Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Кампутарны разбуральнiк

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Генiяльны, але нялюбы аднагодкамi i настаѓнiкамi падлетак Вiталь Акулаѓ, робiць адкрыццё, якое павiнна вырашыць усе энергiчныя праблемы чалавецтва. Але ён сутыкаецца з неразуменнем i варожасцю i з боку свету, i з боку школы, i мафii, i нафтагазавых карпарацый, што не жадаюць губляць прыбыткi. Толькi школьная сяброѓка Альбiна ставiцца з разуменнем. Аднак зараз, Вiталь Акулаѓ са сваёй напарнiцай павiнен клапацiцца аб уласным выжываннi. Падлеткаѓ не ѓспрымаюць сур'ёзна, але пры гэтым, мафiёзныя кланы жадаюць iх на ѓсякi выпадак знiшчыць. Але, па сутнасцi, дзецi кiдаюць выклiк усяму свету.

  
  Кампутарны разбуральнiк
  АНАТАЦЫЯ
  Генiяльны, але нялюбы аднагодкамi i настаѓнiкамi падлетак Вiталь Акулаѓ, робiць адкрыццё, якое павiнна вырашыць усе энергiчныя праблемы чалавецтва. Але ён сутыкаецца з неразуменнем i варожасцю i з боку свету, i з боку школы, i мафii, i нафтагазавых карпарацый, што не жадаюць губляць прыбыткi. Толькi школьная сяброѓка Альбiна ставiцца з разуменнем. Аднак зараз, Вiталь Акулаѓ са сваёй напарнiцай павiнен клапацiцца аб уласным выжываннi. Падлеткаѓ не ѓспрымаюць сур'ёзна, але пры гэтым, мафiёзныя кланы жадаюць iх на ѓсякi выпадак знiшчыць. Але, па сутнасцi, дзецi кiдаюць выклiк усяму свету.
  . ПРАЛОГ
  У Iнтэрнэце шмат чаго ёсць цiкавага. Але Вiталя Акулава цiкавiла, як знайсцi грошы на навуковае адкрыццё. Падлетак распрацоѓваѓ магутную крынiцу энергii, якi павiнен быѓ бы вырашыць усе праблемы экалогii. Сутнасць iдэi - пераѓтварэнне гравiтонаѓ у электроны i атрыманне пераменнай электрычнасцi ад простай сiлы цяжару. Для гэтага хлапчуку трэба было зрабiць звычайны пераѓтваральнiк, якi ѓлоѓлiвае гравiтоны, якiя на планеце Зямля ёсць у любым пункце свету. Акрамя таго, гравiтоны заканчваюцца i ад сонца, i ад iншых зорак сонечнай сiстэмы. I iх энергii павiнна хапiць, каб не толькi вечна без падзарадкi працаваѓ смартфон, цi айфон, але i ездзiлi электрамабiлi, лёталi верталёты з электрычным рухавiком, абагравалiся хаты i шматлiкае
  Iншае. Вось такiя iдэi круцiлiся ѓ галаве пятнаццацiгадовага падлетка, якi яшчэ нават не скончыѓ школу, нягледзячы на веданне некалькiх моѓ i незвычайныя iнтэлектуальныя здольнасцi.
  Хлопчык праектаваѓ пераѓтваральнiк гравiтонаѓ у электроны, прычым, каб гэта была простая прынада, якую можна наладзiць у серыйнай вытворчасцi.
  Вiталь у склепе зладзiѓ цэлую лабараторыю i спрабаваѓ знайсцi патрэбныя матэрыялы для пераѓтваральнiка. У першую чаргу гэта, зразумела, магнiй, алюмiнiй, срэбра, золата, плацiна. Пры правiльным спалучэннi элементаѓ можна атрымаць унiкальную рашотку, якая выклiча пераѓтварэнне гравiтана ѓ электрон. Далей, якi атрымаѓся ток варта перавесцi ѓ карысную працу.
  Толькi патрэбны грошы для пакупкi золата i плацiны. Хлопчык жа ѓ кампутары спрабаваѓ спампоѓваць iх з розных рахункаѓ i картак. Зразумела, выбiраючы багатых клiентаѓ.
  А гэтая справа падсудная. Вiталь суцяшаѓ сваё сумленне тым, што ѓ выпадку рэалiзацыi адкрыцця не трэба будзе спальваць натуральнае палiва: нафту, газ, вугаль, торф i гэтак далей. А значыць, планета выратуецца ад глабальнага пацяплення. А яно багата катастрофай.
  Некалькi гадоѓ таму Вiталь паглядзеѓ фiльм пра глабальнае пацяпленне, i карцiна яго жахнула. Спачатку акiяны будуць падпальваць сушу. А затым, калi растануць лядовыя шапкi на паѓночным i паѓднёвым полюсе, працэс паскорыцца. Вада стане выпарацца нашмат больш, i планету накрыюць хмары. I гэта яшчэ больш паскорыць парнiковы эфект. Тэмпература пачне iмклiва паднiмацца, i ѓся вада пяройдзе ѓ пару.
  Чалавецтва проста расплавiцца, а планета Зямля стане такой, як Венера. Знежывелай пустыняй, цёмнай, таму, што сонца не вiдаць будзе з-за аблокаѓ пылу i выпараных акiянаѓ.
  Гэта зрабiла на хлопчыка такое ѓражанне, што ён тэрмiнова заняѓся пошукамi таго, што можа замянiць прыроднае, вуглевадароднае палiва. I чытанне фантастычных раманаѓ падштурхнула дапытлiвага дзiцяцi да выкарыстання сiлы цяжару. Бо сапраѓды, зямное прыцягненне стварае сiлу гравiтонаѓ - элементарных часцiц са спiнам у адзiн бок. I iх цалкам можна ператвараць у электрычнасць. Прычым, гравiтоны ѓ вялiкiх колькасцях вывяргаюцца практычна ѓсiмi нябеснымi целамi, i гэта дасць магчымасць людзям назаѓжды вырашыць усе энергетычныя праблемы, i аднавiць экалагiчны баланс, зрабiѓшы планету квiтнеючым раем.
  Дапамагаць Вiталю выклiкалася Альбiна, яго равеснiца, таксама незвычайна разумная дзяѓчына-падлетак. Юныя генii ѓжо навучылiся гэта рабiць у малых маштабах, i можна, напрыклад, зараджаць смартфон без разеткi. Але хацелася нечага большага.
  Альбiна яму тэлефануе, а ён пераводзiць грошы з чужога рахунку - за што яго могуць упекчы ѓ калонiю, i наогул, гэта дрэннае дзеянне. Сама Альбiна прапаноѓвала папрасiць грошы ѓ дзяржавы. Але Вiталь лагiчна заѓважыѓ, што школьнiку-падлетку нiхто на гэта грошай не дасць. А хутчэй нават пасадзяць у дурнiцу. Так што ѓ яго няма iншага выйсця, як пайсцi на злачынства, але пры гэтым уратаваць чалавецтва.
  Вiталь iгнаруе званок, i праводзiць скачку грошай на картку. Цяпер яны могуць iх абнаявiць, i некаторыя дэталi, акрамя золата i плацiны, купiць. Працы яшчэ шмат, але галоѓнае, ён змог разам з сяброѓкай даказаць, што ѓ прынцыпе ператварэнне гравiтана ѓ электрон магчыма. I што будучыня за гэтай тэхналогiяй.
  Хлапчук скончыѓ спампоѓку. Альбiна тэлефануе зноѓ.
  Вiталь падняѓ, слухаѓку i прашыпеѓ:
  - Прывiтанне!
  Тая адказала:
  - Што, зноѓ нешта майструеш, што не адказваеш!
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Прыходзiцца! Але на сёння праца скончана, можа сустрэнемся ѓ парку? Справа сур'ёзная.
  Альбiна прачырыкала:
  - Добра, мой юны генiй!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Вiталь пабег да сяброѓкi. Яму толькi нядаѓна выканалася пятнаццаць гадоѓ. Ростам хлапчук быѓ звычайным для свайго ѓзросту, цi нават крыху нiжэй. Здаваѓся худзенькiм, але пры гэтым, Вiталь займаѓся тхэквандо i нядрэнна бiѓ дошкi.
  Хлопчык, будучы вельмi здольным, ён чытаѓ вельмi хутка i адрознiваѓся рэдкай па сiле памяццю, меѓ комплекс па сваiм росце. З-за яго ён здаваѓся нават менш гадамi, чым ёсць. I ад гэтага адпаведныя адносiны.
  У школе хлопчыка часта i бiлi, i крыѓдзiлi, таму ён не толькi вучыѓся, але i з азвярэннем трэнiраваѓся. Тхэквандо гэта баявое мастацтва, у якiм шмат удараѓ нагамi, што Вiталю вельмi падабалася. Калi ён асвоiѓ тэхнiку, i яго невялiкiя, але цвёрдыя мускулы адужэлi, яго пачалi паважаць, i прыставалi рэдка.
  Але ѓсё роѓна аднакласнiкi не любiлi Вiталя - надта ѓжо ён разумны, дасведчаны i эрудыраваны, а гэта нiкому не падабаецца.
  З настаѓнiкамi таксама праблемы. Да Вiталя прыдзiралiся, абы не паставiць выдатна. Ды i паводзiѓ сябе дзяцюк часта дзёрзка. Акрамя таго, Вiталь, памятаючы як яго малацiлi ѓ малодшых класах, увесь час заступаѓся за слабых. I гэта таксама нараджала бойкi i канфлiкты.
  Вiталю было душна сярод сваiх тупаватых , жорсткiх, агрэсiѓных аднагодкаѓ. Але яго не бралi ѓ школу для асаблiва адораных дзяцей, не хацелi лiшнiх праблем. Тым больш Вiталь быѓ на ѓлiку ѓ дзiцячай школе мiлiцыi. Нават паспеѓ пабываць i ѓ спецшколе. Занадта моцна ѓрэзаѓ крыѓднiку ѓ пахвiну, ад чаго той ледзь не памёр, i вiдаць назаѓжды застаѓся калекай.
  Так што ѓ Вiталя вельмi бурнае i цяжкае было жыццё.
  Ледзь табе пятнаццаць, а ты ѓжо розумам амаль стары. Вiталь добра ѓмеѓ бiцца, i меѓ рэпутацыю ваѓчаняцi, але яго цуралiся iншыя хлопцы. З дзяѓчынкамi адносiны былi па лепей. Яны любiлi дасцiпнага Вiталя, якi мог напiсаць вершы пра каханне i быѓ ветлiвым. Вонкава ён прыгожы, бялявы, з далiкатнымi рысамi асобы, але занадта ѓжо дзiцячымi. Акрамя таго, занадта разумныя развагi не падабалiся i дзяѓчынкам.
  Толькi Альбiна яго разумела. Яна была вышэй ростам Вiталя галаву з лiшнiм, i таксама займалася тхэквандо. Толькi пачала яна iм займацца нашмат раней - з пяцi гадоѓ. I ѓжо мела першы дадзены i чорны пояс. У малодшых класах яна заступалася за Вiталя, калi яго бiлi, цi здзекавалiся. Паказвала яму прыёмы.
  Затым Вiталь яе ѓцягнуѓ у навуку. Альбiна таксама ад прыроды вельмi хутка ѓмела чытаць i ѓсё запамiнала. Яны вельмi падыходзiлi адно аднаму. Ад прыроды бландынка Альбiна была прыгожай, але з занадта мужным тварам, i плечы ад практыкаванняѓ у яе не па-жаночаму шырокiя. Калi яны разам, можна было нават падумаць, што гэта сын i мацi, цi брат са старэйшай сястрой.
  На вулiцы быѓ май, стаяла сонечнае i цёплае надвор'е. Вiталю вельмi хацелася прабегчыся басанож. Тым больш, яго падэшвы ад пастаянных трэнiровак i ѓдараѓ нагамi, сталi мазолiстымi i свярбелi. А калi голай ступняй дакранаешся шурпатага асфальта, сверб супакойваецца.
  У шортах i басанож Вiталь выглядаѓ увогуле, як дзiця. Але ѓ ягоных руках была торба з прыборам, якi мог бы змянiць лёс чалавецтва. Ператвараючы гравiтоны ѓ ток, можна, па разлiках юнага генiя, невялiкiм плоскiм прыладу ѓ любое надвор'е цягнуць бясконца доѓга грузавiк, цi буйны аѓтамабiль. А значыць, не трэба будзе здабываць нафту, газ, вугаль, калеча прыроду.
  Праѓда, хлапчук-вундэркiнд разумеѓ, што за такое адкрыццё вельмi многiя, асаблiва нафтагазавыя карпарацыi, здольныя яму згарнуць галаву. Бо ѓявiце, чаго пазбаѓляцца многiя шэйхi i алiгархi. Тым больш, пакуль адкрыццё трэба трымаць у сакрэце.
  I нiкому не прыйдзе ѓ галаву, што белабрысы, з моднай стрыжкай хлопчык у шортах i мiльгаючы пыльнымi, круглымi пяткамi, мае з сабой нешта лёсавызначальнае.
  Мiнакi на яго амаль не зважалi. Ну, бяжыць нейкi хлапчук, дык i блазан з iм. Хоць па Маскве, нават дзiцяцi басанож бегчы, не зусiм прыстойна.
  Вiталь бег i напяваѓ:
  Зразумей Зямлi, зразумей Зямля,
  I вы зразумейце людзi!
  Другога кахання, другой Зямлi,
  Такой зямлi не будзе!
  З тысячы планет,
  Такой зялёнай няма!
  З тысячы планет,
  Такой прыгожай няма!
  Хай будзе прамень-свiтанак,
  Пралiецца сонца святло!
  Вось ён падбег да парку. Пяткi хлапчукi, тонкiя, але мускулiстыя ногi мiльгаюць. Вiталь нават падумаѓ, што ѓ дзiцячай знешнасцi ёсць i свае плюсы. Нiкога не шакуе адсутнасць абутку, калi ты выглядаеш дзiцем. Вось пра дарослага падумаюць, што ён дурань, ды i знешне гэта непрыгожа.
  Альбiна iшла яму насустрач. Ёй таксама пятнаццаць, але наколькi дарослай яна здаецца. Раслая, шыракаплечая, фiгурыстая i з мускуламi, як сталь. Яе хлопцы баяцца, калi рушыць нагой, то мала не здасца. I без таго рослая дзяѓчынка была ѓ басаножках на высокiх абцасах, ад чаго вышэй Вiталя ѓжо галовы на дзве.
  Усмiхнулася, гледзячы на вiзавi, i прачырыкала:
  - Зноѓ басанож, Вiця! Ты i генiй i разам з тым дзiця!
  Хлапчук адказаѓ:
  - Ты ведаеш, калi мяне закрылi ѓ спецшколе, то там забралi ѓсё вольнае адзенне i абутак. I выдалi чаравiкi на два памеры больш. I ѓ iх па-зверску нацiрала ногi. I пры найменшым выпадку, я стараѓся ад iх пазбавiцца i хадзiць босым . I так прывык, што нават не кашляѓ. У спецшколе шмат гадасцей, i чаравiкi не па памеры, адна з iх!
  Альбiна адказала з усмешкай:
  - Ведаю! Мяне таксама зачынялi, прычым, пару разоѓ! Праѓда, ненадоѓга. Трэба сувымяраць сiлу ѓдару. Сёння я табе пакажу, як бiць кулакамi. Ва ѓсiх стылях ёсць слабыя месцы. Тхэквандо недастаткова надае ѓвагi ѓдарнай тэхнiцы рук i локцяѓ.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Тайскi бокс, мусiць, больш эфектыѓны ѓ гэтым плане. Хоць ён i грубаваты.
  Дзяѓчына кiѓнула i адзначыла, праспяваѓшы:
  -А ён усё б'е,
  Здаровы чорт...
  А значыць быць бядзе,
  Бо бокс не бойка, гэта спорт,
  Будзь сумленным ты ѓсюды!
  Хлапчук пляснуѓ босай нагой па лужыне ад учорашняга дажджу. Паглядзеѓ на ѓзляцелыя пырскi, якiя ѓ промнях сонца пералiвалiся, нiбы дыяменты, i заѓважыѓ:
  - Мiр выдатны! Але колькi ѓ iм гора, пакуты, войн, голаду i хвароб.
  Альбiна кiѓнула:
  - Але наша адкрыццё, я спадзяюся, вырашыць праблему энергетычнага голаду.
  Вiталь, як разумны падлетак, заѓважыѓ:
  - Але камусьцi яно прынясе i гора. Колькi нафтавых вышак i вугальных шахт тады закрыецца.
  Дзяѓчына-волаты лагiчна запярэчыла:
  - Ну, заѓсёды так! Вынаходства аѓтамабiляѓ шматлiкiх уладальнiкаѓ конных заводаѓ разарыла. Не кажучы аб тым, што машыны кожны год дзясяткi тысяч людзей душаць.
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Так, дакладна! Сапраѓды гэтак жа, як укараненне танных i эфектыѓных робатаѓ, здольна выклiкаць дзiкае беспрацоѓе.
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - А што? Бо i нядрэнна!
  I дзяѓчынка заспявала:
  Да чаго дайшоѓ прагрэс,
  Было часу ѓ абрэз...
  А зараз гуляй па свеце,
  Перад табой увесь свет цудаѓ -
  Забытыя клопаты,
  Спынены бег...
  Укалываюць робаты,
  А не чалавек!
  Вiталь кiѓнуѓ, i зноѓ пляснуѓ голай пяткай па вадзе. Прыгожа глядзець, як разлятаюцца кроплi лужынкi.
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Калi вынайдуць неѓмiручасць, трунныя канторы збяруцца. I гэтае таксама следства будзе прагрэсу. Усё ж мяняецца i будзе мяняцца!
  Альбiна прапанавала:
  - Давай, у якi-небудзь атракцыён зазiрнем. Пацешымся!
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i лагiчна заѓважыѓ:
  - Куды больш задавальнення атрымлiваеш ад кампутарных гульняѓ, якiя можна скруцiць з iнтэрнэту бясплатна. А што атракцыён - пакруцiшся, пакруцiшся, i ѓсё тут - усё асалоды!
  Дзяѓчына не пагадзiлася:
  - У гульнях сядзець, уткнуѓшы нос, гэта таксама сумнеѓная асалода. А так ты шмат дасягаеш. Вось, напрыклад, гонкi на аѓтамабiлях, куды цiкавей вось так па-сапраѓднаму, чым у гульнявой прыстаѓцы!
  Хлапчук не пагадзiѓся:
  - Купi сабе шлем вiртуальнай рэальнасцi, i ты не адрознiш гонку ад сапраѓднай. Ды яшчэ можна з драконамi ваяваць. Былi б грошы, дык можна лiтаральна ѓсё прайграць.
  Альбiна буркнула:
  - Былi б грошы! Так, залатое цяля кiруе светам.
  Вiталь праспяваѓ сваiм звонкiм, чыстым, як пiянерскi горан, голасам:
  -Людзi гiнуць за метал,
  За метал...
  Людзi гiнуць за метал,
  За метал!
  Сатана там кiруе баль,
  Там кiруе баль!
  Дзяѓчына-волаты ѓздыхнула i прапанавала:
  - Давай, тады хоць па пачку марожанага купiм!
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Гэта можна!
  Яны хуткiм крокам накiравалiся да ларка. Вiталь адчуваѓ сваёй босай, набiтай аб цэглу i дошкi падэшвай, шурпаты i цёплы асфальт. Усё ж такi жыць добра i, як прыемны май. Эх шкада, чаму няма вечнага лета. Вось, напрыклад, на Кубе i ѓ Iндыi зiмы не бывае. I гэта з аднаго боку выдатна. Але з другога, столькi там заразы ѓсякай, асаблiва ѓ Iндыi.
  Хоць зараз iндусы зусiм не такiя бедныя, як раней, проста iх занадта ѓжо шмат.
  Вiдаць людзям трэба навучыцца лётаць у iншыя мiры i распаѓсюджвацца па планетах за межамi Сонечнай сiстэмы. I трэба будзе прыдумаць асаблiвы гiперрухавiк. Такi, тыпу таго, якi рухаецца не на прынцыпе рэактыѓнай цягi, а на нечым больш дасканалым. Дарэчы, гравiтоны, ляцяць хутчэй фатонаѓ, i пры iх пераѓтварэннi ѓ электроны, адбываецца драбненне часцiц, вынiку шмат узнiкае электрычнасцi. Так што нават самалёты i камiчныя караблi могуць на дадзенай цязе лётаць.
  Вiталь купiѓ сабе "Эскiмо", а Альбiна ѓзяла какосавае. Дзяѓчынка была вельмi задаволеная. Яна здавалася зусiм дарослай, i нагадвала Вiталю ѓласную мацi. Яна таксама жанчына задаволеная буйная i ѓ добрай спартовай форме. Цiкава, а чаму Вiталь выйшаѓ толькi розумам, а не ростам?
  А хто ягоны бацька? Таксама адна з прычын нялюбасцi да Вiталя аднакласнiкаѓ была ѓ тым, што хлапчук бастард. I гэта, зразумела, сумна. Бастард, гэта яшчэ мякка сказана, ёсць iншае слова ублюдак!
  Вiталь вельмi хацеѓ мець бацьку, уяѓляючы яго здаровым, высокiм, моцным, спартыѓным i, разам з тым, разумным. Можа быць нават i афiцэрам, цi генералам!
  Альбiна ж мела абодвух бацькоѓ, i ёй Вiталь зайздросцiѓ. Праѓда, бацька ѓ Альбiны былы зэк, але гэта ѓсё ж такi лепш, чым нiчога.
  Вiталь узяѓ i праспяваѓ:
  Хопiць войн i гора на планеце,
  Не губляйце людзi лiшнiх слоѓ...
  Не дапусцiм, каб нашы дзецi,
  Сталi ахвярай уласных бацькоѓ!
  Альбiна кiѓнула з усмешкай:
  - Ты музычны!
  Падлеткi даелi марожанае. Выкiнулi палачкi ѓ урну. Рушылi па парку далей.
  Нейкi непрыемнага выгляду суб'ект нечакана выйшаѓ iм насустрач i рыкнуѓ:
  - Закурыць не знойдзецца?
  Альбiна жорстка адказала:
  - Не палю i вам не раю!
  Тып выхапiѓ нож i зароѓ:
  - Я зараз твайго сыночка палосну !
  Вiталь ударыѓ галёнкай суб'екта проста ѓ пахвiну. Ён стаяѓ на патрэбнай дыстанцыi, i хлапчук нават падскочыѓ i ѓклаѓся ва ѓдар. А галёнка юнага байца лiха ламала дошкi i разбiвала цэглу. Бандзюга ѓпаѓ i адключыѓся ад болевага шоку. Яго брыдкая рожа пасiнела, i з рота пайшла пена.
  Альбiна заѓважыла:
  - Так можна i забiць! Ты што, у дзiцячую калонiю жадаеш?!
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  -На пару тыдняѓ я i не супраць . Паглядзець, як зараз на малалетцы сядзяць, i якiя там правiлы i парадкi. А так, гэта ж самаабарона!
  Альбiна хiхiкнула:
  - Ну-так, вядома! Аднак, улiчваючы тваю рэпутацыю... Палiцыю выклiкаць будзем?
  Хлапчук пацiснуѓ плячыма:
  - Не хачу тлумачыцца. Хай паляжыць, ачомаецца , i ѓ наступны раз добра падумае перш, чым кiдацца з нажом.
  Вiталiк праспяваѓ:
  - Калi б не было школ,
  Калi б не было школ...
  Да чаго чалавек бы дайшоѓ,
  Ён кiдаѓся ѓ атаку з нажом!
  Альбiна з сумнай усмешкай кiѓнула:
  - Так, людзi часам апускаюцца канкрэтна. Вось гэты вiдавочны бомж. Можа дарма мы яго вось так пакiнулi. Лепш у турму!
  Хлопчык заѓважыѓ лагiчна:
  - Калi ён яшчэ не матаѓ тэрмiн, то зона можа яго зрабiць толькi горш. Хаця я ѓ спецшколе, увогуле, горш не стаѓ. Там нават, як нi дзiѓна, з хлопцамi лягчэй было. Яны i розум шанавалi, i ѓ шматлiкiх самiх бацькоѓ няма, цi тэрмiны бацькi матаюць. Як нi дзiѓна, але ѓ фактычна ѓ дзiцячай калонii з аднагодкамi было лягчэй знайсцi агульную мову!
  Альбiна адказала з усмешкай:
  - Таму што ты дзiѓны i непадобны на астатнiх, i там таксама вельмi многiя непадобныя i дзiѓныя. Так што мяне гэта не дзiвiць. Давай лепш у кiно, цi што сходзiм!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - На вялiкiм экране фiльмы глядзець, зразумела, прыемней, чым на манiторы наѓтбука, цi тым больш смартфона. Давай прабяжымся!
  Дзяѓчына хiхiкнула i адказала:
  - Гэта можна!
  I зняла, каб было зручней бегчы, з сябе басаножкi. Яе нага не была маленькай, але затое загарэлая, мускулiстая i вельмi хупавай формы. На высокiх абцасах хадзiць непрыемна, але гэта затое надае самавiтасцi.
  А так яе падэшвы таксама свярбяць ад пабiтых на трэнiроѓках цвёрдых прадметаѓ.
  I замiльгалi пятачкi юных байцоѓ пры бегу. Яны неслiся даволi жвава.
  Вiталь заспяваѓ, а Альбiна падхапiла;
  Пакiнуѓ вiцязь бацькаѓ дом,
  Пайшоѓ шукаць сабе сяброѓку!
  Крывавым рушыѓ шляхам,
  I закруцiлася жыццё па крузе!
  
  Знайсцi багацце не бяда,
  Хоць пакацiлася жыццё з адхону!
  Усё золата свету глупства,
  У зубах зацiснутая папяроса!
  
  Закаханы хлапчук у першы раз,
  Вусны сплялiся пад жоѓтым клёнам!
  Аб так шаную, святое вока,
  Упаѓ на каленi перад iконай!
  
  Мы нарадзiлiся пад злой зоркай,
  Хто наш ведаѓ лёс, рыдаѓ!
  I жыццё цячэ - ручай вадой,
  Знайшоѓ свой божы iдэал!
  
  I царква, праваслаѓны храм,
  Сустракае звонам!
  Пустыню абмiнуѓ - прарваѓ,
  Струмень пакут цяжкiм стогнам!
  
  Я б'юся, пакутую, кроѓ ракой,
  ворагаѓ злы нацiск адбiлi!
  I дзе знайсцi Хрыстос спакой,
  Няѓжо толькi, у сырой магiле!
  
  Палада курчыцца ѓ пекле,
  Здавалася, што лёс аслепла!
  Але веру, у рай я патраплю,
  Паѓстану з руiн i попелу!
  
  Мiнулi гады, i дзяцей,
  На славу Бога мы нарадзiлi!
  I сталi ѓ жыццi мы мудрэй,
  Каханне цвiце i вечна ѓ сiле!
  Вось яны так i прабеглiся. Альбiна прытармазiла. Падняла кiнуты на газон недакурак, шпурнула яго ѓ урну i праспявала:
  - Цыгарэты - гэта яд,
  Так, людзi гавораць!
  Горш нiкацiну няма,
  У топку пачак цыгарэт!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Мы зараз зоймемся навядзеннем парадку. I гэта будзе надзвычай крута!
  Хлапчук падскочыѓ да дзядзькоѓ, што стаялi i дымiлi папяросамi, i пракрычаѓ:
  - Кiдайце палiць! Хопiць атручваць атмасферу!
  Тыя зароѓ у адказ:
  - Куды прэш , дзiця! Хочаш, цябе пакалечаць?
  Альбiна заѓважыла, паказаѓшы смартфон:
  - Зараз палiцыю выклiку! Тут вы не маеце права па законе курыць.
  Пахмурныя няголеныя мужыкi, лаючыся, нечым неразборлiвым, неахвотна загасiлi цыгарэты i схавалi пачкi ѓ кiшэню. Выгляд у басаногай бландынкi быѓ вельмi ѓжо рашучым. Ды i палiцыi ѓ Маскве шмат, глядзiш, i зловяць парушальнiкаѓ.
  Альбiна вельмi спрытна сабрала босымi пальчыкамi ног недакуркi i кiнула iх у урну, зморшчыѓшыся:
  - Якая гадасць! Я не разумею, як можна такую брыдоту ѓвогуле ѓ сябе ѓдыхаць. Гэта проста агiдна.
  Вiталь кiѓнуѓ i дадаѓ:
  - Вы горш за п'янiц . Тыя хоць сябе адных труцяць, а вы яшчэ i навакольных, у тым лiку маленькiх дзяцей!
  I хлапчук падскочыѓ i ѓдарыѓ аднаго з дзядзькоѓ пяткай па носе. Удар быѓ мiмаходзь, але разбiѓ да крывi. Той падаѓся назад. Бiцца з дзiцем сабе даражэй. Тым больш, хутчэй за ѓсё, будзеш iм збiты.
  Альбiна з усмешкай праспявала:
  Бо нездарма ѓ народзе,
  У стагоддзях судзяць так,
  Пры дрэнным надвор'i -
  Значыць, справа тытунь!
  I хлапчук з дзяѓчынкай стукнулiся кулакамi.
  Пасля чаго, адправiлiся купляць бiлеты. Непаѓналетнiм належала на бiлеты знiжка на палову, але Альбiна выглядала занадта дарослай, i ёй прыйшлося паказаць школьную даведку. Лiшнiя грошы марнаваць не хацелася.
  Iшла нейкая дзiцячая фантастыка. Чатыры падлеткi - тры хлопчыкi i дзяѓчынка трапiлi ѓ казачную краiну. Там яны выкралi ѓ волата кiёк, у якiм заключана была магiя. Затым перамаглi Бабу Ягу, i знайшлi карту, у якой пазначана была смерць Кашчэя. I пусцiлiся ѓ падарожжа. Ну, а за iмi, канешне ж, розныя iстоты з казак. А дзецi iх спынялi то зачараванымi цукеркамi, то шакаладкамi. А пад канец перамаглi i Змяя Гарыныча. I змаглi адолець i самога Кашчэя, здабыѓшы чароѓную куфар i багаты куфар.
  Вось так усё атрымалася вельмi здорава. I па-сапраѓднаму аказалася ѓсё крута, хоць i казачна.
  Пасля кiно, юная пара пакiнула залу. Iм было весела i добра. Настрой узняѓся.
  I Вiталь пагадзiѓся пракацiцца на гоначных аѓтамабiлях. Яны сутыкалiся адзiн з адным, i iншымi пацанамi , i круцiлi руль. Усё выглядала вельмi нават цiкава i захапляльна.
  Вiталь заспяваѓ:
  Класныя аѓтамабiлi,
  Лепшы ѓ свеце ёсць настрой...
  Хоць жывем мы нiбы ѓ працяжнiк,
  Я, дзяцюк , круты каѓбой!
  
  Будзе вечным, веру дзяцiнства,
  Жыццё прыйдзе, як слаѓны рай...
  I знойдзем быць юным сродак,
  Так што хлопчык увысь мацуйся!
  Час ляцiць хутка i ѓжо пачынае цямнець. I стала халаднавата.
  Альбiна з сумам заѓважыла:
  Калi-небудзь дзяцiнства скончыцца. Ды яно ѓжо, мабыць, амаль ужо скончылася ѓ нас. Мы ѓжо не дзецi, а падлеткi. А потым маладосць. I прызнацца сапраѓды, страшна ѓявiць сябе старой. Як падумаю, што стану маршчынiстай i гарбатай, так блага робiцца.
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Думаю, што людзi нешта вынайдуць i здабудуць усё вечнае маладосць. Справа тут у ствалавых клетках, якiя варта актывiзаваць. I я думаю, навука да гэтага дойдзе!
  Альбiна з усмешкай праспявала:
  Нiшто на Зямлi не праходзiць бясследна,
  I юнацтва якое пайшло - усё ж несмяротная...
  Як маладыя мы былi,
  Як шчыра любiлi!
  I блiзкiх не забылiся!
  Няхай жыве наша стагоддзе!
  Яны падышлi да ларка i купiлi пiражкоѓ з мясам i малочны кактэйль. Падсiлкавалiся, з усмешкай заѓважыѓшы:
  - Вiдаць пара па дамах!
  Альбiна заѓважыла:
  - Сюды iдуць некалькi п'яных суб'ектаѓ.
  Вiталь прачырыкаѓ, надзьмуѓшыся:
  - Будзем бiцца! Гэта дакладна!
  Дзяѓчына заѓважыла з усмешкай:
  - Будзь хлапчук вечна мiлы,
  Хоць бушуе бязмежжа ...
  Марнаваць шкада ѓ бойцы сiлы,
  Нам патрэбней воз добрых спраѓ!
  Хлапчук пагадзiѓся:
  Ярка сонца свецiць,
  Шчэбеча верабей...
  Добрым быць на белым свеце,
  Весялей!
  Хлапчук i дзяѓчынка падалiся назад. I з другога боку зноѓ пачулася лаянка. I зноѓ iшлi п'яныя. У руках у iх былi нажы i нунчакi . Зiхацелi кастэты. У няроѓным святле лiхтароѓ адбiвалiся няголеныя, з чырвонымi насамi вельмi непрыемныя рожы . I яны ѓздрыгвалi i варушылiся.
  Перад падлеткамi ѓзнiк ужо знаёмы, раней бiты суб'ект.
  Ён брудна вылаяѓся i прыгразiѓ нажом, прасiпеѓшы;
  - Ну што, юныя птушкi! Скончылася ваша тройчы не патрэбнае жыццё!
  Вiталь адказаѓ:
  - Гэта ѓ цябе жыццё не патрэбнае! А нам яна вельмi патрэбная, у iнтарэсах усяго чалавецтва.
  Бандыты вакол iх брыдка зарагаталi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Iх было не менш за дваццаць. У руках зброя, прычым, некаторыя нажы вельмi доѓгiя, а ѓ самага буйнога ѓ руках яшчэ i пiсталет. Альбiна свiснула з расчараваным уздыхам. Супраць кулi яе тхэквандо бяссiльна. Ды i двое падлетак супраць цэлага атрада дарослых i ѓзброеных мярзотнiкаѓ - гэта вельмi ѓжо няроѓныя сiлы.
  Вiталь, зрэшты, захоѓваючы стрыманасць, упэѓнена вымавiѓ:
  - Усюды поѓна вiдэакамер. Ды i наш смартфон усё запiсвае i перадае аѓтаматам у iнтэрнэт. А адтуль лёгка трапiць запiс усiх вашых храп у палiцыю, калi вы нам нешта зробiце!
  Адзiн з бандытаѓ крыкнуѓ:
  - Канчай хутчэй з жаѓтаротымi!
  Верхавод завагаѓся. Занадта вялiкi тэрмiн свяцiѓ за забойства дзяцей. I тым больш, з-за бiтай рожы нейкага бамжа, рызыкаваць галавой i свабодай не мела сэнсу.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Усiх вас ужо запiсала на вiдэа, i дадзеныя аѓтаматам патрапяць у палiцыю. Але калi вы дасце нам сысцi, мы, даю слова пацана , усё гэта сатрэм!
  Верхавод з ухмылкай спытаѓ:
  - Ты што, тупаѓ зону?
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - Быѓ на караедцы !
  Бандыт буркнуѓ:
  - За што?
  Вiталь адказаѓ з усмешкай:
  - Адбiѓ годнасць аднаму хулiгану. А што?
  Верхавод спытаѓся:
  - А ты што, умееш бiцца?
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - Здаецца, умею!
  Правадыр прапанаваѓ:
  - насам, без зброi, з наймацнейшым карэфанам нашай банды. Калi пераможаш, я дам табе пяцьсот баксаѓ !
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Добра! Але толькi штуку баксаѓ . Не менш.
  Верхавод кiѓнуѓ:
  - Добра! Але не крыѓдуй, калi цябе потым забяруць у лякарню. Наш баец Гарыла не ведае шкадавання.
  Хлапчук сцiснуѓ кулакi i адказаѓ:
  Салдат, заѓсёды здаровы,
  Салдат, на ѓсё готаѓ...
  I пыл, як з дываноѓ,
  Мы выбiваем з дарог,
  I не спынiцца,
  I не змянiць ногi,
  Ззяюць нашы твары,
  Блiшчаць боты!
  Верхавод хiхiкнуѓ:
  - Боты! Але ты босы! I ѓвогуле, выглядаеш, як дзiця. Нават шкада такога бiць.
  Вiталь усмiхнуѓся:
  - Тым лепш! Чым больш ворагаѓ, тым цiкавейшая вайна.
  Адзiн з разбойнiкаѓ заѓважыѓ:
  - Тут бiцца стрымлiва. Могуць нас убачыць, i замятана!
  Пахан запярэчыѓ:
  - У нас тут усё схоплена! Якраз палiцыя нiкога не пусцiць. Адкладаць не будзем. Падзярэмся тут i цяпер.
  Бандыты ѓхваляльна загулi. Альбiна шапнула хлопчыку:
  - А ты ѓпэѓнены? Якi ѓ табе пояс?!
  Вiталь пiскнуѓ:
  - Чырвоны!
  Дзяѓчына-волаты прапанавала:
  - Можа быць, мне замест цябе!?
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Гэта наша мужчынская разборка!
  Выйшаѓ Гарыла. Гэта i сапраѓды быѓ буйны мужык. Рост метр дзевяноста, шырачэнныя плечы, доѓгiя рукi, спусцiсты лоб. I даволi накачаны , вiдавочна на анаболiках. Важыѓ, самае меншае, супернiк цэнтнера паѓтара. А Вiталь усяго кiлаграмаѓ сорак два. Сiлы выглядалi няроѓнымi.
  Верхавод дастаѓ тонкi пачак сто даляравых купюр i прабурчаѓ:
  - Паб'еш, атрымаеш штукi i... яшчэ я табе падару залаты гадзiннiк.
  I ён паказаѓ, сапраѓды, вельмi нават прыстойныя гадзiнiчкi з корпусам з чырвонага золата. I каштуюць такiя нямала.
  Гарыла спакойна кiнуѓся на Вiталя. Праѓда, хлапчук, якi звыкся да раптоѓных нападаѓ аднагодкаѓ, рэзка адскочыѓ у бок. I нават паспеѓ падставiць падножку. Буйны, шыракаплечы, даѓгарукi гангстэр грукнуѓся на асфальт. Вiдаць, што ѓдар каленку, бо закульгаѓ. I стаѓ вельмi нават брудна лаяцца.
  Публiка загудзела. Адны падтрымлiвалi свайго Гарылу, а другiя дзёрзкага хлапчука. Тут быѓ вiдавочны разнабой, i бiлiся разбойнiкi аб заклад.
  Яны ставiлi на больш спрытнага i маленькага, iншыя на вялiкага i з шарамi цяглiц.
  Гарыла зноѓ спрабаваѓ атакаваць. Хлапчук рушыѓ яму голай пяткай у цяжкi падбародак. Удар быѓ не ва ѓсю сiлу. Але ѓсё ж скаланула, i буйвал-бандыт яго адчуѓ. I ён зноѓ кiнуѓся на пацана , пагражаючы ѓсiмi карамi апраметнай.
  Вiталь ударыѓ яго нагой па твары, i адскочыѓ у бок. Ухiлiѓся ад важкага кулака. Рукi Гарылы, якiя яшчэ доѓгiя. Але ляцяць кулакi не занадта хутка, i спрытны дзяцюк вельмi нават спрытна адхiляецца.
  Зноѓ атака. Вiталь патрапiѓ кулаком па носе. Ён таксама бiѓ дошкi i рукамi. Касцяшкi добра прыйшлiся, i пацякла тонкая струменьчык крывi.
  Праѓда, кулак бандыта слiзгануѓ па рэбрах хлапчука. Вiталь тузануѓся i нырнуѓ, нiбы баксёр легкаважак, адхiлiѓшыся ад чарговага, моцнага штурхяля .
  Затым урэзаѓ нагой пад каленку. Яна i без таго выцятая, i гангстэр раве i расчыняецца.
  Вiталь ловiць сустрэты рух, i босая круглая пятка хлопчыка трапляе проста ѓ нос. Той атрымлiвае ѓдар усёй масы пацана , i яшчэ на сустрэтым руху. Чуецца храбусценне, i лопаецца нос, нiбы памiдор упаѓ з вышынi. I кроѓ зараз пацякла раѓчуком мацней.
  Вiталь зноѓ адыходзiць ад размашыстых рухаѓ апанента. Той спрабуе стукнуць i нагой. Але ѓ яго ногi, якраз караткаватыя, i расцяжка не вельмi. Вiталь зноѓ наносiць удар з боку. Пападае па скронi. I Гарыла пахiснуѓся.
  I хрыпiць:
  - Чакай, давай пагаворым!
  Вiталь спынiѓся. I тут у яго паляцеѓ кулак-кувалда. Хлопчыка блакiраваѓ яго рэфлекторна. Але яго збiла масай з ног. Вiталь адляцеѓ. Грамiла кiнуѓся на яго. Але хлопчык паспеѓ адкацiцца ѓбок. I гангстэр бразнуѓся мiма.
  Вiталь адчуваѓ у сабе лютасць. I дзяцюк ударыѓ, калi бандыт паднiмаѓся, яго галёнкай у падбародак. Удар быѓ добры, але Гарыла быѓ цвёрдагаловы i яго так проста не высячы.
  Вось ён зноѓ у атацы. Праѓда, кульгае. I ѓся кашуля залiта крывёй. Вiталь таксама скiнуѓ з сябе майку, каб не выпацкацца. У хлапчука была рэльефная i моцная мускулатура. Можа ёй не хапала масы, але яна калыхалася, нiбы рабiзна па вадзе.
  Вiталь зноѓ ударыѓ працiѓнiка па, ужо i так, разбiтым у бразготы носе.
  Кроѓ плюхнулася яшчэ мацней, i босая, круглая пятка хлапчука заблiшчала ад крывi. Гарыла пачаѓ задыхацца.
  Вiталь правёѓ кулакамi класiчную тройку ѓ галаву i адбiѓ рукi супернiка. Затым зноѓ скокнуѓ i ѓдарыѓ з развароту вiзавi голай пяткай у падбародак. Удар быѓ добры, але не хапала масы, каб адключыць такую вось тушу.
  Хлапчук зноѓ правёѓ камбiнацыю рукамi. I ѓдарыѓ кулаком у вока. Ад удару той пасiнеѓ. I стала брыняць гематома.
  Вiталь прачырыкаѓ:
  - Мы змяцем ворага адным ударам,
  Славу босай пяткай пацвердзiм...
  Скрушылi буйных мы не дарма,
  Значыць, i гарылу пераможам!
  Хлапчук зноѓ ухiлiѓся i ѓдарыѓ ворага па твары нагой. Затым зноѓ скачок, i зноѓ сапраѓды ѓ скiвiцу. I затым галёнкай у скронь. Нядрэнна бiѓ Вiталь. Але супернiк усё нiяк не хацеѓ паддавацца. Хоць яго i хiстала, ён упарта не падаѓ.
  А бандыцкая публiка крычала:
  - Дабi яго! Дабi!
  На вiдовiшча падышлi паглядзець i трое палiцыянтаѓ у чорнай форме. Iм таксама было пацешна, як маленькi пацана малоцiць буйнога, даѓгарукага бандыта з бiткамi, як чалавечая галава.
  Вiталь зноѓ падскокваѓ i бiѓ. А Гарыла ѓпарта не падаѓ. Хлапчук увесь лiтаральна блiшчаѓ ад поту, i цяжка дыхаѓ. Яго супернiк апусцiѓ рукi i ѓжо не рэагаваѓ на гэтыя ѓдары.
  Тады Вiталь узяѓ i палез на дрэва. Гэта сапраѓды вельмi рызыкоѓны манеѓр. Бандыты шыпелi, а палiцыянты апладзiравалi. Хлапчук, забраѓшыся вышэй, ды як падскочыць. I яго голая, круглая пятка стукнула ѓ скронь.
  Гарыла грукнуѓся, канчаткова адключыѓшыся. Верхавод пачаѓ было лiчыць, але буйны член банды нават не варушыѓся. I той кiнуѓ, з павагай вымавiѓшы:
  - Вось гэта перамог, як цябе?
  Хлапчук адказаѓ:
  - Вiталь!
  Верхавод узняѓ яму рукi i спытаѓся:
  - А як тваё паганяла?
  Вiталь адказаѓ з гонарам:
  - Акула!
  Верхавод кiѓнуѓ:
  - Малайчына, акула! Жадаеш быць маёй правай рукой?
  Хлапчук адмоѓна пакiваѓ галавой:
  - Не, у мяне свой шлях, а ѓ вас свой!
  Атаман перадаѓ яму дзесяць стодоларавых купюр i даволi важкi гадзiннiк. У iх не толькi быѓ залаты корпус, але i стрэлкi ѓпрыгожаны: хвiлiнная смарагдам, а гадзiннiкавая рубiнам.
  Вiталь схаваѓ гэта ѓ сумку. Туды ж i майку. Яго злёгку падрапала, i была пара сiнякоѓ пасля бойкi. Але абышоѓся ён, трэба сказаць, параѓнальна лёгка. Грамiла важыѓ сто пяцьдзесят кiлаграм i ѓ яго забойныя ѓдары, i вельмi важкiя кулакi.
  Дарэчы, ён не прыходзiѓ у сябе. I палiцыянты выклiкалi хуткую дапамогу.
  Бандыты сталi разыходзiцца.
  Вiталь быѓ вельмi задаволены. Ён зарабiѓ i грошы, i трафей, i даказаѓ усiм, што сапраѓдны мужчына.
  I гэта лепш, чым займацца рызыкоѓным хакерствам.
  Атаман заѓважыѓ:
  - Ты вельмi моцны баец, i разам з тым, дзiця. Табе трэба ѓ баях без правiл удзельнiчаць. Можна добра зарабiць, асаблiва на таталiзатары. На хлапчука ставiць першапачаткова не будуць!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Добрая iдэя! Але ... Там могуць адбiць усе мазгi.
  Верхавод адзначыѓ:
  - У цябе фенаменальная рэакцыя, i незвычайна цяжка ѓ цябе патрапiць.
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - З гэтым я згодзен. Але нiчога, я думаю пайсцi па шляху iнтэлектуальным.
  Да гэтага маѓчалая Альбiна, заѓважыла:
  - Можна па iнтэрнэце знайсцi, дзе баi без правiл праходзяць. I ведаеш, мой хлопчык, я б на тваiм месцы паспрабавала. Шчыра кажучы, я не чакала, што ты так добра ѓмееш рухацца!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Я падумаю. А пакуль трэба добра выспацца. Ужо час за поѓнач.
  I развiтаѓшыся, хлопцы рушылi з парка.
  Альбiна абулася, стала ноччу ѓ траѓнi халадней. Хоць басанож хадзiць i прыемней. Вiталь шлёпаѓ босымi нагамi, нiбы юны разведчык ваеннай пары.
  Паветра здавалася прасякнутым свежасцю, хаця пахлi i выхлапныя газы. Масква ноччу вельмi прыгожая. Гэтулькi агнёѓ i рэкламных плакатаѓ.
  I мноства аѓтамабiляѓ розных марак. Вельмi нават ёсць раскошныя сярод iх тачкi.
  Адна з жанчын, што праходзiлi мiма, буркнула, паказаѓшы на Вiталя:
  - Ты што не бачыш, што твой сынок басанож у такi холад ходзiць?
  Альбiна засмяялася. Яна з-за буйных цяглiц i цвёрдага выраза асобы, здаецца зусiм дарослай. А Вiталь, наадварот, круглы тварык, i зусiм яшчэ з выгляду карапуз. Нават галава ѓ яго не надта вялiкая, праѓда, лоб высокi, але гладкi.
  Хлапчук адказаѓ ёй:
  - Я гартуюся! I любы абутак цягне да нiзу!
  Альбiна з усмешкай прачырыкала:
  - Мы ѓ любую, ведайце сцюжу,
  Набiваць умеем гузы...
  I ѓжо бягуць па лужынах
  Басаногiя хлапчукi!
  I падскочыла, метры на два, пракруцiѓшы круцёлку нагамi ѓ паветры. I прызямлiлася не зусiм удала - зламала абцас. Пасля прыйшлося зняць туфлi i басячыць разам з хлопчыкам. Так, гэтая цiкавая ѓ iх прыгода.
  А Масква, сапраѓды, горад вялiкi. Насельнiцтвы, як у сярэдняй Еѓрапейскай краiне. I па ёй можна доѓга блукаць, i ѓвесь час знаходзiць усё новыя i новыя раёны.
  Вiталiк праспяваѓ:
  Мы з ворагам будзем люта бiцца,
  Саранчы рахунак не ведала цемра...
  Будзе вечна стаяць сталiца,
  Сонцам свету свяцiць Масква!
  Альбiна кiѓнула:
  - Гэта выдатна! Мне падабаюцца такiя песнi. Але з iншага боку, кожная краiна i нацыя маюць свой шлях. I нiкому не трэба нiчога навязваць.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Так! Але я веру, што рана, цi позна ѓсе народы планеты Зямля аб'яднаюцца. I планета стане адзiнай, агульнай i шчаслiвай сям'ёй!
  Дзяѓчына пацвердзiла, хоць i не надта ѓпэѓнена:
  - Веру, будзе так!
  Яны расталiся, i Вiталь бегам дамчаѓся да хаты. I не марнуючы часу на лiфт, узляцеѓ па лесвiцы.
  I адчынiѓ дзверы ѓ кватэру. Нiчога асаблiвага, мама ѓжо спала. Пакiнула вячэру на кухнi.
  Вiталь паеѓ, i адчуѓ у сабе цяжар i стомленасць, нават не захацеѓ iсцi ѓ ванную. Так i заснуѓ прама на канапе.
  Яму снiлася рознае , вельмi бурнае i бязладнае. У прыватнасцi, урыѓкавыя ѓспамiны аб спецшколе. Як яго стрыгуць машынкай нагала. А потым фатаграфуюць у профiль, у анфас, падлозе бокам i ззаду. Накшталт бы гэта не балюча, i нiчога страшнага, але адчуваеш у сабе нейкае прынiжэньне i сорам.
  Далей вымяраюць твой рост i ѓзважваюць. Перапiсваюць з цела прыметы, i здымаюць адбiткi пальцаѓ. Што таксама зневажальна для дзiцяцi i страшна, хоць i не балюча.
  Потым рукi мыеш у нейкiм растворы.
  Ну, гэта яшчэ глупства. Больш Вiталь баяѓся менавiта iншых хлопцаѓ. Бо спецшкола таксама турма, толькi для дзяцей. Але тут падабраѓся добры калектыѓ, i бязмежжа не было. I старэйшыя хлопцы маленькiх крыѓдзiлi рэдка. Вiталь, дарэчы, вельмi добрае гуляѓ у шахматы. I хутка стаѓ чэмпiёнам па шахматах спецшколы, i сярод усiх спецшкол i зачыненых устаноѓ Масквы.
  Але хлапчука не асаблiва прыцягвалi шахматы. Гульня цiкавая, але што яна канкрэтна дае людзям? Якая ад яе прыкладная карысць. Цi дапамаглi шахматы выгадаваць хоць грам збожжа, цi вылечыць хоць аднаго хворага?
  Так што Вiталь, хаця i атрымаѓ першы дарослы разрад, пасля вызвалення амаль не гуляѓ. Няѓжо што на грошы, з дарослымi. Але тыя, пасля некалькiх разгромных параз, хутка гэта спынiлi. А хлапчук не хацеѓ марнаваць час на такi несур'ёзны занятак, як перастаѓляць фiгуркi.
  Хаця, напэѓна, мог бы ѓ гэтай гульнi чагосьцi i дасягнуць. Ён выйграѓ нават у Карпава. I той, атрымаѓшы мацюк, заѓважыѓ:
  - А ты хлопчык хутка i сапраѓды лiчыш варыянты!
  Вiталь спытаѓ:
  - А што далi шахматы людзям? Гэта ѓсяго толькi забаѓка i пустая гульня розуму. Лепш, вынайсцi вакцыну ад раку, цi зрабiць ракету, здольную даставiць чалавека на Марс i вярнуць назад!
  Анатоль Карпаѓ кiѓнуѓ:
  - Можа ты i маеш рацыю! Але шахматы - гэты цуд. Акрамя таго, аб любым вiдзе спорту можна сказаць - толькi забаѓляе!
  Хлопчык пакруцiѓ галавой:
  - Адзiнаборствы - гэта вельмi жыццёвы вiд спорту. Часам, дзякуючы iм , выжываеш!
  Карпаѓ кiѓнуѓ:
  - Гэта дакладна...
  I ѓздыхнуѓ. Сам ён любiѓ гуляць у тэнiс, а баец нулявы.
  У спецшколе былi i адзiнаборствы. Але паколькi Вiталь сядзеѓ менавiта за тое, што ледзь не забiѓ аднагодка, яго не дапускалi да спаборнiцтваѓ. Але так ён праводзiѓ спарынгi i заслужыѓ у хлопцаѓ-вязняѓ павагу.
  Кармiлi тут таксама нядрэнна. Лепш, чым дома. Бацькi няма, у Маскве кошты высокiя, квартплата вялiкая, а жанчынам цяжка знайсцi добрую працу. Вiталь увогуле пакiнуѓ добрыя ѓражаннi. I ѓ басейн iх вадзiлi, i на экскурсii, i на камп'ютары можна пайграць. Гэта значыць, гэта зусiм не пекла. Хаця ёсць i працатэрапiя. Але яна не цяжкая, i прычым, праца ёсць далёка не заѓсёды. Так што не сказаць, што ён там мучыѓся.
  Нават былi iдэi назад туды вярнуцца. Там у яго былi сапраѓдныя сябры сярод хлапчукоѓ. А тут яго рэальным сябрам аказалася толькi Альбiна.
  Але мама ѓзяла з яго слова гонару, перш чым бiцца думаць i выконваць меру.
  Вiталя перасталi бiць, але размаѓляць, дэманстратыѓна, аднагодкi не хацелi. Хаця i не трэба. Можна, напрыклад, замест дурных размоваѓ i розных пошласцяѓ, а то i мацюкоѓ, кнiжкi пачытаць.
  Вось са смартфона любую.
  I нават, нешта напiсаць самому. Вiталь, у прыватнасцi, накiдаѓ працяг прыгодаѓ Гулiвера. Невялiкую такую аповесць. Там Гулiвер трапiѓ у свет пад панцырам Антарктыды. I ѓ iм дзве дзяржавы загадай памiж сабой рэальную вайну. У якi былi i самалёты, i танкi, i сiстэмы рэактыѓнага залпавага агню.
  Гулiвера спачатку прынялi за шпiёна. I ён трапiѓ у турму. Потым яго спрабавалi самога выкарыстоѓваць у разведцы.
  Вiталь нават напiсаѓ, што Гулiвер змог выкрасцi i чарцяжы з ядзернай бомбай, i за гэта атрымаѓ ва ѓзнагароду рыцарскi крыж з залатым дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi.
  Ну, гэта так, фантазii...
  Вiталь выставiѓ аповесць у iнтэрнэце, але яе нiхто не стаѓ друкаваць. Ды i праглядаѓ яна сабрала мала. Гулiвер быѓ ужо прызабыты. Ды i каму гэтыя фанфiнгi патрэбны. Гэтаксама , як i аповесць "Нязнайка на Марсе", якую таксама неяк праiгнаравалi i публiка, i выдавецтвы. Хоць твор, аб'ектыѓна, быѓ i нядрэнны. Вiталь таксама пiсаѓ i працяг прыгод Карлесана. Але i гэта таксама не знайшло поспеху. Так, у лiтаратуры цяжка дабiцца прызнання. Асаблiва, калi пiшаш працяг чагосьцi вядомага i раскручанага. Тым больш, мiмаволi пачынаюць параѓноѓваць. I звычайна працяг не на тваю карысць схiляе сiмпатыi.
  Асаблiва, калi пiсаць пра Гары Потэра. Гэта ѓжо ѓвогуле так заездзiлi...
  Вiталь у дрымоце прыгадваѓ, што ён пiсаѓ i як.
  Пiсаць фанфiкi ён стаѓ яшчэ ѓ раннiм дзяцiнстве. Гуляць яму не хацелася з аднагодкамi ѓ двары. А танны патрыманы наѓтбук заѓсёды даступны, нават для iх няпоѓнай i небагатай сям'i.
  I чаму не складаць. Вось, напрыклад, Герда, знайшла брата Кая, якога выкрала Снежная каралева. Калi напiсаць, наадварот, хлапчука захапiла ѓ палон султанша аравiйскай пустынi. I зараз Кай знемагае ад спякоты, у раскошным палацы пасярэдзiне пустынi. I зноѓ маленькая бялявая дзяѓчынка iдзе яго выбаѓляць. I зноѓ яе босыя, дзiцячыя ножкi пакутуюць. Толькi не ад холаду снягоѓ, а распаленага пяску пустынi Сахара.
  Яна апынулася ѓ чарадзейнай аазiсе. А потым памiрала ад смагi, а яе босыя падэшвы палалi ад пяску i гарачых камянёѓ.
  I разбойнiкi былi на вярблюдах. I дачка атаманшы насiла чалму. I гэтак далей.
  Хоць iдэя, вядома ж, сама па сабе нядрэнная, але яе яшчэ трэба абставiць па-чалавечы i цiкава.
  А проста, замянiць варона на грыфа - гэта не выйсце!
  У Вiталя вельмi хуткiя пальчыкi рук. I ён вельмi шмат чаго напiсаѓ.
  Вось альтэрнатыѓная гiсторыя. Хлапчук з канца дваццаць другога стагоддзя прыляцеѓ на машыне часу ѓ мiнулае. I прыхапiѓ з сабой скрадзены ѓ бацькi-касманаѓта баявы, даволi магутны бластэр.
  I вось ён вырашыѓ, зразумела, дапамагчы цару Мiкалаю ђ тораму. I, узброены бластэрам, абараняѓ гару Высокая - ключавую пры абароне Порт-Артура.
  I як дзюбнуѓ са сваёй зброi. I промнi ѓдарылi па японцах. I тысячы адважных жоѓтых салдат аказалiся разрэзаны i спалены.
  Напады былi адбiтыя. Але Порт-Артур усё роѓна пакутаваѓ ад голаду i недахопу зброi.
  Тым не менш, працягваѓ трымацца. I вось у студзенi царскае войска зноѓ спрабавала прабiцца.
  Хлопчык жа адбiѓ яшчэ пару атак на гару Высокая . Але ѓ бластере скончыѓся гиперядерный акумулятар. I хлапчук вярнуѓся назад, каб папоѓнiць арсенал.
  I знайшоѓ свет тым, што змянiлася. У прыватнасцi, у студзенi не адбылася крывавая нядзеля. Цар не спалохаѓся выйсцi да народа, Порт-Артур усё яшчэ трымаѓся. I таму не ѓспыхнула рэвалюцыя. I царскае войска, усёткi змагла, нарэшце-то, прабiць па сушы калiдор у лютым, атрымаѓшы дадатковыя падмацаваннi.
  Ды i японцы былi знясiленыя. Колькi тысяч iх падпал просты хлопчык гадоѓ дванаццацi лазерным агнём. Карацей кажучы, прыйшла эскадра Раждзественскага i, аб'яднаѓшыся з першай Цiхаакiянскай, яны разграмiлi японцаѓ на моры. Быѓ падпiсаны мiр, i Японiя вярнула Расii Курыльскую граду. Таксама Карэя стала пратэктаратам, а Маньчжурыi "Жэлтарасiяй" .
  Царская iмперыя адужэла ѓ ваенным плане. Першая сусветная ѓсё ж здарылася, але немцы яе прайгралi, прычым хутчэй, чым у рэальнай гiсторыi. Царская iмперыя вярнула сабе Галiцыю i Букавiну. Чэхаславакiя стала царствам у складзе Расii. А царства Польскае ѓключыла ѓ сябе Кракаѓ i частку нямецкiх земляѓ. Турцыя знiкла з карты свету i яе перамаглi Расiя, Брытанiя i Францыя. Расiя забрала Стамбул i Малую Азiю, i поѓнач Iрака. Была падзелена i Саудаѓская Аравiя. Дынастыя Раманавых умацавалася на троне.
  Цар Мiкалай У другi потым яшчэ падзялiѓ з Брытанiяй Аѓганiстан, атрымаѓшы сабе поѓнач i цэнтр. А таксама захапiѓ дзве трэцi Iрана. Так завяршыѓся перадзел мiр. Усе мусульманскiя краiны апынулiся пад поѓным кантролем хрысцiянскiх . А ѓ трыццатыя гады Iталiя захапiла i Эфiопiю.
  Гiтлер прыйшоѓ да ѓлады ѓ Нямеччыне, але яму волi не далечы. Максiмум дазволiлi далучыць да сябе Аѓстрыю.
  Другой сусветнай вайны не было... Мiкалай У другiм правiла да лiстапада 1939 года. Памёр у семдзесят адзiн год, для рускiх цароѓ рэкордны ѓзрост. Спадкаваѓ трон ужо яго ѓнук, гадоѓ васьмi ад роду. Гэта дрэнна, але быѓ ужо загадзя вызначаны рэгент. I ѓсё iшло нармальна.
  Царская Расiя паступова стала канстытуцыйнай манархiяй. I да пачатку 21-га стагоддзя, фактычна стала парламенцкай рэспублiкай.
  Але самая галоѓная змена будучынi прывяла да таго, што хлопчык не знайшоѓ сваiх бацькоѓ, i апынуѓся ѓ зусiм iншым свеце. Хаця ѓ свеце i добрым, i развiтым, i шчаслiвым.
  Але яго прынялi за злачынцу i вар'ята, i пасадзiлi ѓ дзiцячую псiхушку .
  Яна ѓ будучынi, вядома ж, добраѓпарадкаваная - сапраѓдны санаторый, але ѓсё роѓна псiхушка , i там хлопчыку вельмi не спадабалася. I ён некалькi разоѓ спрабаваѓ уцячы. I патрапiѓ наогул у iзаляцыю.
  Вiталь шмат чаго прыдумваѓ, i яму гэта падабалася. Але людзi чамусьцi не любiлi яго творы i лiчылi, што iх пiша псiхiчнахворы, цi адкрыты шызафрэнiк.
  Некаторыя творы, сапраѓды, былi дзiѓныя. Напрыклад, Вiталь напiсаѓ пра сусвет, у якiм усе людзi сталi дзецьмi. Вось такi спрацаваѓ эфект. Успыхнула звышновая зорка, i Зямлю пакрыла выпраменьванне, якое зрабiла ѓсiх дарослых з выгляду дзесяцiгадовымi хлопчыкамi i дзяѓчынкамi. Прычым, назаѓжды... Людзi перасталi размнажацца. Праѓда, сталi несмяротнымi. Дакладней, перасталi старэць, i вельмi дадалi ѓ жывучасцi. Калi нават нагу, цi руку адрэжа, то iншая вырасце. Амаль гэта неѓмiручасць. Але ѓ вечным дзяцiнстве.
  Старыя, асаблiва атэiсты, гэтаму рады. Маладыя, праѓда, не вельмi. Дзецям таксама добра.
  Такое ѓзнiкла на Зямлi царства. Працы, праѓда, не спынiлiся. Бо памяншэнне людзей у памерах кампенсавалася якасным ростам цяглiц, якiя сталi больш пругкiмi, жывучымi i моцнымi.
  А якая выгода, што калi табе выб'юць зуб, то не трэба ѓстаѓляць штучны, вырасце за гадзiну новы, лепш ранейшага.
  I вечныя дзецi захавалi i памяцi, i асобы. Толькi вось ужо дзяцей iншых не завядзеш. Затое праблем менш.
  Вечныя шчаслiвыя дзецi, якiя будуюць касмiчныя караблi, i сталi жыць куды больш мiрна.
  Асаблiва цiкавыя трансфармацыi зведала рэлiгiя. У прыватнасцi, нi ѓ Бiблii, нi ѓ Каране не абяцалi людзям вечнае дзяцiнства. I гэта, канешне, лагiчна. Хаця, многiя адчуваюць настальгiю па дзяцiнстве , але рэальна старыя ж хочуць стаць маладымi, а не немаѓлятамi. Хоць дзесяць гадоѓ, гэта ѓзрост, калi чалавек ужо цямiць i не сядзiць на чыгуне, а ѓ iнтэрнэце.
  У такiм узросце табе амаль усе задавальненнi даступныя. I гэта лепш, чым калi табе восемдзесят. Хоць, мусiць, горш, чым калi табе дваццаць!
  Дарэчы, у Каране i Праваслаѓным паданнi ѓ Раю называюць узрост у трыццаць пяць гадоѓ. Цiкава, а чаму не васямнаццаць? Цi дваццаць пяць? Адкуль узялася такая лiчба?
  Вiталь раней вельмi хацеѓ вырасцi i стаць вялiкiм i дарослым. Але зараз ён думаѓ, што ѓ маленькiм росце ёсць i плюсы. Тым больш, калi ты буйны хлопец, то ѓ цягнiку, цi ѓ аѓтобусе табе ехаць суцэльная пакута. А вось, вядома ж, зрываць грушы прасцей росламу, але затое ѓзлезцi на дрэва малому.
  Вiталю снiцца, што ён выйграе алiмпiйскiя гульнi ѓ гiмнастыцы, i яго ѓзнагароджваюць залатым медалём. I ён стаiць на пастаменце. Потым па плаваннi. Дарэчы, тхэквандо даѓно хочуць уключыць у алiмпiйскi вiд спорту. I гэта было б выдатна. Вось хлопчыкi i дзяѓчынкi, як ваююць.
  Вiталь спаѓ, i ѓ галаве насiлася, што ён паспеѓ напiсаць. Напрыклад, працяг Айвенга. Рычард Iльвiнае сэрца зладзiѓ мiжнародны турнiр. На яго прыехалi найлепшыя воiны з усяго свету. I сярод iх з'явiѓся такi магутны волат, што здолеѓ перамагчы ѓсiх. I Айвенга, i самога Рычарда Iльвiнае сэрца. Пасля чаго, заваяваѓ галоѓны прыз. I што зрабiѓ? Выкраѓ Рэбэку. I бедная яѓрэйская дзяѓчына стала яго палоннiцай.
  Айвенга спрабаваѓ яе вызвалiць, але рэальным быѓ толькi адзiн шлях: адолець рыцара-волата ѓ паядынку.
  I тут Айвенга стаѓ навучаць асаблiвай тэхнiцы рыцарскага бою манах з Японii. I гэта вельмi нават была цiкавая i павучальная вучоба. Айвенга, рэальна ѓ гэтай справе атрымаѓ поспех.
  Самае цiкавае было ѓ дадзеным рамане тое, што Рэвека прасiла ѓзяць яе другой жонкай да рыцара Айвенга, але той адмовiѓся.
  Аднак ёй сам Рычард Iльвiнае сэрца знайшоѓ годнага мужа. I Рэбэка ѓсё ж прыняла каталiцкую веру. А чаму б i не? Хрыстос - гэта ѓсё ж месiя. I яѓрэi прызнавалi яго iснаванне. А дакажы, што Ён не Бог?
  Тым больш, вера Хрысцiян вельмi прывабная: усе грахi развiтваюцца з ласкi, а за людзей сваё жыццё аддаѓ Сам Усявышнi Бог!
  Думкi Вiталя канчаткова заблыталiся, i ён пагрузiѓся ѓ глыбокi сон.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Прачнуѓшыся, хлапчук хутка памыѓся, пачысцiѓ зубы, папаласкаѓ рот. I зрабiѓ зарадку. У школу iсцi жудасна не хацелася. Гэта зразумела. Куды лепей было б вучыцца дыстанцыйна. Асаблiва праз iнтэрнэт. Снедаѓшы, Вiталь вырашыѓ праiгнараваць на сёння заняткi. Ды i наогул, пасля асаблiва каранавiруса, амаль усе вучнi прызвычаiлiся прагульваць. Так ужо пастаѓлена сучасная моладзь. I не толькi сучасная. Жадання хадзiць у школу, у вельмi шматлiкiх не ѓзнiкала.
  Вiталь ужо меѓ грошы. Цяпер трэба крыху прыкупiць каштоѓнага. Спачатку замовiць у iнтэрнэце. Потым адплацiцца, цi праз рахунак, цi за гатоѓку . I стварыць экран, якi змог бы збiраць гравiтоны з вялiкай плошчы i выпрацоѓваць электрычнасць, як прыстойных памераѓ дынама-машына.
  Тэарэтычна, юны вундэркiнд ужо накрэслiѓ некалькi формул, якiя паказвалi, што на адзiн метр плошчы экрана-пераѓтваральнiка выйдзе электрычнасцi дастаткова, каб асвятлiць i прымусiць працаваць тэлевiзары ѓ дзевяцiпавярховым доме. Або, каб разагнаць вялiкi грузавiк з поѓным кузавам да ста кiламетраѓ за гадзiну з электрычным маторам. Або нават круцiць шрубы зусiм недзiцячага верталёта.
  Тады ѓсе энергiчныя праблемы людзей былi б вырашаны. А тое, што панеслi б страты рознага роду шэйхi i магнаты, то так iм i трэба.
  Вiталь, у прынцыпе лiчыѓ, што ѓсе рэлiгii свету - гэта чалавечыя казкi i фантазii. А iсцiны нiхто не ведае, ды i ведаць не можа. А выдаваць сваю веру за iсцiну i называць фантазiю бязгрэшнай - гэта абсурд. I яшчэ дурней, калi з-за гэтага забiваюць людзей. Або, напрыклад, сыходзяць у манастыр, пазбаѓляючы сябе зямных радасцяѓ. Калi ѓжо верыць, дык так, каб гэта табе i iншым людзям жыць не замiнала. У гэтым плане Праваслаѓе, з яго чыста фармальным стаѓленнем да веры, калi ѓ храм ходзяць раз у год i з пахмелля хрысцяцца, выклiкала больш сiмпатый. Чым тая вера, пры якой кожныя дзве гадзiны бухаюцца на каленi.
  Праѓда, Вiталь чытаѓ i Праваслаѓны катэхiзiс, i Закон Божы. I выходзiла, што ѓсё ня так ужо i проста нават у Праваслаѓi. I таксама трэба прычашчацца не радзей за тры разы тыдзень. I накладаць хросны знак па сорак разоѓ на дзень. I ставiць свечкi, i выконваць пасты. Iнакш не выратуешся i ѓ рай не патрапiш.
  Хоць хiба, напрыклад, разбойнiк, укрыжаваны на крыжы, хiба не па мiлаце выратаваѓся, i ён хiба хоць раз у жыццi прычасцiѓся?
  Хлапчук хiхiкнуѓ, набiраючы аѓтаматычна адрасы ѓ iнтэрнэце. Не, дыскусiраваць наконт рэлiгii можна бясконца. Але навошта, нават калi меркаваць, што Бог ёсць, яму ставiць свечкi? I навошта, напрыклад, пасты? I дзеля чаго мiльён разоѓ прамаѓляць адну i тую ж малiтву?
  А што, Творцы сусвету мiльёны разоѓ падабаецца слухаць адно i тое ж ? I Ён за гэта вас пашкадуе ?
  Наiѓныя, трэба сказаць, уяѓленнi атрымлiваюцца. Дакладна таксама, навошта чалавеку хрысцiцца? Што Бог ад гэтага энергiю нейкую атрымоѓвае?
  Ну добра, ёсць законы прыроды. I яны адкрываюць для чалавека найвялiкшыя магчымасцi.
  Вось, у прыватнасцi, узяць i атрымаць энергiю са звычайнай гравiтацыi, што раскрывае вельмi каласальныя рэсурсы, якiя невычэрпныя вечна.
  Вiталь таксама чытаѓ, што тэарэтычна можа даваць энергiю i працэс злiцця кваркаѓ. Але гэта, так бы мовiць, яшчэ справа далёкай перспектывы. А гравiтоны запрэгчы можна прама цяпер у запрэжку.
  Вiталь зрабiѓ некалькi заказаѓ. Пасля чаго, адправiѓся з кватэры, прыхапiѓшы валiзку. Ён разлiчваѓ у падвале прадоѓжыць свае эксперыменты.
  Добры , о калi ты хлапчук. Вось многiх дарослых вучоных спыняе ѓ мозгу табу: гэта немагчыма! I яны тармозяць сябе самi. Маѓляѓ, калi да гэтага часу гэтага не зрабiлi, то падобнае немагчыма. А хлапчук узяѓ i зрабiѓ. Або, ва ѓсякiм разе, паспрабуе рэальна падобнае зрабiць.
  Вiталь праспяваѓ з усмешкай:
  Уяѓляеце, якое становiшча,
  Тое, што спраѓдзiцца, вядома ѓсё загадзя...
  I да чаго тады сумневы, хваляваннi,
  Усё на свеце прадугледзiць расклад!
  А мы кiдаем бурам выклiк,
  Ад чаго i таму,
  Жыць на свеце без сюрпрызаѓ,
  Немагчыма нiкому!
  Няхай удачы, няѓдачы,
  На арэлях у верх i ѓнiз,
  Толькi так, а няйначай,
  Толькi так, а няйначай,
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз, сюрпрыз,
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Вось ён зараз i заняты новымi iдэямi ѓ галiне энергетыкi.
  Па смартфоне патэлефанавала Альбiна. Дзяѓчына-волаты, зiхоцячы сапфiравымi вочкамi, натуральнай, злёгку жаѓтлявай валасамi бландынкi, прачырыкала:
  - Прывiтанне, мой мiлы хлопчык! Ну як справы?
  Вiталь адказаѓ:
  - Пульсарна! Мне ѓжо сёе-тое даставiлi. Хутка будзе гатова плёнка, што ператварае гравiтоны ѓ ток. Я думаю, прылада апынецца лёгкiм, i не асаблiва дарагiм. I калi дойдзе справа да канвеернай вытворчасцi, то атрымаецца, што нават дзiця можа трымаць у руках цэлую электрастанцыю!
  Альбiна кiѓнула з мiлай усмешкай:
  - Ну i фантазii ѓ цябе!
  Хлапчук праспяваѓ:
  - Фантазёр, ты мяне называла,
  Фантазёр, мы з табою не пара!
  Дзяѓчына з уздыхам адзначыла:
  - Усiм ты Вiця добры, толькi занадта ѓжо малы ростам. Гледзячы на цябе, усе мяне прымаюць за маму. А гэта так старыць жанчыну!
  Вiталь з уздыхам адказаѓ:
  - Так, ёсць такое! Але з iншага боку, такi муж не занадта шмат з'есць, i з iм не цесна ляжаць у адной пасцелi!
  Альбiна засмяялася i праспявала:
  - Хлопчык мой, мой малыш,
  У гэты час ты не спiш...
  Веру, што ты памятаеш пра мяне!
  I ѓ якой невядомай краiне!
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Можаш прыйсцi да мяне, будзе цiкавая праца!
  Пасля чаго смартфон адключыѓся. Юны генiй праспяваѓ, з палёгкай, i ѓсмешкай:
  Разблытаць я магу клубок любы,
  Хоць у лабiрынтах шмат закуткаѓ,
  Не, не расстануся я, павер з марай,
  Блукаючы па цянiстых завулках!
  Хлапчук зноѓ пачаѓ нешта рабiць. Вось яму даставiлi i кавалак плацiны. I гэта вельмi каштоѓнае набыццё Плацiна асаблiвы метал, якi можа тварыць цуды. I ѓ прыватнасцi, зрабiць з гравiтана мноства электронаѓ накiраванага дзеяння.
  Тады можна атрымаць розныя вiды току, а не толькi пастаянны i пераменны. Нават у перспектыве размова iдзе аб стварэннi гiпертоку вялiкай магутнасцi.
  Хлопчыку надакучыла важдацца з механiзмамi, i ён падскочыѓ да макiвары . Стаѓ наносiць па ёй удары босымi нагамi. А таксама падскокваць, як цмок.
  I нават праспяваѓ:
  Тое, што людзi гавораць,
  Нам не абыякава...
  Патрэбны ѓ лаянцы вынiк,
  I ѓдар прыстойны!
  I хлапчук устаѓ уверх нагамi. Пасля чаго, паспрабаваѓ босымi падэшвамi падкiдваць шарыкi. Жангляваць нiжнiмi канечнасцямi цяжка, але затое такi эфект атрымлiваецца. I ѓзрастае забойная моц байца.
  Вiталiк праспяваѓ:
  Я вялiкi хлопчык-каратыст,
  Перамагаю нават тэрарыстаѓ...
  Паляцелi супастаты ѓнiз,
  Колькi было бiтых аферыстаѓ!
  I хлапчук як возьме i засвiшча. Яго босыя пальчыкi ног злавiлi шарык, а потым яго зноѓ падкiнулi.
  Чуецца званок у склеп. Гэта добра праз манiтор бачна, што прыбыла Альбiна. А з ёй будзе весялей.
  Хлапчук упусцiѓ яе ѓ лабараторыю i праспяваѓ:
  Дзецi цяпер такiя,
  Не, не лiлiпуты...
  Нiбы ѓ сiле сатаны,
  Паляць iнстытуты!
  Могуць абагнаць мапед,
  Выкалоць наколкi ...
  Уцячэ ѓ сарцiр сусед,
  Хлопчык занадта спрытны!
  I абодва юныя вучоныя са смакам праспявалi;
  Цi тое яшчэ будзе,
  Цi тое яшчэ будзе...
  Цi тое яшчэ будзе! Ой, ой, ой!
  Пасля чаго, прыступiлi да канструкцыi ѓлоѓнiка i пераѓтваральнiка гравiтонаѓ з яшчэ вялiкiм энтузiязмам. Гэта ж сапраѓды вельмi нават маштабнае адкрыццё.
  Альбiна зняла красоѓкi i стала босай нагой падкiдваць шарык. Яна гэта рабiла, буйная i моцная дзяѓчына, вельмi спрытна. I пры гэтым, яе рукi працягвалi канструяваць.
  Вiталь разумеѓ, што трэба зрабiць цуд. I гэта рэальна тое, што адбываецца. Змена спiна, пераразмеркаванне зарада, i ад аднаго гравiтана - некалькi электронаѓ. I ток ужо не жартоѓны атрымлiваецца. I яго таксама трэба рацыянальна выкарыстоѓваць.
  А тут нешта, круцейшы Цеслы атрымлiваецца. Можа быць такое...
  Хлопчык узяѓ i крутануѓ адвёрткай. Заiскрыла мацней. I нават злёгку апалiла пальцы.
  Пацан праспяваѓ:
  Гром бушуе, маланкi зiхацяць,
  Нiбы смерч, абрынуѓся напалм...
  Без цябе сумна днi мiльгаюць,
  Аблiчча я ѓспамiнаюць твой, мадам!
  I зноѓ Вiталь, нешта возьме i закруцiць. I зробiць гэта вельмi спрытна.
  Альбiна босымi пальчыкамi ногi раздушыла таракана, якi выпаѓзае са шчылiны. Потым збянтэжылася i падбегла памыць сабе нагу.
  Вiталь адзначыѓ, што ѓ дзяѓчынкi вельмi развiтыя мышцы. Яна была прыгожая, але яе прыгажосць была прыгажосцю ваяѓнiцы i волаты.
  Дзяѓчынка падняла з падлогi цэглу i падкiнула яго. Стукнула ѓ палёце голай пяткай з развароту.
  Ад удару цэгла раскалолася.
  Вiталь усклiкнуѓ:
  - А ты спрытная дзеѓка !
  Альбiна пакрыѓдзiлася:
  - Не дзеѓка , а дзяѓчына! А ты ваѓчаня, вiдаць хiтрае!
  Хлопчык запярэчыѓ:
  - Не хiтры, а разумны!
  Дзяѓчына прачырыкала са смяшком:
  - Ды ты сама дасканаласць, толькi ростам не выйшаѓ!
  Вiталь панура заѓважыѓ:
  - Не люблю я пра гэта!
  Альбiна заѓважыла:
  - Падчас другой сусветнай вайны, з цябе б выйшаѓ iдэальны выведнiк! Выглядзiш ты бяскрыѓдна.
  Хлопчык усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Я забойца з тварам анёла!
  Дзяѓчына пацiснула плячыма i заѓважыла:
  - Той хлопчык, якога ты ѓдарыѓ у пахвiну, зараз нiколi не здольны будзе нешта сур'ёзнае зрабiць з дзяѓчынай.
  Вiталь цяжка ѓздыхнуѓ:
  - Я сам аб гэтым шкадую. Але гэта быѓ вельмi кепскi i жорсткi дзяцюк . Што пасеяѓ, тое атрымаѓ.
  Альбiна заѓважыла:
  - А дзецi, як i жывёлы, заѓсёды жорсткiя. I кiдаюцца на тых, хто слабейшы. Гэта, свайго роду, аксiёма! Дарослыя, пры ѓсiх iх недахопах, выконваюць правiлы прыстойнасцi. Хаця i не заѓсёды!
  Хлопчык-тэрмiнатар праспяваѓ:
  Дзяцiнства скончыцца калiсьцi,
  Бо яно не назаѓжды...
  Стануць дарослымi хлопцы,
  Разляцяцца хто куды!
  Але пакуль мы толькi дзецi,
  Нам расцi, яшчэ расцi,
  Толькi неба, толькi вецер,
  Толькi радасць наперадзе!
  Толькi неба, толькi вецер,
  Толькi радасць наперадзе!
  Альбiна запярэчыла:
  - Не, жыццё дарослых нават цяжэй, чым у нас. Даводзiцца працаваць па восем гадзiн у дзень. А то i болей. I столькi праблем...
  Вiталь, майструючы, праспяваѓ:
  Дарослы, ты мая мышка,
  З косткай i скуркай я цябе з'ем...
  Шчасце толькi перадышка,
  Яркi выблiск...
  У змроку праблем!
  I хлапчук-вундэркiнд падхапiѓ босымi пальчыкамi ногi гайку з падлогi. I спрытна яе шпурнуѓ, збiѓшы ѓ палёце муху. Тая ѓпала, задраѓшы лапкi да верха.
  Альбiна свiснула:
  - Ого! Як гэта ѓ цябе атрымалася?
  Вiталь упэѓнена адказаѓ:
  - У мяне генiяльны розум. А значыць, i цела таксама разумнае, i гэта дае такiя магчымасцi недаступныя дурню!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Маленькi, ды ѓдаленькi!
  Хлапчук iранiчна праспяваѓ:
  Добра дарослым быць,
  Добра быць вялiкiм...
  Астатнiя, як нiтка,
  Ты над iмi ѓ аршын!
  Але вялiкiя шафы,
  Нiбы гэта мяшкi...
  Без вялiкай мiтуснi,
  Ты амбала знясi!
  Дзяѓчынка-волаты засмяялася i падняла за карак хлапчука. Адзначыла з усмешкай:
  - Ты, нiбы Брус Л i!
  Вiталiк праспяваѓ:
  - Я хачу наймацнейшым быць у свеце,
  Як Арнольд Шварцэнэгер з Бруслi...
  Замачыць усiх, канкрэтна, у сарцiры ,
  I дзяѓчынку ад дэманаѓ выратаваць!
  Альбiна заѓважыла са смяшком:
  - Так, Шварцэнэгер асаблiвы! Вось, здаецца, даѓно прайшла мода, а яго да гэтага часу ѓспамiнаюць.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Як i Аляксандра Македонскага. А ён жа яшчэ быѓ да нашай эры!
  Дзяѓчына паэтычна праспявала:
  Ззяеш зоркай прамянiстай,
  Скрозь iмглу беспрасветнай цемры...
  Вялiкi герой Аляксандр -
  Не ведае нi болi, нi страху!
  Хлопчык-вундэркiнд дадаѓ:
  Ворагi перад табой адступаюць,
  Радуе народа натоѓп...
  Айчына цябе прымае,
  Магутная кiруе рука!
  I абодва падлетка стукнулiся сябар у сябра голымi пяткамi. Пасля чаго, Альбiна таксама паспрабавала шпурнуць гайку па мусе, але прамахнулася. I прыкрасцi рыкнула:
  - Цёткае вока, касыя рукi!
  Вiталь з уздыхам сказаѓ:
  - Тут патрэбен адмысловы ѓзровень майстэрства!
  Пасля чаго, хлопцы крыху па адцiскалiся ад падлогi. Вiталь нават сабе на плечы паклаѓ гiру. Ён толькi вонкава дзiця, а сiлы ѓ iм ужо не мала.
  Успомнiлася iдэя пабiцца ѓ баях без правiл. За грошы гэта можна. I мафiя арганiзуе такiя баi.
  Плюс яшчэ i таталiзатар. Тут, вядома, можна прыстойна зарабiць.
  Хлопчык падняѓ сваю нагу. Паглядзеѓ на падэшву, яна ѓ яго пругкая, i не баiцца нi шкла, нi вугольчыкаѓ.
  Вiталь ткнуѓ у яе адвёртку i прачырыкаѓ:
  Па ѓвазе, я яшчэ зусiм хлапчук,
  Вус не прабiѓся, але ѓжо тытан...
  Розумам, мабыць, дарослы, нават занадта,
  I разнясу ворагаѓ, як ураган!
  Пасля чаго Вiталь, як засмяецца!
  Альбiна адзначыла:
  - Калi ты, думаеш, аб баях без правiл, то тут я ѓ iнтэрнэце знайшла, як раз будуць вялiкiя падпольныя баi без правiл. I сярод жанчын, i сярод мужчын. Можаш правесцi па фiнальнай сiстэме тры баi за вечар. Там i ѓзроставыя, i вагавыя катэгорыi не выконваюцца. Зразумела, што гэта будзе праблема для цябе.
  Вiталiк прашыпеѓ:
  - У МММ няма праблем,
  Нас ведаюць усё!
  Мы змаглi пабiць пысу сабе,
  Начысцiм пятак i вам!
  Хлапчук, пасля гэтага засмяяѓся, i яго выгляд быѓ вельмi задаволеным.
  Пасля чаго, ён стаѓ рабiць з плацiны валакна ѓ пераѓтваральнiку. Ужо адчувалася, як iскрыць. I гравiтоны ператвараюцца ѓ ток. У паветры пахла азонам. I магчыма, адкрыццё, якое пераверне цывiлiзацыю, блiзкае.
  Вiталь падумаѓ: - Дадуць яму Нобелеѓскую прэмiю па фiзiцы, цi не? Па iдэi павiнны даць. Ён жа распрацаваѓ тое, што прыносiць рэальную карысць чалавецтву.
  А што Нобэлеѓская прэмiя? Даляр схiльны да iнфляцыi, i не такая ѓжо гэта вялiкая сума. Ды i заснаваѓ прэмiю, нейкi амерыканскi мiльянер, якi вынаходзiць розныя гадасцi, напрыклад, дынамiт. А колькi людзей загiнула ад гэтага дынамiту?
  А тут выратаваць усё планету Зямля i чалавецтва ад цеплавой смерцi! Гэта ж сапраѓды быѓ бы вялiкi подзвiг.
  Зноѓ заiскрыла i балюча стукнула па пальцах.
  Альбiна заѓважыла:
  - Апранi гумовыя пальчаткi!
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - I ты таксама.
  I хлопцы абзавялiся абаронай. У цэлым, у iх праца ляпiлася. Вiталь успомнiѓ Жуль Верна . Той прадказаѓ сто дваццаць шэсць навуковых адкрыццяѓ, якiя ѓ далейшым споѓнiлiся. Быѓ такi лiтаратурны генiй. I прыгоды ѓ яго цiкавыя.
  I не толькi фантастыкай услаѓлены . Узяць, напрыклад, раман - "Пятнаццацiгадовы капiтан". Накшталт бы i няма ѓ iм фантастыкi, а ѓсё роѓна цiкава.
  Вiталь, дарэчы, пiсаѓ працяг дадзенага рамана. Але ѓ яго не зусiм добра атрымалася. I прапала натхненне. А вось пра "Рабура-заваёѓнiка" , працяг апынуѓся па лепш. Тамака ён, гэты генiй, стварыѓ машыну, якая змагла даляцець да Месяца, i тамака прыхапiць увесь каштоѓны артэфакт.
  Далей, Робур вырашыѓ стаць iмператарам планеты Зямля.
  Iдэя, дарэчы, не самая дрэнная. Нездарма i ѓ сярэднiя стагоддзi людзi аддавалi перавагу мець аднаго тырана, чым сотню.
  На самой справе, адзiн кiраѓнiк на планету Зямля, нават дэспатычны, змог бы спынiць войны i навесцi парадак. I, зразумела, аб'яднаць вучоных падмесяцовага свету.
  I тады кiраванне ѓсiмi рэсурсамi планеты па навуцы, i экспансiя ѓ космас. А так, колькi рэсурсаѓ людзi марнуюць на варожасць сябар з сябрам.
  Узяць нават апошнюю вайну з Украiнай. Яна паглынула трыльёны рублёѓ i сотнi тысяч жыццяѓ. I ѓсё яшчэ iдзе з незразумелым вынiкам у канцы.
  Вiталь з уздыхам праспяваѓ са смуткам, толькi што прыдуманую песеньку.
  На брата руку падняѓ брат:
  Жорсткая вайна - роѓ супостата !
  Табе стаѓ сябрам аѓтамат,
  За легкадумнасць прыйшла адплата!
  
