Nun ili povis forigi la ŝtonojn mane sen disigi ilin. Repreni ilin kaj flankenmeti ilin estis alia afero, ĉar estis sufiĉe multaj.
  
  - Ĉi tio daŭros ankoraŭ du horojn, sinjoro Kine.
  
  La miliardulo malsupreniris al la kaverno duonhoron pli frue. Li staris en la angulo kun ambaŭ manoj malantaŭ la dorso, kiel li ofte faris, nur rigardante kaj ŝajnis malstreĉiĝi. Raymond Cain timis iri malsupren la truon, sed nur racie. Li pasigis la tutan nokton mense preparante por tio, kaj ne sentis, ke la kutima timo premas lian bruston. Lia pulso plirapidiĝis, sed ne pli ol kutime por sesdek okjara viro, kiun oni unuafoje rimenis en sian sekurzonon kaj malsupreniris en kavernon.
  
  Mi ne komprenas kial mi sentas min tiel bone. Ĉu pro tio, ke mi estas proksima al la Kesto, min tiel sentas? Aŭ ĉu la mallarĝa ventro, tiu varmega puto, kiu trankviligas kaj konsolas min?
  
  Ruselo iris al li kaj flustris, ke li bezonas iri alporti ion el sia tendo. Kaine kapjesis, distrita de siaj propraj pensoj, sed fiera esti liberigita de sia dependeco al Jakobo. Li amis lin kiel filon kaj estis dankema pro lia ofero, sed li apenaŭ povis memori momenton, kiam Jakobo ne estis ĉe la alia flanko de la ĉambro, preta doni helpon aŭ doni konsilojn. Kiel pacienca la junulo estis kun li.
  
  Se ne por Jakobo, nenio el ĉi tio iam estus okazinta.
  
  
  85
  
  
  
  Transskribaĵo de komunikado inter la skipo de la Behemoth kaj Jacob Russell
  
  la 20-an de julio 2006
  
  
  MOSEO 1: Behemoth, Moseo 1 estas ĉi tie. Ĉu vi povas aŭdi min?
  
  
  BEHEMOTH: Behemoth. Bonan matenon sinjoro Russell.
  
  
  MOZEO 1: Saluton Tomaso. Kiel vi fartas?
  
  
  HIPOPANO: Vi scias, sinjoro. Multe da varmo, sed mi pensas, ke tiuj el ni, kiuj naskiĝis en Kopenhago, neniam povas sufiĉi. Kiel mi povas helpi?
  
  
  MOZEO 1: Tomaso, sinjoro Kine bezonas BA-609 post duonhoro. Ni devas organizi urĝan kolekton. Diru al la piloto kunporti kiel eble plej multe da fuelo.
  
  
  BEHEMOTH: Sinjoro, mi timas, ke tio ne eblos. Ni ĵus ricevis mesaĝon de la Havena Aŭtoritato de Akabo informante nin, ke giganta sabloŝtormo moviĝas tra la areo inter la haveno kaj via loko. Ili suspendis ĉiun aertrafikon ĝis 18:00.
  
  
  MOZEO 1: Tomaso, mi ŝatus, ke vi klarigu ion por mi. Ĉu estas emblemo de la haveno Akaba aŭ Kine Industries sur via ŝipo?
  
  
  HIPPO: Kine Industries, sinjoro.
  
  
  MOZEO 1: Mi pensis tiel. Io alia. Ĉu vi hazarde aŭdis min kiam mi diris al vi la nomon de la persono, kiu bezonas la BA-609?
  
  
  BEHEMOTH: Hmm, jes sinjoro. Sinjoro Kain, sinjoro.
  
  
  MOZEO 1: Tre bone, Tomaso. Tiam bonvolu esti tiel bonkora sekvi la ordonojn, kiujn mi donis al vi, alie vi kaj la tuta ŝipanaro de ĉi tiu ŝipo estos senlabore dum monato. Ĉu mi klaras?
  
  
  BEHEMOTH: Tre klare, sinjoro. La aviadilo tuj iros al vi.
  
  
  MOZEO 1: Ĉiam plezuro, Tomaso. Finita.
  
  
  86
  
  
  
  X UKAN
  
  Li komencis laŭdante la nomon de Alaho, la Saĝa, la Sankta, la Kompatema, tiu, kiu permesis al li gajni venkon super siaj malamikoj. Li faris tion surgenuiĝante sur la planko, portante blankan robon kiu kovris lian tutan korpon. Antaŭ li estis bovlo da akvo.
  
  Por certigi, ke la akvo atingas la haŭton sub la metalo, li forigis la ringon kun sia diplomiĝa dato surskribita. Ĝi estis donaco de la frateco. Li tiam lavis ambaŭ manojn ĝis la pojnoj, koncentriĝante sur la areoj inter la fingroj.
  
  Li kovris sian dekstran manon, tiun kiun li neniam tuŝis siajn privatajn partojn en neniu cirkonstanco, kaj prenis iom da akvo, poste lavis sian buŝon vigle trifoje.
  
  Li denove plenigis sian manplaton per akvo, alportis ĝin al sia nazo kaj forte enspiris por purigi siajn naztruojn. Li ripetis la riton tri fojojn. Per sia maldekstra mano, li purigis la restantan akvon, sablon kaj ŝlimon.
  
  Ree uzinte sian maldekstran manon, li malsekigis siajn fingropintojn kaj brosis la pinton de sia nazo.
  
  Li levis sian dekstran manon kaj alportis ĝin al sia vizaĝo, poste mallevis ĝin por trempi en la pelvon, kaj lavis sian vizaĝon trifoje de la dekstra orelo maldekstren.
  
  Poste de la frunto ĝis la gorĝo trifoje.
  
  Li demetis sian horloĝon kaj vigle lavis ambaŭ antaŭbrakojn, unue la dekstran kaj poste la maldekstran, de la pojno ĝis la kubuto.
  
  Malsekigante la manplatojn, li frotis sian kapon de la frunto ĝis la nuko.
  
  Li enŝovis siajn malsekajn montrofingrojn en siajn orelojn, lavante ilin malantaŭ la oreloj, kaj poste la orelobojn per siaj dikfingroj.
  
  Fine, li lavis ambaŭ piedojn ĝis la maleoloj, komencante per la dekstra piedo kaj zorgante lavi inter la piedfingroj.
  
  "Ash hadu an la ilaha illa Allah wahdahu la shara lahu wa anna Muhammadan 'abduhu wa rasuluh", li fervore deklamis, emfazante la centran principon de sia kredo, ke ne ekzistas Dio krom Alaho, kiu ne havas egalulon, kaj ke Mohamedo estas lia. servisto kaj Mesaĝisto.
  
  
  Tio kompletigis la ablucian riton kiu markintus la komencon de lia vivo kiel deklarita ĝihadmilitisto. Nun li estis preta mortigi kaj morti por la gloro de Alaho.
  
  Li kaptis la pafilon, permesante al si mallongan rideton. Li povis aŭdi la motorojn de la aviadilo. Estas tempo signali.
  
  Per solena gesto, Russell forlasis la tendon.
  
  
  87
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 20-an de julio 2006. 13:24.
  
  
  La BA-609-piloto estis Howell Duke. Dum dudek tri jaroj da flugado, li flugis 18 000 horojn per diversaj specoj de aviadiloj en ĉiuj eblaj veterkondiĉoj. Li postvivis neĝoŝtormon en Alasko kaj elektran ŝtormon en Madagaskaro. Sed li neniam sentis veran timon, tiun senton de malvarmo, kiu igas viajn pilkojn ŝrumpi kaj vian gorĝon sekiĝas.
  
  Ĝis hodiaŭ.
  
  Ĝi flugis en sennuba ĉielo kun optimuma videbleco, elpremante ĉiun lastan guton da ĉevalforto el siaj motoroj. La aviadilo ne estis la plej rapida aŭ la plej bona kiun li flugis, sed ĝi certe estis la plej amuza. Ĝi povus trafi 315 mph kaj poste ŝvebi majeste surloke kiel nubo. Ĉio iris perfekte.
  
  Li mallevis la okulojn por kontroli la altecon, la fuelmezurilon, kaj la distancon al sia celloko. Kiam li denove rigardis supren, lia makzelo falis. Sur la horizonto aperis io, kio antaŭe ne estis tie.
  
  Komence ĝi aspektis kiel muro el sablo cent futojn alta kaj du mejlojn larĝa. Surbaze de pluraj famaĵoj en la dezerto, Duke komence opiniis ke tio, kion li vidis, estis ankoraŭ. Iom post iom li rimarkis, ke aferoj moviĝas, kaj tio okazas tiel rapide.
  
  Mi vidas kanjonon antaŭe. Crap. Dank' al Dio, ĝi ne okazis antaŭ dek minutoj. Ĉi tiu devas esti la simun pri kiu ili avertis min.
  
  Li bezonus almenaŭ tri minutojn por surterigi la aviadilon, kaj la muro estis malpli ol dudek kvin mejlojn for. Li faris rapidan kalkulon. Simun bezonus ankoraŭ dudek minutojn por atingi la kanjonon. Li premis la helikopteran konvertan reĝimon kaj sentis, ke la motoroj tuj malrapidiĝas.
  
  Almenaŭ ĝi funkcias. Mi havos tempon por planti ĉi tiun birdon kaj premi en la plej malgrandan spacon, kiun mi povas trovi. Se eĉ duono de tio, kion ili diras pri ĝi, estas vera...
  
  Tri minutojn kaj duono poste, la BA-609-ĉasio alteriĝis sur la ebenan grundon inter la tendaro kaj la elfosejo. Duke malŝaltis la motoron kaj, unuafoje en sia vivo, ne ĝenis trapasi la lastan sekureckontrolon, sed elpaŝis de la aviadilo kvazaŭ lia pantalono brulus. Li ĉirkaŭrigardis, sed vidis neniun.
  
  Mi devas informi ĉiujn. Ene de ĉi tiu kanjono, ili ne vidos ĉi tiun aferon ĝis ĝi estos tridek sekundoj for.
  
