Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Gulliver I Rycerz Chamberlana

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Tu znowu stało się to, co miało się stać, Chamberlain nie zrezygnował i poszedł na osobny pokój z Hitlerem. W rezultacie III Rzesza ze swoimi satelitami, zarówno Japonią, jak i Turcją, zaatakowała ZSRR. Armia Czerwona robi się bardzo napięta. Ale boso piękni członkowie Komsomołu i odważni pionierzy idą do bitwy.

  GULLIVER I RYCERZ CHAMBERLANA
  ADNOTACJA
  Tu znowu stało się to, co miało się stać, Chamberlain nie zrezygnował i poszedł na osobny pokój z Hitlerem. W rezultacie III Rzesza ze swoimi satelitami, zarówno Japonią, jak i Turcją, zaatakowała ZSRR. Armia Czerwona robi się bardzo napięta. Ale boso piękni członkowie Komsomołu i odważni pionierzy idą do bitwy.
  . ROZDZIAŁ 1
  Guliwer musi zrobić coś niezbyt przyjemnego: obrócić kamienie młyńskie i zmielić ziarno na mąkę. A ona sama w ciele chłopca w wieku około dwunastu lat, muskularnego, silnego i opalonego.
  Ale chłopiec-niewolnik nieustannie przenosi się do różnego rodzaju równoległych światów. A jeden z nich okazał się wyjątkowy.
  Chamberlain nie złożył dobrowolnej rezygnacji 10 maja 1940 r., a 3 lipca 1940 r. zdołał zawrzeć honorowy pokój z III Rzeszą. Hitler zagwarantował integralność brytyjskiego imperium kolonialnego. W odpowiedzi Brytyjczycy uznali za niemieckie wszystko, co zostało już podbite. W tym kolonie Francji, Belgii, Holandii i włoska kontrola nad Etiopią.
  Na tej wojnie, która nie nazywała się II wojną światową, dobiegła końca. Na razie oczywiście. Niemcy zaczęli trawić podbitych. W tym samym czasie w III Rzeszy uchwalono nowe prawa, nałożono podatki na rodziny, które miały mniej niż czworo dzieci, ponadto esesmanom i bohaterom wojennym pozwolono mieć drugą żonę z cudzoziemców.
  Postępowało również osadnictwo kolonii. A zachęty dla kobiet rodzących Niemców wzrosły.
  W tym samym czasie Hitler przyglądał się także ZSRR. Podczas defilady 1 maja 1941 r. przez Plac Czerwony przeszły czołgi KV-2 ze 152-milimetrową armatą i czołgi T-34, co zrobiło na Niemcach wrażenie. Führer nakazał opracowanie całej serii czołgów ciężkich. I rozpoczęto prace nad "Panterami", "Tygrysami" -2, "Lwami" i "Myszami". Wszystkie te czołgi miały wspólny schemat układu ze spadkami pancerza oraz uzbrojeniem i pancerzem, które rosły w siłę. Ale rozwój czołgów wymagał czasu, podobnie jak ponowne uzbrojenie Panzvale. A Führer mógł być gotowy dopiero w maju 1944 roku. W tym czasie ZSRR był już całkiem gotowy.
  Stalin nie walczył ponownie po wojnie fińskiej. Kolejna podróż do Finlandii została zabroniona przez Hitlera, który zawarł porozumienie z krajem Suomi. Sami Niemcy walczyli tylko z Grecją i Jugosławią. Która trwała dwa tygodnie i zakończyła się zwycięstwem. Grecja została zaatakowana przez pierwszego Mussoliniego, ale została pokonana. A w Jugosławii był antyniemiecki zamach stanu. Niemcy musieli więc interweniować. Ale to był taki epizod w stylu blitzkriegu.
  Po pokonaniu Führera kontynuował przygotowania do kampanii na wschodzie. Niemcy uruchomili serię nowych samolotów - śrubę ME-309 i Yu-288. Naziści otrzymali również odrzutowce ME-262 z tej serii i pierwszy samolot Arado, ale jeszcze nie w dużych ilościach.
  Ale Stalin nie stał w miejscu. ZSRR nie odniósł sukcesu z samolotami odrzutowymi, ale z drugiej strony zrobił masowo i pozornie niewidocznie. Pojawiły się Jak-9 i MIG-9, LAGG-7 i Ił-18. I niektóre typy bombowców, w szczególności PE-18. Pod względem jakościowym być może lotnictwo niemieckie było silniejsze, ale radzieckiego było znacznie więcej. A niemiecki ME-309 wszedł do serii niedawno, chociaż miał bardzo potężną broń: trzy 30-milimetrowe wiatrówki i cztery karabiny maszynowe. A ME-262 w ogóle dopiero zaczął wchodzić do wojska i nie wyróżniał się niezawodnością silników.
  Focke-Wulf był masową maszyną z potężną bronią i koniem roboczym. Jego prędkość przewyższała radzieckie samoloty, a także siłę pancerza i uzbrojenia. Pod względem zwrotności samolot był słabszy od radzieckich, ale duża prędkość podczas nurkowania pozwalała na ucieczkę w przypadku wejścia radzieckiego samolotu w ogon, a potężna broń - mogłem walczyć z sześcioma wiatrówkami, umożliwiała to zestrzelić samolot z pierwszego podejścia.
  Możesz oczywiście porównywać te lub inne siły przeciwników przez długi czas.
  ZSRR miał czołgi KV-3, KV-5, KV-4. A serią był czołg T-34-76, a później kołowy gąsienicowy T-29. A także T-30 i BT-18. Pojawił się także KV-6, cięższy od poprzednich modeli.
  Ale Niemcy wypuścili serię Panther, która znacznie przewyższała trzydzieści cztery działa pod względem siły przebijania pancerza bojowego, a także pancerza przedniego. To prawda, że \u200b\u200bZSRR otrzymał czołg T-34-85, ale jego produkcja seryjna rozpoczęła się dopiero w marcu 1944 r. A "Pantera" z końca czterdziestego drugiego roku weszła do serii, podobnie jak "Tygrys". Cóż, "Tygrys" -2 i "Lew" z "Myszką" później.
  Pod względem liczby czołgów ZSRR wydaje się mieć przewagę, ale jakość Niemców wydaje się być lepsza. Chociaż T-4 i T-3 to również nieco przestarzałe pojazdy. A jednak nie dają one decydującej przewagi. Ale to nie wszystko. Hitler ma całą koalicję sojuszniczych państw, w tym Japonię. A ZSRR ma tylko Mongolię. Ale Japonia to populacja stu milionów ludzi, nie licząc kolonii. I rozmieściła prawie dziesięć milionów żołnierzy. A w Chinach udało im się również zawrzeć rozejm z Czang Kashi, który zaatakował armię Mao.
  Cóż, Hitler rozmieścił swoją armię i satelity przeciwko ZSRR. Tym razem linia Mołotowa była już zakończona i istniała potężna obrona. Ale Trzeciej Rzeszy udało się pozyskać Turcję, która mogła uderzyć z Zakaukazia, oraz Japonię. Stalin zmobilizował się i liczebność Armii Czerwonej wzrosła do dwunastu milionów ludzi. Hitler doprowadził Wehrmacht do dziesięciu milionów. Do tego sojusznicy. A to Finlandia, Węgry, Chorwacja, Słowacja, Rumunia, Włochy, Bułgaria, Turcja. No, zwłaszcza Japonia z Tajlandią i Mandżurią.
  Włochy tym razem przeznaczyły cały milion żołnierzy, więc nie walczyły w Afryce i mogły rzucić do boju wszystkie swoje siły. Ogólnie rzecz biorąc, Stalin miał siedem i pół miliona żołnierzy na Zachodzie, przeciwko siedmiu milionom Niemców i dwóm i pół milionom satelitów oraz zagranicznym dywizjom pierwszego rzutu. Niemcy mieli wojska z Francji, Belgii, Holandii i innych.
  Piechota miała przewagę, ale armia była pstrokata. W czołgach i lotnictwie ZSRR ma przewagę ilościową, ale być może gorszą jakościowo. Na wschodzie Japończycy mają tam też więcej samurajskiej piechoty. W czołgach jest równość, ale radzieckie są cięższe i potężniejsze. W lotnictwie jednak na Dalekim Wschodzie jest już więcej Japończyków. A we flocie mają jeszcze bardziej przytłaczającą przewagę.
  Krótko mówiąc, 15 maja rozpoczęła się wojna. Drogi wyschły, a Niemcy ze swoimi satelitami zostali zalani.
  Wojna od samego początku nabrała przewlekłego i zaciekłego charakteru. Niemcom udało się w pierwszych dniach tylko odciąć półkę Białostockiego i przedrzeć się na południu tego miejsca, klinując się na pozycje. Wojska radzieckie próbowały kontratakować. Walki przeciągały się... Po kilku tygodniach linia frontu nieco na wschód od granicy ZSRR wreszcie się ustabilizowała. Niemcy posunęli się z dwudziestu do stu kilometrów i nie odnieśli sukcesu. Również Turcy na Zakaukaziu nie odnieśli szczególnego sukcesu, tylko nieznacznie przebijając się przez radziecką obronę. Z głównych miast Turcy zdobyli tylko Batumi. Japończycy jednak tylko w Mongolii byli w stanie poważnie posunąć się do przodu, a na terytorium ZSRR tylko niewielkim klinem. To prawda, że \u200b\u200bWładywostok i Magadan otrzymały silny cios. Walki trwały całe lato...
  Jesienią Armia Czerwona próbowała już posuwać się naprzód, ale również bezskutecznie. Poczyniła jednak pewne postępy, tylko na południe od Lwowa, ale i tam Niemcy napierali. W powietrzu okazało się, że odrzutowiec ME-262 nie jest wystarczająco skuteczny i nie spełnia oczekiwań.
  To prawda, Pantera jest dobra w obronie, ale nie w ofensywie. Walki trwały więc aż do zimy. I znowu próby natarcia Armii Czerwonej. Był taki system. Ale Niemcy wciąż potrafili walczyć.
  Pojawiła się Panther-2 z potężniejszą bronią i zbroją. Wiosna 1945 roku przyniosła nowe triady bojowe. Ale znowu linia frontu pozostała nieaktywna.
  Niemcy rozpoczęli jednak ofensywę wokół Lwowa, aby stworzyć tam kocioł. A walki okazały się bardzo poważne.
  Tutaj dziewczyny-Komsomołu spotkały się z nazistami. A bose piękności walczą z wielką furią. A jednocześnie śpiewają, wrzucając granaty pod czołgi bosymi stopami.
  To jest właśnie to, czego dziewczyny potrzebują. I Natasza, główna bohaterka, oczywiście tylko w jednym bikini.
  I tak śpiewa pięknie iz uczuciem;
  Hymn ojczyzny wywyższonego świętego,
  Bosonogie dziewczyny śpiewają w naszych sercach...
  Towarzysz Stalin jest najdroższy,
  A głos piękności jest bardzo dźwięczny!
  
  Urodziliśmy się, by wygrywać z faszystami
  Wehrmacht nie padnie na kolana...
  Dziewczyny zdały egzamin na wszystkie piątki,
  Niech promienny Lenin będzie w sercu!
  
  I entuzjastycznie kocham Iljicza,
  Jest myślami z dobrym Jezusem...
  Zabijemy nazistów w zarodku,
  I róbmy to wszystko tak umiejętnie!
  
  Ku chwale naszej Ojczyzny, św.
  Walczyć będziemy dzielnie za Ojczyznę...
  Walcz boso członku Komsomołu,
  Święci mają takie twarze!
  
  My, dziewczyny, jesteśmy dzielnymi wojowniczkami,
  Uwierz mi, zawsze wiemy jak walczyć dzielnie...
  Ojcowie są dumni z członków Komsomołu,
  Noszę odznakę w mojej wojskowej torbie!
  
  Boso w zimnie biegnę
  Członek Komsomołu walczy na zaspie...
  Złamię kręgosłup, jestem wrogiem,
  I odważnie zaśpiewam odę do róży!
  
  Powitam Ojczyznę,
  Dziewczyna we wszechświecie kobiet jest najpiękniejsza ...
  Minie jeszcze wiele lat,
  Ale nasza wiara będzie międzypowszechna!
  
  Dla Ojczyzny nie ma już słów,
  Służ Ojczyźnie, bosa dziewczyno...
  W imię komunizmu i synów,
  Wejdziemy pod osłonę wszechświata światła!
  
  Czego po prostu nie mogłem zrobić w bitwie
  Gonili "Tygrysy", palili, żartobliwie "Pantery"...
  Mój los jest jak ostra igła
  We wszechświecie nastąpią zmiany!
  
  Więc rzuciłem garść tych granatów,
  Co wykuli głodni chłopcy...
  Potężny Stalingrad będzie za nami,
  Wkrótce zobaczymy komunizm!
  
  Wszyscy będziemy w stanie naprawdę przezwyciężyć,
  "Tygrysy" i "Pantery" nas nie złamią...
  Podnieście ryk rosyjskiego boga-niedźwiedzia-
  I żłobimy - nawet nie znając miary!
  
  To zabawne w zimnie boso,
  Piękna dziewczyna biegnie bardzo żwawo...
  Nie trzeba ciągnąć na siłę do przodu,
  Miłej zabawy na polu nieumarłych!
  
  Faszystowski bojownik jest niestety bardzo silny,
  Potrafi nawet ruszyć rakietą...
  W pełni znać nazwiska komunistów,
  W końcu o bohaterskich czynach się śpiewa!
  
  Mam dziewczynę, to była straszna niewola,
  Prowadzili ją boso przez zaspę śnieżną ...
  Ale rozkład nie dotknie członka Komsomołu,
  I nie takie zimno, widzieliśmy!
  
  Potwory zaczęły torturować dziewczynę,
  Żelazo, rozpalone do bosych pięt...
  I torturować batem na stojaku,
  Naziści nie żałują członka Komsomołu!
  
  Z gorącego, czerwonego, wściekłego metalu,
  Dotknięty, do podeszwy dziewczyny boso ...
  Kat torturował nagą piękność,
  Powiesił maltretowaną kobietę za warkocze!
  
  Wykręcali mi ręce, nogi są dla mnie przerażające,
  Podłożyli ogień pod pachy dziewczyny...
  Dałam się ponieść myślom, wiem do księżyca,
  Zanurkowałem w komunizm, dałem światło!
  
  W końcu kat wybiegł,
  Fritz gonią mnie nago aż do rąbania...
  I słyszę płacz dziecka,
  Kobiety też ryczą z litości dla dziewczyny!
  
  Dranie zarzucili pętlę na szyję,
  Diabeł ścisnął ją mocniej...
  Kocham Jezusa i Stalina
  Chociaż dranie podeptali ich ojczyznę!
  
  Oto pudło wytrącone spod bosych stóp,
  W pętli naga dziewczyna wirowała ...
  Niech Wszechmogący Bóg przyjmie duszę,
  W raju będzie wieczna radość, młodość!
  Tak śpiewała Nataszę z wielkim rozmachem i miłością. I wyglądał pięknie i bogato. Ale że wojna trwa... Niemcy nie mogli się przebić.
  Ale potem ruszyła Armia Czerwona i znowu ciężka obrona. Linia frontu, podobnie jak w pierwszej wojnie światowej, zajęła i zamarła. Wprawdzie straty po obu stronach były wielkie, ale gdzie postęp?
  Hitler, korzystając z zasobów kolonii afrykańskich, próbował postawić za radą Goeringa na ofensywę powietrzną i samoloty odrzutowe. Ale nadzieje związane z XE-162 nie spełniły się. Myśliwiec, pomimo swojej taniości i łatwości produkcji, był zbyt trudny w obsłudze i nie nadawał się do użytku seryjnego. Nieco lepszy okazał się ME-262X, który z dwoma bardziej zaawansowanymi silnikami i skośnymi skrzydłami okazał się bardziej niezawodny w użytkowaniu i produkcji. Pierwsze takie maszyny pojawiły się pod koniec czterdziestego piątego roku. A w czterdziestym szóstym roku Niemcy mieli również bardziej zaawansowane bezogonowe bombowce odrzutowe.
  W lotnictwie odrzutowym III Rzesza wyprzedziła ZSRR, zwłaszcza pod względem technologicznym. A potem rozpoczęła się ofensywa powietrzna i zaczęli bić sowieckich pilotów na niebie.
  Potężne niemieckie TA-400, a następnie TA-500 i TA-600 zaczęły bombardować fabryki wroga za Uralem i na Uralu. Podobnie jak samochody bezogonowe.
  I teraz Niemcy zaczęli mieć więcej inicjatywy. Ponadto naziści mieli bardziej udany czołg E-50, lepiej chroniony, a jednocześnie dobrze uzbrojony i szybki. A rozwój T-54, bardziej zaawansowanego i potężnego, był znacznie opóźniony.
  I tak w 1947 roku nowe niemieckie czołgi serii E odniosły pierwsze znaczące sukcesy, przebijając się przez sowiecką obronę i zdobywając wraz z Lewem zachodnią Ukrainę. Następnie Niemcom udało się wraz z Rumunami przedrzeć w Mołdawii, odcinając lądem Odessę od reszty ZSRR. Wojska radzieckie również zostały zmuszone do odwrotu w centrum. Wycofali się na tzw. Linię Stalina. Ponadto Ryga upadła. Musiałem wycofać się z Bałtyku.
  Pionierzy również odważnie walczyli z nazistami. Chłopiec Wasilij nawet śpiewał, rzucając bosymi stopami ładunki wybuchowe w nazistów;
  Jestem nowoczesnym chłopcem jak komputer,
  I łatwiej jest rozdać cudowne dziecko ...
  I wyszło naprawdę fajnie -
  Jaki będzie demoniczny kawałek Hitlera!
  
  Chłopiec jest boso w zaspach,
  Pod kagańcami faszystów jest ...
  Jego nogi stały się szkarłatne jak gęś,
  I spodziewa się żałosnej kalkulacji!
  
  Ale pionier odważnie wyprostował ramiona,
  I z uśmiechem idzie na egzekucję...
  Führer wysyła kogoś do pieca,
  Ktoś został trafiony przez faszystę strzałami!
  
  Cudowne dziecko z naszej epoki,
  Wziął blaster i śmiało rzucił się do walki...
  Faszystowskie chimery rozproszą się,
  A Bóg Wszechmogący jest z tobą na zawsze!
  
  Sprytny chłopak uderzył Fritza belką,
  I wiele potworów skoszono ...
  Tutaj zbliżyli się do komunizmu,
  Pokonał nazistów z całej siły!
  
  Cudowny chłopiec strzela promieniem,
  W końcu ma bardzo potężny blaster...
  "Pantera" rozpływa się jednym łykiem,
  Po tym wszystkim, to tylko ty wiesz schmuck!
  
  Zabijemy faszystów bez żadnego,
  I po prostu eksterminujemy przeciwników ...
  Tutaj nasz blaster strzelił z całej siły,
  Oto cherubin macha skrzydłami!
  
  Miażdżę je, bez błysku metalu,
  Ten potężny "Tygrys" zapalił się...
  Że naziści niewiele wiedzą o tej ziemi?
  Chcesz więcej z krwawymi grami!
  
  Rosja to wielkie imperium
  Rozciągnięty od morza po pustynię...
  Widzę dziewczynę biegnącą boso
  A chłopiec jest bosy - diabeł odszedł!
  
  Przeklęty faszysta żwawo ruszył czołgiem,
  Ze stalowym taranem fajnie jest przekroczyć Ruś ...
  Ale dostarczymy Hitlerowi puszki z krwią,
  Rozbijmy nazistów na małe terytorium!
  
  Ojczyzno, jesteś mi najdroższa,
  Nieograniczony od gór i ciemności tajgi ...
  Nie trzeba kłaść żołnierzy na łóżku -
  Buty błyszczą w odważnym marszu!
  
  Zostałem wielkim pionierem na froncie,
  Gwiazda bohatera - od razu wygrała...
  Dla innych bez granic przyjdę przykładem,
  Towarzysz Stalin jest po prostu ideałem!
  
  Możemy wygrać, wiem to na pewno
  Choć fabuła jest inna...
  Jest atak, źli bojownicy odchodów,
  A Fuhrer stał się jakiś fajny!
  
  Mała nadzieja dla USA
  Pływają bez żadnych psot...
  W stanie obalić Führera z piedestału,
  Okropni kapitaliści, po prostu szumowiny!
  
  Co zrobić, jeśli chłopiec okazał się być
  W niewoli, rozebrany, wygnany na mróz...
  Desperacko walczył nastolatek z Fritzem,
  Ale sam Chrystus cierpiał za nas!
  
  Potem będzie musiał znosić tortury,
  Kiedy spalą cię czerwonym żelazem...
  Kiedy rozbijasz butelki na głowie,
  Przycisnęli do pięt rozpalony do czerwoności pręt!
  
  Lepiej bądź cicho, zaciśnij zęby chłopcze
  I znosić tortury jak tytan Rusi...
  Niech twoje usta płoną zapalniczką
  Ale Jezus może uratować wojownika!
  
  Miniesz każdego chłopca w torturach z mąki,
  Ale wytrwasz, nie kłaniając się pod batem...
  Niech zębatka ręki chciwie się wyciągnie,
  Kat jest teraz zarówno królem, jak i czarnym księciem!
  
  Kiedyś cierpienie się skończy
  Wejdziesz do cudownego Bożego raju...
  I będzie czas na nowe przygody,
  Wkroczymy do Berlina, gdy rozbłyśnie maj!
  
  A co z faktem, że zatrzymali dziecko,
  Faszysta zostanie za to wrzucony do piekła...
  W Edenie słychać donośny głos,
  Chłopiec zmartwychwstał - radość jest wynikiem!
  
  Więc nie musisz bać się śmierci
  Niech będzie bohaterstwo dla Ojczyzny...
  Przecież Rosjanie zawsze umieli walczyć,
  Wiedzcie, że zły faszyzm zostanie zniszczony!
  
  Przejdziemy ze strzałą przez raj,
  Z dziewczyną, która chodzi boso po śniegu...
  Pod nami ogród, kipiący i kwitnący,
  Na trawie jestem pionierem w bieganiu!
  
  W raju będziemy wiecznie szczęśliwi, dzieci,
  Jest nam tam dobrze, bardzo dobrze...
  I nie ma piękniejszego miejsca na planecie,
  Wiedz, że nigdy nie będzie ciężko!
  Więc chłopiec wziął to i zaśpiewał dowcipnie z uczuciem. I wyglądało to świetnie iz wyczuciem.
  Wojska radzieckie wycofały się na linię Stalina i opuściły część terytorium ZSRR. I to był zdecydowany plus dla Wehrmachtu.
  Ale nadal można było utrzymać obronę na linii Stalina. Japończycy również stali się bardziej aktywni, przedzierając się przez front i byli w stanie odciąć Władywostok od lądu. I prawie całkowite przejęcie Primorye. Tam odcięli Armii Czerwonej dopływ tlenu. Tak, wojska radzieckie miały bardzo trudny czas.
  Ale walki w samym Władywostoku były bardzo zacięte. I walczyły tam piękne młode dziewczyny z Komsomołu. Byli tylko w jednym bikini i boso. I rzucili gołymi palcami nogi śmiercionośnej mocy granatu. Oto dziewczyny, których pełne piersi są ledwie zakryte cienkimi paskami materiału.
  Co jednak nie przeszkadza im walczyć i śpiewać;
  Dziewczyny z Komsomołu są najfajniejsze ze wszystkich,
  Walczą z faszyzmem jak orły...
  Niech nasza Ojczyzna odniesie sukces,
  Wojownicy jak z ptasiego upału!
  
  Płoną bezgranicznym pięknem,
  W nich cała planeta jaśniej ogrzewa płomień ...
  Niech wynik będzie nieograniczony
  Ojczyzna zmiażdży nawet góry!
  
  Ku chwale naszej Ojczyzny, św.
  Będziemy walczyć z fanatykami...
  Dziewczyna biegnie boso po śniegu,
  Nosi granaty w ciasnym plecaku!
  
  Wrzuci prezent do bardzo potężnego czołgu,
  Zniszcz go w imię chwały...
  Dziewczyna strzela z karabinu maszynowego,
  Ale jest rycerz dzielnego stanu!
  
  Wierzysz, że wszystko może być dziewczyną
  Potrafi walczyć nawet w kosmosie...
  A łańcuchy faszyzmu będą bestią,
  W końcu Hitler jest tylko cieniem nędznego klauna!
  
  Osiągniemy, będzie raj we wszechświecie,
  A dziewczyna przeniesie góry piętą...
  Dlatego walczysz i odważasz się
  Ku chwale naszej Ojczyzny Rosji!
  
  Fuhrer będzie czekał na pętlę dla siebie,
  I ma karabin maszynowy z granatem ...
  Nie głupio mielesz,
  Zakopiemy Wehrmacht łopatą!
  
  I będzie we wszechświecie tak Eden,
  Wielka jak kosmos i bardzo kwitnąca...
  Poddałeś się Niemcom tylko głupi Sam,
  A Jezus zawsze żyje w duszy!
  
  Członek Komsomołu pod czerwoną flagą!
  Bycie członkiem Komsomołu jest bardzo dobre,
  Noszona pod piękną czerwoną flagą...
  Choć czasem jest mi ciężko
  Ale wyczyny piękna nie idą na marne!
  
  Boso pobiegłem w zimno,
  Zaspy łaskoczą bosą piętę ...
  Dziewczęcy zapał naprawdę wzrósł,
  Zbudujemy nowy świat komunizmu!
  
  Przecież Ojczyzna jest naszą własną matką,
  Mamy do czynienia z jasnym komunizmem...
  Zaufaj nam, abyśmy nie deptali ojczyzny,
  Połóżmy kres nikczemnemu monstrualnemu faszyzmowi!
  
  Zawsze jestem piękną dziewczyną
  Chociaż przyzwyczaiłem się do zaspy boso ...
  Wielkie marzenie się spełniło
  Jakie ja mam złote warkocze!
  
  Faszyzm przedarł się aż do Moskwy,
  To prawie tak, jakby strzelali do Kremla...
  A my, dziewczyny, chodzimy boso po śniegu...
  Stoi styczeń, ale wydaje nam się, że w maju!
  
  Zrobimy, dla Ojczyzny, wszystko wiemy
  Nie ma we wszechświecie kraju bardziej nam drogiego...
  Niech będzie bardzo jaskrawe życie,
  Nie musisz po prostu odpoczywać na łóżku!
  
  Zbudujmy promienny komunizm,
  Gdzie jest pałac z rozgałęzionym ogrodem dla wszystkich ...
  A faszyzm zginie w podziemiu,
  O Matkę Ruś trzeba twardo walczyć!
  
  Więc we wszechświecie będzie dobrze,
  Gdy szybko zniszczymy wrogów...
  Ale teraz bitwa jest bardzo ciężka,
  Dziewczyny chodzą boso!
  
  Jesteśmy dziewczynami, wojowniczkami-bohaterkami,
  Wrzućmy dziki faszyzm do piekła...
  I wyglądasz pięknie boso
  Aby sztandar komunizmu mógł to zrobić!
  
  Zbudujmy, we wszechświecie wierzę w raj,
  A nad gwiazdami podniesiemy flagę z czerwonego worka...
  Na chwałę naszej Ojczyzny, odważ się,
  Wzniosłe, potężne światło Rosji!
  
  Osiągniemy, że wszystko jest Edenem,
  Żyto i kwiat pomarańczy na Marsie...
  Na perekory wygramy wszyscy,
  Kiedy ludzie i armia są zjednoczeni!
  
  Miasto powstanie, wierzę na księżycu,
  Wenus stanie się nowym poligonem doświadczalnym...
  I nie ma piękniejszego miejsca na ziemi
  Moskwa stolica została zbudowana z jękiem!
  
  Kiedy znów polecimy w kosmos,
  I bardzo śmiało wejdziemy na Jowisza...
  Złotoskrzydły cherubin rozprzestrzeni się,
  I nie oddamy niczego nazistom!
  
  Niech flaga świeci nad wszechświatem,
  We wszechświecie nie ma świętego kraju...
  Członek Komsomołu zda egzamin na pięć,
  Podbijemy wszystkie przestrzenie i dachy!
  
  Dla Ojczyzny nie będzie problemów, wiedz
  Wzniesie oko ponad kwazar...
  A jeśli zły Pan przyjdzie do nas,
  Zmieciemy go, policzymy to jednym ciosem!
  
  Chodzenie boso po Berlinie
  Dzielne dziewczyny, znają członków Komsomołu ...
  I moc smoka zostanie złomowana,
  I pionierski róg krzyczący, dźwięczny!
  . ROZDZIAŁ 2
  Tak rozwijały się walki... Niemcy posunęli się nieco w kierunku Mińska i otoczyli miasto na podłodze. Walki toczyły się w samej stolicy Białorusi. Niemcy i ich satelity posuwali się powoli. Niemieckie czołgi serii E były bardziej zaawansowane, miały grubszy pancerz i potężne silniki oraz potężną broń, a także znaczne nachylenia pancerza. Gęstszy układ pozwolił podnieść poziom ochrony bez znacznego zwiększenia masy czołgu.
  Naziści naciskali na Mińsk.
  Na północy naziści otoczyli, a potem mimo to zajęli Tallin. Odessa upadła po długich walkach. Zimą Niemcy nadal zajęli Mińsk. Wojska radzieckie wycofały się nad Berezynę. Zima minęła w zaciekłych potyczkach, ale Niemcy nie posuwali się naprzód. Tak więc w rzeczywistości Sowieci odpoczęli.
  Wiosną czterdziestego ósmego roku wznowiono ofensywę niemiecką. W walkach brały udział czołgi Panther-4, cięższe i lepiej opancerzone.
  Z ZSRR pierwsze IS-7 i T-54 w nieco większych ilościach. Walki toczyły się ze zmiennym powodzeniem. Do serii weszły również pierwsze odrzutowe MIG-15, ale były one gorsze od niemieckich pojazdów, zwłaszcza bardziej zaawansowanego i najnowszego ME-362. A także TA-283, który również pokazał się mocno. A TA-600 nie miał sobie równych w bombardowaniu odrzutowym dalekiego zasięgu.
  Ale Niemcy posunęli się jeszcze dalej. A wojska radzieckie wycofały się za Dniepr.
  O Kijów toczyły się ciężkie walki. A dziewczyny z Komsomołu walczyły jak bohaterki i śpiewały;
  Jestem córką Ojczyzny światła i miłości,
  Najpiękniejsza dziewczyna Komsomołu ...
  Chociaż Fuhrer buduje ocenę na krwi,
  Czasami czuję się niezręcznie!
  
  Oto bardzo chwalebne stulecie stalinizmu,
  Kiedy wszystko wokół błyszczy i błyszczy ...
  Dumny człowiek rozpostarł skrzydła -
  I Abel triumfuje, Kaina nie ma!
  
  Rosja to moja ojczyzna
  Chociaż czasami czuję się niezręcznie...
  A Komsomol to jedna rodzina,
  Choć boso iść ścieżką ostro!
  
  Faszyzm stromo zaatakował Ojczyznę,
  Kły tego dzika, wściekle obnażyły zęby ...
  Wściekły napalm leje się z nieba,
  Ale Bóg i genialny Stalin są z nami!
  
  Rosja to Czerwony ZSRR,
  Potężna Wielka Ojczyzna...
  Na próżno rozpościera pazury Panie,
  Na pewno będziemy żyć w komunizmie!
  
  Chociaż rozpoczęła się wielka wojna,
  I przelano dużo krwi...
  Oto wije się wielki kraj,
  Od łez, pożarów i wielkiego bólu!
  
  Ale wierzę, że odrodzimy Ojczyznę,
  I podniesiemy sowiecką flagę nad gwiazdy ...
  Nad nami złotoskrzydły cherubin,
  Wielka, promienna Rosja!
  
  To jest moja ojczyzna
  Nie ma nikogo w całym wszechświecie, jest piękniejszy ...
  Chociaż pens szatana nadbiegł,
  Nasza wiara wzmocni się w tych cierpieniach!
  
  Tak jak zrobił to samozwańczy Hitler,
  Udało się podbić Afrykę od razu...
  Gdzie faszyzm ma tyle siły
  Infekcja rozprzestrzeniła się po całej Ziemi!
  
  Tyle schwytał Führer,
  I nawet nie mierzy...
  Co stworzył rój bandytów,
  Nad nimi szkarłatna flaga powiewa koszmar!
  
  Takie fryzy są teraz mocne,
  Nie mają "Tygrysów", ale czołgi są bardziej przerażające...
  I trafić Adolfa snajperem w oko -
  Dajcie nazistom silniejsze banki!
  
  Czego nie możemy zrobić, zrobimy żartobliwie,
  Chociaż boso dziewczyny na mrozie ...
  Wychowujemy bardzo silne dziecko,
  I szkarłatna, piękna róża!
  
  Choć wróg walczy, pędź do Moskwy,
  Ale naga pierś dziewczyny wstała ...
  Uderzmy karabinem maszynowym z kosy,
  Żołnierze zwalniają krewnych!
  
  Uczynimy Rosję przede wszystkim,
  Kraj, który we wszechświecie Słońca jest piękniejszy...
  I będzie przekonujący sukces,
  Nasza wiara będzie rosła w prawosławiu!
  
  I uwierzcie umarłym, wskrzeszymy dziewczyny,
  Albo mocą Boga, albo kwiatem nauki...
  Podbijemy przestrzenie wszechświata,
  Bez tych wszystkich opóźnień, paskudna nuda!
  
  Uda nam się ochłodzić Ojczyznę,
  Wznieśmy tron Rosji ponad gwiazdy...
  Jesteś wąsatym Führerem,
  Co wyobraża sobie siebie bez aspektów zła jako mesjasza!
  
  Zrobimy Ojczyznę jak olbrzym,
  Co się stanie, jak pojedynczy monolit ...
  Dziewczyna stanęła razem na sznurku,
  W końcu rycerze są niezwyciężeni w bitwach!
  
  Ocal wielką Ojczyznę
  Wtedy otrzymasz nagrodę od Chrystusa...
  Niech Wszechmogący lepiej przerwie wojnę,
  Chociaż czasami trzeba dzielnie walczyć!
  
  Krótko mówiąc, bitwy wkrótce ucichną,
  Skończą się bitwy i straty...
  A rycerze to wielkie orły,
  Od urodzenia wszyscy żołnierze!
  Kijów jednak upadł, a Niemcy zmusili wojska radzieckie do wycofania się na lewy brzeg Dniepru. Ale tam można było ustanowić obronę. Zajęto także Psków i Narwę. Leningrad jest o rzut beretem.
  Niemcy wisieli już kapitalnie. Tutaj próbują przekroczyć Dniepr iw centrum pozycje sowieckie.
  Mimo to Armia Czerwona przetrwała do zimy. A potem nadszedł kolejny czterdziesty dziewiąty rok. A potem wszystko mogło potoczyć się inaczej. Od tego czasu T-54 w końcu poszedł masywniej jak MiG-15. Ale były problemy z IS-7, ponieważ ten czołg jest zbyt skomplikowany w produkcji, drogi i ciężki.
  "Pantera" -4 zastąpiła "Panterę" -3. Miał mocniejsze działo kalibru 105 mm i lufę o długości 100 EL, porównywalną siłą bojową z działem IS-7 z działem kalibru 130 mm i lufą o długości 60 EL. A przedni pancerz Panther-4 był jeszcze grubszy przy 250 mm po przechyleniu.
  Więc walczyli ze sobą.
  Niemcy ponownie zaczęli nacierać w centrum i otoczyli Smoleńsk. Potem przedarli się do Rżewa. Dziewczyny z Komsomołu walczyły desperacko.
  I śpiewali jednocześnie;
  Jestem stalinowską córką Komsomołu,
  Musiałem jednak walczyć z faszyzmem...
  Zostaliśmy zalani kolosalną mocą,
  Nadeszła kara za ateizm systemów!
  
  W pośpiechu walczyłem z nazizmem,
  Była boso na mrozie...
  I dostałem piątkę za egzamin,
  Rozpraw się z szalonym Judaszem!
  
  Faszyzm jest bardzo podstępny i okrutny,
  I przedarł się do Moskwy ze stalową hordą ...
  O, bądź miłosierny, chwalebny Boże,
  Noszę PKK w darmowym plecaku!
  
  Jestem dziewczyną wielkiej urody,
  Przyjemnie jest boso w zaspie śnieżnej...
  Wielkie marzenie się spełniło
  O nie osądzaj, piękno ściśle!
  
  Zmiażdżyłem nazistów jak groszek,
  Z Moskwy do Stalingradu...
  A Fuhrer okazał się zły w bitwie,
  Nie mogłem dożyć, by zobaczyć dumną paradę!
  
  Och, ten bezkresny Stalingrad,
  Stałeś się dla nas wielkim punktem zwrotnym...
  Był wodospad fajnych nagród,
  A Hitler dostał tylko łom!
  Chodźmy za wielką Ojczyznę,
  Jesteśmy na końcu świata lub wszechświata...
  Zostanę z członkiem Komsomołu, jestem sam,
  I będzie bezgraniczne powołanie!
  
  Biegałem boso po węglach,
  Te, które płoną pod Stalingradem...
  A moje pięty paliły się od napalmu,
  Będziemy eksterminować - naziści będą gadami!
  
  Łuk przyszedł Kursk z ogniem,
  I cała planeta wydaje się płonąć...
  Ale pułki Führera wymażemy w gównie,
  Niech będzie miejsce w promiennym raju!
  
  Chociaż "Tygrys" jest bardzo silnym czołgiem,
  A jego trąba jest tak potężna...
  Ale obróćmy jego wpływ w proch,
  A słońce nie zniknie - chmury zginą!
  
  "Pantera" też jest potężna, wierz mi,
  Pocisk leci jak stały meteoryt...
  Jakby obnażał kły bestii,
  Niemcy i hordy satelitów!
  
  Mocno wierzymy w nasze zwycięstwo,
  Jesteśmy rycerzami i dziewczynami z Komsomołu ...
  Będziemy w stanie zmiażdżyć napór hordy,
  I nie opuścimy bitwy AWOL!
  
  Uwielbiamy walczyć - odważnie zwyciężać,
  Sprawimy, że każdy biznes będzie piękny...
  Zapisujesz naszego pioniera w zeszycie,
  Kiedy jesteś z Marksem, to jest sprawiedliwe!
  
  Możemy też kochać z godnością,
  Na chwałę niebiańskiego Jezusa...
  Chociaż legiony Szatana wspinają się,
  Zwyciężymy i nie jesteśmy smutni!
  
  A Berlin zostanie zdobyty przez moce Czerwonych,
  Niedługo będziemy na Marsie...
  Urodzi się fajny syn członka Komsomołu,
  Kto powie pierwsze słowo - cześć!
  
  Niech uniwersalne przestrzenie będą z nami,
  Rozproszcie się, nie będzie dla nich barier...
  Otrzymamy osiągnięcia najwyższej klasy,
  A sam Pan da Świętą nagrodę!
  
  Nauka wskrzesi wszystkich - wierzę
  Nie ma co opłakiwać tych, którzy odeszli...
  Jesteśmy wierną rodziną komunizmu,
  Zobaczmy między gwiazdami wszechświata dał!
  Tak dziewczyny śpiewają i walczą. Dziewczyny z Komsomołu są zdesperowane i krzykliwe. A jeśli walczą, to z odwagą. Stalin oczywiście też próbuje znaleźć wyjście.
  Ale samurajowie wspinają się ze wschodu, a Władywostok już upadł. A Charków został zdobyty. A Leningrad był pod blokadą. A od północy napierają na nią Finowie, a od południa Niemcy.
  Tak więc do zimy i nowego roku 1950... Niemcy starają się ruszyć na wiosnę. Ale linia obrony Możajska jest utrzymywana dzięki bohaterskim wysiłkom Armii Czerwonej. Ale Niemcom udało się zająć Orel i latem posunąć się na południe. A do końca jesieni zakończyli prawie całkowite zdobycie Ukrainy i Donbasu. Wojska radzieckie wycofały się za Don i tam zorganizowały obronę. Leningrad jest nadal pod blokadą.
  Nadszedł nowy rok 1951... Niemcy starają się rozwijać swoją przewagę na niebie. Dyski stały się bardziej zaawansowane. Bombowce TA-700 i TA-800 są jeszcze potężniejsze i szybsze. Bezogoniaste myśliwce i bombowce napierają na niebo. A MiG-15 całkowicie zawodzi przeciwko nim. Cóż, wszelkiego rodzaju pojazdy bojowe wszystkich kalibrów. Rozwój maszyny "Panther"-5 jest nadal w projekcie. Cóż, i inne odpowiedniki bojowe oraz dzwonki i gwizdki. Tutaj robi się naprawdę fajnie.
  Niemcy próbowali posunąć się naprzód na południu i zajęli to samo miasto - Rostów nad Donem. Również na północy ostatecznie upadli Tichwin i Wołchow. W rezultacie Leningrad został całkowicie odcięty od dostaw drogą lądową.
  Znów nadchodzi zima i nadchodzi rok 1952... Wiosną Niemcy znów nacierają na Moskwę. Pantera-5 pojawiła się w bitwach z silnikiem o mocy 1800 koni mechanicznych, ze 128-milimetrowymi armatami o długości lufy 100 EL oraz znacznie grubszym i lepszym pancerzem.
  Ale wojska radzieckie walczą zaciekle z nazistami. A potem walczą nie tylko dorośli, ale także dzieci.
  Pionierzy w szortach, boso iw krawatach stawiają Fritzowi tak uparty i wściekły opór, że po prostu zataczasz się ze zdziwienia. Jak walczą o lepsze jutro.
  W tym samym czasie chłopcy-bohaterowie śpiewają;
  Jestem wojownikiem Ojczyzny - pionierem,
  Twardy wojownik, choć wciąż chłopiec ...
  I zrobimy wiele różnych rzeczy
  Wrogowi nie będzie się to wydawać zbyt wiele!
  
  Potrafię złamać drzewo stopą
  I wspinać się po linach na księżyc...
  Tutaj biegnę boso przez zaspy -
  I nawet uderzę Führera w jaja!
  
  Jestem chłopcem i oczywiście supermanem,
  Potrafi wymyślić dowolny biznes ...
  I wprowadzimy wiele zmian
  Tutaj miażdżymy wielkość chłodu!
  
  Nadszedł czterdziesty pierwszy straszny rok,
  W którym naziści mają dużo siły...
  Grozi nam śmierć
  Ale będziemy mogli uciec z grobu!
  
  Mamy coś takiego, dzieci
  Ale pionierzy wiedzą, że nie jesteście dziećmi...
  Zmiażdżymy faszystów z serca,
  I zaprowadź porządek na planecie!
  
  Zbudujmy filigranowy komunizm,
  I uczyń cały świat wielkim rajem...
  Niech zły faszyzm obnaży swoje szpony,
  Natychmiast rozerwiemy na strzępy wszystkich tyranów!
  
  Dla pioniera nie ma słowa tchórz,
  I nie ma słowa - to się już nie zdarza...
  Mądry Jezus jest ze mną w moim sercu,
  Choć pies z piekła rodem ogłusza, szczeka!
  
  Faszyzm jest potężny i po prostu silny,
  Jego uśmiech jest jak twarze podziemi...
  Wpadł na bardzo potężne czołgi,
  Ale zwyciężymy dzięki mocy Pana!
  
  Niech człowiek poleci na Marsa
  Wiemy to bardzo mocno bracia...
  Każdy biznes, aby się z nami kłócić,
  A my, chłopcy, dobrze się bawimy!
  
  Będziemy mogli chronić spokój, porządek,
  I bez względu na to, jaki był wróg - okrutny, podstępny ...
  Pokonamy wroga mocno,
  A rosyjski miecz będzie uwielbiony w bitwach!
  
  Jestem pionierem - człowiekiem sowieckim,
  Chłopak jest jak krewny wielkich tytanów...
  I nigdy nie kwitnąć
  Jeśli nie damy lania - źli tyrani!
  
  Ale wierzę, że pokonamy nazistów,
  Chociaż było nam ciężko pod Moskwą...
  Nad nami promienny cherubin,
  I biegnę przez śnieg z bosą dziewczyną!
  
  Nie, nigdy nie poddam się Fritzowi,
  Niech odwaga tytanów będzie lepsza...
  Przecież Lenin jest z nami w naszych sercach na zawsze,
  Jest miażdżącym wściekłych tyranów!
  
  Osiągnę to, że będzie komunizm,
  Towarzysz Stalin podniesie czerwoną flagę...
  I zmiażdżyć przeklęty rewanżyzm
  A imię Jezusa będzie w sercu!
  
  Czego pionier może dla ciebie nie zrozumieć
  Ale jest zdolny do wielu facetów ...
  Oddaj przedmioty, chłopcze, masz pięć lat,
  Linia na Fritza, odważyła się z maszyny!
  
  Uroczyście przysięgam Ojczyźnie,
  Aby oddać całe ciało w walce bez śladu ...
  Rus będzie niezwyciężony w walce,
  Choć rękawiczka rzucona w twarz kraju!
  
  I wkroczymy do pokonanego Berlina,
  Przejeżdżając śmiało tam pod czerwoną flagą...
  Podbijemy przestrzenie wszechświata -
  I uczyńmy Ojczyznę piękną!
  Bosonogi, jak mówią, walczą, jak komsomołowie. Ostatni wojownicy są prawie bez ubrań. I wszyscy mają bose stopy.
  Nadchodzi marzec 1953 roku. Stalin umiera. Ludzie oczywiście pogrążają się w wielkim smutku. A Niemcy szybkimi atakami z flanki otaczają stolicę ZSRR. Ponadto naziści, opierając się na swoim sukcesie, pędzą do Ryazana. Z ZSRR do boju ruszają pierwsze czołgi IS-10. W tym przypadku jest to coś podobnego do IS-3, tylko z dłuższą lufą. Nie EL 48, ale EL 60. Co daje lepszą i bardziej śmiercionośną balistykę. Cóż, wygląd IS-11. Ten ostatni był potężniejszy niż IS-7, z działem kal. 152 mm i lufą 70 EL. Sam nowy czołg ważył sto ton. Oczywiście miał też wady, takie jak IS-7, duża waga, wysokie koszty i złożoność produkcji i transportu. Chociaż nowe działo mogło przebić wszystkie niemieckie czołgi, nie tylko spuchniętą Panther-5, ale rodzinę Tygrysów, nawet cięższe, ale niezbyt modne pojazdy.
  Rzeczywiście, jeśli sama "Pantera"-5, diabeł wie, co to potwór o masie osiemdziesięciu ton, to jaki jest sens wypuszczania cięższych pojazdów? Niemniej jednak pojawił się "Tygrys" -5 - rzadki potwór z działem kalibru 210 mm i wadze stu sześćdziesięciu ton. Cóż, nie ma co mówić o "Myszach" i "Lwach". Ale samochody cięższe niż dwieście ton są trywialnie prawie niemożliwe do przetransportowania koleją. Tak więc "Lew" -5 okazał się takim potworem, że nie został wprowadzony do serii.
  Tak czy inaczej, po śmierci Stalina i okrążeniu Moskwy wojna potoczyła się innym torem. A teraz Niemcy wydawali się nie do powstrzymania. Zajęli więc miasto Gorki i już zbliżają się do Kazania.
  Ale dziewczyny z Komsomołu walczą z dziką i odkupioną furią, jak bosonogie pionierki w szortach. W tym samym czasie śpiewają z rozmachem swoich dźwięcznych gardeł:
  W bezkresie wspaniałej ojczyzny,
  Zahartowany w bitwach i pracy...
  Skomponowaliśmy radosną piosenkę
  O, wielki przyjacielu i przywódco!
  
  Stalin jest chwałą bitwy,
  Stalin to ucieczka młodości...
  Walcząc i wygrywając pieśniami,
  Nasi ludzie idą za Stalinem!
  
  OPERACJE SPECJALNE CIA - AMERYKA ŁACIŃSKA
  ADNOTACJA
  Na całym świecie działają szpiedzy wszelkiej maści. Wnikają w różne sfery władzy. I operacje specjalne są widoczne. A w Ameryce Łacińskiej i Afryce są harcerze i inni ludzie. I oczywiście FSB i CIA rywalizują nie o życie, ale o śmierć.
  . ROZDZIAŁ 1
  Pałac Apostolski
  
  Sabado, 2 kwietnia 2005, 21:37.
  
  
  
  Mężczyzna w łóżku przestał oddychać. Jego osobisty sekretarz, prałat Stanislav Dvisic, który przez trzydzieści sześć godzin trzymał prawą rękę umierającego, wybuchnął płaczem. Dyżurni musieli go siłą odepchnąć i przez ponad godzinę próbowali sprowadzić staruszka z powrotem. Byli znacznie więksi niż wszystkie czujące istoty. Gdy raz po raz rozpoczynali proces reanimacji, wszyscy wiedzieli, że muszą zrobić wszystko, co możliwe i niemożliwe, aby uspokoić swoje sumienia.
  
  Prywatne kwatery Sumo Pontifices zaskoczyłyby mnie dla niedoinformowanego obserwatora. Władca, przed którym z szacunkiem kłaniali się przywódcy ludów, żył w warunkach zupełnej nędzy. Jego pokój był niewiarygodnie surowy, z gołymi ścianami z wyjątkiem krucyfiksu i meblami z lakierowanego drewna: stół, krzesło i skromne łóżko. Piasta centimo została w ciągu ostatnich ú miesięcy zastąpiona łóżkiem szpitalnym. Pielęgniarki biegały wokół niej, próbując ją reanimować, podczas gdy gęste krople potu spływały po nieskazitelnie białych wannach. Cztery polskie zakonnice trzykrotnie zmieniały je na día.
  
  W końcu dr Silvio Renato, mój osobisty sekretarz Papieża, powstrzymał tę próbę. Wskazuje gestem pielęgniarki, by zakryły starą twarz białym welonem. Poprosiłem wszystkich, aby wyszli, pozostając blisko Dvišicia. Sporządzić akt zgonu, wszystko jedno. Przyczyna śmierci była bardziej niż oczywista - zapaść sercowo-naczyniowa, pogłębiona zapaleniem krtani. Wahał się, kiedy trzeba było przeliterować imię starca, chociaż ostatecznie wybrałem jego cywilne imię, żeby uniknąć problemów.
  
  Po rozłożeniu i podpisaniu dokumentu lekarz wręczył go kardynałowi Samalo, który właśnie wszedł do pokoju. Purple ma trudne zadanie oficjalnego potwierdzenia śmierci.
  
  -Dziękuję doktorze. Za twoim pozwoleniem będę kontynuował.
  
  - To wszystko jest twoje, Wasza Eminencjo.
  
  - Nie, doktorze. Teraz pochodzi od Boga.
  
  Samalo powoli zbliżał się do łoża śmierci. W wieku 78 lat wielokrotnie mieszkałaś w domu na prośbę Męża, aby nie dożyć tej chwili. Był osobą spokojną i zrównoważoną, zdawał sobie sprawę z ciężaru i wielu obowiązków i zadań, które teraz spadły na jego barki.
  
  Spójrz na zwłoki. Ten mężczyzna dożył 84 lat i przeżył ranę postrzałową klatki piersiowej, guza okrężnicy i powikłane zapalenie wyrostka robaczkowego. Ale choroba Parkinsona osłabiła go i pozwalał sobie tak bardzo, że jego serce w końcu się poddało i umarło.#243; mas.
  
  Z okna na trzecim piętrze pałacu kardynał Podí obserwował, jak na placu św. Piotra zgromadziło się prawie dwieście tysięcy osób. Dachy okolicznych budynków były zaśmiecone antenami i stacjami telewizyjnymi. "Dentro de poco serán aún más-pensó Samalo-. Ten, który idzie w naszą stronę. Ludzie go czcili, podziwiali jego poświęcenie i żelazną wolę. To był ciężki cios, nawet jeśli wszyscy oczekiwali tego od stycznia... a niewielu tego chciało. A potem jeszcze jedna rzecz.
  
  Usłyszałem hałas przy drzwiach i szef ochrony Watykanu, Camilo Sirin, wszedł przed trzema kardynałami, którzy mieli poświadczyć zgon. Ich twarze wyrażały troskę i nadzieję. Fioletowi podeszli do pudła. Nikt poza La Vista.
  
  - Zaczynajmy - powiedział Samalo.
  
  Dvišić podał mu otwartą walizkę. Służąca uniosła biały welon zakrywający twarz zmarłej i otworzyła fiolkę zawierającą święte Lwy. Początek tysiąclecia _ rytuał NA łacina w:
  
  - Si vives, ego te absolvo a peccatis tuis, in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, amén 1.
  
   Samalo narysuj krzyż na czole zmarłego i przymocuj go do krzyża.;:
  
   - Per istam sanctam Unctionem, leuveat tibi Dominus a quidquid... Amen 2.
  
  Uroczystym gestem wzywa ją do błogosławieństwa i apostoła.:
  
  "Upoważnieniem udzielonym mi przez Stolicę Apostolską udzielam Ci odpustu zupełnego i rozgrzeszenia ze wszystkich grzechów... i błogosławię. W Imię Ojca i Syna, a szczególnie św. Ritu... Amen.
  
  Tomó srebrny młotek z walizki, który wręcza biskupowi. Ostrożnie uderz trzykrotnie ól w czoło zmarłego, mówiąc po każdym uderzeniu:
  
  - Karol Wojtyła, ¿ nie żyje?
  
  Nie było odpowiedzi. Kamerling spojrzał na trzech kardynałów stojących przy łóżku, którzy skinęli głowami.
  
  Rzeczywiście, papież nie żyje.
  
  Prawą ręką Samalo zdjął ze zmarłego pierścień Rybaka, symbol jego władzy na świecie. Prawą ręką ponownie zakryłem twarz Jana Pawła II welonem. Weź głęboki oddech i spójrz na swoich trzech erosowych towarzyszy.
  
  - Mamy dużo pracy.
  
  
  NIEKTÓRE OBIEKTYWNE FAKTY DOTYCZĄCE WATYKANU
  
   (dodatkowe informacje z CIA World Factbook)
  
  
   Powierzchnia: 0,44 m2 (najmniejsza na świecie)
  
  Granice: 3,2 km. (z Włochami)
  
  Najniższy punkt más: Plac św. Piotra, 19 metrów nad poziomem morza.
  
  Najwyższy punkt: Ogrody Watykańskie, 75 metrów nad poziomem morza.
  
  Temperatura: Umiarkowana deszczowa zima od września do połowy maja, gorące i suche lato od maja do września.
  
  Użytkowanie gruntów: 100% á obszary miejskie. Grunty uprawne, 0%.
  
  Zasoby naturalne: Brak.
  
  
  Ludność: 911 obywateli z paszportami. 3000 pracowników podczas día.
  
  System rządów: kościelny, monarchiczny, absolutny.
  
  Współczynnik dzietności: 0%. Narodziny Ninún w całej swojej historii.
  
  Ekonomia: oparta na dawaniu jałmużny i sprzedaży znaczków pocztowych, pocztówek, znaczków pocztowych oraz zarządzaniu własnymi bankami i finansami.
  
  Łączność: 2200 stacji telefonicznych, 7 stacji radiowych, 1 kanał telewizyjny.
  
  Roczny dochód: 242 miliony dolarów.
  
  Roczne koszty: 272 miliony dolarów.
  
  System prawny: Oparty na zasadach ustanowionych przez ustawę kanoniczną. Chociaż kara śmierci nie była oficjalnie stosowana od 1868 r., nadal obowiązuje.
  
  
  Uwagi szczególne: Ojciec Święty ma wielki wpływ na życie ponad 1 086 000 000 wierzących.
  
  
  
  
   Iglesia de Santa Maria in Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Wtorek , 5 kwietnia 2005 , godzina 10:41 .
  
  
  
   Inspektor Dicanti mruży oczy, wchodząc, próbując przyzwyczaić się do ciemności panującej w pokoju. Dotarcie na miejsce zbrodni zajęło mu prawie pół godziny. Jeśli Rzym jest zawsze chaosem krążenia krwi, to po śmierci Ojca Świętego zamienił się w piekło. Tysiące ludzi przybywało każdego dnia do stolicy chrześcijaństwa, aby złożyć ostatni adióal kaduásm. Wystawa w Bazylice św. Piotra. Ten papież umarł w chwale świętego, a ochotnicy już szli ulicami, zbierając podpisy na rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego. Co godzinę przed ciałem przechodziło 18 000 osób. "Prawdziwy sukces kryminalistyki" - ironizuje Paola.
  
  Jego matka ostrzegła go przed opuszczeniem mieszkania, które dzielili przy Via della Croce.
  
  Nie idź za Cavourem, to zajmie dużo czasu. Idź do Regina Margherita i zejdź do Rienzo - powiedział, mieszając owsiankę, którą dla niego przygotowała, jak każda matka w wieku od trzydziestu trzech do trzydziestu trzech lat.
  
  Oczywiście wybrała Cavoura i zajęło to dużo czasu.
  
  W ustach nosiła smak owsianki, smak jego mamy. Podczas studiów licencjackich w kwaterze głównej FBI w Quantico w Wirginii tęskniłem za tym doznaniem niemal do granic mdłości. Przyszedł i poprosił matkę, aby przysłała mu słoik, który podgrzali w kuchence mikrofalowej w pokoju socjalnym Jednostki Badań Behawioralnych. Nie znam sobie równych, ale pomogę mu być tak daleko od domu podczas tej trudnej i jednocześnie tak owocnej próby. Paola dorastała rzut kamieniem od Via Condotti, jednej z najbardziej prestiżowych ulic na świecie, a mimo to jej rodzina była biedna. Nie wiedziała, co oznacza to słowo, dopóki nie wyjechała do Ameryki, kraju, który ma własną miarę na wszystko. Była uszczęśliwiona powrotem do miasta, którego tak bardzo nienawidziła, kiedy dorastała.
  
  W 1995 roku Włochy utworzyły jednostkę zajmującą się brutalną przestępczością specjalizującą się w seryjnych mordercach. Wydaje się niewiarygodne, że 5. prezydent świata w rankingu psicópatas nie miał jednostki, która mogłaby z nimi walczyć tak późno. UACV ma dedykowany dział o nazwie Laboratorium Analiz Behawioralnych, założony przez Giovanniego Baltę, nauczyciela i mentora Dicantiego. Niestety Balta zginął na początku 2004 roku w wyniku wypadku z tráfico, a dottora Dicanti pasó ma zostać uczniem Dicanti, stojącego nad rzymskim jeziorem. Jego poparciem były szkolenia FBI i doskonałe raporty Balty. Po śmierci jej szefa personel LAC był dość mały: ona sama. Jednak jako dział zintegrowany z UACV korzystali ze wsparcia technicznego jednej z najbardziej zaawansowanych jednostek medycyny sądowej w Europie.
  
  Jak dotąd wszystko jednak się nie powiodło. We Włoszech jest 30 seryjnych morderców, których nie zidentyfikowano. Spośród nich 9 odpowiada "gorącym" przypadkom związanym z niedawnymi zgonami. Nie było ani jednego nowego pracownika, odkąd była odpowiedzialna za LAC, a brak opinii ekspertów zwiększył presję na Dikanti, ponieważ profile psychologiczne czasami zmieniały się w psychologiczne. Jedyne, co mogę zrobić, to sprowadzić podejrzanego. "Zamki w powietrzu" - nazwał je dr Boy, fanatyk swojego rzemiosła. matematyk i naukowiec nuklearny, który spędzał więcej czasu na telefonie niż w laboratorium. Niestety, Boy był dyrektorem generalnym UACV i bezpośrednim przełożonym Paoli i za każdym razem, gdy wpadał na nią na korytarzu, patrzył na nią szyderczo. "Mój piękny pisarz" to zwrot, którego używał, gdy byli sami w jego biurze, żartobliwie nawiązując do złowrogiej wyobraźni, którą Dicanty marnował na profile. Dikanti nie mógł się doczekać, kiedy jego praca zacznie przynosić owoce, aby dać tym kozłom w nos. Popełniła błąd, przespała się z nim w słabą noc. Długie godziny pracy do późna, zaskoczenie, nieobecność na czas nieokreślony w el corazon... i zwykłe narzekanie na mamuñanę. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że Boy był żonaty i prawie dwa razy starszy. É był dżentelmenem i nie zagłębiał się w ten temat (i pilnował dystansu), ale nigdy nie pozwolił Paoli o tym zapomnieć, ani jednego zdania. między macho a czarującym. Zdradził, jak go nienawidzę.
  
  I wreszcie, od czasu twojego wstąpienia, masz prawdziwą sprawę, którą trzeba rozważyć od samego początku, a nie na podstawie błahych dowodów zebranych przez niezdarnych agentów. Podczas śniadania odebrał telefon i wrócił do swojego pokoju, aby się przebrać. Związała swoje długie czarne włosy w ciasny kok, zrzuciła spódnicę i sweter, które miała na sobie do biura, i wybrała elegancki garnitur biznesowy. Kurtka jest również czarna. Była zaintrygowana: dzwoniący nie podał żadnych danych, chyba że rzeczywiście popełnił przestępstwo leżące w jego kompetencjach, a ona zacytowała go w Santa Mar in Transpontina "z największą pilnością".
  
  I wszyscy byli już u drzwi kościoła. W przeciwieństwie do Paoli tłum ludzi zebrał się na prawie pięciokilometrowej "kolejce", która dotarła do mostu Vittorio Emanuele II. Przyjrzyj się tej scenie z troską. Ci ludzie byli tam całą noc, ale ci, którzy mogli coś widzieć, byli już daleko. Niektórzy pielgrzymi spojrzeli przelotnie na niepozorną parę karabinierów, którzy zagradzali wejście do świątyni przypadkowej grupie wiernych. Bardzo dyplomatycznie zapewnili, że w budynku trwają prace.
  
  Paola odetchnęła w twierdzy iw półmroku przekroczyła próg kościoła. Dom jest jednonawowy z pięcioma kaplicami po bokach. W powietrzu unosił się zapach starego, zardzewiałego kadzidła. Wszystkie światła były wyłączone, prawdopodobnie dlatego, że były tam, kiedy znaleziono ciało. Jedną z zasad Boya było: "Zobaczmy, co zobaczył".
  
  Rozejrzyj się wokół zmrużonymi oczami. Dwie osoby rozmawiały cicho z tyłu kościoła, odwrócone do niej plecami. Przy chrzcielnicy z wodą święconą zdenerwowany karmelita, dotykając palcami różańca, zauważył uwagę, z jaką patrzył na scenę.
  
  - Jest piękna, prawda, signorina? Datowany na 1566 rok. Został zbudowany przez Peruzziego i jego kaplice...
  
  Dikanti przerwała mu z twardym uśmiechem.
  
  "Niestety, bracie, obecnie w ogóle nie interesuję się sztuką. Jestem inspektor Paola Dicanti. ¿ Czy jesteś tym psychopatą?
  
  - Rzeczywiście, inspektorze. Byłem też tym, który odkrył ciało. To z pewnością zainteresuje masy. Niech będzie błogosławiony Bóg, w takie dni jak é stos... ¡ święty odszedł od nas, zostały tylko demony!
  
  Był to starszy mężczyzna w grubych okularach, ubrany w strój Bito Marra z Karmelitów. W pasie miał przewiązaną dużą szpatułkę, a twarz zakrywała mu gęsta siwa broda. Chodził w kółko wokół stosu, lekko zgarbiony, lekko utykając. Jej ręce trzepotały nad koralikami z silnym i niekontrolowanym okresem drżenia.
  
  - Uspokój się, bracie. Jak on ma na imię?
  
  -Francesco Toma, inspektor.
  
  "W porządku, bracie, opowiedz mi własnymi słowami, jak to się stało. Wiem, że liczyłem to już sześć czy siedem razy, ale to konieczne, kochanie.
  
  Mnich westchnął.
  
  - Nie ma wiele do powiedzenia. Poza tym, Roco, odpowiadam za opiekę nad kościołem. Mieszkam w małej celi za zakrystią. Wstaję jak co dzień, o szóstej rano. Umyłem twarz, założyłem bandaż. Przechodzę przez zakrystię, wychodzę z kościoła przez zamaskowane drzwi z tyłu głównego ołtarza i kieruję się do kaplicy Nuestra Señora del Carmen, gdzie codziennie odmawiam modlitwy. Zauważyłem, że przed kaplicą św. Tomka paliły się świece, bo kiedy kładłem się spać, nikogo tam nie było, i wtedy zobaczyłem to. Pobiegłam do zakrystii śmiertelnie przerażona, bo morderca miał być w kościele i zadzwoniłam pod numer 113.
  
  -¿ Nie dotykać niczego na miejscu zbrodni?
  
  - Nie, inspektorze. Nic. Bardzo się bałam, Boże wybacz.
  
  -¿I ty też nie próbowałeś pomóc Víctima?
  
  - Ispettora... było widać, że został całkowicie pozbawiony wszelkiej ziemskiej pomocy.
  
  Postać zbliżała się do nich centralną nawą kościoła. Był to podinspektor Maurizio Pontiero z UACV.
  
  "Dikanti, pospiesz się, zaraz włączą światła".
  
  -Chwileczkę. Trzymaj się, bracie. Oto moja wizytówka. Mój numer telefonu jest podany poniżej. Będę memem w każdej chwili, jeśli przypomnę sobie coś, co mi się podoba.
  
  - Zrobię to, inspektorze. Tutaj prezent.
  
  Karmelita wręczył mu jaskrawo kolorowy druk.
  
  - Santa Maria del Carmen. On zawsze będzie z tobą. Wskaż mu drogę w tych mrocznych czasach.
  
  - Dziękuję, bracie - powiedział Dicanti, w roztargnieniu usuwając pieczęć.
  
  Inspektor podążył za Pontiero przez kościół do trzeciej kaplicy po lewej stronie, odgrodzonej czerwoną taśmą UACV.
  
  - Spóźniłeś się - zbeształ go podinspektor.
  
  Trafico był śmiertelnie chory. Na zewnątrz jest fajny cyrk.
  
  - Powinieneś był przyjść po Rienzo.
  
  Pomimo zajmowania wyższej pozycji niż Pontiero we włoskiej policji, był odpowiedzialny za badania terenowe UACV, a zatem każdy badacz laboratoryjny podlegał dowództwu policji. nawet taki człowiek jak Paola, który zajmuje stanowisko kierownika działu. Pontiero był mężczyzną w wieku od 51 do 241 lat, bardzo chudym i ponurym. Jego twarz, jak rodzynka, była ozdobiona wieloletnimi zmarszczkami. Paola zauważyła, że młodszy inspektor ją uwielbia, choć bardzo starała się tego nie okazywać.
  
  Dicanti chciał przejść na drugą stronę ulicy, ale Pontiero złapał go za ramię.
  
  - Poczekaj chwilę, Paolo. Nic, co widziałeś, nie przygotowało cię na to. To jest absolutnie szalone, obiecuję ci. Głos jej drżał.
  
  "Myślę, że dam radę wszystko załatwić, Pontiero. Ale dzięki.
  
  Wejdź do kaplicy. W środku mieszkał specjalista od fotografii UACV. Z tyłu kaplicy do ściany przymocowany jest mały ołtarz z obrazem poświęconym św. Tomkowi, chwili, w której święty przyłożył palce do ran Jezusa.
  
  Pod spodem leżało ciało.
  
  - Święta Madonno.
  
  - Mówiłem ci, Dicanti.
  
  To było spojrzenie dentysty na tyłek. Zmarły opierał się o ołtarz. Wydłubałem mu oczy, zostawiając w ich miejscu dwie straszne, czarne rany. Z ust, otwartych w przerażającym i groteskowym grymasie, zwisał jakiś brązowawy przedmiot. W jasnym świetle błysku Dicanti odkrył coś, co wydawało mi się straszne. Ręce odcięto i położono obok ciała, oczyszczone z krwi, na białym prześcieradle. Na jednej ręce nosił gruby pierścień.
  
  Zmarły ubrany był w charakterystyczny dla kardynałów czarny garnitur talarowy z czerwoną obwódką.
  
  Paula szeroko otworzyła oczy.
  
  "Pontiero, powiedz mi, że nie jest kardynałem.
  
  - Nie wiemy, Dicanti. Badamy go, choć niewiele pozostaje z jego twarzy. Czekamy, aż zobaczysz, jak to miejsce wygląda tak, jak widział je zabójca.
  
  -¿Dóndeá reszta zespołu dochodzeniowego na miejscu zbrodni?
  
  Zespół analityczny stanowił większość UACV. Wszyscy byli ekspertami medycyny sądowej, specjalizującymi się w zbieraniu śladów stóp, odcisków palców, włosów i wszystkiego, co przestępca mógł zostawić na ciele. Działali zgodnie z zasadą, że w każdym przestępstwie jest przeniesienie: zabójca coś zabiera i coś zostawia.
  
  - Już jest w drodze. Furgonetka utknęła w Cavour.
  
  - Powinienem był przyjść po Rienza - przerwał mi wujek.
  
  - Nikt nigdy nie pytał go o zdanie - espetó Dicanti.
  
  Mężczyzna wyszedł z pokoju, mamrocząc coś niezbyt przyjemnego dla inspektora.
  
  "Musisz zacząć się kontrolować, Paola.
  
  - Mój Boże, Pontiero, dlaczego nie zadzwoniłeś do mnie wcześniej? - powiedział Dicanti, ignorując zalecenie młodszego inspektora. To bardzo poważna sprawa. Ktokolwiek to zrobił, ma bardzo kiepską głowę.
  
  -¿Czy to twoja profesjonalna analiza, dottor?
  
  Carlo Boy wszedł do kaplicy i poświęcił jej jedno ze swoich ponurych spojrzeń. Uwielbiał takie nieoczekiwane bilety. Paola zdała sobie sprawę, że él był jedną z dwóch osób, które rozmawiały plecami do kropielnicy, gdy weszła do kościoła, i zrobiła sobie wyrzuty, że dała się zaskoczyć. Drugi był obok dyrektora, ale nie odezwał się ani słowem i nie wszedł do kaplicy.
  
  - Nie, dyrektorze. Moja profesjonalna analiza postawi go na twoim stole, gdy tylko będzie gotowy. Dlatego od razu ostrzegam, że sprawca tej zbrodni jest bardzo chory.
  
  Chłopak już miał coś powiedzieć, ale w tym momencie w kościele zapaliły się światła. I wszyscy widzieli to, co había przeoczyła: na ziemi, obok zmarłej habíi, było napisane niezbyt dużymi literami
  
  
  EGO UPRAWNIAM CIĘ
  
  
  "Wygląda jak krew" - powiedział Pontiero, wyrażając słowami to, o czym wszyscy myśleli.
  
  To ohydny tele'233;phono mo z akordami Haendla Hallelujah. Wszyscy trzej spojrzeli na towarzysza de Boya, który bardzo poważnie wyjął telefon z kieszeni płaszcza i odebrał połączenie. Nie powiedział wiele, zaledwie tuzin "ajá" i "mmm".
  
  Po rozłączeniu spojrzałem na Boya i skinąłem głową.
  
  - Tego właśnie się boimy, amos - powiedział dyrektor UACV. Inspektorze Dicanti, wiceinspektorze Pontiero, nie trzeba mówić, że jest to bardzo delikatna sprawa. Ten z ahí to argentyński kardynał Emilio Robaira. Jeśli zabójstwo kardynała w Rzymie jest samo w sobie tragedią nie do opisania, to tym bardziej na tym etapie. Wiceprezydent był jedną ze 115 osób, które na przestrzeni kilku miesięcy brały udział w Cí225;n kluczu do wyboru nowego zapaśnika sumo. Dlatego sytuacja jest delikatna i trudna. Ta zbrodnia nie powinna wpaść w ręce prasy, zgodnie z koncepcją ningún. Wyobraź sobie nagłówki: "Seryjny morderca terroryzuje elektorat Papieża". nie chce mi się nawet myśleć...
  
  - Chwileczkę, dyrektorze. ¿ Czy powiedziałeś seryjny morderca? ¿Czy jest tu coś, czego nie wiemy?
  
  Walcz z Karraspeó i spójrz na tajemniczą postać, którą przybyłeś z éL.
  
  -Paola Dicanti, Maurizio Pontiero, Permí, pozwólcie, że przedstawię wam Camilo Sirin, Generalnego Inspektora Państwowego Korpusu Nadzoru Watykanu.
  
  É Saint skinął głową i zrobił krok do przodu. Kiedy mówił, robił to z wysiłkiem, jakby nie chciał wypowiedzieć ani słowa.
  
  - Wierzymy, że é sto to druga vístima.
  
  
  
  
   Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   sierpień 1994
  
  
  
  "Wejdź, Ojcze Karoski, wejdź". Proszę rozebrać się do naga za parawanem, jeśli taka jest wasza uprzejmość.
  
  Ksiądz zaczyna zdejmować księdza. Głos kapitana dobiegł go z drugiej strony białej grodzi.
  
  - Nie musisz się martwić o próby, ojcze. W porządku, prawda? W przeciwieństwie do zwykłych ludzi, hehe. Może są inni więźniowie, którzy o niej mówią, ale nie jest tak dumna, jak ją przedstawiają, jak moja babcia. ¿ Kuá kto jest z nami?
  
  - Dwa tygodnie.
  
  "Wystarczająco dużo czasu, żeby dowiedzieć się, czy... poszedłeś grać w tenisa?"
  
  - Nie lubię tenisa. już wyjeżdżam?
  
  - Nie, tato, załóż zieloną koszulkę, nie idź na ryby, hehe.
  
  Zza parawanu wyszedł Karoski w zielonej koszulce.
  
  - Idź do noszy i podnieś je. To wszystko. Czekaj, naprawię oparcie siedzenia. Powinien dobrze widzieć obraz na telewizorze. Wszystko w porządku?
  
  - Bardzo dobry.
  
  - Świetnie. Czekaj, muszę wprowadzić pewne zmiany w narzędziach Medición i zaraz zaczniemy. Swoją drogą, ten z ahí to niezły telewizor, prawda? Ma 32 cale wzrostu, gdyby mój dom był taki sam jak jego, z pewnością krewny okazałby mi szacunek, prawda? Hehehehe.
  
  - Nie jestem pewny.
  
  "Oczywiście, że nie, ojcze, oczywiście, że nie. Ta kobieta nie będzie miała dla niego żadnego szacunku i jednocześnie nie będzie go kochać, jeśli wyskoczy z paczki Golden Grahamów i skopie swoją tłustą dupę, hehehehe.
  
  "Nie powinieneś wzywać imienia Boga nadaremno, moje dziecko.
  
  - On ma powód, ojcze. Cóż, to już. ¿ Nigdy wcześniej nie wykonywałeś pletyzmografii prącia, prawda?
  
  - NIE.
  
  "Oczywiście, że nie, to głupie, hehe. ¿Czy powiedziano ci już, co to jest test?
  
  -W konturze.
  
  "Cóż, teraz włożę ręce pod jego koszulę i podłączę te dwie elektrody do jego penisa, tak? Pomoże nam to zmierzyć poziom Twojej reakcji seksualnej na określone warunki. Mężczyźni. Dobra, teraz zacznę publikować. już jest.
  
  - Ma zimne ręce.
  
  "Tak, tutaj jest zimno, hehe". ¿ Czy jest to tryb izomodowy?
  
  - Nic mi nie jest.
  
  - Więc zaczynamy.
  
  Moje geny zaczęły się zmieniać na ekranie. Wieża Eiffla. Świt. Mgła w górach.tuz. Lody czekoladowe. Stosunek heteroseksualny. Las. drzewa. Heteroseksualne fellatio. Tulipany w Holandii. Stosunek homoseksualny. Las Meninas de Velasquez. Zachód słońca na Kilimandżaro. Homoseksualny lodzik. Śnieg leży wysoko na dachach wioski w Szwajcarii. Felachi ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped ped Nio patrzy bezpośrednio na Samarę, podczas gdy ona ssie kutasa dorosłego. Smutek w oczach.
  
  Karoski wstaje. W jego oczach widać wściekłość.
  
  - Ojcze, on nie może wstać, ¡ jeszcze nie skończyliśmy!
  
  Ksiądz chwyta go za szyję, raz po raz uderza głową psi-logosa o deskę rozdzielczą, a krew wsiąka w guziki, białą kurtkę piłkarza, zieloną koszulkę Karoskiego i cały świat.
  
   - No cometerás actos impuros nunca más, ¿correcto? ¿ Racja, brudna kupa gówna, prawda?
  
  
  
  
   Iglesia de Santa Maria in Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Wtorek , 5 kwietnia 2005 , godzina 11:59 .
  
  
  
   Ciszę, jaka nastąpiła po słowach Sirin, przerwały dzwony obwieszczające Boże Narodzenie na pobliskim Placu św. Piotra.
  
  -¿Druga piąta i #237; Część? ¿Rozerwali na strzępy kolejnego kardynała i teraz się o tym dowiadujemy? Wyraz twarzy Pontiero jasno wskazywał, że zasłużył na taką opinię, na jaką zasługiwał w obecnej sytuacji.
  
  Sirin, beznamiętnie, wpatruje się w nich z uwagą. Bez wątpienia był człowiekiem wykraczającym poza to, co znał. Średniego wzrostu, niewinne oczy, nieokreślony wiek, dyskretny garnitur, szary płaszcz. Żadna z jego cech nie pokrywała się z drugą i było w tym coś niezwykłego: był to paradygmat normalności. Mówił tak cicho, jakby i on chciał w ten sposób wtopić się w tło. Ale to nie poruszyło Engi ani nikogo z obecnych: wszyscy rozmawiali o Camilo Sirinie, jednym z najpotężniejszych ludzi w Watykanie. Kontrolował ciało najmniejszego gliniarza na świecie: Vigilante Watykanu. Korpus 48 agentów (oficjalnie), mniej niż połowa Gwardii Szwajcarskiej, ale nieskończenie potężniejszy. Nic nie mogło się wydarzyć w jego małym domku bez wiedzy Sirin. W 1997 roku jedna osoba próbowała rzucić na niego cień: rektor wybrał Aloisa Siltermanna na dowódcę Gwardii Szwajcarskiej. Dwie osoby po jego nominacji, Siltermann, jego żona i kapral o nieskazitelnej reputacji, zostały znalezione martwe. Strzeliłem do nich 3. Wina leży po stronie kaprala, który rzekomo oszalał, strzelił do pary, a następnie włożył "swoją służbową broń" do ust i pociągnął za spust. Wszystkie wyjaśnienia byłyby poprawne, gdyby nie dwa drobne szczegóły: kaprale Gwardii Szwajcarskiej nie są uzbrojeni, a wspomniany kapral ma wybite przednie zęby. Wszyscy myślą, że pistolet został brutalnie wepchnięty im w usta.
  
  Tę historię opowiedział Dikanti kolega z Inspektoratu 4. Na wieść o tym, co się stało, él i jego towarzysze ñeros mieli udzielić wszelkiej możliwej pomocy funkcjonariuszom ochrony, ale gdy tylko weszli na miejsce zbrodni, zostali serdecznie zaproszeni do powrotu do inspektoratu i zamknięcia drzwi od wewnątrz, nawet nie pukając. nawet im podziękować. Czarna legenda Sirin była przekazywana z ust do ust przez komisariaty w całym Rzymie, a UACV nie był wyjątkiem.
  
  I cała trójka, wychodząc z kaplicy, była oszołomiona deklaracją Sirin.
  
  "Z całym szacunkiem, Ispettore Generale, myślę, że jeśli dowiesz się, że morderca zdolny do popełnienia przestępstwa takiego jak éste przebywa na wolności w Rzymie, twoim obowiązkiem jest zgłosić to do UACV" - powiedział Dicanti.
  
  - Dokładnie to zrobił mój szanowny kolega - odparł Boy. Zgłosiłem to osobiście. Oboje zgadzamy się, że ta sprawa musi pozostać pilnie strzeżoną tajemnicą dla większego dobra. I oboje zgadzamy się co do czegoś innego. W Watykanie nie ma nikogo, kto byłby w stanie poradzić sobie z tak... typowym przestępcą jak íste.
  
  Co zaskakujące, Sirin interweniowała.
  
  - Sere franco, signorina. Nasza praca to spory, obrona i kontrwywiad. W tych obszarach jesteśmy bardzo dobrzy, gwarantuję ci to. Ale jeśli nazwałeś to ¿somo - ty? facet z tak kiepską głową jest poza naszym zasięgiem. Rozważymy zwrócenie się do nich o pomoc, dopóki nie dotrą do nas wieści o drugim przestępstwie.
  
  - Myśleliśmy, że ta sprawa będzie wymagała dużo więcej kreatywności, inspektorze Dicanti. Dlatego nie chcemy, abyś ograniczał się do profilowania, tak jak dotychczas. Chcemy, żebyś poprowadził dochodzenie - powiedział dyrektor Boy.
  
  Paola milczy. To była praca agenta terenowego, a nie psychiatry sądowego. Oczywiście poradziłaby sobie z tym równie dobrze, jak każdy agent terenowy, ponieważ Quantico odpowiednio ją do tego przeszkolił, ale było jasne, że taka prośba pochodziła od Boya, a nie ode mnie. w tym momencie zostawiłem go z Nitą.
  
  Sirin zwróciła się do mężczyzny w skórzanej kurtce, który się do nich zbliżał.
  
  - Och, aquí está. Pozwólcie, że przedstawię wam nadinspektora Dantego ze Straży Miejskiej. Bądź jego łącznikiem z Watykanem, Dikanti. Zgłoś mu poprzednie przestępstwo i zajmij się obydwoma sprawami, gdyż jest to odosobniony przypadek. To, o co proszę él, jest tym samym, o co proszę ode mnie. A wielebnemu, cokolwiek on zaprzeczy, nie obchodzi mnie, czy ja mu to odmówię. Mamy własne zasady w Watykanie, mam nadzieję, że rozumiesz. Mam też nadzieję, że złapią tego potwora. Zabójstwo dwóch księży Matki Kościoła nie może pozostać bezkarne.
  
  I bez słowa wyszedł.
  
  Walka stała się bardzo bliska Paoli, aż poczuła się niezręcznie. Niedawno w jego pamięci pojawiła się ich miłosna kłótnia.
  
  - Już to zrobił, Dicanti. Właśnie nawiązałeś kontakt z jednym z wpływowych ludzi w Watykanie, który poprosił cię o coś bardzo konkretnego. Nie wiem, dlaczego zwrócił na ciebie uwagę, ale wymień jego imię bezpośrednio. Weź wszystko, czego potrzebujesz. Hágame jasne, zwięzłe i proste raporty dzienne. A przede wszystkim ponowne badanie. Mam nadzieję, że jego "zamki w powietrzu" przysłużą się czemuś po stokroć. Spróbuj mi coś powiedzieć, i to szybko.
  
  Odwracając się, skierował się do wyjścia za Sirin.
  
  "Co za dranie," w końcu eksplodowała Dikanti, kiedy była pewna, że inni nie mogą nían, nírla.
  
  "Wow, gdyby przemówił", zaśmiał się Dante, który przybył.
  
  Paola się rumieni, a ja podaję jej rękę.
  
  - Paola Dicanti.
  
  - Fabio Dante.
  
  - Maurizio Pontiero.
  
  Dicanti wykorzystał uścisk dłoni Pontiero i Dantego, by dokładnie przyjrzeć się temu drugiemu. Contaría apenas 41 anos. Był niski, śniady i silny, z głową przyrośniętą do ramion na nieco ponad pięć centymetrów grubej szyi. Mimo wzrostu zaledwie 1,70 nadinspektor był atrakcyjnym mężczyzną, choć wcale nie miał wdzięku. Pamiętaj, że oliwkowozielone oczy są tak charakterystyczne dla południowego Pen Clubu, że nadają im szczególny wygląd. twarz.
  
  -¿ Mam rozumieć, że przez "bękarty" masz na myśli mojego szefa, inspektora?
  
  - Prawdę mówiąc, tak. Myślę, że uczyniło mi to niezasłużony zaszczyt.
  
  - Oboje wiemy, że to nie zaszczyt, ale straszny błąd, Dicanti. I nie jest to niezasłużone, jego osiągnięcia mówią o cudach jego przygotowań. Żałuje, że nie pomoże mu to w osiąganiu rezultatów, ale na pewno niedługo się to zmieni, prawda?
  
  -¿ Masz moją historię? Święta Madonno, czy naprawdę nie ma tu nic poufnego?
  
  - Nie dla el.
  
  "Słuchaj, arogancie..." Pontiero był oburzony.
  
  -Basta, Maurizio. To nie jest konieczne. Jesteśmy na miejscu zbrodni i ja jestem za to odpowiedzialny. Bierzmy się do roboty, małpy, pogadamy później. Zostaw im Mosl pole.
  
  - Cóż, teraz ty dowodzisz, Paola. Tak powiedział szef.
  
  W sporej odległości przed czerwonymi drzwiami czekało dwóch mężczyzn i kobieta w granatowych kombinezonach. Była to jednostka analizy miejsca zbrodni, specjalizująca się w zbieraniu dowodów. Inspektor i dwóch innych opuściło kaplicę i skierowało się w stronę nawy głównej.
  
  "Dobrze, Dante. To wszystko jest pidió Dicanti.
  
  - Cóż... pierwszą ofiarą był włoski kardynał Enrico Portini.
  
  - To nie może być! - Dicanti i Pontiero byli wtedy zaskoczeni.
  
  "Proszę, przyjaciele, widziałem to na własne oczy.
  
  "Świetny kandydat do reformatorsko-liberalnego skrzydła Kościoła. Jeśli ta wiadomość przedostanie się do mediów, to będzie straszne.
  
  - Nie, Pontiero, sera una catastrofe. George W. Bush przybył wczoraj rano do Rzymu z całą rodziną. Dwustu innych międzynarodowych przywódców i głów państw przebywa w swoich domach, ale w piątek mają odbyć się pogrzeby. Sytuacja bardzo mnie martwi, ale już wiecie, jakie jest miasto. To bardzo trudna sytuacja i ostatnią rzeczą, jakiej chcemy, jest porażka Niko. Proszę wyjdź ze mną. Potrzebuję papierosa.
  
  Dante odprowadził ich na ulicę, gdzie stawało się coraz więcej ludzi, a on stawał się coraz bardziej zatłoczony. La masa humana cubría por completo la Via della Conciliazione. Są flagi francuskie, hiszpańskie, polskie, włoskie. Jay i #243; przychodzicie ze swoimi gitarami, postaciami religijnymi z zapalonymi świecami, nawet niewidomym starcem ze swoim psem przewodnikiem. Dwa miliony ludzi weźmie udział w pogrzebie Papieża, który zmienił mapę Europy. Oczywiście Penso Dicanti, écent to najgorsze środowisko do pracy na świecie. Wszelkie możliwe ślady zostałyby utracone znacznie wcześniej podczas burzy pielgrzymkowej.
  
  - Portini zatrzymał się w rezydencji Madri Pie przy Via de Gasperi - powiedział Dante. Przybył w czwartek rano, świadomy ciężkiego stanu zdrowia Papieża. Zakonnice mówią, że w piątek jadł obiad całkiem normalnie, aw kaplicy przebywał dość długo, modląc się za Ojca Świętego. Nie widzieli, jak się położył. W jego pokoju nie było śladu walki. Nikt nie spał w jego łóżku, poza tym ten, który go porwał, przerobił je doskonale. Papież nie poszedł na śniadanie, ale przypuszczano, że został w Watykanie na modlitwie. Nie wiemy, że to koniec świata, ale w mieście zapanowało wielkie zamieszanie. Rozumiecie? Zniknąłem przecznicę od Watykanu.
  
  Wstał, zapalił jedno cygaro i podał drugie Pontiero, który odrzucił je z obrzydzeniem i wyjął swoje. Kontynuować.
  
  "Wczoraj rano Anna pojawiła się w kaplicy rezydencji, ale tak jak tutaj brak krwi na podłodze wskazywał, że była to scena inscenizowana. Na szczęście odkrył to szanowany ksiądz, który jako pierwszy do nas zadzwonił. Zrobiliśmy zdjęcia tego miejsca, ale kiedy zaproponowałem, że zadzwonię, Sirin powiedziała, że się tym zajmę. I każe nam oczyścić absolutnie wszystko. Ciało kardynała Portiniego zostało przeniesione w bardzo określone miejsce na terenie Watykanu i poddane kremacji.
  
  -¡Somo! ¡ Zniszczyli dowody poważnego przestępstwa na włoskiej ziemi! Nie mogę w to uwierzyć, naprawdę.
  
  Dante patrzy na nich wyzywająco.
  
  - Mój szef podjął decyzję i być może była ona błędna. Ale zadzwonił do swojego szefa i przedstawił sytuację. I oto jesteście chłopaki. Czy wiedzą, co mamy pod ręką? Nie jesteśmy przygotowani na taką sytuację jak setka.
  
  "Dlatego musiałem oddać to w ręce profesjonalistów" - wtrącił Pontiero z poważną miną.
  
  Nadal tego nie rozumie. Nie możemy nikomu ufać. Dlatego Sirin zrobił to, co zrobił, błogosławiony żołnierzu naszej Matki Kościoła. Nie patrz na mnie z taką miną, Dicanti. Obwiniam go za motywy, które nim kierowały. Gdyby wszystko skończyło się śmiercią Portiniego, Amos mógłby znaleźć jakąkolwiek wymówkę i uciszyć to. Ale to nie był as. To nic osobistego, endiéndalo.
  
  "Rozumiem, że jesteśmy tutaj na drugim roku. I z połową dowodów. Fantastyczna historia. Czy jest coś, czego powinniśmy być świadomi? Dikanti był naprawdę wściekły.
  
  - Nie teraz, inspektorze - powiedział Dante, ponownie ukrywając kpiący uśmiech.
  
  -Cholera. Cholera, cholera. Mamy straszne lío w naszych rękach, Dante. Chcę, żebyś od teraz mówił mi absolutnie wszystko. I jedno jest absolutnie jasne: ja tu dowodzę. Zostałeś wyznaczony do pomocy mi we wszystkim, ale chcę, żebyś zrozumiał, że pomimo tego, że sądy są kardynalne, obie sprawy były pod moją jurysdykcją, czy to jasne?
  
  - Krystalicznie czysty.
  
  - Lepiej niech będzie asi. ¿Czy sposób działania był taki sam?
  
  - Jeśli chodzi o moje umiejętności detektywistyczne, to tak. Cadiver leżał u stóp ołtarza. Brakowało mu oczu. Ręce, podobnie jak tutaj, zostały rozdzielone i umieszczone na płótnie po stronie CAD. Poniżej. To było obrzydliwe. Sam włożyłem ciało do worka i zaniosłem do pieca krematorium. Całą noc spędziłam pod prysznicem, możesz mi zaufać.
  
  - Niewielka masa... samiec... Pontiero by mu odpowiadał.
  
  
  Cztery długie godziny po zakończeniu procesu cadéver de Robayre można było rozpocząć zdjęcia. Na bezpośrednią prośbę dyrektora Chłopca to właśnie chłopaki z Analisis włożyli ciało do foliowego worka i zawieźli do kostnicy, aby personel medyczny nie zobaczył garnituru kardynała. Było jasne, że był to szczególny przypadek i tożsamość ofiary musi być utrzymana w tajemnicy.
  
  NA Dobry wszystko .
  
  
  
  
  Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   wrzesień 1994 _ _
  
  
  
   RUCH WYWIAD NR 5 MIĘDZY PACJENTEM NR 3643 I DR CANIS CONROY.
  
  
   DR. CONROY: Buenas tardes, Wiktorze. Witam w moim gabinecie. Jesteś lepszy? czy czujesz się lepiej?
  
  #3643 : Tak, dziękuję doktorze.
  
  DR CONROY: Czy chcesz coś do picia?
  
  #3643 : Nie, dziękuję.
  
  DR CONROY: Wow, ksiądz, który nie pije... całkiem nowa rzecz. Nie obchodzi go, że ja...
  
  #3643 : Śmiało doktorze.
  
  DR CONROY: Myślę, że spędziłeś trochę czasu w szpitalu.
  
  #3643 : Mam kilka siniaków w zeszłym tygodniu.
  
  DR CONROY: ¿Pamiętasz, kto ma te siniaki?
  
  #3643 : Jasne, doktorze. To było podczas kłótni w pokoju egzaminacyjnym.
  
   DR. CONROY: Hábleme de ello, Viktor.
  
   #3643 : Dołożyłem wszelkich starań, aby wykonać pletyzmografię zgodnie z zaleceniami.
  
   DR. CONROY : ¿Recuerda cuál era el propósito de la prueba, Viktor?
  
   #3643 : Określ przyczyny mojego problemu.
  
  DR. CONROY: Efectivamente, Viktor. Przyznaj, że masz problem i to jest zdecydowanie postęp.
  
  #3643 : Doktorze, zawsze wiedziałem, że masz problem. Przypominam, że jestem w St. Centro dobrowolnie.
  
  DR CONROY: To jest temat, z którym chciałbym się spotkać twarzą w twarz podczas wywiadu wstępnego, co do tego nie mam wątpliwości. Ale teraz kontynuujmy rozmowę o innej día.
  
  #3643 : Wszedłem i rozebrałem się.
  
   DR. CONROY: Czy jesteś nieszczęśliwy?
  
   #3643: Tak.
  
  DR CONROY: To poważny test. Wymagane nagość.
  
  #3643 : Nie widzę takiej potrzeby.
  
  DR CONROY: Logo psychó powinno umieszczać instrumenty Medición w obszarze ciała, który jest normalnie niedostępny. Dlatego musiałeś być nagi, Victor.
  
  #3643 : Nie widzę takiej potrzeby.
  
  DR CONROY: Cóż, załóżmy przez chwilę, że to było konieczne.
  
  #3643 : Skoro tak mówisz, doktorze.
  
   DR. CONROY: ¿Qué sucedio después?
  
  #3643 : Połóż się Niektóre ahi kable .
  
  DR. CONROY: ¿En donde, Viktor?
  
   #3643 : Już wiesz.
  
  DR CONROY: Nie, Victorze, nie wiem i chcę, żebyś mi powiedział.
  
  #3643 : W moim przypadku.
  
  DR. CONROY: ¿Puede ser más explícito, Viktor?
  
  #3643 : Na moim... kutasie.
  
  DR CONROY: Ok, Victor, zgadza się. To jest męski członek, męski organ, który służy do kopulacji i oddawania moczu.
  
  #3643 : W moim przypadku odnosi się to do drugiego, doktorze.
  
   DR. CONROY: Że jesteś seguro, Viktor?
  
   #3643 : Si.
  
  DR CONROY: W przeszłości nie zawsze byłeś taki, Victor.
  
  #3643 : Przeszłość, przeszłość jest. Chcę, żeby to się zmieniło.
  
  DR. CONROY: ¿Por que?
  
  #3643 : Ponieważ taka jest wola Boga.
  
  DR CONROY: Czy naprawdę wierzysz, Victorze, że wola Boża ma z tym coś wspólnego? ¿Z twoim problemem?
  
  #3643 : Wola Boża dotyczy wszystkiego.
  
  DR CONROY: Ja też jestem księdzem, Victorze, i myślę, że czasami Bóg pozwala naturze działać swoim torem.
  
  #3643: Natura jest oświeconym wynalazkiem, na który nie ma miejsca w naszej religii, doktorze.
  
  DR CONROY: Wróćmy do pokoju badań, Victorze. Kuentemé cué syntió, gdy był do niego przymocowany drut.
  
  #3643 : Psychodeliczne logo dziesięciu w rękach dziwaków.
  
  DR. CONROY: Sólo frío, ¿nada más?
  
  #3643 : Nada wt.
  
  DR CONROY: A kiedy moje geny zaczęły pojawiać się na ekranie?
  
  #3643 : Ja też nic nie czułem.
  
  DR CONROY: Wiesz, Victor, mam te wyniki pletyzmografu i odnotowują pewne reakcje tu i tu. ¿Widzisz szczyty?
  
  #3643 : Zniesmaczony niektórymi imionami.
  
  DR. CONROY: ¿Asco, Wiktor?
  
  (zatrzymaj się tutaj na minutę)
  
  DR CONROY: Mam tyle czasu, ile potrzebujesz, żeby odpowiedzieć, Victor.
  
  #3643 : Byłem zniesmaczony moimi genami seksualnymi.
  
   DR. CONROY: ¿Alguna en betonu, Viktor?
  
  #3643 : Wszystkie oni .
  
  DR. CONROY: ¿Sabe porque le molestaron?
  
   #3643 : Ponieważ obrażają Boga.
  
  DR CONROY: A jednak dzięki genom, które ustalił, maszyna rejestruje obrzęk męskiego narządu.
  
  #3643 : To niemożliwe.
  
  DR CONROY: Wulgarnymi słowami podniecił się, kiedy cię zobaczył.
  
  #3643: Ten język obraża Boga i jego godność kapłańską. Długi...
  
  DR. CONROY: ¿Que deberia, Viktor?
  
  #3643 : Nic.
  
  DR CONROY: Czy właśnie poczułeś wielki błysk, Victor?
  
  #3643 : Żaden lekarz.
  
  DR CONROY: ¿ Inny z Cynthii przed gwałtownym wybuchem?
  
  #3643 : ¿Co jeszcze od Boga?
  
  DR CONROY: Tak, przepraszam za moją nieścisłość. Czy powiedziałbyś, że kolejna día, kiedy uderzyłem psicólogo głową w deskę rozdzielczą, tenía gwałtowny błysk?
  
  #3643 : Ta osoba została przeze mnie uwiedziona. "Jeśli twoje prawe oko prowadzi cię do upadku, proszę" - mówi ksiądz.
  
   DR. CONROY: Mateo, rozdział 5, wersja 19.
  
   #3643 : Rzeczywiście.
  
  DR CONROY: A co z okiem? Od bólu w twoich oczach?
  
  #3643 : Nie rozumiem go.
  
  DR CONROY: Ten człowiek ma na imię Robert, ma żonę i córkę. Wysyłasz go do szpitala. Złamałem mu nos, siedem zębów i doznałem silnego szoku, chociaż, dzięki Bogu, strażnicy zdołali cię uratować na czas.
  
  #3643 : Myślę, że stałem się trochę brutalny.
  
  DR CONROY: Czy myślisz, że mógłbym być teraz agresywny, gdybym nie miał rąk przywiązanych do poręczy krzesła?
  
  #3643 : Jeśli chcesz, żebyśmy mogli się dowiedzieć, doktorze.
  
  DR CONROY: Lepiej skończmy wywiad, Victorze.
  
  
  
  
   Kostnica Miejska
  
   Wtorek , 5 kwietnia 2005 r. , 20:32
  
  
  
   Sala autopsyjna była ponurym pomieszczeniem, pomalowanym na niedopasowany liliowo-szary kolor, który w ogóle nie ozdabiał tego miejsca. Na stole sekcyjnym stała lampa z sześcioma punktowymi reflektorami, co dawało kadetowi możliwość zobaczenia jego ostatnich chwil chwały przed czterema widzami, którzy musieli ustalić, kto go wyciągnął. ze sceny.
  
  Pontiero zrobił gest obrzydzenia, gdy koroner położył na tacy statuetkę kardynała Robairy. Okropny zapach rozniósł się po sali autopsyjnej, gdy przystąpiłem do rozcinania go skalpelem. Zaraza była tak silna, że przykrył ją nawet zapach formaldehydu i alkoholu, którym wszyscy dezynfekowali narzędzia. Dikanti absurdalnie zastanawia się, po co czyścić tyle oprzyrządowania przed wykonaniem cięć. Ogólnie rzecz biorąc, nie wygląda na to, żeby zmarły zaraził się bakteriami czy czymkolwiek.
  
  "Hej, Pontiero, czy wiesz, dlaczego crusó el bebe nie żyje na drodze?
  
  - Tak, dottore, bo byłem przywiązany do kurczaka. Mówił mi o tym sześć, nie, siedem razy od ostatniego razu. ¿Znasz inny żart?
  
  Koroner nucił bardzo cicho, tnąc. Śpiewał bardzo dobrze, ochrypłym i słodkim głosem, który przypominał Paoli Louisa Armstronga. Sobre todo porque la canción era "Cóż za wspaniały świat". Solo interrumpía el canto para atormentar a Pontiero.
  
  "Jedynym żartem jest obserwowanie, jak starasz się nie wybuchnąć płaczem, wiceprezydencie". Je je je. Nie myśl, że mnie to nie bawi. On é ste dał swoje...
  
  Paola i Dante wpatrywali się w ciało kardynała. Koroner, zagorzały stary komunista, był wielkim profesjonalistą, ale czasami zawodził go szacunek dla zmarłych. Najwyraźniej strasznie się martwiła śmiercią Robairy, czego Dicanti nie zrobiła z mís más urojonym wdziękiem.
  
  "Dottore, muszę cię poprosić o analizę ciała i nic nie robić. Zarówno nasz gość, nadinspektor Dante, jak i ja uważamy, że jego rzekome próby rozrywki są obraźliwe i nieodpowiednie.
  
  Koroner spojrzał gniewnie na Dicantiego i kontynuował badanie zawartości pudełka maga Robairy, ale powstrzymał się od bardziej niegrzecznych komentarzy, chociaż przez zęby przeklął wszystkich obecnych i swoich przodków. Paola go nie słuchała, ponieważ martwiłam się o twarz Pontiero, która była biała do zielonkawej.
  
  "Maurizio, nie wiem, dlaczego tak cierpisz. Nigdy nie tolerowałeś krwi.
  
  "Cholera, jeśli ten drań może mi się przeciwstawić, ja też mogę".
  
  "Będziesz zaskoczony, na ilu sekcjach byłem, mój delikatny kolego.
  
  -O tak? Cóż, przypominam, że przynajmniej jeden ci jeszcze został, chociaż chyba podoba mi się bardziej niż tobie...
  
  O Boże, znowu zaczynają, pomyślała Paola, próbując pośredniczyć między nimi. Byli ubrani jak wszyscy dia. Dantego i Pontiero od samego początku darzyła wzajemna niechęć, ale szczerze mówiąc młodszy inspektor miał zły stosunek do każdego, kto był w spodniach i podchodził do niej bliżej niż na trzy metry. Wiedziałam, że postrzega ją jako córkę, ale czasami przesadzał. Dante był trochę szorstki iz pewnością nie był najmądrzejszym mężczyzną, ale w tej chwili nie sprostał miłości, jaką obdarzyła go jego dziewczyna. Nie rozumiem, że człowiek taki jak nadinspektor zajął miejsce, które zajmował w Nadzór. Jego nieustanne żarty i kąśliwy język zbyt mocno kontrastowały z szarym i cichym samochodem generalnego inspektora Sirina.
  
  - Może moi szanowni goście zdobędą się na odwagę i zwrócą wystarczającą uwagę na sekcję zwłok, którą przyszliście zobaczyć.
  
  Ochrypły głos koronera przywrócił Dicantiego do rzeczywistości.
  
  - Kontynuuj, proszę. Rzuciłam lodowate spojrzenie dwóm policjantom, żeby przestać się kłócić.
  
  - Dobra, niewiele jadłem od śniadania i wszystko wskazuje na to, że wypiłem bardzo wcześnie, bo ledwie znalazłem resztki.
  
  "Więc albo przegapisz jedzenie, albo szybciej wpadniesz w ręce zabójcy.
  
  "Wątpię, żeby pomijał posiłki... wydaje się być przyzwyczajony do dobrego jedzenia. Mieszkam, ważę około 92 kg, a waga to 1,83.
  
  - Co mówi nam, że zabójca to twardziel. Robaira nie była małą dziewczynką - wtrącił się Dante.
  
  - I czterdzieści metrów od tylnych drzwi kościoła do kaplicy - dodała Paola. Ktoś powinien był zobaczyć, jak zabójca przedstawia Kaddafiego w kościele. Pontiero, wyświadcz mi przysługę. Wyślij w to miejsce czterech zaufanych agentów. Niech będą w cywilnych ubraniach, ale z własnymi insygniami. Nie mów im, że to się stało. Powiedz im, że w kościele był napad, niech się dowiedzą, czy ktoś coś widział w nocy.
  
  - Poszukaj wśród pielgrzymów istoty, która marnuje czas.
  
  "Cóż, nie rób tego. Niech proszą sąsiadów, zwłaszcza starszych. Zwykle noszą lekkie ubrania.
  
  Pontiero skinął głową i opuścił salę autopsyjną, najwyraźniej wdzięczny, że nie musiał przez to przechodzić. Paola podążyła za nim wzrokiem, a gdy drzwi się za nim zamknęły, odwrócił się do Dantego.
  
  -¿Czy można wiedzieć, co się z tobą dzieje, jeśli jesteś z Watykanu? Pontiero to odważny człowiek, który nie znosi krwi, to wszystko. Błagam, powstrzymaj się od kontynuowania tej absurdalnej werbalnej argumentacji.
  
  "Wow, ilu gadatliwych w kostnicy" koroner zachichotał głosem.
  
  - Zajmujesz się swoimi sprawami, dottore, którymi teraz się zajmujemy. Czy wszystko jasne, Dante?
  
  - Spokojnie, spokojnie, inspektorze - bronił się nadinspektor, podnosząc ręce. Myślę, że nie rozumiesz, co się tutaj dzieje. Gdyby sama Masana musiała wejść do pokoju z płonącym pistoletem w dłoni i ramię w ramię z Pontiero, nie ma wątpliwości, że zrobiłaby to.
  
  - ¿Więc możesz dowiedzieć się, dlaczego jest on powiązany z él? - powiedziała Paola, całkowicie oszołomiona.
  
  -Bo to zabawne. Jestem przekonany, że jemu również sprawia przyjemność gniewanie się na mnie. Pregintele.
  
  Paola kręci głową, mamrocząc coś niezbyt przyjemnego o mężczyznach.
  
  - Ogólnie rzecz biorąc, będziemy kontynuować. Dottore, znasz już czas i przyczynę śmierci?
  
  Koroner przegląda jego akta.
  
  "Przypominam, że to wstępny raport, ale jestem prawie pewien. Kardynał zmarł wczoraj około dziewiątej wieczorem w poniedziałek. Błąd wynosi jedną godzinę. Umarłem z poderżniętym gardłem. Cięcie zostało wykonane, jak sądzę, przez mężczyznę tego samego wzrostu co on. Nie mogę nic powiedzieć o tej broni poza tym, że znajdowała się w odległości co najmniej piętnastu centymetrów, miała gładką krawędź i była bardzo ostra. To może być brzytwa fryzjerska, nie wiem.
  
  -¿Co z ranami? - powiedział Dante.
  
  - Patroszenie oczu nastąpiło pośmiertnie 5, podobnie jak okaleczenie języka.
  
  -¿Wyrwać mu język? Mój Boże, - Dante był przerażony.
  
  - Chyba szczypcami, ispettora. Kiedy skończysz, wypełnij pustkę papierem toaletowym, aby zatrzymać krwawienie. Potem go usunąłem, ale pozostała pozostałość celulozy. Witaj Dicanti, zadziwiasz mnie. Wyglądało na to, że nie zrobiło to na nim większego wrażenia.
  
  Cóż, widziałem gorsze.
  
  "Cóż, pozwól, że pokażę ci coś, czego prawdopodobnie nigdy wcześniej nie widziałeś. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem, a jest ich już wielu. Z zadziwiającą wprawą włożył język do jej odbytu. Następnie wytarłem krew ze wszystkich stron. Nie zauważyłbym, gdybym nie zajrzał do środka.
  
  Koroner pokaże im zdjęcia odciętego języka.
  
  "Zanurzyłem ją w lodzie i wysłałem do laboratorium. Proszę sporządzić kopię raportu inspektora, gdy nadejdzie. Nie rozumiem, dlaczego mi się udało.
  
  - Nie przejmuj się mną, zajmę się tym osobiście - zapewnił go Dicanti. ¿Co jest z rękami?
  
  - To były obrażenia pośmiertne. Cięcia nie są zbyt czyste. Gdzieniegdzie ślady oscylacji. Pewnie go to kosztowało... albo był w pozie inco-fashion.
  
  -¿Coś pod stopami?
  
  -Powietrze. Ręce są nieskazitelnie czyste. Podejrzewam, że spłukują je szczepionką. Wydaje mi się, że wyczuwam pewien zapach lawendy.
  
  Paola pozostaje zamyślona.
  
  - Dottore, twoim zdaniem, ile czasu zajęło zabójcy zadanie víctima ran éstasowi?
  
  Cóż, nie pomyślałeś o tym. Zobaczmy, pozwól mi policzyć.
  
  Starzec splata ręce, zamyślony, przedramiona na wysokości bioder, oczu, okaleczonych ust. Nucę pod nosem i #233; znowu Moody Blues. Paola nie pamiętała tonacji piosenki nr 243.
  
  "Cóż, modli się... przynajmniej pół godziny zajęło mu rozdzielenie rąk i wytarcie ich, a około godziny oczyszczenie całego ciała i ubranie go". Nie sposób policzyć, ile czasu torturował dziewczynę, ale wydaje się, że zajęło mu to dużo czasu. Zapewniam, że był z dziewczyną co najmniej trzy godziny i prawdopodobnie było to más.
  
  Ciche i tajemnicze miejsce. Ustronne miejsce z dala od wścibskich oczu. I odizolowany, bo Robaire musiał krzyczeć. Jaki dźwięk wydaje człowiek, gdy wyrywa się mu oczy i język? Oczywiście, dużo. Trzeba było skrócić czas, ustalić, ile godzin kardynał był w rękach mordercy i odjąć czas potrzebny na zrobienie z nim tego, co on z nim zrobił. Jak tylko zmniejszysz promień bíkvadratu, jeśli, miejmy nadzieję, zabójca nie obozuje na wolności.
  
  - Tak, chłopaki nie znaleźli żadnych śladów. ¿ Czy znalazłeś coś nieprawidłowego przed płukaniem, coś, co należy wysłać do analizy?
  
  -W porządku. Kilka włókien materiału i kilka plam z czegoś, co mogło być makijażem na kołnierzyku jego koszuli.
  
  -Makijaż? Ciekawski. ¿Być zabójcą?
  
  "Cóż, Dicanti, może nasz kardynał jest tajemnicą przed wszystkimi" - powiedział Dante.
  
  Paola le miro, zszokowana. Koroner z Rio zacisnął zęby, źle myśląc.
  
  - Ech, nie idę na ai - pospiesznie powiedział Dante-. To znaczy, prawdopodobnie bardzo dbał o swój wizerunek. W końcu będziesz miał dziesięć lat w pewnym wieku...
  
  "To wciąż niezwykły szczegół. ¿Czy algíalgún ma ślady kosmetyków na twarzy?
  
  - Nie, ale zabójca musiał ją też zmyć, a przynajmniej wytrzeć krew z oczodołów. Przyglądam się temu uważnie.
  
  "Dottore, na wszelki wypadek wyślij próbkę kosmetyków do laboratorium. Chcę poznać markę i dokładny odcień.
  
  "Może minąć trochę czasu, jeśli nie mają wcześniej przygotowanej bazy danych do porównania z próbką, którą im prześlemy.
  
  - Napisz w zleceniu pracy, aby w razie potrzeby wypełnić próżnię; bezpiecznie i zdrowo. To jest zamówienie, które bardzo lubi reżyser Chłopca. Co on mi mówi o krwi lub nasieniu? Czy to było szczęście?
  
  -W żadnym wypadku. Ubrania ofiary były bardzo czyste i znaleziono na nich ślady tej samej grupy krwi. Oczywiście ona jest jego własnością.
  
  -¿A coś na skórze lub włosach? ¿Kontrowersje, cokolwiek?
  
  "Znalazłem pozostałości kleju na tym, co zostało z ubrania, ponieważ podejrzewam, że zabójca rozebrał kardynała do naga i zabandażował go taśmą klejącą przed torturami, a następnie ponownie go ubrał. Umyć ciało, ale nie przez zanurzenie w wodzie, rozumiesz?
  
  Koroner znalazł na boku buta de Robairy cienką białą rysę od uderzenia i suchą ranę. Ver de Robaira.
  
  - Daj mu gąbkę z wodą i wytrzyj ją, ale nie martw się, że ma dużo wody lub nie zwraca uwagi na tę część, ponieważ zostawia za dużo wody. wiele ciosów w ciało.
  
  -¿A rodzaj strajku?
  
  - Bycie bardziej rozpoznawalnym niż makijaż jest łatwiejsze, ale też mniej zauważalne niż makijaż. To jak lawendowe ukłucie ze zwykłych masek.
  
  Paula westchnęła. To była prawda.
  
  -To wszystko?
  
  - Na twarzy są też pozostałości kleju, ale w bardzo małej ilości. To wszystko. Nawiasem mówiąc, zmarły był raczej krótkowzroczny.
  
  - A co to ma wspólnego ze sprawą?
  
  - Dante, do cholery, nic mi nie jest. Brakowało okularów.
  
  - Oczywiście nie było wystarczającej liczby punktów. Mam mu wydłubać oczy i zatrzymać okulary?
  
  Koroner spotyka się z nadinspektorem.
  
  "Cóż, posłuchaj, nie próbuję ci powiedzieć, żebyś wykonywał swoją pracę, po prostu mówię ci, co widzę.
  
  - Wszystko w porządku, doktorze. Przynajmniej kiedy mam pełny raport.
  
  - Oczywiście, inspektorze.
  
  Dante i Paola zostawili koronera, by zajął się cadávierem i jego wersjami jazzowych frazesów, i wyszli na korytarz, gdzie Pontiero wyszczekiwał krótkie i zwięzłe komendy móville. Kiedy się rozłączyła, inspektor zwrócił się do nich obojga.
  
  "Dobrze, oto co zamierzamy zrobić. Dante, wrócisz do swojego biura i złożysz raport ze wszystkim, co pamiętasz z pierwszego miejsca zbrodni. Wolałabym, żeby był sam, skoro był sam. masowo łatwe. Weź wszystkie zdjęcia i świadectwa, które twój mądry i oświecony ojciec pozwolił ci zatrzymać. I przyjdź do siedziby UACV, jak tylko skończysz. Obawiam się, że ta noc będzie bardzo długa.
  
  
  
  
  
  Pytanie od Nicka: Opisz w mniej niż 100 słowach, jak ważny jest czas w przygotowaniu sprawy karnej (segun Rosper). Wyciągnij osobiste wnioski, odnosząc zmienne do poziomu doświadczenia zabójcy. Masz dwie minuty, które już odliczasz od momentu odwrócenia kartki.
  
  
  Odpowiedź: Czas potrzebny na:
  
  
  a) wyeliminować ofiary
  
  b) interakcja z CAD.
  
  c) usunąć jego dowody z ciała i pozbyć się go
  
  
  Komentarz: Jak rozumiem, zmienną a) określają fantazje zabójcy, zmienna b) pomaga ujawnić jego ukryte motywy, c) określa jego zdolność do analizy i improwizacji. Podsumowując, jeśli zabójca spędza więcej czasu na
  
  
  a) ma średni poziom (3 crímenes)
  
  b) jest ekspertem (4 crímenes lub más)
  
  c) jest debiutantem (pierwsze lub drugie wykroczenie).
  
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Wtorek, 5 kwietnia 2005 o 22:32.
  
  
  
  Zobaczmy, co mamy?
  
  - Mamy dwóch kardynałów zabitych w straszny sposób, Dicanti.
  
  Dicanti i Pontiero jedzą lunch w kawiarni i piją kawę w sali konferencyjnej laboratorium. To miejsce, mimo swojej nowoczesności, było szare i nudne. Kolorowy obraz całego pokoju stawia ją przed setką zdjęć z miejsca zbrodni, które zostały rozłożone przed nimi. Po jednej stronie ogromnego stołu w salonie stały cztery plastikowe torby z dowodami kryminalistycznymi. Wszystko, co masz w tej chwili, z wyjątkiem tego, co Dante powiedział ci o pierwszej zbrodni.
  
  - Dobrze, Pontiero, zacznijmy od Robayry. ¿Co wiemy o él?
  
  - Mieszkałem i pracowałem w Buenos Aires. Przylecimy samolotem Aerolíneas Argentinas w niedzielę rano. Weź otwarty bilet kupiony kilka tygodni temu i poczekaj, aż zostanie zamknięty o godzinie 13:00 w sobotę. Biorąc pod uwagę różnicę czasu, przypuszczam, że był to czas śmierci Ojca Świętego.
  
  - Podróż w obie strony?
  
  Tylko Ida.
  
  "Ciekawe jest to, że... albo kardynał był bardzo krótkowzroczny, albo doszedł do władzy z wielkimi nadziejami. Maurizio, znasz mnie: nie jestem szczególnie religijny. ¿ Czy wiesz coś o możliwościach Robayry jako taty?
  
  -W porządku. Czytałem o nim coś tydzień temu, chyba w La Stampa. Uważali go za dobrą pozycję, ale nie za jednego z głównych faworytów. W każdym razie wiesz, że to włoskie media. Zwracają na to uwagę naszych kardynałów. O Portini sí habíleído i nie tylko.
  
  Pontiero był człowiekiem rodzinnym o nienagannej uczciwości. O ile wiem z akt Paoli, był dobrym mężem i dobrym ojcem. W każdą niedzielę chodziłem na mszę jak w zegarku. Jakże punktualne było jego zaproszenie do towarzyszenia Arles, które Dicanti odrzucał pod wieloma pretekstami. Jedne były dobre, inne złe, ale żadna nie pasowała. Pontiero wie, że w umyśle inspektora było mało wiary. Poszedł do nieba z ojcem dziesięć lat temu.
  
  "Coś mnie niepokoi, Maurizio. Warto wiedzieć, że zabójcę z kardynałami łączy pewnego rodzaju frustracja. Czy nienawidzi czerwieni, czy jest szalonym seminarzystą, czy po prostu nienawidzi małych okrągłych kapeluszy.
  
  - Kardynał Capello.
  
  -Dziękuję za wyjaśnienie. Podejrzewam, że istnieje między nimi jakiś związek, mávseá del capelo. Krótko mówiąc, nie zajdziemy daleko na tej ścieżce bez konsultacji z autorytatywną władzą. Mama Ana Dante będzie musiała utorować nam drogę do rozmowy z kimś na górze w Kurii. A kiedy mówię w górę, mam na myśli w górę.
  
  - Nie bądź facilem.
  
  -Zobaczymy. Na razie skup się na testowaniu małp. Na początek wiemy, że Robaira nie umarł w kościele.
  
  Rzeczywiście, krwi było bardzo mało. Powinien umrzeć gdzie indziej.
  
  "Zdecydowanie zabójca musiał trzymać kardynała w swojej mocy przez pewien czas w odosobnionym i sekretnym miejscu, gdzie mógł użyć ía do interakcji z ciałem. Wiemy, że musiał jakoś zdobyć jej zaufanie, aby ofiara dobrowolnie weszła w to miejsce. Od ahí, movió el Caddiáver do Santa María in Transpontina, oczywiście nie bez powodu.
  
  -¿Co z kościołem?
  
  - Porozmawiaj z księdzem. Kiedy kładł się do łóżka, było zamknięte na rozmowy i śpiewanie. Pamięta, że po przyjeździe musiał się ujawnić policji. Ale są też drugie drzwi, bardzo małe, wychodzące na Via dei Corridori. To był chyba piąty wpis. sprawdziłeś to?
  
  Zamek był nienaruszony, ale Moderna i silny. Ale nawet gdyby drzwi były szeroko otwarte, nie rozumiem, gdzie mógł wejść zabójca.
  
  -Dlaczego?
  
  -¿ Czy zwróciłeś uwagę na liczbę osób stojących przed drzwiami wejściowymi na Via della Consciliazione? Cóż, ulica Atre jest cholernie pełna ludzi. Pełno pielgrzymów. Tak, przycięli to nawet do tráfico. Nie mów mi, że zabójca wszedł z sapra w dłoniach na oczach całego świata.
  
  Paola zastanawiała się przez kilka sekund. Może ten napływ ludzi był najlepszą przykrywką dla zabójcy, ale czy dostał się do środka bez wyważania drzwi?
  
  - Pontiero, ustalenie, co jest naszym priorytetem, jest jednym z naszych priorytetów. Czuję, że to jest bardzo ważne. Mañanna pójdziemy do mojego brata, jak on się nazywał?
  
  -Francesco Toma, karmelita.
  
  Młodszy inspektor powoli skinął głową, robiąc notatki w swoim notatniku.
  
  - Do tego. Z drugiej strony mamy przerażające detale: wiadomość na ścianie, odcięte ręce na płótnie... i te wodne torby. Kontynuować.
  
  Pontiero zaczął czytać, podczas gdy inspektor Dicanti wypełniał raport z testu Bolu Grafa. Ultranowoczesne biuro i dziesięć reliktów XX wieku, takich jak te przestarzałe druki.
  
  -Ekspertyza po prostu 1. Kradnij. Prostokąt z haftowanej tkaniny używany przez księży katolickich w sakramencie spowiedzi. Znaleziono go zwisającego z ust szafrena, całkowicie pokrytego krwią. Grupa Sangu íneo pokrywa się z grupą víctima. Trwają testy DNA.
  
  Był to brązowawy przedmiot, którego nie mogłem dostrzec w półmroku kościoła. Analiza DNA trwała co najmniej dwa miesiące, a wynika to z faktu, że UACV posiadało jedno z najnowocześniejszych laboratoriów na świecie. Wiele razy Dicanti śmiał się podczas oglądania CSI 6 w telewizji. Mam nadzieję, że testy przebiegną równie szybko, jak w serii amerykańskiej.
  
  -Ekspertyza núsimply 2. Białe płótno. Pochodzenie nieznane. Materiał, algodon. Obecność krwi, ale bardzo mało. Na él znaleziono odcięte ręce Víctimy. Grupa Sangu íneo pokrywa się z grupą víctima. Trwają testy DNA.
  
  - Po pierwsze, ¿Robaira - czy to z greką czy z łaciną? -Dudo Dicanti.
  
  - Myślę, że z greką.
  
  - Dobra, mów dalej, Maurizio, proszę.
  
  - Egzamin nr 3. Zmięty papier mniej więcej trzy na trzy centy. Znajduje się w lewym oczodole na V wieku. Badany jest rodzaj papieru, jego skład, zawartość tłuszczu i procent chloru. Litery są pisane na papierze ręcznie i przy pomocy miski graficznej.
  
  
  
  
  - MT 16 - powiedział Dicanti. ¿Nie masz kierunku?
  
  - Znaleziono papier pokryty krwią i zwinięty w kulkę. Oczywiście jest to wiadomość od zabójcy. Brak oczu na Víctima może być dla él nie tyle karą, co wskazówką... jakby mówił nam, gdzie patrzeć.
  
  Albo że jesteśmy ślepi.
  
  "Brutalny zabójca... jest pierwszym, który pojawia się we Włoszech. Myślę, że dlatego chciałem, żebyś o siebie dbała, Paola. Nie zwykły detektyw, ale osoba zdolna do kreatywnego myślenia.
  
  Refleksja Dicantió na temat słów młodszego inspektora. Jeśli to prawda, stawka została podwojona. Profil zabójcy pozwala mu reagować na bardzo inteligentnych ludzi i zwykle bardzo trudno mnie złapać, chyba że popełnię błąd. Prędzej czy później wszyscy to zrobią, ale na razie wypełnili cele kostnicy.
  
  "Dobrze, pomyślmy przez chwilę. ¿Jakie mamy ulice z takimi inicjałami?
  
  - Viale del Muro Torto...
  
  "W porządku, idzie przez park i nie ma pomero, Maurizio.
  
  - W takim razie Monte Tarpeo, które przechodzi przez ogrody Palazzo dei Conservatori, też nie jest tego warte.
  
  -¿Y Monte Testaccio?
  
  -Via Testaccio Park... może warto.
  
  -Chwileczkę -Dicanti cogio el telefono i Marco en nú tylko stażysta- ¿Dokumentacja? O, cześć, Silvio. Sprawdź, co się dzieje na Monte Testaccio 16. I poprowadź nas ulicą Roma do sali konferencyjnej.
  
  Gdy czekali, Pontiero nadal wymieniał dowody.
  
  - Na koniec (w tej chwili): Badanie to po prostu 4. Zmięty papier wielkości około trzech na trzy centymetry. Znajduje się on w prawym dolnym rogu arkusza, w idealnych warunkach, w których przeprowadzono badanie po prostu 3. Rodzaj papieru, jego skład, zawartość tłuszczu i chloru podano w poniższej tabeli. n są badane. Słowo jest pisane na papierze ręcznie i przy pomocy miski graficznej
  
  
  
  
  - Undeviginti.
  
  "Cholera, to jest jak poñetero hieroglificzne - se desesperó Dicanti. Mam tylko nadzieję, że nie jest to kontynuacja wiadomości, którą zostawiłem w pierwszej części, ponieważ pierwsza część poszła z dymem.
  
  "Myślę, że będziemy musieli zadowolić się tym, co mamy w tej chwili.
  
  "Wspaniale, Pontiero. Dlaczego nie powiesz mi, czym jest undeviginti, żebym mógł sobie z tym poradzić?
  
  "Twoja szerokość i długość geograficzna są trochę zardzewiałe, Dicanti. To znaczy dziewiętnaście.
  
  - Cholera, to prawda. Zawsze wycofywałem się ze szkoły. ¿A strzała?
  
  W tym momencie wszedł jeden z asystentów dokumentalisty z Rue Roma.
  
  - To wszystko, inspektorze. Szukałem tego, o co prosiłem: Monte Testaccio 16 nie istnieje. Na tej ulicy jest czternaście portali.
  
  Dzięki, Silvio. Zrób mi przysługę, spotkaj się tutaj ze mną i Pontiero i upewnij się, że ulice Rzymu zaczynają się od góry. To ślepy strzał, ale miałem przeczucie.
  
  "Miejmy nadzieję, że jesteś lepszym szaleńcem, niż myślisz, dottora Dicanti". Hari lepiej idź po Biblię.
  
  Wszyscy trzej odwrócili głowy w stronę drzwi sali konferencyjnej. Na progu stał ksiądz przebrany za duchownego. Był wysoki i szczupły, żylasty, z wyraźnie łysą głową. Wyglądał na pięćdziesiąt bardzo dobrze zachowanych kości i miał twarde i mocne rysy kogoś, kto widział wiele wschodów słońca na otwartej przestrzeni. Dikanti uważa, że bardziej przypomina żołnierza niż księdza.
  
  -¿ Kim jesteś i czego chcesz? To jest obszar o ograniczonym dostępie. Zrób mi przysługę i natychmiast wyjdź - powiedział Pontiero.
  
  "Jestem ksiądz Anthony Fowler i przyszedłem ci pomóc" - powiedział poprawnie po włosku, ale trochę niepewnie i niepewnie.
  
  "To są posterunki policji, a ty włamałeś się do nich bez pozwolenia. Jeśli chcesz nam pomóc, idź do kościoła i módl się za nasze dusze.
  
  Pontiero podszedł do księdza, który przybył, chcąc zaprosić go do wyjścia w złym humorze. Dicanti już się odwrócił, by dalej studiować zdjęcia, kiedy Fowler przemówił:;:
  
  - To z Biblii. Z Nowego Testamentu, w szczególności ode mnie.
  
  -¿Somo? Pontiero był zaskoczony.
  
  Dicanti alzo la cabeza y miro a Fowler.
  
  - Dobra, wyjaśnij co.
  
  -Mt 16. Ewangelia Mateusza, rozdział 16, rozdział 237, Toul. ¿Zostawić więcej notatek?
  
  Pontiero wydaje się zdenerwowany.
  
  "Słuchaj, Paola, naprawdę nie zamierzam cię słuchać...
  
  Dicanti zatrzymał go gestem.
  
  - Posłuchaj, Mosle.
  
  Fowler wszedł do sali konferencyjnej. W ręku trzymał czarny płaszcz i zostawił go na krześle.
  
  - Jak dobrze wiecie, chrześcijański Nowy Testament jest podzielony na cztery księgi: Mateusza, Marka, Łukasza i Jana. W bibliografii chrześcijańskiej księga Mateusza jest reprezentowana przez litery Mt. Liczba pierwsza poniżej nún odnosi się do rozdziału 237 tulo. A przy dwóch núsimple más należy wskazać ten sam cytat między dwoma wersami i #237;ass.
  
  Zabójca to zostawił.
  
  Paola pokaże Ci test nr 4, zapakowany w plastikową torebkę. Spojrzał jej w oczy. Ksiądz nie zdradzał, że rozpoznaje list, ani nie odczuwał obrzydzenia w obliczu krwi. Przyjrzała mu się uważnie i powiedziała:
  
  -Dziewiętnaście. Co jest właściwe.
  
  Pontiero był wściekły.
  
  -¿ Powiesz nam od razu wszystko, co wiesz, czy każesz nam długo czekać, ojcze?
  
   - Et tibi dabo claves regni coelorum, -recitó Fowler - et quodcumque ligaveris super terram, erit legatum et in coelis; et quodcumque solveris super terram, erit solutum et in coelis. Daję ci klucze do Królestwa Niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Z Mateusza 16, werset 19. To znaczy słowa, którymi potwierdzam św. Piotra jako głowę apostołów i obdarzam jemu i jego następcom władzą nad całym światem chrześcijańskim.
  
  -Santa Madonna -exclamó Dicanti.
  
  "Biorąc pod uwagę to, co ma się wydarzyć w tym mieście, jeśli się modlisz, myślę, że powinieneś się martwić. I wiele więcej.
  
  "Do diabła, jakiś szaleniec, do cholery, po prostu poderżnij gardło księdzu i włącz syreny. Nie widzę w tym nic złego, ojcze Fowler - powiedział Pontiero.
  
  - Nie, mój przyjacielu. Zabójca nie jest szalonym maniakiem. Jest okrutną, powściągliwą i inteligentną osobą i jest strasznie szalony, możesz mi wierzyć.
  
  -O tak? Wydaje się, że dużo wie o twoich motywach, ojcze - zachichotał młodszy inspektor.
  
  Ksiądz uważnie wpatruje się w Dicantiego, kiedy odpowiadam.
  
  Tak, o wiele więcej, modlę się. Kim on jest.
  
  
  
  
   (ARTÍCULO EXTRAÍDO DEL DIARIO MARYLAND GAZETTE,
  
  
  
   29 LIPCA 1999 STRONA 7)
  
  
  KSIĄDZ OSKARŻONY O WYKORZYSTYWANIE SEKSUALNE POPEŁNIA SAMOBÓJSTWO
  
  
   SILVER SPRING, Maryland (AGENCJE WIADOMOŚCI). Ponieważ oskarżenia o wykorzystywanie seksualne nadal wstrząsają duchownymi katolickimi w Am Rick, ksiądz z Connecticut oskarżony o wykorzystywanie seksualne nieletnich powiesił się w swoim pokoju w domu opieki. instytucja zajmująca się leczeniem osób z problemami powiedziała American-Press w zeszły piątek o lokalnej policji.
  
  64-letni Peter Selznick przeszedł na emeryturę ze stanowiska pastora w parafii św. Andrzeja w Bridgeport w stanie Connecticut 27 kwietnia ubiegłego roku, zaledwie jeden dzień przed swoimi narodzinami. po tym, jak urzędnicy Kościoła katolickiego przeprowadzili wywiady z dwoma mężczyznami, którzy twierdzili, że Selznick wykorzystywał ich w okresie od późnych lat siedemdziesiątych do wczesnych osiemdziesiątych, rzecznik Kościoła katolickiego stwierdził, że Selznick wykorzystywał ich między późnymi latami siedemdziesiątymi a wczesnymi osiemdziesiątymi. z Bridgeportu.
  
  Ksiądz był leczony w St. Matthew's Institute w Maryland, placówce psychiatrycznej, w której przebywają więźniowie oskarżeni o napaść na tle seksualnym lub "pomieszanie seksualne".
  
  "Personel szpitala kilka razy dzwonił do drzwi i próbował wejść do pokoju, ale coś zablokowało drzwi" - powiedziała na konferencji prasowej Diane Richardson, rzeczniczka Departamentu Policji i Ochrony Granic z hrabstwa Prince George's. "Kiedy weszli do pokoju, znaleźli zwłoki wiszące na jednej z odsłoniętych belek stropowych".
  
  Selznick powiesił się na jednej z poduszek w swoim łóżku, potwierdzając Richardsonowi, że jego ciało zostało zabrane do kostnicy w celu przeprowadzenia sekcji zwłok. Podobnie stanowczo zaprzecza plotkom, że CAD był nagi i okaleczony, plotkom, które nazwał "całkowicie bezpodstawnymi". Podczas konferencji prasowej kilku dziennikarzy cytowało "świadków", którzy powiedzieli, że widzieli takie okaleczenia. Rzecznik twierdzi, że "pielęgniarka Okręgowego Korpusu Medycznego ma powiązania z narkotykami takimi jak marihuana i inne środki odurzające, pod wpływem których złożyła te oświadczenia.; rzeczony pracownik miejski został zawieszony w obowiązkach służbowych i płacowych przed zwolnieniem za swoją postawę" - podsumował rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji. Święty Periou Dicko był w stanie skontaktować się z rzekomą pielęgniarką, która odmówiła złożenia kolejnego oświadczenia; jest to krótkie "Myliłem się (myliłem się)".
  
  Biskup Bridgeport, William Lopez, potwierdził, że jest "głęboko zasmucony" "tragiczną" śmiercią Selznicka, dodając, że esc "niepokoi północnoamerykańską gałąź Cat Church". #243 Leakey ma teraz "wiele ofiar".
  
  Ojciec Selznick urodził się w Nowym Jorku w 1938 roku i został wyświęcony w Bridgeport w 1965 roku. Służyłem w kilku okręgach w Connecticut i przez krótki czas w okręgu San Juan Vianni w Chiclayo w Peru.
  
  "Każda osoba, bez wyjątku, ma godność i wartość w oczach Boga, a każda osoba potrzebuje i zasługuje na nasze współczucie" - mówi Lopez. "Niepokojące okoliczności jego śmierci nie mogą zniweczyć całego dobra, które uczynił" - podsumowuje biskup.
  
  Dyrektor Instytutu św. Mateusza, ks. Canice Conroy, odmówił składania jakichkolwiek oświadczeń w éSaint-PerióDico. Ojciec Anthony Fowler, dyrektor New Software Institute, mówi, że ojciec Conroy był "w szoku".
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Wtorek, 5 kwietnia 2005 o 23:14.
  
  
  
  Wypowiedź Fowlera była jak uderzenie maczugą. Dicanti i Pontiero stali, wpatrując się uważnie w łysego księdza.
  
  - Czy mogę usiąść?
  
  "Jest mnóstwo pustych krzeseł", powiedziałías -se'sñaló Paola-. Wybierz siebie.
  
  Wskazał asystenta dokumentacji, który wyszedł.
  
  Fowler zostawił na stole małą czarną torbę podróżną z postrzępionymi brzegami i dwoma gniazdkami. Była to torba, która widziała wiele świata, która głośno mówiła o kilogramach, które dźwigał jej sobowtór. Otworzył ją i wyjął opasłą teczkę z ciemnego kartonu z zagiętymi krawędziami i plamami po kawie. Położył go na stole i usiadł naprzeciwko inspektora. Dikanti obserwowała go uważnie, rejestrując jego ekonomię ruchów, energię, jaką emanowały jego czarne oczy. Była bardzo zaintrygowana tym, skąd pochodzi ten dodatkowy ksiądz, ale była zdeterminowana, by nie dać się osaczyć, zwłaszcza na jej własnym terenie.
  
  Pontiero wziął krzesło, postawił je naprzeciwko wielebnego i usiadł po lewej stronie, kładąc ręce na oparciu. Dicanti Tomó w myślach przypomniał mu, żeby przestał naśladować tyłki Humphreya Bogarta. Wiceprezydent obejrzał "The halcón maltés" około trzysta razy. Zawsze siadał po lewej stronie kogoś, kogo uważał za podejrzanego, i kompulsywnie palił obok niego, jeden niefiltrowany Pall Mall po drugim.
  
  - Dobrze, ojcze. Przekaż nam dowód swojej tożsamości.
  
  Fowler wyjmuje paszport z wewnętrznej kieszeni marynarki i wręcza go Pontiero. Zrobił niezadowolony gest w kierunku chmury dymu wydobywającej się z cygara podinspektora.
  
  -Wow wow. Paszport dyplomowy. ¿ Ma immunitet, co? ¿ Co to do diabła jest, jakiś rodzaj espía? zapytaj Pontiero.
  
  "Jestem oficerem sił zbrojnych Stanów Zjednoczonych Aérea.
  
  -¿Con que rango? - powiedziała Paula.
  
  -Główny. - Czy mógłby pan powiedzieć podinspektorowi Pontiero, żeby przestał palić przy mnie? Opuszczałem cię już wiele razy i nie chcę się powtarzać.
  
  - Jest narkomanem, majorze Fowler.
  
  -Padre Fowler, dottora Dicanti. Jestem na emeryturze.
  
  - Hej, poczekaj, czy wiesz, jak mam na imię, ojcze? Albo od egzaminatora?
  
  CSI uśmiechnął się między ciekawością a rozbawieniem.
  
  - Cóż, Maurizio, podejrzewam, że ojciec Fowler nie jest tak powściągliwy, jak twierdzi.
  
  Fowler posłał jej nieco smutny uśmiech.
  
  "To prawda, że niedawno zostałem przywrócony do czynnej służby. I co ciekawe, powodem tego były moje studia przez całe moje cywilne życie - zatrzymuje się i macha ręką, odganiając dym.
  
  -Więc co? Gdzie jest i gdzie jest ten sukinsyn, który zrobił to kardynałowi Świętej Matki Kościoła, żebyśmy wszyscy mogli iść do domu spać, kochanie.
  
  Ksiądz nadal milczał, równie niewzruszony jak jego klient. Paola podejrzewała, że ten człowiek był zbyt twardy, by zaimponować małemu Pontiero. Bruzdy na ich skórze wyraźnie wskazywały, że życie pozostawiło w nich bardzo złe wrażenia, a te oczy widziały rzeczy gorsze od policjanta, często jego śmierdzący tytoń.
  
  -Basta, Maurizio. I zgaś cygaro.
  
  Pontiero upuścił papierosa na podłogę, dąsając się.
  
  - W porządku, ojcze Fowler - powiedziała Paola, obracając w dłoniach fotografie na stole, ale uważnie wpatrując się w księdza - dałeś mi jasno do zrozumienia, że w tej chwili ty tu rządzisz. On wie, czego ja nie wiem, a co powinienem wiedzieć. Ale jesteś na moim polu, na mojej ziemi. Ty mi powiedz, jak to rozwiążemy.
  
  -¿Co byś powiedział, gdybyś zaczął od utworzenia profilu?
  
  -¿ Możesz mi powiedzieć po co?
  
  "Ponieważ w takim przypadku nie będziesz musiał wypełniać kwestionariusza, aby poznać nazwisko zabójcy. Tak bym powiedział. W takim przypadku będziesz potrzebować profilu, aby dowiedzieć się, gdzie jesteś. A to nie to samo.
  
  -¿ Czy to egzamin, ojcze? Chcesz zobaczyć, jak dobra jest osoba przed tobą? ¿ Czy on zamierza kwestionować moje zdolności dedukcyjne, tak jak Boy?
  
  "Myślę, dottor, że osobą, która się tutaj osądza, jesteś ty.
  
  Paola wzięła głęboki oddech i zebrała się w sobie, żeby nie krzyczeć, gdy Fowler położył palec na jej ranie. Kiedy już wierzyłem, że mi się nie uda, w drzwiach pojawił się jej szef. Stał uważnie, przyglądając się księdzu, a ja zwróciłem mu egzamin. W końcu obaj przywitali się ze spuszczonymi głowami.
  
  - Padre Fowler.
  
  - Dyrektor Boy.
  
  - Ostrzeżono mnie o waszym przybyciu przez, powiedzmy, niezwykły kanał. Nie trzeba dodawać, że jego obecność tutaj jest niemożliwa, ale przyznaję, że może nam się przydać, jeśli moje źródła wcale nie kłamią.
  
  - Oni nie.
  
  "Więc kontynuuj, proszę.
  
  Zawsze miał nieprzyjemne uczucie, że spóźnił się na świat, który zaczął, i wtedy to uczucie się powtórzyło. Paola jest zmęczona faktem, że cały świat wie wszystko, czego ona nie wie. Poprosiłbym Boi, żeby wyjaśnił, jak tylko będzie miał czas. W międzyczasie postanowiłem skorzystać z okazji.
  
  "Dyrektor, ojciec Fowler, który jest tutaj, powiedział Pontiero i mnie, że zna tożsamość zabójcy, ale wydaje się, że chce uzyskać bezpłatny profil psychologiczny sprawcy, zanim ujawni nam jego nazwisko. Osobiście uważam, że marnujemy cenny czas, ale zdecydowałem się zagrać w jego grę.
  
  Uklękła, robiąc wrażenie na trzech mężczyznach, którzy się na nią gapili. Podszedł do tablicy, która zajmowała większą część tylnej ściany i zaczął na niej pisać.
  
  Zabójcą jest biały mężczyzna w wieku od 38 do 46 lat. Jest mężczyzną średniego wzrostu, silnym i inteligentnym. Posiada wykształcenie wyższe i znajomość języków. Jest leworęczny, otrzymał surowe wykształcenie religijne i jako dziecko cierpiał z powodu frustracji lub nadużyć. Jest niedojrzały, jego praca wywiera na niego presję wykraczającą poza jego stabilność psychiczną i emocjonalną i cierpi z powodu poważnych represji seksualnych. Prawdopodobnie ma historię poważnych nadużyć. Zabija nie pierwszy i nie drugi raz, a już na pewno nie ostatni. Głęboko gardzi nami, zarówno politykami, jak i bliskimi mu osobami. A teraz, ojcze, powiedz mi imię jego zabójcy - powiedział Dikanti, obracając się i rzucając kredę w ręce księdza.
  
  Obserwuj swoich słuchaczy. Fowler patrzył na nią ze zdziwieniem, Pontiero z podziwem, a harcerz ze zdziwieniem. W końcu ksiądz przemówił.
  
  - Gratulacje, dottor. Dziesięć. Pomimo tego, że jestem psycholem i logosem, nie rozumiem, z czego wyciągasz te wszystkie wnioski. Mógłbyś mi trochę wytłumaczyć?
  
  - To wstępny raport, ale wnioski powinny być w dużej mierze zbliżone do rzeczywistości. To, że jest biały, jest odnotowane w profilu jego ofiar, ponieważ bardzo rzadko zdarza się, aby seryjny morderca zabijał kogoś innej rasy. Jest średniego wzrostu, ponieważ Robaira był wysokim mężczyzną, a długość i kierunek cięcia na jego szyi wskazują, że został zabity z zaskoczenia przez kogoś o wzroście około 1,80 metra. Widać, że jest silny, inaczej nie dałoby się umieścić kardynała w kościele, bo nawet gdyby użył samochodu do przewiezienia ciała pod bramę Atrá, kaplica jest oddalona o jakieś czterdzieści metrów. Niedojrzałość jest wprost proporcjonalna do typu zabójcy, który głęboko gardzi ofiarą, którą uważa za przedmiot, oraz policjantem, którego uważa za istotę gorszą.
  
  Fowler przerwał jej, grzecznie podnosząc rękę.
  
  - Są dwa szczegóły, które szczególnie przykuły moją uwagę, dottor. Po pierwsze, powiedziałeś, że to nie pierwszy raz, kiedy zabijasz. Czy odjął to od skomplikowanego planu morderstwa?
  
  "Rzeczywiście, ojcze. Ten człowiek ma głęboką wiedzę o policji i robi to od czasu do czasu. Moje doświadczenie mówi mi, że pierwszy raz jest zwykle bardzo niechlujny i improwizowany.
  
  "Po drugie, "jego praca wywiera na niego presję, która przekracza jego stabilność psychiczną i emocjonalną". Nie mogę dojść, skąd on to wziął.
  
  Dikanti zarumieniła się i skrzyżowała ręce na piersi. nie odpowiedziałem. Chłopak skorzystał z okazji i zainterweniował.
  
  - Ach, dobra Paola. Jej wysoka inteligencja zawsze pozostawia lukę umożliwiającą penetrację jej kobiecej intuicji, prawda? Ojciec, opiekun Dikanti, czasem dochodzi do czysto emocjonalnych wniosków. Nie wiem dlaczego. Oczywiście jako pisarka będę miała wspaniałą przyszłość.
  
  "Mam więcej niż myślisz. Bo trafił w dziesiątkę - powiedział Fowler, wstając w końcu i podchodząc do tablicy. Inspektorze, czy cuál to prawidłowa nazwa pana zawodu? ¿ Profiler, prawda?
  
  - Tak - odparła zawstydzona Paola.
  
  -¿Cuá stopień profilowania osiągnięty?
  
  "Po ukończeniu kursu medycyny sądowej i intensywnym szkoleniu w Wydziale Nauk Behawioralnych FBI. Bardzo niewielu udaje się ukończyć pełny kurs.
  
  -¿ Czy możesz nam powiedzieć, ilu jest wykwalifikowanych profilerów na świecie?
  
  "Obecnie dwadzieścia. Dwunastu w Stanach Zjednoczonych, czterech w Kanadzie, dwóch w Niemczech, jednego we Włoszech i jednego w Austrii.
  
  -Dziękuję. Czy wszystko jasne, panowie? Dwadzieścia osób na świecie jest w stanie narysować profil psychologiczny seryjnego mordercy z pełną gwarancją, a jedna z nich jest w tym pokoju. I zaufaj mi, znajdę tę osobę...
  
  Odwróciłem się i napisałem... i napisałem... na tablicy, bardzo dużymi, grubymi i twardymi literami, jedno imię.
  
  
  WIKTOR KAROSKI
  
  
  "...będziemy potrzebować kogoś, kto potrafi wejść do jego głowy. Tutaj mają nazwę, o którą mnie prosili. Ale zanim pobiegniesz do telefonu, żeby wydać nakaz aresztowania, pozwól, że opowiem ci całą historię.
  
  
  
  Z korespondencji Edwarda Dresslera,
  
  psychiatra i kardynał Francis Shaw
  
  
  
  Boston, 14 maja 1991
  
  
  (...) Wasza Eminencjo, mamy niewątpliwie do czynienia z urodzonym recydywistą. Segí został poinformowany, że był to już piąty raz, kiedy był przenoszony do innej parafii. Testy przeprowadzone przez okres dwóch tygodni potwierdzają, że nie możemy ryzykować ponownego współistnienia z dziećmi bez narażania ich na niebezpieczeństwo. (...) Nie mam wątpliwości co do jego woli nawrócenia, bo jest stanowczy. Wątpię w jego zdolność do samokontroli. (...) Nie masz luksusu posiadania go w parafii. Powinienem obciąć mu skrzydła, zanim eksploduje. W przeciwnym razie nie ponoszę odpowiedzialności. Polecam odbycie co najmniej sześciomiesięcznego stażu w Instytucie św. Mateusza.
  
  
  Boston, 4 sierpnia 1993
  
  
  (...) Już trzeci raz mam do czynienia z élem (Karoskim) (...) Muszę Panu powiedzieć, że "zmiana scenerii", jak Pan to nazywa, wcale mu nie pomogła, wręcz przeciwnie . Coraz bardziej zaczyna tracić kontrolę, a ja zauważam w jego zachowaniu oznaki schizofrenii. Możliwe, że w każdej chwili całkowicie przekroczy granicę i stanie się kimś innym. Wasza Eminencjo, znacie moje oddanie Kościołowi i rozumiem ogromny brak księży, ale proszę pominąć obie listy! (...) Przez moje ręce przeszło już 35 osób, Wasza Eminencjo, i widziałem, że niektórzy z nich mieli szanse na samodzielne wyzdrowienie (...) Karoski najwyraźniej do nich nie należy. Kardynale, w rzadkich przypadkach Jego Eminencja posłuchał mojej rady. Błagam cię teraz, jeśli to zrobisz: przekonaj Karoskiego, aby wstąpił do kościoła św. Mateusza.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Moyércoles, 6 kwietnia 2005, 00:03
  
  
  
  Paola Tom, usiądź, przygotuj się na opowieść ojca Fowlera.
  
  Wszystko zaczęło się, przynajmniej dla mnie, w 1995 roku. W tym krótkim czasie po opuszczeniu Armii Królewskiej stałem się dostępny dla mojego biskupa. Éste quiso aprovechar mi título de Psicología enviándome al Instituto Saint Matthew. ¿Czy orí powinniśmy mówić o él?
  
  Wszyscy potrząsnęli głowami.
  
  - Nie pozbawiaj mnie. Sama natura tej instytucji jest tajemnicą największej opinii publicznej w Ameryce Północnej. Oficjalnie jest to placówka szpitalna przeznaczona do opieki nad "problematycznymi" księżmi i zakonnicami, zlokalizowana w Silver Spring w stanie Maryland. Rzeczywistość jest taka, że 95% jego pacjentów doświadczyło w przeszłości drobnego wykorzystywania seksualnego lub zażywania narkotyków. Udogodnienia na miejscu są bardzo luksusowe: trzydzieści pięć pokoi dla pacjentów, dziewięć pokoi dla opiekunów (prawie wszystkie wewnętrzne), kort tenisowy, dwa korty tenisowe, basen, sala rekreacyjna. "wypoczynek" z bilardem...
  
  - To bardziej miejsce na wakacje niż zakład psychiatryczny - wtrącił Pontiero.
  
  "Ach, to miejsce jest tajemnicą, ale na wielu poziomach. To tajemnica z zewnątrz i tajemnica dla więźniów, którzy początkowo postrzegają ją jako miejsce kilkumiesięcznej emerytury, gdzie mogą odpocząć, choć stopniowo odkrywają coś zupełnie innego. Zdajecie sobie sprawę z ogromnego problemu, który pojawił się w moim życiu w przypadku niektórych księży katolickich w ciągu ostatnich 250-241 lat. Z punktu widzenia ón publica non beí bardzo dobrze wiadomo, że osoby oskarżone o wykorzystywanie seksualne nieletnich spędzają płatne wakacje w luksusowym hotelu.
  
  -¿I to było rok temu? zapytaj Pontiero, który wydaje się być bardzo poruszony tym tematem. Paola go rozumie, jako młodszy inspektor ma dwoje dzieci w wieku od trzynastu do czternastu lat.
  
  -NIE. Staram się podsumować całe moje doświadczenie tak zwięźle, jak to możliwe. Kiedy przybędę, zastanę miejsce głęboko przyziemne. Nie wygląda na instytucję religijną. Na ścianach nie było krucyfiksów, żaden z wiernych nie był ubrany w szatę ani sutannę. Wiele nocy spędziłem pod gołym niebem, w obozie lub na froncie i nigdy nie odłożyłem lunety. Ale wszystko i#237; wszyscy rozeszli się we wszystkich kierunkach, wchodzili i wychodzili. Brak wiary i kontroli był ewidentny.
  
  - I nikomu o tym nie mówić? -pregunto Dicanti.
  
  -Z pewnością! Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było napisanie listu do biskupa diecezji. Oskarża się mnie o to, że pobyt w więzieniu wywarł na mnie zbyt duży wpływ z powodu "twardości wykastrowanego środowiska". Poradzono mi, abym był bardziej "przepuszczalny". Były to dla mnie trudne czasy, ponieważ podczas mojej kariery w Siłach Zbrojnych przechodziłem kilka wzlotów i upadków. Nie chcę wchodzić w szczegóły, bo to nie ma nic wspólnego ze sprawą. Dość powiedzieć, że nie przekonali mnie, żebym poprawił swoją reputację osoby bezkompromisowej.
  
  On nie musi się tłumaczyć.
  
  - Wiem, ale dręczą mnie wyrzuty sumienia. W tym miejscu umysł i dusza nie zostały uzdrowione, ale po prostu "trochę" popchnięte w kierunku, w którym stażysta najmniej ingerował. Dokładne przeciwieństwo tego, czego oczekiwała diecezja.
  
  - Nie rozumiem - powiedział Pontiero.
  
  - Ja też - powiedział Boy.
  
  -To skomplikowane. Po pierwsze, wyjątkowym psychiatrą z dyplomem, który był w personelu ośrodka, był ksiądz Conroy, ówczesny dyrektor instytutu. Reszta nie ma wyższych stopni niż pielęgniarstwo lub absolwenci. ¡ I pozwolił sobie na luksus przeprowadzenia bogatych badań psychiatrycznych!
  
  - Szaleństwo - powiedział zdziwiony Dicanti.
  
  -W pełni. Najlepszym potwierdzeniem wstąpienia w szeregi Instytutu było członkostwo w Godności, stowarzyszeniu promującym kapłaństwo kobiet i wolność seksualną księży. Chociaż osobiście nie zgadzam się z postulatami tego stowarzyszenia, nie mam żadnego obowiązku ich oceniać. Co mogę powiedzieć, to ocenić umiejętności zawodowe personelu, a było ich bardzo, bardzo mało.
  
  - Nie rozumiem, dokąd nas to wszystko prowadzi - powiedział Pontiero, zapalając cygaro.
  
  Daj mi pięć minut, a spojrzę. Jak wiecie, ksiądz Conroy, wielki przyjaciel Godności i zwolennik Doors for Inside, całkowicie źle skierował St. Matthew's. Przybyli uczciwi księża, w obliczu bezpodstawnych oskarżeń (które były), i dzięki Conroyowi zrezygnowali z kapłaństwa, które było światłem ich życia. Wielu innym powiedziano, aby nie walczyli ze swoją naturą i żyli swoim życiem. Uznano za sukces osoby religijnej sekularyzację i wejście w związki homoseksualne.
  
  - Czy to problem? -pregunto Dicanti.
  
  - Nie, nie jest, jeśli ktoś naprawdę tego chce lub potrzebuje. Ale potrzeby pacjenta w ogóle nie dotyczyły doktora Conroya. Najpierw wyznaczył cel, a następnie zastosował go do osoby, nie znając jej wcześniej. Igrał z Bogiem duszami i umysłami tych mężczyzn i kobiet, z których niektórzy mieli poważne problemy. I popiłem to wszystko dobrą whisky single malt. Dobrze podlewane.
  
  - Mój Boże - powiedział wstrząśnięty Pontiero.
  
  - Zaufaj mi, myliłem się, młodszy inspektorze. Ale nie to jest najgorsze. Z powodu poważnych błędów selekcyjnych w latach 70-tych i 80-tych, warsztaty kocie mojego ojca przyjmowały wielu uczniów, którzy nie nadawali się do prowadzenia dusz. Nie nadawali się nawet do zachowywania się jak oni sami. To jest fakt. Z czasem wielu z tych chłopców zaczęło nosić sutanny. Zrobili tak wiele dla dobrego imienia Kościoła katolickiego i jeszcze gorzej dla wielu.Wielu księży oskarżonych o wykorzystywanie seksualne, sprawców wykorzystywania seksualnego, nie uczęszczało do cárcel. Byli poza zasięgiem wzroku; zmieniano je z parafii na parafię. A niektórzy trafili do siódmego nieba Mateusza. Pewnego dnia wszyscy i miejmy nadzieję, że zostali wysłani do życia cywilnego. Ale, niestety , wielu z nich wróciło do duszpasterstwa, kiedy powinni byli siedzieć za kratkami. Digame, dottora Dikanti, czy jest jakaś szansa na resocjalizację seryjnego mordercy?
  
  - Absolutnie żaden. Po przekroczeniu granicy nie ma już nic do roboty.
  
  Cóż, tak samo jest z pedofilem ze skłonnością do zaburzeń kompulsywnych. Niestety, ten obszar nie ma błogosławionej pewności siebie, którą masz. Wiedzą, że trzymają w swoich rękach bestię, którą trzeba wytropić i zamknąć. Ale terapeucie leczącemu pedofila dużo trudniej jest zrozumieć, czy w końcu przekroczył granicę tego, co jest dozwolone, czy nie. Był przypadek, kiedy James miał wątpliwości co do minimów. I tak było, gdy pod nożem było coś, co mi się nie podobało.#243;na krawędzi, było coś más.
  
  -Dejeme divinar: Wiktor Karoski. Nasz zabójca.
  
  -Ten sam.
  
  Śmieję się przed interwencją. Irytujący zwyczaj, który często powtarzasz.
  
  - Ojcze Fowler, czy byłbyś tak miły i wyjaśnił nam, dlaczego jesteś taki pewien, że to on rozerwał na strzępy Robairę i Portiniego?
  
  -Do pewnego stopnia. Karoski wstąpił do instytutu w sierpniu 1994 roku. Habi był przenoszony z kilku parafii, a jego proboszcz przekazywał problemy z jednej parafii do drugiej. Wszyscy mieli skargi, niektóre poważniejsze niż inne, ale żadnemu z nich nie towarzyszyła skrajna przemoc. Na podstawie zebranych skarg uważamy, że w sumie wykorzystano 89 dzieci, chociaż mogły to być dzieci.
  
  - Cholera.
  
  - Sam to powiedziałeś, Pontiero. Zobacz áraíz, aby poznać problemy Karoskiego z dzieciństwa. Urodziłem się w Katowicach, w Polsce, w 1961 r., wszystkie...
  
  "Poczekaj chwilę, ojcze. ¿ Więc ma teraz 44 lata?
  
  - Rzeczywiście, dot. Ma 1,78 cm wzrostu i waży około 85 kg. Ma silną budowę ciała, a jego testy na inteligencję dały stosunek 110 do 125, sek. za kostkę. 225 węzłów. W sumie w szkole zrobił siedem. To go rozprasza.
  
  - Ma podniesiony dziób.
  
  "Dottora, jesteś psychiatrą, podczas gdy ja studiowałem psychologię i nie byłem szczególnie błyskotliwym studentem. Ostre zdolności psychopatyczne Fowlera ujawniły się zbyt późno, by mógł przeczytać literaturę na ten temat, jak w jakiej grze: "Czy to prawda, że seryjni mordercy są bardzo inteligentni?
  
  Paola pozwoliła sobie... na półuśmiech, by podejść... do Niki i spojrzeć... na Pontiero, który skrzywił się w odpowiedzi.
  
  - Myślę, że młodszy inspektor odpowie wprost na to pytanie.
  
  - Lekarz zawsze mówi: Lecter nie istnieje, a Jodie Foster musi lecieć, żeby brać udział w elitarnych dramatach.
  
  Wszyscy się zaśmiali, nie z powodu żartu, ale żeby trochę złagodzić napięcie.
  
  Dzięki, Pontiero. Ojciec, postać superpsychicznego opata, to mit stworzony przez pelikule i powieści Thomasa Harrisa. W prawdziwym życiu nie może być nikogo, kto byłby taki. Byli powtarzający się zabójcy z dużymi szansami i inni z niskimi szansami. Duża różnica między nimi polega na tym, że ci z wysokimi szansami zwykle działają przez ponad 225 sekund, ponieważ są bardziej niż ostrożni. To, co oznacza, że są uznawani za najlepszych na poziomie akademickim, to wielka umiejętność zadawania śmierci.
  
   -¿Y nivel no academio, dottora?
  
   "Na poziomie nieakademickim, ojcze święty, przyznaję, że każdy z tych drani jest mądrzejszy ode mnie niż diabeł. Nie mądry, ale mądry. I są tacy, najmniej utalentowani, którzy mają wysoki współczynnik, wrodzoną zdolność do wykonywania swojej nikczemnej pracy i maskowania się. I w jednym przypadku, jak dotąd tylko w jednym przypadku, te trzy cechy zbiegły się z faktem, że sprawcą był człowiek o wysokiej kulturze. Mówię o Tedzie Bundym.
  
  "Twoja sprawa jest bardzo znana w moim stanie. Udusił i zgwałcił około 30 kobiet swoim podnośnikiem samochodowym.
  
  -36, ojcze. Niech będzie wiadomo" - poprawiła Paola, która bardzo dobrze pamiętała przypadek Bundy'ego, ponieważ był to przedmiot obowiązkowy w Quantico.
  
  Fowler, asintió, triste.
  
  - Jak wiesz, dottor, Wiktor Karoski urodził się w 1961 roku w Katowicach, zaledwie kilka kilometrów od miejsca narodzin papieża Wojtyły. W 1969 roku rodzina Karosky, składająca się z él, jej rodziców i dwójki rodzeństwa, przeniosła się do Stanów Zjednoczonych. Mój ojciec dostał pracę w General Motors fóbrica w Detroit, a drugi ze wszystkich Records był dobrym pracownikiem, choć bardzo porywczym. W 1972 roku nastąpiła restrukturyzacja spowodowana kryzysem Piotra i Leo, a ojciec Karoskiego jako pierwszy wyszedł na ulicę. W tym czasie ojciec otrzymał obywatelstwo amerykańskie, a także zamieszkał w ciasnym mieszkaniu, w którym mieszkała cała rodzina, aby wypić jego odszkodowanie i zasiłek dla bezrobotnych. bezrobocie. Wykonuje swoją pracę dokładnie, bardzo dokładnie. Stał się kimś innym i zaczął podrywać Victora i jego młodszego brata. Najstarszy, w wieku od 14 do 241 lat, wychodzi z domu na jeden dzień bez mszy.
  
  -¿Karoski ci to wszystko powiedział? - powiedziała Paola, jednocześnie zaintrygowana i bardzo zadowolona.
  
  "Dzieje się to po intensywnej terapii regresyjnej. Kiedy przyjechałem do ośrodka, jego wersja była taka, że urodził się w modnej kociej rodzinie.
  
  Paola, która zapisała wszystko swoim małym oficjalnym pismem, przetarła dłonią oczy, próbując otrząsnąć się ze zmęczenia, zanim zaczęła mówić.
  
  "To, co opisujesz, ojcze Fowler, doskonale pasuje do cech pierwotnego psychopaty: urok osobisty, brak irracjonalnego myślenia, niepewność, kłamstwo i brak wyrzutów sumienia. Przemoc ze strony ojca i powszechne picie przez rodziców zaobserwowano również u ponad 74% znanych osób chorych psychicznie 8.
  
  -¿ Czy to prawdopodobna przyczyna? -pregunto Fowler.
  
  -Más jest w dobrym stanie más. Mogę podać tysiące przypadków, w których ludzie dorastali w rodzinach pozbawionych struktury, znacznie gorszych niż ta, którą opisujesz i osiągnęli całkiem normalną dojrzałość.
  
  - Czekaj, inspektorze. Ledwie dotknął powierzchni odbytu. Karoski opowiedział nam o swoim młodszym bracie, który zmarł na zapalenie opon mózgowych w 1974 roku i nikogo to nie obchodziło. Byłem bardzo zaskoczony chłodem, z jakim opisał ten epizod. Dwa miesiące po śmierci młodego mężczyzny ojciec w tajemniczy sposób zniknął. Victor nie powiedział, czy miał coś wspólnego z zaginięciem, choć sądzimy, że nie, ponieważ naliczył od 13 do 241 osób. Jeśli wiemy, że w tym momencie zaczynają torturować małe zwierzęta. Ale najgorszą rzeczą dla niego było pozostawienie go na łasce apodyktycznej, mającej obsesję na punkcie religii matki, która posunęła się nawet do tego, że ubrała go w piżamę, by "zabawił się". Najwyraźniej bawił się pod jej spódnicą i powiedziałbym, że odciął "wybrzuszenia", aby kostium był gotowy. Rezultat: Karoski zmoczył łóżko o godzinie 15. Miał na sobie zwyczajne ubranie, staromodne lub szorstkie, bo były biedne. W instytucie był wyśmiewany i bardzo samotny. Przechodzący mężczyzna zrobił niefortunną uwagę swojemu przyjacielowi na temat jego stroju, a é l and é ste, wściekły, uderzył go kilka razy w twarz grubą książką. Drugi nío nosił okulary, a okulary tkwiły mu w oczach. Pozostań ślepy do końca życia.
  
  "Oczy... jak u cadeaveres. To była jego pierwsza brutalna zbrodnia.
  
  - Przynajmniej z tego, co wiemy, sir. Victor został wysłany do kolonii karnej w Bostonie, a ostatnią rzeczą, jaką powiedziała mu matka przed pożegnaniem, było: "Chciałbym, żeby zrobiła ci aborcję". Kilka miesięcy później popełnił samobójstwo.
  
  Wszyscy zachowali zszokowaną ciszę. Nic nie robię, żeby nic nie mówić.
  
  Karoski przebywał w kolonii karnej do końca 1979 roku. Nie mamy nic z tego año, ale w 1980 roku wstąpiłem do seminarium w Baltimore. Jego egzamin wstępny do seminarium wykazał, że jego przebieg służby był czysty i że pochodził z rodziny o tradycjach ón católica. Miał wtedy 19 lat i wyglądał, jakby się wyprostował. Prawie nic nie wiemy o jego czasie spędzonym w seminarium, ale wiemy, że studiował aż do utraty przytomności i że głęboko nie znosił otwartej atmosfery homoseksualnej w Instytucie 9. Conroy twierdzi, że Karoski był stłumionym homoseksualistą, który zaprzeczał swojej prawdziwej naturze, ale to nie jest prawda. Karoski nie jest ani gejem, ani hetero, nie ma określonej orientacji. Seks nie jest wbudowany w jego osobowość, co z mojego punktu widzenia spowodowało poważne szkody w jego psychice.
  
  - Wyjaśnij, ojcze - poprosił Pontiero.
  
  - Nie Somo. Jestem księdzem i wybrałem celibat. To nie powstrzymuje mnie od pociągania mnie do doktora Dicanti tutaj - powiedział Fowler do Paoli, która nie mogła powstrzymać rumieńca. Tak więc wiem, że jestem heteroseksualna, ale dobrowolnie wybieram życie w celibacie. W ten sposób zintegrowałem seksualność z moją osobowością, choć w niepraktyczny sposób. W przypadku Karoskiego jest inaczej. Głębokie traumy z dzieciństwa i młodości doprowadziły do rozłamu w jego psychice. To, co Karoski zdecydowanie odrzuca, to jego seksualna i brutalna natura. osoba głęboko nienawidzi i kocha siebie, a wszystko w tym samym czasie. To przerodziło się w gwałtowne wybuchy, schizofrenię, aw końcu znęcanie się nad nieletnimi, powtarzając znęcanie się nad ich ojcem. W 1986 roku, podczas swojej posługi duszpasterskiej10, Karoski miał pierwszy incydent z nieletnim. Miałem 14 lat i były pocałunki i dotknięcia, nic specjalnego. Uważamy, że nie zostały one uzgodnione przez nieletnich. W każdym razie nie ma oficjalnych dowodów na to, że epizod ten doszedł do 2 od biskupa, więc Karoski zostaje ostatecznie wyświęcony na kapłana. Od tego czasu ma szaloną obsesję na punkcie swoich rąk. Myje je od trzydziestu do czterdziestu razy dziennie i wyjątkowo o nie dba.
  
  Pontiero przeszukał sto makabrycznych zdjęć na stole, aż znalazł to, którego szukał, i rzucił je Fowlerowi. É Stela Kazo w locie dwoma palcami, prawie bez wysiłku. Paola potajemnie podziwiała elegancję tego ruchu.
  
  -Dwie ręce, odcięte i umyte, nałożone na białe płótno. Białe płótno jest symbolem szacunku i czci w Kościele. W Nowym Testamencie jest ponad 250 odniesień do niego. Jak wiecie, Jezus leżał w swoim grobie przykryty białym płótnem.
  
  -Teraz nie jest już taki biały -bromó Boy 11.
  
  - Dyrektorze, jestem przekonany, że lubi pan umieszczać swoje instrumenty na płótnie, o którym mowa - bierzmowanie - Pontiero.
  
  - Nie wątpię. Kontynuuj, Fowler.
  
  - Ręce księdza są święte. Z ich pomocą sprawuje sakramenty. Jak się później okazało, nadal bardzo tkwiło to w głowie Karoskiego. W 1987 roku pracowałam w szkole w Pittsburghu, gdzie doszło do jego pierwszego nadużycia. Jego przeciwnikami byli chłopcy w wieku od 8 do 11 lat. Nie jest znany w żadnym typie dobrowolnego dorosłego związku, homoseksualnego ani heteroseksualnego. Kiedy do przełożonych zaczęły napływać skargi, początkowo nic nie robili. Potem był przenoszony z parafii do parafii. Wkrótce wpłynęło zawiadomienie o napadzie na parafiankę, którego uderzył w twarz bez poważnych konsekwencji... I w końcu wszedł do instytutu.
  
  - Myślisz, że gdyby zaczęli ci pomagać wcześniej, sprawy potoczyłyby się inaczej?
  
  Fowler wygiął się w gest, zaciskając dłonie, napinając ciało.
  
  - Szanowny podinspektorze, nie pomagamy i nie pomagamy. Jedyne, co udało nam się zrobić, to wydostać zabójcę na zewnątrz. I wreszcie niech się od nas wymknie.
  
  -¿ Jak poważne to było?
  
  - Gorzej. Kiedy przyjechałem, był przytłoczony zarówno swoimi niekontrolowanymi pragnieniami, jak i gwałtownymi wybuchami. Miej wyrzuty sumienia za swoje czyny, nawet jeśli wielokrotnie im zaprzeczał. Po prostu nie mógł się opanować. Ale z biegiem czasu, przy złym traktowaniu, kontakcie z mętami duchowieństwa zgromadzonymi u św. Mateusza, stan Karoskiego znacznie się pogorszył. Odwrócił się i poszedł w stronę Niko. Straciłem wyrzuty sumienia. Wizja, él zablokowała bolesne wspomnienia z dzieciństwa. W efekcie został pederastą. Ale po katastrofalnej terapii regresyjnej...
  
  -¿Dlaczego katastrofalne?
  
  - Byłoby nieco lepiej, gdyby celem było przyniesienie pacjentowi trochę spokoju. Ale bardzo się obawiam, że doktor Conroy doprowadził chorobliwą ciekawość sprawą Karoskiego do punktu niemoralnych ekscesów. W takich przypadkach hipnotyzer stara się sztucznie zaszczepić w pamięci pacjenta pozytywne wspomnienia, zalecam zapomnieć o najgorszych faktach. Conroy zakazał tej akcji. To nie sprawiło, że przypomniał sobie Karoskiego, ale sprawił, że wysłuchał kaset, na których prosił matkę, by zostawiła go w spokoju falsetem.
  
  -¿ Kim jest Mengele na czele tego miejsca? Paula była przerażona.
  
  Conroy był przekonany, że Karoski powinien siebie zaakceptować. Según él era la única solución. Debí musi przyznać, że miał trudne dzieciństwo i był gejem. Jak mówiłem wcześniej, postawiłem wstępną diagnozę, a następnie próbowałem założyć pacjentowi buty. Na domiar złego państwo Karoski wstrzykują sobie hormony koctelowe, z których część jest eksperymentalna, jako wariant środka antykoncepcyjnego Depo-Covetán. Przy nienormalnych dawkach é ste fármaco Conroy zmniejszył reakcję seksualną Karoski, ale zwiększył jej agresywność. Terapia trwała coraz dłużej, a pozytywnych zmian nie było. Kilka razy byłem spokojny, prosty, ale Conroy zinterpretował to jako sukces swojej terapii. Na koniec była kastracja miki. Karoski nie może osiągnąć erekcji i ta frustracja go wyniszcza.
  
  -¿Cuándo entró czy to twój pierwszy kontakt z él?
  
  - Kiedy wstąpiłem do instytutu w 1995 r. Dużo rozmawiaj z e-mailem. Nawiązał się między nimi pewien stosunek zaufania, który został przerwany, jak ci teraz powiem. Ale nie chcę wyprzedzać siebie. Cm.án, piętnaście dni po wejściu Karoskiego do instytutu, zalecono mu wykonanie pletyzmografu dla penisa. Jest to test, w którym urządzenie jest przymocowane do penisa za pomocą elektrod. Takie urządzenie mierzy reakcję seksualną na określone warunki. mężczyźni.
  
  - Znam go - powiedziała Paola, jak ktoś, kto twierdzi, że mówi o wirusie boll.
  
  - Okej... On to znosi... bardzo źle. Podczas sesji pokazano jej okropne, ekstremalne geny.
  
  -¿Niektóre skrajności?
  
  - Powiązany z pedofilią.
  
  - Cholera.
  
  -Karoski zareagował przemocą i poważnie zranił specjalistę, który sterował maszyną. Strażnicy zdołali go zatrzymać, w przeciwnym razie zostałby zabity. W związku z tym epizodem Conroy musiał przyznać, że nie był w stanie go wyleczyć i wysłać do szpitala psychiatrycznego. Ale nie zrobił tego. Zatrudnij dwóch silnych nadzorców z rozkazem pilnowania go i rozpoczęcia terapii regresyjnej. Zbiegło się to z moim przyjęciem do Instytutu. Po kilku miesiącach Karoski przeszedł na emeryturę. Jego napady złości mijają. Conroy przypisał to znaczącej poprawie swojej osobowości. Wzmogli wokół siebie czujność. I pewnej nocy Karoski wyłamał zamek w swoim pokoju (który ze względów bezpieczeństwa musiał być o określonej godzinie zamykany od zewnątrz) i odciął ręce śpiącemu księdzu we własnym skrzydle. Powiedział wszystkim, że ksiądz jest osobą nieczystą i widziano go, jak "niewłaściwie dotyka" innego księdza. Gdy strażnicy wbiegli do pokoju, z którego słychać było krzyki księdza, Karoski mył ręce pod kranem prysznica.
  
  - To samo działanie. Myślę, ojcze Fowler, że wtedy nie będzie żadnych wątpliwości - powiedziała Paola.
  
  "Ku mojemu zdumieniu i rozpaczy Conroy nie zgłosił tego faktu policji. Kaleki ksiądz otrzymał odszkodowanie, a kilku lekarzy w Kalifornii było w stanie ponownie wszczepić mu obie ręce, choć miał bardzo ograniczoną mobilność. W międzyczasie Conroy nakazuje zwiększyć bezpieczeństwo i zbudować areszt o wymiarach trzy na trzy metry. To było mieszkanie Karoskiego, dopóki nie uciekł z Instytutu. Wywiad za wywiadem, terapia grupowa za terapią grupową, Conroy zawiódł, a Karoski wyrósł na potwora, którym jest teraz. Napisałem do kardynała kilka listów, w których wyjaśniłem mu problem. nie dostałem odpowiedzi. W 1999 roku Karoski uciekł z celi i popełnił swoje pierwsze znane morderstwo: księdza Petera Selznicka.
  
  Albo możemy porozmawiać o tym tutaj. Mówiono, że popełnił samobójstwo.
  
  - Cóż, to nie była prawda. Karoski ucieka z celi, wyłamując zamek kubkiem i kawałkiem metalu, który zaostrzył w swojej celi, aby wyrwać język i usta Selznicka. Oderwałam też jego penisa i zmusiłam go do ugryzienia. Śmierć zajęła mu trzy kwadranse i nikt nie wiedział, aż do następnego ranka.
  
  -¿Co powiedział Conroy?
  
  - Oficjalnie określiłem ten odcinek jako "porażkę". Udało mi się to zatuszować i skłonić sędziego i szeryfa okręgowego do zarządzenia samobójstwa.
  
  - ¿I zgodzili się na to? ¿Święta Bożego Narodzenia? - powiedział Pontiero.
  
  Obaj byli kotami. Myślę, że Conroy manipulował wami, odwołując się do swojego obowiązku ochrony Kościoła. Ale nawet jeśli nie chciałam tego przyznać, mój były szef był naprawdę przerażony. Widzi, jak umysł Karoskiego odsuwa się od niego, jakby pochłaniał jego wolę. dia do dia. Mimo to wielokrotnie odmawiał zawiadomienia o tym, co się stało, wyższemu organowi, zapewne z obawy przed utratą opieki nad więźniem. Piszę listy do arcybiskupa cesis, ale mnie nie słuchają. Rozmawiałem z Karoskim, ale nie znalazłem w nim śladu wyrzutów sumienia i zdałem sobie sprawę, że w końcu wszyscy będą należeć do kogoś innego. Ahí zostało zerwane - wszelki kontakt między nimi. To był ostatni raz, kiedy rozmawiałem z L. Szczerze mówiąc, to zwierzę zamknięte w celi mnie przerażało. A Karoski był jeszcze w liceum. Kamary zostały zainstalowane. Se contrato a mas personal. Aż do pewnej czerwcowej nocy w 2000 roku zniknął. bez wag.
  
  -¿Y Conroy? Jaka reakcja?
  
  - Byłem ranny. Dał masie się napić. W trzecim tygodniu został wysadzony w powietrze przez hógado i murió. Wstyd.
  
  - Nie przesadzaj - powiedział Pontiero.
  
  - Zostaw moslo, tym lepiej. Zostałem przydzielony do tymczasowego kierowania placówką na czas poszukiwania odpowiedniego zastępcy. Archidiakon Cesis nie ufał mi, jak sądzę, z powodu moich ciągłych skarg na mojego przełożonego. Byłem w tej pozycji tylko przez miesiąc, ale wykorzystałem ją najlepiej jak potrafiłem. W pośpiechu dokonaliśmy restrukturyzacji personelu, wprowadzając profesjonalną kadrę i opracowując nowe programy stażowe. Wiele z tych zmian nigdy nie zostało wdrożonych, ale inne zostały wprowadzone, ponieważ były warte wysiłku. Wyślij krótki raport do byłego kontaktu w 12. Departamencie Policji, Kelly Sanders. Zaniepokojony tożsamością podejrzanego i bezkarną zbrodnią ojca Selznicka zorganizował operację mającą na celu schwytanie Karoskiego. Nic.
  
  -¿Co, beze mnie? ¿Znikanie? Paula była zdumiona.
  
  - Zniknij beze mnie. Uważa się, że habí pojawił się ponownie w 2001 roku, gdy w Albany popełniono przestępstwo częściowego okaleczenia. Ale to nie było el. Wielu myślało, że nie żyje, ale na szczęście jego profil został wprowadzony do komputera. W międzyczasie znalazłem się w kantynie charytatywnej Hispanic Harlem w Nowym Jorku. Przepracuj wszystko przez kilka miesięcy, aż do wczoraj. Były szef zażądał ode mnie służby, bo wierzę, że znów zostanę kapelanem i kastratem. Zostałem poinformowany, że istnieją przesłanki, że Karoski po tak długim czasie wrócił do działania. I oto jestem. Przyniosę ci teczkę z odpowiednimi dokumentami, które będziesz zbierał na temat Karoskiego przez pięć lat, którymi będziesz się zajmował - powiedział Fowler, wręczając mu grubą teczkę. akta, czternaście centymetrów grubości, czternaście centymetrów grubości. Są e-maile związane z hormonem, o którym ci mówiłem, stenogramy jego wywiadów, alga art i ass perió, w których jest wspomniany, listy od psychiatrów, raporty... To wszystko twoje, doktorze Dicanti. Ostrzeż mnie, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.
  
  Paola sięga przez stół po grubą paczkę, a ja nie mogę nic na to poradzić, czując się bardzo nieswojo. Przypnij pierwsze zdjęcie Giny Hubbard do zdjęcia Karoskiego. Ma białawą cerę, czyste lub proste włosy i brązowe oczy. Przez lata, które poświęciliśmy na badanie pustych blizn seryjnych morderców, nauczyliśmy się rozpoznawać to puste spojrzenie w głębi ich oczu. od drapieżników, od tych, którzy zabijają równie naturalnie, jak jedzą. W naturze istnieje coś, co przypomina ten wygląd, a są to oczy białych rekinów. Patrzą nie widząc, w dziwny i przerażający sposób.
  
  I wszystko to znalazło pełne odzwierciedlenie w uczniach księdza Karoskiego.
  
  -¿Imponujące, prawda? - powiedział Fowler, patrząc na Paolę badawczym spojrzeniem. Ten człowiek ma coś w swojej postawie, w swoich gestach. Coś nieokreślonego. Na pierwszy rzut oka przechodzi to niezauważalnie, ale kiedy, powiedzmy, cała jego osobowość płonie... to jest straszne.
  
  - I urocze, prawda, ojcze?
  
  -Tak.
  
  Dicanti przekazał zdjęcie Pontiero i Boyowi, którzy jednocześnie pochylili się nad nim, by przyjrzeć się twarzy zabójcy.
  
  - Czego się bałeś, ojcze, takiego niebezpieczeństwa, czy spojrzeć temu człowiekowi prosto w oczy i poczuć, że się gapi, nagi? ¿Jakbym był członkiem wyższej rasy, która łamała wszystkie nasze konwencje?
  
  Fowler patrzył na nią z otwartymi ustami.
  
  - Przypuszczam, dottora, że już znasz odpowiedź.
  
  "W ciągu całej mojej kariery miałem okazję przeprowadzić wywiady z trzema seryjnymi mordercami. Wszyscy trzej wywołali we mnie uczucie, które ci właśnie opisałem, a inni, znacznie lepsi niż ty i ja, odczuli je. Ale to fałszywe wrażenie. Nie wolno zapominać o jednym, ojcze. Ci ludzie to nieudacznicy, a nie prorocy. Ludzkie śmieci. Nie zasługują na odrobinę współczucia.
  
  
  
  Raport hormonu progesteronu
  
  sintética 1789 (depot-gestageno inyectable).
  
  Nazwa handlowa: DEPO-Covetan.
  
  Klasyfikacja raportu: Poufne - zaszyfrowane
  
  
  
  Dla: Markus.Bietghofer@beltzer-hogan.com
  
  OD: Lorna.Berr@beltzer-hogan.com
  
  KOPIUJ: filesys@beltzer-hogan.com
  
  Temat: POUFNE - Raport HPP nr 45 1789
  
  Data: 17 marca 1997, 11:43.
  
  Załączniki: Inf#45_HPS1789.pdf
  
  
  Drogi Marcusie:
  
  Załączam wstępny raport, o który prosiłeś.
  
  Analizy przeprowadzone podczas badań terenowych w strefach ALPHA 13 odnotowały poważne nieregularne miesiączki, nieregularne miesiączki, wymioty i możliwe krwawienia wewnętrzne. Opisano ciężkie przypadki nadciśnienia tętniczego, zakrzepicy, chorób sercowo-naczyniowych i acas. Pojawił się mały problem: u 1,3% pacjentów rozwinęła się fibromialgia 14, efekt uboczny nieopisany w poprzedniej wersji.
  
  Porównując ten raport z raportem w wersji 1786, który obecnie sprzedajemy w Stanach Zjednoczonych i Europie, skutki uboczne zmniejszyły się o 3,9%. Jeśli analitycy ryzyka mają rację, możemy obliczyć ponad 53 miliony dolarów kosztów ubezpieczenia i strat. Dlatego trzymamy się normy, czyli mniej niż 7% zysku. Nie, nie dziękuj mi... daj mi premię!
  
  Nawiasem mówiąc, laboratorium otrzymało dane dotyczące stosowania LA 1789 u pacjentów płci męskiej w celu stłumienia lub wyeliminowania ich reakcji seksualnej. W medycynie wystarczające dawki zaczęły działać jak miko-kastrator. Z raportów i analiz przebadanych przez laboratorium można wywnioskować, że w określonych przypadkach wzrosła agresywność badanych, a także pewne nieprawidłowości w pracy mózgu. Zalecamy rozszerzenie zakresu badania, aby dowiedzieć się, w jakim procencie może wystąpić ten efekt uboczny. Interesujące byłoby rozpoczęcie testów z osobnikami omega-15, takimi jak pacjenci psychiatryczni, którzy byli trzykrotnie eksmitowani lub więźniowie w celi śmierci.
  
  Chętnie osobiście nadzorowałbym takie próby.
  
  ¿Jemy w piątek? Znalazłem świetne miejsce niedaleko wioski. Naprawdę mają boskie ryby dla pary.
  
  
  Z poważaniem,
  
  Dra. Lorna Berr
  
  Dyrektor badań
  
  
  POUFNE - ZAWIERA INFORMACJE DOSTĘPNE WYŁĄCZNIE DLA PRACOWNIKÓW Z KATEGORIĄ A1. JEŚLI TY. MIAŁEŚ DOSTĘP DO NINIEJSZEGO ZGŁOSZENIA I NIE JEST TO KLASYFIKOWANE DO TEJ SAMEJ WIEDZY, ŻE JESTEŚ ZOBOWIĄZANY DO ZGŁOSZENIA TAKIEGO NARUSZENIA BEZPIECZEŃSTWA DO SWOJEGO BEZPOŚREDNIEGO PRZEŁOŻONEGO BEZ UJAWNIENIA W TYM PRZYPADKU. INFORMACJE ZAWARTE W POPRZEDNICH ROZDZIAŁACH. NIESPEŁNIENIE TEGO WYMAGANIA MOŻE SPOWODOWAĆ POWAŻNE DZIAŁANIA PRAWNE I KARĘ WIĘZIENIA DO 35 LAT LUB WIĘCEJ NIŻ EKWIWALENT DOZWOLONY PRZEZ OBOWIĄZUJĄCE PRAWO STANÓW ZJEDNOCZONYCH.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Moyercoles, 6 kwietnia 2005, 01:25
  
  
  
  Na sali zapada cisza z powodu ostrych słów Paoli. Jednak nikt nic nie powiedział. Można było zauważyć, jaki ciężar Día kładła na ciałach, a poranne światło na oczy i umysły. Dyrektor Boy w końcu się odezwał.
  
  - Powiesz nam, co robimy, Dicanti.
  
  Paola wahała się przez pół minuty, zanim odpowiedziała.
  
  - Myślę, że to był bardzo trudny test. Chodźmy wszyscy do domu i prześpijmy się przez kilka godzin. Do zobaczenia tutaj o wpół do siódmej rano. Zaczniemy od umeblowania pokoi. Jeszcze raz przejrzymy scenariusze i poczekamy, aż agenci, których zmobilizował Pontiero, wymyślą jakąś wskazówkę, na którą można mieć nadzieję. Aha, i Pontiero, zadzwoń do Dantego i poinformuj go o godzinie spotkania.
  
  - Być przyjemnością - answeró éste, zumbón.
  
  Udając, że nic się nie dzieje, Dikanti podeszła do Boya i złapała go za ramię.
  
  "Dyrektorze, chciałbym z panem chwilę porozmawiać na osobności.
  
  Wyjdźmy na korytarz.
  
  Paola wyprzedziła dojrzałego uczonego Fiko, który, jak zawsze, szarmancko otworzył przed nią drzwi i zamknął je za sobą, kiedy przechodziła. Dikanti nienawidził takiego szacunku dla swojego szefa.
  
  - Digame.
  
  "Dyrektorze, jaka dokładnie jest rola Fowlera w tej sprawie?" Po prostu nie zrozumiałem. I nie obchodzą mnie jego niejasne wyjaśnienia ani nic w tym rodzaju.
  
  - Dikanti, czy kiedykolwiek nazywałeś się John Negroponte?
  
  - To brzmi bardzo podobnie do mnie. Czy jest włosko-amerykański?
  
  "Mój Boże, Paola, pewnego dnia wytnij nos z książek kryminologa. Tak, jest Amerykaninem, ale pochodzenia greckiego. W szczególności został niedawno mianowany dyrektorem wywiadu narodowego w Stanach Zjednoczonych. Wszystkie amerykańskie agencje są pod jego opieką: NSA, CIA, DEA 16.. i long, itp. i tak dalej. i tak dalej. i tak dalej. i tak dalej. i tak dalej. i tak dalej. i tak dalej. i tak dalej. Oznacza to, że ten señor, który notabene jest katolikiem, jest drugą najpotężniejszą osobą na świecie, w przeciwieństwie do prezydenta Busha. No, no, señor Negroponte osobiście nazwał mnie św. Marianem, kiedy odwiedzaliśmy Robairę i odbyliśmy bardzo, bardzo długą rozmowę. Ostrzegałeś mnie, że Fowler leciał bezpośrednio z Waszyngtonu, żeby dołączyć do śledztwa. Nie dał mi wyboru. Nie chodzi tylko o to, że sam prezydent Bush jest w Rzymie i oczywiście jest o wszystkim informowany. To on poprosił Negroponte o przyjrzenie się tej sprawie, zanim ten temat przedostanie się do mediów. dla Ciebie jeden z moich pracowników, mamy szczęście, że zna się na tym temacie dogłębnie."
  
  -¿Sómo wiesz o co pytam? Paola powiedziała, wpatrując się w podłogę, oszołomiona ogromem tego, co usłyszała.
  
  "Ach, droga Paolo... ani przez chwilę nie lekceważ Camilo Sirina. Kiedy pojawiłem się po południu, osobiście zadzwoniłem do Negroponte. Shogun powiedział mi é ste, Jemas, zanim się odezwałem, i nie mam pojęcia, co mogę od niego uzyskać. Po prostu jest tu od kilku tygodni.
  
   -¿Y cómo supo Negroponte tan rapido a quién enviar?
  
   "To nie jest tajemnica ninunów. Przyjaciel Fowlera z VICAP interpretuje ostatnie nagrane słowa Karoskiego przed ucieczką z kościoła św. Mateusza jako nieskrywaną groźbę, powołując się na przywódców kościoła i to, jak Watykan napisał o tym pięć lat temu. Kiedy Robaira została odkryta przez 100 masan, Sirin złamała swoje zasady dotyczące prania brudnych szmat w domu. Wykonał kilka telefonów i pociągnął za kilka sznurków. To sukinsyn z bardzo dobrymi koneksjami i kontaktami na maksymalnym poziomie. Ale myślę, że już to rozumiesz, moja droga.
  
  - Mam mały pomysł - mówi ironicznie Dicanti.
  
  "Shogun powiedział mi, że Negroponte, George W. Bush osobiście zainteresował się tą sprawą. Prezydent uważa, że aúna zawdzięcza to Janowi Pawłowi II, który sprawia, że patrzy się mu w oczy i prosi, by nie najeżdżał Iraku. Bush powiedział Negroponte, że przynajmniej to zawdzięcza pamięci Wojtyły.
  
  -Mój Boże. Tym razem nie będzie zespołu, prawda?
  
  - Sam sobie odpowiedz na pytanie.
  
  Dicanti nic nie powiedział. Jeśli priorytetem było utrzymanie tej sprawy w tajemnicy, będę musiał pracować z tym, co mam. bez wag.
  
  -¿Dyrektorze, nie sądzi pan, że to wszystko mnie trochę męczy? Dikanti był bardzo zmęczony i przygnębiony okolicznościami sprawy. Nigdy w życiu czegoś takiego nie powiedział i długo potem żałował, że powiedział te słowa.
  
  Chłopak uniósł palcami jej podbródek i zmusił, by patrzyła przed siebie.
  
  "To przerasta nas wszystkich, bambino. Ale Olví pragnie wszystkiego. Pomyśl tylko, że istnieje potwór zabijający ludzi. A ty polujesz na potwory.
  
  Paula uśmiechnęła się z wdzięcznością. Życzę ci... jeszcze raz, po raz ostatni, mimo wszystko, nawet gdybym wiedział, że to był błąd i że złamię corazón. Na szczęście była to ulotna chwila i natychmiast próbował odzyskać spokój. Byłam pewna, że nie zauważył.
  
  "Dyrektorze, martwię się, że Fowler będzie kręcił się wokół nas podczas śledztwa. Mogę być utrapieniem.
  
  -Podia. I może też być bardzo pomocny. Osoba ta pracowała w Siłach Zbrojnych i jest doświadczonym strzelcem wyborowym. Wśród... innych zdolności. Nie wspominając o tym, że dobrze zna naszego głównego podejrzanego i jest księdzem. Będziesz musiał przenieść się do świata, do którego nie jesteś przyzwyczajony, tak jak nadinspektor Dante. Pomyślcie, że nasz kolega z Watykanu otworzył wasze drzwi, a Fowler otworzył wasze umysły.
  
  Dante to nieznośny palant.
  
  - Ja wiem. A także złem koniecznym. Wszystkie potencjalne ofiary naszego podejrzanego są w jego rękach. Nawet jeśli dzieli nas tylko kilka metrów, to jest ich terytorium.
  
  A Włochy są nasze. W sprawie Portini działali niezgodnie z prawem, bez szacunku dla nas. To jest utrudnianie wymiaru sprawiedliwości.
  
  Dyrektor wzruszył ramionami, podobnie jak Niko.
  
  -¿ Co stanie się z właścicielami bydła, jeśli je potępią? Tworzenie wrogości między nami jest bezużyteczne. Olví chce, żeby wszystko było w porządku i żeby mogli wszystko zepsuć w tym momencie. Teraz potrzebujemy Dantego. Jak już wiesz, éste to jego zespół.
  
  - Ty jesteś szefem.
  
  "A ty jesteś moim ulubionym nauczycielem. Krótko mówiąc, Dikanti, odpocznę trochę i zostanę w laboratorium, analizując do ostatniego ziarna to, co mi przyniosą. Tobie pozostawiam zbudowanie mojego "zamku w powietrzu".
  
  Chłopak szedł już korytarzem, ale nagle zatrzymał się na progu i odwrócił, przyglądając się jej krok po kroku.
  
  - Tylko jeden, masa. Negroponte poprosił mnie, żebym zabrał go w cabrese cabron. Poprosił mnie o to jako osobistą przysługę. Czy on mnie śledzi? I możesz być pewien, że będziemy szczęśliwi, że jesteś nam winien przysługę.
  
  
  
  Parafia świętego Tomasza
  
  Augusta, Massachusetts
  
  lipiec 1992
  
  
  
  Harry Bloom umieścił kosz na zbiórki na stole na dole zakrystii. Ostatni rzut oka na kościół. Nie było już nikogo... W pierwszą godzinę szabatu zebrało się niewiele osób. Wiedz, że gdybyś się pospieszył, przybyłbyś w samą porę, aby zobaczyć finał na 100 m stylem dowolnym. Wystarczy zostawić ołtarzyk dla służby w szafie, zamienić błyszczące buty na sportowe i lecieć do domu. Orita Mona, nauczycielka czwartej klasy, powtarza mu za każdym razem, gdy biegnie szkolnymi korytarzami. Matka powtarza mu to za każdym razem, gdy włamuje się do domu. Ale w odległości pół mili, która dzieliła kościół od jego domu, panowała swoboda... mógł biec tak długo, jak chciał, pod warunkiem, że przed przejściem przez ulicę rozejrzał się w obie strony. Kiedy dorosnę, zostanę sportowcem.
  
  Ostrożnie złóż walizkę i schowaj ją do szafy. W środku był jego plecak, z którego wyjął tenisówki. Ostrożnie zdejmowała buty, kiedy poczuła dłoń księdza Karoskiego na swoim ramieniu.
  
  - Harry, Harry... Jestem tobą bardzo rozczarowany.
  
  Nío już miał się odwrócić, ale ręka ojca Karoskiego mu na to nie pozwoliła.
  
  - Czy zrobiłem coś złego?
  
  W głosie ojca nastąpiła zmiana tonu. To tak, jakbym oddychał szybciej.
  
  "Och, a na górze grasz rolę małego chłopca. Nawet gorzej.
  
  "Ojcze, naprawdę nie wiem, co zrobiłem..."
  
  - Co za śmiałość. ¿ Nie jesteś spóźniony na Różaniec przed Mszą Świętą?
  
  "Ojcze, rzecz w tym, że mój brat Leopold nie pozwolił mi użyć baño i no wiesz... To nie moja wina.
  
  - ¡ Zamknij się, bezwstydny! Nie tłumacz się. Teraz rozpoznajesz grzech kłamstwa jako grzech samozaparcia.
  
  Harry był zaskoczony, gdy dowiedział się, że go złapałem. Prawda jest taka, że to była jego wina. Włącz drzwi, gdy zobaczysz, która jest godzina.
  
  "Przepraszam, ojcze...
  
  "Szkoda, że dzieci cię okłamują.
  
  Djemas habí słyszał, jak ojciec Karoski mówił w ten sposób, taki wściekły. Teraz zaczynała się bardzo bać. Raz spróbował się obrócić, ale moja ręka przycisnęła go do ściany, bardzo mocno. Tylko że to już nie była ręka. To był Szpon, jak Wilkołak z serialu NBC. A Szpon wbił się w jego pierś, przycisnął twarz do ściany, jakby chciał go przez nią przepchnąć.
  
  - A teraz, Harry, zaakceptuj swoją karę. Podciągnij spodnie i nie odwracaj się, inaczej będzie znacznie gorzej.
  
  Nío usłyszał dźwięk spadającego na ziemię czegoś metalowego. Ściąga spodnie Niko, przekonany, że czeka go lanie. Poprzedni służący, Steven, po cichu powiedział mu, że ojciec Karoskiego kiedyś go ukarał i że bardzo cierpi.
  
  - A teraz przyjmij swoją karę - powtórzył ochrypłym głosem Karoski, przyciskając usta bardzo blisko tyłu jej głowy. Czuję dreszcze. Otrzymasz smak świeżej mięty zmieszany z kremem po goleniu. W niesamowitym mentalnym piruecie zdała sobie sprawę, że ojciec Karoskiego używał tych samych loci co jej ojciec.
  
  - ¡Arrepietete!
  
  Harry poczuł szarpnięcie i ostry ból między pośladkami i pomyślał, że umiera. Było mu bardzo przykro, że się spóźnił, bardzo przepraszam, bardzo przepraszam. Ale nawet gdyby powiedział to Talonowi, nic by mu to nie dało. Ból trwa, nasila się z każdym oddechem. Harry, przyciskając twarz do ściany, zdołał zobaczyć swoje tenisówki na podłodze w zakrystii i żałował, że ich nie mają, i pobiegł z nimi, wolny i daleko.
  
  Wolny i daleko, daleko.
  
  
  
  Mieszkanie rodziny Dicanti
  
  Via Della Croce, 12
  
  Moyercoles, 6 kwietnia 2005, godzina 1:59
  
  
  
  - Pragnienie zmiany.
  
  - Bardzo hojnie, grazie tante.
  
  Paola zignorowała sugestię taksówkarza. Co za miejskie gówno, na które narzekał nawet taksówkarz, bo napiwek wynosił sześćdziesiąt centów. To byłoby w lirach... uff. Dużo. Z pewnością. A na dodatek bardzo niegrzecznie wcisnął gaz przed wyjazdem. Gdybym był dżentelmenem, poczekałbym, aż wejdzie do portalu. Była druga w nocy i, mój Boże, ulica była pusta.
  
  Zrób ciepło dla jej małego año, ale mimo to Paola Cynthio wzdrygnęła się, gdy otworzyła portal. ¿Widziałeś cień na końcu ulicy? Jestem pewien, że to była jego wyobraźnia.
  
  Zamknij się za nią bardzo cicho, proszę o wybaczenie, że tak bardzo boję się ciosu. W biegu przeszedłem wszystkie trzy piętra. Drewniane schody hałasowały okropnie, ale Paola tego nie słyszała, bo krew leciała jej z uszu. Prawie bez tchu zbliżyliśmy się do drzwi mieszkania. Ale kiedy dotarła do swojego podestu, utknęła.
  
  Drzwi były uchylone.
  
  Powoli, ostrożnie rozpięła marynarkę i sięgnęła do torebki. Wyciągnął broń służbową i przyjął postawę bojową, opierając łokieć na prostej linii tułowia. Jedną ręką otworzyłem drzwi, bardzo powoli wchodząc do mieszkania. W korytarzu paliło się światło. Ostrożnie wszedł do środka, a potem bardzo ostro szarpnął drzwiami, wskazując na otwór.
  
  Nic.
  
  -¿Paola?
  
  -¿Mamo?
  
  - Chodź córeczko, jestem w kuchni.
  
  Odetchnąłem z ulgą i odłożyłem broń na miejsce. Jem nauczył się wyciągać broń dopiero w prawdziwej sytuacji w swoim życiu, w akademii FBI. To zdarzenie wyraźnie ją zdenerwowało.
  
  Lucrezia Dicanti była w kuchni i smarowała ciasteczka masłem. To dźwięk kuchenki mikrofalowej i modlitwa wyciągająca ze środka dwie parujące filiżanki mleka. Kładziemy je na małym stoliku z formiki. Paola rozgląda się, jej pierś faluje. Wszystko było na swoim miejscu: mała świnka z drewnianymi łyżkami na grzbiecie, sama błyszcząca farba, w powietrzu unosiły się resztki zapachu złota. Wiedział, że jego matka była echem Canolisa. Wiedziała też, że zjadła je wszystkie i dlatego poczęstowałem ją ciasteczkami.
  
  -¿Dojadę do ciebie z éStasem? Jeśli chcesz mnie namaścić.
  
  "Mamo, na litość boską, przestraszyłaś mnie na śmierć". Mogę wiedzieć, dlaczego zostawiłeś otwarte drzwi?
  
  Prawie krzyknąłem. Matka spojrzała na nią zmartwiona. Odkurz ręcznik papierowy ze szlafroka i przetrzyj go opuszkami palców, aby usunąć resztki oleju.
  
  - Córko, wstałem i słuchałem wiadomości na tarasie. W całym Rzymie trwa rewolucja, kaplica papieska płonie, radio nie mówi nic innego... postanowić, że poczekam, aż się obudzisz i zobaczę, jak wysiadasz z taksówki. Żałuję.
  
  Paola od razu poczuła się źle i poprosiła o pierdnięcie.
  
  "Uspokój się, kobieto. Weź ciasteczko.
  
  -Dziękuje Ci mamo.
  
  Młoda kobieta siedziała obok matki, która nie spuszczała z niej wzroku. Odkąd Paola była mała, Lukrecja nauczyła się natychmiast wychwytywać pojawiający się problem i udzielać jej właściwych rad. Tylko problem, który zaśmiecał jego głowę, był zbyt poważny, zbyt złożony. Nie wiem nawet, czy takie wyrażenie istnieje
  
  -¿Czy to z powodu jakiejś pracy?
  
  - Wiesz, że nie mogę o tym mówić.
  
  "Wiem, a jeśli masz twarz, jakby ktoś nadepnął ci na palce, spędzasz noc przewracając się i przewracając w łóżku. Jesteś pewien, że nie chcesz mi nic powiedzieć?
  
  Paola wpatrywała się w swoją szklankę mleka i mówiąc, dodawała łyżkę po łyżce azúcar.
  
  - To po prostu... inny przypadek, mamo. Sprawa dla szaleńców. Czuję się jak cholerna szklanka mleka, do której ktoś ciągle wlewa azúkar i azúkar. Azot już się nie rozpuszcza i służy jedynie do wypełnienia miski.
  
  Lukrecja, kochanie, odważnie kładzie otwartą dłoń na szklance, a Paola nalewa jej na dłoń łyżkę azúcaru.
  
  "Czasami pomaga dzielenie się tym.
  
  "Nie mogę, mamo. Żałuję.
  
  "Wszystko w porządku, moja droga, wszystko w porządku. Chcesz ode mnie ciasteczka? Jestem pewna, że nie miałaś nic do jedzenia - powiedziała Ora, mądrze zmieniając temat.
  
  - Nie mamo, ze Stasiem mam dość. Mam tamburyn, jak na stadionie Romy.
  
  "Moja córko, masz piękny tyłek.
  
  Tak, dlatego wciąż jestem singlem.
  
  - Nie, moja córko. Nadal jesteś singlem, ponieważ masz bardzo zły samochód. Jesteś ładna, dbasz o siebie, chodzisz na siłownię... To kwestia czasu, zanim znajdziesz mężczyznę, którego nie wzruszy twój płacz i złe maniery.
  
  - Nie sądzę, żeby to się kiedykolwiek wydarzyło, mamo.
  
  -Dlaczego nie? ¿ Co możesz mi powiedzieć o swoim szefie, tym czarującym mężczyźnie?
  
  - Jest żonaty, mamo. I mógłby być moim ojcem.
  
  - Jak bardzo przesadzasz. Przekaż mi to, proszę zobacz jak go nie urazić. Poza tym w dzisiejszym świecie kwestia małżeństwa nie ma znaczenia.
  
  Jeśli wiedziałeś, pomyśl o Paoli.
  
  - Jak myślisz, mamo?
  
  - Jestem przekonany. ¡Madonna, jakie ona ma piękne ręce! Z tym zatańczyłem taniec slangowy i#243;n...
  
  -¡Mama! Może mnie zaszokować!
  
  - Odkąd twój ojciec opuścił nas dziesięć lat temu, córko, nie spędziłam ani jednego dnia bez myślenia o él. Ale nie sądzę, żebym była jak te sycylijskie wdowy w czerni, które rzucają muszelki obok jaj swoich mężów. Chodź, wypij jeszcze jednego drinka i chodźmy spać.
  
  Paola posmarowała kolejne ciasteczko mlekiem, licząc w myślach, jakie było gorące, i czując się bardzo winna. Na szczęście nie trwało to zbyt długo.
  
  
  
  Z korespondencji kard
  
  Francis Shaw i señora Edwina Bloom
  
  
  
  Boston, 23-02-1999
  
  Kochanie, bądź i #241; módl się:
  
  W odpowiedzi na Pański list z dnia 17.02.1999 r. chcę Panu powiedzieć (...), że szanuję i ubolewam nad bólem Pana i Pana syna Harry'ego. Jestem świadomy wielkiego cierpienia, które przeszedł, wielkiego cierpienia. Zgadzam się z Tobą, że fakt, że człowiek od Boga popełnia błędy, które popełnił ks. Karoski, mógłby zachwiać fundamentami jego wiary (...) Przyznaję się do błędu. Nigdy nie powinienem był ponownie mianować ks. Karoskiego (...) może za trzecim razem, gdy przyszli do mnie ze skargami tak zatroskani wierzący jak ty, powinienem był pójść w drugą stronę (...). Po otrzymaniu złych rad od psychiatrów, którzy zajmowali się jego sprawą, takich jak dr Dressler, który naraził swój prestiż zawodowy, twierdząc, że nadaje się do służby, ustąpił (...)
  
  Mam nadzieję, że hojne odszkodowanie uzgodnione z jego prawnikiem rozwiązało tę sprawę ku zadowoleniu wszystkich (...) bo to więcej niż możemy zaoferować (...) amosowi, jeśli oczywiście możemy. z pewnością chcąc złagodzić jego ból pieniędzmi, jeśli pozwolę sobie doradzić mu milczenie, dla dobra wszystkich (...) nasza Święta Matka Kościół już wystarczająco wycierpiała od oszczerstw niegodziwców, od szatana mediático (...) dla dobra nas wszystkich. naszej małej społeczności, dla dobra jego syna i dla niego samego, udawajmy, że to się nigdy nie wydarzyło.
  
  Przyjmij wszystkie moje błogosławieństwa
  
  
  Franciszka Augusta Shawa
  
  Kardynał Prałat Archidiecezji Bostońskiej i #243;Cesis
  
  
  
   Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   listopad 1995
  
  
  
  RUCH WYWIAD NR 45 MIĘDZY PACJENTEM NR 3643 A DR CANIS CONROY. DR FOWLER I SALER FANABARZRA OBECNI
  
  
  DR. CONROY: Hola Viktor, ¿podemos pasar?
  
  #3643: Proszę, doktorze. To jego żona Nika.
  
  #3643: Wejdź, proszę, wejdź.
  
  DR CONROY Czy z nią wszystko w porządku?
  
  #3643: Świetnie.
  
  DR CONROY Regularnie bierzesz leki, regularnie uczęszczasz na zajęcia grupowe... Robisz postępy, Victorze.
  
  #3643 : Dziękuję doktorze. Staram się.
  
  DR CONROY: Cóż, skoro już dzisiaj rozmawialiśmy, to jest pierwsza rzecz, od której zaczniemy terapię regresywną. É to początek Fanabarzry. To dr Hindú, który specjalizuje się w hipnozie.
  
  #3643 : Doktorze, nie wiem, czy wydawało mi się, że właśnie wpadłem na pomysł poddania się takiemu eksperymentowi.
  
  DR CONROY: To ważne, Victorze. Rozmawialiśmy o tym w zeszłym tygodniu, pamiętasz?
  
  #3643 : Tak, pamiętam.
  
  Jeśli jesteś Fanabarzrą, jeśli wolisz, aby pacjent siedział?
  
  Mr FANABARZRA: Bycie más có rutyną w łóżku. Ważne jest, abyś był maksymalnie zrelaksowany.
  
  DR CONROY Túmbate, Wiktor.
  
  #3643 : Jak chcesz.
  
   Sr. FANABARZRA: Bien, Viktor, voy a mostrarle este pendulo. Czy mógłby pan trochę spuścić rolety, doktorze? Wystarczy, dzięki. Victor, spójrz na faceta, jeśli jesteś tak miły.
  
  (W TEJ TRADYCJI PROCEDURA HIPNOZY PANA FANABARZRY JEST POMINIĘTA NA PROŚBĘ WYRAŻONĄ PRZEZ PANA FANABARZRA. USUNIĘTO RÓWNIEŻ PAUZY, ABY UŁATWIĆ CZYTANIE)
  
  
  Pan FANABARZRA: Dobra... teraz jest rok 1972. ¿Co pamiętasz z jego małości?
  
  #3643: Mojego ojca... nigdy nie było w domu. Czasami cała rodzina czeka na niego w fábrica w piątki. Mamo, 225 grudnia dowiedziałam się, że jest narkomanem i że staraliśmy się uniknąć wydawania jego pieniędzy w barach. Zrób to tak, aby friili się wydostały. Czekamy i mamy nadzieję. Kopiemy ziemię, żeby się ogrzać. Emil (młodszy brat Karoskiego) poprosił mnie o szalik, bo ma tatę. Nie dałem jej tego. Mama uderzyła mnie w głowę i kazała jej to oddać. W końcu zmęczyliśmy się czekaniem i wyszliśmy.
  
  Pan FANABARZRA: Czy wiesz, gdzie był twój ojciec?
  
  : On był zwolniony. Wróciłem do domu dwa dni po zachorowaniu. Mama mówiła, że había piła i chodziła z dziwkami. Wypisali mu czek, ale nie trwał długo. Chodźmy do ZUS po czek dla taty. Ale czasami tata przychodził i pił. Emil nie rozumie, dlaczego ktoś może pić papier.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Poprosiłeś o pomoc?
  
  #3643: Czasami dostawaliśmy ubrania w parafii. Inni chłopcy udali się do Centrum Ratownictwa po ubrania, które zawsze były lepsze. Ale mama powiedziała, że to heretycy i poganie i że lepiej nosić uczciwe chrześcijańskie ubrania. Beria (starszy dowiedział się, że jego godne chrześcijańskie ubranie było w dziurach. Nienawidzę go za to.
  
  Pan FANABARZRA: Czy byłeś szczęśliwy, kiedy Beria odszedł?
  
  #3643 : Leżałem w łóżku. Widziałem, jak przechodził przez pokój w ciemności. W dłoni trzymał buty. Dał mi swój pęk kluczy. Weź srebrnego niedźwiedzia. Kazał mi włożyć odpowiednie klucze do él. Przysięgam na moją matkę Annę Emil Llor, bo nie została wyrzucona z él. Dałem mu pęk kluczy. Emil nadal płakał i rzucał pękiem kluczy. Płaczcie wszyscy dia. Niszczę książkę, którą mam, żeby się zamknął. Rozerwałem go nożyczkami. Ojciec zamknął mnie w swoim pokoju.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Gdzie była twoja mama?
  
  #3643: Gra w bingo w parafii. To był wtorek. We wtorki grali w bingo. Każdy wózek kosztował złotówkę.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Co się stało... w tym pokoju?
  
   #3643: Nic . esper e.
  
  Sr. FANABARZRA: Viktor, tienes que contarmelo.
  
   #3643: ¡Nie przekazuj NIC, rozumiesz, señor, NIC!
  
   Sr. FANABARZRA: Viktor, tienes que contarmelo. Twój ojciec zamknął cię w swoim pokoju i coś ci zrobił, prawda?
  
  #3643: Nie rozumiesz tego. Zasługuję na to!
  
  Pan FANABARZRA: ¿Na co zasługujesz?
  
  #3643: Kara. Kara. Potrzebowałem dużo kary, aby odpokutować za swoje złe uczynki.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Co jest nie tak?
  
  #3643: Wszystko złe. Jak źle było. O kotach. Spotkał kota w koszu na śmieci pełnym pogniecionych czasopism i podpalił go. ¡Y chill! Zimno w ludzkim głosie. A co do bajki.
  
  Pan: ¿ Czy to była kara, Victor?
  
  #3643 : Ból. Jestem w bólu. I lubiła go, wiem. Też myślałam, że to boli, ale to było kłamstwo. To po polsku. Nie wiem, jak kłamać po angielsku - zawahał się. Kiedy mnie karał, zawsze mówił po polsku.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Dotknął cię?
  
  #3643: Skopał mi tyłek. Nie pozwolił mi się odwrócić. I wpadłem w coś w środku. Coś gorącego, co boli.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Często były takie kary?
  
  #3643 : W każdy wtorek. Kiedy mama odeszła. Czasami, kiedy już skończył, zasypiał na mnie. Jakby nie żył. Czasami nie mógł mnie ukarać i bić.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Pobił cię?
  
  #3643 : Trzymał mnie za rękę, aż mu się to znudziło. Czasami po tym, jak mnie uderzysz, możesz mnie ukarać, a czasami nie.
  
   Sr. FANABARZRA: ¿Y a tus hermanos, Viktor? Czy twój ojciec ich ukarał?
  
  : Myślę, że ukarał Berii. Emil nigdy, Emil miał się dobrze, więc umarł.
  
  : ¿ dobrzy ludzie umierają, Victor?
  
  : Znam dobrych ludzi. Źli chłopcy nigdy.
  
  
  
  Pałac Gubernatora
  
  Watykan
  
  Moyércoles, 6 kwietnia 2005, 10:34.
  
  
  
  Paola czekała na Dantego, wycierając dywan w korytarzu krótkimi, nerwowymi spacerami. Życie zaczęło się źle. Prawie nie wypoczywał w nocy, a po przybyciu do biura stanął przed masą nie do zniesienia papierkowej roboty i zobowiązań. Odpowiedzialny za ochronę ludności cywilnej Włoch Guido Bertolano był bardzo zaniepokojony rosnącym napływem pielgrzymów, którzy zaczęli zalewać miasto. Ośrodki sportowe, szkoły i wszelkiego rodzaju instytucje miejskie z dachem i dużą liczbą boisk były tam już całkowicie zapełnione. Teraz śpią na ulicach, w portalach, na placach, w kasach automatycznych. Dicanti skontaktował się z nim z prośbą o pomoc w odnalezieniu i schwytaniu podejrzanego, a Bertolano zaśmiał mu się grzecznie do ucha.
  
  , nawet jeśli tym podejrzanym był ten sam Shimo Osama, niewiele mogliśmy zrobić. Oczywiście może poczekać, aż wszystko się skończy Saint Barullo.
  
  "Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę...
  
  - Ispettora... Dicanty powiedziała twoje imię, prawda? En Fiumicino está aparcado el Air Force One17. Nie ma pięciogwiazdkowego hotelu, który nie miałby koronowanego testu w apartamencie prezydenckim. Czy rozumiesz, jakim koszmarem jest ochrona tych ludzi? Co piętnaście minut pojawiają się sygnały o możliwych atakach terrorystycznych i fałszywych groźbach bombowych. Wzywam karabinierów z wiosek oddalonych o dwieście metrów. Cre kochaj mnie, twoja sprawa może poczekać. A teraz przestań blokować moją linię, proszę - powiedział i odłożył słuchawkę.
  
  Cholera! Dlaczego nikt nie traktował jej poważnie? Sprawa ta była wielkim szokiem, a brak jasności w orzeczeniu co do charakteru sprawy sprawiał, że wszelkie roszczenia z jego strony spotykały się z obojętnością Demokratów;c. Spędziłem sporo czasu na telefonie, ale nie otrzymałem wiele. Pomiędzy rozmowami poprosiłem Pontiero, aby przyszedł i porozmawiał ze starą karmelitanką z Santa Mar w Transpontinie, podczas gdy ona miała rozmawiać z kardynałem Samalo. I wszyscy stali pod drzwiami dyżurnego, krążąc jak tygrys nasycony kawą.
  
  Ksiądz Fowler, siedząc skromnie na okazałej ławce z palisandru, czyta swój brewiarz.
  
  "W chwilach takich jak é cent żałuję, że rzuciłem palenie, dottora.
  
  -¿Tambié jest zdenerwowany, ojcze?
  
  -NIE. Ale bardzo się starasz, aby to osiągnąć.
  
  Paola przyjmuje wskazówkę księdza i pozwala mu krążyć. Siedzi obok el. Udawałam, że czytam raport Dantego na temat pierwszej zbrodni, zastanawiając się nad dodatkowym spojrzeniem, jakie nadinspektor watykański rzucił ks. Dante, nie bądź taki jak on. Inspektor był zaniepokojony i zaintrygowany. Postanowiłem, że przy pierwszej okazji poproszę Dantego o wyjaśnienie tego zwrotu.
  
  Zwróciłem waszą uwagę na raport. To był absolutny nonsens. Widać było, że Dante nie wywiązywał się z tych obowiązków sumiennie, co z kolei sprzyjało élowi. Będę musiał dokładnie zbadać miejsce, w którym zmarł kardynał Portini, w nadziei, że znajdę coś ciekawszego. Zrobię to tego samego dnia. Przynajmniej zdjęcia były dobre. Zamknij folder z hukiem. Nie może się skoncentrować.
  
  Trudno jej było przyznać, że się boi. Był w tym samym korazowie w Watykanie, w odizolowanym od reszty budynku w centrum Chitty. Ta struktura zawiera ponad 1500 depesz, w tym z Wysokiego Pontu. Paola była po prostu zaniepokojona i rozproszona obfitością posągów i obrazów wypełniających sale. Wynik, o który mężowie stanu Watykanu zabiegali od wieków i który, jak wiedzieli, miał wpływ na przyjezdnych w ich mieście. Ale Paola nie może sobie pozwolić na rozpraszanie się pracą.
  
  - Padre Fowler.
  
  -Si?
  
  - Czy mogę zadać ci pytanie?
  
  -Z pewnością.
  
  "Po raz pierwszy widzę kardynała.
  
  - To nie prawda.
  
  Paulina zamyśliła się na chwilę.
  
  "Mam na myśli żywy.
  
  - A ¿cuá to twoje pytanie?
  
  -¿Somo zwraca się sam do kardynała?
  
  - Zwykle z szacunkiem, twój - Fowler zamknął magazyn i spojrzał jej w oczy - Spokojny, troskliwy. Jest tą samą osobą co ty i ja. A pan jest inspektorem prowadzącym śledztwo i znakomitym fachowcem. Zachowuj się.
  
  Dikanti uśmiechnął się z wdzięcznością. W końcu Dante otworzył frontowe drzwi.
  
  -Proszę tu wejść.
  
  W dawnym gabinecie znajdowały się dwa stoliki, przy których siedziało dwóch księży, podłączonych do telefonu i poczty elektronicznej. Obaj powitali gości uprzejmym skinieniem głowy, którzy bez zbędnych ceregieli przeszli do gabinetu lokaja. Był to prosty pokój, bez obrazów i dywanów, z regałem na książki po jednej stronie i sofą ze stolikami po drugiej. Ozdobą ścian był krucyfiks na patyku.
  
  W przeciwieństwie do pustej przestrzeni na ścianach, biurko Eduardo Gonza lez Samalo, człowieka, który przejął stery kościoła przed wyborem nowego Sumo Pon fis, było wypełnione po brzegi. wypełnione papierami. Samalo, ubrany w czystą sutannę, wstał od stołu i wyszedł ich powitać. Fowler pochyla się i całuje kardynalski pierścień z szacunkiem i posłuszeństwem, tak jak robią to wszystkie koty na powitanie kardynała. Paola pozostała powściągliwa. Przechyliła lekko głowę - i nieco zawstydzona. Nie uważała się za kota od dzieciństwa.
  
  Samalo przyjmuje upadek inspektora naturalnie, ale ze zmęczeniem i żalem wyraźnie widocznymi na jej twarzy i plecach. Przez kilkadziesiąt lat była największym autorytetem w Watykanie, ale najwyraźniej jej się to nie podobało.
  
  "Przepraszam, że musiał pan czekać. W ciągu tych dziesięciu minut rozmawiam przez telefon z delegatem Komisji Niemieckiej, który jest bardzo zdenerwowany. Wszędzie brakuje miejsc w hotelach, w mieście panuje kompletny chaos. A każdy chce być w pierwszym rzędzie na pogrzebie ostatniej matki i #241;anny.
  
  Paola uprzejmie skinęła głową.
  
  - Przypuszczam, że to wszystko, do diabła, musi być wyjątkowo nieporęczne.
  
  Samalo, poświęcam ich nierówny oddech każdej odpowiedzi.
  
  -¿ Czy jest pan świadomy tego, co się stało, Wasza Eminencjo?
  
  -Z pewnością. Camilo Sirin poinformował mnie o wydarzeniach w odpowiednim czasie. Wszystko to jest strasznym nieszczęściem. Przypuszczam, że w innych okolicznościach zareagowałbym znacznie gorzej na tych ohydnych przestępców, ale, szczerze mówiąc, nie miałem czasu na przerażenie.
  
  "Jak wiecie, musimy myśleć o bezpieczeństwie innych kardynałów, Wasza Eminencjo.
  
  Samalo wskazał na Dantego.
  
  "Czujność dołożyła szczególnych starań, aby zebrać wszystkich w Domus Sanctae Marthae wcześniej niż planowano, a także chronić integralność tego miejsca.
  
  -¿La Domus Sanctae Marthae?
  
  "Ten budynek został odnowiony na prośbę Jana Pawła II, aby służył jako rezydencja kardynałów podczas konklawe" - wtrącił Dante.
  
  "Bardzo nietypowe zastosowanie jak na cały budynek, prawda?"
  
  -Reszta año służy do przyjmowania znamienitych gości. Myślę nawet, że wszyscy kiedyś się zatrzymaliście, prawda, ojcze Fowler? - powiedział Samalo.
  
   Fowler pareció un tanto incomodo. Przez kilka chwil wydawało im się, że między nimi doszło do krótkiej konfrontacji bez wrogości, walki woli. To Fowler skłonił głowę.
  
  "Rzeczywiście, Wasza Eminencjo. Przez pewien czas byłem gościem Stolicy Apostolskiej.
  
  - Myślę, że miałeś problemy z Uffizio 18.
  
  - Zostałem wezwany na konsultacje w sprawie wydarzeń, w których rzeczywiście brałem udział. Nic oprócz mnie.
  
  Kardynał wydawał się usatysfakcjonowany widocznym niepokojem księdza.
  
  "Ach, oczywiście, ojcze Fowler... nie musisz mi niczego wyjaśniać". Jego reputacja go wyprzedziła. Jak pan wie, inspektorze Dicanti, czuwam nad bezpieczeństwem moich braci kardynałów. Prawie wszyscy są tu bezpieczni, głęboko w Watykanie. Są tacy, którzy jeszcze nie dotarli. W zasadzie nocleg w Domusie był opcjonalny do 15 kwietnia. Wielu kardynałów zostało przydzielonych do wspólnot lub rezydencji kapłańskich. Ale teraz poinformowaliśmy was, że musicie wszyscy trzymać się razem.
  
  -¿Kto jest teraz w Domus Sanctae Marthae?
  
  -Osiemdziesiąt cztery. Reszta, do stu piętnastu, przybędzie w ciągu pierwszych dwóch godzin. Próbowaliśmy skontaktować się ze wszystkimi, aby przesłali nam swój plan podróży w celu poprawy bezpieczeństwa. To są ci, na których mi zależy. Ale, jak już ci powiedziałem, generalny inspektor Sirin jest odpowiedzialny za wszystko. Nie masz się czym martwić, moja droga niña.
  
  -¿W tych stu piętnastu stanach, w tym Robaira i Portini? -inquirió Dicanti, zirytowany protekcjonalnością kamerlinga.
  
  - Cóż, chyba naprawdę mam na myśli stu trzynastu kardynałów - odparłem ostro. Samalo. Był dumnym mężczyzną i nie lubił, gdy poprawiała go kobieta.
  
  - Jestem pewien, że Jego Eminencja już obmyślił plan w tym zakresie - wtrącił pojednawczo Fowler.
  
  "Rzeczywiście... Rozpowszechnimy pogłoskę, że Portini jest chory w swoim rodzinnym wiejskim domu w Córcega. Choroba niestety zakończyła się tragicznie. Jeśli chodzi o Robairę, niektóre sprawy związane z jego działalnością duszpasterską nie pozwalają mu odwiedzić konklawe, chociaż udaje się do Rzymu, aby poddać się nowemu Sumo Pontífice. Niestety, aby zginąć w wypadku samochodowym, równie dobrze mogę wystawić polisę. Ta wiadomość zostanie przekazana prasie po jej opublikowaniu w Cé#243;nclave, nie wcześniej.
  
  Paola nie traci panowania nad sobą ze zdumienia.
  
  "Widzę, że wszystko jest związane i dobrze związane z Jego Eminencją.
  
  Kamerling odchrząkuje, zanim odpowiada.
  
  - To taka sama wersja jak każda inna. I to jest ten, który nikomu nie daje i nie daje.
  
  - Inne niż prawda.
  
  - To Kościół Kotów, inspektorze. Inspiracja i światło wskazujące drogę miliardom ludzi. Nie stać nas na más escándalos. W kategoriach ¿co jest prawdziwe?
  
  Dicanti przekręcił gest, choć rozpoznał lógicę jako dorozumiany cytat ze słów starca. Wymyślała wiele sposobów, aby mu się sprzeciwić, ale zdałem sobie sprawę, że nie wydedukuję niczego jasnego. Wolę kontynuować rozmowę.
  
  - Przypuszczam, że nie powiesz kardynałom powodu twojej przedwczesnej koncentracji.
  
  -Zupełnie nie. Proszono ich wprost, by tego nie robili, ani do gwardii szwajcarskiej, pod pretekstem, że w mieście działa radykalna grupa, która zagraża hierarchii kościelnej. Myślę, że wszyscy to zrozumieli.
  
  -¿ osobiście poznać dziewczyny?
  
  Twarz kardynała pociemniała na chwilę.
  
  Tak, idź i daj mi niebo. Z kardynałem Portinim zgadzam się w mniejszym stopniu, mimo że był Włochem, ale moje sprawy zawsze koncentrowały się na wewnętrznej organizacji Watykanu, a życie poświęciłem doktrynie. Dużo pisał, dużo podróżował... był wspaniałym człowiekiem. Osobiście nie zgadzałem się z jego polityką, tak otwartą, tak rewolucyjną.
  
  -¿ Rewolucyjny? -zainteresuj się Fowlerem.
  
  - Bardzo, ojcze, bardzo. Opowiadał się za używaniem prezerwatyw, wyświęcaniem kobiet na kapłanów... byłby papieżem XXI wieku. Adem był stosunkowo młody, miał zaledwie 59 lat. Gdyby zasiadł na tronie Piotrowym, przewodniczyłby III Soborowi Watykańskiemu, który wielu uważa za tak potrzebny Kościołowi. Jego śmierć była absurdalnym i bezsensownym nieszczęściem.
  
  -¿ Czy liczył na swój głos? - powiedział Fowler.
  
  Kamerling śmieje się przez zęby.
  
  - Nie proście mnie poważnie, żebym ujawnił, na kogo będę głosował, prawda, ojcze?
  
  Paola powraca, by wziąć stery wywiadu w swoje ręce.
  
  - Wasza Eminencjo, powiedział pan, że najmniej zgadzam się z Portinim, ale co z Robairą?
  
  -Wspaniała osoba. Całkowicie poświęcił się sprawie ubogich. Oczywiście, że masz wady. Bardzo łatwo było mu wyobrazić sobie siebie ubranego na biało na balkonie Placu Świętego Piotra. Oczywiście nie chodzi o to, że zrobiłem coś miłego, czego chciałem. Jesteśmy bardzo przyjaźni. Pisaliśmy do siebie wiele razy. Jego grzechem íniko była pycha. Zawsze demonstruje swoje ubóstwo. Swoje listy podpisywał błogosławionym żebrakiem. Aby go rozwścieczyć, zawsze kończyłem swoje listy beati pauperes spirito 19, chociaż on nigdy nie chciał brać tej aluzji za pewnik. Ale oprócz swoich wad był mężem stanu i przywódcą kościoła. W swoim życiu zrobił wiele dobrych rzeczy. Nigdy nie wyobrażałam sobie go w sandałach Rybak 20, chyba ze względu na mój duży rozmiar go zakrywają. z e-mailem
  
  W miarę jak opowiadał o swoim przyjacielu, stary kardynał stawał się coraz mniejszy i siwiejący, głos jego stawał się smutny, a twarz wyrażała zmęczenie, które nagromadziło się w jego ciele przez siedemdziesiąt osiem lat. Chociaż nie podzielam jego poglądów, Paola Sinti sympatyzuje z nim. Wiedział, że słysząc te słowa, które są szczerym epitafium, stary Hiszpan żałował, że nie znalazł miejsca, w którym mógłby wypłakać się sam na sam z przyjacielem. Cholerna godność. Myśląc o tym, zdała sobie sprawę, że zaczyna patrzeć na wszystkie szaty kardynałów i sutanny i widzieć osobę, która je nosiła. Musi nauczyć się przestać postrzegać duchownych jako istoty jednowymiarowe, ponieważ uprzedzenia sutanny mogą zagrozić jej pracy.
  
  Krótko mówiąc, uważam, że nikt nie jest prorokiem we własnym kraju. Jak już mówiłem, wiele razy zbiegaliśmy się w czasie. Dobry Emilio przybył tu siedem miesięcy temu, nigdy mnie nie opuszczając. Jeden z moich asystentów zrobił nam zdjęcie w biurze. Myślę, że mam to na stronie algún.
  
  Przestępca podszedł do stołu i wyjął z szuflady kopertę ze zdjęciem. Zajrzyj do środka i zaoferuj odwiedzającym jedną z natychmiastowych ofert.
  
  Paola trzymała zdjęcie bez większego zainteresowania. Ale nagle spojrzał na nią oczami szeroko otwartymi jak spodki. Chwytam mocno dłoń Dantego.
  
  - O, cholera. Cholera!
  
  
  
  Iglesia de Santa Maria in Traspontina
  
   Via della Conciliazione, 14
  
   My ércoles 6 kwietnia 2005 10:41 . _
  
  
  
   Pontiero natarczywie zapukał do tylnych drzwi kościoła, prowadzących do zakrystii. Zgodnie z poleceniem policji brat Francesco powiesił na drzwiach tabliczkę napisaną niepewnymi literami, informującą, że kościół jest zamknięty z powodu remontu. Ale oprócz posłuszeństwa mnich musiał trochę ogłuchnąć, ponieważ młodszy inspektor pukał do drzwi przez 5 minut. Po él tysiące ludzi tłoczyło się na Via dei Corridori, nú po prostu nú większej i bardziej nieuporządkowanej niż Via della Conciliazione.
  
  W końcu słyszę hałas po drugiej stronie drzwi. Śruby zostały wyciągnięte, a brat Francesco wystawił twarz przez szparę, mrużąc oczy w jaskrawym świetle słonecznym.
  
  -Si?
  
  "Bracie, jestem podinspektorem Pontiero. Przypominasz mi o wczoraj.
  
  Religijny mężczyzna raz po raz kiwa głową.
  
  - Czego chciał? Przyszedł, aby mi powiedzieć, że mogę teraz otworzyć swój kościół, niech Bóg błogosławi. Z pielgrzymami na ulicy... Idźcie i przekonajcie się sami... - mówił, zwracając się do tysięcy ludzi na ulicy.
  
  - Brak brata. Muszę zadać mu kilka pytań. Czy masz coś przeciwko, jeśli zdam?
  
  -¿Powinno być teraz? Modliłem się modlitwą...
  
  "Nie zajmuj mu zbyt dużo czasu. Po prostu bądź przez chwilę, naprawdę.
  
  Francesco Meno kręci głową z jednej strony na drugą.
  
  - Co to za czasy, co to za czasy. Wszędzie jest śmierć, śmierć i pośpiech. Nawet moje modlitwy nie pozwalają mi się modlić.
  
  Drzwi powoli otworzyły się i zamknęły za Pontiero z głośnym łoskotem.
  
  "Ojcze, to są bardzo ciężkie drzwi.
  
  - Tak mój synu. Czasami trudno mi go otworzyć, zwłaszcza gdy przychodzę z supermarketu załadowany. Nikt już nie pomaga starszym ludziom nosić toreb. Jakie czasy, jakie czasy.
  
  "Obowiązek korzystania z wózka, bracie.
  
  Młodszy inspektor pogłaskał wewnętrzną stronę drzwi, uważnie obejrzał szpilkę i grubymi palcami przymocował ją do ściany.
  
  - Chodzi mi o to, że zamek nie ma żadnych śladów i wcale nie wygląda na zhakowany.
  
  Nie, synu, albo, dzięki Bogu, nie. To dobry zamek, a drzwi były ostatnio malowane. Pinto parafianin, mój przyjacielu, dobry Giuseppe. Wiesz, on ma astmę, a opary farby na niego nie działają...
  
  "Bracie, jestem pewien, że Giuseppe jest dobrym chrześcijaninem.
  
  "Tak jest, moje dziecko, tak jest.
  
  "Ale nie dlatego tu jestem. Muszę wiedzieć, jak zabójca dostał się do kościoła, czy są jakieś inne wejścia. Ispettora Dicanti.
  
  Mógł wejść do jednego z okien, gdyby miał drabinę. Ale nie sądzę, bo jestem załamany. Moja mama, co za katastrofa, jeśli rozbije jeden z witraży.
  
  -¿ Czy masz coś przeciwko, żebym rzucił okiem na te okna?
  
  - Nie Somo. Sigame.
  
  Mnich przechodzi przez zakrystię do kościoła, jasno oświetlonego świecami u stóp posągów świętych i świętych. Pontiero był zszokowany, że było ich tak mało, że świeciły.
  
  "Twoje ofiary, bracie Francesco.
  
  "Ach, moje dziecko, to ja zapaliłam wszystkie świece, które były w Kościele, prosząc świętych, aby przyjęli duszę naszego Ojca Świętego Jana Pawła II na łono Boga.
  
  Pontiero uśmiechnął się na widok prostej niewinności religijnego człowieka. Umieszczono je w nawie środkowej, z której widać zarówno drzwi do zakrystii, jak i drzwi frontowe oraz okna fasady, nisze znajdujące się w kościele. Przesuń palcem po oparciu jednej z ławek mimowolnym gestem, powtarzanym podczas tysięcy mszy w tysiące niedziel. To był dom Boży, który został zbezczeszczony i znieważony. Tego ranka, przy migoczącym świetle świec, kościół wyglądał zupełnie inaczej niż poprzedni. Młodszy inspektor nie mógł powstrzymać dreszczu. Wewnątrz świątyni było ciepło i chłodno, w przeciwieństwie do upału na zewnątrz. Spójrz w stronę okien. Niski más znajdował się około pięciu metrów nad ziemią. Pokryty był wspaniałymi kolorowymi witrażami, na których nie było ani jednej rysy.
  
  "Niemożliwe jest, aby zabójca wszedł przez okna, obciążony ładunkiem o wadze 92 kilogramów. Musiałbym użyć grúa. Zobaczyłyby to tysiące pielgrzymów na zewnątrz. Nie, to niemożliwe.
  
  Do dwóch z nich dotarły piosenki o tych, którzy stoją w kolejce, by pożegnać się z Papą Wojtyłą. Wszyscy mówili o pokoju i miłości.
  
  "Och, głupcy. Są naszą nadzieją na przyszłość, prawda, starszy inspektorze?
  
  "Quanta nie ma czasu, bracie.
  
  Pontiero w zamyśleniu podrapał się po głowie. Żaden inny punkt wejścia niż drzwi lub okna nie przychodził mi do głowy. Zrobili kilka kroków, które odbiły się echem w kościele Vatzía.
  
  "Słuchaj, bracie, czy ktoś ma dla mnie klucz do kościoła?" Może ktoś sprząta.
  
  "O nie, wcale nie. Niektórzy bardzo pobożni parafianie pomagają mi w sprzątaniu świątyni podczas porannej modlitwy bardzo wcześnie i po południu, ale zawsze przychodzą, kiedy jestem w domu. W rzeczywistości mam zestaw kluczy, które zawsze noszę ze sobą, wiesz? - trzymał lewą rękę w wewnętrznej kieszeni swojego habitu Marron, w której pobrzękiwały klawisze.
  
  - No, ojcze, poddaję się... Nie rozumiem, kto mógł wejść niezauważony.
  
  "Nic, synu, przepraszam, że nie mogłem pomóc ...
  
  - Dziękuję, ojcze.
  
  Pontiero odwrócił się i skierował do zakrystii.
  
  "Chyba że..." Karmelita zamyślił się na chwilę, po czym potrząsnął głową. Nie, to niemożliwe. Nie może być
  
  -¿Co, bracie? Digame. Każda mała rzecz może być tak długa, jak.
  
  - Nie, dejelo.
  
  "Nalegam, bracie, nalegam. Graj tak, jak myślisz.
  
  Mnich w zamyśleniu skubał brodę.
  
  "Cóż... istnieje podziemny dostęp do neo. To stare tajne przejście pochodzące z drugiego budynku kościoła.
  
  -¿Segunda construcción?
  
  - Sí pierwotny kościół został zniszczony podczas splądrowania Rzymu w 1527 roku. Był na ognistej górze tych, którzy bronią zamku Świętego Anioła. A ten kościół z kolei...
  
  "Bracie, proszę, zostaw czasem lekcję historii, żeby było lepiej". Celuj w przejście, szybko!
  
  - Jesteś pewny? Ma na sobie bardzo ładny garnitur...
  
  - Tak ojcze. Jestem pewien, enséñamelo.
  
  - Jak sobie życzysz, młodszy inspektorze, jak sobie życzysz - powiedział pokornie mnich.
  
  Idź pieszo do najbliższego wejścia, gdzie znajdowała się chrzcielnica z wodą święconą. Onallo łata dziurę w jednej z płytek podłogowych.
  
  Czy widzisz tę lukę? Włóż w nie palce i mocno pociągnij.
  
  Pontiero ukląkł i wykonał polecenie mnicha. Nic się nie stało.
  
  - Zrób to ponownie, przykładając siłę w lewo.
  
  Młodszy inspektor wykonał polecenie brata Francesco, ale bezskutecznie. Ale bez względu na to, jak był szczupły i niski, posiadał jednak wielką siłę i większą determinację. Spróbowałem po raz trzeci i zauważyłem, że kamień odłamał się i łatwo wypadł. Właściwie to był właz. Otworzyłem je jedną ręką, odsłaniając wąskie, wąskie schody prowadzące w dół zaledwie kilka stóp. Wyjmij latarkę i skieruj ją w ciemność. Schody były kamienne i sprawiały wrażenie solidnych.
  
  "Dobra, zobaczmy, jak możemy to wszystko wykorzystać.
  
  "Młodszy inspektorze, proszę nie schodzić na dół, och, sam.
  
  - Uspokój się, bracie. Bez problemu. Wszystko pod kontrolą.
  
  Pontiero mógł sobie wyobrazić minę, jaką ujrzy przed Dantem i Dicantim, kiedy opowie im o swoim odkryciu. Wstał i zaczął schodzić po schodach.
  
  "Poczekaj, młodszy inspektorze, poczekaj. Idź po świecę.
  
  "Nie martw się, bracie. Dość latarki - grito Pontiero.
  
  Schody prowadziły do krótkiego korytarza o półkolistych ścianach i do pomieszczenia o powierzchni około sześciu metrów kwadratowych. Pontiero podnosi latarnię do oczu. Wydawało się, że droga właśnie się skończyła. Na środku pokoju znajdują się dwie oddzielne kolumny. Wydają się być bardzo stare. Nie wiedział, jak zdefiniować styl, oczywiście nigdy nie zwracano na niego zbytniej uwagi na lekcjach historii. Jednak na tym, co zostało z jednego z filarów, zobaczył coś, co wyglądało jak pozostałości czegoś, czego nie powinno być wszędzie. Wygląda na to, że to była epoka...
  
  Taśma izolacyjna.
  
  Nie było to tajne przejście, ale miejsce egzekucji.
  
  O nie.
  
  Pontiero odwrócił się w samą porę, by zapobiec uderzeniu, które miało złamać jego cráneo só, które trafiło go w prawe ramię. Kei upadł na ziemię, trzęsąc się z bólu. Latarnia odleciała w bok, oświetlając podstawę jednego z filarów. Intuicja - drugie uderzenie w łuk z prawej strony, które zadał lewą ręką. Wymacałem pistolet w kaburze i mimo bólu udało mi się go wyciągnąć lewą ręką. Pistolet naciskał na niego, jakby był z ołowiu. Nie zauważył drugiej ręki.
  
  Żelazny pręt. Musi mieć żelazny pręt lub coś w tym stylu.
  
  Staraj się celować, ale nie napinaj się. Próbuje wycofać się do kolumny, ale trzeci cios, tym razem w plecy, powala go na ziemię. Trzymał broń mocno, jak ktoś, kto trzyma się swojego życia.
  
  Kładąc stopę na jej ramieniu, zmusił ją, by puściła. Stopa nadal zaciskała się i rozluźniała. Niejasno znajomy głos dołącza do chrzęstu łamanych kości, ale z bardzo, bardzo wyraźną barwą.
  
  - Pontiero, Pontiero. Podczas gdy poprzedni kościół był pod ostrzałem Castel Sant'Angelo, znajdował się pod ochroną Castel Sant'Angelo. A ten kościół z kolei zastąpi pogańską świątynię, którą nakazał obalić papież Aleksander VI. W średniowieczu wierzono, że jest to grób tego samego simorańskiego muła.
  
  Żelazny pręt minął i ponownie opadł, uderzając w plecy młodszego inspektora, który był oszołomiony.
  
  - Ach, ale jego ekscytująca historia na tym się nie kończy, ahí. Te dwa filary, które tu widzicie, to miejsca, w których święci Piotr i Paweł byli związani, zanim zostali zamęczeni przez Rzymian. Wy, Rzymianie, zawsze tak troszczycie się o naszych świętych.
  
  Żelazny pręt znów uderzył, tym razem w lewą nogę. Pontiero zawył z bólu.
  
  - Mógłbym to wszystko usłyszeć powyżej, gdybyś mi nie przeszkodził. Ale nie martw się, poznasz bardzo dobrze Estasa Stolbova. Poznasz ich bardzo, ale bardzo dobrze.
  
  Pontiero próbował się poruszyć, ale z przerażeniem stwierdził, że nie może się ruszyć. Nie znał rozległości swoich ran, ale nie zauważył swoich kończyn. Czuję bardzo silne ręce poruszające mną w ciemności i ostry ból. Uruchom alarm.
  
  "Nie radzę ci krzyczeć. Nikt go nie słyszy. A o pozostałych dwóch też nikt nie słyszał. Zachowuję dużo środków ostrożności, wiesz? Nie lubię, gdy mi przerywa się.
  
  Pontiero poczuł, jak jego świadomość pogrąża się w czarnej dziurze, podobnej do tej, w której stopniowo zapada się w suño. Jak w suño, czyli w oddali słychać głosy ludzi idących z ulicy, kilka metrów nad el. Ufaj, że rozpoznasz piosenkę, którą razem śpiewali, wspomnienie z dzieciństwa, o milę od ciebie w przeszłości. To było: "Mam przyjaciela, który mnie kocha, ma na imię Jess
  
  "Właściwie nienawidzę, gdy mi się przerywa" - powiedział Karoski.
  
  
  
  Pałac Gubernatora
  
  Watykan
  
  Moyercoles, 6 kwietnia 2005, 13:31.
  
  
  
  Paola pokazała Dantemu i Fowlerowi zdjęcie Robairy. Doskonałe zbliżenie czule uśmiechającego się kardynała, którego oczy błyszczą za grubymi okularami w kształcie muszli. Dante najpierw spojrzał na zdjęcie, nie rozumiejąc.
  
  Okulary, Dante. Brakujące okulary.
  
  Paola szukała nikczemnego człowieka, wykręciła numer jak szalona, podeszła do drzwi, wybiegła z gabinetu zdumionego kamerlinga.
  
  - Okulary! ¡ Punkty karmelitańskie! Paola krzyknęła z korytarza.
  
  I wtedy nadinspektor mnie zrozumiał.
  
  - Chodź, ojcze!
  
  Pospiesznie przeprosiłem kelnerkę i poszedłem za Fowlerem po Paolę.
  
  Inspektor ze złością odłożył słuchawkę. Pontiero go nie złapał. Debí powinna zachować spokój. Zbiegnij po schodach na ulicę. Dziesięć kroków, które należy wykonać, kończy Via del Governatorato. W tym czasie przejeżdżał samochód z matrycą SCV 21. Wewnątrz znajdowały się trzy zakonnice. Paola gorączkowo dała im znak, żeby się zatrzymali, i stanęła przed samochodem. Zderzak zatrzymał się zaledwie sto metrów od jego kolan.
  
  -Święta Madonno! Czy jesteś szalony, czy jesteś oritą?
  
  CSI podchodzi do drzwi kierowcy i pokazuje mi swoją tablicę rejestracyjną.
  
  Proszę, nie mam czasu na wyjaśnienia. Muszę dostać się do Bramy Św. Anny.
  
  Zakonnice spojrzały na nią, jakby postradała zmysły. Paola podjechała samochodem do jednych z drzwi atrás.
  
  "Stąd to niemożliwe, będę musiał przejść przez Cortille del Belvedere" - powiedział jej ten, który prowadził. Jeśli chcesz, mogę cię zawieźć na Piazza del Sant'Uffizio, to jest wyjście más rá, zamów z Città in estos días. Gwardia Szwajcarska stawia barierki z okazji Cóljucha.
  
  - Nieważne, ale proszę, pospiesz się.
  
  Kiedy zakonnica już pierwsza siadała i wyciągała gwoździe, samochód znowu runął na ziemię.
  
  "Ale czy wszyscy oszaleli? krzyknęła zakonnica.
  
  Fowler i Dante ustawili się przed samochodem z rękami na masce. Kiedy Nun Fren i # 243; wciśnięte do przodu pomieszczenia gospodarczego. Konsekrowano obrzędy religijne.
  
  -¡ Zacznij, siostro, na litość boską! - powiedziała Paula.
  
  Wózkowi nie zajęło dwadzieścia sekund pokonanie pół kilometra lub metra, które dzieliło ich od celu. Wygląda na to, że zakonnicy spieszy się, by pozbyć się niepotrzebnego, przedwczesnego i wstydliwego ciężaru. Nie zdążyłem zatrzymać samochodu na Plaza del Santo Agricio, gdy Paola biegła już w stronę czarnego, żelaznego ogrodzenia, które chroniło wjazd do miasta, z paskudnym płotem w dłoni. Marko natychmiast skontaktuj się ze swoim przełożonym i odpowiedz operatorowi.
  
  - Inspektor Paola Dicanti, ochrona 13897. Agent w niebezpieczeństwie, powtarzam, agent w niebezpieczeństwie. Zastępca Inspektora Pontiero znajduje się przy Via Della Consiliazione, 14. Kościół Santa Maria in Traspontina. Odpowiedź: Via Della Conciliazione, 14. Iglesia de Santa Maria in Traspontina. Wyślij ich do jak największej liczby oddziałów. Możliwy podejrzany o morderstwo w pomieszczeniu. Kontynuuj ze szczególną ostrożnością.
  
  Paola biegła z powiewającą na wietrze kurtką, odsłoniętą kaburą i krzyczała jak opętany przez tę nikczemną osobę. Dwaj szwajcarscy gwardziści strzegący wejścia byli zaskoczeni i próbowali ją zatrzymać. Paola próbowała ich powstrzymać, obejmując ją ramieniem w talii, ale jedna z nich w końcu złapała ją za kurtkę. Młoda kobieta wyciąga do niego ręce. Telefon keyo na ziemi, a kurtka pozostaje w rękach strażnika. Miał zamiar rzucić się w pościg, gdy Dante przybył z pełną prędkością. Miał na sobie legitymację Korpusu Czujności.
  
   -¡ Pociągnij ! _ _ ¡ To nasz !
  
  Fowler les seguía, aferrado a su maletin. Paola zdecydowała się na krótszą trasę. Aby przedostać się przez Plaza de San Pedro, ponieważ wszystkie tłumy były więcej niż małe: policja utworzyła bardzo wąską kolejkę w przeciwnym kierunku. ze straszliwym rykiem prowadzących do niego ulic. Kiedy biegli, inspektor trzymał znak wysoko, aby uniknąć kłopotów z kolegami z drużyny. Mijając bez większego trudu esplanadę i kolumnadę Berniniego, z zapartym tchem dotarli do Via dei Corridori. Cała masa pielgrzymów była niebezpiecznie zwarta. Paola przyciska lewe ramię do ciała, aby jak najbardziej ukryć kaburę, zbliża się do budynków i stara się jak najszybciej posuwać. Nadinspektor stanął przed nią i wykonał zaimprowizowany, ale skuteczny taran, używając wszystkich łokci i przedramion. Fowler cerraba la formacion.
  
  Dotarcie do drzwi zakrystii zajęło im dziesięć bolesnych minut. Wszyscy czekali na dwóch konstabli, którzy natarczywie dzwonili do drzwi. Dickanti, przepocony w T-shircie, z kaburą w pogotowiu i z rozpuszczonymi włosami, był prawdziwą rewelacją dla dwóch policjantów, którzy jednak powitali ją z szacunkiem, gdy tylko pokazała im zdyszany oddech. akredytacja UACV.
  
  Otrzymaliśmy Twoje powiadomienie. W środku nikt nie odpowiada. W innym wejściu znajduje się czterech Compañeros.
  
  - ¿ Czy można dowiedzieć się, dlaczego koledzy lub oni jeszcze nie weszli? ¿ Czy oni nie wiedzą, że w środku może być comradeñero ahí?
  
  Oficerowie pochylili głowy.
  
  Dzwonił Dyrektor Boy. Kazał nam uważać. Wiele osób patrzy
  
  Inspektor opiera się o ścianę i myśli przez pięć sekund.
  
  Cholera, mam nadzieję, że nie jest za późno.
  
  -¿ Czy przynieśli "klucz główny 22"?
  
  Jeden z policjantów pokazał mu stalową dźwignię z podwójnym końcem. Była przywiązana do nogi, ukrywając ją przed licznymi oczami pielgrzymów na ulicy, którzy już zaczęli wracać, zagrażając pozycji grupy. Paola zwraca się do agenta, który wycelował w nią stalowy pręt.
  
  Daj mi jego radio.
  
  Policjant wręczył mu słuchawkę telefoniczną, którą nosił przymocowaną przewodem do urządzenia przy pasku. Paola dyktuje krótkie, dokładne instrukcje zespołowi drugiego wejścia. Nikt nie może nawet kiwnąć palcem, dopóki nie przybędzie, i oczywiście nikt nie ma wchodzić ani wychodzić.
  
  -¿ Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, dokąd to wszystko zmierza? Fowler powiedział między kaszlnięciami.
  
  - Uważamy, że podejrzany jest w środku, ojcze. Teraz powoli jej o tym mówię. Chcę, żeby wkrótce tu został i poczekał na zewnątrz - powiedziała Paola. Wskazał na strumień otaczających ich ludzi. - Zrób wszystko, co w twojej mocy, żeby odwrócić ich uwagę, podczas gdy my wyważymy drzwi. Mam nadzieję, że zdążymy na czas.
  
  Fowlera asintió. Rozejrzyj się za miejscem do siedzenia. Nie było tam samochodów, ponieważ ulica była odcięta od skrzyżowania. Pamiętaj, że musisz się pospieszyć. Są tylko ludzie, którzy używają go do wznoszenia się. Niedaleko siebie ujrzał wysokiego i silnego pielgrzyma. Wzrost Deb metr dziewięćdziesiąt. Podszedł do niego i powiedział:
  
  - ¿ Myślisz, że mogę wstać na ramionach?
  
  Młody człowiek dał znak, że nie mówi po włosku, a Fowler dał mu znak, żeby zrozumiał, czego chce. Drugi w końcu zrozumiał. Uklęknij na jedno kolano i stań przed księdzem uśmiechając się. Ésteó zaczyna brzmieć po łacinie jak śpiew sakramentu i #243;n Msza za zmarłych.
  