  Што рабiць, калi людзi на мелi,
  Калi вакол свiшчуць лiхiя кулi!
  Вайну Бог лепш сiлай разарвi -
  Каб днi дракона драпежныя мiнулi!
  
  Але пекла не ведае меры i рысы,
  Гарыць зямля ѓ напалме, плачуць дзецi!
  Вось збялелi дзяѓчыны рысы -
  За гэта хто, Гасподзь Святы, адкажа?
  
  Ну колькi можна блiзкiх забiваць,
  Бо чалавек народжаны, павер, для шчасця!
  На фронт не адпускае сына мацi,
  I нават улетку на вайне непагадзь!
  
  Але абавязак салдата - гэта дакладны абавязак:
  Што трэба за Айчыну ѓ лаянцы бiцца!
  У шаснаццаць гадоѓ ужо сiвая скроня,
  Ад слёз апухлi ѓдоѓ няшчасных твары!
  
  Але што такое, ты шалёны брат?
  Не, ты шалёны, блiзкi адказвае!
  За подласць хто ѓ трона, наш салдат,
  Лiчыць, што швагер - паганы Каiн!
  
  У зямлi патокi крывi жылы рвуць,
  I пульс з ядра ѓдарам адгукнецца...
  Застыѓ снарадам бiты ѓ нiве плуг,
  Ох, да чаго барвовым стала Сонца!
  
  Але вера ёсць, што Iсус прыйдзе -
  Памiрыць братоѓ, прынясе Выратаванне!
  Тады забудзем помсты гнюсны рахунак -
  У душы ѓсiх нас пануе, няхай прабачэнне!
  Альбiна падпявала свайму сябру. Але на апошнiм куплёце яхiдна заѓважыла:
  - А ты ж нявернiк, Вiця!
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - Так, я лiчу, што ѓсе рэлiгii казкi. I Iсус Хрыстос у ролi Бога, таксама чалавечая казка! Але гэта вельмi добрая казка i павучальная.
  Альбiна кiѓнула:
  Тое, што продкi пiсалi гусiным пяром,
  Прынясе i нашчадкам iхняе шчасце...
  Таму што дабро, застаецца дабром,
  У мiнулым, будучынi i сучаснасцi!
  Вiталь кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Чалавек тым i адрознiваецца ад жывёлы, што ѓ яго ёсць цяга да дабра. I мы людзi нейкiя асаблiвыя. У нас ёсць звыш Я. I нават такiя крывавыя тыраны, як Гiтлер, Чынгiсхан, Тамерлан - апраѓдвалi свае зверствы высокай мэтай i абяцалi, у будучынi, усеагульнае шчасце для ѓсiх людзей!
  Альбiна ѓдакладнiла:
  - Тых, хто застанецца ѓ жывых!
  Хлопчык кiѓнуѓ i заѓважыѓ:
  - Але нават самы крывавы заваёѓнiк, не зваѓ сябе злом. Ва ѓсякiм разе, у разумным розуме. Вось тым i адрознiваюцца людзi ад жывёл. Мы, нават робячы жорсткасць, шукаем дабро, i нас цягне да святла i стварэння!
  Дзяѓчына паводле кiѓнула:
  - Мы, мой хлопчык, робiш вельмi нават добрую справу!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Так! Але ѓ iм, вядома ж, ёсць не толькi дабро. Хаця, пацерпяць у першую чаргу не вельмi добрыя людзi.
  Альбiна лагiчна заѓважыла:
  - А хто вырашае, хто добры, а хто не вельмi добры? Мы з табой, цi што?
  Хлопчык пацiснуѓ плячыма i адзначыѓ:
  - Дабро i зло, адносныя паняццi! Хоць, напрыклад, монатэiсты кажуць, усё проста: Бог абсалютнае дабро, а сатана - абсалютнае зло. Але пры гэтым, у Бiблii Бог забiѓ столькi мiльёнаѓ людзей, што не злiчыць, а сатана толькi дзесяць, i тое з дазволу Усявышняга. Гэта лiшнi раз паказвае наколькi ѓсё адносна. У прыватнасцi, узнiмаецца гатоѓнасць Абрагама прынесцi нявiннага хлопчыка ѓ ахвяру. Але гэта таксама кажа, што ѓзнiмаецца тупое i беспярэчнае падпарадкаванне Богу, у ролi дыктатара. Асабiста мне такое не падабаецца.
  Альбiна лагiчна заѓважыла:
  - Усё роѓна ѓ жыццi нам даводзiцца падпарадкоѓвацца. Цi добраахвотна, цi не вельмi. Немагчыма быць зусiм незалежнымi. Нават цары, i тое змушаныя падпарадкоѓвацца i змiраць перад форс-мажорам ганарыстасць.
  Вiталь кiѓнуѓ i праспяваѓ:
  - Часта бываем мы ценем,
  Вучымся з сумам цярплiвасцю!
  Хлапчук цяжка ѓздыхнуѓ. Настрой у яго быѓ не самы мажорны. Палезлi ѓ галаву ѓсякiя невясёлыя думкi.
  Сапраѓды, цi не знiшчаѓ людзi ѓ лаянцы адзiн аднаго? Тут, зразумела, могуць быць усякiя варыянты.
  Але чалавецтву трэба быць адзiным. I тут, напрыклад, розныя рэлiгii не аб'ядноѓваюць, а падзяляюць. На самой справе, нават у мiралюбiвым Новым Запавеце ёсць паняцце няслушнага. А пра Карану i казаць няма чаго. I як людзям адно з адным ужыцца?
  Замест таго , каб быць братамi, яны сябар на сябра кiдаюцца. Вось, напрыклад, i ѓ гiсторыi Расii, якiя былi войны i разня памiж афiцыйнай царквой i стараабраднiкамi. Хоць рознiца невялiкая. Усяго, як хрысцiцца, i ѓ iменi Хрыста.
  А колькi крывi пралiлося. А Вiталь жа быѓ перакананы, што ѓсё, што ѓ свеце пра рэлiгiю i пра Бога, чыста чалавечае ѓяѓленне. А iсцiна ѓтоена.
  А Бог, цi ѓвогуле адсутнiчае, як такi, цi Ён схаваѓ ад людзей iсцiну аб Сабе.
  Вось будысты малайцы, яны не прэтэндуюць на вышэйшую iсцiну. Яны не кажуць, што толькi яны маюць рацыю, а астатнiя не. Хаця i iх вучэнне не прыцягвае. Сапраѓды, каму спадабаецца аскетызм, манаства, i дзеля чаго? Нават сам Буда не ведаѓ што такое нiрвана. А многiя падазраюць, што гэтае нябыт. I дасягнуць нiрваны простаму смяротнаму амаль немагчыма.
  Куды прасцей у Iсламе. Там i Рай, як у мiльярдэра на курорце, i каб яго атрымаць, дастаткова, прыняць Iслам. Праѓда, калi ты не будзеш малiцца i пасцiцца, то можаш патрапiць у пекла. Але на нейкi час, а там выкупiш сваiмi пакутамi грахi перад Алахам i зноѓ у Рай.
  А калi зробiш у Меку хадж, то ѓсе ранейшыя грахi спiшуцца, i тады адразу ѓ Рай!
  Гэта тлумачыць вялiкую папулярнасць Iсламу ва ѓсiм свеце. Памiраць страшна, i беспрасветная бездань небыцця палохае. Можа таму, атэiзм так i не стала самай масавай з'явай, нават у часы камунiстаѓ. А зараз камунiсты задзелалiся вернiкамi. Хоць цi вераць яны насамрэч? Але зразумець можна, страх перад сьмерцю гэта матывацыя, каб верыць. Прычым верыць нават у тое, што нелагiчна i абсурдна.
  Альбiна перапынiла разважаннi хлапчука:
  - Ты хмурыш лоб. Iзноѓ, мусiць, думаеш аб лёсах мiру.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Я разумею, чаму людзi вераць. Але я не разумею, калi яны ѓ iмя веры забiваюць людзей, прычым, здзейснена нявiнных, у тым лiку жанчын i дзяцей!
  Дзяѓчына ѓздыхнула i адказала:
  -Не бывае добрага фанатызму нi ѓ чым.
  Хлопчык спытаѓ:
  - Нават у спартыѓных трэнiроѓках?
  Альбiна кiѓнула:
  - Нават у гэтым трэба ведаць меру. Брус Л i ѓ трыццаць два гады памёр, менавiта таму, што трэнiраваѓся без жалю i пачуцця меры начамi. I яго арганiзм надламаѓся! Так што...
  Вiталь пацвердзiѓ:
  - Так! Без лiшняга фанатызму.
  Дзяѓчына праспявала:
  Знаходлiвасць i адвагу,
  Адвага i поспех...
  Адстаѓце да чорта нахабства,
  Будзь мудрым, вось задача!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Дзецям надакучыла варушыцца ѓ лабараторыi. I наогул, хацелася пасоѓвацца, паскакаць, паскакаць. I яны адправiлiся на шпацыр. Заадно можна па шляху i секцыю наведаць.
  Вiталь, як звычайна, схаваѓ сандалi i зашлёпаѓ басанож. Яму так вельмi падабалася. На самай справе, ён яшчэ i гадамi хлопчык - гадоѓ пятнаццаць, i выглядае яшчэ менш. I яму не сорамна фарсiць голымi пяткамi.
  А вось Альбiна выглядае куды больш самавiта. Яна вiдавочная акселератка. Любiць хадзiць басанож i, адначасова, саромеецца.
  Вiталь бег i падскокваѓ, круцiѓся дзвярэй. У iм столькi было энергii.
  Хлопчык нават заспяваѓ, складаючы на хаду ѓ стылi гераiчнага рэтра:
  Берлiн ужо амаль пад нашай уладай,
  У бiноклi бачым пракляты Рэйхстаг...
  Спадзяюся, хутка будзе мiр i шчасце;
  Якi апiшу ѓ сваiх вершах!
  
  Расiя камунiзм светам адкрыла,
  Яна сям'ёю стала людзям усiм.
  Але сунуѓ Вермахт да нас свiное лыча,
  I кроѓ зараз фантанам плёскае з вен!
  
  Што фюрар забыѓся ѓ нас выпадкова,
  Жадаѓ здабыць зямелькi i рабоѓ!
  Пайшоѓ фашызм з паходам вельмi далёкiм -
  I вось кашмар рэальны пякельных сноѓ!
  
  Просты хлопец, хлопчык басаногi,
  Нядаѓна чырвоны гальштук павязаѓ.
  Жадаѓ ён мiр пабудаваць сам без бога,
  Але з неба раптам выкiнуѓся напалм!
  
  Прыйшлося бегчы на фронт нам самаволкай,
  Нiхто не хоча, браць такiх юнакоѓ!
  Але справiѓся дзяцюк-баец у вiнтоѓкай,
  Годным аказаѓся шлях бацькоѓ!
  
  Змагалiся дзе i хiтрасьцю, i сiлай,
  А слабасць таксама горкая, нажаль...
  Таварышам прыйшлося капаць магiлы,
  Страгаць у мароз хваёвыя труны!
  
  Я пiянер, прывык зараз да пакут,
  У разведку iшоѓ босы, гурба храбусцеѓ.
  Магчыма за нявер'е пакаранне,
  Што Iсуса ведаць я не хацеѓ!
  
  Але што такое тры гадзiны Галгофы?
  Тры гады з лiшнiм працякло войны!
  У любым селiшчы плачуць горка ѓдавы,
  Як палеглi ѓ пагонi краiны сыны!
  
  Я выжыѓ, быѓ кантужаны, паранены куляй,
  Але на шчасце сам застаѓся на нагах!
  Нямеччыны мы сапраѓды абавязак вярнулi,
  Там фашызм растаптаны намi ѓ пыл!
  
  Я памужнеѓ, але ѓсё яшчэ хлапчук,
  Вус не прабiѓся, але ѓжо тытан!
  Так, дарослы, i мабыць нават занадта,
  Бо сэрца стала цвёрдым, як метал!
  Зорка героя вышэйшая ѓзнагарода -
  Сам Сталiн мне яе, павер, уручыѓ!
  Сказаѓ: З такiх , як ты прыклад браць трэба,
  Куюць байцы да дзвярэй у Эдэм ключы!
  
  Але сягоння адкладзi храбрац вiнтоѓку,
  Вазьмi ты абцугi, молат i працуй!
  Пабудуй з дрэва паруснiк i лодку,
  I самалёт ствары, каб птушкай уверх!
  Хлапчук злажыѓ на хаду i праспяваѓ цэлую паэму. Да яго слоѓ прыслухалiся прахожыя. А калi ён скончыѓ, то нават заапладзiравалi. I тады Альбiна зняла з Вiталя кепку i прайшлася з ёю. I чаканнi апраѓдалiся, мiнакi накiдалi паперак i металiчных грошай.
  Альбiна падмiргнула i заѓважыла:
  - Гэта, пагодзiцеся, па-свойму цудоѓна!
  Людзей стала збiрацца па больш, i яны сталi прасiць дзiця праспяваць чаго-небудзь яшчэ. Вiталь басаногi, у шортах, худзенькi, светлавалосы, i сапраѓды здаваѓся жабраком сiратой. I да яго ѓсё адчувалi нейкi жаль.
  Хлапчук-генiй вырашыѓ, што лiшнiя грошы не перашкодзяць. Тым больш, голас у яго такi чысты, дзiцячы i яшчэ не стаѓ ламацца, як гэта часта бывае ѓ падлеткаѓ. Хоць, з iншага боку, можа быць i сорамна так спяваць, нiбы ты жабрак. Аднак у фiльмах жа спяваюць хлопцы. Вось нават Нязнайка спяваѓ, каб выратаваць сяброѓку i сабраѓ грошы.
  Ды i прыемна быць у цэнтры ѓвагi, калi табе апладыруюць.
  I Вiталь зноѓ з вялiкiм энтузiязмам заспяваѓ тое, што сам складаѓ юны вундэркiнд i паэт на хаду;
  У кожнага свой асабiсты погляд кахання -
  Паняцце прыгажосцi i iдэалу!
  Хоць людзi да яго не дараслi,
  Але чалавек ужо не малпа!
  
  Жадаем у выдатна свеце раю жыць -
  У якiм няма хвароб, лядашчых цялушак...
  Каб бясконцай стала жыцця нiтку,
  Каб кожны дзень шчаслiвы i вясёлы!
  
  Дзе колер падобны вясёлцы вясной,
  Гарлачыкi, нiбы золата са смарагдам.
  Дзе быль ужо даѓно падобна з марай...
  Любы дзяцюк здольны зрабiць цуд!
  
  Аб Радзiма , святая Божая Русь;
  Твае бярозы ѓ крапiнку, бляск металу...
  I Госпаду я аб адным малюся,
  Каб Бацькаѓшчына ѓ славе квiтнела!
  
  Але тут ужо ѓ паход баец сышоѓ,
  Ён нiбы рускi воiн маршыруе!
  Мы зробiм планеце добра -
  Каб не пракалолi мацi родную кулi!
  
  Атака троляѓ, шалёны напор;
  Нясецца супостатаѓ ва лавiна !
  А таму, навошта нам гарачая спрэчка,
  Калi Расея ѓ кулаку адзiная!
  
  Але зноѓ оркаѓ катаѓ аскал,
  Iм чалавек, як у горле костка засела!
  I гоблiн у дзiкай лютасцi рыкаѓ,
  Але прымянiлi мы ад рацi дару!
  
  
  Але вось перамога над ворагам блiзкая,
  Расею мы вырвум з багны!
  Адплата над нячыстымi прыйшла -
  Iх поѓсць парвалася на шматкi i Ворсiн!
  
  Авал дзяѓчынкi мiлага асобы -
  Надаѓ мне веру i вялiкiя сiлы!
  Хлапчук праспяваѓ з вялiкiм пачуццём i энергiяй. I нават станцаваѓ. I людзей сабралася нашмат болей. Вiталь сам прайшоѓся, збiраючы грошы ѓ шапку. Альбiна зняла красоѓкi, ужо сярэдзiна вельмi цёплага траѓня, i стаѓ босы скакаць.
  А ногi ѓ яе такiя мускулiстыя, нiбы яна культурыстка. I любата, як перакочваюцца мышцы пад загарэлай скурай.
  Альбiна нават узяла i прайшлася на руках, а яе босыя, зграбныя з прыгожым выгiбам лiнiй ступнi, апынулiся зверху. Некалькi буйнаватыя ѓ яе ногi. Але пальцы гарманiчныя i спрытныя.
  Дзяѓчына таксама мела i прэс плiтачкамi. Вельмi фiзiчна моцная.
  I спрабавала сабраць таксама грошы, паказваючы гiмнастычныя практыкаваннi.
  А Вiталь зноѓ узяѓ i заспяваѓ:
  Вялiкая, магутная, святая краiна,
  Няма прамянiстей пад небам сiнiм !
  Яна Усявышнiм Богам нам навечна аддадзена -
  Без граняѓ святло, узвышанай Расii!
  
  Такой дзяржавы свет не бачыѓ, ведайце нiколi,
  Каб абшары космасу мы ганарлiва тапталi!
  Любая ѓ светабудове спявае табе зорка,
  Ды будзе Русь шчаслiвая разам з намi!
  
  Бо гэта наша Радзiма, яна такая доля,
  Загадваць прасторай усiх матэрый!
  Любы з нас, паверце, бы такога захацеѓ,
  Без усялякiх дурняѓ , бабскiх забабонаѓ!
  
  Арханёлы дудзяць сабе ѓ магутную трубу,
  Яны марш нашых войскаѓ бурна славяць!
  А вораг знойдзе сабе долю ѓ асiнавай труне,
  I не атрымае падаткаѓ i данiны!
  
  Вось гэта наша Радзiма, усё ѓ ёй, павер, прыгажосць,
  Яна ѓсё светабудову без намаганняѓ павярнула!
  Дзяѓчыны прыгожанькая важкая каса,
  Паляванне ёй, каб моцным было рулю!
  
  Айчына, гэта мацi погляд блакiтных вачэй,
  Яе рука i ласкавая, i камень!
  А супастата юнак ты куляй замачы -
  Каб у сэрцы шугала ярчэй полымя!
  
  Айчыне бязмежнаму прысягу ты прымi,
  Яна табе, вядома, таксама балазе!
  Хоць у лютасьцi бiтвы паток цячэ крывi,
  Працiѓнiку прыйдзе зараз расплата!
  
  Зброя i мужнасць такi наймагутны сплаѓ,
  Пераадолець яго не можа злосны!
  На самалёце з бомбамi я хуценька лётаѓ,
  А як iрване, то сыплюць градам акна!
  
  А вось загад кiраѓнiка - ляцi дзяцюк на Марс -
  Табе час ужо i космас ставiць!
  А пыха ѓ марсiянiна, атрымае жорстка ѓ вока,
  Потым i за Плютонам бачым далi!
  
  Прыйдзем да вяршыняѓ космасу, сусвету бачачы край,
  Такое ѓжо ѓ нас чалавечае прызначэнне!
  А таму, хлапчук пра подзьвiгi мацуйся,
  Бо, ведай, узнагарода гэтая справа нажыѓная!
  Праспяваѓ Вiталь падобнае да дзёрзкай i прыгожай ноты. Ён, i сапраѓды, мае голас, што оперныя спевакi пазайздросцяць. Толькi занадта дзiцячы. Хоць на Еѓрабачанне выступай.
  I спявае з вялiкiм пачуццём i грацыяй. А яшчэ лепш з кепкай абыходзiць людзей i збiрае нядрэнныя грошы. Тут яму кiдаюць i рублi, i долары, i еѓра, i юанi, i нават дынары.
  Вось пара арабаѓ пасыпала грошы. Адзiн з iх кiнуѓ нават залатое кольца.
  Вiталь усмiхнуѓся i шапнуѓ сяброѓцы:
  - А што? Нядрэнна мы разжылiся!
  Так адзначыла:
  - Вось бачыш! Кiдай навуку, станавiся спеваком.
  Вiталь засмяяѓся i адказаѓ:
  - Усяму будзе свой час! А ты чаму не спяваеш?
  Альбiна заѓважыла з усмешкай:
  - Я неяк саромеюся.
  Хлапчук засмяяѓся:
  - Босыя ногi соваць, у цябе сораму няма?
  Дзяѓчына сур'ёзна адказала:
  - Я ѓ iх упэѓнена, а вось у сваiх вакальных дадзеных, не вельмi!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Ну добра! Тады я лепш вазьму i праспяваю.
  Хлопчык кiнуѓся выконваць чарговы куплет:
  Запавет любовi падараваны моцны, старажытны,
  Гасподняга бясконцы i чысты друк!
  Адны ѓ малiтвах, а другiм харчэѓнi,
  Адны ѓ вяршынях, iншым смерцi чакаць!
  
  Мы з дзяѓчынай цяпер цалкам шчаслiвыя -
  Яна мне святло i гаi мiлы цень!
  Дабраслаѓляюць шлях нам херувiмы,
  Пад срэбрам, як аксамiт далiкатны цень!
  
  Мы вытапталi мноства сцяжынак,
  Цябе Усявышнi ѓсёй душой люблю!
  За тое, што стварыѓ пышных ты бландынак,
  Што ласку даеш не па рублi!
  
  Хоць лёс часам кiдае косцi,
  Бывае вельмi гаротным расклад!
  Бо столькi ѓ людзей закiпае злосцi,
  А крывi льецца вадаспад-заход!
  
  Бо не заѓсёды квiтнее чарэшня ѓ траѓнi,
  Бывае цеплыня i пух дажджоѓ!
  I плоць закаханых, мучачыся, раздзiраючы,
  Жрэ без сарамлiвасцi шалёны злыдзень!
  
  I не вайна, ёсць гора вышэй даху -
  Бываюць горш, цяжэй у сто разоѓ !
  Калi палi пагрызлi шустра мышы,
  Калi хвароб лезе поѓны рад!
  
  Завошта Гасподзь такiя мукi дзецям,
  Бо свавольства, гэта значыць, ты жывеш!
  I чаму нявiнны таксама бедны,
  I чаму вядзе да поспеху хлусня?
  
  Наш свет, як Янус - вельмi шматаблiчны,
  У iм гранi злосцi зусiм не рэдкiя!
  Але ѓтаймаваць характар трэба дзiкi,
  Каб перамагчы распусту i грахi!
  
  Хаця з iншага боку; святасць - нуда,
  Свет без выгiбаѓ - гэта пустата!
  I што дарма Бог паслаѓ на муку,
  Роднага сына - Госпада Хрыста!
  Вiталь праспяваѓ вельмi нядрэнную песню. Ён адчуваѓ сябе на вышынi. Такi можна сказаць паэт, другi Пушкiн. Хаця, напрыклад, хiба Пушкiн змог бы так сесцi на шпагат, як гэта зараз зрабiѓ Вiталь. Ды яшчэ i на падоѓжны.
  Альбiна паглядзела на яго, i таксама села на шпагат. Так атрымалася куды больш эфектна.
  У дзяѓчыны ногi хоць i мускулiстыя, але расцяжка дзiвосная. Хаця Альбiна магла прысесцi на спiне са штангай у дзвесце кiлаграм. Што для дзяѓчыны, зразумела, нядрэннае дасягненне. А для дзяѓчыны-падлетка тым больш.
  Вiталiку ж вельмi рухомы . Iзноѓ сабраѓ грошы. Прычым хлапчук крочыѓ на руках, а кепку трымаѓ босымi пальцамi сваiх вельмi спрытных i моцных ног.
  I давалi грошай яшчэ больш. I арабаѓ падышло яшчэ з тузiн. Адзiн сунуѓ нават заколку з золата i з рубiнам. Так што жнiво было шчодрае. I нават дзiѓна, наколькi спевакi лёгка збiраюць грошы. I як тут яшчэ не праспяваць хлапчуку, калi ѓсё так выдатна ѓдаецца.
  I ён зноѓ заспяваѓ;
  Гук дзiвоснай лiры, водгаласы,
  Спяваю, адважваючыся, не маѓчу!
  Кулак байцоѓскi не з воску,
  Iмкнемся да святла - шлях прамяню!
  
  Раздзiрае Бог людзей хваробай -
  Агнём з пекла грэшных пякло!
  Жадаю, каб стаѓ Усявышнi сябрам,
  Каб не было так цяжка!
  
  Хрыстос прыйдзе, вядома, хутка,
  Сыдзе тады, павер, смутак.
  Не акосець бо лютасць з погляду,
  Граху свабоды, таксама шкада!
  
  Я не хачу хадзiць па струнцы -
  Я не хачу бязгрэшным быць!
  Ужо лепш хiтрыя ѓчынкi,
  Чым без прасветнай нуды нiтку!
  
  Войны ѓ раi, сказаѓ, не будзе,
  I грэх знiкне, дрэнна ѓсiм!
  А навошта такiя лёсы?
  Мы прагнем новых перамен!
  
  Жыць вечна, гэта, ведай, выдатна,
  Але жыць бязгрэшна, гiбець!
  Вайну пакахае вiцязь горача,
  Вядзi ѓ паход на бiтву раць!
  
  Айчына Радзiма салдата,
  Яна яму ѓ руку паходня - марш!
  Нячыстым катам адплата,
  Iм па зубах ваяѓнiк дасi!
  
  Скончым бiтву балем шчодрым,
  Закусiм, вып'ем - ногi ѓ скокi!
  Бо нашы вiцязi несмяротныя,
  А слова б'е не ѓ брыво, а ѓ вока!
  
  Хаця, што рабiць у мiрным свеце?
  Пабудаваць можна тамака палац.
  I прысвяцiць служэнне лiры,
  Лаѓровы, атрымаѓшы вянок!
  
  Але ёсць светы iншыя, ведайце,
  Дзе таксама воiны растуць!
  Малюе хлопчык танк на парце,
  А раптам прышэльцы да нас прыйдуць?
  
  Не варта брацца расслабляцца,
  Мацуеце цяглiцы, у сiле розум!
  Мы рускiя ѓмеем бiцца,
  Калi архангел раптам заснуѓ!
  Вось зноѓ праспяваѓ вельмi нядрэнную песеньку Вiталь, i пры гэтым яшчэ i скакаѓ.
  Публiка захоплена апладыравала.
  Кепкi, каб змясцiць усе грошы, не хапала, i дзяцюк дастаѓ з рукзака трывалую, пластыкавую сумку. Адзiн з турыстаѓ туды нават кiнуѓ залатую падкову.
  I столькi рознага роду купюр i дробязi насыпалася ѓ ёмiстасць.
  Людзi хацелi працягу цудоѓнага вiдовiшча. Вось гэта, сапраѓды, цуд-пацан . Якi , такiя кульбiты вытварае.
  Хлопчык нават устаѓ на рукi. I Альбiна кiнула яму пластмасавы шарык. Вiталь стаѓ жангляваць, падкiдваючы яго нагамi.
  Публiка ѓ захапленнi заапладзiравала. Дзяѓчынка кiнула яшчэ адзiн шарык, хлопчык злавiѓ яго босы падэшвай. I падкiнуѓ зноѓ. Жангляваць нагамi - гэта не кожны здольны.
  I прадстаѓнiкi слаѓнага горада Масква, а таксама турысты, сталi кiдаць грошы яшчэ больш iнтэнсiѓна.
  Альбiна таксама стала на рукi. Яна дзеѓка буйная, мускулiстая. I яе ногi, як у самай дыхтоѓнай i пародзiстай кабылы. Альбiна таксама паспрабавала жангляваць, выкарыстоѓваючы босыя падэшвы ног. Але ѓ яе не асаблiва атрымлiвалася. Хаця яна баец з чорным поясам. Тамака не менш, з трэцяй спробы шарык стаѓ падлятаць.
  Дадаѓ яшчэ прадметаѓ для падкiдвання i Вiталь. Хлапчук быѓ поѓны энтузiязму. I пры гэтым, не забываѓ яшчэ i спяваць. А голас у пацана , трэба сказаць, проста гiпер :
  Нябёсаѓ дыван з зорак ѓзорны,
  Месяц падорыць святло ѓзгоркам!
  Струменiцца ѓнiз паток нагорны,
  Блiшчачы золатам па камянях!
  
  Прасторы матухны-Расii,
  У вёсках сытасць i ѓтульнасць!
  Ад шчасця панны галасiлi,
  Як карагод касiць iдуць!
  
  Бяда прыйшла, вайна-старая,
  Ашчэр зубоѓ, снарадаѓ вiхура!
  Нясецца з Вермахтам разруха,
  Таварыш твой у баях загiнуѓ!
  
  Ты сам пакуль яшчэ хлапчук -
  Ваенкамат не даѓ дабро!
  Маѓляѓ, бракуе гадоѓ вам лiшнiх,
  Берагчы павiнна дзяцей краiна!
  
  Уцёк на фронт без усялякай бранi,
  Каб дабро несцi i святло!
  Каб не пазбавiлi фрыцы волi,
  Каб не ѓ ланцугах сустракаць свiтанак!
  
  Сяброѓка таксама не драмала,
  Здолела вырвацца - баец!
  Сумнiмам фашыстаѓ з пастамента,
  Няхай будзе фюрару канец!
  
  Змагацца цяжка, боль i голад,
  Дзяѓчынка басанож зiмой.
  У лахманах трываем люты холад,
  Часам сiлкуемся адной з бяроз карой!
  
  А вораг на самалётах iмчыцца,
  Як монстар з пекла "Тыгр" раве!
  Фашызм, народжаны злой ваѓчыцай,
  З танкаѓ хвошча агнямёт!
  
  Каб сагрэць босыя ногi,
  Што пасiнелi на снезе!
  Дзяѓчынка выбрала дарогi,
  Дзе попел ачарнiѓ завею!
  
  Але выстаялi , прэч прастуды,
  Хлапчук з дзяѓчынай наперад!
  Мы пераможам аскалаѓ Юды,
  Русь гiтлерызм у пясок сатрэ!
  
  Мiльгаюць пятачкi падлеткаѓ,
  Труна пакiнуѓ лёгкi след!
  Мароз трываць зусiм не проста,
  Нас сагравае босых бег!
  
  А фашысты, няма iм права,
  Яны ад холаду равуць!
  Такая моцная дзяржава,
  Наш рускi вiцязь вельмi круты!
  
  Адкiнулi хвалю з пекла,
  Цяпер Еѓропа наперадзе!
  Такi надзел святога салдата,
  Быць вечна адданым Русi!
  Вось так ён праспяваѓ цэлую захопленую паэму. А потым яны разам з Альбiнай прайшлiся з вялiкiм пакетам, iзноѓ збiраючы грошы. Якiх ужо назапасiлася нямала.
  У гэты момант, як на злосць, з'явiлiся палiцыянты. Яны махалi дубiнкамi ѓ чорнай форме, выглядалi вельмi злавесна.
  Вiталь усмiхнуѓся i праспяваѓ, з бачным энтузiязмам:
  Мая палiцыя наймацнейшая,
  Мая палiцыя самая стыльная...
  Дрыготкi ад страху злыдзень,
  Палiцыянт у абарону дзяцей!
  Капiтан палiцыi рыкнуѓ:
  - Ты, непаѓналетнi, збiраеш грошы з людзей. I яшчэ спяваеш у недазволеным месцы.
  Вiталь кiѓнуѓ светленькай галавой:
  - Я лёс дзякую,
  Што не плачу, а спяваю!
  Альбiна ѓсмiхнулася i схлусiла:
  - Я дарослая, i гэта мой сын!
  Капiтан палiцыi буркнуѓ:
  - Вы звар'яцелi матуля. Скачаце па Маскве босыя, спяваеце, парушаеце грамадскi парадак, грошы збiваеце!
  Альбiна з яшчэ шырэйшай усмешкай спытала:
  - Колькi з нас?
  Капiтан буркнуѓ:
  - Уся ваша незаконная выручка павiнна быць канфiскаваная ѓ казну мэрыi.
  I палiцыянт прагна паглядзеѓ на поѓны рознакаляровымi купюрамi, манетамi i iншых каштоѓнасцяѓ, мяшок.
  Грошай хлопцы наспявалi i сапраѓды прыстойна. I можна з iх дапамогай вырашыць лiтаральна ѓсе свае фiнансавыя праблемы. Ну не аддаваць жа гэта прагным палiцыянтам.
  Вiталь таксама шырока ѓсмiхнуѓся i палез у ранец са словамi:
  - А ѓ мяне дазвол ёсць!
  I хлапчук выняѓ невялiкi, ледзь тоѓшчы i вышэй запалкавай скрынкi прыборчык. Узяѓ i нацiснуѓ на кнопку.
  Шасцёрка палiцыянтаѓ выпнула вочы. А потым раптам нечакана кiнулася бегчы. Нават кiнуѓшы дубiнкi. Яны рванулi з месца ѓ кар'ер, нiбы скакавыя конi, якiя атрымалi сiгнал старт. I вiдаць палiцыянты нясуцца, нiбы iм падпалiлi пятыя кропкi.
  Альбiна свiснула:
  - Ого! Як ты гэта зрабiѓ?
  Вiталь з усмешкай, якая стала яшчэ шырэй, адказаѓ:
  - Растлумачу пазней! А пакуль, давай i мы зматацца!
  Дзецi, прыхапiѓшы вялiкi мех з каштоѓнасцямi, пакiнулi плошчу. I iншая публiка стала разыходзiцца.
  Босыя ногi шлёпалi па дарожцы.
  Альбiна прачырыкала:
  Па крутой Масквы дарожцы,
  Босыя дзяѓчынкi ножкi...
  Надакучыла кампутар даiць,
  Жадаю шчасце сваё падражнiць!
  I хлопчык з дзяѓчынай заспявалi:
  - Занесла! Занесла мяне!
  Скiну "Мэрсэдэс"! I куплю каня!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Альбiна адзначыла, калi яны адышлi:
  - Цягаць з сабой цэлы мяшок грошай, гэта занадта рызыкоѓна i няёмка!
  Вiталь згодна кiѓнуѓ:
  - Так, кажаш, прыгажуня.
  Дзяѓчына-волаты прапанавала:
  - Можа iх здаць у банк, i пакласцi грошы на рахунак?
  Хлапчук з уздыхам адказаѓ:
  - Мы непаѓналетнiя, i хто прыме такую суму грошай у падлеткаѓ.
  Альбiна з усмешкай заѓважыла:
  - Ты кiнуѓ ва ѓцёкi палiцыю. Можа быць i мне, электронную падстаѓную картку, быццам я дарослая, прыгатуеш.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Гэта можна! У iнтэрнэце можна знайсцi патрэбныя праграмы. Хаця i патрабуе часу.
  Дзяѓчына-бландынка спытала:
  - А вось чаму палiцыянты ѓцяклi?
  Хлапчук з усмешкай адказаѓ:
  - Я выпусцiѓ на iх хвалю iнфрагуку. Ён выклiкае ѓ людзей i жывёл падсвядомае пачуццё жаху. Палiцыянты адчулi жах, i нават не сцямiлi, чаго яны баяцца. Проста кiнулiся наѓцёкi. Iх целы зрэагавалi раней думак i прытомнасцi.
  Альбiна хiхiкнула:
  - Стромка! Ты генiй, яшчэ адно карыснае адкрыццё зрабiѓ.
  Вiталь запярэчыѓ:
  - Iнфрагукавую хвалю, як яе атрымаць для разгону камароѓ, я знайшоѓ у iнтэрнэце. Але зрабiѓ яе досыць магутнай, каб яна адпужвала i людзей з дапамогай мацнейшай крынiцы электрычнасцi, атрыманага з гравiтонаѓ. Гэта значыць, я паказаѓ, што адно навуковае адкрыццё ѓзмацняе эфектыѓнасць другога.
  Дзяѓчына цмокнула хлопчыка ѓ высокi, чысты лоб i прачырыкала:
  - Ты, генiй! Эйнштэйн табе i ѓ падноскi не падыходзiць.
  Вiталь рашуча заявiѓ:
  - Альберт Эйнштэйн быѓ тэарэтык, а я практык. I веру, што дакажу, што магчымы рух хутчэйшы за хуткасць святла. Тыя ж гравiтоны ѓ дзесяць трыльёнаѓ разоѓ iмклiвейшыя за фатонаѓ.
  Альбiну здзiвiлася:
  - А ты адкуль гэта ведаеш?
  Хлопчык сцiпла адказаѓ:
  -Вылiчыѓ па формуле. Я ж не слабы матэматык.
  Дзяѓчына-бландынка кiѓнула:
  - Гэта дакладна! У цябе, сапраѓды, вельмi хуткi розум, але чамусьцi настаѓнiкi цябе не шануюць.
  Вiталь нагадаѓ:
  - I Альберта Эйнштэйна таксама не шанавалi. Ва ѓсякiм разе, у школе.
  Альбiна з натхненнем праспявала:
  Што за жыццё школьнае,
  Дзе кожны дзень кантрольная ...
  Складанне, дзяленне,
  I так, аж да гартавання!
  Хлапчук-генiй кiѓнуѓ:
  - Я таксама не люблю ѓ школу хадзiць. Гэта насамрэч так. Але гэта не значыць, што я не шукаю ведаѓ. Напрыклад, у iнтэрнэце нават з'явiлася паняцце - гугл-адукацыя . Наша пакаленне збiрае веды па смартфоне. I гэта, трэба сказаць, вельмi здорава!
  Альбiна заѓважыла:
  - Я галодная. Гэтулькi мы скакалi i спявалi.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Давай у шапiку купiм марожанае.
  Дзяѓчынка-волаты запярэчыла:
  - Не! Я хачу нечага больш шчыльнага. Напрыклад, шашлык са свiнiны !.
  Хлапчук заѓважыѓ з сумневам:
  - Свiнiна тлушчавая. Можа лепш з курыцы, цi баранчыка.
  Альбiна ѓпэѓнена заявiла:
  - Свiное мяса, мабыць, самае смачнае. Нават сардэчныя клапаны перасаджваюць чалавеку ад свiннi. Гэта сведчыць аб добрым сумяшчэннi бялковай структуры чалавека i дадзенай жывёлы.
  Вiталь пацвердзiѓ:
  - Я зусiм не падзяляю рэлiгiйных забабонаѓ наконт свiнiны. Нават, наадварот, я лiчу, што i Каран, i Бiблiя, гэта чыста чалавечыя ѓяѓленнi пра Бога-Творцу i Вышэйшы розум. А iсцiна ѓ тым, што калi чалавек не разаѓецца з дапамогай, у першую чаргу навукi, да ѓзроѓню Усемагутнага Бога, то папросту знiкне.
  Хлопчык-генiй тупнуѓ босай, загарэлай нагой i працягнуѓ:
  - Людзi, цi самi сябе знiшчаць, або якi-небудзь астэроiд у Зямлю дзюбне . Ужо ѓ блiжэйшыя гады нам трэба мець магутную зброю i касмiчныя караблi, здольныя знiшчаць астэроiды! Або лазерам, або анiгiляцыйным зарадам.
  Альбiна адзначыла з сумным выглядам:
  - Хутчэй ужо людзi сябе самi знiшчаць анiгiляцыйнай бомбай, чым саб'юць астэроiд. Адзiн грам антыматэрыi - гэта дзве атамныя бомбы, скiнутыя на Хiрасiму.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Гэта дакладна! Тым больш, планеце Зямля патрэбны адзiны ѓрад, якi спынiѓ бы канфрантацыю памiж краiнамi, i прывёѓ бы ѓвесь свет да нечага больш стабiльнага, трывалага i прыемнага для людзей.
  Альбiна буркнула:
  - Добра! Мы i так разбоѓталiся. Можа, лепей пойдзем у шашлычную? I зробiм сабе замовы па гусце.
  Хлопчык-вундэркiнд пацвердзiѓ:
  - Гэта нашы агульныя грошы. Мая здабыча - твая здабыча!
  I юны генiй зноѓ падскочыѓ i нагой збiѓ гулкую, даволi буйную, зялёную муху.
  Двое падлеткаѓ: рослая дзяѓчына i хлапчук, якi фарсiць без лiшнiх забабонаѓ босымi пяткамi, накiравалiся, арыентуючыся на апетытны пах.
  Яны ѓсмiхалiся i былi вясёлыя. Грошай столькi зарабiлi, што зараз можна пабудаваць нешта сур'ёзнае, можа цэлую электрастанцыю, якая працуе на гравiтонах.
  Хаця Вiталь разумеѓ, што цяжкасцi яшчэ наперадзе. Новае адкрыццё, напэѓна, ударыць па прыбытках нафтагазавых канцэрнаѓ, у тым лiку i ѓ Расii. А значыць, яго ѓласнае жыццё, жыццё сяброѓкi i бацькоѓ можа аказацца пад пагрозай.
  Накшталт таго, што было ѓ фiльмах са Стывенам Сiгалам . Там таксама было вiдаць, што нафтавыя шэйхi не асаблiва задаволены альтэрнатыѓнай энергетыкай, i засылаюць забойцаѓ.
  Хаця яго генiяльнае адкрыццё павiнна выратаваць Зямлю ад глабальнага пацяплення. Яшчэ крыху, i парнiковы эфект выйдзе з-пад кантролю. Бо калi растане ледзяная шапка паѓночнага полюса, то адбiвацца промнi сонца ад яе не будуць. А значыць, працэс нагрэву планеты рэзка паскорыцца.
  I вада будзе больш актыѓна выпарацца. А значыць, стане больш хмар, што яшчэ больш паскорыць парнiковы эфект. Працэс пойдзе па нарастальнай. Пакуль усе акiяны не выпарацца ѓ пякельнай тэмпературы, i Зямля стане па клiмаце, як Венера. I чалавецтва загiне!
  Не, Вiталь павiнен выратаваць свет. I чаго б гэта яму не каштавала. А Расii даѓно час адмовiцца ад эканомiкi трубы. Трэба развiваць тэхналогii i ѓласную вытворчасць, а не вiсець на трубе, на газавых i нафтавых грошах.
  У шашлычнай Альбiна замовiла сабе свiнiну i таматавы сок. Вiталь абраѓ даражэйшы шашлык з казулi ѓ соѓсе. I сок манга. Шампуры былi са срэбра.
  Дзецi сядзелi i, не спяшаючыся, елi i запiвалi сокам.
  Альбiна адзначыла:
  - Я вось думаю, што ѓсёткi страхi з нагоды глабальнага пацяплення моцна перабольшаныя.
  Вiталь буркнуѓ:
  - З чаго ты ѓзяла?
  Дзяѓчына адказала з усмешкай:
  - У часы мезазойскай эры, тэмпература Зямлi была на пятнаццаць градусаѓ, у сярэднiм вышэй, чым цяпер. I ѓ Расii быѓ клiмат сучаснага экватара. Ну i што? Няѓжо прырода дапусцiла катастрофу?
  Хлапчук-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Гэта было ѓ тыя даѓнiя часы. Тады i планета Зямля круцiлася хутчэй, чым цяпер, i магнiтнае поле было мацней, i склад глебы быѓ iншым, як i салёнасць акiянаѓ.
  А ѓ наш час, працэс можа страцiць кiравальнасць, i чалавецтва трывiяльна згарыць. Не, лепей тут нам не рызыкаваць.
  Дзяѓчына-волаты неахвотна кiѓнула:
  - Можа быць ты i маеш рацыю. Але я вось думаю, што тваё адкрыццё можа знiзiць прыбыткi Расii ад экспарту нафты, газу, вугалю. I ѓрад не ѓзрадуецца такому падарунку. А алiгархi трубы, тым больш!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Я пра гэта ѓжо думаѓ. Але пагадзiся, што заѓсёды ёсць незадаволеныя развiццём прагрэсу. Напрыклад, пiсьменнiкi моцна пацярпелi ад развiцця iнтэрнета. Папяровыя кнiгi прадаюцца дрэнна. Але прагрэс, нажаль ... Хутка людзi навучацца з дапамогай простых праграм маляваць уласныя фiльмы, з любой фантазiяй. I тады ѓжо будзе крах i ѓсiх кiнастудый. Насамрэч, навошта хадзiць у кiно, калi можна самому зняць любы фiльм, ды яшчэ пра тое, што ты сам i жадаеш.
  Альбiна кiѓнула, жуючы тлустае, смачнае мяса:
  - Так! Я вось, напрыклад, хацела б паглядзець фiльмы пра Нязнайку на Марсе, на Венеры, Юпiтэры. Дакладней, гэта была мара дзяцiнства. Цяпер было б цiкавей зняць працяг пра Гары Потэра i пра яго сына. Што таксама вельмi было б здорава.
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Пра Гары Потэра чаго толькi не складалi. I звычайна, гэта было адкрытае засяроджванне фекалiяѓ. Вось лепш працяг Графа дэ Мантэкрыста. Гэта было б цiкава. Сам граф Мантэкрыста яшчэ не стары, i, магчыма, яму пасля помсты, захочацца чагосьцi яшчэ.
  Дзяѓчына-волаты буркнула:
  - Славы Напалеона i ѓлады над светам!
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - I гэта не выключана. Сапраѓды, а чаму i не? З яго ведамi, эрудыцыяй, сiлай волi i досведам, мог атрымацца не самы дрэнны сусветны кiраѓнiк.
  Альбiна ѓхмыльнулася i адказала:
  А ѓ Зямлi ёсць таксама свой захавальнiк,
  I мiж зорак працягнуты да яго...
  Нябачныя, выратавальныя нiткi,
  Каб у iмгненне адзiн не скончыцца ѓсяму!
  Вiталь заѓважыѓ з усмешкай:
  - Так, у свеце адзiная ѓлада - гэта нядрэнна! Лепш за сучасны бардак. Планеце трэба кансалiдавацца. I нават улада дэспата - гэта лепш, чым улада сотнi дэспатаѓ па драбней!
  Дзяѓчына-вундэркiнд кiѓнула i адзначыла:
  - Працяг прыгод графа дэ Мантэкрыста? Цi можа быць герцага дэ Мантэкрыста? Гэта цiкава, але ѓжо стара!
  Так можна i працяг Гулiвера наштабнаваць.
  I таксама атрымаецца, я думаю, сёе-тое для каго цiкава. I будзем мы падскокваць ад захаплення.
  Вiталь з усмешкай заѓважыѓ:
  - I Гулiвера можна працяг серыяла напiсаць. Ды ѓсе рукi не даходзяць. Хаця, я i пiсаѓ сёе-тое. Але гэты вельмi стары твор i яго нiхто з сур'ёзных выдавецтваѓ не надрукуе. Гэта, тое ж самае , што пiсаць працяг прыгодаѓ Бурацiна.
  Альбiна прапанавала:
  - Дзецi Трох мушкецёраѓ напiшы. Будзе вельмi нават весяла.
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Я падумаю!
  Дзецi даелi шашлыкi i дапiлi сок. Быѓ дзень, i да iх пакуль нiхто не лез. Хоць мяшок з грашыма i быѓ заѓважным.
  Вiталь падумаѓ, што трэба было б сапраѓды грошы ѓ банк i перавесцi на картку, а не цягаць з сабой. Дык гэта ѓсё выглядае нязграбна.
  Альбiна таксама крыху спала з настрою. Калi страѓнiк напаѓняецца ежай, то неяк ты становiшся цяжэй, цябе цягне на сон, i настрой не паднiмаецца, а падае.
  Дзяѓчына адзначыла:
  - Занадта вялiкая сума ѓ нас гатоѓкай. Можа выклiкаць падазрэнне. Асаблiва ѓ такога карапуза, як ты.
  Вiталь прапанаваѓ:
  - Можа, у сябе ѓ лабараторыi схаваем?
  Альбiна пацiснула плячыма i адзначыла:
  - Сумняваюся я ѓ падобнай iдэi.
  Хлопчык-вундэркiнд праспяваѓ:
  Грошы дораць людзям шчасце на стагоддзi,
  Але часам здольныя жыццё сапсаваць...
  Не дапаможа золата горы дурням ,
  Гэта ѓсё роѓна, што лiць бальзамы ѓ моргу!
  Дзяѓчына-вундэркiнд адзначыла:
  - Куплет у паэзii не вельмi, але, па сутнасцi, вельмi нават дакладна!
  Вiталь рашуча завiѓ:
  - Пакуль у лабараторыю. Там у мяне ёсць надзейная схованка, а потым прыдумаем, як абнаявiць.
  - Не так хутка дзетка!
  Пачуѓся агiдны хрыплы голас.
  З'явiѓся цэлы тузiн тыпаѓ вiдавочна бандыцкага выгляду. З кастэтамi, нажамi, ланцугамi i нават парай пiсталетаѓ.
  Яны былi няголеныя i прыкметна падданыя.
  Вiталь свiснуѓ:
  - Вiдавочна навялi!
  Альбiна кiѓнула з невясёлай усмешкай:
  - Мы занадта прыкметныя.
  Вiталь ухмыльнуѓся злачынцам, якiя стоѓпiлiся на тратуары. I палiцыi сярод белага дня не баяцца. I мiнакоѓ таксама, хоць любы можа зняць на смартфон гэтае бязладдзе.
  Хлопчык-вундэркiнд усмiхнуѓся i праспяваѓ:
  - Ну, хлопцы, я вам так ужо i быць, дам бабла !
  Вiталь палез у сумку з грашыма. Бандыты пастаялi. I раптам затрэслiся, як зайцы, якiя ѓбачылi льва. Затым iх морды выцягнулiся i збялелi. Нiбы падзьмуѓ вецер, i яны кiнулiся з усiх ног наѓцёкi.
  Кiнулi зброю i некалькi купюр.
  Вiталь праспяваѓ з захапленнем:
  -А ѓсё бягуць, бягуць, бягуць,
  А ён свецiць, свецiць...
  А ѓсё равуць, равуць, равуць,
  А мы ѓ баi дзецi!
  Хлапчук падабраѓ грашовыя купюры, i босай нагой скiнуѓ зброю ѓ кучу.
  Альбiна адзначыла:
  - Ты гэта цудоѓна зрабiѓ. Будзе надзвычай крута, калi ты разыдзешся, як тэрмiнатар.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Не эфектна, затое эфектыѓна. Але гэта лiшнi раз гаворыць, што такi мяшок варта хутчэй схаваць.
  Альбiна пагадзiлася:
  - Так, i варта гэта зрабiць хутчэй!
  I хлопчык з дзяѓчынай пабеглi.
  Яны i дзецi i, ва ѓсякiм разе хлапчук , генiяльныя.
  У бегу, яны размаѓлялi.
  Альбiна спытала:
  - Вось iндывiдуальнае кiно, якое малюе кампутар - гэта, зразумела, цудоѓнае вынаходства. Але i скрыѓленняѓ яно даваць будзе шмат.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Вядома, даваць будзе шмат. Але ва ѓсякага медаля, ёсць адваротны бок. Так было i будзе заѓжды.
  Дзяѓчына задала пытанне:
  - А вера ѓ будучыню, дзе ѓжо не будзе рознага роду злачынстваѓ i скрыѓленняѓ? Цi ты думаеш - гэта будзе заѓсёды?!
  Хлапчук засмяяѓся i адказаѓ:
  - Мусiць, хай i ѓ меншых маштабах будзе. Але людзi стануць i мацнейшымi i мудрэйшымi. I я веру, што ѓ будучынi, рэлiгiйныя рознагалоссi будуць паспяхова пераадолены .
  Альбiна засмяялася i адказала:
  - Так, усё стануць перакананымi атэiстамi.
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Або, ва ѓсякiм разе, пазбавяцца ад фанатызму. А фанатызм, гэта вельмi дрэнна.
  Дзяѓчына-волаты нагадала:
  - У адным фiльме пра зорны патруль, быѓ надпiс: фанатычная вера ѓ любую iдэю, нават самую светлую - звяртаецца ѓ фашызм!
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Так! Калi паняцце фашызму тлумачыць шырока. Само слова фашызм паходзiць ад французскага - пучок, звязак. Таму, гэтае паняцце, якое шырока ѓключае ѓ сябе ѓсё, што душыць i прыгнятае!
  Альбiна заѓважыла:
  - Аб палiтыцы не будзем. Ды i рэлiгiйныя пытаннi, таксама ѓжо надакучылi. Вось якiя ѓ цябе, напрыклад, мультфiльмы каханыя?
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Мне асаблiва падабаюцца "Нiндзя-чарапашкi". Прычым, больш раннiя серыi. Там быѓ вялiкi мозг "Крэнга" , куды цiкавейшы.
  Дзяѓчынка засмяялася:
  - Так! Нiндзя-чарапашкi, гэта проста цуд! Яны захапляюць, i надзвычай было крута, калi жывёлы сталi мутантамi. I класна гэта ѓсё!
  Хлапчук праспяваѓ:
  - Воiны вялiкiя ѓ нас,
  Сякуць супостатаѓ легiёны...
  Мы пакажам проста вышэйшы клас,
  Паляцiм да мары, нас мiльёны!
  Альбiна ѓздыхнула. Яна любiла бегаць басаножкай. Цяпер ёй было вельмi прыемна. Асаблiва калi ступнi набiты шматлiкiмi ѓдарамi па цаглiнах, дошкам, шыферу, лёду, бярвёнам. Куды толькi дзяѓчынка iмi не бiла.
  I яна надзвычай моцная ваяѓнiца адзiнаборстваѓ. Чорны пояс у яе ѓзросце i ѓ дзяѓчыны - гэта не жарт.
  А якiя ѓ яе вельмi рэльефныя цяглiцы на нагах. Яна i са штангай прысядала, i з iншымi прадметамi. I згiнала сабе ногi, i шмат чаго яшчэ вытварала гэтая дзяѓчынка.
  Вiталь любаваѓся яе нагамi. Яны такiя моцныя i мускулiстыя. Вось многiя мужчыны лiчаць, што жанчынам моцныя i рэльефныя мускулы не iдуць.
  Але Вiталю наадварот падабаецца. I скура загарэлая, здаровая, чыстая. Нiбы лiтая з бронзы статуя.
  Так, Альбiна дасканаласць сiлы. I яна такое можа, што iншыя хлопцы захiстаюцца.
  Вiталь хiхiкнуѓ i заспяваѓ;
  Ёсць жанчыны ѓ нашай Расii,
  Што водзяць, жартам, самалёт...
  Што ѓсiх у сусвеце прыгажэй,
  Жартам, супастата прыб'е!
  
  Яны народжаныя для перамогi,
  Каб Русь на стагоддзi праслаѓляць...
  Бо нашы вялiкiя дзяды,
  Для iх збiралi ѓраз раць!
  Дзяѓчына з задаволеным выглядам кiѓнула:
  - Гэта выдатна! Ты добра спяваеш. Можа, ты думаеш, што праспяваць можа па сутнасцi кожны?
  Вiталь прачырыкаѓ:
  - Толькi не спявай на спачын!
  Альбiна буркнула:
  - Гэта не дасцiпна.
  Хлопчык i дзяѓчына крыху прытармазiлi. Занадта ѓжо на iх тарашчылiся мiнакi. Ну добра яшчэ Вiталь, з выгляду як дзiця, i яму басанож у шортах яшчэ неяк натуральна. Але ѓ Альбiны постаць дарослай жанчыны, i вельмi несалiдна глядзiцца, калi яна мiльгае голымi, запыленымi пяткамi зусiм немаленькiх ног.
  Ёй нават стала стромка, i яна надзела красоѓкi.
  Вiталь у адказ праспяваѓ:
  На планетах, якiя плывуць у вечнасцi,
  Прымхi людзей убогiя...
  Лепш жыць у прамянiстай бестурботнасцi,
  I вольнымi, нiбы багi!
  Альбiна кiѓнула з усмешкай:
  - Гэта дакладна сказана!
  I дзяѓчына зноѓ зняла красоѓкi. I басаногiя падлеткi зашлёпалi да свайго логава. Палiцыянт хацеѓ засвiстаць, але перадумаѓ. Насамрэч, басанож хадзiць не забаронена. Тым больш у дзяѓчыны, ножкi вельмi нават прыгожыя i панадлiвыя па форме. Адрознiваюцца крайнiм вытанчанасцю, i пальчыкi такiя роѓныя i спрытныя.
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Усё ж такi лепш быць босым, чым абутым па поѓнай праграме.
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Вядома! Тым больш дзень, на рэдкасць спякотны.
  Вось яны ѓ сябе дома. У лабараторыi, што ѓ падвале. Вiталь схаваѓ мяшок з грашыма i пакiнуѓ сабе большы пачак купюр , а Альбiна надзела залаты з каменьчыкам пярсцёнак, падораны арабамi.
  Пасля чаго, дзецi з генiяльнымi думкамi, зрабiлi заказы некаторых запчастак, i зноѓ пакапалiся ѓ адкрыццi.
  Вiталь крыху падкруцiѓ. Затым схадзiѓ на пошту i атрымаѓ пласцiну з плацiнай.
  Пасля чаго, прымайстраваѓ улоѓнiк гравiтонаѓ вялiкiх памераѓ i ёмiстасцi.
  Заѓважыѓшы:
  - Тут можа так токам паддаць, што рване, нiбы атамная бомба!
  Альбiна кiѓнула:
  - Так! Але ты генiй i прыдумаеш абарону.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Вядома! Акрамя таго, нядрэнна было б вырабiць i электрычны бластэр.
  Дзяѓчына свiснула:
  - Ого! Хутка ѓ цябе будзе зброя, з дапамогай якой ты заваюеш свет.
  Пацан-вундеркинд яшчэ сёе-тое прымайстраваѓ i змайстраваѓ, пакуль яму гэта не надакучыла.
  Потым зноѓ выбеглi на вулiцу. Альбiна адзначыла:
  - У секцыю зойдзем?
  Вiталь пацiснуѓ плячыма:
  - А яно нам трэба?
  Дзяѓчынка са смяшком адказала:
  - З аднаго боку не вельмi, але з другога...
  Хлопчык-генiй заѓважыѓ:
  - Трэнiравацца можна i самому.
  Альбiна заѓважыла:
  - Але ѓ калектыве лепш!
  Вiталь пагадзiѓся:
  - Вядома, лепш. Хаця, гэта пытанне i спрэчнае.
  Дзяѓчына запярэчыла з усмешкай:
  - Не! Мой хлопчык, у калектыве i iншыя хлопцы, i дзяѓчаты цябе натхняюць на подзвiгi.
  Яны пабеглi, зноѓ мiльгаючы сваiм загарэлымi, мускулiстымi нагамi. Беглi проста так, каб сагрэцца i пусцiць кроѓ па жылах. I iм было весела.
  Яны падскоквалi, i часам у палёце выконвалi круцёлкi, круцячыся, нiбы коѓдра. I iм было выдатна.
  Вось Вiталь пляснуѓ голай пяткай па лужыне, узняѓшы хмару пырсак. I тыя ляцелi, нiбы смарагдавыя кроплi.
  I гэта выглядала настолькi цудоѓна i непаѓторна. I выглядала прыгожа.
  Альбiна заѓважыла:
  - А добра быць юнымi.
  Вiталь пагадзiѓся:
  - Нават вельмi добра. У табе лiтаральна ѓраган энергii.
  Дзяѓчына зноѓ падскочыла i перакруцiла ѓ паветры сальта. Яна такая моцная краля.
  Ёй даводзiлася ѓдзельнiчаць у спаборнiцтвах. I яна адзначыла з усмешкай:
  - Так, весела, ты юны i магутны. I свет вакол цябе такi цiкавы.
  Вiталь панура заѓважыѓ:
  - Палiтыка не такая ѓжо цiкавая. Вось, у Заходнiх краiнах выбары не прадказальныя, а ѓ нас перамагаюць адны i тыя ж.
  Альбiна кiѓнула галавой, заѓважыѓшы:
  - Рэальна, папулярнасцю карыстаюцца, толькi камунiсты, але iх лiдэр вельмi стары, хворы, непрыемны знешне i сумны. Самае галоѓнае, сумны , спрабуе паказаць сябе занадта ѓжо праведным.
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Так! Сапраѓдны герой павiнен быць крыху з дзiвацтвамi. Вось узяць, напрыклад, мультсерыял пра "Чорнага плашча". Несумненна, гэты хлопец круты, але пры гэтым, камiчны. Што робiць яго вельмi нават харызматычнай асобай i галоѓнае, цiкавай.
  Дзяѓчына кiѓнула i пацвердзiла:
  - Амерыканцы здымаюць выдатныя фiльмы i мультфiльмы! У гэтым плане яны малайцы! I сэрцам мы заѓсёды з Амерыкай у яе каханнi да волi i эксперыментам.
  Вiталь кiѓнуѓ з уздыхам, адзначыѓшы:
  - Наш час назавуць гiсторыкi часам войн i рэакцыi. Калi адзiн дыктатар, якi занадта доѓга знаходзiцца ва ѓладзе, стаѓ чынiць бязмежжа i кiдацца на суседзяѓ. I ад гэтага горка.
  Альбiна заѓважыла з усмешкай:
  - А ты i аб палiтыцы, падобна, маеш паняцце!
  Хлопчык-вундэркiнд адзначыѓ:
  - Таленавiты чалавек, таленавiты ва ѓсiм.
  Дзяѓчына-волаты заспявала, з некаторай доляй iронii:
  Мы па ѓсёй зямлi вандруем,
  На надвор'е не глядзiм...
  Дзе давядзецца, заначуем,
  Што давядзецца, тое з'ямо!
  Мы вялiкiя таленты,
  Але зразумелыя i простыя,
  Мы спевакi i музыканты,
  Акрабаты i блазна!
  Вiталь жорстка заѓважыѓ:
  - Так, мы жывем падчас рэакцыi i засiлля кансерватараѓ i розных перабежчыкаѓ i трусоѓ. А хочацца свабоды!
  Альбiна адзначыла:
  - Але пакуль мы яшчэ па Маскве босыя бегаем, i нас нiхто не чапае.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - За босыя ногi нiхто не чапае. Але паспрабуй, разгарнi плакат - "Не вайне!"
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Вось гэта, сапраѓды, небяспечна. Так, час рэакцыi i ѓлады цёмных сiл. Але i ѓ гэты час генii робяць адкрыццi.
  Вiталь з захапленнем праспяваѓ:
  Здолеем мы падняць краiну,
  З руiн праѓлення тырана...
  Прагонiм хутка сатану,
  I вырвем Русь з абдымкаѓ Ада!
  
  Наступiць на планеце свет,
  Шчаслiвыя людзi ѓ сусвеце...
  Парыць над намi херувiм,
  I ѓ славе людзi ѓсё нятленнай!
  
  Вайна знiкне на стагоддзi,
  Планета стане ѓся адзiнай...
  Пазбавiмся ад дурня,
  Што ѓяѓляѓ сябе, непераможным !
  