  Li kuris al la tendoj, kvankam li ne estis certa, ĉu esti en la tendo estas la plej sekura loko. Subite, figuro vestita per blanko marŝis al li. Li baldaŭ eksciis, kiu ĝi estas.
  
  - Saluton, sinjoro Russell. Mi vidas, ke vi fariĝis indiĝeno, - diris Duke, sentante sin nervoza. 'Mi ne vidis vin...'
  
  Ruselo estis dudek futojn for de mi. En tiu momento, la piloto rimarkis ke Russell havis pistolon en sia mano, kaj ĉesis senvive en siaj spuroj.
  
  - Sinjoro Ruselo, kio okazas?
  
  La ĉefo diris nenion. Li simple celis la bruston de la piloto kaj pafis tri rapidajn pafojn. Li staris super la falinta korpo kaj pafis trifoje al la kapo de la piloto.
  
  En proksima kaverno, Oh aŭdis pafojn kaj alarmis la grupon.
  
  - Fratoj, jen la signalo. Iru.'
  
  
  88
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 20-an de julio 2006. 13:39.
  
  
  - Ĉu vi estas ebria, Nesto Tri?
  
  - Kolonelo, mi ripetas, ke sinjoro Russell ĵus forblovis la kapon de la piloto kaj poste kuris al la fosaĵo. Kiaj estas viaj ordonoj?'
  
  - Feĉo. Ĉu iu havas bildon de Ruselo?'
  
  - Sinjoro, ĉi tio estas Nesto du. Li grimpas sur la platformon. Li estas vestita en stranga maniero. Ĉu mi pafu avertan pafon?'
  
  - Negativo, Jack du. Faru nenion ĝis ni scios pli. Nesto Unu, ĉu vi aŭdas min?'
  
  '...'
  
  'Nest One, ĉu vi aŭdas min?'
  
  - Nesto numero unu. Torres, prenu tiun fikan radion.'
  
  '...'
  
  'Nesto du, ĉu vi havas bildon de nesto unu?'
  
  - Mi konfirmas, sinjoro. Mi havas bildon, sed Torres ne estas tie, sinjoro.'
  
  - Feĉo! Vi du, rigardu la enirejon al la elfosado. Survoje.'
  
  
  89
  
  
  
  ĈE LA ENIREJO DE LA KANIONO, DEK MINUTOJ ANTaŭ
  
  La unua mordo estis en lia bovido antaŭ dudek minutoj.
  
  Fowler sentis akran doloron, sed feliĉe ĝi ne daŭris longe, cedante lokon al obtuza doloro kiu sentis pli kiel forta vangofrapo ol la unua fulmofrapo.
  
  La pastro planis sufoki ĉiajn kriojn per grincado de la dentoj, sed devigis sin ankoraŭ ne fari tion. Li provus ĝin kun la sekva mordo.
  
  La formikoj ne estis pli altaj ol liaj genuoj, kaj Fowler havis neniun ideon ĉu ili sciis kiu li estas. Li klopodis por aspekti nemanĝebla aŭ danĝera, kaj pro ambaŭ kialoj li ne povis fari unu aferon: movi.
  
  La sekva pafo doloris multe pli, eble ĉar li sciis, kio venos poste: ŝveliĝo en la areo, la neeviteblo de ĉio, sento de senpoveco.
  
  Post la sesa mordo, li perdis kalkulon. Li eble estis pikita dek du fojojn, eble dudek. Ne multe restis, sed li ne povis plu elteni. Ĉu li eluzis ĉiujn siajn rimedojn - kunpremis la dentojn, mordis la lipojn, disvastigis la naztruojn sufiĉe larĝe por ke kamiono eniru? Iam, sentante sin malespera, li eĉ riskis tordi siajn mankatenitajn pojnojn.
  
  La plej malbona parto estis ne scii kiam venos la sekva bato. Ĝis ĉi tiu punkto, li estis bonŝanca, ĉar la plej multaj formikoj moviĝis duondekduon da futoj maldekstren, kun nur ducent kovrantaj la teron sub li. Sed li sciis, ke je la plej eta movo ili atakos.
  
  Li bezonis koncentriĝi pri io alia ol la doloro, aŭ li kontraŭus sian pli bonan juĝon kaj ekprovis disbati la insektojn per siaj botoj. Li eble eĉ sukcesis mortigi kelkajn, sed estis klare, ke ili estas plimultaj kaj li fine perdos.
  
  Nova bato estis la lasta pajlo. Doloro trakuris liajn krurojn kaj eksplodis en liaj genitaloj. Li estis perdi la menson.
  
  Ironie, estis Torres kiu savis lin.
  
  - Patro, viaj pekoj atakas vin. Unu post alia, same kiel ili formanĝas la animon.'
  
  Fowler suprenrigardis. La kolombiano staris preskaŭ tridek futojn for, rigardante lin kun gaja mieno.
  
  - Sciu, mi estas laca de esti tie supre, do mi revenis por vidi vin en via propra privata Infero. Vidu, ni ne ĝenos nin tiel, - li diris, malŝaltante la radion per la maldekstra mano. En la dekstra mano li tenis ŝtonon grandecon de tenispilko. - Do kie ni haltis?
  
  La pastro estis dankema, ke Torres estis tie. Ĝi donis al li iun, al kiu li povis koncentri sian malamon. Kiu, siavice, donus al li kelkajn pliajn minutojn da kvieto, kelkajn pliajn minutojn da vivo.
  
  - Ho jes, - daŭrigis Torres. 'Ni provis eltrovi ĉu vi faros la unuan movon aŭ ĉu mi faros ĝin por vi.'
  
  Li ĵetis rokon kaj trafis Fowler en la ŝultron. La ŝtono falis kie la plej multaj formikoj kolektiĝis, denove pulsanta mortiga svarmo, preta ataki kion ajn minacis ilian hejmon.
  
  Fowler fermis la okulojn kaj provis kontroli la doloron. La ŝtono trafis lin en la sama loko, kie la psikopatia murdinto pafis lin dek ses monatojn pli frue. Nokte, la tuta areo ankoraŭ estis malsana, kaj nun li sentis, ke li revivas la tutan suferadon. Li provis koncentriĝi sur la doloro en sia ŝultro por senesperigi la doloron en siaj gamboj, uzante lertaĵon kiun la instruisto instruis al li de kio ŝajnis kiel antaŭ miliono da jaroj: la cerbo povas trakti nur unu akran doloron samtempe.
  
  
  Kiam Fowler malfermis siajn okulojn denove kaj vidis kio okazas malantaŭ Torres, li devis fari eĉ pli da klopodoj por kontroli siajn emociojn. Se li perfidus sin eĉ por momento, li estus finita. La kapo de Andrea Otero aperis de malantaŭ duno kiu kuŝis tuj preter la elirejo al la kanjono kie Torres tenis lin kaptita. La raportisto estis tre proksima, kaj sendube ŝi vidos ilin post kelkaj momentoj, se ŝi ne jam estus.
  
  Fowler sciis, ke li devas esti absolute certa, ke Torres ne turnos sin por serĉi alian ŝtonon. Li decidis doni al la kolombiano tion, kion la soldato malplej atendis.
  
  - Bonvolu, Torres. Bonvolu, mi petas vin.'
  
  La esprimo de la kolombiano tute ŝanĝiĝis. Kiel ĉiuj murdintoj, malmultaj aferoj ŝaltis lin pli ol la kontrolo kiun li pensis havi super siaj viktimoj kiam ili petegis.
  
  'Pro kio vi petas, patro?'
  
  La pastro devis devigi sin koncentriĝi kaj trovi la ĝustajn vortojn. Ĉio dependis, ke Torres ne turniĝis. Andrea vidis ilin, kaj Fowler estis certa ke ŝi estis proksima, kvankam li perdis vidon de ŝi ĉar la korpo de Torres baris lian vojon.
  
  - Mi petas vin, ke vi ŝparu mian vivon. Mia patosa vivo. Vi estas soldato, vera viro. Kompare kun vi, mi estas nenio.'
  
  La soldulo larĝe ridetis, montrante siajn flavecajn dentojn. - Bone dirite, patro. Kaj nun...'
  
  Torres neniam ricevis ŝancon fini sian frazon. Li eĉ ne sentis la efikon.
  
  
  Andrea, kiu havis ŝancon vidi la scenon kiam ŝi alproksimiĝis, elektis ne uzi sian pafilon. Memorante kian malbonan pafon ŝi estis kun Alric, la plej bona kiun ŝi povis esperi estis ke la devaga kuglo ne trafus Fowler en la kapo same kiel ĝi trafis la pneŭon de Hammer pli frue. Anstataŭe, ŝi eltiris la viŝilojn el sia provizora ombrelo. Tenante la ŝtalpipon kiel basbalbatilo, ŝi malrapide rampis antaŭen.
  
  La pipo ne estis tro peza, do ŝi devis zorge elekti la linion de atako. Nur kelkajn paŝojn malantaŭ li, ŝi decidis celi lian kapon. Ŝi sentis ŝiajn manplatojn ŝviti kaj preĝis ke ŝi ne ŝraŭbis. Se Torres turniĝas, ŝi estas morta.
  
  Li ne faris. Andrea plantis siajn piedojn firme sur la teron, svingis sian armilon kaj trafis Torres per ĉiuj fortoj sur la flankon de la kapo, proksime de la tempio.
  
  - Akiru ĝin, fiulo!
  
  La kolombiano kolapsis en la sablon kiel ŝtono. La amaso da ruĝaj formikoj certe sentis la vibradon ĉar ĝi tuj turniĝis kaj direktiĝis al lia falinta korpo. Nekonscia pri tio, kio okazis, li komencis ekstari. Ankoraŭ duonkonscia pro la bato al sia tempio, li ŝanceliĝis kaj denove falis, kiam la unuaj formikoj atingis lian korpon. Kiam li sentis la unuajn mordojn, Torres levis la manojn al la okuloj en absoluta teruro. Li provis genuiĝi, sed tio eĉ pli incitis la formikojn, kaj ili atakis lin eĉ pli multe. Estis kvazaŭ ili pasus mesaĝon unu al la alia per siaj feromonoj.
  