  
   In paradisum deducant te angeli,
  
  W twoim adwencie
  
  Suscipiant te męczennicy... 23
  
  
  Wiele osób odwróciło się, by na niego spojrzeć. Fowler skinął na swojego cierpliwego tragarza na środek ulicy, odwracając uwagę Paoli i policji. Część wiernych, głównie zakonnice i księża, przyłączyła się do niego w modlitwie za zmarłego Papieża, na którego czekali od wielu godzin.
  
  Wykorzystując rozproszenie uwagi, dwaj agenci otworzyli ze skrzypnięciem drzwi zakrystii. Mogli wkraść się bez zwracania na siebie uwagi.
  
  Chłopaki, w środku jest facet. Bądź bardzo ostrożny.
  
  Weszli jeden po drugim, Dikanti pierwszy, wydychając powietrze i dobywając pistoletu. Wyszedłem z zakrystii szukając dwóch policjantów i wyszedłem z kościoła. Miró pospieszył do kaplicy św. Tomasza. Było puste, ale zapieczętowane czerwoną pieczęcią UACV. Obszedłem kaplice po lewej stronie z bronią w rękach. Rozmawiał z Dantem, który przeszedł przez kościół, zaglądając do każdej z kaplic. Twarze świętych poruszają się niespokojnie po ścianach w chwiejnym, bolesnym świetle setek zapalonych wszędzie świec. Obaj spotkali się w środkowym przejściu.
  
  -Nic?
  
  Dante ma złą głowę.
  
  Potem zobaczyli to napisane na ziemi, niedaleko wejścia, u stóp stosu wody święconej. Napisano wielkimi czerwonymi, niezgrabnymi literami
  
  
  VEXILLA REGIS PRODEUNT INFERNI
  
  
  "Sztandary króla piekła poruszają się" - powiedział jeden z nich niezadowolonym głosem.
  
  Dante i Inspektor odwrócili się, zaskoczeni. To Fowler zdołał dokończyć robotę i wśliznąć się do środka.
  
  - Uwierz mi, powiedziałem mu, żeby trzymał się z daleka.
  
  - To nie ma teraz znaczenia - powiedział Dante, podchodząc do otwartego włazu w podłodze i wskazując na Paolę. Wzywanie innych.
  
  Paola Ten zrobiła rozczarowany gest. Serce kazało mu natychmiast zejść na dół, ale nie odważył się zrobić tego po ciemku. Dante podszedł do frontowych drzwi i odkręcił rygle. Weszło dwóch agentów, pozostawiając dwóch innych przy drzwiach. Dante poprosił jednego z nich, aby pożyczył mu Maglite, który nosił przy pasku. Dikanti wyrwał go z jego rąk i opuścił przed siebie, moje dłonie zacisnęły się w pięści, pistolet skierowany do przodu. Fowler se quedó arriba, musitando una pequeña oracion.
  
  Po chwili pojawiła się głowa Paoli i wybiegła na ulicę. Dante Salio powoli. Spójrz na Fowlera i potrząśnij głową.
  
  Paola wybiega na zewnątrz, szlochając. Wydarłem śniadanie i zaniosłem je jak najdalej od drzwi. Kilku mężczyzn wyglądających na obcokrajowców czekających w kolejce podeszło, by się nią zainteresować.
  
  -Pomoc jest potrzebna?
  
  Paola odprawiła ich machnięciem ręki. Fowler pojawił się obok niej i podał jej serwetkę. Wziąłem go i wytarłem żółcią i grymasami. Tych na zewnątrz, bo tych w środku nie da się tak szybko wyjąć. W głowie mu się kręciło. Nie mogę być, nie mogę być Pontifexem masy krwi, którą znalazłeś przywiązaną do tego filaru. Maurizio Pontiero, nadinspektor, był dobrym człowiekiem, szczupłym i pełnym ciągłego, szorstkiego, naiwnego złego humoru. Był człowiekiem rodzinnym, był przyjacielem, kolegą z drużyny. W deszczowe wieczory krzątał się w garniturze, był kolegą, zawsze płacił za kawę, zawsze był. Byłem z wami wiele razy. Nie mógłbym tego zrobić, gdybym nie przestał oddychać, zamieniając się w tę bezkształtną bryłę. Spróbuj wymazać ten obraz z jego źrenic, machając mu ręką przed oczami.
  
  I w tym momencie są jego paskudnym mężem. Wyjął go z kieszeni z gestem obrzydzenia, a ona została sparaliżowana. Na ekranie było połączenie przychodzące
  
  PONTYRO
  
  
  Paola de Colgo jest śmiertelnie przerażona. Intrygada Fowlera la miro.
  
  -Si?
  
   - Dzień dobry, inspektorze. Co to za miejsce?
  
  - Kto to jest?
  
  - Inspektorze, proszę. Sam prosiłeś, żebym do ciebie dzwonił, jeśli coś sobie przypomnisz. Właśnie sobie przypomniałem, że muszę skończyć z jego ero-towarzyszem. Bardzo przepraszam. Przecina moją ścieżkę.
  
  - Weźmy go, Francesco. ¿O deberia decir Viktor? Paola powiedziała, wypluwając słowa ze złością, jej oczy zapadły się w grymasie, ale starając się zachować spokój, uderzać gdziekolwiek. Żeby wiedział, że jego blizna jest prawie zagojona.
  
  Nastąpiła krótka przerwa. Bardzo krótko. Wcale go nie zaskoczyłem.
  
  - Oh tak, oczywiście. Oni już wiedzą kim jestem. Osobiście przypominam księdza Fowlera. Straciła włosy, odkąd się nie widzieliśmy. I widzę cię, jesteśmy palidą.
  
  Paola otworzyła szeroko oczy ze zdziwienia.
  
  -¿Dónde está, czy jesteś cholernym sukinsynem?
  
  - Czy to nie oczywiste? Od Ciebie.
  
  Paola patrzyła na tysiące ludzi, którzy tłoczyli się na ulicy, nosili kapelusze, czapki, powiewali flagami, pili wodę, modlili się, śpiewali.
  
  - Dlaczego nie podchodzi bliżej, ojcze? Możemy trochę pogadać.
  
  - Nie, Paola, niestety, obawiam się, że będę musiał trzymać się od ciebie trochę z daleka. Ani przez chwilę nie myśl, że zrobiłeś krok naprzód, znajdując dobrego brata Francesco. Jego życie już się skończyło. Krótko mówiąc, muszę ją opuścić. Niedługo będę miał dla ciebie wieści, nie przejmuj się. I nie martw się, już wybaczyłem twoje wcześniejsze drobne zaloty. Jesteś dla mnie ważny.
  
  I rozłącz się.
  
  Dikanti rzuca głową w tłum. Chodziłem wśród ludzi nagich, szukałem mężczyzn określonego wzrostu, trzymałem ich za ręce, odwracałem się do tych, którzy patrzyli w drugą stronę, zdejmowałem kapelusze, czapki. Ludzie się od niej odwrócili. Była sfrustrowana, roztargniona, gotowa zbadać wszystkich pielgrzymów jednego po drugim, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  
  Fowler przepchnął się przez tłum i trzymał ją za ramię.
  
  -Es inútil, ispettora.
  
  -¡Sueltem!
  
  -Paola. Dejalo. Już go nie ma.
  
  Dikanti zalała się łzami i zapłakała. Fowler la abrazo. Wokół niego gigantyczny ludzki wąż powoli zbliżał się do nierozłącznego ciała Jana Pawła II. I V Niemiecki był zabójca .
  
  
  
  Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   styczeń 1996
  
  
  
  RUCH WYWIAD NR 72 MIĘDZY PACJENTEM NR 3643 I DR CANIS CONROY. DR FOWLER I SALER FANABARZRA OBECNI
  
  
  DR. CONROY: Buenas tardes Viktor.
  
   #3643: Więcej raz cześć .
  
  DR. CONROY: Día de terapia regresiva, Viktor.
  
  
   (PONOWNIE POMIJAMY PROCEDURĘ HIPNOZY, JAK W POPRZEDNICH RAPORTACH)
  
  
  Pan FANABARZRA: Jest rok 1973, Victorze. Od teraz będziesz słuchał jego, mojego głosu i nikogo więcej, dobrze?
  
  #3643: Tak.
  
  Pan FANABARZRA: Nie możecie już z wami rozmawiać, panowie.
  
  DOKTOR Wiktor jak zwykle brał udział w teście, zbierając zwykłe kwiaty i wazony. Solo we dwoje powiedział mi, że nic nie widzi. Zauważ, ojcze Fowler, kiedy Victor wydaje się czymś nie interesować, oznacza to, że coś go głęboko porusza. Zamierzam wywołać tę odpowiedź podczas stanu regresji, aby poznać jej pochodzenie.
  
  FOWLER W stanie regresji pacjent nie ma tylu zasobów ochronnych, co w stanie normalnym. Ryzyko obrażeń jest zbyt duże.
  
  DR CONROY Wiesz, że ten pacjent ma głęboką niechęć do pewnych epizodów w swoim życiu. Musimy przełamać bariery, odkryć źródło jego zła.
  
  DR FOWLER: Za wszelką cenę?
  
  Pan FANABARZRA: Panowie, nie kłóćcie się. W każdym razie nie można mu pokazać obrazów, ponieważ pacjent nie może otworzyć oczu.
  
  DR CONROY Mów dalej, Fanabarzra.
  
  Pan FANABARSRA: Z twojego rozkazu. Viktor, estás en 1973. Chcę, żebyśmy pojechali tam, gdzie chcesz. Kogo wybieramy?
  
  #3643: Ewakuacja pożarowa.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Dużo czasu spędzasz na schodach?
  
   #3643: Tak .
  
  Sr. FANABARZRA: Explicame por que.
  
   #3643 : Jest tam dużo powietrza. Nie pachnie źle. Dom pachnie zgnilizną.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Zgniłe?
  
  #3643 : Taki sam jak ostatni owoc. Zapach pochodzi z łóżka Emila.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Czy twój brat jest chory?
  
  #3643 : On jest chory. Nie wiemy od kogo. Nikt się o niego nie troszczy. Mama mówi, że to poza. Nie może znieść światła i trzęsie się. Boli go szyja.
  
  LEKARZ Światłowstręt, skurcze karku, konwulsje.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Nikogo nie obchodzi twój brat?
  
  #3643: Moja mama, kiedy sobie przypomni. Daje mu zmiażdżone jabłka. Ma biegunkę, a mój ojciec nie chce nic wiedzieć. Nienawidzę go. Patrzy na mnie i każe mi to wyczyścić. Nie chcę, jestem zniesmaczony. Mama każe mi coś zrobić. Nie chcę, a on przyciska mnie do kaloryfera.
  
  DR CONROY Dowiedzmy się, co wywołują w nim obrazy testu Rorschacha. Szczególnie martwię się o ésta.
  
  Pan FANABARZRA: Wróćmy do schodów pożarowych. Sientate alli. Powiedz mi jak się czujesz
  
  #3643 : Powietrze. Podeszwa metalowa. Czuję zapach żydowskiego gulaszu z budynku naprzeciwko.
  
  Pan FANABARZRA: A teraz chciałbym, żebyś coś przedstawił. Duża czarna plama, bardzo duża. Weź wszystko przed siebie. W dolnej części plamki znajduje się mała biała owalna plamka. Czy on ci coś proponuje?
  
  #3643: Ciemny. Jeden jest w szafie.
  
  DR CONROY
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Co robisz w szafie?
  
  #3643: Zamknęli mnie. Jestem sam.
  
  FOWLER Ona cierpi.
  
  DR. CONROY: Callese Fowler. Dotrzemy tam, gdzie trzeba. Fanabarzra, napiszę Ci moje pytania na tej tablicy. Jestem dosłownie skrzydłami, dobrze?
  
  Pan FANABARZRA: Victor, czy pamiętasz, co się stało, zanim zostałeś zamknięty w szafie?
  
  #3643: Wiele rzeczy. Emil Murio.
  
  Sr. FANABARZRA: ¿Cómo murió Emil?
  
  #3643: Zamknęli mnie. Jestem sam.
  
  Sr. FANABARZRA: Lo se, Viktor. Powiedz mi, Mo Muri, Emilu.
  
  O: Był w naszym pokoju. Papaá idź do telewizora, mamy nie było. Byłem na schodach. Albo od hałasu.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Co to za hałas?
  
  #3643: Jak balon, z którego uchodzi powietrze. Wsadził głowę do pokoju. Emil był bardzo biały. Poszedłem do salonu. Rozmawiałem z ojcem i wypiłem puszkę piwa.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Dał ci?
  
  #3643 : Do głowy. On krwawi. Płaczę. Mój ojciec wstaje, podnosi jedną rękę. Opowiadam mu o Emilu. On jest bardzo wkurzony. Mówi mi, że to moja wina. Że Emil był pod moją opieką. Że zasługuję na karę. I zacznij od nowa.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Czy to normalna kara? Twoja kolej, co?
  
  #3643 : To boli. Krwawię z głowy i tyłka. Ale to jest przerwane.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Dlaczego jest przerywany?
  
  : Słyszę głos mojej matki. Krzyczy straszne rzeczy na tatę. Rzeczy, których nie rozumiem. Ojciec mówi jej, że ona już o tym wie. Moja mama piszczy i krzyczy na Emila. Wiem, że Emil nie może i bardzo się cieszę. Potem łapie mnie za włosy i wrzuca do szafy. Krzyczę i boję się. Długo pukam do drzwi. Otwiera je i celuje we mnie nożem. Mówi mi, że jak tylko otworzę usta, przybiję to.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Co robisz?
  
  #3643: Milczę. Jestem sam. Słyszę głosy na zewnątrz. Nieznane głosy. To kilka godzin. Wciąż jestem w środku.
  
  DR CONROY
  
  : Jak długo jesteś w szafie?
  
  #3643 : Od dłuższego czasu. Jestem sam. Moja mama otwiera drzwi. Mówi mi, że byłem bardzo zły. Że Bóg nie chce złych facetów, którzy prowokują ich ojców. Że dowiem się, jaką karę Bóg przygotował dla tych, którzy źle się zachowują. Daje mi starą puszkę. Mówi mi, żebym robił swoje. Rano daje mi szklankę wody, chleb i ser.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Ale jak długo tam byłeś?
  
  #3643: To było dużo mañan.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Nie masz zegarka? Nie wiesz jak liczyć czas?
  
  #3643: Próbuję policzyć, ale to za dużo. Jeśli mocno docisnę go do ściany, usłyszę dźwięk tranzystora ora Berger. Jest trochę głucha. Czasami grają w beisbol.
  
  Pan FANABARZRA: ¿Cuá jakie mecze słyszałeś?
  
  #3643 : Jedenaście.
  
  DR FOWLER: ¡Mój Boże, í oh, é ten chłopiec jest zamknięty od prawie dwóch miesięcy!
  
   Sr. FANABARZRA : ¿No salías nunca?
  
  #3643: Pewnego dnia .
  
  Sr. FANABARZRA: ¿Por qué saliste?
  
   #3643: Popełniam błąd. Kopię puszkę nogą i przewracam ją. W szafie śmierdzi okropnie. wymiotuję. Kiedy mama przychodzi, denerwuje się. Zatapiam twarz w błocie. Potem wyciąga mnie z szafy, żeby ją wyczyścić.
  
  Pan FANABARZRA: ¿ Próbujesz uciec?
  
  #3643: Nie mam dokąd pójść. Mama robi to dla mojego dobra.
  
  Pan FANABARZRA: ¿A kiedy cię wypuszczę?
  
  #3643: śr. To prowadzi mnie do baño. To mnie oczyszcza. Mówi mi, że ma nadzieję, że nauczyłem się swojej lekcji. Mówi, że szafa to piekło i że jest to miejsce, do którego pójdę, jeśli nie będę dobry, tylko że nigdy nie wyjdę. Zakłada na mnie swoje ubranie. Mówi mi, że muszę być dzieckiem i że mamy czas, żeby to naprawić. To dla moich szyszek. Mówi mi, że wszystko jest dobrze. Że i tak pójdziemy do piekła. Że nie ma dla mnie lekarstwa.
  
   Sr. FANABARZRA: ¿Y tu padre?
  
   #3643: Tata nie. Wyszedł.
  
  FOWLER Zwróć uwagę na jego twarz. Pacjent jest bardzo chory.
  
  #3643 : Odszedł, odszedł, odszedł...
  
   DR. FOWLER: Conroy!
  
  DR. CONROY: Esta bien. Fanabarzra, przestań nagrywać i wyjdź z transu.
  
  
  
   Iglesia de Santa Maria in Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   My ércoles 6 kwietnia 2005 15:21 . _
  
  
  
   Po raz drugi w tym tygodniu przekroczyli punkt kontrolny na miejscu zbrodni Las Puertas de Santa Mar w Transpontinie. Czynili to dyskretnie, ubrani w stroje uliczne, by nie zaalarmować pielgrzymów. Wewnętrzna inspektorka wykrzykiwała rozkazy przez głośnik i krótkofalówkę w równych częściach. Ojciec Fowler zwraca się do jednego z pracowników UACV.
  
  -¿ Czy wszedłeś już na scenę?
  
  - Tak ojcze. Usuńmy CADavera i zbadajmy zakrystię.
  
   Fowler interrogó con la mirada a Dicanti.
  
   - Idę z tobą na dół.
  
  - Czy jesteś bezpieczny?
  
  "Nie chcę, żeby cokolwiek zostało pominięte. Co to jest?
  
  W prawej ręce ksiądz trzymał małą czarną kasetkę.
  
  -Zawiera imiona i#225;ntos Óleo. Ma to dać mu wyjątkową szansę.
  
  -¿Myślisz, że to się teraz do czegoś przyda?
  
  - Nie dla naszego śledztwa. Ale jeśli el. Era un católico devoto, ¿verdad?
  
   - Był. I ja też nie służyłem mu zbyt dobrze.
  
  - Cóż, dottora, z całym szacunkiem... tego nie wiesz.
  
  Obaj zeszli po schodach, uważając, by nie nadepnąć na napis, który znajdował się przy wejściu do krypty. Szli krótkim korytarzem do cámara. Specjaliści UACV zainstalowali dwa potężne agregaty prądotwórcze, które teraz oświetliły to miejsce.
  
  Pontiero wisiał nieruchomo między dwiema kolumnami, które wznosiły się w ściętej formie pośrodku sali. Był nagi do pasa. Karoski przywiązał ręce do kamienia taśmą klejącą, najwyraźniej z tej samej rolki, której había użyli w przypadku Robairy. Bóg wzroku nie ma ani oczu, ani języka. Jego twarz była okropnie okaleczona, a strzępy zakrwawionej skóry zwisały z piersi jak ohydne ozdoby.
  
  Paola pochyliła głowę, gdy jej ojciec przyjmował ostatnią komunię. Buty księdza, czarne i nieskazitelne, stąpają po kałuży krwi. Inspektor przełknęła ślinę i zamknęła oczy.
  
  -Dicanti.
  
  Otworzyłem je ponownie. Obok nich stał Dante. Fowler już skończył i grzecznie odwrócił się, żeby wyjść.
  
  -¿Dokąd idziesz, ojcze?
  
  -Poza. nie chcę być utrapieniem.
  
  - To nie tak, ojcze. Jeśli połowa tego, co mówią o tobie, jest prawdą, jesteś bardzo inteligentną osobą. Wysłano cię na pomoc, prawda? Cóż, biada nam.
  
  Z wielką przyjemnością, inspektorze.
  
  Paola przełknęła ślinę i zaczęła mówić.
  
  "Najwyraźniej Pontiero wszedł do atrós. Oczywiście zadzwonili do drzwi i fałszywy mnich otworzył je normalnie. Porozmawiaj z Karoskim i zaatakuj go.
  
  - Ale co?
  
  - To powinno być tutaj. W przeciwnym razie na górze pojawi się krew.
  
  -Dlaczego on to zrobił? ¿Może Pontiero coś wyczuł?
  
  - Wątpię - powiedział Fowler. Myślę, że dobrze się stało, że Karoski dostrzegł szansę i ją wykorzystał. Jestem skłonny myśleć, że wskażę mu drogę do krypty i że Pontiero zejdzie sam, zostawiając za sobą drugiego.
  
  - To ma sens. Prawdopodobnie od razu zrezygnuję z brata Francesco. Nie przepraszam go za to, że wygląda jak słaby staruszek...
  
  "...ale dlatego, że był mnichem. Pontiero nie bał się mnichów, prawda? Biedny iluzjonista, skarży się Dante.
  
  - Wyświadcz mi przysługę, nadinspektorze.
  
  Fowler zwrócił jej uwagę oskarżycielskim gestem. Dante odwrócił wzrok.
  
  -Bardzo przepraszam. Kontynuuj, Dicanti.
  
  - Raz tutaj, Karoski uderzył go tępym przedmiotem. Sądzimy, że był to świecznik z brązu. Faceci z UACV już ją zabrali do prokuratury. Leżał obok zwłok. Po tym, jak ją zaatakował i zrobił jej... to. Musiał strasznie cierpieć.
  
  Jego głos się załamał. Pozostali dwaj zignorowali moment słabości kryminalisty. É sta tosió, aby to ukryć i przywrócić ton przed ponownym mówieniem.
  
  - Ciemne miejsce, bardzo ciemne. ¿ Czy powtarzasz traumę z dzieciństwa? ¿Czas, który spędzam zamknięty w szafie?
  
  -Może. Czy znaleźli jakieś celowe dowody?
  
  "Uważamy, że nie było innej wiadomości niż wiadomość z zewnątrz. "Vexilla regis prodeunt inferni".
  
  "Sztandary króla piekła posuwają się naprzód" - ponownie przetłumaczył ksiądz.
  
  -¿Qué significa, Fowler? zapytaj Dantego.
  
  "Musisz to wiedzieć.
  
  "Jeśli zamierza mnie zostawić w Ridizadnitsa, nie dostanie tego, ojcze.
  
  Fowler uśmiechnął się smutno.
  
  "Nic nie odwodzi mnie od moich zamiarów. To cytat z jego przodka, Dantego Alighieri.
  
  "On nie jest moim przodkiem. Moje imię to nazwisko, a jego imię. Nie mamy z tym nic wspólnego.
  
  - Ach, dyskulpeme. Jak wszyscy Włosi, twierdzą, że są potomkami Dantego lub Julio Cesara...
  
  "Przynajmniej wiemy, od kogo jesteśmy potomkami.
  
  Stali i patrzyli na siebie od kamienia milowego do kamienia milowego. Paola im przerwała.
  
  - Jeśli skończyłeś z komentarzami xenóPhobos, możemy kontynuować.
  
   Fowler carraspeó antes de continuar.
  
   - Jak wiecie, "inferni" to cytat z Boskiej Komedii. O tym, jak Dante i Virgil pójdą do piekła. To kilka zdań z chrześcijańskiej modlitwy, poświęconej tylko diabłu, a nie Bogu. Wielu chciało postrzegać to zdanie jako herezję, ale w rzeczywistości jedyną rzeczą, jaką zrobił Dante, było udawanie, że straszy swoich czytelników.
  
  -Chcesz tego? Nastraszyć nas?
  
  "Ostrzega nas, że piekło jest blisko. Nie sądzę, żeby interpretacja Karoskiego poszła do diabła. Nie jest zbyt kulturalny, nawet jeśli lubi to okazywać. Nie ma ode mnie żadnych wiadomości?
  
  - Nie w ciele - odparła Paola. Wiedział, że spotykają się z właścicielami i był przerażony. A dowiedział się o tym dzięki mnie, bo uporczywie dzwoniłem do pana Ville de Pontiero.
  
  -¿ Czy udało nam się znaleźć nikczemną osobę? zapytaj Dantego.
  
  - Zadzwonili do firmy z telefonu Nicka. System lokalizacji komórki wskazuje, że telefon jest wyłączony lub poza zasięgiem sieci. ú ostatni słupek, do którego przyczepię płot, znajduje się nad hotelem Atlante, mniej niż trzysta metrów od tego miejsca." - odpowiada Dicanti.
  
  "Właśnie tam się zatrzymam" - poinformował Fowler.
  
  "Wow, wyobrażałem sobie go jako księdza. Wiesz, jestem skromny.
  
  Fowler nie wziął tego za pewnik.
  
  "Przyjacielu Dante, w moim wieku człowiek uczy się cieszyć życiem. Zwłaszcza, gdy Tíili Sam za nie płaci. Byłem już w całkiem złych miejscach.
  
  - Rozumiem, ojcze. Ja wiem.
  
  -¿Czy można powiedzieć, że sugerujesz?
  
  "Nie mam na myśli nic ani nic. Jestem po prostu przekonany, że spałeś w najgorszych miejscach przez swoją... służbę.
  
  Dante był o wiele bardziej wrogi niż zwykle, a ojciec Fowler wydawał się być powodem jego wrogości. CSI nie rozumie motywu, ale zrozumiała, że było to coś, z czym oboje musieliby sobie poradzić sami, twarzą w twarz.
  
  -Wystarczająco. Wyjdźmy na zewnątrz zaczerpnąć świeżego powietrza.
  
  Obaj poszli za Dicantim z powrotem do kościoła. Lekarz informuje pielęgniarki, że mogą już odebrać ciało Pontiero. Jeden z liderów UACV podszedł do niej i opowiedział jej o niektórych ustaleniach, których dokonała. Paula skinęła głową. I zwrócił się do Fowlera.
  
  -¿ Czy możemy się trochę skoncentrować, ojcze?
  
  "Oczywiście, dottor.
  
  -¿Dante?
  
  -Faltaria mas.
  
  "Ok, oto czego się dowiedzieliśmy: w rektoracie jest profesjonalna garderoba, a prochy leżą na stole, który naszym zdaniem pasuje do paszportu. Spaliliśmy go sporą ilością alkoholu, więc niewiele zostało. Personel UACV zabrał prochy, zobaczmy, czy mogą coś wyjaśnić. Jedyne odciski, jakie znaleźli na domu proboszcza, nie należały do Karoskiego, bo musieliby szukać jego dłużnika. Dante, masz dziś pracę do wykonania. Dowiedz się, kim był ojciec Francesco i jak długo tu przebywa. Szukaj wśród zwykłych parafian kościoła.
  
  - Dobrze, egzaminatorze. Zanurkuję w starsze życie.
  
  -Dejez z żartów. Karoski bawił się razem z nami, ale był zdenerwowany. Uciekł, żeby się ukryć, i przez pewien czas nie dowiemy się niczego o él. Jeśli dowiemy się, gdzie był w ciągu ostatnich kilku godzin, może uda nam się ustalić, gdzie był.
  
  Paola potajemnie skrzyżowała palce w kieszeni kurtki, próbując uwierzyć w to, co do siebie mówił. Demony stanęły na wysokości zadania, a także udawały, że możliwość ta jest czymś więcej niż tylko odległym procesem.
  
  Dante wrócił dwie godziny później. Towarzyszy im senator w średnim wieku, który powtórzył historię Dikanti. Kiedy zmarł poprzedni papież, pojawił się brat Darío, brat Francesco. To było jakieś trzy lata temu. Odkąd się modlę, pomagam w sprzątaniu kościoła i proboszcza. Seguin la señora el brat Tom był przykładem pokory i wiary chrześcijańskiej. Stanowczo prowadził parafię i nikt nie miał nic do powiedzenia na temat el.
  
  Podsumowując, było to dość paskudne stwierdzenie, ale przynajmniej pamiętaj, że jest to jasny fakt. Brat Basano habí zmarł w listopadzie 2001 roku, co umożliwiło przynajmniej wejście do país Karoskiego.
  
  - Dante, wyświadcz mi przysługę. Dowiedz się, co wiedzą karmelici Francesco Toma, Pidió Dicanti.
  
  - Wykonaj kilka telefonów. Ale podejrzewam, że dostaniemy bardzo mało.
  
  Dante wyszedł frontowymi drzwiami, kierując się do swojego biura w watykańskiej czujności. Fowler pożegnał się z inspektorem.
  
  - Pójdę do hotelu, przebiorę się i zobaczę się z nią później.
  
  - Bądź w kostnicy.
  
  - Nie ma powodu, żebyś to robił, inspektorze.
  
  -Tak, mam.
  
  Zapadła między nimi cisza, którą zaakcentowała pieśń religijna, którą pielgrzym zaczął śpiewać, a śpiewało ją kilkaset osób. Słońce skryło się za wzgórzami, a Rzym pogrążył w ciemnościach, choć na jego ulicach panował nieustanny ruch.
  
  "Z pewnością jedno z tych pytań było ostatnim, jakie usłyszał podinspektor.
  
  Paola Siguio milczy. Fowler zbyt wiele razy widział proces, przez który teraz przechodziła specjalistka medycyny sądowej, proces po śmierci kolegi Poñero. Po pierwsze, euforia i chęć zemsty. Stopniowo popadała w wyczerpanie i smutek, gdy zdała sobie sprawę, co się stało, a szok odcisnął swoje piętno na jej ciele. I wreszcie pogrążyć się w tępym uczuciu, mieszaninie złości, poczucia winy i urazy, które ustanie dopiero wtedy, gdy Karoski trafi za kratki lub umrze. A może nawet nie wtedy.
  
  Ksiądz chciał położyć rękę na ramieniu Dicantiego, ale powstrzymał się w ostatniej chwili. Mimo tego, że inspektor nie mógł go zobaczyć, ponieważ stał tyłem, coś musiało skłonić go do intuicji. Se giró y miró a Fowler con preocupacion.
  
  "Bądź bardzo ostrożny, ojcze. Teraz wie, że tu jesteś, a to może wszystko zmienić. Poza tym nie jesteśmy do końca pewni, jak to wygląda. Okazał się bardzo dobry w przebraniu.
  
  -¿Tyle zmieni się w ciągu pięciu lat?
  
  "Ojcze, widziałem zdjęcie Karoski, które mi pokazałeś, i widziałem brata Francesco. Absolutnie nie mieć z tym nic wspólnego.
  
  "W kościele było bardzo ciemno i nie zwracaliście zbytniej uwagi na starego karmelitańskiego.
  
  "Ojcze, przebacz mi i kochaj mnie. Jestem dobrym specjalistą od fizjonomii. Mógł nosić treski i brodę zakrywającą połowę twarzy, ale wyglądał jak starszy mężczyzna. Jest bardzo dobry w ukrywaniu się, a teraz może stać się kimś innym.
  
  - Cóż, spojrzałem jej w oczy, dottor. Jeśli wejdzie mi w drogę, będę wiedział, że tak jest. A ja nie jestem warta jego sztuczek.
  
  - To nie są zwykłe sztuczki, ojcze. Teraz ma też nabój 9 mm i trzydzieści kul. Brakowało pistoletu Pontiero i zapasowego magazynka.
  
  
  
  Kostnica Miejska
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005, 01:32
  
  
  
  Wskazał treo, aby wziął udział w sekcji zwłok. Przypływ adrenaliny z pierwszych chwil minął, a ja coraz bardziej zaczynam czuć się przytłoczony. Obserwowanie, jak skalpel koronera rozcina jego kolegę, prawie przekraczało jego siły, ale mi się udało. Koroner ustalił, że Pontiero został dźgnięty czterdzieści trzy razy tępym przedmiotem, prawdopodobnie zakrwawionym świecznikiem, który został znaleziony po znalezieniu go na miejscu zbrodni. Przyczyna skaleczeń na jego ciele, w tym podcięcie gardła, została wstrzymana do czasu, gdy laboratorium będzie w stanie dostarczyć odlewy skaleczeń.
  
  Paola wysłucha tej opinii przez zmysłową mgłę, która w żaden sposób nie zmniejszy jej cierpienia. Będzie stał i patrzył na wszystko przez wszystkie godziny, dobrowolnie zadając sobie nieludzką karę. Dante pozwolił sobie wbiec do pokoju autopsji, zadał kilka pytań i natychmiast wyszedł. Walka też była obecna, ale to był tylko dowód. Wkrótce wyszedł, oszołomiony i oszołomiony, wspominając, że rozmawiał z íL zaledwie kilka godzin wcześniej.
  
  Kiedy koroner skończył, zostawił CAD na metalowym stole. Już miał zakryć twarz dłońmi, kiedy Paola powiedziała:
  
  -NIE.
  
  A koroner zrozumiał i wyszedł bez słowa.
  
  Ciało było umyte, ale wydobywał się z niego lekki zapach krwi. W bezpośrednim, białym, zimnym świetle mały młodszy inspektor wygląda co najmniej 250 stopni. Ciosy pokryją jego ciało jak oznaki bólu, a wielkie rany, jak obsceniczne usta, będą wydzielać miedziany zapach krwi.
  
  Paola znalazła kopertę zawierającą zawartość kieszeni Pontiero. Różaniec, klucze, portfel. Miska hrabiego, zapalniczka, nieotwarta paczka tytoniu. Widząc ten ostatni przedmiot, zdając sobie sprawę, że nikt nie będzie palił tych papierosów, poczuła się bardzo smutna i samotna. I zaczął naprawdę rozumieć, że jego towarzysz, jego przyjaciel, nie żyje. W geście zaprzeczenia chwytam jedną z papierośnic. Zapalniczka rozgrzewa żywym płomieniem ciężką ciszę panującą w pierwszym pokoju.
  
  Paola opuściła szpital zaraz po śmierci ojca. Stłumiłem chęć kaszlu i jednym haustem wypiłem moją makhondę. Rzuć dym bezpośrednio w stronę strefy objętej zakazem palenia, tak jak lubił to robić Pontiero.
  
  I zacznij się żegnać z él.
  
  
  Cholera, Pontiero. Cholera. Kurwa, kurwa i cholera. jak można być tak niezdarnym? To wszystko przez Ciebie. Brakuje mi szybkości. Nawet nie pozwoliliśmy twojej żonie zobaczyć twojego cadásee. Dał ci dobro, cholera, jeśli dał ci dobro. Nie oparłaby się temu, nie oparłaby się zobaczeniu cię w takim stanie. O mój Boże, Enzo. ¿ Czy wydaje ci się normalne, że jestem ostatnią osobą na tym świecie, która widzi cię nago? Obiecuję ci, że nie jest to rodzaj intymności, którą chciałbym mieć z tobą. Nie, ze wszystkich gliniarzy na świecie byłeś najgorszym kandydatem do więzienia zamkniętego i zasługujesz na to. Wszystko dla Ciebie. Niezdarny, niezdarny, patán, nie widziałeś siebie? Co ty do cholery robisz w tym gównie? Nie mogę w to uwierzyć. Zawsze uciekałeś przed policją z Pulmy, jak mój cholerny ojciec. Boże, nawet nie możesz sobie wyobrazić, co ja sobie wyobrażałem za każdym razem, gdy paliłeś gówno z éstace. Wrócę i zobaczę mojego ojca w szpitalnym łóżku, wypluwającego płuca w wannie. A wszystkiego uczę się wieczorami. Za maíana, do wydziału. Wieczorami wypełniam głowę pytaniami opartymi na kaszlu. Zawsze wierzyłem, że on też podejdzie do nóg twojego łóżka, będzie trzymał cię za rękę, gdy będziesz przechodzić przez przecznicę między avemarem a naszymi rodzicami, i będzie patrzył, jak pielęgniarki ruchają go w dupę. To powinno być to, nie to. Pat, możesz do mnie zadzwonić? Do diabła, jeśli myślę, że się do mnie uśmiechasz, to jak przeprosiny. A może myślisz, że to moja wina? Twoja żona i twoi rodzice nie myślą teraz o tym, ale już o tym myślą. Kiedy ktoś opowiada im całą historię. Ale nie, Pontiero, to nie moja wina. To twoja i tylko twoja wina, do cholery, ty, ja i ty, głupcze. Dlaczego, do diabła, tkwisz w tym bałaganie? Niestety, niech będzie przeklęta wasza wieczna ufność we wszystkich, którzy noszą sutannę. Koza Karoski, somo us la jagó. Cóż, dostałem to od ciebie i zapłaciłeś za to tí. Ta broda, ten nos. Założył okulary tylko po to, żeby nas pieprzyć, żeby się z nas nabijać. Bardzo świnia. Patrzył mi prosto w twarz, ale nie widziałem jego oczu przez dwa szklane niedopałki, które trzymał przy mojej twarzy. Ta broda, ten nos. ¿ Czy chcesz uwierzyć, że nie wiem, czy rozpoznałbym go, gdybym znów go zobaczył? Już wiem, co myślisz. Niech obejrzy zdjęcia Robairy z miejsca zbrodni, na wypadek gdyby pojawiła się na nich, przynajmniej w tle. I zamierzam to zrobić, na litość boską. zamierzam to zrobić. Ale przestań udawać. I nie uśmiechaj się, kozie, nie uśmiechaj się. To na litość boską. Zanim umrzesz, chcesz zrzucić winę na mnie. Nie ufam nikomu, nie obchodzi mnie to. Uważaj, umieram. ¿ Czy można wiedzieć, dlaczego istnieje tak wiele innych wskazówek, jeśli nie zastosujesz się do nich później?ías tú? Boże, Pontiero. Jak często mnie opuszczasz. Z powodu twojej wiecznej niezdarności zostałem sam przed tym potworem. Cholera, jeśli pójdziemy za księdzem, sutanny automatycznie staną się podejrzane, Pontiero. Nie przychodź z tym do mnie. Nie usprawiedliwiaj się, mówiąc, że ojciec Francesco wygląda jak bezradny i kulawy staruszek. Co on, do cholery, dał ci za włosy. Cholera, cholera. Jak ja cię nienawidzę, Pontiero. ¿ Czy wiesz, co powiedziała twoja żona, kiedy dowiedziała się, że nie żyjesz? Powiedział: "Ona nie może umrzeć. Kocha jazz". Nie powiedział: "Ma dwóch synów" ani "Jest moim mężem i kocham go". Nie, powiedział, że lubisz jazz. Jak Duke Ellington czy Diana Krall to jebana kamizelka kuloodporna. Cholera, ona cię czuje, czuje jak żyjesz, czuje twój ochrypły głos i miauczenie, które słyszysz. Pachniesz cygarami, które palisz. Co paliłeś. Jak ja cię nienawidzę. Błogosławiony diable... Cóż jest teraz dla ciebie warte wszystko, o co się modliłeś? Ci, którym ufałeś, odwrócili się od ciebie. Tak, pamiętam dzień, w którym jedliśmy pastrami na Piazza Colonna. Powiedziałeś mi, że księża to nie tylko osoby odpowiedzialne, nie ludzie. Że Kościół nie zdaje sobie z tego sprawy. I przysięgam ci, że powiem to księdzu w twarz, który patrzy na balkon św. Piotra, przysięgam ci. Piszę to na banerze tak dużym, że widzę go nawet, gdy jestem niewidomy. Pontiero, ty pieprzony idioto. To nie była nasza walka. O mój Boże, boję się, naprawdę się boję. Nie chcę skończyć tak jak ty. Ten stół wygląda bardzo ładnie. Co jeśli Karoski pójdzie za mną do mojego domu? Pontiero, idioto, to nie nasza walka. To walka między kapłanami a ich Kościołem. I nie mów mi, że to też moja mama. Nie wierzę już w Boga. Raczej wierzę. Ale nie sądzę, żeby to byli bardzo dobrzy ludzie. Moja miłość do ciebie zostawię cię u stóp zmarłego człowieka, który miał żyć trzydzieści lat co do dnia. Odszedł, proszę cię o tani dezodorant, Pontiero. A teraz pozostaje zapach zmarłych, od wszystkich zmarłych, których widzieliśmy w tych dniach. Ciała, które wcześniej czy później gniją, ponieważ Bóg nie uczynił dobrze niektórym swoim stworzeniom. A twój sapráver jest najbardziej śmierdzący z nich wszystkich. Nie patrz tak na mnie. Tylko nie mów mi, że Bóg we mnie wierzy. Dobry Bóg nie pozwala, aby coś się wydarzyło, nie pozwala, aby ktoś ze swoich stał się wilkiem wśród owiec. Jesteś taki jak ja, jak ojciec Fowler. Tę mamę zostawiono na dole z całym tym gównem, w które ją wpakowali, a teraz szuka bardziej intensywnych emocji niż gwałt na dziecku. Co możesz mi o sobie powiedzieć? Jaki Bóg pozwala takim szczęśliwym draniom jak ty wpychać go do pieprzonej lodówki, podczas gdy jego firma była zgniła i wkładać całą rękę w jego rany? Do diabła, to nie była moja walka wcześniej, chodzi mi tylko o wycelowanie trochę w Boya, by w końcu złapać jednego z tych degeneratów. Ale najwyraźniej nie jestem stąd. Nie, proszę. Nic nie mów. Przestań mnie chronić! ¡ Nie jestem kobietą i nie! Boże, byłam taka obsesyjna. Co jest złego w przyznaniu się do tego? Nie myślałem jasno. Wszystko to wyraźnie mnie przerosło, ale to już jest. To już koniec. Do diabła, to nie była moja walka, ale teraz wiem, że tak. To teraz prywatne, Pontiero. Teraz nie obchodzi mnie presja Watykanu, Sirin, Bojarów i dziwki, która postawiła ich wszystkich na szali. Teraz pójdę na całość i nie obchodzi mnie, czy po drodze zwrócą głowy. Złapię go, Pontiero. Dla Ciebie i dla mnie. Dla twojej kobiety, która czeka ahhi na zewnątrz, i dla twoich dwóch bachorów. Ale głównie przez ciebie, bo jest ci zimno i twoja twarz nie jest już twoją twarzą. Boże, co do diabła ci zostało. Co za drań cię zostawił i że czuję się samotna. Nienawidzę cię Pontiero. Bardzo za tobą tęsknię.
  
  
  Paola wyszła na korytarz. Fowler czekał na nią, wpatrując się w ścianę, siedząc na drewnianej ławce. Wstał, kiedy ją zobaczył.
  
  "Dottora, ja...
  
  - Wszystko w porządku, ojcze.
  
  -To nie jest normalne. Wiem przez co przechodzisz. nie jesteś w porządku.
  
  "Oczywiście, że nie czuję się dobrze. Cholera, Fowler, nie zamierzam znowu wpaść w jego ramiona, wijąc się z bólu. Dzieje się tak tylko w skórkach.
  
  Już wychodził, kiedy pojawiłam się z nimi obojgiem.
  
  - Dikanti, musimy porozmawiać. Bardzo się o ciebie martwię.
  
  -¿Usted tambien? Co nowego. Przepraszam, ale nie mam czasu na pogawędki.
  
  Doktor Boy stanął mu na drodze. Jej głowa znalazła się na wysokości jego klatki piersiowej.
  
  - On nie rozumie, Dicanti. Odsunę ją od sprawy. Teraz stawka jest zbyt wysoka.
  
  Paola alzo la Vista. On zostanie... wpatrzy się w nią i będzie mówił... powoli, bardzo powoli, lodowatym głosem, tonem.
  
  "Bądź zdrowy, Carlo, bo powiem to tylko raz. Złapię tego, kto zrobił to Pontiero. Ani ty, ani nikt inny nie ma nic do powiedzenia na ten temat. Czy wyraziłem się jasno?
  
  - Wygląda na to, że nie do końca rozumie, kto tu rządzi, Dicanti.
  
  -Może. Ale jest dla mnie jasne, że to jest to, co muszę zrobić. Odsuń się, proszę.
  
  Chłopak otworzył usta, żeby odpowiedzieć, ale zamiast tego się odwrócił. Paola kieruje swoje wściekłe kroki w stronę wyjścia.
  
  Fowlera Sonrea.
  
  -¿Co w tym śmiesznego, ojcze?
  
  -Ty, oczywiście. Nie rań mnie. Nie myślisz chyba o tym, żeby w najbliższym czasie odsunąć ją od sprawy, prawda?
  
  Dyrektor UACV udał respekt.
  
  Paola jest bardzo silną i niezależną kobietą, ale musi się skupić. Cały ten gniew, którego teraz doświadczasz, można skoncentrować, ukierunkować.
  
  - Dyrektorze... Słyszę słowa, ale nie słyszę prawdy.
  
  -Cienki. potwierdzam to. Czuję o nią strach. Musiał wiedzieć, że ma w sobie siłę, by iść dalej. Każda inna odpowiedź niż ta, którą mi dał, sprawiłaby, że usunęłabym go z drogi. Nie wpadamy na kogoś normalnego.
  
  Teraz bądź szczery.
  
  Fowler zauważył, że za nico policjantem i administratorem mieszka mężczyzna. Widziała Go takim, jakim był w tamtej chwili wczesnym rankiem, w podartym ubraniu iz duszą rozdartą po śmierci jednego z jej podwładnych. Walka mogła poświęcić dużo czasu na autopromocję, ale prawie zawsze miał plecy Paoli. Ain czuł do niej silny pociąg, to było oczywiste.
  
  - Ojcze Fowler, muszę cię prosić o przysługę.
  
  -Nie bardzo.
  
  -¿Somo mówi? Chłopak był zaskoczony.
  
  Nie powinien mnie o to pytać. Zajmę się tym, ku jej rozczarowaniu. Na dobre i na złe, została nas tylko trójka. Fabio Dante, Dicanti i ja. Będziemy musieli poradzić sobie z kom.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 08:15.
  
  
  
  - Nie możesz ufać Fowlerowi, Dicanti. On jest zabójcą.
  
  Paola podniosła ponure oczy na akta Karoskiego. Spał tylko kilka godzin i wrócił do swojego biurka, gdy nastał świt. Coś niezwykłego: Paola należała do tych, które lubiły zjeść długie śniadanie i spokojnie zabrać się do pracy, a potem wyjść daleko w noc. Pontiero upierał się, że w ten sposób przegapił rzymski świt. Inspektor nie docenił tej matki, bo zupełnie inaczej uhonorowała swoją przyjaciółkę, ale z jej gabinetu świt był wyjątkowo piękny. Światło pełzało leniwie po wzgórzach Rzymu, gdy promienie słońca osiadały na każdym budynku, na każdym gzymsie, witając sztukę i piękno Wiecznego Miasta. Kształty i kolory ciała ukazywały się tak delikatnie, jakby ktoś pukał do drzwi i pytał o pozwolenie. Ale tym, który wszedł bez pukania iz nieoczekiwanym oskarżeniem był Fabio Dante. Kierownik przybył pół godziny wcześniej niż planowano. W dłoni miał kopertę, a w ustach węże.
  
  - Dante, piłeś?
  
  -Nic takiego. Mówię mu, że jest mordercą. Pamiętasz, jak ci mówiłem, żebyś nie ufał élowi? Jego imię wywołało alarm w moim mózgu. Wiesz, mam wspomnienie z tyłu głowy. Ponieważ zrobiłem małe rozeznanie na temat jego rzekomej armii.
  
  Paola sorbio cafeé za każdym razem, gdy jestem frío. byłem zaintrygowany.
  
  - Czy on nie jest żołnierzem?
  
  - Och, oczywiście, że tak. Kaplica wojskowa. Ale to nie jest vá w rozkazach Potęgi Aérei. Jest z CIA.
  
  -¿CIA? Żartujesz.
  
  - Nie, Dicanti. Fowler nie żartuje. Posłuchaj: Urodziłem się w 1951 roku w zamożnej rodzinie. Mój ojciec ma przemysł farmaceutyczny czy coś w tym rodzaju. Studiowałem psychologię na Princeton. Karierę zakończyłem z dwudziestoma punktami i dyplomem z wyróżnieniem.
  
  Magna cum laude. Moja kwalifikacja ximaón. Wtedy mnie okłamałeś. Powiedział, że nie był szczególnie błyskotliwym uczniem.
  
  "Okłamał ją w tej i wielu innych sprawach. Nie poszedł odebrać matury. Najwyraźniej pokłócił się z ojcem i zaciągnął się w 1971 roku. Ochotnik u szczytu wojny w Wietnamie. Studiował przez pięć miesięcy w Wirginii i dziesięć miesięcy w Wietnamie jako porucznik.
  
  -¿ Nie był trochę za młody jak na porucznika?
  
  -¿ Czy to żart? ¿ Wolontariat absolwenta college'u? Jestem pewien, że rozważy mianowanie go generałem. Nie wiadomo, co stało się z jego głową w tamtych dniach, ale po wojnie nie wróciłem do Stanów Zjednoczonych. Studiował w seminarium w Niemczech Zachodnich i został wyświęcony na kapłana w 1977 roku. Afterés ślady jego stóp znajdują się w wielu miejscach: Kambodży, Afganistanie, Rumunii. Wiemy, że był w Chinach z wizytą i musiał w pośpiechu wyjechać.
  
  "Nic z tego nie usprawiedliwia faktu, że jest agentem CIA.
  
  - Dicanti, to wszystko tutaj. Mówiąc, pokazał Paoli fotografie, z których największe były czarno-białe. Widać na nich dziwnie młodego Fowlera, który z czasem stopniowo tracił włosy, gdy moje geny zbliżały się do teraźniejszości. Zobaczył Fowlera na stosie glinianych worków w dżungli, otoczony przez żołnierzy. Miał na sobie paski porucznika. Zobaczyła go w ambulatorium obok uśmiechniętego żołnierza. Widział w nim dzień swoich święceń, otrzymawszy tę samą komunię w Rzymie od tego samego Simo Pawła VI. Zobaczyła go na dużym placu z samolotami w tle, już tak ubranego jak on, otoczonego przez żołnierzy más jóvenes...
  
  -¿Od kiedy to jest ésta?
  
  Dante zajrzyj do swoich notatek.
  
   - To jest rok 1977 . Tras su ordenación Fowler volvió a Alemania, a la Base Aérea de Spangdahlem. Jak kaplica wojskowa.
  
  "W takim razie jego historia się zgadza.
  
  "Prawie... ale nie całkiem. W aktach John Abernathy Fowler, syn Marcusa i Daphne Fowlerów, porucznik Sił Powietrznych USA, otrzymuje awans i pensję po pomyślnym ukończeniu szkolenia "polowego i kontrwywiadowczego". W Niemczech Zachodnich. W szczytowym momencie wojny , Fría.
  
  Paola wykonała dwuznaczny gest. Po prostu nie widział tego wyraźnie.
  
  - Zaczekaj, Dicanti, to nie koniec. Jak już wspomniałem, byłem w wielu miejscach. W 1983 roku znika na kilka miesięcy. ú Ostatnią osobą, która cokolwiek wie o él., jest ksiądz z Wirginii.
  
  Ach, Paola zaczyna się poddawać. Zaginiony od kilku miesięcy żołnierz w Wirginii wysyła go w jedno miejsce: do siedziby CIA w Langley.
  
  - Kontynuuj, Dante.
  
  W 1984 roku Fowler na krótko pojawia się ponownie w Bostonie. Jego rodzice zginęli w wypadku samochodowym w lipcu. Chl idzie do notariusza i prosi go, aby podzielił wszystkie swoje pieniądze i majątek między biednych. Podpisz niezbędne dokumenty i wyjdź. Według notariusza suma całego majątku jego rodziców i firmy wynosiła osiemdziesiąt i pół miliona dolarów.
  
  Dicanti wydał z siebie nieartykułowany, sfrustrowany gwizd czystego zdumienia.
  
  "To dużo pieniędzy, a dostałem je w 1984 roku.
  
  "Cóż, uciekł od wszystkiego. Szkoda, że nie spotkałem go wcześniej, co, Dicanti?
  
  -¿Qué insinúa, Dante?
  
  - Nic nic. Cóż, na domiar złego, Fowler wyjeżdża do Francji i na cały świat do Hondurasu. Zostaje przydzielony do kaplicy bazy wojskowej El Avocado, już w stopniu majora. I tu staje się zabójcą.
  
  Następny blok zdjęć pozostawia Paolę w bezruchu. Rzędy trupów leżą w zakurzonych masowych grobach. Robotnicy z łopatami i maskami, które z trudem ukrywają przerażenie na twarzach. Wykopane ciała, gnijące w słońcu. Mężczyźni, kobiety i dzieci.
  
  -¿Boże, Iio, co to jest?
  
  -¿A co z twoją znajomością historii? Szkoda mi Ciebie. Musiałem poszukać w Internecie, co to wszystko się dzieje i tak dalej. Najwyraźniej w Nikaragui miała miejsce rewolucja sandinistów. Kontrrewolucja, zwana kontrrewolucją nikaraguańską, dążyła do przywrócenia do władzy prawicowego rządu. Rząd Ronalda Reagana wspiera powstańców partyzanckich, których w wielu przypadkach lepiej byłoby określić jako terrorystów, liny i liny. A może zgadniesz, kto był ambasadorem Hondurasu w tak krótkim czasie?
  
  Paola zaczęła szybko wiązać koniec z końcem.
  
  - Jan Negroponte.
  
  -¡Nagroda dla czarnowłosej piękności! Założyciel bazy Aérea del Avocado, na tej samej granicy z Nikaraguą, gdzie szkoli się tysiące partyzantów Contra. więzienia i tortury, bardziej jak obóz koncentracyjny niż baza wojskowa w demokratycznym kraju."225;tiko." Te bardzo piękne i bogate zdjęcia, które wam pokazałem, zostały zrobione dziesięć lat temu. W tych dołach mieszkało 185 mężczyzn, kobiety i dzieci i uważa się, że w górach pochowanych jest po prostu nieokreślona liczba ciał, która może dochodzić do 300.
  
  "O mój Boże, jakie to wszystko jest okropne. Jednak przerażenie na widok tych zdjęć nie powstrzymało Paoli przed podjęciem wysiłków, by dać Fowlerowi korzyść z wątpliwości. Ale to też niczego nie dowodzi.
  
  - Byłem wszystkim. ¡ To była kaplica obozu tortur, na Boga! ¿ Do kogo, twoim zdaniem, zwrócić się do skazanych przed śmiercią? ¿Sómo podía éya nie wiem?
  
  Dikanti spojrzał na niego w milczeniu.
  
  - Dobra, chcesz coś ode mnie? Materiału jest mnóstwo. Dossier Uffizio. W 1993 roku został wezwany do Rzymu, by zeznawać w sprawie zabójstwa 32 zakonnic siedem lat wcześniej. Zakonnice uciekły z Nikaragui i trafiły do El Avocado. Zostały zgwałcone, wzięte na przejażdżkę na gelika i #243 ptero, a na koniec plaf, placek zakonny. Nawiasem mówiąc, ogłaszam również 12 zaginionych katolickich misjonarzy. Podstawą oskarżenia było to, że był świadomy wszystkiego, co się wydarzyło i że nie potępiał tych rażących przypadków łamania praw człowieka. Ze wszystkich intencji i celów, być tak winnym, jakbym sam pilotował él helicóptero.
  
  -¿A co nakazuje Święty Post?
  
  Cóż, nie mieliśmy wystarczających dowodów, by go skazać. Walczy o swoje włosy. Thisí, keió przyniosło hańbę obu stronom. Myślę, że opuściłem CIA z własnej decyzji. Chwilę się chwiał i Achab wszedł do Instytutu św. Mateusza.
  
  Paola wpatrywała się w fotografie przez dłuższą chwilę.
  
  "Dante, zadam ci bardzo, bardzo poważne pytanie. ¿ Czy jako obywatel Watykanu twierdzisz, że Święte Oficjum jest instytucją zaniedbywaną?
  
  - Nie, inspektorze.
  
  -¿ Odważę się powiedzieć, że ona nikogo nie poślubi?
  
  Dante asintió, regañadientes. A teraz idź, gdzie chcesz, Paola.
  
  "Tak więc, nadinspektorze, ścisłe ustanowienie waszego Państwa Watykańskiego nie było w stanie znaleźć żadnych dowodów winy Fowlera, a ty wtargnąłeś do mojego biura, twierdząc, że to on jest mordercą, i sugerujesz, żebym nie uznał go za winnego. #237;e w elu?
  
  Wspomniany wstał, wściekł się i pochylił nad stołem Dikanti.
  
  - Cheme, kochanie... nie myśl, że nie wiem, jakimi oczami patrzysz na tego pseudokapłana. Niefortunnym zrządzeniem losu musimy zapolować na pieprzonego potwora na jego rozkaz, a nie chcę, żeby myślał o spódnicach. Stracił już swojego kolegę z drużyny i nie chcę, żeby ten Amerykanin mnie wspierał, kiedy zmierzymy się z Karoskim. Może wiesz, jak na to zareagować. Wydaje się być człowiekiem bardzo oddanym ojcu... jest też po stronie rodaka.
  
  Paola wstała iz całkowitym spokojem dwukrotnie skrzyżowała twarz. Plaz plaz. Dwa klapsy były klapsami mistrzowskimi, takimi, jakie dobrze radzisz sobie w grach podwójnych. Dante był tak zaskoczony i upokorzony, że nie wiedział nawet jak zareagować. Pozostanie przygwożdżony, z otwartymi ustami i czerwonymi policzkami.
  
  "A teraz pozwól, że cię sobie przedstawię, nadinspektorze Dante. Jeśli utknęliśmy z "cholernym śledztwem" w sprawie trzech osób, to dlatego, że ich Kościół nie chce, aby było wiadomo, że potwór, który gwałcił dzieci i który został wykastrowany w jednym z ich slumsów, zabija kardynałów, których zabił. # 243;Niektórzy z nich muszą wybrać mandamę i #225;s. To i nic innego jest przyczyną śmierci Pontiero. Przypominam mu, że to ty przyszedłeś prosić nas o pomoc. Najwyraźniej jego organizacja wykonuje świetną robotę, jeśli chodzi o zbieranie informacji o działaniach kapłana z dżungli trzeciego świata, ale on nie jest tak dobry w kontrolowaniu przestępcy seksualnego, który dziesiątki razy nawracał w ciągu dekady.#241;os, przed przełożonymi i w duchu demokratycznym. Więc pozwól mu się stąd wynieść, zanim pomyśli, że jego problemem jest zazdrość o Fowlera. I nie wracaj, dopóki nie będziesz gotowy do pracy zespołowej. Rozumiesz mnie?
  
  Dante odzyskał na tyle opanowanie, by wziąć głęboki oddech i obrócić się. W tym momencie do biura wszedł Fowler, a nadinspektor wyraził rozczarowanie, że rzuciłem mu w twarz fotografiami, które trzymał przed twarzą. Dante wymyka się, nawet nie pamiętając o zatrzaśnięciu drzwi, tak samo wściekły jak był.
  
  Inspektor odczuła wielką ulgę z powodu dwóch rzeczy: po pierwsze, faktu, że miała okazję zrobić to, co, jak się domyślacie, zamierzała zrobić kilka razy. A po drugie za to, że mogłem to zrobić sam. Gdyby taka sytuacja przydarzyła się komuś, kto był przy tym obecny lub był na ulicy, Dante nie zapomniałby o Jemie i jego policzkach w odpowiedzi. Ninun człowiek zapomina o czymś, na przykład. Istnieją sposoby, aby przeanalizować sytuację i trochę się uspokoić. Miro de reojo a Fowler. É stój nieruchomo przy drzwiach, nie spuszczając wzroku z fotografii pokrywających teraz podłogę biura.
  
  Paola usiadła, upiła łyk kawy i nie podnosząc wzroku znad teczki Karoski, powiedziała:
  
  "Myślę, że masz mi coś do powiedzenia, ojcze święty.
  
  
  
   Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   kwiecień 1997 r
  
  
  
  TRADYCJA WYWIAD NR 11 MIĘDZY PACJENTEM NR 3643 A DR FOWLEREM
  
  
   DR. FOWLER: Buenas tardes, padre Karoski.
  
   #3643 : Wejdź, wejdź.
  
  DR FOWLERA
  
  #3643: Jego zachowanie było obelżywe i właściwie poprosiłem go, żeby się ujawnił.
  
  FOWLER: ¿ Co dokładnie uważasz za obraźliwe w nim?
  
  #3643: Ojciec Conroy kwestionuje niezmienne prawdy naszej Wiary.
  
   DR. FOWLER: Póngame un ejemplo.
  
   #3643: ¡Potwierdza, że diabeł jest przereklamowanym pojęciem! Bardzo interesujące jest obserwowanie, jak ta koncepcja pogrąża trójząb w jego pośladkach.
  
  DR FOWLER: Myślisz, że jesteś tam, żeby to zobaczyć?
  
  #3643: To był sposób mówienia.
  
  FOWLER: Wierzysz w piekło, prawda?
  
  #3643: Z całych sił.
  
  DR. FOWLER: ¿Cree merecerselo?
  
  #3643: Jestem żołnierzem Chrystusa.
  
  DR FOWLERA
  
  #3643: ¿Od kiedy?
  
  DR FOWLERA
  
  #3643: Jeśli jest dobrym żołnierzem, to tak.
  
  FOWLER: Ojcze, muszę ci zostawić książkę, która, jak sądzę, okaże się bardzo przydatna. Napisałem to do świętego Augustyna. To książka o pokorze i wewnętrznej walce.
  
  #3643: Chętnie to przeczytam.
  
  FOWLER: Czy wierzysz, że po śmierci pójdziesz do nieba?
  
   #3643 : I pewnie .
  
   LEKARZ
  
  #3643 :...
  
  DR. FOWLER: Quiero plantearle una hipótesis. Załóżmy, że stoisz u bram nieba. Bóg waży swoje dobre uczynki i swoje złe uczynki, a wierny jest wyważony na wadze. Dlatego sugeruje, abyś zadzwonił do kogokolwiek, aby pozbyć się wątpliwości. ¿Quien llamaria?
  
  #3643: I Nie pewnie .
  
  DR. FOWLER: Permítame que le sugiera unos nombres: Leopold, Jamie, Lewis, Arthur...
  
   #3643: Te nazwiska nic mi nie mówią.
  
   DR. FOWLER:...Harry, Michael, Johnnie, Grant...
  
  #3643 : Wpisz á .
  
  DR. FOWLER:...Paweł, Sammy, Patryk...
  
  #3643: ¡ I mówię do niego zamknij się !
  
  DR. FOWLER:...Jonathan, Aaron, Samuel...
  
   #3643: ¡¡¡ DOŚĆ!!!.
  
  
  (W tle słychać niewyraźny i krótki odgłos walki)
  
  
  FOWLER: To, co ściskam między palcami, kciukiem i palcem wskazującym, to twoja laska, księdzu Karoski. Nie trzeba dodawać, że bycie aún jest bolesne, jeśli się nie uspokoisz. Wykonaj gest lewą ręką, jeśli mnie rozumiesz. Cienki. Teraz powiedz mi, czy jesteś spokojny. Możemy czekać tak długo, jak trzeba. Już? Cienki. Proszę, trochę wody.
  
  #3643 : Dziękuję.
  
  DR. FOWLER: Sientese, proszę.
  
  #3643: Czuję się już lepiej. Nie wiem, co się ze mną stało.
  
  FOWLER Tak jak oboje wiemy, że dzieci z listy, którą ci dałem, nie powinny mówić w jego imieniu, kiedy staje przed Bogiem, ojcze.
  
  #3643 :...
  
  DR FOWLER: ¿ Nic nie powiesz?
  
  #3643 : Nie wiesz nic o piekle.
  
  DR. FOWLER: ¿Eso piensa? Mylisz się: widziałem to na własne oczy. Teraz wyłączę dyktafon i powiem ci coś, co na pewno cię zainteresuje.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005, godzina 08:32.
  
  
  
  Fowler odwraca wzrok od fotografii rozrzuconych po podłodze. Nie podniósł ich, ale po prostu zgrabnie nad nimi przeszedł. Paola zastanawiała się, czy to, co samo w sobie oznaczało prostą odpowiedź na oskarżenia Dantego. Przez lata Paola często miała wrażenie, że stoi przed mężczyzną równie niezrozumiałym, co wykształconym, równie elokwentnym, co inteligentnym. Sam Fowler był kontrowersyjnym stworzeniem i nieczytelnym hieroglifem. Ale tym razem temu uczuciu towarzyszył stłumiony jęk Lery, który drżał jej na ustach.
  
  Ksiądz siedzi naprzeciw Paoli, odkładając na bok zużytą czarną teczkę. W lewej ręce niósł papierową torbę zawierającą trzy dzbanki do kawy. Jeden z nich zasugerowałem Dicanti.
  
  -Cappuccino?
  
  - Nienawidzę cappuccino. Przypomina mi to mit o psie, którego miałam" - powiedziała Paola. Ale i tak to wezmę.
  
  Fowler milczał przez kilka minut. W końcu Paola pozwoliła sobie udawać, że czyta akta Karoski i postanowiła stawić czoła księdzu. Pamiętać.
  
  -Więc co? Czyż nie...?
  
  I pozostaje suchy. Nie patrzyłem na jego twarz, odkąd Fowler wszedł do jego biura. Ale robiąc to, odkryłem, że jestem tysiące metrów od allí. Czyjeś ręce podniosły kawę do ust z wahaniem, z wahaniem. Na łysej głowie księdza pojawiły się kropelki potu, mimo że było chłodno. A jego zielone oczy oznajmiły, że jego obowiązkiem jest oglądanie niezatartych okropności i że wróci, by je ujrzeć.
  
  Paola nic nie powiedziała, zdając sobie sprawę, że pozorna elegancja, z jaką Fowler chodził po zdjęciach, była tylko przykrywką. Espero. Ksiądz potrzebował kilku minut, by dojść do siebie, a kiedy już to zrobił, jego głos brzmiał odległy i stłumiony.
  
  -To trudne. Myślisz, że przezwyciężyłeś to, ale potem pojawia się ponownie jak korek, który na próżno próbujesz włożyć do bayery. Spływa, wypływa na powierzchnię. I cały czas znowu na niego wpadasz...
  
  - Rozmowa ci pomoże, ojcze.
  
  "Możesz mi zaufać, dottora... to nie tak." Nigdy tego nie zrobił. Nie wszystkie problemy rozwiązuje się rozmową.
  
  - Ciekawy wyraz jak na księdza. Powiększ logo psicó. Odpowiednie dla agenta CIA wyszkolonego do zabijania.
  
  Fowler stłumił smutny grymas.
  
  "Nie byłem szkolony do zabijania jak każdy inny żołnierz. Byłem szkolony w technikach kontrwywiadowczych. Bóg dał mi dar niezawodnego prowadzenia, to prawda, ale nie proszę o ten dar. I uprzedzając twoje pytanie, nie zabiłem nikogo od 1972 roku. Zabiłem 11 żołnierzy Viet Congu, przynajmniej według mojej wiedzy. Ale wszystkie te zgony były w walce.
  
  To ty zgłosiłeś się na ochotnika.
  
  "Dottora, zanim mnie osądzisz, pozwól, że opowiem ci moją historię. Nigdy nikomu nie powiedziałem tego, co ci powiem, więc proszę, przyjmij moje słowa. To nie tak, że mi ufa lub mi ufa, bo to zbyt wiele. Po prostu weź moje słowa.
  
  Paula powoli skinęła głową.
  
  "Wierzę, że wszystkie te informacje zostaną podane do wiadomości nadinspektora. Jeśli to jest dossier Sant'Uffizio, miałbyś bardzo przybliżone pojęcie o moich aktach. Na ochotnika zgłosiłam się w 1971 roku z powodu pewnych... nieporozumień z ojcem. Nie chcę mu opowiadać horroru o tym, czym jest dla mnie wojna, bo nie da się tego opisać słowami. Czy widziałeś już "Czas Apokalipsy", co?
  
  - Tak, od dawna. Byłem zaskoczony jego nieuprzejmością.
  
  -Pá lida farsa. To jest to. Cień na ścianie w porównaniu z tym, co to znaczy. Widziałem wystarczająco dużo bólu i okrucieństwa, by wypełnić kilka wcieleń. También allí apareció ante mi la vocación. To nie w okopach w środku nocy ogień wroga spadł na oídos. Nie patrzył w twarze dzieci w wieku od dziesięciu do dwudziestu lat, noszących naszyjniki z ludzkich uszu. Był cichy wieczór na tyłach, obok kaplicy mojego pułku. Wiedziałem tylko, że muszę poświęcić swoje życie Bogu i Jego stworzeniom. I tak zrobiłem.
  
  -¿A CIA?
  
  "Nie wybiegaj wprzód... Nie chciałem wracać do Ameryki. Wszyscy podążają za moimi rodzicami. Ponieważ poszedłem tak daleko, jak mogłem, do krawędzi stalowej rury. Każdy uczy się wielu rzeczy, ale niektóre z nich nie mieszczą się w jego głowie. Masz 34 años. Aby zrozumieć, czym był komunizm dla człowieka mieszkającego w Niemczech w latach 70., musiałam go doświadczyć. Codziennie oddychamy groźbą wojny nuklearnej. Nienawiść wśród moich rodaków była religią. Każdy z nas wydaje się być w bliskiej odległości od kogoś, ich lub nas, przeskakując przez Mur. I wtedy wszystko się skończy, zapewniam cię. Zanim ktoś kliknie przycisk bota lub po nim, ktoś go kliknie.
  
  Fowler przerwał na chwilę, by wziąć łyk kawy. Paola zapaliła jednego z papierosów Pontiero. Fowler wyciągnął rękę po paczkę, ale Paola potrząsnęła głową.
  
  - To moi przyjaciele, ojcze. Sam muszę je palić.
  
  - Och, nie martw się. Nie udaję, że go złapię. Zastanawiałem się, dlaczego nagle wróciłeś.
  
  "Ojcze, jeśli nie masz nic przeciwko, wolałbym, abyś kontynuował. nie chcę o tym rozmawiać.
  
  Ksiądz wyczuł w jego słowach wielki smutek i kontynuował swoją opowieść.
  
  "Oczywiście... chciałbym pozostać w kontakcie z życiem wojskowym. Kocham towarzystwo, dyscyplinę i sens wykastrowanego życia. Jeśli się nad tym zastanowić, niewiele różni się to od koncepcji kapłaństwa: chodzi o oddanie życia za innych ludzi. Wydarzenia same w sobie nie są złe, złe są tylko wojny. Proszę o przydzielenie mnie jako kapelana do amerykańskiej bazy, a ponieważ jestem księdzem diecezjalnym, moim biskupem jest sedio.
  
  - Co znaczy diecezjalny, ¿ ojciec?
  
  "Jestem mniej lub mniej, jestem wolnym agentem. Nie słucham zgromadzenia. Jeśli chcę, mogę poprosić mojego biskupa, aby wyznaczył mnie do okręgu. Ale jeśli uznam to za celowe, mogę rozpocząć pracę duszpasterską tam, gdzie uznam to za stosowne, zawsze z błogosławieństwem biskupa, rozumianym jako formalna zgoda.
  
  -Rozumiem.
  
  "W bazie mieszkałem z kilkoma pracownikami Agencji, którzy prowadzili specjalny program szkolenia kontrwywiadowczego dla personelu wojskowego nienależącego do CIA. Zaprosili mnie, abym do nich dołączył, cztery godziny dziennie, pięć razy w tygodniu, dwa razy w tygodniu. Nie było to sprzeczne z moimi obowiązkami duszpasterskimi, jeśli byłem przez nie rozpraszany godzinami od Sue. Asi que zaakceptuj. I jak się okazało, byłem dobrym uczniem. Pewnego wieczoru, po zakończeniu zajęć, podeszła do mnie jedna z instruktorek i poprosiła, żebym dołączyła do kñía. Agencja jest wywoływana kanałami wewnętrznymi. Powiedziałem mu, że jestem księdzem i że nie można być księdzem. Przed tobą dużo pracy z setkami jóvenes católicos w bazie. Jego przełożeni poświęcili wiele godzin na enseñarl nienawiści do komunistów. Poświęciłem godzinę tygodniowo na przypominanie wam, że wszyscy jesteśmy dziećmi Boga.
  
  - Przegrana bitwa.
  
  -Prawie zawsze. Ale kapłaństwo, dottora, to kariera w tle.
  
  - Chyba powiedziałem ci te słowa w jednym z twoich wywiadów z Karoskim.
  
  - To jest możliwe. Ograniczamy się do zdobywania małych punktów. Małe zwycięstwa. Od czasu do czasu udaje się osiągnąć coś wielkiego, ale przypadki są policzone. Siejemy małe nasiona w nadziei, że niektóre z nich przyniosą owoce. Często to nie ty zbierasz nagrody, a to jest demoralizujące.
  
  - Musi być zepsuty, oczywiście, ojcze.
  
  Pewnego dnia król spacerował po lesie i zobaczył biednego, małego staruszka krzątającego się w rowie. Podeszła do niego i zobaczyła, że sadzi orzechy włoskie. Zapytałem go, dlaczego to robi, a starzec odpowiedział: ". Król powiedział do niego: "Stary człowieku, nie pochylaj zgarbionych pleców do tego dołu. Czy nie widzisz, że gdy orzech urośnie, nie dożyjesz zbioru jego owoców? " A starzec odpowiedziałem mu: "Gdyby moi przodkowie myśleli tak samo jak ty, wasza wysokość, nigdy nie spróbowałbym orzechów włoskich".
  
  Paola uśmiechnęła się, uderzona absolutną prawdą tych słów.
  
   -¿Sabe qué nos enseña esa anécdota, dottora? -ciąg dalszy Fowler-. Że zawsze możesz iść do przodu z wolą, miłością Boga i odrobiną pchnięcia ze strony Johnny'ego Walkera.
  
  Paola lekko mruga. Nie mógł sobie wyobrazić sprawiedliwego i grzecznego księdza z butelką whisky, ale było oczywiste, że przez całe życie był bardzo samotny.
  
  "Kiedy instruktor powiedział mi, że tym, którzy przybyli z bazy, może pomóc inny ksiądz, ale tysiącom tych, którzy przyszli po stalowy telefon, nie można pomóc, zrozum, pozwól sobie mieć ważną część umysłu. Tysiące chrześcijan marnieje pod komunizmem, modląc się w toalecie i słuchając mszy w klasztorze. Będą mogli służyć interesom zarówno mojego Papieża, jak i mojego Kościoła w tych punktach, w których się zbiegają. Szczerze mówiąc, pomyślałem wtedy, że jest wiele zbiegów okoliczności.
  
  - ¿I co teraz myślisz? Bo wrócił do czynnej służby.
  
  - Zaraz odpowiem na twoje pytanie. Zaproponowano mi, żebym został wolnym agentem, zgadzając się na te misje, które uważałem za uczciwe. Podróżuję w wiele miejsc. Dla niektórych byłem księdzem. Inni jako normalni obywatele. Kiedyś naraziłem swoje życie na niebezpieczeństwo, chociaż prawie zawsze było warto. Pomagałem ludziom, którzy w jakiś sposób mnie potrzebowali. Czasami ta pomoc przybierała formę terminowego zawiadomienia, koperty, listu. W innych przypadkach konieczne było zorganizowanie sieci informacyjnej. Lub wyciągnąć osobę z kłopotliwej sytuacji. Uczyłem się języków, a nawet czułem się na tyle dobrze, że wróciłem do Ameryki. Aż do Hondurasu...
  
  - Ojcze, poczekaj. Pominął ważną część. Pogrzeb jego rodziców.
  
  Fowler zrobił gest obrzydzenia.
  
  - Nie zamierzam wyjeżdżać. Wystarczy zapiąć legalną grzywkę, która będzie zwisać.
  
  "Ojcze Fowler, zaskakujesz mnie. Osiemdziesiąt milionów dolarów to nie jest prawny limit.
  
  "Wow, skąd ty też to wiesz. No tak. Oddaj pieniądze. Ale nie zdradzam tego, jak wielu ludzi myśli. W zamyśle chciałem, aby były fundacją non-profit, non-profit, która jest aktywnie zaangażowana w różne obszary działalności społecznej zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i poza nimi. Jej nazwa pochodzi od Howarda Eisnera, kaplicy, która zainspirowała mnie w Wietnamie.
  
   -¿Usted creó la Eisner Foundation? Paola była zaskoczona . _ Wow, wtedy jest stary.
  
  "Nie wierzę jej. Dałem mu impuls i zainwestowałem w niego ekonomicznie. W rzeczywistości został stworzony przez prawników moich rodziców. Wbrew jego woli jestem winien nadirowi.
  
  "Dobrze, ojcze, opowiedz mi o Hondurasie. I masz tyle czasu, ile potrzebujesz.
  
  Ksiądz spojrzał z zaciekawieniem na Dicantiego. Jego stosunek do życia nagle się zmienił, w subtelny, ale ważny sposób. Teraz była gotowa mu uwierzyć. Zastanawia się, co mogło spowodować w nim taką zmianę.
  
  - Nie chcę cię zanudzać szczegółami, dottor. Historia awokado pozwala wypełnić całą książkę, ale przejść do podstaw. Celem CIA było promowanie rewolucji. Moim celem jest pomoc kotom, które cierpią z powodu opresji rządu Sandinistów. Utwórz i wejdź do oddziału ochotników, który musi rozpocząć wojnę partyzancką, aby zdestabilizować rząd. Żołnierze rekrutowali się spośród ubogich mieszkańców Nikaragui. Broń została sprzedana przez byłego sojusznika rządu, o którego istnieniu niewielu wiedziało: Osamę bin Ladena. A dowództwo nad Contrą trafia do nauczyciela liceum o imieniu Bernie Salazar, fanatyka jak szabla Amos despu. Podczas miesięcy szkolenia eskortuję ñé Salazara przez granicę podczas coraz bardziej ryzykownych wypraw. Pomagałem w ekstradycji oddanych religijnych ludzi, ale moje nieporozumienia z Salazarem stawały się coraz poważniejsze. Zacząłem wszędzie widzieć komunistów. Pod każdym kamieniem mieszka komunista, según él.
  
  "Stary podręcznik dla psychiatrów mówi, że ostra paranoja rozwija się bardzo szybko u fanatycznych narkomanów.
  
  -É ta sprawa potwierdza nieskazitelność twojej książki, Dicanti. Miałem wypadek, o którym nie wiedziałem, dopóki nie dowiedziałem się, że było to zamierzone. Złamałem nogę i nie mogłem jeździć na wycieczki. A partyzanci za każdym razem zaczęli wracać późno. Spali nie w obozowych barakach, ale na polanach w dżungli, w namiotach. W nocy dokonali rzekomego podpalenia, któremu jak się później okazało towarzyszyły egzekucje i egzekucje. Byłem przykuty do łóżka, ale tej nocy, kiedy Salazar schwytał zakonnice i oskarżył je o komunizm, ktoś mnie ostrzegł. Był dobrym chłopcem, podobnie jak wielu z tych, którzy byli z Salazarem, chociaż bałem się go trochę mniej niż innych. Jeśli trochę mniej, bo powiedziałeś mi o tym pod tajemnicą spowiedzi. Wiedzcie, że nikomu tego nie zdradzę, ale zrobię wszystko, żeby pomóc siostrom. Zrobiliśmy co w naszej mocy...
  
  Twarz Fowlera była śmiertelnie blada. Czas potrzebny do przełknięcia śliny został przerwany. Nie patrzył na Paolę, ale na kropkę más allá w oknie.
  
  "...ale to nie wystarczyło. Dziś zarówno Salazar, jak i El Chico nie żyją, a wszyscy wiedzą, że partyzanci ukradli helikopter i zrzucili zakonnice na jedną z wiosek sandinistów. Zajęło mi to trzy wycieczki.
  
  -Dlaczego on to zrobił?
  
  Wiadomość pozostawiała niewiele miejsca na błąd. Zabijemy każdego podejrzanego o powiązania z sandinistami. Kimkolwiek jest.
  
  Paola milczała przez kilka chwil, zastanawiając się nad tym, co usłyszała.
  
  - I obwiniasz siebie, prawda, ojcze?
  
  - Bądź inny, jeśli nie. Nie mogę uratować tych kobiet. I nie przejmuj się tymi facetami, którzy w końcu zabili swoich ludzi. Czołgałbym się do wszystkiego, co jest związane z czynieniem dobra, ale to nie było to, co dostałem. Byłem tylko pomniejszą postacią w załodze fabryki potworów. Tata jest do tego tak przyzwyczajony, że nie dziwi go już, gdy jeden z tych, których uczyliśmy, pomagaliśmy i chroniliśmy, zwraca się przeciwko nam.
  
  Choć promienie słoneczne zaczęły uderzać go w twarz, Fowler nawet nie mrugnął. Ograniczył się do mrużenia oczu, aż zmieniły się w dwa cienkie zielone listki, i nadal patrzył ponad dachami.
  
  "Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem zdjęcia masowych grobów", kontynuował ksiądz, "przypomniał mi się ogień z pistoletu maszynowego w tropikalną noc. "Taktyka strzelania" Przyzwyczaiłem się do tego hałasu. Do tego stopnia, że pewnej nocy, na wpół śpiąc, usłyszałem kilka okrzyków bólu między strzałami i nie zwróciłem na to większej uwagi. On Suñili mnie pokona. Następnej nocy powiedziałem sobie, że to wytwór mojej wyobraźni. Gdybym wtedy porozmawiał z komendantem obozu, a Ramos dokładnie przestudiował mnie i Salazara, uratowałbym wiele istnień ludzkich. Dlatego jestem odpowiedzialny za wszystkie te zgony, dlatego opuściłem CIA i dlatego zostałem wezwany do złożenia zeznań przez Święte Oficjum.
  
  "Ojcze... już nie wierzę w Boga. Teraz wiem, że kiedy umrzemy, będzie po wszystkim. Myślę, że wszyscy wracamy na ziemię po krótkiej podróży przez wnętrzności robaka. Ale jeśli naprawdę potrzebujesz absolutnej wolności, oferuję ci ją. Uratowałeś księży, których mogłeś, zanim cię wysadzili.
  
  Fowler pozwolił sobie na półuśmiech.
  
  -Dziękuję, dot. Nie wie, jak ważne są dla mnie jej słowa, chociaż żałuje głębokich łez, które kryją się za tak ostrym stwierdzeniem w starożytnej łacinie.
  
  "Ale ciocia nie powiedziała mi, co spowodowało jego powrót.
  
  - To jest bardzo proste. Zapytałem o to przyjaciela. I nigdy nie zawiodłem moich przyjaciół.
  
  - Bo teraz to ty... espia od Boga.
  
  Fowlera Sonrio.
  
  - Mógłbym go chyba nazwać asem.
  
  Dikanti wstał i podszedł do najbliższej półki z książkami.
  
  "Ojcze, to jest wbrew moim zasadom, ale podobnie jak moja matka, jest to jednorazowe doświadczenie.
  
  Podniosłem grubą księgę medycyny sądowej i wręczyłem ją Fowlerowi. E święte abrio. Butelki z dżinem opróżniono do trzech otworów w papierze, dogodnie napełnionych pośrednią butelką Dewara i dwoma małymi szklankami.
  
  - Jest dopiero dziewiąta rano,
  
  -¿ Uhonorujesz czy poczekasz do zmroku, ojcze? Jestem dumny, że piję z człowiekiem, który stworzył Fundację Eisnera. Przy okazji, ojcze, ponieważ ten fundusz daje mi stypendium na studia w Quantico.
  
  Potem przyszła kolej na Fowlera, by się zdziwić, choć nic nie powiedział. Nalej mi dwa równe kieliszki whisky i nalej mi szklankę.
  
  -¿Za kogo pijemy?
  
  Dla tych, którzy odeszli.
  
  Dla tych, którzy odeszli, tj.
  
  I obaj opróżnili kieliszki jednym haustem. Lizak utknął jej w gardle, a dla Paoli, która nigdy nie piła, było to jak połykanie goździków nasączonych amoniakiem. Wiedziała, że przez cały dzień będzie miała zgagę, ale była dumna, że wzniosła kieliszek z tym mężczyzną. Pewne rzeczy po prostu trzeba zrobić.
  
  "Teraz powinniśmy się martwić o powrót superintendenta do zespołu. Jak intuicyjnie rozumiesz, ten nieoczekiwany prezent zawdzięczasz Dantemu - powiedziała Paola, wyciągając zdjęcia. Zastanawiam się, dlaczego to zrobił? Czy on ma do ciebie urazę?
  
  Fowler rompio a reír. Jego śmiech zaskoczył Paolę, która nigdy nie słyszała tak radosnego dźwięku, który brzmiałby tak rozdzierająco i smutno na scenie.
  
  Nie mów, że nie zauważyłeś.
  
  "Przepraszam tato, ale nie rozumiem cię.
  
  - Dottora, jako osoba, która jest tak dobrze zorientowana w stosowaniu inżynierii w odwrotnej kolejności do ludzkich działań, wykazujesz radykalny brak osądu w ésta ocasión. To oczywiste, że Dante jest tobą zainteresowany. I z jakiegoś absurdalnego powodu myśli, że z nim konkuruję.
  
  Paola stała jak kamień z otwartymi ustami. Zauważył podejrzane rumieńce na policzkach i nie było to spowodowane whisky. To był drugi raz, kiedy ten mężczyzna sprawił, że się zarumieniła. Nie byłam do końca pewna, czy sprawiam, że tak się czuje, ale chciałam, żeby czuł to częściej, w taki sam sposób, w jaki dzieciak estómagico débil upiera się, by znowu jeździć konno. na rosyjskiej górze.
  
  W tej chwili są telefonem, opatrznościowym sposobem ratowania niezręcznej sytuacji. Dicanti zakwestionuj natychmiast. Jego oczy zaświeciły się z podniecenia.
  
  - Już schodzę.
  
  Fowler la miro intryguje.
  
  "Pospiesz się, ojcze. Wśród fotografii zrobionych przez UACV na miejscu zbrodni w Robayra jest jedna przedstawiająca brata Francesco. Może coś mamy.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 09:15.
  
  
  
  Obraz na ekranie stał się niewyraźny. Fotograf Habí pokazuje ogólny widok z wnętrza kaplicy, aw tle Karoski jako brat Francesco. Komputer powiększył ten obszar obrazu o 1600 procent, a wynik nie był zbyt dobry.
  
  - Nie żeby to wyglądało źle - powiedział Fowler.
  
  - Uspokój się, ojcze - powiedział Boy, wchodząc do pokoju ze stosem papierów w dłoniach. Angelo jest naszym rzeźbiarzem sądowym. Jest ekspertem od optymalizacji genów i jestem pewien, że może dać nam inną perspektywę, prawda, Angelo?
  
  Angelo Biffi, jeden z liderów UACV, rzadko wstawał od komputera. Luke nosił grube okulary, tłuste włosy i wyglądał na trzydzieści kilka lat. Mieszkał w dużym, ale słabo oświetlonym biurze, cuchnącym pizzą, tanią wodą kolońską i spalonymi naczyniami. Zamiast okien zastosowano kilkanaście monitorów najnowszej generacji. Rozglądając się wokół, Fowler doszedł do wniosku, że prawdopodobnie woleliby raczej spać ze swoimi komputerami niż wracać do domu. Angelo wyglądał, jakby przez całe życie był molem książkowym, ale jego rysy twarzy były słodkie i zawsze miał bardzo słodki uśmiech.
  
  "Widzisz, ojcze, my, to znaczy wydział, to znaczy ja...
  
  - Nie dław się, Angelo. Wypij kawę, powiedział Alarg, tę, którą Fowler przyniósł Dantemu.
  
  -Dziękuję, dot. ¡Hej, to lody!
  
  Nie narzekaj, niedługo będzie gorąco. Rzeczywiście, kiedy dorośniesz, powiedz: "Teraz jest gorący kwiecień, ale nie tak gorący jak wtedy, gdy zmarł ojciec Wojtyły". Już to widzę.
  
  Fowler spojrzał ze zdziwieniem na Dicantiego, który uspokajająco położył dłoń na ramieniu Angela. Inspektor próbował zażartować, mimo burzy, która, jak wiedziała, szalała w niej. Prawie nie spałem, miałem cienie pod oczami jak u szopa pracza, a jego twarz była zdezorientowana, bolesna, pełna wściekłości. Nie trzeba być psychologiem ani księdzem, żeby to dostrzec. I mimo wszystko starał się pomóc temu chłopcu poczuć się bezpiecznie z tym nieznanym księdzem, który go trochę przerażał. W tej chwili ją kocham, więc chociaż jestem na uboczu, proszę ją, żeby pomyślała. Nie zapomniał o vergüenze, przez którą habí kazał mu przejść minutę temu w jego własnym gabinecie.
  
   -Explícale tu método al padre Fowler -pidió Paola-. Jestem pewien, że uznasz to za interesujące.
  
  Chłopak jest tym podekscytowany.
  
  -Zwróć uwagę na ekran. Mamy, ja, cóż, opracowałem specjalne oprogramowanie do interpolacji genów. Jak wiesz, każdy obraz składa się z kolorowych kropek zwanych pikselami. Jeśli normalny obraz ma na przykład 2500 x 1750 pikseli, ale chcemy, aby znalazł się w małym rogu zdjęcia, mamy kilka małych plamek koloru na końcu o małej wartości. Powiększanie powoduje rozmycie obrazu, na który patrzysz. Widzisz normalnie, gdy zwykły program próbuje powiększyć obraz, robi to przez mébikúbik, czyli biorąc pod uwagę kolor ośmiu pix sąsiadujących z tym, który próbuje pomnożyć. Więc w końcu mamy to samo małe miejsce, ale duże. Ale z moim programem...
  
  Paola zerknęła na Fowlera, który z zainteresowaniem pochylał się nad ekranem. Ksiądz starał się słuchać wyjaśnień Angelo, pomimo bólu, którego doświadczył zaledwie kilka minut temu. Kontemplacja wykonanych tam fotografii była bardzo trudną próbą, która bardzo go poruszyła. Nie trzeba być psychiatrą ani kryminalistą, aby to zrozumieć. I bez względu na wszystko starała się jak najlepiej zadowolić faceta, którego już nigdy w życiu nie zobaczy. W tamtym czasie kochałam go za to, chociaż wbrew jego woli pytam myśli jego umysłu. Nie zapomniał vergüenzy, którą właśnie spędził w swoim gabinecie.
  
  -... i oglądając zmienne punkty światła, wchodzisz do trójwymiarowego programu informacyjnego, który możesz przeglądać. Opiera się na złożonym logarytmie, którego renderowanie zajmuje kilka godzin.
  
  - Cholera, Angelo, czy to dlatego kazałeś nam zejść na dół?
  
  "To trzeba zobaczyć...
  
  - Wszystko w porządku, Angelo. Dottora, podejrzewam, że ten bystry chłopak chce nam powiedzieć, że program działa od kilku godzin i zaraz da nam wynik.
  
  "Zgadza się, ojcze. Właściwie to wychodzi z powodu tej drukarki.
  
  Brzęczenie drukarki, kiedy byłem blisko Dicanti, zaowocowało powstaniem tomu, który pokazuje nieco postarzałe rysy twarzy i kilka zacienionych oczu, ale jest znacznie bardziej ostry niż oryginalny obraz.
  
  "Świetna robota, Angelo. Nie chodzi o to, że jest bezużyteczny do identyfikacji, ale jest punktem wyjścia. Spójrz, ojcze.
  
  Ksiądz uważnie przyjrzał się rysom twarzy na fotografii. Boy, Dicanti i Angelo spojrzeli na niego wyczekująco.
  
  - Przysięgnij, że to el. Ale to trudne, nie widząc jego oczu. Kształt oczodołów i coś nieokreślonego mówi mi, że to él. Ale gdybym spotkał go na ulicy, nie spojrzałbym na niego drugi raz.
  
  -¿Więc to jest nowa ślepa uliczka?
  
  - Niekoniecznie - powiedział Angelo. Mam program, który może uzyskać obraz 3D na podstawie pewnych danych. Myślę, że możemy wyciągnąć całkiem sporo wniosków z tego, co mamy. Pracowałem z fotografią inżyniera.
  
  - Inżynier? Paula była zaskoczona.
  
  - Tak, od inżyniera Karosky'ego, który chce uchodzić za karmelitę. Co ty masz na głowie, Dicanti...
  
  Doktor Boy szeroko otworzył oczy, wykonując demonstracyjne, pełne niepokoju gesty ponad ramieniem Angelo. W końcu Paola zdała sobie sprawę, że Angelo nie został poinformowany o szczegółach sprawy. Paola wiedziała, że dyrektor zabronił czterem pracownikom UACV, którzy pracowali nad zbieraniem dowodów na scenach Robaira i Pontiero, powrotu do domu. Pozwolono im zadzwonić do rodzin w celu wyjaśnienia sytuacji i zostali umieszczeni na . Kiedy chciał, walka potrafiła być bardzo ciężka, ale był też uczciwym człowiekiem: płacił im potrójnie za nadgodziny.
  
  "O tak, o czym ja myślę, o czym ja myślę. No dalej, Angelo.
  
  Oczywiście musiałem zebrać informacje na wszystkich poziomach, aby nikt nie miał wszystkich elementów układanki. Nikt nie może wiedzieć, że prowadzili śledztwo w sprawie śmierci dwóch kardynałów. Coś, co najwyraźniej utrudniało pracę Paoli i budziło w niej poważne wątpliwości, że może ona sama też nie jest gotowa.
  
  - Jak pan rozumie, pracowałem nad fotografią inżyniera. Myślę, że za około trzydzieści minut będziemy mieli obraz 3D jego zdjęcia z 1995 roku, który będziemy mogli porównać z obrazem 3D, który otrzymujemy od 2005 roku. Jeśli za jakiś czas tu wrócą, mogę im dać coś smacznego.
  
  -Wspaniały. Jeśli tak myślisz, padre, proctorze... Chciałbym, żebyś powtórzył áramos w sali konferencyjnej. A teraz idziemy, Angelo.
  
  "Dobrze, dyrektorze.
  
  We trójkę udali się do sali konferencyjnej, dwa piętra wyżej. Nic nie mogło mnie zmusić do wejścia do Paoli, a ona miała okropne przeczucie, że kiedy ostatnio u niej byłam, wszystko było w porządku.#237;z Pontiero.
  
  -¿ Czy mogę wiedzieć, co wy dwaj zrobiliście nadinspektorowi Dantemu?
  
  Paola i Fowler spojrzeli na siebie przelotnie i potrząsnęli głowami w kierunku Sono.
  
  -Absolutnie niczego.
  
  - Lepsza. Mam nadzieję, że nie widziałam go wkurzonego, bo mieliście kłopoty. Bądź lepszy od ciebie w 24. meczu, bo nie chcę, żeby Sirin Ronda komunikowała się ze mną lub ministrem spraw wewnętrznych.
  
  "Myślę, że nie musisz się martwić. Danteá jest doskonale zintegrowany z zespołem Mintió Paola.
  
  -¿A dlaczego w to nie wierzę? Ostatniej nocy uratowałem cię, chłopcze, na bardzo krótki czas, Dicanti. ¿ Chcesz mi powiedzieć, kim jest Dante?
  
  Paula milczy. Nie mogę rozmawiać z Boyem o wewnętrznych problemach, jakie mieli w grupie. Otworzyłam usta, żeby coś powiedzieć, ale znajomy głos kazał mi jeść.
  
  "Wyszedłem kupić tytoń, dyrektorze.
  
  Skórzana kurtka Dantego i ponury uśmiech stały na progu sali konferencyjnej. Studiowałam go powoli, bardzo uważnie.
  
  - To występek najgorszy, Dante.
  
  - Na coś musimy umrzeć, dyrektorze.
  
  Paola stała i patrzyła na Dantego, podczas gdy Ste siedział obok Fowlera, jakby nic się nie stało. Ale wystarczyło jedno spojrzenie obojga, by Paola zrozumiała, że nie wszystko idzie tak, jak chciałaby zakładać. Jeśli przez kilka dni zachowywali się kulturalnie, wszystko można było załatwić. Nie rozumiem tylko tego, że proszę o przekazanie gniewu koleżance z Watykanu. Coś się stało.
  
  - Dobrze - powiedział Boy. Ta cholerna sprawa czasem się komplikuje. Wczoraj straciliśmy na służbie iw pełni sił jednego z najlepszych policjantów, jakich spotkałem od lat, a nikt nie wie, że jest w lodówce. Nie możemy nawet urządzić mu oficjalnego pogrzebu, dopóki nie znajdziemy rozsądnego wyjaśnienia jego śmierci. Dlatego chcę, żebyśmy myśleli razem. Graj to, co wiesz, Paola.
  
  -Od kiedy?
  
  -Od samego początku. Krótki opis sprawy.
  
  Paola wstała i podeszła do tablicy, żeby coś napisać. Myślałem, że znacznie lepiej będzie stać i coś trzymać.
  
  - Zobaczmy: Victor Karoski, ksiądz z historią wykorzystywania seksualnego, uciekł z prywatnej placówki o niskim poziomie bezpieczeństwa, gdzie był narażony na nadmierne ilości narkotyku, za który grozi mu wyrok śmierci.237 Zwiększ znacznie swój poziom agresywności. Od czerwca 2000 do końca 2001 roku nie ma żadnej wzmianki o jego działalności. W 2001 roku zastąpił niedozwoloną i fikcyjną nazwą bosą karmelitkę przy wejściu do kościoła Santa Marív in Traspontina, kilka metrów od Placu św. Piotra.
  
  Paola rysuje na tablicy kilka pasków i zaczyna rysować kalendarz:
  
  -Piątek, 1 kwietnia, dwadzieścia cztery godziny przed śmiercią Jana Pawła II: Karoski porywa włoskiego kardynała Enrico Portiniego w rezydencji Madri Pi. ¿Potwierdziliśmy krew dwóch kardynałów w krypcie? - Chłopiec wykonał gest potwierdzający - Karoski zabiera Portiniego do Santa María, torturuje go iw końcu zwraca do ostatniego miejsca, w którym widziano go żywego: do kaplicy rezydencji. Sábado, 2 kwietnia: Cadaver de Portini odkrył tę samą noc, kiedy zmarł papież, chociaż Watykański Czujny postanawia "oczyścić" dowody, uważając, że jest to odosobniony akt szaleńca. Na szczęście sprawa nie wykracza poza to, w dużej mierze dzięki osobom odpowiedzialnym za rezydencję. Niedziela, 3 kwietnia: argentyński kardynał Emilio Robaira przybywa do Rzymu z biletem w jedną stronę. Sądzimy, że ktoś czeka na niego na lotnisku lub w drodze do kapłaństwa Santi Ambrogio, gdzie oczekiwano go w niedzielę wieczorem. Wiemy, że nigdy nie przybędziemy. ¿ Czy wyjaśniliśmy coś z rozmów na lotnisku?
  
  - Nikt tego nie sprawdził. Nie mamy wystarczającej liczby pracowników - przeprosił Boy.
  
  - Mamy to.
  
  - Nie mogę wciągać w to detektywów. Zależy mi na tym, aby został zamknięty, spełniając życzenia Stolicy Apostolskiej. Zagramy od lub do, Paola. Zamów kasety osobiście.
  
  Dicanti zrobił gest obrzydzenia, ale takiej odpowiedzi się spodziewałem.
  
  Kontynuujemy w niedzielę 3 kwietnia. Karoski porywa Robairę i zabiera ją do krypty. Wszyscy torturują go podczas przesłuchania i umieszczają wiadomości na jego ciele i na miejscu zbrodni. Wiadomość na ciele brzmi: MF 16, Deviginti. Dzięki księdzu Fowlerowi wiemy, że orędzie odnosi się do frazy z Ewangelii: ", która odnosi się do czasu wyboru pierwszego Arcykapłana Kościoła Kota. To i orędzie wypisane krwią na podłogi, w połączeniu z poważnym uszkodzeniem systemu CAD, każe sądzić, że zabójca dokonał we wtorek, 5 kwietnia. Podejrzany zabiera ciało do jednej z kościelnych kaplic, a po tym spokojnie dzwoni na policję, podając się za brata Francesco Toma. kpina, zawsze nosi okulary drugiej víctima, kardynała Robaira.Agenci dzwonią do UACV, a reżyser Boy dzwoni do Camilo Sirin.
  
  Paola przerwała na chwilę, a potem spojrzała prosto na Boya.
  
  - W chwili, gdy do niego dzwonisz, Sirin zna już nazwisko sprawcy, chociaż w przypadku ningún można by się spodziewać, że to seryjny morderca. Dużo o tym myślałem i wydaje mi się, że Sirin zna nazwisko zabójcy Portiniego od niedzielnego wieczoru. Prawdopodobnie miał dostęp do bazy danych VICAP, a wpis "odcięte ręce" zaowocował kilkoma przypadkami. Jego sieć wpływów aktywuje nazwisko majora Fowlera, który przybywa tu w nocy 5 kwietnia. Prawdopodobnie pierwotny plan nie polegał na nas, dyrektorze. To Karoski celowo wciągnął nas do gry. Dlaczego é jest jednym z głównych pytań w tej sprawie.
  
  Paola Trazo jeden z ostatnich pasków.
  
  - Mój list z 6 kwietnia: Kiedy Dante, Fowler i ja próbujemy dowiedzieć się czegoś o zbrodniach w biurze vícrime, zastępca inspektora Maurizio Pontiero zostaje pobity na śmierć przez Victora Karoskiego w krypcie w Santa Mar de Las Vegas237; transpontynowy.
  
  -¿ Czy mamy narzędzie zbrodni? zapytaj Dantego.
  
  "Nie ma odcisków palców, ale je mamy" - odpowiedziałem. Walka. Karoski dźgnął go kilka razy czymś, co mogło być bardzo ostrym nożem kuchennym, i kilka razy uderzył go żyrandolem znalezionym na miejscu zdarzenia. Nie pokładam jednak zbyt wielkich nadziei w kontynuacji śledztwa ws.
  
  -¿Dlaczego, dyrektorze?
  
  "To bardzo różni się od wszystkich naszych zwykłych przyjaciół, Dante. Próbujemy ustalić, kto. Zwykle wraz z określeniem nazwy nasza praca się kończy. Musimy jednak zastosować naszą wiedzę, aby rozpoznać, że punktem wyjścia była dla nas dobitność nazwy. Dlatego praca jest ważniejsza niż kiedykolwiek.
  
  "Chcę skorzystać z okazji i pogratulować darczyńcy. Wydawało mi się to genialną chronologią" - powiedział Fowler.
  
  - Niezwykłe - zaśmiał się Dante.
  
  Paola poczuła się zraniona jego słowami, ale zdecydowałam, że najlepiej będzie na razie zignorować ten temat.
  
  - Dobre podsumowanie, Dicanti - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. ¿Cuál - kolejny krok? ¿ Czy to już przyszło do głowy Karoskiemu? ¿ Czy studiowałeś podobieństwo?
  
  CSI zastanowił się przez chwilę, zanim odpowiedział.
  
  "Wszyscy rozsądni ludzie są do siebie podobni, ale każdy z tych szalonych drani jest inny na swój sposób.
  
  - poza tym czytałeś Tołstoja 25? -pregunto Boi.
  
  "Cóż, popełniamy błąd, sądząc, że jeden seryjny morderca jest równy drugiemu. Można próbować szukać punktów orientacyjnych, znajdować odpowiedniki, wyciągać wnioski z podobieństw, ale w godzinie prawdy każdy z tego gówna to samotny umysł żyjący miliony lat świetlnych od reszty ludzkości. Nic tam nie ma, ahh. To nie są ludzie. Nie czują empatii. Jego emocje są uśpione. Co sprawia, że zabija, co sprawia, że wierzy, że jego egoizm jest ważniejszy niż ludzie, powody, dla których usprawiedliwia swój grzech, nie są dla mnie ważne. Nie próbuję go zrozumieć bardziej, niż jest to absolutnie konieczne, aby go powstrzymać.
  
  "W tym celu musimy wiedzieć, jaki będzie twój następny krok.
  
  "Oczywiście znowu zabijanie. Prawdopodobnie szukasz nowej osobowości lub masz już predefiniowaną. Ale nie może być tak pracowita, jak praca brata Francesco, ponieważ poświęcił jej kilka książek. Quizá Ojciec Fowler może nam pomóc w é St. Pointe.
  
  Ksiądz z troską kręci głową.
  
  - Wszystko jest w aktach, które ci zostawiłem, ale jest coś, czego chcę w Arles.
  
  Na nocnym stoliku stał dzbanek z wodą i kilka szklanek. Fowler napełnia jedną szklankę do połowy, a potem wkłada do niej ołówek.
  
  "Bardzo trudno jest mi myśleć w sposób él. Zwróć uwagę na szkło. To jasne jak słońce, ale kiedy wpisuję pozornie prostą literę lápiz, moim oczom wydaje się to zbiegiem okoliczności. Podobnie, jego monolityczna postawa zmienia się w podstawowych punktach, takich jak linia prosta, która załamuje się i kończy w przeciwległym punkcie.
  
  - Ten punkt bankructwa jest kluczowy.
  
  -Może. Nie zazdroszczę twojej pracy, dottor. Karoski jest osobą, która w jednej chwili odwraca się od niegodziwości, aw następnej popełnia jeszcze większe niegodziwości. Dla mnie jasne jest, że powinniśmy go szukać obok kardynałów. Spróbuj ponownie zabić, a wkrótce to zrobię. Klucz do zamka jest coraz bliżej.
  
  
  Wrócili do laboratorium Angelo w pewnym zamieszaniu. Młody człowiek spotyka Dantego, który prawie nie zwraca na niego uwagi. Paola nie mogła nie zauważyć wypadku. Ten atrakcyjny mężczyzna był w głębi serca złym człowiekiem. Jego żarty niczego nie ukrywały, w rzeczywistości były jednymi z najlepszych, jakie kiedykolwiek miał nadinspektor.
  
  Angelo czekał na nich z obiecanymi wynikami. Naciskam kilka klawiszy i pokazuję im trójwymiarowe obrazy genów na dwóch ekranach, składające się z cienkich zielonych nitek na czarnym tle.
  
  -¿ Czy możesz dodać do nich teksturę?
  
  -Tak. Tutaj mają skórę, prymitywną, ale skórę.
  
  Ekran po lewej pokazuje model 3D głowy Karoskiego, tak jak wyglądała w 1995 roku. Górna połowa głowy jest widoczna na ekranie po prawej stronie, tak jak to było widziane w Santa Mar in Transpontina.
  
  - Nie modelowałem dolnej połowy, bo z brodą to niemożliwe. Oczy też nie widzą nic wyraźnie. Na zdjęciu, które mi zostawili, szedłem ze zgarbionymi ramionami.
  
  -¿ Czy możesz skopiować uchwyt pierwszego modelu i wkleić go na bieżącym modelu?
  
  Angelo odpowiadał szybkimi naciśnięciami klawiszy i kliknięciami myszy na klawiaturze. W mniej niż dwie minuty prośba Fowlera została spełniona.
  
  -¿Dígame, Angelo, w jakim stopniu oceniasz niezawodność swojego drugiego modelu? -inquirió ksiądz.
  
  Młody chłopak od razu wpada w tarapaty.
  
  "Cóż, żeby zobaczyć... Bez gry są odpowiednie warunki oświetleniowe..."
  
  - To wykluczone, Angelo. Już o tym rozmawialiśmy -terció Boi.
  
  Paola mówiła powoli i uspokajająco.
  
  "Daj spokój, Angelo, nikt nie ocenia, czy zrobiłeś dobry model. Jeśli chcemy, żeby wiedział, do jakiego stopnia możemy mu ufać.
  
  "Cóż... 75 do 85%. Nie, nie ode mnie.
  
  Fowler uważnie przyjrzał się ekranowi. Te dwie twarze bardzo się różniły. Zbyt różne. Mój nos jest szeroki, dzioby mocne. Ale czy były to naturalne rysy twarzy fotografowanej osoby, czy zwykły makijaż?
  
  -Angelo, proszę obróć oba obrazy poziomo i zrób medicióp z półulów. Jak ja. To wszystko. Tego się boję.
  
  Pozostała czwórka spojrzała na niego wyczekująco.
  
  -¿Co, ojcze? Wygrajmy, na litość boską.
  
  "To nie jest twarz Wiktora Karoskiego. Tych różnic w wielkości nie da się odtworzyć za pomocą makijażu amatorskiego. Być może profesjonalista z Hollywood mógłby to osiągnąć za pomocą form lateksowych, ale byłoby to zbyt widoczne, aby ktokolwiek mógł się im przyjrzeć. Nie byłabym w stałym związku.
  
  -Następnie?
  
  "Istnieje na to wyjaśnienie. Karoski ukończył kurs Fano i przeszedł pełną rekonstrukcję twarzy. Teraz wiadomo, że szukamy ducha.
  
  
  
  Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
  maj 1998
  
  
  
  TRADYCJA WYWIAD NR 14 MIĘDZY PACJENTEM NR 3643 A DR FOWLEREM
  
  
   DR. FOWLER: Hola, padre Karoski. Czy pozwolisz mi?
  
  #3643: Śmiało, ojcze Fowler.
  
   DR. FOWLER: ¿Le gustó el libro que le preste?
  
   #3643: Jasne. Święty August już się skończył. Uznałem to za najciekawsze. Ludzki optymizm może wzrosnąć tak daleko, jak to tylko możliwe.
  
  DR. FOWLER: No le comprendo, padre Karoski.
  
  : Cóż, to ty i tylko ty w tym miejscu możesz mnie zrozumieć, ojcze Fowler. Niko, który nie zwraca się do mnie po imieniu, dążąc do niepotrzebnej wulgarnej poufałości, umniejszającej godność obojga rozmówców.
  
   DR. FOWLER: Esta hablando del padre Conroy.
  
   #3643 : Ach, ten człowiek. On po prostu próbuje w kółko twierdzić, że jestem zwykłym pacjentem, który potrzebuje leczenia. Jestem księdzem jak on, a on ciągle zapomina o tej godności, nalegając, abym nazywała go lekarzem.
  
  Dobrze, że relacja z Conroyem jest czysto psychologiczna i cierpliwa. Potrzebujesz pomocy, aby przezwyciężyć niektóre niedociągnięcia swojej zniszczonej psychiki.
  
  #3643: ¿ Maltretowany? ¿ Obrażony przez kemen? Czy ty też chcesz wypróbować miłość mojej świętej matki? Modlę się, żeby nie poszedł tą samą drogą co ojciec Conroy. Obiecał nawet, że zmusi mnie do przesłuchania kilku kaset, które rozwieją moje wątpliwości.
  
  DR. FOWLER: Unas cintas.
  
  #3643: Tak powiedział.
  
  DOKTOR Nie bądź zdrowy dla siebie. Porozmawiaj o tym z ojcem Conroyem.
  
  #3643: Jak chcesz. Ale nie mam najmniejszego strachu.
  
  FOWLER: Słuchaj, ojcze, chciałbym skorzystać z míximo ésta sesión i jest coś, co bardzo mnie interesuje, z tego, co powiedziałeś wcześniej. O optymizmie św. Augusta w spowiedzi. ¿A qué se refería?
  
  I chociaż wyglądam śmiesznie w twoich oczach, będę traktował mnie z litością".
  
  FOWLER Czy on ci nie ufa w nieskończonej dobroci i miłosierdziu Boga?
  
  #3643: Miłosierny Bóg to dwudziestowieczny wynalazek, ojcze Fowler.
  
   DR. FOWLER: San Agustin vivió en el siglo IV.
  
   : Święty August był przerażony swoją grzeszną przeszłością i zaczął pisać optymistyczne kłamstwa.
  
  FOWLER Boże wybacz nam.
  
  #3643 : Nie zawsze. Ci, którzy idą do spowiedzi, są jak ci, którzy myją samochód... ahh, jestem chory.
  
  FOWLER: ¿ Jak się czujesz, kiedy idziesz do spowiedzi? Niesmak?
  
  #3643 : Wstręt. Wielokrotnie wymiotowałem w konfesjonale z obrzydzenia, jakie budziła osoba po drugiej stronie krat. Kłamstwo. Bludon. Cudzołóstwo. Pornografia. Przemoc. Kradzież. Wszyscy, wchodząc w ten ciasny zwyczaj, napychają sobie tyłki wieprzowiną. ¡ Uwolnij to wszystko, obróć to wszystko na mnie...!
  
  FOWLER Mówią o tym Bogu. Jesteśmy tylko przekaźnikiem. Kiedy zakładamy stułę, stajemy się Chrystusem.
  
  #3643: Porzucają wszystko. Przychodzą brudni i myślą, że wychodzą czyści. "Zejdź na dół, baw się, ojcze, bo zgrzeszyłem. Ukradłem dziesięć tysięcy dolarów ojcu mojego partnera, ponieważ zgrzeszyłem. Zgwałciłem moją młodszą siostrę. Zrobiłam synowi zdjęcia i umieściłam je w Internecie". "Nagnij grę, ojcze, bo zgrzeszyłem. Przynoszę mężowi jedzenie, żeby przestał używać małżeństwa, bo mam dość jego zapachu cebuli i potu.
  
  DR FOWLER: Ale, ojcze Karoski, spowiedź jest cudowną rzeczą, jeśli jest wyrzuty sumienia i jest miejsce na zadośćuczynienie.
  
  #3643: To, co nigdy się nie zdarza. Oni zawsze, zawsze zwalają swoje grzechy na mnie. Pozostawiają mnie stojącego przed niewzruszonym obliczem Boga. To ja stoję między jego niegodziwościami a zemstą Alt-simo.
  
  FOWLER: Czy naprawdę postrzegasz Boga jako istotę zemsty?
  
  #3643 : "Jego serce jest twarde jak krzemień
  
  twardy jak dolny kamień w kamieniu młyńskim.
  
  Od jego majestatu boją się fal,
  
  fale morskie ustępują.
  
  Miecz, który go dotyka, nie przebija,
  
  żadnej włóczni, żadnej strzały, żadnego jelenia.
  
  Patrzy na wszystkich z dumą
  
  "Bo on jest królem okrutnych!"
  
  FOWLER: Muszę przyznać, ojcze, że jestem zdumiony twoją znajomością Biblii w ogóle, aw szczególności Starego Testamentu. Ale Księga Hioba jest przestarzała w obliczu prawdy ewangelii Jezusa Chrystusa.
  
  : Jezus Chrystus jest Synem, ale Ojciec sądzi. A Ojciec ma kamienną twarz.
  
  FOWLER Ponieważ ahí yes jest z konieczności śmiertelnikiem, ojciec Karoskiego. A jeśli posłuchasz płyt Conroya, możesz być pewien, że się pojawią.
  
  
  
  hotelu Rafał
  
  Długi luty 2
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 14:25.
  
  
  
  -Rezydencja świętego Ambrogio.
  
  - Dzień dobry. Chcę rozmawiać z kardynałem Robairą" - powiedział młody dziennikarz słabym włoskim.
  
  Głos po drugiej stronie gramofonu telefonicznego staje się przypadkowy.
  
  -¿ Czy mogę prosić w imieniu quién?
  
  Nie było tego dużo, wysokość zmieniała się ledwie o oktawę. Ale to wystarczyło, by zaalarmować dziennikarza.
  
  Andrea Otero przez cztery lata pracowała dla gazety El Globo. Cztery añ os, gdzie odwiedzałeś trzecie redakcje, przeprowadzałeś wywiady z trzecimi postaciami i pisałeś trzecie historie. Od dziesiątej wieczorem do 25 rano, kiedy wchodziłem do biura i dostałem pracę w outlecie. Zacznij w kulturze, w której redaktor naczelny Jemá traktuje cię poważnie. Pozostaję w Towarzystwie, gdzie jej redaktor naczelny nigdy jej nie ufał. A teraz był w The Internationale, gdzie jego redaktor naczelny nie wierzył, że podoła temu zadaniu. Ale była. To nie były wszystkie notatki. Ani kurr, ani kulum. Miał też poczucie humoru, intuicję, węch i kropkę oraz 237 lat. A jeśli Andrea Otero naprawdę miała te cechy i dziesięć procent tego, co myślała, że powinna mieć, zostać dziennikarką zdobywczynią nagrody Pulitzera. Nie brakowało jej pewności siebie, przy wzroście siedemdziesięciu metrów, w jej anielskich rysach, w jej nieskazitelnych włosach i niebieskich oczach. Ukrywa się przed nimi mądra i zdeterminowana kobieta. Dlatego kiedy firma "miała pokryć śmierć papieża, miała wypadek samochodowy w drodze na lotnisko i złamała obie nogi, Andrea nie przegapiła okazji", by przyjąć ofertę swojego szefa od jego zastępcy. Dostań się do samolotu za włosy i ze swoim bagażem za cały bagaż.
  
  Na szczęście mieszkaliśmy w kilku małych sklepikach z lo más mono niedaleko Piazza Navona, który był oddalony od hotelu o trzydzieści metrów. A Andrea Otero nabyła (oczywiście szaleńczo kosztem epoki) luksusową garderobę, bieliznę i paskudny telefon, z którego dzwoniła do rezydencji Santo Ambrogio, by uzyskać wywiad z papieskim kardynałem Robairą. Ale...
  
  - Jestem Andrea Otero z gazety Globo. Kardynał obiecał mi wywiad na ten czwartek. Niestety, nie odpowiadasz na jego paskudne pytanie. Czy byłbyś tak miły i zaprowadził mnie do jego pokoju?
  
  "Señorita Otero, niestety nie możemy pokazać pani pokoju, ponieważ kardynał nie przyjdzie.
  
  -Kiedy przybędziesz?
  
  Cóż, po prostu nie przyjdzie.
  
  - Zobaczmy, czy on nie przyjdzie... czy nie przyjdzie?
  
  Nie przyjdę, bo on nie przyjdzie.
  
  -¿Zamierzasz zatrzymać się gdzieś indziej?
  
  - Nie sądzę. To znaczy, myślę, że tak.
  
  -Z kim rozmawiam?
  
  - Powinienem odłożyć słuchawkę.
  
  Przerywany ton zwiastował dwie rzeczy: przerwanie komunikacji i bardzo zdenerwowanego rozmówcę. I że kłamie. Andrzej był tego pewien. Była zbyt dobrą kłamczuchą, by nie rozpoznać nikogo takiego jak ona.
  
  Nie ma czasu do stracenia. Dotarcie do gabinetu kardynała w Buenos Aires nie zajęłoby mu dziesięciu minut. Było prawie za kwadrans dziesiąta rano, odpowiednia godzina na telefon. Cieszył się z mojego podłego rachunku, który miał przypaść jego losowi. Ponieważ płacili mu skromną kwotę, przynajmniej schrzanili wydatki.
  
  Telefon brzęczał przez minutę, po czym połączenie zostało przerwane.
  
  Dziwne było, że nikogo tam nie było. spróbuję jeszcze raz.
  
  Nic.
  
  Spróbuj z nó tylko przełącznikiem. Odpowiedział natychmiast kobiecy głos.
  
  - Arcybiskupstwo, dzień dobry.
  
  - Z kardynałem Robairą - powiedział po hiszpańsku.
  
   - Ay señorita, marcho.
  
  -¿Marcho donde?
  
   - W końcu jest Oritą. W Rzym .
  
  -¿Sabe donde se hospeda?
  
   - Nie wiem, Orito. Zabieram go do ojca Serafina, jego sekretarza.
  
  -Dziękuję.
  
  Kocham Beatlesów tak długo, jak trzymają cię na nogach. Co jest właściwe. Andrea postanowiła dla odmiany trochę skłamać. Kardynał ma rodzinę w Hiszpanii. Zobaczmy, czy jest kwaśny.
  
  -¿Alio?
  
  Witam, chciałbym rozmawiać z kardynałem. Jestem jego siostrzenicą, Asunsi. Españwave.
  
  "Asunsi, tak się cieszę. Jestem Ojciec Seraphim, sekretarz kardynała. Jego Eminencja nigdy nie rozmawiał ze mną o tobie. ¿ Jest córką Angustiasa czy Remediosa?
  
  To brzmiało jak oszustwo. Palce Andrei Cruzó. Ma 50% szans na pomyłkę. Andrea była także ekspertem od drobiazgów. Jego lista błędów była dłuższa niż jego własne (i szczupłe) nogi.
  
  -Od narkotyków.
  
  "Oczywiście, że to głupie. Teraz przypominam sobie, że Angustias nie ma dzieci. Niestety kardynała tu nie ma.
  
  -¿Kuá, czy mogę porozmawiać z él?
  
  Nastąpiła przerwa. Głos księdza stał się ostrożny. Andrea prawie widziała go po drugiej stronie kabla, ściskającego słuchawkę i skręcającego razem z telefonem kabel telefoniczny.
  
  - O czym to jest?
  
  "Widzisz, od dawna mieszkam w Rzymie, a ty mi obiecałeś, że po raz pierwszy przyjedziesz mnie odwiedzić.
  
  Głos stał się ostrożny. Mówił powoli, jakby bał się popełnić błąd.
  
  "Pojechałem do Soroby załatwić jakąś sprawę w tej dióses. Nie będę mógł uczestniczyć w Cánclave.
  
  "Ale gdyby powiedzieli mi w centrali, że kardynał wyjechał do Rzymu.
  
  Ojciec Serafin udzielił zdezorientowanej i oczywiście fałszywej odpowiedzi.
  
  "No cóż, dziewczyna z centrali jest nowa i niewiele wie o pracy arcybiskupstwa. błagam o wybaczenie.
  
  -Przepraszam. ¿ Czy powinienem powiedzieć wujkowi, żeby do niego zadzwonił?
  
  -Z pewnością. ¿ Czy możesz mi podać swój numer telefonu, Asuncy? To musi być określone w programie kardynała. Mógłbym / gdybym miał / Ramos skontaktować się z tobą...
  
  O, już to ma. Przepraszam, mój mąż ma na imię Adios.
  
  Zostawiam sekretarza ze słowem na ustach. Teraz była pewna, że coś jest nie tak. Ale musisz to potwierdzić. Na szczęście w hotelu jest internet. Znalezienie numerów telefonów trzech największych firm w Argentynie zajmuje sześć minut. Pierwszy miał szczęście.
  
  - Aerolineas Argentinas.
  
  Grał w sposób, który naśladował jego madrycki akcent, a nawet zmieniał go w znośny argentyński akcent. Nie czuł się źle. Znacznie gorzej było dla niego mówić po włosku.
  
  - Buenos Dias. Dzwonię do niego z arcybiskupstwa. Z kim lubię rozmawiać?
  
  - Jestem Werona.
  
  Werona, nazywam się Asunción. Zadzwonił, aby potwierdzić powrót kardynała Robairy do Buenos Aires.
  
  - W jakim dniu?
  
  - Returná 19 dnia następnego miesiąca.
  
  -¿A pełne imię i nazwisko?
  
  - Emilio Robira.
  
  "Proszę czekać, sprawdzamy wszystko.
  
  Andrea nerwowo gryzie trzymaną w dłoniach miskę, sprawdza w lustrze w sypialni stan swoich włosów, kładzie się na łóżku, kręci głową i mówi: 243; nerwowe palce.
  
  -¿Alio? Słuchaj, moi przyjaciele poinformowali mnie, że kupiliście otwarty bilet w jedną stronę. Kardynał już podróżował, więc możesz kupić wycieczkę z dziesięcioprocentową zniżką po promocji, która trwa teraz w kwietniu. ¿ Czy masz pod ręką bilet dla osób często podróżujących?
  
  - Przez chwilę rozumiem to po czesku.
  
  Rozłączył się, powstrzymując śmiech. Ale radość została natychmiast zastąpiona radosnym uczuciem triumfu. Kardynał Robaira wsiadł do samolotu lecącego do Rzymu. Ale nigdzie się nie pojawił. Być może postanowił zostać gdzie indziej. Ale w takim razie, dlaczego leży w rezydencji iw gabinecie kardynała?
  
  "Albo jestem szalony, albo jest tu niezła historia. Głupia historia, opowiedziała swemu odbiciu w lustrze.
  
  Nie było wystarczającej liczby dasów, aby wybrać, kto zasiądzie na krześle Piotra. A wielki kandydat Kościoła Ubogich, zwolennik trzeciego świata, człowiek, który bezwstydnie flirtował z teologią wyzwolenia nr 26, zaginął.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Plac Świętej Marty, 1
  
   Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 16:14.
  
  
  
  Paola była zaskoczona przed wejściem do budynku dużą liczbą samochodów czekających w kolejce na stacji benzynowej naprzeciwko. Dante wyjaśnił mu, że ceny wszystkich towarów są o trzydzieści procent tańsze niż we Włoszech, ponieważ Watykan nie pobiera podatków. Trzeba było mieć specjalną kartę, aby zatankować na dowolnej z siedmiu stacji benzynowych w mieście, a kolejki były nieskończone. Musieli czekać na zewnątrz przez kilka minut, podczas gdy Gwardia Szwajcarska pilnująca drzwi Domus Sancta Marthae poinformowała kogoś w środku o obecności tej trójki. Paola miała czas, by pomyśleć o wydarzeniach, które przydarzyły się jej matce i Annie. Zaledwie dwie godziny wcześniej, wciąż w kwaterze głównej UACV, Paola odciągnęła Dantego na bok, gdy tylko był w stanie pozbyć się Boya.
  
  - Nadinspektorze, chcę z panem porozmawiać.
  
  Dante unikał wzroku Paoli, ale poszedł za naukowcem do jej gabinetu.
  
  - Co mi powiesz, Dicanti. Yaí i á, jesteśmy w tym razem, dobrze?
  
  "Już to zrozumiałem. Zauważyłem też, że podobnie jak Boy, nazywa mnie opiekunem, a nie nie-opiekunem. Bo stopień jest niższy od nadinspektora. Wcale mi nie przeszkadza jego poczucie niższości, jeśli nie koliduje to z moimi kompetencjami. Podobnie jak twój poprzedni problem ze zdjęciami.
  
  Dante zarumienił się.
  
  - Jeśli ja... to, co chcę... ci powiedzieć. Nie ma w tym nic osobistego.
  
  -¿ Czy możesz mi opowiedzieć o Fowlerze? Już to zrobił. Czy moje stanowisko jest dla ciebie jasne, czy powinienem być bardzo konkretny?
  
  - Mam dość twojej jasności, inspektorze - powiedział z poczuciem winy, przesuwając dłonią po policzkach. Usunięto mi te cholerne wypełnienia. Nie wiem tylko, czy nie złamałeś ręki.
  
  - Ja też, bo masz bardzo surową twarz, Dante.
  
  "Jestem twardzielem pod każdym względem.
  
  "Nie jestem zainteresowany poznaniem żadnego z nich. Mam nadzieję, że to też jest jasne.
  
  -¿Czy to odrzucenie kobiety, inspektorze?
  
  Paola znów była bardzo zdenerwowana.
  
  -¿Somo nie jest kobietą?
  
  - Z tych, które są zapisane jako S - I.
  
  - To "nie" pisze się "N-O", pieprzony macho.
  
  - Spokojnie, nie musisz się martwić Rika.
  
  Przestępca przeklął się w myślach. Wpadałam w pułapkę Dantego polegającą na tym, że pozwalałam mu bawić się moimi emocjami. Ale już było mi dobrze. Przyjmij formalny ton, aby druga osoba zauważyła twoją pogardę. Postanowiłem naśladować Boya, który był bardzo dobry w takich konfrontacjach.
  
  "W porządku, skoro już wszystko wyjaśniliśmy, powinienem wam powiedzieć, że rozmawiałem z naszym północnoamerykańskim kontaktem, księdzem Fowlerem. Wyraziłem mu swoje obawy co do jego osiągnięć. Fowler przedstawił mi kilka bardzo przekonujących argumentów, które moim zdaniem wystarczą, aby zaufać él. Chcę ci podziękować za trud zebrania informacji o księdzu Fowlerze. To było małostkowe z jego strony.
  
  Dante jest zszokowany ostrym tonem Paoli. Nic nie powiedział. Wiedz, że przegrałeś grę.
  
  "Jako szef śledztwa muszę oficjalnie zapytać, czy jest pan gotów udzielić nam pełnego wsparcia w schwytaniu Victora Karosky'ego.
  
  "Oczywiście, inspektorze." Dante wbijał te słowa jak gorące gwoździe.
  
  "W końcu wszystko, co muszę zrobić, to zapytać go o powód jego prośby o powrót.
  
  "Zadzwoniłem ze skargą do przełożonych, ale nie dali mi wyboru. Nakazano mi przezwyciężyć osobiste różnice.
  
  Paola była ostrożna w obliczu tego ostatniego zdania. Fowler zaprzeczył, jakoby Dante miał coś przeciwko temu, ale słowa nadinspektora przekonały go, że jest inaczej. Medycyna sądowa już kiedyś zauważyła, że wygląda na to, że obaj znali się już wcześniej, mimo że do tej pory zachowywali się w przeciwny sposób. Postanowiłem zapytać o to bezpośrednio Dantego.
  
  -¿Conocía usted al padre Anthony Fowler?
  
  - Nie, inspektorze - powiedział Dante stanowczym i pewnym głosem.
  
  "Twoje dossier dotarło do mnie bardzo uprzejmie z twojej strony.
  
  - W Korpusie Czujności jesteśmy bardzo dobrze zorganizowani.
  
  Paola postanowiła go zostawić, ahí. Kiedy miała już wychodzić, Dante powiedział jej trzy zdania, co bardzo jej pochlebiło.
  
  - Tylko jedno, inspektorze. Jeśli poczuje potrzebę ponownego wezwania mnie do porządku, wolę wszystko, co ma związek z klapsami. Nie jestem dobry w formalizmie.
  
  Paola poprosiła Dantego, aby osobiście dowiedział się, gdzie będą mieszkać kardynałowie. I wszyscy byli. W Domus Sancta Marthae, Dom Świętej Marty. Położony na zachód od Bazyliki św. Piotra, choć w obrębie murów Watykanu.
  
  Z zewnątrz był to surowy budynek. Dom jest prosty i elegancki, bez sztukaterii, ozdób i posągów. W porównaniu z otaczającymi go cudami Domus wyróżniał się niczym piłeczka golfowa w wiadrze śniegu. Inaczej by było, gdyby przypadkowy turysta (a w tej części Watykanu nie było nikogo, kto byłby ograniczony) rzucił dwa spojrzenia na tę budowlę.
  
  Ale kiedy otrzymałem pozwolenie i Gwardia Szwajcarska wpuściła ich bez przeszkód, Paola stwierdziła, że wnętrze bardzo różni się od jej wnętrza. Wygląda jak nowoczesny hotel simo z marmurowymi podłogami i wykończeniami jatoba. W powietrzu unosił się lekki zapach lawendy. Kiedy czekali w kamizelkach, technik medycyny sądowej obserwował ich, jak odchodzą. Na ścianach wisiały obrazy, w których Paola Crió rozpoznawał styl wielkich mistrzów włoskich i holenderskich XVI wieku. I żaden z nich nie wyglądał na reprodukcję.
  
  "O mój Boże", powiedziała Paola, która próbowała ograniczyć swoje bogate taco emishi. Dostałem to od niego, kiedy byłem spokojny.
  
  - Wiem, jaki to ma wpływ - powiedział Fowler w zamyśleniu.
  
  CSI zauważa, że kiedy Fowler był gościem w Domu, jego sytuacja osobista nie była przyjemna.
  
  "To prawdziwy szok w porównaniu z resztą budynków w Watykanie, przynajmniej tymi, które znam. Nowe i stare.
  
  - ¿ Znasz historię tego domu, dottor? Jak wiecie, w 1978 roku były dwa cónkeys z rzędu, które dzieliły tylko dwa miesiące.
  
  - Byłam bardzo młoda, ale mam w pamięci luźne geny tych dzieci - powiedziała Paola, pogrążając się na chwilę w przeszłości.
  
  
  Gelatti z Placu Świętego Piotra. Mama i tata z Lemon i Paola z czekoladą i truskawkami. Pielgrzymi śpiewają, w atmosferze panuje radość. Ręka taty, silna i szorstka. Lubię trzymać go za palce i spacerować, gdy nadchodzi wieczór. Zaglądamy do kominka i widzimy biały dym. Tata unosi mnie nad głową i śmieje się, a jego śmiech jest najlepszą rzeczą na świecie. Moje lody spadają i płaczę, ale papaá ríe másún obiecuje, że kupi mi jeszcze jednego. Zjemy to za zdrowie Biskupa Rzymu - mówi.
  
  
  - Dwóch papieży zostanie wkrótce wybranych, ponieważ następca Pawła VI, Jan Paweł I, zmarł nagle w wieku trzydziestu trzech lat po swoim wyborze. Był drugi klucz, w którym zostałem wybrany Janem Pawłem II. W tym krótkim czasie kardynałowie przebywali w maleńkich celach wokół Kaplicy Sykstyńskiej. Bez udogodnień i klimatyzacji, a ponieważ rzymskie lato było kamieniste, niektórzy starsi kardynałowie zostali wystawieni na próbę. Jeden z nich musiał pilnie szukać pomocy medycznej. Po tym, jak Wojtyła założył Sandały Rybaka, poprzysiągł sobie, że zostawi wszystko tak, jak było, torując drogę, aby po jego śmierci nic takiego się nie powtórzyło. Rezultatem jest ten budynek. Dottora, czy ty mnie słuchasz?
  
  Paola wraca z enso z poczuciem winy.
  
  Przepraszam, pogubiłem się we wspomnieniach. To się więcej nie powtórzy.
  
  W tym momencie Dante wraca, udając się naprzód, aby znaleźć osobę odpowiedzialną za Domus. Paola nie, bo unika księdza, załóżmy, że zrobiła to, żeby uniknąć konfrontacji.Oboje rozmawiali ze sobą z udawaną normalnością, ale teraz mam poważne wątpliwości, czy Fowler powiedziałby jej prawdę, kiedy zasugerował, że rywalizacja ograniczała się do zazdrości Dantego. Na razie, nawet gdyby zespół trzymał się razem, najlepszą rzeczą, jaką Podí mógł zrobić, było przyłączenie się do farsy i zignorowanie problemu. Że Paola nigdy nie radziła sobie zbyt dobrze.
  
  Nadinspektor przybywa w towarzystwie niewysokiej, uśmiechniętej, spoconej zakonnicy, ubranej w czarny garnitur. Przedstaw się jako Siostra Helena Tobina z Polski. Była dyrektorem ośrodka i szczegółowo im opowiedziała o przeprowadzonych już pracach remontowych. Odbyły się one w kilku etapach, z których ostatni zakończył się w 2003 roku. Wspięli się po szerokich schodach z błyszczącymi stopniami. Budynek był rozłożony na piętrach z długimi korytarzami i grubą wykładziną. Po bokach były pokoje.
  
  - To sto sześć apartamentów i dwadzieścia cztery pokoje jednoosobowe - zaproponowała siostra, wchodząc na pierwsze piętro. Wszystkie meble pochodzą sprzed kilku stuleci i składają się z cennych mebli podarowanych przez rodziny włoskie lub niemieckie.
  
  Zakonnica otworzyła drzwi do jednego z pokoi. Był to przestronny pokój o powierzchni około dwudziestu metrów kwadratowych z parkietem i pięknym dywanem. Łóżko było również drewniane, z pięknym wytłaczanym wezgłowiem. Dopełnieniem pokoju była szafa wnękowa, biurko oraz w pełni wyposażona łazienka.
  
  "To siedziba jednego z sześciu kardynałów, którzy nie przybyli do CE. Pozostałych stu dziewięciu już zajmuje swoje pokoje - wyjaśniła siostra.
  
  Inspektor uważa, że co najmniej dwie z zaginionych osób nie powinny były pojawić się Jemowi i s.
  
  -¿ Czy tu jest bezpiecznie dla kardynałów, siostro Heleno? zapytaj ostrożnie Paolę. Nie wiedziałem, dopóki zakonnica nie dowiedziała się o niebezpieczeństwach związanych z purpurami.
  
  "Bardzo bezpiecznie, moje dziecko, bardzo bezpiecznie. Budynek só ma dostęp i jest stale strzeżony przez dwóch szwajcarskich strażników. Zamówiliśmy wygłuszenie pokoi, a także telewizory do usunięcia.
  
  Paola jest poza zasięgiem.
  
  - Podczas konklawe kardynałowie są przetrzymywani w odosobnieniu. Bez telefonu, bez telefonu, bez telewizji, bez telewizji, bez komputerów, bez internetu. Zakaz kontaktu ze światem zewnętrznym pod groźbą ekskomuniki, powiedział mu Fowler. Rozkazy Jana Pawła II przed śmiercią.
  
  "Ale nie należy ich całkowicie izolować, prawda, Dante?
  
  Skrzynia nadinspektora Sako. Lubił przechwalać się osiągnięciami swojej organizacji, jakby robił to osobiście.
  
  - Widzisz, naukowcu, mamy najnowszą technologię w zakresie inhibitorów senalu.
  
  "Nie jestem zaznajomiony z żargonem espías. Wyjaśnij co.
  
  "Mamy sprzęt elektryczny, który wytworzył dwa pola elektromagnetyczne. Jeden jest tutaj, a drugi w Kaplicy Sykstyńskiej. W praktyce wyglądają jak dwa niewidzialne parasole. Pod nimi nie pracuje ani jedno urządzenie wymagające kontaktu ze światem zewnętrznym. Ani mikrofon kierunkowy, ani aparat dźwiękowy, ani nawet aparat szpiegowski nie mogą przez nie przejść. Sprawdź jego telefon i telefon.
  
  Paola właśnie to zrobiła i zobaczyła, że tak naprawdę nie masz przykrywki. Wyszli na korytarz. Nada, no había señal.
  
  -¿A co z jedzeniem?
  
  "Gotują to tutaj, w kuchni" - powiedziała z dumą siostra Helena. Personel składa się z dziesięciu zakonnic, które z kolei służą różnym posługom Domus Sancta Marthae. Personel recepcji zostaje na noc na wszelki wypadek. Nikt nie ma wstępu do Domu, jeśli kardynałowie to robią.
  
  Paola otworzyła usta, żeby zadać pytanie, ale utknęła w połowie. Przerwałem mu straszliwym krzykiem dochodzącym z najwyższego piętra.
  
  
  
  Domus Sancta Marthae
  
  Plac Świętej Marty, 1
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o 16:31.
  
  
  
  Zdobycie jego zaufania, by wejść do pokoju, w którym mieszkał, było piekielnie trudne. Teraz kardynał ma czas, by żałować tego błędu, a jego żal zostanie wypisany żałobnymi literami. Karoski wykonał kolejne cięcie nożem na nagiej klatce piersiowej.
  
  "Uspokój się, Wasza Eminencjo. Mniej brakuje.
  
  Piąta część jest omówiona z każdym krokiem mís débiles. Krew, która przesiąkła narzutę i kapała na perski dywan, pozbawiła go sił. Ale w pewnym momencie straciłem przytomność. Cintió wszystkie ciosy i cięcia.
  
  Karoski zakończył pracę nad skrzynią. Z dumą rzemieślnika patrzymy na to, co napisałeś. Trzymam rękę na pulsie i chwytam chwilę. Trzeba było mieć pamięć. Niestety, nie każdy może korzystać z cyfrowej kamery wideo, ale ta czysto mechaniczna jednorazowa kamera wideo działa świetnie. Przesuwając kciukiem po rolce, aby zrobić kolejne zdjęcie, szydził z kardynała Cardoso.
  
  "Pozdrowienia, Wasza Eminencjo. Och, oczywiście, że nie możesz. Zdejmij z niego knebel, ponieważ potrzebuję jego "daru języków".
  
  Karoski śmiał się samotnie ze swojego okropnego żartu. Zostawiłem nóż i pokazałem kardynałowi nóż, wystawiając język w szyderczym geście. I popełnił swój pierwszy błąd. Zacznij rozwiązywać knebel. Purpurowy był przerażony, ale nie tak przerażony jak inne wampiry. Zebrał resztki sił, jakie mu pozostały, i wydał z siebie straszliwy krzyk, który odbił się echem w korytarzach Domus Sancta Marthae.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Plac Świętej Marty, 1
  
   Czwartek, 7 kwietnia 2005 o 16:31.
  
  
  
  Kiedy usłyszała krzyk, Paola zareagowała natychmiast. Dałem znak zakonnicy, żeby została tam, gdzie byłem, i zdałem - strzela do ciebie trójkami, wyciągając broń. Fowler i Dante podążyli za nim w dół po schodach i cała trójka prawie się zderzyła, gdy próbowali wspiąć się po schodach z pełną prędkością. Kiedy dotarli na szczyt, zatrzymali się zdezorientowani. Stali na środku długiego korytarza pełnego drzwi.
  
  -Gdzie to było? - powiedział Fowler.
  
  - Cholera, lubię to, to znaczy. Nie rozpraszajcie się, panowie, powiedziała Paola. Może być chory, a to bardzo niebezpieczna koza.
  
  Paola wybrała lewą stronę, naprzeciwko windy. Uwierz mi, w pokoju numer 56 był hałas. Przyłożył nóż do drzewa, ale Dante odsunął go gestem ręki. Tęgi nadinspektor dał znak Fowlerowi i obaj staranowali drzwi, które otworzyły się bez trudu. Do środka wpadło dwóch policjantów, Dante celując z przodu, a Paola z boku. Fowler stoi w drzwiach z rękami skrzyżowanymi na piersi.
  
  Kardynał leżał na łóżku. Był bardzo przerażony i śmiertelnie przerażony, ale nic mu się nie stało. Patrzę na nich z przerażeniem z uniesionymi rękami.
  
  "Nie każ mi dawać." Lub proszę.
  
  Dante rozgląda się wszędzie i opuszcza broń.
  
  -¿Gdzie to było?
  
  - Myślę, że w sąsiednim pokoju - powiedział, wskazując palcem, ale nie opuszczając ręki.
  
  Znów wyszli na korytarz. Paola stała po jednej stronie 57. drzwi, podczas gdy Dante i Fowler powtarzali numer ludzkiego tarana. Po raz pierwszy oba ramiona otrzymały solidny cios, ale zamek nie ustąpił. Na drugim wypadzie salto z wielkim chrupnięciem.
  
  Kardynał leżał na łóżku. Było bardzo duszno i bardzo martwo, ale pokój był pusty. Dante przejdź dwoma krokami i zajrzyj do pokoju baño. Głowa Meneó. W tym momencie słychać kolejny krzyk.
  
  - Pomoc! Pomoc!
  
  Cała trójka wybiegła z pokoju. Na końcu korytarza, po stronie windy, kardynał leżał na podłodze, ubranie zwinęło się w kłębek. Pojechali do él na pełnych obrotach. Paola podeszła pierwsza i uklękła obok niego, ale kardynał już wstał.
  
  -¡Cardenal Shaw! - powiedział Fowler, rozpoznając swojego rodaka.
  
  - Wszystko w porządku, w porządku. Popchnął mnie do tego. Wyszedł z powodu aí, powiedział, otwierając znajome twarzy, inne niż te w pokojach.
  
  "Cokolwiek mi życzysz, ojcze.
  
  - Spokojnie, nic mi nie jest. Złapać tego oszusta mnicha, powiedział kardynał Shaw.
  
  -¡Wracaj do swojego pokoju i zamknij drzwi! - le grito Fowler.
  
  Wszyscy trzej przeszli przez drzwi na końcu korytarza i wyszli na schody służbowe. Zapach wilgoci i rozkładu spod farby na ścianach. Klatka schodowa była słabo oświetlona.
  
  Idealne na zasadzkę, pomyślała Paola. Ciocia Karoski ma pistolet Pontiero. Mógł czekać na nas na każdym zakręcie i odciąć głowy co najmniej dwóm z nas, zanim zdążymy się opamiętać.
  
  I mimo to zbiegli po schodach, nie bez potknięcia się o coś. Poszli schodami do sótano, poniżej poziomu ulicy, ale wszystkie drzwi były zamknięte na grubą kłódkę.
  
  "Nie wyszedł stąd.
  
  Poszli w jego ślady. Usłyszeli hałas na poprzednim piętrze. Przeszli przez drzwi i od razu skierowali się do kuchni. Dante minął CSI i wszedł pierwszy, z palcem na spuście i cañón skierowanym do przodu. Trzy zakonnice przestały bawić się patelniami i wpatrywały się w nie oczami jak talerze.
  
  -¿Czy ktoś tędy przechodził? - zawołała Paola.
  
  Nie odpowiedzieli. Nadal patrzyli przed siebie byczym wzrokiem. Jeden z nich nawet nadal przeklinał jego nadąsane usta, ignorując ją.
  
  -¡Co by było, gdyby ktoś tędy przechodził?! Mnich! - powtórzył kryminolog.
  
  Zakonnice wzruszyły ramionami. Fowler położył jej dłoń na ramieniu.
  
  -Dejelas. Nie mówią po włosku.
  
  Dante przeszedł całą drogę do końca kuchni i natknął się na szklane drzwi o szerokości około dwóch metrów. Mieć bardzo przyjemny wygląd. Spróbuj go otworzyć bez powodzenia. Otworzył drzwi jednej z zakonnic, pokazując swój watykański identyfikator. Zakonnica podeszła do nadinspektora i włożyła klucz do skrzynki ukrytej w ścianie. Drzwi otworzyły się z hałasem. Wychodził na boczną uliczkę Plaza de Santa Marta. Przed nimi znajdował się pałac San Carlos.
  
  -Cholera! Czy zakonnica nie mówiła, że Domuso miał do niego dostęp?
  
  - No widzisz, inspektorze. Jest ich dwóch - powiedział Dante.
  
  Wróćmy do naszych kroków.
  
  Wbiegli po schodach, zaczynając od kamizelki, i weszli na najwyższe piętro. Każdy znalazł kilka stopni prowadzących na dach. Ale kiedy dotarli do drzwi, okazało się, że były zamknięte dla Cala i śpiewu.
  
  "Tutaj też nikt nie mógł się wydostać.
  
  Ulegli, usiedli razem na brudnych, wąskich schodach prowadzących na dach. Oddychali jak miechami.
  
  -¿Ukrył się w jednym z pokoi? - powiedział Fowler.
  
  - Nie sądzę. Musiał się wymknąć - powiedział Dante.
  
  Ale dlaczego od Boga?
  
  "Oczywiście z powodu kuchni, z powodu niedopatrzenia sióstr. Nie ma na to innego wyjaśnienia. Wszystkie drzwi są zamknięte lub zabezpieczone, podobnie jak główne wejście. Wyskakiwanie z okien jest niemożliwe, to zbyt duże ryzyko. Agenci Czujności patrolują okolicę co kilka minut, a my jesteśmy w centrum uwagi, na litość boską!
  
  Paula była wściekła. Gdybym nie była tak zmęczona po bieganiu w górę iw dół po schodach, kazałabym jej kopać nogami o ściany.
  
  Dante, poproś o pomoc. Niech odgrodzą teren.
  
  Nadinspektor kręci głową z rozpaczą. Przyłóż dłoń do czoła, które jest mokre od potu, który spada błotnistymi kroplami na jego wieczną skórzaną wiatrówkę. Jej włosy, zawsze starannie uczesane, były brudne i kędzierzawe.
  
  -¿Sómo chce, żebym zadzwonił, piękna? W tym cholernym budynku nic nie działa. Na korytarzach nie ma kamer CCTV, nie działają telefony, mikrofony, krótkofalówki. Nic nie jest bardziej skomplikowane niż cholerna żarówka, nic, co wymaga fal lub zer i jedynek do działania. Jakbym nie wysyłał gołębia pocztowego...
  
  "Zanim zejdę na dół, będę już daleko. W Watykanie mnich nie zwraca na siebie uwagi, Dicanti - powiedział Fowler.
  
  -¿ Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego uciekłeś z tego pokoju? To jest trzecie piętro, okna były zamknięte, a my musieliśmy kopać w te cholerne drzwi. Wszystkie wejścia do budynku były strzeżone lub zamknięte" - powiedział, uderzając kilkakrotnie otwartą dłonią w drzwi na dach, powodując łomot i chmurę kurzu.
  
  - Jesteśmy tak blisko - powiedział Dante.
  
  - Cholera. Cholera cholera cholera. ¡Le teníhosts!
  
  To był Fowler, który powiedział straszną prawdę, a jego słowa odbijały się echem w uszach Paoli jak łopata drapiąca list, o który prosiłem.
  
  - Teraz mamy kolejnego trupa, dottora.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Plac Świętej Marty, 1
  
   Czwartek, 7 kwietnia 2005 o 16:31.
  
  
  
  - Musisz być ostrożny - powiedział Dante.
  
  Paola nie mieściła się w sobie z wściekłości. Gdyby Sirin była w tym momencie przed nią, nie byłaby w stanie się powstrzymać. Chyba już trzeci raz chciałem wyrwać zęby bardzo koziemu poñetasasos, żeby zobaczyć, czy powinien zachować spokój i monotonny głos.
  
  Po tym, jak wpadłem na upartego dupka na dachu, zszedłem po schodach, kucając nisko. Dante musiał przejść na drugą stronę placu, aby nikczemny mężczyzna zadziałał na nim i porozmawiał z Sirin, aby wezwać wsparcie i poprosić go o zbadanie miejsca zbrodni. Generał odpowiedział, że możesz uzyskać dostęp do dokumentu UACV i że musisz to zrobić w cywilnym ubraniu. Potrzebne narzędzia należy nosić ze sobą w zwykłej walizce podróżnej.
  
  "Nie możemy pozwolić, aby to wszystko wykroczyło poza más doún. Entiendalo, Dicanti.
  
  "Nic do cholery nie rozumiem. ¡Musimy złapać zabójcę! Musimy oczyścić budynek, dowiedzieć się, kto jest w środku, zebrać dowody...
  
  Dante spojrzał na nią, jakby postradała zmysły. Fowler potrząsnął głową, nie chcąc się wtrącać. Paola wiedziała, że pozwoliła tej sprawie przeniknąć do jej duszy, zatruwając spokój ducha. Zawsze starał się być przesadnie racjonalny, bo znał wrażliwość swojego bytu. Kiedy coś w nią wstąpiło, jej inicjacja przerodziła się w obsesję. W tym momencie zauważyłem, że furia emanująca z espiritu była jak kropla ásido spadająca okresowo na kawałek surowego mięsa.
  
  Znajdowali się w korytarzu trzeciego piętra, gdzie wszystko się działo. Pokój nr 55 był już pusty. Ich mieszkańcem, człowiekiem, który kazał im przeszukać pokój 56, był belgijski kardynał Petfried Hanils, w wieku od 73 do 241 lat. Byłem bardzo zdenerwowany tym, co się stało. Mieszkanie w akademiku znajdowało się na najwyższym piętrze, gdzie przez pewien czas był wynajmowany.
  
  "Na szczęście najstarszy z kardynałów był w kaplicy i uczestniczył w popołudniowej medytacji. Tylko pięciu słyszało krzyki, a już im powiedziano, że jeden szaleniec wszedł i zaczął wyć korytarzami - powiedział Dante.
  
  -¿Ya está? ¿ Czy to daños kontrolny? Paula była oburzona. ¿ Sprawić, aby nawet sami kardynałowie nie wiedzieli, że zabili jednego ze swoich?
  
  -To jest daleka rzęsa. Powiemy, że zachorował i został przeniesiony do szpitala Gemelli z zapaleniem żołądka i jelit.
  
  - A więc wszystko już postanowione - replika, ikona.
  
  "Cóż, coś w tym jest, mas. Nie wolno ci rozmawiać z kardynałami bez mojego pozwolenia, a miejsce zbrodni musi być ograniczone do pokoju.
  
  Nie może mówić poważnie. Musimy szukać odcisków palców na drzwiach, w punktach dostępu, w korytarzach... On nie może mówić poważnie.
  
  -¿ Czego chcesz, bambino? Kolekcja radiowozów przy bramie? ¿Tysiące błysków z wykresów fotograficznych? Oczywiście, krzyczenie o tym na wszystkie cztery strony jest najlepszym sposobem na złapanie degenerata - powiedział Dante z autorytetem. ¿ A może po prostu chce pomachać przed kamerami swoim tytułem licencjata z Quantico? Jeśli jesteś taki dobry w byciu lepszym, pokaż to.
  
  Paola nie daje się sprowokować. Dante w pełni popierał tezę o priorytecie okultyzmu. Masz wybór: albo przegrać w czasie, albo zderzyć się z tym wielkim i wielowiekowym murem, albo poddać się i spróbować pospiesznie wykorzystać tyle simów, ile mam do dyspozycji.
  
  Zadzwoń do Sirin. Proszę, przekaż to swojemu najlepszemu przyjacielowi. I że jego ludzie mają się na baczności na wypadek pojawienia się karmelitki w Watykanie.
  
  Fowler zakaszlał, żeby zwrócić na siebie uwagę Paoli. Wziąłem ją na bok i mówiłem do niej cicho, przyciskając jej usta bardzo blisko moich. Paola nie mogła nic poradzić na to, że jego oddech przyprawia ją o gęsią skórkę i była zadowolona, że mogła założyć kurtkę tak, by nikt tego nie zauważył. Przypomniałem sobie ich silny dotyk, gdy rzuciła się jak szalona w tłum, a on złapał ją i trzymał blisko i mocno. Naprawdę chciała go znowu przytulić, ale w tej sytuacji jej pragnienie było zupełnie nie na miejscu. Wszystko było dość trudne.
  
  - Z pewnością te rozkazy zostały już wydane i zostaną teraz wykonane, dothtorze. A Olví chce przeprowadzić policyjną operację, bo w Watykanie nie dostanie djemaás. Będziemy musieli pogodzić się z faktem, że gramy kartami, które rozdał nam los, bez względu na to, jak biedni są éstas. W tej sytuacji bardzo adekwatne jest stare powiedzenie o mojej ziemi: król 27.
  
  Paola natychmiast zrozumiała, o co mu chodzi.
  
  To zdanie wypowiadamy również w Rzymie. Masz racje, ojcze... po raz pierwszy w tej sprawie mamy świadka. To już coś.
  
  Fowler bajó aún más el tono.
  
  - Porozmawiaj z Dantem. Tym razem bądź spermą. Niech zostawi nas wolnymi aż do występu. Quiz wymyślmy sensowny opis.
  
  - Ale bez kryminalisty ...
  
  - To przyjdzie później, dottor. Jeśli widział go kardynał Shaw, dostaniemy portret robota. Ale dla mnie ważne jest, aby mieć dostęp do jego zeznań.
  
  - Jego nazwisko jest mi znajome. ¿ Czy Shaw pojawia się w raportach Karoskiego?
  
  -Ten sam. Jest twardy i mądry. Mam nadzieję, że pomożesz nam z opisem. Nie wymieniaj nazwiska naszego podejrzanego: sprawdźmy, czy go rozpoznajesz.
  
  Paola kiwa głową i wraca z Dantem.
  
  -¿Co, skończyłyście z sekretami, gołąbeczki?
  
  Specjalista od spraw kryminalnych postanowił zignorować tę uwagę.
  
  "Ksiądz Fowler poradził mi, żebym się uspokoił i myślę, że postąpię zgodnie z jego radą.
  
  Dante spojrzał na niego podejrzliwie, zaskoczony jego postawą. Zdecydowanie ta kobieta była w jego oczach bardzo atrakcyjna.
  
  - To bardzo mądre z twojej strony, egzaminatorze.
  
   - Noi abbiamo dato nella croce 28, ¿verdad, Dante?
  
   "To jeden ze sposobów, aby na to spojrzeć. Czymś zupełnie innym jest uświadomienie sobie, że jest się gościem w obcym kraju. Ta mama była swoją drogą. Teraz wszystko zależy od nas. Nie ma w tym nic osobistego.
  
  Paula wzięła głęboki oddech.
  
  - Wszystko w porządku, Dante. Muszę porozmawiać z kardynałem Shawem.
  
  Jest w swoim pokoju, aby dojść do siebie po szoku, którego doświadczył. Zaprzeczony.
  
  - Nadinspektor. Zrób to dobrze tym razem. Quiz jak go złapiemy.
  
  Policjant kręci byczym karkiem z chrupnięciem. Najpierw w lewo, potem w prawo. Było jasne, że o tym myśli.
  
  - Dobrze, egzaminatorze. Z jednym warunkiem.
  
  -¿Cuáis to?
  
  Niech używa prostszych słów.
  
  - Idź i idź do łóżka.
  
  Paola odwróciła się i napotkała oskarżycielskie spojrzenie Fowlera, który obserwował rozmowę z oddali. Odwrócił się do Dantego.
  
  -Proszę.
  
  -¿Por Favour qué, ispettora?
  
  Ta sama świnia cieszyła się z upokorzenia. Cóż, nic, aí tenía.
  
  "Proszę, nadinspektorze Dante, proszę o pozwolenie na rozmowę z kardynałem Shawem.
  
  Dante uśmiechnął się otwarcie. Świetnie się bawiłeś. Ale nagle zrobił się bardzo poważny.
  
  Pięć minut, pięć pytań. Nic oprócz mnie. Ja też w to gram, Dicanti.
  
  Dwóch członków Czujności, obaj w czarnych garniturach i krawatach, wyszło z windy i stanęło po obu stronach drzwi 56, w których się znajdowałem . Strzeż wejścia do czasu przybycia inspektora UACV. Dicanti decidió wykorzystaj czas oczekiwania na przesłuchanie świadka.
  
  -¿ Gdzie jest pokój Shawa?
  
  Byłem na tym samym piętrze. Dante poprowadził ich do pokoju 42, ostatniego pokoju, przed drzwi prowadzące do schodów dla służby. Nadinspektor zadzwonił delikatnie, używając tylko dwóch palców.
  
  Otworzyłem je przed siostrą Heleną, która straciła swój uśmiech. Na ich widok na jego twarzy pojawiła się ulga.
  
  "Na szczęście wszystko z tobą w porządku. Jeśli gonili lunatyka po schodach. ¿ Udało im się go złapać?
  
  - Niestety nie, siostro - odparła Paola. Sądzimy, że uciekła przez kuchnię.
  
  - O Boże, Iíor, z powodu wejścia do mercancías? Święta Dziewica Oliwna, co za katastrofa.
  
  -¿Siostro, czy nie powiedziałaś nam, że masz do tego dostęp?
  
  - Więc jest jedno, frontowe drzwi. To nie jest podjazd, to wiata. Jest gruby i ma specjalny klucz.
  
  Paola zaczynała zdawać sobie sprawę, że ona i jej siostra Helena nie mówią tym samym włoskim. Rzeczowniki traktował bardzo osobiście.
  
  -¿ As... czyli atakujący mógł wejść przez siostrę?
  
  Zakonnica potrząsnęła głową.
  
  "Mamy klucz z siostrą eknomy i ze mną. I mówi po polsku, podobnie jak wiele sióstr, które tu pracują.
  
  Technik medycyny sądowej doszedł do wniosku, że siostra Esonoma musi być tą, która otworzyła drzwi Dantemu. To są dwa egzemplarze kluczy. Tajemnica stała się bardziej skomplikowana.
  
  -¿Czy możemy iść do kardynała?
  
  Siostra Helena szorstko kręci głową.
  
  - Niemożliwe, dothora. To jest... jak to mówią... pozbawione energii. W stanie nerwowym.
  
  - Niech tak będzie - powiedział Dante. - Chwileczkę.
  
  Zakonnica spoważniała.
  
  - Zaden. nie i nie.
  
  Wygląda na to, że wolałby schronić się we własnym języku, aby udzielić negatywnej odpowiedzi. Już zamykałem drzwi, kiedy Fowler nadepnął na futrynę, uniemożliwiając jej pełne zamknięcie. I powiedział jej niepewnym głosem, przeżuwając słowa
  
  - Sprawia przyjemno, dokładnie eby widzi kardynalny Shaw, siostra Helena.
  
  Zakonnica otworzyła oczy jak talerze.
  
   Wasz jzyk polski nie jest dobry 29.
  
   - Ja wiem. Muszę często odwiedzać jej kochanego tatę. Ale nie byłem tam wcale od urodzenia - Solidarność 30.
  
  Religijna kobieta spuściła głowę, ale było oczywiste, że ksiądz zasłużył na jej zaufanie. Następnie regañadientes otwiera całe drzwi, odsuwając się na bok.
  
  -¿Od kiedy znasz język polski? - szepnęła do niej Paola, kiedy weszli.
  
  - Mam tylko lekkie pomysły, dottor. Wiesz, podróże poszerzają horyzonty.
  
  Dikanti pozwoliła sobie na wpatrywanie się w niego przez chwilę, zanim skupiła całą swoją uwagę na mężczyźnie w łóżku. W pokoju było ciemno, ponieważ żaluzje były prawie opuszczone. Kardynał Shaw prowadził test po podłodze z mokrym ręcznikiem na czole, w tak słabym świetle, że trudno było cokolwiek zobaczyć. Gdy zbliżyli się do nóg łóżka, purpurowy uniósł się w górę jednego łokcia, prychnął, a ręcznik zsunął mu się z twarzy. Był mężczyzną o twardych rysach i bardzo ciężkiej budowie. Jej włosy, zupełnie białe, przyklejały się jej do czoła w miejscu, gdzie zmoczył ręcznik.
  
  "Przepraszam, ja...
  
  Dante pochylił się, by pocałować pierścień kardynała, ale kardynał go powstrzymał.
  
  -Nie proszę. Nie teraz.
  
  Inspektor zrobił nieoczekiwany krok, coś zbędnego. Musiał wyrazić urazę, zanim zabrał głos.
  
  - Kardynale Shaw, przepraszamy za najście, ale musimy zadać panu kilka pytań, czy czuje się pan w stanie nam odpowiedzieć?
  
  "Oczywiście, moje dzieci, oczywiście. Odwróciłam jego uwagę na chwilę. To było okropne przeżycie widzieć mnie okradanego w świętym miejscu. Za kilka minut jestem umówiony, żeby załatwić pewne sprawy. Proszę mówić krótko.
  
  Dante spojrzał na swoją siostrę Helenę, a potem na Shawa. Este comprendió. Bez świadków.
  
  "Siostro Heleno, proszę ostrzec kardynała Paulicha, że trochę się spóźnię, jeśli będzie pani tak uprzejma.
  
  Zakonnica wyszła z pokoju, powtarzając przekleństwa "sando", co z pewnością nie było charakterystyczne dla religijnej kobiety.
  
  -¿Co się działo przez cały ten czas? zapytaj Dantego.
  
  Poszedłem na górę do swojego pokoju, aby odzyskać swój pamiętnik, kiedy usłyszałem straszny krzyk. Pozostaję sparaliżowany przez kilka sekund, prawdopodobnie próbując dowiedzieć się, czy to nie był tylko wytwór mojej wyobraźni. Usłyszałem hałas ludzi spieszących się po schodach, a potem skrzypnięcie. Proszę wyjść na korytarz. Przy drzwiach windy mieszkał karmelitański mnich, który ukrył się w małej wnęce tworzącej ścianę. Spojrzałam na niego, a on się odwrócił i też na mnie spojrzał. W jego oczach było dużo nienawiści, Święta Matko Boża. W tym momencie następuje... kolejny trzask i karmelita mnie staranuje. Padam na ziemię i krzyczę. Resztę już znacie.
  
  Czy widziałeś dobrze jego twarz? Paula interweniowała.
  
  Był prawie całkowicie pokryty gęstą brodą. niewiele pamiętam.
  
  -¿ Czy mógłbyś opisać jego twarz i zbudować dla nas?
  
  "Nie sądzę, widziałem go tylko przez sekundę, a mój wzrok nie jest taki, jak kiedyś. Pamiętam jednak, że miał siwe włosy i prezesa. Ale od razu zdałem sobie sprawę, że nie był mnichem.
  
  -¿ Dlaczego tak sądzisz, Wasza Eminencjo? -pytanie Fowler.
  
  - Jego zachowanie, oczywiście. Wszyscy przyklejeni do drzwi windy wcale nie wyglądają na sługi boże.
  
  W tym momencie siostra Helena wróciła, chichocząc nerwowo.
  
  - Kardynał Shaw, kardynał Paulich mówi, że jak najszybciej Komisja czeka na niego, aby rozpocząć przygotowania do nowendialnych mszy. Przygotowałam dla Państwa salę konferencyjną na parterze.
  
  -Dzięki siostro. Adele, powinnaś być z Antunem, bo czegoś potrzebujesz. Wales, który będzie z tobą za pięć minut.
  
  Dante zdał sobie sprawę, że Shaw kończy spotkanie.
  
  "Dziękuję za wszystko, Wasza Eminencjo. Nadszedł czas, żebyśmy wyszli.
  
  "Nie masz pojęcia, jak mi przykro. We wszystkich kościołach Rzymu iw tysiącach na całym świecie odbywają się msze Novendiales, modlące się za duszę naszego Ojca Świętego. To sprawdzona praca i nie zamierzam jej odkładać z powodu zwykłego pchnięcia.
  
  Paola już miała coś powiedzieć, ale Fowler delikatnie ścisnął jej łokieć, a CSI przełknął pytanie. Gestem pożegnał się też z fioletem. Gdy już mieli opuścić pokój, kardynał zadał im pytanie, które bardzo mnie zainteresowało.
  
  -¿ Czy ta osoba ma coś wspólnego ze zniknięciami?
  
  Dante odwrócił się bardzo powoli, a ja odpowiedziałem słowami, w których wyróżniał się almíbar ze wszystkimi samogłoskami i spółgłoskami.
  
  "Od ninú modo, Wasza Eminencjo, to tylko prowokator. Prawdopodobnie jeden z zaangażowanych w antyglobalizację. Zwykle ubierają się, żeby zwrócić na siebie uwagę, wiesz o tym.
  
  Cardinal dochodzi do siebie trochę, aż siada na łóżku. Zwrócił się do zakonnicy.
  
  "Wśród niektórych moich braci kardynałów krążą pogłoski, że dwie wybitne osobistości Kurii nie będą uczestniczyć w konklawe. Mam nadzieję, że oboje macie się dobrze.
  
  -¿Dónde ha orído it, Wasza Eminencjo? Paula była w szoku. W swoim życiu słyszał głos tak miękki, słodki i pokorny jak ten, którym Dante zadał mu ostatnie pytanie.
  
  "Niestety, moje dzieci, w moim wieku wiele się zapomina. Jem qui i szepczę qui między kawą a deserem. Ale mogę cię zapewnić, że nie jestem Unico, który to wie.
  
  - Wasza Eminencjo, to oczywiście tylko bezpodstawna plotka. Jeśli nam wybaczysz, powinniśmy szukać wichrzyciela.
  
  Mam nadzieję, że szybko go znajdziesz. W Watykanie jest zbyt wiele zamieszek i być może nadszedł czas, aby zmienić kurs w naszej polityce bezpieczeństwa.
  
  Wieczorna groźba Shawa, równie szklista w azúkar jak pytanie Dantego, nie przeszła niezauważona przez żadnego z trójki. Nawet ton Paoli zmroził krew w żyłach i zniesmaczył każdego członka, którego spotkałem.
  
  Siostra Helena wyszła z nimi z pokoju i poszła korytarzem. Na schodach czekał na niego nieco przysadzisty kardynał, zapewne Pawlicz, z którym schodziła po schodach siostra Helena.
  
  Gdy tylko Paola zobaczyła, jak plecy Siostry Eleny znikają na schodach, Paola odwróciła się do Dantego z gorzkim grymasem na twarzy.
  
  "Wygląda na to, że kontrola domu nie działa tak dobrze, jak myślisz, nadinspektorze.
  
  "Przysięgam, że tego nie rozumiem." Twarz Dantego była wypełniona żalem. Przynajmniej miejmy nadzieję, że nie znają prawdziwego powodu. Oczywiście wydaje się to niemożliwe. I tak czy inaczej, nawet Shaw może być PR-owcem, który nosi czerwone sandały.
  
  "Podobnie jak my wszyscy przestępcy, wiemy, że dzieje się coś dziwnego" - powiedział kryminalista. Szczerze mówiąc, lubię patrzeć, jak to cholerstwo eksploduje im pod nosem, żeby pudiéramos zadziałało tak, jak powinno.
  
  Dante miał właśnie zaprotestować ze złością, gdy ktoś pojawił się na podeście mármola. Carlo Boy habí postanowił wysłać kogoś, kogo uważał za lepszego i bardziej powściągliwego członka UACV.
  
  - Dzień dobry wszystkim.
  
  - Dzień dobry, dyrektorze Boi - odparła Paola.
  
  Czas zmierzyć się z nową sceną Karoski.
  
  
  
  Akademia FBI
  
  Quantico, Wirginia
  
  22 sierpnia 1999
  
  
  
  - Dalej, dalej. Zakładam, że wiesz, kim jestem, prawda?
  
  Dla Paoli spotkanie z Robertem Weberem było równoznaczne z tym, jak czułaby się jako egipski logos, gdyby Ramzes II zaprosił ją na kawę. Weszliśmy do sali konferencyjnej, gdzie słynne kryminalistyczne logo wystawiało stopnie czterem studentom, którzy zaliczyli kurs. Od dziesięciu lat był na emeryturze, ale jego pewne kroki budziły podziw na korytarzach FBI. Ten człowiek zrewolucjonizował kryminalistykę, tworząc nowe narzędzie do wyszukiwania przestępców: profil psychologiczny. Na elitarnym kursie, który FBI szkoliło nowe talenty na całym świecie, zawsze odpowiadał za wystawianie ocen. Chłopakom się to podobało, bo mogli stanąć twarzą w twarz z kimś, kogo bardzo podziwiali.
  
  - Oczywiście, że go znam, on-albo. Muszę mu powiedzieć...
  
  - Tak, wiem, to dla mnie wielki zaszczyt cię poznać i bla bla bla. Gdybym dostawał D za każdym razem, gdy mówiono mi to zdanie, byłbym teraz bogatym człowiekiem.
  
  Kryminalista schował nos w grubej teczce. Paola sięga do kieszeni spodni i wyciąga zmiętą kartkę, którą podaję Weberowi.
  
  "Czuję się zaszczycony mogąc pana poznać, panie.
  
  Weber spojrzał na papier i spojrzał na niego ponownie. Był to banknot jednodolarowy. Wyciągnęłam rękę i wzięłam ją. Wygładziłem go i schowałem do kieszeni kurtki.
  
  - Nie zgniataj banknotów, Dicanti. Należą do Skarbu Państwa Stanów Zjednoczonych Ameryki z Améric, ale uśmiechają się, zadowoleni z szybkiej reakcji młodej kobiety.
  
  - Proszę o tym pamiętać, panie.
  
  Weber spoważniał. To była chwila prawdy, a każde następne słowo było jak cios dla młodej kobiety.
  
  - Jesteś kretynem, Dikanti. Dotknij m ínimos w testach físicas iw testach puntería. I nie ma samochodu. Natychmiast się załamuje. Zbyt łatwo zamyka się w obliczu przeciwności losu.
  
  Paula była bardzo smutna. Fakt, że żywa legenda w pewnym momencie pozbawi cię kolorów, jest bardzo trudnym zadaniem. Jest jeszcze gorzej, gdy jego ochrypły głos nie pozostawia najmniejszej nuty współczucia w jego głosie.
  
  - Nie dyskutujesz. Jest dobra, ale musi ujawnić, co w niej siedzi. I do tego musi wymyślić. Pomyśl o Dicantim. Nie wykonuj instrukcji dosłownie. Improwizuj y vera. I niech to będzie mój dyplom. Oto jego najnowsze notatki. założyć jej stanik, kiedy wychodzi z biura.
  
  Drżącymi rękami Paola wzięła kopertę Webera i otworzyła drzwi, wdzięczna, że udało jej się przed wszystkimi uciec.
  
  - Wiem jedno, Dicanti. Czy ¿Cuál jest prawdziwym motywem seryjnego mordercy?
  
  - Jego zamiar zabicia. Kto nie może jej powstrzymać.
  
  zaprzecza z niesmakiem.
  
  "Nie jest daleko od miejsca, w którym powinien być, ale ciotka nie jest aá ahí. Znowu myśli jak książki, onñorita. Czy możesz zrozumieć chęć zabijania?
  
  - Nie, to jest lub.
  
  "Czasami trzeba zapomnieć o traktatach psychiatrycznych. Prawdziwym motywem jest ciało. Przeanalizuj jego twórczość i poznaj artystę. Niech to będzie pierwsza rzecz, o której pomyśli jego głowa, kiedy dotrze na miejsce zbrodni.
  
  
  Dikanti pobiegł do swojego pokoju i zamknął się w łazience. Kiedy byłem wystarczająco spokojny, otworzyłem kopertę. Zrozumienie tego, co widzi, zajmuje dużo czasu.
  
  Otrzymał najwyższe noty ze wszystkich przedmiotów i cenne lekcje. Nic nie jest takie, na jakie się wydaje.
  
  
  
  Domus Sancta Marthae
  
  Plac Świętej Marty, 1
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 17:10.
  
  
  
  Niecałą godzinę później zabójca uciekł z tego pokoju. Paola czuła jego obecność w pokoju, jak człowiek wdychający niewidzialny stalowy dym. Żywym głosem zawsze traktował seryjnych morderców racjonalnie. Powinien był to zrobić, kiedy wyrażał swoją opinię (w większości przypadków) w trybie mailingowym.
  
  Wchodzenie do pokoju w ten sposób, uważając, by nie nadepnąć na krew, było w ogóle nie w porządku. Nie robię tego, żeby nie zbezcześcić miejsca zbrodni. Głównym powodem, dla którego nie awansowałem, było to, że przeklęta krew na zawsze zniszczyła dobre buty.
  
  A także o duszy.
  
  
  Prawie trzy lata temu ujawniono, że Dyrektor Boy nie zajmował się osobiście miejscem zbrodni. Paola podejrzewała, że Boy poszedł na taki poziom kompromisu, aby zdobyć punkty u władz Watykanu. Oczywiście nie będzie mógł zrobić postępów politycznych ze swoimi włoskimi przełożonymi, bo cała ta cholerna sprawa musi być utrzymana w tajemnicy.
  
  wszedł pierwszy, razem z Paolą detrás. Demiás czekali w korytarzu, patrząc prosto przed siebie, i syntiéndose incó modes. CSI podsłuchała, jak Dante i Fowler wymieniali kilka słów - nawet przysięgała, że niektóre z nich zostały wypowiedziane bardzo niegrzecznym tonem - ale starała się skupić swoją uwagę na tym, co było w pokoju, a nie na tym, co zostało na zewnątrz.
  
  Paola została w drzwiach, zostawiając Boya, by zajął się swoimi sprawami. Najpierw zrób zdjęcia kryminalistyczne, po jednym z każdego rogu pokoju, jedno pionowe do sufitu, po jednym z każdej możliwej strony i po jednym z każdego przedmiotu, który śledczy może uznać za ważny. Krótko mówiąc, masa sześćdziesięciu błysków oświetla scenę nierzeczywistymi, białawymi, przerywanymi odcieniami. Paola zwyciężyła także nad hałasem i nadmiarem światła.
  
  Weź głęboki oddech, starając się zignorować zapach krwi i nieprzyjemny posmak w gardle. Zamknij oczy i bardzo powoli licz w myślach od stu do zera, próbując skoordynować bicie serca z rytmem malejącej liczby. Zuchwały galop na setkę był niczym więcej niż płynnym kłusem na pięćdziesiątce i tępym, precyzyjnym bębnieniem na zero.
  
  Otwórz oczy.
  
  Na łóżku leżał kardynał Geraldo Cardoso, w wieku od 71 do 241 lat. Cardoso był przywiązany do ozdobnego wezgłowia łóżka dwoma ciasno zawiązanymi ręcznikami. Miał na sobie kapelana kardynała, całkowicie wykrochmalony, ze złośliwie kpiącą miną.
  
  Paola powoli powtarza mantrę Webera. "Jeśli chcesz poznać artystę, spójrz na jego prace". Powtarzałem to w kółko, cicho poruszając ustami, aż znaczenie słów zostało wytarte z jego ust, ale odcisnąłem je w jego mózgu, jak ktoś, kto zwilża stempel atramentem i pozostawia go do wyschnięcia po odbiciu na papierze.
  
  
  - Zaczynajmy - powiedziała głośno Paola i wyjęła z kieszeni magnetofon.
  
  Chłopak nawet na nią nie spojrzał. W tym czasie byłem zajęty zbieraniem śladów stóp i badaniem kształtu rozprysków krwi.
  
  CSI zaczął dyktować do jej magnetofonu, tak jak zrobiła to ostatnim razem w Quantico. Dokonuj obserwacji i natychmiast wyciągaj wnioski. Wynik tych odkryć wygląda prawie jak rekonstrukcja tego, co się wydarzyło.
  
  
  Obserwacja
  
  Wniosek: Karoski został wprowadzony do roomón za pomocą sztuczki algún i szybko i cicho zredukowany do víctima.
  
  Obserwacja: Na podłodze leży zakrwawiony ręcznik. Wygląda na zmęczoną.
  
  Wniosek: według wszelkiego prawdopodobieństwa Karoski założył knebel i wyjął go, aby kontynuować swój okropny plan działania: odcięcie języka.
  
  Uwaga: Słyszymy alarm.
  
  Najprawdopodobniej po wyciągnięciu knebla Cardoso znalazł sposób na krzyk. Wtedy język jest ostatnią rzeczą, którą odcina, zanim uderzy w oczy.
  
  Observación:víctima uratował oboje oczu i poderżnął gardło. Rozcięcie wygląda na rozdarte i pokryte krwią. Ręce pozostają na miejscu.
  
  Rytuał Karoskiego rozpoczyna się w tym przypadku od torturowania ciała, aby następnie kontynuować rytualną rzeź. Usuń język, usuń oczy, zdejmij ręce.
  
  
  Paola otworzyła drzwi sypialni i poprosiła Fowlera, żeby wszedł na chwilę. Fowler skrzywił się na widok przerażającego tyłka, ale nie odwrócił wzroku. Biegły sądowy przewinął kasetę magnetofonową i obaj wysłuchali ostatniego akapitu.
  
  -¿Czy uważasz, że jest coś szczególnego w kolejności wykonywania rytuału?
  
  - Nie wiem, doktorze. U księdza najważniejsza jest mowa: sakramenty sprawuje się jego głosem. Oczy w żaden sposób nie definiują posługi kapłańskiej, ponieważ nie uczestniczą bezpośrednio w żadnej z jej funkcji. Niemniej jednak czynią to ręce święte, ponieważ dotykają ciała Chrystusa podczas Eucharystii. Ręce księdza są zawsze święte, bez względu na to, co robi.
  
  -Co masz na myśli?
  
  "Nawet taki potwór jak Karoski wciąż ma święte ręce. Ich zdolność sprawowania sakramentów jest taka sama jak świętych i czystych kapłanów. To kłóci się ze zdrowym rozsądkiem, ale tak jest.
  
  Paola wzdrygnęła się. Myśl, że taka żałosna istota mogła mieć bezpośredni kontakt z Bogiem, wydawała mu się obrzydliwa i straszna. Spróbuj sobie przypomnieć, że był to jeden z motywów, które skłoniły ją do wyparcia się Boga, do myślenia, że jest nieznośnym tyranem na swoim niebiańskim firmamencie. Ale pogrążenie się w horrorze, w zepsuciu ludzi takich jak Karoski, którzy rzekomo musieli wykonywać Ich pracę, miało na nią zupełnie inny wpływ. Cynthio ją zdradził, co É powinna była odczuć, i na kilka chwil postawiła się na Jej miejscu. Przypomnij mi, Maurizio, że nigdy tego nie zrobię i żałuję, że nie mogłem tam być, żeby spróbować rozgryźć całe to cholerne szaleństwo.
  
  -Mój Boże.
  
  Fowler wzruszył ramionami, nie bardzo wiedząc, co powiedzieć. wróciłem i #243; opuścić pokój. Paola ponownie włączyła magnetofon.
  
  
  Observación:víctimaá ma na sobie kostium talarowy, w pełni odsłonięty. Pod él na nim jest coś w rodzaju T-shirtu i. Koszula była rozdarta, prawdopodobnie ostrym przedmiotem. Na klatce piersiowej kilka nacięć, układających się w napis "EGO, I JUSTIFY YOU".
  
  Rytuał Karoskiego rozpoczyna się w tym przypadku od torturowania ciała, aby następnie kontynuować rytualną rzeź. Usuń język, usuń oczy, zdejmij ręce. Słowa "EGO I JUSTIFY YOU" znalazły się również na scenach Portini-shogi na fotografiach prezentowanych przez Dante-i-Robaira. Zmiana w tym przypadku jest opcjonalna.
  
  Obserwacja: Na ścianach jest dużo odprysków i plam od odprysków. Również częściowy ślad stopy na podłodze przy łóżku. Wygląda jak krew.
  
  Wniosek: Wszystko na tym miejscu zbrodni jest zbędne. Nie możemy stwierdzić, że jego styl ewoluował lub że dostosował się do otoczenia. Jego tryb jest dziwny i...
  
  
  Kryminalista naciska przycisk "" bota. Wszyscy byli przyzwyczajeni do czegoś, co nie pasowało, do czegoś, co było strasznie złe.
  
  -¿ Jak się masz, dyrektorze?
  
  -Źle. Bardzo źle. Pobrałem odciski palców z drzwi, szafki nocnej i wezgłowia, ale niewiele znalazłem. Jest kilka zestawów odbitek, ale myślę, że jeden pasuje do odcisków Karoskiego.
  
  W tym czasie trzymałem plastikową minę z dość wyraźnym odciskiem palca, który właśnie usunąłem z wezgłowia łóżka. Porównał go w świetle z odciskiem dostarczonym przez Fowlera z karty Karoskiego (uzyskanej przez samego Fowlera w jego celi po ucieczce Este, ponieważ pobieranie odcisków palców pacjentów w szpitalu św. Mateusza nie było powszechną praktyką).
  
  - To wstępne wrażenie, ale myślę, że w kilku punktach jest zbieżność. To wznoszące się rozwidlenie jest dość charakterystyczne dla ística i ésta cola déltica... - decíBoi, más dla sí oznacza to samo, co dla Paoli.
  
  Paola wiedziała, że kiedy Boy rozpoznał odcisk palca jako dobry, to tak właśnie było. Chłopiec zasłynął jako specjalista od odcisków palców i grafiki. Widziałem to wszystko i lamentowałem nad powolnym rozkładem, który zamienił dobrego koronera w grobowiec.
  
  -¿Nic mi nie jest, doktorze?
  
  - Nada msza. Żadnych włosów, żadnych włókien, nic. Ta osoba jest naprawdę duchem. Gdyby zaczął nosić rękawiczki, pomyślałbym, że Cardoso zabił go rytualnym ekspanderem.
  
  "W tej pękniętej rurze nie ma nic duchowego, doktorze.
  
  Dyrektor przyglądał się CADowi z nieskrywanym podziwem i być może rozważając słowa podwładnego lub wyciągając własne wnioski. W końcu mu odpisałem :;:
  
  "Nie, nie bardzo, naprawdę.
  
  
  Paola wyszła z pokoju, zostawiając Boya do pracy. Ale wiedz, że prawie nic nie znajdę. Karoski był zabójczo sprytny i mimo pośpiechu niczego nie zostawił. Nad jego głową wciąż krąży niespokojne podejrzenie. Rozejrzeć się. Przybył Camilo Sirin w towarzystwie jeszcze jednej osoby. Był niewysokim mężczyzną, szczupłym i wątłym z wyglądu, ale z równie bystrymi oczami jak jego nos. Sirin podeszła do niego i przedstawiła go jako sędziego Gianluigiego Varone, głównego sędziego Watykanu. Paola nie lubi tego mężczyzny: wygląda jak szara i masywna postać sępa w kurtce.
  
  Sędzia sporządza protokół usunięcia cadásm., który odbywa się w absolutnej tajemnicy. Dwaj agenci Korpusu Egzekucyjnego, którzy wcześniej zostali przydzieleni do pilnowania drzwi, zmienili ubrania. Obaj mieli na sobie czarne kombinezony i lateksowe rękawiczki. Będą oni odpowiedzialni za sprzątanie i uszczelnienie pokoju po wyjeździe Boya i jego ekipy. Fowler siedział na małej ławce na końcu korytarza i cicho czytał swój pamiętnik. Kiedy Paola zobaczyła, że Sirin i sędzia są wolni, poszła do księdza i usiadła obok niego. Fowler nie mógł nic na to poradzić
  
  - Cóż, dotorze. Teraz znasz kilku kardynałów más.
  
  Paula zaśmiała się smutno. Wszystko zmieniło się w ciągu zaledwie trzydziestu sześciu godzin, odkąd ta dwójka czekała razem pod drzwiami biura stewardessy. Tylko że nie byli nawet blisko złapania Karoskiego.
  
  "Uważałem, że mroczne dowcipy są prerogatywą nadinspektora Dantego.
  
  - Och, i tak jest, dottora. Więc go odwiedzam.
  
  Paola otworzyła usta i ponownie je zamknęła. Chciała powiedzieć Fowlerowi, co się dzieje w jej głowie na temat rytuału Karoskiego, ale nie wiedziała, że to ją tak martwi. Postanowiłam poczekać, aż wystarczająco się nad tym zastanowię.
  
  Ponieważ Paola od czasu do czasu gorzko mnie sprawdza, ta decyzja będzie wielkim błędem.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Plac Świętej Marty, 1
  
   Czwartek, 7 kwietnia 2005 o 16:31.
  
  
  
  Dante i Paola wsiedli do samochodu, który jechał do Tra-Boya. Reżyser zostawia ich w kostnicy przed udaniem się do UACV, aby spróbować ustalić, co było narzędziem zbrodni w każdym ze scenariuszy. Fowler również miał już iść na górę do swojego pokoju, kiedy z drzwi Domus Sancta Marthae zawołał go głos.
  
  -¡Padre Fowler!
  
  Ksiądz odwrócił się. Był to kardynał Shaw. Dał znak ręką i Fowler podszedł bliżej.
  
  - Eminencjo. Mam nadzieję, że już mu lepiej.
  
  Kardynał uśmiechnął się do niej życzliwie.
  
  Z pokorą przyjmujemy próby, które zsyła na nas Pan. Drogi Fowler, chciałbym mieć możliwość osobistego podziękowania za ratunek w porę.
  
  "Wasza Eminencjo, kiedy przybyliśmy, byłeś już bezpieczny.
  
  -¿ Kto wie, kto wie, co mógłbym zrobić w tamten poniedziałek, gdybym wrócił? Jestem ci naprawdę wdzięczny. Osobiście dopilnuję, żeby Kuria wiedziała, jakim jesteś dobrym żołnierzem.
  
  - Naprawdę nie ma takiej potrzeby, Wasza Eminencjo.
  
  "Moje dziecko, nigdy nie wiesz, jakiej przysługi możesz potrzebować. Ktoś chce wszystko zepsuć. Zdobywanie punktów jest ważne, wiesz o tym.
  
   Fowler le miro, niezbadany.
  
  " Oczywiście , synu , ja ... " kontynuował Shaw. Wdzięczność Kurii może być pełna. Moglibyśmy nawet ogłosić naszą obecność tutaj, w Watykanie. Wydaje się, że Camilo Sirin traci refleks. Być może ktoś zajmie jego miejsce i dopilnuje, aby escándalo zostało całkowicie usunięte. Żeby zniknął.
  
  Fowler zaczynał rozumieć.
  
  -¿Jego Eminencja prosi mnie, abym pominął dossier algún?
  
  Kardynał wykonał dość dziecinny i raczej niestosowny gest współudziału, zwłaszcza biorąc pod uwagę temat, o którym rozmawiali. Zaufaj, że dostajesz to, czego chcesz.
  
  "Zgadza się, moje dziecko, zgadza się. Wierzący nie powinni obrażać się nawzajem.
  
  Ksiądz uśmiechnął się złośliwie.
  
  - Wow, cytat z Blake'a 31. Jemas había orí każe kardynałowi przeczytać Przypowieści o piekle.
  
  Pokaż głos zavaro i skrobi. Nie podobał mu się ton księdza.
  
  "Drogi Pana są tajemnicze.
  
  "Drogi Pana są sprzeczne z drogami Nieprzyjaciela, Wasza Eminencjo. Dowiedziałem się o tym w szkole, od rodziców. I nie straciło to na aktualności.
  
  - Narzędzia chirurga są czasem brudne. A ty jesteś jak dobrze naostrzony skalpel, synu. Powiedzmy, że sé to más od jednego interés w przypadku éste.
  
  - Jestem skromnym księdzem - powiedział Fowler, udając bardzo zadowolonego.
  
  - Nie mam wątpliwości. Ale w pewnych kręgach mówi się o jego... zdolnościach.
  
  - ¿A te artykuły też nie mówią o moim problemie z władzą, Wasza Eminencjo?
  
  "Tego też trochę jest. Ale nie mam wątpliwości, że kiedy nadejdzie czas, postąpisz właściwie. Nie pozwól, synu, aby dobre imię twojego Kościoła zostało zmyte z okładek gazet.
  
  Ksiądz odpowiedział zimnym i pogardliwym milczeniem. Kardynał poklepał go protekcjonalnie po naramienniku swojej duchownej nieskazitelnej sutanny i zniżył głos do szeptu.
  
  "W naszych czasach, kiedy wszystko się skończyło, kto ma tajemnicę oprócz innej?" Być może, gdyby jego nazwisko pojawiło się w innych artykułach. Na przykład w cytatach z Sant'Uffizio. raz wag.
  
  I bez słowa odwrócił się i ponownie wszedł do Domus Sancta Marthae. Fowler wsiadł do samochodu, gdzie z włączonym silnikiem czekali na niego jego koledzy eros.
  
  -¿ Wszystko w porządku, ojcze? To nie wróży dobrego nastroju - interesuje się Dicanti.
  
  - Dokładnie tak, doktorze.
  
  Paola przyjrzała mu się uważnie. Kłamstwo było oczywiste: Fowler był blady jak mąka. W tym czasie nie miałem nawet dziesięciu osób, najwyraźniej więcej niż miałem dziesięć lat.
  
   -¿Qué quería el cardenal Shaw?
  
   Fowler dedykuje Paolowi próbę beztroskiego uśmiechu, co tylko pogarsza sprawę.
  
  -¿Wasza Eminencjo? Ach, nic. Więc po prostu podaruj wspomnienia znajomemu, którego znasz.
  
  
  
  Kostnica Miejska
  
  Piątek, 8 kwietnia 2005, godzina 01:25
  
  
  
  - Naszym zwyczajem stało się przyjmowanie ich wcześnie rano, dottoraDikanti.
  
  Paola powtarza coś pomiędzy redukcją a nieobecnością. Fowler, Dante i koroner stali po jednej stronie stołu sekcyjnego. Stała naprzeciwko. Wszyscy czterej mieli na sobie niebieskie szaty i typowe dla tego miejsca lateksowe rękawiczki. Spotkanie z tuzi po raz trzeci w tak krótkim czasie sprawiło, że przypomniał sobie młodą kobietę w tym, co jej zrobił. Coś o powtórzeniu piekła. Tego mo polega na powtarzaniu. W tamtych czasach może nie mieli piekła przed oczami, ale z pewnością patrzyli na dowody na jego istnienie.
  
  Widok leżącego na stole Cardoso wzbudził we mnie strach. Zmyta przez krew, która pokrywała ją przez wiele godzin, była białą raną ze strasznymi, zaschniętymi ranami. Kardynał był szczupłym mężczyzną, a po rozlewie krwi jego twarz była ponura i oskarżycielska.
  
  -¿Co wiemy o elu, Dante? - powiedział Dicanti.
  
  Nadinspektor przyniósł ze sobą mały notatnik, który zawsze trzymał w kieszeni marynarki.
  
  -Geraldo Claudio Cardoso, ur. 1934, kardynał od 2001. Znany obrońca interesów ludzi pracy, zawsze stał po stronie biednych i bezdomnych. Zanim został kardynałem, zyskał szerokie uznanie w diecezji św. Józefa. Każdy ma ważne fabryki samochodów w SurameéRica - oto Dante City, dwie znane na całym świecie marki samochodów. Zawsze występowałem jako pośrednik między pracownikiem a firmą. Robotnicy go kochali, nazywali go "biskupem związkowym". Był członkiem kilku kongregacji Kurii Rzymskiej.
  
  Po raz kolejny nawet strażnik koronera milczy. Widząc nagą Robairę z uśmiechem na ustach, wyśmiał brak powściągliwości Pontiero. Kilka godzin później mężczyzna, który był zastraszany, leżał na biurku. A w następnej sekundzie kolejny fiolet. Człowieka, który przynajmniej na papierze zrobił wiele dobrego. Zastanawiał się, czy będzie spójność między oficjalną biografią a nieoficjalną, ale to Fowler ostatecznie przekazał pytanie Dantemu.
  
  "Nadinspektorze, czy jest coś poza komunikatem prasowym?"
  
  "Ojcze Fowler, nie daj się zwieść myśleniu, że wszyscy ludzie naszej Świętej Matki Kościoła prowadzą podwójne życie.
  
   -Procuraré recordarlo -Fowler tenia el rostro sztywne-. Teraz proszę mi odpowiedzieć.
  
  Dante udawał, że się zastanawia, kiedy ściskałem jego szyję w lewo iw prawo, co było jego charakterystycznym gestem. Paola miała wrażenie, że albo zna odpowiedź, albo przygotowuje się do pytania.
  
  - Wykonałem kilka telefonów. Niemal wszyscy potwierdzają oficjalną wersję. Miał kilka nieistotnych potknięć, najwyraźniej bez znaczenia. Uzależniłem się od marihuany w młodym wieku, jeszcze zanim zostałem księdzem. Nieco wątpliwa przynależność polityczna uczelni, ale nic specjalnego. Już jako kardynał często spotykał się z niektórymi kolegami z kurii, gdyż był zwolennikiem mało znanej w kurii grupy charyzmatyków 32. Ogólnie był dobrym człowiekiem.
  
  - Tak samo jak pozostała dwójka - powiedział Fowler.
  
  - Wygląda jak to.
  
  -¿Co może nam pan powiedzieć o narzędziu zbrodni, doktorze? Paula interweniowała.
  
  Koroner umieścił go na szyi ofiary, a następnie naciął ją na klatce piersiowej.
  
  - Jest to ostry przedmiot o gładkich krawędziach, prawdopodobnie niezbyt duży nóż kuchenny, ale sí jest bardzo ostry. W poprzednich przypadkach trzymałem się swojego zdania, ale po obejrzeniu odcisków nacięć doszedłem do wniosku, że trzy razy używaliśmy tego samego narzędzia.
  
  Paola Tomó zwróć na to uwagę.
  
  -Dottora -dijo Fowler-. Myślicie, że jest szansa, że Karoski coś zrobi podczas pogrzebu Wojtyły?
  
  - Cholera, nie wiem. Bezpieczeństwo wokół Domus Sancta Marthae bez wątpienia zostanie wzmocnione...
  
  "Oczywiście", chwali się Dante, ". Są tak zamknięci, że nawet nie wiem, z jakiego domu pochodzą, nie patrząc na godzinę.
  
  "...chociaż zabezpieczenia były wcześniej wysokie i niewiele służyły. Karoski wykazał się niezwykłymi zdolnościami i niesamowitą odwagą. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Nie wiem czy warto próbować, chociaż wątpię. Sto razy nie mógł dokończyć swojego rytuału ani zostawić nam krwawej wiadomości, jak w dwóch innych przypadkach.
  
  - Co oznacza, że zgubiliśmy trop - poskarżył się Fowler.
  
  "Tak, ale jednocześnie ta okoliczność powinna sprawić, że będzie nerwowy i bezbronny. Ale z este cabró nigdy nie wiadomo.
  
  "Będziemy musieli być bardzo czujni, aby chronić kardynałów" - powiedział Dante.
  
  "Nie tylko po to, by ich chronić, ale także po to, by Go szukać. Nawet jeśli niczego nie próbuję, bądźcie wszyscy, patrzcie na nas i śmiejcie się. Może bawić się moją szyją.
  
  
  
  Plac Świętego Piotra
  
  Piątek, 8 kwietnia 2005 o godzinie 10:15.
  
  
  
  Pogrzeb Jana Pawła II przebiegł żmudnie normalnie. Wszystko, co może być normalne, to pogrzeb przywódcy religijnego ponad miliarda ludzi, w którym biorą udział niektóre z ważniejszych głów państw i koronowanych głów na Ziemi. Ale nie tylko wszyscy byli. Setki tysięcy ludzi tłoczyło się na Placu Świętego Piotra, a każda z tych twarzy była poświęcona historii, która szalała w oczach jego pojedynku jak ogień za rusztem w kominku. Niektóre z tych twarzy będą jednak miały wielkie znaczenie znaczenie w naszej historii.
  
  
  Jednym z nich był Andrea Otero. Nigdzie nie widział Robayry. Dziennikarka znalazła trzy rzeczy na dachu, na którym siedziała wraz z innymi kolegami z ekipy filmowej televisión alemán. Po pierwsze, jeśli spojrzysz przez pryzmat, to za pół godziny będziesz miał straszny ból głowy. Po drugie, że tyły głów wszystkich kardynałów wyglądają tak samo. I po trzecie, niech to będzie sto dwanaście purpurowych siedzących na tych krzesłach. Sprawdziłem to kilka razy. A lista wyborców, którą masz, wydrukowana na kolanach, głosiła, że powinno ich być stu piętnastu.
  
  
  Camilo Sirin nie czułby nic, gdyby wiedział, co myśli Andrea Otero, ale miał swoje własne (i poważne) problemy. Jednym z nich był Victor Karoski, seryjny morderca kardynałów. Ale o ile Karoski nie sprawiał Sirin żadnych problemów podczas pogrzebu, został zastrzelony przez nieznanego sprawcę, który włamał się do biura watykańskiego w trakcie obchodów Walentynek243;s. Chwilowy żal Sirina na wspomnienie ataków z 11 września był nie mniejszy niż żal pilotów trzech myśliwców, które leciały za nim. Na szczęście po kilku minutach ulga przyszła, gdy okazało się, że pilotem niezidentyfikowanego samolotu był Macedończyk, który popełnił błąd. Odcinek przeniesie nerwy Sirin na szczypce. Jeden z jego najbliższych podwładnych skomentował później, że po raz pierwszy od piętnastu rozkazów usłyszał, jak Sirin podniósł głos.
  
  
  Drugi podwładny Sirin, Fabio Dante, był jednym z pierwszych. Przeklinajcie swoje szczęście, bo ludzie przestraszyli się przejazdu féretro z papieżem Wojtyłą na él, a wielu krzyczało "Holy subito! 33" w uszach. Desperacko próbowałem przejrzeć plakaty i skierowałem się do zakonnika karmelitańskiego z pełną brodą. Nie żebym się cieszyła, że pogrzeb się skończył, ale prawie.
  
  
  Ksiądz Fowler był jednym z wielu księży, którzy udzielali komunii w kongregacji i pewnego razu uwierzyłem, gdy zobaczyłem twarz Karoskiego na twarzy osoby, którą miał przyjąć. ciało Chrystusa z jego rąk. Podczas gdy setki ludzi maszerowały przed nim, by przyjąć Boga, Fowler modlił się z dwóch powodów: po pierwsze, został przywieziony do Rzymu, a po drugie, aby prosić Najwyższego o oświecenie i siłę w obliczu tego, co zobaczył; znaleźć w Wiecznym Mieście.
  
  
  Nieświadoma tego, że Fowler prosi Stwórcę o znaczną część jej pomocy, Paola wpatrywała się w twarze tłumu ze schodów Bazyliki św. Piotra. Umieścili go w kącie, ale nie modlił się. On nigdy tego nie robi. Nie patrzył też na ludzi z większą uwagą, bo po chwili wszystkie twarze wydawały mu się takie same. To, co musiałem zrobić, to przemyśleć motywy działania potwora.
  
  
  Dr Boy siedzi przed kilkoma monitorami telewizyjnymi z Angelo, lekarzem sądowym UACV. Uzyskaj bezpośredni widok na podniebne wzgórza, które górowały nad placem, zanim przeszły przez reality show. Wszyscy mieli swoje własne polowanie, które przyprawiało ich o ból głowy, jak Andrea Otero. Po "inżynierze", jak szedłem za nim przezwisko Angelo w jego szczęśliwej ignorancji, nie pozostał żaden ślad.
  
  
  Na esplanadzie agenci tajnych służb George'a W. Busha wdali się w potyczkę z agentami Czujności, kiedy éstos uniemożliwił przejście osobom na placu. Tym, którzy choć raz wiedzą, choćby to była prawda, o pracy Tajnej Służby, życzę, aby trzymali się z daleka w tym czasie. Nikt w Ninun nigdy nie odmówił im tak kategorycznie. Czujność odmówiła pozwolenia. I bez względu na to, jak nalegali, pozostali na zewnątrz.
  
  
  Wiktor Karoski uczestniczył w pogrzebie Jana Pawła II z oddaniem i głośną modlitwą. Śpiewa pięknym i głębokim głosem we właściwym momencie. Vertió to bardzo szczery grymas. Snuł plany na przyszłość.
  
  Nikt nie zwrócił uwagi na Olę.
  
  
  
  Watykańskie Centrum Prasowe
  
  piątek, 8 kwietnia 2005 o godzinie 18:25.
  
  
  
  Andrea Otero przyszła na konferencję prasową z wywieszonym językiem. Nie tylko z powodu upału, ale także dlatego, że zostawił samochód prasowy pod hotelem i musiał poprosić zdumionego taksówkarza, aby zawrócił i go odebrał. Przeoczenie nie było krytyczne, bo wyszłam na zewnątrz godzinę przed obiadem. Chciałbym przybyć wcześniej, abym mógł porozmawiać z przedstawicielem Watykanu Joaquínem Balcellsem na temat "potu" kardynała Robairy. Wszelkie próby odnalezienia go, które podjął, zakończyły się niepowodzeniem.
  
  Centrum prasowe mieściło się w oficynie dużej auli wybudowanej za czasów Jana Pawła II. Nowoczesny budynek, zaprojektowany na ponad sześć tysięcy miejsc, zawsze wypełniony po brzegi, sala audiencji Ojca Świętego. Drzwi wejściowe prowadziły prosto na ulicę i znajdowały się niedaleko pałacu Sant'Uffizio.
  
  Pokój w si był pokojem dla stu osiemdziesięciu pięciu osób. Andrea uważa, że jeśli przyjedzie kwadrans przed umówioną godziną, będzie miała dobre miejsce do siedzenia, ale było oczywiste, że ja spośród trzystu dziennikarzy wpadłem na ten sam pomysł. Nie było też zaskoczeniem, że pokój pozostał mały. Były 3042 zarejestrowane media z dziewięćdziesięciu krajów akredytowane do relacjonowania pogrzebu, który odbył się tego dnia i domu pogrzebowego. Tej samej nocy zmarły papież zwolnił ponad dwa miliardy istot ludzkich, z których połowa to koty. I jestem tutaj. Ja, Andrea Otero Ha, gdybyś tylko mógł ją teraz zobaczyć, jej koleżanki z klasy z wydziału dziennikarstwa.
  
  Cóż, byłem na konferencji prasowej, na której mieli być poinformowani o tym, co dzieje się w Cínclave, ale nie było gdzie usiąść. Oparł się o drzwi najmocniej jak potrafił. To było jedyne wejście, bo jak przyjdzie Balcells, to mogę do niego podejść.
  
  Spokojnie powtórz swoje notatki na temat sekretarza prasowego. Był panem przerobionym na dziennikarza. Numerarius Opus Dei, urodził się w Cartagenie i sądząc po wszystkich danych, był poważnym i bardzo przyzwoitym facetem. Miał niedługo skończyć siedemdziesiąt lat, a nieoficjalne źródła (któremu Andrea prawie nie ufa) chwalą go za jedną z najbardziej wpływowych osób w Watykanie. Musiał przyjąć od was informacje z tych samych ust Papieża i przedstawić je Wielkiemu Papieżowi. Jeśli zdecydujesz, że coś było tajne, to, czego chcesz, będzie tajemnicą. Z Bulkellami żadne informacje nie wyciekają. Jego CV było imponujące. Nagrody i medale Andrei Leio, które jej wręczono. Komendant tego, komendant drugiego, Wielki Krzyż tamtego... Insygnia zajmowały dwie kartki, a odznaczenie za pierwszą. To nie tak, że zamierzam być kością do gryzienia.
  
  Ale mam mocne zęby, do cholery.
  
  Była zajęta próbą usłyszenia swoich myśli przez narastający pomruk głosów, gdy pokój wybuchł straszliwą kakofonią.
  
  Z początku był sam, jak samotna kropla zwiastująca mżawkę. Potem trzy, cztery. Następnie rozlegnie się głośna muzyka o różnych dźwiękach i tonach.
  
  Wydawało się, że dziesiątki ohydnych dźwięków rozbrzmiewały jednocześnie. Członek trwa łącznie czterdzieści sekund. Wszyscy dziennikarze podnieśli głowy znad swoich terminali i pokręcili głowami. Słychać było kilka głośnych skarg.
  
  Chłopaki, spóźniłem się kwadrans. Tym razem nie da nam czasu na edycję.
  
  Kilka metrów dalej Andrea usłyszała głos po hiszpańsku. Szturchnęła go łokciem i zobaczyła, że to dziewczyna o opalonej skórze i delikatnych rysach. Poznał po jej akcencie, że jest Meksykanką.
  
  - Cześć, co jest? Jestem Andrea Otero z El Globo. ¿ Hej, możesz mi powiedzieć, dlaczego wszystkie te paskudne słowa wyszły na raz?
  
  Meksykanka uśmiecha się i wskazuje telefon.
  
  -Zobacz komunikat prasowy Watykanu. Wysyła nam wszystkim SMS-y za każdym razem, gdy pojawiają się ważne wiadomości. To jest PR Moderny, o którym nam opowiadali i jest to jeden z najpopularniejszych artykułów na świecie. Jedynym smutkiem jest to, że denerwujące jest to, kiedy jesteśmy wszyscy razem. To ostatnie ostrzeżenie, że Seor Balcells będzie opóźniony.
  
  Andrea podziwiała sensowność tego środka. Zarządzanie informacją dla tysięcy dziennikarzy nie może być łatwe.
  
  - Nie mów mi, że nie wykupiłeś usługi telefonii komórkowej - to dodatkowa... meksykańska.
  
  "Cóż... nie, nie od Boga. Nikt mnie przed niczym nie ostrzegał.
  
  "Cóż, nie martw się. ¿Widzisz tę dziewczynę z ahí?
  
  - Blond?
  
  - Nie, ten w szarej kurtce, z teczką w ręku. Podejdź do niej i powiedz jej, żeby dała ci telefon komórkowy. Za mniej niż pół godziny dodam cię do ich bazy danych.
  
  Andrzej właśnie to zrobił. Podchodzę do dziewczyny i podaję jej wszystkie dane. Dziewczyna poprosiła go o kartę kredytową i wpisała numer jego samochodu do elektronicznego dziennika.
  
  - Jest podłączony do elektrowni - powiedział, wskazując na technologa ze znużonym uśmiechem. W jakim języku wolisz otrzymywać wiadomości z Watykanu?
  
  - W Hiszpanii np.
  
  -¿Tradycyjny język hiszpański czy hiszpańskie odmiany języka angielskiego?
  
  - Na całe życie - powiedział po hiszpańsku.
  
  - Skuzi? to dodatkowy ññ inny, w doskonałym (i niedźwiedzim) włoskim.
  
  -Przepraszam. Poproszę starym, tradycyjnym hiszpańskim.
  
  - Za jakieś pięćdziesiąt minut będę nieczynny. Jeśli chcesz, żebym podpisał ten wydruk, jeśli byłbyś tak uprzejmy i pozwolił nam przesłać ci informacje.
  
  Dziennikarka nabazgrała jej nazwisko na końcu kartki, którą dziewczyna prawie nie patrząc na nią wyjęła z teczki i pożegnała się z nią, dziękując.
  
  Wróciłem na jego stronę i próbowałem poczytać o Bulkell, ale rozeszła się wiadomość, że przybył przedstawiciel. Andrea skierował swoją uwagę z powrotem na frontowe drzwi, ale wybawiciel wszedł przez małe drzwi ukryte za pomostem, na który teraz się wspiął. Spokojnym gestem udawał, że porządkuje swoje notatki, dając kamerzystom cá Mara czas na wrobienie go i dziennikarzy, aby usiedli.
  
  Andrea przeklęła swoją porażkę i na palcach podeszła do podium, gdzie na podium czekał sekretarz prasowy. Z pewnym trudem udało mi się do niej dotrzeć. Gdy reszta jej towarzyszy poñerosu usiadła, Andrea podeszła do Bulkella.
  
  - To isor Balsells, ja jestem Andrea Otero z gazety Globo. Cały tydzień próbowałem go namierzyć, ale bezskutecznie...
  
  -Po.
  
  Rzecznik prasowy nawet na nią nie spojrzał.
  
  "Ale jeśli nie rozumiesz, Balkells, muszę zebrać jedną informację..."
  
  "Powiedziałem jej, że potem umrze. Zaczynajmy.
  
  Andrea była w Nicie. W chwili, gdy na niego spojrzała, wpadła w furię. Była zbyt przyzwyczajona do ujarzmiania mężczyzn blaskiem swoich dwóch niebieskich reflektorów.
  
  "Ale beñor Balcells, przypominam, że należę do dużego hiszpańskiego dziennika..." Dziennikarka próbowała zdobyć punkty, wyciągając koleżankę reprezentującą hiszpańskie media, ale jej nie obsłużyłam. Nic. Drugi spojrzał na nią po raz pierwszy iw jego oczach pojawił się lód.
  
  -¿Od kiedy powiedziałeś mi swoje imię?
  
  - Andrea Otero.
  
  - Jak?
  
  - Z globu.
  
  -¿Y donde está Paloma?
  
  Paloma, oficjalny korespondent Watykanu. Ta, która przypadkowo przejechała kilka kilometrów z Hiszpanii i uległa nieśmiertelnemu wypadkowi samochodowemu, żeby ustąpić miejsca Andrei. Szkoda, że Bulkells o nią pytał, szkoda.
  
  "Cóż... nie przyszedł, miał problem..."
  
  Bulkells zmarszczył brwi, ponieważ tylko starszy z numerariuszy Opus Dei mógł fizycznie zmarszczyć brwi. Andrea cofnęła się trochę, zaskoczona.
  
  - Młoda damo, proszę, zwróć uwagę na tych ludzi, których nie lubisz - powiedział Bulkells, kierując się w stronę zatłoczonych rzędów siedzeń. To jego koledzy z CNN, BBC, Reuters i setek innych mediów.#243;n más. Niektórzy z nich byli już akredytowanymi dziennikarzami w Watykanie, jeszcze zanim się urodziłeś. I wszyscy czekają na rozpoczęcie konferencji prasowej. Zrób mi przysługę i zajmij jego miejsce.
  
  Andrea odwróciła się z zakłopotaniem i zarośniętymi policzkami. Reporterzy w pierwszym rzędzie tylko odwzajemniają uśmiech. Niektóre z nich wydają się tak stare jak ta kolumnada Berniniego. Kiedy próbował wrócić na tył pokoju, gdzie zostawił walizkę zawierającą komputer, usłyszał, jak Bulkells żartuje po włosku z kimś w pierwszym rzędzie. Za jego plecami rozległ się stłumiony, niemal nieludzki śmiech. Nie miała najmniejszych wątpliwości, że żart dotyczył jej. Twarze ludzi zwróciły się ku niej, a Andrea zarumieniła się aż po uszy. Ze spuszczoną głową i wyciągniętymi ramionami, by przedostać się przez wąski korytarz do drzwi, czułem się, jakbym unosił się w morzu ciał. Kiedy w końcu dostaję się na jego miejsce, nie poprzestanie na podniesieniu porto i odwróceniu się, ale na wymknięciu się drzwiami. Dziewczyna, która wzięła dane, przez chwilę trzymała ją za rękę i ostrzegała:;
  
  -Pamiętaj, że jeśli wyjdziesz, nie będziesz mógł wejść ponownie, dopóki konferencja prasowa się nie skończy. Drzwi się zamykają. Znasz zasady.
  
  Jak teatr, pomyślała Andrea. Dokładnie jak teatr.
  
  Wyswobodził się z uścisku dziewczyny i wyszedł bez słowa. Drzwi zamknęły się za nią z dźwiękiem, który nie mógł wypędzić strachu z duszy Andrei, ale przynajmniej częściowo ją ulżył. Desperacko potrzebowała papierosa i grzebała jak szalona w kieszeniach swojej eleganckiej wiatrówki, aż jej palce natrafiły na pudełko miętówek, które służyły jej jako pocieszenie pod nieobecność nikotynowego przyjaciela. Napisz, że zostawiłeś go w zeszłym tygodniu.
  
  To cholernie zły czas na wyjazd.
  
  Wyciąga pudełko miętówek i wypija trzy. Wiedz, że to świeży mit, ale przynajmniej trzymaj buzię na kłódkę. Jednak małpie nie zrobi to wiele dobrego.
  
  Wiele razy w przyszłości Andrea Otero będzie wspominać ten moment. Pamiętaj, jak stałaś przy tych drzwiach, opierając się o futrynę, próbując się uspokoić i przeklinając siebie za to, że jesteś taka uparta, że pozwalasz się zawstydzić jak nastolatka.
  
  Ale nie pamiętam go z powodu tego szczegółu. Robię to, ponieważ strasznym odkryciem, które było o włos od zabicia jej i które ostatecznie doprowadziło ją do kontaktu z mężczyzną, który zmienił jej życie, było to, że postanowiła poczekać, aż miętówki zadziałają. . rozpuściły się w jego ustach, zanim uciekł. Tylko po to, żeby się trochę uspokoić. ¿Jak długo rozpuszcza się tabletka miętowa? Nie tak bardzo. Jednak dla Andrei była to wieczność, ponieważ całe jej ciało błagało ją, by wróciła do pokoju hotelowego i wczołgała się pod łóżko. Ale zmusiła się do tego, choć zrobiła to po to, by nie patrzeć, jak ucieka, bita ogonem między nogami.
  
  Ale te trzy mennice zmieniły jego życie (i najprawdopodobniej historię zachodniego świata, ale o tym nigdy nie miał pojęcia, prawda?) z prostego pragnienia znalezienia się we właściwym miejscu.
  
  Został ledwie ślad mięty, delikatna zmarszczka smakująca, gdy posłaniec skręcił za róg ulicy. Miał na sobie pomarańczowy kombinezon, pasującą czapkę, sake w dłoni i śpieszył się. Szedł prosto w jej stronę.
  
  -¿Przepraszam, czy to pokój prasowy?
  
  -Si, aquí es.
  
  Mam ekspresową dostawę dla następujących osób: Michael Williams z CNN, Bertie Hegrend z RTL...
  
  Andrea przerwała mu głosem Gasta: "och".
  
  - Nie martw się, kolego. Konferencja prasowa już się rozpoczęła. Będę musiał czekać godzinę.
  
  Posłaniec spojrzał na nią z niezrozumiale oszołomioną miną.
  
  "Ale tak być nie może. Powiedziałem to...
  
  Dziennikarka znajduje swego rodzaju złowrogą satysfakcję w zrzucaniu swoich problemów na kogoś innego.
  
  -Wiesz, że. Takie są zasady.
  
  Posłaniec przesunął dłonią po twarzy z uczuciem desperacji.
  
  - Ona nie rozumie, jest oritą. Miałem już kilka opóźnień w tym miesiącu. Przesyłka ekspresowa musi zostać zrealizowana w ciągu godziny bezpośrednio po otrzymaniu, w przeciwnym razie nie zostanie naliczona. To jest dziesięć kopert po trzydzieści euro za kopertę. Jeśli stracę twoje zlecenie dla mojej agencji, mogę stracić trasę do Watykanu i na pewno zostać zwolniona.
  
  Andrea natychmiast mięknie. Był dobrym człowiekiem. Zgodzisz się, że impulsywny, bezmyślny i kapryśny. Czasami zdobywam ich poparcie kłamstwami (i dużą dozą szczęścia), okej. Ale był dobrym człowiekiem. Zauważył nazwisko kuriera wypisane na dowodzie osobistym, który był przyczepiony do kombinezonu. To była kolejna cecha Andrei. Zawsze zwracał się do ludzi po imieniu.
  
  "Słuchaj, Giuseppe, przepraszam, ale nawet z całym moim pragnieniem, nie będę w stanie się przed tobą otworzyć. Drzwi otwierają się tylko od środka. Jeśli jest zamocowany, oznacza to, że nie ma klamki ani zamka.
  
  Drugi wydał okrzyk rozpaczy. Włożył dłonie do słoików, po jednym z każdej strony wystającego jelita, widocznego nawet pod kombinezonem. Próbowałem myśleć. Spójrz na Andreę od dołu do góry. Andrea myślała, że patrzy na jej piersi - jak kobieta, która prawie codziennie doświadczała tego nieprzyjemnego doświadczenia, odkąd osiągnęła dojrzałość płciową - ale potem zauważyła, że patrzy na dowód osobisty, który nosiła na szyi.
  
  - Hej, rozumiem. Zostawię ci koperty i gotowe.
  
  Na plakietce widniał herb Watykanu, a wysłanniczka musiała pomyśleć, że przez cały ten czas pracowała.
  
  - Mire, Giuseppe...
  
  "Nic o Giuseppe, panie Beppo", powiedział inny, grzebiąc w swojej torbie.
  
  "Beppo, naprawdę nie mogę..."
  
  "Słuchaj, musisz wyświadczyć mi tę przysługę. Nie martw się o podpisywanie, ja już podpisuję dostawy. Zrobię osobny szkic dla każdego i gotowe. Obiecujesz, że oswoisz go i dostarczy ci koperty, gdy tylko drzwi się otworzą.
  
  -Co to jest...
  
  Ale Beppo włożył mu już do ręki dziesięć kopert Marras.
  
  - Każdy ma nazwisko dziennikarza, dla którego jest przeznaczony. Klientka była pewna, że wszyscy tu będziemy, nie martw się. Cóż, wyjeżdżam, bo została mi jedna dostawa do Corpus i druga na Via Lamarmora. Adi i #243;s, i dziękuję, piękna.
  
  I zanim Andrea zdążyła cokolwiek powiedzieć, ciekawski facet odwrócił się i wyszedł.
  
  Andrea stała, patrząc na dziesięć kopert, trochę zawstydzona. Adresowane były do korespondentów dziesięciu największych światowych mediów. Andrea znała reputację czterech z nich i rozpoznała co najmniej dwóch w redakcji.
  
  Koperty miały rozmiar połowy arkusza i były identyczne pod każdym względem, z wyjątkiem nazwiska. To, co obudziło w nim instynkt dziennikarza i wywołało wszystkie jego niepokoje, to zdanie, które powtarza się w każdym. Został napisany odręcznie w lewym górnym rogu.
  
  
  EKSKLUZYWNIE - OBEJRZYJ NATYCHMIAST
  
  
  To był dylemat moralny dla Andrei przez co najmniej pięć sekund. Rozwiązałem to tabletką miętową. Spójrz w lewo i prawo. Ulica była wyludniona, nie było świadków ewentualnej zbrodni pocztowej. Wybrałem losowo jedną z kopert i ostrożnie ją otworzyłem.
  
  Prosta ciekawość.
  
  Wewnątrz koperty znajdują się dwa przedmioty. Jednym z nich była płyta DVD marki Blusens, na okładce której to samo zdanie zostało napisane na okładce niezmywalnym flamastrem. Drugim była notatka napisana po angielsku.
  
  
  "Zawartość é tej płyty ma ogromne znaczenie. To chyba najważniejsza piątkowa wiadomość i quiz stulecia. Znajdzie się ktoś, kto spróbuje go uciszyć. Prosimy o jak najszybsze przejrzenie płyty i jak najszybsze rozpowszechnienie jej zawartości. Ojca Wiktora Karoskiego
  
  
  Andrea wątpi, czy to był żart. Gdybyś tylko miał sposób, żeby się tego dowiedzieć. Wyjmując port z walizki, włączyłem go i włożyłem dysk do napędu. Przeklął system operacyjny we wszystkich znanych mi językach - hiszpańskim, angielskim i kiepskim włoskim z instrukcjami - a kiedy w końcu się uruchomił, był przekonany, że DVD jest bezwartościowe.237;kula.
  
  Widział tylko pierwsze czterdzieści sekund, zanim poczuł chęć wymiotowania.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Sabado, 9 kwietnia 2005, 01:05.
  
  
  
  Paola wszędzie szukała Fowlera. Nic mnie nie zdziwiło, gdy go zastałem - cały na dole, z pistoletem w dłoni, księdza marynarką starannie złożoną na krześle, wieszakiem na półce kiosku, rękawy podwinięte za kołnierzem. Miałem na sobie ochronniki słuchu, ponieważ Paola czekała, aż rozładuję ładowarkę przed przyjściem. Fascynował go gest skupienia, idealna pozycja strzelecka. Jego ramiona były bardzo silne, mimo że miał już pół wieku. Lufa pistoletu skierowana była do przodu, nie odchylając się o tysiąc metrów po każdym strzale, jakby była osadzona w żywym kamieniu.
  
  CSU widziało, jak opróżnił nie jeden, a trzy sklepy. Pociągnął powoli, niespiesznie, mrużąc oczy i przechylając głowę lekko na bok. W końcu zdał sobie sprawę, że była w pokoju treningowym. É składa się z pięciu kabin, oddzielonych grubymi balami, z których część jest opleciona stalowymi linami. Cele zwisają z lin, które za pomocą systemu kół pasowych można podnieść na wysokość nie większą niż czterdzieści metrów.
  
  - Dobranoc, dottor.
  
  - Trochę dodatkowej godziny na PR, prawda?
  
  - Nie chcę iść do hotelu. Wiedz, że tej nocy nie będę mógł zasnąć.
  
  Paola Asintio. Rozumie to bardzo dobrze. Stanie na pogrzebie i nic nie robienie było okropne. To stworzenie gwarantuje nieprzespaną noc. Ma ochotę coś zrobić, pa.
  
  -¿Dónde está mój drogi przyjacielu nadinspektorze?
  
  - Och, mam pilny telefon. Komentujemy raport z sekcji zwłok Cardoso, gdy uciekał, zostawiając mnie ze słowem na ustach.
  
  -Bardzo charakterystyczne dla el.
  
  -Tak. Ale nie mówmy o tym... Zobaczmy, jakie ćwiczenia dano ci, ojcze.
  
  Kryminalista kliknął na bota, który przybliżał papierową tarczę z narysowaną na czarno sylwetką mężczyzny. Małpa ma dziesięć białych loków na środku klatki piersiowej. Przyjechał późno, bo Fowler trafił w dziesiątkę pół mili dalej. Wcale się nie zdziwiłem, gdy zobaczyłem, że prawie wszystkie otwory zostały wykonane wewnątrz otworu. Co go zaskoczyło, to fakt, że jeden z nich zawiódł. Byłem rozczarowany, że nie trafił we wszystkie cele, jak bohaterowie boícul de accion.
  
  Ale él nie jest bohaterem akcji. Jest stworzeniem z krwi i kości. Inteligentny, wykształcony i bardzo dobry strzelec. W trybie Alternativeún nieudany strzał czyni go człowiekiem.
  
  Fowler podążył za jej spojrzeniem i roześmiał się wesoło z własnego błędu.
  
  - Trochę straciłem na PR, ale bardzo lubię strzelać. To wyjątkowy sport.
  
  Pod warunkiem, że jest to sport.
  
   - Aún no confía en mí, ¿verdad dottora?
  
   Paula nie odpowiedziała. Lubiła widzieć Fowlera we wszystkim, bez stanika, tylko w podwiniętej koszuli i czarnych spodniach. Ale zdjęcia "awokado", które pokazywał mu Dante, od czasu do czasu uderzały go w głowę łodziami, jak pijane małpy w pijackiej epoce.
  
  - Nie, ojcze. Nie bardzo. Ale chcę ci zaufać. Czy to ci wystarczy?
  
  - To powinno wystarczyć.
  
  -¿ Skąd masz taką broń? Zbrojownia jest zamknięta na éstas horas.
  
  - Ach, dyrektor Boy mi to pożyczył. To jest jego. Powiedział mi, że od dawna go nie używał.
  
  - Niestety to prawda. Powinienem poznać tego człowieka trzy lata temu. Był wielkim fachowcem, wielkim naukowcem i fizykiem. Nadal taki jest, ale kiedyś w jego oczach błyszczała ciekawość, ale teraz ten blask zbladł. Zastąpił go niepokój pracownika biurowego.
  
  -¿ Czy w twoim głosie jest gorycz lub nostalgia, dottor?
  
  - Trochę jedno i drugie.
  
  -¿ Jak długo będę o nim zapominać?
  
  Paola udała zaskoczoną.
  
  -¿Somo mówi?
  
  - Och, dobrze, nie obrażaj się. Widziałem, jak tworzy między wami przestrzenie powietrzne. Walka utrzymuje dystans w idealnym stanie.
  
  "Niestety, robi to bardzo dobrze.
  
  CSI waha się przez chwilę, zanim kontynuuje. Znowu poczułem tę pustkę w baśniowej krainie, która czasami pojawia się, gdy patrzę na Fowlera. Sensacja Montany i Rosji. ¿ Debítrust él? Penso ze smutnym i wyblakłym żelazem, który w końcu był księdzem i był bardzo przyzwyczajony do dostrzegania w ludziach złej strony. Tak przy okazji, jak ona.
  
  "Chłopiec i ja mieliśmy romans. Krótko. Nie wiem, czy przestał mnie lubić, czy tylko przeszkadzałam mu w dążeniu do awansu.
  
  - Ale ty wolisz drugą opcję.
  
  -Lubię engę i #241;armę. W tym i wielu innych. Zawsze powtarzam sobie, że mieszkam z matką, aby ją chronić, ale tak naprawdę to ja potrzebuję ochrony. Pewnie dlatego zakochuję się w silnych, ale nieodpowiednich ludziach. Ludzi, z którymi nie mogę być.
  
  Fowlera brak odpowiedzi. Była bardzo jasna. Obaj stali bardzo blisko siebie. Minuty mijały w ciszy.
  
  Paola była zaabsorbowana zielonymi oczami ojca Fowlera, wiedząc dokładnie, o czym myśli. Wydawało mi się, że słyszę w tle natarczywy dźwięk, ale zignorowałem go. To musiał być ksiądz, który mu o tym przypomniał.
  
  "Lepiej, jeśli odbierzesz telefon, dottor.
  
  A potem Paola Caio zdała sobie sprawę, że ten irytujący dźwięk to jej własne podłe mó, które już zaczynało brzmieć wściekle. Odebrałem telefon i przez chwilę się wściekł. Odłożył telefon bez pożegnania.
  
  - Chodź, ojcze. To było laboratorium. Ktoś wysłał dziś po południu paczkę kurierem. Adres zawierał nazwisko Maurizio Pontiero.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Sabado, 9 kwietnia 2005, 01:25
  
  
  
  -É Paczka dotarła prawie cztery godziny temu. ¿Czy można to wiedzieć, ponieważ nikt wcześniej nie zdawał sobie sprawy, co one zawierają?
  
  Chłopak patrzył na nią cierpliwie, ale wyczerpany. Było już za późno, by znosić głupotę podwładnego. Powstrzymał się jednak, dopóki broń, którą Fowler właśnie mu zwrócił.
  
  - Koperta przyszła z twoim imieniem, Paola, a kiedy przyjechałem, byłaś w kostnicy. Dziewczyna w recepcji zostawiła go wraz z pocztą, a ja nie spieszyłem się, żeby go przejrzeć. Kiedy zorientowałem się, kto to wysłał, uruchomiłem ludzi i zajęło to trochę czasu. Pierwszym krokiem było wezwanie saperów. W kopercie nie znaleźli niczego podejrzanego. Kiedy dowiem się, co jest nie tak, zadzwonię do ciebie i Dantego, ale superintendent nigdzie się nie pojawia. A Sirin nie dzwoni.
  
  -Spać. Boże, jest za wcześnie.
  
  Znajdowali się w pokoju pobierania odcisków palców, ciasnym pokoju wypełnionym żarówkami i żarówkami. Wszędzie unosił się zapach pudru odcisków palców. Byli ludzie, którym podobał się ten zapach - jeden nawet przysiągł, że wąchał go, zanim był ze swoją dziewczyną, ponieważ była Afrodytą, która się obudziła, señol - ale Paola to lubił. to było nieprzyjemne. Zapach sprawił, że chciała kichnąć, plamy przykleiły się do jej ciemnych ubrań i trzeba było kilku prań, żeby zniknęły.
  
  "Cóż, czy wiemy na pewno, że tę wiadomość wysłał manomó Karoski?"
  
  Fowler przeglądał list, w którym nadawca napisał adres #243. Trzymaj kopertę z lekko wyciągniętymi ramionami. Paola podejrzewa, że może nie widzieć dobrze z bliska. Pewnie niedługo będę musiała nosić okulary do czytania. Zastanawia się, dla kogo może zostać w tym roku.
  
  - To jest oczywiście twój rachunek. Charakterystyczny wydaje się też charakterystyczny dla Karoskiego mroczny dowcip o nazwisku młodszego inspektora.
  
  Paola wzięła kopertę z rąk Fowlera. Położyłem go na dużym stole ustawionym w salonie. Powierzchnia ésty była cała szklana i podświetlana. Na stole połóż zawartość koperty w prostych przezroczystych plastikowych torebkach. Walcz z pierwszą torbą Ceñallo.
  
  Na tej notatce są jego odciski palców. Jest zaadresowany do ciebie, Dicanti.
  
  Inspektor podniósł jej do oczu paczkę z notatką napisaną po włosku. Prawo, jego treść jest wypowiadana na głos, poprzez plastiko.
  
  
  Droga Paulo:
  
  Bardzo za tobą tęsknię! Jestem w MC 9, 48. Jest tu bardzo ciepło i luźno. Mam nadzieję, że przyjedziesz i przywitasz się z nami tak szybko, jak to możliwe. W międzyczasie przesyłam gratulacje z okazji wakacji. Buziaki, Maurycy.
  
  
  Paola nie mogła powstrzymać drżenia, mieszaniny złości i przerażenia. Staraj się powstrzymać grymasy, zmuś się, jeśli chcesz, do pozostawienia ich w sobie. Nie chciałem płakać przed walką. Może przed Fowlerem, ale nie przed Chłopcem. Nigdy od Boya.
  
  -¿Padre Fowler?
  
  - Marka, rozdział 9, werset 48. "Gdzie robak nie umiera i ogień nie gaśnie".
  
  -Piekło.
  
  - Dokładnie.
  
  "Cholerny sukinsyn".
  
  - Nic nie wskazuje na to, że kilka godzin temu był ścigany. Możliwe, że notatka została spisana wcześniej. Rekord został nagrany wczoraj mañana, secún data wskazana w archiwach wewnątrz.
  
  -¿Czy znamy model kamery lub komputer, na którym została ona nagrana?
  
  - W używanym programie dane te nie są zapisywane na dysku. Jest to czas, program i wersja systemu operacyjnego. Żadnego prostego numeru seryjnego, to znaczy nic, co mogłoby pomóc zidentyfikować sprzęt nadawczy.
  
  - Ślady stóp?
  
  -Dwie części. Oba są z Karoskiego. Ale nie musiałem wiedzieć. Wystarczy jedno spojrzenie na treść.
  
  - No, na co czekasz? Włącz DVD, chłopcze.
  
  "Ojcze Fowler, wybaczysz nam na chwilę?"
  
  Ksiądz od razu zrozumiał sytuację. Spójrz Paoli w oczy. Pomachała mu lekko, dając mu do zrozumienia, że wszystko jest w porządku.
  
  - Nie Somo. ¿Kawiarnia dla trzech osób, dottoraDikanti?
  
  - Myo z dwiema bryłami, proszę.
  
  Chłopiec zaczekał, aż Fowler wyjdzie z pokoju, zanim złapał Paolę za ramię. Paoli nie podobał się ten dotyk, zbyt mięsisty i delikatny. Wzdychał wiele razy, bo znowu czuł te ręce na swoim ciele, nienawidził ojca albo z powodu swojej pogardy i obojętności, ale w tym momencie z tego ogniska nie zostało ani trochę żaru. Zgasło w ciągu roku ........... roku ........... Pozostała tylko jej duma, z której inspektor był całkowicie zachwycony. I oczywiście nie zamierzała poddać się jego emocjonalnemu szantażowi. Podaję mu rękę, a reżyser ją cofa.
  
  "Paola, chcę cię ostrzec. To, co zobaczysz, będzie dla ciebie bardzo trudne.
  
  CSI posłała mu twardy, pozbawiony humoru uśmiech i skrzyżowała ręce na piersi. Chcę trzymać ręce jak najdalej od jego dotyku. W razie czego.
  
  - ¿ Znowu żartujesz? Jestem przyzwyczajony do widoku Kaddafiego, Carlo.
  
  "Nie od twoich przyjaciół.
  
  Uśmiech drży na twarzy Paoli jak szmata na wietrze, ale jej animo nie waha się ani sekundy.
  
  - Włącz wideo, dyrektorze Boi.
  
  -¿Jak chcesz, żeby było? Mógł być zupełnie inny.
  
  "Nie jestem muzą, abyś traktował mnie tak, jak chcesz. Odrzuciłeś mnie, bo byłem niebezpieczny dla twojej kariery. Wybrałeś powrót do mody na nieszczęście swojej żony. Teraz wolę własne nieszczęście.
  
  - Dlaczego teraz, Paola? Dlaczego teraz, po tak długim czasie?
  
  "Bo wcześniej nie miałam siły. Ale teraz je mam.
  
  przeczesuje dłonią włosy. Zacząłem rozumieć.
  
  - Nigdy tego nie dostanę, Paola. Chociaż tego właśnie bym chciał.
  
  "Może masz powód. Ale to jest moja decyzja. Swoje już dawno wziąłeś. Wolał ulegać obscenicznym spojrzeniom Dantego.
  
  Chłopak skrzywił się z niesmakiem na to porównanie. Paola była zachwycona jego widokiem, bo ego reżysera syczało z wściekłości. Była dla niego trochę niemiła, ale jej szef na to zasłużył, traktując ją jak gówno przez te wszystkie miesiące.
  
  - Jak sobie życzysz, dottoraDicanti. Znowu będę szefem iróNico, a ty będziesz ładną pisarką.
  
  Dzięki, Carlo. To jest lepsze.
  
  Chłopiec uśmiechnął się, smutny i rozczarowany.
  
  -Dobrze więc. Spójrzmy na talerz.
  
  Jakbym miał szósty zmysł (a wtedy Paola była już pewna, że go mam), przyszedł ojciec Fowler z tacą pełną czegoś, co mógłbym podać do cafeé só, gdybym tylko mógł. konsument dżemu w swoim życiu spróbowałby tego naparu.
  
  - Mają to tutaj. Trucizna z kawy z komosą ryżową i kawą dalej. ¿ Czy mam założyć, że możemy już wznowić spotkanie?
  
  "Oczywiście, ojcze" - odpowiedziałem. Walka. Fowler les estudio disimuladamente. Walka wydaje mi się smutna, ale nie widzę też ulgi w jego głosie? A Paola zobaczyła, że jest bardzo silna. Mniej niepewny.
  
  Reżyser założył rękawice lótex i wyjął płytę z torby. Pracownicy laboratorium przynieśli mu stół na kółkach z pokoju socjalnego. Na stoliku nocnym stoi 27-calowy telewizor i tanie DVD. I było tak, jakbym pokazując go wszystkim, którzy przechodzili korytarzem. W tym czasie po całym budynku rozeszły się pogłoski o biznesie, który prowadzili Boy i Dikanti, ale żadna z nich nie była bliska prawdy.
  
  Rozpocznie się odtwarzanie płyty. Gra uruchamia się bezpośrednio, bez żadnych wyskakujących okienek ani niczego podobnego. Styl był swobodny, wnętrze nasycone, a oświetlenie marne. Chłopak ustawił już jasność telewizora prawie na maksimum.
  
  - Dobranoc, dusze świata.
  
  Paola westchnęła, słysząc głos Karoskiego, głos, który dręczył ją tym wezwaniem od śmierci Pontiero. Jednak nic nie jest widoczne na ekranie aún.
  
  "To jest zapis tego, jak zamierzam zmieść świętych ludzi Kościoła z powierzchni ziemi, wykonując dzieło Ciemności. Nazywam się Wiktor Karoski, odstępczy ksiądz kultu rzymskiego. Podczas znęcania się nad dziećmi, chronione przez przebiegłość i pobłażliwość moich byłych szefów. Dzięki tym obrzędom zostałem osobiście wybrany przez Lucyfera do wykonania tego zadania w tych chwilach, kiedy nasz wróg Cieśla wybiera swojego franczyzobiorcę w ésta Mud Ball.
  
  Ekran zmienia się z całkowicie czarnego na półcienisty. Zdjęcie przedstawia zakrwawionego mężczyznę z odkrytą głową, przywiązanego do czegoś, co wygląda na kolumny z krypty Santa Mar w Transpontinie. Dicanti z trudem rozpoznał w nim kardynała Portiniego, pierwszego wicekróla . Ten, którego widziałeś, nawet nie widział, bo Czujność spaliła go doszczętnie. Klejnot Portini drży lekko, a Karoski widzi tylko czubek noża wbitego w lewe ramię kardynała.
  
  "To jest kardynał Portini, zbyt zmęczony, by krzyczeć. Portini uczynił wiele dobrego dla świata, a mój Pan brzydzi się jego obrzydliwym ciałem. Zobaczmy teraz, jak zakończył swoją nędzną egzystencję.
  
  Nóż przykłada się do jej gardła i przecina je jednym ciosem. Koszula znów stała się czarna, a następnie została przymocowana do nowej koszuli zawiązanej w tym samym miejscu. To była Robaira i bardzo się bałam.
  
  "To jest kardynał Robaira, pełen strachu. Miej w sobie wielkie światło. Nadszedł czas, aby zwrócić swoje światło swemu Stwórcy.
  
  tym razem Paola musiała odwrócić wzrok. Spojrzenie Mary pokazało, że nóż opróżnił oczodoły Robairy. Samotna kropla krwi spłynęła na wizjer. To był przerażający aspekt, który CSI zobaczył w korku, a Cynthy odwróciła się w jego stronę. Był czarodziejem. Obraz zmienił się, kiedy mnie zobaczyła i pokazał to, czego bała się zobaczyć.
  
  - É ste - młodszy inspektor Pontiero, zwolennik Rybaka. Umieścili to w mojej búskwedzie, ale nic nie może oprzeć się potędze Ojca Ciemności. Podinspektor powoli krwawi.
  
  Pontiero patrzył prosto na Ciamaru, a jego twarz nie była jego twarzą. Zacisnął zęby, ale moc jego oczu nie zgasła. Nóż bardzo powoli podciął jej gardło i Paola znów odwróciła wzrok.
  
  - Stekardynał Cardoso, przyjaciel wydziedziczonych, wszy i pcheł. Jego miłość była dla mnie obrzydliwa jak zgniłe wnętrzności owcy. On też zmarł
  
  Zaraz, zaraz, wszyscy żyli w niekonsekwencji. Zamiast patrzeć na geny, obejrzeli kilka fotografii kardynała Cardoso w łożu żałoby. W sumie były trzy fotografie, jedna zielonkawa i dwie fotografie dziewicy. Krew miała nienaturalnie ciemny kolor. Wszystkie trzy zdjęcia były wyświetlane na ekranie przez około piętnaście sekund, po pięć sekund każde.
  
  "Teraz zabiję kolejnego świętego człowieka, najświętszego ze wszystkich. Będzie ktoś, kto będzie próbował mi przeszkodzić, ale jego koniec będzie taki sam jak tych, których widziałeś umierających na twoich oczach. Kościół, tchórz, ukrył to przed tobą. Nie dam rady już tego zrobić. Dobranoc, dusze świata.
  
  DVD zatrzymuje się z brzęczeniem i Boy wyłącza telewizor. Paula była biała. Fowler zacisnął mocno zęby z wściekłości. Cała trójka milczała przez kilka minut. Musiał się opamiętać po tym, jak zobaczył to krwawe okrucieństwo. Paola, która była jedyną osobą dotkniętą nagraniem, ale to Paola odezwała się pierwsza.
  
  - Zdjęcia. ¿Por que Photographys? ¿Por que no video?
  
   -Porque no podía -dijo Fowler-. Bo nie ma nic bardziej skomplikowanego niż żarówka". Tak powiedział Dante.
  
  "I Karoski o tym wie.
  
  -¿Co mi mówią o małej grze w poseón diabólica?
  
  Kryminalista poczuł, że znowu coś jest nie tak. Ten bóg rzucał go w zupełnie innych kierunkach. Potrzebowałem dobrej nocy u Sue, odpoczynku i spokojnego miejsca, w którym mógłbym usiąść i pomyśleć. Słowa Karoskiego, wskazówki pozostawione w cadáveres mają wspólny wątek. Gdybym go znalazł, mógłbym wyciągnąć piłkę. Ale do tego czasu nie miałem czasu.
  
  I, oczywiście, do diabła z moją nocą z Sue
  
  "Historyczna intryga Karoskiego z diabłem nie jest czymś, czym się martwię" - zauważa Boy, przewidując myśli Paoli. Najgorsze jest to, że próbujemy go powstrzymać, zanim zabije kolejnego kardynała. A czas ucieka.
  
  -Ale co możemy zrobić? -wcześniej Fowler-. Na pogrzebie Jana Pawła II nie pożegnał się z życiem. Teraz kardynałowie są chronieni jak nigdy dotąd, Dom Świętej Marty jest zamknięty dla publiczności, podobnie jak Watykan.
  
  Dikanti przygryzł wargę. Mam dość grania według zasad tego psychopaty. Ale teraz Karoski popełnił nowy błąd: zostawił ślad, którym mogli podążać.
  
  - ¿ Kto to zrobił, dyrektorze?
  
  - Wyznaczyłem już dwóch ludzi, żeby się tym zajęli. Przybył przez posłańca. Agencją była Tevere Express, lokalna firma kurierska w Watykanie. Nie udało nam się porozmawiać z kierownikiem trasy, ale kamery bezpieczeństwa na zewnątrz budynku uchwyciły matrycę motocykla kuriera. Tablica jest zarejestrowana na nazwisko Giuseppe Bastina od 43 do 241. Mieszka w okolicy Castro Pretorio, przy Via Palestra.
  
  -¿ Nie masz telefonu? gramofonu?
  
  - Numer telefonu nie jest wymieniony w raporcie Tréfico, aw Información Telefónica nie ma numerów telefonów na jego nazwisko.
  
   -Quizás figure a nombre de su mujer-apuntó Fowler.
  
   - Kartkówka. Ale na razie to nasz najlepszy trop, bo spacer jest koniecznością. ¿Idziesz, ojcze?
  
  -Po tobie,
  
  
  
  Mieszkanie rodziny Bastina
  
  Via Palestra, 31
  
  02:12
  
  
  
  -¿Giuseppe Bastina?
  
  "Tak, to ja", powiedział posłaniec. Oświadcz się ciekawskiej dziewczynie w majtkach z dzieckiem w wieku zaledwie dziewięciu lub dziesięciu miesięcy w ramionach. O tak wczesnej godzinie nie było niczym niezwykłym, że obudziło ich pukanie do drzwi.
  
  "Jestem inspektor Paola Dicanti, a é ste to ksiądz Fowler. Nie martw się, nie masz żadnych problemów i żadnemu z twoich nic się nie stało. Chcielibyśmy zadać Ci kilka bardzo pilnych pytań.
  
  Znajdowali się na podeście skromnego, ale bardzo zadbanego domu. Przy drzwiach gości witał dywanik przedstawiający uśmiechniętą żabę. Paola uznała, że ich to też nie dotyczy, i słusznie. Bastina była bardzo zdenerwowana jego obecnością.
  
  -¿Nie możesz się doczekać mañanny? Zespół musi ruszać w drogę, wiesz, mają harmonogram.
  
  Paola i Fowler potrząsnęli głowami.
  
   -Sólo será un momento, señor. Widzisz, dostarczyłeś dzisiaj późno. Koperta na Via Lamarmora. Pamiętaj to?
  
  "Oczywiście, że pamiętam, słuchaj. Co o tym sądzisz? Mam doskonałą pamięć - powiedział mężczyzna, lekko stukając się palcem wskazującym prawej dłoni w skroń. Na lewej było jeszcze pełno dzieci, choć na szczęście nie płakała.
  
  -¿ Czy możesz nam powiedzieć, skąd mam kopertę? To bardzo ważne, to śledztwo w sprawie morderstwa.
  
  - Jak zwykle zadzwoniliśmy do agencji. Poproszono mnie, abym przyszedł do Urzędu Pocztowego Watykanu, aby mieć kilka kopert na stole bedela.
  
  Paula była w szoku.
  
  -¿Mas z koperty?
  
  Tak, było dwanaście kopert. Klient poprosił mnie, abym najpierw dostarczył dziesięć kopert do biura prasowego Watykanu. Potem kolejny w biurach Korpusu Czujności i jeden dla ciebie.
  
  -¿ Nikt nie dostarczył Ci kopert? ¿ Po prostu je odbiorę? - zapytał Fowler ze złością.
  
  Tak, na poczcie nie ma nikogo o tej porze, ale zewnętrzne drzwi zostawiają otwarte do dziewiątej. Na wypadek, gdyby ktoś chciał wrzucić coś do międzynarodowych skrzynek pocztowych.
  
  - Kiedy nastąpi płatność?
  
  - Na wierzchu demásów zostawili małą kopertę másño. Koperta zawierała trzysta siedemdziesiąt euro, 360 na służbę wojskową i 10 napiwków.
  
  Paola z rozpaczą spojrzała w niebo. Karoski pomyślał o wszystkim. Kolejna wieczna ślepa uliczka.
  
  -¿Widziałeś kogoś?
  
  - Nikt.
  
  - I co wtedy zrobił?
  
  -¿Jak myślisz, co zrobiłem? Przejdź całą drogę do centrum prasowego, a następnie zwróć kopertę oficerowi dyżurnemu.
  
  - ¿ Do kogo adresowane były koperty z działu wiadomości?
  
  - Były skierowane do kilku dziennikarzy. Wszyscy cudzoziemcy.
  
  I podzieliłem je między siebie.
  
  -¿Hej, po co tyle pytań? Jestem poważnym pracownikiem. Mam nadzieję, że to nie wszystko, bo dzisiaj popełnię błąd. Naprawdę potrzebuję pracy, proszę. Mój syn musi jeść, a moja żona ma bułkę w piekarniku. To znaczy, ona jest w ciąży - wyjaśnił pod pustymi spojrzeniami swoich gości.
  
  "Słuchaj, to nie ma nic wspólnego z tobą, ale to też nie jest żart. Wygramy to, co się stało, kropka. Albo jeśli ci nie obiecam, że do ostatniego policjanta w tráfico będzie znała na pamięć swoją matkę kula, ona albo Bastina.
  
  Bastina jest bardzo przestraszona, a dziecko zaczyna płakać na ton Paoli.
  
  -Dobrze dobrze. Nie strasz ani nie strasz dziecka. ¿ Czy on nie ma serca? NA?
  
  Paola była zmęczona i bardzo rozdrażniona. Żal mi było rozmawiać z tym człowiekiem w jego własnym domu, ale nie zastałem nikogo, kto byłby tak wytrwały w tym śledztwie.
  
  - Przepraszam, to Bastina. Proszę smutek i daj nam. To sprawa życia i śmierci, kochanie.
  
  Posłaniec rozluźnia ton. Wolną ręką podrapał się po zarośniętej brodzie i delikatnie pogłaskał ją, żeby przestała płakać. Dziecko stopniowo się odpręża, podobnie jak ojciec.
  
  - Dałem koperty dziennikarzowi, dobrze? Drzwi do holu były już zamknięte i musiałbym czekać godzinę, żeby je przekazać. A przesyłki specjalne muszą być zrealizowane w ciągu godziny od otrzymania, w przeciwnym razie nie zostaną opłacone. Naprawdę mam problemy w pracy, wiecie o tym? Jeśli ktoś się dowie, że to zrobiłem, może stracić pracę.
  
  "Dzięki nam nikt się nie dowie" - powiedziała Bastina. Cre kochaj mnie.
  
  Bastina spojrzała na nią i skinęła głową.
  
  - Wierzę jej, inspektorze.
  
  -¿ Czy ona zna imię opiekuna?
  
  -Nie, nie wiem. Weź kartę z herbem Watykanu i niebieskim paskiem na górze. Ai włącz prasę.
  
  Fowler przeszedł kilka metrów korytarzem z Paolą i wrócił do szeptania odo, w sposób, który lubiła. Spróbuj skupić się na jego słowach, a nie na odczuciach, których doświadczasz z jego bliskości. To nie było łatwe.
  
  "Dottora, karta przedstawiająca tego człowieka nie należy do personelu Watykanu. To akredytacja prasowa. Tablice nigdy nie dotarły do adresatów. ¿Sabe por que?
  
  Paola przez chwilę próbowała myśleć jak dziennikarka. Wyobraź sobie, że otrzymałeś kopertę będąc w centrum prasowym otoczonym przez wszystkie konkurencyjne media.
  
  "Nie dotarły do odbiorców, bo gdyby otrzymali swoje treści, byłyby teraz emitowane we wszystkich kanałach telewizyjnych na świecie. Gdyby wszystkie koperty dotarły na raz, nie poszedłbyś do domu, aby sprawdzić informacje. Prawdopodobnie sam przedstawiciel Watykanu został osaczony.
  
  - Dokładnie. Karoski próbował wydać własny komunikat prasowy, ale uderzył go w brzuch pośpiech dobrego człowieka i moja domniemana nieuczciwość ze strony człowieka, który wziął koperty. Albo się mylę, albo otwieram jedną z kopert i biorę je wszystkie. ¿Po co dzielić się szczęściem, które przyniosłeś z nieba?
  
  "Właśnie teraz, w Alguacil, w Rzymie, ta kobieta pisze wiadomości stulecia.
  
  "I bardzo ważne jest, abyśmy wiedzieli, kim ona jest. Tak szybko, jak to możliwe.
  
  Paola zrozumiała, co oznacza pilność w słowach księdza. Oboje wrócili z Bastiną.
  
  - Proszę, bądź Bastiną, opisz nam osobę, która wzięła kopertę.
  
  Cóż, była bardzo ładna. Niewinny... blond włosy do ramion, około dwudziestu pięciu lat... niebieskie oczy, jasna marynarka i beżowe spodnie.
  
  - Wow, jeśli masz dobrą pamięć.
  
  -¿ Dla ładnych dziewczyn? - uśmiecham się - między zjadliwym - a obrażonym, jakby wątpili w jego godność-. Jestem z Marsylii, inspektorze. W każdym razie dobrze, że moja żona jest już w łóżku, bo gdyby usłyszała, jak mówię, jak... Został jej niecały miesiąc do terminu porodu, a lekarz wysłał jej absolutny odpoczynek.
  
  -¿ Czy pamiętasz coś, co mogłoby pomóc zidentyfikować dziewczynę?
  
  - Cóż, to była Española, to na pewno. Mąż mojej siostry to Español i mówi jak ja, starając się naśladować włoski akcent. Masz już pomysł.
  
  Paola przychodzi, aby o tym pomyśleć i że nadszedł czas, aby odejść.
  
  - Przepraszamy, że przeszkadzamy.
  
  -Nie martw się. Jedyne, co mi się podoba, to to, że nie muszę odpowiadać dwa razy na te same pytania.
  
  Paola odwróciła się lekko zaniepokojona. Podniosłem głos prawie do krzyku.
  
  -¿ Czy byłeś już o to pytany? Kto? Co to było?
  
  Níor znowu płakałem. Ojciec zachęcał go i próbował uspokoić, ale bez większych sukcesów.
  
  -¡Vá i wy wszyscy na raz, spójrzcie, jak doprowadziliście do tego moje ragazzo!
  
  "Proszę dać nam znać, a my wyjdziemy", powiedział Fowler, próbując rozładować sytuację.
  
  - Był jego przyjacielem. Pokaż mi odznakę Korpusu Gwardii, przynajmniej stawia to pod znakiem zapytania tożsamość. Był niskim, barczystym mężczyzną. W skórzanej kurtce. Wyszedł stąd godzinę temu. A teraz odejdź i nie wracaj.
  
  Paola i Fowler patrzyli na siebie z wykrzywionymi twarzami. Oboje pobiegli do windy. Idąc ulicą, zachowywali zatroskane spojrzenia.
  
  -¿ Czy myślisz tak samo jak ja, dottor?
  
  -Podobny. Dante zniknął około 20:00, przepraszając.
  
  -Po odebraniu wezwania.
  
  -Ponieważ już otworzysz paczkę. I będziesz zaskoczony jego zawartością. czy nie łączyliśmy już wcześniej tych dwóch faktów? Cholera, w Watykanie mordują osły tych, którzy są osłami, które wchodzą. To jest podstawowa miara. A jeśli Tevere Express współpracuje z nimi regularnie, było oczywiste, że będę musiał wyśledzić wszystkich ich pracowników, w tym Bastinę.
  