  Ты рукi сяброѓства працягнi,
  Не важна, жоѓты ты цi чорны...
  Любы, досыць у нас раднi,
  А чалавек магутны, ганарлiвы!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Рабяты ѓсёткi вырашылi наведаць секцыю. У гэтым было рацыянальнае зерне. Тым больш, тамака сябры.
  Вiталь быѓ добры баец i яго ѓ секцыi паважалi. Вось i зараз яны ѓ групе з хлопчыкамi i дзяѓчынкамi гадоѓ да шаснаццацi. Прычым, Альбiна самая рослая.
  Традыцыйная прабежка, далей падскокi, пярэкруты, адцiсканне ад падлогi. I шмат чаго яшчэ, тыповыя практыкаваннi для адзiнаборстваѓ. А затым, цiкавейшае - у спецыяльным пакоi разбiванне лёду.
  Так, гэта Масква, i секцыя сучасная. Выкарыстоѓвае лёд, каб менш заставалася смецця i адходаѓ. I дзецi яго разбiваюць, наносячы ѓдары босымi нагамi i кулакамi. У Тхэквандо больш удараѓ менавiта нагамi. Дзецi маюць нiжнiя канечнасцi набiтыя i трывалыя. I разбiванне цвёрдых прадметаѓ уваходзiць у праграму. Як i скачкi, i пераварочванне.
  Вiталь быѓ ва ѓдары i разбiваѓ вялiкiя глыбы з аднаго ѓдару.
  Потым яго паставiлi ѓ пару з байцом, якi мае чорны пояс, але таксама гадоѓ пятнаццацi, але цяжэй i буйней.
  Абодва падлеткi сталi змагацца. Вiталь рухаѓся хутчэй, i наносiѓ удары нямоцныя, але дакладныя, вiдавочна выйграваючы па ачках.
  Трэнер, рудая, буйная, мускулiстая, маладая жанчына, скамандавала:
  - А зараз, поѓны кантакт i бой да накаѓту!
  Рослы хлапчук з чорным поясам, спрабаваѓ дастаць Вiталя, выкарыстоѓваючы, нетыповую для Тхэквандо серыю працы кулакамi ѓ галаву. Але юны вундэркiнд быѓ гатовы, i сышоѓ, выконваючы падсечку.
  Яго вiзавi грукнуѓся i тут жа ѓ лютасцi ѓскочыѓ. Кiнуѓся на Вiталя. Але хлапчук, чакаючы гэтага, прабiѓ насустрач голай пяткай у сонечнае спляценне. А калi туды сапраѓды патрапiш, то адсякаеш i нямоцным ударам.
  Вiзавi павалiѓся i пачаѓ курчыцца ѓ курчах, трымаючыся за жывот.
  Рудая жанчына, уладальнiца чацвёртага дадзена, адзначыла:
  - Добра рухаешся! Час табе атрымаць чорны пояс.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Даѓно, зразумела, пара.
  Рудая ваяѓнiца прапанавала:
  - А цяпер, можа, паб'ешся са мной?
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - З вялiкiм задавальненнем!
  Тая засмяялася, паказаѓшы конскiя зубы.
  Рудая была вельмi буйная, амаль два метры ростам i добрых ста дваццацi, хутчэй нават ста трыццацi, кiлаграмаѓ вагi. Прычым, лiтыя ѓ яе мышцы, нi кроплi тлушчу. Яна магутная прафесiяналка i чэмпiёнка свету сярод жанчын. А мужчыны з ёй i зусiм баяцца бiцца.
  Нават Альбiна ад яе атрымлiвала, калi дзерлася ѓ спарынгу i, прычым, вельмi балюча.
  Вiталь, вядома ж, адчуваѓ пэѓны страх, але ягоная рэакцыя была зараз вельмi вострай. Частка энергii гравiтонаѓ, праз мiнiятурны прыбор, хлапчук перадаваѓ сабе прама ѓ цела, i таму быѓ куды хутчэй i мацней, чым раней.
  Яшчэ суткi таму, у Вiталя супраць такога вялiкага майстра, як двухметровая рудая сэнсэй, не было б шанцаѓ. А зараз, ён цалкам готаѓ.
  Хлопчык i магутная жанчына-волаты выйшлi на памост для спарынгаѓ. Жанчына была ѓ адным бiкiнi, i яе мускулы надзьмулiся шарамi.
  У тры разы больш вагi, чым у хлапчукi, i каласальны вопыт не толькi ѓ Тхэквандо. Яна i ѓ баях без правiл дзерлася, i ѓ караце, i ѓ жаночым боксе. У апошнiм рудая магла б зрабiць нядрэнную кар'еру, але пакалечыла напарнiцу i была дысквалiфiкаваная.
  Жахлiвая прадстаѓнiца прыгожага полу.
  Вiталiк адзначыѓ з усмешкай:
  - Вы такiя прыгожыя! Шкада такую бiць.
  У адказ, рудая рушыла яму нагой у жывот. Хлапчук чакаѓ падобнага i зрушыѓся. Ударыѓ яе ѓ адказ, пад каленку. Жанчына-волаты пахiснулася, але выстаяла. Зноѓ урэзала. Для ста трыццацi кiлаграм вагi, яна рухалася iмклiва.
  Але Вiталь быѓ няѓлоѓны. На гэты раз, хлапчук уклаѓ у ѓдар усю масу i патрапiѓ у самы храсток сваёй невялiкай, але забойнай пяткай.
  I рудая з ровам упала.
  Яна стала нешта гарлапанiць, i ѓскочыла, кiнуѓшыся на хлопчыка з камбiнацыяй удараѓ рукамi.
  Вiталь зрушыѓся, i галёнкай у скачку заехаѓ ёй у скронь. Удар быѓ такi, што мог зламаць бервяно.
  Рудая мегера пахiснулася i ѓпала на аднаго калена. Але каласальны досвед i майстэрства дазволiлi ёй не страцiць прытомнасць. I яна выстаяла, i нанесла ѓдар па шырокай дузе.
  Аднак Вiталь зноѓ здолеѓ лёгка ѓхiлiцца. I яго кулак патрапiѓ жанчыне-волату ѓ сонечнае спляценне. Рудая пабляднела, але змагла адказаць. Вiталь паставiѓ блок, але ѓдар быѓ настолькi моцны, што знёс хлопчыка сарака кiлаграмаѓ вагi з ног.
  Грамiла зноѓ спрабавала яго дабiць, але хлапчук зрушыѓся, выканаѓ падсечку. Буйная туша рудай жанчыны ѓпала. А Вiталь дзюбнуѓ ёй пяткай па скронi. Патрапiѓ, прычым балюча. I жанчына ляснула зубамi. Але не хацела адключацца.
  Яна зноѓ паднялася, хоць i павольней, чым раней. Вiталь з лютасцю рушыѓ ёй галёнкай у падбародак у скачку. Удару аказаѓся вельмi моцным.
  Яна страсянулася, i яе каласальныя мышцы прайшлiся хваляй. Рудая ѓпала на каленi. Але адчайным намаганнем волi не дала адключыцца прытомнасцi.
  Тады Вiталь падскочыѓ i з усяго размаху зарадзiѓ рудай мегеры пяткай у падбародак. I зноѓ каласальнай, зруйнавальнай сiлы прагрымеѓ удар.
  Рудая самка-волаты ѓпала на спiну. I ѓсе яе канечнасцi ѓсё яшчэ тузалiся, яна спрабавала ѓстаць.
  Вiталь ударыѓ ёй пальцам у шыю, цэлячыся ѓ сонную артэрыю. I патрапiѓ дакладна.
  Магутная жанчына канчаткова зацiхла, пагрузiѓшыся ѓ сон.
  Вiталь падняѓ угору абедзве рукi i пракрычаѓ:
  - Ёсць перамога!
  Iншыя вучнi заапладзiравалi. А адзiн спалохана крыкнуѓ:
  - Час выклiкаць хуткую дапамогу!
  Пасля чаго, усё загуло. Вiталь адчуваѓ сябе героем. А рудую жанчыну з цяжкасцю прыводзiлi ѓ сябе. Хлапчукi церлi яе магутныя, буйныя, мазолiстыя падэшвы прадстаѓнiцы прыгожага полу, памерам прыстойнай жарабiцы.
  Вiталь жа разам з Альбiнай пакiнулi секцыю. Яны былi ѓ вельмi вясёлым настроi i нават заспявалi;
  Надзея, наш компас зямны,
  Удача, узнагарода за смеласць...
  А песнi, даволi адной,
  Каб толькi з перамогаю спявалася!
  I хлапчук, разам з дзяѓчынкай, сталi падскокваць i кружыцца. Яны, трэба сказаць, такiя аказалiся харты. I ѓ iх шаленства, шаленства азарт. I пастаянныя смяшкi.
  Вiталь спытаѓ у Альбiны:
  - Як табе мой бой?
  Дзяѓчына-волаты ѓпэѓнена адказала:
  - Генiяльна!
  Хлопчык-генiй прачырыкаѓ:
  - Я ѓсiх магу перамагчы! Вось бачыш, якую энергiю даюць гравiтоны.
  Альбiна буркнула:
  - Ты што, допiнг выкарыстаѓ?
  Вiталь запярэчыѓ:
  - Не зусiм допiнг. Але таксама вельмi моцнае ѓздзеянне.
  Дзяѓчына спытала:
  - А гэта як?
  Хлопчык-вундэркiнд адказаѓ:
  - Вось так. У нашых цяглiцах таксама адбываюцца электрамагнiтныя працэсы, якiя прымушаюць iх скарачацца. I гэтая прырода падобная да бiялагiчнай электрычнасцi. А калi дадаць да яго электрычнасцi з гравiтонаѓ, то мышцы стануць скарачацца яшчэ хутчэй, i хуткасць дадасца i, зразумела, сiла. Вось чаму, у мяне такая ѓдарная моц.
  Альбiна прачырыкала:
  -I шырокая мая косць,
  I прыродная мая злосць!
  Вiталь згодна кiѓнуѓ:
  - Так, можна i так сказаць. Хаця гэта i не зусiм мая сiла. А цi прыродная яна? Усё ѓ нашым светабудове прыроднае. У пэѓным сэнсе.
  Альбiна кiѓнула:
  - Гэта тыпу таго, што казаѓ Анатоль Мiхайлавiч Кашпiроѓскi - Бог ёсць Iсцiна i сукупнасць усiх сусветных законаѓ!
  Вiталь запярэчыѓ:
  - Не! Не зусiм так. Бог, у першую чаргу, у чалавечым розуме. А чалавечы розум зробiць нас Усемагутнымi.
  Альбiна пляснула босай нагой i прачырыкала:
  - Гэта цудоѓна! Станем мы адважней i адважней iльва. Устоiм хоць раз, у самы жудасны час. Таму што чалавек - гэта галава.
  Вiталь пагадзiѓся:
  - Чалавек - гэта вялiкая галава!
  Дзяѓчына са смяшком заѓважыла:
  - А вось твая галава светленькая i не сказаць, каб вельмi ѓжо вялiкая.
  Хлопчык-генiй засмяяѓся i адказаѓ:
  - Я вялiкi мозг у пераносным сэнсе.
  Альбiна падскочыла, тупнула босай нагой па асфальце i зароѓ:
  Калi хлопчыка б мазгi,
  Нiбы разлiтае масла пацяклi...
  Так было б весела ѓ кампанii такой,
  З прабiтай хлопца галавой!
  Пасля чаго, хлопчык i дзяѓчына дадалi ѓ хуткасцi бегу. I Альбiна стала адставаць. Надта ж шустры Вiталь аказаѓся. I хуткасць у яго проста фенаменальная, касмiчная.
  Пацан падскочыѓ, i ѓ палёце некалькi разоѓ перакруцiѓся ѓ сальта. Пасля чаго, праспяваѓ:
  Усмiхнiцеся каскадзёры,
  Бяспека, гэта ѓсё ж дробязь...
  Усмiхнiцеся каскадзёры,
  Бо без нас, жыццё не атрымаецца, нiяк...
  Альбiна праарала:
  - Давай малыш! Збаѓ хаду!
  Вiталь хiхiкнуѓ i адказаѓ:
  - Ды ты, я бачу, гэтага хочаш?
  Дзяѓчына злосна адказала:
  - У табе яшчэ столькi дзяцiнства. Дзiвлюся генiю ѓ кароткiх штонiках, што зiхацiць голымi пяткамi.
  Хлопчык з уздыхам заѓважыѓ:
  - Так, знешнасць не адпавядае ѓнутранаму зместу.
  Альбiна хiхiкнула i праспявала:
  Юны сябар, заѓсёды будзь юным,
  Ты сталець не спяшайся...
  Быць не трэба хлопцу хмурным,
  Усе мары, палёты ѓгору...
  Дрэнна хлопчыку ѓ спакоi,
  Не заѓсёды ж крок у накат,
  Будзеш разам з Сатанаю,
  Калi шлях у мазгах таму!
  Вiталь кiѓнуѓ з апломбам, нагадаѓшы:
  - Я зрабiѓ такое адкрыццё, што...
  Альбiна прачырыкала:
  - Будзь сцiплы!
  Хлапчук з уздыхам адказаѓ:
  - А хто мяне хвалiць акрамя цябе?
  Дзяѓчына засмяялася i прапанавала:
  - Можа ты ѓ iнтэрнэце пазьбiраеш лайкi?
  Вiталь з усмешкай кiѓнуѓ:
  - Вызначана, мне падабаецца падобная iдэя!
  Альбiна хiхiкнула:
  Лайкi мае, iнтэрнэту супер лайкi,
  Дзе ж рублi, мiма пальцаѓ усё, як зайкi!
  Хлопчык-вундэркiнд адзначыѓ:
  - Так, не ѓсе казе баян!
  Дзяѓчына-волаты буркнула:
  - А вось гэта ѓжо да чаго?
  Вiталь хiхiкнуѓ i прачырыкаѓ:
  - Ну чаму,
  Ты першаклашка па розуме?
  Альбiна буркнула:
  - Хутчэй ужо ты першаклашка!
  Хлопчык-вундэркiнд праспяваѓ:
  Першакласнiк, першакласнiк,
  У цябе сёння свята...
  Гадзiна вялiкая i вясёлая,
  Сустрэча першая са школай!
  Дзяѓчына-волаты падхапiла:
  Быѓ учора яшчэ толькi дзiцем,
  Нiчога не зробiш тут...
  Перастаѓ быць дзяцюк дашкаленкам,
  I яго першаклашкай клiчуць!
  I яго першаклашкай клiчуць!
  I Альбiна лiслiва спытала:
  - А ѓ цябе ёсць, настальгiя па дзяцiнстве ?
  Вiталь упэѓнена адказаѓ:
  - Вядома ж, не,
  Ужо ванiтуе, калi я чую пах цыгарэт!
  Дзяѓчына-волаты засмяялася i адзначыла:
  - Вось як усё пацешна атрымлiваецца. Так, мы занадта юныя. Нам жадаецца стаць дарослымi, а не вяртацца ѓ сваё дзяцiнства.
  Хлопчык-вундэркiнд дадаѓ:
  - I не такое ѓжо светлае i радаснае дзяцiнства. Але вось зараз, ужо мяне нiхто не спынiць. Я магу пабiць нават цэлы клас зараз.
  Альбiна кiѓнула:
  - Я табе, вядома, веру,
  Сiлай можаш электроннай,
  Стаць дзяцюк такiм спрытным,
  I стукнуць прама ѓ вока,
  Высекчы на гадзiну!
  Пасля чаго хлопцы крыху збавiлi тэмп. Альбiна спытала хлапчука:
  - Вось, наогул, дзеля чаго ты вынаходзiш?
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Дзеля дабра чалавецтва!
  Альбiна хiхiкнула:
  - А табе ёсць справа да дабра чалавецтва?! Якое такое жорсткае i няѓдзячнае. I дзецi таксама жорсткiя.
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Так, чалавек жорсткi. Але ѓсё ж лепш, чым звер. Iнвалiдам людзi плацяць пенсii, даюць iльготы, а звяры iнвалiдаѓ са свайго асяроддзя забiваюць.
  Дзяѓчына-волаты буркнула:
  - Ды i самцы б'юцца за самак. У людзей такога, ва ѓсякiм разе, масава i зараз няма!
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Падлеткi часта б'юцца. Але больш па дурасцi, чым за дзяѓчынак. А дарослыя звычайна кулакi ѓ ход пускаюць, калi п'яныя. Цвярозыя б'юцца рэдка, хаця i бывае i ѓ iх такое.
  Альбiна кiѓнула:
  - Так! Жывёлы таксама б'юцца, але цi за самку, цi за лiдэрства, цi ежу. Хоць, часам могуць бiцца i без бачнай прычыны. Яны даволi жорсткiя па сваёй сутнасцi!
  Хлапчук-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Вось Бог, напрыклад, праз Iсуса Хрыста заклiкае не пярэчыць злу, а стукнулi цябе па правай шчацэ, падстаѓ левую. Але пры гэтым, створаны нiбыта Iм жывёльны свет, надзвычай жорсткi. Як гэта растлумачыць? Чаму толькi чалавек можа праявiць мiласэрнасць, у адрозненне ад звера?!
  Дзяѓчына пацiснула плячыма i адказала:
  - Гэта лепш ты ѓ бацюшкi спытай. Калi, вядома, ён будзе ведаць адказ на гэтае пытанне. Хаця, не ѓсе жывёлы жорсткiя. Коткi, напрыклад, вельмi ласкавыя.
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Але б'юцца каты i коткi памiж сабой не менш, чым сабакi. Ды i ѓвогуле, жывёльны свет жорсткi. Дарэчы, i дзецi блiжэй да жывёл, любяць крыѓдзiць слабых i дражнiць тых, у каго дэфекты. А вось дарослыя ѓ гэтым плане куды больш стрыманыя.
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Так, дакладна! Дзецi жорсткi народ, але ѓсё ж i яны ведаюць, што такое добра i што дрэнна. I сярод дзяцей ёсць тыя, хто заступаюцца за слабых i калек. Многае залежыць ад выхавання. Так што тут ня ѓсё адназначна. Як сказаѓ адзiн мудры пiсьменнiк i паэт: - Гераiзм не мае ѓзросту!
  Вiталь згодна кiѓнуѓ:
  - Гэта адносiцца i да аднаго, i да другога боку медаля!
  Хлопцы крыху пакружылiся, трымаючыся за рукi. А потым зноѓ пачалi бегчы. Iх настрой, нiбы арэлi, насiлася з боку ѓ бок.
  Альбiна з усмешкай адзначыла:
  - Вось так, а Хрыстос, ты думаеш, Бог?
  Хлапчук-вундэркiнд адказаѓ:
  - Шчыра кажучы, сумняваюся. У прынцыпе, нават калi Евангеллi праѓдзiвыя, то чалавек са здольнасцямi Кашпiроѓскага, мог бы цалкам сысцi за Пана Бога ѓ целе. Або, ва ѓсякiм разе, магчыма абагаѓленьне. Тым больш, калi ѓлiчыць, наколькi забiтыя былi iудзеi, ды яшчэ пад Рымскiм прыгнётам.
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Да, магчыма. Але вось ёсць фантастыка, дзе Багi-дэмiургi ѓвасабляюцца ѓ людзей. I гэта, пагадзiцеся, таксама даволi цiкава.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Магчыма, што так! У прынцыпе, калi б у свеце я бачыѓ Хрыста, то мог бы ѓ яго паверыць. Але ж Iсус вельмi добры, а прырода зла. I жывёлы злыя, i людзi, i краiны. I нават памiж брацкiмi народамi палаюць войны.
  Альбiна прамармытала:
  - Так, чаго толькi ѓ свеце няма, а дабрынi не хапае. Усюды злосць i нянавiсць, i жорсткасць.
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Самы жорсткi кiраѓнiк Расii быѓ Сталiн. Але ж ён аказаѓся i самым паспяховым. Так, дзе ѓ нашым свеце Хрыстос?
  Дзяѓчына-волаты з уздыхам праспявала;
  Над светам лётаѓ анёлак паѓночны,
  Дзiвiѓся на тое, што так шмат пануе ѓ нас зла!
  Вадзiцы крыштальнай выпiць уволю праточнай,
  З малога вонкава, але далiкатнай слязiнкi раѓчука!
  
  Якi шлях хлапчук на старце лёсу абiрае,
  Пайсцi адразу ѓ пекла, а можа ѓ нудны рай!
  Але царкве служыцель, па сутнасцi сваёй хiтры Каiн,
  З дэвiзам: грошы любi, а Хрыста пагарджай!
  
  Найсвяцейшая Дзева Марыя Езуса нарадзiла,
  Збаѓца з'явiѓся, як Сонца, несучы людзям святло!
  Але ксяндзы адкрылi, што гэта толькi золата жыла,
  Буржуй з кашальком з зялёных, быѓ папствам апеты!
  
  Пакайся за дзянькi, купi за валюту выратаванне,
  У таты знойдзеш за любое дзеянне адказ!
  Хто доларам кiруе, падорыць няшчасным прабачэнне,
  Загонiць у Эдэм "Амбрамс" танк, або кольт-пiсталет!
  
  Вось храмы гандляры ѓ султане ѓ кiрмаш ператварылi,
  Тавар хоць нясвежы, але закрашаны леем прамоѓ!
  Паломнiкi могуць, жаданне, калi ёсць, нарэзаць мiлi,
  Хоць папства здрадзiла Хрысту, стаѓшы ардою катаѓ!
  
  Але дзецi кахання прызнаюць Iсуса,
  Бо кожнае дзiця, лiчы Божы сын!
  Няхай херувiмы сплятуць са слязiнак каралi,
  Бо шлях да чысцiнi i здзяйсненняѓ Усявышнi адкрыѓ!
  Вiталь заѓважыѓ з усмешкай:
  - Ну, Рымскi тата зараз проста ягня i святая душа. Нават малалетнiм зняволеным ногi мыѓ. I на каленi станавiѓся перад афрыканцамi.
  Гэта сапраѓды пакорлiвы чалавек!
  Альбiна з усмешкай заѓважыла:
  - А мне ты ногi памыеш?
  Хлапчук-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - З задавальненнем. Гэта было б выдатна.
  Дзяѓчына-волаты засмяялася i заѓважыла:
  - Так, гэта цiкавы для падлетка занятак - памыць ногi дзяѓчыне!
  Вiталь кiѓнуѓ i заѓважыѓ:
  - А чаму б i мне не праспяваць? Я ж таксама ѓмею.
  Альбiна прачырыкала далiкатным голасам:
  - Гэта было б цудоѓна. Ты вельмi добра спяваеш, голас такi чысты i дзiцячы.
  Хлапчук-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Хутка пачне ламацца. Як нi круцi, але давядзецца i галiцца, i...
  
  Дзяѓчына засмяялася:
  - Не хочаш галiцца??
  Вiталь запярэчыѓ:
  - Не, чаму ... Нават , наадварот, быць дарослым, значыць выглядаць больш салiдна. I ѓ барадзе я не бачу нiчога дрэннага.
  I хлапчук заспяваѓ сваiм звонкiм голасам:
  Вось раней мужыкi на Русi
  Часта бароды насiлi i вусы,
  А граф Леѓ Мiкалаевiч Талсты
  Таксама з доѓгаю хадзiѓ барадою.
  
  А не графамi мы на тым i стаiм,
  А адрознiваемся ад жанчын адным,
  Адрознiвае мужыка барада,
  Упрыгожвае мужыка барада
  
  Барада, барада,
  Упрыгожвае мужыка барада.
  Барада, барада,
  Упрыгожвае мужыка барада.
  
  Але, прывяду адзiн кур'ёзны прыклад:
  Саступiѓ у трамваi мне пiянер.
  Я сканфузiѓся, стаю сам не свой,
  Выйшаѓ накшталт анекдот з барадой.
  
  Або, сустрэѓся на мосце з маладой ,
  I неспадзявана ѓкалоѓ барадой!
  Ох! Халоднай аказалася вада,
  Падвяла мяне мая барада!
  
  Барада, барада,
  Падвяла мяне мая барада.
  Барада, барада,
  Падвяла мяне мая барада.
  
  На верхавiне з валасамi бяда,
  Знiкаюць, сам не ведаю куды.
  E жэлi спытае хто, маѓляѓ, волас дзе?
  Ведаю, дзе гэта! Ды на барадзе!
  
  А вось iншы раз пра кагосьцi гаворка,
  Што, маѓляѓ, светлая яго галава,
  Асвятляюць галаву вось гады,
  Але а з гадамi, усё даѓжэй барада.
  Барада, барада,
  Усё даѓжэй i даѓжэй барада.
  
  Барада, барада,
  Усё даѓжэй i даѓжэй барада.
  Пугачова, неяк мне кажа,
  Барада табе, мой хлопчык, шкодзiць.
  Я ёй веру, вышэй даху зорка,
  А мне падабаецца мая барада.
  
  Звярнуѓся замежнiк узiмку
  Гэй, таварыш! Чаму ты з барадой?
  I я тлумачу яму,
  Што калi ѓ нас халады
  То сагравае ѓ халады-то барада
  
  Барада, барада,
  Ох! Сагравае ѓ халады барада.
  Барада, барада,
  Сагравае ѓ халады барада...
  Мiнакi сталi азiрацца на якi спявае хлопчыка, вiдавочна не па ѓзросце песню.
  Альбiна адразу ж сарвала з галавы кепку i пачала збiраць грошы. Яна ж дзяѓчынка практычная. I ёй накiдалi крыху дробязi.
  Тады дзяѓчына сама ѓзяла i з вялiзным пачуццём, прытанцоѓваючы, сваiмi босымi, моцнымi нагамi, заспявала:
  Прасвету ѓ свеце змрочным не вiдаць,
  Вось зняважлiвы дым становiцца чырваней!
  Бяруць на костках народа ведаць,
  I з кожным днём разрыѓ у справах мацнейшы!
  
  На "Мэрсэдэсе" тоѓсты алiгарх,
  Ёсць у яго дома i яхты ѓ моры!
  Адзiн скупiѓ сабе архiпелаг,
  Пабудаваѓ шчасце на шырокiм горы!
  
  I хто мае пышную грош,
  Карцiны i скульптуры ѓ опт скупляе!
  Вал акцый скача, нiбы кенгуру,
  На трыццаць пунктаѓ курс падняѓся ѓ маi!
  
  Купi-прадай, i зноѓ хлам усучы,
  Вязi з Кiтая новыя абновы!
  А хто пячэ толькi з мёдам кулiчы,
  Атрымае толькi труну не дубовую!
  
  Але ён, няѓрымслiвы алiгарх,
  Не хоча з малой крыхай растацца!
  Навеяць хоча на лохаѓ усiх страх,
  I запрасiць з вiнтоѓкай замежнiка!
  
  А хто для алiгархаѓ прэзыдэнт?
  Толькi вартаѓнiк, ахоѓваць "стромкiх" багацце!
  Там палiцыянт, дзе быѓ перш "мент",
  Фiнансавае мацнее з моцай "братэрства"!
  
  На што надзея тых, хто ѓ галечы?
  На лiтасць, цi царскую падачку!
  Дэвiз зiхацiць злосна на шчыце,
  Купi пiѓка, а на закуску жуйку!
  
  Але чалавек жа, не народжаны рабом,
  Ён павiнен за годнасць дужацца!
  Скончыць з бязмежным "баблам",
  Каб жыццё даступна было - нiбы сонца!
  Пасля гэтай песнi купюры i манеты пасыпалiся куды шчодра.
  Вiталь, праѓда, заѓважыѓ, таксама збiраючы грошы:
  -Прама, як у фiльме "Без сям'i".
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Альбiна заѓважыла з усмешкай:
  - Але ты не маленькi хлопчык, i я не стары! Мы людзi вельмi самавiтыя. Хаця гадамi, яшчэ падлеткi. А ты, знешне, увогуле нават на падлетка не цягнеш.
  Вiталь заѓважыѓ яхiдна:
  - Не хвалюйся матуля,
  Што я ростам маленькi...
  Я дзяцюк ѓдаленькi,
  Як кветачка пунсовенькая!
  Дзяѓчына з усмешкай пацвердзiла:
  - Гэта, скажам так, выдатна! Ты, дзяцюк класны. I вельмi разумны.
  Хлопчык праспяваѓ:
  - Ну чаму,
  Жыць не магчыма па розуме!
  Ну чаму,
  Нельга не верыць нiкому!
  Ну чаму,
  Нас жыццё не вучыць нiчому!
  Чаму!
  Чаму!
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Ну, ты Баярскi. Класны артыст.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - У ролi Дартаньяна ён захапляльны.
  Дзяѓчына пацвердзiла:
  - I не толькi ѓ ролi Дартаньяна! А так, у цэлым, гэта круты хлопец.
  Хлапчук-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - У жыццi Мiхась Баярскi, магчыма, i не такi круты, як у кiно. Бо артыст ён вельмi эфектны.
  Альбiна хiхiкнула i праспявала:
  - Лялька фа, лялька фа,
  Чаму б i не!
  Лялька фа, лялька фа,
  Жыццё, гэта дуэль са смерцю!
  Вiталь пацвердзiѓ:
  - Хай будзе перамога розуму над цемрашальствам!
  Хлопчык падскочыѓ, пракруцiѓся ѓ паветры i праспяваѓ:
  У школах вучаць быць прыгожымi дзяѓчаты,
  Каб у радасцi i дабрынi сябраваць...
  Збiрайце вы хутчэй аѓтаматы -
  Не перапынiцца, веру жыццю нiтку!
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Так, гэта, сапраѓды, атрымалася вельмi нават крута, калi мы шпацыруем школу, але пры гэтым вучымся на выдатна.
  Хлопчык-вундэркiнд адказаѓ:
  - А навошта сядзець за партай, калi мы i так усё ведаем. I навошта тады гугл-адукацыя ?
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Сапраѓды, навошта ѓ школу хадзiць. Вось ты скажы, што ведаеш аб Нероне?
  Вiталь сур'ёзна адказаѓ:
  - Быѓ такi цар, дакладней, iмператар Рыма. Ён сваю мацi забiѓ. Потым праславiѓся любоѓю да спеваѓ, оргiй, i асаблiва падпалам Рыма i пераследам хрысцiян.
  Альбiна кiѓнула:
  - Ну, гэта ведаеш. Хоць, каб ведаць Нерона не абавязкова быць вундэркiндам. Пра яго i фiльмы здымаюць. Напрыклад, "Кама Градзешы " i iншыя.
  Хлапчук-вундэркiнд пацвердзiѓ:
  - Так, Нерон асоба вядомая. Яго Аляксандр Дзюма ѓ кнiзе граф дэ Мантэкрыста згадаѓ. Хаця i пазiтыѓна. А так, Нерона прынята лiчыць адмоѓным персанажам. Але навукоѓцы-гiсторыкi спрачаюцца. Цi сапраѓды Рым падпал Нерон? У летапiсе згадана, што Рым падпалiлi яѓрэi на чале з Крыжом . Але Крыж - гэта перакладаецца як салодкi . А Хрыстос - памазанец. Хоць i не выключана памылка ѓ iменi, але ѓсё ж можа i Нерон, i хрысцiяне тут не прычым!?
  Дзяѓчына-вундэркiнд кiѓнула:
  - Вядома, так яно i ёсць. Але ѓ любым выпадку, Нерону стварылi СМI пэѓны iмiдж, як i Тамерлану, якi таксама, магчыма, быѓ зусiм не такi ѓжо i жорсткi, як прыпiсваюць!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Гледзячы на сучасных немцаѓ, таксама не верыцца, што яны былi такiмi жорсткiмi ѓ другую сусветную вайну. I сапраѓды, гiсторыю пiшуць пераможцы. Iмперыя Тамерлана распалася практычна адразу пасля яго смерцi. А будзь яна больш працяглай i ѓстойлiвай, то магчыма, Тамерлана б адлюстравалi ѓзорам гуманнасцi i чалавечнасцi.
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Цалкам верагодна. Хаця, напрыклад, некаторым кiраѓнiкам падабаецца падкрэслiваць сваю жорсткасць. Як, напрыклад, цару Паганiну . Як яго ѓсхвалялi: непараѓнальны, генiяльны, ката , душыцель! Ды вось такiя ѓсхваленнi!
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Так, гэта дакладна! Нават у Бiблii Бог назваѓ сябе страшным i моцным, i агнём паглынальным. Хаця, здавалася, патрэбна дабрыня.
  Альбiна праспявала:
  - За хвiлiнаю хвiлiна,
  Знiкае без следа...
  Але на свеце чамусьцi,
  Але на свеце чамусьцi,
  Святкуе дабрыня,
  Святкуе дабрыня!
  Дзяѓчына ѓзяла i ѓстала на рукi i прайшлася, дрыгаючы ѓгору босымi, хупавымi, точанымi нагамi.
  Вiталь таксама ѓстаѓ на рукi i заспяваѓ:
  - Мая баявая сiла,
  Касмiчны розум у стагоддзях...
  Зжару ѓ адзiн мах кракадзiла,
  Няхай нават i ѓ дзiцячых марах!
  I хлопчык, як падскочыць i пачне падкiдваць босымi нагамi шарыкавую ручку. I гэта вельмi здорава.
  Альбiна заѓважыла:
  - Жанглёр з цябе нядрэнны. А як на рахунак картачнага шулера?
  Вiталь прачырыкаѓ:
  - Ну што сказаць, ну што сказаць,
  Уладкованыя так людзi...
  Жадаюць ведаць, жадаюць ведаць,
  Жадаюць ведаць, што будзе!
  Дзяѓчына-волаты заѓважыла з усмешкай:
  - А ты будучыню ведаць не хочаш?
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Дрэнныя прадказаннi псуюць настроi, i могуць сурочыць. А вось добрыя, то ... Таксама ствараюць праблемы, бо могуць выклiкаць заѓчасныя паслабленнi.
  Дзяѓчына-бландынка пiскнула:
  - Так, расслабленне часам можа каштаваць жыццё! Але i заганяць сябе да паѓсмерцi, таксама не варта.
  Хлапчук-вундэркiнд праспяваѓ:
  - Цвiк праграмы марафон,
  А градусаѓ усё трыццаць...
  Але хлапчук бо раз'юшаны,
  У сiняках усе твары!
  I дзяцюк-генiй засмяецца, нiбы ѓ яго праблемы з псiхiкай.
  Пакуль у галаве, сапраѓды, пустата, i няма жадання працаваць. Добра i дрэнна, калi ты падлетак. Вось калi б патрапiць у iншы свет. I мець зброю будучынi. Тады цябе сапраѓды прызнаюць за Зеѓса, цi Юпiтэра. I ты зможаш кiраваць планетай.
  Хаця, гэта i не самая простая iдэя. А калi, наадварот, дагадзiць у будучыню? А свет ён, i праѓда, не такi ѓжо i просты.
  Вiталь зноѓ пачаѓ круцiцца. I ѓ яго ѓ галаве вецер. I досыць энергii дзецюка-тэрмiнатара , якi калi ѓжо завядзецца, то яго i не спынiш.
  Трое палiцыянт у чорнай форме выскачылi iм насустрач. Вiталь i Альбiна памахалi iм рукамi. Палiцыянты засвiсталi ѓ адказ. I зрабiлi зверскiя рожы .
  Хлопчык-генiй прачырыкаѓ:
  Мая палiцыя, самая нахабная,
  Мая палiцыя, самая слабая...
  Яна крыѓдзiць дзяцей,
  Ану, змыйся злыдзень!
  Палiцыянты, размахваючы дубiнкамi, кiнулiся на дзёрзкага хлапчука. Але тут жа нiбы наткнулiся на нябачную сцяну. Iх твары перакасiлiся, i затым з дзiкiм выццём яны кiнулiся наѓцёкi, пакiдаѓшы дубiнкi. Яны, гэтыя дэмакратызатары пляснулiся аб асфальт. А боты палiцыянтаѓ тупалi, нiбы барабанныя палачкi.
  Вiталь праспяваѓ з яхiднай рожай :
  - Не бывае лётчыка без неба,
  Не бывае войскаѓ без палкоѓ...
  Не бывае школ без змен,
  Не бывае боек без сiнякоѓ!
  Альбiна заѓважыла:
  - Не трэба так палiцыянтаѓ ганяць. Iнакш цябе прыцягнуць да адказнасцi. Бо ѓ адзiночку ты ѓсю дзяржаву не пераможаш.
  Вiталь прапанаваѓ:
  - Хочаш, я i цябе такi зраблю? I мы станем парай супермэнаѓ.
  Дзяѓчына хiхiкнулi, i выскалiѓшы зубкi, праверашчала:
  - Так, гэта вялiкая спакуса. Вядома ж, я i так здаровая, i яшчэ мацней i хутчэй постацi.
  Хлопчык-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Калi з рудай бiѓся, я яшчэ не поѓную моц свае бiяэлектрычныя цяглiцы ѓлучыѓ, i зарадзiѓ па мiнiмуме гравiтонамi. А насамрэч, я яшчэ мацней i хутчэй магу стаць. I паказаць клас, такi як у фантастычных фiльмах.
  Альбiна пачухала галаву i заѓважыла:
  - Ведаеш, у мяне iдэя ёсць! Пайшлi ѓ спартзалу "Волат". Тамака плацяць грошы за сiлавыя рэкорды.
  Вiталь хiхiкнуѓ:
  - Хочаш, каб я ѓсталяваѓ некалькi рэкордаѓ?
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Так! Можна легальна, i нiкога не збiваючы атрымаць грошы. Калi ты сапраѓды такi круты i страшны, як сябе пазiруеш!
  Вiталь пацiснуѓ плячыма, якое ѓ яго хутчэй дзiцячае, чым багатырскае, i заѓважыѓ:
  - Так, я ѓ Iнтэрнэце чытаѓ, што за сусветныя рэкорды ѓ розных практыкаваннях можна атрымаць грошы. Але гэтыя рэкорды такiя высокiя, што простаму чалавеку амаль немагчыма iх пабiць.
  Альбiна заѓважыла з усмешкай:
  - Але ж ты, уласна, Звышчалавек. У табе фенаменальная бiяэлектрычная сiла.
  Хлопчык-генiй адзначыѓ:
  - Але ж гэта прыцягне да мяне дадатковую ѓвагу. I можа мець непажаданыя наступствы.
  Дзяѓчына-волаты з усмешкай спытала:
  - А хiба ты, якраз гэта i не хацеѓ бы?
  Вiталь пацiснуѓ плячыма яшчэ раз i заѓважыѓ:
  - Напярэдаднi вялiкага адкрыцця непажадана было б свяцiцца. А ѓвогуле, што ты сама думаеш?
  Альбiна адказала:
  - Рана, цi позна ты ѓсё роѓна станеш вядомым. Дык чаго адкладаць гэтую справу ѓ доѓгую скрыню?
  Хлапчук-багатыр праспяваѓ:
  У сумным свеце пануе вэрхал,
  То i глядзi, з нуды згуляю ѓ скрыню...
  Камень, цi што зверху, i аѓтобус напалову,
  Вось гэта справа, гэта прыдатна!
  Дзяѓчына-волаты хiхiкнула i заѓважыла:
  - Так, у цябе думкi, так - вельмi нават выдатна!
  Вiталь прачырыкаѓ:
  - Давай наперад, дзяѓчынкi, задаволiм жа вэрхал!
  Потым хлапчук падпёр кулаком падбародак i рашуча заявiѓ:
  - Добра! Пабеглi за рэкордам! Я iм пакажу мацi Кузьмы!
  Хлопчык i дзяѓчына энергiчна замiльгалi босымi, крыху запыленымi пятачкамi. I неслiся, нiбы метэарыты. Зразумела, Альбiна стала ад юнага монстра адставаць. I Вiталь збавiѓ.
  Каб узбадзёрыцца, хлопчык заспяваѓ;
  Сiла наша дзецi вялiкая,
  Я вынаходнiк вельмi грозны...
  Ад удару хлопца- кулака
  Могуць здрыгануцца нават зоркi!
  Альбiна перабiла хлапчука:
  - Ну, на рахунак зорак, гэта ты ѓжо загнуѓ. Нiводны волат ударам самага моцнага кулака не прымусiць зоркi трэсцiся!
  Вiталь лагiчна заѓважыѓ:
  - Гэта ж метафара!
  Дзяѓчына-волаты яхiдна кiнула:
  - А можа быць гiпербала?
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Можа i гiпербала!
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Юны генiй блытае метафары i гiпербалы!
  Вiталь прапанаваѓ:
  - А можа, лепш ты праспяваеш! А то, сапраѓды, вельмi любiш чухаць мовай.
  Дзяѓчына хiхiкнула i прачырыкала:
  А ты на Кабзона зусiм не падобны,
  Ты голасам тонкiм фальшыва спяваеш!
  Вiталь засмяяѓся i прачырыкаѓ у адказ:
  Вы чулi , як спяваюць дразды,
  Няма не тыя дразды не палявыя...
  А дразды, чараѓнiкi-дразды,
  Пеѓчыя абраннiкi Расii!
  Альбiна хiхiкнула:
  - Гэта, тыпу дэпутатаѓ Дзярждумы? Толькi чым iх слухаць, лепш i сапраѓды трэль салаѓя, цi дразда!
  Вiталь прачырыкаѓ:
  - Адзiн два тры,
  Ты салаѓёѓ дзяры!
  Чатыры, восем, пяць,
  Пайшлi крумкач страляць!
  Дзяѓчына-волаты адзначыла, трасянуѓшы сваiмi магутнымi плячыма:
  - Ну добра! Я так ужо i быць, табе праспяваю. I гэта будзе не чарговая дурасць, а нешта патрыятычнае i прыгожае.
  Хлапчук-багатыр кiѓнуѓ:
  - Прыгожае добра ... А наконт патрыятызму? Можа, правiльна сказаѓ Саламон: - Патрыятызм, прытулак нягоднiкаѓ .
  Альбiна з уздыхам пагадзiлася:
  - Так, цяпер паняцце патрыятызму скажонае. I тут супраць гэтага нiяк не папрэш!
  Вiталь з усмешкай праспяваѓ:
  - На словах мы ѓсе героi,
  Ходзiм, як салдаты строем...
  Але ѓ баi не пеѓнi,
  Нашы дурныя грахi!
  Дзяѓчына пагадзiлася з гэтым:
  - Сапраѓды, грахi бываюць розныя. I патрыятызм розны. Але я прапаную наступнае. Вось возьмем мы i праспяем, нешта для душы. Стане на сэрцы святлей.
  Вiталь хiхiкнуѓ i адказаѓ:
  - Спявай! Калi табе гэта так падабаецца. Памятаецца, iмператар Нерон вельмi кахаѓ спяваць. Хоць чамусьцi, Кацярына на ролю прымадоны прэтэндаваць не вырашылася.
  Альбiна спытала:
  - Якая Кацярына?
  Хлопчык-вундэркiнд адказаѓ з усмешкай:
  - Iмператрыца!
  Дзяѓчына-волаты засмяялася i адказала:
  - Я магу быць рэальнай iмператрыцай. I калi каго рушу нагой сваёй босы ѓ пахвiну, мала не здасца.
  Вiталь кiѓнуѓ ёй сваёй светленькай галавой.
  - Нагой ты рушыць яшчэ паспееш. А пакуль спявай!
  I Альбiна ѓзяла i заспявала сваiм вельмi моцным i, разам з тым, звонкiм голасам;
  Мы дзяѓчаты, крутыя камсамолкi,
  Якiя нарадзiлiся ад кахання...
  I галасочак у прыгажунь звонкi,
  Хаця крочым часта па крывi!
  
  I ваяваць, звыкла нам з пялёнак,
  Хоць, часам бывае балюча нам...
  Але вiцязь рускi гэта не дзiця,
  Нас не палохае сцюжа i напалм!
  
  Мы босыя нясёмся па марозе,
  Хоць пяткi ѓ прыгажунь палiць гурбу...
  Ты падары сваёй дзяѓчынцы ружу,
  I заганi падонка вострым у труну!
  
  Мы рускiя ваяѓнiкi ад Бога,
  Няма нас мацней, ведайце на Зямлi...
  Хоць, часам фартуна глядзiць строга,
   I здаецца свет адданы Сатане!
  
  У iм шмат вельмi рознага, дзяѓчаты,
  Ёсць бруд, ёсць высакароднасць i каханне...
  Страляем лiха мы з аѓтамата,
  I лепш ты байцам не пераказвай!
  
  У Iмя нашай Радзiмы Расii,
  Мы будзем супостатаѓ забiваць...
  Таварыш Сталiн, ты амаль месiя,
  Падняѓ наверх Расii крута раць!
  
  У iмя нашай Радзiмы, хлопцы,
  Мы будзем, веру, бiцца да канца...
  Бо наша мацi Айчына, вер, святая
  У Iмя Рода вечнага бацькi!
  
  А што мы будзем рабiць у новым свеце,
  Якi будзе - адгрымiць вайна...
  Адкрыѓ Усявышнi : двойчы два-чатыры,
  Хай смерць не грымне, i налi вiна!
  
  Дзяѓчынкi агнязарныя красунi ,
  Яны страляюць сапраѓды са ствалоѓ...
  Не пiце шмат хлапчукi гарэлкi,
  I не кiдай на вецер хлопец слоѓ!
  
  Мы будзем вышэй за дробную мiтуснi,
  Вяршынi камунiзму заваюем...
  Ваяѓнiкi ты, ведай, зусiм не лохi,
  Над намi золатакрылы херувiм!
  
  Дзяѓчынка басаногая без страху,
  У любую сцюжу iмчыцца - ураган...
  Мечам урубiла з усяго размаху,
  Пятою голай нанесла ѓдар!
  
  Для дзяѓчыны няма нiякай перашкоды,
  Яна фашызм, паверце, пераможа...
  "Кацюшы" б'юць моцна, нiбы "грады",
  Хоць часам прыгажунь бледны выгляд!
  
  Не, камсамолкi фрыцам не саступяць,
  Яны крутыя - слаѓная краiна...
  Нагой босаю бумеранг раскруцяць,
  Не страшны iм, паверце, Сатана!
  
  Вось Белы Бог прыйдзе на нашу Зямлю,
  I мёртвых усiх з любоѓю ѓваскрэсiць...
  Ён скажа, я ж баязлiвасць не прымаю,
  Паднiмем нашу доблесць, вер на шчыт!
  
  Паколькi Бог Сварог сусвету кiруе,
  А вышэй Усемагутны, Светлы Род...
  Убачым камунiзму хутка далi,
  I прамянiсты Iсус прыйдзе!
  
  Тады ѓ сусвеце камунiзму шчасце,
  Сцяг чырвоным колерам зямлю асветлiць...
  I неба, аблокi ѓ магутнай уладзе,
  А сяброѓства рускiх - трывалы маналiт!
  Дзяѓчынка праспявала з вялiкiм пачуццём. I мiнакi на яе песню азiралiся.
  Вiталь, як практычны, сучасны падлетак, зняѓ кепку i зноѓ стаѓ,
  збiраць грошы;
  I яму кiдалi i купюры, i манеты. Хлопчык, каб было весялей, устаѓ на рукi, i трымаѓ цяпер да пку босымi пальчыкамi сваiх ножак. I выглядала ѓсё зараз надзвычай крута.
  Вiталь цяпер таксама ѓзяѓ i заспяваѓ;
  Усёй сусвету трэба нас баяцца,
  Таму што няма нас мацней!
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Разадраем ѓмiг цябе злыдзень!
  
  Ты напаѓ на светлую Айчыну,
  Вораг каварны, каты i жорсткi!
  Будзе час, веру, камунiзму,
  Шчасце ѓсiм, паверце, дайце тэрмiн!
  
  Першы крок, паверце; вельмi цяжкi,
  Космас такi халодны, у сэрцы лёд!
  Але мы людзi будзем зоркам суддзi,
  Аргумент - магутны лучамет!
  
  Вiцязь рускi смерцi не баiцца,
  Бо, ведае, няма канца!
  З дапамогай навукi адродзiцца,
  I не трэба нам раздзiраць Хрыста!
  
  Бой iдзе касмiчны, суровы,
  Скача чара на шалях лёсу!
  З прынцэпс-плазмай мы зраѓняем горы,
  Ператворым лес зла ѓ пейзаж Месяца!
  
  Прыгажосць Айчыны бязмежная,
  Цемра галактык пад пятай краiны!
  I раве троль дзiка, iстэрычна,
  Ён у пекле, як iншыя быдла!
  
  Меч, вядома, патрэбен для поспеху,
  Вастрыня розуму, прылад моц!
  Але знойдзецца час i для смеху,
  Гумар можа i ѓ бядзе дапамагчы!
  
  Вось вянок лаѓровы мы апранулi,
  Дыяменты аксамiт абросiлi!
  Ведай, малец у вялiкай i малой справе,
  Мэта адна - служэнне Расii!
  Добрая песня Вiталя была выканана, калi ён быѓ на руках, унiз галавой.
  I трымаѓ пальчыкамi босых ног кепку , у якую сыпалiся грошы. I гэта выглядала вельмi пацешна.
  Альбiна заѓважыла:
  - Ты што, зноѓ хочаш, каб мы спявалi на пацеху публiкi?
  Хлопчык-генiй заѓважыѓ:
  - А так грошы рабiць i прасцей, i прыемней! Чым, напрыклад, тысячу разоѓ падняць бочку, дзеля дзесяцi тысяч расейскiх рублёѓ.
  Дзяѓчына-волаты пагадзiлася:
  - Так, замала плацяць. Лепш ужо бiцца ѓ баях без правiл.
  Вiталь хiхiкнуѓ i прачырыкаѓ:
  Зорны баец дарма трубiць твой рок,
  Край твой далёкi ѓ сумнеѓнай славе...
  Полымя бiтвы дрыжыць памiж радкоѓ,
  У аднабаковай гульнi без правiл!
  
  Слабому можна, але моцным нельга,
  Гнеѓ нас на подзвiгi натхнiѓ...
  Шаблю з чахла, i наперад сябры,
  Калi патрапiѓ ты не ѓ нядобры свет!
  I зноѓ у кепку сыпалiся грошыкi. Тут былi i долары, i еѓра, i рублi, i нават юанi, i дынары.
  Хлопчык вельмi нават быѓ задаволены, яго сапфiравыя вочкi свяцiлiся ад радасцi. Вось як можна грошы збiваць, i вельмi нават выгадны атрымаѓся бiзнэс.
  Альбiна ѓзяла i заспявала, сваiм галаском сiрэны. Яна ж, сапраѓды, можна сказаць, вельмi нават класная i непаѓторная дзяѓчына-прымадона. А галасочак надзвычай звонкi i прыгожы;
  На славу нашай Радзiмы Расii,
  Айчыны самай прамянiстай святой...
  Дзе зоркi аксамiт неба абросiлi,
  Сваiм каханнем чыстай незямной!
  
  Мы вiцязi дзяржавы-волата,
   Якая сусвет захоѓвае!
  Хай будзе наша Радзiма адзiная,
  Айчына - не расколеш маналiт!
  
  Мы запусцiлi раней за ѓсiх ракету,
  I абляцелi з касманаѓтам шар...
  У паэмах нашыя подзвiгi апеты,
  Гасподзь нам дасць шчодры дар!
  
  Калi напалi на краiну фашысты,
  Мы дружна за вiнтоѓкi ѓсё ѓзялiся...
  Змагаюцца з ардою камунiсты -
  А ты стралою прамянiстай угору!
  
  Адбiлi ад Масквы сталёвыя арды,
  Пад Сталiнградам, паламаючы хрыбет!
  Дзяѓчынкi погляд быѓ прамянiста ганарлiвы,
  Яна нясе нам пралетарскае святло!
  
  Мы рыцары краiны ѓ сусвеце лепшыя,
  Расii прамянiстей не знайсцi...
  Хоць над краiнаю навiсаюць хмары,
  Нам не звярнуць са слаѓнага шляху!
  
  Калi Берлiн мы ѓзялi - гэта радасць,
  Такое шчасце набыѓ салдат...
  Укусiлi мы перамогi мёда саладосць,
  Да твару хлапчуку са сталi аѓтамат!
  
  Цяпер надышлi мiрныя тыднi,
  I па палях са злота прэ гарачая пара ...
  Мы вечна жыць i ѓ радасцi хацелi,
  Усявышнi Бог з Айчынай назаѓжды!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8
  Падчас спеваѓ Вiталь хадзiѓ на руках. Яго босыя, загарэлыя ногi трымалi ѓжо цэлы цэлафанавы пакет, бо народу прыбавiлася, i яны кiдалi грошай куды больш. Усё б нiчога, нават выдатна.
  Вось адна жанчына нават кiнула ѓ пакет кольца з золата з сапфiрам. I гэта добры дадатак.
  Затым хлопчык узяѓ i пачаѓ спяваць сам, i рабiѓ гэта з вялiкiм захапленнем.
  I яго голас, нiбы салаѓя бясконцая трэль;
  Расiя, ты краiна кахання святая,
  Кахаю цябе ѓсiм сэрцам i душой...
  Адна ты ѓ сусвеце залiшняя,
  I вечна буду я з табой!
  
  Пабудуем сьвет вялiкi камунiзму,
  У якiм кожны воiн з ясляѓ...
  Звярнем у попел мы iклы фашызму,
  I станем разам са Сталiнам мудрэй!
  
  У краiне вялiкай белыя бярозы,
  I жэмчугам пускаюць таполi...
  Не, не губляйце вы дзяѓчаты слёзы,
  Уваскрэсне наша руская зямля!
  
  Мы воiны, паверце, Iсуса,
   Якi , разам з Родам на стагоддзi!
  Гасподзь не любiць наш Усявышнi баязлiѓца -
  Яму патрэбна i сталь, i меч-рука!
  
  Сварог з Хрыстом на лаянку дабраславiлi,
  Каб ты быѓ ваяѓнiк i зорка...
  I гэтых фрыцаѓ так жорстка бiлi,
  Што ѓвасобiлася ѓ крывi мара!
  
  Маглi мы зрабiць цуд, i здолелi,
  У славу Iсуса паляцеѓшы...
  Гагарын нас прывёѓ да вялiкай мэты,
  Ён сапраѓдны рускi хлопец-леѓ!
  
  Мы зробiм пераможны буйны крок,
  На Марс пятаю цвёрда вiцязь станем...
  Хай кожны чалавек хай будзе чараѓнiк,
  Падобны Богу, што стварыѓ свет у раме!
  
  Берлiн возьмем, хоць вораг i пад Масквой,
  Мы зможам свету лепшага дабiцца...
  Хоць Гiтлер вiдавочна звязаны з сатаной,
  I вельмi моцна заядаюць фрыцы!
  
  Але будзе, ведай, зрынутым Берлiн,
  Над усiм сусветам сцяг наш заззяе...
  Масква ж, гэта таксама Трэцi Рым,
  Падарыць тым, хто верны месца ѓ раi!
  Пасля гэтай песнi, адна з дзяѓчат пацалавала хлопчыка ѓ босую пятку i сунула ѓ пакет адразу купюру ѓ пяцьсот еѓра.
  Пасля чаго, стала яшчэ весялей. Дзяѓчынка таксама ѓстала на рукi. I прайшлася трымаючы ѓ руках, пададзены адным з мужчын цылiндр. А што, у яго гроша збiраць таксама можна. Гэта i зручна, i прыгожа. I галасы ѓ пары на дзiва.
  I вось яны давай спяваць ва ѓсю глотку ва ѓнiсон;
  Мы воiны Айчыны дарагi,
  Краiны парад пад знакам чырвоным!
  Таварыш Сталiн сокал залiхвацкай,
  Якiм свет увесь зробiць цудоѓным!
  
  Мы з Радзiмай на шчасце народжаныя,
  Каб гадаваць хлеба i лён тэкстыльны...
  Такiя ѓ Расii, ведай сыны,
  Што чалавек той будзе i ѓсёмагутны!
  
  Грымiць навальнiца - фашызм палез нас,
  Стукнулi армады грозных танкаѓ...
  Але рушце лепш супостату ѓ вока,
  Мы не немаѓляты, што лакаюць манку!
  
  Да Масквы прарваѓся фюрар на канi,
  На белым i са сталi, што шлiфуюць...
  Прадаѓся Адольф Гiтлер Сатане,
  Лiчыѓ, яго не спыняць кулi!
  
  Таварыш Сталiн, вiцязь залiхвацкай,
  Ён з Гiтлерам у рысталiшча сутыкнуѓся...
  I аказалася фюрар не круты,
  Кулак правадыра ѓ кадык яму ѓваткнуѓся!
  
  Цяпер фашыст трасецца нiбы лiст,
  Як Сталiн пакалечыѓ яго моцна...
  Ён хацеѓ бы ѓ цырку ставiць вiст,
  Ну а цяпер Адольф толькi бомж дэбiльны !
  
  Кашмар нацыстаѓ свету, Сталiнград,
  Паколькi нашы хлопцы мацней сталi...
  Салдат краiны саветаѓ вельмi рады,
  Мы па рагах усiм супастатам далi!
  
  Берлiн да ног дзявочым абрынецца, ведай,
  Дзяѓчаты басанож пройдуць лiха...
  Пабудуем на планеце хутка рай,
  I будзе, вельмi радасна i цiха!
  
  Усё стане ѓ светабудове добра,
  Дзяѓчаты плашч атрымаюць з дыяментаѓ.
  Часам бывае занадта цяжка,
  Але мы краiна старажытная i атлантаѓ!
  
  У Расii пiянер i той тытан,
  У Айчыне кожны воiн з пялёнак...
  Адольф, ты няѓдачнiк i тыран,
  Ты атрымаѓ фiнгал ад ног дзяѓчынак!
  