  Malamiko.
  
  Mortigi.
  
  - Kuru, Andrea! Fowler kriis. 'Foriru de ili.'
  
  La juna raportisto faris kelkajn paŝojn malantaŭen, sed tre malmultaj formikoj turnis sin por sekvi la vibrojn. Ili pli zorgis pri la kolombiano, kiu estis kovrita per ili de la kapo ĝis la piedoj, hurlante pro agonio, ĉiu ĉelo de lia korpo estis atakita de akraj makzeloj kaj pinglosimilaj mordoj. Torres sukcesis denove leviĝi kaj fari kelkajn paŝojn, la formikoj kovrante lin kiel stranga haŭto.
  
  Li faris alian paŝon, poste falis kaj ne leviĝis denove.
  
  
  Andrea, dume, retiriĝis al la loko kie ŝi faligis siajn viŝilojn kaj ĉemizon. Ŝi envolvis la viŝilojn per ĉifono. Tiam, farante grandan ĉirkaŭvojon ĉirkaŭ la formikoj, ŝi iris al Fowler kaj bruligis lian ĉemizon per sia fajrilo. Dum la ĉemizo brulis, ŝi desegnis rondon per ĝi sur la tero ĉirkaŭ la pastro. Pluraj formikoj kiuj ne interligis en la atako kontraŭ Torres fuĝis en la varmeco.
  
  Uzante ŝtalpipon, ŝi repuŝis la mankatenojn de Fowler kaj la pikilon kiu konservis ilin de la ŝtono.
  
  - Dankon, - diris la pastro kun la kruroj tremante.
  
  
  Kiam ili estis ĉirkaŭ cent futojn for de la formikoj kaj Fowler opiniis ke ili estas sekuraj, ili kolapsis al la tero, elĉerpitaj. La pastro kunvolvis sian pantalonon por kontroli siajn krurojn. Krom malgrandaj ruĝetaj mordmarkoj, ŝvelaĵo, kaj kontinua sed obtuza doloro, la dudek-strangaj mordoj ne tro multe damaĝis.
  
  - Nun, kiam mi savis vian vivon, mi supozas, ke via ŝuldo al mi estas pagita? diris Andrea sarkasme.
  
  - Doktoro rakontis al vi pri ĉi tio?
  
  'Mi volas demandi vin pri ĉi tio kaj multaj aliaj aferoj.'
  
  - Kie ŝi estas? demandis la pastro, sed li jam sciis la respondon.
  
  La juna virino balancis la kapon kaj ekploris. Fowler tenere brakumis ŝin.
  
  - Mi tre bedaŭras, fraŭlino Otero.
  
  - Mi amis in, ŝi diris, enterigante la vizaĝon en la bruston de la pastro.Plorante, Andrea komprenis, ke Fowler subite rigidiĝis kaj retenis la spiron.
  
  'Kio okazis?' ŝi demandis.
  
  Responde al ŝia demando, Fowler montris al la horizonto, kie Andrea vidis mortigan muron de sablo alproksimiĝi al ili same neeviteble kiel nokto.
  
  
  90
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdon, la 20-an de julio 2006 je la 13:48.
  
  
  Vi du, rigardu la enirejon de la fosejo. Survoje.
  
  Estis ĉi tiuj vortoj kiuj kaŭzis, kvankam nerekte, la morton de la restanta teamo de Dekker. Kiam la atako okazis, la okuloj de la du soldatoj rigardis ie ajn krom de kie venis la danĝero.
  
  Tewi Waaka, grandega sudanano, nur ekvidis la entrudiĝintojn vestitajn brune, kiam ili jam estis ĉe la tendaro. Ili estis sep, armitaj per kalashnikovs. Li alarmis Jackson super la radio kaj la du malfermis fajron. Unu el la atakantoj falis sub hajlon de kugloj. La ceteraj kaŝiĝis malantaŭ tendoj.
  
  Vaaka estis surprizita ke ili ne resendis fajron. Fakte, tio estis lia lasta penso, ĉar kelkajn sekundojn poste, du teroristoj, kiuj grimpis la klifon, embuskis lin de malantaŭe. Du ekestoj de Kalashnikovs, kaj Tevi Vaaka aliĝis al siaj prapatroj.
  
  
  Sur la alia flanko de la kanjono en Nest 2, Marla Jackson vidis Vaaka esti pafita tra la amplekso de ŝia M4 kaj sciis ke ŝi suferspertus la saman sorton. Marla bone konis la rokojn. Ŝi pasigis tiom da horoj tie, kiam ŝi havis nenion por fari krom ĉirkaŭrigardi kaj tuŝi sin tra sia pantalono kiam neniu rigardis, kalkulante la horojn ĝis kiam Dekker venos kaj kunportos ŝin en privatan gvatmision.
  
  Dum ŝiaj horoj da gardostaranta deĵoro, ŝi imagis centojn da fojoj kiel hipotezaj malamikoj povus grimpi supren kaj ĉirkaŭi ŝin. Nun, rigardante trans la rando de la klifo, ŝi vidis du tre verajn malamikojn nur piedon kaj duonon for de ŝi. Ŝi tuj metis dek kvar kuglojn en ilin.
  
  Ili ne faris sonon dum ili mortis.
  
  
  Nun restis kvar malamikoj pri kiuj ŝi sciis, sed ŝi povis fari nenion de sia pozicio sen kovrilo. La nura aĵo pri kiu ŝi povis pensi estis aliĝi al Dekker sur la foso por ke ili povu elpensi planon kune. Ĝi estis aĉa elekto ĉar ŝi perdus sian altecan avantaĝon kaj pli facilan eskapan vojon. Sed ŝi ne havis elekton, ĉar nun ŝi aŭdis tri vortojn sur sia walkie-talkie:
  
  - Marla... helpu min.
  
  - Dekker, kie vi estas?
  
  'Malsupre. Ĉe la fundo de la kajo.'
  
  Ne zorgante pri sia propra sekureco, Marla grimpis laŭ la ŝnurŝtupetaro kaj kuris al la elfosejo. Dekker kuŝis apud la platformo kun tre malbela vundo ĉe la dekstra flanko de la brusto kaj kun la maldekstra kruro enŝovita sub lin. Li certe falis de la supro de la skafaldo. Marla ekzamenis la vundon. La sudafrikano sukcesis ĉesigi la sangadon, sed lia spiro estis...
  
  Fika fajfilo.
  
  ... zorgoj. Li havis pikitan pulmon, kio estis malbona novaĵo, se ili ne tuj vidis kuraciston.
  
  'Kio okazis al vi?'
  
  - Estis Ruselo. Tiu fiulo... li surprizis min kiam mi eniris.'
  
  'Russell?' Marla diris surprizite. Ŝi provis pensi. "Vi estos en ordo. Mi elkondukos vin de ĉi tie, kolonelo. Mi ĵuras."
  
  - Neniam. Vi devas eliri de ĉi tie memstare. Mi finis. La Majstro diris tion plej bone: "La vivo por la granda plimulto estas konstanta lukto por nura ekzistado, kun la certeco, ke ĝi finfine estos venkita." '
  
  - Ĉu vi bonvolu lasi la fikan Schopenhauer-on sola unufoje, Dekker?
  
  La sudafrikano malgaje ridetis pro la eksplodo de sia amanto kaj faris eta geston per la kapo.
  
  - Sekvu vin, soldato. Ne forgesu, kion mi diris al vi.'
  
  Marla turnis sin kaj vidis kvar teroristoj alproksimiĝi al ŝi. Ili ventumis eksteren kaj uzis la ŝtonojn por kovro, dum ŝia nura protekto estus peza tolo protektanta la hidraŭlikan sistemon kaj ŝtalaj platformlagroj.
  
  - Kolonelo, mi pensas, ke ni ambaŭ finiĝis.
  
  Pendante la M4 super ŝia ŝultro, ŝi provis treni Dekker sub la skafaldaron, sed povis movi lin nur kelkajn colojn. La pezo de la sudafrikano estis tro granda eĉ por tia forta virino kiel ŝi.
  
  - Aŭskultu min, Marla.
  
  'Kion diable vi volas?' Marla diris, penante pensi dum ŝi kaŭris apud la ŝtalsubtenoj de la skafaldaro. Kvankam ŝi ne estis certa ĉu ŝi devus malfermi fajron antaŭ ol ŝi havis precizan pafon, ŝi estis certa ke ili havos ĝin multe pli frue ol ŝi faris.
  
  - Kapitulacu. Mi ne volas, ke ili mortigu vin, - diris Dekker, lia voĉo malfortiĝis.
  
  Marla estis denove riproĉi sian komandanton kiam rapida rigardo al la enirejo al la kanjono diris al ŝi ke kapitulaco eble estos la sola eliro el ĉi tiu absurda situacio.
  
  'Mi rezignas!' ŝi kriegis. - Ĉu vi aŭskultas, puguloj? Mi rezignas. Jankio, ŝi iras hejmen.'
  
  Ŝi ĵetis sian fusilon kelkajn futojn antaŭ si, kaj poste sian aŭtomatan pistolon. Tiam ŝi ekstaris kaj levis la manojn.
  
  Mi kalkulas je vi, fiuloj. Jen via ŝanco pridemandi la inan kaptiton detale. Ne pafu min, fiulo.
  
  La teroristoj proksimiĝis malrapide, iliaj fusiloj celis ŝian kapon, ĉiu muzelo de la Kalaŝnikov preta kraĉi plumbon kaj fini ŝian altvaloran vivon.
  
  - Mi rezignas, - ripetis Marla dum ŝi rigardis ilin antaŭeniri.Ili formis duonrondon, kun la genuoj fleksitaj, la vizaĝoj kovritaj per nigraj koltukoj, ĉirkaŭ dudek futojn inter si por ke ili ne estu facilaj celoj.
  