  - Poszli za paczkami.
  
  - Gdyby dziennikarze otworzyli wszystkie koperty naraz, w centrum prasowym jeden z nich skorzystałby ze swojego portu. I wiadomości by eksplodowały. Nie będzie ludzkiego sposobu, aby to powstrzymać. Dziesięciu znanych dziennikarzy...
  
  - Ale w każdym razie jest dziennikarz, który o tym wie.
  
  - Dokładnie.
  
  - Jeden z nich jest bardzo trudny do opanowania.
  
  Paoli przyszło do głowy wiele historii. Takie, jakie rzymscy policjanci i inni funkcjonariusze organów ścigania szepczą swoim towarzyszom, zwykle przed trzecią filiżanką. Czarne legendy o zaginięciach i wypadkach.
  
  -¿Czy myślisz, że to możliwe, że oni...?
  
  -Nie wiem. Może. Polegaj na elastyczności dziennikarza.
  
  -¿Ojcze, czy ty też przyjdziesz do mnie z eufemizmami? Masz na myśli, i jest całkiem jasne, że możesz wyłudzić od niej pieniądze za wydanie płyty.
  
  Fowler nic nie powiedział. To było jedno z jego wymownych milczeń.
  
  - Cóż, dla jej dobra byłoby najlepiej, gdybyśmy ją jak najszybciej znaleźli. Wsiadaj do samochodu, ojcze. Musimy jak najszybciej udać się do UACV. Rozpocznij poszukiwania w hotelach, firmach oraz na terenie naszego kraju i terytoriów...
  
  - Nie, doktorze. Musimy iść gdzie indziej" i podał jej adres.
  
  - Jest po drugiej stronie miasta. ¿ Jakim rodzajem ahé jest ahí?
  
  -Przyjacielu. On może nam pomóc.
  
  
  
  Gdzieś w Rzymie
  
  02:48
  
  
  
  Paola pojechała pod adres podany przez Fowlera, nie zabierając ich wszystkich ze sobą. To był budynek mieszkalny. Musieli dość długo czekać przy bramce z palcem przyciśniętym do automatycznego bramkarza. Kiedy czekali, Paola zapytała Fowlera:
  
  "Ten przyjaciel... czy Soya go znała?"
  
  "Mogę powiedzieć, Amosie, że to była moja ostatnia misja przed opuszczeniem mojej starej pracy. Miałem wtedy od dziesięciu do czternastu lat i byłem całkiem niegrzeczny. Od tego czasu byłem... jak to ująć? Rodzaj duchowego mentora dla él. Nigdy nie straciliśmy kontaktu.
  
  - A teraz należy do twojej firmy, ojcze Fowler?
  
  - Dottora, jeśli nie będziesz zadawać mi kompromitujących pytań, nie będę musiał kłamać.
  
  Pięć minut później przyjaciel księdza postanowił się przed nimi otworzyć. W rezultacie staniesz się innym kapłanem. Bardzo młody. Zaprowadził ich do małego studia, umeblowanego tanio, ale bardzo czystego. Dom miał dwa okna, oba z całkowicie zaciągniętymi żaluzjami. Na jednym końcu pokoju stał stół o szerokości około dwóch metrów, na którym stało pięć płaskich monitorów komputerowych. Sto lampek płonie pod byczym stołem jak niesforny las choinek. Na drugim końcu znajdowało się nieposłane łóżko, z którego jego lokator musiał na chwilę wyskoczyć.
  
   -Albert, te presento a la dottora Paola Dicanti. Współpracuję z nią.
  
  Ojcze Albercie.
  
  - Och, proszę, solo Albercie. Młody ksiądz uśmiechnął się uprzejmie, choć jego uśmiech przypominał ziewnięcie. Przepraszam za bałagan. Cholera, Anthony, co cię tu sprowadza o tej porze? Nie mam teraz ochoty grać w szachy. A tak przy okazji, mógłbym cię ostrzec, że przyjechałeś do Rzymu. Dowiedziałem się, że w zeszłym tygodniu wrócisz na policję. Chciałbym to usłyszeć od ciebie.
  
  - Albert zostaje wyświęcony na kapłana w przeszłości. Jest impulsywnym młodym człowiekiem, ale jednocześnie geniuszem komputerowym. A teraz wyświadczy nam przysługę, dottora.
  
  -¿ W co się teraz pakujesz, szalony staruszku?
  
  Albercie, proszę. Przyszedł dawca szacunku - powiedział Fowler, udając urażonego. Chcemy, abyś sporządził dla nas listę.
  
  - Który?
  
  - Lista akredytowanych przedstawicieli prasy watykańskiej.
  
  Albert pozostaje bardzo poważny.
  
  "To, o co mnie prosisz, nie jest łatwe.
  
  Albercie, na litość boską. Wchodzisz i wychodzisz z komputerów Gono Penthouse w taki sam sposób, w jaki inni wchodzą do jego sypialni.
  
  - Potwierdzone plotki - powiedział Albert, choć jego uśmiech opowiadał co innego. Ale nawet gdyby to była prawda, jedno nie ma nic wspólnego z drugim. System informacyjny Watykanu jest podobny do krainy Mordoru. Jest nieprzystępny.
  
  - Chodź, Frodo. Jestem przekonany, że byłeś już we wszystkich.
  
  "Chissst, nigdy nie wymawiaj na głos mojego imienia hakera, psycholu.
  
  - Przepraszam, Albercie.
  
  Młody człowiek stał się bardzo poważny. Podrapał się po policzku, na którym widniały oznaki dojrzewania w postaci pustych czerwonych śladów. Volvió su atención a Fowler.
  
  - Czy to naprawdę konieczne? Wiesz, że nie jestem do tego upoważniony, Anthony. To jest wbrew wszelkim zasadom.
  
  Paola nie chciała pytać, kto powinien dać pozwolenie na coś takiego.
  
  "Życie człowieka może być w niebezpieczeństwie, Albercie. A my nigdy nie kierowaliśmy się zasadami. Fowler spojrzał na Paolę i poprosił ją o pomoc.
  
  -¿ Czy mógłbyś nam pomóc, Albercie? ¿Czy naprawdę udało mi się dostać do środka wcześniej?
  
  - Si, dottora Dicanti. Byłem wszystkim wcześniej. Jeden raz i nie poszedłem za daleko. I mogę ci przysiąc, że nigdy w życiu nie doświadczyłem strachu. Przepraszam za mój język.
  
  -Uspokoić się. Słyszałem już to słowo. ¿ Co się stało?
  
  - Zostałem złapany. W momencie, gdy to się stało, uruchomił się program, który deptał mi po piętach dwa psy stróżujące.
  
  -Co to znaczy? Pamiętaj, że rozmawiasz z kobietą, która nie rozumie tego zagadnienia.
  
  Albert był zainspirowany. Lubił opowiadać o swojej pracy.
  
  - Że było dwóch ukrytych służących czekających, by zobaczyć, czy ktoś przebije się przez ich obronę. Gdy tylko zdałem sobie z tego sprawę, wykorzystali wszystkie swoje środki, aby mnie znaleźć. Jeden z serwerów desperacko próbował znaleźć mój adres. Inny zaczął wbijać we mnie szpilki.
  
  -¿ Co to są pinezki?
  
  Wyobraź sobie, że idziesz ścieżką, która przecina strumień. Droga składa się z płaskich kamieni wystających ponad nurt. To, co zrobiłem z komputerem, polegało na usunięciu skały, z której miałem skoczyć, i zastąpieniu jej złośliwymi informacjami. Wieloaspektowy trojan.
  
  Młody człowiek usiadł przed komputerem i przyniósł im krzesło i ławkę. Było oczywiste, że nie będę miał wielu gości.
  
  - Wirus?
  
  -Bardzo potężny. Gdybym zrobił choć jeden krok, jego asystenci zniszczyliby mój dysk twardy i zostałbym całkowicie wydany w jego ręce. To jedyny raz w życiu, kiedy korzystałem z łodzi Niko" - powiedział ksiądz, wskazując na nieszkodliwie wyglądającą czerwoną łódkę, która stała z boku centralnego monitora. Z łodzi udaj się do zgubionego kabla w morzu poniżej.
  
  -Co to jest?
  
  - To botón, który odcina zasilanie na całej podłodze. Upuszcza go po dziesięciu minutach.
  
  Paola zapytała go, dlaczego odciął prąd na całej podłodze, zamiast po prostu odłączyć komputer od ściany. Ale facet już go nie słuchał, nie odrywając wzroku od ekranu, gdy jego palce przelatywały po klawiaturze. Odpowiedziałem Fowlerowi.
  
  - Informacje są przesyłane w ciągu milisekund. Czas potrzebny Albertowi na schylenie się i pociągnięcie za linkę może być kluczowy, wiesz?
  
  Paola rozumiała tylko połowę, ale to wszystko mało ją interesowało. W tamtym czasie było dla mnie ważne, aby znaleźć hiszpańską dziennikarkę o blond włosach, a jeśli tak ją znajdą, tym lepiej. Było oczywiste, że obaj księża widzieli się już wcześniej w podobnych sytuacjach.
  
  - Co on teraz zrobi?
  
  - Podnieś ekran. Nie jest to zbyt dobre, ale łączy swój komputer z setkami komputerów w sekwencji, która kończy się w sieci Watykanu. Im bardziej złożony i dłuższy jest kamuflaż, tym dłużej zajmuje im wykrycie go, ale istnieje pewien margines bezpieczeństwa, którego nie można naruszyć. Każdy komputer zna sólo nazwę poprzedniego komputera, który poprosił go o połączenie, oraz sólo w momencie połączenia. Tak jak ty, jeśli połączenie zostanie zerwane, zanim dotrą do ciebie, nie będziesz miał nic.
  
  Długie naciśnięcie na klawiaturze tabletu trwa prawie kwadrans. Co jakiś czas na mapie świata wyświetlanej na jednym z ekranów zapalała się czerwona kropka. Są ich setki, pokrywają prawie większość Europy, północną Frikę, Afrykę Północną, Japonię i Japonię....Paola zauważyła, że zamieszkują większość Europy, Afrykę Północną, Japonię i Japonię.... ......większe zagęszczenie punktów w bardziej ekonomicznych i bogatszych krajach, tylko jeden lub dwa w Horn de Fric i tuzin w Suram Rica.
  
  "Każda z tych kropek, które widzisz na tym monitorze, odpowiada komputerowi, którego Albert użyje, aby uzyskać dostęp do systemu Watykanu za pomocą sekwencji. Może to być komputer faceta z college'u, banku lub firmy prawniczej. Może to być Pekin, Austria lub Manhattan. Im dalej od siebie geograficznie, tym bardziej wydajna jest sekwencja.
  
  -¿Kto wie, że jeden z tych komputerów nie wyłączył się przypadkowo, przerywając cały proces?
  
  "Korzystam z historii połączeń" - powiedział Albert zdystansowanym głosem, kontynuując pisanie. Zwykle używam komputerów, które są zawsze włączone. Obecnie, gdy używane są programy do udostępniania plików, wiele osób odchodzi od komputera 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, podczas pobierania muzyki lub pornografii. Są to idealne systemy do stosowania jako mosty. Jednym z moich ulubionych jest komputer - i jest to bardzo znana postać w europejskiej polityce -. Tío ma miłośników fotografii młodych dziewcząt z końmi. Od czasu do czasu zastępuję mu te zdjęcia zdjęciami golfisty. On lub zabrania takich perwersji.
  
  -¿ Nie boisz się zastąpić jednego zboczeńca drugim, Albercie?
  
  Młody człowiek cofnął się przed żelazną twarzą księdza, ale nie spuszczał wzroku z poleceń i instrukcji, które jego palce zmaterializowały się na monitorze. W końcu podniosłem jedną rękę.
  
  - Prawie jesteśmy na miejscu. Ale ostrzegam, nie możemy niczego kopiować. Korzystam z systemu, w którym jeden z Twoich komputerów wykonuje za mnie pracę, ale kasuje informacje skopiowane na Twój komputer, gdy tylko przekroczą określoną liczbę kilobajtów. Jak wszystko, co mam, to dobra pamięć. Od momentu wykrycia mamy sześćdziesiąt sekund.
  
  Fowler i Paola skinęli głowami. Jako pierwszy wcielił się w rolę reżysera Alberta w jego búsquedzie.
  
  - Ma już. Jesteśmy w środku.
  
  - Skontaktuj się z biurem prasowym, Albercie.
  
  - Ma już.
  
  - Poszukaj potwierdzenia.
  
  
  Mniej niż cztery kilometry dalej, w biurach Watykanu, działał jeden z komputerów bezpieczeństwa, nazwany "Archaniołem" (Arcángel). Jedna z jego procedur wykryła obecność zewnętrznego agenta w systemie. Program lokalizacyjny został natychmiast uruchomiony. Pierwszy komputer uruchomił inny, nazwany "(Saint Michael 34). Były to dwa superkomputery Cray zdolne do wykonywania 1 miliona operacji na sekundę i kosztujące ponad 200 000 euro każdy. Obaj zaczęli wykorzystywać do ostatniego z cykli cálculo polowanie na intruza.
  
  
  Na ekranie głównym pojawi się okno ostrzegawcze. Albert zacisnął usta.
  
  - Cholera, oto są. Mamy mniej niż minutę. Nie ma nic z akredytacjami.
  
  Paola bardzo się spięła, gdy zobaczyła, że czerwone kropki na mapie świata zaczęły się zmniejszać. Na początku było ich kilkaset, ale znikały w zastraszającym tempie.
  
  - Przepustki prasowe.
  
  - Nic, do cholery. Czterdzieści sekund.
  
  -Środki masowego przekazu? - Celuj w Paolę.
  
  -Teraz. Oto folder. Trzydzieści sekund.
  
  Na ekranie pojawiła się lista. To była baza danych.
  
  - Cholera, ma ponad trzy tysiące biletów.
  
  - Sortuj według narodowości i szukaj Hiszpanii.
  
  - Ma już. Dwadzieścia sekund.
  
  "Cholera, to jest bez obrazków. ¿Ile jest imion?
  
  - Mam ponad pięćdziesiąt lat. Piętnaście sekund.
  
  Na mapie świata pozostało tylko trzydzieści czerwonych kropek. Wszyscy pochylili się do przodu w siodle.
  
  Eliminuje mężczyzn i rozdziela kobiety według wieku.
  
  - Ma już. Dziesięć sekund.
  
  - Ty, my, ja i #243; jesteś pierwszy.
  
  Paola mocno ścisnęła jego dłonie. Albert zdjął jedną rękę z klawiatury i umieścił wiadomość na botópie Nica. Duże kropelki potu ściekają mu po czole, gdy pisze drugą ręką.
  
  -Tutaj! ¡Oto jest, w końcu! ¡Cinco Segundos, Anthony!
  
  Fowler i Dicanti pospiesznie przeczytali i zapamiętali nazwiska, po czym pojawiły się na ekranie. Jeszcze nie było po wszystkim, gdy Albert nacisnął przycisk robota, a ekran i cały dom zrobiły się czarne jak węgiel.
  
  - Albert - powiedział Fowler w całkowitej ciemności.
  
  - Si, Anthony?
  
  - Czy masz może żagle?
  
  "Powinieneś wiedzieć, że nie używam systemów analnych, Anthony.
  
  
  
  hotelu Rafał
  
  Długi luty 2
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005, 03:17.
  
  
  
  Andrea Otero była bardzo, bardzo przerażona.
  
   Przestraszony? Nie wiem, przepraszam, jestem podekscytowany.
  
  Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem po wejściu do pokoju hotelowego, było kupienie trzech paczek tytoniu. Nikotyna w pierwszym opakowaniu była prawdziwym błogosławieństwem. Teraz, gdy zaczęła się druga, kontury rzeczywistości zaczęły się wyrównywać. Poczułem lekkie kojące zawroty głowy, podobne do lekkiego gruchania.
  
  Siedziała na podłodze w pokoju, oparta plecami o ścianę, jedną ręką obejmowała nogi, a drugą kompulsywnie paliła. Na drugim końcu pokoju znajdował się całkowicie wyłączony komputer portowy.
  
  Biorąc pod uwagę okoliczności, había postąpiła prawidłowo. Po obejrzeniu pierwszych czterdziestu sekund filmu Victora Karoskiego - o ile w ogóle tak się nazywał - poczułem chęć wymiotowania. Andrea nigdy nie była osobą, która się powstrzymywała, kiedy przeszukiwała najbliższy kosz na śmieci (z pełną prędkością i z ręką na ustach, tak) i wrzucała go do kosza. makaron na lunch, rogaliki na śniadanie i coś, czego nie jadłem, ale musiało to być kolacja poprzedniego dnia. Zastanawiał się, czy wypluwanie wymiocin do watykańskiego kosza na śmieci byłoby świętokradztwem, i doszedł do wniosku, że nie.
  
  Kiedy świat znowu... przestał się kręcić, znowu... podszedłem do drzwi biura NEWS, myśląc, że zmontowałem okropną cholerną rzecz i że ktoś musiał to wcześniej zabrać czy coś. Musiałeś już tam być, kiedy kilku gwardzistów szwajcarskich rzuciło się, by ją aresztować za atak na pocztę, czy jak to się, do cholery, nazywało, za otwarcie koperty, która najwyraźniej nie była przeznaczona dla ciebie, ponieważ żadna z tych kopert nie była przeznaczona dla ciebie.
  
  Widzisz, byłem agentem, wierzyłem, że mogę być bombą i działałem tak dzielnie, jak tylko mogłem. Uspokój się, poczekaj tutaj, a oni zajmą się moim medalem...
  
  To, co jest mało wiarygodne. Absolutnie nie ma w co wierzyć. Ale wybawczyni nie potrzebowała żadnej wersji, żeby powiedzieć porywaczom, bo żaden z nich się nie pojawił. Więc Andreaó spokojnie zebrała swoje rzeczy, wyszła z całą oszczędnością Watykanu, uśmiechając się zalotnie do szwajcarskich strażników przy łuku dzwonów, przez który wchodzą dziennikarze, i przeszła przez Plac św. Piotra, pusty po wielu latach. Poczuj wzrok Gwardii Szwajcarskiej, gdy wysiadasz z taksówki przed hotelem. I przestałem wierzyć, że śledziłem ją pół godziny później.
  
  Ale nie, nikt jej nie śledził, a ona niczego nie podejrzewała. Wrzuciłem dziewięć kopert do śmietnika na Piazza Navona, którego wcześniej nie otwierano. Nie chciał zostać przyłapany z tym wszystkim na sobie. I usiadł obok niej w swoim pokoju, nie zatrzymując się wcześniej na parkingu nikotynowym.
  
  Kiedy poczuła się wystarczająco pewnie, mniej więcej po raz trzeci zbadałem wazon z suszonymi kwiatami w pokoju i nie znalazłem żadnych ukrytych mikrofonów, odłożyłem płytę z powrotem na miejsce. dopóki nie zaczniemy ponownie oglądać filmu.
  
  Po raz pierwszy udało mi się dotrwać do pierwszej minuty. Za drugim razem zobaczył ją prawie w całości. Za trzecim razem, kiedy zobaczył ją całą, musiał biec do łazienki, żeby zwymiotować szklankę wody, którą wypił po przyjeździe, i żółć, która mogła pozostać w środku. Po raz czwarty udało mu się wyśpiewać tyle serenady, że przekonał się, że to naprawdę, a nie taśma jak The Blair Witch Project 35. Ale, jak powiedzieliśmy, Andrea była bardzo bystrą dziennikarką, co zwykle było zarówno jej największą zaletą, jak i największym problemem. Jego wielka intuicja podpowiadała mu już, że od pierwszej wizualizacji wszystko było oczywiste. Być może inny dziennikarz od tego czasu byłby zbyt apodyktyczny, by poprosić o DVD, myśląc, że to fałszywka. Ale Andrea szukała kardynała Robairo przez kilka dni i była podejrzliwa w stosunku do zaginionego kardynała Algúna Mása. Usłyszenie imienia Robairy na taśmie pozbawi cię wątpliwości jak pijany pierd, pozbędziesz się pięciu godzin w Pałacu Buckingham. Okrutny, brudny i skuteczny.
  
  Obejrzał taśmę po raz piąty, żeby przyzwyczaić się do moich genów. I szósty, aby zrobić kilka notatek, tylko kilka rozrzuconych bazgrołów w zeszycie. Po wyłączeniu komputera usiądź jak najdalej od niego - w miejscu pomiędzy biurkiem a klimatyzatorem - a odejdziesz od niego.#243; do palenia.
  
  Zdecydowanie nie jest to odpowiedni czas na rzucenie palenia.
  
  Te moje geny były koszmarem. Z początku niesmak, jaki ją ogarnął, brud, jaki jej sprawiłem, był tak głęboki, że nie mogła zareagować przez kilka godzin. Kiedy sen opuszcza twój mózg, zacznij naprawdę analizować, co masz na rękach. Wyjmij swój notatnik i zapisz trzy punkty, które posłużą jako klucz do raportu:
  
  
  1º Morderca satánico está rozprawia się z kardynałami Kościoła Katolickiego.
  
  2º Kościół katolicki, prawdopodobnie we współpracy z włoską policją, ukrywa to przed nami.
  
  3. Tak się złożyło, że główna sala, w której ci kardynałowie mieli odgrywać pierwszorzędne znaczenie, mieściła się w dziewięciu pokojach.
  
  
  Przekreśl dziewiątkę i zastąp ją ósemką. Byłem już Sabado.
  
  Musisz napisać świetną historię. Kompletny raport w trzech częściach, z podsumowaniem, wyjaśnieniami, rekwizytami i tytułem na pierwszej stronie. Nie możesz wstępnie wysłać żadnego obrazu na dysk, ponieważ uniemożliwiłoby to szybkie zlokalizowanie go. Oczywiście reżyser wyciągnie Palomę ze szpitalnego łóżka, żeby tyłek Arta miał odpowiednią wagę. Może będzie mogła podpisać jeden z rekwizytów. Ale gdybym wysłał cały raport na dyktafon, wymodelowany i gotowy do wysłania do innych krajów, to ani jeden reżyser nie miałby dość nosa, by usunąć swój podpis. Nie, ponieważ w tym przypadku Andrea ograniczyłaby się do wysłania faksu do gazety "La Nasi" i drugiego do gazety "Alfavit" z pełnym tekstem i zdjęciami dzieł sztuki jeszcze przed ich publikacją. I do diabła z wielkim ekskluzywnym (i swoją pracą, przy okazji).
  
  Jak mówi mój brat Michał Anioł, wszyscy jesteśmy albo pojebani, albo pojebani.
  
  Nie chodziło o to, że był takim miłym facetem, który bardzo pasował do młodej damy, takiej jak Andrea Otero, ale nie ukrywał faktu, że była młodą damą. To nie było naturalne dla seoritas kraść pocztę tak jak ona, ale niech ją to diabli. Widzieliście już, jak pisze bestsellerową książkę Znam zabójcę kardynałów. Setki tysięcy książek z jego nazwiskiem na okładkach, wywiady na całym świecie, wykłady. Oczywiście bezczelna kradzież zasługuje na karę.
  
  Chociaż oczywiście czasami trzeba uważać, kogo kradniesz.
  
  Ponieważ ta notatka nie została wysłana do biura prasowego. Tę wiadomość wysłał mu bezwzględny zabójca. Zapewne liczysz na to, że w tych godzinach Twoja wiadomość zostanie rozesłana po całym świecie.
  
  Rozważ swoje opcje. Era sabado. Oczywiście ktoś, kto zamówił tę płytę, nie stwierdziłby, że dotarłeś do celu dopiero nad ranem. Jeśli agencja kurierska pracowała dla bado, kto w to wątpił, mógłbym być na jego tropie za kilka godzin, może o dziesiątej lub jedenastej. Wątpiła jednak, czy posłaniec napisał jej imię na karcie. Wydaje się, że tym, którym na mnie zależy, bardziej zależy na tym, co jest wokół napisu, niż na tym, co jest na nim napisane. W najlepszym razie, jeśli agencja nie otworzy się do poniedziałku, odłóż na bok dwa dni. W najgorszym przypadku będziesz mieć kilka godzin.
  
  Oczywiście Andrea nauczyła się, że najmądrzejszą rzeczą jest zawsze działać zgodnie z najgorszym możliwym scenariuszem. Ponieważ musisz natychmiast napisać raport. Kiedy sztuka przesączała się przez madryckie drukarnie redaktora i reżysera, on musiał uczesać włosy, założyć okulary przeciwsłoneczne i wyjść z hotelu trąbiąc.
  
  Wstając, zbiera się na odwagę. Włączyłem port i uruchomiłem program do układania dysku. Pisz bezpośrednio na układzie. Poczuł się znacznie lepiej, gdy zobaczył, jak jego słowa nakładają się na tekst.
  
  Przygotowanie makiety z trzema porcjami ginu zajmuje trzy kwadranse. Już prawie skończyłem, kiedy to ich paskudne mó.
  
  ¿ Kto nie pomyślał, żeby zadzwonić na numer pracownika o trzeciej nad ranem?
  
  To nú ma to po prostu na dysku okresu. Nie dałam go nikomu, nawet mojej rodzinie. Bo muszę być kimś z redakcji w pilnej sprawie. Wstaje i grzebie w torbie, aż znajduje él. Zerknął na ekran, spodziewając się, że zobaczy w wizjerze ujawniającą numer nén sztuczkę z numerami, która pojawiała się w wizjerze za każdym razem, gdy ktoś dzwonił z Hiszpanii, ale zamiast tego zobaczył, że miejsce, w którym powinna znajdować się tożsamość dzwoniącego, jest puste. Nawet się nie pokazuj. "Po prostu nie wiem".
  
  Descolgo.
  
  -Powiedzieć?
  
  Słyszałem tylko ton komunikatu.
  
  Popełni błąd w p áp úpo prostu.
  
  Ale coś w niej mówiło jej, że ta rozmowa jest ważna i że lepiej się pospiesz. Wróciłem do klawiatury i wpisałem más rá I ask nigdy. Wpadła na ó algún a gráfico literówkę - nigdy nie popełniła błędu ortograficznego, nie miała go od ośmiu błędów - ale nawet nie wróciłem do ó atrás, żeby to poprawić. Zrobię to już w ciągu dnia. Nagle odczuwasz ogromny pośpiech, aby zakończyć.
  
  Ukończenie reszty raportu zajęło mu cztery godziny, kilka godzin zebranie danych biograficznych i zdjęć zmarłych kardynałów, wiadomości, zdjęć i śmierci. Grafika tyłka zawiera kilka zrzutów ekranu z własnego wideo Karoskiego. Jeden z tych genów był tak silny, że aż się zarumieniła. Co za diabły. Niech zostaną ocenzurowane przez redaktorów, jeśli się odważą.
  
  Pisał ostatnie słowa, gdy rozległo się pukanie do drzwi.
  
  
  
  hotelu Rafał
  
  Długi luty 2
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 07:58.
  
  
  
  Andrea spojrzała w stronę drzwi, jakby nigdy w życiu ich nie widziała. Wyjąłem dysk z komputera, włożyłem go do plastikowego pudełka i wyrzuciłem do kosza w łazience. Wróciłam do pokoju z El Coraz w puchowej kurtce, marząc, żeby on, kimkolwiek był, wyszedł. Pukanie do drzwi powtórzyło się, uprzejmie, ale bardzo natarczywie. Nie będę sprzątaczką. Była dopiero ósma rano.
  
  - Kim jesteś?
  
  -¿Señorita Otero? Powitalne śniadanie w hotelu.
  
  Andrea otworzyła drzwi, extrañada.
  
  "Nie pytałem ninuna...
  
  Nagle mu przerwano, ponieważ nie był to żaden z eleganckich boyów hotelowych i kelnerów hotelowych. Był niskim, ale barczystym i krępym mężczyzną, ubranym w skórzaną wiatrówkę i czarne spodnie. Był nieogolony i miał szczery uśmiech.
  
  -¿Señorita Otero? Jestem Fabio Dante, superintendent Watykańskiego Korpusu Czujności. Chciałbym zadać ci kilka pytań.
  
  W lewej ręce trzymasz odznakę z dobrze widocznym zdjęciem. Andrea przyjrzała się jej uważnie. Parecia autentica.
  
  "Widzi pan nadinspektorze, jestem w tej chwili bardzo zmęczony i potrzebuję snu. Wróć innym razem.
  
  Niechętnie zamknąłem drzwi, ale inny kopnął mnie ze zręcznością sprzedawcy encyklopedii z dużą rodziną. Andrea została zmuszona do pozostania przy drzwiach i patrzenia na niego.
  
  - Nie zrozumiałeś mnie? Potrzebuję się przespać.
  
  Wygląda na to, że mnie nie zrozumiałeś. Muszę z tobą pilnie porozmawiać, ponieważ prowadzę dochodzenie w sprawie włamania.
  
  Cholera, czy udało im się znaleźć mnie tak szybko, jak prosiłem?
  
  Andrea nie spuszczała wzroku z twarzy, ale wewnątrz jej system nerwowy przeszedł ze stanu "alarmowego" w stan "totalnego kryzysu". Musisz doświadczyć tego tymczasowego stanu, czymkolwiek by on nie był, kiedy przykładasz dłonie, ściskasz palce u nóg i prosisz superintendenta o przejście.
  
  - Nie mam dużo czasu. Muszę wysłać artystyczny tyłek do mojego penisa.
  
  - Trochę za wcześnie na wysyłanie art asów, prawda? Gazety zaczną się drukować dopiero wiele godzin później.
  
  "Cóż, lubię robić różne rzeczy z Antelachim.
  
  -¿ Czy to jakaś specjalna wiadomość, quiz? powiedział Dante, robiąc krok w kierunku portu átil de Andrea. É sta stanęła przed él, blokując jej drogę.
  
  -O nie. Nic specjalnego. Zwykłe spekulacje na temat tego, kto nie zostanie nowym Sumo Pontífice.
  
  -Z pewnością. Sprawa najwyższej wagi, prawda?
  
  "Rzeczywiście, ma to ogromne znaczenie. Ale to nie robi wiele, jeśli chodzi o wiadomości. Wiesz, zwykłe doniesienia o ludziach tutaj i na całym świecie. Mało wiadomości, wiesz?
  
  - I tak bardzo, jak byśmy sobie tego życzyli, Orito Otero.
  
  - Z wyjątkiem, oczywiście, kradzieży, o której mi powiedział. ¿Co zostało im skradzione?
  
  - Nic nieziemskiego. Kilka kopert.
  
  -¿Co zawiera rok? To musi być coś bardzo cennego. ¿ La no Cardinals Mine?
  
  -¿ Dlaczego uważasz, że treść jest wartościowa?
  
  - Tak musi być, inaczej nie wysłałby na trop swojego najlepszego tropiciela. ¿Może jakaś kolekcja watykańskich znaczków pocztowych? On albo, że filateliści dla nich zabijają.
  
  "Właściwie to nie były znaczki. Czy będzie ci przeszkadzało, jeśli zapalę?
  
  - Długi czas na przejście na miętówki.
  
  Młodszy inspektor wącha otoczenie.
  
  "Cóż, rozumiem, że nie stosujesz się do własnych rad.
  
  - To była ciężka noc. Pal, jeśli w ogóle znajdziesz wolną popielniczkę...
  
  Dante zapalił cygaro i wypuścił dym.
  
  - Jak powiedziałem, to jest orita Otero, koperty nie zawierają znaczków. Były to niezwykle poufne informacje, które nie powinny dostać się w niepowołane ręce.
  
  -Na przykład?
  
  -Nie rozumiem. Na przykład co?
  
  "Co za złe ręce, nadinspektorze.
  
  - Ci, których obowiązek nie wie, co mu odpowiada.
  
  Dante rozejrzał się i oczywiście nie zauważył ani jednej popielniczki. Zanjo zadaje pytanie, rzucając prochy na ziemię. Andrea skorzystała z okazji i przełknęła ślinę: jeśli to nie była groźba, była samotną zakonnicą.
  
  -¿A co to za informacja?
  
  - Typ poufny.
  
  - Cenny?
  
  - Mogłem być. Mam nadzieję, że kiedy znajdę osobę, która zabrała koperty, będzie to ktoś, z kim potrafią się targować.
  
  -¿Czy jesteś gotów zaoferować dużo pieniędzy?
  
  -NIE. Jestem gotów zaoferować ci uratowanie twoich zębów.
  
  To nie propozycja Dantego przestraszyła Andreę, ale jej ton. Wypowiedz te słowa z uśmiechem i takim samym tonem, jakbyś prosił o kawę bezkofeinową. I było naprawdę niebezpiecznie. Nagle pożałowała, że go wpuściła. Ostatnia litera zostanie narysowana.
  
  "Cóż, nadinspektorze, przez jakiś czas było to dla mnie bardzo interesujące, ale teraz muszę pana poprosić o wyjście. Moje zdjęcie friendñero Grafo zaraz wróci i jest trochę zazdrosny...
  
   Dante se echo a reir. Andrea wcale się nie śmiała. Drugi mężczyzna wyciągnął pistolet i wycelował między piersi.
  
  - Przestań udawać, piękna. Nie ma ani jednej dziewczyny, ani jednej dziewczyny. Daj mi taśmy albo zobaczymy kolor jego płuc na żywo.
  
  Andrea zmarszczyła brwi, celując pistoletem w bok.
  
  Nie zamierza do mnie strzelać. Jesteśmy w hotelu. Policja będzie tu za mniej niż pół minuty i nie znajdą Jem, którego szukają, cokolwiek to jest.
  
  Nadinspektor waha się przez kilka chwil.
  
  -¿Sabe que? Ma powód. Nie zamierzam go zastrzelić.
  
  I zadałem mu straszny cios lewą ręką. Andrea zobaczyła kolorowe światła i pustą ścianę przed sobą, dopóki nie zdała sobie sprawy, że uderzenie powaliło ją na podłogę, a ściana była podłogą sypialni.
  
  - To nie potrwa długo, onaéorita. Wystarczająco dużo, aby zabrać ze sobą to, czego potrzebuję.
  
  Dante podszedł do komputera. Naciskałem klawisze, aż ekran powitalny zniknął i został zastąpiony raportem, nad którym pracowała Andrea.
  
  -Nagroda!
  
  Dziennikarka wchodzi pół majacząca, unosi lewą brew. Ta koza urządziła przyjęcie. Krew płynęła z niego, a tym okiem nic nie widziałem.
  
  -Nie rozumiem. Czy mnie znalazł?
  
  "Señorita, sama nam na to pozwoliłaś, dając nam swoją prostą pisemną zgodę i podpisując akt akceptacji. "Kiedy pan mówił, nadinspektorze Sakópópópópópópópópópópópópópópópópóp243; z kieszeni marynarki dwie rzeczy: śrubokręt i błyszczący metalowy cylinder, niezbyt duży. Wyłącz port, odwróć go i użyj śrubokręta, aby otworzyć dysk twardy. Odwróć cylinder kilka razy i Andrea wiedziała, co to było: potężny impuls. Zanotuj raport i wszystkie informacje z dysku twardego. Gdybym uważnie przeczytał drobny druk na formularzu, który podpisuję, zobaczyłbym, że w jednym z nich dajesz nam pozwolenie na znalezienie twojego paskudnego adresu w satélite "w przypadku, gdy nie zgadzasz się; jego bezpieczeństwo jest zagrożone" Kluá wykorzystuje się na wypadek, gdyby wkradł się terrorysta prasowy, ale w jego przypadku doprowadziło to do meás ú. Dzięki Bogu znalazłem ją, a nie Karoski.
  
  -Ach, sio. Skaczę z radości.
  
  Andrei udało się uklęknąć. Prawą ręką szuka popielniczki ze szkła Murano, którą planowałeś zabrać z pokoju jako pamiątkę. Leżał na podłodze pod ścianą, gdzie paliła jak opętany. Dante podszedł do niej i usiadł na łóżku.
  
  "Muszę przyznać, że musimy mu podziękować. Gdyby nie nikczemne chuligaństwo, którego się dopuściłem, óa é stas horas, omdlenia tego psychopaty stałyby się własnością całego świata. Chciałeś osobiście wykorzystać obecną sytuację i nie udało ci się. To jest fakt. A teraz bądź mądry i na tym poprzestańmy. Nie będę miał jego wyłączności, ale zachowam jego twarz. ¿Co on mi mówi?
  
  -Records... -i muzitó kilka niezrozumiałych słów.
  
  Dante pochyla się, aż jego nos dotyka nosa reportera.
  
  -¿Somo, powiadasz, urok?
  
  - Mówię ci, pieprz się, draniu - powiedziała Andrea.
  
  I uderzyłem go w głowę popielniczką. Nastąpił wybuch popiołu, gdy twarde szkło simo uderzyło w superintendenta, który złapał się za głowę i krzyczał. Andrea wstał, zachwiał się i spróbował dać mu drugi raz, ale ten drugi był más ráya ask. Trzymałem go za rękę, gdy popielniczka była kilkaset metrów od jego twarzy.
  
  -Wow wow. Ponieważ mała dziwka ma pazury.
  
  Dante ścisnął jej nadgarstek i wykręcił jej ramię, aż puściła popielniczkę. Następnie uderzył maga w usta. Andrea Queió ponownie upadła na ziemię, łapiąc oddech, czując, jak stalowa kula naciska jej na pierś. Nadinspektor dotknął ucha, z którego kapała krew. Spójrz na siebie w lustrze. Ma na wpół zamknięte lewe oko, we włosach pełno popiołu i niedopałków papierosów. Wróć do młodej kobiety i zrób krok w jej stronę z zamiarem kopnięcia jej raxa. Gdybym go uderzył, uderzenie złamałoby mu kilka żeber. Ale Andrea była gotowa. Kiedy drugi podniósł nogę do uderzenia, kopnął go w kostkę nogi, na której się opierał. Rozwalony na dywanie Dante Kay daje dziennikarzowi czas na ucieczkę do toalety. Zatrzasnąłem drzwi.
  
  Dante wstaje, kulejąc.
  
  - Otwórz to, suko.
  
  - Pieprz się, sukinsynu - powiedziała Andrea, bardziej do siebie niż do napastnika. Zdała sobie sprawę, że płacze. Myślałem o modlitwie, ale przypomniałem sobie, dla kogo pracował Dante i uznałem, że może to nie był dobry pomysł. Próbował oprzeć się o drzwi, ale niewiele mu to pomogło. Drzwi otworzyły się całkowicie, przygważdżając Andreę do ściany. Nadinspektor wszedł wściekły z twarzą czerwoną i spuchniętą z wściekłości. Próbowała się bronić, ale złapałem ją za włosy i zadałem okrutny cios, który wyrwał jej dobre futro. Niestety, trzymał ją z coraz większą siłą, a ona niewiele mogła zrobić, jak tylko owinąć ramiona i twarz wokół niego, próbując uwolnić swoją okrutną zdobycz. Udało mi się zrobić dwie krwawe bruzdy na twarzy Dantego, który wpadł w szał.ó aún mas.
  
  -¿Donde estan?
  
  -Co ty...
  
  -¡¡¡ DÓNDE...
  
  -...do piekła
  
  -... JEŚĆ!!!
  
  Mocno przycisnął jej głowę do lustra baño, po czym oparł czoło o él. Pajęczyna rozciągnęła się po całym lustrze, pozostawiając pośrodku okrągłą strużkę krwi, która stopniowo spływała do skorupy.
  
  Dante kazał jej spojrzeć na własne odbicie w rozbitym lustrze.
  
  -¿ Chcesz, żebym kontynuował?
  
  Nagle Andrea poczuła, że ma dość.
  
  - W koszu na śmieci baso - mruczy.
  
  -Bardzo dobry. Chwyć i przytrzymaj lewą ręką. I przestań udawać, albo odetnę ci sutki i sprawię, że je połkniesz.
  
  Andrea postąpiła zgodnie z instrukcjami i podała dysk Dantemu. É Sprawdzę to. Wygląda jak ktoś, kogo spotkałeś
  
  -Bardzo dobry. ¿A pozostałe dziewięć?
  
  Dziennikarz przełyka ślinę.
  
  - Kropla.
  
  - I kurwa.
  
  Andrea Sinti, która wleciała z powrotem do pokoju, a tak naprawdę przeleciała prawie półtora metra, została zrzucona przez Dantego. Upadłam na dywan z twarzą w dłoniach.
  
  Nie mam żadnego, do cholery. Nie mam ich! Sprawdź cholerne kosze na śmieci na Piazza Navona w Kolorado!
  
  Nadinspektor podszedł z uśmiechem. Nadal leżała na podłodze, oddychając bardzo szybko i podekscytowana.
  
  - Nie rozumiesz, prawda, suko? Wystarczyło, że dawałeś mi te cholerne płyty, a wracałeś do domu z siniakiem na twarzy. Ale nie, myślisz, że jestem gotów uwierzyć, że syn Boży modli się do Dantego, a tak nie może być. Bo przechodzimy do poważniejszych słów. Twoja szansa na wyjście z tej trudnej sytuacji przepadła.
  
  Umieść jedną stopę po obu stronach ciała dziennikarza. Weź broń i wyceluj w jego głowę. Andrea znów spojrzała mu w oczy, choć była bardzo przerażona. Ta koza była zdolna do wszystkiego.
  
  - Nie będziesz strzelać. Będzie dużo hałasu - powiedział, znacznie mniej przekonany niż wcześniej.
  
  -¿Wiesz co, suko? Kiedy umrę, będziesz miał powód.
  
  I wyjmuje z kieszeni tłumik, który zaczyna wkręcać w zamek pistoletu. Andrea ponownie stanęła w obliczu obietnicy śmierci, tym razem mniej głośno.
  
  -Tirala, Fabio.
  
  Dante odwrócił się ze zdziwieniem wypisanym na twarzy. Dicanti i Fowler stali w drzwiach sypialni. Inspektor trzyma w dłoniach pistolet, a ksiądz elektryczny klucz, którym wszedłeś. Odznaka Dicanti i odznaka Fowlera odegrały kluczową rolę w jej zdobyciu. Spóźniliśmy się, bo przed pójściem do allí habí sprawdziłem jeszcze jedno nazwisko z czterech, które znaleźliśmy w domu Alberta. Posortowali ich według wieku, zaczynając od najmłodszego z hiszpańskich dziennikarzy, Olasa, który okazał się asystentem w ekipie telewizyjnej i miał nieskazitelne włosy, czyli, jak im powiedziałem, była bardzo piękna. gadatliwy recepcjonista w swoim hotelu. Równie wymowny był ten w hotelu Andrei.
  
  Dante wpatrywał się w pistolet Dicantiego, jego ciało obróciło się w ich stronę, gdy jego pistolet podążał za Enką, celując w Andreę.
  
  , nie zrobisz tego.
  
  "Atakujesz obywatela społeczności na włoskiej ziemi, Dante. Jestem stróżem prawa. Nie może mi mówić, co mogę, a czego nie. Odłóż broń albo zobaczysz, że będę zmuszony strzelać.
  
  "Dikanti, nie rozumiesz. ta kobieta jest przestępcą. Ukradł poufne informacje należące do Watykanu. Nie boi się powodów i może wszystko zepsuć. Nie ma w tym nic osobistego.
  
  Powiedział mi to zdanie już wcześniej. I już zauważyłem, że jesteś osobiście zaangażowany w wiele zupełnie osobistych spraw.
  
  Dante był wyraźnie zły, ale postanowił zmienić taktykę.
  
  -Cienki. Pozwól, że odprowadzę ją do Watykanu, żeby się dowiedzieć, co zrobiła z kopertami, które ukradła. Osobiście ręczę za twoje bezpieczeństwo.
  
  Andrea wstrzymała oddech, gdy usłyszała te słowa. Nie chcę spędzić ani minuty z tym draniem. Zacznij bardzo powoli obracać nogami, aby ustawić swoje ciało w określonej pozycji.
  
  - Nie - powiedziała Paula.
  
  Głos komendanta stał się ostrzejszy. Se dirigio a Fowler.
  
  -Antoni. Nie możesz do tego dopuścić. Nie możemy pozwolić mu ujawnić wszystkiego. Krzyż i miecz.
  
  Ksiądz spojrzał na niego bardzo poważnie.
  
  "To już nie są moje symbole, Dante. A tym bardziej, jeśli wkroczą do bitwy, by przelewać niewinną krew.
  
  Ale ona nie jest niewinna. ¡Kradnij koperty!
  
  Zanim Dante skończył mówić, Andrea osiągnęła pozycję, której szukała od dłuższego czasu. Oblicz chwilę i wyrzuć nogę w górę. Nie zrobił tego z całych sił - i to nie dlatego, że nie chciał - ale dlatego, że nadał cel priorytetowi. Chcę, żeby uderzył tę kozę prosto w jaja. I właśnie na tym skończyłem.
  
  Trzy rzeczy wydarzyły się na raz.
  
  Dante puścił dysk trzymany przez Aun i lewą ręką chwycił kolby, prawą odbezpieczył pistolet i zaczął pociągać za spust. Nadinspektor wynurzył się jak pstrąg z wody, bo oddychał z bólu.
  
  Dicanti pokonał dystans dzielący go od Dantego w trzech krokach i rzucił się na swojego maga.
  
  Fowler zareagował pół sekundy po rozmowie - nie wiemy, czy to z powodu utraty refleksu z powodu wieku, czy też oceny sytuacji - i rzucił się do pistoletu, który mimo uderzenia nadal strzelał. u Andrei. Udało mi się chwycić prawe ramię Dantego prawie w tym samym momencie, w którym ramię Dicantiego uderzyło w pierś Dantego. Pistolet wystrzelił w sufit.
  
  Wszyscy trzej popadli w nieładzie, pokryci gradem gipsu. Fowler, nie puszczając ręki nadinspektora, przycisnął oba kciuki w miejscu, gdzie ręka łączy się z dłonią. Dante wypuścił pistolet, ale udało mi się uderzyć inspektora kolanem w twarz, a on bezsensownie odskoczył w bok.
  
  Fowler i Dante dołączyli. Fowler lewą ręką trzyma pistolet za przedramię. Prawą ręką nacisnął mechanizm zwalniający magazynek, który ciężko upadł na ziemię. Drugą ręką wytrącił kulę z rąk RekáMary. Dwa ruchy rá pidos más i trzymaj perkusistę w dłoni. Rzucam go przez pokój i upuszczam pistolet na podłogę, u stóp Dantego.
  
  "Teraz to bezużyteczne.
  
  Dante uśmiechnął się, wtulając głowę w ramiona.
  
  - Ty też nie służysz wiele, staruszku.
  
  -Demuestralo.
  
  Nadinspektor rzuca się na księdza. Fowler odsunął się na bok i wyciągnął rękę. Prawie upadł twarzą na twarz Dantego, uderzając go w ramię. Dante ląduje w lewo, a Fowler robi unik w drugą stronę, tylko po to, by spotkać zagłębienie Dantego w prawo między żebrami. Keio na ziemię, zaciśnięte zęby, dysząc.
  
  - Jest zardzewiały, stary.
  
  Dante wziął pistolet i magazynek. Nie masz czasu na znalezienie i zainstalowanie iglicy na czas, ale nie będziesz mógł zostawić broni na miejscu. W pośpiechu nie zdała sobie sprawy, że Dicanti ma również broń, której mogłaby użyć, ale na szczęście pozostała pod ciałem inspektora, gdy straciła przytomność.
  
  Nadinspektor rozejrzał się, zajrzał do ba i do szafy. Andrea Otero zniknął, zniknął również krążek, który upuścił Habi podczas walki. Kropla krwi w oknie sprawiła, że wyjrzała na zewnątrz i przez chwilę uwierzyłem, że dziennikarka potrafi chodzić w powietrzu jak Chrystus po wodzie. A raczej czołganie się.
  
  Wkrótce zdał sobie sprawę, że pomieszczenie, w którym się znajdowali, znajdowało się na wysokości dachu sąsiedniego budynku, który chronił piękny klasztor Santa Mar de la Paz zbudowany przez Bramantego.
  
  Andrea nie ma pojęcia, kto zbudował klasztor (oczywiście Bramante był pierwszym architektem bazyliki św. Piotra w Watykanie). Ale bramy są takie same na tych brązowych dachówkach, które lśniły w porannym słońcu, starając się nie przyciągać uwagi wcześniejszych turystów, którzy spacerowali po klasztorze. Chciałby dostać się na drugi koniec dachu, gdzie otwarte okno obiecuje zbawienie. Byłem już w połowie drogi. Klasztor znajduje się na dwóch wysokich poziomach, dzięki czemu dach wisiał niebezpiecznie nad kamieniami dziedzińca na wysokości prawie dziewięciu metrów.
  
  Ignorując tortury, jakim poddawane były jego genitalia, Dante podszedł do okna i wyszedł za dziennikarzem. odwróciła głowę i zobaczyła, jak stawia stopy na kafelkach. Próbowała iść do przodu, ale powstrzymał ją głos Dantego.
  
  -Cichy.
  
  Andrzej odwrócił się. Dante celuje w nią z nieużywanego pistoletu, ale ona o tym nie wie. Zastanawiam się, czy ten facet był... czy może był na tyle szalony, by strzelać z pistoletu w biały dzień na oczach świadków? Ponieważ turyści je widzieli i kontemplowali z zachwytem scenę rozgrywającą się nad ich głowami. Liczba widzów stopniowo rosła. Jednym z powodów, dla których Dicanti leżał bezmyślnie na podłodze w swoim pokoju, było to, że brakowało mu książkowego przykładu tego, co w psychiatrii sądowej nazywa się "efektem", teorii, którą, jak sądził, można by wykorzystać jako dowód. zapewnia, że wraz ze wzrostem liczby osób postronnych, które widzą osobę w niebezpieczeństwie, prawdopodobieństwo, że ktoś pomoże ofierze, maleje (a prawdopodobieństwo, że ktoś pomoże ofierze, wzrasta). pomachaj palcem i powiedz znajomym, żeby mogli to zobaczyć.)
  
  Ignorując spojrzenia, Dante, kucając, powoli podszedł do dziennikarza. Podchodząc bliżej, z satysfakcją stwierdził, że trzyma w ręku jedną z płyt. Debí powiedz prawdę: byłam taką idiotką, że wyrzuciłam resztę kopert. Tym samym rekord ten zyskał na znacznie większym znaczeniu.
  
  "Daj mi dysk, a pójdę". Przysięgam. Nie chcę sprawić, żebyś daño -mintió Dante.
  
  Andrea była śmiertelnie przerażona, ale wykazała się odwagą i odwagą, która zawstydziłaby sierżanta Legionu.
  
  - I cholera! Wynoś się albo go zastrzelę.
  
  Dante zatrzymał się w połowie drogi. Andrea wyciągnęła rękę z lekko ugiętym biodrem. Jednym prostym gestem dysk leci jak frisbee. Może się rozbić przy zetknięciu z ziemią. Albo sprawdzić dysk szybujący na lekkim wietrze mañany, a ja mogę go złapać w locie przez jednego z podglądaczy, żeby wyparował, zanim klasztor klasztoru zdąży do niego dotrzeć. A potem Adios.
  
  Zbyt duże ryzyko.
  
  To były tabletki. ¿Co zrobić w takim przypadku? Odwróć uwagę wroga, aż szala przechyli się na twoją korzyść.
  
  - Beñorita - powiedział, podnosząc znacznie głos - nie skacz. Nie wiem, co pchnęło go do tej pozycji, ale życie jest bardzo piękne. Jeśli się nad tym zastanowisz, zobaczysz, że masz wiele powodów do życia.
  
  Tak, to ma sens. Podejdź wystarczająco blisko, aby pomóc szaleńcowi z zakrwawioną twarzą, który wspiął się na dach, grożąc popełnieniem samobójstwa, spróbować ją przytrzymać, aby nikt nie zauważył, kiedy wyciągam dysk, a kiedy nie udaje jej się uratować jej w walce, rzucam się na nią. Tragedia. De Dicanti i Fowler już się tym odgórnie zajęli. Wiedzą, jak naciskać.
  
  -Nie skacz! Pomyśl o swojej rodzinie.
  
  -¿Ale o czym ty do cholery mówisz? Andrea zastanawiała się... "Nawet nie myślę o skakaniu!
  
  Z dołu podglądacze użyli palca do podniesienia skrzydła, zamiast naciskać klawisze telefonu i #233;telefonu i wzywać policję. ". Nikomu nie wydawało się dziwne, że ratownik miał w ręku pistolet (albo może nie rozróżniał, co ma na sobie)233; pytam ratownika w mojej prawej ręce.) Dante cieszy się swoim stanem wewnętrznym. Za każdym razem znajdowałam się obok młodej reporterki.
  
  - Nie bój się! Jestem policjantem!
  
  Andrea zbyt późno zdała sobie sprawę, co miałam na myśli mówiąc o tym drugim. Był już mniej niż dwa metry od niego.
  
  "Nie zbliżaj się, koza. Rzuć to!
  
  Widzom z dołu wydawało się, że słyszą, że to ona się rzuca, bo ledwie zwracali uwagę na płytę, którą trzymała w dłoni. Słychać było okrzyki "nie, nie", a niektórzy turyści wyznali nawet Andrei swoją wieczną miłość, jeśli bezpiecznie zejdzie z dachu.
  
  W tym samym czasie wyciągnięte palce nadinspektora prawie dotknęły bosych stóp dziennikarza, który zwrócił się do éla. Ésta cofnął się trochę i poślizgnął kilkaset metrów. Tłum (bo w klasztorze było już prawie pięćdziesiąt osób, a nawet niektórzy goście wyglądali z okien hotelu) wstrzymał oddech. Ale wtedy ktoś krzyknął:;
  
  "Patrz, księdzu!
  
  stał się Dante. Fowler stał na dachu, trzymając w każdej ręce po jednej dachówce.
  
  -¡Aquí nie, Anthony! - krzyknął nadinspektor.
  
  Fowler no pareció escucharle. Rzucam w niego jedną z płytek Diabelskim Wskaźnikiem. Dante miał szczęście, że zakrył twarz dłonią. Gdyby tego nie zrobił, być może trzask, który słyszę, gdy płytka mocno uderza w jego przedramię, byłby wynikiem złamania kości, a nie przedramienia. Spada... na dach i przewraca się... na krawędź. Jakimś cudem udało mu się chwycić półki skalnej, uderzając stopą o jedną z cennych kolumn wyrzeźbionych przez mądrego rzeźbiarza pod kierunkiem Bramantego, pięćset per ños atrás. Tylko ci widzowie, którzy nie pomogli widzom, zrobili to samo z Dantem, a trzem osobom udało się podnieść tę połamaną koszulkę z podłogi. Podziękowałem mu za utratę przytomności.
  
  Na dachu Fowler kieruje się w stronę Andrei.
  
  "Proszę, Orito Otero, proszę wróć do pokoju, zanim wszystko się skończy.
  
  
  
  hotelu Rafał
  
  Długi luty 2
  
  Czwartek, 7 kwietnia 2005 o godzinie 09:14.
  
  
  
  Paola wróciła do świata żywych i odkryła cud: troskliwe ręce księdza Fowlera położyły jej na czole mokry ręcznik. Natychmiast przestała czuć się tak dobrze i zaczęła żałować, że jej ciało nie spoczywało na jej ramionach, ponieważ bardzo bolała ją głowa. Obudziła się w samą porę, by spotkać się z dwoma policjantami, którzy w końcu weszli do pokoju hotelowego i kazać im posprzątać na świeżym wietrze, więc była ostrożna. Wszystko było pod kontrolą. Dikanti przysięgał im i dawał fałszywe dowody, że nie wszyscy mieli myśli samobójcze i że to wszystko była pomyłka. Funkcjonariusze rozejrzeli się wokół, trochę zaskoczeni zamieszaniem panującym w tym miejscu, ale posłuchali.
  
  W międzyczasie w łazience Fowler próbował naprawić czoło Andrei, posiniaczone po spotkaniu z lustrem. W momencie, gdy Dikanti pozbył się strażników i spojrzał na przepraszającego, ksiądz powiedział dziennikarzowi, że będą do tego potrzebne okulary.
  
  "Co najmniej cztery na czole i dwa na brwiach. Ale teraz nie może tracić czasu na pójście do szpitala. Powiem ci, co zrobimy: zaraz wsiądziesz do taksówki jadącej do Bolonii. Trwało to około czterech godzin. Wszyscy czekają na mojego najlepszego przyjaciela, który da mi lub da mi trochę punktów. É Zawiozę cię na lotnisko i wsiądziesz na pokład samolotu linii lotniczych lecącego do Madrytu, Via Milan. Wszyscy bądźcie bezpieczni. I postaraj się nie wracać przez Włochy za kilka lat.
  
  -¿Czy nie byłoby lepiej złapać avión w Nápoles? Dicanti interweniował.
  
  Fowler spojrzał na nią bardzo poważnie.
  
  "Dottora, jeśli kiedykolwiek będziesz musiała uciec przed... przed tymi ludźmi, proszę, nie biegnij w stronę Nápoles. Mają zbyt wiele kontaktów ze wszystkimi.
  
  - Powiedziałbym, że wszędzie mają kontakty.
  
  "Niestety, masz rację. Czujność nie będzie przyjemna ani dla ciebie, ani dla mnie.
  
  pójdziemy na bitwę. On stanie po naszej stronie.
  
  Fowler Gardo, zamknij się na chwilę.
  
  -Może. Teraz jednak priorytetem jest wydostanie Señority Otero z Rzymu.
  
  Andrei, której twarz nie pozostawiła grymasu bólu (bo rana na szkockim czole mocno krwawiła, choć dzięki Fowlerowi krwawiła znacznie mniej), Andrei wcale nie podobała się ta rozmowa i uznała, że nie będzie miała nic przeciwko. któremu po cichu pomagasz. Dziesięć minut później, kiedy zobaczyła, jak Dante znika z krawędzi dachu, poczuła przypływ ulgi. Podbiegłam do Fowlera i zarzuciłam mu ręce na szyję, ryzykując, że spadną z dachu. Fowler pokrótce wyjaśnił mu, że istnieje bardzo specyficzny sektor struktury organizacyjnej Watykanu, który nie chce ujawnienia sprawy i że z tego powodu jego życie jest w niebezpieczeństwie. Ksiądz nie skomentował niefortunnej kradzieży kopert, która była dość szczegółowa. Ale teraz narzucała swoją opinię, co nie spodobało się dziennikarce. Podziękowała księdzu i kryminologowi za szybką pomoc, ale nie chciała ulec szantażowi.
  
  "Nie myślę o pójściu gdziekolwiek, modlę się. Jestem akredytowanym dziennikarzem, a mój przyjaciel pracuje w mí, aby dostarczać wam wiadomości z Conclave. I chcę, żebyście wiedzieli, że odkryłem spisek najwyższego szczebla mający na celu zatuszowanie śmierci kilku kardynałów i członka włoskiej policji z rąk psychopaty. The Globe opublikuje kilka niesamowitych okładek ésta información, z których wszystkie będą nazwane moim imieniem.
  
  Kapłan wysłucha cierpliwie i stanowczo odpowie.
  
  "Siñ orita Otero, podziwiam twoją odwagę. Masz więcej odwagi niż wielu żołnierzy, których znałem. Ale w tej grze będziesz potrzebować znacznie więcej, niż jesteś wart.
  
  Dziennikarka jedną ręką zacisnęła bandaż zakrywający jej czoło i zacisnęła zęby.
  
  "Nie waż się nic mi zrobić, kiedy opublikuję raport.
  
  "Może tak, może nie. Ale nie chcę też, żeby opublikował raport, onorita. To nie jest wygodne.
  
  Andrea posłała mu niezrozumiałe spojrzenie.
  
  -¿Somo mówi?
  
  - Upraszczając: daj mi dysk - powiedział Fowler.
  
  Andrea wstaje, zataczając się. Była oburzona i bardzo mocno przycisnęła dysk do piersi.
  
  "Nie wiedziałem, że jesteś jednym z tych fanatyków gotowych zabić, by zachować swoje sekrety. Odchodzę w tym momencie.
  
  Fowler popchnął ją, aż usiadła z powrotem na toalecie.
  
  - Osobiście uważam, że pouczające zdanie z Ewangelii brzmi tak: "Prawda was wyzwoli 37" i gdybym był na waszym miejscu, mógłbym do was podbiec i powiedzieć, że ksiądz, który w przeszłości zajmował się pederastią, wariował i owijał w bawełnę. Ach, kardynałowie z nożami. Być może Kościół zrozumie raz na zawsze, że księża to zawsze i przede wszystkim ludzie. Ale wszystko zależy od ciebie i ode mnie. Nie chcę, żeby to było znane, ponieważ Karoski wie, że chce, żeby to było znane. Kiedy minie trochę czasu i zobaczysz, że wszystkie twoje wysiłki zawiodły, wykonaj kolejny ruch. Wtedy może uda nam się go wziąć i uratować życie.
  
  W tym momencie Andrea upada. To była mieszanka zmęczenia, bólu, wyczerpania i uczucia, którego nie da się wyrazić jednym słowem. To uczucie, będące w połowie drogi między kruchością a użalaniem się nad sobą, pojawia się, gdy człowiek zdaje sobie sprawę, że jest bardzo mały w porównaniu do wszechświata. Podaję płytę Fowlerowi, kładę głowę między jego dłońmi i płaczę.
  
  - Stracić pracę.
  
  Ksiądz zlituje się nad nią.
  
  -Nie, nie będę. Zajmę się tym osobiście.
  
  
  Trzy godziny później ambasador USA we Włoszech dzwoni do Niko do dyrektora Globo. Poprosiłem o przeprosiny za potrącenie służbowym samochodem specjalnego wysłannika gazety w Rzymie. Po drugie, według Twojej wersji, do zdarzenia doszło poprzedniego dnia, kiedy samochód jechał z pełną prędkością z lotniska. Na szczęście kierowca w porę zahamował, by uniknąć zderzenia i poza lekkim urazem głowy obyło się bez konsekwencji. Dziennikarka najwyraźniej wielokrotnie nalegała, aby kontynuowała pracę, ale badający ją personel ambasady zalecił dziennikarce, aby odpoczęła na przykład przez kilka tygodni, aby mogła odpocząć. cokolwiek zrobiono, aby wysłać ją do Madrytu na koszt ambasady. Oczywiście, biorąc pod uwagę ogromną szkodę zawodową, jaką jej wyrządziłeś, byli gotowi to zrekompensować. Inna osoba w samochodzie zainteresowała się nią i chciała udzielić jej wywiadu. Skontaktuje się z Tobą ponownie za dwa tygodnie, aby wyjaśnić szczegóły.
  
  Po odłożeniu słuchawki reżyser The Globe był zdziwiony. Nie rozumiem, jak tej niegrzecznej i zakłopotanej dziewczynie udało się wydostać z planety w czasie, który prawdopodobnie został poświęcony na wywiad. Przypisuję to wielkiemu szczęściu. Poczuj... ukłucie zazdrości i chęć... bycia na jego miejscu.
  
  Zawsze chciałem odwiedzić Gabinet Owalny.
  
  
  
  Siedziba UACV
  
  Via Lamarmora 3
  
  Moyércoles, 6 kwietnia 2005, 13:25.
  
  
  
  Paola weszła do gabinetu Boya bez pukania, ale nie spodobało jej się to, co zobaczyła. A raczej ten, który widział wszystko. Sirin siedziała naprzeciwko reżysera, a ja wybrałem ten moment, aby wstać i wyjść bez patrzenia na CSI. To jest intencja zatrzymania go przy drzwiach.
  
  Hej Sirin...
  
  Generalny Inspektor zignorował go i zniknął.
  
  - Dikanti, jeśli nie masz nic przeciwko - powiedział Boy z drugiej strony stołu w biurze.
  
  "Ale dyrektorze, chcę zgłosić przestępcze zachowanie jednego z podwładnych tego człowieka...
  
  - Wystarczy, inspektorze. Generalny Inspektor poinformował mnie już należycie o rozwoju sytuacji w Hotelu Rafael.
  
  Paula była zdumiona. Gdy tylko on i Fowler wsadzili dziennikarza z Españoli do taksówki jadącej do Bolonii, natychmiast udali się do siedziby UACV, aby przedstawić sprawę Boya. Sytuacja była niewątpliwie trudna, ale Paola była przekonana, że jej szef wesprze ratunek dziennikarki. Postanowiłam, że pójdę sama i porozmawiam z él, choć oczywiście ostatnią rzeczą, na jaką liczyłam, było to, że jej szef nawet nie będzie chciał słuchać jej poezji.
  
  "Uznano by, że Dante zaatakował bezbronnego dziennikarza.
  
  "Powiedział mi, że doszło do nieporozumienia, które zostało rozwiązane ku zadowoleniu wszystkich. Najwyraźniej inspektor Dante próbował uspokoić potencjalnego świadka, który był trochę zdenerwowany, a wy dwoje ją zaatakowaliście. W tej chwili Dante jest w szpitalu.
  
  - Ależ to absurd! Co naprawdę się stało...
  
  - Poinformowałeś mnie również, że rezygnujesz z zaufania do nas w tej sprawie - powiedział Boy, znacznie podnosząc głos. Jestem bardzo rozczarowana jego postawą, zawsze nieprzejednaną i agresywną wobec nadinspektora Dantego i brata taty naszego sąsiada, co notabene sama mogłam zaobserwować. Wrócisz do swoich normalnych obowiązków, a Fowler wróci do Waszyngtonu. Od teraz beá sós Czujne Ciało, które będzie chronić kardynałów. Ze swojej strony natychmiast przekażemy Watykanowi zarówno DVD, które przesłał nam Karoski, jak i to, które otrzymaliśmy od dziennikarza Española i zapomnimy o jego istnieniu.
  
  -¿A co z Pontiero? Pamiętam twarz, którą narysowałeś podczas autopsji. ¿ Również é była udawana? ¿Quién hará sprawiedliwość za jego śmierć?
  
  - To już nie nasza sprawa.
  
  CSI była tak rozczarowana, tak zdenerwowana, że poczuła się strasznie zdenerwowana. Nie byłem w stanie rozpoznać osoby przede mną, nie pamiętałem już żadnego pociągu, jaki do niego czułem. Ze smutkiem zadał sobie pytanie, czy to może być jeden z powodów, dla których tak szybko wycofała swoje poparcie. Może gorzki wynik wczorajszej konfrontacji.
  
  - Czy to przeze mnie, Carlo?
  
  -¿Perdon?
  
  - Czy to z powodu ostatniej nocy? Nie wierzę, że jesteś do tego zdolna.
  
  - Ispettora, proszę, nie myśl, że to takie ważne. W moim unico interédel jest skuteczna współpraca z potrzebami Watykanu, czego oczywiście nie byliście w stanie osiągnąć.
  
  W swoim trzydziestoczteroletnim życiu Paola Gem widziała ogromną rozbieżność między słowami mężczyzny a tym, co odbijało się na jego twarzy. Nie mógł nic na to poradzić.
  
  "Jesteś świnią do szpiku kości, Carlo. Poważnie. Nie lubię, gdy wszyscy śmieją się z ciebie za twoimi plecami. ¿Więc udało Ci się dokończyć jak?
  
  Dyrektor Boy zaczerwienił się aż po uszy, ale udało mi się stłumić błysk wściekłości, który zadrżał na jego ustach. Zamiast ulec złości, zamienił swój wybuch w szorstki i wymierzony klaps słowny.
  
  - Przynajmniej dotarłem do Alguacila, inspektora. Proszę położyć odznakę i broń na moim biurku. Została zawieszona w pracy i płacy na miesiąc do czasu, aż będzie miała czas przyjrzeć się bliżej swojej sprawie. Idź i połóż się w domu.
  
  Paola otworzyła usta, żeby odpowiedzieć, ale nic nie znalazła. W rozmowach ten rodzaj zawsze znajdował znośną frazę, przewidując jego triumfalny powrót, ilekroć despotyczny szef pozbawił go władzy. Ale w prawdziwym życiu odebrało jej mowę. Rzuciłem odznakę i pistolet na stół i wyszedłem z biura, nie patrząc na materac.
  
  Fowler czekał na nią na korytarzu w towarzystwie dwóch agentów policji. Paola intuicyjnie zorientowała się, że ksiądz odebrał już gruby telefon.
  
  "Ponieważ to już koniec" - powiedział technik medycyny sądowej.
  
  Ksiądz uśmiechnął się.
  
  - Miło było cię poznać, dottor. Niestety ci panowie zamierzają mnie odwieźć do hotelu po rzeczy, a potem na lotnisko.
  
  Technik medycyny sądowej chwyciła go za ramię, zaciskając palce na jego rękawie.
  
  "Ojcze, czy możesz do kogoś zadzwonić? ¿ Jak to opóźnić?
  
  - Obawiam się, że nie - powiedział, kręcąc głową. Mam nadzieję, że algun día poczęstuje mnie filiżanką dobrej kawy.
  
  Bez słowa puścił go i poszedł korytarzem, a za nim strażnicy.
  
  Paola miała nadzieję, że będzie w domu, żeby się wypłakać.
  
  
  
   Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   grudzień 1999
  
  
  
  RUCH WYWIAD NR 115 MIĘDZY PACJENTEM NR 3643 A DR CANIS CONROY
  
  
  (...)
  
  DR CONROY: Widzę, że coś czytasz... Zagadki i ciekawostki. Czy są jakieś dobre?
  
  #3643 : Są bardzo urocze.
  
  DR CONROY: No dalej, zaoferuj mi jedną.
  
  #3643 : Są naprawdę bardzo urocze. Nie sądzę, żeby je lubił.
  
  DR CONROY: Lubię zagadki.
  
  #3643 : Dobrze. Jeśli jeden człowiek zrobi dziurę w ciągu godziny, a dwóch ludzi zrobi dwie dziury w ciągu dwóch godzin, ile potrzeba jednej osobie, aby zrobić połowę dziury?
  
  DR CONROY: To piekło... pół godziny.
  
  #3643 : (Śmiech)
  
  DR CONROY: ¿Co sprawia, że jesteś taki słodki? To pół godziny. Godzina, dziura. Pół godziny, pół minuty.
  
  #3643 : Doktorze, nie ma w połowie pustych dziur... Dziura to zawsze dziura (śmiech)
  
  DR CONROY: Czy próbujesz mi coś przez to powiedzieć, Victor?
  
  #3643: Oczywiście, doktorze, oczywiście.
  
  DOKTOR Nie jesteś beznadziejnie skazany na bycie tym, kim jesteś.
  
  #3643: Tak, doktorze Conroy. I muszę ci podziękować za wskazanie mi właściwej drogi.
  
  DR CONROY: W jaki sposób?
  
  #3643: Tak długo walczyłem, aby wypaczyć swoją naturę, spróbować być kimś, kim nie jestem. Ale dzięki tobie zrozumiałem, kim jestem. Czy nie tego chciałeś?
  
  DR CONROY Nie mogłem się co do ciebie tak bardzo mylić.
  
  #3643: Doktorze, miałeś rację, dzięki tobie ujrzałem światło. Uświadomiłem sobie, że do otwierania właściwych drzwi potrzebne są właściwe ręce.
  
   DR. CONROY: ¿Eso eres tú? Ręka?
  
  #3643 : (Śmiech) Nie, doktorze. Jestem kluczem.
  
  
  
  Mieszkanie rodziny Dicanti
  
  Via Della Croce, 12
  
  Sabado, 9 kwietnia 2005, 23:46
  
  
  
  Paola płakała przez jakiś czas przy zamkniętych drzwiach i szeroko otwartych ranach na piersi. Na szczęście jego mamy nie było, pojechała na weekend do Ostii, do znajomych. To była prawdziwa ulga dla kryminalistyki: to był naprawdę zły czas i nie mogła tego ukryć przed Seíorem Dicantim. W pewnym sensie, gdyby dostrzegł jej troskę i gdyby próbowała go rozweselić, byłoby jeszcze gorzej. Musiała być sama, aby spokojnie pogrążyć się w porażce i rozpaczy.
  
  Rzuca się na łóżko w pełni ubrana. Przez okno do pokoju wpadał gwar sąsiednich ulic i promienie słońca kwietniowego wieczoru. Przy tym gruchaniu, po przejechaniu tysiąca rozmów o Bitwie i wydarzeniach ostatnich dni, udało mi się zasnąć. Prawie dziewięć godzin po tym, jak zasnęła, cudowny zapach kawy pojawił się w jej umyśle, powodując przebudzenie świadomości.
  
  Mamo, za szybko wróciłaś...
  
  - Oczywiście, zaraz wracam, ale mylisz się co do ludzi - powiedział twardym, uprzejmym głosem z rytmicznym i niepewnym włoskim: głosem ojca Fowlera.
  
  Paola otworzyła szeroko oczy i nie zdając sobie sprawy z tego, co robi, zarzuciła mu obie ręce na szyję.
  
  "Ostrożnie, ostrożnie, rozlałeś kawę...
  
  Kryminolog uwalnia reguñadientes. Fowler usiadł na brzegu jej łóżka i spojrzał na nią wesoło. W ręce trzymała kubek, który zabrała z kuchni w domu.
  
  -¿Somo tu wszedł? A z ímo udało się uciec przed policją? Zabiorę cię w drogę do Waszyngtonu...
  
  "Spokojnie, jedno pytanie na raz" - zaśmiał się Fowler. Jeśli chodzi o to, jak udało mi się uciec przed dwoma grubymi i słabo wyszkolonymi urzędnikami, proszę nie obrażać mojego intelektu. Jeśli chodzi o cómo, które tutaj przedstawiłem, odpowiedź jest prosta: z ganzúa.
  
  -Jest jasne. Szkolenie vá SIKO w CIA, prawda?
  
  - Masa lub mniej. Przepraszam za wtargnięcie, ale dzwoniłem kilka razy i nikt mi nie otworzył. Uwierz, że możesz mieć problemy. Kiedy zobaczyłem, że tak spokojnie śpi, postanowiłem dotrzymać obietnicy i zaprosić ją do kawiarni.
  
  Paola wstała, biorąc kielich z rąk księdza. Wziął długi kojący łyk. Pomieszczenie było jasno oświetlone latarniami, które rzucały długie cienie na wysoki sufit. Fowler spojrzał na niski pokój oświetlony słabym światłem. Na jednej ścianie wisiały dyplomy szkoły, uniwersytetu, Akademii FBI. Poza tym na medalach Nataszy, a nawet na niektórych rysunkach, czytam, że musi mieć już co najmniej trzynaście lat. Znowu czuję bezbronność tej mądrej i silnej kobiety, która wciąż cierpi z powodu swojej przeszłości. Część niej nigdy nie opuściła wczesnej młodości. Spróbuj zgadnąć, która strona ściany powinna być dla mnie widoczna z łóżka i uwierz mi, wtedy zrozumiesz. W chwili, gdy w myślach przenosi wyimaginowaną twarz z poduszki na ścianę, widzi zdjęcie Paoli obok ojca w szpitalnej sali.
  
  - Ta kawiarnia jest bardzo dobra. Moja mama robi to strasznie.
  
  - Kwestia przepisów przeciwpożarowych, dottor.
  
  -¿Dlaczego on wrócił, ojcze?
  
  -Z różnych powodów. Ponieważ nie chcę zostawiać cię w kłopotach. Żeby temu szaleńcowi nie uszło to na sucho. A ponieważ podejrzewam, że przed wścibskimi oczami kryje się znacznie więcej. Czuję, że wszyscy byliśmy wykorzystywani, ty i ja. Wierzę też, że będziesz miał bardzo osobisty powód, aby przejść dalej.
  
  Paola fruncio ecño.
  
  - Masz powód. Pontiero był przyjacielem i współpracownikiem Ero. W tej chwili martwię się, jak wymierzyć sprawiedliwość jego zabójcy. Ale wątpię, że możemy teraz coś zrobić, ojcze. Bez mojej odznaki i bez jego wsparcia jesteśmy tylko dwoma małymi podmuchami powietrza. Przy najmniejszym podmuchu wiatru rozproszymy się. A poza tym całkiem możliwe, że go szukasz.
  
  "Może naprawdę mnie szukasz. Dałem dwóm gliniarzom róg na Fiumicino 38. Ale wątpię, czy Boy posunie się do wydania przeciwko mnie nakazu przeszukania. Z tym, co ma miasto, nigdzie cię to nie zaprowadzi (i nie będzie zbyt uzasadnione). Pewnie pozwolę mu biegać.
  
  -¿ A twoi szefowie, ojcze?
  
  "Oficjalnie jestem w Langley. Nieoficjalnie nie mają wątpliwości, że zostanę tu na dłużej.
  
  "W końcu jakieś dobre wieści.
  
  "Trudniej jest nam dostać się do Watykanu, ponieważ Sirin zostanie ostrzeżona.
  
  - Cóż, nie rozumiem, jak możemy chronić kardynałów, jeśli oni są w środku, a my na zewnątrz.
  
  - Myślę, że powinniśmy zacząć od początku, dottora. Wróćmy do tego cholernego bałaganu od samego początku, bo to oczywiste, że coś przeoczyliśmy.
  
  - Ale ¿somo? Nie mam odpowiednich materiałów, całe akta Karoskiego są w UACV.
  
   Fowler le dedicó una media sonrisa picara.
  
   Cóż, czasami Bóg daje nam małe cuda.
  
  Wskazał na biurko Paoli na końcu pokoju. Paola włączyła fleksografię na swoim biurku, która oświetliła gruby stos brązowych okładek składających się na teczkę Karoskiego.
  
  - Oferuję ci układ, dottor. Robisz to, co robisz najlepiej: profil psychologiczny zabójcy. Ostatni, ze wszystkimi danymi, które mamy teraz. Na razie dam mu kawę.
  
  Paola wypiła resztę kubka jednym haustem. Próbował zajrzeć w twarz księdza, ale jego twarz pozostała poza stożkiem światła oświetlającego teczkę Karoskiego. Znów Paola Sinti miała przeczucie, że została zaatakowana na korytarzu Domus Sancta Marthae i że milczy aż do lepszych czasów. Teraz, po długiej liście wydarzeń następujących po śmierci Cardoso, byłem bardziej niż kiedykolwiek przekonany, że ta intuicja była słuszna. Włączyłem komputer na jego biurku. Wybierz wśród swoich dokumentów pusty wniosek i zacznij go wypełniać na siłę, sprawdzając od czasu do czasu kartoteki.
  
  - Przygotuj kolejny ekspres do kawy, ojcze. Muszę potwierdzić teorię.
  
  
  
  TYPOWY DLA MNIE PROFIL PSYCHOLOGICZNY MORDERCY.
  
  
  Patiente: KAROSKI, Viktor.
  
  Profil wykonany przez dr Paolę Dicanti.
  
  Sytuacja pacjenta:
  
  Data napisania:
  
  Wiek: od 44 do 241 lat.
  
  Wzrost: 178 cm.
  
  Waga: 85 kg.
  
  Opis: oczy, inteligentny (IQ 125).
  
  
  Stan cywilny: Wiktor Karoski urodził się w średniozamożnej rodzinie imigranckiej będącej pod panowaniem matki iz głębokimi problemami z kontaktem z rzeczywistością pod wpływem religii. Rodzina emigruje z Polski i od samego początku korzenie są widoczne u wszystkich jej członków. Ojciec przedstawia obraz szczytowej nieefektywności pracy, alkoholizmu i nadużyć, zaostrzonych przez powtarzające się i sporadyczne wykorzystywanie seksualne (rozumiane jako kara), gdy podmiot osiąga wiek dojrzewania. Matka była zawsze świadoma sytuacji nadużyć i kazirodztwa popełnianych przez jej męża nagość, choć najwyraźniej udawała, że tego nie zauważa. Starszy brat ucieka z domu rodziców pod groźbą przemocy seksualnej. Młodszy brat umiera bez opieki po długiej rekonwalescencji po zapaleniu opon mózgowych. Podmiot jest zamknięty w szafie, w odosobnieniu przez długi czas po tym, jak matka "odkrywa" wykorzystywanie przez ojca podmiotu. Kiedy zostaje zwolniony, ojciec opuszcza rodzinne ognisko i to matka narzuca swoją osobowość, w tym przypadku podkreślając temat przedstawiający kota cierpiącego na lęk przed piekłem, do którego niewątpliwie prowadzą ekscesy seksualne (zawsze z matką podmiotu ). W tym celu przebiera go w swoje ubranie, posuwając się nawet do tego, że grozi mu kastracją. Podmiot rozwija poważne zniekształcenie rzeczywistości, jako poważne zaburzenie niezintegrowanej seksualności. Pojawiają się pierwsze cechy złości i osobowości aspołecznej z silnym systemem reakcji nerwowych. Atakuje kolegę z klasy z liceum, co skutkuje umieszczeniem go w zakładzie poprawczym. Przy wyjściu jego dossier zostaje wyczyszczone i postanawia wstąpić do seminarium od 19 do 241. Nie przechodzi wstępnego badania psychiatrycznego i otrzymuje jego pomoc.
  
  
  Historia przypadku w wieku dorosłym: Objawy zaburzenia niezintegrowanej seksualności zostały potwierdzone u osoby w wieku od dziewiętnastu do 241 lat, wkrótce po śmierci matki, przy czym dotykanie małoletniego stawało się coraz częstsze i dotkliwe. Jego władze kościelne nie reagują karnie na jego napaści seksualne, które nabierają delikatnej natury, gdy podmiot jest odpowiedzialny za własne parafie. Jego akta odnotowują co najmniej 89 napaści na nieletnich, z których 37 to akty całkowitej sodomii, a reszta to dotykanie, wymuszona masturbacja lub fellatio.#243;n. Jego historia wywiadów sugeruje, że bez względu na to, jak bardzo lub #241 wydawał się, był księdzem, który był całkowicie przekonany o swojej kapłańskiej posłudze. W innych przypadkach pederastii wśród księży można było wykorzystać swoje popędy seksualne jako pretekst do wstąpienia do kapłaństwa, jak lis wchodzący do kurnika. Ale w przypadku Karoskiego powody złożenia przysięgi były bardzo różne. Matka popychała go w tym kierunku, posuwając się nawet do coacción. Po incydencie z parafianką, którą zaatakowałem, Aesculapius Ndalo Karoski nie może się ukryć nawet na minutę, a podmiot w końcu trafia do Instytutu św. Mateusza, ośrodka rehabilitacji dla księży. kot i#243;twarze w tarapatach. Wszystko wskazuje na to, że Karoski bardzo identyfikuje się ze Starym Testamentem, zwłaszcza z Biblią. Do epizodu spontanicznej agresji dochodzi w stosunku do pracownika instytutu w ciągu kilku dni od jego przyjęcia. Z tego przypadku wnioskujemy o silnym dysonansie poznawczym, który istnieje między atrakcyjnością seksualną podmiotu a jego przekonaniami religijnymi. Kiedy obie strony wchodzą w konflikt, dochodzi do kryzysów przemocy, takich jak epizod agresji ze strony Mężczyzny.
  
  
  Najnowsza historia medyczna: Podmiot wykazuje złość odzwierciedloną w stłumionej agresji. Popełniła kilka przestępstw, w których wykazywała wysoki poziom sadyzmu seksualnego, w tym symboliczne rytuały i nekrofilię insercyjną.
  
  
  Charakterystyczne cechy profilu godne uwagi, które pojawiają się w jego działaniach:
  
  - Przyjemna osobowość, średnia do wysokiej inteligencji
  
  - Częste kłamstwa
  
  -Całkowity brak wyrzutów sumienia czy uczuć wobec sprawców
  
  - absolutny egoista
  
  - Osobisty i emocjonalny dystans
  
  - Seksualność bezosobowa i impulsywna, mająca na celu zaspokojenie potrzeb np. seksualnych.
  
  - Osobowość antyspołeczna
  
  -Wysoki poziom posłuszeństwa
  
  
  NIEZGODNOŚĆ!!
  
  
  -Irracjonalne myślenie osadzone w jego działaniach
  
  - Nerwica wieloraka
  
  - Zachowanie przestępcze jest rozumiane jako środek, a nie cel
  
  - Skłonności samobójcze
  
  - zorientowany na misję
  
  
  
  Mieszkanie rodziny Dicanti
  
  Via Della Croce, 12
  
  Niedziela, 10 kwietnia 2005, 1:45 w nocy
  
  
  
  Fowler skończył czytać raport, który wręczył Dicantiemu. Byłem bardzo zaskoczony.
  
  - Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, ale ten profil jest niekompletny. Napisał tylko streszczenie tego, co już wiesz, Amosie. Szczerze mówiąc, niewiele nam to daje.
  
  Kryminalista wstał.
  
  "Wręcz przeciwnie, ojcze. Karoski przedstawia bardzo złożony obraz psychologiczny, z którego wywnioskowaliśmy, że jego zwiększona agresywność zmieniła czysto wykastrowanego drapieżnika seksualnego w zwykłego zabójcę.
  
  "To jest istotnie podstawa naszej teorii.
  
  "Cóż, to nie jest nic warte, do cholery. Zwróć uwagę na charakterystykę profilu na końcu raportu. Pierwsze osiem identyfikuje seryjnego mordercę.
  
  Fowler las Consultó y asintió.
  
  Istnieją dwa rodzaje seryjnych morderców: niezorganizowani i zorganizowani. Nie jest to idealna klasyfikacja, ale jest dość spójna. Pierwsza dotyczy przestępców, którzy dopuszczają się działań pochopnych i impulsywnych, obarczonych dużym ryzykiem pozostawienia po sobie dowodów. Często spotykają swoich bliskich, którzy zazwyczaj znajdują się w ich geograficznym otoczeniu. Ich broń jest pod ręką: krzesło, pas... cokolwiek znajdą pod ręką. Sadyzm seksualny objawia się pośmiertnie.
  
  Ksiądz przetarł oczy. Byłem bardzo zmęczony, ponieważ spałem tylko kilka godzin.
  
  - Disculpeme, dottora. Proszę kontynuuj.
  
  "Drugi facet, zorganizowany, to bardzo mobilny zabójca, który łapie swoje ofiary przed użyciem siły. Ofiara to dodatkowa osoba, która spełnia określone kryteria. Używana broń i baldrics są zgodne z wcześniej ustalonym planem i nigdy nie wyrządzają krzywdy. Sapríver pozostawia się w neutralnym miejscu, zawsze po starannym przygotowaniu. Jak myślisz, do której z tych dwóch grup należy Karoski?
  
  "Oczywiście, że to drugie.
  
  "To jest coś, co może zrobić każdy obserwator. Ale możemy zrobić wszystko. Mamy jego akta. Wiemy kim jest, skąd pochodzi, co myśli. Zapomnij o wszystkim, co wydarzyło się w tych ostatnich dniach. To właśnie w Karoskich wstąpiłem do instytutu. Co to było?
  
  - Osoba impulsywna, która w pewnych sytuacjach eksploduje jak ładunek dynamitu.
  
  - ¿A po pięciu sesjach terapii?
  
  - To była inna osoba.
  
  -¿ Powiedz mi, czy ta zmiana następowała stopniowo, czy nagle?
  
  - Było dość ostro. Wyczułem zmianę w chwili, gdy doktor Conroy kazał mu słuchać nagrań z terapii regresyjnej.
  
  Paola wzięła głęboki oddech, zanim kontynuowała.
  
  - Ojcze Fowler, nie obrażaj się, ale po przeczytaniu dziesiątek wywiadów, których udzieliłem między Karoskim, Conroyem i tobą, myślę, że się mylisz. I ten błąd sprawił, że spojrzeliśmy we właściwym kierunku.
  
  Fowler wzruszył ramionami.
  
  "Dottora, nie mogę się tym obrazić. Jak już wiecie, pomimo tego, że mam wydział psychologii, studiowałam w Instytucie Odnowy, bo moja samoocena zawodowa jest zupełnie inna. Jesteś ekspertem od spraw kryminalnych, a ja mam szczęście, że mam twoją opinię. Ale nie rozumiem o co mu chodzi.
  
  - Przejrzyj raport - powiedziała Paola do Ndolo. W sekcji "Niekonsekwencja" zidentyfikowałem pięć cech, które uniemożliwiają uznanie naszego obiektu za zorganizowanego seryjnego mordercę. Z książką kryminologa w ręku każdy ekspert powie ci, że Karoski to zorganizowana i zła osoba, rozwinięta w wyniku traumy po konfrontacji z przeszłością. Czy znasz problem dysonansu poznawczego?
  
  "Jest to stan umysłu, w którym działania i przekonania podmiotu są bardzo rozbieżne. Karoski cierpiał na ostry dysonans poznawczy: uważał się za wzorowego księdza, podczas gdy jego 89 parafian twierdziło, że jest pederastą.
  
  -Wspaniały. Jeśli więc ty, podmiot, jesteś osobą przekonaną, nerwową, niewrażliwą na wszelkie wtargnięcia z zewnątrz, za kilka miesięcy staniesz się zwykłym, bezśladowym zabójcą. od nerwicy, frywolności i roztropności po wysłuchaniu kilku kaset, w których rozumie, że nie był w żaden sposób maltretowany?
  
  "Z tego punktu widzenia... wygląda to na coś skomplikowanego" - powiedział nieśmiało Fowler.
  
  - To niemożliwe, ojcze. Ten nieodpowiedzialny czyn doktora Conroya niewątpliwie go zranił, ale z pewnością nie mógł spowodować w nim tak nadmiernych zmian. Fanatyczny ksiądz, który przymyka oczy na swoje grzechy i wpada we wściekłość, gdy czyta się mu na głos listę swoich ofiar, nie może zostać zorganizowanym mordercą zaledwie kilka miesięcy później. I pamiętajmy, że dwa pierwsze jego mordy rytualne mają miejsce w samym Instytucie: okaleczenie jednego księdza i zabójstwo drugiego.
  
  - Ale, dottora... morderstwa kardynałów są dziełem Karoskiego. sam to przyznał, ślady po nim są na trzech scenach.
  
  - Oczywiście, ojcze Fowler. Nie kwestionuję, że Karoski popełnił te morderstwa. To jest więcej niż oczywiste. Próbuję ci powiedzieć, że powodem, dla którego je zrobił, nie jest to, co uważasz za amos. Najważniejsza cecha jego charakteru, fakt, że mimo udręczonej duszy doprowadziłem go do kapłaństwa, jest tym samym, co motywowało go do tak strasznych czynów.
  
  Opis Fowlera. W szoku musiał usiąść na łóżku Paoli, żeby nie upaść na podłogę.
  
  -Posłuszeństwo.
  
  "Zgadza się, ojcze. Karoski nie jest seryjnym mordercą. On zatrudniony zabójca .
  
  
  
  Instytut Świętego Mateusza
  
  Srebrna Wiosna, Maryland
  
   sierpień 1999 _ _
  
  
  
   W izolatorze nie ma dźwięku ani szumu. Dlatego szept, który go wzywał, natarczywy, żądający, jak fala napłynął na obu Karoskich.
  
  - Wiktor.
  
  Karoski pospiesznie wstaje z łóżka, jakby nic się nie stało. Allí znowu było él. Pewnego dnia przyszedłeś do mnie, aby ci pomóc, poprowadzić cię, oświecić. Dać mu poczucie i wsparcie dla jego siły, jego potrzeb. Pogodził się już z okrutną interwencją doktora Conroya, który zbadał go tak, jak bada się pod mikroskopem motyla nabitego na szpilkę. Był po drugiej stronie stalowych drzwi, ale prawie czułem jego obecność w pokoju, obok niego. A el podia respetarle, podia seguirle. Mogę Go zrozumieć, poprowadzić. Godzinami rozmawialiśmy o tym, co powinniśmy zrobić. Od teraz muszę to robić. Z tego, że musi się zachowywać, z tego, że musi odpowiadać na powtarzające się irytujące pytania Conroya. Wieczorami ćwiczyłem jego rolę i czekałem na jego przyjazd. Widują się z nim raz w tygodniu, ale ja nie mogłam się go doczekać, odliczając godziny, minuty. W myślach ostrzyłem nóż bardzo powoli, starając się nie hałasować. Rozkazuję mu... Rozkazuję mu. Mógłbym mu dać ostry nóż, nawet pistolet. Chciałby jednak pohamować swoją odwagę i siłę. I había zrobił to, o co habí poprosił. Dałem mu dowód jego lojalności, jego lojalności. Najpierw okaleczył księdza sodomitę. Kilka tygodni po tym, jak habé zabił księdza pederastę. Musi skosić chwasty, tak jak prosiłem, iw końcu otrzymać nagrodę. Nagroda, której pragnąłem bardziej niż czegokolwiek na świecie. Dam ci to, bo nikt mi tego nie da. Nikt nie może mi tego dać.
  
  - Wiktor.
  
  zażądał jej obecności. Przebiegł przez pokój i ukląkł przy drzwiach, słuchając głosu, który opowiada mu o przyszłości. Z jednej misji, z dala od wszystkich. W koraz świata chrześcijańskiego.
  
  
  
  Mieszkanie rodziny Dicanti
  
  Via Della Croce, 12
  
  Sabado, 9 kwietnia 2005, 02:14.
  
  
  
  Cisza podążyła za słowami Dicantiego jak ciemny cień. Fowler uniósł ręce do twarzy, rozdarty między zdumieniem a rozpaczą.
  
  Czy mogłem być aż tak ślepy? Zabija, bo ma rozkaz. God meío... ale co z wiadomościami i rytuałami?
  
  "Jeśli się nad tym zastanowić, to nie ma sensu, ojcze. "Ego, usprawiedliwiam cię", wypisane najpierw na ziemi, a potem na skrzyni ołtarzy. Umyte ręce, odcięty język... to wszystko było sycylijskim odpowiednikiem włożenia ofiary monety do ust.
  
  - To mafijny rytuał wskazujący, że zmarły za dużo gadał, prawda?
  
  - Dokładnie. Z początku myślałem, że Karoski uważa kardynałów za coś winnego, może za zbrodnię przeciwko sobie lub własnej godności jako kapłanów. Ale wskazówki pozostawione na papierowych kulkach nie mają żadnego sensu. Teraz myślę, że to były osobiste preferencje, ich własna przeróbka schematu podyktowanego przez kogoś innego.
  
  "¿Ale jaki jest sens zabijania ich w ten sposób, dottor?" Dlaczego nie usunąć ich bez més?
  
  "Okaleczenie to nic innego jak niedorzeczna fabrykacja w odniesieniu do podstawowego faktu, że ktoś chce ich śmierci. Uważaj na fleksografię, ojcze.
  
  Paola podeszła do stołu, na którym leżały akta Karoskiego. Ponieważ w pokoju było ciemno, wszystko, co nie trafiło w światło reflektorów, pozostawało w ciemności.
  
  -Rozumiem. Sprawiają, że patrzymy na to, co chcą, żebyśmy widzieli. Ale kto mógłby chcieć czegoś takiego?
  
  -Podstawowe pytanie, aby dowiedzieć się, kto popełnił przestępstwo, kto z niego korzysta? Seryjny morderca za jednym zamachem eliminuje potrzebę zadawania tego pytania, ponieważ czerpie z tego korzyść. Jego motywem jest ciało. Ale w tym przypadku jego motywem jest misja. Jeśli chciał wyładować swoją nienawiść i frustrację na kardynałach, pod warunkiem, że ich miał, mógł to zrobić w innym czasie, kiedy wszyscy będą w zasięgu wzroku. Znacznie mniej chroniony. Dlaczego teraz? ¿Co się teraz zmieniło?
  
  -Ponieważ ktoś chce wpłynąć na Cókey.
  
  "Teraz proszę cię, ojcze, pozwól mi chcieć wpłynąć na klucz. Ale do tego ważne jest, aby wiedzieć, kogo zabili.
  
  "Ci kardynałowie byli wybitnymi postaciami w Kościele. Jakość ludzi.
  
  "Ale z wspólną więzią między nimi. A naszym zadaniem jest go znaleźć.
  
  Ksiądz wstał i kilka razy okrążył pokój z rękami za plecami.
  
  "Dottora, przychodzi mi do głowy, że jestem gotów wyeliminować kardynałów i jestem za wszystkim. Jest jedna wskazówka, na której nie poszliśmy całkiem dobrze. Karoski wykonał pełną rekonstrukcję twarzy, co widać na przykładzie modelu Angelo Biffi. Ta operacja jest bardzo kosztowna i wymaga trudnej rekonwalescencji. Dobrze wykonany iz odpowiednimi gwarancjami poufności i anonimowości może kosztować ponad 100 000 franków francuskich, czyli około 80 000 euro. To nie jest kwota, którą taki biedny ksiądz jak Karoski mógłby łatwo dysponować. Nie musiał też wjeżdżać ani osłaniać Włoch od momentu przybycia. Przez cały ten czas były to pytania, które spychałem na dalszy plan, ale nagle stały się decydujące.
  
  "I popierają teorię, że czarna ręka jest rzeczywiście zamieszana w morderstwa kardynałów.
  
  -Naprawdę.
  
  "Ojcze, nie mam takiej wiedzy jak Ty o Kościele katolickim i funkcjonowaniu Kurii. ¿Cuál myślisz, że to jest mianownik, który łączy trzech rzekomych zmarłych?
  
  Ksiądz zamyślił się na kilka chwil.
  
  "Być może istnieje ogniwo jedności. Taki, który byłby znacznie bardziej oczywisty, gdyby po prostu zniknęli lub zostali straceni. Wszyscy byli od ideologa do liberała. Byli częścią... jak mam to ująć? Lewe skrzydło Espíritual Santo. Gdyby zapytała mnie o nazwiska pięciu kardynałów, którzy poparli Sobór Watykański II, ci trzej zostaliby wymienieni.
  
  "Wyjaśnij mi, ojcze, proszę.
  
  - Patrz. Wraz z objęciem pontyfikatu przez Jana XXIII w 1958 roku, stała się oczywista potrzeba zmiany kursu w Kościele. Jan XXIII zwołał Sobór Watykański II, wzywając wszystkich biskupów świata do przybycia do Rzymu w celu przedyskutowania z Papieżem statusu Kościoła w świecie. Na wezwanie odpowiedziało dwa tysiące biskupów. Jan XXIII zmarł przed zakończeniem Soboru, ale Paweł VI, jego następca, wypełnił swoje zadanie. Niestety reformy apertury rozważane przez Sobór nie poszły tak daleko, jak zamierzał Jan XXIII.
  
  - Co masz na myśli?
  
  "W Kościele zaszły wielkie zmiany. Był to prawdopodobnie jeden z największych przełomów XX wieku. Już tego nie pamiętasz, bo jesteś taki młody, ale do późnych lat sześćdziesiątych kobieta nie może palić ani nosić spodni, bo to grzech. A to tylko kilka anegdotycznych przykładów. Dość powiedzieć, że zmiany były duże, choć niewystarczające. Jan XXIII zabiegał o to, aby Kościół szeroko otworzył drzwi na życiodajne powietrze Świętej Świątyni. I trochę je otworzyli. Paweł VI okazał się raczej konserwatywnym papieżem. Jan Paweł I, jego następca, piastował urząd tylko przez miesiąc. A Jan Paweł II był jedynym papieżem Rzymu, silnym i przeciętnym, który oczywiście uczynił wielkie dobro dla ludzkości. Ale w swojej polityce odnowy Kościoła był skrajnym konserwatystą.
  
  -¿Jak i na czym ma zostać przeprowadzona wielka reforma kościelna?
  
  - Rzeczywiście, pracy jest dużo. Gdy opublikowano wyniki Soboru Watykańskiego II, konserwatywne kręgi katolickie były niemal uzbrojone. A Rada ma wrogów. Ludzie, którzy wierzą, że kto nie jest kotem , niech idzie do piekła, że kobiety nie mają prawa głosu, a idee są jeszcze gorsze. Oczekuje się, że duchowieństwo zażąda od nas silnego i idealistycznego papieża, papieża, który odważy się przybliżyć Kościół światu. Bez wątpienia idealną osobą do tego zadania byłby kardynał Portini, zagorzały liberał. Ale él jam ás otrzymałby głosy ultrakonserwatywnego sektora. Innym śpiewakiem byłby Robaira, człowiek z ludu, ale o wielkim intelekcie. Cardoso został zamordowany przez innego patriotę. Obaj byli obrońcami ubogich.
  
  - A teraz nie żyje.
  
  Twarz Fowlera pociemniała.
  
  "Dottora, to, co ci teraz powiem, jest absolutną tajemnicą. Ryzykuję swoje i twoje życie i proszę, kochaj mnie, boję się. To sprawia, że myślę w kierunku, w którym nie lubię patrzeć, nie mówiąc już o chodzeniu. - Przerwał na chwilę, by złapać oddech. Czy wiesz, czym jest Pismo Święte?
  
  Ponownie, podobnie jak w domu w Bastinie, do głowy naukowca powróciły historie o szpiegach i morderstwach. Zawsze uważałem je za pijackie opowieści, ale w tej godzinie iw tym dodatkowym towarzystwie możliwość, że były prawdziwe, nabrała innego wymiaru.
  
  "Mówią, że to tajne służby Watykanu. Sieć szpiegów i tajnych agentów, którzy nie wahają się zabić, gdy nadarzy się okazja. To są opowieści starych bab, które straszą aspirujących gliniarzy. Prawie nikt w to nie wierzy.
  
  - DottoraDikanti, czy możesz wierzyć opowieściom o Świętym Testamencie, ponieważ on istnieje. Istnieje od czterystu lat i jest lewą ręką Watykanu w sprawach, o których nie powinien wiedzieć nawet sam papież.
  
  - Bardzo trudno mi w to uwierzyć.
  
  - Mottem Świętego Przymierza, dottora, jest "Krzyż i Miecz".
  
  Paola nagrywa Dantego w hotelu Rafael, celując z pistoletu w dziennikarza. To jego słowa, kiedy poprosił Fowlera o pomoc, i wtedy zrozumiałem, co ksiądz chciał powiedzieć.
  
  - O mój Boże. wtedy ty...
  
  - Byłem, dawno temu. Służcie dwóm sztandarom, mojemu ojcu i mojej religii. Potem musiałem zrezygnować z jednej z dwóch prac.
  
  -Co się stało?
  
  - Nie mogę ci tego powiedzieć, dottor. Nie pytaj mnie o to.
  
  Paola nie chciała tego podkreślać. To była część ciemnej strony księdza, jego psychicznego bólu, który ściskał jego duszę w lodowatym imadle. Podejrzewał, że było o wiele więcej niż to, co mu powiedziałem.
  
  "Teraz rozumiem wrogość Dantego do ciebie. To ma coś wspólnego z tą przeszłością, prawda, ojcze?
  
  Fowler permaneció mudo. Paola musiała podjąć decyzję, ponieważ nie miała już czasu ani okazji, by pozwolić sobie na zwątpienie. Pozwól mi porozmawiać z jego ukochaną, która, jak wiesz, jest zakochana w księdzu. Z każdej jego części, z suchego ciepła jego dłoni i z dolegliwości jego duszy. Chcę móc je wchłonąć, uwolnić go od nich wszystkich, przywrócić mu szczery śmiech dziecka. Wie o tym, co niemożliwe w swoim pragnieniu: lata goryczy żyły w tym człowieku, które ciągnęły się od czasów starożytnych. Nie był to tylko mur nie do pokonania, który dla éla oznaczał kapłaństwo. Każdy, kto chciałby się do niego dostać, musiałby przedzierać się przez góry i najprawdopodobniej w nich utonął. Wiedziałem w tym momencie, że nigdy nie będę blisko niej, ale wiedziałem też, że ta osoba pozwoli się zabić, zanim pozwoli jej cierpieć.
  
  "Wszystko w porządku, ojcze, polegam na tobie. Proszę kontynuować - powiedział z westchnieniem.
  
  Fowler usiadł ponownie i opowiedział niesamowitą historię.
  
  "Istnieją od 1566 roku. W tych mrocznych czasach papieża niepokoiła rosnąca liczba anglikanów i heretyków. Jako szef Inkwizycji był twardy, wymagający i pragmatyczny. Wtedy znaczenie samego Państwa Watykańskiego było o wiele bardziej terytorialne niż obecnie, choć obecnie cieszy się większą władzą. Święte Przymierze powstało poprzez rekrutację księży z Wenecji i uomos, zaufanych świeckich o sprawdzonej wierze katolickiej. Jego misją była ochrona Watykanu jako papieża i Kościoła w sensie duchowym, a jego misja rozwijała się z czasem. W XIX wieku było ich tysiące. Niektórzy z nich byli tylko informatorami, śpiącymi duchami... Inni, zaledwie pięćdziesięciu, stanowili elitę: Ręka Świętego Michała. Grupa agentów specjalnych rozsianych po całym świecie jest w stanie szybko i dokładnie wykonać zlecenie. Dowolne wstrzykiwanie pieniędzy grupie rewolucyjnej, handel wpływami, zdobywanie ważnych danych, które mogą zmienić bieg wojen. Cisza, cisza, aw skrajnych przypadkach zabicie. Wszyscy członkowie Ręki Świętego Michała zostali przeszkoleni w zakresie broni i taktyki. Wcześniej do kontroli populacji używano Digo, kamuflażu i walki wręcz. Jedną ręką potrafił przecinać winogrona na pół nożem rzuconym z odległości piętnastu kroków i doskonale mówił czterema językami. Może odciąć głowę krowie, wrzucić jej skażone ciało do studni z czystą wodą i zrzucić winę na rywalizującą grupę, która ma absolutną dominację. Studiowali podczas ños w klasztorze na wyspie Morza Śródziemnego, którego imienia nie ujawniono. Wraz z nadejściem XX wieku nauka ewoluowała, ale w czasie II wojny światowej ręka św. Michała została niemal całkowicie odcięta. To była mała krwawa bitwa, w której wielu poległo. Jedni opowiadali się za celami bardzo szlachetnymi, inni, niestety, niezbyt dobrymi.
  
  Fowler przerwał, by wziąć łyk kawy. Cienie w pokoju stały się ciemne i ponure, a Paola Sinti była przerażona do szpiku kości. Usiadł na krześle i odchylił się do tyłu, podczas gdy ksiądz kontynuował.
  
  W 1958 roku Jan XXIII, sam papież II Watykanu, zdecydował, że czas na Świętą Unię minął. Aby jego usługi nie były potrzebne. A w środku wojny francuskiej zdemontuj sieci komunikacyjne z informatorami i kategorycznie zakaż członkom Świętego Przymierza podejmowania jakichkolwiek działań bez ich zgody. Wersja wstępna. I tak było przez cztery lata. Pozostało tylko dwanaście rąk z pięćdziesięciu dwóch, które były w 1939 roku, a niektóre były znacznie starsze. Dostają rozkaz powrotu do Rzymu. Sekretne miejsce, w którym w 1960 roku w tajemniczy sposób trenowano Ardio. A głowa Świętego Michała, przywódca Świętego Przymierza, zginęła w wypadku samochodowym.
  
  -Kim on był?
  
  "Nie mogę tego wybaczyć, ale nie dlatego, że nie chcę, ale dlatego, że nie wiem. Tożsamość Głowy jest zawsze tajemnicą. Może to być każdy: biskup, kardynał, powiernik lub zwykły ksiądz. To musi być varón, starszy niż czterdzieści pięć doño. To wszystko. Od 1566 roku do dnia dzisiejszego znany jest pod imieniem Naczelnika: ksiądz Sogredo, Włoch pochodzenia hiszpańskiego, który zaciekle walczył z Neapolem. I to tylko w bardzo ograniczonych kręgach.
  
  "Nic dziwnego, że Watykan nie uznaje istnienia służby szpiegowskiej, skoro wszyscy ją wykorzystują.
  
  - To był jeden z motywów, które skłoniły Jana XXIII do zerwania Świętego Przymierza. Powiedział, że zabijanie w imię Boga jest niesprawiedliwe i zgadzam się z él. Wiem, że niektóre wykonania "Ręki św. Michała" miały bardzo silny wpływ na nazistów. Jeden cios uratował setki tysięcy istnień ludzkich. Ale była bardzo mała grupa, której kontakt z Watykanem został odcięty i popełniali rażące błędy. Nie mów o tym tutaj, zwłaszcza w tej ciemnej godzinie.
  
  Fowler macha ręką, jakby chciał odpędzić duchy. U człowieka takiego jak él, którego ekonomia ruchów była niemal nadprzyrodzona, taki gest mógł świadczyć tylko o wielkim zdenerwowaniu. Paola zdała sobie sprawę, że nie może się doczekać zakończenia tej historii.
  
  - Nie musisz nic mówić, ojcze. Jeśli uważasz, że muszę wiedzieć.
  
  Podziękowałem mu z uśmiechem i kontynuowałem.
  
  "Ale to, jak przypuszczam, możesz sobie wyobrazić, nie był to koniec Świętego Przymierza. Wstąpienie Pawła VI na tron Piotrowy w 1963 roku było otoczone najbardziej przerażającą sytuacją międzynarodową wszechczasów. Zaledwie rok wcześniej świat znajdował się o sto metrów od wojny z miką 39. Zaledwie kilka miesięcy później Kennedy, pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych Ameryki w Kalifornii, został zastrzelony. Kiedy Paweł VI dowiedział się o tym, zażądał przywrócenia Świętego Testamentu. Sieci espías, choć z czasem osłabione, zostały odbudowane. Trudno było odtworzyć Rękę św. Michała. Spośród dwunastu Ręcznych powołanych do Rzymu w 1958 roku, siedem zostało przywróconych do służby w 1963 roku. Jeden z nich otrzymał polecenie odbudowy bazy do przekwalifikowania agentów polowych. Zadanie zajęło mu prawie piętnaście minut, ale udało mu się skompletować grupę trzydziestu agentów. Część została wybrana od podstaw, część można było znaleźć w innych służbach specjalnych.
  
  - Jak ty: podwójny agent.
  
  "Właściwie moja sprawa nazywa się potencjalnym agentem. Jest to osoba, która zwykle pracuje w dwóch sojuszniczych organizacjach, ale w której dyrektor nie ma świadomości, że organizacja pomocnicza dokonuje zmian lub zmienia wytyczne w swoim zadaniu w każdej misji. Zgadzam się używać mojej wiedzy do ratowania życia, a nie do niszczenia innych. Niemal każda misja, którą mi przydzielono, wiązała się z odnowieniem: ratowaniem oddanych kapłanów w trudnych miejscach.
  
  -Prawie wszystko.
  
  Fowler pochylił twarz.
  
  - Mieliśmy trudną misję, w której wszystko poszło nie tak. Ten, który musi przestać być ręką. Nie dostałem tego, czego chciałem, ale jestem tutaj. Wierzę, że będę psychologiem do końca życia i zobaczcie, jak jedna z moich pacjentek przyprowadziła mnie do Was.
  
  Dante jest jednym z rąk, prawda, ojcze?
  
  "Na początku 241 r., po moim odejściu, nastąpił kryzys. Teraz znowu jest ich mało, więc spadam. Wszyscy są zajęci daleko, na misjach, z których nie jest łatwo ich wydobyć. Dostępny był Niko, który jest osobą o bardzo małej wiedzy. Właściwie to idę do pracy, jeśli moje podejrzenia są słuszne.
  
   - Więc ¿ Sirin jest _ Głowa ?
  
  Fowler miro al frente, niecierpliwy. Po chwili Paola zdecydowała, że nie będę jej odpowiadać, bo chcę zadać jeszcze jedno pytanie.
  
  - Ojcze, proszę, wyjaśnij, dlaczego Święte Przymierze chciałoby zrobić montaż taki jak éste.
  
  "Świat się zmienia, dottora. Demokratyczne idee rozbrzmiewają w wielu sercach, także wśród gorliwych członków Kurii. Święte Przymierze potrzebuje Papieża, który będzie je mocno wspierał, inaczej ono zniknie. Ale Święty Testament jest wstępną ideą. Trzej kardynałowie mają na myśli to, że byli zagorzałymi liberałami - w końcu kardynał może być wszystkim. Każdy z nich mógłby ponownie zniszczyć Secret Service, być może na zawsze.
  
  Eliminując je, zagrożenie znika.
  
  "Po drodze rośnie potrzeba bezpieczeństwa. Gdyby Kardynałowie zniknęli beze mnie, pojawiłoby się wiele pytań. Nie widzę w tym również przypadku: papiestwo jest z natury paranoikiem. Ale jeśli masz rację...
  
  - Przebranie za morderstwo. Boże, jestem zdegustowany. Cieszę się, że opuściłem Kościół.
  
  Fowler podszedł do niej i przykucnął obok krzesła, Tom złapał ją za obie ręce.
  
  - Dottora, nie popełnij błędu. W przeciwieństwie do tego Kościoła zbudowanego z krwi i błota, który widzicie przed sobą, istnieje inny Kościół, nieskończony i niewidzialny, którego sztandary wznoszą się wysoko do nieba. Ten Kościół żyje w duszach milionów wierzących, którzy kochają Chrystusa i Jego przesłanie. Powstań z popiołów, napełnij świat, a bramy piekielne go nie przemogą.
  
  Paola patrzy mu w czoło.
  
  - Naprawdę tak myślisz, ojcze?
  
  - Wierzę w to, Paolo.
  
  Obaj wstali. Pocałował ją delikatnie i mocno, a ona zaakceptowała go takim, jakim był, ze wszystkimi jego bliznami. Jej cierpienie zostało rozcieńczone żalem iw ciągu kilku godzin poznali wspólne szczęście.
  
  
  
  Mieszkanie rodziny Dicanti
  
  Via Della Croce, 12
  
  Sabado, 9 kwietnia 2005, 08:41.
  
  
  
  Tym razem Fowler obudził zapach parzonej kawy.
  
  "Oto jest, ojcze.
  
  Spojrzałem na nią i naprawdę chciałem, żeby znowu do ciebie przemówiła. Spojrzałem na nią twardo, a ona mnie zrozumiała. Nadzieja ustąpiła miejsca światłu matki, które już wypełniało pokój. Nic nie powiedziała, bo niczego się nie spodziewała i nie miała nic do zaoferowania poza bólem. Jednak poczuli się pocieszeni wiedzą, że obaj wyciągnęli wnioski z tego doświadczenia i odnaleźli siłę w swoich słabościach. Niech mnie diabli, jeśli pomyślę, że determinacja Fowlera w jego powołaniu zachwiała tym przekonaniem. Seria fácil, pero seria erroneo. Wręcz przeciwnie, byłbym mu wdzięczny za uciszenie jego demonów, przynajmniej na razie.
  
  Cieszyła się, że zrozumiał. Usiadł na skraju łóżka i uśmiechnął się. I nie był to smutny uśmiech, bo tej nocy przełamała barierę rozpaczy. Ta świeża matka nie wniosła pewności siebie, ale przynajmniej rozwiała zamęt. Budík fá myślał, że odepchnęła go, żeby już nie czuł bólu. Seria fácil, pero seria erroneo. Wręcz przeciwnie, rozumie go i wie, że temu człowiekowi zawdzięcza swoją obietnicę i własną krucjatę.
  
  - Dottora, mam ci coś do powiedzenia i nie beá fácil do zakładania.
  
  - Powiesz, ojcze - powiedziała.
  
  "Jeśli kiedykolwiek porzucisz karierę psychiatry sądowego, proszę, nie prowadź kawiarni" - powiedziała Ál, krzywiąc się w kierunku swojej kawiarni.
  
  Oboje zaśmiali się i przez chwilę wszystko było idealne.
  
  
  Po pół godzinie, po wzięciu prysznica i odświeżeniu się, omów wszystkie szczegóły sprawy. Ksiądz stojący przy oknie sypialni Paoli. Kobieta medycyny sądowej siedząca przy biurku.
  
  -¿ Czy ojciec wie? W świetle teorii, że Karoski może być zabójcą kierowanym przez Święte Przymierze, staje się to nierealne.
  
  - To jest możliwe. Jednak w świetle díhis szkody jest nadal bardzo realne. A jeśli mamy umysł, to jedynymi, którzy mogą go powstrzymać, będziemy ty i ja.
  
  Dopiero po tych słowach mañana straciła swój blask. Paola Cintió napina swoją duszę jak strunę. Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, zdałem sobie sprawę, że to on jest odpowiedzialny za złapanie potwora. Dla Pontiero, dla Fowlera i dla siebie. A kiedy trzymałam go w ramionach, chciałam zapytać, czy ktoś go trzyma na smyczy. Gdyby był taki, nie pomyślałby, żeby się powstrzymywać.
  
  "Czujność jest wzmożona, rozumiem to. A co z Gwardią Szwajcarską?
  
  "Piękna forma, ale bardzo mało użyteczna. Pewnie nawet nie wiecie, że trzech kardynałów już zmarło. Nie liczę na nich: to zwykli żandarmi.
  
  Paola z troską podrapała się w tył głowy.
  
  -¿Co powinniśmy teraz zrobić, ojcze?
  
  -Nie wiem. Nie mamy najmniejszego pojęcia, że dónde może zaatakować Karoskiego, a od wczoraj o morderstwo obwinia się más fácil.
  
  - Co masz na myśli?
  
  "Kardynałowie rozpoczęli od mszy nowendiałów. To nowennarz za duszę zmarłego papieża.
  
  - Nie mów mi...
  
  -Dokładnie. Msze będą odprawiane w całym Rzymie. San Juan de Letrán, burmistrz Santa Maríla, San Pedro, San Pablo za granicą... Kardynałowie odprawiają Msze św. w parach w pięćdziesięciu najważniejszych kościołach Rzymu. To tradycja i nie sądzę, żeby zamienili ją na cokolwiek na świecie. Jeśli Święte Przymierze jest do tego zobowiązane, bądź "czasem" idealny, aby nie zabijać. Sprawa aúne posunęła się tak daleko, że kardynałowie również by się zbuntowali, gdyby Sirin próbowała uniemożliwić im modlenie się w nowennale. Nie, nie będzie Mszy bez względu na wszystko. Niech mnie diabli, jeśli jeszcze jeden kardynał może już nie żyć, a my, gospodarze, nie będziemy o tym wiedzieć.
  
  - Cholera, potrzebuję papierosa.
  
  Paola macała na stole paczkę Pontiero, szukała skafandra. Sięgnąłem do wewnętrznej kieszeni kurtki i znalazłem małe, twarde pudełko kartonowe.
  
   Co to jest?
  
  Był to rycina przedstawiająca Madonnę del Carmen. Ten, który brat Francesco Tomy podarował jej na pożegnanie w Santa Mar w Transpontinie. Fałszywy Karmelita, zabójca Karoskiego. Miał na sobie ten sam czarny garnitur, który nosił ten mana de Mardi, i miał na sobie pieczęć aún séguíalleí.
  
  -¿Czy mogłem o tym zapomnieć? Ten przetestować .
  
  Fowler se acerco, intrigado.
  
   - Rycina przedstawiająca Madonnę del Carmen. To mówi coś o Detroit.
  
  Ksiądz wypowiada głośno prawo w języku angielskim
  
  
   "Jeśli twój własny brat, syn lub córka, żona, którą kochasz, lub twój najbliższy przyjaciel potajemnie cię kusi, nie ulegaj mu ani go nie słuchaj. Nie okazuj mu litości. Nie oszczędzaj go ani nie osłaniaj. Z pewnością musisz go uśmiercić. Wtedy cały Izrael usłyszy i ulęknie się, i nikt z was już więcej nie popełni takiego zła".
  
  
   Paola przetłumaczyła Życie w furii i wściekłości.
  
  "Jeśli twój brat, syn twojego ojca lub syn twojej matki, twój syn lub twoja córka, żona mieszkająca w twoim łonie lub przyjaciel, który jest twoim drugim ja, spróbuje cię potajemnie uwieść, nie przebacz mu ani nie ukrywaj się przed nim" ... ale zabiję go i całego Izraela, gdy się o tym dowiem, będę się bał i przestanę czynić to zło wśród was".
  
  - Myślę, że pochodzi z Księgi Powtórzonego Prawa. Capitulo 13, versiculos 7 al 12.
  
  -Cholera! technik medycyny sądowej splunął-. Zawsze był w mojej kieszeni! Cholera, Debía zdała sobie sprawę, że to po angielsku.
  
  - No se tortur, dottora. Pewien mnich dał mu znaczek. Biorąc pod uwagę jego niedowierzanie, nic dziwnego, że nie zwrócił na to najmniejszej uwagi.
  
  - Być może, ale odkąd dowiedzieliśmy się, kim był ten mnich. Muszę pamiętać, że coś mi dałeś. Martwiłem się, próbując sobie przypomnieć, jak mało widziałem jego twarzy w tej ciemności. Jeśli przed...
  
  Zamierzałem głosić ci słowo, pamiętasz?
  
  Paula zatrzymała się. Ksiądz odwrócił się z pieczęcią w dłoni.
  
  "Słuchaj, dottor, to jest wspólna marka. Ze strony atrás él attachó papier samoprzylepny do drukowania...
  
  Santa Maria del Carmen.
  
  -... z wielką wprawą umieć umieścić tekst. Księga Powtórzonego Prawa jest...
  
  On
  
  -...źródło niezwykłości w grawerowaniu, wiesz? Myślę, że...
  
  Wskaż mu drogę w tych mrocznych czasach.
  
  "...jeśli strzelę trochę zza rogu, mogę go zerwać..."
  
  Paola chwyciła go za ramię, a jej głos przeszedł w piskliwy pisk.
  
  - NIE DOTYKAJ JEJ!
  
  Parpadeo Fowlera, sobresaltado. Nie ruszam się ani o krok. Kryminolog zdjął pieczęć z jej ręki.
  
  "Przepraszam, że nakrzyczałam na ciebie, ojcze," powiedziała mu Dikanti, próbując się uspokoić. Właśnie sobie przypomniałem, że Karoski powiedział mi, że pieczęć wskaże mi drogę w tych mrocznych czasach. I myślę, że zawiera przesłanie, które ma nas ośmieszyć.
  
  - Kartkówka. Albo może to być sprytny manewr, by nas zmylić.
  
  Jedyną pewnością w tym przypadku jest to, że dalecy jesteśmy od policzenia wszystkich elementów układanki. Mam nadzieję, że coś tutaj znajdziemy.
  
  Odwrócił znaczek, spojrzał przez szybę i zobaczył wózek.
  
  Nic.
  
  - Fragment z Biblii może być przesłaniem. Ale co on ma na myśli?
  
  "Nie wiem, ale myślę, że jest w tym coś wyjątkowego. Coś, czego nie widać gołym okiem. I myślę, że mam tutaj specjalne narzędzie do takich przypadków.
  
  Forensic Trestó w pobliskiej szafie. W końcu z dołu wyciągnął zakurzone pudełko. Połóż go ostrożnie na stole.
  
  "Nie używałem go od czasów liceum. To był prezent od mojego ojca.
  
  Otwórz pudełko powoli, z szacunkiem. Aby na zawsze wyryć w Twojej pamięci ostrzeżenie przed tym urządzeniem, jak drogie jest i jak bardzo należy o nie dbać. Wyciągam go i kładę na stole. To był zwykły mikroskop. Paola pracowała na uniwersytecie ze sprzętem tysiąc razy droższym, ale żadnego z nich nie traktowała z takim szacunkiem, jaki żywiła do Ste. Cieszyła się, że zachowała to uczucie: to była cudowna randka z ojcem, co zdarzało się jej rzadko, że mieszkała z ojcem, żałując dnia, w który wpadła. Zgubiłem. Przez chwilę zastanawiała się, czy powinna pielęgnować miłe wspomnienia, zamiast kurczowo trzymać się myśli, że zostały jej zabrane zbyt wcześnie.
  
  - Daj mi wydruk, ojcze - powiedział, siadając przed mikroskopem.
  
  Samoprzylepny papier i plastik chronią urządzenie przed kurzem. Umieść wydruk pod soczewką i ustaw ostrość. Lewą ręką przesuwa po kolorowym koszyku, powoli studiując wizerunek Matki Boskiej. Nie mogę nic znaleźć. Odwrócił znaczek tak, aby można było obejrzeć odwrotną stronę.
  
  "Chwileczkę... coś tu jest.
  
  Paola podała wizjer księdzu. Litery na znaczku, powiększone piętnaście razy, były dużymi czarnymi paskami. Jeden z nich miał jednak mały białawy kwadrat.
  
  - Wygląda na perforację.
  
  Inspektor wrócił do kolby mikroskopu.
  
  "Przysięgnij, że zrobiono to szpilką". Oczywiście zrobiono to celowo. Ona jest zbyt idealna.
  
  -¿ W jakiej literze pojawia się pierwszy znak?
  
  - Na literze F z If.
  
  "Dottora, proszę sprawdzić, czy inne litery nie są podziurawione.
  
  Paola Barrió to pierwsze słowo w tekście.
  
  "Tu jest jeszcze jeden.
  
  - No dalej, dalej.
  
  Osiem minut później naukowcowi udało się znaleźć w sumie jedenaście perforowanych listów.
  
  
   "JEŚLI twój własny brat, syn, córka, żona, którą kochasz, lub najbliższy przyjaciel potajemnie cię kusi, nie ulegaj mu ani go nie słuchaj. Nie ma dla niego litości. Nie oszczędzaj go ani nie osłaniaj. Na pewno nie musisz ich uśmiercać. Wtedy A I Izrael usłyszy i ulęknie się, i nikt z was już więcej nie popełni takiej złej rzeczy".
  
  
   Kiedy upewniłem się, że żaden z moich perforowanych hieroglifów nie jest ani jednym, ani drugim, kryminolog napisał na zlecenie te, które się na nim znajdowały. Po przeczytaniu tego, co napisał, oboje wzdrygnęli się, a Paola to zapisała.
  
  Jeśli twój brat spróbuje cię potajemnie uwieść,
  
  Spisuj raporty psychiatryczne.
  
  Nie wybaczaj mu i nie ukrywaj się przed nim.
  
  Listy do krewnych ofiar wykorzystywania seksualnego Karoskiego.
  
  Ale zabiję go.
  
  Zapisz imię, które na nich widniało.
  
  Franciszek Szaw.
  
  
  
  (REUTERS TTY, 10 KWIETNIA 2005, 08:12 GMT)
  
  
  POKAZ KARDYNAŁÓW OBSŁUGOWAŁ DZISIAJ W KATEDRZE ŚW. PIOTRA
  
  
  ROMA, (prasa stowarzyszona). Kardynał Francis Shaw będzie przewodniczył dziś o godzinie dwunastej po południu Mszy św. Novendiale w Bazylice św. Piotra. Wielebny Amerykanin ma dziś zaszczyt przewodniczyć ceremonii w Saint Segundo día Novenario za duszę Jana Pawła II.
  
  Udział Shawa w ceremonii nie został dobrze przyjęty przez niektóre grupy w Stanach Zjednoczonych. W szczególności stowarzyszenie SNAP (Surviving Network of Abuse by Priests) wysłało dwóch swoich członków do Rzymu, aby formalnie zaprotestowali przeciwko dopuszczeniu Shawa do służby w głównym kościele chrześcijaństwa. "Jest nas dwoje, ale złożymy formalny, silny i zorganizowany protest przed cámaras" - powiedziała Barbara Payne, prezes SNAP.
  
  Organizacja ta jest głównym stowarzyszeniem zajmującym się zwalczaniem wykorzystywania seksualnego przez księży katolickich i zrzesza ponad 4500 członków. Jego głównym zajęciem jest nauczanie i wspieranie dzieci, a także prowadzenie terapii grupowej mającej na celu konfrontację faktów. Wielu jej członków po raz pierwszy zwraca się do SNAP w wieku dorosłym po niezręcznej ciszy.
  
  Kardynał Shaw, obecnie prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa, był zamieszany w śledztwo w sprawie wykorzystywania seksualnego przez księży, które miało miejsce w Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 90. Shaw, kardynał archidiecezji bostońskiej, był najważniejszą postacią Kościoła katolickiego w Stanach Zjednoczonych iw wielu przypadkach najsilniejszym kandydatem na następcę Carol. Wojtyła.
  
  Jego kariera została wystawiona na próbę po tym, jak ujawniono, że w ciągu dekady ukrywał przed opinią publiczną ponad 300 przypadków napaści na tle seksualnym w swojej jurysdykcji.#243;n. Często przenoszą księży oskarżonych o przestępstwa państwowe z jednej parafii do drugiej, mając nadzieję, że można tego uniknąć.íin escándalo. W niemal wszystkich przypadkach ograniczał się do doradzania oskarżonemu "zmiany miejsca zdarzenia". Tylko wtedy, gdy przypadki były bardzo poważne, oddaj księży w ręce wyspecjalizowanego ośrodka algún w celu ich leczenia.
  
  Kiedy zaczęły napływać pierwsze poważne skargi, Shaw zawarł porozumienia gospodarcze z ostatnimi rodzinami, aby je uciszyć. W końcu rewelacje Ndalosa stały się znane na całym świecie, a Shaw został zmuszony do rezygnacji przez "najwyższe władze Watykanu". Przeprowadza się do Rzymu, gdzie zostaje mianowany prefektem Kongregacji ds. Duchowieństwa, stanowisko dość ważne, ale wszystko wskazuje na to, że to ona jest kolosem w jego karierze.
  
  Jednak są tacy, którzy nadal uważają Shawa za świętego, który ze wszystkich sił bronił Kościoła. "Był prześladowany i szkalowany za obronę Wiary" - mówi ksiądz Miller, jego osobisty sekretarz. Ale w ciągle zmieniających się mediach o tym, kim powinien być papież, Shaw ma niewielkie szanse. Kuria Rzymska jest zwykle grupą ostrożną, nieskłonną do ekstrawagancji. Chociaż Shaw ma duże poparcie, nie możemy wykluczyć, że zbierze wiele głosów, chyba że zdarzy się cud.
  
  2005-08-04-10:12 (AP)
  
  
  
  Zakrystia Watykanu
  
  Niedziela, 10 kwietnia 2005 o godzinie 11:08.
  
  
  
  Księża, którzy będą odprawiać ceremonię wraz z kardynałem Shawem, ubierają się w pomocniczej zakrystii w pobliżu wejścia do bazyliki św. Piotra, gdzie wraz z akolitami czekają na celebrującego na pięć minut przed rozpoczęciem ceremonii.
  
  Do tego momentu muzeum było puste, z wyjątkiem dwóch zakonnic, które asystowały Shawowi i innego współsługi, kardynała Paulicha, oraz szwajcarskiego strażnika pilnującego ich przy samych drzwiach zakrystii.
  
  Karoski pogłaskał nóż ukryty w ubraniu. Przemyśl dokładnie swoje szanse.
  
  W końcu miał wygrać swoją nagrodę.
  
  Już prawie czas.
  
  
  
  Plac Świętego Piotra
  
  Niedziela, 10 kwietnia 2005 o godzinie 11:16.
  
  
  
  "Nie możesz przejść przez Bramę św. Anny, ojcze. Jest również pod ścisłą obserwacją i nikogo nie wpuszcza. Dotyczy to tych, którzy mają pozwolenie Watykanu.
  
  Obaj podróżnicy obserwowali podejście do Watykanu z pewnej odległości. Oddzielnie, żeby zachować dyskrecję. Było mniej niż pięćdziesiąt minut, zanim w San Pedro rozpoczęło się nabożeństwo nowencyjne.
  
  W ciągu zaledwie trzydziestu minut ujawnienie imienia Francisa Shawa na rycinie "Madonna del Carmen" zostało zastąpione szaloną reklamą w Internecie. Agencje prasowe wskazywały miejsce i czas, w którym ma się odbyć Audycja, na oczach wszystkich, którzy chcieli ją przeczytać.
  
  I wszyscy byli na Placu św. Piotra.
  
  - Będziemy musieli wejść frontowymi drzwiami do Bazyliki.
  
  -NIE. Bezpieczeństwo zostało zaostrzone we wszystkich punktach, z wyjątkiem tego, który jest otwarty dla zwiedzających, bo to właśnie z jego powodu oczekuje się od nas. I chociaż udało nam się wejść, nie mogliśmy zmusić nas do zbliżenia się do ołtarza. Shaw i ten, który mu służy, odchodzą z zakrystii św. Piotra. Z allí droga prowadzi prosto do bazyliki. Nie używajcie ołtarza Piotra, który jest przeznaczony dla Papieża. Skorzystaj z jednego z drugorzędnych ołtarzy, a na ceremonii będzie około ośmiuset osób.
  
  -¿ Czy Karoskiá odważy się przemawiać przed tak wieloma ludźmi?
  
  "Naszym problemem jest to, że nie wiemy, kto gra jaką rolę w tym dramacie. Jeśli Święte Przymierze chce śmierci Shawa, nie pozwoli nam powstrzymać go od odprawiania mszy. Jeśli chcą dopaść Karoskiego, to nie ostrzegajmy też kardynała, bo to świetna przynęta. Jestem przekonany, że cokolwiek się stanie, jest to ostatni akt tej komedii.
  
  "Cóż, na tym etapie nie będzie dla nas żadnej roli w él. Jest już jedenasta za kwadrans.
  
  -NIE. Wejdziemy do Watykanu, otoczymy agentów Sirin i dotrzemy do zakrystii. Spektaklowi należy uniemożliwić odprawianie Mszy św.
  
  -¿Somo, ojcze?
  
  "Użyjemy ścieżki, którą Sirin Jam może sobie wyobrazić.
  
  
  Cztery minuty później zadzwonił dzwonek do drzwi skromnego pięciopiętrowego budynku. Paola le dio la razón a Fowler. Sirin nie mogła sobie wyobrazić, że Fowler zapuka do drzwi Pałacu Świętego Oficjum z własnej woli, nawet w młynie.
  
  Jedno z wejść do Watykanu znajduje się pomiędzy pałacem Berniniego a kolumnadą. Składa się z czarnego ogrodzenia i stróżówki. Zwykle jest strzeżona przez dwóch Gwardii Szwajcarskiej. Tamtej niedzieli było ich pięciu i przyszedł do nas policjant w cywilu. Écentimo trzymał w ręku teczkę, aw środku (choć ani Fowler, ani Paola o tym nie wiedzieli) znajdowały się jego fotografie. Ta osoba, członek Korpusu Czujności, zobaczyła parę, która wydawała się pasować do opisu, idącą chodnikiem naprzeciwko. Widział ich tylko przez chwilę, kiedy zniknęli mu z pola widzenia i nie był pewien, czy to byli oni. Nie miał prawa opuścić swojego posterunku, ponieważ nie próbował ich śledzić, aby to sprawdzić. Rozkazy miały informować, czy ci ludzie próbowali dostać się do Watykanu i zatrzymać ich przez jakiś czas, w razie potrzeby siłą. Ale wydawało się oczywiste, że ci ludzie byli ważni. Naciśnij przycisk wywołania bota na krótkofalówce i zgłoś, co widziałeś.
  
  Niemal na rogu Porta Cavalleggeri, mniej niż dwadzieścia metrów od wejścia, gdzie policjant odbierał przez radio instrukcje, znajdowała się brama pałacowa. Zamknięte drzwi, ale z dzwonkiem. Fowler wystawił palec na wszystkie strony, dopóki nie usłyszał odgłosu odkręcania śrub z drugiej strony. Ze szczeliny wystaje twarz dojrzałego księdza.
  
  -¿Czego oni chcieli? - powiedział gniewnym tonem.
  
  "Przyjechaliśmy odwiedzić biskupa Khana.
  
  -¿W imieniu kogo?
  
  "Od ojca Fowlera".
  
  - Mi to nie wygląda.
  
  - Jestem starym przyjacielem.
  
  - Biskup Khanog odpoczywa. Dziś jest niedziela i Palazzo jest zamknięte. Dzień dobry - powiedział, wykonując zmęczone gesty dłonią, jakby odganiał muchy.
  
  "Proszę mi powiedzieć, ojcze, w którym szpitalu lub na cmentarzu jest biskup.
  
  Ksiądz spojrzał na niego ze zdziwieniem.
  
  -¿Somo mówi?
  
  "Biskup Khan powiedział mi, że nie spocznę, dopóki nie zapłaci mi za moje liczne grzechy, ponieważ musi być chory lub martwy. Nie mam innego wyjaśnienia.
  
  Spojrzenie księdza zmieniło się nieco z wrogiego dystansu do lekkiej irytacji.
  
  - Wygląda na to, że znasz biskupa Khana. Zaczekajcie tu na zewnątrz - powiedział, ponownie zamykając im drzwi przed nosem.
  
  -¿Cómo sabía que ese Hanër estaría aquí? zapytaj Paolę.
  
  - Biskup Khan nie odpoczął ani jednej niedzieli w swoim życiu, dottor. To byłby nieszczęśliwy wypadek, gdybym zrobił to dzisiaj.
  
  -Twój przyjaciel?
  
  Fowlera carraspeó.
  
  "Cóż, właściwie to jest osoba, która nienawidzi mnie na całym świecie. Gontas Haner jest obecnym delegatem Kurii. Jest starym jezuitą, który stara się zakończyć niepokoje na zewnątrz Świętego Przymierza. Kościelna wersja jego spraw wewnętrznych. To on wniósł sprawę przeciwko mnie. Nienawidzi mnie za to, że nie powiedziałem ani słowa o powierzonych mi misjach.
  
  -¿ Jaki jest jego absolutyzm?
  
  - Dość źle. Kazał mi rzucić anatemę na moje imię w él, i to przed lub po tym, jak podpisał je z papieżem.
  
  -¿ Co to jest anatema?
  
  - Uroczysty dekret o ekskomunice. Khan wie, czego się boję na tym świecie: że Kościół, o który walczyłem, nie pozwoli mi pójść do nieba po śmierci.
  
  CSI spojrzał na niego z troską.
  
  "Ojcze, czy mogę wiedzieć, co tu robimy?"
  
  Przyszedłem wyznać wszystko.
  
  
  
  Zakrystia Watykanu
  
  Niedziela, 10 kwietnia 2005 o godzinie 11:31.
  
  
  
  Szwajcarski gwardzista upadł jak powalony, bez dźwięku, bez dźwięku, jaki wydawała jego halabarda odbijająca się od podłogi od mármolu. Rana na gardle całkowicie przecięła mu gardło.
  
  Na ten hałas jedna z zakonnic wyszła z zakrystii. Nie miał czasu krzyczeć. Karoski uderzył go mocno w twarz. Religijna Kay upadła twarzą na podłogę, całkowicie oszołomiona. Zabójca nie spieszy się, by włożyć prawą stopę pod czarny szal rozpłaszczonej siostry. Szukałem tyłu. Wybierz precyzyjny punkt i przenieś cały ciężar ciała na podeszwę stopy. Szyja jest sucha.
  
  Inna zakonnica z pewną siebie miną wystawia głowę przez drzwi zakrystii. Potrzebował pomocy swego towarzysza z epoki.
  
  Karoski wbił mu nóż w prawe oko. Kiedy ją wyciągnąłem i położyłem w krótkim korytarzyku prowadzącym do zakrystii, ciągnęła już trupa.
  
  Spójrz na trzy ciała. Spójrz na drzwi do zakrystii. Spójrz na zegar.
  
  Aín ma pięć minut na podpisanie swoich wpisów.
  
  
  
  Widok zewnętrzny Pałacu Świętego Oficjum
  
  Niedziela, 10 kwietnia 2005 o godzinie 11:31.
  
  
  
  Paola zamarła z otwartymi ustami na słowa Fowlera, ale zanim zdążyła odpowiedzieć, drzwi otworzyły się z hukiem. Zamiast dojrzałego księdza, który zabiegał o ich względy wcześniej, pojawił się przystojny biskup ze starannie przystrzyżonymi blond włosami i brodą. Wyglądał na około pięćdziesiąt lat. Mówi do Fowlera z niemieckim akcentem, pełnym pogardy i powtarzających się błędów.
  
  "Wow, jak tylko po tych wszystkich wydarzeniach pojawiasz się w moich drzwiach. Komu zawdzięczam ten nieoczekiwany zaszczyt?
  
  "Biskupie Khan, przyszedłem prosić cię o przysługę.
  
  "Obawiam się, że nie jest pan w stanie o nic mnie zapytać, ojcze Fowler. Dwanaście lat temu poprosiłem cię o coś, a ty milczałeś przez dwie godziny. ¡Días! Komisja uważa go za niewinnego, ale ja nie. A teraz idź i uspokój się.
  
  Jego rozszerzone słowo chwali Porta Cavallegheri. Paola pomyślała, że jego palec jest tak twardy i prosty, że mógłby powiesić Fowlera w kominku.
  
  Ksiądz pomógł mu zawiązać własną pętlę.
  
  Ciocia nie słyszała, co mogę zaoferować w zamian.
  
  Biskup skrzyżował ręce na piersi.
  
  -Hable, Fowler.
  
  "Możliwe, że nie później niż pół godziny później na Obliczu św. Piotra dojdzie do morderstwa. przyjdź, aby to zatrzymać. Niestety nie możemy dostać się do Watykanu. Camilo Sirin odmówił nam wstępu. Proszę o pozwolenie na przejście przez Palazzo na parking, abym mógł wejść niepostrzeżenie do La Cittá.
  
  -A co w zamian?
  
  - Odpowiedz na wszystkie pytania dotyczące awokado. Mananna.
  
  Odwrócił się do Paoli.
  
  - Potrzebuję twojego dowodu osobistego.
  
  Paola nie miała na sobie odznaki policyjnej. Boi se había ją zabrał. Na szczęście miał magnetyczną kartę dostępu UACV. Trzymał ją mocno przed biskupem, mając nadzieję, że to wystarczy, by im uwierzył.
  
  Biskup bierze kartę z rąk naukowca medycyny sądowej. Przyjrzałem się jego twarzy i zdjęciu na karcie, odznace UACV, a nawet taśmie identyfikacyjnej.
  
  - Och, jakie to prawdziwe. Uwierz mi, Fowler, dodam pożądanie do twoich wielu grzechów.
  
  Tutaj Paola odwróciła wzrok, aby nie dostrzegł uśmiechu, który pojawił się na jej ustach. To była ulga, że Fowler potraktował sprawę biskupa bardzo poważnie. Cmoknął językiem w geście obrzydzenia.
  
  "Fowler, gdziekolwiek się pojawi, jest otoczony krwią i śmiercią. Moje przekonania co do ciebie są bardzo mocne. Nie chcę go wpuścić.
  
  Kapłan miał już odpowiedzieć Chanowi, ale skinął na niego.
  
  "Jednakże, ojcze, wiem, że jesteś człowiekiem honoru. Akceptuję twoją umowę. Dzisiaj jadę do Watykanu, ale Matka Anna musi przyjść do mnie i powiedzieć mi prawdę.
  
  Powiedziawszy to, odsunął się na bok. Weszli Fowler i Paola. Foyer było eleganckie, kremowe, bez ozdób i dekoracji. W całym budynku panowała cisza, która odpowiadała niedzieli. Paola podejrzewała, że Niko, który pozostał wszystkim, był tą wysportowaną i smukłą sylwetką, jak folia. Ta osoba widzi w sobie sprawiedliwość Bożą. Bał się nawet myśleć o tym, co taka obsesyjna świadomość mogła zrobić przez czterysta lat przed satrami.
  
   - Le veré mañana, padre Fowler. Ponieważ będę miał przyjemność przekazać panu dokument, który dla pana przechowuję.
  
  Ksiądz poprowadził Paolę korytarzem pierwszego piętra Palazzo, nie oglądając się za siebie, być może bojąc się upewnić, że stoi pod drzwiami, czekając na jego powrót z następnego dnia.
  
  - To interesujące, ojcze. Zwykle ludzie wychodzą z kościoła na Święte Oficjum, nie wchodzą przez nie" - powiedziała Paola.
  
  Fowler skrzywił się między smutkiem a złością. Nika.
  
  "Mam nadzieję, że schwytanie Karoskiego nie pomoże uratować życia potencjalnej ofierze, która w nagrodę podpisze moją ekskomunikę.
  
  Podeszli do drzwi awaryjnych. Następne okno wychodziło na parking. Fowler naciska środkową belkę drzwi i niepostrzeżenie wystawia głowę. Gwardia Szwajcarska, oddalona o trzydzieści jardów, obserwuje ulicę utkwionymi oczami. Zamknij ponownie drzwi.
  
  - Demony się spieszą. Musimy porozmawiać z Shawem i wyjaśnić mu sytuację, zanim Karoski skończy L.
  
  - Spalić drogę.
  
  - Wyjeżdżamy z parkingu i kontynuujemy jazdę jak najbliżej ściany budynku w pasie Indian. Wkrótce będziemy na sali sądowej. Będziemy trzymać się ściany, aż dotrzemy do rogu. Będziemy musieli przejść przez rápedro po skosie i skręcić głową w prawo, bo nie będziemy wiedzieć, czy ktoś nas obserwuje w okolicy. Pójdę pierwszy, dobrze?
  
  Paola skinęła głową i szybko ruszyli dalej. Bez przeszkód dotarli do zakrystii św. Piotra. Był to imponujący budynek sąsiadujący z Bazyliką św. Piotra. Przez całe lato było otwarte dla turystów i pielgrzymów, ponieważ popołudniami było tu muzeum, w którym znajdowały się jedne z największych skarbów chrześcijaństwa.
  
  Ksiądz kładzie rękę na drzwiach.
  
  Była otwarta.
  
  
  
  Zakrystia Watykanu
  
  Niedziela, 10 kwietnia 2005 o godzinie 11:42.
  
  
  
   -Mala señal, dottora -susurró Fowler.
  
   Inspektor kładzie rękę na pasie i wyciąga rewolwer kalibru 38.
  
  -Chodźmy w.
  
  "Myślałem, że Boy odebrał mu broń.
  
  "Wziął ode mnie karabin maszynowy, który jest bronią zasad. Ta zabawka jest na wszelki wypadek.
  
  Obaj przekroczyli próg. Teren muzeum był opuszczony, okna pozamykane. Farba pokrywająca podłogi i ściany przywracała skąpe światło sączące się przez nieliczne okna. Pomimo popołudnia w pokojach było prawie ciemno. Fowler w milczeniu prowadził Paolę, w duchu przeklinając skrzypienie jej butów. Minęli cztery sale muzealne. Szóstego Fowler gwałtownie się zatrzymał. Mniej niż pół metra dalej, częściowo ukryty za ścianą tworzącą korytarz, którym mieli skręcić, natknąłem się na coś bardzo niezwykłego. Dłoń w białej rękawiczce i dłoń pokryta tkaniną w jasnożółtych, niebieskich i czerwonych odcieniach.
  
  Skręcając za róg, upewnili się, że ramię jest przymocowane do szwajcarskiego strażnika. Aín trzymał halabardę w lewej ręce, a to, co było jego oczami, stało się teraz dwoma sączącymi się dziurami. Po chwili Paola ujrzała dwie zakonnice w czarnych szatach, leżące na brzuchu, złączone w ostatnim uścisku.
  
  Nie mają też oczu.
  
  Kryminalista nacisnął spust. Styl crossover z Fowlerem.
  
  -Esta aqui.
  
  Znajdowali się w krótkim korytarzu prowadzącym do centralnej zakrystii Watykanu, zwykle strzeżonym siatką kontaktową, ale z dwuskrzydłowymi drzwiami otwartymi dla zwiedzających, aby mogli obejrzeć od wejścia miejsce, w którym Ojciec Święty przyodziewa się przed celebracją św. Masa.
  
  W tym czasie było zamknięte.
  
  - Na litość boską, niech nie będzie za późno - powiedziała Paola, wpatrując się w ciała.
  
  Do tego czasu odbyło się już co najmniej osiem spotkań Karoskich. Przysięga sobie to samo, co w ostatnich latach. Nie myśl o tym dwa razy. Przebiegłem dwa metry korytarza do drzwi, unikając SAPRáveres. Wyciągnąłem ostrze lewą ręką, prawą podniosłem z rewolwerem w pogotowiu i przekroczyłem próg.
  
  Znajdowałem się w bardzo wysokiej ośmiokątnej sali, długiej na około dwanaście metrów, wypełnionej złotym światłem. Przed nią ołtarz, otoczony kolumnami, z wizerunkiem lwa: zdjęciem z krzyża. Ściany pokryte dzwonami i pokryte szarym marmurem, dziesięć szafek z drewna tekowego i trawy cytrynowej, w których przechowywano święte szaty. Gdyby Paola spojrzała w sufit, mogłaby zobaczyć basen ozdobiony pięknymi freskami, z którego okien wpadało światło zalewające to miejsce. Ale CSI trzyma to na widoku dwóch osób, które były w pokoju.
  
  Jednym z nich był kardynał Shaw. Drugi też był rasowy. Dla Paoli brzmiał niewyraźnie, aż w końcu była w stanie go rozpoznać. Był to kardynał Paulich.
  
  Obaj stali przy ołtarzu. Paulich, asystent Shawa, właśnie kończył ją zakuwać w kajdanki, kiedy wpadł do nich technik medycyny sądowej z wycelowaną w nich bronią.
  
  -¿Donde está? Paola krzyczy, a jej krzyk odbija się echem w czaszce. Widziałeś go?
  
  Amerykanin mówił bardzo wolno, nie spuszczając wzroku z pistoletu.
  
  -¿Dónde está quién, señorita?
  
  -Karoski. Ten, który zabił gwardię szwajcarską i zakonnice.
  
  Nie skończyłem jeszcze mówić, kiedy do pokoju wszedł Fowler. Nienawidzi Paoli. Spojrzał na Shawa i po raz pierwszy napotkał oczy kardynała Paulica.
  
  W tym spojrzeniu był ogień i uznanie.
  
  - Cześć, Victor - powiedział ksiądz niskim, ochrypłym głosem.
  
  Kardynał Paulich, znany jako Viktor Karoski, lewą ręką trzymał kardynała Shawa za szyję, a dodatkową prawą ręką trzymał pistolet Pontiero i przyłożył go do skroni purpurowego.
  
  -Zostań tam gdzie jesteś! - krzyknął Dicanti, a echo powtórzyło jego słowa.
  
  - Nie ruszaj palcem i bój się pulsującej adrenaliny, którą czuła w skroniach. Przypomnij sobie wściekłość, która ją ogarnęła, gdy po zobaczeniu obrazu Pontiero to zwierzę zadzwoniło do niej przez telefon. przez telefon.
  
  Celuj ostrożnie.
  
  Karoski był oddalony o ponad dziesięć metrów i tylko część jego głowy i przedramienia była widoczna za ludzką tarczą, którą uformował kardynał Shaw.
  
  Przy jego zwinności i celności strzał był niemożliwy.
  
  albo zabiję cię tutaj.
  
  Paola przygryzła dolną wargę, żeby nie rozpłakać się z wściekłości. Trzymaj wszystkich przed zabójcą i nic nie rób.
  
  - Nie zwracaj na niego uwagi, dothor. Nigdy nie skrzywdziłby ani tak, ani kardynała, prawda, Victorze?
  
  Karoski mocno przyciska się do szyi Shawa.
  
  - Oczywiście, że tak. Rzuć broń na ziemię, Dicanti. ¡ Tyrela!
  
  "Proszę, rób, co ci każe" - gimió Shawa drżącym głosem.
  
  - Znakomita interpretacja, Victorze - głos Fowlera drżał z podniecenia. - Lera. Pamiętasz, wydawało nam się niemożliwe, żeby zabójca mógł wydostać się z pokoju Cardoso, który był zamknięty dla osób postronnych? Cholera, to było zajebiste. Nigdy jej nie opuściłem.
  
  -¿Somo? Paula była zaskoczona.
  
  - Wyważyliśmy drzwi. Nikogo nie widzieliśmy. A potem prośba o pomoc w porę wysłała nas w szalony pościg po schodach. Victor z pewnością ¿ pod łóżkiem? W szafie?
  
  - Bardzo sprytnie, ojcze. A teraz rzuć broń, inspektorze.
  
  "Ale oczywiście ta prośba o pomoc i opis przestępcy jest potwierdzony przez człowieka wiary, człowieka pełnego zaufania. Kardynał. Wspólnik zabójcy.
  
  -Wypełniać!
  
  -¿Co obiecał ci pozbyć się rywali w pogoni za sławą, na którą już nie zasługiwał?
  
  -Wystarczająco! Karoski był jak szalony, twarz miał mokrą od potu. Jedna ze sztucznych brwi, które nosiła, odklejała się, prawie nad jednym okiem.
  
   -¿Te buscó en el Instituto Saint Matthew, Viktor? É on był tym, który zalecił ci wchodzenie we wszystko, prawda?
  
  "Skończ z tymi absurdalnymi insynuacjami, Fowler. Każ kobiecie rzucić broń, albo ten wariat mnie zabije - nakazuje Shaw w desperacji.
  
  -¿Cuá czy taki był plan Jego Eminencji Victora? Fowler powiedział, ignorując to: "Dziesięć, czy mamy udawać, że atakujemy go w samym centrum Bazyliki Świętego Piotra?" ¿A czy ja odwiodę cię od robienia wszystkiego przed całym ludem Bożym i telewidzami?
  
  -¡ Nie idź za nim, bo go zabiję! Zabij go!
  
  "Byłbym tym, który umrze. Y el seria un heroe.
  
   -¿Co ci obiecałem w zamian za klucze do Królestwa, Victorze?
  
  - Niebiosa, cholerna koza! NA! Nieśmiertelne życie!
  
  Karoski, z wyjątkiem pistoletu wycelowanego w głowę Shawa. Wyceluj w Dikanty i strzelaj.
  
  Fowler pchnął Dicanty'ego do przodu, który upuścił broń. Kula Karoskiego chybiła zbyt blisko głowy inspektora i przebiła lewe ramię księdza.
  
  Karoski odepchnął C Shawa, który pobiegł w poszukiwaniu schronienia między dwiema szafkami. Paola, nie mając czasu na szukanie rewolweru, wpada na Karoskiego ze spuszczoną głową i zaciśniętymi pięściami. Uderzając czarodzieja prawym ramieniem w jego pierś, uderzyłem go o ścianę, ale nie byłem w stanie pozbawić go powietrza: chroniły go warstwy wyściółki, które miał na sobie, by udawać grubasa. pistolet upadł na podłogę z głośnym i głośnym łoskotem.
  
  Zabójca dźga Dikanti w plecy, który wyje z bólu, ale wstaje i udaje mu się dźgnąć Karoskiego w twarz, który zatacza się i prawie traci równowagę.
  
  Paola popełniła swój błąd unico.
  
  Rozejrzyj się za pistoletem. A potem Karoski uderzył ją w twarz, w jej statusie magika, z rozsądku. I w końcu złapałem ją jedną ręką, tak jak to zrobiłem z Shawem. Tylko, że tym razem trzymała w dłoni ostry przedmiot, którym gładziła twarz Paoli. Był to zwykły nóż do krojenia ryb, ale bardzo ostry.
  
  - Och, Paola, nie masz pojęcia, ile frajdy mi to sprawi - szepczę oo do oido.
  
  -ŻWIKTOR!
  
  Karowski odwrócił się. Fowler upadł na lewe kolano, przyciśnięty do ziemi, jego lewe ramię było zmiażdżone, a krew spływała po ramieniu, które zwisało bezwładnie do ziemi.
  
  Prawa ręka Paoli chwyciła rewolwer i wycelowała prosto w czoło Karoski.
  
  - On nie będzie strzelał, ojcze Fowler - sapnął zabójca. Nie jesteśmy tak różni. Oboje żyjemy w tym samym prywatnym piekle. I przysięgasz na swoje kapłaństwo, że nigdy więcej nie zabijesz.
  
  Ze straszliwym wysiłkiem, zarumieniony z bólu, Fowler zdołał unieść lewe ramię do pozycji pionowej. Jednym ruchem wyszarpuję go z koszuli i podrzucam w powietrze, między zabójcę a el. Podnośnik obrócił się w powietrzu, a jego materiał zrobił się biały, z wyjątkiem czerwonawego śladu w miejscu, w którym kciuk Fowlera spoczywał na stole. Karoski podążał za nim zahipnotyzowanymi oczami, ale nie widział, jak spada.
  
  Fowler oddał jeden doskonały strzał, który trafił Karoskiego w oko.
  
  Zabójca mdleje. W oddali usłyszał głosy wołających go rodziców i wyszedł im na spotkanie.
  
  
  Paola podbiegła do Fowlera, który siedział nieruchomo i był roztargniony. W biegu zdjął kurtkę, aby zakryć ranę na ramieniu księdza.
  
  - Zaakceptuj, ojcze, ścieżkę.
  
  "Dobrze, że przybyliście, moi przyjaciele" - powiedział kardynał Shaw, nagle zbierając się na odwagę, by wstać. Ten potwór mnie porwał.
  
  "Nie stój w miejscu, kardynale. Idź i ostrzeż kogoś... - zaczęła mówić Paola, pomagając Fowlerowi zejść na podłogę. Nagle zdałem sobie sprawę, że zmierza do El Purpurado. Kierując się w stronę pistoletu Pontiero, znajduje się obok ciała Karoskiego. I zdałem sobie sprawę, że teraz byli bardzo niebezpiecznymi świadkami. Wyciągam rękę do wielebnego Leo.
  
  "Dzień dobry", powiedział inspektor Sirin, wchodząc do pokoju, a za nim trzech konstabli bezpieczeństwa, i zaskakując kardynała, który już się schylił, by podnieść pistolet z podłogi. Zaraz wrócę i założę Guido.
  
  - Już zaczynałem wierzyć, że się panu nie przedstawi, generalny inspektorze. Musicie natychmiast aresztować éStasa - powiedział do Fowlera i Paoli.
  
  "Przepraszam, Wasza Eminencjo. Jestem teraz z Tobą.
  
  Camilo Sirin rozgląda się. Podszedł do Karoskiego, podnosząc po drodze pistolet Pontiero. Dotknij czubkiem buta twarzy zabójcy.
  
  -¿Czy to el?
  
  - Tak - powiedział Fowler, nie ruszając się.
  
  - Cholera, Sirin - powiedziała Paola. Fałszywy kardynał. Czy to mogło się wydarzyć?
  
  - Mieć dobre referencje.
  
  Sirin na pelerynach z prędkością zawrotu głowy. Wstręt do tej kamiennej twarzy zaszczepił się w mózgu, który pracował na pełnych obrotach. Od razu zaznaczamy, że Paulich był ostatnim kardynałem mianowanym przez Wojtyłę. Sześć miesięcy temu, kiedy Wojtyła ledwo wstawał z łóżka. Odnotuj, że ogłosił Somalijczykowi i Ratzingerowi, że mianował kardynała in pectore, którego nazwisko ujawnił Show, aby zostało ogłoszone ludowi. śmierć. Nie znajduje nic szczególnego w wyobrażeniu sobie, że usta, natchnione wyczerpanym Mostem, wymawiają imię Paulich i że nigdy nie będzie mu towarzyszył. do "kardynała" w Domus Sancta Marthae po raz pierwszy, aby przedstawić go jego ciekawym towarzyszom poñerosu.
  
  "Kardynale Shaw, ma pan wiele do wyjaśnienia.
  
  - Nie wiem, co masz na myśli...
  
  - Kardynale, proszę.
  
  Shaw volvió a envararse una vez más. Zaczął przywracać swoją dumę, swoją wieloletnią dumę, tę samą, którą utracił.
  
  - Jan Paweł II przygotowywał mnie przez wiele lat do kontynuowania Pana pracy, Generalny Inspektorze. Mówicie mi, że nikt nie wie, co może się stać, gdy władza nad Kościołem przejdzie w ręce ludzi o słabym sercu. Bądźcie pewni, że działacie teraz w sposób, który najlepiej odpowiada waszemu Kościołowi, mój przyjacielu.
  
  Wzrok Sirin dokonał prawidłowej oceny simo w ciągu pół sekundy.
  
  - Oczywiście, że tak, Wasza Eminencjo. ¿Domenico?
  
  - Inspektorze - powiedział jeden z policjantów, który wszedł ubrany w czarny garnitur i krawat.
  
  - Kardynał Shaw wychodzi teraz, by odmówić mszę nowendialską w La Basílica.
  
  Kardynał uśmiechnął się.
  
  "Następnie ty i inny agent odprowadzicie cię do nowego miejsca docelowego: klasztoru Albergradz w Alpach, gdzie kardynał może kontemplować swoje czyny w samotności. Od czasu do czasu będę też chodził po górach.
  
  "Niebezpieczny sport, teraz jest jeden" - powiedział Fowler.
  
  -Z pewnością. pełen wypadków - corroboró Paola.
  
  Shaw milczał iw tej ciszy prawie można było zobaczyć, jak spada. Głowę miał opuszczoną, brodę przyciśniętą do piersi. Nie żegnaj się z nikim wychodząc z zakrystii w towarzystwie Dominika.
  
  Generalny Inspektor klęka obok Fowlera. Paola trzymała jego głowę, zakrywając ranę kurtką.
  
  - Oswojony Perm.
  
  Daleko - ręka naukowca medycyny sądowej. Jej prowizoryczna opaska na oczy była już przemoczona i zastąpiła ją pomiętą kurtką.
  
  - Uspokój się, karetka już jedzie. ¿Powiedz mi, proszę, czy mam bilet do tego cyrku?
  
  "Omijamy twoje szafki, inspektorze Sirin. Wolimy posługiwać się słowami Pisma Świętego.
  
  Niewzruszony mężczyzna uniósł lekko brew. Paola zdała sobie sprawę, że w ten sposób wyraża zdziwienie.
  
  -O, jasne. Stary Gontas Haner, zatwardziały robotnik. Widzę, że twoje kryteria przyjęcia do Watykanu są więcej niż słabe.
  
  - A ich ceny są bardzo wysokie - powiedział Fowler, myśląc o strasznym wywiadzie, który miał go czekać w przyszłym miesiącu.
  
  Sirin pokiwał głową ze zrozumieniem i przycisnął kurtkę do rany kapłana.
  
  - Myślę, że da się to naprawić.
  
  W tym momencie przyjechały dwie pielęgniarki ze składanymi noszami.
  
  Podczas gdy sanitariusze opatrywali rannych, wewnątrz ołtarza, przy drzwiach prowadzących do zakrystii, czekało ośmiu służących i dwóch księży z dwoma kadzielnicami, ustawionych w dwóch rzędach do pomocy rannym. Kardynałowie Shaw i Paulich. Zegar wskazywał czwartą po dwunastej. Msza musiała już się rozpocząć. Najstarszego z kapłanów kusiło, by posłać jednego ze sług, aby zobaczył, co się stanie. Być może siostry oblatki, którym powierzono opiekę nad zakrystią, miały problem ze znalezieniem odpowiedniego ubrania. Ale protokół wymagał, aby wszyscy pozostali nieruchomo podczas oczekiwania na celebransów.
  
  W końcu w drzwiach prowadzących do kościoła pojawił się tylko kardynał Shaw. Akolici zaprowadzili ją do ołtarza św. Józefa, gdzie miała odprawić mszę św. Wierni, którzy byli blisko kardynała podczas ceremonii, komentowali między sobą, że kardynał musiał bardzo kochać Ojca Wojtyłę: Shaw całą mszę spędził we łzach.
  
  
  - Uspokój się, jesteś bezpieczny - powiedział jeden z sanitariuszy. Natychmiast pojedziemy do szpitala, aby go całkowicie wyleczyć, ale krwawienie ustało.
  
  Tragarze podnieśli Fowlera iw tym momencie Paola nagle go zrozumiała. Alienacja od rodziców, zrzeczenie się spadku, straszna zniewaga. Gestem zatrzymał tragarzy.
  
  - Teraz rozumiem. Osobiste piekło, które dzielili. Byłeś w Wietnamie, żeby zabić swojego ojca, prawda?
  
  Fowler spojrzał na niego ze zdziwieniem. Byłem tak zaskoczony, że zapomniałem mówić po włosku i odpowiedziałem po angielsku.
  
  - Przepraszam?
  
  "To złość i uraza doprowadziły go do wszystkiego" - odpowiedziała Paola, również szeptem po angielsku, żeby tragarze nie słyszeli rozmowy. głęboka nienawiść do ojca, ojców lub odrzucenie przez matkę. Odmowa przyjęcia spadku. Chcę zakończyć wszystko, co ma związek z rodziną. I jej wywiad z Victorem o piekle. Jest w aktach, które mi zostawiłeś. Cały czas był przede mną...
  
  -¿Czy donde chce się zatrzymać?
  
  - Teraz rozumiem - powiedziała Paola, pochylając się nad noszami i kładąc przyjacielską dłoń na ramieniu księdza, który stłumił jęk bólu. Rozumiem, że przyjął pracę w Instytucie św. Mateusza i rozumiem, że pomagam mu stać się tym, kim jest dzisiaj. Twój ojciec znęcał się nad tobą cały czas, prawda? I jego matka wiedziała to przez cały czas. To samo dotyczy Karoskiego. Dlatego Karoski go szanował. Ponieważ obaj znajdowali się po różnych stronach tego samego świata. Wybrałeś bycie mężczyzną, a ja potworem.
  
  Fowler nie odpowiedział, ale nie musiał. Tragarze wznowili swój ruch, ale Fowler znalazł siłę, by spojrzeć na nią i uśmiechnąć się.
  
  - Życzenie Kui, .
  
  
  W karetce Fowler traci przytomność. Zamknął na chwilę oczy, ale znajomy głos przywrócił go do rzeczywistości.
  
  - Cześć, Antoni.
  
  Fowlera Sonrio.
  
  - Cześć Fabio. ¿ A co z twoją ręką?
  
  -Dość pojebane.
  
  - Miałeś dużo szczęścia na tym dachu.
  
  Dante nie odpowiedział. Él i Sirin siedzieli razem na ławce obok karetki. Nadinspektor skrzywił się z niezadowolenia, mimo że lewą rękę miał w gipsie, a twarz pokrytą ranami; drugi miał swoją zwykłą pokerową twarz.
  
  -Więc co? zamierzasz mnie zabić? ¿ Cyjanek w saszetce serum, czy pozwolisz mi wykrwawić się, czy będziesz zabójcą, jeśli strzelisz mi w tył głowy? Wolałbym, żeby to było ostatnie.
  
  Dante roześmiał się, niezbyt zadowolony.
  
  - Nie kuś mnie. Może algun día, ale nie tym razem, Anthony. To jest podróż w obie strony. Będzie bardziej odpowiednia okazja.
  
  Sirin spojrzała kapłanowi prosto w oczy z kamienną twarzą.
  
  "Chciałbym Ci podziękować. Byłeś bardzo pomocny.
  
  "Nie zrobiłem tego dla ciebie. I to nie z powodu twojej flagi.
  
  - Ja wiem.
  
  - Prawdę mówiąc, wierzyłem, że to ty jesteś temu przeciwny.
  
  - Ja też to wiem i nie winię cię.
  
  Cała trójka milczała przez kilka minut. W końcu Sirin znów się odezwała.
  
  -¿Czy jest jakaś szansa, że do nas wrócisz?
  
  Nie, Camillo. Już raz mnie wkurzył. To się więcej nie powtórzy.
  
  -Ostatni raz. Za stare dobre czasy.
  
  Fowler meditó unos segundos.
  
  - Pod jednym warunkiem. Wiesz co to jest.
  
  Sirin skinął głową.
  
  - Daję słowo. Nikt nie powinien się do niej zbliżać.
  
  - I od drugiego też. w języku hiszpańskim.
  
  "Nie mogę ci tego zagwarantować. Nie jesteśmy pewni, czy nie ma kopii dysku.
  
  - Porozmawiałem z nią. Nie ma go i nie mówi.
  
  -Wszystko w porządku. Bez dysku nic nie udowodnisz.
  
  Nastąpiła kolejna cisza, długa, przerywana przerywanym pikaniem elektrokardiogramu, który ksiądz przyciskał do piersi. Fowler stopniowo się rozluźniał. Pośród mgły dotarło do niego ó250; ostatnie zdanie Sirin.
  
  -¿Sabes, Anthony? Przez chwilę wierzyłem, że powiem jej prawdę. Cała prawda.
  
  Fowler nie usłyszał własnej odpowiedzi, chociaż nie usłyszał. Nie wszystkie prawdy stają się wolne. Wiedz, że nie mogę żyć nawet ze swoją prawdą. Nie mówiąc już o zrzuceniu tego ciężaru na kogoś innego.
  
  
  
  (El Globo, s. 8 Gina, 20 kwietnia 2005, 20 kwietnia 2003)
  
  
  RATZINGER WYZNACZONY PRZEZ PAPIEŻA BEZ ŻADNYCH SPRZECIWÓW
  
  ANDRZEJ OTERO.
  
  (Specjalny wysłannik)
  
  
  RZYM. Uroczystość wyboru następcy Jana Pawła II zakończyła się wczoraj wyborem byłego prefekta Kongregacji Nauki Wiary Josepha Ratzingera. Mimo tego, że przysiągł na Biblię, że pod groźbą ekskomuniki zachowa informacje o swoim wybraniu w tajemnicy, do mediów zaczęły już napływać pierwsze przecieki. Najwyraźniej wielebny Aleman został wybrany 105 głosami na 115 możliwych, czyli znacznie więcej niż wymagane 77. Watykan zapewnia, że ogromna liczba zwolenników, jaką uzyskał Ratzinger, jest faktem absolutnym, a biorąc pod uwagę, że kluczowa kwestia została rozwiązana w ciągu zaledwie dwóch lat, watykanista nie ma wątpliwości, że Ratzinger nie wycofa swojego poparcia.
  
  Eksperci przypisują to brakowi sprzeciwu wobec kandydata, który w zasadzie cieszył się dużą popularnością w pięcioboju. Źródła bardzo zbliżone do Watykanu wskazują, że główni rywale Ratzingera, Portini, Robair i Cardoso, nie otrzymali jeszcze wystarczającej liczby głosów. To samo źródło posunęło się nawet do komentarza, że widział tych kardynałów "trochę nieobecnych" podczas wyboru Benedykta XVI (...)
  
  
  
  LOGO YERI
  
  
  
  
  Depesze od papieża Benedykta XVI
  
   Palazzo del Governoratto
  
   My ércoles 20 kwietnia 2005 11:23 . _
  
  
  
   Mężczyzna w bieli uplasował się na szóstym miejscu. Tydzień później, zatrzymując się i schodząc na dół, Paola, która czekała w podobnym korytarzu, była zdenerwowana, nie podejrzewając, że jej przyjaciółka zmarła w tym czasie. Tydzień później jego strach przed niewiedzą, jak się zachować, został zapomniany, a jego przyjaciel został pomszczony. Wiele rzeczy wydarzyło się w ciągu tych siedmiu lat, a niektóre z najważniejszych rzeczy wydarzyły się w duszy Paoli.
  
  Kryminalista zauważył, że na drzwiach wejściowych wisiały czerwone wstążki z lakowymi pieczęciami, które strzegły urzędu od śmierci Jana Pawła II do wyboru jego następcy. Najwyższy Pontíris podążył za jego spojrzeniem.
  
  "Poprosiłem ich, żeby zostawili ich na chwilę samych. Sługa, który przypomni mi, że ta pozycja jest tymczasowa - powiedział zmęczonym głosem, gdy Paola pocałowała jego pierścionek.
  
  -Świętość.
  
  "IspettoraDicanti, witamy. Zadzwoniłem do niej, aby osobiście podziękować za jej dzielny występ.
  
  "Dziękuję, Wasza Świątobliwość. Jeśli wypełniłem swój obowiązek.
  
  - Nie, w pełni wypełniłeś swój obowiązek. Jeśli zostaniesz, proszę - powiedział, wskazując kilka krzeseł w rogu gabinetu pod pięknym Tintoretto.
  
  - Naprawdę miałam nadzieję, że zastanę tutaj ojca Fowlera, Wasza Świątobliwość - powiedziała Paola, nie mogąc ukryć udręki w głosie. Nie widziałem go od dziesięciu lat.
  
  Tata wziął go za rękę i uśmiechnął się uspokajająco.
  
  "Ksiądz Fowler odpoczywa bezpiecznie w bezpiecznym miejscu. Miałem okazję odwiedzić go tej nocy. Prosiłem, żeby się z tobą pożegnać, a ty dałeś mi wiadomość: Nadszedł czas, abyśmy oboje, ty i ja, porzucili ból dla tych, którzy zostali.
  
  Słysząc to zdanie, Paola poczuła wewnętrzne drżenie i skrzywiła się. Spędzam w tym gabinecie pół godziny, choć to, o czym rozmawiałem z Ojcem Świętym, pozostanie między nimi.
  
  W południe Paola wyszła na światło dzienne na Plac św. Piotra. Świeciło słońce, było już po południu. Wyciągam paczkę tytoniu Pontiero i zapalam ostatnie cygaro. Wznieś twarz do nieba, wydmuchując dym.
  
  - Złapaliśmy go, Maurizio. Razon Tenii. Teraz idź do wiecznego światła i daj mi pokój. Aha, i podaruj tacie trochę wspomnień.
  
  
  Madryt, styczeń 2003 - Santiago de Compostela, sierpień 2005
  
  
  
  O AUTORZE
  
  
  
  Juan Gómez-Jurado (Madryt, 1977) - dziennikarz. Pracował w radach redakcyjnych Radia Hiszpania, Channel +, ABC, Channel CEP i Channel Cope. Otrzymał różne nagrody literackie za swoje opowiadania i powieści, z których najważniejszą jest VII Międzynarodowa Nagroda Miasta Torrevieja za powieść Godło zdrajcy z 2008 roku, wydaną przez Plaza Janés (już w sprzedaży w miękkiej oprawie), z który Juan świętuje, że w 2010 roku jego liczba osiągnęła trzy miliony czytelników na całym świecie.
  
  Trajektoria po międzynarodowym sukcesie swojej pierwszej powieści, Szczególnie od Boga (opublikowanej dzisiaj w 42 países a día) Juan stał się międzynarodowym autorem español más wraz z Javierem Sierra i Carlosem Ruizem Zafem oraz #243;n. Oprócz spełniania marzeń swojego życia, musisz w pełni poświęcić się opowiadaniu historii. Jego potwierdzeniem była publikacja w Umowie z Bogiem (do tej pory opublikowana w zbiorze liczącym 35 stron i wciąż rosnąca). Aby nie porzucić pasji dziennikarskiej, nadal pisał reportaże i cotygodniowy felieton informacyjny w gazecie Głos Galicji. Owoc jednego z takich reportaży podczas podróży do Stanów Zjednoczonych, która była wynikiem Masakry w Virginia Tech, jest jak dotąd jedyną książką non-fiction, która również została przetłumaczona na wiele języków i zdobyła wiele nagród.
  
  Jako osoba... Juan najbardziej kocha książki, filmy i towarzystwo swojej rodziny. Jest apollo (co él wyjaśnia, że interesuje się polityką, ale jest podejrzliwy wobec polityków), jego ulubionym kolorem jest niebieski - oczy jego córki - i ją kocha. jego ulubionym jedzeniem jest jajecznica i ziemniaki. Jak dobry łucznik, mówi bez przerwy. Jemas wychodzi z domu bez powieści pod pachą.
  
  
  www.juangomezjurado.com
  
  Na Twitterze: Arrobajuangomezzurado
  
  
  
  
   Ten plik został utworzony
  z programem BookDesigner
   bookdesigner@the-ebook.org
  01.01.2012
  
  Dziękujemy za pobranie książki z bezpłatnej biblioteki elektronicznej Royallib.ru
  
  Zostaw opinię o książce
  
  Wszystkie książki autora
  
  1 [1] Jeśli żyjesz, odpuszczę ci twoje grzechy w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Yaen.
  
  
  2 [2] Przysięgam na Świętego Jezusa, że Bóg przebaczy ci wszystkie grzechy, które mogłeś popełnić. Yaen.
  
  
  3 [3] Ta sprawa jest prawdziwa (chociaż nazwy zostały zmienione z szacunku dla artykułów ví), a jej konsekwencje głęboko podważają jej pozycję w walce o władzę między masonami a Opus Dei w Watykanie.
  
  
  4 [4] Mały oddział policji włoskiej w głębi Watykanu. Jest w nim trzech mężczyzn, których obecność jest tylko testamentem, a oni wykonują prace pomocnicze. Formalnie nie mają jurysdykcji w Watykanie, ponieważ jest to inny kraj.
  
  
  5 [5] Przed śmiercią.
  
  
  6 [6] CSI: Crime Scene Investigation to fabuła ekscytującej (choć nierealistycznej) północnoamerykańskiej serii fantasy, w której testy DNA są przeprowadzane w ciągu kilku minut.
  
  
  7 [7] Rzeczywiste liczby: W latach 1993-2003 Instytut św. Mateusza służył 500 postaciom religijnym, z których u 44 zdiagnozowano pedofilię, u 185 phoebe, u 142 zaburzenia kompulsywne i u 165 zaburzenia psychiczne. niezintegrowana seksualność (trudność zintegrowania tego samego z własną osobowością).
  
  
  8 [8] Obecnie znanych jest 191 seryjnych morderców płci męskiej i 39 seryjnych morderczyń płci żeńskiej.
  
  
  9 [9] St. Mary's Seminary w Baltimore zostało nazwane na początku lat 80-tych. Różowego Pałacu za hojność, z jaką stosunki homoseksualne były akceptowane wśród kleryków. Po drugie, ksiądz John Despard "Kiedy obchodziłem Dzień Najświętszej Marii Panny, pod prysznicem było dwóch facetów i wszyscy o tym wiedzą, nic się nie stało. W nocy na korytarzach ciągle otwierano i zamykano drzwi...".
  
  
  10 [10] Seminarium składa się zwykle z sześciu kursów, z których szósty, czyli duszpasterski, to głoszenie kazań w różnych miejscach, w których seminarzysta może pomóc, czy to w parafii, szpitalu czy szkole. lub o instytucji opartej na ideologii chrześcijańskiej.
  
  
  11 [11] Dyrektor Boy odnosi się do Miejsca Najświętszego Turábán Santa de Turín. Tradycja chrześcijańska twierdzi, że jest to płótno, w które owinięto Jezusa Chrystusa i na którym w cudowny sposób odbito Jego wizerunek. W wielu badaniach nie udało się znaleźć rozstrzygających dowodów ani pozytywnie, ani negatywnie. Kościół nie wyjaśnił oficjalnie swojego stanowiska w sprawie obrazu Tour, ale nieoficjalnie podkreślił, że "jest to sprawa pozostawiona uznaniu wiary i interpretacji każdego chrześcijanina".
  
  
  12 [12] VICAP to skrót od Violent Criminal Capture Program, oddziału FBI zajmującego się najbardziej ekstremalnymi przestępcami.
  
  
  13 [13] Niektóre międzynarodowe korporacje farmaceutyczne uticas przekazały swoje nadwyżki środków antykoncepcyjnych międzynarodowym organizacjom działającym w krajach Trzeciego Świata, takich jak Kenia i Tanzania. W wielu przypadkach mężczyźni, których widzi jako impotentów jak pacjenci, umierają w jej ramionach z powodu braku chlorochiny, wręcz przeciwnie, ich apteczki są przepełnione środkami antykoncepcyjnymi. W ten sposób firmy napotykają tysiące mimowolnych testerów swoich produktów bez możliwości pozwania. A dr Burr nazywa ésta práctica programem Alpha.
  
  
  14 [14] Nieuleczalna choroba, w której pacjent odczuwa silny ból w obrębie tkanek miękkich. Jest to spowodowane zaburzeniami snu lub zaburzeniami biologicznymi wywołanymi czynnikami zewnętrznymi.
  
  
  15 [15] Dr. Burr odnosi się do ludzi, którzy nie mają nic do stracenia, z brutalną przeszłością, jeśli to możliwe. Litera Omega, ostatnia litera alfabetu greckiego, zawsze była kojarzona z rzeczownikami takimi jak śmierć czy koniec.
  
  
  16 [16] NSA (National Security Agency) lub Narodowa Agencja Bezpieczeństwa to największa na świecie agencja wywiadowcza, znacznie przewyższająca liczebnie niesławną CIA (Centralną Agencję Wywiadowczą). Drug Enforcement Administration to agencja kontroli narkotyków w Stanach Zjednoczonych. W związku z atakami z 11 września na Bliźniacze Wieże amerykańska opinia publiczna nalegała, aby wszystkie agencje wywiadowcze były koordynowane przez jednego myślącego szefa. Administracja Busha stanęła przed tym wyzwaniem, a John Negroponte został pierwszym dyrektorem wywiadu narodowego od lutego 2005 roku. Ta powieść zawiera literacką wersję miko św. Pawła i kontrowersyjną postać z prawdziwego życia.
  
  
  17 [17] Nazwisko Asystenta Prezydenta Stanów Zjednoczonych.
  
  
  18 [18] Święte Oficjum, którego oficjalną nomenklaturą jest Kongregacja Nauki Wiary, to współczesna (i politycznie poprawna) nazwa Świętej Inkwizycji.
  
  
  19 [19] Robaira hakíso nawiązując do cytatu "Błogosławieni ubodzy, albowiem królestwo wasze jest Boże" (Łk 6, 6). Samalo odpowiedział mu słowami: "Błogosławieni ubodzy, zwłaszcza z rytu, bo od nich jest Królestwo Niebieskie" (Mt 5, 20).
  
  
  20 [20] Czerwone sandały, a także tiara, pierścień i biała sutanna to trzy najważniejsze symbole symbolizujące zwycięstwo w pon sumo. Są one przywoływane kilka razy w całej książce.
  
  
  21 [21] Stato Cittá del Vaticano.
  
  
  22 [22] Włoska policja wzywa więc dźwignię, która służy do wyłamywania zamków i wyważania drzwi w podejrzanych miejscach.
  
  
  23 [23] W imię wszystkiego, co święte, niech aniołowie cię prowadzą, gdy przybędziesz, spotka się z tobą Pan...
  
  
  24 [24] Futbol włoski.
  
  
  25 [25] Reżyser Boy zauważa, że Dicanti parafrazuje początek Anny Kareniny Tołstoja: "Wszystkie szczęśliwe rodziny są do siebie podobne, ale nieszczęśliwe rodziny są różne".
  
  
  26 [26] Linia myślowa stwierdzająca, że Jezus Chrystus był symbolem ludzkości w walce klasowej i wyzwolenia od "ciemiężców". Chociaż idea ta jest atrakcyjna jako idea, ponieważ chroni interesy Żydów, od lat osiemdziesiątych Kościół potępia ją jako marksistowską interpretację Pisma Świętego.
  
  
  27 [27] Ojciec Fowler odnosi się do powiedzenia "Jednooki Pete jest marszałkiem Blindville", po hiszpańsku "Jednooki Pete jest szeryfem Villasego". Dla lepszego zrozumienia używa się języka Spanishñol.
  
  
  28 [28] Dicanti cytuje Don Kichota w swojej poezji włoskiej. Oryginalne zdanie, dobrze znane w Hiszpanii, brzmi: "Z pomocą kościoła daliśmy". Nawiasem mówiąc, słowo "złapany" jest popularnym wyrażeniem.
  
  
  29 [29] Ojciec Fowler prosi, proszę, o spotkanie z kardynałem Shawem, a zakonnica mówi mu, że jego polski jest trochę zardzewiały.
  
  
  30 [30] Solidarność to nazwa polskiego związku zawodowego założonego w 1980 roku przez laureata Pokojowej Nagrody Nobla elektryka Lecha Wałęsę. Relacje między Wałęsą a Janem Pawłem II zawsze były bardzo bliskie i istnieją dowody na to, że pieniądze na utworzenie organizacji solidarności pochodziły częściowo z Watykanu.
  
  
  31 [31] William Blake był osiemnastowiecznym angielskim poetą protestanckim "Zaślubiny nieba i piekła" to dzieło obejmujące wiele gatunków i kategorii, choć można by je nazwać bogatym poematem satyrycznym. Znaczna część jego długości odpowiada Przypowieściom z piekła rodem, aforyzmom rzekomo przekazanym Blake'owi przez demona.
  
  
  32 [32] Charyzmatycy to zabawna grupa, której obrzędy są zwykle dość ekstremalne: podczas obrzędów śpiewają i tańczą przy dźwiękach tamburynów, wykonują salta (a nawet odważni potrafią robić salta), rzucają się na ziemię i rzucają się na ludzi. kościelne ławki lub ludzie siedzą na nich, mówią językami... Wszystko to ma być przesiąknięte świętym rytuałem i wielką euforią. Kościół Kotów Olika nigdy nie spoglądał przychylnie na tę grupę.
  
  
  33 [33] "Wkrótce święty". Z tym okrzykiem wielu domagało się natychmiastowej kanonizacji Jana Pawła II.
  
  
  34 [34] Według doktryny kota święty Michał jest głową zastępów niebieskich, aniołem, który wypędza szatana z królestwa niebieskiego. #225;anioł, wyrzucający szatana z królestwa niebieskiego. niebo i opiekun Kościoła.
  
  
  35 [35] Blair Witch Project był rzekomym filmem dokumentalnym o niektórych mieszkańcach, którzy zgubili się w lesie, aby zgłosić niezwykłe zjawiska w okolicy, i ostatecznie wszyscy zniknęli. Przypuszczalnie też jakiś czas po znalezieniu kasety. W rzeczywistości był to montaż autorstwa dwóch reżyserów, jóvenesa i hábilesa, którzy odnieśli wielki sukces przy bardzo ograniczonym budżecie.
  
  
  36 [36] Efekt drogowy.
  
  
  37 [37] Jana 8:32.
  
  
  38 [38] Jedno z dwóch lotnisk w Rzymie, położone 32 km od miasta.
  
  
  39 [39] Ojciec Fowler z pewnością odnosi się do kryzysu rakietowego. W 1962 r. radziecki premier Chruszczow wysłał na Kubę kilka statków z głowicami nuklearnymi, które po zainstalowaniu na Karaibach mogły uderzać w cele w Stanach Zjednoczonych. Kennedy nałożył blokadę wyspy i obiecał zatopić statki towarowe, jeśli nie wrócą do ZSRR. Pół mili od amerykańskich niszczycieli Chruszczow nakazał powrót na swoje statki. Przez pięć lat świat żył z zapartym tchem.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Juana Gomeza Jurado
  
  
  Godło Zdrajcy
  
  
  
  Prolog
  
  
  
  WYRÓŻNIAJĄCE CECHY GIBRALTARU
  
  12 marca 1940 r
  
  Gdy fala rzuciła go na nadburcie, instynkt kazał kapitanowi Gonzalezowi chwycić się drzewa, rozdzierając skórę na całej dłoni. Kilkadziesiąt lat później - stał się wówczas najwybitniejszym księgarzem w Vigo - wzdrygnął się na wspomnienie tej nocy, najstraszniejszej i niezwykłej w jego życiu. Gdy siedział na krześle jako stary, siwowłosy mężczyzna, jego usta przypominały smak krwi, saletry i strachu. Jego uszy zapamiętałyby ryk czegoś, co nazywali "głupim wywrotem", zdradzieckiej fali, której wzrost zajmuje mniej niż dwadzieścia minut i której marynarze w cieśninach - i wdowy po nich - nauczyli się bać; a jego zdumione oczy znów ujrzą coś, czego po prostu nie mogło tam być.
  
  Widząc to, kapitan Gonzalez zupełnie zapomniał, że silnik już szwankuje, że w jego zespole było nie więcej niż siedem osób, podczas gdy powinno ich być co najmniej jedenaście, że wśród nich tylko on miał nie tylko sześć miesięcy temu kołysał się w duszy. Całkowicie zapomniał, że zamierzał przybić ich do pokładu za to, że nie obudzili go, kiedy zaczęło się to bujanie.
  
  Trzymał się mocno iluminatora, by zawrócić i wdrapać się na mostek, wpadając na niego w podmuchu deszczu i wiatru, który przemywał nawigatora na wskroś.
  
  "Złaź z mojego hełmu, Roca!" - krzyknął, mocno popychając nawigatora. "Nikt cię nie potrzebuje na świecie".
  
  - Kapitanie, ja... Powiedziałeś nam, żebyśmy ci nie przeszkadzali, dopóki nie zatoniemy, sir. Jego głos drżał.
  
  Tak właśnie się teraz stanie, pomyślał kapitan, kręcąc głową. Większość jego zespołu składała się z nędznych pozostałości po wojnie, która spustoszyła kraj. Nie mógł ich winić za to, że nie wyczuli nadchodzącej wielkiej fali, tak jak nikt nie mógł go teraz winić za skupienie uwagi na zawróceniu łodzi i doprowadzeniu jej w bezpieczne miejsce. Najmądrzejszą rzeczą do zrobienia byłoby zignorowanie tego, co właśnie zobaczył, ponieważ alternatywą było samobójstwo. Coś, co zrobiłby tylko głupiec.
  
  A ja jestem tym głupcem, pomyślał Gonzalez.
  
  Nawigator obserwował go z szeroko otwartymi ustami, gdy sterował, mocno trzymając łódź i przecinając fale. Kanonierka Esperanza została zbudowana pod koniec ubiegłego wieku, a drewno i stal jej kadłuba gwałtownie skrzypiały.
  
  "Kapitan!" wrzasnął nawigator. "Co Ty do cholery robisz? Przewrócimy się!"
  
  - Spójrz na lewą burtę, Roca - odparł kapitan. On także był przerażony, choć nie mógł pozwolić, by ten strach okazał się najmniejszym śladem.
  
  Nawigator posłuchał, myśląc, że kapitan całkowicie postradał zmysły.
  
  Kilka sekund później kapitan zaczął wątpić we własny osąd.
  
  Nie więcej niż trzydzieści ruchów pływackich od nas mała tratwa kołysała się między dwoma grzbietami, stępka była ustawiona pod niebezpiecznym kątem. Wydawało się, że jest bliski wywrócenia; właściwie to cud, że jeszcze się nie przewrócił. Błysnęła błyskawica i nagle nawigator zrozumiał, dlaczego kapitan postawił osiem żyć na tak niefortunną kombinację.
  
  "Panie, tam są ludzie!"
  
  "Znam Rocę. Powiedz Castillo i Pascualowi. Muszą opuścić pompy, wyjść na pokład z dwoma linami i trzymać się tych burt, jak dziwka trzyma się swoich pieniędzy.
  
  - Tak, tak, kapitanie.
  
  "Nie... Czekaj..." powiedział kapitan, chwytając Roku za rękę, zanim ten zdążył opuścić mostek.
  
  Kapitan wahał się przez chwilę. Nie mógł jednocześnie prowadzić akcji ratunkowej i sterować łodzią. Gdyby nos mógł być po prostu ustawiony prostopadle do fal, mogliby to zrobić. Ale gdyby nie usunięto go na czas, jeden z jego ludzi wylądowałby na dnie morza.
  
  Do diabła z tym wszystkim.
  
  - Zostaw to, Roca, sam to zrobię. Chwyć kierownicę i trzymaj ją prosto, o tak.
  
  - Nie wytrzymamy długo, kapitanie.
  
  "Kiedy wyciągniemy stamtąd tych biedaków, skieruj się prosto na pierwszą falę, którą zobaczysz; ale na chwilę, zanim dojdziemy do punktu kulminacyjnego, obróć ster tak mocno, jak tylko potrafisz, w prawą burtę. I módl się!"
  
  Castillo i Pascual pojawili się na pokładzie z zaciśniętymi szczękami i napiętymi ciałami, których twarze starały się ukryć przepełnione strachem ciała. Kapitan stał między nimi, gotowy poprowadzić niebezpieczny taniec.
  
  "Na mój sygnał rzućcie gafy. Teraz!"
  
  Stalowe zęby wbite w krawędź tratwy; liny są napięte.
  
  "Ciągnąć!"
  
  Gdy zbliżyli tratwę, kapitanowi wydało się, że słyszy krzyki i widzi machające ręce.
  
  "Trzymaj ją mocno, ale nie podchodź zbyt blisko!" Pochylił się i podniósł hak dwukrotnie wyższy od niego. "Jeśli nas uderzą, to ich zniszczy!"
  
  I całkiem możliwe, że to zrobi dziurę także w naszej łodzi, pomyślał kapitan. Pod śliskim pokładem czuł, jak kadłub trzeszczy coraz mocniej, gdy miotali się z każdą kolejną falą.
  
  Manewrował hakiem i udało mu się złapać na jednym końcu tratwy. Tyczka była długa i pomagała mu utrzymać małe naczynie w ustalonej odległości. Wydał rozkaz przywiązania lin do biczy i zrzucenia drabinki linowej, trzymając się z całych sił haka, który drgał mu w dłoniach, grożąc pęknięciem czaszki.
  
  Kolejna błyskawica rozświetliła wnętrze statku i kapitan Gonzalez zobaczył, że na pokładzie są cztery osoby. Był także w stanie w końcu zrozumieć, w jaki sposób udało im się pozostać na pływającej misce z zupą, gdy przeskakiwała między falami.
  
  Cholernie szaleni - przywiązali się do łodzi.
  
  Postać w ciemnym płaszczu pochylała się nad innymi pasażerami, wymachując nożem i gorączkowo przecinając liny, które przywiązały ich do tratwy, odcinając liny zwisające z jego własnych nadgarstków.
  
  "Kontynuować! Wstawaj, zanim to coś zatonie!
  
  Postacie zbliżyły się do burty łodzi, sięgając wyciągniętymi ramionami po trap. Mężczyzna z nożem zdołał go złapać i nakłonił pozostałych, by szli przed nim. Zespół Gonzaleza pomógł im wstać. W końcu nie został nikt prócz mężczyzny z nożem. Chwycił drabinkę, ale kiedy oparł się o burtę łodzi, żeby się podciągnąć, hak nagle się zsunął. Kapitan spróbował ponownie zahaczyć, ale wtedy fala, która była wyższa od reszty, podniosła kil tratwy, rzucając nią o burtę Esperanzy.
  
  Rozległ się trzask, a potem krzyk.
  
  Przerażony kapitan puścił haczyk. Bok tratwy uderzył mężczyznę w nogę, a on zawisł jedną ręką na drabinie, opierając się plecami o kadłub. Tratwa oddalała się, ale było tylko kwestią sekund, zanim fale rzuciły ją z powrotem w stronę Esperanzy.
  
  "Range!" krzyknął kapitan do swoich ludzi. "Na litość boską, przeciąć ich!"
  
  Marynarz najbliżej burty sięgnął po nóż za pasem i zaczął przecinać liny. Inny próbował poprowadzić uratowanych ludzi do włazu prowadzącego do ładowni, zanim fala uderzyła w nich czołowo i wyniosła w morze.
  
  Z załamanym sercem kapitan zajrzał pod nadburcie w poszukiwaniu siekiery, która, jak wiedział, rdzewiała tam od wielu lat.
  
  - Zejdź mi z drogi, Pascualu!
  
  Ze stali leciały niebieskie iskry, ale uderzenia topora były ledwie słyszalne przez narastający hałas burzy. Na początku nic się nie działo.
  
  Potem nastąpiła awaria.
  
  Pokład zatrząsł się, gdy tratwa, uwolniona z cum, uniosła się i roztrzaskała o dziób "Esperanzy". Kapitan wychylił się nad burtę, pewien, że widzi tylko tańczący koniec schodów. Ale mylił się.
  
  Rozbitek wciąż tam był, wymachując lewą ręką, gdy próbował ponownie chwycić się szczebli drabiny. Kapitan pochylił się w jego stronę, ale zdesperowany mężczyzna nadal znajdował się ponad dwa metry od niego.
  
  Została tylko jedna rzecz do zrobienia.
  
  Przerzucił nogę przez burtę i zranioną ręką chwycił drabinę, jednocześnie modląc się i przeklinając Boga, który był tak zdeterminowany, by ich utopić. Przez chwilę prawie upadł, ale marynarz Pascual złapał go w porę. Zszedł trzy stopnie w dół, tylko tyle, by móc dosięgnąć ramion Pascuala, gdyby rozluźnił uścisk. Nie odważył się pójść dalej.
  
  "Weź mnie za rękę!"
  
  Mężczyzna próbował się odwrócić, żeby dosięgnąć Gonzaleza, ale nie mógł. Jeden z palców, którymi trzymał się drabiny, zsunął się.
  
  Kapitan zupełnie zapomniał o swoich modlitwach i skupił się na swoich przekleństwach, aczkolwiek po cichu. W końcu nie był tak zdenerwowany, by w tym momencie jeszcze bardziej kpić z Boga. Był jednak na tyle wściekły, że zrobił kolejny krok w dół i chwycił biedaka za przód jego płaszcza.
  
  Przez chwilę, która wydawała się wiecznością, jedynym, co utrzymywało tych dwóch mężczyzn na kołyszącej się drabince linowej, było dziewięć palców, wytarta podeszwa buta i czysta siła woli.
  
  Rozbitek zdołał wtedy obrócić się na tyle, by chwycić kapitana. Zahaczył stopami o szczeble i obaj mężczyźni rozpoczęli wspinaczkę.
  
  Sześć minut później, pochylony nad własnymi wymiocinami w ładowni, kapitan nie mógł uwierzyć w swoje szczęście. Ze wszystkich sił starał się uspokoić. Wciąż nie był pewien, jak bezużyteczny Roque przetrwał burzę, ale fale nie uderzały już tak mocno o kadłub i wydawało się oczywiste, że tym razem Esperanza poradzi sobie dobrze.
  
  Marynarze wpatrywali się w niego półokręgiem twarzy pełnych wyczerpania i napięcia. Jeden z nich wyciągnął ręcznik. Gonzalez machnął na nią ręką.
  
  - Posprzątaj ten bałagan - powiedział, prostując się i wskazując na podłogę.
  
  Mokre rozbitki skuliły się w najciemniejszym kącie ładowni. Ledwie było widać ich twarze w migoczącym świetle jedynej lampy w kabinie.
  
  Gonzalez zrobił trzy kroki w ich stronę.
  
  Jeden z nich zrobił krok do przodu i wyciągnął rękę.
  
  "Danke schon".
  
  Podobnie jak jego towarzysze, był owinięty od stóp do głów czarnym płaszczem z kapturem. Tylko jedna rzecz odróżniała go od innych: pas wokół talii. Przy jego pasie lśnił nóż z czerwoną rękojeścią, którym przecinał liny, którymi jego przyjaciele byli przywiązani do tratwy.
  
  Kapitan nie mógł nic na to poradzić.
  
  "Przeklęty sukinsyn! Wszyscy możemy być martwi!
  
  Gonzalez cofnął rękę i uderzył mężczyznę w głowę, przewracając go na ziemię. Jego kaptur opadł, odsłaniając czuprynę blond włosów i kanciastą twarz. Jedno zimne niebieskie oko. Tam, gdzie powinien być inny, był tylko skrawek pomarszczonej skóry.
  
  Rozbitek wstał i wymienił plaster, który musiał zostać usunięty w wyniku uderzenia nad oczodołem. Potem położył rękę na swoim nożu. Dwóch marynarzy wystąpiło do przodu, obawiając się, że natychmiast rozerwie kapitana na strzępy, ale on tylko ostrożnie go wyciągnął i rzucił o podłogę. Znów wyciągnął rękę.
  
  "Danke schon".
  
  Kapitan uśmiechnął się mimowolnie. Ten cholerny Fritz miał jaja ze stali. Kręcąc głową, Gonzalez wyciągnął rękę.
  
  - Skąd, do diabła, się tu wziąłeś?
  
  Drugi mężczyzna wzruszył ramionami. Było jasne, że nie rozumie ani słowa po hiszpańsku. Gonzalez przyglądał mu się powoli. Niemiec musiał mieć trzydzieści pięć lub czterdzieści lat, a pod czarnym płaszczem nosił ciemne ubranie i ciężkie buty.
  
  Kapitan zrobił krok w stronę towarzyszy mężczyzny, chcąc wiedzieć, za kogo stawia swoją łódź i załogę, ale inny mężczyzna wyciągnął ręce i odsunął się, blokując mu drogę. Stał pewnie na nogach, a przynajmniej próbował to zrobić, ponieważ trudno mu było utrzymać się na nogach, a jego wyraz twarzy wyrażał błaganie.
  
  Nie chce kwestionować mojego autorytetu przed moimi ludźmi, ale nie jest gotowy pozwolić mi zbliżyć się zbytnio do jego tajemniczych przyjaciół. Wtedy jest bardzo dobrze: bądź po swojemu, niech cię diabli. Dowództwo się tobą zajmie, pomyślał Gonzalez.
  
  "Pascuala".
  
  "Pan?"
  
  "Powiedz nawigatorowi, żeby skierował się do Kadyksu".
  
  - Tak, tak, kapitanie - powiedział marynarz, znikając we włazie. Kapitan miał już iść za nim, kierując się z powrotem do swojej kabiny, gdy zatrzymał go głos Niemca.
  
  "Nie. ugryźć Nic Kadyksu.
  
  Twarz Niemca całkowicie się zmieniła, gdy usłyszał nazwę miasta.
  
  Czego się tak boisz, Fritz?
  
  "Komunikat. Komm. Bitte - powiedział Niemiec, dając znak, aby się zbliżył. Kapitan pochylił się, a drugi mężczyzna zaczął błagać go do ucha. "Nic Kadyksu. Portugalia. Bitte, kapitanie.
  
  Gonzalez odsunął się od Niemca, badając go przez ponad minutę. Był pewien, że nic więcej nie wyciągnie z tego człowieka, ponieważ jego własne rozumienie niemieckiego ograniczało się do "tak", "nie", "proszę" i "dziękuję". Ponownie stanął przed dylematem, gdzie najprostsze rozwiązanie było najmniej ważne, uznał, że zrobił wystarczająco dużo, ratując im życie.
  
  Co ukrywasz, Fritz? kim są twoi przyjaciele? Co czterech obywateli najpotężniejszego narodu na świecie, dysponującego największą armią, przekracza cieśninę na małej, starej tratwie? Miałeś nadzieję dostać się tym czymś do Gibraltaru? Nie, nie sądzę. Gibraltar jest pełen Anglików, twoich wrogów. A dlaczego nie przyjechać do Hiszpanii? Sądząc po tonie naszego chwalebnego Generalísimo, wkrótce wszyscy przekroczymy Pireneje, aby pomóc wam zabijać żaby, najprawdopodobniej rzucając w nie kamieniami. Jeśli naprawdę przyjaźnimy się z twoim Führerem, jak złodzieje ... Chyba że sam nie jesteś do niego entuzjastycznie nastawiony.
  
  Cholera.
  
  - Uważajcie na tych ludzi - powiedział, zwracając się do zespołu. "Otero, daj im trochę koców i przykryj czymś gorącym".
  
  Kapitan wrócił na mostek, gdzie Roca planował kurs na Kadyks, unikając sztormu, który wiał teraz nad Morzem Śródziemnym.
  
  "Kapitanie", powiedział nawigator, stojąc na baczność, "Mogę tylko powiedzieć, jak bardzo jestem zachwycony, że..."
  
  - Tak, tak, Roco. Dziękuję bardzo. Czy jest tu kawa?
  
  Roca nalał mu filiżankę i kapitan usiadł, by delektować się drinkiem. Zdjął nieprzemakalną pelerynę i sweter, który miał pod spodem, który był przemoczony. Na szczęście w kabinie nie było zimno.
  
  - Nastąpiła zmiana w planie, Roca. Jeden z Bochów, których uratowaliśmy, dał mi napiwek. Wygląda na to, że u ujścia Guadiana działa gang przemytników. Zamiast tego pojedziemy do Ayamonte, zobaczymy, czy uda nam się trzymać od nich z daleka.
  
  - Tak jak mówisz, kapitanie - powiedział nawigator, nieco sfrustrowany koniecznością wyznaczania nowego kursu. Gonzalez wpatrywał się w tył głowy młodzieńca, nieco zmartwiony. Byli ludzie, z którymi nie można było rozmawiać w pewnych sprawach, i zastanawiał się, czy Roca mógłby być informatorem. To, co zasugerował kapitan, było nielegalne. To wystarczyłoby, by posłać go do więzienia lub gorzej. Ale nie mógł tego zrobić bez swojego zastępcy.
  
  Pomiędzy łykami kawy zdecydował, że może zaufać Roca. Jego ojciec zabił Nationales po upadku Barcelony kilka lat temu.
  
  - Czy byłeś kiedyś w Ayamonte, Roca?
  
  - Nie, proszę pana - odparł młody człowiek, nie odwracając się.
  
  "To urocze miejsce, trzy mile w górę Guadiana. Wino jest dobre, aw kwietniu pachnie kwiatami pomarańczy. A po drugiej stronie rzeki zaczyna się Portugalia."
  
  Wziął kolejny łyk.
  
  "Dwa kroki stąd, jak to mówią".
  
  Rock odwrócił się zaskoczony. Kapitan uśmiechnął się do niego ze zmęczeniem.
  
  Piętnaście godzin później pokład Esperanzy był pusty. Śmiech dochodził z jadalni, gdzie marynarze jedli wczesną kolację. Kapitan obiecał, że po posiłku rzucą kotwicę w porcie Ayamonte, a wielu z nich czuło już pod stopami trociny tawern. Przypuszczalnie sam kapitan opiekował się mostkiem, podczas gdy Roca pilnował czterech rozbitków.
  
  - Czy jest pan pewien, że to konieczne, sir? - zapytał niepewnie nawigator.
  
  - To będzie tylko mały siniak. Nie bądź taki tchórzliwy, stary. Powinno to wyglądać tak, jakby rozbitkowie zaatakowali cię w celu ucieczki. Połóż się na chwilę na podłodze.
  
  Rozległ się suchy łomot, a potem we włazie pojawiła się głowa, a za nią szybko rozbitkowie. Zaczęła zapadać noc.
  
  Kapitan i Niemiec spuścili szalupę na lewą burtę, najdalej od jadalni. Jego towarzysze weszli do środka i czekali na swojego jednookiego przywódcę, który ponownie nakrył głowę kapturem.
  
  - Dwieście metrów w linii prostej - powiedział kapitan, wskazując w kierunku Portugalii. "Zostaw łódź ratunkową na plaży: będę jej potrzebować. Zwrócę go później.
  
  Niemiec wzruszył ramionami.
  
  "Słuchaj, wiem, że nie rozumiesz ani słowa. Masz... - powiedział Gonzalez, zwracając mu nóż. Mężczyzna jedną ręką wetknął go za pasek, a drugą grzebał w płaszczu. Wyjął mały przedmiot i włożył go do ręki kapitana.
  
  - Verrat - powiedział, dotykając palcem wskazującym swojej piersi. - Rettung - powiedział, dotykając klatki piersiowej Hiszpana.
  
  Gonzalez uważnie przestudiował prezent. To było coś w rodzaju medalu, bardzo ciężkiego. Zbliżył go do lampy wiszącej w kabinie; obiekt promieniował niepowtarzalnym blaskiem.
  
  Został wykonany z czystego złota.
  
  "Słuchaj, nie mogę zaakceptować..."
  
  Ale mówił do siebie. Łódź już oddalała się i żaden z jej pasażerów nie oglądał się za siebie.
  
  Manuel González Pereira, były kapitan hiszpańskiej marynarki wojennej, do końca swoich dni poświęcał każdą wolną chwilę poza swoją księgarnią na studiowanie tego złotego emblematu. Był to dwugłowy orzeł osadzony na żelaznym krzyżu. Orzeł dzierżył miecz, nad jego głową widniała liczba 32, a na piersi ogromny inkrustowany diament.
  
  Odkrył, że był to masoński symbol najwyższej rangi, ale każdy znawca, z którym rozmawiał, powiedział mu, że to musiała być podróbka, zwłaszcza że była zrobiona ze złota. Niemieccy masoni nigdy nie używali metali szlachetnych jako emblematów swoich Wielkich Mistrzów. Wielkość brylantu - o ile jubiler był w stanie określić bez rozbierania brylantu - pozwoliła datować kamień na mniej więcej początek stulecia.
  
  Często, siedząc do późna, księgarz wspominał swoją rozmowę z "Jednookim Tajemniczym Człowiekiem", jak lubił nazywać go jego młody syn Juan Carlos.
  
  Chłopiec nigdy nie miał dość słuchania opowieści i wymyślał naciągane teorie na temat tożsamości rozbitków. Ale przede wszystkim wzruszyły go te pożegnalne słowa. Przepisał je za pomocą niemieckiego słownika i powtarzał powoli, jakby w ten sposób mógł lepiej zrozumieć.
  
  "Verrat to zdrada. Rettung-zbawienie".
  
  Księgarz zmarł nie rozwiązując tajemnicy ukrytej w jego herbie. Jego syn Juan Carlos odziedziczył pracę iz kolei został księgarzem. Pewnego wrześniowego popołudnia 2002 roku nieznany starszy pisarz wszedł do księgarni, aby wygłosić wykład na temat swojej nowej pracy o masonerii. Nikt się nie pojawił, więc Juan Carlos postanowił zabić czas i złagodzić oczywisty dyskomfort gościa, pokazując mu zdjęcie emblematu. Na ten widok twarz pisarza zmieniła się.
  
  "Skąd masz to zdjęcie?"
  
  "To stary medal, który należał do mojego ojca".
  
  "Ciągle to masz?"
  
  "Tak. Z powodu trójkąta zawierającego liczbę 32 myśleliśmy, że to...
  
  "Symbol masoński. Oczywiście podróbka, ze względu na kształt krzyża i diamentu. Oceniłeś ją?
  
  "Tak. Materiały kosztują około 3000 euro. Nie wiem, czy ma jakąś dodatkową wartość historyczną".
  
  Autor wpatrywał się w artykuł przez kilka sekund, zanim odpowiedział. Jego dolna warga drżała.
  
  "NIE. Absolutnie nie. Może z ciekawości... ale wątpię. Mimo to chciałbym go kupić. Wiesz... do moich badań. Dam ci za to 4000 euro.
  
  Juan Carlos grzecznie odrzucił ofertę, a pisarz wyszedł urażony. Zaczął codziennie odwiedzać księgarnię, mimo że nie mieszkał w mieście. Udawał, że grzebie w książkach, podczas gdy w rzeczywistości przez większość czasu obserwował Juana Carlosa przez okulary w grubych plastikowych oprawkach. Księgarz zaczął czuć się prześladowany. Pewnej zimowej nocy, w drodze do domu, wydawało mu się, że słyszy za sobą kroki. Juan Carlos ukrył się w drzwiach i czekał. Chwilę później pojawił się pisarz, nieuchwytny cień, trzęsący się w znoszonym płaszczu. Z progu wyłonił się Juan Carlos i otoczył mężczyznę, przygważdżając go do ściany.
  
  - To musi się skończyć, rozumiesz?
  
  Starzec zaczął płakać i mamrocząc coś, upadł na ziemię, obejmując rękami kolana.
  
  "Czy nie rozumiesz, że muszę dostać to..."
  
  Juan Carlos ustąpił. Odprowadził starca do baru i postawił przed nim kieliszek brandy.
  
  "Prawidłowy. Teraz powiedz mi prawdę. To bardzo cenne, prawda?"
  
  Pisarz nie spieszył się, przyglądając się księgarzowi, który był od niego o trzydzieści lat młodszy i wyższy o sześć cali. W końcu się poddał.
  
  "Jego wartość jest nieoceniona. Chociaż nie dlatego tego chcę - powiedział lekceważącym gestem.
  
  "Więc dlaczego?"
  
  "Dla chwały. chwała odkrycia. Stanowiłoby to podstawę mojej następnej książki".
  
  "Na figurce?"
  
  "Na jej właściciela. Udało mi się zrekonstruować jego życie po latach poszukiwań, przekopywania się przez fragmenty pamiętników, archiwa gazet, prywatne biblioteki... kanały historii. Tylko dziesięć bardzo niekomunikatywnych osób na świecie zna jego historię. Wszyscy oni są wielkimi mistrzami i tylko ja mam wszystkie części. Chociaż nikt by mi nie uwierzył, gdybym im powiedział.
  
  "Przetestuj mnie."
  
  - Tylko jeśli obiecasz mi jedną rzecz. Że pozwoliłeś mi to zobaczyć. Dotknij jej. Tylko raz."
  
  Juan Carlos westchnął.
  
  "Cienki. Pod warunkiem, że masz dobrą historię do opowiedzenia.
  
  Starzec pochylił się nad stołem i zaczął szeptać historię, którą do tej pory przekazywali sobie z ust do ust ludzie, którzy przysięgli, że nigdy jej nie powtórzą. Opowieść o kłamstwach, o niemożliwej miłości, o zapomnianym bohaterze, o zamordowaniu tysięcy niewinnych ludzi z rąk jednej osoby. Historia godła zdrajcy...
  
  
  BEZBOŻNY
  
  1919-21
  
  
  Gdzie zrozumienie nigdy nie wykracza poza siebie
  
  Symbolem laika jest wyciągnięta ręka, otwarta, samotna, ale zdolna pojąć wiedzę.
  
  
  
  
  1
  
  
  Na stopniach rezydencji Shredderów była krew.
  
  Widząc to, Paul Reiner wzdrygnął się. Oczywiście nie był to pierwszy raz, kiedy widział krew. Od początku kwietnia do maja 1919 roku mieszkańcy Monachium przeżyli w ciągu trzydziestu dni cały horror, jakiego udało im się uniknąć w ciągu czterech lat wojny. W niepewnych miesiącach między końcem imperium a proklamacją Republiki Weimarskiej niezliczone grupy próbowały narzucić swoje programy. Komuniści zdobyli miasto i proklamowali Bawarię republiką sowiecką. Grabieże i morderstwa stały się powszechne, gdy Freikorps zmniejszył lukę między Berlinem a Monachium. Rebelianci, wiedząc, że ich dni są policzone, starali się pozbyć jak największej liczby wrogów politycznych. Większość cywilów stracono późno w nocy.
  
  Oznaczało to, że Paweł widział już ślady krwi, ale nigdy przy wejściu do domu, w którym mieszkał. I choć było ich niewielu, wyszli spod dużych dębowych drzwi.
  
  Przy odrobinie szczęścia Jurgen upadnie na twarz i wybije sobie wszystkie zęby, pomyślał Paul. Może w ten sposób da mi kilka dni spokoju. Pokręcił smutno głową. Nie miał takiego szczęścia.
  
  Miał zaledwie piętnaście lat, ale gorzki cień padł już na jego serce, jak chmury zasłaniające ospałe majowe słońce. Pół godziny temu Paul wylegiwał się w krzakach angielskiego ogrodu, ciesząc się, że po rewolucji wrócił do szkoły, choć mniej z powodu lekcji. Paul zawsze wyprzedzał swoich kolegów z klasy, a także profesora Wirtha, który strasznie go nudził. Paul czytał wszystko, co wpadło mu w ręce, połykając jak pijak w dniu wypłaty. Na lekcjach tylko udawał, że jest uważny, ale zawsze okazywał się najlepszy w klasie.
  
  Paul nie miał przyjaciół, bez względu na to, jak bardzo starał się porozumieć z kolegami z klasy. Ale mimo wszystko bardzo lubił szkołę, bo godziny lekcji były godzinami spędzonymi z dala od Jurgena, który uczęszczał do akademii, gdzie podłogi nie były pokryte linoleum, a krawędzie ławek nie były wyszczerbione.
  
  W drodze do domu Paweł zawsze skręcał w Ogród, największy park w Europie. Tego dnia wydawało się, że jest prawie opuszczone, nawet z wszechobecnymi strażnikami w czerwonych kurtkach, którzy udzielali mu reprymendy za każdym razem, gdy zgubił drogę. Paul wykorzystał w pełni tę okazję i zdjął mocno zużyte buty. Lubił chodzić boso po trawie i pochylał się w roztargnieniu, podnosząc kilka z tysięcy żółtych ulotek, które samoloty Freikorpsu zrzuciły nad Monachium w zeszłym tygodniu, żądając od komunistów bezwarunkowej kapitulacji. Wyrzucił je do kosza na śmieci. Z chęcią zostałby, żeby posprzątać cały park, ale był czwartek i musiał wyszorować podłogę na czwartym piętrze rezydencji, zadanie, które zajęłoby mu aż do pory obiadowej.
  
  Gdyby tylko go tam nie było... pomyślał Paul. Ostatnim razem zamknął mnie w schowku na miotły i wylał wiadro brudnej wody na marmur. Dobrze, że mama usłyszała moje krzyki i otworzyła szafę, zanim Brunhilde się zorientowała.
  
  Paul chciał pamiętać czasy, kiedy jego kuzyn nie zachowywał się w ten sposób. Wiele lat temu, kiedy obaj byli bardzo młodzi i Eduard wziął ich za rękę i poprowadził do ogrodu, Jurgen uśmiechnął się do niego. To było ulotne wspomnienie, prawie jedyne przyjemne wspomnienie o kuzynie, jakie pozostało. Potem rozpoczęła się Wielka Wojna z orkiestrami i paradami. I Edward odszedł, machając i uśmiechając się, gdy ciężarówka, która go wiozła, nabrała prędkości, a Paul biegł obok niego, chcąc maszerować ze swoim starszym kuzynem, chcąc, żeby usiadł obok niego w tym imponującym mundurze.
  
  Dla Paula wojna składała się z wiadomości, które czytał każdego ranka, umieszczanych na ścianie komisariatu policji w drodze do szkoły. Często musiał przedzierać się przez gąszcze nóg - co nigdy nie było dla niego trudne, bo był chudy jak wiór. Tam z zachwytem czytał o dokonaniach armii cesarskiej, która codziennie brała tysiące jeńców, okupowała miasta i poszerzała granice Cesarstwa. Następnie w klasie narysował mapę Europy i zabawiał się wyobrażaniem sobie, gdzie odbędzie się następna wielka bitwa i zastanawianiem się, czy Edward tam będzie. Nagle i zupełnie bez ostrzeżenia "zwycięstwa" zaczęły się dziać bliżej domu, a meldunki wojenne prawie zawsze zapowiadały "powrót do pierwotnego stanu bezpieczeństwa" . Pod spodem była lista cen do zapłacenia i rzeczywiście była to bardzo długa lista.
  
  Czytając tę listę i plakat, Paul poczuł się, jakby został oszukany, oszukany. Nagle zabrakło poduszki fantazji, która mogłaby ukoić ból związany z rosnącą liczbą uderzeń, które otrzymywał od Jurgena. Chwalebna wojna nie czekała, aż Paul dorośnie i dołączy do Edwarda na froncie.
  
  I oczywiście nie było w tym nic chwalebnego.
  
  Paul stał tam przez chwilę, patrząc na krew przy wejściu. W myślach odrzucił możliwość ponownego rozpoczęcia rewolucji. Oddziały Freikorps patrolowały całe Monachium. Jednak ta kałuża wydawała się świeża, niewielka anomalia na dużym kamieniu, którego stopnie były wystarczająco duże, by pomieścić dwóch mężczyzn leżących plecami do siebie.
  
  Lepiej się pośpieszę. Jeśli znowu się spóźnię, ciocia Brunhilde mnie zabije.
  
  Zastanawiał się jeszcze trochę między strachem przed nieznanym a strachem przed ciotką i ten drugi zwyciężył. Wyjął z kieszeni mały klucz od wejścia dla służby i wszedł do rezydencji. Wewnątrz wszystko wydawało się dość ciche. Zbliżał się do schodów, kiedy usłyszał głosy z głównych części mieszkalnych domu.
  
  - Poślizgnął się, kiedy wchodziliśmy po schodach, proszę pani. Nie jest łatwo go zatrzymać, a wszyscy jesteśmy bardzo słabi. Minęły miesiące, a jego rany wciąż się otwierają".
  
  "Niekompetentni głupcy. Nic dziwnego, że przegraliśmy wojnę".
  
  Paul skradał się przez główny hol, starając się robić jak najmniej hałasu. Długa plama krwi, która biegła pod drzwiami, zwęziła się w serię smug, które prowadziły do największego pomieszczenia w rezydencji. W środku jego ciotka Brunhilde i dwaj żołnierze pochylali się nad kanapą. Zacierała ręce, dopóki nie zdała sobie sprawy, co robi, po czym schowała je w fałdach sukienki. Pomimo bycia ukrytym za drzwiami, Paul nie mógł powstrzymać drżenia ze strachu, gdy zobaczył swoją ciotkę w takim stanie. Jej oczy przypominały dwa cienkie szare paski, usta wykrzywiła się w znak zapytania, a jej władczy głos drżał z wściekłości.
  
  "Spójrz na stan tapicerki. Marlis!
  
  - Baronowo - powiedział służący, podchodząc.
  
  - Idź i przynieś koc, szybko. Zadzwoń do ogrodnika. Jego ubrania będą musiały zostać spalone, są pełne wszy. I niech ktoś powie baronowi.
  
  - A mistrz Jurgen, pani baronowo?
  
  "NIE! Zwłaszcza nie on, rozumiesz? Czy wrócił ze szkoły?
  
  - Dziś jest szermierzem, madame baronowo.
  
  - Będzie tu lada chwila. Chcę, żeby ta katastrofa została rozwiązana, zanim wróci" - rozkazała Brunnhilde. "Do przodu!"
  
  Pokojówka przebiegła obok Paula, machając spódnicą, ale on nadal się nie ruszał, ponieważ widział twarz Edwarda za stopami żołnierzy. Jego serce zabiło szybciej. Więc kogo żołnierze przynieśli i położyli na sofie?
  
  Dobry Boże, to była jego krew.
  
  "Kto jest za to odpowiedzialny?"
  
  "Pocisk moździerzowy, proszę pani".
  
  "Już to wiem. Pytam, dlaczego przywiozłeś mi syna właśnie teraz iw takim stanie. Minęło siedem miesięcy od zakończenia wojny i ani słowa o nowościach. Czy wiesz, kto jest jego ojcem?"
  
  - Tak, jest baronem. Ale Ludwig jest murarzem, a ja pomocnikiem w sklepie spożywczym. Ale Shrapnel nie szanuje tytułów, proszę pani. A droga z Turcji była długa. Masz szczęście, że w ogóle wrócił; mój brat nie wróci".
  
  Twarz Brunhilde pobladła śmiertelnie.
  
  "Wysiadać!" syknęła.
  
  - To miło, proszę pani. Zwracamy ci twojego syna, a ty wyrzucasz nas na ulicę bez nawet szklanki piwa".
  
  Być może na twarzy Brunhilde pojawił się wyraz wyrzutów sumienia, ale pociemniała go wściekłość. Bez słowa podniosła drżący palec i wskazała na drzwi.
  
  - Aristo kupa gówna - powiedział jeden z żołnierzy, spluwając na dywan.
  
  Niechętnie odwrócili się, by odejść, ze spuszczonymi głowami. W ich zapadniętych oczach widać było znużenie i odrazę, ale nie zaskoczenie. Nie ma teraz nic, pomyślał Paul, co mogłoby zaszokować tych ludzi. A kiedy dwaj mężczyźni w luźnych szarych płaszczach odsunęli się na bok, Paul w końcu zrozumiał, co się dzieje.
  
  Eduard, pierworodny barona von Schroedera, leżał nieprzytomny na sofie pod dziwnym kątem. Jego lewa ręka spoczywała na jakiejś poduszce. Tam, gdzie powinna znajdować się jego prawa ręka, w kurtce była tylko słabo zszyta fałda. Tam, gdzie powinny być jego nogi, znajdowały się dwa kikuty pokryte brudnymi bandażami, z których jeden krwawił. Chirurg nie przeciął ich w tym samym miejscu: lewy był rozdarty powyżej kolana, prawy tuż poniżej.
  
  Asymetryczne okaleczenie, pomyślał Paul, przypominając sobie poranne zajęcia z historii sztuki i rozmowę nauczyciela o Wenus z Milo. Zdał sobie sprawę, że płacze.
  
  Słysząc szloch, Brunhilde podniosła głowę i podbiegła do Paula. Pogardliwe spojrzenie, które zwykle dla niego rezerwowała, zostało zastąpione wyrazem nienawiści i wstydu. Przez chwilę Paul myślał, że go uderzy, ale cofnął się, przewracając do tyłu i zakrywając twarz dłońmi. Rozległ się straszny ryk.
  
  Drzwi do sali były zatrzaśnięte.
  
  
  2
  
  
  Eduard von Schroeder nie był jedynym dzieckiem, które wróciło do domu tego dnia, tydzień po tym, jak rząd ogłosił, że miasto Monachium jest bezpieczne i zaczął grzebać ponad 1200 zmarłych komunistów.
  
  Ale w przeciwieństwie do godła Eduarda von Schroedera, ten powrót do domu został przygotowany bardzo szczegółowo. Dla Alice i Manfreda Tannenbaumów podróż powrotna rozpoczęła się w Macedonii, z New Jersey do Hamburga. Trwało to w luksusowym przedziale pierwszej klasy w pociągu do Berlina, gdzie znaleźli telegram od ojca nakazujący im zamieszkanie na Esplanade do czasu dalszych instrukcji. Dla Manfreda był to najszczęśliwszy zbieg okoliczności w ciągu dziesięciu lat jego życia, ponieważ Charlie Chaplin przypadkowo zatrzymał się w pokoju obok. Aktor dał chłopcu jedną ze swoich słynnych bambusowych lasek, a nawet odprowadził go i jego siostrę do taksówki w dniu, w którym w końcu otrzymali telegram z informacją, że można już bezpiecznie odbyć ostatni etap ich podróży.
  
  Tak więc 13 maja 1919 r., ponad pięć lat po tym, jak ich ojciec wysłał je do Stanów Zjednoczonych, aby uciec przed zbliżającą się wojną, dzieci największego niemieckiego przemysłowca żydowskiego weszły na peron 3 stacji Hauptbahnhof.
  
  Nawet wtedy Alice wiedziała, że sprawy nie zakończą się dobrze.
  
  - Pospiesz się, dobrze, Doris? Och, po prostu to zostaw, sama to wezmę - powiedziała, wyrywając pudło z rąk służącego, którego jej ojciec wysłał im na spotkanie, i kładąc je na wózku. To ona zarekwirowała jednego z młodych asystentów na stacji, który brzęczał wokół niej jak muchy, próbując przejąć kontrolę nad bagażem. Alice przegoniła ich wszystkich. Nie mogła znieść, gdy ludzie próbowali ją kontrolować lub, co gorsza, traktowali ją tak, jakby była niezdolna.
  
  "Będę z tobą konkurować, Alice!" - powiedział Manfred, zaczynając biec. Chłopiec nie podzielał niepokoju siostry i martwił się jedynie utratą cennej laski.
  
  - Poczekaj, ty mały bachor! - zawołała Alice, stawiając wózek przed sobą. - Trzymaj się, Doris.
  
  - Panienko, twój ojciec nie pochwaliłby, żebyś nosiła własny bagaż. Proszę... - błagał służący, bezskutecznie usiłując dotrzymać kroku dziewczynie, patrząc jednocześnie na młodych ludzi, którzy złośliwie szturchali się i wskazywali na Alice.
  
  To był dokładnie ten problem, jaki Alice miała ze swoim ojcem: zaprogramował każdy aspekt jej życia. Chociaż Joseph Tannenbaum był człowiekiem z krwi i kości, matka Alice zawsze twierdziła, że zamiast organów ma koła zębate i sprężyny.
  
  - Mogłabyś nakręcać zegarek na ojca, moja droga - szepnęła córce do ucha i obie zaśmiały się cicho, bo pan Tannenbaum nie lubił żartów.
  
  Potem, w grudniu 1913 roku, grypa zabrała matkę. Alice nie mogła otrząsnąć się z szoku i smutku, aż cztery miesiące później ona i jej brat byli w drodze do Columbus w Ohio. Osiedlili się z Bushami, rodziną biskupów z wyższej klasy średniej. Patriarcha Samuel był dyrektorem generalnym Buckeye Steel Castings, przedsiębiorstwa, z którym Joseph Tannenbaum miał wiele lukratywnych kontraktów. W 1914 roku Samuel Bush został urzędnikiem państwowym odpowiedzialnym za broń i amunicję, a produkty, które kupił od ojca Alice, zaczęły przybierać inną postać. Ściślej mówiąc, przybrały postać milionów kul, które przeleciały nad Atlantykiem. Podróżowali na zachód w skrzyniach, gdy Stany Zjednoczone były jeszcze rzekomo neutralne, a następnie w bandolierach żołnierzy zmierzających na wschód w 1917 r., kiedy prezydent Wilson postanowił szerzyć demokrację w całej Europie.
  
  W 1918 roku Bush i Tannenbaum wymienili przyjazne listy, w których lamentowali, że "z powodu niedogodności politycznych" ich stosunki biznesowe będą musiały zostać tymczasowo zawieszone. Handel wznowiono piętnaście miesięcy później, co zbiegło się z powrotem młodych Tannenbaumów do Niemiec.
  
  W dniu, w którym przyszedł list, w którym Józef zabrał swoje dzieci, Alicja myślała, że umrze. Tylko piętnastoletnia dziewczyna, która jest potajemnie zakochana w jednym z synów swojej rodziny goszczącej i która odkrywa, że będzie musiała wyjechać na zawsze, może być tak całkowicie przekonana, że jej życie dobiega końca.
  
  Prescott, płakała w swoim domku w drodze do domu. Gdybym tylko więcej z nim rozmawiała... Gdybym tylko zrobiła wokół niego więcej zamieszania, kiedy wróci z Yale na urodziny, zamiast popisywać się jak wszystkie inne dziewczyny na przyjęciu...
  
  Pomimo własnych prognoz, Alice przeżyła i przysięgła na przemoczone poduszki w swojej kabinie, że nigdy więcej nie pozwoli mężczyźnie sprawić, by cierpiała. Od teraz będzie podejmować wszystkie decyzje w swoim życiu, bez względu na to, co ktoś powie. A już najmniej jej ojciec.
  
  znajdę pracę. Nie, tata nigdy by do tego nie dopuścił. Byłoby lepiej, gdybym poprosił go o pracę w jednej z jego fabryk, dopóki nie uzbieram wystarczająco dużo pieniędzy na bilet powrotny do Stanów Zjednoczonych. A kiedy znowu postawię stopę w Ohio, chwycę Prescotta za gardło i będę go ściskać, aż poprosi mnie o rękę. To właśnie zrobię i nikt mnie nie powstrzyma.
  
  Jednak zanim mercedes zatrzymał się na Prinzregentenplatz, determinacja Alice opadła jak tani balon. Miała trudności z oddychaniem, a jej brat podskakiwał nerwowo na siedzeniu. Wydawało się niewiarygodne, że przewiozła ze sobą swoje rozwiązanie przez cztery tysiące kilometrów - pół Atlantyku - tylko po to, by zobaczyć, jak rozpada się podczas czterotysięcznej podróży ze stacji do tego luksusowego budynku. Umundurowany portier otworzył jej drzwi samochodu i zanim Alice mogła sobie przypomnieć, byli już w windzie.
  
  "Jak myślisz, Alice, tata urządza przyjęcie?" Umieram z głodu!
  
  "Twój ojciec był bardzo zajęty, młody panie Manfred. Ale pozwoliłem sobie kupić bułeczki z kremem na herbatę".
  
  "Dzięki, Doris," wymamrotała Alice, gdy winda zatrzymała się z metalicznym trzaskiem.
  
  "Dziwnie będzie mieszkać w mieszkaniu po dużym domu w Columbus. Mam nadzieję, że nikt nie dotykał moich rzeczy - powiedział Manfred.
  
  - Cóż, gdyby tak było, prawdopodobnie nie będziesz pamiętał, krewetko - odparła jego siostra, na chwilę zapominając o strachu przed spotkaniem z ojcem i zmierzwieniem włosów Manfreda.
  
  "Nie nazywaj mnie tak. Pamiętam wszystko!"
  
  "Wszystko?"
  
  "To co powiedziałem. Na ścianach namalowano niebieskie łodzie. A w nogach łóżka wisiał obrazek przedstawiający szympansa grającego na cymbałach. Tata nie pozwolił mi zabrać jej ze sobą, bo powiedział, że doprowadzi to pana Busha do szaleństwa. Pójdę i przyniosę!" - zawołał, prześlizgując się między nogami lokaja, kiedy otwierał drzwi.
  
  "Poczekaj, mistrzu Manfred!" Doris wołała, ale bezskutecznie. Chłopak biegł już korytarzem.
  
  Rezydencja Tannenbaumów zajmowała ostatnie piętro budynku, dziewięciopokojowe mieszkanie o powierzchni ponad trzystu dwudziestu metrów kwadratowych, które było maleńkie w porównaniu z domem, w którym mieszkali rodzeństwo w Ameryce. W przypadku Alice wymiary zdawały się całkowicie zmienić. Była niewiele starsza od Manfreda, kiedy wyjeżdżała w 1914 roku, i jakimś cudem patrzyła na to wszystko z tego punktu widzenia, jakby skurczyła się o trzydzieści centymetrów.
  
  "...Fraulein?"
  
  - Przepraszam, Doris. O czym rozmawialiście?
  
  "Mistrz przyjmie cię w swoim gabinecie. Miał ze sobą gościa, ale myślę, że wyjeżdża.
  
  Ktoś szedł w ich stronę korytarzem. Wysoki, krzepki mężczyzna ubrany w elegancki czarny surdut. Alice go nie poznała, ale za nim stał Herr Tannenbaum. Kiedy dotarli do wejścia, mężczyzna w surducie zatrzymał się - tak gwałtownie, że ojciec Alice prawie na niego wpadł - i stał, patrząc na nią przez monokl na złotym łańcuszku.
  
  "Ach, oto moja córka! Co za doskonały czas!" - powiedział Tannenbaum, rzucając zdezorientowane spojrzenie na swojego rozmówcę. "Herr Baron, pozwólcie, że przedstawię wam moją córkę Alice, która właśnie przyjechała ze swoim bratem z Ameryki. Alice, to jest baron von Schroeder.
  
  - Bardzo ładnie - powiedziała chłodno Alicja. Zaniedbała grzeczny ukłon, który był niemal obowiązkowy podczas spotkań ze szlachtą. Nie podobała jej się wyniosła postawa barona.
  
  "Bardzo piękna dziewczyna. Chociaż obawiam się, że mogła przyjąć pewne amerykańskie maniery.
  
  Tannenbaum rzucił oburzone spojrzenie córce. Dziewczyna była smutna, widząc, że jej ojciec niewiele się zmienił przez pięć lat. Fizycznie nadal był krępy i krótkonogi, z zauważalnym przerzedzeniem włosów. I na swój sposób pozostał tak samo usłużny dla tych u władzy, jak był stanowczy dla tych, którzy mu podlegali.
  
  "Nie możesz sobie wyobrazić, jak bardzo tego żałuję. Jej matka zmarła bardzo młodo i nie miała wspaniałego życia towarzyskiego. Jestem pewien, że rozumiesz. Gdyby tylko mogła spędzić trochę czasu w towarzystwie ludzi w jej wieku, dobrze wychowanych ludzi...
  
  Baron westchnął z rezygnacją.
  
  "Dlaczego ty i twoja córka nie dołączycie do nas w naszym domu we wtorek około szóstej? Będziemy świętować urodziny mojego syna Jürgena."
  
  Ze zrozumienia, jakie wymienili mężczyźni, Alice wiedziała, że wszystko zostało wcześniej ustalone.
  
  "Oczywiście, Wasza Ekscelencjo. Zaproszenie nas to taki słodki gest. Pozwól, że odprowadzę cię do drzwi.
  
  - Ale jak mogłeś być tak nieostrożny?
  
  - Przepraszam, tato.
  
  Siedzieli w jego gabinecie. Jedna ściana była wyłożona regałami, które Tannenbaum zapełniał książkami kupionymi na podwórku, na podstawie koloru ich opraw.
  
  "Czy jest ci przykro? "Przepraszam" niczego nie naprawia, Alice. Musisz zrozumieć, że mam bardzo ważną sprawę z baronem Schroederem.
  
  "Stal i metale?" - zapytała, wykorzystując starą sztuczkę swojej matki, by interesować się sprawami Josefa, ilekroć wpadał w kolejną wściekłość. Gdyby zaczął mówić o pieniądzach, mógłby mówić godzinami, a zanim skończyłby, zapomniałby, dlaczego był zły. Ale tym razem to nie zadziałało.
  
  "Brak lądu. Ziemia... i inne rzeczy. Będziesz wiedział, kiedy nadejdzie właściwy czas. W każdym razie mam nadzieję, że masz ładną imprezową sukienkę.
  
  "Właśnie przyjechałem, tato. Naprawdę nie mam ochoty iść na imprezę, na której nikogo nie znam".
  
  "Nie chcę? Na litość boską, to przyjęcie w domu barona von Schroedera!
  
  Słysząc, jak to mówi, Alice wzdrygnęła się lekko. To nie było normalne, żeby Żyd wzywał imienia Boga nadaremno. Wtedy przypomniała sobie mały szczegół, którego nie zauważyła, kiedy weszła. Na drzwiach nie było mezuzy. Rozejrzała się zaskoczona i zobaczyła krucyfiks wiszący na ścianie obok portretu jej matki. Stała się odrętwiała. Nie była szczególnie religijna - przechodziła przez okres dorastania, kiedy czasami wątpiła w istnienie bóstwa - ale jej matka była. Alicja potraktowała ten krzyż obok swojego zdjęcia jako nieznośną obrazę swojej pamięci.
  
  Joseph podążył za jej spojrzeniem i przez chwilę miał dość przyzwoitości, by wyglądać na zakłopotanego.
  
  "W takich czasach żyjemy, Alice. Trudno robić interesy z chrześcijanami, jeśli się nie jest jednym z nich".
  
  - Robiłeś już wystarczająco dużo interesów, tato. I myślę, że dobrze sobie radzisz - powiedziała, wskazując na pokój.
  
  "Podczas twojej nieobecności wszystko potoczyło się okropnie dla naszego ludu. I będą się pogarszać, zobaczysz".
  
  - Tak źle, że jesteś gotów porzucić wszystko, ojcze? Przerobiony za... dla pieniędzy?
  
  "Nie chodzi o pieniądze, bezczelne dziecko!" Tannenbaum powiedział bez wstydu w głosie i uderzył pięścią w stół. "Osoba na moim stanowisku ma obowiązki. Czy wiesz, za ilu pracowników odpowiadam? Ci idioci łajdacy, którzy wstępują do śmiesznych komunistycznych związków zawodowych i myślą, że Moskwa to raj na ziemi! Każdego dnia muszę się związać, żeby zapłacić im pensję, a oni mogą tylko narzekać. Więc nawet nie myśl o rzucaniu mi w twarz wszystkim, co robię, żeby zachować dach nad głową".
  
  Alice wzięła głęboki oddech i ponownie popełniła swój ulubiony błąd: powiedziała dokładnie to, co pomyślała w najbardziej nieodpowiednim momencie.
  
  - Nie musisz się tym martwić, tato. Niedługo wyjeżdżam. Chcę wrócić do Ameryki i tam ułożyć sobie życie".
  
  Kiedy to usłyszał, twarz Tannenbauma zrobiła się purpurowa. Pomachał pulchnym palcem przed nosem Alice.
  
  "Nie waż się tak mówić, słyszysz mnie? Idź na to przyjęcie i zachowuj się jak uprzejma młoda dama, dobrze? Mam wobec ciebie plany i nie pozwolę, by pokrzyżowały je kaprysy źle wychowanej dziewczyny. Czy mnie słyszysz?"
  
  - Nienawidzę cię - powiedziała Alice, patrząc prosto na niego.
  
  Wyraz twarzy jej ojca nie zmienił się.
  
  - Nie przeszkadza mi to, dopóki robisz to, co mówię.
  
  Alice wybiegła z gabinetu ze łzami w oczach.
  
  Spójrzmy na to konto. O tak, zobaczmy.
  
  
  3
  
  
  "Śpisz?"
  
  Ilse Rainer przewróciła się na materacu.
  
  "Już nie. Co się stało, Paul?"
  
  - Zastanawiałem się, co będziemy robić.
  
  - Jest już wpół do jedenastej. A może się przespać?
  
  - Mówiłem o przyszłości.
  
  - Przyszłość - powtórzyła jego matka, niemal wypluwając to słowo.
  
  - To znaczy, to nie znaczy, że naprawdę musisz tu pracować dla cioci Brunnhilde, prawda, mamo?
  
  "W przyszłości widzę, jak idziesz na uniwersytet, który okazuje się być bardzo blisko, i wracasz do domu, aby zjeść pyszne jedzenie, które dla ciebie przygotowałem. A teraz dobranoc.
  
  "To nie jest nasz dom".
  
  "Tutaj żyjemy, tu pracujemy i dziękujemy za to niebiosom".
  
  - Tak jak powinniśmy... - wyszeptał Paul.
  
  - Słyszałem, młody człowieku.
  
  "Przepraszam mamo".
  
  "Co Ci się stało? Miałeś kolejną kłótnię z Jürgenem? Więc dlatego dzisiaj wróciłeś cały mokry?
  
  "To nie była walka. On i dwóch jego przyjaciół podążyli za mną do Ogrodu Angielskiego.
  
  "Oni tylko grali".
  
  "Wrzucili moje spodnie do jeziora, mamo".
  
  - I nie zrobiłeś nic, co mogłoby ich zdenerwować?
  
  Paul prychnął głośno, ale nic nie powiedział. To było typowe dla jego matki. Ilekroć wpadał w kłopoty, starała się znaleźć sposób, by zrobić to z jego winy.
  
  - Lepiej idź do łóżka, Paul. Jutro jest dla nas ważny dzień".
  
  "O tak, urodziny Jürgena..."
  
  "Będą ciasta".
  
  "Które inni będą jeść".
  
  - Nie wiem, dlaczego zawsze tak reagujesz.
  
  Paul uważał za oburzające, że sto osób urządza przyjęcie na pierwszym piętrze, podczas gdy Edward, którego jeszcze nie pozwolono mu zobaczyć, marnieje na czwartym, ale zachował to dla siebie.
  
  - Jutro będzie dużo pracy - podsumowała Ilze, przewracając się na bok.
  
  Chłopiec przez chwilę patrzył na plecy matki. Sypialnie w skrzydle usługowym znajdowały się na tyłach domu, w czymś, co wyglądało jak piwnica. Życie tam, a nie w kwaterze rodzinnej, nie przeszkadzało Paulowi tak bardzo, ponieważ nigdy nie znał innego domu. Od urodzenia uważał, że Ilse zmywa naczynia swojej siostry Brunhilde za normalny dziwny widok.
  
  Wąski prostokąt światła sączył się przez małe okienko tuż pod sufitem, żółte echo latarni ulicznej zlewało się z migotaniem świecy, którą Paul zawsze trzymał przy łóżku, bo strasznie bał się ciemności. Reinerowie dzielili jedną z mniejszych sypialni, w której były tylko dwa łóżka, szafa i biurko, na którym leżały porozrzucane prace domowe Paula.
  
  Paweł był przygnębiony brakiem miejsca. Nie żeby brakowało wolnych pokoi. Jeszcze przed wojną fortuna barona zaczęła podupadać, a Paul patrzył, jak topnieje z nieuchronnością rdzewiejącej puszki na środku pola. To był proces, który trwał przez wiele lat, ale nie można go było zatrzymać.
  
  Karty, szeptali służący, kręcąc głowami, jakby mówili o jakiejś zaraźliwej chorobie, to przez karty. W dzieciństwie te komentarze przerażały Paula tak bardzo, że kiedy chłopiec przyszedł do szkoły z francuską talią, którą znalazł w domu, Paul wybiegł z klasy i zamknął się w łazience. Minęło trochę czasu, zanim w końcu zrozumiał skalę problemu wuja: problem, który nie był zaraźliwy, ale wciąż śmiertelny.
  
  Kiedy niewypłacone pensje służących zaczęły rosnąć, zaczęli rezygnować. Teraz z dziesięciu sypialni w pokojach dla służby tylko trzy były zajęte: pokój pokojówki, pokój kucharza i ten, który Paul dzielił z matką. Chłopiec czasami miał problemy ze snem, ponieważ Ilza zawsze wstawała godzinę przed świtem. Zanim pozostali służący odeszli, była tylko gospodynią, której zadaniem było upewnienie się, że wszystko jest na swoim miejscu. Teraz ona także musiała przejąć ich pracę.
  
  To życie, wyczerpujące obowiązki matki i zadania, które wykonywał sam, odkąd pamiętał, z początku wydawały się Paulowi normalne. Ale w szkole omówił swoją sytuację z kolegami z klasy i wkrótce zaczął porównywać, zauważając, co się wokół niego dzieje i zdając sobie sprawę, jakie to dziwne, że siostra baronowej śpi w kwaterach dla personelu.
  
  W kółko słyszał, jak te same trzy słowa używane do identyfikacji jego rodziny prześlizgują się obok niego, gdy przechodzi między ławkami w szkole lub zatrzaskują się za nim jak tajemne drzwi.
  
  Sierota.
  
  Sługa.
  
  Dezerter. To było najgorsze ze wszystkich, ponieważ było skierowane przeciwko jego ojcu. Mężczyznę, którego nigdy nie znał, o którym jego matka nigdy nie mówiła io którym Paul wiedział niewiele więcej niż jego imię. Hansa Reinera.
  
  I tak, składając w całość fragmenty podsłuchanych rozmów, Paweł dowiedział się, że jego ojciec zrobił coś strasznego (...mówią, w afrykańskich koloniach...), że stracił wszystko (...zgubił koszulę, zbankrutował.. .), i że jego matka żyła na łasce ciotki Brunhildy (... pokojówka w domu własnego szwagra - ni mniej, ni więcej, tylko baron! - dasz wiarę?).
  
  Co nie wydawało się bardziej honorowe z uwagi na fakt, że Ilse nie wzięła od niej ani jednej pieczątki za swoją pracę. Albo że w czasie wojny powinna była zostać zmuszona do pracy w fabryce amunicji "aby przyczynić się do utrzymania gospodarstwa domowego". Fabryka znajdowała się w Dachau, szesnaście kilometrów od Monachium, a jego matka musiała wstawać dwie godziny przed wschodem słońca, wykonywać swoje obowiązki domowe, a potem jechać pociągiem na swoją zmianę o dziesiątej.
  
  Pewnego dnia, zaraz po tym, jak wróciła z fabryki, jej włosy i palce były zielone od kurzu, a oczy zamglone po całym dniu wdychania chemikaliów, Paul po raz pierwszy zapytał matkę, dlaczego nie znaleźli innego miejsca na nocleg. Miejsce, w którym oboje nie byli poddawani ciągłemu upokorzeniu.
  
  - Nie rozumiesz, Pawle.
  
  Dawała mu tę samą odpowiedź w kółko, zawsze odwracając wzrok, wychodząc z pokoju lub przewracając się do snu, tak jak robiła to kilka minut wcześniej.
  
  Paul przez chwilę patrzył na plecy matki. Wydawało się, że oddycha głęboko i równo, ale chłopak wiedział, że tylko udaje, że śpi i zastanawiał się, jakie duchy mogą ją atakować w środku nocy.
  
  Odwrócił wzrok i wbił wzrok w sufit. Gdyby jego oczy mogły przewiercić się przez tynk, kwadrat sufitu bezpośrednio nad poduszką Paula dawno by się zawalił. Na tym skupiał wszystkie swoje fantazje o ojcu w nocy, kiedy trudno mu było zmusić się do snu. Paul wiedział tylko tyle, że był kapitanem floty Kaisera i dowodził fregatą w południowo-zachodniej Afryce. Zmarł, gdy Paul miał dwa lata, a jedyne, co po nim zostało, to wyblakłe zdjęcie ojca w wojskowym mundurze, z wielkim wąsem i ciemnymi oczami wpatrzonymi dumnie prosto w obiektyw.
  
  Ilse co wieczór wkładała fotografię pod poduszkę, a największe cierpienie, jakie Paul sprawił matce, nie miało miejsca w dniu, w którym Jürgen zepchnął go ze schodów i złamał mu rękę; był to dzień, w którym ukradł zdjęcie, zabrał je do szkoły i pokazywał wszystkim, którzy za jego plecami nazywali go sierotą. Zanim wrócił do domu, Ilze przewróciła cały pokój do góry nogami, szukając go. Kiedy ostrożnie wyjął go spod kartek swojego podręcznika do matematyki, Ilze uderzyła go, a potem zaczęła płakać.
  
  "To jedyna rzecz, jaką mam. Jedyny.
  
  Przytuliła go, oczywiście. Ale najpierw zabrała zdjęcie z powrotem.
  
  Paul próbował sobie wyobrazić, jak musiał wyglądać ten imponujący mężczyzna. Pod niechlujną bielą sufitu, w świetle ulicznej latarni, jego umysł wyczarował zarys Keel, fregaty, na której Hans Reiner "zatonął w Atlantyku z całą swoją załogą". Wymyślił setki możliwych scenariuszy, aby wyjaśnić te dziewięć słów, jedyną informację o jego śmierci, którą Ilse przekazała swojemu synowi. Piraci, rafy, bunt... Jakkolwiek się zaczęło, fantazja Paula zawsze kończyła się tak samo: Hans, ściskając kierownicę, macha na pożegnanie, gdy wody zamykają się nad jego głową.
  
  Kiedy doszedł do tego punktu, Paul zawsze zasypiał.
  
  
  4
  
  
  "Szczerze, Otto, ani przez chwilę nie mogę już znieść Żyda. Tylko spójrzcie, jak napycha się Dumpfnudelnym. Ma krem na przodzie koszuli.
  
  "Proszę, Brunhildo, mów ciszej i postaraj się zachować spokój. Wiesz równie dobrze jak ja, jak bardzo potrzebujemy Tannenbauma. Na to przyjęcie wydaliśmy nasze ostatnie fenig. Swoją drogą, to był twój pomysł...
  
  "Jurgen zasługuje na coś lepszego. Wiesz, jaki był zdezorientowany, odkąd wrócił jego brat...
  
  "Więc nie narzekaj na Żyda".
  
  "Nie masz pojęcia, jak to jest bawić się z nim w gospodynię, z jego niekończącą się paplaniną, tymi śmiesznymi komplementami, jakby nie wiedział, że ma wszystkie karty w swoich rękach. Jakiś czas temu miał nawet czelność zasugerować, aby jego córka i Jürgen wzięli ślub - powiedziała Brunnhilde, spodziewając się pogardliwej odpowiedzi ze strony Ottona.
  
  - To mogłoby położyć kres wszystkim naszym problemom.
  
  Na granitowym uśmiechu Brunnhilde pojawiło się małe pęknięcie, gdy spojrzała zszokowana na barona.
  
  Stali przy wejściu do sali, ich intensywna rozmowa była tłumiona przez zaciśnięte zęby i przerywana dopiero, gdy zatrzymywali się na przyjęcie gości. Brunhilde już miała odpowiedzieć, ale zamiast tego była zmuszona jeszcze raz narysować na twarzy grymas powitania:
  
  "Dobry wieczór, Frau Gerngross, Frau Sagebel! Dobrze, że przyszedłeś".
  
  "Przepraszamy za spóźnienie, droga Brunhildo".
  
  "Mosty, ach mosty".
  
  "Tak, ruch uliczny jest po prostu okropny. Naprawdę potworne".
  
  - Kiedy zamierzasz opuścić tę starą, zimną posiadłość i przenieść się na wschodnie wybrzeże, moja droga?
  
  Baronowa uśmiechnęła się z zadowoleniem na widok ich zazdrości. Każdy z wielu nuworyszów obecnych na przyjęciu zabiłby za klasę i władzę, jakie promieniował herb jej męża.
  
  "Proszę nalać sobie szklankę ponczu. Jest pyszne" - powiedziała Brunnhilde, wskazując na środek pokoju, gdzie ogromny stół otoczony ludźmi był zastawiony jedzeniem i piciem. Metrowy konik lodowy górował nad misą ponczu, a kwartet smyczkowy z tyłu sali dodał popularne bawarskie piosenki do ogólnego gwaru.
  
  Upewniwszy się, że przybysze są poza zasięgiem słuchu, hrabina zwróciła się do Ottona i powiedziała stalowym tonem, który bardzo niewiele dam z monachijskich wyższych sfer uznałoby za akceptowalne:
  
  - Zaaranżowałeś ślub naszej córki, nawet mi o tym nie mówiąc, Otto? Tylko po moim trupie".
  
  Baron nie mrugnął. Ćwierć wieku małżeństwa nauczyło go, jak żona zareaguje, gdy poczuje się zlekceważona. Ale w takim przypadku musiałaby ustąpić, ponieważ stawką było znacznie więcej niż jej głupia duma.
  
  "Brünnhilde, moja droga, nie mów mi, że tego Żyda nie przewidziałaś od samego początku. W swoich rzekomo eleganckich garniturach, co niedziela chodzi do tego samego kościoła co my, udaje, że nie słyszy, kiedy nazywają go "nowo nawróconym", przysuwa się do naszych miejsc...
  
  "Oczywiście, że zauważyłem. Nie jestem głupi."
  