  Калi над светабудовай камунiзм,
  Пакрова, як Багародзiца раскiне...
  То будзе ѓ клетцы ѓсякi рэваншызм,
  I Iсуса Бога Святла Iмя!
  Добрая была песня. I грошай сыпалася шмат. Альбiна нават аблiзнулася.
  Але шчасцю прыйшоѓ канец. Iзноѓ з'явiлiся палiцыянты. I на гэты раз iх было шмат, некалькi дзясяткаѓ i з розных бакоѓ.
  Вiталь ускочыѓ на ногi i прасвiстаѓ:
  - Ого! За мною, як за Бурацiна, адправiлi цэлую пагоню!
  Альбiна ѓхмыльнулася i яхiдна вымавiла:
  - Цяпер ты пойдзеш у калонiю-малалетку . Будзеш хлопчыкам, стрыжаным нагала, i маршыраваць з песнямi пад барабан!
  Юны вундэркiнд заѓважыѓ:
  - З маiм розумам i байцоѓскiмi навыкамi, я там стану верхаводам. I мяне будуць слухацца дзецюкi . Так што перажывём!
  Дзяѓчына адзначыла:
  - Табе палiцыянты ох як уваляць. Асаблiва палкамi па пятках. Даведаешся, як хлопчыкi ѓ Турцыi балдзелi ад такога ѓздзеяння.
  Вiталь сунуѓ рукi ѓ рукзакi. I ѓсек на поѓную моц iнфрагук.
  Увесь натоѓп людзей, што стаяѓ побач з хлапчуком i дзяѓчынкай, зараз вылупiѓ зенкi. А потым узяла i кiнулася бегчы.
  Разам з iмi пусцiлiся наѓцёкi i палiцыянты. Тут такое пайшло, проста любата.
  Хваляй зачапiла i Альбiну, i яна таксама з перакошаным тварам, кiнулася бегчы.
  Толькi пыльныя, босыя пяткi рослай, мускулiстай дзяѓчынкi замiльгалi.
  Вiталь закрычаѓ ёй на ѓсё горла:
  - Стой! Ты куды!?
  Але перапалоханая дзяѓчына толькi прыбавiла хаду. Хлапчук разгублена развёѓ рукамi. Выйшла, сапраѓды, няѓдача. Ён напалохаѓ сотнi людзей, дзясяткi палiцыянтаѓ i саму дзяѓчынку.
  А зараз трэба змотвацца самому.
  Вiдаць выхадкi з выкарыстаннем новай, вельмi моцнай i эфектыѓнай, а галоѓнае кампактнай зброi, не мiнулi незаѓважанымi .
  Хлопчык кiнуѓся бегчы, паскараючы сябе гравiтонамi, лiтаральна з хуткасцю гоначнага аѓтамабiля. I яго босыя, шызыя ад пылу i асфальту горада Масквы, пяткi замiльгалi, нiбы лопасцi хуткаснага знiшчальнiка.
  Вiталь бег з усiх ног, i разганяѓся нiбы метэор. I ледзь паспяваѓ ухiляцца ад аѓтамабiляѓ i сценак. Вось як ён нечакана разышоѓся.
  Хлапчук з натхненнем заспяваѓ:
  Мы мiрныя дзецi, але наш браняпоезд,
  На супермашыне паспеѓ разагнацца...
  За светлае заѓтра мы будзем ваяваць,
  Давай смела бiцца! Давай смела бiцца!
  I хлапчук-тэрмiнатар падскочыѓ i замахаѓ рукамi. Ён з такой сiлай адштурхнуѓся ад асфальту, што там засталiся ѓвагнутасцi ад босых ног. А сам Вiталь заляцеѓ на дах шматпавярховага дома. Вось гэта была фенаменальная сiла гравiтонаѓ. Якiя, дарэчы, у дзесяць трыльёнаѓ разоѓ хутчэй, чым фатон, цi звычайнае святло ѓ вакууме!
  Вiталь хiхiкнуѓ, паглядзеѓшы навокал. I хлапчук разбегся i зноѓ скокнуѓ. На гэты раз на дах яшчэ больш высокай хаты. Яго хуткасць была проста неймавернай.
  Хлапчук з захапленнем праспяваѓ:
  У траве сядзеѓ конiк,
  У траве сядзеѓ конiк...
  Зусiм, як агурочак ,
  Зялёненькiм ён быѓ!
  Але вось ён разагнаѓся,
  Фатонаѓ напампаваѓ...
  I пачаѓ жвава бегаць,
  I скакаць вышэй дахаѓ!
  Уявiце сабе,
  Уявiце сабе,
  I скакаць вышэй дахаѓ!
  Пасля чаго, хлапчук дастаѓ адмысловыя акуляры, якiя шматкроць узмацняюць выяву, i стаѓ аглядаць горад. Падобна, навёѓ ён шоргат. Вось зноѓ навокал з'яѓляюцца атрады палiцыi. Iх вельмi шмат. А ѓ небе закружылiся верталёты. Сапраѓды, калi цэлая рота палiцыянтаѓ разбеглася ѓ панiцы, кiнуѓшы дубiнкi, значыць справа сур'ёзнае.
  Вiталь падумаѓ, што ён цяпер улiп . Напэѓна, нейкая са шматлiкiх вiдэакамер у Маскве яго перамяшчэння зняла. Ды i ѓ публiкi ёсць айфоны i смартфоны. Так што хлапчука могуць хутка вылiчыць.
  Дарэчы, якi артыкул яму змогуць прад'явiць ? Да паѓсмерцi напалохаѓ палiцыянтаѓ? Цi супрацiѓ пры арышце? Але яго нiхто не арыштоѓваѓ. А можа, дробнае хулiганства. Але сотнi людзей разагнаць, гэта ѓжо не дробнае.
  У любым выпадку нядрэнна змянiць сабе знешнасць. I абуцца. Бо босыя ногi занадта ѓжо кiдаюцца ѓ вочы ѓ Маскве. I заадно знайсцi сваю дзяѓчынку. Куды Альбiна падзелася? Зрэшты, апошняе прасцей за ѓсё, ён яе месцазнаходжанне вылiчыць зараз па смартфоне.
  Хлапчук нацягнуѓ на сябе красоѓкi, змянiѓ колер адзення, зрабiѓ акуляры, што павялiчваюць выяву, люстранымi i нацягнуѓ кепку.
  Пасля чаго, ён зноѓ стаѓ звычайным дзецюком , на выгляд гадоѓ дванаццацi. I наѓрад цi нехта западозрыць у iм небяспечнага тэрарыста.
  Акрамя таго, вядома ж, не шкодзiла б сцерцi аб сабе сляды. Хлопчык разумеѓ, што яго твар могуць расшыфраваць на вiдэамалюнку i ѓ запiсе смартфонаѓ, i ѓстанавiць асобу. Тады, у лепшым выпадку, яму пагражае калонiя-малалетка . А ѓ горшым, такога небяспечнага генiя i ѓвогуле могуць лiквiдаваць. Або, калi павязе, кудысьцi ѓ зачыненую турэмную лабараторыю тыпу шарашкi адправяць, каб працаваѓ на дзяржаву пад канвоем.
  А гэтага Вiталь не хацеѓ - ён сам сабе галава.
  I хлопчык-генiй, для пачатку, хутка забацаѓ сумесь кампутарнага вiруса i кляксы. Яна павiнна была хутка ахапiць усе смартфоны горада Масква i сапсаваць выявы. Прычым, Вiталь вельмi спяшаѓся, i сцiралiся выявы практычна ѓсе, а не толькi яго твары.
  Далей, трэба было падключыцца да вiдэакамер назiрання i там усе запiсы аб сабе прыбраць.
  Вiталь таксама сварганiѓ моцны вiрус з паскаральнiкам. I ён павiнен грымнуць усю сiстэму вiдэаназiрання ѓ Маскве. Гэтая справа ѓжо падсудная. Якi артыкул, хлопчык не памятаѓ. Але яго босага з сяброѓкай, занадта ѓжо засвяцiла. А вiдэакамер назiрання ѓ сталiцы шмат. I за тое, што ён ужыѓ iнфрагук супраць палiцыi, у любым выпадку крымiнальнай адказнасцi не абмiнуць.
  А так, раз непаѓналетнi, больш за дзесяць гадоѓ не свецiць пры любым раскладзе.
  I ѓвогуле, трэба быць разумнейшымi i не свяцiцца.
  Хлапчук выпусцiѓ у вiдэакамеру назiрання наймацнейшы вiрус-пажыральнiк. Цяпер уся сiстэма зараз накрыецца. У гэтым вiнавацiць будуць каго заѓгодна, але не маленькага ростам падлетка. I нiякiх слядоѓ.
  Нават калi кампутар i паспеѓ запiсаць нешта на цвёрдую кружэлку, то i яго гiпервiрус накрые i пашкодзiць.
  I тады пра Вiталя сатрэцца ѓся iнфармацыя. А значыць, яго нiколi не зловяць.
  Хлапчук тупнуѓ нагамi ѓ красоѓках. Ён спусцiѓся на лiфце i спакойна, як нi ѓ чым не бывала, патупаѓ па вулiцы.
  У красоѓках нагам было крыху спякотна, але затое маскiроѓка.
  Вiталь у блiжэйшым шапiку купiѓ сабе два пачкi "Эскiмо". Марозiва ѓ шакаладзе павiнна супакоiць i аднавiць сiлы.
  Хлопчык адключыѓ ад сябе паскаральнiкi i ѓзмацняльнiкi цяглiц. Пасля чаго, адчуѓ стомленасць i слабасць.
  Тыпу, як алкаш, якi, выпiѓшы бутэльку гарэлкi, можа згарнуць горы, хай нават i ѓ думках, а потым у яго пачынаецца адходняк .
  Хлопчык прысеѓ на лаѓку i хутка зжаваѓ два пачкi "Эскiмо". Яму стала крыху лягчэй.
  Вiталь замовiѓ у шапiку яшчэ i пластмасавую кашку чорнай кавы. Гэты напой выклiкаѓ у юным, трэнiраваным целе прылiѓ сiл.
  I хлапчук, адчуваючы бадзёрасць, упэѓнена пакрочыѓ па асфальце.
  Уключыѓ пошукавiк смартфона, каб вылiчыць сваю сяброѓку Альбiну. У галаве мiльганула думка, каб яе не арыштавалi.
  Зрэшты, гiпервiрус павiнен сцерцi ѓсю вiдэамалюнак на смартфонах i вiдэакамерах, i наогул ва ѓсiх электронiцы. Так што не застанецца анiякiх слядоѓ.
  Вiталь iшоѓ да сяброѓкi i напяваѓ:
  - Вечна ѓ скураных пальчатках,
  Каб не рабiць адбiткаѓ...
  Жыѓ хлапчук-тэрмiнатар,
  Генiяльны наватар!
  Цяпер, сапраѓды, вiдэакамеры па ѓсёй Маскве зараз перасталi працаваць.
  Насiлiся палiцыянты, але яны, натуральна, не зважалi на хлопчыка ѓ красоѓках i капцы.
  Вiталь глядзеѓ, як у небе кружацца верталёты. Не толькi палiцыянты, але i вайскоѓцы. I хлопчык падумаѓ, што колькi грошай на ѓсё гэта спатрэбiцца. Аднаго палiва.
  Потым мiльганула думка, што i на рамонт сiстэмы вiдэаназiрання ѓ такiм вялiкiм горадзе, як Масква, спатрэбяцца мiльярды. I калi яго зловяць, то...
  Вiталь здрыгануѓся. Ён сапраѓды паказаѓ сябе камп'ютарным i генiем, i разбуральнiкам. А ѓсяго толькi пусцiѓ падкаваны вiрус мясцовага дзеяння. У iм выкарыстоѓваецца сiстэма размнажэння, калi гравiтоны замяшчаюць фатоны, i iдзе працэс, нiбы тарнада.
  Тамака можна тэарэтычна пашкодзiць кампутары i сувязь на ѓсёй планеце Зямля.
  Зброя таксама пякельная. Вось якiя магчымасцi гравiтоны адчыняюць.
  Але Вiталь абмежаваѓ тэрмiн дзеяння вiруса, i ён мусiць толькi адну Маскву паспець падчысцiць.
  Гэта, вядома ж, таксама шкода вялiзная.
  Хлапчук адчуѓ, што спацеѓ. Калi ён засвецiцца, то яму будзе вельмi дрэнна за такiя дзеi.
  Калонii-малалеткi ён асаблiва не баяѓся. Насамрэч, iншыя хлопцы-вязнi ацэняць i сiлу яго, i розум. Ды i працаваць там прымушаюць не больш за чатыры гадзiны ѓ дзень, а на самой справе i таго няма. I кормяць па лепш, мабыць, чым у войскi, цi лякарнi.
  Ён тое выжыве, калi што. Можа, нават стане аѓтарытэтам. Што яму тут псiхаваць .
  Але вось у чым праблема - у магчыма такога генiяльнага пацана, як ён, або лiквiдуюць, як занадта ѓжо небяспечнага, або пад моцнай аховай прымусяць працаваць на дзяржаву. Бо ён, можна сказаць генiй.
  Так што ѓ любым выпадку, лепей пакуль не свяцiцца.
  Альбiна сядзела на лаѓцы, яна была падрапана i атрымала пару сiнякоѓ. Яе сапфiравыя вочы раз-пораз маргалi, нiбы ѓ iх трапiѓ пясок.
  Вiталь падышоѓ да яе i паклаѓ руку на плячо, сказаѓшы:
  - Не бойся. Я з табой.
  Дзяѓчына-волаты адкiнула руку i прашыпела:
  - А я i не баюся. Ты, наогул ашалеѓ .
  Хлапчук-вундэркiнд з уздыхам адказаѓ:
  - А ѓсё ж трапляць у рукi палiцыi не трэба было. А так, мы ѓ бяспецы.
  Альбiна жорстка заѓважыла:
  - У Маскве столькi вiдэакамер. Асаблiва зараз, калi iдзе вайна з Украiнай, i разгул злачыннасцi...
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - На гэты конт не бойся. Усё схоплена. Нi адна вiдэакамера зараз не працуе, i ѓсе выявы сцёртыя.
  Дзяѓчына-волаты прасiла:
  - А жорсткiя дыскi?
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Iх таксама пашкодзiць да непазнавальнасцi. Так што палiцыя будзе бездапаможная.
  Альбiна з уздыхам заѓважыла:
  - А смартфоны?!
  Вiталь пацвердзiѓ:
  - I ѓ iх вiдэа выйдзе са строю. Не бойся. Я ѓ кампутарах вельмi нават мацаю. А энергiя гравiтонаѓ адкрывае такiя магчымасцi, якiя здаюцца i зусiм залiмiтавымi.
  Дзяѓчына-бландынка прачырыкала:
  - Ты Фантамас , ты змрочны генiй,
  Ты Фантамас , i песня без сноѓ...
  Ты Фантамас , уладар крутых пакаленьняѓ,
  Ты Фантамас , кiраѓнiк вялiкiх гарадоѓ!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Так, я шмат чаго магу. Вось зараз, адзiн дзяцюк у шорцiках, накрыѓ усю палiцыю Масквы. Вось якi ѓ мяне розум.
  Альбiна праспявала з захапленнем:
  Моцным быць нядрэнна,
  Што i казаць...
  Але павiнны яшчэ i шарыкi варыць,
  Шарыкi, шарыкi, шарыкi варыць!
  Шарыкi, шарыкi, шарыкi варыць!
  Вiталiк хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Добра, што ѓ мяне галава вялiкая, далёка, не ѓ прамым сэнсе слова!
  Дзяѓчына-бландынка пагадзiлася:
  - Гэта дакладна! Але ты хоць разумееш, што цябе чакае, калi зловяць?
  Хлапчук-генiй кiѓнуѓ:
  - Так! Разумею - клетка, i прымусяць працаваць на краiну.
  Альбiна ѓсмiхнулася:
  - А ты што, гэтага не хочаш?
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Калi я ѓ пятнаццаць гадоѓ такi разумны, то якiм будуць, стаѓшы дарослым? Можа, лепей мне стаць, з такой генiяльнасцю, сусветным дыктатарам?
  Дзяѓчына-волаты пахiтала галавой:
  - Што ты зробiш адзiн супраць усяго свету? Гэта, сапраѓды, немагчыма перамагчы ѓсю планету!
  Хлапчук-генiй заѓважыѓ:
  - А чаму менавiта ѓсю? Краiн шмат, i ѓсе яны розныя. I iнтарэсы часам прама супрацьлеглыя. Дзеля чаго iм аб'ядноѓвацца. Яны ненавiдзяць адзiн аднаго больш, чым нейкага хлапчука, якi прэтэндуе на ролю сусветнага лiдэра. Тым больш, я мог бы скончыць з войнамi, i людзi на ѓсёй планеце Зямля жылi б у маiм кахаючым кулаку куды лепш, чым цяпер!
  Альбiна хiхiкнула:
  - Ну i амбiцыi, ты страмчэй Напалеона.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Мабыць, больш таленавiта.
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Так, ты мяне не перастаеш дзiвiць. Якое ѓсё ж цяперашняе пакаленне цудоѓнае.
  Вiталь пацвердзiѓ:
  - Гугл-адукацыя !
  Хлапчук уключыѓ смартфон i стаѓ правяраць праз iнтэрнэт, наколькi разбуральным аказалася ѓздзеянне яго гiпервiруса .
  Сапраѓды, на вялiкай тэрыторыi смартфоны не проста сцерлi выявы, але i выйшлi са строю. У хлапчука была асаблiвая ад вiрусаѓ абарона, а астатнiя паляцелi. I не толькi ѓ Маскве, але i за межамi ѓ радыусе тысячы кiламетраѓ. Зачапiла i Санкт-Пецярбург, i часткова Беларусь, i Украiну, i Прыбалтыку, i на ѓсход да Казанi ѓключна.
  Так, уздзеяннi гiпервiруса сур'ёзнае . I вiдэаназiранне накрылася.
  А наколькi, пакуль i палiцыя, i ФСБ устанавiць маштабы не могуць. Але таксама ѓ межах Масквы i сумежных гарадоѓ. I база палiцыi, мяркуючы па ѓсiм, паляцела.
  Вiталь праглядаѓ усё гэта i свiснуѓ:
  -Айчына, найвялiкшая з краiн,
  Сусвет ды будзе пад табою...
  Але вось пранёсся смерцi ѓраган,
  Што сталася з Радзiмай маёй святою!
  Альбiна, нахiлiѓшыся, спытала:
  - Ну як, шкоднiк, шмат нанёс шкоды?
  Хлапчук з уздыхам адказаѓ:
  - Нават занадта шмат. Гравiтоны паскараюць распаѓсюджванне вiруса з катастрафiчнай шпаркасцю. Добра яшчэ, што я гiпервiрус абмежаваѓ у часе.
  Дзяѓчына-волаты буркнула:
  - Генiяльны дурань!
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Вось Чынгiсхан не ѓмеѓ нi пiсаць, нi чытаць, а палову свету захапiѓ. А я змог такое зрабiць у пятнаццаць гадоѓ, што нiхто iншы ѓ гiсторыi чалавецтва.
  Альбiна хацела нешта сказаць, але змоѓкла. Паглядзела на свае ногi. Яны былi мускулiстыя, моцныя, загарэлыя, але разам з тым босыя i брудныя. Ёй раптам стала сорамна. I яна стала азiрацца, дзе б iх памыць.
  Хлапчук адзначыѓ з усмешкай:
  - Што, бянтэжышся?
  Дзяѓчына-волаты запярэчыла:
  - Мяне цяжка збянтэжыць. Але ты сяго-таго не ѓлiчыѓ.
  Вiталь буркнуѓ:
  - А чаго менавiта?
  Альбiна не надта ѓпэѓнена адказала:
  - Што ѓ людзей ёсць яшчэ памяць у галовах. Палiцыя i ФСБ могуць правесцi апытаннi, скласцi твой i мой фотаробаты, i вылiчыць па iх нашы яркiя асобы.
  Хлапчук-вундэркiнд здрыгануѓся i заѓважыѓ:
  - Я пра гэта неяк не падумаѓ.
  Дзяѓчына-волаты заѓважыла:
  - Мяне могуць прыцягнуць за саѓдзел. I адправяць у калонiю-малалетку для дзяѓчынак.
  Вiталь пацiснуѓ плячыма:
  - З чорным поясам табе там будзе нядрэнна.
  Альбiна ѓхмыльнулася:
  - Ну так! А наглядчыцы, агiдныя бабы, будуць цябе, абшукваючы, мацаць з ног да галавы. I спаць ты будзеш у казарме i працаваць.
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Гэта нармальна. Цяпер калонii напаѓпустыя i ѓ iх лепш, чым у iншым дзiцячым лагеры. Я ведаю, з чым параѓноѓваць. Вось адпачываѓ у адным лагеры для дзяцей, дык рукамыйнiцы на вулiцы i вада толькi халодная, i туалет у лесе самы дапатопны , I жылi ѓ бараку, хлопчыкаѓ дваццаць пяць у адным пакоi. У спецшколе ѓмовы куды лепшыя. А ѓ сучаснай дзiцячай калонi, увогуле зняволеных зараз мала, i ты як у санаторыi.
  Дзяѓчына лагiчна заѓважыла:
  - За такiя свавольствы, для цябе i мяне знойдзецца нейкая адмысловая калонiя, дзе будуць бiць гумовымi дубiнкамi палкамi па босых пятках. I кармiць баландай i чэрствым хлебам, i прымусяць iшачыць па дванаццаць гадзiн у суткi.
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Такiх калонiй для дзяцей зараз няма. Гэта толькi страшылкi. I з маiмi навыкамi i ведамi я лёгка ѓцяку з любой турмы. Так што гэта мяне не палохае. Давай лепш падумаем, што з чалавечай памяццю зрабiць?
  Альбiна заѓважыла:
  - У фантастычным серыяле - "Людзi ѓ чорным", нейкiм прыборам памяць сцiралi. Можа быць, ты прыгатуеш бiялагiчны гiпервiрус i файлы памяцi людзей падчысцiш?
  Хлапчук-вундэркiнд пакруцiѓ пальцам ля скронi:
  - Мала таго, што я пашкодзiѓ людзям смартфоны i айфоны , i сотавыя тэлефоны, дык ты яшчэ хочаш, каб я зрабiѓ iх круглымi iдыётамi, пазбавiѓшы памяцi. А калi вiрус выйдзе з-пад кантролю, то ѓсе людзi на планеце Зямля стануць iнтэлектам немаѓлятамi?
  Дзяѓчына-волаты здрыганулася i заѓважыла:
  - Так, гэта выглядае жудасна. А ты можаш памяць сцерцi толькi тую, што тычыцца менавiта цябе i мяне?
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Тэарэтычна такое магчыма. Але гэта тонкая праца, i патрабуе чакай. А знайсьцi нас могуць даволi хутка. Так што справы ѓ нас мiнорныя. Вiрус, якi дзейнiчае ѓ чалавечых арганiзмах i счышчае ѓсю iх памяць i пашкоджвае скрынкi i асобу, зрабiць можна куды хутчэй, але гэта ж, наогул, генацыд.
  Альбiна з уздыхам адказала:
  - Так, гэта было б дрэнна. Але ... Як нам выратавацца?
  Хлапчук-вундэркiнд заѓважыѓ:
  - Цяпер палiцыi i ФСБ будзе не да нас. Яны будуць заняты аднаѓленнем сiстэмы вiдэаназiрання ва ѓсiх прыладах. А нас за гэты час прызабудуць. А пакуль, давай у лабараторыю. Трэба будзе прыспешыць працы. Мне спатрэбiцца вялiкая моц i больш дасканалыя прылады.
  Дзяѓчына заѓважыла:
  - Я чытала ѓ Бяляева раман - "Уладар свету". Як людзям аддавалiся загады з дапамогай радыё. Можа, i ты такое зробiш?
  Вiталь засмяяѓся:
  - Гэта добрая iдэя! Было такое i ѓ фiльме пра Фантамаса. Я ѓжо думаѓ пра гэта. Але тут патрэбна асаблiвая хваля, якая ѓздзейнiчала б на мозг. Тыпу тэлепатыi. Напрыклад, Вольф Месiнг мог улоѓлiваць думкi людзей i iх чытаць. Але гэта не так проста i не зусiм, як у радыё.
  Альбiна заѓважыла:
  - Але такое выпраменьванне зробiць цябе без адзiнага стрэлу сусветным дыктатарам.
  I табе будуць беспярэчна падпарадкоѓвацца мiльярды людзей на ѓсёй Зямной Шары! I ты будзеш iмператарам Зямлi!
  Вiталь паглядзеѓ на сяброѓку i заѓважыѓ:
  - Калi нас вылiчаць i зловяць, то могуць цалкам адправiць у псiхiятрычную клiнiку. Так як нашы iдэi, вельмi амбiцыйныя ! Але добра. Ты падказала выдатную iдэю. Цi я стану кiраваць светам, цi мяне трывiяльна знiшчаць.
  Альбiна кiѓнула i пацвердзiла:
  - Так i людзi, цi стануць усемагутнымi, як Багi, цi знiкнуць у вынiку планетарнай катастрофы. Вось i ѓ цябе выбар, цi кiраваць светам, цi быць прывязаным да ложка.
  Хлапчук кiѓнуѓ i сказаѓ:
  - Паехалi ѓ лабараторыю. Тамака ѓ нас шмат яшчэ будзе працы. Трэба ратаваць Зямлю.
  Дзяѓчына прачырыкала, падскокваючы, сваiмi босымi, набiтымi на розных цвёрдых прадметах, нагамi.
  Яе голас быѓ прамянiсты i звонкi;
  Мы святло ѓсяму свету нябесны нясем,
  Няхай мы загiнем - планету выратуем...
  Хай доля жудасная - смерць злая прыйшла,
  Памры не дарма, бо Радзiма наша жывая!
  Вiталь пацвердзiѓ з апломбам:
  Няѓжо гонару,
  У небе не знайсцi,
  Сэрца прагне помсты,
  Хоча свет выратаваць!
  I хлопчык, i дзяѓчына падскочылi вышэй i пракруцiлiся ѓ паветры круцёлкамi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Каралева злачыннага свету Масквы, хросная мацi расiйскай мафii Агрыпiна Бяляева, яна ж Белая Д'явалiца, таксама была ѓ гневе.
  Магутная, мускулiстая, трэнiраваная i вонкава маладая жанчына ѓрэзала абцасам бота ѓ пахвiну аднаму з босаѓ мафii. Той падляцеѓ ад скрышальнага ѓдару ѓверх i грукнуѓся, адключыѓшыся.
  Белая Д'явалiца была страшная ѓ гневе. Фактычна яна была часткай сапраѓднага спрута, самай буйной i моцнай у Расii крымiнальнай групоѓкi.
  Пры гэтым , натуральная бландынка з магутнай шыяй, моцнымi цяглiцамi. Агрыпiна Бяляева змагла падпарадкаваць сабе раздробленыя групоѓкi Масквы. У яе была таемная, нябачная ѓлада, якая распасцiралася далёка за межы Расii.
  Яе можна было б назваць прыгожай, калi б не занадта магутныя плечы i мышцы, а гэтак жа шнар на левай шчацэ. Вочы ѓ жанчыны- мафiёзi былi схаваныя люстраным акулярамi, а ѓ правай руцэ яна трымала вельмi важкi пiсталет з дваццаццю патронамi ѓ барабане. I на яе было страшна глядзець. Уся ѓ скуры, агрэсiѓная лэдзi, перад якой трымцяць крымiнальныя аѓтарытэты.
  I зараз яна раве:
  - Так што, усе нашы смартфоны, айфоны , сотавыя тэлефоны выйшлi са строю i ѓ iх сцерлася iнфармацыя?
  Верхаводы мафii мыкалi нешта невыразнае. Адзiн з iх, па маладзей, заѓважыѓ:
  - Затое i сiстэма вiдэаназiрання палiцыi i ФСБ накрылася тазам!
  Белая Д'явалiца прашыпела:
  - Што толку? Нам яна, якраз не перашкаджала, бо ѓ нас трывалыя падвязкi ѓ сiлавых структурах, ад гэтага выйгралi толькi нашыя канкурэнты з арабскiх краiн.
  I жанчына стрэлiла ѓ маладога аѓтарытэту. Куля праляцела, злёгку зачапiѓшы скронь i зразаѓшы клок валасоѓ.
  Мафiёзi пабляднеѓ, але выстаяѓ на нагах.
  Агрыпiна буркнула:
  - Ну добра... Я разумею, што гэта маштабная дыверсiя. Але нехта адкажа.
  I Белая д'ялiца стрэлiла зноѓ. Мужчына ѓ цылiндры ѓпаѓ, схапiѓшыся рукамi за жывот. I яго стала курчыць у пакутах.
  Агрыпiна ѓсмiхнулася i адзначыла:
  - Сёння я добрая. Знайсцi таго, хто зладзiѓ гэтую дыверсiю i даставiць звязанага да мяне.
  Адзiн з босаѓ удакладнiѓ:
  - Жывым, цi мёртвым?
  Белая д'яблыца буркнула:
  - Лепш жывым!
  I стрэлiла проста ѓ пахвiну таму, хто задаѓ такое пытанне. Куля трапiла ѓ самае адчувальнае месца. Мафiёзi ѓпаѓ i зацiх, паралiзаваны болевым шокам.
  Агрыпiна кiѓнула:
  - Даю вам на пошукi семдзесят дзве гадзiны. I час пайшоѓ! Калi не паспееце, то пакiнутыя ѓ жывых, пазайздросцяць мёртвым.
  Бандыты замiтусiлiся. Белая Д'явалiца ѓсiх трымала ѓ яжовых рукавiцах. I ѓ яе была вялiкая ѓлада. Няхай i не абсалютная. Даводзiлася адшпiльваць долю афiцыйнай улады i сiлавiкам. Агрыпiна Бяляева была вядома ѓ крымiнальных колах пад мянушкай Белая Д'явалiца. Але яе сапраѓднае iмя i прозвiшча ведалi нямногiя. Яна першае забойства здзейснiла ѓ пяць гадоѓ, i яе нават не западозрылi. На самай справе, дзяѓчынка з белымi валасамi, прыгожая, толькi занадта ѓжо буйная i не па гадах моцная.
  Яна магла б зрабiць кар'еру ѓ адзiнаборствах, але аддала перавагу крымiналу.
  Тым не менш, не гледзячы на свой аѓтарытэт, мела толькi адну судзiмасць па малалетцы . А потым ужо так хiтра пракручвала справы i адшпiльвала сiлавiкам, што больш не траплялася.
  Агрыпiна змагла ѓсе маскоѓскiя групоѓкi падпарадкаваць сабе. Тое, што здавалася ѓ такiм вялiкiм горадзе немагчымым. Афiцыйная ѓлада нават была задаволеная, бо крывавыя разборкi памiж бандамi практычна спынiлiся. I менш стала бязмежжа . Агрыпiна забаранiла прадаваць наркотыкi каля навучальных устаноѓ, увяла сякiя-такiя i iншыя абмежаваннi ѓ крымiнальным бiзнесе. У адказ улада яе не чапала, i нават дапамагала ѓ барацьбе з канкурэнтамi.
  Агрыпiна карысталася вялiкiм уплывам на палiтыкаѓ, i магла прымусiць галасаваць так, як ёй трэба.
  Пры гэтым , адрознiвалася лютасцю. Яе баялiся нават мiнiстры i вiцэ-прэм'еры.
  Агрыпiна нават стала прыглядацца да прэзiдэнцкай кароны. На самой справе, чаму не стаць i фармальнай царыцай Расii, аб'яднаѓшы сiлу мафii i дзяржавы?
  Але гэта пакуль што мары. А зараз, у дадзены момант, уявiце, што ѓ цябе i твайго асяроддзе паляцелi ѓсе смартфоны, айфоны , сотавыя тэлефоны i сродкi сувязi.
  Вось гэта прымусiць псiхаваць .
  Агрыпiна паглядзела не сябе ѓ люстэрка. Яна не старая - усяго трыццаць шэсць гадоѓ. У такiм узросце мелi столькi ѓлады i ѓплывы толькi цары. Але яе прыгожы твар знявечыѓ такi глыбокi шнар, што пакуль яго заладзiць не могуць лепшыя касметолагi свету. Ён яе старыць. Мда ... У яе яшчэ поѓна часу i, калi не заб'юць, то ѓлада над iмпэрыяй не выслiзне.
  Валасы ѓ яе вельмi светлыя, як снег. Многiя, напэѓна, думаюць, што яна фарбаваная. Але не, гэта яе натуральны колер. Яна прыгожая, але занадта ѓжо мускулiстая постаць, а плечы, нiбы ѓ атлета - зусiм нежаночыя. I столькi забойстваѓ на яе руках.
  Агрыпiна ѓжо высветлiла, што заходнiя спецслужбы адносiн да гэтай катастрофы не маюць. Значыць, нехта мясцовы.
  Але хто? У каго можа знайсьцiся такi магутны вiрус, i хто гэты генiй? Цi, можа, гэта яна?
  Агрыпiна сама жанчына, i выдатна ведае, што прадстаѓнiцы выдатнай падлогi могуць быць сапраѓды генiяльным. Як яна была генiяльнай зладзюжкай .
  Хаця, чаму была? Яна ёсць i зараз!
  Агрыпiна падумаѓ, што навуковец, якi змог стварыць такi гiпервiрус , мог бы апынуцца для мафii вельмi карысным. Бо так можна выводзiць са строю камп'ютары i сiстэму вiдэаназiрання па ѓсiм свеце.
  А гэта магло даць проста неймаверную ѓладу. А ѓлада так салодкая. Стаць бы iмператрыцай усяго свету.
  Агрыпiна нават у паѓголасу заспявала:
  Дамы кахаюць прыбiрацца,
  Дамы любяць есцi ѓволю 1
  Моцная падлога ѓмее бiцца,
  I мужчына, гэта зман!
  А ѓ мяне iншы запал,
  Гэта ѓлада, толькi ѓлада!
  Не трэба золата i грошай,
  А трэба, каб перада мной,
  Стаялi людзi на каленях,
  Стаялi людзi на каленях,
  Па ѓсёй паверхнi зямной!
  Агрыпiна стукнула вастрыём бота ѓ пахвiну аднаго з хлапчукоѓ-слуг, якi паднёс ёй на падносе шампанскае. Удар падкiнуѓ юнага прыслужнiка ѓверх, i ён нават перавярнуѓся ѓ паветры. I без прытомнасцi расцягнуѓся на падлозе.
  Белая д'ялiца з усмешкай кiѓнула:
  - Прабач! Мне вечна жадаецца кагосьцi ды стукнуць.
  Падлетак ад болевага шоку капiтальна адключыѓся. Так, гэтая хросная мацi вельмi злая асоба.
  Тым не менш, выпiла шампанскае. Яна кахала гэтую салодкую ваду. Iншы прыгожы хлапчук паднёс ёй чорную гульню ѓ вазе, абсыпанай дыяментамi. Белая д'ялiца з цяжкасцю сябе стрымала ад удару. Яна вельмi любiла бiць мужчын. Асаблiва прыгожых i маладзенькiх.
  Але цяпер ёй прыйшло ѓ галаву, што можна пакалечыць хлопца беззваротна. I стала крыху шкада. I яна абмежавалася, толькi вельмi хваравiтай пстрычкай па носе.
  Яе настрой зараз быѓ агрэсiѓным, i ѓ той жа час, вясёлым. Апыняецца, ёсць генii ѓ нашай айчыне, што здольныя на тысячу вёрст у акружнасцi нахулiганiць, i стварыць падобнае. Вось гэта да!
  Як фантастычна, эфектыѓная можа быць кiбератака . I вядома ж, неабходна высветлiць, хто падобнае змог задаволiць.
  Напэѓна, гэта не слабы генiй. А можа, цэлая арганiзацыя?
  Тут Агрыпiна зморшчылася. Раптам у яе з'явiлiся вельмi моцныя i тэхналагiчна падкаваныя канкурэнты?
  Далей успомнiѓся мультсерыял, якi яна глядзела ѓ дзяцiнстве. Там адзiн мозг такое ствараѓ i выдаваѓ - крутое i незвычайнае! А раптам за гэтым стаiць нейкая пазаземная цывiлiзацыя.
  Агрыпiна, нельга сказаць, каб была тупой i грубiянскай крымiнальнiцай. Нешта чытала i глядзела. I яе далягляд не быѓ абмежаваным.
  У прынцыпе, iснаванне iншых цывiлiзацый навуцы зусiм не супярэчыць.
  Нават наадварот. Якраз навука кажа, што ёсць i зоркi старэйшыя за Сонца, i планеты куды старэйшыя за Зямлю ѓ сусвеце. А значыць, на iх шляхам эвалюцыi суцэль магло развiцца разумнае жыццё. I нават перасягнуць па ѓзроѓнi развiцця чалавечую .
  I перасягнуць настолькi, што яны дасягнулi планеты Зямля i звышсветлавых хуткасцяѓ.
  Што, у прынцыпе, не толькi магчыма, але , мабыць, нават i павiнна так быць. У сусвеце прыблiзна ад сямiдзесяцi да ста секстыльёнаѓ зорак. А значыць, нават калi на мiльён свяцiѓ толькi адна планета, i то колькi павiнна быць цывiлiзацый, праѓзыходных чалавечую.
  А планет, хутчэй за ѓсё, у зорак нават больш. Могуць быць самыя разнастайныя формы жыцця, i не толькi бялковая .
  Агрыпiна ѓхмыльнулася i ѓслых вымавiла:
  - Толькi канкурэнтаѓ з iншых мiроѓ нам для поѓнага шчасця бракавала!
  Буйная моцная жанчына яшчэ паела чорнай iкры. I вырашыла, што ёй варта крыху паразмяцца. Хоць у Агрыпiны, поѓным поѓна баевiкоѓ, яна аддавала перавагу бiць мужчын, ды i жанчын, сама. I трымаць сябе ѓ форме.
  Маѓляѓ, каб не думалi, што хросная мацi аслабла. Бо iх жаночую падлогу завуць слабым.
  Аднак, гэта памылка. Так самка, трэнiраваная i генетычна адораная, можа быць небяспечней мужчыны, любога прадстаѓнiка моцнай падлогi.
  Вось зараз яна адправiлася ѓ спартыѓную залу. Тут у яе цэлы спартовы комплекс пры палацы. Займаюцца разам i хлопчыкi, i дзяѓчынкi падлеткавага ѓзросту. Ёсць i старэйшыя.
  Агрыпiна пераапранулася. Яна была ѓ кiмано i басанож, як пакладзена на караце. Калi б не валасы i пышныя грудзi, яе можна было прыняць за юнака. Вельмi жорсткi твар, валявы падбародак, шнар, якi надае злавесны выраз, i сталёвыя вочы, нiбы ѓ ваѓчыцы.
  Цяпер з ёй павiнна была спарынгаваць рудая гарпiя. Уладальнiца чацвёртага дадзена, двухметровая, яна была цi не адзiнай жанчынай у Расii i ѓ свеце, якая магла б бiцца з Агрыпiнай , таксама высачэзнай i масiѓнай бабай, на роѓных.
  Аднак цяпер, рудая гарпiя патэлефанавала ёй па больш прымiтыѓным, правадным i, таму, менш пацярпеламу тэлефоне i паведамiла:
  - У мяне галава трашчыць пасля спарынгу, я пабывала ѓ накаѓце, i лекар рэкамендаваѓ спакой на працягу i трох дзён.
  Агрыпiна буркнула:
  - Што, страсенне мозгу!?
  Рудая прамармытала:
  - Так! Вельмi моцна бiлi нагамi.
  Бландынка мацi мафii буркнула:
  - Прыйшлi тады мне таго, хто цябе так адштукаваѓ.
  Рудая мегера , якой было сорамна прызнацца, што яе пабiѓ падлетак, падобны на хлопчыка гадоѓ дванаццацi, прастагнала:
  - Я яго не ведаю. Ён быѓ у масцы, у чорнай форме i не прадставiѓся.
  Агрыпiна ѓсмiхнулася:
  - Гэта што, нiндзя?
  Рудая ваяѓнiца кiѓнула:
  - Магчыма, так!
  Бландынка мацi мафii папрасiла:
  - Дык звяжыся з iм. I запрасi яго да мяне на службу.
  Мегера з чацвёртым дадзеным адказала:
  - Усе сотавыя тэлефоны, смартфоны, айфоны выйшлi са строю. Як зараз звязацца, не ведаю!
  Агрыпiна буркнула:
  - Я разумею. Добра, думаю, такая асоба недзе ды аб'явiцца, i я разашлю папярэджаннi. А смартфоны i айфоны мы завязем з Кiтая. Тамака толькi рады будуць прадаць нам лiшнюю партыю!
  I бландына-мафiёзi адключылася. Яна раптам адчула, што з'яѓленне загадкавага байца, i раптоѓная наймацнейшая кiбератака , неяк звязаны адзiн з адным. I гэта трэба высветлiць. Што ж, яна адправiць, каго трэба даведацца падрабязнасцi i дэталi бою. Магчыма, будзе нешта цiкавае.
  А пакуль можна i расцерцi сваё моцнае цела.
  Акрамя рудай з чацвёртым дадзеным , ёсць яшчэ брунэтка з трэцiм. I таксама пад два метры ростам, i сто трыццаць кiлаграм вагой, прыкладна, роѓная рудай. З ёй спарынг таксама цiкавы i павучальны.
  Але Агрыпiна тут адчула ѓ сабе прылiѓ злосцi. I ёй захацелася кагосьцi моцна пабiць.
  I яна запрасiла хлапчукоѓ. Цэлы тузiн басаногiх, прыгожых падлеткаѓ у кiмано ѓвайшоѓ у залу. Iм было гадоѓ чатырнаццаць, пятнаццаць. I гэта, трэба сказаць, ужо нядрэнныя байцы. Аднак супраць узроѓню Агрыпiны...
  Жанчына мацi мафii загадала:
  - Двое да мяне!
  Пара хлапчукоѓ кiнулася да яе. Агрыпiна зарадзiла першаму з iх сваёй босай, забойнай нагой у галаву. А другому дзюбнула локцем у грудзi. I хаця яна важыла амаль паѓтара цэнтнера, але рухалася вельмi хутка.
  Хлопчыкi ѓпалi, страцiѓшы прытомнасць.
  Агрыпiна прашыпела:
  - Вучыцеся, смаркач ! Калi я была вашага ѓзросту, то ѓ баях без правiл супраць мяне выставiлi мацёрага ваѓка. I ѓ дзяѓчынкi-падлетка не было нават кiнжала. I я павiнна была, цi забiць голымi рукамi, цi памерцi сама. Як бачыце, я жывая, значыць, забiты воѓк! А зараз атакуйце жанчыну.
  Пачаѓся бой, нiбы ѓ галiвудскiм сцэнары. Буйная, хуткая, мускулiстая жанчына супраць хлапчукоѓ.
  Яна наносiла ѓдары рукамi i нагамi. I ад кожнага ѓдару нехта ды падаѓ. Калi хлапчук паспяваѓ паставiць блок, дык ён яшчэ мог падняцца.
  Але калi не, то зацiхаѓ без прытомнасцi. Вельмi моцныя кулакi i ногi ѓ Агрыпiны. Зразумела, чаму такая жанчына змагла сабе падпарадкаваць злачынны свет Масквы i больш за частку Расii. Стварыць фiлiялы ѓ далёкiм замежжы. I прымушаць трапятаць амаль любога чалавека ѓ свеце.
  Неѓзабаве хлопчыкi апынулiся ѓсё на падлозе без прытомнасцi.
  Агрыпiна ѓзяла ѓ рукi паходню. I стала падносiць агонь да босых пятак падлеткаѓ. Калi полымя лiжа хлопчыку адчувальную пятку, тое гэта вельмi балюча. Яны ѓскрыкваюць i тузаюцца.
  Потым скуголяць, моляць аб лiтасцi i адпаѓзаюць. А ѓ паветра запахла смажаным мясам, ад папаленай, юнай здаровай скуры.
  Так, яна папрацавала на славу.
  Пасля чаго, запрасiла на бой брунэтку-гiгантку . I зноѓ пачаѓся жорсткi i ѓпарты бой.
  Агрыпiна i яе напарнiца не фарсiравалi падзеi, а працавалi на тэхнiку.
  Агрыпiна ѓспомнiла, як яна з дзяцiнства займалася карэце i дзерлася ѓ баях без правiл. Яе ставiлi супраць хлопчыкаѓ. Бо дзяѓчынак яна занадта ѓжо лёгка бiла.
  Яны бiлiся ѓ спецыяльных баях, што ладзiла паѓлегальна мафiя.
  I часам не толькi рукамi i ногi, але i са зброяй. Вось неяк яна атрымала мячом па твары, так што застаѓся шнар. I гэта тое, што заѓважна, а было i iншае.
  Але яна стала вялiкiм майстрам. Спачатку яе лiчылi тарпедай, але затым яна выбiлася ѓ буйныя аѓтарытэты.
  Агрыпiна расла бязлiтаснай, i разам з тым, часам на яе i знаходзiла хваля сумлення. Маѓляѓ, нельга так рабiць бязмежжа . Дзяцiнства i юнацтва дашлiся на бурныя дзевяностыя гады. Потым у нулявыя, неяк пайшло ѓсё гэта на спад. Мафiя стала больш рэспектабельнай, хаця забойствы i разборкi працягвалiся.
  I яна рабiла сабе кар'еру ... I паднялася да самай вяршынi крымiнальнага свету.
  I вось зараз яна правяла рэзкi ѓдар i збiла з ног брунэтку, а потым дадала па патылiцы. Вось так усыпiла пiльнасць i нанесла сакрушальны ѓдар.
  Бачачы, што яна зацiхла. Агрыпiна зноѓ узяла ѓ рукi паходню i паднесла агонь да буйных, але даволi прыгожых i прывабных ступняѓ брунэткi.
  Запахла смаленым , што казытала ноздры мацi мафii.
  Брунэтка ад болю прыйшла ѓ сябе i ѓскочыла. Так, на ступнях шмат адчувальных канчаткаѓ.
  Скончыѓшы бой, Агрыпiна захацела паесцi. Ёй тут жа прыслужнiцы-дзяѓчынкi прынеслi шашлык на плацiнавым шампуры. Такi апетытны i тоѓсты.
  Агрыпiна аддала iм загад:
  - Праспявайце што-небудзь, дзяѓчынкi!
  I тыя ѓ адказ з радасцю пачалi выконваць;
  Глеб Жэглоѓ i Валодзя Шарапаѓ
  За сталом засядзелiся не дарма. Глеб Жэглоѓ i Валодзя Шарапаѓ
  Ловяць банду i верхавода!
  Расцвiла буйным колерам малiна,
  Разухабiлася рознае стварэнне
  Хлеба няма, а досыць гуталiна,Ды здзекуецца гарбаты верхавод -I дзяѓчынкi сталi падтанцоѓваць, тупаючы сваiмi вытачанымi хупавымi нагамi.
  Атас , гэй, весялей працоѓны клас, атас ,
  Танцуйце, хлопчыкi, любiце дзяѓчынак,
  Атас ! Няхай запомняць сягоння нас,
  Малiна-ягада, атас , атас , атас !
  Атас , атас , атас !
  Атас , атас , атас !
  Дзяѓчынкi працягнулi песеньку, зноѓ тупаючы нагамi.
  Да ранiцы не патухне акенца, Глеб Жэглоѓ i Валодзя не спяць, Праславутая чорная котка
  З абаiцца нашых хлопцаѓ!
  Тут дзяѓчынкi паднялi галасы на паѓтона вышэй. Глеб Жэглоѓ i Валодзя Шарапаѓ
  Заслужылi ѓ баях ордэна!
  Пасля мiрнага дня працоѓнага,Будзь спакойная, родная краiна!I зноѓ дзяѓчынкi сталi напяваць;
  Атас , гэй, весялей працоѓны клас, атас ,
  Танцуйце, хлопчыкi, любiце дзяѓчынак,
  Атас ! Няхай запомняць сягоння нас,
  Малiна-ягада, атас , атас , атас !
  Атас , атас , атас !
  Атас , атас , атас !
  Агрыпiна ела i слухала песню. Так, песенька не новая, але цiкавая. Яе ѓ раннiм дзяцiнстве слухала хросная мацi мафii. Хоць, накшталт Глеб Жэглоѓ i Валодзя Шарапаѓ яе ворагi.
  Дакладней, ворагi бандытаѓ i мафii, а яна галоѓная бандытка ѓ Расii, а можа, i ѓ свеце.
  Агрыпiна кiѓнула дзяѓчынкам. I прапанавала iм самiм паесцi.
  Што ж, трэба праявiць павагу. Яна ж баявая, можна сказаць, ваяѓнiца, але можа паказаць сваю лiтасць.
  Пасля чаго, зноѓ яна загадала адной з дзяѓчат праспяваць. Можна нешта i сваё, душэѓнае.
  I дзяѓчынка заспявала сваiм чыстым голасам:
  Жэмчугам, зiхоцячы ѓ смарагдавых водах,
  Лебедзь беласнежны рвецца ѓ аблокi!
  Сонейка гуляе, заквiтнела прырода,
  Хай ззяе шчасце людзям на стагоддзi!
  
  А кветкi на лузе - яркiя рубiны,
  Дзьмухавец ѓ полi лiсцiк залатой!
  Будзьце людзi разам дружныя i адзiныя,
  Няхай Бацькаѓшчына будзе мацi Роднай!
  
  Вясёлка на небе - яркая зарнiца,
  Срэбра бярозак, у пуху таполi!
  Вылiвае песню гарачую сiнiца,
  Музыка грае, шчаслiвая зямля!
  
  У сусвеце ж спакою няма ,
  Памiж зорак бушуе ѓраган!
  Цяжка ѓ светабудове чалавеку,
  Сатана абрынуѓ злы ѓдар!
  Дзяѓчаты праспявалi з вялiкiм пачуццём i натхненнем. I Агрыпiна iм паляпала.
  Пасля чаго ёй прынеслi новы, толькi што прывезены з Кiтая, смартфон. I яна зноѓ стала ѓсiх абтэлефаноѓваць.
  Але пакуль гэта няпроста рабiць. Можна патэлефанаваць за межы Масквы. I настрой у Агрыпiны паднялося.
  Яна загадала хлапчуку строгiм голасам:
  - Праспявай мне раманс аб каханнi!
  Той пакланiѓся i стаѓ з вялiкiм пачуццём i выразам выконваць прыгожую песеньку закаханага юнака.
  Памятаю, як цяпер, аблiчча прамянiста светлы,
  Погляд працяѓ мне сэрца вастрыём кiнжала!
  Я згараѓ у патоках вогненнага ветру,
  Ты ѓ адказ усяго толькi прамаѓчала!
  Пасля чаго, адразу некалькi хлапчукоѓ, якiя паднеслi торт i да яго малочныя кактэйлi, сталi падпяваць;
  Голас твой, да чаго ён прыгожы i чысты,
  Веру я ѓ вадаспад тваiх ласак бясконцы!
  Без цябе не патрэбна мне абрыдлае жыццё,
  I зараз асвятляць мяне будзе прамень вечны!
  
  Ты багiня бязмежнага кахання,
  Акiян поѓны дзiвоснага святла!
  Ледзяныя кайданы, жартам, разарвi,
  Без цябе не ѓбачу свiтання!
  
  Сонцам у вышынi твар твой ззяе,
  У сусвеце не знайсцi фiгур прыгажэй!
  Пачуццё страсцi ѓраганам накрывае,
  Быць з табой навечна, гэтае шчасце!
  Хлапчукi зноѓ сталi з пачуццём падпяваць, прытупваючы нагамi . т а
  Голас твой, да чаго ён прыгожы i чысты,
  Веру я ѓ вадаспад тваiх ласак бясконцы!
  Без цябе не патрэбна мне абрыдлае жыццё,
  I зараз асвятляць мяне будзе прамень вечны!
  
  Ты багiня бязмежнага кахання,
  Акiян поѓны дзiвоснага святла!
  Ледзяныя кайданы, жартам, разарвi,
  Без цябе не ѓбачу свiтання!
  
  
  Боль у душы маёй бушуе бурным штормам,
  I вогнiшча ѓ грудзях бязлiтасна палае!
  Я кахаю цябе, у адказ ты глядзiш ганарлiва,
  Лёд у аскепкi сэрца разбiвае!
  I зноѓ прыпеѓ, выкананы падлеткамi, якiя раз-пораз атрымлiвалi ад сваёй спадарынi пабоi i куды радзей падарункi:
  
  Голас твой, да чаго ён прыгожы i чысты,
  Веру я ѓ вадаспад тваiх ласак бясконцы!
  Без цябе не патрэбна мне абрыдлае жыццё,
  I зараз асвятляць мяне будзе прамень вечны!
  
  Ты багiня бязмежнага кахання,
  Акiян поѓны дзiвоснага святла!
  Ледзяныя кайданы, жартам, разарвi,
  Без цябе не ѓбачу свiтання!
  
  Голас твой, да чаго ён прыгожы i чысты,
  Веру я ѓ вадаспад тваiх ласак бясконцы!
  Без цябе не патрэбна мне абрыдлае жыццё,
  I зараз асвятляць мяне будзе прамень вечны!
  
  Ты багiня бязмежнага кахання,
  Акiян поѓны дзiвоснага святла!
  Ледзяныя кайданы, жартам, разарвi,
  Без цябе не ѓбачу свiтання!
  
  Мiж агнёѓ у бязмежным зорным акiяне,
  Мы з табой арламi ѓ нябёсах луналi!
  I твае вусны рубiнамi зiхоцячы,
  Нешта далiкатна з запалам казалi!
  
  Голас твой, да чаго ён прыгожы i чысты,
  Веру я ѓ вадаспад тваiх ласак бясконцы!
  Без цябе не патрэбна мне абрыдлае жыццё,
  I зараз асвятляць мяне будзе прамень вечны!
  
  Ты багiня бязмежнага кахання,
  Акiян поѓны дзiвоснага святла!
  Ледзяныя кайданы, жартам, разарвi,
  Без цябе не ѓбачу свiтання!
  Агрыпiна была вельмi задаволеная песняй хлапчукоѓ. Ёй падабалася глядзець на далiкатныя, чыстыя, безбародыя твары падлеткаѓ. Яна не любiла барады, гэта яе раздражняла.
  I пры гэтым, ёй вельмi падабалася на твары хлапчукоѓ ставiць сiнякi. Так, такая вось яна жанчына.
  Ну што ж, сiтавiна падумаць над наступным: "хто стаiць за кiбератакай" . Другое, цi няма тут iнтрыг арабаѓ. З поѓдня таксама ёсць ахвочыя атрымаць кантроль, у тым лiку, за рынкам наркотыкаѓ. Ды i ѓ Еѓропе, i асаблiва ва ђкраiне, маглi знайсцiся падобныя ѓмельцы. Нават версiю прышэльцаѓ з iншага свету не варта скiдаць з рахункаѓ.
  Так што сiтуацыя заблытаная.
  Агрыпiна выклiкала дзяѓчыну-каратыстку i сказала:
  - Высветлi падрабязней, хто збiѓ так рудую мегеру . У мяне ёсць нешта, нейкiя смутныя сумневы. Не выключана, што яна нешта хавае, цi прыбiрае. Магчыма, гэта будзе вельмi важная iнфармацыя.
  Дзяѓчына пакланiлася i прамармытала:
  - Я даведаюся, о вялiкая!
  Агрыпiна праспявала:
  Новы рускi, ты мой iдэал навек,
  Новы рускi, уплывовы чалавек!
  Але на цябе знойдзецца мафiя,
  Вось такая геаграфiя!
  Пасля чаго, дзяѓчынка-каратыстка адкланялася i выдалiлася. Агрыпiна стала есцi торт з кактэйлем i адчувала сябе на белым канi.
  Папрасiла юнакоѓ зноѓ ёй што-небудзь узяць i праспяваць.
  I тыя прынялiся выконваць;
  Мая прынцэса, ты кветка,
   Блiскучы ѓ садзе гасподнiм!
  Твой погляд, як свежы ветрык,
  Развее полымя пекла!
  Пасля чаго, хлапчукi сталi хорам падпяваць, i тупаць сваiмi, не раз бiтымi па пятках, нагамi.
  Ох, да чаго я кахаю цябе сонца,
  Ты ѓ маiм сэрцы ззяеш увесну...
  Сэрца хлапчукi радасна б'ецца,
  Волас твой да чаго залаты!
  
  Святая дзяѓчыны каханне,
  Геройскi меч, сцiскаючы з гонарам!
  Праллю струменем бурным кроѓ,
  З табою навечна буду анёл разам!
  I зноѓ хлапчукi забiяцка i радасцю напяваюць;
  Ох, да чаго я кахаю цябе сонца,
  Ты ѓ маiм сэрцы ззяеш увесну...
  Сэрца хлапчукi радасна б'ецца,
  Волас твой да чаго залаты!
  
  Марай запалiѓся патаемнай
  Твой вобраз салодкi водар!
  Цябе ляпiѓ творца сусвету
  Усе слугi зла не апаганяць!
  Вось ужо i дзяѓчынкi далучылiся да хору хлопчыкаѓ i сталi заводзiцца i спяваць з вялiкiм запалам.
  Ох, да чаго я кахаю цябе сонца,
  Ты ѓ маiм сэрцы ззяеш увесну...
  Сэрца хлапчукi радасна б'ецца,
  Волас твой да чаго залаты!
  
  
  Магчыма толькi на нябёсах
  Лёс злучыць закаханых!
  Але Бог не дасць нам абрынуцца ѓ пыл
  Злiе саюз сэрцаѓ у расстаннi загартаваных!
  А тут ужо i сама Агрыпiна далучылася да выдатных i вясёлых спеваѓ.
  А яе голас вельмi моцны;
  Ох, да чаго я кахаю цябе сонца,
  Ты ѓ маiм сэрцы ззяеш увесну...
  Сэрца хлапчукi радасна б'ецца,
  Волас твой да чаго залаты!
  Пасля чаго мацi мафii паведамiла:
  - Малайчына хлапчук, ты добра злажыѓ, як тваё iмя?
  Падлетак пакланiѓся i адказаѓ:
  - Паѓлiк!
  Агрыпiна кiѓнула:
  - Я, у знак асаблiвага размяшчэння да цябе, дазваляю зрабiць наколку як мае цэлых тры ходкi на зону.
  Хлапчук развёѓ рукамi:
  - Я, о вялiкая, не тупаѓ зону нi разу. Нават у караедцы не быѓ.
  Агрыпiна кiѓнула:
  - Шкада! Але не хвалюйся, патопаш яшчэ, я табе гэта зраблю. А перад гэтым табе зробяць наколку, каб на малалетцы карыстаѓся аѓтарытэтам.
  Хлапчук гадоѓ чатырнаццацi, натуральна, не хацеѓ на зону. Але спрачацца пабаяѓся, разумеючы, што толькi горш будзе. I пакланiѓся ѓ знак падзякi.
  Жанчына кiраѓнiк мафii загадала:
  - А цяпер праспявайце, нешта блатнае!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Вiталь i Альбiна ѓжо былi ѓ лабараторыi. I iх чакала мноства спраѓ. У прыватнасцi, дзяѓчына задала пытанне , цi не можа хлапчук-генiй аднавiць пашкоджаныя вiрусам айфоны , смартфоны i сотавыя тэлефоны?
  Вiталь цалкам лагiчна заѓважыѓ:
  - Самы апошнi дурань на Зямлi здольны забiць чалавека. Але пакуль, нават самы вялiкi генiй не ѓ стане ѓваскрэсiць. Ламаць электронiку куды прасцей, чым аднаѓляць. Так што пакуль я i сам не ведаю, як тут аднаѓляць. Гiпервiрус , накачаны гравiтонамi, апынуѓся вельмi ѓжо моцным. Калi б я яго не абмежаваѓ у часе, то пашкодзiлася б электронiка на ѓсёй планеце, i нiводнага цэлага кампутара на зямлi не засталося б.
  Альбiна з палёгкай заѓважыла:
  - Добра яшчэ, што да наѓтбукаѓ разбуральны працэс не дайшоѓ. А то было б нам блага!
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Я як раз, ужо даѓно раблю ѓласную мадэль бесправаднога наѓтбука з каласальнымi магчымасцямi. Мы з яго дапамогай зможам спампоѓваць грошы з усiх банкаѓ i картак свету.
  Дзяѓчына свiснула i прабуркавала з сумным выглядам:
  - Ты ж, i сапраѓды, стаѓ самым сапраѓдным злачынцам. Цяпер табе не будзе лiтасцi!
  Хлопчык-генiй праспяваѓ:
  - Але калi сапраѓды казаць,
  З пялёнак я быѓ вельмi кепскi...
  Ты скажаш, што не можа быць,
  Аднак гэта вельмi дакладна!
  Альбiна з уздыхам адзначыла:
  - I мяне могуць пасадзiць за саѓдзел у тваiх выхадках. Няѓжо не так?
  Вiталь адказаѓ:
  - Можа, ты на мяне данясеш, i цябе даруюць? А то яшчэ прыцягнуць да адказнасцi за неданосьнiцтва аб злачынстве.
  Дзяѓчына-волаты рашуча заявiла:
  - Не! Я цябе нiколi не здраджу. Калi трэба, пайду на лаву разам з табой!
  Хлапчук-генiй заѓважыѓ:
  - Рана, цi позна ФСБ i палiцыя да мяне дакапаюцца. Так што ѓ мяне адзiн выбар, цi за краты, а то i на смерць, цi ѓладу над светам!
  Альбiна ѓхмыльнулася i адзначыла:
  - Улада над светам! Гэта добра! Iмператар планеты, iмператар Зямлi, якому не было i няма роѓных ! Чынгiсхан у шорцiках!
  Вiталь улавiѓ iронiю ѓ апошнiх словах дзяѓчынкi i заѓважыѓ з нядобрай ухмылкай:
  - Чынгiсхан увесь свет не пакарыѓ. У яго нават паловы мiры пад сабой не было. А мне нiчога iншага не застаецца акрамя, як дужацца за сусветнае панаванне.
  Дзяѓчына-волаты сур'ёзна спытала:
  - I якi ѓ цябе план?
  Вiталь паведамiѓ з усмешкай:
  - Стварыць тэлепатычную прыладу, якая распаѓсюджвала б мае загады практычна па ѓсiм свеце. Тэарэтычна, можна зрабiць станцыю з асаблiвымi хвалямi. Не ѓльтракароткiмi i доѓгiмi, а такi падабраць дыяпазон, каб усю планету ахапiць. I аддаваць сiлай думкi загады ѓсяму чалавецтву.
  Альбiна заѓважыла:
  - Стварыць асаблiвыя хвалi, ды яшчэ для чалавечага мозгу, я думаю, будзе вельмi складана. I запатрабуе нямала часу. Калi такое ѓвогуле, у прынцыпе, магчыма. Некаторыя лiчаць, што тэлепатыя, гэта ѓвогуле выдумка, а Вольф Месiнг i яму падобныя проста штукары. Цi гэта нутрамоѓства, цi чалавек падштурхоѓвае, цi вельмi востры слых адрознiвае падказкi i артыкуляцыю.
  Вiталь пацiснуѓ плячыма:
  - Мозг чалавека таксама матэрыяльны, як i кампутар. Калi вiрусы кiбернетычныя ѓздзейнiчаюць на электронiку, то вiрусы бiялагiчныя, могуць уздзейнiчаць на матэрыяльны мозг i прымусiць чалавека падпарадкоѓвацца. Гiпнатызёры, прычым, немалой сiлы ж рэальна iснуюць, i iх нават па тэлевiзары паказваюць. Значыць, магчыма, уздзеянне. I не толькi словам i поглядам, але i
  пры дапамозе хвалi, цi гiперхвалi .
  Дзяѓчына-волаты спытала:
  - А гэта яшчэ як?
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - У мяне даѓно была iдэя стварыць адмысловыя гiперкароткiя хвалi, якiя маглi набiраць хуткасць вышэй светлавой, прынамсi ѓ тысячу разоѓ. Бо калi гравiтоны могуць быць у дзесяць трыльёнаѓ разоѓ хутчэй за фатон, то можна стварыць гiбрыдны фатон, якi рухаѓся б куды iмклiвей. I змог бы маментальна дасягаць любой кропкi зямнога шара. Тэарэтычна, такая хваля здольная знiшчыць усе электронныя вырабы на планеце Зямля, цi, напрыклад, падпарадкаваць мне. - Хлопчык зняѓ з ног красоѓкi i злосна тупнуѓ пяткай. - А значыць, гiперкароткая хваля вялiкай моцы зможа стварыць зону раптара ѓ мозгу ѓсiх людзей. Гэта ѓздзеянне куды мацней, чым гiпноз. I нiхто не зможа тады пярэчыць любой маёй камандзе!
  Альбiна з усмешкай кiѓнула:
  - Добрая iдэя! Але спалiѓ людзям усе смартфоны, айфон i сотавыя тэлефон, а таксама частка планшэтаѓ i наѓтбукаѓ. Плюс яшчэ згарэла iнфармацыя ѓ базе дадзеных палiцыi i ФСБ, такi разбуральны аказаѓся вiрус. А раптам ты зробiш з людзей самых сапраѓдных клiнiчных iдыётаѓ. Сам ведаеш, разбураць прасцей, чым аднаѓляць. I калi спалiш людзям памяць, то, як ты яе адновiш?
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Так, вядома ж, тут трэба не спяшацца, i зрабiць усё як трэба. I правесцi выпрабаваннi на асобных людзях, перш чым пускаць у масавы тыраж. У гэтым плане, паспяшаешся - людзей насмяшыш!
  Дзяѓчына-волаты спытала:
  -Што ты зараз будзеш рабiць?
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Працаваць, i ты мне дапаможаш! Думаю, пакуль што палiцыя i ФСБ мяне турбаваць не будуць. Нiкому i ѓ галаву не прыйдзе, што такое пракруцiѓ падлетак. А потым, калi я буду гатовы, то... Мяне ѓжо нiякiя сiлы не спыняць.
  I дзяцюк-тэрмiнатар прыняѓся за працу. I разам з iм за справу ѓзялася i дзяѓчынка-волаты.
  Пачалася праца па стварэннi вельмi магутнай зброi. Прычым, як супраць электронiкi, тая i для падпарадкавання людзей.
  А для гэтага, трэба было заказваць i матэрыялы, i рознага кшталту запчасткi.
  Некалькi разоѓ Вiталь пакiдаѓ лабараторыю, i нешта закупляѓ, а потым вяртаѓся з цэлымi мяхамi розных прыстасаванняѓ i запчастак.
  Так ужо справа зайшла за поѓнач, i хлопчык-генiй, выматаны ѓ стомлены, так i заснуѓ у крэсле. Задрамала на скураной канапе i Альбiна.
  I дзяѓчынцы снiлася, нешта цiкавае;
  Вось яна збiрае ѓ лесе ягады. Звычайны амаль лес. Хiба што дрэвы сустракаюцца якiя нагадваюць уваткнутыя ѓ нiз ствала скрыпкi. Але ж гэта таксама цiкава.
  Альбiна правяла далонню па такой струне. Пачуѓся скрып, i тут узнiк гномiк.
  Дзяѓчына пiскнула:
  - Ого!
  Гном быѓ ростам з вавёрачку, зусiм маленькi. Але пры гэтым, у руках трымаѓ чарадзейную палачку.
  Паглядзеѓ на рослую, басаногу дзяѓчынку ѓ простай, белай сукенцы сялянкi, спытаѓ:
  - Чаго табе трэба, дзяѓчынка?
  Альбiна бразнула:
  - Я хачу стаць iмператрыцай усёй Расii!
  Гномiк хiхiкнуѓ i буркнуѓ:
  - Ах, вось чаго ты хочаш! Добрыя амбiцыi!
  Дзяѓчына кiѓнула:
  - А калi ѓсяго свету, то яшчэ лепш!
  Гномiк свiснуѓ:
  - Вось так? А казку пра старога i старую, i залатую рыбку, памятаеш?
  Альбiна пакрыѓдзiлася:
  - Я зусiм не старая. Мне ѓсяго толькi пятнаццаць год.
  Маленькi чалавечак з каѓпачком кiѓнуѓ i спытаѓ:
  - А ты школу скончыла?
  Дзяѓчына з уздыхам адказала:
  - Яшчэ не!
  Гномiк зноѓ кiѓнуѓ каѓпачком:
  - I хочаш кiраваць светам?
  Альбiна заѓважыла:
  - У мяне хлопец ёсць. Ён сапраѓдны генiй. Няхай будзе iмператарам, а я iмператрыцай.
  Гномiк спытаѓ:
  - Таксама хлапчук?
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Так, хлапчук. Але такi вялiкi генiй, што роѓнага яму нiколi не было ѓ гiсторыi чалавецтва.
  Маленькi чалавечак кiѓнуѓ:
  - Да ведаю! Ён такiх дроѓ наламаѓ у гiсторыi, па строме Чынгiсхана. I яшчэ больш наламае, калi яго не спынiць.
  Альбiна лагiчна адзначыла:
  - Лепш, планеце мець аднаго дыктатара буйнога на ѓсiх, чым дзве сотнi дэспатам па драбней, па розных краiнах!
  Гномiк кiѓнуѓ:
  - Магчыма! Адзiн цар, прынамсi, сам у сябе красцi не будзе, i не дасць памiж дзяржавамi развязаць ядзерную вайну, якая знiшчыць усю Зямлю.
  Дзяѓчына-волаты пагадзiлася:
  - Вось бачыш, ты разумееш. Дык дай нам уладу над планетай Зямля!
  Маленькi чалавечак у каѓпачку заѓважыѓ:
  - Гэта патрабуе вялiкай, дакладней, велiзарнай чарадзейнай сiлы. А я ѓсяго толькi маленькi гномiк. Толькi вышэйшыя Багi-дэмiургi могуць даць вам падобную ѓладу.
  Альбiна буркнула:
  - Так прывядзi нас да гэтых Багоѓ.
  Гномiк заѓважыѓ:
  - Да iх доѓгi шлях, дзяѓчынка. I не факт, што яны выканаюць вашу просьбу. Сусветнай уладзе трэба быць годнымi. А вы, усяго толькi гарэзлiвыя падлеткi, якiя яшчэ школу не скончылi. Як вам даваць такую каласальную адказнасць ?
  Дзяѓчына цяжка ѓздыхнула i адказала:
  - Не ведаю! Але лепш за нас, усё роѓна нiкога няма. А Вiталь Акулаѓ, гэта такi генiй. Я ѓпэѓнена, ён зможа ѓжыць сваю ѓладу над планетай на балазе. I павесцi чалавецтва да зорак.
  Гномiк кiѓнуѓ:
  - Я пакуль злятаю да люстэрка праѓды, i пагляджу падрабязней, што з сябе ѓяѓляе Вiталь Акулаѓ. А ты, зьбяры ягады буйнейшыя i саладзейшыя, каб пачаставаць мяне!
  Альбiна кiѓнула:
  - Iдзе! Я так зраблю.
  Пасля чаго гномiк махнуѓ палачкай i знiк.
  А басаногая, прыгожая дзяѓчына ѓ простай, сялянскай сукенцы стала збiраць ягадкi. Яна гэта рабiла сваiмi далiкатнымi, але разам з тым, доѓгiмi i хупавымi пальчыкамi рук.
  Потым паспрабавала зрываць ягадкi босымi дзявочымi нагамi. Але гэта цяжэй i няёмка.
  Дзяѓчынка працавала i бадзёра спявала:
  Ягада малiна,
  Удалячынь мяне вабiла...
  Да свiтання восень,
  У злаце чакала...
  Як зiхацелi гэтыя,
  Iскры на досвiтку,
  Ах, якая салодкая малiна была!
  Дзяѓчына збiрала ягадкi ѓ кошык. Прычым, не малiну, а нешта накшталт трускаѓкi, толькi ярчэй, i падобныя на бутончыкi руж. Так, гэта прыгожая ягада.
  Дзяѓчына падумала, а навошта ёй улада над светам? Гэтулькi клопатаѓ i клопатаѓ, нi адной хвiлiнкi вольнай. I хоць мiльёны цябе дабраслаѓляюць, але мiльёны цябе i клянуць! I галоѓнае, пры любым практычна рашэннi, ёсць пацярпелыя i незадаволеныя.
  Вось, напрыклад, як з алкаголем быць? З аднаго боку, гэта шкодна, але з iншага боку ѓ шматлiкiх людзей гарэлка адзiная радасць у жыццi! Хоць яна i горкая, i агiдная.
  Альбiна, вядома ж, шмат што ѓ жыццi бачыла, але гарэлка на смак такая агiдная, што зразумець дарослых, якiя п'юць такую гадасць, немагчыма. Зрэшты, цыгарэта яшчэ больш агiдна, а многiя дзяѓчаты кураць. Кажуць, яны хочуць быць зграбней.
  Але Альбiна мясiстая, мускулiстая дзяѓчынка, як завадовы конiк. Навошта ёй быць кашчавай? I яе гэта цалкам задавальняе.
  На самай справе, што, дзяѓчынка павiнна быць шкiлетам? I пры гэтым у яе нi кроплi тлушчу, адны мускулы!
  Дзяѓчына збiрала ягадкi, i зноѓ заспявала:
  Калiнка, калiнка, калiнка мая,
  Мая ягада малiнка, малiнка мая!
  Сабрала я малiны аж цэлы мяшок,
  I ад гэтай вагi надарвала бочок!
  Пасля чаго, як возьме i засмяецца. Так, выглядае падобнае надзвычай пацешна.
  I яшчэ ёй хацелася, каб якi-небудзь хлопец пагладзiѓ моцныя, мускулiстыя ногi. I гэта было прыемна, нiбы котцы.
  Гномiк нарэшце з'явiѓся. А кошык ужо быѓ поѓны. Яна паднесла гномiку. Побач з iм з'явiлася i нейкая вельмi прыгожая, але маленькая дзяѓчына з крылцамi.
  Яна страсянула чароѓнай палачкай, з якой пасыпалiся iскры, i прачырыкала:
  - Прывiтанне, мiлая!
  Альбiна кiѓнула:
  - Прывiтанне! А вы хто?
  Дзяѓчына з крылцамi адказала:
  - Я фея!
  Дзяѓчынка-багатыр кiѓнула:
  - Я так i думала! Так як у Пiцера Пэна ?
  Фея матнула галавой:
  - Не! Я iншая! Але таксама вельмi моцная, i магу падарыць табе здольнасць лятаць. Або вечнае юнацтва!
  Альбiна свiснула:
  - Вечнае юнацтва - гэта выдатна, а як на рахунак улады над светам?
  Фея ѓсмiхнулася i адказала:
  - I ты будзеш каралевай?
  Дзяѓчына паправiла:
  - Iмператрыцай!
  Фея пацiснула плячыма:
  - Гэтага цяжка дасягнуць. Лепш папрасi вечнае юнацтва. Гэта тое, чаго больш за ѓсё на свеце, больш чым улады, хацелi жанчыны ва ѓсе часы.
  Альбiна кiѓнула:
  - Добра! Ад вас я вазьму вечнае юнацтва. А ѓладу над светам папрашу ѓ iншых фей, цi чараѓнiкоѓ!
  Фея варухнула крылцамi i заѓважыла:
  - Вечнае юнацтва яшчэ трэба заслужыць. Вось, напрыклад, што ты ѓмееш рабiць?
  Дзяѓчына, ганарлiва выпрастаѓшы спiну, вымавiла:
  - У мяне чорны пояс па Тхэквандо! I я дапамагала Вiталю, рабiць рэальныя цуды.
  Фея кiѓнула з усмешкай, спытаѓшы:
  - Што ты аддаеш перавагу, паядынак на мячах, або iнтэлектуальны бой?
  Альбiна пацiснула плячыма i адказала:
  - На мячах бiцца, гэта Кэндо! Я яго ведаюць толькi так, песцячыся. Хоць i спрытная ваяѓнiца. Ды i на рахунак iнтэлекту, не дурнiца! Так што, гатова i да таго, i да iншага!
  Фея ѓхмыльнулася i заѓважыла:
  - Як на рахунак бою з нiндзя-мурашкай на мячах?
  Дзяѓчына пачухала верхавiну i заѓважыла:
  - Нiндзя-мурашка, гучыць неяк грозна! Не вельмi паляванне звязвацца. Можа лепш iнтэлектам памерацца?
  Фея адзначыла:
  - А калi з нiндзя-мурашкай не на мячах, а голымi рукамi i нагамi?
  Альбiна кiѓнула:
  - У баi я звер! Цалкам гатова бiцца, нават з нiндзя-мурашкай, калi без зброi!
  Фея з крылцамi кiѓнула:
  - Давай, тады ѓ бой!
  I маленькая чараѓнiца махнула палачкай. I перад дзяѓчынай узнiк вельмi баявы нiндзя. Дакладней, памерамi ён быѓ на галаву нiжэй за Альбiну. I выглядаѓ, сапраѓды, як мурашка, толькi ѓ масцы. I ѓ яго адразу ж шэсць канечнасцяѓ, у якiх ён трымае мячы i кiнжалы.
  Фея прачырыкала:
  - Пакладзi зброю! Будзем бiцца голымi рукамi!
  Нiндзя-мурашка паклаѓ мячы i кiнжалы, пры гэтым, заѓважыѓшы:
  - Няёмка неяк услаѓленаму ваяру, дзерцiся з басаногай дзяѓчынкай!
  Фея згодна кiѓнула:
  - Я разумею! Але гэтая дзяѓчына жадае быць вечна юнай i прыгожай. А проста так, нiчога ѓ гэтым свеце, ды i ѓ любым iншым, немагчыма атрымаць. Так што шэрагi гэтага, яна павiнна перамагчы цябе i, зразумела, адказаць на тры пытаннi.
  Альбiна з крыѓдай вымавiла:
  - Што, я яшчэ павiнна буду i на пытаннi адказваць?
  Фея кiѓнула з усмешкай:
  - Вядома! Але ты ж не толькi вечнае юнацтва набудзеш, але яшчэ i ... Калi ѓ цябе што-небудзь адсякуць, то потым гэта ѓсё з лёгкасцю адновiцца. I нiхто i нiколi не зможа цябе пакалечыць. А гэта ѓжо крута.
  Альбiна пагадзiлася:
  - Так, крута. Дзеля гэтага можна i папацець.
  Крылатая чараѓнiца патлумачыла правiлы бою:
  - Будзе ѓ вас шэсць раѓндаѓ. Накаѓт, як у класiчным, прафесiйным боксе. Пры накдаѓне, пакуль суддзя не адлiчыць, адыходзьце ѓ кут. У выпадку , калi нiхто не будзе за шэсць раундаѓ накаѓтаваны, перамогу вызначаць па ачках.
  Нiндзя-мурашка заѓважыѓ:
  - Тады лепш адразу дванаццаць раундаѓ, як у прафесiяналаѓ! Будзем бiцца рэальна i па-сапраѓднаму!
  Фея кiѓнула галоѓкай:
  - Можна i дванаццаць! Але, спадзяюся, накаѓт будзе!
  I зноѓ махнула чароѓнай палачкай.
  Узнiк тут жа рынг з канатамi, i рэферы - дзяѓчынка ѓ спартыѓным касцюме.
  Альбiна зняла з сябе сялянскую сукенку, каб яна не перашкаджала ваяваць.
  Пасля чаго, засталася толькi ѓ адным бiкiнi. Яе мускулы быѓ бачныя зараз вельмi добра. Яны такiя рэльефныя, а сама дзяѓчынка прыгожая, i цудоѓная бландынка.
  Яна, трэба сказаць, наогул проста неймавернае цудоѓнае хараство.
  А твар i, адначасова, далiкатны, амаль дзiцячы ѓ дзяѓчыны, але з мужным падбародкам.
  Абодва байца пакланiлiся адзiн аднаму. Прагучаѓ гонг i сiгнал да пачатку бою.
  Альбiна была ѓжо спрактыкаваным байцом, якая займалася адзiнаборствамi з трох гадоѓ. I яна бачыла, што супернiк саступае ѓ росце, i яшчэ больш у даѓжынi канечнасцяѓ, ну што возьмеш з мурашкi.
  Аднак мурашкi вельмi моцныя i спрытныя казуркi. I iх трэба трымаць на дыстанцыi.
  I дзяѓчына босай нагой зарадзiла мурашку-нiндзя ѓ жывот. I той, атрымаѓшы ѓдар, спынiѓся. Потым кiнуѓся на Альбiну.
  Дзяѓчына-волаты яго сустрэла ѓдарам голай галёнкi. Нiндзя-казурка было пакрыта хiтынавым панцырам i, таму, моцныя ѓдары трэнiраванай дзяѓчынкi на яго практычна не дзейнiчалi.
  Альбiна некалькi разоѓ спыняла ѓдарамi ног нiндзя-мурашку ѓ нападзе, i правяла яшчэ i тройку кулакамi ѓ галаву. I пакуль не дала сябе нi разу ѓчапiць.
  Першы раунд скончыѓся, i абодва супернiка разышлiся па кутах.
  Фея заѓважыла з усмешкай:
  - Нешта ты ёй дазваляеш сябе збiваць!?
  Нiндзя-мурашка адказаѓ:
  - Я да яе толькi прыглядаюся!
  Прагучаѓ гонг, i зноѓ байцы сталi зблiжацца. I тут нiндзя-мурашка раптам рэзка паскорыѓся i дзюбнуѓ лапкамi Альбiну ѓ грудзi. Дзяѓчына паляцела з ног. Упала на спiну, i яе голыя пяткi замiльгалi ѓ паветры.
  Рэферы стала адлiчваць накдаѓн. Альбiна, праѓда, тут жа ѓскочыла. I кiнулася з лютасцю адыгрывацца. Яе босыя, загарэлыя, мускулiстыя ногi так i закруцiлiся, нiбы прапелер.
  Але нiндзя-мурашка прыняѓ iх лапкамi на блок. Адбiѓ напады. А потым рэзка паскорыѓся. I зноѓ яго лапкi патрапiлi дзяѓчынцы па жываце i грудзях. Пакiдаючы сiнякi i драпiна. А таму ѓдар галавой у нос. I пацякла па твары Альбiны юшка. А сама дзяѓчына ѓпала.
  Праѓда паднялася, але суддзя ѓсё роѓна стаѓ адлiчваць накдаѓн.
  Так, справы ѓ Альбiны былi няважныя.
  Фея прачырыкала, махаючы чароѓнай палачкай:
  - Малайчына нiндзя-мурашка! Ты перахапiѓ iнiцыятыву!
  Нiндзя-баец зноѓ паскорыѓся. I зноѓ збiѓ з ног Альбiну. Ён ударыѓ яе даволi моцна, i дзяѓчына грукнулася i падскочыла, адбiѓшыся.
  Нiндзя-мурашка прашыпеѓ:
  - Будзь ты конны, будзь ты пешы,
  Суперчэмпiёнам ...
  На цябе наедзе лясун,
  Раццю мiльённай!
  Альбiна кiнулася была адыгрывацца, але наткнулася на моцныя блокi. I яе атака была адлюстравана. А востры канец лапкi трапiѓ дзяѓчыне па босы падэшве, з-за чаго ѓспушыѓся пухiры.
  Прагучаѓ гонг аб заканчэннi раунда.
  Дзяѓчына, накульгваючы i хiстаючыся, адышла ѓ свой кут. Так, яе здорава i моцна пабiлi.
  Альбiна плюхнулася ѓ крэсла. I цяжка задыхала. М-так , у яе нiколi не было такога супернiка. А супернiк не чалавек, а нiндзя-мурашка. Што вельмi сур'ёзна.
  Вось зноѓ гонг i новы раунд!
  Альбiна зноѓ спрабуе дастаць ударамi ног. Але супернiк, быѓшы казуркам, хутчэй чалавека. I вось ён зноѓ прарываецца кароткiмi лапкамi, хапае дзяѓчынку за босую нагу i тузае яе, шпурляючы, нiбы ляльку.
  Альбiна паднiмаецца, але зноѓ варта цвёрды ѓдар ёй прама ѓ грудзi. I застаюцца сiнякi, дзяѓчынка падае.
  Паднiмаецца, i зноѓ атрымлiвае кулаком па твары. I гэта таксама, трэба адзначыць, балюча.
  Альбiна адчула, як пад вокам у яе брыняе сiняк Да , паядынак апынуѓся вельмi нават нялёгкiм.
  Нiндзя-чарапашка вiдавочна дамiнуе i вядзе па ачках. I зноѓ ён дзяѓчыне зарадзiѓ па мiлым твары.
  Альбiна ѓпала, i сiгнал гонга аб'явiѓ аб заканчэннi раунда.
  Дзяѓчына ѓжо лiтаральна запаѓзла ѓ свой кут.
  Фея падляцела да яе i спытала:
  - Разумееш, чаму прайграваеш?
  Альбiна з уздыхам адказала:
  - Таму што гэта казурка!
  Фея кiѓнула i спытала:
  - Хочаш стаць у два разы хутчэй?
  Дзяѓчына пацвердзiла:
  - Вядома ж, хачу!
  Дзяѓчына з крылцамi сказала:
  - Вось адкажы правiльна на пытанне. I тады табе будзе сапраѓды добра!
  Альбiна з усмешкай адказала:
  - Што ж, я гатова!
  Фея прачырыкала:
  - Чаму ѓ Бога, дзён шмат!?
  Дзяѓчына-волаты вылупiла вочы i буркнула:
  - Ну i пытанне? Я не зразумела ягонага сэнсу.
  Фея рашуча заявiла:
  - А табе не трэба разумець сэнс. Ты проста вазьмi i адказвай, як можаш i разумееш!
  Альбiна ѓхмыльнулася, i затым, адчуѓшы натхненне, вымавiла:
  - Таму, што Бог, дзён шмат зрабiць змог!
  Дзяѓчына-чараѓнiца кiѓнула:
  - Малайчына! На гэты раз правiльна адказала. I твая хуткасць падвоiлася.
  Фея махнула чароѓнай палачкай. I, сапраѓды, мышцы Альбiны налiлiся фенаменальнай сiлай.
  I вось яна кiнулася ѓ бой. I яе босыя ногi замiльгалi. I вось удар прыйшоѓся ѓ жывот нiндзя-мурашку. Нават сама, трэнiраваная Альбiна, ацанiла хуткасць i сiлу, з якой нанесены дадзены ѓдар i страсенне, якое яе працяло.
  Альбiна буркнула з лютасцю:
  - Атрымай фашыст гранату,
  Праспявай на памяць серэнаду!
  Нiндзя-мурашка спрабаваѓ яе атакаваць. Але цяпер больш хуткiя ногi Альбiны, паспявалi яго сустрэць. I траплялi па хiтынавым панцыры.
  Было вiдаць, што мурашку непрыемныя гэтыя ѓдары, але сур'ёзных пашкоджанняѓ яму не наносяць. I дзяѓчына бiла, але затое апярэджвала супернiка, i зараз ужо вяла па ачках. Дакладней, гэты раунд застаѓся за ёй.
  Пад канец, Альбiна нават правяла лоукiк i збiла з ног вiзавi.
  Яны разышлiся па кутах, i ѓжо нiндзя-мурашка выглядаѓ пакамячаным.
  Фея зноѓ падляцела да дзяѓчынкi-волата i адзначыла:
  - Цяпер ты ѓжо нядрэнна б'ешся. Але хочаш, каб у цябе падвоiлася i скорасць i сiла, яшчэ раз?
  Альбiна згодна кiѓнула:
  - Вядома ж, хачу! А што трэба зрабiць?
  Дзяѓчына-чараѓнiца з ухмылкай вымавiла:
  - Адкажы яшчэ на адно пытанне.
  Дзяѓчына-волаты ѓпэѓнена адказала:
  - Я гатова!
  Фея прабуркавала:
  - Чаму зiмой мароз, шчыпле дзеткам нос!
  Альбiна ѓхмыльнулася i адказала:
  - Вось гэта пытанне! Але ж ён пазбаѓлены сэнсу i дапускае масу варыянтаѓ адказаѓ.
  Дзяѓчына-чараѓнiца адказала:
  - А гэта, якраз на гумар. Вось паспрабуй, дай адказ дасцiпна.
  Дзяѓчына-волаты выдала:
  - Таму ѓзiмку мароз, дзеткам шчыпле нос, таму што не дарос, каб адцяпаць з коранем нос!
  Фея кiѓнула:
  - Так . гэта можна залiчыць! I твая хуткасць, i сiла, зараз падвояцца зноѓ.
  I дзяѓчына-чараѓнiца скаланула сваёй магiчнай палачкай.
  I Альбiна адчула ѓ сабе новы, неймаверны прылiѓ сiл i энергii.
  Яна з лютасцю выскачыла на рынг. I накiнулася на нiндзя-мурашку.
  I давай яго бiць. Што не ѓдар, нiбы кувалдай б'юць. I баец-казурка стаѓ падаць i завальвацца вельмi цяжка.
  Альбiна бiла супернiка, i ён падаѓ i з цяжкасцю, але паднiмаѓся. Аднак увесь раунд прайшоѓ пад дыктоѓку дзяѓчынкi.
  Потым яна ганарлiва адскочыла ѓ куток.
  Фея з усмешкай спытала:
  - Хочаш яшчэ падваення хуткасцi i сiлы?
  Альбiна кiѓнула:
  - Добра! Давай!
  Дзяѓчына-чараѓнiца зноѓ задала загадку:
  - Ад чаго i чаму, ваѓкi выюць на месяц!
  Альбiна засмяялася i ѓпэѓнена адказала:
  - Ваѓкi выюць таму, што не могуць з'есцi месяц!
  Фея адзначыла з усмешкай:
  - А ты, сапраѓды, генiй. Я думаю, шмат чаго атрымаць годная!
  I дзяѓчына-чараѓнiца зноѓ крутанула сваёй магiчнай палачкай.
  Альбiна лiтаральна ѓзляцела ѓ паветра. Гэтулькi зараз у ёй стала неймавернай сiлы i энергii.
  I вось яна кiнулася на нiндзя-мурашку. I так рушыла яму голай, круглай пяткай у падбародак. I баец-казурка завалiлася ѓ накаѓт.
  Рэферы адлiчыла да дзесяцi, абвясцiла:
  - Перамагла баец Альбiна накаѓтам! Малайчына!
  I падняла дзяѓчыне руку ѓверх.
  Альбiна праспявала:
  -Дзяѓчынка нават смерцi не баiцца,
  Яе арда любая не страшыць...
  З ворагам па-геройску будзе баба бiцца,
  I нават, памiраючы, пераможа!
  Фея ѓрачыста аб'явiла:
  - Паколькi Альбiна перамагла магутнага байца i адказала правiльна i, галоѓнае, дасцiпна на ѓсе тры загадкi, то ёй дорыцца вечнае юнацтва i абсалютная рэгенерацыя тканiн.
  I дзяѓчына-чараѓнiца зрабiла васьмёрку пры дапамозе чароѓнай палачкi. I вось адбыѓся цуд, Альбiна здабыла фактычную неѓмiручасць.
  I дзяѓчына-багатыр заспявала:
  Нiшто на Зямлi не праходзiць бясследна,
  I юнацтва якое пайшло - усё ж несмяротная...
  Як маладыя мы былi,
  Як шчыра любiлi!
  Вяршынi пакарылi,
  Назло навальнiцы лёсу!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Хросная мацi Агрыпiна, тым часам, выслухала свежы даклад, накiраванай праверыць iнфармацыю каратысткi.
  Настрой у верхавода мафii быѓ даволi добры. Яна шмат зарабiла на пастаѓках электронiкi з Кiтая. Акрамя таго, ёй удалося садраць страхоѓку за сапсаваныя смартфоны, айфоны i сотавыя тэлефоны.
  Так што мафiя ад кiбератакi нават выйграла. Тым больш, згарэлi дадзеныя ѓ базах кампутараѓ аб усiх злачынцах, што мафii таксама на руку. I прасцей выцягнуць з турмаѓ сваiх хаѓруснiкаѓ.
  Так што Агрыпiна была задаволеная. Хоць, афiцыйная ѓлада i падазравала, цi не яе гэтая справа рук? Але пакуль не рызыкавала адчыняць фронт супраць мафii.
  Тым больш, цiкавай была iнфармацыя ад байца, якая правярала iнфармацыю па рыжай гарпii.
  Дзяѓчына-баец паведамiла:
  - Нiякага мужчыны ѓ чорнай масцы i плашчы не было. Яе пабiѓ проста маленькi хлопчык на выгляд не старэйшыя за дванаццаць гадоѓ.
  Агрыпiна хiхiкнула, i недаверлiва паглядзела на каратыстку:
  - Што? Ты сур'ёзна?
  Дзяѓчына пацвердзiла:
  - Я апытала тузiн рабят i дзяѓчат. Праѓда, вiдэазапiсы бою на смартфонах не захавалiся, але камп'ютарны вiрус чалавечую памяць сцерцi не ѓ сiлах!
  Бландынка-бос хiхiкнула i зароѓ:
  - Вось так маленькi талент! Ну што ж, асоба хлопчыка ѓстаноѓлена?
  Дзяѓчына кiѓнула:
  - Ён даѓно ѓ гэтай секцыi займаецца. Яго клiчуць Вiталь Акулаѓ. Iмя па бацьку няма, бо ён рос без бацькi. Але з iм сяброѓка Альбiна Коршунава. Таксама вельмi моцны баец i чорны пояс па караце.
  Агрыпiна з усмешкай спытала:
  - Таксама маленькая дзяѓчынка?
  - Не, буйная. Хаця, iм гадоѓ па пятнаццаць абодвум. Нават пацешна - буйная дзяѓчына i хлапчук недамерак , але вельмi хуткi i моцны.
  Жанчына-бос мафii заѓважыла:
  - Трэба было iх даставiць да мяне.
  Некалькi баевiкоѓ пстрыкнулi аѓтаматамi:
  - Будзе выканана, о вялiкая!
  Агрыпiна раптам перадумала:
  -Не! Не трэба. Лепш уладкуйце за iмi таемнае, але прафесiйнае сачэнне, i даведайцеся абсалютна ѓсё. Потым далажыце мне. Iнтуiцыя падказвае, што гэта зусiм не простыя падлеткi.
  Дзяѓчына-каратыстка кiѓнула:
  - Так, дакладна. Хлапчук вучыцца не вельмi, прагульвае школу, але часам уражвае сваiмi ведамi, i казаѓ, што чалавецтва трэба ратаваць.
  Агрыпiна кiѓнула:
  - Тым больш. Дбайна праверце гэтую пару, i асаблiва хлапчука. Толькi неѓзаметку. Яго прозвiшча Акулаѓ? Гэта, трэба сказаць, вельмi сымбалiчна.
  Пасля чаго, бос мафii стала аддаваць новыя распараджэннi. Упраѓленне спрутам займала шмат часу. I тут, трэба сказаць, абапал улада вельмi нават вялiкая i мафii, i грошай.
  I афiцыйная ѓлада выкарыстоѓвае мафiю ѓ сваiх мэтах. Асаблiва ѓ барацьбе з апазiцыяй. Тут часам i сьмерцi бываюць нечаканыя.
  Агрыпiне павiнна хутка выканацца трыццаць сем гадоѓ. I на яе дзень нараджэння таемна з'едуцца буйныя гузы з усяго свету. Будуць i мiнiстры прысутнiчаць. Так, яна каралева злачыннага свету ѓ Расii, i яе ѓлада не паддаецца дакладнаму вымярэнню. Вядома ж, ахвочых аспрэчыць трон, поѓным - поѓна. Яна i маладая, i жанчына, i вельмi жорсткая. I тут многiя старыя злодзеi ѓ законе i маладыя аѓтарытэты ёю незадаволены.
  Але Агрыпiна цвёрда трымае ѓладу ѓ сваiх руках. Але яе моцна зацiкавiѓ гэты падлетак. Можа быць, ён i датычны да кiбератакi нябачаных маштабаѓ.
  Праѓда, не верылася, што падобнае па сiлах падлетку, але ж i сама Агрыпiна ѓ падлеткавым узросце рабiла тое, што дарослым не па сiлах. Так што...
  Але пакуль высновы рабiць рана. Iншыя ёсць праблемы. У прыватнасцi, цi не купiць ёй сабе пару карцiн Пiкасо. Яна любiць, калi выявы нестандартныя i крыху вар'яты. Ды i Пiкасо лiчыцца, цi ледзь не лепшым мастаком усiх часоѓ i народаѓ.
  Хоць хтосьцi бразнуѓ, што, мабыць, маленькая дачка лепш малюе.
  Дарэчы, Агрыпiна не хацела сама выношваць дзiця i нараджаць, што i постаць псуе, i балюча. I выбрала сабе сурагатную мацi, замовiѓшы двайнят.
  Натуральна, самец-донар быѓ абраны i фiзiчна, i iнтэлектуальна максiмальна адораным. I сурагатная мацi была буйная алiмпiйская чэмпiёнка, якая сядзела на спецыяльнай дыеце.
  Так у Агрыпiны з'явiлася пара: хлопчык i дзяѓчынка. Яны яшчэ маленькiя, але iх ужо трэнiруюць спецыяльныя настаѓнiкi нiндзя i вучаць забiваць i бiцца.
  Дзецi боса мафii павiнны стаць звышлюдзьмi i працягнуць справу матулi. Няхай iм пакуль па чатыры гады ѓсяго. А яны ѓжо забiвалi асабiста людзей, i прысутнiчалi пры катаваннях, i нават самi катавалi.
  Вось якая пара монстраѓ расце ѓ Агрыпiны. Гэта жанчына звер! А яе дзецi будуць звышзвярамi ...
  Хросная мацi мафii вырашыла крыху пацешыцца. Пакуль даволi бяскрыѓдна. Узяла ѓ рукi бiзун i стаѓ пароць па чарзе двух прыгожых, мускулiстых падлеткаѓ па голых спiнах. Гэта яшчэ нiчога страшнага.
  Хоць, адразу ж лопнула скура i палiлася кроѓ. Так, яна кахае кроѓ.
  I гэта яе заводзiць.
  Агрыпiна нават пiла кроѓ разам з малаком для грудных дзяцей. Кроѓ злiвалi з фiзiчна моцных, здаровых хлопчыкаѓ-падлеткаѓ i часам маленькiх дзяцей. Агрыпiна лiчыла, што яна так амалоджваецца.
  Вось такая яна мегера , гiпергарпiя ! Не абавязкова, вядома, забiваць, можна i проста ад кожнага нацадзiць. Тым больш часта кроѓ пiць шкодна для здароѓя. У ёй таксама ёсць розныя ферменты.
  Агрыпiна легла на канапу, i яе спiну сталi масажаваць два прыгожыя юнакi. Яшчэ двое прыгожых юнакоѓ узялiся за босыя падэшвы i ногi.
  Маладая жанчына замурлыкала ад задавальнення. I пакуль ёй было вельмi добра. I яна абтэлефанавала свае фiлiялы. Вось, напрыклад, ужо другi год iдзе вайна памiж Расiяй i Украiнай, што вялiкая трагедыя i шмат крывi. А мафiя на гэтым робiць вялiкiя грошы. I, зразумела, свету нiхто не жадае. I руская мафiя робiць на гэтым бiзнэс, i амерыканская. Як гаворыцца: рука руку мые. I шмат чаго круцiцца i пастаѓляецца ѓ ходзе вайны.
  Крымiнальныя кланы тут вельмi каласальныя грошы зарабляюць, прычым, у страце просты народ.
  Агрыпiна з усмешкай прачырыкала, скалячы свае вельмi буйныя зубы:
  Рабi грошы, рабi грошы,
  Пазабываѓшы пра скруху i лянота!
  Рабi, грошы, рабi грошы,
  А астатняе ѓсё дробязь!
  А астатняе ѓсё дробязь!
  Маладая жанчына ѓсмiхнулася. Яна прыгадала адзiн са сваiх подзвiгаѓ. Калi абрабавала кватэру, i тады яна забылася ѓзяць з сабой пальчаткi. Сцямiѓшы, што пакiнула масу сваiх адбiткаѓ, Агрыпiна ѓзяла i адкрыла ѓсе кранiкi з газам, i пасля чаго ѓчынiла пажар. Згарэла палова дзевяцiпавярховага дома. Трое чалавек загiнулi, больш за дзесяць атрымалi цяжкiя апёкi.
  Вось так яна замятала па-варварску сляды. I забiваючы людзей, адчувала ѓзрушанасць i асалоду. Ёй так падабалася прычыняць боль. Асаблiва прыгожым хлапчукам. У прыватнасцi, ламаць iм пальцы ног. Хаця гэта i жорстка. Праѓда, потым косткi зрастаюцца, але ныюць косткi доѓга.
  I наогул, гвалт прыцягваѓ Агрыпiну. А што да вышэйшых сiл?
  Яна лiчыла, што вышэйшыя сiлы яе любяць i любяць зло. А ѓ Бiблiю яна не верыла, i лiчыла яе казкай для дурняѓ, на якой робяцца грошы i палiтыка.
  На самой справе, калi Бог ёсць, то ён, хутчэй за ѓсё, любiць зло i разбурэннi.
  Вось паглядзiце гiсторыю чалавецтва. Жорсткiя i крывавыя кiраѓнiкi былi, як правiла, i больш паспяховымi. Напрыклад, Чынгiсхан, самы паспяховы кiраѓнiк i заваёѓнiк усiх часоѓ i народаѓ, быѓ вельмi жорсткi, а пры гэтым не ѓмеѓ нi чытаць, нi пiсаць. Тамерлан таксама надзвычай жорсткi, i нават склаѓ вежу са ста тысяч адсечаных галоѓ. Самы паспяховы заваёѓнiк у Асманскай iмперыi З елiм, таксама адрознiваѓся надзвычайнай крыважэрнасцю i жорсткасцю. Так i ѓ Расii самыя жорсткiя цары: Iван Грозны, Пётр Першы , Iосiф Сталiн былi найбольш жорсткiмi. Як казаѓ Бату-хан - вялiкi кiраѓнiк i павiнен быць жорсткiм.
  Жорсткiм быѓ i Гiтлер, якi дабiѓся на пачатковым этапе свайго кiравання немалых поспехаѓ.
  Ды i Напалеон Банапарт зусiм не ѓзор гуманнасцi. Накшталт Кацярына У торая не лiчылася жорсткай, затое была шлюхай. А Пётр Першы асабiста сек галовы стральцам i катаваѓ людзей.
  Ды i ѓвогуле, хто з вялiкiх не быѓ жорсткiм? Магамед, напрыклад, захапiѓшы горад, загадаѓ забiць шэсцьсот яѓрэяѓ. А яго пераемнiкi яшчэ больш жорсткiя i крывавыя вялi войны. Нават Iсус Хрыстос казаѓ:
  не свет я прынёс, але меч! I некаторыя ягоныя выказваннi любiлi цытаваць iнквiзiтары. Напрыклад: -Да тое не са Мной, той супраць Мяне. Так што кроѓ лiлi ѓсё. Магчыма, толькi адзiн Буда быѓ чалавекам сапраѓднай дабрынi i супернiкам гвалту, i не прэтэндаваѓ на выключнасць.
  Агрыпiна, таму, шчыра лiчыла, што трэба праяѓляць жорсткасць i быць бязлiтаснай да ворагаѓ, ды i да сяброѓ таксама. Магчыма, што Сталiн таму i патрапiѓ у дваццаты з'езд, што не паспеѓ своечасова расстраляць старую каманду.
  Агрыпiна ѓсмiхнулася. I ѓшчыкнула юнака за рэльефны прэс. Той пакланiѓся i вымавiѓ:
  - Дзякуй, спадарыня!
  Тут яна ѓспомнiла i спытала ѓ сакратаркi:
  - А той хлапчук, якога я ѓзнагародзiла першай ходкай, ужо сядзiць у СIЗА, цi як?
  Сакратарка кiѓнула:
  - Так, ён ужо арыштаваны. Колькi яму гадоѓ мусяць даць?
  Агрыпiна спытала:
  - Яму колькi самому?
  Сакратарка адказала:
  - Чатырнаццаць!
  Агрыпiна буркнула:
  - Тры гады калонii малалеткi з яго хопiць. Няхай там яго паважаюць.
  Сакратарка кiѓнула:
  - Так, ён хлопчык моцны i ѓмее за сябе пастаяць. I ѓ яго асаблiвая наколка, што забяспечыць павагу i аѓтарытэт.
  Маладая жанчына шчыра заявiла:
  - Я ѓсё ж вельмi нават добрая. Дала такi старт крымiнальнай кар'еры. Але гэты хлопчык мусiць адпрацаваць. Дастаѓце яго ѓвечары да мяне, хай пацешыць мяне за дабрадзейства.
  Сакратарка кiѓнула:
  - Слухаюся, вялiкая!
  Агрыпiна iранiчна праспявала:
  Руская мафiя, што ты нарабiла,
  Руская мафiя, ты мяне загубiла!
  Руская мафiя, стагоддзе вучыцца ѓ школе,
  Добра на волi, цяжка на зоне!
  I маладая жанчына запатрабавала сабе яшчэ чорнай гульнi i печанi iглабруха. Гэта такая японская атрутная рыба. I яе печань вельмi нават выдасканалены дэлiкатэс, хоць самая атрутная частка.
  Агрыпiна паклiкала дзяѓчат. Тыя прыбылi на вочы вялiкай крымiнальнай каралевы.
  Кiраѓнiк мафii зароѓ:
  - Танчыце i спявайце!
  Дзяѓчаты пусцiлiся ѓ скокi, напяваючы:
  Казачны свет можа быць злым,
  Бо чараѓнiцтва, таксама двулико!
  Здаецца добрым усё маладым,
  Жадаецца праѓды, жыць у гонары лiха!
  