  Damne, mi rezignas, vi hundiloj. Ĝuu viajn sepdek du virgulinojn.
  
  - Mi rezignas, - ŝi vokis la lastan fojon, esperante sufoki la leviĝantan ventobruon, kiu fariĝis eksplodo, kiam la sablomuro balais super la tendojn, glutante la aviadilon kaj poste kurante al la teroristoj.
  
  Du el ili turnis sin pro ŝoko. La ceteraj neniam sciis, kio trafis ilin.
  
  Ili ĉiuj mortis tuj.
  
  Marla rapidis al Dekker kaj tiris la tolon super ilin kiel provizora tendo.
  
  Vi devas malsupreniri. Kovru vin per io. Ne batalu kontraŭ la varmo kaj vento aŭ vi sekiĝos kiel sekvinbero.
  
  Tio estis la vortoj de Torres, kiu ĉiam estis fanfaronulo, ĉar li rakontis al siaj kamaradoj pri la simun mito dum ili ludis pokeron. Eble ĝi funkcius. Marla kaptis Dekker kaj li provis fari la samon, kvankam lia teno estis malforta.
  
  - Restu tie, kolonelo. Post duonhoro ni estos malproksime de ĉi tie.'
  
  
  91
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 20-an de julio 2006. 13:52.
  
  
  La truo estis nenio alia ol fendo ĉe la bazo de la kanjono, sed ĝi estis sufiĉe granda por ke du homoj kunpremiĝu. Ili apenaŭ sukcesis enpremiĝi antaŭ ol la simono trafis en la kanjonon. Malgranda kornico de roko protektis ilin kontraŭ la unua ondo de varmo. Ili devis krii por esti aŭditaj super la muĝado de la sabloŝtormo.
  
  - Malstreĉiĝu, fraŭlino Otero. Ni estos ĉi tie almenaŭ dudek minutojn. Ĉi tiu vento estas mortiga, sed feliĉe ĝi ne daŭras tro longe.'
  
  - Vi jam estis en sabloŝtormo, ĉu ne, patro?
  
  - Ripete. Sed mi neniam vidis Simunon. Mi ĵus legis pri ĝi en la atlaso de Rand McNally.'
  
  Andrea iom silentis, penante repreni la spiron. Feliĉe, la sablo kiu blovis tra la kanjono apenaŭ penetris ilian kaŝejon, kvankam la temperaturo ŝvebis kaj Andrea trovis malfacile spiri.
  
  - Parolu al mi, patro. Mi sentas, ke mi svenos.'
  
  Fowler provis ŝanĝi sian pozicion tiel li povis froti siajn dolorajn gambojn. La mordoj bezonis desinfektaĵojn kaj antibiotikojn kiel eble plej baldaŭ, kvankam tio ne estis prioritato. Eltiri Andrean de tie estis.
  
  - Tuj kiam la vento ĉesos, ni kuros al la H3-oj kaj starigos distraĵon, por ke vi eliru de ĉi tie kaj iru al Akabo antaŭ ol iu ekpafi. Vi scias stiri, ĉu ne?'
  
  "Mi jam estus en Akabo, se mi trovus la ŝtopilon en tiu malbenita Hummer," mensogis Andrea. "Iu prenis ĝin."
  
  - Ĝi estas sub la rezerva pneŭo en tia veturilo.
  
  Kien, kompreneble, mi ne rigardis.
  
  - Ne ŝanĝu la temon. Vi uzis la singularon. Ĉu vi ne venas kun mi?'
  
  - Mi devas plenumi mian mision, Andrea.
  
  - Vi venis ĉi tien pro mi, ĉu ne? Nu, nun vi povas foriri kun mi.'
  
  La pastro prenis kelkajn sekundojn antaŭ ol respondi. Fine li decidis, ke la juna raportisto sciu la veron.
  
  - Ne, Andrea. Mi estis sendita ĉi tien por preni la Keston ne gravas, sed ĝi estis ordono, kiun mi neniam planis sekvi. Estas kialo, ke mi havis eksplodaĵojn en mia teko. Kaj tiu kialo estas ene de tiu kaverno. Mi neniam vere kredis ke ĝi ekzistas, kaj mi neniam akceptus la mision se vi ne estus implikita. Mia estro uzis nin ambaŭ.'
  
  - Kial, patro?
  
  - Ĝi estas tre komplika, sed mi provos klarigi kiel eble plej mallonge. Vatikano pripensis la eblecojn de kio povus okazi se la Kesto de Interligo estus resendita al Jerusalemo. Homoj prenus ĝin kiel signon. Alivorte, kiel signo, ke la Templo de Salomono estu restarigita al sia originala loko.'
  
  "Kie situas la Kupolo de la Roko kaj la Moskeo Al-Aqsa".
  
  'Ĝuste. Religia streĉiĝo en la regiono centoble pliiĝos. Ĉi tio provokus la palestinanojn. Al-Aqsa Mosque poste estus detruita tiel ke la origina templo povus esti rekonstruita. Ne estas nur supozo, Andrea. Jen la fundamenta ideo. Se unu grupo havas la potencon disbati alian kaj ili kredas ke ili havas senkulpigon, ili finas fari ĝin.'
  
  Andrea memoris unu el la rakontoj pri kiuj ŝi laboris komence de sia profesia kariero, sep jarojn pli frue. Estis septembro 2000 kaj ŝi laboris pri la internacia sekcio de la papero. Venis sciigo, ke Ariel Ŝaron estis marŝinta, ĉirkaŭita de centoj da tumultpolicano, sur la Templa Monto - ĉe la limo inter la juda kaj araba sektoroj, en la koro de Jerusalemo, unu el la plej sanktaj kaj disputitaj teritorioj en la historio, sur la loko de la Templo de la Roko, la tria la graveco de la loko en la islama mondo.
  
  Tiu ĉi simpla promenado kondukis al la Dua Intifado, kiu ankoraŭ daŭris. Al miloj da mortintoj kaj vunditoj; al suicidbombadoj unuflanke kaj armeaj atakoj aliflanke. Al senfina spiralo de malamo, kiu promesis malmulte da ŝanco de repaciĝo. Se la malkovro de la Kesto de Interligo signifis la rekonstruon de la Templo de Salomono kie nun staras la Moskeo Al-Aqsa, ĉiu islama lando en la mondo leviĝus kontraŭ Israelo, deĉenigante konflikton kun neimageblaj sekvoj. Ĉar Irano estas sur la rando de realigi sian nuklean potencialon, ne estos limo al kio povas okazi.
  
  'Ĉu ĉi tio estas senkulpigo?' Andrea diris, ŝia voĉo krakis pro emocio. 'Sanktaj ordonoj de la Dio de Amo?'
  
  - Ne, Andrea. Ĉi tio estas la proprieto de la Promesita Lando.'
  
  La raportisto malkomforte moviĝis.
  
  - Nun mi memoras, kiel Forrester nomis ĝin... popolkontrakto kun Dio. Kaj kion Kira Larsen devis diri pri la origina signifo kaj potenco de la Kesto. Sed tio, kion mi ne komprenas, estas kion Kain rilatas al ĉio ĉi.'
  
  - Sinjoro Kine klare havas maltrankvilan menson, sed samtempe li estas profunde religiema. Mi komprenas, ke lia patro lasis al li leteron petante lin plenumi la mision de sia familio. Jen ĉio, kion mi scias.'
  
  Andrea, kiu konis la tutan historion pli detale el sia intervjuo kun Kaino, ne interrompis.
  
  Se Fowler volas scii la ceterajn, li aĉetu la libron, kiun mi planas verki, tuj kiam mi eliros el ĉi tie, ŝi pensis.
  
  "De kiam lia filo naskiĝis, Kain klarigis," Fowler daŭrigis, "ke li metos ĉiujn siajn rimedojn por trovi la Keston por ke lia filo..."
  
  'Isaak'.
  
  '...por ke Isaak povu plenumi la celon de sia familio'.
  
  - Ĉu redoni la keston al la Templo?
  
  - Ne vere, Andrea. Laŭ certa interpreto de la Torao, kiu kapablas preni la Keston kaj rekonstrui la Templon - ĉi-lastan relative facile donita la kondiĉon de Kain - estos la Promesita: la Mesio.'
  
  - Ho mia Dio!
  
  La vizaĝo de Andrea tute ŝanĝiĝis, kiam la lasta peco de la enigmo enlokiĝis. Ĝi klarigis ĉion. halucinoj. Obseda konduto. Terura traŭmato de kreski enfermita en ĉi tiu mallarĝa spaco. Religio kiel absoluta fakto.
  
  "Jen," diris Fowler. "Krome li rigardis la morton de sia propra filo Isaak kiel oferon postulata de Dio, por ke li mem povu atingi tiun destinon."
  
  - Sed, patro... se Kain sciis, kiu vi estas, kial diable li lasis vin ekspedicii?
  
  - Vi scias, ĝi estas ironia. Kaino ne povus esti kompletiginta ĉi tiun mision sen la beno de Romo, la sigelo de aprobo ke la Kesto estis reala. Tiel ili povis enkonduki min en la ekspedicion. Sed ankaŭ iu alia infiltris la ekspedicion. Iu kun multe da potenco kiu decidis labori por Kain post kiam Isaak rakontis al li pri la obsedo de sia patro kun la Kesto. Mi nur konjektas, sed komence li verŝajne nur eklaboris por akiri aliron al konfidencaj informoj. Poste, kiam la obsedo de Kain kreskis en ion pli konkretan, li ellaboris proprajn planojn.'
  
  - Rusel! Andrea anhelis.
  
  - Estas prave. La viro kiu ĵetis vin en la maron kaj mortigis Stowe Erling en mallerta provo kaŝi sian eltrovaĵon. Eble poste li planis fosi la Keston mem. Kaj aŭ li aŭ Kaine - aŭ ambaŭ - respondecas pri la Upsilon-Protokolo.'
  