  - Oczywiście, że nie, baronowo. Jesteś w stanie dodać dwa do dwóch. A my nie mamy ani grosza przy sobie. Konta bankowe są całkowicie puste".
  
  Krew odpłynęła z policzków Brunnhilde. Musiała trzymać się alabastrowej gzymsu na ścianie, żeby nie upaść.
  
  - Niech cię diabli, Otto.
  
  "Ta czerwona sukienka, którą masz na sobie... Krawcowa nalegała, aby zapłacić za nią gotówką. Wieść się rozeszła, a kiedy plotki się zaczną, nie można ich powstrzymać, dopóki nie znajdziesz się w rynsztoku.
  
  "Myślisz, że nie wiem? Myślisz, że nie zauważyłem, jak na nas patrzą, jak odgryzają małe kęsy ciasteczek i uśmiechają się do siebie, kiedy zdają sobie sprawę, że nie są z Casa Popp? Słyszę, o czym te starsze panie mamroczą tak wyraźnie, jakby krzyczały mi do ucha, Otto. Ale żeby przejść od tego do pozwolenia mojemu synowi, mojemu Jürgenowi, poślubić brudną Żydówkę..."
  
  "Nie ma innego rozwiązania. Został nam tylko dom i nasza ziemia, którą zarejestrowałem na nazwisko Edwarda w dniu jego urodzin. Jeśli nie uda mi się skłonić Tannenbauma do pożyczenia mi kapitału na założenie fabryki na tej ziemi, równie dobrze możemy się poddać. Pewnego ranka przyjedzie po mnie policja, a wtedy będę musiał zachowywać się jak porządny chrześcijański dżentelmen i rozwalić sobie łeb. I skończysz jak twoja siostra szyjąca dla kogoś innego. Czy to jest to, czego chcesz?"
  
  Brunhilde odsunęła rękę od ściany. Wykorzystała przerwę spowodowaną pojawieniem się nowych gości, by zebrać siły i rzucić nią w Ottona jak kamieniem.
  
  - Ty i twój hazard wpakowaliście nas w ten bałagan, co zrujnowało rodzinną fortunę. Pogódź się z tym, Otto, tak jak z Hansem czternaście lat temu.
  
  Baron cofnął się o krok, zszokowany.
  
  - Nie waż się więcej wspominać tego imienia!
  
  "To ty wtedy odważyłeś się coś zrobić. I co dobrego nam to dało? Musiałam pogodzić się z faktem, że moja siostra mieszkała w tym domu przez czternaście lat".
  
  "Wciąż nie znalazłem listu. A chłopak rośnie. Może teraz..."
  
  Brunhilde pochyliła się ku niemu. Otto był prawie o głowę wyższy, ale przy żonie nadal wydawał się mały.
  
  "Moja cierpliwość ma granice".
  
  Eleganckim machnięciem ręki Brunnhilde rzuciła się w tłum gości, pozostawiając barona z zastygłym uśmiechem na twarzy, starającego się nie krzyczeć.***
  
  Na drugim końcu pokoju Jurgen von Schroeder odstawił swój trzeci kieliszek szampana, aby otworzyć prezent, który wręczył mu jeden z jego przyjaciół.
  
  "Nie chciałem umieszczać go razem z innymi" - powiedział chłopiec, wskazując za sobą na stół zaśmiecony paczkami w jaskrawych kolorach. "Ten jest wyjątkowy".
  
  "Co wy mówicie, chłopaki? Czy powinienem najpierw otworzyć prezent Krona?"
  
  Wokół niego kręciło się pół tuzina nastolatków ubranych w stylowe niebieskie blezery z emblematem Akademii Metzingen. Wszyscy pochodzili z dobrych niemieckich rodzin i wszyscy byli brzydsi od Jürgena i niżsi od Jürgena i śmiali się z każdego żartu Jürgena. Młody syn barona miał dar otaczania się ludźmi, którzy go nie przyćmiewali i przed którymi mógł się popisywać.
  
  "Otwórz to, ale tylko wtedy, gdy otworzysz też moje!"
  
  "I mój!" - chórem odebrał resztę.
  
  Walczą o to, żebym otworzył im prezenty, pomyślał Jürgen. Czczą mnie.
  
  - Nie martw się - powiedział, podnosząc ręce w geście, który uważał za bezstronny. "Zerwiemy z tradycją i najpierw otworzę wasze prezenty, a potem prezenty od reszty gości po toastach".
  
  "Świetny pomysł Jürgen!"
  
  "W takim razie, co to może być, Kron?" kontynuował, otwierając małe pudełko i podnosząc jego zawartość na wysokość oczu.
  
  W palcach Jürgen trzymał złoty łańcuszek z dziwnym krzyżem, którego zakrzywione ramiona układały się w prawie kwadratowy wzór. Wpatrywał się w nią zahipnotyzowany.
  
  "To swastyka. Znak antysemicki. Mój ojciec mówi, że są w modzie.
  
  "Mylisz się, przyjacielu", powiedział Jürgen, zakładając go na szyję. "Teraz są. Mam nadzieję, że zobaczymy ich dużo".
  
  "Zdecydowanie!"
  
  "Masz, Jurgen, otwórz kopalnię. Chociaż lepiej nie pokazywać tego publicznie..."
  
  Jurgen rozwinął paczkę wielkości paczki tytoniu i stwierdził, że wpatruje się w małe skórzane pudełko. Otworzył je szeroko. Jego chór fanów zaśmiał się nerwowo, gdy zobaczyli, co było w środku: coś, co wyglądało na cylindryczną nasadkę wykonaną z wulkanizowanej gumy.
  
  "Hej, hej... to wygląda świetnie!"
  
  "Nie widziałem tego nigdy wcześniej!"
  
  - Dar o najbardziej osobistym charakterze, co, Jurgen?
  
  - Czy to jest jakaś propozycja?
  
  Przez kilka chwil Jurgenowi wydawało się, że traci nad nimi kontrolę, że nagle zaczęli się z niego śmiać. To niesprawiedliwe. To nie fair w ogóle i nie pozwolę na to. Poczuł narastający w nim gniew i zwrócił się do tego, który wygłosił ostatnią uwagę. Położył podeszwę prawej stopy na lewej stopie drugiej i oparł się o nią całym ciężarem ciała. Jego ofiara zbladła, ale zacisnęła zęby.
  
  "Jestem pewien, że chciałbyś przeprosić za ten kiepski żart?"
  
  "Oczywiście, Jürgen... Przepraszam... Nawet nie przyszłoby mi do głowy kwestionować twoją męskość".
  
  "Tak właśnie myślałem" - powiedział Jürgen, powoli podnosząc nogę. Grupka chłopców zamilkła, a ciszę wzmocnił gwar imprezy. - Cóż, nie chcę, żebyś pomyślał, że nie mam poczucia humoru. Właściwie, ta... rzecz będzie dla mnie niezwykle użyteczna - powiedział, mrugając. - Na przykład z nią.
  
  Wskazywał na wysoką ciemnowłosą dziewczynę o marzycielskich oczach trzymającą szklankę ponczu w środku tłumu.
  
  - Świetne cycki - szepnął jeden z jego asystentów.
  
  "Ktoś z was chce się założyć, że mogę zrobić premierę tego utworu i wrócić na czas na toasty?"
  
  "Stawiam pięćdziesiąt marek na Jürgena", ten, którego noga została zdeptana, czuł się w obowiązku powiedzieć.
  
  "Przyjmuję zakład", powiedział inny za nim.
  
  "Cóż, panowie, poczekajcie tutaj i patrzcie; może się czegoś nauczysz".
  
  Jurgen przełknął ślinę, mając nadzieję, że inni tego nie zauważą. Nienawidził rozmawiać z dziewczynami, ponieważ zawsze sprawiały, że czuł się skrępowany i gorszy. Chociaż był przystojny, jedyny kontakt z płcią przeciwną miał w burdelu w Schwabing, gdzie doświadczał raczej wstydu niż podniecenia. Ojciec zabrał go tam kilka miesięcy temu, ubrany w dyskretny czarny płaszcz i kapelusz. Kiedy on zajmował się swoimi sprawami, jego ojciec czekał na dole, popijając koniak. Kiedy było już po wszystkim, poklepał syna po plecach i powiedział, że jest już mężczyzną. To był początek i koniec edukacji Jürgena von Schrödera o kobiecie i miłości.
  
  Pokażę im, jak zachowuje się prawdziwy mężczyzna, pomyślał chłopiec, czując na karku spojrzenia towarzyszy.
  
  "Witaj Fraulein. Czy dobrze się bawisz?"
  
  Odwróciła głowę, ale się nie uśmiechnęła.
  
  "Nie bardzo. Czy my się znamy?"
  
  "Rozumiem, dlaczego ci się to nie podoba. Nazywam się Jürgen von Schroeder.
  
   - Alice Tannenbaum - powiedziała, wyciągając rękę bez większego entuzjazmu.
  
  - Chcesz zatańczyć, Alicjo?
  
  "NIE".
  
  Ostra odpowiedź dziewczyny zaskoczyła Jürgena.
  
  "Wiesz, że urządzam to przyjęcie? Dzisiaj są moje urodziny."
  
  - Gratulacje - powiedziała sarkastycznie. "Bez wątpienia ten pokój jest pełen dziewczyn, które desperacko chcą, żebyś zaprosił je do tańca. Nie chciałbym zabierać ci zbyt wiele czasu".
  
  - Ale przynajmniej raz musisz ze mną zatańczyć.
  
  "Oh naprawdę? A dlaczego tak jest?
  
  "Tak nakazuje dobre wychowanie. Kiedy dżentelmen pyta damę...
  
  "Wiesz, co najbardziej denerwuje mnie w aroganckich ludziach, Jürgen? Liczba rzeczy, które bierzesz za pewnik. Cóż, powinieneś to wiedzieć: świat nie jest taki, jak go widzisz. Nawiasem mówiąc, twoi przyjaciele chichoczą i nie mogą oderwać od ciebie wzroku.
  
  Jurgen rozejrzał się. Nie mógł zawieść, nie mógł pozwolić, by ta źle wychowana dziewczyna go upokorzyła.
  
  Udaje drażliwą, bo naprawdę mnie lubi. Musi być jedną z tych dziewczyn, które myślą, że najlepszym sposobem na podniecenie mężczyzny jest odepchnięcie go, aż oszaleje. Cóż, wiem, jak sobie radzić z takimi jak ona, pomyślał.
  
  Jurgen zrobił krok do przodu, chwytając dziewczynę w talii i przyciągając ją do siebie.
  
  - Co ty, do cholery, myślisz, że robisz? sapnęła.
  
  - Uczę cię tańczyć.
  
  - Jeśli zaraz mnie nie puścisz, będę krzyczeć.
  
  "Nie chciałabyś robić teraz sceny, prawda, Alice?"
  
  Młoda kobieta próbowała wsunąć ramiona między swoje ciało a Jurgena, ale nie mogła dorównać jego sile. Syn barona przycisnął ją jeszcze bliżej siebie, czując jej piersi przez suknię. Zaczął poruszać się w rytm muzyki z uśmiechem na ustach, wiedząc, że Alice nie będzie krzyczeć. Robienie zamieszania na takim przyjęciu tylko zaszkodzi jej reputacji i reputacji jej rodziny. Zobaczył, jak oczy młodej kobiety wypełniają się zimną nienawiścią i nagle uznał, że zabawa z nią jest bardzo zabawna, o wiele bardziej satysfakcjonująca, niż gdyby po prostu zgodziła się z nim zatańczyć.
  
  - Chcesz się czegoś napić, panienko?
  
  Jurgen zatrzymał się nagle. Paul stał obok niego, trzymając tacę z kilkoma kieliszkami szampana, usta miał mocno zaciśnięte.
  
  "Cześć, to mój kuzyn, kelner. Wynoś się, kretynie! - warknął Jürgen.
  
  - Najpierw chciałbym wiedzieć, czy młoda dama jest spragniona - powiedział Paul, podając mu tacę.
  
  - Tak - powiedziała pospiesznie Alicja - ten szampan wygląda niesamowicie.
  
  Jurgen na wpół zamknął oczy, próbując wymyślić, co robić. Gdyby puścił jej prawą rękę, by mogła wziąć szklankę z tacy, mogłaby całkowicie się odsunąć. Zwolnił nieco nacisk na jej plecy, pozwalając jej uwolnić lewą rękę, ale wzmocnił uścisk na jej prawej. Opuszki palców dziewczyny zrobiły się fioletowe.
  
  "Więc chodź, Alice, napij się kieliszka. Mówią, że przynosi szczęście - dodał, udając dobry humor.
  
  Alice pochyliła się nad tacą, próbując się uwolnić, ale to było bezużyteczne. Nie miała innego wyboru, jak tylko wziąć szampana lewą ręką.
  
  - Dziękuję - powiedziała słabo.
  
  - Może młoda dama chciałaby serwetkę - powiedział Paul, podnosząc drugą rękę, w której trzymał spodek z małymi kawałkami materiału. Przesunął się tak, że był teraz po drugiej stronie pary.
  
  - Byłoby cudownie - powiedziała Alicja, uważnie przyglądając się synowi barona.
  
  Przez kilka sekund nikt się nie poruszył. Jürgen zbadał sytuację. Trzymając szklankę w lewej ręce, prawą mogła wziąć tylko serwetkę. W końcu, kipiąc z wściekłości, musiał zrezygnować z walki. Puścił rękę Alice, a ona cofnęła się, biorąc serwetkę.
  
  - Chyba wyjdę na świeże powietrze - powiedziała z niezwykłym spokojem.
  
  Jurgen, jakby ją odrzucając, odwrócił się plecami, by wrócić do swoich przyjaciół. Mijając Paula, ścisnął jego ramię i szepnął:
  
  - Zapłacisz za to.
  
  Paulowi jakoś udało się utrzymać równowagę kieliszków do szampana na tacy: brzęknęły, ale się nie przewróciły. Jego wewnętrzna równowaga była zupełnie inną sprawą iw tym momencie czuł się jak kot uwięziony w beczce gwoździ.
  
  Jak mogłem być tak głupi?
  
  W życiu była tylko jedna zasada: trzymać się jak najdalej od Jurgena. Nie było to łatwe, ponieważ oboje mieszkali pod jednym dachem; ale przynajmniej było łatwo. Niewiele mógł zrobić, gdyby jego kuzyn postanowił uprzykrzyć mu życie, ale z pewnością nie mógł stanąć mu na drodze, a tym bardziej upokorzyć go publicznie. Drogo by go to kosztowało.
  
  "Dziękuję".
  
  Paul podniósł wzrok i na kilka chwil zapomniał o wszystkim: o strachu przed Jürgenem, o ciężkiej tacy, o bólu w podeszwach stóp od dwunastogodzinnej pracy bez przerwy w ramach przygotowań do przyjęcia. Wszystko zniknęło, bo się do niego uśmiechnęła.
  
  Alice nie należała do kobiet, które od pierwszego wejrzenia zapierają dech w piersiach mężczyźnie. Ale gdybyś spojrzał na nią jeszcze raz, prawdopodobnie byłoby to długie. Dźwięk jej głosu był atrakcyjny. A jeśli uśmiechała się do ciebie tak, jak uśmiechała się do Paula w tym momencie...
  
  Paul nie mógł się w niej zakochać.
  
  - Ach... to było nic.
  
  Do końca życia Paul będzie przeklinał tamtą chwilę, tę rozmowę i ten uśmiech, który sprawił mu tyle kłopotów. Ale on nie zwrócił na to uwagi, ona też nie. Była szczerze wdzięczna małemu szczupłemu chłopcu o inteligentnych niebieskich oczach. Potem, oczywiście, Alicja znów stała się Alicją.
  
  - Nie myśl sobie, że sam bym się tego nie pozbył.
  
  - Oczywiście - powiedział Paul, wciąż zataczając się.
  
  Alicja zamrugała; nie była przyzwyczajona do tak łatwej wygranej, więc zmieniła temat.
  
  "Nie możemy tu rozmawiać. Poczekaj chwilę, a potem spotkajmy się w szatni.
  
  - Z wielką przyjemnością, Fraulein.
  
  Paul chodził po pokoju, starając się jak najszybciej opróżnić tacę, żeby mieć pretekst do zniknięcia. Na początku imprezy podsłuchiwał rozmowy i ze zdziwieniem stwierdził, jak mało uwagi ludzie mu poświęcają. Naprawdę wydawał się niewidzialny, dlatego wydało mu się dziwne, gdy ostatni gość, który wziął kieliszek, uśmiechnął się i powiedział: "Dobra robota, synu".
  
  "Przepraszam?"
  
  Był to starszy mężczyzna o siwych włosach, bródce i odstających uszach. Rzucił Paulowi dziwne, znaczące spojrzenie.
  
  "Nigdy wcześniej dżentelmen nie uratował damy z taką walecznością i dyskrecją". To jest Chretien de Troyes. Przepraszam. Nazywam się Sebastian Keller, księgarz.
  
  "Miło cię poznać".
  
  Mężczyzna wskazał kciukiem w kierunku drzwi.
  
  - Lepiej się pospiesz. Ona będzie czekać.
  
  Zaskoczony Paul wsunął tacę pod pachę i wyszedł z pokoju. Garderoba została zaaranżowana przy wejściu i składała się z wysokiego stołu oraz dwóch ogromnych wiszących półek na kółkach, na których wisiały setki płaszczy należących do gości. Dziewczyna wzięła swoją od jednego ze służących, którego baronowa wynająła na przyjęcie i czekała na niego w drzwiach. Nie wyciągnęła ręki, kiedy się przedstawiała.
  
  Alys Tannenbaum.
  
  "Paweł Reiner"
  
  - Czy on naprawdę jest twoim kuzynem?
  
  "Niestety, tak właśnie jest".
  
  "Po prostu nie wyglądasz na..."
  
  - Bratanek barona? - zapytał Paul, wskazując na swój fartuch. "To najnowsza paryska moda".
  
  - Chodzi mi o to, że nie wyglądasz jak on.
  
  - To dlatego, że nie jestem taki jak on.
  
  "Cieszę się, że to słyszę. Chciałem ci jeszcze raz podziękować. Uważaj, Paulu Reinerze".
  
  "Z pewnością".
  
  Położyła rękę na drzwiach, ale zanim je otworzyła, odwróciła się szybko i pocałowała Paula w policzek. Potem zbiegła po schodach i zniknęła. Przez kilka chwil z niepokojem obserwował ulicę, jakby mogła wrócić, powtórzyć swoje kroki. W końcu zamknął drzwi, oparł czoło o framugę i westchnął.
  
  Jego serce i żołądek były ciężkie i dziwne. Nie potrafił nazwać tego uczucia, więc z braku czegoś lepszego zdecydował - i słusznie - że to miłość, i poczuł się szczęśliwy.
  
  "Więc Rycerz w Lśniącej Zbroi dostał swoją nagrodę, prawda?"
  
  Słysząc głos, który tak dobrze znał, Paul odwrócił się tak szybko, jak tylko mógł.
  
  Uczucie natychmiast zmieniło się z radości w strach.
  
  
  5
  
  
  Byli, było ich siedem.
  
  Stali szerokim półkolem przy wejściu, blokując drogę do głównej sali. Jurgen był w środku grupy, nieco z przodu, jakby nie mógł się doczekać, by dostać się do Paula.
  
  - Tym razem posunąłeś się za daleko, kuzynie. Nie lubię ludzi, którzy nie znają swojego miejsca w życiu."
  
  Paul nie odpowiedział, wiedząc, że cokolwiek powie, nie zrobi to różnicy. Jeśli była jedna rzecz, której Jurgen nie mógł znieść, to było to upokorzenie. To, że musiało się to wydarzyć publicznie, na oczach wszystkich jego przyjaciół - iz rąk jego biednego niemego kuzyna, służącego, czarnej owcy w rodzinie - było niezrozumiałe. Jurgen postanowił bardzo skrzywdzić Paula. Im więcej - i bardziej zauważalnie - tym lepiej.
  
  - Po tym już nigdy nie będziesz chciał bawić się w rycerza, ty kupo gówna.
  
  Paweł rozejrzał się rozpaczliwie. Kobieta odpowiedzialna za garderobę zniknęła, bez wątpienia na polecenie jubilata. Przyjaciele Jurgena rozeszli się po środku holu, blokując drogę ucieczki, i powoli się do niego zbliżyli. Gdyby odwrócił się i próbował otworzyć drzwi na ulicę, złapaliby go od tyłu i rzucili na ziemię.
  
  "Drżysz" - skandował Jürgen.
  
  Paul wykluczył korytarz prowadzący do kwater dla służby, który był praktycznie ślepą uliczką i jedyną otwartą dla niego drogą. Chociaż Paul nigdy w życiu nie był na polowaniu, zbyt często słyszał historię o tym, jak jego wujek pakował wszystkie kopie, które wisiały na ścianie jego biura. Jurgen chciał, żeby ruszył w tamtą stronę, bo tam na dole nikt nie słyszałby jego krzyków.
  
  Była tylko jedna opcja.
  
  Bez chwili wahania rzucił się prosto na nich.
  
  Jurgen był tak zaskoczony widokiem pędzącego w ich stronę Paula, że po prostu odwrócił głowę, kiedy go mijał. Kron, który był dwa metry za nim, miał trochę więcej czasu na reakcję. Postawił mocno obie stopy na podłodze i przygotował się do uderzenia biegnącego w jego stronę chłopca, ale zanim Kron zdążył uderzyć go w twarz, Paul rzucił się na podłogę. Upadł na lewe udo, siniacząc go przez dwa tygodnie, ale rozpęd pozwolił mu ślizgać się po wypolerowanych marmurowych płytkach jak gorący olej po lustrze, aż w końcu zatrzymał się u podnóża schodów.
  
  "Na co czekacie, idioci? Zabrać go!" - wrzasnął poirytowany Jurgen.
  
  Nie zatrzymując się, by obejrzeć się za siebie, Paul wstał i wbiegł po schodach. Skończyły mu się pomysły i tylko instynkt przetrwania trzymał go w ruchu. Nogi, które męczyły go przez cały dzień, zaczęły strasznie boleć. W połowie schodów prowadzących na drugie piętro prawie się potknął i stoczył, ale udało mu się odzyskać równowagę w samą porę, gdy ręce jednego z przyjaciół Jurgena musnęły jego pięty. Chwytając się spiżowej poręczy, wspinał się coraz wyżej, aż na ostatnim biegu między trzecim a czwartym piętrem nagle poślizgnął się na jednym ze stopni i upadł z wyciągniętymi przed siebie ramionami, prawie wybijając zęby o krawędź schodów.
  
  Pierwszy z prześladowców dogonił go, ale on z kolei potknął się w decydującym momencie i ledwo zdołał chwycić się krawędzi fartucha Paula.
  
  "Mam go! Szybciej!" - powiedział jego porywacz, drugą ręką chwytając poręcz.
  
  Paul próbował wstać, ale inny chłopiec pociągnął za fartuch i Paul ześlizgnął się ze stopnia, uderzając się w głowę. Kopnął chłopca na oślep, ale nie mógł się uwolnić. Paul zmagał się z węzłem na swoim fartuszku przez chwilę, która wydawała się wiecznością, słysząc, jak inni się do niego zbliżają.
  
  Cholera, dlaczego musiałem to robić tak gwałtownie? myślał walcząc.
  
  Nagle jego palce znalazły dokładne miejsce do pociągnięcia i fartuch się rozwiązał. Paul uciekł i przedostał się na czwarte i ostatnie piętro domu. Ponieważ nie było dokąd pójść, przebiegł przez pierwsze napotkane drzwi i zamknął je na rygiel.
  
  "Gdzie on poszedł?" Jurgen wrzasnął, kiedy dotarł do podestu. Chłopiec, który chwycił Paula za fartuch, trzymał teraz swoje zranione kolano. Wskazał na lewo od korytarza.
  
  "Do przodu!" - powiedział Jurgen do pozostałych, którzy zatrzymali się kilka stopni niżej.
  
  Nie poruszyły się.
  
  "Czym do cholery jesteś..."
  
  Zatrzymał się nagle. Matka obserwowała go z dolnego piętra.
  
  - Jestem tobą rozczarowana, Jurgen - powiedziała lodowatym tonem. "Zgromadziliśmy razem najlepszych ludzi z Monachium, aby świętować twoje urodziny, a potem znikasz w środku imprezy, by robić psikusy na schodach ze swoimi przyjaciółmi".
  
  "Ale..."
  
  "Wystarczająco. Chcę, żebyście wszyscy natychmiast zeszli na dół i dołączyli do gości. Porozmawiamy później ".
  
  "Tak, mamo" - powiedział Jurgen, upokorzony przed przyjaciółmi po raz drugi tego dnia. Zaciskając zęby, zszedł po schodach.
  
  To nie jedyna rzecz, która wydarzy się później. Za to też zapłacisz, Paul.
  
  
  6
  
  
  "Dobrze Cię znowu widzieć."
  
  Paul był skupiony na uspokojeniu się i odzyskaniu oddechu. Dopiero po chwili zorientował się, skąd dobiega głos. Usiadł na podłodze, opierając się plecami o drzwi, bojąc się, że w każdej chwili Jürgen może wedrzeć się do środka. Ale kiedy usłyszał te słowa, Paul zerwał się na równe nogi.
  
  "Edward!"
  
  Nie zdając sobie z tego sprawy, wszedł do pokoju starszego kuzyna, miejsca, którego nie odwiedzał od miesięcy. Wszystko wyglądało tak samo, jak przed wyjazdem Edwarda: zorganizowana, spokojna przestrzeń, ale odzwierciedlająca osobowość jej właściciela. Na ścianach wisiały plakaty, kolekcja kamieni Edwarda i przede wszystkim książki - wszędzie książki. Paul przeczytał już większość z nich. Powieści szpiegowskie, westerny, fantasy, książki filozoficzne i historyczne... Zajmowały regały, biurko, a nawet podłogę przy łóżku. Edward musiał położyć tom, który czytał na materacu, żeby mógł przewracać strony jedną ręką. Pod jego ciałem leżało kilka poduszek, na których mógł usiąść, a smutny uśmiech przemknął po jego bladej twarzy.
  
  - Nie użalaj się nade mną, Paul. Nie mogłem tego znieść".
  
  Paul spojrzał mu w oczy i zdał sobie sprawę, że Edward uważnie obserwował jego reakcję i wydawało mu się dziwne, że Paul nie był zaskoczony widząc go w takim stanie.
  
  - Widziałem cię już wcześniej, Edwardzie. Dzień, w którym wróciłeś".
  
  "Więc dlaczego nigdy mnie nie odwiedziłeś? Od dnia, w którym wróciłem, nie widziałem nikogo poza twoją matką. Twoja matka i moi przyjaciele May, Salgari, Verne i Dumas - powiedział, podnosząc książkę, którą czytał, tak by Paul mógł zobaczyć tytuł. Był to hrabia Monte Christo.
  
  "Zabronili mi przychodzić".
  
  Paweł spuścił głowę ze wstydu. Oczywiście Brunnhilde i jego matka zabroniły mu spotykać się z Edwardem, ale mógł przynajmniej spróbować. Prawdę mówiąc, bał się ponownie zobaczyć Edwarda w takim stanie po strasznym wydarzeniu dnia, w którym wrócił z wojny. Edward spojrzał na niego z goryczą, bez wątpienia rozumiejąc, co myśli Paul.
  
  "Wiem, jak krępująca jest moja matka. nie zauważyłeś? powiedział, wskazując na tacę z ciastami z przyjęcia, które pozostały nietknięte. "Nie powinienem był pozwolić, aby moje kikuty zrujnowały urodziny Jürgena, dlatego nie zostałem zaproszony. Swoją drogą, jak tam impreza?
  
  "Jest grupa; ludzie piją, rozmawiają o polityce i krytykują wojsko za przegraną wojnę, którą my wygrywaliśmy".
  
  Edward prychnął.
  
  "Łatwo jest krytykować z miejsca, w którym stoją. Co jeszcze mówią?
  
  "Wszyscy mówią o negocjacjach wersalskich. Cieszą się, że odrzucamy warunki".
  
  - Cholerni głupcy - powiedział z goryczą Edward. "Ponieważ nikt nie oddał ani jednego strzału na niemieckiej ziemi, nie mogą uwierzyć, że przegraliśmy wojnę. Uważam jednak, że zawsze jest tak samo. Powiesz mi, przed kim uciekałeś?
  
  "Jubilat".
  
  - Twoja mama powiedziała mi, że nie radziłeś sobie zbyt dobrze.
  
  Paweł skinął głową.
  
  - Nie tknąłeś ciastek.
  
  "Obecnie nie potrzebuję dużo jedzenia. Zostało mnie dużo mniej. Weź to; Kontynuuj, wyglądasz na głodnego. I podejdź bliżej, chcę ci się lepiej przyjrzeć. Boże, jak ty urosłeś".
  
  Paul usiadł na skraju łóżka i zaczął chciwie pochłaniać swoje jedzenie. Nie jadł nic od śniadania; opuścił nawet szkołę, aby przygotować się na przyjęcie. Wiedział, że jego matka będzie go szukać, ale nie dbał o to. Teraz, kiedy pokonał swój strach, nie mógł przegapić tej szansy bycia z Edwardem, kuzynem, za którym tak bardzo tęsknił.
  
  - Edwardzie, chcę... Przepraszam, że cię nie odwiedziłem. Mogłabym tu zakraść się po południu, kiedy ciocia Brunhilda wychodzi na spacer...
  
  - Wszystko w porządku, Paul. Jesteś tu i to się liczy. To ty powinieneś mi wybaczyć, że nie piszę. obiecałem, że to zrobię".
  
  "Co cię powstrzymało?"
  
  "Mógłbym powiedzieć, że byłem zbyt zajęty strzelaniem do Anglików, ale skłamałbym. Pewien mądry człowiek powiedział kiedyś, że wojna to w siedmiu częściach nuda i w jednej części horror. Spędziliśmy dużo czasu w okopach, dopóki nie zaczęliśmy się nawzajem zabijać.
  
  "I co?"
  
  "Nie mogłem tego zrobić, tak po prostu. Nawet na początku tej absurdalnej wojny. Jedynymi ludźmi, którzy po tym wrócili, była garstka tchórzy.
  
  - O czym ty mówisz, Edwardzie? Jesteś bohaterem! Zgłosiłeś się na front jako jeden z pierwszych!
  
  Edward wybuchnął nieludzkim śmiechem, od którego włosy Paula stanęły dęba.
  
  "Bohaterze... Czy wiesz, kto decyduje za ciebie, czy zostaniesz wolontariuszem? Twój nauczyciel w szkole, kiedy opowiada ci o chwale Ojczyzny, Cesarstwa i Cesarza. Twój ojciec, który każe ci być mężczyzną. Twoi przyjaciele to ci sami przyjaciele, którzy nie tak dawno kłócili się z tobą na wf o to, kto z nich jest największy. Wszyscy rzucają ci w twarz słowo "tchórz", jeśli okażesz najmniejszą wątpliwość i obwiniają cię za porażkę. Nie, kuzynie, na wojnie nie ma ochotników, są tylko głupi i okrutni. Ci drudzy zostają w domu".
  
  Paweł był oszołomiony. Nagle jego fantazje o wojnie, mapy, które rysował w zeszytach, doniesienia prasowe, które lubił czytać, wydały mu się śmieszne i dziecinne. Zastanawiał się, czy nie powiedzieć o tym kuzynowi, ale bał się, że Edward wyśmieje go i wyrzuci z pokoju. W tym momencie Paul widział wojnę tuż przed sobą. Wojna nie była ciągłą listą postępów za liniami wroga ani straszliwych pniaków ukrytych pod prześcieradłami. Wojna była w pustych, zdruzgotanych oczach Edwarda.
  
  - Mógłbyś... oprzeć się. Zostanie w domu".
  
  - Nie, nie mogłem - powiedział, odwracając twarz. "Okłamałem cię, Pawle; przynajmniej częściowo jest fałszywe. Ja też poszedłem im uciec. Abym nie stał się taki jak oni".
  
  "Jak kto?"
  
  "Wiesz, kto mi to zrobił? Do końca wojny było jakieś pięć tygodni, a my już wiedzieliśmy, że przegraliśmy. Wiedzieliśmy, że w każdej chwili wezwą nas z powrotem do domu. I byliśmy bardziej pewni siebie niż kiedykolwiek. Nie martwiliśmy się, że ludzie spadną w pobliżu, ponieważ wiedzieliśmy, że nie minie dużo czasu, zanim wrócimy. Aż pewnego dnia, podczas odwrotu, pocisk spadł za blisko".
  
  Głos Edwarda był cichy - tak cichy, że Paul musiał się pochylić, żeby usłyszeć, co mówi.
  
  "Tysiąc razy zadawałem sobie pytanie, co by się stało, gdybym pobiegł dwa metry w prawo. Lub gdybym zatrzymał się, by stuknąć dwa razy w kask, tak jak zawsze przed opuszczeniem okopu". Dotknął czoła Paula knykciami. "To sprawiło, że poczuliśmy się niezwyciężeni. Nie zrobiłem tego tamtego dnia, wiesz?
  
  "Chciałbym, żebyś nigdy nie odszedł".
  
  - Nie, kuzynie, zaufaj mi. Odszedłem, ponieważ nie chciałem być Schroederem, a jeśli wróciłem, to tylko po to, by upewnić się, że dobrze zrobiłem".
  
  - Nie rozumiem, Edwardzie.
  
  "Mój drogi Pawle, powinieneś to zrozumieć lepiej niż ktokolwiek inny. Po tym, co ci zrobili. Co oni zrobili twojemu ojcu.
  
  To ostatnie zdanie wbiło się w serce Paula jak zardzewiały hak.
  
  - O czym ty mówisz, Edwardzie?
  
  Jego kuzyn spojrzał na niego w milczeniu, przygryzając dolną wargę. W końcu potrząsnął głową i zamknął oczy.
  
  "Zapomnij co powiedziałem. Przepraszam."
  
  "Nie mogę o tym zapomnieć! Nigdy go nie znałem, nikt ze mną o nim nie rozmawia, chociaż szepczą za moimi plecami. Wiem tylko tyle, ile powiedziała mi mama: że zatonął wraz ze swoim statkiem w drodze powrotnej z Afryki. Więc powiedz mi, proszę, co oni zrobili mojemu ojcu?
  
  Nastąpiła kolejna cisza, tym razem znacznie dłuższa. Tak długo, że Paul zastanawiał się, czy Edward zasnął. Nagle jego oczy znów się otworzyły.
  
  - Spłonę za to w piekle, ale nie mam wyboru. Po pierwsze, chcę, żebyś wyświadczył mi przysługę.
  
  "Cokolwiek powiesz."
  
  "Idź do gabinetu mojego ojca i otwórz drugą szufladę po prawej stronie. Jeśli był zamknięty, klucz zwykle przechowywano w środkowej szufladzie. Znajdziesz czarną skórzaną torbę; jest prostokątny, ze składanym zaworem. Przynieś to mi."
  
  Paweł zrobił, jak mu kazano. Zszedł na palcach do biura, bojąc się, że może kogoś spotkać po drodze, ale impreza wciąż trwała. Pudełko było zamknięte i znalezienie klucza zajęło mu kilka chwil. Nie było jej tam, gdzie powiedział Edward, ale w końcu znalazł ją w małym drewnianym pudełku. Pudełko było wypełnione papierami. Paul znalazł na odwrocie kawałek czarnego filcu z dziwnym symbolem wygrawerowanym w złocie. Kwadrat i kompas, z literą G w środku. Pod spodem była skórzana torba.
  
  Chłopak schował go pod koszulą i wrócił do pokoju Edwarda. Poczuł ciężar torby na brzuchu i zadrżał, wyobrażając sobie, co by się stało, gdyby ktoś znalazł go z nienależącym do niego przedmiotem ukrytym pod ubraniem. Poczuł wielką ulgę, gdy wszedł do pokoju.
  
  "Masz to?"
  
  Paul wyjął skórzaną torbę i ruszył w stronę łóżka, ale po drodze potknął się o jeden ze stosów książek rozrzuconych po pokoju. Książki roztrzaskały się, a torba spadła na podłogę.
  
  "NIE!" Edward i Paul wykrzyknęli jednocześnie.
  
  Torba wpadła między egzemplarze Krwawej zemsty Mei i Diabelskich eliksirów Hoffmana, ujawniając swoją zawartość: rączkę z masy perłowej.
  
  To był pistolet.
  
  - Po co ci broń, kuzynie? - zapytał drżącym głosem Paweł.
  
  - Wiesz, po co mi to. Uniósł kikut ramienia na wypadek, gdyby Paul miał jakiekolwiek wątpliwości.
  
  - Cóż, nie dam ci tego.
  
  "Słuchaj uważnie, Pawle. Prędzej czy później mi się to uda, bo jedyne, co chcę robić na tym świecie, to go opuścić. Możesz odwrócić się ode mnie dziś wieczorem, odłożyć go tam, skąd go wziąłeś, i sprawić, że przejdę przez straszne upokorzenie, jakim będzie konieczność ciągnięcia się na tym kalekim ramieniu w środku nocy do biura mojego ojca. Ale wtedy nigdy nie dowiesz się, co mam ci do powiedzenia.
  
  "NIE!"
  
  "Albo możesz zostawić to na łóżku, wysłuchać, co mam do powiedzenia, a następnie dać mi możliwość wyboru z godnością, jak odejdę. To zależy od ciebie, Paul, ale cokolwiek się stanie, dostanę to, czego chcę. To jest to, czego potrzebuję ".
  
  Paul usiadł na podłodze, a raczej opadł na nią, ściskając skórzaną torbę. Przez długi czas jedynym dźwiękiem w pokoju było metaliczne tykanie budzika Edwarda. Edward zamknął oczy, dopóki nie poczuł ruchu na swoim łóżku.
  
  Jego kuzyn upuścił skórzaną torbę w zasięgu ręki.
  
  "Boże, przebacz mi" - powiedział Paweł. Stał przy łóżku Edwarda, płacząc, ale nie odważył się spojrzeć bezpośrednio na niego.
  
  - Och, nie obchodzi go, co robimy - powiedział Edward, głaszcząc miękką skórę palcami. "Dziękuję Ci kuzynie."
  
  - Powiedz mi, Edwardzie. Powiedz mi co wiesz."
  
  Ranny odchrząknął, zanim zaczął. Mówił powoli, jakby każde słowo musiało zostać wyssane z jego płuc, a nie wypowiedziane.
  
  "Stało się to w 1905 roku, jak ci powiedzieli, i do tego momentu to, co wiesz, nie jest zbyt dalekie od prawdy. Wyraźnie pamiętam, że wujek Hans był na misji w Afryce Południowo-Zachodniej, ponieważ podobało mi się brzmienie tego słowa i powtarzałem je w kółko, próbując znaleźć właściwe miejsce na mapie. Pewnej nocy, kiedy miałem dziesięć lat, usłyszałem krzyki w bibliotece i zszedłem na dół, żeby zobaczyć, co się dzieje. Byłem bardzo zdziwiony, że twój ojciec przyszedł do nas o tak późnej porze. Rozmawiał o tym z moim ojcem, obaj siedzieli przy okrągłym stole. W pokoju były jeszcze dwie osoby. Widziałem jednego z nich, niskiego mężczyznę o delikatnych rysach jak u dziewczynki, który nic nie mówił. Drugiego nie widziałem zza drzwi, ale słyszałem. Zamierzałem wstąpić i przywitać się z twoim ojcem - zawsze przynosił mi prezenty ze swoich podróży - ale tuż przed wejściem mama złapała mnie za ucho i zaciągnęła do mojego pokoju. "Widzieli cię?", zapytała. A ja powtarzałem, że nie, w kółko. "Cóż, nie musisz o tym mówić, nigdy, słyszysz mnie?" I ja
  
  ...przysięgałem, że nigdy nie powiem..."
  
  Głos Edwarda ucichł. Paweł złapał go za rękę. Chciał, żeby kontynuował tę historię, bez względu na koszty, chociaż wiedział, jaki ból sprawiło to jego kuzynowi.
  
  "Ty i twoja matka wprowadziłyście się do nas dwa tygodnie później. Byłeś niewiele większy od dziecka, a ja byłam zadowolona, bo to oznaczało, że miałam własny pluton dzielnych żołnierzy do zabawy. Nawet nie pomyślałem o oczywistym kłamstwie, które powiedzieli mi rodzice: że fregata wujka Hansa zatonęła. Ludzie mówili co innego, rozpowszechniali pogłoski, że twój ojciec był dezerterem, który stracił wszystko i zniknął w Afryce. Te pogłoski były równie nieprawdziwe, ale ja też o nich nie myślałem iw końcu o nich zapomniałem. Tak jak zapomniałem, co usłyszałem wkrótce po tym, jak moja mama wyszła z mojej sypialni. A raczej udawałem, że się pomyliłem, mimo że przy znakomitej akustyce w tym domu pomyłka nie była możliwa. Patrzenie, jak dorastasz, było łatwe, patrzenie, jak radośnie się uśmiechasz, gdy bawiliśmy się w chowanego, a ja okłamywałam samą siebie. Potem zacząłeś dorastać - wystarczająco duży, by zrozumieć. Wkrótce byłeś w tym samym wieku co ja tamtej nocy. I poszedłem na wojnę".
  
  - Więc powiedz mi, co słyszałeś - wyszeptał Paul.
  
  "Tej nocy, kuzynie, usłyszałem strzał".
  
  
  7
  
  
  Pojmowanie przez Paula siebie i swojego miejsca w świecie przez jakiś czas balansowało na krawędzi, jak porcelanowa waza na szczycie schodów. Ostatnia fraza była ostatecznym ciosem i wyimaginowana waza spadła, rozbijając się na kawałki. Paul usłyszał trzask, gdy pękło, i Edward też zobaczył to na swojej twarzy.
  
  - Wybacz mi, Pawle. Boże pomóż mi. Lepiej już wyjdź".
  
  Paul wstał i pochylił się nad łóżkiem. Skóra jego kuzyna była zimna, a kiedy Paul całował go w czoło, było to jak całowanie lustra. Podszedł do drzwi, nie do końca panując nad nogami, tylko niejasno świadom, że zostawił otwarte drzwi do sypialni i że upadł na podłogę na zewnątrz.
  
  Kiedy rozległ się strzał, ledwie go usłyszał.
  
  Ale, jak powiedział Edward, akustyka rezydencji była doskonała. Pierwsi goście, którzy opuścili przyjęcie, zajęci pożegnaniami i pustymi obietnicami podczas pakowania płaszczy, usłyszeli stłumione, ale niewątpliwe pyknięcie. Słyszeli zbyt wiele w poprzednich tygodniach, by nie rozpoznać tego dźwięku. Wszystkie ich rozmowy ucichły, zanim drugie i trzecie echo wystrzału odbiło się echem od klatki schodowej.
  
  W roli idealnej gospodyni Brunnhilde pożegnała się z lekarzem i jego żoną, której nie mogła znieść. Rozpoznała dźwięk, ale automatycznie aktywowała swój mechanizm obronny.
  
  "Chłopcy muszą bawić się petardami."
  
  Wokół niej jak grzyby po deszczu pojawiły się nieufne twarze. Na początku było tylko kilkanaście osób, ale wkrótce na korytarzu pojawiło się więcej. Niedługo wszyscy goście dowiedzą się, że coś się wydarzyło w jej domu.
  
  W moim domu!
  
  Całe Monachium mówiłoby o tym od dwóch godzin, gdyby czegoś z tym nie zrobiła.
  
  "Zostań tutaj. Jestem pewien, że to nonsens".
  
  Brunnhilde przyspieszyła kroku, gdy w połowie schodów poczuła zapach prochu. Niektórzy z najodważniejszych gości podnieśli głowy, być może mając nadzieję, że potwierdzi, że się mylili, ale żaden z nich nie wszedł na schody: społeczne tabu zabraniające wchodzenia do sypialni podczas przyjęcia było zbyt silne. Szmery jednak narastały, a baronowa miała nadzieję, że Otto nie będzie na tyle głupi, by za nią pójść, bo ktoś nieuchronnie będzie chciał mu towarzyszyć.
  
  Kiedy dotarła na górę i zobaczyła szlochającego Paula w korytarzu, wiedziała, co się stało, nawet nie wkładając głowy w drzwi Edwarda.
  
  Ale i tak to zrobiła.
  
  Skurcz żółci podszedł jej do gardła. Ogarnęło ją przerażenie i inne niesłuszne uczucie, w którym dopiero później, z odrazą do samej siebie, przyznała się do ulgi. A przynajmniej zniknięcie przytłaczającego uczucia, które nosiła w piersi, odkąd jej syn wrócił kaleki z wojny.
  
  "Co ty zrobiłeś?" - wykrzyknęła, patrząc na Paula. "Pytam cię: co zrobiłeś?"
  
  Chłopiec nie podniósł głowy z rąk.
  
  - Co zrobiłaś mojemu ojcu, wiedźmo?
  
  Brunhilde cofnęła się o krok. Po raz drugi tej nocy ktoś wzdrygnął się na wzmiankę o Hansie Reinerze, ale jak na ironię, osoba robiąca to teraz była tą samą osobą, która wcześniej używała jego imienia jako groźby.
  
  Ile wiesz, dziecko? Ile ci powiedział wcześniej...?
  
  Chciała krzyczeć, ale nie mogła: nie miała odwagi.
  
  Zamiast tego zacisnęła dłonie w pięści, tak że paznokcie wbiły się w dłonie, próbując się uspokoić i zdecydować, co robić, tak jak zrobiła to tamtej nocy czternaście lat temu. A kiedy udało jej się odzyskać minimum samokontroli, zeszła z powrotem na dół. Na drugim piętrze wystawiła głowę przez balustradę i uśmiechnęła się do holu. Nie śmiała iść dalej, bo nie sądziła, że uda jej się długo udawać przed tym morzem napiętych twarzy.
  
  "Będziecie musieli nas przeprosić. Koledzy mojego syna bawili się petardami, tak jak myślałem. Jeśli nie masz nic przeciwko, zajmę się chaosem, który tam stworzyli - wskazała na matkę Paula. - Ilse, moja droga.
  
  Ich twarze złagodniały, gdy to usłyszeli, a goście odetchnęli z ulgą, gdy zobaczyli, jak gospodyni idzie po schodach za swoją gospodynią, jakby nic się nie stało. Mieli już dużo plotek na temat przyjęcia i nie mogli się doczekać powrotu do domu, aby zirytować swoje rodziny.
  
  "Nawet nie myśl o krzyczeniu", była jedyną rzeczą, którą powiedziała Brunnhilde.
  
  Ilza spodziewała się jakiegoś dziecięcego żartu, ale kiedy zobaczyła Paula na korytarzu, przestraszyła się. Potem, kiedy otworzyła drzwi Edwarda, musiała ugryźć się w pięść, żeby nie krzyczeć. Jej reakcja nie różniła się zbytnio od reakcji baronowej, poza tym, że Ilse miała łzy w oczach i przerażenie.
  
  - Biedny chłopiec - powiedziała, załamując ręce.
  
  Brunnhilde obserwowała siostrę z rękami na biodrach.
  
  - Twój syn był tym, który dał Edwardowi broń.
  
  "O, Święty Boże, powiedz mi, Paul, że to nieprawda".
  
  Zabrzmiało to jak błaganie, ale w jej słowach nie było nadziei. Jej syn nie odpowiedział. Brunhilde podeszła do niego zirytowana, machając palcem wskazującym.
  
  - Zadzwonię do sędziego. Zgnijesz w więzieniu za dawanie broni osobie niepełnosprawnej".
  
  - Co zrobiłaś mojemu ojcu, wiedźmo? - powtórzył Paul, wstając powoli, by stanąć twarzą w twarz z ciotką. Tym razem nie cofnęła się, choć była przerażona.
  
  - Hans zginął w koloniach - odparła bez większego przekonania.
  
  "To nie prawda. Mój ojciec był w tym domu, zanim zniknął. Twój własny syn mi powiedział.
  
  "Eduard był chory i zdezorientowany; zmyślał różne historie z powodu ran, które otrzymał na froncie. I pomimo tego, że lekarz zabronił mu wizyt, byłeś tutaj, doprowadziłeś go do załamania nerwowego, a potem poszedłeś i dałeś mu broń!"
  
  "Kłamiesz!"
  
  "Zabiłeś go."
  
  - To kłamstwo - powiedział chłopiec. Poczuł jednak dreszcz zwątpienia.
  
  -Paweł wystarczy!
  
  "Wynoś się z mojego domu."
  
  - Nigdzie się nie wybieramy - powiedział Paul.
  
  - To zależy od ciebie - powiedziała Brunhilde, zwracając się do Ilzy. - Sędzia Stromeyer wciąż jest na dole. Za dwie minuty zejdę na dół i powiem mu, co się stało. Jeśli nie chcesz, żeby twój syn spędził tę noc w Stadelheim, natychmiast wyjedziesz.
  
  Ilse zbladła ze zgrozy na wzmiankę o więzieniu. Strohmeier był dobrym przyjacielem barona i nie trzeba było wiele wysiłku, aby przekonać go do wrobienia Paula w morderstwo. Chwyciła syna za rękę.
  
  - Paweł, chodźmy!
  
  "Jeszcze nie..."
  
  Uderzyła go tak mocno, że rozbolały ją palce. Warga Paula zaczęła krwawić, ale stał i obserwował matkę, nie chcąc się ruszyć.
  
  W końcu poszedł za nią.
  
  Ilza nie pozwoliła synowi spakować walizki; nawet nie weszli do jego pokoju. Zeszli po schodach i opuścili rezydencję tylnymi drzwiami, skradając się alejkami, by uniknąć bycia zauważonymi.
  
  Jak przestępcy.
  
  
  8
  
  
  - A czy mogę zapytać, gdzie do cholery byłeś?
  
  Pojawił się baron, wściekły i zmęczony, z pomarszczonymi połami płaszcza, rozczochranymi wąsami i monoklem zwisającym na grzbiecie nosa. Od wyjścia Ilse i Paula minęła godzina, a przyjęcie właśnie się skończyło.
  
  Dopiero gdy wyszedł ostatni gość, baron wyruszył na poszukiwanie żony. Zastał ją siedzącą na krześle, które wyniosła na korytarz na czwartym piętrze. Drzwi do pokoju Edwarda były zamknięte. Mimo ogromnej woli Brunhilde nie mogła się zmusić do powrotu na przyjęcie. Kiedy pojawił się jej mąż, wyjaśniła mu, że jest w pokoju, a Otto poczuł swój udział w bólu i wyrzutach sumienia.
  
  - Rano wezwiesz sędziego - powiedziała Brunhilde beznamiętnym głosem. - Powiemy, że zastaliśmy go w takim stanie, kiedy przyszliśmy nakarmić go śniadaniem. W ten sposób ograniczymy skandal do minimum. Może nawet się nie pojawić".
  
  Otto skinął głową. Zdjął rękę z klamki. Nie odważył się wejść i nigdy tego nie zrobi. Nawet po zatarciu śladów tragedii ze ścian i podłogi.
  
  "Sędzia jest moim dłużnikiem. Myślę, że sobie z tym poradzi. Ale zastanawiam się, jak Edward zdobył broń. Sam nie mógł tego zdobyć".
  
  Kiedy Brunnhilde powiedziała mu o roli Paula io tym, że wyrzuciła Reinerów z domu, baron był wściekły.
  
  - Czy rozumiesz, co zrobiłeś?
  
  - Stanowili zagrożenie, Otto.
  
  "Czy przypadkiem nie zapomniałeś, o co toczy się gra?" Dlaczego mieliśmy ich w tym domu przez tyle lat?
  
  "Aby mnie upokorzyć i uspokoić sumienie", powiedziała Brunhilde z goryczą, którą powstrzymywała od lat.
  
  Otto nie zadał sobie trudu, by odpowiedzieć, ponieważ wiedział, że to, co powiedziała, było prawdą.
  
  - Eduard rozmawiał z twoim siostrzeńcem.
  
  "O mój Boże. Masz pojęcie, co mógł mu powiedzieć?
  
  "Nie ważne. Po dzisiejszym wyjeździe stali się podejrzanymi, nawet jeśli jutro ich nie wydamy. Nie odważą się mówić i nie mają żadnych dowodów. Chyba że chłopak coś znajdzie.
  
  "Myślisz, że martwię się, że dowiedzą się prawdy?" Aby to zrobić, musieliby znaleźć Clovisa Nagela. A Nagel nie był w Niemczech od dawna. Ale to nie rozwiązuje naszego problemu. Tylko twoja siostra wie, gdzie jest list. Hans Reiner".
  
  "Więc nie spuszczaj z nich wzroku. Z daleka."
  
  Otto zamyślił się na kilka chwil.
  
  "Mam odpowiednią osobę do tego zadania".
  
  Ktoś jeszcze był obecny podczas tej rozmowy, chociaż był ukryty w kącie korytarza. Słuchał bez zrozumienia. Znacznie później, kiedy baron von Schroeder udał się na spoczynek do ich sypialni, wszedł do pokoju Edwarda.
  
  Kiedy zobaczył, co jest w środku, padł na kolana. Zanim zmartwychwstał, to, co zostało z niewinności, której jego matka nie mogła spalić - te części jego duszy, których nie mogła zasiać nienawiścią i zazdrością do jego kuzyna przez wiele lat - były martwe, obrócone w popiół.
  
  Zabiję za to Paula Reinera.
  
  Teraz jestem spadkobiercą. Ale będę baronem.
  
  Nie mógł określić, która z dwóch rywalizujących ze sobą myśli bardziej go ekscytowała.
  
  
  9
  
  
  Paul Reiner trząsł się w drobnym majowym deszczu. Matka przestała go ciągnąć i teraz szła obok niego przez Schwabing, artystyczną dzielnicę w centrum Monachium, gdzie złodzieje i poeci przesiadywali ramię w ramię z artystami i dziwkami w tawernach do wczesnych godzin porannych. Jednak tylko kilka tawern było teraz otwartych i do żadnej z nich nie wchodzili, ponieważ nie mieli fenigów.
  
  "Schronijmy się w tych drzwiach" - powiedział Paul.
  
  "Nocny stróż nas wyrzuci; zdarzyło się to już trzy razy".
  
  - Nie możesz tak dalej, mamo. Dostaniesz zapalenia płuc".
  
  Przecisnęli się przez wąskie drzwi budynku, który widział lepsze czasy. Przynajmniej baldachim chronił ich przed deszczem, który zalewał opuszczone chodniki i nierówne płyty chodnikowe. Słabe światło ulicznych latarni rzucało dziwne refleksy na mokre powierzchnie; nie przypominało niczego, co Paul kiedykolwiek widział.
  
  Był przestraszony i jeszcze bardziej przytulił się do matki.
  
  - Nadal nosisz zegarek ojca, prawda?
  
  - Tak - powiedział z niepokojem Paweł.
  
  Zadała mu to pytanie trzy razy w ciągu ostatniej godziny. Jego matka była wyczerpana i zdruzgotana, jakby uderzenie syna i ciągnięcie go alejkami z dala od rezydencji Schroederów zużyło zapasy energii, o których istnieniu nawet ona nie wiedziała i które zostały utracone na zawsze. Jej oczy były zapadnięte, a ręce drżały.
  
  - Jutro to położymy i wszystko będzie dobrze.
  
  Zegarek nie wyróżniał się niczym szczególnym; nie były nawet ze złota. Paul zastanawiał się, czy przy odrobinie szczęścia zapłaciliby za więcej niż jedną noc w pensjonacie i gorący obiad.
  
  - To świetny plan - zmusił się do powiedzenia.
  
  "Musimy się gdzieś zatrzymać, a potem poproszę cię o powrót do mojej starej pracy w fabryce prochu".
  
  "Ale mamo... fabryka prochu już nie istnieje. Zdjęli go, gdy wojna się skończyła.
  
  I to ty mi to powiedziałeś, pomyślał Paul, teraz bardzo zmartwiony.
  
  - Wkrótce wzejdzie słońce - powiedziała jego matka.
  
  Paweł nie odpowiedział. Wyciągnął szyję, nasłuchując rytmicznego stukotu butów nocnego stróża. Paul chciał, żeby trzymał się z daleka na tyle długo, by mógł na chwilę zamknąć oczy.
  
  Jestem taka zmęczona... I nic nie rozumiem z tego, co się dziś stało. Zachowuje się tak dziwnie... Może teraz powie mi prawdę.
  
  "Mamo, co wiesz o tym, co stało się z tatą?"
  
  Przez kilka chwil Ilse zdawała się budzić z letargu. Iskra światła płonęła głęboko w jej oczach, jak ostatni żar ogniska. Ujęła podbródek Paula i delikatnie pogłaskała go po twarzy.
  
  "Paweł, proszę. Zapomnij o tym; zapomnij o wszystkim, co usłyszałeś tej nocy. Twój ojciec był dobrym człowiekiem, który zginął tragicznie w katastrofie morskiej. Obiecaj mi, że będziesz się tego trzymał - że nie będziesz szukał prawdy, która nie istnieje - bo nie mogłem cię stracić. Jesteś wszystkim, co mi zostało. Mój chłopak Paweł".
  
  Pierwsze przebłyski świtu rzucały długie cienie na ulice Monachium, zabierając ze sobą deszcz.
  
  - Obiecaj mi - nalegała, jej głos się załamał.
  
  Paweł zawahał się, zanim odpowiedział.
  
  "Obiecuję".
  
  
  10
  
  
  "Łał!"
  
  Wóz handlarza węglem zatrzymał się z piskiem na Rhinestrasse. Oba konie poruszyły się niespokojnie, ich oczy były zasłonięte klapkami na oczach, tylne kończyny czarne od potu i sadzy. Kupiec węgla zeskoczył na ziemię iz roztargnieniem przesunął dłonią po boku wozu, na którym widniało jego imię, Klaus Graf, choć tylko dwie pierwsze litery były czytelne.
  
  - Odłóż to, Halbercie! Chcę, aby moi klienci wiedzieli, kto dostarcza ich surowce - powiedział niemal przyjacielsko.
  
  Mężczyzna siedzący za kierownicą zdjął kapelusz, wyciągnął szmatę, która zachowała jeszcze odległe wspomnienie pierwotnego koloru tkaniny, i pogwizdując zabrał się do obróbki drewna. To był jego jedyny sposób wyrażania siebie, ponieważ był niemy. Melodia była łagodna i szybka: on też wydawał się szczęśliwy.
  
  To był idealny moment.
  
  Paul śledził ich przez cały ranek, odkąd opuścili stajnie hrabiego w Lehel. Obserwował ich również poprzedniego dnia i stwierdził, że najlepiej pytać o pracę tuż przed pierwszą po południu, po popołudniowym odpoczynku górnika. Zarówno on, jak i niemowa mieli do czynienia z dużymi kanapkami i kilkoma litrami piwa. Za nimi pozostała irytująca senność wczesnego poranka, kiedy na wozie zebrała się rosa, gdy czekali na otwarcie składu węgla. Zniknęło irytujące zmęczenie pod koniec dnia, kiedy w milczeniu wypili ostatnie piwo, czując, jak kurz zatyka im gardła.
  
  Jeśli nie mogę tego zrobić, Boże, pomóż nam, pomyślał Paul z rozpaczą.***
  
  Paul i jego matka spędzili dwa dni na szukaniu pracy iw tym czasie nic nie jedli. Po zastawieniu zegarka mieli dość pieniędzy, aby spędzić dwie noce w pensjonacie i zjeść śniadanie składające się z chleba i piwa. Jego matka usilnie szukała pracy, ale szybko zdali sobie sprawę, że w tamtych czasach praca była mrzonką. Kobiety były usuwane ze stanowisk, które zajmowały w czasie wojny, gdy mężczyźni wracali z frontu. Oczywiście nie dlatego, że chcieli tego pracodawcy.
  
  "Do diabła z tym rządem i jego dyrektywami" - powiedział piekarz, kiedy poprosili go o niemożliwe. "Zmusili nas do zatrudniania weteranów wojennych, podczas gdy kobiety wykonują tę pracę równie dobrze i pobierają znacznie mniej".
  
  "Czy kobiety naprawdę wykonały swoją pracę tak dobrze, jak mężczyźni?" - zapytał wyzywająco Paweł. Był w złym nastroju. Burczało mu w brzuchu, a zapach pieczonego chleba pogarszał sprawę.
  
  "Czasami tak jest lepiej. Miałem jedną kobietę, która wiedziała, jak zarabiać pieniądze lepiej niż ktokolwiek inny.
  
  "Więc dlaczego zapłaciłeś im mniej?"
  
  - Cóż, to oczywiste - powiedział piekarz, wzruszając ramionami. "One są kobietami."
  
  Jeśli była w tym jakaś logika, Paul nie mógł jej zrozumieć, chociaż jego matka i pracownicy warsztatu pokiwali głowami na zgodę.
  
  "Zrozumiesz, kiedy będziesz starszy" - powiedział jeden z nich, gdy Paul i jego matka wychodzili. Wtedy wszyscy wybuchnęli śmiechem.
  
  Paweł nie miał więcej szczęścia. Pierwszą rzeczą, o którą zawsze go pytali, zanim potencjalny pracodawca dowiedział się, czy jest w stanie coś zrobić, było to, czy jest weteranem wojennym. W ciągu kilku godzin przeżył wiele rozczarowań, więc postanowił podejść do problemu jak najbardziej racjonalnie. Ufając szczęściu, postanowił pójść za górnikiem, przyjrzeć się mu i zbliżyć do niego w najlepszy możliwy sposób. Jemu i jego matce udało się zostać w pensjonacie trzecią noc po tym, jak obiecali zapłacić następnego dnia i ponieważ gospodyni zlitowała się nad nimi. Dała im nawet miskę gęstej zupy z pływającymi w niej kawałkami ziemniaków i kawałek ciemnego chleba.
  
  A więc Paul przechodził przez Rhinestrasse. Głośne i wesołe miejsce pełne handlarzy, sprzedawców gazet i ostrzycieli, którzy sprzedawali swoje pudełka zapałek, najnowsze wiadomości lub zalety dobrze naostrzonych noży. Zapach piekarni mieszał się z końskim łajnem, które w Schwabing było znacznie częstsze niż samochody.
  
  Paul wykorzystał moment, w którym pomocnik górnika wyszedł, aby wezwać woźnego budynku, który mieli urządzić, aby zmusić go do otwarcia drzwi do piwnicy. W międzyczasie górnik przygotował ogromne brzozowe kosze, w których niósł swój towar.
  
  Może jeśli jest sam, będzie bardziej przyjacielski. Ludzie różnie reagują na nieznajomych w obecności młodszych, pomyślał Paul, podchodząc.
  
  - Dzień dobry panu.
  
  - Czego, do diabła, chcesz, chłopcze?
  
  "Potrzebuję pracy".
  
  "Wysiadać. nie potrzebuję nikogo".
  
  "Jestem silny, proszę pana, i mógłbym bardzo szybko pomóc panu rozładować ten wóz".
  
  Węglarz raczył po raz pierwszy spojrzeć na Paula, zlustrował go od stóp do głów. Paul był ubrany w swoje czarne spodnie, białą koszulę i sweter i nadal wyglądał jak kelner. W porównaniu z otyłym mężczyzną przed nim, Paul czuł się jak słabeusz.
  
  "Ile masz lat, chłopcze?"
  
  - Siedemnaście, proszę pana - skłamał Paul.
  
  - Nawet moja ciocia Bertha, która była okropna w odgadywaniu wieku ludzi, biedactwo, nie dałaby ci więcej niż piętnaście. Poza tym jesteś za chudy. Wysiadać."
  
  - 22 maja to moje szesnaste urodziny - powiedział Paul urażonym tonem.
  
  - W każdym razie jesteś dla mnie bezużyteczny.
  
  - Umiem ciągnąć kosz węgla, proszę pana.
  
  Z wielką zręcznością wspiął się na wóz, wziął łopatę i napełnił jeden z koszy. Następnie, starając się nie okazywać swoich wysiłków, przerzucił pasy przez ramię. Widział, że pięćdziesiąt kilogramów niszczy jego ramiona i dolną część pleców, ale zdołał się uśmiechnąć.
  
  "Widzieć?" powiedział, używając całej swojej siły woli, by powstrzymać nogi przed ugięciem się.
  
  "Kochanie, to coś więcej niż tylko podnoszenie kosza", powiedział górnik, wyciągając z kieszeni paczkę tytoniu i zapalając zmiętą fajkę. - Moja stara ciocia Lotta potrafiła podnieść ten kosz z mniejszym trudem niż ty. Powinieneś być w stanie wnieść go po schodach, które są mokre i śliskie jak krocze tancerki. Piwnice, do których schodzimy, prawie nigdy nie są oświetlone, ponieważ kierownictwo budynku nie dba o to, czy rozwalamy sobie głowy. I może udałoby się odłożyć jeden koszyk, może dwa, ale do trzeciego...
  
  Kolana i ramiona Paula nie wytrzymywały już jego ciężaru i chłopiec upadł twarzą na stos węgla.
  
  "Upadniesz tak, jak przed chwilą. A gdyby ci się to przytrafiło na tych wąskich schodach, nie tylko twoja czaszka miałaby zmiażdżoną głowę.
  
  Chłopak wstał na chwiejnych nogach.
  
  "Ale..."
  
  "Nie ma żadnych "ale", które skłoniłyby mnie do zmiany zdania, kochanie. Zejdź z mojego wózka".
  
  "Ja... mógłbym ci powiedzieć, jak ulepszyć twój biznes".
  
  "Właśnie tego potrzebuję... I co to może znaczyć? - zapytał collier z drwiącym śmiechem.
  
  "Pomiędzy zakończeniem jednej dostawy a rozpoczęciem kolejnej traci się dużo czasu, ponieważ trzeba jechać do magazynu po więcej węgla. Jeśli kupiłeś drugi wózek..."
  
  - To twój genialny pomysł, prawda? Dobry wóz ze stalowymi osiami, który udźwignie cały nasz ciężar, kosztuje co najmniej siedem tysięcy marek, nie licząc uprzęży i koni. Masz siedem tysięcy marek w tych podartych spodniach? Domyślam się, że nie.
  
  "Notatki..."
  
  "Zarabiam wystarczająco, by zapłacić za węgiel i utrzymać rodzinę. Myślisz, że nie pomyślałem o kupnie kolejnego wózka? Przykro mi, dzieciaku - powiedział, a jego ton złagodniał, gdy zauważył przygnębienie w oczach Paula - ale nie mogę ci pomóc.
  
  Paul spuścił głowę, pokonany. Będzie musiał znaleźć pracę gdzie indziej, i to szybko, bo cierpliwość gospodyni nie potrwa długo. Schodził z wózka, gdy podeszła do nich grupa ludzi.
  
  - Więc o co chodzi, Klausie? Rekrut?"
  
  Asystent Klausa wracał z portierem. Ale do górnika podszedł inny mężczyzna, starszy, niski i łysy, w okrągłych okularach i ze skórzaną teczką.
  
  "Nie, Herr Fincken, to tylko facet, który przyszedł szukać pracy, ale teraz jest w drodze".
  
  - Cóż, ma na twarzy znamię twojego fachu.
  
  - Wyglądał na zdeterminowanego, żeby się wykazać, sir. Co mogę dla ciebie zrobić?"
  
  "Słuchaj, Klaus, mam jeszcze jedno spotkanie do załatwienia i zastanawiałem się nad zapłaceniem rachunku za węgiel w tym miesiącu. Czy to cała impreza?
  
  "Tak, proszę pana, dwie tony, które pan zamówił, każda uncja".
  
  - Całkowicie ci ufam, Klausie.
  
  Paul odwrócił się na te słowa. Właśnie zorientował się, gdzie jest prawdziwy kapitał górnika.
  
  Zaufanie. I niech go diabli, jeśli nie uda mu się zamienić tego na pieniądze. Gdyby tylko mnie posłuchali, pomyślał, wracając do grupy.
  
  - Cóż, jeśli nie masz nic przeciwko... - mówił Klaus.
  
  "Poczekaj minutę!"
  
  - Czy mogę zapytać, co dokładnie tu robisz, chłopcze? Już ci mówiłem, że cię nie potrzebuję".
  
  "Potrzebowałbyś mnie, gdybyś miał inny wózek, sir".
  
  "Jesteś głupi? Nie mam innego wózka! Przepraszam, Herr Fincken, nie mogę się pozbyć tego szaleńca.
  
  Asystent górnika, który od jakiegoś czasu posyłał Paulowi podejrzliwe spojrzenia, ruszył w jego stronę, ale szef dał mu znak, żeby został na miejscu. Nie chciał robić sceny przed kupującym.
  
  - Gdybym mógł zapewnić ci fundusze na zakup kolejnego wózka - powiedział Paul, odsuwając się od asystenta, starając się zachować godność - zatrudniłbyś mnie?
  
  Klaus podrapał się w tył głowy.
  
  - Cóż, tak, chyba bym to zrobił - przyznał.
  
  "Cienki. Czy byłbyś tak miły i powiedział mi, ile dostajesz marży za transport węgla?
  
  "Taki sam jak wszyscy inni. Godne osiem procent.
  
  Paul wykonał kilka szybkich obliczeń.
  
  "Herr Fincken, czy zgodzi się pan zapłacić Herr Grafowi tysiąc marek jako zaliczkę w zamian za czteroprocentową zniżkę na węgiel na rok?"
  
  - To strasznie dużo pieniędzy, człowieku - powiedział Finken.
  
  "Ale co chcesz powiedzieć? Nie wziąłbym pieniędzy z góry od moich klientów.
  
  "Prawda jest taka, że to bardzo kusząca oferta, Klaus. Oznaczałoby to duże oszczędności dla majątku - mówi zarządca.
  
  "Zobaczysz?" Paweł był zachwycony. "Wszystko, co musisz zrobić, to zaoferować to samo sześciu innym klientom. Przyjmą wszystko, proszę pana. Zauważyłem, że ludzie ci ufają.
  
  - To prawda, Klausie.
  
  Przez chwilę pierś węglarza nabrzmiała jak u indyka, ale wkrótce pojawiły się skargi.
  
  "Ale jeśli zmniejszymy marżę", powiedział górnik, nie widząc jeszcze tego wszystkiego jasno, "z czego będę żył?"
  
  "Z drugim wózkiem będziesz pracować dwa razy szybciej. Otrzymasz zwrot pieniędzy tak szybko, jak to możliwe. I dwa wozy przejadą przez Monachium z twoim imieniem wymalowanym na nich.
  
  "Dwa wózki z moim imieniem..."
  
  "Oczywiście na początku będzie trochę ciasno. W końcu będziesz musiał zapłacić kolejną pensję".
  
  Collier spojrzał na administratora, który się uśmiechnął.
  
  - Na litość boską, zatrudnij tego faceta albo sam go zatrudnię. Ma bardzo biznesowy umysł".
  
  Przez resztę dnia Paul spacerował z Klausem rozmawiając z administratorami posiadłości. Z pierwszych dziesięciu zaakceptowano siedem, a tylko cztery wymagały pisemnej gwarancji.
  
  "Wygląda na to, że masz swój wózek, Herr Graf".
  
  "Teraz mamy cholernie dużo pracy do wykonania. I będziesz musiał znaleźć nowych klientów.
  
  "Myślałem, że ty..."
  
  - Nie ma mowy, dzieciaku. Dogadujesz się z ludźmi, choć trochę nieśmiało, jak moja kochana ciocia Irmuska. Myślę, że sobie poradzisz.
  
  Facet milczał przez kilka chwil, zastanawiając się nad sukcesem dnia, po czym odwrócił się z powrotem do górnika.
  
  - Zanim się zgodzę, proszę pana, chciałbym zadać panu pytanie.
  
  - Czego, do diabła, potrzebujesz? - zapytał Klaus niecierpliwie.
  
  - Naprawdę masz aż tyle ciotek?
  
  Górnik wybuchnął ogłuszającym śmiechem.
  
  "Moja mama miała czternaście sióstr, kochanie. Uwierz lub nie."
  
  
  jedenaście
  
  
  Z Paulem odpowiedzialnym za zbieranie węgla i znajdowanie nowych klientów, firma zaczęła się rozwijać. Pojechał pełnym wozem ze sklepów nad brzegiem Izary do domu, w którym Klaus i Halbert - tak nazywał się cichy pomocnik - kończyli rozładunek. Najpierw wysuszył konie i nakarmił je wodą z wiadra. Potem zmienił zaprzęgi i zaprzęgnął zwierzęta do pomocy w wozie, który właśnie przywiózł.
  
  Następnie pomógł swoim towarzyszom, aby mogli jak najszybciej wysłać pusty wózek. Trudno było zacząć, ale kiedy już się do tego przyzwyczaił i rozszerzył ramiona, Paul był w stanie wszędzie nosić ogromne kosze. Gdy tylko skończył rozwozić węgiel po posiadłości, zapuszczał konie i wracał do magazynów, nucąc radośnie, gdy inni kierowali się do innego domu.
  
  W międzyczasie Ilze znalazła pracę przy pracach domowych w pensjonacie, w którym mieszkali, aw zamian gospodyni dała im niewielką zniżkę na czynsz - co było nawet lepsze, ponieważ pensja Paula ledwie starczała na ich dwójkę.
  
  "Chciałabym, żeby było ciszej, Herr Reiner", powiedziała gospodyni, "ale nie wygląda na to, żebym potrzebowała dużo pomocy".
  
  Paul zwykle kiwał głową. Wiedział, że jego matka niewiele pomaga. Inni mieszkańcy pensjonatu szeptali, że czasami Ilse zatrzymuje się, pogrążona w myślach, w połowie zamiatania korytarza lub obierania ziemniaków, trzymając się miotły lub noża i wpatrując się w przestrzeń.
  
  Zaniepokojony Paweł rozmawiał z matką, która temu zaprzeczyła. Kiedy nalegał, Ilse w końcu przyznała, że to częściowo prawda.
  
  - Może ostatnio byłem trochę rozkojarzony. Za dużo się dzieje w mojej głowie - powiedziała, głaszcząc go po twarzy.
  
  W końcu to wszystko minie, pomyślał Paul. Wiele przeszliśmy.
  
  Podejrzewał jednak, że było w tym coś więcej, coś, co ukrywała jego matka. Wciąż był zdeterminowany, by dowiedzieć się prawdy o śmierci ojca, ale nie wiedział, od czego zacząć. Nie sposób było zbliżyć się do Schroederów, przynajmniej dopóki mogli liczyć na wsparcie sędziego. W każdej chwili mogli posłać Paula do więzienia, a było to ryzyko, którego nie mógł podjąć, zwłaszcza że jego matka była w takim stanie.
  
  To pytanie dręczyło go w nocy. Przynajmniej mógł pozwolić myślom wędrować bez martwienia się, że obudzi matkę. Teraz spali w oddzielnych pokojach, po raz pierwszy w życiu. Paul przeniósł się do jednego z nich na drugim piętrze, z tyłu budynku. Był mniejszy niż Ilze, ale przynajmniej mógł cieszyć się samotnością.
  
  "Żadnych dziewczyn w pokoju, Herr Reiner" - powtarzała gospodyni co najmniej raz w tygodniu. A Paul, który miał taką samą wyobraźnię i potrzeby jak każdy zdrowy szesnastolatek, poświęcił czas na to, by jego myśli powędrowały w tym kierunku.
  
  W następnych miesiącach Niemcy wymyśliły się na nowo, tak jak zrobili to Reinerowie. Nowy rząd podpisał pod koniec czerwca 1919 r. traktat wersalski , sygnalizujący przyjęcie przez Niemcy wyłącznej odpowiedzialności za wojnę i kolosalne reparacje gospodarcze. Na ulicach upokorzenie, jakim alianci poddali kraj, wywołało pomruk pokojowego oburzenia, ale ogólnie lud odetchnął na chwilę z ulgą. W połowie sierpnia ratyfikowano nową konstytucję.
  
  Paul zaczął odczuwać, że jego życie wraca do jakiegoś porządku. Niewiarygodne zamówienie, ale mimo to zamówienie. Stopniowo zaczął zapominać o tajemnicy otaczającej śmierć ojca, albo z powodu trudności zadania, albo z powodu strachu przed spotkaniem z nią, albo z powodu rosnącej odpowiedzialności za opiekę nad Ilse.
  
  Jednak pewnego dnia, w środku porannego odpoczynku - dokładnie o tej porze dnia, kiedy poszedł prosić o pracę - Klaus odsunął swój pusty kufel po piwie, zmiął opakowanie po kanapce i przyprowadził młodzieńca z powrotem do ziemia.
  
  - Wyglądasz na mądrego dzieciaka, Paul. Dlaczego się nie uczysz?"
  
  - Tylko z powodu... życia, wojny, ludzi - powiedział, wzruszając ramionami.
  
  "Nie ma nic do zrobienia w sprawie życia lub wojny, ale ludzie... Zawsze możesz oddać ludziom cios, Paul". Collier wypuścił z fajki chmurę niebieskawego dymu. "Czy jesteś typem, który kontratakuje?"
  
  Nagle Paul poczuł się sfrustrowany i bezsilny. "A co, jeśli wiesz, że ktoś cię uderzył, ale nie wiesz, kto to jest ani co zrobił?" on zapytał.
  
  - Cóż, w takim razie nie zostawiaj kamienia na kamieniu, dopóki się nie dowiesz.
  
  
  12
  
  
  W Monachium było cicho.
  
  Jednak w luksusowym budynku na wschodnim brzegu Izary dało się słyszeć cichy szmer. Nie wystarczająco głośno, aby obudzić mieszkańców domu; tylko stłumiony dźwięk dochodzący z pokoju z widokiem na plac.
  
  Pokój był staromodny, dziecinny, nieodpowiedni dla wieku właściciela. Opuściła go pięć lat temu i nie zdążyła jeszcze zmienić tapety; regały były wypełnione lalkami, a łóżko miało różowy baldachim. Ale w taką noc jak ta jej bezbronne serce było wdzięczne za przedmioty, które przywróciły ją w bezpieczne miejsce dawno utraconego świata. Jej natura przeklinała samą siebie za to, że do tej pory popychała swoją niezależność i determinację.
  
  Stłumiony dźwięk był krzykiem, stłumionym przez poduszkę.
  
  Na łóżku leżał list, wśród pogniecionych prześcieradeł widać było tylko pierwsze akapity: Columbus, Ohio, 7 kwietnia 1920 r. Droga Alice, mam nadzieję, że wszystko w porządku. Nie możecie sobie wyobrazić, jak bardzo za Wami tęsknimy, bo sezon taneczny zaczyna się już za dwa tygodnie! W tym roku my dziewczyny będziemy mogły iść razem, bez naszych ojców, ale z eskortą. Przynajmniej możemy uczestniczyć w więcej niż jednym tańcu miesięcznie ! Jednak najważniejszą wiadomością roku jest to, że mój brat Prescott jest zaręczony z dziewczyną ze Wschodu, Dottie Walker. Wszyscy mówią o fortunie jej ojca, George'a Herberta Walkera, i o tym, jak dobrą parę tworzą. Mama nie mogłaby być bardziej zadowolona z tego ślubu. Gdybyś tylko mogła tu być, bo to będzie pierwszy ślub w rodzinie, a ty jesteś jedną z nas.
  
  Łzy powoli spływały po twarzy Alice. Prawą ręką trzymała lalkę. Nagle miała zamiar rzucić nią przez pokój, kiedy zdała sobie sprawę, co robi, i powstrzymała się.
  
  Jestem kobietą. Kobieta.
  
  Powoli puściła lalkę i zaczęła myśleć o Prescotcie, a przynajmniej o tym, co o nim pamięta: byli razem pod dębowym łóżkiem w domu w Columbus, a on coś do niej szeptał, obejmując ją. Ale kiedy podniosła wzrok, odkryła, że chłopiec nie był opalony i silny jak Prescott, ale miał jasną i szczupłą sylwetkę. Pogrążona w swoich snach, nie mogła rozpoznać jego twarzy.
  
  
  13
  
  
  Stało się to tak szybko, że nawet los nie był w stanie go na to przygotować.
  
  - Niech cię diabli, Paul, gdzie do cholery byłeś?
  
  Paul przybył na Prinzregentenplatz z pełnym wózkiem. Klaus był w paskudnym nastroju, jak zawsze, kiedy pracowali w bogatych dzielnicach. Ruch był straszny. Samochody i wózki toczyły niekończącą się wojnę z furgonetkami sprzedawców piwa, wózkami ręcznymi prowadzonymi przez zwinnych dostawców, a nawet robotniczymi rowerami. Policjanci co dziesięć minut przemierzali plac, próbując zaprowadzić porządek w chaosie, a ich twarze były nieprzeniknione pod skórzanymi hełmami. Już dwukrotnie ostrzegali górników, że powinni się pospieszyć z rozładunkiem, jeśli nie chcą otrzymać ogromnej kary.
  
  Górników oczywiście nie było na to stać. Chociaż ten miesiąc, grudzień 1920 r., przyniósł im wiele zamówień, zaledwie dwa tygodnie wcześniej zapalenie mózgu i rdzenia pochłonęło dwa konie i trzeba było je wymienić. Halbert wylał wiele łez, bo te zwierzęta były jego życiem, a ponieważ nie miał rodziny, spał z nimi nawet w stajni. Klaus wydał ostatnie fenigowe oszczędności na nowe konie i każdy nieoczekiwany wydatek mógł go teraz doprowadzić do bankructwa.
  
  Nic więc dziwnego, że tego dnia węglarz zaczął wrzeszczeć na Paula, gdy tylko wóz wyjechał zza rogu.
  
  "Na moście panował ogromny bałagan".
  
  "Nie obchodzi mnie to! Zejdź na dół i pomóż nam z ładunkiem, zanim te sępy wrócą.
  
  Paul wyskoczył z siedzenia kierowcy i zaczął nieść kosze. Teraz wymagało to znacznie mniej wysiłku, chociaż w wieku szesnastu, prawie siedemnastu lat jego rozwój był jeszcze daleki od zakończenia. Był raczej szczupły, ale jego ręce i nogi były solidnymi ścięgnami.
  
  Gdy do wyładowania pozostało tylko pięć czy sześć koszy, górnicy przyspieszyli kroku, słysząc rytmiczny, niecierpliwy stukot kopyt policyjnych koni.
  
  "Nadchodzą!" Krzyknął Klaus.
  
  Paul zbiegł z ostatnim ładunkiem prawie biegiem, wrzucił go do piwnicy na węgiel, pot spływał mu po czole, po czym wbiegł po schodach na ulicę. Gdy tylko wyszedł, jakiś przedmiot uderzył go prosto w twarz.
  
  Na chwilę świat wokół niego zamarł. Paul zauważył tylko, że przez pół sekundy jego ciało wirowało w powietrzu, a jego stopy próbowały postawić stopę na śliskich stopniach. Machnął rękami, po czym opadł. Nie miał czasu na odczuwanie bólu, ponieważ ciemność już się nad nim zamknęła.
  
  Dziesięć sekund wcześniej Alice i Manfred Tannenbaumowie weszli na plac po przejściu przez pobliski park. Dziewczyna chciała zabrać brata na spacer, zanim ziemia za bardzo zamarznie. Zeszłej nocy spadł pierwszy śnieg i chociaż jeszcze nie opadł, chłopiec miał wkrótce spędzić trzy lub cztery tygodnie, kiedy nie mógł rozprostować nóg tak, jak by tego chciał.
  
  Manfred cieszył się tymi ostatnimi chwilami wolności najlepiej jak mógł. Dzień wcześniej wyjął z szafy swoją starą piłkę nożną i teraz kopał ją, odbijając się od ścian pod pełnymi wyrzutów spojrzeniami przechodniów. W innych okolicznościach Alice skrzywiłaby się na nich - nienawidziła ludzi, którzy uważali dzieci za utrapienie - ale tego dnia czuła się smutna i niepewna. Zatopiona w myślach, z oczami utkwionymi w chmurach, które jej oddech tworzył w mroźnym powietrzu, nie zwracała uwagi na Manfreda, poza tym, by upewnić się, że podniósł piłkę, gdy przechodził przez ulicę.
  
  Zaledwie kilka metrów od drzwi ich domu chłopiec zauważył ziejące drzwi do piwnicy i wyobrażając sobie, że znajdują się przed bramą stadionu Grunwalder, kopnął z całej siły. Piłka wykonana z niezwykle wytrzymałej skóry zatoczyła idealny łuk, zanim uderzyła mężczyznę w twarz. Mężczyzna zniknął na schodach.
  
  - Manfred, bądź ostrożny!
  
  Wściekły krzyk Alice zmienił się w krzyk, gdy zdała sobie sprawę, że piłka kogoś uderzyła. Jej brat leżał zamrożony na chodniku, przerażony. Pobiegła do drzwi do piwnicy, ale jeden z kolegów ofiary, niski mężczyzna w bezkształtnej czapce, już pobiegł mu z pomocą.
  
  "Cholera! Zawsze wiedziałem, że ten głupi idiota upadnie" - powiedział inny górnik, większy mężczyzna. Wciąż stał przy wozie, załamując ręce i spoglądając niespokojnie w stronę rogu Possartstrasse.
  
  Alicja zatrzymała się na najwyższym stopniu schodów prowadzących do piwnicy, ale nie odważyła się zejść. Przez kilka strasznych sekund wpatrywała się w prostokąt ciemności, ale potem pojawiła się postać, jakby czerń nagle przybrała ludzką postać. Był to kolega kolegi, ten, który przebiegł obok Alice i niósł leżącego mężczyznę.
  
  "Święty Boże, to tylko dziecko..."
  
  Lewe ramię rannego zwisało pod dziwnym kątem, a jego spodnie i kurtka były podarte. Na głowie i przedramionach miał rany, a krew na twarzy mieszała się z pyłem węglowym grubymi brązowymi smugami. Miał zamknięte oczy i nie reagował, gdy drugi mężczyzna położył go na ziemi i próbował wytrzeć krew brudnym kawałkiem materiału.
  
  Mam nadzieję, że jest po prostu nieprzytomny, pomyślała Alice, kucając i biorąc go za rękę.
  
  "Jak on ma na imię?" Alice zapytała mężczyznę w kapeluszu.
  
  Mężczyzna wzruszył ramionami, wskazał na gardło i potrząsnął głową. Alicja zrozumiała.
  
  "Czy mnie słyszysz?" zapytała, bojąc się, że może być nie tylko niemy, ale i głuchy. "Musimy mu pomóc!"
  
  Mężczyzna w kapeluszu zignorował ją i odwrócił się do wagonów z węglem, szeroko otwierając oczy jak spodki. Inny collier, starszy, wspiął się na miejsce woźnicy pierwszego wozu, tego pełnego, i rozpaczliwie próbował znaleźć wodze. Pstryknął batem, rysując w powietrzu niezgrabną ósemkę. Dwa konie stanęły dęba, parskając.
  
  - Śmiało, Halbercie!
  
  Mężczyzna w kapeluszu zawahał się przez chwilę. Zrobił krok w kierunku innego wózka, ale najwyraźniej zmienił zdanie i odwrócił się. Włożył zakrwawiony materiał w ręce Alice, po czym wyszedł, podążając za starcem.
  
  "Czekać! Nie możesz go tu zostawić! - wrzasnęła, zszokowana zachowaniem mężczyzn.
  
  Kopnęła ziemię. Wściekły, wściekły i bezradny.
  
  
  14
  
  
  Najtrudniejsze dla Alice nie było przekonanie gliniarzy, by pozwolili jej zaopiekować się chorym mężczyzną w jej domu, ale pokonanie oporu Doris przed wpuszczeniem go do domu. Musiała na nią krzyczeć prawie tak głośno, jak na Manfreda, żeby go, na litość boską, poruszył i sprowadził pomoc. W końcu jej brat posłuchał i dwóch służących utorowało sobie drogę przez krąg widzów i załadowało młodego mężczyznę do windy.
  
  "Panno Alice, wiesz, że Sir nie lubi obcych w domu, zwłaszcza gdy go nie ma. Jestem temu zdecydowanie przeciwny".
  
  Młody węglarz wisiał bezwładnie, nieprzytomny, między służącymi, którzy byli za starzy, by dłużej dźwigać jego ciężar. Byli na podeście, a gospodyni blokowała drzwi.
  
  - Nie możemy go tu zostawić, Doris. Będziemy musieli posłać po lekarza".
  
  "To nie jest nasza odpowiedzialność".
  
  "To prawda. Wypadek był winą Manfreda - powiedziała, wskazując na chłopaka, który stał obok niej z bladą twarzą, trzymając piłkę bardzo daleko od swojego ciała, jakby bał się, że może zranić kogoś innego.
  
  "Powiedziałem nie". Są szpitale dla... dla takich jak on.
  
  - Tutaj będzie miał lepszą opiekę.
  
  Doris wpatrywała się w nią, jakby nie mogła uwierzyć w to, co słyszy. Potem wykrzywiła usta w protekcjonalnym uśmiechu. Wiedziała dokładnie, co powiedzieć, żeby wkurzyć Alice, i starannie dobierała słowa.
  
  "Fräulein Alice, jesteś za młoda, by..."
  
  A więc wszystko sprowadza się do tego, pomyślała Alice, czując, jak jej twarz czerwieni się z wściekłości i wstydu. Cóż, tym razem się nie uda.
  
  "Doris, z całym szacunkiem, zejdź mi z drogi".
  
  Podeszła do drzwi i pchnęła je obiema rękami. Gospodyni próbowała je zamknąć, ale było już za późno i drzewo uderzyło ją w ramię, gdy drzwi się otworzyły. Opadła z powrotem na dywan w korytarzu, patrząc bezradnie, jak dzieci Tannenbaumów prowadzą dwóch służących do domu. Ten ostatni unikał jej wzroku, a Doris była pewna, że starali się nie zaśmiać.
  
  "Tak się nie robi rzeczy. Powiem twojemu ojcu - powiedziała z wściekłością.
  
  - Nie musisz się tym martwić, Doris. Kiedy jutro wróci z Dachau, sama mu powiem - odpowiedziała Alicja, nie odwracając się.
  
  W głębi duszy nie była tak pewna, jak sugerowały jej słowa. Wiedziała, że będzie miała problemy z ojcem, ale w tym momencie była zdeterminowana, by gospodyni nie szła po swojemu.
  
  "Zamknij oczy. Nie chcę ich plamić jodem".
  
  Alice przeszła na palcach do pokoju gościnnego, starając się nie przeszkadzać lekarzowi, który mył czoło rannego. Doris stała wściekła w kącie pokoju, nieustannie odchrząkując lub tupiąc nogami, by pokazać zniecierpliwienie. Kiedy Alice weszła, podwoiła wysiłki. Alice zignorowała ją i spojrzała na młodego colliera rozciągniętego na łóżku.
  
  Materac jest całkowicie zniszczony, pomyślała. W tym momencie jej oczy spotkały się z mężczyzną i rozpoznała go.
  
  Kelner imprezowy! Nie, to nie może być on!
  
  Ale to była prawda, bo widziała, jak otwiera szeroko oczy i unosi brwi. Minął ponad rok, a ona wciąż go pamiętała. I nagle zdała sobie sprawę, kim jest blondyn, który pojawił się w jej fantazji, kiedy próbowała wyobrazić sobie Prescotta. Zauważyła, że Doris się jej przygląda, więc udała, że ziewnęła i otworzyła drzwi do sypialni. Używając go jako parawanu między sobą a gospodynią, spojrzała na Paula i podniosła palec do ust.***
  
  "Jak on się ma?" zapytała Alice, kiedy lekarz w końcu wyszedł na korytarz.
  
  Był chudym mężczyzną z wytrzeszczonymi oczami, który opiekował się Tannenbaumami, zanim Alice się urodziła. Kiedy jej matka zmarła na grypę, dziewczynka spędziła wiele bezsennych nocy, nienawidząc go za to, że jej nie uratował, choć teraz jego dziwny wygląd tylko sprawiał, że drżała jak stetoskop dotykający jej skóry.
  
  "Jego lewa ręka jest złamana, chociaż wygląda na czyste złamanie. Założyłem mu szynę i bandaże. Wyzdrowieje za jakieś sześć tygodni. Postaraj się go powstrzymać przed przeniesieniem jej.
  
  - Co jest nie tak z jego głową?
  
  "Reszta obrażeń jest powierzchowna, chociaż ma dużo krwi. Musiał zadrapać się na krawędzi schodów. Zdezynfekowałem ranę na jego czole, chociaż powinien się jak najszybciej wykąpać".
  
  - Czy może od razu wyjść, doktorze?
  
  Doktor skinął głową na powitanie Doris, która właśnie zamknęła za sobą drzwi.
  
  "Poleciłbym mu zostać tutaj na noc. No, do widzenia - powiedział lekarz, zdecydowanie naciągając kapelusz.
  
  - Zajmiemy się tym, doktorze. Dziękuję bardzo - powiedziała Alice, żegnając się z nim i rzucając Doris wyzywające spojrzenie.
  
  Paul niezgrabnie obrócił się w wannie. Lewą rękę musiał trzymać z dala od wody, żeby nie zamoczyć bandaży. Z jego ciałem pokrytym siniakami, nie było pozycji, która nie bolałaby jakiejś części jego ciała. Rozejrzał się po pokoju, oszołomiony otaczającym go luksusem. Rezydencja barona von Schroedera, choć położona w jednej z najbardziej prestiżowych dzielnic Monachium, nie posiadała udogodnień, jakie posiadało to mieszkanie, począwszy od ciepłej wody płynącej bezpośrednio z kranu. Zwykle to Paul przynosił gorącą wodę z kuchni za każdym razem, gdy ktoś z rodziny chciał się wykąpać, co było na porządku dziennym. I po prostu nie było porównania między łazienką, w której się teraz znajdował, a szafą z umywalką i umywalką w pensjonacie.
  
  Więc to jest jej dom. Myślałem, że już nigdy jej nie zobaczę. Szkoda, że się mnie wstydzi, pomyślał.
  
  "Ta woda jest bardzo czarna".
  
  Paul podniósł wzrok, zaskoczony. Alice stała w drzwiach łazienki z wesołym wyrazem twarzy. Chociaż wanna sięgała mu prawie do ramion, a woda była pokryta szarawą pianą, młody człowiek nie mógł powstrzymać rumieńca.
  
  "Co Ty tutaj robisz?"
  
  - Przywracanie równowagi - powiedziała, uśmiechając się na widok słabych prób Paula, by zakryć się jedną ręką. - Jestem ci wdzięczny za uratowanie mnie.
  
  "Biorąc pod uwagę, że piłka twojego brata strąciła mnie ze schodów, powiedziałbym, że nadal jesteś mi coś winien".
  
  Alicja nie odpowiedziała. Przyjrzała mu się uważnie, skupiając się na jego ramionach i wydatnych mięśniach muskularnych ramion. Bez pyłu węglowego jego skóra była bardzo jasna.
  
  - W każdym razie, dzięki, Alice - powiedział Paul, myląc jej milczenie z cichą naganą.
  
  - Pamiętasz moje imię.
  
  Teraz z kolei Paul milczał. Błysk w oczach Alice był zaskakujący i musiał odwrócić wzrok.
  
  - Sporo zyskałeś - kontynuowała po chwili.
  
  "To są kosze. Ważą tonę, ale noszenie ich czyni cię silniejszym.
  
  "Jak to się stało, że sprzedawałeś węgiel?"
  
  "To długa historia".
  
  Wzięła stołek z rogu łazienki i usiadła obok niego.
  
  "Powiedz mi. Mamy czas".
  
  - Nie boisz się, że cię tu złapią?
  
  "Poszedłem spać pół godziny temu. Gospodyni sprawdziła, tak jak ja. Ale nie było trudno ją wyminąć".
  
  Paul wziął kostkę mydła i zaczął ją obracać w dłoni.
  
  "Po imprezie pokłóciłem się z ciotką".
  
  - Z powodu twojego kuzyna?
  
  "To było z powodu czegoś, co wydarzyło się wiele lat temu, coś związanego z moim ojcem. Mama powiedziała mi, że zginął w katastrofie morskiej, ale w dniu przyjęcia dowiedziałem się, że okłamywała mnie przez lata".
  
  - Tak robią dorośli - powiedziała Alice z westchnieniem.
  
  "Wyrzucili nas, mnie i moją matkę. Ta praca była najlepszą, jaką mogłem dostać".
  
  - Chyba masz szczęście.
  
  - Nazywasz to szczęściem? - powiedział Paul krzywiąc się. "Pracuję od świtu do zmierzchu, nie czekając na nic prócz kilku fenigów w kieszeni. Odrobina szczęścia!"
  
  "Masz pracę; masz swoją niezależność, swój szacunek do siebie. To już coś - odpowiedziała sfrustrowana.
  
  - Zamieniłbym to na jedno z nich - powiedział, machając wokół siebie ręką.
  
  - Nie masz pojęcia, co mam na myśli, Paul, prawda?
  
  - Więcej niż myślisz - splunął, nie mogąc się powstrzymać. "Masz urodę i inteligencję, a psujesz to wszystko, udając nieszczęśliwą, zbuntowaną, spędzając więcej czasu na narzekaniu na swoją luksusową pozycję i martwiąc się, co pomyślą o tobie inni, niż podejmując ryzyko i walcząc o to, kim naprawdę jesteś. Chcesz" .
  
  Zamilkł, nagle uświadamiając sobie wszystko, co powiedział i widząc emocje tańczące w jej oczach. Otworzył usta, żeby przeprosić, ale pomyślał, że to tylko pogorszy sprawę.
  
  Alice powoli wstała z krzesła. Przez chwilę Paul myślał, że zaraz odejdzie, ale to był dopiero pierwszy z wielu przypadków, w których nie udało mu się właściwie zinterpretować jej uczuć na przestrzeni lat. Podeszła do wanny, uklękła przy niej i pochylając się nad wodą, pocałowała go w usta. Na początku Paul zamarł, ale wkrótce zaczął reagować.
  
  Alice odsunęła się i spojrzała na niego. Paul wiedział, na czym polega jej uroda: był to błysk buntu płonący w jej oczach. Pochylił się do przodu całym ciałem i pocałował ją, ale tym razem lekko otworzył usta. Po jakimś czasie oderwała się.
  
  Wtedy usłyszała dźwięk otwieranych drzwi.
  
  
  15
  
  
  Alice natychmiast zerwała się na równe nogi i odsunęła od Paula, ale było już za późno. Jej ojciec wszedł do łazienki. Ledwo na nią spojrzał; nie było takiej potrzeby. Rękaw jej sukienki był całkowicie mokry i nawet ograniczona wyobraźnia Josepha Tannenbauma mogła mieć jakieś pojęcie o tym, co wydarzyło się przed chwilą.
  
  "Idź do swojego pokoju".
  
  - Ale tato... - wyjąkała.
  
  "Teraz!"
  
  Alice wybuchnęła płaczem i wybiegła z pokoju. Po drodze prawie potknęła się o Doris, która posłała jej triumfalny uśmiech.
  
  "Jak widzisz Fraulein, twój ojciec wrócił do domu wcześniej niż oczekiwano. Czy to nie wspaniałe?
  
  Paul czuł się całkowicie bezbronny, gdy siedział nagi w szybko stygnącej wodzie. Kiedy Tannenbaum się zbliżył, próbował wstać, ale biznesmen złapał go gwałtownie za ramię. Chociaż był niższy od Paula, był silniejszy, niż sugerował jego pulchny wygląd, a Paulowi trudno było złapać śliską wannę.
  
  Tannenbaum usiadł na stołku, na którym jeszcze kilka minut wcześniej siedziała Alice. Ani na chwilę nie rozluźnił uścisku na ramieniu Paula, a Paul obawiał się, że nagle zdecyduje się go zepchnąć i trzymać mu głowę pod wodą.
  
  - Jak się nazywasz, górniku?
  
  "Paweł Reiner"
  
  - Nie jesteś Żydem, Reiner, prawda?
  
  "Nie proszę pana."
  
  - A teraz uważaj - powiedział Tannenbaum, a jego ton złagodniał, jakby treser rozmawiał z ostatnim psem w miocie, najwolniej uczącym się swoich sztuczek. "Moja córka jest dziedziczką wielkiej fortuny; jest w klasie o wiele wyższej od twojej. Jesteś tylko kupą gówna przyklejoną do jej buta. Zrozumieć?"
  
  Paweł nie odpowiedział. Udało mu się przezwyciężyć wstyd i odwzajemnił spojrzenie, zaciskając zęby z wściekłości. W tamtej chwili nie było nikogo na świecie, kogo nienawidziłby bardziej niż tego człowieka.
  
  - Oczywiście, że nie rozumiesz - powiedział Tannenbaum, puszczając jego ramię. - Cóż, przynajmniej wróciłem, zanim zrobiła coś głupiego.
  
  Sięgnął ręką po portfel i wyciągnął ogromną garść banknotów. Złożył je starannie i położył na marmurowej umywalce.
  
  - To za kłopoty spowodowane balem Manfreda. Teraz możesz iść.
  
  Tannenbaum ruszył w stronę drzwi, ale zanim wyszedł, po raz ostatni spojrzał na Paula.
  
  "Oczywiście, Reiner, chociaż prawdopodobnie nie obchodziło cię to, spędziłem dzień z przyszłym teściem mojej córki, dopracowując szczegóły jej ślubu. Wiosną wyjdzie za mąż za arystokratę.
  
  Chyba masz szczęście... masz swoją niezależność, powiedziała mu.
  
  - Alicja wie? - on zapytał.
  
  Tannenbaum prychnął szyderczo.
  
  - Nigdy więcej nie wymawiaj jej imienia.
  
  Paul wyszedł z wanny i ubrał się, ledwo zadając sobie trud wytarcia się. Nie obchodziło go nawet, czy dostanie zapalenia płuc. Wziął plik banknotów ze zlewu i poszedł do sypialni, gdzie Doris obserwowała go z drugiego końca pokoju.
  
  - Pozwól, że odprowadzę cię do drzwi.
  
  - Nie trudź się - odparł młody człowiek, skręcając w korytarz. Drzwi frontowe były wyraźnie widoczne na drugim końcu.
  
  "Och, nie chcielibyśmy, żebyś przypadkowo coś schował" - powiedziała gospodyni z kpiącym uśmiechem.
  
  "Oddaj go właścicielowi, proszę pani. Powiedz mu, że go nie potrzebuję - odparł Paul łamiącym się głosem, gdy wyciągnął banknoty.
  
  Prawie pobiegł do wyjścia, chociaż Doris już na niego nie patrzyła. Spojrzała na pieniądze, a na jej twarzy pojawił się przebiegły uśmiech.
  
  
  16
  
  
  Następne tygodnie były dla Paula walką. Kiedy pojawił się w stajni, musiał wysłuchać wymuszonych przeprosin Klausa, któremu uszło na sucho grzywna, ale wciąż miał wyrzuty sumienia za pozostawienie młodego człowieka w tarapatach. Przynajmniej złagodziło to jego gniew z powodu złamanej ręki Paula.
  
  "Jest środek zimy i tylko ja i biedny Halbert rozładowujemy wszystkie zamówienia, jakie mamy. To tragedia".
  
  Paul powstrzymał się przed wspomnieniem, że mieli tak wiele zamówień tylko z powodu jego planu i drugiego wózka. Nie miał ochoty dużo mówić i zapadł w ciszę tak głęboką jak Halberta, odmrażając sobie tyłek na długie godziny na siedzeniu kierowcy, a jego myśli krążyły gdzieś daleko.
  
  Kiedyś próbował wrócić na Prinzregentenplatz, kiedy myślał, że pana Tannenbauma tam nie będzie, ale służący zatrzasnął mu drzwi przed nosem. Wsunął Alice kilka notatek do skrzynki pocztowej, prosząc ją o spotkanie w pobliskiej kawiarni, ale ona się nie pojawiła. Czasami mijał bramę jej domu, ale ona nigdy się nie pojawiała. Dokonał tego policjant, niewątpliwie poinstruowany przez Josepha Tannenbauma; poradził Paulowi, aby nie wracał w to miejsce, chyba że chce skończyć dłubać zębami w chodniku.
  
  Paul stawał się coraz bardziej zamknięty w sobie, a kilka razy jego ścieżki skrzyżowały się z matką w pensjonacie, ledwie zamienili kilka słów. Jadł mało, prawie nie spał i nie zwracał uwagi na otoczenie. Pewnego dnia tylne koło wózka prawie uderzyło w wózek. Znosząc przekleństwa pasażerów, którzy krzyczeli, że mógł ich wszystkich zabić, Paul powiedział sobie, że musi coś zrobić, aby uniknąć gęstych chmur melancholii, które unosiły się w jego głowie.
  
  Nic dziwnego, że nie zauważył postaci obserwującej go pewnego popołudnia na Frauenstraße. Nieznajomy początkowo powoli zbliżał się do wózka, aby przyjrzeć się bliżej, starając się pozostać poza polem widzenia Paula. Mężczyzna robił notatki w książeczce, którą nosił w kieszeni, starannie wypisując nazwisko Klaus Graf. Teraz, kiedy Paul miał więcej czasu i dobrą rękę, boki wózka były zawsze czyste, a litery widoczne, co nieco złagodziło gniew górnika. W końcu obserwator usiadł w pobliskiej piwiarni, dopóki wózki nie odjechały. Dopiero wtedy zbliżył się do udostępnionej przez nich posiadłości, aby przeprowadzić dyskretne dochodzenie.
  
  Jürgen był w wyjątkowo złym humorze. Właśnie otrzymał oceny za pierwsze cztery miesiące roku i nie były one w najmniejszym stopniu zachęcające.
  
  Muszę namówić tego kretyna Kurta, żeby dawał mi prywatne lekcje, pomyślał. Może wykona dla mnie kilka zadań. Poproszę go, żeby przyszedł do mnie do domu i użył mojej maszyny do pisania, żeby się nie dowiedzieli.
  
  To była jego ostatnia klasa w liceum i stawką było miejsce na uniwersytecie, ze wszystkim, co się z tym wiązało. Nie był zainteresowany zdobywaniem dyplomu, ale podobał mu się pomysł paradowania po kampusie, obnosząc się ze swoim tytułem barona. Nawet jeśli tak naprawdę jeszcze go nie miał.
  
  Będzie pełno ładnych dziewczyn. Będę z nimi walczył.
  
  Był w swojej sypialni, fantazjując o dziewczynach z college'u, kiedy pokojówka - nowa pokojówka zatrudniona przez jego matkę po tym, jak wyrzuciła Reinerów - zawołała go zza drzwi.
  
  "Młody mistrz Cron przyszedł się z tobą zobaczyć, mistrzu Jurgen".
  
  "Wpuść go."
  
  Jurgen przywitał przyjaciela pomrukami.
  
  "Po prostu osoba, którą chciałem zobaczyć. Musisz podpisać moje świadectwo; jeśli mój ojciec to zobaczy, straci panowanie nad sobą. Spędziłem cały ranek próbując sfałszować jego podpis, ale to zupełnie do niej nie przypomina - powiedział, wskazując na podłogę pokrytą pogniecionymi kawałkami papieru.
  
  Kron zerknął na otwarty raport leżący na stole i gwizdnął zaskoczony.
  
  - Cóż, dobrze się bawiliśmy, prawda?
  
  "Wiesz, że Waburg mnie nienawidzi".
  
  "Z tego, co wiem, połowa nauczycieli podziela jego niechęć. Ale nie martwmy się teraz o twoje wyniki w szkole, Jürgen, ponieważ przyniosłem ci nowiny. Musisz przygotować się do polowania.
  
  "O czym mówisz? Kogo ścigamy?"
  
  Kron uśmiechnął się, już ciesząc się uznaniem, jakie zyska dzięki swojemu odkryciu.
  
  "Ptak, który wyleciał z gniazda, przyjacielu. Ptak ze złamanym skrzydłem".
  
  
  17
  
  
  Paul absolutnie nie miał pojęcia, że coś jest nie tak, dopóki nie było za późno.
  
  Jego dzień zaczął się jak zwykle od przejażdżki trolejbusem z pensjonatu do stajni Klausa Grafa nad brzegiem Izary. Każdego dnia, kiedy przychodził, było jeszcze ciemno i czasami musiał budzić Halberta. On i niemowa dogadywali się po początkowej nieufności, a Paul naprawdę doceniał te chwile przed świtem, kiedy zaprzęgali konie do wozów i kierowali się w stronę składów węgla. Tam umieścili wózek w ładowni, gdzie szeroka metalowa rura wypełniła wózek w mniej niż dziesięć minut. Urzędnik rejestrował, ile razy ludzie Graf przychodzili każdego dnia, aby pobrać, aby można było obliczyć sumę tygodniową. Następnie Paul i Halbert udali się na swoje pierwsze spotkanie. Klaus tam będzie, czekając na nich, niecierpliwie pykając z fajki. Prosta, męcząca rutyna.
  
  Paul dotarł tego dnia do stajni i pchnął drzwi, jak robił to każdego ranka. Nigdy nie był zamknięty, ponieważ w środku nie było nic wartego kradzieży oprócz pasów bezpieczeństwa. Halbert spał zaledwie pół metra od koni, w pokoju z rozklekotanym starym łóżkiem na prawo od boksów dla zwierząt.
  
  "Obudź się, Halbercie! Dziś śniegu jest więcej niż zwykle. Będziemy musieli wyjechać trochę wcześniej, jeśli chcemy dotrzeć do Musakh na czas."
  
  Nie było śladu jego milczącego towarzysza, ale to było normalne. Zawsze zajęło mu trochę czasu, zanim się pojawił.
  
  Nagle Paul usłyszał nerwowe tupanie koni w boksach i coś w nim zadrżało, uczucie, którego nie czuł od dawna. Jego płuca wypełniły się ołowiem, aw ustach pojawił się kwaśny posmak.
  
  Jürgen.
  
  Zrobił krok w stronę drzwi, ale zatrzymał się. Były tam, wyłaniały się z każdej szczeliny i przeklinał siebie, że nie zauważył ich wcześniej. Z schowka, w którym przechowywano łopaty, z boksów dla koni i spod wozów. Było ich siedmiu - tych samych, którzy poszli za nim na przyjęcie urodzinowe Jurgena. Wydawało się, jakby to była wieczność temu. Ich twarze stały się szersze, twardsze i nie nosili już szkolnych kurtek, ale grube swetry i buty. Do tego zadania lepiej nadają się ubrania.
  
  - Tym razem nie poślizgniesz się na marmurze, kuzynie - powiedział Jurgen, wskazując z pogardą na klepisko.
  
  "Hulberta!" Paweł rozpaczliwie płakał.
  
  "Twój upośledzony przyjaciel jest związany w swoim łóżku. Na pewno nie potrzebowaliśmy go zakneblować..." - powiedział jeden z bandytów. Innym wydawało się, że to bardzo zabawne.
  
  Gdy chłopcy podeszli do niego, Paul wskoczył na jeden z wózków. Jeden z nich próbował chwycić go za kostkę, ale Paul na czas uniósł stopę i położył ją na palcach chłopca. Rozległ się trzask.
  
  "Złamał je! Absolutny sukinsyn!"
  
  "Zamknąć się! Za pół godziny ta mała kupa gówna będzie żałować, że nie była na twoim miejscu - powiedział Jürgen.
  
  Kilku chłopców okrążyło tył wozu. Kątem oka Paul zobaczył, że inny chwyta za siedzenie kierowcy, zamierzając się na nie wspiąć. Poczuł błysk ostrza scyzoryka.
  
  Nagle przypomniał mu się jeden z wielu scenariuszy, które wymyślił w związku z zatonięciem łodzi ojca: jego ojciec otoczony ze wszystkich stron przez wrogów, którzy próbowali dostać się na pokład. Powiedział sobie, że ten wózek to jego łódź.
  
  Nie pozwolę im wejść na pokład.
  
  Rozejrzał się dookoła, desperacko szukając czegoś, czego mógłby użyć jako broni, ale jedyne, co miał pod ręką, to resztki węgla rozrzucone wokół wózka. Odłamki były tak małe, że musiałby rzucić czterdzieści lub pięćdziesiąt, zanim wyrządziłby jakąkolwiek krzywdę. Ze złamaną ręką jedyną zaletą Paula była wysokość wózka, co stawiało go na odpowiednim poziomie, by uderzyć każdego napastnika w twarz.
  
  Inny chłopiec próbował przemknąć się na tył wozu, ale Paul wyczuł haczyk. Ten obok siedzenia kierowcy wykorzystał chwilową nieuwagę i podciągnął się, bez wątpienia przygotowując się do wskoczenia na plecy Paula. Paul szybkim ruchem odkręcił wieczko swojego termosu i ochlapał twarz chłopca gorącą kawą. Danie nie gotowało się tak, jak godzinę temu, kiedy gotował je na kuchence w swojej sypialni, ale było wystarczająco gorące, by facet przycisnął dłonie do twarzy, jakby się oparzył. Paul rzucił się na niego i zepchnął z wózka. Chłopak cofnął się z jękiem.
  
  "Cholera, na co my czekamy? Wszyscy, złapcie go!" Krzyknął Jürgen.
  
  Paul znów zobaczył błysk scyzoryka. Odwrócił się, unosząc pięści w powietrze, chcąc im pokazać, że się nie boi, ale wszyscy w brudnej stajni wiedzieli, że to kłamstwo.
  
  Dziesięć rąk chwyciło wózek w dziesięciu miejscach. Paul tupał nogą w lewo iw prawo, ale po kilku sekundach otoczyli go ze wszystkich stron. Jeden z bandytów chwycił go za lewe ramię, a Paul, próbując się uwolnić, poczuł, jak drugi uderza go pięścią w twarz. Rozległ się trzask i eksplozja bólu, gdy złamano mu nos.
  
  Przez chwilę widział tylko pulsujące czerwone światło. Wystartował, chybiając swojego kuzyna Jürgena o kilka mil.
  
  "Trzymaj się go, Kron!"
  
  Paul poczuł, jak chwytają go od tyłu. Próbował wyrwać się z ich uścisku, ale na nic się to zdało. W ciągu kilku sekund wykręcili mu ręce za plecami, pozostawiając jego twarz i klatkę piersiową na łasce kuzyna. Jeden z jego porywaczy miał żelazny uścisk na jego szyi, zmuszając Paula do patrzenia bezpośrednio na Jürgena.
  
  - Już nie uciekasz, prawda?
  
  Jurgen ostrożnie przeniósł ciężar ciała na prawą stopę, po czym cofnął rękę. Cios trafił Paula prosto w brzuch. Poczuł, jak powietrze uchodzi z jego ciała, jakby to była przebita opona.
  
  "Uderzaj mnie, ile chcesz, Jürgen," sapnął Paul, kiedy udało mu się złapać oddech. - To nie powstrzyma cię przed byciem bezużyteczną świnią.
  
  Kolejny cios, tym razem w twarz, przeciął mu brew na pół. Jego kuzyn uścisnął mu dłoń i masował zranione kostki.
  
  "Zobaczysz? Na każdego ze mnie przypada siedmiu takich jak ty, ktoś mnie powstrzymuje, a ty nadal zachowujesz się gorzej ode mnie" - powiedział Paul.
  
  Jurgen rzucił się do przodu i chwycił kuzyna za włosy tak mocno, że Paul pomyślał, że zamierza je wyrwać.
  
  - Zabiłeś Edwarda, ty sukinsynu.
  
  "Wszystko, co zrobiłem, to mu pomogłem. Tego samego nie można powiedzieć o reszcie z was".
  
  "Więc, kuzynie, nagle twierdzisz, że masz jakieś pokrewieństwo z Shredderami? Myślałem, że rzuciłeś wszystko. Czy nie to właśnie powiedziałeś tej małej żydowskiej dziwce?
  
  - Nie nazywaj jej tak.
  
  Jurgen przysunął się jeszcze bliżej, aż Paul poczuł jego oddech na twarzy. Jego oczy były utkwione w Paulu, delektując się bólem, który zamierzał zadać swoimi słowami.
  
  - Spokojnie, ona nie będzie długo dziwką. Teraz będzie szanowaną damą. Przyszła baronowa von Schroeder.
  
  Paul od razu wiedział, że to była prawda, a nie zwykłe przechwałki jego kuzyna. W jego żołądku narastał ostry ból, wywołując bezkształtny, rozpaczliwy krzyk. Jurgen roześmiał się głośno, wytrzeszczając oczy. W końcu puścił włosy Paula i głowa Paula opadła na jego pierś.
  
  "Cóż, chłopaki, dajmy mu to, na co zasługuje".
  
  W tym momencie Paul odrzucił głowę do tyłu tak mocno, jak tylko mógł. Facet za nim rozluźnił uścisk na ciosach Jurgena, bez wątpienia wierząc, że zwycięstwo należy do nich. Czubek czaszki Paula uderzył bandytę w twarz, a ten puścił Paula, upadając na kolana. Inni rzucili się na Paula, ale wszyscy wylądowali na podłodze w kuli.
  
  Paul wymachiwał rękami, zadając ciosy na ślepo. W całym tym zamieszaniu wyczuł coś twardego pod palcami i chwycił to. Próbował wstać i prawie mu się to udało, gdy Jürgen to zauważył i rzucił się na swojego kuzyna. Paul odruchowo zakrył twarz, nieświadomy tego, że wciąż trzyma w dłoni przedmiot, który właśnie podniósł.
  
  Rozległ się straszny krzyk, a potem cisza.
  
  Paul podciągnął się do krawędzi wozu. Jego kuzyn klęczał, wijąc się na podłodze. Drewniana rękojeść scyzoryka wystawała z oczodołu prawego oka. Chłopak miał szczęście: gdyby jego przyjaciele wpadli na genialny pomysł stworzenia czegoś więcej, Jurgen byłby martwy.
  
  "Odłóż to! Zabierz to!" krzyknął.
  
  Inni patrzyli na niego sparaliżowani. Nie chcieli już tam być. Dla nich to już nie była gra.
  
  "To boli! Pomóż mi, na litość boską!"
  
  W końcu jednemu z bandytów udało się wstać i podejść do Jurgena.
  
  - Nie rób tego - powiedział Paul z przerażeniem. "Zabierz go do szpitala i poproś, żeby go wyjęli".
  
  Drugi chłopiec spojrzał na Paula z twarzą bez wyrazu. To było prawie tak, jakby go tam nie było lub nie miał kontroli nad swoimi działaniami. Podszedł do Jurgena i położył dłoń na rękojeści scyzoryka. Jednak gdy go ścisnął, Jurgen nagle drgnął w przeciwnym kierunku, a ostrze scyzoryka wysadziło mu większość gałki ocznej.
  
  Jurgen zatrzymał się gwałtownie i podniósł rękę w miejsce, gdzie przed chwilą znajdował się scyzoryk.
  
  "Nie widzę. Dlaczego nie widzę?"
  
  Potem stracił przytomność.
  
  Chłopiec, który wyciągnął scyzoryk, stał, wpatrując się w niego pustym wzrokiem, podczas gdy różowawa masa, będąca prawym okiem przyszłego barona, ześlizgnęła się po ostrzu na ziemię.
  
  "Musisz go zabrać do szpitala!" Paweł krzyknął.
  
  Reszta gangu powoli wstała, wciąż nie do końca rozumiejąc, co stało się z ich przywódcą. Poszli do stajni, aby odnieść proste, miażdżące zwycięstwo; zamiast tego stało się coś nie do pomyślenia.
  
  Dwóch z nich wzięło Jurgena za ręce i nogi i zaniosło go do drzwi. Reszta do nich dołączyła. Żaden z nich nie powiedział ani słowa.
  
  Tylko chłopiec ze scyzorykiem pozostał tam, gdzie był, patrząc pytająco na Paula.
  
  "Więc śmiało, jeśli się odważysz" - powiedział Paul, modląc się do nieba, że tego nie zrobił.
  
  Chłopiec otworzył rękę, upuścił scyzoryk na ziemię i wybiegł na ulicę. Paul patrzył, jak odchodzi; potem, wreszcie sam, zaczął płakać.
  
  
  18
  
  
  "Nie mam zamiaru tego robić".
  
  "Jesteś moją córką, zrobisz, co powiem".
  
  "Nie jestem przedmiotem, który można kupić lub sprzedać".
  
  "To największa szansa w twoim życiu".
  
  - Masz na myśli w swoim życiu.
  
  - To ty zostaniesz baronową.
  
  - Nie znasz go, ojcze. To świnia, niegrzeczny, arogancki...
  
  - Twoja matka opisała mnie w bardzo podobny sposób, kiedy spotkaliśmy się po raz pierwszy.
  
  "Trzymaj ją z dala od tego. Ona by nigdy..."
  
  "Chciałem dla ciebie jak najlepiej? Próbowałeś zapewnić sobie szczęście?
  
  "...zmusiła swoją córkę do poślubienia mężczyzny, którego nienawidzi. I nie-Żyd, więcej".
  
  "Wolałbyś kogoś lepszego? Głodujący żebrak, jak się ma twój przyjaciel Collier? On też nie jest Żydem, Alice.
  
  - Przynajmniej jest dobrym człowiekiem.
  
  "To jest to, co myślisz".
  
  - Coś dla niego znaczę.
  
  - Masz na myśli dokładnie trzy tysiące marek.
  
  "Co?"
  
  "W dniu, w którym odwiedził cię twój przyjaciel, zostawiłem plik banknotów na umywalce. Trzy tysiące marek za jego kłopoty, pod warunkiem, że już nigdy się tu nie pojawi.
  
  Alicja zaniemówiła.
  
  "Wiem, moje dziecko. Wiem, że to trudne..."
  
  "Kłamiesz".
  
  "Przysięgam ci, Alice, na grób twojej matki, że twój przyjaciel górnik wziął pieniądze ze zlewu. Wiesz, nie żartowałbym z czegoś takiego.
  
  "I..."
  
  "Ludzie zawsze będą cię rozczarowywać, Alice. Chodź tutaj, przytul mnie
  
  ..."
  
  "Nie dotykaj mnie!"
  
  "Przejdziesz przez to. I nauczysz się kochać syna barona von Schroedera, tak jak twoja matka pokochała mnie.
  
  "Nienawidzę cię!"
  
  "Alicja! Alicja, wróć!"
  
  Wyszła z domu dwa dni później, w przyćmionym świetle poranka, pośród burzy śnieżnej, która pokryła już ulice śniegiem.
  
  Zabrała ze sobą dużą walizkę pełną ubrań i wszystkie pieniądze, jakie mogła zebrać. Nie było tego dużo, ale starczyłoby jej na kilka miesięcy, zanim znajdzie przyzwoitą pracę. Jej absurdalny, dziecinny plan powrotu do Prescott, powstały w czasach, gdy podróżowanie w przedziale pierwszej klasy i zajadanie się homarami wydawało się czymś normalnym, należał już do przeszłości. Teraz czuła, że jest kolejną Alicją, która musi utorować sobie własną drogę.
  
  Zabrała też medalion należący do jej matki. Zawierała fotografię Alice i drugą Manfreda. Jej matka nosiła go na szyi aż do śmierci.
  
  Przed wyjściem Alice zatrzymała się na chwilę przed drzwiami swojego brata. Położyła rękę na klamce, ale jej nie otworzyła. Bała się, że widok okrągłej, niewinnej twarzy Manfreda osłabi jej determinację. Jej siła woli była już znacznie słabsza, niż się spodziewała.
  
  Czas to wszystko zmienić, pomyślała, wychodząc na ulicę.
  
  Jej skórzane buty zostawiały błotniste ślady na śniegu, ale zamieć poradziła sobie z tym, zmywając je, gdy przechodziła obok.
  
  
  19
  
  
  W dniu, w którym został zaatakowany, Paul i Hulbert przybyli z godzinnym opóźnieniem na pierwszą dostawę. Klaus Graf pobladł z wściekłości. Kiedy zobaczył zmaltretowaną twarz Paula i usłyszał jego historię - potwierdzoną ciągłym kiwaniem głową Halberta, którego Paul zastał przywiązanego do łóżka z wyrazem upokorzenia na twarzy - odesłał go do domu.
  
  Następnego ranka Paul ze zdziwieniem znalazł hrabiego w stajni, miejscu, w którym prawie nigdy nie odwiedzał przez resztę dnia. Wciąż oszołomiony ostatnimi wydarzeniami, nie zauważył dziwnego spojrzenia, jakie posłał mu górnik.
  
  "Witam, panie hrabio. Co Ty tutaj robisz?" zapytał ostrożnie.
  
  - Cóż, chciałem się tylko upewnić, że nie ma więcej problemów. Czy możesz mnie zapewnić, że ci faceci nie wrócą, Paul?
  
  Młody człowiek wahał się przez chwilę, zanim odpowiedział.
  
  "Nie proszę pana. nie mogę.
  
  "Tak myślałem."
  
  Klaus pogrzebał w swoim płaszczu i wyciągnął kilka pogniecionych, brudnych banknotów. Wręczył je Pawłowi z poczuciem winy.
  
  Paweł wziął je i przeliczył w myślach.
  
  "Część mojej miesięcznej pensji, łącznie z dzisiejszą. Panie, zwalniasz mnie?"
  
  - Myślałem o tym, co się wczoraj wydarzyło... Nie chcę żadnych problemów, rozumiesz?
  
  "Oczywiście proszę pana."
  
  - Nie wydajesz się zaskoczony - powiedział Klaus, który miał głębokie worki pod oczami, bez wątpienia po nieprzespanej nocy, próbując zdecydować, czy powinien zwolnić tego faceta, czy nie.
  
  Paul spojrzał na niego, zastanawiając się, czy powinien wyjaśnić, w jaką głębię wrzuciły go banknoty, które trzymał w dłoni. Postanowił tego nie robić, ponieważ górnik był już świadomy swojej trudnej sytuacji. Zamiast tego wybrał ironię, która coraz bardziej stawała się jego walutą.
  
  "To już drugi raz, kiedy mnie zdradziłeś, Herr Graf. Zdrada po raz drugi traci swój urok".
  
  
  20
  
  
  "Nie możesz mi tego zrobić!"
  
  Baron uśmiechnął się i upił łyk ziołowej herbaty. Podobała mu się ta sytuacja, a co gorsza, nie próbował udawać, że jest inaczej. Po raz pierwszy dostrzegł możliwość zdobycia żydowskich pieniędzy bez żenienia się z Jurgenem.
  
  "Mój drogi Tannenbaum, nie rozumiem, jak w ogóle cokolwiek robię".
  
  "Dokładnie!"
  
  "Nie ma panny młodej, prawda?"
  
  - Cóż, nie - przyznał niechętnie Tannenbaum.
  
  "Więc nie może być ślubu. A ponieważ nieobecność panny młodej - powiedział, odchrząkując - to twoja odpowiedzialność, rozsądne jest, abyś zajął się wydatkami.
  
  Tannenbaum poruszył się niespokojnie na krześle, szukając odpowiedzi. Nalał sobie więcej herbaty i pół cukiernicy.
  
  - Widzę, że ci się podoba - powiedział baron, unosząc brew. Wstręt, jaki Józef w nim wzbudził, stopniowo przekształcił się w dziwną fascynację, gdy równowaga sił się przesunęła.
  
  - Cóż, w końcu to ja zapłaciłem za ten cukier.
  
  Baron odpowiedział z grymasem.
  
  - Nie musisz być niegrzeczny.
  
  - Uważasz mnie za idiotę, baronie? Powiedziałeś, że wykorzystasz te pieniądze na założenie fabryki gumy, takiej jak ta, którą straciłeś pięć lat temu. Uwierzyłem ci i przelałem ogromną kwotę, o którą mnie prosiłeś. I co zastaję dwa lata później? Nie tylko nie stworzyłeś fabryki, ale pieniądze trafiły do portfela akcji, do którego tylko ty masz dostęp".
  
  - To są bezpieczne zapasy, Tannenbaum.
  
  "Mogłoby być. Ale nie ufam ich opiekunowi. To nie byłby pierwszy raz, kiedy stawiasz przyszłość swojej rodziny na zwycięską rękę.
  
  Baron Otto von Schroeder miał na twarzy wyraz urazy, której nie mógł zmusić do odczucia. Ostatnio znowu wpadł w hazardową gorączkę i spędzał długie noce, wpatrując się w skórzaną teczkę zawierającą inwestycje, których dokonał za pieniądze Tannenbauma. Każdy miał klauzulę natychmiastowej płynności, co oznaczało, że mogli zamienić je na pakiety banknotów w nieco ponad godzinę, mając tylko swój podpis i wysoką grzywnę. Nie próbował się oszukać: wiedział, dlaczego przedmiot został dołączony. Wiedział, jakie ryzyko podejmuje. Zaczął pić coraz więcej przed snem, aw zeszłym tygodniu wrócił do stołu hazardowego.
  
  Nie w kasynie w Monachium; nie był taki głupi. Przebrał się w najskromniejsze ubranie, jakie udało mu się znaleźć i odwiedził zakład w Altstadt. Piwnica z trocinami na podłodze i kurwy z większą ilością farby niż w Starej Pinakotece. Poprosił o kieliszek korna i usiadł przy stoliku, przy którym początkowa stawka wynosiła tylko dwie marki. W kieszeni miał pięćset dolarów, najwięcej, na co mógł sobie pozwolić.
  
  Stało się najgorsze, co mogło się stać: wygrał.
  
  Nawet z tymi brudnymi kartami sklejonymi jak nowożeńcy podczas miesiąca miodowego, nawet z upojeniem domowym drinkiem i dymem, który szczypał w oczy, nawet z nieprzyjemnym zapachem, który unosił się w powietrzu tej piwnicy, wygrał. Niewiele, w sam raz, żeby mógł opuścić to miejsce bez noża w brzuchu. Ale wygrał i teraz chciał grać coraz częściej. - Obawiam się, że będziesz musiał po prostu zaufać mojemu osądowi w kwestii pieniędzy, Tannenbaum.
  
  Przemysłowiec zaśmiał się sceptycznie.
  
  "Widzę, że zostanę bez pieniędzy i bez ślubu. Chociaż zawsze mógłbym wykupić tę akredytywę, którą dla mnie podpisałeś, baronie.
  
  Schroeder przełknął ślinę. Nie pozwoliłby nikomu zabrać teczki z szuflady w jego biurze. I to nie z tego prostego powodu, że dywidendy stopniowo pokrywały jego długi.
  
  NIE.
  
  Ta teczka - kiedy ją głaskał, wyobrażając sobie, co mógłby zrobić z pieniędzmi - była jedyną rzeczą, która trzymała go przez długie noce.
  
  - Jak już powiedziałem, nie ma potrzeby być niegrzecznym. Obiecałem ci ślub między naszymi rodzinami i oto co dostajesz. Przyprowadź mi pannę młodą, a mój syn będzie na nią czekał.
  
  Jürgen nie rozmawiał z matką przez trzy dni.
  
  Kiedy baron tydzień temu udał się do szpitala po swojego syna, wysłuchał głęboko stronniczej relacji młodego człowieka. Był zraniony tym, co się stało - nawet bardziej niż wtedy, gdy Edward wrócił tak poważnie okaleczony, pomyślał głupio Jürgen - ale odmówił zaangażowania policji w tę sprawę.
  
  - Nie wolno nam zapominać, że to chłopcy przynieśli scyzoryk - rzekł baron, uzasadniając swoje stanowisko.
  
  Ale Jürgen wiedział, że jego ojciec kłamie i że ukrywa ważniejszy powód. Próbował porozmawiać z Brunnhildą, ale ona ciągle robiła dygresje, potwierdzając jego podejrzenia, że mówili mu tylko część prawdy. Rozwścieczony Jürgen zamknął się w całkowitej ciszy, wierząc, że to zmiękczy jego matkę.
  
  Brunhilde cierpiała, ale się nie poddawała.
  
  Zamiast tego kontratakowała, poświęcając synowi uwagę, przynosząc mu niekończące się prezenty, słodycze i jego ulubione potrawy. Doszło do etapu, w którym nawet zepsuty, źle wychowany i zaabsorbowany sobą człowiek, taki jak Jürgen, zaczął się dusić, gdy próbował wydostać się z domu.
  
  Kiedy więc Kron przyszedł do Jurgena z jedną ze swoich zwykłych sugestii - żeby przyszedł na spotkanie polityczne - Jurgen odpowiedział inaczej niż zwykle.
  
  - Chodź - powiedział, chwytając płaszcz.
  
  Krohn, który przez lata próbował zaangażować Jurgena w politykę i był członkiem różnych partii nacjonalistycznych, był zachwycony decyzją przyjaciela.
  
  - Jestem pewien, że to pomoże ci oderwać od tego myśli - powiedział, wciąż zawstydzony tym, co wydarzyło się w stajni tydzień temu, kiedy siedmiu przegrało z jednym.
  
  Jürgen nie miał wygórowanych oczekiwań. Wciąż brał środki uspokajające na ból, jaki sprawiała mu rana, a kiedy jechali tramwajem w kierunku centrum miasta, nerwowo dotknął grubego bandaża, który miał nosić jeszcze przez kilka dni.
  
  A potem odznaka na resztę życia, wszystko przez tę biedną świnię Paul, pomyślał, niewiarygodnie użalając się nad sobą.
  
  Na domiar złego jego kuzyn rozpłynął się w powietrzu. Dwóch jego przyjaciół poszło szpiegować stajnie i okazało się, że już tam nie pracuje. Jurgen podejrzewał, że nie będzie możliwości wyśledzenia Paula na krótką metę, a to podpaliło jego wnętrzności.
  
  Pogrążony we wstręcie do samego siebie i użalaniu się nad sobą, syn barona ledwie słyszał, co Kron mówił w drodze do Hofbrauhaus.
  
  "Jest wybitnym mówcą. Wspaniała osoba. Zobaczysz, Jurgen".
  
  Nie zwracał też uwagi na wspaniałą oprawę, starą fabrykę piwa zbudowaną dla królów Bawarii ponad trzy wieki temu, czy freski na ścianach. Usiadł obok Krona na jednej z ławek w wielkiej sali i sączył piwo w ponurym milczeniu.
  
  Kiedy mówca, o którym tak entuzjastycznie mówił Krohn, wszedł na scenę, Jürgen pomyślał, że jego przyjaciel oszalał. Mężczyzna chodził tak, jakby użądliła go w dupę pszczoła i wcale nie wyglądał na osobę, która ma coś do powiedzenia. Promieniował wszystkim, czym Jurgen gardził, od włosów i wąsów po tani pognieciony garnitur.
  
  Pięć minut później Jurgen rozejrzał się z podziwem. Tłum, który zgromadził się na sali, liczący co najmniej tysiąc osób, stał w kompletnej ciszy. Usta ledwo się rozchyliły, z wyjątkiem szeptu "Dobrze powiedziane" lub "On ma rację". Ręce tłumu mówiły, zaznaczając każdą pauzę mężczyzny głośnym klaskaniem.
  
  Niemal wbrew swojej woli Jurgen zaczął słuchać. Z trudem mógł zrozumieć temat przemówienia, ponieważ żył na peryferiach otaczającego go świata, zajęty wyłącznie własną rozrywką. Rozpoznawał fragmenty, urywki zdań, które jego ojciec upuścił podczas śniadania, chowając się za gazetą. Do diabła z Francuzami, Brytyjczykami, Rosjanami. Kompletny nonsens, to wszystko.
  
  Jednak z tego zamieszania Jurgen zaczął wydobywać proste znaczenie. Nie ze słów, które ledwo rozumiał, ale z emocji w głosie małego człowieczka, z jego przesadnych gestów, z zaciśniętych pięści na końcu każdej linijki.
  
  Doszło do strasznej niesprawiedliwości.
  
  Niemcy zostali pchnięci nożem w plecy.
  
  Żydzi i masoni trzymali ten sztylet w Wersalu.
  
  Niemcy zostały utracone.
  
  Wina za biedę, za bezrobocie, za bose stopy niemieckich dzieci spadła na Żydów, którzy kontrolowali rząd w Berlinie jak wielką bezmózgą marionetką.
  
  Jürgen, który w najmniejszym stopniu nie dbał o bose stopy niemieckich dzieci, którego nie obchodził Wersal - który nigdy nie dbał o nikogo oprócz Jürgena von Schroedera - był na nogach w piętnaście minut, oklaskując mówcę burzą oklasków. Zanim przemówienie się skończyło, powiedział sobie, że pójdzie za tym człowiekiem, dokądkolwiek się uda.
  
  Po spotkaniu Kron przeprosił, mówiąc, że wkrótce wróci. Jurgen zamilkł, dopóki jego przyjaciel nie poklepał go po plecach. Przyprowadził mówcę, który znowu wyglądał na biednego i rozczochranego, jego oczy były rozbiegane i niedowierzające. Ale następca barona nie mógł już go widzieć w tym świetle i wystąpił naprzód, by go powitać. Kron powiedział z uśmiechem:
  
  "Mój drogi Jürgen, pozwól, że przedstawię ci Adolfa Hitlera".
  
  
  AKCEPTOWANY STUDENT
  
  1923
  
  
  W którym wtajemniczony odkrywa nową rzeczywistość z nowymi zasadami
  
  Jest to sekretny uścisk dłoni studenta, który wszedł, używany, aby bracia masoni mogli się zidentyfikować jako tacy. Polega to na przyciśnięciu kciuka do górnej części kostki palca wskazującego witanej osoby, która zareaguje tą samą czynnością. Jego sekretna nazwa to BOOS, od nazwy kolumny, która przedstawia księżyc w świątyni Salomona. Jeśli mason ma jakiekolwiek wątpliwości co do innej osoby, która nazywa siebie bratem masonem, poprosi go o przeliterowanie tego imienia. Oszuści zaczynają na literę B, podczas gdy prawdziwi wtajemniczeni zaczynają na trzecią literę, czyli: ABOZ.
  
  
  21
  
  
  - Dzień dobry, Frau Schmidt - powiedział Paul. "Co mogę ci zaoferować?"
  
  Kobieta rozejrzała się szybko, starając się sprawiać wrażenie, jakby rozważała zakup, ale prawda była taka, że miała na oku worek ziemniaków w nadziei, że znajdzie metkę z ceną. To było bezużyteczne. Zmęczony codzienną zmianą cen, Paul zaczął zapamiętywać je każdego ranka.
  
  - Poproszę dwa kilo ziemniaków - powiedziała, nie śmiejąc zapytać, ile.
  
  Paweł zaczął kłaść bulwy na wadze. Za panią kilku chłopców oglądało wystawione słodycze, z rękami wciśniętymi ciasno w puste kieszenie.
  
  - Kosztują sześćdziesiąt tysięcy marek za kilogram! - zagrzmiał szorstki głos zza lady.
  
  Kobieta ledwie zerknęła na Herr Zieglera, właściciela sklepu spożywczego, ale jej twarz poczerwieniała z powodu wysokiej ceny.
  
  "Przepraszam, proszę pani... nie zostało mi zbyt wiele ziemniaków" - skłamał Paul, by oszczędzić jej wstydu związanego z koniecznością ograniczenia zamówienia. Wyczerpał się tego ranka, układając worki na podwórku za domem. "Wielu naszych stałych klientów jest jeszcze przed nami. Czy masz coś przeciwko, jeśli dam ci tylko jeden kilogram?
  
  Ulga na jej twarzy była tak wyraźna, że Paul musiał się odwrócić, żeby ukryć uśmiech.
  
  "Wspaniały. Chyba będę musiał to zrobić.
  
  Paul wyjął kilka ziemniaków z torby, aż waga zatrzymała się na 1000 gramach. Nie wyjął całkowicie tej ostatniej, zwłaszcza tej dużej, z torby, ale trzymał ją w dłoni, sprawdzając wagę, a potem odłożył ją na miejsce, mijając ziemniaki.
  
  Akcja nie umknęła kobiecie, której ręka lekko drżała, gdy płaciła i zabierała z lady swoją torebkę. Gdy mieli już wychodzić, Herr Ziegler zawołał ją z powrotem.
  
  "Tylko chwila!"
  
  Kobieta odwróciła się, blada.
  
  "Tak?"
  
  - Pani syn ją upuścił, proszę pani - powiedział właściciel sklepu, wyciągając czapkę najmniejszego chłopca.
  
  Kobieta wymamrotała podziękowania i praktycznie wybiegła.
  
  Herr Ziegler wrócił za ladę. Poprawił swoje małe, okrągłe okulary i dalej wycierał słoiki z groszkiem miękką ściereczką. Miejsce było nieskazitelnie czyste, ponieważ Paul utrzymywał je w nieskazitelnej czystości, a w tamtych czasach nic nie pozostawało w sklepie na tyle długo, by zbierał się w nim kurz.
  
  - Widziałem cię - powiedział właściciel sklepu, nie podnosząc wzroku.
  
  Paul wyjął spod lady gazetę i zaczął ją przeglądać. Tego dnia nie będą mieli więcej klientów, ponieważ był czwartek, a pensje większości ludzi wyschły kilka dni wcześniej. Ale następny dzień miał być piekłem.
  
  - Wiem, proszę pana.
  
  - Więc dlaczego udawałeś?
  
  "To miało wyglądać tak, jakbyś nie zauważył, że daję jej ziemniaka, proszę pana. W przeciwnym razie musielibyśmy rozdawać wszystkim darmowy emblemat".
  
  "Te ziemniaki zostaną potrącone z twojej wypłaty", powiedział Ziegler, starając się brzmieć groźnie.
  
  Paul skinął głową i wrócił do czytania. Już dawno przestał się bać sklepikarza, nie tylko dlatego, że nigdy nie spełnił swoich gróźb, ale także dlatego, że jego surowy wygląd był tylko przykrywką. Paul uśmiechnął się do siebie, przypominając sobie, że zaledwie minutę wcześniej zauważył, jak Ziegler wpycha chłopcu garść cukierków do czapki.
  
  - Nie wiem, co, do cholery, znalazłeś w tych gazetach tak interesującego - powiedział sklepikarz, kręcąc głową.
  
  To, czego Paul gorączkowo szukał w gazetach od jakiegoś czasu, to sposób na uratowanie interesu Herr Zieglera. Jeśli go nie znajdzie, sklep zbankrutuje w ciągu dwóch tygodni.
  
  Nagle zatrzymał się między dwiema stronami Allgemeine Zeitung. Jego serce podskoczyło. To było właśnie tam: pomysł nakreślony w małym, dwukolumnowym artykule, niemal śmiesznym w porównaniu z wielkimi nagłówkami zapowiadającymi niekończące się katastrofy i możliwy upadek rządu. Mógł to przegapić, gdyby nie szukał tej konkretnej rzeczy.
  
  To było szalone.
  
  To było niemożliwe.
  
  Ale jeśli to zadziała... będziemy bogaci.
  
  To by zadziałało. Paweł był tego pewien. Najtrudniej byłoby przekonać Herr Zieglera. Stary konserwatywny Prusak, taki jak on, nigdy nie zgodziłby się na taki plan, nawet w najśmielszych snach Paula. Paul nie mógł sobie nawet wyobrazić, jak to zasugerować.
  
  Więc lepiej pomyślę szybko, powiedział sobie, przygryzając wargę.
  
  
  22
  
  
  Wszystko zaczęło się od zabójstwa ministra Waltera Rathenaua, znanego żydowskiego przemysłowca. Rozpacz, która pogrążyła Niemcy między 1922 a 1923 rokiem, kiedy dwa pokolenia całkowicie wywróciły swoje wartości, zaczęła się pewnego ranka, kiedy trzech studentów podjechało do samochodu Rathenau, obsypało go ogniem z karabinu maszynowego i rzuciło w niego granatem. 24 czerwca 1922 r. zostało zasiane straszne ziarno; ponad dwie dekady później spowodował śmierć ponad pięćdziesięciu milionów ludzi.
  
  Do tego dnia Niemcy myśleli, że i tak idzie źle. Ale od dnia, w którym cały kraj zamienił się w azyl dla obłąkanych, chcieli tylko wrócić do tego, co było wcześniej. Rathenau kierował Ministerstwem Spraw Zagranicznych. W tym burzliwym czasie, kiedy Niemcy były w rękach swoich wierzycieli, była to praca ważniejsza nawet niż prezydentura republiki.
  
  W dniu zamachu na Rathenau Paul zastanawiał się, czy studenci zrobili to dlatego, że był Żydem, dlatego, że był politykiem, czy też po to, by pomóc Niemcom pogodzić się z katastrofą wersalską. Niemożliwe odszkodowanie, które kraj musiałby zapłacić - przed 1984 rokiem! - pogrążył ludność w nędzy, a Rathenau był ostatnim bastionem zdrowego rozsądku.
  
  Po jego śmierci kraj zaczął drukować pieniądze tylko po to, by spłacić swoje długi. Czy odpowiedzialni za to rozumieli, że każdy wydrukowany przez nich znak deprecjonuje resztę? Pewnie tak, ale co innego mogli zrobić?
  
  W czerwcu 1922 r. za jedną markę można było kupić dwa papierosy; dwieście siedemdziesiąt dwie marki równały się jednemu dolarowi amerykańskiemu. Do marca 1923 roku, tego samego dnia, w którym Paul beztrosko włożył dodatkowego kartofla do torby Frau Schmidt, kupno papierosów kosztowało pięć tysięcy marek, a wyjście do banku z banknotem jednodolarowym kosztowało dwadzieścia tysięcy.
  
  Rodziny z trudem nadążały, gdy szaleństwo narastało. W każdy piątek, dzień wypłaty, kobiety czekały na swoich mężów pod drzwiami fabryki. Potem nagle oblegali sklepy i sklepy spożywcze, zalali Viktualienmarkt na Marienplatz, ostatnie fenigki pensji wydali na artykuły pierwszej potrzeby. Wrócili do domu obładowani jedzeniem i próbowali wytrzymać do końca tygodnia. W pozostałe dni tygodnia w Niemczech nie robiono zbyt wielu interesów. Kieszenie były puste. A w czwartkowy wieczór kierownik produkcji BMW miał taką samą siłę nabywczą, jak stary włóczęga ciągnący swoje kikuty przez błoto pod mostami Isar.
  
  Było wielu, którzy nie mogli tego znieść.
  
  Najbardziej cierpieli ci, którzy byli starzy, którym brakowało wyobraźni, którzy brali zbyt wiele za pewnik. Ich umysły nie mogły ogarnąć tych wszystkich zmian, tego świata, który kręcił się tam iz powrotem. Wielu popełniło samobójstwo. Inni pogrążają się w swojej biedzie.
  
  Inne się zmieniły.
  
  Paweł był jednym z tych, którzy się zmienili.
  
  Po tym, jak Herr Graf go zwolnił, Paul miał okropny miesiąc. Ledwie zdążył przezwyciężyć złość wywołaną atakiem Jurgena i ujawnieniem losu Alice, czy poświęcić więcej niż przelotną myśl zagadce śmierci ojca. Po raz kolejny potrzeba przeżycia była tak dotkliwa, że musiał stłumić własne emocje. Ale palący ból często pojawiał się w nocy, wypełniając jego sny duchami. Często nie mógł spać, a często rano, idąc ulicami Monachium w znoszonych, zaśnieżonych butach, myślał o śmierci.
  
  Czasami, gdy wracał bez pracy do pensjonatu, łapał się na tym, że patrzy pustymi oczami na Isar z Ludwigsbrücke. Chciał rzucić się do lodowatej wody, pozwolić prądowi ponieść jego ciało do Dunaju, a stamtąd do morza. Jest to fantastyczny obszar wodny, którego nigdy nie widział, ale gdzie zawsze myślał, że jego ojciec spotkał swój koniec.
  
  W takich przypadkach musiał znaleźć powód, by nie wspiąć się na ścianę i nie skoczyć. Obraz matki czekającej na niego każdej nocy w pensjonacie i pewność, że bez niego nie przeżyje, nie pozwalały mu raz na zawsze ugasić ognia w żołądku. W innych przypadkach powstrzymywał go sam pożar i przyczyny jego powstania.
  
  Aż w końcu pojawiła się iskierka nadziei. Chociaż skończyło się to śmiercią.
  
  Pewnego ranka dostawca padł Paulowi do stóp na środku drogi. Pusty wózek, który pchał, przewrócił się na bok. Koła wciąż się obracały, kiedy Paul przykucnął i próbował pomóc mężczyźnie wstać, ale nie mógł się ruszyć. Desperacko zachłysnął się powietrzem, a jego oczy zaszkliły się. Podszedł inny przechodzień. Był ubrany w ciemne ubrania i miał ze sobą skórzaną walizkę.
  
  "Sposób! Jestem lekarzem!"
  
  Lekarz przez jakiś czas próbował reanimować upadłego mężczyznę, ale bezskutecznie. W końcu wstał, kręcąc głową.
  
  "Atak serca lub zator. Trudno uwierzyć w kogoś tak młodego".
  
  Paul spojrzał na twarz zmarłego. Musiał mieć zaledwie dziewiętnaście lat, może mniej.
  
  Ja też, pomyślał Paul.
  
  "Doktorze, czy zajmie się pan ciałem?"
  
  - Nie mogę, musimy zaczekać na policję.
  
  Kiedy funkcjonariusze przybyli na miejsce, Paul cierpliwie opisał, co się stało. Lekarz potwierdził jego doniesienia.
  
  "Czy masz coś przeciwko, jeśli zwrócę samochód właścicielowi?"
  
  Oficer zerknął na pustą taczkę, a potem długo i twardo spojrzał na Paula. Nie podobał mu się pomysł ciągnięcia wózka z powrotem na komisariat.
  
  - Jak się nazywasz, kolego?
  
  "Paweł Reiner"
  
  - A dlaczego miałbym ci ufać, Paulu Reinerze?
  
  - Bo więcej zyskam, jeśli zaniosę to właścicielowi sklepu, niż gdybym próbował sprzedać te kawałki źle przybitego drewna na czarnym rynku - powiedział Paul z absolutną szczerością.
  
  "Bardzo dobry. Powiedz mu, żeby skontaktował się z komisariatem policji. Musimy poznać najbliższych krewnych. Jeśli nie zadzwoni do nas w ciągu trzech godzin, odpowiesz przede mną.
  
  Oficer wręczył mu znalezioną fakturę, zapisując starannym pismem adres sklepu spożywczego - na ulicy niedaleko Isartor - z listą rzeczy, które zmarły przeniósł jako ostatnie:? kilogram kawy, 3 kilogramy ziemniaków, 1 torebka cytryn, 1 puszka zupy Krunz? kilogram soli 2 butelki spirytusu kukurydzianego
  
  Kiedy Paul przybył do sklepu z taczką i poprosił o pracę dla zmarłego chłopca, Herr Ziegler rzucił mu niedowierzające spojrzenie, podobne do tego, jakie rzucił Paulowi sześć miesięcy później, kiedy młody człowiek wyjaśnił swój plan uratowania ich od ruiny.
  
  "Musimy zamienić sklep w bank".
  
  Właściciel sklepu upuścił słoik z dżemem, który czyścił i roztrzaskałby się na podłodze, gdyby Paul nie był w stanie podnieść go w powietrzu.
  
  "O czym mówisz? Byłeś pijany?" - powiedział, patrząc na wielkie kręgi pod oczami chłopca.
  
  - Nie, proszę pana - powiedział Paul, który nie spał całą noc, w kółko odtwarzając plan w swoim umyśle. Wyszedł ze swojego pokoju o świcie i zajął pozycję przy drzwiach ratusza na pół godziny przed jego otwarciem. Następnie biegał od okna do okna, zbierając informacje o pozwoleniach, podatkach i warunkach. Wrócił z grubą tekturową teczką. "Wiem, że to może zabrzmieć szalenie, ale tak nie jest. W tej chwili pieniądze nie mają żadnej wartości. Płace rosną codziennie i każdego ranka musimy liczyć nasze ceny".
  
  "Tak, i przypomniało mi się: dziś rano musiałem to wszystko zrobić sam" - powiedział z irytacją właściciel sklepu. "Nie możesz sobie wyobrazić, jakie to było trudne. I jest piątek! Za dwie godziny sklep nabierze rozpędu.
  
  "Wiem, proszę pana. I musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby pozbyć się dzisiaj wszystkich zapasów. Dziś po południu porozmawiam z kilkoma naszymi klientami i zaoferuję im towar w zamian za pracę, ponieważ praca ma się odbyć w poniedziałek. We wtorek rano przejdziemy kontrolę gminną, a w środę otworzymy."
  
  Ziegler wyglądał tak, jakby Paul poprosił go, by zaciął swoje ciało i przeszedł nago po Marienplatz.
  
  "Absolutnie nie. Ten sklep jest tu od siedemdziesięciu trzech lat. Zaczął ją mój pradziadek, a następnie przekazał ją mojemu dziadkowi, który przekazał ją mojemu ojcu, który w końcu przekazał ją mnie".
  
  Paul dostrzegł troskę w oczach właściciela sklepu. Wiedział, że grozi mu wyrzucenie z pracy za niesubordynację i szaleństwo. Postanowił więc pójść na całość.
  
  - To wspaniała historia, proszę pana. Ale niestety, za dwa tygodnie, kiedy ktoś, kto nie ma na nazwisko Ziegler, przejmie sklep na zgromadzeniu wierzycieli, cała ta tradycja zostanie uznana za bzdurę".
  
  Właściciel sklepu oskarżycielsko uniósł palec, gotów zbesztać Paula za jego uwagi, ale potem przypomniał sobie, w jakiej sytuacji się znalazł, i opadł na krzesło. Jej długi piętrzą się od początku kryzysu - długi, które w przeciwieństwie do wielu innych nie poszły z dymem. Pozytywną stroną całego tego szaleństwa - dla niektórych osób - było to, że ci, którzy mieli kredyty hipoteczne z roczną stopą procentową, byli w stanie je szybko spłacić, biorąc pod uwagę gwałtowne wahania kursu. Niestety, tacy jak Ziegler, którzy przekazali część swoich dochodów zamiast ustalonej kwoty gotówki, mogli tylko przegrać.
  
  "Nie rozumiem, Pawle. Jak to uratuje moją firmę?"
  
  Młody człowiek przyniósł mu szklankę wody, po czym pokazał artykuł wyrwany z wczorajszej gazety. Paul czytał go tyle razy, że atrament w niektórych miejscach się rozmazał. "To jest artykuł profesora uniwersyteckiego. Mówi, że w takich czasach, kiedy ludzie nie mogą polegać na pieniądzach, musimy spojrzeć w przeszłość. W czasach, gdy nie było pieniędzy. Na wymianę."
  
  "Ale..."
  
  "Proszę pana, daj mi chwilę. Niestety stolika nocnego czy trzech butelek wódki nikt nie wymieni na inne rzeczy, a lombardy są pełne. Dlatego musimy uciekać się do obietnic. w postaci dywidend.
  
  "Nie rozumiem", powiedział właściciel sklepu, który zaczynał odczuwać zawroty głowy.
  
  "Akcje, Herr Ziegler. Od tego wzrośnie giełda. Akcje zastąpią pieniądze. A my je sprzedamy".
  
  Ziegler się poddał.
  
  Przez następne pięć nocy Paul prawie nie spał. Przekonanie kupców - stolarzy, tynkarzy, stolarzy - aby w ten piątek za darmo odbierali żywność w zamian za pracę w weekend nie było wcale trudne. W rzeczywistości niektórzy byli tak wdzięczni, że Paweł musiał wielokrotnie podawać swoją chusteczkę.
  
  Musimy być w niezłym bałaganie, kiedy tęgi hydraulik wybucha płaczem, kiedy oferujesz mu kiełbasę w zamian za godzinę pracy, pomyślał. Główną trudnością była biurokracja, ale nawet pod tym względem Paweł miał szczęście. Studiował wytyczne i instrukcje, na które zwracali mu uwagę urzędnicy państwowi, aż w jego uszach pojawiły się punkty. Najbardziej obawiał się, że natknie się na jakieś zdanie, które zmiażdży wszystkie jego nadzieje. Po tym, jak wypełnił strony notatek w małej książeczce, w której nakreślił kroki, które musiał podjąć, wymagania dotyczące założenia Ziegler Bank spadły do dwóch:
  
  1) Reżyser musiał być obywatelem Niemiec w wieku powyżej dwudziestu jeden lat.
  
  2) W urzędach ratusza trzeba było wpłacić poręczenie w wysokości pół miliona marek niemieckich.
  
  Pierwszy był prosty: Herr Ziegler miał zostać dyrektorem, chociaż dla Paula było już całkiem jasne, że powinien pozostać jak najdłużej zamknięty w biurze. Co do drugiego... rok wcześniej pół miliona marek byłoby astronomiczną sumą, sposobem na to, by tylko wypłacalni mogli rozpocząć biznes oparty na zaufaniu. Dziś pół miliona marek to żart.
  
  "Nikt nie zaktualizował rysunku!" Paul wrzasnął, skacząc po warsztacie, zaskakując stolarzy, którzy już zrywali półki ze ścian.
  
  Zastanawiam się, czy urzędnicy służby cywilnej woleliby parę udek z kurczaka, pomyślał rozbawiony Paul. Przynajmniej mogli znaleźć dla nich jakieś zastosowanie.
  
  
  23
  
  
  Ciężarówka była otwarta, a ludzie jadący z tyłu nie mieli żadnej ochrony przed nocnym powietrzem.
  
  Prawie wszyscy milczeli, skupiając się na tym, co miało się wydarzyć. Brązowe koszule ledwie chroniły ich przed zimnem, ale to nie miało znaczenia, ponieważ wkrótce mieli być w drodze.
  
  Jurgen przykucnął i zaczął uderzać pałką w metalową podłogę ciężarówki. Nabrał tego nawyku podczas swojego pierwszego wypadu, kiedy jego towarzysze nadal odnosili się do niego z pewnym sceptycyzmem. Sturmabteilung, czyli SA - "szturmowcy" partii nazistowskiej - składali się z zatwardziałych byłych żołnierzy, ludzi z niższych klas, którzy ledwo potrafili przeczytać na głos akapit bez jąkania się. Ich pierwszą reakcją na pojawienie się tego eleganckiego młodzieńca - nie mniej syna barona - była odmowa. A kiedy Jürgen po raz pierwszy użył podłogi ciężarówki jako bębna, jeden z jego towarzyszy pokazał mu środkowy palec.
  
  - Wysyłasz telegram do baronowej, co, chłopcze?
  
  Inni zaśmiali się złośliwie.
  
  Tej nocy było mu wstyd. Jednak dziś wieczorem, kiedy zaczął upadać na podłogę, wszyscy inni szybko poszli za nim. Na początku rytm był wolny, miarowy, wyraźny, uderzenia idealnie zsynchronizowane. Ale gdy ciężarówka zbliżała się do miejsca przeznaczenia, hotelu w pobliżu głównego dworca kolejowego, ryk nasilił się, aż stał się ogłuszający, a ryk napełnił ich wszystkich adrenaliną.
  
  Jürgen uśmiechnął się. Nie było łatwo zdobyć ich zaufanie, ale teraz czuł, że wszyscy są w jego zasięgu. Kiedy prawie rok wcześniej po raz pierwszy usłyszał przemówienie Adolfa Hitlera i nalegał, aby sekretarz komitetu partyjnego natychmiast zarejestrował go jako członka Narodowosocjalistycznej Niemieckiej Partii Robotniczej, Krohn był zachwycony. Ale kiedy kilka dni później Jürgen zgłosił się do SA, ten entuzjazm przerodził się w rozczarowanie.
  
  "Co ty do diabła masz wspólnego z tymi brązowymi gorylami?" Jesteś bystry, mógłbyś zrobić karierę w polityce. A ta opaska na oku jest na twoim oku... Jeśli rozpuścisz odpowiednie plotki, to może stać się twoim powołaniem Można powiedzieć, że straciłeś oko broniąc Zagłębia Ruhry.
  
  Syn barona nie zwrócił na niego uwagi. Wszedł do SA pod wpływem impulsu, ale w tym, co zrobił, była pewna podświadoma logika. Pociągała go brutalność związana z paramilitarnym skrzydłem nazistów, ich duma jako grupy i bezkarność za przemoc, jaką mu to dawało. Grupa, do której nie pasował od samego początku i w której był celem obelg i kpin, na przykład "Baron Cyklop" i "Jednooka bratek".
  
  Zastraszony Jürgen porzucił gangsterskie podejście do kolegów ze szkoły. Byli prawdziwymi twardzielami i natychmiast zwarliby szeregi, gdyby próbował coś wymusić. Zamiast tego stopniowo zdobywał ich szacunek, nie okazując skruchy za każdym razem, gdy spotykali się oni lub ich wrogowie.
  
  Pisk hamulców zagłuszył wściekły dźwięk pałek. Ciężarówka gwałtownie się zatrzymała.
  
  "Wysiadać! Wysiadać!"
  
  Szturmowcy tłoczyli się w tylnej części ciężarówki. Potem dwadzieścia par czarnych butów przejechało truchtem po mokrej nawierzchni. Jeden ze szturmowców poślizgnął się w kałuży błotnistej wody, a Jürgen pospiesznie wyciągnął rękę, by pomóc mu wstać. Nauczył się, że takie gesty przyniosą mu punkty.
  
  Budynek naprzeciw nich nie miał nazwy, tylko napis T AVERN wymalowany nad drzwiami, a obok wymalowany czerwony bawarski kapelusz. Miejsce to było często wykorzystywane jako miejsce spotkań przez oddział partii komunistycznej i właśnie w tym momencie jedno z tych spotkań dobiegało końca. W środku było ponad trzydzieści osób, które przysłuchiwały się przemówieniu. Słysząc pisk hamulców ciężarówki, niektórzy z nich podnieśli głowy, ale było już za późno. Tawerna nie miała tylnych drzwi.
  
  Szturmowcy weszli w uporządkowanych szeregach, robiąc jak najwięcej hałasu. Przerażony kelner ukrył się za ladą, a pierwsi chętni zgarnęli ze stolików szklanki i talerze po piwie i rzucili je na ladę, lustro nad nią i półki z butelkami.
  
  "Co robisz?" - zapytał niski mężczyzna, przypuszczalnie właściciel tawerny.
  
  - Przyszliśmy rozbić nielegalne zgromadzenie - powiedział dowódca plutonu SA, występując naprzód z niestosownym uśmiechem.
  
  "Nie masz władzy!"
  
  Dowódca plutonu podniósł maczugę i uderzył mężczyznę w brzuch. Upadł na ziemię z jękiem. Przywódca dał mu jeszcze kilka kopniaków, po czym zwrócił się do swoich ludzi.
  
  "Upadać razem!"
  
  Jürgen natychmiast ruszył do przodu. Zawsze to robił, tylko po to, by zrobić ostrożny krok w tył i pozwolić komuś innemu poprowadzić atak - lub przyjąć kulę lub ostrze. Broń palna była teraz zakazana w Niemczech - tych Niemczech, którym alianci usunęli zęby - ale wielu weteranów wojennych nadal miało własne pistolety lub broń zabraną wrogowi.
  
  Ustawieni ramię w ramię szturmowcy ruszyli w kierunku tylnej części tawerny. Przestraszeni na śmierć komuniści zaczęli rzucać w wroga wszystkim, co wpadło im w ręce. Mężczyzna idący obok Jurgena został uderzony w twarz szklanym słojem. Zachwiał się, ale stojący za nim podnieśli go, a inny wystąpił naprzód, by zająć jego miejsce w pierwszym rzędzie.
  
  "Skurwysyny! Idź ssać fiuta swojego Führera!" - krzyknął młody człowiek w skórzanej czapce, podnosząc ławkę.
  
  Szturmowcy znajdowali się mniej niż trzy metry dalej, w zasięgu ręki rzuconych w nich mebli, więc Jurgen wybrał ten moment, by udawać potknięcie. Mężczyzna zrobił krok do przodu i stanął z przodu.
  
  W samą porę. Ławki rozsypały się po pokoju, rozległ się jęk, a mężczyzna, który właśnie zajął miejsce Jurgena, upadł do przodu z rozłupaną głową.
  
  "Gotowy?" - krzyknął dowódca plutonu. "Za Hitlera i Niemcy!"
  
  "Hitler i Niemcy!" - krzyknęli chórem pozostali.
  
  Obie grupy rzuciły się na siebie jak dzieci bawiące się w jakąś grę. Jurgen uniknął olbrzyma w kombinezonie mechanika, który zmierzał w jego stronę, uderzając go w kolana, gdy przechodził. Mechanik upadł, a ci, którzy stali za Jurgenem, zaczęli go bezlitośnie bić.
  
  Jurgen kontynuował swój postęp. Przeskoczył przewrócone krzesło i kopnął stół, który uderzył w udo starszego mężczyzny w okularach. Upadł na podłogę, ciągnąc za sobą stół. W jego dłoni wciąż było trochę zabazgranych skrawków papieru, więc syn barona doszedł do wniosku, że to musi być mówca, któremu przyszli przerwać. Nie obchodziło go to. Nie znał nawet imienia starca.
  
  Jurgen skierował się prosto na niego, próbując nadepnąć na niego obiema stopami, gdy zmierzał do swojego prawdziwego celu.
  
  Młody mężczyzna w skórzanej czapce walczył z dwoma szturmowcami na jednej z ławek. Pierwszy z mężczyzn próbował go oskrzydlić, ale młody człowiek przechylił ławkę w jego stronę i zdołał uderzyć go w szyję, przewracając. Inny mężczyzna machnął pałką, próbując go zaskoczyć, ale młody komunista zrobił unik i zdołał uderzyć szturmowca łokciem w nerkę. Kiedy zgiął się wpół, wijąc się z bólu, mężczyzna rozbił ławkę o jego plecy.
  
  A więc ten umie walczyć, pomyślał syn barona.
  
  Normalnie zostawiłby swoich najtwardszych przeciwników, by rozprawili się z kimś innym, ale coś w tym szczupłym, zapadniętym młodym człowieku uraziło Jürgena.
  
  Spojrzał wyzywająco na Jurgena.
  
  - Więc daj spokój, nazistowska dziwko. Boisz się złamać paznokieć?
  
  Jurgen wciągnął powietrze, ale był zbyt przebiegły, by pozwolić, by ta zniewaga wpłynęła na niego. Kontratakował.
  
  - Nie dziwię się, że tak bardzo lubisz czerwienie, ty chudy mały draniu. Ta broda Karola Marksa wygląda dokładnie jak tyłek twojej matki.
  
  Twarz młodzieńca rozjaśniła się z wściekłości i podnosząc resztki ławki rzucił się na Jürgena.
  
  Jurgen stał bokiem do napastnika i czekał na atak. Gdy mężczyzna rzucił się na niego, Jürgen odsunął się i komunista upadł na podłogę, tracąc czapkę. Jürgen uderzył go trzy razy z rzędu swoim kijem w plecy - niezbyt mocno, ale wystarczająco mocno, by stracił oddech, ale robiąc to, powalił go na kolana. Młodzieniec próbował się odczołgać, czego chciał Jurgen. Cofnął prawą nogę i mocno kopnął. Czubek buta trafił mężczyznę w brzuch, unosząc go ponad pół metra nad ziemię. Upadł na plecy, próbując oddychać.
  
  Z uśmiechem Jürgen brutalnie zaatakował komunistę. Jego żebra chrzęściły pod ciosami, a kiedy Jurgen nadepnął na jego ramię, chrzęściło jak sucha gałąź.
  
  Chwytając młodego mężczyznę za włosy, Jürgen zmusił go do wstania.
  
  "Spróbuj teraz powiedzieć to, co powiedziałeś o Führerze, komunistyczna szumowino!"
  
  "Idź do diabła!" - mruknął chłopiec.
  
  - Nadal chcesz opowiadać takie bzdury? Jurgen krzyknął z niedowierzaniem.
  
  Chwytając włosy chłopca jeszcze mocniej, uniósł maczugę i wycelował nią w usta ofiary.
  
  Pewnego dnia.
  
  Dwa razy.
  
  Trzykrotnie.
  
  Zęby chłopca były tylko garstką krwawych szczątków na drewnianej podłodze tawerny, a jego twarz była spuchnięta. W jednej chwili agresja, która karmiła mięśnie Jurgena, ustała. W końcu zrozumiał, dlaczego wybrał właśnie tę osobę.
  
  Było w nim coś z jego kuzyna.
  
  Puścił włosy komunisty i patrzył, jak opada bezwładnie na podłogę.
  
  Nie wygląda jak nikt inny, pomyślał Jürgen.
  
  Podniósł wzrok i zobaczył, że wokół niego walki ustały. Jedynymi, którzy pozostali na miejscu, byli szturmowcy, którzy obserwowali go z mieszaniną aprobaty i strachu.
  
  "Chodźmy stąd!" - krzyknął dowódca plutonu.
  
  W ciężarówce obok niego usiadł szturmowiec, którego Jurgen nigdy wcześniej nie widział i który z nimi nie podróżował. Syn barona ledwie zerknął na swojego towarzysza. Po tak gwałtownym epizodzie zwykle pogrążał się w melancholijnym wycofaniu i nie lubił, gdy ktoś mu przeszkadzał. Dlatego warknął z niezadowolenia, gdy drugi mężczyzna przemówił do niego ściszonym głosem.
  
  "Jak masz na imię?"
  
  - Jürgen von Schroeder - odparł niechętnie.
  
  "Więc to Ty. Opowiadali mi o tobie. Przyszedłem tu dzisiaj specjalnie, żeby się z tobą spotkać. Nazywam się Juliusz Shrek.
  
  Jurgen zauważył subtelne różnice w mundurze mężczyzny. Nosił emblemat czaszki i skrzyżowanych piszczeli i czarny krawat.
  
  "By mnie spotkać? Dlaczego?"
  
  "Tworzę specjalną grupę... ludzi z odwagą, umiejętnościami, inteligencją. Bez żadnych burżuazyjnych wyrzutów sumienia".
  
  - Skąd wiesz, że mam te rzeczy?
  
  "Widziałem cię tam w akcji. Zachowałeś się sprytnie, nie jak cała reszta mięsa armatniego. I, oczywiście, jest kwestia twojej rodziny. Twoja obecność w naszym zespole dodałaby nam prestiżu. To by nas odróżniało od motłochu".
  
  "Co chcesz?"
  
  "Chcę, żebyś dołączył do mojej grupy wsparcia. Elita SA, która odpowiada tylko przed Führerem".
  
  
  24
  
  
  Odkąd Alice zauważyła Paula na drugim końcu klubu kabaretowego, miała okropną noc. To było ostatnie miejsce, w którym spodziewała się go znaleźć. Spojrzała jeszcze raz, żeby się upewnić, ponieważ światła i dym mogły być nieco mylące, ale oczy jej nie myliły.
  
  Co on tu do cholery robi?
  
  Jej pierwszym odruchem było schowanie Kodaka za plecami ze wstydu, ale nie mogła wytrzymać w tej pozycji zbyt długo, ponieważ aparat i lampa błyskowa były zbyt ciężkie.
  
  Poza tym pracuję. Cholera, to jest coś, z czego powinienem być dumny.
  
  "Hej, piękne ciało! Zrób mi zdjęcie, ślicznotko!
  
  Alice uśmiechnęła się, uniosła lampę błyskową - na długim kiju - i pociągnęła za spust, tak że wystrzeliła bez zużywania ani jednego filmu. Dwaj pijacy zasłaniający jej widok na stoliki Paula upadli na boki. Chociaż od czasu do czasu musiała ładować lampę błyskową proszkiem magnezowym, nadal był to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się tych, którzy jej przeszkadzali.
  
  Mnóstwo ludzi krzątało się wokół niej w takie noce jak ta, kiedy musiała zrobić dwieście, trzysta zdjęć gościom BeldaKlubu. Po ich zaprojektowaniu właściciel wybrał pół tuzina do powieszenia na ścianie wejściowej, ujęć przedstawiających klientów bawiących się z klubowymi tancerkami. Jak twierdzi właścicielka, najlepsze zdjęcia powstały wczesnym rankiem, kiedy często można było patrzeć, jak najbardziej znani rozrzutnicy piją szampana z damskich butów. Alice nienawidziła całego tego miejsca: hałaśliwej muzyki, cekinowych kostiumów, prowokacyjnych piosenek, alkoholu i ludzi, którzy pili go w ogromnych ilościach. Ale to była jej praca.
  
  Zawahała się, zanim podeszła do Paula. Czuła, że nie wygląda szczególnie atrakcyjnie w granatowym garniturze z drugiej ręki i kapeluszu, który nie do końca na nią pasował, a mimo to nadal przyciągała frajerów jak magnes. Już dawno doszła do wniosku, że mężczyźni lubią być w centrum jej uwagi i postanowiła wykorzystać ten fakt do przełamania lodów w związku z Paulem. Nadal wstydziła się tego, jak jej ojciec wyrzucił go z domu, i trochę niepokoiły ją kłamstwa, które jej opowiadano, że trzymał pieniądze dla siebie.
  
  Zrobię mu żart. Podejdę do niego z aparatem zasłaniającym twarz, zrobię zdjęcie, a potem ujawnię mu, kim jestem. Jestem pewien, że będzie zadowolony.
  
  Ruszyła z uśmiechem.
  
  Osiem miesięcy wcześniej Alice szukała pracy na ulicy.
  
  W przeciwieństwie do Paula jej poszukiwania nie były desperackie, ponieważ miała dość pieniędzy na kilka miesięcy. Jednak było ciężko. Jedynymi zajęciami dla kobiet - okrzykniętymi na rogach ulic lub szeptanymi na zapleczu - były prostytutki lub kochanki, a to była ścieżka, na którą Alice nie była gotowa podążyć w żadnych okolicznościach.
  
  Nie to i ja też nie wrócę do domu, przysięgła.
  
  Myślała o wyjeździe do innego miasta. Hamburgu, Düsseldorfie, Berlinie. Jednak wieści, które napływały z tych miejsc, były równie złe jak to, co wydarzyło się w Monachium, a nawet gorsze. I było coś - być może nadzieja na ponowne spotkanie pewnej osoby - co ją powstrzymywało. Ale kiedy jej rezerwy malały, Alice stawała się coraz bardziej zdesperowana. Aż pewnego popołudnia, spacerując Agnesstrasse w poszukiwaniu pracowni krawieckiej, o której jej powiedziano, Alice zobaczyła ogłoszenie w witrynie sklepu. Potrzebny asystent
  
  Kobiety nie muszą się zgłaszać
  
  Nawet nie sprawdziła, co to za biznes. Oburzona gwałtownie otworzyła drzwi i podeszła do jedynej osoby za ladą: szczupłego, starszego mężczyzny o dramatycznie przerzedzających się siwych włosach.
  
  "Dzień dobry Fraulein".
  
  "Dzień dobry. Przyszedłem w sprawie pracy.
  
  Mały człowieczek spojrzał na nią uważnie.
  
  - Czy mogę zaryzykować przypuszczenie, że naprawdę umiesz czytać, Fraulein?
  
  - Tak, chociaż zawsze mam problem z jakimikolwiek bzdurami.
  
  Na te słowa twarz mężczyzny zmieniła się. Jego usta wykrzywiły się w grymasie rozbawienia, ukazując przyjemny uśmiech, po którym nastąpił śmiech. "Jesteś zatrudniony!"
  
  Alice spojrzała na niego, całkowicie oszołomiona. Weszła do lokalu, gotowa wsadzić nos w jego śmieszny szyld, myśląc, że wszystko, co może osiągnąć, to zrobić z siebie głupka.
  
  "Zaskoczony?"
  
  - Tak, dość zdziwiony.
  
  "Widzisz Fraulein..."
  
  Alys Tannenbaum.
  
  - August Muntz - powiedział mężczyzna z eleganckim ukłonem. "Widzisz, Fraulein Tannenbaum, postawiłem ten znak, żeby taka kobieta jak ty zareagowała. Praca, którą oferuję, wymaga umiejętności technicznych, przytomności umysłu, a przede wszystkim sporej dozy śmiałości. Wygląda na to, że masz dwie ostatnie cechy, a pierwszej można się nauczyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę moje własne doświadczenie...
  
  "A czy masz coś przeciwko, że ja..."
  
  "Żyd? Wkrótce zdasz sobie sprawę, że nie jestem zbyt tradycyjna, kochanie.
  
  - Co dokładnie chcesz, żebym zrobił? - zapytała podejrzliwie Alicja.
  
  - Czy to nie oczywiste? - powiedział mężczyzna, wskazując na siebie. Alice po raz pierwszy spojrzała na sklep i zobaczyła, że to studio fotograficzne. "Robić zdjęcia."
  
  Chociaż Paul zmieniał się z każdą wykonywaną pracą, Alice była całkowicie zmieniona przez swoją. Młoda kobieta od razu zakochała się w fotografii. Nigdy wcześniej nie stała za kamerą, ale kiedy nauczyła się podstaw, wiedziała, że nie chce robić w życiu nic innego. Szczególnie lubiła ciemnię, w której na tackach mieszano chemikalia. Nie mogła oderwać wzroku od obrazu, który zaczął pojawiać się na papierze, a rysy i twarze stawały się coraz wyraźniejsze.
  
  Od razu też zaprzyjaźniła się z fotografem. Chociaż tabliczka na drzwiach głosiła MUNZ I SYNOWIE, Alice szybko odkryła, że nie mają synów i nigdy ich nie będą mieli. August dzielił mieszkanie nad sklepem z wątłym, bladym młodym mężczyzną, którego nazywał "moim siostrzeńcem Ernstem". Alice spędzała z nimi długie wieczory grając w tryktraka iz czasem jej uśmiech powrócił.
  
  Nie lubiła tylko jednego aspektu tej pracy i właśnie do tego zatrudnił ją August. Właściciel pobliskiego klubu kabaretowego - August wyznał Alice, że mężczyzna był jego byłą kochanką - zaoferował niezłą sumę pieniędzy za fotografa w lokalu trzy razy w tygodniu.
  
  "Oczywiście chciałby, żebym to była ja. Ale myślę, że lepiej, jeśli pojawi się ładna dziewczyna... taka, która nie da się zastraszyć - powiedziała Augusta, mrugając.
  
  Właściciel klubu był zadowolony. Zdjęcia przy wejściu do jego lokalu pomogły rozpowszechnić informacje o BeldaKlub, aż stał się on jedną z głównych atrakcji nocnego życia Monachium. Oczywiście nie może się równać z Berlinem, ale w mrocznych czasach każdy biznes oparty na alkoholu i seksie jest skazany na sukces. Krążyły pogłoski, że wielu klientów wyda całą swoją wypłatę na pięć szalonych godzin, zanim ucieknie się do spustu, sznurka lub butelki pigułek.
  
  Kiedy zbliżała się do Paula, Alice wierzyła, że nie będzie on jednym z tych klientów, którzy wyszli na ostatnią randkę.
  
  Bez wątpienia przyszedł z przyjacielem. Albo z ciekawości, pomyślała. W końcu wszyscy przychodzili w tych dniach do BeldaKlubu, choćby po to, by spędzić godziny popijając jedno piwo. Barmani byli wyrozumiali i znani byli z tego, że przyjmowali obrączki w zamian za kilka kufli piwa.
  
  Podeszła bliżej i zbliżyła aparat do twarzy. Przy stole siedziało pięć osób, dwóch mężczyzn i trzy kobiety. Na obrusie leżało kilka do połowy opróżnionych lub odwróconych butelek szampana i stos prawie nietkniętego jedzenia.
  
  "Cześć Paweł! Musisz pozować dla potomności!" - powiedział mężczyzna obok Alice.
  
  Paweł podniósł wzrok. Miał na sobie czarny smoking, który nie pasował dobrze na jego ramionach, i muszkę, która była rozpięta i wisiała na jego koszuli. Kiedy mówił, jego głos był ochrypły, a słowa bełkotliwe.
  
  "Słyszeliście to, dziewczyny? Wywołaj uśmiech na tych twarzach".
  
  Dwie kobiety po obu stronach Paula miały na sobie srebrzyste suknie wieczorowe i takie same kapelusze. Jedna z nich złapała go za podbródek, zmusiła, by na nią spojrzał, i złożyła niechlujny francuski pocałunek, gdy tylko opadła okiennica. Zaskoczony odbiorca odwzajemnił pocałunek, po czym wybuchnął śmiechem.
  
  "Widzieć? Naprawdę wywołują uśmiech na twojej twarzy!" - powiedział jego przyjaciel, wybuchając śmiechem.
  
  Alice była zaskoczona, gdy to zobaczyła, a Kodak prawie wypadł jej z rąk. Czuła się chora. Ten pijak, po prostu kolejny, którym gardziła noc w noc od tygodni, był tak daleki od jej wizerunku nieśmiałego węglarza, że Alice nie mogła uwierzyć, że to naprawdę Paul.
  
  A jednak było.
  
  Młody mężczyzna nagle ją rozpoznał i z wahaniem wstał.
  
  "Alicja!"
  
  Mężczyzna, który był z nim, odwrócił się do niej i uniósł kieliszek.
  
  "Znacie się?"
  
  - Myślałam, że go znam - powiedziała chłodno Alice.
  
  "Doskonały! Powinieneś wiedzieć, że twój przyjaciel jest bankierem odnoszącym największe sukcesy w Isartor... Sprzedajemy więcej akcji niż jakikolwiek inny bank, który pojawił się w ostatnim czasie! Jestem jego dumnym księgowym
  
  ... Chodź, wznieś z nami toast".
  
  Alice poczuła falę pogardy przebiegającą przez jej ciało. Słyszała wszystko o nowych bankach. Prawie wszystkie lokale powstałe w ostatnich miesiącach były prowadzone przez młodych ludzi, a dziesiątki studentów przychodziły co wieczór do klubu, aby wydać swoje zarobki na szampana i dziwki, zanim pieniądze były zupełnie bezwartościowe.
  
  "Kiedy ojciec powiedział mi, że wziąłeś pieniądze, nie uwierzyłem mu. Jak bardzo się myliłem. Teraz widzę, że tylko to cię interesuje - powiedziała, odwracając się.
  
  - Alice, poczekaj... - wymamrotał zakłopotany młody człowiek. Zatoczył się wokół stołu i próbował złapać ją za ramię.
  
  Alice odwróciła się i dała mu klapsa, który zabrzmiał jak dzwonek. Chociaż Paul próbował się ratować, trzymając się obrusu, przewrócił się i wylądował na podłodze pod gradem potłuczonych butelek i śmiechem trzech chórzystek.
  
  - Swoją drogą - powiedziała Alice, odchodząc - nadal wyglądasz jak kelner w tym smokingu.
  
  Paul skorzystał z krzesła, aby wstać w samą porę, by zobaczyć, jak plecy Alice znikają w tłumie. Jego przyjaciel księgowy prowadził teraz dziewczyny na parkiet. Nagle czyjaś ręka chwyciła mocno Paula i posadziła go na krześle.
  
  - Wygląda na to, że poklepałeś ją w złym kierunku, co?
  
  Osoba, która mu pomogła, wydawała się niejasno znajoma.
  
  "Kim do cholery jesteś?"
  
  - Jestem przyjacielem twojego ojca, Paul. Ten, który właśnie teraz zastanawia się, czy jesteś godzien nosić jego imię.
  
  - Co wiesz o moim ojcu?
  
  Mężczyzna wyjął wizytówkę i włożył ją do wewnętrznej kieszeni smokingu Paula.
  
  - Przyjdź do mnie, kiedy będziesz trzeźwy.
  
  
  25
  
  
  Paul oderwał wzrok od pocztówki i spojrzał na szyld nad księgarnią, wciąż niepewny, co tam robi.
  
  Sklep znajdował się zaledwie kilka kroków od Marienplatz, w maleńkim centrum Monachium. To tutaj rzeźnicy i straganiarze Schwabing ustąpili miejsca zegarmistrzom, modystom i sklepom z trzciną. Obok lokalu Kellera było nawet małe kino, w którym wyświetlano "Nosferatu" F.W. Murnau, ponad rok po tym, jak po raz pierwszy trafił na ekrany. Było południe i musieli być w połowie drugiego pokazu. Paul wyobraził sobie kinooperatora w swojej kabinie, wymieniającego jedną po drugiej zużyte rolki filmu. Zrobiło mu się go żal. Wślizgnął się na ten film - pierwszy i jedyny, jaki kiedykolwiek widział - do kina obok pensjonatu, kiedy całe miasteczko o tym mówiło. Nie podobała mu się słabo zawoalowana adaptacja Drakuli Brama Stokera. Dla niego prawdziwe emocje związane z historią tkwiły w jej słowach i ciszy, w bieli otaczającej czarne litery na stronie. Wersja kinowa wydawała się zbyt prosta, jak dwuczęściowa układanka.
  
  Paul ostrożnie wszedł do księgarni, ale wkrótce zapomniał o swoich obawach, studiując tomy starannie ułożone na sięgających od podłogi do sufitu regałach i dużych stołach przy oknie. W zasięgu wzroku nie było licznika.
  
  Przeglądał pierwsze wydanie Śmierci w Wenecji, kiedy usłyszał za sobą głos.
  
  "Thomas Mann to dobry wybór, ale jestem pewien, że już to czytałeś".
  
  Paweł odwrócił się. Był tam Keller i uśmiechał się do niego. Jego włosy były zupełnie białe, nosił staromodną bródkę, a od czasu do czasu drapał swoje duże uszy, zwracając na nie jeszcze większą uwagę. Paul czuł, że zna tego człowieka, choć nie mógł powiedzieć skąd.
  
  "Tak, czytałem, ale w pośpiechu. Pożyczył mi go jeden z gości pensjonatu, w którym mieszkam. Książki zwykle nie zostają w moich rękach na długo, bez względu na to, jak bardzo chcę je ponownie przeczytać".
  
  "Oh. Ale nie czytaj ponownie, Paul, jesteś za młody, a ludzie, którzy czytają ponownie, zbyt szybko napełniają się nieodpowiednią mądrością. Na razie powinieneś czytać wszystko, co możesz, tak różnorodne, jak tylko możesz. Dopiero gdy osiągniesz mój wiek, zrozumiesz, że ponowne czytanie nie jest stratą czasu".
  
  Paweł znów na niego spojrzał. Keller był dobrze po pięćdziesiątce, chociaż plecy miał proste jak patyk, a jego ciało było umięśnione w staroświeckim trzyczęściowym garniturze. Jego siwe włosy nadawały mu przyzwoity wygląd, chociaż Paul podejrzewał, że mogły być farbowane. Nagle zdał sobie sprawę, gdzie wcześniej widział tego mężczyznę.
  
  - Byłeś na przyjęciu urodzinowym Jurgena cztery lata temu.
  
  - Masz dobrą pamięć, Pawle.
  
  - Kazałeś mi wyjść tak szybko, jak tylko mogłem... że ona czeka na zewnątrz - powiedział ze smutkiem Paul.
  
  "Pamiętam, jak uratowałeś dziewczynę z absolutną jasnością, w samym środku sali balowej. Ja też miałem swoje momenty... i swoje wady, chociaż nigdy nie popełniłem tak dużego błędu jak ten, który popełniłeś wczoraj, Paul.
  
  "Nie przypominaj mi. Skąd, do diabła, miałem wiedzieć, że ona tam jest? Minęły dwa lata, odkąd widziałem ją po raz ostatni!"
  
  "No cóż, myślę, że właściwym pytaniem jest to, co do diabła robiłeś, upijając się jak marynarz?"
  
  Paul niezgrabnie przestąpił z nogi na nogę. Dyskusja na te tematy z zupełnie obcą osobą była dla niego krępująca, ale jednocześnie czuł dziwny spokój w towarzystwie księgarza.
  
  - W każdym razie - kontynuował Keller - nie chcę cię torturować, ponieważ worki pod oczami i blada twarz mówią mi, że już wystarczająco się torturowałeś.
  
  - Powiedziałeś, że chcesz ze mną porozmawiać o moim ojcu - powiedział z niepokojem Paul.
  
  "Nie, nie to powiedziałem. Powiedziałem, że powinieneś do mnie przyjść.
  
  "Więc dlaczego?"
  
  Tym razem to Keller milczał. Zaprowadził Paula do okna i wskazał na kościół św. Michała, naprzeciwko księgarni. Nad posągiem archanioła, który nadał budowli imię, górowała tablica z brązu przedstawiająca drzewo genealogiczne dynastii Wittelsbachów. W popołudniowym słońcu cienie posągu były długie i groźne.
  
  "Spójrz... trzy i pół stulecia świetności. A to tylko krótki prolog. W 1825 roku Ludwik I postanowił zamienić nasze miasto w nowe Ateny. Alejki i bulwary pełne światła, przestrzeni i harmonii. Teraz spójrz trochę niżej, Paul.
  
  Żebracy zebrali się przed drzwiami kościoła, ustawiając się w kolejce po zupę, którą parafia rozdawała o zachodzie słońca. Kolejka dopiero się formowała i rozciągała się dalej, niż Paul mógł zobaczyć z witryny sklepowej. Nie zdziwił go widok weteranów wojennych wciąż noszących niechlujne mundury, które zostały zakazane prawie pięć lat wcześniej. Nie był zszokowany pojawieniem się włóczęgów, których twarze były odciśnięte biedą i pijaństwem. Najbardziej zaskoczyło go to, że zobaczył dziesiątki dorosłych mężczyzn, ubranych w wyświechtane garnitury, ale w idealnie wyprasowane koszule, z których żaden nie miał nawet śladu płaszcza, pomimo silnego wiatru tego czerwcowego wieczoru.
  
  Płaszcz człowieka rodzinnego, który musi codziennie wychodzić, by zdobyć chleb dla swoich dzieci, jest zawsze jedną z ostatnich rzeczy do zastawienia, pomyślał Paul, nerwowo wkładając ręce do kieszeni własnego płaszcza. Kupił płaszcz z drugiej ręki, zdziwiony, że znalazł tak dobrej jakości materiał za cenę średniej wielkości sera.
  
  Zupełnie jak smoking.
  
  "Pięć lat po upadku monarchii: terror, uliczne mordy, głód, bieda. Którą wersję Monachium wolisz, chłopcze?
  
  - Prawdziwe, jak sądzę.
  
  Keller spojrzał na niego, najwyraźniej zadowolony z jego odpowiedzi. Paul zauważył, że jego nastawienie nieco się zmieniło, jakby to pytanie było testem na coś znacznie większego, co miało dopiero nadejść.
  
  "Spotkałem Hansa Reinera wiele lat temu. Nie pamiętam dokładnej daty, ale myślę, że było to około 1895 roku, ponieważ poszedł do księgarni i kupił egzemplarz Karpackiego zamku Verne'a, który właśnie się ukazał.
  
  - Czy on też lubił czytać? - zapytał Paul, nie mogąc ukryć swoich emocji. Tak mało wiedział o człowieku, który dał mu życie, że jakikolwiek przebłysk podobieństwa napełniał go mieszanką dumy i zmieszania, niczym echo z innego czasu. Czuł ślepą potrzebę zaufania księgarzowi, wyrzucenia z głowy wszelkich śladów ojca, którego nigdy nie mógł spotkać.
  
  "Był prawdziwym molem książkowym! Twój ojciec i ja rozmawialiśmy przez kilka godzin pierwszego dnia. W tamtych czasach trwało to długo, bo moja księgarnia była pełna od otwarcia do zamknięcia, a nie opuszczona jak teraz. Znaleźliśmy wspólne zainteresowania, takie jak poezja. Chociaż był bardzo inteligentny, dość wolno dobierał słowa i podziwiał, do czego zdolni są ludzie tacy jak Hölderlin i Rilke. Raz nawet poprosił mnie o pomoc przy wierszyku, który napisał dla twojej matki.
  
  - Pamiętam, jak opowiadała mi o tym wierszu - powiedział ponuro Paul - chociaż nigdy nie dała mi go przeczytać.
  
  - Może wciąż jest w papierach twojego ojca? - zasugerował księgarz.
  
  "Niestety, to, co mieliśmy, zostało w domu, w którym mieszkaliśmy. Musieliśmy szybko wyjechać".
  
  "Szkoda. W każdym razie... za każdym razem, gdy przyjeżdżał do Monachium, spędzaliśmy razem ciekawe wieczory. W ten sposób po raz pierwszy usłyszałem o Wielkiej Loży Wschodzącego Słońca.
  
  "Co to jest?"
  
  Księgarz ściszył głos.
  
  "Czy wiesz, kim są masoni, Paul?"
  
  Młodzieniec spojrzał na niego zdziwiony.
  
  "Gazety mówią, że to potężna tajna sekta".
  
  "Rządzony przez Żydów, którzy kontrolują losy świata?" - powiedział Keller głosem pełnym ironii. - Ja też słyszałem tę historię wiele razy, Paul. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy ludzie szukają kogoś, kogo można winić za wszystkie złe rzeczy, które się dzieją".
  
  "Więc jaka jest prawda?"
  
  "Masoni to tajne stowarzyszenie, a nie sekta, składające się z wybranych ludzi, którzy dążą do oświecenia i triumfu moralności na świecie".
  
  - Mówiąc "wybrany" masz na myśli "potężny"?
  
  "NIE. Ci ludzie sami wybierają. Żadnemu masonowi nie wolno prosić laika, by został masonem. Ten laik musi prosić, tak jak ja prosiłem twojego ojca o przyjęcie mnie do loży.
  
  "Czy mój ojciec był masonem?" - zapytał zdziwiony Paweł.
  
  - Poczekaj chwilę - powiedział Keller. Zamknął drzwi sklepu, przestawił tabliczkę na ZAMKNIĘTE, a potem poszedł do pokoju na zapleczu. Po powrocie pokazał Paulowi starą fotografię studyjną. Przedstawiał młodego Hansa Reinera, Kellera i trzy inne osoby, których Paul nie znał, wszyscy wpatrujący się w kamerę. Ich zamrożone pozy były powszechne w fotografii z początku wieku, kiedy modele musieli pozostać nieruchomo przez co najmniej minutę, aby zdjęcie nie było rozmyte. Jeden z mężczyzn trzymał dziwny symbol, który Paul widział wiele lat temu w biurze swojego wuja: kwadrat i kompas naprzeciw siebie, z dużym "G" pośrodku.
  
  "Twój ojciec był Strażnikiem Świątyni Wielkiej Loży Wschodzącego Słońca. Strażnik upewnia się, że drzwi do świątyni są zamknięte przed rozpoczęciem pracy... W języku profanum, przed rozpoczęciem rytuału."
  
  - Wydawało mi się, że mówiłeś, że to nie ma nic wspólnego z religią.
  
  "Jako masoni wierzymy w istotę nadprzyrodzoną, którą nazywamy Wielkim Architektem Wszechświata. To tyle jeśli chodzi o dogmat. Każdy mason czci Wielkiego Architekta tak, jak uważa za stosowne. W mojej loży są żydzi, katolicy i protestanci, chociaż nie mówią o tym otwarcie. W loży zabronione są dwa tematy: religia i polityka".
  
  - Czy loża miała coś wspólnego ze śmiercią mojego ojca?
  
  Księgarz milczał przez chwilę, zanim odpowiedział.
  
  - Niewiele wiem o jego śmierci, poza tym, że to, co panu powiedziano, jest kłamstwem. W dniu, w którym widziałem go po raz ostatni, napisał do mnie SMS-a i spotkaliśmy się w pobliżu księgarni. Rozmawialiśmy w pośpiechu, na środku ulicy. Powiedział mi, że jest w niebezpieczeństwie i że obawia się o życie twoje i twojej matki. Dwa tygodnie później usłyszałem plotkę, że jego statek zatonął w koloniach.
  
  Paul zastanawiał się, czy powinien powiedzieć Kellerowi o ostatnich słowach swojego kuzyna Edwarda, nocy, kiedy jego ojciec odwiedził rezydencję Schroederów i wystrzale, który usłyszał Edward, ale zdecydował, że tego nie zrobi. Dużo myślał o dowodach, ale nie mógł znaleźć niczego rozstrzygającego, aby udowodnić, że jego wujek był odpowiedzialny za zniknięcie ojca. W głębi serca wierzył, że coś jest w tym pomyśle, ale dopóki nie był całkowicie pewien, nie chciał z nikim dzielić tego ciężaru.
  
  - Poprosił mnie też, żebym ci coś dał, kiedy będziesz wystarczająco dorosły. Szukałem cię od miesięcy - kontynuował Keller.
  
  Paul poczuł, jak serce mu się przewraca.
  
  "Co to jest?"
  
  - Nie wiem, Pawle.
  
  "No, na co czekasz? Daj mi to!" - powiedział Paul, prawie krzycząc.
  
  Księgarz spojrzał chłodno na Paula, dając do zrozumienia, że nie lubi, gdy ludzie wydają mu polecenia w jego własnym domu.
  
  "Czy uważasz, że jesteś godzien dziedzictwa swojego ojca, Paul? Facet, którego widziałem któregoś dnia w BeldaKlub, nie wydawał się lepszy od pijanego głupka.
  
  Paul otworzył usta, by odpowiedzieć, by opowiedzieć temu mężczyźnie o głodzie i zimnie, jakie znosił, kiedy zostali wyrzuceni z posiadłości Shredderów. O zmęczeniu noszeniem węgla po wilgotnych schodach. O rozpaczy, kiedy nie miałeś nic i wiedziałeś, że pomimo wszystkich przeszkód, wciąż musisz szukać dalej. O kuszeniu przez zimne wody Izary. Ale w końcu żałował, ponieważ to, co przeszedł, nie dawało mu prawa do zachowywania się tak, jak zachowywał się w poprzednich tygodniach.
  
  Jeśli o to chodzi, uczyniło go to jeszcze bardziej winnym.
  
  - Herr Keller... gdybym należał do loży, czy byłbym przez to bardziej godny?
  
  "Gdybyś poprosił o to z głębi serca, to byłby początek. Ale zapewniam cię, że nie będzie to łatwe, nawet dla kogoś takiego jak ty.
  
  Paul przełknął ślinę, zanim odpowiedział.
  
  "W takim razie pokornie proszę o pomoc. Chcę być masonem, jak mój ojciec".
  
  
  26
  
  
  Alice skończyła przesuwać papier w tacy wywoływacza, a następnie umieściła go w roztworze utrwalającym. Patrząc na zdjęcie, poczuła się dziwnie. Z jednej strony jestem dumny z technicznej doskonałości fotografii. Gest dziwki, kiedy trzymała Paula. Błysk w jej oczach, jego na wpół przymknięte oczy... Szczegóły sprawiały, że wydawało się, że można niemal dotknąć sceny, ale pomimo jej zawodowej dumy, obraz zjadał Alice od środka.
  
  Pogrążona w myślach w ciemnym pokoju, ledwo usłyszała dźwięk dzwonka ogłaszającego nowego gościa w sklepie. Jednak podniosła wzrok, gdy usłyszała znajomy głos. Zajrzała do judasza z czerwonego szkła, który dawał jej wyraźny widok na sklep, a jej oczy potwierdziły to, co mówiły jej uszy i serce.
  
  - Dzień dobry - zawołał ponownie Paul, podchodząc do lady.
  
  Zdając sobie sprawę, że handel akcjami może być bardzo krótkotrwały, Paul nadal mieszkał z matką w pensjonacie, więc zrobił duży objazd, aby wstąpić do Münz & Sons. Adres studia fotograficznego dostał od jednego z pracowników klubu, rozwiązując sobie język kilkoma banknotami.
  
  Pod pachą niósł starannie zapakowaną paczkę. Zawierała grubą czarną księgę ze złotym wytłoczeniem. Sebastian powiedział mu, że zawiera podstawy, które powinien znać każdy laik, zanim zostanie masonem. Najpierw Hans Reiner, a potem Sebastian zostali z nią inicjowani. Ręce Paula swędziały z pragnienia, by przesunąć wzrokiem po linijkach, które przeczytał także jego ojciec, ale najpierw musiał zrobić coś pilniejszego.
  
  "Jesteśmy zamknięci" - powiedział fotograf Paul.
  
  "Naprawdę? Myślałem, że zostało dziesięć minut do zamknięcia - powiedział Paul, zerkając podejrzliwie na zegar na ścianie.
  
  "Dla Was jesteśmy zamknięci."
  
  "Dla mnie?"
  
  - Więc nie jesteś Paulem Reinerem?
  
  "Skąd znasz moje imie?"
  
  "Pasujesz do opisu. Wysoki, szczupły, ze szklistymi oczami, przystojny jak diabli. Były jeszcze inne przymiotniki, ale lepiej, żebym ich nie powtarzał".
  
  Z tylnego pokoju dobiegł trzask. Słysząc to, Paul spróbował zajrzeć fotografowi przez ramię.
  
  - Alicja jest tam?
  
  "To musi być kot".
  
  "To nie wyglądało jak kot".
  
  "Nie, brzmiało to jak pusta taca wywoływacza, która została upuszczona na podłogę. Ale Alice tu nie ma, więc to musi być kot.
  
  Rozległ się kolejny trzask, tym razem głośniejszy.
  
  "A oto kolejny. Dobrze, że są z metalu - powiedział August Münz, eleganckim gestem zapalając papierosa.
  
  "Lepiej idź nakarm tego kota. Wygląda na to, że jest głodny".
  
  "Bardziej jak wściekły".
  
  - Rozumiem, dlaczego - powiedział Paul, spuszczając głowę.
  
  - Posłuchaj, przyjacielu, zostawiła coś dla ciebie.
  
  Fotograf podał mu fotografię zadrukowaną stroną do dołu. Paul odwrócił go i zobaczył lekko niewyraźne zdjęcie zrobione w parku.
  
  "To jest kobieta śpiąca na ławce w angielskim ogrodzie".
  
  August głęboko zaciągnął się papierosem.
  
  "Dzień, w którym zrobiła to zdjęcie... był to jej pierwszy samodzielny spacer. Pożyczyłem jej aparat, żeby jeździła po mieście w poszukiwaniu zdjęcia, które mnie poruszy. Spędzała czas spacerując po parku, jak wszyscy nowicjusze. Nagle zauważyła tę kobietę siedzącą na ławce i Alice spodobał się jej spokój. Zrobiła zdjęcie, a potem poszła jej podziękować. Kobieta nie odpowiedziała, a kiedy Alicja dotknęła jej ramienia, upadła na ziemię".
  
  "Ona nie żyła" - powiedział Paul z przerażeniem, nagle zdając sobie sprawę z tego, na co patrzy.
  
  - Umarł z głodu - odparł August, zaciągając się ostatni raz, po czym zgasił papierosa w popielniczce.
  
  Paul przez kilka chwil trzymał się blatu, nie odrywając wzroku od fotografii. W końcu sprowadził ją z powrotem.
  
  "Dziękuję, że mi to pokazałeś. Proszę, powiedz Alicji, że jeśli pojutrze przyjdzie pod ten adres - powiedział, biorąc z lady kartkę papieru i ołówek i robiąc notatki - zobaczy, jak dobrze rozumiem.
  
  Minutę po wyjściu Paula z ciemni wyłoniła się Alice.
  
  - Mam nadzieję, że nie zmiażdżyłeś tych tac. W przeciwnym razie będziesz tym, który przywróci je do formy.
  
  - Powiedziałeś za dużo, Auguście. I ta sprawa ze zdjęciem... Nie prosiłem cię, żebyś mu cokolwiek dawała.
  
  - On jest w tobie zakochany.
  
  "Skąd wiesz?"
  
  "Dużo wiem o zakochanych mężczyznach. Zwłaszcza, jak trudno je znaleźć.
  
  - Między nami nie zaczęło się dobrze - powiedziała Alice, potrząsając głową.
  
  "I co? Dzień zaczyna się o północy, pośród ciemności. Od tego momentu wszystko staje się światłem".
  
  
  27
  
  
  Przed wejściem do Ziegler Bank ustawiła się ogromna kolejka.
  
  Ostatniej nocy, kiedy kładła się spać w pokoju, który wynajmowała niedaleko studia, Alice zdecydowała, że nie będzie spotykać się z Paulem. Powtarzała to sobie, przygotowując się, przymierzając swoją kolekcję kapeluszy, która składała się tylko z dwóch, i wsiadając do wózka, z którego zwykle nie korzystała. Była całkowicie zaskoczona, gdy znalazła się w kolejce w banku.
  
  Kiedy podeszła bliżej, zauważyła, że tak naprawdę są dwie kolejki. Jedna prowadziła do banku, druga do wejścia obok. Drugimi drzwiami wychodzili ludzie z uśmiechami na twarzach, niosąc torby wypchane kiełbaskami, chlebem i ogromnymi łodygami selera.
  
  Paul był w pobliskim sklepie z innym mężczyzną, który ważył warzywa i szynkę i obsługiwał swoich klientów. Widząc Alice, Paul przepchnął się przez tłum ludzi czekających na wejście do sklepu.
  
  "Sklep tytoniowy obok nas musiał zostać zamknięty, kiedy firma upadła. Otworzyliśmy go ponownie i przekształciliśmy w kolejny sklep spożywczy dla Herr Zieglera. Jest szczęśliwym człowiekiem".
  
  - Z tego, co widzę, ludzie też są szczęśliwi.
  
  "Sprzedajemy towary po kosztach i sprzedajemy na kredyt wszystkim klientom banków. Zjadamy każdy fenig naszych zysków, ale pracownicy i emeryci - wszyscy, którzy nie mogą nadążyć za absurdalnymi wskaźnikami inflacji - są nam bardzo wdzięczni. Dziś dolar jest wart ponad trzy miliony marek.
  
  - Tracisz fortunę.
  
  Paweł wzruszył ramionami.
  
  "Będziemy rozdawać zupę tym, którzy jej potrzebują, wieczorami począwszy od przyszłego tygodnia. Nie będzie jak u jezuitów, bo wystarczy nam tylko na pięćset porcji, ale mamy już grupę ochotników".
  
  Alice spojrzała na niego, zmrużyła oczy.
  
  - Robisz to wszystko dla mnie?
  
  "Robię to, bo mogę. Bo to jest właściwe. Ponieważ uderzyło mnie zdjęcie kobiety w parku. Bo to miasto zmierza do piekła. I tak, ponieważ zachowałem się jak idiota i chcę, żebyś mi wybaczył.
  
  - Już ci wybaczyłam - odparła, odchodząc.
  
  - To dlaczego jedziesz? - zapytał, rozkładając z niedowierzaniem ręce.
  
  "Ponieważ wciąż jestem na ciebie zły!"
  
  Paul już miał biec za nią, kiedy Alice odwróciła się i uśmiechnęła do niego.
  
  - Ale możesz przyjechać po mnie jutro wieczorem i zobaczyć, czy zniknęło.
  
  
  28
  
  
  "Dlatego wierzę, że jesteś gotowy, aby rozpocząć tę podróż, w której Twoja wartość zostanie sprawdzona. Przychylać się."
  
  Paul usłuchał, a mężczyzna w garniturze naciągnął na głowę gruby, czarny kaptur. Ostrym szarpnięciem poprawił dwa skórzane paski wokół szyi Paula.
  
  "Widzisz coś?"
  
  "NIE".
  
  Własny głos Paula brzmiał dziwnie w masce, a dźwięki wokół niego wydawały się pochodzić z innego świata.
  
  "Z tyłu są dwa otwory. Jeśli brakuje ci tchu, odsuń go nieco od szyi".
  
  "Dziękuję".
  
  "Teraz chwyć prawą ręką moje lewe ramię. Pokonamy razem długi dystans. Bardzo ważne jest, abyś szedł naprzód, kiedy ci powiem, bez wahania. Nie ma potrzeby się spieszyć, ale musisz uważnie słuchać swoich instrukcji. W pewnych momentach powiem ci, żebyś chodził z jedną nogą przed drugą. Innym razem powiem ci, abyś uniósł kolana, aby wejść lub zejść po schodach. Jesteś gotowy?"
  
  Paweł skinął głową.
  
  "Odpowiadaj głośno i wyraźnie na pytania."
  
  "Jestem gotowy".
  
  "Zaczynajmy".
  
  Paul powoli ruszył do przodu, wdzięczny, że w końcu może się ruszyć. Spędził poprzednie pół godziny, odpowiadając na pytania, które zadał mu mężczyzna w garniturze, mimo że nigdy w życiu go nie widział. Znał odpowiedzi, których powinien był udzielić z góry, ponieważ wszystkie były w książce, którą Keller dał mu trzy tygodnie temu.
  
  "Czy mam je zapamiętać?" - zapytał księgarza.
  
  "Te formuły są częścią rytuału, który musimy zachować i szanować. Wkrótce odkryjesz, że ceremonie inicjacyjne i sposób, w jaki cię zmieniają, są ważnym aspektem masonerii".
  
  "Czy jest więcej niż jeden?"
  
  "Jest jeden dla każdego z trzech stopni: Zaakceptowany Uczeń, Towarzysz Rzemiosła i Mistrz Mason. Po trzecim stopniu jest jeszcze trzydzieści, ale są to stopnie honorowe, o których dowiesz się, kiedy nadejdzie czas.
  
  "Jaki jest twój stopień naukowy, Herr Keller?"
  
  Księgarz zignorował jego pytanie.
  
  "Chcę, żebyś przeczytał książkę i uważnie przestudiował jej treść".
  
  Paweł właśnie to zrobił. Książka bada początki masonerii: gildie budowniczych w średniowieczu, a przed nimi mityczni budowniczowie starożytnego Egiptu, z których wszyscy odkryli mądrość tkwiącą w symbolach budowli i geometrii. Powinieneś zawsze pisać to słowo G wielką literą, ponieważ G jest symbolem Wielkiego Architekta Wszechświata. To, w jaki sposób postanowisz go czcić, zależy od ciebie. W loży jedynym kamieniem, nad którym będziesz pracować, będzie twoje sumienie i wszystko, co w nim nosisz. Twoi bracia dadzą ci do tego narzędzia po inicjacji... jeśli przejdziesz cztery próby.
  
  "To będzie trudne?"
  
  "Boisz się?"
  
  "NIE. Cóż, tylko trochę.
  
  - To będzie trudne - przyznał po chwili księgarz. "Ale jesteś odważny i będziesz dobrze przygotowany".
  
  Odwaga Paula nie została jeszcze zbadana, chociaż testowanie jeszcze się nie rozpoczęło. Wezwano go na zaułek Altstadt, starego miasta, w piątek o dziewiątej wieczorem. Z zewnątrz miejsce spotkań wyglądało jak zwykły dom, choć mógł być raczej zaniedbany. Obok dzwonka wisiała zardzewiała skrzynka pocztowa z nieczytelną nazwą, ale zamek wyglądał na nowy i dobrze naoliwiony. Mężczyzna w garniturze podszedł sam do drzwi i zaprowadził Paula do korytarza zastawionego różnymi drewnianymi meblami. To tam Paweł przeszedł swoje pierwsze rytualne przesłuchanie.
  
  Pod czarnym kapturem Paul zastanawiał się, gdzie może być Keller. Zakładał, że księgarz, jedyny związek, jaki miał z lożą, będzie osobą, która go przedstawi. Zamiast tego został powitany przez zupełnie nieznajomego i nie mógł nic poradzić na to, że czuł się nieco bezbronny, gdy szedł na oślep, opierając się na ramieniu mężczyzny, którego spotkał pół godziny wcześniej.
  
  Po przejściu czegoś, co wydawało się być wielką odległością - wchodził i schodził po różnych schodach i kilku długich korytarzach - jego przewodnik w końcu się zatrzymał.
  
  Paweł usłyszał trzy głośne pukania, po czym nieznajomy głos zapytał: "Kto dzwoni do drzwi świątyni?"
  
  "Bracie wprowadzający grzesznika, który pragnie być wtajemniczony w nasze tajemnice".
  
  "Czy był odpowiednio przygotowany?"
  
  "On ma".
  
  "Jak on ma na imię?"
  
  "Paweł, syn Hansa Reinera".
  
  Znowu wyruszyli. Paul zauważył, że grunt pod jego stopami jest twardszy i bardziej śliski, może z kamienia lub marmuru. Szli długo, choć wewnątrz kaptura czas zdawał się mieć inny przebieg. W pewnych momentach Paul czuł - bardziej intuicyjnie niż z prawdziwą pewnością - że przechodzą przez to, przez co przeszli wcześniej, jakby kręcili się w kółko, a potem zostali zmuszeni do powrotu na swoje tory.
  
  Jego przewodnik znów się zatrzymał i zaczął odpinać pasy kaptura Paula.
  
  Paul zamrugał, gdy czarny materiał został odciągnięty i zdał sobie sprawę, że stoi w małym, zimnym pokoju z niskim sufitem. Ściany były całkowicie pokryte wapieniem, na którym można było przeczytać przypadkowe frazy napisane różnymi rękami i na różnych wysokościach. Paweł rozpoznał różne wersje przykazań masońskich.
  
  Tymczasem mężczyzna w garniturze wyjął z niego metalowe przedmioty, w tym pasek i sprzączki z butów, które bez zastanowienia zerwał. Paul żałował, że zapomniał zabrać ze sobą innych butów.
  
  "Masz na sobie coś złotego? Wejście do pudełka z jakimkolwiek metalem szlachetnym jest poważną afrontem".
  
  - Nie, proszę pana - odparł Paweł.
  
  - Znajdziesz tam pióro, papier i atrament - powiedział mężczyzna. Potem bez słowa zniknął za drzwiami, zamykając je za sobą.
  
  Mała świeca oświetlała stół, na którym leżały przybory do pisania. Obok nich leżała czaszka i Paul z wzdrygnięciem uświadomił sobie, że jest prawdziwa. Było też kilka flakonów zawierających elementy oznaczające przemianę i wtajemniczenie: chleb i wodę, sól i siarkę, popiół.
  
  Był w pokoju refleksji. Miejsce, w którym miał spisać swoje zeznanie jak laik. Wziął pióro i zaczął pisać starożytną formułę, której nie do końca rozumiał.
  
  Wszystko to jest złe. Cała ta symbolika, powtórzenia... Mam wrażenie, że to nic innego jak puste słowa; nie ma w tym ducha, pomyślał.
  
  Nagle ogarnęło go rozpaczliwe pragnienie, by przejść się ulicą Ludwigstrasse w świetle ulicznych latarni, z twarzą wystawioną na działanie wiatru. Strach przed ciemnością, który nie przeszedł nawet w dorosłość, zakradł się do niego pod maską. Wrócą za pół godziny, żeby go zabrać, a on może po prostu poprosić ich, żeby go wypuścili.
  
  Był jeszcze czas, by zawrócić.
  
  Ale w takim przypadku nigdy nie poznałbym prawdy o moim ojcu.
  
  
  29
  
  
  Mężczyzna w garniturze wrócił.
  
  - Jestem gotowy - powiedział Paul.
  
  Nie wiedział nic o właściwej ceremonii, która miała nastąpić. Znał tylko odpowiedzi na pytania, które mu zadali, nic więcej. I czas na testy.
  
  Jego przewodnik założył mu linę na szyję, po czym ponownie zamknął oczy. Tym razem nie użył czarnego kaptura, lecz opaskę na oczy wykonaną z tego samego materiału, którą zawiązał trzema ciasnymi supełkami. Paul był wdzięczny, że mógł łatwiej oddychać, a jego poczucie bezbronności zmniejszyło się, ale tylko na chwilę. Nagle mężczyzna zdjął Paulowi marynarkę i rozdarł lewy rękaw jego koszuli. Następnie rozpiął przód swojej koszuli, odsłaniając tors Paula. W końcu podwinął lewą nogawkę spodni Paula i zdjął z niej but i skarpetkę.
  
  "Chodźmy do".
  
  Znowu szli. Paul miał dziwne uczucie, gdy jego bosa podeszwa dotknęła zimnej podłogi, o której wiedział, że jest marmurem.
  
  "Zatrzymywać się!"
  
  Poczuł ostry przedmiot na swojej klatce piersiowej i poczuł, jak jeżą mu się włosy na karku.
  
  "Czy skarżący przyniósł zeznanie?"
  
  "On ma".
  
  "Niech położy ją na ostrzu miecza".
  
  Paul podniósł lewą rękę, w której trzymał kartkę papieru, na której pisał coś w Izbie. Ostrożnie przymocował go do ostrego przedmiotu.
  
  "Paul Reiner, czy przyszedłeś tu z własnej woli?"
  
  Ten głos... to Sebastian Keller! Paweł pomyślał.
  
  "Tak".
  
  "Czy jesteś gotowy, aby sprostać wyzwaniom?"
  
  - Ja - powiedział Paul, nie mogąc powstrzymać dreszczu.
  
  Od tego momentu Paweł zaczął odzyskiwać przytomność i wychodzić z niej. Rozumiał pytania i odpowiadał na nie, ale jego strach i niezdolność widzenia wyostrzyły jego inne zmysły tak bardzo, że przejęły kontrolę. Zaczął szybciej oddychać.
  
  Wspiął się po schodach. Próbował opanować niepokój, licząc kroki, ale szybko stracił rachubę.
  
  "Tutaj zaczyna się próba powietrzna. Oddech jest pierwszą rzeczą, którą otrzymujemy po urodzeniu!" Głos Kellera zagrzmiał.
  
  Mężczyzna w garniturze szepnął mu do ucha: "Jesteś w wąskim przejściu. Zatrzymywać się. W takim razie zrób jeszcze jeden krok, ale podejmij decydujący krok, bo inaczej skręcisz sobie kark!"
  
  Paweł był posłuszny. Pod nim powierzchnia podłogi zdawała się zmieniać z marmuru na surowe drewno. Zanim zrobił ostatni krok, poruszył bosymi palcami stóp i poczuł, że są na skraju korytarza. Zastanawiał się, jak wysoko może się wznieść, iw jego umyśle liczba stopni, po których się wspiął, zdawała się mnożyć. Wyobraził sobie siebie na szczycie wież Frauenkirche, słyszącego obok siebie gruchanie gołębi, a na dole, w wieczności, panował zgiełk Marienplatz.
  
  Zrób to.
  
  Zrób to teraz.
  
  Zrobił krok i stracił równowagę, spadając głową do przodu, co trwało nie dłużej niż sekundę. Jego twarz uderzyła w grubą siatkę, a uderzenie sprawiło, że zabrzęczał zębami. Zagryzł wewnętrzną stronę policzków, a jego usta wypełniły się smakiem jego własnej krwi.
  
  Kiedy się ocknął, zdał sobie sprawę, że czepia się sieci. Chciał zdjąć opaskę z oczu, aby upewnić się, że siatka faktycznie zamortyzowała jego upadek. Musiał uciec z ciemności.
  
  Paul ledwie zdążył zauważyć swoją panikę, bo kilka par rąk natychmiast wyciągnęło go z sieci i wyprostowało. Był z powrotem na nogach i szedł, kiedy głos Kellera oznajmił następny test.
  
  "Drugim testem jest test wody. Oto, czym jesteśmy, skąd pochodzimy".
  
  Paul posłuchał, kiedy kazano mu podnieść nogi, najpierw lewą, potem prawą. Zaczął drżeć. Wszedł do ogromnej miski z zimną wodą, która sięgała mu do kolan.
  
  Usłyszał, jak jego przewodnik znów szepcze mu do ucha.
  
  "Schodzić. Napełnij płuca. Następnie pozwól sobie cofnąć się i pozostać pod wodą. Nie ruszaj się ani nie próbuj się wydostać, bo nie zdasz testu".
  
  Młodzieniec ugiął kolana, zwijając się w kłębek, gdy woda pokryła jego mosznę i brzuch. Fale bólu przebiegły mu po kręgosłupie. Wziął głęboki oddech, po czym odchylił się do tyłu.
  
  Woda otuliła go jak koc.
  
  Początkowo dominującym odczuciem było zimno. Nigdy nie czuł czegoś takiego. Jego ciało wydawało się stwardnieć w lód lub kamień.
  
  Potem jego płuca zaczęły narzekać.
  
  Zaczęło się od ochrypłego jęku, potem suchego skrzeku, a potem naglącej, rozpaczliwej prośby. Nieumyślnie poruszył ręką i musiał zebrać całą siłę woli, by nie położyć rąk na dnie pojemnika i nie odepchnąć się na powierzchnię, która, jak wiedział, była tak blisko jak otwarte drzwi, przez które mógłby uciec. Właśnie wtedy, gdy myślał, że nie wytrzyma kolejnej sekundy, nastąpiło ostre szarpnięcie i znalazł się na powierzchni, dysząc, wypełniając klatkę piersiową.
  
  Znowu szli. Wciąż był przemoczony i ociekał z włosów i ubrania. Jego prawa stopa wydała śmieszny dźwięk, gdy but dotknął podłogi.
  
  Głos Kellera:
  
  "Trzecia próba to próba ognia. To iskra Stwórcy i to, co nas napędza".
  
  Potem pojawiły się ręce skręcające jego ciało i popychające do przodu. Ten, który go trzymał, przysunął się bardzo blisko, jakby chciał go przytulić.
  
  "Przed tobą jest krąg ognia. Cofnij się o trzy kroki, aby nabrać rozpędu. Wyciągnij ręce przed siebie, a następnie podbiegnij i skocz do przodu tak daleko, jak tylko potrafisz".
  
  Paul czuł gorące powietrze na twarzy, wysuszające skórę i włosy. Usłyszał złowieszczy trzask, aw jego wyobraźni płonący krąg nabrał ogromnych rozmiarów, aż zamienił się w paszczę ogromnego smoka.
  
  Cofając się o trzy kroki, zastanawiał się, jak przeskoczyć płomienie, nie spłonąwszy żywcem, i polegał na ubraniu, które zapewni mu suchość. Byłoby jeszcze gorzej, gdyby źle wymierzył skok i spadł głową do przodu w płomienie.
  
  Muszę tylko zaznaczyć wyimaginowaną linię na podłodze i stamtąd skoczyć.
  
  Próbował wyobrazić sobie skok, wyobrazić sobie, jak pędzi w powietrzu, jakby nic nie mogło mu zaszkodzić. Napinał łydki, napinał i wyciągał ręce. Potem zrobił trzy biegowe kroki do przodu.
  
  ...
  
  ...i skoczył.
  
  
  trzydzieści
  
  
  Kiedy był w powietrzu, czuł ciepło na ramionach i twarzy, a nawet syk swojej koszuli, gdy ogień odparowywał część wody. Upadł na podłogę i zaczął klepać się po twarzy i klatce piersiowej, szukając śladów oparzeń. Poza posiniaczonymi łokciami i kolanami nie wyrządzono żadnych szkód.
  
  Tym razem nie pozwolili mu nawet wstać. Był już podnoszony jak trzęsący się worek i wciągany do ograniczonej przestrzeni.
  
  "Ostatnią próbą jest próba ziemi, do której musimy powrócić".
  
  Nie było ani słowa rady od jego przewodnika. Usłyszał tylko dźwięk kamienia blokującego wejście.
  
  Czuł wszystko wokół siebie. Znajdował się w maleńkim pokoju, nie na tyle dużym, by wstać. Z pozycji kucznej mógł dotknąć trzech ścian, a lekko wyciągniętą ręką dotknąć czwartej i sufitu.
  
  Spokojnie, powiedział sobie. To jest ostatnia próba. Za kilka minut będzie po wszystkim.
  
  Próbował uspokoić oddech, kiedy nagle usłyszał, jak sufit zaczyna opadać.
  
  "NIE!"
  
  Zanim zdążył powiedzieć słowo, Paul przygryzł wargę. Na żadnym z procesów nie pozwolono mu zabierać głosu - taka była zasada. Przez chwilę zastanawiał się, czy go słyszeli.
  
  Próbował odepchnąć się od sufitu, aby zatrzymać upadek, ale w swojej pozycji nie mógł się oprzeć ogromnemu ciężarowi, który na niego ciążył. Naciskał z całej siły, ale bezskutecznie. Sufit nadal opadał i wkrótce musiał przycisnąć plecy do podłogi.
  
  Muszę krzyczeć. Powiedz im STOP!
  
  Nagle, jakby sam czas się zatrzymał, przez jego głowę przemknęło wspomnienie: ulotny obraz z dzieciństwa, kiedy wracał do domu ze szkoły z absolutną pewnością, że zostanie zbity. Każdy stawiany przez niego krok przybliżał go do tego, czego najbardziej się obawiał. Nigdy się nie odwrócił. Istnieją opcje, które w ogóle nie są opcjami.
  
  NIE.
  
  Przestał dotykać sufitu.
  
  W tym momencie zaczęła się podnosić.
  
  "Niech rozpocznie się głosowanie".
  
  Paul znów był na nogach, trzymając się przewodnika. Testy się skończyły, ale nie wiedział, czy je zdał. Upadł jak kamień w próbie powietrza, nie robiąc zdecydowanego kroku, jak mu powiedzieli. Poruszał się podczas testu przez wodę, chociaż było to zabronione. I przemawiał podczas sądu nad Ziemią, który był najpoważniejszym błędem ze wszystkich.
  
  Słyszał dźwięk podobny do potrząsania kamiennym dzbanem.
  
  Wiedział z księgi, że wszyscy obecni członkowie loży przebiją się do środka świątyni, gdzie znajdowała się drewniana skrzynia. Wrzucali do niego kulkę z kości słoniowej: białą, jeśli wyrazili zgodę, czarną, jeśli chcieli ją odrzucić. Werdykt miał być jednomyślny. Tylko jedna czarna kula wystarczyłaby, by poprowadzić go do wyjścia, z wciąż zasłoniętymi oczami.
  
  Dźwięk głosowania ucichł i został zastąpiony głośnym łomotem, który ustał niemal natychmiast. Paul założył, że ktoś wyrzucił głosy na talerz lub tacę. Wyniki były przed wszystkimi oprócz niego. Być może pojawi się samotna czarna kula, która sprawi, że wszystkie próby, przez które przeszedł, staną się bez znaczenia.
  
  - Paul Reiner, wynik głosowania jest ostateczny i nie podlega odwołaniu - zagrzmiał głos Kellera.
  
  Nastąpiła chwila ciszy.
  
  "Zostałeś dopuszczony do tajemnic masonerii. Zdejmij mu opaskę z oczu!"
  
  Paul zamrugał, gdy jego oczy wróciły do światła. Ogarnęła go fala emocji, dzika euforia. Próbował od razu objąć całą scenę:
  
  Ogromny pokój, w którym stał, z marmurową podłogą w szachownicę, ołtarzem i dwoma rzędami ław wzdłuż ścian.
  
  Członkowie loży, prawie setka formalnie ubranych mężczyzn w plisowane fartuchy i medale, wszyscy wstali, by oklaskiwać go rękami w białych rękawiczkach.
  
  Sprzęt do badań, śmiesznie nieszkodliwy po przywróceniu mu wzroku: drewniana drabina na ruszcie, wanna, dwóch mężczyzn z pochodniami w dłoniach, duża skrzynia z pokrywką.
  
  Sebastian Keller, stojący pośrodku obok ołtarza ozdobionego kwadratem i kompasem, trzyma zamkniętą księgę, na którą może przysiąc.
  
  Następnie Paul Reiner położył lewą rękę na książce, uniósł prawą i przysiągł nigdy nie ujawniać tajemnic masonerii.
  
  "... ze strachu przed wyrwaniem języka, poderżnięciem gardła i zakopaniem ciała w morskim piasku" - dokończył Paul.
  
  Rozejrzał się po setce anonimowych twarzy wokół siebie i zastanawiał się, ile z nich zna jego ojca.
  
  A jeśli gdzieś wśród nich była osoba, która go zdradziła.
  
  
  31
  
  
  Po inicjacji życie Paula wróciło do normy. Tej nocy wrócił do domu o świcie. Po ceremonii bracia masońscy urządzili w sąsiedniej sali bankiet, który trwał do wczesnych godzin porannych. Sebastian Keller przewodniczył bankietowi, ponieważ, jak dowiedział się Paweł ku swemu wielkiemu zdziwieniu, był Wielkim Mistrzem, zajmującym najwyższą pozycję w loży.
  
  Mimo usilnych starań, Paul nie był w stanie dowiedzieć się niczego o swoim ojcu, więc postanowił poczekać chwilę, aby zdobyć zaufanie innych masonów, zanim zaczął zadawać pytania. Zamiast tego poświęcił swój czas Alice.
  
  Znowu z nim rozmawiała, a nawet poszli gdzieś razem. Odkryli, że mają ze sobą niewiele wspólnego, ale, co zaskakujące, ta różnica zdawała się ich do siebie zbliżać. Paul uważnie wysłuchał jej opowieści o tym, jak uciekła z domu, aby uniknąć planowanego małżeństwa z jego kuzynem. Nie mógł nie podziwiać odwagi Alice.
  
  "Co następnie będziesz robił? Nie będziesz fotografować się w klubie przez całe życie.
  
  "Lubie fotografię. Chyba spróbuję dostać pracę w międzynarodowej agencji prasowej... Za zdjęcia nieźle płacą, choć jest bardzo konkurencyjna".
  
  W zamian opowiedział Alice historię o swoich poprzednich czterech latach io tym, jak jego poszukiwanie prawdy o tym, co stało się z Hansem Reinerem, stało się obsesją.
  
  "Byliśmy dobrą parą", powiedziała Alice, "próbujesz przywrócić pamięć o swoim ojcu i modlę się, abym nigdy więcej nie zobaczyła swojego".
  
  Paul uśmiechnął się od ucha do ucha, ale nie z porównania. Powiedziała para, pomyślał.
  
  Na nieszczęście dla Paula, Alice wciąż była zdenerwowana tą sceną z dziewczyną w klubie. Kiedy pewnego wieczoru po powrocie do domu próbował ją pocałować, uderzyła go w twarz, aż zadrżały mu tylne zęby.
  
  - Cholera - powiedział Paul, trzymając się za szczękę. "Co do diabła jest z tobą nie tak?"
  
  "Nawet nie próbuj".
  
  "Nie, jeśli masz zamiar dać mi jeszcze jeden taki jak ten, nie zrobię tego. Najwyraźniej nie uderzasz jak dziewczyna - powiedział.
  
  Alice uśmiechnęła się i chwytając go za klapy marynarki, pocałowała. Intensywny pocałunek, namiętny i ulotny. Potem nagle odepchnęła go i zniknęła u szczytu schodów, pozostawiając zdezorientowanego Paula z rozchylonymi ustami, gdy próbował zrozumieć, co się właśnie stało.
  
  Paul musiał walczyć o każdy mały krok w kierunku pojednania, nawet w sprawach, które wydawały się proste i oczywiste, jak pozwolenie jej, by pierwsza przeszła przez drzwi - czego Alice nienawidziła - albo zaoferowanie, że poniesie ciężką paczkę lub zapłaci rachunek po wypiciu piwa. i zjeść małą przekąskę.
  
  Dwa tygodnie po inicjacji Paul odebrał ją z klubu około trzeciej nad ranem. Wracając do pensjonatu Alicji, który był niedaleko, zapytał ją, dlaczego sprzeciwia się jego dżentelmeńskiemu zachowaniu.
  
  "Ponieważ jestem całkiem zdolny do robienia tych rzeczy dla siebie. Nie potrzebuję nikogo, kto pierwszy pozwoli mi odejść lub odprowadzi mnie do domu.
  
  - Ale w zeszłą środę, kiedy zasnąłem i nie przyszedłem po ciebie, wściekłeś się.
  
  - Pod pewnymi względami jesteś taki mądry, Paul, a pod innymi głupi - powiedziała, machając rękami. "Denerwujesz mnie!"
  
  - To czyni nas dwojgiem.
  
  - Więc dlaczego nie przestaniesz mnie gonić?
  
  - Ponieważ boję się, co zrobisz, jeśli naprawdę przestanę.
  
  Alicja spojrzała na niego w milczeniu. Rondo jej kapelusza rzuciło cień na jej twarz i Paul nie mógł powiedzieć, jak zareagowała na jego ostatnią uwagę. Obawiał się najgorszego. Kiedy coś wkurzało Alicję, nie mogły rozmawiać całymi dniami.
  
  Bez słowa dotarli do drzwi jej pensjonatu przy Stahlstraße. Brak rozmowy został podkreślony przez napiętą, gorącą ciszę, która ogarnęła miasto. Monachium żegnało najgorętszy wrzesień od dziesięcioleci, krótkie wytchnienie w roku nieszczęścia. Cisza na ulicach, późna godzina i nastrój Alicji napełniły serce Paula dziwną melancholią. Czuł, że zaraz go zostawi.
  
  - Jesteś bardzo cichy - powiedziała, szukając kluczy w torebce.
  
  - Byłem ostatnim, który się odezwał.
  
  "Myślisz, że możesz być tak cichy, jak wchodzisz po schodach? Moja gospodyni ma bardzo surowe zasady dotyczące mężczyzn, a stara krowa ma wyjątkowo dobry słuch.
  
  - Zapraszasz mnie, żebym podszedł? - zapytał zdziwiony Paweł.
  
  - Możesz tu zostać, jeśli chcesz.
  
  Paul prawie zgubił kapelusz, biegnąc przez drzwi.
  
  W budynku nie było windy i musieli pokonać trzy kondygnacje drewnianych schodów, które skrzypiały przy każdym kroku. Wchodząc na górę, Alice trzymała się blisko ściany, co było mniej hałaśliwe, ale mimo to, kiedy mijali drugie piętro, usłyszeli kroki w jednym z mieszkań.
  
  "To jej! Naprzód, szybko!"
  
  Paul przebiegł obok Alice i dotarł do podestu tuż przed tym, jak pojawił się prostokąt światła, ukazujący smukłą sylwetkę Alice na tle łuszczącej się farby schodów.
  
  "Kto tam?" - zapytał ochrypły głos.
  
  "Witaj Frau Kasin".
  
  Fraulein Tannenbaum. Co za zły czas na powrót do domu!
  
  - Jak wiesz, to moja praca, Frau Kasin.
  
  "Nie mogę powiedzieć, że pochwalam takie zachowanie".
  
  "Ja też nie pochwalam przecieków w mojej łazience, Frau Kasin, ale świat nie jest idealnym miejscem".
  
  W tym momencie Paul poruszył się lekko, a drzewo zajęczało pod jego stopami.
  
  - Czy jest tam ktoś na górze? - z oburzeniem zapytała gospodyni mieszkania.
  
  "Niech sprawdzę!" Alice odpowiedziała, wbiegając po schodach, które oddzielały ją od Paula i prowadząc go do swojego mieszkania. Włożyła klucz do zamka i ledwie zdążyła otworzyć drzwi i wepchnąć Paula do środka, gdy kuśtykająca za nią starsza kobieta wystawiła głowę zza schodów.
  
  "Jestem pewien, że kogoś słyszałem. Czy masz tam mężczyznę?
  
  - Och, nie masz się czym martwić, Frau Kasin. To tylko kot - powiedziała Alicja, zamykając drzwi przed nosem.
  
  "Twoja sztuczka z kotem działa za każdym razem, prawda?" - wyszeptał Paul, obejmując ją i całując jej długą szyję. Jego oddech płonął. Zadrżała i poczuła gęsią skórkę przebiegającą po jej lewym boku.
  
  "Myślałem, że znowu ktoś nam przeszkodzi, jak tamtego dnia w wannie".
  
  - Przestań gadać i mnie pocałuj - powiedział, trzymając ją za ramiona i obracając w swoją stronę.
  
  Alice pocałowała go i przysunęła się bliżej. Potem upadli na materac, jej ciało pod nim.
  
  "Zatrzymywać się."
  
  Paul zatrzymał się nagle i spojrzał na nią z nutą rozczarowania i zaskoczenia na twarzy. Ale Alice wśliznęła się między jego ramiona i przeniosła na niego, podejmując nużące zadanie uwolnienia ich obojga z reszty ubrań.
  
  "Co to jest?"
  
  - Nic - odpowiedziała.
  
  "Płaczesz".
  
  Alicja wahała się przez chwilę. Powiedzenie mu, dlaczego płakała, oznaczałoby obnażenie duszy, a nie sądziła, by mogła to zrobić, nawet w takiej chwili jak ta.
  
  - Po prostu... jestem taki szczęśliwy.
  
  
  32
  
  
  Kiedy Paul otrzymał kopertę od Sebastiana Kellera, nie mógł powstrzymać dreszczy.
  
  Miesiące od jego przyjęcia do loży masońskiej były rozczarowujące. Na początku było coś niemal romantycznego w dołączaniu do tajnego stowarzyszenia niemal na ślepo, dreszczyk emocji towarzyszący przygodzie. Ale kiedy początkowa euforia opadła, Paul zaczął się zastanawiać nad sensem tego wszystkiego. Na początek zakazano mu przemawiania na zebraniach loży, dopóki nie ukończy trzech lat jako praktykant. Ale nie to było najgorsze: najgorsze było wykonywanie niezwykle długich rytuałów, które wydawały się stratą czasu.
  
  Pozbawione rytuałów zgromadzenia były niewiele więcej niż serią konferencji i debat na temat symboliki masońskiej i jej praktycznego zastosowania w celu wzmocnienia cnót innych masonów. Jedyną częścią, która wydawała się Paulowi interesująca, było to, kiedy uczestnicy decydowali, na które organizacje charytatywne przekażą darowiznę z pieniędzy zebranych na koniec każdego spotkania.
  
  Dla Pawła spotkania stały się uciążliwym obowiązkiem, który wykonywał co dwa tygodnie, aby lepiej poznać członków loży. Nawet ten cel nie był łatwy do osiągnięcia, ponieważ starsi masoni, ci, którzy bez wątpienia znali jego ojca, siedzieli przy różnych stołach w dużej jadalni. Czasami próbował zbliżyć się do Kellera, chcąc wywrzeć presję na księgarza, by dotrzymał obietnicy i oddał mu wszystko, co zostawił mu ojciec. W pudełku Keller trzymał się od niego z daleka, aw księgarni odprawił Paula niejasnymi wymówkami.
  
  Keller nigdy wcześniej do niego nie pisał i Paul od razu wiedział, że cokolwiek było w brązowej kopercie, którą dał mu właściciel pensjonatu, było tym, na co czekał.
  
  Paul siedział na brzegu łóżka, oddychając z trudem. Był pewien, że w kopercie będzie list od ojca. Nie mógł powstrzymać łez, gdy wyobrażał sobie, co musiało skłonić Hansa Reinera do napisania wiadomości do swojego kilkumiesięcznego syna, próbując zamrozić jego głos w czasie, aż syn będzie gotowy go zrozumieć.
  
  Próbował sobie wyobrazić, co chciałby mu powiedzieć ojciec. Może dałby mądrą radę. Może po jakimś czasie by to zaakceptował.
  
  Może da mi wskazówki co do osoby lub ludzi, którzy zamierzali go zabić, pomyślał Paul przez zaciśnięte zęby.
  
  Ze szczególną ostrożnością rozdarł kopertę i włożył rękę do środka. Zawierała kolejną kopertę, mniejszą białą, wraz z odręczną notatką na odwrocie jednej z wizytówek księgarza. Drogi Pawle, gratulacje. Hans byłby dumny. Oto, co zostawił dla ciebie twój ojciec. Nie wiem, co zawiera, ale mam nadzieję, że ci pomoże. SK
  
  Paul otworzył drugą kopertę i mały arkusz białego papieru, wydrukowany niebieską czcionką, upadł na ziemię. Był sparaliżowany rozczarowaniem, kiedy podniósł go i zobaczył, co to jest.
  
  
  33
  
  
  Lombard Metzgera był zimnym miejscem, zimniejszym nawet niż powietrze na początku listopada. Paul wytarł stopy w dywanik przed wejściem, bo na dworze padał deszcz. Zostawił parasol na blacie i rozejrzał się ciekawie. Jak przez mgłę pamiętał ten poranek sprzed czterech lat, kiedy razem z matką poszli do sklepu w Schwabing, żeby zastawić zegarek ojca. Było to sterylne miejsce ze szklanymi półkami i pracownikami w krawatach.
  
  Sklep Metzgera wyglądał bardziej jak wielkie pudełko do szycia i pachniał naftalinami. Z zewnątrz sklep wydawał się mały i niepozorny, ale już po przekroczeniu progu odkrywało się jego wielką głębię, pomieszczenie wypełnione po brzegi meblami, galenowymi radioodbiornikami kryształkowymi, porcelanowymi figurkami, a nawet złotą klatką dla ptaków. Rdza i kurz pokrywały różne przedmioty, które zakotwiczyły się tam po raz ostatni. Zaskoczony Paul spojrzał na wypchanego kota, którego przyłapał na kradzieży wróbla w locie. Sieć powstała między wyciągniętą nogą kota a skrzydłem ptaka.
  
  "To nie jest muzeum, człowieku".
  
  Paweł odwrócił się zaskoczony. Obok niego zmaterializował się chudy starzec o zapadniętej twarzy, ubrany w niebieski kombinezon, który był za duży na jego figurę i podkreślał jego szczupłość.
  
  - Czy ty jesteś Metzgerem? Zapytałam.
  
  "Ja jestem. A jeśli to, co mi przyniosłeś, nie jest złotem, nie potrzebuję tego".
  
  "Prawda jest taka, że nie przyszedłem tutaj, żeby coś zastawić. Przyszedłem coś zabrać - odpowiedział Paul. Już nie lubił tego człowieka i jego podejrzanego zachowania.
  
  Błysk chciwości błysnął w maleńkich oczkach starca. Było oczywiste, że sprawy nie szły zbyt dobrze.
  
  - Przykro mi, chłopcze... Codziennie przychodzi tu dwadzieścia osób, które uważają, że stara mosiężna kamea ich prababci jest warta tysiąc marek. Ale zobaczmy... zobaczmy, po co tu jesteś.
  
  Paul wyciągnął niebiesko-białą kartkę papieru, którą znalazł w kopercie przysłanej mu przez księgarza. W lewym górnym rogu widniało nazwisko i adres Metzgera. Paul pobiegł tam tak szybko, jak tylko mógł, wciąż otrząsając się z zaskoczenia, że nie znalazł w środku listu. Zamiast tego były cztery odręczne słowa: Artykuł 91231
  
  21 znaków
  
  Starzec wskazał na kartkę. "Tu trochę brakuje. Nie przyjmujemy uszkodzonych formularzy."
  
  Prawy górny róg, który powinien zawierać imię i nazwisko osoby, która dokonała wpłaty, został oderwany.
  
  "Numer części jest świetny do odczytania" - powiedział Paul.
  
  "Ale nie możemy przekazać przedmiotów pozostawionych przez naszych klientów pierwszej osobie, która przekroczy próg".
  
  - Cokolwiek to było, należało do mojego ojca.
  
  Starzec podrapał się po brodzie, udając, że z zainteresowaniem studiuje gazetę.
  
  "W każdym razie liczba jest bardzo mała: przedmiot musiał zostać zastawiony wiele lat temu. Jestem pewien, że zostanie wystawiony na aukcję".
  
  "Rozumiem. I skąd możemy być pewni?
  
  "Uważam, że gdyby klient był skłonny zwrócić przedmiot, biorąc pod uwagę inflację..."
  
  Paul skrzywił się, gdy lombard w końcu pokazał swoje karty: było jasne, że chce wyciągnąć z transakcji jak najwięcej. Ale Paul był zdecydowany zwrócić przedmiot, bez względu na cenę.
  
  "Bardzo dobry".
  
  - Zaczekaj tutaj - powiedział drugi mężczyzna z triumfalnym uśmiechem.
  
  Starzec zniknął i wrócił pół minuty później z nadgryzionym przez mole kartonem oznaczonym pożółkłym biletem.
  
  - Trzymaj się, chłopcze.
  
  Paul wyciągnął rękę, by go wziąć, ale starzec mocno chwycił go za nadgarstek. Dotyk jego zimnej, pomarszczonej skóry był odrażający.
  
  "Co Ty do cholery robisz?"
  
  "Najpierw pieniądze."
  
  - Najpierw pokaż mi, co jest w środku.
  
  - Nie będę tego tolerował - powiedział starzec, powoli potrząsając głową. "Wierzę, że jesteś prawowitym właścicielem tego pudełka i wierzysz, że to, co jest w środku, jest warte wysiłku. Można powiedzieć, podwójny akt wiary".
  
  Paul walczył ze sobą przez kilka chwil, ale wiedział, że nie ma wyboru.
  
  "Pozwól mi odejść".
  
  Metzger rozwarł palce, a Paul sięgnął do wewnętrznej kieszeni płaszcza. Wyjął portfel.
  
  "Ile?"
  
  "Czterdzieści milionów marek".
  
  Przy ówczesnym kursie wymiany było to równowartość dziesięciu dolarów - wystarczyło na wyżywienie rodziny na wiele tygodni.
  
  - To dużo pieniędzy - powiedział Paul, zaciskając usta.
  
  "Zdecyduj sie."
  
  Paweł westchnął. Pieniądze były przy nim, ponieważ następnego dnia musiał iść zapłacić do banku. Będzie musiał odjąć to od swojej pensji za następne sześć miesięcy, tę niewielką kwotę, którą zarobił po tym, jak przekazał wszystkie zyski z interesu do sklepu z używanymi rzeczami Herr Zieglera. Na domiar złego ceny akcji ostatnio stoją w miejscu lub spadają, a inwestorów jest mniej, co powoduje, że kolejki w stołówkach ubezpieczeń społecznych wydłużają się z dnia na dzień i końca kryzysu nie widać.
  
  Paul wyciągnął ogromny plik nowo wydrukowanych banknotów. W tamtych czasach papierowe pieniądze nigdy nie były przestarzałe. W rzeczywistości banknoty za poprzedni kwartał były już bezwartościowe i wypełniały kominy Monachium, ponieważ były tańsze niż drewno opałowe.
  
  Właściciel lombardu wyrwał banknoty z rąk Paula i zaczął je powoli liczyć, oglądając je pojedynczo pod światło. W końcu spojrzał na młodzieńca i uśmiechnął się, ukazując brakujące zęby.
  
  "Zadowolona?" - zapytał sarkastycznie Paweł.
  
  Metzger cofnął rękę.
  
  Paul ostrożnie otworzył pudełko, wzbijając chmurę kurzu, która unosiła się wokół niego w świetle żarówki. Wyjął płaskie, kwadratowe pudełko z gładkiego, ciemnego mahoniu. Nie miał biżuterii ani lakieru, tylko zapięcie, które otwierało się, gdy Paul je nacisnął. Wieczko pudła uniosło się powoli i bezszelestnie, jakby od ostatniego otwarcia nie minęło dziewiętnaście lat.
  
  Paul poczuł lodowaty strach w sercu, gdy spojrzał na zawartość.
  
  - Lepiej bądź ostrożny, chłopcze - powiedział lombard, z którego rąk banknoty zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. "Możesz mieć ogromne kłopoty, jeśli znajdą cię na ulicy z tą zabawką".
  
  Co chciałeś mi przez to powiedzieć, ojcze?
  
  Na wysadzanym czerwonym aksamitem stojaku leżał lśniący pistolet i dziesięcionabojowy magazynek.
  
  
  34
  
  
  - Lepiej, żeby to było ważne, Metzger. Jestem bardzo zajęty. Jeśli chodzi o opłaty, lepiej idź kiedy indziej.
  
  Otto von Schroeder siedział przy kominku w swoim gabinecie i nie zaproponował lichwiarzowi miejsca ani czegoś do picia. Metzger, zmuszony do pozostania na nogach z kapeluszem w dłoni, opanował wściekłość, udając służalcze przechylenie głowy i fałszywy uśmiech.
  
  - Prawda jest taka, Herr Baronie, że przybyłem z innego powodu. Pieniądze, które zainwestowałeś przez te wszystkie lata, wkrótce się zwrócą".
  
  "Wrócił do Monachium? Negel wrócił? - zapytał baron, napinając się.
  
  - To o wiele bardziej skomplikowane, Wasza Wysokość.
  
  - Cóż, więc nie każ mi zgadywać. Powiedz mi co chcesz."
  
  "Prawda jest taka, Wasza Wysokość, że przed przekazaniem tej ważnej informacji chciałbym przypomnieć, że przedmioty, których sprzedaż zawiesiłem na cały ten czas, co drogo kosztowało mój biznes..."
  
  "Kontynuuj dobrą pracę, Metzger".
  
  "- Znacząco wzrosła cena. Wasza Miłość obiecał mi roczną sumę, aw zamian miałem ci powiedzieć, czy Clovis Nagel kupi któryś z nich. I z całym szacunkiem, Wasza Miłość nie została spłacona ani w tym roku, ani w zeszłym.
  
  Baron ściszył głos.
  
  "Nie waż się mnie szantażować, Metzger. To, co ci płaciłem przez dwie dekady, z nawiązką rekompensuje śmieci, które trzymałeś na swoim złomowisku.
  
  "Co mogę powiedzieć? Wasza Miłość dał słowo, a Wasza Miłość go nie dotrzymał. Cóż, w takim razie uznajmy, że nasza umowa została zawarta. Dzień dobry - powiedział starzec, wkładając kapelusz.
  
  "Czekać!" - rzekł baron, podnosząc rękę.
  
  Właściciel lombardu odwrócił się, powstrzymując uśmiech.
  
  - Tak, panie baronie?
  
  - Nie mam pieniędzy, Metzgerze. Jestem spłukany."
  
  - Zaskakujesz mnie, wasza łaskawość!
  
  "Mam obligacje skarbowe, które mogą coś zdziałać, jeśli rząd wypłaci dywidendy lub przywróci stabilność gospodarki. Do tego czasu są one warte tyle, co papier, na którym zostały spisane".
  
  Starzec rozejrzał się dookoła, zmrużył oczy.
  
  - W takim razie, Wasza Wysokość... Przypuszczam, że mógłbym przyjąć ten mały stolik z brązu i marmuru, który stoi obok krzesła jako zapłatę.
  
  - Jest wart znacznie więcej niż twoja roczna opłata, Metzger.
  
  Starzec wzruszył ramionami, ale nic nie powiedział.
  
  "Bardzo dobry. Mówić."
  
  - Z pewnością musiałbyś gwarantować swoje płatności na nadchodzące lata, Wasza Miłość. Przypuszczam, że srebrny serwis do herbaty z wytłoczonym wzorem na tym małym stoliku wystarczy.
  
  - Ty draniu, Metzger - powiedział baron, rzucając mu spojrzenie pełne nieskrywanej nienawiści.
  
  "Biznes to biznes, Herr Baron".
  
  Otto milczał przez kilka chwil. Nie widział innego wyjścia, jak tylko poddać się szantażowi starego człowieka.
  
  "Wygrałeś. Ze względu na ciebie mam nadzieję, że było warto - powiedział w końcu.
  
  "Dzisiaj ktoś przyszedł, aby odkupić jeden z przedmiotów zastawionych przez twojego przyjaciela".
  
  - Czy to był Nagel?
  
  - Nie, chyba że znajdzie jakiś sposób na cofnięcie czasu o trzydzieści lat. To był chłopiec".
  
  - Czy podał swoje nazwisko?
  
  "Był szczupły, miał niebieskie oczy i ciemnoblond włosy".
  
  "Podłoga..."
  
  - Już ci mówiłem, nie podał swojego imienia.
  
  "A co to było, co zebrał?"
  
  "Jack z czarnego mahoniu z pistoletem".
  
  Baron zerwał się z fotela tak szybko, że przechylił się do tyłu i uderzył w niską belkę okalającą kominek.
  
  "Co powiedziałeś?" - zapytał, chwytając lombardu za gardło.
  
  "Ranisz mnie!"
  
  - Mów, na litość boską, albo skręcę ci kark w tej chwili.
  
  - Prosta skrzynka z czarnego mahoniu - odpowiedział szeptem starzec.
  
  "Pistolet! Opisz to!"
  
  "Mauser C96 z trzonkiem od miotły. Drewno na rękojeści nie było dębem z oryginalnego modelu, ale czarnym mahoniem pasującym do korpusu. Świetna broń".
  
  "Jak to możliwe?" - zapytał baron.
  
  Nagle osłabł, puścił lichwiarza i odchylił się na krześle.
  
  Stary Metzger wyprostował się, pocierając kark.
  
  "Zwariowany. Oszalał - powiedział Metzger, pędząc do drzwi.
  
  Baron nie zauważył, że wyszedł. Siedział z głową ukrytą w dłoniach, pogrążony w ponurych myślach.
  
  
  35
  
  
  Ilse zamiatała korytarz, kiedy zauważyła cień gościa rzucany przez światło lamp ściennych na podłodze. Wiedziała, kto to był, zanim podniosła głowę i zamarła.
  
  Święty Boże, jak nas znalazłeś?
  
  Kiedy ona i jej syn po raz pierwszy przeprowadzili się do pensjonatu, Ilse musiała pracować, aby opłacić część czynszu, ponieważ to, co Paul zarabiał na przewozie węgla, nie wystarczało. Później, kiedy Paul zamienił sklep spożywczy Zieglera w bank, młody człowiek nalegał, aby znaleźli lepsze zakwaterowanie. Ilza odmówiła. W jej życiu było zbyt wiele zmian i trzymała się wszystkiego, co dawało jej bezpieczeństwo.
  