  Але дзесьцi троль сеткi пляце,
  Злы ваѓкалак ставiць пасткi!
  Мы ж iдзем у доѓгi паход,
  Чакаюць выпрабаваннi нас, не цацкi!
  
  Можа быць мох жудасна калючы,
  Ну а гарлачык замест пасткi!
  Крывёю рыдаюць слёзы з хмар,
  Замест месяца клiнкi свецяць карсара!
  
  Але мой прыяцель, светленькi эльф,
  Золатам свецяць кучары сяброѓкi!
  Фея сказала - хлопчык, не дрэйф ,
  I працягнула далiкатныя рукi!
  
  Даѓ эльф-прыяцель шпагi ѓрок,
  Выпад, адскок, зменныя паставы!
  Каб ствол жыцця ѓ зле не ѓсох,
  Ты падары чарадзейцы дзве ружы!
  
  Выкаваѓ шаблю гномiк-каваль,
  Мне кажа, усмiхаючыся з ухмылкай;
  Жадаеш, каб у бiтве хвалебны канец,
  Трэба сябраваць з фiзкультураю палка!
  
  Злiѓ у трэнiроѓцы сорак раѓчукоѓ,
  I, нарэшце, стаѓ паслухмяны булат мне!
  Сячэш спачатку з дрэва сучак,
  Ну, а потым станеш ратнiкам шляхетным!
  
  Вось i бiтва, з эльфамi я,
  Тролi, а з iмi равуць ваѓкалакi!
  Але для мяне войска - гэта сям'я,
  I няма ахвоты адлыньваць у бойцы!
  
  Памятаю рухi, выпад клiнка,
  Злосны ѓпiр захлынуѓся барвовым !
  Далi мы стварэнням моцна клiнка,
  Свет будзем будаваць, чысты i новы!
  Дзяѓчыны вельмi нават хораша i з пачуццём праспявалi. Агрыпiна, зрэшты, не была задаволеная. Ёй здалося, што драмы мала, i яна цвёрда загадала:
  - Вугалька iм пад ногi!
  З'явiлiся тут жа юнакi з кошыкамi. У iх былi тлеючыя агеньчыкi.
  Яны ведалi, што жорсткая Агрыпiна любiць смажыць дзяѓчатам босыя падэшвы.
  I давай кiдаць пад ногi дзяѓчынак, якiя хадзiлi без абутку, паколькi так менш шуму, i зручней пяткi пячы.
  Дзяѓчынкi наступалi голымi падэшвамi i ѓскрыквалi, але працягвалi танчыць.
  Агрыпiна з усмешкай адзначыла:
  - Вось што мне не спадабалася ѓ фiльме "Востраѓ Скарбы", што дзяѓчыне-юнге так i не падсмажылi пяткi. А бо гэта было б вельмi нават пацешна.
  Так, пах смаленай скуры вельмi апетытны. Асаблiва, калi гэта далiкатная скура юных, прыгожых, здаровых дзяѓчын. Падобнае проста хараство.
  Агрыпiна праспявала:
  Нам лiжуць пяткi языка вогнiшча,
  Завошта ж так не кахаюць недатыкi...
  Работнiкаѓ нажа i сякеры,
  Раманцiкаѓ з вялiкай дарогi!
  I зноѓ возьме i засмяецца. Так, вясёлае ѓ яе жыццё. Памятаецца, неяк ёй настаѓнiца паставiла неуд за паводзiны. Агрыпiна за гэта яе прыбiла цвiкамi за рукi i ногi да дубовых дзвярэй. А потым спалiла жанчыне ѓсе валасы на галаве.
  Так, такая яна была дзяѓчынка-школьнiца. Проста белая д'ябла! Менавiта Д'явалiца з вялiкай лiтары!
  Нездарма ёй падпарадкавалiся крымiнальныя аѓтарытэты Расii i некаторых краiн свету.
  Каму з такой ахвота звязвацца. Асаблiва калi ѓлада яе баiцца. Часы такiя суровыя былi ѓ яе дзяцiнстве. А яна нiбы народжаная для апраметнай.
  I любiць забiваць, i яшчэ больш здзекавацца i мучыць. Як яна, напрыклад, мучыла дзяѓчынак-вязняѓ у калонii-малалетцы , а таксама мужчын-ахоѓнiкаѓ, калi яны не давалi вушакi.
  Так, яна любiла паказваць сваю ѓладу. I рабiць людзям стрымлiва.
  Вось адна прыгажуня-вязня дзяѓчынка была занадта самастойнай.
  Агрыпiна ёй капала саляную кiслату на босыя, дзявочыя падэшвы. А гэта вельмi балюча.
  Так, такую, як хросная мацi мафii, не спынiць нiчым. Хiба што куляй снайпера. Ды i стралялi ѓ Агрыпiну, i не раз. Але, на жаль, усё мiма!
  Зрэшты, хто з босаѓ мафii быѓ гуманны? Крымiнал ёсць крымiнал.
  Агрыпiна аддала яшчэ некалькi распараджэнняѓ рознага роду. Потым паглядзела кароткую зводку навiн. У Дзярждуме абмяркоѓвалi кiбератаку . I патрабавалi крывi i войны. I зноѓ гэтыя законы, калi прызначаюць пакараннi далей няма куды. Яшчэ дзiѓна, што колькасць вязняѓ скарачаецца. Хоць не, яно стала расцi. I сiтуацыя ѓ краiне абвастраецца.
  Яшчэ адна навiна: напад талiбаѓ на расейскiя войскi ѓ Таджыкiстане. Сапраѓды, даѓно там ужо чакалiся правакацыi. Талiбы разумеюць, што калi ѓжо i нападаць на Расiю, толькi калi ѓ яе рукi звязаныя. А тут, яшчэ i кiбератака , якая паказала чарговую слабасць уладаѓ.
  У наступным годзе ѓ сакавiку выбары прэзiдэнта Расii. Агрыпiна падумала, а чаму б ёй самой не пазмагацца за крэсла фактычнага цара? Маладая i энергiчная бос мафii магла б сыграць ролю чарговай выратавальнiцы.
  А зараз у Расеi, i сапраѓды, абвастрылiся i праблемы ѓ эканомiцы, i зноѓ захваляваѓся Каѓказ, i кошт нафту i газ падае. Ды i Кiтай ужо не супраць перагледзець межы з Расiяй. Маѓляѓ, у вас хлопцы выйсця няма, а зямлi ѓ вас i так шмат, ну падзялiцеся.
  I галоѓнае, сiтуацыя з кожным месяцам усё горш i горш. Нiбы пякельныя сiлы абудзiлiся.
  Агрыпiна нядрэнна ведала гiсторыю ѓсяго свету. Ёсць нейкая ледзь не фiзiчная i мiфiчная сiла, якая абвальвае ѓсе iмперыi. На гiсторыю паглядзi - усе iмперыi без усялякiх выключэнняѓ разбуралiся. У тым лiку, гiганцкiя Брытанская, Iспанская, Партугальская, а да гэтага Рымская iмперыя. Як разбуралася i дзяржава Аляксандра Македонскага, i Персiдскае царства, i Арабскi халiфат. Абвалiлася i Асманская iмперыя, i не толькi яна, зразумела. Самая вялiкая iмперыя манголаѓ, на чале з Чынгiсханам, павалiлася ѓ нябыт.
  Спачатку раскалоѓшыся на некалькi частак.
  А Тамерлана iмперыя спынiла сваё iснаванне фактычна адразу пасля смерцi гэтага палкаводца. I такiх прыкладаѓ поѓным поѓна.
  Расейская iмперыя не сталi выключэннем. Спачатку яе памялi пры Мiкалаю У Торам, з-за чаго змянiлася сiстэма кiравання. Потым пры Гарбачове.
  I гэта дзве самыя катастрофы расейскай iмперыi. I вось зараз iмклiва насоѓваецца трэцi абвал, пры якiм Расея можа паменшыцца да памераѓ Маскоѓскага княства.
  I толькi такая моцная, маладая i агрэсiѓная жанчына, як Агрыпiна, можа выратаваць iмперыю. А астатнiя ѓсе слабакi i ѓ прамым, i ѓ пераносным сэнсе слова.
  Надышоѓ час мяняць цароѓ. Iнакш будзе вельмi позна. Агрыпiна падумала, што яна магла б i перамагчы. Хоць, цяпер яе ѓ народзе i мала ведаюць. Сапраѓды, рознага кшталту шоу i танныя артысты не для яе. Яна ж чацвёртая . ня бачная, нябачная, але разам з тым, рэальная ѓлада. I здольная згарнуць i горы, i шыi.
  Тым больш, колькасць канкурэнтаѓ невялiка i хутка скарачаецца.
  Самы галоѓны той, хто ѓжо на троне, пастарэѓ, спарахнеѓ i страцiѓ давер i любоѓ народа. Астатнiя яшчэ слабейшыя i горшыя.
  Некаторыя сядзяць, iншыя атрымалi чужое грамадзянства, а сёй-той ужо занадта стары, каб на шматлiкае прэтэндаваць.
  I новых, маладых зорак не бачна. Да выбараѓ прэзiдэнта ѓжо менш за год, а ѓ грамадстве i ѓ СМI iх неяк нават i не абмяркоѓваюць. Пануе апатыя, нявер'е, што стане лепш, i нейкi сонны настрой. Пры гэтым , ёсць у грамадства i прыхаваная прага перамен. I цяга да свабоды.
  А хто такая , Агрыпiна? Яна самая галоѓная бандытка! А раз яна бандытка з бандытак, то ѓ яе ёсць i нястомная цяга да волi.
  Як гаворыцца партрэт дыктатара i бунтара. А тое, i адначасова, i таго, i другога.
  Як, у прыватнасцi, Стенька Разiн, якi быѓ адначасова i бунтар, i ѓ той жа час, мог у выпадку перамогi стаць i крывавым дэспатам. А можа, Стенька Разiн стаѓ бы i вялiкiм заваёѓнiкам.
  Тут, у сутнасцi, любы варыянт магчымы.
  Агрыпiне падабаѓся Стенька Разiн. I яна нават распарадзiлася зрабiць яму помнiк на Доне.
  Самой сабе таксама можна было б помнiкi паставiць. Яна ж жанчына з вялiкай фантазiяй, i ѓ нечым тэрмiнатар не бачаны i нечуваны.
  Перад ёй трасуцца нават генералы.
  Яна, цалкам можа, пальцамi схапiць мiнiстра, цi мэра за нос i здушыць так, што атрымаецца слiва. А ён толькi будзе крактаць i прасiць прабачэнне.
  Але ѓсё ж, яе ѓлада неабсалютная i нябачная. У Маскве толькi ходзяць чуткi пра жахлiвую белую д'ялiцу. А ёй хацелася, каб усюды вiселi партрэты яе, i людзi падалi на каленi. I цалавалi адбiткi яе падэшваѓ.
  Маладая жанчына-бос праспявала:
  - Каб усе дрыжалi!
  Каб усе дрыжалi!
  Каб паважалi!
  Вось, напрыклад, iдуць тысячы дзяцей па Маскве з яе партрэтамi, i спяваюць пра генiяльную д'яблыцу песнi.
  А можа нават уласную рэлiгiю заснаваць? Напрыклад, быццам бы Агрыпiна, гэтае цялеснае ѓвасабленне Стваральнiка Сусветаѓ? Што было б крута. А навука зрабiла б яе несмяротнай.
  I вось уявiць сабе ѓладу над планетай Зямля. Палёт да Месяца, дзе малююць фарбамi яго партрэт. Такi вось, у колеры, i вельмi нават яркi, здольны зносiць дах у лунацiкаѓ.
  А потым далей на Марс. I на ѓсе планеты Сонечнай сiстэмы без выключэння. I далей палёты да зорак. Стварэнне касмiчнай iмперыi, i зоркалёты такiя вялiзныя, памерамi з цэлы Юпiтэр, што было вельмi крута, i да чорцiкаѓ.
  I камiчныя бiтвы. Калi трыльён зоркалётаѓ з аднаго боку, i трыльён з другога. I асобныя флагманскiя лiнкоры нясуць на сабе мiльярды гармат, здольныя сцерцi адным залпам цэлую, зорную сiстэму.
  Тут яна Агрыпiна страсянулася сваiм моцным, мускулiстым целам i з энтузiязмам заспявала:
  Каралевай рок-н-ролу
  Каралевай рок-н-ролу - быць я не маруКаралевай экранаКаралевай экрана - быць я не хачуСтану проста каралевайСтану проста каралевай - гэта я лiчуАтаманшы ѓ наш часАтаманшы ѓ наш час -
  па плячы голымi, круглым пяткамi.
  Прыпеѓ:
  
  Не буду хiтраваць Мне жадаецца кiраваць, Але не машынай iржав пра ю ,
  А цэлаю дзяржаваю !
  Агрыпiна таксама бадзёра i энергiчна пераймала ѓ сваiм забiяцкiм стылi: У аблоках дзявочых мрояѓ больш не лётаю
  Каралевай прыгажосцi не абяруць цяпер
  Стану проста каралевай Стану проста каралевай - гэта я лiчу Атаманшы ѓ наш час Атаманшы ѓ наш час - у самы раз!
  I зноѓ астатнiя дзяѓчынкi сталi падскокваць i адбiваць чачотку босымi нагамi, напяваючы.
  Не буду хiтраваць
  Мне хочацца кiраваць, Але не машынай iржав пра ю ,
  А цэлаю дзяржаваю !
  Пасля падобнай песнi, i сапраѓды, у табе такая адчувальная i непаѓторная энергiя праяѓляецца.
  Агрыпiна падхапiла босымi пальчыкамi ног кiнжал i рэзка кiнула яго. Патрапiла юнаку ѓ нагу, i з такой сiлай, што лiтаральна цьвiкамi прыбiѓ да сцяны з дуба.
  Хлапчук залямантаваѓ ад болю.
  Агрыпiна са смехам праспявала:
  Не жадаем жыць па-iншаму,
  Не жадаем жыць па-iншаму!
  Ходзiм мы па краi! Ходзiм мы па краi!
  Ходзiм мы па краi роднай!
  Пасля чаго, атаманша падскочыла да параненага падлетка i штурхнула яго сваёй галавой у твар.
  Хлапчук страцiѓ прытомнасць i зацiх.
  Агрыпiна злосна рыкнула:
  - Кiньце яго на корм кракадзiлам!
  Юнак ададралi ад сцяны i павалаклi ѓ заапарк, дзе жылi драпежныя стварэннi. I кракадзiлы, i iншыя вiды жыѓнасцi.
  Хросная мацi праспявала:
  - Малайчына, малайчына,
  Паказаѓ сiлу!
  З ёй сябраваць, што гуляць з кракадзiлам!
  Жанчына бос мафii была настроена вельмi па-баявому.
  Ёй хацелася бiцца па-сапраѓднаму!
  I яна ѓзяла i дзюбанула па сметнiцы. Тая падляцела i збiла адразу траiх хлапчукоѓ i дзяѓчынку.
  Тыя пападалi зараз, нiбы кеглi ад шарыка, кiнутага ѓмелай рукой.
  Агрыпiна прашыпела:
  Няма лiтасцi, няма лiтасцi, няма лiтасцi ворагу,
  Усiх хлапчукоѓ i дзяѓчынак я ѓ гарох пасек
  Яна ѓ сваёй мове трымала iмплантанты , якiя дазвалялi ѓ выпадку чаго i выпусцiць яд.
  I забiць любога мужчыну пацалункам.
  Агрыпiна падумала, што калi яе абяруць прэзiдэнтам Расii, то яна зменiць канстытуцыю i карануецца, усталяваѓшы манархiю.
  А так будзе куды страмчэй i лепш. I карона ѓ яе будзе самая вялiкая i дарагая ѓ свеце.
  I на ёй будзе столькi рознага роду алмазаѓ i ѓпрыгожванняѓ. Цэлыя гронкi за ѓсё. Яна ѓ брытанскага караля выкрадзе карону. I ѓ iншых
  манархiй таксама. Вось у Iспанii ёсць, напрыклад, кароль. Дарэчы, у Еѓропе адзiнаццаць манархiй, а ѓ Афрыцы толькi тры. I гэта таксама аб нечым ды кажа.
  Дзецi ѓ яе ёсць, так што трон перадаць ёсць каму. I яна зможа, калi што, увесь мiр абкруцiць. Бо мафiя - гэта сiла!
  Агрыпiна ѓзяла i, нядоѓга думаючы, схапiла босымi пальчыкамi ногi за металiчны шарык. Ёй вельмi захацелася выбiць аднаму з хлапчукоѓ-прыслужнiкаѓ вока.
  Яна ѓжо замахнулася, але перадумала. На самай справе, нявечыць аднаго з мiлых падлеткаѓ гэта неяк. Без вока фiзiяномii адваротныя, i можа лепш узяць i забiць.
  Агрыпiна ѓзяла i праспявала:
  Злы горац паѓзе па скалах,
  Сыпанi яму напалмам...
  Ты iх не шкадуй,
  Вынiшчай усiх гадаѓ ,
  Як блашчыц душы!
  Бi, як прусакоѓ!
  I хросная мацi мафii, канчаткова звар'яцеѓшы, узяла ѓ рукi бiзун i махнула ёю са свiстам па паветры. Агрэла спачатку прыслужнiка хлапчука, а потым дзяѓчыну-падлетка i зароѓ:
  - Буду бiць людзей, буду бiць людзей,
  I бiць лынды!
  Мы зласлiвыя разбойнiкi!
  Пiф-паф! I вы нябожчыкi!
  Нябожчыкi! Нябожчыкi!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Хлапчук i дзяѓчынка шмат працавалi, у лабараторыi. На гэты раз час iх падцiскала. I Вiталь апынуѓся ѓ тым становiшчы, калi ты лiтаральна: пан цi прапаѓ.
  I сапраѓды, здаецца, што горш няма куды. Палiцыя i ФСБ, вядома ж, шакiраваны супермагутным кiбернетычным нападам i пакуль нейкага там хлапчука-хулiгана, якi разагнаѓ цэлы натоѓп i атрад палiцыi, не шукаюць.
  Але ѓсё ж такi, следства, несумненна, будзе iсцi. I магчыма, зразумеюць, што натоѓп разбегся не выпадкова. I тады сядуць на хвост. Праѓда, пакуль яны да гэтага дадумаюцца, пройдзе час.
  З Кiтая прывезлi новыя вiдэакамеры i розную электронiку, i спешна ѓсталёѓваюць па Маскве i iншых гарадах. Нават долар i юань на таргах узнялiся.
  I ѓ цэлым, у грамадстве наспяваюць перамены. Многiя ѓладам не вераць i хочуць, каб было па-iншаму.
  Дарэчы, ужо самы канец траѓня, i школьныя заняткi завяршаюцца. Трэба было б пачаць здаваць iспыты. Але гэта праблема: Вiталь i Альбiна занятыя ѓ сваёй лабараторыi i падпольна рыхтуюць захоп улады над светам. Што, вядома ж, куды важней за ѓсё астатняе.
  Альбiна заѓважыла:
  -Калi мы не з'явiмся на iспыты, гэта можа выклiкаць непатрэбныя падазроны.
  Хлапчук-генiй, працягваючы калупацца ѓ найскладаных схемах, лагiчна адказаѓ:
  - Прагуляць iспыты для сучаснай школы, гэта зусiм не нонсэнс.
  Асаблiва для такога як я!
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Гэта, зразумела, дакладна. Але ѓ любым выпадку, у мяне ёсць цiкавыя iдэi, як пазбегнуць праблем.
  Вiталь жорстка адказаѓ:
  - Трэба стварыць перадатчык, якi на гiперкароткiх хвалях аддаваѓ бы загады чалавечаму мозгу. I не толькi, зразумела, чалавечаму. Вось, я ѓжо сёе-тое зрабiѓ. Пакуль невялiкае па памерах i моцы. Паспрабуем яго на котках.
  Альбiна прабуркавала:
  - А можа быць на людзях?
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Можна i на людзях. Але ж, нават у космас першымi адправiлi сабаку i котку! Пачакай яшчэ дзве гадзiны, я скончу настройку, i мы выйдзем на вулiцу. I паглядзiм, цi працуе гiперкароткая хвалевая, тэлепатычная гармата. Я сам будуць аддаваць загады, сiлай сваёй думкi!
  Дзяѓчына-волаты хiхiкнула:
  - Сiлай думкi? Гэта вельмi будзе цiкава. А ѓ цябе думкi, наогул, ёсць?
  Хлопчык-генiй заспяваѓ:
  Мае думкi мае скакуны,
  Нiбы вiхура нясуць мяне ѓ бой...
  Вы алюрам нясецеся,
  I не прызнаеце аброцi,
  Бог са мной!
  Альбiна хiхiкнула:
  - А ты ж у Бога не верыш!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  -У Бiблейскага, не веру!
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Мне таксама Бiблiя не падабаецца. Яна скоѓвае розум. У прыватнасцi, вучэнне, што Зямля i ѓсё, што на ёй згарыць, не выклiкае аптымiзму. Асаблiва зараз, калi iдзе фактычна гiбрыдная трэцяя сусветная вайна. I тут, сапраѓды, гэтая Бiблiя можа накаѓкаць бяду!
  Хлапчук, якi не любiѓ абутак, злосна тупнуѓ босай нагой, так што бразнула плiтка:
  - Тым больш , я павiнен захапiць уладу над светам i выратаваць чалавецтва! Не дзеля сваёй ганарыстасцi, а дзеля жыцця на Зямлi!
  Альбiна ѓсмiхнулася:
  - Дыктатар-выратавальнiк!?
  Вiталь запярэчыѓ з усмешкай:
  - Хутчэй за кахаючы, старэйшы брат. Трэба дапамагчы людзям стаць лепш, i жыць у мiры i каханнi. Каб яны не марнавалi сiлы, рэсурсы жыцця на канфрантацыю адзiн з адным i разню .
  Дзяѓчына заѓважыла з усмешкай, выскаляѓшы зубкi:
  - Каб чалавецтва выратаваць,
  Узышоѓ Хрыстос на крыж...
  Каб нас ад безданi адвесцi,
  Сышоѓ Гасподзь з нябёсаѓ!
  Вiталь энергiчна кiѓнуѓ галавой.
  - Так, вядома ж, гэта выдатна, адзiная ѓлада над планетай з перспектывай зорнай экспансii.
  Хлопчык босымi пальчыкамi, сваiх дзiцячых, але вельмi моцных ног, сагнуѓ пяцiкапеечную манету, i працягнуѓ думку:
  - Але для таго, каб прынесцi карысць чалавецтву, варта ѓзысцi на трон, а не павiснуць на крыжы. Тым больш, я Езуса не разумею, калi ѓ яго ѓся ѓлада на Зямлi i Небе, то адкуль столькi бед i зла на Зямлi?
  Калi Бог дапускае пакуты i зло, то якi ён пасля гэтага Бог! Любы адказны кiраѓнiк, проста абавязаны, клапацiцца пра дабро народа i падданых. Iнакш яго трэба зрушыць i павесiць! Гэта значыць, нават калi не вешаць, то ва ѓсякiм разе памяняць на адказную асобу, якая не самаѓхiляецца ад рашэння праблем чалавецтва.
  Альбiна энергiчна кiѓнула галавой:
  - З гэтым я згодна! Бог павiнен навесцi парадак у сусвеце. Цi аддаць сваю ѓладу камусьцi больш вартаму!
  Пасля чаго, дзяѓчына-багатыр паглядзела ѓ iнтэрнэце апошнiя навiны.
  Пачалося, даѓно чаканае, уварванне талiбаѓ у Таджыкiстан. Зразумела, яны ловяць момант, калi ѓлада аслабла i Расея захiсталася.
  Удар па Таджыкiстане нанеслi буйныя сiлы. Талiбы вялiкiм лiкам, i ѓ iх шмат моладзi. А таджыкiстанскае войска амаль не аказвала супрацiвы, або разбягаючыся, або здаючыся ѓ палон, а то i пераходзячы на бок талiбаѓ.
  Маджахедаѓ, адначасова, надыходзiла сотнi тысяч. I яны лiтаральна змялi пазiцыi, хаця расiйская авiяцыя i спрабавала па iх наносiць удары.
  Сярод расейцаѓ ёсць ужо першыя страты, i нават палонныя. Хаця , афiцыйна ѓлада пакуль гэта не пацвярджае. Гэта пакуль галоѓная навiна.
  Ды i ѓ Маскве восенню павiнны прайсцi выбары мэра. I настрой масквiчоѓ на перамены. Надакучыла ѓжо ранейшую ѓладу бачыць. Тым больш, жыць лепей не становiцца. Ды i колькi часу адзiн i таксама мэр будзе сядзець.
  Ды i з каранцiннымi мерамi ранейшы мэр людзей, канкрэтна, дастаѓ.
  Гэта ѓсё, вядома ж, дакладна. Але ѓлада да выбараѓ сур'ёзных кандыдатаѓ не дапускае. Толькi прадстаѓнiк камунiстаѓ больш-менш вядомая асоба, i нейкi рэсурс мае.
  Магчыма, на гэты раз, упершыню з 91. У Маскве можа з'явiцца мэр ад апазiцыi.
  На Каѓказе таксама ѓсё больш стралянiны, шуму i пратэстаѓ. Сепаратысты актывiзавалiся. I зразумела, што гэта сапраѓды вельмi нават сур'ёзна.
  Iмперыя стала хiстацца. Альбiна падумала, што ѓлада юнага генiя, з такiмi звышчалавечымi здольнасцямi над светам - гэта было б вялiкiм дабром у свеце татальнага бардака. I што дзвесце краiн на ѓвесь свет - гэта ѓжо вiдавочны перабор. Дакладней, нават дзесяць краiн у свеце, гэта ѓжо зашмат.
  Нават дзве iмперыi на ѓвесь зямны шар, дастаткова, каб, у выпадку чаго, планета згарэла б у ядзернай вайне.
  А калi Iран атрымае ядзерную зброю, то да Масквы ляцець боегалоѓкам куды хутчэй, чым да Вашынгтона.
  У свеце пануе бардак, i бардаку, i войнаѓ становiцца ѓсё больш i больш. I ѓсё пагражае запалаць з новай, шалёнай сiлай.
  Ды i так ужо ѓсё палае i набiрае абароты.
  Вiталь - гэта падлетак такога ѓзроѓню здольнасцяѓ вынаходзiць, што перад iм пасуе i Цеслы. Тым больш, хоць Тэсла i пражыѓ даволi доѓга, але рэальная яго аддача ад адкрыццяѓ была невялiкая. I нiводнай праблемы ён фактычна не вырашыѓ. Нават у ваеннай сферы Тэсла не асаблiва сябе праявiѓ. Дык чаму Тэслу ѓзвышаюць, прычым, менавiта цяпер, а не пры жыццi?
  Адзiная ѓлада над планетай Зямля - гэта выратаванне чалавецтва. Рана, цi позна якi-небудзь недалёкi кiраѓнiк, цi рэлiгiйны фанатык пусцiць ядзерную зброю ѓ ход. I тады чалавецтву смерць.
  Альбiн з уздыхам праспявала:
  Зямля ѓбачыць свой апошнi свiтанак,
  Халодны змрок навек закрые сонца святло!
  Магутны ѓдар, i жыцця няма!
  Вось новыя дадзеныя з Таджыкiстана, пакуль неафiцыйныя, што талiбы фактычна акружылi расiйскую базу, i iдуць жорсткiя баi. Быццам бы нават забiты генерал армii Расii. Але гэта лiшнi раз гаворыць, што краiна мае патрэбу ѓ выратавальнiку. I што старая ѓлада сябе зжыла! I што юны генiй, адораны i ѓсёмагутны нiбы герой комiксаѓ, выратуе ѓсю Зямлю.
  I ѓсе нацыi, краiны, народы, адукацыi i саюзы злiюцца ѓ яго любячым кулаку, i надыдзе мiр ва ѓсiм свеце!
  Прычым, у адрозненне ад Сталiна, нiкога не давядзецца расстрэльваць, або саджаць, усё i так будуць падпарадкоѓвацца новаму правадыр беспярэчна i з радасцю!
  На планеце Зямля будзе тады iдэальны парадак, будзе мiр, росквiт, знiкне злачыннасць, тэрарызм, войны, беспарадкi, стануць непатрэбнымi турмы. А потым, пад кiраѓнiцтвам юнага генiя Вiталя, урачы перамогуць усiх хваробы, а аграномы - голад. I людзi паляцяць пакараць астатнiя зоркi i галактыкi.
  Вось такiя думкi круцiлiся ѓ галаве ѓ Альбiны. I яна дапамагала Вiталю канструяваць тую зброю, што павiнна было прынесцi чалавецтву шчасце i росквiт, а галоѓнае, мiр i дынамiчную стабiльнасць у развiццi i паляпшэннi.
  Вiталь рашуча заявiѓ:
  - Усё ѓжо дарабiлi. Прыбор замерам з звычайны смартфон, але, дзякуючы гравiтонам, вельмi магутны. Мы зараз пойдзем на вулiцу, правядзём практычныя выпрабаваннi. Пачнём з котак i сабак. Калi атрымаецца, то гэта значыць, журавiн да выратавання чалавецтва i яго шчасцю на доѓгiя стагоддзi, будзе адчынены!
  Альбiна з захапленнем заспявала:
  Будзе людзям шчасце,
  Шчасце на стагоддзi!
  У хлапчукi Вiцi,
  Сiла вялiкая!
  Акулаѓ агледзеѓ сваю лабараторыю. Выглядае яна даволi самавiта, хлопчык-генiй затарыѓся . Сур'ёзна ён папрацаваѓ. Зараз трэба праверыць гiпнапрамень i гiперкароткi дыяпазон. Там частата герц такая, што i не перадасi.
  Вiталь праспяваѓ:
  - Буйнiчаюць у вiхуры фатоны,
  Рухаѓ наперад вораг палiцы...
  Але мы, па сутнасцi, Ньютаны,
  Нам адыходзiць не з рукi!
  Пасля чаго, хлопчык пакiнуѓ лабараторыю, i за iм iшла дзяѓчынка-тэрмiнатар. Вось такая баявая пара падлеткаѓ.
  Яны рухалiся, нiбы драпежныя коткi. У твары хлопцаѓ дыхнула выхлапнымi газамi. Настрой, зразумела, на эпiчную бiтву.
  Вiталь быѓ вельмi добры. Дакладней, глядзеѓся зусiм несур'ёзна, басанож i ѓ шортах, але так яму спрытней.
  Акрамя таго, хлапчук спецыяльна падключыѓ да сябе цяглiцавыя ѓзмацняльнiкi i паскаральнiкi. I зараз мог, тэарэтычна, разагнацца ѓ дваццаць разоѓ хутчэй, чым трэнiраваны чалавек. А ѓ гэтым выпадку красоѓкi гарантавана парвуць. А Альбiна выйшла босы за кампанiю. Тым больш , што канец траѓня выдаѓся вельмi гарачым. I тут яшчэ трэба было паараць двум юным талентам, каб стварыць нешта магутней.
  Вонкава прыбор, выраблены Вiталём, паходзiѓ на смартфон, i падлеткi не павiнны былi выклiкаць падазрэнняѓ.
  Хлапчук зноѓ адчуѓ дыскамфорт ад прысутнасцi побач з сабой Альбiны. Яму непрыемна быць такога маленькага росту. Прычым, хоць прынята лiчыць, што Напалеон быѓ маларослым, у яго, насамрэч, рост 167, што на той момант гiсторыi было нават вышэй за сярэднi.
  Так Вiталь, нават не Напалеон. А на выгляд хлопчык, якi нават на падлетка не цягне, фарсiць голымi пяткамi па асфальце. Пры гэтым , гэтае дзiця сур'ёзна задумалася над заваяваннем свету. I ѓ яго шанцаѓ, мабыць, па больш , чым у Чынгiсхана.
  Хлапчук крочыѓ упэѓнена, нiбы быѓ наследным прынцам iмператара сусвету.
  Вось першая мэта - гэта звычайная рудая котка. Сядзiць сабе ля пад'езда.
  Вiталь аддае ёй загад. Котка ѓскоквае i падбягае да хлопцаѓ.
  Альбiна бачыць, што звярок становiцца на заднiя лапкi, нiбы сабачка, i пачынае скакаць. Яна пытаецца Вiталя:
  - Ну як, працуе?
  Хлопчык адцягнуѓся, ёй адказваючы:
  - Падобна, што так!
  I котка тут жа сарвалася i кiнулася бегчы. Вiталь напружыѓ лоб.
  Звярок спынiѓся, i спешна затупаѓ да iх.
  Хлапчук загадаѓ:
  - Злёгеньку пляснi яе!
  Альбiна спытала:
  - Навошта?
  Вiталь лагiчна заѓважыѓ:
  - Праверым, што мацней, мае разумовыя каманды, цi боль?
  Дзяѓчына пляснула сваёй важкай далонькай котку. Тая ѓзяла i спалохана завiшчала. Але тут жа выцягнулася ѓ струнку. Затым падскочыла да Альбiна, i лiзнула ёй босую падэшву правай нагi.
  Дзяѓчына з усмешкай прачырыкала:
  - Вось такое пайшло глупства,
  Котка выйшла за ката!
  За ката Катовiча ,
  За Пятра Пятровiча!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - А цяпер загад, атакаваць!
  Котка кiнулася з дзiкай лютасцю наперад. I наляцела на жанчыну сярэднiх гадоѓ, i з лютасцю ѓпiлася ѓ яе кiпцюрамi. Тая завыла ад страху i болi i дала драпаку. А кошка кiнулася за ёй, люта мяѓкая .
  Альбiна прачырыкала:
  - Хопiць! Ты цалкам пераканаѓчы!
  Хлапчук усмiхнуѓся. Котка раптам супакоiлася. Спынiлася, скруцiлася абаранкам i засоп сваiм маленькiм носiкам.
  Вiталь праспяваѓ з радасцю:
  Хто абвык за перамогу дужацца,
  З намi разам няхай заспявае...
  Хто вясёлы - той смяецца,
  Хто хоча - той даб'ецца,
  Хто шукае - той заѓсёды знойдзе!
  Альбiна ѓсмiхнулася i прабуркавала:
  - Вось гэта, сапраѓды, крута! Але, можа, паспрабуем на людзях?!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  -Паспрабуем! Толькi так, каб было не надта заѓважна. I далей ад нашага дома.
  Падлеткi прыбавiлi кроку. Вiталь нават сарваѓся на хуткасны бег, але тут жа прытармазiѓ. Няварта выдаваць сябе. Тым больш чалавек так хутка бегчы не можа.
  Хлопчык пачаѓ асцярожна крочыць. Яму здавалася, што ѓсе людзi глядзяць на яго, i глядзяць з захапленнем. I не толькi людзi. Здаецца, i лiсцiкi дрэѓ на яго глядзяць, i агнi святлафораѓ, i ѓ кожным промнi чуецца: - Iмператар планеты, iмператар Зямлi!
  А можа нават i сам Бог-Стваральнiк!
  Вiталь ганарлiва выпнуѓ грудзi i крочыць сабе, тупаючы босымi, дзiцячымi нагамi, нiбы яму падпарадкаваны сусвет.
  А вось трое палiцыянт з'явiлiся. На вулiцах Масквы, наогул, i так шмат палiцыi, а пасля таго, як выйшлi са строю ѓсе вiдэакамеры i смартфоны i накрылася база даных, iх стала больш.
  Вiталь сваiм моцным, не па гадах i росце развiтым мозгам, аддае каманду.
  Палiцыянты спынiлiся i выцягнулiся. Потым iх рукi пацягнулiся да фуражкi, i яны аддалi гонар. Рухалiся, праѓда, неяк не зусiм натуральна i вымучана. Затым знялi фуражкi. Кiнулi па загадзе хлопчыка-генiя сабе пад ногi. Пасля чаго, сталi таптаць.
  Альбiна здзiвiлася:
  - Як ты iх!
  Вiталь не адказаѓ. Палiцыянты тапталi фуражкi. Некалькi мiнакоѓ таксама спынiлiся, i пачалi тупаць нагамi, нiбы затоптваючы недакуркi. А вось i машыны затармазiлi. I пара з iх сутыкнулася, разбiваючы шкла.
  Вiталь напружыѓ лоб. Палiцыянты кiнулi таптанне, i iх разгубленыя твары перакасiлiся. Яны збялелi i пачалi свiстаць. Мiнакi таксама былi ашаломлены. Iх вочы пляскалi, а целы дрыжалi.
  Вiталь зноѓ пацёр пальцам прыбор. I ѓжо ѓся вулiца прыйшла ѓ рух. I людзi, у тым лiку нават маленькiх дзяцей , сталi маршыраваць.
  Аѓтамабiлi ж затармазiлi, i маментальна ѓзнiк корак. I некалькi сутыкненняѓ. Так, нялёгкая гэта праца кiраваць людзьмi.
  Вiталь прашаптаѓ:
  - Даволi! Забудзьцеся пра ѓсё!
  Людзi зноѓ заварушылiся, як нiчога i не было. А палiцыянты рушылi далей, пакiнуѓшы фуражкi, паламаныя i пакамячаныя ляжаць на асфальце.
  Альбiна адзначыла:
  - Бачыш, працуе!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Так, дакладна! У мяне ёсць сiла, але яшчэ ёю трэба ѓмець кiраваць.
  Дзяѓчына кiѓнула:
  - Навучышся!
  Вiталь зноѓ напружыѓся. Да iх пад'ехала дарагая тачка. Кiроѓца кiѓнуѓ:
  - Слухаю i падпарадкоѓваюся!
  Вiталь сказаѓ сяброѓцы:
  - Давай пакатаемся! А вы, прэч з кабiны!
  Двое тоѓстых багатыроѓ: дзядзечка i цётачка, пакiнулi кабiну. I нясмела ѓсталi. Затым павалiлiся на асфальт i маментальна захраплi.
  Хлапчук-генiй з усмешкай вымавiѓ:
  - Будуць спаць тры днi i тры ночы, i iх не разбудзiць i гармата.
  Альбiна адзначыла:
  - Ну ты даеш! Прама Стары Хатабыч.
  Вiталiк паправiѓ:
  - Я, Хлопчык-дэмiург! Дакладней, найвялiкшы генiй сучаснасцi, ды i ѓсёй гiсторыi чалавецтва.
  Дзяѓчына-багатыр адзначыла:
  - А калi з багатых людзей збiць грошы? Заняцца такiм вось бiзнэсам.
  Хлопчык-генiй запярэчыѓ:
  - Мы не злачынцы, а выратавальнiкi чалавецтва. Хоць, сёе-тое забярэм.
  Для кантролю над светам нам спатрэбiцца нешта больш магутнае . Тут патрэбная энергiя атамнай станцыi. Або гравiтоннай станцыi.
  Альбiна заѓважыла:
  - Але гэта, ужо цалкам рэальна. Ты ж сапраѓды можаш.
  Вiталь заѓважыѓ:
  - I перадатчык патрэбен магутней. Я яшчэ над гэтым падумаю. Акрамя таго, трэба будзе патрэнiравацца, адным даваць адзiн каманды, iншым iншыя.
  Цяжка, напрыклад, прымусiць некалькi чалавек адначасова рабiць розныя рэчы!
  Альбiна кiѓнула:
  - Я разумею. Але думаю, мы з гэтым справiмся!
  Вiталь кiѓнуѓ i заѓважыѓ:
  - Мы атрымалi доступ да фенаменальнай, раней нябачанай сiлы. Мы павiнны памятаць, галоѓная наша мэта не ѓлада дзеля ѓлады, а ѓлада, дзеля выратавання чалавецтва, якое i так вiсiць над прорвай.
  Хлапчук спынiѓ машыну, бо палiцыянты засвiсталi ѓбачыѓшы за рулём тачкi дзiцяцi.
  Прыйшлося зноѓ уключыць свой прыбор, сцiраючы памяць аб сабе. Палiцыянты, цэлы ѓбор, завалiѓся ѓ сон.
  А хлапчук i дзяѓчынка, пакiнуѓшы тачку, адправiлiся пешшу па асфальце, пэцкаючы свае босыя ногi.
  Дзяѓчына-багатыр адзначыла:
  - А можа быць, пацешымся? Напрыклад, я ведаю, ёсць паѓлегальнае казiно i вельмi багатае. З тваiмi здольнасцямi, там сарваць банк праблем не складзе.
  Вiталь пацiснуѓ плячыма:
  - Гэта можна, вядома. Хаця, дзяцей туды не пускаюць.
  Альбiна хiхiкнула:
  - Ты iм пераканай, што быццам ты дарослы.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Я магу выклiкаць усiм, што нават я прэзiдэнт Расеi! I вышэй за прэзiдэнта.
  Дзяѓчына-волаты хiхiкнула, адзначыѓшы:
  - Ты розумам, сапраѓды, вышэй за нашага прэзiдэнта, якi ѓлез амаль, што ѓ трэцюю сусветную вайну, але не ростам, то дакладна!
  Вiталiк праспяваѓ:
  - Розум ад росту не залежыць, гэта дакладна,
  Мурашка ж не вялiкi, але моцны вельмi!
  Хлопчык узяѓ i спрытна злавiѓ босымi пальчыкамi ногi камара. I шпурнуѓ яго з такой сiлай, што той згарэѓ, нiбы iскрынка, ад трэння паветра.
  Альбiна прасвiстала:
  - Ого! Якая хуткасць! А ты можаш пальцамi кулю злавiць?
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Не ведаю! Але калi па мне з кулямёта лупнуць , то ѓсе кулi злавiць будзе складана. Можна атрымаць пашкоджаннi.
  Дзяѓчына-волаты прапанавала:
  - А ты зрабi такое сiлавое поле, каб яна адлюстроѓвала ѓсе кулi i снарады, i нават промнi. Вось як у фантастычных фiльмах. Ты ж глядзеѓ, мусiць, блокбастары?
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Так, глядзеѓ! Тэарэтычна, гэта цалкам магчыма. Бо электрычнасць вялiкай моцы, разагнанае на гравiтонах, можа стварыць моцнае электрастатычнае поле, якое будзе адштурхваць i кулi, i снарады, i нават , калi наладзiць дыяпазон , фатоны лазерных прамянёѓ.
  Альбiна заѓважыла:
  - Так! Я чытала, што такiя палi спрабавалi зрабiць у СССР яшчэ да другой сусьветнай вайны. Праѓда, на практыцы рэалiзаваць iх не ѓдалося. Але сам факт работ кажа, што гэта, тэарэтычна, цалкам магчыма.
  Вiталь кiѓнуѓ, i зноѓ яго босая нага злавiла насякомае, i запусцiла ѓгору .
  Хлопчык адзначыѓ:
  - Так, гэта, практычна, цалкам магчыма. Але гэтая распрацоѓка патрабуе часу i рэсурсаѓ. А зараз, галоѓная задача, выратаваць мiр i чалавецтва. А для гэтага трэба яго падпарадкаваць сваёй волi.
  Альбiна заѓважыла:
  - Каб выратаваць - падпарадкаваць?
  Вiталь тупнуѓ нагой:
  - А як, напрыклад, шалёнага каня, накiдваюць ласо, i сiлай адводзяць ад прорвы.
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Так, запярэчыць няма чаго. Але ж сiлавое поле - гэта гарантыя, што цябе не заб'юць. Любы генiй смяротны. I нават Чынгiсхан шукаѓ неѓмiручасць i ѓсё ж памёр.
  Хлопчык-генiй заѓважыѓ:
  - Чынгiсхан пражыѓ семдзесят два гады. Гэта даволi доѓгi тэрмiн па тых часах. Напрыклад, у Расii столькi гадоѓ не пражыѓ нiводны з цароѓ. Здабыць Чынгiсхан неѓмiручасць - быѓ бы ѓладаром свету. Так мангольская iмперыя была настолькi моцная, што яе б не спынiлi раздробненыя, еѓрапейскiя войскi. Як i раздробненая Русь была ѓпакорана, акрамя Ноѓгарада i Полацкiх земляѓ.
  Альбiна кiѓнула:
  - Так, Чынгiсхан быѓ унiкальны. Але ѓ цябе наперадзе доѓгае, юнае жыццё. А потым, магчыма, з тваiм генiем лепшыя лекары знойдуць спосаб зрабiць, хаця б цябе аднаго - несмяротным.
  Вiталь з усмешкай праспяваѓ:
  Неѓмiручасцi з даѓнiх часоѓ,
  Шукаѓ чалавек, дзiвоснай мэтай запалонены,
  У рэлiгiях старажытных кнiг,
  I строгiх навуках , найпознiх часоѓ,
  Iм рухаѓ не толькi страх,
  А таксама жаданне прарабiць увесь шлях,
  Убачыць свiтанак, пачуць адказ,
  Да вяршыняѓ нябачаных ведаѓ ступiць!
  Альбiна спытала:
  - А чаму ты не шукаѓ элiксiр неѓмiручасцi?
  Хлопчык-генiй адказаѓ:
  - Я яшчэ сл ишком юны, каб над гэтым думаць. У першую чаргу трэба выратаваць чалавецтва. I за гэта трэба дужацца.
  Дзяѓчына-волаты таксама паспрабавала босымi пальчыкамi ногi злавiць казурка. Але ѓ яе не атрымалася адразу. I яна ѓ прыкрасцi рушыла пяткай у плiтку бардзюра. Удар быѓ моцны, i мармуровая плiтка раскалолася.
  Мiнакi сталi азiрацца.
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Мы так усё пераламаем. Так, трэба навучыцца кiраваць усiм светам, але спачатку, авалодаць самiм сабой!
  Альбiна адзначыла:
  - Гэта, у прынцыпе, магчыма. Так, вось пытанне, якая моц патрэбна, каб уся планета была б пад кантролем?
  Хлопчык-генiй адказаѓ:
  - Патрэбную моц мы зробiм. Калi трэба, я захоплю Астанкiна, i там такая вялiкая антэна, што для кантролю, над усiх планетай Зямля хопiць. Праблема ѓ iншым. Трэба адначасова кiраваць рознымi групамi людзей, i аддаваць iм загады таксама розныя. А гэта больш складана.
  Вельмi цяжка кiраваць усiм планетай у ручным рэжыме. Тут трэба нешта прыдумаць.
  Альбiна заѓважыла:
  - Ёсць кампутарныя гульнi, у якiх ты цар. I ѓ iх, напрыклад, мiнiстры. Яны сочаць за рознымi галiнамi гаспадаркi. А ты, нацiскаючы кнопкамi, аддаеш iм загады. Тыпу пiрамiды кiравання.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Так, патрэбна пiрамiда ѓлады. Адзiн чалавек, нават генiй, кiраваць больш за восем мiльярдаѓ людзей, аддаючы каманды, не можа. Трэба падпарадкаваць. Але пры гэтым, распрацаваць праграму, а то людзi могуць нават у сарцiр хадзiць развучыцца.
  Альбiна падскочыла i стукнула сваёй важкай нагой па агнях святлафора. Шыбы паляцелi ѓ розныя бакi, i пасыпалiся iскры, нiбы прарвала каналiзацыйныя люкi з пекла, з полымем агню пекла.
  Дзяѓчына-волаты прачырыкала:
  - Мы змяцем ворага адным ударам,
  Славу пацвердзiм сталёвым мячом...
  Мы з навукай сябруем бо нездарма,
  У трэскi, хто невук, разаб'ем!
  Вiталь узяѓ i таксама ѓ скачку, як урэзаѓ, што ствол святлафора сагнуѓся i лопнуѓ.
  I метал быѓ нiбы пластылiн. Вось гэта, сапраѓды, было вельмi цвёрда.
  Народ вылупiѓ вочы, памiргаѓ. Але атрымаѓшы iмпульс, рушыѓ далей, як нiчога i не было.
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Я вышэй за прэзiдэнта. Я прымусiѓ людзей падпарадкоѓвацца мне, бо не мог iх прымусiць нават Гасподзь Бог!
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Нам трэба зараз папоѓнiць свой фiнансавы запас. Можа сапраѓды пойдзем у казiно. Там ты ѓсiх абуеш i распранеш, адначасова.
  Вiталь iранiчна спытаѓ:
  - А чаму б тады не адразу ѓ Цэнтральны Банк? Гэта i прасцей, i грошай больш!
  Альбiна, не занадта ѓпэѓнена, адказала, тупаючы па асфальце. Адна з яе ног, моцна падрапалася аб пабiтае шкло.
  - Але гэта ѓжо будзе разбой. А вось так, у казiно - гэта як падарунак фартуны! Усё будзе натуральна i сумленна.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Я ѓ казiно яшчэ нi разу не гуляѓ. Што ж, пацешымся. Тым больш, гэта лепшае Казiно ѓ Маскве, i там iграюць нават мiнiстры. I я iм пакажу, дзе ракi зiмуюць!
  Альбiна з усмешкай праспявала:
  Вялiкi генiй пястун фартуны,
  Людзей цябе выдатней не сустракаѓ...
  У паэзii лiрычныя струны,
  Ты ѓвасобiѓ сусветны iдэал!
  Вiталь падскочыѓ i праспяваѓ:
  Гадзiна фартуны,
  Надышоѓ час пагуляць...
  Гадзiна фартуны,
  Старайцеся гэтую гадзiну не страцiць!
  Альбiна дадала:
  Бывае так, бывае так,
  Што адлучае ад поспеху толькi дробязь...
  Не можа нам не павесцi,
  З фартунай нам хлопцы па дарозе!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  Галоѓная бандытка Расii, хросная мацi Агрыпiна выпiла крыху крывi, якую сцадзiлi з моцных, трэнiраваных хлопчыкаѓ гадоѓ чатырнаццацi пятнаццацi, напалову змяшаную з малаком ад мацi, якiя кормяць грудных дзяцей.
  Пасля чаго, гэтая суперразбойнiца задрамала. I ёй снiлася вельмi нават забаѓнае дзеянне.
  Агрыпiна бачыла ѓрачыстую цырымонiю. Быццам яна ѓзыходзiць на пасад i садзiцца на абсыпаны каштоѓнасцямi трон. I ёй ускладаюць на галаву абсыпаную зоркамi карону. I ѓсе прэзiдэнты, манархi i iншыя кiраѓнiкi свету становяцца на каленi i ѓзносяць ёй хвалу.
  I салют выносiцца ѓ неба, i б'юць гарматы. I ѓсё зiхацiць. I яна зараз iмператрыца планеты Зямля. I ёй спяваюць фанфары, i iграюць аркестры. А тронная зала , у якой яна сядзiць, у паѓсотнi разоѓ большая за стадыён "Лужнiкi". I на iм цэлае войска. Тысячы прыгожых дзяѓчын у кароткiх спаднiцах, з голымi нагамi, з аѓтаматамi за спiной аддаюць ёй гонар i напяваюць:
  Ты вялiкая багiня,
  Iмператар усiх людзей...
  Бязмежная стыхiя,
  Усiх ворагаѓ сваiх забi!
  Агрыпiна выскалiлiся i зароѓ:
  Я ссякаю ворагаѓ па датычнай,
  Наношу iм удар такi iмклiвы...
  Атрымлiваецца ѓсё выдатна,
  Я царыца, не ведаю ѓсiх гледачоѓ!
  Пасля чаго, вось прывялi да яе першую ахвяру. Гэта быѓ Паѓлуша, прыгожы, светлавалосы, мускулiсты падлетак гадоѓ чатырнаццацi. Ён у адных толькi чырвоных плаѓках i са скаванымi рукамi i нагамi. Хлопчыка падганялi бiзунамi i паставiлi на каленi.
  Агрыпiна ѓзяла ѓ руку важкую бiзун з калючага дроту i агрэла Паѓлушу. Хлопчык крыкнуѓ ад дзiкага болю. А маладая, моцная, мускулiстая жанчына працягвала яго хвастаць, i напявала, скалячы зубкi:
  - Хлопчыкi мой, мой малыш,
  У гэты час ты не спiш,
  I атрымаеш вiдаць кукiш ,
  Плёткай па спiне!
  I магутная жанчына збiвала хлапчука. I так, што лопнула скура i палiлася раѓчуком кроѓ. А Паѓлуша крычаѓ ад невыносных пакут.
  Нечакана пачуѓся страшны грукат. Палац упаѓ, i сцены абвалiлiся. I перад ёю паѓстаѓ вялiзны, блiскучы анёл з двума мячамi.
  Грамавы голас вымавiѓ:
  - Ты, сусветная iмператрыца, перайшла ѓсе межы! За гэта будзеш пакараная. Усявышнi Бог адбярэ ѓ цябе ѓсю ѓладу, i зробiць, якая ѓзвышае сябе, прынiжанай.
  Стукнулi маланкi. Палац знiк, i ѓсе слугi, i кiраѓнiкi дзяржаѓ таксама.
  I Агрыпiна, замест раскошных адзенняѓ, i кароны, апынулася паѓнагай рабыняй у кайданах. На яе босых нагах i руках былi цяжкiя, сталёвыя ланцугi. Цела было амаль аголеным - толькi адна насцегнавая павязка.
  I яна была скаваная разам з iншымi, амаль аголенымi дзяѓчынамi-рабынямi. I яе босыя, моцныя ногi абпальваѓ гарачы пясок пустынi.
  Агрыпiна , магутная, вельмi мускулiстая жанчына, з ганарлiва паднятай галавой сама стала рабыняй. I на яе рэльефную спiну абрынуѓся бiч наглядчыка.
  I бiзун свiстаѓ. Наглядчык быѓ нават не чалавек. Гэта велiзарны, калматы мядзведзь, i з вельмi брыдкай i выродлiвай рожай . Ён сядзеѓ на вярблюдзе i наносiѓ з усяго размаху ѓдары па былой, сусветнай iмператрыцы.
  Агрыпiне было балюча, i яна застагнала. Успомнiлася ёй, як пасля арышту яе адвялi ѓ пакой ператрусу. Прымусiлi зняць усё адзенне, i сталi разглядаць моцнае, дзявочае цела. Рабiлi гэта некалькi жанчына ѓ белых халатах. Нiбы гэта бальнiца, а не турма, i не шмон, а медагляд.
  Потым загадалi прысядаць перад люстэркам i асвятлялi пражэктарамi. Агрыпiне прысядаць, вядома ж, лёгка. Але непрыемна, калi некалькi жанчын у белых халатах, прагна глядзяць на цябе. Любуюцца на моцныя, рэльефныя, больш прыдатныя для мужчыны, чым для дзяѓчыны, мышцы, што так перакочваюцца пры руху.
  А вочы ѓ iх юрлiвыя. Агрыпiна мае цела, хутчэй за вельмi моцнага юнака з мускуламi, чым дзяѓчынкi, хоць скура гладкая, чыстая, развiтая грудзi i шырокiя сцягна. Але i плечы шырокiя.
  Агрыпiна прысядае, а ёй усё не даюць каманду спынiцца. Вось ужо яна пачала пацець, i загарэлая скура заблiшчала, з-за чаго, яна яшчэ больш паходзiць на статую старажытнай, грэцкай багiнi-ваяѓнiцы.
  Нарэшце яе надакучыла пажыраць вачыма. I жанчына-наглядальнiца ѓ форме загадала ѓстаць у квадрат, i пакласцi падбародак у спецыяльную выемку. Пасля чаго, дэманстратыѓна зняла тонкiя, гумовыя пальчаткi i, учапiѓшыся ѓ падбародак, палезла Агрыпiне пальцамi ѓ рот.
  А яны ѓ яе нямытыя, потныя. I лезла яна за шчокi i пад язык. Агрыпiна абурылася i, адштурхнуѓшы, рыкнула:
  - Надзень пальчаткi, сцерва! Занясеш заразу!
  Тая, неяк пасля гэтага збянтэжылася, i ператрус спынiлi. Сфатаграфавалi, праѓда, голай, каб былi бачныя татуiроѓкi. Адкаталi не толькi пальцы, але i босыя падэшвы ног. I нават адукавалi страѓнiк рэнтгенам, вiдаць падазраючы, што там могуць быць наркотыкi.
  Пасля чаго, завялi ѓ душ. Там нават далi кавалачак мыла, i потым ручнiк. Далей выдалi ѓнiформу.
  Агрыпiна не асаблiва баялася турмы. Нават наадварот, яна была ѓпэѓнена, што будзе самай галоѓнай i круты.
  Але ѓ камеры было зацесна, дванаццаць дзяѓчат, i пахла парашай.
  Яна тут жа iх пабудавала i прымусiла прыбiрацца. Затым патрабавала паправiць унiтаз. I яе слухалiся.
  Агрыпiна i ѓ СIЗА была крутой. I магла прымушаць падпарадкоѓвацца.
  Але зараз вакол яе два дзясяткi дзяѓчын у ланцугах, i цэлы атрад оркаѓ з бiзунамi.
  I Агрыпiну сталi гэтыя мядзведзi моцна збiваць. I было так балюча, што нават гэтая жанчына-волаты завыла ад пакут i папрасiла лiтасцi. На самай справе, нейкi кашмар атрымлiваѓся. Затым ёй яшчэ i шыю закавалi, што i зусiм невыносна.
  Агрыпiна рушыла па пяску. I яе настрой быѓ мiнорны. Яна збiтая i падрапаная, у крывавых падцёках. I кайданы бразгаюць, i метал блiшчыць.
  Агрыпiна, моѓчкi, тупае. Пясок гарачы, i балюча босым падэшвам. Хоць ёй яшчэ нiчога - ногi набiтыя падчас боек i трэнiровак. А якое дзяѓчатам-рабыням. Многiя з iх не заѓсёды хадзiлi босымi , i iх падэшвы не такiя ѓжо i грубыя. I палiць моцна, што нават з'яѓляюцца пухiры.
  Маладая жанчына крочыць i з жахам думае: яна ѓ ланцугах i рабыня, на спiну якой час ад часу абвальваецца пуга. Але хутка яна ѓзнiме паѓстанне i захопiць уладу над гэтай планетай.
  Магутная, мускулiстая дама прыцягвае ѓвагу оркаѓ. I яны час ад часу наносяць па ёй удары бiзуном, або калючым дротам.
  Агрыпiна ѓ адказ крыкнула:
  - Слаба б'яце!
  I ѓ гэты момант усё змянiлася. Дакладней, у оркаѓ з-за аксамiту паляцелi вострыя, гарачыя стрэлы. Яны прабiвалi касматых мядзведзяѓ, i выходзiлi з вачэй, i прашывалi пахвiну i грудзi.
  Агрыпiна ѓзяла i кiнулася, бомкаючы ланцугамi, на орка. Прабiла яго галаву ланцугом.
  I праспявала:
  - Я, як чорта д'яблыца! Паламаю сталiцу!
  Эльфы з-за засады выскачылi на ацалелых оркаѓ. Яны былi прадстаѓнiкi гэтага гламурнага народа, на маленькiх i хупавых аднарогах.
  Оркаѓ хутка перабiлi i перакалолi. Пасля чаго, дзяѓчынак сталi вызваляць ад ланцугоѓ. Таксама, з дапамогай магii чароѓных палачак раскавалi i Агрыпiну.
  Маладая жанчына стала вольнай. I магутнай, з грудамi цяглiц.
  Пасля чаго, у яе ѓзнiкла цэлая каманда дзяѓчынак. I вось прыгожыя ваяѓнiцы тупалi босымi, стройнымi нагамi па пустынi.
  Агрыпiна напявала, скалячы зубкi:
  Па крывой бягуць дарожцы,
  Босыя дзяѓчынкi ножкi...
  Надакучыла блашчыц зло цiснуць,
  Жадаю шчасце сваё падражнiць!
  Дзяѓчыны, таксама былi настроеныя вельмi агрэсiѓна i па баявым . Iм хацелася i спяваць, i скакаць. А ногi, i праѓда, у iх хупавыя, хоць i змучаныя, збiтыя, пакалотыя.
  Вось такая каманда маршыруе. I з iмi эльфы на аднарогах, i з лукамi.
  Агрыпiна адчувае ѓ сабе сiлу i спявае:
   З часоѓ Спартака - гэтая вера жыве,
  Што рабоѓ у свеце быць не павiнна нiколi!
  Калi пан нахабнiк - грэе печкай жывот,
  А селянiн на сцюжы замёрз - гэта вер не лёс!
  
  Рускi хлопец Спартак - меч за нас агалiѓ,
  I за iм, прыгнечаных паднялася без краю рака...
  Калi ты чалавек - гонар даражэйшы за жыццё,
  Калi хочаш, каб жыццё ѓ шчасцi свету цякло!
  
  Стенька Разiн хацеѓ, выпрастаць табар рабам,
  Каб воля была, кожны мог кiраваць...
  I такiя , як ён, не маглi прыняць сорам,
  А за iмi народ - iшла незлiчоная раць!
  
  Катаваннi, прэнг i кол - аргументы цароѓ,
  Кожны хоча сабе, усё ѓрваць на стагоддзi!
  Але воля, павер, хлеба з мёдам мiлей,
  I такая даѓно ѓжо гарыць у нашым сэрцы мара!
  
  Наступiѓ гром - Кастрычнiк, i зараз наша ѓлада,
  Палае краiна, шмат крывi i болi!
  Але не дасць Iсус у пекле правым прорва,
  Будзе ѓ дабрынi задаволены i той, каго люта лупцавалi!
  
  Ленiн адчынiѓ дзверцы, Сталiн смела вядзе,
  З кожным крокам усё блiжэй мы да мэты святой!
  Але прыйшоѓ Сатана, сорак першы злы год,
  I зараз наша кроѓ, як паток iрве з вены!
  
  Мы з табою краiна; наш гонар - тваё жыццё,
  Нiколi не паставiць народы Русi на каленi!
  За Расею трымайся, за Айчыну змагайся,
  У гэтым сэнс i соль мужнасцi пакаленняѓ!
  
  Фюрар мярзотны труп, ну, а Русь - Волат,
  I чачэнец з узбекам i рускiм - адзiны !
  Камунiзм маналiт, для душы iдэал,
  А палiцы супастатаѓ у аладку разбiты!
  
  Космас юных клiча - горан прызыѓна трубiць,
  Новы будзе мяжу, за межамi Марса!
  Якi будуецца мы камунiзм - адмянiлi рублi,
  Не мае значэння любое грамадзянства!
  
  Увесь сусвет, вер, стане чырвонай зараз,
  Будуць у рай вароты - зоркi чырвонага колеру.
  Чалавек iншым брат - у мiнулым шалёны звер,
  I каханне, прыгажосць у гiмнах чыстых апет!
  
  Таму не шкадуй сваю чэрствасць i лянота,
  За Айчына наша, змагаючыся, як сокал!
  I працуеце байцы вы i ѓначы, i дзень,
  Што б райскi сад цвiѓ i дарыѓ салодкiм сокам!
  Агрыпiна разам са сваёй галаногай камандай праспявала. I раптам злавiла сябе на думцы, што яна нiбыта за камунiзм. Ну, савецкiх часоѓ Агрыпiна не ведала: занадта ѓжо маладая . Хутка ёй трыццаць сем гадоѓ, а год зараз 2023. Значыць, што яна можа памятаць пра савецкую ѓладу? Гэта легенда, у яе вачах i прытомнасцi. Агрыпiна, як кажуць - дзiця свайго часу. I, зразумела, чула аб савецкiх часах не лепшыя водгукi. Маѓляѓ, i сапраѓды, нават такая рэч, як бананы, была дэфiцытам. Ды i цукеркi, i жуйкi таксама. I джынсы былi рэдкi дэфiцыт. А пры Гарбачове нават горкая гарэлка i цыгарэты знiклi з палiц. Доѓгiя чэргi, талоны, карткi, пустыя крамы, татальны дэфiцыт - гэтым запомнiлiся савецкiя часы людзям.
  I нiхто не хацеѓ iх вяртання. Ва ѓсякiм разе, у Маскве камунiсты i ѓ цяжкiя дзевяностыя гады збiралi нiкчэмны працэнт галасоѓ. А вось Агрыпiна была вельмi багатая, i вядома ж за капiталiзм. Дык чаго яна раптам стала спяваць пра левыя iдэi?
  Маладая жанчына рушыла сама сябе кулаком у падбародак i прашыпела:
  Наш кароль, выбраннiк нябёсаѓ,
  Наш кароль, як прывiдны нячысцiк...
  Наш кароль, пасланнiк лёсу,
  Наш кароль - гэта толькi ты!
  Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  Агрыпiна з дзiкай радасцю ѓзяла i праспявала:
  - Ты вялiкi Люцыпар, пралiѓ прамень на святло,
  I свяшчэнны меч вайны - рассек сакрэт!
  I зноѓ дзяѓчынка, дакладней, дарослая i мацёрая баба заспявала;
  Наш кароль, пасланнiк нябёсаѓ,
  Наш кароль, як прывiдны нячысцiк.
  Наш кароль , выбраннiк лёсу,
  Наш кароль - гэта толькi ты!
  Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  Вось так ваяѓнiца спявала i тупала па пустынi. I яе настрой быѓ мажорным. А чаго яму быць мiнорным.
  Але вось зноѓ бачныя хваляваннi. Эльфы атрымалi сiгнал аб наблiжэннi оркаѓ. I сталi паѓкругам. Палова вершнiкаѓ, гэта былi эльфiйкi. Прыгожыя дзяѓчыны, амаль аголеныя, але затое прычыненыя каштоѓнымi ѓпрыгожваннямi.
  Яны былi вiдавочна гатовыя да смяротнай бiтвы.
  Агрыпiна тупнула сваёй босай, моцнай нагой. I ѓ яе руках з'явiлася важкая цыбуля. Вялiкi такi, у якi можна ѓкласцi немалую колькасць стрэл.
  Дзяѓчынка, дакладней, жанчына-волаты праспявала:
  З крывасмокаѓ наляцелi хмары,
  Прарвалася пекла з Зямлi з не далёкая !
  Змей паѓзе панцвале, гад грымучы,
  Вось азарылiся крывёю аблокi!
  
  Палаюць хвалi, пякельным штормам плёскаюць,
  I сустрэне раць адважных удальцоѓ!
  Мы абаронiм выдатных мiлых жанчын,
  Годныя будзем подзвiгаѓ бацькоѓ!
  
  Зямля мая, як балюча ты стагнала,
  Пакiнуѓ супастат сто ран слядоѓ!
  Але скiнем оркаѓ, ураз мы з пастамента,
  Не доѓгiм будзе мор лiхiх гадоѓ!
  
  А смерць за аблокамi ѓжо бялее,
  Але думкi нашыя iрвуцца да нябёсаѓ!
  Растопчам у пыл заѓзятых зладзеяѓ,
  I разарвем, ведай, оркаѓ напалову!
  
  Не вядомы нам спакой i гнiлi старасць,
  Мы дзецi Радзiмы святой сваёй!
  Усё светлае з мядзведзямi ваявала,
  Уцёкi мы магутных гэтых каранёѓ!
  
  А што iрванула з сiлай злая бомба,
  Што нам разрыѓ снарада, гэты гром!
  На шматлiкае байцы Эльфi здольныя,
  А фюрару вяршыня стане дном!
  
  пекла , пекла разгаралася,
  Поѓз па ракадзе з руляй драпежным "Тыгр"!
  I з нас зляцела iмгненнем уся стомленасць,
  Скончылася пара вясёлых гульняѓ!
  
  Гранату ѓ рукi, кiдок смяротны,
  Вось "Тыгр" у рыла моцна атрымаѓ!
  А фюрара ѓ кацёл у Тартар кацельнi,
  Каб не раскрываѓ на эльфаѓ свет!
  
  Мядзведзь ад залпаѓ лютых трасецца,
  Вось над Рэйхстагам эльфаѓ лунае сцяг!
  А над Айчынай запалала Сонца,
  Бо Оркаѓ Рэйх зрынуты ѓ пыл i прах!
  Агрыпiна спявала, i iншыя дзяѓчынкi-рабынi падхапiлi, i эльфы. Выглядала ѓсё вельмi выдатна i проста цудоѓна.
  I ѓ дзяѓчат-рабыняѓ у руках узнiклi лукi, а ѓ пары нават арбалеты. I яны нацягнулi цецiву i сталi выпускаць стрэлы. Тыя iмчалiся па дузе i прабiвалi надыходзячы оркаѓ.
  Гэтыя звяры, калматыя i смярдзючыя , iмчалiся ѓ бой з дзiкай i ашалелай лютасцю.
  Вось гэта, сапраѓды, была бiтва. Эльфiйкi, амаль аголеныя, стралялi з лукаѓ. А эльфы самцы прымянiлi больш магутныя i забойныя арбалеты.
  Тыя выкiдвалi з вялiкай сiлай балты. Якiя круцiлiся i прабiвалi, якiя лезлi на штурм оркаѓ. I наносiлi па iх зруйнавальныя ѓдары.
  Адна з эльфiек, у каштоѓнай кароне, зароѓ:
  - На святой вайне, будзе наша перамога! Сцяг эльфiйскi наперад - слава загiнуѓшым героям!
  I вось яна выпусцiла вялiкую стралу, нацягнуѓшы цецiву пры дапамозе босай нагi.
  I зноѓ, як прараве:
  - Нас нiшто не спынiць! Нас нiхто не пераможа!
  I эльфiйкi разам з жанчынамi-рабынямi закiдвалi оркаѓ стрэламi. I засыпалi iх капiтальна. Гэта была вельмi агрэсiѓная iх панарама баявых дзеянняѓ.
  Ваяѓнiцы аказалiся проста супер, дэманструючы фенаменальную i неспасцiжную сiлу.
  Затым зноѓ песнi гламурнага i вельмi гарэзлiвага народа.
  Няма нiчога дакладней, чым манета,
  Яна без фальшу шчыра блiшчыць!
  Фактычна дублон кiраѓнiк святла,
  Яго апора моцны меч i шчыт!
  
  У iм багоѓ паганскiх утоена ,
  Як сонца, прамянiстае аблiчча залатой...
  Хоць ёсць яшчэ бандыты-паразiты,
   Якiя пусцiлiся ѓ гандаль душой!
  
  Манета, гэта iдал i архангел,
  Ён выратавальнiк, згубiцель усiх.
  Без золата булат наёмны чэзне,
  Без грошай не прыйдзе ѓ баi поспех!
  
  Але што ты хочаш, чалавека сэрца,
  Паляванне вам неѓмiручасць купiць...
  Каб адкрыць да асалоды прагна дзверцы,
  Каб плесцi стагоддзi жыцця нiтку!
  