  "Kaj li metis skorpiojn en mian dormsakon, bastardo."
  
  - Ne, ĝi estis Torres. Vi havas tre elektitan fanklubon.'
  
  - Nur de kiam vi kaj mi konatiĝis, patro. Sed mi ankoraŭ ne komprenas kial Ruselo bezonas la Keston.'
  
  - Eble por ĝin detrui. Se jes, kvankam mi dubas, mi ne haltigos lin. Mi pensas, ke li eble volas preni ĝin de ĉi tie por uzi en iu freneza israela registara ĉantaĝoskemo. Mi ankoraŭ ne eltrovis ĉi tiun parton, sed unu afero estas klara: nenio malhelpos min plenumi mian decidon.'
  
  Andrea provis atente rigardi la vizaĝon de la pastro. Kion ŝi vidis, ŝi frostigis.
  
  - Ĉu vi vere krevigos la Keston, patro? Tia sankta objekto?'
  
  - Mi pensis, ke vi ne kredas je Dio, - diris Fowler kun ironia rideto.
  
  - Lastatempe okazis multaj strangaj turnoj en mia vivo, - malĝoje respondis Andrea.
  
  - La leĝo de Dio estas ĉi tie kaj ĉi tie gravurita, - diris la pastro, tuŝante la frunton kaj poste la bruston. - La Kesto estas nur skatolo el ligno kaj metalo, kiu, se flosita, kondukos al morto de milionoj da homoj kaj centjara milito. Kion ni vidis en Afganio kaj Irako estas nur pala ombro de kio povus okazi poste. Tial li ne forlasas tiun kavernon.'
  
  Andrea ne respondis. Fariĝis subita silento. La hurlado de la vento inter la rokoj en la kanjono finfine ĉesis.
  
  Simun finiĝis.
  
  
  92
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 20-an de julio 2006. 14:16.
  
  
  Ili singarde elpaŝis el sia kaŝejo kaj eniris la kanjonon. La pejzaĝo antaŭ ili estis sceno de ruiniĝo. La tendoj estis deŝiritaj de iliaj platformoj, kaj kio estis interne nun estis disĵetita ĉie en la ĉirkaŭaĵo. La antaŭaj glacoj sur la Hummers estis frakasitaj per malgrandaj ŝtonoj kiuj liberiĝis de la kanjonaj ŝtonoj. Fowler kaj Andrea iris direkte al la aŭtoj kiam ili subite aŭdis la motoron de unu el la Hummers reviviĝi.
  
  H3 direktiĝis al ili plenrapide sen averto.
  
  Fowler forpuŝis Andrean kaj saltis flanken. Dum sekundo, li vidis Marla Jackson veturi, ŝiaj dentoj kunpremitaj pro kolero. La grandega malantaŭa pneŭo de la Hummer pasis je centimetroj de la vizaĝo de Andrea, ŝprucigante ĝin per sablo.
  
  Antaŭ ol ili du povis leviĝi, H3 rondiris kurbon en la kanjono kaj malaperis.
  
  "Mi pensas, ke ni estas la solaj ĉi tie," diris la pastro, helpante Andrean leviĝi. "Ĝi estis Jackson kaj Dekker, forirantaj kvazaŭ la diablo mem postkuras ilin. Mi ne pensas, ke multaj el iliaj kunuloj estis; foriris.'
  
  - Patro, mi pensas, ke tio ne estas la nuraj aferoj, kiuj malaperis. Ŝajnas, ke via plano eligi min de ĉi tie misfunkciis," diris la raportisto, montrante la tri ceterajn EV-ojn.
  
  Ĉiuj dek du pneŭoj estis tranĉitaj.
  
  Ili ĉirkaŭiris la ruinojn de la tendoj dum kelkaj minutoj serĉante akvon. Ili trovis tri duonplenajn kantinojn kaj surprizon: la dorsosakon de Andrea kun ŝia malmola disko preskaŭ enterigita en la sablo.
  
  "Aferoj ŝanĝiĝis," diris Fowler, ĉirkaŭrigardante suspekteme.Li ŝajnis necerta pri si kaj persekutis kvazaŭ murdinto sur la klifoj povus fini ilin iam ajn.
  
  Andrea sekvis lin, kliniĝante pro timo.
  
  "Mi ne povas elkonduki vin de ĉi tie, do restu apud mi, ĝis ni eltrovos ion."
  
  BA-609 estis rulita sur sian maldekstran flankon kiel birdo kun rompita flugilo. Fowler eniris la kabanon kaj reaperis tridek sekundojn poste, tenante plurajn kablojn.
  
  "Russell ne povas uzi la aviadilon por transporti la Keston," li diris dum li forĵetis la kablojn kaj poste resaltis malsupren.Li ekmovis, kiam liaj piedoj tuŝis la sablon.
  
  Li ankoraŭ doloras. Ĉi tio estas freneza, pensis Andrea.
  
  - Ĉu vi havas ideon, kie li povus esti?
  
  Fowler estis respondonta, sed anstataŭe li haltis kaj direktiĝis al la malantaŭo de la aviadilo. Proksime de la radoj estis obtuza nigra objekto. La pastro prenis ĝin.
  
  Ĝi estis lia teko.
  
  La supra kovrilo aspektis kvazaŭ ĝi estis tranĉita malfermita tiel vi povis vidi kie la plasta eksplodaĵo kiun Fowler kutimis krevigi la akvocisternon. Li tuŝis la tekon en du lokoj, kaj la sekreta kupeo malfermiĝis.
  
  - Domaĝe, ke ili ruinigis la haŭton. Ĉi tiu teko estas ĉe mi delonge," diris la pastro, kolektinte la kvar ceterajn sakojn da eksplodaĵoj kaj alian objekton, la grandecon de horloĝa ciferplato, kun du metalaj agrafoj.
  
  Fowler envolvis eksplodaĵojn en proksima vestaĵo, kiu estis krevigita for de la tendoj dum sabloŝtormo.
  
  'Metu ĉi tion en vian tornistron, ĉu bone?'
  
  - Neniel, - diris Andrea, farante paŝon malantaŭen. 'Ĉi tiuj aferoj ege timigas min.'
  
  'Ĝi estas sendanĝera sen detonaciilo konektita.'
  
  Andrea kontraŭvole malinsistis.
  
  Dum ili direktiĝis al la platformo, ili vidis la korpojn de la teroristoj ĉirkaŭi Marla Jackson kaj Dekker antaŭ ol la simon trafis. La unua reago de Andrea estis panikiĝi ĝis ŝi ekkomprenis ke ili estis mortaj. Kiam ili alvenis al la kadavroj, Andrea ne povis ne ĝemi. La korpoj estis metitaj en strangaj pozicioj. Unu el ili ŝajnis klopodi leviĝi - unu el liaj brakoj estis levita kaj liaj okuloj estis larĝe malfermitaj, kvazaŭ li rigardus en Inferon, pensis Andrea kun mieno de nekredemo.
  
  Krom li ne havis okulojn.
  
  La okulkavoj de la kadavroj estis tute malplenaj, iliaj malfermitaj buŝoj estis nenio krom nigraj truoj, kaj ilia haŭto estis griza kiel kartono. Andrea elprenis sian fotilon el sia tornistro kaj prenis kelkajn bildojn de la mumioj.
  
  Mi ne povas kredi ĉi tion. Kvazaŭ la vivo estis forŝirita el ili sen ajna averto. Aŭ kvazaŭ ĝi ankoraŭ okazas. Dio, kia teruro!
  
  Andrea turnis sin kaj ŝia tornistro frotis la kapon de unu el la viroj. Antaŭ ŝiaj okuloj, la korpo de la viro subite disiĝis, lasante nur miksaĵon de griza polvo, vestaĵoj kaj ostoj.
  
  Sentante sin malsana, Andrea turnis sin al la pastro. Ŝi vidis, ke li ne suferis pro la sama pento, kiam temas pri la mortinto. Fowler rimarkis ke almenaŭ unu el la korpoj servis pli utilisman celon, kaj tiris puran Kalaŝnikov de sub ĝi. Li kontrolis la armilon kaj vidis, ke ĝi ankoraŭ funkcias. Li elprenis plurajn rezervajn eltranĉaĵojn el la vestaĵoj de la teroristo kaj ŝtopis ilin en liajn poŝojn.
  
  Per la muzelo de sia fusilo, li montris al la platformo kondukanta al la enirejo al la kaverno.
  
  'Russell estas tie supre'.
  
  'Kiel vi scias?'
  
  "Kiam li decidis eliri, li evidente vokis siajn amikojn," Fowler diris, kapjesante al la korpoj. - Ĉi tiuj estas la homoj, kiujn vi rimarkis, kiam ni unue alvenis. Mi ne scias ĉu estas aliaj aŭ kiom eble estos, sed estas sufiĉe klare, ke Russell ankoraŭ estas ĉirkaŭe ie ĉar ne estas spuroj en la sablo kondukanta for de la platformo. Simun antaŭvidis ĉion. Se ili estus elirintaj, ni povus vidi la spurojn. Li estas tie, same kiel la Kesto.'
  
  'Kion ni faros?'
  
  Fowler pensis kelkajn sekundojn, klinante la kapon.
  
  - Se mi estus saĝa, mi krevigus la enirejon de la kaverno kaj lasus ilin malsatmorti. Sed mi timas, ke povas esti aliaj. Eichberg, Kine, David Pappas...'
  
  - Vi do iros tien?
  
  Fowler kapjesis. 'Donu al mi eksplodaĵojn, mi petas.'
  
  - Mi akompanu vin, - diris Andrea, donante al li la pakaĵon.
  
  - Fraŭlino Otero, vi restu ĉi tie kaj atendu ĝis mi eliros. Se vi vidas ilin eliri anstataŭe, diru nenion. Nur kaŝu. Faru kelkajn fotojn se vi povas, tiam foriru de ĉi tie kaj rakontu al la mondo pri tio.'
  