  Jedną z tych rzeczy była rączka od miotły. Paul - i właściciel pensjonatu, któremu Ilse niewiele pomagała - nalegali, żeby przestała pracować, ale nie zwracała na to uwagi. Musiała czuć się w jakiś sposób użyteczna. Cisza, w którą zapadła po wyrzuceniu ich z rezydencji, była początkowo wynikiem niepokoju, ale później stała się narzuconym przez nią przejawem miłości do Paula. Unikała rozmowy z nim, bo bała się jego pytań. Kiedy mówiła, chodziło o rzeczy nieistotne, które starała się przekazać z całą czułością, na jaką było ją stać. Przez resztę czasu tylko w milczeniu patrzyła na niego z daleka i żałowała tego, czego została pozbawiona.
  
  Dlatego jej cierpienie było tak intensywne, gdy znalazła się twarzą w twarz z jedną z osób odpowiedzialnych za jej stratę.
  
  - Witaj, Ilso.
  
  Zrobiła ostrożny krok w tył.
  
  - Czego chcesz, Otto?
  
  Baron postukał końcem laski w ziemię. Nie czuł się tu dobrze, to było jasne, podobnie jak fakt, że jego wizyta sygnalizowała jakieś złowrogie zamiary.
  
  - Czy możemy porozmawiać w bardziej prywatnym miejscu?
  
  "Nie chcę nigdzie z tobą iść. Powiedz, co masz do powiedzenia i wyjdź".
  
  Baron prychnął z irytacją. Potem z pogardą wskazał spleśniałą tapetę na ścianach, nierówną podłogę i umierające lampy, które dawały więcej cienia niż światła.
  
  - Spójrz na siebie, Ilso. Zamiatanie korytarza w pensjonacie trzeciej klasy. Powinieneś się wstydzić.
  
  "Zamiatanie podłóg to zamiatanie podłóg, nie ma znaczenia, czy to rezydencja, czy pensjonat. Są też podłogi z linoleum, które są bardziej szanowane niż marmur".
  
  - Ilse, kochanie, wiesz, że kiedy cię zabraliśmy, byłaś w złym stanie. nie chciałbym..."
  
  - Zatrzymaj się tutaj, Otto. Wiem, czyj to był pomysł. Ale nie myśl, że dam się nabrać na rutynę, że jesteś tylko marionetką. To ty kontrolowałeś moją siostrę od samego początku, każąc jej słono zapłacić za popełniony błąd. I za to, co zrobiłeś, ukrywając się za tym błędem.
  
  Otto cofnął się o krok, zszokowany gniewem, który wydobył się z ust Ilse. Monokl wypadł mu z oka i zwisał z piersi płaszcza jak skazaniec zwisający z szubienicy.
  
  - Zaskakujesz mnie, Ilso. Powiedzieli mi, że ty..."
  
  Ilza roześmiała się bez wesołości.
  
  "Zgubiłem to? Oszalał? Nie, Otto. Jestem całkiem normalny. Zdecydowałem się milczeć przez cały ten czas, ponieważ boję się, co może zrobić mój syn, jeśli dowie się prawdy".
  
  - Więc go powstrzymaj. Bo posuwa się za daleko.
  
  - A więc dlatego przyszedłeś - powiedziała, nie mogąc powstrzymać pogardy. "Boisz się, że przeszłość w końcu cię dopadnie".
  
  Baron zrobił krok w stronę Ilzy. Matka Paula cofnęła się pod ścianę, gdy Otto zbliżył swoją twarz do jej twarzy.
  
  - A teraz posłuchaj uważnie, Ilse. Jesteś jedyną rzeczą, która łączy nas z tą nocą. Jeśli go nie powstrzymasz, zanim będzie za późno, będę musiał zerwać tę więź.
  
  - Więc śmiało, Otto, zabij mnie - powiedziała Ilse, udając odwagę, której nie czuła. "Ale powinieneś wiedzieć, że napisałem list ujawniający całą sprawę. To wszystko. Jeśli coś mi się stanie, Paul to dostanie.
  
  - Ale... nie możesz mówić poważnie! Nie możesz tego zapisać! A jeśli wpadnie w niepowołane ręce?"
  
  Ilza nie odpowiedziała. Jedyne co zrobiła to spojrzała na niego. Otto próbował wytrzymać jej spojrzenie. Wysoki, krzepki, dobrze ubrany mężczyzna patrzył z góry na wątłą kobietę w podartych ubraniach, która czepiała się miotły, żeby nie upaść.
  
  W końcu baron ustąpił.
  
  - To się nie kończy - powiedział Otto, odwracając się i wybiegając.
  
  
  36
  
  
  - Dzwoniłeś do mnie, ojcze?
  
  Otto spojrzał z powątpiewaniem na Jürgena. Minęło kilka tygodni, odkąd widział go po raz ostatni, a wciąż trudno mu było rozpoznać umundurowaną postać stojącą w jego jadalni jako jego syna. Nagle zdał sobie sprawę z tego, że Jurgen ma na sobie brązową koszulę, czerwoną opaskę w kształcie krzyża otaczającą jego potężne bicepsy, czarne buty młodzieńca podnoszące go do tego stopnia, że musiał się lekko pochylić, żeby dostać się pod framugę drzwi. Poczuł cień dumy, ale jednocześnie zalała go fala użalania się nad sobą. Nie mógł się oprzeć porównaniom do siebie: Otto miał pięćdziesiąt dwa lata i czuł się stary i zmęczony.
  
  "Dawno cię nie było w domu, Jürgen".
  
  "Miałem ważne sprawy do załatwienia".
  
  Baron nie odpowiedział. Chociaż rozumiał ideały nazistów, nigdy tak naprawdę w nie nie wierzył. Podobnie jak zdecydowana większość wyższych sfer monachijskich, postrzegał ich jako partię o niewielkich perspektywach, skazaną na wyginięcie. Jeśli posunęli się tak daleko, to tylko dlatego, że skorzystali z sytuacji społecznej, która była tak dramatyczna, że wywłaszczeni uwierzyliby każdemu ekstremiście, który złożył im szalone obietnice. Ale w tym momencie nie miał czasu na subtelności.
  
  - Tak bardzo, że zaniedbujesz matkę? Martwiła się o ciebie. Czy możemy dowiedzieć się, gdzie spałeś?
  
  "Na terenie SA".
  
  "Miałeś rozpocząć studia w tym roku, dwa lata później!" - powiedział Otto, kręcąc głową. "Jest już listopad, a ty jeszcze nie przyszedłeś na jedne zajęcia".
  
  "Jestem na odpowiedzialnym stanowisku".
  
  Otto patrzył, jak fragmenty zachowanego w pamięci obrazu tego niegrzecznego nastolatka, który jeszcze nie tak dawno rzuciłby filiżankę na podłogę, bo herbata była dla niego za słodka, w końcu się rozpadły. Zastanawiał się, jaki byłby najlepszy sposób, by się do niego zbliżyć. Wiele zależało od tego, czy Jürgen zrobi to, co mu kazano.
  
  Leżał bezsennie przez kilka nocy, przewracając się i przewracając na materacu, zanim zdecydował się odwiedzić syna.
  
  "Odpowiedzialne stanowisko, powiadasz?"
  
  "Chronię najważniejszą osobę w Niemczech".
  
  "Najważniejszy człowiek w Niemczech" - droczył się jego ojciec. "Ty, przyszły baron von Schroeder, wynająłeś zbira dla nieznanego austriackiego kaprala megalomana. Powinieneś być dumny."
  
  Jurgen wzdrygnął się, jakby właśnie został trafiony.
  
  "Nie rozumiesz..."
  
  "Wystarczająco! Chcę, żebyś zrobił coś ważnego. Jesteś jedyną osobą, której mogę w tej sprawie zaufać.
  
  Jurgen był oszołomiony zmianą kursu. Odpowiedź zamarła mu na ustach, gdy ciekawość wzięła górę nad nim.
  
  "Co to jest?"
  
  - Znalazłem twoją ciotkę i kuzyna.
  
  Jürgen nie odpowiedział. Usiadł obok ojca i zdjął opaskę z oka, ukazując nienaturalną pustkę pod pomarszczoną skórą powieki. Powoli gładził skórę.
  
  "Gdzie?" - zapytał zimnym i odległym głosem.
  
  "W pensjonacie w Schwabing. Ale zabraniam ci nawet myśleć o zemście. Mamy coś o wiele ważniejszego do załatwienia. Chcę, żebyś poszedł do pokoju swojej ciotki, przeszukał ją od góry do dołu i przyniósł mi wszystkie dokumenty, jakie uda ci się znaleźć. Zwłaszcza te, które są pisane odręcznie. Listy, notatki, cokolwiek.
  
  "Dlaczego?"
  
  - Nie mogę ci tego powiedzieć.
  
  "Nie możesz mi powiedzieć? Sprowadziłeś mnie tutaj, prosisz o pomoc po tym, jak zrujnowałeś moją szansę na znalezienie osoby, która mi to zrobiła - tej samej osoby, która dała mojemu choremu bratu broń, żeby mógł wysadzić sobie mózg. Zabraniasz mi tego wszystkiego, a potem oczekujesz, że podporządkuję się tobie bez żadnego wyjaśnienia? Teraz Jurgen krzyczał.
  
  - Zrobisz, co ci powiem, jeśli nie chcesz, żebym cię odciął!
  
  - Dalej, ojcze. Nigdy specjalnie nie interesowałem się długiem. Została tylko jedna cenna rzecz i nie możesz mi jej odebrać. Odziedziczę twój tytuł, czy ci się to podoba, czy nie. Jurgen opuścił jadalnię, zatrzaskując za sobą drzwi. Już miał wyjść na zewnątrz, gdy zatrzymał go głos.
  
  "Synu, poczekaj".
  
  On zawrócił. Brunhilde zeszła po schodach.
  
  "Matka".
  
  Podeszła do niego i pocałowała go w policzek. Aby to zrobić, musiała stanąć na palcach. Poprawiła mu czarny krawat i pogłaskała koniuszkami palców miejsce, w którym kiedyś znajdowało się jego prawe oko. Jurgen cofnął się i ściągnął łatę.
  
  - Musisz zrobić to, o co prosi twój ojciec.
  
  "I..."
  
  "Musisz robić, co ci każą, Jürgen. Będzie z ciebie dumny, jeśli to zrobisz. I ja też".
  
  Brunhilde mówiła jeszcze przez jakiś czas. Jej głos był delikatny, a Jurgenowi przywołał obrazy i uczucia, których nie czuł od dłuższego czasu. Zawsze był jej ulubieńcem. Zawsze traktowała go inaczej, nigdy niczego mu nie odmawiała. Chciał zwinąć się w kłębek na jej kolanach, tak jak wtedy, gdy był dzieckiem, a lato wydawało się nie mieć końca.
  
  "Gdy?"
  
  "Jutro".
  
  "Jutro jest ósmy listopada, mamo. nie mogę..."
  
  - Powinno to nastąpić jutro po południu. Twój ojciec pilnował pensjonatu, a Paula w tej chwili tam nie ma.
  
  "Ale ja już mam plany!"
  
  "Czy oni są ważniejsi niż twoja własna rodzina, Jürgen?"
  
  Brunhilde jeszcze raz podniosła rękę do jego twarzy. Tym razem Jurgen się nie cofnął.
  
  - Myślę, że mógłbym to zrobić, gdybym działał szybko.
  
  "Dobry chłopak. A kiedy już dostaniesz dokumenty - powiedziała, zniżając głos do szeptu - przynieś je najpierw do mnie. Nie mów ani słowa ojcu".
  
  
  37
  
  
  Alice obserwowała zza rogu, jak Manfred wysiada z tramwaju. Zajęła miejsce przed swoim starym domem, tak jak robiła to co tydzień przez ostatnie dwa lata, aby zobaczyć się z bratem na kilka minut. Nigdy wcześniej nie czuła tak silnej potrzeby zbliżenia się do niego, rozmowy z nim, poddania się raz na zawsze i powrotu do domu. Zastanawiała się, co zrobiłby jej ojciec, gdyby się pojawiła.
  
  Nie mogę tego zrobić, zwłaszcza jak... tak. To byłoby jak definitywne przyznanie mu racji. To byłoby jak śmierć.
  
  Jej wzrok podążał za Manfredem, który zmieniał się w przystojnego młodzieńca. Spod czapki sterczały mu niesforne włosy, ręce trzymał w kieszeniach, a pod pachą trzymał notatki.
  
  Założę się, że nadal jest okropnym pianistą, pomyślała Alice z mieszaniną irytacji i żalu.
  
  Manfred szedł chodnikiem i przed bramą swojego domu zatrzymał się przy sklepie ze słodyczami. Alicja uśmiechnęła się. Po raz pierwszy zobaczyła, jak to robi dwa lata temu, kiedy przypadkowo odkryła, że jej brat w czwartki wracał z lekcji gry na pianinie komunikacją miejską, a nie mercedesem ojca z szoferem. Pół godziny później Alice poszła do sklepu ze słodyczami i przekupiła ekspedientkę, aby dała Manfredowi torebkę toffi z notatką w środku, kiedy przybył w następnym tygodniu. Pospiesznie napisała "To ja". Przyjdź w każdy czwartek, zostawię ci wiadomość. Zapytaj Ingrid, daj jej swoją odpowiedź. Kocham Cię.
  
  Czekała niecierpliwie kolejnych siedem dni, bojąc się, że jej brat nie odpowie lub że będzie zły, że odeszła bez pożegnania. Jego odpowiedź była jednak typowa dla Manfreda. Jakby widział ją zaledwie dziesięć minut temu, jego notatka zaczynała się zabawną historyjką o Szwajcarach i Włochach, a kończyła opowieścią o szkole i tym, co wydarzyło się od czasu, gdy ostatni raz się z nią kontaktował. Wieści od brata ponownie napełniły Alice szczęściem, ale była jedna linijka, ostatnia, która potwierdziła jej najgorsze obawy. Tata wciąż cię szuka.
  
  Wybiegła ze sklepu ze słodyczami, bojąc się, że ktoś może ją rozpoznać. Ale pomimo niebezpieczeństwa wracała co tydzień, zawsze naciągając kapelusz na brwi i ubrana w płaszcz lub szalik, który zakrywał jej rysy. Nigdy nie podnosiła twarzy do okna ojca, na wypadek gdyby spojrzał i ją rozpoznał. I co tydzień, bez względu na to, jak straszna była jej własna sytuacja, pocieszała ją codzienne sukcesy, małe zwycięstwa i porażki w życiu Manfreda. Kiedy zdobył medal lekkoatletyczny w wieku dwunastu lat, płakała ze szczęścia. Kiedy dostał lanie na szkolnym boisku za konfrontację z kilkoma dzieciakami, które nazwały go "brudnym Żydem", zawyła z wściekłości. Choć nieistotne, listy te łączyły ją ze wspomnieniami szczęśliwej przeszłości.
  
  W ten szczególny czwartek, 8 listopada, Alicja czekała trochę krócej niż zwykle, bojąc się, że jeśli zostanie na Prinzregentenplatz zbyt długo, ogarną ją wątpliwości i wybierze najłatwiejszą - i najgorszą z możliwych - opcję. Weszła do sklepu, poprosiła o paczkę miętowych toffi i zapłaciła, jak zwykle, trzykrotność standardowej ceny. Czekała, aż wsiądzie do wózka, ale tego dnia od razu spojrzała na kartkę papieru w paczce. Było tylko pięć słów, ale wystarczyło, by zadrżały jej ręce. Ugryzły mnie. Uruchomić.
  
  Musiała powstrzymać się od krzyku.
  
  Trzymaj głowę nisko, idź powoli, nie odwracaj wzroku. Może nie śledzą sklepu.
  
  Otworzyła drzwi i wyszła na zewnątrz. Nie mogła się powstrzymać przed obejrzeniem się za siebie, kiedy wychodziła.
  
  Dwóch zamaskowanych mężczyzn podążało za nią w odległości mniejszej niż sześćdziesiąt jardów. Jedna z nich, zdając sobie sprawę, że ich widzi, dała znak drugiemu i obaj przyspieszyli kroku.
  
  Gówno!
  
  Alice próbowała iść tak szybko, jak tylko mogła, nie przerywając biegu. Nie chciała ryzykować zwrócenia na siebie uwagi policjanta, bo gdyby ją zatrzymał, dogoniłoby ją dwóch mężczyzn i byłaby skończona. Bez wątpienia to detektywi wynajęci przez jej ojca wymyślali historię, aby ją schwytać lub sprowadzić z powrotem do domu rodzinnego. Z prawnego punktu widzenia nie była jeszcze pełnoletnia - do ukończenia dwudziestu jeden lat pozostało jeszcze jedenaście miesięcy - więc byłaby całkowicie zdana na łaskę ojca.
  
  Przeszła przez ulicę, nie zatrzymując się, żeby się rozejrzeć. Minął ją rower, a jadący na nim chłopiec stracił panowanie nad sobą i upadł na ziemię, przeszkadzając prześladowcom Alice.
  
  "Jesteś szalony czy jak?" - krzyknął facet, trzymając się za zranione kolana.
  
  Alice ponownie obejrzała się i zobaczyła, że dwóm mężczyznom udało się przejść przez ulicę, korzystając z przerwy w ruchu. Byli mniej niż dziesięć metrów od nas i szybko nabierali wysokości.
  
  Teraz nie jest daleko od trolejbusu.
  
  Przeklęła swoje buty, które miały drewniane podeszwy i lekko się poślizgnęła na mokrym chodniku. Torba, w której trzymała aparat, dotykała jej ud, a ona trzymała się paska, który nosiła ukośnie na piersi.
  
  Było oczywiste, że nie odniesie sukcesu, jeśli nie będzie mogła czegoś szybko wymyślić. Czuła, że jej prześladowcy są tuż za nią.
  
  To nie może się zdarzyć. Nie kiedy jestem tak blisko.
  
  W tym momencie zza rogu przed nią wyszła grupa uczniów w mundurkach, prowadzona przez nauczyciela, który odprowadził ich na przystanek trolejbusowy. Chłopaki, było ich około dwudziestu, ustawili się, odcięli ją od drogi.
  
  Alice udało się przepchnąć i przedostać na drugą stronę grupy, w samą porę. Wózek toczył się po szynach, brzęcząc, gdy się zbliżał.
  
  Wyciągając rękę, Alice chwyciła drążek i stanęła na przodzie wózka. W tym momencie kierowca nieznacznie zwolnił. Po bezpiecznym wejściu do zatłoczonego samochodu Alice odwróciła się, by spojrzeć na zewnątrz.
  
  Nigdzie nie było widać jej prześladowców.
  
  Alice z westchnieniem ulgi zapłaciła i kurczowo trzymała się baru, całkowicie ignorując dwie postacie w kapeluszach i płaszczach przeciwdeszczowych, które właśnie wsiadały na tył trolejbusu.
  
  Paul czekał na nią na Rosenheimerstrasse, niedaleko Ludwigsbruck. Kiedy zobaczył, jak wysiada z wózka, podszedł, żeby ją pocałować, ale zatrzymał się, gdy zobaczył zmartwienie na jej twarzy.
  
  "Co się stało?"
  
  Alice zamknęła oczy i zatopiła się w silnym uścisku Paula. Będąc bezpieczna w jego ramionach, nie zauważyła, jak jej dwaj prześladowcy wysiedli z trolejbusu i weszli do pobliskiej kawiarni.
  
  "Poszedłem odebrać list mojego brata, jak to robię w każdy czwartek, ale śledzono mnie. Nie będę mógł już korzystać z tej formy kontaktu."
  
  "To jest straszne! Wszystko w porządku?"
  
  Alicja zawahała się, zanim odpowiedziała. Czy powinna mu wszystko powiedzieć?
  
  Tak łatwo byłoby mu powiedzieć. Po prostu otwórz mi usta i powiedz te dwa słowa. Takie proste... a takie niemożliwe.
  
  "Tak, tak sądzę. Zgubiłem je, zanim wsiadłem do tramwaju".
  
  - W porządku... Ale myślę, że powinieneś dziś odwołać spotkanie - powiedział Paul.
  
  - Nie mogę, to moje pierwsze zadanie.
  
  Po kilku miesiącach wytrwałości w końcu zwróciła na siebie uwagę szefa fotografii w monachijskiej gazecie Allgemeine. Kazał jej pójść tego wieczoru do Burgerbraukeller, pubu oddalonego o niecałe trzydzieści kroków od miejsca, w którym się teraz znajdowali. Komisarz Stanowy Bawarii, Gustav Ritter von Kahr, wygłosi przemówienie za pół godziny. Dla Alice szansa, by przestać spędzać noce zniewolona w klubie i zacząć zarabiać na życie robiąc to, co kochała najbardziej, czyli fotografię, była spełnieniem marzeń.
  
  - Ale po tym, co się stało... nie chcesz po prostu iść do swojego mieszkania? - zapytał Paweł.
  
  - Czy zdajesz sobie sprawę, jak ważna jest dla mnie dzisiejsza noc? Czekałem na tę okazję od miesięcy!"
  
  - Uspokój się, Alicjo. Robisz scenę".
  
  "Nie mów mi, żebym się uspokoił! Musisz się uspokoić!"
  
  - Proszę, Alicjo. Przesadzasz - powiedział Paul.
  
  "Przesadzasz! Właśnie to potrzebowałam usłyszeć - prychnęła, odwracając się i idąc w stronę pubu.
  
  "Czekać! Czy nie mieliśmy najpierw napić się kawy?
  
  "Zdobądź jeden dla siebie!"
  
  - Czy przynajmniej chcesz, żebym z tobą poszedł? Te polityczne zgromadzenia mogą być niebezpieczne: ludzie się upijają i czasami wybuchają kłótnie".
  
  W chwili, gdy te słowa opuściły jego usta, Paul wiedział, że wykonał swoją pracę. Żałował, że nie może ich złapać w locie i połknąć z powrotem, ale było już za późno.
  
  "Nie potrzebuję twojej ochrony, Paul," odpowiedziała Alice lodowatym tonem.
  
  - Przepraszam, Alice, nie chciałem...
  
  - Dobry wieczór, Paul - powiedziała, dołączając do tłumu roześmianych ludzi wchodzących do środka.
  
  Paul został sam na środku zatłoczonej ulicy, chcąc kogoś udusić, krzyczeć, kopać nogami w ziemię i szlochać.
  
  Była godzina siódma wieczorem.
  
  
  38
  
  
  Najtrudniejsze było niezauważone wślizgnięcie się do pensjonatu.
  
  Gospodyni kręciła się wokół wejścia jak ogar w kombinezonie i na miotle. Jurgen musiał czekać kilka godzin, włócząc się po okolicy i ukradkiem obserwując wejście do budynku. Nie mógł ryzykować, robiąc to tak bezczelnie, ponieważ musiał mieć pewność, że nie zostanie później rozpoznany. Na ruchliwej ulicy mało kto zwróciłby uwagę na idącego z gazetą pod pachą mężczyznę w czarnym płaszczu i kapeluszu.
  
  Ukrył pałkę w złożonym papierze iw obawie, że może wypaść, przycisnął ją pod pachą z taką siłą, że następnego dnia miałby sporego siniaka. Pod cywilnym ubraniem nosił brązowy mundur SA, który bez wątpienia przyciągnąłby zbyt wiele uwagi na obszarze zamieszkałym przez tylu Żydów, co ten. Czapkę miał w kieszeni, a buty zostawił w koszarach, zamiast tego wybrał solidne buty.
  
  W końcu, po wielu przejściach, udało mu się znaleźć lukę w linii obrony. Gospodyni zostawiła miotłę opartą o ścianę i zniknęła przez małe wewnętrzne drzwi, być może by przygotować kolację. Jurgen wykorzystał tę lukę, by wślizgnąć się do domu i wbiec po schodach na najwyższe piętro. Po minięciu kilku podestów i korytarzy znalazł się przed drzwiami Ilse Rainer.
  
  Zapukał.
  
  Gdyby jej tu nie było, byłoby łatwiej, pomyślał Jürgen, pragnąc jak najszybciej wykonać zadanie i przeprawić się na wschodni brzeg Izary, gdzie Stosstruppowie mieli się spotkać dwie godziny wcześniej. To był historyczny dzień, a on był tutaj, marnując czas na jakąś intrygę, która go w najmniejszym stopniu nie obchodziła.
  
  Gdybym chociaż mógł walczyć z Paulem... sprawy potoczyłyby się inaczej.
  
  Uśmiech rozjaśnił jego twarz. W tym samym momencie ciotka otworzyła drzwi i spojrzała mu prosto w oczy. Może wyczytała w nich zdradę i morderstwo; może po prostu bała się obecności Jurgena. Ale bez względu na powód, zareagowała, próbując zatrzasnąć drzwi.
  
  Jurgen był szybki. Udało mu się dotrzeć tam lewą ręką w samą porę. Futryna drzwi uderzyła go mocno w knykcie i stłumił okrzyk bólu, ale udało mu się. Bez względu na to, jak bardzo Ilse się starała, jej wątłe ciało było bezsilne wobec brutalnej siły Jurgena. Oparł się całym ciężarem o drzwi, a ciotka wraz z łańcuchem, który ją chronił, upadła na podłogę.
  
  "Jeśli będziesz krzyczeć, zabiję cię, stara kobieto" - powiedział Jürgen niskim i poważnym głosem, gdy zamknął za sobą drzwi.
  
  "Okaż trochę szacunku: jestem młodsza od twojej matki" - powiedziała Ilze z podłogi.
  
  Jürgen nie odpowiedział. Jego kłykcie krwawiły; cios był mocniejszy, niż się wydawało. Położył gazetę i pałkę na podłodze i podszedł do starannie posłanego łóżka. Oderwał kawałek prześcieradła i zawiązał sobie go wokół ręki, kiedy Ilze, myśląc, że jest rozproszony, otworzyła drzwi. Kiedy już miała uciekać, Jürgen mocno pociągnął ją za sukienkę, ściągając ją z powrotem w dół.
  
  "Niezła próba. Czy możemy teraz porozmawiać?
  
  - Nie przyszedłeś tu rozmawiać.
  
  "To prawda".
  
  Chwytając ją za włosy, zmusił, by ponownie wstała i spojrzała mu w oczy.
  
  "Więc, ciociu, gdzie są dokumenty?"
  
  - Jakie to typowe dla barona, który wysyła cię, byś zrobił coś, czego sam nie odważy się zrobić - parsknął Ilze. - Czy wiesz, po co dokładnie cię przysłał?
  
  "Wy ludzie i wasze sekrety. Nie, ojciec nic mi nie powiedział, tylko poprosił o dokumenty. Na szczęście mama opowiedziała mi więcej szczegółów. Powiedziała, że powinienem znaleźć twój list pełen kłamstw i jeszcze jeden od twojego męża.
  
  - Nie mam zamiaru niczego ci dawać.
  
  "Wygląda na to, że nie rozumiesz, co jestem gotów zrobić, ciociu".
  
  Zdjął płaszcz i położył go na krześle. Potem wyciągnął nóż myśliwski z czerwoną rękojeścią. Ostra krawędź lśniła srebrem w świetle lampy naftowej odbijającym się w drżących oczach ciotki.
  
  - Nie odważyłbyś się.
  
  - Och, myślę, że przekonasz się, że tak.
  
  Mimo całej swojej brawury sytuacja była bardziej skomplikowana, niż Jurgen sobie wyobrażał. To nie było jak bójka w tawernie, w której dał się ponieść instynktowi i adrenalinie, a jego ciało zamieniło się w dziką, brutalną maszynę.
  
  Kiedy ujął prawą rękę kobiety i położył ją na nocnym stoliku, prawie nie odczuwał żadnych emocji. Ale potem smutek wbił się w niego jak ostre zęby piły, drapiąc go w podbrzusze i nie okazując litości, jak wtedy, gdy przyłożył nóż do palców ciotki i zrobił dwa brudne nacięcia na jej palcu wskazującym.
  
  Ilse wrzasnęła z bólu, ale Jürgen był gotowy i zakrył jej usta dłonią. Zastanawiał się, skąd bierze się podniecenie, które zwykle powoduje przemoc, i to właśnie przyciągnęło go do SA.
  
  Czy może to być spowodowane brakiem połączenia? Ponieważ ta przerażona stara wrona wcale nie była wyzwaniem.
  
  Krzyki, stłumione dłonią Jurgena, zamieniły się w niesłyszalne szlochy. Wpatrywał się w załzawione oczy kobiety, starając się cieszyć tą sytuacją tak bardzo, jak kilka tygodni wcześniej wybił zęby młodej komunistce. Ale nie. Westchnął z rezygnacją.
  
  "Teraz będziesz współpracować? To nie jest zbyt zabawne dla żadnego z nas.
  
  Ilza energicznie skinęła głową.
  
  "Cieszę się, że to słyszę. Daj mi to, o co cię prosiłem - powiedział, puszczając ją.
  
  Odsunęła się od Jurgena i chwiejnym krokiem podeszła do szafy. Zmasakrowana dłoń, którą trzymała na piersi, pozostawiła rosnącą plamę na jej kremowej sukience. Drugą ręką grzebała w ubraniach, aż znalazła małą białą kopertę.
  
  - To jest mój list - powiedziała, wręczając go Jurgenowi.
  
  Młody człowiek wziął kopertę, na której powierzchni widniała plama krwi. Po drugiej stronie było imię jego kuzyna. Rozerwał jeden koniec koperty i wyciągnął pięć kartek papieru zapisanych wyraźnym, zaokrąglonym pismem.
  
  Jürgen przejrzał kilka pierwszych linijek, ale potem dał się ponieść temu, co przeczytał. W środku tekstu jego oko wybałuszyło się, a oddech stał się nierówny. Rzucił Ilse podejrzliwe spojrzenie, nie mogąc uwierzyć w to, co zobaczył.
  
  "To kłamstwo! Brudne kłamstwo! - krzyknął, robiąc krok w stronę ciotki i przykładając jej nóż do gardła.
  
  - To nie tak, Jurgen. Przykro mi, że musiałeś się dowiedzieć w taki sposób - powiedziała.
  
  "Czy jest ci przykro? Żal ci mnie, prawda? Właśnie odciąłem ci palec, stara wiedźmo! Co mnie powstrzyma przed poderżnięciem ci gardła, co? Powiedz mi, że to kłamstwo - syknął Jürgen zimnym szeptem, od którego Ilse zjeżyły się włosy.
  
  "Byłem ofiarą tej szczególnej prawdy przez wiele lat. To część tego, co zmieniło cię w potwora, którym jesteś".
  
  - On wie?
  
  To ostatnie pytanie było dla Ilzy zbyt ciężkie. Zachwiała się, oszołomiona emocjami i utratą krwi, a Jürgen musiał ją złapać.
  
  "Nie waż się teraz mdleć, bezużyteczna stara kobieto!"
  
  W pobliżu była umywalka. Jurgen popchnął ciotkę na łóżko i ochlapał jej twarz wodą.
  
  - Wystarczy - powiedziała słabo.
  
  "Odpowiedz mi. Czy Paweł wie?
  
  "NIE".
  
  Jurgen dał jej kilka chwil na ochłonięcie. Fala sprzecznych uczuć przebiegła przez jego umysł, gdy ponownie przeczytał list, tym razem do końca.
  
  Kiedy skończył, starannie złożył strony i schował je do kieszeni. Teraz zrozumiał, dlaczego jego ojciec tak nalegał na zdobycie tych dokumentów i dlaczego matka poprosiła go, aby najpierw przyniósł je jej.
  
  Chcieli mnie wykorzystać. Myślą, że jestem idiotą. Ten list nie dotrze do nikogo poza mną... I użyję go w odpowiednim momencie. Tak, to ona. Kiedy najmniej się tego spodziewają...
  
  Ale było coś jeszcze, czego potrzebował. Powoli podszedł do łóżka i pochylił się nad materacem.
  
  - Potrzebuję listu od Hansa.
  
  "Nie mam tego. Przysięgam na Boga. Twój ojciec zawsze jej szukał, ale ja jej nie mam. Nie jestem nawet pewna, czy istnieje - wymamrotała Ilze, jąkając się, gdy przylgnęła do swojej zmasakrowanej dłoni.
  
  - Nie wierzę ci - skłamał Jürgen. W tym momencie Ilse wydawała się niezdolna do ukrycia czegokolwiek, ale nadal chciał zobaczyć, jaką reakcję wywoła jego niedowierzanie. Znów przyłożył nóż do jej twarzy.
  
  Ilze próbowała odepchnąć jego rękę, ale jej siły już prawie zniknęły i poczuła się, jakby dziecko pchało tonę granitu.
  
  "Zostaw mnie w spokoju. Na litość boską, czy nie zrobiłeś mi wystarczająco dużo?"
  
  Jurgen rozejrzał się. Odsunął się od łóżka, chwycił lampę naftową z pobliskiego stolika i wrzucił ją do szafy. Szkło rozbiło się, rozlewając wszędzie płonącą naftę.
  
  Wrócił do łóżka i patrząc Ilse prosto w oczy, przyłożył czubek noża do jej brzucha. Oddychał.
  
  Następnie wbił ostrze aż do rękojeści.
  
  "Teraz mam".
  
  
  39
  
  
  Po kłótni z Alice Paul był w złym humorze. Postanowił zignorować zimno i poszedł do domu, decyzji, której będzie najbardziej żałował w swoim życiu.
  
  Paulowi prawie godzinę zajęło przejście siedmiu kilometrów dzielących pub od pensjonatu. Prawie nie zwracał uwagi na otoczenie, a jego głowa wracała do rozmowy z Alice, wyobrażając sobie rzeczy, które mógłby powiedzieć, a które zmieniłyby wynik. W jednej chwili żałował, że nie był pojednawczy, aw następnej żałował, że nie odpowiedział w sposób, który ją zranił, żeby wiedziała, jak się czuje. Zagubiony w niekończącej się spirali miłości, nie zauważył, co się dzieje, dopóki nie znalazł się zaledwie kilka kroków od bramy.
  
  Potem poczuł zapach dymu i zobaczył biegnących ludzi. Przed budynkiem zaparkowany był wóz strażacki.
  
  Paweł podniósł wzrok. Pożar wybuchł na trzecim piętrze.
  
  "O, Święta Matko Boża!"
  
  Po drugiej stronie drogi utworzył się tłum złożony z ciekawskich przechodniów i ludzi z pensjonatu. Paul podbiegł do nich, szukając znajomych twarzy i wykrzykując imię Ilse. W końcu znalazł gospodynię siedzącą na krawężniku, z twarzą umazaną sadzą i strużkami łez. Paweł nią potrząsnął.
  
  "Moja matka! Gdzie ona jest?"
  
  Gospodyni znów zaczęła płakać, nie mogąc spojrzeć mu w oczy.
  
  "Nikt nie uciekł z trzeciego piętra. Och, żeby mój ojciec, niech spoczywa w pokoju, mógł zobaczyć, co się stało z jego budynkiem!
  
  - A strażacy?
  
  - Jeszcze nie weszli, ale nic nie mogą zrobić. Ogień zablokował schody".
  
  - A z drugiego dachu? Ten pod numerem dwudziestym drugim?
  
  - Być może - powiedziała gospodyni, załamując z rozpaczy stwardniałe ręce. "Stamtąd można skoczyć..."
  
  Paul nie usłyszał końca jej zdania, bo już biegł do drzwi sąsiadów. Był tam nieprzyjazny policjant, który przesłuchiwał jednego z mieszkańców pensjonatu. Zmarszczył brwi, gdy zobaczył, że Paul biegnie w jego stronę.
  
  "Gdzie się wybierasz? Czyścimy - Hej!"
  
  Paul odepchnął policjanta na bok, przewracając go na ziemię.
  
  Budynek miał pięć pięter, o jedno więcej niż pensjonat. Każdy z nich był prywatnym mieszkaniem, chociaż w tym czasie wszystkie musiały być puste. Podłoga wspinała się po omacku na schody, ponieważ najwyraźniej zabrakło prądu w budynku.
  
  Na najwyższym piętrze musiał się zatrzymać, ponieważ nie mógł znaleźć drogi na dach. Wtedy zdał sobie sprawę, że będzie musiał sięgnąć do włazu pośrodku sufitu. Podskoczył, próbując złapać się klamki, ale wciąż brakowało mu kilku stóp. W desperacji rozejrzał się za czymś, co mogłoby mu pomóc, ale nie znalazł nic, czego mógłby użyć.
  
  Nie pozostaje mi nic innego, jak wyłamać drzwi jednego z mieszkań.
  
  Rzucił się do najbliższych drzwi, wbijając w nie ramię, ale nie osiągnął niczego poza ostrym bólem, który przebiegł mu po ramieniu. Zaczął więc kopać na wysokości zamka i udało mu się otworzyć drzwi po pół tuzinie kopnięć. Chwycił pierwszą rzecz, jaką znalazł w ciemnym holu, która okazała się być krzesłem. Stojąc na nim, był w stanie dotrzeć do włazu i opuścić drewnianą drabinę, która prowadziła na płaski dach.
  
  Powietrzem na zewnątrz nie dało się oddychać. Wiatr niósł dym w jego kierunku, a Paul musiał zakryć usta chusteczką. Omal nie wpadł w przestrzeń między dwoma budynkami, przepaść wynosiła nieco ponad metr. Ledwo widział sąsiedni dach.
  
  Gdzie, do diabła, mam skoczyć?
  
  Wyjął kluczyki z kieszeni i rzucił je przed siebie. Rozległ się dźwięk, który Paul zidentyfikował jako uderzenie kamieniem lub drewnem i skoczył w tym kierunku.
  
  Przez krótką chwilę czuł, jak jego ciało unosi się w dymie. Potem opadł na czworaki, obdzierając dłonie ze skóry. W końcu dotarł do pensjonatu.
  
  Trzymaj się mamo. Teraz jestem tutaj.
  
  Musiał iść z wyciągniętymi przed siebie rękami, dopóki nie opuścił zadymionego obszaru, który znajdował się od frontu budynku najbliżej ulicy. Nawet przez buty czuł intensywne ciepło dachu. Z tyłu był baldachim, bujany fotel bez nóg i to, czego Paul desperacko szukał.
  
  Dostęp do następnego piętra poniżej!
  
  Podbiegł do drzwi, bojąc się, że będą zamknięte. Siły zaczęły go opuszczać, a nogi stały się ciężkie.
  
  Proszę, Boże, nie pozwól, aby ogień dostał się do jej pokoju. Proszę. Mamo, powiedz, że byłaś na tyle mądra, żeby odkręcić kran i wlać coś mokrego w szpary wokół drzwi.
  
  Drzwi prowadzące na schody były otwarte. Na klatce schodowej było dym, ale było to do zniesienia. Paul zbiegł tak szybko, jak tylko mógł, ale na przedostatnim stopniu potknął się o coś. Szybko wstał i zorientował się, że wystarczy iść do końca korytarza i skręcić w prawo, a już będzie przed wejściem do pokoju mamy.
  
  Próbował iść do przodu, ale było to niemożliwe. Dym miał brudnopomarańczowy kolor, brakowało powietrza, a żar ognia był tak silny, że nie mógł zrobić ani kroku.
  
  "Matka!" - powiedział, chcąc krzyczeć, ale jedyne, co wydobyło się z jego ust, to suchy, bolesny sapanie.
  
  Wzorzysta tapeta zaczęła płonąć obok niego i Paul zdał sobie sprawę, że jeśli szybko się nie wydostanie, wkrótce otoczą go płomienie. Cofnął się, gdy płomienie oświetliły klatkę schodową. Teraz Paul mógł zobaczyć, o co się potknął, jakie ciemne plamy widniały na dywanie.
  
  Tam, na podłodze, przy dolnym stopniu, leżała jego matka. A ona cierpiała.
  
  "Matka! NIE!"
  
  Przykucnął obok niej, szukając pulsu. Wydawało się, że Ilse zareagowała.
  
  - Paweł - szepnęła.
  
  "Musisz wytrzymać, mamo! Wyciągnę cię stąd!"
  
  Młodzieniec podniósł jej drobne ciało i wbiegł po schodach. Kiedy wyszedł na zewnątrz, odsunął się jak najdalej od schodów, ale dym rozprzestrzenił się wszędzie.
  
  Paweł zatrzymał się. Nie mógł przebić się przez zasłonę dymu z matką w takim stanie, nie mówiąc już o przeskoczeniu na oślep między dwoma budynkami z nią w ramionach. Nie mogli też zostać na miejscu. Całe sekcje dachu były teraz zawalone, a ostre czerwone włócznie lizały pęknięcia. Dach zawaliłby się w ciągu kilku minut.
  
  - Musisz wytrzymać, mamo. Wyciągnę cię stąd. Zawiozę cię do szpitala i wkrótce poczujesz się lepiej. Przysięgam. Więc musisz się trzymać."
  
  - Ziemio... - powiedziała Ilze z lekkim kaszlem. "Pozwól mi odejść".
  
  Paul ukląkł i postawił jej stopy na ziemi. Po raz pierwszy mógł zobaczyć, w jakim stanie jest jego matka. Jej suknia jest poplamiona krwią. Palec jej prawej dłoni został odcięty.
  
  "Kto to Tobie zrobił?" zapytał z grymasem.
  
  Kobieta prawie nie mogła mówić. Jej twarz była blada, a usta drżały. Wyszła z sypialni, aby uciec przed ogniem, zostawiając za sobą czerwoną smugę. Uraz, który zmusił ją do czołgania się na czworakach, paradoksalnie wydłużył jej życie, ponieważ jej płuca wchłaniały mniej dymu w tej pozycji. Ale w tym momencie Ilse Rainer ledwie zostało tchnienie życia.
  
  - Kto, matko? powtórzył Paweł. - Czy to był Jürgen?
  
  Ilza otworzyła oczy. Były czerwone i spuchnięte.
  
  "NIE..."
  
  "Więc kto? Czy ich rozpoznałeś?"
  
  Ilse uniosła drżącą dłoń do twarzy syna, gładząc go delikatnie. Jej palce były zimne. Przepełniony bólem Paul wiedział, że to był ostatni raz, kiedy jego matka go dotykała, i bał się.
  
  "Nie było..."
  
  "Kto?"
  
  "To nie był Jürgen".
  
  "Powiedz mi, mamo. Powiedz mi kto. Zabiję ich".
  
  "Nie musisz..."
  
  Przerwał jej kolejny atak kaszlu. Ręce Ilzy bezwładnie opadły po bokach.
  
  "Nie wolno ci krzywdzić Jürgena, Paul".
  
  - Dlaczego, mamo?
  
  Teraz jego matka walczyła o każdy oddech, ale walczyła też w środku. Paul widział walkę w jej oczach. Musiała zrobić ogromny wysiłek, by nabrać powietrza do płuc. Ale wyrwanie z jej serca tych trzech ostatnich słów wymagało jeszcze większego wysiłku.
  
  "On jest twoim bratem."
  
  
  40
  
  
  Brat.
  
  Siedząc na krawężniku obok miejsca, w którym godzinę wcześniej siedziała gospodyni, Paul próbował przetrawić słowo. W ciągu niespełna trzydziestu minut jego życie dwukrotnie wywróciło się do góry nogami - najpierw przez śmierć matki, a potem przez objawienie, którego dokonała swoim ostatnim tchnieniem.
  
  Kiedy Ilse umarła, Paul ją przytulił i kusiło go, by pozwolić sobie umrzeć. Zostań tam, gdzie był, dopóki płomienie nie strawią ziemi pod nim.
  
  Takie jest życie. Bieganie po dachu, który był skazany na zawalenie się, pomyślał Paul, tonąc w bólu, który był gorzki, ciemny i gęsty jak masło.
  
  Czy to strach trzymał go na dachu w chwilach po śmierci matki? Może bał się samotnie stawić czoła światu. Być może, gdyby jej ostatnie słowa brzmiały: "Tak bardzo cię kocham", Paul pozwoliłby sobie umrzeć. Ale słowa Ilzy nadały zupełnie inny sens pytaniom, które dręczyły Paula przez całe życie.
  
  Czy była to nienawiść, zemsta, a może potrzeba poznania, co ostatecznie skłoniło go do działania? Być może połączenie wszystkich trzech. Pewne jest to, że Paul po raz ostatni pocałował matkę w czoło, a potem pobiegł na przeciwległy koniec dachu.
  
  Prawie spadł z krawędzi, ale zdążył się zatrzymać. Dzieciaki z sąsiedztwa czasami bawiły się na budynku i Paul zastanawiał się, jak udało im się wrócić. Doszedł do wniosku, że musieli gdzieś zostawić drewnianą deskę. Paul nie miał czasu szukać jej w dymie, więc zdjął płaszcz i kurtkę, zmniejszając wagę do skoku. Jeśli spudłuje lub przeciwległa część dachu zawali się pod jego ciężarem, spadnie z pięciu pięter. Nie zastanawiając się dwa razy, skoczył z rozbiegu, ślepo przekonany, że mu się uda.
  
  Teraz, gdy jest z powrotem na parterze, Paul próbował ułożyć puzzle, które Jurgen - mój brat! - stały się najtrudniejszą częścią ze wszystkich. Czy Jurgen naprawdę może być synem Ilzy? Paul nie sądził, że to możliwe, ponieważ ich daty urodzenia dzieliło zaledwie osiem miesięcy. Było to fizycznie możliwe, ale Paul był bardziej skłonny uwierzyć, że Jurgen był synem Hansa i Brunhilde. Edward, ze swoją ciemniejszą, bardziej okrągłą cerą, w ogóle nie przypominał Jurgena i nie byli podobni w temperamencie. Jednak Jürgen wyglądał jak Paul. Obaj mieli niebieskie oczy i wydatne kości policzkowe, chociaż włosy Jurgena były ciemniejsze.
  
  Jak mój ojciec mógł spać z Brunnhildą? I dlaczego moja mama ukrywała to przede mną przez cały ten czas? Zawsze wiedziałem, że chce mnie chronić, ale dlaczego mi o tym nie powiedzieć? A jak mam poznać prawdę bez pójścia do Shredderów?
  
  Rozmyślania Paula przerwała gospodyni. Wciąż szlochała.
  
  "Herr Reiner, strażacy twierdzą, że pożar jest pod kontrolą, ale budynek musi zostać zburzony, ponieważ nie jest już bezpieczny. Poprosili mnie, żebym powiedział lokatorom, że mogą na zmianę zbierać ubrania, ponieważ wszyscy będziecie musieli spędzić noc gdzie indziej".
  
  Jak robot, Paul dołączył do tuzina osób, które miały oddać część swoich rzeczy. Przeszedł przez węże, które wciąż pompowały wodę, przeszedł przez przemoczone korytarze i schody, za którym szedł strażak, aż w końcu dotarł do swojego pokoju, gdzie losowo wybrał ubrania i włożył je do małej torby.
  
  - Wystarczy - upierał się strażak, który niecierpliwie czekał w drzwiach. "Musimy iść".
  
  Wciąż oszołomiony Paul poszedł za nim. Ale po kilku metrach w jego mózgu pojawił się słaby pomysł, jak twarz złotej monety w wiadrze z piaskiem. Odwrócił się i pobiegł.
  
  "Hej, słuchaj! Musimy się wydostać!
  
  Paweł zignorował mężczyznę. Pobiegł do swojego pokoju i zanurkował pod łóżko. W wąskiej przestrzeni odsunął na bok stos książek, które tam położył, by ukryć to, co było za nimi.
  
  "Powiedziałem ci, żebyś wyszedł! Słuchaj, tu nie jest bezpiecznie - powiedział strażak, podciągając nogi Paula, aż pojawiło się jego ciało.
  
  Paweł nie miał nic przeciwko. Miał to, po co przyszedł.
  
  Czarne mahoniowe pudełko na biżuterię, gładkie i proste.
  
  Była dziewiąta trzydzieści wieczorem.
  
  Paul wziął swoją małą torbę i pobiegł przez miasto.
  
  Gdyby nie był w takim stanie, z pewnością zauważyłby, że w Monachium dzieje się coś więcej niż jego własna tragedia. W pobliżu było więcej ludzi niż zwykle o tej porze. Bary i tawerny trzęsły się, a ze środka dobiegały gniewne głosy. Zaniepokojeni ludzie gromadzili się grupami na rogach ulic, a w zasięgu wzroku nie było ani jednego policjanta.
  
  Ale Paweł nie zwracał uwagi na to, co się wokół niego działo; po prostu chciał pokonać dystans dzielący go od celu w jak najkrótszym czasie. W tej chwili był to jedyny trop, jaki miał. Przeklinał siebie gorzko za to, że tego nie widział, że nie zdał sobie z tego sprawy wcześniej.
  
  Lombard Metzgera był zamknięty. Drzwi były grube i mocne, więc Paul nie tracił czasu na pukanie. I nie krzycząc, choć domyślał się - słusznie - że taki chciwy staruszek jak lombard będzie mieszkał w tym pokoju, być może na rozklekotanym starym łóżku na tyłach sklepu.
  
  Paul postawił torbę przy drzwiach i rozejrzał się za czymś solidnym. Na chodniku nie było porozrzucanych kamieni, ale znalazł pokrywę kosza na śmieci wielkości małej tacy. Podniósł go i rzucił w wystawę sklepową, która roztrzaskała się na tysiące kawałków. Serce Paula wyrywało się z piersi i łomotało w uszach, ale to też zignorował. Jeśli ktoś wezwie policję, może przybyć, zanim dostanie to, po co przyszedł; ale z drugiej strony mogą nie nadejść.
  
  Mam nadzieję, że nie, pomyślał Paul. W przeciwnym razie ucieknę, a następnym miejscem, do którego pójdę po odpowiedzi, będzie posiadłość Shreddera. Nawet jeśli przyjaciele mojego wujka wyślą mnie do więzienia na resztę życia.
  
  Paweł wskoczył. Jego buty chrzęściły na łóżku z odłamków szkła, mieszaniny odłamków rozbitego okna i zastawy stołowej z czeskiego kryształu, która również została roztrzaskana przez jego pocisk.
  
  W sklepie było całkowicie ciemno. Jedyne światło pochodziło z tylnego pokoju, skąd dochodziły głośne krzyki.
  
  "Kto tam? Wzywam policję!"
  
  "Do przodu!" Paweł odkrzyknął.
  
  Na podłodze pojawił się prostokąt światła, podkreślając upiorne kontury towarów z lombardu. Paul stał pośród nich, czekając na pojawienie się Metzgera.
  
  "Wynoście się stąd, przeklęci naziści!" - zawołał lombard, pojawiając się w drzwiach z wciąż na wpół zamkniętymi od snu oczami.
  
  "Nie jestem nazistą, Herr Metzger".
  
  "Kim do cholery jesteś?" Metzger wszedł do sklepu i zapalił światło, sprawdzając, czy intruz jest sam. "Tutaj nie ma nic wartościowego!"
  
  - Może nie, ale jest coś, czego potrzebuję.
  
  W tym momencie oczy starca skupiły się i rozpoznał Paula.
  
  "Kim jesteś... Och".
  
  - Widzę, że mnie pamiętasz.
  
  - Byłeś tu niedawno - powiedział Metzger.
  
  "Czy zawsze pamiętasz wszystkich swoich klientów?"
  
  "Czego, do cholery, chcesz? Będziesz musiał mi zapłacić za to okno!
  
  "Nie próbuj zmieniać tematu. Chcę wiedzieć, kto zastawił tę broń, którą zabrałem.
  
  "nie pamiętam".
  
  Paweł nie odpowiedział. Po prostu wyciągnął broń z kieszeni spodni i wycelował w starca. Metzger cofnął się, wyciągając przed siebie ręce jak tarczę.
  
  "Nie strzelaj! Przysięgam, nie pamiętam! Minęły prawie dwie dekady!"
  
  "Załóżmy, że ci wierzę. A co z twoimi notatkami?
  
  "Proszę odłożyć broń... Nie mogę pokazać moich notatek: te informacje są poufne. Proszę, synu, bądź rozsądny..."
  
  Paul zrobił sześć kroków w jego stronę i uniósł pistolet na wysokość ramion. Teraz kufer znajdował się zaledwie dwa centymetry od czoła lichwiarza, które było pokryte potem.
  
  - Herr Metzger, pozwól mi wyjaśnić. Albo pokażesz mi taśmy, albo cię zastrzelę. To łatwy wybór".
  
  "Bardzo dobry! Bardzo dobry!"
  
  Wciąż trzymając ręce w górze, starzec skierował się do pokoju na zapleczu. Przeszli przez duży magazyn wypełniony pajęczynami i jeszcze bardziej zakurzony niż sam sklep. Pudła kartonowe piętrzyły się od podłogi do sufitu na zardzewiałych metalowych półkach, a smród pleśni i wilgoci był nie do zniesienia. Ale w tym zapachu było coś jeszcze, coś nieokreślonego i zgniłego.
  
  "Jak możesz znieść ten smród, Metzger?"
  
  "Zapach? Nic nie czuję - powiedział starzec, nie odwracając się.
  
  Paul przypuszczał, że lombard przyzwyczaił się do smrodu po spędzeniu niezliczonych lat wśród cudzych rzeczy. Ten człowiek najwyraźniej nigdy nie cieszył się własnym życiem, a Paul nie mógł nic poradzić na to, że trochę mu współczuł. Musiał wyrzucić z głowy takie myśli, żeby dalej celowo ściskać pistolet ojca.
  
  Z tyłu spiżarni znajdowały się metalowe drzwi. Metzger wyjął z kieszeni kilka kluczy i otworzył je. Gestem zaprosił Paula, by przeszedł.
  
  - Jesteś pierwszy - odparł Paul.
  
  Starzec spojrzał na niego z zaciekawieniem, jego źrenice były twarde. W swojej wyobraźni Paul wyobraził go sobie jako smoka chroniącego jego jaskinię skarbów i powiedział sobie, żeby być bardziej czujnym niż kiedykolwiek. Skąpiec był równie niebezpieczny jak osaczony szczur iw każdej chwili mógł się odwrócić i ugryźć.
  
  - Przysięgnij, że nic mi nie ukradniesz.
  
  "Jaki byłby sens? Pamiętaj, to jest broń w moich rękach.
  
  - Przysięgnij - nalegał mężczyzna.
  
  "Przysięgam, że niczego ci nie ukradnę, Metzger. Powiedz mi, co muszę wiedzieć, a zostawię cię w spokoju.
  
  Po prawej stronie znajdował się drewniany regał wypełniony książkami w czarnych oprawach; po lewej stronie jest ogromny sejf. Lombard natychmiast stanął przed nią, osłaniając ją swoim ciałem.
  
  - Proszę - powiedział, wskazując na regał dla Paula.
  
  - Znajdziesz to dla mnie.
  
  - Nie - odparł starzec z napięciem w głosie. Nie był gotowy, by wyjść ze swojego kąta.
  
  Staje się odważniejszy. Jeśli popchnę go za mocno, może się na mnie rzucić. Cholera, dlaczego nie naładowałem broni? Wykorzystałbym to, żeby go powalić.
  
  - Powiedz mi przynajmniej, którego tomu szukać.
  
  - Leży na półce, na wysokości twojej głowy, czwarty od lewej.
  
  Nie odrywając oczu od Metzgera, Paul znalazł książkę. Ostrożnie go wyjął i wręczył lombardowi.
  
  "Znajdź link".
  
  "Nie pamiętam numeru".
  
  "Dziewięć jeden dwa trzy jeden. Pośpiesz się".
  
  Starzec niechętnie wziął książkę i ostrożnie przewracał strony. Paul rozejrzał się po magazynie, obawiając się, że w każdej chwili może pojawić się grupa policjantów, by go aresztować. Jest tu o wiele za długo.
  
  "Oto jest", powiedział starzec, zwracając książkę otwartą na jednej z pierwszych stron.
  
  Nie było wpisu daty, tylko krótki 1905 / tydzień 16. Paul znalazł numer na dole strony.
  
  "To tylko nazwa. Clovis Nagel. Nie ma tam żadnego adresu.
  
  "Klient postanowił nie podawać więcej szczegółów".
  
  - Czy to jest legalne, Metzgerze?
  
  "Prawo w tej sprawie jest mylące".
  
  Nie był to jedyny wpis, na którym pojawiło się nazwisko Nagela. Został wymieniony w kolumnie "Klient deponujący" dla dziesięciu kolejnych pozycji.
  
  "Chcę zobaczyć inne rzeczy, które położył".
  
  Zadowolony, że włamywacz uciekł z sejfu, lombard zaprowadził Paula do jednej z półek na książki w zewnętrznej spiżarni. Wyciągnął kartonowe pudełko i pokazał zawartość Paulowi.
  
  "Tutaj są".
  
  Tania para zegarków, złoty pierścionek, srebrna bransoletka... Paul obejrzał bibeloty, ale nie mógł zrozumieć, co łączy przedmioty Nagela. Zaczął rozpaczać; po całym wysiłku, jaki włożył, miał teraz jeszcze więcej pytań niż wcześniej.
  
  Dlaczego jedna osoba miałaby zastawiać tak wiele przedmiotów tego samego dnia? Musiał przed kimś uciekać - może przed moim ojcem. Ale jeśli chcę wiedzieć coś jeszcze, będę musiał znaleźć tę osobę, a samo nazwisko niewiele pomoże.
  
  - Chcę wiedzieć, gdzie znaleźć Nagela.
  
  - Już widziałeś, synu. nie mam adresu..."
  
  Paul podniósł prawą rękę i uderzył starca. Metzger upadł na podłogę i zakrył twarz rękami. Spomiędzy jego palców pojawiła się strużka krwi.
  
  "Nie, proszę nie - nie bij mnie więcej!"
  
  Paul musiał powstrzymać się przed ponownym uderzeniem mężczyzny. Całe jego ciało było wypełnione ohydną energią, niejasną nienawiścią, która narosła przez lata i nagle znalazła cel w żałosnej, krwawiącej postaci u jego stóp.
  
  Co ja robię?
  
  Nagle zrobiło mu się niedobrze z powodu tego, co zrobił. To musiało się jak najszybciej skończyć.
  
  - Mów, Metzgerze. Wiem, że coś przede mną ukrywasz.
  
  "Nie pamiętam go zbyt dobrze. Był żołnierzem, poznałem po sposobie, w jaki mówił. Ewentualnie marynarz. Powiedział, że wraca do Afryki Południowo-Zachodniej i że nie będzie mu tam potrzebna żadna z tych rzeczy".
  
  "Jaki on był?"
  
  "Dość niskiego wzrostu, ładne rysy. Niewiele pamiętam... Proszę, nie bij mnie więcej!"
  
  Niski, o delikatnych rysach... Edward opisał mężczyznę, który był w pokoju z moim ojcem i wujkiem, jako niskiego, o delikatnych rysach, jak dziewczyna. To może być Clovis Nagel. Co jeśli mój tata dowie się, że kradnie rzeczy na łodzi? Być może był szpiegiem. A może mój ojciec poprosił go, żeby zastawił broń w jego imieniu? Wiedział oczywiście, że grozi mu niebezpieczeństwo.
  
  Czując, że głowa mu eksploduje, Paul wyszedł ze spiżarni, zostawiając Metzgera jęczącego na podłodze. Wskoczył na parapet od frontu, ale nagle przypomniał sobie, że zostawił torbę przy drzwiach. Na szczęście nadal tam była.
  
  Ale wszystko wokół niego się zmieniło.
  
  Dziesiątki ludzi wypełniły ulice, mimo późnej pory. Kulili się na chodniku, niektórzy przechodzili z jednej grupy do drugiej, przekazując informacje o tym, jak pszczoły zapylają kwiaty. Paul podszedł do najbliższej grupy.
  
  "Mówią, że naziści podpalili budynek w Schwabing..."
  
  "Nie, to byli komuniści..."
  
  "Założyli punkty kontrolne..."
  
  Zaniepokojony Paul wziął jednego z mężczyzn za ramię i odciągnął go na bok.
  
  "Co się dzieje?"
  
  Mężczyzna wyjął papierosa z ust i uśmiechnął się do niego krzywo. Cieszył się, że znalazł kogoś chętnego do wysłuchania złych wieści, które chciał przekazać.
  
  "Nie słyszałeś? Hitler i jego naziści przeprowadzają zamach stanu. Czas na rewolucję. W końcu nastąpią zmiany".
  
  - Mówisz, że to zamach stanu?
  
  "Włamali się do Burgerbraukeller z setkami ludzi i trzymają wszystkich zamkniętych w środku, zaczynając od komisarza Bawarii".
  
  Serce Paula zrobiło salto.
  
  "Alicja!"
  
  
  41
  
  
  Dopóki nie zaczęła się strzelanina, Alice myślała, że ta noc należy do niej.
  
  Kłótnia z Paulem pozostawiła w jej ustach gorzki posmak. Zdała sobie sprawę, że jest w nim szaleńczo zakochana, teraz widziała to wyraźnie. Dlatego bała się bardziej niż kiedykolwiek.
  
  Postanowiła więc skupić się na bieżącym zadaniu. Weszła do głównej sali piwnej, która była wypełniona w ponad trzech czwartych. Przy stołach tłoczyło się ponad tysiąc osób, a wkrótce miało ich być co najmniej pięćset więcej. Ze ścian wisiały niemieckie flagi, ledwo widoczne przez tytoniowy dym. W sali było wilgotno i duszno, dlatego klienci ciągle dokuczali kelnerkom, które przeciskały się przez tłum, niosąc nad głowami tace z pół tuzinem szklanek do piwa, nie rozlewając przy tym ani kropli.
  
  To ciężka praca, pomyślała Alice, ponownie wdzięczna za wszystko, co dała jej dzisiejsza okazja.
  
  Przepychając się łokciami, udało jej się znaleźć miejsce u stóp mównicy. Trzech lub czterech innych fotografów już zajęło swoje stanowiska. Jeden z nich spojrzał na Alice ze zdziwieniem i trącił łokciem swoich towarzyszy.
  
  "Bądź ostrożna, piękna. Pamiętaj, aby zdjąć palec z obiektywu".
  
  - I nie zapomnij wyjąć swojego z tyłka. Twoje paznokcie są brudne".
  
  Fotograf obejrzał koniuszki palców i zarumienił się. Reszta kibicowała.
  
  "To jest właśnie dla ciebie, Fritz!"
  
  Uśmiechając się do siebie, Alice znalazła pozycję, z której będzie miała dobry widok. Sprawdziła oświetlenie i wykonała kilka szybkich obliczeń. Przy odrobinie szczęścia może uzyskać dobry strzał. Zaczęła się martwić. Umieszczając tego idiotę na jego miejscu, dobrze zrobiła. Poza tym od tego dnia wszystko powinno zmienić się na lepsze. Porozmawia z Paulem; wspólnie zmierzą się ze swoimi problemami. A mając nową, stabilną pracę, naprawdę czułaby się spełniona.
  
  Wciąż była pogrążona w swoich marzeniach, kiedy na scenie pojawił się Gustav Ritter von Kahr, bawarski komisarz krajowy. Zrobiła kilka zdjęć, w tym jedno, które jej zdaniem mogło być całkiem interesujące, na którym Kar szeroko gestykulował.
  
  Nagle z tyłu sali zrobiło się zamieszanie. Alice wyciągnęła szyję, żeby zobaczyć, co się dzieje, ale pomiędzy jasnymi światłami otaczającymi podium a ścianą ludzi za nią nie mogła nic zobaczyć. Ryk tłumu, wraz z hukiem spadających stołów i krzeseł oraz brzękiem dziesiątek potłuczonych szklanek, był ogłuszający.
  
  Ktoś wyszedł z tłumu obok Alice, spocony człowieczek w pogniecionym płaszczu przeciwdeszczowym. Odepchnął na bok mężczyznę, który siedział przy stoliku najbliżej podium, po czym wspiął się na swoje krzesło, a stamtąd na stół.
  
  Alice skierowała na niego kamerę, uchwyciła w jednej chwili dzikie spojrzenie, lekkie drżenie lewej ręki, tandetne ubranie, przyklejoną do czoła fryzurę alfonsa, okrutny mały wąsik, uniesioną rękę i pistolet wycelowany w sufit.
  
  Nie bała się i nie wahała. Przez głowę przemknęły jej tylko słowa Augusta Muntza, wypowiedziane do niej wiele lat temu:
  
  Są takie chwile w życiu fotografa, kiedy zdjęcie przechodzi przed tobą, tylko jedno zdjęcie, które może zmienić twoje życie i życie ludzi wokół ciebie. To decydujący moment, Alice. Zobaczysz, zanim to się stanie. A kiedy to się stanie, strzelaj. Nie myśl, strzelaj.
  
  Nacisnęła przycisk w chwili, gdy mężczyzna pociągnął za spust.
  
  "Rozpoczęła się narodowa rewolucja!" - krzyknął mały człowieczek potężnym, ochrypłym głosem. "To miejsce jest otoczone przez sześciuset uzbrojonych ludzi! Nikt nie wychodzi. A jeśli natychmiast nie będzie ciszy, rozkażę swoim ludziom ustawić karabin maszynowy na galerii".
  
  Tłum ucichł, ale Alice tego nie zauważyła i nie była zaniepokojona szturmowcami, którzy pojawili się ze wszystkich stron.
  
  "Ogłaszam obalenie rządu Bawarii! Policja i wojsko dołączyły do naszej flagi, swastyki: niech wiszą we wszystkich koszarach i posterunkach policji!"
  
  Po pokoju rozniósł się kolejny gorączkowy krzyk. Rozległ się aplauz przeplatany gwizdami i okrzykami "Meksyk! Meksyk!" i "Ameryka Południowa!" Alicja nie zwróciła na to uwagi. Strzał wciąż dźwięczał jej w uszach, obraz strzelającego małego człowieczka wciąż był odciśnięty na jej siatkówce, a jej umysł utknął na trzech słowach.
  
  Decydujący moment.
  
  Udało mi się, pomyślała.
  
  Trzymając aparat na piersi, Alice zanurkowała w tłum. W tej chwili jej jedynym priorytetem było wydostanie się stamtąd i dotarcie do ciemni. Nie pamiętała dokładnie nazwiska mężczyzny, który strzelał, chociaż jego twarz była bardzo znajoma; był jednym z wielu fanatycznych antysemitów, którzy wykrzykiwali swoje opinie w miejskich tawernach.
  
  Zieglera. Nie... Hitlera. To wszystko - Hitlera. Szalony Austriak.
  
  Alice nie wierzyła, że ten zamach stanu ma jakiekolwiek szanse. Kto pójdzie w ślady szaleńca, który zadeklarował, że zmiecie Żydów z powierzchni ziemi? W synagogach żartowano z takich idiotów jak Hitler. A obraz, który uchwyciła z potem na jego czole i dzikim spojrzeniem, postawiłby tego mężczyznę na swoim miejscu.
  
  Miała na myśli szpital dla obłąkanych.
  
  Alice ledwo mogła przejść przez morze ciał. Ludzie znów zaczęli krzyczeć, a niektórzy walczyli. Jeden mężczyzna rozbił szklankę piwa na głowie drugiego, a osady przesiąkły kurtkę Alice. Dotarcie na drugi koniec korytarza zajęło jej prawie dwadzieścia minut, ale tam znalazła ścianę brązowych koszul uzbrojonych w karabiny i pistolety blokujące wyjście. Próbowała z nimi rozmawiać, ale szturmowcy nie chcieli jej przepuścić.
  
  Hitler i dygnitarze, którym pokrzyżował plany, zniknęli bocznymi drzwiami. Jego miejsce zajął nowy mówca, a temperatura na sali nadal rosła.
  
  Z ponurą miną Alice znalazła miejsce, w którym byłaby tak chroniona, jak to tylko możliwe, i próbowała wymyślić sposób na ucieczkę.
  
  Trzy godziny później jej nastrój graniczył z rozpaczą. Hitler i jego poplecznicy wygłosili kilka przemówień, a orkiestra galerii zagrała Deutschlandlied kilkanaście razy. Alice próbowała przekraść się z powrotem do głównego holu w poszukiwaniu okna, przez które mogłaby się wydostać, ale szturmowcy zablokowali jej również tam drogę. Nie pozwalali nawet wyjść do toalety, co w tak zatłoczonym miejscu z kelnerkami wciąż nalewającymi piwo za piwem szybko stałoby się problemem. Widziała już więcej niż jedną osobę wypróżniającą się pod tylną ścianą.
  
  Ale poczekaj chwilę: kelnerki...
  
  Uderzona nagłym przypływem inspiracji, Alice podeszła do stołu do serwowania posiłków. Wzięła pustą tacę, zdjęła kurtkę, zawinęła w nią aparat i umieściła go pod tacą. Potem zebrała kilka pustych szklanek po piwie i skierowała się do kuchni.
  
  Być może nie zobaczą. Mam na sobie białą bluzkę i czarną spódnicę, tak jak kelnerki. Może nie zauważą, że nie mam na sobie fartucha. Dopóki nie zauważą marynarki pod tacą...
  
  Alice przeszła przez tłum, trzymając wysoko tacę i musiała ugryźć się w język, kiedy kilku klientów dotknęło jej pośladków. Nie chciała zwracać na siebie uwagi. Zbliżając się do obrotowych drzwi, stanęła za kolejną kelnerką i minęła strażników SA, na szczęście żaden z nich nie spojrzał na nią po raz drugi.
  
  Kuchnia była długa i bardzo duża. Panowała tam ta sama napięta atmosfera, choć bez dymu tytoniowego i flag. Kilku kelnerów napełniało szklanki piwem, podczas gdy kuchci i kucharze rozmawiali ze sobą przy piecach pod surowym spojrzeniem pary szturmowców, którzy ponownie zablokowali wyjście. Obaj mieli karabiny i pistolety.
  
  Gówno.
  
  Nie bardzo wiedząc, co robić, Alice zdała sobie sprawę, że nie może tak po prostu stać na środku kuchni. Ktoś by się zorientował, że nie ma jej wśród personelu i wyrzuciłby ją. Zostawiła szklanki w wielkim metalowym zlewie i wzięła brudną szmatę, którą znalazła w pobliżu. Wpuściła go pod kran, zmoczyła, wyżymała i udawała, że się myje, próbując wymyślić plan. Rozglądając się uważnie, wpadł jej do głowy pewien pomysł.
  
  Podeszła do jednego z koszy na śmieci obok zlewu. Był prawie wypełniony resztkami. Włożyła do niego kurtkę, zamknęła wieczko i wzięła słoik. Potem zaczęła śmiało iść w stronę drzwi.
  
  - Nie możesz przejść obok, Fraulein - powiedział jeden ze szturmowców.
  
  "Muszę wynieść śmieci".
  
  "Zostaw to tutaj."
  
  "Ale banki są pełne. W kuchni nie powinno być pełnych koszy na śmieci: to wbrew prawu".
  
  Nie martw się o to Fraulein, my jesteśmy teraz prawem. Odłóż słoik na miejsce.
  
  Alice, zdecydowana postawić wszystko na jeden układ, postawiła słoik na podłodze i skrzyżowała ramiona.
  
  "Jeśli chcesz to przenieść, przenieś to sam".
  
  - Mówię ci, żebyś zabrał stąd to coś.
  
  Młodzieniec nie spuszczał wzroku z Alice. Personel kuchni zauważył tę scenę i spojrzał na niego gniewnie. Ponieważ Alice była odwrócona do nich plecami, nie mogli stwierdzić, że nie jest jedną z nich.
  
  "Dalej, człowieku, przepuść ją" - wtrącił inny szturmowiec. "Wystarczająco źle jest kręcić się tutaj, w kuchni. Będziemy musieli nosić te ubrania przez całą noc, a zapach pozostanie na mojej koszuli".
  
  Ten, który odezwał się pierwszy, wzruszył ramionami i odsunął się na bok.
  
  "Więc idź. Odprowadź ją do kosza na śmieci na zewnątrz, a potem wracaj tu tak szybko, jak to możliwe.
  
  Cicho przeklinając, Alice ruszyła naprzód. Wąskie drzwi prowadziły na jeszcze węższą uliczkę. Jedyne światło pochodziło z pojedynczej żarówki na przeciwległym końcu, bliżej ulicy. Stał tam kosz na śmieci otoczony chudymi kotami.
  
  "Więc... Jak długo tu pracujesz, Fraulein?" - zapytał szturmowiec nieco zawstydzonym tonem.
  
  Nie mogę w to uwierzyć: idziemy alejką, ja niosę kosz na śmieci, on trzyma karabin maszynowy, a ten idiota ze mną flirtuje.
  
  - Można powiedzieć, że jestem nowa - odpowiedziała Alice, udając przyjazną. "A ty: od dawna przeprowadzasz zamachy stanu?"
  
  - Nie, to mój pierwszy - odparł poważnie mężczyzna, nie wychwytując jej ironii.
  
  Dotarli do śmietnika.
  
  - Dobra, dobra, teraz możesz wracać. Zostanę i opróżnię puszkę".
  
  "O nie, Fraulein. Opróżnij puszkę, a potem będę musiał cię odprowadzić.
  
  - Nie chciałbym, żebyś musiał na mnie czekać.
  
  "Będę czekał na ciebie, kiedy tylko zechcesz. Jesteś piękna..."
  
  Podszedł, żeby ją pocałować. Alice próbowała się cofnąć, ale znalazła się między koszem na śmieci a szturmowcem.
  
  - Nie, proszę - powiedziała Alicja.
  
  "Chodź, Fraulein..."
  
  "Proszę nie".
  
  Szturmowiec zawahał się, pełen wyrzutów sumienia.
  
  "Jeżeli cię obraziłem, przepraszam. Po prostu myślałem..."
  
  "Nie martw się o to. Po prostu jestem już zaręczony".
  
  "Przepraszam. Jest szczęśliwym człowiekiem".
  
  - Nie martw się o to - powtórzyła zszokowana Alice.
  
  - Pomogę ci z koszem na śmieci.
  
  "NIE!"
  
  Alice próbowała szarpnąć ramię Brązowej Koszuli, która zdezorientowana puściła puszkę. Upadła i potoczyła się po ziemi.
  
  Niektóre szczątki są rozrzucone w półkolu, odsłaniając kurtkę Alice i jej cenny ładunek.
  
  "Co to do diabła jest?"
  
  Paczka była uchylona, a obiektyw aparatu był dobrze widoczny. Żołnierz spojrzał na Alice, która miała wyraz poczucia winy na twarzy. Nie musiała się spowiadać.
  
  "Przeklęta dziwka! Jesteś komunistycznym szpiegiem!" - powiedział szturmowiec, szukając swojej maczugi.
  
  Zanim zdążył ją złapać, Alice podniosła metalową pokrywę kosza na śmieci i próbowała uderzyć szturmowca w głowę. Widząc zbliżający się atak, podniósł prawą rękę. Pokrywa uderzyła go w nadgarstek z ogłuszającym dźwiękiem.
  
  "Aaaaa!"
  
  Chwycił wieko lewą ręką, odrzucając je daleko na bok. Alice próbowała go ominąć i uciec, ale alejka była za wąska. Nazista złapał ją za bluzkę i mocno pociągnął. Ciało Alice skręciło się, a jej koszulka zdarła z jednej strony, odsłaniając stanik. Nazista, który podniósł rękę, by ją uderzyć, zamarł na chwilę, rozdarty między podnieceniem a wściekłością. To spojrzenie napełniło jej serce strachem.
  
  "Alicja!"
  
  Spojrzała w stronę wejścia do zaułka.
  
  Był tam Paul, w strasznym stanie, ale i tak tam był. Mimo zimna miał na sobie tylko sweter. Jego oddech był nierówny i miał skurcze od biegania przez miasto. Pół godziny wcześniej planował wejść do Burgerbraukeller tylnymi drzwiami, ale nie mógł nawet przejść przez Ludwigsbrucke, bo naziści ustawili blokadę.
  
  Wybrał więc długi objazd. Szukał policjantów, żołnierzy, każdego, kto mógłby odpowiedzieć na jego pytania, co się dzieje w pubie, ale znalazł tylko obywateli wiwatujących lub wygwizdujących tych, którzy brali udział w zamachu stanu - z rozsądnej odległości.
  
  Przeszedłszy na przeciwległy brzeg przez Maximiliansbrücke, zaczął wypytywać napotkanych na ulicy ludzi. W końcu ktoś wspomniał o zaułku prowadzącym do kuchni i Paul pobiegł tam, modląc się, żeby dotarł, zanim będzie za późno.
  
  Był tak zaskoczony widząc Alice na zewnątrz walczącą ze szturmowcem, że zamiast przeprowadzić niespodziewany atak, ogłosił swoje przybycie jak idiota. Kiedy drugi mężczyzna wyciągnął broń, Paul nie miał innego wyjścia, jak tylko biec do przodu. Jego ramię trafiło nazistę w brzuch, powalając go na ziemię.
  
  Obaj tarzali się po ziemi, walcząc o swoją broń. Drugi mężczyzna był silniejszy od Paula, który również był całkowicie wyczerpany wydarzeniami z poprzednich godzin. Walka trwała mniej niż pięć sekund, po czym drugi mężczyzna odepchnął Paula na bok, ukląkł i wycelował broń.
  
  Alice, która teraz uniosła metalową pokrywę kosza na śmieci, interweniowała, uderzając nim wściekle żołnierza. Uderzenia odbiły się echem po alei jak cymbały. Naziście wyszły oczy, ale nie upadł. Alice uderzyła go ponownie iw końcu upadł na twarz.
  
  Paul wstał i pobiegł ją przytulić, ale odepchnęła go i usiadła na ziemi.
  
  "Co z tobą nie tak? Wszystko w porządku?"
  
  Alice wstała, wściekła. W dłoniach trzymała resztki aparatu fotograficznego, który uległ całkowitemu zniszczeniu. Podczas walki Paula z nazistami została zmiażdżona.
  
  "Patrzeć".
  
  "Jest uszkodzony. Nie martw się, kupimy coś lepszego".
  
  "Nie rozumiesz! Były zdjęcia!"
  
  - Alice, nie ma teraz na to czasu. Musimy odejść, zanim jego przyjaciele przyjdą go szukać.
  
  Próbował wziąć ją za rękę, ale odsunęła się i pobiegła przed nim.
  
  
  42
  
  
  Nie oglądali się za siebie, dopóki nie znaleźli się daleko od Burgerbraukeller. W końcu zatrzymali się przy kościele św. Jana Nepomucena, którego imponująca iglica niczym oskarżycielski palec wskazywała nocne niebo. Paul zaprowadził Alicję pod łuk nad głównym wejściem, by schronić się przed zimnem.
  
  "Boże, Alice, nie masz pojęcia, jak się bałem" - powiedział, całując ją w usta. Odwzajemniła pocałunek bez większego przekonania.
  
  "Co się dzieje?"
  
  "Nic".
  
  - Nie wydaje mi się, żeby to tak wyglądało - powiedział z irytacją Paul.
  
  - Powiedziałem, że to nonsens.
  
  Paweł postanowił nie rozwijać tego pytania. Kiedy Alice była w takim nastroju, próba wyciągnięcia jej z tego była jak próba wydostania się z ruchomych piasków: im bardziej się walczyłeś, tym głębiej się zapadałeś.
  
  "Wszystko w porządku? Skrzywdzili cię czy... coś innego?
  
  Potrząsnęła głową. Dopiero wtedy w pełni zdała sobie sprawę z wyglądu Paula. Jego koszula jest poplamiona krwią, twarz pokryta sadzą, oczy nabiegłe krwią.
  
  - Co się z tobą stało, Pawle?
  
  - Moja matka nie żyje - odpowiedział, spuszczając głowę.
  
  Gdy Paul opowiadał o wydarzeniach tamtej nocy, Alice zrobiło się go żal i wstydziła się tego, jak go potraktowała. Nieraz otwierała usta, by prosić go o przebaczenie, ale nigdy nie wierzyła w znaczenie tego słowa. To było niedowierzanie podsycane dumą.
  
  Kiedy powiedział jej ostatnie słowa swojej matki, Alice była zdumiona. Nie mogła zrozumieć, jak okrutny, okrutny Jurgen mógł być bratem Paula, a jednak w głębi duszy nie było to dla niej zaskoczeniem. Paul miał ciemną stronę, która ujawniała się w pewnych momentach, jak nagły jesienny wiatr rozwiewający zasłony w przytulnym domu.
  
  Kiedy Paul opisał, jak włamał się do lombardu i jak musiał uderzyć Metzgera, aby zmusić go do mówienia, Alice bardzo się o niego bała. Wszystko, co miało związek z tą tajemnicą, wydawało się nie do zniesienia, a ona chciała jak najszybciej odsunąć go od niej, zanim całkowicie go pochłonie.
  
  Paul zakończył swoją historię, opowiadając o swojej wyprawie do pubu.
  
  "I to wszystko".
  
  "Myślę, że to więcej niż wystarczająco."
  
  "Co masz na myśli?"
  
  "Chyba nie zamierzasz poważnie grzebać w buszu, prawda? Oczywiście jest ktoś, kto jest gotów zrobić wszystko, by ukryć prawdę".
  
  "To jest właśnie powód, dla którego musisz kopać. To dowodzi, że ktoś jest odpowiedzialny za zabójstwo mojego ojca..."
  
  Nastąpiła krótka przerwa.
  
  "... moi rodzice".
  
  Paweł nie płakał. Po tym, co się właśnie wydarzyło, jego ciało błagało go o płacz, jego dusza tego potrzebowała, a serce wypełniło się łzami. Ale Paul trzymał to wszystko w sobie, tworząc małą skorupę wokół swojego serca. Być może jakieś niedorzeczne poczucie męskości powstrzymałoby go przed okazaniem uczuć przed kobietą, którą kochał. Być może to był impuls do tego, co wydarzyło się chwilę później.
  
  "Paul, musisz się poddać" - powiedziała Alice, coraz bardziej zaniepokojona.
  
  "Nie mam zamiaru tego robić".
  
  - Ale nie masz dowodu. Żadnych tropów.
  
  "Mam imię: Clovis Nagel. Mam miejsce: Afryka Południowo-Zachodnia".
  
  "Afryka Południowo-Zachodnia to bardzo duże miejsce".
  
  - Zacznę od Windhoek. Białego człowieka nie powinno być tam trudno dostrzec.
  
  "Afryka Południowo-Zachodnia jest bardzo duża... i bardzo odległa" - powtórzyła Alice, kładąc nacisk na każde słowo.
  
  "Muszę to zrobić. Odpłynę pierwszą łodzią".
  
  "Więc to wszystko?"
  
  "Tak, Alicjo. Czy nie słyszałeś ani słowa z tego, co powiedziałem, odkąd się poznaliśmy? Czy nie rozumiesz, jak ważne jest dla mnie, aby dowiedzieć się, co wydarzyło się dziewiętnaście lat temu? A teraz... teraz to.
  
  Przez chwilę Alice rozważała zatrzymanie go. Tłumacząc, jak bardzo będzie jej za nim tęsknić, jak bardzo go potrzebuje. Jak bardzo się w nim zakochała. Ale duma ugryzła się w język. Tak jak uniemożliwiło jej to powiedzenie Paulowi prawdy o swoim zachowaniu w ciągu ostatnich kilku dni.
  
  "Więc idź, Paul. Rób, co musisz.
  
  Paul spojrzał na nią, całkowicie oszołomiony. Lodowaty ton jej głosu sprawił, że poczuł się, jakby jego serce zostało wyrwane i zakopane w śniegu.
  
  "Alicja..."
  
  "Idź natychmiast. Wyjdź."
  
  - Alicja, proszę!
  
  - Odejdź, mówię ci.
  
  Paul wydawał się być na skraju płaczu, a ona modliła się, żeby płakał, żeby zmienił zdanie i powiedział jej, że ją kocha i że jego miłość do niej jest ważniejsza niż poszukiwanie, które przyniosło mu tylko ból i śmierć. Może Paul czekał na coś takiego, a może po prostu próbował zachować twarz Alice w swojej pamięci. Przez długie, gorzkie lata przeklinała siebie za swoją arogancję, tak jak Paul przeklinał się za to, że nie wrócił tramwajem do pensjonatu, zanim jego matka została zasztyletowana...
  
  ...i za odwrócenie się i odejście.
  
  "Wiesz, że? Cieszę się. W ten sposób nie włamiecie się do moich snów i ich nie zdepczecie - powiedziała Alicja, rzucając sobie pod nogi fragmenty aparatu, którego trzymała się do tej chwili. "Odkąd cię poznałem, przydarzyły mi się tylko złe rzeczy. Chcę, żebyś zniknął z mojego życia, Paul.
  
  Paul wahał się przez chwilę, a potem, nie odwracając się, powiedział: "Niech tak będzie".
  
  Alicja stała pod drzwiami kościoła przez kilka minut, tocząc cichą walkę ze łzami. Nagle z ciemności, z tego samego kierunku, w którym zniknął Paul, pojawiła się postać. Alice próbowała się pozbierać i przywołać uśmiech na twarz.
  
  On wraca. Został zrozumiany i wraca, pomyślała, robiąc krok w stronę postaci.
  
  Ale światła uliczne pokazały, że zbliżający się mężczyzna był mężczyzną w szarym płaszczu i kapeluszu. Za późno Alice zdała sobie sprawę, że był to jeden z mężczyzn, którzy śledzili ją tego dnia.
  
  Odwróciła się, by uciec, ale w tym momencie zobaczyła jego towarzysza, który wyszedł zza rogu i był oddalony od niej o niecałe trzy metry. Próbowała uciec, ale dwóch mężczyzn rzuciło się na nią i złapało ją w pasie.
  
  "Twój ojciec cię szuka, Fraulein Tannenbaum".
  
  Alicja walczyła na próżno. Nie mogła nic na to poradzić.
  
  Z pobliskiej ulicy wyjechał samochód i jeden z goryli jej ojca otworzył drzwi. Drugi pchnął ją w swoją stronę i próbował pochylić jej głowę.
  
  - Lepiej uważajcie na mnie, idioci - powiedziała Alice z pogardliwym spojrzeniem. "Jestem w ciąży".
  
  
  43
  
  
  Elizabeth Bay, 28 sierpnia 1933 r
  
  Droga Alicjo,
  
  Straciłem rachubę, ile razy do ciebie pisałem. Musi być ponad sto listów miesięcznie i wszystkie pozostają bez odpowiedzi.
  
  Nie wiem, czy do ciebie dotarły, a ty postanowiłeś o mnie zapomnieć. A może przeprowadziłeś się i nie zostawiłeś adresu do korespondencji. Ten pójdzie do domu twojego ojca. Piszę tam od czasu do czasu, choć wiem, że to bez sensu. Wciąż mam nadzieję, że któryś z nich jakoś ominie twojego ojca. W każdym razie będę nadal do ciebie pisać. Listy te stały się moim jedynym kontaktem z moim przeszłym życiem.
  
  Chcę zacząć, jak zawsze, od prośby o wybaczenie mi sposobu, w jaki odszedłem. Tyle razy wspominałem tę noc dziesięć lat temu i wiem, że nie powinienem był się tak zachować. Przepraszam, że zrujnowałem twoje marzenia. Każdego dnia modliłem się, abyś mógł spełnić swoje marzenie o zostaniu fotografem i mam nadzieję, że odniosłeś sukces przez te wszystkie lata.
  
  Życie w koloniach nie jest łatwe. Odkąd Niemcy utraciły te ziemie, Republika Południowej Afryki sprawuje mandat na byłym terytorium niemieckim. Nie jesteśmy tu mile widziani, chociaż nas tolerują.
  
  Nie ma wielu wolnych miejsc. Pracuję na farmach iw kopalniach diamentów przez kilka tygodni. Kiedy oszczędzam trochę pieniędzy, jeżdżę po kraju w poszukiwaniu Clovisa Nagela. To nie jest łatwe zadanie. Znalazłem jego ślady we wsiach dorzecza rzeki Orange. Pewnego dnia odwiedziłem kopalnię, którą właśnie opuścił. Brakowało mi go tylko o kilka minut.
  
  Podążyłem też śladem, który zaprowadził mnie na północ, na płaskowyż Waterberg. Spotkałem tam dziwne, dumne plemię, Herero. Spędziłem z nimi kilka miesięcy i nauczyli mnie, jak polować i zbierać w dziczy. Dostałem gorączki i przez długi czas byłem bardzo słaby, ale zaopiekowali się mną. Wiele nauczyłem się od tych ludzi, oprócz umiejętności fizycznych. Są wyjątkowe. Żyją w cieniu śmierci, każdego dnia w nieustannej walce o wodę i dostosowywaniu swojego życia do presji białych.
  
  skończył mi się papier; to ostatnia sztuka z partii, którą kupiłem od handlarza w drodze do Swakopmund. Wracam tam jutro w poszukiwaniu nowych tropów. Pójdę pieszo, bo skończyły mi się pieniądze, więc moje poszukiwania muszą być krótkie. Najtrudniejszą rzeczą w byciu tutaj, oprócz braku wiadomości o tobie, jest czas, jaki zajmuje mi zarabianie na życie. Często byłem bliski rzucenia wszystkiego. Jednak nie zamierzam się poddawać. Prędzej czy później go znajdę.
  
  Myślę o was, o tym, co wydarzyło się w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Mam nadzieję, że jesteś zdrowy i szczęśliwy. Jeśli zdecydujesz się do mnie napisać, napisz na pocztę w Windhoek. Adres jest na kopercie.
  
  Jeszcze raz, wybacz mi.
  
  Kocham cię,
  
  Podłoga
  
  
  PRZYJACIEL W RZEMIOSŁACH
  
  1934
  
  
  W którym wtajemniczony dowiaduje się, że ścieżki nie można przejść w pojedynkę
  
  Sekretny uścisk dłoni stopnia kolegi rzemiosła obejmuje silny nacisk na kłykcie środkowego palca i kończy się, gdy brat Mason odpowiada tym samym pozdrowieniem. Sekretna nazwa tego uścisku dłoni to IAHIN, od nazwy kolumny reprezentującej słońce w świątyni Salomona. I znowu jest sztuczka do pisania, którą należy podać w ten sposób: AJCHIN.
  
  
  44
  
  
  Jürgen podziwiał siebie w lustrze.
  
  Pociągnął lekko za klapy, ozdobione czaszką i emblematem SS. Nigdy nie miał dość patrzenia na siebie w nowej postaci. Wysoko chwalone w prasie towarzyskiej projekty Waltera Hecka i doskonałe wykonanie Hugo Bossa budziły podziw każdego, kto go zobaczył. Kiedy Jurgen szedł ulicą, dzieci stały na baczność i podniosły ręce na powitanie. W zeszłym tygodniu kilka starszych pań zatrzymało go i powiedziało, że dobrze widzieć silnych, zdrowych młodych ludzi, którzy przywracają Niemcy na właściwe tory. Zapytali, czy stracił oko walcząc z komunistami. Zadowolony z tego Jürgen pomógł im zanieść torby z zakupami do najbliższego wejścia.
  
  W tym momencie rozległo się pukanie do drzwi.
  
  "Wchodzić".
  
  - Dobrze wyglądasz - powiedziała jego matka, wchodząc do dużej sypialni.
  
  "Ja wiem".
  
  - Zjesz z nami dziś kolację?
  
  - Nie sądzę, mamo. Zostałem wezwany na spotkanie do SB".
  
  - Bez wątpienia chcą cię zarekomendować do awansu. Zbyt długo byłeś Untersturmführerem.
  
  Jurgen wesoło skinął głową i wziął czapkę.
  
  "Samochód czeka na ciebie pod drzwiami. Powiem szefowi kuchni, żeby coś dla ciebie ugotował na wypadek, gdybyś wrócił wcześniej.
  
  - Dziękuję, mamo - powiedział Jurgen, całując Brunhildę w czoło. Wyszedł na korytarz, a jego czarne buty głośno stukały o marmurowe stopnie. Pokojówka czekała na niego z płaszczem w korytarzu.
  
  Odkąd jedenaście lat temu Otto i jego mapy zniknęli z ich życia, ich sytuacja ekonomiczna stopniowo się poprawiała. Armia służących ponownie zajmowała się codziennym prowadzeniem rezydencji, chociaż Jurgen był teraz głową rodziny.
  
  - Czy wróci pan na obiad, proszę pana?
  
  Jurgen gwałtownie wciągnął powietrze, słysząc, jak zwraca się w ten sposób. Zawsze tak się działo, kiedy był zdenerwowany i niespokojny, jak tego ranka. Najdrobniejsze szczegóły przełamywały jego lodowatą powierzchowność i ujawniały burzę konfliktu, która szalała w nim.
  
  - Baronowa udzieli ci instrukcji.
  
  Wkrótce zaczną zwracać się do mnie, używając prawdziwego tytułu, pomyślał, wychodząc na ulicę. Jego ręce lekko drżały. Na szczęście przerzucił płaszcz przez ramię, więc kierowca nie zauważył, kiedy otworzył mu drzwi.
  
  W przeszłości Jürgen mógł kierować swoje impulsy poprzez przemoc; ale od zwycięstwa partii nazistowskiej w wyborach w zeszłym roku niechciane frakcje stały się bardziej ostrożne. Każdego dnia Jürgenowi coraz trudniej było się kontrolować. Po drodze starał się oddychać powoli. Nie chciał przyjść zdenerwowany i zdenerwowany.
  
  Zwłaszcza jeśli mam awansować, jak mówi moja mama.
  
  "Szczerze mówiąc, mój drogi Schroederze, mam co do ciebie poważne wątpliwości".
  
  - Wątpliwości, proszę pana?
  
  "Wątpliwości co do twojej lojalności".
  
  Jurgen zauważył, że jego ręka znów drży i musiał mocno zacisnąć knykcie, by ją opanować.
  
  Sala konferencyjna była całkowicie pusta, z wyjątkiem Reinharda Heydricha i jego samego. Szef Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy, agencji wywiadowczej partii nazistowskiej, był wysokim mężczyzną o spiczastym czole, zaledwie kilka miesięcy starszym od Jürgena. Mimo młodego wieku stał się jednym z najbardziej wpływowych ludzi w Niemczech. Jego organizacja miała za zadanie identyfikować zagrożenia - rzeczywiste lub domniemane - dla partii. Jurgen usłyszał to w dniu, w którym rozmawiali z nim o pracę,
  
  Heinrich Himmler zapytał Heydricha, jak zorganizowałby nazistowską agencję wywiadowczą, a Heydrich odpowiedział, opowiadając na nowo każdą powieść szpiegowską, jaką kiedykolwiek przeczytał. Główny Urząd Bezpieczeństwa Rzeszy budził już strach w całych Niemczech, choć nie było wiadomo, co mu więcej zawdzięcza - tania fikcja czy wrodzony talent.
  
  - Dlaczego tak mówisz, panie?
  
  Heydrich położył dłoń na leżącej przed nim teczce z nazwiskiem Jürgena.
  
  "Zaczynałeś w SA we wczesnych dniach ruchu. Jest super, jest ciekawie. Zaskakujące jest jednak to, że jeden z waszych... rodowodów specjalnie prosi o miejsce w batalionie SA. A potem są powtarzające się epizody nadużyć zgłaszane przez twoich przełożonych. Konsultowałem się z psychologiem w Twojej sprawie. ... i sugeruje, że możesz mieć poważne zaburzenie osobowości. To jednak samo w sobie nie jest przestępstwem, choć mogłoby - podkreślił to słowo - mogło "z półuśmiechem i uniesioną brwią" stać się przeszkodą. Ale teraz dochodzimy do tego, co martwi mnie najbardziej. Zostałeś zaproszony - podobnie jak reszta personelu - na specjalne wydarzenie w Burgerbraukeller 8 listopada 1923 roku. Jednak nigdy się nie pojawiłeś.
  
  Heydrich przerwał, pozwalając, by jego ostatnie słowa zawisły w powietrzu. Jürgen zaczął się pocić. Po wygranych wyborach naziści zaczęli powoli i systematycznie mścić się na wszystkich, którzy udaremnili powstanie 1923 r., opóźniając tym samym dojście Hitlera do władzy o rok. Przez lata Jurgen żył w strachu, że ktoś wskaże na niego palcem i w końcu tak się stało.
  
  Heydrich kontynuował groźbą w tonie.
  
  "Według twojego szefa nie pojawiłeś się na miejscu spotkania zgodnie z prośbą. Wydaje się jednak, że - cytuję - "Szturmowiec Jürgen von Schroeder był w eskadrze 10 kompanii w nocy 23 listopada. Jego koszula była przesiąknięta krwią i twierdził, że został zaatakowany przez kilku komunistów i że krew należała do jednego z nich, mężczyzny, którego dźgnął. Poprosił o dołączenie do szwadronu dowodzonego przez komisarza policji z okolic Schwabing, aż do zakończenia puczu. Prawda?"
  
  "Do ostatniego przecinka, proszę pana".
  
  "Prawidłowy. Tak musiała pomyśleć komisja śledcza, skoro przyznała ci złote odznaki partii i medal Orderu Krwi - powiedział Heydrich, wskazując na pierś Jurgena.
  
  Złote godło partii było jednym z najbardziej poszukiwanych odznaczeń w Niemczech. Składał się z nazistowskiej flagi w kształcie koła otoczonego złotym wieńcem laurowym. Wyróżniał tych członków partii, którzy wstąpili do partii przed zwycięstwem Hitlera w 1933 roku. Do tego dnia naziści musieli rekrutować ludzi do ich szeregów. Od tego dnia przed siedzibą partii tworzyły się niekończące się kolejki. Nie wszyscy otrzymali ten przywilej.
  
  Jeśli chodzi o Order Krwi, był to najcenniejszy medal w Rzeszy. Nosili go tylko ci, którzy brali udział w zamachu stanu z 1923 r., który zakończył się tragicznie śmiercią z rąk policji szesnastu nazistów. To była nagroda, której nawet Heydrich nie nosił.
  
  "Doprawdy zastanawiam się - ciągnął szef Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy, stukając ustami brzegiem teczki - czy powinniśmy, przyjacielu, powołać komisję śledczą w sprawie ciebie".
  
  - To nie byłoby konieczne, sir - powiedział szeptem Jürgen, wiedząc, jak krótkie i silne są obecnie komisje śledcze.
  
  "NIE? Z ostatnich meldunków z przejęcia SA przez SS wynikało, że wykonywał Pan swój obowiązek z pewną "zimną krwią", że był "brak zaangażowania"... Czy mam kontynuować?
  
  - To dlatego, że trzymano mnie z dala od ulic, sir!
  
  "Więc czy to możliwe, że inni ludzie się o ciebie martwią?"
  
  - Zapewniam pana, że moje zaangażowanie jest absolutne.
  
  - Cóż, w takim razie jest jeden sposób na odzyskanie zaufania tego urzędu.
  
  W końcu grosz był gotowy do upadku. Heydrich wezwał Jürgena z pewną propozycją. Coś od niego chciał i dlatego od początku wywierał taką presję. Prawdopodobnie nie miał pojęcia, co Jurgen robił tej nocy w 1923 roku, ale to, co Heydrich wiedział lub nie wiedział, nie miało znaczenia: jego słowo było prawem.
  
  "Zrobię wszystko, proszę pana", powiedział Jürgen, teraz nieco spokojniejszy.
  
  "W takim razie Jürgen. Mogę mówić do ciebie Jurgen, prawda?
  
  - Oczywiście, proszę pana - powiedział, tłumiąc w sobie gniew z powodu braku odwzajemnienia uprzejmości przez drugą osobę.
  
  "Czy słyszałeś o masonerii, Jürgen?"
  
  "Z pewnością. Mój ojciec był członkiem loży, gdy był młody. Myślę, że szybko mu się to znudziło".
  
  Heydrich skinął głową. Nie było to dla niego zaskoczeniem i Jürgen doszedł do wniosku, że już wiedział.
  
  "Odkąd doszliśmy do władzy, masoni byli... aktywnie zniechęcani".
  
  - Wiem, proszę pana - powiedział Jürgen, uśmiechając się z tego eufemizmu. W Mein Kampf, książce, którą czytał każdy Niemiec - i która była pokazywana w domu, jeśli wiedzieli, co jest dla nich dobre - Hitler wyraził swoją wewnętrzną nienawiść do masonerii.
  
  "Znaczna liczba lóż dobrowolnie rozpadła się lub zreorganizowała. Te konkretne loże nie miały dla nas większego znaczenia, ponieważ wszystkie były pruskie, miały członków aryjskich i miały tendencje nacjonalistyczne. Odkąd dobrowolnie się rozwiązali i przekazali swoje listy członków, nie podjęto wobec nich żadnych działań... na razie".
  
  - Rozumiem, że niektóre loże nadal pana niepokoją, sir?
  
  "Jest dla nas całkiem jasne, że wiele lóż pozostało aktywnych, tak zwanych lóż humanitarnych. Większość ich członków to liberałowie, Żydzi, coś w tym rodzaju...
  
  "Dlaczego po prostu ich nie zakażesz, sir?"
  
  "Jurgen, Jurgen", powiedział Heydrich protekcjonalnym tonem, "to w najlepszym razie tylko zakłóciłoby ich działalność. Dopóki mają ziarnko nadziei, będą się spotykać i rozmawiać o swoich kompasach, kwadratach i innych żydowskich bzdurach. To, czego chcę, to każde z ich nazwisk na małej kartce czternaście na siedem.
  
  Małe pocztówki Heydricha były znane całemu przyjęciu. W ogromnym pokoju obok jego biura w Berlinie przechowywano informacje o tych, których partia uważała za "niepożądanych": komunistach, homoseksualistach, Żydach, masonach i ogólnie o każdym, kto skłonny jest stwierdzić, że Führer wydawał się nieco zmęczony w swoim dzisiejszym przemówienie. Za każdym razem, gdy ktoś był denuncjowany, do pozostałych dziesiątek tysięcy dodawana była nowa karta. Wciąż nieznany był los tych, którzy pojawili się na kartach.
  
  "Gdyby masoneria została zakazana, po prostu zeszliby do podziemia jak szczury".
  
  "Absolutnie!" - powiedział Heydrich, uderzając dłonią w stół. Pochylił się do Jurgena i powiedział poufnym tonem: "Powiedz mi, czy wiesz, po co nam nazwiska tego motłochu?".
  
  "Ponieważ masoneria jest marionetką międzynarodowego spisku żydowskiego. Powszechnie wiadomo, że bankierzy tacy jak Rothschildowie i...
  
  Głośny śmiech przerwał pełną pasji przemowę Jurgena. Widząc, jak rozciąga się twarz syna barona, szef bezpieczeństwa państwa powstrzymał się.
  
  "Nie powtarzaj mi artykułów wstępnych Volkischer Beobachter, Jurgen. Sam pomogłem je napisać".
  
  "Ależ proszę pana, Führer mówi..."
  
  - Zastanawiam się, jak daleko posunął się sztylet, który wyłupił ci oko, przyjacielu - powiedział Heydrich, przyglądając się jego rysom.
  
  "Proszę pana, nie ma potrzeby być obraźliwym" - powiedział Jurgen, wściekły i zdezorientowany.
  
  Heydrich błysnął złowieszczym uśmiechem.
  
  "Jesteś pełen ducha, Jürgen. Ale ta pasja musi być kontrolowana przez rozum. Zrób mi przysługę, nie bądź jedną z tych owiec, które beczą na demonstracjach. Pozwólcie, że dam wam małą lekcję z naszej historii". Heydrich wstał i zaczął chodzić wokół dużego stołu. "W 1917 bolszewicy rozwiązali wszystkie loże w Rosji. W 1919 Bela Kun pozbył się wszystkich masonów na Węgrzech. W 1925 roku Primo de Rivera zakazał loży w Hiszpanii. Mussolini zrobił to samo we Włoszech w tym roku. Jego czarne koszule wyciągały masonów z łóżek w środku nocy i tłukły ich na śmierć na ulicach. Pouczający przykład, nie sądzisz?
  
  Jürgen skinął głową, zaskoczony. Nic o tym nie wiedział.
  
  "Jak widać" - kontynuował Heydrich - "pierwszym aktem każdego silnego rządu, który zamierza utrzymać się przy władzy, jest pozbycie się - między innymi - masonów. I to nie dlatego, że wykonują rozkazy o jakimś hipotetycznym spisku żydowskim: robią to, ponieważ ludzie, którzy myślą samodzielnie, stwarzają wiele problemów".
  
  - Czego właściwie ode mnie chcesz, panie?
  
  "Chcę, żebyś zinfiltrował masonów. Dam ci wystarczająco dużo dobrych kontaktów. Jesteś arystokratą, a twój ojciec kilka lat temu należał do loży, więc przyjmą cię bez większego zamieszania. Twoim celem będzie uzyskanie listy uczestników. Chcę znać nazwisko każdego masona w Bawarii".
  
  - Czy otrzymam carte blanche, proszę pana?
  
  - Jeśli nie słyszysz nic przeciwnego, to tak. Poczekaj tu chwilę.
  
  Heydrich podszedł do drzwi, otworzył je i warknął kilka instrukcji do adiutanta, który siedział na ławce w korytarzu. Podwładny stuknął obcasami i chwilę później wrócił z innym młodym mężczyzną w odzieży wierzchniej.
  
  - Wejdź, Adolfie, wejdź. Mój drogi Jürgenie, pozwól, że przedstawię ci Adolfa Eichmanna. To bardzo obiecujący młody człowiek, który pracuje w naszym obozie w Dachau. Specjalizuje się w, powiedzmy, sprawach pozasądowych."
  
  - Miło cię poznać - powiedział Jürgen, wyciągając rękę. - Więc jesteś osobą, która wie, jak obejść prawo, prawda?
  
  "Podobnie. I tak, czasami musimy trochę złamać zasady, jeśli chcemy kiedykolwiek zwrócić Niemcy ich prawowitym właścicielom" - powiedział Eichmann z uśmiechem.
  
  "Adolf poprosił o przyjęcie do mojego biura i jestem skłonny ułatwić mu przejście, ale najpierw chciałbym, żeby pracował z tobą przez kilka miesięcy. Wszystkie otrzymane informacje przekażesz mu, a on będzie odpowiedzialny za nadanie im znaczenia. A kiedy wykonasz to zadanie, wierzę, że mogę wysłać cię do Berlina z większą misją".
  
  
  45
  
  
  Widziałem go. Jestem tego pewien, pomyślał Clovis, wychodząc łokciami z tawerny.
  
  Był lipcowy wieczór i jego koszula była już mokra od potu. Ale upał nie przeszkadzał mu zbytnio. Nauczył się go przezwyciężać na pustyni, kiedy po raz pierwszy odkrył, że Reiner go śledzi. Musiał porzucić obiecującą kopalnię diamentów w Orange River Basin, aby zmylić Reinera z tropu. Zostawił ostatnie materiały do wykopalisk, zabierając ze sobą tylko te najpotrzebniejsze. Na szczycie niskiego wzgórza, ze strzelbą w dłoni, po raz pierwszy zobaczył twarz Paula i położył palec na spuście. Obawiając się chybienia, prześlizgnął się na drugą stronę wzgórza jak wąż przez wysoką trawę.
  
  Następnie stracił Paula na kilka miesięcy, aż ponownie został zmuszony do ucieczki, tym razem z burdelu w Johannesburgu. Tym razem Reiner zauważył go pierwszy, ale z daleka. Kiedy ich spojrzenia się spotkały, Clovis był na tyle głupi, by pokazać swój strach. Od razu wiedział, że zimny, twardy błysk w oczach Reinera należał do łowcy zapamiętującego kształt swojej ofiary. Udało mu się uciec tajemnymi tylnymi drzwiami, był nawet czas, by wrócić na złomowisko hotelu, w którym go zakwaterowano i wrzucić ubranie do walizki.
  
  Minęły trzy lata, zanim Clovis Nagel zmęczył się uczuciem oddechu Reinera na karku. Nie mógł spać bez broni pod poduszką. Nie mógł iść bez odwrócenia się i sprawdzenia, czy ktoś go śledzi. I nie zatrzymywał się w żadnym miejscu dłużej niż kilka tygodni, w obawie, że którejś nocy może obudzić się od stalowego blasku tych niebieskich oczu, obserwujących go z lufy rewolweru.
  
  W końcu się poddał. Bez funduszy nie mógł biegać w nieskończoność, a pieniądze, które dał mu baron, już dawno się skończyły. Zaczął pisać do barona, ale żaden z jego listów nie został odebrany, więc Clovis wsiadł na statek płynący do Hamburga. Po powrocie do Niemiec, w drodze do Monachium, poczuł chwilową ulgę. Przez pierwsze trzy dni był przekonany, że zgubił Reinera... aż pewnej nocy wszedł do tawerny w pobliżu stacji kolejowej i rozpoznał w tłumie twarz Paula.
  
  Węzeł uformował się w żołądku Clovisa i uciekł.
  
  Biegnąc tak szybko, jak pozwalały na to jego krótkie nogi, zdał sobie sprawę, jak straszny błąd popełnił. Pojechał do Niemiec bez broni palnej, bo bał się, że zostanie zatrzymany przez urząd celny. Nadal nie miał czasu na nic, a teraz jedyne, czym mógł się bronić, to scyzoryk.
  
  Wyjął go z kieszeni, biegnąc ulicą. Przedzierał się przez stożki światła rzucane przez uliczne latarnie, biegnąc od jednej do drugiej, jakby były wyspami ucieczki, aż przyszło mu do głowy, że jeśli ściga go Reiner, to Clovis za bardzo mu to ułatwia. Skręcił w prawo w ciemną uliczkę, która biegła równolegle do torów kolejowych. Zbliżał się pociąg, turkocząc w drodze na stację. Clovis jej nie widział, ale czuł dym z komina i wibracje ziemi.
  
  Dźwięk dobiegł z drugiego końca bocznej ulicy. Były żołnierz piechoty morskiej był zaskoczony i ugryzł się w język. Znów biegł, a serce prawie wyskoczyło mu z ust. Czuł smak krwi, zły omen tego, co wiedział, że się stanie, jeśli ten drugi mężczyzna go dogoni.
  
  Clovis jest w ślepym zaułku. Nie mogąc iść dalej, schował się za stosem drewnianych skrzyń, które cuchnęły gnijącą rybą. Muchy brzęczały wokół niego, lądując na jego twarzy i ramionach. Próbował je otrzepać, ale kolejny hałas i cień przy wejściu do zaułka sprawiły, że zamarł. Spróbował spowolnić oddech.
  
  Cień zmienił się w sylwetkę mężczyzny. Clovis nie widział jego twarzy, ale nie musiał. Doskonale wiedział, kto to był.
  
  Nie mogąc dłużej znieść tej sytuacji, pobiegł na koniec alejki, przewracając stos drewnianych skrzyń. Para szczurów przebiegła w przerażeniu między jego nogami. Clovis ślepo podążył za nimi i zobaczył, jak znikają przez na wpół otwarte drzwi, obok których mimowolnie przeszedł w ciemności. Znalazł się w ciemnym korytarzu i wyjął zapalniczkę, żeby się zorientować. Pozwolił sobie na kilka sekund światła przed ponownym startem, ale na końcu korytarza potknął się i upadł, drapiąc się w dłonie o wilgotne cementowe stopnie. Nie śmiejąc ponownie użyć zapalniczki, wstał i zaczął się podnosić, nieustannie nasłuchując najcichszego dźwięku za sobą.
  
  Wspinał się przez czas, który wydawał się wiecznością. W końcu jego stopy wylądowały na płaskim kawałku ziemi i odważył się pstryknąć zapalniczką. Migoczące żółte światło wskazywało, że znajduje się w innym korytarzu, na końcu którego znajdowały się drzwi. Pchnął go i nie był zamknięty.
  
  W końcu zbiłem go z tropu. Wygląda jak opuszczony magazyn. Spędzę tu kilka godzin, dopóki nie będę pewien, że mnie nie śledzi, pomyślał Clovis, a jego oddech wrócił do normy.
  
  - Dobry wieczór, Clovis - odezwał się głos za jego plecami.
  
  Clovis odwrócił się, naciskając przycisk na ostrzu sprężynowym. Ostrze wyskoczyło z ledwo słyszalnym kliknięciem, a Clovis rzucił się z wyciągniętą ręką w kierunku postaci czekającej przy drzwiach. To było jak próba dotknięcia promienia księżyca. Postać odsunęła się, a stalowe ostrze chybiło prawie pół metra, przebijając ścianę. Clovis próbował ją wyrwać, ale ledwie zdążył usunąć brudny tynk, zanim cios zwalił go z nóg.
  
  "Rozgość się. Będziemy tu przez jakiś czas".
  
  Głos dobiegł z ciemności. Clovis próbował wstać, ale czyjaś ręka pchnęła go z powrotem na podłogę. Nagle biały promień rozdarł ciemność na dwie części. Jego prześladowca włączył latarkę. Skierował go na swoją twarz.
  
  "Czy ta twarz nie wydaje ci się znajoma?"
  
  Clovis przez długi czas studiował Paula Reinera.
  
  - Nie wyglądasz jak on - powiedział Clovis. Jego głos był twardy i zmęczony.
  
  Reiner wycelował latarką w Clovisa, który osłonił oczy lewą ręką, by uchronić się przed blaskiem.
  
  "Zabierz to coś gdzie indziej!"
  
  "Zrobię, co zechcę. Teraz gramy według moich zasad.
  
  Promień światła przesunął się z twarzy Clovisa na prawą dłoń Paula. W dłoniach trzymał C96 Mauser swojego ojca.
  
  - Bardzo dobrze, Reinerze. ty tu rządzisz".
  
  - Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia.
  
  Clovis włożył rękę do kieszeni. Paul zrobił groźny krok w jego stronę, ale były żołnierz piechoty morskiej wyciągnął paczkę papierosów i podniósł ją do światła. Wziął też kilka zapałek, które nosił ze sobą na wypadek, gdyby zabrakło mu paliwa do zapalniczki. Zostało ich tylko dwóch.
  
  - Uczyniłeś moje życie nieznośnym, Reiner - powiedział, zapalając papierosa bez filtra.
  
  "Sam niewiele wiem o zrujnowanych życiach. Zniszczyłeś moje".
  
  Clovis roześmiał się obłąkanym dźwiękiem.
  
  - Czy bawi cię twoja rychła śmierć, Clovis? - zapytał Paweł.
  
  Śmiech uwiązł Clovisowi w gardle. Gdyby głos Paula był zły, Clovis nie byłby tak przerażony. Ale jego ton był swobodny, spokojny. Clovis był pewien, że Paul uśmiecha się w ciemności.
  
  "Spokojnie, to wszystko. Po prostu zobaczmy..."
  
  "Nic nie zobaczymy. Chcę, żebyś mi powiedział, jak zabiłeś mojego ojca i dlaczego.
  
  - Nie zabiłem go.
  
  "Nie, oczywiście, że nie. Dlatego uciekasz od dwudziestu dziewięciu lat.
  
  - To nie byłem ja, przysięgam!
  
  "Więc kto w takim razie?"
  
  Clovis zatrzymał się na kilka chwil. Bał się, że jeśli odpowie, młody człowiek po prostu go zastrzeli. Imię było jedyną kartą, jaką miał i musiał nią zagrać.
  
  - Powiem ci, jeśli obiecasz, że mnie wypuścisz.
  
  Jedyną odpowiedzią był dźwięk odbezpieczonego młota w ciemności.
  
  "Nie, Reinerze!" - krzyknął Clovis. - Słuchaj, tu nie chodzi tylko o to, kto zabił twojego ojca. Co by ci to dało, gdybyś to wiedział? Ważne jest to, co było wcześniej. Dlaczego."
  
  Na kilka chwil zapadła cisza.
  
  "No dalej. Słucham."
  
  
  46
  
  
  "Wszystko zaczęło się 11 sierpnia 1904 roku. Do tego dnia spędziliśmy w Swakopsmund kilka cudownych tygodni. Piwo było dobre jak na afrykańskie standardy, pogoda nie była zbyt gorąca, a dziewczyny były bardzo pomocne. Właśnie wróciliśmy z Hamburga i kapitan Reiner mianował mnie swoim pierwszym porucznikiem. Nasza łódź miała spędzić kilka miesięcy na patrolowaniu wybrzeży kolonii, mając nadzieję zasiać strach wśród Anglików".
  
  - Ale problem nie dotyczył Anglików?
  
  - Nie... Miejscowi zbuntowali się kilka miesięcy wcześniej. Nowy generał przybył, by objąć dowództwo, i był największym sukinsynem, najbardziej sadystycznym draniem, jakiego kiedykolwiek widziałem. Nazywał się Lothar von Trotha. Zaczął wywierać presję na miejscowych. Otrzymał z Berlina rozkaz zawarcia z nimi jakiegoś porozumienia politycznego, ale ani trochę go to nie obchodziło. Powiedział, że tubylcy byli podludźmi, małpami, które zstąpiły z drzew i nauczyły się używać karabinów tylko przez naśladowanie. Ścigał ich, dopóki reszta nie pojawiła się w Waterberg, i tam byliśmy wszyscy, ci z Swakopmund i Windhoek, z bronią w dłoniach, przeklinając nasz nikczemny los.
  
  "Wygrałeś."
  
  - Przewyższyli nas liczebnie trzy do jednego, ale nie wiedzieli, jak walczyć jako armia. Padło ponad trzy tysiące, a my zabraliśmy im cały inwentarz i broń. Następnie..."
  
  Były żołnierz piechoty morskiej zapalił kolejnego papierosa od niedopałka poprzedniego. W świetle latarki jego twarz straciła wszelki wyraz.
  
  - Trota kazał ci iść naprzód - powiedział Paul, zachęcając go do kontynuowania.
  
  "Jestem pewien, że opowiadano ci tę historię, ale nikt, kto tam nie był, nie wie, jak było naprawdę. Zepchnęliśmy ich na pustynię. Bez wody, bez jedzenia. Powiedzieliśmy im, żeby nie wracali. Zatruliśmy każdą studnię w promieniu stu mil i nie ostrzegliśmy ich. Ci, którzy ukryli się lub zawrócili po wodę, byli pierwszym ostrzeżeniem, jakie otrzymali. Reszta... ponad dwadzieścia pięć tysięcy, głównie kobiet, dzieci i starców, przedostała się do Omaheki. Nie chcę sobie wyobrażać, co się z nimi stało".
  
  - Oni nie żyją, Clovisie. Nikt nie przekracza Omaheke bez wody. Jedynymi ludźmi, którzy przeżyli, było kilka plemion Herero na północy.
  
  "Otrzymaliśmy urlop. Twój ojciec i ja chcieliśmy znaleźć się jak najdalej od Windhoek. Ukradliśmy konie i ruszyliśmy na południe. Nie pamiętam dokładnej trasy, którą jechaliśmy, ponieważ przez pierwsze kilka dni byliśmy tak pijani, że z trudem pamiętaliśmy własne imiona. Pamiętam, że przejeżdżaliśmy przez Kolmanskop i że czekał tam na twojego ojca telegram od Troty, informujący, że jego wakacje się skończyły i nakazujący mu powrót do Windhoek. Twój ojciec podarł telegram i powiedział, że nigdy nie wróci. To wszystko wpłynęło na niego zbyt głęboko.
  
  "Czy to naprawdę na niego wpłynęło?" - zapytał Paweł. Clovis usłyszał troskę w jego głosie i wiedział, że znalazł szczelinę w zbroi przeciwnika.
  
  - Tak, dla nas obojga. Nadal upijaliśmy się i jeździliśmy, próbując uciec od tego całego horroru. Nie mieliśmy pojęcia, dokąd jedziemy. Pewnego ranka dotarliśmy do odosobnionej farmy w dorzeczu Orange River. Mieszkała tam rodzina niemieckich kolonistów i niech mnie diabli, jeśli mój ojciec nie był najgłupszym draniem, jakiego kiedykolwiek spotkałem. Na ich terenie płynął strumień, a dziewczyny ciągle narzekały, że jest pełen małych kamieni i że kiedy idą pływać, bolą ich nogi. Ojciec wyjął te małe kamyki jeden po drugim i ułożył je na tyłach domu, "aby zrobić kamienistą ścieżkę" - powiedział. Tyle że to nie były kamyki".
  
  "To były diamenty" - powiedział Paul, który po latach pracy w kopalni wiedział, że taka pomyłka zdarzała się nie raz. Niektóre rodzaje diamentów wyglądają tak szorstko przed cięciem i polerowaniem, że ludzie często mylą je z półprzezroczystymi kamieniami.
  
  - Niektóre były tłuste jak gołębie jaja, synu. Inne były małe i białe, a był nawet różowy, taki jak ten duży - powiedział, unosząc pięść w kierunku promienia światła. "W tamtych czasach można było je dość łatwo znaleźć w kolorze pomarańczowym, chociaż groziło to zastrzeleniem przez inspektorów rządowych, gdyby przyłapano cię na skradaniu się zbyt blisko wykopalisk, a nigdy nie brakowało trupów suszących się na słońcu na skrzyżowaniach pod znak "ZŁODZIEJ DIAMENTÓW". Cóż, w pomarańczy było dużo diamentów, ale nigdy nie widziałem tylu w jednym miejscu, jak na tej farmie. Nigdy."
  
  - Co powiedział ten człowiek, kiedy się o tym dowiedział?
  
  - Jak powiedziałem, był głupi. Troszczył się tylko o swoją Biblię i zbiory, i nigdy nie pozwolił nikomu z rodziny przyjeżdżać do miasta. Nie mieli też gości, ponieważ mieszkali pośrodku niczego. Co było nawet lepsze, bo każdy, kto miał choćby odrobinę rozumu, natychmiast zrozumiałby, co to za kamienie. Twój ojciec zobaczył stos diamentów, kiedy pokazywali nam posiadłość i uderzył mnie łokciem w żebra - w samą porę, bo miałem powiedzieć coś głupiego, powiesić mnie, jeśli to nieprawda. Rodzina przyjęła nas bez żadnych pytań. Twój ojciec był w obrzydliwym nastroju podczas kolacji. Powiedział, że chce spać, że jest zmęczony; ale kiedy rolnik i jego żona zaoferowali nam swój pokój, twój ojciec uparł się, żebyśmy spali w salonie pod kilkoma kocami.
  
  "Żebyś mógł wstać w środku nocy".
  
  "Właśnie to zrobiliśmy. Obok kominka stała skrzynia z rodzinnymi bibelotami. Rzuciliśmy je na podłogę, starając się nie wydawać żadnego dźwięku. Potem obszedł tyły domu i włożył kamienie do kufra. Uwierz mi, chociaż skrzynia była duża, kamienie nadal wypełniały ją w trzech czwartych. Przykryliśmy je kocem, a następnie przenieśliśmy skrzynię na mały kryty wóz, którym mój ojciec przywoził zapasy. Wszystko potoczyłoby się idealnie, gdyby nie ten cholerny pies, który spał na zewnątrz. Kiedy zaprzężyliśmy nasze własne konie do wozu i ruszyliśmy, przejechaliśmy po jego ogonie. Jak wyło to przeklęte zwierzę! Rolnik stał na nogach ze strzelbą w dłoni. Choć mógł być głupi, nie był całkowicie szalony, a nasze zaskakująco pomysłowe wyjaśnienia nie prowadziły do niczego dobrego, bo odgadł, co knujemy. Twój ojciec musiał wyciągnąć pistolet, ten, z którego do mnie celujesz, i strzelić mu w głowę.
  
  - Kłamiesz - powiedział Paul. Promień światła zadrżał lekko.
  
  "Nie, synu, pozwól mi w tej chwili uderzyć piorunem, jeśli nie mówię ci prawdy. Zabił człowieka, dobrze go zabił, a ja konie musiałem zaganiać, bo matka z dwiema córkami wyszła na werandę i zaczęła krzyczeć. Nie ujechaliśmy dziesięciu mil, kiedy twój ojciec kazał mi się zatrzymać i kazał mi wysiąść z wozu. Powiedziałem mu, że zwariował i nie sądzę, żebym się mylił. Cała ta przemoc i alkohol uczyniły z niego cień dawnego siebie. Morderstwo rolnika było ostatnią kroplą. To nie miało znaczenia: on miał broń, a ja straciłem swoją jedną pijacką noc, więc do diabła z tym, powiedziałem i wyszedłem.
  
  "Co byś zrobił, gdybyś miał broń, Clovis?"
  
  "Zastrzeliłbym go" - odpowiedział były żołnierz piechoty morskiej bez chwili wahania. Clovis wpadł na pomysł, jak obrócić sytuację na swoją korzyść.
  
  Muszę go tylko zanieść we właściwe miejsce.
  
  "Więc co się stało?" - zapytał Paweł. Teraz jego głos brzmiał mniej pewnie.
  
  "Nie miałem pojęcia, co robić, więc poszedłem ścieżką prowadzącą z powrotem do miasta. Twój ojciec wyjechał wcześnie rano, a jak wrócił było już po południu, tylko teraz nie miał wozu, tylko nasze konie. Powiedział mi, że zakopał skrzynię w miejscu tylko jemu znanym i że wrócimy po nią, gdy sytuacja się uspokoi".
  
  - Nie ufał ci.
  
  "Oczywiście, że nie. I miał rację. Zjechaliśmy z drogi, bo baliśmy się, że żona i dzieci zmarłego kolonisty mogą wszcząć alarm. Skierowaliśmy się na północ, biwakując, co nie było zbyt wygodne, zwłaszcza że twój ojciec dużo gadał przez sen i krzyczał. Nie mógł wyrzucić tego farmera z głowy. I tak to trwało, dopóki nie wróciliśmy do Swakopmund i nie dowiedzieliśmy się, że obaj jesteśmy poszukiwani za dezercję i dlatego, że twój ojciec stracił kontrolę nad swoją łodzią. Gdyby nie historia o diamentach, twój ojciec bez wątpienia by się poddał, ale baliśmy się, że powiążą nas z tym, co wydarzyło się w Pomarańczowym Stawie, więc nadal się ukrywaliśmy. Ledwo uciekliśmy przed żandarmerią, ukrywając się na statku płynącym do Niemiec. Tak czy inaczej, udało nam się wrócić cali i zdrowi".
  
  - Czy wtedy zbliżyłeś się do barona?
  
  "Hans miał obsesję na punkcie powrotu do Orange po skrzynię, podobnie jak ja. Spędziliśmy kilka dni w rezydencji barona, ukrywając się. Twój ojciec powiedział mu wszystko i baron oszalał... Jak twój ojciec, jak wszyscy inni. Chciał znać dokładną lokalizację, ale Hans nie chciał powiedzieć. Baron był bankrutem i nie miał pieniędzy potrzebnych na sfinansowanie podróży powrotnej w celu odnalezienia skrzyni, więc Hans podpisał część dokumentów, aby przekazać dom, w którym mieszkaliście z matką, wraz z małą firmą, którą wspólnie posiadali. Twój ojciec zasugerował, aby baron je sprzedał, aby zebrać fundusze na zwrot skrzyni. Nikt z nas nie mógł tego zrobić, bo już wtedy nas też poszukiwano w Niemczech".
  
  - A co się stało w noc jego śmierci?
  
  "Była ostra kłótnia. Mnóstwo pieniędzy, krzyczą cztery osoby. Twój ojciec skończył z kulą w brzuchu.
  
  "Jak to się stało?"
  
  Clovis ostrożnie wyjął paczkę papierosów i pudełko zapałek. Wziął ostatniego papierosa i zapalił go. Potem zapalił papierosa i wydmuchnął dym w stronę promienia latarki.
  
  "Dlaczego jesteś taki zainteresowany, Paul? Dlaczego tak bardzo zależy ci na życiu zabójcy?
  
  - Nie nazywaj tak mojego ojca!
  
  Chodź... trochę bliżej.
  
  "NIE? Jak nazwałbyś to, co zrobiliśmy w Waterburg? Co zrobił rolnikowi? Odciął sobie głowę; pozwolił mu to zrobić tutaj - powiedział, dotykając czoła.
  
  - Mówię ci, żebyś się zamknął!
  
  Z okrzykiem wściekłości Paul zrobił krok do przodu i podniósł prawą rękę, by uderzyć Clovisa. Zręcznym ruchem Clovis rzucił mu w oczy zapalonego papierosa. Paul szarpnął się do tyłu, odruchowo osłaniając twarz, i to dało Clovisowi wystarczająco dużo czasu, by zerwać się i wybiec, grając swoją ostatnią kartą, desperacką ostatnią próbą.
  
  Nie strzeli mi w plecy.
  
  "Czekaj, ty draniu!"
  
  Zwłaszcza jeśli nie wie, kto go postrzelił.
  
  Paweł pobiegł za nim. Unikając promienia latarki, Clovis pobiegł na tyły magazynu, próbując uciec drogą, którą wszedł jego prześladowca. Mógł dostrzec małe drzwi obok przyciemnianej szyby. Przyspieszył kroku i prawie doszedł do drzwi, gdy w coś zaplątały się jego nogi.
  
  Upadł na twarz i próbował wstać, kiedy Paul dogonił go i złapał za kurtkę. Clovis próbował uderzyć Paula, ale chybił i zatoczył się niebezpiecznie w stronę okna.
  
  "NIE!" Paul wrzasnął, ponownie rzucając się na Clovisa.
  
  Próbując odzyskać równowagę, były żołnierz piechoty morskiej wyciągnął ręce do Paula. Jego palce przez chwilę dotykały palców młodego mężczyzny, zanim upadł i uderzył w okno. Stare szkło pękło, a ciało Clovisa wypadło przez dziurę i zniknęło w ciemności.
  
  Rozległ się krótki krzyk, a potem suchy łomot.
  
  Paul wychylił się przez okno i skierował latarkę na ziemię. Dziesięć metrów pod nim, pośrodku rosnącej kałuży krwi, leżało ciało Clovisa.
  
  
  47
  
  
  Jurgen zmarszczył nos, wchodząc do azylu. Śmierdziało moczem i ekskrementami, słabo maskowanymi przez zapach środka dezynfekującego.
  
  Musiał zapytać pielęgniarkę o drogę, ponieważ był to pierwszy raz, kiedy odwiedził Ottona, odkąd został tam umieszczony jedenaście lat wcześniej. Kobieta siedząca przy stole czytała czasopismo ze znudzoną miną, jej nogi zwisały swobodnie w białych chodakach. Widząc, że nowy Obersturmführer pojawia się przed nią, pielęgniarka wstała i podniosła prawą rękę tak szybko, że papieros, który paliła, wypadł jej z ust. Nalegała, aby towarzyszyć mu osobiście.
  
  "Nie boisz się, że któryś z nich ucieknie?" - zapytał Jurgen, gdy szli korytarzami, wskazując na starców błąkających się bez celu w pobliżu wejścia.
  
  "Czasami tak się dzieje, głównie kiedy idę do łazienki. To jednak nie ma znaczenia, bo człowiek z kiosku na rogu zwykle je przynosi".
  
  Pielęgniarka zostawiła go przed drzwiami komnaty barona.
  
  - Jest tutaj, proszę pana, wszystko ułożone i wygodne. Ma nawet okno. Heil Hitler!" dodała tuż przed wyjściem.
  
  Jurgen niechętnie zasalutował, zadowolony, że wychodzi. Chciał cieszyć się tą chwilą sam.
  
  Drzwi do pokoju były otwarte, a Otto spał, wylegując się na wózku inwalidzkim przy oknie. Strużka śliny spłynęła mu po piersi, spływając po szlafroku i starym monokle na złotym łańcuszku, którego szkiełko było teraz pęknięte. Jurgen przypomniał sobie, jak inaczej wyglądał jego ojciec dzień po próbie puczu - jak był wściekły, że zamach się nie udał, choć sam nic z tym nie zrobił.
  
  Jurgen został na krótko zatrzymany i przesłuchany, chociaż na długo przed jego zakończeniem miał dość zdrowego rozsądku, by zmienić przesiąkniętą krwią brązową koszulę na czystą i nie nosił przy sobie broni palnej. Nie było żadnych konsekwencji dla niego ani nikogo innego. Nawet Hitler spędził w więzieniu tylko dziewięć miesięcy.
  
  Jurgen wrócił do domu, gdy koszary SA były zamknięte, a organizacja rozwiązana. Spędził kilka dni zamknięty w swoim pokoju, ignorując próby matki, aby dowiedzieć się, co stało się z Ilse Rainer i zastanawiając się, jak najlepiej wykorzystać list, który ukradł matce Paula.
  
  Matka mojego brata, powtarzał sobie oszołomiony.
  
  W końcu zamówił kserokopie listu i pewnego ranka po śniadaniu dał jedną matce, a drugą ojcu.
  
  "Co to do diabła jest?" - zapytał baron, biorąc kartki papieru.
  
  - Wiesz dobrze, Otto.
  
  "Jurgen! Okaż więcej szacunku!" - powiedziała z przerażeniem jego matka.
  
  "Po tym, co tu przeczytałem, nie ma powodu, dla którego powinienem".
  
  "Gdzie jest oryginał?" - zapytał ochrypłym głosem Otto.
  
  "Gdzieś bezpiecznie".
  
  "Przynieś to tutaj!"
  
  "Nie mam zamiaru tego robić. To tylko kilka egzemplarzy. Resztę wysłałem do gazet i na komendę policji".
  
  "Co zrobiłeś?" - krzyknął Otto, obchodząc stół. Próbował podnieść pięść, by uderzyć Jurgena, ale jego ciało zdawało się nie reagować. Jurgen i jego matka patrzyli w szoku, jak baron opuszcza rękę i próbuje ją ponownie podnieść, ale bezskutecznie.
  
  "Nie widzę. Dlaczego nie widzę?" zapytał Otto.
  
  Zatoczył się do przodu, ciągnąc za sobą obrus śniadaniowy, gdy upadł. Sztućce, talerze i kubki przewróciły się, rozsypując swoją zawartość, ale baron zdawał się tego nie zauważać, leżąc nieruchomo na podłodze. W jadalni słychać było tylko krzyki pokojówki, która właśnie weszła, trzymając tacę ze świeżo upieczonymi tostami.***
  
  Stojąc w drzwiach do pokoju, Jurgen nie mógł powstrzymać gorzkiego uśmiechu na wspomnienie swojej pomysłowości, którą wtedy wykazał. Lekarz wyjaśnił, że baron doznał wylewu, w wyniku którego zaniemówił i nie mógł się poruszać.
  
  "Biorąc pod uwagę ekscesy, na jakie ten człowiek pozwalał sobie przez całe życie, nie jestem zaskoczony. Nie sądzę, żeby przetrwał dłużej niż sześć miesięcy - powiedział lekarz, chowając instrumenty z powrotem do skórzanej torby. Co było szczęściem, ponieważ Otto nie zauważył okrutnego uśmiechu, który pojawił się na twarzy jego syna, gdy usłyszał diagnozę.
  
  I oto jesteś, jedenaście lat później.
  
  Teraz wszedł bezszelestnie, przyniósł krzesło i usiadł naprzeciw chorego. Światło z okna mogło wyglądać jak idylliczny promień słońca, ale było to nic innego jak odbicie słońca na nagiej białej ścianie budynku naprzeciwko, jedynego widoku z pokoju barona.
  
  Zmęczony czekaniem, aż się obudzi, Jurgen kilka razy odchrząknął. Baron zamrugał iw końcu podniósł głowę. Wpatrywał się w Jürgena, ale jeśli wyczuwał zaskoczenie lub strach, jego oczy tego nie pokazywały. Jürgen powstrzymał rozczarowanie.
  
  "Znasz Ottona? Przez długi czas bardzo starałem się zasłużyć na Twoją aprobatę. Oczywiście nie miało to dla ciebie najmniejszego znaczenia. Troszczyłeś się tylko o Edwarda.
  
  Zatrzymał się na chwilę, czekając na jakąś reakcję, jakiś ruch, cokolwiek. Wszystko, co otrzymał, to to samo spojrzenie co poprzednio, ostrożne, ale zamrożone.
  
  "To była ogromna ulga wiedzieć, że nie jesteś moim ojcem. Nagle poczułem, że mogę nienawidzić obrzydliwej, rogającej się świni, która ignorowała mnie przez całe życie".
  
  Zniewagi również nie przyniosły najmniejszego efektu.
  
  - Potem miałeś wylew iw końcu zostawiłeś mnie i moją matkę samych. Ale oczywiście, jak wszystko, co zrobiłeś w swoim życiu, nie doprowadziłeś tego do końca. Dałem ci za dużo swobody, czekając, aż naprawisz ten błąd, i przez chwilę zastanawiałem się, jak się ciebie pozbyć. A teraz, jak wygodnie... pojawia się ktoś, kto mógłby mi oszczędzić kłopotów.
  
  Wziął gazetę, którą trzymał pod pachą, i podniósł ją do twarzy starca, na tyle blisko, by mógł przeczytać. Tymczasem zacytował z pamięci treść artykułu. Czytał go w kółko zeszłej nocy, nie mogąc się doczekać chwili, kiedy stary go zobaczy.
  
  
  ZIDENTYFIKOWANO TAJEMNICZE CIAŁO
  
  
  Monachium (redakcja). Policja w końcu zidentyfikowała ciało znalezione w zeszłym tygodniu w alejce w pobliżu głównego dworca kolejowego. To ciało byłego porucznika piechoty morskiej Clovisa Nagela, który od 1904 roku nie stanął przed sądem wojskowym za opuszczenie stanowiska na misji w Afryce Południowo-Zachodniej. Chociaż wrócił do kraju pod przybranym nazwiskiem, władze były w stanie go zidentyfikować na podstawie dużej liczby tatuaży pokrywających jego tors. Brak jest dalszych szczegółów co do okoliczności jego śmierci, która, jak pamiętają nasi czytelnicy, była wynikiem upadku z dużej wysokości, prawdopodobnie w wyniku uderzenia. Policja przypomina opinii publicznej, że każdy, kto miał kontakt z Nagelem, jest podejrzany i prosi osoby posiadające informacje o natychmiastowe zgłoszenie się do władz.
  
  "Paweł wrócił. Czy to nie wspaniała wiadomość?"
  
  W oczach barona błysnął strach. Trwało to tylko kilka sekund, ale Jürgen rozkoszował się tą chwilą, jakby to było wielkie upokorzenie, jakie reprezentował jego pokręcony umysł.
  
  Wstał i poszedł do łazienki. Wziął szklankę i napełnił ją do połowy z kranu. Potem znów usiadł obok barona.
  
  "Wiesz, że teraz po ciebie przyjdzie. I chyba nie chcesz widzieć swojego nazwiska w nagłówkach, prawda, Otto?
  
  Jurgen wyjął z kieszeni metalowe pudełko nie większe niż znaczek pocztowy. Otworzył ją i wyjął małą zieloną pigułkę, którą zostawił na stole.
  
  "Jest nowa jednostka SS, która eksperymentuje z tymi cudownymi rzeczami. Mamy agentów na całym świecie, ludzi, którzy w każdej chwili mogą zniknąć po cichu i bezboleśnie - powiedział młody człowiek, zapominając dodać, że nie osiągnięto jeszcze bezbolesności. - Oszczędź nam wstydu, Otto.
  
  Wziął czapkę i naciągnął ją mocno na tył głowy, po czym ruszył w stronę drzwi. Kiedy do niego dotarł, odwrócił się i zobaczył, że Otto szuka po omacku znaku. Jego ojciec trzymał pigułkę między palcami, a jego twarz była równie pusta jak podczas wizyty Jurgena. Potem jego ręka przesunęła się do ust tak wolno, że ruch był prawie niezauważalny.
  
  Jurgena nie ma. Przez chwilę miał ochotę zostać i popatrzeć, ale lepiej było trzymać się planu i uniknąć potencjalnych problemów.
  
  Od jutra personel będzie mnie nazywał baronem von Schroeder. A kiedy mój brat przyjdzie po odpowiedzi, będzie musiał zapytać mnie.
  
  
  48
  
  
  Dwa tygodnie po śmierci Nagela Paul w końcu odważył się ponownie wyjść na zewnątrz.
  
  Odgłos upadającego na ziemię ciała byłego żołnierza piechoty morskiej odbijał się echem w jego głowie podczas pobytu zamkniętego w pokoju, który wynajmował w pensjonacie Schwabing. Próbował wrócić do starego budynku, w którym mieszkał z matką, ale teraz była to prywatna rezydencja.
  
  Nie była to jedyna rzecz, która zmieniła się w Monachium podczas jego nieobecności. Ulice były czystsze, a na rogach ulic nie było już grup bezrobotnych. Zniknęły kolejki w kościołach i urzędach pracy, a ludzie nie musieli za każdym razem taszczyć dwóch walizek pełnych drobnych banknotów, kiedy chcieli kupić chleb. W karczmach nie było krwawych bójek. Ogromne kolumny ogłoszeń, które można było znaleźć na głównych drogach, zapowiadały co innego. Wcześniej wypełniały je wiadomości o zgromadzeniach politycznych, płomienne manifesty i dziesiątki plakatów Poszukiwanych za Kradzież. Teraz popisywali się pokojowymi rzeczami, takimi jak zebrania stowarzyszenia ogrodników.
  
  Zamiast tych wszystkich zapowiedzi zagłady, Paweł stwierdził, że proroctwo się spełniło. Gdziekolwiek się udał, widział grupy chłopców z czerwonymi opaskami ze swastyką na rękawach. Przechodnie musieli podnosić rękę i krzyczeć "Heil Hitler!", jeśli nie chcieli ryzykować, że para cywilnych agentów poklepie ich po plecach z rozkazem pójścia za nimi. Kilka osób, mniejszość, pospiesznie chowało się w drzwiach, aby uniknąć powitania, ale takie rozwiązanie nie zawsze było możliwe i prędzej czy później każdy musiał podnieść rękę.
  
  Gdziekolwiek spojrzeć, ludzie wywieszali flagę ze swastyką, tym złośliwym czarnym pająkiem, czy to na spinkach do włosów, opaskach na ramię, czy szalikach zawiązanych na szyi. Sprzedawano je na przystankach trolejbusowych iw kioskach wraz z biletami i gazetami. Ta fala patriotyzmu zaczęła się pod koniec czerwca, kiedy w środku nocy zamordowano dziesiątki przywódców SA za "zdradę ojczyzny". Tą akcją Hitler wysłał dwa komunikaty: że nikt nie jest bezpieczny i że w Niemczech jest jedyną osobą u władzy. Strach był wyryty na każdej twarzy, bez względu na to, jak bardzo ludzie starali się go ukryć.
  
  Niemcy stały się śmiertelną pułapką dla Żydów. Z każdym miesiącem przeciwne im prawa stawały się coraz surowsze, a niesprawiedliwość wokół nich po cichu się zaostrzała. Najpierw Niemcy zaatakowali żydowskich lekarzy, prawników i nauczycieli, pozbawiając ich wymarzonej pracy, a tym samym możliwości zarobkowania. Nowe przepisy oznaczały unieważnienie setek małżeństw mieszanych. Przez kraj przetoczyła się fala samobójstw, jakich Niemcy nigdy nie widziały. A jednak byli Żydzi, którzy patrzyli w inną stronę lub temu zaprzeczali, upierając się, że naprawdę nie było tak źle, częściowo dlatego, że niewielu wiedziało, jak daleko zaszedł problem - niemiecka prasa ledwo o tym informowała - a częściowo dlatego, że alternatywa, emigracji, z każdym dniem stawała się coraz trudniejsza. Ze względu na światowy kryzys gospodarczy i przesycenie rynku pracy wykwalifikowanymi specjalistami odejście wydawało się szaleństwem. Czy zdawali sobie z tego sprawę, czy nie, Żydzi byli zakładnikami nazistów.
  
  Spacer po mieście przyniósł Paulowi pewną ulgę, choć kosztem jego niepokoju co do kierunku, w którym zmierzają Niemcy.
  
  - Czy potrzebuje pan spinki do krawata, proszę pana? - zapytał młodzieniec, badając go od stóp do głów. Chłopiec miał na sobie długą skórzaną szarfę z kilkoma wzorami, od prostego skręconego krzyża po orła trzymającego nazistowski herb.
  
  Paweł potrząsnął głową i poszedł dalej.
  
  - Dobrze by było, gdybyś go założył, panie. Wielki znak twojego poparcia dla naszego wspaniałego Führera - upierał się chłopiec, biegnąc za nim.
  
  Widząc, że Paweł się nie poddaje, wystawił język i wyruszył na poszukiwanie nowej zdobyczy.
  
  Wolałbym umrzeć, niż nosić ten symbol, pomyślał Paul.
  
  Jego umysł wrócił do gorączkowego, nerwowego stanu, w jakim znajdował się od śmierci Nagela. Historia mężczyzny, który był pierwszym porucznikiem jego ojca, pozostawiła go w wątpliwość nie tylko, jak kontynuować śledztwo, ale także charakter tych poszukiwań. Według Nagela Hans Reiner prowadził skomplikowane i pokręcone życie, a dla pieniędzy popełnił przestępstwo.
  
  Oczywiście Nagel nie był najbardziej wiarygodnym źródłem. Ale mimo to piosenka, którą śpiewał, nie kłóciła się z nutą, która zawsze rozbrzmiewała w sercu Paula, kiedy myślał o ojcu, którego nigdy nie znał.
  
  Patrząc na spokojny, wyraźny koszmar, w który z takim entuzjazmem pogrążały się Niemcy, Paul zastanawiał się, czy w końcu się obudził.
  
  W zeszłym tygodniu skończyłem trzydzieści lat, pomyślał z goryczą, spacerując wzdłuż brzegów Izary, gdzie na ławkach zbierały się pary, i spędziłem ponad jedną trzecią życia, szukając ojca, który być może nie był wart tego wysiłku. Opuściłem osobę, którą kochałem i nie znalazłem w zamian nic prócz smutku i poświęcenia.
  
  Być może dlatego idealizował Hansa w swoich snach na jawie - ponieważ potrzebował zrekompensować sobie ponurą rzeczywistość, którą odgadł z milczenia Ilse.
  
  Nagle zdał sobie sprawę, że po raz kolejny żegna się z Monachium. Jedyną myślą w jego głowie była chęć wyjazdu, ucieczki z Niemiec i powrotu do Afryki, miejsca, w którym, choć nie był szczęśliwy, mógł przynajmniej odnaleźć cząstkę swojej duszy.
  
  Ale zaszedłem tak daleko... Jak mogę teraz sobie pozwolić na poddanie się?
  
  Problem był dwojaki. Nie miał też pojęcia, jak kontynuować. Śmierć Nagela zniszczyła nie tylko jego nadzieje, ale także ostatni konkretny trop, jaki miał. Chciałby, żeby mama bardziej mu ufała, bo wtedy może jeszcze by żyła.
  
  Mogłam pójść i znaleźć Jürgena, porozmawiać z nim o tym, co powiedziała mi moja matka przed śmiercią. Może on coś wie.
  
  Po pewnym czasie odrzucił ten pomysł. Miał dość Shredderów i najprawdopodobniej Jürgen nadal nienawidził go za to, co stało się w stajniach węglarza. Wątpił, by czas zrobił cokolwiek, by złagodzić jego gniew. A gdyby zwrócił się do Jurgena bez żadnych dowodów i powiedział mu, że ma powody sądzić, że mogą być braćmi, jego reakcja z pewnością byłaby okropna. Nie mógł też wyobrazić sobie próby rozmowy z baronem lub Brunnhildą. Nie, ta uliczka była ślepą uliczką.
  
  Wszystko skończone. Wychodzę.
  
  Jego chaotyczna podróż zaprowadziła go na Marienplatz. Postanowił złożyć ostatnią wizytę Sebastianowi Kellerowi przed opuszczeniem miasta na dobre. Po drodze zastanawiał się, czy księgarnia jest jeszcze otwarta, czy też jej właściciel padł ofiarą kryzysu lat dwudziestych, jak wiele innych biznesów.
  
  Jego obawy okazały się nieuzasadnione. Miejsce wyglądało tak samo jak zawsze, schludnie, z wystawnymi gablotami oferującymi starannie dobrany wybór klasycznej poezji niemieckiej. Paul ledwie się zawahał przed wejściem, a Keller natychmiast wystawił głowę przez drzwi do pokoju na zapleczu, tak jak zrobił to pierwszego dnia w 1923 roku.
  
  "Podłoga! Dobry Boże, co za niespodzianka!"
  
  Księgarz wyciągnął rękę z ciepłym uśmiechem na twarzy. Wydawało się, że czas ledwo minął. Nadal farbował włosy na biało i nosił nowe okulary w złotych oprawkach, ale poza tym i dziwnymi zmarszczkami wokół oczu, nadal emanował tą samą aurą mądrości i spokoju.
  
  "Dzień dobry, Herr Keller".
  
  - Ale to taka przyjemność, Paul! Gdzie się ukrywałeś przez cały ten czas? Uważaliśmy, że zaginęłaś... Czytałam w gazetach o pożarze w pensjonacie i bałam się, że tam też zginąłeś. Mógłbyś pisać!"
  
  Nieco zawstydzony Paul przeprosił za swoje milczenie przez te wszystkie lata. Wbrew swojemu zwyczajowi Keller zamknął księgarnię i zabrał młodego człowieka na zaplecze, gdzie spędzili kilka godzin, popijając herbatę i rozmawiając o dawnych czasach. Paul opowiedział o swoich podróżach po Afryce, różnych zawodach, które wykonywał i swoich doświadczeniach z różnymi kulturami.
  
  "Miałeś prawdziwe przygody... Carl May, którego tak podziwiasz, chciałby być na twoim miejscu."
  
  - Chyba tak... Chociaż powieści to zupełnie inna sprawa - powiedział Paul z gorzkim uśmiechem na myśl o tragicznym końcu Nagela.
  
  "A co z masonerią, Paul? Czy w tym czasie utrzymywałeś kontakt z jakąś lożą?
  
  "Nie proszę pana."
  
  "No cóż, kiedy wszystko jest już powiedziane i zrobione, istotą naszego Bractwa jest porządek. Tak się składa, że dziś wieczorem odbędzie się spotkanie. Musisz iść ze mną, nie przyjmę odmowy. Możesz zacząć od miejsca, w którym skończyłeś - powiedział Keller, klepiąc go po ramieniu.
  
  Paweł niechętnie się zgodził.
  
  
  49
  
  
  Tej nocy, po powrocie do Świątyni, Paul poczuł znajome poczucie sztuczności i nudy, które ogarnęło go wiele lat temu, kiedy zaczął uczęszczać na spotkania masońskie. Miejsce wypełniło się po brzegi, na widowni zjawiło się ponad sto osób.
  
  W odpowiednim momencie Keller, który nadal był Wielkim Mistrzem Loży Wschodzącego Słońca, wstał i przedstawił Paula swoim kolegom masonom. Wielu z nich już go znało, ale co najmniej dziesięciu członków pozdrawiało go po raz pierwszy.
  
  Z wyjątkiem sytuacji, gdy Keller zwracał się do niego bezpośrednio, Paul spędził większość spotkania głęboko zamyślony... pod koniec, gdy jeden ze starszych braci - ktoś o imieniu Furst - wstał, aby wprowadzić temat, którego nie było w porządku dziennym. .
  
  "Czcigodny Wielki Mistrzu, wraz z grupą braci omówiliśmy obecną sytuację".
  
  - Co masz na myśli, bracie Furst?
  
  "Za niepokojący cień, jaki nazizm rzuca na masonerię".
  
  "Bracie, znasz zasady. Żadnej polityki w świątyni".
  
  "Ale Wielki Mistrz zgodzi się ze mną, że wieści z Berlina i Hamburga są niepokojące. Wiele tamtejszych lóż rozwiązało się z własnej woli. Tutaj, w Bawarii, nie zachowała się ani jedna z pruskich lóż".
  
  "Więc proponujesz rozwiązanie tej loży, Bracie Pierwszy?"
  
  "Oczywiście nie. Uważam jednak, że nadszedł czas, aby podjąć kroki, które podjęli inni, aby zapewnić sobie trwałość".
  
  "A jakie to są środki?"
  
  "Pierwszym byłoby zerwanie naszych więzi z bractwami poza granicami Niemiec".
  
  Po tym oświadczeniu nastąpiło wiele szemrania. Masoneria tradycyjnie była ruchem międzynarodowym, a im więcej powiązań miała loża, tym bardziej była szanowana.
  
  "Proszę bądź cicho. Kiedy brat skończy, każdy będzie mógł wyrazić swoje zdanie na ten temat".
  
  "Drugą byłaby zmiana nazwy naszego społeczeństwa. Inne loże w Berlinie zmieniły nazwę na Zakon Krzyżacki".
  
  Wywołało to nową falę niezadowolenia. Zmiana nazwy zamówienia była po prostu nie do zaakceptowania.
  
  "I wreszcie, myślę, że powinniśmy zwolnić z loży - z honorem - tych braci, którzy narażają nasze przetrwanie".
  
  "A jacy to by byli bracia?"
  
  Furst odchrząknął, po czym kontynuował, wyraźnie czując się nieswojo.
  
  "Żydowscy bracia, oczywiście".
  
  Paweł podniósł się z siedzenia. Próbował zabrać głos, żeby coś powiedzieć, ale świątynia zamieniła się w pandemonium krzyków i przekleństw. Zamieszanie trwało kilka minut, wszyscy próbowali mówić w tym samym czasie. Keller kilka razy uderzył w ambonę maczugą, której rzadko używał.
  
  "Zamawiajcie, zamawiajcie! Będziemy mówić na zmianę albo będę musiał odwołać spotkanie!
  
  Namiętności nieco ostygły, a głos zabrali prelegenci, aby poprzeć propozycję lub ją odrzucić. Paul policzył liczbę osób, które głosowały i był zaskoczony, widząc równy podział między tymi dwoma stanowiskami. Próbował wymyślić coś, co brzmiałoby spójnie. Bardzo chciał przekazać, jak niesprawiedliwie czuł całą dyskusję.
  
  W końcu Keller wycelował w niego maczugą. Paweł wstał.
  
  "Bracia, po raz pierwszy przemawiam w tej loży. Równie dobrze może być ostatni. Byłem zdumiony dyskusją wywołaną sugestią brata Fursta i najbardziej uderza mnie nie twoja opinia w tej sprawie, ale fakt, że w ogóle musieliśmy o tym rozmawiać".
  
  Rozległ się pomruk aprobaty.
  
  "Nie jestem Żydem. W moich żyłach płynie aryjska krew, a przynajmniej tak mi się wydaje. Prawda jest taka, że nie jestem do końca pewien, kim jestem. Przybyłem do tej szlachetnej instytucji podążając śladami ojca, nie mając innego celu, jak tylko dowiedzieć się czegoś więcej o sobie. Pewne okoliczności w moim życiu długo trzymały mnie z dala od Ciebie, ale kiedy wróciłem, nie mogłem sobie wyobrazić, że wszystko będzie tak inne. W obrębie tych murów rzekomo dążymy do oświecenia. Czy możecie mi więc, bracia, wyjaśnić, dlaczego ta instytucja dyskryminuje ludzi za coś innego niż ich czyny, sprawiedliwe lub niesprawiedliwe?"
  
  Dopingów było jeszcze więcej. Paul zobaczył, jak First wstaje ze swojego miejsca.
  
  "Bracie, długo cię nie było i nie wiesz, co się dzieje w Niemczech!"
  
  "Masz rację. Żyjemy w mrocznych czasach. Ale w czasach takich jak te musimy mocno trzymać się tego, w co wierzymy".
  
  "Stawką jest przetrwanie loży!"
  
  "Tak, ale jakim kosztem?"
  
  "Jeśli musimy..."
  
  "Bracie pierwszy, gdybyś przemierzał pustynię i zobaczył, że słońce robi się coraz gorętsze, a twoja piersiówka się opróżnia, czy oddałbyś do niej mocz, żeby przestała przeciekać?"
  
  Dach świątyni zatrząsł się od wybuchu śmiechu. Furst przegrywał mecz i kipiał z wściekłości.
  
  "I pomyśleć, że to słowa wygnanego syna dezertera" - wykrzyknął z wściekłością.
  
  Paul przyjął uderzenie najlepiej, jak potrafił. Mocno chwycił oparcie krzesła przed sobą, aż zbielały mu knykcie.
  
  Muszę się kontrolować, inaczej on wygra.
  
  "Czcigodny Wielki Mistrzu, czy pozwolisz bratu Furstowi rozpatrzyć moje podanie?"
  
  "Brat Rainer ma rację. Trzymaj się zasad debaty".
  
  Furst skinął głową z szerokim uśmiechem, który wzbudził w Paulu czujność.
  
  "Niesamowity. W takim razie proszę, abyście zabrali głos od brata Rainera".
  
  "Co? Na jakiej podstawie? - zapytał Paul, starając się nie krzyczeć.
  
  - Czy zaprzeczasz uczestnictwu w spotkaniach loży zaledwie kilka miesięcy przed twoim zniknięciem?
  
  Paweł się podniecił.
  
  "Nie, nie zaprzeczam, ale..."
  
  "Więc nie osiągnąłeś stopnia Fellow of Craft i nie możesz brać udziału w spotkaniach" - przerwał Furst.
  
  "Jestem studentem od ponad jedenastu lat. Stopień Fellow of Craft przyznawany jest automatycznie po trzech latach."
  
  "Tak, ale tylko wtedy, gdy regularnie odwiedzasz zakład. W przeciwnym razie musisz być zatwierdzony przez większość braci. Więc nie masz prawa zabierać głosu w tej debacie - powiedział Furst, nie mogąc ukryć satysfakcji.
  
  Paul rozejrzał się w poszukiwaniu wsparcia. Wszystkie twarze w milczeniu spojrzały na niego w odpowiedzi. Nawet Keller, który jeszcze kilka chwil temu wydawał się chcieć mu pomóc, był spokojny.
  
  "Bardzo dobry. Jeśli taki jest panujący duch, wyrzekam się członkostwa w loży".
  
  Paul wstał i opuścił ławkę, kierując się w stronę podium zajmowanego przez Kellera. Zdjął fartuch i rękawiczki i rzucił je do stóp Wielkiego Mistrza.
  
  "Nie jestem już dumny z tych symboli".
  
  "I ja też!"
  
  Jeden z obecnych, niejaki Joachim Hirsch, wstał. Hirsch był Żydem, przypomniał sobie Paul. On także rzucił symbole u stóp ambony.
  
  "Nie zamierzam czekać na głosowanie w sprawie usunięcia mnie z loży, do której należałem przez dwadzieścia lat. Wolałbym odejść - powiedział, stając obok Paula.
  
  Słysząc to, wielu innych wstało. Większość z nich stanowili Żydzi, chociaż, jak zauważył Paweł z satysfakcją, było kilku nie-Żydów, którzy byli równie oburzeni jak on. W ciągu minuty na marmurowym marmurze zebrało się ponad trzydzieści fartuchów. Scena była chaotyczna.
  
  "Wystarczy!" - krzyknął Keller, uderzając maczugą w daremnej próbie bycia usłyszanym. "Gdyby moja pozycja na to pozwalała, też zrzuciłabym ten fartuch. Szanujmy tych, którzy podjęli tę decyzję".
  
  Grupa dysydentów zaczęła opuszczać świątynię. Paul był jednym z ostatnich, którzy odeszli i odszedł z podniesioną głową, chociaż było mu smutno. Bycie członkiem loży nigdy nie było w jego guście, ale bolało go, jak taką grupę inteligentnych, kulturalnych ludzi można podzielić strachem i nietolerancją.
  
  Szedł cicho w stronę holu. Niektórzy dysydenci zebrali się w grupy, chociaż większość zebrała kapelusze i wyszła na ulicę w grupach po dwóch lub trzech, aby nie zwracać na siebie uwagi. Paul już miał zrobić to samo, gdy poczuł, że ktoś dotyka jego pleców.
  
  - Proszę, pozwól mi uścisnąć dłoń. To był Hirsch, człowiek, który rzucił fartuch za Paulem. "Dziękuję bardzo za bycie przykładem. Gdybyś nie zrobił tego, co zrobiłeś, sam nie odważyłbym się tego zrobić".
  
  "Nie musisz mi dziękować. To było po prostu nie do zniesienia dla mnie, aby zobaczyć niesprawiedliwość tego wszystkiego."
  
  "Gdyby tylko więcej ludzi było takich jak ty, Reiner, Niemcy nie byłyby w takim bałaganie, w jakim są dzisiaj. Miejmy tylko nadzieję, że to tylko wiatr w plecy".
  
  - Ludzie się boją - powiedział Paul, wzruszając ramionami.
  
  "Nie jestem zaskoczony. Trzy, cztery tygodnie temu gestapo dostało upoważnienie do działania poza sądem".
  
  "Co masz na myśli?"
  
  "Mogą aresztować każdego, nawet za coś tak prostego, jak" podejrzane chodzenie ".
  
  "Ale to jest śmieszne!" - wykrzyknął zdziwiony Paweł.
  
  "To nie wszystko", powiedział inny z mężczyzn, który miał już odejść. "Po kilku dniach rodzina otrzymuje powiadomienie".
  
  "Albo zostali wezwani do zidentyfikowania ciała" - dodał ponuro trzeci. "Zdarzyło się to już mojemu przyjacielowi, a lista rośnie. Kricksteina, Cohena, Tannenbauma...
  
  Kiedy usłyszał to imię, serce Paula podskoczyło.
  
  - Czekaj, powiedziałeś Tannenbaum? Jakiego Tannenbauma?
  
  "Joseph Tannenbaum, przemysłowiec. Znasz go?"
  
  "Coś w tym stylu. Można powiedzieć, że jestem... przyjacielem rodziny".
  
  "W takim razie z przykrością informuję, że Joseph Tannenbaum nie żyje. Pogrzeb odbędzie się jutro rano".
  
  
  50
  
  
  "Deszcz powinien być obowiązkowy na pogrzebach" - powiedział Manfred.
  
  Alicja nie odpowiedziała. Po prostu wzięła go za rękę i ścisnęła.
  
  On ma rację, pomyślała, rozglądając się. Białe nagrobki lśniły w porannym słońcu, tworząc atmosferę spokoju, która była zupełnie nieproporcjonalna do jej stanu umysłu.
  
  Alice, która tak mało wiedziała o swoich własnych emocjach i która tak często padała ofiarą tej emocjonalnej ślepoty, nie do końca rozumiała, jak się czuła tego dnia. Odkąd piętnaście lat temu wezwał ich z powrotem z Ohio, nienawidziła swojego ojca do szpiku kości. Z czasem jej nienawiść przybrała wiele odcieni. Na początku była zabarwiona oburzeniem wściekłej nastolatki, której zawsze się sprzeciwiano. Stamtąd zmieniło się to w pogardę, gdy zobaczyła swojego ojca w całym jego egoizmie i chciwości, biznesmena gotowego zrobić wszystko, by prosperować. Ostatnią była wymijająca, pełna lęku nienawiść do kobiety bojącej się uzależnienia.
  
  Odkąd poplecznicy jej ojca schwytali ją tej pamiętnej nocy w 1923 roku, nienawiść Alice do ojca przekształciła się w zimną wrogość najczystszego rodzaju. Wyczerpana emocjonalnie po zerwaniu z Paulem Alice pozbawiła swój związek z ojcem wszelkich namiętności, skupiając się na nim racjonalnie. On - najlepiej było mówić do tego człowieka "on"; powodowało mniej bólu - chorowało. Nie rozumiał, że musi być wolna, by żyć własnym życiem. Chciał wydać ją za mąż za kogoś, kogo pogardzała.
  
  Chciał zabić dziecko, które nosiła w brzuchu.
  
  Alice musiała walczyć zębami i pazurami, aby temu zapobiec. Ojciec ją spoliczkował, nazwał brudną dziwką i jeszcze gorzej.
  
  "Nie dostaniesz tego. Baron nigdy nie zaakceptuje ciężarnej dziwki jako narzeczonej dla swojego syna.
  
  Tym lepiej, pomyślała Alicja. Zamknęła się w sobie, stanowczo odmawiając aborcji i oznajmiła zszokowanej służbie, że jest w ciąży.
  
  "Mam świadków. Jeśli sprawisz, że pęknę, wydam cię, draniu - powiedziała mu z opanowaniem i pewnością siebie, jakiej nigdy wcześniej nie czuła.
  
  "Dzięki Bogu, że twoja matka nie dożyła zobaczenia córki w takim stanie".
  
  "Jak co? Jej ojciec sprzedał za najwyższą cenę?
  
  Josef poczuł się zobowiązany udać się do rezydencji Schroederów i wyznać baronowi całą prawdę. Z wyrazem źle udawanego smutku baron poinformował go, że oczywiście w takich warunkach umowa powinna zostać unieważniona.
  
  Alice nigdy więcej nie rozmawiała z Josephem po tym pamiętnym dniu, kiedy wrócił, kipiąc z wściekłości i upokorzenia, ze spotkania z teściową, którą nie było mu przeznaczone. Godzinę po jego powrocie Doris, gospodyni, przyszła poinformować ją, że musi natychmiast wyjść.
  
  "Właściciel pozwoli zabrać walizkę pełną ubrań, jeśli będą potrzebne." Ostry ton jej głosu nie pozostawiał wątpliwości co do jej uczuć w tej sprawie.
  
  "Powiedz właścicielowi wielkie podziękowania, ale nic od niego nie chcę" - powiedziała Alice.
  
  Ruszyła w stronę drzwi, ale odwróciła się przed wyjściem.
  
  "Przy okazji, Doris... Postaraj się nie ukraść walizki i powiedz, że zabrałem ją ze sobą, tak jak zrobiłeś to z pieniędzmi, które mój ojciec zostawił na zlewie".
  
  Jej słowa zrobiły dziurę w aroganckiej postawie gospodyni. Zaczerwieniła się i zaczęła się dusić.
  
  "A teraz posłuchaj mnie, zapewniam cię, że ja..."
  
  Młoda kobieta wyszła, kończąc zdanie trzaśnięciem drzwiami.***
  
  Pomimo bycia zdaną na siebie, pomimo wszystkiego, co ją spotkało, pomimo rosnącej w niej ogromnej odpowiedzialności, wyraz oburzenia na twarzy Doris sprawił, że Alice się uśmiechnęła. Pierwszy uśmiech, odkąd Paul ją zostawił.
  
  A może sprawiłem, że mnie zostawił?
  
  Spędziła następne jedenaście lat próbując znaleźć odpowiedź na to pytanie.
  
  Kiedy Paul pojawił się na wysadzanej drzewami ścieżce na cmentarzu, pytanie samo sobie odpowiedziało. Alice zobaczyła, jak podchodzi i odsuwa się na bok, czekając, aż ksiądz odmówi modlitwę za zmarłych.
  
  Alicja całkowicie zapomniała o dwudziestu osobach otaczających trumnę, drewnianym pudle pustym, z wyjątkiem urny zawierającej prochy Józefa. Zapomniała, że prochy otrzymała pocztą wraz z notatką z gestapo, że jej ojciec został aresztowany za działalność wywrotową i zginął "przy próbie ucieczki". Zapomniała, że został pochowany pod krzyżem, a nie gwiazdą, bo zmarł jako katolik w kraju katolików, którzy głosowali na Hitlera. Zapomniała o własnym zakłopotaniu i strachu, bo pośród tego wszystkiego jedna pewność pojawiła się teraz przed jej oczami jak latarnia morska w czasie burzy.
  
  To moja wina. To ja cię odepchnąłem, Paul. Który ukrył przed tobą naszego syna i nie pozwolił ci dokonać własnego wyboru. I niech cię diabli, nadal jestem w tobie tak samo zakochany, jak wtedy, gdy zobaczyłem cię po raz pierwszy piętnaście lat temu, kiedy miałeś na sobie ten śmieszny kelnerski fartuch.
  
  Chciała do niego podbiec, ale pomyślała, że jeśli to zrobi, może go stracić na zawsze. I choć bardzo dojrzała odkąd została mamą, jej nogi nadal były związane dumą.
  
  Muszę się do niego powoli zbliżać. Dowiedz się, gdzie był, co robił. Jeśli nadal coś czuje...
  
  Pogrzeb się skończył. Ona i Manfred przyjęli kondolencje gości. Paul był ostatni w kolejce i podszedł do nich ostrożnie.
  
  "Dzień dobry. Dziękuję za przybycie - powiedział Manfred, wyciągając rękę, nie rozpoznając go.
  
  "Podzielam twój smutek" - odpowiedział Paul.
  
  - Znałeś mojego ojca?
  
  "Trochę. Nazywam się Paweł Reiner".
  
  Manfred puścił dłoń Paula, jakby go paliła.
  
  "Co Ty tutaj robisz? Myślisz, że możesz tak po prostu wrócić do jej życia? Po jedenastu latach milczenia?
  
  "Napisałem dziesiątki listów i żaden z nich nie otrzymał odpowiedzi" - powiedział podekscytowany Paul.
  
  - To nie zmienia tego, co zrobiłeś.
  
  - Wszystko w porządku, Manfred - powiedziała Alice, kładąc mu rękę na ramieniu. "Idziesz do domu."
  
  "Jesteś pewien?" - zapytał, patrząc na Paula.
  
  "Tak".
  
  "Cienki. Pójdę do domu i zobaczę, czy..."
  
  - W porządku - przerwała mu, zanim zdążył wypowiedzieć imię. "Będe tam niedługo."
  
  Rzuciwszy ostatnie paskudne spojrzenie na Paula, Manfred założył kapelusz i wyszedł. Alice skręciła w centralną ścieżkę cmentarza, idąc w milczeniu obok Paula. Ich kontakt wzrokowy był krótki, ale intensywny i bolesny, więc postanowiła na razie na niego nie patrzeć.
  
  - A więc wróciłeś.
  
  "Wróciłem w zeszłym tygodniu, szukając wątku, ale sprawy nie potoczyły się dobrze. Wczoraj spotkałem znajomego twojego ojca, który powiedział mi o jego śmierci. Mam nadzieję, że byliście w stanie nawiązać więź na przestrzeni lat".
  
  "Czasami odległość jest najlepsza".
  
  "Rozumiem".
  
  Dlaczego powinienem mówić takie rzeczy? Może pomyśleć, że mówię o nim.
  
  - A co z twoimi podróżami, Paul? Czy znalazłeś to, czego szukałeś?
  
  "NIE".
  
  Powiedz, że myliłeś się wyjeżdżając. Powiedz mi, że się myliłeś, a ja przyznam się do błędu, a ty przyznasz się do swojego, a wtedy znowu wpadnę w twoje ramiona. Powiedz to!
  
  "Właściwie to postanowiłem się poddać" - kontynuował Paul. "Doszedłem do ślepego zaułka. Nie mam rodziny, nie mam pieniędzy, nie mam zawodu, nie mam nawet kraju, do którego mógłbym wrócić, bo to nie są Niemcy".
  
  Zatrzymała się i odwróciła, by po raz pierwszy przyjrzeć mu się z bliska. Ze zdziwieniem zauważyła, że jego twarz niewiele się zmieniła. Jego rysy stwardniały, miał głębokie kręgi pod oczami i trochę przytył, ale nadal był Paulem. Jej płeć.
  
  "Naprawdę do mnie napisałaś?"
  
  "Wiele razy. Wysłałem listy na twój adres w pensjonacie, a także do domu twojego ojca.
  
  - Więc... co zamierzasz zrobić? zapytała. Jej usta i głos drżały, ale nie mogła tego powstrzymać. Być może jej ciało wysyłało wiadomość, której nie odważyła się wyartykułować. Kiedy Paweł odpowiedział, w jego głosie również było słychać wzruszenie.
  
  - Myślałem o powrocie do Afryki, Alice. Ale kiedy usłyszałem o tym, co stało się z twoim ojcem, pomyślałem...
  
  "Co?"
  
  "Nie zrozumcie mnie źle, ale chciałbym porozmawiać z wami w innym miejscu, z większą ilością czasu... Aby opowiedzieć o tym, co wydarzyło się na przestrzeni lat".
  
  To zły pomysł, zmusiła się do powiedzenia.
  
  "Alice, wiem, że nie mam prawa wracać do twojego życia, kiedy tylko zechcę. Ja... Wyjazd w tamtym czasie był wielkim błędem - to był ogromny błąd - i wstydzę się tego. Uświadomienie sobie tego zajęło mi trochę czasu, a jedyne, o co proszę, to to, że pewnego dnia możemy usiąść i napić się razem kawy".
  
  A gdybym ci powiedział, że masz syna, Paula? Cudowny chłopak o błękitnych oczach jak twoje, blondyn i uparty jak jego ojciec? Co byś zrobił, Pawle? Co jeśli wpuszczę cię do naszego życia i wtedy nam się nie uda? Tak bardzo, jak cię pragnę, tak bardzo, jak moje ciało i moja dusza chcą być z tobą, nie mogę pozwolić, żebyś go skrzywdził.
  
  - Potrzebuję trochę czasu, żeby to przemyśleć.
  
  Uśmiechnął się, a drobne zmarszczki, których Alice nigdy wcześniej nie widziała, zebrały się wokół jego oczu.
  
  - Będę czekał - powiedział Paul, podając małą kartkę ze swoim adresem. - Tak długo, jak będziesz mnie potrzebować.
  
  Alice wzięła notatkę i ich palce się dotknęły.
  
  "Dobrze, Pawle. Ale nie mogę niczego obiecać. Wyjdź."
  
  Nieco urażony bezceremonialnym zwolnieniem, Paul wyszedł bez słowa.
  
  Kiedy zniknął na ścieżce, Alice modliła się, żeby się nie odwrócił i nie zobaczył, jak bardzo się trzęsie.
  
  
  51
  
  
  "Tak sobie. Wygląda na to, że szczur połknął przynętę" - powiedział Jürgen, mocno ściskając lornetkę. Ze swojego punktu obserwacyjnego na wzgórzu, osiemdziesiąt metrów od grobu Josefa, widział Paula idącego wzdłuż linii, by złożyć kondolencje Tannenbaumom. Rozpoznał go natychmiast. - Czy miałem rację, Adolfie?
  
  "Miał pan rację, proszę pana", powiedział Eichmann, nieco zakłopotany tym odejściem od programu. W ciągu sześciu miesięcy pracy z Jurgenem świeżo upieczony baron zdołał zinfiltrować wiele lóż, dzięki swojemu tytułowi, zewnętrznemu urokowi i wielu fałszywym referencjom dostarczonym przez Pruską Lożę Miecza. Wielki mistrz tej loży, buntowniczy nacjonalista i znajomy Heydricha, wspierał nazistów każdym włóknem swojego jestestwa. Bezwstydnie przyznał Jurgenowi tytuł magistra i dał mu szybki kurs, jak uchodzić za znakomitego masona. Następnie napisał listy polecające do Wielkich Mistrzów lóż humanitarnych, wzywając ich do współpracy "w celu przetrwania obecnej burzy politycznej".
  
  Odwiedzając co tydzień inną lożę, Jurgen zdołał poznać nazwiska ponad trzech tysięcy członków. Heydrich był zachwycony postępem, podobnie jak Eichmann, gdy zobaczył, że jego marzenie o uniknięciu ponurej pracy w Dachau zbliża się do rzeczywistości. Nie miał nic przeciwko drukowaniu pocztówek dla Heydricha w wolnym czasie, a nawet okazjonalnym podróżowaniu z Jurgenem w weekendy do pobliskich miast, takich jak Augsburg, Ingolstadt i Stuttgart. Ale obsesja, która obudziła się w Jürgenie w ciągu ostatnich kilku dni, bardzo go martwiła. Ten człowiek nie myślał prawie o niczym innym, jak tylko o tym Paulu Reinerze. Nie wyjaśnił nawet, jaką rolę odegrał Reiner w misji, którą wyznaczył im Heydrich; powiedział tylko, że chce go znaleźć.
  
  - Miałem rację - powtórzył Jürgen, bardziej do siebie niż do swojego zdenerwowanego towarzysza. "Ona jest kluczem".
  
  Poprawił soczewki lornetki. Używanie ich nie było łatwe dla Jurgena, który miał tylko jedno oko i co jakiś czas musiał je opuszczać. Przesunął się nieznacznie iw jego polu widzenia pojawił się obraz Alice. Była bardzo piękna, bardziej dojrzała niż wtedy, gdy widział ją po raz ostatni. Spojrzał na sposób, w jaki jej czarne choli podkreślały jej piersi i poprawił lornetkę, żeby lepiej się przyjrzeć.
  
  Gdyby tylko mój ojciec jej nie odrzucił. Jakież to byłoby straszne upokorzenie dla tej małej dziwki, gdyby wyszła za mnie i robiła, co chcę, fantazjował Jürgen. Miał erekcję i musiał sięgnąć do kieszeni, żeby zająć dyskretną pozycję, tak aby Eichmann tego nie zauważył.
  
  Jak się nad tym zastanowić, to lepiej. Poślubienie Żydówki byłoby fatalne w skutkach dla mojej kariery w SS. I w ten sposób upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu: zwabię Paula i dorwę ją. Kurwa wkrótce się dowie.
  
  - Czy będziemy kontynuować zgodnie z planem, sir? - zapytał Eichmann.
  
  "Tak, Adolfie. Podążać za nim. Chcę wiedzieć, gdzie się zatrzymał.
  
  "I wtedy? Czy wydamy go gestapo?
  
  Z ojcem Alice wszystko było takie proste. Jeden telefon do znajomego obersturmführera, dziesięciominutowa rozmowa i czterech mężczyzn wyniosło aroganckiego Żyda z jego mieszkania na Prinzregentenplatz bez żadnych wyjaśnień. Plan zadziałał idealnie. Teraz Paul przybył na pogrzeb, czego Jürgen był pewien.
  
  Tak łatwo byłoby zrobić to wszystko od nowa: dowiedzieć się, gdzie spał, wysłać patrol, a potem udać się do piwnic pałacu Wittelsbachów, siedziby gestapo w Monachium. Wejdź do wyściełanej celi - wyściełanej nie po to, by ludzie nie wyrządzili sobie krzywdy, ale by stłumić ich krzyki - usiądź przed nim i patrz, jak umiera. Być może mógłby nawet sprowadzić Żydówkę i zgwałcić ją na oczach Pawła, ciesząc się nią, podczas gdy Paweł desperacko walczył o uwolnienie się z więzów.
  
  Musiał jednak pomyśleć o swojej karierze. Nie chciał, by ludzie mówili o jego okrucieństwie, zwłaszcza teraz, gdy stawał się coraz bardziej sławny.
  
  Dzięki swojemu tytułowi i osiągnięciom był tak blisko awansu i wyjazdu do Berlina, by pracować ramię w ramię z Heydrichem.
  
  A potem było jego pragnienie spotkania się z Pawłem twarzą w twarz. Odpłać małemu dupkowi za cały ból, który spowodował, bez chowania się za maszynerią rządową.
  
  Musi być lepszy sposób.
  
  Nagle zdał sobie sprawę, co chce zrobić, i jego usta wykrzywiły się w okrutnym uśmiechu.
  
  - Przepraszam, sir - nalegał Eichmann, sądząc, że nie usłyszał. - Zapytałem, czy wydamy Reinera?
  
  "Nie, Adolfie. Będzie to wymagało bardziej osobistego podejścia".
  
  
  52
  
  
  "Jestem w domu!"
  
  Po powrocie z cmentarza Alicja weszła do małego mieszkania i przygotowała się na zwykły dziki atak Juliana. Ale tym razem się nie pojawił.
  
  "Cześć?" - zawołała zdziwiona.
  
  "Jesteśmy w studiu, mamo!"
  
  Alice szła wąskim korytarzem. Były tylko trzy sypialnie. Ona, najmniejsza, była naga jak szafa. Gabinet Manfreda był niemal dokładnie tej samej wielkości, z wyjątkiem tego, że gabinet jej brata był zawsze zawalony technicznymi instrukcjami, dziwnymi książkami w języku angielskim i stosem notatek z kursu inżynierskiego, który ukończył w zeszłym roku. Manfred mieszkał z nimi odkąd wstąpił na uniwersytet, kiedy kłótnie z ojcem nasiliły się. To był podobno tymczasowy układ, ale byli razem tak długo, że Alice nie mogła sobie wyobrazić pogodzenia kariery fotograficznej i opieki nad Julianem bez pomocy, której jej udzielił. Nie dostał też zbytniego awansu, bo mimo jego doskonałego dyplomu rozmowy o pracę zawsze kończyły się tym samym zdaniem: "Szkoda, że jesteś Żydem". Jedynymi pieniędzmi, które trafiały do rodziny, były pieniądze, które Alice zarabiała na sprzedaży fotografii, a płacenie czynszu stawało się coraz trudniejsze.
  
  "Studio" było tym, czym byłby salon w zwykłych domach. Sprzęt rozwojowy Alicji całkowicie ją zastąpił. Okno było zasłonięte czarną pościelą, a jedyne światło było czerwone.
  
  Alicja zapukała do drzwi.
  
  "Wejdź, mamo! Właśnie kończymy!"
  
  Stół był wyłożony tacami do wywoływania. Pół tuzina rzędów kołków biegło od ściany do ściany, trzymając razem zdjęcia pozostawione do wyschnięcia. Alice podbiegła, by pocałować Juliana i Manfreda.
  
  "Wszystko w porządku?" zapytał jej brat.
  
  Gestem dała do zrozumienia, że porozmawiają później. Nie powiedziała Julianowi, dokąd jadą, kiedy zostawili go u sąsiada. Chłopcu nigdy nie pozwolono poznać swojego dziadka za życia, a jego śmierć nie zapewniłaby chłopcu spadku. W rzeczywistości cały majątek Josefa, poważnie uszczuplony w ostatnich latach, gdy jego biznes stracił impet, został przekazany do funduszu kulturalnego.
  
  Ostatnie życzenia mężczyzny, który kiedyś powiedział, że robi to wszystko dla swojej rodziny, pomyślała Alice, słuchając adwokata ojca. Cóż, nie mam zamiaru mówić Julianowi o śmierci jego dziadka. Przynajmniej wyciągniemy go z kłopotów.
  
  "Co to jest? Nie pamiętam, żebym robił te zdjęcia".
  
  "Wygląda na to, że Julian użył twojego starego Kodaka, siostrzyczko".
  
  "Naprawdę? Ostatnią rzeczą, jaką pamiętam, była zacięta śruba.
  
  - Wujek Manfred naprawił to dla mnie - odpowiedział Julian z poczuciem winy.
  
  "Plotki!" - powiedział Manfred, szturchając go figlarnie. "Cóż, tak właśnie było, albo puść go wolno w swojej Leice".
  
  - Obdarłabym cię żywcem ze skóry, Manfred - powiedziała Alice, udając irytację. Żaden fotograf nie chciałby mieć przy swoim aparacie małych lepkich paluszków dziecka, ale ani ona, ani jej brat nie mogli odmówić Julianowi. Odkąd nauczył się mówić, zawsze stawiał na swoim, ale nadal był najbardziej wrażliwy i delikatny z całej trójki.
  
  Alice podeszła do zdjęć i sprawdziła, czy te najwcześniejsze są gotowe do obróbki. Wzięła jedną i podniosła. Było to zbliżenie lampy stołowej Manfreda, a obok niej stos książek. Zdjęcie było wyjątkowej jakości, a stożek światła do połowy oświetlał nagłówki i zapewniał doskonały kontrast. Obraz był nieco nieostry, bez wątpienia w wyniku naciśnięcia spustu przez dłonie Juliana. Błąd nowicjusza.
  
  A ma tylko dziesięć lat. Kiedy dorośnie, będzie świetnym fotografem, pomyślała z dumą.
  
  Zerknęła na syna, który uważnie jej się przyglądał, desperacko pragnąc usłyszeć jej opinię. Alicja udawała, że tego nie zauważa.
  
  - Jak myślisz, mamo?
  
  "O czym?"
  
  "O fotografii".
  
  "Trochę się chwieje. Ale bardzo dobrze dobrałeś przysłonę i głębię. Następnym razem, gdy będziesz chciał zrobić martwą naturę bez dużej ilości światła, użyj statywu".
  
  - Tak mamo - powiedział Julian uśmiechając się od ucha do ucha.
  
  Od narodzin Juliana jej charakter znacznie złagodniał. Potargała jego blond włosy, co zawsze go rozśmieszało.
  
  "Więc, Julianie, co powiesz na piknik w parku z wujem Manfredem?"
  
  "Dzisiaj? Pozwolisz, że wezmę kodaka?
  
  - Jeśli obiecasz, że będziesz ostrożna - powiedziała z rezygnacją Alice.
  
  "Oczywiście że będe! Parkuj, parkuj!"
  
  - Ale najpierw idź do swojego pokoju i się przebierz.
  
  Julian wybiegł; Manfred w milczeniu obserwował siostrę. W czerwonym świetle, które ukrywało jej wyraz twarzy, nie mógł powiedzieć, o czym myślała. Tymczasem Alice wyjęła z kieszeni kartkę papieru Paula i wpatrywała się w nią, jakby pół tuzina słów mogło zamienić się w tego mężczyznę.
  
  - Czy podał ci swój adres? - zapytał Manfred, czytając jej przez ramię. "Na dodatek jest to pensjonat. Proszę..."
  
  - Może dobrze życzyć, Manfred - powiedziała obronnym tonem.
  
  "Nie rozumiem cię, siostrzyczko. Nie słyszałeś od niego ani słowa przez lata, mimo że wiedziałeś, że nie żyje lub gorzej. A teraz nagle się pojawia...
  
  - Wiesz, co do niego czuję.
  
  - Powinieneś był pomyśleć o tym wcześniej.
  
  Jej twarz wykrzywiła się.
  
  Dzięki za to, Manfred. Jakbym nie żałował wystarczająco.
  
  - Przepraszam - powiedział Manfred, widząc, że ją zdenerwował. Delikatnie pogłaskał ją po ramieniu. "Nie miałem tego na myśli. Jesteś wolny i możesz robić, co chcesz. Po prostu nie chcę zostać zraniony".
  
  "Muszę spróbować."
  
  Przez kilka chwil oboje milczeli. Słyszeli odgłosy rzucanych przedmiotów na podłogę w pokoju chłopca.
  
  - Myślałeś o tym, jak powiesz Julianowi?
  
  "Nie mam pojęcia. Myślę trochę.
  
  "Jak to możliwe, trochę, Alice? Czy mógłbyś najpierw pokazać mu nogę i powiedzieć: "To jest noga twojego ojca"? A co z ręką następnego dnia? Słuchaj, musisz zrobić to wszystko na raz; Musisz przyznać, że okłamywałeś go przez całe życie. Nikt nie mówi, że nie będzie to trudne".
  
  - Wiem - powiedziała w zamyśleniu.
  
  Zza ściany dobiegł kolejny dźwięk, głośniejszy niż poprzedni.
  
  "Jestem gotowy!" - zawołał Julian z drugiej strony drzwi.
  
  "Lepiej wy dwaj idźcie naprzód" - powiedziała Alice. - Zrobię kanapki i za pół godziny spotkamy się przy fontannie.
  
  Kiedy wychodzili, Alice próbowała zaprowadzić w swoich myślach i na polu bitwy w sypialni Juliana jakiś pozór porządku. Poddała się, gdy zdała sobie sprawę, że zbiera skarpetki w różnych kolorach.
  
  Weszła do małej kuchni i włożyła do koszyka owoce, ser, kanapki z dżemem i butelkę soku. Próbowała zdecydować, czy wypić jedno czy dwa piwa, kiedy usłyszała dzwonek do drzwi.
  
  Chyba o czymś zapomnieli, pomyślała. Tak będzie lepiej, możemy wszyscy razem wyjechać.
  
  Otworzyła drzwi wejściowe.
  
  "Naprawdę jesteś taki zapominalski..."
  
  Ostatnie słowo zabrzmiało jak westchnienie. Każdy zareagowałby tak samo na wygląd munduru SS.
  
  Ale był jeszcze inny wymiar niepokoju Alice: rozpoznała osobę, która go nosiła.
  
  "Więc tęskniłaś za mną, moja żydowska dziwko?" Jürgen powiedział z uśmiechem.
  
  Alice otworzyła oczy w samą porę, by zobaczyć, jak Jürgen podnosi pięść, gotowy ją uderzyć. Nie miała czasu się schylić ani wybiec za drzwi. Cios trafił ją prosto w skroń i upadła na ziemię. Próbowała wstać i kopnąć Jürgena w kolano, ale nie mogła go długo przytrzymać. Odciągnął jej głowę za włosy i warknął: "Tak łatwo byłoby cię zabić".
  
  "Więc zrób to, sukinsynu!" Alice szlochała, próbując się uwolnić i zostawiając kosmyk jej włosów w jego dłoni. Jürgen uderzył ją w usta i brzuch, a Alice upadła na ziemię, sapiąc.
  
  - Wszystko w swoim czasie, kochanie - powiedział, rozpinając jej spódnicę.
  
  
  53
  
  
  Kiedy usłyszał pukanie do drzwi, Paul trzymał w jednej ręce niedojedzone jabłko, aw drugiej gazetę. Nie tknął jedzenia, które przyniosła mu gospodyni, ponieważ emocje związane ze spotkaniem z Alice zawładnęły jego żołądkiem. Zmusił się do przeżucia owocu, żeby uspokoić nerwy.
  
  Słysząc dźwięk, Paul wstał, odrzucił gazetę i wyjął pistolet spod poduszki. Trzymając ją za sobą, otworzył drzwi. To znowu była jego gospodyni.
  
  "Herr Reiner, są tu dwie osoby, które chcą się z panem widzieć" - powiedziała ze zmartwionym wyrazem twarzy.
  
  Odsunęła się na bok. Manfred Tannenbaum stał na środku korytarza, trzymając za rękę przerażonego chłopca, który trzymał się zużytej piłki jak liny ratunkowej. Paul wpatrywał się w dziecko i jego serce podskoczyło. Ciemnoblond włosy, wyraziste rysy twarzy, dołek w brodzie i niebieskie oczy... Sposób, w jaki patrzył na Paula, przestraszony, ale nie unikający jego wzroku...
  
  "Ten ...?" wyjąkał, szukając potwierdzenia, którego nie potrzebował, bo jego serce powiedziało mu wszystko.
  
  Drugi mężczyzna skinął głową i po raz trzeci w życiu Paula wszystko, co wiedział, eksplodowało w jednej chwili.
  
  "O Boże, co ja zrobiłem?"
  
  Szybko wprowadził ich do środka.
  
  Manfred, chcąc być sam na sam z Paulem, powiedział Julianowi: "Idź i umyj twarz i ręce - idź dalej".
  
  "Co się stało?" - zapytał Paweł. "Gdzie jest Alicja?"
  
  "Byliśmy na pikniku. Julian i ja poszliśmy przodem, żeby zaczekać na jego matkę, ale ona się nie pojawiła, więc wróciliśmy do domu. Gdy tylko skręciliśmy za róg, sąsiad powiedział nam, że mężczyzna w mundurze SS porwał Alice. Nie odważyliśmy się wrócić, na wszelki wypadek, gdyby na nas czekali, a pomyślałem, że to najlepsze miejsce dla nas".
  
  Starając się zachować spokój w obecności Juliana, Paul podszedł do szafki i wyjął z dna walizki małą buteleczkę ze złotą szyjką. Kręcąc nadgarstkiem złamał pieczęć i podał ją Manfredowi, który pociągnął długi łyk i zaczął kaszleć.
  
  "Nie tak szybko, bo będziesz śpiewać za długo..."
  
  "Cholera, to jest do bani. Co to do diabła jest?"
  
  - Nazywa się Krugsle. Jest destylowana przez niemieckich kolonistów w Windhoek. Butelka była prezentem od znajomego. Zachowałem ją na specjalną okazję.
  
  - Dziękuję - powiedział Manfred, oddając go z powrotem. "Przykro mi, że dowiedziałeś się o tym w ten sposób, ale..."
  
  Julian wrócił z łazienki i usiadł na krześle.
  
  - Czy jesteś moim ojcem? - chłopiec zapytał Paula.
  
  Paul i Manfred byli przerażeni.
  
  - Dlaczego tak mówisz, Julianie?
  
  Nie odpowiadając wujowi, chłopiec złapał Paula za ramię, zmuszając go do przykucnięcia, tak że stali twarzą w twarz. Przesunął opuszkami palców po rysach ojca, studiując je, jakby samo spojrzenie nie wystarczało. Paul zamknął oczy, próbując powstrzymać łzy.
  
  - Wyglądam jak ty - powiedział w końcu Julian.
  
  "Tak, synu. Wiesz, że. Wygląda to bardzo podobnie".
  
  - Mogę coś zjeść? Jestem głodny - powiedział chłopiec, wskazując na tacę.
  
  - Oczywiście - powiedział Paul, opierając się pokusie, by go przytulić. Nie odważył się podejść zbyt blisko, ponieważ wiedział, że chłopak też musi być w szoku.
  
  - Muszę porozmawiać na osobności z Herr Reinerem na zewnątrz. Ty zostań tutaj i jedz - powiedział Manfred.
  
  Chłopak skrzyżował ręce na piersi. "Nigdzie nie idź. Naziści zabrali moją mamę i chcę wiedzieć, o czym mówisz.
  
  "Juliański..."
  
  Paul położył dłoń na ramieniu Manfreda i spojrzał na niego pytająco. Manfred wzruszył ramionami.
  
  "Dobrze więc."
  
  Paul odwrócił się do chłopca i spróbował wymusić uśmiech. Siedzenie i wpatrywanie się w mniejszą wersję własnej twarzy było bolesnym przypomnieniem jego ostatniej nocy w Monachium w 1923 roku. O okropnej, samolubnej decyzji, którą podjął, zostawiając Alice, nawet nie próbując zrozumieć, dlaczego kazała mu ją zostawić, odchodząc bez walki. Teraz wszystkie elementy ułożyły się na swoim miejscu i Paul zdał sobie sprawę, jak poważny błąd popełnił.
  
  Całe życie żyłam bez ojca. Obwinianie go i tych, którzy go zabili za jego nieobecność. Przysięgałam tysiąc razy, że gdybym miała dziecko, nigdy, przenigdy nie pozwolę mu dorastać beze mnie.
  
  "Julian, nazywam się Paul Reiner" - powiedział, wyciągając rękę.
  
  Chłopak odpowiedział na uścisk dłoni.
  
  "Ja wiem. Wujek Manfred mi powiedział.
  
  - I powiedział ci też, że nie wiedziałem, że mam syna?
  
  Julian w milczeniu potrząsnął głową.
  
  - Alice i ja zawsze mówiliśmy mu, że jego ojciec nie żyje - powiedział Manfred, unikając jego wzroku.
  
  To było dla Pawła za dużo. Czuł ból tych wszystkich nocy, kiedy leżał bezsennie, wyobrażając sobie swojego ojca jako bohatera, teraz rzutowanego na Juliana. Fantazje zbudowane na kłamstwach. Zastanawiał się, jakie sny musiał mieć ten chłopiec w tych chwilach, zanim zasnął. Nie mógł już tego znieść. Podbiegł, podniósł syna z krzesła i mocno go przytulił. Manfred wstał, by bronić Juliana, ale zatrzymał się, gdy zobaczył, że Julian z zaciśniętymi pięściami i łzami w oczach odwzajemnia uścisk ojca.
  
  "Gdzie byłeś?"
  
  - Wybacz mi, Julianie. Przepraszam".
  
  
  54
  
  
  Kiedy ich emocje nieco opadły, Manfred powiedział im, że kiedy Julian był na tyle duży, by zapytać o ojca, Alice postanowiła mu powiedzieć, że nie żyje. W końcu przez długi czas nikt nic nie słyszał o Pawle.
  
  "Nie wiem, czy to była dobra decyzja. Byłem wtedy nastolatkiem, ale twoja matka długo się nad tym zastanawiała.
  
  Julian słuchał jego wyjaśnień z poważnym wyrazem twarzy. Kiedy Manfred skończył, zwrócił się do Paula, który próbował wytłumaczyć mu swoją długą nieobecność, choć równie trudno było opowiedzieć tę historię, jak w nią uwierzyć. Jednak Julian, pomimo swojego smutku, zdawał się rozumieć sytuację i przerywał ojcu tylko po to, by od czasu do czasu zadać mu pytanie.
  
  To bystry facet o nerwach ze stali. Jego świat właśnie został wywrócony do góry nogami, a on nie płacze, nie tupie nogami ani nie wzywa matki, jak zrobiłoby to wiele innych dzieci.
  
  - Więc spędziłeś te wszystkie lata, próbując znaleźć osobę, która skrzywdziła twojego ojca? - zapytał chłopiec.
  
  Paweł skinął głową. - Tak, ale to był błąd. Nigdy nie powinienem był opuszczać Alice, ponieważ tak bardzo ją kocham".
  
  "Rozumiem. Szukałbym wszędzie tego, który skrzywdził także moją rodzinę - odpowiedział Julian cichym głosem, który wydawał się dziwny jak na mężczyznę w jego wieku.
  
  Co sprowadziło ich z powrotem do Alice. Manfred powiedział Paulowi, jak niewiele wiedział o zniknięciu swojej siostry.
  
  - To się zdarza coraz częściej - powiedział, patrząc kątem oka na siostrzeńca. Nie chciał wygadać, co stało się z Josephem Tannenbaumem; chłopiec wystarczająco wycierpiał. "Nikt nie robi nic, aby temu zapobiec".
  
  "Czy jest ktoś, do kogo możemy się zwrócić?"
  
  "Kto?" - zapytał Manfred, rozkładając ręce w rozpaczy. "Nie zostawili żadnego raportu, żadnego nakazu rewizji, żadnej listy zarzutów. Nic! Po prostu pusta przestrzeń. A jeśli pojawimy się w siedzibie Gestapo... no, można się domyślić. Musiałaby nam towarzyszyć armia prawników i dziennikarzy, a obawiam się, że i to by nie wystarczyło. Cały kraj jest w rękach tych ludzi, a najgorsze jest to, że nikt tego nie zauważył, dopóki nie było za późno".
  
  Kontynuowali rozmowę przez długi czas. Na dworze zmierzch wisiał nad ulicami Monachium jak szary koc, a uliczne latarnie zaczęły migotać. Zmęczony tyloma emocjami Julian przypadkowo kopnął skórzaną piłkę. W końcu odłożył ją na bok i zasnął na wierzchu narzuty. Piłka potoczyła się do stóp jego wuja, który podniósł ją i pokazał Paulowi.
  
  "Znajomy?"
  
  "NIE".
  
  - To jest piłka, którą uderzyłem cię w głowę lata temu.
  
  Paul uśmiechnął się na wspomnienie swojego zejścia ze schodów i łańcucha wydarzeń, które doprowadziły go do zakochania się w Alice.
  
  "Julian istnieje dzięki tej piłce".
  
  - Tak powiedziała moja siostra. Kiedy byłem na tyle duży, by skonfrontować się z ojcem i ponownie połączyć się z Alice, poprosiła o bal. Musiałem go odebrać z magazynu i podarowaliśmy go Julianowi na piąte urodziny. Myślę, że to był ostatni raz, kiedy widziałem mojego ojca" - wspominał z goryczą. "Paweł, ja..."
  
  Przerwało mu pukanie do drzwi. Zaniepokojony Paul skinął na niego, aby był cicho i wstał, by przynieść broń, którą schował do szafy. To znowu była gospodyni.
  
  "Herr Reiner, masz telefon."
  
  Paul i Manfred wymienili zaciekawione spojrzenia. Nikt nie wiedział, że Paul tam przebywa, z wyjątkiem Alice.
  
  "Czy powiedzieli, kim są?"
  
  Kobieta wzruszyła ramionami.
  
  - Mówili coś o Fraulein Tannenbaum. O nic więcej nie pytałem".
  
  - Dziękuję, Frau Frink. Daj mi chwilę, przyniosę kurtkę - powiedział Paul, zostawiając uchylone drzwi.
  
  - To może być sztuczka - powiedział Manfred, trzymając go za rękę.
  
  "Ja wiem".
  
  Paweł włożył pistolet do ręki.
  
  - Nie wiem, jak tego użyć - powiedział ze strachem Manfred.
  
  - Musisz to dla mnie zachować. Jeśli nie wrócę, zajrzyj do walizki. Pod zamkiem znajduje się fałszywe dno, w którym znajdziesz trochę pieniędzy. To niewiele, ale to wszystko, co mam. Weź Juliana i wyjedź z kraju.
  
  Paul poszedł za swoją kochanką po schodach. Kobieta pękała z ciekawości. Tajemniczy lokator, który spędził dwa tygodnie zamknięty w swoim pokoju, teraz wywoływał poruszenie, przyjmując dziwnych gości i jeszcze dziwniejsze telefony.
  
  - Oto on, Herr Reiner - powiedziała mu, wskazując telefon na środku korytarza. "Może po tym wszyscy zechcielibyście coś zjeść w kuchni. W domu."
  
  - Dziękuję, Frau Frink - powiedział Paul, podnosząc słuchawkę. "Paul Reiner słucha".
  
  "Dobry wieczór, braciszku".
  
  Kiedy usłyszał, kto to był, Paul skrzywił się. Głos w głębi duszy powiedział mu, że Jurgen mógł mieć coś wspólnego ze zniknięciem Alice, ale stłumił swoje obawy. Teraz zegar cofnął się o piętnaście lat, do nocy przyjęcia, kiedy stał otoczony przyjaciółmi Jurgena, samotny i bezbronny. Chciał krzyczeć, ale musiał wydusić z siebie słowa.
  
  - Gdzie ona jest, Jurgenie? - powiedział, zaciskając dłoń w pięść.
  
  - Zgwałciłem ją, Paul. zraniłem ją. Uderzyłem ją bardzo mocno, kilka razy. Teraz jest tam, gdzie już nigdy nie będzie mogła uciec".
  
  Pomimo wściekłości i bólu Paul trzymał się małej nadziei: Alice żyła.
  
  - Nadal tam jesteś, braciszku?
  
  - Zabiję cię, sukinsynu.
  
  "Może. Prawda jest taka, że to jedyne wyjście dla ciebie i dla mnie, prawda? Nasze losy od lat wiszą na tej samej nici, ale ta nić jest bardzo cienka - i w końcu jedno z nas musi upaść."
  
  "Co chcesz?"
  
  "Chcę, żebyśmy się spotkali".
  
  To była pułapka. To miała być pułapka.
  
  - Po pierwsze, chcę, żebyś wypuścił Alice.
  
  "Przepraszam, Paul. Nie mogę ci tego obiecać. Chcę, żebyśmy się spotkali, tylko ty i ja, w cichym miejscu, gdzie możemy załatwić to raz na zawsze, bez ingerencji nikogo.
  
  "Dlaczego po prostu nie wyślesz swoich goryli i nie skończysz z tym?"
  
  "Nie myśl, że nie przeszło mi to przez myśl. Ale to byłoby zbyt proste.
  
  - A co się ze mną stanie, jeśli odejdę?
  
  - Nic, bo cię zabiję. A jeśli jakimś cudem tylko ty przeżyjesz, Alice umrze. Jeśli ty umrzesz, Alice też umrze. Cokolwiek się stanie, ona umrze.
  
  - W takim razie możesz zgnić w piekle, sukinsynu.
  
  "Teraz, już, nie tak szybko. Posłuchaj tego: "Mój drogi synu, ten list nie ma właściwego początku. Prawda jest taka, że to tylko jedna z kilku prób, które podjąłem..."
  
  - Co to, do cholery, jest, Jürgen?
  
  "List, pięć arkuszy kalki. Twoja matka miała bardzo staranne pismo jak na pomoc kuchenną, wiesz o tym? Okropny styl, ale treść jest niezwykle pouczająca. Przyjdź i znajdź mnie, a ja ci to dam".
  
  Paul w desperacji uderzył czołem w czarną tarczę telefonu. Nie pozostało mu nic innego, jak się poddać.
  
  "Młodszy bracie... Nie odłożyłeś słuchawki, prawda?"
  
  "Nie, Jurgen. Ciągle tu jestem."
  
  "No więc?"
  
  "Wygrałeś."
  
  Jurgen zaśmiał się triumfalnie.
  
  "Zobaczysz czarnego mercedesa zaparkowanego przed twoim pensjonatem. Powiedz kierowcy, że po ciebie posłałem. Ma instrukcje, aby dać ci klucze i powiedzieć, gdzie jestem. Przyjdź sam, bez broni".
  
  "OK. A Jürgen..."
  
  - Tak, braciszku?
  
  "Być może przekonasz się, że nie tak łatwo mnie zabić".
  
  Linia jest zepsuta. Paul rzucił się do drzwi, prawie zwalając gospodynię z nóg. Na zewnątrz czekała limuzyna, zupełnie nie na miejscu w okolicy. Gdy się zbliżył, z samochodu wysiadł kierowca w liberii.
  
  "Jestem Paul Reiner. Jürgen von Schroeder posłał po mnie.
  
  Mężczyzna otworzył drzwi.
  
  - Kontynuuj, panie. Kluczyki w stacyjce".
  
  "Gdzie powinienem pójść?"
  
  - Herr Baron nie podał mi prawdziwego adresu, sir. Powiedział tylko, że powinieneś udać się do miejsca, w którym dzięki tobie musiał zacząć nosić przepaskę na oku. Powiedział, że zrozumiesz.
  
  
  MISTRZ MASON
  
  1934
  
  
  Gdzie bohater triumfuje, gdy akceptuje własną śmierć
  
  Sekretny uścisk dłoni mistrza murarskiego jest najtrudniejszy z trzech stopni. Powszechnie znany jako "lwi pazur", kciuk i małe palce są używane jako uchwyt, podczas gdy pozostałe trzy są dociskane do wewnętrznej strony nadgarstka brata Masona. Historycznie robiono to z ciałem w określonej pozycji, znanej jako pięć punktów przyjaźni - noga do nogi, kolano do kolana, klatka piersiowa do klatki piersiowej, ręka na plecach drugiej osoby i policzki dotykające. Praktyka ta została porzucona w XX wieku. Tajemna nazwa tego uścisku dłoni to MAHABONE, a specjalny sposób pisania polega na podzieleniu go na trzy sylaby: MA-HA-BOUN.
  
  
  55
  
  
  Koła zaskrzypiały lekko, gdy samochód się zatrzymał. Paul obserwował alejkę przez przednią szybę. Zaczął padać mały deszcz. W ciemności trudno byłoby go dostrzec, gdyby nie żółty stożek światła rzucany przez samotną latarnię uliczną.
  
  Po kilku minutach Paul w końcu wysiadł z samochodu. Minęło czternaście lat, odkąd postawił stopę na tej ścieżce nad brzegiem Izary. Zapach był równie paskudny jak zawsze, mokrego torfu, gnijących ryb i wilgoci. O tej porze jedynym dźwiękiem były jego własne kroki odbijające się echem od chodnika.
  
  Dotarł do drzwi stajni. Wydawało się, że nic się nie zmieniło. Łuszczące się, ciemnozielone plamy pokrywające drzewo były może trochę większe niż wtedy, gdy Paul każdego ranka przechodził przez drzwi. Zawiasy nadal wydawały ten sam przenikliwy pisk, kiedy się otwierały, a drzwi wciąż tkwiły w połowie i trzeba było pchnąć, żeby je całkowicie otworzyć.
  
  Paweł wszedł. Z sufitu zwisała goła żarówka. Kramy, gliniana podłoga i wóz górniczy...
  
  ... a na nim Jurgen z pistoletem w dłoni.
  
  "Cześć braciszku. Zamknij drzwi i podnieś ręce.
  
  Jurgen miał na sobie tylko czarne spodnie i buty munduru. Był nagi powyżej pasa, z wyjątkiem przepaski na oku.
  
  - Powiedzieliśmy, że żadnej broni palnej - odparł Paul, ostrożnie unosząc ręce.
  
  "Podnieś koszulę" - powiedział Jurgen, wskazując pistoletem, podczas gdy Paul wykonywał jego rozkazy. "Powoli. To wszystko - bardzo dobrze. Teraz odwróć się. Cienki. Wygląda na to, że postępowałeś zgodnie z zasadami, Paul. Więc ja też na nich zagram".
  
  Wyjął magazynek z pistoletu i położył go na drewnianej przegrodzie oddzielającej boksy dla koni. Jednak w komorze musiała pozostać kula, a lufa wciąż była wycelowana w Paula.
  
  "Czy to miejsce jest takie, jakie pamiętasz? Naprawdę mam nadzieję, że tak. Biznes twojego znajomego górnika zbankrutował pięć lat temu, więc udało mi się zdobyć te stajnie za grosze. Miałem nadzieję, że pewnego dnia wrócisz.
  
  "Gdzie jest Alicja, Jürgen?"
  
  Jego brat oblizał usta, zanim odpowiedział.
  
  "Ach, żydowska dziwko. Słyszałeś o Dachau, bracie?
  
  Paweł powoli skinął głową. Ludzie niewiele mówili o obozie w Dachau, ale wszystko, co mówili, było złe.
  
  "Jestem pewien, że będzie jej tam bardzo dobrze. Przynajmniej wyglądała na dość szczęśliwą, kiedy mój przyjaciel Eichmann zabrał ją tam dziś po południu.
  
  - Ty obrzydliwa świnio, Jurgen.
  
  "Co mogę powiedzieć? Nie wiesz, jak chronić swoje kobiety, bracie.
  
  Podłoga zatrzęsła się, jakby została uderzona. Teraz zrozumiał prawdę.
  
  - Zabiłeś ją, prawda? Zabiłeś moją matkę.
  
  "Cholera, zajęło ci dużo czasu, żeby to rozgryźć" - zachichotał Jürgen.
  
  "Byłem z nią, zanim umarła. Ona... ona mi powiedziała, że to nie byłeś ty.
  
  "Czego oczekiwałeś? Kłamała, by cię chronić do ostatniego tchnienia. Ale tu nie ma kłamstw, Paul - powiedział Jürgen, podnosząc list do Ilse Reiner. "Tutaj masz całą historię, od początku do końca".
  
  - Masz zamiar mi to dać? - zapytał Paul, patrząc z niepokojem na kartki papieru.
  
  "NIE. Już ci powiedziałem, że absolutnie nie ma sposobu, abyś wygrał. Sam cię zabiję, braciszku. Ale jeśli w jakiś sposób uderzy we mnie piorun z nieba... Cóż, oto jest.
  
  Jurgen pochylił się i wbił list w gwóźdź wystający ze ściany.
  
  - Zdejmij marynarkę i koszulę, Paul.
  
  Paul usłuchał, rzucając ubrania na podłogę. Jego nagi tors nie był dłuższy niż u chudego nastolatka. Potężne mięśnie nabrzmiewały pod jego ciemną skórą, poprzecinaną małymi bliznami.
  
  "Zadowolona?"
  
  "Więc, więc... Wygląda na to, że ktoś brał witaminy" - powiedział Jurgen. - Zastanawiam się, czy nie powinienem cię po prostu zastrzelić i oszczędzić sobie kłopotów.
  
  - Więc zrób to, Jurgen. Zawsze byłeś tchórzem.
  
  - Nawet nie myśl, żeby mnie tak nazywać, braciszku.
  
  "Sześciu na jednego? Noże przeciwko gołym rękom? Jak byś to nazwał, Wielki Bracie?
  
  W geście wściekłości Jurgen rzucił pistolet na ziemię i chwycił nóż myśliwski z siedzenia kierowcy wozu.
  
  - Twój tam, Paul - powiedział, wskazując drugi koniec. "Miejmy to za sobą."
  
  Paweł podszedł do wózka. Czternaście lat wcześniej to on tam stał, broniąc się przed bandą zbirów.
  
  To była moja łódź. Łódź mojego ojca zaatakowana przez piratów. Teraz role zmieniły się tak bardzo, że nie wiem, kto jest tym dobrym, a kto złym.
  
  Poszedł na tył wagonu. Tam znalazł kolejny nóż z czerwoną rękojeścią, identyczny z tym, który trzymał jego brat. Wziął go w prawą rękę, kierując ostrze do góry, dokładnie tak, jak nauczył go Guerrero. Emblemat Jurgena był skierowany w dół, co utrudniało mu poruszanie rękami.
  
  Może teraz jestem silniejsza, ale on jest znacznie silniejszy ode mnie: będę musiała go zmęczyć, nie pozwolić, by powalił mnie na ziemię albo przygwoździł do boków wozu. Użyj jego ślepej prawej strony.
  
  "Kto jest teraz kurczakiem, bracie?" zapytał Jürgen, przywołując go.
  
  Paul oparł wolną rękę na boku wózka, po czym podciągnął się. Teraz stali twarzą w twarz po raz pierwszy, odkąd Jürgen stracił wzrok na jedno oko.
  
  "Nie musimy tego robić, Jurgen. Moglibyśmy..."
  
  Brat go nie słyszał. Podnosząc nóż, Jurgen próbował ciąć Paula w twarz, chybiając o milimetry, gdy Paul uskoczył w prawo. Prawie spadł z wózka i musiał złagodzić upadek, chwytając się jednego z boków. Kopnął, trafiając brata w kostkę. Jurgen zatoczył się do tyłu, dając Paulowi czas na wyprostowanie się.
  
  Obaj mężczyźni stali teraz naprzeciw siebie, w odległości dwóch kroków od siebie. Paul przeniósł ciężar ciała na lewą stopę, co Jurgen uznał za gest, który oznaczał, że zamierza uderzyć w drugą stronę. Próbując temu zapobiec, Jürgen zaatakował z lewej strony, tak jak miał nadzieję Paul. Kiedy ramię Jurgena pomknęło do przodu, Paul przykucnął i ciął w górę, nie ze zbyt dużą siłą, ale wystarczająco, by przeciąć go krawędzią ostrza. Jurgen wrzasnął, ale zamiast wycofać się, jak oczekiwał Paul, uderzył go dwa razy w bok.
  
  Obaj cofnęli się na chwilę.
  
  "Pierwsza krew jest moja. Zobaczmy, czyja krew zostanie przelana jako ostatnia" - powiedział Jürgen.
  
  Paweł nie odpowiedział. Ciosy zaparły mu dech w piersiach i nie chciał, żeby jego brat to zauważył. Kilka sekund zajęło mu dojście do siebie, ale nie zamierzał ich dostać. Jurgen rzucił się w jego stronę, trzymając nóż na wysokości ramion w śmiercionośnej wersji śmiesznego nazistowskiego pozdrowienia. W ostatniej chwili obrócił się w lewo i zadał Paulowi krótki, prosty cios w klatkę piersiową. Ponieważ nie było dokąd się wycofać, Paul musiał zeskoczyć z wózka, ale nie mógł uniknąć kolejnego cięcia, które znaczyło go od lewego sutka do mostka.
  
  Kiedy jego stopy dotknęły ziemi, zmusił się do zignorowania bólu i przetoczył się pod wózek, aby uniknąć ataku Jurgena, który już za nim zeskoczył. Pojawił się z drugiej strony i od razu próbował wdrapać się z powrotem na wózek, ale Jürgen przewidział jego ruch i sam tam wrócił. Teraz biegł w kierunku Paula, gotów go dźgnąć w chwili, gdy nadepnął na kłody, więc Paul musiał się wycofać.
  
  Jurgen maksymalnie wykorzystał sytuację, używając siedzenia kierowcy, aby rzucić się na Paula, wyciągając nóż przed niego. Próbując uniknąć ataku, Paul potknął się. Upadł i byłby to jego koniec, gdyby nie fakt, że przeszkadzały mu dyszle wagonów, a brat musiał się schylać pod grubymi drewnianymi płytami. Paul w pełni wykorzystał okazję, kopiąc Jürgena w twarz, trafiając go prosto w usta.
  
  Paul odwrócił się i próbował wyrwać z uścisku Jurgena. Wściekły, z pieniącą się krwią na ustach, Jürgen zdołał chwycić się za kostkę, ale rozluźnił uścisk, gdy jego brat go odrzucił i uderzył go w ramię.
  
  Oddychając ciężko, Paulowi udało się wstać, prawie w tym samym czasie co Jürgen. Jurgen pochylił się, podniósł wiadro z wiórami i cisnął nim w Paula. Wiadro trafiło go prosto w pierś.
  
  Z okrzykiem triumfu Jurgen rzucił się na Paula. Wciąż oszołomiony uderzeniem wiadra, Paul został powalony na ziemię i obaj upadli na podłogę. Jurgen próbował poderżnąć gardło Paulowi czubkiem swojego ostrza, ale Paul użył własnych rąk w obronie. Wiedział jednak, że nie wytrzyma długo. Jego brat był od niego o ponad czterdzieści funtów cięższy, a poza tym był na szczycie. Prędzej czy później ramiona Paula ugięłyby się, a stal przecięłaby mu żyłę szyjną.
  
  - Skończyłeś, braciszku - krzyknął Jürgen, ochlapując twarz Paula krwią.
  
  - Cholera, taki już jestem.
  
  Zbierając wszystkie siły, Paul mocno kopnął Jurgena kolanem w bok, przewracając go. Natychmiast pobiegł z powrotem do Paula. Lewą ręką złapał Paula za szyję, a prawą próbował uwolnić się z uścisku Paula, gdy ten próbował trzymać nóż z dala od jego gardła.
  
  Za późno zauważył, że stracił z oczu dłoń, w której Paul trzymał własny nóż. Spojrzał w dół i zobaczył, że czubek ostrza Paula musnął jego brzuch. Ponownie podniósł wzrok, na jego twarzy malował się strach.
  
  "Nie możesz mnie zabić. Jeśli mnie zabijesz, Alice umrze.
  
  "I tu się mylisz, Wielki Bracie. Jeśli ty umrzesz, Alicja będzie żyła.
  
  Słysząc to, Jürgen desperacko próbował uwolnić swoją prawą rękę. Udało mu się i podniósł nóż, aby wbić go w gardło Paula, ale ruch wydawał się być w zwolnionym tempie, a kiedy ręka Jurgena opadła, nie było już w niej siły.
  
  Nóż Paula wbił się po rękojeść w brzuch.
  
  
  56
  
  
  Jurgen upadł. Całkowicie wyczerpany Paul leżał obok niego na plecach. Ciężkie oddechy obu młodych mężczyzn zmieszały się, po czym ucichły. Po minucie Paul poczuł się lepiej; Jürgen nie żył.
  
  Z wielkim trudem Paulowi udało się wstać. Miał kilka złamanych żeber, powierzchowne rany na całym ciele i znacznie brzydszą klatkę piersiową. Musiał jak najszybciej znaleźć pomoc.
  
  Wspiął się na ciało Jurgena, by dostać się do jego ubrania. Podarł rękawy koszuli i zrobił prowizoryczne bandaże, by zabandażować rany na przedramionach. Natychmiast przesiąkły krwią, ale to było najmniejsze z jego zmartwień. Na szczęście jego kurtka była ciemna, aby ukryć uszkodzenia.
  
  Paweł wyszedł na alejkę. Kiedy otworzył drzwi, nie zauważył postaci wślizgującej się w cień po prawej stronie. Paul przeszedł obok, ignorując obserwującego go mężczyznę, tak blisko, że mógłby go dotknąć, gdyby wyciągnął rękę.
  
  Dotarł do samochodu. Kiedy usiadł za kierownicą, poczuł silny ból w klatce piersiowej, jakby ściskała ją gigantyczna ręka.
  
  Mam nadzieję, że moje płuco nie jest przebite.
  
  Uruchomił silnik, starając się zapomnieć o bólu. Nie musiał iść daleko. Po drodze zauważył tani hotel, prawdopodobnie miejsce, z którego dzwonił jego brat. Było to nieco ponad sześćset jardów od stajni.
  
  Recepcjonista za ladą zbladł, gdy wszedł Paul.
  
  Nie mogę wyglądać zbyt dobrze, jeśli ktoś się mnie boi w takiej dziurze.
  
  "Masz telefon?"
  
  - Na tamtej ścianie, proszę pana.
  
  Telefon był stary, ale działał. Gospodyni odebrała po szóstym dzwonku i mimo późnej godziny wydawała się zupełnie rozbudzona. Zwykle kładła się późno, słuchając muzyki i programów telewizyjnych w swoim radiu.
  
  "Tak?"
  
  "Pani Frink, to jest Herr Reiner. Chciałbym rozmawiać z Herr Tannenbaumem.
  
  "Panie Reiner! Bardzo się o ciebie martwiłem: zastanawiałem się, co wtedy robiłeś na ulicy. A z tymi ludźmi, którzy wciąż są w twoim pokoju...
  
  - Nic mi nie jest, pani Frink. Czy mogę..."
  
  "Oczywiście, że tak. Panie Tannenbaum. Natychmiast".
  
  Oczekiwanie wydawało się trwać wieczność. Paul odwrócił się do kontuaru i zauważył, że sekretarka przygląda mu się uważnie znad Volkischer Beobachter.
  
  Właśnie tego potrzebuję: sympatyka nazistów.
  
  Paul spojrzał w dół i zdał sobie sprawę, że krew wciąż kapie z jego prawego ramienia, spływa po dłoniach i tworzy dziwny wzór na drewnianej podłodze. Podniósł rękę, żeby zatrzymać kapanie i spróbował zetrzeć plamę podeszwami butów.
  
  Odwrócił się. Kierownik nie spuszczał z niego wzroku. Gdyby zauważył coś podejrzanego, najprawdopodobniej zaalarmowałby gestapo, gdy tylko Paul wyszedł z hotelu. A wtedy wszystko by się skończyło. Paul nie potrafił wyjaśnić swoich obrażeń ani faktu, że prowadził samochód należący do barona. Ciało zostałoby znalezione w ciągu kilku dni, gdyby Paul nie pozbył się go natychmiast, ponieważ jakiś włóczęga bez wątpienia zauważyłby smród.
  
  Odbierz telefon, Manfred. Odbierz telefon, na litość boską.
  
  W końcu usłyszał pełen niepokoju głos brata Alice.
  
  - Paweł, czy to ty?
  
  "To ja".
  
  "Gdzie ty do cholery byłeś? I-"
  
  "Słuchaj uważnie, Manfred. Jeśli chcesz jeszcze kiedyś zobaczyć swoją siostrę, musisz jej posłuchać. Potrzebuję twojej pomocy ".
  
  "Gdzie jesteś?" - spytał Manfred poważnym głosem.
  
  Paul podał mu adres magazynu.
  
  "Weź taksówkę, żeby cię tu zawieźć. Ale nie idź prosto. Najpierw idź do apteki i kup gazę, bandaże, alkohol i nici do zszywania ran. A leki przeciwzapalne są bardzo ważne. I przynieś moją walizkę ze wszystkimi moimi rzeczami. Nie martw się o Frau Frink: ja już..."
  
  Tu musiał się zatrzymać. Miał zawroty głowy ze zmęczenia i utraty krwi. Musiał oprzeć się o telefon, żeby nie upaść.
  
  "Podłoga?"
  
  - Zapłaciłem jej z góry za dwa miesiące.
  
  - Dobrze, Pawle.
  
  - Pospiesz się, Manfred.
  
  Odłożył słuchawkę i ruszył w stronę drzwi. Mijając recepcjonistę, wykonał szybką, szarpaną wersję nazistowskiego pozdrowienia. Recepcjonistka odpowiedziała entuzjastycznym "Heil Hitler!", od którego zadrżały obrazy na ścianach. Podszedł do Paula, otworzył mu frontowe drzwi i ze zdziwieniem zobaczył zaparkowanego na zewnątrz luksusowego mercedesa.
  
  "Dobry samochód".
  
  "Nie jest źle".
  
  "To było dawno temu?"
  
  "Parę miesięcy. To jest z drugiej ręki".
  
  Na litość boską, nie dzwoń na policję... Nie widziałeś nic poza szanowanym pracownikiem, który zatrzymał się, żeby zadzwonić.
  
  Kiedy wsiadał do samochodu, czuł podejrzliwe spojrzenie pracownika na tył głowy. Musiał zacisnąć zęby, żeby nie krzyknąć z bólu, kiedy siadał.
  
  Wszystko w porządku, pomyślał, skupiając wszystkie zmysły na uruchomieniu silnika bez utraty przytomności. Wróć do swojej gazety. Wracaj na dobranoc. Nie chcesz zadzierać z policją.
  
  Administrator nie spuszczał wzroku z mercedesa, dopóki nie skręcił za róg, ale Paul nie był pewien, czy tylko podziwia ciało, czy też w myślach zaznacza tablicę rejestracyjną.
  
  Kiedy dotarł do stajni, Paul pozwolił sobie upaść na kierownicę, wyczerpany.
  
  Obudziło go pukanie do okna. Twarz Manfreda spojrzała na niego z troską. Obok niego była inna mniejsza twarz.
  
  Juliański.
  
  Mój syn.
  
  W jego umyśle następne kilka minut było mieszaniną rozproszonych scen. Manfred ciągnie go z samochodu do stajni. Myję jego rany i zaszywam je. Palący ból. Julian oferuje mu butelkę wody. Pił przez czas, który wydawał się wiecznością, nie mogąc ugasić pragnienia. A potem znowu cisza.
  
  Kiedy w końcu otworzył oczy, Manfred i Julian siedzieli na wózku i obserwowali go.
  
  "Co on tu robi?" - zapytał ochryple Paweł.
  
  "Co miałam z nim zrobić? Nie mogłam go zostawić samego w pensjonacie!"
  
  "To, co musimy dziś zrobić, nie jest pracą dla dzieci".
  
  Julian wysiadł z wozu i pobiegł go przytulić.
  
  "Martwiliśmy się."
  
  - Dziękuję, że przybyłeś mi na ratunek - powiedział Paul, mierzwiąc sobie włosy.
  
  "Mama robi to samo ze mną" - powiedział chłopiec.
  
  - Pojedziemy i ją zabierzemy, Julianie. Obiecuję".
  
  Wstał i poszedł posprzątać w małej latrynie na podwórku. Było to niewiele więcej niż wiadro, teraz pokryte pajęczynami, pod kranem i stare lustro pokryte rysami.
  
  Paul uważnie przyjrzał się swojemu odbiciu. Oba jego przedramiona i cały tors były zabandażowane. Na białym ubraniu po jego lewej stronie była krew.
  
  "Twoje rany są straszne. Nie masz pojęcia, jak bardzo krzyczałeś, kiedy nakładałem środek antyseptyczny" - powiedział Manfred, który podszedł do drzwi.
  
  "Niczego nie pamiętam".
  
  "Kim jest ten martwy człowiek?"
  
  "To jest człowiek, który porwał Alice".
  
  "Julian, odłóż nóż!" - krzyknął Manfred, który co kilka sekund oglądał się przez ramię.
  
  "Przykro mi, że musiał zobaczyć ciało".
  
  "To dzielny chłopak. Przez cały czas, kiedy pracowałem, trzymał cię za rękę i zapewniam cię, że nie było to miłe. Jestem inżynierem, nie lekarzem".
  
  Paul potrząsnął głową, próbując się otrząsnąć. "Będziesz musiał wyjść i kupić trochę sulfanilamidu. Która jest teraz godzina?"
  
  "Siódma rano".
  
  "Odpocznijmy trochę. Dziś w nocy pójdziemy po twoją siostrę.
  
  "Gdzie ona jest?"
  
  "Obóz Dachau".
  
  Manfred otworzył szeroko oczy i przełknął ślinę.
  
  "Czy wiesz, co to jest Dachau, Paul?"
  
  "To jeden z tych obozów, które naziści zbudowali dla swoich wrogów politycznych. Zasadniczo więzienie pod gołym niebem.
  
  - Właśnie wróciłeś na te brzegi i to widać - powiedział Manfred, kręcąc głową. "Oficjalnie te miejsca to świetne obozy letnie dla zbuntowanych lub niesfornych dzieciaków. Ale jeśli wierzyć kilku przyzwoitym dziennikarzom, którzy wciąż są w pobliżu, miejsca takie jak Dachau to piekło na ziemi". Następnie Manfred opisał okropności, które miały miejsce zaledwie kilka mil od granic miasta. Kilka miesięcy wcześniej natknął się na kilka magazynów opisujących Dachau jako zakład poprawczy niskiego szczebla, w którym więźniowie są dobrze odżywieni, ubrani w wykrochmalone białe mundury i uśmiechają się do kamer. Fotografie zostały przygotowane dla prasy międzynarodowej. Rzeczywistość była zupełnie inna. Dachau było więzieniem szybkiej sprawiedliwości dla tych, którzy sprzeciwiali się nazistom - parodią prawdziwych procesów, które rzadko trwały dłużej niż godzinę. Był to obóz ciężkiej pracy, w którym psy stróżujące krążyły wokół ogrodzenia pod napięciem, wychylając się nocą pod stałym światłem reflektorów z góry.
  
  "Niemożliwe jest uzyskanie jakichkolwiek informacji o przetrzymywanych tam więźniach. I nikt nigdy nie ucieknie, możesz być tego pewien - powiedział Manfred.
  
  "Alicja nie musi uciekać".
  
  Paul przedstawił zgrubny plan. Tylko tuzin zdań, ale wystarczająco dużo, by pod koniec wyjaśnienia Manfred był jeszcze bardziej zmartwiony niż przedtem.
  
  "Jest milion rzeczy, które mogą pójść nie tak".
  
  "Ale to też może zadziałać".
  
  "A księżyc może być zielony, kiedy wzejdzie tej nocy."
  
  "Słuchaj, pomożesz mi uratować twoją siostrę czy nie?"
  
  Manfred spojrzał na Juliana, który siedział z powrotem na wózku i kopał piłkę po bokach.
  
  - Chyba tak - powiedział z westchnieniem.
  
  - Więc idź i odpocznij. Kiedy się obudzisz, pomożesz mi zabić Paula Reinera.
  
  Kiedy zobaczył Manfreda i Juliana wyciągniętych na ziemi, próbujących odpocząć, Paul zdał sobie sprawę, jak bardzo jest wyczerpany. Jednak przed snem miał jeszcze jedną rzecz do zrobienia.
  
  Na drugim końcu stajni list jego matki wciąż wisiał na gwoździu.
  
  Ponownie Paul musiał przejść nad ciałem Jurgena, ale tym razem była to o wiele trudniejsza próba. Spędził kilka minut patrząc na swojego brata: jego brakujące oko, rosnącą bladość skóry, gdy krew zebrała się w jego dolnych partiach ciała, symetrię jego ciała, zniekształconego przez nóż, który wbił mu się w brzuch. Pomimo tego, że ten człowiek nie przysporzył mu nic poza cierpieniem, nie mógł powstrzymać głębokiego smutku.
  
  Powinno być inaczej, pomyślał, w końcu ośmielając się przejść przez ścianę powietrza, która zdawała się krzepnąć nad jego ciałem.
  
  Z najwyższą ostrożnością wyjął list z gwoździa.
  
  Był zmęczony, ale mimo to emocje, jakich doznał, otwierając list, były niemal przytłaczające.
  
  
  57
  
  
  Mój drogi synu:
  
  Nie ma poprawnego początku tego listu. Prawda jest taka, że to tylko jedna z kilku prób, które podjąłem w ciągu ostatnich czterech lub pięciu miesięcy. Po jakimś czasie - odstępie, który za każdym razem się skraca - muszę wziąć ołówek i spróbować napisać to wszystko od nowa. Zawsze mam nadzieję, że nie będzie cię w pensjonacie, kiedy spalę poprzednią wersję i wyrzucę popiół przez okno. Następnie przystępuję do zadania, tej żałosnej namiastki tego, co muszę zrobić, czyli powiedzieć ci prawdę.
  
  Twój ojciec. Kiedy byłeś mały, często mnie o niego pytałeś. Pozbyłbym się ciebie, udzielając niejasnych odpowiedzi lub trzymał buzię na kłódkę, bo się bałem. W tamtych czasach nasze życie zależało od dobroczynności Schroederów, a ja byłem zbyt słaby, by szukać alternatywy. Jeśli tylko ja
  
  ...Ale nie, zignoruj mnie. Moje życie jest pełne "tylko" i już dawno znudziło mi się odczuwanie żalu.
  
  Minęło też sporo czasu, odkąd przestałeś wypytywać mnie o swojego ojca. W pewnym sensie niepokoiło mnie to nawet bardziej niż twoje nieustanne zainteresowanie nim, kiedy byłaś mała, ponieważ wiem, jak bardzo masz obsesję na jego punkcie. Wiem, jak trudno ci spać w nocy i wiem, że najbardziej chcesz wiedzieć, co się stało.
  
  Dlatego muszę milczeć. Mój umysł nie działa tak dobrze i czasami tracę poczucie czasu lub poczucia, gdzie jestem, i mam tylko nadzieję, że w tych chwilach zamieszania nie zdradzę miejsca, w którym znajduje się ten list. Przez resztę czasu, kiedy nie śpię, wszystko, co czuję, to strach - strach, że w dniu, w którym poznasz prawdę, rzucisz się do konfrontacji z osobami odpowiedzialnymi za śmierć Hansa.
  
  Tak, Paul, twój ojciec nie zginął w katastrofie morskiej, jak ci powiedzieliśmy, jak się domyśliłeś na krótko przed wyrzuceniem nas z domu barona. I tak byłaby to dla niego odpowiednia śmierć.
  
  Hans Reiner urodził się w Hamburgu w 1876 roku, chociaż jego rodzina przeniosła się do Monachium, gdy był jeszcze chłopcem. W końcu pokochał oba miasta, ale morze było jego jedyną prawdziwą pasją.
  
  Był ambitnym człowiekiem. Chciał być kapitanem i udało mu się. Był już kapitanem, gdy spotkaliśmy się na balu na przełomie wieków. Nie pamiętam dokładnej daty, chyba koniec 1902 roku, ale nie jestem pewien. Poprosił mnie do tańca, a ja się zgodziłam. To był walc. Gdy muzyka się skończyła, byłam w nim beznadziejnie zakochana.
  
  Zabiegał o mnie między rejsami morskimi i w końcu uczynił Monachium swoim stałym domem, tylko po to, by mnie zadowolić, bez względu na to, jak niewygodne było to dla niego zawodowo. Dzień, w którym wszedł do domu moich rodziców, aby poprosić twojego dziadka o moją rękę, był najszczęśliwszym dniem w moim życiu. Mój ojciec był dużym, dobrodusznym mężczyzną, ale tego dnia był bardzo poważny i nawet uronił łzy. To smutne, że nigdy nie miałeś okazji go poznać; naprawdę byś go polubił.
  
  Ojciec powiedział, że zrobimy zaręczyny, wielkie przyjęcie w tradycyjnym stylu. Cały weekend z dziesiątkami gości i wspaniałym bankietem.
  
  Nasz mały dom nie nadawał się do tego, więc ojciec poprosił moją siostrę o pozwolenie na zorganizowanie przyjęcia w wiejskim domu barona w Herrsching an der Ammersee. W tamtych czasach hazard twojego wujka był jeszcze pod kontrolą i miał kilka posiadłości rozsianych po całej Bawarii. Brunnhilda zgodziła się, bardziej po to, by pozostać w dobrych stosunkach z moją matką, niż z jakiegokolwiek innego powodu.
  
  Kiedy byliśmy mali, moja siostra i ja nigdy nie byliśmy tak blisko. Bardziej niż ja interesowała się chłopcami, tańcem i modą. Wolałam zostać w domu z rodzicami. Wciąż bawiłem się lalkami, kiedy Brunnhilde poszła na pierwszą randkę.
  
  Ona nie jest złą osobą, Paul. Nigdy taka nie była: tylko samolubna i zepsuta. Kiedy wyszła za barona, kilka lat przed tym, jak poznałem twojego ojca, była najszczęśliwszą kobietą na świecie. Co sprawiło, że się zmieniła? Nie wiem. Może z nudów albo z powodu niewierności twojego wujka. Był samozwańczym kobieciarzem, czego nigdy wcześniej nie zauważyła, będąc zaślepioną jego pieniędzmi i tytułem. Później jednak stało się to zbyt oczywiste, by tego nie zauważyła. Miała z nim syna, czego się nigdy nie spodziewałem. Edward był dobrodusznym, samotnym dzieckiem, które dorastało pod opieką pokojówek i pielęgniarek. Jego matka nigdy nie poświęcała mu wiele uwagi, ponieważ chłopiec nie spełniał swojego celu, jakim było trzymanie barona na krótkiej smyczy iz dala od jego dziwek.
  
  Wróćmy do weekendowej imprezy. W piątek w południe zaczęli przybywać goście. Byłem zachwycony, spacerując z moją siostrą pod słońcem i czekając na przybycie twojego ojca, aby ich sobie przedstawić. W końcu pojawił się w swojej wojskowej kurtce, białych rękawiczkach i czapce kapitańskiej, z paradnym mieczem w dłoniach. Był ubrany tak, jak na sobotnie zaręczyny i powiedział, że zrobił to, żeby mi zaimponować. To mnie rozbawiło.
  
  Ale kiedy przedstawiłem go Brunhildzie, stało się coś dziwnego. Twój ojciec wziął ją za rękę i trzymał trochę dłużej, niż było to konieczne. I wydawała się oszołomiona, jak porażona piorunem. Myślałam wtedy - jaka byłam głupia - że to tylko zawstydzenie, ale Brunnhilde nigdy w życiu nie okazywała nawet śladu tych emocji.
  
  Twój ojciec właśnie wrócił z misji w Afryce. Przyniósł mi egzotyczne perfumy używane przez tubylców w koloniach, zrobione chyba z drzewa sandałowego i melasy. Miał mocny i bardzo charakterystyczny aromat, ale jednocześnie był delikatny i przyjemny. Klasnąłem jak głupiec. Spodobała mi się i obiecałam mu, że założę ją na przyjęcie zaręczynowe.
  
  Tej nocy, kiedy wszyscy spaliśmy, Brunnhilde weszła do sypialni twojego ojca. W pokoju było zupełnie ciemno, a Brunhilde była naga pod szlafrokiem, ubrana tylko w perfumy, które dał mi twój ojciec. Bez słowa weszła do łóżka i kochała się z nim. Nadal trudno mi pisać te słowa, Paul, nawet teraz, kiedy minęło dwadzieścia lat.
  
  Twój ojciec, wierząc, że chcę mu dać zaliczkę w noc poślubną, nie stawiał oporu. Przynajmniej tak mi powiedział następnego dnia, kiedy spojrzałam mu w oczy.
  
  Przysiągł mi i przysiągł jeszcze raz, że niczego nie zauważył, dopóki nie skończyło się i Brunhilde nie odezwała się po raz pierwszy. Powiedziała mu, że go kocha i poprosiła, żeby z nią uciekł. Twój ojciec wyrzucił ją z pokoju, a następnego ranka wziął mnie na bok i opowiedział, co się stało.
  
  - Jeśli chcesz, możemy odwołać ślub - powiedział.
  
  "Nie" - odpowiedziałem. "Kocham cię i ożenię się z tobą, jeśli przysięgniesz, że naprawdę nie miałeś pojęcia, że to moja siostra".
  
  Twój ojciec znowu przysiągł, a ja mu uwierzyłem. Po tylu latach nie jestem pewien, co o tym myśleć, ale w moim sercu jest teraz zbyt wiele goryczy.
  
  Doszło do zaręczyn, a trzy miesiące później do ślubu w Monachium. Już wtedy łatwo było dostrzec spuchnięty brzuch ciotki pod czerwoną koronkową sukienką, którą miała na sobie, i wszyscy oprócz mnie byli szczęśliwi, bo zbyt dobrze wiedziałam, czyje to dziecko.
  
  W końcu Baron też się o tym dowiedział. Nie ode mnie. Nigdy nie przeciwstawiłem się siostrze ani nie robiłem jej wyrzutów za to, co zrobiła, bo jestem tchórzem. Nikomu też nie powiedziałem, co wiem. Ale prędzej czy później musiało wyjść na jaw: Brunhilde prawdopodobnie rzuciła nim baronowi w twarz podczas kłótni o jedną z jego powieści. Nie wiem na pewno, ale faktem jest, że tak, i to było jednym z powodów tego, co wydarzyło się później.
  
  Wkrótce potem ja również zaszłam w ciążę, a ty urodziłeś się, gdy twój ojciec był na ostatniej misji w Afryce. Listy, które do mnie pisał, stawały się coraz bardziej ponure iz jakiegoś powodu - nie wiem dokładnie dlaczego - coraz mniej był dumny ze swojej pracy.
  
  Pewnego dnia całkowicie przestał pisać. Następny list, który otrzymałam, był od Cesarskiej Marynarki Wojennej informujący mnie, że mój mąż zdezerterował i że jestem zobowiązana do poinformowania władz, jeśli otrzymam od niego wiadomość.
  
  gorzko płakałam. Nadal nie wiem, co skłoniło go do dezercji, i nie chcę wiedzieć. Nauczyłem się zbyt wielu rzeczy o Hansie Reinerze od jego śmierci, rzeczy, które nie do końca pasują do portretu, który go narysowałem. Dlatego nigdy nie rozmawiałem z tobą o twoim ojcu, ponieważ nie był wzorem do naśladowania ani kimś, z kogo można być dumnym.
  
  Pod koniec 1904 roku twój ojciec wrócił do Monachium bez mojej wiedzy. Wrócił potajemnie ze swoim pierwszym porucznikiem, niejakim Nagelem, który towarzyszył mu wszędzie. Zamiast wracać do domu, poszedł szukać schronienia w posiadłości barona. Stamtąd wysłał mi krótką notatkę, w której było dokładnie to:
  
  "Droga Ilse: Popełniłem straszny błąd i próbuję go naprawić. Poprosiłem o pomoc Twojego szwagra i jeszcze jednego dobrego przyjaciela. Może mnie uratują. Czasami największy skarb jest ukryty tam, gdzie jest największe zniszczenie, a przynajmniej tak zawsze myślałem. Z miłością, Hansie".
  
  Nigdy nie rozumiałem, co twój ojciec miał na myśli, mówiąc te słowa. Czytałem tę notatkę w kółko, chociaż spaliłem ją kilka godzin po otrzymaniu, obawiając się, że może wpaść w niepowołane ręce.
  
  Jeśli chodzi o śmierć twojego ojca, wszystko, co wiem, to to, że przebywał w rezydencji Schroederów i pewnej nocy doszło do gwałtownej bójki, po której zmarł. Jego ciało zostało zrzucone z mostu w Isar pod osłoną nocy.
  
  Nie wiem, kto zabił twojego ojca. Twoja ciocia powiedziała mi to, co ja tutaj mówię, prawie dosłownie, chociaż nie było jej przy tym. Opowiedziała mi o tym ze łzami w oczach i wiedziałem, że nadal go kocha.
  
  Chłopiec, którego urodziła Brunnhilde, Jürgen, był dokładną kopią twojego ojca. Miłość i niezdrowe oddanie, jakie zawsze okazywała mu matka, nie były zaskakujące. Jego życie nie było jedynym, które zboczyło z kursu tej strasznej nocy.
  
  Bezbronna i przerażona przyjęłam ofertę Ottona, abym wyjechała i zamieszkała z nimi. Dla niego było to zarówno zadośćuczynienie za to, co zostało zrobione Hansowi, jak i sposób na ukaranie Brunhilde poprzez przypomnienie jej, kogo wolał Hans. Dla Brunhilde stało się to jej sposobem na ukaranie mnie za kradzież mężczyzny, którego lubiła, mimo że ten mężczyzna nigdy nie należał do niej.
  
  A dla mnie to był sposób na przetrwanie. Twój ojciec pozostawił mi tylko długi, kiedy kilka lat później rząd raczył uznać go za zmarłego, chociaż jego ciała nigdy nie odnaleziono. Więc ty i ja żyliśmy w tej rezydencji, w której nie było nic prócz nienawiści.
  
  Jest jeszcze jedna rzecz. Dla mnie Jürgen był zawsze tylko twoim bratem, ponieważ chociaż został poczęty w łonie Brunhildy, uważałem go za syna. Nigdy nie potrafiłam okazać mu uczucia, ale jest częścią twojego ojca, człowieka, którego kochałam całym sercem. Widzenie go codziennie, choćby przez kilka chwil, było jak ponowne oglądanie mojego Hansa ze mną.
  
  Moje tchórzostwo i egoizm ukształtowały twoje życie, Paul. Nigdy nie chciałem, żeby śmierć twojego ojca wpłynęła na ciebie. Próbowałem cię okłamać i ukryć fakty, żebyś jak dorośniesz nie szukał jakiejś śmiesznej zemsty. Nie rób tego, proszę.
  
  Jeśli ten list trafi w twoje ręce, w co wątpię, chcę, żebyś wiedział, że bardzo cię kocham i wszystko, co próbowałem zrobić, to chronić cię. Przepraszam.
  
  Twoja matka, która cię kocha
  
  Ilse Reiner
  
  
  58
  
  
  Kiedy skończył czytać słowa matki, Paweł długo płakał.
  
  Uronił łzy za Ilzą, która przez całe życie cierpiała z miłości i popełniała błędy z miłości. Uronił łzy za Jürgenem, który urodził się w najgorszej możliwej sytuacji. Wylewał łzy za siebie, za chłopca, który płakał z powodu ojca, który na to nie zasługiwał.
  
  Kiedy zasypiał, ogarnęło go dziwne uczucie spokoju, uczucie, którego nie pamiętał, by kiedykolwiek wcześniej odczuwał. Niezależnie od wyniku szaleństwa, które mieli podjąć za kilka godzin, osiągnął swój cel.
  
  Manfred obudził go delikatnym poklepaniem po plecach. Julian był kilka metrów dalej i jadł kanapkę z kiełbasą.
  
  - Jest teraz siódma.
  
  - Dlaczego pozwoliłeś mi tak długo spać?
  
  "Potrzebowałeś odpoczynku. W międzyczasie wybrałam się na zakupy. Przyniosłem wszystko, co powiedziałeś. Ręczniki, stalowa łyżka, szpatułka, wszystko.
  
  "Więc zacznijmy."
  
  Manfred kazał Paulowi wziąć sulfanilamid, aby powstrzymać infekcję jego ran, po czym obaj wysłali Juliana do samochodu.
  
  "Czy mogę zacząć?" - zapytał chłopiec.
  
  "Nawet o tym nie myśl!" - krzyknął Manfred.
  
  Następnie ona i Paul zdjęli spodnie i buty zmarłego i ubrali go w ubranie Paula. Włożyli papiery Paula do kieszeni marynarki. Potem wykopali głęboki dół w podłodze i zakopali go.
  
  "Mam nadzieję, że to ich zdezorientuje na jakiś czas. Nie sądzę, żeby go znaleźli przez kilka tygodni, a do tego czasu niewiele z niego zostanie - powiedział Paul.
  
  Mundur Jürgena wisiał na gwoździu w boksach. Paul był mniej więcej tego samego wzrostu co jego brat, chociaż Jurgen był bardziej krępy. Dzięki grubym bandażom, które Paul nosił na ramionach i klatce piersiowej, mundur był całkiem dobrze dopasowany. Buty były ciasne, ale reszta pasowała.
  
  "Ten mundur pasuje do ciebie jak ulał. To jest to, co nigdy nie zniknie.
  
  Manfred pokazał mu identyfikator Jurgena. Był w małym skórzanym portfelu, razem z legitymacją partii nazistowskiej i identyfikatorem SS. Podobieństwo między Jurgenem i Paulem wzrosło na przestrzeni lat. Obaj mieli mocne szczęki, niebieskie oczy i podobne rysy twarzy. Włosy Jürgena były ciemniejsze, ale mogli to naprawić za pomocą lubrykantu do włosów, który kupił Manfred. Paul mógłby z łatwością uchodzić za Jürgena, z wyjątkiem jednego małego szczegółu, który Manfred wskazał na karcie. W sekcji "Cechy wyróżniające" wyraźnie napisano słowa "Brak prawego oka".
  
  "Jedna łatka nie wystarczy, Paul. Jeśli poproszą cię, żebyś to odebrał...
  
  - Wiem, Manfred. Dlatego potrzebuję twojej pomocy".
  
  Manfred spojrzał na niego z całkowitym zdumieniem.
  
  "Nie myślisz o..."
  
  "Muszę to zrobić".
  
  "Ale to jest szalone!"
  
  - Tak jak reszta planu. I to jest jego najsłabszy punkt".
  
  W końcu Manfred się zgodził. Paul siedział na miejscu kierowcy wozu, z ręcznikami zakrywającymi klatkę piersiową, jakby był u fryzjera.
  
  "Gotowy?"
  
  - Poczekaj - powiedział Manfred, który wydawał się przestraszony. "Powtórzmy to jeszcze raz, aby upewnić się, że nie ma błędów".
  
  "Zamierzam przyłożyć łyżkę do krawędzi prawej powieki i wyrwać oko od nasady. Kiedy będę to wyjmował, musisz zastosować na mnie środki antyseptyczne, a potem gazę. Wszystko w porządku?"
  
  Manfred skinął głową. Był tak przerażony, że prawie nie mógł mówić.
  
  "Gotowy?" zapytał ponownie.
  
  "Gotowy".
  
  Dziesięć sekund później było tylko krzyki.
  
  Do 23:00 Paul wziął prawie całą paczkę aspiryny, zostawiając sobie jeszcze dwie. Rana przestała krwawić, a Manfred dezynfekował ją co piętnaście minut, za każdym razem przykładając świeżą gazę.
  
  Julian, który wrócił kilka godzin wcześniej, zaalarmowany krzykami, zastał ojca z głową w dłoniach i wyjącego na całe gardło, podczas gdy wujek histerycznie krzyczał, żeby się wydostał. Wrócił i zamknął się w mercedesie, a potem wybuchnął płaczem.
  
  Kiedy sytuacja się uspokoiła, Manfred poszedł po siostrzeńca i wyjaśnił mu plan. Widząc Paula, Julian zapytał: "Czy robisz to wszystko tylko dla mojej matki?" W jego głosie było słychać szacunek.
  
  - I dla ciebie, Julianie. Ponieważ chcę, żebyśmy byli razem.
  
  Chłopiec nie odpowiedział, ale trzymał mocno ramię Paula i nadal nie puszczał, kiedy Paul zdecydował, że czas już na nich. Wspiął się z Julianem na tylne siedzenie samochodu i Manfred z wyrazem napięcia na twarzy przejechał szesnaście kilometrów dzielących ich od obozu. Dotarcie do celu zajęło im prawie godzinę, ponieważ Manfred ledwo jechał, a samochód ciągle wpadał w poślizg.
  
  - Kiedy tam dotrzemy, samochód pod żadnym pozorem nie może utknąć, Manfred - powiedział zmartwiony Paul.
  
  "Zrobię co w mojej mocy."
  
  Kiedy zbliżali się do miasta Dachau, Paul zauważył uderzającą zmianę w stosunku do Monachium. Nawet w ciemności widać było biedę tego miasta. Chodnik był w złym stanie i brudny, znaki drogowe były podziurawione, elewacje budynków stare i łuszczące się.
  
  - Co za smutne miejsce - powiedział Paul.
  
  "Ze wszystkich miejsc, do których mogliby zabrać Alice, to jest zdecydowanie najgorsze".
  
  "Dlaczego to mówisz?"
  
  "Nasz ojciec był właścicielem fabryki prochu, która kiedyś znajdowała się w tym mieście".
  
  Paul miał właśnie powiedzieć Manfredowi, że jego własna matka pracowała w tej fabryce amunicji i że została zwolniona, ale był zbyt zmęczony, by zacząć rozmowę.
  
  "Naprawdę ironiczne jest to, że mój ojciec sprzedał ziemię nazistom. I zbudowali na nim obóz".
  
  W końcu zobaczyli żółty znak z czarnymi literami informujący ich, że obóz jest oddalony o 1,2 mili.
  
  - Przestań, Manfred. Powoli odwróć się i cofnij trochę.
  
  Manfred zrobił, jak mu kazano, i wrócili do małego budynku, który wyglądał jak pusta stodoła, chociaż wyglądał na opuszczony od jakiegoś czasu.
  
  - Julian, słuchaj bardzo uważnie - powiedział Paul, trzymając chłopca za ramiona i zmuszając go, by spojrzał mu w oczy. "Twój wujek i ja jedziemy do obozu koncentracyjnego, aby spróbować uratować twoją matkę. Ale nie możesz iść z nami. Chcę, żebyś natychmiast wysiadł z samochodu z moją walizką i czekał na tyłach tego budynku. Ukrywaj się najlepiej, jak potrafisz, nie rozmawiaj z nikim i nie wychodź, dopóki nie usłyszysz, jak ja lub twój wujek cię woła, rozumiesz?
  
  Julian skinął głową, jego usta drżały.
  
  - Dzielny chłopiec - powiedział Paul, przytulając go.
  
  - A jeśli nie wrócisz?
  
  - Nawet o tym nie myśl, Julianie. Zrobimy to".
  
  Po umieszczeniu Juliana w jego kryjówce, Paul i Manfred wrócili do samochodu.
  