  Але цi можа дублён набыць i гэта?
  Цi здольны залаты кружок марыць?
  Каб не прыйшоѓ стары з касой з прывiтаннем,
  I не паставiѓ у моргу ѓ лоб друк!
  
  Хоць за манету шмат трэба шчасця,
  Каб уволю аддавацца нам граху!
  Але чалавек над запалам i не ѓладны,
  Яму дзяѓчын, як проса пеѓню!
  
  Ён хоча атрымаць да пуза шмат,
  Паесцi фазанаѓ, ананасаѓ пуд.
  Хоць нельга наесцiся да труны,
  Хай нават ты грашыма вельмi круты!
  
  А труна, яна нават занадта шмат каштуе,
  Бо ѓ iм ёсць месца каралям!
  Бо намалюе анёл у бланку нулiк,
  Удар па лбе i палкай па мазгах!
  Ваяѓнiцы, вядома ж, у баi не саступаюць. I вось калi оркi, нясучы вялiкiя страты, прарвалiся на дыстанцыю бою, прыгажунi пусцiлi ѓ ход свае мячы.
  Альбiна ѓсмiхнулася. У яе руках з'явiлася адразу ж два мячы. Яна ѓзмахнула iмi, пракруцiла млын, ссекла пару галоѓ оркаѓ i прашыпела:
  - Не на тую вы нарвалiся!
  I пасля чаго, яна голай пяткай ѓзяла i дзюбанула орка-генерала ѓ падбародак. Той грымнуѓся, нiбы мяшок з пяском. I ад яго паламанай скiвiцы пасыпалiся зубы. I выглядала гэта ѓсё так прыгожа i крута. Што дзяѓчынкi хорам заспявалi з каласальным энтузiязмам:
  Прашу, Гасподзь, каб дзень не згасаѓ,
  Каб заѓсёды маладым быѓ дзяѓчыны погляд!
  Каб лунаѓ наш вiцязь вышэй скал,
  Каб чысцей крышталя покрыва азёр!
  
  Якi прыгожы свет Гасподзь стварыѓ,
  У iм елi срэбрам, а клён рубiн!
  Шукаю сабе сяброѓку, Божы iдэал -
  Для гэтага ворагаѓ у баях сек!
  
  Што юнаку так у сэрцы цяжка?
  Чаго ён хоча ѓ свеце гэтым?
  Ну чаму надламанае вясло?
  Як вырашыць клубок вялiкiх праблем?
  
  Хачу я, Божа, таксама ѓ шчасцi быць,
  Знайсцi сваю нябесную мару!
  Каб поспехi не перапынiлася нiтку,
  Каб падвесцi пад шлях, баласт-чорту!
  
  Але што шукаць мне ѓ меры без кахання,
  Што дзяѓчыне даражэйшай можа быць?
  Пабудаваць шчасце цяжка на крывi,
  Па ёй толькi можна ѓ пекла пекла плыць!
  
  Разлука, гэта катаванне для мяне,
  Вайна яшчэ такi кашмарны сон!
  Вось нагу ѓ стрэмя, асядлаѓ каня,
  Хоць злы орк, занёс кат сякеру!
  
  Заводзяць нашых дачок у поѓню
  Спрабуюць iх i паляць агнём цела!
  Але нанясем мы фюрару разгром,
  Ведай, наша Эльф вечна не памерла!
  
  Згуляем вяселле, пасля злой вайны,
  Потым дзеткi будуць смех дарыць!
  Мне ѓсе яны крывiнушкi родныя,
  Я на паляванне, будзе тлустай дзiчыну!
  
  А дуб, як iзумруд, яго лiстота,
  Сказаѓ - выдатна хлопец папрацаваѓ!
  Хай сумленьне будзе, як крышталь чыстая,
  А толькi ѓ плюсах у балансе буду т лiкi!
  Вось такiя тут спявачкi, гэтыя цудоѓныя i непаѓторныя дзяѓчынкi. Якiя калi ѓжо сталi дзерцiся, то супраць iх калматым мядзведзям нiяк не выстаяць.
  Агрыпiна, выскалiѓшы мордачку, прашыпела, зразаѓшы яшчэ пару галоѓ оркам, сваiмi мячамi:
  - Я ѓсё магу, i вы гэта ѓбачыце!
  Пасля рушыла босай нагой у пахвiну афiцэру, з лiку агрэсiѓных i калматых мядзведзяѓ. I рэальна ѓзяла i адбiла яму яйкi. Вось гэта сапраѓды была дзеѓка - супермэн.
  I супраць такой, верагодна, бяссiльнае будзе любое войска з касматых мядзведзяѓ.
  Агрыпiна ѓхмыльнулася i сунула пальцы ѓ рот сабе. I дзьмухнула з усiх сiл. Пачуѓся жудасны, агрэсiѓны, скрыгатлiвы гук. Нiбы з паветра здзiралi скуру.
  I некалькi сотняѓ, што кружылiся над полем бою вялiзных грыфаѓ, атрымалi сардэчны прыступ i павалiлiся, нiбы градзiны, унiз. I iх вострыя дзюбы сталi прабiваць чэрапа напаѓзаюць оркам i расколваць косцi. Прычым, лiтаральна, выбiваючы мазгi.
  Агрыпiна правяла мячамi прыём матылёк, ссекла некалькi галоѓ гэтых мядзведзяѓ вялiкай банды i зароѓ:
  - Я крутая, мне ѓсё падуладна,
  Гэта ясна, гэта ясна!
  I трымцiць уся зямля,
  Голай пяткай iх душачы!
  Пасля чаго оркi, не вытрымаѓшы, звярнулiся ѓ павальныя ѓцёкi. Дзяѓчынкi i эльфiйкi кiнулiся iх пераследваць, i пры гэтым, выконваючы баявую i агрэсiѓную песню;
  Кашмар заѓсёды прыходзiць, як змяя,
  Яго не чакаеш, а ён упаѓзае ѓ дзверы!
  Ты шчаслiвы, шчодра сытая сям'я,
  Не ведаеш, што бываюць людзi звяры!
  Вось пачаѓся набег хвацкай арды,
  Нас абсыпаюць стрэламi татары!
  Але мы на подзвiг смелы народжаны,
  I вынесем жорсткiя ѓдары!
  
  Нiхто не ведае, калi добры Бог,
  Настолькi чалавек пайшоѓ жорсткi!
  Ужо смерць стукаецца кулаком у парог -
  А Везельвул прасунуѓ з пекла рогi!
  
  Так, гэта старажытных продкаѓ часы,
  У якiя мы крута так патрапiлi!
  Бо не аб тым быѓ мая мара,
  Не да гэтага мы iшлi, скрозь горы-далi!
  
  Але калi апынуѓся ты ѓ пекле,
  Дакладней, у свеце болi, рабства, бiтвы!
  То ѓсё роѓна надзею захаваю,
  Хай сэрца адбiвае ѓскач усе рытмы!
  
  Але выпрабаваннi, гэта наш ланцуг,
   Якая , не дасць быць думкам лёгкiм!
  I калi трэба, трэба i трываць,
  А калi крыкнуць, дык ва ѓсю сiлу лёгкiх!
  
  Паэт, ён песеньнiк i круцель,
  Але толькi не на гарачым полi ратным!
  Ворагi Айчыны гiдкiя памруць,
  Iх пахаваюць хутка i бясплатна!
  
  Цяпер вазьмi, адбi паклон Хрысту,
  Перахрысцiся, iконы аблiчча цалуючы!
  Я веру, людзям праѓду данясу,
  Ва ѓзнагароду дасць Гасподзь надзел пекулiй!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14.
  Вiталь i Альбiна апынулiся, нарэшце, каля Казiно. Будынак быѓ вялiкi i паходзiѓ на сумесь зiмовага палаца i цырка. Каля ѓвахода ахова i, у тым лiку, i нямецкiя аѓчаркi.
  Вiталь уключыѓ каманду: вы мяне не бачыце, не чуеце, не адчуваеце.
  Сабакi i ахова праiгнаравалi двух падлеткаѓ, якiя не палiчылi нават абуцца. Тым больш, дываны ѓнутры казiно прыемна казыталi дзецям голыя, агрубелыя падэшвы.
  Публiка, вядома ж, здзiвiлася, што нехта басанож расхаджвае ѓ такой раскошы. Ды яшчэ хлопчык, якi нават на падроста не цягне па росце, тут так упэѓнена тупае.
  Вiталь, сапраѓды, крочыѓ так i выпнуѓ грудзi, нiбы ён уладар сусвету, якi толькi фарсiѓ голымi, дзiцячымi пяткамi. Але, сапраѓды, ён жа такой сiлай валодае, што яго будуць слухацца i каралi, i прэзiдэнты, i нават сланы i кракадзiлы.
  Хлапчук была вельмi задаволены. Вось зараз ён аддаѓ каманды. I адразу паѓсотнi багатых буржуяѓ сталi перад iм на каленi. А дзве дамы не толькi сталi на каленi, але яшчэ i галавой стукнулiся аб падлогу.
  Вiталiк праспяваѓ:
  - I нават вораг крычаѓ часам,
  Хаваючы страх, што я кароль!
  Што я кароль!
  Альбiна паправiла хлопчыка-генiя:
  - Ты не кароль. Ты Бог!
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Дай Бог сляпым вочы адкрыць,
  I спiны выпрастаць гарбатым...
  Дай Бог, быць Богам хоць крыху,
  Але быць нельга ледзь-ледзь распятым!
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула з усмешкай:
  - Ты ѓсё думаеш аб людзях. Лепш бы ты быѓ Усемагутным Богам, чым той, хто на небе зараз!
  Вiталь злосна заѓважыѓ:
  - Калi б рэальны Бог iснаваѓ, то ѓ першую чаргу ён бы дзюбнуѓ маланкай па тых святарах, што нажываюцца на рэлiгii.
  Альбiна прачырыкала:
  Усё, што ты хочаш,
  Атрымаеш адзiн...
  Усё, што ты хочаш,
  Бо ты Спадар!
  I ты iдзе ѓпэѓнена,
  Не памятаючы пра тых,
  На чыiх марах размерана,
  Ты будаваѓ поспех!
  Вiталь запярэчыѓ, пацiраючы босымi нагамi дыван:
  - Не! Я, наадварот, дам магчымасць чалавецтву здзейснiць, увасобiць у рэальнасць мары. У тым лiку, пры мне будзе нашмат больш свабоды.
  Альбiна з захапленнем заспявала:
  Пад святым сцягам свабоды,
  У свеце, сяброѓстве, шчасцi i каханнi...
  У яркi прамень злiваюцца народы,
  Каб змрок развеяць наперадзе!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Так, аб'ядноѓваюцца ѓ маiм кахаючым, хай i дзiцячым кулаку. I нашы iдэi, i ѓвасабленнi самыя крутыя ѓ свеце!
  Дзяѓчына-волаты засмяялася i прачырыкала:
  - А ѓ моры сыходзяць хлопцы лiхiя,
  Марская стыхiя! Марская стыхiя!
  Пасля чаго юны генiй дадаѓ хуткасць. Рушыѓ да рулеткi, што зiхацела пазалотай. Хлопчык паведамiѓ:
  - Раблю стаѓку! На лiчбу трынаццаць!
  Пасля чаго, дзяцюк узяѓ i крутануѓ барабан.
  Альбiна прачырыкала з апломбам:
  - Перада мной, любы факiр, ну проста карлiк,
  Я iх трымаю, толькi замест дробных фраераѓ ...
  Купiце мне хутчэй бiлет да Монтэ-Карла,
  Я патрывожу мясцовых шулераѓ!
  Вiталь выйграѓ стаѓку i заявiѓ:
  - Ну што, атрымалася крута!
  Дзяѓчына-багатыр адзначыла:
  - Ты рэдкi баец!
  Хлапчук-генiй, атрымаѓшы выйгрыш залатымi фiшкамi, зноѓ зрабiѓ стаѓку, на гэты раз на трыццаць тры.
  I зноѓ з энтузiязмам крутануѓ барабан, прычым не рукой, а босай, спрытнай, як у малпачкi, нагой.
  I зноѓ барабан закруцiѓся.
  Альбiна адзначыла з усмешкай:
  - Гэта не гульня, а хараство!
  Хлапчук сарваѓ чарговы банк, i цэлы мех яму спешна прынеслi грошай.
  I Вiталь зноѓ пачаѓ круцiць барабан, i напяваѓ з усмешкай i цудоѓным апломбам:
  - Мы вельмi агрэсiѓна захоплiваем грошы!
  Альбiна прачырыкала:
  - Грошы - гэта сiла! Грошы - гэта ѓлада!
  Хлопчык-генiй заѓважыѓ:
  - А ѓ мяне ѓлада не на грошах, а па розуме!
  Дзяѓчына хiхiкнула:
  - Ну, чаму,
  Жыць немагчыма па розуме!
  Вiталь хiхiкнуѓ i праспяваѓ:
  - А таму, а таму,
  Што свет iдзе зараз да дна!
  А таму, а таму,
  Кiно так падабаецца яму!
  Альбiна дасцiпна адзначыла:
  - Так, ты гулец!
  Хлапчук зноѓ паставiѓ на лiк сем, i зноѓ крутануѓ босымi пальчыкамi ногi ручку барабана.
  I ѓсё грала, i музыка гучала. I гэта было так прыгожа i паѓнагучна.
  Вiталь праспяваѓ, падмiргваючы сапфiравымi, дзiцячымi вачыма:
  - Што наша жыццё, гульня,
  Прарвемся фраера !
  Я зрабiѓ моцны ход,
  Павёѓ ворагаѓ у расход!
  Альбiна хiхiкнула i таксама зрабiла стаѓку. I таксама крутанула босымi пальчыкамi ногi.
  Гульня пайшла па буйным. Дзецi тут былi такiя крутыя i вельмi нават жвавыя.
  Вiталь адзначыѓ, хiхiкнуѓшы i выскалiѓшы свае вострыя, як у ваѓчаняцi, зубы, звонкiм голасам:
  - Мы гуляем, каб выйграваць. Так што круцi энергiчней.
  Сапраѓды, дзяѓчына i хлапчук разышлiся. I зрывалi адзiн банк за iншым. I збiралi немалыя грошы.
  Тут у iх, i сапраѓды, каманда, якая не проста ѓдачлiвая, а тэхналагiчная, i выкарыстоѓвае дасягненнi навукi.
  Альбiна напявала, i скалiла зубкi, адзначыѓшы:
  Грошы растаюць у кашальку,
  У росце капiталы ...
  А на нашай мове,
  Грошы значыць манны!
  Вiталь сур'ёзна адзначыѓ:
  - Заробiм мы вельмi нават шмат.
  Дзяѓчына дадала:
  - Ужо зарабiлi.
  I падмiргнула хлапчуку. У казiно абстаноѓка была ѓрачыстая. Столькi раскошы, люстэркаѓ, пазалоты i публiка, якая з захапленнем глядзiць на хлопчыка-генiя.
  Вiталь падумаѓ, што цi варта яму было гуляць. Можна было проста прыйсцi i ѓсё ѓзяць зараз. Але так занадта проста i нецiкава. Вось, напрыклад, вайна дзвюх славянскiх дзяржаѓ. Калi б яна была аднабаковай i хуткай, было б нецiкава. Але аказалася, усё сур'ёзна i надоѓга.
  А вось вайна памiж Арменiяй i Азербайджанам аказалася даволi кароткай, усяго шэсць тыдняѓ. I Азербайджан, нечакана, даволi лёгка перамог. Хаця мiнулую вайну выйгралi армяне. I сапраѓды, штораз не прыходзiцца.
  Вось калi гулец сарваѓ банк у казiно, гэта не значыць, што ён яго будзе зрываць i надалей. Можа, нават наадварот. Усё ѓ свеце iмкнецца да раѓнавагi. I перыяд поспехаѓ рана, цi позна канчаецца. Напэѓна, толькi адзiн Чынгiсхан не ведаѓ у шанцаваннi меры. Але i ягоная iмперыя потым развалiлася. Манголы здзейснiлi вялiзныя заваёвы. Аднак iх iмперыя знiкла без следа. А сама Манголiя стала правiнцыяй Кiтая.
  Часам вось думаеш: - Дзеля чаго провiд давала поспех Напалеону, Гiтлеру, Чынгiсхану, Тамерлану i iншым? Адна Расея, хоць нешта захавала ад вялiкай iмпэрыi. I пакуль яшчэ самая вялiкая дзяржава па пляцы.
  Аднак спроба , у рамках Расii, аднавiць савецкую iмперыю сутыкнулася з супрацiвам. I вельмi нават упартым супрацiвам. Калi другое войска свету забуксавала i нават падалася назад. I пра што гэта гаворыць? Ёсць нейкая сiла, што ѓсе iмперыi разбурае. Вось, сапраѓды, пасля распаду СССР наймацнейшай дзяржавай свету стала ЗША. I ѓ Амерыкi таксама ѓ дваццаць першым стагоддзi пайшлi непрыемнасцi. Тэракт 11 верасня 2001 года, быццам бы спачатку лёгкiя перамогi ѓ Аѓганiстане i Iраку, але потым прыйшлося сысцi не ѓтрымаѓшыся. I прэзiдэнты былi нейкiя не вельмi.
  Плюс яшчэ вельмi вялiкiя страты з-за каранавiруса. Так, такая вось гiсторыя.
  Кiтай таксама паднiмаѓся. Але i ѓ яго ёсць праблемы, i эканамiчны рост замарудзiѓся. I старшыня таксама не надта разумны.
  Вось, цiкава, цi зможа Вiталь Акулаѓ пераадолець гэтую тэндэнцыю i, раз i назаѓжды, стварыць сусветную iмперыю?
  Калi падумаць, то з яго ѓнiкальным розумам можна. Калi ён такi тэхнар, то можа i ѓ медыцыне знойдзе спосаб зрабiць хаця б сябе аднаго, цi з сяброѓкай Альбiнай, несмяротнымi.
  Вiталь падчысцiѓ казну казiно i яму гэта ѓжо надакучыла. Прыхапiѓшы пару насiльшчыкаѓ, яны павалаклi цэлыя мяшкi з грашыма.
  Зараз можна будзе стварыць i пабудаваць такi магутны гравiятонны генератар i, падлучыѓшы яго да Астанкiна, накрыць хвалямi гiпергiпнозу ѓсю планету Зямля.
  Вiталь, зразумела, у гэтым можа атрымаць поспех. Хоць, гледзячы на босага ѓ шортах, лiха маршыруючага хлопчыка, цяжка паверыць, што гэта будучы уладар свету.
  Хлапчук таксама падумаѓ, што на планеце Зямля ѓсё ж трэба будзе аддаваць нейкiя доѓгатэрмiновыя каманды i ѓстаноѓкi. Так ён можа ѓвесь зямны шар кантраляваць сваiмi разумовымi камандамi ѓвесь час.
  Трэба навучыцца фармаваць iдэi фiкс i доѓгатэрмiновае выклiканне. Каб у мозгу гэта было запячатана трывала.
  Вiталь узяѓ i з усмешкай праспяваѓ:
  Слухайцеся мне ѓсе людзi на планеце,
  Будзе вам шчасце i сапраѓдны рай...
  Весяляцца i радуюцца ѓсе, як дзецi,
  Да зорак iмкнемся мы, дзяцюк мацуйся!
  Хлапчук падумаѓ, а калi сапраѓды ѓсiх амаладзiць гадоѓ да шаснаццацi. Каб былi прыемныя, юныя твары, i валасы не псавалi мордачкi. Бо шчацiнне - гэта брыдка.
  Але гэта, канешне ж, можна i потым. А зараз, трэба сабе падпарадкаваць усю планету.
  I адправiцца хутчэй у лабараторыю i ствараць хутчэй, нешта магутнае i фундаментальнае.
  Альбiна з усмешкай спытала:
  - Вiталь, каб ты зрабiѓ, калi быѓ бы Богам?
  Хлопчык рашуча заявiѓ:
  - Зрабiѓ бы ѓсiх людзей абсалютна шчаслiвымi!
  Дзяѓчына-волаты пахiтала галавой:
  - Усiх, абсалютна, шчаслiвымi ? Але ж гэта немагчыма. Людзi заѓсёды будуць нечым незадаволеныя, прынамсi, нейкая iх частка! Задаволiш адны патрэбы, то вырастуць iншыя!
  Вiталь усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Ну, разумныя патрэбы мог бы Бог, i задаволiць, прама зараз! Напрыклад, даць усiм здароѓе i вечную маладосць. Я думаю, гэта б нiкога не ѓшчамiла!
  Альбiна заѓважыла:
  - А перанасяленне?
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Можна навучыць людзей будаваць зоркалёты са звышсветлавымi хуткасцямi i рассялiць чалавецтва па iншых планет сусвету!
  Альбiна кiѓнула:
  - Лагiчна! I вельмi нават разумна. Але калi планеты скончацца?
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Усемагутны Бог створыць новыя ! Гэта не праблема!
  Дзяѓчына-волаты заспявала:
  Усё немагчымае магчыма ѓ нашым свеце,
  Не трэба толькi ѓсiх людзей мачыць у сарцiры !
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Так, не трэба!
  I юны супермэн заспяваѓ:
  Не трэба засмучацца,
  Усё жыццё наперадзе...
  Усё жыццё наперадзе,
  Спадзявайся i чакай!
  Альбiна з гэтым пагадзiлася:
  - Так, спадзявайся i чакай, але не сядзi, склаѓшы рукi!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Мы папрацуем.
  Дзяѓчына-волаты прапанавала:
  - Давай пад'едзем на машыне. Навошта нам тупаць пешшу.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Так яно i будзе.
  Пасля чаго аддаѓ разумовы загад, i падкацiѓ шыкоѓны "Лiмузiн".
  Можна праехацца з ветрыкам. I гэта вельмi здорава.
  Альбiна адзначыла, праспяваѓшы:
  Аѓтамабiлi, аѓтамабiлi,
  Лiтаральна ѓсё апанавалi...
  Там дзе векавы ляжаѓ пыл,
  Там след пакiнуѓ аѓтамабiль!
  Вiталь кiѓнуѓ з усмешкай атланта:
  - Ды машыны гэта выдатна i стрэмна, адначасова!
  Хлопчык i дзяѓчына ехалi без лiшняй мiтуснi i з шыкам. Па дарозе Вiталь узяѓ марожанае, i Альбiна з задавальненнем яго ела.
  Дзецi-супермэны ѓзялi з сабой яшчэ i пiрожныя з кактэйлем, i пончыкi ѓ шакаладзе.
  I з задавальненнем гэта ѓсё елi.
  Альбiна заѓважыла:
  - Вось iдзе вайна, а ѓ шапiках любы ласунак ёсць. Цi патрэбны людзям перамены?
  Вiталь паказаѓ пальцам на бабульку:
  - Яна б вельмi хацела вярнуць сабе маладосць!
  Альбiна пагадзiлася:
  - Так, гэта б яна хацела! Але ты можаш такое зрабiць?
  Вiталь адказаѓ:
  - Тэарэтычна можна стварыць такiя хвалi i выпраменьваннi, што амалоджваюць арганiзм. I гэта рэальна.
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Я табе, вядома веру. Але ѓсё ж, чаму нiхто да гэтага часу такога не стварыѓ?
  Хлопчык-генiй адзначыѓ з усмешкай:
  - А чаму смартфоны з'явiлiся толькi ѓ дваццаць першым стагоддзi? Прагрэс, цi разумееш, прагрэс!
  Альбiна ѓсмiхнулася i заспявала;
  Ёсць у чалавецтва тэхнiка жалезная,
  безумоѓна, патрэбная i вельмi карысная.
  Толькi мне прыемней цуды народныя:
  Ваѓкi размаѓлялыя, туфлi самаходныя.
  
  Веру, што з казкай
  Людзi не растануцца
  I сябрамi вернымi
  Назаѓжды застануцца.
  
  Замяняе цуды лекцыя навуковая.
  Хоць яна карысная, але жудасна сумная.
  Лепш я паслухаю небылiцу страшную
  Пра драконаѓ на ланцугу, бiтву рукапашную!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Добрая песенька, але дзiцячая. Можа, нечага больш сур'ёзна праспяваеш?
  Дзяѓчына заѓважыла:
  - Застаемся мы дзецьмi назаѓжды,
  Змяняюцца ѓсяго - толькi гады!
  Хлопчык-генiй буркнуѓ:
  - Лепш я сваё спяю.
  I супермэн у шорцiках заспяваѓ;
   Мы дзецi Айчыны няшчаснай сваёй,
  Грашылi бацькi, а пакаранне на нас!
  I каб Адкупнiк вялiкi ѓсiх выратаваѓ ад скрухi,
  Павiнны звярнуць да Бога сэрца тую гадзiну!
  
   Аб мiлы Вялiкi Гасподзь Iсус,
  Цябе я люблю, будзь услаѓлены Збавiцель!
  У служэнне Вялiкаму хлопчык не баязлiвец,
  Мы верым, што згiне ѓ шэол спакуснiк!
  
  Таму дзецi адправiлiся ѓ хадж,
  Дарога цяжкая, але дух узвышаны!
  Хрыстос Пераможца няхай будзе ѓ марах,
  А зло, хто творыць на векi прынiжаны!
  
  Пасты выконваем, i доѓга iдзем,
  I ножкi босыя ѓжо сыходзяць крывёй!
   Але наша планета, Усявышняя хата,
  I здаюцца светлымi хмурныя ночы!
  
  Вядома, багатыр засмяецца ѓ адказ,
  Ён скажа: хiмера, Нябеснае царства!
  Але вось Херувiм пасылае прывiтанне,
  I скончыць у геене пыхлiвае панства !
  
  Але мы ѓсiх даруем у малiтве сваёй,
  У кожнай iконы святое iмя!
  Няхай людзi крыху стануць сэрцам дабрэйшым,
  Няхай стануць злыднi па духу iншымi!
  
  Навошта мы iдзём, так пакутуючы ѓ дарозе,
  Навошта гэта трэба хлопцам нявiнным?
  Жадаем у горад Бога, дзе жыѓ Ён, увайсьцi,
  Дзе бегаѓ Хрыстос па дарогах пустым!
  
  А галоѓнае, бачачы, што вера моцная,
  Лiха бязбожны ѓпаѓ на каленi!
  Дарога да выратавання цяжкая i доѓгу,
  Але няма правiны злачынней ляноты!
  
  Святы Iсус, не хацеѓ гора нам,
  Яго думкi светлыя, поѓныя свету!
  Бо ён не падобны антычным багам,
  Дэвiз не рабi з чалавека кумiра!
  
  Але як атрымалася, што мiр наш жорсткi,
  Што пекла апраметнай планетаю кiруе!
  Што радасць, шчасце ѓсяго на гадзiнку,
  Што Авель загiнуѓ, а на троне злы Каiн?!
  
  Гасподзь адказвае: то воля людзей,
  Што выбар у iх, зрабiць блiзкаму дрэнна!
  Што галоѓны кiраѓнiк, жорсткi злыдзень,
  Што галоѓны кумiр -б эспрынцыпны Юда!
  
  Але вы дзецi жыцця, з усячыстай душой,
  Прайшлi сотнi мiль па камянях i асоту!
  Вам хочацца кiраваць з вялiкiм Хрыстом,
  Каб змей спакуснiк не вывеѓ у балота!
  
  Вер, сiла Збавiцеля будзе на вас,
  Вылiѓ мiлата, ацалiѓшы малым раны!
  Хай жар пакаяння ѓ душы не згас,
  Ды будуць у сям'i Бога Вернай краiны!
  Вiталь праспяваѓ вельмi прыгожа, i яны пад'ехалi да лабараторыi.
  Настрой у рабят паднялося i яны прынялiся за працу.
  Цяпер трэба будаваць генератар вялiзнай моцы. Каб атрымаць уладу над усiм светам.
  Вiталь працаваѓ не адзiн. Тузiн буйных мужчын падпарадкоѓваѓся яму. I дзiця-генiй аддаваѓ каманды.
  Альбiна спытала ѓ Вiталiка:
  - А чаму на мяне хвалi не дзейнiчаюць?
  Хлопчык ахвотна адказаѓ:
  - Таму што я навучыѓся нядрэнна iмi кiраваць. I не бойся. Мой генiй зможа вырашыць любую праблему.
  Дзяѓчына-волаты з iронiяй спытала:
  - Ты, па здольнасцях, куды вышэйшы за звычайны чалавек. Можа, твой бацька iншапланецянiн?
  Вiталь згодна кiѓнуѓ:
  - Магчыма! На самай справе, я сам дзiѓлюся сваёй вынаходлiвасцi. Мае звышздольнасцi дзiвяць нават мяне самога.
  Дзяѓчына-волаты прапанавала:
  - Давай, яшчэ што-небудзь праспявай. Будзе куды весялей працаваць! Ты пiшаш не горш за Пушкiна!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Пушкiн у тэхнiцы нулявы.
  Вiталь пачаѓ спяваць, складаючы на хаду;
  Ня будзе наш народ цярпець пакуты,
  Хай гарматы - пякельны голас вайны, грымяць!
  Мы выстаiм, з надзеяй усклiкання,
  Плячо да пляча, згуртавалiся стары i малы!
  
  Штыкi рукой, у мазалях падымаючы,
  Суровы погляд байцоѓ - зусiм рабят!
  Зямля ад гора стала ѓся сiвая,
  Дзяѓчаты косы нясмела перабiраюць!
  
  Мы дзецi слаѓнага, савецкага народа,
  Нас не зламаць нi сталлю, нi агнём!
  Змагаемся ѓсёй сiлай за свабоду!
  Фашызму зграю, веру, разаб'ем!
  
  Хай у строй не ѓзялi - горка ад прыкрасцi,
  Але пiянер сабраѓся ѓ бiтву сам!
  Палае гальштук - у iм усе схаваныя погляды,
  Па бальшавiцкiх слынных прэм слядах!
  
  У атаку з лютасцю натоѓп салдат бег,
  Маѓчаць фашысты, гармат сарваны рык!
   З задушыла чырвоных моц металу,
  Прабiты сцяг са свастыкай панiк!
  
  Дзе батарэi нашы, сапраѓды ведалi,
  А чаму? Хлопчык залiхвацкi,
  Хоць снегу камякi балюча, зло раздзiралi,
  Калi босы ѓ ночы ён iшоѓ торбай!
  
  Калi ты малы, разведаць лягчэй, прасцей,
  У любую шчылiнку можаш сунуць нос!
  Ты прымаѓ прысягу ѓ сцюжу ѓ гаi,
  А бо смяяѓся хтосьцi: хлопец не дарос!
  
  Дзяѓчаты таксама, баязлiвасцi не ведалi,
  Бiлiся не горш смелых дзецюкоѓ !
  На адпачынку мы танчылi ѓ пары,
  Балбаталi скупа, шкада марнаваць слоѓ!
  
  Жорсткi Гiтлер - Сатаны служыцель,
  Людзей без рахунку, сволач загубiѓ!
  Але сьцерцi арду вызвалiцель,
  Бо няма мяжы ѓ парад сiл!
  
  Кампартыя любiла i гадавала,
  Нас пiянераѓ адважных для таго,
  Каб не цярпелi фрыца-спадара,
  Каб не надзелi на сябе ярмо!
  
  Нас прызвычаiлi свята ѓ мару верыць,
  I не шкадаваць намаганняѓ для краiны!
  Што мы цярпелi, проста не вымераць,
  Родны, савецкай армii сыны!
  
  Нiхто з нас на ѓзрост не спаслаѓся,
  Сябе шкадаваць - iншых не паважаць!
  Загiнуць - страшна, але я не баяѓся,
  Непераможная Русь - парадаѓ раць!
  
  I свет шчаслiвы на Зямлi надыдзе,
  Не будзе болю, слёз, смуткаѓ, патрэбы!
  Над усёй планетай камунiзму сцяг,
  Хто загiнуѓ - уваскрэснуць у царстве прыгажосцi!
  Хлопчык праспяваѓ вельмi здорава i маляѓнiча. I яго голас - гэта страмчэй, чым у Каруза .
  Пасля чаго, хлапчук стаѓ скакаць. I праца пайшла яшчэ хутчэй.
  Будаваѓся магутны генератар. Ён павiнен быѓ, у выпадку чаго, паѓгорада асвятлiць.
  Вiталь ужо запланаваѓ яго перацягнуць у тэлевежу Астанкiна. I тады ѓжо ѓвесь свет накрые гiперкароткiмi хвалямi. I людзi яго будуць слухацца, як нiкога iншага ѓ гiсторыi чалавецтва.
  Але гэтага мала, трэба больш дасканалыя каманды падбiраць i фармуляваць, так што яшчэ працы дастаткова.
  I патрэбен адмысловы кампутар, каб раскласцi ѓсё па палiцах. I будзе надзвычай спрытна i крута задзейнiчана.
  Вiталь працаваѓ. А Альбiна ѓзяла i заспявала;
  За Радзiму змагацца да канца,
  Як загадаѓ нам прамянiсты Сталiн...
  Прымусiм ва ѓнiсон стукаць сэрцы,
  Няхай будуць мышцы нашы мацнейшыя сталi!
  
  Айчыны гераiчная доля,
  За Мацi маю святую змагацца...
  У нас поѓна найважнейшых, ведайце спраѓ,
  Бо рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца!
  
  Хоць, усяго хлапчук-пiянер,
  Але я салют аддам сваёй Айчыне...
  I буду тым, хто малодшай, ведай, прыклад,
  Расii, веру, жыць пры камунiзме!
  
  Пабудуем мы, паверце, слаѓны свет,
  У якiм галечы, павер, не будзе...
  Тамака за бясплатна адзначаем баль,
  I ѓ шчасцi знаходзяцца вечна людзi!
  
  Тады выканае свой запавет мара,
  На славу прамянiстых пакаленняѓ...
  Гарыць сам Сталiн, яркая зорка,
  I наш настаѓнiк, пралетарскi Ленiн!
  
  I ѓ Бога таксама верым мы, павер,
  Хрысту без думак заднiх памалiцца...
  Хай у пекла пекла звер,
  З абразоѓ нас сустрэнуць у добрай выяве асобы!
  
  Прыйдзем пад сцягам партыi да Хрыста,
  Сацыялiзм i камунiзм пабудуем...
  Надзею да святла, веру, прынясу,
  Каб кожны стаѓ неабыякiм героем!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  У вялiзным палацы хроснай мацi рускай мафii Агрыпiны панавала ажыѓленне. Паведамленне пра хлопчыка-генiю, якi вытварае казачныя рэчы, завяло жанчыну-грамiлу i яна адзначыла:
  - Вось гэта да! I такое бывае?
  Дзяѓчына-каратыстка кiѓнула:
  - Так! Гэта ѓсiх усялякай меры - цуды!
  Агрыпiна заѓважыла:
  - Такiя тут магчымасцi! Гэта ж улада над светам!
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi сiндыката Мiкалай Фатрушаѓ прапанаваѓ:
  - Мы пусцiм у ход усыпляльныя газы i захопiм хлапчука i ѓсё яго абсталяванне.
  Хросная мацi мафii запярэчыла:
  - Не спяшайцеся! Няхай ён спачатку зробiць тое, што хоча. А потым мы яго захопiм, як цяля, якое нагуляла тлушч.
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi заѓважыѓ:
  - Судзячы па данясеньнях, ён кiруе людзьмi, нiбы лялькамi-марыянеткамi i можа быць вельмi небяспечны.
  Агрыпiна пiскнула:
  - На гэты выпадак у нас знойдзецца снайпер з соннымi кулямi!
  Пасля чаго, хросная мацi стала аддаваць дадатковыя распараджэннi.
  У свеце сiтуацыя абвастралася. Талiбы зацiснулi расейцаѓ на базе i iнтэнсiѓна iх абстрэльвалi. У адказ у Таджыкiстан iнтэнсiѓна перакiдвалiся войскi з iншых рэгiёнаѓ. Загарэлася рэальная вайна на поѓднi. А на Захадзе ѓжо ѓкраiнскае войска перайшло ѓ наступ. I баi зноѓ разгарнулiся на поѓную сiлу.
  Так, рабiлася ѓсё гарачэй.
  Тым не менш, сiндыкат купляѓ у талiбаѓ наркотыкi. I вайна анi не замiнала бiзнэсу. Становiшча ѓ свеце рабiлася ѓсё больш трывожным. У ЗША вiталi адкрыццё новага фронта талiбамi. I ѓжо iшлi размовы аб прызнаннi руху Талiбан законнай Афганскай уладай.
  На Каѓказе народ зноѓ бунтуе. Расце незадаволенасць. У цэлым людзi ѓсё больш крытычна ставяцца да ѓладаѓ. Нават тэлевiзары разбiваць сталi.
  Зюганаѓ цяжка захварэѓ, i ѓ КПРФ ужо iдзе барацьба за ѓладу. Многiя камунiсты, асаблiва маладыя, iрвуцца на барыкады. I ѓ цэлым, народ стаѓ больш палiтызаваным. Перамены наспелi, i людзям жадаецца новага жыцця. Старыя палiтыкi моцна надакучылi.
  Агрыпiна падумала, а не цi ѓзяць ёй на сябе роля новага Ленiна ѓ спаднiцы? А што, яна тая яшчэ бунтарка. I здольная вывесцi на вулiцы многiя тысячы.
  Народ у Расii стамiѓся ад ранейшага рэжыму, i, вядома ж, людзей, якiя амаль чвэрць стагоддзя бачылi адну i тую ж пастарэлую морду, ёсць жаданне чагосьцi новага i невядомага.
  Агрыпiна паглядзела на сябе ѓ люстэрка. Калi б не шнар, яе твар быѓ бы мужным i прыгожым. Так, гэта з аднаго боку псуе , але з iншай, надае асобе больш суровы выраз.
  Яна ж нiбыта сапраѓды народны правадыр, якi рвецца да вяршыняѓ улады. Хоць i зараз у яе ёсць немалая, рэальная, хай i не занадта публiчная, улада.
  I ѓ яе ёсць сувязi ва ѓсiх колах грамадства. Шкада толькi , што многiя народныя артысты ѓжо памерлi.
  Помнiцца, неяк i Кабзон у яе спяваѓ.
  I чаго жадаюць усе гэтыя спевакi? Грошай i славы. Прычым, iм усё роѓна для каго спяваць.
  Агрыпiна прачырыкала:
  - Лужаная глотка, а да яе iдзе гарэлка!
  Пасля чаго, узяла i падмiргнула сваiмi вачыма, якiя сумесь сапфiра i смарагда. Але сама бландынка вельмi жорсткая. Вось зараз ёй захацелася памучыць хлопчыка.
  I прыгожы дзяцюк , гадоѓ чатырнаццацi, пакорлiва стаѓ на каленi i выставiѓ босыя, круглыя, з хупавым выгiбам пяткi.
  Агрыпiна ѓзяла ѓ рукi паднесеную ёй паяльную лямпу. Уключыла полымя. I падышоѓшы да прыгожага хлапчука, як яму голыя падэшвы возьме i прыпячэ.
  Запахла пякучым , а падлетак, якому падпалiлi босыя ступнi, залямантаваѓ.
  Агрыпiна схапiла хлапчука за светлыя валасы, тузанула i паставiла зноѓ на каленi, прашыпеѓшы:
  - Цярпi казак, атаманам будзеш!
  I iншую голую пяткi хлапчуку агеньчыкам. I той зноѓ ускрыквае. Калi агнём цябе паляць, асаблiва адчувальную падэшву, гэта так балюча. Што ня кожны здольны вытрымаць.
  Хросная мацi атрымлiвала асалоду ад крыкаѓ i нават заспявала:
  Ламаць, разбураць i рваць на часткi,
  Вось гэтае жыццё, вось гэтае шчасце!
  I давай пацана з велiзарным энтузiязмам сцябаць бiзуном. Ёй яе ѓ рукi сунулi.
  Вось яна, сапраѓды, хросная мацi. I ѓ ёй столькi жорсткасцi. Сапраѓдная, скажам так, мегера .
  Супраць такой бабы нiхто i нiшто не задаволiць.
  Агрыпiна бiла i спявала:
  - Ты iх не шкадуй,
  Вынiшчай усiх гадаѓ ...
  Як блашчыц душы,
  Бi, як прусакоѓ!
  Затым ёй гэта надакучыла. Ды i дзяцюк ад болевага шоку страцiѓ прытомнасць. Яна зрабiла жэст, i хлапчука забралi.
  Агрыпiна адзначыла:
  - Усёткi маркiз дэ Сад меѓ рацыю, якая асалода прыносiць чужы боль. Гэта не кожны зразумее i ѓсведамляе!
  Пасля чаго, белая д'ялiца стала з вялiкiм задавальненнем пажыраць паднесены ёй торт у выглядзе трыкуткi Напалеона Банапарта.
  Яна паважала Напалеона , але лiчыла яго няѓдачнiкам. Яе большае павагi было да Чынгiсхана, якi не ведаѓ паражэнняѓ i заваяваѓ палову свету.
  Вось Аляксандр Сувораѓ паражэнняѓ таксама не ведаѓ, але цi шмат паспеѓ заваяваць?
  Агрыпiна пагардлiва фыркнула. Цяперашнi прэзiдэнт Расii ѓграз у баях на Украiне, i цяпер яго не штурхае толькi лянiвы. Таксама нешта накшталт Напалеона: спачатку маса шанцавання, а потым правалы. I нават горш у канцы, чым было спачатку. А пра Гiтлера i казаць няма чаго. Цi меѓ ён шанец? У прынцыпе, калi б узяѓ Маскву ѓ сорак першым i мудрэйшую палiтыку праводзiѓ бы на занятых тэрыторыях, то меѓ бы . Як i Напалеон у свой час.
  Вось Чынгiсхану i яго пераемнiкам удалося на час заваяваць Русь. Была небывалая ѓ гiсторыi па памерах i моцы iмперыя. Але яшчэ да масавага ѓварвання на Русь, пасля смерцi Чынгiсхана, яна падзялiлася, i фактычна Батый стаѓ кiраѓнiком, амаль самастойнай Залатой арды, i ѓ Персii ѓзнiкла iмперыя Манголаѓ ужо паасобная. Хаця фармальна была агульная сталiца ѓ Кiтаi.
  Некаторы час яшчэ было некаторае падабенства адзiнства ѓ iмперыi. Але менавiта падабенства. Напрыклад, пры ѓварваннi ѓ Егiпет, Залатая арда не аказала дапамогi сваiм братам у Персii. Сам Батый хутка спарахнеѓ i памёр параѓнальна маладым. Мангольская iмперыя прыйшла ѓ заняпад i адышла, нiбы яе i не было.
  Тамерлан быѓ апошнiм ханам, якi спрабаваѓ яе злучыць, але пасля яго смерцi ѓсё рассыпалася ѓ пыл, i ѓжо без следа.
  Нават потым з'явiлася iдэя, што Чынгiсхан i князь Чырвонае Сонейка адна i таксама асоба, а Залатая Арда - руская дзяржава.
  Агрыпiна засмяялася. Так, iмперыi ѓсё падалi. I самая ѓстойлiвая iмпэрыя - гэта Расейская. Калi паглядзець, што засталося ад Брытанскай i Асманскай iмперыi, дык яна куды больш тэрыторыi захавалi. А Рымская iмперыя i Арабскi Халiфат i зусiм выпарылiся.
  Хросная мацi мафii падумала, што i Расея можа абвалiцца да канца, калi не яе генiй i жорсткасць. Ранейшы прэзыдэнт пастарэѓ i вычарпаѓ сябе. I зараз у яго ѓсё валiцца з рук. У кожнага свой цыкл. Будзь ты хоць тройчы Чынгiсханам. Не бывае вечных цароѓ.
  Але калi ёсць сiстэма: цар памёр, ды жыве новы цар, то трагедыi не адбываюцца.
  У царскай Расii пасля Паѓла Першага , нарэшце, дынастыя Раманавых набыла ѓстойлiвасць. Гэта была легiтымная, кампетэнтная, пародзiстая ѓлада, якая кiравала стагоддзi, i народ яе любiѓ i верыѓ ёй.
  Што было потым - сурагат! Трэба ѓсталяваць манархiю. Так лiчыла Агрыпiна. Вось дзе-нiдзе фактычна ѓсталявалася манархiя: у Туркменii, у Азербайджане, у Карэi. Нават у Беларусi iдуць пра гэта размовы. Хоць там наѓрад цi атрымаецца, занадта еѓрапейская краiна.
  Там манархiю не пераварыць нi народ, нi элiта.
  Агрыпiна лiчыла сябе вялiкай асобай. I ѓ яе была смага кiраваць.
  Вось цяпер падобна хлапчук, зусiм яшчэ на выгляд дзiця, такое вынайшаѓ, што здольна даць абсалютную ѓладу! Такую ѓладу, у параѓнаннi з якой, улада iмператара нiшто! А тым больш, улада прэзiдэнта! Яе ѓлада, гэта будзе ѓлада сапраѓднага, а не прыдуманага людзьмi Бога. Яна стане цэнтрам сусвету i светабудовы.
  I нiхто i нiколi не зможа яе зрынуць. А там, цi дзецi будуць кiраваць пасля яе. Або знойдуць спосаб зрабiць яе саму несмяротнай. Навука, тэарэтычна, можа ѓсё.
  I тады яна будзе самай крутой у сусвеце. I зямляне пабудуюць касмiчныя караблi, i мiльярды галактык упадуць да яе ног. I цалаваць адбiткi ступняѓ яе будзе самы вышэйшы гонар i ѓзнагарода.
  Агрыпiна падумала, што заваяваѓшы адзiн сусвет, яна можа ѓзяцца i за заваяванне iншых светабудов.
  I гэта акажа крута. А потым навучыцца сама ствараць сусвет. I ѓваскрашаць мёртвых, што крута!
  Маладая жанчына паглядзела на смартфон. Было бачна, што iдзе будаѓнiцтва чагосьцi грандыёзнага. I кiруе гэтым басаногi хлопчык у шортах.
  Агрыпiна здзiвiлася, якi Вiталь Акулаѓ маленькi. Нiбы дзiця перадпадлеткавага ѓзросту. А шорты i босыя ногi ѓзмацнялi ѓражанне, як аб дзiцяцi. Пры гэтым , ён прымушаѓ падпарадкоѓвацца сабе дарослых. I яго загады былi, у тым лiку, i ѓяѓныя.
  Хросная мацi рускай мафii падумала, што такога хлапчука адолець будзе няпроста. Можа сапраѓды накрыць яго газам. Або снайпера адправiць i зняць.
  Аднак юны генiй можа падарыць ёй яшчэ не адно адкрыццё. I, сапраѓды, зрабiць несмяротнай. Тэарэтычна ж чалавек можа жыць вечна. Ён жа не камп'ютар, а здольны абнаѓляцца i рэгулявацца.
  I калi мець сталую i моцную крынiцу энергii, то i чалавечы арганiзм можа быць вечным, як i кругазварот у прыродзе. А гэты хлапчук такi генiй, якога за ѓсю гiсторыю чалавецтва не было нiколi. Перад iм нават Леанарда Да Вiнчы i Тэсла пасуюць. Асаблiва ѓ практычнай рэалiзацыi задуманага.
  Што толку ѓ вынаходствах Леанарда Да Вiнчы, калi не адно з iх не дало практычнай аддачы?
  На самай справе, машыны Леанарда карысцi чалавецтву не прынеслi i нi адна з iх не працавала. Тэсла таксама быццам бы шмат вынайшаѓ, але якая яго была аддача ѓ рэалiзацыi?
  А тут бачна, што працуе выпраменьванне, якое падпарадкоѓвае сабе людзей. Плюс яшчэ дзяцюк , магчыма, сабе i мышцы ѓзмацнiѓ. А гэта яшчэ страмчэй.
  Якi ж гэта вялiкi генiй! Калi ѓ пятнаццаць гадоѓ вынаходзiць такое, тое, што ён зробiць, будучы дарослым?
  А можа, наадварот - па тупее ?
  Як кажуць, вундэркiнды з узростам тупеюць. Вось, у прыватнасцi, можна паглядзець цi шмат з вундэркiндаѓ нарадзiлася сапраѓдных генiяѓ i зорак?
  Ды i большая частка мiльярдэраѓ i кiраѓнiкоѓ дзяржаѓ былi цалкам нармальнымi дзецьмi.
  Агрыпiна з уздыхам праспявала:
  Куды сыходзiць дзяцiнства,
  У якiя гарады...
  I дзе знайсцi нам сродак,
  Каб зноѓ патрапiць туды!
  Яно сыдзе нячутна,
  Калi ѓвесь горад спiць,
  I лiстоѓ не напiша,
  I наѓрад цi патэлефануе!
  I зiмой i летам,
  Не бывалых чакаць цудаѓ,
  Будзе дзяцiнства недзе,
  Але не тут!
  I па снезе ѓ зiму,
  I па лужынах ля ручая,
  Будзе нехта скакаць,
  Але не я!
  Агрыпiна даспявала i выскалiлiся. Падумаѓшы, будзе глупства, калi гэты генiяльны хлопчык, стаѓшы дарослым, упадзе да ѓзроѓню простага смяротнага. На самой справе, гэта звышчалавечыя здольнасцi. I iх трэба песцiць. I выгадоѓваць з новай сiлай.
  Дзяѓчынка ѓ кароткай спаднiцы i голымi, загарэлымi нагамi паднесла белай д'ябла невялiкае шакаладнае яйка.
  Агрыпiна яго надкусiла, i агрэла па мускулiстых нагах дзяѓчыну бiзуном, прымусiѓшы яе ѓскрыкнуць.
  Пасля чаго, праспявала:
  Плоць у пекле ад спёкi знемагае,
  I час нам усiм зразумець даѓно...
  Той, хто веры ѓ мафiю не ведае,
  Патрапiць пад лютасьцi ярмо!
  
  Сумленны чалавек сваё атрымае,
  Будзе , як павук гарэць у агнi ...
  Будуць у апраметнай нячысцiкi мучыць,
  Хто не бiѓ паклонаѓ Сатане!
  Пасля чаго, аддала каманду:
  - Сядзець у засадзе i чакаць! Каб сябе не выяѓляць.
  А Вiталь i Альбiна тым часам працягвалi працаваць. I генератар вялiзнай магутнасцi, i на колах, будаваѓся. Акрамя таго, хлапчук-генiй прымайстраваѓ кнопкi джойсцiка i стаѓ майстраваць аѓтаматычную. гiперпраграму падпарадкавання. Каб усё чалавецтва i Акулаву падпарадкавалася, бо яно не падпарадкоѓвалася i Госпаду Богу, i ѓ той жа час не кiдала сваю звычайную працу. Хаця, гледзячы якую. З войнамi трэба канчаць. I за Украiну вiнаватыя яшчэ адкажуць перад новым, сусветным царом.
  Вiталь праспяваѓ з лютасцю:
  А што вайна, а што вайна,
  Дурная цётка i сцерва яна!
  Забойства, мярзота, проста бруд,
  I на вайне падонак князь!
  Не будзе перамогi ѓ злосцi палкоѓ,
  Iмперыя злосцi - краiна дурняѓ!
  I хлапчук кiнуѓ босымi пальчыкамi ногi сталёвы нiт. Той паляцеѓ з хуткасцю падальнага метэарыта, i лiтаральна згарэѓ у паветры.
  Альбiна адзначыла:
  - Вось гэта клас!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - А самы найвялiкшы клас будзе, калi чалавецтва згуртуецца ѓ адзiным, кахаючым парыве! Дакладней, калi ѓсе стануць братамi.
  Дзяѓчына заспявала з усмешкай:
  Скрозь навальнiцы ззяла нам сонца свабоды,
  Праз буры i штармы мы разам iшлi...
  Няхай жа адзiнымi стануць народы,
  Няхай разам будуць усе краiны Зямлi!
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Так, разам усе дзiѓныя i народы i будуць! Пад маёй справядлiвай i кахаючай уладай! I гэты момант, калi людзi нiколi не будуць забiваць больш адно аднаго, блiзкi! Тое, аб чым марылi камунiсты, але так, нягледзячы на ѓсе ахвяры, i не наблiзiлiся!
  Альбiна прачырыкала, скалячы зубкi i закручваючы гайкi i балты:
  Пляваць на прынiжэньнi,
  Так, я гатовы прынiзiцца! Так, я гатовы прынiзiцца!
  Але абы да слаѓнай мэты, хоць крышачкi наблiзiцца!
  Але абы да слаѓнай мэты, хоць крышачку наблiзiцца!
  Хоць крышачку наблiзiцца!
  Вiталь iранiчна спытаѓ:
  - А чаго ты спяваеш у мужчынскiм родзе?
  Дзяѓчына-волаты адказала з усмешкай:
  - Каб была рыфма!
  Хлопчык-генiй хiхiкнуѓ i праспяваѓ:
  Рыфмаваѓ ён, што патрапiла,
  Проста выбiѓся з сiлы...
  I ѓ вёску на папраѓку,
  Дзе каровы шчыплюць траѓку,
  Ён апраѓлены неѓзабаве быѓ!
  Альбiна ѓхмыльнулася, i крутануѓшы чарговы нiт i пераставiѓшы транзiстар, выдала:
  -Вялiкi генiй, вынайшаѓ святло свету,
  Людзей цябе прыгажэй не сустракала...
  Спяваю я оды хлопчыку-кумiру,
  Якi , увасабленне iдэалу!
  Вiталь кiѓнуѓ свой светленькай галавой:
  - Так, гэта ты добра спяваеш Але нiхто не iдэальны.
  I хлапчук зноѓ пачаѓ праграмаваць. Падпарадкаваць сабе ѓвесь свет - нялёгкая задача. А чаго людзi жадаюць? Яны i самi не ведаюць. Як, напрыклад, вельмi часта незадаволеныя выбарам цi выбарамi. Але iдэальнай улады не бывае. А раз не бывае ѓлады iдэальнай, то можа быць зрабiць уладу абсалютную? Калi табе слухаюцца, не пытаючыся, i не ведаючы слова - не?
  Вось былi, напрыклад, падобныя iдэi ѓ Гарына. Той хацеѓ улады над светам. I ён да гэтага наблiзiѓся, але не ѓтрымаѓся. Хаця, у цэлым, гэта была казка.
  А тут нешта рэальнае, i тое, што дасць людзям нарэшце ѓпэѓненасць у заѓтрашнiм днi. Калi нiякi дыктатар не нацiсне пальцамi, якiя калоцяцца, на ядзерныя кнопкi. I не будзе ядзернай вайны. А звычайныя войны ѓсё яшчэ бушуюць i кiпяць.
  Вось па апошнiх навiнах, талiбы практычна разграмiлi расiйскую базу, i ѓжо адразаюць галовы палонным. Так, уварванне маджахедаѓ - гэта сур'ёзна! I кровапралiцце будзе iстотным.
  Вiталь праспяваѓ, працягваючы працаваць:
  Палае грамадзянская вайна,
  Ад цёмнай да цёмнай ...
  Наступiѓ злы лысы Сатана,
  I людзей звёѓ з розуму!
  Пасля чаго, хлапчук працягнуѓ працаваць i канструяваць.
  Улада над светам не дзеля ѓлады, а дзеля шчасця ѓсяго чалавецтва. Хлопчык-генiй падумаѓ, што, магчыма, гэтага хацеѓ i Ленiн. Але атрымалася зашмат крывi i ахвяр. I ѓ канчатковым вынiку, было пабудавана нешта выродлiвае. Замест народнай дэмакратыi дыктатура апарата. Ды i людзi страцiлi сэнс жыцця. Верылi ѓ пабудову камунiзму, а атрымалася перабудова i дзiкi бардак. Вось да чаго прывяла рэальная дэмакратыя , да якой народ не гатовы.
  А ѓ яго гэта будзе гiперцар , якi кiруе ѓсiмi, ад немаѓлят да старых. Прычым, трэба стварыць сiстэму, каб у людзей мазгi не спалiлiся .
  Каб яны падпарадкоѓвалiся i без выпраменьвання. Але гэта працяглая перспектыва. Але ж ёсць доѓгатэрмiновы гiпноз.
  Вiталь узяѓ i заспяваѓ:
  Нас не дадзена заваяваць,
  Мы ѓсiх паставiм на каленi...
  Малюнак зрабiѓ я ѓ сшытак,
  На славу новых пакаленняѓ!
  Хлопчык, i праѓда, генiй. Альбiна нагадала яму:
  - I сiлавое поле, каб нас не прыстрэлiлi падчас штурму Астанкiна!
  Вiталь кiѓнуѓ, выскалiѓшы свае белыя i вострыя, як у ваѓчаняцi, зубкi:
  - Зразумела, гэта ѓ нас будзе. Насамрэч, стварыць моцную iндукцыю куды прасцей, чым гiпнахвалi . I тады нас ужо нiшто i нiхто не спынiць!
  Альбiна прачырыкала:
  I зноѓ працягваецца бой,
  Кiпiць гiперплазмы пажар...
  Наш хлопчык такi малады,
  Мае нечуваны дар!
  Вiталь кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Так, я маю дар вялiкi. Але любыя здольнасцi трэба развiваць. I наперадзе нас чакаюць не толькi перамогi, але i рызыка.
  Дзяѓчына заѓважыла:
  - Палiцыя ѓ любы момант можа да нас прыехаць, ты гатовы яе сустрэць?
  Вiталь засмяяѓся i выдаѓ:
  - Хай спляшуць лезгiнку, калi хочуць паразмяцца!
  Альбiна засмяялася i праспявала:
  - Танцавалi, танцавалi,
  Бо працаваць мы стамiлiся...
  Мы крыху адпачнем,
  А потым зноѓ пачнем!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ, i зноѓ кiнуѓ босы, спрытнай, як у малпачкi нагой, кавалачак металу, якi расплавiѓся i выпарыѓся ад трэння ѓ паветры.
  Пацан праспяваѓ:
  Крупы стрэл i бязмежжа ,
  Я сын сваёй эпохi...
  Я джэнтльмен i супермэн,
  Дзела мае нядрэнныя!
  Агрыпiна глядзела на гэта з цiкавасцю. Мiкракамеры сачэння працавалi. Вось гэта , сапраѓды, такiя аказалiся дзецi. Нават не монстры, а нешта такое - супер.
  Хросная мацi мафii зноѓ уключыла калонку навiн. Украiнскiя войскi наступалi, i ѓжо адбiлi ѓ Расii некалькi населеных пунктаѓ. А ѓ Дзярждуме вiдавочныя прыкметы бунту. Апазiцыя ставiць пытанне аб даверы ѓраду. I iдзе вялiкая шумiха. I прэзiдэнту, падобна, не пашкодзiць. Нешта даѓно не з'яѓляецца на публiцы.
  Што ж - гэта пара росквiту мафii. I будуць дасягненнi надзвычай вялiкiя яе сiндыката. Магчымасцi адчыняюцца вялiкiя. Праѓда, пытанне, як захапiць гэтых генiяльных дзяцей? Што рабiць, калi газ iх не возьме? Вось якi дужы гэты хлопчык. Кiдае жалеза i сталь, што яна ѓ паветры згарае.
  Ёй бы мець такога салдата. Такая моц у дадзенага пацана-тэрмiнатара .
  Агрыпiна праспявала:
  Прэзiдэнт ты занадта доѓга плаваѓ,
  Я цябе паспела разлюбiць...
  Мне зараз дзяцюк па нораве, Д'ябал,
  Яго хачу кахаць!
  I хросная мацi мафii ѓзяла i пракруцiла сваiмi раскошнымi сцёгнамi.
  Але глядзець можна i адным вокам. А пакуль няхай яе пацешаць.
  Двое хлопчыкаѓ гадоѓ трынаццацi, мускулiстыя i загарэлыя выйшлi на рынг. Iх рукi ѓ пальчатках баксёраѓ, а ногi босыя. I давай яны па сiгнале тузiць адзiн аднаго.
  Калi б'юцца дзецi, то заѓсёды сыплецца шмат лёгкiх, iмклiвых удараѓ. I голыя пяткi так i мiльгаюць, як i пальчаткi баксёраѓ. I не зразумееш, хто каго бярэ.
  Агрыпiне вельмi падабаецца, калi хлопчыкi б'юцца. У яе ёсць жаданне iм зноѓ падсмажыць пяткi. Гэта, зразумела, было б выдатна! Або яшчэ распаленымi абцугамi ламаць пальчыкi на нагах.
  Хросная мацi мафii аблiзнулася. Так, жорсткасць у яе ѓ крывi. Як i жаданне катаваць i мучыць.
  Вось у хлапчукоѓ ногi бо прыгожыя, i формы ступняѓ хупавыя без валасоѓ i нейкiх няроѓнасцяѓ. I такiя прыемна калоць распаленымi iголкамi, цi падпальваць, цi бiць гумовай дубiнкай.
  Агрыпiна заспявала з лютасцю:
  Перад сабою хачу бачыць пустату,
  У ёй я пабудую свой замак, сваю мару!
  Дзяѓчынкi хорам падхапiлi:
  Войскi гатовы спадарыня,
  Мы будзем усiх знiшчаць!
  Хросная мацi мафii прачырыкала:
  Чорны крумкач у аблiччы смерцi,
  Ахвяру чакае ѓ поѓначную гадзiну...
  Чорны крумкач, пекла несмяротны,
  Каля магiлы сустрэне вас!
  I яна адкрыла рот i варухнула сваёй доѓгай ружовай мовай.
  Пасля дадала:
  Нават у сне мне бойка снiцца,
  Сам Бармоляѓ мяне баiцца!
  I яна зноѓ рагоча.
  Хлопчыкi спацелi, i iх целы блiшчаць. Ад гэтага рэльефныя цяглiцы здаюцца яшчэ прыгажэйшымi.
  Агрыпiна ѓзяла ѓ руку доѓгi бiзун i стала юных байцоѓ хвастаць. I бiць з усяго размаху. А тыя залямантавалi ад болю. Ва ѓсе бакi паляцелi пырскi поту i крывi.
  Хросная мацi мафii зароѓ:
  Усiх я знiшчу зараз,
  Выведу я, як заразу!
  Хлопчыкi байцы зматалiся з рынга. Але iх схапiлi ваяры мафii ѓ масках i чорных гарнiтурах. Яны падцягнулi iх да светлавалосай мегеры .
  Агрыпiна адзначыла:
  - Уцякаць ад мяне хацелi!? Можа, вам пяткi падсмажыць?
  Хлопчыкi прачырыкалi, спалохана мiргаючы:
  - Пашкадуй! Мы добрыя!
  Агрыпiна пацiснула плячыма. I нечакана памякчэла:
  - Добра, пакуль вашы пятачкi будуць цэлымi! Лепш праспявайце мне нешта вясёлае i падбадзёрлiвае!
  Дзецюкi з радасцю заспявалi;
  Мы ѓ джунглях у краi дзiкiх малпаѓ,
  Дзе зялёныя бананы, людаедаѓ кучы!
  Пераадолець прыйшлося нам акiян,
  Сваёй энергiяй такой кiпучай!
  
  Айчына загадала нам iдзi -
  Дасягнi дзе экватара канава!
  Ну, што ж, Бог Адзiн i не О дын,
  I таксама не адна ѓ нас граната!
  
  Паслалi пiянераѓ юных у бой,
  Сказалi, гэта проста стажыроѓка!
  Каб кожны быѓ хлапчук удалы,
  Энергiя ракет вялiкiх разгонка!
  
  Страляю з аѓтамата сапраѓды ѓ мэту -
  Вось выкасiѓ байцоѓ з размалёѓкай хакi!
  Не змогуць нашай Радзiмай круцiць,
  Злы оркi i iншыя забiякi!
  
  Такi Айчыны люты наказ -
  Вучыся дзяцюк , як леѓ люты бiцца!
  I калi чырвоны правадыр аддаѓ загад,
  Не будзь ты вартым жалю выявай паяца!
  
  Вось гiльзай шчаку моцна апякло,
  На ёй яшчэ шчацiння няма жорсткай!
  Але Радзiме служу, павер, даѓно,
  Не трэба думаць, слабакi падлеткi!
  
  Нас абклала племя Мау-мам ,
  У iх не дзiды, а гранатамёты!
  У адказ мы вырабiм сталёвы ѓдар,
  Дапамогуць з неба рускiя пiлоты!
  
  У Айчыне кожны воiн з ясляѓ,
  Немаѓля цягне руку да пiсталета!
  I войска захопнiкаѓ разбi,
  Аб подзвiгах паэмы бардам праспяваныя!
  Агрыпiна на апошнiх словах з усiх сiл урэзала хлапчукам бiзуном, ды так, што лопнула скура i палiлася кроѓ.
  Хросная мацi мафii праспявала:
  Плоць у вас хлопцы загарыцца,
  Будзе злазiць скура, проста бляск,
  Што, у вас перакасiлiся твары?
  Ведайце, каралева я нябёсаѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 16.
  Вiталь працягваѓ працаваць у экстрэмальным рэжыме, як i людзi пад яго камандай. Хлапчук-тэрмiнатар i генiй праспяваѓ:
  Люты лад атрад, люты лад атрад,
  У сэрцы агнi гараць, у сэрцы агнi гараць!
  Так, праца ѓ iх пайшла ѓ шалёным тэмпе. I хутка будзе гатова небывалая ѓ гiсторыi цывiлiзацыi ѓстаноѓка, якая вырашыць усе праблемы чалавецтва.
  Ва ѓсякiм разе, рознагалоссi, што iснуюць памiж краiнамi, адыдуць на другi план.
  Альбiна спытала хлапчука:
  - Ты думаеш, што вайны больш на Зямлi не будзе?
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Думаю, не! Ва ѓсякiм разе, пакуль я ва ѓладзе.
  Дзяѓчына-волаты прачырыкала:
  - Каб скарылiся людзi,
  Кiраѓнiк новы будзе!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Будзе новы кiраѓнiк. I ён усiм, як старэйшы брат.
  Альбiна засмяялася i заѓважыла:
  - Хлопчык у шорцiках, як старэйшы брат?
  Вiталь з захапленнем праспяваѓ:
  Гераiчнасць не мае ѓзросту,
  У сэрцы юным каханне да краiны...
  Заваяваць можа гранi космасу,
  Ашчаслiвiць усiх, усiх на Зямлi!
  Альбiна адзначыла з усмешкай:
  - Так, ты гэта можаш. Але што ѓ цябе ёсць акрамя генiяльнасцi?
  Хлопчык адказаѓ:
  - Абсалютна ѓсё! I свет будзе маiм!
  Агрыпiна, назiраючы за гэтым, прашыпела:
  - Не, маiм!
  I блiснула вачыма. Яе настрой патрабаваѓ крывi. Вось па яе загадзе новы пачаѓся бой.
  У дадзеным выпадку ваявалi на пальчатках дзве дзяѓчыны ѓ бiкiнi i з босымi, стройнымi нагамi. Яны шмат махалiся i сутыкалiся.
  Часам датыкалiся голыя, круглыя пяткi i iскрылi. Выглядала ѓсё вельмi выдатна.
  Агрыпiна злёгку памякчэла. Яна падумала, што ѓ бойцы ёсць i сваё хараство. Асаблiва, калi паядынкi жорсткiя. А чаго хоча народ: хлеба i вiдовiшчаѓ.
  I яшчэ, людзi баяцца смерцi. Поспех Хрысцiянства i Iсламу быѓ выклiканы тым, што людзi вельмi ѓжо баялiся памерцi i растварыцца ѓ нябыт. I таму шукалi сабе шчылiны.
  Думалi, што можна заслужыць сабе рай кожныя дзве гадзiны бухаючыся на каленi. А калi нават Бог i ёсць, то Ён даѓно стамiѓся ад усiх гэтых малiтваѓ i просьбаѓ, i ты сабе толькi горш зробiш, дастаючы Усявышняга .
  Сапраѓды, хiба можна чагосьцi дасягнуць малiтвай? Вось Агрыпiна не малiлася нiколi, а шмат дасягнула. Таму што малiтвы - гэта чалавечае.
  А каб узвысiцца, трэба быць Звышчалавекам.
  Вось быѓ такi Фрыдрых Нiцшэ, ён разумеѓ толк у сэнсе жыцця. А многiя гэтага не разумелi i памылялiся.
  Не, малiтвамi нiчога не даб'ешся.
  Агрыпiна заспявала з лютасцю:
  Ах, якая вялiкая страта,
  Колькi ѓ свеце iншых страт...
  Вось нясуць папы ахiнею,
  Пакажы iм бандытка за дзверы!
  Хросная мацi рускай мафii засмяялася ѓжо якi раз. Ёй хацелася вылучыцца i паказаць сябе.
  Так, яна на шматлiкае здольная.
  I ѓсiх яе талентаѓ нiхто не ведае!
  Вось, напрыклад, зараз льецца кроѓ, а сiндыкат збiрае грошыкi. А потым яна, Агрыпiна, стане iмператрыцай планеты Зямля. I тады, магчыма, грошай ужо не будзе. Усе стануць працаваць задарма. I гэта сапраѓды надыдзе камунiзм!
  У якiм жанчыны i дзецi будуць хадзiць басанож, а колькасць мужчын будзе скарочана да мiнiмуму.
  Агрыпiна праспявала:
  Мужчыны, мужчыны, мужчыны,
  Такiя, паверце, скацiны!
  Мужчыны, мужчыны, мужчыны,
  Вас усiх забiваць без прычыны!
  Агрыпiна выскалiла свае вельмi нават моцныя i развiтыя зубы. Потым пляснуѓ у далонi, i загадала даставiць на яе светлыя вочы Паѓлушу. Хлопчыка, якога яна ад дабрадзенствавала, адправiѓшы ѓ СIЗА.
  Слугi i баевiкi кiнулiся выконваць загад сваёй хроснай мацi.
  Яна ж уладарка, у нейкай ступенi, лёсы.
  Хоць найвялiкшая злачынца ѓжо здагадалася. Вiталь Акулаѓ будуе генератар, якi павiнен выпрацаваць энергiю, што дазволiць падпарадкаваць увесь зямны шар!
  Вось гэта, сапраѓды, было б вельмi нават выдатна ѓ выпадку ѓдачы. I тады такая б узнiкла ѓлада. Нiбы суперманархiя !
  Агрыпiна падумала, што Расея ѓ ролi царскай iмперыi была пераважней, чым СССР. Яна мела ѓнiтарную форму праѓлення, а СССР быѓ федэрацыяй. I прычым, той федэрацыяй, што рассыпалася на часткi.
  А вось пры цары ... Тады былi прызначаныя з цэнтра губернатары i больш за парадак, больш дысцыплiны i мары аб самастойнасцi.
  Сталiн быѓ адзiны правадыр СССР, якi хоць неяк трымаѓ у руках мясцовых царкоѓ. Пасля яго пачаѓся перыяд падзення дысцыплiны i застою.
  Эканомiка СССР запаволiла рост, а пры Гарбачове ѓпала ѓ крызiс. I тут аказала ѓплыѓ дэмакратыя. Свабода, да якой людзi былi зусiм не гатовы. I зусiм усё было не так проста. Пачалося з Нагорнага Карабаха. I ѓсе ѓбачылi слабасць улады, якая нiчога не магла зрабiць. I панеслася па iншых рэгiёнах.
  I ѓ Прыбалтыцы таксама. Але, зразумела, галоѓным разбуральнiкам СССР стаѓ Ельцын. I яго Гарбачоѓ не пасадзiѓ, а трэба было б гэта зрабiць. Наогул, народ Расii сам вiнаваты. Ну ѓ якой бы краiне сьвету, кiраѓнiк утрымаѓся б пасьля такой ганебнай капiтуляцыi ѓ Чачэнii? Ды яго б самi вайскоѓцы зрынулi.
  А Ельцыну хаця б хны! Аказваецца народу можна ѓсё, што заѓгодна выклiкаць. I прапаганда мазгi людзям прамыла.
  Агрыпiна адзначыла:
  - Масы касцяныя i лянiвыя. Чытаць яны не любяць, думаць таксама. Яны павiнны мець адну веру, i пачытаць аднаго Бога!
  Маладая жанчына праспявала, выскалiѓшы зубкi:
  Я сама дасканаласць,
  Я сама дасканаласць,
  Ад усмешкi да жэсту,
  Вышэй за ѓсякiя пахвалы.
  Ах, якое шчасце,
  Ведаць, што я дасканаласць,
  Ведаць, што я дасканаласць,
  Ведаць, што я iдэал!
  Пасля маладая жанчына працягнула развагi:
  - Народ гэта маса. А з масай трэба абыходзiцца, як з жанчынай, а жанчына ахвотна падпарадкоѓваецца сiле. I няма чаго разлiчваць на розум мас. Яны павiнны падпарадкоѓвацца найпростым, звярыным iнстынктам!
  Вось так Агрыпiна i разважала. Сапраѓды, пра якi розум натоѓпу можа iсцi гаворка? Людзi - гэта статак бараноѓ. Яны i Сталiна любiлi - ката i людаеда. А добрага цара Мiкалая У таго, якi столькi зрабiѓ для народа, здрадзiлi i заплявалi. Вось такiя людзi i натоѓп.
  Так Агрыпiна прывучыць iх да парадку, дысцыплiне i выхавае ѓ строгасцi i справядлiвасцi.
  Вось прывялi i Паѓлушу. Хлопчыка ѓжо паспелi пагалiць нагала, як крымiнальнiка. I на яго дзiцячым твары красавалася пара ранак i сiнякоѓ.
  Агрыпiна спытала хлапчука:
  - Ну як у СIЗА?
  Паѓлуша адказаѓ:
  - Больш-менш нармальна! Камеры чыстыя, ёсць тэлевiзар i ванны пакой, не гасцiнiца, але жыць можна.
  Хросная мацi спытала:
  - А сiнякi адкуль?
  Хлопчык сапраѓды адказаѓ:
  - Пабiѓся са якiя глядзяць камеры за лiдэрства. Але нiчога, я перамог i зараз пахан.
  Агрыпiна кiѓнула:
  - Малайчына! З хлопчыкамi, нябось , добра?
  Паѓлуша адказаѓ:
  - Нармальна! Камера ѓ нас вялiкая, чалавек дванаццаць. Зашмат, але сон у падлеткаѓ моцны. Ложкi таксама больш-менш. З хлопцаѓ нiхто ѓ ложак не мочыцца. Кормяць , увогуле, прымальна, плюс i прадуктовыя перадачы, водзяць на шпацыры. Нават у футбол гуляем. Не сказаць, каб СIЗА пекла. Большая частка камер увогуле паѓпустыя, або на чатыры месцы. У нас яшчэ шмат народа, але ѓ цэлым, не цесна. Малалеткам , па законе ѓ СIЗА пакладзена не менш за тры з паловай метры плошчы, так што не задыхаемся, i вентылятар маецца.
  Агрыпiна кiѓнула i заѓважыла:
  - Пасядзi крыху, а там паглядзiм. Можа, я цябе i на волю выпушчу, асаблiва, калi ты мне дагодзiш!
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - Я пастараюся, вялiкая!
  Маладая жанчына са шчырым спачуваннем заѓважыла:
  - Шкада, што ты страцiѓ такiх прыгожых, светлы валасоѓ. Трэба, такую прычоску сапсавалi!
  Паѓлуша кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Цяпер не ѓсiх стрыгуць у СIЗА, а толькi тых, у каго знойдзеныя вошы. Але хтосьцi загадаѓ, хай дзяцюк панюхае турму ва ѓсёй красе!
  Агрыпiна кiѓнула з паблажлiвай усмешкай:
  - Так, добра! Ты i так малайчына! Бачу, не плакаѓ, апынуѓшыся пад вартай. А то некаторыя падлеткi раскiсалi. Ну добра, яшчэ тыдзень пацярпi, а потым я цябе выпушчу. Але пры адной умове.
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Якiм , я на ѓсё гатовы?
  Хросная мацi буркнула:
  - Ты мне зараз праспяваеш. I мне твае спевы павiнны спадабацца!
  Паѓлуша, цiкаѓна, спытаѓ:
  - А на якую тэму?
  Агрыпiна ѓпэѓнена вымавiла:
  - Ваенную! Бо зараз iдзе вайна. Так, мабыць , нават дзве вайны. Яшчэ i на поѓднi з талiбамi.
  Хлопчык кiѓнуѓ i адказаѓ:
  - Добра, я праспяваю на тэму вайны i патрыятызму.
  Хросная мацi кiѓнула:
  - Можна i пра Сталiна. Я не пярэчу. Мне нават падабаецца гэты вусаты дыктатар, такi жорсткi, як i я!
  Паѓлуша кашлянуѓ i з вялiкiм энтузiязмам заспяваѓ, складаючы на хаду;
  Ёсць свет такi цудоѓны i вялiкi,
  Дзе тролi, эльфы, гномы, ваѓкалакi...
  I там з мячом змагаецца святы,
  I ѓсе жадаюць крывавай, верце, бойкi!
  
  I ѓ гэтым свеце хлопчык-пiянер,
  Паляѓнiчы на нячыстыя творы...
  Усiм паказвае доблесную прыклад,
  Часам, жадаючы проста помсты!
  