  
  93
  
  
  
  INTERNE DE LA KAVERNO, DEK KVAR MINUTOJ Frue
  
  Forigi Dekker estis pli facila ol li povus imagi. La sudafrikano konsterniĝis pro tio, ke li pafis la piloton kaj tiom fervoris paroli kun li, ke li ne prenis eĉ la plej malgrandan antaŭzorgon kiam li eniris la tunelon. Kion li trovis estis kuglo kiu igis lin ruliĝi de la platformo.
  
  Subskribi la Upsilon-Protokolon malantaŭ la dorso de la maljunulo estis brila movo, Russell pensis, gratulante sin.
  
  Ĝi kostis preskaŭ dek milionojn da dolaroj. Dekker estis komence suspektema ĝis Russell jesis pagi al li sepciferan sumon antaŭen kaj pliajn sep se li estis devigita uzi protokolon.
  
  La asistanto de Kaine kontente ridetis. La revizoroj de Kine Industries rimarkos venontsemajne, ke mono mankas el la pensia fonduso, kaj aperos demandoj. Antaŭ tiu tempo li estus malproksime kaj la Kesto estus en sekura loko en Egiptujo. Estus tre facile perdiĝi tie. Kaj tiam la malbenita Israelo, kiun li malamis, devus pagi la prezon por la humiligo, kiun ili faris al la domo de Islamo.
  
  Russell marŝis la tutan longon de la tunelo kaj rigardis en la kavernon. Kine estis tie, rigardante kun intereso kiel Eichberg kaj Pappas forigis la lastan el la ŝtonoj kiuj blokis aliron al la ĉelo, alternante inter uzado de la elektra borilo kaj uzado de siaj manoj. Ili ne aŭdis la pafon kiam li pafis ĉe Dekker. En la momento, kiam li sciis, ke la vojo al la Kesto estas klara kaj li ne plu bezonas ilin, ili estus senditaj.
  
  Koncerne Kain...
  
  Neniuj vortoj povus priskribi la fluon de malamo, kiun Russell sentis por la maljunulo. Ĝi bolis en la profundo de lia animo, nutrita de la humiligoj, kiujn Kaino devigis lin elteni. Esti proksime de la maljunulo dum la pasintaj ses jaroj estis turmenta, torturo.
  
  Kaŝante en la banĉambro por preĝi, kraĉante la alkoholaĵon, kiun li estis devigita ŝajnigi trinki, por ke homoj ne suspektu lin. Prizorgi la malsanan kaj timeman menson de maljunulo en ajna momento de la tago aŭ nokto. Ŝajnigis zorgon kaj korinklinon.
  
  Ĉio ĉi estis mensogo.
  
  Via plej bona armilo estos taqiyya, la trompo de la militisto. Ĝihadisto povas mensogi pri sia kredo, li povas ŝajnigi, kaŝi kaj distordi la veron. Li povas fari tion al malfidulo sen peki, diris la imamo antaŭ dek kvin jaroj. Kaj ne kredu, ke ĝi estos facila. Vi ploros ĉiunokte pro la doloro en via koro ĝis la punkto, kie vi ne scias, kiu vi estas.
  
  Nun li estis denove mem.
  
  
  Kun la tuta lerteco de sia juna kaj bone trejnita korpo, Ruselo malsupreniris la ŝnuron sen la helpo de jungilaro same kiel li grimpis ĝin kelkajn horojn pli frue. Lia blanka robo flirtis dum li malsupreniris, altirante la atenton de Kain dum li ŝoke fiksrigardis sian asistanton.
  
  - Por kio estas la alivestiĝo, Jakobo?
  
  Ruselo ne respondis. Li direktis sin al la kavo. La spaco, kiun ili malfermis, estis proksimume kvin futojn alta kaj ses kaj duonon da futoj larĝa.
  
  - Ĝi estas tie, sinjoro Russell. Ni ĉiuj vidis ĝin," diris Eichberg, tiel konfuzita, ke li unue ne rimarkis, kiel Russell surhavis. 'He, kio estas tiu ilaro?' li fine demandis.
  
  'Estu trankvila kaj voku Pappas'.
  
  'Sinjoro Russell, vi devus esti iom pli...'
  
  - Ne igu min diri ĝin denove, - diris la asistanto, eltirinte pafilon el sub siaj vestaĵoj.
  
  - Davido! Eichberg ekkriis kiel infano.
  
  "Jakobo!" kriis Kine.
  
  - Silentu, vi maljuna bastardo.
  
  La sango dreniĝis el la vizaĝo de Kaine ĉe la insulto. Neniu iam parolis al li tiel, des malpli al la viro, kiu ankoraŭ estis lia dekstra mano. Li ne havis tempon por respondi ĉar David Pappas elpaŝis el la kaverno, palpebrumante dum liaj okuloj adaptiĝis al la lumo.
  
  'Kio diable...?'
  
  Kiam li vidis la pafilon en la mano de Russell, li tuj komprenis ĉion. Li estis la unua el la tri, kiuj komprenis, kvankam ne tiu, kiu estis la plej seniluziigita kaj ŝokita. Tiu ĉi rolo apartenis al Caine.
  
  - Vi! Pappas ekkriis. 'Mi komprenas nun. Vi havis aliron al la programo de magnetometro. Vi estas tiu, kiu ŝanĝis la datumojn. Vi mortigis Stowe.'
  
  - Eta eraro, kiu preskaŭ multe kostis al mi. Mi pensis, ke mi regas la ekspedicion pli bone ol mi vere," Russell konfesis kun ŝultrolevo. - Kaj nun malgranda demando. Ĉu vi pretas elpreni la Keston?'
  
  'Fiku, Ruselo'.
  
  Sen pensado, Russell celis la kruron de Pappas kaj pafis. La dekstra genuo de Pappas fariĝis sanga malordo kaj li falis teren. Liaj krioj eĥis sur la tunelaj muroj.
  
  - La sekva kuglo estos en via kapo. Nun respondu al mi, Papoj.'
  
  - Jes, ĝi estas preta por publikigo, sinjoro. La vojo estas klara, - diris Eichberg, levante la manojn en la aero.
  
  'Jen ĉio mi volis scii,' Ruselo respondis.
  
  Du pafoj estis lanĉitaj en rapida sinsekvo. Lia mano falis kaj du pliaj pafoj sekvis. Eichberg falis sur Pappas, ambaŭ trafis en la kapo, ilia sango nun miksiĝas sur la ŝtona grundo.
  
  - Vi mortigis ilin, Jakob. Vi mortigis ilin ambaŭ.
  
  Kine kunpremis en angulo, lia vizaĝo estis masko de timo kaj nekompreno.
  
  - Nu, nu, maljunulo. Por tia freneza maljuna bastardo, vi sufiĉe kapablas diri la evidentan," Russell diris. Li rigardis en la kavernon, ankoraŭ celante sian pistolon al Kain. Kiam li turnis sin, li havis esprimon de kontento sur la vizaĝo. - Do ni finfine trovis ĝin, Ray? La verko de la vivo. Domaĝe, ke via kontrakto estos nuligita.'
  
  La asistanto marŝis al sia estro per malrapidaj mezuritaj paŝoj. Kine kunpremis plu en sian angulon, tute kaptite. Lia vizaĝo estis kovrita de ŝvito.
  
  - Kial, Jakobo? ekkriis la maljunulo. 'Mi amis vin kiel mian propran filon'.
  
  - Ĉu vi nomas ĝin amo? Russell kriis kiam li alproksimiĝis al Kine kaj ponardis lin plurfoje per sia pistolo, unue en la vizaĝon, poste en la brakojn kaj kapon. - Mi estis via sklavo, maljunulo. Ĉiufoje kiam vi ploris kiel knabino en la mezo de la nokto, mi kuris al vi, rememorante al mi kial mi faras tion ĉi. Mi devus pensi pri la momento, kiam mi finfine venkus vin kaj vi estus sub mia kompato.'
  
  Kain falis teren. Lia vizaĝo estis ŝvelinta, preskaŭ nerekonebla pro la batoj. Sango elfluis el lia buŝo kaj krakis vangojn.
  
  - Rigardu min, maljunulo, - daŭrigis Ruselo, levante Kine je la kolumo de sia ĉemizo tiel ke ili estu vizaĝo kontraŭ vizaĝo.
  
  - Alfrontu vian propran malsukceson. Post kelkaj minutoj, miaj viroj malsupreniros en ĉi tiun kavernon kaj prenos vian altvaloran keston. Ni donos al la mondo tion, kion ĝi meritas. Ĉio estos kiel ĝi ĉiam devus esti.'
  
  - Pardonu, sinjoro Ruselo. Mi timas, ke mi devos seniluziigi vin.'
  
  La asistanto akre turnis sin. Ĉe la alia fino de la tunelo, Fowler ĵus rappelis kaj celis Kalaŝnikov al li.
  
  
  94
  
  
  
  Elfosadoj
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 20-an de julio 2006. 14:27.
  
  
  'Patro Fowler'.
  
  'Hakan'.
  
  Russell poziciigis la laman korpon de Kaino inter li mem kaj la pastro, kiu daŭre celis sian fusilon al la kapo de Russell.
  
  "Ŝajnas, ke vi forigis mian popolon."
  
  - Ne estis mi, sinjoro Russell. Dio zorgis pri ĝi. Li faris ilin polvo.'
  
  Ruselo rigardis lin ŝokita, provante eltrovi ĉu la pastro blufas. La helpo de liaj helpantoj estis necesa por plenumi lian planon. Li ne povis kompreni, kial ili ankoraŭ ne aperis, kaj provis ludi por tempo.
  
  "Do vi havas la superecon, patro," li diris, revenante al sia kutima ironia tono. "Mi scias, kia bona pafisto vi estas. Je ĉi tiu distanco vi ne povas maltrafi. Aŭ ĉu vi timas bati la neanoncitan. Mesio?'
  