  - Dlaczego nie powiedziałeś mu, co ma zrobić, jeśli nie wrócimy? - spytał Manfred.
  
  - Bo to mądry dzieciak. Zajrzy do walizki; weźmie pieniądze, a resztę zostawi. W każdym razie nie mam komu tego wysłać. Jak wygląda rana? - zapytał, włączając lampkę do czytania i zdejmując bandaż z oka.
  
  - Jest spuchnięta, ale nie za bardzo. Pokrywa nie jest zbyt czerwona. To boli?"
  
  "Jak cholera."
  
  Paul spojrzał na siebie w lusterku wstecznym. Tam, gdzie kiedyś była gałka oczna, teraz była plama pomarszczonej skóry. Mała strużka krwi sączyła się z kącika jego oka jak szkarłatna łza.
  
  - Musi wyglądać staro, do cholery.
  
  "Może nie poproszą cię o usunięcie plastra".
  
  "Dziękuję".
  
  Wyjął z kieszeni plaster i założył go, wyrzucając kawałki gazy przez okno do rowu. Kiedy ponownie spojrzał na siebie w lustrze, dreszcz przebiegł mu po plecach.
  
  Osobą, która na niego spojrzała, był Jürgen.
  
  Zerknął na nazistowską opaskę na lewym ramieniu.
  
  Kiedyś myślałem, że raczej umrę, niż będę nosił ten symbol, pomyślał Paul. Dzisiaj Podłoga Reinera martwy . Jestem teraz Jurgenem von Schroederem.
  
   Wysiadł z siedzenia pasażera i usiadł z tyłu, próbując przypomnieć sobie, jaki był jego brat, jego pogardliwa mina, jego aroganckie zachowanie. Sposób, w jaki prezentował swój głos, jakby był przedłużeniem jego samego, próbując sprawić, by wszyscy czuli się gorsi.
  
  Dam radę, powiedział sobie Paul. Zobaczymy...
  
  - Włącz ją, Manfred. Nie wolno nam marnować więcej czasu".
  
  
  59
  
  
  Praca czyni wolnym
  
  Były to słowa wypisane żelaznymi literami nad bramami obozu. Słowa były jednak niczym więcej jak kreskami w innej formie. Żaden z tamtejszych ludzi nie zapracowałby sobie na wolność pracą.
  
  Gdy mercedes zatrzymał się przed wejściem, z budki strażnika wyszedł zaspany strażnik w czarnym mundurze, krótko zaświecił latarką do wnętrza samochodu i gestem zaprosił ich do przejścia. Wrota natychmiast się otworzyły.
  
  - To było łatwe - szepnął Manfred.
  
  "Czy znasz więzienie, do którego trudno się dostać? Najtrudniejsze jest zwykle wydostanie się" - odpowiedział Paul.
  
  Brama była całkowicie otwarta, ale samochód nie ruszył.
  
  "Co do diabła jest z tobą nie tak? Nie poprzestawaj na tym".
  
  - Nie wiem, dokąd iść, Paul - odparł Manfred, zaciskając dłonie na kierownicy.
  
  "Gówno".
  
  Paul otworzył okno i skinął na strażnika, żeby podszedł. Pobiegł do samochodu.
  
  "Tak jest?"
  
  - Kapralu, boli mnie głowa. Proszę, wyjaśnij mojemu idiotycznemu kierowcy, jak dostać się do tego, kto tu rządzi. Przywożę zamówienia z Monachium.
  
  - W tej chwili na brygu są tylko ludzie, sir.
  
  - No to chodź, kapralu, powiedz mu.
  
  Strażnik wydał polecenia Manfredowi, który nie musiał udawać niezadowolenia. - Nie przesadziłeś trochę? - spytał Manfred.
  
  "Gdybyś kiedykolwiek zobaczył mojego brata rozmawiającego z personelem... to byłby on w jednym ze swoich najlepszych dni".
  
  Manfred jeździł samochodem po ogrodzonym terenie, skąd do samochodu przedostał się dziwny i ostry zapach, mimo że szyby były zamknięte. Po drugiej stronie widzieli ciemne zarysy niezliczonych baraków. Jedynym ruchem była grupa więźniów biegnąca obok oświetlonej latarni ulicznej. Byli ubrani w pasiaste kombinezony z pojedynczą żółtą gwiazdą wyhaftowaną na piersi. Prawa noga każdego z mężczyzn była przywiązana do kostki tego, który był za nim. Kiedy jeden upadł, co najmniej czterech lub pięciu upadło wraz z nim.
  
  "Ruszajcie się, psy! Będziesz jechał dalej, aż ukończysz dziesięć okrążeń z rzędu bez potknięcia! - krzyknął strażnik, wymachując kijem, którym bił poległych więźniów. Ci, którzy zrobili to tak szybko, zerwali się na równe nogi, ich twarze były umazane błotem i przestraszeni.
  
  - O mój Boże, nie mogę uwierzyć, że Alice jest w tym piekle - mruknął Paul. "Lepiej, byśmy nie zawiedli, bo inaczej skończymy obok niej jako goście honorowi. To znaczy, chyba że nas zastrzelą.
  
  Samochód zatrzymał się przed niskim białym budynkiem, którego oświetlonych drzwi pilnowało dwóch żołnierzy. Paul już sięgnął do klamki, kiedy Manfred go powstrzymał.
  
  "Co robisz?" zaszeptał. "Muszę ci otworzyć drzwi!"
  
  Paweł złapał się na czas. Jego ból głowy i poczucie dezorientacji nasiliły się w ciągu ostatnich kilku minut i starał się uporządkować myśli. Poczuł ukłucie strachu przed tym, co miał zamiar zrobić. Przez chwilę miał ochotę powiedzieć Manfredowi, żeby się odwrócił i jak najszybciej wyszedł z tego miejsca.
  
  Nie mogę tego zrobić Alice. Albo dla Juliana, albo dla siebie. Muszę wejść... cokolwiek się stanie.
  
  Drzwi samochodu były otwarte. Paul postawił jedną stopę na betonie i wystawił głowę, a dwaj żołnierze natychmiast stanęli na baczność i podnieśli ręce. Paul wysiadł z mercedesa i zasalutował.
  
  - Spokojnie - powiedział, przechodząc przez drzwi.
  
  Wartownia składała się z małego pokoju przypominającego biuro z trzema lub czterema schludnymi stolikami, każdy z małą nazistowską flagą obok pojemnika na ołówki i portretem Führera jako jedyną dekoracją na ścianach. Obok drzwi stał długi stół, który wyglądał jak lada, za którym siedział skwaszony urzędnik. Wyprostował się, gdy zobaczył wchodzącego Paula.
  
  Hej Hitlerze!
  
  "Heil Hitler!" - odpowiedział Paweł, dokładnie badając pokój. Z tyłu znajdowało się okno wychodzące na coś, co wyglądało na jakiś pokój wspólny. Przez szybę widział około dziesięciu żołnierzy grających w karty w chmurze dymu.
  
  "Dobry wieczór, Herr Obersturmführer" - powiedział urzędnik. "Co mogę dla ciebie zrobić o tej porze?"
  
  - Jestem tu w pilnej sprawie. Muszę zabrać uwięzioną kobietę do Monachium na... przesłuchanie".
  
  "Oczywiście proszę pana. A imię?
  
  Alys Tannenbaum.
  
  - Ach, ten, którego przywieźli wczoraj. Nie mamy tu wielu kobiet - nie więcej niż pięćdziesiąt, wiesz. Szkoda, że ją zabierają. Jest jedną z nielicznych, która jest... całkiem dobra - powiedział z pożądliwym uśmiechem.
  
  - Masz na myśli Żyda?
  
  Mężczyzna za ladą przełknął groźbę w głosie Paula.
  
  "Oczywiście, proszę pana, nieźle jak na Żyda".
  
  "Z pewnością. No to na co czekasz? Wprowadź ją!
  
  - Natychmiast, proszę pana. Czy mogę rzucić okiem na polecenie przelewu, sir?
  
  Paul, którego ręce były skrzyżowane za plecami, mocno zacisnął pięści. Przygotował odpowiedź na to pytanie. Gdyby jego krótka przemowa zadziałała, wywlekliby Alice, wskoczyli do samochodu i opuścili to miejsce, wolni jak wiatr. W przeciwnym razie byłby telefon, być może więcej niż jeden. Za niecałe pół godziny on i Manfred będą honorowymi gośćmi obozu.
  
  "Teraz słuchaj uważnie, Herr..."
  
  Panie Faber. Gustaw Fabera .
  
  Proszę posłuchać, panie Faber. Dwie godziny temu leżałem w łóżku z tą uroczą dziewczyną z Frankfurtu, za którą uganiałem się od wielu dni. Dni! Nagle zadzwonił telefon i czy wiesz, kto to był?
  
  "Nie proszę pana."
  
  Paul pochylił się nad barem i ostrożnie zniżył głos.
  
  "To był Reinhard Heydrich, sam wielki człowiek. Powiedział do mnie: "Jurgen, mój dobry człowieku, przyprowadź mi tę Żydówkę, którą wczoraj wysłaliśmy do Dachau, bo okazuje się, że za mało z niej wyciągnęliśmy". I powiedziałem mu: "Czy ktoś inny nie może pojechać?" A on powiedział do mnie: "Nie, ponieważ chcę, żebyś po drodze nad tym popracował". Wystrasz ją tą swoją specjalną metodą. Wsiadłam więc do samochodu i jestem. Wszystko, by wyświadczyć przysługę przyjacielowi. Ale to nie znaczy, że nie mam złego nastroju. Więc raz na zawsze zabierz stąd żydowską dziwkę, żebym mógł wrócić do mojej małej przyjaciółki, zanim zaśnie".
  
  "Proszę pana, przepraszam, ale..."
  
  - Herr Faber, czy wiesz, kim jestem?
  
   - Nie , proszę pana .
  
  "Jestem baronem von Schroeder".
  
   Na te słowa twarz małego człowieczka zmieniła się.
  
  "Dlaczego nie powiedziałeś tego wcześniej, sir? Jestem dobrym przyjacielem Adolfa Eichmanna. Dużo mi o panu opowiadał - zniżył głos - i wiem, że obaj macie specjalne zadanie dla Herr Heydricha. W każdym razie, nie martw się, poradzę sobie z tym".
  
  Wstał, poszedł do pokoju wspólnego i zawołał jednego z żołnierzy, który był wyraźnie zirytowany, że jego gra w karty została przerwana. Chwilę później mężczyzna zniknął za drzwiami, które znajdowały się poza zasięgiem wzroku Paula.
  
  Tymczasem Faber wrócił. Wyjął spod lady fioletowy formularz i zaczął go wypełniać.
  
  "Czy mogę dostać twój identyfikator? Muszę zapisać twój numer CC".
  
  Paul wyciągnął skórzany portfel.
  
  "Wszystko jest tutaj. Zrób to szybko."
  
  Faber wyjął dowód osobisty i przez chwilę wpatrywał się w zdjęcie. Paweł obserwował go uważnie. Widział cień wątpliwości na twarzy urzędnika, kiedy na niego patrzył, a potem ponownie spojrzał na fotografię. Musiał coś zrobić. Odwróć jego uwagę, zadaj mu śmiertelny cios, aby rozwiać wszelkie wątpliwości.
  
  "Co się stało, nie możesz jej znaleźć? Czy muszę na nią spojrzeć?
  
  Kiedy recepcjonista spojrzał na niego zmieszany, Paul podniósł na chwilę łatę i uśmiechnął się nieprzyjemnie.
  
  "N-nie, proszę pana. Dopiero teraz to świętuję".
  
  Zwrócił skórzany portfel Paulowi.
  
  "Proszę pana, mam nadzieję, że nie ma pan nic przeciwko temu, że o tym wspomniałem, ale... ma pan krew w oczodołach".
  
  - Och, dziękuję, Herr Faber. Lekarz wysusza tkanki, które ukształtowały się przez lata. Mówi, że może wstawić szklane oko. W międzyczasie jestem zdany na łaskę jego narzędzi. W każdym razie..."
  
  â€" Wszystko gotowe, panie. Spójrz, teraz ją tu przyniosą.
  
  Za Paulem otworzyły się drzwi i usłyszał kroki. Paul nie odwrócił się jeszcze, by spojrzeć na Alice, bojąc się, że jego twarz zdradzi choćby najmniejsze emocje, albo, co gorsza, że go rozpozna. Dopiero gdy stała obok niego, odważył się rzucić jej szybkie, ukośne spojrzenie.
  
  Alice, ubrana w coś, co wyglądało jak szorstka szara szata, przechyliła głowę, wpatrując się w podłogę. Była bosa, a na rękach miała kajdanki.
  
  Nie myśl o tym, kim ona jest, pomyślał Paul. Pomyśl tylko, jak wyciągnąć ją stąd żywą.
  
  "Cóż, jeśli to wszystko..."
  
  "Tak jest. Proszę podpisać tutaj i poniżej."
  
  Fałszywy baron wziął do ręki pióro i próbował uczynić swoje bazgroły nieczytelnymi. Potem wziął Alice za rękę i odwrócił się, ciągnąc ją za sobą.
  
  - Jeszcze tylko jedna rzecz, proszę pana?
  
  Paweł znów się odwrócił.
  
  "Co to do diabła jest?" - krzyknął zirytowany.
  
  "Będę musiał zadzwonić do Herr Eichmanna, aby zezwolił na odejście więźnia, ponieważ to on ją podpisał".
  
  Przerażony Paul starał się znaleźć coś do powiedzenia.
  
  "Czy uważasz, że trzeba obudzić naszego przyjaciela Adolfa w tak błahej sprawie?"
  
  - To nie zajmie minuty, sir - powiedział urzędnik. Był już przy telefonie.
  
  
  60
  
  
  Skończyliśmy, pomyślał Paul.
  
  Kropla potu wystąpiła mu na czoło, spłynęła po brwiach i spłynęła do oczodołu zdrowego oka. Paul zamrugał ostrożnie, ale formowało się już więcej kropel. W pomieszczeniu ochrony było bardzo gorąco, zwłaszcza tam, gdzie stał Paul, tuż pod żarówką oświetlającą wejście. Czapka Jurgena, która była dla niego za ciasna, nie pomogła.
  
  Nie powinni widzieć, że się denerwuję.
  
  "Panie Eichmann?"
  
  Ostry głos Fabera odbił się echem po pokoju. Był jedną z tych osób, które podczas rozmowy telefonicznej mówiły głośniej, żeby jego głos był łatwiejszy do przeniesienia przez kable.
  
  "Przepraszam, że przeszkadzam w tej chwili. Mam tutaj barona von Schroedera; przyszedł po więźnia, który...
  
  Przerwy w rozmowie były ulgą dla uszu Paula, ale torturą dla jego nerwów i oddałby wszystko, by usłyszeć drugą stronę. "Prawidłowy. W rzeczy samej. Tak, rozumiem."
  
  W tym momencie urzędnik spojrzał na Paula z bardzo poważną twarzą. Paul wytrzymał wzrok, gdy nowa kropla potu spłynęła po pierwszej.
  
  "Tak jest. Jest jasne. Zrobię to".
  
  Rozłączył się powoli.
  
  - Panie Baronie?
  
  "Co się dzieje?"
  
  "Możesz tu chwilę zaczekać?" Zaraz wracam.
  
  "Bardzo dobrze, ale zrób to szybko!"
  
  Faber wrócił przez drzwi prowadzące do pokoju wspólnego. Paul zobaczył przez szybę, jak podchodzi do jednego z żołnierzy, który z kolei podszedł do swoich kolegów.
  
  Ugryzły nas. Znaleźli ciało Jurgena i teraz chcą nas aresztować. Jedynym powodem, dla którego jeszcze nie zaatakowali, jest to, że chcą nas wziąć żywcem. Cóż, tak się nie stanie.
  
  Paweł był całkowicie przerażony. Paradoksalnie ból w jego głowie zmniejszył się, bez wątpienia dzięki rzekom adrenaliny płynącym w jego żyłach. Bardziej niż cokolwiek innego poczuł dotyk swojej dłoni na skórze Alice. Nie podniosła wzroku, odkąd weszła. Na drugim końcu pokoju czekał żołnierz, który ją przyprowadził, niecierpliwie stukając w podłogę.
  
  Jeśli przyjdą po nas, ostatnią rzeczą, jaką zrobię, będzie jej pocałunek.
  
  Urzędnik wrócił w towarzystwie dwóch innych żołnierzy. Paul odwrócił się w ich stronę, zmuszając Alice do zrobienia tego samego.
  
  - Panie Baronie?
  
  "Tak?"
  
  "Rozmawiałem z Herr Eichmannem i przekazał mi niesamowite wieści. Musiałem podzielić się nim z innymi żołnierzami. Ci ludzie chcą z tobą rozmawiać".
  
  Dwie osoby z pokoju wspólnego wystąpiły do przodu.
  
  "Proszę pozwolić mi uścisnąć panu dłoń w imieniu całej firmy".
  
  - Zgoda udzielona, kapralu - zdołał powiedzieć zdumiony Paul.
  
  "Czuję się zaszczycony, mogąc poznać prawdziwego starego wojownika, sir," powiedział żołnierz, wskazując na mały medal na piersi Paula. Orzeł w locie z rozpostartymi skrzydłami, trzymający wieniec laurowy. Order Krwi.
  
  Paul, który nie miał pojęcia, co oznacza medal, po prostu skinął głową i uścisnął dłoń żołnierzom i urzędnikowi.
  
  - Czy wtedy stracił pan oko, sir? - zapytał Faber z uśmiechem.
  
  W głowie Paula zadzwonił ostrzegawczy dzwonek. To może być pułapka. Ale nie miał pojęcia, do czego zmierza żołnierz i jak zareagować.
  
  Co, do diabła, Jurgen powiedziałby ludziom? Czy powiedziałby, że to był wypadek podczas głupiej bójki w młodości, czy też udawał, że jego kontuzja była czymś, czym nie była?
  
  Żołnierze i urzędnik obserwowali go, słuchając jego słów.
  
  "Całe moje życie było poświęcone Führerowi, panowie. I moje ciało też.
  
  - A więc zostałeś ranny podczas zamachu stanu 23-go? Faber przycisnął go.
  
  Wiedział, że Jurgen już wcześniej stracił oko i nie odważyłby się powiedzieć tak oczywistego kłamstwa. Więc odpowiedź brzmiała: nie. Ale jakie wyjaśnienie miałby podać?
  
  - Obawiam się, że nie, panowie. To był wypadek na polowaniu.
  
  Żołnierze wydawali się nieco rozczarowani, ale oficer wciąż się uśmiechał.
  
  Więc może to jednak nie była pułapka, pomyślał Paul z ulgą.
  
  - Skończyliśmy z towarzyskimi subtelnościami, Herr Faber?
  
  - Niezupełnie, proszę pana. Herr Eichmann kazał mi to panu dać - powiedział, wyciągając małe pudełeczko. - To jest wiadomość, o której mówiłem.
  
  Paul wziął pudełko z ręki oficera i otworzył je. W środku była zapisana na maszynie kartka i coś owiniętego w brązowy papier. Mój drogi przyjacielu, gratuluję doskonałego występu. Czuję, że wykonałeś więcej niż zadanie, które ci zleciłem. Wkrótce zaczniemy działać na podstawie zebranych przez ciebie dowodów. Mam również zaszczyt przekazać Panu osobiste podziękowania od Führera. Zapytał mnie o ciebie, a kiedy powiedziałem mu, że nosisz już Order Krwi i złoty emblemat partii na piersi, zapytał, jaki szczególny zaszczyt możemy ci przyznać. Rozmawialiśmy przez kilka minut, a potem Führer wymyślił ten genialny żart. Jest człowiekiem z subtelnym poczuciem humoru, do tego stopnia, że zamówił go u swojego osobistego jubilera. Jak najszybciej przyjedź do Berlina. Mam wobec ciebie wielkie plany. Z wyrazami szacunku, Reinhard Heydrich
  
  Nic nie rozumiejąc z tego, co właśnie przeczytał, Paul rozwinął przedmiot. Był to złoty emblemat dwugłowego orła na rombie krzyżackiego. Proporcje były niewłaściwe, a materiały zamierzoną i obraźliwą parodią, ale Paul natychmiast rozpoznał ten symbol.
  
  Był to emblemat masona trzydziestego drugiego stopnia.
  
  Jurgen, co zrobiłeś?
  
  "Panowie", powiedział Faber, wskazując na niego, "brawa dla barona von Schroedera, człowieka, który według Herr Eichmanna wykonał zadanie tak ważne dla Rzeszy, że sam Führer kazał stworzyć wyjątkową nagrodę stworzoną specjalnie dla niego".
  
  Żołnierze bili brawo, gdy oszołomiony Paweł wyszedł z więźniem na zewnątrz. Faber im towarzyszył, otwierając przed nim drzwi. Włożył coś do ręki Paula.
  
  - Klucze do kajdanek, proszę pana.
  
  - Dziękuję ci, Faberze.
  
  - To był dla mnie zaszczyt, proszę pana.
  
  Gdy samochód zbliżał się do wyjścia, Manfred odwrócił się lekko, twarz miał mokrą od potu.
  
  - Dlaczego, do cholery, tak długo to trwa?
  
  - Później, Manfred. Nie, zanim się stąd nie wydostaniemy - wyszeptał Paul.
  
  Jego dłoń szukała dłoni Alice, a ona w milczeniu ją ścisnęła. Stali tak, dopóki nie przeszli przez bramę.
  
  - Alice - powiedział w końcu, chwytając ją za podbródek - możesz się zrelaksować. To tylko my".
  
  Wreszcie podniosła wzrok. Była cała w siniakach.
  
  - Wiedziałem, że to ty, w chwili, gdy złapałeś mnie za rękę. Och, Paul, tak się bałam - powiedziała, opierając głowę na jego piersi.
  
  "Wszystko w porządku?" - spytał Manfred.
  
  - Tak - odpowiedziała słabo.
  
  - Czy ten drań coś ci zrobił? zapytał jej brat. Paul nie powiedział mu, że Jurgen chwalił się, że brutalnie zgwałcił Alice.
  
  Wahała się przez kilka chwil, zanim odpowiedziała, a kiedy już to zrobiła, unikała wzroku Paula.
  
  "NIE".
  
  Nikt nigdy się nie dowie, Alice, pomyślał Paul. I nigdy nie powiem ci, co wiem.
  
  "Jest tak samo dobry. Tak czy inaczej, ucieszy cię wiadomość, że Paul zabił sukinsyna. Nie masz pojęcia, jak daleko posunął się ten człowiek, żeby cię stamtąd wyciągnąć.
  
  Alice spojrzała na Paula i nagle zdała sobie sprawę, co oznaczał ten plan i ile on poświęcił. Podniosła ręce, wciąż zakute w kajdanki, i zdjęła plaster.
  
  "Podłoga!" wykrzyknęła, powstrzymując szloch. Przytuliła go.
  
  - Cicho... nic nie mów.
  
  Alicja milczała. A potem zawyły syreny.
  
  
  61
  
  
  "Co do diabła się tu wyprawia?" - zapytał Manfred.
  
  Miał jeszcze pięćdziesiąt stóp do przejścia, zanim dotarł do wyjścia z obozu, kiedy zawyła syrena. Paul wyjrzał przez tylną szybę samochodu i zobaczył kilku żołnierzy uciekających z wartowni, którą właśnie opuścili. W jakiś sposób zorientowali się, że jest oszustem i pospieszyli, by zamknąć ciężkie metalowe drzwi wyjściowe.
  
  "Wstąp na nią! Właź tam, zanim je zamknie! Paul wrzasnął na Manfreda, który natychmiast mocno zagryzł zęby i mocniej chwycił kierownicę, jednocześnie naciskając pedał gazu. Samochód wystrzelił do przodu jak pocisk, a strażnik odskoczył w bok w chwili, gdy samochód uderzył w metalowe drzwi z potężnym rykiem. Czoło Manfreda odbiło się od kierownicy, ale udało mu się zapanować nad samochodem.
  
  Strażnik przy bramie wyciągnął pistolet i otworzył ogień. Tylna szyba roztrzaskała się na milion kawałków.
  
  "Cokolwiek robisz, nie kieruj się w stronę Monachium, Manfred! Trzymaj się z dala od głównej drogi!" Paul wrzasnął, osłaniając Alice przed latającym szkłem. "Jedź objazdem, który widzieliśmy po drodze na górę".
  
  "Oszalałeś?" - powiedział Manfred. Przykucnął nisko na siedzeniu i ledwo widział, dokąd idzie. "Nie mamy pojęcia, dokąd prowadzi ta droga! A co z..."
  
  - Nie możemy ryzykować, że nas złapią - przerwał mu Paul.
  
  Manfred skinął głową i skręcił ostro, kierując się w dół polną drogą, która pogrążyła się w ciemności. Paul wyciągnął lugera swojego brata z kabury. Wydawało się, że minęło całe życie, odkąd zabrał ją ze stajni. Sprawdził magazynek: było w nim tylko osiem naboi. Gdyby ich śledzono, daleko by ich to nie zaprowadziło.
  
  W tym momencie para reflektorów przecięła ciemność za nimi i usłyszeli szczęk pistoletu i brzęk karabinu maszynowego. Za nimi jechały dwa samochody i chociaż żaden z nich nie był tak szybki jak mercedes, ich kierowcy znali okolicę. Paul wiedział, że nie potrwa długo, zanim go dogonią. A ostatni dźwięk, jaki usłyszą, będzie ogłuszający
  
  "Cholera! Manfred, musimy zdjąć ich z ogona!
  
  "Jak mamy to zrobić? Nawet nie wiem, dokąd idziemy".
  
  Paweł musiał szybko myśleć. Odwrócił się do Alice, która wciąż kuliła się na swoim miejscu.
  
  -Alicjo, posłuchaj mnie.
  
  Spojrzała na niego nerwowo, a Paul dostrzegł w jej oczach strach, ale i determinację. Próbowała się uśmiechnąć, a Paul poczuł ukłucie miłości i bólu za wszystko, przez co przeszła.
  
  "Czy wiesz, jak używać jednego z nich?" - zapytał, unosząc Lugera.
  
  Alicja potrząsnęła głową. - Musisz go wziąć i pociągnąć za spust, kiedy ci powiem. Bezpiecznik został usunięty. Bądź ostrożny".
  
  "Co teraz?" Manfred krzyknął.
  
  "Teraz wciskasz gaz, a my próbujemy od nich uciec. Jeśli zobaczysz ścieżkę, drogę, szlak konny, cokolwiek, idź nią. Mam pomysł ".
  
  Manfred skinął głową i wcisnął pedał gazu, gdy samochód warczał, pożerając wyboje, gdy leciał po wyboistej drodze. Strzelanina zaczęła się ponownie, a lusterko wsteczne roztrzaskało się, gdy kolejne kule trafiły w bagażnik. W końcu, przed sobą, znaleźli to, czego szukali.
  
  "Spójrz tam! Droga prowadzi pod górę, po czym w lewo znajduje się rozwidlenie. Kiedy powiem, zgaś światła i zanurkuj w dół tej ścieżki.
  
  Manfred skinął głową i wyprostował się na siedzeniu kierowcy, gotów skręcić, gdy Paul przewróci się na tylne siedzenie.
  
  "Więc, Alicjo! Strzelaj dwa razy!"
  
  Alice usiadła, a wiatr zarzucił jej włosy na twarz, utrudniając jej widzenie. Trzymała pistolet w obu dłoniach i wskazała na ścigające ich płomienie. Dwukrotnie pociągnęła za spust i poczuła dziwne uczucie władzy i satysfakcji: odwet. Zaskoczeni strzałami ich prześladowcy cofnęli się na pobocze drogi, chwilowo zdekoncentrowani.
  
  - Chodź, Manfred!
  
  Wyłączył światła i szarpnął kierownicą, kierując samochód w stronę ciemnej otchłani. Potem wrzucił bieg neutralny i ruszył nową drogą, która była niewiele więcej niż ścieżką do lasu.
  
  Wszyscy trzej wstrzymali oddech i przykucnęli na swoich miejscach, gdy ich prześladowcy przemknęli obok z pełną prędkością, nieświadomi, że uciekinierzy uciekli.
  
  "Myślę, że uciekliśmy od nich!" - powiedział Manfred, rozciągając ramiona, które bolały od tak mocnego trzymania kierownicy na wyboistej drodze. Krew kapała mu z nosa, chociaż nie wyglądał na złamanego.
  
  - Dobra, wróćmy na główną drogę, zanim zorientują się, co się stało.
  
  Kiedy stało się jasne, że udało im się uciec przed prześladowcami, Manfred udał się do stodoły, w której czekał Julian. Zbliżając się do celu, zjechał z drogi i zaparkował obok niej. Paul skorzystał z okazji, aby zdjąć kajdanki z Alice.
  
  "Chodźmy razem odebrać. Szykuje niespodziankę".
  
  "Przyprowadź kogo?" zapytała.
  
  "Nasz syn, Alicja. Chowa się za chatą".
  
  "Juliański? Przyprowadziłeś tu Juliana? Czy oboje jesteście szaleni?" krzyczała.
  
  - Nie mieliśmy wyboru - zaprotestował Paul. "Ostatnie godziny były okropne".
  
  Nie usłyszała go, bo już wysiadała z samochodu i biegła w stronę chaty.
  
  "Juliański! Julian, kochanie, tu mama! Gdzie jesteś?"
  
  Paul i Manfred pobiegli za nią, bojąc się, że spadnie i zrobi sobie krzywdę. Wpadli na Alice w kącie chaty. Zatrzymała się jak wryta, przerażona, z szeroko otwartymi oczami.
  
  - Co się dzieje, Alicjo? Paweł powiedział.
  
  - To, co się dzieje, przyjacielu - odezwał się głos z ciemności - polega na tym, że wy troje naprawdę będziecie musieli się zachowywać, jeśli wiecie, co jest dobre dla tego małego człowieczka.
  
  Paul stłumił okrzyk wściekłości, gdy postać zrobiła kilka kroków w stronę reflektorów, zbliżając się na tyle, by mogli go rozpoznać i zobaczyć, co robi.
  
  To był Sebastian Keller. I wycelował pistolet w głowę Juliana.
  
  
  62
  
  
  "Matka!" - krzyknął Julian, całkowicie przerażony. Stary księgarz obejmował lewą ręką szyję chłopca; druga ręka była wycelowana w pistolet. Paul na próżno szukał broni swojego brata. Kabura była pusta; Alice zostawiła go w samochodzie. - Przepraszam, zaskoczył mnie. Potem zobaczył walizkę i wyjął pistolet...
  
  - Kochany Julianie - powiedziała spokojnie Alice. "Nie martw się tym teraz.
  
  I-"
  
  "Uciszcie się wszyscy!" krzyknął Keller. - To prywatna sprawa między mną a Paulem.
  
  - Słyszałeś, co powiedział - powiedział Paul.
  
  Próbował usunąć Alice i Manfreda z linii ognia Kellera, ale księgarz go powstrzymał, mocniej ściskając szyję Juliana.
  
  "Zostań tam, gdzie jesteś, Pawle. Byłoby lepiej dla chłopca, gdybyś stanął za Fraulein Tannenbaum.
  
  "Jesteś szczurem, Keller. Tylko tchórzliwy szczur schowałby się za bezbronnym dzieckiem".
  
  Księgarz zaczął się wycofywać, ponownie chowając w cieniu, dopóki nie usłyszeli tylko jego głosu.
  
  - Przepraszam, Paul. Zaufaj mi, przepraszam. Ale nie chcę skończyć jak Clovis i twój brat.
  
  "Ale jak..."
  
  "Skąd wiedziałem? Śledzę cię, odkąd trzy dni temu wszedłeś do mojej księgarni. A ostatnie dwadzieścia cztery godziny były bardzo pouczające. Ale teraz jestem zmęczony i chciałbym się trochę przespać, więc po prostu daj mi to, o co proszę, a uwolnię twojego syna.
  
  "Kim, do diabła, jest ten szaleniec, Paul?" - spytał Manfred.
  
  "Człowiek, który zabił mojego ojca".
  
  W głosie Kellera było wyraźne zdziwienie.
  
  - No cóż... w takim razie nie jesteś tak naiwny, jak się wydaje.
  
  Paul zrobił krok do przodu, stając między Alice a Manfredem.
  
  "Kiedy przeczytałem list od mamy, powiedziała, że jest z jej szwagrem Nagelem i osobą trzecią, 'przyjacielem'. Wtedy zdałem sobie sprawę, że manipulowałeś mną od samego początku.
  
  "Tej nocy twój ojciec wezwał mnie, abym wstawił się za nim u kilku potężnych ludzi. Chciał, aby morderstwo, którego dokonał w koloniach, i jego dezercja zniknęły. To było trudne, chociaż twój wujek i ja moglibyśmy być w stanie to zrobić. W zamian zaoferował nam dziesięć procent kamieni. Dziesięć procent!"
  
  - Więc go zabiłeś.
  
  "To był wypadek. Kłóciliśmy się. Wyciągnął broń, rzuciłem się na niego... Jakie to ma znaczenie?
  
  - Poza tym, że to miało znaczenie, prawda, Keller?
  
  "Spodziewaliśmy się, że w jego dokumentach znajdziemy mapę skarbów, ale mapy nie było. Wiedzieliśmy, że wysłał kopertę do twojej matki i myśleliśmy, że pewnego dnia ją zachowała... Ale lata mijały, a to nigdy nie wyszło na jaw".
  
  - Ponieważ nigdy nie wysłał jej żadnej kartki, Keller.
  
  Wtedy Paweł zrozumiał. Ostatni element układanki wskoczył na swoje miejsce.
  
  - Znalazłeś to, Paul? Nie okłamuj mnie; Czytam w tobie jak w książce".
  
  Paul rozejrzał się, zanim odpowiedział. Sytuacja nie mogła być gorsza. Julian był z Kellerem, a cała trójka była nieuzbrojona. Skierowane na nie reflektory samochodu będą idealnym celem dla osoby ukrywającej się w cieniu. I nawet gdyby Paul zdecydował się zaatakować, a Keller odjąłby pistolet od głowy chłopca, miałby doskonały strzał w ciało Paula.
  
  Muszę odwrócić jego uwagę. Ale jak?
  
  Jedyne, co przyszło mu do głowy, to powiedzieć Kellerowi prawdę.
  
  - Mój ojciec nie dał ci koperty ode mnie, prawda?
  
  Keller roześmiał się pogardliwie.
  
  "Paul, twój ojciec był jednym z największych drani, jakich kiedykolwiek widziałem. Był Don Juanem i tchórzem, choć z nim też było fajnie. Było nam razem dobrze, ale jedyną osobą, na której Hansowi kiedykolwiek zależało, był on sam. Wymyśliłem historię o kopercie, żeby cię pobudzić, żeby zobaczyć, czy po tych wszystkich latach możesz trochę zamieszać. Kiedy zabrałeś Mausera, Paul, zabrałeś broń, z której zginął twój ojciec. To, gdybyś nie zauważył, to ten sam pistolet, który wycelowałem w głowę Juliana.
  
  "I przez cały ten czas..."
  
  "Tak, cały ten czas czekałem na możliwość zdobycia nagrody. Mam pięćdziesiąt dziewięć lat, Paul. Jeśli dopisze mi szczęście, mam przed sobą jeszcze dziesięć dobrych lat. I jestem pewien, że skrzynia pełna diamentów ożywi moją emeryturę. Więc powiedz mi, gdzie jest mapa, bo wiem, że wiesz".
  
  - Jest w mojej walizce.
  
  "Nie, nie jest. Zeskanowałem go od góry do dołu".
  
  - Mówię ci, to tam jest.
  
  Na kilka sekund zapadła cisza.
  
  - Bardzo dobrze - powiedział w końcu Keller. "To jest to, co zamierzamy zrobić. Fraulein Tannenbaum zrobi kilka kroków w moją stronę i zastosuje się do moich wskazówek. Wyciągnie walizkę na światło, a ty przykucniesz i pokażesz mi, gdzie jest mapa. Jest jasne?"
  
  Paweł skinął głową.
  
  - Powtarzam, czy to jasne? - nalegał Keller, podnosząc głos.
  
  - Alicja - powiedział Paul.
  
  - Tak, to jasne - powiedziała stanowczym głosem, robiąc krok do przodu.
  
  Zaniepokojony jej tonem Paul chwycił ją za ramię.
  
  -Alice, nie bądź głupia.
  
  - Nie zrobi tego, Paul. Nie martw się - powiedział Keller.
  
  Alice uwolniła rękę. Było coś w sposobie, w jaki chodziła, w jej pozornej bierności - w sposobie, w jaki schodziła w cień, nie okazując najmniejszej oznaki emocji - co sprawiało, że serce Paula bolało. Nagle poczuł rozpaczliwą pewność, że to wszystko na nic. Że za kilka minut rozlegną się cztery głośne trzaski, cztery ciała zostaną ułożone na posłaniu z sosnowych igieł, siedem martwych, zimnych oczu kontempluje ciemne sylwetki drzew.
  
  Alice była zbyt przerażona kłopotliwym położeniem Juliana, by cokolwiek z tym zrobić. Wykonała co do joty krótkie, suche instrukcje Kellera i natychmiast pojawiła się w oświetlonym obszarze, cofając się, ciągnąc za sobą otwartą walizkę pełną ubrań.
  
  Paul przykucnął i zaczął grzebać w stosie swoich rzeczy.
  
  "Bądź bardzo ostrożny, co robisz" - powiedział Keller.
  
  Paweł nie odpowiedział. Znalazł to, czego szukał, klucz, do którego doprowadziły go słowa ojca.
  
  Czasami największy skarb jest ukryty w tym samym miejscu, co największe zniszczenie.
  
  Mahoniowe pudełko, w którym jego ojciec trzymał broń.
  
  Powoli, trzymając ręce przed sobą, Paul je otworzył. Wsunął palce w cienką podszewkę z czerwonego filcu i mocno szarpnął. Tkanina rozdarła się z trzaskiem, odsłaniając mały kwadrat papieru. Zawierała różne rysunki i cyfry napisane odręcznie indyjskim atramentem.
  
  - Cóż, Keller? Jakie to uczucie wiedzieć, że karta była pod twoim nosem przez te wszystkie lata? - powiedział, podnosząc kartkę papieru.
  
  Nastąpiła kolejna przerwa. Paul cieszył się widząc rozczarowanie na twarzy starego księgarza.
  
  - Bardzo dobrze - powiedział ochryple Keller. "Teraz daj kartkę Alice i pozwól jej bardzo powoli podejść do mnie".
  
  Paul spokojnie schował mapę do kieszeni spodni.
  
  "NIE".
  
  - Nie słyszałeś, co powiedziałem?
  
  "Powiedziałem nie".
  
  "Paweł, rób, co ci każe!" Alicja powiedziała.
  
  "Ten człowiek zabił mojego ojca".
  
  - I zabije naszego syna!
  
  - Musisz zrobić to, co mówi, Paul - nalegał Manfred.
  
  - Bardzo dobrze - powiedział Paul, sięgając z powrotem do kieszeni i wyciągając notatkę. "W tym przypadku..."
  
  Szybkim ruchem zmiął go, włożył do ust i zaczął żuć.
  
  "Nieee!"
  
  Krzyk wściekłości Kellera odbił się echem po lesie. Stary księgarz wyszedł z cienia, ciągnąc za sobą Juliana z pistoletem wciąż wycelowanym w jego czaszkę. Ale gdy zbliżył się do Paula, wycelował go w pierś Paula.
  
  - Cholerny sukinsyn!
  
  Podejdź trochę bliżej, pomyślał Paul, przygotowując się do skoku.
  
  "Nie miałeś prawa!"
  
  Keller zatrzymał się, wciąż poza zasięgiem Paula.
  
  Bliższy!
  
  Zaczął pociągać za spust. Paul napiął mięśnie nóg.
  
  "Te diamenty były moje!"
  
  Ostatnie słowo zamieniło się w przeszywający, bezkształtny krzyk. Kula wyleciała z pistoletu, ale ręka Kellera drgnęła. Puścił Juliana i odwrócił się dziwnie, jakby próbował sięgnąć po coś za sobą. Kiedy się odwrócił, światło ukazało dziwny pęd z czerwoną rączką na jego plecach.
  
  Nóż myśliwski, który dwadzieścia cztery godziny temu wypadł Jürgenowi von Schroederowi z ręki.
  
  Julian cały czas trzymał nóż za paskiem, czekając na moment, kiedy pistolet przestanie być wycelowany w jego głowę. Wbił ostrze z całej siły, na jaką było go stać, ale pod dziwnym kątem, więc Keller zadał tylko powierzchowną ranę. Wyjąc z bólu, Keller wycelował w głowę chłopca.
  
  Paul wybrał ten moment, by skoczyć, i jego ramię uderzyło Kellera w krzyż. Księgarz upadł na ziemię i próbował się przewrócić, ale Paul był już na nim, przygniatając jego ręce kolanami i raz po raz uderzając go pięścią w twarz.
  
  Atakował księgarza ponad dwa tuziny razy, nie zauważając bólu rąk, które następnego dnia były już zupełnie spuchnięte, i otarć na kostkach. Jego sumienie zniknęło i jedyną rzeczą, która się liczyła dla Paula, był ból, który powodował. Nie przestawał, dopóki nie mógł wyrządzić większych szkód.
  
  "Podłoga. Wystarczy - powiedział Manfred, kładąc dłoń na jego ramieniu. "On jest martwy".
  
  Paweł odwrócił się. Julian był w ramionach matki, z głową schowaną w jej piersi. Modlił się do Boga, aby jego syn nie widział tego, co właśnie zrobił. Zdjął kurtkę Jurgena, która była przesiąknięta krwią Kellera i podszedł, by przytulić Juliana.
  
  "Wszystko w porządku?"
  
  - Przepraszam, że nie posłuchałem tego, co powiedziałeś o nożu - powiedział chłopiec i zaczął płakać.
  
  - Byłeś bardzo dzielny, Julianie. I ocaliłeś nam życie.
  
  "Naprawdę?"
  
  "Naprawdę. Teraz musimy już iść - powiedział, idąc w stronę samochodu. - Ktoś mógł usłyszeć strzał.
  
  Alice i Julian usiedli z tyłu, podczas gdy Paul usadowił się na miejscu pasażera. Manfred uruchomił silnik i wrócili na drogę.
  
  Nadal nerwowo zerkali w lusterko wsteczne, ale nikt ich nie obserwował. Bez wątpienia ktoś ścigał uciekinierów z Dachau. Okazało się jednak, że obrona w kierunku przeciwnym do Monachium była właściwą strategią. Było to jednak małe zwycięstwo. Nigdy nie będą mogli wrócić do dawnego życia.
  
  - Jest jedna rzecz, którą chciałbym wiedzieć, Paul - wyszeptał Manfred, przerywając ciszę pół godziny później.
  
  "Co to jest?"
  
  "Czy ten mały kawałek papieru naprawdę prowadził do skrzyni pełnej diamentów?"
  
  "Wierzę, że tak było. Pochowany gdzieś w południowo-zachodniej Afryce.
  
  - Zrozumiano - powiedział rozczarowany Manfred.
  
  - Chciałbyś ją zobaczyć?
  
  "Musimy opuścić Niemcy. Wyprawa na poszukiwanie skarbów nie byłaby takim złym pomysłem. Szkoda, że to połknąłeś.
  
  - Prawda jest taka - powiedział Paul, wyciągając z kieszeni mapę - że połknąłem notatkę o medalu mojego brata. Chociaż biorąc pod uwagę okoliczności, nie jestem pewien, czy miałby coś przeciwko.
  
  
  Epilog
  
  
  
  CIEŚNINA GIBRALTARSKA
  
  12 marca 1940 r
  
  Kiedy fale uderzyły w prowizoryczną łódź, Paul zaczął się martwić. Przeprawa miała być łatwa, zaledwie kilka mil na spokojnym morzu, pod osłoną nocy.
  
  Potem sprawy się skomplikowały.
  
  Oczywiście nie jest tak, że w ciągu ostatnich kilku lat cokolwiek było łatwe. Uciekli z Niemiec przez austriacką granicę bez większych komplikacji i na początku 1935 roku dotarli do Republiki Południowej Afryki.
  
  Był to czas nowych początków. Uśmiech powrócił na twarz Alice i wróciła do bycia silną, upartą kobietą, którą zawsze była. Straszny strach Juliana przed ciemnością zaczął ustępować. A Manfred zaprzyjaźnił się ze swoim szwagrem, zwłaszcza odkąd Paul pozwolił mu wygrywać w szachy.
  
  Poszukiwania skarbów Hansa Reinera okazały się trudniejsze, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Paul wrócił na kilka miesięcy do pracy w kopalni diamentów, teraz w towarzystwie Manfreda, który dzięki swoim kwalifikacjom inżynierskim został szefem Paula. Alicja z kolei nie marnowała czasu, stając się nieoficjalnym fotografem na każdym wydarzeniu towarzyskim w ramach Mandatu.
  
  Razem udało im się zaoszczędzić wystarczająco dużo pieniędzy, aby kupić małą farmę w dorzeczu Orange River, tę samą, z której Hans i Nagel ukradli diamenty trzydzieści dwa lata wcześniej. W ciągu ostatnich trzech dekad posiadłość kilkakrotnie przechodziła z rąk do rąk i wielu twierdziło, że jest przeklęta. Kilka osób ostrzegało Paula, że jeśli kupi to miejsce, wyrzuci pieniądze w błoto.
  
  - Nie jestem przesądny - powiedział. - I mam przeczucie, że szczęście może się dla mnie odmienić.
  
  Byli tego ostrożni. Spóźnili się na kilka miesięcy, zanim zaczęli szukać diamentów. Aż pewnej letniej nocy 1936 roku cała czwórka wyruszyła w podróż w świetle pełni księżyca. Dobrze znały okolicę, spacerując od niedzieli do niedzieli z koszami piknikowymi, udając, że idą na spacer.
  
  Mapa Hansa była niezwykle dokładna, jak można się było spodziewać po człowieku, który połowę życia spędził pochylony nad mapami nawigacyjnymi. Narysował wąwóz i koryto strumienia oraz kamień w kształcie grotu strzały, gdzie się spotykały. Trzydzieści kroków na północ od skały zaczęli kopać. Ziemia była miękka i znalezienie skrzyni nie zajęło im dużo czasu. Manfred gwizdnął z niedowierzaniem, kiedy je otworzyli i ujrzeli surowe kamienie w świetle pochodni. Julian zaczął się z nimi bawić, a Alice zatańczyła z Paulem fokstrota na żywo, a poza cykaniem świerszczy w wąwozie nie było żadnej muzyki.
  
  Trzy miesiące później świętowali swój ślub w miejskim kościele. Sześć miesięcy później Paul przyszedł do biura oceny gemmologicznej i powiedział, że znalazł kilka kamieni w strumieniu na swojej ziemi. Wziął kilka mniejszych iz zapartym tchem patrzył, jak oceniający trzyma je pod światło, pociera o kawałek filcu i wygładza wąsy, wszystkie te niepotrzebne elementy magii, których eksperci używają, by wyglądać na ważnych.
  
  "Są całkiem dobrej jakości. Na twoim miejscu kupiłbym sito i zaczął osuszać to miejsce, chłopcze. Kupię wszystko, co mi przyniesiesz".
  
  Kontynuowali "wydobywanie" diamentów ze strumienia przez dwa lata. Wiosną 1939 roku Alicja dowiedziała się, że sytuacja w Europie robi się bardzo zła.
  
  "Południowoafrykańczycy są po stronie Brytyjczyków. Wkrótce nie będziemy mile widziani w koloniach".
  
  Paul wiedział, że nadszedł czas, aby odejść. Sprzedali więcej kamieni niż zwykle - tak dużo, że rzeczoznawca musiał wezwać zarządcę kopalni, aby przysłał mu gotówkę - i pewnej nocy wyjechali nie żegnając się z nikim, zabierając ze sobą tylko kilka rzeczy osobistych i pięć koni.
  
  Podjęli ważną decyzję, co zrobić z pieniędzmi. Skierowali się na północ w kierunku płaskowyżu Waterberg. To tam mieszkali ocaleni z Herero, ludzie, których jego ojciec próbował wytępić, iz którymi Paweł mieszkał przez długi czas podczas swojego pierwszego pobytu w Afryce. Kiedy Paweł wrócił do wioski, szaman powitał go powitalną piosenką.
  
  "Paul Mahaleba wrócił, biały myśliwy Paul" - powiedział, machając pierzastą różdżką.
  
  Paul natychmiast poszedł porozmawiać z szefem i wręczył mu ogromną torbę zawierającą trzy czwarte tego, co zarobili ze sprzedaży diamentów.
  
  - To dla Guerrero. Przywróć godność swojemu ludowi".
  
  "Ty jesteś tym, który przywraca mu godność tym aktem, Paul Mahaleba" - oświadczył szaman. "Ale twój dar będzie pożądany wśród naszego ludu".
  
  Paul pokornie skinął głową, uznając mądrość tych słów.
  
  Spędzili w wiosce kilka cudownych miesięcy, pomagając w każdy możliwy sposób przywrócić jej dawny wygląd. Aż do dnia, kiedy Alicja usłyszała straszną wiadomość od jednego z kupców przejeżdżających od czasu do czasu przez Windhoek.
  
  "W Europie wybuchła wojna".
  
  "Zrobiliśmy już wystarczająco dużo" - powiedział Paul w zamyśleniu, patrząc na syna. "Teraz czas pomyśleć o Julianie. Ma piętnaście lat i potrzebuje normalnego życia, gdzieś z przyszłością.
  
  Rozpoczęli więc swoją długą pielgrzymkę przez Atlantyk. Najpierw łodzią do Mauretanii, potem do francuskiego Maroka, skąd musieli uciekać, gdy granice były zamknięte dla każdego bez wizy. Była to trudna formalność dla nieudokumentowanej Żydówki lub oficjalnie zmarłego mężczyzny, który nie posiadał innego dokumentu tożsamości niż stara legitymacja zaginionego oficera SS.
  
  Po rozmowie z kilkoma uchodźcami Paul postanowił przedostać się do Portugalii z miejsca na obrzeżach Tangeru.
  
  "To nie będzie trudne. Warunki są dobre i nie jest zbyt daleko."
  
  Morze uwielbia zaprzeczać głupim słowom pewnych siebie ludzi, a tej nocy wybuchła burza. Walczyli z tym przez długi czas, a Paweł nawet przywiązał swoją rodzinę do tratwy, aby fale nie mogły oderwać ich od nędznej małej łodzi, którą kupili od oszusta w Tangerze.
  
  Gdyby hiszpański patrol nie przybył na czas, czterech z nich niewątpliwie utonęłoby.
  
  Jak na ironię, w ładowni Paul był bardziej przerażony niż podczas spektakularnej próby wejścia na pokład, kiedy wisiał na burcie łodzi patrolowej przez sekundy, które wydawały się nie mieć końca. Gdy już znaleźli się na pokładzie, wszyscy bali się, że zostaną przewiezieni do Kadyksu, skąd z łatwością zostaną odesłani z powrotem do Niemiec. Paul przeklinał się za to, że nie próbował nauczyć się przynajmniej kilku słów po hiszpańsku.
  
  Jego plan polegał na dostaniu się na plażę na wschód od Tarify, gdzie najwyraźniej ktoś miał na nich czekać - kontakt oszusta, który sprzedał im łódź. Ten człowiek miał ich przewieźć ciężarówką do Portugalii. Ale nigdy nie mieli szansy dowiedzieć się, czy się pojawił.
  
  Paul spędził wiele godzin w ładowni, próbując znaleźć rozwiązanie. Jego palce dotknęły sekretnej kieszeni koszuli, w której schował tuzin diamentów, ostatni skarb Hansa Reinera. Alice, Manfred i Julian mieli podobny ładunek w swoich ubraniach. Może gdyby przekupili drużynę garstką...
  
  Paul był niezwykle zaskoczony, gdy hiszpański kapitan wyciągnął ich w środku nocy z ładowni, dał im łódź wiosłową i wysłał na portugalskie wybrzeże.
  
  W świetle latarni na pokładzie Paul zobaczył twarz mężczyzny, który musiał być w jego wieku. W tym samym wieku był jego ojciec, kiedy zmarł, i ten sam zawód. Paul zastanawiał się, jak potoczyłyby się sprawy, gdyby jego ojciec nie był zabójcą, gdyby on sam nie spędził większej części swojej młodości, próbując dowiedzieć się, kto go zabił.
  
  Grzebał w swoich ubraniach i wyjął jedyną rzecz, jaka mu pozostała z tamtych czasów: owoc łajdactwa Hansa, symbol zdrady jego brata.
  
  Być może sprawy potoczyłyby się inaczej, gdyby jego ojciec był szlachetnym człowiekiem, pomyślał.
  
  Paul zastanawiał się, jak sprawić, by ten Hiszpan zrozumiał. Włożył emblemat do ręki i powtórzył dwa proste słowa.
  
  - Zdrada - powiedział, dotykając swojej piersi palcem wskazującym. - Zbawienie - powiedział, dotykając piersi Hiszpana.
  
  Być może kiedyś kapitan spotka kogoś, kto może mu wytłumaczyć, co oznaczają te dwa słowa.
  
  Wskoczył do małej łódki i cała czwórka zaczęła wiosłować. Kilka minut później usłyszeli plusk wody uderzającej o brzeg, a łódź zaskrzypiała lekko na żwirze koryta rzeki.
  
  Byli w Portugalii.
  
  Przed wyjściem z łodzi rozejrzał się, aby upewnić się, że nie ma niebezpieczeństwa, ale niczego nie zauważył.
  
  To dziwne, pomyślał Paul. Odkąd wyłupiłem oko, widzę wszystko wyraźniej.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Gomeza Jurado Juana
  
  
  
  
  Umowa z Bogiem, czyli wyprawa Mojżesza
  
  
  Druga książka z serii Ojciec Anthony Fowler, 2009
  
  
  Dedykowane Matthew Thomasowi, większemu bohaterowi niż ojciec Fowler
  
  
  
  
  Jak stworzyć wroga
  
  
  
  Zacznij od pustego płótna
  
  Obrysuj kształty
  
  mężczyźni, kobiety i dzieci
  
  
  Zanurz się w studni własnej nieświadomości
  
  wyrzekła się ciemności
  
  szeroki pędzel i
  
  przeciążaj nieznajomych złowieszczym cieniem
  
  z cienia
  
  
  Podążaj za obliczem wroga - chciwością
  
  Nienawiść, beztroska, których nie śmiesz nazwać
  
  Twój własny
  
  
  Ukryj uroczą osobowość każdej twarzy
  
  
  Wymaż wszelkie ślady niezliczonych miłości, nadziei,
  
  lęki odtworzone w kalejdoskopie
  
  każde nieskończone serce
  
  
  Obracaj uśmiech, aż utworzy się w dół
  
  łuk brutalności
  
  
  Oddziel mięso od kości, aż tylko
  
  abstrakcyjne szczątki szkieletu śmierci
  
  
  Wyolbrzymiaj każdą cechę, aż stanie się osoba
  
  zamienił się w bestię, pasożyta, owada
  
  
  Wypełnij tło złośliwym
  
  postacie ze starożytnych koszmarów - diabły,
  
  demony, myrmidony zła
  
  
  Kiedy ikona twojego wroga jest kompletna
  
  możesz zabijać bez poczucia winy,
  
  masakra bez wstydu
  
  
  To, co zniszczysz, stanie się
  
  tylko wrogiem Boga, przeszkodą
  
  do tajemnej dialektyki historii
  
  
  w imieniu wroga
  
  Sama Keena
  
  
  Dziesięć Przykazań
  
  
  
  Jestem Panem twoim Bogiem.
  
  Obyś nie miał innych bogów przede mną
  
  Nie wolno ci robić z siebie żadnego bożka
  
  Nie wolno wam wzywać imienia Pana Boga waszego nadaremno
  
  Pamiętaj o szabacie, aby go święcić
  
  Czcij ojca swego i matkę swoją
  
  Nie wolno zabijać
  
  Nie wolno popełniać cudzołóstwa
  
  Nie wolno kraść
  
  Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu
  
  Nie musisz pożądać domu sąsiada
  
  
  
  Prolog
  
  
  
  JESTEM W SZPITALU DZIECIĘCYM SPIEGELGRUNDA
  
  ŻYŁA
  
  
  luty 1943 r
  
  
  Gdy zbliżyła się do budynku, nad którym powiewała duża flaga ze swastyką, kobieta nie mogła powstrzymać dreszczu. Jej towarzysz źle to zinterpretował i przyciągnął ją bliżej siebie, aby ją ogrzać. Jej cienki płaszcz zapewniał niewielką ochronę przed ostrym popołudniowym wiatrem, który ostrzegał przed zbliżającą się zamiecią.
  
  - Włóż to, Odile - powiedział mężczyzna, a jego palce drżały, gdy rozpinał płaszcz.
  
  Wyrwała się z jego uścisku i mocniej przycisnęła torbę do piersi. Sześciomilowa wędrówka po śniegu sprawiła, że była wyczerpana i odrętwiała z zimna. Trzy lata temu pojechaliby na wycieczkę swoim Daimlerem z kierowcą, a ona byłaby w swoim futrze. Ale ich samochód należał teraz do komisarza brygady, a jej futro prawdopodobnie było wystawione gdzieś w loży teatralnej przez jakąś nazistowską żonę z pomalowanymi powiekami. Odile zebrała się w sobie i trzy razy mocno nacisnęła dzwonek, zanim odpowiedziała.
  
  - To nie z powodu zimna, Josephie. Nie mamy dużo czasu przed godziną policyjną. Jeśli nie wrócimy na czas...
  
  Zanim jej mąż zdążył odpowiedzieć, pielęgniarka nagle otworzyła drzwi. Gdy tylko spojrzała na gości, jej uśmiech zniknął. Kilka lat pod nazistowskim reżimem nauczyło ją natychmiast rozpoznawać Żyda.
  
  'Co chcesz?' zapytała.
  
  Kobieta zmusiła się do uśmiechu, choć jej usta były boleśnie spierzchnięte.
  
  - Chcemy się zobaczyć z doktorem Grausem.
  
  - Czy masz spotkanie?
  
  "Lekarz powiedział, że nas zobaczy".
  
  'Nazwa?'
  
  "Józef i Odile Cohen, ojciec Ulane".
  
  Pielęgniarka cofnęła się o krok, gdy ich nazwisko potwierdziło jej podejrzenia.
  
  'Kłamiesz. Nie jesteś umówiony. Wyjechać. Wróć do dziury, z której przyszedłeś. Wiesz, że nie możesz tu przyjść.
  
  'Proszę. Mój syn jest w środku. Proszę!'
  
  Jej słowa poszły na marne, gdy drzwi się zamknęły.
  
  Joseph i jego żona wpatrywali się bezradnie w ogromny budynek. Kiedy się odwracali, Odile nagle poczuła się słaba i potknęła się, ale Józefowi udało się ją złapać, zanim upadła.
  
  - Chodź, znajdziemy inny sposób, żeby się tam dostać.
  
  Skierowali się w jedną stronę szpitala. Gdy skręcili za róg, Joseph odciągnął żonę. Drzwi właśnie się otworzyły. Mężczyzna w grubym płaszczu pchał z całych sił wózek pełen śmieci w stronę tylnej części budynku. Trzymając się blisko ściany, Joseph i Odile prześlizgnęli się do otwartych drzwi.
  
  Po wejściu do środka znaleźli się w sali obsługi prowadzącej do labiryntu schodów i innych korytarzy. Idąc korytarzem, słyszeli odległe, stłumione krzyki, które wydawały się pochodzić z innego świata. Kobieta skoncentrowała się, wsłuchując się w głos syna, ale to było bezużyteczne. Przeszli przez kilka korytarzy, nie wpadając na nikogo. Józef musiał się spieszyć, aby dotrzymać kroku żonie, która kierując się czystym instynktem, szła szybko do przodu, zatrzymując się tylko na sekundę przy każdych drzwiach.
  
  Wkrótce znaleźli się w ciemnej komnacie w kształcie litery L. Było tam pełno dzieci, wiele z nich przywiązanych do łóżek i skomlących jak mokre psy. W dusznym pomieszczeniu było duszno, a kobieta zaczęła się pocić, czując mrowienie w kończynach, gdy jej ciało się rozgrzało. Jednak zignorowała to, gdy jej oczy biegały od łóżka do łóżka, od jednej młodej twarzy do drugiej, desperacko szukając syna.
  
  - Oto raport, doktorze Grouse.
  
  Joseph i jego żona wymienili spojrzenia, gdy usłyszeli nazwisko lekarza, z którym powinni się zobaczyć, człowieka, który miał w swoich rękach życie ich syna. Odwrócili się w najdalszy kąt sali i zobaczyli małą grupkę ludzi zgromadzoną wokół jednego z łóżek. Atrakcyjny młody lekarz siedział przy łóżku dziewczynki, która wyglądała na dziewięcioletnią. Obok niego starsza pielęgniarka trzymała tacę z narzędziami chirurgicznymi, podczas gdy znudzony lekarz w średnim wieku robił notatki.
  
  "Doktorze Graus..." powiedziała z wahaniem Odile, zbierając odwagę, gdy podeszła do grupy.
  
  Młodzieniec pomachał lekceważąco pielęgniarce, nie odrywając wzroku od tego, co robił.
  
  'Nie teraz proszę'.
  
  Pielęgniarka i drugi lekarz spojrzeli ze zdziwieniem na Odile, ale nic nie powiedzieli.
  
  Widząc, co się dzieje, Odile musiała zacisnąć zęby, by powstrzymać się od krzyku. Młoda dziewczyna była śmiertelnie blada i wydawała się być w stanie półprzytomności. Graus trzymał jej dłoń nad metalową misą, robiąc małe nacięcia skalpelem. Na ramieniu dziewczyny prawie nie było miejsca, którego nie dotknęłoby ostrze, a krew powoli spływała do miski, która była prawie pełna. W końcu głowa dziewczyny przechyliła się na bok. Graus przyłożył dwa chude palce do szyi dziewczyny.
  
  - Cóż, nie ma pulsu. Czas, doktorze Strobel?
  
  "Szósta trzydzieści siedem".
  
  Prawie dziewięćdziesiąt trzy minuty. Wyjątkowy! Badana pozostała przytomna, chociaż jej poziom świadomości był stosunkowo niski i nie wykazywała żadnych oznak bólu. Połączenie nalewki z opium i bielunia to bez wątpienia najlepsze, jakie do tej pory wypróbowaliśmy. Gratulacje Strobel. Przygotuj próbkę do autopsji.
  
  - Dziękuję, panie doktorze. Natychmiast.'
  
  Dopiero wtedy młody lekarz zwrócił się do Josepha i Odile. W jego oczach malowała się mieszanina irytacji i pogardy.
  
  - A kim mógłbyś być?
  
  Odile zrobiła krok do przodu i stanęła obok łóżka, starając się nie patrzeć na martwą dziewczynę.
  
  - Nazywam się Odile Cohen, doktorze Graus. Jestem matką Elana Cohena.
  
  Lekarz spojrzał chłodno na Odile, a potem zwrócił się do pielęgniarki.
  
  "Zabierz stąd tych Żydów, ojcze Ulein Ulrike".
  
  Pielęgniarka chwyciła Odile za łokieć i brutalnym pchnięciem stanęła między kobietą a lekarzem. Joseph pospieszył z pomocą swojej żonie i walczył z krzepką pielęgniarką. Przez chwilę tworzyli dziwaczne trio, poruszające się w różnych kierunkach, ale żaden nie odniósł sukcesu. Twarz ojca Ulrike poczerwieniała z wysiłku.
  
  - Doktorze, jestem pewna, że zaszła pomyłka - powiedziała Odile, starając się wystawić głowę zza szerokich ramion pielęgniarki. "Mój syn nie jest chory psychicznie".
  
  Odile zdołała uwolnić się z uścisku pielęgniarki i zwróciła się do lekarza.
  
  - To prawda, że odkąd straciliśmy dom, niewiele się odzywał, ale nie jest szalony. Jest tu przez pomyłkę. Jeśli pozwolisz mu odejść... Proszę, pozwól mi dać ci jedyną rzecz, jaka nam została.
  
  Położyła paczkę na łóżku, uważając, aby nie dotknąć ciała martwej dziewczyny, i ostrożnie zdjęła opakowanie z gazety. Pomimo półmroku komnaty złoty przedmiot rzucał swój blask na otaczające ściany.
  
  - Jest w rodzinie mojego męża od pokoleń, doktorze Graus. Prędzej umrę, niż się poddam. Ale mój syn, doktorze, mój syn...
  
  Odile zapłakała i upadła na kolana. Młody lekarz ledwie to zauważył, gdy jego oczy były przyklejone do przedmiotu na łóżku. Jednak udało mu się otworzyć usta na tyle długo, by zniszczyć wszelką nadzieję, jaką ta para zostawiła.
  
  "Twój syn nie żyje. Wyjechać.'
  
  
  Gdy tylko zimne powietrze z zewnątrz dotknęło jej twarzy, Odile odzyskała trochę sił. Trzymając się męża, gdy pospiesznie opuszczali szpital, bardziej niż kiedykolwiek bała się godziny policyjnej. Jej myśli skupiały się wyłącznie na powrocie na tyły miasta, gdzie czekał na nich kolejny syn.
  
  - Pospiesz się, Józefie. Pośpiesz się.'
  
  Przyspieszyli kroku pod ciągle padającym śniegiem.
  
  
  W swoim szpitalnym gabinecie dr Grouse odłożył słuchawkę z roztargnieniem i pogłaskał dziwny złoty przedmiot na biurku. Kilka minut później, kiedy usłyszał syreny samochodów SS, nawet nie wyjrzał przez okno. Jego pomocnik mówił coś o ucieczce Żydów, ale Graus nie zwracał na to uwagi.
  
  Był zajęty planowaniem operacji młodego Cohena.
  
  Główne postacie
  
  Kler
  
  OJCIEC ANTHONY FOWLER, agent współpracujący zarówno z CIA, jak i Świętym Przymierzem.
  
  OJCIEC ALBERT, były haker. Analityk systemowy dla CIA i łącznika wywiadu Watykanu.
  
  BRAT CESÁREO, dominikanin. Kustosz Starożytności w Watykanie.
  
  
  Korpus Bezpieczeństwa Watykanu
  
  CAMILO SIRIN, Generalny Inspektor. Również szef Świętego Przymierza, tajnej służby wywiadowczej Watykanu.
  
  
  cywile
  
  ANDREA OTERO, reporterka gazety El Globo.
  
  RAYMOND Kane, przemysłowiec multimilioner.
  
  JACOB RUSSELL, asystent wykonawczy Kine'a.
  
  ORVILL WATSON, konsultant ds. terroryzmu i właściciel Netcatch.
  
  DR HEINRICH GRAUS, hitlerowskie ludobójstwo.
  
  
  Personel ekspedycji Mojżesza
  
  CECIL FORRESTER, archeolog biblijny.
  
  DAVID PAPPAS, GORDON DARWIN, KIRA LARSEN, STOWE EARLING i EZRA LEVIN, asystenci Cecil Forrester
  
  MOGENS DEKKER, szef służby bezpieczeństwa ekspedycji.
  
  ALOIS GOTLIB, ALRICK GOTLIB, TEVI WAAKA, PACO TORRES, LUIS MALONY i MARLA JACKSON, żołnierze Dekkera.
  
  DOKTOR HAREL, lekarz przy wykopaliskach.
  
  TOMMY EICHBERG, główny kierowca.
  
  ROBERT FRICK, BRIAN HANLEY, personel administracyjny / techniczny
  
  NURI ZAYIT, RANI PETERKE, szefowie kuchni
  
  
  terroryści
  
  NAZIM i HARUF, członkowie komórki waszyngtońskiej.
  
  O, D i W, członkowie komórek syryjskich i jordańskich.
  
  HUKAN, szef trzech cel.
  
  
  1
  
  
  
  REZYDENCJA BALTAZARA HANDWURZA
  
  STEINFELDSTR ßE, 6
  
  KRIEGLACH, AUSTRIA
  
  
  czwartek, 15 grudnia 2005 r 11:42.
  
  
  Ksiądz starannie wytarł stopy w powitalną matę, zanim zapukał do drzwi. Po śledzeniu mężczyzny przez ostatnie cztery miesiące, w końcu dwa tygodnie temu znalazł jego kryjówkę. Teraz był pewien prawdziwej tożsamości Handwurtza. Nadszedł czas, aby spotkać się z nim twarzą w twarz.
  
  Czekał cierpliwie kilka minut. Było południe, a Graus jak zwykle po południu drzemał na sofie. O tej porze w wąskiej uliczce prawie nikogo nie było. Jego sąsiedzi na Steinfeldstrasse byli w pracy, nieświadomi, że pod numerem 6, w małym domku z niebieskimi firankami w oknach, ludobójczy potwór spokojnie drzemał przed telewizorem.
  
  W końcu dźwięk klucza w zamku ostrzegł księdza, że drzwi się otworzą. Zza drzwi wyszła głowa starszego mężczyzny o szacownym wyglądzie reklamy ubezpieczenia zdrowotnego.
  
  'Tak?'
  
  "Dzień dobry, Herr Doktor".
  
  Starzec spojrzał na mężczyznę, który zwracał się do niego od stóp do głów. Ten ostatni był wysoki, szczupły i łysy, miał około pięćdziesiątki, a spod czarnego płaszcza prześwitywał duchowny kołnierz. Stał na progu w sztywnej pozie wojskowego strażnika, jego zielone oczy były utkwione w starcu.
  
  - Myślę, że się mylisz, ojcze. Kiedyś byłem hydraulikiem, ale teraz jestem na emeryturze. Już wpłaciłem składkę na fundusz parafialny, więc jeśli mi wybaczysz...
  
  - Czy przypadkiem nie jest pan doktorem Heinrichem Grausem, słynnym niemieckim neurochirurgiem?
  
  Starzec wstrzymał na chwilę oddech. Poza tym nie zrobił nic, by go zdradzić. Jednak ten mały szczegół wystarczył księdzu: dowód jest pozytywny.
  
  - Nazywam się Handwurtz, ojcze.
  
  - To nieprawda i oboje o tym wiemy. A teraz, jeśli mnie wpuścisz, pokażę ci, co ze sobą przyniosłem. Ksiądz uniósł lewą rękę, w której trzymał czarną teczkę.
  
  W odpowiedzi drzwi się otworzyły i starzec szybko pokuśtykał do kuchni, a stare deski podłogowe protestowały przy każdym kroku. Ksiądz poszedł za nim, ale nie zwracał uwagi na otoczenie. Wyjrzał przez okna trzy razy i znał już położenie każdego taniego mebla. Wolał patrzeć na plecy starego nazisty. Chociaż lekarz szedł z pewnym trudem, ksiądz widział, jak podnosi ze stodoły worki z węglem z łatwością, której pozazdrościłby mu mężczyzna o kilkadziesiąt lat młodszy. Heinrich Graus nadal był człowiekiem niebezpiecznym.
  
  Mała kuchnia była ciemna i pachniała zjełczałością. Była tam kuchenka gazowa, stojak, na którym leżała suszona cebula, okrągły stół i dwa niezrównane krzesła. Graus gestem zaprosił księdza, by usiadł. Starzec przeszukał szafkę, wyjął dwie szklanki, napełnił je wodą i postawił na stole, po czym sam usiadł. Okulary pozostały nietknięte, gdy obaj mężczyźni siedzieli beznamiętnie, wpatrując się w siebie przez ponad minutę.
  
  Starzec miał na sobie czerwoną flanelową szatę, bawełnianą koszulę i znoszone spodnie. Wyłysiał dwadzieścia lat wcześniej, a resztki jego włosów były zupełnie białe. Jego duże okrągłe okulary wyszły z mody przed upadkiem komunizmu. Zrelaksowany wyraz wokół jego ust nadawał mu dobroduszną minę.
  
  Nic z tego nie zmyliło księdza.
  
  Cząsteczki pyłu unosiły się w wiązce światła z słabych promieni grudniowego słońca. Jeden z nich wylądował na rękawie księdza. Odrzucił go, nie odrywając wzroku od starca.
  
  Płynna pewność tego gestu nie pozostała niezauważona przez nazistów, ale miał czas, by odzyskać spokój.
  
  - Nie zamierzasz się napić wody, ojcze?
  
  - Nie jestem spragniony, doktorze Graus.
  
  - Więc będziesz nalegał, żeby zwracać się do mnie po imieniu. Nazywam się Handwurtz. Balthasar Handwurz.
  
  Ksiądz nie zwrócił na to uwagi.
  
  - Muszę przyznać, że jesteś dość spostrzegawczy. Kiedy otrzymałeś paszport na wyjazd do Argentyny, nikt nie spodziewał się, że za kilka miesięcy wrócisz do Wiednia. Naturalnie, to było ostatnie miejsce, w którym cię szukałem. Tylko czterdzieści pięć mil od szpitala Spiegelgrund. Łowca nazistów Wiesenthal od lat szuka cię w Argentynie, nieświadomy tego, że znajdujesz się zaledwie kilka minut jazdy od jego biura. Ironiczne, nie sądzisz?
  
  "Myślę, że to śmieszne. Jesteś Amerykaninem, prawda? Mówisz dobrze po niemiecku, ale zdradza cię twój akcent.
  
  Ksiądz położył teczkę na stole i wyciągnął zniszczoną teczkę. Pierwszym dokumentem, który pokazał, było zdjęcie młodego Grausa zrobione w szpitalu w Spiegelgrund podczas wojny. Drugie było wariacją tego samego zdjęcia, ale z rysami lekarza postarzanymi przez oprogramowanie.
  
  - Czyż technologia nie jest wspaniała, Herr Doctor?
  
  - To niczego nie dowodzi. Każdy mógł to zrobić. Ja też oglądam telewizję - powiedział, ale jego głos zdradzał coś jeszcze.
  
  'Masz rację. To niczego nie dowodzi, ale tak.
  
  Ksiądz wyjął pożółkłą kartkę, do której ktoś przyczepił spinaczem czarno-białą fotografię, na której obok pieczęci Watykanu widniał sepia: ŚWIADEK FORNITA.
  
  "Balthasar Handwurz. Blond włosy, brązowe oczy, rysy o silnej woli. Znaki identyfikacyjne: tatuaż na lewym ramieniu z numerem 256441, zadany przez hitlerowców podczas pobytu w obozie koncentracyjnym Mauthausen." Miejsce, w którym nigdy nie postawiłeś stopy, Graus. Twój numer jest fałszywy. Osoba, która zrobiła ci tatuaż, wymyśliła go na miejscu, ale to najmniej. Jak dotąd to działało.
  
  Starzec dotknął ramienia przez flanelową szatę. Był blady ze złości i strachu.
  
  - Kim ty, do diabła, jesteś, draniu?
  
  - Nazywam się Anthony Fowler. Chcę zawrzeć z tobą umowę.
  
  'Wynoś się z mojego domu. Już teraz.'
  
  - Chyba nie wyrażam się jasno. Przez sześć lat był pan zastępcą dyrektora Szpitala Dziecięcego Am Spiegelgrund. To było bardzo ciekawe miejsce. Prawie wszyscy pacjenci byli Żydami i cierpieli na choroby psychiczne. "Życie niewarte przeżycia", czy nie tak je nazwałeś?
  
  - Nie mam pojęcia, o czym mówisz!
  
  - Nikt nie wiedział, co tam robiłeś. Eksperymenty. Zabijać dzieci, kiedy jeszcze żyły. Siedemset czternasty, doktorze Graus. Własnymi rękami zabiłeś siedmiuset czternastu z nich.
  
  'Mówiłem Ci...
  
  - Trzymałeś ich mózgi w słoikach!
  
  Fowler uderzył pięścią w stół z taką siłą, że oba kieliszki się przewróciły i przez chwilę słychać było tylko kapanie wody na wyłożoną kafelkami podłogę. Fowler wziął kilka głębokich oddechów, próbując się uspokoić.
  
  Doktor unikał patrzenia w zielone oczy, które wydawały się zaraz przeciąć go na pół.
  
  "Jesteś z Żydami?"
  
  - Nie, Grausie. Wiesz, że nie. Gdybym był jednym z nich, siedziałbyś na pętli w Tel Awiwie. Jestem... powiązany z ludźmi, którzy ułatwili ci ucieczkę w 1946 roku.
  
  Lekarz stłumił dreszcz.
  
  - Święty sojuszu - mruknął.
  
  Fowler nie odpowiedział.
  
  - A czego Sojusz chce ode mnie po tylu latach?
  
  "Coś do Twojej dyspozycji".
  
  Nazista wskazał na swoje otoczenie.
  
  - Jak widzisz, nie jestem do końca bogatym człowiekiem. Nie mam już pieniędzy.
  
  "Gdybym potrzebował pieniędzy, mógłbym z łatwością sprzedać cię prokuratorowi generalnemu w Stuttgarcie. Nadal oferują 130 000 euro za twoje schwytanie. Chcę świecę.
  
  Nazista patrzył na niego tępo, udając, że nie rozumie.
  
  "Jaka świeca?"
  
  - A teraz to pan jest śmieszny, doktorze Grouse. Mówię o świecy, którą ukradłeś rodzinie Coenów sześćdziesiąt dwa lata temu. Ciężka świeca bez knota, pokryta złotym filigranem. Tego właśnie chcę i chcę tego teraz.
  
  - Schowaj swoje cholerne kłamstwa gdzie indziej. Nie mam żadnej świecy.
  
  Fowler westchnął, odchylił się w fotelu i wskazał przewrócone szklanki na stole.
  
  - Masz coś mocniejszego?
  
  - Za tobą - powiedział Grouse, wskazując głową szafę.
  
  Ksiądz odwrócił się i sięgnął po butelkę, która była do połowy pełna. Wziął kieliszki i wlał po dwa palce do każdego z jaskrawożółtego płynu. Obaj mężczyźni pili bez wznoszenia toastu.
  
  Fowler ponownie chwycił butelkę i nalał kolejną szklankę. Wziął łyk, po czym powiedział: "Weizenkorn. Schnapps pszenny. Dawno tego nie piłem".
  
  - Jestem pewien, że tego nie przegapiłeś.
  
  'Prawidłowy. Ale jest tani, prawda?
  
  Gruz wzruszył ramionami.
  
  - Człowiek taki jak ty, Grausie. Błyszcząco. Na próżno. Nie mogę uwierzyć, że to pijesz. Powoli zatruwasz się w brudnej dziurze śmierdzącej moczem. A chcesz coś wiedzieć? Rozumiem...'
  
  'Niczego nie rozumiesz'.
  
  'Całkiem dobre. Wciąż pamiętacie metody Rzeszy. Regulamin dla funkcjonariuszy. Sekcja trzecia. "W przypadku schwytania przez wroga zaprzeczaj wszystkiemu i udzielaj tylko krótkich odpowiedzi, które cię nie skompromitują". Cóż, Graus, przyzwyczaj się. Jesteś skompromitowany po szyję.
  
  Starzec skrzywił się i nalał sobie resztkę sznapsa. Fowler obserwował język ciała przeciwnika, gdy determinacja potwora powoli się rozpadała. Był jak artysta, który po kilku pociągnięciach pędzla wycofuje się, by przestudiować płótno, zanim zdecyduje, jakich kolorów użyć w następnej kolejności.
  
  Ksiądz postanowił spróbować użyć prawdy.
  
  "Proszę spojrzeć na moje ręce, doktorze," powiedział Fowler, kładąc je na stole. Były pomarszczone, z długimi, cienkimi palcami. Nie było w nich nic dziwnego, z wyjątkiem jednego małego szczegółu. Na czubku każdego palca, obok knykciami, była cienka biaława linia biegnąca prosto przez każde ramię.
  
  - To są brzydkie blizny. Ile miałeś lat, kiedy je otrzymałeś? Dziesięć? Jedenaście?'
  
  Dwanaście. Ćwiczyłem grę na fortepianie: Preludia Chopina op. 28. Ojciec podszedł do fortepianu i bez ostrzeżenia z całej siły zatrzasnął wieko Steinwaya. To cud, że nie straciłem palców, ale nigdy więcej nie mogłem grać.
  
  Ksiądz chwycił swój kieliszek i jakby zanurzył się w jego zawartości, zanim kontynuował. Nigdy nie był w stanie rozpoznać, co się stało, patrząc w oczy innej istoty ludzkiej.
  
  "Odkąd skończyłem dziewięć lat, mój ojciec... narzucał mi się. Powiedziałem mu tego dnia, że powiem komuś, jeśli zrobi to jeszcze raz. Nie groził mi. Właśnie zniszczył mi ręce. Potem płakał, prosił, żebym mu wybaczyła i dzwonił do najlepszych lekarzy, jakich można kupić za pieniądze. Nie, Grausie. Nawet o tym nie myśl.'
  
  Grouse sięgnął pod stół, szukając po omacku szuflady na sztućce. Szybko go odwołał.
  
  - Dlatego pana rozumiem, doktorze. Mój ojciec był potworem, którego poczucie winy przekraczało jego zdolność przebaczenia. Ale miał więcej odwagi niż ty. Zamiast zwolnić w środku ostrego zakrętu, dodał gazu i zabrał ze sobą moją mamę".
  
  - Bardzo wzruszająca historia, ojcze - powiedział Graus kpiącym tonem.
  
  'Skoro tak mówisz. Ukryłeś się, aby nie stawić czoła swoim zbrodniom, ale zostałeś zdemaskowany. A ja dam ci to, czego nie miał mój ojciec: drugą szansę.
  
  'Słucham'.
  
  "Daj mi świeczkę. W zamian otrzymasz ten plik zawierający wszystkie dokumenty, które posłużą jako wyrok śmierci. Możesz się tu ukrywać do końca życia.
  
  - I to wszystko? - zapytał z niedowierzaniem starzec.
  
  "Jak bardzo się martwię".
  
  Starzec potrząsnął głową i wstał z wymuszonym uśmiechem. Otworzył małą szafkę i wyjął duży szklany słój wypełniony ryżem.
  
  "Nigdy nie jem zbóż. Mam alergię.
  
  Wysypał ryż na stół. Rozległ się mały obłok krochmalu i suche pukanie. Torba do połowy zakopana w ryżu.
  
  Fowler pochylił się i sięgnął po niego, ale koścista łapa Grouse'a chwyciła go za nadgarstek. Ksiądz spojrzał na niego.
  
  - Mam twoje słowo, prawda? - zapytał z niepokojem starzec.
  
  - Czy to jest coś dla ciebie warte?
  
  - Tak, o ile wiem.
  
  "Więc masz to".
  
  Doktor puścił nadgarstek Fowlera, jego ręce drżały. Ksiądz delikatnie strząsnął ryż i wyjął torbę z ciemnego materiału. Wiązany był sznurkiem. Z wielką starannością rozwiązał węzły i rozwinął płótno. Słabe promienie wczesnej austriackiej zimy wypełniły obskurną kuchnię złotym światłem, które zdawało się nie pasować do otoczenia i brudnego szarego wosku grubej świecy na stole. Kiedyś cała powierzchnia świecy była pokryta cienką złotą płachtą o misternym wzorze. Teraz metal szlachetny prawie zniknął, pozostawiając jedynie filigranowe ślady na wosku.
  
  Groszek uśmiechnął się smutno.
  
  - Resztę zabrał lombard, ojcze.
  
  Fowler nie odpowiedział. Wyjął zapalniczkę z kieszeni spodni i włączył ją. Następnie postawił świecę pionowo na stole i podniósł płomień do góry. Chociaż nie było knota, ciepło płomienia zaczęło topić wosk, który wydzielał obrzydliwy zapach, gdy kapał szary na stół. Graus patrzył na to z gorzką ironią, jakby po tylu latach lubił mówić w swoim imieniu.
  
  "Uważam to za zabawne. Żyd w lombardzie od lat kupuje żydowskie złoto, wspierając w ten sposób dumnego członka Rzeszy. A to, czego jesteś teraz świadkiem, dowodzi, że twoje poszukiwania były całkowicie bezcelowe.
  
  - Pozory mogą mylić, Grausie. Złoto na tej świecy nie jest skarbem, którego szukam. To tylko rozrywka dla idiotów.
  
  Jako ostrzeżenie, płomienie nagle rozbłysły. Na tkaninie poniżej zebrała się kałuża wosku. Na szczycie tego, co zostało ze świecy, prawie widoczna była zielona krawędź metalowego przedmiotu.
  
  - Cóż, jest tutaj - powiedział ksiądz. "Teraz mogę odejść".
  
  Fowler wstał i ponownie owinął świecę szmatką, uważając, żeby się nie poparzyć.
  
  Naziści patrzyli na to ze zdumieniem. Już się nie uśmiechał.
  
  'Czekać! Co to jest? Co jest w środku?'
  
  'Nic o tobie.'
  
  Starzec wstał, otworzył szufladę ze sztućcami i wyjął nóż kuchenny. Drżącymi krokami obszedł stół wokół księdza. Fowler obserwował go bez ruchu. Oczy nazisty płonęły szaleńczym ogniem człowieka, który całe noce rozmyślał nad tym obiektem.
  
  'Muszę wiedzieć'.
  
  - Nie, Grausie. Zawarliśmy umowę. Świeca do pliku. To wszystko, co dostajesz.
  
  Starzec podniósł nóż, ale wyraz twarzy gościa sprawił, że ponownie go opuścił. Fowler skinął głową i rzucił teczkę na stół. Powoli, z zawiniątkiem w jednej ręce i teczką w drugiej, ksiądz cofnął się w stronę kuchennych drzwi. Starzec wziął teczkę.
  
  - Nie ma innych kopii, prawda?
  
  'Tylko jeden. Jest z dwoma Żydami czekającymi na zewnątrz.
  
  Oczy Grouse'a prawie wyszły z orbit. Ponownie podniósł nóż i ruszył w stronę księdza.
  
  'Okłamałeś mnie! Powiedziałeś, że dasz mi szansę!
  
  Fowler posłał mu ostatnie niewzruszone spojrzenie.
  
  "Bóg mi wybaczy. Myślisz, że będziesz miał tyle szczęścia?
  
  Potem bez słowa zniknął w korytarzu.
  
  Ksiądz opuścił budynek, przyciskając do piersi drogocenny pakunek. Kilka stóp od drzwi stało na straży dwóch mężczyzn w szarych płaszczach. Fowler ostrzegł ich, przechodząc: "On ma nóż".
  
  Wyższy strzelił kłykciami, a na jego ustach pojawił się lekki uśmiech.
  
  - To nawet lepiej - powiedział.
  
  
  2
  
  
  
  ARTYKUŁ OPUBLIKOWANY W EL GLOBO
  
  17 grudnia 2005, strona 12
  
  
  AUSTRIACKI HEROD ZNALEZIONY MARTWY
  
  Wiedeń (Associated Press)
  
  Po ponad pięćdziesięciu latach unikania sprawiedliwości dr Heinrich Graus, "rzeźnik ze Spiegelgrund", został w końcu odkryty przez austriacką policję. Według władz notoryczny nazistowski zbrodniarz wojenny został znaleziony martwy, prawdopodobnie z powodu zawału serca, w małym domu w miejscowości Krieglach, zaledwie 35 mil od Wiednia.
  
  Graus urodził się w 1915 roku i został członkiem partii nazistowskiej w 1931 roku. Na początku II wojny światowej był już zastępcą komendanta szpitala dziecięcego Am Spiegelgrund. Graus wykorzystywał swoją pozycję do przeprowadzania nieludzkich eksperymentów na żydowskich dzieciach z tzw. problemami behawioralnymi lub niedorozwojami umysłowymi. Doktor kilkakrotnie stwierdził, że takie zachowanie jest dziedziczone, a jego eksperymenty były uzasadnione, ponieważ badani mieli "życie niewarte przeżycia".
  
  Graus szczepił zdrowe dzieci przeciwko chorobom zakaźnym, przeprowadzał wiwisekcje i wstrzykiwał swoim ofiarom różne mieszanki znieczulające, które opracował, aby zmierzyć ich reakcję na ból. Uważa się, że w czasie wojny w murach Spiegelgrund dokonano około tysiąca morderstw.
  
  Po wojnie naziści uciekli, nie pozostawiając żadnych śladów, z wyjątkiem mózgów 300 dzieci zakonserwowanych w formaldehydzie. Mimo wysiłków władz niemieckich nikomu nie udało się go namierzyć. Słynny łowca nazistów Szymon Wiesenthal, który oskarżył ponad 1100 przestępców, aż do śmierci był zdeterminowany, by znaleźć Grausa, którego nazywał "swoim oczekującym zadaniem", nieustannie polując na lekarza w całej Ameryce Południowej. Wiesenthal zmarł trzy miesiące temu w Wiedniu, nieświadomy tego, że jego celem jest emerytowany hydraulik w pobliżu jego własnego biura.
  
  Nieoficjalne źródła w ambasadzie Izraela w Wiedniu ubolewały, że Graus zmarł nie odpowiadając za swoje zbrodnie, ale mimo to świętowały jego nagłą śmierć, biorąc pod uwagę, że jego zaawansowany wiek skomplikowałby ekstradycję i proces, jak w przypadku chilijskiego dyktatora Augusto Pinocheta.
  
  "Nie możemy nie zobaczyć ręki Stwórcy w jego śmierci" - powiedziało źródło.
  
  
  3
  
  
  
  KAINE
  
  - Jest na dole, proszę pana.
  
  Mężczyzna na krześle lekko się cofnął. Ręka mu drżała, choć ruch ten nie byłby zauważalny dla nikogo, kto nie znał go tak dobrze, jak jego asystenta.
  
  'Jaki on jest? Czy dokładnie to zbadałeś?
  
  - Wie pan, co mam, sir.
  
  Nastąpił głęboki oddech.
  
  - Tak, Jakubie. Przepraszam.'
  
  Mówiąc to, mężczyzna wstał i sięgnął po pilota, który regulował jego otoczenie. Nacisnął mocno jeden z guzików, a jego kostki zbielały. Zniszczył już kilka pilotów, a jego asystent w końcu się poddał i zamówił specjalny, wykonany ze wzmocnionego akrylu, który pasował do kształtu dłoni starca.
  
  - Moje zachowanie musi być wyczerpujące - powiedział starzec. - Przepraszam.
  
  Jego asystent nie odpowiedział; zdał sobie sprawę, że jego szef musi się wyładować. Był człowiekiem skromnym, ale doskonale zdawał sobie sprawę ze swojej pozycji życiowej, jeśli te cechy można nazwać zgodnymi.
  
  - Boli mnie siedzenie tutaj cały dzień, wiesz? Z każdym dniem znajduję coraz mniej przyjemności w zwykłych rzeczach. Stałem się bezwartościowym starym idiotą. Każdej nocy, kiedy kładę się do łóżka, mówię sobie "jutro". Jutro będzie ten dzień. A następnego ranka wstaję i moja determinacja zniknęła, podobnie jak moje zęby.
  
  - Lepiej zacznijmy, sir - powiedział pomocnik, który słyszał niezliczone wariacje na ten temat.
  
  Czy to absolutnie konieczne?
  
  - To pan o to prosił, panie. Jako sposób kontrolowania wszelkich luźnych końcówek.
  
  - Mógłbym po prostu przeczytać raport.
  
  - Nie chodzi tylko o to. Jesteśmy już w czwartej fazie. Jeśli chcesz wziąć udział w tej wyprawie, będziesz musiał przyzwyczaić się do rozmów z nieznajomymi. Doktor Houcher wyraził się w tej kwestii bardzo jasno.
  
  Starzec nacisnął kilka przycisków na swoim pilocie. Żaluzje w pokoju zostały opuszczone, a światła zgasły, gdy ponownie usiadł.
  
  "Czy nie ma innego sposobu?"
  
  Jego asystent pokręcił głową.
  
  'Dobrze więc.'
  
  Asystent ruszył w stronę drzwi, jedynego pozostałego źródła światła.
  
  'Jakub'.
  
  'Tak jest?'
  
  - Zanim wyjdziesz... Czy masz coś przeciwko, żebym potrzymał cię za rękę przez minutę? Boję się.'
  
  Asystent wykonał polecenie. Ręka Caina wciąż drżała.
  
  
  4
  
  
  
  SIEDZIBA GŁÓWNA KAYN INDUSTRIES
  
  NOWY JORK
  
  
  Środa 5 lipca 2006 11:10.
  
  
  Orville Watson nerwowo bębnił palcami po pulchnej skórzanej teczce na kolanach. Przez ostatnie dwie godziny siedział na wyściełanym tylnym siedzeniu w recepcji na 38 piętrze Kayn Tower. Za 3000 dolarów za godzinę każdy inny z przyjemnością poczekałby do końca świata. Ale nie Orville'a. Młody Kalifornijczyk zaczynał się nudzić. W rzeczywistości walka z nudą była tym, co ukształtowało jego karierę.
  
  Studia go nudziły. Wbrew woli rodziny zrezygnował na drugim roku. Znalazł dobrą pracę w CNET, jednej z firm przodujących w nowych technologiach, ale po raz kolejny ogarnęła go nuda. Orville nieustannie szukał nowych wyzwań, a jego prawdziwą pasją było odpowiadanie na pytania. Na przełomie tysiącleci duch przedsiębiorczości skłonił go do odejścia z pracy w CNET i założenia własnej firmy.
  
  Jego matka, która codziennie czytała w gazetach o upadku kolejnego dot-comu, sprzeciwiła się. Jej obawy nie powstrzymały Orville'a. Zapakował swoje 300-kilogramowe ciało, blond włosy związane w kucyk i walizkę pełną ubrań do rozpadającej się furgonetki i przejechał przez kraj, kończąc w mieszkaniu w piwnicy na Manhattanie. Tak narodził się Netcatch. Jego hasło brzmiało "Ty pytasz, my odpowiadamy". Cały projekt mógł być niczym więcej niż szalonym marzeniem młodego mężczyzny z zaburzeniami odżywiania, zbyt wieloma zmartwieniami i szczególnym zrozumieniem Internetu. Ale potem wydarzył się 11 września i Orville natychmiast zdał sobie sprawę z trzech rzeczy, których ustalenie biurokratom z Waszyngtonu zajęło zbyt dużo czasu.
  
  Po pierwsze, ich metody przetwarzania informacji są przestarzałe od trzydziestu lat. Po drugie, poprawność polityczna wprowadzona przez ośmioletnią administrację Clintona jeszcze bardziej utrudniła znalezienie informacji, ponieważ można było polegać tylko na "wiarygodnych źródłach", które były bezużyteczne w kontaktach z terrorystami. I po trzecie, że Arabowie byli nowymi Rosjanami, jeśli chodzi o szpiegostwo.
  
  Matka Orville'a, Yasmina, urodziła się i mieszkała w Bejrucie przez wiele lat, zanim poślubiła przystojnego inżyniera z Sausalito w Kalifornii, którego poznała, gdy pracował nad projektem w Libanie. Wkrótce para przeniosła się do Stanów Zjednoczonych, gdzie piękna Yasmina uczyła swojego jedynego syna arabskiego i angielskiego.
  
  Przyjmując różne tożsamości w sieci, młody człowiek odkrył, że Internet jest rajem dla ekstremistów. Fizycznie nie miało znaczenia, jak daleko od siebie może znajdować się dziesięciu radykałów; odległość online mierzono w milisekundach. Ich tożsamość może być tajna, a pomysły szalone, ale mogą znaleźć w Internecie ludzi, którzy myślą dokładnie tak samo jak oni. W ciągu kilku tygodni Orville dokonał tego, czego nikt z zachodniego wywiadu nie byłby w stanie osiągnąć konwencjonalnymi środkami: zinfiltrował jedną z najbardziej radykalnych siatek islamskiego terroryzmu.
  
  Pewnego ranka na początku 2002 roku Orville pojechał na południe do Waszyngtonu z czterema pudłami teczek w bagażniku swojej furgonetki. Po przybyciu do siedziby CIA poprosił o telefon do osoby odpowiedzialnej za terroryzm islamski, mówiąc, że ma do ujawnienia ważne informacje. W ręku trzymał dziesięciostronicowe podsumowanie swoich odkryć. Skromny urzędnik, który go spotkał, kazał mu czekać dwie godziny, zanim nawet zadał sobie trud przeczytania raportu. Po przeczytaniu urzędnik był tak zaniepokojony, że zadzwonił do swojego przełożonego. Kilka minut później pojawiło się czterech mężczyzn, rzucili Orville'a na podłogę, rozebrali go i zaciągnęli do pokoju przesłuchań. Orville uśmiechał się w duchu podczas upokarzającej procedury; wiedział, że trafił w sedno.
  
  Kiedy ważniacy z CIA zdali sobie sprawę z rozmiarów talentu Orville'a, zaproponowali mu pracę. Orville powiedział im, że to, co było w czterech pudełkach (co ostatecznie doprowadziło do dwudziestu trzech aresztowań w Stanach Zjednoczonych i Europie) było tylko bezpłatną próbką. Jeśli chcieli więcej, powinni byli podpisać kontrakt z jego nową firmą, Netcatch.
  
  "Muszę dodać, że nasze ceny są bardzo rozsądne" - powiedział. "A teraz, czy mogę odzyskać moją bieliznę?"
  
  Cztery i pół roku później Orville przytył kolejne dwanaście funtów. Jego konto bankowe również przybrało na wadze. Netcatch zatrudnia obecnie siedemnastu pełnoetatowych pracowników, którzy przygotowują szczegółowe raporty i wyszukują informacje dla głównych rządów w świecie zachodnim, głównie w sprawach związanych z bezpieczeństwem. Orville Watson, obecnie milioner, znów zaczął się nudzić.
  
  Aż przyszło nowe wyzwanie.
  
  Netcatch miał swój własny sposób robienia rzeczy. Wszystkie prośby o jego usługi miały być formułowane w formie pytania. A do tego ostatniego pytania były dołączone słowa "budżet jest nieograniczony". Fakt, że zrobiła to prywatna firma, a nie rząd, również wzbudził ciekawość Orville'a.
  
  
  Kim jest ojciec Anthony'ego Fowlera?
  
  
  Orville wstał z pluszowej kanapy w poczekalni, próbując złagodzić odrętwienie w mięśniach. Złożył ręce i wyciągnął je za głowę tak daleko, jak tylko mógł. Prośba o informacje od prywatnej firmy, zwłaszcza takiej jak Kayn Industries, która znalazła się w pierwszej piątce listy Fortune 500, była niezwykła. Zwłaszcza tak dziwna i precyzyjna prośba jak na zwykłego księdza z Bostonu.
  
  ...o pozornie zwyczajnym księdzu z Bostonu, poprawił się Orville.
  
  Orville właśnie przeciągał kończyny górne, kiedy do poczekalni wszedł ciemnowłosy, dobrze zbudowany kierownik w drogim garniturze. Miał zaledwie trzydzieści lat i poważnie rozważał Orville'a ze względu na jego okulary bez oprawek. Z pomarańczowego odcienia jego skóry jasno wynikało, że korzystanie z solarium nie było mu obce. Mówił z ostrym brytyjskim akcentem.
  
  - Panie Watsonie. Jestem Jacob Russell, asystent wykonawczy Raymonda Kane'a. Rozmawialiśmy przez telefon.
  
  Orville bez większego powodzenia próbował się opanować i wyciągnął rękę.
  
  "Panie Russell, bardzo miło mi pana poznać. Przepraszam, ja...'
  
  'Nie martw się. Proszę za mną, a zaprowadzę cię na spotkanie.
  
  Przeszli przez wyłożoną dywanem poczekalnię i dotarli do mahoniowych drzwi na drugim końcu.
  
  'Spotkanie? Pomyślałem, że powinienem był ci wyjaśnić moje odkrycia.
  
  - Cóż, raczej nie, panie Watson. Dzisiaj Raymond Kane wysłucha, co masz do powiedzenia.
  
  Orville nie mógł odpowiedzieć.
  
  - Czy jest jakiś problem, panie Watson? Nie czujesz się dobrze?'
  
  'Tak. NIE. To znaczy, nie ma problemu, panie Russell. Po prostu mnie zaskoczyłeś. Panie Kine...
  
  Russell pociągnął za małą klamkę na mahoniowej framudze drzwi i panel odsunął się, ukazując prosty kwadrat z ciemnego szkła. Przywódca położył prawą rękę na szybie i zapaliło się pomarańczowe światło, po czym rozległ się krótki sygnał dźwiękowy, po czym drzwi się otworzyły.
  
  "Rozumiem twoje zdziwienie, biorąc pod uwagę to, co media powiedziały o panu Cainie. Jak zapewne wiesz, moim pracodawcą jest człowiek, który ceni swoją prywatność...'
  
  Jest pieprzonym pustelnikiem, oto kim jest, pomyślał Orville.
  
  - ...ale nie musisz się martwić. Zwykle nie chce umawiać się z nieznajomymi, ale jeśli przestrzega się pewnych procedur...
  
  Szli wąskim korytarzem, na końcu którego majaczyły lśniące metalowe drzwi windy.
  
  - Co pan rozumie przez "zwykle", panie Russell?
  
  Przywódca odchrząknął.
  
  - Muszę ci powiedzieć, że będziesz dopiero czwartą osobą, nie licząc najwyższych dyrektorów tej firmy, która spotkała się z panem Cainem w ciągu pięciu lat mojej pracy dla niego.
  
  Orville gwizdnął długo.
  
  'To jest coś".
  
  Dotarli do windy. Nie było przycisku w górę ani w dół, tylko mała klawiatura numeryczna na ścianie.
  
  - Czy byłby pan tak uprzejmy i odwrócił wzrok, panie Watson? - powiedział Russel.
  
  Młody Kalifornijczyk zrobił, jak mu kazano. Rozległa się seria sygnałów dźwiękowych, gdy dyrektor wybierał kod.
  
  - Teraz możesz się odwrócić. Dziękuję.'
  
  Orville znów odwrócił się do niego twarzą. Drzwi windy otworzyły się i weszło dwóch mężczyzn. Znów nie było przycisków, tylko czytnik kart magnetycznych. Russell wyjął swoją plastikową kartę i szybko włożył ją do szczeliny. Drzwi zamknęły się i winda powoli ruszyła w górę.
  
  "Twój szef z pewnością poważnie traktuje swoje bezpieczeństwo" - powiedział Orville.
  
  - Pan Cain otrzymał sporo pogróżek. W rzeczywistości kilka lat temu miał miejsce dość poważny zamach na niego i miał szczęście, że wyszedł z tego bez szwanku. Proszę, nie bój się mgły. To całkowicie bezpieczne.
  
  Orville zastanawiał się, o czym, do diabła, mówił Russell, gdy z sufitu zaczęła opadać cienka mgła. Patrząc w górę, Orville zauważył kilka urządzeń, które wyrzucały świeżą chmurę aerozolu.
  
  'Co się dzieje?'
  
  "To łagodny antybiotyk, który jest całkowicie bezpieczny. Podoba ci się ten zapach?
  
  Cholera, on nawet opryskuje swoich gości, zanim ich zobaczy, aby upewnić się, że nie przekażą mu swoich zarazków. Zmieniłem zdanie. Ten facet nie jest pustelnikiem, to paranoiczny świr.
  
  - Mmm, tak, to dobrze. Minty, prawda?
  
  "Esencja dzikiej mięty. Bardzo orzeźwiający.
  
  Orville zagryzł wargi, żeby powstrzymać się od odpowiedzi, i zamiast tego skupił się na siedmiocyfrowym rachunku, który da Kine'owi, gdy tylko wyjdzie z tej pozłacanej klatki. Ta myśl nieco go ożywiła.
  
  Drzwi windy otworzyły się na wspaniałą przestrzeń wypełnioną naturalnym światłem. Połowę trzydziestego dziewiątego piętra stanowił gigantyczny, przeszklony taras z panoramicznym widokiem na rzekę Hudson. Na wprost leżało Hoboken, a dalej na południe Ellis Island.
  
  'Imponujący'.
  
  "Pan Kine lubi wspominać swoje korzenie. Proszę za mną'. Prosty wystrój kontrastował z majestatycznym widokiem. Podłoga i meble były całkowicie białe. Druga połowa piętra z widokiem na Manhattan była oddzielona od przeszklonego tarasu ścianą, również białą, z kilkoma drzwiami. Russell zatrzymał się przed jednym z nich.
  
  - Bardzo dobrze, panie Watson, pan Kine przyjmie pana teraz. Ale zanim wejdziesz, chciałbym ustalić dla ciebie kilka prostych zasad. Przede wszystkim nie patrz bezpośrednio na niego. Po drugie, nie zadawaj mu pytań. I po trzecie, nie próbuj go dotykać ani zbliżać się do niego. Gdy wejdziesz, zobaczysz mały stolik z kopią twojego raportu i pilotem do prezentacji w Power Point, który otrzymaliśmy od twojego biura dziś rano. Zostań przy stole, przedstaw prezentację i wyjdź, gdy tylko skończysz. Będę tu na ciebie czekał. Jest jasne?'
  
  Orville nerwowo skinął głową.
  
  'Dam z siebie wszystko.'
  
  - No dobrze, wejdź - powiedział Russell, otwierając drzwi.
  
  Kalifornijczyk zawahał się przed wejściem do pokoju.
  
  - Ach, jeszcze jedno. Netcatch znalazł coś interesującego podczas rutynowego śledztwa, które przeprowadziliśmy dla FBI. Istnieją powody, by sądzić, że Kine Industries może stać się celem islamskich terrorystów. Wszystko jest w tym raporcie - powiedział Orville, podając DVD asystentowi. Russell przyjął to ze zmartwionym spojrzeniem. - Uznaj to za uprzejmość z naszej strony.
  
  - Rzeczywiście, bardzo panu dziękuję, panie Watson. I powodzenia.'
  
  
  5
  
  
  
  HOTEL LE MERIDIEN
  
  Amman, Jordania
  
  
  Środa 5 lipca 2006 18:11
  
  
  Po drugiej stronie świata Tahir Ibn Faris, pomniejszy urzędnik w Ministerstwie Przemysłu, opuścił swoje biuro nieco później niż zwykle. Powodem nie było jego oddanie pracy, które zresztą było wzorowe, ale chęć bycia niewidocznym. Dotarcie do miejsca docelowego zajęło mu mniej niż dwie minuty, a nie był to zwykły przystanek autobusowy, ale luksusowy Meridien, najlepszy pięciogwiazdkowy hotel w Jordanii, w którym obecnie mieszkało dwóch dżentelmenów, którzy poprosili o to spotkanie za pośrednictwem dobrze znanego przemysłowiec. Niestety, ten konkretny pośrednik zdobył swoją reputację kanałami, które nie były ani przyzwoite, ani czyste. Tahir podejrzewał więc, że zaproszenie na kawę może mieć wątpliwe implikacje. I chociaż był dumny ze swoich dwudziestu trzech lat uczciwej pracy w Ministerstwie, potrzebował mniej dumy, a coraz więcej gotówki; Powodem jest to, że jego najstarsza córka miała wyjść za mąż, a to miało go drogo kosztować.
  
  Kierując się do jednego z apartamentów dla kadry kierowniczej, Tahir wpatrywał się w swoje odbicie w lustrze, żałując, że nie ma bardziej chciwego wyglądu. Miał zaledwie metr osiemdziesiąt wzrostu, a jego brzuch, siwiejąca broda i rosnąca łysina nadawały mu bardziej wygląd uprzejmego pijaka niż skorumpowanego urzędnika państwowego. Chciał wymazać z jego twarzy najmniejszy ślad szczerości.
  
  To, czego nie dały mu ponad dwie dekady uczciwości, to właściwe nastawienie do tego, co zrobił. Kiedy zapukał do drzwi, jego kolana zaczęły same łomotać. Udało mu się uspokoić na chwilę, zanim wszedł do pokoju, gdzie przywitał go dobrze ubrany Amerykanin, wyglądający na pięćdziesiątkę. Inny mężczyzna, znacznie młodszy, siedział w przestronnym salonie, paląc i rozmawiając przez telefon komórkowy. Kiedy zauważył Tahira, zakończył rozmowę i wstał, by go powitać.
  
  - Ahlan wa sahlan - przywitał go nieskazitelnym arabskim.
  
  Tahir był oszołomiony. Kiedy przy różnych okazjach odmawiał łapówek za przekwalifikowanie gruntów pod przemysł i handel w Ammanie - prawdziwej kopalni złota dla jego mniej skrupulatnych kolegów - nie robił tego z poczucia obowiązku, ale z ofensywnej arogancji ludzi Zachodu, którzy, w kilka minut po spotkaniu z nim na stół rzucono stosy banknotów dolarowych.
  
  Rozmowa z tymi dwoma Amerykanami nie mogła wyglądać bardziej inaczej. Na oczach zdumionych Tahira starszy usiadł przy niskim stoliku, na którym przygotował cztery della, beduińskie dzbanki do kawy i mały palenisko węglowe. Pewną ręką upiekł świeże ziarna kawy na żelaznej patelni i pozwolił im ostygnąć. Następnie zmielił prażone ziarna ze starszymi w mahbash, małym moździerzu. Całemu procesowi towarzyszył nieprzerwany potok rozmów, z wyjątkiem sytuacji, gdy tłuczek rytmicznie uderzał w mahbasz, ponieważ ten dźwięk jest uważany przez Arabów za rodzaj muzyki, której kunszt powinien docenić gość.
  
  Amerykanin dodał nasiona kardamonu i szczyptę szafranu, starannie warząc mieszankę zgodnie z wielowiekową tradycją. Jak to było w zwyczaju, gość - Tahir - trzymał puchar, który nie miał rączki, podczas gdy Amerykanin napełniał go do połowy, gdyż przywilejem gospodarza było być pierwszym, który obsłuży najważniejszą osobę w pokoju. Tahir wypił kawę, wciąż nieco sceptycznie nastawiony do wyników. Myślał, że nie wypije więcej niż jedną filiżankę, bo było już późno, ale po spróbowaniu napoju był tak zachwycony, że wypił jeszcze cztery. Wypiłby szóstą miskę, gdyby nie fakt, że picie równych ilości uważano za niegrzeczne.
  
  "Panie Fallon, nigdy nie wyobrażałem sobie, że ktoś urodzony w kraju Starbucks może tak dobrze wykonywać beduiński rytuał gahwa" - powiedział Tahir. W tym czasie czuł się całkiem komfortowo i chciał, żeby wiedzieli, żeby mógł się dowiedzieć, czego, do diabła, chcieli ci Amerykanie.
  
  Najmłodszy z prezenterów po raz setny wręczył mu złotą papierośnicę.
  
  - Tahir, przyjacielu, przestań nazywać nas po imieniu. Jestem Peter, a to jest Frank - powiedział, zapalając kolejnego Dunhilla.
  
  - Dziękuję, Piotrze.
  
  'Cienki. Teraz, kiedy jesteśmy zrelaksowani, Tahir, czy nie byłoby w złym guście, gdybyśmy rozmawiali o interesach?
  
  Starszy urzędnik znów był mile zaskoczony. Minęły dwie godziny. Arab nie lubi omawiać spraw przed upływem pół godziny, ale ten Amerykanin nawet poprosił go o pozwolenie. W tym momencie Tahir poczuł, że jest gotów przebudować każdy budynek, o który mu chodziło, nawet pałac króla Abdullaha.
  
  "Absolutnie, przyjacielu".
  
  - Dobra, tego właśnie potrzebujemy: licencji dla Kayn Mining Company na wydobywanie fosforanów przez rok, począwszy od dzisiaj.
  
  - To nie będzie łatwe, przyjacielu. Prawie całe wybrzeże Morza Martwego jest już zajęte przez lokalny przemysł. Jak wiecie, fosforany i turystyka to praktycznie jedyne nasze zasoby narodowe.
  
  - Żaden problem, Tahir. Nie interesuje nas Morze Martwe, tylko niewielki obszar o powierzchni około dziesięciu mil kwadratowych, którego środek znajduje się na tych współrzędnych.
  
  Podał Tahirowi kawałek papieru.
  
  '29ў 34' 44" N, 36ў 21' 24" E? Nie możecie być poważni, przyjaciele. Znajduje się na północny wschód od Al-Mudawwara.
  
  - Tak, niedaleko granicy z Arabią Saudyjską. Znamy Tahira.
  
  Jordańczyk spojrzał na nich zmieszany.
  
  "Nie ma fosforanów. To jest pustynia. Minerały są tam bezużyteczne.
  
  - No cóż, Tahir, mamy duże zaufanie do naszych inżynierów, a oni sądzą, że mogą wydobyć znaczne ilości fosforanów na tym obszarze. Oczywiście w geście naszej dobrej woli zostanie panu wypłacona niewielka prowizja.
  
  Oczy Tahira rozszerzyły się, gdy jego nowy przyjaciel otworzył teczkę.
  
  "Ale to musi być..."
  
  - Wystarczy na ślub małej Miyoshi, prawda?
  
  I mały domek na plaży z garażem na dwa samochody, pomyślał Tahir. Ci cholerni Amerykanie pewnie myślą, że są najmądrzejsi i potrafią znaleźć ropę w okolicy. Jakbyśmy nie szukali tam niezliczoną ilość razy. W każdym razie nie zamierzam być tym, który zniszczy ich marzenia.
  
  "Moi przyjaciele, nie ma wątpliwości, że obaj jesteście ludźmi wielkiej wartości i wiedzy. Jestem pewien, że twój interes będzie mile widziany w Jordańskim Królestwie Haszymidzkim.
  
  Pomimo słodkich uśmiechów Petera i Franka, Tahir nadal zastanawiał się, co to wszystko znaczy. Czego do cholery ci Amerykanie szukali na pustyni?
  
  Bez względu na to, jak bardzo zmagał się z tym pytaniem, nawet nie zbliżył się do zasugerowania, że za kilka dni to spotkanie będzie go kosztowało życie.
  
  
  6
  
  
  
  SIEDZIBA GŁÓWNA KAYN INDUSTRIES
  
  NOWY JORK
  
  
  Środa 5 lipca 2006 11:29.
  
  
  Orville znalazł się w zaciemnionym pokoju. Jedynym źródłem światła była mała lampka na mównicy oddalonej o dziesięć stóp, na której stał jego raport wraz z pilotem, tak jak powiedział mu przełożony. Podszedł i wziął pilota. Kiedy tak na nią patrzył, zastanawiając się, jak rozpocząć prezentację, nagle uderzyła go jasna poświata. Mniej niż sześć stóp od miejsca, w którym stał, znajdował się duży ekran o szerokości dwudziestu stóp. Pokazywał pierwszą stronę jego prezentacji z czerwonym logo Netcatch.
  
  - Dziękuję bardzo, panie Kine, i dzień dobry. Zacznę od tego, że to dla mnie zaszczyt...
  
  Rozległ się cichy szum, a obraz na ekranie zmienił się, ukazując tytuł jego prezentacji i pierwsze z dwóch pytań:
  
  
  KIM JEST ksiądz Anthony Fowler?
  
  
  Najwyraźniej pan Kine cenił zwięzłość i kontrolę, a do tego miał pod ręką drugiego pilota, który przyspieszał pracę.
  
  Dobra, stary. Zrozumiałem wiadomość. Przejdźmy do interesów.
  
  Orville nacisnął przycisk pilota, aby otworzyć następną stronę. Przedstawiał księdza o chudej, pomarszczonej twarzy. Łysiał, a to, co mu zostało, było bardzo krótko ostrzyżone. Orville zaczął mówić do ciemności przed nim.
  
  "John Anthony Fowler, alias ojciec Anthony'ego Fowlera, alias Tony Brent. Urodzony 16 grudnia 1951 w Bostonie, Massachusetts. Zielone oczy, około 175 funtów. Niezależny agent CIA i kompletna zagadka. Rozwiązanie tej zagadki wymagało dwóch miesięcy badań dziesięciu moich najlepszych śledczych, którzy pracowali wyłącznie nad tą pracą, a także znacznej ilości gotówki, aby nasmarować ręce niektórym dobrze umiejscowionym źródłom. To w dużej mierze wyjaśnia trzy miliony dolarów, jakie pochłonęło przygotowanie tego raportu, panie Kane.
  
  Ekran znów się zmienił, tym razem pokazując rodzinne zdjęcie: dobrze ubrana para w ogrodzie czegoś, co wyglądało na drogi dom. Obok nich stoi atrakcyjny ciemnowłosy chłopak w wieku około jedenastu lat. Ręka ojca zdawała się ściskać ramię chłopca, a wszyscy trzej mieli napięte uśmiechy.
  
  "Jedyny syn Marcusa Abernathy'ego Fowlera, magnata biznesowego i właściciela Infinity Pharmaceuticals. Dziś jest to firma biotechnologiczna z wielomilionowymi obrotami. Po tym, jak jego rodzice zginęli w podejrzanym wypadku samochodowym w 1984 roku, Anthony Fowler sprzedał firmę wraz z resztą majątku i przekazał wszystko na cele charytatywne. Trzymał rezydencję swoich rodziców w Beacon Hill, wynajmując ją parze z dziećmi. Ale ostatnie piętro zostawił za sobą i przekształcił je w mieszkanie z kilkoma meblami i całą masą książek o filozofii. Zatrzymuje się tam od czasu do czasu, kiedy jest w Bostonie.
  
  Następne ujęcie przedstawiało młodszą wersję tej samej kobiety, tym razem na kampusie uniwersyteckim, ubraną w suknię balową.
  
  Daphne Brent była doświadczoną chemiczką, która pracowała dla Infinity Pharmaceuticals, dopóki właściciel jej nie polubił i pobrali się. Kiedy zaszła w ciążę, Marcus z dnia na dzień zmienił ją w gospodynię domową. To wszystko, co wiemy o rodzinie Fowlerów, poza tym, że młody Anthony poszedł do Stanford zamiast do Boston College, jak jego ojciec.
  
  Następny slajd: młody Anthony, wyglądający na niewiele starszego od nastolatka, z poważnym wyrazem twarzy, stoi pod plakatem z napisem "1971".
  
  W wieku dwudziestu lat ukończył z wyróżnieniem uniwersytet na wydziale psychologii. Najmłodszy w swojej klasie. To zdjęcie zostało zrobione miesiąc przed maturą. Ostatniego dnia semestru spakował walizki i udał się do biura rekrutacji na uczelni. Chciał jechać do Wietnamu.
  
  Na ekranie pojawił się obraz zużytego, pożółkłego formularza, który został wypełniony ręcznie.
  
  "To jest zdjęcie jego AFQT, wojskowego egzaminu kwalifikacyjnego. Fowler zdobył dziewięćdziesiąt osiem na sto. Sierżant był pod takim wrażeniem, że natychmiast wysłał go do Bazy Sił Powietrznych Lackland w Teksasie, gdzie przeszedł podstawowe szkolenie, a następnie przeszedł odprawę pułku spadochronowego dla jednostki specjalnej, która wskrzeszała zestrzelonych pilotów za liniami wroga. Podczas pobytu w Lackland nauczył się taktyki partyzanckiej i został pilotem helikoptera. Po półtorarocznych walkach wrócił do kraju w stopniu porucznika. Wśród jego medali są Purpurowe Serce i Krzyż Sił Powietrznych. W raporcie znajdziesz szczegółowe informacje o działaniach, które przyniosły mu te medale.
  
  Ujęcie kilku mężczyzn w mundurach na lotnisku. Pośrodku stał Fowler ubrany jak ksiądz.
  
  "Po Wietnamie Fowler wstąpił do katolickiego seminarium i został wyświęcony w 1977 roku. Został przydzielony jako kapelan wojskowy w bazie sił powietrznych Spangdal w Niemczech, gdzie został zwerbowany przez CIA. Z jego umiejętnościami językowymi łatwo zrozumieć, dlaczego go chcieli: Fowler biegle włada jedenastoma językami i może dogadać się w piętnastu innych. Ale Kompania nie jest jedynym oddziałem, który go zwerbował.
  
  Kolejne zdjęcie Fowlera w Rzymie z dwoma innymi młodymi księżmi.
  
  "Pod koniec lat siedemdziesiątych Fowler został agentem personalnym firmy. Utrzymuje status kapelana wojskowego i podróżuje do wielu baz Sił Zbrojnych na całym świecie. Informacje, które przekazałem do tej pory, mogły pochodzić z dowolnej liczby agencji, ale to, co zaraz powiem, jest ściśle tajne i bardzo trudne do zdobycia.
  
  Ekran jest wyłączony. W świetle projektora Orville niemal dostrzegł fotel, na którym ktoś siedział. Starał się nie patrzeć bezpośrednio na postać.
  
  Fowler jest agentem Świętego Przymierza, tajnej służby Watykanu. Jest to mała organizacja, zwykle nieznana opinii publicznej, ale aktywna. Jednym z jej osiągnięć jest uratowanie życia byłej prezydent Izraela Goldy Meir, kiedy islamscy terroryści byli bliscy wysadzenia jej samolotu podczas wizyty w Rzymie. Medale zostały przekazane Mossadowi, ale Świętego Przymierza to nie obchodziło. Traktują słowo "tajna służba" dosłownie. Tylko papież i garstka kardynałów są oficjalnie informowani o ich pracy. W międzynarodowej społeczności wywiadowczej Sojusz budzi szacunek i strach. Niestety niewiele mam do dodania na temat historii Fowlera z tą instytucją. Jeśli chodzi o jego pracę dla CIA, moja etyka zawodowa i mój kontrakt z Kompanią uniemożliwiają mi ujawnienie czegokolwiek innego, panie Kine.
  
  Orville odchrząknął. Chociaż nie spodziewał się odpowiedzi ze strony postaci na końcu pokoju, przerwał.
  
  Nie słowo.
  
  "Co do drugiego pytania, panie Kine..."
  
  Orville zastanawiał się przez chwilę, czy powinien ujawnić, że Netcatch nie był odpowiedzialny za znalezienie tej konkretnej informacji. Że przyszedł do jego biura w zapieczętowanej kopercie z anonimowego źródła. I że były w to zaangażowane inne interesy, które wyraźnie chciały, aby Kayn Industries to przejęło. Ale potem przypomniał sobie upokarzającą mgiełkę mentolu i po prostu mówił dalej.
  
  Na ekranie pojawiła się młoda kobieta o niebieskich oczach i miedzianych włosach.
  
  "To jest młody dziennikarz o imieniu..."
  
  
  7
  
  
  
  EDYCJE EL GLOBO
  
  MADRYT, HISZPANIA
  
  
  Czwartek, 6 lipca 2006. 20:29
  
  
  "Andrea! Andrei Otero! Gdzie do diabła jesteś?'
  
  Powiedzieć, że na dźwięk okrzyków redaktora naczelnego w redakcji zapanowała cisza, nie byłoby do końca trafne, bo redakcja dziennika nigdy nie milczy na godzinę przed publikacją. Ale nie było głosów, przez co szum telefonów, radia, telewizorów, faksów i drukarek w tle wydawał się niezręczną ciszą. Szef trzymał walizkę w każdej ręce, a pod pachą miał gazetę. Rzucił walizki przy wejściu do redakcji i skierował się prosto do Biura Współpracy Międzynarodowej, do jedynego wolnego stolika. Ze złością uderzył w nią pięścią.
  
  'Teraz możesz wyjść. Widziałem, jak tam nurkowałeś.
  
  Powoli spod stołu wyłoniła się grzywa miedzianoblond włosów i twarz młodej niebieskookiej kobiety. Próbowała zachowywać się nonszalancko, ale jej twarz była napięta.
  
  'Cześć szefie. Właśnie upuściłem długopis.
  
  Doświadczony reporter wyciągnął rękę i poprawił perukę. Łysienie redaktor naczelnej było tematem tabu, więc na pewno Andrei Otero nie pomogłoby to, że właśnie była świadkiem tego manewru.
  
  - Nie jestem szczęśliwy, Otero. Wcale nie zadowolony. Możesz mi powiedzieć, co się, do cholery, dzieje?
  
  - Co masz na myśli, szefie?
  
  - Masz w banku czternaście milionów euro, Otero?
  
  - Nie ostatni raz, kiedy patrzyłem.
  
  W rzeczywistości, kiedy ostatnio sprawdzała, jej pięć kart kredytowych miało poważny debet, dzięki jej obsesji na punkcie toreb Hermesa i butów Manolo Blahnika. Rozważała zwrócenie się do działu księgowości o zaliczkę na jej premię świąteczną. Przez następne trzy lata.
  
  - Lepiej żebyś miał bogatą ciotkę, która zaraz zdejmie chodaki, bo tyle mnie będziesz kosztował, Otero.
  
  - Nie złość się na mnie, szefie. To, co stało się w Holandii, już się nie powtórzy".
  
  - Nie mówię o twoich rachunkach za obsługę hotelową, Otero. Mówię o François Dupré - powiedział redaktor, rzucając na stół wczorajszą gazetę.
  
  Cholera, o to chodzi, pomyślał Andrea.
  
  'Pewnego dnia! W ciągu ostatnich pięciu miesięcy wziąłem jeden parszywy dzień wolny i wszyscy schrzaniliście.
  
  W jednej chwili cała redakcja, aż do ostatniego reportera, przestała się gapić i odwróciła z powrotem do swoich biurek, nagle znów mogąc skupić się na swojej pracy.
  
  - Chodź, szefie. Marnotrawstwo to marnotrawstwo.
  
  'Sprzeniewierzenie? Tak to nazywasz?
  
  'Z pewnością! Przelewanie ogromnej sumy pieniędzy z kont klientów na konto osobiste to zdecydowanie strata czasu".
  
  "A wykorzystywanie pierwszej strony sekcji międzynarodowej do trąbienia o prostym błędzie popełnionym przez głównego akcjonariusza jednego z naszych największych reklamodawców jest całkowitą porażką, Otero".
  
  Andrea przełknęła ślinę, udając niewinność.
  
  'Głównym akcjonariuszem?'
  
  - Interbank, Otero. Kto, gdybyś nie wiedział, wydał w zeszłym roku na tę gazetę dwanaście milionów euro i zamierzał wydać kolejne czternaście w przyszłym roku. Był zamyślony. Czas przeszły.'
  
  "Główna... prawda nie ma ceny".
  
  - Tak, to jest: czternaście milionów euro. I głowy tych, którzy za to odpowiadają. Ty i Moreno wynoście się stąd. Stracony.'
  
  Wszedł drugi winny, powłócząc nogami. Fernando Moreno był nocnym redaktorem, który anulował nieszkodliwą historię zysków koncernu naftowego i zastąpił ją sensacją Andrei. To był krótki moment odwagi, którego teraz żałował. Andrea spojrzała na swojego kolegę, mężczyznę w średnim wieku, i pomyślała o swojej żonie i trójce dzieci. Przełknęła ponownie.
  
  - Szefie... Moreno nie miał z tym nic wspólnego. To ja zamieściłem artykuł tuż przed oddaniem go do druku.
  
  Twarz Moreno rozjaśniła się na sekundę, po czym powróciła do dawnego wyrazu skruchy.
  
  - Nie udawaj głupca, Otero - powiedział redaktor naczelny. 'To jest niemożliwe. Nie masz pozwolenia na sinienie.
  
  Hermes, system komputerowy w gazecie, pracował nad systemem kolorów. Strony gazety były podświetlane na czerwono, gdy pracował nad nimi reporter, na zielono, gdy szły do redaktora naczelnego w celu zatwierdzenia, a następnie na niebiesko, gdy redaktor nocny oddawał je drukarzowi do druku.
  
  - Zalogowałem się do niebieskiego systemu, używając hasła Moreno, szefie - skłamała Andrea. - On nie miał z tym nic wspólnego.
  
  'O tak? A skąd masz hasło? Możesz to wyjaśnić?'
  
  - Trzyma go w górnej szufladzie biurka. To było proste.'
  
  - Czy to prawda, Moreno?
  
  - No... tak, szefie - powiedział nocny redaktor, starając się nie okazywać ulgi. 'Przepraszam'.
  
  Redaktor naczelny El Globo wciąż nie był usatysfakcjonowany. Odwrócił się do Andrei tak szybko, że peruka zsunęła mu się lekko z łysej głowy.
  
  - Cholera, Otero. myliłem się co do ciebie. Myślałem, że jesteś po prostu idiotą. Teraz rozumiem, że jesteś idiotą i wichrzycielem. Osobiście dopilnuję, by nikt już nigdy nie zatrudnił takiej wrednej suki jak ty.
  
  - Ale, szefie... - Głos Andrei brzmiał desperacko.
  
  - Oszczędzaj oddech, Otero. Jesteś zwolniony.'
  
  ' Nie sądzę...
  
  - Jesteś tak wypalony, że już cię nie widuję. Nawet cię nie słyszę.
  
  Szef odsunął się od biurka Andrei.
  
  Rozglądając się po pokoju, Andrea zobaczyła tylko tyły głów innych reporterów. Moreno podszedł i stanął obok niej.
  
  "Dziękuję, Andreo".
  
  'Wszystko w porządku. Byłoby szaleństwem, gdybyśmy oboje zostali zwolnieni.
  
  Moren potrząsnął głową. - Przykro mi, że musiałeś mu powiedzieć, że włamałeś się do systemu. Teraz jest tak zły, że naprawdę utrudni ci tam życie. Wiesz, co się dzieje, kiedy wyrusza na jedną ze swoich krucjat...
  
  "Wygląda na to, że już się zaczęło" - powiedziała Andrea, wskazując na redakcję. "Nagle staję się trędowaty. Cóż, to nie tak, że wcześniej byłem czyimś ulubieńcem".
  
  - Nie jesteś złym człowiekiem, Andreo. Właściwie, jesteś całkiem nieustraszonym reporterem. Ale jesteś samotnikiem i nigdy nie przejmuj się konsekwencjami. Mimo wszystko, powodzenia.'
  
  Andrea przysięgła sobie, że nie będzie płakać, że jest silną i niezależną kobietą. Zacisnęła zęby, gdy strażnicy pakowali jej rzeczy do pudła iz wielkim trudem udało jej się dotrzymać obietnicy.
  
  
  8
  
  
  
  APARTAMENT ANDREA OTERO
  
  MADRYT, HISZPANIA
  
  
  czwartek 6 lipca 2006 r 23:15
  
  
  To, czego Andrea najbardziej nienawidziła od czasu, gdy Eve odeszła na dobre, to dźwięk jej własnych kluczy, kiedy wracała do domu i kładła je na małym stoliku obok drzwi. Odbijały się głuchym echem w korytarzu, który zdaniem Andrei podsumowywał jej życie.
  
  Kiedy była tam Eva, wszystko wyglądało inaczej. Podbiegała do drzwi jak mała dziewczynka, całowała Andreę i zaczynała bełkotać o tym, co zrobiła lub o ludziach, których spotkała. Andrea, przytłoczona wichurą, która uniemożliwiła jej dotarcie do sofy, modliła się o ciszę i spokój.
  
  Jej modlitwy zostały wysłuchane. Eva odeszła pewnego ranka, trzy miesiące temu, tak jak się pojawiła: nagle. Nie było płaczu, łez, żalu. Andrea prawie nic nie powiedziała, nawet poczuła ulgę. Będzie miała mnóstwo czasu na wyrzuty sumienia później, kiedy ciche echo brzęku kluczy zakłóci ciszę jej mieszkania.
  
  Próbowała różnych sposobów radzenia sobie z pustką: zostawiała włączone radio, kiedy wychodziła z domu, wkładała klucze z powrotem do kieszeni dżinsów, gdy tylko weszła, rozmawiając ze sobą. Żadna z jej sztuczek nie była w stanie zamaskować ciszy, ponieważ pochodziła ona z wewnątrz.
  
  Teraz, gdy weszła do mieszkania, kopnęła nogą ostatnią próbę bycia sama: pomarańczowego pręgowanego kota. W sklepie zoologicznym kot wydawał się słodki i kochający. Andrea potrzebowała prawie czterdziestu ośmiu godzin, żeby zacząć go nienawidzić. Pasowało jej to. Mógłbyś poradzić sobie z nienawiścią. To było aktywne: po prostu nienawidziłeś kogoś lub czegoś. To, czego nie mogła znieść, to rozczarowanie. Po prostu musiałeś sobie z tym poradzić.
  
  'Cześć LB. Zwolnili mamę. Co o tym myślisz?'
  
  Andrea nadała mu imię LB, skrót od "Little Bastard", po tym, jak potwór zinfiltrował łazienkę i udało mu się wytropić i rozerwać drogą tubkę szamponu. LB nie wydawał się być pod wrażeniem wiadomości, że jego kochanka została zwolniona.
  
  - Nie obchodzi cię to, prawda? Chociaż powinieneś - powiedziała Andrea, wyjmując puszkę whisky z lodówki i wylewając jej zawartość na półmisek przed L.B. - Kiedy nie będziesz miał co jeść, sprzedam cię do chińskiej restauracji pana Wonga na rogu. Potem pójdę i zamówię kurczaka z migdałami.
  
  Myśl o tym, że to część menu w chińskiej restauracji, nie ograniczyła apetytu LB. Kot nie szanował niczego ani nikogo. Żył we własnym świecie, porywczy, apatyczny, niezdyscyplinowany i dumny. Andrzej go nienawidził.
  
  Ponieważ tak bardzo przypomina mi mnie samą, pomyślała.
  
  Rozejrzała się wokół, zirytowana tym, co zobaczyła. Regały były pokryte kurzem. Na podłodze leżały resztki jedzenia, zlew był zakopany pod górą brudnych naczyń, a rękopis niedokończonej powieści, którą zaczęła trzy lata temu, leżał porozrzucany po podłodze w łazience.
  
  Gówno. Gdybym tylko mógł zapłacić za sprzątaczkę kartą kredytową...
  
  Jedynym miejscem w mieszkaniu, w którym panował porządek, była ogromna - dzięki Bogu - szafa w jej sypialni. Andrea bardzo uważała na swój strój. Reszta mieszkania wyglądała jak strefa wojny. Uważała, że jej bałagan był jednym z głównych powodów zerwania z Ewą. Byli razem dwa lata. Młody inżynier był maszyną sprzątającą, a Andrea pieszczotliwie nazwał ją Romantycznym Odkurzaczem, ponieważ lubiła sprzątać mieszkanie przy akompaniamencie Barry'ego White'a.
  
  W tym momencie, kiedy przyglądała się katastrofie, jaką stało się jej mieszkanie, Andrea doznała objawienia. Posprząta chlew, sprzeda ubrania na eBayu, znajdzie dobrze płatną pracę, spłaci długi i pogodzi się z Evą. Teraz miała cel, misję. Wszystko byłoby idealne.
  
  Poczuła przypływ energii przez jej ciało. Trwało to dokładnie cztery minuty i dwadzieścia siedem sekund, czyli dokładnie tyle, ile zajęło jej otwarcie worka na śmieci, wyrzucenie jednej czwartej resztek na stół wraz z kilkoma brudnymi naczyniami, których nie dało się uratować, poruszenie przypadkowo z miejsca na miejsce, a następnie przewrócić książkę, którą czytała poprzedniej nocy, tak że fotografia w środku spadła na podłogę.
  
  Oni są razem. Ostatni, który wzięli.
  
  To jest bezużyteczne.
  
  Upadła na kanapę, szlochając, gdy worek na śmieci wysypał część swojej zawartości na dywan w salonie. FUNT. podszedł i ugryzł kawałek pizzy. Ser zaczął się zielenić.
  
  - To oczywiste, prawda, LB? Nie mogę uciec od tego, kim jestem, przynajmniej nie z mopem i miotłą.
  
  Kot nie zwrócił na to najmniejszej uwagi, ale podbiegł do wejścia do mieszkania i zaczął ocierać się o framugę drzwi. Andrea wstała automatycznie, zdając sobie sprawę, że ktoś zamierza zadzwonić.
  
  Jaki szaleniec mógł przyjść o takiej porze nocy?
  
  Otworzyła drzwi, zaskakując gościa, zanim zdążył zadzwonić.
  
  'Cześć piękna'.
  
  "Myślę, że wieści szybko się rozchodzą".
  
  - Są złe wieści. Jeśli zaczniesz płakać, odejdę stąd.
  
  Andrea odsunęła się na bok, jej wyraz obrzydzenia wciąż malował się na twarzy, ale potajemnie poczuła ulgę. Powinna była się domyślić. Enrique Pascual był jej najlepszym przyjacielem i ramieniem, na którym mogła się wypłakać przez lata. Pracował w jednej z głównych stacji radiowych w Madrycie i za każdym razem, gdy Andrea się potykał, Enrique pojawiał się w jej drzwiach z butelką whisky i uśmiechem. Tym razem musiał pomyśleć, że jest w szczególnej potrzebie, bo whisky miała dwanaście lat, a na prawo od jego uśmiechu widniał bukiet kwiatów.
  
  - Musiałeś to zrobić, prawda? Superreporter musiał przelecieć jednego z czołowych reklamodawców gazety - powiedział Enrique, idąc korytarzem do salonu, nie potykając się o LB. - Czy w tym śmietniku jest czysty wazon?
  
  "Pozwól im umrzeć i daj mi butelkę. Kogo to obchodzi! Nic nie trwa wiecznie.'
  
  "Teraz mnie straciłeś" - powiedział Enrique, chwilowo ignorując kwestię kwiatów. "Mówimy o Eve czy o zwolnieniu?"
  
  - Chyba nie wiem - mruknął Andrea, wychodząc z kuchni ze szklankami w obu dłoniach.
  
  "Gdybyś ze mną spał, może wszystko byłoby jaśniejsze".
  
  Andrea próbowała się nie roześmiać. Enrique Pascual był wysoki, atrakcyjny i idealny dla każdej kobiety w ciągu pierwszych dziesięciu dni związku, a potem zamienił się w koszmar na następne trzy miesiące.
  
  "Gdybym lubiła mężczyzn, byłabyś w mojej pierwszej dwudziestce. Prawdopodobnie.'
  
  Teraz była kolej Enrique na śmiech. Nalał dwa palce czystej whisky. Ledwo miał czas na łyk, kiedy Andrea opróżniła swój kieliszek i sięgnęła po butelkę.
  
  - Uspokój się, Andreo. To nie jest dobry pomysł, aby skończyć w wypadku. Ponownie.'
  
  - Myślę, że to byłby cholernie dobry pomysł. Przynajmniej miałbym kogoś, kto by się mną zaopiekował.
  
  "Dziękuję, że nie doceniasz moich wysiłków. I nie dramatyzuj.
  
  "Myślisz, że utrata ukochanej osoby i pracy w ciągu dwóch miesięcy nie jest dramatyczna? Moje życie to gówno.
  
  'Nie mam zamiaru się z tobą kłócić. Przynajmniej jesteś otoczony przez to, co z niej zostało - powiedział Enrique, wskazując z obrzydzeniem bałagan w pokoju.
  
  - Może mogłabyś być moją sprzątaczką. Jestem pewien, że byłoby to bardziej przydatne niż ten gówniany program sportowy, nad którym udajesz, że pracujesz.
  
  Wyraz twarzy Enrique nie zmienił się. Wiedział, co będzie dalej, i Andrea też. Schowała głowę w poduszce i krzyczała z całych sił. Po kilku sekundach jej krzyk zamienił się w szloch.
  
  "Powinienem był wziąć dwie butelki".
  
  Właśnie w tym momencie zadzwonił telefon komórkowy.
  
  - Myślę, że to twoje - powiedział Enrique.
  
  - Powiedz temu komuś, żeby się odpieprzył - powiedziała Andrea, wciąż chowając twarz w poduszce.
  
  Enrique otworzył telefon eleganckim gestem.
  
  "Potok łez. Cześć...? Poczekaj minutę...'
  
  Podał telefon Andrei.
  
  "Myślę, że lepiej się tym zajmij. Nie znam języków obcych."
  
  Andrea podniosła słuchawkę, wierzchem dłoni otarła łzy i próbowała mówić normalnie.
  
  - Wiesz, która jest godzina, idioto? Andrea powiedziała przez zaciśnięte zęby.
  
  'Przepraszam. Andrea Otero, proszę? - powiedział głos po angielsku.
  
  - Kto to jest? - odpowiedziała w tym samym języku.
  
  - Nazywam się Jacob Russell, panno Otero. Dzwonię z Nowego Jorku w imieniu mojego szefa, Raymonda Kane'a.
  
  "Raymond Kane? Z Kine Industries?
  
  'Tak to jest prawda. I jesteś tą samą Andreą Otero, która w zeszłym roku udzieliła kontrowersyjnego wywiadu prezydentowi Bushowi?
  
  Oczywiście wywiad. Ten wywiad miał duży wpływ w Hiszpanii, a nawet w pozostałej części Europy. Była pierwszą hiszpańską reporterką, która weszła do Gabinetu Owalnego. Niektóre z jej bardziej bezpośrednich pytań - kilka, na które nie uzgodniono z góry i które udało jej się dyskretnie wtrącić - sprawiły, że Teksańczyk był bardziej niż trochę zdenerwowany. Ten ekskluzywny wywiad zapoczątkował jej karierę w El Globo. Przynajmniej nie na długo. I wydawało się, że wstrząsnęło to niektórymi komórkami po drugiej stronie Atlantyku.
  
  - To samo, proszę pana - odparł Andrea. "Więc powiedz mi, dlaczego Raymond Kine potrzebuje świetnego reportera?" - dodała cicho pociągając nosem, zadowolona, że osoba przy telefonie nie widziała w jakim jest stanie.
  
  Russell odchrząknął. - Czy mogę liczyć na to, że nikomu nie powiecie o tym w swojej gazecie, panno Otero?
  
  - Oczywiście - odparł Andrea, zaskoczony ironią.
  
  "Pan Kine chciałby dać ci najwspanialszą ekskluzywność w twoim życiu".
  
  'I? Dlaczego ja?' Andrea powiedziała, składając pisemny apel do Enrique.
  
  Jej przyjaciel wyciągnął z kieszeni notatnik i długopis i podał je jej pytającym spojrzeniem. Andrzej go zignorował.
  
  - Powiedzmy, że podoba mu się twój styl - powiedział Russell.
  
  "Panie Russell, na tym etapie mojego życia trudno mi uwierzyć, że ktoś, kogo nigdy nie spotkałem, dzwoni do mnie z tak niejasną i prawdopodobnie niewiarygodną ofertą".
  
  - Cóż, pozwól, że cię przekonam.
  
  Russell przemawiał przez kwadrans, podczas którego zdumiony Andrea robił ciągłe notatki. Enrique próbował czytać jej przez ramię, ale pajęcze pismo Andrei czyniło to bezużytecznym.
  
  "...dlatego właśnie liczymy na pani obecność na wykopaliskach, pani Otero".
  
  - Czy będzie wywiad na wyłączność z panem Cainem?
  
  "Z reguły pan Kine nie udziela wywiadów. Nigdy.'
  
  "Może pan Kine powinien znaleźć reportera, który dba o zasady".
  
  Zapadła niezręczna cisza. Andrea skrzyżowała palce, modląc się, by jej strzał w ciemności trafił.
  
  - Przypuszczam, że zawsze może być ten pierwszy raz. Czy mamy umowę?
  
  Andrea zastanawiała się nad tym przez kilka sekund. Gdyby to, co obiecał Russell, było prawdą, mogłaby podpisać kontrakt z każdą firmą medialną na świecie. I wyśle temu sukinsynowi kopię czeku do redakcji El Globo.
  
  Nawet jeśli Russell nie mówi prawdy, nie mamy nic do stracenia.
  
  Nie myślała już o tym.
  
  - Możesz zarezerwować dla mnie bilet na następny lot do Dżibuti. Pierwsza klasa.'
  
  Andrzej rozłączył się.
  
  "Nie rozumiałem ani jednego słowa innego niż" pierwsza klasa ", powiedział Enrique. - Czy możesz mi powiedzieć, dokąd idziesz? Był zaskoczony widoczną zmianą nastroju Andrei.
  
  "Gdybym powiedział "na Bahamy", nie uwierzyłbyś mi, prawda?
  
  "Bardzo ładnie", powiedział Enrique, na wpół zirytowany, na wpół zazdrosny. "Przynoszę ci kwiaty, whisky, zdrapuję cię z podłogi i tak mnie traktujesz..."
  
  Udając, że nie słucha, Andrea poszła do sypialni, żeby pozbierać swoje rzeczy.
  
  
  9
  
  
  
  krypta z relikwiami
  
  WATYKAN
  
  
  piątek, 7 lipca 2006 20:29
  
  Pukanie do drzwi sprawiło, że brat Cesareo wzdrygnął się. Nikt nie schodził do krypty, nie tylko dlatego, że dostęp był ograniczony do bardzo niewielu osób, ale także dlatego, że była wilgotna i niezdrowa, pomimo czterech osuszaczy, które nieustannie szumiały w każdym rogu ogromnego pokoju. Zadowolony z towarzystwa, stary dominikanin uśmiechnął się, otwierając opancerzone drzwi, stając na palcach, by objąć gościa.
  
  "Antoni!"
  
  Ksiądz uśmiechnął się i przytulił mniejszego mężczyznę.
  
  "Byłem obok..."
  
  "Przysięgam na Boga, Anthony, jak udało ci się zajść tak daleko?" To miejsce jest od jakiegoś czasu monitorowane przez kamery i alarmy przeciwwłamaniowe.
  
  "Zawsze jest więcej niż jedno wejście, jeśli nie spieszysz się i znasz drogę. Uczyłeś mnie, pamiętasz?
  
  Stary dominikanin jedną ręką masował kozią bródkę, a drugą klepał swój wielki brzuch, śmiejąc się serdecznie. Pod ulicami Rzymu leżał system ponad trzystu mil tuneli i katakumb, z których niektóre znajdowały się ponad dwieście stóp pod miastem. Było to istne muzeum, labirynt krętych, niezbadanych korytarzy, które łączyły niemal każdą część miasta, w tym Watykan. Dwadzieścia lat wcześniej Fowler i brat CesáReo poświęcili swój wolny czas na badanie tych niebezpiecznych i zawiłych tuneli.
  
  Wygląda na to, że Sirin będzie musiał przemyśleć swój nienaganny system bezpieczeństwa. Jeśli taki stary pies jak ty może się tu zakraść... Ale dlaczego nie skorzystać z frontowych drzwi, Anthony? Słyszałem, że nie jesteś już persona non grata w Świętym Oficjum. I chciałbym wiedzieć dlaczego.
  
  "Właściwie, w tej chwili prawdopodobnie jestem zbyt grata jak na gust niektórych ludzi".
  
  - Sirin chce cię z powrotem, prawda? Kiedy ten mały Machiavelli wbije w ciebie zęby, nie odpuści tak łatwo.
  
  - A opiekunowie starych relikwii też potrafią być uparci. Zwłaszcza jeśli chodzi o rzeczy, o których nie powinni wiedzieć.
  
  "Antoni, Antoni. Ta krypta jest najlepiej strzeżoną tajemnicą w naszym maleńkim kraju, ale jej ściany odbijają się echem od plotek. Cesareo machnął ręką.
  
  Fowler podniósł wzrok. Sufit krypty, wsparty na kamiennych łukach, był czarny od dymu milionów świec, które oświetlały pomieszczenie przez prawie dwa tysiące lat. Ostatnio jednak świece zostały zastąpione nowoczesną instalacją elektryczną. Prostokątna przestrzeń miała około dwustu pięćdziesięciu stóp kwadratowych, z których część została wykuta w żywej skale kilofem. Na ścianach, od sufitu do podłogi, znajdowały się drzwi, które skrywały nisze ze szczątkami różnych świętych.
  
  "Spędziłeś zbyt dużo czasu oddychając tym okropnym powietrzem, a to z pewnością nie pomaga również twoim klientom" - powiedział Fowler. "Dlaczego wciąż tu jesteś?"
  
  Mało znanym faktem było to, że przez ostatnie siedemnaście stuleci każdy kościół katolicki, choćby najskromniejszy, miał w ołtarzu ukrytą relikwię świętego. W tym miejscu znajdowała się największa kolekcja takich relikwii na świecie. Niektóre nisze były prawie puste, zawierały tylko niewielkie fragmenty kości, podczas gdy w innych cały szkielet był nienaruszony. Za każdym razem, gdy gdziekolwiek na świecie budowano kościół, młody ksiądz brał od brata Cecilio stalową walizkę i szedł do nowego kościoła, aby umieścić relikwię na ołtarzu.
  
  Stary historyk zdjął okulary i przetarł je brzegiem białej sutanny.
  
  'Bezpieczeństwo. Tradycja. Upór" - powiedział Ces áreo w odpowiedzi na pytanie Fowlera. "Słowa, które definiują naszą Świętą Matkę Kościół".
  
  'Świetnie. Poza tym, że jest wilgotno, to miejsce cuchnie cynizmem.
  
  Kiedy przybył jego przyjaciel, brat CesáReo stuknął w ekran swojego potężnego Macbooka Pro, na którym pisał.
  
  - Oto moje prawdy, Anthony. Czterdzieści lat katalogowania fragmentów kości. Czy kiedykolwiek ssałeś starożytną kość, przyjacielu? Jest to świetna metoda określania, czy kość jest fałszywa, ale pozostawia gorzki smak w ustach. Cztery dekady później nie jestem bliżej prawdy niż wtedy, gdy zaczynałem. Westchnął.
  
  "Cóż, może mógłbyś dostać się na ten twardy dysk i mi pomóc, stary" powiedział Fowler, podając Cesèreo zdjęcie.
  
  "Zawsze coś jest pod ręką, zawsze..."
  
  Dominikanin przerwał w pół zdania. Przez chwilę wpatrywał się krótkowzrocznie w fotografię, po czym podszedł do stołu, przy którym pracował. Ze stosu książek wyciągnął stary tom w klasycznym języku hebrajskim, pokryty śladami ołówka. Przekartkował ją, porównując różne symbole z książką. Zaskoczony podniósł wzrok.
  
  - Skąd to masz, Anthony?
  
  "Z prastarej świecy. Był z emerytowanym nazistą.
  
  - Camilo Sirin przysłał cię, żebyś go sprowadził z powrotem, prawda? Musisz mi wszystko powiedzieć. Nie przegap żadnego szczegółu. Muszę wiedzieć!'
  
  - Powiedzmy, że jestem winien Camilo przysługę i zgadzam się wykonać ostatnią misję dla Świętego Przymierza. Poprosił mnie o odnalezienie austriackiego zbrodniarza wojennego, który ukradł świecę żydowskiej rodzinie w 1943 roku. Świeca była pokryta warstwami złota, a mężczyzna miał ją od wojny. Kilka miesięcy temu dogoniłem go i wziąłem świecę. Po stopieniu wosku znalazłem blachę miedzianą, którą widzicie na zdjęciu.
  
  "Nie masz lepszego z wyższą rozdzielczością?" Ledwo widzę napis na zewnątrz.
  
  - Był złożony zbyt ciasno. Gdybym go całkowicie rozłożył, mógłbym go uszkodzić.
  
  - Dobrze, że tego nie zrobiłeś. To, co możesz zniszczyć, jest bezcenne. Gdzie to teraz jest?'
  
  - Przekazałem to Chirinowi i tak naprawdę nie przywiązywałem do tego większej wagi. Pomyślałem, że ktoś w Kurii tego chce. Potem wróciłem do Bostonu przekonany, że spłaciłem swój dług...
  
  - To nie do końca tak, Anthony - wtrącił spokojny, beznamiętny głos. Właścicielowi głosu udało się wśliznąć do krypty jak doświadczony szpieg, którym był właśnie ten przysadzisty mężczyzna o prostej twarzy, ubrany na szaro. Oszczędzający w słowach i gestami, schował się za kameleonową nicością.
  
  - Wchodzenie do pokoju bez pukania to złe maniery, Sirin - powiedział Cecilio.
  
  - Nieodbieranie odpowiedzi, kiedy się jest wezwanym, to także złe maniery - powiedział szef Świętego Przymierza, wpatrując się w Fowlera.
  
  - Myślałem, że skończyliśmy. Zgodziliśmy się na misję - tylko jedną.
  
  - I wykonałeś pierwszą część: oddałeś świecę. Teraz musisz upewnić się, że to, co zawiera, jest używane prawidłowo.
  
  Zirytowany Fowler nie odpowiedział.
  
  "Być może Anthony bardziej doceniłby swoje zadanie, gdyby zrozumiał jego wagę" kontynuowała Sirin. "Skoro już wiesz, z czym mamy do czynienia, bracie Cecilio, czy byłbyś tak miły i powiedział Anthony'emu, co jest pokazane na tym zdjęciu? "nigdy nie widziałem?"
  
  Dominikanin odchrząknął.
  
  - Zanim to zrobię, muszę wiedzieć, czy on jest autentyczny, Sirin.
  
  'To prawda'.
  
  Mnichowi zaświeciły się oczy. Odwrócił się do Fowlera.
  
  - To, mój przyjacielu, jest mapa skarbów. A dokładniej pół na pół. To znaczy, o ile mnie pamięć nie myli, bo minęło wiele lat, odkąd trzymałem w dłoniach drugą połowę. To jest część, której brakowało w Miedzianym Zwoju z Qumran.
  
  Wyraz twarzy księdza znacznie pociemniał.
  
  'Chcesz mi powiedzieć...
  
  'Tak przyjacielu. Najpotężniejszy obiekt w historii można znaleźć dzięki znaczeniu tych symboli. I wszystkie związane z tym problemy.
  
  'Mój Boże. I to powinno objawić się właśnie w tej chwili.
  
  - Cieszę się, że w końcu zrozumiałeś, Anthony - wtrąciła Sirin. - W porównaniu z tym wszystkie relikwie, które nasz dobry przyjaciel trzyma w tym pokoju, to tylko pył.
  
  - Kto cię naprowadził na trop, Camilo? Dlaczego próbujesz teraz znaleźć doktora Grouse'a, po tak długim czasie? - zapytał brat Cesareo.
  
  "Informacja pochodziła od jednego z dobroczyńców Kościoła, niejakiego pana Kane'a. Dobroczyńca innej wiary i wielki filantrop. Potrzebował nas do odnalezienia Grausa i osobiście zaproponował, że sfinansuje ekspedycję archeologiczną, jeśli uda nam się odzyskać świecę.
  
  'Gdzie?'
  
  "Nie ujawnił dokładnej lokalizacji. Ale znamy teren. Al-Mudawwara, Jordania.
  
  - Świetnie, w takim razie nie ma się czym martwić - przerwał Fowler. "Wiesz, co się stanie, jeśli ktoś nawet o tym wywęszy?" Nikt z uczestników tej ekspedycji nie przeżyje wystarczająco długo, by podnieść łopatę.
  
  - Miejmy nadzieję, że się mylisz. Wyślemy na wyprawę obserwatora: ciebie.
  
  Fowler potrząsnął głową. 'NIE'.
  
  "Zdajesz sobie sprawę z konsekwencji, konsekwencji".
  
  "Moja odpowiedź wciąż brzmi nie".
  
  "Nie możesz odmówić".
  
  - Spróbuj mnie powstrzymać - powiedział ksiądz, kierując się do drzwi.
  
  "Antoni, mój chłopcze". Te słowa towarzyszyły mu, gdy szedł w stronę wyjścia. - Nie mówię, że będę próbował cię powstrzymać. Musisz być tym, który zdecyduje się odejść. Na szczęście przez lata nauczyłem się, jak sobie z tobą radzić. Musiałem pamiętać o jedynej rzeczy, którą cenisz bardziej niż wolność, i znalazłem idealne rozwiązanie.
  
  Fowler zatrzymał się, odwrócony do nich plecami.
  
  - Co zrobiłeś, Camilo?
  
  Sirin zrobiła kilka kroków w jego stronę. Jeśli było coś, czego nie lubił bardziej niż mówienia, to było to podnoszenie głosu.
  
  "W rozmowie z panem Cainem zaproponowałem najlepszego reportera na jego wyprawę. Właściwie jako reporterka jest raczej przeciętna. I nie jest zbyt urocza, ani nerwowa, ani nawet przesadnie szczera. W rzeczywistości jedyną rzeczą, która czyni ją interesującą, jest to, że kiedyś uratowałeś jej skórę. Jak mam to ująć - zawdzięcza ci życie? Więc teraz nie będziesz się spieszyć, żeby ukryć się w najbliższej jadłodajni, bo wiesz, jakie to ryzyko.
  
  Fowler nadal nie oglądał się za siebie. Z każdym słowem Sirin jego dłoń zaciskała się coraz bardziej, aż zacisnęła się w pięść, a paznokcie wbiły się w jego dłoń. Ale ból nie wystarczył. Uderzył pięścią w jedną z nisz. Krypta zatrzęsła się od uderzenia. Drewniane drzwi starożytnego miejsca spoczynku roztrzaskały się, a kość ze zbezczeszczonego sklepienia potoczyła się na podłogę.
  
  Rzepka Świętej Esencji. Biedak, całe życie utykał" - powiedział brat CesáReo, pochylając się, by podnieść relikwię.
  
  Fowler, już zrezygnowany, w końcu odwrócił się w ich stronę.
  
  
  10
  
  
  
  WYCIĄG Z RAYMOND KEN: BIOGRAFIA NIEAUTORYZOWANA
  
  ROBERTA DRISCOLLA
  
  
  Wielu czytelników może zapytać, jak niewykształcony Żyd, który jako dziecko żył z dobroczynności, zdołał stworzyć tak ogromne imperium finansowe. Z poprzednich stron jasno wynika, że przed grudniem 1943 r. Raymond Kine nie istniał. Nie ma wpisu w jego akcie urodzenia, żadnego dokumentu potwierdzającego, że jest obywatelem amerykańskim.
  
  Najbardziej znany okres jego życia rozpoczął się, gdy wstąpił do MIT i zgromadził pokaźną listę patentów. Podczas gdy Stany Zjednoczone były w chwalebnych latach 60., Kine wynalazł układ scalony. Przez pięć lat był właścicielem własnej firmy; w promieniu dziesięciu - połowy Doliny Krzemowej.
  
  Ten okres został dobrze udokumentowany w magazynie Time, wraz z nieszczęściami, które zrujnowały jego życie jako ojca i męża...
  
  Być może tym, co najbardziej martwi przeciętnego Amerykanina, jest jego niewidzialność, ten brak przejrzystości, który zmienia kogoś tak potężnego w niepokojącą tajemnicę. Prędzej czy później ktoś musi rozwiać aurę tajemniczości, która otacza postać Raymonda Kane'a...
  
  
  jedenaście
  
  
  
  NA POKŁADZIE "BEHEMOTA"
  
  MORZE CZERWONE
  
  
  Wtorek, 11 lipca 2006 o 16:29.
  
  
  ...ktoś musi rozwiać aureolę tajemnicy otaczającą postać Raymonda Kena...
  
  Andrea uśmiechnęła się szeroko i odłożyła biografię Raymonda Kane'a. To był mroczny, stronniczy kawałek gówna i całkowicie się nim znudziła, kiedy leciała nad Saharą w drodze do Dżibuti.
  
  Podczas lotu Andrea miała czas na to, co robiła rzadko: dobrze się sobie przyjrzała. I zdecydowała, że nie podoba jej się to, co zobaczyła.
  
  Jako najmłodsza z pięciorga rodzeństwa - wszyscy mężczyźni oprócz niej - Andrea dorastała w środowisku, w którym czuła się całkowicie bezpieczna. I to było zupełnie banalne. Jej ojciec był sierżantem policji, a matka zajmowała się domem. Mieszkali w dzielnicy robotniczej i prawie co wieczór jedli makaron, aw niedziele kurczaki. Madryt to piękne miasto, ale dla Andrei służyło jedynie podkreśleniu przeciętności jej rodziny. W wieku czternastu lat poprzysięgła sobie, że w chwili, gdy skończy osiemnaście, wyjdzie za drzwi i nigdy nie wróci.
  
  Oczywiście, kłótnia z tatą o twoją orientację seksualną przyspieszyła twój wyjazd, prawda, kochanie?
  
  Przebyła długą drogę od chwili, gdy opuściła dom - zostałeś wyrzucony - do jej pierwszej prawdziwej pracy, z wyjątkiem tych, które musiała podjąć, aby opłacić czesne dziennikarskie. W dniu, w którym zaczęła pracę w El Globo, czuła się, jakby wygrała los na loterii, ale ta euforia nie trwała długo. Przechodziła z jednej części artykułu do drugiej, za każdym razem czując się, jakby spadała w powietrze, tracąc zarówno perspektywę, jak i kontrolę nad swoim życiem osobistym. Przed wyjazdem trafiła do Działu Zagranicznego...
  
  Wyrzucili cię.
  
  A teraz to niemożliwa przygoda.
  
  Moja ostatnia szansa. Biorąc pod uwagę, jak sprawy mają się z dziennikarzami na rynku pracy, moją następną pracą będzie kasjer w supermarkecie. Po prostu coś we mnie nie działa. Nic nie mogę zrobić dobrze. Nawet Eva, która była najbardziej cierpliwą osobą na świecie, nie mogła ze mną zostać. W dniu, w którym odeszła... Jak mnie nazwała? "Lekkomyślnie poza kontrolą", "emocjonalnie zimny"... Myślę, że "niedojrzały" był najmilszą rzeczą, jaką powiedziała. I musiała to mieć na myśli, bo nawet nie podniosła głosu. Cholera! To jest zawsze takie samo. Tym razem lepiej nie spieprzę.
  
  Andrea przestawiła mentalne tryby i podkręciła głośność w swoim iPodzie. Ciepły głos Alanis Morissette uspokoił jej nastrój. Oparła się na krześle, żałując, że nie jest już u celu.
  
  
  Na szczęście pierwsza klasa miała swoje zalety. Najważniejszą z nich była możliwość wysiadania z samolotu przed wszystkimi innymi. Młody, dobrze ubrany czarny kierowca czekał na nią obok zdezelowanego jeepa na skraju pasa startowego.
  
  Tak sobie. Bez cła, prawda? Pan Russell wszystko załatwił, pomyślała Andrea, schodząc po schodach z samolotu.
  
  'To wszystko?' Kierowca mówił po angielsku, wskazując na torebkę i plecak Andrei.
  
  - Zmierzamy na pieprzoną pustynię, prawda? Jechać dalej.'
  
  Rozpoznała sposób, w jaki kierowca na nią patrzył. Kiedyś była stereotypowa: młoda, blondynka, a więc głupia. Andrea nie była pewna, czy jej beztroski stosunek do ubrań i pieniędzy był sposobem na dalsze zakopywanie się w tym stereotypie, czy też było to jej własne ustępstwo wobec banału. Być może połączenie obu. Ale na tę podróż, jako znak, że zostawiła swoje stare życie za sobą, ograniczyła swój bagaż do minimum.
  
  Gdy jeep pokonał pięć mil do statku, Andrea zrobiła zdjęcia swoim Canonem 5D. (To nie był tak naprawdę jej Canon 5D, ale ten należący do gazety, którego zapomniała zwrócić. Zasługują na to, świnie.) Była wstrząśnięta skrajną biedą tej ziemi. Suchy, brązowy, pokryty kamieniami. Całą stolicę można by pewnie przejść pieszo w dwie godziny. Wydawało się, że nie ma przemysłu, rolnictwa ani infrastruktury. Kurz z kół ich jeepa pokrywał twarze mijanych ludzi. Twarze bez nadziei.
  
  "Świat jest w złej sytuacji, jeśli ludzie tacy jak Bill Gates i Raymond Kane zarabiają więcej w ciągu miesiąca niż produkt narodowy brutto tego kraju w ciągu roku".
  
  Kierowca w odpowiedzi wzruszył ramionami. Znajdowali się już w porcie, najnowocześniejszej i najlepiej utrzymanej części stolicy, a właściwie jedynym źródle jej utrzymania. Dżibuti skorzystało ze swojego korzystnego położenia w Rogu Afryki.
  
  Jeep gwałtownie zahamował. Gdy Andrea odzyskała równowagę, to, co zobaczyła, sprawiło, że opadła jej szczęka. Behemot nie był tak brzydki, jak się spodziewała. Był eleganckim, nowoczesnym statkiem z ogromnym kadłubem pomalowanym na czerwono i nadbudówką pomalowaną na olśniewająco białą farbę na kolor Kayn Industries. Nie czekając na pomoc kierowcy, chwyciła swoje rzeczy i wbiegła po trapie, chcąc jak najszybciej rozpocząć swoją przygodę.
  
  Pół godziny później statek podniósł kotwicę i wyruszył w drogę. Godzinę później Andrea zamknęła się w swojej kabinie z zamiarem samotnego zwymiotowania.
  
  
  Po dwóch dniach przyjmowania płynów jako jedynej rzeczy, z którą mogła sobie poradzić, jej ucho wewnętrzne ogłosiło rozejm i w końcu poczuła się na tyle odważna, by wyjść na zewnątrz zaczerpnąć świeżego powietrza i poznać statek. Ale najpierw postanowiła z całych sił wyrzucić Raymonda Kayna: The Unauthorized Biography za burtę.
  
  "Nie powinieneś był tego robić".
  
  Andrea odwrócił się od poręczy. Po głównym pokładzie szła w jej stronę atrakcyjna ciemnowłosa kobieta po czterdziestce. Była ubrana jak Andrea, w dżinsy i T-shirt, ale miała na sobie białą kurtkę.
  
  'Ja wiem. Zanieczyszczenie środowiska jest złe. Ale spróbuj zamknąć się na trzy dni z tą gównianą książką, a zrozumiesz.
  
  "Byłoby mniej traumatyczne, gdybyś otworzył drzwi do czegoś innego niż zdobycie wody od zespołu. Rozumiem, że zaoferowano ci moje usługi...
  
  Andrea wpatrywała się w książkę, która już unosiła się daleko za poruszającym się statkiem. Czuła się zawstydzona. Nie lubiła, gdy ludzie widzieli ją chorą i nienawidziła czuć się bezbronna.
  
  - Nic mi nie było - powiedział Andrea.
  
  - Rozumiem, ale jestem pewien, że poczułbyś się lepiej, gdybyś wziął dramatmin.
  
  "Tylko gdyby chciał pan mojej śmierci, doktorze..."
  
  "Harel. Czy jest pani uczulona na dimenhydrynaty, panno Otero?
  
  'Między innymi. Proszę, mów mi Andrea.
  
  Doktor Harel uśmiechnęła się, a seria zmarszczek złagodziła jej rysy. Miała piękne oczy, kształtu i koloru migdała, a jej włosy były ciemne i kręcone. Była o dwa cale wyższa od Andrei.
  
  - I możesz mi mówić doktor Harel - powiedziała, wyciągając rękę.
  
  Andrea spojrzała na swoją dłoń, nie podając swojej.
  
  "Nie lubię snobów".
  
  'Ja też. Nie powiem ci jak mam na imię, bo go nie mam. Moi przyjaciele zwykle nazywają mnie doktorem.
  
  Reporter w końcu wyciągnął rękę. Uścisk dłoni lekarza był ciepły i przyjemny.
  
  - To powinno przełamać lody na przyjęciach, doktorze.
  
  - Nie możesz sobie wyobrazić. Zwykle jest to pierwsza rzecz, na którą ludzie zwracają uwagę, kiedy ich spotykam. Przejdźmy się trochę, a powiem ci więcej.
  
  Ruszyli w stronę dziobu statku. W ich kierunku wiał gorący wiatr, który załopotał amerykańską flagą na statku.
  
  "Urodziłem się w Tel Awiwie wkrótce po zakończeniu wojny sześciodniowej" - kontynuował Harel. "Czterech członków mojej rodziny zginęło podczas konfliktu. Rabin zinterpretował to jako zły omen, więc rodzice nie nadali mi imienia" oszukać Anioła Śmierci. Tylko oni znali moje imię.
  
  - I zadziałało?
  
  "Dla Żydów nazwa jest bardzo ważna. Definiuje osobę i ma nad nią władzę. Mój ojciec wyszeptał mi do ucha moje imię podczas mojej bat micwy, kiedy kongregacja śpiewała. Nigdy nie mogę nikomu o tym powiedzieć.
  
  - A może Anioł Śmierci cię odnajdzie? Bez urazy, doktorze, ale to nie ma większego sensu. Ponury Żniwiarz nie szuka cię w książce telefonicznej.
  
  Harel roześmiał się serdecznie.
  
  "Często spotykam się z taką postawą. Muszę ci powiedzieć, że uważam to za odświeżające. Ale moje imię pozostanie tajemnicą.
  
  Andrei uśmiechnął się. Podobał jej się swobodny styl kobiety i patrzyła jej w oczy, być może trochę dłużej, niż było to konieczne lub właściwe. Harel odwrócił wzrok, nieco zaskoczony jej bezpośredniością.
  
  - Co ten bezimienny lekarz robi na pokładzie Behemota?
  
  "Jestem zastępcą, w ostatniej chwili. Do wyprawy potrzebowali lekarza. Więc wszystko jest w moich rękach.
  
  Ładne ręce, pomyślał Andrea.
  
  Dotarli do dziobu. Morze cofnęło się pod nimi, a dzień świecił majestatycznie i jasno. Andrzej rozejrzał się dookoła.
  
  "Kiedy nie czuję, że moje wnętrzności są w blenderze, muszę przyznać, że to piękny statek".
  
  Jego siła jest w jego lędźwiach, a jego siła jest w pępku jego brzucha. Jego kości są jak solidne kawałki miedzi; jego nogi są jak żelazne pręty - wyrecytował pogodnym głosem lekarz.
  
  - Czy wśród załogi są poeci? Andrzej się roześmiał.
  
  'Nie, kochanie. To z Księgi Hioba. Odnosi się do ogromnej bestii o imieniu Behemot, brata Lewiatana.
  
  "Niezła nazwa dla statku".
  
  "W pewnym momencie była to duńska fregata morska typu Hvidbjørnen. Doktor wskazał na metalową płytę o powierzchni około dziesięciu stóp kwadratowych, przyspawaną do pokładu. "Kiedyś była jedna broń. Kine Industries kupiło ten statek za 10 milionów dolarów na aukcji cztery lata temu. Dobry interes.'
  
  - Nie dałbym więcej niż dziewięć i pół.
  
  - Śmiej się, Andreo, ale pokład tej piękności ma dwieście sześćdziesiąt stóp długości; ma własne lądowisko dla helikopterów i może przepłynąć osiem tysięcy mil z prędkością piętnastu węzłów. Mógł podróżować z Kadyksu do Nowego Jorku iz powrotem bez tankowania.
  
  W tym momencie statek pokonał ogromną falę i statek lekko się przechylił. Andrea poślizgnęła się i prawie spadła z poręczy, która na dziobie miała tylko półtorej stopy wysokości. Lekarz złapał ją za koszulkę.
  
  'Uważaj! Gdybyś spadł z taką prędkością, śmigła rozerwałyby cię na kawałki lub utonąłbyś, zanim zdążylibyśmy cię uratować.
  
  Andrea już miała podziękować Harelowi, ale wtedy zauważyła coś w oddali.
  
  "Co jest?", zapytała.
  
  Harel zmrużyła oczy, podnosząc rękę, by osłonić oczy przed blaskiem. Na początku nic nie widziała, ale pięć sekund później była w stanie rozróżnić kształty.
  
  'Wreszcie wszyscy tu jesteśmy. To szef.
  
  'Kto?'
  
  - Nie powiedzieli ci? Pan Cain będzie osobiście nadzorował całą operację.
  
  Andrea odwróciła się z otwartymi ustami. 'Żartujesz?'
  
  Harel potrząsnęła głową. - To będzie moje pierwsze spotkanie z nim - odparła.
  
  "Obiecali mi wywiad z nim, ale myślałem, że to już koniec tej śmiesznej farsy".
  
  - Nie wierzysz, że wyprawa się powiedzie?
  
  - Powiedzmy, że mam wątpliwości co do jej prawdziwego celu. Kiedy pan Russell mnie zatrudnił, powiedział, że szukamy bardzo ważnego reliktu, który zaginął tysiące lat temu. Nie wdawał się w szczegóły.
  
  "Wszyscy jesteśmy w ciemności. Patrz, zbliża się.
  
  Teraz Andrea mogła zobaczyć coś, co wyglądało jak jakiś samolot w odległości około dwóch mil od lewej burty. Zbliżało się szybko.
  
  - Masz rację, doktorze, to samolot!
  
  Reporter musiał podnosić głos, aby przekrzyczeć ryk samolotu i okrzyki marynarzy, gdy zatoczył półkolem wokół statku.
  
  - Nie, to nie samolot - spójrz.
  
  Odwrócili się, by pójść za nim. Samolot, a przynajmniej to, co Andrea uważała za samolot, był małym samolotem, pomalowanym na kolory iz logo Kayn Industries, ale jego dwa śmigła były trzy razy większe niż normalnie. Andrea ze zdumieniem patrzył, jak śmigła zaczęły się obracać, a samolot zaprzestał przelotu nad Behemotem. Nagle zawisło w powietrzu. Śmigła wykonały obrót o dziewięćdziesiąt stopni i niczym helikopter utrzymywały samolot nieruchomo, podczas gdy koncentryczne fale rozlewały się po morzu w dole.
  
  - To jest tiltrotor BA-609. Najlepsze w swojej klasie. To jej pierwsza podróż. Mówią, że był to jeden z własnych pomysłów pana Kine'a.
  
  "Wszystko, co robi ten człowiek, wydaje się imponujące. Chciałbym go poznać.
  
  - Nie, Andreo, poczekaj!
  
  Doktor próbował powstrzymać Andreę, ale ta wślizgnęła się w grupę marynarzy, którzy pochylili się nad relingiem na prawej burcie.
  
  Andrea wspiął się na główny pokład i zszedł po jednej z drabin pod nadbudówką statku, która łączyła się z pokładem rufowym, gdzie teraz zawisł samolot. Na końcu korytarza metr osiemdziesiąt wzrostu blond marynarz zagrodził jej drogę.
  
  - Tylko tyle możesz zrobić, panienko.
  
  'Przepraszam?'
  
  - Może pan obejrzeć samolot, jak tylko pan Kine znajdzie się w swojej kabinie.
  
  'Jest jasne. A gdybym chciał rzucić okiem na pana Kine'a?
  
  - Moje rozkazy nie pozwalają nikomu iść za rufą. Przepraszam.'
  
  Andrea odwrócił się bez słowa. Nie lubiła, gdy jej odmawiano, więc teraz miała podwójną motywację, by oszukać strażników.
  
  Prześlizgnęła się przez jeden z włazów po prawej stronie i weszła do głównej komory statku. Musiała się pospieszyć, zanim zabiorą Caina na dół. Mogłaby spróbować zejść na dolny pokład, ale prawdopodobnie będzie tam jeszcze jeden strażnik. Wypróbowała klamki w kilku drzwiach, aż znalazła te, które nie były zamknięte. To było jak salon z sofą i wytartym stołem do ping-ponga. Na końcu znajdował się duży otwarty iluminator z widokiem na rufę.
  
  Gotowe.
  
  Andrea położyła jedną ze swoich małych stóp na rogu stołu, a drugą na sofie. Przepchnęła ręce przez iluminator, potem głowę i przepchnęła ciało na drugą stronę. Mniej niż dziesięć stóp dalej marynarz w pomarańczowej kamizelce i ochronnikach uszu dawał sygnały pilotowi BA-609, gdy koła samolotu z piskiem uderzały o pokład. Włosy Andrei powiewały na wietrze od łopat śmigła. Instynktownie zrobiła unik, chociaż przysięgała niezliczoną ilość razy, że jeśli kiedykolwiek znajdzie się pod helikopterem, nie będzie naśladować postaci filmowych, które pochylają głowy, mimo że śmigła są prawie pięć stóp nad nimi.
  
  Oczywiście co innego było reprezentować sytuację, a co innego być w niej...
  
  Drzwi BA-609 zaczęły się otwierać.
  
  Andrea poczuła za sobą ruch. Już miała się odwrócić, kiedy została rzucona na ziemię i przygwożdżona do pokładu. Poczuła ciepło metalu na policzku, gdy ktoś usiadł jej na plecach. Wiła się z całych sił, ale nie mogła się uwolnić. Chociaż miała trudności z oddychaniem, zdołała spojrzeć na samolot i zobaczyła opalonego, przystojnego młodego mężczyznę w okularach przeciwsłonecznych i marynarce, który wysiadał z samolotu. Za nim szedł samiec byka ważący około 220 funtów, tak przynajmniej wydawało się Andrei z pokładu. Kiedy ten bydlak na nią spojrzał, nie zauważyła żadnego wyrazu w jego brązowych oczach. Brzydka blizna biegła od lewej brwi do policzka. W końcu podążał za nim chudy, niski mężczyzna ubrany całkowicie na biało. Nacisk na jej głowę wzmógł się i ledwie widziała ostatniego pasażera, gdy przekraczał jej ograniczone pole widzenia - widziała tylko cienie zwalniających łopat śmigła na pokładzie.
  
  'Puść mnie, dobrze? Ten pieprzony paranoik jest już w swojej kwaterze, więc zejdź mi z drogi.
  
  "Pan Kine nie jest ani szalony, ani paranoikiem. Obawiam się, że cierpi na agorafobię" - odpowiedział jej porywacz po hiszpańsku.
  
  Jego głos nie był głosem marynarza. Andrea dobrze pamiętała ten wykształcony, poważny ton, tak wyważony i powściągliwy, który zawsze przypominał jej Eda Harrisa. Kiedy ucisk na plecach zelżał, zerwała się na równe nogi.
  
  'Ty?'
  
  Przed nią stał ksiądz Anthony Fowler.
  
  
  12
  
  
  
  ZEWNĘTRZNY POCZEK
  
  225 SOMERSET AVENUE,
  
  WASZYNGTON
  
  
  wtorek 11 lipca 2006 r 11:29.
  
  
  Wyższy z dwóch mężczyzn był również młodszy, więc zawsze to on przynosił kawę i jedzenie na znak szacunku. Nazywał się Nazim i miał dziewiętnaście lat. Był w grupie Harufa przez piętnaście miesięcy i był szczęśliwy, bo jego życie nareszcie znalazło sens, ścieżkę.
  
  Nazim był idolem Harufa. Spotkali się w meczecie w Clive Cove w stanie New Jersey. Było to miejsce pełne "zachodnich", jak ich nazywał Haruf. Nazim lubił grać w koszykówkę w pobliżu meczetu, gdzie poznał swojego nowego przyjaciela, który był od niego o dwadzieścia lat starszy. Nazimowi pochlebiło, że ktoś tak dojrzały, a także absolwent college'u, odezwał się do niego.
  
  Teraz otworzył drzwi samochodu i wdrapał się na miejsce pasażera, co nie jest łatwe, gdy ma się sześć stóp i dwa cale wzrostu.
  
  "Znalazłem tylko bar z burgerami. Zamówiłem sałatki i hamburgery. Podał torbę Harufowi, który się uśmiechnął.
  
  "Dziękuję Nazimie. Ale mam ci coś do powiedzenia i nie chcę, żebyś się denerwował.
  
  'Co?'
  
  Haruf wyjął hamburgery z pudeł i wyrzucił je przez okno.
  
  "Te hamburgery dodają lecytynę do swoich hamburgerów i istnieje szansa, że mogą zawierać wieprzowinę. To nie jest halal" - powiedział, odnosząc się do islamskich ograniczeń dotyczących wieprzowiny. 'Przepraszam. Ale sałatki są doskonałe.
  
  Nazim był rozczarowany, ale jednocześnie poczuł się pewniej. Haruf był jego mentorem. Ilekroć Nazim popełnił błąd, Haruf poprawiał go z szacunkiem i uśmiechem, co było dokładnym przeciwieństwem tego, jak traktowali go rodzice Nazima w ciągu ostatnich kilku miesięcy, nieustannie na niego krzycząc, odkąd poznał Harufa i zaczął odwiedzać inny meczet, który był mniejszy i bardziej "poświęcony".
  
  W nowym meczecie imam nie tylko czytał Święty Koran po arabsku, ale także głosił kazania w tym języku. Pomimo faktu, że Nazim urodził się w New Jersey, doskonale czytał i pisał w języku proroka. Jego rodzina pochodziła z Egiptu. Dzięki hipnotycznemu nauczaniu Imama Nazim zaczął widzieć światło. Zerwał z życiem, które prowadził. Miał dobre stopnie i jeszcze w tym samym roku mógł rozpocząć studia inżynierskie, ale zamiast tego Haruf załatwił mu pracę w firmie księgowej prowadzonej przez wierzącego.
  
  Jego rodzice nie zgodzili się z jego decyzją. Nie rozumieli też, dlaczego zamknął się w łazience, żeby się pomodlić. Ale jakkolwiek bolesne były te zmiany, powoli je zaakceptowali. Przed incydentem z Haną.
  
  Uwagi Nazima stawały się coraz bardziej agresywne. Pewnego wieczoru jego siostra Hana, która była od niego o dwa lata starsza, przyszła o drugiej w nocy po piciu z koleżankami. Nazim czekał na nią i skarcił ją za to, jak jest ubrana i za to, że jest trochę pijana. Obelgi leciały tam iz powrotem. W końcu ich ojciec interweniował, a Nazim wycelował w niego palcem.
  
  'Jesteś słaby. Nie wiesz, jak kontrolować swoje kobiety. Pozwalasz swojej córce pracować. Pozwalasz jej prowadzić i nie nalegasz, żeby nosiła welon. Jej miejsce jest w domu, dopóki nie znajdzie męża.
  
  Hana zaczęła protestować, a Nazim ją spoliczkował. To była ostatnia kropla.
  
  - Może i jestem słaby, ale przynajmniej jestem właścicielem tego domu. Wysiadać! Ja cię nie znam. Idź stąd!'
  
  Nazim udał się do Harufa w tym samym ubraniu, które miał na sobie. Płakał trochę tej nocy, ale łzy nie trwały długo. Teraz miał nową rodzinę. Haruf był zarówno jego ojcem, jak i starszym bratem. Nazim bardzo go podziwiał, ponieważ trzydziestodziewięcioletni Haruf był prawdziwym dżihadystą i był na obozach szkoleniowych w Afganistanie i Pakistanie. Dzielił się swoją wiedzą tylko z garstką młodych mężczyzn, którzy podobnie jak Nazim znosili niezliczone zniewagi. W szkole, nawet na ulicy, ludzie nie ufali mu, gdy tylko zobaczyli jego oliwkową skórę i haczykowaty nos i wiedzieli, że jest Arabem. Haruf powiedział mu, że to dlatego, że się go bali, ponieważ chrześcijanie wiedzieli, że wyznawcy islamu są silniejsi i liczniejsi. Nazimowi się podobało. Nadszedł czas, kiedy zasłużył na należyty szacunek.
  
  
  Haruf podniósł szybę po stronie kierowcy.
  
  "Sześć minut i ruszamy".
  
  Nazim spojrzał na niego zmartwiony. Jego przyjaciel zauważył, że coś jest nie tak.
  
  - O co chodzi, Nazimie?
  
  'Nic'.
  
  - To nigdy nic nie znaczy. No dalej, możesz mi powiedzieć.
  
  'To nic'.
  
  Czy to strach? Boisz się?'
  
  'NIE. Jestem żołnierzem Allaha!
  
  "Żołnierze Allaha mogą bać się nazistów".
  
  - Cóż, ja taki nie jestem.
  
  - Czy to strzał z pistoletu?
  
  'NIE!'
  
  - Daj spokój, miałeś czterdzieści godzin ćwiczeń w rzeźni mojego kuzyna. Musiałeś zastrzelić ponad tysiąc krów.
  
  Haruf był także jednym z instruktorów strzelania Nazima, a jednym z ćwiczeń było strzelanie do żywego bydła. W innych przypadkach krowy już nie żyły, ale chciał, żeby Nazim przyzwyczaił się do broni palnej i zobaczył, co kule robią z ciałem.
  
  "Nie, sesje treningowe były dobre. Nie boję się strzelać do ludzi. Chodzi mi o to, że tak naprawdę nie są ludźmi.
  
  Haruf nie odpowiedział. Oparł się o kierownicę, patrząc prosto przed siebie i czekając. Wiedział, że najlepszym sposobem, by Nazim się odezwał, było kilka minut niezręcznej ciszy. Facet zawsze w końcu wygadał wszystko, co go niepokoiło.
  
  - Po prostu... cóż, przepraszam, że nie pożegnałem się z rodzicami - powiedział w końcu.
  
  'Jest jasne. Nadal obwiniasz się za to, co się stało?
  
  'Trochę. Czy się mylę?'
  
  Haruf uśmiechnął się i położył dłoń na ramieniu Nazima.
  
  'NIE. Jesteś wrażliwym i kochającym młodym mężczyzną. Allah obdarzył cię tymi cechami, niech będzie błogosławione jego imię.
  
  - Niech będzie błogosławione jego imię - powtórzył Nazim.
  
  "Dał ci też siłę do przezwyciężenia ich, kiedy tego potrzebujesz. Teraz weź miecz Allaha i czyń jego wolę. Raduj się Nazimie.
  
  Młody człowiek spróbował się uśmiechnąć, ale rezultatem był raczej grymas. Haruf mocniej naciskał na ramię Nazima. Jego głos brzmiał ciepło, kochająco.
  
  - Spokojnie, Nazimie. Dzisiaj Allah nie prosi o naszą krew. Pyta o to innych. Ale nawet gdyby coś się stało, nagrałeś na wideo wiadomość dla swojej rodziny, prawda?
  
  Nazim skinął głową.
  
  - W takim razie nie ma się czym martwić. Twoi rodzice może przenieśli się trochę do krajów zachodnich, ale w głębi duszy są dobrymi muzułmanami. Znają nagrodę za męczennika. A kiedy dotrzesz do następnego życia, Allah pozwoli ci wstawiać się za nimi. Pomyśl tylko, jak oni się czują.
  
  Nazim wyobraził sobie swoich rodziców i siostrę klęczących przed nim, dziękujących mu za zbawienie, błagających o przebaczenie za pomyłkę. W czystej mgle jego fantazji był to najpiękniejszy aspekt następnego życia. W końcu udało mu się uśmiechnąć.
  
  - Zgadza się, Nazimie. Bassamat al-farah jest na twojej twarzy, uśmiech męczennika. To część naszej obietnicy. Część naszej nagrody.
  
  Nazim sięgnął pod kurtkę i ścisnął kolbę pistoletu.
  
  Ona i Haruf spokojnie wysiedli z samochodu.
  
  
  13
  
  
  
  NA POKŁADZIE "BEHEMOTA"
  
  W DRODZE DO ZATOKI AQABA, MORZE CZERWONE
  
  
  Wtorek, 11 lipca 2006 o 17:11
  
  
  'Ty!' - powtórzyła Andrea, bardziej w złości niż zdziwieniu.
  
  Kiedy widzieli się po raz ostatni, Andrea chwiała się niepewnie trzydzieści stóp nad ziemią, ścigana przez nieoczekiwanego wroga. Potem ojciec Fowler uratował jej życie, ale także uniemożliwił jej uzyskanie wspaniałej historii o jej karierze, o której większość reporterów może tylko pomarzyć. Woodward i Bernstein zrobili to z Water-gate, a Lowell Bergman zrobił to z przemysłem tytoniowym. Andrea Otero mógł zrobić to samo, ale ten ksiądz stanął mu na drodze. Przynajmniej ją załatwił - niech mnie diabli, jeśli wiem jak, pomyślała Andrea - ekskluzywny wywiad z prezydentem Bushem, dzięki któremu dostała się teraz na pokład tego statku, a przynajmniej tak przypuszczała. Ale to nie było wszystko, aw tej chwili była bardziej zainteresowana teraźniejszością. Andrea nie zamierzała przegapić takiej okazji.
  
  - Ja też się cieszę, że panią widzę, panno Otero. Widzę, że blizna raczej nie jest wspomnieniem.
  
  Andrea odruchowo dotknęła czoła, miejsca, w którym Fowler założył jej cztery szwy szesnaście miesięcy wcześniej. Pozostała tylko cienka, blada linia.
  
  "Jesteście dobrą parą rąk, ale nie po to tu jesteście. Czy ty mnie szpiegujesz? Znowu próbujesz zrujnować moją pracę?
  
  "Biorę udział w tej wyprawie jako obserwator z Watykanu, nic więcej".
  
  Młody reporter spojrzał na niego podejrzliwie. Z powodu ogromnego upału ksiądz ubrany był w koszulę z krótkimi rękawami i kołnierzykiem, jak duchowny, i dobrze wyprasowane spodnie, całe jak zwykle czarne. Andrea po raz pierwszy spojrzała na swoje opalone dłonie. Jego przedramiona były ogromne, z żyłami grubymi jak długopis.
  
  To nie jest broń biblijna.
  
  - A po co Watykanowi obserwator na ekspedycję archeologiczną?
  
  Ksiądz już miał odpowiedzieć, gdy przerwał im wesoły głos.
  
  'Świetnie! Czy zostaliście już sobie przedstawieni?
  
  Na rufie statku pojawiła się doktor Harel, błyskając czarującym uśmiechem. Andrea nie odwzajemnił uprzejmości.
  
  'Coś w tym stylu. Ksiądz Fowler miał mi właśnie wyjaśnić, dlaczego kilka minut temu zagrał mi Bretta Favre'a.
  
  "Panno Otero, Brett Favre jest rozgrywającym, nie jest zbyt dobrym wślizgiem" - wyjaśnił Fowler.
  
  - Co się stało, ojcze? - zapytał Harel.
  
  - Panna Otero wróciła tutaj, kiedy pan Kine wysiadał z samolotu. Obawiam się, że musiałem ją powstrzymać. Byłem trochę szorstki. Przepraszam.'
  
  Harel skinął głową. 'Rozumiem. Powinieneś wiedzieć, że Andrea nie była na sesji bezpieczeństwa. Nie martw się, ojcze.
  
  "Co masz na myśli mówiąc nie martw się?"
  
  "Spokojnie, Andrea" - powiedział lekarz. "Niestety byłaś chora przez ostatnie czterdzieści osiem godzin i nie byłaś na bieżąco. Pozwól, że cię wprowadzę. Raymond Kane cierpi na agorafobię".
  
  - Właśnie to powiedział mi ojciec Tackler.
  
  "Oprócz tego, że jest księdzem, ksiądz Fowler jest także psychologiem. Proszę, przerwij mi, jeśli coś przegapiłem, ojcze. Andrea, co ty wiesz o agorafobii?
  
  "To strach przed otwartą przestrzenią".
  
  - Tak myśli większość ludzi. W rzeczywistości osoby cierpiące na to schorzenie wykazują znacznie bardziej złożone objawy".
  
  Fowler odchrząknął.
  
  "Agorafobicy boją się przede wszystkim utraty kontroli" - powiedział ksiądz. - Boją się samotności, przebywania w miejscach, z których nie ma wyjścia, czy poznawania nowych ludzi. Dlatego długo siedzą w domu".
  
  "Co się stanie, gdy nie będą w stanie kontrolować sytuacji?" - zapytał Andrzej.
  
  - To zależy od sytuacji. Sprawa pana Kine'a jest szczególnie trudna. Jeśli znajdzie się w trudnej sytuacji, może wpaść w panikę, stracić kontakt z rzeczywistością, zacząć odczuwać zawroty głowy, drżenie i kołatanie serca".
  
  "Innymi słowy, nie mógł być maklerem giełdowym" - powiedziała Andrea.
  
  - Albo neurochirurga - zażartował Harel. "Ale chorzy mogą prowadzić normalne życie. Są znani agorafobicy jak Kim Basinger czy Woody Allen, którzy od lat walczą z chorobą i wychodzą zwycięsko. Pan Kine sam stworzył imperium z niczego. Niestety, w ciągu ostatnich pięciu lat jego stan się pogorszył".
  
  "Zastanawiam się, co, do cholery, sprowokowało tak chorego człowieka do ryzyka wyjścia ze swojej skorupy?"
  
  - Trafiłeś w sedno, Andrea - powiedział Harel.
  
  Andrea zauważyła, że lekarz dziwnie na nią patrzy.
  
  Wszyscy milczeli przez kilka chwil, po czym Fowler wznowił rozmowę.
  
  - Mam nadzieję, że wybaczysz mi moje wcześniejsze nalegania.
  
  - Być może, ale prawie rozwaliłeś mi łeb - powiedziała Andrea, pocierając szyję.
  
  Fowler spojrzał na Harela, który skinął głową.
  
  - Z czasem zrozumiesz, panno Otero... Czy widziała pani ludzi wysiadających z samolotu? - zapytał Harel.
  
  "Był tam młody człowiek o oliwkowej skórze," odpowiedziała Andrea. "Potem mężczyzna po pięćdziesiątce, ubrany na czarno, który miał ogromną bliznę. I wreszcie chudy mężczyzna z siwymi włosami, który, jak sądzę, musi być panem. '
  
  "Ten młody człowiek to Jacob Russell, asystent wykonawczy pana Kane'a," powiedział Fowler. "Ten człowiek z bliznami to Mogens Dekker, szef ochrony w Kine Industries. Zaufaj mi, gdybyś mógł podejść trochę bliżej do Kine'a, biorąc pod uwagę twój zwykły styl, Dekker byłby trochę zdenerwowany, a nie chcesz, żeby tak się stało.
  
  Sygnał ostrzegawczy zabrzmiał od dziobu do rufy.
  
  "Cóż, czas na sesję wprowadzającą" - powiedział Harel. "W końcu wielka tajemnica zostanie ujawniona. Chodźcie za mną".
  
  'Gdzie idziemy?' - zapytała Andrea, kiedy wracali na główny pokład trapem, po którym reporter zjechał kilka minut wcześniej.
  
  "Cały zespół ekspedycji spotka się po raz pierwszy. Wyjaśnią rolę, jaką każdy z nas będzie odgrywał, a co najważniejsze... czego tak naprawdę szukamy w Jordanii".
  
  - A tak przy okazji, doktorze, jaka jest twoja specjalność? - spytała Andrea, kiedy weszli do sali konferencyjnej.
  
  - Medycyna bojowa - powiedział od niechcenia Harel.
  
  
  14
  
  
  
  RODZINNY OŚRODEK COHENÓW
  
  ŻYŁA
  
  
  luty 1943 r
  
  
  Jora Mayer był nieprzytomny ze zmartwienia. W gardle poczuła kwas, który przyprawił ją o mdłości. Nie czuła się tak odkąd skończyła czternaście lat i uciekła przed pogromami w Odessie na Ukrainie w 1906 roku, kiedy jej dziadek trzymał ją za rękę. Miała szczęście w tak młodym wieku znaleźć pracę jako służąca w rodzinie Cohenów, którzy posiadali fabrykę w Wiedniu. Józef był najstarszym z dzieci. Kiedy Shadchan, pośrednik matrymonialny, w końcu znalazł mu miłą żydowską żonę, Jora poszła z nim opiekować się ich dziećmi. Ich pierwsze dziecko, Elan, spędziło swoje wczesne lata w rozpieszczonym i uprzywilejowanym środowisku. Młodszy, Yudel, to inna historia.
  
  Teraz dziecko leżało zwinięte w kłębek na swoim prowizorycznym łóżku, które składało się z dwóch złożonych koców na podłodze. Do wczoraj dzielił łóżko z bratem. Leżąc tam, Yudel wydawał się mały i smutny, a bez rodziców duszna przestrzeń wydawała się ogromna.
  
  Biedny Yudel. Te dwanaście stóp kwadratowych było całym jego światem niemal od urodzenia. W dniu jego narodzin cała rodzina, w tym Jora, była w szpitalu. Żaden z nich nie wrócił do luksusowego apartamentu przy Rinstraße. Był 9 listopada 1938 roku, data, którą świat później uzna za Noc Kryształową, Noc Tłuczonego Szkła. Dziadkowie Yudela zginęli jako pierwsi. Cały budynek przy Rienstraße doszczętnie spłonął wraz z sąsiednią synagogą, podczas gdy strażacy pili i śmiali się. Jedyne, co Coenowie zabrali ze sobą, to trochę ubrań i tajemnicza paczka, której ojciec Yudel użył podczas ceremonii narodzin dziecka. Jora nie wiedział, co to było, ponieważ podczas ceremonii pan Cohen poprosił wszystkich o opuszczenie pokoju, w tym Odile, która ledwo trzymała się na nogach.
  
  Praktycznie bez pieniędzy Josef nie mógł opuścić kraju, ale podobnie jak wielu innych wierzył, że problemy w końcu ustąpią, więc szukał schronienia u kilku swoich katolickich przyjaciół. Nie zapomniał też o Jorze, o którym panna Mayer nigdy nie zapomni w późniejszym życiu. Niewiele przyjaźni mogło wytrzymać straszne przeszkody napotykane w okupowanej Austrii; jednak był jeden, który przeżył. Starzejący się sędzia Rath postanowił pomóc Kohanim, ryzykując własne życie. W swoim domu zbudował schronienie w jednym z pokoi. Własnoręcznie położył ceglaną przegrodę, pozostawiając u podstawy wąski otwór, przez który rodzina mogła wchodzić i wychodzić. Sędzia Rath następnie umieścił niski regał przed wejściem, aby go ukryć.
  
  Rodzina Coenów weszła do żywego grobu pewnej grudniowej nocy 1938 roku, wierząc, że wojna potrwa tylko kilka tygodni. Nie było wystarczająco dużo miejsca, aby wszyscy mogli się położyć w tym samym czasie, a ich jedynymi wygodami była lampa naftowa i wiadro. Jedzenie i świeże powietrze dotarły o pierwszej w nocy, dwie godziny po tym, jak pokojówka sędziego wróciła do domu. Około wpół do pierwszej w nocy stary sędzia zaczął powoli odsuwać regał od dziury. Ze względu na swój wiek mogło minąć prawie pół godziny, z częstymi przerwami, zanim dziura była wystarczająco szeroka, by przepuścić kohanim.
  
  Wraz z rodziną Coenów sędzia był również więźniem tego życia. Wiedział, że mąż służącej był członkiem partii nazistowskiej, więc podczas budowy schronu wysłał ją na kilka dni na wakacje do Salzburga. Kiedy wróciła, powiedział jej, że muszą wymienić rury gazowe. Nie odważył się znaleźć innej pokojówki, bo wzbudziłoby to podejrzenia ludzi i musiał uważać na ilość kupowanego jedzenia. Wraz z racjonowaniem nakarmienie dodatkowych pięciu osób stało się jeszcze trudniejsze. Jora zrobiło mu się żal, gdyż sprzedał większość swojego cennego dobytku, aby kupić na czarnym rynku mięso i ziemniaki, które chował na strychu. W nocy, gdy Jora i Cohenowie wyszli ze swojej kryjówki, boso, jak dziwnie szepczące duchy, starzec przynosił im jedzenie ze strychu.
  
  Cohenowie nie odważyli się pozostać poza swoją kryjówką dłużej niż kilka godzin. Podczas gdy Zhora upewniał się, że dzieci się myją i trochę ruszają, Joseph i Odile spokojnie rozmawiali z sędzią. W ciągu dnia nie mogły narobić najmniejszego hałasu i większość czasu spędzały we śnie lub w stanie półprzytomności, co dla Zhory było jak tortura, dopóki nie usłyszała o obozach koncentracyjnych w Treblince, Dachau i Auschwitz. Najdrobniejsze szczegóły codziennego życia stały się bardziej skomplikowane. Podstawowe potrzeby, takie jak picie czy nawet owinięcie niemowlęcia Yudel, były żmudną rutyną w tak ograniczonej przestrzeni. Jora był nieustannie zdumiony zdolnością komunikowania się Odile Cohen. Wypracowała skomplikowany system znaków, który pozwalał jej na długie i czasem gorzkie rozmowy z mężem bez słowa.
  
  Ponad trzy lata upłynęły w milczeniu. Yudel nauczył się nie więcej niż czterech lub pięciu słów. Na szczęście miał spokojne usposobienie i prawie nigdy nie płakał. Wydawało się, że wolał być trzymany przez Jorę niż przez matkę, ale to nie przeszkadzało Odile. Odile wydawała się troszczyć tylko o Elana, który najbardziej cierpiał z powodu uwięzienia. Był niesfornym, rozpuszczonym pięciolatkiem, gdy w listopadzie 1938 roku wybuchły pogromy, a po ponad tysiącu dniach ucieczki w jego oczach było coś zagubionego, niemal szalonego. Kiedy trzeba było wracać do kryjówki, zawsze wchodził ostatni. Często odmawiał lub zostawał, by trzymać się wejścia. Kiedy to się działo, Yudel przychodził i brał go za rękę, zachęcając Elana do złożenia kolejnej ofiary i powrotu do długich godzin ciemności.
  
  Ale sześć nocy temu Elan nie mógł już tego znieść. Zaczekał, aż wszyscy wrócą do dziury, po czym wymknął się i wyszedł z domu. Artretyczne palce sędziego ledwie dotknęły koszuli chłopca, zanim zniknął. Joseph próbował za nim podążyć, ale zanim wyszedł na zewnątrz, nie było śladu Elana.
  
  Wiadomość ukazała się trzy dni później w Kronen Zeitung. Młody żydowski chłopiec upośledzony umysłowo, najwyraźniej bez rodziny, został umieszczony w Centrum Dziecka w Spiegelgrund. Sędzia był przerażony. Kiedy wyjaśnił, słowa utknęły mu w gardle, co prawdopodobnie spotkało ich syna, Odile wpadła w histerię i nie chciała słuchać głosu rozsądku. Jora poczuła się słabo, gdy zobaczyła, jak Odile wychodzi przez drzwi, niosąc tę samą paczkę, którą przynieśli do swojej kryjówki, tę samą, którą zabrali do szpitala lata temu, kiedy urodził się Yudel. Mąż Odile towarzyszył jej pomimo jej protestów, ale wychodząc wręczył Jorze kopertę.
  
  "Dla Judela", powiedział. - Nie powinien go otwierać aż do swojej bar micwy.
  
  Od tego czasu minęły dwie straszne noce. Jora nie mógł się doczekać wieści, ale sędzia milczał bardziej niż zwykle. Dzień wcześniej dom był wypełniony dziwnymi dźwiękami. I wtedy, po raz pierwszy od trzech lat, regał zaczął się przesuwać w środku dnia, aw wejściu pojawiła się twarz sędziego.
  
  'Szybko, wyjdź. Nie mamy ani sekundy do stracenia!
  
  Jorah zamrugał. Trudno było rozpoznać jasność na zewnątrz schronu jako światło słoneczne. Yudel nigdy nie widział słońca. Przestraszony zanurkował z powrotem.
  
  - Joro, przepraszam. Wczoraj dowiedziałem się, że Josef i Odil zostali aresztowani. Nic nie mówiłem, bo nie chciałem cię więcej denerwować. Ale nie możesz tu zostać. Zamierzają ich przesłuchać i bez względu na to, jak mocno Kohanim będą się bronić, naziści w końcu dowiedzą się, gdzie jest Yudel.
  
  - Frau Cohen nic nie powie. Ona jest silna.'
  
  Sędzia potrząsnął głową.
  
  - Obiecują uratować życie Elan w zamian za to, że powie jej, gdzie jest dziecko, albo gorzej. Zawsze potrafią skłonić ludzi do rozmowy.
  
  Jora zaczęła płakać.
  
  - Nie ma na to czasu, Jora. Kiedy Josef i Odil nie wrócili, poszedłem odwiedzić przyjaciela w bułgarskiej ambasadzie. Mam dwie wizy wyjazdowe na nazwiska Bilyana Bogomil, mentora, i Michaiła Żiwkowa, syna bułgarskiego dyplomaty. Historia jest taka, że wracasz do szkoły z chłopcem po spędzeniu świąt Bożego Narodzenia z jego rodzicami. Pokazał jej prostokątne bilety. "To są bilety kolejowe do Starej Zagory. Ale ty tam nie pójdziesz.
  
  - Nie rozumiem - powiedział Jora.
  
  - Twoim oficjalnym celem jest Stara Zagora, ale wysiądziesz w Czernawodie. Pociąg zatrzymuje się tam na chwilę. Wyjdziesz, żeby chłopak mógł rozprostować nogi. Z pociągu wyjdziesz z uśmiechem na twarzy. Nie będziesz miał żadnego bagażu ani niczego w swoich rękach. Jak tylko możesz, zniknij. Konstanca leży trzydzieści siedem mil na wschód. Będziesz musiał albo iść pieszo, albo znaleźć kogoś, kto zawiezie cię tam wozem.
  
  - Constanza - powtórzył Jorah, próbując przypomnieć sobie wszystko w jej zamieszaniu.
  
  "Kiedyś to była Rumunia. Teraz jest Bułgaria. Kto wie, co wydarzy się jutro? Ważne jest to, że jest to port i naziści nie obserwują go zbyt uważnie. Stamtąd można popłynąć statkiem do Stambułu. A ze Stambułu możesz pojechać wszędzie.
  
  "Ale my nie mamy pieniędzy na bilet".
  
  - Oto kilka notatek z podróży. A w tej kopercie jest dość pieniędzy, żeby zarezerwować bezpieczny transport dla was dwojga.
  
  Jora rozejrzał się. W domu nie było prawie żadnych mebli. Nagle zdała sobie sprawę, co to były za dziwne dźwięki poprzedniego dnia. Starzec zabrał prawie wszystko, co miał, aby dać im szansę na ucieczkę.
  
  - Jak możemy panu podziękować, sędzio Rath?
  
  'Nie ma potrzeby. Twoja podróż będzie bardzo niebezpieczna i nie jestem pewien, czy wizy wyjazdowe cię ochronią. Boże, wybacz mi, ale mam nadzieję, że nie wysyłam cię na pewną śmierć.
  
  
  Dwie godziny później Jora zdołał wciągnąć Yudela po schodach budynku. Już miała wyjść na zewnątrz, gdy usłyszała, jak ciężarówka zatrzymuje się na chodniku. Każdy, kto żył pod nazistami, wiedział dokładnie, co to oznaczało. Wszystko brzmiało jak kiepska melodia, zaczynając od pisku hamulców, po którym ktoś wykrzykiwał rozkazy i głuche staccato butów na śniegu, które stawało się wyraźniejsze, gdy buty uderzały o drewnianą podłogę. W tym momencie modliłeś się o ustanie dźwięków; zamiast tego nastąpiło złowrogie crescendo, którego kulminacją było walenie w drzwi. Po przerwie rozległ się chór szlochów, przerywany solówkami karabinów maszynowych. A kiedy muzyka ucichła, znowu zapalono światła, ludzie wrócili do swoich stolików, a matki uśmiechały się i udawały, że w okolicy nic się nie wydarzyło.
  
  Jora, która dobrze znała melodię, schowała się pod schodami, gdy tylko usłyszała pierwsze nuty. Kiedy jego koledzy wyważyli drzwi Ratha, żołnierz z latarką nerwowo przechadzał się po głównym wejściu. Snop latarki przeciął ciemność, ledwie omijając wysłużony szary but Jory. Yudel chwycił ją z takim zwierzęcym strachem, że Zhora musiał zagryźć wargi, żeby nie krzyknąć z bólu. Żołnierz podszedł do nich tak blisko, że poczuli zapach jego skórzanej kurtki, zimnego metalu i oleju do broni.
  
  Na schodach rozległ się głośny strzał. Żołnierz przerwał poszukiwania i pobiegł na górę do swoich towarzyszy, którzy krzyczeli. Zhora wzięła Yudela na ręce i powoli wyszła na ulicę.
  
  
  15
  
  
  
  NA POKŁADZIE BEHEMO
  
  W DRODZE DO ZATOKI AQABA, MORZE CZERWONE
  
  
  Wtorek, 11 lipca 2006 o 18:03.
  
  
  W pokoju dominował duży prostokątny stół, zastawiony dwudziestoma starannie ułożonymi teczkami, przed którym siedział mężczyzna. Harel, Fowler i Andrea weszli jako ostatni i mieli zająć pozostałe miejsca. Andrea znalazła się pomiędzy młodą Afroamerykanką ubraną w coś, co przypominało mundur paramilitarny, a starszym mężczyzną, łysiejącym, z gęstymi wąsami. Młoda kobieta zignorowała ją i kontynuowała rozmowę z towarzyszami po jej lewej stronie, którzy byli ubrani mniej więcej tak jak ona, podczas gdy mężczyzna po prawej stronie Andrei wyciągnął rękę grubymi, stwardniałymi palcami.
  
  Tommy Eichberg, kierowca. Ty musisz być panną Otero.
  
  "Kolejna osoba, która mnie zna! Miło mi cię poznać.'
  
  Eichberg uśmiechnął się. Miał okrągłą, sympatyczną twarz.
  
  'Mam nadzieję, że czujesz się lepiej'.
  
  Andrea już miał odpowiedzieć, ale przerwał mu głośny, nieprzyjemny dźwięk, gdy ktoś odchrząknął. Do pokoju wszedł właśnie starszy mężczyzna, który dobiegał siedemdziesiątki. Jego oczy były prawie schowane w gnieździe zmarszczek, co podkreślały maleńkie soczewki jego okularów. Miał ogoloną głowę i wielką siwiejącą brodę, która zdawała się unosić wokół jego ust jak chmura popiołu. Miał na sobie koszulę z krótkimi rękawami, spodnie khaki i grube czarne buty. Zaczął mówić głosem szorstkim i nieznośnym, jak nóż ocierający się o zęby, zanim dotarł do szczytu stołu, na którym ustawiono przenośny ekran elektroniczny. Obok niego siedział asystent Caina.
  
  "Panie i panowie, nazywam się Cecil Forrester i jestem profesorem archeologii biblijnej na Uniwersytecie Massachusetts. To nie Sorbona, ale przynajmniej dom.
  
  Wśród asystentów profesora, którzy tysiąc razy słyszeli ten żart, rozległ się grzeczny śmiech.
  
  - Bez wątpienia od chwili, gdy wszedłeś na pokład tego statku, próbowałeś znaleźć powód tej podróży. Mam nadzieję, że nie kusiło cię to zrobić z góry, biorąc pod uwagę, że twoje, a raczej nasze umowy z Kayn Enterprises wymagają absolutnej tajemnicy od momentu ich podpisania do chwili, gdy nasi spadkobiercy radują się z naszej śmierci. Niestety, warunki mojego kontraktu wymagają ode mnie również zdradzenia ci tajemnicy, co planuję zrobić w ciągu najbliższych półtorej godziny. Nie przerywaj mi, chyba że masz sensowne pytanie. Odkąd pan Russell podał mi twoje dane, znam każdy szczegół, od twojego IQ po twoją ulubioną markę prezerwatyw. Co do ekipy pana Dekkera, niech pan nawet nie trudzi się otwieraniem ust.
  
  Andrea, która była częściowo zwrócona w stronę profesora, usłyszała groźne szepty mężczyzn w mundurach.
  
  - Ten sukinsyn myśli, że jest mądrzejszy od wszystkich innych. Może sprawię, że połknie zęby jeden po drugim.
  
  'Cisza'.
  
  Głos był cichy, ale była w nim taka wściekłość, że Andrea wzdrygnęła się. Odwróciła głowę na tyle, by zobaczyć, że głos należy do Mogensa Dekkera, okaleczonego mężczyzny, który oparł krzesło o przegrodę. Żołnierze natychmiast ucichli.
  
  'Cienki. Cóż, teraz, kiedy wszyscy jesteśmy w tym samym miejscu - kontynuował Cecil Forrester - lepiej przedstawię was sobie nawzajem. Dwudziestu trzech z nas zebrało się razem, by dokonać największego odkrycia wszechczasów, a każdy z was odegra swoją rolę. Znasz już pana Russella po mojej prawej stronie. On jest tym, który cię wybrał.
  
  Asystent Caina skinął głową na powitanie.
  
  Po jego prawej stronie siedzi ksiądz Anthony Fowler, który będzie pełnił funkcję obserwatora Watykanu podczas wyprawy. Obok niego są Nuri Zayit i Rani Peterke, kucharz i pomocnik kucharza. Następnie Robert Frick i Brian Hanley, administracja. '
  
  Dwaj kucharze byli starszymi mężczyznami. Zayit był szczupły, miał mniej więcej sześćdziesiąt lat, miał opuszczone usta, podczas gdy jego asystent był krępy i kilka lat młodszy. Andrea nie potrafiła dokładnie określić jego wieku. Z drugiej strony obaj administratorzy byli młodzi i prawie tak nieznani jak Peterke.
  
  "Oprócz tych wysoko opłacanych pracowników mamy moich bezczynnych i pochlebnych asystentów. Wszyscy mają dyplomy z drogich uczelni i myślą, że wiedzą więcej ode mnie: David Pappas, Gordon Darwin, Kira Larsen, Stowe Erling i Ezra Levin.
  
  Młodzi archeolodzy poruszyli się niespokojnie na krzesłach i starali się wyglądać profesjonalnie. Andrzejowi było ich żal. Musieli mieć około trzydziestki, ale Forrester trzymał ich na krótkiej smyczy, przez co wyglądali na jeszcze młodszych i bardziej niepewnych, niż byli w rzeczywistości - dokładne przeciwieństwo umundurowanych mężczyzn siedzących obok reportera.
  
  "Po drugiej stronie stołu mamy pana Dekkera i jego buldogi: bliźniaków Gottlieb, Aloisa i Alrika; Tevy Waaka, Paco Torres, Marla Jackson i Louis Maloney. Będą odpowiadać za bezpieczeństwo, dodając wysokiej klasy komponent do naszej wyprawy. Ironia tego wyrażenia jest druzgocąca, nie sądzisz?
  
  Żołnierze nie zareagowali, ale Dekker wyprostował swoje krzesło i pochylił się nad stołem.
  
  "Jedziemy do strefy przygranicznej kraju islamskiego. Biorąc pod uwagę charakter naszej... misji, miejscowi mogą stać się agresywni. Jestem pewien, że profesor Forrester doceni poziom naszej ochrony, jeśli do tego dojdzie. Mówił z silnym południowoafrykańskim akcentem.
  
  Forrester otworzył usta, żeby odpowiedzieć, ale coś na twarzy Dekkera musiało go przekonać, że teraz nie czas na kwaśne uwagi.
  
  - Po twojej prawej stronie jest Andrea Otero, nasz oficjalny reporter. Proszę, abyście z nią współpracowali, jeśli i kiedy poprosi o jakiekolwiek informacje lub wywiady, aby mogła opowiedzieć światu naszą historię".
  
  Andrea posłała siedzącym przy stole uśmiech, na co niektórzy odpowiedzieli w ten sam sposób.
  
  "Mężczyzna z wąsami to Tommy Eichberg, nasz główny kierowca. I wreszcie, po prawej, doktor Harel, nasz oficjalny szarlatan.
  
  - Nie martw się, jeśli nie pamiętasz imion wszystkich - powiedziała lekarka, podnosząc rękę - Spędzimy razem sporo czasu w miejscu, które nie słynie z rozrywek, więc poznamy się całkiem nieźle. Nie zapomnij zabrać ze sobą identyfikatora, który załoga zostawiła w twojej kwaterze...
  
  - Jeśli o mnie chodzi, nie ma znaczenia, czy znasz nazwiska wszystkich, dopóki wykonujesz swoją pracę - przerwał stary profesor. "A teraz, jeśli wszyscy zwrócicie uwagę na ekran, opowiem wam historię".
  
  Na ekranie pojawiły się wygenerowane komputerowo obrazy starożytnego miasta. Nad doliną wznosiła się osada z czerwonymi murami i dachami pokrytymi dachówką, otoczona potrójnym zewnętrznym murem. Ulice były pełne ludzi, którzy zajmowali się swoimi codziennymi sprawami. Andrea była zdumiona jakością zdjęć godnych hollywoodzkiej produkcji, ale głos opowiadający dokument należał do profesora. Ten facet ma tak wielkie ego, że nawet nie słyszy, jak źle brzmi jego głos, pomyślała. Przyprawia mnie o ból głowy. Rozpoczął się głos lektora:
  
  Witamy w Jerozolimie. Teraz jest kwiecień 70 rne. Miasto już czwarty rok okupują zbuntowani Zeloci, którzy wypędzili pierwotnych mieszkańców. Rzymianie, oficjalnie władcy Izraela, nie mogą dłużej znosić tej sytuacji, a Rzym nakazuje Tytusowi zastosować drastyczną karę.
  
  Spokojna scena kobiet napełniających swoje naczynia wodą i dzieci bawiących się pod zewnętrznymi ścianami w pobliżu studni została przerwana, gdy na horyzoncie pojawiły się odległe sztandary zwieńczone orłami. Zabrzmiały trąby, a dzieci, nagle przestraszone, pobiegły z powrotem za mury.
  
  W ciągu kilku godzin miasto zostaje otoczone przez cztery rzymskie legiony. To już czwarty atak na miasto. Jego obywatele odparli trzy poprzednie. Tym razem Tytus stosuje sprytną sztuczkę. Pozwala pielgrzymom przybywającym do Jerozolimy na obchody Paschy przekroczyć linię frontu. Po uroczystości krąg się zamyka, a Tytus nie pozwala pielgrzymom odejść. W mieście mieszka obecnie dwa razy więcej ludzi, a jego zasoby żywności i wody szybko się wyczerpują. Legiony rzymskie rozpoczynają atak od północnej strony miasta i niszczą trzeci mur. Jest połowa maja, a upadek miasta to tylko kwestia czasu.
  
  Na ekranie pojawił się taran niszczący zewnętrzną ścianę. Ze łzami w oczach kapłani świątyni na najwyższym wzgórzu w mieście obserwowali, co się dzieje.
  
  Miasto ostatecznie upada we wrześniu, a Tytus spełnia obietnicę złożoną swojemu ojcu, Wespazjanowi. Większość mieszkańców miasta zostaje rozstrzelana lub rozproszona. Ich domy zostały splądrowane, a świątynia zniszczona.
  
  Otoczona trupami grupa rzymskich żołnierzy wyniosła z płonącej świątyni gigantyczną menorę, podczas gdy ich generał z uśmiechem obserwował to z konia.
  
  Druga świątynia Salomona została doszczętnie spalona i tak pozostaje do dziś. Skradziono wiele skarbów świątynnych. Wielu, ale nie wszystkich. Po upadku trzeciego muru w maju ksiądz Yirm əy áhu opracował plan uratowania przynajmniej części skarbu. Wybrał grupę dwudziestu odważnych mężczyzn, rozdając paczki pierwszej dwunastce z dokładnymi instrukcjami, gdzie je zabrać i co z nimi zrobić. Paczki te zawierały bardziej "tradycyjne" skarby świątynne: duże ilości złota i srebra.
  
  Stary ksiądz z białą brodą, ubrany w czarną sutannę, rozmawiał z dwoma młodymi mężczyznami, podczas gdy inni czekali na swoją kolej w dużej kamiennej jaskini oświetlonej pochodniami.
  
  Yirmey áhu powierzył ostatnich ośmiu osobom bardzo specjalną misję, dziesięć razy bardziej niebezpieczną niż reszta.
  
  Trzymając pochodnię, ksiądz poprowadził przez sieć tuneli ośmiu mężczyzn niosących duży przedmiot na noszach.
  
  Za pomocą tajemnych przejść pod świątynią Yirməy ákhu wyprowadził ich z murów i oddalił od armii rzymskiej. Chociaż ten obszar, na tyłach 10. Legionu Fretensis, był od czasu do czasu patrolowany przez rzymską straż, ludziom kapłana udało się im wymknąć, docierając następnego dnia do Richo, współczesnego Jerycha, z ciężkim ładunkiem. I tam ślad znika na zawsze.
  
  Profesor nacisnął przycisk i ekran zgasł. Zwrócił się do publiczności, która czekała niecierpliwie.
  
  "To, co zrobili ci ludzie, było absolutnie niewiarygodne. Przebyli czternaście mil, niosąc ogromny ładunek w około dziewięć godzin. A to był dopiero początek ich podróży.
  
  - Co oni nieśli, profesorze? - zapytał Andrzej.
  
  - Uważam, że to był najcenniejszy skarb - powiedział Harel.
  
  â€" Wszystko w swoim czasie, moi drodzy. Yirm əy áhu wrócił do miasta i spędził następne dwa dni, pisząc bardzo szczególny rękopis na jeszcze bardziej niezwykłym zwoju. Była to szczegółowa mapa z instrukcjami, jak odzyskać różne skarby, które zostały uratowane ze świątyni... ale sam nie mógł sobie z tym poradzić. Była to mapa słowna wyryta na powierzchni miedzianego zwoju długiego na prawie dziesięć stóp.
  
  "Dlaczego miedź?" - zapytał ktoś z tyłu.
  
  "W przeciwieństwie do papirusu czy pergaminu miedź jest niezwykle trwała. Pisanie na nim jest również bardzo trudne. Wykonanie napisu w jednej sesji zajęło pięciu osobom, czasami na zmianę. Kiedy skończyli, Yirm əy áhu podzielił dokument na dwie części, dając pierwszego wysłannika z instrukcjami dotyczącymi jego zachowania społeczności Issei mieszkającej w pobliżu Jerycha. Drugą część dał własnemu synowi, jednemu z koanim, kapłanowi takiemu jak on. Znamy tę historię z pierwszej ręki, ponieważ Yirm "th" hu zapisał to w całości miedzianym rękopisem. Potem wszelkie ślady zaginęły do 1882 roku.
  
  Starzec zatrzymał się, by napić się wody. Przez chwilę nie wyglądał już jak pomarszczona, pompatyczna marionetka, ale bardziej ludzki.
  
  "Panie i panowie, teraz wiecie o tej historii więcej niż większość ekspertów na świecie. Nikt nie ustalił dokładnie, w jaki sposób rękopis został napisany. Jednak stało się dość sławne, gdy jedna z jego części wynurzyła się w 1952 roku w jaskini w Palestynie. Był to jeden z około 85 000 fragmentów tekstu znalezionych w Qumran".
  
  - Czy to słynny miedziany zwój z Qumran? - zapytał dr Harel.
  
  Archeolog ponownie włączył ekran, na którym pojawił się obraz słynnego zwoju: zakrzywiona płytka z ciemnozielonego metalu, pokryta ledwie czytelnym pismem.
  
  - Tak to się nazywa. Badaczy od razu uderzyła niezwykłość odkrycia, zarówno dziwny dobór materiału piśmienniczego, jak i same inskrypcje - z których żadna nie mogła zostać właściwie rozszyfrowana. Od początku było jasne, że jest to lista skarbów zawierająca sześćdziesiąt cztery pozycje. Zapisy dawały wyobrażenie o tym, co zostanie znalezione i gdzie. Na przykład: "Na dnie jaskini, która znajduje się czterdzieści kroków na wschód od Achor Tower, wykop trzy stopy. Znajdziesz tam sześć sztabek złota. Ale wskazówki były niejasne, a opisane ilości wydawały się tak nierealne - coś w rodzaju dwustu ton złota i srebra - że "poważni" badacze myśleli, że to musi być jakiś mit, mistyfikacja lub żart".
  
  "Wydaje się, że to zbyt duży wysiłek dla żartu" - powiedział Tommy Eichberg.
  
  'Dokładnie! Znakomicie, panie Eichberg, znakomicie, zwłaszcza jak na kierowcę - powiedział Forrester, który najwyraźniej nie był w stanie powiedzieć najmniejszego komplementu bez towarzyszącej mu zniewagi. "W 70 AD nie było sklepów z narzędziami. Ogromna płyta zawierająca dziewięćdziesiąt dziewięć procent czystej miedzi musiała być bardzo droga. Nikt nie napisałby dzieła sztuki na tak drogocennej powierzchni. Pojawił się promyk nadziei. Według zwoju z Qumran pozycja numer sześćdziesiąt cztery była "tekstem takim jak ten, z instrukcjami i kodem umożliwiającym odnalezienie opisanych obiektów".
  
  Jeden z żołnierzy podniósł rękę.
  
  "Więc ten starzec, ten Ermijatsko..."
  
  "Yirm əyahu".
  
  "Nieważne. Starzec przeciął to coś na pół iw każdym kawałku był klucz do znalezienia drugiego?
  
  - I obaj musieli być razem, żeby znaleźć skarb. Bez drugiego zwoju nie było nadziei na uporządkowanie spraw. Ale osiem miesięcy temu coś się stało...
  
  - Jestem pewien, że twoi słuchacze woleliby wersję skróconą, doktorze - powiedział z uśmiechem ksiądz Fowler.
  
  Stary archeolog przez kilka sekund wpatrywał się w Fowlera. Andrea zauważyła, że profesor miał trudności z kontynuacją i zadała sobie pytanie, co do cholery wydarzyło się między tymi dwoma mężczyznami.
  
  'Tak, oczywiście. Cóż, wystarczy powiedzieć, że dzięki staraniom Watykanu wreszcie pojawiła się druga połowa zwoju. Był przekazywany z ojca na syna jako przedmiot święty. Obowiązkiem rodziny było zapewnienie mu bezpieczeństwa aż do właściwego czasu. To, co zrobili, to ukryli to w świecy, ale w końcu nawet oni stracili pojęcie, co jest w środku.
  
  - To mnie nie dziwi. Było - ile? - siedemdziesiąt, osiemdziesiąt pokoleń? To cud, że przez cały ten czas kontynuowali tradycję chronienia świecy - powiedział ktoś siedzący przed Andreą. To był recepcjonista, Brian Hanley, pomyślała.
  
  "My, Żydzi, jesteśmy cierpliwym narodem" - powiedział szef kuchni Nuri Zayit. "Czekaliśmy na Mesjasza przez trzy tysiące lat".
  
  "I będziesz musiał poczekać jeszcze trzy tysiące", powiedział jeden z żołnierzy Dekkera. Paskudnemu żartowi towarzyszyły głośne wybuchy śmiechu i oklaski. Ale nikt inny się nie śmiał. Członkowie ekspedycji byli Żydami. Czuła napięcie budynek w pokoju.
  
  "Zajmijmy się tym" - powiedział Forrester, ignorując drwiny żołnierzy. "Tak, to był cud. Spójrz na to".
  
  Jeden z asystentów przyniósł drewniane pudełko o długości około trzech stóp. Wewnątrz, pod szkłem ochronnym, znajdowała się miedziana tabliczka pokryta żydowskimi symbolami. Wszyscy, łącznie z żołnierzami, wpatrywali się w obiekt i zaczęli go komentować przyciszonymi głosami.
  
  "Wygląda prawie jak nowy".
  
  - Tak, Miedziany Zwój z Qumran musi być starszy. Nie jest błyszczący i pokrojony w małe paski.
  
  "Zwój z Qumran wydaje się być starszy, ponieważ był wystawiony na działanie powietrza" - wyjaśnił profesor - "i został pocięty na paski, ponieważ badacze nie mogli znaleźć innego sposobu otwarcia go w celu odczytania zawartości". Drugi zwój był chroniony przed utlenianiem przez pokrycie go woskiem. Dlatego tekst jest tak wyraźny, jak w dniu, w którym został napisany. Nasza własna mapa skarbów.
  
  - Więc udało ci się to rozszyfrować?
  
  - Kiedy już mieliśmy drugi zwój, odgadnięcie, co zawierał pierwszy, było dziecinnie proste. Nie było łatwo utrzymać odkrycie w tajemnicy. Proszę nie pytać mnie o szczegóły faktycznego procesu, ponieważ nie jestem upoważniony do ujawnienia więcej, a poza tym nie zrozumiałbyś tego.
  
  - Więc idziemy szukać stosu złota? Czy to nie jest zbyt banalne jak na tak pretensjonalną wyprawę? Albo dla kogoś, kto ma pieniądze wychodzące z uszu, jak pan Kine? - zapytał Andrzej.
  
  - Panno Otero, nie szukamy stosu złota. Właściwie już coś odkryliśmy.
  
  Stary archeolog dał znak jednemu ze swoich pomocników, który rozłożył na stole kawałek czarnego filcu iz pewnym wysiłkiem położył na nim błyszczący przedmiot. Była to największa sztabka złota, jaką Andrea kiedykolwiek widziała: mniej więcej wielkości męskiego przedramienia, ale z grubsza ukształtowana, prawdopodobnie odlana w jakiejś tysiącletniej odlewni. Chociaż jego powierzchnia była usiana małymi kraterami, wybojami i wybojami, była bardzo piękna. Wszystkie oczy w pokoju były skupione na obiekcie i rozległy się pełne podziwu gwizdy.
  
  "Korzystając ze wskazówek z drugiego zwoju, odkryliśmy jedną z kryjówek opisanych w Miedzianym Zwoju z Qumran. To było w marcu tego roku, gdzieś na Zachodnim Brzegu. Takich sztabek złota było sześć.
  
  'Ile to kosztuje?'
  
  "Około trzystu tysięcy dolarów..."
  
  Gwizdy zamieniły się w okrzyki.
  
  "...ale zaufaj mi, to nic w porównaniu z wartością tego, czego szukamy: najpotężniejszego obiektu w historii ludzkości".
  
  Forrester wykonał gest i jeden z asystentów objął bar, ale zostawił czarny filc. Archeolog wyjął z teczki arkusz papieru milimetrowego i położył go w miejscu, gdzie leżała sztabka złota. Wszyscy pochylili się do przodu, chcąc zobaczyć, co to było. Wszyscy natychmiast rozpoznali narysowany na nim przedmiot.
  
  "Panie i panowie, jesteście dwudziestoma trzema osobami, które zostały wybrane do zwrotu Arki Przymierza".
  
  
  16
  
  
  
  NA POKŁADZIE "BEHEMOTA"
  
  MORZE CZERWONE
  
  
  Wtorek, 11 lipca 2007 o 19:17.
  
  
  Przez salę przetoczyła się fala zdumienia. Wszyscy podnieceni zaczęli mówić, a potem zasypali archeologa pytaniami.
  
  "Gdzie jest Arka?"
  
  'Co jest w środku...?'
  
  'Jak możemy pomóc...?'
  
  Andrea była zszokowana reakcją asystentów, a także jej własną. Te słowa "Arka Przymierza" miały magiczny dźwięk, który podkreślał archeologiczną wagę znalezienia obiektu sprzed ponad dwóch tysięcy lat.
  
  Nawet wywiad z Cainem nie mógł tego przebić. Russell miał rację. Jeśli znajdziemy Arkę, będzie to sensacja stulecia. Dowód na istnienie Boga...
  
  Jej oddech przyspieszył. Nagle miała setki pytań do Forrestera, ale od razu wiedziała, że nie ma sensu ich zadawać. Starzec przywiózł ich w to miejsce, a teraz zamierzał je tam zostawić, błagając o więcej.
  
  Świetny sposób na zachęcenie nas do współpracy.
  
  Jakby potwierdzając teorię Andrei, Forrester spojrzał na grupę jak kot, który połknął kanarka. Gestem kazał im być cicho.
  
  - Wystarczy na dziś. Nie chcę dać ci więcej, niż może znieść twój mózg. Resztę damy znać, gdy nadejdzie czas. Na razie oddaję sprawy...
  
  - I na koniec, profesorze - przerwała mu Andrea. Mówiłeś, że było nas dwudziestu trzech, ale ja naliczyłem tylko dwudziestu dwóch. Kogo brakuje?'
  
  Forrester odwrócił się i skonsultował z Russellem, który skinął głową, że może kontynuować.
  
  - Numerem dwudziestym trzecim na wyprawie jest pan Raymond Kane.
  
  Wszystkie rozmowy ustały.
  
  'Co to do cholery znaczy?' - zapytał jeden z najemników.
  
  - To znaczy, że szef wybiera się na ekspedycję. Jak wszyscy wiecie, wszedł na pokład kilka godzin temu i będzie podróżował z nami. Nie uważa pan tego za dziwne, panie Torres?
  
  "Jezu Chryste, wszyscy mówią, że ten starzec jest szalony" - odpowiedział Torres. "Wystarczająco trudno jest bronić tych, którzy są zdrowi na umyśle, ale szaleni..."
  
  Wydaje się, że Torres pochodził z Ameryki Południowej. Był niski, szczupły, ciemnoskóry i mówił po angielsku z mocnym hiszpańskim akcentem.
  
  - Torres - rozległ się głos za jego plecami.
  
  Żołnierz odchylił się na krześle, ale nie odwrócił się. Dekker najwyraźniej zamierzał dopilnować, by jego człowiek nie wtykał już nosa w cudze sprawy.
  
  Tymczasem Forrester usiadł, a głos zabrał Jacob Russell. Andrea zauważył, że na jego białej kurtce nie było ani jednej zmarszczki.
  
  'Dzień dobry wszystkim. Chcę podziękować profesorowi Cecilowi Forresterowi za jego wzruszającą prezentację. I w imieniu swoim i Kayn Industries, chcę wyrazić moją wdzięczność wam wszystkim za obecność tutaj. Nie mam nic do dodania poza dwiema bardzo ważnymi kwestiami. Po pierwsze, od teraz wszelka komunikacja ze światem zewnętrznym jest surowo zabroniona. Obejmuje to telefony komórkowe, pocztę elektroniczną i pocztę pantoflową. Dopóki nie zakończymy naszej misji, to jest wasz wszechświat. Z czasem zrozumiesz, dlaczego ten środek jest konieczny zarówno dla powodzenia tak delikatnej misji, jak i dla naszego własnego bezpieczeństwa.
  
  Było kilka szeptanych skarg, ale były one połowiczne. Wszyscy już wiedzieli, co powiedział im Russell, ponieważ było to zapisane w długim kontrakcie, który każdy z nich podpisał.
  
  "Druga kwestia jest o wiele bardziej nieprzyjemna. Konsultant ds. bezpieczeństwa dostarczył nam raport, jeszcze niepotwierdzony, że islamska grupa terrorystyczna jest świadoma naszej misji i planuje atak".
  
  'Co...?'
  
  "...to musi być mistyfikacja..."
  
  '... niebezpieczny...'
  
  Asystent Caina podniósł ręce, aby wszystkich uspokoić. Najwyraźniej był gotowy na lawinę pytań.
  
  Nie bój się. Chcę tylko, żebyście byli czujni i nie podejmowali niepotrzebnego ryzyka, a tym bardziej nie mówili nikomu spoza tej grupy o naszym miejscu docelowym. Nie wiem, jak mogło dojść do wycieku, ale zaufaj mi, zbadamy to i podejmiemy odpowiednie działania.
  
  "Czy to mogło pochodzić z rządu jordańskiego?" - zapytał Andrzej. "Grupa taka jak nasza z pewnością przyciągnie uwagę".
  
  "Jeśli chodzi o rząd jordański, jesteśmy komercyjną ekspedycją prowadzącą badania przygotowawcze do kopalni fosforanów w regionie Al Mudawwara w Jordanii, w pobliżu granicy z Arabią Saudyjską. Nikt z was nie przejdzie przez odprawę celną, więc nie martwcie się o swoją przykrywkę.
  
  "Nie martwię się o swoją przykrywkę, martwię się o terrorystów" - powiedziała Kira Larsen, jedna z asystentek profesora Forrestera.
  
  "Nie musisz się o nich martwić, dopóki jesteśmy tutaj, aby cię chronić" - flirtował jeden z żołnierzy.
  
  "Raport nie został potwierdzony, to tylko plotka. A plotki nie mogą cię skrzywdzić - powiedział Russell z szerokim uśmiechem.
  
  Ale potwierdzenie może, pomyślała Andrea.
  
  
  Spotkanie zakończyło się po kilku minutach. Russell, Dekker, Forrester i kilku innych poszło do swoich kwater. Pod drzwiami sali konferencyjnej stały dwa wózki z kanapkami i napojami, które jeden z członków załogi miał przezorność tam zostawić. Oczywiście członkowie ekspedycji byli już odizolowani od załogi.
  
  Ci, którzy pozostali w pokoju, z ożywieniem dyskutowali o nowych informacjach, rzucając się na jedzenie. Andrea odbyła długą rozmowę z doktorem Harelem i Tommym Eichbergiem, jedząc kanapki z pieczoną wołowiną i kilka piw.
  
  - Cieszę się, że odzyskałeś apetyt, Andrea.
  
  - Dzięki, doktorze. Niestety po każdym posiłku moje płuca domagają się nikotyny.
  
  "Będziecie musieli palić na pokładzie" - powiedział Tommy Eichberg. "Wewnątrz Behemotha nie wolno palić. Jak wiesz...'
  
  - Rozkaz pana Kine'a - zarechotała cała trójka, śmiejąc się.
  
  'Tak tak wiem. Nie martw się. Wrócę za pięć minut. Chcę zobaczyć, czy w tym wózku jest coś mocniejszego niż piwo.
  
  
  17
  
  
  
  NA POKŁADZIE BEHEMO
  
  MORZE CZERWONE
  
  
  Wtorek, 11 lipca 2006 o 21:41.
  
  
  Na pokładzie było już ciemno. Andrea wyszła z korytarza i ruszyła powoli w kierunku dziobu statku. Mogłaby się kopnąć w łeb za to, że nie założyła swetra. Temperatura znacznie spadła, a zimny wiatr rozwiewał jej włosy i przyprawiał o dreszcze.
  
  Z jednej kieszeni dżinsów wyciągnęła pogniecioną paczkę papierosów Camel, az drugiej czerwoną zapalniczkę. Nie było to nic specjalnego, po prostu wielokrotnego użytku, z wytłoczonymi kwiatami i prawdopodobnie nie kosztowało więcej niż siedem euro w jakimś domu towarowym, ale był to jej pierwszy prezent od Eve.
  
  Ze względu na wiatr potrzebowała dziesięciu prób, zanim zapaliła papierosa. Ale kiedy już jej się udało, to było boskie. Odkąd weszła na pokład Behemotha, stwierdziła, że palenie jest prawie niemożliwe z powodu choroby morskiej, a nie braku prób.
  
  Ciesząc się dźwiękiem łuku przecinającego wodę, młoda reporterka przeszukała swoją pamięć pod kątem wszystkiego, co pamiętała na temat Zwojów znad Morza Martwego i Miedzianego Zwoju z Qumran. Było ich niewielu. Na szczęście asystenci profesora Forrestera obiecali przeprowadzić z nią szybki kurs, aby mogła dokładniej opisać znaczenie odkrycia.
  
  Andrea nie mogła uwierzyć w swoje szczęście. Wyprawa przebiegła znacznie lepiej, niż sobie wyobrażała. Nawet jeśli nie uda im się znaleźć Arki, a Andrea była pewna, że nigdy tego nie zrobią, jej raport o drugim miedzianym zwoju i odkryciu kawałka skarbu wystarczy, by sprzedać artykuł dowolnej gazecie na świecie.
  
  Najmądrzej byłoby znaleźć agenta, który sprzedałby całą historię. Zastanawiam się, czy lepiej byłoby sprzedawać go na wyłączność jednemu z gigantów, takich jak National Geographic czy New York Times, czy też robić dużo wyprzedaży w mniejszych punktach sprzedaży. Jestem pewna, że takie pieniądze uwolniłyby mnie od długów na kartach kredytowych, pomyślała Andrea.
  
  Zaciągnęła się po raz ostatni papierosem i podeszła do relingu, żeby wyrzucić go za burtę. Szła ostrożnie, pamiętając incydent tamtego dnia z niską poręczą. Kiedy podnosiła rękę, by wyrzucić niedopałek papierosa, dostrzegła twarz doktora Harela, przypominając jej, że zanieczyszczanie środowiska jest złe.
  
  Wow Andrea. Jest nadzieja, nawet dla kogoś takiego jak ty. Wyobraź sobie, że robisz właściwą rzecz, kiedy nikt nie patrzy, pomyślała, gasząc papierosa pod ścianą i wkładając niedopałek do tylnej kieszeni dżinsów.
  
  W tym momencie poczuła, jak ktoś łapie ją za kostki i świat wywraca się do góry nogami. Jej ręce błądziły w powietrzu, próbując coś złapać, ale bezskutecznie.
  
  Upadając, wydawało jej się, że widzi ciemną postać obserwującą ją z poręczy.
  
  Sekundę później jej ciało wpadło do wody.
  
  
  18
  
  
  
  MORZE CZERWONE
  
  Wtorek, 11 lipca 2006 o 21:43.
  
  
  Pierwszą rzeczą, jaką poczuła Andrea, była zimna woda przeszywająca jej kończyny. Wymachiwała rękami, próbując wydostać się na powierzchnię. Dopiero po dwóch sekundach zdała sobie sprawę, że nie wie, która ścieżka prowadzi do góry. Powietrze, które miała w płucach, kończyło się. Odetchnęła powoli, żeby zobaczyć, w którym kierunku poruszają się bąbelki, ale w całkowitej ciemności było to bezużyteczne. Traciła siły, a jej płuca desperacko potrzebowały powietrza. Wiedziała, że jeśli zacznie oddychać wodą, umrze. Zacisnęła zęby, przyrzekła sobie, że nie otworzy ust i spróbowała pomyśleć.
  
  Gówno. Nie może być, po prostu nie jest. To nie może się tak skończyć.
  
  Znów poruszyła ramionami, wierząc, że płynie w kierunku powierzchni, kiedy poczuła, jak coś potężnego ją ciągnie.
  
  Nagle jej twarz znów znalazła się w powietrzu i westchnęła. Ktoś trzymał ją za ramię. Andrea próbowała się odezwać.
  
  'To proste! Oddychaj powoli!' Ojciec Fowler wrzeszczał jej do ucha, przekrzykując ryk śrub napędowych statku. Andrea była zszokowana, widząc, jak siła wody przyciąga ich bliżej tylnej części statku. 'Posłuchaj mnie! Nie odwracaj się jeszcze, bo oboje zginiemy. Zrelaksować się. Zdejmij buty. Poruszaj stopami powoli. Za piętnaście sekund znajdziemy się na martwej wodzie po kilwaterze statku. Wtedy pozwolę ci odejść. Płyń z całych sił!
  
  Andrea zdejmowała buty, cały czas wpatrując się w kipiącą szarą pianę, która mogła je wyssać na śmierć. Znajdowali się zaledwie czterdzieści stóp od śmigieł. Zwalczyła impuls, by wyrwać się z ramion Fowlera i ruszyć w przeciwnym kierunku. Dzwoniło jej w uszach, a piętnaście sekund wydawało się wiecznością.
  
  'Teraz!' Fowler krzyknął.
  
  Andrea poczuł, że ssanie ustało. Płynęła w kierunku przeciwnym do śmigieł, z dala od ich piekielnego ryku. Minęły prawie dwie minuty, kiedy ksiądz, który obserwował ją uważnie, chwycił ją za ramię.
  
  'Zrobiliśmy to'.
  
  Młoda reporterka skierowała wzrok na statek. Była teraz dość daleko i widziała tylko jedną jej stronę, oświetloną kilkoma reflektorami skierowanymi w stronę wody. Zaczęli na nie polować.
  
  - Cholera - powiedziała Andrea, usiłując utrzymać się na powierzchni. Fowler złapał ją, zanim całkowicie się zanurzyła.
  
  'Zrelaksować się. Pozwól mi wspierać cię tak, jak robiłam to wcześniej.
  
  - Cholera - powtórzyła Andrea, wypluwając słoną wodę, gdy ksiądz podpierał ją od tyłu w standardowej pozycji ratunkowej.
  
  Nagle oślepiło ją jasne światło. Znalazły ich potężne reflektory Behemotha. Fregata zbliżyła się do nich, po czym zatrzymała się w pobliżu, podczas gdy marynarze wykrzykiwali kierunki i wskazywali z relingu. Dwóch z nich rzuciło w ich kierunku parę pasów ratunkowych. Andrea była wyczerpana i przemarznięta do szpiku kości teraz, gdy jej adrenalina i strach opadły. Marynarze rzucili w nich liną, a Fowler owinął ją sobie pod pachami i zawiązał w supeł.
  
  - Jakim cudem udało ci się wypaść za burtę? - zapytał ksiądz, gdy ciągnięto ich na górę.
  
  - Nie upadłem, ojcze. zostałem popchnięty.
  
  
  19
  
  
  
  ANDREA I FOWLER
  
  'Dziękuję. Nie sądziłem, że dam radę.
  
  Owinięty w koc i z powrotem na pokładzie, Andrea wciąż się trząsł. Fowler siedział obok niej i obserwował ją ze zmartwioną miną. Marynarze opuścili pokład, pamiętając o zakazie rozmawiania z członkami wyprawy.
  
  - Nie masz pojęcia, jakie mamy szczęście. Śmigła obracały się bardzo wolno. Kolej na Andersona, jeśli się nie mylę.
  
  'O czym mówisz?'
  
  "Wyszedłem z kabiny, żeby zaczerpnąć świeżego powietrza i usłyszałem, jak nurkujesz wieczorem, więc złapałem telefon na najbliższym statku, krzyknąłem "człowiek za burtą" do lewej burty" i zanurkowałem za tobą. Statek miał zatoczyć pełny krąg zwany zakrętem Andersona, ale miał to być na lewą burtę, a nie na prawą burtę.
  
  'Ponieważ...?'
  
  - Bo jeśli zakręci się w kierunku przeciwnym do miejsca, w którym upadł mężczyzna, śmigła posiekają go na mielone mięso. To właśnie prawie przydarzyło się nam.
  
  "Jakoś przekształcenie tego w pokarm dla ryb nie było moim planem".
  
  - Jesteś pewien, co mi powiedziałeś wcześniej?
  
  - Z taką pewnością, jak znam imię mojej matki.
  
  - Widziałeś, kto cię popchnął?
  
  "Widziałem tylko ciemny cień".
  
  - W takim razie, jeśli to, co mówisz, jest prawdą, to obrócenie statku na prawą burtę zamiast na lewą burtę też nie było wypadkiem...
  
  - Może cię źle usłyszeli, ojcze.
  
  Fowler milczał przez minutę, zanim odpowiedział.
  
  - Panno Otero, proszę nikomu nie mówić o swoich podejrzeniach. Zapytany, po prostu powiedz, że upadłeś. Jeśli to prawda, że ktoś na pokładzie próbuje cię zabić, ujawnij to teraz...
  
  "... ostrzegłby drania".
  
  - Zgadza się - powiedział Fowler.
  
  - Nie martw się, ojcze. Te buty Armaniego kosztowały mnie dwieście euro - powiedziała Andrea, jej usta nadal lekko drżały. "Chcę złapać sukinsyna, który posłał ich na dno Morza Czerwonego".
  
  
  20
  
  
  
  MIESZKANIE TAHIRA IBN FARISA
  
  Amman, Jordania
  
  
  Środa 12 lipca 2006 1:32 w nocy.
  
  
  Tahir wszedł do swojego domu w ciemnościach, drżąc ze strachu. Nieznajomy głos zawołał go z salonu.
  
  "Wejdź, Tahirze".
  
  Urzędnik potrzebował całej swojej odwagi, by przejść przez korytarz i wejść do małego salonu. Szukał włącznika światła, ale nie działał. Potem poczuł, jak czyjaś ręka łapie go za ramię i wykręca, powodując upadek na kolana. Głos dochodził z cienia gdzieś przed nim.
  
  "Zgrzeszyłeś, Tahirze".
  
  'NIE. Nie proszę pana. Szczerze mówiąc, zawsze tym żyłem. Zachodni ludzie kusili mnie wiele razy i nigdy się nie poddałem. To był mój jedyny błąd, sir.
  
  - Więc mówisz, że jesteś uczciwy?
  
  'Tak jest. Przysięgam na Allaha.
  
  "A mimo to pozwoliłeś Kafirunom, niewiernym, przejąć część naszej ziemi".
  
  Ten, który wykręcił mu ramię, zwiększył nacisk i Tahir wydał z siebie stłumiony krzyk.
  
  - Nie krzycz, Tahir. Jeśli kochasz swoją rodzinę, nie płacz".
  
  Tahir podniósł drugą rękę do ust i mocno ugryzł rękaw swojej kurtki. Ciśnienie nadal rosło.
  
  Było straszne suche pęknięcie.
  
  Tahir upadł cicho płacząc. Jego prawa ręka zwisała z ciała jak wypchana skarpeta.
  
  Brawo, Tahir. Gratulacje.'
  
  'Proszę pana. Postępowałem zgodnie z twoimi instrukcjami. Przez kilka następnych tygodni nikt nie będzie zbliżał się do obszaru wykopalisk.
  
  'Czy jesteś tego pewien?'
  
  'Tak jest. Zresztą nikt tam nigdy nie chodzi.
  
  - A policja pustynna?
  
  - Najbliższa droga to autostrada jakieś cztery mile stąd. Policja odwiedza ten obszar tylko dwa lub trzy razy w roku. Kiedy Amerykanie rozbiją obóz, będą twoje, przysięgam.
  
  - Dobrze, Tahir. Wykonałeś dobrą robotę.
  
  W tym momencie ktoś ponownie włączył prąd i w salonie zapaliły się światła. Tahir podniósł wzrok z podłogi i to, co zobaczył, zmroziło mu krew w żyłach.
  
  Jego córka Miescha i żona Zaina były związane i zakneblowane na kanapie. Ale nie to zszokowało Tahira. Jego rodzina była w takim samym stanie, kiedy wyszedł pięć godzin temu, by spełnić żądania zakapturzonych mężczyzn.
  
  Przerażało go to, że mężczyźni nie nosili już kapturów.
  
  - Proszę pana - powiedział Tahir.
  
  Urzędnik wrócił z nadzieją, że wszystko będzie dobrze. Aby łapówka od jego amerykańskich przyjaciół nie została ujawniona, a zakapturzeni mężczyźni zostawili go i jego rodzinę w spokoju. Teraz ta nadzieja wyparowała jak kropla wody na gorącej patelni.
  
  Tahir unikał wzroku mężczyzny siedzącego pomiędzy jego żoną i córką, których oczy były czerwone od łez.
  
  - Proszę pana - powtórzył.
  
  Mężczyzna miał coś w dłoni. Pistolet. Na końcu była pusta plastikowa butelka po coli. Tahir dokładnie wiedział, co to jest: prymitywny, ale skuteczny tłumik.
  
  Biurokrata nie mógł zapanować nad drżeniem.
  
  "Nie masz się czym martwić, Tahir" - powiedział mężczyzna, pochylając się i szepcząc mu do ucha. "Czy Allah nie przygotował miejsca w raju dla uczciwych ludzi?"
  
  Był lekki raport, jak smagnięcie biczem. W odstępach kilku minut nastąpiły dwa kolejne strzały. Założenie nowej butelki i zabezpieczenie jej taśmą samoprzylepną zajmuje trochę czasu.
  
  
  21
  
  
  
  NA POKŁADZIE BEHEMO
  
  ZATOKA AKABA, MORZE CZERWONE
  
  
  Środa 12 lipca 2006 21:47
  
  
  Andrea obudziła się w ambulatorium statku, dużym pokoju z kilkoma łóżkami, kilkoma szklanymi szafkami i biurkiem. Zaniepokojony dr Harel zmusił Andreę do spędzenia tam nocy. Chyba mało spała, bo kiedy Andrea otworzyła oczy, siedziała już przy stole, czytając książkę i popijając kawę. Andrea głośno ziewnął.
  
  - Dzień dobry, Andreo. Tęsknisz za moim pięknym krajem.
  
  Andrea wstała z łóżka, przecierając oczy. Jedyną rzeczą, którą wyraźnie widziała, był ekspres do kawy na stole. Lekarz obserwował ją, rozbawiony, gdy kofeina zaczęła działać na reportera.
  
  "Twój piękny kraj?" Andrea powiedziała, kiedy mogła mówić. "Czy jesteśmy w Izraelu?"
  
  "Technicznie jesteśmy na wodach Jordanii. Chodźmy na pokład, to ci pokażę.
  
  Kiedy opuszczali ambulatorium, Andrea zwróciła twarz ku porannemu słońcu. Dzień zapowiadał się upalny. Wzięła głęboki oddech i przeciągnęła się w piżamie. Doktor oparł się o reling statku.
  
  - Uważaj, żeby znowu nie wypaść za burtę - droczyła się.
  
  Andrea wzdrygnęła się, gdy zdała sobie sprawę, jakie miała szczęście, że żyje. Zeszłej nocy, z całym tym podekscytowaniem ratunku i wstydem, że musiała skłamać i powiedzieć, że wypadła za burtę, naprawdę nie miała szansy się przestraszyć. Ale teraz, w biały dzień, szum śmigieł i wspomnienie zimnej, ciemnej wody przemknęły przez jej umysł jak koszmar na jawie. Próbowała skupić się na tym, jak pięknie wszystko wyglądało ze statku.
  
  Behemot powoli zmierzał w stronę pomostów, ciągnięty przez holownik z portu w Akabie. Harel wskazał na dziób statku.
  
  "To jest Akaba w Jordanii. A to jest Eilat, Izrael. Zobacz, jak oba miasta stoją naprzeciw siebie jak lustrzane odbicia.
  