  Вось мы такiя вiцязi арлы,
  Здольныя, так жорстка ѓ лаянцы бiцца...
  I мы багоѓ велiчы сыны,
  I носiм магiю ѓ прасторным ранцы!
  
  Усё нам падуладна, усё нам па плячы,
  Здольныя знiшчыць зло на векi...
  I калi трэба, вас азалачу -
  Мы рыцары, не вартыя жалю калекi!
  
  Дык няхай дрыжыць ад страху злосны вораг,
  Нiхто з нас не можа спалохацца...
  Мы дзiвiм усiх ворагаѓ у пятак,
  Паляѓнiчыя заѓсёды ѓмелi бiцца!
  
  Здольныя светабудову перасекчы,
  Мы магii вялiкiя парывы...
  Не адолеюць тыгр нас i мядзведзь,
  Паколькi пiянеры так адзiныя!
  
  Велiч Айчыны дакладна ѓ тым,
  Каб не змаглi мы спалохацца...
  Узлятаеш дружна ты крутым арлом,
  Паколькi ты баец, не цень паяца!
  
  Хто ѓпалi, тых усявышнi ѓваскрэсiць,
  I зробiм усiх вышэйшымi i разумнейшымi...
  Айчына, гэта востры меч i шчыт,
  I не нясiце трусы ахiнею!
  
  Ва ѓсiм прызнацца можам адважна мы,
  З ворагам, хоць орк, ён шалёна секся...
  Нас не бянтэжаць падкопы Сатаны,
  I бачым мы з абразоѓ выдатных асобы!
  
  Хто ты, прызнайся, ганарлiвы чалавек?
  Баец мары, хоць яшчэ хлапчук -
  Але будзеш бiцца не адзiнае стагоддзе,
  Паколькi жыццё суровае, нават занадта!
  
  У баях мы загартавалiся на стагоддзi,
  Наш меч ёсць праѓды вечная парука...
  Споѓнiцца вялiкая мара,
  Бо яна крутая штука!
  
  Вось атакуе злосны ваѓкалак,
  Хлапчук яго разбурае вельмi лiха...
  I атрымаѓся проста вэрхал,
  Каб не было, паверце, занадта цiха!
  
  Дзяѓчынкi таксама, дзерцiся вы змаглi,
  Хоць босыя яны зiмой i летам...
  Але вельмi лiха пякуць пiрагi,
  Сустракаючы нас хлопцаѓ вясёлым смехам!
  
  Няма нашай Радзiмы, павер, мацней,
  Яна ѓсiх у светабудове прыгажэйшая...
  Зiхатлiвых рубiны снегiроѓ,
  Каб прыйшло ѓсiм радаснае шчасце!
  
  Не верце, вам хлапчука не зламаць,
  Ён вiцязь, каласальныя яго сiлы...
  Запiша калi трэба ён у сшытак,
  Як давесцi ѓсiх стварэнняѓ да магiлы!
  
  Меч у хлапчука востры, як iголка,
  Але сячэ далонню вельмi ён шырокiм...
  I наша жыццё, паверце, не гульня,
  I з дзяѓчынай май зносiны сiнявокай!
  
  Ваяѓнiцы таксама добрыя,
  Яны такiя ганарлiвыя, крутыя I будуць танчыць так ад душы,
  Iх ножачкi i ѓ сцюжу толькi босыя!
  
  Не, я хлапчук буду вечна жыць,
  Злаѓлю за хвасты свой поспех...
  I ператворыцца драпежнiк хутка ѓ дзiчыну,
  I дам я , хто злыдзень, з размаху рэшту!
  
  Карацей, мой дэвiз, паверце просты,
  Не трэба толькi быць табе баязлiвым...
  Пабi таго, хто задзiрае нос,
  Над намi ж з мячамi херувiмы!
  
  Айчыне душу, сэрца прысвячу,
  Спалю ѓсё цела ѓ бiтве да рэшты...
  Да цябе Усявышнi , пад крыло лячу,
  Свет наперадзе, зараз бушуе сутычка!
  Агрыпiна не занадта ахвотна паляпала, з усмешкай заѓважыѓшы:
  - Нядрэнная паэма, Паѓлiк. Але дзе абяцаны табой Сталiн?
  Хлопчык-вязень з усмешкай адказаѓ:
  - Так, я хацеѓ злажыць, але не прыйшло ѓ галаву. Але Сталiн ужо семдзесят гадоѓ, як памёр. Хацелася б нечага больш сучаснага!
  Маладая жанчына ѓзяла босымi пальцамi ног рублёвую манету. Сцiснула яе, паказаѓшы чэпкасць i сiлу нiжнiх канечнасцяѓ. Пасля чаго, адзначыла:
  - Сталiн у сталёвых лапах трымаѓ краiну!
  Паѓлуша кiѓнуѓ:
  - Так, дакладна! Ён быѓ цвёрды кiраѓнiк. I адзiн з нямногiх кiраѓнiкоѓ, якi мог, пражывi даѓжэй, рэальна захапiць увесь свет!
  Агрыпiна ѓхмыльнулася i адказала:
  - Так, мог, як Чынгiсхан. Зрэшты, пражывi Чынгiсхан, хоць сто гадоѓ, не паспеѓ бы захапiць увесь свет. А вось Сталiн паспеѓ бы за сто!
  Хлапчук-вязень праспяваѓ:
  На прасторах Радзiмы цудоѓнай,
  Гартуючыся i ѓ бiтве, i працы...
  Склалi радасную песню,
  Аб вялiкiм сябру i правадыру!
  Хросная мацi мафii перапынiла, злосна стукнуѓшы голай пяткай па падлозе:
  - Не! Гэта ѓжо было! Ты лепш сам сачы, нешта патрыятычнае i са Сталiнам. Iнакш я цябе загадаю ѓ такую камеру ѓ СIЗА адправiць, што ранейшая здасца табе курортам!
  Паѓлуша пакланiѓся i адказаѓ:
  - Адказ мой ясны - на ѓсё згодзен!
  Агрыпiна рыкнула:
  - Так спявай, дзяцюк ! Толькi не спявай, на спачын!
  Юны зняволены заспяваѓ;
  Будзе эра, эра камунiзму,
  Мы паднiмем горды рускi сцяг...
  Разаб'ем, павер, ярмо фашызму,
  Даѓбаем мы Гiтлера ѓ пятак!
  
  Наша вера, верце, цвярдзей сталi,
  I вядзе свяшчэнны камунiзм...
  I за нас вялiкi лiдэр Сталiн,
  I расцем, i нi сантыметра ѓнiз!
  
  За велiч святой Расii,
  Што здольная арды адолець...
  Сталiн наш, вялiкая мiсiя,
  I велiзарны рускi, ведай, мядзведзь!
  
  Мы велiчам усемагутным Роду,
  Можа фрыцаѓ зараз перамагчы...
  За Айчыну, шчасце i свабоду -
  Жыццё далiкатнае, як шоѓку, ведаю нiтку!
  
  Не абвыклi мы, павер, баяцца,
  Наша сiла рускiх на стагоддзi...
  Мы ѓмеем вельмi моцна бiцца,
  Будзе светлай Радзiмы мара!
  
  Ад Масквы i да Ленiнграда,
  Ад тайгi да сонечных мораѓ...
  Чакае байцоѓ вялiкая ѓзнагарода,
  Неабсяжнай Радзiмы маёй!
  
  Абаронiм цябе мы i пашырым,
  I падымем сцяг вышэй за дахi...
  Дзеля нашай мацi-Расii,
  А працiѓнiк няхай атрымае кукiш !
  
  За велiч Радзiмы змагацца,
  Нiбы бурны, пякучы ѓраган...
  Мы, павер, заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Пяройдзем, павер, i акiян!
  
  Усе мы можам, гэта ведаю дакладна,
  Зможам вермахт дакладна перамагчы...
  I сваiм гонарам бязгрэшнай,
  Зможам гэты накат спынiць!
  
  Ёсць у нас i Сонца , i квазары,
  Самы мудры ѓ Расii цар...
  Нанясем мы моцныя ѓдары,
  I загад такi, ты мудра кiруй!
  
  Мы павесiм Гiтлера, гуляючы,
  Усiх фашыстаѓ зараз пераможам...
  I навечна будзе сонца мая,
  I над намi ѓ злаце херувiм!
  
  Хлопцы мы такiя, ведай, лiхiя,
  Зьнiшчым любую, вер, арду...
  А дзяѓчынкi па снезе босыя,
  I смяюцца ѓ лютую завею!
  
  Камунiзму свет, павер, выдатны,
  У iм дзяѓчынкам голым добра...
  На планеце будзе мiр i шчасце...
  I пiша ѓ хлопца долата!
  
  Мы такiя воiны крутыя,
  Зможам i дракона адолець...
  Калi нават фрыцы не тупыя,
  Усё роѓна парве iх усiх мядзведзь!
  
  Мы не будзем Гiтлера баяцца,
  Дзеѓка пяткай голай усадзiць у нос...
  Стане фюрар папросту паяцам,
  I на большае, шляхта не дарос!
  
  А дзяѓчынкi босыя такiя,
  Кахаюць снегам пяткi казытаць...
  I ѓ iмя Мацi-Расii,
  Мы здольныя фрыцаѓ разарваць!
  
  Ну, куды фашысты вы iмкнецеся,
  Вы хацелi ѓзяць зiмой Маскву...
  А цяпер ад болю аж скуголiць,
  Дзяѓчына расправiла касу!
  
  Голай пяткай рушыла па носе,
  Фюрар зараз вiдаць акалеѓ...
  Бо дзяѓчынкi па гурбах босы,
  I ѓ iх са сталi, згустак целаѓ!
  
  I дзяѓчынкi так ганяюць фрыцаѓ,
  Што тыя авечкамi ѓ забой бягуць...
  Могуць так яны люта бiцца,
  Адразу вiдаць, Гiтлеру капут!
  
  Вось фашыстаѓ лiха перамаглi,
  I ѓвайшлi ѓ зрынуты Берлiн...
  I вайну фашысты вiдавочна злiлi,
  А мы проста светабудову скорым!
  
  Ну, карацей, з намi Рода сiла,
  Будзе кiраваць рускi чалавек...
  Моц Айчыны вермахт паламала,
  I надышоѓ, ведай, камунiзму век!
  Альбiна ѓсмiхнулася i заапладзiравала куды энергiчней. I яе далонi так магутна пляскалi.
  Потым маладая жанчына адзначыла:
  - Гэта цудоѓна! Ты праспяваѓ нiбы метэор. Мне падабаецца.
  Паѓлуша з надзеяй спытаѓ:
  - Я атрымаю свабоду?
  Агрыпiна пакiвала сваёй белай, як снег галавой самай натуральнай бландынкi:
  - Не! Не цяпер. Пасядзi з хлопцамi. Акрамя таго, чаму ты не басанож?
  Хлопчык сапраѓды адказаѓ:
  -Правiлы дзiцячай турмы забараняюць нам хадзiць босымi .
  Хросная мацi ѓпэѓнена заявiла:
  - Я прымушу iх змянiць правiлы! Хлопчыкi павiнны фарсiць босымi, круглымi пяткамi! I палiцыянты будуць па падэшвах наносiць удары дубiнамi.
  Кiраѓнiк таемнай разведкi заѓважыѓ:
  - Можна выдаць iнструкцыю, што ѓсе непаѓналетнiя ѓ СIЗА павiнны ѓтрымлiвацца босымi . Як гэта было ѓ дзiцячых працоѓных калонiях сталiнскiх часоѓ.
  Агрыпiна засмяялася i заѓважыла:
  - Вельмi нават разумная думка! А калi яму ѓ пятку iголку загнаць. Так, неглыбока, па вушка.
  Паѓлуша пакланiѓся i адказаѓ:
  - Воля ваша! Вы гаспадыня i можаце рабiць усё, што хочаце!
  Мацi мафii адзначыла:
  - Падсмажыць такому хлапчуку босыя пяткi - гэта было б шыкоѓна! I панюхаць свежага, смаленага мяса.
  I Агрыпiна аблiзнулася.
  Хлапчука схапiлi i сарвалi з ног абутак. Затым адзiн з целаахоѓнiкаѓ дастаѓ паходню i яго падпал.
  Кiраѓнiк мафii прачырыкала:
  - Гэта, вядома ж, выдатна! Але, магчыма, не так груба. Вось я загадаю Паѓлiку загадку. Адкажа, не будзем босыя пяткi пячы.
  Хлапчук кiѓнуѓ сваёй стрыжанай наголо галавой:
  - Задавайце.
  Агрыпiна кiѓнула i прабуркавала:
  - Хто тупей, чым баран, але пускае з вачэй туман!?
  Паѓлiк наморшчыѓ лоб, i затым пробулькал:
  - А ѓ чым сутнасць пытання?
  Мацi мафii адказала:
  - У тым, што я хачу табе падсмажыць такiя мiлыя, амаль дзiцячыя пяткi!
  Хлопчык рашуча заявiѓ:
  - Адказ я ведаю! Гэта палiтыкi!
  Агрыпiна буркнула:
  - З чаго ты ѓзяѓ?
  Паѓлуша адзначыѓ:
  - Палiтык, па сутнасцi, тупы, як бот, але напускае вялiкае мноства туману, i не толькi з вачэй.
  Мацi мафii кiѓнула:
  - Можна такi адказ залiчыць! Ну добра, жывi. Можаш радавацца, што захаваѓ свае пятачкi.
  Хлопчык-вязень праспяваѓ:
  Я не здамся, не буду ад болю стагнаць,
  Таму што хлапчук, народжаны тытанам...
  Збяру, калi трэба, вялiзную раць,
  Бядучы ворагаѓ усiх Айчыны ударам!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Дзецi-генii таксама стамляюцца. Вiталь адчуваѓ, што яго цягне на сон, i вочы злiпаюцца. I вось генiяльны дзяцюк задрамаѓ, i яму снiлася, нешта вельмi бурнае i незвычайнае;
  Хлопчык раптам апынуѓся ѓ старажытным антычным горадзе. Вакол былi даволi высокiя, белыя будынкi. Хоць на вулiцы i бруднавата. Вiталь свiснуѓ, адзначыѓшы, што тут вiдаць старажытныя часы. Вельмi, вiдаць, вялiкi горад, па вулiцы якога расхаджвалi сланы.
  Хлопчык iшоѓ, i ѓ твар яму павеяла свежым гноем. Вакол былi людзi. Большасць у лёгкiх тунiках, у сандалях i халатах. Але многiя, асаблiва хлопчыкi, былi амаль голыя i босыя. Сапраѓды цеплыня. Дзяцей шмат, i яны загарэлыя, асмуглыя, але сярод чорных мiльгаюць i белыя галоѓкi. Дзяѓчынкi ѓ лёгкiх тунiках. Тыя, што па багацей, яшчэ носяць сандалi, а бядней басаногiя.
  Сам Вiталь, займаючыся тхэквандо, у якiм вельмi шмат б'юць нагамi i ламаюць прадметы, у тым лiку i на рэшту пояса. I таму хлопчык не любiѓ абутак. Ён стараѓся, як мага больш бегаць басанож, каб дзiцячыя падэшвы не былi мяккiмi i пакрывалiся жорсткiмi мазалямi. Вось i зараз ён узяѓ i скокнуѓ у нейкi партал, бегаючы па Маскве. I апынуѓся ѓ антычным горадзе. Гаворка была ѓ людзей незнаёмая, але разам з тым Вiталь усё разумеѓ.
  Пад босымi нагамi хлапчукi гарачыя камянi бруку, але голай, цвёрдай падэшве не балюча. Iншая справа, што на яго глядзяць, як на раба. Хаця ѓ Вiталя i прыбраная майка з новымi шортамi. I шматлiкiя хлопчыкi зусiм не бедныя, аддаюць перавагу фарсiць босымi пяткамi, хоць бы дзеля загартоѓкi, i таго, каб паказаць, што яны не баяцца гарачых камянёѓ бруку.
  Вiталь iшоѓ па старажытным горадзе. I ѓсмiхаѓся, любуючыся адчуваннямi. Тут былi i статуi вялiкiх памераѓ, i грандыёзныя палацы. I разам з тым, у горадзе шмат бруду. Не надта весела было хлопчыкам-рабам, якiя ѓсе тут прыбiралi.
  Вiталь спытаѓ у аднаго з басаногiх, у адной насцегнавай павязцы, хлопчыка:
  - Гэта што за горад?
  Той паглядзеѓ на яркую майку Вiталя i прыгожыя, пазалочаныя гадзiнiчкi на загарэлай руцэ хлапчукi, з павагай пакланiѓся i адказаѓ:
  - Вялiкi горад Вавiлон - сталiца Македонскай дзяржавы!
  Вiталь усмiхнуѓся i спытаѓ:
  - А Аляксандр Вялiкi, спадзяюся, жывы?
  Хлопчык пакланiѓся яшчэ раз i адказаѓ:
  - Ён вечна жывы, з'яѓляючыся богам на Алiмпе!
  Вiталь кiѓнуѓ i праспяваѓ:
  - Ззяе зоркай прамянiстай,
  Скрозь iмглу беспрасветнай цемры...
  Вялiкi герой Аляксандр,
  Не ведае нi болi, нi страху!
  Хлопчык-раб хацеѓ нешта сказаць, але з'явiѓся наглядчык у сандалях i плашчы i агрэѓ юнага нявольнiка бiзуном па спiне. Той крыкнуѓ, i пачаѓ помсты вулiцу з падвоенай сiлай.
  Вiталь усклiкнуѓ:
  - Бiць дзяцей нядобра!
  Наглядчык паглядзеѓ на хлапчука. Босыя, загарэлыя ногi, але яркая майка i залаты гадзiннiк на руках. Можа гэта сын шляхетнай асобы.
  I наглядчык адказаѓ:
  - Рабоѓ трэба трымаць у пакоры бiзуном. А цябе хiба нiколi не бiѓ бацька?
  Вiталь шчыра адказаѓ:
  - Не!
  Наглядчык здзiвiѓся:
  - Дзiѓна! Нават шляхетных хлапчукоѓ сякуць. I мне твой твар кагосьцi ды нагадвае.
  Вiталь строгiм тонам адказаѓ:
  - I ты павiнен ведаць сваё месца!
  Мужчына адступiѓ, адчуваючы ѓ сабе нясмеласць. Хлапчук зашлёпаѓ сабе босымi, точанымi, вельмi моцнымi нагамi далей i заспяваѓ:
  Спартак вялiкi воiн i герой,
  Змагаѓся адважна з войскам велiзарным...
  Хоць быѓ ён раб, але, а зараз кароль,
  Няхай перамога будзе прамянiстай!
  Вiталь хацеѓ i далей спяваць, але натхненне пакiнула хлапчука. На самой справе, хацелася прыгод.
  I вось ён накiраваѓся ѓ самы цэнтр Вавiлона. Гэтага горада, найбуйнага ѓ часы антычнасцi, пакуль не падняѓся Рым. Рухаѓся хлапчук лёгка, нiбы рысь, i яго настрой быѓ, як у сабакi-сышчыка якi ѓзяѓ след.
  Вакол кiшэла жыццё. Вось справа на плошчы вялi на лупцоѓку хлапчука прыкладна гадоѓ чатырнаццацi, з доѓгiмi, светлымi валасамi.
  Падлетак быѓ сумным, i iшоѓ, апусцiѓшы галаву, а рукамi прыкрыѓшы сорам, з яго сарвалi насцегнавую павязку.
  Натоѓп свiстаѓ i ѓлюлюкаѓ, было цiкава, як будуць бiць прыгожага i мускулiстага хлапчука. Асаблiва прагна глядзелi жанчыны. Яшчэ далёка да Iсламу, i яны былi з адкрытымi тварамi, шмат хто ѓ лёгкiх тунiках, кароткiх, што зручней у спякоту. Адны, што бяднейшыя i юнейшыя, босыя, а багацейшыя ѓ сандалях i з бранзалетамi.
  Вiталь таксама глядзеѓ на гэтае вiдовiшча. Хлапчук з сумным выглядам пакорлiва лёг на казлы. Яго замацавалi памагатыя ката - таксама падлеткi голыя па поясе, але ѓ шараварах i ботах. I, зразумела, сам кат вельмi мускулiсты грамiла.
  Вось ён дастаѓ з кошыка прут i намачыѓ яго вадой.
  Вяшчальнiк зачытаѓ абвiнавачанне:
  - За адсутнасць павагi да старэйшых, дзёрзкасць, хлопчык гадоѓ чатырнаццацi Кiр прыгаворваецца да пяцiдзесяцi ѓдараѓ бiзуном па спiне i ягадзiцах i дваццацi пяцi ѓдарам па пятках!
  Натоѓп ухвальна зашумеѓ. Кат узяѓ мацней пугу i нанёс па мускулiстай, загарэлай спiне хлапчукi ѓдар. Ён быѓ не ѓ поѓную сiлу, i скура толькi набракла.
  Вiталь падумаѓ, цi не ѓмяшацца яму? Але якi ѓ гэтым будзе сэнс? Тут стаяѓ цэлы тузiн рослых , узброеных стражнiкам. Ды i сам натоѓп ухваляльна гуѓ. Акрамя таго, магчыма, хлапчука i за справу б'юць. Часы антычныя, суровыя. I хлопчыкаѓ сам Бог загадаѓ пароць. Нават у Бiблii ѓ гуманным Новым Запавеце рэкамендавалася секчы дзяцей розгай.
  Хлапчук цяжка дыхаѓ i, сцяѓшы зубы, маѓчаѓ. Кат бiѓ яго размерана, i ѓжо лопнула скура i пацякла кроѓ.
  Вiталь з уздыхам заѓважыѓ:
  - Такi ѓжо свет!
  А хлопчыка-падлетка працягвалi бiць. Вiталь рушыѓ далей, глядзець не хацелася. Хаця, вядома ж, вiдовiшча многiм падабаецца. Вiталь iшоѓ сабе далей.
  Яму прыгадаѓся фiльм "Востраѓ скарбаѓ", яшчэ той, трыццаць сёмага года.
  Там замест хлапчука была дзяѓчына. I ёй пагражалi падсмажыць пяткi.
  Так, гэта было б балюча. Вiталь падумаѓ, цi стала б дзяѓчына крычаць, цi маѓчала б, як партызанка.
  Сам, зразумела, праверыѓ сябе пасля гэтага фiльма, чыста з цiкаѓнасцi, як палiць пяткi агонь. I гэта зрабiѓ пры дапамозе газавай камфоркi . Упэѓнiѓся, што так, гэта вельмi балюча. I тады, яшчэ не надта грубыя падэшвы маленькага хлопчыка, былi вельмi адчувальныя.
  I пухiры на iх набраклi хваравiтыя. Праѓда, яны хутка сышлi. Так, такое катаванне каму заѓгодна развяжа мову. Але ж былi пiянеры ѓ фашысцкiм палоне, якiя маѓчалi. Хаця, можа камусьцi з iх i смажылi агнём пяткi.
  Праѓда, Вiталь нi разу не бачыѓ фiльма, каб хлапчукам смажылi пяткi. Вось палкамi, часам, бывала бiлi. У адным амерыканскiм фiльме англiйскi афiцэр, нават хлопчыку ѓрэзаѓ па босым падэшве ланцугом. I ѓ таго ступнi апухлi, i было хлопчыку балюча. Але вось агнём нi разу.
  Фiльмаѓ, дзе хлопчыкаѓ б'юць палкамi па пятках, таксама вельмi мала.
  Вiталь павярнуѓся, каб паглядзець. Не часта такое ѓбачыш.
  Спiна хлапчука ператварылася ѓ крывавую калатушу, i кат бiѓ ужо палкай па падэшве. Дзiѓна, але хлапчук стрымлiваѓ крыкi i праяѓляѓ мужнасць. Нiбы быѓ спартанцам.
  Вiталь вырашыѓ, што пасля лупцоѓкi абавязкова пазнаёмiцца з гэтым дзецюком . Тым больш горад незнаёмы, i ён не ведае куды iсцi. Была iдэя, цi не падацца ѓ гладыятары? Але гэта не Старажытны Рым, i невядома, цi былi падчас кiравання Аляксандра Чацвёртага гладыятары ѓ Македонскай дзяржаве.
  Хаця, хутчэй за ѓсё, нейкiя байцы, якiя забаѓляюць публiку, былi.
  Вiталь не ведаѓ яшчэ, ён тут надоѓга затрымаѓся, цi гэта ѓсяго толькi прагулка па Вавiлоне?
  Самы просты спосаб , гэта прыбудавацца ѓ войска. Там будзе i дах, i ежа, i грошы ѓ выпадку вайны.
  А Вiталiк, баец тхэквандо вельмi моцны. Ды i на мячах бiцца ѓ яго паняцце ёсць.
  Адзiна, надоѓга захрасаць у свеце без кампутараѓ, гульнявых прыставак, смартфонаѓ, айфонаѓ , тэлевiзараѓ i iнтэрнэту не хацелася. На самой справе, што ѓ гэтым выпадку рабiць? Жадаецца ѓ нешта i пагуляць.
  Вiталь вельмi любiѓ гiстарычныя стратэгii. Дзе ты, дапусцiм, на месцы рускага цара Iвана Грознага. I выйграеш у камп'ютара вайну ѓ Лiвонii. Кiруеш тысячамi юнiтаѓ. I будуеш заводы з гарматамi, пiшчалямi, стайнi, цi нешта яшчэ больш унушальна. Але Iван Грозных - гэта, вядома ж, прымiтыѓшы, як i гульня "Казакi". А вось нешта больш сучаснае стварыць з тэхнiкай.
  Асаблiва цiкава гуляць ад першабытнага ладу, да нанатэхналогiй.
  Хлопчыка-падлетка скончылi бiць. Ён быѓ вельмi моцным, так што змог устаць пасля лупцоѓкi сам. I хоць ногi хлапчукi i апухлi, ён з цяжкасцю зрабiѓ на iх некалькi крокаѓ.
  Пасля чаго яму ѓручылi насцегнавую павязку. I хлапчук рушыѓ збiты ѓ кроѓ, але не зламаны.
  Вiталь падышоѓ да яго i працягнуѓ руку. Хлопчык Кiр пацiснуѓ яе i заѓважыѓ:
  -Я бачу, ты не раб! Не буду нават пытацца, кожны твой жэст гаворыць аб свабодным i годным чалавеку.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Я не раб, зразумела.
  Хлапчук паглядзеѓ на яго i раптам, змянiѓшыся ѓ твары, спытаѓ:
  - Прабач, у мяне плыве ѓ вачах. Цi мне гэта толькi здаецца, але вы.... Ваша вялiкасць Аляксандр...
  Вiталь адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не! Я не Аляксандр! А што, падобны?
  Хлапчук-падлетак кiѓнуѓ:
  - Вельмi!
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Так, гэта цiкава. Але мне здаецца, што яму зараз ужо...
  Хлопчык кiѓнуѓ:
  - Так, дзесяць гадоѓ. Але ён буйны i моцны хлопчык. А ты што, старэйшы?
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Так! Але гэта не бяда. Час бы мне наведаць свайго брата-блiзнюка.
  Хлапчук лагiчна заѓважыѓ:
  - За такое падабенства могуць i на кол пасадзiць.
  Юны дзяцюк кiѓнуѓ:
  - Магчыма! Але мне ѓспомнiлася адна забаѓная гiсторыя, таксама здарылася, калi хлопчыкi падобныя i можа атрымаецца , усё вельмi цiкава!
  Вiталь, вядома, не мог не ѓспомнiць раман Марк Твена "Прынц i жабрак". Дзе хлопчыкi памянялiся месцамi. I ад гэтага выйшла пацешна. Тым больш , магчыма, Аляксандру Чацвёртаму ѓжо нядоѓга засталося. У гiсторыi было шмат розных версiяѓ смерцi сына Аляксандра Македонскага. I ѓ баi, i ад атручэння, i нiбы нават у турме. Было некалькi розных версiяѓ гiбелi сына легендарнага цара. Занадта ѓжо даѓно гэта было, ды i часы потым надышлi смутныя.
  Iмперыя Аляксандра Македонскага распалася. Доѓга iснавала толькi Рымская Iмперыя з такiх вялiкiх дзяржаѓ.
  Вiталь i Кiр падышлi да вялiзнага палаца. Яго пабудаваѓ яшчэ Навухаданосар. Даволi масiѓны i пышны. Вакол поѓна аховы, уключаючы коннай.
  Хлопчыкi выглядалi не надта прадстаѓнiча. У Кiра наогул толькi насцегнавая павязка i спаласаваная пугай спiна. Ды i пяткi апухлi, даводзiцца ступаць на шкарпэткi. Вiталь нават здзiвiѓся, што хлапчук пасля такой жорсткай экзэкуцыi трымаецца i здольны хадзiць.
  Кiр заѓважыѓ:
  - Я вельмi падобны на раба. Мяне туды не пусцяць.
  Вiталь з усмешкай кiѓнуѓ:
  - Разумею! Але, мусiць, i мне таксама доступ зачыняць.
  Кiр прапанаваѓ:
  - Мчыся бягом, i паведамi, што ѓ цябе ёсць тэрмiновая вестка да цара. Тады цябе прымуць за вяшчальнiка, або скарахода, i можа быць прапусцяць.
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Гэта добрая думка.
  Хлапчук кiнуѓся бегчы. Яго голыя, загарэлыя, вельмi мускулiстыя ногi мiльгалi, нiбы капыты понi.
  Кiр з сумнай усмешкай адзначыѓ:
  - Каму пiрагi i пышкi,
  А каму жавалi i гузы!
  Вiталь дабег да варты. Ён усклiкнуѓ на ѓсё горла:
  - Тэрмiновая вестка да цара!
  Стражнiкi хорам спыталi:
  - Ад каго?
  Хлопчык упэѓнена адказаѓ:
  - Ад Кратара !
  - Праходзь!
  Вiталь прыпусцiѓ далей. Ён бег i аглядаѓ палац. Раскоша была грубаватая. Да каляд Хрыста яшчэ больш за трыста гадоѓ. I разам з тым тут даволi чыста. Дзяѓчынкi i хлопчыкi-рабы драяць падлогу. Вiталя пару разоѓ тармазiла варта.
  Пакуль , нарэшце, ён не ѓбег у тронную залу. Там усё лiтаральна зiхацела пазалотай .
  На троне сядзеѓ хлапчук. Ён быѓ у раскошным адзеннi i ѓ каштоѓных туфлях, а на галаве карона. Твар дзiцяцi быѓ сапраѓды вельмi падобны да Вiталя. А па краях стаялi вартаѓнiкi з дзiдамi i лукамi.
  Вiталь пакланiѓся i сказаѓ:
  - Я рады служыць вам, ваша вялiкасць!
  Хлапчук на троне з трывогай спытаѓ:
  - Ты хто такi? Кагосьцi ты мне нагадваеш?
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Я хачу пагаварыць з табой сам-насам, о вялiкi!
  Аляксандр Чацвёрты кiѓнуѓ:
  - Добра! Выйдзем у пакоi, я люблю са сваiмi аднагодкамi размаѓляць.
  I хлапчук-цар адправiѓся ѓ малую тронную залу. А Вiталь, бясшумна ступаючы босымi нагамi, рухаѓся за iм. Аляксандр, з-за туфляѓ, здаваѓся крыху вышэй. А наколькi ён мускулiсты не вiдаць з-за адзення.
  Яны выйшлi i сталi перад люстэркам. Аляксандр з радасцю скiнуѓ ненавiсныя, абмяжоѓваючыя хлопчыка туфлi, i заѓважыѓ:
  - Мы цяпер аднаго росту!
  Вiталь прапанаваѓ:
  - Давай, параѓнаем мускулатуру.
  I зняѓ з сябе майку. Яго мышцы, i сапраѓды, былi вельмi рэльефныя з глыбокай прамалёѓкай.
  Аляксандр таксама сцягнуѓ з сябе царскiя адзеннi, застаѓся амаль голым. Хлопчык быѓ мускулiстым, да больш бледным, i яго мышцы не такiя рэльефныя, але тым не менш падобныя!
  Аляксандр адзначыѓ:
  - Нас родная мацi не адрознiць.
  Вiталь з усмешкай спытаѓ:
  - А ты цi не хочаш са мной памяняцца месцамi?
  Хлопчык-цар кiѓнуѓ:
  - Вядома! Мару з'явiцца ѓ горадзе без аховы, пабегаць басанож па вулiцах, пакачацца ѓ гразi. I ѓвогуле, адпачыць ад дзяржаѓных спраѓ. А што?
  Вiталiк адзначыѓ:
  - У царскiх адзеннях нiхто не падумае, што я, гэта ты. А ты маё надзенеш!
  Аляксандр кiѓнуѓ:
  - У нас i галасы падобныя. Слухай мне вельмi падабаецца твая iдэя!
  I хлапчукi сталi мяняцца адзеннем. Туфлi цара былi завялiкiя, i не зусiм зручныя, затое абсыпаныя каштоѓнымi камянямi. I ѓ адзеннi не зусiм камфортна. Зразумела было, з якiм задавальненнем Аляксандр надзеѓ шорты. Ён нават хацеѓ застацца з голым тулавам. Але несцi майку ѓ руках няёмка , i ён неахвотна яе нацягнуѓ. Такiм чынам, хлопчыкi памянялiся месцамi.
  Вiталь адчуваѓ сябе таксама не ѓ сваёй талерцы. Хоць зараз ён i уладар самай вялiкай iмперыi, на той момант, на свеце.
  Абодва хлопчыкi рушылi з троннай залы. Аляксандр прашаптаѓ:
  - Ты будзеш на маiм троне. А я пакуль пагуляю па горадзе. Калi мне надакучыць вольная воля, я вярнуся, i мы памяняемся зноѓ.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Выдатна!
  Хлопчыкi ѓвайшлi ѓ залу царства. Вiталь накiраваѓся да трона. Важна сеѓ i вымавiѓ:
  - Дайце гэтаму хлапчуку дзесяць залатых манет i адпусцiце з мiрам!
  Пасля чаго, служанкi ветлiва выправадзiлi юнага цара. Басаногi хлопчык кiнуѓся бегчы. Як добра без абутку ногi лёгкiя, i голыя падэшвы адчуваюць шчасце.
  Аляксандр узяѓ i заспяваѓ:
  Свабоду, свабоду, мне дайце свабоду,
  Я птушкай у вышыню палячу!
  Да народа, да народа, да народа,
  I буду я жыць, як хачу!
  Хлопчык-цар быѓ поѓны энтузiязму. Аднак ледзь пакiнуѓшы палац, адчуѓ голымi, не занадта грубымi падэшвамi, наколькi гарачыя камянi бруку. I гэта было непрыемнае адчуванне. I прыйшлося сцiснуць зубы i напружыцца, каб зноѓ працягнуць бег.
  Трапiчны клiмат, i ѓлетку, натуральна, сонца яшчэ як палiць. Хлопчыкi-рабы звыклыя, але хiба можа цар хадзiць босым, нават будучы дзiцем.
  I тут вельмi балюча. Аляксандр падскокваѓ - пякло пяткi, але трываѓ. Вось ён забег у цень, дзе не так горача, i заѓважыѓ:
  - О багi, нiколi не думаѓ, што камянi могуць быць такiмi гарачымi!
  Хлапчук паглядзеѓ на свае рукi. У iх было дзесяць залатых манет. Мiльганула думка - цi не купiць сандалi?
  Але ж ён таму i вырваѓся з палаца, каб удосталь набегацца басанож. Ды i не прыстала сыну вялiкага палкаводца раскiсаць. Яго бацька вялiкiя справы тварыѓ, а сынок спасаваѓ, толькi з-за таго, што босыя падэшвы палiць.
  Аляксандр зноѓ кiнуѓся бегчы па пякучых камянях. Сонца яшчэ ярка свяцiла.
  Нечакана яму трапiѓся Кiр. Хлапчук у насцегнавай павязцы i спаласаваны ѓсклiкнуѓ:
  - Прывiтанне Вiталь!
  Аляксандр рыкнуѓ у адказ:
  - Я не Вiталь, а ты хто?
  Хлопчык з усмешкай адказаѓ:
  - Я Кiр! А ты што, на мяне забыѓся?
  Здагадлiвы Аляксандр адказаѓ:
  - Я зразумеѓ! Ты думаеш, што я той хлопчык, з якiм мы памянялiся адзеннем!?
  Кiр паглядзеѓ больш уважлiва. Было вiдаць, што рукi i ногi Аляксандра не такiя ѓжо рэльефныя, а босыя падэшвы ног мазолiстыя. Асаблiва, калi паглядзець уважлiва.
  Кiр пакланiѓся i спытаѓ:
  - Значыць, гэта вы, ваша вялiкасць?
  Аляксандр кiѓнуѓ:
  - А ты здагадлiвы! Завошта цябе бiлi?
  Хлопчык з усмешкай адказаѓ:
  - За свавольствы!
  Цар-дзяцюк прашыпеѓ:
  - Калi ты мяне раззлуеш, то цябе пасадзяць на кол!
  Кiр з усмешкай кiѓнуѓ:
  - Так, мой уладар! Слухаю i падпарадкоѓваюся!
  Аляксандр загадаѓ:
  - Давай, бяжы разам са мной!
  I абодва хлопчыка рванулi. Цар-дзяцюк быѓ ад прыроды цягавiтым i моцным, але недастаткова трэнiраваным. Тым не менш, яны беглi жвава.
  Аляксандр на бегу спытаѓ:
  - Ты раб?
  Кiр адказаѓ з упэѓненасцю:
  - Не!
  - А чаму напаѓголы, збiты i босы?
  Хлапчук з усмешкай адказаѓ:
  - Перад лупцоѓкай распранулi! Ды i наогул, хлапчукi часта ходзяць напаѓголыя ѓ спякоту, нават калi i не гэтак бедныя iх бацькi.
  Аляксандр кiѓнуѓ:
  - Лагiчна!
  I хлапчук-цар скiнуѓ з сябе майку. Ён быѓ умерана загарэлым. Так шмат часу хадзiѓ у царскiх адзеннях. А босыя падэшвы палалi, нiбы пад iмi распалiлi жароѓню.
  Аляксандр нават пачаѓ стагнала.
  Кiр спытаѓ:
  - Чаму вы стогнеце, ваша вялiкасць?
  Хлопчык-цар адказаѓ:
  - Вельмi палiць пяткi!
  Хлапчук кiѓнуѓ:
  - Я разумею, цар басанож не ходзiць - па рангу не пакладзена!
  Аляксандр злосна рыкнуѓ:
  - Ведаю! Вось прымушу ѓстаць на каленi i лiзаць мне босыя пяткi, i гора, калi ты не паслухаешся!
  Кiр з усмешкай кiѓнуѓ:
  - На ѓсё ваша воля, о вялiкi !
  Хлопчык-цар памякчэѓ:
  - Ну добра, давай у цянёк, перадыхнём!
  I абодва пацана забеглi ѓ цень i селi на лаѓку. Аляксандр падняѓ уверх свае дзiцячыя, збiтыя, абпаленыя ногi, каб стала крыху лягчэй. Басанож хадзiць па Вавiлоне летам - гэта падобна катаванню.
  Юны кiраѓнiк загадаѓ:
  - Купi мне чаго-небудзь паесцi!
  I кiнуѓ Кiру залатую манету!
  Хлопчык пакланiѓся i вымавiѓ:
  - Слухаю i падпарадкоѓваюся.
  Пасля чаго, збiтыя палкамi пяткi замiльгалi, i ён панёсся да найблiзкай крамы за ежай.
  А Вiталь, тым часам, сядзеѓ на троне. У прынцыпе ён цар, але намiнальны, бо яму ѓсяго дзесяць гадоѓ, i фактычны рэгент i кiраѓнiк, Касандра. Быццам бы ён i забiѓ потым цара. I калi, сапраѓды спрачаюцца гiсторыкi. Ёсць версiя, што Аляксандр загiнуѓ у баi.
  У любым выпадку, пара пазбавiцца ад Касандра - цар ён, цi не цар!
  I хлапчук спытаѓ з расстаноѓкай:
  - А дзе вярхоѓны вiзiр?
  Стражнiк, пакланiѓшыся, адказаѓ:
  - У суседняй троннай зале прымае дэлегацыю!
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Выклiч яго да мяне на светлыя вочы!
  Стражнiк кiѓнуѓ i аддаѓ распараджэнне iншаму . I дзяржаѓны механiзм закруцiѓся.
  Вiталь выслухаѓ даклад аднаго з вiзiраѓ. Навiна была ѓ тым, што ѓ Афганскай правiнцыi хваляваннi. Там народ вельмi свабодалюбiвы. Веры
  У Алаха яшчэ няма, але фанатызму хапае.
  Хлапчук прапанаваѓ:
  - Няхай абгрунтуюць свае патрабаваннi. Хто жадае справядлiвасцi, яе атрымае. А хто не, знойдзецца меч!
  Затым з'явiѓся, нарэшце, Касандра. Гэта быѓ буйны, высокi мужчына, i за яго поясам вiсеѓ меч. Ён неахвотна пакланiѓся юнаму цару i спытаѓ:
  - Што заѓгодна вашай вялiкасцi?
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Я хачу пазмагацца з вамi на мячах.
  Касандра ѓсмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Добрае жаданне, ваша вялiкасць! Але вы яшчэ дзiця, а я вялiкi воiн.
  Хлопчык-цар кiѓнуѓ:
  - Ведаю! Але ты забыѓся, якiм найвялiкшым байцом быѓ мой бацька.
  Касандра кiѓнуѓ:
  - Так, ты не па гадах моцны i хуткi! Але табе да мяне далёка. Зрэшты, я гатовы падаць табе ѓрок.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Я буду змагацца басанож!
  Хлопчык скiнуѓ гэтыя туфлi, што вiдавочна не па памеры, i толькi мяшаюць, хоць яны раскошныя.
  Затым i царскiя адзеннi, застаѓшыся ѓ адных толькi плаѓках.
  Касандра здзiвiѓся:
  - Ты загарэѓ i стаѓ больш мускулiстым!
  Вiталь пацвердзiѓ:
  - Я займаѓся!
  Касандра не стаѓ здымаць дарагiх ботаѓ i даспехаѓ. Ён, здаецца, быѓ упэѓнены ѓ перамозе.
  Яго меч быѓ куды большы, чым у хлопчыка-цара, ды i сам палкаводзец Аляксандра Македонскага куды вышэйшы i цяжэйшы.
  Бой пачаѓся з прыстрэлу. Касандра нетаропка наносiѓ удары, а Вiталь адхiляѓся. Хлопчык вялiкi майстар у Тхэквандо, але i мячах меѓ паняцце. Ён ужо прыняѓ рашэнне забiць Касандра, якi хутка паспрабуе забiць яго. А дакладней, нават заб'е законнага цара.
  Хлапчук усыпiѓ пiльнасць Касандра, робячы выгляд, што проста практыкаваецца.
  А затым узяѓ i як скакне. I востры меч Вiталя Акулава ѓпiѓся вiзавi прама ѓ горла. Касандра атрымаѓ удар, пахiснуѓся, а затым павалiѓся, i з яго горла забiѓ фантан пунсовай крывi.
  Хлапчук з захапленнем абвясцiѓ:
  - Вярхоѓны вiзiр сканаѓ, зараз кiраваць буду я!
  Касандра панеслi. Вiталь загадаѓ пахаваць яго з ушанаваннямi, якiя належылi другой асобе ѓ дзяржаве. Дарэчы, Касандра, здаецца, забiѓ мацi Аляксандра Чацвёртага ? Ну чтож , i атрымаѓ за гэта!
  Вiталь пакiнуѓ на каменнай падлозе некалькi прыгожых адбiткаѓ сваiх дзiцячых, але моцных i спрытных ног.
  Пасля чаго, праспяваѓ:
  I хоць даводзiцца пралiць,
  У бiтву лютай плынню бурнай кроѓ...
  Перапынiць мячом, стралою жыцця нiтку,
  На векi вечныя не аддадзiм любоѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Вiталь прачнуѓся. I зноѓ прыступiѓ да працы. I пры гэтым, з усмешкай адзначыѓ:
  - Сон у мяне цiкавы апынуѓся!
  Альбiна iранiчна спытала:
  - Ты што, быѓ сусветным кiраѓнiком?
  Хлопчык-генiй адказаѓ:
  - Амаль!
  Дзяѓчынка заѓважыла з iранiчным настроем:
  - Так, такое бывае. А што менавiта снiлася?
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Быццам я памяняѓся месцамi з Аляксандрам чацвёртым - сынам знакамiтага Македонскага!
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Гэта вышэйшы клас. Такое так проста не прыдумаеш.
  Хлопчык-генiй заѓважыѓ:
  - Падобнае было ѓ Марка Твена, у вядомым рамане "Прынц i жабрак". Ты яго чытала?
  Дзяѓчынка-волаты адмоѓна матнула галавой:
  - Не! Кнiгу няма, толькi кiно глядзела. Прычым, i англiйскую версiю, i савецкую.
  Вiталь з цiкавасцю спытаѓ:
  - I якая з iх лепшая?
  Альбiна шчыра адказала:
  - Хутчэй, ангельская, дакладней амерыканская. Там у iх хлопчык прыгажэйшы.
  Юны генiй засмяяѓся i адзначыѓ:
  - Яшчэ было б лепш, калi б быѓ раман: "Прынцэса i жабрачка". У гэтым выпадку нават пацешна, калi дзяѓчына каралеѓскiх кровей ходзiць басанож i па брудзе!
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Гэта дакладна! Але ѓ фiльме пра прынца i жабрака босых хлопчыкаѓ не бачна.
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Затое ѓ кнiзе яны ёсць. Там спачатку быѓ босы Кентi , а потым i прынц, а затым кароль Эдуард. У кiно так, чамусьцi гэта не паказалi. Можа, надвор'е падчас здымак было халоднае.
  Альбiна строга заѓважыла:
  - Давай лепш хутчэй рабiць генератар i гiпнавыпраменьвальнiк . А то раптам пранюхае палiцыя, цi мафiя.
  Вiталь са смяшком заѓважыѓ:
  - Я iх, у гэтым выпадку, прымушу танцаваць гопак!
  Дзяѓчынка-волаты засмяялася i нагадала:
  - Ты , усё ж, хоць i вялiкi генiй, але смяротны. Можа, снайпер цябе i зняць!
  Хлопчык-вундэркiнд кiѓнуѓ:
  - Ведаю! Але хутка будзе гатова сiлавое поле. I яго нават лазерам не праб'еш.
  I дзецi-генii, а таксама iм падпарадкаваныя людзi, прынялiся за працу. Iшла барацьба за сусветнае панаванне.
  Агрыпiна таксама не драмала. Спачатку яна высветлiла, што новага ѓ свеце. Як заѓсёды вайна i бардак. У Кiтаi, дарэчы, пачалiся хваляваннi. У прыватнасцi, з'явiлiся патрабаваннi зрабiць пасаду старшынi КНР усенародна абiранай. Сама па сабе, iдэя камунiстам Кiтая нiбыта i не небяспечная, але гэта не па традыцыi.
  Горш для iх iншае , з'явiѓся ѓ апазiцыi новы, малады незвычайна таленавiты лiдэр. I ён мог кампартыi Кiтая стварыць праблемы. У Расii таксама ѓ КПРФ чакаюцца перамены. Зюганаѓ захварэѓ i злёг. Сапраѓды, яму хутка восемдзесят, i колькi можна быць старшынём. У заходнiх партыях лiдэраѓ мяняюць пры першай жа няѓдачы.
  Агрыпiна заѓважыла:
  - Каго я пастаѓлю, той i будзе камандаваць камунiстамi. А выбар даволi шырокi. Ды i выбары прэзiдэнта Расii на носе. Ужо першае чэрвеня, а восенню стануць вылучаць кандыдатаѓ. I чаму б у прэзiдэнты не пайсцi мне?!
  I галава мафii заспявала:
  Улада, не простае слова,
  Вышэй яна закону...
  Што скажа грозна цар,
  Ты сякерай папраѓ!
  I буйная, магутная i мускулiстая жанчына засмяялася, i пагуляла сваiмi магутнымi бiцэпсамi. Ёй вельмi падабалася адчуваць сябе моцнай. Заадно, можна i паесцi чагосьцi смачнага. Напрыклад, казулю ѓ соѓсе i смажанага васьмiнога. I пацешыцца якiм-небудзь цiкавым боем.
  Вось, у прыватнасцi, чаму не задаволiць тыпу рыцарскага турнiру? Няхай, як у старажытныя часы з'язджаюцца на конях i тараняць адзiн аднаго.
  Агрыпiна глядзела фiльм, у свой час, пра Айвенга. Але ён ёй не спадабаѓся. I яна загадала зняць сваю версiю. Там, напрыклад, дачка Iсаака Рэбека стала бландынкай. I было паказана, як яе, нiбы ведзьму, катуюць.
  Прычым, здымкi нават атрымалiся натуралiстычныя.
  Агрыпiне гэта надзвычай падабалася. Яна вельмi жорсткая натура. Дарэчы, катавалi ѓ замку фон Бэта яшчэ i Ровену . I таксама бландынку. I гэта надзвычай завода змяняецца хросную мацi мафii.
  Так , шмат чаго вытварала Агрыпiна. Вось зараз яна стала босымi пальцамi ног кiдаць iголкi. Пакуль па мiшэнi. Але ж можна i па людзях. Яна забiвала i з пiсталета. Шмат чаго вытварала.
  Маладая жанчына праспявала:
  Дзень i ноч усiх б'ю дэман няспынна ...
  Жаль не ведаючы, сораму!
  Здаецца, паводжу сябе я дзiѓна,
  Але ж дзеѓка , проста сатана!
  Агрыпiна разрагаталася, i зноѓ выскалiла зубы. I ёй самой здаецца, што выгляд пакутаѓ так заводзiць. Асаблiва, калi катуеш прыгожых хлапчукоѓ. I ѓ каго яна такая ѓдалася. Можа, яе бацька сам Д'ябал?
  Хаця Агрыпiна чытала, што ёсць версiя, што Сатана - гэта пакорны слуга Бога. Сапраѓды, цi стаѓ бы Усявышнi ствараць сабе рэальную апазiцыю? Вось як у сучаснай Расii, апазiцыя быццам бы i ёсць, але яе нiбыта i няма.
  I што з гадамi толькi менш свабоды для народа. Ну, а для багатых усё роѓна.
  Агрыпiна ѓжо вяла перамовы з алiгархамi. Яны таксама не супраць, памяняць пастарэлага, астарэлага i надакучыѓшага прэзiдэнта. Але вось Агрыпiну, неяк вельмi ѓжо баяцца. I хто гэтага Д'ябла ѓ спаднiцы прыме на пасад.
  Iншая справа, адкрыццё хлапчука-генiя адчыняе такiя фантастычныя магчымасцi.
  Можна загадваць усiм светам! У яго гiпнахвалi , што ѓздзейнiчаюць на чалавечы мозг, нiбы наймацнейшы гiпнатызёр. Але чалавечы гiпноз не на ѓсiх дзейнiчае. А тут ужо проста абсалютная ѓлада над свядомасцю i думкамi.
  Агрыпiна падумала, а цi не выклiкаць ёй якога-небудзь прафесара, i прапанаваць яму стварыць падобную зброю. Аднак , наѓрад цi гэта пад сiлу любому акадэмiку зрабiць, асаблiва хутка. Хутчэй за ѓсё, басаногi хлопчык-вундэркiнд у шорцiках, створыць невядомую раней моц, i аб'яднае чалавецтва... пад уладай хроснай мацi.
  А самога хлапчука, вiдаць, лепш усё ж лiквiдаваць. Занадта ён разумны. Будзе ѓяѓляць пастаянную небяспеку. Праѓда, ён мог бы яшчэ быць карысным.
  Агрыпiна задумалася ... Сапраѓды, такога вялiкага генiя забiваць шкада. Ён можа быць знойдзе i спосаб зрабiць хросную мацi несмяротнай! Якое-небудзь амаладжальнае выпраменьванне адкрые. I тады яна нiколi не састарэе i не памрэ.
  Сапраѓды, калi б нехта з вялiкiх цароѓ змог бы стаць несмяротным, то мог бы захапiць увесь свет. Шанцы мелi ѓ першую чаргу Чынгiсхан, Аляксандр Македонскi, Юлiй Цэзар, Напалеон Банапарт, Карл Аѓстрыйскi i можа быць некаторыя iншыя. Узнiкалi вялiкiя iмперыi, а потым рассыпалiся i сыходзiлi ѓ нябыт, пакiдаючы аб сабе толькi кнiгi i фiльмы.
  Агрыпiна ѓздыхнула. Яна яшчэ занадта маладая, каб думаць аб старасцi. Але жанчыны, зразумела, да праблем узросту куды больш адчувальныя. I яны ѓжо ѓ трыццаць гадоѓ часта лiчаць сябе бабулькамi. I сочаць за кожнай маршчынкай.
  Агрыпiна здрыганулася i заспявала сумным голасам;
  У чалавецтва вялiкае гора,
  Мусiць, кожны думае пра яго!
  Пралiлося слёз аб гэтым моры,
  Страх чалавека палiць агнём!
  
  Паѓзуць за годам гады караванам,
  Уцiрае бабка ѓ шчокi свае хну!
  I нешта стала з стройным панны табарам,
  Адкуль дубец маршчыны, не разумею!
  
  Ну чаму вянок прыроды светлы,
  Творца машын, раптам павiнен марнець!
  То хто запрог у ваз сiлу ветру,
  Не можа са злым старэннем управiцца!
  
  Прыгажуня становiцца вырадкам ,
  А волат хiрэе на вачах!
  Любое зараз гiдкае надвор'е,
  I па начах раздзiрае дзiкi страх!
  
  Але што выратавання няма, не веру я,
  Здольны чалавек паспрачацца з Богам!
  Каб стала вечнай дружная сям'я,
  Каб лёгкай у гару крута iшла дарога!
  
  Не будзе ѓ старых зараз маршчын,
  Прымусiм старасць адступiць з ганьбай!
  I чалавек, прагрэсу магутны сын,
  У вяршыню жыцця глядзiць светлым позiркам!
  
  I будзе бясконцай прыгажосць,
  Днi пацякуць рачулкай паѓнаводнай!
  Выявiцца людская дабрыня,
  Бо стане сэрца чыстым, высакародным!
  
  Вер, асалода новае прыйдзе,
  З гадамi мудрасць будзе дадаваць!
  Бо ѓ юным целе не селiцца лёд,
  Як школьнiк з запалам вучыцца на пяць!
  
  Адзнаку вышэй, ну-ка пашукай,
  Iспыт пераздасi, хоць сотню разоѓ!
  I можаш есцi са смакам з мёдам кулiчы,
  Ну, стань дзяѓчынкай старая зараз!
  I Агрыпiна ѓзяла i падскочыла, перакруцiѓшыся ѓ паветры. Яе настрой крыху палепшылася.
  Хросная падумала аб тым, што можна было б i ѓсынавiць Вiталя Акулава, зрабiѓшы яго сваiм спадчыннiкам. Аднак , цi захоча пацан-генiй дзялiцца з ёй уладай. Ды i ѓ яе самой дзецi ёсць.
  I аддаваць дзецюку сваю спадчыну? Так, гэта нерэальна. Вось пытанне, праѓда, як захапiць гэты магутны прыбор?
  Агрыпiна вырашыла даць хлапчуку-вундэркiнду ѓсё дарабiць да канца. I ѓ самым апошнi момант, адключыць яго гранатамётамi з усыпляльным газам. Для чаго i паслала каманду байцоѓ спецназу, якая павiнна была чакаць свае ахвяры ѓ засадзе.
  Гэты план быѓ простым, але мог аказацца самым эфектыѓным. Тым больш, гранатамёты былi самыя сучасныя з камп'ютарным навядзеннем i павышанай хуткасцю.
  I газ дзейнiчаѓ амаль iмгненна, таксама новая тэхналогiя. I спецпрызн быѓ адборны i выдатна экiпiраваны. Так што Агрыпiна спадзявалася, што ѓсё пройдзе без сучка i зазорынкi . Дакладней, будзе акей.
  I яна захопiць наймагутную ѓстаноѓку, якая падорыць ёй уладу над усёй планетай.
  А там яна разгорнецца. Пабудуе сабе пiрамiду вышэй Эверэста, i мноства розных помнiкаѓ i статуй.
  А ѓсiх кiраѓнiкоѓ iншых дзяржаѓ пасадзiць на кольк. Яны ёй больш не будуць патрэбны.
  I дзецi будуць хадзiць басанож круглы год, i iх будуць бiць палкамi па пятках.
  I гэта яшчэ толькi пачатак. Чаго толькi Агрыпiна яшчэ не наробiць крутога.
  Яна ж дзеѓка вынаходлiвая.
  I вось хросная мацi мафii заспявала;
   Што чалавеку ѓтаймаваць нiяк нельга;
  Сваё iмкненне стаць Богам Усемагутным...
  Каб светабудовы цэнтр - адна Зямля,
  Каб падпарадкавалася ѓсё ѓ гэтым свеце iсным.
  
  Адзiн узмах пэндзлем , вось галактык цэлы вiхура,
  У ёй зоркi пунсовы мак, планеты, як рамонкi!
  Бо ѓ чалавеку Бог Стваральнiк не сцiх,
  Не хоча быць ён дробнай казюлькай!
  
  Усё можам мы - стварыць такi закон,
  Што трыльён парсэкаѓ у шакаладзе!
  Наш розум, смерч вулканаѓ, абураны,
  Навука прывяла свой род да ѓзнагароды!
  
  Не верыцца, што былi часы-
  Калi мы былi проста дзiкунамi.
  Калi пажар i лiвень зло-бяда,
  А львоѓ i тыграѓ клiкалi мы царамi!
  
  Калi крывой калодай гнуѓся плуг,
  Раб зямлю капаѓ цяжкаю матыкай!
  Мы палiвалi потым сакавiты луг,
  Нас злая старасць мучыла , як дыбай!
  
  Ну што, навука, ты Родная мацi,
  Знайшла магчымасць зрабiць думку несмяротнай!
  Мы можам легiёны смела рваць,
  I баразнiць прастор вялiкага сусвету!
  
  Дабiлiся мы такога, што Гасподзь,
  Мусiць, i сам не мог прыдумаць!
  У нас з прынцэпс-плазмы суперплоць,
  А ѓ галовах квазараѓ моц i мудрасць!
  
  З звычайнай гарматы шлях свой пачынаѓ,
  Ён мог толькi дрэва ссунуць спачатку.
  Але стала нешта страмчэй, чым метал,
  Адным iмгненнем загойваючы рану!
  
  Цяпер, мы людзi, племя супермэн,
   Здольныя зрабiць тое, што немагчыма!
  Вырашыць любую з любых праблем,
  Нам светабудову змянiць нескладана!
  