  - Sinjoro Kine estas nur malsana maljunulo, kiu kredas, ke li faras la volon de Dio. El mia vidpunkto, la sola diferenco inter vi du estas via aĝo. Forigu viajn armilojn.'
  
  Russell estis klare indignigita per la insulto, sed senpova fari ion ajn koncerne la situacion. Li tenis sian propran pistolon ĉe la barelo post kiam li batis Kainon per ĝi, kaj la korpo de la maljunulo ne havigis al li sufiĉan protekton. Russell sciis, ke unu malĝusta movo rezultigus truon en lia kapo.
  
  Li malfermis sian dekstran pugnon kaj liberigis sian pistolon, poste malfermis sian maldekstren kaj liberigis Kine.
  
  La maljunulo kolapsis malrapide, kliniĝis kvazaŭ liaj artikoj ne estus ligitaj unu al la alia.
  
  "Bonege, sinjoro Russell," diris Fowler. "Nun, se vi ne ĝenas, bonvolu retroiri dek paŝojn..."
  
  Meĥanike, Russell faris kiel oni diris al li, malamo brulanta en liaj okuloj.
  
  Por ĉiu paŝo kiun Russell faris reen, Fowler faris paŝon antaŭen ĝis la unua estis kun la dorso al la muro kaj la pastro staris apud Kaino.
  
  'Tre bona. Nun metu viajn manojn sur vian kapon kaj vi eliros sana kaj sana.'
  
  Fowler kaŭris apud Kain, palpante sian pulson. La maljunulo tremis, kaj unu el liaj kruroj ŝajnis krampa. La pastro sulkigis la brovojn. La stato de Kine maltrankviligis lin - li havis ĉiujn signojn de apopleksio, kaj lia vigleco ŝajnis vaporiĝi kun ĉiu momento.
  
  Dume, Russell ĉirkaŭrigardis, provante trovi ion kiu povus esti uzata kiel armilo kontraŭ la pastro. Subite li sentis ion sub si sur la tero. Li rigardis malsupren kaj rimarkis, ke li staras sur kelkaj kabloj, kiuj finiĝis je unu piedo kaj duono dekstre de li kaj estis konektitaj al generatoro, kiu havigis potencon al la kaverno.
  
  Li ridetis.
  
  Fowler prenis la manon de Kane, preta tiri lin for de Russell se necese. El la okulangulo, li vidis Russell salti. Sen la plej eta hezito, li pafis.
  
  Tiam la lumoj estingiĝis.
  
  Kio devus esti averta pafo finis detrui la generatoron. La ekipaĵo komencis pafi fajrerojn ĉiujn kelkajn sekundojn, lumigante la tunelon per sporada blua lumo kiu malfortiĝis, kiel fotilfulmo malrapide perdanta potencon.
  
  Fowler tuj kaŭris, pozicion kiun li supozis centojn da fojoj kiam li paraŝutis en malamikan teritorion en senlunaj noktoj. Kiam vi ne sciis la pozicion de via malamiko, la plej bona afero estis sidi kaj atendi.
  
  Blua fajrero.
  
  Fowler opiniis ke li vidis ombron kuri laŭ la muro maldekstren kaj pafis. Ĝi maltrafis. Malbenante sian sorton, li movis kelkajn futojn zigzage por certigi, ke la alia ne rekonos lian pozicion post la pafo.
  
  Blua fajrero.
  
  Alia ombro, ĉi-foje dekstre, kvankam pli longa kaj rekte kontraŭ la muro. Li pafis en la kontraŭa direkto. Li denove maltrafis kaj estis pli da movado.
  
  Blua fajrero.
  
  Li estis alpinglita al la muro. Li ne povis vidi Russell ie ajn. Ĉi tio povas signifi ke li
  
  Kun kriego, Russell atakis Fowler, pugnobatante lin plurajn fojojn en la vizaĝo kaj kolo. La pastro sentis, ke la dentoj de la alia enprofundiĝas en lian manon kiel de besto. Ne povante fari alie, li pafis sturmpafilon Kalaŝnikov. Dum sekundo, li palpis la manojn de aliulo. Ili batalis kaj la fusilo estis perdita en la mallumo.
  
  Blua fajrero.
  
  Fowler kuŝis sur la tero dum Russell provis sian plej bonan por sufoki lin. La pastro, finfine kapabla vidi sian malamikon, kunpremis sian pugnon kaj pugnobatis Russell en la suna plekso. Ruselo ĝemis kaj ruliĝis sur sian flankon.
  
  La lasta, malforta blua ekbrilo.
  
  Fowler sukcesis vidi Russell malaperi en la ĉelon. Subita malklara ekbrilo diris al li, ke Ruselo trovis lian pistolon.
  
  Estis voĉo dekstre de li.
  
  'Patro'.
  
  Fowler ŝteliris sur la mortantan Kine. Li ne volis oferti al Russell facilan celon en la okazo ke li decidus provi sian sorton kaj celi hazarde en la mallumo. La pastro fine palpis la korpon de la maljunulo antaŭ si kaj metis la buŝon al lia orelo.
  
  - Sinjoro Kain, tenu, li flustris. 'Mi povas elkonduki vin de ĉi tie'.
  
  - Ne, patro, vi ne povas, - respondis Kaino, kaj kvankam lia voĉo estis malforta, li parolis per la firma tono de malgranda infano. - Pli bone estos tiel. Mi iros vidi miajn gepatrojn, miajn; filo kaj mia frato. .Estas logike, ke ĉio finiĝos same.'
  
  - Do enmetu vin al Dio, - diris la pastro.
  
  "Mi havas. Ĉu vi povus doni al mi manon dum mi foriras?"
  
  Fowler diris nenion, sed palpis la manon de la mortanto, tenante ĝin inter la sia propra. Malpli ol unu minuton poste, meze de flustrita hebrea preĝo, aŭdiĝis mortfrago, kaj Raymond Kain frostiĝis.
  
  Je ĉi tiu punkto, la pastro sciis, kion li bezonas fari.
  
  En la mallumo, li metis la fingrojn al la butonoj de sia ĉemizo kaj malbutonumis ilin, poste eltiris sakon da eksplodaĵoj. Li palpuĉis por la detonaciilo, enigis ĝin en la stangojn de C4, kaj premis la butonojn. En sia menso, li kalkulis la nombron da bipoj.
  
  Post instalo, mi havas du minutojn, li pensis.
  
  Sed li ne povis lasi la bombon ekster la kavo kie ripozis la Kesto. Eble ĝi ne estus sufiĉe potenca por sigeli la kavernon denove. Li ne estis certa kiom profunda estas la depresio, kaj se la Kesto troviĝus malantaŭ roka elstaraĵo, ĝi eble pluvivis sen gratvundeto. Se li volis malhelpi ĉi tiun frenezon denove okazi, li devus meti bombon apud la Kesto. Li ne povis ĵeti ĝin kiel obuson ĉar la detonaciilo povus malŝpari. Kaj li devus havi sufiĉe da tempo por eskapi.
  
  La nura opcio estis superforti Russell, meti C4 en pozicion kaj poste rapidi per sia tuta forto.
  
  Li ĉirkaŭrampis, esperante ne fari tro da bruo, sed estis neeble. La grundo estis kovrita per malgrandaj ŝtonoj, kiuj moviĝis dum li moviĝis.
  
  - Mi aŭdas, ke vi venas, pastro.
  
  Estis ruĝa ekbrilo kaj pafo eksonis. La kuglo maltrafis Fowler sufiĉe longe, sed la pastro restis singarda kaj rapide ruliĝis maldekstren. La dua kuglo trafis kie li estis nur kelkajn sekundojn antaŭe.
  
  Li uzas la fulmon de sia pafilo por direktiĝi. Sed li ne povas fari tion tro ofte aŭ li elĉerpiĝos, pensis Fowler, mense kalkulante la vundojn, kiujn li vidis sur la korpoj de Pappas kaj Eichberg.
  
  Li verŝajne pafis unufoje Dekker, Pappas eble tri fojojn, Eichberg dufoje, kaj li pafis min dufoje. Tio estas ok kugloj. Estas dek kvar kugloj en la pistolo, dek kvin se estas unu en la kamero. Tio signifas, ke li restas ses, eble sep kugloj. Li devos reŝargi baldaŭ. Kiam li faros, mi aŭdos la revuon klaki. Tiam...
  
  Li ankoraŭ kalkulis dum du pliaj pafoj lumigis la enirejon al la kaverno. Ĉi-foje, Fowler retiriĝis de sia origina pozicio ĝustatempe. La pafo maltrafis lin je proksimume kvar coloj.
  
  Restas kvar aŭ kvin.
  
  - Mi venos al vi, krucisto. Mi prenos vin ĉar Alaho estas kun mi.' La voĉo de Russell sonis fantome en la kaverno. 'Foriru de ĉi tie dum vi ankoraŭ povas'.
  
  Fowler kaptis rokon kaj ĵetis ĝin en la truon. Ruselo prenis la logilon kaj pafis en la direkto de la bruo.
  
  Tri aŭ kvar.
  
  - Tre lerta, krucisto. Sed ĝi ne utilos al vi.'
  
  Li ne finis paroli, kiam li denove pafis. Ĉi-foje estis ne du, sed tri pafoj. Fowler ruliĝis maldekstren kaj poste dekstren, batante siajn genuojn sur akraj rokoj.
  
  Unu kuglo aŭ malplena revuo.
  
  Ĝuste antaŭ ol li faris la duan ĵeton, la pastro levis la kapon por momento. Ĝi daŭris eble nur duonsekudon, sed tio, kion li vidis en la mallonga lumo de la pafoj, restos en lia memoro por ĉiam.
  
  Ruselo staris malantaŭ giganta ora skatolo. Supre, du krude skulptitaj figuroj brilis. Kun ekbrilo de pistolo, la oro aspektis malebena, ĉifita.
  
  Fowler profunde enspiris.
  