  "W porządku. Ale to nie jedyna rzecz..."
  
  Harel zarumienił się lekko i odwrócił wzrok.
  
  "Nie da się tego naprawdę docenić z wody" - kontynuowała - "ale gdybyśmy przylecieli samolotem, moglibyście zobaczyć, jak zatoka wyznacza linię brzegową. Akaba zajmuje wschodni róg, a Ejlat zachodni.
  
  - Skoro już o tym wspomniałeś, dlaczego nie polecieliśmy samolotem?
  
  - Ponieważ oficjalnie nie jest to stanowisko archeologiczne. Pan Kine chce zwrócić Arkę i sprowadzić ją z powrotem do Stanów Zjednoczonych. Jordan nigdy by się na to nie zgodził, w żadnych okolicznościach. Naszą przykrywką jest to, że szukamy fosforanów, więc przybyliśmy drogą morską, jak inne firmy. Setki ton fosforanów są codziennie wysyłane z Akaby do miejsc na całym świecie. Jesteśmy skromnym zespołem harcerzy. A w ładowni statku przewozimy własne pojazdy.
  
  Andrea skinął głową w zamyśleniu. Cieszyła się spokojem wybrzeża. Spojrzała w stronę Ejlatu. Łódki wycieczkowe unosiły się na wodzie w pobliżu miasta, jak białe gołębie wokół zielonego gniazda.
  
  "Nigdy nie byłem w Izraelu".
  
  "Powinieneś kiedyś pojechać," powiedział Harel, uśmiechając się smutno. "To piękna kraina. Jak ogród pełen owoców i kwiatów wyrwanych z krwi i piasku pustyni."
  
  Reporter dokładnie obserwował lekarza. Jej kręcone włosy i opalona cera były w tym świetle jeszcze piękniejsze, jakby wszelkie drobne skazy, które mogła mieć, zostały złagodzone przez widok jej ojczyzny.
  
  - Chyba rozumiem, co masz na myśli, doktorze.
  
  Andrea wyjęła z kieszeni piżamy zmiętą paczkę cameli i zapaliła papierosa.
  
  - Nie powinieneś był iść spać z nimi w kieszeni.
  
  "I nie wolno mi palić, pić ani zapisywać się na wyprawy zagrożone przez terrorystów".
  
  "Oczywiście mamy ze sobą więcej wspólnego, niż myślisz".
  
  Andrea wpatrywała się w Harel, próbując zrozumieć, co miała na myśli. Lekarz wyciągnął rękę i wyjął papierosa z paczki.
  
  - Wow, doktorze. Nie masz pojęcia, jak bardzo mnie to cieszy.
  
  'Dlaczego?'
  
  "Lubię widzieć lekarzy, którzy palą. To jak dziura w ich zarozumiałej zbroi.
  
  Harel się roześmiał.
  
  'Lubię cię. Dlatego niepokoi mnie widok ciebie w tej cholernej sytuacji.
  
  'Jaka sytuacja?' Andrea zapytała z uniesioną brwią.
  
  - Mówię o wczorajszym zamachu na twoje życie.
  
  Papieros reportera zatrzymał się w połowie drogi do jego ust.
  
  'Kto ci powiedział?'
  
  'Ptasznik'.
  
  "Czy ktoś jeszcze wie?"
  
  - Nie, ale cieszę się, że mi powiedział.
  
  "Zabiję go," powiedziała Andrea, zgniatając papierosa o poręcz. "Nie masz pojęcia, jak się zawstydziłam, kiedy wszyscy na mnie patrzyli..."
  
  - Wiem, że kazał ci nikomu nie mówić. Ale zaufaj mi, mój przypadek jest trochę inny.
  
  - Spójrz na tego idiotę. Nie może nawet utrzymać równowagi!
  
  - Cóż, to nie do końca prawda. Pamiętać?'
  
  Andrea była zawstydzona wspomnieniem poprzedniego dnia, kiedy Harel musiała chwycić jej koszulę tuż przed pojawieniem się BA-160.
  
  - Nie martw się - kontynuował Harel. - Fowler powiedział mi nie bez powodu.
  
  - Tylko on wie. Nie ufam mu, doktorze. Wpadliśmy na siebie już wcześniej...
  
  - A potem uratował też twoje życie.
  
  - Widzę, że ciebie też o tym poinformowano. Skoro już o tym mowa, jak, u diabła, udało mu się wyciągnąć mnie z wody?
  
  "Ojciec Fowlera był oficerem Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych. Członek elitarnej jednostki sił specjalnych specjalizującej się w ratownictwie.
  
  - Słyszałem o nich: szukają zestrzelonych pilotów, prawda?
  
  Harel skinął głową.
  
  - Myślę, że cię lubił, Andreo. Może mu kogoś przypominasz.
  
  Andrea spojrzała w zamyśleniu na Harela. Było jakieś powiązanie, którego nie wyłapała, i była zdeterminowana, by dowiedzieć się, co to było. Bardziej niż kiedykolwiek Andrea była przekonana, że jej raport o zaginionej relikwii lub wywiad z jednym z najdziwniejszych i najtrudniej dostępnych multimilionerów to tylko część równania. Na dodatek została wrzucona do morza z poruszającego się statku.
  
  Niech mnie diabli, jeśli uda mi się to rozgryźć, pomyślał reporter. Nie mam pojęcia, co się dzieje, ale kluczem muszą być Fowler i Harel... i ile chcą mi powiedzieć.
  
  - Wygląda na to, że dużo o nim wiesz.
  
  - Cóż, ojciec Fowler uwielbia podróżować.
  
  - Bądźmy trochę bardziej konkretni, doktorze. Świat to duże miejsce.
  
  - Nie ten, w którym się porusza. Czy wiesz, że znał mojego ojca?
  
  "Był niezwykłym człowiekiem" - powiedział ksiądz Fowler.
  
  Obie kobiety odwróciły się i zobaczyły księdza stojącego kilka kroków za nimi.
  
  - Jesteś tu od dawna? - zapytał Andrzej. Głupie pytanie, które pokazuje tylko, że powiedziałeś komuś coś, czego nie chcesz, żeby wiedział. Ojciec Fowler zignorował to. Miał poważny wyraz twarzy.
  
  - Mamy pilną pracę - powiedział.
  
  
  22
  
  
  
  BIURA NETCATCH
  
  SOMERSET AVENUE, WASZYNGTON, DC
  
  
  Środa 12 lipca 2006 1:59 w nocy.
  
  
  Agent CIA przeprowadził zszokowanego Orville'a Watsona przez recepcję jego spalonego biura. W powietrzu wciąż unosił się dym, ale jeszcze gorszy był smród sadzy, brudu i spalonych ciał. Wykładzina od ściany do ściany była pokryta co najmniej calem brudnej wody.
  
  - Proszę uważać, panie Watsonie. Wyłączyliśmy zasilanie, aby uniknąć zwarć. Będziemy musieli znaleźć sposób z latarkami.
  
  Wykorzystując silne światło latarki, Orville i agent przeszli między rzędami stołów. Młody człowiek nie mógł uwierzyć własnym oczom. Za każdym razem, gdy promień światła trafiał w przewrócony stół, okopconą twarz lub tlący się kosz na śmieci, chciało mu się płakać . Ci ludzie byli jego pracownikami. To było jego życie. W międzyczasie agent - Orville sądził, że to ten sam, który dzwonił do niego na komórkę, gdy tylko wysiadł z samolotu, ale nie był pewien - wyjaśnił każdy makabryczny szczegół ataku. Orville w milczeniu zacisnął zęby.
  
  "Uzbrojeni mężczyźni weszli głównym wejściem, zastrzelili administratora, odcięli przewody telefoniczne, a następnie otworzyli ogień do wszystkich pozostałych. Niestety wszyscy Twoi pracownicy siedzieli przy swoich biurkach. Było ich siedemnaście, zgadza się?
  
  Orville skinął głową. Jego przerażony wzrok padł na bursztynowy naszyjnik Olgi. Pracowała w księgowości. Dał jej naszyjnik na urodziny dwa tygodnie temu. Światło pochodni nadawało mu nieziemski blask. W ciemności nie mógł nawet rozpoznać jej spalonych dłoni, które teraz były zakrzywione jak szpony.
  
  - Zabijali ich z zimną krwią, jednego po drugim. Twoi ludzie nie mogli się wydostać. Jedynym wyjściem było wejście przez frontowe drzwi, a biuro to... co? Sto pięćdziesiąt metrów kwadratowych? Nie było gdzie się ukryć.
  
  Z pewnością. Orville kochał otwarte przestrzenie. Całe biuro stanowiło jedną przezroczystą przestrzeń wykonaną ze szkła, stali i wenge, ciemnego afrykańskiego drewna. Nie było drzwi ani kabin, tylko światło.
  
  "Kiedy skończyli, umieścili bombę w szafie na drugim końcu, a drugą przy wejściu. Materiały wybuchowe domowej roboty; nic szczególnie potężnego, ale wystarczająco, by wszystko podpalić.
  
  Terminale komputerowe. Sprzęt za milion dolarów i miliony niezwykle cennych informacji zebranych przez lata przepadają. W zeszłym miesiącu zmienił miejsce przechowywania kopii zapasowych na dyski Blu-ray. Wykorzystali prawie dwieście dysków, ponad 10 terabajtów informacji, które przechowywali w ognioodpornej szafce... która była teraz otwarta i pusta. Skąd, do diabła, wiedzieli, gdzie szukać?
  
  "Odpalali bomby za pomocą telefonów komórkowych. Uważamy, że cała operacja nie trwała dłużej niż trzy minuty, najwyżej cztery. Zanim ktoś zadzwonił na policję, już ich nie było.
  
  Biuro w parterowym budynku, w miejscu oddalonym od centrum miasta, w otoczeniu małych biznesów i Starbucks. To było idealne miejsce na operację - bez zamieszania, bez podejrzeń, bez świadków.
  
  "Pierwsi agenci, którzy tu przybyli, odgrodzili teren i wezwali straż pożarną. Trzymali szpiegów z daleka, dopóki nie przybyła nasza ekipa kontroli szkód. Powiedzieliśmy wszystkim, że był wybuch gazu i jedna osoba zginęła. Nie chcemy, żeby ktokolwiek wiedział, co się tu dzisiaj wydarzyło.
  
  Może to być jedna z tysiąca różnych grup. Al-Kaida, Brygada Męczenników Al-Aqsa, IBDA-C... każdy z nich, dowiedziawszy się o prawdziwym celu Netcatch, uznałby za priorytet zniszczenie go. Ponieważ Netcatch ujawnił ich słaby punkt: ich komunikację. Ale Orville podejrzewał, że atak miał głębsze, bardziej tajemnicze korzenie: był to jego najnowszy projekt dla Kayn Industries. I imię. Bardzo, bardzo niebezpieczna nazwa.
  
  Hakan.
  
  - Ma pan wielkie szczęście, że podróżował, panie Watson. Tak czy inaczej, nie musisz się martwić. Zostaniesz objęty pełną ochroną CIA.
  
  Słysząc to, Orville odezwał się po raz pierwszy, odkąd wszedł do biura.
  
  - Twoja pieprzona obrona jest jak bilet pierwszej klasy do kostnicy. Nawet nie myśl o pójściu za mną. Zniknę na kilka miesięcy.
  
  "Nie mogę do tego dopuścić, proszę pana" powiedział agent, cofając się i kładąc dłoń na kaburze. Drugą ręką skierował latarkę na pierś Orville'a. Kolorowa koszula, którą miał na sobie Orville, kontrastowała ze spalonym biurem, jak klaun na pogrzebie Wikingów. .
  
  'O czym mówisz?'
  
  - Sir, ludzie z Langley chcą z panem rozmawiać.
  
  'Powinienem wiedzieć. Są gotowi zapłacić mi ogromne sumy pieniędzy; gotowi znieważyć pamięć mężczyzn i kobiet, którzy tu zginęli, udając, że to jakiś pieprzony wypadek, a nie morderstwo z rąk wrogów naszego kraju. Nie chcą zamknąć kanału komunikacyjnego, prawda, agencie? Orville nalegał. - Nawet jeśli oznacza to narażenie życia.
  
  - Nic mi o tym nie wiadomo, proszę pana. Otrzymałem rozkaz przewiezienia cię do Langley całego i zdrowego. Proszę współpracować.
  
  Orville opuścił głowę i wziął głęboki oddech.
  
  'Świetnie. Pójdę z tobą. Co jeszcze mogę zrobić?'
  
  Agent uśmiechnął się z widoczną ulgą i odsunął latarkę od Orville'a.
  
  - Nie ma pan pojęcia, jak się cieszę, że to słyszę, panie. Nie chciałbym cię zabrać w kajdankach. W każdym razie -'
  
  Agent zorientował się, co się dzieje, za późno. Orville oparł się na nim całym ciężarem. W przeciwieństwie do agenta, młody Kalifornijczyk nie był przeszkolony w walce wręcz. Nie miał potrójnego czarnego pasa i nie znał pięciu różnych sposobów na zabicie człowieka gołymi rękami. Najbardziej okrutną rzeczą, jaką Orville zrobił w swoim życiu, było to, że spędzał czas na swoim PlayStation.
  
  Ale niewiele możesz zrobić z 240 funtami czystej desperacji i wściekłości, gdy uderzają cię o przewrócony stół. Agent upadł na stół, rozbijając go na pół. Odwrócił się, próbując sięgnąć po pistolet, ale Orville był szybszy. Pochylając się nad nim, Orville uderzył go latarką w twarz. Ręce agenta zwiotczały i zamarł.
  
  Nagle przestraszony Orville podniósł ręce do twarzy. To zaszło za daleko. Nie więcej niż kilka godzin temu wysiadł z prywatnego odrzutowca, pan swojego losu. Teraz zaatakował agenta CIA, być może nawet go zabił.
  
  Szybkie sprawdzenie pulsu agenta na jego szyi powiedziało mu, że tego nie zrobił. Dziękuj niebiosom za małe łaski.
  
  Dobra, teraz pomyśl o tym. Musisz stąd wyjść. Znajdź bezpieczne miejsce. A przede wszystkim zachowaj spokój. Nie daj się złapać.
  
  Ze swoim potężnym ciałem, kucykiem i hawajską koszulą Orville nie zaszedłby daleko. Podszedł do okna i zaczął układać plan. Kilku strażaków piło wodę i zatapiało zęby w plasterkach pomarańczy w pobliżu drzwi. Właśnie to, czego potrzebował. Spokojnie wyszedł na dwór i skierował się w stronę najbliższego płotu, gdzie strażacy zostawili zbyt ciężkie w ten upał kurtki i hełmy. Mężczyźni byli zajęci żartami i stali plecami do swoich ubrań. Modląc się, żeby strażacy go nie zobaczyli, Orville chwycił jeden z jego płaszczy i hełm, poszedł za jego śladami i skierował się z powrotem do biura.
  
  'Cześć kolego!'
  
  Orville odwrócił się niespokojnie.
  
  'Mówisz do mnie?'
  
  "Oczywiście, że do ciebie mówię" - powiedział jeden ze strażaków. "Jak myślisz, gdzie idziesz z moim płaszczem?"
  
  Odpowiedz mu stary. Myśleć o czymś. Coś przekonującego.
  
  "Powinniśmy przyjrzeć się serwerowi, a agent powiedział, że powinniśmy zachować środki ostrożności".
  
  "Czy twoja matka nigdy nie nauczyła cię prosić o rzeczy, zanim je pożyczysz?"
  
  'Bardzo przepraszam. Czy możesz pożyczyć mi swój płaszcz?
  
  Strażak rozluźnił się i uśmiechnął.
  
  - Oczywiście, stary. Zobaczmy, czy to twój rozmiar - powiedział, rozpinając płaszcz. Orville wsunął ręce w rękawy. Strażak zapiął go i założył hełm. Orville zmarszczył przez chwilę nos, czując mieszany zapach potu i sadzy.
  
  'Idealne dopasowanie. Prawda, chłopaki?
  
  "Wyglądałby jak prawdziwy strażak, gdyby nie sandały" - powiedział inny członek zespołu, wskazując na stopy Orville'a. Wszyscy się zaśmiali.
  
  'Dziękuję. Dziękuję bardzo. Ale pozwól, że postawię ci szklankę soku, żeby wynagrodzić moje złe maniery. Co mówisz?'
  
  Podnieśli do góry kciuki i skinęli głowami, gdy Orville wyszedł. Za barierą, którą ustawili jakieś pięćset stóp dalej, Orville zobaczył kilkudziesięciu widzów i kilka kamer telewizyjnych - w sumie kilka - próbujących sfilmować tę scenę. Z tej odległości ogień musiał wyglądać jak głucha eksplozja gazu, więc założył, że wkrótce odejdą. Wątpił, by incydent w wieczornych wiadomościach trwał dłużej niż minutę; nawet pół kolumny w jutrzejszym Washington Post. W tej chwili miał ważniejszy problem: wydostać się stamtąd.
  
  Wszystko będzie dobrze, dopóki nie spotkasz kolejnego agenta CIA. Więc po prostu się uśmiechnij. Uśmiech.
  
  - Cześć, Bill - powiedział, kiwając głową policjantowi pilnującemu odgrodzonego terenu, jakby znał go od zawsze.
  
  - Idę po sok dla chłopaków.
  
  "Jestem Mac".
  
  'Ok przepraszam. Pomyliłem cię z kimś innym.
  
  - Jesteś z pięćdziesiątego czwartego, prawda?
  
  - Nie, ósemka. Jestem Stuart - powiedział Orville, wskazując na naszywkę z nazwiskiem na piersi i modląc się, by gliniarz nie zobaczył jego butów.
  
  - Śmiało - powiedział mężczyzna, odsuwając nieco barierkę "Nie przekraczaj", żeby Orville mógł przejść. - Przynieś mi coś do jedzenia, dobrze, kolego?
  
  'Bez problemu!' - odpowiedział Orville. Zostawił za sobą dymiące ruiny swojego biura i zniknął w tłumie.
  
  
  23
  
  
  
  NA POKŁADZIE BEHEMO
  
  PORT W AKABA, JORDANIA
  
  
  Środa 12 lipca 2006 10:21.
  
  
  "Nie zrobię tego", powiedziała Andrea. "To szaleństwo".
  
  Fowler potrząsnął głową i spojrzał na Harela, szukając wsparcia. To był trzeci raz, kiedy próbował przekonać reportera.
  
  "Posłuchaj mnie, kochanie" - powiedział lekarz, kucając obok Andrei, która siedziała na podłodze pod ścianą, z nogami przyciśniętymi do ciała lewą ręką i nerwowo dymiąc prawą. "Jak powiedział ksiądz Fowler ciebie zeszłej nocy, twój wypadek jest dowodem na to, że ktoś zinfiltrował ekspedycję. Dlaczego akurat ciebie zaatakowali, umyka mi...
  
  "Może ci to umknąć, ale jest to dla mnie niezwykle ważne," mruknęła Andrea.
  
  "...ale teraz ważne jest dla nas zdobycie tych samych informacji, które posiadał Russell. Nie podzieli się tym z nami, to pewne. I dlatego potrzebujemy, żebyś przejrzał te akta.
  
  - Dlaczego nie mogę po prostu ukraść ich Russellowi?
  
  'Dwa powody. Po pierwsze dlatego, że Russell i Kine śpią w tej samej kabinie, która jest pod stałą obserwacją. A po drugie, ponieważ nawet gdybyś mógł wejść, ich lokal jest ogromny, a Russell prawdopodobnie ma wszędzie papiery. Przywiózł ze sobą sporo pracy, aby dalej rządzić imperium Kaina.
  
  - Dobra, ale ten potwór... Widziałem, jak na mnie patrzył. Nie chcę się do niego zbliżać.
  
  "Pan Dekker potrafi cytować z pamięci wszystkie dzieła Schopenhauera. Może to będzie dla ciebie temat do rozmowy - powiedział Fowler w jednej ze swoich rzadkich prób żartowania.
  
  - Ojcze, nie pomagasz - skarcił go Harel.
  
  - O czym on mówi, doktorze? - zapytał Andrzej.
  
  "Dekker cytuje Schopenhauera, ilekroć kończy. Jest z tego znany.
  
  - Myślałem, że słynie z jedzenia drutu kolczastego na śniadanie. Wyobrażasz sobie, co by mi zrobił, gdyby przyłapał mnie na węszeniu w jego chacie? Wychodzę stąd.
  
  "Andreo," powiedział Harel, chwytając ją za ramię. "Od samego początku, ojciec Fowler i ja martwiliśmy się, że jesteś na tej wyprawie. Mieliśmy nadzieję, że uda nam się przekonać cię, abyś znalazła jakiś pretekst, by zrezygnować, gdy tylko zadokowany. Niestety, teraz, kiedy powiedzieli nam cel wyprawy, nikt nie będzie mógł opuścić portu.
  
  Cholera! Zamknięty z wyłącznością mojego życia. Życie, mam nadzieję, nie będzie zbyt krótkie.
  
  "Jest pani w tym, czy pani tego chce, czy nie, panno Otero" - powiedział Fowler. "Ani lekarz, ani ja nie możemy zbliżyć się do chaty Dekkera. - Nie będzie w nim zbyt wiele rzeczy. upewnij się, że jedyne akta w jego kwaterze pochodzą z odprawy misji. Powinny być czarne ze złotym logo na okładce. Dekker pracuje dla zespołu bezpieczeństwa o nazwie DX5.
  
  Andrzej zamyślił się na chwilę. Choć boi się Mogensa Dekkera, fakt, że na pokładzie był zabójca, nie zniknie, jeśli po prostu odwróci wzrok i będzie kontynuować pisanie swojej historii, mając nadzieję na najlepsze. Musiała być pragmatyczna, a współpraca z Harelem i księdzem Fowlerem nie była złym pomysłem.
  
  Tak długo, jak odpowiada to moim celom i nie wchodzą między moją celę a Arkę.
  
  'Cienki. Ale mam nadzieję, że Cro-Magnon nie pokroi mnie na małe kawałeczki, bo inaczej wrócę jako duch i będę was nawiedzał, do cholery.
  
  
  Andrea skierowała się na środek korytarza numer 7. Plan był dość prosty: Harel znalazł Dekkera w pobliżu mostu i zadał mu pytania dotyczące szczepień dla swoich żołnierzy. Fowler miał czuwać na schodach między pierwszym a drugim pokładem - kabina Dekkera znajdowała się na drugim poziomie. Niewiarygodne, jego drzwi nie były zamknięte.
  
  Pewny siebie drań, pomyślał Andrea.
  
  Mała, pusta kabina była prawie identyczna jak jej własna. Wąska koja, szczelnie przykryta, w stylu wojskowym.
  
  Jak mój ojciec. Pieprzone militarystyczne dupki.
  
  Metalowa szafa, mała łazienka i biurko. Leży na nim stos czarnych folderów.
  
  Bingo. To było proste.
  
  Wyciągnęła do nich rękę, kiedy jedwabisty głos sprawił, że niemal wypluła serce.
  
  'Tak sobie. Czemu zawdzięczam ten zaszczyt?
  
  
  24
  
  
  
  NA POKŁADZIE BEHEMO
  
  KOJE W PORTIE AQABA, JORDANIA
  
  
  Środa 12 lipca 2006 11:32.
  
  
  Andrea ze wszystkich sił starała się nie krzyczeć. Zamiast tego odwróciła się z uśmiechem na twarzy.
  
  "Witam, panie Dekker. A może pułkownik Dekker? Szukałem ciebie.'
  
  Wynajęty pomocnik był tak duży i stał tak blisko Andrei, że musiała odchylić głowę do tyłu, żeby nie mówić do jego szyi.
  
  "Pan Dekker ma się dobrze. Potrzebujesz czegoś... Andrea?"
  
  Wymyśl wymówkę, i to dobrą, pomyślała Andrea, uśmiechając się szeroko.
  
  - Przyszedłem przeprosić za to, że zjawiłem się wczoraj po południu, kiedy eskortowałeś pana Kine"a z jego samolotu.
  
  Dekker ograniczył się do narzekania. Ten brutal blokował drzwi do małej chatki i był tak blisko, że Andrea widziała wyraźniej, niż chciała widzieć czerwonawą bliznę na jego twarzy, jego brązowe włosy, niebieskie oczy i dwudniowy zarost. Zapach jego wody kolońskiej był nie do zniesienia.
  
  Nie mogę w to uwierzyć, używa Armaniego. litry.
  
  'Więc powiedz coś".
  
  - Coś mówisz, Andreo. A może nie przyszedłeś przeprosić?
  
  Andrea nagle pomyślała o okładce National Geographic, na której kobra patrzyła na świnkę morską.
  
  'Przepraszam'.
  
  'Bez problemu. Na szczęście twój przyjaciel Fowler uratował sytuację. Ale musisz być ostrożny. Prawie wszystkie nasze smutki wynikają z relacji z innymi ludźmi".
  
  Decker zrobił krok do przodu. Andrzej cofnął się.
  
  - Jest bardzo głęboki. Schopenhauera?
  
  - Ach, znasz się na klasykach. A może bierzesz lekcje na statku?
  
  "Zawsze byłem samoukiem".
  
  "Cóż, wielki nauczyciel powiedział:" Twarz mężczyzny zwykle mówi więcej i ciekawszych rzeczy niż jego usta ". A twoja twarz wygląda na winną.
  
  Andrea zerknęła z ukosa na akta, choć natychmiast tego pożałowała. Musiała unikać podejrzeń, nawet jeśli było już za późno.
  
  "Wielki nauczyciel powiedział też: "Każdy człowiek przenosi granice własnego pola widzenia poza granice świata". '
  
  Dekker pokazał zęby i uśmiechnął się z satysfakcją.
  
  'Całkiem dobrze. Myślę, że lepiej idź się przygotować. Za jakąś godzinę wypływamy na brzeg.
  
  'Tak, oczywiście. Przepraszam - powiedziała Andrea, próbując go wyminąć.
  
  Dekker początkowo nie drgnął, ale w końcu przesunął ceglaną ścianę swojego ciała, pozwalając reporterowi prześlizgnąć się przez przestrzeń między nim a stołem.
  
  Andrea zawsze będzie pamiętać to, co wydarzyło się później, jako podstęp z jej strony, genialną sztuczkę, by uzyskać potrzebne informacje prosto spod nosa Południowoafrykańczyka. Rzeczywistość okazała się bardziej prozaiczna.
  
  Potknęła się.
  
  Lewa stopa młodej kobiety zaczepiła o lewą stopę Dekkera, która nie drgnęła ani o cal. Andrea straciła równowagę i upadła do przodu, zapierając się rękami o stół, by uniknąć uderzenia twarzą o krawędź. Zawartość teczek wypadła na podłogę.
  
  Andrea w szoku spojrzała na ziemię, a potem na Dekkera, który wpatrywał się w nią, az jego nosa buchał dym.
  
  "Ups".
  
  
  "...więc wyjąkałem swoje wymówki i wybiegłem. Powinieneś widzieć, jak na mnie patrzył. Nigdy tego nie zapomnę.'
  
  - Przepraszam, że nie mogłem go powstrzymać - powiedział ksiądz Fowler, kręcąc głową. - Musiał zejść przez jakiś właz serwisowy z mostka.
  
  Cała trójka była w ambulatorium, Andrea siedziała na łóżku, Fowler i Harel patrzyli na nią z niepokojem.
  
  - Nawet nie usłyszałem, jak wszedł. Wydaje się niewiarygodne, że ktoś jego rozmiarów mógł poruszać się tak cicho. I wszystkie te wysiłki są daremne. W każdym razie dziękuję za cytat Schopenhauera, ojcze. Przez chwilę zaniemówił.
  
  'Cała przyjemność po mojej stronie. Jest raczej nudnym filozofem. Trudno było przypomnieć sobie godny aforyzm.
  
  "Andrea, czy pamiętasz coś, co widziałeś, kiedy teczki spadły na podłogę?" Harel przerwał.
  
  Andrea zamknęła oczy, koncentrując się.
  
  "Były zdjęcia pustyni, plany czegoś, co wyglądało jak dom... Nie wiem. Wszystko było w nieładzie, wszędzie były napisy. Jedyny folder, który się różnił, był żółty z czerwonym logo.
  
  "Jak wyglądało logo?"
  
  - Co to za różnica?
  
  "Zdziwiłbyś się, ile wojen wygrywa się przez drobne szczegóły".
  
  Andrea znów się skupiła. Miała doskonałą pamięć, ale patrzyła na porozrzucane prześcieradła tylko przez kilka sekund i była w szoku. Przycisnęła palce do nasady nosa, zmrużyła oczy i wydała dziwne odgłosy. Kiedy już myślała, że nie pamięta, w jej głowie pojawił się obraz.
  
  - To był czerwony ptak. Sowa, zza oczu. Jej skrzydła były otwarte.
  
  Fowler uśmiechnął się.
  
  "To niezwykłe. To może pomóc.'
  
  Ksiądz otworzył teczkę i wyjął telefon komórkowy. Wyciągnął grubą antenę i zaczął ją włączać, podczas gdy dwie kobiety patrzyły na to ze zdumieniem.
  
  - Myślałam, że wszelkie kontakty ze światem zewnętrznym są zakazane - powiedziała Andrea.
  
  - Zgadza się - powiedział Harel. - Będzie miał poważne kłopoty, jeśli zostanie złapany.
  
  Fowler spojrzał na ekran, czekając na raport. Był to telefon satelitarny Globalstar; nie wykorzystywał konwencjonalnych sygnałów, ale był podłączony bezpośrednio do sieci satelitów komunikacyjnych, których zasięg obejmował około 99 procent powierzchni Ziemi.
  
  "Dlatego ważne jest, żebyśmy coś dzisiaj sprawdzili, panno Otero" - powiedział ksiądz, wybierając numer z pamięci. Kiedy już dotrzemy na miejsce wykopalisk, korzystanie z jakiegokolwiek telefonu będzie niezwykle ryzykowne.
  
  ' Ale co...
  
  Fowler przerwał Andrei, podnosząc palec. Wyzwanie zostało przyjęte.
  
  - Albercie, potrzebuję przysługi.
  
  
  25
  
  
  
  GDZIEŚ W Hrabstwie FAIRFAX, Wirginia
  
  Środa 12 lipca 2006 5:16 rano.
  
  
  Młody ksiądz wyskoczył z łóżka, na wpół rozbudzony. Od razu wiedział, kto to. Ta komórka dzwoniła tylko w nagłych wypadkach. Miał inny dzwonek niż pozostałe, których używał i tylko jedna osoba miała numer. Człowieka, za którego Ojciec Albert bez wahania oddałby życie.
  
  Oczywiście Ojciec Albert nie zawsze był Ojcem Albertem. Dwanaście lat temu, gdy miał czternaście lat, nazywał się FrodoPoison i był najbardziej znanym cyberprzestępcą w Ameryce.
  
  Młody Al był samotnym chłopcem. Mama i tata oboje pracowali i byli zbyt zajęci karierą, by poświęcać tyle uwagi swojemu chudemu, jasnowłosemu synowi, mimo że był tak delikatny, że musieli zamykać okna na wypadek, gdyby zdmuchnął go przeciąg. Ale Albert nie potrzebował przeciągu, żeby wzbić się w cyberprzestrzeń.
  
  "Nie da się wytłumaczyć jego talentu" - powiedział agent FBI, który prowadził sprawę po jego aresztowaniu. "Nikt go nie nauczył. Kiedy dziecko patrzy na komputer, nie widzi urządzenia wykonanego z miedzi, krzemu i plastiku. On widzi tylko drzwi.
  
  Zacznijmy od tego, że Albert otworzył sporo takich drzwi tylko po to, żeby się zabawić. Wśród nich były bezpieczne wirtualne skarbce Chase Manhattan Bank, Mitsubishi Tokyo Financial Group i BNP, paryskiego banku narodowego. W ciągu trzech tygodni, które obejmowały jego krótką karierę przestępczą, ukradł 893 miliony dolarów, włamując się do oprogramowania bankowego, przeznaczając je na opłaty pożyczkowe dla nieistniejącego banku pośredniczącego o nazwie Albert M. Bank na Kajmanach. Był to bank z jednym klientem. Oczywiście nazwanie banku po imieniu nie było najwspanialszym posunięciem, ale Albert był ledwie nastolatkiem. Zauważył swój błąd, gdy dwa oddziały SWAT włamały się podczas kolacji do domu jego rodziców, niszcząc dywan w salonie i nadepnąwszy kotu na ogon.
  
  Albert nigdy nie dowiedziałby się, co dzieje się w celi więziennej, potwierdzając przysłowie, że im więcej kradniesz, tym lepiej jesteś traktowany. Ale kiedy był skuty kajdankami w pokoju przesłuchań FBI, skromna wiedza o amerykańskim systemie więziennictwa, którą zdobył oglądając telewizję, nadal wirowała w jego głowie. Albert miał mgliste pojęcie, że więzienie to miejsce, gdzie można zgnić, gdzie można zostać somonizowanym. I chociaż nie był pewien, co oznacza ta druga rzecz, domyślał się, że będzie bolało.
  
  Agenci FBI spojrzeli na to bezbronne, złamane dziecko i pocili się nieprzyjemnie. Ten chłopak zszokował wiele osób. Wytropienie go było niezwykle trudne i gdyby nie jego dziecinna pomyłka, nadal rabowałby megabanki. Bankierzy korporacyjni oczywiście nie byli zainteresowani skierowaniem sprawy do sądu, a opinia publiczna nie była zainteresowana tym, co się stało. Incydenty takie jak ten zawsze denerwowały inwestorów.
  
  "Co robisz z czternastoletnią bombą atomową?", zapytał jeden z agentów.
  
  "Naucz go, żeby nie eksplodował" - odpowiedział inny.
  
  I dlatego przekazali sprawę CIA, która wykorzystała tak nieokiełznany talent jak on. Aby porozmawiać z chłopcem, obudzili agenta, który wypadł z łask w Firmie w 1994 roku, dojrzałego kapelana Sił Powietrznych z doświadczeniem w psychologii.
  
  Kiedy zaspany Fowler wszedł wcześnie rano do pokoju przesłuchań i powiedział Albertowi, że ma wybór: spędzić czas za kratkami lub pracować sześć godzin tygodniowo dla rządu, chłopiec był tak szczęśliwy, że się załamał i rozpłakał.
  
  Bycie opiekunką tego genialnego chłopca zostało narzucone Fowlerowi jako kara, ale dla niego był to dar. Z czasem zawiązała się między nimi nierozerwalna przyjaźń, oparta na wzajemnym podziwie, która w przypadku Alberta doprowadziła do przyjęcia wiary katolickiej i ostatecznie przyjęcia do seminarium. Po święceniach kapłańskich Albert nadal od czasu do czasu współpracował z CIA, ale podobnie jak Fowler robił to w imieniu Świętego Przymierza, watykańskiej agencji wywiadowczej. Od samego początku Albert był przyzwyczajony do odbierania telefonów od Fowlera w środku nocy, co było po części zemstą za noc w 1994 roku, kiedy się poznali.
  
  
  "Cześć Antoni".
  
  - Albercie, potrzebuję przysługi.
  
  - Czy kiedykolwiek dzwonisz o zwykłej porze?
  
  "Czuwajcie więc, bo nie wiecie, która jest godzina..."
  
  "Nie wkurzaj mnie, Anthony," powiedział młody ksiądz, podchodząc do lodówki. "Jestem zmęczony, więc mów szybko. Czy jesteś już w Jordanii?"
  
  "Czy znasz służbę bezpieczeństwa, której logo to czerwona sowa z rozpostartymi skrzydłami?"
  
  Albert nalał sobie szklankę zimnego mleka i wrócił do sypialni.
  
  'Żartujesz? To jest logo Netcatch. Ci faceci byli nowymi guru Firmy. Zdobyli znaczną część kontraktów wywiadowczych CIA dla Departamentu Islamskiego Terroryzmu. Doradzali również kilku prywatnym firmom amerykańskim".
  
  - Dlaczego mówisz o nich w czasie przeszłym, Albercie?
  
  - Kilka godzin temu firma wydała wewnętrzny biuletyn. Wczoraj grupa terrorystyczna wysadziła w powietrze biura Netcatch w Waszyngtonie i dokonała masakry całego personelu. Media nic o tym nie wiedzą. Wszystko to jest przedstawiane jako wybuch gazu. Firma otrzymywała wiele krytyki za całą pracę antyterrorystyczną, którą wykonywali na zlecenie jednostek prywatnych. Taka praca uczyni ich bezbronnymi.
  
  "Jakiś ocalały?"
  
  "Tylko jeden, ktoś o nazwisku Orville Watson, dyrektor generalny i właściciel. Po ataku Watson powiedział agentom, że nie potrzebuje ochrony ze strony CIA, a następnie uciekł. Szefowie w Langley są naprawdę wściekli na palanta, który go wypuścił. Priorytetem jest znalezienie Watsona i umieszczenie go pod strażą.
  
  Fowler milczał przez chwilę. Albert był przyzwyczajony do długich pauz przyjaciela i czekał.
  
  - Posłuchaj, Albercie - ciągnął Fowler - mamy dylemat i Watson coś wie. Musisz go znaleźć, zanim zrobi to CIA. Jego życie jest w niebezpieczeństwie. A co gorsza, nasze.
  
  
  26
  
  
  
  W DRODZE DO WYKOPÓW
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Środa, 12 lipca 2006 o godzinie 16:15.
  
  
  Byłoby przesadą nazwać wstęgę stałego gruntu, po której poruszał się konwój ekspedycyjny drogą. Oglądane z jednej ze skał, które dominowały w pustynnym krajobrazie, osiem pojazdów musiało wyglądać na nic więcej niż zakurzone anomalie. Podróż z Akaby do miejsca wykopalisk trwała nieco ponad sto mil, ale konwój trwał pięć godzin ze względu na nierówny teren, w połączeniu z kurzem i piaskiem wzbijającym się za każdym kolejnym pojazdem, co skutkowało zerową widocznością dla kierowców, którzy podążył za nimi.
  
  Na czele kolumny znajdowały się dwa uniwersalne Hummery H3, z których każdy miał czterech pasażerów. Pomalowane na biało, z odsłoniętą czerwoną dłonią Kayn Industries na drzwiach, pojazdy te były częścią limitowanej serii stworzonej specjalnie do pracy w najtrudniejszych warunkach na ziemi.
  
  "To piekielna ciężarówka", powiedział Tommy Eichberg, jadąc drugim H3 znudzonej Andrei. "Nie nazwałbym tego ciężarówką. To czołg. Może wspiąć się na piętnastocalową ścianę lub wspiąć się na 60-stopniową ścianę. nachylenie.'
  
  "Jestem pewna, że jest wart więcej niż moje mieszkanie" - powiedziała reporterka. Z powodu kurzu nie mogła zrobić żadnych zdjęć krajobrazu, więc ograniczyła się do kilku szczerych ujęć Stow Erlinga i Davida Pappasa, którzy siedzieli za nią.
  
  - Prawie trzysta tysięcy euro. Dopóki ten samochód ma wystarczającą ilość paliwa, poradzi sobie ze wszystkim.
  
  "Dlatego przywieźliśmy ciężarówki z paliwem, prawda?", powiedział David.
  
  Był to młody mężczyzna o oliwkowej cerze, lekko spłaszczonym nosie i wąskim czole. Ilekroć otwierał szeroko oczy ze zdziwienia - co robił dość często - jego brwi prawie dotykały linii włosów. Andrea lubiła go, w przeciwieństwie do Stowe'a, który, mimo że był wysoki i atrakcyjny ze schludnym kucykiem, zachowywał się jak postać z poradnika.
  
  - Oczywiście, Davidzie - odparł Stowe. - Nie powinieneś zadawać pytań, na które znasz już odpowiedź. Asertywność, pamiętasz? To jest klucz.
  
  "Jesteś bardzo pewny siebie, kiedy profesora nie ma w pobliżu, Stowe" - powiedział David, brzmiąc na lekko urażonego. "Nie wydawałeś się taki nachalny dziś rano, kiedy poprawiał twoje oceny".
  
  Stowe uniósł podbródek w geście "możesz w to uwierzyć?". w kierunku Andrei, która zignorowała go i zajęła się wymianą karty pamięci w swojej celi. Każda karta 4 GB miała wystarczająco dużo miejsca na 600 zdjęć w wysokiej rozdzielczości. Po zapełnieniu każdej karty Andrea przeniosła zdjęcia na specjalny przenośny dysk twardy, który mógł pomieścić 12 000 zdjęć i miał siedmiocalowy ekran LCD do podglądu. Wolałaby zabrać ze sobą laptopa, ale tylko zespołowi Forrestera pozwolono ich zabrać na wyprawę.
  
  - Ile mamy paliwa, Tommy? - spytała Andrea, zwracając się do kierowcy.
  
  Eichberg w zamyśleniu pogłaskał wąsy. Andrea była rozbawiona tym, jak wolno mówił i jak zaczynał co drugie zdanie od długiego "Sh-l-l-l-l-l-l-l".
  
  - Dwie ciężarówki za nami wiozą zaopatrzenie. Rosyjski KAMAZ, wojskowy. Twardziel. Rosjanie próbowali ich w Afganistanie. Cóż... potem mamy czołgistów. Ten z wodą, 10,500 galonów. Ten z benzyną jest nieco mniejszy i mieści nieco ponad 9000 galonów.
  
  "To dużo paliwa".
  
  "Cóż, będziemy tu przez kilka tygodni i potrzebujemy elektryczności".
  
  - Zawsze możemy wrócić na statek. Wiesz... wysłać więcej zapasów.
  
  - Cóż, to się nie stanie. Rozkaz jest taki: po dotarciu do obozu obowiązuje zakaz komunikowania się ze światem zewnętrznym. Żadnego kontaktu ze światem zewnętrznym, kropka.
  
  - A co w nagłym wypadku? - powiedział nerwowo Andrea.
  
  "Jesteśmy dość samowystarczalni. Mogliśmy przetrwać miesiące na tym, co ze sobą przywieźliśmy, ale każdy aspekt został wzięty pod uwagę w planowaniu. Wiem, bo jako oficjalny kierowca i mechanik byłem odpowiedzialny za nadzór nad załadunkiem wszystkich pojazdów. Dr Harel ma tam prawdziwy szpital. No i jeśli jest coś więcej niż skręcona kostka, jesteśmy tylko czterdzieści pięć mil od najbliższego miasta, Al Mudawwara.
  
  'To ulga. Ile osób tam mieszka? Dwanaście?'
  
  - Nauczyli cię takiej postawy na zajęciach z dziennikarstwa? Stowe wszedł z tylnego siedzenia.
  
  "Tak, nazywa się Sarkazm 101".
  
  "Założę się, że to był twój najlepszy motyw".
  
  Mądrala. Mam nadzieję, że dostaniesz wylewu podczas kopania. W takim razie zobaczmy, co myślisz o zachorowaniu na środku jordańskiej pustyni, pomyślał Andrea, który nigdy nie miał wysokich ocen w szkole. Znieważona, przez jakiś czas zachowywała pełne godności milczenie.
  
  
  "Witajcie w południowej Jordanii, moi przyjaciele," powiedział radośnie Tommy. "House of the Simun. Populacja: zero."
  
  - Co to jest simun, Tommy? - powiedział Andrea.
  
  "Gigantyczna burza piaskowa. Musisz to zobaczyć, żeby w to uwierzyć. Zgadza się, prawie jesteśmy na miejscu.
  
  H3 zwolnił i ciężarówki zaczęły ustawiać się na poboczu.
  
  - Myślę, że to zwrot - powiedział Tommy, wskazując na GPS na desce rozdzielczej. Do przejścia mamy tylko około dwóch mil, ale pokonanie tego dystansu zajmie nam trochę czasu. Ciężarówki będą miały trudności na tych wydmach.
  
  Gdy kurz zaczął opadać, Andrea zauważyła ogromną wydmę różowego piasku. Za nim znajdował się Kanion Szponu, miejsce, według Forrestera, gdzie od ponad dwóch tysięcy lat była ukryta Arka Przymierza. Małe trąby powietrzne goniły się nawzajem po zboczu wydmy, wzywając Andreę, by do nich dołączyła.
  
  - Myślisz, że mógłbym przejść resztę drogi pieszo? Chciałbym sfotografować ekspedycję po jej przybyciu. Wygląda na to, że dotrę tam przed ciężarówkami.
  
  Tommy spojrzał na nią z troską. - Cóż, nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Wspinaczka na to wzgórze nie będzie łatwa. Wnętrze ciężarówki jest chłodne. Tam jest 104 stopnie.
  
  'Będę ostrożny. W każdym razie cały czas będziemy utrzymywać kontakt wzrokowy. Nic mi się nie stanie.
  
  - Myślę, że pani też nie powinna, pani Otero - powiedział David Pappas.
  
  - Chodź, Eichbergu. Zostaw ją. Jest dużą dziewczynką" - powiedział Stowe, bardziej dla zabawy zmierzenia się z Pappasem niż wspierania Andrei.
  
  - Będę musiał skonsultować się z panem Russellem.
  
  "Więc działaj".
  
  Wbrew zdrowemu rozsądkowi Tommy chwycił radio.
  
  
  Dwadzieścia minut później Andrea pożałowała swojej decyzji. Zanim zaczęła wspinać się na szczyt wydmy, musiała najpierw zejść około osiemdziesięciu stóp z drogi, a następnie powoli wspiąć się na kolejne 2500 stóp, z czego ostatnie pięćdziesiąt znajdowało się na nachyleniu 25 stopni. Szczyt wydmy wydawał się zwodniczo bliski; piasek jest zwodniczo gładki.
  
  Andrea zabrała ze sobą plecak, w którym znajdowała się duża butelka wody. Zanim dotarła na szczyt wydmy, wypiła ostatnią kroplę. Bolała ją głowa, mimo że miała na sobie kapelusz, bolał ją nos i gardło. Miała na sobie tylko koszulkę z krótkimi rękawami, szorty i buty, i pomimo nałożenia kremu z filtrem SPF przed wyjściem z hummera, skóra na jej ramionach zaczęła palić.
  
  Mniej niż pół godziny i jestem gotowy na oparzenia. Miejmy nadzieję, że ciężarówkom nic się nie stanie, bo będziemy musieli wracać pieszo, pomyślała.
  
  Wydawało się to mało prawdopodobne. Tommy osobiście prowadził każdą ciężarówkę na szczyt wydmy, co wymagało doświadczenia, aby uniknąć ryzyka przewrócenia się pojazdu. Najpierw zajął się dwiema ciężarówkami z zaopatrzeniem, zostawiając je zaparkowane na wzgórzu tuż pod najbardziej stromym odcinkiem podjazdu. Następnie zajął się dwoma przewoźnikami wody, podczas gdy reszta jego zespołu obserwowała go z cienia H3.
  
  Tymczasem Andrea obserwowała całą operację przez swój teleobiektyw. Za każdym razem, gdy Tommy wysiadał z samochodu, machał do reportera na szczycie wydmy, a Andrea machał w odpowiedzi. Następnie Tommy podjechał H3 na skraj ostatniego wzniesienia, ponieważ zamierzał ich użyć do holowania cięższych pojazdów, które pomimo dużych kół nie miały przyczepności na tak stromym, piaszczystym podjeździe.
  
  Andrea zrobiła kilka zdjęć pierwszej ciężarówce wspinającej się na szczyt. Jeden z żołnierzy Dekkera prowadził teraz pojazd terenowy, który był podłączony do KAMAZ-a kablem. Obserwowała ogromny wysiłek potrzebny do podniesienia ciężarówki na szczyt wydmy, ale kiedy ją minął, Andrea straciła zainteresowanie tą procedurą. Zamiast tego zwróciła uwagę na Claw Canyon.
  
  Początkowo ogromny skalisty wąwóz niczym nie różnił się od innych na pustyni. Andrea widziała dwie ściany oddalone od siebie o około 150 stóp, rozciągające się w oddali, a następnie rozchodzące. Po drodze Eichberg pokazał jej zdjęcie lotnicze celu podróży. Kanion wyglądał jak potrójny pazur gigantycznego jastrzębia.
  
  Obie ściany miały od 100 do 130 stóp wysokości. Andrea skierowała swój teleobiektyw na szczyt skalistej ściany, szukając lepszego punktu obserwacyjnego do fotografowania.
  
  Właśnie wtedy go zobaczyła.
  
  Trwało to tylko sekundę. Obserwuje ją mężczyzna ubrany w khaki.
  
  Zaskoczona podniosła wzrok znad obiektywu, ale plama była zbyt daleko. Ponownie skierowała aparat na krawędź kanionu.
  
  Nic.
  
  Zmieniając pozycję, ponownie przyjrzała się ścianie, ale to było bezużyteczne. Ktokolwiek ją zobaczył, szybko się schował, co nie było dobrym znakiem. Próbowała zdecydować, co robić.
  
  Najmądrzej byłoby poczekać i przedyskutować to z Fowlerem i Harelem...
  
  Podeszła i stanęła w cieniu pierwszej ciężarówki, do której wkrótce dołączyła druga. Godzinę później cała ekspedycja dotarła na szczyt wydmy i była gotowa do wejścia do Kanionu Szponu.
  
  
  27
  
  
  
  Plik MP3 pobrany przez jordańską policję pustynną z cyfrowego rejestratora Andrei Otero po katastrofie wyprawy Mojżesza
  
  Tytuł, wszystko dużymi literami. Arka została odnowiona. Nie, czekaj, usuń to. Tytuł... Skarb na pustyni. Nie, to nie jest dobre. W tytule powinienem odnieść się do Arki - to pomoże w sprzedaży gazet. Dobra, zostawmy tytuł, dopóki nie skończę pisać artykułu. Zdanie przewodnie: Wymienienie jego nazwy to odwołanie się do jednego z najbardziej rozpowszechnionych mitów ludzkości, który zapoczątkował historię zachodniej cywilizacji, a dziś jest obiektem najbardziej pożądanym przez archeologów na całym świecie. Towarzyszymy wyprawie Mojżesza w jej sekretnej podróży przez południową pustynię Jordanii do Kanionu Szponu, miejsca, w którym prawie dwa tysiące lat temu grupa wierzących ukryła Arkę podczas zniszczenia drugiej świątyni Salomona... .
  
  To wszystko jest zbyt suche. Wolę to najpierw napisać. Zacznijmy od wywiadu z Forresterem... Cholera, ten staruszek dostaje gęsiej skórki od swojego ochrypłego głosu. Mówią, że to przez jego chorobę. Uwaga: Sprawdź w Internecie pisownię słowa pylica płuc.
  
  
  PYTANIE: Profesorze Forrester, Arka Przymierza pobudzała ludzką wyobraźnię od niepamiętnych czasów. Czemu przypisujesz to zainteresowanie?
  
  
  ODPOWIEDŹ: Słuchaj, jeśli chcesz, żebym cię wtajemniczył, nie musisz chodzić i mówić mi tego, co już wiem. Po prostu powiedz mi, czego chcesz, a ja porozmawiam.
  
  
  P: Czy udzielasz dużo wywiadów?
  
  
  O: Dziesiątki. Więc nie zapytacie mnie o coś oryginalnego, coś, czego wcześniej nie słyszałem lub na co nie odpowiedziałem. Gdybyśmy mieli połączenie z Internetem podczas wykopalisk, sugerowałbym przejrzenie niektórych z nich i skopiowanie odpowiedzi.
  
  
  Pytanie: W czym tkwi problem? Martwisz się, że się powtórzysz?
  
  
  O: Martwię się stratą czasu. Mam siedemdziesiąt siedem lat. Czterdzieści trzy z tych lat spędziłem na poszukiwaniu Arki. Teraz albo nigdy.
  
  
  P: Cóż, jestem pewien, że nigdy wcześniej nie odpowiedziałeś w ten sposób.
  
  
  Odp.: co to jest? Konkurs oryginalności?
  
  
  Pytanie: Profesorze, proszę. Jesteś inteligentną i pełną pasji osobą. Dlaczego nie spróbujesz dotrzeć do publiczności i przekazać jej trochę swojej pasji?
  
  
  A: (krótka pauza) Potrzebujesz mistrza ceremonii? Zrobię co w mojej mocy.
  
  
  Pytanie: Dziękuję. Arka ...?
  
  
  O: Najpotężniejszy obiekt w historii. Nie jest to zwykły zbieg okoliczności, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że był to początek zachodniej cywilizacji.
  
  
  P: Czy historycy nie powiedzieliby, że cywilizacja rozpoczęła się w starożytnej Grecji?
  
  
  O: Nonsens. Ludzie spędzili tysiące lat czcząc plamy sadzy w ciemnych jaskiniach. Miejsca, które nazywali bogami. Czas mijał, a plamy zmieniały rozmiar, kształt i kolor, ale nadal były plamami. Nie wiedzieliśmy o istnieniu jednego bóstwa, dopóki nie zostało to objawione Abrahamowi zaledwie cztery tysiące lat temu. Co wiesz o Abrahamie, młoda damo?
  
  
  P: On jest ojcem Izraelitów.
  
  
  Odp.: tak. I Arabów. Dwa jabłka, które spadły z tego samego drzewa, tuż obok siebie. I natychmiast dwa małe jabłka nauczyły się nienawidzić.
  
  
  Pytanie: Co to ma wspólnego z Arką?
  
  
  Odp.: Pięćset lat po tym, jak Bóg objawił się Abrahamowi, Wszechmogący miał dość ludzi, którzy wciąż odwracali się od Niego. Kiedy Mojżesz wyprowadził Żydów z Egiptu, Bóg ponownie objawił się swemu ludowi. Tylko sto czterdzieści pięć mil stąd. I tam podpisali kontrakt. Z jednej strony ludzkość zgadza się przestrzegać dziesięciu prostych punktów.
  
  
  Pytanie: Dziesięć Przykazań.
  
  
  O: Z drugiej strony Bóg zgadza się dać człowiekowi życie wieczne. To najważniejszy moment w historii - moment, w którym życie nabrało sensu. Trzy tysiące pięćset lat później każdy człowiek nosi tę umowę gdzieś w swojej świadomości. Niektórzy nazywają to prawem naturalnym, inni kwestionują jego istnienie lub znaczenie, i będą zabijać i umierać w obronie swojej interpretacji. Ale moment, w którym Mojżesz otrzymał Tablice Prawa z rąk Boga: wtedy zaczęła się nasza cywilizacja.
  
  P: A potem Mojżesz wkłada tablice do Arki Przymierza.
  
  
  O: Razem z innymi przedmiotami. Arka jest sejfem, w którym przechowywana jest umowa z Bogiem.
  
  
  P: Niektórzy twierdzą, że Arka ma nadprzyrodzone moce.
  
  
  O: Nonsens. Wyjaśnię to wszystkim jutro, kiedy zaczniemy pracę.
  
  
  P: Więc nie wierzysz w nadprzyrodzoną naturę Arki?
  
  
  O: Z głębi serca. Mama czytała mi Biblię jeszcze zanim się urodziłam. Moje życie było poświęcone Słowu Bożemu, ale to nie znaczy, że nie jestem gotowy do obalenia jakichkolwiek mitów czy przesądów.
  
  
  P: Mówiąc o przesądach, twoje badania od lat budzą kontrowersje w kręgach akademickich, które są krytyczne wobec wykorzystywania starożytnych tekstów do poszukiwania skarbów. Z obu stron posypały się obelgi.
  
  
  A: Akademicy... oni nie mogliby znaleźć swojego tyłka z dwiema rękami i latarką. Czy Schliemann znalazłby skarby Troi bez Iliady Homera? Czy Carter znalazłby grobowiec Tutenchamona bez mało znanego papirusu Ute? Obaj byli w swoim czasie ostro krytykowani za stosowanie tych samych metod, co ja teraz. Nikt nie pamięta swoich krytyków, ale Carter i Schliemann są nieśmiertelni. Zamierzam żyć wiecznie.
  
  [gwałtowny kaszel]
  
  
  Pytanie: Jaka jest twoja choroba?
  
  
  Odp.: Nie można spędzić tylu lat w wilgotnych tunelach, wdychając błoto, nie płacąc za to ceny. Mam przewlekłą pylicę płucną. Nigdy nie odchodzę zbyt daleko od butli z tlenem. Proszę kontynuuj.
  
  
  Pytanie: Gdzie się zatrzymaliśmy? O tak. Czy zawsze byłeś przekonany o historycznym istnieniu Arki Przymierza, czy też twoja wiara sięga czasów, gdy zacząłeś tłumaczyć Miedziany Zwój?
  
  Odp.: Wychowano mnie jako chrześcijanina, ale przeszedłem na judaizm, kiedy byłem stosunkowo młody. W latach sześćdziesiątych umiałem czytać po hebrajsku równie dobrze jak po angielsku. Kiedy zacząłem studiować Miedziany Zwój z Qumran, nie odkryłem, że Arka jest prawdziwa - już to wiedziałem. Z ponad dwustoma odniesieniami do niego w Biblii, jest to najczęściej opisywany przedmiot w pismach świętych. Kiedy trzymałem w dłoniach Drugi Zwój, zdałem sobie sprawę, że to ja będę tym, który w końcu ponownie odkryje Arkę.
  
  
  Pytanie: Zrozumiano. Jak dokładnie drugi zwój pomógł ci rozszyfrować miedziany zwój z Qumran?
  
  
  Odp .: Cóż, było wiele zamieszania ze spółgłoskami takimi jak he, het, mem, kaf, wav, zayin i yod...
  
  
  Pytanie: W kategoriach laika, profesorze.
  
  
  O: Niektóre spółgłoski były niewyraźne, co utrudniało rozszyfrowanie tekstu. A najdziwniejsze było to, że na całym zwoju widniała seria greckich liter. Kiedy już zdobyliśmy klucz do zrozumienia tekstu, zdaliśmy sobie sprawę, że te litery były tytułami sekcji, które zmieniły kolejność, a tym samym kontekst. To był najbardziej ekscytujący okres w mojej karierze zawodowej.
  
  
  P: To musiało być frustrujące, poświęcić czterdzieści trzy lata swojego życia na tłumaczenie Miedzianego Zwoju, a następnie rozwiązać cały problem w ciągu trzech miesięcy od pojawienia się Drugiego Zwoju.
  
  
  O: Absolutnie nie. Zwoje znad Morza Martwego, w tym Zwój Miedziany, zostały odkryte przypadkowo, gdy pasterz wrzucił kamień do jaskini w Palestynie i usłyszał, jak coś się tłucze. Tak więc znaleziono pierwszy z rękopisów. To nie jest archeologia: to jest szczęście. Ale bez tych wszystkich dziesięcioleci dogłębnych badań nigdy byśmy nie przyszli do pana Kine'a ...
  
  
  Pytanie: Panie Kain? O czym mówisz? Nie mów mi, że Miedziany Zwój wspomina o miliarderze!
  
  
  Odp.: Nie mogę już o tym mówić. Za dużo już powiedziałem.
  
  
  28
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Środa, 12 lipca 2006 o 19:33.
  
  
  Następne godziny były gorączkowymi przyjściami i odchodami. Profesor Forrester postanowił rozbić obóz u wylotu kanionu. Miejsce to byłoby chronione przed wiatrem przez dwie kamienne ściany, które najpierw zwęziły się, potem rozszerzyły, a na koniec ponownie połączyły w odległości 800 stóp, tworząc coś, co Forrester nazwał palcem wskazującym. Dwie gałęzie kanionu na wschodzie i południowym wschodzie tworzyły środkowy i serdeczny palec pazura.
  
  Grupa będzie mieszkać w specjalnych namiotach zaprojektowanych przez izraelską firmę, aby wytrzymać pustynne upały, a ich rozstawienie zajęło znaczną część dnia. Zadanie rozładunku ciężarówek przypadło Robertowi Frickowi i Tommy'emu Eichbergowi, którzy używali wciągarek hydraulicznych na ciężarówkach KamAZ do rozładowywania dużych metalowych skrzyń z ponumerowanym wyposażeniem na wyprawę.
  
  - Cztery tysiące pięćset funtów żywności, dwieście pięćdziesiąt funtów środków medycznych, cztery tysiące funtów sprzętu archeologicznego i elektrycznego, dwa tysiące funtów stalowych szyn, wiertło i minikoparka. Co o tym myślisz?'
  
  Andrea była zdumiona i zanotowała w pamięci swój artykuł, sprawdzając pozycje na liście, którą dał jej Tommy. Ze względu na jej ograniczone doświadczenie w rozbijaniu namiotów zgłosiła się na ochotnika do pomocy przy rozładunku, a Eichberg powierzył jej kierowanie, gdzie powinna trafić każda skrzynia. Nie zrobiła tego z chęci pomocy, ale dlatego, że uznała, że im szybciej skończy, tym szybciej będzie mogła porozmawiać z Fowlerem i Harelem na osobności. Lekarz był zajęty rozstawianiem namiotu dla ambulatorium.
  
  - To numer trzydzieści cztery, Tommy - krzyknął Freak z tyłu drugiej ciężarówki. Łańcuch wyciągarki był przymocowany do dwóch metalowych haków po obu stronach skrzyni i głośno dzwonił, opuszczając ładunek na platformę. piaszczysta gleba.
  
  "Uważaj, ten waży tonę".
  
  Młoda dziennikarka spojrzała z niepokojem na listę, bojąc się, że coś przeoczyła.
  
  - Ta lista jest błędna, Tommy. Są w nim tylko trzydzieści trzy pudełka.
  
  'Nie martw się. Ta konkretna skrzynia jest wyjątkowa... i oto nadchodzą ludzie za nią odpowiedzialni" - powiedział Eichberg, odpinając łańcuchy.
  
  Andrea podniosła wzrok znad listy i zobaczyła Marlę Jackson i Tewi Waak, dwóch żołnierzy Dekkera. Obaj uklękli obok pudła i otworzyli zamki. Wieczko odsunęło się z lekkim sykiem, jakby zamknięto je w próżni. Andrea dyskretnie zerknęła na zawartość. Dwóm najemnikom to nie przeszkadzało.
  
  Jakby oczekiwali, że będę ich obserwował.
  
  Zawartość walizki nie mogła być bardziej przyziemna: paczki ryżu, kawy i ziaren ułożone w rzędach po dwadzieścia. Andrea nie rozumiał; zwłaszcza kiedy Marla Jackson chwyciła paczki w obie ręce i nagle rzuciła je w pierś Andrei, mięśnie jej ramion przetoczyły się pod czarną skórą.
  
  - Zgadza się, Śnieżko.
  
  Andrea musiała upuścić tablet, aby złapać paczki. Waaka stłumił chichot, podczas gdy Jackson, ignorując zdziwionego reportera, sięgnął w wolne miejsce i mocno pociągnął. Warstwa pakunków przesunęła się, odsłaniając dużo mniej prozaiczny ładunek.
  
  Karabiny, karabiny maszynowe i broń strzelecka leżały warstwa po warstwie na tacach. Podczas gdy Jackson i Waaka usunęli tace - w sumie sześć - i umieścili je starannie na innych pudłach, pozostali żołnierze Dekkera, a także sam RPA, podeszli i zaczęli się uzbrajać.
  
  "Wspaniale, panowie," powiedział Dekker. "Jak powiedział kiedyś pewien mędrzec, wielcy ludzie są jak orły... budują swoje gniazda na samotnych wzgórzach. Pierwsza straż należy do Jacksona i Gottliebów. Znajdź miejsca osłony tu i tam i Tam.' Wskazał trzy miejsca na szczycie ścian kanionu, z których drugie znajdowało się niedaleko miejsca, w którym Andrea, jak sądziła, widziała tajemniczą postać kilka godzin wcześniej. "Przerywaj ciszę radiową tylko po to, by zgłaszać się co dziesięć minut. To dotyczy ciebie". też, Torres. Jeśli wymienisz się przepisami z Maloneyem, tak jak to zrobiłeś w Laosie, będziesz miał do czynienia ze mną. Marzec.
  
  Bliźniacy Gottlieb i Marla Jackson wyruszyli w trzech różnych kierunkach, szukając dostępnych podejść do posterunków wartowniczych, z których żołnierze Dekkera mieliby stale strzec ekspedycji podczas jej pobytu w placówce. Kiedy ustalili swoje pozycje, co dziesięć stóp przymocowali do skały linowe i aluminiowe drabiny, aby ułatwić wspinanie się w pionie.
  
  
  Tymczasem Andrea zachwycała się pomysłowością nowoczesnej technologii. Nawet w najśmielszych snach nie wyobrażała sobie, że jej ciało znajdzie się w bliskiej odległości od duszy w ciągu najbliższego tygodnia. Ale ku jej zaskoczeniu wśród ostatnich rzeczy, które zrzucono z ciężarówek, były dwa gotowe prysznice i dwie przenośne toalety wykonane z plastiku i włókna szklanego.
  
  - Co się dzieje, piękna? Nie cieszysz się, że nie musisz srać w piasek? - powiedział Robert Frick.
  
  Kościsty młodzieniec składał się tylko z łokci i kolan i poruszał się nerwowo. Andrea zareagowała na jego wulgarną uwagę głośnym wybuchem śmiechu i zaczęła pomagać mu w naprawie toalet.
  
  - To prawda, Robercie. I z tego, co widzę, będziemy mieć nawet jego i jej łazienki...
  
  - To trochę niesprawiedliwe, biorąc pod uwagę, że jest was tylko czterech, a nas dwudziestu. Cóż, przynajmniej będziesz musiał wykopać swój własny wychodek - powiedział Frick.
  
  Andrzej zbladł. Choć była zmęczona, nawet myśl o podniesieniu łopaty sprawiała, że jej ręce pokrywały pęcherze. Frick nabierał rozpędu.
  
  - Nie rozumiem, co w tym takiego zabawnego.
  
  - Jesteś bielszy niż tyłek mojej ciotki Bonnie. To jest najzabawniejsze.
  
  - Nie przejmuj się nim, kochanie - wtrącił się Tommy. - Użyjemy minikoparki. Zajmie nam to dziesięć minut.
  
  - Zawsze psujesz zabawę, Tommy. Powinieneś był pozwolić jej się trochę bardziej pocić. Frick potrząsnął głową i wyszedł, żeby poszukać kogoś innego, kto mógłby przeszkadzać.
  
  
  29
  
  
  
  HAKAN
  
  Miał czternaście lat, kiedy zaczął się uczyć.
  
  Oczywiście na początku musiał dużo zapomnieć.
  
  Na początek wszystkiego, czego nauczył się w szkole, od znajomych, w domu. Nic nie było prawdziwe. Wszystko było kłamstwem wymyślonym przez wroga, prześladowców islamu. Mieli plan, powiedział mu imam, szepcząc mu go do ucha. "Zaczynają od przyznania kobietom wolności. Stawiają je na równi z mężczyznami, żeby nas osłabić. Wiedzą, że jesteśmy silniejsi, bardziej zdolni. Wiedzą, że poważniej traktujemy nasze zobowiązania wobec Boga. Następnie robią nam pranie mózgów, przejmują umysły świętych imamów. Próbują zaciemnić nasz osąd nieczystymi obrazami pożądania i zepsucia. Promują homoseksualizm. Kłamią, kłamią, kłamią. Kłamią nawet na temat dat. Mówią, że jest dwudziesty drugi maja. Ale wiesz, jaki jest dzień.
  
  "Szesnasty dzień Shawwal, mistrzu".
  
  - Mówią o integracji, o tym, jak dogadać się z innymi. Ale ty wiesz, czego chce Bóg.
  
  "Nie, nie wiem, nauczycielu" - powiedział przestraszony chłopiec. "Jak mógł być w Bożym umyśle?".
  
  "Bóg chce pomścić wyprawy krzyżowe; krucjaty, które miały miejsce tysiąc lat temu i dzisiaj. Bóg chce, żebyśmy przywrócili kalifat, który zniszczyli w 1924 roku. Od tego dnia społeczność muzułmańska została podzielona na części terytorium kontrolowane przez naszych wrogów. Wystarczy przeczytać gazetę, aby zobaczyć, jak nasi muzułmańscy bracia żyją w stanie ucisku, upokorzenia i ludobójstwa. A największą zniewagą jest kołek wbity w serce Dar al-Islam: Izrael".
  
  "Nienawidzę Żydów, nauczycielu".
  
  'NIE. Myślisz tylko o tym, co robisz. Posłuchaj uważnie moich słów. Ta nienawiść, którą myślisz, że czujesz teraz, za kilka lat będzie wydawać się niczym więcej niż małą iskierką w porównaniu z ogniem całego lasu. Tylko prawdziwie wierzący są zdolni do takiej przemiany. I staniesz się jednym z nich. Jesteś wyjątkowy. Wystarczy, że spojrzę Ci w oczy, by zobaczyć, że masz moc zmieniania świata. Aby zjednoczyć społeczność muzułmańską. Wprowadzić szariat do Ammanu, Kairu, Bejrutu. A potem do Berlina. Do Madrytu. Do Waszyngtonu.
  
  - Jak to robimy, nauczycielu? Jak możemy rozszerzyć prawo islamskie na cały świat?
  
  "Nie jesteś gotowy na odpowiedź".
  
  "Tak, to ja, nauczycielu".
  
  "Chcesz się uczyć całym sercem, duszą i umysłem?"
  
  "Niczego tak nie pragnę, jak zachowywać słowo Boże".
  
  'Nie, jeszcze nie. Ale wkrótce...'
  
  
  trzydzieści
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Środa, 12 lipca 2006 o 20:27.
  
  
  W końcu rozstawiono namioty, zainstalowano toalety i prysznice, podłączono rury do zbiornika na wodę, a cywilny personel ekspedycji odpoczywał na małym placu utworzonym z otaczających namiotów. Andrea, siedząc na ziemi z butelką Gatorade w dłoni, zrezygnowała z prób odnalezienia ojca Fowlera. Wyglądało na to, że ani on, ani doktor Harel nie byli w pobliżu, więc poświęciła się kontemplowaniu struktur z tkaniny i aluminium, które nie przypominały niczego, co kiedykolwiek widziała. Każdy namiot był wydłużonym sześcianem z drzwiami i plastikowymi oknami. Była tam drewniana platforma, która wznosiła się około półtorej stopy nad ziemią na tuzinie betonowych bloków, aby chronić mieszkańców przed palącym skwarem piasku. Dach został wykonany z dużego kawałka materiału, który był przymocowany do ziemi z jednej strony, aby poprawić załamanie promieni słonecznych. Każdy namiot miał własny kabel elektryczny, który prowadził do centralnego generatora obok ciężarówki z paliwem.
  
  Z sześciu namiotów trzy były nieco inne. Jednym z nich był ambulatorium, które miało bardziej prymitywny wygląd, ale było hermetycznie zamknięte. Inny tworzył połączony namiot kuchenny i jadalny. Posiadał klimatyzację, aby członkowie wyprawy mogli w nim odpocząć w najgorętszych porach dnia. Ostatni namiot należał do Kaina i był trochę oddalony od pozostałych. Nie miał widocznych okien i był odgrodzony, ciche ostrzeżenie, że miliarder nie chce, aby mu przeszkadzano. Kine został w swoim H3, którym jechał Dekker, dopóki nie skończyli rozstawiać jego namiotu, i nigdy się nie pojawił.
  
  Wątpię, czy pojawi się przed końcem wyprawy. Zastanawiam się, czy jego namiot ma wbudowaną toaletę, pomyślała Andrea, pociągając z roztargnieniem łyk z butelki. Nadchodzi ten, który prawdopodobnie zna odpowiedź.
  
  "Witam, panie Russell".
  
  'Jak się masz?' - powiedział asystent, uśmiechając się uprzejmie.
  
  "Bardzo dobrze, dzięki. Słuchaj, co do tego wywiadu z panem Cainem...
  
  - Obawiam się, że to jeszcze nie jest możliwe - wtrącił Russell.
  
  - Mam nadzieję, że przywiozłeś mnie tu nie tylko po to, by zwiedzać. Chcę, żebyś to wiedział...'
  
  "Witam państwa" - nieprzyjemny głos profesora Forrestera przerwał narzekania reportera. Wbrew naszym przewidywaniom udało się rozstawić wszystkie namioty na czas. Gratulacje. Przyłóżcie do tego rękę.
  
  Jego ton był równie nieszczery jak słaby aplauz, który nastąpił. Profesor zawsze sprawiał, że jego słuchacze czuli się trochę nieswojo, jeśli nie upokorzeni, ale członkom wyprawy udało się pozostać na swoich miejscach wokół niego, kiedy słońce zaczęło chować się za skały.
  
  "Zanim przejdziemy do kolacji i rozbicia namiotów, chcę dokończyć opowieść" - kontynuował archeolog. "Pamiętasz, jak ci powiedziałem, że kilku wybranych wyniosło skarb z miasta Jeruzalem? Cóż, ta grupa dzielnych mężczyzn...
  
  - Ciągle chodzi mi po głowie jedno pytanie - wtrąciła Andrea, ignorując przenikliwe spojrzenie starca. - Powiedziałeś, że Yirm Əy áhu był autorem Drugiego Zwoju. Że napisał to, zanim Rzymianie zniszczyli świątynię Salomona. Czy się mylę?'
  
  - Nie, nie mylisz się.
  
  - Czy zostawił jakieś inne notatki?
  
  - Nie, nie zrobił tego.
  
  "Czy ludzie, którzy wynieśli Arkę z Jerozolimy, coś zostawili?"
  
  'NIE'.
  
  - Więc skąd wiesz, co się stało? Ci ludzie nieśli bardzo ciężki przedmiot pokryty złotem, ile, prawie dwieście mil? Wszystko, co zrobiłem, to wspiąłem się na tę wydmę z aparatem i butelką wody i to było...
  
  Starzec rumienił się coraz bardziej z każdym słowem Andrei, aż kontrast między jego łysą głową a brodą sprawił, że jego twarz wyglądała jak wisienka na kłębku waty.
  
  "Jak Egipcjanom udało się zbudować piramidy?" W jaki sposób tubylcy Wyspy Wielkanocnej wznieśli swoje posągi ważące dziesięć tysięcy ton? Jak Nabatejczycy wyrzeźbili miasto Petra z tych samych skał?
  
  Wypluł każde słowo na Andreę, pochylając się nad nią, gdy rozmawiali, aż jego twarz znalazła się obok jej. Reporter odwrócił się, by uniknąć zjełczałego oddechu.
  
  'Z wiarą. Potrzebujesz wiary, aby przebyć sto osiemdziesiąt pięć mil w palącym słońcu i po nierównym terenie. Potrzebujesz wiary, aby uwierzyć, że możesz to zrobić.
  
  - Więc poza drugim zwojem nie masz żadnego dowodu - powiedziała Andrea, nie mogąc się powstrzymać.
  
  - Nie, nie. Ale mam teorię i miejmy nadzieję, że mam rację, panno Otero, albo wrócimy do domu z pustymi rękami.
  
  Reporterka już miała odpowiedzieć, kiedy poczuła lekkie szturchnięcie łokciem w żebra. Odwróciła się i zobaczyła ojca Fowlera patrzącego na nią z ostrzeżeniem.
  
  - Gdzie byłeś, ojcze? wyszeptała. 'Szukałem wszędzie. Musimy porozmawiać.'
  
  Fowler nakazał jej milczenie.
  
  "Ośmiu mężów, którzy opuścili Jerozolimę z arką, następnego ranka dotarło do Jerycha". Forrester cofnął się i zwracał się teraz do czternastu osób, które słuchały go z rosnącym zainteresowaniem. "Teraz wkraczamy w sferę domysłów, ale tak się składa, że są to domysły człowieka, który od dziesięcioleci zastanawia się nad tym pytaniem. W Jerychu zbierali zapasy i wodę. Przeprawili się przez rzekę Jordan w pobliżu Betanii i dotarli do Drogi Królewskiej w pobliżu góry Nebo. Autostrada jest najstarszą nieprzerwaną linią komunikacyjną w historii, trasą, która prowadziła Abrahama z Chaldei do Kanaanu. Tych ośmiu Żydów jechało tą trasą na południe, aż dotarło do Petry, gdzie zjechało z autostrady i skierowało się w stronę mitycznego miejsca, które jerozolimianom wydawałoby się końcem świata. To miejsce.'
  
  "Profesorze, czy ma pan jakiś pomysł, gdzie w kanionie powinniśmy szukać?" Ponieważ to miejsce jest ogromne" - powiedział dr Harel.
  
  "Właśnie tam wszyscy wkraczacie, zaczynając od jutra. David, Gordon... pokażcie im sprzęt.
  
  Pojawiło się dwóch asystentów, każdy ubrany w dziwny element wyposażenia. Mieli przewieszoną przez klatkę piersiową temblak, do którego przymocowane było metalowe urządzenie w postaci małego plecaka. Uprząż miała cztery paski, z których zwisała kwadratowa metalowa konstrukcja, która otaczała ciało na wysokości bioder. W przednich rogach tej struktury znajdowały się dwa obiekty przypominające lampy, przypominające reflektory samochodu, które były skierowane w stronę ziemi.
  
  - To, dobrzy ludzie, będzie waszym letnim ubraniem przez kilka następnych dni. Urządzenie nazywa się magnetometrem precesji protonów.
  
  Słychać było gwizdy zachwytu.
  
  "Wykrzykujące imię, prawda?", powiedział David Pappas.
  
  - Zamknij się, Davidzie. Pracujemy nad teorią, że osoby wybrane przez Yirma &# 601; w &# 225; hm, ukrył Arkę gdzieś w tym kanionie. Magnetometr wskaże nam dokładną lokalizację.
  
  'Jak to działa?' - zapytał Andrzej.
  
  "Instrument wysyła sygnał, który rejestruje pole magnetyczne Ziemi. Gdy dostroi się do tego, wykryje każdą anomalię w polu magnetycznym, taką jak obecność metalu. Nie musisz dokładnie rozumieć, jak to działa, ponieważ sprzęt przesyła bezprzewodowo bezpośrednio do mojego komputera. Jeśli coś znajdziesz, dowiem się, zanim ty to zrobisz.
  
  "Czy trudno sobie z tym poradzić?", zapytał Andrea.
  
  - Nie, jeśli umiesz chodzić. Każdemu z was zostanie przydzielony szereg sektorów w kanionie oddalonych od siebie o około pięćdziesiąt stóp. Wszystko, co musisz zrobić, to nacisnąć przycisk "Start" na pasie bezpieczeństwa i zrobić krok co pięć sekund. Lubię to.'
  
  Gordon zrobił krok do przodu i zatrzymał się. Pięć sekund później instrument wydał cichy gwizd. Gordon zrobił kolejny krok i gwizdy ustały. Pięć sekund później ponownie rozległ się gwizdek.
  
  "Będziesz to robić przez dziesięć godzin dziennie na półtorej godziny, z piętnastominutowymi przerwami na odpoczynek" - powiedział Forrester.
  
  Wszyscy zaczęli narzekać.
  
  "A co z ludźmi, którzy mają inne obowiązki?"
  
  - Zaopiekuj się nimi, kiedy nie pracujesz w kanionie, panie Freak.
  
  - Oczekujesz, że będziemy spacerować dziesięć godzin dziennie pod tym słońcem?
  
  "Radzę pić dużo wody - przynajmniej litr co godzinę. W temperaturze 111 stopni organizm szybko się odwadnia".
  
  "A co, jeśli nie przepracujemy naszych dziesięciu godzin do końca dnia?" pisnął inny głos.
  
  - W takim razie dokończy pan je w nocy, panie Hanley.
  
  - Czyż demokracja nie jest, kurwa, świetna - mruknęła Andrea.
  
  Najwyraźniej nie dość cicho, bo Forrester ją usłyszał.
  
  - Czy nasz plan wydaje się pani niesprawiedliwy, panno Otero? - zapytał archeolog przymilnym głosem.
  
  - Skoro już o tym wspomniałeś, tak - odparła wyzywająco Andrea. Przechyliła się na bok, bojąc się kolejnego łokcia Fowlera, ale nie nadszedł.
  
  "Rząd jordański dał nam fałszywą licencję na miesiąc na wydobywanie fosforanów. Wyobraź sobie, że zwolniłem tempo? Być może w trzecim tygodniu zakończymy zbieranie danych z kanionu, aw czwartym zabraknie nam czasu na wykopanie Arki. Czy to wydaje się sprawiedliwe?
  
  Andrea pokręciła głową zawstydzona. Naprawdę nienawidziła tego mężczyzny, nie ma co do tego wątpliwości.
  
  - Czy ktoś jeszcze chciałby wstąpić do związku panny Otero? - dodał Forrester, wpatrując się uważnie w twarze obecnych. 'NIE? Cienki. Od teraz nie jesteście lekarzami, księżmi, operatorami platform ani kucharzami. Jesteście moimi zwierzętami jucznymi. Cieszyć się.'
  
  
  31
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 13 lipca 2006. 12:27.
  
  
  Krok, czekaj, gwiżdż, krok.
  
  Andrea Otero nigdy nie sporządziła listy trzech najgorszych wydarzeń w swoim życiu. Po pierwsze dlatego, że Andrea nienawidziła list; po drugie dlatego, że pomimo swojej inteligencji miała niewielką zdolność do introspekcji, a po trzecie dlatego, że ilekroć stawały przed nią twarzą w twarz problemy, jej niezmienną reakcją była pośpiech i robienie czegoś innego. Gdyby spędziła pięć minut tej nocy, zanim pomyślała o swoich najgorszych doświadczeniach, incydent z fasolą z pewnością znalazłby się na szczycie listy.
  
  To był ostatni dzień szkoły, a ona szła przez swoje nastoletnie lata pewnym i zdecydowanym krokiem. Opuściła klasę z tylko jednym pomysłem w głowie: wziąć udział w otwarciu nowego basenu w kompleksie mieszkalnym, w którym mieszkała jej rodzina. Dlatego skończyła posiłek, chcąc założyć kostium kąpielowy przed wszystkimi innymi. Wciąż przeżuwając ostatni kęs, wstała od stołu. Wtedy jej matka zrzuciła bombę.
  
  "Czyja kolej na zmywanie naczyń?"
  
  Andrea nawet się nie wahała, bo przyszła kolej na jej starszego brata Miguela Angela. Ale jej pozostali trzej bracia nie byli gotowi czekać na swojego przywódcę w tak wyjątkowy dzień, więc odpowiedzieli chórem: "Andrei!".
  
  - Cholera, na to wygląda. Postradałeś rozum? Przedwczoraj była moja kolej.
  
  "Kochanie, proszę, nie każ mi myć ust mydłem".
  
  - Chodź, mamo. Zasługuje na to" - powiedział jeden z jej braci.
  
  "Ale mamo, teraz nie moja kolej" - jęknęła Andrea, tupiąc nogą w podłogę.
  
  - Cóż, i tak je zrobisz i ofiarujesz to Bogu jako pokutę za swoje grzechy. Przechodzisz przez bardzo trudny wiek - powiedziała jej matka.
  
  Miguel Angel stłumił uśmiech, a jego bracia szturchnęli się triumfalnie.
  
  Godzinę później Andrea, która nigdy nie wiedziała, jak się powstrzymać, znalazła pięć dobrych odpowiedzi na tę niesprawiedliwość. Ale w tym momencie mogła myśleć tylko o jednym.
  
  "Mamaaaaaa!"
  
  "Mamo, nic! Umyj naczynia i pozwól swoim braciom iść przodem do basenu.
  
  Nagle Andrea wszystko zrozumiała: jej matka wiedziała, że to nie jej kolej.
  
  Trudno byłoby zrozumieć, co zrobiła później, gdybyś nie był najmłodszym z pięciorga dzieci i jedyną dziewczyną, która dorastała w tradycyjnej katolickiej rodzinie, w której jesteś winny, zanim zgrzeszysz; córka starej szkoły wojskowej, która dała jasno do zrozumienia, że jego synowie są najważniejsi. Andrea była deptana, opluwana, źle traktowana i odpychana tylko dlatego, że jest kobietą, mimo że miała wiele cech chłopca iz pewnością miała te same uczucia.
  
  Tego dnia powiedziała, że ma dość.
  
  Andrea wróciła do stołu i zdjęła pokrywkę z garnka z fasolą i gulaszem pomidorowym, które właśnie skończyli jeść. Był w połowie pełny i wciąż ciepły. Nie zastanawiając się dwa razy, wylała resztę na głowę Miguela Angela i zostawiła garnek stojący jak kapelusz.
  
  - Zmywasz naczynia, draniu.
  
  Konsekwencje były straszne. Andrea nie tylko musiała zmywać naczynia, ale jej ojciec wymyślił ciekawszą karę. Nie zabronił jej pływać przez całe lato. To byłoby zbyt łatwe. Kazał jej usiąść przy kuchennym stole, z którego roztaczał się piękny widok na basen, i rozłożył na nim siedem funtów suszonej fasoli.
  
  'Policz je. Kiedy powiesz mi, ile ich jest, możesz zejść na basen.
  
  Andrea rozłożyła ziarna na stole i zaczęła je po kolei liczyć, wkładając je do garnka. Kiedy dotarła do 1283, wstała, żeby pójść do łazienki.
  
  Kiedy wróciła, garnek był pusty. Ktoś odłożył fasolę z powrotem na stół.
  
  Tato, zanim usłyszysz mój płacz, twoje włosy będą siwe, pomyślała.
  
  Oczywiście, że płakała. Przez następne pięć dni, niezależnie od powodu odejścia od stołu, za każdym razem, gdy wracała, musiała od nowa zaczynać liczyć fasolki, czterdzieści trzy razy.
  
  
  Zeszłej nocy Andrea uznała incydent z fasolą za jedno z najgorszych doświadczeń w swoim życiu, gorsze nawet niż brutalne pobicie, którego doznała rok wcześniej w Rzymie. Teraz jednak doświadczenie z magnetometrem wspięło się na szczyt listy.
  
  Dzień zaczął się punktualnie o piątej, trzy kwadranse przed wschodem słońca, serią sygnałów dźwiękowych. Andrea musiała spać w ambulatorium z dr Harelem i Kirą Larsen, obie płcie były rozdzielone ze względu na świętoszkowate zasady Forrestera. Ochroniarze Dekkera byli w innym namiocie, pomocnicy w innym, a czterej pomocnicy Forrestera i ojciec Fowler w pozostałych. Profesor wolał spać sam w małym namiocie, który kosztował osiemdziesiąt dolarów i jeździł z nim na wszystkie jego wyprawy. Ale nie spał dużo. O piątej rano był tam, wśród namiotów, dmąc w róg, aż otrzymał kilka gróźb śmierci od tłumu już wyczerpanych ludzi.
  
  Andrea wstała, przeklinając w ciemności, szukając swojego ręcznika i kosmetyczki, które zostawiła obok dmuchanego materaca i śpiwora, które służyły jej za łóżko. Kierowała się do drzwi, kiedy zawołał ją Harel. Mimo wczesnej pory była już ubrana.
  
  - Nie myślisz chyba o wzięciu prysznica, prawda?
  
  'Z pewnością'.
  
  - Możesz się o tym przekonać na własnej skórze, ale muszę ci przypomnieć, że prysznice są indywidualnie kodowane i każdemu z nas wolno korzystać z wody nie dłużej niż trzydzieści sekund dziennie. Jeśli teraz wydasz swoją część, będziesz błagał nas, żebyśmy dziś na ciebie napluli. '
  
  Andrea oparła się o materac, pokonana.
  
  "Dzięki za zrujnowanie mi dnia".
  
  - To prawda, ale uratowałem ci noc.
  
  - Wyglądam okropnie - powiedziała Andrea, ściągając włosy z powrotem w kucyk, czego nie robiła od czasu studiów.
  
  "Gorzej niż okropnie".
  
  "Do diabła, doktorze, powinieneś był powiedzieć:" Nie tak źle jak ja "lub" Nie, wyglądasz świetnie. "Wiesz, kobieca solidarność".
  
  - Cóż, nigdy nie byłam zwyczajną kobietą - powiedział Harel, patrząc Andrei prosto w oczy.
  
  Co, do diabła, chciałeś przez to powiedzieć, doktorze?, zapytała samą siebie Andrea, wkładając szorty i sznurując buty. Czy jesteś tym, za kogo cię biorę? I co ważniejsze... czy powinienem zrobić pierwszy krok?
  
  
  Krok, czekaj, gwiżdż, krok.
  
  Stowe Erling odprowadził Andreę na jej miejsce i pomógł jej założyć uprząż. A więc jest tutaj, pośrodku kawałka ziemi o powierzchni pięćdziesięciu stóp kwadratowych, oznaczonego sznurkiem przymocowanym w każdym rogu do ośmiocalowych kolców.
  
  Cierpienie.
  
  Najpierw była waga. Z początku trzydzieści pięć funtów nie wydawało się dużo, zwłaszcza gdy wisiał na uprzęży. Ale w drugiej godzinie ramiona Andrei ją dobijały.
  
  Potem był upał. Do południa ziemia nie była piaszczysta - był to grill. I skończyła jej się woda pół godziny po rozpoczęciu zmiany. Okresy odpoczynku między każdą zmianą trwały kwadrans, ale osiem z tych minut pochłaniało opuszczenie sektorów i powrót do nich oraz zdobywanie butelek zimnej wody, a kolejne dwa na ponowne nałożenie kremu z filtrem. Pozostało około trzech minut, które składały się z ciągłego chrząkania Forrestera i spoglądania na zegarek.
  
  Poza tym, to była ta sama rutyna w kółko. Ten głupi krok, czekaj, gwiżdż, krok.
  
  Do diabła, lepiej byłoby mi w Guantanamo. Chociaż słońce ich praży, przynajmniej nie muszą dźwigać tego głupiego ciężaru.
  
  'Dzień dobry. Jest gorąco, prawda? - powiedział głos.
  
  "Idź do diabła, ojcze".
  
  - Napij się wody - powiedział Fowler, podając jej butelkę.
  
  Ubrany był w diagonalne spodnie i swoją zwykłą czarną koszulę z krótkimi rękawami i kapłańskim kołnierzykiem. Odsunął się od jej kwadrantu i usiadł na ziemi, ciesząc się jej widokiem.
  
  - Czy możesz wyjaśnić, kogo przekupiłeś, żebyś nie musiał tego nosić? - spytała Andrea, chciwie opróżniając butelkę.
  
  "Profesor Forrester ma wielki szacunek dla moich religijnych obowiązków. Na swój sposób jest także mężem Bożym.
  
  "Bardziej jak samolubny maniak".
  
  - To też. Co z tobą?'
  
  - Cóż, przynajmniej promowanie niewolnictwa nie jest jednym z moich błędów.
  
  "Mówię o religii".
  
  "Próbujesz ocalić moją duszę połową butelki wody?"
  
  "To wystarczy?"
  
  "Potrzebuję przynajmniej pełnego kontraktu".
  
  Fowler uśmiechnął się i podał jej kolejną butelkę.
  
  "Jeśli będziesz pić małymi łykami, to lepiej ugasi pragnienie".
  
  'Dziękuję'.
  
  - Nie zamierzasz odpowiedzieć na moje pytanie?
  
  "Religia jest dla mnie zbyt głęboka. Wolę jeździć na rowerze.
  
  Ksiądz roześmiał się i pociągnął łyk ze swojej butelki. Wyglądał na zmęczonego.
  
  - No dalej, panno Otero; nie złość się na mnie, że nie muszę teraz wykonywać roboty osła. Chyba nie sądzisz, że te wszystkie kwadraty powstały dzięki magii?
  
  Kwadranty zaczynały się dwieście stóp od namiotów. Reszta ekspedycji była rozrzucona po powierzchni kanionu, każdy własnym krokiem, czekając, gwiżdżąc, stąpając. Andrea dotarła do końca swojej sekcji i zrobiła krok w prawo, obróciła się o 180 stopni, a potem znów odeszła plecami do księdza.
  
  "Więc byłem tam, próbując was znaleźć... Więc to właśnie robiliście z Doktorem przez całą noc".
  
  - Byli tam też inni ludzie, więc nie musisz się martwić.
  
  - Co chcesz przez to powiedzieć, ojcze?
  
  Fowler nic nie powiedział. Przez długi czas był tylko rytm stąpania, czekania, gwizdania, przechodzenia.
  
  'Skąd wiesz?' - zapytał z niepokojem Andreas.
  
  - Podejrzewałem to. Teraz wiem.'
  
  'Gówno'.
  
  - Przepraszam, że naruszyłem pani prywatność, panno Otero.
  
  - Niech cię diabli - powiedziała Andrea i zagryzła pięść. - Zabiłabym za papierosa.
  
  'Co Cię powstrzymuje?'
  
  "Profesor Forrester powiedział mi, że ingeruje w instrumenty".
  
  - Wiesz co, panno Otero? Jak na kogoś, kto zachowuje się, jakby był na szczycie wszystkiego, jesteś dość naiwny. Dym tytoniowy nie wpływa na pole magnetyczne Ziemi. Przynajmniej według moich źródeł.
  
  "Stary drań".
  
  Andrea pogrzebała w kieszeniach, po czym zapaliła papierosa.
  
  - Zamierzasz powiedzieć doktorowi, ojcze?
  
  - Harel jest bystry, o wiele bardziej ode mnie. I jest Żydówką. Nie potrzebuje rady starego księdza.
  
  'Czy powinienem?'
  
  - Cóż, jesteś katolikiem, prawda?
  
  - Straciłem zaufanie do twojego sprzętu czternaście lat temu, ojcze.
  
  'Który z nich? Wojskowy czy duchowny?
  
  "Oboje. Moi rodzice naprawdę mnie spieprzyli."
  
  "Wszyscy rodzice tak robią. Czy nie tak zaczyna się życie?
  
  Andrea odwróciła głowę i dostrzegła go kątem oka.
  
  - A więc mamy coś wspólnego.
  
  - Nie możesz sobie wyobrazić. Dlaczego szukałeś nas zeszłej nocy, Andrea?
  
  Reporter rozejrzał się, zanim odpowiedział. Najbliższą osobą był David Pappas, przypięty pasem bezpieczeństwa w odległości stu stóp. Podmuch gorącego wiatru wiał od strony wejścia do kanionu, tworząc piękne wiry piasku u stóp Andrei.
  
  "Wczoraj, gdy byliśmy u wejścia do kanionu, wszedłem na tę ogromną wydmę. Na górze zacząłem filmować teleobiektywem i zobaczyłem mężczyznę.
  
  'Gdzie?' Fowlera zwolniono.
  
  - Na szczycie urwiska za tobą. Widziałem go tylko przez chwilę. Miał na sobie jasnobrązowe ubranie. Nikomu nie powiedziałem, bo nie wiedziałem, czy ma to coś wspólnego z osobą, która próbowała mnie zabić na Behemocie.
  
  Fowler zmrużył oczy i przesunął dłonią po łysej głowie, biorąc głęboki oddech. Jego twarz wyglądała na zmartwioną.
  
  "Panno Otero, ta ekspedycja jest niezwykle niebezpieczna, a jej powodzenie zależy od zachowania tajemnicy. Gdyby ktoś znał prawdę o tym, dlaczego tu jesteśmy...
  
  - Wyrzucą nas?
  
  - Zabiliby nas wszystkich.
  
  'O'.
  
  Andrea podniosła wzrok, boleśnie świadoma tego, jak odizolowane było to miejsce i jak bardzo by się znaleźli w pułapce, gdyby ktoś przedarł się przez cienką linię strażników Dekkera.
  
  - Muszę natychmiast porozmawiać z Albertem - powiedział Fowler.
  
  - Wydawało mi się, że mówiłeś, że nie możesz tu używać telefonu satelitarnego? Czy Dekker miał skaner częstotliwości?
  
  Ksiądz tylko na nią spojrzał.
  
  - O cholera. Nigdy więcej - powiedział Andrea.
  
  "Zrobimy to dziś wieczorem".
  
  
  32
  
  
  
  2700 STÓP NA ZACHÓD OD WYKOPÓW
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 1:18 w nocy.
  
  
  Wysoki mężczyzna miał na imię Och i płakał. Musiał opuścić innych ludzi. Nie chciał, żeby widzieli, jak okazuje swoje uczucia, a co dopiero mówić o tym. A ujawnienie powodu płaczu byłoby bardzo niebezpieczne.
  
  Właściwie to z powodu dziewczyny. Za bardzo przypominała mu jego własną córkę. Nienawidził konieczności jej zabijania. Zabicie Tahira było proste, właściwie ulga. Musiał przyznać, że nawet lubił się z nim bawić - pokazywać mu piekło, ale tu na ziemi.
  
  Dziewczyna była inną historią. Miała zaledwie szesnaście lat.
  
  Jednak D i W zgodzili się z nim: misja była zbyt ważna. Stawką było życie nie tylko innych braci zgromadzonych w jaskini, ale całego Dar al-Islam. Matka i córka wiedziały za dużo. Nie mogło być wyjątków.
  
  - Bezsensowna, gówniana wojna - powiedział.
  
  - Więc teraz mówisz do siebie?
  
  To W podczołgał się w moją stronę. Nie lubił podejmować ryzyka i zawsze mówił szeptem, nawet w jaskini.
  
  'Modliłem sie'.
  
  - Musimy wrócić do dziury. Oni nas widzą.
  
  - Na zachodnim murze jest tylko jeden wartownik, a stąd nie ma go w zasięgu wzroku. Nie martw się.'
  
  - A jeśli zmieni pozycję? Mają gogle noktowizyjne.
  
  - Powiedziałem, nie martw się. Wielki czarny na służbie. Cały czas pali, a światło papierosa utrudnia mu widzenie" - powiedział Oh, zirytowany, że musi mówić, kiedy chce cieszyć się ciszą.
  
  - Wróćmy do jaskini. Zagramy w szachy.
  
  Ani przez chwilę go to nie zmyliło. Wiedzieliśmy, że czuje się przygnębiony. Afganistan, Pakistan, Jemen. Wiele razem przeszli. Był dobrym przyjacielem. Choć jego wysiłki były niezdarne, próbował go rozweselić.
  
  O rozciągnął się na całej długości ciała na piasku. Znajdowali się w pustce u podnóża formacji skalnej. Jaskinia, która znajdowała się u jej podstawy, miała zaledwie sto stóp kwadratowych. Oh był tym, który znalazł to trzy miesiące wcześniej, kiedy planował operację. Prawie nie starczyłoby miejsca dla nich wszystkich, ale nawet gdyby jaskinia była sto razy większa, O wolałaby być na zewnątrz. Czuł się uwięziony w tej hałaśliwej dziurze, atakowany przez chrapanie i bąki swoich braci.
  
  - Myślę, że zostanę tu trochę dłużej. Uwielbiam zimno.
  
  - Czekasz na sygnał Hukana?
  
  - Minie trochę czasu, zanim to się stanie. Niewierni jeszcze niczego nie znaleźli.
  
  - Mam nadzieję, że się pospieszą. Mam dość siedzenia, jedzenia z puszek i sikania do puszki.
  
  O nie odpowiedział. Zamknął oczy i skupił się na powiewie wiatru na swojej skórze. To czekanie mu odpowiadało.
  
  "Dlaczego tu siedzimy i nic nie robimy?" Jesteśmy dobrze uzbrojeni. Mówię, że pójdziemy tam i zabijemy ich wszystkich - nalegał W.
  
  "Będziemy wykonywać rozkazy Hukana".
  
  "Hookan podejmuje zbyt duże ryzyko".
  
  'Ja wiem. Ale on jest mądry. Opowiedział mi historię. Czy wiesz, jak buszmen znajduje wodę w Kalahari, gdy jest daleko od domu? Znajduje małpę i obserwuje ją przez cały dzień. Nie może pozwolić, by małpa go zobaczyła, bo inaczej gra się skończy. Jeśli Buszmen jest cierpliwy, małpa w końcu pokaże mu, gdzie szukać wody. Pęknięcie w skale, mały basen... Miejsca, których buszmen nigdy by nie znalazł.
  
  - A co on wtedy robi?
  
  "Pije wodę i zjada małpę".
  
  
  33
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 01:18
  
  
  Stowe Erling nerwowo skubał długopis i przeklinał profesora Forrestera z całej siły. To nie jego wina, że dane z jednego z sektorów nie poszły tam, gdzie powinny . Był zajęty rozpatrywaniem skarg zatrudnionych przez nich górników, pomaganiem im zakładać i zdejmować pasy bezpieczeństwa, wymieniać baterie w ich sprzęcie i pilnować, by nikt nie przeszedł dwa razy przez ten sam sektor.
  
  Oczywiście w pobliżu nie było nikogo, kto mógłby pomóc mu założyć uprząż. I wcale nie było tak, że operacja była łatwa w środku nocy, przy świetle tylko kempingowej latarni gazowej. Forrester nie dbał o nikogo - to znaczy o nikogo oprócz siebie. W chwili, gdy po kolacji odkrył anomalię w danych, kazał Stowe'owi ponownie przeanalizować Kwadrant 22K.
  
  Na próżno Stowe błagał - prawie błagał - Forrestera, by pozwolił mu to zrobić następnego dnia. Gdyby dane ze wszystkich sektorów nie były ze sobą powiązane, program nie funkcjonowałby.
  
  Pieprzony Pappas. Czy nie jest uważany za czołowego na świecie archeologa topograficznego? Wykwalifikowany programista, prawda? Kurwa to jest to. Nigdy nie musiał opuszczać Grecji. Cholera! Łapię się na tym, że całuję starca w dupę, żeby pozwolił mi przygotować nagłówki do kodów magnetometru, a on w końcu daje je Pappasowi. Dwa lata, całe dwa lata studiowania zaleceń Forrestera, poprawiania jego błędów z dzieciństwa, kupowania mu lekarstw, wyjmowania jego kosza na śmieci pełnego zainfekowanej, zakrwawionej tkanki. Dwa lata i tak mnie traktuje.
  
  Na szczęście Stowe ukończył skomplikowaną serię ruchów, a magnetometr spoczywał teraz na jego ramionach i działał. Podniósł latarnię i ustawił ją w połowie zbocza. Sektor 22K obejmował część piaszczystego zbocza w pobliżu palca wskazującego kanionu.
  
  Gleba tutaj była inna, w przeciwieństwie do gąbczastej różowej powierzchni u podstawy kanionu lub spalonej skały pokrywającej resztę obszaru. Piasek był ciemniejszy, a samo zbocze miało nachylenie około 14 proc. Gdy szedł, piasek przesuwał się, jakby zwierzę poruszało się pod jego butami. Gdy Stowe wspinał się po zboczu, musiał mocno trzymać się pasków magnetometru, aby utrzymać instrument w równowadze.
  
  Kiedy schylił się, by postawić latarnię na ziemi, jego prawa ręka otarła się o żelazny odłamek wystający z ramy. To przelało krew.
  
  "Ach, cholera!"
  
  Ssąc kawałek, zaczął poruszać instrumentem po okolicy w powolnym, irytującym rytmie.
  
  On nawet nie jest Amerykaninem. Nawet nie Żyd, do cholery. To parszywy, pieprzony grecki imigrant. Ortodoksyjny Grek, zanim zaczął pracować dla profesora. Na judaizm przeszedł dopiero po trzech miesiącach u nas. Szybka konwersja jest bardzo wygodna. Jestem taki zmęczony. Dlaczego to robię? Mam nadzieję, że znajdziemy Arkę. Wtedy wydziały historii będą o mnie walczyć i znajdę stałą posadę. Starzec nie wytrzyma długo - prawdopodobnie wystarczająco długo, aby przypisać sobie całą zasługę. Ale za trzy, cztery lata będą mówić o jego drużynie. O mnie. Chciałbym, żeby jego zgniłe płuca po prostu pękły w ciągu następnych kilku godzin. Ciekawe, kogo Kine postawiłby wtedy na czele ekspedycji? To nie byłby Pappas. Jeśli sra w gacie za każdym razem, gdy profesor na niego spojrzy, wyobraź sobie, co zrobi, jeśli zobaczy Kine'a. Nie, potrzebują kogoś silniejszego, kogoś z charyzmą. Zastanawiam się, czym naprawdę jest Kine. Mówią, że jest bardzo chory. Ale w takim razie, dlaczego przyjechał aż tutaj?
  
  Stowe zatrzymał się w połowie drogi na zboczu, twarzą do ściany kanionu. Wydawało mu się, że słyszy kroki, ale to było niemożliwe. Spojrzał z powrotem na obóz. Wszystko było nieruchome.
  
  Z pewnością. Jedyną osobą, której nie ma w łóżku, jestem ja. No, z wyjątkiem strażników, ale oni są opatuleni i pewnie chrapią. Przed kim będą nas chronić? Byłoby lepiej, gdyby-
  
  Młody człowiek znowu się zatrzymał. Usłyszał coś i tym razem wiedział, że nie wyobraził sobie tego. Przechylił głowę na bok, starając się lepiej słyszeć, ale irytujący gwizd rozległ się ponownie. Stowe poszukał włącznika urządzenia i szybko go nacisnął. W ten sposób mógł wyłączyć gwizdek bez wyłączania instrumentu (co wywołałoby alarm w komputerze Forrestera), o czym wczoraj tuzin osób dałoby ręce i nogi, żeby się o tym przekonać.
  
  To musi być kilku żołnierzy zmieniających się na zmianę. Daj spokój, jesteś za stary, żeby bać się ciemności.
  
  Wyłączył narzędzie i ruszył w dół wzgórza. Teraz, gdy o tym pomyślał, byłoby lepiej, gdyby wrócił do łóżka. Jeśli Forrester chciał być wkurzony, to jego sprawa. Zaczynał z samego rana, pomijając śniadanie.
  
  To wszystko. Wstanę przed starcem, kiedy będzie więcej światła.
  
  Uśmiechnął się, besztając siebie za martwienie się drobiazgami. Teraz mógł w końcu iść do łóżka i to było wszystko, czego potrzebował. Gdyby się pospieszył, mógłby przespać trzy godziny.
  
  Nagle coś pociągnęło za uprząż. Stowe odchylił się do tyłu, wymachując rękami w powietrzu, żeby zachować równowagę. Ale kiedy już myślał, że spadnie, poczuł, że ktoś go łapie.
  
  Młodzieniec nie poczuł, jak ostrze noża przebija dolną część kręgosłupa. Ręka, która trzymała go za uprząż, pociągnęła mocniej. Stowe nagle przypomniał sobie swoje dzieciństwo, kiedy on i jego ojciec pojechali nad jezioro Chebacco łowić czarne badziewie. Jego ojciec trzymał rybę w dłoni i jednym szybkim ruchem wypatroszył ją. Ruch wydał mokry, syczący dźwięk, bardzo podobny do ostatniej rzeczy, którą Stowe słyszał.
  
  Ręka uwolniła młodzieńca, który upadł na ziemię jak szmaciana lalka.
  
  Umierając, Stowe wydał z siebie złamany dźwięk, krótki, suchy jęk, po czym zapadła cisza.
  
  
  34
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 14:33
  
  
  Pierwsza część planu zakładała pobudkę na czas. Jak na razie dobrze. Od tego momentu wszystko stało się katastrofą.
  
  Andrea umieściła zegarek między budzikiem a głową, ustawiając budzik na 2:30 w nocy. Miała spotkać się z Fowlerem w Kwadrancie 14B, gdzie pracowała, kiedy opowiedziała księdzu, że widziała mężczyznę na klifie. Reporter wiedział tylko, że ksiądz potrzebował jej pomocy, by zneutralizować skaner częstotliwości Dekkera. Fowler nie powiedział jej, jak zamierza to zrobić.
  
  Aby upewnić się, że pojawiła się na czas, Fowler dał jej swój zegarek na rękę, ponieważ jej własny nie miał budzika. Był to szorstki czarny MTM Special Ops z paskiem na rzep, który wyglądał prawie tak samo jak Andrea. Na odwrocie zegarka widniał napis: Aby inni żyli.
  
  "Aby inni mogli żyć". Co za człowiek nosi taki zegarek? Oczywiście nie ksiądz. Księża noszą zegarki za dwadzieścia euro, w najlepszym razie tani lotos ze sztucznym skórzanym paskiem. Nic nie ma takiego charakteru jak ten, Andrea myślała wcześniej, jak zasnąć. Kiedy zadzwonił budzik, przezornie go natychmiast wyłączyła i zabrała ze sobą zegarek. Fowler wyjaśniła, co się z nią stanie, jeśli go zgubi. Dodatkowo zapaliła się mała dioda LED jej twarz, która ułatwiłaby poruszanie się po kanionie bez potknięcia się o jedną z lin kwadrantu i rozbicia głową o kamień.
  
  Kiedy szukała swoich ubrań, Andrea nasłuchiwała, czy budzik nikogo nie obudził. Chrapanie Kiry Larsen uspokoiło reporterkę, ale postanowiła poczekać, aż wyjdzie na zewnątrz, żeby założyć buty. Podpełzła do drzwi, okazała swoją zwykłą niezdarność i upuściła zegarek.
  
  Młoda reporterka próbowała opanować nerwy i przypomnieć sobie układ ambulatorium. Na drugim końcu znajdowały się dwa nosze, stół i szafka z narzędziami medycznymi. Trójka współlokatorów spała przy wejściu na swoich materacach i śpiworach. Andrea w środku, Larsen po lewej, Harel po prawej.
  
  Wykorzystując chrapanie Kiry, by zorientować się w sytuacji, zaczęła przeszukiwać podłogę. Poczuła krawędź własnego materaca. Nieco dalej dotknęła jednej z wyrzuconych skarpet Larsena. Skrzywiła się i wytarła dłoń o tył spodni. Kontynuowała na własnym materacu. Trochę dalej. To musi być materac firmy Harel.
  
  To było puste.
  
  Zaskoczona Andrea wyjęła z kieszeni zapalniczkę i pstryknęła nią, osłaniając swoim ciałem płomień przed Larsenem. Harela nie było w ambulatorium. Fowler powiedział jej, żeby nie mówiła Harelowi, co planują zrobić.
  
  Reporterka nie miała czasu dłużej się nad tym zastanawiać, wzięła więc znaleziony między materacami zegarek i wyszła z namiotu. W obozie było cicho jak w grobie. Andrea była zadowolona, że ambulatorium znajdowało się blisko północno-zachodniej ściany kanionu, więc nie wpadłaby na nikogo w drodze do lub z łazienki.
  
  Jestem pewien, że Harel tam jest. Nie rozumiem, dlaczego nie możemy jej powiedzieć, co robimy, skoro ona już wie o telefonie satelitarnym księdza. Ci dwaj knują coś dziwnego.
  
  Chwilę później rozległ się sygnał dźwiękowy profesora. Andrea zamarła, strach dręczył ją jak ścigane zwierzę. Na początku myślała, że Forrester odkrył, co ona robi, dopóki nie zdała sobie sprawy, że dźwięk dobiega gdzieś z bardzo daleka. Dźwięk rogu był stłumiony, ale odbijał się słabym echem w kanionie.
  
  Były dwie eksplozje, a potem wszystko ustało.
  
  Potem znów się zaczęło i nie ustało.
  
  To jest sygnał o niebezpieczeństwie. Postawiłbym na to swoje życie.
  
  Andrea nie była pewna, do kogo się zwrócić. Ponieważ Harel nigdzie nie było widać, a Fowler czekał na nią o 14B, jej najlepszym wyborem był Tommy Eichberg. Namiot serwisowy był teraz najbliżej niej i przy pomocy światła zegarka Andrea znalazła suwak namiotu i wbiegła do środka.
  
  - Tommy, Tommy, jesteś tam?
  
  Pół tuzina głów podniosło głowy ze śpiworów.
  
  - Na litość boską, jest druga nad ranem - powiedział rozczochrany Brian Hanley, przecierając oczy.
  
  - Wstawaj, Tommy. Myślę, że profesor ma kłopoty.
  
  Tommy już wychodził ze swojego śpiwora.
  
  'Co się dzieje?'
  
  - To jest róg profesora. To się nie zatrzymało.
  
  'Nic nie słyszę'.
  
  'Chodź ze mną. Myślę, że jest w kanionie.
  
  'Jedna minuta'.
  
  "Na co czekasz, Chanuka?"
  
  - Nie, czekam, aż się odwrócisz. jestem nagi.
  
  Andrea wyszła z namiotu, mamrocząc przeprosiny. Na zewnątrz klakson wciąż brzmiał, ale każdy kolejny dźwięk był słabszy. Kończyło się sprężone powietrze.
  
  Tommy dołączył do niej, a za nim reszta mężczyzn w namiocie.
  
  - Idź i sprawdź namiot profesora, Robercie - powiedział Tommy, wskazując na chudego operatora platformy. - A ty, Brian, idź i ostrzeż żołnierzy.
  
  To ostatnie polecenie nie było konieczne. Dekker, Maloney, Torres i Jackson już się zbliżali, nie w pełni ubrani, ale z gotowymi karabinami maszynowymi.
  
  'Co się do cholery dzieje?' Decker powiedział. W jego ogromnej dłoni trzymał krótkofalówkę. - Moi ludzie mówią, że ktoś robi piekło na końcu kanionu.
  
  - Panna Otero uważa, że profesor ma kłopoty - powiedział Tommy. - Gdzie są twoje monitory?
  
  "Ten sektor znajduje się pod ślepym kątem. Vaaka szuka lepszej pozycji.
  
  'Dobry wieczór. Co się dzieje? Pan Kine próbuje zasnąć - powiedział Jacob Russell, podchodząc do grupy. Miał na sobie jedwabną piżamę w kolorze cynamonu, a jego włosy były lekko zmierzwione. 'Myślałem, że...'
  
  Dekker przerwał mu gestem. Radio zatrzeszczało, az głośnika dobiegł równy głos Vaaki.
  
  Pułkowniku, widzę Forrestera i ciało na ziemi. Skończone.'
  
  "Co robi profesor Nest numer jeden?"
  
  - Pochylił się nad ciałem. Skończone.'
  
  - Przyjęto, Nest numer jeden. Pozostań na swoim miejscu i osłaniaj nas. Gniazda dwa i trzy, maksymalna gotowość. Jeśli mysz pierdzi, chcę o tym wiedzieć.
  
  Dekker zerwał połączenie i nadal wydawał dalsze rozkazy. Na te kilka chwil, które rozmawiał z Vaaką, cały obóz się poruszył. Tommy Eichberg zapalił jeden z potężnych reflektorów halogenowych, które rzucały ogromne cienie na ściany kanionu.
  
  Tymczasem Andrea stała trochę z dala od kręgu ludzi wokół Dekkera. Ponad jego ramieniem widziała Fowlera idącego za ambulatorium, w pełni ubranego. Rozejrzał się dookoła, a potem podszedł i stanął za reporterem.
  
  'Nic nie mów. Porozmawiamy później.'
  
  "Gdzie jest Harel?"
  
  Fowler spojrzał na Andreę i uniósł brwi.
  
  Nie ma pojęcia.
  
  Nagle Andrea nabrała podejrzeń i odwróciła się do Dekkera, ale Fowler chwycił ją za ramię i przytrzymał. Po wymianie kilku słów z Russellem, potężny południowoafrykańczyk podjął decyzję. Zostawił Maloneya na czele obozu i udał się do sektora 22K z Torresem i Jacksonem.
  
  - Puść mnie, ojcze! Powiedział, że jest ciało. Powiedziała Andrea, próbując się uwolnić.
  
  'Czekać'.
  
  - To mogła być ona.
  
  'Trzymać się'.
  
  Tymczasem Russell podniósł ręce i zwrócił się do grupy.
  
  'Prosimy prosimy. Wszyscy jesteśmy bardzo podekscytowani, ale bieganie z miejsca na miejsce nikomu nie pomoże. Rozejrzyj się i powiedz mi, czy kogoś nie brakuje. Panie Eichbergu? A Brian?
  
  - Ma do czynienia z generatorem. Ma mało paliwa.
  
  - Panie Pappas?
  
  "Wszyscy oprócz Stowe'a Erlinga, sir," powiedział Pappas nerwowo, głosem łamiącym się z napięcia. "Miał znowu przekroczyć sektor 22K. Nagłówki w danych były nieprawidłowe".
  
  - Doktorze Harel?
  
  - Doktora Harela tu nie ma - powiedziała Kira Larsen.
  
  - Ona taka nie jest? Czy ktoś ma pomysł gdzie ona może być? - zdziwił się Russel.
  
  "Gdzie ktoś może być?" - odezwał się głos za Andreą. Reporterka odwróciła się z wyrazem ulgi na twarzy. Za nią stał Harel z przekrwionymi oczami, ubrany tylko w buty i długą czerwoną koszulę. "Musisz mi wybaczyć, ale wziąłem pigułkę nasenną i nadal jestem trochę oszołomiony. Co się stało?'
  
  Gdy Russell poinformował lekarza o tej sprawie, Andrea miała mieszane uczucia. Chociaż cieszyła się, że z Harelem wszystko w porządku, nie mogła pojąć, gdzie lekarz mógł być przez cały ten czas ani dlaczego kłamała.
  
  I nie jestem jedyna, pomyślała Andrea, obserwując swoją drugą współlokatorkę. Kira Larsen nie spuszczała wzroku z Harela. Podejrzewa dr. Jestem pewna, że zauważyła, że kilka minut temu nie było jej w łóżku. Gdyby spojrzenia były promieniami lasera, Doc miałby dziurę w plecach wielkości małej pizzy.
  
  
  35
  
  
  
  KAINE
  
  Starzec wstał na krześle i rozwiązał jeden z węzłów podtrzymujących ściany namiotu. Zawiązał, rozwiązał i ponownie zawiązał.
  
  "Sir, znowu to robisz".
  
  - Ktoś nie żyje, Jacobie. Martwy.'
  
  - Proszę pana, węzeł jest w porządku. Proszę zejść na dół. Musisz to zaakceptować. Russell wyciągnął mały papierowy kubeczek z pigułkami.
  
  - Nie zamierzam ich brać. Muszę być czujny. Mógłbym być następny. Podoba ci się ten węzeł?
  
  - Tak, panie Kine.
  
  - To się nazywa podwójna ósemka. To bardzo dobry węzeł. Ojciec pokazał mi, jak to się robi.
  
  - To idealny węzeł, proszę pana. Proszę wstać z krzesła.
  
  'Chcę się upewnić...'
  
  "Proszę pana, znowu popada pan w zachowania obsesyjno-kompulsywne".
  
  "Nie używaj tego określenia w stosunku do mnie".
  
  Starzec obrócił się tak gwałtownie, że stracił równowagę. Jacob ruszył, by złapać Kaine'a, ale nie był wystarczająco szybki i starzec upadł.
  
  "Wszystko w porządku?" Zadzwonię do doktora Harela!
  
  Starzec płakał na podłodze, ale tylko niewielka część jego łez była spowodowana upadkiem.
  
  - Ktoś nie żyje, Jacobie. Ktoś nie żyje.
  
  
  36
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 3:13 rano.
  
  
  'Morderstwo'.
  
  - Czy jest pan pewien, doktorze?
  
  Ciało Stowe'a Erlinga leżało w środku kręgu lamp gazowych. Promieniowały bladym światłem, a cienie na okolicznych skałach rozpłynęły się w noc, która nagle wydała się pełna niebezpieczeństw. Andrea stłumiła dreszcz, patrząc na leżące na piasku ciało.
  
  Kiedy Dekker i jego świta przybyli na miejsce zaledwie kilka minut temu, zastali starego profesora trzymającego dłoń zmarłego i nieustannie włączającego bezużyteczny już klakson. Dekker odepchnął profesora na bok i zawołał doktora Harela. Lekarz poprosił Andreę, aby z nią poszła.
  
  "Wolałabym tego nie robić" - powiedziała Andrea. Czuła się oszołomiona i zdezorientowana, gdy Dekker powiedział przez radio, że znaleźli martwego Stowe'a Erlinga. Nie mogła się powstrzymać przed wspomnieniem, jak bardzo chciałaby, żeby pustynia pochłonęła jego.
  
  'Proszę. Bardzo się martwię, Andreo. Pomóż mi.'
  
  Doktor wydawał się autentycznie zaniepokojony, więc bez słowa Andrea podeszła do niej. Reporterka próbowała wymyślić, jak mogłaby zapytać Harela, gdzie do cholery była, kiedy zaczął się ten bałagan, ale nie mogła tego zrobić bez ujawnienia, że ona też była tam, gdzie nie powinna. Kiedy dotarli do kwadrantu 22K, odkryli, że Dekkerowi udało się oświetlić ciało, aby Harel mógł ustalić przyczynę śmierci.
  
  - Proszę mi to powiedzieć, pułkowniku. Jeśli to nie było morderstwo, to było to bardzo zdeterminowane samobójstwo. Ma ranę kłutą u podstawy kręgosłupa, która z definicji jest śmiertelna.
  
  - I bardzo trudno to zrobić - powiedział Dekker.
  
  'Co masz na myśli?' Russell interweniował, stając obok Dekkera.
  
  Nieco dalej Kira Larsen kucała obok profesora, próbując go pocieszyć. Narzuciła mu koc na ramiona.
  
  - On ma na myśli, że to była idealnie umieszczona rana. Bardzo ostry nóż. Stowe wcale nie miał dużo krwi" - powiedziała Harel, zdejmując lateksowe rękawiczki, które miała na sobie, aby obejrzeć ciało.
  
  - Profesjonalizm, panie Russell - dodał Dekker.
  
  "Kto go znalazł?"
  
  - Komputer profesora Forrestera ma alarm, który włącza się, gdy jeden z magnetometrów przestaje nadawać - powiedział Dekker, kiwając głową staruszkowi. - Przyjechał tutaj, żeby podzielić się ze Stowe'em. Kiedy zobaczył go na ziemi, pomyślał, że śpi i zaczął dmuchać mu w ucho, dopóki nie zorientował się, co się stało. Potem nadal dął w róg, żeby nas ostrzec.
  
  - Nawet nie chcę sobie wyobrażać, jak zareaguje pan Kane, kiedy się dowie, że Stowe został zabity. Gdzie, do diabła, byli twoi ludzie, Dekker? Jak to mogło się stać?'
  
  - Tak jak kazałem, musieli obserwować za kanionem. Jest ich tylko trzech, pokonują bardzo duży obszar w bezksiężycową noc. Dali z siebie wszystko.
  
  - To nie tak dużo - powiedział Russell, wskazując ciało.
  
  - Russell, mówiłem ci. To szaleństwo przyjeżdżać do tego miejsca tylko z sześcioma mężczyznami. W trybie pilnym mamy trzech ludzi na straży przez cztery godziny. Ale żeby objąć taką wrogą strefę, naprawdę potrzebujemy co najmniej dwudziestu. Więc nie obwiniaj mnie.
  
  - To nie wchodzi w rachubę. Wiesz, co się stanie, jeśli rząd Jordanii...
  
  - Może wy dwaj przestańcie się kłócić! Profesor wstał, koc zwisał mu z ramion. Jego głos drżał ze złości. - Jeden z moich asystentów nie żyje. Wysłałem to tutaj. Czy moglibyście przestać się nawzajem obwiniać?
  
  Russell milczał. Ku zaskoczeniu Andrei, Dekker zrobił to samo, chociaż zachował twarz, zwracając się do doktora Harela.
  
  - Czy możesz nam powiedzieć coś jeszcze?
  
  - Zgaduję, że został tam zabity, a potem zsunął się ze zbocza, biorąc pod uwagę spadające wraz z nim skały.
  
  'Wyobrażasz sobie?' - powiedział Russell, unosząc brew.
  
  - Przepraszam, ale nie jestem patologiem sądowym, tylko zwykłym lekarzem specjalizującym się w medycynie bojowej. Zdecydowanie nie mam kwalifikacji do analizowania miejsca zbrodni. W każdym razie nie sądzę, żebyście znaleźli ślady stóp lub jakiekolwiek inne wskazówki w tej mieszance piasku i skał, którą tu mamy.
  
  - Czy wie pan, profesorze, czy Erling miał jakichś wrogów? - zapytał Dekker.
  
  "Nie dogadywał się z Davidem Pappasem. Byłem odpowiedzialny za rywalizację między nimi.
  
  - Czy kiedykolwiek widziałeś, jak walczą?
  
  "Wiele razy, ale nigdy nie doszło do walki". Forrester przerwał, po czym potrząsnął palcem przed twarzą Dekkera. 'Poczekaj minutę. Chyba nie sugerujesz chyba, że zrobił to jeden z moich asystentów?
  
  Tymczasem Andrea obserwowała ciało Stowe'a Erlinga z mieszaniną szoku i niedowierzania. Chciała podejść do kręgu lamp i pociągnąć go za kucyk, żeby pokazać, że nie umarł, że to tylko głupi żart profesora. Zdała sobie sprawę z powagi sytuacji dopiero wtedy, gdy zobaczyła wątłego starca potrząsającego palcem przed twarzą gigantycznego Dekkera. W tym momencie sekret, który ukrywała od dwóch dni, pękł jak zapora ciśnieniowa.
  
  "Pan Dekker".
  
  Południowoafrykańczyk odwrócił się do niej z wyraźnie nieprzyjaznym wyrazem twarzy.
  
  "Pani Otero, Schopenhauer powiedział, że pierwsze spotkanie z twarzą robi na nas trwałe wrażenie. Na razie mam dość twojej twarzy - rozumiesz?
  
  "Nawet nie wiem, dlaczego tu jesteś, nikt cię nie prosił" - dodał Russell. "Ta historia nie nadaje się do publikacji. Wróć do obozu.
  
  Reporter cofnął się o krok, ale nie spuszczał wzroku zarówno najemnika, jak i młodego przywódcy. Ignorując rady Fowlera, Andrea postanowiła się przyznać.
  
  'Nie wychodzę. Możliwe, że śmierć tej osoby to moja wina.
  
  Dekker zbliżył się do niej tak blisko, że Andrea poczuła suche ciepło jego skóry.
  
  'Mówić głośniej'.
  
  "Kiedy dotarliśmy do kanionu, wydawało mi się, że widzę kogoś na szczycie tego urwiska".
  
  'Co? I nie przyszło ci do głowy, żeby coś powiedzieć?
  
  "W tamtym czasie nie przywiązywałem do tego większej wagi. Przepraszam.'
  
  'Niesamowite, przepraszam. Wtedy wszystko jest w porządku. Cholera!'
  
  Russell potrząsnął głową ze zdumieniem. Dekker podrapał się po bliźnie na twarzy, próbując przetworzyć to, co właśnie usłyszał. Harel i profesor spojrzeli na Andreę z niedowierzaniem. Jedyną osobą, która zareagowała, była Kira Larson, która odepchnęła Forrestera na bok, podbiegła do Andrei i uderzyła ją.
  
  'Suka!'
  
  Andrea była tak oszołomiona, że nie wiedziała, co robić. Wtedy, widząc udrękę na twarzy Kiry, zrozumiała i opuściła ręce.
  
  Przepraszam. Przepraszam.
  
  "Suka" powtórzył archeolog, rzucając się na Andreę i uderzając ją w twarz i klatkę piersiową. "Mogłeś powiedzieć wszystkim, że jesteśmy obserwowani. Nie wiesz, czego szukamy? nas wszystkich?"
  
  Harel i Dekker chwycili Larsen za ramiona i pociągnęli ją z powrotem.
  
  - Był moim przyjacielem - mruknęła, odsuwając się lekko.
  
  W tym momencie na scenie pojawił się David Pappas. Biegł i lał się z niego pot. Było oczywiste, że upadł przynajmniej raz, ponieważ miał piasek na twarzy i okularach.
  
  'Profesor! Profesor Forrester!
  
  - Co się stało, Davidzie?
  
  'Dane. Stowe data - powiedział Pappas, pochylając się i opierając na kolanach, żeby złapać oddech.
  
  Profesor wykonał lekceważący gest.
  
  - Teraz nie pora, Davidzie. Twój kolega nie żyje.
  
  - Ależ profesorze, musi pan słuchać. Nagłówki. Naprawiłem je.
  
  - Bardzo dobrze, Davidzie. Porozmawiamy jutro.'
  
  Wtedy David Pappas zrobił coś, czego nigdy by nie zrobił, gdyby nie napięcie tamtej nocy. Chwytając koc Forrestera, obrócił starca do siebie.
  
  'Nie rozumiesz. Mamy szczyt. 7911!
  
  Profesor Forrester początkowo nie zareagował, ale potem zaczął mówić bardzo wolno iz rozwagą, głosem tak cichym, że David prawie go nie słyszał.
  
  'Jak duży?'
  
  Ogromny, proszę pana.
  
  Profesor upadł na kolana. Nie mogąc mówić, przechylał się w przód i w tył w niemym błaganiu.
  
  "Co to jest 7911, Davidzie?" Zapytała Andrea.
  
  Masa atomowa wynosi 79. Pozycja 11 w układzie okresowym - powiedział młody człowiek łamiącym się głosem. To było tak, jakby przekazując swoje przesłanie, ogołocił samego siebie. Jego oczy były przyklejone do ciała.
  
  'I to ...?'
  
  - Złoto, panno Otero. Stowe Erling znalazł Arkę Przymierza.
  
  
  37
  
  
  
  Kilka faktów o Arce Przymierza przepisanych z notatnika profesora Cecila Forrestera "Moleskine"
  
  Biblia mówi: Zrobią arkę z drzewa akacjowego, długą na dwa i pół łokcia, szeroką na półtora łokcia i wysoką na półtora łokcia. I musisz go pokryć szczerym złotem, wewnątrz i na zewnątrz musisz go pokryć, i musisz zrobić wokół niego złotą koronę. W tym celu musisz odlać cztery złote pierścienie i umieścić je w czterech rogach; i dwa pierścienie będą po jednej stronie jego, i dwa pierścienie po drugiej stronie jego. I sporządzisz drążki z drzewa akacjowego i pokryjesz je złotem. I włóż drążki w pierścienie po bokach Arki, aby można było na nich przenosić Arkę.
  
  Pomiaru dokonam na zwykłym łokciu. Wiem, że będę krytykowany, bo niewielu naukowców to robi; opierają się na egipskim łokciu i "świętym" łokciu, które są znacznie bardziej efektowne. Ale mam rację.
  
  Oto, co wiemy na pewno o Arce:
  
  • Rok budowy: 1453 pne. u stóp góry Synaj.
  
  • długość 44 cale
  
  • szerokość 25 cali
  
  • wysokość 25 cali
  
  • Pojemność 84 galonów
  
  • 600 funtów wagi
  
  Są ludzie, którzy sugerowaliby, że waga Arki była większa, około 1100 funtów. Poza tym jest idiota, który ośmielił się twierdzić, że Arka ważyła ponad tonę. To szaleństwo. I nazywają siebie ekspertami. Lubią zwiększać wagę samej Arki. Biedni idioci. Nie rozumieją, że złoto, nawet jeśli jest ciężkie, jest zbyt miękkie. Pierścienie nie byłyby w stanie utrzymać takiego ciężaru, a drewniane słupy nie byłyby wystarczająco długie, aby więcej niż czterech mężczyzn mogło je wygodnie przenosić.
  
  Złoto jest bardzo miękkim metalem. W zeszłym roku widziałem cały pokój pokryty cienkimi arkuszami złota wykonanymi z jednej dobrej wielkości monety, metodami sięgającymi epoki brązu. Żydzi byli wykwalifikowanymi rzemieślnikami i nie mieli dużo złota na pustyni i nie obciążali się tak dużym ciężarem, aby narazić się na ataki wrogów. Nie, użyliby niewielkiej ilości złota i stworzyli z niego cienkie warstwy, aby pokryć drewno. Drewno szittim, czyli akacja, to drewno trwałe, które może przetrwać wieki bez uszkodzeń, zwłaszcza jeśli zostało pokryte cienką warstwą metalu, który nie rdzewieje i jest obojętny na działanie czasu. To był obiekt zbudowany na wieczność. Jak mogłoby być inaczej, skoro to Ponadczasowy wydał instrukcje?
  
  
  38
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Piątek, 14 lipca 2006. 14:21.
  
  
  "Więc dane zostały zmanipulowane".
  
  - Ktoś inny dostał informacje, ojcze.
  
  - Dlatego go zabili.
  
  - Rozumiem, co, gdzie i kiedy. Jeśli tylko powiesz mi, jak i kto, będę najszczęśliwszą kobietą na świecie.
  
  "Pracuję nad tym".
  
  - Myślisz, że to był ktoś z zewnątrz? Może ten człowiek, którego widziałem na szczycie kanionu?
  
  - Nie sądzę, żebyś była aż tak głupia, młoda damo.
  
  "Wciąż czuję się winny".
  
  - Cóż, powinieneś przestać. To ja prosiłem cię, żebyś nikomu nie mówił. Ale zaufaj mi, ktoś w tej ekspedycji jest zabójcą. Dlatego rozmowa z Albertem jest ważniejsza niż kiedykolwiek.
  
  'Cienki. Ale myślę, że wiesz więcej, niż mi mówisz - dużo więcej. Wczoraj w kanionie zaobserwowano niezwykłą aktywność o tej porze dnia. Lekarza nie było w jej łóżku.
  
  - Mówiłem ci... Pracuję nad tym.
  
  - Cholera, ojcze. Jesteś jedyną znaną mi osobą, która mówi tak wieloma językami, ale nie lubi rozmawiać.
  
  Ojciec Fowler i Andrea Otero siedzieli w cieniu zachodniej ściany kanionu. Ponieważ nikt nie spał zbyt wiele ostatniej nocy po szoku wywołanym morderstwem Stow Erlinga, dzień zaczął się powoli i ciężko. Jednak stopniowo wiadomość, że magnetometr Stowe'a znalazł złoto, zaczęła przyćmiewać tragedię, zmieniając nastrój w obozie. Wokół kwadrantu 22K było bardzo dużo pracy, z profesorem Forresterem w centrum: analiza składu skał, dalsze badania magnetometrem, a przede wszystkim pomiary twardości gruntu do kopania.
  
  Procedura polegała na przeprowadzeniu przewodu elektrycznego przez ziemię, aby dowiedzieć się, ile prądu może wytrzymać. Na przykład dziura wypełniona ziemią ma mniejszy opór elektryczny niż nietknięta ziemia wokół niej.
  
  Wyniki testów były przekonujące: grunt w tym momencie był bardzo niestabilny. To rozwścieczyło Forrestera. Andrea obserwowała, jak dziko gestykuluje, podrzuca papiery w powietrze i obraża swoich pracowników.
  
  "Dlaczego profesor jest taki zły?" zapytał Fowler.
  
  Ksiądz siedział na płaskim kamieniu jakieś półtorej stopy nad Andreą. Bawił się małym śrubokrętem i kablami wyjętymi ze skrzynki z narzędziami Briana Hanleya, nie zwracając uwagi na to, co się wokół niego działo.
  
  - Robili testy. Nie mogą tak po prostu wykopać Arki - odparł Andrea. Kilka minut wcześniej rozmawiała z Davidem Pappasem. "Uważają, że jest to sztuczna dziura. Jeśli użyją minikoparki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że dół się zawali".
  
  - Może będą musieli to obejść. Może to potrwać tygodnie.
  
  Andrea wykonała kolejną serię zdjęć aparatem cyfrowym, a następnie obejrzała je na monitorze. Miała kilka świetnych zdjęć Forrestera, na których dosłownie pieni się z ust. Przestraszona Kira Larsen odrzuca głowę do tyłu w szoku na wieść o śmierci Erlinga.
  
  - Forrester znowu na nich wrzeszczy. Nie wiem, jak jego asystenci to znosili.
  
  - Może właśnie tego wszyscy potrzebują tego ranka, nie sądzisz?
  
  Andrea miała właśnie powiedzieć Fowlerowi, żeby przestał mówić bzdury, kiedy zdała sobie sprawę, że zawsze była gorącą zwolenniczką stosowania samokarania jako sposobu na uniknięcie żalu.
  
  LB jest tego dowodem. Gdybym praktykował to, co głosiłem, już dawno wyrzuciłbym go przez okno. Cholerny kot. Mam nadzieję, że nie zje szamponu sąsiada. A jeśli tak, mam nadzieję, że nie każe mi za to płacić.
  
  Krzyki Forrestera sprawiły, że ludzie rozproszyli się jak karaluchy, kiedy włączono światła.
  
  - Może on ma rację, ojcze. Nie sądzę jednak, aby kontynuacja pracy świadczyła o wielkim szacunku dla ich zmarłego kolegi.
  
  Fowler podniósł wzrok znad swojej pracy.
  
  - Nie winię go. Musi się spieszyć. Jutro jest sobota.'
  
  'O tak. Sobota . Żydzi nie mogą nawet zapalać światła po zachodzie słońca w piątek. To nonsens.
  
  - Przynajmniej w coś wierzą. W co wierzysz?'
  
  "Zawsze byłam praktyczną osobą".
  
  - Zakładam, że masz na myśli niewierzącego.
  
  - Myślę, że mam na myśli praktyczne. Spędzanie dwóch godzin tygodniowo w miejscu pełnym kadzideł zajęłoby dokładnie 343 dni mojego życia. Bez urazy, ale moim zdaniem nie warto. Nawet na rzekomą wieczność.
  
  Ksiądz zaśmiał się.
  
  - Czy kiedykolwiek w coś wierzyłeś?
  
  "Uwierzyłam w związki".
  
  'Co się stało?'
  
  'Schrzaniłem. Powiedzmy, że wierzyła w to bardziej niż ja.
  
  Fowler milczał. Głos Andrei brzmiał na nieco wymuszony. Zrozumiała, że ksiądz chciał, żeby się zrzuciła z ciężaru.
  
  - Poza tym, ojcze... nie sądzę, żeby wiara była jedynym czynnikiem motywującym tę wyprawę. Arka będzie kosztować dużo pieniędzy.
  
  "Na świecie jest około 125 000 ton złota. Czy sądzisz, że pan Kine powinien wprowadzić trzynaście lub czternaście osób do Arki?
  
  "Mówię o Forresterze i jego pracowitych pszczółkach" - odpowiedziała Andrea. Uwielbiała się kłócić, ale nienawidziła, gdy jej argumenty były tak łatwo obalane.
  
  'Cienki. Potrzebujesz praktycznego powodu? Wszystkiemu zaprzeczają. Ich praca pomaga im iść naprzód".
  
  'Co ty do cholery mówisz?'
  
  "Etapy żałoby po dr K" 252; Blair-Rossa".
  
  'O tak. Zaprzeczenie, złość, depresja i tak dalej.
  
  'Dokładnie. Wszystkie są na pierwszym etapie.
  
  - Sądząc po tym, jak profesor wrzeszczy, można by pomyśleć, że był w drugim.
  
  - Dziś wieczorem poczują się lepiej. Profesor Forrester wygłosi gespede, pochwałę. Myślę, że ciekawie będzie usłyszeć, jak mówi coś miłego o kimś innym niż on sam.
  
  - Co stanie się z ciałem, ojcze?
  
  "Włożą ciało do hermetycznie zamkniętego worka i na razie je zakopią".
  
  Andrea spojrzała na Fowlera z niedowierzaniem.
  
  'Żartujesz!'
  
  "To żydowskie prawo. Każdy, kto umrze, musi zostać pochowany w ciągu dwudziestu czterech godzin.
  
  'Wiesz co mam na myśli. Czy nie zwrócą go rodzinie?
  
  - Nikt i nic nie może opuścić obozu, panno Otero. Pamiętać?'
  
  Andrea schowała aparat do plecaka i zapaliła papierosa.
  
  "Ci ludzie są szaleni. Mam nadzieję, że ta głupia ekskluzywność nie zniszczy nas wszystkich.
  
  - Zawsze mów o swojej wyłączności, panno Otero. Nie rozumiem, czego tak bardzo pragniesz.
  
  "Sława i bogactwo. Co z tobą?'
  
  Fowler wstał i wyciągnął ręce. Odchylił się do tyłu, a jego kręgosłup trzasnął głośno.
  
  - Po prostu wykonuję rozkazy. Jeśli Arka jest prawdziwa, Watykan chce to wiedzieć, żeby rozpoznać w niej przedmiot zawierający przykazania Boże".
  
  Bardzo prosta odpowiedź, dość oryginalna. A to absolutnie nieprawda, ojcze. Jesteś bardzo złym kłamcą. Ale udawajmy, że ci wierzę.
  
  - Być może - powiedział Andrea po chwili. - Ale w takim razie, dlaczego twoi szefowie nie przysłali historyka?
  
  Fowler pokazał jej, nad czym pracuje.
  
  - Bo historyk nie mógłby tego zrobić.
  
  'Co to jest?' - spytał zaciekawiony Andreas. Wyglądał jak prosty przełącznik elektryczny z kilkoma przewodami wychodzącymi z niego.
  
  - Będziemy musieli zapomnieć o wczorajszym planie skontaktowania się z Albertem. Po zabiciu Erlinga staną się jeszcze bardziej czujni. Więc zamiast tego zrobimy to...
  
  
  39
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 o godzinie 15:42.
  
  
  Ojcze, powiedz mi jeszcze raz, dlaczego to robię.
  
  Ponieważ chcesz poznać prawdę. Prawdę o tym, co się tutaj dzieje. Dlaczego zadali sobie trud skontaktowania się z tobą w Hiszpanii, kiedy Kine mógł znaleźć tysiąc reporterów, bardziej doświadczonych i sławnych niż ty, właśnie tam, w Nowym Jorku.
  
  Rozmowa nadal dzwoniła w uszach Andrei. Pytanie było takie samo, jakie cichy głos w jej głowie zadawał od dłuższego czasu. Zagłuszyła ją Pride Philharmonic Orchestra, której towarzyszyli Mr. Wise Debt, baryton i Miss Glory at Any Cost, sopran. Ale słowa Fowlera zwróciły uwagę na słaby głos.
  
  Andrea potrząsnęła głową, próbując skupić się na tym, co robiła. Plan zakładał wykorzystanie okresu, w którym żołnierze będą próbowali odpocząć, zdrzemnąć się lub zagrać w karty w czasie wolnym od służby.
  
  "Tutaj wchodzisz do gry" - powiedział Fowler. "Na mój sygnał wślizgujesz się pod namiot".
  
  "Między drewnianą podłogą a piaskiem? Oszalałeś?'
  
  - Jest dużo miejsca. Będziesz musiał czołgać się około półtorej stopy, aż dotrzesz do panelu elektrycznego. Kabel łączący generator z namiotem jest pomarańczowy. Wyciągnij to szybko; podłącz go do końca mojego kabla, a drugi koniec mojego kabla z powrotem do panelu elektrycznego. Następnie naciskaj ten przycisk co piętnaście sekund przez trzy minuty. Potem szybko stamtąd uciekaj.
  
  "Co to da?"
  
  "Nic zbyt skomplikowanego z technologicznego punktu widzenia. Spowoduje to nieznaczny spadek prądu elektrycznego bez całkowitego odcięcia. Skaner częstotliwości wyłączy się tylko dwa razy: raz, gdy kabel jest podłączony, drugi raz, gdy jest odłączony.
  
  - A przez resztę czasu?
  
  "Będzie w trybie uruchamiania, jak komputer podczas uruchamiania systemu operacyjnego. Dopóki nie zajrzą pod namiot, nie będzie problemu.
  
  Z wyjątkiem tego, co było: ciepła.
  
  Wczołganie się pod namiot, kiedy Fowler dał sygnał, było łatwe. Andrea przykucnęła, udając, że zawiązuje sznurowadło, rozejrzała się, po czym przetoczyła się pod drewnianą platformę. To było jak nurkowanie w kadzi z gorącym olejem. Powietrze było gęste od upału dnia, a generator obok namiotu wytwarzał palący podmuch ciepła, który wdarł się do przestrzeni, w której pełzała Andrea.
  
  Teraz znajdowała się pod panelem elektrycznym, a jej twarz i ręce płonęły. Wyjęła włącznik Fowlera i trzymała go w prawej ręce, a lewą pociągnęła ostro za pomarańczowy przewód. Podłączyła go do urządzenia Fowlera, a drugi koniec do panelu i czekała.
  
  Te bezużyteczne leżące zegary. Mówi się, że minęło zaledwie dwanaście sekund, ale wydaje się, że to raczej dwie minuty. Boże, nie mogę znieść tego upału!
  
  Trzynaście, czternaście, piętnaście.
  
  Nacisnęła przycisk przerwania.
  
  Głosy żołnierzy nad nią zmieniły się.
  
  Wygląda na to, że coś zauważyli. Mam nadzieję, że nie wezmą tego zbyt poważnie.
  
  Przysłuchiwała się uważniej rozmowie. Zaczęło się jako sposób na odwrócenie jej uwagi od upału i powstrzymanie jej od omdlenia. Tego ranka wypiła za mało wody i teraz płaciła cenę. Jej gardło i wargi były suche, aw głowie lekko kręciło jej się w głowie. Jednak trzydzieści sekund później to, co usłyszała, wprawiło Andreę w panikę. Do tego stopnia, że po trzech minutach wciąż tam była, wciskając przycisk co piętnaście sekund, walcząc z uczuciem, że zaraz zemdleje.
  
  
  40
  
  
  GDZIEŚ W Hrabstwie FAIRFAX, Wirginia
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 8:42 rano.
  
  
  'Masz to?'
  
  'Myślę, że coś mam. To nie było łatwe. Ten facet jest bardzo dobry w zacieraniu śladów.
  
  - Potrzebuję czegoś więcej niż przeczucia, Albercie. Ludzie zaczęli tu umierać.
  
  - Ludzie zawsze umierają, prawda?
  
  'Tym razem jest inaczej. To mnie przeraża.
  
  'Ty? nie wierzę w to. Nie bałeś się nawet Koreańczyków. A ten czas...
  
  "Alberta..."
  
  'Przepraszam. Poprosiłem o kilka przysług. Eksperci CIA odzyskali część danych z komputerów Netcatch. Orville Watson jest na tropie terrorysty imieniem Hakan.
  
  'Strzykawka'.
  
  'Skoro tak mówisz. Nie znam żadnego arabskiego. Wygląda na to, że ten facet ścigał Kaina.
  
  'Coś jeszcze? Narodowość? Grupa etniczna?'
  
  'Nic. Tylko mgliste informacje, kilka przechwyconych e-maili. Żaden z plików nie uniknął pożaru. Dyski twarde są bardzo delikatne.
  
  - Musisz znaleźć Watsona. On jest kluczem do wszystkiego. To jest pilne.'
  
  'Wchodzę w to.'
  
  
  41
  
  
  
  W NAMIOCIE ŻOŁNIERZA, PIĘĆ MINUT WCZEŚNIEJ
  
  Marla Jackson nie była przyzwyczajona do czytania gazet, dlatego trafiła do więzienia. Oczywiście Marla widziała to inaczej. Myślała, że poszła do więzienia za bycie dobrą matką.
  
  Prawda o życiu Marli leżała gdzieś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami. Miała biedne, ale stosunkowo normalne dzieciństwo - tak normalne, jak tylko może być dla mężczyzny z Lorton w Wirginii, którego obywatele nazywali go pachą Ameryki. Marla urodziła się w czarnej rodzinie z niższej klasy. Bawiła się lalkami i skakanką, chodziła do szkoły i zaszła w ciążę w wieku piętnastu i pół roku.
  
  Marla zasadniczo próbowała zapobiec ciąży. Ale w żaden sposób nie mogła wiedzieć, że Curtis przebił prezerwatywę. Nie miała wyboru. Słyszała o szalonym procederze nastoletnich chłopców, którzy próbowali wyglądać przystojnie, zapładniając dziewczyny przed ukończeniem szkoły średniej. Ale tak było z innymi dziewczynami. Curtis ją kochał.
  
  Curtisa nie ma.
  
  Marla ukończyła szkołę średnią i dołączyła do niezbyt wybranego klubu nastoletnich matek. Mała Mei stała się centrum życia swojej matki, na dobre i na złe. Marzenia Marli o zaoszczędzeniu wystarczającej ilości pieniędzy na studiowanie fotografii pogodowej są już za nią. Marla podjęła pracę w lokalnej fabryce, co oprócz obowiązków macierzyńskich dawało jej niewiele czasu na czytanie gazet. Co z kolei skłoniło ją do podjęcia żałosnej decyzji.
  
  Pewnego popołudnia jej szef oznajmił, że chce wydłużyć jej czas pracy. Młoda matka widziała już kobiety wychodzące z fabryki wyczerpane, ze spuszczonymi głowami, niosące mundury w torbach z supermarketu; kobiety, których synowie zostali pozostawieni sami sobie i skończyli albo w szkole poprawczej, albo zastrzeleni w walce gangów.
  
  Aby temu zapobiec, Marla zapisała się do Rezerwy Armii. Tym samym fabryka nie mogła zwiększyć godzin pracy, ponieważ byłoby to sprzeczne z jej instrukcjami w bazie wojskowej. To pozwoliłoby jej spędzić więcej czasu z małą May.
  
  Marla podjęła decyzję o dołączeniu dzień po tym, jak Kompania Żandarmerii Wojskowej została powiadomiona o ich następnym miejscu docelowym: Iraku. Wiadomość pojawiła się na stronie 6 Lorton Chronicle. We wrześniu 2003 roku Marla pożegnała się z May i wsiadła do ciężarówki w bazie. Dziewczynka, obejmując babcię, płakała na całe gardło z całej rozpaczy, do jakiej zdolne jest sześcioletnie dziecko. Obie zmarły cztery tygodnie później, kiedy pani Jackson, która nie była tak dobrą matką jak Marla, spróbowała szczęścia paląc ostatni raz w łóżku.
  
  Kiedy usłyszała tę wiadomość, Marla nie mogła wrócić do domu i błagała zdumioną siostrę, aby poczyniła wszelkie przygotowania do stypy i pogrzebu. Następnie poprosiła o przedłużenie jej kadencji w Iraku i całym sercem poświęciła się swojej następnej misji, jako posłanka do parlamentu w więzieniu Abu Ghraib.
  
  Rok później w ogólnokrajowym programie telewizyjnym pojawiło się kilka nieudanych zdjęć. Pokazali, że coś w Marli w końcu pękło. Dobra matka z Lorton w Wirginii została oprawcą irackich więźniów.
  
  Oczywiście Marla nie była jedyna. Jej zdaniem utrata córki i matki była w jakiś sposób winą "brudnych psów Saddama". Marla została zwolniona w hańbie i skazana na cztery lata więzienia. Służyła przez sześć miesięcy. Po wyjściu z więzienia poszła prosto do firmy ochroniarskiej DX5 i poprosiła o pracę. Chciała wrócić do Iraku.
  
  Dali jej pracę, ale nie od razu wróciła do Iraku. Zamiast tego wpadła w ręce Mogensa Dekkera. Dosłownie.
  
  Minęło osiemnaście miesięcy i Marla wiele się nauczyła. Mogła strzelać znacznie lepiej, znała więcej filozofii i miała doświadczenie w kochaniu się z białym mężczyzną. Pułkownika Dekkera niemal natychmiast podnieciła kobieta o dużych, mocnych nogach i anielskiej twarzy. Marla uznała to za nieco pocieszające, a reszta komfortu pochodziła z zapachu prochu strzelniczego. To był jej pierwszy raz, kiedy zabijała, i bardzo jej się to podobało.
  
  Dużo.
  
  Lubiła też swoją załogę... czasami. Dekker dobrze ich wybrał: garstka zabójców bez sumienia, którzy lubili zabijać bezkarnie dla kontraktów rządowych. Dopóki byli na polu bitwy, byli braćmi krwi. Ale w taki upalny, parny dzień jak ten, kiedy zignorowali rozkazy Dekkera, żeby się trochę przespać, i zamiast tego grali w karty, sprawy przybrały inny obrót. Stali się wściekli i niebezpieczni jak goryl na przyjęciu koktajlowym. Najgorszym z nich był Torres.
  
  - Prowadzisz mnie za nos, Jackson. A ty nawet mnie nie pocałowałeś - powiedział mały Kolumbijczyk. Marla czuła się szczególnie nieswojo, bawiąc się jego małą zardzewiałą brzytwą. Podobnie jak on, na pozór był nieszkodliwy, ale był w stanie poderżnąć komuś gardło, jakby to było masło. Kolumbijczyk wyciął małe białe paski z krawędzi plastikowego stołu, przy którym siedzieli. Na jego ustach pojawił się uśmiech.
  
  'Du schei β t' mich an, Torres. Jackson ma fulla, a ty jesteś pełen gówna" - powiedział Alrik Gottlieb, który nieustannie zmagał się z angielskimi pretekstami. Wyższy z bliźniaków nienawidził Torresa z zawziętością, odkąd obejrzeli mecz mistrzostw świata między ich dwoma krajami. gadali ze sobą okropni przyjaciele, używano pięści. Pomimo swojego wzrostu 6 stóp i 2 cali Alric kiepsko spał w nocy. Jeśli jeszcze żył, to tylko dlatego, że Torres nie był pewien, czy zdoła pokonać obu bliźniaków.
  
  - Mówię tylko, że jej karty są trochę za dobre - odparł Torres, uśmiechając się jeszcze szerzej.
  
  "Więc, zamierzasz zawrzeć umowę, czy co?" zapytała Marla, która oszukiwała, ale chciała zachować spokój. Wygrała już od niego prawie dwieście dolarów.
  
  Ta passa nie może trwać dłużej. Muszę zacząć pozwalać mu wygrywać, albo którejś nocy skończę z tym ostrzem na szyi, pomyślała.
  
  Stopniowo Torres zaczął rozdawać, robiąc różne miny, by odwrócić ich uwagę.
  
  Prawda jest taka, że ten drań jest uroczy. Gdyby nie był takim psycholem i nie pachniał dziwnie, podnieciłby mnie na wielką skalę.
  
  W tym momencie skaner częstotliwości, który znajdował się na stole sześć stóp od miejsca, w którym grali, zaczął pikać.
  
  'Co do cholery?' - powiedziała Marla.
  
  "To jest skaner verdammt, Jackson".
  
  Torres, chodź i spójrz na to.
  
  - Cholera, zrobię to. Założę się o pięć dolców.
  
  Marla wstała i spojrzała na ekran skanera, urządzenie wielkości małego magnetowidu, którego nikt inny nie używał, poza tym, że miało ekran LCD i kosztowało sto razy więcej.
  
  "Wszystko wydaje się być w porządku; wznawia się," powiedziała Marla, wracając do stołu. "Zobaczę twoją piątkę i podbiję piątkę."
  
  - Wychodzę - powiedział Alric, odchylając się na krześle.
  
  'Głupie gadanie. On nawet nie ma partnerki - powiedziała Marla.
  
  - Myśli pani, że to pani kieruje tym przedstawieniem, pani Dekker? powiedział Torres.
  
  Marla była mniej zainteresowana słowami niż jego tonem. Nagle zapomniała, że pozwoliła mu wygrać.
  
  - Nie ma mowy, Torresie. Mieszkam w kolorowym kraju, bracie.
  
  'Jaki kolor? Cholernie brązowy?
  
  "Każdy kolor oprócz żółtego. Śmieszne... kolor majtek jest taki sam jak na górze twojej flagi.
  
  Marla pożałowała tego, gdy tylko to powiedziała. Torres mógł być brudnym, zdegenerowanym szczurem z Medellin, ale dla Kolumbijczyka jego kraj i jego flaga były tak samo święte jak Jezus. Jej przeciwnik zacisnął usta tak mocno, że prawie zniknęły, a jego policzki lekko się zaróżowiły. Marla była jednocześnie przestraszona i wzburzona; lubiła poniżać Torresa i rozkoszować się jego wściekłością.
  
  Teraz muszę stracić dwieście dolarów, które od niego wygrałem, i dwieście moich. Ta świnia jest tak wściekła, że najprawdopodobniej mnie uderzy, chociaż wie, że Dekker go zabije.
  
  Alric spojrzał na nich, bardziej niż trochę zmartwiony. Marla wiedziała, jak o siebie zadbać, ale w tym momencie poczuła się, jakby przechodziła przez pole minowe.
  
  - Chodź, Torres, podnieś Jacksona. Ona blefuje.
  
  'Zostaw go w spokoju. Chyba nie planuje dziś ogolić nowych klientów, prawda draniu?
  
  - O czym ty mówisz, Jacksonie?
  
  - Nie mów mi, że nie byłeś wczoraj białym zawodowcem?
  
  Torres wyglądał bardzo poważnie.
  
  "To nie byłem ja".
  
  "Wszędzie miał twój podpis: mały, ostry instrument osadzony nisko z tyłu".
  
  - Mówię ci, to nie byłem ja.
  
  - A ja mówię, że widziałem, jak kłóciłeś się z białym kolesiem z kucykiem na statku.
  
  "Daj sobie spokój, kłócę się z wieloma ludźmi. Nikt mnie nie rozumie.'
  
  - Więc kto to był? Simun? A może ksiądz?
  
  "Oczywiście, że mógł to być stary kruk".
  
  - Nie mówisz poważnie, Torres - wtrącił się Alric. - Ten ksiądz jest po prostu cieplejszym rozmyślaczem.
  
  - Nie powiedział ci? Ten wielki zabójca śmiertelnie boi się księdza.
  
  'Nie boję się niczego. Mówię ci tylko, że jest niebezpieczny - powiedział Torres, krzywiąc się.
  
  - Myślę, że przełknąłeś opowieść o tym, że był w CIA. Na litość boską, to już stary człowiek.
  
  - Tylko trzy, cztery lata starsza od twojego zniedołężniałego chłopaka. A z tego, co wiem, szef może gołymi rękami skręcić kark osła.
  
  - Cholera jasna, draniu - powiedziała Marla, która lubiła chwalić się swoim mężczyzną.
  
  - Jest o wiele bardziej niebezpieczny, niż myślisz, Jackson. Gdybyś na chwilę zdjął głowę z dupy, przeczytałbyś raport. Ten facet jest z ratownictwa medycznego. Nie ma nikogo lepszego. Kilka miesięcy przed tym, jak szef wybrał cię na maskotkę grupy, mieliśmy operację w Tikrit. W naszej jednostce było kilka sił specjalnych. Nie uwierzysz, co widziałem, jak ten facet robi... oni są szaleni. Wszędzie wokół tych kolesi jest śmierć.
  
  "Pasożyty to zła wiadomość. Twarde jak młoty - powiedział Alric.
  
  "Idźcie do diabła, wy dwa pieprzone katolickie dzieciaki" - powiedziała Marla. "Jak myślicie, co on niesie w tej czarnej teczce?" "Co on zamierza zrobić, uderzyć was swoją Biblią? Może poprosi lekarza o skalpel, żeby odciąć ci jaja".
  
  - Nie martwię się o dok - powiedział Torres lekceważąco machając ręką. - To tylko jakaś lesbijka z Mossadu. Dam sobie z nią radę. Ale Fowlera...
  
  "Zapomnij o starej wronie. Hej, jeśli to wszystko jest wymówką, żeby nie przyznać się, że zająłeś się białym profesorem...
  
  Jackson, mówię ci, to nie byłem ja. Ale zaufaj mi, nikt tutaj nie jest tym, za kogo się podaje.
  
  "W takim razie, dzięki Bogu, mamy protokół Upsilon dla tej misji", powiedziała Jackson, pokazując swoje idealnie białe zęby, które kosztowały jej matkę osiemdziesiąt podwójnych zmian w restauracji, w której pracowała.
  
  "Jak tylko twój chłopak powie 'sarsaparilla', polecą głowy. Pierwszą osobą, której szukam, jest ksiądz."
  
  - Nie wspominaj o kodzie, draniu. Tak trzymaj.
  
  "Nikt nie podniesie stawki" powiedział Alric, wskazując na Torresa. Kolumbijczyk trzymał swoje żetony. "Skaner częstotliwości nie działa. Ciągle próbuje zacząć".
  
  'Gówno. Coś jest nie tak z elektrycznością. Zostaw to w spokoju.'
  
  "Halt die klappe Affe. Nie możemy tego wyłączyć, bo Dekker skopie nam tyłki. Idę sprawdzić panel elektryczny. Grajcie dalej.
  
  Torres wyglądał, jakby miał zamiar kontynuować grę, ale wtedy spojrzał chłodno na Jacksona i wstał.
  
  - Zaczekaj, biały człowieku. Chcę rozprostować nogi.
  
  Marla zdała sobie sprawę, że posunęła się za daleko w kpieniu z męskości Torresa i Kolumbijczyk umieścił ją wysoko na swojej liście potencjalnych hitów. Było jej tylko trochę przykro. Torres nienawidził wszystkich, więc dlaczego nie dać mu dobrego powodu?
  
  - Ja też wyjeżdżam - powiedziała.
  
  Wszyscy trzej wyszli na wrzący upał. Alrik przykucnął obok platformy.
  
  "Tutaj wszystko wygląda dobrze. Idę sprawdzić generator.
  
  Kręcąc głową, Marla wróciła do namiotu, chcąc się trochę położyć. Ale zanim weszła do środka, zauważyła Kolumbijczyka klęczącego na końcu platformy i kopiącego w piasku. Podniósł przedmiot i spojrzał na niego z dziwnym uśmiechem na ustach.
  
  Marla nie rozumiała znaczenia czerwonej zapalniczki ozdobionej kwiatami.
  
  
  42
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 o 20:31.
  
  
  Dzień Andrei był bliski śmierci.
  
  Ledwo zdołała wydostać się spod platformy, gdy usłyszała, jak żołnierze wstają od stołu. I ani minuty wcześniej. Jeszcze kilka sekund gorącego powietrza z generatora i straciłaby przytomność na zawsze. Wyczołgała się z przeciwnej strony namiotu niż drzwi, wstała i bardzo powoli ruszyła w stronę ambulatorium, starając się nie upaść. To, czego naprawdę potrzebowała, to prysznic, ale to nie wchodziło w rachubę, ponieważ nie chciała iść w tamtym kierunku i wpaść na Fowlera. Chwyciła dwie butelki wody i aparat i ponownie opuściła namiot szpitalny, szukając spokojnego miejsca na skałach w pobliżu palca wskazującego.
  
  Znalazła schronienie na lekkim zboczu nad dnem kanionu i usiadła tam, obserwując archeologów w akcji. Nie wiedziała, na jakim etapie osiągnął teraz ich smutek. W pewnym momencie Fowler i dr Harel przeszli obok, prawdopodobnie szukając jej. Andrea schowała głowę za skałami i próbowała poskładać w całość to, co usłyszała.
  
  Pierwszym wnioskiem, do jakiego doszła, było to, że nie mogła ufać Fowlerowi - to było coś, o czym już wiedziała - i nie mogła ufać Doktorowi - przez co czuła się jeszcze bardziej nieswojo. Jej myśli o Harel nie wykraczały daleko poza ogromną atrakcyjność fizyczną.
  
  Wystarczy, że na nią spojrzę i już się podniecam.
  
  Ale pomysł, że jest szpiegiem Mossadu, był dla Andrei nie do zniesienia.
  
  Drugim wnioskiem, do jakiego doszła, było to, że jeśli chce wyjść z tego cało, musi zaufać księdzu i lekarzowi. Te słowa o protokole Upsilon całkowicie podważyły jej wyobrażenie o tym, kto tak naprawdę dowodzi operacją.
  
  Z jednej strony jest Forrester i jego poplecznicy, zbyt potulni, by wziąć nóż i zabić jednego ze swoich. Albo może nie. Są też posługacze, przywiązani do swojej niewdzięcznej pracy - nikt nie zwraca na nich większej uwagi. Kine i Russell, mózgi tego szaleństwa. Grupa najemnych żołnierzy i tajne słowo kodowe, aby zacząć zabijać ludzi. Ale zabić kogo lub kogo jeszcze? Jedno jest pewne, na dobre i na złe, nasz los został przypieczętowany w momencie, gdy dołączyliśmy do tej ekspedycji. I wydaje się całkiem oczywiste, że to na gorsze.
  
  Andrea musiała w którymś momencie zasnąć, bo kiedy się obudziła, słońce już zachodziło i ciężkie, szare światło zastąpiło zwykle wysoki kontrast między piaskiem a cieniem w kanionie. Andrea żałowała, że przegapiła zachód słońca. Codziennie starała się, aby o tej porze wychodziła na otwarty teren za kanionem. Słońce tonęło w piasku, odsłaniając warstwy gorąca, które wyglądały jak fale na horyzoncie. Jego ostatni błysk światła był jak gigantyczna pomarańczowa eksplozja, która utrzymywała się na niebie przez kilka minut po jego zniknięciu.
  
  Tutaj, w "palcu wskazującym" kanionu, jedyną scenerią zmierzchu była duża, naga, piaszczysta skała. Z westchnieniem sięgnęła do kieszeni spodni i wyciągnęła paczkę papierosów. Nigdzie nie było jej zapalniczki. Zaskoczona zaczęła przeszukiwać inne kieszenie, aż głos po hiszpańsku sprawił, że serce podskoczyło jej do gardła.
  
  - Szukasz tego, moja mała suko?
  
  Andrzej podniósł wzrok. Pięć stóp nad nią Torres leżał na zboczu z wyciągniętą ręką i podawał jej czerwoną zapalniczkę. Domyśliła się, że Kolumbijczyk musiał tam być już od jakiegoś czasu - prześladował ją - i dreszcze przebiegły jej po plecach. Starając się nie okazywać strachu, wstała i sięgnęła po zapalniczkę.
  
  - Czy twoja matka nie nauczyła cię, jak rozmawiać z damą, Torres? Powiedziała Andrea, kontrolując nerwy na tyle, by zapalić papierosa i wypuścić dym w stronę najemnika.
  
  - Oczywiście, ale nie widzę tu żadnej damy.
  
  Torres wpatrywał się w gładkie uda Andrei. Miała na sobie spodnie, które rozpięła powyżej kolan, by zmienić je w szorty. Z powodu upału podwinęła je jeszcze bardziej, a biała skóra pod jej opalenizną wydała mu się zmysłowa i zachęcająca. Kiedy Andrea zauważyła kierunek spojrzenia Kolumbijczyka, jej strach wzrósł. Skręciła w stronę końca kanionu. Wystarczyłby jeden głośny krzyk, by zwrócić na siebie uwagę wszystkich. Zespół zaczął kopać kilka dołów testowych kilka godzin wcześniej, prawie w tym samym czasie co ich mała wyprawa pod namiot żołnierzy.
  
  Ale kiedy się odwróciła, nikogo nie zobaczyła. Minikoparka stała tam sama, z boku.
  
  - Wszyscy poszli na pogrzeb, kochanie. Wszyscy jesteśmy samotni.'
  
  - Czy nie powinieneś być na swoim posterunku, Torres? Powiedziała Andrea, wskazując na jeden z klifów, starając się wyglądać nonszalancko.
  
  "Nie jestem jedyną osobą, która była tam, gdzie nie powinna, prawda? To jest coś, co musimy naprawić, bez zadawania pytań.
  
  Żołnierz zeskoczył w miejsce, gdzie stał Andrea. Znajdowali się na skalistej platformie, nie większej niż stół do ping-ponga, jakieś piętnaście stóp nad dnem kanionu. Na skraju platformy piętrzyła się nieregularna sterta kamieni, która wcześniej była kryjówką Andrei, ale teraz blokowała jej ucieczkę.
  
  - Nie rozumiem, o czym mówisz, Torres - powiedziała Andrea, próbując zyskać na czasie.
  
  Kolumbijczyk zrobił krok do przodu. Teraz był tak blisko Andrei, że widziała kropelki potu pokrywające jego czoło.
  
  - Oczywiście, że wiesz. A teraz zrobisz coś dla mnie, jeśli wiesz, co jest dla ciebie dobre. Szkoda, że taka piękna dziewczyna musi być lesbijką. Ale myślę, że to dlatego, że nigdy się dobrze nie zaciągnąłeś.
  
  Andrea cofnęła się o krok w stronę skał, ale Kolumbijczyk stanął między nią a miejscem, w którym wspięła się na platformę.
  
  - Nie odważyłbyś się, Torres. Inni strażnicy mogą nas teraz obserwować.
  
  - Tylko Vaaka nas widzi... i nic nie zrobi. Będzie trochę zazdrosny, już nie będzie mógł. Za dużo sterydów. Ale nie martw się, mój działa dobrze. Zobaczysz.'
  
  Andrea zdała sobie sprawę, że ucieczka jest niemożliwa, więc podjęła decyzję z czystej desperacji. Upuściła papierosa na ziemię, mocno postawiła obie stopy na skale i pochyliła się lekko do przodu. Nie zamierzała mu tego ułatwiać.
  
  - Więc chodź, ty sukinsynu. Jeśli chcesz, przyjdź i weź to.
  
  W oczach Torresa błysnął nagły błysk, będący mieszanką podniecenia wywołanego wyzwaniem i gniewu z powodu zniewagi wyrządzonej matce. Rzucił się do przodu i chwycił ramię Andrei, przyciągając ją brutalnie do siebie z siłą, która wydawała się niemożliwa dla kogoś tak małego.
  
  - Uwielbiam to, że o to prosisz, suko.
  
  Andrea wykręciła całe ciało i uderzyła go mocno łokciem w usta. Krew polała się na kamienie, a Torres warknął z wściekłości. Wściekle ciągnąc za koszulkę Andrei, rozerwał jej rękaw, odsłaniając jej czarny stanik. Widząc to, żołnierz jeszcze bardziej się podniecił. Chwycił obie ręce Andrei, zamierzając ugryźć jej piersi, ale w ostatniej chwili reporter cofnął się i zęby Torresa się zacisnęły.
  
  - Daj spokój, spodoba ci się. Wiesz, czego chcesz.
  
  Andrea próbowała uderzyć go kolanem między nogami lub w brzuch, ale uprzedzając jej ruchy, Torres odwrócił się i skrzyżował nogi.
  
  Nie pozwól mu powalić cię na ziemię, powiedziała sobie Andrea. Przypomniała sobie historię, którą śledziła dwa lata temu, o grupie ofiar gwałtu. Poszła z kilkoma innymi młodymi kobietami na seminarium przeciwko gwałtom prowadzone przez instruktora, który prawie został zgwałcony, gdy była nastolatką. Kobieta straciła oko, ale nie dziewictwo. Gwałciciel stracił wszystko. Jeśli rzuci cię na ziemię, jesteś w jego rękach.
  
  Kolejny silny uścisk Torres zdarł ramiączko jej stanika. Torres zdecydował, że to wystarczy i mocniej naciskał na nadgarstki Andrei. Ledwo poruszała palcami. Gwałtownie wykręcił jej prawą rękę, pozostawiając lewą wolną. Andrea była teraz odwrócona do niego plecami, ale nie mogła się ruszyć z powodu nacisku Kolumbijczyka na jej ramię. Zmusił ją do pochylenia się i kopnął ją w kostki, żeby rozłożyć nogi.
  
  Gwałciciel jest najsłabszy w dwóch punktach, słowa instruktora odbijały się echem w jej umyśle. Słowa były tak mocne, kobieta była tak pewna siebie, tak panowała nad sobą, że Andrea poczuła przypływ nowej siły. Kiedy zdejmuje twoje ubranie i kiedy zdejmuje swoje. Jeśli masz szczęście i on strzela jako pierwszy, skorzystaj z tego.
  
  Torres jedną ręką rozpiął pasek, a kamuflażowe spodnie opadły mu do kostek. Andrea widziała jego erekcję, twardą i groźną.
  
  Poczekaj, aż pochyli się nad tobą.
  
  Najemnik pochylił się nad Andreą, szukając zamka w jej spodniach. Jego sztywna broda podrapała ją w tył głowy i to był sygnał, którego potrzebowała. Nagle podniosła lewą rękę, przenosząc cały ciężar ciała na prawy bok. Zaskoczony Torres puścił prawą rękę Andrei, która opadła w prawo. Kolumbijczyk potknął się o spodnie i upadł do przodu, mocno uderzając o ziemię. Próbował wstać, ale Andrea była pierwsza. Kopnęła go trzy razy szybko w brzuch, upewniając się, że żołnierz nie złapał jej za kostkę i nie spowodował upadku. Strzały wylądowały, a kiedy Torres próbował wtoczyć się do piłki, aby się bronić, pozostawił znacznie bardziej wrażliwe miejsce otwarte na atak.
  
  Dzięki ci, Boże. Nigdy mi się to nie znudzi" - przyznała cicho najmłodsza i jedyna kobieta z pięciorga rodzeństwa, kopiąc nogę do tyłu, zanim wysadzi Torresowi jądra. Jego krzyk odbił się echem od ścian kanionu.
  
  "Niech to zostanie między nami" - powiedział Andrea. "Teraz jesteśmy kwita".
  
  - Dostanę się do ciebie, suko. Zranię cię tak bardzo, że udławisz się moim fiutem - jęknęła Torres, prawie płacząc.
  
  "Gdy się nad tym zastanowić..." zaczęła Andrea. Doszła do krawędzi tarasu i już miała zejść, ale szybko się odwróciła i przebiegła kilka kroków, ponownie celując stopą między nogi Torresa. Dla niego to było bezużyteczne próbował zakryć się rękami, a Torres się dusił, miał zaczerwienioną twarz i dwie duże łzy spłynęły mu po policzkach.
  
  "Teraz naprawdę dobrze sobie radzimy i jesteśmy równi".
  
  
  43
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 o 21:43.
  
  
  Andrea wróciła do obozu tak szybko, jak tylko mogła, nie uciekając się do biegu. Nie oglądała się za siebie ani nie martwiła o swoje podarte ubrania, dopóki nie dotarła do rzędu namiotów. Poczuła dziwny wstyd z powodu tego, co się stało, pomieszany ze strachem, że ktoś dowie się o jej majsterkowaniu przy skanerze częstotliwości. Starała się wyglądać tak normalnie, jak to tylko możliwe, pomimo zwisającej wokół niej koszulki i skierowała się w stronę ambulatorium. Na szczęście na nikogo nie wpadła. Gdy już miała wejść do namiotu, wpadła na Kirę Larsen, która wynosiła jej rzeczy.
  
  - Co się dzieje, Kiro?
  
  Archeolog spojrzał na nią chłodno.
  
  "Nie miałeś nawet na tyle przyzwoitości, by pojawić się na Hespede dla Stowe'a. Myślę, że to nie ma znaczenia. Nie znałeś go. Był dla ciebie po prostu nikim, prawda? Dlatego nawet obchodzi, że umarł przez ciebie.
  
  Andrea miała właśnie odpowiedzieć, że inne rzeczy trzymają ją na dystans, ale wątpiła, czy Kira zrozumie, więc nic nie powiedziała.
  
  "Nie wiem, co zamierzasz," kontynuowała Kira, przepychając się obok niej. "Dobrze wiesz, że lekarki nie było tej nocy w jej łóżku. Mogła oszukać wszystkich, ale nie mnie. Ja "Idę spać z innymi członkami zespołu. Dzięki tobie jest puste łóżko."
  
  Andrea cieszyła się, że odchodzi - nie miała ochoty na dalsze konfrontacje iw głębi ducha zgadzała się z każdym słowem Kiry. Poczucie winy odgrywało ważną rolę w jej katolickiej edukacji, a grzechy zaniedbania były tak samo stałe i bolesne jak inne.
  
  Weszła do namiotu i zobaczyła doktora Harela, który się odwrócił. Było oczywiste, że pokłóciła się z Larsenem.
  
  "Cieszę się, że wszystko w porządku. Martwiliśmy się o ciebie."
  
  - Odwróć się, doktorze. Wiem, że płakałeś.
  
  Harel odwrócił się do niej, przecierając zaczerwienione oczy.
  
  To jest naprawdę głupie. Prosta wydzielina gruczołów łzowych, a jednak wszyscy się jej wstydzimy.
  
  "Kłamstwo jest jeszcze bardziej haniebne".
  
  Lekarz zauważył wtedy podarte ubranie Andrei, coś, co Larsen w swoim gniewie zdawała się przeoczyć lub nie zadała sobie trudu, aby to skomentować.
  
  'Co Ci się stało?'
  
  'Spadłem ze schodów. Nie zmieniaj tematu. Wiem, kim jesteś.'
  
  Harel starannie dobierał każde jej słowo.
  
  'Co wiesz?'
  
  - Wiem, że medycyna bojowa jest wysoko ceniona przez Mossad, a przynajmniej tak się wydaje. I że twoje zastępstwo w nagłych wypadkach nie było tak dużym zbiegiem okoliczności, jak mi powiedziałeś.
  
  Lekarz zmarszczył brwi, po czym podszedł do Andrei, która przetrząsała swój plecak w poszukiwaniu czegoś czystego do założenia.
  
  - Przykro mi, że dowiedziałeś się o tym w ten sposób, Andrea. Jestem tylko analitykiem niskiego stopnia, nie agentem terenowym. Mój rząd chce mieć oczy i uszy na każdą wyprawę archeologiczną szukającą Arki Przymierza. To już trzecia ekspedycja w ciągu siedmiu lat.
  
  - Naprawdę jesteś lekarzem? A może to też kłamstwo? Powiedziała Andrea, zakładając kolejną koszulkę.
  
  'Jestem lekarzem'.
  
  - A jak to się dzieje, że ty i Fowler tak dobrze się dogadujecie? Ponieważ dowiedziałem się również, że jest agentem CIA, gdybyś nie wiedział.
  
  - Ona już wiedziała i musisz mi to wyjaśnić - powiedział Fowler.
  
  Stał przy drzwiach, marszcząc brwi, ale odczuwając ulgę, że spędził cały dzień na szukaniu Andrei.
  
  - Bzdura - powiedziała Andrea, wskazując palcem księdza, który cofnął się zaskoczony. - Prawie umarłem z gorąca pod tym peronem, a na dodatek jeden z psów Dekkera właśnie próbował mnie zgwałcić. nie jestem w nastroju, żeby z wami rozmawiać. Przynajmniej na razie.
  
  Fowler dotknął ramienia Andrei, zauważając siniaki na jej nadgarstkach.
  
  "Wszystko w porządku?'
  
  - Lepiej niż kiedykolwiek - powiedziała, odpychając rękę. Ostatnią rzeczą, jakiej pragnęła, był kontakt z mężczyzną.
  
  "Panno Otero, czy słyszała pani rozmowę żołnierzy, kiedy była pani pod platformą?"
  
  - Co ty tam, do diabła, robiłeś? - przerwał zszokowany Harel.
  
  - Wysłałem ją. Pomogła mi wyłączyć skaner częstotliwości, żebym mógł zadzwonić do mojego kontaktu w Waszyngtonie.
  
  - Chciałbym być poinformowany, ojcze - powiedział Harel.
  
  Fowler zniżył głos prawie do szeptu.
  
  "Potrzebujemy informacji i nie zamierzamy zamykać ich w tej bańce. A może myślisz, że nie wiem, że wymykasz się co noc, żeby wysyłać SMS-y do Tel Awiwu?
  
  - Dotknij - powiedział Harel, krzywiąc się.
  
  Czy to właśnie robiłeś, doktorze?, pomyślała Andrea, przygryzając dolną wargę i zastanawiając się, co robić. Może się myliłem i mimo wszystko powinienem ci zaufać. Mam nadzieję, że tak, bo innego wyjścia nie ma.
  
  - Dobrze, ojcze. Powiem wam obojgu, co słyszałem...
  
  
  44
  
  
  
  FOWLER I HAREL
  
  - Musimy ją stąd zabrać - szepnął ksiądz.
  
  Otaczały ich cienie kanionu, a jedyne dźwięki dobiegały z namiotu jadalnego, w którym członkowie ekspedycji rozpoczęli kolację.
  
  - Nie rozumiem, jak, ojcze. Myślałem o kradzieży jednego z Hummerów, ale musieliśmy go przewieźć przez wydmę. I nie sądzę, żebyśmy zaszli bardzo daleko. A jeśli powiemy wszystkim w grupie, co naprawdę się tutaj dzieje?
  
  "Przypuśćmy, że moglibyśmy to zrobić, a oni nam uwierzyli... co by to dało?"
  
  W ciemności Harel stłumił jęk wściekłości i bezsilności.
  
  "Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to ta sama odpowiedź, którą dałeś mi wczoraj w sprawie kreta: poczekaj, a zobaczysz".
  
  - Jest jeden sposób - powiedział Fowler. - Ale będzie niebezpieczny i będę potrzebował twojej pomocy.
  
  - Możesz na mnie liczyć, ojcze. Ale najpierw wyjaśnij mi, czym jest Protokół Upsilon.
  
  "Jest to procedura, według której służby bezpieczeństwa zabijają wszystkich członków grupy, którą mają chronić, jeśli w radiu pojawi się hasło. Zabijają wszystkich z wyjątkiem osoby, która ich zatrudniła, a każdego, kto ich zdaniem, powinien zostawić w spokoju.
  
  "Nie rozumiem, jak coś takiego może istnieć".
  
  - Oficjalnie nie. Ale na przykład kilku żołnierzy przebranych za najemników, którzy służyli w siłach specjalnych, zaimportowało tę koncepcję z krajów azjatyckich".
  
  Harel zamarł na chwilę.
  
  - Czy jest jakiś sposób, żeby się dowiedzieć, kto jest włączony?
  
  - Nie - powiedział słabo ksiądz. - A najgorsze jest to, że człowiek, który wynajmuje gwardię wojskową, jest zawsze inny niż ten, który powinien dowodzić.
  
  - Więc Kain... - powiedziała Harel, otwierając oczy.
  
  - Zgadza się, doktorze. To nie Kain chce naszej śmierci. To ktoś inny.
  
  
  45
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Sobota, 15 lipca 2006 2:34 w nocy.
  
  
  Początkowo w namiocie ambulatoryjnym panowała absolutna cisza. Ponieważ Kira Larsen spała z innymi asystentami, słychać było tylko oddech dwóch pozostałych kobiet.
  
  Po chwili dało się słyszeć lekkie drapanie. Był to zamek Hawnv ëiler, najbardziej hermetyczny i niezawodny na świecie. Nawet kurz nie mógł dostać się do środka, ale nic nie mogło przeszkodzić intruzowi w dostępie, gdy zamek był rozpięty około dwudziestu cali.
  
  Potem nastąpiła seria słabych dźwięków: kroki w skarpetach na drewnie; kliknięcie otwieranego małego plastikowego pudełka; potem jeszcze słabszy, ale groźniejszy dźwięk: dwadzieścia cztery nerwowe keratynowe nogi biegają po wnętrzu małego pudełka.
  
  Potem zapadła powściągliwa cisza, bo ruchy były prawie niesłyszalne dla ludzkiego ucha: na wpół otwarty koniec śpiwora unosi się, dwadzieścia cztery nóżki lądują na tkaninie w środku, koniec tkaniny wraca do pierwotnego położenia , obejmujące właścicieli tych dwudziestu czterech małych nóżek.
  
  Przez następne siedem sekund oddech znów dominował w ciszy. Szupot stóp w skarpetkach wychodzących z namiotu był jeszcze cichszy niż wcześniej, a włóczęga nie zapinał suwaka wychodząc. Ruch, jaki Andrea wykonała w śpiworze, był tak krótki, że prawie nie wydawał żadnego dźwięku. Wystarczyło jednak sprowokować gości do jej śpiwora, by okazali złość i zmieszanie po tym, jak włóczęga potrząsnął nim tak mocno, zanim wszedł do namiotu.
  
  Pierwsze żądło ją przebiło i Andrea przerwała ciszę swoim krzykiem.
  
  
  46
  
  
  
  Podręcznik szkoleniowy Al-Kaidy znaleziony przez Scotland Yard w kryjówce, strony 131 i nast. Przetłumaczone przez WM i SA 1.
  
  
  Badania wojskowe dla dżihadu przeciwko tyranii
  
  
  W imię Allaha, Miłosiernego i Współczującego [...]
  
  Rozdział 14: Porwania i morderstwa z karabinami i pistoletami
  
  Lepiej wybrać rewolwer, bo choć ma mniej naboi niż pistolet automatyczny, to nie zacina się, a w cylindrze pozostają puste łuski, co utrudnia badaczom.
  
  [...]
  
  
  Najważniejsze części ciała
  
  Strzelec musi być zaznajomiony z ważnymi częściami ciała lub [gdzie] zadać krytyczną ranę, aby wycelować w te obszary osoby, która ma zostać zabita. Oni:
  
  1. Okrąg obejmujący dwoje oczu, nos i usta to strefa śmierci, a strzelec nie może celować niżej, w lewo ani w prawo, ani ryzykować, że kula nie zabije
  
  2. Część szyi, gdzie zbiegają się tętnice i żyły
  
  3. Serce
  
  4. Żołądek
  
  5. Wątroba
  
  6. Nerki
  
  7. Kręgosłup
  
  Zasady i zasady strzelania
  
  Największe błędy w celowaniu wynikają z napięcia fizycznego lub nerwów, które mogą powodować drżenie ręki. Może to być spowodowane zbyt dużym naciskiem na spust lub pociągnięciem za spust zamiast go. Powoduje to, że lufa pistoletu odchyla się od celu.
  
  Z tego powodu bracia muszą przestrzegać następujących zasad podczas celowania i strzelania:
  
  1. Kontroluj się podczas pociągania za spust, aby pistolet się nie poruszał
  
  2. Ściśnij spust bez użycia zbyt dużej siły lub nacisku
  
  3. Nie pozwól, aby dźwięk wystrzału miał na ciebie wpływ i nie skupiaj się na tym, jak to będzie brzmiało, ponieważ spowoduje to drżenie rąk.
  
  4. Twoje ciało powinno być normalne, nie napięte, a kończyny rozluźnione; ale nie za dużo
  
  5. Kiedy strzelasz, kieruj prawe oko na środek celu
  
  6. Zamknij lewe oko, jeśli strzelasz prawą ręką i odwrotnie
  
  7. Nie trać zbyt dużo czasu na celowanie, bo mogą cię zawieść nerwy.
  
  8. Nie żałuj, kiedy pociągasz za spust. Zabijasz wroga swojego Boga
  
  
  47
  
  
  
  PRZEDSIĘBIORSTWO WASZYNGTONU
  
  piątek, 14 lipca 2006 20:34
  
  
  Nazim upił łyk swojej coca-coli, ale natychmiast ją odstawił. Było w nim zdecydowanie za dużo cukru, jak wszystkie drinki w restauracjach, gdzie można było napełniać swój kubek tyle razy, ile się chciało. Kebab "Mayur", w którym kupował obiady, był jednym z takich miejsc.
  
  "Wiesz, oglądałem kiedyś film dokumentalny o facecie, który przez miesiąc jadł tylko hamburgery z McDonalda".
  
  'To jest obrzydliwe'.
  
  Oczy Harufa były na wpół zamknięte. Przez chwilę próbował zasnąć, ale nie mógł. Dziesięć minut temu poddał się i ponownie uniósł fotelik. Ten Ford był zbyt niewygodny.
  
  - Powiedzieli, że jego wątroba zamieniła się w pasztet.
  
  "To mogło się wydarzyć tylko w Stanach Zjednoczonych. Kraj z najgrubszymi ludźmi na świecie. Wiesz, że zużywa do 87 procent światowych zasobów".
  
  Nazim nic nie powiedział. Urodził się Amerykaninem, ale innym typem Amerykanina. Nigdy nie nauczył się nienawidzić swojego kraju, chociaż jego usta mówiły co innego. Dla niego nienawiść Harufa do Stanów Zjednoczonych wydawała się zbyt wszechogarniająca. Wolałby widzieć prezydenta klęczącego twarzą do Mekki w Gabinecie Owalnym, niż widzieć zniszczony przez pożar Biały Dom. Któregoś dnia powiedział coś takiego Harufowi, a Haruf pokazał mu płytę ze zdjęciami małej dziewczynki. Były to zdjęcia z miejsca zbrodni.
  
  "Izraelscy żołnierze zgwałcili ją i zabili w Nablusie. Na świecie nie ma dość nienawiści na coś takiego.
  
  Na wspomnienie tych obrazów krew Nazima też się zagotowała, ale starał się wyrzucić takie myśli z głowy. W przeciwieństwie do Harufa nienawiść nie była źródłem jego energii. Jego motywy były samolubne i wypaczone; miały na celu zdobycie czegoś dla siebie. Jego nagroda.
  
  Kilka dni wcześniej, kiedy weszli do biura Netcatch, Nazim był prawie nieprzytomny. W pewnym sensie czuł się źle, ponieważ dwie minuty, które spędzili na niszczeniu Kafirun 2, prawie wyleciały mu z głowy. Próbował sobie przypomnieć, co się stało, ale to było tak, jakby to były czyjeś wspomnienia, jak szalone sny w wypasionych filmach, które lubiła jego siostra, w których główna bohaterka widzi siebie z zewnątrz. Nikt nie ma snów, w których widzi siebie z zewnątrz.
  
  "Haruf".
  
  'Mów do mnie'.
  
  - Pamiętasz, co się stało w zeszły wtorek?
  
  - Mówisz o operacji?
  
  'Prawidłowy'.
  
  Haruf spojrzał na niego, wzruszył ramionami i uśmiechnął się smutno.
  
  'Każdy szczegół'.
  
  Nazim odwrócił wzrok, ponieważ wstydził się tego, co miał powiedzieć.
  
  - Ja... niewiele pamiętam, wiesz?
  
  "Powinniście dziękować Allahowi, niech będzie błogosławione jego imię. Kiedy pierwszy raz kogoś zabiłem, nie mogłem spać przez tydzień.
  
  'Ty?'
  
  Nazim otworzył szeroko oczy.
  
  Haruf figlarnie zmierzwił włosy młodzieńca.
  
  - Zgadza się, Nazimie. Teraz jesteś dżihadystą i jesteśmy sobie równi. Nie dziw się, że ja też przeżyłem ciężkie chwile. Czasami trudno jest zachowywać się jak miecz Boga. Ale zostałeś pobłogosławiony zdolnością zapominania nieprzyjemnych szczegółów. Jedyne, co ci pozostało, to duma z tego, co zrobiłeś.
  
  Młody człowiek czuł się dużo lepiej niż w ostatnich dniach. Przez chwilę milczał, odmawiając modlitwę dziękczynną. Czuł pot ściekający mu po plecach , ale nie odważył się uruchomić silnika samochodu, by włączyć klimatyzator. Oczekiwanie zaczęło wydawać się nieskończone.
  
  - Jesteś pewien, że on tam jest? Zaczynam się zastanawiać - powiedział Nazim, wskazując na mur otaczający posiadłość. - Nie sądzisz, że powinniśmy szukać gdzie indziej?
  
  2 niewierzących, według Koranu.
  
  Haruf zastanowił się przez chwilę, po czym potrząsnął głową.
  
  - Nie miałbym najmniejszego pojęcia, gdzie szukać. Jak długo go śledziliśmy? Miesiąc? Przyszedł tu tylko raz i był obładowany paczkami. Wyjechał z niczym. Ten dom jest pusty. O ile nam wiadomo, mógł należeć do znajomego, a on wyświadczał mu przysługę. Ale to jedyne łącze, jakie mamy, i powinniśmy ci podziękować za znalezienie go.
  
  To była prawda. Pewnego dnia, gdy Nazim miał samotnie podążać za Watsonem, facet zaczął się dziwnie zachowywać, zmieniając pas na autostradzie i wracając do domu trasą zupełnie inną niż zwykle. Nazim podkręcił głośność w radiu i przedstawił się jako postać w Grand Theft Auto, popularnej grze wideo, w której głównym bohaterem jest przestępca, który musi wykonywać misje, takie jak porwania, morderstwa, handel narkotykami i ściąganie prostytutek. Była część gry, w której trzeba było podążać za samochodem, który próbował odjechać. To była jedna z jego ulubionych części, a to, czego się nauczył, pomogło mu podążać za Watsonem.
  
  - Myślisz, że on o nas wie?
  
  "Nie sądzę, żeby w ogóle wiedział cokolwiek o Hukanie, ale jestem pewien, że nasz przywódca ma dobry powód, by chcieć go zabić. Podaj mi butelkę. Muszę się wysikać."
  
  Nazim podał mu dwulitrową butelkę. Haruf rozpiął spodnie i nasikał do środka. Mieli kilka pustych butelek, żeby mogli dyskretnie sikać do samochodu. Lepiej było pogodzić się z kłopotami i wyrzucić butelki później, niż pozwolić, by ktoś zobaczył, jak sikają na ulicy lub wchodzą do jednego z lokalnych barów.
  
  'Wiesz, że? Do diabła z tym wszystkim - powiedział Haruf, krzywiąc się. - Rzucę tę butelkę w alejkę, a potem poszukamy go w Kalifornii, w domu jego matki. Do diabła z tym wszystkim.
  
  - Poczekaj, Harufie.
  
  Nazim wskazał na bramy posiadłości. W dzwonek zadzwonił kurier na motocyklu. Sekundę później ktoś się pojawił.
  
  'On tam jest! Widzisz, Nazimie, mówiłem ci. Gratulacje!'
  
  Haruf był podekscytowany. Poklepał Nazima po plecach. Chłopiec był jednocześnie szczęśliwy i zdenerwowany, jakby zderzyły się w nim gorące i zimne fale.
  
  - Świetnie, dzieciaku. W końcu dokończymy to, co zaczęliśmy.
  
  
  48
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Sobota, 15 lipca 2006 2:34 w nocy.
  
  
  Harel obudził się przerażony krzykami Andrei. Młoda reporterka siedziała na swoim śpiworze, trzymając się za nogę i krzycząc.
  
  "Boże, to boli!"
  
  Pierwszą rzeczą, o której pomyślał Harel, było to, że Andrea miała konwulsje podczas snu. Podskoczyła, włączyła światło w ambulatorium i chwyciła nogę Andrei, żeby ją masować.
  
  Wtedy zobaczyła skorpiony.
  
  Było ich troje, przynajmniej troje, które wyczołgały się ze śpiwora i biegały dziko dookoła z podniesionymi ogonami, gotowe do użądlenia. Były chorobliwie żółte. Przerażony dr Harel wskoczył na jeden ze stołów do badań. Była bosa i dlatego była łatwym łupem.
  
  - Doktorze, pomóż mi. O Boże, moja stopa się pali... Doktorze! O mój Boże!'
  
  Krzyki Andrei pomogły lekarzowi skierować jej strach we właściwym kierunku i pomyśleć. Nie mogła zostawić swojej młodej przyjaciółki bezbronnej i cierpiącej.
  
  Pozwól mi pomyśleć. Co ja, do diabła, pamiętam z tych drani? Są to żółte skorpiony. Dziewczyna ma maksymalnie dwadzieścia minut, zanim zrobi się źle. To znaczy, gdyby tylko jeden z nich ją użądlił. Jeśli więcej niż jeden...
  
  Straszna myśl przyszła lekarzowi do głowy. Jeśli Andrea była uczulona na jad skorpiona, była skończona.
  
  "Andreo, posłuchaj mnie bardzo uważnie".
  
  Andrea otworzyła oczy i spojrzała na nią. Leżąc na łóżku, trzymając się za nogę i patrząc tępo przed siebie, dziewczyna była wyraźnie w agonii. Harel podjęła nadludzkie wysiłki, aby przezwyciężyć własny paraliżujący strach przed skorpionami. To był naturalny strach, którego każda Izraelka, taka jak ona, urodzona w Beer-Szebie na skraju pustyni, nauczyłaby się tego jako młoda dziewczyna. Próbowała postawić stopę na podłodze, ale nie mogła.
  
  "Andrea. Andrea, czy lista alergii, którą mi dałeś, zawierała kardiotoksyny?
  
  Andrea ponownie zawył z bólu.
  
  'Skąd mam wiedzieć? Noszę listę, bo nie pamiętam więcej niż dziesięć nazwisk na raz. fuuuuuuk! Doktorze, zejdź stamtąd, na litość boską, Jehowę, czy cokolwiek. Ból jest jeszcze silniejszy...
  
  Harel ponownie próbowała poradzić sobie ze strachem, stawiając stopę na podłodze iw dwóch skokach znalazła się na swoim materacu.
  
  Mam nadzieję, że ich tu nie ma. Proszę Boże, nie pozwól im być w moim śpiworze...
  
  Rzuciła śpiwór na podłogę, wzięła po jednym bucie w każdą rękę i wróciła do Andrei.
  
  - Powinienem założyć buty i iść do apteczki. Za chwilę wszystko będzie w porządku - powiedziała, wkładając buty. "Trucizna jest bardzo niebezpieczna, ale zabicie człowieka zajmuje prawie pół godziny. Trzymać się.'
  
  Andrzej nie odpowiedział. Harel podniosła oczy. Andrea przyłożyła dłoń do jej szyi, a jej twarz zaczęła sinieć.
  
  O Święty Boże! Ona ma alergie. Wpada w wstrząs anafilaktyczny.
  
  Zapominając założyć drugi but, Harel uklękła obok Andrei, dotykając bosymi stopami podłogi. Nigdy nie była tak świadoma każdego centymetra kwadratowego swojego ciała. Poszukała miejsca, w którym skorpiony użądliły Andreę, i znalazła dwa miejsca na lewej łydce reportera, dwie małe dziury, z których każda była otoczona stanem zapalnym wielkości piłki tenisowej.
  
  Gówno. Naprawdę ją dostali.
  
  Klapa namiotu otworzyła się i wszedł ojciec Fowler. Był też boso.
  
  'Co się dzieje?'
  
  Harel pochylił się nad Andreą, próbując reanimować ją metodą usta-usta.
  
  - Ojcze, proszę, pospiesz się. Jest w szoku. Potrzebuję adrenaliny.
  
  'Gdzie to jest?'
  
  - W szafie na końcu, na drugiej półce od góry. Jest kilka zielonych fiolek. Przynieś mi jeden i strzykawkę.
  
  Pochyliła się i wciągnęła więcej powietrza w usta Andrei, ale obrzęk w jej gardle uniemożliwiał dotarcie powietrza do płuc. Gdyby Harel natychmiast nie otrząsnęła się z szoku, jej przyjaciółka już by nie żyła.
  
  I to będzie twoja wina, że byłeś takim tchórzem i wdrapywałeś się na stół.
  
  'Co się do cholery stało?' - powiedział ksiądz, biegnąc do szafy. - Czy jest w szoku?
  
  "Wynoś się!" krzyknął Doktor do pół tuzina zaspanych głów zaglądających do ambulatorium. Harel nie chciał, żeby jeden ze skorpionów uciekł i znalazł inną zdobycz. "Ojcze, użądlił ją skorpion. Tu są trzy Bądź ostrożny.
  
  Ojciec Fowler skrzywił się lekko na tę wiadomość i ostrożnie podszedł do lekarza z adrenaliną i strzykawką. Harel natychmiast wstrzyknął pięć CCS w odsłonięte udo Andrei.
  
  Fowler chwycił za uchwyt pięciogalonową puszkę wody.
  
  - Zaopiekujesz się Andreą - powiedział lekarzowi. "Znajdę ich".
  
  Harel zwróciła teraz całą swoją uwagę na młodą reporterkę, choć teraz mogła jedynie obserwować jej stan. Byłaby to adrenalina, która powinna mieć swój cudowny efekt. Gdy tylko hormon dostał się do krwioobiegu Andrei, zakończenia nerwowe w jej komórkach zaczęły płonąć. Komórki tłuszczowe w jej ciele zaczęłyby rozkładać lipidy, uwalniając więcej energii, jej tętno przyspieszyłoby, we krwi byłoby więcej glukozy, jej mózg zacząłby wytwarzać dopaminę, a co najważniejsze, jej oskrzela rozszerzyłyby się i opuchlizna w gardle zniknie.
  
  Wzdychając głośno, Andrea wzięła pierwszy samodzielny oddech. Dla dr Harela dźwięk był prawie tak piękny, jak trzy suche uderzenia w galonowy słoik ojca Fowlera, które słyszała w tle, gdy lekarstwo nadal działało. Kiedy ojciec Fowler usiadł obok niej na podłodze, Doktor nie miał wątpliwości, że trzy skorpiony były teraz trzema plamami na podłodze.
  
  - A antidotum? Coś na truciznę? - zapytał ksiądz.
  
  - Tak, ale nie chcę jej jeszcze robić zastrzyków. Jest zrobiony z krwi koni, które zostały wystawione na setki użądleń skorpiona, dzięki czemu ostatecznie stają się odporne. Szczepionka zawsze zawiera śladowe ilości toksyny, a ja nie chcę być narażony na kolejny szok".
  
  Fowler obserwował młodego Hiszpana. Jej twarz powoli zaczynała znowu wyglądać normalnie.
  
  "Dziękuję za wszystko, co zrobiłeś, doktorze" - powiedział. "Nie zapomnę tego".
  
  - Żaden problem - odparł Harel, który był już aż nazbyt świadomy niebezpieczeństwa, przez które przeszli, i zaczął się trząść.
  
  "Czy będą jakieś konsekwencje?"
  
  'NIE. Teraz jej ciało może walczyć z trucizną. Podniosła zieloną fiolkę. "To czysta adrenalina, to tak, jakby dać jej ciału broń. Wszystkie narządy w jej ciele podwoiłyby swoją pojemność i uchroniłyby ją przed uduszeniem. Za kilka godzin będzie w porządku, chociaż będzie się czuła jak gówno.
  
  Twarz Fowlera odprężyła się nieco. Wskazał na drzwi.
  
  "Czy myślisz o tym samym co ja?"
  
  - Nie jestem idiotą, ojcze. Byłem na pustyni setki razy w moim kraju. Ostatnią rzeczą, jaką robię w nocy, jest upewnienie się, że wszystkie drzwi są zamknięte. Właściwie sprawdzam podwójnie. Ten namiot jest bezpieczniejszy niż konto w szwajcarskim banku.
  
  "Trzy skorpiony. Wszystko w tym samym czasie. Środek nocy...'
  
  'Tak ojcze. To już drugi raz, kiedy ktoś próbował zabić Andreę.
  
  
  49
  
  
  
  BEZPIECZNY DOM ORVILLA WATSONA
  
  POZA WASZYNGTONEM
  
  
  piątek, 14 lipca 2006 23:36
  
  
  Odkąd Orville Watson zaczął polować na terrorystów, podjął szereg podstawowych środków ostrożności: upewnił się, że ma numery telefonów, adresy i kody pocztowe pod różnymi nazwiskami, a następnie kupił dom za pośrednictwem nienazwanego zagranicznego stowarzyszenia, które tylko geniusz mógł rozgryźć. na nim. Awaryjne schronienie na wypadek, gdyby coś poszło nie tak.
  
  Oczywiście posiadanie bezpiecznego domu, o którym wiesz tylko ty, ma swoje problemy. Na początek, jeśli chcesz zaopatrywać go w zapasy, będziesz musiał zrobić to sam. Orville zadbał o to. Raz na trzy tygodnie przynosił do domu konserwy, mięso do zamrażarki i stos płyt DVD z najnowszymi filmami. Potem pozbył się wszystkiego, co było przestarzałe, zamknął zakład i wyszedł.
  
  To było zachowanie paranoiczne... nie ma co do tego żadnych pytań. Jedyny błąd, jaki Orville kiedykolwiek popełnił, poza tym, że pozwolił Nazimowi go prześladować, polegał na tym, że ostatnim razem, gdy tam był, zapomniał paczki batonów Hershey. To było nieuzasadnione uzależnienie, nie tylko ze względu na 330 kalorii na baton, ale także dlatego, że pilne zamówienie Amazona mogło dać terrorystom znać, że byłeś w domu, który obserwowali.
  
  Ale Orville nie mógł się powstrzymać. Mógł obejść się bez jedzenia, wody, dostępu do internetu, kolekcji seksownych zdjęć, książek czy muzyki. Ale kiedy w środę rano wszedł do domu, wyrzucił kurtkę strażaka do kosza na śmieci, zajrzał do szafy, w której trzymał czekoladę i zobaczył, że jest pusta, serce mu zamarło. Nie mógł przeżyć trzech lub czterech miesięcy bez czekolady, będąc całkowicie uzależnionym od czasu rozwodu rodziców.
  
  Mogę być uzależniony i gorzej, pomyślał, próbując się uspokoić. Heroina, crack, głosowanie na Republikanów.
  
  Orville nigdy w życiu nie próbował heroiny, ale nawet oszałamiające szaleństwo narkotyku nie mogło się równać z niekontrolowanym pośpiechem, który poczuł, gdy usłyszał trzask folii, gdy rozpakowywał czekoladę.
  
  Gdyby Orville stał się całkowicie freudowski, mógłby pomyśleć, że to dlatego, że ostatnią wspólną rzeczą, jaką rodzina Watsonów zrobiła przed rozwodem, było spędzenie Bożego Narodzenia 1993 roku w domu jego wuja w Harrisburgu w Pensylwanii. W ramach specjalnego prezentu jego rodzice zabrali Orville'a do fabryki Hershey, która znajdowała się zaledwie czternaście mil od Harrisburga. Kolana Orville'a ugięły się, gdy po raz pierwszy weszli do budynku i wdychali zapach czekolady. Dostał nawet kilka batonów Hershey ze swoim nazwiskiem.
  
  Ale teraz Orville'a jeszcze bardziej zaniepokoił inny dźwięk: dźwięk tłuczonego szkła, chyba że jego uszy płatały mu figla.
  
  Ostrożnie odsunął mały stosik papierków po czekoladzie i wstał z łóżka. Opierał się nie dotykaniu czekolady przez trzy godziny, co było jego osobistym rekordem, ale teraz, kiedy w końcu uległ nałogowi, planował dać z siebie wszystko. I znowu, gdyby myślał freudowsko, odkryłby, że zjadł siedemnaście czekoladek, po jednej na każdego członka jego firmy, który zginął w poniedziałkowym ataku.
  
  Ale Orville nie wierzył w Zygmunta Freuda i jego zawroty głowy. W gablocie z potłuczonego szkła wierzył w firmę Smith & Wesson. Dlatego obok łóżka trzymał specjalny pistolet kalibru 38.
  
  To nie może być. Alarm włączony.
  
  Wziął pistolet i przedmiot, który leżał obok niego na szafce nocnej. Wyglądał jak brelok do kluczy, ale był to prosty pilot z dwoma przyciskami. Pierwszy uruchomił cichy alarm na posterunku policji. Drugi włączył syrenę w całej posiadłości.
  
  "Jest tak głośno, że mógłby obudzić Nixona i zmusić go do stepowania" - powiedział mężczyzna, który ustawił alarm.
  
  "Nixon jest pochowany w Kalifornii".
  
  "Teraz już wiesz, jaka jest potężna".
  
  Orville nacisnął oba przyciski, nie chcąc ryzykować. Nie słysząc syren, chciał skopać dupę temu kretynowi, który zainstalował system i przysięgał, że nie da się go wyłączyć.
  
  Cholera, cholera, cholera, przeklął w duchu Orville, ściskając pistolet. Co do diabła mam teraz zrobić? Plan był taki, żeby się tu dostać i być bezpiecznym. A co z telefonem komórkowym...?
  
  Leżał na nocnym stoliku na starym egzemplarzu Vanity Fair.
  
  Jego oddech stał się płytki i zaczął się pocić. Kiedy usłyszał tłuczone szkło - prawdopodobnie w kuchni - siedział w swoim łóżku, po ciemku, grając w The Sims na swoim laptopie i ssąc czekoladę wciąż przyklejoną do opakowania. Nawet nie zauważył, że klimatyzator wyłączył się kilka minut wcześniej.
  
  Prawdopodobnie odcięli prąd w tym samym czasie, co rzekomo niezawodny system alarmowy. Czternaście tysięcy dolarów. Sukinsyn!
  
  Teraz, gdy strach i upalne lato w Waszyngtonie zlały go potem, trzymał pistolet w śliskim uścisku, a każdy jego krok wydawał się niepewny. Nie było wątpliwości, że Orville musiał jak najszybciej się stamtąd wydostać.
  
  Przeszedł przez garderobę i wyjrzał na korytarz na górze. Nikogo tam nie ma. Nie było innego sposobu, aby dostać się na pierwsze piętro niż schody, ale Orville miał plan. Na końcu korytarza, po przeciwnej stronie schodów, znajdowało się małe okienko, a na zewnątrz rosła dość wątła wiśnia, która nie chciała zakwitnąć. Nieważne. Gałęzie były grube i wystarczająco blisko okna, by niewprawny człowiek, taki jak Orville, mógł spróbować zejść w dół.
  
  Stanął na czworakach i wsunął pistolet za ciasną gumkę szortów, po czym zmusił swoje wielkie ciało do przeczołgania się dziesięć stóp po dywanie do okna. Kolejny dźwięk dochodzący z piętra niżej potwierdził, że ktoś rzeczywiście włamał się do domu.
  
  Otworzył okno i zacisnął zęby, tak jak robi to każdego dnia tysiące ludzi, którzy starają się nie hałasować. Na szczęście ich życie nie zależy od tego; niestety od tego zależało jego życie. Słyszał już kroki na schodach.
  
  Porzucając wszelką ostrożność, Orville wstał, otworzył okno i wychylił się. Gałęzie były oddalone od siebie o jakieś pięć stóp, a Orville musiał się nagiąć, żeby musnąć jednym z najgrubszych.
  
  To nie zadziała.
  
  Nie zastanawiając się dwa razy, postawił jedną stopę na parapecie, odepchnął się i wykonał skok, którego nawet najmilszy obserwator nie nazwałby wdzięcznym. Jego palce zdołały chwycić gałąź, ale w pośpiechu pistolet wsunął mu się w szorty i po krótkim zimnym kontakcie z tym, co nazwał "Baby Timmy", gałąź zsunęła mu się z nogi i wpadła do ogrodu.
  
  Cholera! Co jeszcze może pójść nie tak?
  
  W tym momencie gałąź pękła.
  
  Cały ciężar Orville'a spoczywał na jego plecach, robiąc dużo hałasu. Ponad trzydzieści procent materiału w jego szortach nie wytrzymało upadku, zdał sobie sprawę później, kiedy zobaczył krwawiące rany na plecach. Ale w tym konkretnym momencie ich nie zauważył, ponieważ jego jedyną troską było odsunięcie tego samego przedmiotu jak najdalej od domu, więc skierował się do bramy swojej posiadłości, jakieś sześćdziesiąt pięć stóp w dół wzgórza. Nie miał kluczy do bram, ale jeśli zajdzie taka potrzeba, włamie się do nich. W połowie zbocza strach, który zaatakował go od środka, ustąpił miejsca poczuciu spełnienia.
  
  Dwie niemożliwe ucieczki w ciągu jednego tygodnia. Pogódź się z tym, Batmanie.
  
  Nie mógł w to uwierzyć, ale brama była otwarta. Z rozpostartymi ramionami w ciemności Orville skierował się do wyjścia.
  
  Nagle z cienia muru otaczającego posiadłość wyłoniła się ciemna postać i uderzyła go w twarz. Orville poczuł pełną siłę uderzenia i usłyszał okropny trzask, gdy pękł mu nos. Kwiląc i trzymając się za twarz, Orville upadł na ziemię.
  
  Postać przebiegła ścieżką od domu i przyłożyła mu pistolet do tyłu głowy. Ten ruch był niepotrzebny, ponieważ Orville już stracił przytomność. Nazim stał obok jego ciała, nerwowo trzymając łopatę, którą uderzał Orville'a w klasycznej postawie pałkarza przed miotaczem. To był doskonały ruch. Nazim był dobrym pałkarzem, kiedy grał w baseball w szkole średniej, i w jakiś absurdalny sposób pomyślał, że jego trener byłby dumny, widząc, jak oddaje tak fantastyczny strzał w ciemności.
  
  - Czy nie mówiłem ci? - zapytał Haruf zdyszany. "Tłuczone szkło zawsze działa. Biegają jak przestraszone małe króliki, gdziekolwiek je wyślesz. Chodź, odłóż to i pomóż mi wnieść to do domu.
  
  
  50
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Sobota, 15 lipca 2006 6:34 rano.
  
  
  Andrea obudziła się z uczuciem, jakby żuła karton. Leżała na stole do badań, gdzie ojciec Fowler i doktor Harel, obaj w piżamach, drzemali na krzesłach.
  
  Już miała wstać i udać się do łazienki, kiedy zamek w drzwiach otworzył się i pojawił się Jacob Russell. Asystent Kine miał zawieszoną na pasku krótkofalówkę, a jego twarz była zamyślona. Widząc, że ksiądz i lekarz śpią, podszedł na palcach do stołu i szepnął do Andrei.
  
  'Jak się masz?'
  
  - Pamiętasz poranek po dniu, w którym wyszedłeś ze szkoły?
  
  Russell uśmiechnął się i skinął głową.
  
  "Cóż, to jest to samo, ale jakby zastąpili alkohol płynem hamulcowym" - powiedziała Andrea, trzymając się za głowę.
  
  - Bardzo się o ciebie martwiliśmy. To, co stało się z Erlingiem, a teraz to... Mamy ogromnego pecha.
  
  W tym momencie aniołowie stróże Andrei obudzili się w tym samym czasie.
  
  'Pech? To bzdura - powiedziała Harel, przeciągając się na krześle. "To, co się tutaj wydarzyło, było próbą zamachu".
  
  'O czym mówisz?'
  
  - Ja też chciałbym wiedzieć - powiedział Andrea wstrząśnięty.
  
  - Panie Russell - powiedział Fowler, wstając i podchodząc do adiutanta - formalnie proszę o ewakuację panny Otero do Behemoth.
  
  - Ojcze Fowler, doceniam twoją troskę o dobro panny Otero i normalnie byłbym pierwszym, który by się z tobą zgodził. Ale to oznaczałoby naruszenie zasad bezpieczeństwa operacji, a to ogromny krok...
  
  - Posłuchaj - przerwała Andrea.
  
  - Jej zdrowie nie jest bezpośrednio zagrożone, prawda, doktorze Harel?
  
  - Cóż... technicznie nie - powiedział Harel, zmuszony do ustąpienia.
  
  "Jeszcze kilka dni i będzie jak nowa".
  
  "Posłuchaj mnie..." nalegała Andrea.
  
  - Widzisz, ojcze, nie miałoby sensu ewakuować panny Otero, zanim będzie miała szansę dokończyć swoje zadanie.
  
  - Nawet jeśli ktoś próbuje ją zabić? Fowler powiedział z napięciem.
  
  Nie ma na to żadnych dowodów. To był niefortunny zbieg okoliczności, że skorpiony dostały się do jej śpiwora, ale...
  
  'ZATRZYMYWAĆ SIĘ!' Andreas krzyknął.
  
  Zaskoczeni, cała trójka zwróciła się do niej.
  
  - Czy mógłbyś przestać mówić o mnie, jakby mnie tu nie było, i posłuchać mnie przez jedną pieprzoną chwilę? A może nie wolno mi mówić, co myślę, zanim wyrzucisz mnie z tej ekspedycji?
  
  'Z pewnością. Kontynuuj, Andreo - powiedział Harel.
  
  - Najpierw chcę wiedzieć, jak skorpiony dostały się do mojego śpiwora.
  
  - Niefortunny wypadek - skomentował Russell.
  
  - To nie mógł być wypadek - powiedział ojciec Fowler. "Szpital to hermetyczny namiot".
  
  - Nie rozumiesz - powiedział doradca Caina, kręcąc głową z rozczarowaniem. "Wszyscy są zdenerwowani tym, co stało się Stowe'owi Erlingowi. Plotki krążą wszędzie. Jedni twierdzą, że to jeden z żołnierzy, inni, że to Pappas dowiedział się, że Erling odkrył Arkę. Jeśli teraz ewakuuję pannę Otero, wiele innych osób też będzie chciało wyjechać. Za każdym razem, gdy mnie widzą, Hanley, Larsen i kilku innych mówi, że chcą, żebym odesłał ich z powrotem na statek. Powiedziałem im, że dla własnego bezpieczeństwa powinni tu zostać, ponieważ po prostu nie możemy zagwarantować, że bezpiecznie dotrą do Behemota. Ten argument nie miałby większego znaczenia, gdybym cię ewakuował, panno Otero.
  
  Andrzej milczał przez kilka chwil.
  
  - Panie Russell, czy mam rozumieć, że nie mogę wyjechać, kiedy chcę?
  
  - Cóż, przyszedłem zaoferować ci ofertę od mojego szefa.
  
  "Jestem cała uwaga".
  
  - Myślę, że nie do końca rozumiesz. Oświadczy się panu sam pan Cain. Russell wyjął radioodbiornik zza paska i nacisnął przycisk wywołania. - Oto ona, proszę pana - powiedział, wręczając ją Andrei.
  
  - Witam i dzień dobry, panno Otero.
  
  Głos starca był przyjemny, chociaż miał lekki bawarski akcent.
  
  Jak ten gubernator Kalifornii. Ten, który był aktorem.
  
  - Panno Otero, czy jest pani tutaj?
  
  Andrea była tak zaskoczona, słysząc głos starca, że chwilę zajęło jej dojście do siebie.
  
  - Tak, jestem tutaj, panie Kine.
  
  "Panno Otero, chciałbym zaprosić panią na drinka później w porze lunchu. Możemy porozmawiać, a ja odpowiem na twoje pytania, jeśli chcesz.
  
  - Tak, oczywiście, panie Cain. Bardzo bym tego chciał.
  
  - Czy czujesz się na tyle dobrze, żeby przyjść do mojego namiotu?
  
  'Tak jest. To tylko czterdzieści stóp stąd.
  
  - Cóż, do zobaczenia.
  
  Andrea zwróciła radio Russellowi, który grzecznie pożegnał się i wyszedł. Fowler i Harel nie odezwali się ani słowem; tylko patrzyli z dezaprobatą na Andreę.
  
  "Przestań tak na mnie patrzeć," powiedziała Andrea, pozwalając sobie na oparcie się o stół do badań i zamknięcie oczu. "Nie mogę pozwolić, by taka szansa przeleciała mi przez palce."
  
  "Nie sądzisz, że to zaskakujący zbieg okoliczności, że zaproponował ci wywiad w momencie, gdy pytaliśmy, czy możesz wyjść" - powiedział ironicznie Harel.
  
  - Cóż, nie mogę odmówić - upierała się Andrea. "Opinia publiczna ma prawo wiedzieć więcej o tym człowieku".
  
  Ksiądz machnął lekceważąco ręką.
  
  "Milionerzy i reporterzy. Wszyscy są tacy sami, myślą, że znają prawdę.
  
  - Tak jak Kościół, ojcze Fowler?
  
  
  51
  
  
  
  BEZPIECZNY DOM ORVILLA WATSONA
  
  POZA WASZYNGTONEM
  
  
  Sobota, 15 lipca 2006 12:41
  
  
  Uderzenia obudziły Orville'a.
  
  Nie były zbyt ciężkie, albo było ich za dużo, w sam raz, by sprowadzić go z powrotem do krainy żywych i sprawić, że wykrztusi jeden z przednich zębów, który został uszkodzony uderzeniem łopaty. Gdy młody Orville wypluł to, ból złamanego nosa przeszył jego czaszkę niczym stado dzikich koni. Uderzenia mężczyzny o migdałowych oczach były rytmiczne.
  
  'Patrzeć. Nie śpi - powiedział starszy mężczyzna do swojego partnera, który był wysoki i szczupły. Starszy mężczyzna uderzył Orville'a jeszcze kilka razy, aż jęknął. "Nie jesteś w najlepszej formie, prawda, kunde 3?"
  
  Orville znalazł się na kuchennym stole, mając na sobie tylko zegarek. Chociaż nigdy nie gotował w domu - właściwie nigdzie nie gotował - miał w pełni wyposażoną kuchnię. Orville przeklął swoją potrzebę perfekcji, gdy patrzył na wszystkie naczynia ustawione obok zlewu, żałując, że nie kupił tego zestawu ostrych noży kuchennych, korkociągów, szaszłyków do grilla...
  
  'Słuchać...'
  
  'Zamknąć się!'
  
  Młody mężczyzna celował w niego z pistoletu. Starszy, który musiał mieć trzydzieści kilka lat, podniósł jeden z szaszłyków i pokazał go Orville'owi. Ostry czubek błysnął przez chwilę w świetle halogenów na suficie.
  
  'Czy wiesz co to jest?'
  
  "To jest grill. W Wal-Mart kosztują 5,99 USD za zestaw. Posłuchaj... - powiedział Orville, próbując usiąść. Inny mężczyzna włożył rękę między grube piersi Orville'a i zmusił go, by ponownie się położył.
  
  'Mówiłem ci, żebyś się zamknął'.
  
  Uniósł szpikulec i pochylając się ciężko, wbił ostrze prosto w lewe ramię Orville'a. Wyraz twarzy mężczyzny nie zmienił się nawet wtedy, gdy ostry metal przybił jego rękę do drewnianego stołu.
  
  Na początku Orville był zbyt oszołomiony, by zrozumieć, co się stało. Nagle ból przeszył jego ramię jak porażenie prądem. wrzasnął.
  
  "Czy wiesz, kto wynalazł szaszłyki?" - zapytał niższy mężczyzna, chwytając twarz Orville'a, by zmusić go, by spojrzał na siebie. - To byli nasi ludzie. W rzeczywistości w Hiszpanii nazywano je mauretańskimi kebabami. Wymyślili je, kiedy jedzenie nożem przy stole uważano za złe maniery.
  
  To wszystko, skurwysyny. muszę coś powiedzieć.
  
  Orville nie był tchórzem, ale nie był też głupi. Wiedział, ile bólu może znieść i wiedział, kiedy jest bity. Wziął przez usta trzy hałaśliwe oddechy. Nie śmiał oddychać przez nos i sprawiać więcej bólu.
  
  - Okej, wystarczy. Powiem ci to, co chcesz wiedzieć. Zaśpiewam, wygadam się, narysuję przybliżony schemat, plany. Nie potrzeba przemocy.
  
  Ostatnie słowo prawie zamieniło się w krzyk, kiedy zobaczył, jak mężczyzna chwyta kolejny szpikulec.
  
  'Oczywiście że będziesz. Ale nie jesteśmy komitetem tortur. Jesteśmy komitetem wykonawczym. Rzecz w tym, że chcemy to robić bardzo powoli. Nazim, przyłóż mu pistolet do głowy.
  
  Ten o imieniu Nazim z zupełnie nieobecnym wyrazem twarzy usiadł na krześle i przyłożył lufę pistoletu do czaszki Orville'a. Orville zamarł, czując zimny metal.
  
  - Skoro masz ochotę na rozmowę... powiedz mi, co wiesz o Hakanie.
  
  Orville zamknął oczy. Bał się. Więc o to chodzi.
  
  'Nic. Po prostu coś słyszałem tu i tam.
  
  "Bzdura", powiedział mały człowieczek, uderzając go trzy razy. "Kto ci kazał za nim iść? Kto wie, co się stało w Jordanii?"
  
  "Nic nie wiem o Jordanii".
  
  'Kłamiesz'.
  
  'To prawda. Na Allaha!
  
  Te słowa zdawały się budzić coś w jego agresorach. Nazim przycisnął lufę pistoletu bliżej głowy Orville'a. Inny wbił drugi szpikulec w jego nagie ciało.
  
  "Przyprawiasz mnie o mdłości, kunde. Spójrz, jak użyłeś swojego talentu, by obalić swoją religię i zdradzić swoich muzułmańskich braci. Wszystko za garść fasoli."
  
  Przejechał czubkiem szpikulca po klatce piersiowej Orville'a, zatrzymując się na chwilę na jego lewej piersi. Delikatnie uniósł fałd ciała, po czym nagle upuścił go, powodując, że tłuszcz zmarszczył się na jego brzuchu. Metal pozostawił zadrapanie na ciele, krople krwi zmieszane z nerwowym potem na nagim ciele Orville'a.
  
  "Tyle że to nie była całkiem garść fasoli," kontynuował mężczyzna, wbijając ostrą stal nieco głębiej w ciało. "Masz wiele domów, ładny samochód, pracowników... I spójrz na ten zegarek, niech będzie błogosławione imię Allah".
  
  Możesz go mieć, jeśli odpuścisz, pomyślał Orville, ale nie powiedział ani słowa, bo nie chciał, żeby kolejny stalowy pręt go przebił. Cholera, nie wiem, jak z tego wybrnę.
  
  Próbował coś wymyślić, cokolwiek, co mógłby powiedzieć, żeby ci dwaj mężczyźni zostawili go w spokoju. Ale straszny ból w nosie i ramieniu krzyczał, że takie słowa nie istnieją.
  
  Wolną ręką Nazim zdjął zegarek z nadgarstka Orville'a i dał innemu mężczyźnie.
  
  - Witaj... Gajowy Lecoultre. Tylko najlepsze, prawda? Ile rząd płaci ci za bycie szczurem? Jestem pewien, że to dużo. Wystarczy na zegarek za dwadzieścia tysięcy dolarów.
  
  Mężczyzna rzucił zegar na podłogę w kuchni i zaczął tupać nogami, jakby od tego zależało jego życie, ale udało mu się tylko zarysować tarczę, przez co jego teatralny gest stracił całą skuteczność.
  
  "Ścigam tylko przestępców" - powiedział Orville. "Nie macie monopolu na przesłanie Allaha".
  
  - Nie waż się więcej wymawiać Jego imienia - powiedział mały człowieczek, plując Orville'owi w twarz.
  
  Górna warga Orville'a zaczęła drżeć, ale nie był tchórzem. Nagle zdał sobie sprawę, że zaraz umrze, więc przemówił z całą możliwą godnością. "Omak zanya fih erd 4", powiedział, patrząc prosto w twarz mężczyzny i starając się nie jąkać. W oczach mężczyzny błysnął gniew. Było jasne, że obaj mężczyźni myśleli, że mogą złamać Orville'a i patrzeć, jak błaga o życie. Nie spodziewali się, że będzie odważny.
  
  - Będziesz płakał jak dziewczyna - powiedział starszy mężczyzna.
  
  Jego ręka unosiła się i opadała ciężko, wbijając drugi szpikulec w prawą dłoń Orville'a. Orville nie mógł powstrzymać się od krzyku, który chwilę wcześniej przeczył jego odwadze. Krew trysnęła mu do otwartych ust i zaczął się krztusić, kaszląc w spazmach, które wstrząsały jego ciałem z bólu, gdy jego ręce odrywały się od szaszłyków, które były przyczepione do drewnianego stołu.
  
  Stopniowo kaszel ustąpił, a słowa mężczyzny spełniły się, gdy dwie duże łzy spłynęły po policzkach Orville'a na stół. Wydawało się, że to wszystko, czego mężczyzna potrzebował, by uwolnić Orville'a od tortur. Wyhodował nowe naczynie kuchenne: długi nóż.
  
  "To koniec, kunde-"
  
  Rozległ się strzał, odbijający się echem od metalowych patelni wiszących na ścianie, i mężczyzna upadł na podłogę. Jego partner nawet się nie odwrócił, by zobaczyć, skąd padł strzał. Przeskoczył przez blat kuchenny, drapiąc drogie wykończenia sprzączką paska i wylądował na rękach. Drugi strzał roztrzaskał część framugi drzwi półtora stopy nad jego głową, gdy Nazim zniknął.
  
  Orville ze zmiażdżoną twarzą i postrzelonymi dłońmi krwawiącymi jak jakaś dziwna parodia krucyfiksu, ledwie mógł się odwrócić, by zobaczyć, kto ocalił go od pewnej śmierci. Był szczupłym, jasnowłosym mężczyzną po trzydziestce, noszącym dżinsy i coś, co wyglądało jak obroża księdza.
  
  "Niezła poza, Orville", powiedział ksiądz, przebiegając obok niego w pogoni za drugim terrorystą. Schował się za framugą drzwi, a potem nagle wychylił się, trzymając broń w obu rękach. Przed nim znajdowała się tylko pusta pokój z otwartym oknem.
  
  Ksiądz wrócił do kuchni. Orville przetarłby oczy ze zdumienia, gdyby jego ręce nie były przyciśnięte do stołu.
  
  - Nie wiem, kim jesteś, ale dziękuję. Zobacz, co możesz zrobić, aby pozwolić mi odejść, proszę. '
  
  Z jego uszkodzonym nosem brzmiało to jak "lodowata biel, płomień".
  
  Zaciśnij zęby. Będzie bolało - powiedział ksiądz, chwytając szpikulec prawą ręką. Chociaż próbował to wyciągnąć prosto, Orville wciąż krzyczał z bólu. - Wiesz, niełatwo cię znaleźć.
  
  Orville przerwał mu, podnosząc rękę. Rana na jego ciele była wyraźnie widoczna. Ponownie zaciskając zęby, Orville przetoczył się w lewo i sam wyciągnął drugi szpikulec. Tym razem nie krzyczał.
  
  'Możesz iść?' - zapytał ksiądz, pomagając mu wstać.
  
  "Papież Polak?"
  
  'Już nie. Mój samochód jest niedaleko. Masz pojęcie, dokąd udał się twój gość?
  
  - Skąd, do cholery, mam wiedzieć? - powiedział Orville, chwytając rolkę ręczników kuchennych w pobliżu okna i owijając dłonie grubymi warstwami papieru, który wyglądał jak gigantyczne zwitki waty cukrowej, które powoli zabarwiały się na różowo od krwi.
  
  - Zostaw to i odejdź od okna. Zabandażuję cię w samochodzie. Myślałem, że jesteś ekspertem od terrorystów.
  
  - I zakładam, że jesteś z CIA? Myślałem, że mam szczęście.
  
  - Cóż, mniej więcej. Nazywam się Albert i jestem z ISL 5.'
  
  'Połączyć? Z kim? Watykan?'
  
  Albert nie odpowiedział. Agenci Świętego Przymierza nigdy nie przyznali się do swojej przynależności do grupy.
  
  "Więc zapomnij o tym," powiedział Orville, walcząc z bólem. "Słuchaj, nie ma tu nikogo, kto mógłby nam pomóc. Wątpię, by ktokolwiek słyszał strzały. Najbliżsi sąsiedzi są pół mili stąd. Czy masz telefon komórkowy? '
  
  - Niezbyt dobry pomysł. Jeśli pojawi się policja, zabiorą cię do szpitala, a następnie będą chcieli cię przesłuchać. Za pół godziny CIA będzie w twoim pokoju z bukietem kwiatów.
  
  - Więc wiesz, jak sobie z tym poradzić? - powiedział Orville, wskazując na broń.
  
  'Nie bardzo. Nienawidzę broni. Masz szczęście, że dźgnąłem tego faceta, a nie ciebie.
  
  - Cóż, lepiej zacznij ich kochać - powiedział Orville, unosząc dłonie z waty cukrowej i celując w pistolet. - Co z ciebie za agent?
  
  "Przeszedłem tylko podstawowe szkolenie" - powiedział ponuro Albert. "Komputery to moja bajka".
  
  - Cóż, po prostu świetnie! Zaczynam mieć zawroty głowy - powiedział Orville na skraju omdlenia. Jedyną rzeczą, która powstrzymała go przed upadkiem na podłogę, była ręka Alberta.
  
  - Myślisz, że możesz dostać się do samochodu, Orville?
  
  Orville skinął głową, ale nie był tego zbyt pewien.
  
  'Ile tu tego jest?' zapytał Alberta.
  
  - Został tylko ten, którego wystraszyłeś. Ale będzie na nas czekał w ogrodzie.
  
  Albert wyjrzał przelotnie przez okno, ale nic nie dostrzegł w ciemności.
  
  'Więc chodźmy. W dół zbocza, bliżej ściany... mógł być wszędzie.
  
  
  52
  
  
  
  BEZPIECZNY DOM ORVILLA WATSONA
  
  POZA WASZYNGTONEM
  
  
  Sobota, 15 lipca 2006 13:03.
  
  
  Nazim bardzo się przestraszył.
  
  Wielokrotnie wyobrażał sobie scenę swojej męczeńskiej śmierci. Abstrakcyjne koszmary, w których umrze w wielkiej kuli ognia, czymś wielkim, co będzie transmitowane w telewizji na całym świecie. Śmierć Harufa okazała się absurdalnym rozczarowaniem, pozostawiając Nazima zdezorientowanego i przerażonego.
  
  Wybiegł do ogrodu, bojąc się, że w każdej chwili może pojawić się policja. Przez chwilę uwiodła go główna brama, która wciąż była na wpół otwarta. Dźwięki świerszczy i cykad wypełniły noc obietnicą i życiem, i Nazim zawahał się przez chwilę.
  
  NIE. Poświęciłem swoje życie chwale Allaha i zbawieniu moich bliskich. Co stanie się z moją rodziną, jeśli teraz ucieknę, jeśli zmięknę?
  
  Tak więc Nazim nie wychodził z bramy. Pozostał w cieniu, za rzędem bardzo zaniedbanych lwich paszczy, które wciąż miały kilka żółtawych pąków. Próbując złagodzić napięcie w ciele, przekładał pistolet z ręki do ręki.
  
  Jestem w dobrej formie. Przeskoczyłem przez blat kuchenny. Kula, która za mną leciała, chybiła o milę. Jeden z nich jest księdzem, a drugi jest ranny. Jestem dla nich kimś więcej niż przeciwnikiem. Wszystko, co muszę zrobić, to podążać ścieżką do bramy. Jeśli usłyszę radiowozy, wejdę na mur. To drogie, ale dam radę. Po prawej stronie znajduje się miejsce, które wygląda na nieco niższe. Szkoda, że nie ma tu Harufa. Był geniuszem w otwieraniu drzwi. Brama na osiedle zajęła mu zaledwie piętnaście sekund. Zastanawiam się, czy jest już u Allaha? Będę za nim tęsknić. Chciałby, żebym została i wykończyła Watsona. Byłby martwy, gdyby Haruf nie czekał tak długo, ale nic nie wkurzało go bardziej niż ten, który zdradził własnych braci. Nie wiem, jak pomogłoby dżihadowi, gdybym umarł dziś wieczorem bez usunięcia kunda. NIE. Nie mogę tak myśleć. Muszę się skupić na tym, co ważne. Imperium, w którym się urodziłem, jest skazane na upadek. I pomogę mu to zrobić moją krwią. Chociaż wolałbym, żeby to nie było dzisiaj.
  
  Ze ścieżki dobiegał hałas. Nazim słuchał uważniej. Zbliżały się. Musiał działać szybko. Powinien był być-
  
  'Cienki. Rzuć broń. Kontynuować.'
  
  Nazim nawet nie pomyślał. Nie odmówił ostatniej modlitwy. Po prostu odwrócił się z bronią w ręku.
  
  
  Albert, który wyszedł z tyłu domu i trzymał się blisko ściany, aby bezpiecznie dotrzeć do bramy, znalazł w ciemności fluorescencyjne paski na tenisówkach Nazima Nike. To nie było to samo, co wtedy, gdy instynktownie strzelił do Harufa, by uratować życie Orville'a i trafił go przez czysty przypadek. Tym razem złapał faceta z zaskoczenia zaledwie kilka metrów dalej. Albert postawił obie stopy na ziemi, wycelował w środek klatki piersiowej Nazima i pociągnął za spust do połowy, zmuszając go do upuszczenia broni. Kiedy Nazim się odwrócił, Albert pociągnął do końca spust, rozdzierając pierś młodzieńca.
  
  
  Nazim był tylko niejasno świadomy strzału. Nie czuł bólu, choć miał świadomość, że został powalony. Próbował poruszać rękami i nogami, ale to było bezcelowe i nie mógł mówić. Zobaczył, jak strzelec pochyla się nad nim, sprawdza puls na jego szyi, po czym potrząsnął głową. Watson pojawił się chwilę później. Nazim zobaczył kroplę krwi Watsona, gdy się pochylił. Nigdy nie wiedział, czy kropla zmieszała się z jego własną krwią płynącą z rany w klatce piersiowej. Jego wzrok rozmywał się z każdą sekundą, ale wciąż słyszał modlący się głos Watsona.
  
  "Błogosławiony Allah, który dał nam życie i możliwość sprawiedliwego i uczciwego oddawania Mu chwały. Niech będzie błogosławiony Allah, który nauczył nas Świętego Koranu, który mówi, że nawet jeśli ktoś może podnieść rękę na nas, aby nas zabić, nie powinniśmy podnosić ręki na niego. Przebacz mu, Panie Wszechświata, bo jego grzechy są grzechami oszukanych niewinnych. Chroń go od mąk piekielnych i przyciągnij do siebie, Panie Tronu.
  
  Nazim poczuł się po tym znacznie lepiej. To było tak, jakby ktoś zdjął z niego ciężar. Oddał wszystko dla Allaha. Pozwolił sobie zatonąć w stanie takiego spokoju, że słysząc w oddali policyjne syreny, wziął je za dźwięk świerszczy. Jeden z nich śpiewał mu przy uchu i to była ostatnia rzecz, jaką usłyszał.
  
  
  Kilka minut później dwóch umundurowanych gliniarzy pochyliło się nad młodym mężczyzną w koszulce Washington Redskins. Oczy miał otwarte, patrzył w niebo.
  
  - Centrala, tu Dywizja dwudziesta trzecia. Mamy dziesięć pięćdziesiąt cztery. Wyślij karetkę...
  
  'Zapomnij o tym. On oblał.'
  
  "Centrala, odwołaj na razie tę karetkę. Pójdziemy dalej i odgrodzimy miejsce zbrodni liną.
  
  Jeden z funkcjonariuszy spojrzał na twarz młodego mężczyzny, myśląc, że to wstyd, że zmarł z powodu odniesionych ran. Był wystarczająco młody, by być moim synem. Ale człowiek nie straciłby snu z tego powodu. Widział wystarczająco dużo martwych dzieciaków na ulicach Waszyngtonu, by wyłożyć dywan w Gabinecie Owalnym. A jednak żaden z nich nie miał twarzy takiej jak ta.
  
  Przez chwilę zastanawiał się, czy nie zadzwonić do swojego partnera i zapytać go, dlaczego, do diabła, ten facet ma taki spokojny uśmiech. Oczywiście, że nie.
  
  Bał się wyjść na głupca.
  
  
  53
  
  
  
  GDZIEŚ W Hrabstwie FAIRFAX, Wirginia
  
  Sobota, 15 lipca 2006 14:06.
  
  
  Bezpieczny dom Orville'a Watsona i Alberta znajdował się prawie dwadzieścia pięć mil od siebie. Orville pokonał dystans na tylnym siedzeniu Toyoty Alberta, na wpół śpiący i na wpół przytomny, ale przynajmniej ręce miał odpowiednio zabandażowane dzięki apteczce, którą ksiądz przewoził w swoim samochodzie.
  
  Godzinę później, ubrany we frotowy szlafrok, jedyną rzecz, jaka pasowała Albertowi, Orville połknął kilka tabletek tylenolu, popijając je sokiem pomarańczowym, który przyniósł mu ksiądz.
  
  - Straciłeś dużo krwi. To pomoże ci ustabilizować sytuację.
  
  Jedyne, czego chciał Orville, to ustabilizować jego ciało w szpitalnym łóżku, ale biorąc pod uwagę jego ograniczone możliwości, zdecydował, że równie dobrze może zostać z Albertem.
  
  - Czy masz przypadkiem batonik Hershey"s?
  
  - Nie, przepraszam. Nie mogę jeść czekolady - przyprawia mnie o trądzik. Ale za jakiś czas wpadnę do Seven Eleven, żeby kupić coś do jedzenia, kilka bardzo dużych T-shirtów i może trochę cukierków, jeśli chcesz.
  
  'Zapomnij o tym. Po tym, co się dziś wydarzyło, chyba będę nienawidził Hershey do końca życia.
  
  Albert wzruszył ramionami. 'To zależy od Ciebie'.
  
  Orville wskazał na liczne komputery zagracone w salonie Alberta. Dziesięć monitorów stało na stole o długości około dwunastu stóp, połączonych z masą kabli grubych jak udo atlety, biegnących wzdłuż podłogi obok ściany. "Twój sprzęt jest doskonały, panie International Communications" powiedział Orville, aby rozładować napięcie. Obserwując księdza, zdał sobie sprawę, że obaj płyną na tym samym wózku. Ręce mu lekko drżały i wydawał się trochę zagubiony. System HarperEdwards z płytami głównymi TINCom ... Więc wyśledziłeś mnie, prawda?
  
  - Twoja spółka offshore w Nassau, ta, za którą kupiłeś kryjówkę. Znalezienie serwera, na którym przechowywana była pierwotna transakcja, zajęło mi czterdzieści osiem godzin. Dwa tysiące sto czterdzieści trzy stopnie. Dobrze zrobiony.'
  
  - Ty też - powiedział Orville, będąc pod wrażeniem.
  
  Obaj mężczyźni spojrzeli na siebie i skinęli głowami, rozpoznając innych hakerów. Dla Alberta ta krótka chwila relaksu oznaczała, że szok, który utrzymywał, nagle zaatakował jego ciało jak grupa łobuzów. Albert nie zdążył do toalety. Zwymiotował do miski popcornu, którą poprzedniego wieczoru zostawił na stole.
  
  "Nigdy wcześniej nikogo nie zabiłem. Ten gość... Tego drugiego nawet nie zauważyłem, bo musiałem działać, strzeliłem bez namysłu. Ale dziecko... on był tylko dzieckiem. I spojrzał mi w oczy.
  
  Orville nic nie mówił, bo nie miał nic do powiedzenia.
  
  Stali tak przez dziesięć minut.
  
  - Teraz go rozumiem - powiedział w końcu młody ksiądz.
  
  'Kto?'
  
  'Mój przyjaciel. Kogoś, kto musiał zabijać i przez to cierpiał.
  
  - Mówisz o Fowlerze?
  
  Albert spojrzał na niego podejrzliwie.
  
  "Skąd znasz to imię?"
  
  - Ponieważ cały ten bałagan zaczął się, kiedy Kine Industries zleciło mi wykonanie moich usług. Chcieli wiedzieć coś o księdzu Anthonym Fowlerze. I nie mogę nie zauważyć, że jesteś także księdzem.
  
  To jeszcze bardziej zdenerwowało Alberta. Chwycił Orville'a za szatę.
  
  - Co im powiedziałeś? krzyknął. 'Muszę wiedzieć!'
  
  - Powiedziałem im wszystko - powiedział Orville z naciskiem. - Jego szkolenie, to, że był związany z CIA, ze Świętym Przymierzem...
  
  'O mój Boże! Czy znają jego prawdziwą misję?
  
  'Nie wiem. Zadali mi dwa pytania. Pierwsza brzmiała: kim on jest? Po drugie: kto byłby dla niego ważny?
  
  'Czego się dowiedziałeś? I jak?'
  
  Niczego się nie dowiedziałem. Poddałbym się, gdybym nie otrzymał anonimowej koperty ze zdjęciem i nazwiskiem reportera: Andrea Otero. Notatka w kopercie mówiła, że Fowler zrobi wszystko, żeby nic jej się nie stało.
  
  Albert puścił pelerynę Orville'a i zaczął chodzić po pokoju, próbując złożyć wszystko w całość.
  
  "Wszystko zaczyna nabierać sensu... Kiedy Kine udał się do Watykanu i powiedział im, że ma klucz do odnalezienia Arki, że może ona być w rękach starego nazistowskiego zbrodniarza wojennego, Sirin obiecał sprowadzić swojego drużbę zaangażowany. W zamian Kine miał zabrać ze sobą na wyprawę obserwatora z Watykanu. Podając imię Otero, Chirin upewnił się, że Kine pozwoli Fowlerowi wziąć udział w ekspedycji, ponieważ Chirin będzie mógł wtedy kontrolować go za pośrednictwem Otero, i że Fowler przyjmie misję jej ochrony. Manipulujący sukinsyn - powiedział Albert, powstrzymując uśmiech, który był na wpół obrzydzeniem, na wpół podziwem.
  
  Orville spojrzał na niego z otwartymi ustami.
  
  - Nie rozumiem ani słowa z tego, co mówisz.
  
  - Masz szczęście: gdybyś to zrobił, musiałbym cię zabić. Żartuję. Słuchaj, Orville, nie uciekłem, żeby uratować ci życie, bo jestem agentem CIA. Nie jestem taki. Jestem tylko prostym ogniwem w łańcuchu wyświadczającym przysługę przyjacielowi. A ten przyjaciel jest w poważnym niebezpieczeństwie, częściowo z powodu raportu, który złożyłeś na jego temat Kainowi. Fowler w Jordanii, podczas dzikiej wyprawy mającej na celu odzyskanie Arki Przymierza. I, co dziwne, wyprawa może zakończyć się sukcesem.
  
  - Hakan - powiedział Orville ledwo słyszalnym głosem. - Przypadkowo dowiedziałem się czegoś o Jordanie i Huqanie. Przekazałem tę informację Kainowi.
  
  "Faceci z firmy ściągnęli to z waszych twardych dysków, ale nic poza tym".
  
  - Udało mi się znaleźć wzmiankę o Kainie na jednym z serwerów pocztowych używanych przez terrorystów. Ile wiesz o islamskim terroryzmie?
  
  "Tylko to, co przeczytałem w New York Times".
  
  - W takim razie nie jesteśmy nawet na początkowym etapie. Oto szybki kurs. Nagłaśnianie przez media Osamy bin Ladena, złoczyńcy z tego filmu, nie ma sensu. Al-Kaida jako super zła organizacja nie istnieje. Tu nie ma głowy do odcięcia. Dżihad nie ma głowy. Dżihad jest przykazaniem od Boga. Istnieją tysiące komórek na różnych poziomach. Zarządzają i inspirują się nawzajem, nie mając ze sobą nic wspólnego.
  
  "Nie da się z tym walczyć".
  
  'Dokładnie. To jak próba wyleczenia choroby. Nie ma cudownego lekarstwa, jak inwazja na Irak, Liban czy Iran. Możemy produkować białe krwinki tylko po to, by zabijać drobnoustroje jeden po drugim".
  
  "To jest twoja praca".
  
  "Problem polega na tym, że infiltracja islamskich komórek terrorystycznych jest niemożliwa. Nie można ich przekupić. Tym, co ich napędza, jest religia, a przynajmniej ich pokręcone wyobrażenie o niej. Myślę, że możesz to zrozumieć.
  
  Wyraz twarzy Alberta był nieśmiały.
  
  - Używają innego słownictwa - kontynuował Orville. "To zbyt trudny język dla tego kraju. Mogą mieć dziesiątki różnych aliasów, używają innego kalendarza... Ludzie Zachodu potrzebują dziesiątek czeków i kodów mentalnych dla każdej informacji. Tutaj wchodzę w grę. Wystarczy jedno kliknięcie, by znaleźć się między jednym z tych fanatyków a trzema tysiącami mil dalej.
  
  'Internet'.
  
  - Na ekranie komputera wygląda o wiele ładniej - powiedział Orville, głaszcząc swój spłaszczony nos, który był teraz pomarańczowy od Betadine. Orville do szpitala, za miesiąc znowu będą musieli mu złamać nos, żeby go wyprostować.
  
  Albert zamyślił się na chwilę.
  
  "Więc ten Haqan zamierzał ścigać Kaina".
  
  - Niewiele pamiętam, poza tym, że facet wydawał się całkiem poważny. Prawda jest taka, że przekazałem Kainowi surowe informacje. Nie miałem okazji niczego dokładnie przeanalizować.
  
  'Następnie...'
  
  "Wiesz, to było jak bezpłatna próbka. Dajesz im trochę, a potem siadasz i czekasz. Z czasem będą prosić o więcej. Nie patrz tak na mnie. Ludzie muszą zarabiać na życie.
  
  "Musimy odzyskać te informacje," powiedział Albert, bębniąc palcami w krzesło. "Po pierwsze dlatego, że ludzie, którzy cię zaatakowali, byli zaniepokojeni tym, co wiesz. A po drugie, ponieważ jeśli Hukan jest częścią ekspedycji... '
  
  "Wszystkie moje pliki zniknęły lub zostały spalone".
  
  'Nie wszyscy z nich. Jest kopia.
  
  Orville nie od razu zrozumiał, co Albert miał na myśli.
  
  'Nigdy. Nawet nie żartuj z tego. To miejsce jest nie do zdobycia.
  
  - Nie ma rzeczy niemożliwych, poza jednym - muszę przeżyć jeszcze minutę bez jedzenia - powiedział Albert, biorąc kluczyki do samochodu. 'Spróbuj sie zrelaksować. Wrócę za pół godziny.
  
  Ksiądz miał już wyjść, kiedy Orville go zawołał. Na samą myśl o włamaniu się do fortecy, jaką była Wieża Kaina, Orville poczuł się nieswojo. Był tylko jeden sposób na poradzenie sobie z nerwami.
  
  "Albercie...?"
  
  'Tak?'
  
  "Zmieniłem zdanie na temat czekolady".
  
  
  54
  
  
  
  HAKAN
  
  Imam miał rację.
  
  Powiedział mu, że dżihad wejdzie w jego duszę i serce. Ostrzegł go przed tak zwanymi słabymi muzułmanami, ponieważ oni nazywali prawdziwych wierzących radykałami.
  
  Nie możesz się bać, jak inni muzułmanie zareagują na to, co robimy. Bóg nie przygotował ich do tego zadania. Nie hartował ich serc i dusz ogniem, który jest w nas. Niech myślą, że islam jest religią pokoju. To nam pomaga. To osłabia obronę naszych wrogów; tworzy to dziury, przez które możemy przeniknąć. Pęka w szwach.
  
  Czuł to. Słyszał w swoim sercu krzyki, które były tylko mamrotaniem na ustach innych.
  
  Po raz pierwszy poczuł to, kiedy poproszono go, by został przywódcą dżihadu. Został zaproszony, ponieważ miał wyjątkowy talent. Zdobycie szacunku braci nie było łatwe. Nigdy nie był na polach Afganistanu czy Libanu. Nie szedł ortodoksyjną drogą, a jednak Słowo przywarło do najgłębszej części jego istoty, jak winorośl do młodego drzewa.
  
  Stało się to poza miastem, w magazynie. Kilku braci powstrzymało innego, który pozwolił, by pokusy świata zewnętrznego kolidowały z przykazaniami Bożymi.
  
  Imam powiedział mu, że musi pozostać stanowczy, udowodnić, że jest godny. Wszystkie oczy byłyby zwrócone na niego.
  
  W drodze do magazynu kupił igłę podskórną i lekko przycisnął jej koniec do drzwi samochodu. Musiał iść i porozmawiać ze zdrajcą, kimś, kto chciał skorzystać z udogodnień, które mieli zniszczyć. Jego zadaniem było przekonać go do popełnionego błędu. Zupełnie nagi, ze związanymi rękami i nogami, mężczyzna był pewien, że będzie posłuszny.
  
  Zamiast mówić, wszedł do magazynu, poszedł prosto do zdrajcy i wbił zakrzywioną strzykawkę w oko mężczyzny. Ignorując krzyki, wyciągnął strzykawkę, raniąc sobie oko. Nie czekając, przekłuł drugie oko i wyciągnął je.
  
  Niecałe pięć minut później zdrajca błagał ich, by go zabili. Hakan uśmiechnął się. Wiadomość była jasna. Jego zadaniem było ranić i sprawiać, że ci, którzy wystąpili przeciwko Bogu, chcieli umrzeć.
  
  Hakan. Strzykawka.
  
  Tego dnia zasłużył na swoje imię.
  
  
  55
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Sobota, 15 lipca 2006 o godzinie 12:34.
  
  
  "Biały Rosjanin, proszę".
  
  
  - Zaskakuje mnie pani, panno Otero. Wyobrażałem sobie, że wypijesz Manhattan, coś bardziej modnego i postmodernistycznego - powiedział z uśmiechem Raymond Kane. - Pozwól, że sam to zmiksuję. Dziękuję, Jakubie.
  
  - Jesteś pewien, proszę pana? - zapytał Russell, który nie wydawał się zbyt szczęśliwy, że zostawił staruszka sam na sam z Andreą.
  
  - Spokojnie, Jakubie. Nie zamierzam atakować panny Otero. To znaczy, jeśli ona sama tego nie chce.
  
  Andrea zdała sobie sprawę, że rumieni się jak uczennica. Podczas gdy miliarder przygotowywał drinka, przyglądała się otoczeniu. Trzy minuty wcześniej, kiedy Jacob Russell przyjechał po nią ze szpitala, była tak zdenerwowana, że trzęsły jej się ręce. Po spędzeniu kilku godzin na poprawianiu, dopracowywaniu, a następnie przepisywaniu pytań, wyrwała pięć stron ze swojego notatnika, zgniotła je w kulkę i wsunęła do kieszeni. Ten mężczyzna nie był normalny, a ona nie zamierzała zadawać mu normalnych pytań.
  
  Kiedy weszła do namiotu Kaina, zaczęła wątpić w swoją decyzję. Namiot podzielony był na dwa pokoje. Jednym z nich było coś w rodzaju foyer, w którym najwyraźniej pracował Jacob Russell. Było w nim biurko, laptop i, jak podejrzewała Andrea, krótkofalówka.
  