  Але калi хочаш, ты рэальна Богам стаць,
  Служы, як сабака, без страху чалавеку!
  Бо наша Русь звыш сiлы суперраць ,
  Не быць ёй бiтай да меж веку!
  Агрыпiна праспявала, i злосна тупнула сваёй важкай, моцнай нагой i рыкнула:
  На людзей мне напляваць,
  Я хачу загадваць...
  Нават самых важных асоб,
  Я прымушу падаць нiцма!
  I блiснула сваiмi смарагдавымi i, адначасова, сапфiравымi вачыма.
  Потым выслухала зводку навiн. Нiчога асаблiвага. Талiбы вядуць наступленне, прасоѓваючыся на поѓнач. Расейскiя войскi, якiх у Таджыкiстане мала, адыходзяць. Спрабуюць, праѓда, бамбаваць i наносiць ракетныя ѓдары.
  Ва Украiне баi, i даволi жорсткiя. Бо, ужо заѓсёды. Цiкавая навiна, што прэзiдэнт быццам бы адмянiѓ свае сустрэчы. Таксама, вiдаць, праблемы са здароѓем. Тым лепш, больш будзе шанцаѓ у Агрыпiны стаць новай царыцай. У тым выпадку, зразумела, калi ѓстаноѓка хлапчукi не спрацуе.
  На самай справе, можа ѓ маштабах усёй планеты i не падзейнiчае. Тады хросная мацi сама пойдзе ѓ прэзiдэнты Расii.
  На самай справе, з Агрыпiнай жарты дрэнныя. Яна баба вельмi крутая. I яе босыя ногi ламаюць бетонныя плiты i разбiваюць бярвенне.
  Агрыпiна ѓскочыла i пачала скакаць. Ёй раптам захацелася пасоѓвацца. I паказаць сваю ѓдаласць.
  Яна ж, i праѓда, баец першакласны. Чаму б ёй не пабiць хлапчукоѓ.
  Тут ёсць падлеткi, што займаюцца каратэ , i на iх можна адпрацоѓваць удары.
  Агрыпiна зароѓ:
  Каратэ , каратэ, карэце,
  Будзь ты нiбы цеста ѓ фальзе!
  Пасля чаго, грозная жанчына паказала свой выкладзены плiтачкамi прэс!
  Альбiна выбралася на спецыяльны рынг. Яна была ѓ адным толькi бiкiнi, i можна было ацанiць яе надзвычай магутную, i вельмi мускулiстым постаць.
  Яна не толькi з моцнымi i рэльефнымi цяглiцамi, але яшчэ i загарэлая, амаль як мурынка. Супраць такой ваяѓнiцы не кожны мужчына выйдзе.
  Вось хросная мацi мафii дала сiгнал. Басаногi хлапчук гадоѓ чатырнаццацi выбег на рынг. Агрыпiна стала яго бiць рукамi. Прычым так, каб не адключыць прытомнасць, але каб было вельмi балюча.
  Ваяѓнiца-мафiя заспявала:
  Хлопцаѓ не шкадуй,
  Вынiшчай iх гадаѓ ...
  Як блашчыц душы,
  Бi, як прусакоѓ!
  Добра збiѓшы хлапчука, яна яго выкiнула за межы рынга.
  Той вылецеѓ i адключыѓся.
  Потым выбег, мiльгаючы босымi пяткамi, яшчэ адзiн, прыгожы i мускулiсты падлетак.
  Агрыпiна дазволiла яму стукнуць нагой у прэс, якi ѓ жанчыны-волата, як браня. А потым i яго пачала бiць. Прычым, i не думаючы адключаць ударамi, каб больш было ѓ хлапчукi сiнякоѓ i гузоѓ.
  Той нават застагнаѓ ад болю. I яго Агрыпiна выкiнула. Трэцяга хлопчыка яна высекла ѓдарам галавы. Пасля чаго, праспявала:
  - Я самая страшная жанчына свету,
  I вам не пазбегнуць, паверце, сарцiра !
  Пасля чаго, засмяялася.
  Чацвёртага хлопчыка хросная мацi мафii ѓзяла i павалiла на рынг. Потым падняла i прыкруцiла ягоныя рукi да канатаѓ. I зрабiла знак:
  - Гусiнае пяро мне!
  Дзяѓчыны-рэферы падалi ёй патрабаванае .
  Агрыпiна стала казытаць хлопчыку пятку. Той пачаѓ смяяцца i хiхiкаць.
  Хросная мацi мафii праспявала:
  Кахаю гуляць з хлапчуком у хованкi,
  Кахаю гуляць з хлапчуком у хованкi!
  Да дзесяцi лiчыць зноѓ!
  Загадваць кахаю загадкi!
  Загадваць кахаю загадкi!
  Але знаходзiць, а не губляць!
  Пасля чаго, стала казытаць хлопчыка па голай падэшве яшчэ энергiчней.
  Таму не было балюча, i ён рагатаѓ. Забаѓка, вядома ж, цiкавая. Таксама такое вось катаванне.
  Агрыпiна ѓспомнiла, як яна ѓ калонii-малалетцы таксама мучыла козытам дзяѓчыну-вязню. I казытала так доѓга, што тая страцiла прытомнасць. Заказытаць наогул можна да смерцi. I гэта, сапраѓды, катаванне без слядоѓ.
  Асаблiва прыемна падвяргаць ёю прыгожых дзяѓчат i хлопчыкаѓ. Дзiѓна, што ѓ палiцыi да гэтага не дадумалiся. Сапраѓды, не давядзеш, i знешне пашкоджанняѓ няма. Хаця, можа справа ѓ тым, што ѓ палiцыю не часта трапляюць прыгожыя жанчыны i хлопчыкi ѓ лiку тых, хто можа даць карысную iнфармацыю.
  Агрыпiне надакучыла казытаць i яна выкiнула хлапчука з рынга. А пяты дзяцюк спрабаваѓ яе рушыць голай пяткай у сонечнае спляценне. Хросная мацi злёгку замарудзiлася i прапусцiла вельмi балючы ѓдар. Ад чаго яна сагнулася. Хлапчук пачаѓ яе лупiць рукамi ѓ пальчатках па галаве.
  Агрыпiна адказала, i пацана кулём вылецеѓ за межы рынга.
  Пасля чаго, жанчыне-волату гэта надакучыла.
  I яна спусцiлася i села на канапу, стала пстрыкаць кампутар.
  Вось, здаецца, на iм ёсць гульнi. На самой справе, тэхнiка далёка зайшла.
  I ѓ ваеннай гульнi можна выбiраць вялiзныя карты i доѓга рэзацца ѓ стратэгii.
  Агрыпiна прыступiла, пстрыкаючы клавiятурай. Тут у яе працы яшчэ край непачаты. Але, зразумела, хросная мацi ѓжыла код жулiка. I давай з вялiкай сiлай i энергiяй штампаваць войскi. У тым лiку i танкi. Ад карлiкавых, да звышцяжкiх, i нават сухапутных лiнкораѓ.
  Зрэшты, такая гульня таксама хроснай мацi мафii неѓзабаве надакучыла.
  Хоць, калi танкi iдуць суцэльнай сцяной, i ѓсё на сваiм шляху спальваюць агнiстымi бруямi, гэта выглядае вельмi нават хораша.
  Агрыпiна падумала, а цi маглi гiтлераѓцы перамагчы ѓ другой сусветнай вайне? У прынцыпе, шанцы ѓ iх, зразумела, былi. Першая буйная памылка Гiтлера - гэта прыпынак танкаѓ пад Дзюкерам. Калi б ангельцаѓ адрэзалi, то некалькi сотняѓ тысяч салдат патрапiлi б у палон. I тады, магчыма, Чэрчыль прыняѓ бы прапанову Германii аб свеце. А калi б i не прыняѓ, то шанцаѓ захапiць Брытанiю яшчэ ѓ саракавым годзе было б нашмат больш. Можна было таксама перавядучы авiяцыйныя заводы на трохзменны рэжым працы, выпускаць больш самалётаѓ i выйграць паветраную бiтву за Англiю.
  Дакладна таксама, як i дэсантаваць войскi, цалкам рэальна, было б нават у лiстападзе 1940 года. Гэта значыць, магчымасцяѓ упусцiлi немцы шмат.
  Дарэчы, а чаму Гiтлер не паслаѓ войскi ѓ Афрыку яшчэ ѓ саракавым годзе? Можна было ѓсё мiжземнамор'е яшчэ тады захапiць i нават заняць Блiзкi Усход.
  Зразумела, немцы суцэль маглi б i не дапусцiць разгрому iтальянцаѓ у Грэцыi i заняць яе войскамi яшчэ ѓзiмку. Тады б, хутчэй за ѓсё i ѓ Югаславii не было б антыгерманскага мецяжу. А ѓ гэтым выпадку, немцы напалi б на СССР яшчэ 15 траѓня 1941 гады. I цалкам маглi б паспець узяць Маскву да восеньскай бездаражы i зiмовых страшных маразоѓ.
  Ды i цi варта было немцам нападаць на СССР? Можа, лепей было б захапiць Брытанiю з усiмi яе калонiямi? У гэтым выпадку, у Германii было ѓ лiшку нафты, i плюс яшчэ рабсiла, сыравiна i каланiяльныя дывiзii.
  Хоць, магчыма, Сталiн мог напасцi першым. Цяпер, калi Расея напала на Украiну, i гэта зрабiѓ асцярожны, як прынята лiчыць прэзiдэнт, такое ѓжо не здаецца фантазiяй Суворава-Резуна . Сталiн, гэта , сапраѓды, жорсткi i крывавы тыран, якi расстрэльваѓ сваiх сяброѓ i сваякоѓ. I ён мог бы i вырашыцца на напад.
  Тым больш зразумела, што пасля захопу Брытанii i яе калонiй, у СССР ужо не было б шанцаѓ выйграць вайну на знясiленне.
  Так што тут, зразумела, усё магло быць. У любым выпадку, фюрар пачаѓ вайну з СССР, маючы шанцы ѓжо вельмi слiзкiя. Але Чырвоная армiя, не гатовая да абароны i не занадта навучаная, паплыла. I шанцы ѓсё яшчэ захоѓвалiся.
  Нават пасля паражэння немцаѓ пад Масквой, яшчэ не ѓсё было страчана.
  Калi б Японiя выйграла бiтву пры Мiдуэй, а яна павiнна была яе выйграць, бо яе войскi пераѓзыходзiлi амерыканцаѓ у вопыце i баявой вывучцы i не саступалi ѓ сiле. Але з-за некалькiх выпадковасцей бiтву выйгралi амерыканцы.
  Таксама быѓ шанец у Ромеля захапiць Егiпет i разбiць ангельскiя войскi, калi б ён не зрабiѓ паѓзу пасля ѓзяцця Талбука. I, нарэшце, на ѓсходнiм фронце немцы маглi б узяць з ходу Сталiнград, калi б асабiста Гiтлер не аддаѓ загад павярнуць чацвёртае танкавае войска на поѓдзень у кiрунку Каѓказа. У вынiку чаго немцы страцiлi два тыднi каштоѓнага часу, i Чырвоная армiя паспела наладзiць абарону пад Сталiнградам.
  Калi б не гэтыя падзеi, то яшчэ ѓ Трэцяга Рэйха былi шанцы разам з Японiяй перамагчы.
  Пасля Сталiнграда, немцы маглi, мабыць, у лепшым выпадку звесцi вайну ѓнiчыю. Хоць Гiтлер i далей працягваѓ касячыць . Адна з яго памылак - масавы выпуск вельмi дарагiх, але не якiя валодаюць дакладнасцю, ракет ФАУ. Яны сябе не апраѓдалi, але паглынулi масу рэсурсаѓ Трэцяга Рэйха.
  Так, i мабыць, рэактыѓная авiяцыя была занадта затратнай i сырой на той момант, i таксама сябе не апраѓдала. Можна шмат пералiчваць памылак Гiтлера.
  У прыватнасцi, i перавод эканомiкi на ваенныя рэйкi пачаѓся з вялiкiм спазненнем толькi ѓ сорак другiм годзе. А татальная вайна аб'яѓлена толькi ѓ сорак трэцiм. А ѓсеагульная працоѓная павiннасць уведзена толькi ѓ сорак чацвёртым.
  А перавядзi эканомiку на ваенныя рэйкi яшчэ ѓ саракавым годзе, усё было б па-iншаму.
  Ну добра, перамаглi б немцы, не быць Агрыпiне хроснай мацi. А хутчэй за ѓсё яна б працавала дзесьцi рабыняй на палях, босая i ѓ iрванай тунiцы. Калi, вядома ж, было б рабства. Магчыма, што Гiтлер, якi як мяркуюць некаторыя, пакутаваѓ хваробай Паркiнсана, неѓзабаве загнуѓся б, i прыйшоѓ бы хтосьцi больш умераны, i правёѓ бы лiбералiзацыю нацызму.
  Вось, напрыклад, была Рымская iмперыя - вельмi жорсткая. Але затым iмператар Каракала падарыѓ усiм яе жыхарам рымскае грамадзянства. А рымляне , сапраѓды, былi не анёламi. Сам Гiтлер любiѓ Трэцi Рэйх параѓноѓваць з Рымам. Пры ѓсёй жорсткасцi, рымляне стварылi магутную культуру.
  Агрыпiна на манiторы зноѓ набрала лабараторыю, дзе працягвалiся работы па стварэннi зброi масавага гiпнозу.
  Бачнасць была не вельмi.
  Хросная мацi з яхiднай усмешкай спытала:
  - Ну што? Яны могуць нешта зрабiць?
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi Фатрушаѓ адказаѓ:
  - Мы стараемся. Але тут шмат розных вiрусаѓ. Гэты хлапчук проста д'ябла, i прымудраецца рабiць такое!
  Агрыпiна праспявала:
  Фатрушаѓ , розумам ты доѓга плаваѓ,
  Я цябе паспела разлюбiць...
  Мне зараз даспадобы хлопчык-д'ябал,
  Я з iм хачу сябраваць!
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi заѓважыѓ:
  - Гэта ѓжо не зусiм дзiця, а падлетак. I хлапчук, якi такое вытварае.
  Агрыпiна заѓважыла:
  - Я таксама шмат чаго вытвараю! I не баюся падлеткаѓ!
  Фатрушаѓ кiѓнуѓ:
  - Вядома, о вялiкая!
  Хросная мацi спытала:
  - А як сябе адчувае прэзiдэнт?
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi спытаѓ:
  - Прэзiдэнт якой краiны?
  Агрыпiна з усмешкай адказала:
  - Расii!
  Фатрушаѓ пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - У яго вiдавочнае ператамленне. Магчыма, хоць гэта i старанна хаваюць, хапiѓ мiкраiнсульт . Самi разумееце, такiя залiмiтавыя нагрузкi!
  Хросная мацi ѓсмiхнулася:
  - Так, i яшчэ мiльёны ѓкраiнцаѓ кожны дзень клянуць з усiх сiл! Тут ужо сапраѓды адаб'ецца на здароѓе!
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi спытаѓ:
  - Вы верыце ѓ сiлу праклёну?
  Агрыпiна заѓважыла:
  - Чуѓ аб iндзейскiм праклёне прэзiдэнтаѓ ЗША? Тых, чый тэрмiн пачынае на нуль?
  Фатрушаѓ кiѓнуѓ:
  - Так, вядома! Нават па тэлевiзары пра гэта казалi. Але можа гэта проста супадзеннi!
  Хросная мацi заѓважыла:
  - Калi супадзенняѓ больш за два, гэта ѓжо не супадзеннi! Значыць , ёсць нейкая сiла!
  Кiраѓнiк таемнай палiцыi кiѓнуѓ i заѓважыѓ:
  - У прэзiдэнта даѓно ѓжо назiраюцца прыкметы хваробы Паркiнсана. Так што сапраѓды яму ѓ любым выпадку нядоѓга засталося. А што, вы хочаце на ягонае месца?
  Агрыпiна агрэсiѓна рыкнула:
  - Не твая справа!
  I праспявала з усмешкай:
  Жадаю арлом парыць адна над мiрам,
  Палая, нiбы яркая зорка...
  Быць чалавецтва святым кумiрам,
  I не растацца з уладу нiколi!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  Працы пад кiраѓнiцтвам Вiталя працягвалiся. Хлапчук быѓ усё больш упэѓнены ѓ канчатковым поспеху. Асаблiва, калi пацякла энергiя гравiтонаѓ з розных месцаѓ планеты Зямля. Гэта было нешта кшталту мультфiльма пра чарапашак-нiндзя, дзе таксама парачка нягоднiкаѓ спрабавала заваяваць уладу над планетай Зямля. Праѓда, тут гэта была пара падлеткаѓ, якiя былi знешне прыгожыя.
  А iх мэты быццам бы i высакародныя. Напрыклад, скончыць з войнамi, голадам, хваробамi, злачыннасцю, а ѓ даляглядзе i са старасцю.
  Так што тут ня ѓсё так адназначна.
  Альбiна, майструючы генератар, адзначыла:
  - Ты спадзяюся, разумееш, якая вялiкая адказнасць улада?
  Хлопчык-генiй згодна кiѓнуѓ:
  - Я гэта, вядома ж, разумею!
  Дзяѓчына-волаты яхiдна заѓважыла:
  - У тэорыi, зразумела, ты гэта разумееш!
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i адзначыѓ:
  - Прэзiдэнтамi таксама не становяцца па падручнiках. Так што, як-небудзь ды разбярэмся! У рэшце рэшт, паѓстанне будзе ѓжо немагчымым.
  Альбiна заѓважыла:
  - Калi адбудуцца збоi ѓ электронiцы? Ты вось пра гэта не думаѓ?!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Я гэта выпраѓлю. I ты мне дапаможаш.
  Дзяѓчына-багатыр адзначыла:
  - Калi ѓсё чалавецтва будзе складацца з пакорлiвых зомбi, акрамя адной пары - цябе i мяне, то гэта вельмi небяспечна для цывiлiзацыi.
  Вiталь з усмешкай спытаѓ:
  - А гэта яшчэ чаму?
  Альбiна лагiчна адказала:
  - А калi мы звар'яцеем, цi з намi нешта здарыцца. На Зямлi, уяѓляеш, якi кашмар можа наступiць!
  Хлапчук-генiй нахмурыѓ лоб i заѓважыѓ:
  - Трэба , на гэты выпадак, нешта прыдумаць. Можа, стварыць нешта накшталт нашых клонаѓ. Калi рызыка-мажор, то яны зоймуць наша месца!
  Дзяѓчына-волаты пацiснула плячыма i адказала:
  - Ну ... Гэта можа быць не лепшае выйсце. Тым больш, цi будзе клон такiм генiяльным, як ты. Акрамя таго, быццам бы складаныя жывёлы, такiя як прыматы i людзi, увогуле не паддаюцца кланаванню!
  Вiталь з усмешкай спытаѓ:
  - Адкуль такая iнфармацыя?
  Альбiна пацiснула плячыма i адказала:
  - У любым выпадку, клон яшчэ павiнен вырасцi. I такiм як ты, сапраѓды не будзе. Магчыма, толькi знешняе падабенства.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ:
  - Суцешыла!
  I працягнуѓ працу. На самой справе, генiяльны Вiталь хацеѓ выратаваць чалавецтва. I ад глабальнага пацяплення, i ад войн, i ад iншых пошасцяѓ.
  Вось у свой час ЗША i Паѓночная Карэя ледзьве не развязалi ядзерную вайну. А зараз свет балансуе на мяжы ядзернай вайны з-за Украiны. А колькi людзей памерла i стала iнвалiдамi з-за каранавiруса?
  Можна i другую сусветную вайну ѓспомнiць, колькi ѓ ёй было разлiта крывi. У тым лiку i мiрных людзей.
  Вiталь заѓважыѓ са злосцю:
  - Трэба зрабiць у свеце адзiную iмперыю. А тамака паглядзiм. Можна будзе, нам з табой Альбiна, заснаваць дынастыю. Прычым, гэта пры сучаснай тэхнiцы няцяжка. Зрабiць так, каб у нас былi мiльёны дзяцей!
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Так! Цяпер гэта цалкам магчыма. Асаблiва штучным шляхам.
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ i працягнуѓ:
  -Дзецi абвыкнуць да новай сiстэмы i будуць мяне i маю сям'ю слухацца i без гiпнахваляѓ . А затым, мы паляцiм да зорак, i будзем асвойваць iншыя планеты. Будуць i на Марсе яблынi квiтнець. Як i на iншых планетах. У мяне ёсць планы i Юпiтэр асвоiць, пры ѓсёй яго шалёнай гравiтацыi.
  Альбiна кiѓнула i праспявала:
  Фантазёр, я цябе называла,
  Мы з табой, вельмi класная пара!
  Ты разумны, мой хлапчук вялiкi,
  Толькi драйф у цябе вельмi дзiкi !
  Генiяльныя дзецi працягвалi ѓзмоцнена працаваць.
  Праца павiнна была завяршыцца ѓ найблiжэйшыя гадзiны. Агрыпiна таксама адчувала нецярпенне. Ёй вельмi хацелася ѓладзе над светам. Натуральна, не для таго, каб уладкаваць чалавецтва, а каб уладарыць самой. I сваёй уладай лiтаральна ѓпiвацца. I планы ѓ яе былi.
  На самай справе, адной планеты Зямля мала. Чаму б не заваяваць увесь сусвет? Гэта было б вельмi крута. Колькi ѓ сусвеце зорак? Навукоѓцы кажуць: сто секстыльёнаѓ! Зразумела, замала для такой кралi, як яна. Агрыпiна заспявала, скалячы свае вельмi буйныя i куслiвыя зубкi:
  - Мае амбiцыi не ведаюць граняѓ,
  Яны марамi свет папраць поѓныя...
  Такое ѓ галаве капрызнай кралi,
  Яна, мусiць, дачка ёсць Сатаны!
  I Агрыпiна, як засмяецца. Затым загадала пагуляць у амерыканскiх футбол: каманда хлопчыкаѓ супраць каманды дзяѓчынак. Гэта таксама, па-свойму, пацешна. Падумалася, што амерыканцы фактычна прайгралi вайну ѓ В'етнаме. А ѓ СССР быѓ Аѓганiстан. I таксама, фактычна, прайграны , няхай нават i не ѓ ваенным сэнсе слова. А зараз вайна з Украiнай. Гэта жорсткая братазабойчая бойня.
  I зноѓ урокi гiсторыi не пайшлi ѓ карысць .
  Агрыпiна з уздыхам праспявала:
  Ну чаму,
  Жыць немагчыма па розуме!
  Ну чаму,
  Нас жыццё не вучыць нi чаму,
  Ну чаму,
  Нельга не верыць нiкому,
  Чаму!
  Чаму!
  Ну чаму на брата падняѓ руку брат,
  Ну чаму,
  Страляе смерцю аѓтамат,
  Ну чаму,
  Кроѓ аблiла юнака шчаку,
  Чаму!
  Чаму!
  Тут Агрыпiна заѓважыла, што стала занадта ѓжо сентыментальнай i ѓ лютасцi вымавiла:
  - Я ѓсiх перавешаю i перасаджаю!
  Потым, крыху па адцiскалася ад падлогi на кулаках. Затым загадала хлапчуку сесцi ёй на плечы. Моцны падлетак гадоѓ пятнаццацi сеѓ. I магутная жанчына стала адцiскацца разам з iм. I яе дыханне было такiм магутным.
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Вы вельмi моцная!
  Агрыпiна дадала:
  - Яшчэ i разумная!
  I выскалiла зубы. Пасля адцiсканняѓ , магутная жанчына яшчэ i зрабiла прэс. Затым пасадзiла сабе на плечы буйнога падлетка i стала прысядаць.
  Так яна падтрымлiвала форму. Прысядаючы, яна падумала, што ѓсё ж улада над светам салодкая. Але што, калi яна заб'е хлопчыка-генiя, i потым яго вынаходства выйдзе з-пад кантролю? Добра было б хлапчука-вундэркiнда падпарадкаваць сабе. Зрабiць яго пакорлiвым рабом, не пазбавiѓшы генiяльнасцi! Але як гэтага дабiцца? Можа, запрасiць кагосьцi з моцных гiпнатызёраѓ?
  Аднак, цi так усёмагутны гiпноз? Нешта ѓладу над светам гiпнатызёры не ѓзялi.
  Агрыпiна скончыла займацца i адправiлася ѓ суседняе памяшканне, каб паплаваць у басейне.
  Тым часам Вiталь працягваѓ працу. Адной з iдэй было стварэнне ахоѓнага поля, для адбiцця ѓдараѓ. Калi, дапусцiм, нехта нават запусцiѓ бы гiпергукавую ракету. Тым не менш, сучасная тэхнiка дазваляе наносiць удары на дыстанцыi. Хлопчык працаваѓ так, што з яго нават пачаѓ капаць пот.
  Альбiна для бадзёрасцi заспявала:
  Ударым мацней, падцягнем дружней!
  Пабудуем, веру, камунiзм,
  I толькi ѓверх, нi кроку ѓнiз!
  I будзе чутны дзiцячы i вясёлы свiст!
  Вiталь злосна заѓважыѓ:
  - Мы ѓжо далёка не дзецi! Нас чакае вялiкая мiсiя. Няѓжо не так!?
  Альбiна хiхiкнула i адзначыла:
  - Так, магчыма i так. Але мы павiнны разумець ... Ну , пра што тут яшчэ казаць!
  Хлапчук з лютасцю вымавiѓ:
  - Хопiць нам балбатаць i спрачацца,
  Аб розных дробязях...
  Трэба нам такое будаваць,
  Каб стаяла век у вяках!
  Дзяѓчына-волаты пагадзiлася:
  - Тут ты маеш рацыю!
  I прыгажуня таксама дадала абарачэнняѓ... Трэба яшчэ шматлiкае паспець. Ужо чэрвень, а значыць, можа выклiкаць падазрэннi, што яны не з'явiлiся на школьныя iспыты.
  Акрамя Агрыпiны, такую-сякую iнфармацыю атрымала i ФСБ. Тамака таксама звярнулi ѓвагу на дзiѓныя здарэннi. I тое, што магчыма, псаванне смартфонаѓ, айфонаѓ , сотавых тэлефонам i планшэтаѓ, неяк звязана з феноменам хлапчука, якi ѓ казiно прымусiѓ усiх падпарадкоѓвацца.
  Дырэктар ФСБ далажыѓ аб усiм прэзiдэнту. Але таго ад перанапружання хапiѓ iнсульт. Прычым, не мiкра, а вельмi сур'ёзны . Так што ѓзнiкла далiкатная сiтуацыя. А прэм'ер сiлавiкамi не камандуе.
  Тут трэба было адказнасць браць самому. Але неяк адвыклi праяѓляць чыноѓнiкi iнiцыятыву. Але на ѓсякi выпадак, спецпрызн падцягнулi, i таксама былi напагатове. Сiгнал на штурм лабараторыi мог рушыць услед у любы момант.
  Так што над Вiталiкам Акулавым i яго камандай, i сапраѓды, згусцiлiся хмары.
  Але пакуль i тыя, i iншыя не перашкаджалi яму працаваць. Магчыма, дырэктар ФСБ таксама здагадваѓся, што гэтае адкрыццё дасць уладу над светам. I тады, можна будзе стаць дыктатарам самому, а не падпарадкуюцца прэзiдэнту, якi стаѓ занадта балючым i нервовым на глебе вайны i няѓдач у эканомiцы i на полi лаянцы.
  Тым больш, на дырэктара ФСБ сталi вешаць абвiнавачанне, што ён не змог прадухiлiць непатрэбную Расii вайну з талiбамi. Але афганскiя маджахеды iншага жыцця, акрамя, як ваяваць, i не ведалi. I свет iх лiтаральна душыѓ. Так што вонкавая экспансiя была натуральнай. Ну i амерыканцы iх падштурхнулi. Але i зразумела, калi нападаць, як не зараз, калi ѓ Расii рукi скаваныя вайной з Украiнай.
  Але дырэктара ФСБ абвiнавачвалi: маѓляѓ не змог талiбаѓ пераканаць, каго трэба перавербаваць , цi купiць. Дык тым больш, лепш самому захапiць уладу над светам, чым з кiмсьцi дзялiцца!
  Ды яшчэ ёсць i iншыя гульцы. Напрыклад, палiцыя. Яны таксама могуць сунуцца. Хаця мафiя iх быццам бы i кантралюе. Так што сiтуацыя паходзiць на туга сцiснутую спружыну. Затое, якiя з'яѓляюцца магчымасцi - цалкам узяць людзей пад кантроль!
  Агрыпiна плёскалася ѓ басейне. I прама, не выходзячы з яго, стала пiць шампанскае i закусваць ананасамi.
  Магутная жанчына праспявала:
  - Разбурэнне мая страсць,
  Над планетай будзе ѓлада...
  Усiх ворагаѓ мы вынiшчым,
  Абавязкова пераможам!
  I давай плёскацца. Ёй было гэта весела i забаѓна. I настрой узняѓся.
  Добра было б усю планету, вось так узяць i нахiлiць. I зладзiць вельмi вялiкi парад. I ѓсiх мужчын, валасатых i смярдзючых , ператварыць у прыгожых хлапчукоѓ.
  I загадаць бiць iх палкамi па пятках. А потым падэшвы прыпячы агнём. I дзяѓчатам таксама.
  I яшчэ грудзi падпалiць.
  Агрыпiна заспявала з лютасцю:
  Авадон праклён ѓстае,
  Авадон i мёртвых палiцы,
  Авадон шалёны вядзе,
  Авадон - пускаю ѓ расход!
  Яна, i праѓда, д'ябал найвышэйшай катэгорыi. I калi ѓжо пачне ѓсiх забiваць, дык яе нiшто не спынiць.
  Агрыпiна нават падумала, а не цi стаць ёй Багiняй, пасля захопу ѓлады? Прычым, з вялiкай лiтары, абвясцiѓшы, што Яна стварыла сусвет. Гэта было яшчэ нашмат круцей i магутней!
  Так Агрыпiна магла б разгарнуцца, пабудаваѓшы мноства храмаѓ з залатымi купаламi ѓ свой гонар! А ѓ тых, што ёсць, змясцiѓшы свае партрэты i сваiх дзяцей. I каб усе абавязкова малiлiся i ставiлi ёй свечкi. I падалi на каленi.
  Вось гэта было б выдатна i крута!
  Агрыпiна дастала сваю босую, зграбную нагу з вады. Хлапчук на бардзюры стаѓ на каленi i пацалаваѓ у босую пятку.
  Агрыпiна рыкнула:
  -Я цябе яшчэ так отдубашу !
  I засмяецца, ды яшчэ такiм рогатам, нiбы вар'ятка. I яе настрой, вобразна кажучы, такi вясёлы i дзёрзкi. Супраць такой , як яна, зразумела, не папрэш. Такая любога змяце.
  Агрыпiна заспявала, скалячы зубы:
  Вы мне не паверыце,
  А можа, не зразумееце...
  Пада мной страшней, чым нават у Дантавым пекле!
  Скiну бомбу ядзерную, я на зоркалёце,
  Дастаючы неба на скаку!
  I хросная дачка мафii ѓдарыла хлапчука голай, круглай пяткай па носе. У таго пырснула кроѓ, i ён завалiѓся без прытомнасцi.
  Вось гэта, сапраѓды, хросная дачка мафii, якая не ведае нi сораму, нi лiтасцi!
  Агрыпiна стала забаѓляцца, кiдаючы босымi пальчыкамi ног iголкi па рыбках, што плавалi ѓ басейне. Затым шпурнула так, што iголка ѓпiлiся ѓ голую падэшву хлапчука. I той лiтаральна залямантаваѓ ад дзiкага болю.
  Хросная мацi мафii пiскнула:
  - Будзеш плакаць, заб'ю!
  I Агрыпiна заспявала са смакам:
  Ах, як вядома, мы народ гарачы,
  I не выносiм пяшчот цялячых...
  Любiм жэрцi, затое цялячыя тушы,
  Любiм бiць людзей, лупiць лынды!
  I хросная мацi мафii, як захоча.
  I ёй хочацца, нават вельмi, разбураць i гадзiць .
  Вось аднойчы яна катавала дзяѓчыну.
  I Агрыпiне падабалася. Яна нават заспявала:
  Што вас чакае ад мяне , дзяѓчынкi,
  Нiкому я, павер, не скажу...
  Галасочак у вас вельмi звонкi,
  I я хутка вас усiх задушу!
  Хросная дачка мафii зноѓ засмяялася. Успомнiлася ёй i стратэгiя гульнявая. У ёй, у прыватнасцi, для таго, каб збiраць падаткi, патрэбна была i палiцыя, i суды, i нават каты. I тады падаткi добра б збiралiся, папаѓняючы казну.
  Агрыпiна прашыпела:
  Будзе ѓ казне парадак,
  Будзе i мне пашана...
  Грошыкам слоѓ не трэба,
  Грошыкам слоѓ не трэба,
  Грошыкi любяць рахунак!
  I яна ѓзяла i кiнула зноѓ iголку. Тая патрапiла дзяѓчынцы-служанцы ѓ грудзi i прымусiла яе залямантаваць. Брызнула пунсовая, лiпкая кроѓ.
  Агрыпiна зароѓ:
  Няхай ракi крывi,
  Хваляй вадаспаду...
  Хай стогнуць ад болю -
  Так вам i трэба!
  Пасля чаго, Агрыпiна вылезла, нарэшце, з басейна. I прыступiла да гульнi на ноѓтбуку.
  У яе быѓ наѓтбук з вельмi вялiкiм i тонкiм экранам. I маладая жанчына пачала зноѓ развiваць стратэгiю. Толькi, на гэты раз, гiстарычную .
  Тыпу, яна гуляе за Гiтлера, з мэтай заваёвы ѓсяго свету. Але, зразумела, спачатку урубiѓшы код жулiка. I накруцiѓшы сабе мноства грошай i рэсурсаѓ.
  Пасля чаго, напала на Польшчу, ужо маючы на ѓзбраеннi: "Тыгры", "Пантэры" i "Львы". Апошнi танк у рэальнай гiсторыi iснаваѓ толькi ѓ праектах. А тут гэтыя грозныя машыны ѓзялi i папёрлi , нiбы рыцарскiя клiны.
  У iх абцякальныя формы i вельмi доѓгiя ствалы. I польскiя гарматы зусiм нямоглыя.
  Нават неяк i не цiкава, вось так лёгка перамагаць. Зрэшты, у рэальнай гiсторыi Гiтлер разграмiѓ Польшчу, маючы толькi шэсць дывiзiй з лёгкiх танкаѓ. I баi доѓжылiся толькi два тыднi.
  Агрыпiна ѓжо не стала захоплiваць Францыю, а нацiснула кнопку: стратэгiчнае рашэнне. I ѓсю Еѓропу, у тым лiку i Швейцарыю, узяла пад кантроль.
  А на СССР нападаѓ, кiнуѓшы ѓ бой грозныя танкi серыi "Е", рэактыѓную авiяцыю, i лятаючыя дыскi з ламiнарным струменем. I гэта выглядала вельмi здорава.
  Агрыпiна глядзела на рух танкаѓ Е-100 , ад якiх снарады адляталi нiбы гарох, i спявала:
  - Войскi гатовыя, спадарыня,
  Мы будзем усiх знiшчаць!
  Я нанясу такi ѓдар,
  I пакажу смяротны дар!
  Пранёсся пекла ѓраган!
  Вайна, зразумела, занятак цiкавы. Асаблiва, калi вайна iдзе канкурэнтна, а не ѓ адны вароты. Але тут савецкiя войскi новай, мадэрнiзаванай армii Трэцяга Рэйха не могуць аказаць сур'ёзны супрацiѓ.
  Агрыпiна ѓзяла i з усмешкай праспявала:
  Вайна, вайна, вайна,
  Не звар'яцець! Не звар'яцець!
  Кiруе Сатана, кiруе Сатана!
  Жабрацкая торба! Жабрацкая торба.
  Такое ѓ яе крэда.
  Агрыпiна ѓсёткi не адмовiла сабе ѓ задавальненнi нiшчыць электронных салдат i тэхнiку супернiка, хадзiць у адны вароты. I пад канец на Маскву шпурнула пару атамных бомбаѓ. Таксама такiя прыгожыя здараюцца выбухi.
  I была задаволеная. Хоць, можа з кодам жулiка ваяваць не цiкава, галава не працуе.
  Затое лёгка, i не трэба напружвацца!
  Агрыпiна паглядзела характарыстыкi танкаѓ. Маѓс-3 выглядаѓ вельмi грознай i даволi дасканалай машынай. Якая здольная зладзiцца i з IС-7.
  Хросная мацi мафii яшчэ крыху пастраляла.
  Потым ёй прынеслi пiцу з пратэiнавым кактэйлем. I Агрыпiна з задавальненнем яе праглынула. I адчула ѓ сабе душэѓны ѓздым.
  Пасля чаго, уключыла па ноѓтбуку блокбастар.
  Iшоѓ фiльм: " Зорны войны"-13. Гэта расiйскi рэмейк на амерыканскi серыял. Таксама цiкава. Пасля гiбелi зоркi смерцi, iмператар Палпацiн, чыё цела згарэла ѓ шахце, захаваѓ сваю душу. I нават стаѓ ментальна яшчэ мацней, даткнуѓшыся з цёмнай сiлай у самой яе глыбiнi.
  Пасля чаго, дух iмператара Палпацiна ѓсялiѓся ѓ прыгожую бландынку-клон. I яна стала новай кiраѓнiцай касмiчнай iмперыi.
  Нават пасля гiбелi другой зоркi смерцi, у iмператара было ѓ дзесяць разоѓ больш сiл, чым у паѓстанцаѓ, так што зорныя войны працягвалiся.
  Люк Скайокер быѓ фактычным кiраѓнiком паѓстання, хаця фармальна iм камандавала iншая жанчына.
  I вось iмперыя контратакавала паѓстанцаѓ. I iмператар сутыкнуѓся з Люкам Скайокерам . Той не ведаѓ, што чароѓная бландынка - гэта чорных сiтхаѓ, самы магутны за ѓсю гiсторыю гэтых цёмных чараѓнiкоѓ.
  Яны сышлiся на мячах. Люк нядрэнна бiѓся, але яшчэ не быѓ дастаткова спрактыкаваны ѓ спазнаннях сiлы. I iмператар, у целе самкi, ударыѓ яго маланкай i адключыѓ прытомнасць. Люк Скайокер патрапiѓ у палон.
  А паѓстанцы былi разбiтыя.
  I ѓлада iмперыi ѓмацавалася...
  Наогул, у Расii многiя былi на баку Палпацiна. На самой справе, лепш iмператар-дыктатар, чым гнiлая дэмакратыя. Тым больш, у часы рэспублiкi было поѓна бардаку.
  А сучасная Расея хiба не iмпэрыя? I яшчэ спрабуе пашырацца. Хай i не надта ѓмела.
  Агрыпiна адзначыла:
  - Так, дэмакратыя... Яе тое, сапраѓднай нiдзе няма. Хiба што на захадзе, хоць цары не цары, i якiя змяняюцца!
  I выскалiла зубы, якiя ѓ яе як у каня, прычым ломавы.
  Фiльм, пра зорны войны, зразумела, быѓ з касмiчнымi бiтвамi.
  Быѓ тут i Вукi, i iншыя.
  Нават мiльгануѓ i намеснiк Джаббы, якi заняѓ месца раздзела галактычнай мафii.
  У цэлым, рэмэйк быѓ нядрэнны. Агрыпiна яго, дарэчы, сама замовiла. Гэта значыць, па-свойму зрабiць прадукт.
  Хросная мацi мафii выдала:
  - Усё на свеце маё! I джэдаi таксама!
  Сапраѓды, iмператар быѓ магутнай, мускулiстай дзяѓчынай у бiкiнi, або ѓ аблiпальным касцюме, у залежнасцi ад сiтуацыi. I таксама, то басанож, то ѓ абутку.
  Наогул, i адмысловец па псiхалогii гэта скажа, занадта шмат на экране аголенага цела, не так заводзiць, чым калi гэта ѓбудавана ѓ сюжэт, i прычым драматычна.
  Вось i босыя ногi жанчын трэба таксама паказваць у добрым фiльме так, каб гэта працавала на сюжэт.
  Напрыклад, калi прынцэса пазбавiлася абутку, то ѓ якасцi пакарання, i ёй гэта вельмi нават не падабаецца. I ёй балюча хадзiць басанож па колкай паверхнi. I яна пакутуе, ёй сорамна, i можа быць холадна, непрыемна адчуваць сябе жабраком.
  Гэта, зразумела, куды больш заводзiць, чым, калi басанож дзяѓчына проста iдзе па пляжы, цi па хаце расхаджвае, цi, калi гэта простая сялянка ѓлетку.
  Агрыпiна адзначыла: цiкавы экстрым. Тыпу, калi дзяѓчына не зусiм добраахвотна змушаная растацца з абуткам. Вось як сцэна ѓ кiно, дзе вешаюць партызанку. I яна iдзе па снезе басанож. Прычым, ногi ѓ дзеѓкi -акторкi павiнны быць хупавыя i сэксуальныя, каб на iх прыемна было глядзець. I iх трэба паказаць буйным планам, счырванелыя i такiя кранальныя ад холаду.
  I сама акторка, зразумела, павiнна быць прыгожай. I ѓсё марудлiва, пад музыку. I босыя ножкi прыгажунi iдуць па прыступках эшафота...
  Агрыпiна некаторыя фiльмы спансавала. У прыватнасцi, пра Жану Кондэ , якая забiла Марата.
  Агрыпiне не спадабалася класiчная экранiзацыя. I яна загадала зняць расейскi варыянт. I Жана была ѓ iм, зразумела, бландынкай.
  I вядома ж, яе абавязкова павiнны былi памучыць. I як? Выдасканалена. Бо не прыстала рэвалюцыянерам катаваць ахвяру. Ды i катаваннi забаронены законам. Але каб не было слядоѓ, чаму не паспрабаваць козыт.
  Трэба ж, каб яна выдала саѓдзельнiкаѓ, i хто яе паслаѓ.
  Жанну распранулi да гола , i сталi казытаць страусiнымi пёрамi. I босыя пяткi дзяѓчыны, i пад пахамi. Ну i яшчэ мужчыны яе лапалi , каб было вельмi сорамна для нявiннiцы.
  Жанна рагатала да таго часу, пакуль не страцiла прытомнасць. Можна ж дзяѓчыну заказытаць да смерцi.
  I цела паказана вельмi прыгожае, мускулiстае i панадлiвае.
  Затым Жану яшчэ памучылi. I таксама выдасканалена, змочваеш скуру вадой, i на малой адлегласцi, ледзь не дакранаючыся, праносiш распаленае жалеза. Гэта i балюча, i разам з тым, не пакiдае нiякiх сьлядоѓ. Асаблiва, калi прароблiваць з босы падэшвай дзяѓчыны. I таксама катаванне выдасканаленае.
  Але Жана, зразумела, усё вытрымала, i ѓсю вiну ѓзяла на сябе.
  Пасля чаго, яе чакала гiльяцiна. I на пакаранне смерцю яе павялi амаль голую па Парыжы. Толькi адну кашулю, пакiнуѓшы адчыненыя ногi. I так, каб збiла босыя ступнi ѓ кроѓ.
  I так да самага эшафота. Цудоѓная атрымалася карцiна. Затым ужо не гэтак цiкава, калi абезгаловiлi.
  Агрыпiна сама ѓнесла гэтыя папраѓкi ѓ сцэнарый. I атрымалася нядрэнная карцiна. Праѓда, на яе наклалi абмежаваннi.
  Агрыпiна адзначыла:
  - Шэдэѓр з шэдэѓраѓ!
  Кiно, гэта ѓвогуле сфера тонкая. У iм можна атрымаць немалыя прыбыткi. Вось, у прыватнасцi, экранiзацыя Спартака па Яне. Таксама можна трохi i па хулiганiць са сцэнамi катаванняѓ i заганы. I больш у войска дзяѓчат рознай ступенi аголенасцi.
  I вядома ж, i хлопчыкi ваююць - як без гэтага.
  Агрыпiна зноѓ стала трэнiравацца, на гэты раз, робячы бiцэпс з дапамогай разборных гантэляѓ.
  Магутная жанчына заспявала:
  Удых глыбокi, рукi шырэй,
  Не спяшайцеся, тры-чатыры...
  Бадзёрасць духу, грацыя i пластыка,
  Агульнаѓмацавальны,
  Ранiцай выцвярэжвае ,
  Калi жывы яшчэ пакуль, гiмнастыка!
  I Агрыпiна разрагаталася. Ёй падабаѓся Высоцкi. Забаѓныя ѓ яго былi песнi. Тыпу - у мяне запой ад адзiноты!
  Гэта быѓ спявак, якi рабiѓ уражанне i немалое. Хоць прыгажуном не назавеш, i росты сярэдняга. Зрэшты, Агрыпiна буйных мужчын i не кахала. Ёй, якраз, падабалася быць вышэй i буйней моцнай падлогi.
  Таму яе так часта акружалi падлеткi. Яна ж з iх здзекавалася, як магла.
  Агрыпiна сама буйная жанчына i калi мужчына трапляѓся вышэй за яе, то гэта злавала.
  Як, напрыклад, яна ледзь не загадала забiць Мiкалая Валуева. Яго рост быѓ для яе абразай.
  Дзеючы прэзiдэнт Расii быццам бы невысокi, хоць карлiкам называць - гэта перабольшанне.
  I быццам бы ѓ яго iнсульт i, прычым, сур'ёзны. Гэта ѓзрадавала Агрыпiну, бо падвышала шанцы на абранне. Хаця, вядома, ёсць яшчэ i прэм'ер.
  Ён ёй зусiм не падабаѓся: лысы, пузаты, вельмi непрыемны мужчына, якi сабе ѓ галаве.
  Агрыпiна праспявала, сумным тонам:
  - Мы будуем новы свет,
  I адмаѓляем мiнулае...
  Узводзячы на трон -
  Недарэчнае i пошлае!
  Сесцi ѓстаць,
  Сесцi, устаць!
  Калi мы не згодны,
  Пачынаем страляць!
  Вока за вока,
  Кроѓ за кроѓ!
  I так па крузе, мы iмчымся зноѓ!
  Агрыпiна праспявала гэта i падумала: што Ленiн па-свойму быѓ цiкавы. Ня тое, што цяперашнi лiдэр камунiстаѓ, якi яшчэ i вельмi стары i сумны. Як не хапае ѓ палiтычным жыццi Уладзiмiра Вольфавiча.
  Так, гэта сапраѓды вельмi вялiкая страта. Сумнейшы свет стаѓ. А вось некаторыя, i сапраѓды, надакучылi i засядзелiся.
  Агрыпiна ѓзяла i праспявала:
  - Мне, прызнацца надакучыла,
  Пiць гуляць i зло лаяцца...
  I мачыць казлоѓ за справу,
  I ѓ накаѓце валяцца!
  I ѓ накаѓце валяцца!
  Маладая жанчына зноѓ узяла i ѓ каторы раз запусцiла iголку. Тая паляцела, i патрапiла хлапчуку ѓ галёнку. Пацан ѓскрыкнуѓ.
  Агрыпiна прашыпела:
  - Пiф-паф! Я патрапiла, i хлапчуку ѓ пысу дала!
  , РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Нарэшце-то будаѓнiцтва генератара i магутнай усталёѓкi для выпраменьванне гiпнахваль на ѓсю планету, разам з кампутарам кiравання завяршылася. Засталося толькi дарабiць сiлавое поле.
  I Вiталь за гэта ѓзяѓся з асаблiвай стараннасцю. Ён пакуль не паведамiѓ, што ѓсё гатова ... На пару сутак без сну знясiлiлi i хлапчука i яго напарнiцу. Без сну не абысцiся. Вiталь зрабiѓ выгляд , што яшчэ не ѓсё гатова i заснуѓ. Сiлавое поле амаль ужо гатова, але яшчэ не настроена як след. I хлопцаѓ можна ѓзяць цёплымi . Але i кiраѓнiк ФСБ i хросная мацi, i палiцыя, чакаюць канца працы. Акрамя таго Вiталь разумны i пакiнуѓ галаграмы сваю i Альбiны ѓ руху i здаецца што дзецi яшчэ працую, а самi яны схавалiся ѓ адбiвальнiку, i iх не вiдаць.
  I вось Вiталь зноѓ бачыць цудоѓны сон.
  Хлопчык Акулаѓ i дзяѓчына-богатыр Альбiна ѓ вялiкiм горадзе. Гэта тыпу Масквы, але ѓжо часоѓ дваццаць трэцяга стагоддзя. Такая вось будучыня, праз дзвесце гадоѓ. Горад зразумела, разросся. З'явiлiся хмарачосы нiбы горы, i вельмi маляѓнiчыя. У iх i формы эказатычныя , вось напрыклад тыпу каляровага марожанага ѓ залатым куфлi. Або напрыклад сямi стаялых сябар на сябру чарапах, у плацiне.
  Былi i будынкi падобныя на музычныя iнструменты, зiготкiя чымсьцi прыгожым.
  А ѓ паветры насiлiся шматлiкiя лятальныя апараты, самых разнастайных формаѓ. Большая частка праѓда кропляпадобныя, цi такiя як марскiя рыбкi з залатымi плаѓнiкамi.
  Ды яшчэ i фiгуркi мiльгалi ѓ палёце. Тут былi i дарослыя i дзецi. Прычым усе дарослыя, вельмi юныя на выгляд, не старэйшыя за 16 гадоѓ.
  А па бруку тых яшчэ i пластык. Маленькiя дзецi скакалi па iм, тупаючы босымi ножкамi, а затым узляталi нiбы шарыкi пiнг-понга.
  Вiталiк адзначыѓ з усмешкай:
  - Цудоѓны свет!
  Альбiна пагадзiлася:
  - Ды пацешны i прыстойны на цуды!
  Хлопчык i дзяѓчына крочылi па люстраной, якая дае адлюстраванне паверхнi. Iх ножкi аказалiся босымi, нiбы ѓ дзяцей. I адчувалi што iх казычуць якiя вiбруюць хвалi.
  Наперадзе быѓ бачны грандыёзны фантан, якi выбiваѓ занадта высокую ѓ паѓтара кiламетра, i яна разносiлася па паветры, зiхацячы дыяментамi. А самi статуi што ѓ кампазiцыi фантана зiхацелi нейкiм асаблiвым, невядомым металам, якi быѓ нашмат ярчэйшы за золата i зiхацеѓ усiмi колерамi вясёлкi.
  I самi статуi па форме былi прыгожыя i рухалiся.
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Цудоѓнае адкрыццё! Вось гэта фантан - страмчэй Петэргофа!
  Альбiна з усмешкай адзначыла:
  - Свет светлай, класнай будучынi!
  Хлопчык i дзяѓчынка крыху прыбавiлi кроку. Альбiна была настолькi вышэйшая за рост Вiталя, што можна было падумаць, што гэта мацi i сын. Тым больш у гэтай будучынi, не было пажылых людзей, i нават дарослых. Людзi здабылi вечнае юнацтва, i мужчыны маглi цешыцца таму, што iм не прыходзiцца марнаваць час на беспаѓзенае , i непрыемнае галенне.
  На некаторых будынках футурыстычнай Масквы, былi залатыя, i плацiнавыя палоскi. Таксама гарэлi яркiя, рэкламныя шчыты, памерамi да кiламетра, на якiх паказвалi крутыя мультыкi.
  Лятальныя апараты што зноѓ у паветры не толькi былi прыгожай i яркай размалёѓкi i хупавых формаѓ, але яшчэ i пахлi нiбы дарагiя, французскiя духi, цi, мабыць, нават яшчэ прыемней.
  I паверхня пляцаѓ была як люстэрка, цёплая, i пры гэтым iскрыла. Калi па ёй ступалi босыя падэшвы падлеткаѓ: хлопчыка i дзяѓчыны, то ѓзнiкалi хупавыя, амаль дзiцячыя сляды. Якiя свяцiлi рознымi кветкамi, нiбы намаляваныя фламастэрамi. А потым знiкалi.
  Альбiна з усмешкай адзначыла:
  - Прама як у замку снежнай каралевы!
  Вiталь пакруцiѓ галавой:
  - Не! Тут цеплыня i мiр поѓны фарбаѓ!
  Да iх падляцелi юнак i дзяѓчына. Яны былi вельмi прыгожыя, але твары размаляваныя, нiбы малюнкi на торце.
  Юнак спытаѓ у хлопцаѓ:
  - Вы Адкуль?
  Вiталь адказаѓ:
  - З Масквы!
  - А чаму перамяшчаецеся пешшу?
  Альбiна з усмешкай адказала:
  - Я хацела б купiць лятальны апарат! Дзе ѓ вас тут крамы?
  Дзяѓчына, што была побач з юнаком, засмяялася i адказала:
  - Крамамi нiхто не карыстаецца! Ёсць сетка Гiпернета, i праз яго дастаѓляюць усё абсалютна бясплатна!
  Вiталь з усмешкай прачырыкаѓ:
  - Да чаго дайшоѓ прагрэс,
  Да нябачаных цудаѓ...
  Стала ѓсё зусiм бясплатна,
  Толькi з карысцю акуратна!
  Юнак заѓважыѓ з усмешкай:
  - А ты ведаеш, як на нашага Бога падобны! Можа, ты яго сын?
  Хлопчык хiхiкнуѓ i адказаѓ:
  - Не! Я свайго бацьку не ведаю! Але калi ён Бог, то я гэтаму не здзiѓлюся!
  Дзяѓчына з усмешкай заѓважыла:
  - У нашым свеце, нiчога дзiѓнага ѓ любой знешнасцi няма! Можна змянiць цела з дапамогай спецыяльнай праграмы ѓ Гiпернэце. Толькi людзi гэта рэдка робяць, бо ѓ гульнявой матрыцы Гiпернэту, гэта можна зрабiць, наогул разумовым намаганнем i маментальна. А калi памяняць сябе ѓ рэалii то перастануць даведвацца. Ды i трэба на гэта дазволам мiнiстэрства кахання.
  Альбiна здзiвiлася:
  - Мiнiстэрствы кахання?
  Дзяѓчына паглядзела i адзначыла:
  - А вы нiбы не з нашай iмперыi! Можа, у вам праблемы з памяццю!
  Вiталь буркнуѓ:
  - Мы падарожнiкi ѓ часе!
  Юнак заѓважыѓ:
  - Калi гэта не жарт, то...
  У тую ж секунду вакол iх з'явiѓся тузiн прыгожых дзяѓчат у аранжавых камбiнезонах. I яны накiравалi на пару крута наварочаныя аѓтаматы.
  Вiталь буркнуѓ:
  - Мы прыйшлi з мiрам!
  Альбiна прачырыкала:
  - Мы яшчэ непаѓналетнiя, не трэба па нас страляць!
  Дзяѓчына з чырвоным валасамi i ѓ пагонах заявiла:
  - Мы не прычынiм вам шкоды! Проста ѓ вас няма нанаботаѓ i трэба высветлiць, адкуль вы ѓзялiся!
  Вiталь буркнуѓ:
  - Ад вярблюда!
  У гэты момант па пары ѓдарылi зялёныя, шырокiя промнi, мякка i без болю адключыѓшы прытомнасць.
  Вiталь не паспеѓ нiчога ѓбачыць i падумаць, як зноѓ апынуѓся ѓ яснай памяцi.
  Разам з Альбiнай яны вiселi ѓ празрыстым. прасторы . Вакол iх была нiбы блакiтная смуга. I разам з тым не варухнуць нават мезенцам.
  Перад iмi ѓзнiкла вельмi прыгожая дзяѓчына, у пышных пагонах, i з валасамi пад усе колеры вясёлкi.
  Яна прачырыкала:
  - Мы правялi аналiз i высветлiлi што вы з Масквы 2023 года. Пытанне як вы патрапiлi да нас? I далей, падобна вы няпростая пара! Кампутар кажа, што магчыма вы i ёсць Усявышнi i Багародзiца, таго часу!
  Вiталь усклiкнуѓ, голас быѓ яе чутны:
  - Вось як ... Падобна, гэтай iмперыяй праѓлю Я ѓ будучынi!
  Дзяѓчына павярнулася i адказала салодкiм голасам:
  - Мы нiчога не выключаем! Але Усявышнi зараз знаходзiцца ѓ гiперсталiцы. Ультрававiлаѓ , а гэта суседняя галактыка! Вас да яго павiнны даставiць, i тады вырашаць, што рабiць з вашай парай!
  Альбiна заѓважыла:
  - Але не можам жа мы забiць самiх сябе ѓ мiнулым?
  Дзяѓчына адзначыла:
  - Гэта Богу i Багародзiцы вырашаць! Пакуль ваша з'яѓленне вялiкая таямнiца ад астатнiх! Вас адправяць прама зараз на Ультрававiлон пад вялiкiм канвоем, пагрузiѓшы капсулу нулявога прасторы. Каб у палёце не сумавалi, ваша прытомнасць у суперматрыцы Гiпернета, зможа атрымаць асалоду ад гульнямi на любы густ! Вы зразумелi?
  Вiталь адказаѓ:
  - Пагуляць у дваццаць трэцiм стагоддзi - што можа быць лепш!
  Альбiна з усмешкай заявiла:
  - Гэта таксама мне падабаецца!
  Дзяѓчына шырока ѓсмiхнулася, махнула рукой. I на Вiталя i Альбiну абрынулася ружовая, мяккая хваля.
  Хлопчык i дзяѓчына аказалiся ѓ горадзе. Ужо не такiм яркiм i маляѓнiчым як Масква дваццаць трэцяга стагоддзя. А прыкладна канца дваццатага стагоддзя.
  Велiзарны дыназаѓр шлёпаѓ на заднiх лапах па вулiцах, кранаючы хвастом суседнiя дамы i разбураючы iх. Таксама яго лапы, то даѓжэлi, то наадварот кароцiлiся, прычыняючы разбурэннi i гiбель людзям.
  А яны разбягалiся ва ѓсе бакi. Зрэшты, усе яны былi дзецьмi не старэйшыя за дванаццаць. Хлопчыкi i дзяѓчынкi выцякалi. Некаторыя з iх былi ѓ палiцэйскай форме. I нiводнага дарослага, нават падлетка.
  Пачуѓся прыемны, жаночы галасок:
  - Спынiце дыназаѓра i выратуйце дзяцей!
  Альбiна з усмешкай спытала:
  - I як гэта зрабiць?
  Галасок адказаѓ:
  - Гэта такая гульня! Кемцiце самi!
  Вiталь пацiснуѓ плячыма i праспяваѓ:
  - Ну-ка палка-выручалка ,
  Ператварыся хуткай у скакалку!
  Альбiна ѓсмiхнулася i спытала:
  - А гэта ты як?
  Хлопчык-генiй упэѓнена адказаѓ:
  - Рана цi позна, у гульнi ѓзнiкнуць падказкi i раялi ѓ кустах. Вось напрыклад такiя!
  I юны ваяѓнiк босымi пальчыкамi ног узяѓ i падхапiѓ з маставой абломак плiткi, i шпурнуѓ яго ѓ высокi будынак. Асколак пад дузе праляцеѓ i трапiѓ у падмурак. Велiчэзнае збудаванне пахiснулася, i з усяго размаху ѓзяло i павалiлася на дыназаѓра. Таго моцна скаланула, i монстар стаѓ завальвацца.
  Альбiна са смакам прабуркавала:
  -Вось гэта сапраѓды, ход канём!
  Вiталь хiхiкнуѓ i адказаѓ:
  - Можа, быць ход жарабца!
  Дыназаѓр прыцiснуты будынкам, узяѓ i рассыпаѓся на мноства жавальных гумак i цукерак. Дзецi якiя засялялi гэты горад кiнулiся тут жа хапаць пачастунак. Мiльгалi сандалi, красоѓкi, а ѓ некаторы i голыя пяткi.
  Было шмат шуму.
  Вiталь з усмешкай праспяваѓ:
  Дзяцiнства - гэта цудоѓная пара,
  У ёй прыемна, весела рабятам...
  Надыходзiць класная гульня,
  Мы страчым дажджом з аѓтамата!
  Альбiна з яшчэ шырэйшай усмешкай адзначыла:
  - Ды строчым!
  Пасля чаго яны ѓбачылi двух яшчэ адных нягоднiкаѓ . Гэта былi пачвары адзiн з галавой кабана, а другi насарога. Яны з дзiкiм ровам накiравалiся на пару Альбiна i Вiталь.
  Хлапчук свiснуѓ, пальцамi рукi.
  Адзiн са святлафораѓ пахiснуѓся, i павалiѓся на галаву насарога. Нанёс скрышальны ѓдар i аглушыѓ, грамiлу.
  Вiталь прачырыкаѓ, скаля, зубкi:
  - Удар, удар, яшчэ ѓдар,
  Яшчэ ѓдар i вось...
  Хлопчык босы суперстар ,
  Праводзiць апперкот!
  Альбiна хiхiкнула i прабуркавала:
  - На святой вайне,
  Дзеѓкi крутыя ѓдвая!
  Баец з галавой свiннi дастаѓ з ранца лазерны аѓтамат i пачаѓ страляць.
  Хлапчук i дзяѓчынкi саскочылi ѓ бок. Альбiна кiнула голай пятком лупiну банана. Тая праляцела i дагадзiла пад бот байцы са свiной галавой. Той праляцеѓ, i грукнуѓся, прабiѓшы каменную сцяну i зацiх .
  Вiталь з задавальненнем праспяваѓ:
  - Нахiляюся над прыцэлам, i ракеты iмчацца да мэты! Наперадзе яшчэ адзiн заход!
  Альбiна адчула ѓ сабе вельмi нават разбуральныя парывы. I давай тупаць голымi, загарэлымi, точанымi ножкамi, прымушаючы вiбраваць i трэскацца асфальт.
  А з расколiн сталi вылятаць, цукеркi, шакаладкi, порцыi марожанага, жуйкi, лядзяшы i многае iншае. Наколькi ѓсё гэта выглядала выдатна i забаѓна.
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Гэта сапраѓды апетытныя смачнай !
  Дзяѓчынкi хацела, нешта сказаць, але набег натоѓп дзяцей, i давай хапаць усе гэтыя стравы. I прагна iх пажыраць!
  Альбiна прачырыкала:
  - Скажыце хоць дзякуй!
  Дзецi спынiлiся, i хорам зароѓ:
  - Дзякуй!
  Вiталь прамовiѓ з усмешкай:
  - Гэта амаль Чароѓна!
  Дзяѓчына-волаты хацела выдаць вастрыню, але пейзаж раптоѓна змянiѓся. I яны аказалiся на снежнай гары. З яе нiбы з трамплiна з'язджалi рабяты i дзяѓчаты.
  I было iм весела...
  У Вiталя i Альбiны нiбы па ѓзмаху чароѓнай палачкi таксама на нагах узнiклi лыжы. I хлопчык, i дзяѓчына панеслiся, з дзiкiм вiскам шумам.
  Вiталь з усмешкай заспяваѓ:
  Душы пары дзiвоснай прыгажосцi,
  За Радзiму баец мiж зорак ваяваѓ...
  Бо сталi явай дзёрзкiя мары,
  Армады злых ворагаѓ не спалохаѓся!
  Альбiна падмiргнула i iранiчна адзначыла:
  - Памiж зорак усё ж!
  Вiталiк хiхiкнуѓ i адзначыѓ:
  - Так!
  I хлопчык стаѓ адштурхвацца палкамi ад снега. У апошнiя гады зiмы не цешылi. I катацца на лыжах, пад Масквой было стромна. I як яшчэ зiмовую алiмпiяду ѓ Сочы правялi?
  Адзiн з хлопчыкаѓ, што ехаѓ па паралельнай лыжнi, спытаѓ:
  - Вы хочаце прыгод?
  Альбiна адказала:
  - Вядома так! Вядома так! Вядома так!
  I вось наперадзе iх з'явiлася некалькi белых мядзведзяѓ. I ѓ руках у Вiталя i Альбiны цяпер аѓтаматы.
  Хлопчык i дзяѓчына настроены рашуча бiцца. I вось нацiскаюць на куркi, i вылятаюць са ствалоѓ, нiбы вадаспад, вельмi пякучыя i колкiя, разбуральныя бруi.
  Вiталь адзначыѓ, убачыѓшы як куля патрапiла ѓ азадак беламу мядзведзю, выпусцiѓшы фантан крывi:
  - Усё - гэта цудоѓна i крута!
  Альбiна кiѓнула i праспявала:
  Недзе на белым свеце,
  Тамака дзе заѓсёды мароз...
  Труцца аб вось мядзведзi,
  Аб зямную вось!
  Вiталь запярэчыѓ:
  - Мы за iмi палюем!
  I выпусцiѓ чарговую порцыю куль. Вось такiя яны цудоѓныя i крутыя байцы.
  А прабiтыя белыя мядзведзi падалi. I потым ператваралiся ѓ нешта вельмi нават смачнае i ядомае. I гэта былi i тарты, i пiрожныя, i мноства ѓсяго багатага, з крэмам i пахкага.
  Альбiна з усмешкай адзначыла:
  - Вось гэта сапраѓды класныя смачнай !
  Вiталь заѓважыѓ:
  - Ты вельмi любiш слова смачнай ! Але так кажуць звычайна маленькiя дзецi, а мы ѓсё ж такi ѓжо дастаткова дарослыя, i шмат чаго ѓжо паспелi наварочаць!
  Альбiна з усмешкай кiѓнула:
  - Згодна! Але застаемся мы дзецьмi назаѓжды, змяняюцца ѓсяго толькi гады!
  Хлопчык i дзяѓчынка зноѓ падскочылi i перакруцiлiся ѓ сальта разам з лыжамi. I зноѓ заспявалi:
  Што там было ззаду азiрнiся ,
  Малым сябе пазнаць не лянуйся...
  Таму што гадоѓ нямала, праляцела, прабегла,
  Усмiхнiся, усмiхнiся, усмiхнiся!
  Вiталь падмiргнуѓ Альбiне i адзначыѓ:
  - Пацешнае здарэнне!
  Дзяѓчаты спытала:
  - У чым?
  Хлопчык адказаѓ:
  - Я трапiѓ у будучыню, дзе захапiѓ уладу над светам, i праѓлю ѓжо дзвесце гадоѓ. I тут з'яѓляецца мой двайнiк з мiнулага i ѓзнiкае пытанне - што з iм рабiць?
  Альбiна пацiснула плячыма i адказала:
  - А нiчога! Падары свайму двайнiку планету, i няхай ён жыве доѓга i шчаслiва!
  Вiталь з сумневам адзначыѓ:
  - А калi ён падумае, што буду аспрэчваць у яго трон?
  Дзяѓчына пацiснула плячыма i спытала:
  - А ты будзеш яго аспрэчваць?
  Хлапчук пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Людзi ѓ касмiчнай iмперыi суцэль шчаслiвыя! Усiм добра, i я не бачу прычын навошта, мне бiцца за ѓладу. Бо не чалавек для ѓлады, а ѓлада для чалавека!
  Альбiна свiснула:
  - Ах, як высакародна! Ты рыцар?
  Вiталь лагiчна заѓважыѓ:
  - Не зусiм! Рыцары выконвалi правiлы прыстойнасцi толькi ѓ адносiнах адзiн да аднаго, а халопаѓ за людзей не лiчылi! А я дбаю пра дабро кожнага чалавека!
  Дзяѓчына-волаты падмiргнула i прачырыкала:
  Шырокая краiна мая родная,
  Шмат у ёй лясоѓ, палёѓ i рэк...
  Я iншай краiны такой не ведаю.
  Дзе так вольна дыхае чалавек!
  Хлопчык-генiй удакладнiѓ:
  - Цэлая, зорная iмперыя!
  Iзноѓ у якi ѓ матрыцы змянiѓся ландшафт.
  Хлапчук i дзяѓчынка апынулiся зараз у акопе. Гэта было вiдаць гульня з гiстарычнай стралялкi. Тыпу другой сусветнай вайны. Толькi танкi, якiя рухалiся па полi, былi некалькi iншымi. Напрыклад, бачны "Леѓ", якi ѓ рэальнай гiсторыi, так i не пайшоѓ у серыю. I сапраѓды кажучы "Леѓ", хоць i магутны танк, але яго баявая эфектыѓнасць сумнеѓная. Пры вазе ѓ 90 тон, ён толькi ѓ лабавой бранi вежы лепш абаронены чым "Тыгр"-2, i мае гармату 105-мiлiметраѓ. Магутную, але менш хуткастрэльную, чым у Тыгра. Але тут гэты танк прысутнiчае. I прэ сваёй каласальнай моцай.
  I па iм страляюць гарматы. Вакол гармат носяцца прыгожыя дзяѓчыны, у кароткiх спаднiцах, i з голымi ножкамi.
  Яны зараджаюць гарматы якiх цэлых сем.
  А танкаѓ "Леѓ" тры. Быццам бы i няшмат, але затое iх у лоб нiяк не прабiць.
  Дзяѓчына-камсамолка павярнулася да Вiталя i спытала:
  - Ты пiянер?
  Хлопчык-генiй упэѓнена адказаѓ:
  - Не! Нiколi не быѓ!
  Дзяѓчынка са здзiѓленнем спытала:
  - А чаму?
  Вiталь з усмешкай адказаѓ:
  - Таму што я з iншага часу!
  Iншая дзяѓчына адзначыла:
  - Мы не можам прабiць танк "Леѓ". Наша 76-мiлiметровая гармата занадта слабая!
  Альбiна тут устрала:
  - А не трэба страляць па нямецкiм танку!
  Дзяѓчына-камсамолка спытала з усмешкай:
  - I чаму не трэба?
  Дзяѓчына-волаты адказала:
  - Таму што гэта ѓсяго толькi гульня! I перамагчы непрабiѓныя танкi трэба iншым спосабам, чым стралянiнай з гармат!
  Ваяѓнiцы-камсамолкi хорам спыталi:
  - I якiм жа прыгажуня!
  Альбiна ѓсклiкнула:
  - Спевы!
  I зацягнула салаѓiным галаском, а астатнiя ѓслед за не падхапiлi:
  Зорка Айчыны Госпадам дадзена,
  Яна паверце прамянiстей Сонца!
  Мая ты Родам дадзеная краiна -
  Ведай па табе, сэрца з сумам б'ецца!
  
  У табе мы камсамолкi як арлы,
  Фашыстаѓ крушым i ѓтыль смятаем!
  Мы нават на Юпiтэры змаглi,
  Вырасцiць плады - нязбытнага раю!
  
  Венера гэта месца для кахання,
  На Марсе пачуццё воiна ѓсiх вышэй!
  Ты ланцугi зла-сумневу разарвi,
  Бо хоча зрабiць лепш за ѓсiх Усявышнi !
  
  Разграмiм касмiчны напор,
  Зразумеем падбародак моцным хукам!
  Ворагу будзе сiлай мiру скрышаны,
  А "Юнкерс" збiты звычайнай дзiцячай цыбуляй!
  
  Расклад адзiн - вазьмi i перамажы,
  Iншага мы - зыходу ведаць не можам!
  I ты ваѓчына Рэйха не дзяры,
  Атрымаеш ад байца штыком па мордзе !
  
  А штык табе празапас не пойдзе,
  Мы дынамiтам па балдзе дадамо!
  Настолькi ж iмклiвы палёт,
  Калi ѓдарыѓ у молат пралетар!
  
  Далейшы ход пройдзе як ураган,
  I будзе ж эндшпiль пераможным мацюком!
  Бо наша лютасьць шалёны вулкан,
  Расправа на ублюдкам, страшным катом!
  
  Зацiснулi абцугi на Берлiне мы,
  Парыж вольны пад Расiйскiм сцягам!
  Мы дочкi Айчыны i сыны,
  Калi балюем - ямо мёд са смакам!
  
  Iмглiсты Альбiён зараз як брат,
  Нью-Ёрк дастаѓся як пiрог на талерцы!
  Наш чырвоны, пунсовы маку колеру сцяг,
  Пад iм шчаслiвыя ѓсе са свабодай людзi!
  Дзяѓчаты праспявалi, i тры танкi "Леѓ" ператварылiся ѓ вялiкiя, пышныя, размаляваныя ружанькамi тарты. I ад iх пайшоѓ вельмi моцны i апетытны водар.
  Але вось за iмi зноѓ з'явiлася машына. На гэты раз яшчэ больш магутныя i цяжкiя "Маѓсы". Хуткасць у iх невялiкая, але затое агнявая моц i браня вышэй дахi.
  Альбiна спытала ѓ камсамолак:
  - Будзем зноѓ спяваць?
  Дзяѓчына-капiтан заѓважыла:
  - Няѓжо глоткай так узяць можна?
  Вiталiк праспяваѓ:
  Нам песня будаваць i жыць дапамагае,
  I разам з песняй у крылаты палёт...
  I той хто з лiрай па жыццi крочыць,
  Той нiколi, i нiдзе не прападзе!
  Адна з дзяѓчат-камсамолак адзначыла:
  - Супраць гэтага не паспрачаешся!
  Альбiна пацвердзiла:
  - Так! Цi вы чагосьцi iншага хочаце?
  Дзяѓчаты-камсамолкi загналi ѓ казённую частку ствала снарад, i з сiлай стрэлiлi. Той праляцеѓ, стукнуѓся ѓ танк, i адскочыѓ нiбы гарох.
  Дзяѓчына-капiтан адзначыла:
  - Ды слаба ѓзяць!
  Вiталь кiѓнуѓ:
  - Так што заспявалi!
  I вось ваяѓнiцы i хлопчык сталi з вялiкiм энтузiязмам выконваць;
  Слава Радзiмы Савецкай вялiкая -
  Мы варты веру, будзем гэтай славы!
  Пераможам у баi жорсткага ворага,
  Дзеля рускай, самай прамянiстай Дзяржавы!
  
  Што ёсць у Радзiме такое што спявае ,
  У сэрцы сумленнага, босага пiянера!
  Накiроѓваемся мы птушкай у палёт,
  Да чаго святая, наша стала вера!
  
  Аѓтамат павер мне старэйшы брат,
  I гранаты груз зусiм не лiшнi!
  Калi адважны ты - то вынiк,
  Будзе, нягледзячы на тое, што ты хлапчук!
  
  Пiянер задзiрыст i суровы...
  Але ѓсмешкай Бог нас азарае!
  Шмат у свеце злых нажаль тузаѓ,
  Што жадаюць сапсаваць месца ѓ раi!
  
  Цягне лапы да нас фашыст-шакал,
  Жадае вырваць сэрца ѓ дзiцяцi!
  I яго свiннi рабай ашчэр,
  Хай атрымае аплявуху звонка!
  
  Танкi "Тыгры" - гэта "боты",
  Нязграбныя - жудасна вуглаватыя!
  I ад iх ты вiцязь не бяжы,
  Ну, а лепш прыгатуй гранаты!
  
  Створым мы мiр такi, павер,
  Дзе будуць шчаслiвыя будуць мiльёны!
  Уцячэ ѓ бярлог драпежны звер,
  Мы абкладзем подлых легiёны!
  
  Будзе сцяг чырвонае ззяць,
  У iм святога Iсуса iмя!
  Здасi iспыт пiянер на пяць
  Каб славiлася - твая Расiя!
  
  Але iспыт той не ѓ дошкi -
  Яго здаць давядзецца з акопа!
  Сiвiзна прэ хлопчыку ѓ вiскi,
  Сябар загiнуѓ - смутку цяпер ля труны!
  
  Што - мярзота праклятая вайна,
  Нават зверам не вартая , звацца!
  I не ведае ѓтрымаю арда,
  Хоць Адольф смяшней часам паяца!
  
  Адступiць мы ведайце, не павiнны,
  Пiянерам страх чужой навекi!
  Мы хлопцы з вернасцю дружныя,
  I маральна веру не калекi!
  
  Завершым у Берлiне слаѓны марш,
  Мы заѓсёды павер, умелi бiцца!
  I злавiлi адразу хвацкi кураж,
  РПК несучы ѓ прабегу ѓ ранцы!
  Дзяѓчынкi-камсамолкi праспявалi, i вялiзныя танкi "Маѓс", ператварылiся ѓ вялiзныя стравы зiготкi пазалотай з асетраѓ з гарнiрам.
  I таксама вельмi апетытныя.
  Альбiна хiхiкнула i праспявала:
  - Што за стравы, што за стравы,
  Захапiць бы ѓсё з сабой...
  Шкада ваюем мы не часта,
  Кормяць проста на забой!
  Вiталь са смяшком адзначыѓ:
  - Так, тут такiя гульнi! Нiбы для вельмi малых дзяцей!
  Дзяѓчына-камсамолка лагiчна заѓважыла:
  - Дзяцiнства нiколi ѓ чалавека цалкам не праходзiць!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 21.
  Генiяльныя дзецi прачнулiся. I нiчога да iх шчасця не здарылася. Вiталь зноѓ узяѓся за сiлавое поле, завяршаючы яго настройку. Працы засталося не больш , чым на гадзiну. Хлопчык-генiй круцiѓ, нешта ѓсярэдзiне, i перакладаѓ рознага роду лiчбы i iнфармацыю, з аднаго дыска на iншы. Каб нi найменшая выпадковасць не магла перашкодзiць захапiць тэлевежу Астанкiна. А там такая магутная антэна, што можна будзе ѓзяць гiперкароткiмi. гiпнахвалямi пад кантроль усю планету Зямля. I кiраваць ёю як нiводны iмператар за ѓсю гiсторыю чалавецтва.
  Нават напэѓна Чынгiсхан, нават атрымаѓшы неѓмiручасць цi наѓрад змог бы сабе падпарадкаваць усю Зямлю. А Вiталь са сваёй сяброѓкай былi блiзкiя да гэтага як нiколi.
  Агрыпiна тым часам таксама дрыжала ад нецярпення, ёй вельмi хацелася аддаць загад на штурм, воiнам крымiнальнага спецпрызна. I яе настрой аказаѓся надзвычай баявым.
  Маладая жанчына запрасiла чатырох спартовых юнакоѓ каб яны ёй зрабiлi спартовы масаж, i ѓзбадзёрылi магутнае цела, перад вялiкiмi дзеяннямi. Бо якога гэта стаць кiраѓнiцай усёй Зямлi, атрымаць магчымасць увасабляць у рэальнасць самыя смелыя фантазii.
  Вось напрыклад адразу мiльён прыгожых хлопчыкаѓ адначасова бiць гумовымi дубiнкамi па босых пятках.
  Агрыпiна праспявала:
  Я жанчына верна скарб,
  На справе рэальна пачвара!
  I завуркатала ад задавальнення калi яе масiравалi мускулiстыя, i вельмi моцныя юнакi. Вось гэта асалода.
  Дырэктар ФСБ таксама замёр у чаканнi. Ён зрэшты, пашкадаваѓ крыху што ѓлада атрымаць можа апынуцца занадта ѓжо лёгка, а вялiкая лыжка рот дзярэ.
  Прэзiдэнт Расii быццам бы запаѓ у каму , i гэта рэальна развязвала руку спецназу. Толькi ёсць яшчэ i мiнiстр МУС i ён таксама мае ѓласныя вiды i жаданнi, на дадзенае адкрыццё. I таксама падцягнуѓ свае адборныя падраздзяленнi.
  Узнiкла вельмi напружаная сiтуацыя. Нiбы завiс самы сапраѓдны меч над планетай Зямля.
  Вiталь нарэшце адладзiѓ апошнiя дэталi. Яму ѓ гэтым дапамагала Альбiна. Прыгожая, магутная дзяѓчына праспявала:
  - Не саступiм мы ворагам,
  Я вушак павер не дам...
  Зможам зрабiць проста супер,
  Ты круцейшы , чым Ван Дам!
  Вiталь кiѓнуѓ з не надта ѓпэѓненым выглядам:
  - Здолеем!
  Альбiна спытала:
  - А чаму ты нейкi стаѓ няѓпэѓнены?
  Хлопчык-генiй адказаѓ:
  - На мяне павiнна звалiцца каласальная адказнасць. А значыць бывай дзяцiнства, задавальненнi, забаѓкi. Замест гэтага давядзецца круцiцца, нiбы вавёрка ѓ коле!
  Дзяѓчына-волаты кiѓнула:
  - Хочаш жыць - умей круцiцца!
  Канструкцыя была ѓжо сабрана i гатова. Сiлавое поле таксама. Аднак Вiталь на ѓсялякi выпадак прасканiраваѓ мясцовасць i смартфоны. I тут высветлiѓ, што яго атачаюць буйныя сiлы. Тут i крымiнальны спецназ, i спецназ ФСБ i палiцэйскiя часцi. Няѓжо што мiнiстэрствы абароны бракуе. Але i ѓ iх свае праблемы. Так трэба ваяваць на два фронты i ва Украiне, i ѓ Таджыкiстане з талiбамi. Куды iм да спецаперацый у Маскве.
  Вiталь перачытваѓ паверхню. Падключыѓся да сувязi спецназа. Вiдаць было сабралi немалыя сiлы. Хлопчык мог адлежваць iх па хваля смартфонаѓ, сотавых тэлефонаѓ, ну i рацыям. А кадоѓка такому генiю як Вiталь Акулаѓ i не замiнала.
  Хлапчук-генiй шапнуѓ Альбiне:
  - Нас тут чакаюць!
  Дзяѓчына-багатыр адзначыла:
  - А чаго ты iншага мог чакаць! Мы засвяцiлiся капiтальна!
  Вiталiк адзначыѓ:
  - Само провiд дае нам у рукi ѓладу над светам. Бо нас цалкам маглi б накрыць у сне, але не пайшлi на штурм. А зараз усе козыры на баку нашай пары!
  Альбiна заѓважыла:
  - Супраць нас цэлае войска! Думаеш, мы з iм зможам зладзiцца?
  Хлопчык-генiй лагiчна адказаѓ:
  - Хочам кiраваць светам, а не зможам справiцца з нейкiм спецназам!
  Дзяѓчына-волаты праспявала:
  Веру я ѓ перамогу нашай пары,
  Генiяльныя ж байцы нездарма!
  Вiталь запярэчыѓ:
  - Не толькi ѓ генiяльнасцi справа, але i працавiтасцi!
  Пасля чаго хлапчук узяла i босымi пальчыкамi свае дзiцячых ножак, узяѓ i нацiснуѓ на пуск i накiраваѓ лакатар з гiпнахвалямi вакол дома ѓ якiм размяшчалася лабараторыя.
  Хлопчык-генiй заспяваѓ:
  - Свет вакол нас як пясок,
  Бог яго кiнуѓ даѓно...
  Хоць свет вакол i жорсткi -
  Жадаецца рабiць дабро!
  Альбiна з усмешкай прабуркавала:
  - Так, але не заѓсёды атрымлiваецца тое , што хочацца!
  Хвалi разышлiся i Вiталь з усмешкай паведамiѓ:
  - Цяпер у галовах трайнога войска сфармiравана зона раптара. Мы можам iм аддаць любы загад. Цi спаць, цi спяваць, цi скакаць!
  Дзяѓчына-волаты прапанавала:
  - Няхай нас суправаджаюць з песнямi да Астанкiна!
  Хлопчык-генiй кiѓнуѓ i прыклаѓшы далонь даѓ уяѓны. Адначасова ѓ двор заехала вялiкая грузавая машына. Дзiця-вундэркiнд зноѓ скамандаваѓ. I людзi якiя да гэтага працавалi ѓзвалiлi канструкцыю на сябе, паднялi на рукi i панеслi да машыны.
  Вiталь адзначыѓ:
  - Калi яны ѓ стане трансу, то могуць выкарыстоѓваць свае цяглiцы на сто адсоткаѓ сiлы! А значыць людзi пад гiпнахваламi , куды вялiкiмi валодаюць магчымасцямi, чым проста так!
  Альбiна хiхiкнула i праспявала:
  - Добра, усё будзе добра! Усё будзе добра, я гэта ведаю! Ворагаѓ раздзiраю!
  Дзяѓчына-волаты падмiргнула свайму вiзавi. Магутная ѓстаноѓка была пагружана. На яе загрувасцiѓся хлапчук-генiй, i рослая дзяѓчынка.
  Цяпер вось можна i праехацца.
  Пацешна падлеткi сядзелi сабе, i кiроѓца таксама вёѓ машыну ѓ стане глыбокага транс.
  А Вiталiк даѓ загад ... Байцы розных падраздзяленняѓ выйшлi з вулiц i засады, сталi будавацца ѓ парадны марш. Яны гэта рабiлi жвава, але пры гэтым неяк механiчна.
  Сярод iх было яшчэ i некалькi дзясяткаѓ дзяѓчын.
  Альбiна заѓважыла:
  - Тут вялiкае, можна сказаць войска!
  Вiталь хiхiкнуѓ i праспяваѓ:
  Наперад байцы гальдэмарыны _
  Цi дурное жыццё, цi добрае!
  Адзiны ветразь i душа!
  Адзiны ветразь i душа!
  Народ i войска адзiныя !
  Байцы выстраiѓшыся таксама заспявалi, нешта састарэлае:
  Саюз непарушны рэспублiк свабодных,
  Згуртавала не грубая сiла, не страх!
  Але добрая воля людзей адукаваных,
  I мудрасць, святло, розум i смеласць у марах!
  
  Народ Украiны з Расiяй адзiны,
  Мы браты-славяне навечна сябры!
  Ды славiцца Госпада вышэйшае Iмя,
  Усе нацыi свету святая сям'я!
  
  Слаѓся Айчына, наша свабодная,
  Дружбы народаѓ апора навек!
  Сiла законная, воля народная,
  Бо за адзiнства просты чалавек!
  
  Мы людзям усiм свету шлях у космас адкрылi,
  Фашызм знiшчаны, узвышаны прагрэс!
  Адмераем мiж зоркамi слаѓныя мiлi,
  За нас Усемагутны загiнуѓ i ѓваскрос!
  
  Няма духу Расii ѓ сусвеце мацней,
  Народ Украiнскi, нам па сэрцы брат!
  Мы служым Айчыне, мацней, дакладней.
  Хлапчук вазьмi ѓ свой кулак аѓтамат!
  
  I Радзiму мы абаронiм i пашырым,
  Дамо акiян бясконцы кахання!
  Пад сцягам бязмежнай, Вялiкай Расii,
  Хай са смехам гарэзуюць нашчадкi мае!
  Воiны маршыравалi i спявалi. З iмi былi дзяѓчаты. Вiталь загадаѓ дзяѓчынкам скiнуць з сябе боты.
  I ваяѓнiцы зазiхацелi босымi, вельмi панадлiвымi пяткамi.
  Вiталь спытаѓ у Альбiны:
  - Ну як мы з пашанай, тут маршыруем?
  Дзяѓчына-волаты адказала:
  - Нават вельмi з пашанай!
  Хлопчык-генiй адзначыѓ:
  - Хутка ѓвесь свет будзе ля нашых ног! Мы будзем загадваць усёй планетай, але павiнны пры гэтым у першую чаргу сваю ѓладу разумна выкарыстоѓваць!
  Альбiна заявiла:
  - З аднаго боку гэта дакладна! Але з iншага, што мы напрыклад са злачынцамi будзем рабiць?
  Вiталь лагiчна заѓважыѓ:
  - У нейкай ступенi мы таксама злачынцы! Асаблiва я, уключаючы i тое , што мы зараз робiм i будзем рабiць!
  Дзяѓчына-волаты пагадзiлася:
  - За адну псаванне вiдэакамер цябе трэба было б...
  Хлопчык-генiй рыкнуѓ:
  - Што трэба было б?
  Альбiна прачырыкала:
  - Палкамi па пятках пабiць!
  Вiталь засмяяѓся i заѓважыѓ:
  - Гэта можна, хоць зараз!
  Масква горад вялiкi, i пакуль да Астанкiна даедзеш, шмат часу пройдзе. I салдаты зноѓ узялi i заспявалi;
  Берлiн ужо амаль пад нашай уладай,
  У бiноклi бачым пракляты Рэйхстаг...
  Спадзяюся, хутка будзе мiр i шчасце;
  Якi апiшу ѓ сваiх вершах!
  
  Расiя камунiзм светам адкрыла,
  Яна сям'ёю стала людзям усiм.
  Але сунуѓ Вермахт да нас свiное лыча,
  I кроѓ зараз фантанам плёскае з вен!
  
  Што фюрар забыѓся ѓ нас выпадкова,
  Жадаѓ здабыць зямелькi i рабоѓ!
  Пайшоѓ фашызм з паходам вельмi далёкiм -
  I вось кашмар рэальны, пякельных сноѓ!
  
  Просты хлопец хлопчык басаногi,
  Нядаѓна чырвоны гальштук павязаѓ.
  Жадаѓ ён мiр пабудаваць сам без бога,
  Але з неба раптам выкiнуѓся напалм!
  
  Прыйшлося бегчы на фронт, нам самаволкай,
  Нiхто не хоча, браць такiх юнакоѓ!
  Але справiѓся дзяцюк-баец у вiнтоѓкай,
  Годным аказаѓся шлях бацькоѓ!
  
  Змагалiся дзе i хiтрасьцю, i сiлай,
  А слабасць таксама горкая нажаль...
  Таварышам прыйшлося капаць магiлы,
  Страгаць у мароз хваёвыя труны!
  
  Я пiянер прывык зараз да пакут,
  У разведку iшоѓ босы, гурба храбусцеѓ.
  Магчыма за нявер'е пакаранне,
  Што Iсуса ведаць я не хацеѓ!
  
  Але што такое тры гадзiны Галгофы?
  Тры гады з лiшнiм працякло войны!
  У любым селiшчы плачуць горка ѓдавы,
  Як палеглi ѓ пагонi краiны сыны!
  
  Я выжыѓ, быѓ кантужаны, паранены куляй,
  Але на шчасце сам застаѓся на нагах!
  Нямеччыны мы сапраѓды абавязак вярнулi,
  Тым фашызм растаптаны намi ѓ прах!
  
  Я памужнеѓ, але ѓсё яшчэ хлапчук,
  Вус не прабiѓся, але ѓжо тытан!
  Ды дарослы, i мабыць нават занадта,
  Бо сэрца стала цвёрдым як метал!
  
  Зорка героя вышэйшая ѓзнагарода -
  Сам Сталiн мне яе павер, уручыѓ!
  Сказаѓ: з такiх як ты прыклад браць трэба,
  Куюць байцы да дзвярэй у Эдэм ключы!
  
  Але сягоння адкладзi храбрац вiнтоѓку,
  Вазьмi ты, абцугi, молат i працуй!
  Пабудуй з дрэва паруснiк i лодку,
  I самалёт ствары, каб птушкай уверх!
  Песня была нядрэнная, зразумела Вiталь даваѓ устаноѓку менавiта так i спяваць. Каб было з душой i нестандартна. А вакол Масква, i аѓтамабiлi расступаюцца ѓ розныя бакi, даючы дарогу будучаму iмператару планеты Зямля. Вiталь нават падумаѓ, што было б нядрэнна, i каранацыю зрабiць. На самай справе карона - гэта вельмi нават добры сiмвал вярхоѓнай улады, як i скiпетр i яблык. Хоць для iмператара планеты Зямля i трэба, нешта больш грандыёзнае.
  Альбiна з усмешкай папрасiла, басанога хлапчука ѓ шортах, якому ѓсе падпарадкоѓвалiся нiбы Усявышняму Богу:
  - Можа, што праспяваеш ад душы?
  Вiталь удакладнiѓ:
  - Цi для душы?
  Дзяѓчына-волаты засмяялася i адказала:
  - Твая душа - гэта цэлы скарб!
  
  
  
  Страшная вестка, на жорсткай вайне,
  Дзяѓчына, тая, што навек пакахалася!
  Кiнута ѓ пашчу, кату-сатане,
  Дзе ж Гасподзь: справядлiвасць i лiтасць?!
  
  Дзева Наташа пайшла басанож,
  Але па пыльных дарожках стукалi!
  Бо за грахi, што лiлiся крынiца,
  Ёй давялося марш у заморскiя далечынi!
  
  Ранняй вясною адправiлася ѓ шлях,
  Ножкi ад холаду так пасiнелi!
  Мяса нельга нi часцiцы куснуць,
  Толькi кiваюць у iнэi елi!
  
  Так па дарозе поѓнай камянёѓ,
  Ступнi дзявочыя ѓ свечку збiла!
  I па Расii мiма людзей,
  Бок граду цароѓ Ерусалiма!
  
  Горы Каѓказскiя, у снезе хрыбты,
  Вострыя камянi колюць падэшвы!
  Але ты сiлкавалася сiлай зямлi,
  Выбраѓшы нялёгкi хадж у горад Божы!
  
  Лета пустыня, злы сонцапёк,
  Як у патэльнi дзявочыя ножкi!
  Горад святы стаѓ недалёкi,
  Кожны нясе бязмежную ношу!
  
  Там ля магiлы Бога-Хрыста,
  Дзева каленi з просьбай схiлiла!
  Дзе ж вялiкi мера граху,
  У чым жа чэрпаю ѓ праведнасьць сiлы!
  
  Божа сказаѓ ёй, хмурачы чало,
  Толькi малiтвай гэты свет не зменiш!
  [правiць Расii ѓ стагоддзях наканавана,
  Правiльна, служы ёй, не патрабуючы грошай!
  
  Дзева кiѓнула: веру Хрысту,
  Ты ж абраѓ Русь выратавальнiкам свету!
  Праѓду пра гэта ѓсё разнясу,
  Вестка Iсуса: Бога-кумiра!
  
  Шлях быѓ зваротны лёгкi i хуткi,
  Ножкi босыя моцныя сталi!
  Далонь з ласкай Божа працягнуѓ,
  Цяглiцы i воля, нiбы з сталi!
  
  I паступiла ѓ войска ты,
  Лётчыцай стала, бiла Люфтвафэ!
  Там выявiла верх прыгажосцi,
  Немцаѓ эсмiнец iрвануѓшы на фугасе!
  
  Воiн - хвацкая, смелы баец,
   Аддана партыi - справе парад!
  Веру ѓ пераможны над брыдою канец,
  Зграю дэманскую да сценкi, да адказу!
  
  Ну, чаму знiшчальнiк падбiты,
  Ты не паспела выпусцiць шлейкi!
  I апынуѓся з дэфектамi шчыт,
  А злы фашызм пабратаѓся ѓраз з янкi!
  
  Стала няроѓнай, жорсткай вайна,
  Я хоць мужчына: раву горка плачу!
  Нiбы ѓ бядзе данырнуць нам да дна,
  Бо ад Айчыны адпаѓ поспех!
  
  Да Бога мой воклiч: Усявышнi завошта!
  Ты разлучыѓ мяне з дзевай каханай!
  Нават у мароз не насiла палiто,
  I за траiх супастатаѓ бiла!
  
  Хiба яна не вартая таго,
  Сустрэць са мною з кветкамi перамогу!
  Шчодра на свята спячы пiрагоѓ,
  I на парад я з Наташкай прыеду!
  
  Мудра адказаѓ суровы Гасподзь:
  Хто ѓ свеце шчаслiвы, каму добра?
  Будзе пакутаваць, i стагнаць з болем плоць,
  Бо чалавецтва агiдна, грэшна!
  
  Ну, потым калi ѓ славе прыйду,
  Кiну ѓ геенну хто жыць, не варты!
  Дзеву тваю i цябе ѓваскрашу,
  Лепшай тады не захочацца долi!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"