  Li estis preskaŭ en la ĉambro mem, sed li ne havis sufiĉe da loko por manovri. Se Russell denove pafis, eĉ se ĝi estus nur pafo por vidi kie li estis, li preskaŭ certe trafus lin.
  
  Fowler decidis fari tion, kion Russell malplej atendis.
  
  Per unu rapida movo, li eksaltis kaj kuris en la truon. Russell provis pafi, sed la ellasilo faris laŭtan klakon. Fowler saltis, kaj antaŭ ol la alia viro povis reagi, la pastro klinis kun la plena pezo de sia korpo sur la supro de la arkeo, kiu falis sur Russell, la kovrilo malfermiĝis kaj la enhavo elverŝis. Russell saltis reen kaj mallarĝe evitis esti dispremita.
  
  Sekvis blinda batalo. Fowler povis trafi Russell en la brakoj kaj brusto plurajn fojojn, sed Russell iel sukcesis enmeti plenan revuon en sian pafilon. Fowler aŭdis la pafilon reŝargi. Per la dekstra li palpadis en la mallumo, per la maldekstra li tenis la manon de Ruselo.
  
  Li trovis platan ŝtonon.
  
  Per sia tuta forto, li batis Russell sur la kapon per ĝi, kaj la junulo falis teren senkonscie.
  
  La forto de la trafo krevigis la rokon en pecojn.
  
  Fowler provis reakiri sian ekvilibron. Lia tuta korpo doloris kaj lia kapo sangis. Uzante la lumon de sia horloĝo, li provis orientiĝi en la mallumo. Li direktis maldikan sed intensan lumradion al la renversita Kesto, kreante mildan brilon kiu plenigis la ĉambron.
  
  Li havis tre malmulte da tempo por admiri ĝin. En tiu momento, Fowler aŭdis sonon, kiun li ne rimarkis en la lukto ...
  
  Sonsignalo.
  
  ... kaj ekkomprenis ke dum li ruliĝis, evitante pafojn ...
  
  Sonsignalo.
  
  ..ne signifas...
  
  Sonsignalo.
  
  ...li aktivigis la detonaciilon...
  
  ... ĝi sonis nur en la lastaj dek sekundoj antaŭ la eksplodo ...
  
  Beeeeeeeeeeeeeeeeeeep.
  
  Pelita de instinkto prefere ol racio, Fowler saltis en la mallumon preter la ĉelo, preter la malforta lumo de la Kesto.
  
  Je la piedo de la kajo, nervoza Andrea Otero mordis siajn ungojn. Tiam subite la tero tremis. La eŝafodo ŝanceliĝis kaj ĝemis kiam la ŝtalo absorbis la efikon de la eksplodo, sed ne kolapsis. Nubo da fumo kaj polvo erupciis el la tunela malfermo, kovrante Andrean per maldika tavolo da sablo. Ŝi kuris kelkajn futojn de la eŝafodo kaj atendis. Dum duonhoro ŝiaj okuloj restis fiksitaj sur la buŝo de la fumanta kaverno, kvankam ŝi sciis, ke estas senutile atendi.
  
  Neniu eliris.
  
  
  95
  
  
  
  SUR LA VOJO AL AKABO
  
  DEZERTO AL-MUDAWWARA, JORDANIO
  
  
  Ĵaŭdo, la 20-an de julio 2006 21:34
  
  
  Andrea faris ĝin al H3 kun krevigita pneŭo kie ŝi lasis ĝin, pli elĉerpita ol iam en sia vivo. Ŝi trovis la fanton ĝuste kie Fowler diris, kaj mense deklamis preĝon por la mortinta pastro.
  
  Li certe estos en la Ĉielo, se tia loko ekzistas. Se vi ekzistas, Dio. Se vi estas tie supre, kial vi ne sendas kelkajn anĝelojn por helpi min?
  
  Neniu aperis, do Andrea devis mem fari la laboron. Kiam ŝi finis, ŝi iris por adiaŭi Doktoron, kiu estis enterigita ne pli ol dek futojn de ŝi. La adiaŭo daŭris iom da tempo, kaj Andrea komprenis, ke ŝi plurfoje hurlis kaj laŭte ploris. Ŝi sentis, ke ŝi estas sur la rando - meze - de nerva krizo post tio, kio okazis en la lastaj horoj.
  
  
  La luno komencis leviĝi, lumigante la dunojn per sia arĝente blua lumo, kiam Andrea finfine kolektis la forton por adiaŭi Chadwa kaj grimpi en H3. Sentante sin malforta, ŝi fermis la pordon kaj ŝaltis la klimatizilon. La malvarma aero tuŝanta ŝian ŝvitan haŭton estis bongusta, sed ŝi ne povis permesi ĝin ĝui dum pli ol kelkaj minutoj. La benzinujo estis nur kvarono plena, kaj ŝi bezonus ĉion, kion ŝi havis por atingi la vojon.
  
  Se mi estus atentinta ĉi tiun detalon kiam ni eniris la aŭton hodiaŭ matene, mi komprenus la veran celon de la vojaĝo. Eble Chedwa ankoraŭ vivus.
  
  Ŝi balancis la kapon. Ŝi devis koncentriĝi pri veturado. Kun iom da bonŝanco, ŝi atingos la vojon kaj trovos urbon kun benzinstacio antaŭ noktomezo. Se ne, ŝi devos marŝi. Estis grave trovi komputilon kun interreta konekto kiel eble plej baldaŭ.
  
  Ŝi havis ion por diri.
  
  
  96
  
  EPILOGO
  
  
  La malhela figuro malrapide revenis hejmen. Li havis tre malmulte da akvo, sed ĝi sufiĉis por viro kiel li, al kiu oni instruis pluvivi en la plej malbonaj kondiĉoj kaj helpi aliajn por pluvivi.
  
  Li sukcesis trovi la vojon, per kiu la elektita Yirma əi áhu eniris la kavernojn antaŭ pli ol du mil jaroj. Estis la mallumo, en kiun li ĵetis sin ĝuste antaŭ la eksplodo. Kelkaj el la ŝtonoj, kiuj kovris ĝin, estis forblovigitaj de la eksplodo. Necesis al li sunlumo kaj plurajn horojn da superforta peno por denove eliri en la malferman.
  
  Li dormis tage, kie li trovis ombron. Li spiris nur tra la nazo, tra improvizita koltuko, kiun li faris el forĵetitaj vestaĵoj.
  
  Li promenis nokte, ripozante dek minutojn ĉiuhore. Lia vizaĝo estis tute kovrita de polvo, kaj nun, kiam li vidis la konturon de vojo kelkajn horojn for, li ĉiam pli konsciiĝis pri tio, ke lia "morto" eble finfine havigos la liberigon, kiun li serĉis dum ĉiuj ĉi jaroj. Li ne plu bezonus esti soldato de Dio.
  
  Lia libereco estintus unu el du rekompencoj kiujn li ricevis por tiu ĉi entrepreno, kvankam li neniam povus dividi ajnan el ili kun iu ajn.
  
  Li etendis la manon en sian poŝon al roko ne pli granda ol sia manplato. Estis ĉio, kio restis de la plata roko kun kiu li trafis Russell en la mallumo. Ĉie sur ĝia surfaco estis profundaj sed perfektaj simboloj, kiuj ne estis gravuritaj de homa mano.
  
  Du larmoj ruliĝis sur liaj vangoj, lasante spurojn en la polvo kiu kovris lian vizaĝon. Liaj fingropintoj spuris la simbolojn sur la ŝtono, kaj liaj lipoj transformis ilin en vortojn.
  
  Ho Tirtzach.
  
  Vi ne devas mortigi.
  
  En tiu momento, li petis pardonon.
  
  Kaj li estis pardonita.
  
  
  Dankemo
  
  
  Mi volas danki la jenajn homojn:
  
  Al miaj gepatroj, al kiuj ĉi tiu libro estas dediĉita, por eskapi de la bombadoj de la Enlanda Milito kaj por doni al mi infanaĝon tiel malsimilan al la ilia.
  
  Antonia Kerrigan pro esti la plej bona literatura agento de la planedo kun la plej bona teamo: Lola Gulias, Bernat Fiol kaj Victor Hurtado.
  
  Al vi, leganto, pro la sukceso de mia unua romano, La spiono de Dio, en tridek naŭ landoj. Mi kore dankas vin.
  
  Al Novjorko, al James Graham, mia "frato". Dediĉite al Rory Hightower, Alice Nakagawa kaj Michael Dillman.
  
  En Barcelono, Enrique Murillo, la redaktoro de ĉi tiu libro, estas samtempe senlaca kaj laca, ĉar li havas unu nekutiman virton: li ĉiam diris al mi la veron.
  
  En Santiago de Compostela, Manuel Soutino, kiu metis sian konsiderindan komprenon de inĝenieristiko en priskribojn de la ekspedicio de Moseo.
  
  En Romo, Giorgio Celano pro sia scio pri la katakomboj.
  
  En Milano, Patricia Spinato, dresisto de vortoj.
  
  En Jordan Mufti Samir, Bahjat al-Rimawi kaj Abdul Suheyman, kiuj konas la dezerton kiel neniu alia kaj kiuj instruis al mi la gahwa riton.
  
  Nenio en Vieno estus ebla sen Kurt Fischer, kiu havigis al mi informojn pri vera buĉisto el Spiegelgrund, kiu mortis la 15-an de decembro pro koratako.
  
  Kaj al mia edzino Katuxa kaj miaj infanoj Andrea kaj Javier por kompreni miajn vojaĝojn kaj mian horaron.
  
  Kara leganto, mi ne volas fini la libron sen peti favoron. Reiru al la komenco de ĉi tiuj paĝoj kaj relegu la poemon de Samuel Keane. Faru ĉi tion ĝis vi memoros ĉiun vorton. Instruu ĉi tion al viaj infanoj; sendu ĝin al viaj amikoj. Bonvolu.
  
  
  Benata estas Vi, ho Dio, la Eterna, Universala Ĉeesto, kiu kreskigas panon el la tero.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"