  Więc w ten sposób utrzymujesz kontakt ze statkiem... Myślałem, że nie zostaniesz rozłączony jak reszta z nas.
  
  Po prawej stronie cienka zasłona oddzielała foyer od pokoju Kine'a, dowód symbiozy między młodym asystentem a starcem.
  
  Zastanawiam się, jak daleko zajdzie ta dwójka w swoim związku? Jest coś, czemu nie ufam w naszym przyjacielu Russellu, z jego metroseksualną postawą i poczuciem własnej ważności. Zastanawiam się, czy powinienem zasugerować coś takiego w wywiadzie.
  
  Kiedy przechodziła przez zasłonę, poczuła słaby zapach drzewa sandałowego. Proste łóżko - ale zdecydowanie wygodniejsze niż dmuchane materace, na których śpimy - zajmowało jedną stronę pokoju. Mniejsza wersja toalety/prysznicu używanej przez resztę wyprawy, małe biurko bez papierów - i bez widocznego komputera - mały barek i dwa krzesła dopełniały wystroju. Wszystko było białe. Stos książek tak wysoki jak Andrea groził przewróceniem się, jeśli ktoś podejdzie zbyt blisko. Próbowała przeczytać tytuły, kiedy pojawił się Cain i podszedł do niej, żeby się z nią przywitać.
  
  Z bliska wydawał się wyższy niż wtedy, gdy Andrea dostrzegła go przelotnie na tylnym pokładzie Behemota. Pięć stóp siedem pomarszczonych ciał, siwe włosy, białe ubrania, bose stopy. Jednak ogólny efekt był dziwnie młodzieńczy, dopóki nie przyjrzysz się bliżej jego oczom, dwóm niebieskim dziurom otoczonym workami i zmarszczkami, które przywracają jego wiek z właściwej perspektywy.
  
  Nie wyciągnął ręki, pozostawiając Andreę zawieszoną w powietrzu, gdy patrzył na nią z uśmiechem, który był bardziej przeprosinami. Jacob Russell już ją ostrzegł, że pod żadnym pozorem nie powinna próbować dotykać Kaine'a, ale nie byłaby wierna sobie, gdyby nie spróbowała. W każdym razie dawało jej to pewną przewagę. Miliarder najwyraźniej poczuł się trochę niezręcznie, gdy zaproponował Andrei koktajl. Reporterka, wierna swojej profesji, nie zamierzała rezygnować z picia, bez względu na porę dnia.
  
  "Można wiele powiedzieć o człowieku po tym, co pije," powiedział teraz Cain, podając jej szklankę. Palce trzymał blisko góry, pozostawiając Andrei wystarczająco dużo miejsca, by mogła ją wziąć bez dotykania.
  
  'Naprawdę? A co mówi o mnie biały Rosjanin? - zapytała Andrea, siadając i pociągając pierwszy łyk.
  
  - Zobaczmy... Słodka mieszanka, dużo wódki, likier kawowy, śmietanka. Mówi mi, że lubisz pić, że wiesz, jak obchodzić się z alkoholem, że spędziłeś trochę czasu na znalezieniu tego, co lubisz, że troszczysz się o swoje otoczenie i że jesteś wymagający.
  
  "Wspaniale", powiedziała Andrea z pewną ironią, jej najlepsza obrona, gdy czuła się niepewnie. "Wiesz co? Świeża śmietanka w żadnym przenośnym batoniku, nie mówiąc już o tym należącym do cierpiącego na agorafobię miliardera, który rzadko ma klientów, zwłaszcza w środkowej części Jordanii. pustyni i który, o ile mi wiadomo, pije szkocką.
  
  - Cóż, teraz to ja jestem zaskoczony - powiedział Kine, stojąc tyłem do reportera i nalewając sobie drinka.
  
  - To jest tak bliskie prawdy, jak różnica w naszych stanach bankowych, panie Kane.
  
  Miliarder odwrócił się do niej, marszcząc brwi, ale nic nie powiedział.
  
  "Powiedziałbym, że to był raczej test i dałem ci odpowiedź, której oczekiwałeś" - kontynuowała Andrea. "Teraz proszę, powiedz mi, dlaczego udzielasz mi tego wywiadu".
  
  Kine zajął inne krzesło, ale unikał wzroku Andrei.
  
  - To była część naszej umowy.
  
  - Myślę, że zadałem złe pytanie. Dlaczego ja?'
  
  "Ach, przekleństwo g'vira, bogacza. Każdy chce poznać jego ukryte motywy. Wszyscy zakładają, że ma plan, zwłaszcza gdy jest Żydem."
  
  'Nie odpowiedziałeś na moje pytanie'.
  
  "Młoda damo, obawiam się, że będziesz musiała zdecydować, jakiej odpowiedzi chcesz - na to pytanie czy na wszystkie inne".
  
  Andrea przygryzła dolną wargę, zła na siebie. Stary drań był mądrzejszy, niż wyglądał.
  
  Rzucił mi wyzwanie, nawet nie mierzwiąc piór. W porządku, staruszku, pójdę za twoim przykładem. Całkowicie otworzę swoje serce, połknę twoją historię i kiedy najmniej będziesz się tego spodziewać, dowiem się dokładnie tego, co chcę wiedzieć, nawet jeśli będę musiał wyrwać ci język pęsetą.
  
  "Dlaczego pijesz, skoro bierzesz leki?" - powiedziała Andrea celowo agresywnym głosem.
  
  "Chyba doszedłeś do wniosku, że biorę leki z powodu mojej agorafobii", odpowiedział Kine. "Tak, biorę leki na stany lękowe i nie, nie powinienem pić. I tak to robię. yo , mój dziadek nienawidził patrzeć na niego szykownie. Jest pijany. Proszę mi przerwać, jeśli jest jakieś słowo w jidysz, którego pani nie rozumie, panno Otero.
  
  - W takim razie będę musiał ci często przerywać, bo nic nie wiem.
  
  'Jak sobie życzysz. Mój pradziadek pił i nie pił, a dziadek mawiał: "Powinieneś się uspokoić, Tate". Zawsze mówił: "Odpieprz się, mam osiemdziesiąt lat i będę pił, jeśli zechcę". Zmarł w wieku dziewięćdziesięciu ośmiu lat, kiedy muł kopnął go w brzuch.
  
  Andrzej się roześmiał. Głos Caina zmienił się, gdy mówił o swoim przodku, ożywiając swoją anegdotę jak urodzony gawędziarz i używając innych głosów.
  
  - Dużo wiesz o swojej rodzinie. Czy byłeś blisko ze starszymi?
  
  "Nie, moi rodzice zginęli podczas II wojny światowej. Chociaż opowiadali mi historie, niewiele pamiętam z powodu tego, jak spędziliśmy moje wczesne lata. Prawie wszystko, co wiem o mojej rodzinie, zostało zebrane z różnych zewnętrznych źródeł. Powiedzmy, że kiedy w końcu udało mi się to zrobić, przeczesałem całą Europę w poszukiwaniu swoich korzeni".
  
  - Opowiedz mi o tych korzeniach. Czy masz coś przeciwko, żebym nagrał nasz wywiad? - zapytała Andrea, wyjmując z kieszeni cyfrowy dyktafon. Mogła nagrać trzydzieści pięć godzin głosu najwyższej jakości.
  
  'Kontynuować. Ta historia zaczyna się pewnej surowej zimy w Wiedniu, kiedy żydowska para idzie w stronę nazistowskiego szpitala...
  
  
  56
  
  
  
  WYSPA ELLIS, Nowy Jork
  
  grudzień 1943 r
  
  
  Yudel płakał cicho w ciemności ładowni. Statek podpłynął do nabrzeża, a marynarze dali znak uchodźcom, którzy wypełnili każdy centymetr tureckiego frachtowca, aby wysiedli. Wszyscy pospieszyli naprzód w poszukiwaniu świeżego powietrza. Ale Yudel nie ustąpił. Chwycił zimne palce Jory Mayer, nie chcąc uwierzyć, że nie żyje.
  
  To nie był jego pierwszy kontakt ze śmiercią. Widział tego wiele, odkąd opuścił sekretne miejsce w domu sędziego Ratha. Ucieczka z tej małej dziury, która była dusząca, ale bezpieczna, była ogromnym szokiem. Jego pierwsza ekspozycja na światło słoneczne nauczyła go, że żyją tam potwory. Jego pierwsze doświadczenie w mieście nauczyło go, że każdy mały zakątek jest osłoną, z której może obserwować ulicę, zanim szybko pobiegnie do następnej. Jego pierwsze doświadczenie z pociągami przeraziło go ich hałasem i potworami przechadzającymi się między nawami w poszukiwaniu kogoś, kogo mógłby złapać. Na szczęście, jeśli pokazałeś im żółte kartki, nie przeszkadzali ci. Jego pierwsze doświadczenie na otwartym polu sprawiło, że nienawidził śniegu, a przenikliwy mróz sprawiał, że miał marznięte stopy podczas chodzenia. Jego pierwsza znajomość z morzem była znajomością przerażających i niemożliwych przestrzeni, z murem więzienia widzianym od wewnątrz.
  
  Na statku, który zabrał go do Stambułu, Yudel poczuł się lepiej, gdy skulił się w ciemnym kącie. Dotarcie do tureckiego portu zajęło im zaledwie półtora dnia, ale dopiero po siedmiu miesiącach mogli go opuścić.
  
  Jorah Mayer niestrudzenie walczył o wizę wyjazdową. W tamtym czasie Turcja była krajem neutralnym i wielu uchodźców tłoczyło się w dokach, tworząc długie kolejki przed konsulatami lub organizacjami humanitarnymi, takimi jak Czerwony Półksiężyc. Z każdym nowym dniem Wielka Brytania ograniczała liczbę Żydów wjeżdżających do Palestyny. Stany Zjednoczone odmówiły wjazdu większej liczbie Żydów. Świat był głuchy na niepokojące wieści o masakrach w obozach koncentracyjnych. Nawet tak znana gazeta, jak londyński The Times, nazwała nazistowskie ludobójstwo po prostu "horrorem".
  
  Pomimo wszystkich przeszkód Jora dała z siebie wszystko. Żebrała na ulicy i na noc okrywała swoim płaszczem malutkiego Yudela. Starała się unikać używania pieniędzy, które dał jej doktor Rath. Spali, gdzie mogli. Czasami był to śmierdzący hotel albo zatłoczone lobby Czerwonego Półksiężyca, gdzie uchodźcy zasłaniali nocą każdy centymetr szarej podłogi, a wstawanie, żeby oddać mocz, było luksusem.
  
  Jedyne, co Jora mógł zrobić, to mieć nadzieję i modlić się. Nie miała żadnych kontaktów, mówiła tylko w jidysz i po niemiecku, nie chciała używać swojego pierwszego języka, bo przywoływał złe wspomnienia. Stan jej zdrowia się nie poprawił. Tego ranka, kiedy po raz pierwszy odkaszlnąła krwią, zdecydowała, że nie może dłużej czekać. Zebrała się na odwagę i postanowiła oddać wszystkie pozostałe pieniądze jamajskiemu marynarzowi, który pracował na pokładzie statku towarowego pływającego pod amerykańską banderą. Statek odpłynął za kilka dni. Członek załogi zdołał przemycić ich do ładowni. Tam zmieszali się z setkami ludzi, którzy mieli szczęście mieć żydowskich krewnych w Stanach Zjednoczonych, którzy poparli ich wnioski wizowe.
  
  Jora zmarł na gruźlicę trzydzieści sześć godzin przed przybyciem do Stanów Zjednoczonych. Yudel nie opuścił jej ani na chwilę, mimo własnej choroby. Rozwinął ciężką infekcję ucha i jego słuch był zablokowany przez kilka dni. Jego głowa była jak beczka wypełniona dżemem, a wszelkie głośne dźwięki brzmiały, jakby konie galopowały po jej pokrywie. Dlatego nie słyszał marynarza, który nawoływał go do wyjścia. Zmęczony grożeniem chłopcu marynarz zaczął go kopać.
  
  Ruszaj się, draniu. Czekają na ciebie w urzędzie celnym.
  
  Yudel ponownie próbował powstrzymać Jorę. Marynarz, niski mężczyzna o pryszczatej twarzy, chwycił go za szyję i gwałtownie oderwał od niej.
  
  Ktoś przyjdzie i ją zabierze. Ty, wynoś się!
  
  Chłopak uwolnił się. Przeszukał płaszcz Jory i udało mu się znaleźć list od ojca, o którym Jora opowiadał mu tyle razy. Wziął go i schował w koszuli, zanim marynarz chwycił go ponownie i wypchnął na przerażające światło dzienne.
  
  Yudel zszedł po trapie do budynku, gdzie celnicy ubrani w niebieskie mundury czekali przy długich stołach na przyjęcie imigrantów. Drżąc z gorączki, Yudel czekał w kolejce. Jego stopy płonęły w sfatygowanych butach, pragnąc uciec i ukryć się przed światłem.
  
  Wreszcie nadeszła jego kolej. Celnik z małymi oczkami i wąskimi ustami spojrzał na niego znad złotych okularów.
  
  - Nazwisko i wiza?
  
  Yudel wbił wzrok w podłogę. nie zrozumiał.
  
  nie mam całego dnia. Twoje imię i wiza. Czy jesteś upośledzony umysłowo?
  
  Inny młodszy celnik z bujnym wąsem próbował uspokoić kolegę.
  
  Daj spokój, Creightonie. Podróżuje sam i nie rozumie.
  
  Te żydowskie szczury rozumieją więcej niż myślisz. Cholera! Dziś to mój ostatni statek i mój ostatni szczur. Murphy czeka na mnie z zimnym piwem. Jeśli cię to uszczęśliwia, zaopiekuj się nim, Gunther.
  
  Urzędnik z dużymi wąsami obszedł stół i przykucnął przed Yudelem. Zaczął rozmawiać z Yudelem, najpierw po francusku, potem po niemiecku, a potem po polsku. Chłopak nadal wpatrywał się w podłogę.
  
  Nie ma wizy i jest imbecylem. Odeślemy go do Europy następnym cholernym statkiem - wtrącił urzędnik w okularach. - Powiedz coś, idioto. Pochylił się nad stołem i uderzył Yudela w ucho.
  
  Przez sekundę Yudel nic nie czuł. Ale wtedy ból nagle wypełnił mu głowę, jakby został pchnięty nożem, a z zainfekowanego ucha wypłynął strumień gorącej ropy.
  
  Krzyknął słowo "współczucie" w języku jidysz.
  
  "Rahmony!"
  
  Wąsaty urzędnik zwrócił się ze złością do kolegi.
  
  - Wystarczy, Creightonie!
  
  "Niezidentyfikowane dziecko, nie rozumie języka, nie ma wizy. Deportacja.'
  
  Mężczyzna z wąsami szybko przeszukał kieszenie chłopca. Nie było wizy. W kieszeniach miał właściwie tylko kilka okruchów chleba i kopertę z hebrajskim napisem. Sprawdził pieniądze, ale był tylko list, który włożył z powrotem do kieszeni Yudela.
  
  - Dopadł cię, do cholery! Nie słyszałeś jego imienia? Prawdopodobnie zgubił wizę. Nie chcesz go deportować, Creighton. Jeśli to zrobisz, będziemy tu jeszcze przez piętnaście minut.
  
  Urzędnik w okularach wziął głęboki oddech i poddał się.
  
  Powiedz mu, żeby powiedział głośno swoje nazwisko, żebym go usłyszał, a potem pójdziemy na piwo. Jeśli mu się nie uda, grozi mu bezpośrednia deportacja.
  
  - Pomóż mi, kochanie - wyszeptał wąsaty mężczyzna. "Zaufaj mi, nie chcesz wracać do Europy ani trafić do sierocińca. Musisz przekonać tego gościa, że na zewnątrz czekają na ciebie ludzie. Spróbował jeszcze raz, używając jedynego znanego mu słowa w jidysz. "Mishpohe?" oznacza rodzinę.
  
  Drżącymi ustami, ledwo słyszalnymi, Yudel wypowiedział swoje drugie słowo. - Cohen - powiedział.
  
  Z ulgą brzana spojrzała na mężczyznę w okularach.
  
  - Słyszałeś go. Nazywa się Rajmund. Nazywa się Raymond Kane.
  
  
  57
  
  
  
  KAINE
  
  Klęcząc przed plastikową toaletą w namiocie, walczył z odruchem wymiotnym, podczas gdy jego asystent bezskutecznie próbował nakłonić go do napicia się wody. Starzec w końcu zdołał opanować mdłości. Nienawidził wymiotów, relaksującego, ale i wyczerpującego uczucia wypędzania wszystkiego, co zżerało go od środka. To było prawdziwe odbicie jego duszy.
  
  - Nie masz pojęcia, ile mnie to kosztowało, Jacobie. Nie masz pojęcia, co jest w lesie mowy 6... Rozmawiając z nią, widzę siebie tak bezbronnego. Nie mogłem już tego znieść. Chce kolejnej sesji.
  
  - Obawiam się, że będzie pan musiał to znosić jeszcze trochę, sir.
  
  Starzec spojrzał na bar na drugim końcu pokoju. Jego asystent, zauważając kierunek jego wzroku, spojrzał na niego z dezaprobatą, a starzec odwrócił wzrok i westchnął.
  
  "Istoty ludzkie są pełne sprzeczności, Jakubie. W końcu cieszymy się tym, czego najbardziej nienawidzimy. Opowiedzenie obcej osobie o moim życiu zdjęło mi ciężar z barków. Przez chwilę poczułem się połączony ze światem. Planowałem ją oszukać, być może mieszając kłamstwa z prawdą. Zamiast tego powiedziałem jej wszystko.
  
  - Zrobiłeś to, bo wiesz, że to nie jest prawdziwy wywiad. Nie będzie mogła tego opublikować.
  
  'Może. A może po prostu potrzebowałem porozmawiać. Myślisz, że coś podejrzewa?
  
  - Nie sądzę, proszę pana. W każdym razie prawie dotarliśmy do mety.
  
  - Ona jest bardzo mądra, Jacobie. Obserwuj ją uważnie. Może być kimś więcej niż tylko drugorzędnym graczem w tej całej sprawie.
  
  
  58
  
  
  
  ANDREA I DOK
  
  Jedyne, co pamiętała z koszmaru, to zimny pot, ogarnął ją strach i dyszała w ciemności, próbując sobie przypomnieć, gdzie się znajduje. To był powracający sen, ale Andrea nigdy nie wiedziała, o co w nim chodziło. Wszystko zostało wymazane w chwili, gdy się obudziła, pozostawiając jedynie ślady strachu i samotności.
  
  Ale teraz Doktor był natychmiast przy niej, czołgał się do jej materaca, siadał obok niej i kładł jej rękę na ramieniu. Jedna bała się iść dalej, druga - że nie pójdzie. Andrea szlochała. Doktor ją przytulił.
  
  Ich czoła dotknęły się, a potem usta.
  
  Jak samochód, który przez wiele godzin walczył pod górę i wreszcie dotarł na szczyt, decydujący miał być następny moment, moment równowagi.
  
  Język Andrei gorączkowo szukał języka Doktora, a ona odwzajemniła pocałunek. Doktor zdjął koszulkę Andrei i przejechał językiem po mokrej, słonej skórze jej piersi. Andrea oparła się o materac. Już się nie bała.
  
  Samochód jechał z dużą prędkością w dół, bez żadnych hamulców.
  
  
  59
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  niedziela 16 lipca 2006 r 1:28 rano.
  
  
  Trwali blisko siebie przez długi czas, rozmawiając; całując się co kilka słów, jakby nie mogli uwierzyć, że się odnaleźli i że ta druga osoba wciąż tam jest.
  
  - Wow, doktorze. Naprawdę wiesz, jak dbać o swoich pacjentów - powiedziała Andrea, gładząc szyję Doktora i bawiąc się lokami jej włosów.
  
  "To część mojej obłudnej przysięgi".
  
  "Myślałem, że to przysięga Hipokratesa".
  
  "Złożyłem kolejną przysięgę".
  
  "Bez względu na to, jak bardzo żartujesz, nie sprawisz, że zapomnę, że wciąż jestem na ciebie zły".
  
  - Przepraszam, Andreo, że nie powiedziałem ci prawdy o sobie. Chyba kłamstwo to część mojej pracy.
  
  "Co jeszcze zawiera twoja praca?"
  
  - Mój rząd chce wiedzieć, co się tutaj dzieje. I nie pytaj mnie więcej o to, bo i tak ci nie powiem.
  
  - Mamy sposoby, żeby skłonić cię do mówienia - powiedziała Andrea, przenosząc pieszczoty w inne miejsce na ciele Doktora.
  
  - Jestem pewien, że wytrzymam przesłuchanie - szepnął Doktor.
  
  Żadna z kobiet nie odezwała się przez kilka minut, aż Doktor wydał z siebie długi, prawie bezgłośny jęk. Potem przyciągnęła Andreę do siebie i szepnęła jej do ucha.
  
  "Chedwa".
  
  'Co to znaczy?' Andrea szepnęła.
  
  'To moje imię'.
  
  Andrea westchnął zaskoczony. Doktor poczuł w niej radość i mocno ją przytulił.
  
  "Twoje sekretne imię?"
  
  'Nigdy nie mów tego głośno. Teraz tylko ty o tym wiesz.
  
  'I Twoi rodzice?'
  
  "Oni już nie żyją".
  
  'Przepraszam'.
  
  "Moja matka zmarła, kiedy byłam małą dziewczynką, a mój ojciec zmarł w więzieniu na Negewie".
  
  "Dlaczego on tam był?"
  
  'Jesteś pewien, że chcesz wiedzieć? To gówniana, rozczarowująca historia.
  
  - Moje życie jest pełne gównianych rozczarowań, doktorze. Byłoby miło posłuchać kogoś innego dla odmiany.
  
  Zapadła krótka cisza.
  
  "Mój ojciec był katsa, agentem specjalnym Mossadu. Jest ich tylko trzydziestu naraz, a mało kto w Instytucie osiąga ten stopień. Jestem w nim od siedmiu lat i jestem zaledwie bat leweiha, niższa klasa. Mam trzydzieści sześć lat, więc "Nie sądzę, żebym dostał awans. Ale mój ojciec był katsa w wieku dwudziestu dziewięciu lat. Wykonał dużo pracy poza Izraelem i jedną z ostatnich operacji przeszedł w 1983 roku. Kilka miesięcy mieszkał w Bejrucie".
  
  - Nie poszedłeś z nim?
  
  "Podróżowałem z nim tylko wtedy, gdy wyjeżdżał do Europy lub Stanów Zjednoczonych. Wtedy Bejrut nie był odpowiednim miejscem dla młodej dziewczyny. Właściwie to nie było odpowiednie miejsce dla nikogo. Tam poznał ojca Fowlera. Fowler był w drodze do Doliny Bekaa, aby uratować kilku misjonarzy. Mój ojciec bardzo go szanował. Powiedział, że uratowanie tych ludzi było najodważniejszym czynem, jaki widział w swoim życiu, i nie było o tym ani słowa w prasie. Misjonarze po prostu powiedzieli, że zostali zwolnieni.
  
  "Uważam, że tego rodzaju praca nie sprzyja rozgłosowi".
  
  'Nie, nie jest. Podczas misji mój ojciec odkrył coś nieoczekiwanego: informacje sugerujące, że grupa islamskich terrorystów z ciężarówką pełną materiałów wybuchowych miała zamiar zaatakować amerykańską fabrykę. Mój ojciec zgłosił to swojemu przełożonemu, który odpowiedział, że jeśli Amerykanie wtykają nos w Liban, to zasłużyli na wszystko, co mają".
  
  - Co zrobił twój ojciec?
  
  "Wysłał anonimową notatkę do ambasady amerykańskiej, aby ich ostrzec; ale bez wiarygodnego źródła, które by to potwierdziło, notatka została zignorowana. Następnego dnia ciężarówka załadowana materiałami wybuchowymi uderzyła w bramy bazy piechoty morskiej, zabijając 241 marines.
  
  'Mój Boże'.
  
  "Mój ojciec wrócił do Izraela, ale na tym historia się nie skończyła. CIA zażądała wyjaśnień od Mosadu i ktoś wymienił nazwisko mojego ojca. Kilka miesięcy później, gdy wracał do domu z podróży do Niemiec, został zatrzymany na lotnisku. Policja przeszukała jego torby i znalazła dwieście gramów plutonu oraz dowody na to, że próbował go sprzedać rządowi Iranu. Z taką ilością materiału Iran mógłby zbudować średniej wielkości bombę atomową. Mój ojciec poszedł do więzienia, bez procesu.
  
  - Ktoś podłożył przeciwko niemu dowody?
  
  "CIA zemściło się. Wykorzystali mojego ojca, aby wysłać wiadomość do agentów na całym świecie: jeśli jeszcze raz dowiesz się o czymś takim, koniecznie daj nam znać, albo upewnimy się, że masz przejebane.
  
  - Och, doktorze, to musiało cię zniszczyć. Przynajmniej twój ojciec wiedział, że w niego wierzysz.
  
  Nastąpiła kolejna cisza, tym razem długa.
  
  - Wstyd mi to mówić, ale... przez ładnych kilka lat nie wierzyłem w niewinność mojego ojca. Myślałem, że jest zmęczony, że chce trochę zarobić. Był zupełnie sam. Wszyscy o nim zapomnieli, łącznie ze mną.
  
  - Czy byłeś w stanie pogodzić się z nim przed śmiercią?
  
  'NIE'.
  
  Nagle Andrea przytuliła lekarza, który zaczął płakać.
  
  "Dwa miesiące po jego śmierci odtajniono wysoce poufny raport Sodi Bayother. Stwierdzono w nim, że mój ojciec jest niewinny, co zostało poparte konkretnymi dowodami, w tym faktem, że pluton należał do Stanów Zjednoczonych."
  
  - Chwila... Chcesz powiedzieć, że Mossad wiedział o tym od początku?
  
  - Sprzedali go, Andreo. Aby ukryć swoją dwulicowość, przekazali CIA głowę mojego ojca. CIA była zadowolona i życie toczyło się dalej - z wyjątkiem 241 żołnierzy i mojego ojca w celi o zaostrzonym rygorze".
  
  "Bękarty..."
  
  "Mój ojciec jest pochowany w Gilot, na północ od Tel Awiwu, w miejscu zarezerwowanym dla tych, którzy polegli w bitwie z Arabami. Był siedemdziesiątym pierwszym oficerem Mossadu pochowanym tam z pełnymi honorami i okrzykniętym bohaterem wojennym. Nic z tego nie wymazuje nieszczęścia, które mi wyrządzili.
  
  - Nie rozumiem, doktorze. Naprawdę nie wiem. Dlaczego, do diabła, dla nich pracujesz?
  
  "Z tego samego powodu, dla którego mój ojciec znosił więzienie przez dziesięć lat: ponieważ Izrael jest na pierwszym miejscu".
  
  "Kolejny szaleniec, zupełnie jak Fowler".
  
  - Nadal nie powiedziałeś mi, jak się znacie.
  
  Głos Andrei pociemniał. To wspomnienie nie było do końca przyjemne.
  
  "W kwietniu 2005 roku pojechałem do Rzymu, żeby relacjonować śmierć papieża. Przypadkowo natknąłem się na taśmę, na której seryjny morderca mówi, że zabił kilku kardynałów, którzy mieli uczestniczyć w konklawe wybierającym następcę Jana Pawła II. Watykan próbował zatuszować tę historię, a ja wylądowałem na dachu budynku, walcząc o życie. Powiedzmy, że Fowler upewnił się, że nie zostanę rozmazany na chodniku. Ale w trakcie uciekł z moją wyłącznością.
  
  'Rozumiem. To musiało być nieprzyjemne.
  
  Andrea nie miała szansy odpowiedzieć. Na zewnątrz nastąpiła straszna eksplozja, która wstrząsnęła ścianami namiotu.
  
  'Co to było?'
  
  - Przez chwilę myślałem, że to... Nie, to niemożliwe... - Doktor przerwał w pół zdania.
  
  Był płacz.
  
  I dalej.
  
  A potem dużo więcej.
  
  
  60
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  niedziela 16 lipca 2006 r 1:41 w nocy.
  
  
  Na zewnątrz panował chaos.
  
  "Przynieś wiadra".
  
  "Zabierz ich tam".
  
  Jacob Russell i Mogens Dekker wykrzykiwali sprzeczne rozkazy pośrodku rzeki błota, która płynęła z jednej z ciężarówek z wodą. Gigantyczna dziura z tyłu zbiornika wypluła cenną wodę, zamieniając ziemię wokół niej w gęstą, czerwonawą maź.
  
  Kilku archeologów, Brian Hanley, a nawet ksiądz Fowler biegało w bieliźnie z miejsca na miejsce, próbując ustawić się z wiadrami, aby zebrać jak najwięcej wody. Stopniowo dołączali do nich pozostali zaspani członkowie wyprawy.
  
  Ktoś - Andrea nie była pewna, kto to był, bo mężczyzna był umazany błotem od stóp do głów - próbował zbudować ścianę piasku w pobliżu namiotu Caina, aby zablokować płynącą w jej stronę rzekę błota. Raz po raz zanurzał łopatę w piasku, ale wkrótce musiał odgarnąć błoto, więc przestał. Na szczęście namiot miliardera był nieco wyższy, a Kine nie musiał opuszczać swojej kryjówki.
  
  Tymczasem Andrea i Doc szybko się ubrali i dołączyli do kolejki innych spóźnialskich. Gdy zwrócili puste wiadra i wysłali pełne, reporter zdał sobie sprawę, że to, co ona i Doc robili przed wybuchem, było powodem, dla którego jako jedyni zadali sobie trud założenia wszystkich ubrań przed wyjściem.
  
  "Przynieś mi palnik spawalniczy" - krzyknął Brian Hanley z przodu łańcucha obok cysterny. Łańcuch przekazał polecenie, powtarzając jego słowa jak litanię.
  
  - Nie ma czegoś takiego - zapiszczał łańcuch.
  
  Robert Frick był po drugiej stronie linii, doskonale wiedząc, że przy pomocy palnika i dużej blachy stalowej można zalutować dziurę, ale nie pamiętał, jak ją rozpakowywał i nie miał czasu szukać. Musiał znaleźć sposób na przechowywanie wody, którą mogli zaoszczędzić, ale nie mógł znaleźć niczego wystarczająco dużego.
  
  Frickowi nagle przyszło do głowy, że duże metalowe pojemniki, których używali do transportu sprzętu, mogą zawierać wodę. A gdyby zabrali go bliżej rzeki wody, mogliby zebrać więcej. Bliźniacy Gottlieb, Marla Jackson i Tommy Eichberg, podnieśli jedno z pudeł i próbowali przenieść je w kierunku wycieku, ale ostatnie kilka stóp było niemożliwe, ponieważ ich stopy straciły przyczepność na śliskim podłożu. Mimo to udało im się napełnić dwa pojemniki, zanim ciśnienie wody zaczęło spadać.
  
  'Teraz jest pusto. Spróbujmy zatkać dziurę.
  
  Gdy woda zbliżyła się do poziomu dziury, byli w stanie zaimprowizować korek z kilku stóp wodoodpornego płótna. Trzy osoby naciskały na płótno, ale dziura była tak duża i nieregularna, że jedyne, co zrobiło, to spowolniło wyciek.
  
  Po pół godzinie wynik był rozczarowujący.
  
  "Myślę, że zaoszczędziliśmy około 475 galonów z 8700, które pozostały w zbiorniku" - powiedział przygnębiony Robert Frick, a jego ręce drżały z wyczerpania.
  
  Większość członków wyprawy stłoczyła się przed namiotami. Frick, Russell, Dekker i Harel byli obok cysterny.
  
  "Obawiam się, że nikt inny nie będzie miał prysznica" - powiedział Russell. "Wody starczy nam na dziesięć dni, jeśli przeznaczymy trochę ponad dwanaście litrów na osobę. Czy to wystarczy, doktorze?"
  
  "Z każdym dniem robi się coraz cieplej. Do południa temperatura osiągnie 110 stopni. Jest to równoznaczne z samobójstwem dla każdego, kto pracuje na słońcu. Nie wspominając o tym, że musisz przynajmniej zachować trochę higieny osobistej.
  
  - I nie zapomnij, że musimy gotować - powiedział wyraźnie zmartwiony Frick. Uwielbiał zupy i wyobrażał sobie, że przez kilka następnych dni będzie jadł tylko kiełbaski.
  
  - Będziemy musieli sobie poradzić - powiedział Russell.
  
  - A co, jeśli ukończenie pracy zajmie więcej niż dziesięć dni, panie Russell? Musimy sprowadzić więcej wody z Akaby. Wątpię, czy zagrozi to powodzeniu misji.
  
  "Doktorze Harel, przykro mi, że pana informuję, ale dowiedziałem się z radia statku, że Izrael od czterech dni jest w stanie wojny z Libanem".
  
  'Naprawdę? Nie miałem pojęcia - skłamał Harel.
  
  "Każda radykalna grupa w regionie popiera wojnę. Czy możesz sobie wyobrazić, co by się stało, gdyby miejscowy kupiec przypadkowo powiedział niewłaściwej osobie, że sprzedał wodę kilku Amerykanom biegającym po pustyni? Bycie spłukanym i radzenie sobie z intruzami, którzy zabili Erlinga, byłoby najmniejszym z naszych problemów.
  
  "Rozumiem", powiedziała Harel, zdając sobie sprawę, że jej zdolność do wydostania Andrei zniknęła. "Ale nie narzekaj, kiedy wszyscy dostaną udaru cieplnego".
  
  "Cholera!", powiedział Russell, wyrażając swoją frustrację, kopiąc jedną z opon ciężarówki. Harel ledwo rozpoznała asystenta Caina. Kamp 7, jak powiedziała Andrea, zawsze spokojny i niewzruszony. To był pierwszy raz, kiedy usłyszała, jak przeklina.
  
  - Tylko cię ostrzegałem - odparł Doktor.
  
  - Jak się masz, Dekker? Masz pojęcie, co się tutaj stało? Asystent Kine'a zwrócił jego uwagę na południowoafrykańskiego dowódcę.
  
  Dekker, który nie odezwał się od żałosnej próby uratowania części zapasów wody, klęczał z tyłu ciężarówki z wodą, badając ogromną dziurę w metalu.
  
  - Panie Dekker? - powtórzył niecierpliwie Russell.
  
  Południowoafrykańczyk wstał.
  
  "Patrz: okrągły otwór w środku ciężarówki. To łatwe. Gdyby to był nasz jedyny problem, moglibyśmy go czymś zatuszować. Wskazał na nieregularną linię przecinającą dziurę. "Ale ta linia komplikuje sprawę".
  
  'Co masz na myśli?' - zapytał Harel.
  
  "Ktokolwiek to zrobił, umieścił cienką linię materiałów wybuchowych na zbiorniku, co wraz z ciśnieniem wody w środku spowodowało, że metal wyginał się na zewnątrz zamiast wyginać się do wewnątrz". Nawet gdybyśmy mieli palnik spawalniczy, nie moglibyśmy zamknąć dziury. To dzieło artysty.
  
  'Wspaniały! Mamy do czynienia z pieprzonym Leonardem da Vinci - powiedział Russell, kręcąc głową.
  
  
  61
  
  
  
  Plik MP3 pobrany przez jordańską policję pustynną z cyfrowego rejestratora Andrei Otero po katastrofie wyprawy Mojżesza
  
  PYTANIE: Profesorze Forrester, jest coś, co bardzo mnie interesuje, a są to rzekome zjawiska nadprzyrodzone, które zostały powiązane z Arką Przymierza.
  
  
  ODPOWIEDŹ: Wróciliśmy do tego.
  
  
  Pytanie: Profesorze, Biblia wspomina o wielu niewytłumaczalnych zjawiskach, takich jak to światło-
  
  
  O: To nie jest "inny świat". To jest Shekinah, Boża obecność. Musisz mówić z szacunkiem. I tak, Żydzi wierzyli, że od czasu do czasu między cherubinami pojawiała się poświata, wyraźny znak, że Bóg jest w środku.
  
  
  Pytanie: Albo Izraelita, który padł martwy po dotknięciu Arki. Czy naprawdę wierzysz, że moc Boża jest w relikwii?
  
  
  O: Panno Otero, musi pani zrozumieć, że 3500 lat temu ludzie mieli inną koncepcję świata i zupełnie inny sposób odnoszenia się do niego. Jeśli Arystoteles, który jest nam o ponad tysiąc lat bliższy, widział Niebo jako wiele koncentrycznych sfer, wyobraź sobie, co Żydzi myśleli o Arce.
  
  
  P: Obawiam się, że wprowadził mnie pan w błąd, profesorze.
  
  
  O: To tylko kwestia metody naukowej. Innymi słowy, racjonalne wyjaśnienie - a raczej jego brak. Żydzi nie potrafili wyjaśnić, w jaki sposób złota skrzynia może świecić własnym, niezależnym światłem, więc ograniczyli się do nadania nazwy i religijnego wyjaśnienia zjawiska, które wykraczało poza zrozumienie starożytności.
  
  
  Pytanie: A jakie jest wyjaśnienie, profesorze?
  
  
  Odp .: Czy słyszałeś o baterii bagdadzkiej? Nie, oczywiście nie. To nie jest coś, o czym można usłyszeć w telewizji.
  
  
  P: Profesorze...
  
  
  Odp.: Bateria Bagdadu to seria artefaktów znalezionych w miejskim muzeum w 1938 roku. Składał się z glinianych naczyń zawierających miedziane cylindry utrzymywane na miejscu przez asfalt, z których każdy zawierał żelazny pręt. Innymi słowy, całość była prymitywnym, ale skutecznym narzędziem elektrochemicznym, które służyło do powlekania miedzią różnych przedmiotów poprzez elektrolizę.
  
  
  P: To nie jest takie zaskakujące. W 1938 roku technologia ta miała prawie dziewięćdziesiąt lat.
  
  
  A: Panno Otero, gdybyś pozwoliła mi kontynuować, nie wyszłabyś na takiego idiotę. Naukowcy, którzy przeanalizowali baterię Bagdadu, odkryli, że pochodzi ona ze starożytnego Sumeru i była w stanie datować ją na 2500 pne. Jest to tysiąc lat przed Arką Przymierza i czterdzieści trzy wieki przed Faradaya, człowiekiem, który rzekomo wynalazł elektryczność.
  
  
  Pytanie: A Arka była podobna?
  
  
  O: Arka była kondensatorem elektrycznym. Projekt był bardzo sprytny, pozwalając na gromadzenie się elektryczności statycznej: dwie złote płytki oddzielone warstwą izolującą z drewna, ale połączone dwoma złotymi aniołkami, które działały jako dodatnie i ujemne zaciski.
  
  
  Pytanie: Ale jeśli to był kondensator, w jaki sposób magazynował energię elektryczną?
  
  
  Odp.: Odpowiedź jest raczej prozaiczna. Przedmioty w Tabernakulum i Świątyni zostały wykonane ze skóry, lnu i koziej sierści, trzech z pięciu materiałów, które mogą generować najwięcej elektryczności statycznej. W odpowiednich warunkach Arka mogła emitować około dwóch tysięcy woltów. Ma sens, że jedynymi, którzy mogli go dotknąć, byli "nieliczni wybrańcy". Można się założyć, że kilku wybranych miało bardzo grube rękawiczki.
  
  Pytanie: Więc upierasz się, że Arka nie pochodzi od Boga?
  
  
  A: Panno Otero, nic nie może być dalsze od moich intencji. Chodzi mi o to, że Bóg poprosił Mojżesza, aby przechowywał przykazania w bezpiecznym miejscu, aby mogły być szanowane przez nadchodzące stulecia i stały się centralnym aspektem wiary żydowskiej. I że ludzie wymyślili sztuczne sposoby na podtrzymanie legendy o Arce.
  
  
  Pytanie: A co z innymi katastrofami, takimi jak zawalenie się murów Jerycha, burze piaskowe i ogniowe, które zniszczyły całe miasta?
  
  
  O: Wymyślone historie i mity.
  
  
  Pytanie: Więc odrzucasz pomysł, że Arka może przynieść katastrofę?
  
  
  O: Z pewnością.
  
  
  62
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  wtorek 18 lipca 2006 r 13:02.
  
  
  Osiemnaście minut przed śmiercią Kira Larsen pomyślała o chusteczkach dla niemowląt. To był rodzaj psychicznego odruchu. Wkrótce po urodzeniu małego Bente, dwa lata temu, odkryła zalety małych ręczników, które są zawsze wilgotne i pozostawiają przyjemny zapach.
  
  Kolejną zaletą było to, że jej mąż ich nienawidził.
  
  To nie tak, że Kira był złym człowiekiem. Ale dla niej jedną z dodatkowych korzyści płynących z małżeństwa było to, że zauważyła małe pęknięcia w obronie męża i umieściła w nich kilka żartów, aby zobaczyć, co się stanie. W tej chwili Alex musiał zadowolić się kilkoma chusteczkami dla niemowląt, ponieważ musiał opiekować się Bentem do końca wyprawy. Kira wracał triumfalnie, z satysfakcją zdobycia prawdziwych punktów przeciwko panu "Zrobili-mnie-wspólnika-w-firmie-prawnej".
  
  Czy jestem złą matką, skoro chcę dzielić z nim odpowiedzialność za nasze dziecko? Czy tak jest? Do diabła, nie!
  
  Kiedy dwa dni temu wyczerpana Kira usłyszała, jak Jacob Russell mówi, że będą musieli przyspieszyć pracę i że nie będzie już pryszniców, pomyślała, że poradzi sobie ze wszystkim. Nic nie powstrzyma jej przed wyrobieniem sobie nazwiska jako archeolog. Niestety rzeczywistość i to, co dana osoba sobie wyobraża, nie zawsze pokrywa się.
  
  Ze stoickim spokojem zniosła upokorzenie związane z rewizją po tym, jak zaatakowano ciężarówkę z wodą. Stała tam, pokryta błotem od stóp do głów, i patrzyła, jak żołnierze grzebią w jej papierach i bieliźnie. Wielu członków ekspedycji protestowało, ale wszyscy odetchnęli z ulgą, gdy poszukiwania dobiegły końca i nic nie znaleziono. Morale grupy bardzo się zmieniło w wyniku ostatnich wydarzeń.
  
  "Przynajmniej to nie jest jeden z nas", powiedział David Pappas, gdy zgasły światła i strach przeniknął każdy cień. "To może nas pocieszyć".
  
  - Ktokolwiek to jest, prawdopodobnie nie wie, co tu robimy. To mogą być Beduini, źli na nas za najazd na ich terytorium. Nic więcej nie zrobią z tymi karabinami maszynowymi na klifach. '
  
  "To nie tak, że karabiny maszynowe zrobiły Stowe'owi wiele dobrego".
  
  - Nadal twierdzę, że doktor Harel wie coś o jego śmierci - upierał się Kira.
  
  Opowiadała wszystkim, że pomimo udawania lekarki nie było w jej łóżku, kiedy Kira obudziła się tej nocy, ale nikt nie zwracał na nią większej uwagi.
  
  'Uspokójcie się wszyscy. Najlepsze, co możesz zrobić dla Erlinga i dla siebie, to zdecydować, jak będziemy kopać ten tunel. Chcę, żebyś myślał o tym nawet we śnie" - powiedział Forrester, który za namową Dekkera opuścił swój osobisty namiot po przeciwnej stronie obozu i dołączył do pozostałych.
  
  Kira była przerażona, ale zainspirowało ją wściekłe oburzenie profesora.
  
  Nikt nas stąd nie wyrzuci. Mamy misję do spełnienia i wypełnimy ją bez względu na koszty. Potem będzie lepiej, pomyślała, nie zdając sobie sprawy, że zapięła śpiwór w niedorzecznej próbie ochrony.
  
  
  Czterdzieści osiem wyczerpujących godzin później zespół archeologów wyznaczył trasę, którą mieli podążać, kopiąc pod kątem, aby dotrzeć do miejsca. Kira nie pozwoliła sobie nazwać tego inaczej niż "obiektem", dopóki nie byli pewni, że tego właśnie oczekiwali, a nie... po prostu czegoś innego.
  
  We wtorek o świcie śniadanie stało się już wspomnieniem. Wszyscy członkowie ekspedycji pomogli zbudować stalową platformę, która pozwoliłaby minikoparce znaleźć punkt ataku na zboczu góry. W przeciwnym razie nierówny teren i stromy kąt nachylenia oznaczałyby ryzyko przewrócenia się małej, ale mocnej maszyny w momencie rozpoczęcia pracy. David Pappas zaprojektował obiekt tak, aby mogli rozpocząć kopanie tunelu około dwudziestu stóp nad dnem kanionu. Tunel na głębokość pięćdziesięciu stóp, a następnie po przekątnej w kierunku przeciwnym do obiektu.
  
  Taki był plan. Śmierć Kiry byłaby jedną z niezamierzonych konsekwencji.
  
  
  Osiemnaście minut przed wypadkiem skóra Kiry Larsen była tak lepka, że wyglądała, jakby miała na sobie śmierdzący gumowy kombinezon. Reszta zużyła część swojej porcji wody, aby uzyskać jak najlepszą formę. Nie Kirę. Była niesamowicie spragniona - zawsze dużo się pociła, zwłaszcza po ciąży - a nawet popijała małe łyki z butelek innych ludzi, kiedy nie patrzyli.
  
  Zamknęła na chwilę oczy i wyobraziła sobie w myślach pokój Bente: na komodzie leżało pudełko chusteczek dla niemowląt, które w tej chwili byłyby boskie na jej skórze. Fantazjowała o tym, jak pocierać nimi swoje ciało, usuwając brud i kurz, który nagromadził się we włosach, po wewnętrznej stronie łokci i wokół brzegów biustonosza. A potem przytuliła swoje dziecko, bawiła się z nim na łóżku, jak robiła to każdego ranka, i wyjaśniła jej, że jej matka znalazła zakopany skarb.
  
  Najlepszy ze wszystkich skarbów.
  
  Kira niósł kilka drewnianych desek, których Gordon Darwin i Ezra Levin użyli do wzmocnienia ścian tunelu, aby zapobiec zawaleniu. Miał mieć dziesięć stóp szerokości i osiem stóp wysokości. Profesor i David Pappas kłócili się godzinami o rozmiary.
  
  - Zajmie nam to dwa razy dłużej! Myślisz, że to archeologia, Pappas? To cholerna misja ratunkowa, a mamy tylko ograniczoną ilość czasu, gdybyś nie zauważył!
  
  "Jeśli nie zrobimy go wystarczająco szeroko, nie będziemy w stanie łatwo wydobyć ziemi z tunelu, koparka uderzy w ściany i wszystko spadnie na nas. Przy założeniu, że nie zderzymy się ze skalną podstawą urwiska, aw takim przypadku końcowym rezultatem całego tego wysiłku będzie strata kolejnych dwóch dni.
  
  - Do diabła z tobą, Pappas, i twoim magisterem z Harvardu.
  
  W końcu David wygrał i tunel miał dziesięć stóp na osiem.
  
  
  Kira w roztargnieniu odgarnęła chrząszcza z włosów, kierując się na drugi koniec tunelu, gdzie Robert Frick walczył z glinianą ścianą przed sobą. W międzyczasie Tommy Eichberg ładował taśmę przenośnika, która biegła w poprzek dna tunelu i kończyła się półtorej stopy od platformy, wznosząc stałą chmurę pyłu nad dnem kanionu. Góra ziemi, wykopana ze zbocza wzgórza, była teraz prawie tak wysoka, jak wejście do tunelu.
  
  - Cześć, Kira - przywitał ją Eichberg. Jego głos brzmiał na zmęczonego. - Widziałeś Hanleya? Powinien był mnie zastąpić.
  
  - Jest na dole i próbuje zainstalować elektryczne oświetlenie. Wkrótce nic już tu nie zobaczymy.
  
  Zapadli się prawie dwadzieścia pięć stóp w zbocze góry io drugiej po południu światło dzienne nie docierało już do tylnej części tunelu, co prawie uniemożliwiło pracę. Eichberg zaklął głośno.
  
  "Czy będę musiał grabić ziemię w ten sposób jeszcze przez godzinę?" Bzdura - powiedział, rzucając łopatę na ziemię.
  
  - Nie odchodź, Tommy. Jeśli odejdziesz, Frick też nie będzie mógł kontynuować.
  
  - Cóż, ty przejmujesz kontrolę, Kira. Muszę się odlać.
  
  Bez słowa wyszedł.
  
  Kira spojrzała w ziemię. Grabienie ziemi na przenośnik było okropną pracą. Cały czas się pochylałeś, wszystko musiałeś robić szybko i pilnować dźwigni koparki, żeby cię nie uderzyła. Nie chciała jednak wyobrażać sobie, co powiedziałby profesor, gdyby wzięli sobie godzinę wolnego. Obwiniłby ją, jak zwykle. Kira była potajemnie przekonana, że Forester jej nienawidzi.
  
  Być może nie podobał mu się mój udział w Stow Erling. Może chciałby być na miejscu Stowe'a. Brudny, stary mężczyzna. Szkoda, że nie jesteś teraz na jego miejscu, pomyślała, pochylając się, by podnieść łopatę.
  
  "Spójrz tam!"
  
  Frick obrócił trochę koparkę i taksówka prawie uderzyła Kirę w głowę.
  
  'Bądź ostrożny!'
  
  - Ostrzegałem cię, piękna. Przepraszam.'
  
  Kira skrzywił się do samochodu, bo nie można było złościć się na Fricka. Szerokokościsty operator wyróżniał się obrzydliwym charakterem, nieustannie przeklinając i wypuszczając gazy podczas pracy. Był człowiekiem w każdym znaczeniu tego słowa, prawdziwą osobą. Kira ceniła to najbardziej, zwłaszcza gdy porównywała go do bladych imitacji życia, jakimi byli asystenci Forrestera.
  
  The Butt Kissing Club, jak nazwał ich Stowe. Nie chciał mieć z nimi nic wspólnego.
  
  Zaczęła zgarniać śmieci na przenośnik taśmowy. Po jakimś czasie będą musieli dodać kolejny odcinek do pasa, gdy tunel będzie szedł coraz głębiej w górę.
  
  - Hej, Gordonie, Ezra! Przestań wzmacniać i przynieś kolejną sekcję dla przenośnika, proszę. '
  
  Gordon Darwin i Ezra Levin mechanicznie wykonywali jej rozkazy. Jak wszyscy, czuli, że osiągnęli już granicę wytrzymałości.
  
  Bezużyteczne jak cycki żaby, jak powiedziałby mój dziadek. Ale jesteśmy tak blisko; Mogę spróbować przystawek na przyjęciu powitalnym w muzeum jerozolimskim. Jeszcze jedno zaciągnięcie i zatrzymam wszystkich dziennikarzy na dystans. Jeszcze jeden drink i Pan "Pracuję-do późna-z-sekretarką" będzie musiał chociaż raz spojrzeć na mnie z szacunkiem. Przysięgam na Boga.
  
  Darwin i Levin nieśli kolejną sekcję przenośnika. Sprzęt składał się z tuzina płaskich kiełbasek o długości około półtora metra, połączonych kablem elektrycznym. Były to niewiele więcej niż rolki owinięte mocną plastikową taśmą, ale przenosiły dużą ilość materiału na godzinę.
  
  Kira ponownie podniósł łopatę, żeby ci dwaj mężczyźni musieli trochę dłużej przytrzymać ciężką część przenośnika. Łopata wydała głośny, metaliczny dźwięk.
  
  Przez sekundę przez umysł Kiry przemknął obraz świeżo otwartego grobowca.
  
  Po tym ziemia się przechyliła. Kira straciła równowagę, a Darwin i Levin potknęli się, tracąc kontrolę nad sekcją, która spadła na głowę Kiry. Młoda kobieta krzyknęła, ale nie był to krzyk przerażenia. Był to okrzyk zaskoczenia i strachu.
  
  Ziemia znów się poruszyła. Dwaj mężczyźni zniknęli z boku Kiry jak dwoje dzieci zjeżdżających na sankach ze wzgórza. Może krzyczeli, ale ona ich nie słyszała, tak jak nie słyszała ogromnych kawałków ziemi, które odłamywały się od ścian i spadały na ziemię z głuchym łoskotem. Nie poczuła też ostrego kamienia, który spadł z sufitu i zamienił jej skroń w krwawą miazgę; i nie słyszała zgrzytu metalu, gdy minikoparka zjechała z platformy i rozbiła się o skały trzydzieści stóp poniżej.
  
  Kira nie była niczego świadoma, ponieważ wszystkie jej zmysły skupione były na opuszkach palców, a dokładniej na czternastocalowym kablu, którego używała do trzymania modułu transportera, który spadł niemal równolegle do krawędzi przepaść.
  
  Próbowała kopać nogami, żeby znaleźć oparcie, ale to było bezużyteczne. Jej ręce znalazły się na krawędzi przepaści, a ziemia zaczęła się zapadać pod jej ciężarem. Pot na jej dłoniach sprawił, że Kira nie wytrzymała, a cztery i pół cala kabla zamieniło się w trzy i pół. Kolejne przesunięcie, kolejne pociągnięcie i zostało już tylko dwa cale kabla.
  
  W jednej z tych dziwnych sztuczek ludzkiego umysłu Kira przeklął za to, że kazał Darwinowi i Lewinowi czekać trochę dłużej niż to konieczne. Gdyby zostawili odcinek leżący pod ścianą tunelu, kabel nie wpadłby pod stalowe rolki przenośnika.
  
  W końcu kabel zniknął, a Kira pogrążył się w ciemności.
  
  
  63
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Wtorek, 18 lipca 2006. 14:07.
  
  
  "Kilka osób nie żyje".
  
  'Kto?'
  
  "Larsen, Darwin, Levine i Frick".
  
  - Do diabła, nie, nie Levine. Wyciągnęli go żywego.
  
  - Tam jest lekarz.
  
  'Jesteś pewien?'
  
  - Mówię ci, kurwa.
  
  'Co się stało? Kolejna bomba?
  
  'To był upadek. Nic tajemniczego.
  
  - To był sabotaż, przysięgam. Sabotaż.'
  
  
  Wokół peronu zebrał się krąg zbolałych twarzy. Usłyszał niespokojny szept, gdy z wejścia do tunelu wyłonił się Pappas, a za nim profesor Forrester. Za nimi stali bracia Gottlieb, którzy ze względu na swoje umiejętności schodzenia zostali wyznaczeni przez Dekkera do ratowania ewentualnych ocalałych.
  
  Niemieckie bliźniaczki wyniosły pierwsze zwłoki na noszach, przykrytych kocem.
  
  "To jest Darwin; Poznaję jego buty".
  
  Profesor podszedł do grupy.
  
  "Nastąpiło zawalenie z powodu naturalnego zagłębienia w ziemi, o którym nie pomyśleliśmy. Szybkość, z jaką kopaliśmy tunel, nie pozwoliła nam... Urwał, nie mogąc kontynuować.
  
  Myślę, że jest to najbliższe przyznanie się do błędu, pomyślała Andrea, stojąc pośrodku grupy. W ręku trzymała aparat gotowy do robienia zdjęć, ale kiedy dowiedziała się, co się stało, założyła z powrotem pokrywkę obiektywu.
  
  Bliźniacy ostrożnie położyli ciało na ziemi, po czym wyciągnęli spod niego nosze i wrócili do tunelu.
  
  Godzinę później ciała trzech archeologów i operatora leżały na skraju platformy. Levin wyszedł ostatni. Wyciągnięcie go z tunelu zajęło jeszcze dwadzieścia minut. Chociaż jako jedyny przeżył pierwszy upadek, dr Harel nie mógł nic dla niego zrobić.
  
  "Doznał zbyt wielu obrażeń wewnętrznych" szepnęła do Andrei, gdy tylko wyszła. Twarz i ręce lekarza były pokryte błotem. "Wolałabym..."
  
  "Nic więcej nie mów," powiedziała Andrea, ukradkiem ściskając jej dłoń. Puściła go, by nakryć głowę czapką, podobnie jak reszta grupy. Jedynymi, którzy nie przestrzegali żydowskiego zwyczaju, byli żołnierze , może z niewiedzy.
  
  Cisza była absolutna. Od skał wiał ciepły wietrzyk. Nagle ciszę przerwał głos, który brzmiał na głęboko poruszony. Andrea odwróciła głowę i nie mogła uwierzyć własnym oczom.
  
  Głos należał do Russella. Szedł za Raymondem Kenem, a oni znajdowali się nie dalej niż sto stóp od platformy.
  
  Miliarder podszedł do nich boso, zgarbił ramiona i skrzyżował ręce na piersi. Jego asystent podążył za nim z twarzą jak grom z jasnego nieba. Uspokoił się, gdy zdał sobie sprawę, że inni go słyszą. Było oczywiste, że widok Kine'a na zewnątrz jego namiotu bardzo zdenerwował Russella.
  
  Powoli wszyscy odwrócili się, by spojrzeć na zbliżające się dwie postacie. Oprócz Andrei i Dekkera, Forrester był jedynym widzem, który osobiście widział Raymonda Kena. A to zdarzyło się tylko raz, podczas długiego, pełnego napięcia spotkania w Kine Tower, kiedy Forrester bez zastanowienia zgodził się na dziwne żądania swojego nowego szefa. Oczywiście nagroda za zgodę była ogromna.
  
  Podobnie jak koszt. Leżał na ziemi, przykryty kocami.
  
  Kine zatrzymał się kilkanaście stóp dalej, drżący, niezdecydowany starzec, ubrany w jarmułkę tak białą jak reszta jego szat. Z wyglądu jego szczupłość i niski wzrost czyniły go jeszcze bardziej kruchym, ale mimo to Andrea walczyła z chęcią uklęknięcia. Czuła, jak zmieniają się postawy otaczających go ludzi, jakby byli pod wpływem jakiegoś niewidzialnego pola magnetycznego. Brian Hanley, który znajdował się mniej niż metr od niej, zaczął przenosić ciężar ciała z jednej stopy na drugą. David Pappas pochylił głowę i nawet oczy Fowlera zdawały się dziwnie błyszczeć. Ksiądz stał z dala od grupy, trochę z dala od innych.
  
  "Moi drodzy przyjaciele, nie miałem okazji się przedstawić. Nazywam się Raymond Kine - powiedział starzec, a jego czysty głos przeczył wątłemu wyglądowi.
  
  Niektórzy z obecnych skinęli głowami, ale starzec tego nie zauważył i mówił dalej.
  
  "Żałuję, że musieliśmy się spotkać po raz pierwszy w tak tragicznych okolicznościach i bardzo proszę o włączenie się w modlitwę". Spuścił oczy, skłonił głowę i wyrecytował: "El malei rahamim shochen bamromim hamtzi menuuha nehonah al kanfey hashechina bema alot kedoshim utechorim kezohar harakiya meirim umazhirim lenishmat. 8 Amen".
  
  Wszyscy powtórzyli "Amen".
  
  Co dziwne, Andrea poczuła się lepiej, chociaż nie rozumiała tego, co usłyszała, a to nie było częścią jej dziecięcej wiary. Przez kilka chwil nad grupą zawisła pusta, samotna cisza, aż odezwał się doktor Harel.
  
  - Czy wrócimy do domu, sir? Wyciągnęła ręce w geście cichej prośby.
  
  "Teraz musimy przestrzegać halak & # 225; 9 i pochować naszych braci" - odpowiedział Kain. Jego ton był spokojny i rozsądny, w przeciwieństwie do ochrypłego wyczerpania Doktora. - Potem odpoczniemy kilka godzin, a potem będziemy kontynuować naszą pracę. Nie możemy pozwolić, aby ofiara tych bohaterów poszła na marne.
  
  Powiedziawszy to, Kine wrócił do swojego namiotu, a za nim Russell.
  
  Andrea rozejrzała się i zobaczyła jedynie zgodę na twarzach pozostałych.
  
  "Nie mogę uwierzyć, że ci ludzie kupują to gówno" szepnęła do Harela. "Nawet się do nas nie zbliżył. Stał kilka metrów od nas, jakbyśmy cierpieli na zarazę lub chcieli mu coś zrobić...
  
  "Nie jesteśmy tymi, których się obawiał".
  
  'Co ty do cholery mówisz?'
  
  Harel nie odpowiedział.
  
  Ale kierunek jej spojrzenia nie umknął Andrei, podobnie jak wyraz współudziału, jaki wymienili doktor i Fowler. Ksiądz skinął głową.
  
  Jeśli to nie my, to kto?
  
  
  64
  
  
  
  Dokument pobrany z konta e-mail Haroufa Waadiego używanego jako skrzynka pocztowa do komunikacji między terrorystami należącymi do syryjskiej komórki
  
  Bracia, nadeszła wybrana chwila. Hakan poprosił cię o przygotowanie się na jutro. Lokalne źródło zapewni ci niezbędny sprzęt. Twoja podróż zabierze Cię samochodem z Syrii do Ammanu, gdzie Ahmed udzieli Ci dalszych instrukcji. k.
  
  
  Salam Alejkum. Chciałem tylko przypomnieć, zanim opuszczę słowa Al-Tabriziego, które zawsze były dla mnie źródłem inspiracji. Mam nadzieję, że znajdziecie w nich taką samą pociechę, kiedy rozpoczniecie swoją misję. W
  
  "Wysłannik Boga powiedział: Męczennik ma sześć przywilejów przed Bogiem. On przebacza twoje grzechy po przelaniu pierwszej kropli twojej krwi; On wyprowadza cię do raju, ratując od bólu grobu; Oferuje ci zbawienie od okropności piekła i wkłada ci na głowę koronę chwały, której każdy rubin jest wart więcej niż cały świat i wszystko, co na nim istnieje; Poślubi cię za siedemdziesiąt dwie hurysy o najczarniejszych oczach; On przyjmie twoje wstawiennictwo w imieniu twoich siedemdziesięciu dwóch krewnych.
  
  Dziękuję W. Dziś żona mnie pobłogosławiła i pożegnała z uśmiechem na ustach. Powiedziała mi: "Od dnia, w którym cię poznałam, wiedziałam, że jesteś stworzony do męczeństwa. Dziś jest najszczęśliwszy dzień w moim życiu. Bóg zapłać za pozostawienie mi kogoś takiego jak ona. D
  
  
  Pozdrowienia dla Ciebie D.O
  
  Czy twoja dusza nie jest przepełniona? Gdybyśmy mogli podzielić się tym z kimkolwiek, wykrzyczmy to na wszystkie cztery strony. D
  
  
  Też chciałbym się tym podzielić, ale nie czuję Waszej euforii. Czuję się dziwnie spokojny. To moja ostatnia wiadomość, ponieważ za kilka godzin wyjeżdżam z moimi dwoma braćmi na nasze spotkanie w Ammanie. W
  
  
  Podzielam poczucie spokoju W. Euforia jest zrozumiała, ale niebezpieczna. W sensie moralnym, ponieważ jest córką pychy. W sensie taktycznym, ponieważ może sprawić, że popełnisz błędy. Powinieneś oczyścić swoje myśli, D. Kiedy znajdziesz się na pustyni, będziesz musiał czekać wiele godzin na sygnał Hakana pod palącym słońcem. Twoja euforia może szybko przerodzić się w rozpacz. Szukaj tego, co napełni cię pokojem. O
  
  
  Co byś polecił? D
  
  
  Pomyśl o męczennikach, którzy byli przed nami. Nasza walka, walka ummy, składa się z małych kroków. Bracia, którzy masakrowali niewiernych w Madrycie, zrobili jeden mały krok. Bracia, którzy zniszczyli bliźniacze wieże, osiągnęli dziesięć takich stopni. Nasza misja składa się z tysiąca kroków. Jej celem jest rzucenie najeźdźców na kolana na zawsze. Rozumiesz? Wasze życie, wasza krew doprowadzą do końca, do którego żaden inny brat nie może nawet aspirować. Wyobraź sobie starożytnego króla, który prowadził cnotliwe życie, rozmnażając swoje nasienie w ogromnym haremie, pokonując swoich wrogów, rozszerzając swoje królestwo w imię Boga. Może rozejrzeć się wokół z satysfakcją człowieka, który spełnił swój obowiązek. Tak powinieneś się czuć. Przyjmij schronienie w tej myśli i przekaż ją wojownikom, których zabierzesz ze sobą do Jordanii. P
  
  
  Godzinami myślałem o tym, co mi powiedziałeś, Och, i jestem wdzięczny. Mój duch jest inny, mój stan umysłu jest bliższy Bogu. Jedyną rzeczą, która wciąż mnie zasmuca, jest to, że będą to nasze ostatnie wiadomości do siebie nawzajem i że chociaż zwyciężymy, nasze następne spotkanie będzie w innym życiu. Wiele się od Ciebie nauczyłem i przekazałem tę wiedzę innym.
  
  Aż do wieczności, bracie. Salam Alejkum.
  
  
  65
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Środa 19 lipca 2006 11:34
  
  
  Zawieszona pod sufitem za pomocą uprzęży, dwadzieścia pięć stóp nad ziemią, w tym samym miejscu, w którym poprzedniego dnia zginęły cztery osoby, Andrea nie mogła nic poradzić na to, że czuła się bardziej żywa niż kiedykolwiek w życiu. Nie mogła zaprzeczyć, że nieuchronna możliwość śmierci przeraziła ją iw dziwny sposób obudziła ze snu, w którym tkwiła przez ostatnie dziesięć lat.
  
  Nagle pytania o to, kogo nienawidzisz bardziej, ojca za to, że jest homofobicznym bigotem, czy matkę za to, że jest najwredniejszą osobą na świecie, zaczynają ustępować miejsca pytaniom typu "Czy ta lina utrzyma mój ciężar?".
  
  Andrea, która nigdy nie nauczyła się zjeżdżać na nartach, poprosiła o powolne opuszczenie jej na dno jaskini, częściowo ze strachu, a częściowo dlatego, że chciała wypróbować różne kąty ujęć.
  
  Dawajcie ludzie. Kierowco zwolnij. Mam dobry kontrakt! - krzyknęła, odrzucając głowę do tyłu i patrząc na Briana Hanleya i Tommy'ego Eichberga, którzy obniżyli ją windą.
  
  Lina przestała się poruszać.
  
  Pod nim leżał wrak koparki, jak zabawka roztrzaskana przez rozwścieczone dziecko. Część ramienia sterczała pod dziwnym kątem, a na roztrzaskanej przedniej szybie wciąż była zaschnięta krew. Andrea odsunął kamerę od sceny.
  
  Nienawidzę krwi, nienawidzę jej.
  
  Nawet jej brak etyki zawodowej miał swoje granice. Skupiła się na dnie jaskini, ale gdy już miała nacisnąć spust, zaczęła kręcić się na linie.
  
  "Czy możesz to zatrzymać? Nie mogę się skoncentrować.'
  
  - Panienko, wiesz, że nie jesteś z piór? Brian Hanley wrzasnął na nią.
  
  - Myślę, że będzie lepiej, jeśli będziemy cię dalej upuszczać - dodał Tommy.
  
  'O co chodzi? Ważę tylko osiem i pół kamienia - nie możesz tego znieść? Wydajesz się o wiele silniejszy - powiedziała Andrea, zawsze wiedząc, jak manipulować mężczyznami.
  
  - Waży dużo więcej niż osiem kamieni - poskarżył się cicho Hanley.
  
  - Słyszałem to - powiedział Andrea, udając urażonego.
  
  Była tak poruszona tym doświadczeniem, że nie mogła się złościć na Hanleya. Elektryk wykonał tak świetną robotę, oświetlając jaskinię, że nie musiała nawet używać lampy błyskowej w swoim aparacie. Większy otwór obiektywu pozwolił jej na uzyskanie doskonałych ujęć końcowego etapu wykopalisk.
  
  Nie mogę w to uwierzyć. Jesteśmy o krok od największego odkrycia wszechczasów, a zdjęcie, które pojawi się na każdej pierwszej stronie, będzie moje!
  
  Reporter po raz pierwszy przyjrzał się dokładnie wnętrzu jaskini. David Pappas obliczył, że muszą zbudować ukośny tunel w dół do domniemanego miejsca, w którym znajduje się Arka, ale trasa - w najbardziej gwałtowny sposób - natknęła się na naturalną przepaść w ziemi, która graniczy ze ścianą kanionu.
  
  
  "Wyobraźcie sobie ściany kanionu trzydzieści milionów lat temu", wyjaśnił dzień wcześniej Pappas, robiąc mały szkic w swoim notatniku. Wtedy w okolicy była woda, która utworzyła kanion. Kamień, który otacza ściany kanionu niczym gigantyczna pokrywa, która zamyka rodzaj jaskiń, na które natknęliśmy się. Niestety, mój błąd kosztował życie kilku osób. Gdybym sprawdził, czy podłoga tunelu jest twarda...
  
  "Chciałbym powiedzieć, że rozumiem, co czujesz, Davidzie, ale nie mam pojęcia. Mogę ci tylko zaoferować swoją pomoc i do diabła ze wszystkim innym.
  
  - Dziękuję, panno Otero. To wiele dla mnie znaczy. Zwłaszcza, że niektórzy członkowie ekspedycji wciąż obwiniają mnie o śmierć Stowe'a tylko dlatego, że cały czas się kłóciliśmy.
  
  - Mów mi Andrea, dobrze?
  
  'Z pewnością'. Archeolog nieśmiało poprawił okulary.
  
  Andrea zauważyła, że David prawie eksplodował ze stresu związanego z tym wszystkim. Zastanawiała się, czy go nie przytulić, ale było w nim coś, co sprawiało, że czuła się coraz bardziej nieswojo. To było tak, jakby obraz, na który patrzyłeś, nagle się rozjaśnił, odsłaniając zupełnie inny obraz.
  
  "Powiedz mi, Davidzie, czy myślisz, że ludzie, którzy zakopali Arkę, wiedzieli o tych jaskiniach?"
  
  'Nie wiem. Może w kanionie jest wejście, którego jeszcze nie znaleźliśmy, ponieważ jest pokryte skałami lub błotem, z czego korzystali, kiedy po raz pierwszy umieścili tam Arkę. Pewnie już byśmy to znaleźli, gdyby ta cholerna ekspedycja nie była prowadzona w tak szalony sposób, zmyślając wszystko na bieżąco. Zamiast tego zrobiliśmy coś, czego żaden archeolog nigdy nie powinien robić. Może poszukiwaczem skarbów, owszem, ale zdecydowanie nie tego mnie uczono.
  
  
  Andrea została nauczona robić zdjęcia i dokładnie to zrobiła. Wciąż walcząc z wirującą liną, lewą ręką sięgnęła ponad głową i chwyciła wystający kawałek skały, podczas gdy prawą ręką skierowała aparat na tył jaskini: wysoką, ale wąską przestrzeń z jeszcze mniejszym otworem na drugim końcu . Brian Hanley zainstalował generator i potężne latarnie, które teraz rzucają duże cienie profesora Forrestera i Davida Pappasa na szorstki kamienny mur. Za każdym razem, gdy któryś z nich się poruszył, małe ziarenka piasku spadały ze skały i płynęły w powietrzu. Jaskinia pachniała suchością i gryzącym zapachem, jak gliniana popielniczka zbyt długo pozostawiona w piekarniku. Profesor nadal kaszlał, chociaż miał respirator.
  
  Andrea zrobiła jeszcze kilka zdjęć, zanim Hanley i Tommy zmęczyli się czekaniem.
  
  "Puść kamień. Zabierzemy cię na dno.
  
  Andrea zrobiła, jak jej kazano, i minutę później znalazła się na twardym gruncie. Odpięła uprząż i lina wróciła do góry. Teraz kolej na Briana Hanleya.
  
  Andrea podeszła do Davida Pappasa, który próbował pomóc profesorowi usiąść. Starzec trząsł się, a jego czoło było mokre od potu.
  
  - Napij się mojej wody, profesorze - powiedział David, podając mu swoją butelkę.
  
  'Idiota! Pijesz to. To ty powinieneś iść do jaskini - powiedział profesor. Te słowa wywołały kolejny atak kaszlu. Zerwał maskę i wypluł na ziemię wielką kulę krwi. Mimo że głos miał uszkodzony przez chorobę , profesor mógł jeszcze rzucić ostrą zniewagę.
  
  David zawiesił butelkę na pasku i podszedł do Andrei.
  
  "Dziękujemy, że przyszedłeś nam pomóc. Po wypadku zostaliśmy tylko profesor i ja... A w jego stanie na niewiele się zda - dodał zniżając głos.
  
  "Gówno mojego kota wygląda lepiej".
  
  - On zamierza... no wiesz. Jedynym sposobem, w jaki mógł opóźnić to, co nieuniknione, był pierwszy samolot do Szwajcarii na leczenie.
  
  'O to mi chodziło.'
  
  "Z pyłem w tej jaskini..."
  
  - Może nie mogę oddychać, ale mam doskonały słuch - powiedział profesor, choć każde słowo kończyło się sapnięciem. - Przestań o mnie mówić i weź się do roboty. Nie umrę, dopóki nie zabierzesz stamtąd Arki, bezużyteczny idioto.
  
  Dawid wyglądał na wściekłego. Przez chwilę Andrea myślał, że odpowie, ale słowa zamarły mu na ustach.
  
  Jesteś w kompletnej dupie, prawda? Nienawidzisz go do szpiku kości, ale nie możesz mu się oprzeć... Nie tylko pokroił ci orzechy, ale kazał ci wznieść toast na śniadanie, pomyślała Andrea, współczując asystentowi.
  
  - Cóż, Davidzie, powiedz mi, co mam zrobić.
  
  'Chodź za mną'.
  
  Około dziesięciu stóp w głąb jaskini powierzchnia ściany nieznacznie się zmieniła. Gdyby nie tysiące watów oświetlających przestrzeń, Andrea prawdopodobnie by tego nie zauważyła. Zamiast nagiej litej skały znajdował się obszar, który wydawał się uformowany z kawałków kamienia ułożonych jeden na drugim.
  
  Cokolwiek to było, zostało stworzone przez człowieka.
  
  "Mój Boże, Dawid".
  
  "Nie rozumiem, jak udało im się zbudować tak solidną ścianę bez użycia zaprawy i nie mogąc pracować po drugiej stronie".
  
  - Może jest wyjście po drugiej stronie celi. Powiedziałeś, że miała być.
  
  - Być może masz rację, ale nie sądzę. Zrobiłem nowe odczyty magnetometru. Za tym głazem znajduje się niestabilny obszar, który ustaliliśmy na podstawie naszych wstępnych odczytów. W rzeczywistości Miedziany Zwój został znaleziony dokładnie w tym samym dole co ten.
  
  'Zbieg okoliczności?'
  
  'Wątpię'.
  
  David ukląkł i delikatnie dotknął ściany opuszkami palców. Kiedy znalazł najmniejszą szczelinę między kamieniami, próbował pociągnąć z całej siły.
  
  - Nie ma mowy - kontynuował. "Ten otwór w jaskini został celowo zatkany; iz jakiegoś powodu kamienie stały się jeszcze bardziej upakowane niż wtedy, gdy zostały tam po raz pierwszy umieszczone. Być może w ciągu dwóch tysięcy lat mur znalazł się pod presją. Prawie tak, jakby...
  
  'Jak co?'
  
  "To tak, jakby sam Bóg zapieczętował wejście. Nie śmiej się.'
  
  Ja się nie śmieję, pomyślał Andrea. Nic z tego nie jest śmieszne.
  
  - Czy nie możemy wyciągać kamieni pojedynczo?
  
  "Nie wiedząc, jak gruba jest ściana i co się za nią kryje".
  
  - A jak zamierzasz to zrobić?
  
  "Patrząc do środka".
  
  Cztery godziny później, z pomocą Briana Hanleya i Tommy'ego Eichberga, David Pappas zdołał wywiercić mały otwór w ścianie. Musieli zdemontować silnik dużej wiertarki - której jeszcze nie używali, ponieważ musieli tylko kopać ziemię i piasek - i opuszczać ją kawałek po kawałku do tunelu. Hanley zmontował dziwnie wyglądające urządzenie z wraku rozbitej minikoparki u wejścia do jaskini.
  
  "To jest recykling!" - powiedział Hanley, zadowolony ze swojego dzieła.
  
  Rezultat, oprócz tego, że był brzydki, nie był zbyt praktyczny. Potrzeba było całej czwórki, aby utrzymać go w miejscu, pchając z całej siły. Co gorsza, można było użyć tylko najmniejszych wierteł, aby uniknąć nadmiernych wibracji ścian. - Siedem stóp! - krzyknął Hanley, przekrzykując warkot silnika.
  
  David wsunął przez otwór kamerę światłowodową podłączoną do małego wizjera, ale kabel podłączony do kamery był za krótki i sztywny, a ziemia po drugiej stronie była pełna przeszkód.
  
  'Gówno! Nie będę w stanie zobaczyć czegoś takiego.
  
  Czując, że coś ją uderzyło, Andrea położyła dłoń na jej karku. Ktoś rzucił w nią małymi kamieniami. Odwróciła się.
  
  Forrester próbował zwrócić jej uwagę, ale nie mógł być słyszany przez hałas silnika. Pappas podszedł i nachylił ucho do starca.
  
  - To wszystko! - krzyknął David, jednocześnie podekscytowany i uszczęśliwiony. - Właśnie to zrobimy, profesorze. Brian, myślisz, że możesz trochę powiększyć dziurę? Powiedzmy, około trzech czwartych cala i jednej czwartej?
  
  - Nawet sobie z tego nie żartuj - powiedział Hanley, drapiąc się w tył głowy. "Nie mamy ani jednego małego wiertła".
  
  W grubych rękawiczkach wyciągnął ostatnie dymiące wiertła, które straciły swój kształt. Andrea przypomniała sobie, jak próbowała powiesić zdjęcie panoramy Manhattanu w pięknej ramie na ścianie nośnej w swoim mieszkaniu. Jej wiertło było mniej więcej tak przydatne jak patyk precla.
  
  "Frick prawdopodobnie wiedziałby, co robić" - powiedział ze smutkiem Brian, patrząc na róg, w którym zginął jego przyjaciel. "Miał dużo większe doświadczenie w tego typu rzeczach niż ja".
  
  Pappas nie odzywał się przez kilka minut. Inni prawie słyszeli jego myśli.
  
  "A co, jeśli pozwolę ci używać wierteł średniej wielkości?" w końcu powiedział.
  
  - Wtedy nie byłoby problemu. Mógłbym to zrobić w dwie godziny. Ale wibracje będą znacznie większe. Teren jest wyraźnie niestabilny... to duże ryzyko. Czy jesteś tego świadomy?'
  
  David roześmiał się, ale nie wesoło.
  
  "Pytasz mnie, czy zdaję sobie sprawę, że cztery tysiące ton skał może runąć, obracając w pył największy obiekt w historii świata?" Że zniszczy lata pracy i miliony dolarów inwestycji? Dlaczego poświęcenie pięciu osób byłoby bezcelowe?
  
  Gówno! Dziś jest on zupełnie inny. Jest tak samo... zarażony tym wszystkim jak profesor, pomyślała Andrea.
  
  - Tak, wiem, Brianie - dodał David. - I zamierzam podjąć to ryzyko.
  
  
  66
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Środa 19 lipca 2006 19:01
  
  
  Andrea zrobiła kolejne zdjęcie Pappasa klęczącego przed kamienną ścianą. Jego twarz była w cieniu, ale urządzenie, którego użył do patrzenia przez dziurę, było wyraźnie widoczne.
  
  Znacznie lepiej, Davidzie... To nie tak, że jesteś szczególnie przystojny, Andrea zauważyła cierpko. Za kilka godzin pożałuje tej myśli, ale w tym momencie nic nie było bliższe prawdy. Ten samochód był niesamowity.
  
  - Stowe nazywał to atakiem. Irytujący robot odkrywca terenu, ale nazywamy go Freddy.
  
  - Czy jest jakiś szczególny powód?
  
  - Tylko po to, żeby przelecieć Stowe'a. Był aroganckim palantem - odparł David. Andrea była zaskoczona gniewem okazywanym zwykle przez nieśmiałego archeologa.
  
  Freddie był zdalnie sterowanym mobilnym systemem kamer, którego można było używać w miejscach, w których dostęp ludzi byłby niebezpieczny. Został zaprojektowany przez Stowe'a Erlinga, który niestety nie będzie mógł być świadkiem debiutu swojego robota. Aby pokonywać przeszkody, takie jak skały, Freddie został wyposażony w gąsienice podobne do tych stosowanych w czołgach. Robot był również pod wodą do dziesięciu minut. Erling skopiował pomysł grupy archeologów pracujących w Bostonie i odtworzył go z pomocą kilku inżynierów z MIT, którzy pozwali go za pójście na tę misję z pierwszym prototypem, chociaż Erlingowi to już nie przeszkadzało.
  
  "Przełożymy go przez dziurę, żeby mieć pojęcie o wnętrzu groty" - powiedział David. "W ten sposób będziemy mogli dowiedzieć się, czy można bezpiecznie zniszczyć ścianę bez uszkadzania tego, co jest po drugiej stronie".
  
  "Jak robot może tam widzieć?"
  
  "Freddy jest wyposażony w noktowizory. Centralny mechanizm emituje wiązkę podczerwieni, którą może wykryć tylko soczewka. Zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale są wystarczające. Jedyne, na co musimy uważać, to żeby się nie zacięła ani nie przewróciła. Jeśli tak się stanie, jesteśmy skończeni.
  
  
  Kilka pierwszych kroków było całkiem łatwych. Początkowy etap, choć wąski, dał Freddy'emu wystarczająco dużo miejsca, by przemknąć się do jaskini. Przejście przez nierówny teren między ścianą a ziemią było nieco trudniejsze, gdyż był nierówny i pełen luźnych kamieni. Na szczęście gąsienicami robota można sterować niezależnie, co pozwala mu skręcać i pokonywać mniejsze przeszkody.
  
  "Sześćdziesiąt stopni w lewo", powiedział David, skupiając się na ekranie, na którym widział niewiele więcej niż pole skał w czerni i bieli. Tommy Eichberg obsługiwał instrumenty na prośbę Davida, ponieważ miał pewną rękę pomimo swojej pulchnej budowy. Każda gąsienica była kontrolowana przez małe kółko na pilocie podłączonym do Freddiego dwoma grubymi kablami, które zapewniały zasilanie i mogły być również użyte do ręcznego podniesienia maszyny, gdyby coś poszło nie tak.
  
  'Jesteśmy prawie na miejscu. O nie!'
  
  Ekran podskoczył, gdy robot prawie się przewrócił.
  
  'Gówno! Uważaj, Tommy! - krzyknął David.
  
  - Uspokój się, chłopcze. Te koła są bardziej wrażliwe niż łechtaczka zakonnicy. Przepraszam za wyrażenie, panienko - powiedział Tommy, zwracając się do Andrei. "Moje usta są prosto z Bronxu".
  
  'Nie martw się o to. Moje uszy są z Harlemu - powiedziała Andrea, zgadzając się z żartem.
  
  - Musisz trochę bardziej ustabilizować sytuację - powiedział David.
  
  'Próbuję!'
  
  Eichberg ostrożnie obrócił kierownicę, a robot zaczął pokonywać nierówną powierzchnię.
  
  - Masz pojęcie, jak daleko zaszedł Freddy? - zapytał Andrzej.
  
  "Około ośmiu stóp od ściany" - odpowiedział David, ocierając pot z czoła.Temperatura rosła z minuty na minutę dzięki generatorowi i intensywnemu oświetleniu.
  
  - A on... Zaczekaj!
  
  'Co?'
  
  - Chyba coś widziałem - powiedział Andrea.
  
  'Jesteś pewien? Nie jest łatwo odwrócić tę sprawę.
  
  "Tommy, proszę, idź w lewo".
  
  Eichberg spojrzał na Pappasa, który skinął głową. Obraz na ekranie zaczął się powoli poruszać, ukazując ciemny, zaokrąglony kontur.
  
  Cofnij się trochę.
  
  Pojawiły się dwa trójkąty z cienkimi wypustkami, jeden obok drugiego.
  
  Seria kwadratów zgrupowanych razem.
  
  - Trochę dalej. Jesteś zbyt blisko.
  
  Wreszcie geometria została przekształcona w coś rozpoznawalnego.
  
  'O mój Boże. To czaszka.
  
  Andrea spojrzała na Pappasa z satysfakcją.
  
  - Oto twoja odpowiedź: w ten sposób udało im się zapieczętować komorę od wewnątrz, Davidzie.
  
  Archeolog nie słuchał. Był skupiony na ekranie, mamrocząc, obejmując go dłońmi jak szalony wróżbita wpatrujący się w kryształową kulę. Kropla potu spłynęła z jego zatłuszczonego nosa i spadła na czaszkę w miejscu, gdzie powinien znajdować się policzek zmarłego.
  
  Jak łza, pomyślała Andrea.
  
  - Pospiesz się, Tommy! Obejdź go, a potem idź jeszcze trochę do przodu - powiedział Pappas. Jego głos brzmiał jeszcze bardziej napięty. - W lewo, Tommy!
  
  - Spokojnie, dzieciaku. Zróbmy to spokojnie. Myślę, że jest...
  
  - Pozwól mi to zrobić - powiedział David, chwytając za stery.
  
  'Co robisz?' - powiedział ze złością Eichberg. 'Gówno! Puścić.'
  
  Pappas i Eichberg walczyli przez kilka sekund, wybijając przy okazji kierownicę. Twarz Davida była jaskrawoczerwona, a Eichberg ciężko oddychał.
  
  'Bądź ostrożny!' Andrea wrzasnęła, wpatrując się w ekran. Obraz poruszył się gwałtownie.
  
  Nagle przestał się ruszać. Eichberg puścił kontrolki i David upadł do tyłu, raniąc sobie skroń, gdy uderzył w róg monitora. Ale w tym momencie bardziej martwiło go to, co właśnie zobaczył, niż rozcięcie na głowie.
  
  - Właśnie to chciałem ci powiedzieć, dzieciaku - powiedział Eichberg. - Grunt jest nierówny.
  
  'Gówno. Dlaczego nie odpuściłeś? Dawid krzyknął. "Samochód się przewrócił".
  
  - Po prostu się zamknij! - odkrzyknął Eichberg. - Spieszysz się.
  
  Andrea wrzasnęła na nich obu, żeby byli cicho.
  
  'Nie kłóćcie się! Nie zawiódł całkowicie. Spójrz.' Wskazała na ekran.
  
  Wciąż wściekli, dwaj mężczyźni podeszli do monitora. Brian Hanley, który wyszedł na zewnątrz po narzędzia i zjeżdżał po linie podczas krótkiej walki, również podszedł bliżej.
  
  "Myślę, że możemy to naprawić," powiedział, badając sytuację. "Jeśli wszyscy pociągniemy za kabel w tym samym czasie, prawdopodobnie uda nam się przywrócić robota na tory. Jeśli pociągniemy go zbyt delikatnie, wszyscy zrobimy, przeciągniemy go i utknie.
  
  "To nie zadziała", powiedział Pappas. "Pociągniemy za kabel".
  
  - Nie mamy nic do stracenia, jeśli spróbujemy, prawda?
  
  Ustawili się w jednej linii, trzymając obiema rękami kabel, jak najbliżej dziury. Hanley mocno naciągnął linkę.
  
  - Według moich obliczeń, pociągnij tak mocno, jak tylko potrafisz. Raz Dwa Trzy!'
  
  Cała czwórka jednocześnie pociągnęła za kabel. Nagle wydało im się to zbyt luźne w ich rękach.
  
  'Gówno. Wyłączyliśmy to.
  
  Hanley ciągnął linę, aż nadszedł koniec.
  
  'Masz rację. Gówno! Przepraszam, Pappas...
  
  Młody archeolog odwrócił się z irytacją, gotów pobić każdego i wszystko, co znajdzie się przed nim. Podniósł klucz i już miał uderzyć w monitor, być może w odwecie za skaleczenie, którego doznał dwie minuty wcześniej.
  
  Ale Andrea podeszła bliżej i wtedy zrozumiała.
  
  NIE.
  
  Nie mogę w to uwierzyć.
  
  Ponieważ nigdy tak naprawdę w to nie wierzyłem, prawda? Nigdy nie myślałem, że możesz istnieć.
  
  Transmisja z robota pozostała na ekranie. Kiedy pociągnęli za kabel, Freddie wyprostował się, zanim kabel się poluzował. W innej pozycji, bez czaszki blokującej drogę, obraz na ekranie pokazał przebłysk czegoś, czego Andrea początkowo nie mogła zrozumieć. Wtedy zdała sobie sprawę, że była to wiązka podczerwieni odbijająca się od metalowej powierzchni. Reporterowi wydawało się, że widzi postrzępioną krawędź czegoś, co wyglądało na ogromne pudło. Na górze wydawało jej się, że widzi postać, ale nie była pewna.
  
  Osobą, która była tego pewna, był Pappas, który patrzył na to jak zahipnotyzowany.
  
  - Jest tam, profesorze. Znalazłem to. Znalazłem to dla ciebie...
  
  Andrea odwróciła się do profesora i bez zastanowienia zrobiła zdjęcie. Próbowała uzyskać jego pierwszą reakcję, jakakolwiek była - zdziwienie, radość, ukoronowanie jego długich poszukiwań, poświęcenia i emocjonalnej izolacji. Wzięła trzy strzały, zanim faktycznie spojrzała na starca.
  
  Jego oczy nie wyrażały żadnego wyrazu, a z ust spływała mu tylko strużka krwi, spływająca po brodzie.
  
  Brian podbiegł do niego.
  
  'Gówno! Musimy go stąd zabrać. On nie oddycha.
  
  
  67
  
  
  
  DOLNA STRONA WSCHODNIA
  
  NOWY JORK
  
  
  grudzień 1943 r
  
  
  Yudel był tak głodny, że ledwo czuł resztę ciała. Wiedział tylko, że błąka się po ulicach Manhattanu, szukając schronienia w zaułkach i zaułkach, nigdy nie pozostając długo w jednym miejscu. Zawsze był dźwięk, światło lub głos, który go przerażał, a on uciekał, ściskając podarte ubranie na zmianę, które było jedyną rzeczą, jaką miał. Z wyjątkiem pobytu w Stambule, jedyne domy, jakie znał, to kryjówka, w której mieszkał z rodziną i ładownia statku. Dla chłopca chaos, hałas i jasne światła Nowego Jorku były częścią budzącej grozę dżungli, która była pełna niebezpieczeństw. Pił z publicznych fontann. W pewnym momencie pijany żebrak złapał przechodzącego chłopca za nogę. Później policjant zawołał go zza rogu. Jego kształt przypominał Yudelowi potwora z latarką, który ich szukał, gdy ukrywali się pod schodami w domu sędziego Ratha. Pobiegł się ukryć.
  
  Słońce zachodziło po południu trzeciego dnia jego pobytu w Nowym Jorku, kiedy wyczerpany chłopiec upadł na stertę śmieci w brudnej uliczce przy Broome Street. Nad nim pomieszczenia mieszkalne wypełniał brzęk garnków i patelni, kłótnie, spotkania seksualne, życie. Yudel musiał na kilka chwil stracić przytomność. Kiedy się ocknął, coś pełzało po jego twarzy. Wiedział, co to było, jeszcze zanim otworzył oczy. Szczur nie zwracał na niego uwagi. Dotarł do przewróconego kosza na śmieci, z którego wyczuł zapach suchego chleba. To był duży kawałek, zbyt duży, by go unieść, więc szczur zjadł go łapczywie.
  
  Yudel podczołgał się do kosza na śmieci i chwycił go, a jego palce drżały z głodu. Rzucił nim w szczura i chybił. Szczur zerknął na niego przelotnie, po czym wrócił do przeżuwania chleba. Chłopiec chwycił złamaną rączkę parasola i zagroził nim szczurowi, który w końcu uciekł w poszukiwaniu łatwiejszego sposobu zaspokojenia głodu.
  
  Chłopiec chwycił kawałek czerstwego chleba. Chciwie otworzył usta, ale zaraz je zamknął i położył chleb na kolanach. Wyciągnął brudną szmatę z zawiniątka, nakrył głowę i pobłogosławił Pana za dar chleba.
  
  "Baruch Atah Adonai, Eloheinu Melech ha-olam, ha motzi lehem min ha-aretz". 10
  
  Chwilę wcześniej w alejce otworzyły się drzwi. Stary rabin, niezauważony przez Judela, był świadkiem walki chłopca ze szczurem. Kiedy usłyszał błogosławieństwo chleba z ust głodującego dziecka, łza spłynęła mu po policzku. Nigdy nie widział czegoś podobnego. W tej wierze nie było rozpaczy ani wątpliwości.
  
  Rabin długo patrzył na dziecko. Jego synagoga była bardzo biedna i z trudem mógł znaleźć dość pieniędzy, aby ją utrzymać. Z tego powodu nawet on nie zrozumiał swojej decyzji.
  
  Po zjedzeniu chleba Yudel natychmiast zasnął wśród gnijących śmieci. Nie obudził się, dopóki nie poczuł, że rabin ostrożnie podnosi go i niesie do synagogi.
  
  Stary piec utrzyma chłód jeszcze przez kilka nocy. Zobaczmy więc, pomyślał rabin.
  
  Zdejmując brudne ubranie chłopca i przykrywając go jedynym kocem, rabin znalazł niebiesko-zieloną kartę, którą funkcjonariusze dali Yudelowi na Ellis Island. Na karcie chłopiec został zidentyfikowany jako Raymond Kane z rodziną na Manhattanie. Znalazł też kopertę, na której było napisane po hebrajsku:
  
  Dla mojego syna, Yudela Cohena
  
  Nie będzie czytana aż do waszej bar micwy w listopadzie 1951 roku
  
  
  Rabin otworzył kopertę, mając nadzieję, że to da mu wskazówkę co do tożsamości chłopca. To, co przeczytał, zszokowało go i zdezorientowało, ale utwierdziło go w przekonaniu, że Wszechmocny skierował chłopca do jego drzwi.
  
  Na zewnątrz zaczął mocno padać śnieg.
  
  
  68
  
  
  
  List od Josepha Cohena do jego syna Yudela
  
  Żyła,
  
  Wtorek 9 lutego 1943 r
  
  Drogi Yudelu,
  
  Piszę te pospieszne wiersze w nadziei, że przywiązanie, jakim Cię darzymy, wypełni częściowo pustkę pozostawioną przez pilność i brak doświadczenia Twojego korespondenta. Nigdy nie okazywałem zbyt wiele emocji, twoja matka doskonale o tym wie. Odkąd się urodziłeś, wymuszona bliskość przestrzeni, w której byliśmy uwięzieni, gryzła moje serce. Smutno mi, że nigdy nie widziałem, jak bawisz się w słońcu i nigdy nie zobaczę. Odwieczny wykuł nas w piecu prób, które okazały się dla nas zbyt trudne do zniesienia. To do ciebie należy zrobienie tego, czego my nie mogliśmy zrobić.
  
  Za kilka minut pójdziemy szukać twojego brata i już nie wrócimy. Twoja matka nie słucha rozsądku, a ja nie mogę pozwolić, żeby poszła tam sama. Zdaję sobie sprawę, że idę ku pewnej śmierci. Kiedy będziesz czytać ten list, będziesz miał trzynaście lat. Zadasz sobie pytanie, jakie szaleństwo skłoniło twoich rodziców do pójścia prosto w ramiona wroga. Częściowym celem tego listu jest dla mnie zrozumienie odpowiedzi na to pytanie. Kiedy dorośniesz, będziesz wiedział, że są pewne rzeczy, które musimy zrobić, nawet jeśli wiemy, że wyniki mogą być przeciwko nam.
  
  Czas ucieka, ale mam ci coś bardzo ważnego do powiedzenia. Od wieków opiekunami świętego obiektu są członkowie naszej rodziny. To jest świeca, która była obecna przy twoich narodzinach. Niefortunnym zbiegiem okoliczności jest to jedyna rzecz, która ma jakąkolwiek wartość, dlatego twoja matka zmusza mnie do zaryzykowania, by ocalić twojego brata. Będzie to równie bezsensowna ofiara, jak nasze własne życie. Ale nie mam nic przeciwko. Nie zrobiłbym tego, gdybyś nie został w tyle. Wierzę w Ciebie. Chciałbym ci wyjaśnić, dlaczego ta świeca jest tak ważna, ale prawda jest taka, że nie wiem. Wiem tylko, że moją misją było zapewnienie mu bezpieczeństwa, misja przekazywana z ojca na syna przez pokolenia i misja, w której zawiodłam, tak jak zawiodłam w wielu aspektach mojego życia.
  
  Znajdź świecę, Yudel. Zabierzemy to do lekarza, który leczy twojego brata w szpitalu dziecięcym Am Spiegelgrund. Jeśli to choć trochę pomoże kupić bratu wolność, to możecie razem jej szukać. Jeśli nie, modlę się do Wszechmocnego, aby zapewnił ci bezpieczeństwo i aby do czasu, gdy to czytasz, wojna wreszcie się skończyła.
  
  Jest coś jeszcze. Bardzo niewiele pozostało z wielkiego dziedzictwa, które było przeznaczone dla ciebie i Elana. Fabryki należące do naszej rodziny są w rękach nazistów. Konta bankowe, które mieliśmy w Austrii, również zostały skonfiskowane. Nasze mieszkania spłonęły podczas Nocy Kryształowej. Ale na szczęście możemy ci coś zostawić. Zawsze trzymaliśmy rodzinny fundusz ratunkowy w banku w Szwajcarii. Uzupełnialiśmy go stopniowo, wyjeżdżając co dwa, trzy miesiące, nawet jeśli mieliśmy ze sobą tylko kilkaset franków szwajcarskich. Twoja mama i ja lubiliśmy nasze małe wycieczki i często zatrzymywaliśmy się tam na weekendy. To nie jest majątek, około pięćdziesięciu tysięcy marek, ale pomoże ci w nauce i rozpoczęciu pracy, gdziekolwiek jesteś. Pieniądze są przelewane na numerowane konto w Credit Suisse, numer 336923348927R, na moje nazwisko. Kierownik banku poprosi o hasło. To jest Perpignan.
  
  To wszystko. Codziennie módlcie się i nie odrzucajcie światła Tory. Zawsze szanuj swój dom i swoich ludzi.
  
  Błogosławiony niech będzie Wiekuisty, który jest naszym jedynym Bogiem, Uniwersalną Obecnością, Prawdziwym Sędzią. On rozkazuje mi, a ja rozkazuję tobie. Niech cię chroni!
  
  Twój ojciec,
  
  Józef Kohen
  
  
  69
  
  
  
  HAKAN
  
  Powstrzymywał się tak długo, że kiedy w końcu go znaleźli, jedyne, co czuł, to strach. Potem strach zmienił się w ulgę, ulgę, że w końcu udało mu się pozbyć tej okropnej maski.
  
  Miało to nastąpić następnego dnia, rano. Wszyscy będą jedli śniadanie w namiocie jadalnym. Nikt by niczego nie podejrzewał.
  
  Dziesięć minut temu wczołgał się pod platformę namiotu jadalnego i rozbił go. To było proste urządzenie, ale bardzo potężne, doskonale zamaskowane. Byliby ponad tym bez żadnych podejrzeń. Minutę później musieli tłumaczyć się przed Allahem.
  
  Nie był pewien, czy powinien dać sygnał po eksplozji. Przyjdą bracia i zmiażdżą aroganckich żołnierzyków. Ci, którzy przeżyli, oczywiście.
  
  Postanowił poczekać jeszcze kilka godzin. Dawał im czas na dokończenie pracy. Bez opcji, bez wyjścia.
  
  Pamiętaj o Buszmenach, pomyślał. Małpa znalazła wodę, ale jeszcze jej nie przyniosła...
  
  
  70
  
  
  
  WIEŻA KAINA
  
  NOWY JORK
  
  
  Środa 19 lipca 2006 23:22.
  
  
  "Ty też, kolego," powiedział chudy, blond hydraulik. "Nie obchodzi mnie to. Zarabiam niezależnie od tego, czy pracuję, czy nie."
  
  - Amen - zgodził się pulchny hydraulik z kucykiem. Pomarańczowy mundur przylegał do niego tak ciasno, że wyglądał, jakby miał zaraz pęknąć od tyłu.
  
  "Może tak będzie lepiej," powiedział strażnik, zgadzając się z nimi. "Przyjdź jutro i to wszystko. Nie komplikuj mi kurwa życia. Dwóch moich ludzi jest chorych i nie mogę wyznaczyć nikogo do opieki nad wami dwoma . : bez opiekunki nie ma personelu zewnętrznego po ósmej wieczorem.
  
  "Nie masz pojęcia, jak bardzo jesteśmy wdzięczni," powiedział blondyn. "Przy odrobinie szczęścia następna zmiana powinna zająć się tym problemem. Nie mam ochoty naprawiać pękniętych rur."
  
  'Co? Czekaj, czekaj - powiedział strażnik. - O czym ty mówisz, pęknięte rury?
  
  'Tylko to. Nie udało się im. To samo stało się w Saatchi i Saatchi. Kto zajmował się tą sprawą, Benny?
  
  - Myślę, że to był Louis Pigtails - powiedział gruby.
  
  "Wspaniały facet Louis. Boże błogosław mu.'
  
  "Amen na to. Do zobaczenia później, sierżancie. Dobranoc.'
  
  - Nie powinniśmy pojechać do Spinato, kolego?
  
  "Czy niedźwiedzie srają w lesie?"
  
  Dwaj hydraulicy zebrali swój sprzęt i skierowali się do drzwi.
  
  - Czekaj - powiedział strażnik, z każdą minutą coraz bardziej zaniepokojony. - Co się stało z Louiem Pigtailsem?
  
  - Wiesz, miał taką awarię. Pewnej nocy nie mógł wejść do budynku z powodu alarmu czy czegoś takiego. Więc rury kanalizacyjne dostały ciśnienia i zaczęły pękać, i wiesz, wszędzie było gówno, kurwa, wszędzie.
  
  "Tak... jak pieprzony Wietnam".
  
  "Stary, nigdy nie postawiłeś stopy w Wietnamie, prawda? Był tam mój ojciec.
  
  "Twój ojciec spędził lata siedemdziesiąte naćpany".
  
  - Chodzi o to, że Louie z warkoczykami to teraz Łysy Louie. Pomyśl, jak gówniana była ta scena. Mam nadzieję, że nie ma tam nic cennego, bo jutro wszystko będzie gównianie brązowe.
  
  Strażnik spojrzał na centralny monitor w holu. Oświetlenie awaryjne w pokoju 328E ciągle migało na żółto, wskazując, że wystąpił problem z rurami wodociągowymi lub gazowymi. Budynek był tak sprytny, że mógł ci powiedzieć, kiedy rozwiązały ci się sznurowadła.
  
  Sprawdził w książce telefonicznej lokalizację 328E. Kiedy zdał sobie sprawę, gdzie to jest, zbladł.
  
  - Cholera, to sala konferencyjna na trzydziestym ósmym piętrze.
  
  - Zły interes, co, kolego? - powiedział gruby hydraulik. "Jestem pewien, że jest tam pełno skórzanych mebli i Van Gongów".
  
  "Wang Gong? Co do cholery! Nie masz w ogóle kultury. To jest Van Gogh. Bóg. Wiesz, że.'
  
  - Wiem, kim on jest. Włoski artysta.
  
  "Van Gogh był Niemcem, a ty jesteś kretynem. Rozdzielmy się i chodźmy do Spinato, zanim zamkną. Umieram z głodu.
  
  Strażnik, który był miłośnikiem sztuki, nie zadał sobie trudu, aby stwierdzić, że Van Gogh jest w rzeczywistości Holendrem, ponieważ w tym momencie przypomniał sobie, że w sali konferencyjnej rzeczywiście wisiał obraz Zanna.
  
  "Chłopaki, chwileczkę" - powiedział wychodząc zza recepcji i biegnąc za hydraulikami. "Porozmawiajmy o tym..."
  
  
  Orville opadł na krzesło prezydenckie w sali konferencyjnej, krzesło, którego właściciel prawie nigdy nie używał. Pomyślał, że mógłby się tam zdrzemnąć, otoczony tymi wszystkimi mahoniowymi panelami. Gdy tylko otrząsnął się z przypływu adrenaliny spowodowanego występem przed ochroniarzem budynku, znów ogarnęło go zmęczenie i ból w ramionach.
  
  "Cholera, myślałem, że nigdy nie odejdzie".
  
  - Świetnie się spisałeś, przekonując tego faceta, Orville. Gratulacje - powiedział Albert, wyciągając górną półkę swojej skrzynki z narzędziami, z której wyjął notatnik.
  
  "Dostanie się tutaj jest dość łatwą procedurą" powiedział Orville, naciągając wielkie rękawiczki zakrywające jego zabandażowane dłonie. "Dobrze, że mogłeś wprowadzić dla mnie kod."
  
  'Zaczynajmy. Myślę, że mamy około pół godziny, zanim postanowią wysłać kogoś, żeby nas sprawdził. W tym momencie, jeśli nie uda nam się dostać do środka, będziemy mieli jeszcze jakieś pięć minut, zanim do nas dotrą. Pokaż mi drogę, Orville.
  
  Pierwszy panel był prosty. System został zaprogramowany tak, aby rozpoznawał tylko odciski dłoni Raymonda Kane'a i Jacoba Russella. Ale miał błąd, który jest wspólny dla wszystkich systemów, które opierają się na kodzie elektronicznym, który wykorzystuje wiele informacji. A cały odcisk dłoni to oczywiście cała masa informacji. Zdaniem eksperta kod był łatwy do wykrycia w pamięci systemu.
  
  "Bim-bam, oto pierwszy" - powiedział Albert, zamykając laptopa, gdy na czarnym ekranie zapaliło się pomarańczowe światełko i ciężkie drzwi otworzyły się z szumem.
  
  - Albercie... Zorientują się, że coś jest nie tak - powiedział Orville, wskazując obszar wokół płyty, w którym ksiądz użył śrubokręta, aby otworzyć pokrywę i dostać się do obwodów systemu. Drewno było teraz popękane i rozbity.
  
  "Liczę na to".
  
  'Żartujesz'.
  
  Zaufaj mi, dobrze? - rzekł ksiądz, sięgając do kieszeni.
  
  Zadzwonił telefon komórkowy.
  
  "Czy uważasz, że to dobry pomysł, aby odebrać telefon w tej chwili?" - zapytał Orville.
  
  "Zgadzam się" - powiedział ksiądz. "Cześć, Anthony. Jesteśmy w środku. Zadzwoń do mnie za dwadzieścia minut". Rozłączył się.
  
  Orville pchnął drzwi i weszli do wąskiego, wyłożonego wykładziną korytarza, który prowadził do prywatnej windy Kine'a.
  
  "Zastanawiam się, przez jaką traumę musi przejść człowiek, żeby zamknąć się za tyloma ścianami" - powiedział Albert.
  
  
  71
  
  
  
  Plik MP3 pobrany przez jordańską policję pustynną z cyfrowego rejestratora Andrei Otero po katastrofie wyprawy Mojżesza
  
  PYTANIE: Chcę podziękować za poświęcony czas i cierpliwość, panie Kane. Okazuje się to bardzo trudnym zadaniem. Naprawdę doceniam to, jak podzieliłeś się najbardziej bolesnymi szczegółami swojego życia, takimi jak ucieczka przed nazistami i przyjazd do Stanów Zjednoczonych. Te incydenty dodają prawdziwej ludzkiej głębi twojej publicznej osobowości.
  
  
  ODPOWIEDŹ: Moja droga młoda damo, to nie jest tak, że owijasz w bawełnę, zanim zapytasz mnie, co chcesz wiedzieć.
  
  
  P: Świetnie, wydaje się, że wszyscy udzielają mi rad, jak mam wykonywać swoją pracę.
  
  
  O: Przepraszam. Proszę kontynuuj.
  
  
  Pytanie: Panie Kane, rozumiem, że Pana choroba, Pana agorafobia, była spowodowana bolesnymi wydarzeniami z Pana dzieciństwa.
  
  
  Odp .: W to wierzą lekarze.
  
  
  Pytanie: Kontynuujmy w porządku chronologicznym, chociaż być może będziemy musieli wprowadzić pewne poprawki, kiedy wywiad będzie transmitowany w radiu. Mieszkałeś z rabinem Menachemem Ben Szlomo, dopóki nie osiągnąłeś pełnoletności.
  
  
  O: Zgadza się. Rabin był dla mnie jak ojciec. Karmił mnie, nawet jeśli musiał głodować. Nadał cel mojemu życiu, abym mogła znaleźć w sobie siłę do pokonania swoich lęków. Minęło ponad cztery lata, zanim mogłem wyjść na zewnątrz i wchodzić w interakcje z innymi ludźmi.
  
  
  Pytanie: To było prawdziwe osiągnięcie. Dziecko, które nie potrafiło nawet spojrzeć drugiej osobie w oczy bez ataku paniki, stało się jednym z największych inżynierów na świecie...
  
  
  Odp.: Stało się to tylko dzięki miłości i wierze rabina Ben Szlomo. Dziękuję Wszechmiłosiernemu za to, że wydał mnie w ręce tak wielkiego człowieka.
  
  
  P: Potem zostałeś multimilionerem, aw końcu filantropem.
  
  
  O: Wolę nie omawiać ostatniego punktu. Niezbyt dobrze mi się rozmawia o mojej pracy charytatywnej. Zawsze mam wrażenie, że to nigdy nie wystarczy.
  
  
  P: Wróćmy do ostatniego pytania. Kiedy zdałeś sobie sprawę, że możesz prowadzić normalne życie?
  
  
  Nigdy. Całe życie walczyłem z tą chorobą, moja droga. Są dobre i złe dni.
  
  
  Pytanie: Prowadzisz firmę żelazną ręką i jest to jedna z 50 najlepszych firm z 500 listy Fortune. Myślę, że można powiedzieć, że było więcej dobrych dni niż złych. Ty też wyszłaś za mąż i miałaś syna.
  
  
  A: Zgadza się, ale wolałbym nie mówić o moim życiu prywatnym.
  
  
  Pytanie: Twoja żona wyjechała i zamieszkała w Izraelu. Ona jest artystką.
  
  
  Odp .: Namalowała bardzo piękne obrazy, zapewniam cię.
  
  Pytanie: A co z Izaakiem?
  
  
  O: On... był świetny. Coś specjalnego.
  
  
  Pytanie: Panie Kane, mogę sobie wyobrazić, jak trudno jest panu mówić o swoim synu, ale to jest ważny punkt i chcę go kontynuować. Zwłaszcza widząc wyraz twojej twarzy. Widać, że bardzo go kochałeś.
  
  
  Odp.: Czy wiesz, jak umarł?
  
  
  Pytanie: Wiem, że był jedną z ofiar ataku na Bliźniacze Wieże. I w wyniku... czternastu, prawie piętnastu godzin wywiadów rozumiem, że jego śmierć spowodowała powrót Twojej choroby.
  
  
  Odp .: Poproszę Jacoba, żeby teraz wszedł. Chcę, żebyś odszedł.
  
  
  Pytanie: Panie Kane, myślę, że w głębi duszy naprawdę chce pan o tym porozmawiać; potrzebujesz. Nie mam zamiaru bombardować cię tanią psychologią. Ale rób to, co uważasz za najlepsze.
  
  
  O: Wyłącz magnetofon, młoda damo. chcę myśleć.
  
  
  Pytanie: Panie Kane, dziękuję za kontynuację wywiadu. Kiedy będziesz gotowy...
  
  
  A: Isaac był dla mnie wszystkim. Był wysoki, szczupły i bardzo przystojny. Spójrz na jego zdjęcie.
  
  
  P: Ma ładny uśmiech.
  
  
  Odp.: Myślę, że ci się spodoba. W rzeczywistości był bardzo podobny do ciebie. Wolał prosić o przebaczenie niż pozwolenie. Miał moc i energię reaktora jądrowego. A wszystko, co osiągnął, osiągnął sam.
  
  
  Q: Z całym szacunkiem, trudno przyjąć takie stwierdzenie o osobie, która urodziła się, by dziedziczyć taki majątek.
  
  
  Odp.: Co powinien powiedzieć ojciec? Wszechmogący powiedział prorokowi Dawidowi, że "będzie Jego synem na wieki". Po takim pokazie miłości, moje słowa... Ale widzę, że próbujesz mnie tylko sprowokować.
  
  
  B: Wybacz mi.
  
  
  Odp.: Izaak miał wiele wad, ale wybranie łatwej ścieżki nie było jedną z nich. Nigdy nie martwił się, że postąpi wbrew moim życzeniom. Poszedł na studia do Oksfordu, uniwersytetu, do którego nie wniosłem żadnego wkładu.
  
  
  Pytanie: I tam spotkał pana Russella, czy to prawda?
  
  
  Odp.: Studiowali razem makroekonomię, a kiedy Jacob skończył studia, Isaac mi go polecił. Z czasem Jakub stał się moją prawą ręką.
  
  
  Pytanie: Stanowisko, które chciałbyś zobaczyć Izaaka.
  
  
  O: I którego nigdy by nie zaakceptował. Kiedy był bardzo młody... [powściągliwy szloch]
  
  
  Pytanie: Teraz kontynuujemy wywiad.
  
  O: Dzięki. Wybacz mi, że byłem emocjonalny na to wspomnienie. Był tylko dzieckiem, nie starszym niż jedenaście lat. Pewnego dnia wrócił do domu z psem, którego znalazł na ulicy. Bardzo się zdenerwowałem. Nie lubię zwierząt. Lubisz psy, moja droga?
  
  
  P: Świetna sprawa.
  
  
  A: Cóż, w takim razie powinieneś był to zobaczyć. To był brzydki kundel, brudny, a ona miała tylko trzy nogi. Wyglądało, jakby leżało na ulicach od lat. Jedyną rozsądną rzeczą, jaką można zrobić z takim zwierzęciem, jest zabranie go do weterynarza i położenie kresu jego cierpieniom. Powiedziałam to Izaakowi. Spojrzał na mnie i powiedział: "Ty też zostałeś złapany na ulicy, ojcze. Czy uważasz, że rabin powinien był położyć kres twoim cierpieniom?
  
  Pytanie: O!
  
  
  Odp.: Poczułam wewnętrzny szok spowodowany zarówno strachem, jak i dumą. To dziecko było moim synem! Dałem mu pozwolenie na zatrzymanie psa, jeśli weźmie za to odpowiedzialność. I zrobił. Stwór żył jeszcze cztery lata.
  
  
  P: Wydaje mi się, że rozumiem, co powiedziałeś wcześniej.
  
  
  A: Nawet kiedy był chłopcem, mój syn wiedział, że nie chce żyć w moim cieniu. Ostatniego dnia poszedł na rozmowę o pracę w Cantor Fitzgerald. Był na 104 piętrze Wieży Północnej.
  
  
  Pytanie: Chcesz zostać na chwilę?
  
  
  O: Nichtgedeiget. Nic mi nie jest, kochanie. Isaac zadzwonił do mnie we wtorek rano. Oglądałem, co się dzieje w CNN. Nie rozmawiałem z nim przez cały weekend, więc nie przyszło mi do głowy, że może tam być.
  
  
  Pytanie: Napij się wody, proszę.
  
  
  Odp.: Odebrałem telefon. Powiedział: "Tato, jestem w World Trade Center. Nastąpił wybuch. Jestem bardzo przestraszony.' Budzę się. Byłem zszokowany. Chyba na niego nakrzyczałem. Nie pamiętam, co powiedziałem. Powiedział mi: "Próbowałem się z tobą skontaktować przez dziesięć minut. Sieć musi być przeciążona. Kocham Cię tato'. Powiedziałem mu, żeby zachował spokój, że wezwę władze. Wyciągniemy go stamtąd. - Nie możemy zejść po schodach, tato. Podłoga pod nami się zawaliła, a ogień rozprzestrzenia się po całym budynku. Jest bardzo gorąco. Chcę..." I na tym się skończyło. Miał dwadzieścia cztery lata. [Długa pauza.] Wpatruję się w telefon, gładząc go opuszkami palców. nie zrozumiałem. Połączenie zostało przerwane. Myślę, że w tym momencie nastąpiło zwarcie w moim mózgu. Reszta dnia została całkowicie wymazana z mojej pamięci.
  
  
  Pytanie: Czy nauczyłeś się czegoś jeszcze?
  
  
  Odp.: Chciałbym, żeby tak było. Następnego dnia otworzyłem gazety w poszukiwaniu wiadomości o ocalałych. Wtedy zobaczyłam jego zdjęcie. Był tam, w powietrzu, wolny. On skoczył.
  
  
  Pytanie: O mój Boże. Przepraszam, panie Kane.
  
  Odp.: Nie jestem taki. Płomienie i upał musiały być nie do zniesienia. Znalazł siłę, by wybić szyby i wybrać swój los. Być może jego przeznaczeniem było umrzeć tego dnia, ale nikt nie zamierzał mu powiedzieć, w jaki sposób. Zaakceptował swój los jako człowieka. Umarł silny, latający, mistrz dziesięciu sekund, które spędził w powietrzu. Plany, które miałem dla niego przez te wszystkie lata, dobiegły końca.
  
  
  B: Mój Boże, to jest straszne.
  
  
  O: To wszystko byłoby dla niego. To wszystko.
  
  
  72
  
  
  
  WIEŻA KAINA
  
  NOWY JORK
  
  
  Środa 19 lipca 2006 23:39
  
  
  - Jesteś pewien, że nic nie pamiętasz?
  
  'Mówię ci. Kazał mi się odwrócić, a potem wystukał kilka cyfr.
  
  - Tak dalej być nie może. Do ukończenia pozostało jeszcze około sześćdziesięciu procent kombinacji. Musisz mi coś dać. Wszystko.'
  
  Byli obok drzwi windy. Ta grupa dyskusyjna była z pewnością bardziej złożona niż poprzednia. W przeciwieństwie do panelu sterowanego odciskiem dłoni, była to prosta klawiatura numeryczna podobna do bankomatu i prawie niemożliwe było wyodrębnienie krótkiej sekwencji numerycznej z dużej ilości pamięci. Aby otworzyć drzwi windy, Albert podłączył długi, gruby kabel do panelu wejściowego, zamierzając złamać kod prostą, ale brutalną metodą. W najszerszym znaczeniu polegało to na zmuszaniu komputera do wypróbowania każdej możliwej kombinacji, od wszystkich zer do wszystkich dziewiątek, co mogło zająć dość dużo czasu.
  
  "Mamy trzy minuty, aby wejść do tej windy. Komputer zajmie co najmniej kolejne sześć minut, aby przeskanować dwudziestocyfrową sekwencję. To znaczy, o ile w międzyczasie się nie zawiesi, ponieważ przełączyłem całe zasilanie procesora na program deszyfrujący.
  
  Wentylator w laptopie hałasował jak sto pszczół uwięzionych w pudełku po butach.
  
  Orville próbował sobie przypomnieć. Odwrócił się twarzą do ściany i spojrzał na zegarek. Nie minęło więcej niż trzy sekundy.
  
  - Ograniczę się do dziesięciu cyfr - powiedział Albert.
  
  'Jesteś pewien?' - powiedział Orville, odwracając się.
  
  'Absolutnie. Chyba nie mamy innego wyjścia.
  
  'Jak długo to zajmie?'
  
  - Cztery minuty - powiedział Albert, nerwowo drapiąc się po brodzie. - Miejmy nadzieję, że to nie ostatnia kombinacja, którą próbuje, bo słyszę, jak nadchodzą.
  
  Na drugim końcu korytarza ktoś walił w drzwi.
  
  
  73
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek, 20 lipca 6:39 rano.
  
  
  Po raz pierwszy, odkąd osiem dni wcześniej dotarli do Kanionu Szponu, świt zastał większość członków ekspedycji we śnie. Pięciu z nich, pod sześciometrową warstwą piasku i skał, już nigdy się nie obudzi.
  
  Inni drżeli w porannym chłodzie pod kocami kamuflażowymi. Wpatrywali się tam, gdzie powinien znajdować się horyzont, i czekali, aż wzejdzie słońce, zamieniając zimne powietrze w piekło na najgorętszy dzień jordańskiego lata od czterdziestu pięciu lat. Od czasu do czasu kiwali głowami z troską i to samo w sobie ich przerażało. Dla każdego żołnierza nocna straż jest najcięższa; a dla kogoś z krwią na rękach jest to czas, kiedy duchy tych, których zabił, mogą szeptać mu do ucha.
  
  W połowie drogi między piątką spoczywającą pod ziemią a trójką strzegącą urwiska piętnaście osób przewróciło się w śpiworach; może przegapili dźwięk klaksonu, którym profesor Forrester wyciągał ich z łóżek przed świtem. Słońce wzeszło o 5:33 rano i zostało powitane ciszą.
  
  Około 6:15 rano, mniej więcej w tym samym czasie, gdy Orville Watson i ojciec Albert weszli do holu Kine Tower, pierwszym członkiem ekspedycji, który opamiętał się, był szef kuchni Nuri Zayit. Kopnął swoją asystentkę Rani i wyszedł na zewnątrz. Gdy tylko dotarł do namiotu jadalnego, zaczął robić kawę rozpuszczalną z mleka skondensowanego zamiast wody. Zostało niewiele skrzynek mleka i soków, bo ludzie je pili, żeby uzupełnić brak wody, a owoców nie było, więc szef kuchni mógł tylko robić omlety i jajecznicę. Stary niemowa włożył w posiłek całą swoją energię i garść resztek pietruszki, komunikując się, jak zawsze, swoimi umiejętnościami kulinarnymi.
  
  W namiocie ambulatoryjnym Harel uwolniła się z uścisku Andrei i udała się do profesora Forestera. Starzec był podłączony do butli z tlenem, ale jego stan tylko się pogorszył. Lekarz wątpił, czy wytrzyma znacznie dłużej niż tamtej nocy. Kręcąc głową, by odpędzić tę myśl, wróciła, by obudzić Andreę pocałunkiem. Podczas gdy pieścili się i rozmawiali, oboje zaczęli zdawać sobie sprawę, że się zakochują. W końcu ubrali się i poszli do jadalni na śniadanie.
  
  Fowler, który teraz dzielił namiot tylko z Pappasem, rozpoczął dzień wbrew rozsądkowi i popełnił błąd. Myśląc, że wszyscy w namiocie żołnierzy śpią, wymknął się i zadzwonił do Alberta przez telefon satelitarny. Młody ksiądz odebrał i niecierpliwie poprosił go, by oddzwonił za dwadzieścia minut. Fowler odłożył słuchawkę, zadowolony, że rozmowa trwała tak krótko, ale martwił się, że tak szybko będzie musiał ponownie spróbować szczęścia.
  
  Jeśli chodzi o Davida Pappasa, obudził się krótko przed wpół do szóstej i poszedł odwiedzić profesora Forrestera, mając nadzieję, że będzie lepiej, ale także mając nadzieję, że pozbędzie się poczucia winy, które czuł z powodu snu zeszłej nocy, w którym był jedynym żyjącym archeologiem kiedy Arka wreszcie ujrzała światło dzienne.
  
  W namiocie żołnierskim Marla Jackson ze swojego materaca osłaniała plecy swojego dowódcy i kochanka - nigdy nie spali razem, gdy byli na misji, ale od czasu do czasu potajemnie jechali razem na "wywiad". Zastanawiała się, o czym myśli Południowoafrykańczyk.
  
  Dekker był jednym z tych, którym świt przynosił oddech zmarłych, od którego jeżyły mu się włosy na karku. W krótkiej chwili czuwania pomiędzy dwoma kolejnymi koszmarami wydawało mu się, że widzi sygnał na ekranie skanera częstotliwości, ale był zbyt szybki, by go zlokalizować. Nagle podskoczył i zaczął wydawać polecenia.
  
  W namiocie Raymonda Kane'a Russell rozłożył ubrania swojego szefa i namawiał go, by przynajmniej wziął swoją czerwoną pigułkę. Cain niechętnie zgodził się, a potem wypluł to, kiedy Russell nie patrzył. Czuł się dziwnie spokojny. W końcu cały cel jego sześćdziesięciu ośmiu lat zostanie osiągnięty.
  
  W skromniejszym namiocie Tommy Eichberg dyskretnie włożył palec do nosa, podrapał się po pupie i udał się do łazienki w poszukiwaniu Briana Hanleya. Potrzebował jego pomocy w naprawie części potrzebnej do wiertarki. Musieli wspiąć się na osiem stóp ściany, ale gdyby wiercili od góry, mogliby nieco zmniejszyć nacisk pionowy, a następnie ręcznie usunąć kamienie. Gdyby działały szybko, można je było ukończyć w ciągu sześciu godzin. Oczywiście nie pomogło to, że nigdzie nie było widać Hanleya.
  
  Co do Hukana, spojrzał na zegarek. W ciągu ostatniego tygodnia wypracował najlepsze miejsce, z którego miał dobry widok na całe miejsce. Teraz czekał, aż żołnierze się przebiorą. To czekanie mu odpowiadało. Czeka całe życie.
  
  
  74
  
  
  
  WIEŻA KAINA
  
  NOWY JORK
  
  
  Środa, 19 lipca 2006 o godzinie 11:41.
  
  
  7456898123
  
  Komputer znalazł kod dokładnie w dwie minuty i czterdzieści trzy sekundy. To było szczęście, ponieważ Albert przeliczył się, ile czasu zajmie pojawienie się strażników. Drzwi na końcu korytarza otworzyły się niemal równocześnie z drzwiami windy.
  
  "Trzymaj!"
  
  Na korytarz weszło dwóch strażników i policjant, marszcząc brwi, z pistoletami w pogotowiu. Nie byli zbyt zadowoleni z tego całego zamieszania. Albert i Orville pobiegli do windy. Usłyszeli odgłos kroków biegnących po dywanie i zobaczyli rękę wyciągniętą, by spróbować zatrzymać windę. Zabrakło kilku centymetrów.
  
  Drzwi zaskrzypiały. Na zewnątrz słyszeli stłumione głosy strażników.
  
  "Jak to otworzyć?" zapytał policjant.
  
  - Daleko nie uciekną. Do obsługi tej windy potrzebny jest specjalny klucz. Bez tego nikt nie może przejść.
  
  "Aktywuj system alarmowy, o którym mi mówiłeś".
  
  'Tak jest. Natychmiast. To będzie jak strzelanie do ryby w beczce.
  
  Orville poczuł łomot serca, gdy odwrócił się do Alberta.
  
  - Cholera, oni do nas dotrą!
  
  Ksiądz uśmiechnął się.
  
  'Co się z tobą do cholery dzieje? Wymyśl coś - syknął Orville.
  
  "Już to zrobiłem. Kiedy dziś rano weszliśmy do systemu komputerowego Kayn Tower, nie można było dostać się do elektronicznego klucza w ich systemie, który otwiera drzwi windy."
  
  - Cholernie niemożliwe - zgodził się Orville, który nie lubił być bity, ale w tym przypadku wpadł na matkę wszystkich zapór ogniowych.
  
  "Możesz być świetnym szpiegiem iz pewnością znasz kilka sztuczek... ale brakuje ci jednej rzeczy, której potrzebuje wielki haker: myślenia nieszablonowego" - powiedział Albert. Skrzyżował ręce za głową, jakby odpoczywał w swoim salonie. "Kiedy drzwi są zamknięte, korzystasz z okien. Lub w tym przypadku zmieniasz kolejność, która określa położenie windy i kolejność pięter. Prosty ruch, który nie został zablokowany. Teraz komputer Kayna myśli, że winda jest na trzydziestym dziewiątym piętrze zamiast na trzydziestym ósmym.
  
  "No i co z tego?", zapytał Orville, nieco zirytowany przechwałkami księdza, ale i zaciekawiony.
  
  "Cóż, przyjacielu, w takiej sytuacji wszystkie systemy alarmowe w tym mieście powodują, że windy zjeżdżają na ostatnie dostępne piętro, a następnie otwierają drzwi".
  
  W tej samej chwili, po krótkim drżeniu, winda zaczęła się podnosić. Słyszeli krzyki zszokowanych strażników na zewnątrz.
  
  "Góra to dół, a dół to góra" - powiedział Orville, klaszcząc w dłonie pośrodku chmury miętowego środka dezynfekującego. "Jesteś geniuszem".
  
  
  75
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 6:43 rano.
  
  
  Fowler nie był przygotowany na ponowne narażenie życia Andrei. Używanie telefonu satelitarnego bez żadnych środków ostrożności było szaleństwem.
  
  To nie miało sensu, żeby ktoś z takim doświadczeniem popełniał dwa razy ten sam błąd. To będzie trzeci raz.
  
  Pierwsza była poprzedniej nocy. Ksiądz podniósł wzrok znad swojego modlitewnika, gdy ekipa wykopaliskowa wyłoniła się z jaskini, niosąc na wpół martwe ciało profesora Forrestera. Andrea podbiegła do niego i opowiedziała mu, co się stało. Reporter powiedział, że byli pewni, że złota skrzynia jest ukryta w jaskini, a Fowler nie miał już wątpliwości. Korzystając z ogólnego podniecenia wywołanego tą wiadomością, zadzwonił do Alberta, który wyjaśnił, że po raz ostatni spróbuje uzyskać informacje o grupie terrorystycznej i Haqanie około północy w Nowym Jorku, kilka godzin po świcie w Jordanii. Rozmowa trwała dokładnie trzynaście sekund.
  
  Drugie zdarzenie miało miejsce wcześniej tego ranka, kiedy Fowler pospieszył się i zadzwonił. Ta rozmowa trwała sześć sekund. Wątpił, by skaner miał czas określić, skąd pochodzi sygnał.
  
  Trzeci telefon miał się odbyć za sześć i pół minuty.
  
  Albercie, na litość boską, nie zawiedź mnie.
  
  
  76
  
  
  
  WIEŻA KAINA
  
  NOWY JORK
  
  
  Środa 19 lipca 2006 23:45
  
  
  - Jak myślisz, jak się tam dostaną? - zapytał Orville.
  
  - Myślę, że wezmą oddział SWAT i zeskoczą z dachu, może będą strzelać do okien i tak dalej.
  
  Oddział SWAT dla kilku nieuzbrojonych rabusiów? Nie sądzisz, że to jak polowanie na parę myszy za pomocą czołgu.
  
  - Spójrz na to z innej strony, Orville: dwóch nieznajomych włamało się do prywatnego biura paranoicznego multimilionera. Powinieneś się cieszyć, że nie zrzucą na nas bomby. Teraz pozwól mi się skupić. Aby być jedynym, który ma dostęp do tego piętra, Russell musi mieć bardzo bezpieczny komputer.
  
  - Nie mów mi, że po tym wszystkim, co przeszliśmy, żeby się tu dostać, nie możesz dostać się do jego komputera!
  
  'Nie powiedziałem, że. Mówię tylko, że zajmie mi to jeszcze co najmniej dziesięć sekund.
  
  Albert otarł pot z czoła, a potem pozwolił dłoniom zatrzepotać nad klawiaturą. Nawet najlepszy haker na świecie nie włamie się do komputera, jeśli nie jest on podłączony do serwera. To był ich problem od samego początku. Próbowali wszystkiego, by znaleźć komputer Russella w sieci Kayna. Nie było to możliwe, ponieważ z systemowego punktu widzenia komputery na tym piętrze nie należały do Kayn Tower. Ku swemu zdziwieniu Albert dowiedział się, że nie tylko Russell, ale także Kine używali komputerów połączonych z Internetem i między sobą za pomocą kart 3G, dwóch z setek tysięcy działających wówczas w Nowym Jorku. Bez tych ważnych informacji Albert spędziłby dziesięciolecia na przeszukiwaniu Internetu w poszukiwaniu dwóch niewidzialnych komputerów.
  
  Muszą płacić ponad pięćset dolarów dziennie za korzystanie z łączy szerokopasmowych, nie wspominając o rozmowach, pomyślał Albert. Myślę, że to nic, kiedy jesteś wart miliony. Zwłaszcza, gdy możesz powstrzymać ludzi takich jak my za pomocą tak prostej sztuczki.
  
  "Myślę, że mi się udało" - powiedział ksiądz, gdy ekran zmienił kolor z czarnego na jasnoniebieski, wskazując na uruchomienie systemu. "Jakieś postępy w znalezieniu tego dysku?"
  
  Orville przeszukał szuflady i jedyną szafkę na akta w schludnym i eleganckim biurze Russella, wyciągnął teczki i rzucił je na dywan. Teraz w szale zrywał zdjęcia ze ścian, szukał sejfu i srebrnym otwieraczem do listów otwierał spody krzeseł.
  
  - Wygląda na to, że nie ma tu czego szukać - powiedział Orville, odsuwając nogą jedno z krzeseł Russella, żeby mógł usiąść obok Alberta. Bandaże na jego rękach znów były zakrwawione, a jego okrągła twarz była blada.
  
  "Paranoiczny sukinsyn. Rozmawiali tylko ze sobą. Brak zewnętrznych e-maili. Russell musi używać innego komputera do prowadzenia swojej firmy.
  
  - Musiał go zabrać do Jordanii.
  
  'Potrzebuję twojej pomocy. Czego szukamy?'
  
  Minutę później, po wprowadzeniu każdego hasła, jakie przyszło mu do głowy, Orville poddał się.
  
  'To jest bezużyteczne. Nic tam nie ma. A jeśli był, to już go wymazał.
  
  To daje mi do myślenia. Czekaj - powiedział Albert, wyjmując z kieszeni dysk flash nie większy niż guma do żucia i podłączając go do procesora komputera, aby współpracował z dyskiem twardym. "Mały program w tym okruchu pozwoli ci wydobyć informacje z usuniętych partycji na dysku twardym. Od tego możemy zacząć.
  
  'Wspaniały. Poszukaj Netcatcha.
  
  'Prawidłowy!'
  
  Z niewielkim hałasem w oknie wyszukiwania programu pojawiła się lista czternastu plików. Albert otworzył je wszystkie naraz.
  
  "To są pliki HTML. Zapisane strony internetowe.
  
  "Rozpoznajesz coś?"
  
  - Tak, sam je uratowałem. To właśnie nazywam rozmowami na serwerze. Terroryści nigdy nie wysyłają do siebie e-maili, kiedy planują atak. Każdy idiota wie, że e-mail może przejść przez dwadzieścia lub trzydzieści serwerów, zanim dotrze do miejsca docelowego, więc nigdy nie wiesz, kto ogląda twoją wiadomość. To, co robią, to daje wszystkim w komórce to samo bezpłatne hasło do konta i piszą wszystko, czego potrzebują, aby wysłać jako wersję roboczą wiadomości e-mail. To jak pisanie do siebie, tyle że rozmawia ze sobą cała komórka terrorystów. E-mail nigdy nie został wysłany. To do niczego nie prowadzi, ponieważ każdy z terrorystów korzysta z tego samego konta i...
  
  Orville stał sparaliżowany przed ekranem, tak oszołomiony, że na chwilę zapomniał oddychać. Nie do pomyślenia, coś, czego nigdy sobie nie wyobrażał, nagle stało się widoczne tuż przed jego oczami.
  
  - To jest złe - powiedział.
  
  - O co chodzi, Orville?
  
  "Co tydzień włamuję się na tysiące kont. Kiedy kopiujemy pliki z serwera WWW, zapisujemy tylko tekst. Gdybyśmy tego nie robili, obrazy szybko zapełniłyby nasze dyski twarde. Rezultat jest brzydki, ale nadal możesz go przeczytać.
  
  Orville wskazał zabandażowanym palcem na ekran komputera, na którym toczyła się e-mailowa rozmowa Maktoob.com między terrorystami, pokazując kolorowe przyciski i obrazy, których by tam nie było, gdyby był to jeden z plików, które zhakował i zapisał.
  
  "Ktoś zalogował się do Maktoob.com z przeglądarki na tym komputerze, Albercie. Mimo że usunęli go po zakończeniu, obrazy pozostały w pamięci podręcznej. A żeby dostać się do Maktubu...
  
  Albert zrozumiał, zanim Orville zdążył dokończyć.
  
  - Ktokolwiek tu był, musiał znać hasło.
  
  Orville zgodził się.
  
  - To jest Russell, Albercie. Russell jest hakanem.
  
  W tym momencie rozległy się strzały, wybijając duże okno.
  
  
  77
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 6:49 rano.
  
  
  Fowler uważnie spojrzał na zegarek. Dziewięć sekund przed umówionym czasem stało się coś nieoczekiwanego.
  
  Zadzwonił Albert.
  
  Ksiądz udał się do wejścia do kanionu, aby wykonać telefon. Był tam martwy punkt, którego żołnierz obserwujący go z południowego krańca urwiska nie mógł zobaczyć. W chwili, gdy włączył telefon, telefon zadzwonił. Fowler od razu wiedział, że coś jest nie tak.
  
  - Albercie, co się stało?
  
  Po drugiej stronie linii usłyszał kilka krzyczących głosów. Fowler próbował dowiedzieć się, co się dzieje.
  
  'Odłożyć słuchawkę!'
  
  "Oficer, muszę zadzwonić!" Głos Alberta zabrzmiał z oddali, jakby nie miał telefonu przy uchu: "To jest naprawdę ważne. To kwestia bezpieczeństwa narodowego".
  
  "Powiedziałem ci, żebyś rzucił ten pieprzony telefon".
  
  - Zamierzam powoli opuścić rękę i mówić. Jeśli zobaczysz, że robię coś podejrzanego, zastrzel mnie.
  
  "To moje ostatnie ostrzeżenie. Rzuć to!'
  
  - Anthony - głos Alberta był równy i czysty. W końcu włożył słuchawkę do ucha. - Słyszysz mnie?
  
  "Tak, Albercie".
  
  "Russell jest hakanem. Potwierdzony. Bądź ostrożny-'
  
  Połączenie zostało przerwane. Fowler poczuł, jak przez jego ciało przechodzi fala szoku. Odwrócił się, by pobiec w stronę obozu, a potem wszystko pociemniało.
  
  
  78
  
  
  
  W NAMIOCIE JADALNI, PIĘĆDZIESIĄT TRZY SEKUNDY WCZEŚNIEJ
  
  Andrea i Harel zatrzymali się przy wejściu do namiotu jadalnego, gdy zobaczyli biegnącego w ich stronę Davida Pappasa. Pappas miał na sobie zakrwawioną koszulkę i wyglądał na zdezorientowanego.
  
  "Doktorze, doktorze!"
  
  "Co się, do cholery, dzieje, Davidzie?", odpowiedziała Harel. Była w tym samym złym nastroju, odkąd incydent z wodą sprawił, że "prawdziwa kawa" odeszła do przeszłości.
  
  - To jest profesor. Jest w złym stanie.
  
  David zgłosił się na ochotnika, aby zostać z Forresterem, podczas gdy Andrea i Doc poszli na śniadanie. Jedyną rzeczą, która opóźniła rozbiórkę ściany, aby dostać się do Arki, był stan Forrestera, chociaż Russell chciał kontynuować pracę z poprzedniej nocy. David odmówił otwarcia jamy, dopóki profesor nie będzie miał szansy wyzdrowieć i dołączyć do nich. Andrea, którego opinia o Pappasie stawała się coraz gorsza w ciągu ostatnich kilku godzin, podejrzewał, że tylko czeka, aż Forrester w końcu zejdzie mu z drogi.
  
  'Cienki'. Doktor westchnął. - Idź dalej, Andreo. Nie ma sensu, żebyśmy oboje opuszczali śniadanie. Pobiegła z powrotem do ambulatorium.
  
  Reporter szybko zajrzał do wnętrza namiotu jadalnego. Zayit i Peterke pomachali do niej. Andrea lubił niemego kucharza i jego asystenta, ale jedynymi osobami siedzącymi w tym momencie przy stołach byli dwaj żołnierze, Alois Gottlieb i Louis Maloney, którzy jedli ze swoich tac. Andrea zdziwiła się, że było ich tylko dwóch, bo żołnierze zwykle jedli razem śniadanie, zostawiając na pół godziny tylko jeden punkt obserwacyjny na południowej grani. Właściwie śniadanie było jedynym momentem, kiedy widziała żołnierzy razem w tym samym miejscu.
  
  Ponieważ Andrea nie dbała o ich towarzystwo, zdecydowała, że wróci i zobaczy, czy może pomóc Harelowi.
  
  Chociaż moja wiedza medyczna jest tak ograniczona, prawdopodobnie założyłabym szpitalną koszulę odwrotnie.
  
  Potem Doc odwrócił się i krzyknął: "Wyświadcz mi przysługę, przynieś mi dużą kawę, dobrze?".
  
  Andrea wsadziła jedną stopę do namiotu stołówki, próbując znaleźć najlepszą drogę, by ominąć spoconych żołnierzy, którzy pochylali się nad jedzeniem jak małpy, kiedy prawie zderzyła się z Nuri Zayitem. Kucharz musiał widzieć lekarza biegnącego z powrotem do izby chorych, ponieważ podał Andrei tacę z dwoma filiżankami kawy rozpuszczalnej i talerzem tostów.
  
  "Kawa rozpuszczalna rozpuszczona w mleku, zgadza się, Nuri?"
  
  Niemowa uśmiechnęła się i wzruszyła ramionami, mówiąc, że to nie jego wina.
  
  'Ja wiem. Może dzisiaj wieczorem zobaczymy wodę tryskającą z kamienia i wszystkie te biblijne rzeczy. W każdym razie dziękuję.
  
  Powoli, upewniając się, że nie rozlała kawy, bo wiedziała, że nie jest najbardziej skoordynowaną osobą na świecie, choć nigdy nie przyznałaby się do tego na głos, skierowała się do ambulatorium. Nuri machał do niej od wejścia do jadalni, wciąż się uśmiechając.
  
  A potem to się stało.
  
  Andrea poczuła się tak, jakby gigantyczna ręka podniosła ją z ziemi i wyrzuciła sześć i pół stopy w powietrze, zanim odrzuciła ją do tyłu. Poczuła ostry ból w lewym ramieniu i straszne pieczenie w klatce piersiowej i plecach. Odwróciła się w samą porę, by zobaczyć tysiące małych kawałków płonącego materiału spadających z nieba. Smuga czarnego dymu była wszystkim, co zostało z tego, co dwie sekundy wcześniej było namiotem jadalnym. Wysoko w górze dym zdawał się mieszać z innym, znacznie ciemniejszym dymem. Andrea nie mogła zrozumieć, skąd się to wzięło. Delikatnie dotknęła swojej klatki piersiowej i zdała sobie sprawę, że jej koszula jest pokryta gorącą, lepką cieczą.
  
  Doktor przybiegł.
  
  "Wszystko w porządku?" O Boże, wszystko w porządku, kochanie?
  
  Andrea wiedziała, że Harel krzyczy, chociaż jej głos brzmiał daleko od gwizdu w uszach Andrei. Poczuła, jak lekarz bada jej szyję i ramiona.
  
  'Moja klatka piersiowa'.
  
  'Czy wszystko w porządku. To tylko kawa.
  
  Andrea wstała ostrożnie i zobaczyła, że wylała na siebie kawę. Jej prawa ręka wciąż ściskała tacę, podczas gdy lewa uderzała o kamień. Poruszyła palcami, bojąc się, że bardziej zrani. Na szczęście nic nie zostało złamane, ale jej cały lewy bok wydawał się sparaliżowany.
  
  Podczas gdy kilku członków ekspedycji próbowało ugasić pożar za pomocą wiader z piaskiem, Harel skupił się na opatrywaniu ran Andrei. Reporter miał skaleczenia i zadrapania po lewej stronie ciała. Jej włosy i skóra na plecach były lekko spalone, aw uszach ciągle dzwoniło.
  
  - Brzęczenie ustąpi w ciągu trzech do czterech godzin - powiedziała Harel, chowając stetoskop z powrotem do kieszeni spodni.
  
  - Przepraszam... - powiedziała Andrea, prawie krzycząc, nie zdając sobie z tego sprawy. Ona płakała.
  
  'Nie masz za co przepraszać'.
  
  - On... Nuri... przyniósł mi kawę. Gdybym wszedł do środka, żeby go podnieść, byłbym już martwy. Mogłabym go poprosić, żeby wyszedł i zapalił ze mną papierosa. W zamian mógłbym uratować mu życie.
  
  Harel wskazał na otoczenie. Zarówno namiot stołówki, jak i cysterna z paliwem zostały wysadzone w powietrze - dwie oddzielne eksplozje w tym samym czasie. Cztery osoby zostały zredukowane do niczego poza popiołem.
  
  "Jedynym, który powinien coś czuć, jest sukinsyn, który to zrobił".
  
  - Nie martw się o to, pani, mamy to - powiedział Torres.
  
  On i Jackson ciągnęli za nogi skutego mężczyznę. Umieścili go na środku placu w pobliżu namiotów, podczas gdy pozostali członkowie wyprawy patrzyli w szoku, nie mogąc uwierzyć w to, co widzą.
  
  
  79
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 6:49 rano.
  
  
  Fowler uniósł dłoń do czoła. Krwawiła. Eksplozja ciężarówki posłała go na ziemię i uderzył głową o coś. Próbował wstać i wrócić do obozu, wciąż trzymając w dłoni telefon satelitarny. W środku jego zamglonego widzenia i gęstej chmury dymu zobaczył zbliżających się dwóch żołnierzy z wycelowanymi w niego pistoletami.
  
  - To byłeś ty, sukinsynu!
  
  "Spójrz, on nadal trzyma telefon w dłoni".
  
  - To właśnie użyłeś do wywołania eksplozji, prawda, draniu?
  
  Kolba karabinu trafiła go w głowę. Upadł na ziemię, ale nie poczuł na ciele kopnięć ani innych uderzeń. Stracił przytomność dużo wcześniej.
  
  
  - To śmieszne! - krzyknął Russell, dołączając do grupy skupionej wokół ojca Fowlera: Dekker, Torres, Jackson i Alric Gottlieb po stronie żołnierzy, Eichberg, Hanley i Pappas po resztkach cywilów.
  
  Z pomocą Harela Andrea próbowała wstać i podejść do grupy groźnych twarzy, które były czarne od sadzy.
  
  "To nie jest zabawne, sir," powiedział Dekker, rzucając telefon satelitarny Fowlera. "Miał go, kiedy znaleźliśmy go w pobliżu ciężarówki z paliwem. Dzięki skanerowi wiemy, że wykonał krótką rozmowę telefoniczną dziś rano, więc już go podejrzewaliśmy Zamiast iść na śniadanie, zajęliśmy pozycje i obserwowaliśmy go. Na szczęście.
  
  - Po prostu... - zaczęła Andrea, ale Harel pociągnął ją za ramię.
  
  'Cichy. To mu nie pomoże - szepnęła.
  
  Dokładnie. Chciałem powiedzieć, że to jest tajny telefon, którego używa do kontaktowania się z CIA? To nie jest najlepszy sposób na obronę swojej niewinności, idioto.
  
  "To jest telefon. Z pewnością coś, co nie jest dozwolone w tej ekspedycji, ale to nie wystarczy, aby oskarżyć tę osobę o zorganizowanie zamachów bombowych" - powiedział Russell.
  
  - Może nie tylko telefon, sir. Ale spójrz, co znaleźliśmy w jego teczce. '
  
  Jackson rzucił przed nich zniszczoną teczkę. Został opróżniony, a dolna pokrywa została zerwana. Do podstawy przyklejony był tajny schowek z małymi batonikami, które wyglądały jak marcepan.
  
  - Tu C4, panie Russell - kontynuował Dekker.
  
  Ta informacja sprawiła, że wszyscy wstrzymali oddech. Wtedy Alric wyciągnął pistolet.
  
  - Ta świnia zabiła mojego brata. Pozwól, że wpakuję mu kulkę w pieprzoną czaszkę!
  
  - Słyszałem wystarczająco dużo - powiedział cichy, ale pewny siebie głos.
  
  Krąg się otworzył i Raymond Kine podszedł do nieprzytomnego księdza. Pochylił się nad nim, jedna postać w czerni, a druga w bieli.
  
  "Rozumiem, co sprawiło, że ten człowiek zrobił to, co zrobił. Ale ta misja była opóźniana zbyt długo i nie można jej już odkładać. Pappas, proszę, wracaj do pracy i zburz mur.
  
  "Panie Cain, nie mogę tego zrobić, nie wiedząc, co się tutaj dzieje" - odpowiedział Pappas.
  
  Brian Hanley i Tommy Eichberg skrzyżowali ramiona i podeszli do Pappasa. Kine nawet nie spojrzał na nich dwa razy.
  
  - Panie Dekker?
  
  'Pan?' - zapytał wielki Południowoafrykański.
  
  "Proszę pokazać swój autorytet. Czas subtelności minął.
  
  - Jackson - powiedział Dekker, dając znak.
  
  Żołnierz podniósł M4 i wycelował w trzech powstańców.
  
  - Chyba żartujesz - poskarżył się Eichberg, którego wielki czerwony nos znajdował się kilka cali od lufy pistoletu Jacksona.
  
  - To nie żart, kochanie. Zacznij iść albo strzelę w twój nowy tyłek. Jackson odbezpieczyła broń ze złowrogim metalicznym kliknięciem.
  
  Ignorując innych, Cain podszedł do Harela i Andrei.
  
  - Co do was, młode damy, to była przyjemność móc liczyć na wasze usługi. Pan Dekker gwarantuje twój powrót do Behemota.
  
  'O czym mówisz?' - zawyła Andrea, która pomimo problemów ze słuchem wychwyciła część tego, co powiedział Cain. 'Przeklęty sukinsyn! Za kilka godzin zamierzają wydobyć Arkę. Pozwól mi zostać do jutra. Jesteś mi coś winien.
  
  - Chcesz powiedzieć, że rybak jest coś winien robakowi? Weź to. Aha, i upewnij się, że wyjdą z tym, co mają na sobie. Poproś reportera o przekazanie płyty z jej zdjęciami.
  
  Dekker wziął Alrica na bok i cicho do niego przemówił.
  
  "Weź je".
  
  'Głupie gadanie. Chcę tu zostać i zająć się księdzem. Zabił mojego brata - powiedział Niemiec z przekrwionymi oczami.
  
  - On nadal będzie żył, kiedy wrócisz. Teraz zrób, jak ci kazano. Torres dopilnuje, żeby był dla ciebie miły i ciepły.
  
  - Do diabła, pułkowniku. Podróż stąd do Akaby iz powrotem zajmuje co najmniej trzy godziny, nawet jeśli jedziemy na najwyższych obrotach Humvee. Jeśli Torres dotrze do księdza, do mojego powrotu nic z niego nie zostanie.
  
  - Zaufaj mi, Gottlieb. Wrócisz za godzinę.
  
  'Co ma pan na myśli?'
  
  Dekker spojrzał na niego poważnie, zirytowany powolnością swojego podwładnego. Nienawidził przeliterować rzeczy.
  
  Sarsaparilla, Gottlieb. I zrób to szybko.
  
  
  80
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 7:14 rano.
  
  
  Siedząc na tylnym siedzeniu H3, Andrea na wpół przymknęła oczy, daremnie próbując zapanować nad kurzem, który wdzierał się przez szyby. Eksplozja ciężarówki z paliwem wysadziła szyby w samochodzie i roztrzaskała przednią szybę, i chociaż Alric załatał niektóre dziury taśmą klejącą i kilkoma koszulkami, pracował tak szybko, że w niektórych miejscach wciąż dostawał się piasek. Harel poskarżył się, ale żołnierz nie odpowiedział. Trzymał kierownicę obiema rękami, zbielały mu kłykcie i zacisnął usta. Dużą wydmę u wylotu kanionu pokonał w zaledwie trzy minuty, a teraz wciskał pedał gazu, jakby od tego zależało jego życie.
  
  "To nie będzie najwygodniejsza podróż na świecie, ale przynajmniej wracamy do domu" - powiedział Doc, kładąc dłoń na biodrze Andrei. Andrea mocno ścisnęła jej dłoń.
  
  - Dlaczego to zrobił, doktorze? Dlaczego miał materiały wybuchowe w teczce? Powiedz mi, że podłożyli je na nim - powiedział młody reporter niemal błagalnie.
  
  Doktor pochylił się bliżej, żeby Alric jej nie usłyszał, chociaż wątpiła, by mógł cokolwiek usłyszeć poza hałasem silnika i wiatrem trzaskającym prowizorycznymi zasłonami w oknach.
  
  - Nie wiem, Andrea, ale materiały wybuchowe należały do niego.
  
  'Skąd wiesz?' - spytała Andrea, a jej oczy nagle spoważniały.
  
  Bo mi powiedział. Po tym, jak usłyszałeś rozmowy żołnierzy, gdy byłeś pod ich namiotem, przyszedł do mnie po pomoc z szalonym planem wysadzenia wodociągu.
  
  'Doktorze, o czym ty mówisz? Wiedziałeś o tym?
  
  - Przyszedł tu z twojego powodu. Już raz uratował ci życie i zgodnie z kodeksem honorowym, według którego żyją ludzie tacy jak on, wierzy, że powinien ci pomóc za każdym razem, gdy potrzebujesz pomocy. W każdym razie, z powodów, których nie do końca rozumiem, to jego szef cię w to wciągnął. Chciał się upewnić, że Fowler bierze udział w ekspedycji.
  
  - Więc dlatego Kain wspomniał o robaku?
  
  'Tak. Dla Kaine'a i jego ludzi byłeś tylko sposobem na kontrolowanie Fowlera. Od początku wszystko było kłamstwem.
  
  - A co się z nim teraz stanie?
  
  'Zapomnij o nim. Przesłuchają go, a potem... zniknie. I zanim cokolwiek powiesz, nawet nie myśl o tym, żeby tam wrócić.
  
  Rzeczywistość sytuacji zszokowała reportera.
  
  - Dlaczego, doktorze? Andrea odsunęła się od niej z obrzydzeniem. - Dlaczego mi nie powiedziałeś, po tym wszystkim, przez co przeszliśmy? Przysięgałeś, że nigdy więcej mnie nie okłamiesz. Przysięgałeś, kiedy się kochaliśmy. Nie wiem jak można być tak głupim...
  
  'Mówię dużo.' Łza spłynęła po policzku Harela, ale kiedy kontynuowała, jej głos był stalowy. "Jego misja różni się od mojej. Dla mnie była to po prostu kolejna z tych głupich wypraw, które zdarzają się od czasu do czasu. Ale Fowler wiedział, że to może być prawdziwe. A jeśli tak było, wiedział, że musi coś z tym zrobić.
  
  - A co to było? Wysadzić nas wszystkich w powietrze?
  
  - Nie wiem, kto wywołał dziś rano eksplozję, ale zaufaj mi, to nie był Anthony Fowler.
  
  - Ale nic nie powiedziałeś.
  
  "Nie mogłem nic powiedzieć, nie zdradzając się," powiedział Harel, odwracając wzrok. "Wiedziałem, że nas stąd wyciągną... Ja... chciałem być z tobą. Z dala od wykopalisk. Z dala od chyba moje życie.
  
  "A co z Forresterem? Był twoim pacjentem i zostawiłeś go tam."
  
  - Umarł dziś rano, Andreo. Właściwie tuż przed wybuchem. Wiesz, że jest chory od lat.
  
  Andrea potrząsnęła głową.
  
  Gdybym był Amerykaninem, zdobyłbym nagrodę Pulitzera, ale jakim kosztem?
  
  'Nie mogę w to uwierzyć. Tyle śmierci, tyle przemocy, a wszystko to dla śmiesznego eksponatu muzealnego.
  
  - Fowler ci tego nie wyjaśnił? Stawka jest o wiele większa... Harel urwał, gdy Młot zwolnił.
  
  - To źle - powiedziała, wyglądając przez szpary w oknie. 'Tu nic nie ma'.
  
  Pojazd gwałtownie się zatrzymał.
  
  - Hej, Alric, co robisz? - powiedział Andrea. Dlaczego się zatrzymujemy?
  
  Duży Niemiec nic nie powiedział. Bardzo powoli wyjął kluczyki ze stacyjki, zaciągnął hamulec ręczny i wysiadł z hummera, trzaskając drzwiami.
  
  'Gówno. Nie odważyliby się - powiedział Harel.
  
  Andrea zobaczyła strach w oczach lekarza. Słyszała kroki Alrica na piasku. Podszedł do Harela.
  
  - Co się dzieje, doktorze?
  
  Drzwi otwarte.
  
  - Wynoś się - powiedział chłodno Alrik z kamienną twarzą.
  
  - Nie możesz tego zrobić - powiedział Harel, nie ruszając się nawet o cal. - Twój dowódca nie chce narażać Mosadu na wrogów. Nie warto mieć z nami wrogów.
  
  Rozkaz to rozkaz. Wysiadać.'
  
  - Nie ona. Przynajmniej pozwól jej odejść, proszę.
  
  Niemiec przyłożył rękę do paska i wyciągnął z kabury pistolet automatyczny.
  
  'Ostatni raz. Wysiadaj z samochodu.
  
  Harel spojrzał na Andreę, pogodzony ze swoim losem. Wzruszyła ramionami i obiema rękami chwyciła klamkę pasażera nad boczną szybą, żeby wysiąść. Ale nagle napięła mięśnie ramion i wciąż trzymając rękojeść, kopnęła nogami, uderzając Alrica w klatkę piersiową swoimi ciężkimi butami. Niemiec wystrzelił z pistoletu, który upadł na ziemię. Harel rzucił się głową naprzód na żołnierza, przewracając go na ziemię. Lekarz natychmiast zerwał się i kopnął Niemca w twarz, rozcinając mu brew i raniąc oko. Doktor podniósł jej nogę nad twarz, gotów dokończyć robotę, ale żołnierz opamiętał się, chwycił jej nogę swoją wielką dłonią i obrócił ją ostro w lewo. Rozległ się głośny dźwięk łamanej kości, gdy Doktor upadł.
  
  Najemnik wstał i odwrócił się. Andrea zbliżała się do niego, gotowa do uderzenia, ale żołnierz pozbył się jej uderzeniem od tyłu, pozostawiając na jej policzku brzydką czerwoną pręgę. Andrzej cofnął się. Kiedy upadła na piasek, poczuła pod sobą coś twardego.
  
  Teraz Alrik pochylił się nad Harelem. Chwycił dużą grzywę kręconych czarnych włosów i pociągnął, unosząc ją, jakby była szmacianą lalką, aż jego twarz znalazła się obok jej. Harel wciąż trząsł się z szoku, ale zdołał spojrzeć żołnierzowi w oczy i splunął na niego.
  
  "Pierdol się, kupo gówna".
  
  Niemiec splunął na nią w odpowiedzi, po czym uniósł prawą rękę, w której trzymał nóż bojowy. Wbił go w żołądek Harela, ciesząc się widokiem wywracających się oczu ofiary i otwierających usta, gdy walczyła o oddech. Alric przekręcił nóż w ranie, po czym brutalnie go wyciągnął. Trysnęła krew, rozbryzgując mundur i buty żołnierza. Odprawił lekarza z wyrazem obrzydzenia na twarzy.
  
  "Nieee!"
  
  Teraz najemnik zwrócił się do Andrei, która wylądowała na pistolecie i próbowała znaleźć zabezpieczenie. Krzyknęła z całej siły i pociągnęła za spust.
  
  Automatyczny pistolet podskoczył jej w dłoniach, zdrętwiając palce. Nigdy wcześniej nie strzelała z pistoletu i było to widać. Kula przeleciała obok Niemca i uderzyła w drzwi hummera. Alric krzyknął coś po niemiecku i rzucił się na nią. Niemal nie patrząc, Andrea oddała jeszcze trzy strzały.
  
  Jedna kula chybiła.
  
  Inny przebił oponę w Humvee.
  
  Trzeci trafił w otwarte usta Niemca. Ze względu na pęd swojego 200-funtowego ciała, nadal zbliżał się do Andrei, chociaż jego ręce nie były już zainteresowane zabraniem jej broni i uduszeniem. Upadł twarzą do góry, próbując mówić, krew tryskała mu z ust. Andrea z przerażeniem zobaczyła, że strzał wybił Niemcowi kilka zębów. Odsunęła się i czekała, wciąż celując w niego z pistoletu - chociaż gdyby przypadkiem nie udało jej się go zranić, nie miałoby to sensu, ponieważ jej ręka za bardzo się trzęsła, aw palcach nie było już siły. Jej ręka bolała od uderzenia pistoletu.
  
  Śmierć zajęła Niemcowi prawie minutę. Kula przeszła przez jego szyję, niszcząc rdzeń kręgowy i pozostawiając go sparaliżowanym. Zakrztusił się własną krwią, która zalała mu gardło.
  
  Kiedy była pewna, że Alric nie stanowi już zagrożenia, Andrea pobiegła do Harela, który krwawił na piasku. Usiadła i przytuliła głowę Doktora, unikając patrzenia na ranę, podczas gdy Harel bezradnie próbowała przytrzymać jej wnętrzności rękami.
  
  - Poczekaj, doktorze. Powiedz mi co powinienem zrobić. Wyciągnę cię stąd, nawet jeśli to tylko po to, żeby skopać ci tyłek za to, że mnie okłamałeś.
  
  - Nie martw się - odparł Harel słabym głosem. 'Jestem ponad to. Uwierz mi. Jestem lekarzem.'
  
  Andrea zaszlochała i oparła czoło o Harela. Harel zdjął rękę z rany i chwycił jednego z reporterów.
  
  'Nie mów tak. Proszę nie.'
  
  - Powiedziałem ci wystarczająco dużo kłamstw. Chcę, żebyś coś dla mnie zrobił.
  
  'Nazwij to'.
  
  - Za chwilę chcę, żebyś wsiadł do Młota i pojechał na zachód tym kozim szlakiem. Jesteśmy jakieś dziewięćdziesiąt pięć mil od Akaby, ale powinieneś być w stanie dotrzeć do drogi w ciągu kilku godzin. Zatrzymała się i zacisnęła zęby z bólu. "Samochód ma nawigację GPS. Jeśli kogoś zobaczysz, wyjdź z Młota i poproś o pomoc. To, co chcę, żebyś zrobił, to się stąd wydostał. Przysięgnij mi, że to zrobisz?
  
  'Przysięgam'.
  
  Harel skrzywił się z bólu. Jej uścisk na ramieniu Andrei rozluźniał się z każdą mijającą sekundą.
  
  - Widzisz, nie powinienem był ci mówić, jak się naprawdę nazywam. Chcę, żebyś zrobił dla mnie coś innego. Chcę, żebyś powiedział to głośno. Nikt nigdy tego nie zrobił.
  
  "Chedwa".
  
  "Krzycz głośniej".
  
  "CHEDWA!" Andrea krzyknęła, jej udręka i ból przerwały ciszę pustyni.
  
  Kwadrans później życie Chadvy Harel zostało przerwane na zawsze.
  
  
  Wykopanie grobu w piasku gołymi rękami było najtrudniejszą rzeczą, jaką Andrea kiedykolwiek zrobiła. Nie ze względu na wysiłek, jaki to kosztowało, ale ze względu na to, co oznaczało. Ponieważ był to bezsensowny gest, a także dlatego, że po części Chedva zginęła z powodu wydarzeń, które wprawiła w ruch. Wykopała płytki grób i oznaczyła go anteną Hammera i kamiennym kręgiem.
  
  Kiedy skończyła, Andrea przeszukała Młot w poszukiwaniu wody, ale bez większego powodzenia. Jedyną wodę, jaką udało jej się znaleźć, znajdowała się w piersiówce żołnierza wiszącej u jego pasa. Był wypełniony w trzech czwartych. Wzięła też jego czapkę, chociaż żeby ją utrzymać, musiała ją dopasować agrafką, którą znalazła w kieszeni. Wyciągnęła też jedną z koszul wepchniętych w wybite okna i chwyciła stalową rurkę z bagażnika hummera. Wyrwała wycieraczki i wepchnęła je do fajki, owijając je koszulą, tworząc prowizoryczny parasol.
  
  Następnie wróciła na tor, który opuścił Hammer. Niestety, kiedy Harel poprosił ją, by przysiągła, że wróci do Akaby, nie była świadoma zabłąkanej kuli, która przebiła jej przednią oponę, ponieważ stała tyłem do samochodu. Nawet gdyby Andrea chciała dotrzymać obietnicy, czego nie zrobiła, nie byłaby w stanie samodzielnie zmienić opony. Bez względu na to, jak bardzo szukała, nie mogła znaleźć gniazdka. Na tak kamienistej drodze samochód nie przejechałby stu stóp bez działającego przedniego koła.
  
  Andrea spojrzała na zachód, gdzie dostrzegła niewyraźną linię głównej drogi wijącej się między wydmami.
  
  Dziewięćdziesiąt pięć mil do Akaby w południowym słońcu, prawie sześćdziesiąt do głównej drogi. To co najmniej kilka dni marszu w 100-stopniowym upale w nadziei, że kogoś znajdę, a wody nie mam nawet na sześć godzin. I to przy założeniu, że nie zgubię się, próbując znaleźć prawie niewidoczną ścieżkę, albo że ci sukinsyny nie przejęli jeszcze Arki i nie wpadli na mnie, wychodząc stąd.
  
  Spojrzała na wschód, gdzie ślady Hammera były wciąż świeże.
  
  Osiem mil w tym kierunku to pojazdy, woda i chochla stulecia, pomyślała, idąc. Nie wspominając już o całej grupie ludzi, którzy chcą mojej śmierci. Plusy? Wciąż mam szansę odzyskać dysk i pomóc księdzu. Nie mam pojęcia jak, ale spróbuję.
  
  
  81
  
  
  
  krypta z relikwiami
  
  WATYKAN
  
  
  trzynaście dni wcześniej
  
  
  "Chcesz trochę lodu na tę rękę?" - zapytał Sirin. Fowler wyjął z kieszeni chusteczkę i zawiązał ją sobie na kłykciach, które krwawiły z kilku skaleczeń. Omijając brata Cecilio, który wciąż próbował naprawić niszę, którą zniszczył pięściami, Fowler zbliżył się do przywódcy Świętego Przymierza.
  
  - Czego ode mnie chcesz, Camilo?
  
  - Chcę, żebyś go zwrócił, Anthony. Jeśli naprawdę istnieje, miejsce dla Arki znajduje się tutaj, w ufortyfikowanym pomieszczeniu sto pięćdziesiąt stóp pod Watykanem. Teraz nie jest czas, aby to rozprzestrzeniało się po całym świecie w niepowołane ręce. Nie wspominając już o poinformowaniu świata o jej istnieniu.
  
  Fowler zgrzytał zębami na arogancję Sirin i tego, kto był nad nim, może nawet samego papieża, który sądził, że mogą zadecydować o losie Arki. To, o co poprosiła go Sirin, było czymś więcej niż zwykłą misją; naciskała jak kamień nagrobny na całe jego życie. Ryzyko było nieobliczalne.
  
  - Zatrzymamy go - nalegała Sirin. "Wiemy, jak czekać".
  
  Fowler skinął głową.
  
  Pojechałby do Jordanii.
  
  Ale potrafił też podejmować własne decyzje.
  
  
  82
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 9:23 rano.
  
  
  "Obudź się, ojcze".
  
  Fowler powoli wracał do zdrowia, nie wiedząc dokładnie, gdzie się znajduje. Wiedział tylko, że boli go całe ciało. Nie mógł poruszać rękami, ponieważ miał skute kajdanki na głowie. Kajdanki były w jakiś sposób przymocowane do ściany kanionu.
  
  Kiedy otworzył oczy, potwierdził to, podobnie jak tożsamość osoby, która próbowała go obudzić. Torres stanął przed nim.
  
  Szeroki uśmiech.
  
  "Wiem, że mnie rozumiesz," powiedział żołnierz po hiszpańsku. "Wolę mówić w swoim własnym języku. W ten sposób mogę lepiej radzić sobie z drobniejszymi szczegółami."
  
  - Nie ma w tobie nic wyrafinowanego - powiedział ksiądz po hiszpańsku.
  
  - Mylisz się, ojcze. Wręcz przeciwnie, jedną z rzeczy, która uczyniła mnie sławną w Kolumbii, było to, że zawsze pomagałam sobie przyrodą. Mam małych przyjaciół, którzy wykonują za mnie pracę.
  
  "Więc włożyłeś skorpiony do śpiwora panny Otero," powiedział Fowler, próbując zdjąć kajdanki tak, by Torres nie zauważył. To było bezużyteczne. Były przymocowane do ściany kanionu stalowym gwoździem wbitym w skałę.
  
  - Doceniam twoje starania, padre. Ale bez względu na to, jak mocno pociągniesz, te kajdanki nie drgną" - powiedział Torres. - Ale masz rację. Chciałem dostać twoją małą hiszpańską sukę. To nie zadziałało. Więc teraz muszę czekać na naszego przyjaciela Alrika. Myślę, że nas zostawił. Pewnie dobrze się bawi z twoimi dwiema dziwkami. Mam nadzieję, że pieprzy ich obu, zanim odstrzeli im głowy. Tak trudno zmyć krew z munduru.
  
  Fowler szarpnął za mankiety, zaślepiony gniewem i niezdolny do zapanowania nad sobą.
  
  - Chodź tu, Torresie. Przyjdź tu!'
  
  'Hej hej! Co się stało?' - powiedział Torres, ciesząc się z wściekłości na twarzy Fowlera. 'Uwielbiam widzieć cię wkurzoną. Moi mali przyjaciele to pokochają.
  
  Ksiądz spojrzał w kierunku, który wskazywał Torres. Niedaleko stóp Fowlera znajdował się kopiec na piasku, po którym poruszało się kilka czerwonych postaci.
  
  "Solenopsis catusianis. Nie znam łaciny, ale wiem, że te mrówki są poważne jak cholera, padre. Jestem bardzo szczęśliwy, że znalazłem jedno z ich wzgórz tak blisko. Uwielbiam patrzeć, jak pracują i od dawna nie widziałem, jak robią swoje...
  
  Torres przykucnął i podniósł kamień. Wstał, bawił się kamieniem przez kilka chwil, po czym cofnął się o kilka kroków.
  
  - Ale wydaje się, że dzisiaj pracują wyjątkowo ciężko, padre. Moi mali przyjaciele mają takie zęby, że nie uwierzycie. Ale to nie wszystko. Najlepsze jest to, kiedy wbijają w ciebie żądło i wstrzykują truciznę. Tutaj, pozwól, że ci pokażę.
  
  Cofnął rękę i uniósł kolano jak miotacz baseballowy, po czym rzucił kamieniem. Uderzył w kopiec, niszcząc jego wierzchołek.
  
  Wyglądało to tak, jakby czerwona furia ożyła w piasku. Z gniazda wyleciały setki mrówek. Torres cofnął się trochę i rzucił kolejny kamień, tym razem po łuku, tak że wylądował w połowie drogi między Fowlerem a gniazdem. Czerwona masa zamarła na chwilę, po czym rzuciła się na skałę, powodując jej zniknięcie pod wpływem gniewu.
  
  Torres cofnął się jeszcze wolniej i rzucił kolejny kamień, który wylądował jakieś półtorej stopy od Fowlera. Mrówki ponownie przesunęły się po kamieniu, aż masa znalazła się nie dalej niż osiem cali od księdza. Fowler słyszał trzaskanie owadów. Był to odrażający, przerażający dźwięk, jakby ktoś potrząsał papierową torbą pełną kapsli.
  
  Używają ruchu, aby się kierować. Teraz rzuci kolejny kamień bliżej mnie, abym się poruszyła. Jeśli to zrobię, będę skończony, pomyślał Fowler.
  
  I tak właśnie się stało. Czwarty kamień spadł u stóp Fowlera, a mrówki natychmiast go zaatakowały. Stopniowo buty Fowlera pokrywało morze mrówek, które powiększało się z każdą sekundą, gdy z gniazda wychodziło coraz więcej mrówek. Torres rzucił kolejnymi kamieniami w mrówki, które stały się jeszcze bardziej złośliwe, jakby zapach ich zmiażdżonych braci zwiększył ich pragnienie zemsty.
  
  - Przyznaj się, ojcze. Masz przerąbane - powiedział Torres.
  
  Żołnierz rzucił kolejny kamień, tym razem nie w ziemię, ale w głowę Fowlera. Spudłował o dwa cale i wpadł w czerwoną falę, która poruszała się jak wściekły wicher.
  
  Torres ponownie pochylił się i wybrał mniejszy kamień, którym łatwiej mu było rzucić. Ostrożnie wycelował i wystrzelił. Kamień trafił księdza w czoło. Fowler walczył z bólem i chęcią poruszenia się.
  
  - Prędzej czy później się poddasz, padre. Zamierzam tak spędzić poranek.
  
  Pochylił się ponownie, szukając amunicji, ale został zmuszony do zatrzymania się, gdy jego walkie-talkie ożyło.
  
  Torres, Dekker słucha. Gdzie ty, kurwa, jesteś?
  
  - Zajmuję się księdzem, proszę pana.
  
  - Zostaw to Alricowi, niedługo wróci. Obiecałem mu, a jak powiedział Schopenhauer, wielki człowiek traktuje swoje obietnice jako prawa boskie.
  
  - Zrozumiano, proszę pana.
  
  "Zgłoś się do Nest One".
  
  - Z całym szacunkiem, proszę pana, teraz nie moja kolej.
  
  - Z całym szacunkiem, jeśli nie pojawisz się w Nest One w ciągu trzydziestu sekund, znajdę cię i obedrę żywcem ze skóry. Słyszysz?'
  
  - Rozumiem, pułkowniku.
  
  'Cieszę się, że to słyszę. Skończone.'
  
  Torres założył radio z powrotem na pasek i powoli wrócił. - Słyszałeś go, ojcze. Po wybuchu zostało nas tylko pięciu, więc będziemy musieli przełożyć naszą grę na kilka godzin. Kiedy wrócę, będziesz w najgorszym stanie. Nikt nie może tak długo usiedzieć w miejscu.
  
  Fowler patrzył, jak Torres skręca w kanion w pobliżu wejścia. Jego ulga nie trwała długo.
  
  Kilka mrówek na jego butach zaczęło powoli wspinać się po nodze.
  
  
  83
  
  
  
  INSTYTUT METEOROLOGICZNY AL QAHIR
  
  KAIR, EGIPT
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 9:56 rano.
  
  
  Nie było jeszcze dziesiątej rano, a koszula młodszego meteorologa była już przemoczona. Cały ranek rozmawiał przez telefon, wykonując pracę kogoś innego. Był szczyt sezonu letniego i wszyscy, którzy byli kimkolwiek, wyjechali i byli na brzegu Sharm el-Sheikh, udając doświadczonych nurków.
  
  Ale to było jedno z zadań, których nie można było odkładać. Zbliżająca się bestia była zbyt niebezpieczna.
  
  Wydawało się, że po raz tysięczny, odkąd potwierdził swoje odczyty, urzędnik podniósł słuchawkę i zadzwonił do innego obszaru, który miał zostać objęty prognozą.
  
  "Port w Akabie".
  
  "Salaam alaikum, to jest Jawar Ibn Daoud z Instytutu Meteorologicznego Al Qahira".
  
  "Alaikum salaam Jawar, to jest Najjar". Chociaż ci dwaj mężczyźni nigdy się nie spotkali, rozmawiali przez telefon kilkanaście razy. "Czy mógłbyś do mnie oddzwonić za kilka minut?" Jestem bardzo zajęty tego ranka.'
  
  - Posłuchaj mnie, to ważne. Wczesnym rankiem zauważyliśmy ogromną masę powietrza. Jest bardzo gorąco i zmierza w twoją stronę.
  
  Szymon? Idziesz w tę stronę? Do diabła, będę musiał zadzwonić do żony i powiedzieć jej, żeby przyniosła pranie z pralni.
  
  - Lepiej przestań sobie żartować. Jest to jeden z największych, jakie kiedykolwiek widziałem. To już przesada. Ekstremalnie niebezpieczne.'
  
  Meteorolog w Kairze niemal słyszał, jak kapitan portu z trudem przełyka ślinę po drugiej stronie linii. Jak wszyscy Jordańczycy, nauczył się szanować i bać się simun, burzy piaskowej, która poruszała się w kółko jak tornado, z prędkością do 100 mil na godzinę i temperaturą 120 stopni Fahrenheita. Każdy, kto miał nieszczęście zobaczyć symuna w pełnej sile na zewnątrz, natychmiast umarłby z powodu zatrzymania akcji serca z powodu intensywnego gorąca, a ciało zostałoby pozbawione wszelkiej wilgoci, pozostawiając pustą, wysuszoną ramę, w której istota ludzka znajdowała się zaledwie kilka minut wcześniej. . Na szczęście współczesne prognozy pogody dały cywilom wystarczająco dużo czasu na podjęcie środków ostrożności.
  
  'Rozumiem. Masz wektor? - zapytał kapitan portu, teraz wyraźnie zaniepokojony.
  
  - Kilka godzin temu opuścił pustynię Synaj. Myślę, że po prostu minie Akabę, ale będzie żywić się tamtejszymi prądami i eksploduje nad centralną pustynią. Będziesz musiał zadzwonić do wszystkich, żeby mogli przekazać wiadomość.
  
  - Wiem, jak działa sieć, Javarze. Dziękuję.'
  
  - Tylko upewnij się, że nikt nie wyjdzie przed dzisiejszym wieczorem, dobrze? Jeśli nie, rano będziecie zbierać mumie.
  
  
  84
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  czwartek 20 lipca 2006 r 11:07 rano.
  
  
  David Pappas po raz ostatni wepchnął głowicę wiertniczą do otworu. Właśnie skończyli wiercić dziurę w ścianie o szerokości około sześciu stóp i wysokości trzech i pół cala, a dzięki Eternity sufit celi po drugiej stronie ściany nie zawalił się, chociaż nastąpiło lekkie drżenie spowodowane przez wibracje. Teraz mogli usunąć kamienie ręcznie, nie rozbierając ich na części. Podniesienie ich i odłożenie na bok było inną sprawą, ponieważ było ich całkiem sporo.
  
  - To potrwa jeszcze dwie godziny, panie Kine.
  
  Miliarder zszedł do jaskini pół godziny wcześniej. Stał w kącie z obiema rękami za plecami, jak to często robił, po prostu obserwując i wydawał się odprężony. Raymond Cain bał się zejść do dziury, ale tylko w racjonalny sposób. Spędził całą noc mentalnie przygotowując się do tego i nie czuł zwykłego strachu ściskającego jego klatkę piersiową. Jego puls przyspieszył, ale nie bardziej niż zwykle u sześćdziesięcioośmioletniego mężczyzny, którego po raz pierwszy przypięto pasem bezpieczeństwa i opuszczono do jaskini.
  
  Nie rozumiem, dlaczego czuję się tak dobrze. Czy to dlatego, że jestem blisko Arki, co sprawia, że tak się czuję? A może to wąskie łono, ta gorąca studnia, która mnie koi i pociesza?
  
  Russell podszedł do niego i szepnął, że musi iść i przynieść coś z jego namiotu. Kaine skinął głową, rozproszony własnymi myślami, ale dumny, że uwolnił się od uzależnienia od Jacoba. Kochał go jak syna i był wdzięczny za jego poświęcenie, ale prawie nie pamiętał chwili, w której po drugiej stronie pokoju nie było Jacoba, gotowego wyciągnąć pomocną dłoń lub udzielić rady. Jak cierpliwy był ten młody człowiek.
  
  Gdyby nie Jacob, nic z tego by się nie wydarzyło.
  
  
  85
  
  
  
  Transkrypcja komunikacji między załogą Behemota a Jacobem Russellem
  
  20 lipca 2006
  
  
  MOJŻESZ 1: Behemot, Mojżesz 1 jest tutaj. Czy mnie słyszysz?
  
  
  BEHEMOT: Behemot. Dzień dobry panie Russel.
  
  
  MOJŻESZ 1: Witaj Tomaszu. Jak się masz?
  
  
  HIPPO: Wiesz, proszę pana. Dużo ciepła, ale myślę, że ci z nas, którzy urodzili się w Kopenhadze, nigdy nie mają go dość. Jak mogę pomóc?
  
  
  MOJŻESZ 1: Thomas, panie Kine potrzebuje BA-609 za pół godziny. Musimy zorganizować zbiórkę awaryjną. Powiedz pilotowi, żeby zabrał ze sobą jak najwięcej paliwa.
  
  
  BEHEMOT: Sir, obawiam się, że to nie będzie możliwe. Właśnie otrzymaliśmy wiadomość od Zarządu Portu Aqaba informującą nas, że między portem a Twoją lokalizacją przechodzi gigantyczna burza piaskowa. Wstrzymali cały ruch lotniczy do godziny 18:00.
  
  
  MOJŻESZ 1: Tomaszu, chciałbym, żebyś mi coś wyjaśnił. Czy na pokładzie Twojego statku znajduje się emblemat portu Aqaba lub Kine Industries?
  
  
  HIPPO: Kine Industries, sir.
  
  
  MOJŻESZ 1: Tak myślałem. Coś innego. Czy słyszałeś mnie, kiedy powiedziałem ci nazwisko osoby, która potrzebuje BA-609?
  
  
  BEHEMOT: Hmm, tak, proszę pana. Panie Kain, proszę pana.
  
  
  MOJŻESZ 1: Dobrze, Tomaszu. W takim razie bądź tak miły i wykonaj rozkazy, które ci dałem, albo ty i cała załoga tego statku nie będziecie mieli pracy przez miesiąc. Jestem czysty?
  
  
  BEHEMOT: Bardzo jasne, proszę pana. Samolot natychmiast poleci w twoją stronę.
  
  
  MOJŻESZ 1: Zawsze z przyjemnością, Tomaszu. Skończone.
  
  
  86
  
  
  
  X UKAN
  
  Rozpoczął od wychwalania imienia Allaha, Mądrego, Świętego, Litościwego, Tego, który pozwolił mu odnieść zwycięstwo nad wrogami. Zrobił to, klęcząc na podłodze, ubrany w białą szatę, która zakrywała całe jego ciało. Przed nim stała miska z wodą.
  
  Aby upewnić się, że woda dotarła do skóry pod metalem, zdjął pierścionek z wpisaną na nim datą ukończenia szkoły. To był prezent od bractwa. Następnie umył obie ręce aż do nadgarstków, koncentrując się na obszarach między palcami.
  
  Złożył prawą dłoń, której pod żadnym pozorem nie dotykał swoich intymnych części ciała, nabrał trochę wody i trzykrotnie energicznie przepłukał usta.
  
  Ponownie napełnił dłoń wodą, przyłożył ją do nosa i mocno wciągnął powietrze, żeby oczyścić nozdrza. Rytuał powtórzył trzykrotnie. Lewą ręką wyczyścił pozostałą wodę, piasek i szlam.
  
  Ponownie używając lewej ręki, zwilżył opuszki palców i wyszczotkował czubek nosa.
  
  Podniósł prawą rękę i przyłożył ją do twarzy, po czym opuścił ją, zanurzył w misce i trzykrotnie przemył twarz od prawego ucha do lewego.
  
  Potem trzy razy od czoła do gardła.
  
  Zdjął zegarek i energicznie umył oba przedramiona, najpierw prawe, potem lewe, od nadgarstka do łokcia.
  
  Zwilżając dłonie, potarł głowę od czoła do karku.
  
  Włożył mokre palce wskazujące do uszu, przepłukując je za uszami, a następnie kciukami płatki uszu.
  
  Na koniec umył obie stopy do kostek, zaczynając od prawej stopy i upewniając się, że myje między palcami.
  
  "Asz hadu an la ilaha illa Allah wahdahu la shara lahu wa anna Muhammadan 'abduhu wa rasuluh", recytował żarliwie, podkreślając centralną zasadę swojej wiary, że nie ma Boga prócz Allaha, który nie ma sobie równych, i że Mahomet jest jego sługa i posłaniec.
  
  
  To zakończyło rytuał ablucji, który oznaczałby początek jego życia jako zdeklarowanego wojownika dżihadu. Teraz był gotów zabić i umrzeć dla chwały Allaha.
  
  Chwycił pistolet, pozwalając sobie na krótki uśmiech. Słyszał silniki samolotu. Czas na sygnał.
  
  Uroczystym gestem Russell opuścił namiot.
  
  
  87
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006. 13:24.
  
  
  Pilotem BA-609 był Howell Duke. W ciągu dwudziestu trzech lat latania wylatał 18 000 godzin na różnych typach samolotów we wszystkich możliwych warunkach pogodowych. Przeżył burzę śnieżną na Alasce i burzę elektryczną na Madagaskarze. Ale nigdy nie czuł prawdziwego strachu, tego uczucia zimna, które sprawia, że jądra kurczą się, a gardło wysycha.
  
  Do dziś.
  
  Leciał na bezchmurnym niebie z optymalną widocznością, wyciskając z silników każdą kroplę mocy. Samolot nie był najszybszy ani najlepszy, jakim leciał, ale z pewnością sprawiał najwięcej frajdy. Może osiągnąć prędkość 315 mil na godzinę, a następnie unosić się majestatycznie w miejscu jak chmura. Wszystko szło idealnie.
  
  Spuścił wzrok, żeby sprawdzić wysokość, wskaźnik paliwa i odległość do celu. Kiedy ponownie podniósł wzrok, szczęka mu opadła. Na horyzoncie pojawiło się coś, czego wcześniej tam nie było.
  
  Na początku wyglądało to jak ściana piasku wysoka na sto stóp i szeroka na kilka mil. Biorąc pod uwagę kilka punktów orientacyjnych na pustyni, Duke początkowo pomyślał, że to, co zobaczył, było nieruchome. Stopniowo zdał sobie sprawę, że rzeczy się poruszają i to dzieje się tak szybko.
  
  Widzę przed sobą kanion. Gówno. Dzięki Bogu, że nie stało się to dziesięć minut temu. To musi być simun, przed którym mnie ostrzegali.
  
  Lądowanie zajmie mu co najmniej trzy minuty, a ściana była oddalona o mniej niż dwadzieścia pięć mil. Dokonał szybkiej kalkulacji. Dotarcie do kanionu zajmie Simunowi kolejne dwadzieścia minut. Wcisnął tryb konwersji helikoptera i poczuł, jak silniki natychmiast zwalniają.
  
  Przynajmniej to działa. Będę miał czas, żeby posadzić tego ptaka i wcisnąć się w najmniejszą przestrzeń, jaką znajdę. Jeśli chociaż połowa tego, co o nim mówią, jest prawdą...
  
  Trzy i pół minuty później podwozie BA-609 wylądowało na równym terenie między obozem a miejscem wykopalisk. Duke wyłączył silnik i po raz pierwszy w życiu nie zawracał sobie głowy ostatnią kontrolą bezpieczeństwa, tylko wysiadł z samolotu, jakby paliły mu się spodnie. Rozejrzał się dookoła, ale nikogo nie zobaczył.
  
  Muszę poinformować wszystkich. W tym kanionie nie zobaczą tego czegoś, dopóki nie będzie za trzydzieści sekund.
  
  Pobiegł do namiotów, choć nie był pewien, czy przebywanie w namiocie było najbezpieczniejszym miejscem. Nagle postać ubrana na biało podeszła do niego. Wkrótce dowiedział się, kto to był.
  
  "Witam, panie Russell. Widzę, że zostałeś tubylcem - powiedział Duke, czując się zdenerwowany. 'Nie widziałem cię...'
  
  Russell znajdował się dwadzieścia stóp ode mnie. W tym momencie pilot zauważył, że Russell ma w dłoni pistolet i zatrzymał się jak wryty.
  
  "Panie Russell, co się dzieje?"
  
  Lider nic nie mówił. Po prostu wycelował w klatkę piersiową pilota i oddał trzy szybkie strzały. Stanął nad leżącym ciałem i strzelił jeszcze trzy razy w głowę pilota.
  
  W pobliskiej jaskini Oh usłyszał strzały i zaalarmował grupę.
  
  "Bracia, to jest sygnał. Iść.'
  
  
  88
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006. 13:39.
  
  
  - Jesteś pijany, Gniazdo Trzy?
  
  - Pułkowniku, powtarzam, że pan Russell właśnie odstrzelił pilotowi głowę, a potem pobiegł na wykopaliska. Jakie są twoje rozkazy?
  
  'Gówno. Czy ktoś ma zdjęcie Russella?
  
  - Sir, tu Gniazdo numer dwa. Wchodzi na platformę. Jest dziwnie ubrany. Czy powinienem oddać strzał ostrzegawczy?
  
  - Negatywny, walet dwa. Nie rób nic, dopóki nie dowiemy się więcej. Gniazdo Jeden, słyszysz mnie?
  
  "..."
  
  "Nest One, czy mnie słyszysz?"
  
  "Gniazdo numer jeden. Torres, podnieś to pieprzone radio.
  
  "..."
  
  "Nest dwa, czy masz zdjęcie gniazda nr 1?"
  
  - Potwierdzam, proszę pana. Mam zdjęcie, ale Torresa tam nie ma, proszę pana.
  
  'Gówno! Wy dwoje, uważajcie na wejście do wykopalisk. Jestem w drodze.'
  
  
  89
  
  
  
  PRZY WEJŚCIU DO KANIONU, DZIESIĘĆ MINUT PRZED
  
  Pierwsze ugryzienie było w łydkę dwadzieścia minut temu.
  
  Fowler poczuł ostry ból, ale na szczęście nie trwał on długo, ustępując miejsca tępemu bólowi, który bardziej przypominał mocne uderzenie niż pierwsze uderzenie pioruna.
  
  Ksiądz planował stłumić wszelkie krzyki przez zaciśnięcie zębów, ale zmusił się, żeby tego jeszcze nie robić. Spróbuje tego z następnym kęsem.
  
  Mrówki nie sięgały mu do kolan i Fowler nie miał pojęcia, czy wiedzą, kim on jest. Starał się wyglądać na niejadalnego lub niebezpiecznego, ale z obu powodów nie mógł zrobić jednej rzeczy: ruszyć się.
  
  Następny strzał bolał o wiele bardziej, być może dlatego, że wiedział, co zaraz nastąpi: obrzęk okolicy, nieuchronność tego wszystkiego, poczucie bezradności.
  
  Po szóstym kęsie stracił rachubę. Mógł zostać użądlony dwanaście razy, może dwadzieścia. Niewiele zostało, ale nie mógł już tego znieść. Czy wykorzystał wszystkie swoje zasoby - zacisnął zęby, przygryzł wargi, rozszerzył nozdrza na tyle, by wjechała w niego ciężarówka? W pewnym momencie, czując się zdesperowany, zaryzykował nawet wykręcenie skutych kajdankami nadgarstków.
  
  Najgorsze było to, że nie wiadomo było, kiedy nadejdzie następny cios. Do tego momentu miał szczęście, ponieważ większość mrówek przesunęła się pół tuzina stóp w lewo, a tylko kilkaset pokrywało ziemię pod nim. Wiedział jednak, że przy najmniejszym ruchu zaatakują.
  
  Musiał skupić się na czymś innym niż ból, inaczej postąpiłby wbrew rozsądkowi i zaczął próbować miażdżyć owady butami. Mógł nawet zabić kilku, ale było jasne, że mają przewagę liczebną i ostatecznie przegra.
  
  Nowy cios był ostatnią kroplą. Ból przeszył jego nogi i eksplodował w genitaliach. Był bliski utraty zmysłów.
  
  Jak na ironię, to Torres go uratował.
  
  "Padre, twoje grzechy cię atakują. Jeden po drugim, tak jak pożerają duszę.
  
  Fowler podniósł wzrok. Kolumbijczyk stał prawie trzydzieści stóp dalej, obserwując go z pogodnym wyrazem twarzy.
  
  "Wiesz, jestem zmęczony byciem tam na górze, więc wróciłem, żeby zobaczyć się z tobą w twoim prywatnym piekle. Słuchaj, nikt nam w ten sposób nie będzie przeszkadzał - powiedział, wyłączając radio lewą ręką. W prawej dłoni trzymał kamień wielkości piłki tenisowej. - Więc gdzie się zatrzymaliśmy?
  
  Ksiądz był wdzięczny za obecność Torresa. Dało mu to kogoś, na kim mógł skupić swoją nienawiść. Co z kolei zapewniłoby mu jeszcze kilka minut bezruchu, kilka minut życia.
  
  - O tak - kontynuował Torres. "Próbowaliśmy dowiedzieć się, czy zamierzasz wykonać pierwszy krok, czy też ja mam zamiar zrobić to za ciebie".
  
  Rzucił kamieniem i uderzył Fowlera w ramię. Kamień spadł tam, gdzie zebrała się większość mrówek, po raz kolejny pulsujący śmiercionośny rój, gotowy do ataku na wszystko, co zagrażało ich domowi.
  
  Fowler zamknął oczy i próbował opanować ból. Kamień trafił go w to samo miejsce, w które zastrzelił go psychopatyczny zabójca szesnaście miesięcy wcześniej. W nocy cała okolica była nadal chora, a teraz czuł się, jakby przeżywał całą tę mękę na nowo. Próbował skupić się na bólu barku, aby złagodzić ból nóg, używając sztuczki, której nauczył go instruktor sprzed miliona lat: mózg może poradzić sobie tylko z jednym ostrym bólem na raz.
  
  
  Kiedy Fowler ponownie otworzył oczy i zobaczył, co dzieje się za Torresem, musiał włożyć jeszcze większy wysiłek w opanowanie emocji. Gdyby zdradził się choćby na chwilę, byłby skończony. Zza wydmy, która leżała tuż za wyjściem do kanionu, w którym więziła go Torres, wyłoniła się głowa Andrei Otero. Reporterka była bardzo blisko i bez wątpienia zobaczyłaby ich za kilka chwil, gdyby już tego nie zrobiła.
  
  Fowler wiedział, że musi być absolutnie pewien, że Torres nie odwróci się w poszukiwaniu kolejnego kamienia. Postanowił dać Kolumbijczykowi to, czego żołnierz najmniej się spodziewał.
  
  - Proszę, Torresie. Proszę, błagam cię.'
  
  Wyraz twarzy Kolumbijczyka zmienił się całkowicie. Jak u wszystkich zabójców, niewiele rzeczy podniecało go bardziej niż kontrola, którą - jak sądził - miał nad swoimi ofiarami, kiedy błagały.
  
  - O co błagasz, padre?
  
  Ksiądz musiał się zmusić, żeby się skoncentrować i znaleźć odpowiednie słowa. Wszystko zależało od tego, czy Torres się nie odwróci. Andrea ich widziała, a Fowler był pewien, że była blisko, chociaż stracił ją z oczu, ponieważ ciało Torresa blokowało mu drogę.
  
  "Błagam, daruj mi życie. Moje żałosne życie. Jesteś żołnierzem, prawdziwym mężczyzną. W porównaniu z tobą jestem niczym.
  
  Najemnik uśmiechnął się szeroko, ukazując żółtawe zęby. - Dobrze powiedziane, ojcze. I teraz...'
  
  Torres nigdy nie miał szansy dokończyć zdania. Nawet nie poczuł uderzenia.
  
  
  Andrea, która miała okazję widzieć zbliżającą się scenę, postanowiła nie używać broni. Pamiętając, jak kiepsko strzelała z Alriciem, mogła mieć tylko nadzieję, że zabłąkana kula nie trafi Fowlera w głowę w taki sam sposób, w jaki trafiła wcześniej w oponę Hammera. Zamiast tego wyciągnęła wycieraczki z prowizorycznego parasola. Trzymając stalową rurę jak kij bejsbolowy, powoli czołgała się do przodu.
  
  Rura nie była zbyt ciężka, więc musiała starannie wybrać linię ataku. Zaledwie kilka kroków za nim postanowiła wycelować w jego głowę. Czuła, jak pocą jej się dłonie i modliła się, żeby nie schrzaniła sprawy. Jeśli Torres się odwróci, będzie martwa.
  
  on nie. Andrea postawiła mocno stopy na ziemi, zamachnęła się bronią i z całej siły uderzyła Torresa w bok głowy, w pobliżu skroni.
  
  - Weź to, skurwysynu!
  
  Kolumbijczyk runął na piasek jak kamień. Masa czerwonych mrówek musiała wyczuć wibrację, ponieważ natychmiast się odwróciła i skierowała w stronę jego upadłego ciała. Nieświadomy tego, co się stało, zaczął wstawać. Wciąż na wpół przytomny po uderzeniu w skroń, zachwiał się i upadł ponownie, gdy pierwsze mrówki dosięgły jego ciała. Kiedy poczuł pierwsze kęsy, Torres podniósł ręce do oczu w absolutnym przerażeniu. Próbował uklęknąć, ale to jeszcze bardziej zirytowało mrówki, które zaatakowały go w jeszcze większej liczbie. To było tak, jakby przekazywali sobie wiadomość przez swoje feromony.
  
  Wróg.
  
  Zabić.
  
  "Biegnij, Andreo!" - krzyknął Fowler. "Odejdź od nich".
  
  Młody reporter cofnął się o kilka kroków, ale bardzo niewiele mrówek odwróciło się, by podążać za wibracjami. Bardziej martwili się o Kolumbijczyka, który był w nich pokryty od stóp do głów, wyjąc w agonii, a każda komórka jego ciała była atakowana ostrymi szczękami i ukąszeniami podobnymi do igieł. Torresowi udało się ponownie wstać i zrobić kilka kroków, mrówki pokrywały go jak dziwna skóra.
  
  Zrobił kolejny krok, po czym upadł i już się nie podniósł.
  
  
  Tymczasem Andrea wycofała się do miejsca, w którym upuściła wycieraczki i koszulę. Zawinęła wycieraczki w szmatę. Potem, robiąc duży objazd wokół mrówek, podeszła do Fowlera i zapalniczką podpaliła jego koszulę. Kiedy koszula płonęła, narysowała nią okrąg na ziemi wokół księdza. Kilka mrówek, które nie przyłączyły się do ataku na Torresa, uciekło w upale.
  
  Za pomocą stalowej rury odepchnęła kajdanki Fowlera i szpikulec, który trzymał je od kamienia.
  
  - Dziękuję - powiedział ksiądz, a nogi mu się trzęsły.
  
  
  Kiedy znaleźli się około stu stóp od mrówek i Fowler pomyślał, że są bezpieczni, wyczerpani padli na ziemię. Ksiądz podwinął spodnie, żeby sprawdzić nogi. Poza małymi czerwonawymi śladami po ugryzieniach, obrzękiem i ciągłym, ale tępym bólem, dwadzieścia kilka ugryzień nie wyrządziło zbyt dużych szkód.
  
  - Teraz, kiedy uratowałem ci życie, zakładam, że twój dług wobec mnie został spłacony? - powiedział sarkastycznie Andrzej.
  
  - Doktor ci o tym powiedział?
  
  - Chcę cię zapytać o to io wiele innych rzeczy.
  
  'Gdzie ona jest?' - zapytał ksiądz, ale już znał odpowiedź.
  
  Młoda kobieta potrząsnęła głową i zaczęła szlochać. Fowler przytulił ją czule.
  
  - Tak mi przykro, panno Otero.
  
  - Kochałam ją - powiedziała, chowając twarz w piersi księdza. Szlochając, Andrea zdała sobie sprawę, że Fowler nagle zesztywniał i wstrzymał oddech.
  
  'Co się stało?' zapytała.
  
  W odpowiedzi na jej pytanie Fowler wskazał na horyzont, gdzie Andrea zobaczyła śmiertelną ścianę piasku zbliżającą się do nich równie nieuchronnie jak noc.
  
  
  90
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006 o 13:48.
  
  
  Wy dwoje, uważajcie na wejście do wykopalisk. Jestem w drodze.
  
  To właśnie te słowa doprowadziły, choć pośrednio, do śmierci pozostałej drużyny Dekkera. Kiedy nastąpił atak, oczy obu żołnierzy patrzyły gdziekolwiek, byle nie tam, skąd nadciągało niebezpieczeństwo.
  
  Tewi Waaka, potężny Sudańczyk, dostrzegł ubranych na brązowo intruzów dopiero wtedy, gdy byli już w obozie. Było ich siedmiu, uzbrojonych w kałasznikowy. Zaalarmował Jacksona przez radio i obaj otworzyli ogień. Jeden z napastników padł pod gradem kul. Reszta schowała się za namiotami.
  
  Vaaka był zaskoczony, że nie odpowiedzieli ogniem. Właściwie to była jego ostatnia myśl, ponieważ kilka sekund później dwóch terrorystów, którzy wspięli się na klif, zaatakowało go od tyłu. Dwie serie kałasznikowów i Tevi Vaaka dołączył do swoich przodków.
  
  
  Po drugiej stronie kanionu w Gnieździe 2 Marla Jackson zobaczyła, jak Vaaka zostaje wystrzelona przez lunetę jej M4 i wiedziała, że czeka ją ten sam los. Marla dobrze znała te skały. Spędziła tam tyle godzin, kiedy nie miała nic innego do roboty, jak tylko rozglądać się i dotykać się przez spodnie, kiedy nikt nie patrzył, odliczając godziny do przybycia Dekkera i zabrania jej na prywatną misję zwiadowczą.
  
  Podczas godzin warty wyobrażała sobie setki razy, jak hipotetyczni wrogowie mogliby się wspiąć i otoczyć ją. Teraz, patrząc ponad krawędzią urwiska, zobaczyła dwóch bardzo prawdziwych wrogów zaledwie półtorej stopy od niej. Natychmiast wpakowała w nie czternaście kul.
  
  Nie wydały z siebie żadnego dźwięku, gdy umierały.
  
  
  Teraz pozostało czterech wrogów, o których wiedziała, ale nie mogła nic zrobić ze swojej pozycji bez osłony. Jedyne, o czym mogła pomyśleć, to dołączyć do Dekkera podczas wykopalisk, żeby mogli wspólnie opracować plan. To była kiepska opcja, ponieważ straciłaby przewagę wzrostu i łatwiejszą drogę ucieczki. Ale nie miała wyboru, bo teraz usłyszała trzy słowa na swoim krótkofalówce:
  
  - Marla... pomóż mi.
  
  Gdzie jesteś?
  
  'Na dnie. Na dole platformy.
  
  Nie dbając o własne bezpieczeństwo, Marla zeszła po drabince linowej i pobiegła w stronę wykopalisk. Dekker leżał obok platformy z bardzo brzydką raną po prawej stronie klatki piersiowej i lewą nogą podwiniętą pod siebie. Musiał spaść ze szczytu rusztowania. Marla zbadała ranę. Południowoafrykańskiemu udało się zatamować krwawienie, ale jego oddech był...
  
  Pieprzony gwizdek.
  
  ... zmartwienia. Miał przebite płuco, co było złą wiadomością, jeśli nie udali się od razu do lekarza.
  
  'Co Ci się stało?'
  
  - To był Russell. Ten sukinsyn... zaskoczył mnie, kiedy wszedłem.
  
  Russella? - powiedziała zaskoczona Marla. Próbowała myśleć. - Nic ci nie będzie. Wyciągnę cię stąd, pułkowniku. Przysięgam.
  
  'Nigdy. Musisz się stąd wydostać na własną rękę. Skończyłem. Mistrz powiedział to najlepiej: "Życie dla ogromnej większości jest nieustanną walką o byt, z pewnością, że w końcu zostanie przezwyciężona". '
  
  - Czy mógłbyś choć raz zostawić pieprzonego Schopenhauera w spokoju, Dekker?
  
  Południowoafrykanin uśmiechnął się smutno na widok wybuchu kochanka i wykonał lekki gest głową.
  
  - Idź za tobą, żołnierzu. Nie zapomnij, co ci powiedziałem.
  
  Marla odwróciła się i zobaczyła zbliżających się do niej czterech terrorystów. Rozłożyli się wachlarzem i wykorzystali skały jako osłonę, podczas gdy jej jedyną ochroną miała być ciężka plandeka chroniąca układ hydrauliczny i stalowe łożyska platformy.
  
  - Pułkowniku, myślę, że obaj skończyliśmy.
  
  Zawiesiła M4 na ramieniu i próbowała wciągnąć Dekkera pod rusztowanie, ale udało jej się przesunąć go tylko o kilka cali. Waga RPA była zbyt duża nawet dla tak silnej kobiety jak ona.
  
  - Posłuchaj mnie, Marlo.
  
  - Czego, do diabła, chcesz? - powiedziała Marla, próbując zebrać myśli, kucając obok stalowych podpór rusztowania. Chociaż nie była pewna, czy powinna otworzyć ogień przed oddaniem celnego strzału, była pewna, że zrobią to znacznie wcześniej niż ona.
  
  'Poddać się. Nie chcę, żeby cię zabili - powiedział Dekker słabnącym głosem.
  
  Marla miała zamiar ponownie zbesztać swojego dowódcę, gdy szybkie spojrzenie w kierunku wejścia do kanionu powiedziało jej, że poddanie się może być jedynym wyjściem z tej absurdalnej sytuacji.
  
  'Poddaję się!' krzyczała. 'Słuchacie, dupki? Poddaję się. Jankes, ona jedzie do domu.
  
  Kilka stóp przed sobą rzuciła karabin, a potem pistolet automatyczny. Potem wstała i podniosła ręce.
  
  Liczę na was skurwysyny. To Twoja szansa na szczegółowe przesłuchanie więźniarki. Nie strzelaj do mnie, skurwielu.
  
  Terroryści zbliżali się powoli, wycelowali karabiny w jej głowę, a każda lufa kałasznikowa była gotowa wypluć ołów i zakończyć jej cenne życie.
  
  "Poddaję się" - powtórzyła Marla, patrząc, jak posuwają się naprzód.Utworzyli półkole z ugiętymi kolanami i twarzami zasłoniętymi czarnymi chustami, w odległości około dwudziestu stóp od siebie, żeby nie być łatwym celem.
  
  Cholera, poddaję się, sukinsyny. Ciesz się swoimi siedemdziesięcioma dwoma dziewicami.
  
  "Poddaję się" - zawołała po raz ostatni, mając nadzieję, że zagłuszy rosnący szum wiatru, który zamienił się w eksplozję, gdy ściana piasku przetoczyła się nad namiotami, połykając samolot, a następnie pędząc w kierunku terrorystów.
  
  Dwóch z nich odwróciło się w szoku. Reszta nigdy nie wiedziała, co ich uderzyło.
  
  Wszyscy zginęli natychmiast.
  
  Marla podbiegła do Dekkera i naciągnęła na nich plandekę jak prowizoryczny namiot.
  
  Musisz zejść. Zakryj się czymś. Nie walcz z upałem i wiatrem, bo wyschniesz jak rodzynka.
  
  To były słowa Torresa, który zawsze był przechwałką, kiedy opowiadał swoim towarzyszom o micie simun podczas gry w pokera. Może to by zadziałało. Marla chwyciła Dekkera, a on spróbował zrobić to samo, choć jego uścisk był słaby.
  
  - Trzymaj się, pułkowniku. Za pół godziny będziemy daleko stąd.
  
  
  91
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006. 13:52.
  
  
  Dziura była niczym więcej niż pęknięciem u podstawy kanionu, ale była wystarczająco duża, by zmieściły się w niej dwie osoby. Ledwo zdołali się wcisnąć, zanim simoon uderzył w kanion. Niewielka półka skalna chroniła ich przed pierwszą falą upału. Musieli krzyczeć, żeby przekrzyczeć huk burzy piaskowej.
  
  - Spokojnie, panno Otero. Będziemy tu przez co najmniej dwadzieścia minut. Ten wiatr jest zabójczy, ale na szczęście nie trwa zbyt długo.
  
  - Byłeś już w burzy piaskowej, prawda, ojcze?
  
  'Wielokrotnie. Ale nigdy nie widziałem Simuna. Właśnie przeczytałem o tym w atlasie Randa McNally'ego.
  
  Andrea milczała przez chwilę, próbując złapać oddech. Na szczęście piasek, który wiał przez kanion, ledwo przedostał się do ich kryjówki, mimo że temperatura gwałtownie wzrosła i Andrei trudno było oddychać.
  
  - Porozmawiaj ze mną, ojcze. Czuję, że zaraz zemdleję.
  
  Fowler próbował zmienić pozycję, żeby móc rozmasować obolałe nogi. Ukąszenia wymagały jak najszybszego podania środków dezynfekcyjnych i antybiotyków, choć nie było to priorytetem. Wyciągnięcie stamtąd Andrei było.
  
  - Jak tylko wiatr ustanie, pobiegniemy do H3 i ustawimy objazd, żebyście mogli się stąd wydostać i udać do Akaby, zanim ktokolwiek zacznie strzelać. Umiesz prowadzić, prawda?
  
  "Byłbym już w Akabie, gdybym znalazł wtyczkę w tym cholernym hummerze" - skłamała Andrea. "Ktoś ją zabrał".
  
  "W takim pojeździe jest pod kołem zapasowym".
  
  Gdzie oczywiście nie spojrzałem.
  
  - Nie zmieniaj tematu. Użyłeś liczby pojedynczej. Nie idziesz ze mną?
  
  "Muszę dokończyć swoją misję, Andreo".
  
  - Przyszedłeś tu przeze mnie, prawda? Cóż, teraz możesz wyjść ze mną.
  
  Ksiądz zwlekał z odpowiedzią przez kilka sekund. W końcu zdecydował, że młody reporter powinien poznać prawdę.
  
  - Nie, Andreo. Wysłano mnie tutaj, aby odzyskać Arkę bez względu na wszystko, ale był to rozkaz, którego nigdy nie planowałem wykonać. Nie bez powodu miałem materiały wybuchowe w teczce. A ten powód jest w tej jaskini. Nigdy tak naprawdę nie wierzyłem, że istnieje, i nigdy nie przyjąłbym tej misji, gdybyś nie była w to zaangażowana. Mój szef wykorzystał nas oboje.
  
  - Dlaczego, ojcze?
  
  - To bardzo skomplikowane, ale postaram się wyjaśnić jak najkrócej. Watykan rozważał możliwości tego, co mogłoby się stać, gdyby Arka Przymierza została zwrócona do Jerozolimy. Ludzie uznaliby to za znak. Innymi słowy, jako znak, że Świątynia Salomona powinna zostać przywrócona na swoje pierwotne miejsce.
  
  "Gdzie znajduje się Kopuła na Skale i meczet Al-Aqsa".
  
  'Dokładnie. Napięcie religijne w regionie wzrośnie stukrotnie. To sprowokowałoby Palestyńczyków. Meczet Al-Aqsa został ostatecznie zniszczony, aby pierwotna świątynia mogła zostać odbudowana. To nie jest tylko przypuszczenie, Andrea. To jest podstawowa idea. Jeśli jedna grupa ma moc zmiażdżenia innej i wierzy, że ma wymówkę, w końcu to robi.
  
  Andrea przypomniała sobie jedną z historii, nad którą pracowała na początku swojej kariery zawodowej, siedem lat wcześniej. Był wrzesień 2000 r., a ona pracowała w dziale międzynarodowym gazety. Nadeszła wiadomość, że Ariel Szaron miał przejść w otoczeniu setek oddziałów policji na Wzgórze Świątynne - na granicy dzielnic żydowskich i arabskich, w sercu Jerozolimy, jednego z najświętszych i najbardziej spornych terytoriów w historii, na miejsce Świątyni na Skale, trzecie znaczenie tego miejsca w świecie islamskim.
  
  Ten prosty spacer doprowadził do drugiej intifady, która wciąż trwała. Za tysiące zabitych i rannych; do samobójczych zamachów bombowych z jednej strony i ataków wojskowych z drugiej. Do niekończącej się spirali nienawiści, która dawała niewielkie szanse na pojednanie. Gdyby odkrycie Arki Przymierza oznaczało odbudowę Świątyni Salomona, gdzie obecnie stoi meczet Al-Aqsa, każdy islamski kraj na świecie powstałby przeciwko Izraelowi, rozpętając konflikt o niewyobrażalnych konsekwencjach. Ponieważ Iran jest bliski zrealizowania swojego potencjału nuklearnego, nie będzie ograniczeń co do tego, co może się wydarzyć.
  
  Czy to wymówka? - powiedziała Andrea głosem łamiącym się z emocji. "Święte przykazania Boga Miłości?"
  
  - Nie, Andreo. To jest własność Ziemi Obiecanej".
  
  Reporter poruszył się niespokojnie.
  
  "Teraz pamiętam, jak nazwał to Forrester... kontraktem ludzi z Bogiem. I co Kira Larsen miał do powiedzenia na temat pierwotnego znaczenia i mocy Arki. Ale nie rozumiem, co Kain ma z tym wszystkim wspólnego.
  
  "Pan Kine najwyraźniej ma niespokojny umysł, ale jednocześnie jest głęboko religijny. Jak rozumiem, jego ojciec zostawił mu list z prośbą o wypełnienie rodzinnej misji. To wszystko, co wiem.
  
  Andrea, która znała całą historię bardziej szczegółowo z wywiadu z Cainem, nie przeszkadzała.
  
  Jeśli Fowler chce poznać resztę, niech kupi książkę, którą zamierzam napisać, jak tylko stąd wyjdę, pomyślała.
  
  "Odkąd urodził się jego syn, Cain jasno dawał do zrozumienia" - kontynuował Fowler - "że włoży wszystkie swoje środki w znalezienie Arki, aby jego syn..."
  
  "Izaak".
  
  "...aby Izaak mógł wypełnić cel swojej rodziny".
  
  "Aby zwrócić arkę do świątyni?"
  
  - Niezupełnie, Andreo. Zgodnie z pewną interpretacją Tory, ktokolwiek jest w stanie odzyskać Arkę i odbudować Świątynię - ta ostatnia stosunkowo łatwo biorąc pod uwagę stan Kaina - będzie Obiecanym: Mesjaszem".
  
  'O mój Boże!'
  
  Twarz Andrei całkowicie się zmieniła, gdy ostatni element układanki znalazł się na swoim miejscu. Wszystko wyjaśniło. halucynacje. Obsesyjne zachowanie. Straszliwa trauma związana z dorastaniem zamknięta w tej wąskiej przestrzeni. Religia jako fakt absolutny.
  
  "To wszystko" - powiedział Fowler. "Ponadto śmierć własnego syna Izaaka postrzegał jako ofiarę wymaganą przez Boga, aby on sam mógł osiągnąć to przeznaczenie".
  
  - Ale, ojcze... skoro Cain wiedział, kim jesteś, to dlaczego, do cholery, pozwolił ci iść na wyprawę?
  
  - Wiesz, to ironiczne. Kain nie mógłby ukończyć tej misji bez błogosławieństwa Rzymu, pieczęci potwierdzającej, że Arka jest prawdziwa. W ten sposób udało im się wciągnąć mnie na wyprawę. Ale ktoś inny również zinfiltrował ekspedycję. Ktoś z dużą mocą, który zdecydował się pracować dla Kaina po tym, jak Isaac powiedział mu o obsesji jego ojca na punkcie Arki. Tylko zgaduję, ale na początku prawdopodobnie po prostu poszedł do pracy, aby uzyskać dostęp do poufnych informacji. Później, kiedy obsesja Kaina przerodziła się w coś bardziej konkretnego, opracował własne plany.
  
  "Russell!" Andrea westchnął.
  
  'Prawda. Człowiek, który wrzucił cię do morza i zabił Stowe'a Erlinga w niezdarnej próbie zatuszowania swojego odkrycia. Być może później sam planował wykopać Arkę. I albo on, albo Kaine - albo obaj - są odpowiedzialni za protokół Upsilon.
  
  - I włożył mi skorpiony do śpiwora, draniu.
  
  - Nie, to był Torres. Masz bardzo wyselekcjonowany fanklub.
  
  - Dopiero odkąd ty i ja się poznaliśmy, ojcze. Ale nadal nie rozumiem, dlaczego Russell potrzebuje Arki.
  
  - Może po to, żeby go zniszczyć. Jeśli tak, chociaż w to wątpię, nie zamierzam go powstrzymywać. Myślę, że może chcieć go stąd zabrać i użyć w jakimś szalonym szantażu izraelskiego rządu. Nadal nie rozgryzłem tej części, ale jedno jest pewne: nic nie powstrzyma mnie przed wykonaniem mojej decyzji.
  
  Andrea próbowała przyjrzeć się uważnie twarzy księdza. To, co zobaczyła, sprawiło, że zamarła.
  
  - Naprawdę zamierzasz wysadzić Arkę, ojcze? Taki święty przedmiot?
  
  - Myślałem, że nie wierzysz w Boga - powiedział Fowler z ironicznym uśmiechem.
  
  - Ostatnio w moim życiu było wiele dziwnych zwrotów - odparła smutno Andrea.
  
  "Prawo Boże jest wyryte tu i tam" - powiedział ksiądz, dotykając czoła, a potem piersi. "Arka to tylko skrzynia z drewna i metalu, która, jeśli zostanie wypłynięta, doprowadzi do śmierci milionów ludzi i stu lat wojny. To, co widzieliśmy w Afganistanie i Iraku, jest tylko bladym cieniem tego, co może się wydarzyć dalej. Dlatego nie opuszcza tej jaskini.
  
  Andrzej nie odpowiedział. Zapadła nagła cisza. Wycie wiatru wśród skał w kanionie w końcu ustało.
  
  Simun się skończył.
  
  
  92
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006. 14:16.
  
  
  Ostrożnie wyszli z kryjówki i weszli do kanionu. Krajobraz przed nimi był sceną zniszczenia. Namioty zostały zerwane z platform, a to, co było w środku, było teraz rozrzucone po całej okolicy. Przednie szyby Hummerów zostały roztrzaskane przez małe kamienie, które wypadły ze skał kanionu. Fowler i Andrea szli w stronę samochodów, gdy nagle usłyszeli, jak silnik jednego z Hummerów ożywa.
  
  H3 zmierzał w ich kierunku z pełną prędkością bez ostrzeżenia.
  
  Fowler odepchnął Andreę na bok i odskoczył w bok. Przez ułamek sekundy widział Marlę Jackson prowadzącą z zaciśniętymi ze złości zębami. Ogromna tylna opona hummera przeleciała kilka cali od twarzy Andrei, obsypując ją piaskiem.
  
  Zanim obaj zdążyli wstać, H3 skręcił w kanion i zniknął.
  
  "Myślę, że jesteśmy tu sami," powiedział ksiądz, pomagając Andrei wstać. "To był Jackson i Dekker, odchodzili jakby gonił ich sam diabeł. Nie sądzę, żeby wielu z ich towarzyszy było lewy.'
  
  - Ojcze, nie sądzę, żeby to były jedyne rzeczy, które zniknęły. Wygląda na to, że twój plan wyciągnięcia mnie stąd nie powiódł się" - powiedział reporter, wskazując na trzy pozostałe pojazdy elektryczne.
  
  Wszystkie dwanaście opon zostało przeciętych.
  
  Chodzili po ruinach namiotów przez kilka minut w poszukiwaniu wody. Znaleźli trzy na wpół pełne manierki i niespodziankę: plecak Andrei z jej dyskiem twardym prawie zakopanym w piasku.
  
  - Wszystko się zmieniło - powiedział Fowler, rozglądając się podejrzliwie. Wydawał się niepewny siebie i kroczył tak, jakby zabójca na klifach mógł ich wykończyć w każdej chwili.
  
  Andrea podążyła za nim, schylając się ze strachu.
  
  - Nie mogę cię stąd wyciągnąć, więc bądź przy mnie, dopóki czegoś nie wymyślimy.
  
  BA-609 przewrócił się na lewy bok jak ptak ze złamanym skrzydłem. Fowler wszedł do kabiny i pojawił się trzydzieści sekund później, trzymając kilka kabli.
  
  "Russell nie może użyć samolotu do przetransportowania Arki" - powiedział, odrzucając kable i zeskakując z powrotem. Skrzywił się, gdy jego stopy dotknęły piasku.
  
  Nadal boli. To szaleństwo, pomyślał Andrea.
  
  - Masz jakiś pomysł, gdzie on może być?
  
  Fowler już miał odpowiedzieć, ale zamiast tego zatrzymał się i skierował na tył samolotu. W pobliżu kół znajdował się matowo czarny przedmiot. Ksiądz odebrał.
  
  To była jego teczka.
  
  Górna pokrywa wyglądała, jakby została rozcięta, żeby można było zobaczyć, gdzie jest plastikowy materiał wybuchowy, którego Fowler użył do wysadzenia zbiornika na wodę. Dotknął teczki w dwóch miejscach i otworzył się tajny schowek.
  
  "Szkoda, że zniszczyli skórę. Ta teczka jest ze mną od dawna" - powiedział ksiądz, zbierając cztery pozostałe torby z materiałami wybuchowymi i jeszcze jeden przedmiot wielkości tarczy zegarka z dwoma metalowymi klamrami.
  
  Fowler owinął materiały wybuchowe w pobliskim ubraniu, które zostało zdmuchnięte z namiotów podczas burzy piaskowej.
  
  - Włóż to do plecaka, dobrze?
  
  - Nie ma mowy - powiedział Andrea, cofając się o krok. "Te rzeczy przerażają mnie jak cholera".
  
  - Bez podłączonego detonatora jest nieszkodliwy.
  
  Andrea niechętnie ustąpił.
  
  Kiedy szli na platformę, zobaczyli ciała terrorystów otaczających Marlę Jackson i Dekkera, zanim uderzył simoon. Pierwszą reakcją Andrei była panika, dopóki nie zdała sobie sprawy, że nie żyją. Kiedy dotarli do zwłok, Andrea nie mogła powstrzymać westchnienia. Ciała leżały w dziwnych pozycjach. Jeden z nich zdawał się próbować wstać - jedno z jego ramion było uniesione, a oczy szeroko otwarte, jakby patrzył w piekło, pomyślała Andrea z niedowierzaniem.
  
  Tylko że nie miał oczu.
  
  Oczodoły trupów były puste, ich otwarte usta były niczym innym jak czarnymi dziurami, a ich skóra była szara jak karton. Andrea wyjęła aparat z plecaka i zrobiła kilka zdjęć mumii.
  
  Nie mogę w to uwierzyć. To tak, jakby życie zostało z nich wyrwane bez żadnego ostrzeżenia. Albo jakby to wciąż się działo. Boże, co za horror!
  
  Andrea odwróciła się i jej plecak otarł się o głowę jednego z mężczyzn. Na jej oczach ciało mężczyzny nagle się rozpadło, pozostawiając jedynie mieszaninę szarego pyłu, ubrań i kości.
  
  Czując mdłości, Andrea zwróciła się do księdza. Widziała, że on nie cierpiał z powodu takich samych wyrzutów sumienia, kiedy chodziło o zmarłych. Fowler zauważył, że co najmniej jedno z ciał służyło celowi bardziej użytkowemu i wyciągnął spod niego czystego kałasznikowa. Sprawdził broń i stwierdził, że nadal jest w dobrym stanie. Wyjął kilka zapasowych spinek z ubrania terrorysty i wepchnął je do kieszeni.
  
  Lufą karabinu wskazał platformę prowadzącą do wejścia do jaskini.
  
  "Russell tam na górze".
  
  'Skąd wiesz?'
  
  "Kiedy zdecydował się wyjść, najwyraźniej zadzwonił do swoich przyjaciół" - powiedział Fowler, wskazując głową ciała. - To są ludzie, których zauważyliście, kiedy przybyliśmy po raz pierwszy. Nie wiem, czy są inni ani ilu ich może być, ale jest całkiem jasne, że Russell wciąż jest gdzieś w pobliżu, ponieważ nie ma śladów stóp na piasku prowadzącym z platformy. Simun przewidział wszystko. Gdyby wyszli, zobaczylibyśmy ślady stóp. On tam jest, podobnie jak Arka.
  
  'Co zrobimy?'
  
  Fowler myślał przez kilka sekund, pochylając głowę.
  
  - Gdybym był mądry, wysadziłbym wejście do jaskini i pozwolił im umrzeć z głodu. Ale obawiam się, że mogą być inni. Eichberg, Kine, David Pappas...
  
  - Więc idziesz tam?
  
  Fowler skinął głową. "Daj mi materiały wybuchowe, proszę".
  
  - Pozwól, że pójdę z tobą - powiedział Andrea, podając mu paczkę.
  
  - Panno Otero, proszę tu zostać i poczekać, aż wyjdę. Jeśli zobaczysz, że zamiast tego wychodzą, nic nie mów. Po prostu schowaj się. Zrób kilka zdjęć, jeśli możesz, a potem wynoś się stąd i opowiedz o tym światu.
  
  
  93
  
  
  
  W JASKINI, CZTERNAŚCIE MINUT WCZEŚNIEJ
  
  Pozbycie się Dekkera było łatwiejsze, niż mógł sobie wyobrazić. Południowoafrykanin był oszołomiony faktem, że zastrzelił pilota i tak bardzo chciał z nim porozmawiać, że nie zachował najmniejszej ostrożności, wchodząc do tunelu. To, co znalazł, to kula, która spowodowała, że spadł z platformy.
  
  Podpisanie Protokołu Upsilon za plecami starca było genialnym posunięciem, pomyślał Russell, gratulując sobie.
  
  Kosztował prawie dziesięć milionów dolarów. Dekker był początkowo podejrzliwy, dopóki Russell nie zgodził się zapłacić mu siedmiocyfrowej sumy z góry i kolejnych siedmiu, jeśli zostanie zmuszony do zastosowania protokołu.
  
  Asystent Kaine'a uśmiechnął się z satysfakcją. Księgowi Kine Industries zauważą w przyszłym tygodniu brak pieniędzy z funduszu emerytalnego i pojawią się pytania. Do tego czasu będzie już daleko, a Arka znajdzie się w bezpiecznym miejscu w Egipcie. Bardzo łatwo byłoby się tam zgubić. A wtedy przeklęty Izrael, którego nienawidził, będzie musiał zapłacić cenę za upokorzenie, jakie wyrządził domowi islamu.
  
  Russell przeszedł całą długość tunelu i zajrzał do jaskini. Kine był tam, obserwując z zainteresowaniem, jak Eichberg i Pappas usuwali ostatnie kamienie blokujące dostęp do celi, na przemian używając wiertarki elektrycznej i używając rąk. Nie słyszeli strzału, kiedy strzelał do Dekkera. W chwili, gdy wiedział, że droga do Arki jest wolna i już ich nie potrzebuje, zostaliby wysłani.
  
  A co do Kaina...
  
  Żadne słowa nie są w stanie opisać fali nienawiści, jaką Russell czuł do starca. To kipiało w głębi jego duszy, podsycane upokorzeniami, do których znoszenia zmusił go Kain. Przebywanie blisko starca przez ostatnie sześć lat było potworną torturą.
  
  Ukrywał się w łazience, by się modlić, wypluwał alkohol, który był zmuszony udawać, że pije, żeby ludzie go nie podejrzewali. Opieka nad chorym i zalęknionym umysłem starca o każdej porze dnia i nocy. Udawana troska i uczucie.
  
  Wszystko to było kłamstwem.
  
  Waszą najlepszą bronią będzie taqiyya, oszustwo wojownika. Dżihadysta może kłamać na temat swojej wiary, może udawać, ukrywać i przeinaczać prawdę. Może to zrobić niewiernemu bez grzechu, powiedział imam piętnaście lat temu. I nie wierz, że będzie łatwo. Będziesz płakał każdej nocy z powodu bólu w sercu do tego stopnia, że nie będziesz wiedział, kim jesteś.
  
  Teraz znowu był sobą.
  
  
  Z całą zwinnością swojego młodego i dobrze wytrenowanego ciała, Russell zszedł po linie bez uprzęży w ten sam sposób, w jaki wspiął się na nią kilka godzin wcześniej. Jego biała szata załopotała, gdy schodził, przyciągając uwagę Kaina, który patrzył zszokowany na swojego asystenta.
  
  - Po co to przebranie, Jacobie?
  
  Russell nie odpowiedział. Ruszył w stronę zagłębienia. Przestrzeń, którą otworzyli, miała około pięciu stóp wysokości i sześć i pół stopy szerokości.
  
  - Jest tam, panie Russell. Wszyscy to widzieliśmy" - powiedział Eichberg, tak zdenerwowany, że w pierwszej chwili nie zauważył, jak Russell jest ubrany. "Hej, co to za sprzęt?" - zapytał w końcu.
  
  "Bądź spokojny i zadzwoń do Pappasa".
  
  "Panie Russell, powinien pan być trochę bardziej..."
  
  - Nie każ mi tego powtarzać - powiedział asystent, wyciągając spod ubrania pistolet.
  
  "Dawid!" Eichberg pisnął jak dziecko.
  
  "Jacob!" krzyknął Kine.
  
  - Zamknij się, ty stary draniu.
  
  Krew odpłynęła z twarzy Kaine'a na tę zniewagę. Nikt nigdy nie mówił do niego w ten sposób, a tym bardziej do mężczyzny, który wciąż był jego prawą ręką. Nie miał czasu na odpowiedź, ponieważ z jaskini wyszedł David Pappas, mrugając, gdy jego oczy przyzwyczaiły się do światła.
  
  'Co za cholera...?'
  
  Kiedy zobaczył pistolet w dłoni Russella, od razu wszystko zrozumiał. Był pierwszym z całej trójki, który zrozumiał, choć nie tym, który był najbardziej rozczarowany i zszokowany. Ta rola należała do Kaina.
  
  'Ty!' - wykrzyknął Pappas. 'Teraz rozumiem. Miałeś dostęp do programu magnetometru. To Ty zmieniłeś dane. Zabiłeś Stowe'a.
  
  "Mały błąd, który prawie drogo mnie kosztował. Myślałem, że lepiej kontroluję ekspedycję niż w rzeczywistości" - przyznał Russell, wzruszając ramionami. - A teraz małe pytanie. Czy jesteś gotowy, aby wyjąć Arkę?
  
  "Odpieprz się, Russel".
  
  Bez zastanowienia Russell wycelował w nogę Pappasa i strzelił. Prawe kolano Pappasa zamieniło się w krwawą plamę i upadł na ziemię. Jego krzyki odbijały się echem od ścian tunelu.
  
  - Następna kula będzie w twojej głowie. A teraz odpowiedz mi, pappasie.
  
  - Tak, jest gotowy do publikacji, sir. Ścieżka jest wolna - powiedział Eichberg, unosząc ręce w górę.
  
  - To wszystko, co chciałem wiedzieć - odparł Russell.
  
  W krótkim odstępie czasu padły dwa strzały. Jego ręka opadła i nastąpiły dwa kolejne strzały. Eichberg padł na Pappasa, obaj trafili w głowę, ich krew mieszała się teraz na skalistym gruncie.
  
  - Zabiłeś ich, Jacobie. Zabiłeś ich obu.
  
  Kine skulił się w kącie, a na jego twarzy malowała się maska strachu i niezrozumienia.
  
  - No, no, stary. Jak na takiego szalonego, starego drania, jesteś całkiem dobry w stwierdzaniu oczywistych rzeczy - powiedział Russell. Zajrzał do jaskini, wciąż celując z pistoletu w Kaina. Gdy się odwrócił, na jego twarzy malował się wyraz zadowolenia. - Więc w końcu to znaleźliśmy, Ray? Praca na całe życie. Szkoda, że twój kontrakt zostanie rozwiązany.
  
  Asystent podszedł do szefa powolnym, miarowym krokiem. Kine skulił się głębiej w swoim kącie, całkowicie uwięziony. Jego twarz była pokryta potem.
  
  - Dlaczego, Jakubie? - wykrzyknął starzec. "Kochałem cię jak własnego syna".
  
  - Ty to nazywasz miłością? Russell wrzasnął, zbliżając się do Kine'a i kilkakrotnie dźgnął go pistoletem, najpierw w twarz, potem w ramiona i głowę. - Byłem twoim niewolnikiem, stary. Za każdym razem, gdy płakałaś jak dziewczyna w środku nocy, biegłam do ciebie, przypominając sobie, dlaczego to robię. Powinienem był pomyśleć o chwili, kiedy w końcu cię pokonam i będziesz zdany na moją łaskę.
  
  Kain upadł na ziemię. Jego twarz była spuchnięta, prawie nie do poznania od uderzeń. Krew sączyła się z jego ust i popękanych kości policzkowych.
  
  - Spójrz na mnie, staruszku - kontynuował Russell, unosząc Kine'a za kołnierz koszuli, tak że stali twarzą w twarz.
  
  "Zmierz się z własną porażką. Za kilka minut moi ludzie zejdą do tej jaskini i odzyskają waszą cenną arkę. Damy światu to, na co zasługuje. Wszystko będzie tak, jak zawsze powinno być.
  
  - Przepraszam, panie Russell. Obawiam się, że będę musiał cię rozczarować.
  
  Asystent gwałtownie się odwrócił. Na drugim końcu tunelu Fowler właśnie zjechał po linie i celował w niego z kałasznikowa.
  
  
  94
  
  
  
  WYKOPKI
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006. 14:27.
  
  
  "Ojciec Fowler".
  
  'Hakan'.
  
  Russell ustawił bezwładne ciało Caina między sobą a księdzem, który wciąż celował z karabinu w głowę Russella.
  
  - Wygląda na to, że pozbyłeś się moich ludzi.
  
  - To nie byłem ja, panie Russell. Bóg o to zadbał. Obrócił ich w proch.
  
  Russell spojrzał na niego zszokowany, próbując odgadnąć, czy ksiądz blefuje. Do realizacji jego planu niezbędna była pomoc jego pomocników. Nie mógł zrozumieć, dlaczego jeszcze się nie pojawili, i próbował grać na zwłokę.
  
  "Więc masz przewagę, ojcze," powiedział, wracając do swojego zwykłego, ironicznego tonu. "Wiem, jak dobrym strzelcem jesteś. Z tej odległości nie możesz spudłować. A może boisz się trafić w niezapowiedzianą Mesjasz?'
  
  "Pan Kine jest po prostu chorym starcem, który wierzy, że spełnia wolę Boga. Z mojego punktu widzenia jedyną różnicą między wami jest wiek. Rzuć broń.
  
  Russell był wyraźnie oburzony zniewagą, ale nie mógł nic zrobić w tej sytuacji. Po tym, jak pokonał nim Kaina, trzymał swój własny pistolet za lufę, a ciało starca nie zapewniało mu wystarczającej ochrony. Russell wiedział, że jeden zły ruch spowoduje dziurę w jego głowie.
  
  Otworzył prawą pięść i wypuścił pistolet, potem otworzył lewą i wypuścił Kine'a.
  
  Starzec upadł w zwolnionym tempie, zgarbiony, jakby jego stawy nie były ze sobą połączone.
  
  "Wspaniale, panie Russell," powiedział Fowler. "A teraz, jeśli nie masz nic przeciwko, proszę cofnąć się o dziesięć kroków..."
  
  Russell mechanicznie zrobił, jak mu kazano, z nienawiścią płonącą w jego oczach.
  
  Z każdym krokiem cofniętym przez Russella Fowler robił krok do przodu, aż pierwszy stał tyłem do ściany, a ksiądz stanął obok Caina.
  
  'Bardzo dobry. A teraz połóż ręce na głowie, a wyjdziesz z tego cały i zdrowy.
  
  Fowler przykucnął obok Caina, badając jego puls. Starzec trząsł się, a jedna z jego nóg wydawała się mieć skurcze. Ksiądz zmarszczył brwi. Martwił go stan Kine'a - miał wszelkie objawy udaru, a jego siły witalne zdawały się ulatniać z każdą chwilą.
  
  Tymczasem Russell rozglądał się dookoła, próbując znaleźć coś, co mogłoby posłużyć jako broń przeciwko księdzu. Nagle poczuł coś pod sobą na ziemi. Spojrzał w dół i zauważył, że stoi na kablach, które kończyły się półtorej stopy po jego prawej stronie i były podłączone do generatora zasilającego jaskinię.
  
  Uśmiechnął się.
  
  Fowler wziął Kane'a za rękę, gotów w razie potrzeby odciągnąć go od Russella. Kątem oka dostrzegł podskakującego Russella. Bez najmniejszego wahania strzelił.
  
  Potem zgasły światła.
  
  To, co powinno być strzałem ostrzegawczym, skończyło się zniszczeniem generatora. Sprzęt zaczął strzelać iskrami co kilka sekund, oświetlając tunel sporadycznym niebieskim światłem, które słabło, jak lampa błyskowa aparatu, która powoli traci moc.
  
  Fowler natychmiast przykucnął w pozycji, którą przyjmował setki razy, skacząc na spadochronie na terytorium wroga w bezksiężycowe noce. Kiedy nie znałeś pozycji wroga, najlepszą rzeczą było siedzieć spokojnie i czekać.
  
  Niebieska iskra.
  
  Fowlerowi wydawało się, że widzi cień biegnący wzdłuż ściany po jego lewej stronie, i strzelił. Brakowało. Przeklinając swoje szczęście, przesunął się kilka stóp zygzakiem, aby upewnić się, że drugi nie rozpozna jego pozycji po strzale.
  
  Niebieska iskra.
  
  Kolejny cień, tym razem po jego prawej stronie, choć dłuższy i prosto na ścianę. Strzelił w przeciwnym kierunku. Znowu spudłował i zrobiło się więcej ruchu.
  
  Niebieska iskra.
  
  Był przygwożdżony do ściany. Nigdzie nie widział Russella. To może oznaczać, że on
  
  Z okrzykiem Russell rzucił się na Fowlera, uderzając go kilka razy w twarz i szyję. Ksiądz poczuł, jak zęby drugiego zapadają się w jego dłoń jak u zwierzęcia. Nie mogąc zrobić inaczej, wystrzelił z karabinu szturmowego Kałasznikowa. Przez chwilę poczuł czyjeś ręce. Walczyli i karabin zaginął w ciemności.
  
  Niebieska iskra.
  
  Fowler leżał na ziemi, podczas gdy Russell próbował go udusić. Ksiądz, który w końcu mógł zobaczyć swojego wroga, zacisnął pięść i uderzył Russella w splot słoneczny. Russell jęknął i przekręcił się na bok.
  
  Ostatni, słaby niebieski błysk.
  
  Fowlerowi udało się zobaczyć, jak Russell znika w celi. Nagły słaby błysk powiedział mu, że Russell znalazł swój pistolet.
  
  Po jego prawej stronie rozległ się głos.
  
  'Ojciec'.
  
  Fowler podkradł się do umierającego Kine'a. Nie chciał oferować Russellowi łatwego celu, na wypadek gdyby zdecydował się spróbować szczęścia i celować losowo w ciemności. Ksiądz w końcu dotknął przed sobą ciała starca i przyłożył usta do jego ucha.
  
  - Panie Cain, zaczekaj - szepnął. "Mogę cię stąd wyciągnąć".
  
  - Nie, ojcze, nie możesz - odparł Kain i choć jego głos był słaby, mówił stanowczym tonem małego dziecka. - Tak będzie lepiej. Idę zobaczyć się z rodzicami, moim syn i mój brat. .. To logiczne, że wszystko skończy się tak samo".
  
  "Więc oddaj się Bogu" - powiedział ksiądz.
  
  "Mam. Czy mógłbyś mi pomóc, kiedy wyjeżdżam?"
  
  Fowler nic nie powiedział, tylko wymacał dłoń umierającego, trzymając ją między swoimi. Niecałą minutę później, w trakcie szeptanej hebrajskiej modlitwy, rozległ się śmiertelny grzechot i Raymond Cain zamarł.
  
  W tym momencie ksiądz wiedział, co musi zrobić.
  
  W ciemności położył palce na guzikach koszuli i rozpiął je, po czym wyciągnął worek z materiałami wybuchowymi. Po omacku znalazł detonator, włożył go w pręty C4 i wcisnął przyciski. W myślach policzył liczbę sygnałów dźwiękowych.
  
  Po instalacji mam dwie minuty, pomyślał.
  
  Ale nie mógł zostawić bomby poza wnęką, w której spoczywała Arka. Być może nie wystarczyłoby, by ponownie zapieczętować jaskinię. Nie był pewien, jak głębokie było zagłębienie, a jeśli Arka znajdowała się za skalistym występem, mogła przetrwać bez zadrapań. Jeśli chciał zapobiec powtórzeniu się tego szaleństwa, powinien był podłożyć bombę obok Arki. Nie mógł rzucić nim jak granatem, bo detonator mógłby wypaść. I powinien mieć wystarczająco dużo czasu na ucieczkę.
  
  Jedyną opcją było pokonanie Russella, ustawienie C4 na pozycji, a następnie uciec z całej siły.
  
  Czołgał się dookoła, mając nadzieję, że nie narobi zbyt wiele hałasu, ale było to niemożliwe. Ziemia była pokryta małymi kamieniami, które poruszały się, gdy się poruszał.
  
  - Słyszę, że nadchodzisz, księdzu.
  
  Nastąpił czerwony błysk i rozległ się strzał. Kula minęła Fowlera dość daleko, ale ksiądz pozostał ostrożny i szybko przetoczył się w lewo. Druga kula trafiła w miejsce, w którym znajdował się zaledwie kilka sekund wcześniej.
  
  Używa lampy błyskowej z pistoletu, aby zorientować się. Ale nie może tego robić zbyt często, bo skończy mu się amunicja, pomyślał Fowler, licząc w myślach rany, które widział na ciałach Pappasa i Eichberga.
  
  Prawdopodobnie raz strzelił do Dekkera, do Pappasa może trzy razy, do Eichberga dwa razy i dwa razy do mnie. To osiem kul. W pistolecie jest czternaście kul, piętnaście, jeśli jest w komorze. To znaczy, że zostało mu sześć, może siedem kul. Niedługo będzie musiał się naładować. Kiedy to zrobi, usłyszę kliknięcie magazynu. Następnie...
  
  Wciąż liczył, gdy dwa kolejne strzały oświetliły wejście do jaskini. Tym razem Fowler wycofał się ze swojej pierwotnej pozycji w samą porę. Strzał minął go o jakieś cztery cale.
  
  Zostało czterech lub pięciu.
  
  - Dostanę się do ciebie, krzyżowcu. Dostanę cię, ponieważ Allah jest ze mną. Głos Russella zabrzmiał upiornie w jaskini. "Wynoś się stąd, póki jeszcze możesz".
  
  Fowler chwycił kamień i wrzucił go do dziury. Russell złapał przynętę i wystrzelił w kierunku hałasu.
  
  Trzy lub cztery.
  
  - Bardzo sprytnie, krzyżowcu. Ale to nic ci nie da.
  
  Nie skończył mówić, kiedy ponownie wystrzelił. Tym razem padły nie dwa, a trzy strzały. Fowler przetoczył się w lewo, a potem w prawo, uderzając kolanami o ostre kamienie.
  
  Jeden nabój lub pusty magazynek.
  
  Tuż przed wykonaniem drugiego rzutu ksiądz na chwilę uniósł głowę. Trwało to może tylko pół sekundy, ale to, co zobaczył w krótkim świetle strzałów, na zawsze pozostanie w jego pamięci.
  
  Russell stał za gigantycznym złotym pudełkiem. Na górze jasno świeciły dwie prymitywnie wyrzeźbione postacie. W błysku pistoletu złoto wyglądało na nierówne, pogniecione.
  
  Fowler wziął głęboki oddech.
  
  Znajdował się prawie w samej komorze, ale nie miał dość pola manewru. Gdyby Russell strzelił ponownie, nawet gdyby to był tylko strzał, żeby zobaczyć, gdzie jest, prawie na pewno by go trafił.
  
  Fowler postanowił zrobić to, czego Russell najmniej się spodziewał.
  
  Jednym szybkim ruchem podskoczył i wbiegł do dziury. Russell próbował strzelić, ale spust wydał głośny dźwięk. Fowler podskoczył i zanim drugi mężczyzna zdążył zareagować, ksiądz oparł się całym ciężarem ciała o wierzch arki, która spadła na Russella, wieko otworzyło się i zawartość się wysypała. Russell odskoczył i ledwo uniknął zmiażdżenia.
  
  Potem nastąpiła walka na ślepo. Fowler był w stanie kilka razy uderzyć Russella w ramiona i klatkę piersiową, ale Russell jakoś zdołał zmieścić pełny magazynek w swojej broni. Fowler usłyszał przeładowanie broni. Prawą ręką macał w ciemnościach, lewą trzymał rękę Russella.
  
  Znalazł płaski kamień.
  
  Z całej siły uderzył nim Russella w głowę, a młody człowiek upadł nieprzytomny na ziemię.
  
  Siła uderzenia rozerwała skałę na kawałki.
  
  Fowler próbował odzyskać równowagę. Bolało go całe ciało, a głowa krwawiła. Używając światła z zegarka, próbował zorientować się w ciemności. Skierował cienką, ale intensywną wiązkę światła na odwróconą Arkę, tworząc delikatny blask, który wypełnił pomieszczenie.
  
  Miał bardzo mało czasu, by go podziwiać. W tym momencie Fowler usłyszał dźwięk, którego nie zauważył podczas walki...
  
  Sygnał dźwiękowy.
  
  ... i zdał sobie sprawę, że podczas toczenia, unikając strzałów ...
  
  Sygnał dźwiękowy.
  
  ..nie znaczy...
  
  Sygnał dźwiękowy.
  
  ...włączył detonator...
  
  ... zabrzmiało to dopiero w ciągu ostatnich dziesięciu sekund przed wybuchem ...
  
  Beeeeeeeeeeeeeeeeeep.
  
  Kierując się raczej instynktem niż rozumem, Fowler skoczył w ciemność za celą, poza słabe światło Arki.
  
  U stóp peronu nerwowa Andrea Otero obgryzała paznokcie. Potem nagle ziemia się zatrzęsła. Rusztowanie zakołysało się i zajęczało, gdy stal pochłonęła siłę eksplozji, ale się nie zawaliła. Chmura dymu i pyłu wystrzeliła z otworu tunelu, pokrywając Andreę cienką warstwą piasku. Odbiegła kilka stóp od rusztowania i czekała. Przez pół godziny jej oczy były utkwione w wejściu do dymiącej jaskini, choć wiedziała, że czekanie nie ma sensu.
  
  Nikt nie wyszedł.
  
  
  95
  
  
  
  W DRODZE DO AKABY
  
  PUSTYNIA AL-MUDAWWARA, JORDANIA
  
  
  Czwartek, 20 lipca 2006 21:34
  
  
  Andrea dotarła do H3 z przebitą oponą, gdzie ją zostawiła, bardziej wyczerpana niż kiedykolwiek w życiu. Znalazła podnośnik dokładnie tam, gdzie powiedział Fowler, i wyrecytowała w myślach modlitwę za zmarłego księdza.
  
  Na pewno będzie w Niebie, jeśli takie miejsce istnieje. Jeśli istniejesz, Boże. Skoro tam jesteś, dlaczego nie wyślesz mi kilku aniołów, żeby mi pomogły?
  
  Nikt się nie pojawił, więc Andrea musiała zrobić to sama. Kiedy skończyła, poszła pożegnać się z Doktorem, który został pochowany nie dalej niż dziesięć stóp od niej. Pożegnanie trwało jakiś czas, a Andrea zdała sobie sprawę, że kilka razy głośno wyła i płakała. Czuła się, jakby była na skraju załamania nerwowego po tym, co wydarzyło się w ciągu ostatnich kilku godzin.
  
  
  Księżyc zaczynał już wschodzić, oświetlając wydmy swoim srebrzystoniebieskim światłem, kiedy Andrea w końcu zebrała siły, by pożegnać się z Chadwą i wspiąć się na H3. Czując się słabo, zamknęła drzwi i włączyła klimatyzator. Zimne powietrze dotykające jej spoconej skóry było rozkoszne, ale nie mogła sobie pozwolić na cieszenie się nim dłużej niż kilka minut. Zbiornik paliwa był pełny tylko w jednej czwartej, a ona potrzebowała wszystkiego, co miała, żeby ruszyć w drogę.
  
  Gdybym zwrócił uwagę na ten szczegół, kiedy rano wsiadaliśmy do samochodu, zrozumiałbym prawdziwy cel podróży. Może Chedwa nadal by żył.
  
  Potrząsnęła głową. Musiała skoncentrować się na prowadzeniu. Przy odrobinie szczęścia dotrze do drogi i przed północą znajdzie miasto ze stacją benzynową. Jeśli nie, będzie musiała chodzić. Ważne było jak najszybsze znalezienie komputera z połączeniem internetowym.
  
  Miała coś do powiedzenia.
  
  
  96
  
  EPILOG
  
  
  Ciemna postać powoli wracała do domu. Wody miał bardzo mało, ale wystarczyło człowiekowi takiemu jak on, którego nauczono przetrwać w najgorszych warunkach i pomagać przetrwać innym.
  
  Udało mu się odnaleźć drogę, którą wybrani Yirma əi áhu weszli do jaskiń ponad dwa tysiące lat temu. To była ciemność, w którą rzucił się tuż przed wybuchem. Niektóre z kamieni, które go przykryły, zostały zdmuchnięte przez eksplozję. Ponowne wyjście na otwartą przestrzeń zajęło mu promień słońca i kilka godzin ogromnego wysiłku.
  
  Spał w ciągu dnia, gdzie znajdował cień. Oddychał tylko przez nos, przez prowizoryczny szalik, który zrobił z wyrzuconych ubrań.
  
  Szedł nocą, co godzinę odpoczywając przez dziesięć minut. Jego twarz była całkowicie pokryta kurzem, a teraz, gdy zobaczył zarys drogi oddalonej o kilka godzin, był coraz bardziej świadomy faktu, że jego "śmierć" może w końcu zapewnić uwolnienie, którego szukał przez te wszystkie lata. Nie musiałby już być żołnierzem Boga.
  
  Jego wolność byłaby jedną z dwóch nagród, które otrzymał za to przedsięwzięcie, chociaż nigdy nie mógł się z nikim podzielić żadną z nich.
  
  Sięgnął do kieszeni po kawałek skały nie większy niż jego dłoń. To było wszystko, co zostało z płaskiego kamienia, którym uderzył Russella w ciemności. Na całej jego powierzchni widniały głębokie, ale doskonałe symbole, których nie wyryła ludzka ręka.
  
  Dwie łzy spłynęły mu po policzkach, zostawiając ślady w kurzu pokrywającym jego twarz. Jego palce prześledziły symbole na kamieniu, a jego usta zamieniły je w słowa.
  
  Loh Tirtzach.
  
  Nie wolno zabijać.
  
  W tym momencie poprosił o przebaczenie.
  
  I zostało mu wybaczone.
  
  
  Wdzięczność
  
  
  Chcę podziękować następującym osobom:
  
  Moim rodzicom, którym dedykuję tę książkę, za ucieczkę przed bombardowaniami wojny secesyjnej i za to, że dali mi dzieciństwo tak odmienne od ich własnego.
  
  Antonii Kerrigan za bycie najlepszą agentką literacką na świecie z najlepszym zespołem: Lola Gulias, Bernat Fiol i Victor Hurtado.
  
  Tobie, czytelniku, za sukces mojej pierwszej powieści "Boży szpieg" w trzydziestu dziewięciu krajach. szczerze dziękuję.
  
  Do Nowego Jorku, do Jamesa Grahama, mojego "brata". Dedykowany Rory'emu Hightowerowi, Alice Nakagawie i Michaelowi Dillmanowi.
  
  W Barcelonie Enrique Murillo, redaktor tej książki, jest niestrudzony i męczący jednocześnie, bo ma jedną niezwykłą zaletę: zawsze mówił mi prawdę.
  
  W Santiago de Compostela, Manuel Soutino, który włożył swoje znaczne zrozumienie inżynierii w opisy wyprawy Mojżesza.
  
  W Rzymie Giorgio Celano za wiedzę o katakumbach.
  
  W Mediolanie Patricia Spinato, pogromczyni słów.
  
  W Jordanii Mufti Samir, Bahjat al-Rimawi i Abdul Suheyman, którzy znają pustynię jak nikt inny i którzy nauczyli mnie rytuału gahwa.
  
  Nic w Wiedniu nie byłoby możliwe bez Kurta Fischera, który przekazał mi informacje o prawdziwym rzeźniku ze Spiegelgrund, który zmarł 15 grudnia na atak serca.
  
  A także mojej żonie Katuxie i moim dzieciom Andrei i Javierowi za zrozumienie moich podróży i harmonogramu.
  
  Drogi czytelniku, nie chcę kończyć książki bez prośby o przysługę. Wróć na początek tych stron i przeczytaj ponownie wiersz Samuela Keane'a. Rób to, aż zapamiętasz każde słowo. Naucz tego swoje dzieci; wyślij go swoim znajomym. Proszę.
  
  
  Błogosławiony jesteś, Boże, Odwieczna, Uniwersalna Obecność, która sprawia, że chleb rośnie z ziemi.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"